Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Gulliver I TreĆi Rajh

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Guliver se kreće u snu u paralelni univerzum. Tamo ugleda zmajeve i mora saznati da postoje Treći Rajh i Hitlerova Njemačka, čemu pomaže patuljak iz bajke. Mladi dječak hobit poslan je da pomogne SSSR-u. Ali on se nalazi u dječjoj radnoj koloniji nesposoban da pomogne Sovjetskoj Rusiji. I Nemci su zauzeli SSSR!

  GULLIVER I TREĆI RAJH
  ANOTATION
  Guliver se kreće u snu u paralelni univerzum. Tamo ugleda zmajeve i mora saznati da postoje Treći Rajh i Hitlerova Njemačka, čemu pomaže patuljak iz bajke. Mladi dječak hobit poslan je da pomogne SSSR-u. Ali on se nalazi u dječjoj radnoj koloniji nesposoban da pomogne Sovjetskoj Rusiji. I Nemci su zauzeli SSSR!
  . POGLAVLJE br. 1.
  Umoran od ropskog rada, hrabri putnik je spavao i usnio san koji je bio mnogo zanimljiviji od stvarnosti.
  Dječak Guliver je letio na zmaju, a pored njega bila je djevojčica neviđene ljepote. Već prilično odrastao, ali još uvijek mlad, vrlo mišićav i oblina. A na njenoj kosi boje zlatnog lista bila je bogata kruna od dijamanata i nešto kamenja tako sjajnog, poput zvijezda, da je nadmašilo i najveće i najskuplje dijamante.
  Dječak putnik upita:
  -Ko si ti?
  Devojka je sa osmehom odgovorila:
  - Ja sam princeza Leja! I trenutno komandujem vojskom zmajeva!
  Gulliver se osvrnuo. I u stvari, na nebu je bilo cijelo jato zmajeva, i sva su ta stvorenja bila predivna. A na njima su sjedile predivne djevojke.
  Ali najljepša i najdivnija je ipak bila kraljica. A zmaj na kome su njih troje letele, zajedno sa još jednom lepoticom, bio je zaista fantastičan. Evo tima. A u isto vrijeme, sve djevojke su bose, iako im je golotinja prekrivena dragim kamenjem i perlama.
  Ali nisu sakrili ni čokoladne pločice trbušnjaka na stomaku, ni kuglice mišića koje su se kotrljale ispod bronzane kože. Istovremeno, potplati su imali elegantan i jedinstven zavoj pete.
  Dečak ratnik je rekao:
  - Kako si lijepa. Devojke ste zaista čudo!
  Leia je zatresla kosom boje zlatnog lista i zapjevala:
  Devojke su sve lepe, bose,
  Jaki su i ratnici sa jasla...
  Ljepotice imaju veoma strog izgled,
  S njima je srce vedrije!
  Guliver se složio sa ovim. Zavrtio je mač u rukama, napravio od njega osmicu i rekao:
  - Bez ikakve sumnje, sa tobom je zabavnije!
  Tim ljepotica poletio je na zmajevima. Ima ih čitava armija, veličanstvenih i jedinstvenih. A zmajevi su imali krila obojena u sve dugine boje. I činilo se da su ukrašene dragim kamenjem.
  Gulliver je primijetio:
  - Svaki sladokusac je na svoj način zmaj, ali ne sedmoglavi, već najčešće bezglavi!
  Princeza Leia se nasmijala i odgovorila:
  - Za razliku od zmaja, muškarac ne treba da odsiječe glave, već ih gubi kada pogleda ženu!
  Dječak ratnik je bacio gole nožne prste - izgledao je star oko dvanaest godina i nosio je samo kratke hlače, zbog čega je bacio iglu. Tako je proleteo i probio prilično velikog komarca, ubivši ga na smrt.
  Guliver je sa osmehom primetio:
  - Oni koji su ljuti kao osa i sa inteligencijom insekta prave krtičicu od krtičnjaka!
  Princeza ratnica Leia potvrdila je:
  - Za nekoga ko ima inteligenciju muhe, svaki insekt je slon!
  I smijali su se. Izgledalo je vrlo smiješno. Ispred njih je doletjelo jato gusaka. Ptice su bile prilično velike i debele, sa velikim rasponom krila. Na vođi čopora sjedio je par: dječak i djevojčica, a u rukama su držali srebrna zvona kojima su veselo zveckali.
  Gulliver je primijetio:
  - Odrasli često lažu, djeca izmišljaju stvari, a starci uglavnom lažu do te mjere da pričaju o bebama!
  Princeza je klimnula glavom i dodala:
  - Starost nije radost, ali pad u detinjstvo je još veća katastrofa!
  Djeca na gusci vođi su odjednom zapjevala:
  Kako je zlo nastalo u svemiru?
  Istina je da se sam kreator ne seća...
  Moguće je da je vječan,
  Ne gasi se kao plamen podzemlja!
  
  Nisi prvi koji je znao da je Adam zgrešio,
  Eva nije bila prva koja je bila pokvarena od tijela...
  Pijanica koja vuče iz grada "Agdama",
  Momak koji pusi "planu" za vreme odmora...
  
  Svi koji znaju šta je zlo
  Navikli da krše zakone bez straha...
  I kome je samo dobro teret,
  Ko samo želi da se pokloni za sebe!
  
  Jos uvek hocu da ga ugrabim iz pelena,
  Čak i kao beba imam potrebu da napravim takav nered...
  Zašto zla majka proklinje dijete?
  Kuda idu u bitci teške vojske?
  
  Samo jedna trešnja ukradena iz letnje bašte,
  Još jedan ubija trgovce čeličanom...
  Čija je glava odsječena krivom sjekirom,
  Koga dželat baci na točak.
  
  Pronevernik krade, pljuje na svoju savest,
  A ko je ukrao prosjaku novčiće...
  cak mi je drago zbog jednog pola komada,
  Drugi uživaju u ženskim loknama.
  
  Da, ima mnogo lica, mnogo aspekata zla,
  Njegova lica su divna u bilo kojoj nijansi.
  Ali žudnja je i dalje dobra u duši,
  Iako je svijet oko nas, nažalost, užasno divlji!
  
  Udovica plače, siroče škripi -
  Naš svijet ide u pakao...
  Da li je zaista moguće da je Božje srce monolitno,
  Zar ljudima nije mjesto u Božijem raju?
  
  Odgovor ćeš naći samo u sebi,
  Kada budete u stanju da izbacite bes u svojim mislima...
  Kad uzvratiš podlosti dobrim,
  I prestani da puniš svoju matericu!
  Djeca su vrlo veselo i lijepo pjevala, nakon čega su isplazila jezike prema Guliveru. Hrabri navigator im je kao odgovor isplazio jezik.
  I smeh i greh...
  Guliver je sa osmehom primetio:
  - Um deteta je kao čudo. I ovdje ćete se složiti, nećete imati primjedbi!
  Princeza Leia se kikotala i pevala:
  Juče sam bio samo dete,
  Ovde se ništa ne može uraditi...
  Bolje mladunče lava nego glupo tele slona
  I zmaj će biti kaput!
  I udarili su: dječak i djevojčica bosih nogu. Da, ovdje imaju velike avanture. I mnogo različitih nijansi. Tako da život ide sasvim dobro.
  Guliver je primetio da su devojke na zmajevima počele da bacaju nešto na mušice golim prstima. Kakav je ovo korporativni stil - uzeti muhe i zgnječiti ih. Pa? Ako je to ono što oni žele, neka bude tako. Glavna stvar je da ne izgubite glavu.
  Ali Guliver nije plašljiv borac. Iako je sada samo dječak.
  A princeza Leja upita dječaka:
  - Voliš li med?
  Mladi ratnik klimnu glavom:
  - Svakako!
  Devojka je duhovito odgovorila:
  - Pčelinji med donosi zdravlje, medeni govori političara izazivaju samo razočarenje zbog dijabetesa!
  Guliver je duhovito dodao:
  - Pčelinji med zalijepi ruke, med političara čini da im se novčići lakovjernih prostakluka zalijepe za šape!
  Devojka borac se složila sa ovim:
  - Koliko god da je sladak govor političara, osim dijabetesa, ne izaziva nikakvo razočarenje za one koji nemaju inteligenciju!
  Dječak ratnik je logično primijetio:
  - Čovek nikada ne može imati više od jednog oca, ali država ima par desetina kandidata za ulogu oca nacije!
  Nakon toga oba borca: dječak i djevojčica, zvižde, stavljajući gole nožne prste u usta. Šta je izazvalo podrhtavanje atmosfere i pražnjenje prirodne struje. I zapanjene mušice su padale dole, padajući odmah na čupave glave orkova, probadajući ih i probadajući ih.
  Princeza Leja je žarko pevala:
  - Mama, čekaj, tata, čekaj.
  Da je svako veče, ovo bi bio život!
  Orci su se našli pod zmajevima i devojkama, njihovom bosonogom timom.
  I počelo je ciljano i ne baš ciljano bombardovanje, bacanje domaćih granata napravljenih od ugljene prašine, ili nečeg još hladnijeg i razornijeg.
  Konkretno, korištene su vrlo oštre, otrovne igle, koje su doslovno probijale orke i gobline do smrti. To je ono što su djevojke zaista uzele i uključile.
  Princeza Leja je takođe vrlo precizno pucala na dlakave orke i pevala:
  - Nostradamus, Nostradamus,
  Kralj bele magije...
  Nostradamus, Nostradamus,
  Bol u mom srcu ne jenjava!
  Nostradamus, Nostradamus,
  Djevojke bosonogih snova,
  Nostradamus, Nostradamus -
  Ti si jedini spas!
  I ratnik joj je pokazao dug i smrtonosan jezik.
  Nakon toga će ga uzeti i ispljunuti sa vatrenim perjem plamena. Ovo je zaista djevojka sa kolosalnom snagom i izvanrednim talentom. Koji je sposoban za mnogo. A ako se raspadne, onda mu ništa ne može stati protiv.
  Dječak putnik Guliver također je sa svog zmaja ispalio jaku i agresivnu vatru na orke. Delovao je izuzetno aktivno i efikasno. A dijete ratnik imalo je jasan talenat za pobjedu i volju da ovlada vojnim vještinama.
  Ne, on je protiv ovoga, orci ne mogu odoleti. I djevojke su pucale vrlo efikasno, ne dajući neprijatelju ni najmanju šansu. Ovo je zaista epska bitka.
  Dječak putnik Guliver je čak pjevao:
  raduj se, raduj se,
  Za snagu dana nosioca...
  raduj se, raduj se,
  Zašto nisam seo na konja?
  Ovo je zaista borbena i živahna pjesma. A u isto vrijeme dolazi do potpunog uništenja orka. I djevojke iz zmajeva počeše pucati na njih iz samostrela, vrteći bubnjeve golim prstima.
  I sve je to izgledalo tako kul i groteskno, stvarala se bukvalno nova i jedinstvena priča. U kojoj nije bilo mjesta za slabe i nemoćne.
  Samo pokušajte da se približite ovakvim devojkama i one će svakog razbiti u komad torte.
  I kako kažu, kravlje ludilo je zarazno. I ratnici su to mogli pokazati sasvim prirodno. I tukli su neprijatelje sa velikim entuzijazmom. I izbacuju strijele i samostrele. Štaviše, sve se radi sa velikim intenzitetom.
  Dakle, nećete moći mnogo da uradite protiv takve vojske. A ratnici su toliko upali u orke da nisu mogli pobjeći. Ovo je istinski destruktivni učinak strela i vijaka za samostrel.
  Guliver je uzeo i otpevao:
  Pucajte hrabro i uništavajte
  Biće života iz srca!
  Princeza Leja je primetila:
  - Deca su bolja od odraslih jer njihove godine opravdavaju njihovu mladalačku glupost!
  Dečak ratnik je primetio:
  - Mladost opravdava glupost, ali ne podlost, da biste razlikovali crno od belog ne treba vam mnogo godina i znanja!
  I dječak Terminator je zviždao, a oblaci vrana padali su poput tuče na glave čupavih orkova.
  Princeza Leia je tvitovala:
  - Nema inteligencije, smatraj bogaljem, pamet ne zavisi od veka! Čak i ako imate snagu bez inteligencije, svi ste slabi!
  Gulliver je logično primijetio:
  - Mišići napravljeni od čelika neće nadoknaditi hrastovu glavu!
  Druga devojka je veselo primetila:
  - Za djevojku nije problem - ako je bosa noga, onda je još gore za djevojku - ispod pete čizme!
  Princeza Leia je logično rekla:
  - Ako želiš da postaneš as, imaj džokera u glavi!
  Gulliver je ciknuo uz cerekanje:
  - Vuk se hrani brzim nogama, žena vitkim nogama, kad koze sišu!
  Zatim je kroz redove prostrujao smijeh. A princeza Leja je rekla:
  - Najbolji način da izvučete novčiće iz muškog novčanika je golim prstima djevojčinih stopala!
  Devojka grofica je primetila:
  - Gosa peta devojke će dobiti najmoderniju odeću ako muškarac ima glupu čizmu i punu čizmu od filca!
  Gulliver je duhovito tvitovao:
  - Bosonoge ne vole samo čizme i filcane, već se guraju pod gole pete života!
  Nakon čega su je uzeli i u horu pjevali:
  A onda sa najveće planine,
  Orlovi doleteli u Guliver...
  Sjedni Guliver na konja -
  Brzo ćemo vas odvesti tamo!
  
  I Guliver je seo na orla,
  Pokazao najbolji primjer...
  I nije lako nositi dječaka,
  Limpopo će uskoro krenuti!
  A ratnici će uzeti i otkriti grimizne bradavice svojih grudi i pogoditi orke munjom. I ovo će potpuno spaliti mnogo orka.
  Ovo je zaista njihov tim.
  Princeza Leia je pitala Gulivera:
  - Znate li da će se u budućnosti desiti Drugi svetski rat i da će biti tako kul momak kao što je Hitler!
  Guliver se nasmejao i odgovorio:
  - Nisam znao ovo, ali sada znam!
  Djevojka je pokazala zube i nastavila:
  I Hitler je imao problem: pojavio se jedan vrlo kul dizajner tenkova, gnom. I napravio je tenk Mouse, težak samo pedeset pet tona i visok jedan i po metar sa istim naoružanjem, oklopom i motorom!
  Guliver je ponovo slegnuo ramenima i iskreno odgovorio:
  - Ne znam šta je uopšte tenk! A sa čime ga jedete?
  Princeza Leia se nasmijala i odgovorila:
  - Pa, to je duga priča. U svakom slučaju, u ovom svemiru ljudi su se susreli sa značajnim problemima. I prije svega, SSSR, koji se borio s glavnim snagama Trećeg Rajha i njegovim saveznicima. Osim Italije. Šta je miš od pedeset pet tona? Ovo je prednji oklop od 240 milimetara, bočni oklop od 210 milimetara, a na padinama top od 128 mm i top od 75 mm sa motorom od hiljadu dvjesto pedeset konjskih snaga. To je dalo brzinu od oko sedamdeset kilometara na sat, čineći automobil praktično neprobojnim iz svih uglova. Od početka 1944. godine ova mašina je krenula u masovnu proizvodnju. Kao rezultat toga, do ljeta 1944. nacisti su nakupili impresivne oklopne šake.
  I 20. juna izveli su dva snažna udara, jedan iz Moldavije, drugi iz Zapadne Ukrajine, u konvergentnim pravcima. I kao rezultat toga, odbrana sovjetskih trupa je bila hakovana, i probijena je kao ovan. Ispostavilo se da je tenk Maus-2 neprobojan za sve vrste sovjetskih topova. Osim toga, prilično je mobilan i ima dobre vozne karakteristike. Ovaj auto je bio prava kazna.
  I saveznici su se ponašali pasivno. Ofanziva u Italiji završena je porazom, a iskrcavanje u Normandiji je ponovo odgođeno.
  Osim toga, Nijemci su pustili u proizvodnju zastrašujući ME-262, koji je bilo vrlo teško oboriti. Bio je to mlazni lovac, sa četiri vazdušna topa kalibra 30 mm. I tako je izvadio sovjetske avione, oborio ih stotine. I zapadna koalicija takođe. Hitler je takođe donekle usporio program V-2 i, umjesto skupih i manje korisnih balističkih i krstarećih projektila, oslanjao se na mlazne bombardere tipa Arado.
  Čerčil i Ruzvelt su imali repove među nogama, plus bili su pod velikim pritiskom nemačke podmorničke flote. Saveznici su ponudili i Njemačkoj i Japanu primirje. Hitler je pristao pod uslovom da saveznici napuste Siciliju i Sardiniju. Šta je postignuto.
  Tokom primirja sa Trećim rajhom, trgovinski odnosi su obnovljeni. I SAD i Britanija su tamo počele da isporučuju naftu. I Nemci su, vodeći ofanzivu u Ukrajini, zauzeli Kijev i ponovo ušli u Odesu.
  Tenk Mouse-2 postao je nepobjediv. Pojavio se i mlađi model miša - Tiger-3, koji je bio lakši i pokretljiviji sa jednim topom od 88 mm.
  Tako su sovjetske trupe ušle. I ovo je bio kritičan potez...
  Guliver je prekinuo princezu Leju:
  - Govoriš toliko nerazumljivih reči. Ne zaboravite da sam samo dete ranog osamnaestog veka. A naš nivo razvoja tehnologije nije baš dobar!
  Princeza Leja je klimnula glavom sa osmehom.
  - Znam to! Ali govorim o sredini dvadesetog veka. A ovo je uradio samo jedan patuljak. I morate se složiti da je ovo ozbiljno!
  Guliver je oduševljeno pjevao:
  - Izgradnjom dva svijeta nastao je stari svijet... U kontekstu rata, tu smo ja i oni, a ovo je ozbiljno!
  Princeza Leja je primetila:
  - Početkom dvadeset prvog veka pojavio se demonski Vladimir, ćelav, koji je bio špijun koji je preuzeo vlast u Rusiji, a takođe je napravio mnogo nevolja. Ali njegov rat je posebna stvar. I ovdje je gnom stvorio situaciju u kojoj su Nijemci ponovo zauzeli desnu obalu Ukrajine, a u jesen su započeli ofanzivu u centru. A njihovi tenkovi su izgledali neranjivi i nepobedivi. A protiv gnoma bi vam trebao vlastiti alternativni genije. Ali kome treba poslati ili simetričan ili asimetričan odgovor? Postojala je ideja - vilenjak ili trol? Ali oni će biti slabiji u tehnologiji od gnoma.
  I Nemci su napredovali, pa je pao Smolensk, a za njim Kalinjin i Vjazma. Nemci su se već približavali Moskvi. Staljin je, naravno, otišao. Nije želeo da umre. A Hitler je rekao da SSSR treba da postane nemačka kolonija. I samo kapitulacija će mu odgovarati.
  Pa, na kraju su poslali hobitskog gnoma kao odgovor. A i ovo je dječak, da budem iskren, moglo bi se reći da je genije. Ali bosonogog dječaka, koji je izgledao star oko deset godina, nisu ozbiljno shvatili. I bili su otrovani u Gulag za male.
  U međuvremenu, Nemci su zauzeli Moskvu. Tako se to dogodilo!
  Moskva je pala i Lenjingrad... Došla je zima i Nemci su noćili po gradovima. Tamo su se nastanili.
  I komsomolke su odlučile da se očajnički bore protiv fašista i pevaju pesme, uprkos hladnoći i nedostatku odeće.
  Mi smo prelepe sovjetske devojke,
  Volimo da se svađamo i golicamo momke...
  Čuje se blistav, zvonak glasić,
  A mi imamo poziv da ubijamo Švabe!
  
  Mi smo veoma hrabre komsomolke,
  Hrabro jurimo kroz mraz bosi...
  Nismo navikli da skromno stojimo po strani,
  A mi šakom nagrađujemo fašiste!
  
  Verujte mi, devojke imaju veliku tajnu,
  Kako efikasno pobediti naciste...
  I vjerujte, uspjeh djevojaka nije slučajan,
  Jer ruska vojska je veoma hrabra!
  
  I za naše devojke sa golim štiklama,
  Novogodišnji sneg je veoma sladak...
  Pa, Firer je jednostavno ološ,
  Ne dozvolimo fašistima da slave uspjeh!
  
  Mi devojke igramo trikove veoma divlje,
  Ogolili smo grudi pred vojnicima...
  I mi stvarno ljutimo naciste,
  Nas moćne komsomolce ne možemo slomiti!
  
  Mi devojke možemo mnogo,
  Čak i pucati Hitlera iz tenka...
  Protivnik neće imati vremena za ručak,
  Devojke će doći kao lopov!
  
  Zaista poštujemo Rusiju,
  Staljin je moćan kao hrabri otac, verujte mi...
  I verujem da ce pobeda stici u toplom maju,
  Svako ko veruje u ovo je sjajan!
  
  Za devojke nema sumnje i nema barijere,
  Svi su spremni da se samo svađaju u svojim rukama...
  Neka divne nagrade stižu ljepoticama,
  Komsomolska snaga je u jakim pesnicama!
  
  Mi ratnici veoma brzo sazrevamo,
  A u rukama okretnih pušaka cijev gori...
  I svaki zadatak sa kojim se djevojke mogu nositi,
  Naše prijateljstvo je nesumnjivi monolit!
  
  Mi smo tako svetlucave devojke
  Ne zanimaju nas snježni nanosi ili mrazevi...
  Bosonogi neće hladiti naše šape zimi,
  A srca ljepotica su velikodušna i čista!
  
  Ono što možemo učiniti, mi uzdižemo,
  Hajde da galopiramo kao virtuozni kenguri...
  I uspješno raznosimo glave fašistima,
  I ljubav prema jutarnjem vježbanju!
  
  Sve devojke su cool ratnice,
  Švabe mogu jednostavno ulupati u tijesto...
  Pa, šta je sa fašistima koji su jednostavno loši?
  Komsomolci nisu poznavali supermoć!
  
  Ni Hitler ne može ništa.
  Jako smo ga tukli štapom,
  I slomili su zube, izbijajući kožu sa lica,
  A onda sam bos trčao kroz vatru!
  
  Samo će nam Staljin narediti šta,
  Vidljiv je njegov strog i iskren pogled...
  I veruj mi, devojci neće nedostajati,
  Punjenje velikog mitraljeza!
  
  Ako bude potrebno, stići ćemo do Marsa,
  I vrlo brzo ćemo osvojiti Veneru...
  Vojnici trebaju polirati svoje čizme,
  Mi cure trčimo bosi!
  
  Kod nas devojaka je sve lepo,
  Vidljivi su grudi i bokovi, struk...
  I on je pionir, kao vučić,
  Pionir je potpuno sotona!
  
  Pa, mi smo devojke - znaš da smo cool,
  Pometemo sve fašiste kao metlom...
  A na nebu su plave zvezde,
  Razbićemo Tigrove čelikom!
  
  Šta ne raditi, verujte da nije moguće,
  Priznajte, komunista je demijurg...
  I ponekad pogrešno razumemo
  I uzimaju ljepotice da ih uplaše!
  
  Ali znaš, mi hrabro uništavamo Nemce,
  I sposobni su da rastrgnu Švabe na komade...
  Iako imamo duše od titana,
  Proći ćemo kroz stepu i očistiti močvare!
  
  Gradićemo komunizam bez svih eksera,
  I odlučno ćemo poraziti fašiste...
  Komsomolci vole trčati u formaciji,
  I heruvim leti iznad njih!
  
  Neprijatelj neće moći da se nosi sa devojkom,
  Jer devojka je orao...
  I nema potrebe da se Švabe previše kvare,
  A vaš Firer uzalud viče!
  
  Komsomolac bosih nogu,
  Dao Hitleru jaje...
  Nemojte se baviti Sotonom
  Ili jednostavno neće biti važno!
  
  blistavi idol komunizma,
  Crvena zastava će sijati iznad planete...
  I Herod je bačen u pakao pakla,
  A devojke su dobile pet!
  
  Lenjin, Staljin - sunce iznad planete,
  Kruže nebom kao dva orla...
  Opjevaju se podvizi komunizma,
  Otadžbina ima snagu čeličnog krila!
  
  Uspeli smo da dozivimo pobedu,
  I hodali smo cijelim putem kroz Berlin...
  Bebe su rođene u kolevci,
  A sada je zemlja u veličini!
  . POGLAVLJE br. 2.
  Guliver je leteo na zmajevima i mnogo je čuo. U ovom slučaju radilo se o ratu koji je bio neshvatljiv čovjeku iz gotovo srednjeg vijeka. Iako se čini da je novo vrijeme već stiglo. Ali princeza Leja je nastavila da brblja o Drugom svetskom ratu;
  Nakon pada Moskve i Lenjingrada, Japan i Turska su ušli u rat protiv SSSR-a. Za Sovjetsku Rusiju stvari su postale potpuno beznadežne. A čak im ni sjajni hobit koji se našao u dječjoj radnoj koloniji nije mogao pomoći.
  A bilo je dečaka koji još nisu imali šesnaest godina, bosi i u kombinezonima, sa tablicama, koji su vredno radili u Sibiru. Djeci u maloljetničkoj koloniji su obrijane glave. Oduzeli su mi cipele i natjerali me da bosonog sječem šumu. Ljeti i dalje ništa, ali zimi golih peta mraz grize momke proćelavo ošišane. Dječak hobit je uhapšen. Fotografisali su ga u profilu, puno lice, uzeli otiske prstiju i obrijali mu glavu. Nakon hapšenja dječaka, on je detaljno pretresen, ruke čuvara u rukavicama su ušle u sve rupe, i to vrlo grubo. Nakon toga dječak je dobro opran i poslan u ćeliju prepunu djece.
  Budući da je dječak hobit izgledao star oko deset godina, lokalni farmeri su željeli da ga smjeste blizu kante. Ali junak iz bajke pokazao se mnogo jačim i bržim od obične djece. I tukao je kumove, nakon čega je i sam postao posmatrač ćelije i postavio se na prozor. Mladima je lakše - oni imaju snagu, znaju da se bore, a ti si kralj.
  Dječak hobit, međutim, nije zloupotrijebio svoj položaj. Radio je više nego bilo ko drugi u logoru, a čak i kada su druga djeca zatvorenika dobijala filcane čizme na hladnoći, ostao je bos. Zato je on hobit. Iako su dječakove bose noge crvene kao guske. Ali s druge strane, vi ste okretniji bez filcanih čizama.
  Tako je bosonogo dijete radilo na snijegu u Sibiru. I Nemci su stigli u Kazan zimi, ali su se tu zaustavili. Čekali smo proljeće. A tu je i blato. I tek u maju 1945. preselili su se dalje na Ural.
  U isto vrijeme, Kavkaz i Centralna Azija su zarobljeni tokom hladne sezone.
  Sovjetske trupe nisu pružale previše tvrdoglavo otpor. Nisam želeo da umrem za Staljina. Ipak, u SSSR-u se pojavio novi tenk IS-3, koji je na front stigao u malim količinama. Ovo vozilo je imalo dobru prednju zaštitu i izdržalo je udarce mnogih topova. Iako nisam mogao odoljeti pištolju Maus-2.
  Pali gradovi: Čeljabinsk i Sverdlovsk. I tako je bilo jako dobro i bila je brza ofanziva.
  Već je ljeto. Dječaci zatvorenici rade bosi u kratkim hlačama i golog vrata. A ako je vruće, onda sa potpuno golim torzom. A dečaci su mršavi. Ali dečak hobit izgleda veoma pocepano i napumpano. Iako izgleda kao malo dijete, ima desetak godina. I naravno da ne raste niti sazrijeva.
  Dječake manje ujede komarci nego odrasle, ali hobite uopće ne ujede.
  A njemačke trupe im se sve više približavaju, nacisti gotovo više ne nailaze na otpor. Da, i Staljin je negde nestao. Jasno je da lukavi Gruzijac neće umrijeti. Najvjerovatnije je pobjegao u Ameriku. Nijemci ga još nisu zauzeli.
  Dječak Hobit i ostali zatvorenici počeli su pjevati, ponosni i patriotski. Mada, s druge strane, domoljublje nije briga kad te biču i tjeraju da radiš kao magarac u dječijoj radnoj koloniji. Iako ima nečeg dobrog u ovome. Na primjer, sklapate prijatelje - druge dječake. Dječak hobit zapravo ima više od sto godina, ali izgleda kao dijete, zbog čega postoji ambivalentan odnos prema njemu.
  A deca zatvorenika pevaju sa velikim entuzijazmom;
  Ja sam vječno mladi pionir,
  Došao sam da se borim protiv bijesnog fašiste...
  Da dam primjer veličine,
  U ruksaku nosim dnevnik sa odličnim!
  
  Došao je rat, pobegao sam na front,
  I lutao je bos po putevima...
  I pucao je iz mitraljeza na Fritzove,
  Bar čist dječak u srcu pred Bogom!
  
  Upucao sam Frica iz zasede,
  Uzeo sam mitraljez sa granatom od gada...
  Uostalom, dječak ima puno snage,
  Moramo se hrabro boriti za našu Otadžbinu!
  
  Dečko je borac od đavola, verujte mi,
  Zaglušujuće puca u Fritza...
  U borbi je kao sabljozuba zver,
  Što ne postaje hladnije!
  
  Šta se može uraditi sa Hitlerom?
  Momci će ga sahraniti uz divlji urlik...
  Da ubica ne udari sjekirom,
  Neće biti mesta za njega u čistom raju!
  
  Šta god možete dobiti odmah
  Predatorski Firer je želeo zemljaka sa devojkom...
  Ali ovaj lovac se pretvorio u divljač,
  Da, istina je, žao mi je metaka na Adolfu!
  
  Već je mraz, a ja sam potpuno bos,
  Agilan i bijesan vrtlonac...
  A djevojka mi viče - čekaj,
  Ali vidite da je prebrzo!
  
  Udari policajca pesnicom,
  Oborio gad, udarivši ga u potiljak...
  Neću poslati ovu injekciju s mlijekom,
  I neću prodati svoju Otadžbinu za flašu!
  
  Ja sam pionir i tako sam ponosan na to,
  Pošto je i kravata jako crvena...
  boriću se za Svetu Rusiju,
  Iako je Adolf tako strašni razbojnik!
  
  Ali vjerujem da ćemo hrabro pobijediti Wehrmacht,
  Mali to dobro zna...
  Mi smo heruvim zlatnih krila,
  I dragocjeni vođa, druže Staljin!
  
  Hrabro ćemo poraziti Wehrmacht,
  Iako se nacisti bore kod Moskve...
  Ali položiću ispit sa solidnom petkom,
  I ja ću svoj pištolj povjeriti heroju!
  
  Mogu li napraviti pionira,
  Nešto o čemu nacisti nisu ni sanjali...
  Ima nas za dobra djela,
  A Firer neće ni dobiti milost!
  
  Šta god mogu da uradim, uvek mogu,
  Neka se opet oblaci nadvije nad Otadžbinu...
  Ali pionir neće popustiti neprijatelju,
  Ruski vojnik je hrabar i moćan!
  
  Da, nekada sam bio zarobljen,
  I vodili su ga bosonog kroz snježni nanos...
  Na rane je stavljen policijski ren,
  I tukli su dječaka žicom!
  
  I moje su pete gorele usijanom vatrom,
  I spalili su noge žaračem...
  Ali Švabe su dobile samo nule,
  Iako vatra na dečakovu nogu!
  
  Slomili su prste, opekli čela,
  I pokidali su zglobove sa dečakovih ramena...
  Bog je zaboravio na pionira, očigledno
  Kad je dželat posipao rane biberom!
  
  Ali fašistima nije ništa rekao,
  I igle, vruće ispod noktiju...
  Uostalom, za mene je sam Staljin ideal,
  A podli Firer bolje da umre u mukama!
  
  Pa su me odveli na pogubljenje u snijegu,
  Dečak brutalno pretučen, bos...
  Ali ne vjerujem da sam već švorc
  Ne možete izbjeći poraz od nacista!
  
  Fric mi je stavio zvezdu na grudi,
  Pa, ovo me čini ponosnim...
  Neću se predati žestokom neprijatelju,
  I neću pribjeći strahu i zloj podlosti!
  
  mogu da napravim korak do groba,
  I sa tako zvonkom pionirskom pjesmom...
  Na kraju krajeva, Firer je samo ludi magarac,
  I upoznaću devojku u Edenu, znaš!
  
  Ali u poslednjem trenutku zazvonilo je,
  Satni tren naših mitraljeza...
  Streljački vod se smirio,
  Nacisti su postali vranin izmet!
  
  A sada mom heroju,
  Došao je nakon što je prošao kroz torturu i patnju...
  Borio se sa velikom hordom,
  Nakon prolaska kroz takva zla iskušenja!
  
  Dečak ponovo ubija Švabe,
  Bosonogi dječak juri kroz snježne nanose...
  I pravi veoma hrabar potez,
  Slobodno upletite kosu svojoj prijateljici!
  
  Berlin očigledno uskoro čeka dječaka,
  Nemačka ce kositi glavu za Ruse...
  Moćni keruvim maše mačem,
  I hrabro moli sve da izađu na megdan!
  
  Vjerujem da ćemo uskoro vaskrsnuti mrtve,
  Ko bude sahranjen postaće kao anđeo...
  Naš Gospod je prilično jak, Jedan,
  Barem je Sotona ponekad previše arogantan!
  
  Neka univerzum bude zauvek
  Pod zastavom svetog komunizma...
  Drug Lenjin je sjajna zvezda,
  A Staljin je pobednik: zlo, fašizam!
  Istina je ovdje prije suprotna: nacisti su to uzeli i pobijedili. Ali u pesmi se momci nadaju najboljem. Iako s druge strane bljeskaju misli, možda će pod novom vlašću biti mjesta za njih?
  Pokazalo se da je dječak hobit bio nepotreban staljinističkom režimu. I to je očigledno uticalo na njegovo raspoloženje.
  Ali djeca su, da bi se oraspoložila, ponovo počela pjevati, s velikim oduševljenjem, i lupati bosim nogama;
  Dečak je došao iz svemirske ere,
  Kad je sve bilo tiho - mirno...
  U svojim snovima dječak je kul orao,
  Ovo ga uopšte ne boli!
  
  Ratno vrijeme, anksiozno vrijeme,
  Dečak je bio preplavljen kao cunami...
  Moćna horda je krenula u Rusiju,
  A Fric je zaglavio čeličnu cijev tenka!
  
  Ja sam dječak bos na hladnoći,
  Podli fašisti su me oterali...
  Uhvaćeni su na silu kao merdeti,
  Hteo sam da vidim komunizam u daljini!
  
  Dugo su me vozili kroz sneg,
  Skoro sam sve zamrznuo...
  Spalili su mi bosu nogu peglom,
  Hteli su da ga obese golog među borove!
  
  Ali došla je prelepa devojka
  I automatski je uklonila sve fašiste...
  Na kraju krajeva, njeno oko je kao oštra igla,
  Skratili smo i policija mnogo odjednom!
  
  Dječak je bio skoro mrtav
  Dječaku se ledila krv u venama...
  Ali to se sada neće završiti
  Kao da je devojka oživela!
  
  Oporavio sam se od strašnih opekotina,
  Uostalom, posle snega su me tada spalili...
  Znaj šta je dželat bez srca magarac,
  Ali i on će platiti kaznu!
  
  Devojka je veoma pametna, verujte mi,
  I pionirka se brzo sprijateljila sa njom...
  Sada ćeš biti prava zvijer,
  I lica heruvima će nas podržati!
  
  Počeli su da se svađaju sa njom veoma dobro,
  Uništili smo fašiste beskonačno...
  Položili smo ispite, dobili smo petice,
  Galopirati u komunizam kilometrima!
  
  Devojka i ja smo bosi po snegu,
  Par strahova, ne znajući, žurimo...
  Udariću neprijatelja pesnicom,
  I Sunce uvek sija nad Otadžbinom!
  
  Švabe neće moći da me pobede,
  A zajedno sa devojkom smo nepobedivi...
  Ja sam kao ljuti medved
  Kada smo ujedinjeni sa Komsomolom!
  
  I ovde devojka trči bosa,
  I tako spretno puca na fašiste...
  Iskovaćemo moćni štit za domovinu,
  Neka zli Kajin bude uništen!
  
  Rusija je veoma jaka zemlja,
  I ona ima cijev pištolja...
  Sotona nas ne može poraziti,
  Doći će mu krvava odmazda!
  
  Tako lepa devojka peva,
  Kad bos juri kroz snježni nanos...
  I zajedno sa pionirom pobeđuje gmizavce,
  Mi ćemo to postići, ali ćemo svakoga od nas okončati!
  
  takođe nisam uopšte slab dečko,
  Slomim fašiste žestokim bijesom...
  Firer će dobiti novčić od mene,
  I mi ćemo izgraditi ogroman novi svijet!
  
  Borimo se u ovoj hladnoj bijesu,
  Wehrmacht nas neće baciti na koljena...
  Ura za nacistu u njegovoj smelosti,
  Svako ko postane Lenjin pridružiće nam se!
  
  Bićeš veoma kul lepotica,
  Dečko je ludo zaljubljen u tebe...
  Pucaću za tebe, zemljo
  I to zbog jednog veoma blistavog grada!
  
  Vjerujem da ću stići na vrijeme za Berlin,
  Brutalni rat će se onda smiriti...
  Osvojićemo prostranstva svemira,
  Neka plamen bjesni!
  
  I ako nam je suđeno da umremo,
  više volim sam...
  Pusti devojku da radi šta hoću,
  Moj sin će me pokloniti, čak i ćerku!
  
  Bićeš dobra devojka
  Vi ćete izgraditi ovaj svet u kome će biti raj...
  Ovde raste prelepo cveće,
  I vjerujte, svjetlo uopće nije štala!
  
  Oborio sam tigra sa devojkom,
  A nakon njega je dokrajčio Pantera.
  Ratnik pretvara polje u streljanu,
  Iako ponekad ni ne znamo u kojoj mjeri!
  
  Završićemo glavnu stvar u državi,
  Izgradimo komunizam i dolar će nestati...
  I pobedićemo sotonu tamo,
  Neka naša parcela bude blistava!
  
  Djevojka je orala cijelu zimu,
  Hodao bos po hladnoći...
  Pa zašto smo u borbi - zašto,
  Uzgajaćemo još veličanstveniju ružu!
  
  Tako veoma kul put,
  Bosonoga devojka i ja cekamo...
  I nemoguće je poraziti SSSR,
  Marširaćemo u obećavajućem maju!
  
  Čak i ako maj ne dođe,
  I dalje ćemo hodati sa pobedom...
  Zato dečko, budi hrabar i odvaži se -
  Sunce će blistati iznad nas u raju!
  
  Onda ne boj se, dizaćemo mrtve,
  Nauka ima veoma jak savet...
  Naš Gospod je Jedan, a ne Jedan,
  I mi ćemo pozvati Firera na odgovornost!
  Ovako su pevali bosonogi dečaci u šorcovima obrijane kose. A mnogi od njih su imali i tetovaže na svojim tijelima. Čak je i dječak hobit urezao Staljinov portret u svoja grudi.
  Ali onda su se pojavili nemački tenkovi, a isti dečaci zarobljenici su ih dočekali sa velikim entuzijazmom i tukli svojim bosim, dečijim nogama.
  Do kraja 1945. njemačke i japanske trupe okupirale su gotovo sva veća naseljena područja SSSR-a. I samo u pojedinim selima i zaseocima još su se vodile borbe i partizanski napadi. Staljin je zapravo pobegao i nije se pojavio u Brazilu, gde se krio. Ali Molotov je ostao umjesto toga. Međutim, u maju hiljadu devetsto četrdeset šestog, Molotov je zarobljen od strane SS jurišnih specijalnih snaga. Nakon čega je Berija, koji je zamijenio Molotova, ponudio predaju pod časnim uvjetima.
  Hitler je pristao, a Berijin život je pošteđen i data mu je ograničena sloboda. A u SSSR-u je partizansko ratovanje gotovo prestalo. Nastupilo je zatišje.
  Treći Rajh je vario ono što je osvojio. Ali sukob sa SAD i Britanijom je bio neizbježan. Hitler je posebno tražio povratak kolonijalnih posjeda Italiji i Francuskoj, Belgiji i Holandiji. Prvenstveno u Africi. I dajte ih legalno Nemcima. Sada je Treći Rajh imao slobodne ruke. I ako ništa...
  Ali SAD su imale atomsku bombu. Istina, Treći Rajh ne samo da ima tenkove, već i razvijene mlazne avione. I neće dozvoliti bacanje bombi na teritoriju Evrope.
  Tako je u svetu nastala pauza. Nemci su ubrzanim tempom gradili nosače aviona, bojne brodove i velike površinske brodove. Ali njihova podmornička flota je već bila jaka, a njihove podmornice su radile na vodikovom peroksidu. Dakle...
  Dječak hobit našao je mjesto za sebe u Trećem Rajhu. Počela je da poboljšava leteće tanjire - Belonce disk. U stvarnoj istoriji, ovaj disk je mogao da poleti i dostigao brzinu od dve zvučne barijere. Međutim, on nije učestvovao u borbama. Bio je previše ranjiv, veliki i skup. U stvarnoj istoriji: ni SSSR ni SAD nisu usvojile leteće tanjire. Jer igra nije bila vrijedna svijeće. Oštetite jedan motor i odmah Belonce disk gubi kontrolu i pada naopačke.
  Ali dječak hobit je napravio tako da laminarni tok teče oko letećih tanjira i oni postaju neranjivi za malokalibarsko oružje. A sada protivavionski topovi, vazdušni topovi i mitraljezi ne mogu stvarno da ih obore. Ali vječiti i bosonogi dječak je to napravio tako da su im, eto, ugradili lasere. A ovi laseri su bukvalno sve spalili vatrom i toplotnim zracima. I pokušajte se boriti protiv ovoga.
  Dakle, Nemci su zapravo imali jake vojne adute. Istovremeno, na tenkove je ugrađen napredniji aktivni oklop, pa su čak počeli proizvoditi vozila od plastike.
  Da, izgledalo je izuzetno smešno i, na svoj način, izuzetno agresivno.
  U SAD su, naravno, hteli da odgovore Nemcima, ali protiv letećih tanjira imaju samo atomske naboje koji bi teoretski mogli da ih unište. Ali nacisti su već imali hiljade disk aviona. Firer je odlučio krenuti u rat 20. aprila 1949. na svoj šezdeseti rođendan. Ono što bi se moglo reći nije najgluplja ideja.
  Štaviše, nacisti bi mogli dobiti neugodno iznenađenje ako bi se raketna tehnologija razvila u Sjedinjenim Državama.
  Prije invazije, Hitler je odlučio da se zabavi gladijatorskim borbama. I ovo takođe nije luda ideja.
  Ali to je druga priča...
  
  ŠPIJUNSKE IGRE - UNIŠTAVANJE RUSIJE
  ANOTATION
  Različite vrste operacija izvode obavještajne službe, prvenstveno CIA, NSA, MI, MOSAD i druge, stvarajući posebnu situaciju u cijelom svijetu, koja često postaje nepredvidiva. Vodi se borba protiv terorizma i za sfere uticaja. Ima veoma zanimljivih romana posvećenih tome, kao i izdaji Mihaila Gorbačova.
  
  PRVO POGLAVLJE
  
  
  Mržnja u njegovom srcu gorjela je jače od rastopljenog čelika.
  
  Matt Drake je ustao, popeo se preko zida i sletio u tišini. Čučnuo je među grmovima koji se njihao, osluškivao, ali nije osetio nikakvu promenu u tišini oko sebe. Zastao je na trenutak i ponovo pogledao podkompakt Glock.
  
  Sve je bilo spremno. Podružnici Krvavog kralja večeras će imati teškoće.
  
  Kuća ispred njega bila je u sumraku. Kuhinja i dnevni boravak na prvom spratu su zahvaćeni plamenom. Ostatak mjesta bio je utonuo u mrak. Zastao je još jednu sekundu, pažljivo pregledavajući dijagram koji je dobio od prethodnog, sada mrtvog pomoćnika, prije nego što je nečujno krenuo naprijed.
  
  Stara obuka mu je dobro poslužila i ponovo mu je kolala u venama, sada je za to imao čisto lični razlog i zahtjev. Tri podanika Krvavog kralja su strašno umrla u roku od tri sedmice.
  
  Bez obzira šta mu je rekao, Rodriguez bi bio broj četiri.
  
  Drake je stigao do stražnjeg ulaza i provjerio bravu. Nakon nekoliko minuta okrenuo je ručicu i uvukao se unutra. Čuo je eksploziju s televizora i prigušeno klicanje. Rodriguez, Bog blagoslovio starog masovnog ubicu, je gledao utakmicu.
  
  Hodao je po kuhinji, ne treba mu svjetlo svoje kompaktne baterijske lampe zbog sjaja koji je dolazio iz glavne prostorije ispred. Zaustavio se u hodniku da pažljivo sasluša.
  
  Je li tamo bilo više tipova? Teško ga je razaznati zbog buke prokletog TV-a. Nije bitno. On bi ih sve pobio.
  
  Očaj koji je osjećao u posljednje tri sedmice nakon Kennedyjeve smrti bio je blizu da ga obuzme. Ostavio je svoje prijatelje sa samo dva ustupka. Prvo je nazvao Torstena Dahla da upozori Šveđanina na osvetu Krvavog kralja i savjetuje ga da svoju porodicu odvede na sigurno. I drugo, zatražio je pomoć svojih starih prijatelja iz SAS-a. Vjerovao im je da će se brinuti o porodici Bena Blakea jer on to nije mogao učiniti sam.
  
  Sada se Drake borio sam.
  
  Retko je govorio. Pio je. Nasilje i tama bili su mu jedini prijatelji. U njegovom srcu nije bilo nade ili milosti
  
  Nečujno se kretao niz prolaz. Mjesto je smrdjelo na vlagu, znoj i prženu hranu. Isparenja piva su bila skoro vidljiva. Drake je napravio grubu grimasu.
  
  Lakše mi je.
  
  Njegovi obavještajni podaci rekli su da ovdje živi čovjek, čovjek koji je pomogao da se otmu najmanje tri zloglasna 'zarobljenika Krvavog kralja'. Nakon pada njegovog broda i očigledno dobro isplaniranog bijega čovjeka, najmanje desetak visokih ličnosti oprezno je i potajno istupilo naprijed da objasne da člana njihove porodice drže osobe iz podzemlja. Krvavi kralj je manipulirao odlukama i postupcima Sjedinjenih Država, profitirajući od ljubavi i suosjećanja njihovog lika.
  
  Njegov plan je zaista bio odličan. Nijedna osoba nije znala da su tuđi najmiliji u opasnosti, a Krvavi kralj je na sve uticao gvozdenom i krvnom motkom. Sve što je trebalo. Šta god da radi.
  
  Drake je vjerovao da još nisu ni dotakli onog koji je kidnapovan. Nisu mogli shvatiti koliko daleko je zapravo otišla opaka kontrola Krvavog kralja.
  
  S njegove lijeve strane otvorila su se vrata i izašao je neobrijan debeo čovjek. Drake je reagovao trenutno i smrtonosnom snagom. Navalio je na čovjeka, izvukao nož i zario mu ga duboko u stomak, a zatim ga po inerciji gurnuo kroz otvorena vrata u dnevnu sobu.
  
  Oči debelog čovjeka su se izbušile od nevjerice i šoka. Drejk ga je čvrsto držao, širok, vrišteći štit, snažno pritiskajući oštricu prije nego što je pustio i izvukao Glock.
  
  Rodriguez je reagovao brzo, uprkos šoku zbog Drejkovog pojavljivanja. Već se otkotrljao sa zgnječene sofe na pod i petljao za pojasom. Ali Drakeovu pažnju privukao je treći čovjek u prostoriji.
  
  Zdepast, dugokosi muškarac petljao je u kutu sa velikim crnim slušalicama na ušima. Ali čak i dok se napeo, čak i dok je tapkao po taktovima himne svojim blatnjavim prstima, posegnuo je za odrezanom sačmarom.
  
  Drake se učinio malim. Smrtonosni hitac rastrgao je debelog čovjeka. Drake je odgurnuo grčevito tijelo u stranu i ustao, pucajući. Tri hica su muzičaru odnela veći deo glave i odbacila njegovo telo o zid. Slušalice su same odletjele u stranu, opisujući luk u zraku, i zaustavile se na ogromnom TV-u, lijepo visi sa ivice.
  
  Krv je tekla niz ravni ekran.
  
  Rodriguez je i dalje puzao po podu. Odbačeni čips i pivo poskakivali su i prskali oko njega. Drejk je bio uz njega u trenu i snažno je zabio Glock u tjeme.
  
  "Ukusno?"
  
  Rodriguez se zagrcnuo, ali je ipak posegnuo za pojasom za malim nožem. Drake je gledao s prezirom, a dok im je podanik Krvavog kralja zadao brutalni udarac, bivši vojnik SAS-a ga je uhvatio i snažno zabio u napadačev biceps.
  
  "Ne budi idiot".
  
  Rodriguez je zvučao kao svinja koja je zaklana. Drake ga je okrenuo i naslonio na sofu. Susreo se s čovjekovim očima, zamagljenim od bola.
  
  "Reci mi sve što znaš", šapnuo je Drejk, "o Krvavom kralju." Izvukao je Glock, ali ga je držao na vidiku.
  
  "U čemu?" Rodriguezov naglasak bio je gust i teško ga je dešifrirati zbog njegove rase i bola.
  
  Drake je udario Glock u Rodriguezova usta. Najmanje jedan zub je izbijen.
  
  "Nemoj me ismijavati." Otrov u njegovom glasu odavao je više od mržnje i očaja. Ovo je navelo čoveka Krvavog kralja da shvati da je brutalna smrt zaista neizbežna.
  
  "Dobro dobro. Znam za Boudreauxa. Želiš li da ti pričam o Boudreauu? Ovo mogu da uradim."
  
  Drake je lagano kucnuo njuškom Glocka po čovjekovom čelu. "Možemo početi tamo ako želite."
  
  "Dobro. Ostani miran ". Rodriguez je nastavio kroz očigledan bol. Krv mu je tekla niz bradu iz polomljenih zuba. "Boudreaux je jebeni seronja, čovječe. Znate li jedini razlog zašto ga je Krvavi Kralj ostavio živog?"
  
  Drake je uperio pištolj u čovjekovo oko. "Da li izgledam kao osoba koja odgovara na pitanja?" Glas mu je grickao kao čelik o čelik. "Trebao bih?"
  
  "Da. Dobro dobro. Pred nama je još mnogo smrti. To je rekao Krvavi Kralj, čovječe. Mnogo je smrti pred nama, a Boudreau će biti sretan što će biti u središtu toga. "
  
  "Dakle, koristi Boudreaua za čišćenje. Nije iznenađujuće. Vjerovatno uništava cijeli ranč."
  
  Rodriguez je trepnuo. "Znaš li za ranč?"
  
  "Gdje je on?" Drake je osjetio kako ga obuzima mržnja. "Gdje?" - Pitao sam. Sljedeće sekunde će se osloboditi i početi tući Rodrigueza do kraja.
  
  Nema gubitaka. Govno ionako ništa ne zna. Kao i svi ostali. Ako se nešto moglo reći o Krvavom Kralju, to je koliko je dobro sakrio svoje tragove.
  
  U tom trenutku, u Rodrigezovim očima bljesnula je iskra. Drejk se otkotrlja kada je nešto teško prošlo tamo gde mu je bila glava.
  
  Četvrti muškarac, koji se vjerovatno onesvijestio u susjednoj prostoriji i probudila ga buka, napao je.
  
  Drake se okrenuo, izbacivši nogu i zamalo oduzevši glavu svom novom protivniku. Dok se muškarac srušio na zemlju, Drejk ga je brzo procijenio - tvrd pogled, tramvajske šine na obje ruke, prljava majica - i pucao mu dva puta u glavu.
  
  Rodriguezove oči su izbuljile. "Ne!"
  
  Drake ga je upucao u ruku. "Nisi mi bila od koristi."
  
  Još jedan hitac. Koljeno mu je eksplodiralo.
  
  "Ti ne znaš ništa".
  
  Treći metak. Rodriguez je bio nagnut, držeći se za stomak.
  
  "Kao i svi ostali."
  
  Poslednje snimanje. Tačno između očiju.
  
  Drejk je posmatrao smrt oko sebe, pijući je, dozvoljavajući svojoj duši da popije nektar osvete samo na trenutak.
  
  Ostavio je kuću iza sebe, pobjegavši kroz baštu, dopuštajući dubokoj tami da ga proždre.
  
  
  DRUGO POGLAVLJE
  
  
  Drake se probudio kasno uveče, obliven znojem. Oči su bile zatvorene od djelimično prolivenih suza. San je uvek bio isti.
  
  On je bio osoba koja ih je uvijek spašavala. Osoba koja uvijek prva izgovori riječi "vjeruj mi". Ali tada mu ništa nije pošlo za rukom.
  
  Pusti ih oboje.
  
  Već dvaput. Alison prva. Sada Kennedy.
  
  Skliznuo je iz kreveta, posegnuvši za flašom koju je držao pored pištolja na noćnom ormariću. Otpio je gutljaj iz boce s otvorenim poklopcem. Jeftini viski mu je zapeo put niz grlo i u creva. Lek za slabe i proklete.
  
  Kada mu je krivica zapretila da će ga ponovo baciti na kolena, uputio je tri brza poziva. Prvi na Islandu. Kratko je razgovarao sa Thorstenom Dahlom i čuo saosjećanje u glasu velikog Šveđanina, čak i kada mu je rekao da prestane zvati svake večeri, da su njegova žena i djeca na sigurnom i da im neće biti ništa loše.
  
  Drugi je bio za Joea Sheparda, čovjeka s kojim se borio u mnogim bitkama tokom svog vremena u starom puku. Shepard je ljubazno iznio isti scenario kao Dahl, ali nije komentirao Drakeove nejasne riječi ili grubo graktanje u njegovom glasu. Uvjerio je Drejka da je porodica Bena Blejka dobro čuvana i da on i nekoliko njegovih prijatelja sede u senci i stručno čuvaju mesto.
  
  Drake je zatvorio oči dok je obavljao posljednji poziv. U glavi mu se vrtjelo, a unutrašnjost mu je gorjela kao najniži nivo pakla. Sve je ovo bilo dobrodošlo. Bilo šta da skrene njegovu pažnju sa Kenedija Mura.
  
  Čak si propustio i njenu prokletu sahranu...
  
  "Zdravo?" Alicijin glas je bio miran i samouvjeren. I ona je nedavno izgubila nekog svog bliskog, iako nije pokazivala nikakve vanjske znakove.
  
  "Ja sam. Kako su?"
  
  "Sve je uredu. Hayden se dobro oporavlja. Još samo nekoliko sedmica i ona će se vratiti svom svetom CIA-inom imidžu. Blake je dobro, ali nedostaješ mu. Njegova sestra se upravo pojavila. Pravi porodični sastanak. Maj je AWOL, hvala Bogu. Gledam ih, Drake. Gdje si dovraga?"
  
  Drake se nakašljao i obrisao oči. "Hvala", uspio je reći prije nego što je prekinuo vezu. Smiješno što je spomenula pakao.
  
  Osjećao je da je napravio logor ispred ovih kapija.
  
  
  POGLAVLJE TREĆE
  
  
  Hayden Jay je gledao kako sunce izlazi iznad Atlantskog okeana. Bio joj je to omiljeni dio dana, onaj koji je voljela provoditi sama. Pažljivo je iskliznula iz kreveta, lecnuvši se od bola u kuku, i oprezno prišla prozoru.
  
  Na nju se spustio relativni mir. Puzajuća vatra dodirnula je talase i na nekoliko minuta sav njen bol i brige su se istopile. Vrijeme je stalo i ona je bila besmrtna, a onda su se vrata iza nje otvorila.
  
  Benov glas. "Prekrasan pogled".
  
  Klimnula je prema izlasku sunca, a zatim se okrenula da vidi kako je gleda. "Ne moraš biti svjež, Ben Blake. Samo kafa i pecivo namazano puterom."
  
  Njen dečko je mahao kutijom pića i papirnom vrećicom kao oružjem. "Nađimo se na krevetu."
  
  Hayden je posljednji put pogledala Novu zoru, a zatim polako krenula prema krevetu. Ben je stavio kafu i pecivo na dohvat ruke i dao joj oči psića.
  
  "Kako-"
  
  "Isto kao sinoć", brzo je rekao Hayden. "Osam sati neće učiniti da hromost nestane." Onda je malo smekšala. "Ima li nešto od Drakea?"
  
  Ben se zavalio na krevet i odmahnuo glavom. "Ne. Razgovarao sam sa svojim tatom i svi su dobro. Nema znaka-" Zastao je. "Od..."
  
  "Naše porodice su bezbedne." Hayden mu je stavio ruku na koljeno. "Krvavi kralj je tu propao. Sada sve što treba da uradimo je da ga pronađemo i prekinemo osvetu."
  
  "Neuspješno?" odjeknuo je Ben. "Kako to možeš reći?"
  
  Hayden je duboko udahnula. "Znaš na šta sam mislio."
  
  "Kenedy je umro. A Drake... nije čak ni otišao na njenu sahranu.
  
  "Znam".
  
  "Otišao je, znaš." Ben je zurio u svoj bagel kao da je zmija koja šišti. "Neće se vratiti".
  
  "Daj mu vremena."
  
  "Imao je tri sedmice."
  
  "Onda mu daj još tri."
  
  "Šta misliš da radi?"
  
  Hayden se blago nasmiješi. "Koliko znam o Drakeu... Prvo nam pokrijte leđa. Onda će pokušati da pronađe Dmitrija Kovalenka."
  
  "Krvavi kralj se možda nikada više neće pojaviti." Benovo raspoloženje je bilo tako depresivno da je nestalo čak ni blistavo obećanje novog jutra.
  
  "On će." Hayden je bacio pogled na mladića. "On ima plan, sjećaš se? Neće ležati na zemlji kao prije. Uređaji za putovanje kroz vrijeme bili su samo početak. Kovalenko planira mnogo veću utakmicu."
  
  "Kapija pakla?" Ben je razmišljao o tome. "Vjeruješ li u ovo sranje?"
  
  "Nije važno. On vjeruje u to. Sve što CIA treba da uradi je da sazna."
  
  Ben je otpio dug gutljaj kafe. "Sve je u redu?"
  
  "Pa..." Hayden mu se lukavo nasmiješio. "Sada su se naše moci štrebera udvostručile."
  
  "Karin je mozak", priznao je Ben. "Ali Drake bi razbio Boudreauxa za minut."
  
  "Ne budi previše siguran. Kinimaka to nije uradila. I nije baš pudlica."
  
  Ben je stao kada su pokucali na vrata. Oči su mu odavale užas.
  
  Hayden je odvojio trenutak da ga smiri. "Unutar sigurne bolnice CIA-e, Bene. Nivoi sigurnosti koji okružuju ovo mjesto osramotili bi predsjedničku inauguraciju. Smiri se."
  
  Doktor je provukao glavu kroz vrata. "Sve je uredu?" Ušao je u sobu i počeo provjeravati Haydenove karte i vitalne znakove.
  
  Dok je zatvarao vrata na izlasku, Ben je ponovo progovorio. "Mislite li da će Krvavi Kralj ponovo pokušati da preuzme uređaje?"
  
  Hayden je slegnuo ramenima. "Ti sugerišeš da nije dobio prvu stvar koju sam izgubio. To se vjerovatno i dogodilo. Što se tiče drugog koji smo pronašli iz njegovog čamca?" Ona se nasmiješi. "Zakovano."
  
  "Ne budi samozadovoljan."
  
  "CIA ne počiva na lovorikama, Bene", odmah je rekao Hejden. "Dosta. Spremni smo da ga upoznamo."
  
  "Šta je sa žrtvama kidnapovanja?"
  
  "Šta je s njima?"
  
  "Oni su definitivno visokog profila. Harisonova sestra. Drugi koje ste spomenuli. On će ih iskoristiti."
  
  "Naravno da će to učiniti. I spremni smo da ga upoznamo."
  
  Ben je dovršio đevrek i polizao prste. "Još ne mogu da verujem da je ceo bend morao da ode u podzemlje", rekao je sa čežnjom. "Upravo kada smo počeli da postajemo poznati."
  
  Hayden se diplomatski nasmejao. "Da. Tragično."
  
  "Pa, možda će nas to učiniti još ozloglašenijim."
  
  Začulo se još jedno tiho kucanje i Karin i Kinimaka su ušle u sobu. Havajac je izgledao depresivno.
  
  "Ovo kopile neće vrištiti. Šta god da uradimo, on nam neće ni zviždati."
  
  Ben je naslonio bradu na koljena i napravio mrko lice. "Dovraga, volio bih da je Matt ovdje."
  
  
  ČETVRTO POGLAVLJE
  
  
  Čovek iz Hereforda je pažljivo posmatrao. Sa svoje tačke gledišta na vrhu travnatog brda, desno od gustog drveća, mogao je koristiti teleskopski nišan postavljen na njegovu pušku da precizno odredi članove porodice Bena Blejka. Opseg vojnog nišana uključivao je osvijetljenu končanicu, opciju koja je omogućavala široku upotrebu u nepovoljnim uvjetima osvjetljenja i uključivala je BDC (kompenzaciju pada metka).
  
  Istina, puška je bila opremljena svim visokotehnološkim snajperskim napravama koje se mogu zamisliti, ali čovjeku iza nišana, naravno, nisu bili potrebni. Bio je obučen do najvišeg nivoa. Sada je gledao kako Ben Blakeov otac prilazi televizoru i uključuje ga. Nakon malog prilagođavanja, vidio je Ben Blakeovu majku kako gestikulira njegovom ocu malim daljinskim upravljačem. Nišan njegovog nišana nije se pomerio ni za milimetar.
  
  Uvježbanim pokretom prešao je pogledom po području oko kuće. Bio je odmaknut od puta, sakriven drvećem i visokim zidom, a Herefordac je nastavio nijemo prebrojavati stražare koji su se skrivali među žbunjem.
  
  Jedan dva tri. Sve se uzima u obzir. Znao je da su u kući još četiri, a još dvoje su potpuno skriveni. Uprkos svim njihovim gresima, CIA je uradila odličan posao štiteći Blejkove.
  
  Čovjek se namrštio. Primetio je kretanje. Tama, crnja od noći, širila se uz podnožje visokog zida. Prevelik da bi bio životinja. Previše tajnovit da bi bio nevin.
  
  Jesu li ljudi pronašli Krvavog kralja Blakea? I ako jesu, koliko su bili dobri?
  
  Lagani povjetarac duvao je s lijeve strane, pravo iz Lamanša, donoseći sa sobom slan okus mora. Čovjek iz Hereforda je mentalno kompenzirao izmijenjenu putanju metka i zumirao malo bliže.
  
  Čovjek je bio obučen u crno, ali je oprema očigledno bila domaće izrade. Ovaj tip nije bio profesionalac, samo plaćenik.
  
  Bullet food.
  
  Čovjekov prst se na trenutak stegnuo, a zatim pustio. Naravno, pravo pitanje je bilo koliko ih je doveo sa sobom?
  
  Držeći metu na nišanu, brzo je procijenio kuću i njenu okolinu. Sekundu kasnije bio je siguran. Okolina je bila čista. Ovaj čovjek u crnom djelovao je sam, Hereford je bio siguran u sebe.
  
  Plaćenik koji ubija za platu.
  
  Teško da je vrijedan metka.
  
  Lagano je povukao okidač i apsorbirao trzaj. Zvuk metka koji napušta cijev je jedva primjetan. Video je kako plaćenik pada bez ikakve gužve, ruši se među zaraslo žbunje.
  
  Stražari porodice Blake nisu ništa primijetili. Za nekoliko minuta tajno će nazvati CIA-u i obavijestiti ih da im je provaljeno u novu sigurnu kuću.
  
  Čovjek iz Hereforda, stari prijatelj iz SAS-a Matta Drakea, nastavio je da čuva straže.
  
  
  PETO POGLAVLJE
  
  
  Matt Drake je odvrnuo čep sa svježe boce Morgan's Spiced i okrenuo broj na brzom biranju na svom mobilnom telefonu.
  
  Mayin glas je zvučao uzbuđeno dok je odgovorila. "Drake? Šta želiš?"
  
  Drake se namrštio i otpio gutljaj iz boce. Za Mej je pokazivanje emocija bilo nekarakteristično koliko bi bilo da političar poštuje svoje izborne zavete. "Jesi li uredu?"
  
  "Naravno da sam dobro. Zašto ne bih bio? Šta je ovo?"
  
  Otpio je još jedan dugačak gutljaj i nastavio. "Uređaj koji sam ti dao. Da li je bezbedno?"
  
  Postojalo je trenutak oklevanja. "Nemam ga. Ali sigurno je, prijatelju." Vratile su se Maiine umirujuće intonacije. "Ovo je bezbedno koliko može biti." Drake je otpio još jedan gutljaj. Mai je upitala: "Je li to sve?"
  
  "Ne. Vjerujem da sam skoro iscrpio svoje tragove po tom pitanju. Ali imam drugu ideju. Jedan je bliže... kući."
  
  Tišina je škljocala i pucketala dok je čekala. Ovo nije bio običan maj. Možda je bila sa nekim.
  
  "Potrebno mi je da iskoristiš svoje japanske kontakte. I Kinezi. A posebno Rusi. Želim da znam da li Kovalenko ima porodicu."
  
  Čuo se oštar dah. "Jesi li ozbiljan?"
  
  "Naravno da sam prokleto ozbiljan." Rekao je to oštrije nego što je namjeravao, ali se nije izvinio. "I takođe želim da znam o Boudreauu. I njegova porodica."
  
  Mai je trebala puna minuta da odgovori. "U redu, Drake. Učiniću najbolje što mogu."
  
  Drake je duboko udahnuo kada je veza prekinuta. Minut kasnije zagledao se u bocu začinjenog ruma. Iz nekog razloga bio je poluprazan. Pogledao je u prozor i pokušao da vidi grad Majami, ali staklo je bilo toliko prljavo da je jedva mogao da vidi staklo.
  
  Srce ga je boljelo.
  
  Ponovo je odbacio bocu. Bez daljeg razmišljanja, preduzeo je akciju i pritisnuo drugi broj za brzo biranje. U akciji je pronašao način da tugu ostavi po strani. U akciji je pronašao način da krene naprijed.
  
  Mobitel je zvonio i zvonio. Konačno se javio glas. "Jebi ga, Drake! Šta?"
  
  "Govoriš glatko, kučko", provukao je, a zatim zastao. "Kako... kako je tim?"
  
  "Tim? Kriste. Ok, hoćeš prokletu fudbalsku analogiju? Jedina osoba koju razumno možete koristiti kao napadača u ovom trenutku je Kinimaka. Hayden, Blake i njegova sestra ne bi ni došli na klupu." Zastala je. "Nema koncentracije. Tvoja krivica."
  
  Napravio je pauzu. "Ja? Hoćete da kažete da bi, da je na njih bio pokušaj, bio uspešan?" Glava mu je, pomalo zamagljena, počela da pulsira. "Zato što će biti učinjen pokušaj."
  
  "Bolnica je dobro čuvana. Čuvari su prilično kompetentni. Ali dobro je što si me zamolio da ostanem. I dobro je što sam rekao da.
  
  "A Boudreau? Šta je sa ovim gadom?"
  
  "Približno zabavno kao pečeno jaje. Neće se slomiti. Ali zapamti, Drake, cijela američka vlada sada radi na tome. Ne samo mi."
  
  "Ne podsjećaj me." Drake se trgnuo. "Vlada koja je duboko kompromitirana. Informacije putuju gore-dolje kroz vladine komunikacione linije, Alicia. Potrebno je samo jedno veliko zatvaranje da se sve ispuni."
  
  Alicia je šutjela.
  
  Drake je sjedio i razmišljao o tome. Sve dok Krvavi Kralj nije fizički otkriven, sve informacije koje su imali trebalo je smatrati nepouzdanim. Ovo je uključivalo informacije o Kapijama pakla, povezanosti s Havajima i sve sitnice koje je prikupio od četiri mrtva poslušnika.
  
  Možda bi još jedna stvar pomogla.
  
  "Imam još jedan trag. A May provjerava porodične veze Kovalenka i Boudreaua. Možda biste mogli zamoliti Haydena da učini isto?"
  
  "Ovdje sam kao usluga, Drake. Ja nisam tvoj prokleti ovčar."
  
  Ovaj put Drake je šutio.
  
  Alicia je uzdahnula. "Gle, spomenuću to. A što se tiče Mej, ne veruj toj ludoj vili koliko god možeš da je baciš."
  
  Drake se nasmiješio na referencu video igre. "Složit ću se s ovim kad mi kažeš koja je od vas ludih kučki ubila Wellsa. I zašto."
  
  Očekivao je dugu tišinu i dobio je. Iskoristio je priliku da otpije još nekoliko gutljaja ćilibarskog lijeka.
  
  "Razgovaraću sa Haydenom", konačno je prošaputala Alicia. "Ako Boudreaux ili Kovalenko imaju porodicu, mi ćemo ih pronaći."
  
  Veza je prekinuta. U iznenadnoj tišini, Drakeova je glava zakucala poput čekića. Jednog dana će mu reći istinu. Ali za sada je bilo dovoljno što je izgubio Kenedija.
  
  Bilo je dovoljno što je nekada verovao u nešto što je sada bilo daleko kao mesec, u svetlu budućnost koja se pretvorila u pepeo. Beznađe u njemu iskrivilo mu je srce. Flaša je pala sa oslabljenih prstiju, ne razbivši se, već je prolila svoj vatreni sadržaj po prljavom podu.
  
  Na trenutak je Drejk razmišljao da ga sipa u čašu. Prolivena tečnost podsjetila ga je na obećanja, zavjete i uvjeravanja koja je dao, a koja su isparila u djeliću sekunde, ostavljajući živote protraćene i uništene poput toliko vode prolivene po podu.
  
  Kako je mogao ovo ponoviti? Obećaj da ćeš čuvati njegove prijatelje. Sve što je sada mogao je da ubije što više neprijatelja.
  
  Pobijedite svijet zla i neka dobro nastavi da živi.
  
  Sjeo je na ivicu kreveta. Slomljena. Ništa nije ostalo. Sve osim smrti umrlo je u njemu, a razbijena ljuska koja je ostala nije htjela ništa više od ovog svijeta.
  
  
  ŠESTO POGLAVLJE
  
  
  Hayden je čekala dok se Ben i Karin ne povuku u jednu od soba za posluživanje. Tim brata i sestre istraživao je Havaje, Dijamantsku glavu, Vrata pakla i druge legende povezane s Krvavim kraljem, nadajući se da će sastaviti teoriju.
  
  Kada se situacija razjasnila, Hayden je obukao svježu odjeću i ušao u malu kancelariju gdje je Mano Kinimaka postavio malu radnu stanicu. Veliki Havajac je tapkao po ključevima, izgledajući pomalo uznemireno.
  
  "Još uvijek hvataš dva ključa odjednom prstima kobasice?" upitao je Hayden nonšalantno i Kinimaka se okrenula sa osmehom.
  
  "Aloha nani wahine", rekao je, a onda je skoro pocrveneo kada je pokazala da zna značenje reči.
  
  "Misliš li da sam lijepa? Je li to zato što me je izbo luda osoba?"
  
  "Zato što mi je drago. Tako mi je drago što si još uvijek s nama."
  
  Hayden je stavio ruku na Kinimakijevo rame. "Hvala, Mano." Sačekala je nekoliko trenutaka, a zatim rekla: "Ali sada sa Boudreauom imamo i priliku i dilemu. Moramo znati šta on zna. Ali kako da ga slomimo?"
  
  "Misliš li da ovo ludo kopile zna gdje se krije Krvavi kralj?" Da li bi mu oprezna osoba poput Kovalenka zaista rekla?
  
  "Boudreau je najgora vrsta ludaka. Pametan čovek. Valjda on nešto zna."
  
  Začuo se podrugljiv glas iza Haydena. "Drakey misli da bismo trebali mučiti njegovu porodicu." Hayden se okrenuo. Alicia joj je uputila ciničan osmijeh. "Jesi li u redu sa ovim, CIA?"
  
  "Jeste li ponovo razgovarali s Mattom?" rekao je Hayden. "Kako je on?"
  
  "Izgleda kao stari", rekla je Alicia s ironijom koju očito nije mislila. "Ono kako sam ga nekada volio."
  
  "Beznadno? Pijan? Jedan?" Hayden nije mogla sakriti prezir u njenom glasu.
  
  Alicia je slegnula ramenima. "Nervozan. Teško. Smrtonosno." Srela je pogled agenta CIA-e. "Vjeruj mi, dušo, ovakav bi trebao biti. To je jedini način da se izvuče iz ovog slučaja živ. I..." Zastala je, kao da se pita da li da nastavi. "I... ovo je možda jedini način da svi izađete iz ovoga živi i sa svojim porodicama netaknutim."
  
  "Vidjet ću da li Boudreaux ima porodicu." Hayden se ponovo okrenuo Kinimaki. "Ali CIA sigurno neće nikoga mučiti."
  
  "Da li vaša propusnica važi za ulazak u objekat?" Kinimaka pogleda bivšeg vojnika britanske vojske.
  
  "Daj ili uzmi, veliki dečko." Alicia se vragolasto nasmiješila i namjerno se progurala pored Haydena u malu prostoriju koju je uglavnom zauzimalo Kinimakijevo tijelo. "Šta radiš?"
  
  "Posao". Kinimaka je isključio ekran i sakrio se u ćošak, što dalje od Alisije.
  
  Hayden mu je priskočio u pomoć. "Bila si vojnik kad si bila čovjek, Alicia. Imate li neki prijedlog koji bi nam mogao pomoći da razbijemo Boudreauxa?"
  
  Alicia se okrenula prema Haydenu s izazovom u očima. "Zašto ne odemo i porazgovaramo s njim?"
  
  Hayden se nasmiješio. "Upravo sam se spremao."
  
  
  * * *
  
  
  Hayden nas je odveo dolje u prostor za zadržavanje. Petominutna šetnja i vožnja liftom nisu joj zadali bol, iako je to prihvatila mirno i raspoloženje joj se popravilo. Shvatila je da je ubod relativno sličan bilo kojoj drugoj bolesti zbog koje si odsustvovao s posla. Prije ili kasnije ti je postalo pakleno dosadno i poželjeli ste ponovo da uvučete pakao u borbu.
  
  Prostor za istražni zatvor sastojao se od dva reda ćelija. Išli su po pažljivo uglačanom podu sve dok nisu stigli do jedine ćelije u kojoj je bio zatvorenik, do posljednje ćelije s lijeve strane. Prednja strana ćelije bila je širom otvorena, a njen stanar je bio okružen redovima rešetki koje su se protezale od poda do plafona.
  
  Vazduh je bio ispunjen mirisom izbeljivača. Hayden je kimnula naoružanim stražarima koji su bili stacionirani ispred Boudreauove ćelije dok je stigla da se suoči s čovjekom koji ju je tri sedmice ranije pokušao ubiti više puta.
  
  Ed Boudreaux se izvalio na krevet. Nacerio se kada ju je ugledao. "Kako ti je bedro, plavuše?"
  
  "Šta?" Hejden je znala da ne bi trebala da ga provocira, ali nije si mogla pomoći. "Glas ti zvuči malo promuklo. Jeste li nedavno bili zadavljeni?" Tri sedmice šepanja i traume od uboda učinile su je bezobzirnom.
  
  Kinimaka je prišla iza nje, cereći se. Boudreau je dočekao njegov pogled žestokom glađu. "Ponekad", šapnuo je. "Hajde da okrenemo sto."
  
  Kinimaka je ispravio svoja velika ramena bez odgovora. Alicia je zatim obišla tijelo krupnog čovjeka i otišla pravo do rešetki. "Da li ti je to mršavo kopile pokvarilo gaćice?" Uputila je podsmijeh Haydenu, ali nije skidala pogled s Boudreaua. "Ne bi trebalo više od minute."
  
  Boudreau je ustao iz kreveta i otišao do rešetki. "Prelepe oči", rekao je. "Prljava usta. Zar nisi ti pojebala onog debelog s bradom? Onaj koji su moji ljudi ubili?"
  
  "Ja sam".
  
  Boudreaux se uhvatio za rešetke. "Kako se osjećaš u vezi ovoga?"
  
  Hayden je osjetio da su čuvari počeli biti nervozni. Ova vrsta odmjeravanja sukoba ih nigdje nije dovela.
  
  Kinimaka je već pokušao navesti plaćenika da razgovara na desetak različitih načina, pa je Hayden pitao nešto jednostavno. "Šta hoćeš, Boudreau? Šta će vas uvjeriti da nam kažete šta znate o Kovalenku?"
  
  "SZO?" Boudreau nije skidao pogled s Alicije. Razdvojeni su širinom rešetke između njih.
  
  "Znaš na koga mislim. Krvavi kralj."
  
  "Oh, on. On je samo mit. Mislio sam da CIA to mora znati."
  
  "Navedite svoju cijenu."
  
  Boudreaux je konačno prekinuo kontakt očima s Alisijom. "Očaj je engleski način." Po riječima Pink Floyda."
  
  "Nigde ne stižemo," to je Haydena neprijatno podsetilo na Drejkovo i Benovo takmičenje u zezanju sa Dinorokom, i nadao se da Boudreau samo daje besmislene primedbe. "Mi-"
  
  "Ja ću je uzeti," iznenada je prosiktao Boudreau. Hayden se okrenuo i ugledao ga kako ponovo stoji licem u lice s Alisijom. "Jedan na jedan. Ako me pobedi, ja ću pričati."
  
  "Napravljeno". Alicia se praktično progurala kroz rešetke. Stražari su pojurili naprijed. Hayden je osjetila kako joj krv ključa.
  
  "Stani!" Ispružila je ruku i povukla Aliciju nazad. "Jesi li lud? Ovaj seronja nikada neće progovoriti. Nije vredno rizika."
  
  "Nema rizika", šapnula je Alicia. "Uopšte nema rizika."
  
  "Odlazimo", rekao je Hayden. "Ali..." Razmislila je o onome što je Drake pitao. "Vraćamo se uskoro".
  
  
  * * *
  
  
  Ben Blake se zavalio i gledao kako njegova sestra s lakoćom upravlja modificiranim CIA kompjuterom. Nije joj trebalo dugo da se navikne na specijalni operativni sistem koji je zahtijevala vladina agencija, ali tada je bila mozak porodice.
  
  Karin je bila drska, sa crnim pojasom, ljenčarka u striptiz baru koju je život srušio sa šest godina u kasnim tinejdžerskim godinama, spakovala je svoj mozak i svoje diplome i planirala da ne radi apsolutno ništa. Njen cilj je bio da povrijedi i mrzi život zbog onoga što joj je učinio. Rasipanje njenih poklona bio je jedan od načina da pokaže da joj više nije stalo.
  
  Sada se okrenula da ga pogleda. "Pogledajte i obožavajte moć žene Blake. Sve što ste ikada željeli znati o Diamond Head u jednom brzom čitanju."
  
  Ben je pregledao informacije. To su radili nekoliko dana - istražujući Havaje i Diamond Head - čuveni vulkan Oahu - i čitajući o putovanjima kapetana Cooka, legendarnog otkrića Havajskih ostrva davne 1778. godine. Bilo je važno da su obojica skenirali i sačuvali što više informacija, jer kada je došlo do proboja, vlasti su očekivale da će se događaji odvijati vrlo brzo.
  
  Međutim, referenca Krvavog kralja na Vrata pakla ostala je misterija, posebno u vezi s Havajima. Činilo se kao da većina Havajaca čak i ne vjeruje u tradicionalnu verziju pakla.
  
  Sama Diamond Head bila je dio složene serije čunjeva i otvora poznatih kao Honolulu Volcano Series, lanca događaja koji su formirali većinu zloglasnih znamenitosti Oahua. Sama Dijamantska glava, vjerovatno najpoznatija znamenitost, eruptirala je samo jednom prije otprilike 150.000 godina, ali sa takvom jednokratnom eksplozivnom snagom da je uspjela održati svoj nevjerovatno simetričan konus.
  
  Ben se blago nasmiješio na sljedeći komentar. Vjeruje se da Dijamantska glava nikada više neće eruptirati. hm...
  
  "Da li se sećate dela o Dijamantskoj glavi kao niz čunjeva i rupa?" Karin je naglasak bio Jorkšir za grešku. Već se jako zabavljala s lokalnim ljudima iz CIA-e u Majamiju zbog ovoga i bez sumnje je uznemirila više od jednog.
  
  Nije da Karin nije bilo briga. "Jesi li gluv, druže?"
  
  "Ne zovi me drugar", cvilio je. "To je ono što muškarci zovu drugim muškarcima. Devojke ne bi trebalo tako da pričaju. Posebno moja sestra."
  
  "U redu, bujon. Primirje, za sada. Ali znate li šta znače otvori za ventilaciju? Barem u tvom svijetu?"
  
  Ben se osjećao kao da se vratio u školu. "Cijeve od lave?"
  
  "Razumljeno. Hej, nisi glup kao kvaka kao što je tata govorio."
  
  "Tata nikad nije rekao..."
  
  "Smiri se, kučko. Jednostavno rečeno, cijevi od lave znače tunele. Po cijelom Oahuu."
  
  Ben je odmahnuo glavom, gledajući je. "Znam. Hoćeš da kažeš da se Krvavi Kralj krije iza jednog od njih?"
  
  "Ko zna? Ali mi smo ovdje da istražujemo, zar ne?" Pritiskala je tipke na CIA-ovom Benovom kompjuteru. "Dođi do toga."
  
  Ben je uzdahnuo i okrenuo se od nje. Kao i ostatak njegove porodice, nedostajali su mu dok su bili razdvojeni, ali nakon sat vremena nadoknađivanja, vratilo se staro zanovijetanje. Međutim, prešla je dug put da pomogne.
  
  Otvorio je pretragu za Legende o kapetanu Kuku i zavalio se u svoju stolicu da vidi šta je ispalo, a misli su mu bile veoma slične onima Meta Drakea i njegovog najboljeg prijatelja. Stanje uma.
  
  
  SEDMO POGLAVLJE
  
  
  Krvavi kralj je gledao na svoju teritoriju kroz prozor sa ogledalom dužine do poda, stvoren sa jedinom svrhom da stvori panoramski pogled koji gleda na bujnu, valovitu dolinu, raj u koji nijedan čovjek nije kročio osim njegove vlastite.
  
  Njegov um, obično staložen i fokusiran, danas je jurio kroz brojne teme. Gubitak njegovog broda - njegovog doma decenijama - iako očekivan, pogoršao je situaciju. Možda je to bila iznenadna priroda propasti broda. Nije imao vremena da se pozdravi. Ali rastanak mu nikada ranije nije bio važan ili sentimentalan.
  
  Bio je tvrd čovjek bez osjećaja koji je odrastao u nekim od najtežih vremena u Rusiji iu mnogim od najtežih područja zemlje. Uprkos tome, relativno je lako napredovao, izgradio carstvo krvi, smrti i votke i zaradio milijarde.
  
  Znao je vrlo dobro zašto ga je gubitak Olujnog plašta razbjesnio. Smatrao je sebe nedodirljivim, kraljem među ljudima. Biti uvrijeđen i razočaran na ovaj način od strane slabašne američke vlade nije bio ništa drugo do mrvicu u njegovom oku. Ali i dalje je boljelo.
  
  Bivši vojnik, Drake, pokazao se kao poseban trn u oku. Kovalenko je smatrao da je Englez lično pokušao da osujeti njegove dobro zamišljene planove, koji su bili u pokretu već niz godina, i shvatio je njegovo učešće kao ličnu uvredu.
  
  Otuda Krvava Vendeta. Njegov lični pristup je bio da se prvo obračuna sa Drakeovom devojkom; Ostatak ličinki će prepustiti svojim globalnim plaćeničkim vezama. Već je očekivao prvi telefonski poziv. Još jedan će uskoro umrijeti.
  
  Na rubu doline, ugniježđen iza udaljenog zelenog brda, stajao je jedan od njegova tri ranča. Mogao je da razabere samo kamuflirane krovove, vidljive samo zato što je tačno znao gde da traži. Ranč na ovom ostrvu bio je najveći. Druga dva su bila na odvojenim ostrvima, manja i dobro branjena, dizajnirana isključivo da podijele neprijateljski napad u tri smjera ako ikada dođe.
  
  Vrijednost postavljanja talaca na različite lokacije bila je u tome što bi neprijatelj morao podijeliti svoje snage kako bi svakog od njih spasio živog.
  
  Postojalo je desetak različitih načina da Krvavi Kralj napusti ovo ostrvo neotkriven, ali da je sve išlo po planu, on ne bi nikuda otišao. Pronaći će ono što je Cook pronašao iza Vrata pakla, a otkrića će zasigurno pretvoriti kralja u boga.
  
  Sama kapija je bila dovoljna za ovo, zaključio je.
  
  Ali svaka pomisao na kapiju neminovno je vodila do uspomena koje su duboko gorjele - gubitak oba transportna uređaja, bezobrazluk koji bi se osvetio. Njegova mreža brzo je otkrila lokaciju jednog uređaja - onog koji je bio u CIA-inom pritvoru. On je već znao lokaciju drugog.
  
  Vrijeme je da ih oboje vratimo.
  
  Uživao je u pogledu u posljednjem trenutku. Gusto lišće ljuljalo se u ritmu tropskog povjetarca. Duboka smirenost vedrine na trenutak je privukla njegovu pažnju, ali ga nije pokrenula. Ono što nikada nije imao, nikada mu neće nedostajati.
  
  Odmah u trenutku, začulo se oprezno kucanje na vrata njegove kancelarije. Krvavi kralj se okrenuo i rekao: "Idemo." Glas mu je odjekivao poput zvuka tenka koji vozi preko šljunčane jame.
  
  Otvorena vrata. Ušla su dva stražara, vukući sa sobom uplašenu, ali lepo vaspitanu devojku japanskog porekla. "Chica Kitano", prohišao je Krvavi kralj. "Nadam se da si zbrinut?"
  
  Devojka je tvrdoglavo gledala u zemlju, ne usuđujući se da podigne oči. Krvavi kralj je odobrio. "Čekaš li moju dozvolu?" On se nije složio. "Rečeno mi je da je tvoja sestra najopasniji protivnik, Čika", nastavio je. "A sada je ona samo još jedan resurs za mene, poput Majke Zemlje. Reci mi... da li ona voli tebe, Chika, tvoju sestru, Mai?"
  
  Djevojčica nije čak ni disala. Jedan od stražara je upitno pogledao Krvavog kralja, ali je ignorirao čovjeka. "Nema potrebe razgovarati. Razumijem ovo više nego što možete zamisliti. Za mene je samo posao da te menjam. I vrlo dobro znam vrijednost pažljive tišine tokom poslovne transakcije."
  
  Mahao je satelitskim telefonom. "Vaša sestra - Mai - me je kontaktirala. Vrlo pametno, iu smislu neizgovorene prijetnje. Ona je opasna, tvoja sestra." Rekao je to po drugi put, gotovo uživajući u perspektivi da se sretne licem u lice.
  
  Ali to se jednostavno nije moglo dogoditi. Ne sada, kada je bio tako blizu svog životnog cilja.
  
  "Ponudila se da menja za tvoj život. Vidite, ona ima moje blago. Vrlo poseban uređaj koji će vam zamijeniti. Ovo je dobro. To pokazuje vašu vrijednost u svijetu koji nagrađuje nemilosrdne ljude poput mene."
  
  Japanka je bojažljivo podigla oči. Krvavi Kralj je izvio usta u nešto poput osmeha. "Sada vidimo šta je spremna da žrtvuje za tebe."
  
  Okrenuo je broj. Telefon je jednom zazvonio i javio se miran ženski glas.
  
  "Da?"
  
  "Mai Kitano. Znate li ko je to. Znate da nema šanse da se uđe u trag ovom pozivu, zar ne?"
  
  "Nemam nameru da pokušavam."
  
  "Veoma dobro". Uzdahnuo je. "Oh, kad bismo samo imali više vremena, ti i ja. Ali nema veze. Tvoja prelijepa sestra Chica je ovdje." Krvavi kralj je pokazao stražarima da je dovedu naprijed. "Pozdravi svoju sestru, Chica."
  
  Mejin glas je odjeknuo telefonom. "Chica? Kako si?" Rezervirano. Ne odajući strah i bijes za koje je Krvavi Kralj znao da ključaju ispod površine.
  
  Potrajao je trenutak, ali Čika je konačno rekao: "Konnichiwa, shimai."
  
  Krvavi kralj se nasmijao. "Neverovatno mi je da su Japanci ikada stvorili tako brutalnu borbenu mašinu kao što si ti, Mai Kitano. Tvoja rasa ne poznaje nevolje poput moje. Svi ste tako prokleto rezervisani. "
  
  "Naš bijes i strast potiču od onoga što nas čini", tiho je rekla Mai. "I od onoga što nam se radi."
  
  "Ne razmišljaj o tome da mi propovijedaš. Ili mi prijetiš?
  
  "Ne moram da radim nijednu od ovih stvari. Biće kako će biti."
  
  "Onda mi dozvolite da vam kažem kako će biti. Susret ćete moje ljude sutra uveče u Coconut Groveu, na CocoWalku. U osam sati uveče biće u restoranu, u gužvi. Predaješ uređaj i odlaziš."
  
  "Kako će me prepoznati?"
  
  "Oni će te poznavati, Mai Kitano, baš kao i ja. To je sve što treba da znaš. Osam uveče, bilo bi mudro od vas da ne zakasnite."
  
  Iznenada se u Mayinom glasu začula vedrina, što je nasmejalo Krvavog Kralja. "Moja sestra. Šta sa njom?
  
  "Kada budu imali uređaj, moji ljudi će vam dati upute." Krvavi kralj je završio izazov i na trenutak uživao u pobjedi. Svi njegovi planovi se uklapaju.
  
  "Pripremite devojku za put", rekao je svojim ljudima bezosećajnim glasom. "I učinite visoke uloge za Kitana. Želim zabavu. Želim da vidim koliko je ovaj legendarni borac zaista dobar."
  
  
  OSMO POGLAVLJE
  
  
  Mai Kitano je zurila u mrtvi telefon u svojim rukama i shvatila da je njen cilj daleko od ostvarenja. Dmitrij Kovalenko nije bio od onih koji se lako rastaju od stvari koje je posjedovao.
  
  Njena sestra, Čika, kidnapovana je iz stana u Tokiju nedeljama pre nego što ju je Met Drejk prvi put kontaktirao sa svojim divljim teorijama o Bermudskom trouglu i mitskoj figuri podzemlja zvanoj Krvavi kralj. Do tada je Mai naučila dovoljno da zna da je ovaj čovjek vrlo stvaran i vrlo, vrlo smrtonosan.
  
  Ali morala je sakriti svoje prave namjere i čuvati svoje tajne za sebe. Istina, ovo nije težak zadatak za Japanku, ali ga otežava očigledna odanost Matta Drakea i njegova nepopustljiva uvjerenost da zaštiti svoje prijatelje.
  
  Mnogo puta mu je skoro rekla.
  
  Ali Chica joj je bila prioritet. Čak ni njena vlastita vlada nije znala gdje je May.
  
  Izašla je iz uličice u Majamiju gdje je primila poziv i krenula preko prometne ceste do svog omiljenog Starbucksa. Prijatno malo mjesto gdje su odvojili vrijeme da ispišu vaše ime na šoljama i uvijek pamtili vaše omiljeno piće. Sedela je neko vreme. Dobro je poznavala CocoWalk, ali je ipak namjeravala uskoro uhvatiti taksi.
  
  Zašto hodati na pola?
  
  Ogroman broj ljudi, domaćih i turista, radiće i za nju i protiv nje. Ali što je više razmišljala o tome, to je više vjerovala da je Krvavi kralj donio vrlo mudru odluku. Na kraju je sve zavisilo od toga ko će pobediti.
  
  Kovalenko jeste jer je držao sestru Mej.
  
  Tako da, među gomilom, ne bi bilo naodmet da ona proslijedi torbu nekim momcima. Ali ako bi potom izazvala te momke i prisilila ih da pričaju o svojoj sestri, to bi privuklo pažnju.
  
  I još nešto - osjećala je da sada malo bolje poznaje Kovalenka. Znao je u kom smjeru radi njegov um.
  
  On bi gledao.
  
  
  * * *
  
  
  Kasnije tog dana, Hayden Jay je privatno telefonirala svom šefu, Jonathanu Gatesu. Odmah je shvatila da je na ivici.
  
  "Da. Šta se dogodilo, Hayden?"
  
  "Gospodine?" Njihov profesionalni odnos bio je toliko dobar da je ponekad mogla da ga pretvori u lični. "Sve je uredu?"
  
  Bilo je oklevanja na drugom kraju linije, nešto drugo nekarakteristično za Gejtsa. "Ovo je onoliko dobro koliko se moglo očekivati", promrmljao je konačno ministar odbrane. "Kako ti je noga?"
  
  "Da gospodine. Lečenje ide dobro." Hayden se zaustavila da ne postavi pitanje koje je htjela postaviti. Odjednom nervozna, izbjegla je tu temu. "Šta je sa Harisonom, gospodine? Kakav je njegov status?"
  
  "Harison će otići u zatvor, kao i svi Kovalenkovi doušnici. Manipulisano ili ne. Je li to sve, gospođice Jay?"
  
  Izbočena hladnim tonovima, Hayden se srušila u stolicu i čvrsto zatvorila oči. "Ne gospodine. Moram te nešto pitati. Možda je to već zataškala CIA ili neka druga agencija, ali stvarno moram znati..." Zastala je.
  
  "Molim Haydena, samo pitaj."
  
  "Ima li Boudreaux neku porodicu, gospodine?"
  
  "Šta to, dovraga, znači?"
  
  Hayden je uzdahnuo. "To znači upravo ono što vi mislite da znači, gospodine sekretare. Ovdje ne idemo nigdje, a vrijeme ističe. Boudreaux zna nešto."
  
  "Prokletstvo, Džej, mi smo američka vlada, a ti si CIA, a ne Mosad. Trebalo je da znaš bolje nego da govoriš tako otvoreno."
  
  Hayden je znao bolje. Ali očaj ju je slomio. "Matt Drake bi to mogao učiniti", rekla je tiho.
  
  "Agent. Ovo neće uspjeti." Sekretarica je neko vrijeme ćutala, a onda je progovorila. "Agente Jay, izrečena vam je usmena opomena. Moj savjet je da neko vrijeme spustiš glavu."
  
  Veza je prekinuta.
  
  Hayden je zurio u zid, ali bilo je kao da traži inspiraciju u praznom platnu. Nakon nekog vremena, okrenula se i gledala kako zalazak sunca pada iznad Majamija.
  
  
  * * *
  
  
  Dugo odlaganje izjedalo je Mayinu dušu. Odlučna i aktivna žena, svaki period neaktivnosti ju je iritirao, ali kada je život njene sestre bio u ravnoteži, to joj je praktički rastrgalo duh.
  
  Ali sada je čekanje gotovo. Mai Kitano je prišla stazi kokosa u Coconut Groveu i brzo se preselila do osmatračnice koju je odredila dan ranije. Dok je do razmjene još bilo nekoliko sati, Mai se smjestila u slabo osvijetljeni bar Cheesecake Factory i stavila svoj ranac pun uređaja na pult ispred sebe.
  
  Red televizijskih ekrana treštao je direktno iznad njene glave, emitujući razne sportske kanale. Bar je bio glasan i užurban, ali ništa u poređenju sa gomilom koja je ispunila ulaz u restoran i recepciju. Nikada nije vidjela restoran koji je toliko popularan.
  
  Barmen je prišao i stavio salvetu na šank. "Zdravo još jednom", rekao je sa sjajem u očima. "Još jedan krug?"
  
  Isti tip kao sinoć. Mai nije trebala nikakva smetnja. "Sačuvaj. Uzeću flaširanu vodu i čaj. Nisi mogao izdržati tri minute sa mnom, prijatelju."
  
  Ne obazirući se na barmenov pogled, nastavila je proučavati ulaz. Proučavanje desetina ljudi odjednom joj nikada nije bilo teško. Ljudi su stvorenja navike. Oni imaju tendenciju da ostanu unutar svog kruga. To su bili novi pridošlice koje je morala stalno pregledavati.
  
  Mai je pijuckala čaj i posmatrala. Vladala je vesela atmosfera i ukusan miris ukusne hrane. Svaki put kada bi konobar prošao s ogromnim ovalnim poslužavnikom do vrha ispunjenim ogromnim tanjirima i pićem, teško joj je bilo da zadrži pažnju na vratima. Smijeh je ispunio prostoriju.
  
  Prošao je sat vremena. Na kraju šanka jedan starac je sjedio sam, pognute glave, pijuckajući pintu piva. Usamljenost ga je okruživala poput sloja strništa, upozoravajući sve na opasnost. On je bio jedina štetočina na celom ovom mestu. Neposredno iza njega, kao da želi da naglasi njegovu posebnost, britanski par zamolio je konobara u prolazu da ih fotografiše kako sjede zajedno, zagrljeni jedno oko drugog. Mai je čula uzbuđeni glas muškarca: "Upravo smo saznali da smo trudni."
  
  Njene oči nikad nisu prestale da lutaju. Barmen joj je nekoliko puta prilazio, ali ništa drugo nije doneo. Na TV ekranima se igrala nekakva fudbalska utakmica.
  
  Mai je čvrsto držala ranac. Kada je indikator na njenom telefonu pokazao osam sati, ugledala je tri muškarca u tamnim odijelima kako ulaze u restoran. Isticali su se kao marinci u crkvi. Veliki, širokih ramena. Tetovaže na vratu. Obrijane glave. Tvrda, nenasmejana lica.
  
  Kovalenkovi ljudi su bili ovde.
  
  Mai ih je gledala kako se kreću, cijeneći njihovu vještinu. Svi su bili kompetentni, ali nekoliko liga iza nje. Otpila je posljednji gutljaj čaja, čvrsto urezala Čikino lice u svoje misli i skliznula sa barske stolice. Sa vrhunskom lakoćom, prikrala im se iza leđa, držeći ranac za noge.
  
  Čekala je.
  
  Sekund kasnije, jedan od njih ju je primijetio. Šok na njegovom licu bio je zadovoljavajući. Znali su njenu reputaciju.
  
  "Gdje je moja sestra?"
  
  Trebao im je trenutak da povrate svoje tvrdo držanje. Jedan je pitao: "Imate li uređaj?"
  
  Morali su da pričaju glasno da se čuju zbog buke ljudi koji dolaze i odlaze, pozivani da zauzmu svoje stolove.
  
  "Da, imam ga. Pokaži mi moju sestru."
  
  Sada se jedan od osuđenika natjerao na osmijeh. "Sada ovo," nacerio se, "mogu da uradim."
  
  Pokušavajući da ostane u gomili, jedan od Kovalenkovih nasilnika izvukao je potpuno novi iPhone i okrenuo broj. Mai je osjetila kako druga dvojica zure u nju dok je gledala, najvjerovatnije procjenjujući kakav bi oblik mogla poprimiti njena reakcija.
  
  Ako povrijede Čiku, ne bi marila za publiku.
  
  Napeti trenuci su gotovi. Mai je vidjela lijepu mladu djevojku kako veselo juri prema velikom izložbi kolača od sira, koju su brzo i jednako rado pratili njeni roditelji. Koliko su bili blizu smrti i haosa, jednostavno nisu mogli znati, a Mai nije imala želju da im to pokaže.
  
  iPhone je oživio s treskom. Naprezala se da vidi mali ekran. Bilo je van fokusa. Nakon nekoliko sekundi, mutna slika se spojila i pokazala krupni plan lica njene sestre. Chica je bila živa i disala, ali je izgledala preplašeno.
  
  "Ako je neko od vas gadova povrijedi..."
  
  "Samo nastavite gledati."
  
  Slika je nastavila da nestaje. Čikino tijelo se pojavilo u vidokrugu, tako čvrsto vezano za masivnu hrastovu stolicu da se jedva micala. Mai je škrgutala zubima. Kamera je nastavila da se udaljava. Korisnik se udaljio od Chice kroz veliko, dobro osvijetljeno skladište. U nekom trenutku su se zaustavili na prozoru i pokazali joj pogled napolje. Odmah je prepoznala jednu od najpoznatijih zgrada u Majamiju, Miami Tower, trospratni neboder poznat po prikazu boja koji se stalno mijenja. Nakon još nekoliko sekundi, telefon se vratio njenoj sestri, a vlasnik je ponovo počeo da se povlači dok se na kraju nije zaustavio.
  
  "On je na vratima", rekao joj je Kovalenko, pričljiviji od ljudi. "Kada nam date uređaj, on će izaći. Tada možete tačno vidjeti gdje se nalazi."
  
  Mai je proučavala svoj iPhone. Poziv je trebao biti aktuelan. Nije mislila da je to snimak. Osim toga, vidjela je kako bira broj. A njena sestra je definitivno bila u Majamiju.
  
  Naravno, mogli su je ubiti i pobjeći i prije nego što je Mai uspjela pobjeći iz Kokošnika.
  
  "Uređaj, gospođice Kitano." Razbojnikov glas, iako oštar, sadržavao je puno poštovanja.
  
  Kako treba da bude.
  
  Mai Kitano je bio oštrouman operativac, jedan od najboljih japanskih obavještajaca koje su mogli ponuditi. Morala je da se zapita koliko je Kovalenko želeo uređaj. Je li bilo toliko loše koliko je željela svoju sestru nazad?
  
  Ne igrate rulet sa svojom porodicom. Dobićeš ih nazad, a dobićeš ih i kasnije.
  
  Mai je podigla svoj ranac. "Daću ti ga kad izađe na vrata."
  
  Da je to bio neko drugi, možda bi pokušali da ga oduzmu. Mogli su je malo više maltretirati. Ali oni su cijenili svoje živote, ti nasilnici, i svi su klimali glavom kao jedan.
  
  Onaj sa iPhone-om je govorio u mikrofon. "Učini to. Napolje."
  
  Mai je pozorno posmatrala kako slika skače u krug, odvlačeći pažnju sa njene sestre sve dok se ne vidi slomljeni metalni okvir vrata. Zatim, van otrcanog skladišta negdje prijeko treba farba i limarski radnik.
  
  Kamera se pomerila još više. Na vidiku su se pojavila ulična parking mjesta i veliki bijeli natpis na kojem je pisalo "Garaža". Crvena mrlja automobila proletjela je pored. Mai je osjetila kako joj nestrpljenje počinje ključati, a onda se kamera iznenada fokusirala natrag na zgradu i posebno desno od vrata kako bi otkrila otrcani stari natpis.
  
  Broj zgrade, a zatim riječi: Jugoistočna ulica 1. Imala je svoju adresu.
  
  Mai je bacila ranac i pobjegla poput gladnog geparda. Gomila se istopila pred njom. Kad je izašla, otrčala je do najbližih pokretnih stepenica, preskočila ogradu i samouvjerenom nogom sletjela otprilike na pola puta. Ona je vrisnula i ljudi su skočili u stranu. Odjurila je do nivoa zemlje i krenula do auta koji je uredno parkirala na Grand Avenue.
  
  Okrenuo ključ za paljenje. Prebacio sam ručnu brzinu u brzinu i pritisnuo papučicu gasa na pod. Spalio sam gumu u saobraćaju na Aveniji Tigertail i nije oklevao da rizikuje. Okrećući volan, tri četvrtine pažnje je usmerila na satelitsku navigaciju, ukucavajući adresu, a srce joj je lupalo.
  
  Navigator ju je doveo do 27. južne. Ispred nje je bio pravi put koji je pokazivao na sjever, a ona je bukvalno pritisnula pedalu na tepih. Bila je toliko koncentrisana da nije ni razmišljala o tome šta će raditi kada dođe u skladište. Auto ispred se nije svidjelo njenim ludorijama. Izvukao se ispred nje, a zadnja svjetla su mu bljeskala. Mai je udario u zadnji blatobran, zbog čega je vozač izgubio kontrolu i poslao svoj automobil u niz parkiranih motocikala. Bicikli, kacige i komadići metala letjeli su na sve strane.
  
  Mai je suzila fokus. Izlozi i automobili bljeskali su poput mutnih zidova tunelske vizije. Prolaznici su vikali na nju. Bajker je bio toliko šokiran njenim manevrima velikom brzinom da je zateturao i pao na semaforu.
  
  Navigator ju je odveo na istok, prema Flagleru. Indikator joj je rekao da će biti tamo za pet minuta. Riblja pijaca je bila u izmaglici boja sa leve strane. Brzo povlačenje i ona je ugledala znak na kojem je pisalo "SW1st Street".
  
  Pedeset sekundi kasnije, irski naglasak navigatora je objavio: stigli ste na odredište.
  
  
  * * *
  
  
  Čak ni sada, Mai nije preduzela nikakve ozbiljne mere predostrožnosti. Sjetila se da zaključa auto i ostavi ključeve iza prednjeg točka na strani suvozača. Pretrčala je cestu i našla znak koji je maloprije vidjela na drhtavoj kameri.
  
  Sada je uzela dah da se učvrsti za ono što bi mogla otkriti. Zatvorila je oči, povratila ravnotežu i smirila strah i bijes.
  
  Ručka se slobodno okretala. Prošla je kroz prag i brzo skliznula ulijevo. Ništa se nije promijenilo. Prostor je bio oko pedeset stopa od vrata do zadnjeg zida i oko trideset stopa širok. Tamo nije bilo namještaja. Nema slika na zidovima. Na prozorima nema zavjesa. Iznad nje je bilo nekoliko sjajnih, vrućih redova svjetala.
  
  Chica je još uvijek bila vezana za stolicu u stražnjem dijelu sobe, otvorenih očiju i pokušavala se pomaknuti. I borio se, bilo je jasno, da nešto kaže Mai.
  
  Ali japanski obaveštajac je znao šta da traži. Primijetila je pola tuceta sigurnosnih kamera postavljenih po cijelom mjestu i odmah je znala ko gleda.
  
  Kovalenko.
  
  Ono što nije znala je zašto? Da li je očekivao neku vrstu predstave? Šta god da je bilo, poznavala je reputaciju Krvavog kralja. Ne bi bilo ni brzo ni lako, što nije uzelo u obzir skrivenu bombu ili plinski cilindar.
  
  Pasja noga na kraju sobe, tačno ispred sestrine stolice, bez sumnje je krila iznenađenje ili dva.
  
  Mai je polako krenula naprijed, s olakšanjem što je Čika još živa, ali bez iluzija o tome koliko dugo Kovalenko namjerava da ovo potraje.
  
  Kao odgovor, začuo se glas iz skrivenih zvučnika. "Mai Kitano! Vaša reputacija je bez premca." Bio je to Kovalenko. "Da vidimo da li je zasluženo."
  
  Četiri figure su iskliznule iza noge slijepog psa. Mai je na trenutak zurila, jedva je mogla vjerovati svojim očima, ali je onda bila prisiljena da zauzme stav kada je prvi od ubica pojurio prema njoj.
  
  Brzo je potrčao, pripremajući se za leteći udarac, sve dok se Mai lako nije okliznula u stranu i izvela savršeni rotirajući udarac. Prvi borac se šokiran srušio na zemlju. Smijeh Krvavog kralja dopirao je iz zvučnika.
  
  Sada ju je drugi borac napao, ne dajući joj priliku da dokrajči prvog. Čovjek je zavrtio čakram - čelični prsten sa vanjskom ivicom kao žilet - na vrhu prsta i nasmiješio se dok se približavao.
  
  Mai je zastala. Ovaj čovjek je bio vješt. Smrtonosno. Sposobnost da se sa sigurnom lakoćom rukuje tako opasnim oružjem govorila je o godinama napornog vježbanja. Mogao je baciti čakram jednostavnim pokretom zgloba. Brzo je izjednačila šanse.
  
  Potrčala je prema njemu, zatvarajući mu domet. Kada je vidjela kako mu se ručni zglob trzao, zaronila je u tobogan, klizeći ispod luka oružja, zabacivši glavu što je više moguće unazad dok su zle oštrice probijale zrak iznad nje.
  
  Pramen njene kose pao je na pod.
  
  Mai je udarila nogama prva u adepta, udarajući mu koljena svom snagom. Sada nije bilo vrijeme za hvatanje zarobljenika. Uz krckanje koje je čula i osjetila, muškarčeva koljena su pokleknula. Njegov vrisak prethodio je padu na zemlju.
  
  Toliko godina treninga izgubljeno u trenu.
  
  Oči ovog čovjeka otkrivale su mnogo više od lične boli. Mai se na trenutak pitala šta bi Kovalenko mogao imati nad njim, ali onda je treći borac ušao u borbu i osjetila je da je prvi već ustao.
  
  Treći je bio krupan čovjek. Koračao je po podu prema njoj poput velikog medvjeda koji vreba svoj plijen, bosih nogu udarajući o beton. Krvavi kralj ga je ohrabrio nizom gunđanja, a zatim prasnuo u smeh, manijak u svom elementu.
  
  Mai ga je pogledala pravo u oči. "Ne morate ovo da radite. Blizu smo hvatanja Kovalenka. I oslobađanje talaca."
  
  Čovjek je oklevao na trenutak. Kovalenko je frknuo visoko iznad glave. "Ti me teraš da drhtim, Mai Kitano, drhtim od straha. Dvadeset godina sam bio samo mit, a sada prekidam ćutanje pod sopstvenim uslovima. Kako si mogao..." Zastao je. "Da li se iko poput tebe ikada izjednačio sa mnom?"
  
  Mai je nastavila da gleda u oči velikog borca. Osjetila je da je i onaj iza nje stao, kao da čeka ishod duševne borbe.
  
  "Tuči se!" Krvavi Kralj je iznenada viknuo. "Borite se ili ću dati da vam najmilije žive oderu i daju ajkulama!"
  
  Prijetnja je bila stvarna. Čak je i Mai to mogla vidjeti. Krupni muškarac je krenuo u akciju, jureći prema njoj raširenih ruku. Mej je ponovo razmotrila svoju strategiju. Udari i bježi, udaraj brzo i razorno snažno, a zatim se skloni s puta. Ako je moguće, iskoristite njegovu veličinu protiv njega. Mai mu je dozvolila da priđe, znajući da bi od nje očekivao neki pokret koji izbjegava. Kada je stigao do nje i zgrabio njeno tijelo, bila mu je na dohvat ruke i omotana oko njegovih nogu.
  
  Zvuk njegovog udara o pod zaglušio je čak i ludo kikot Krvavog kralja.
  
  Prvi borac ju je sada snažno udario, ciljajući joj u donji dio leđa, zadavši bolan udarac prije nego što se Mai izvrnula i otkotrljala, prišla iza oborenog čovjeka i dala sebi malo prostora.
  
  Sada je Krvavi kralj ispustio krik. "Odsjeci jebenu glavu njenoj sestri!"
  
  Sada se pojavio četvrti čovjek, naoružan samurajskim mačem. Krenuo je pravo prema Čiki, šest koraka od kraja njenog života.
  
  I Mai Kitano je znala da je sada vrijeme da izvede najbolju predstavu u svom životu. Sva njena obuka, svo njeno iskustvo spojilo se u posljednjem očajničkom pokušaju da spasi svoju sestru - pitanje života i smrti.
  
  Deset sekundi smrtonosne gracioznosti i ljepote ili cijeli život gorućeg žaljenja.
  
  Mai je skočila na leđa krupnog čovjeka, koristeći ga kao odskočnu dasku za zadavanje letećeg udarca prvom borcu. Jedva je osjetio šok jer je Mayina dominantna noga slomila nekoliko kostiju na licu, ali se srušio kao mrtav teret. Mai je odmah povukla glavu i otkotrljala se, snažno doskočivši na kičmu, ali zamah njenog skoka odnio ju je daleko preko betonskog poda za minimalno vrijeme.
  
  Sletjela je dalje od svoje sestre i čovjeka s mačem.
  
  Ali odmah pored čakrana.
  
  U milisekundnoj pauzi usredsredila je svoje biće, smirila svoju dušu i okrenula se, puštajući smrtonosno oružje. Provukao se kroz vazduh, a njegova smrtonosna oštrica je blistala, već prošarana crvenom bojom od Mayine krvi.
  
  Čakran je drhteći udario u mačevaočev vrat. Čovek se srušio bez zvuka, ne osećajući ništa. I dalje nije shvatio šta ga je snašlo. Mač je zveketao o pod.
  
  Krupni muškarac je bio jedini borac koji se sada mogao održati protiv nje, ali mu je noga i dalje klecala dok je pokušavao da ustane. Verovatno je povredila jednu ili dve tetive. Suze muke i bespomoćnosti tekle su mu niz lice, ne zbog njega samog, već zbog svojih najmilijih. Mai je ljutito pogledala Čiku i prisilila se da potrči do sestre.
  
  Mačem je prerezala užad, škrgućući zubima pri pogledu na ljubičaste zglobove i krvave ogrebotine uzrokovane stalnom borbom. Konačno je izvukla geg iz sestrinih usta.
  
  "Opati. Ja ću te nositi."
  
  Krvavi kralj je prestao da se smeje. "Zaustavite je!" Vikao je na velikog borca. "Učini to. Ili ću ti ubiti ženu svojim rukama!"
  
  Krupni muškarac je vrisnuo, pokušavajući da dopuzi prema njoj raširenih ruku. Mai se zaustavila pored njega. "Pođi s nama", rekla je. "Pridruži nam se. Pomozite nam da uništimo ovo čudovište."
  
  Na trenutak se čovekovo lice ozarilo nadom. Trepnuo je i izgledao kao da mu je težina svijeta skinuta s ramena.
  
  "Idi s njima, i ona će umrijeti", prohišao je Krvavi kralj.
  
  Mai je odmahnula glavom. "Ona je još mrtva, čovječe. Jedina osveta koju ćeš dobiti je da me pratiš."
  
  Čovjekove su oči bile molećive. Na trenutak je Mai pomislila da će se zaista povući s njom, ali onda su se oblaci sumnje vratili i pogled mu je pao.
  
  "Ne mogu. Dok je još živa. jednostavno ne mogu".
  
  Mai se okrenula, ostavljajući ga tamo da leži. Imala je svoje ratove za vođenje.
  
  Krvavi kralj joj je poslao rastanak. "Bježi, Mai Kitano. Moj rat će uskoro biti objavljen. A kapije me čekaju."
  
  
  DEVETO POGLAVLJE
  
  
  Ruke Krvavog kralja jurnule su prema njegovom nožu. Oružje je zabodeno prvo u sto ispred njega. Približio ga je očima, pregledavajući krvlju natopljenu oštricu. Koliko života je završio sa ovim nožem?
  
  Jedan po jedan, svaki drugi dan, dvadeset pet godina. Najmanje.
  
  Ako samo da legendu, poštovanje i strah ostane svježima.
  
  "Tako dostojan protivnik", rekao je u sebi. "Šteta što nemam vremena da pokušam ponovo." Ustao je na noge, polako okrećući nož, a njegova oštrica je reflektirala svjetlost dok je hodao.
  
  "Ali moje vrijeme za glumu je skoro došlo."
  
  Zaustavio se na suprotnom kraju stola, gdje je žena tamne kose bila vezana za stolicu. Već je izgubila prisebnost. Bilo mu je gadno gledati njene crvene oči, uzdignuto tijelo i drhtave usne.
  
  Krvavi kralj je slegnuo ramenima. "Ne brini. Sada imam svoj prvi uređaj, iako mi je nedostajao Kitano. Vaš muž bi trebao isporučiti drugi uređaj otprilike sada. Ako prođe, bićete slobodni."
  
  "Kako-kako da ti vjerujemo?"
  
  "Ja sam čovjek od časti. Ovako sam preživio svoju mladost. A ako bi čast bila dovedena u pitanje..." Pokazao joj je umrljanu oštricu. "Uvijek je bilo više krvi."
  
  Sa ekrana njegovog kompjutera čuo se prigušeni ping. Prišao je i pritisnuo nekoliko dugmadi. Pojavilo se lice njegovog komandanta iz Washingtona, DC.
  
  "Na poziciji smo, gospodine. Meta će biti spremna za deset minuta."
  
  "Uređaj je prioritet. Iznad svega ostalog. Zapamtite ovo".
  
  "Gospodine". Lice se pomerilo unazad kako bi otkrilo povišen pogled. Pogledali su dolje na parking, zatrpan smećem i gotovo napušten. Zrnasta slika prikazivala je skitnicu kako se kreće na vrhu ekrana i plavi Nissan kako prolazi kroz par automatskih kapija.
  
  "Riješi se te dosade. On bi mogao biti policija."
  
  "Provjerili smo ga, gospodine. On je samo skitnica."
  
  Krvavi Kralj je osetio kako bes polako raste u njemu. "Reši ga se. Pitaj me ponovo i ja ću tvoju porodicu živu zakopati."
  
  Ovaj čovjek je jednostavno radio za njega. Ali ovaj čovjek je znao za šta je Dmitrij Kovalenko sposoban. Bez reči je nanišanio i pucao beskućniku u glavu. Krvavi kralj se nasmiješio kada je vidio da se tamna mrlja počinje širiti po grubo betoniranom području.
  
  "Još pet minuta do cilja."
  
  Krvavi Kralj je bacio pogled na ženu. Bila je njegov gost nekoliko mjeseci. Supruga ministra odbrane nije bila mala nagrada. Jonathan Gates će skupo platiti za njenu sigurnost.
  
  "Gospodine, Gejts je prekoračio svoj rok."
  
  U bilo kojoj drugoj situaciji, Krvavi Kralj bi sada upotrijebio svoj nož. Nema pauze. Ali drugi uređaj bio je važan za njegove planove, iako nije bio od suštinskog značaja. Podigao je satelitski telefon koji je ležao pored kompjutera i okrenuo broj.
  
  Slušao sam kako zvoni i zvoni. "Čini se da vašem mužu nije stalo do vaše sigurnosti, gospođo Gates." Krvavi kralj je iskrivio usne u nešto poput osmeha. "Ili te je možda već zamijenio, hmm? Ovi američki političari..."
  
  Začuo se škljocaj i uplašeni glas je konačno odgovorio. "Da?"
  
  "Nadam se da si blizu i da imaš uređaj, prijatelju. Inače..."
  
  Glas ministra odbrane bio je napet do krajnjih granica. "Sjedinjene Države se ne klanjaju tiranima", rekao je, a te riječi su ga očito koštale mnogo srca i duše. "Vaši zahtjevi neće biti ispunjeni."
  
  Krvavi kralj je razmišljao o Kapijama pakla i onome što se nalazi iza njih. "Onda slušaj kako tvoja žena umire u agoniji, Gejts. Ne treba mi drugi uređaj za kuda idem."
  
  Uvjerivši se da kanal ostane otvoren, Krvavi kralj je podigao nož i počeo ispunjavati svaku svoju ubilačku fantaziju.
  
  
  DESETO POGLAVLJE
  
  
  Hayden Jay se udaljila od svog kompjutera kada joj je zazvonio mobilni telefon. Ben i Karin bili su zauzeti oživljavanjem morskih putovanja kapetana Cooka, a posebno onih koja su se ticala Havajskih ostrva. Cook, iako nadaleko poznat kao poznati istraživač, činilo se da je bio čovjek mnogih talenata. Bio je i poznati navigator i vrsni kartograf. Čovjek koji je sve mapirao, on je snimio zemlje od Novog Zelanda do Havaja i više je poznato da je svoje prvo iskrcavanje izvršio na Havajima, mjestu koje je nazvao Sendvička ostrva. Statua još uvijek stoji u gradu Waimea, Kauai, kao svjedočanstvo o mjestu s kojim se prvi put susreo 1778.
  
  Hayden je ustuknula kada je vidjela da je zvao njen šef, Jonathan Gates.
  
  "Da gospodine?"
  
  S drugog kraja čulo se samo isprekidano disanje. Otišla je do prozora. "Možeš li me čuti? gospodine?"
  
  Nisu razgovarali otkako ju je on usmeno ukorio. Hayden se osjećao pomalo nesigurno.
  
  Gejtsov glas se konačno začuo. "Ubili su je. Ubili su je ta kopilad."
  
  Hayden je zurio kroz prozor, ne videći ništa. "Šta su uradili?"
  
  Iza nje, Ben i Karin su se okrenuli, uznemireni njenim tonom.
  
  "Odveli su moju ženu, Hayden. Mjesecima ranije. I sinoć su je ubili. Zato što ne bih prihvatio njihova naređenja."
  
  "Ne. Nije moglo-"
  
  "Da". Gejtsov glas je pukao kada je njegov nalet adrenalina napunjen viskijem očigledno počeo da nestaje. "To nije tvoja briga, Jay, moja ženo. Uvek sam bio patriota, tako da je predsednik saznao nekoliko sati nakon njene otmice. Ja ostajem..." Zastao je. "Patriot".
  
  Hejden je jedva znao šta da kaže. "Zašto mi to sada kažeš?"
  
  "Da objasnim svoje sljedeće korake."
  
  "Ne!" Hayden je vrisnula, udarajući u prozor od iznenadnog užasa. "Ne možete to učiniti! Molim te!"
  
  "Opusti se. Nemam nameru da se ubijem. Prvo ću pomoći osvetiti Saru. Ironično, zar ne?
  
  "Šta?"
  
  "Sada znam kako se Matt Drake osjeća."
  
  Hejden je zatvorila oči, ali suze su joj i dalje tekle niz lice. Sećanje na Kenedija je već nestajalo iz sveta, srce, nekada tako puno vatre, sada se pretvorilo u večnu noć.
  
  "Zašto mi to sada kažeš?" Hayden je konačno ponovio.
  
  "Da to objasnim." Gates je zastao, a zatim rekao: "Ed Boudreaux ima mlađu sestru. Šaljem vam detalje. Učini to-"
  
  Hayden je bila toliko šokirana da je prekinula sekretaricu prije nego što je mogao nastaviti. "Da li si siguran?"
  
  "Učinite sve što je u vašoj moći da dokrajčite ovo kopile."
  
  Linija je prekinuta. Hayden je čula da joj zvoni e-mail na telefonu. Bez zaustavljanja, naglo se okrenula i izašla iz sobe, ne obazirući se na zabrinute poglede Bena Blejka i njegove sestre. Otišla je do Kinimakijevog malog ormarića i zatekla ga kako priprema piletinu sa čorizo sosom.
  
  "Gdje je Alicia?"
  
  "Jučer joj je propusnica oduzeta." Reči velikog Havajaca bile su iskrivljene.
  
  Hayden se nagnuo bliže. "Ne budi jebeni idiot. Oboje znamo da joj ne treba propusnica. Dakle, gdje je Alicia?"
  
  Kinimakijeve oči su se raširile, zureći u tanjire. "Hmm, jedan minut. Naći ću je. Ne, previše je pronicljiva za to. Hoću-"
  
  "Samo je nazovi." Hayden se stisnuo u stomaku čim je izgovorila te riječi, a crnilo je obavilo njenu dušu. "Reci joj da kontaktira Drakea. Dobio je šta je tražio. Povrijedit ćemo nevinu osobu da dobijemo informacije."
  
  "Sestro Boudreau?" Kinimaka je delovala oštrije nego inače. "Ima li ga zaista? I Gates ga je potpisao?"
  
  "I ti bi", Hayden je obrisala oči, "da je neko upravo mučio i ubio tvoju ženu."
  
  Kinimaka je ovo ćutke probavila. "I to omogućava CIA-i da učini isto američkom državljaninu?"
  
  "To je to za sada", rekao je Hayden. "Mi smo u ratu."
  
  
  JEDANAESTO POGLAVLJE
  
  
  Matt Drake je počeo sa skupim stvarima. Boca Johnnie Walker Blacka je bila privlačna i nije izgledala previše otrcano.
  
  Možda bi nešto bolje brzo istisnulo uspomenu na njeno lice? Ovaj put, u svom snu, hoće li je zaista spasiti kao što je uvijek obećavao?
  
  Potraga se nastavila.
  
  Viski je izgoreo. Odmah je ispio čašu. Ponovo ga je napunio. Borio se da se koncentriše. Bio je to čovjek koji je pomagao drugima, koji je zaslužio njihovo povjerenje, koji je stajao na njemu i nikada nikoga nije iznevjerio.
  
  Ali iznevjerio je Kennedyja Mura. A prije toga je iznevjerio Alison. I iznevjerio je njihovo nerođeno dijete, bebu koja je umrla prije nego što je uopće imala priliku živjeti.
  
  Johnnie Walker je, kao i svaka druga boca koju je ranije probao, produbio njegov očaj. Znao je da će se ovo dogoditi. Želio je da boli. Želio je da to odsiječe komadić agonije iz njegove duše.
  
  Bol je bilo njegovo pokajanje.
  
  Zurio je kroz prozor. Gledao je unatrag, prazan, neviđen i bez emocija - obojen u crno, baš kao i on. Ažuriranja od May i Alicia postajala su sve rjeđa. Pozivi njegovih prijatelja iz SAS-a i dalje su stizali na vrijeme.
  
  Krvavi kralj je prije nekoliko dana ubio Benove roditelje. Bili su sigurni. Nikada nisu znali za opasnost, a Ben nikada neće saznati koliko su blizu toga da postanu žrtve osvete Krvavog kralja.
  
  A ni agenti CIA-e koji su čuvali Blejkove nisu znali. SAS-u nije bilo potrebno priznanje niti tapšanje po leđima. Jednostavno su završili zadatak i prešli na sljedeći.
  
  Proganjajuća melodija je počela da svira. Pesma je bila podjednako dirljiva koliko i lepa - 'My Immortal' od Evanescence - i podsetila ga je na sve što je ikada izgubio.
  
  To je bila njegova melodija zvona. Malo je zbunjeno petljao po čaršavima, ali se na kraju javio na telefon.
  
  "Da?"
  
  "Ovo je Hayden, Matt."
  
  Seo je malo uspravnije. Hayden je bio svjestan svojih nedavnih podviga, ali ih je odlučio ignorirati. Alicia je bila njihov posrednik. "Šta se desilo? Ben-?" Nije se mogao ni natjerati da izgovori te riječi.
  
  "On je u redu. Mi smo dobro. Ali nešto se dogodilo."
  
  "Jeste li pronašli Kovalenka?" Nestrpljenje je prorezalo alkoholnu izmaglicu poput svetla reflektora.
  
  "Ne, ne još. Ali Ed Boudreaux ima sestru. I dobili smo dozvolu da je dovedemo ovdje."
  
  Drake je sjeo, zaboravivši na viski. Mržnja i paklena vatra zapalili su mu dva traga u srce. "Znam tačno šta da radim."
  
  
  12. POGLAVLJE
  
  
  Hayden se pripremila za ono što će doći. Cijela njena karijera u CIA-i nije je pripremila za ovu situaciju. Ubijena je supruga ministra odbrane. Međunarodni terorista drži kao taoce nepoznat broj rođaka moćnih ljudi.
  
  Da li je vlada znala identitete svih uključenih? Nikad. Ali mogli biste biti prokleto sigurni da su znali mnogo više nego što su ikada rekli.
  
  Činilo se mnogo lakše kada se prvi put upisala. Možda su stvari bile jednostavnije tada, prije 11. septembra. Možda su u vrijeme njenog oca, Jamesa Jaya, legendarnog agenta na kojeg je težila da oponaša, stvari bile crno-bijele.
  
  I nemilosrdni.
  
  Bila je to oštra ivica. Rat protiv Krvavog Kralja se vodio na mnogim nivoima, ali njen bi se mogao pokazati kao najstrašniji i najuspješniji do sada.
  
  Različite ličnosti ljudi koji su bili na njenoj strani dali su joj prednost. Gejts je ovo prvi primetio. Zato im je dozvolio da sprovedu vlastitu istragu o misteriji oko Bermudskog trougla. Gejts je bio pametniji nego što je ikad mislila da jeste. Odmah je uvidio prednost koju pružaju kontrastne ličnosti poput Meta Drakea, Bena Blakea, May Kitanoa i Alicie Miles. Vidio je potencijal njenog tima. I on ih je sve okupio.
  
  Sjajno.
  
  Tim budućnosti?
  
  Sada je čovjek koji je izgubio sve želio da pravda bude zadovoljena za čovjeka koji je tako brutalno ubio svoju ženu.
  
  Hayden je prišao Boudreauxovoj ćeliji. Lakonski plaćenik ju je lijeno pogledao preko sklopljenih ruku.
  
  "Mogu li vam pomoći, agente Jay?"
  
  Hayden sebi nikada ne bi oprostila da nije pokušala ponovo. "Reci nam Kovalenkovu lokaciju, Boudreau. Samo ga dajte i sve će biti gotovo." Raširila je ruke. "Mislim, nije da ga briga za tebe."
  
  "Možda zna." Boudreau se okrenuo i skliznuo s krevetića. "Možda ne zna. Možda je prerano reći, ha?"
  
  "Kakvi su mu planovi? Šta su ovo Vrata pakla?
  
  "Da sam znao..." Na Boudreauovom licu se odavao osmeh ajkule koja se hrani.
  
  "Stvarno znaš." Hayden je ostao vrlo neozbiljan. "Dajem ti ovu poslednju šansu."
  
  "Zadnja šansa? Hoćeš li me upucati? Je li CIA konačno shvatila koje mračne grijehe moraju počiniti da bi ostala u igri?"
  
  Hayden je slegnuo ramenima. "Postoji vrijeme i mjesto za ovo."
  
  "Svakako. Mogao bih navesti nekoliko mjesta." Boudreau joj se rugao, a ludilo je sijalo kroz mlaz pljuvačke. "Ne možete mi ništa učiniti, agente Džej, što bi me nateralo da izdam nekoga moćnog kao što je Krvavi kralj."
  
  "Pa..." Hayden se prisilio da se nasmije. "To nas je navelo na razmišljanje, Ed." Dodala je vedrinu svom glasu. "Nemaš ništa ovde, čoveče. Ništa. A ipak nećete proliti. Sjedite tamo, gubite se, radosno prihvatate zaključak. Kao potpuno kopile. Kao gubitnik. Kao komad južnjačkog sranja." Hayden je dao sve od sebe.
  
  Boudreauxova usta formirala su napetu bijelu liniju.
  
  "Vi ste čovjek koji je odustao. Quirk. Žrtvu. Impotentan."
  
  Boudreau je krenuo prema njoj.
  
  Hayden je pritisnula svoje lice o rešetke, zadirkivajući ga. "Jebeni mlohavi kurac."
  
  Boudreau je zadao udarac, ali Hayden se brže povukla, i dalje se prisiljavajući da se nasmiješi. Zvuk njegove šake u čelik bio je poput vlažnog šamara.
  
  "Pa smo se pitali. Šta čini čovjeka poput tebe, vojnika, da postane pripadnik slabe volje?"
  
  Sada ju je Boudreau pogledao očima koje polako shvataju.
  
  "To je sve". Hayden ga je oponašao. "Stigli ste tamo, zar ne? Njeno ime je Marija, zar ne?"
  
  Boudreau je zalupio rešetke u neizrecivom bijesu.
  
  Bio je red na Haydena da se naceri. "Kao što sam već rekao. Impotentan."
  
  Okrenula se. Sjeme je posijano. Radilo se o brzini i brutalnosti. Ed Boudreau nikada ne bi napukao u normalnim uslovima. Ali sada...
  
  Kinimaka je smotao televizor, koji su vezali za stolicu kako bi ga plaćenik mogao vidjeti. Zabrinutost u čovjekovom glasu bila je očigledna, iako se trudio da to sakrije.
  
  "Šta, dovraga, vi ljudi pokušavate izvući?"
  
  "Nastavi da gledaš, kopile." Hayden je učinila da joj glas zvuči kao da joj više nije stalo. Kinimaka je uključila TV.
  
  Boudreauxove su se oči raširile. "Ne", rekao je tiho samo usnama. "O ne".
  
  Hayden je sreo njegov pogled sa potpuno vjerodostojnim osmijehom. "Mi smo u ratu, Boudreau. Još uvijek ne želiš razgovarati? Izaberi jebeni dodatak."
  
  
  * * *
  
  
  Matt Drake se uvjerio da je kamera na sigurnom mjestu prije nego što je ušao u kadar. Crna balaklava bila je navučena preko njegovog lica više radi efekta nego kamuflaže, ali pancir koji je nosio i oružje koje je nosio potpuno su jasno govorili o ozbiljnosti devojčine situacije.
  
  Oči djevojke bile su jezera očaja i straha. Nije imala pojma šta je uradila. Nemam pojma zašto im je to trebalo. Nije znala čime se njen brat bavio.
  
  Marija Fedak je bila nevina, pomislio je Drejk, ako je neko nevin ovih dana. Slučajno uhvaćen, nesrećom uhvaćen u mrežu raširenu po cijelom svijetu koja je siktala i pucketala od smrti, bezdušnosti i mržnje.
  
  Drejk se zaustavio pored nje, mašući nožem u desnoj ruci, a drugom se lagano naslonila na pištolj. Više mu nije bilo važno da je ona nevina. Bila je to odmazda, ništa manje. Život za život.
  
  Strpljivo je čekao.
  
  
  * * *
  
  
  "Marija Fedak", rekao je Hayden. "Ona je vaša sestra, udata, gospodine Boudreau. Vaša sestra, zaboravna, g. Plaćenik. Vaša sestra je prestravljena, g. Ubico. Ona ne zna ko joj je brat i šta redovno radi. Ali ona te stvarno poznaje. Ona poznaje brata punog ljubavi koji je posjećuje jednom ili dvaput godišnje s lažnim pričama i promišljenim poklonima za njenu djecu. Reci mi, Ed, da li želiš da odrastaju bez majke?"
  
  Boudreauxove su oči bile izbuljene. Njegov goli strah bio je toliko jak da ga je Hayden zapravo sažalio. Ali sada nije bilo vrijeme. Život njegove sestre je zaista bio na nišanu. Zato su za domaćina izabrali Matta Drakea, jedan.
  
  "Marija". Riječ je izašla iz njega, patetična i očajna.
  
  
  * * *
  
  
  Drejk je jedva mogao da vidi uplašenu devojku. Vidio je Kenedija mrtvog u njegovim rukama. Vidio je Benove krvave ruke. Vidio je Harrisonovo krivo lice.
  
  Ali najviše od svega vidio je Kovalenka. Krvavi kralj, glavni um, čovjek je toliko prazan i lišen osjećaja da ne može biti ništa drugo do reanimirani leš. Zombi. Vidio je čovjekovo lice i htio je da zadavi život u svemu što ga je okruživalo.
  
  Njegove ruke ispružile su se prema djevojci i sklopile oko njenog grla.
  
  
  * * *
  
  
  Hayden je trepnula prema monitoru. Drake je požurivao stvari. Boudreau je jedva imao vremena da popusti. Kinimaka je zakoračila prema njoj, uvijek ljubazni posrednik, ali ga je Alicia Miles povukla nazad.
  
  "Nema šanse, veliki momče. Neka se znoje ova kopilad. Na rukama nemaju ništa osim smrti."
  
  Hayden se natjerala da se naruga Boudreauxu na način na koji se sjeća da mu se rugao kada je naredio da se njeni ljudi ubiju.
  
  "Hoćeš li da cikneš, Ed, ili želiš da znaš kako prave suši u Velikoj Britaniji?"
  
  Boudreaux ju je pogledao ubojitim pogledom. Iz ugla njegovih usana potekla je rijetka količina pljuvačke. Emocije su ga nadvladale, baš kao i kada je osjetio ubistvo nadomak. Hayden nije želio da se zatvori od nje.
  
  Alicia je već bila blizu rešetaka. "Vi ste naredili pogubljenje mog dečka. Trebalo bi da ti je drago što Drake kocka a ne ja. Natjerao bih tu kučku da pati duplo duže."
  
  Boudreau je pogledao s jednog na drugog. "Bolje da se oboje pobrinete da nikad ne izađem odavde. Kunem se da ću vas oboje iseći na komade."
  
  "Sačuvaj." Hayden je gledao kako Drake stišće Mariju Fedak za vrat. "Ona nema mnogo vremena."
  
  Boudreau je bio čvrst čovjek i lice mu je bilo zatvoreno. "CIA neće nauditi mojoj sestri. Ona je državljanin Sjedinjenih Država."
  
  Sada je Hayden zaista vjerovao da ludak to zaista nije shvatio. "Slušaj me, ti ludo kopile", prosiktala je. "Mi smo u ratu. Krvavi kralj je ubijao Amerikance na američkom tlu. Oteo je desetine. Desetine. On želi da drži ovu zemlju za otkup. Briga ga za tebe ili tvoju smrdljivu sestru!"
  
  Alicia je nešto promrmljala u slušalicu. Hayden je čuo upute. Kinimaka je uradio isto.
  
  Kao i Drake.
  
  Pustio je ženi vrat i izvukao pištolj iz futrole.
  
  Hayden je tako snažno stisnula zube da su živci oko njene lobanje vrisnuli. Njen instinkt ju je skoro natjerao da vrisne i kaže mu da prestane. Njen fokus se zamaglio na sekund, ali onda je počeo njen trening, rekavši joj da je ovo najbolja šansa da uđu u trag Kovalenku.
  
  Jedan život za spašavanje stotina ili više.
  
  Boudreau je primijetio igru emocija na njenom licu i odjednom se našao za šankom, uvjeren, pružao je ruku i režao.
  
  "Nemoj to raditi. Da se nisi usudio da to uradiš mojoj mlađoj sestri!"
  
  Haydenovo lice bilo je kamena maska. "Posljednja prilika, ubico."
  
  "Krvavi kralj je duh. Koliko znam, to bi mogla biti crvena haringa. On voli ovakve stvari."
  
  "Razumljeno. Testirajte nas."
  
  Ali Boudreau je predugo bio plaćenik, predugo ubica. A njegova mržnja prema autoritetima zaslijepila mu je rasuđivanje. "Idi dođavola, kučko."
  
  Haydenu se srce stisnulo, ali je kucnula monitorom mikrofona o zapešće. "Upucaj je."
  
  Drake je podigao pištolj i prislonio joj ga na glavu. Njegov prst je pritisnuo okidač.
  
  Boudreaux je urlao od užasa. "Ne! Krvavi kralj u..."
  
  Drake je dozvolio da užasan zvuk pucnjave uguši sve ostale zvukove. Gledao je kako krv prska sa strane glave Marije Fedak.
  
  "Sjeverni Oahu!" Boudreaux je završio. "Njegov najveći ranč je tamo..." Njegove riječi su utihnule dok je potonuo na pod, gledajući svoju mrtvu sestru kako se spušta u stolicu i gledajući u krvlju poprskani zid iza nje. Gledao je šokirano kako se figura obučena u balaklavu približava ekranu dok ga nije u potpunosti ispunio. Zatim je skinuo masku.
  
  Lice Matta Drakea bilo je hladno, distancirano, lice dželata koji je volio svoj posao.
  
  Hayden je zadrhtao.
  
  
  POGLAVLJE TRINAESTO
  
  
  Matt Drake je izašao iz taksija i zatvorio oči da prouči visoku zgradu koja se nazirala ispred njega. Siva i neupadljiva, bila je to savršena maska za tajnu operaciju CIA-e. Lokalni agenti morali su da se infiltriraju u podzemnu garažu, prolazeći kroz više nivoa sigurnosti. Svi ostali, bilo da su agenti ili civili, ušli su kroz ulazna vrata, namjerno se predstavljajući kao lake mete.
  
  Duboko je udahnuo, gotovo trijezan po prvi put otkako se sjećao, i gurnuo je okretna vrata za jednu osobu. Barem se činilo da ova instalacija ozbiljno shvata svoju sigurnost. Ispred njega je bio jednostavan sto, za kojim je sjedilo pola tuceta muškaraca strogog izgleda. Nema sumnje da ih je mnogo više gledalo.
  
  Hodao je po ulaštenom podu od pločica. "Hayden Jay čeka da me upozna."
  
  "Kako se zoves?"
  
  "Drake."
  
  "Matt Drake?" Čuvarov stoički izgled se malo pokolebao.
  
  "Svakako".
  
  Čovjek mu je uputio pogled koji bi neko mogao koristiti kada vidi slavnu ličnost ili zatvorenika. Onda je nazvao. Sekundu kasnije, otpratio je Drakea do diskretnog lifta. Ubacio je ključ i pritisnuo dugme.
  
  Drejk je osetio kako lift leti prema gore, kao na vazdušnom jastuku. Odlučio je da ne razmišlja previše o tome šta će se dogoditi, pustio je da se događaji sami pobrinu. Kada su se vrata otvorila, okrenuo se prema hodniku.
  
  Na kraju hodnika stajao je odbor da ga pozdravi.
  
  Ben Blake i njegova sestra Karin. Hayden. Kinimaka. Alicia Miles je stajala negdje iza. Mej nije video, ali ni tada to nije očekivao.
  
  Scena je ipak bila pogrešna. Ovo je moralo uključivati Kennedyja. Sve je izgledalo čudno bez nje. Izašao je iz lifta i pokušao se sjetiti da su se oni vjerovatno osjećali isto. Ali da li su svake noći ležali u krevetu, gledali kroz njene oči, pitajući se zašto Drake nije bio tu da je spasi?
  
  Ben je tada stao ispred njega i Drake je, ne govoreći ništa, povukao mladića u naručje. Karin se stidljivo nasmiješila preko bratovog ramena, a Hayden je prišao i stavio ruku na njegovo rame.
  
  "Nedostajao si nam".
  
  Držao se očajnički. "Hvala ti".
  
  "Ne moraš biti sam", rekao je Ben.
  
  Drake je napravio korak unazad. "Vidi", rekao je, "važno je da jednu stvar razjasnimo. Ja sam promijenjena osoba. Ne možeš se više osloniti na mene, posebno na tebe, Bene. Ako ovo razumete, svi vi, onda postoji šansa da možemo da radimo zajedno."
  
  "Nije bio tvoj..." Ben je prešao pravo na problem, baš kao što je Drejk znao da hoće. Karin je, iznenađujuće, bila ruka razuma. Zgrabila ga je i povukla u stranu, ostavljajući Drakeu čist put do ureda iza njih.
  
  Prošao je kroz njih, usput klimajući glavom Kinimaki. Alicia Miles ga je pogledala ozbiljnim očima. Takođe je pretrpela gubitak nekog njoj dragog.
  
  Drake je stao. "Još nije gotovo, Alicia, nikako. Ovo kopile se mora eliminisati. Ako ne, mogao bi spaliti svijet do temelja."
  
  Kovalenko će umrijeti vrišteći.
  
  "Aleluja".
  
  Drake je prošao pored nje u sobu. Dva velika kompjutera su se nalazila sa njegove desne strane, čvrsti diskovi su zujali i škljocali dok su pretraživali i učitavali podatke. Ispred nje nalazio se par neprobojnih prozora do poda koji su gledali na Majami Bič. Odjednom ga je pogodila slika Wellsa kako se pretvara da je perverznjak i traži snajperski nišan kako bi mogao vidjeti preplanula tijela dolje.
  
  Ova pomisao ga je navela na razmišljanje. Bio je to prvi put da je koherentno razmišljao o Wellesu od kada je Kenedi ubijen. Wells je umro strašnom smrću od Alisije ili Mej. Nije znao koje, a nije znao ni zašto.
  
  Čuo je da ga drugi prate. "Pa..." Usredsredio se na pogled. "Kada idemo na Havaje?"
  
  "Ujutro", rekao je Hayden. "Mnoga naša sredstva su sada koncentrisana na Oahu. Provjeravamo i druga ostrva jer je poznato da Kovalenko ima više od jednog ranča. Naravno, sada je poznato i da je on majstor obmane, tako da nastavljamo da pratimo druge tragove u različitim dijelovima svijeta."
  
  "Dobro. Sećam se referenci na Kapetana Kuka, Dijamantsku glavu i Vrata pakla. Je li to ono čemu ste ciljali?"
  
  Ben ga je uzeo. "Prilično, da. Ali Cook je sletio na Kauai, a ne na Oahu. Njegov..." Monolog je naglo završio. "Hmm, ukratko. Nismo našli ništa neobično. Zbogom."
  
  "Nema direktnih veza između Cooka i Diamond Heada?"
  
  "Radimo na tome". Karin je govorila pomalo odbrambeno.
  
  "Ali on je rođen u Jorkširu", dodao je Ben, testirajući Drejkovu novu barijeru. "Znaš, Božja Zemlja."
  
  Činilo se kao da Drake nije ni čuo šta njegov prijatelj govori. "Koliko je proveo na Havajima?"
  
  "Mjeseci", rekla je Karin. "Vratio se tamo najmanje dva puta."
  
  "Možda je tada posjetio svako ostrvo. Ono što treba da uradite je da proverite njegove dnevnike, a ne njegovu istoriju ili dostignuća. Moramo znati o onim stvarima po kojima on nije poznat."
  
  "Ovo je..." Karin je zastala. "Zaista ima smisla."
  
  Ben nije ništa rekao. Karin nije bila gotova. "Ono što znamo je ovo: havajski bog vatre, munja i vulkana je žena po imenu Pele. Ona je popularna figura u mnogim drevnim pričama o Havajima. Za njen dom se kaže da se nalazi na vrhu jednog od najaktivnijih vulkana na svetu, ali se nalazi na Velikom ostrvu, a ne na Oahuu."
  
  "Ovo je sve?" upitao je Drejk kratko.
  
  "Ne. Dok je većina priča o njenim sestrama, neke legende govore o kapiji od Pelea. Kapija vodi u vatru i srce vulkana - da li vam to zvuči kao pakao?"
  
  "Možda je ovo metafora", rekao je Kinimaka bez razmišljanja, a zatim pocrveneo. "Pa, moglo bi biti. Ti znaš..."
  
  Alicia se prva nasmijala. "Hvala Bogu da barem još neko ima smisla za humor." Ona je frknula, a zatim dodala: "Bez uvrede", glasom koji je pokazivao da joj nije baš stalo kako se ljudi prema njoj ponašaju.
  
  "Peleova kapija bi mogla biti korisna", rekao je Drake. "Nastavi sa dobrim radom. Vidimo se ujutro".
  
  "Zar ne ostaješ?" Ben je ispalio, očito se nadajući da će imati priliku razgovarati sa svojim prijateljem.
  
  "Ne". Drake je zurio kroz prozor dok je sunce počelo da zalazi nad okeanom. "Večeras moram negde da budem."
  
  
  ČETRNAESTO POGLAVLJE
  
  
  Drake je napustio sobu ne osvrćući se. Kao što se i očekivalo, Hayden ga je sustigao baš kad se spremao da uđe u lift.
  
  "Drake, uspori. Ona je dobro?"
  
  "Znaš da je dobro. Videli ste je na video streamu."
  
  Hayden ga uhvati za ruku. "Znaš šta mislim."
  
  "Biće ona dobro. Moralo je izgledati dobro, znaš to. Boudreaux je sigurno mislio da je to stvarno."
  
  "Da".
  
  "Volio bih da sam mogao vidjeti kako se slomio."
  
  "Pa, mene je ubo, tako da sam dobio to zadovoljstvo zahvaljujući tebi."
  
  Drake je pritisnuo dugme za prvi sprat. "Njegova sestra bi već trebala biti s vašim agentima. Odvest će je u bolnicu i očistiti je. Lažna krv je đavo koji gleda svoja posla, znaš."
  
  "Boudreau je upravo postao luđi, ako je to moguće. Kada je njegova sestra ustala, živa..." Hayden je odmahnula glavom. "Konačni kolaps."
  
  "Plan je uspio. Bila je to dobra ideja", rekao joj je Drake. "Dobili smo informaciju. Vredelo je ".
  
  Hayden je klimnuo glavom. "Znam. Samo mi je drago što je manijak iza rešetaka."
  
  Drake je ušao u lift i čekao da se vrata zatvore. "Da je do mene", rekao je dok je Hayden nestao iz vida. "Ubio bih gada u njegovoj ćeliji."
  
  
  * * *
  
  
  Drake je uzeo taksi do bulevara Biscayne i uputio se do tržnog centra Bayside. Čovjek koji ga je nazvao, zvučao je tiho, nesigurno i potpuno van karaktera, želio je da se nađe ispred Bubba Gumpa. Drejk je imao trenutak humora i predložio je Hooters, mesto koje im je verovatno više odgovaralo, ali Mej se ponašala kao da ga nije ni čula.
  
  Drake se pridružio gomili, slušao bučnu zabavu oko sebe i osjećao se potpuno neumjesno. Kako su ovi ljudi mogli biti tako sretni kada je izgubio nešto tako drago? Kako ih nije briga?
  
  Grlo mu je bilo suho, a usne ispucale. Bar u Bubba Gumpu je pozvao. Možda bi mogao potopiti nekoliko prije nego što ona stigne. Međutim, nije gajio iluzije; ovo je moralo prestati. Ako je išao na Havaje da ulovi ubicu žene koju voli, ako je želio da se osveti radije nego da postane žrtva, ovo je morao biti posljednji put.
  
  Moralo je biti.
  
  Upravo je htio gurnuti vrata kada je Mai vrisnula na njega. Bila je tu, naslonjena na stub manje od šest stopa od mene. Da je ona neprijatelj, on bi sada bio mrtav.
  
  Njegova odlučnost za okrutnost i odmazdu bila je bezvrijedna bez fokusa i iskustva.
  
  Mai je krenula u restoran, Drake ju je pratio. Sjeli su za bar i naručili Lava Flows u čast njihovog predstojećeg putovanja na Havaje.
  
  Drake je šutio. Nikada prije nije vidio Mai Kitano nervoznu. Nikada je ranije nije vidio uplašenu. Nije mogao da zamisli scenario koji bi je uznemirio.
  
  A onda mu se svijet ponovo srušio.
  
  "Kovalenko je oteo moju sestru Čiku iz Tokija. Prošlo je mnogo mjeseci. Od tada ju je držao u zatočeništvu." Mai je duboko udahnula.
  
  "Razumijem. Razumem šta si uradio", rekao je Drejk šapatom. Bilo je očigledno. Porodica je uvijek bila na prvom mjestu.
  
  "On ima uređaj."
  
  "Da".
  
  "Došao sam u SAD da je pronađem. Da nađem Kovalenka. Ali nisam uspio dok me ti i tvoji prijatelji niste kontaktirali. Dugujem ti".
  
  "Nismo je spasili. Jesi."
  
  "Dali ste mi nadu, učinili ste me dijelom tima."
  
  "Još uvijek si dio tima. I ne zaboravite da vlada ima još jedan lijek. Oni neće odustati."
  
  "Osim ako neko od njih nije imao voljenu osobu u zatočeništvu."
  
  Drake je znao šta se dogodilo Gejtsovoj ženi, ali nije rekao ništa. "Trebat ćeš nam na Havajima, Mai. Ako želimo da pobedimo ovog čoveka, trebaće nam najbolji. Vlada to zna. Zato je vama, Aliciji i ostalima dozvoljeno da odete."
  
  "I ti?"
  
  "I ja".
  
  "Šta je sa tvojim voljenima, Drake? Da li je Krvavi Kralj pokušavao da izvede svoju osvetu?"
  
  Drake je slegnuo ramenima. "On nije uspio."
  
  "A ipak će nastaviti da pokušava."
  
  "Je li tvoja sestra sigurna?" Treba li joj dodatna zaštita? Znam neke ljude..."
  
  "To je riješeno, hvala."
  
  Drake je proučavao netaknuto piće. "Onda će se sve ovo završiti na Havajima", rekao je. "A sada kada smo ga skoro pronašli, to će biti uskoro."
  
  Mai je otpila dug gutljaj pića. "On će biti spreman, Drake. On je ovo planirao deceniju."
  
  "Ovo je zemlja vatre", rekao je. "Dodajte Kovalenka i nas ostale u tu jednačinu, i cijelo ovo mjesto bi moglo eksplodirati."
  
  
  * * *
  
  
  Gledao je May kako odlazi prema parkingu i kreće prema mjestu gdje je mislio da bi mogao biti taksi. Noćni život u Majamiju bio je u punom jeku. Alkohol nije bio jedino dostupno sredstvo opijenosti, a kombinacija beskrajnih, ugodnih noći, lijepih muškaraca i žena i dinamičnih melodija naporno je radila na podizanju čak i njegovog opadajućeg morala.
  
  Skrenuo je iza ugla i marina se otvorila pred njim - jahte koje su se načičkale kako bi zauzele svoje mjesto, gomila koja je ispunila šetnice, restoran na otvorenom prepun prekrasnih ljudi koje nije bilo briga ni za što na svijetu.
  
  Velikim dijelom hvala ljudima kao što je Matt Drake.
  
  Okrenuo se. Njegov mobilni telefon je zazvonio uz tu proganjajuću, melodičnu melodiju.
  
  Brzo pritisnite dugme. "Da?"
  
  "Matt? Dobar dan. Zdravo." Iznenadili su ga fini tonovi obrazovanja na Oksfordu.
  
  "Dal?" - on je rekao. "Torsten Dahl?"
  
  "Svakako. Ko još zvuči tako dobro?"
  
  Drake se uspaničio. "Sve je uredu?"
  
  "Ne brini, druže. Sve je dobro na ovoj strani svijeta. Island je odličan. Djeca su fantasticna. Žena je... žena. Kako stoje stvari sa Kovalenkom?"
  
  "Pronašli smo ga", rekao je Drake sa osmehom. "Skoro. Znamo gde da tražimo. Trenutno je u toku neka mobilizacija i sutra bismo trebali biti na Havajima."
  
  "Savršeno. Pa, razlog zbog kojeg zovem vam može, ali ne mora biti od koristi. Možete sami odlučiti. Kao što znate, istraživanje Grobnice bogova nastavlja se oprezno. Sjećate li se kako sam u Frejevom zamku stajao na rubu Odinove grobnice s isplaženim jezikom? Sjećate li se šta smo pronašli?"
  
  Drake se prisjetio svog trenutnog strahopoštovanja. "Svakako".
  
  "Vjerujte mi kada kažem da skoro svaki dan nalazimo blaga koja su jednaka ili čak i nadmašuju ovo. Ali nešto prizemnije privuklo je moju pažnju jutros, uglavnom zato što me je podsjetilo na tebe."
  
  Drake je zakoračio u usku uličicu da bolje čuje Šveđanina. "Podsjeća te na mene? Jeste li pronašli Herkula?
  
  "Ne. Ali našli smo znakove na zidovima svake niše u grobnici. Bili su skriveni iza blaga, tako da u početku nisu bili uočljivi."
  
  Drake se nakašljao. "Oznake?"
  
  "Poklapaju se s fotografijom koju ste mi poslali."
  
  Drejku je trebalo trenutak, a onda mu je munja udarila u srce. "Čekaj. Misliš baš kao na slici koju sam poslao? Slika vrtloga koju smo pronašli na uređajima za putovanje kroz vrijeme?"
  
  "Mislio sam da će te ovo naterati da ugrizeš, prijatelju. Da, ove oznake - ili kovrče, kako kažete."
  
  Drake je na trenutak ostao bez riječi. Ako se oznake u Grobnici bogova poklapaju s oznakama koje su pronašli na drevnim transportnim uređajima, onda to znači da su iz istog doba.
  
  Drake je govorio kroz suha usta. "To znači-"
  
  Ali Thorsten Dahl je već mislio na sve. "Da su bogovi stvorili uređaje za putovanje kroz vrijeme. Ako razmislite o tome, ima smisla. Iz onoga što smo pronašli u Odinovoj grobnici znamo da su postojali. Sada znamo kako su manipulisali protokom vremena."
  
  
  PETNAESTO POGLAVLJE
  
  
  Krvavi kralj je stajao na rubu svog malog rezervata, gledajući kako nekoliko njegovih bengalskih tigrova juri malog jelena koji je bio pušten za njih. Njegove emocije su bile razbijene. S jedne strane, bilo je zadovoljstvo posjedovati i u slobodno vrijeme gledati jednu od najvećih mašina za ubijanje ikad stvorenih na planeti. S druge strane, bila je velika sramota što su bili zatočeni. Zasluzili su bolje.
  
  Ne kao njegovi ljudski zarobljenici. Zaslužili su ono što će dobiti.
  
  Boudreau.
  
  Krvavi kralj se okrenuo kada je čuo nekoliko ljudi kako hodaju po travi. "Gospodine Boudreau", promucao je. "Kako je proteklo pritvaranje CIA-e?"
  
  Čovek se zaustavio nekoliko metara dalje, odajući mu poštovanje koje mu je trebalo, ali ga je gledao bez straha. "Teže nego što sam zamišljao", priznao je. "Hvala na tihom izvlačenju."
  
  Krvavi kralj je zastao. Osjetio je tigrove iza sebe kako jure uplašenog jelena. Jelen je zacvilio i pobjegao, obuzet užasom, nesposoban da se suoči sa vlastitom smrću. Boudreau nije bio takav. Krvavi kralj mu je pokazao određeni stepen poštovanja.
  
  "Da li te je Matt Drake nadmašio?"
  
  "CIA se pokazala snalažljivijom nego što sam očekivao. To je sve".
  
  "Znaš da da sam imao pištolj, smrt tvoje sestre ne bi bila lažirana."
  
  Boudreauxova tišina pokazala je da razumije.
  
  "Došlo je vrijeme da se djeluje", rekao je Krvavi kralj. "Treba mi neko da uništi ostale rančeve. One na Kauaiju i Velikom ostrvu. Možeš li to učiniti za mene?"
  
  Čovjek kojeg je naredio da ga spasi od doživotnog zatvora iznenada je našao nadu. "Mogu ovo uraditi."
  
  "Morate ubiti svakog taoca. Svaki muškarac, žena i dijete. Možeš ti to?"
  
  "Da gospodine".
  
  Krvavi kralj se nagnuo naprijed. "Da li si siguran?"
  
  "Uradiću sve što tražite od mene."
  
  Krvavi kralj nije pokazao nikakve vanjske emocije, ali je bio zadovoljan. Boudreau je bio njegov najsposobniji borac i komandant. Dobro je što je ostao tako odan.
  
  "Onda idi, spremi se. Čekam vaša uputstva."
  
  Njegovi ljudi su odveli Amerikanca, a Krvavi kralj je pokazao jednom čovjeku da pričeka iza. Bio je to Claude, upravitelj njegovog ranča na Oahuu.
  
  "Kao što sam rekao, Claude, došlo je vrijeme. Jeste li spremni, zar ne?"
  
  "Sve je pripremljeno. Koliko treba da izdržimo?"
  
  "Izdržat ćeš dok ne umreš," zakreštao je Krvavi kralj. "Onda će tvoj dug prema meni biti plaćen. Vi ste dio ometanja. Naravno, ovo je samo mali dio, ali vaša žrtva je vrijedna toga."
  
  Njegov nadzornik na Oahuu je šutio.
  
  "Da li ti smeta?"
  
  "Ne. Ne gospodine."
  
  "Ovo je dobro. A kada im pažnju usmjerimo na ranč, otvorit ćete lokalne otočne ćelije. Ja sam taj koji ću proći kroz Vrata pakla, ali Havaji će gorjeti."
  
  
  ŠESNAESTO POGLAVLJE
  
  
  Privatni avion CIA-e letio je na visini od trideset devet hiljada stopa. Matt Drake zavrtio je led u svojoj praznoj čaši i otvorio poklopac za još jedan minijaturni viski. Sedeo je sam u zadnjem delu aviona, nadajući se da će poštovati njegovu samoću. Ali stalni pogledi u stranu i bijesno šaputanje govorili su mu da će kombi 'dobrodošao nazad' uskoro stati pored njega.
  
  A viski mi još nije ni počeo da ide na živce.
  
  Hayden je sjedila preko puta njega, a Kinimaka pored nje. Uprkos prirodi svoje misije, Havajac je izgledao prilično veselo zbog povratka u svoju domovinu. Njegova porodica je bila pažljivo čuvana, ali uvijek optimistični džin izgledao je prilično uvjeren da će ipak imati priliku da ih vidi.
  
  Hayden je razgovarao s Jonathanom Gatesom preko satelitskog telefona. "Još tri? To je ukupno dvadeset i jedan zatvorenik, gospodine. Pa, da, siguran sam da ih ima više od toga. I još nema lokacije. Hvala ti".
  
  Hayden je prekinula vezu i spustila glavu. "Ne mogu više razgovarati s njim. Kako razgovarati sa muškarcem čija je žena upravo ubijena? Šta ćeš reći?"
  
  Drake ju je posmatrao. Potrajao je trenutak, ali onda je okrenula svoj ukleti pogled prema njemu. "Žao mi je, Matt. Ne mislim. Toliko toga se dešava."
  
  Drake je klimnuo glavom i ispio čašu. "Zar Gejts ne bi trebao da ode na odmor?"
  
  "Situacija je previše nestabilna." Hayden je pritisnula telefon na njeno koleno. "U ratu niko ne može da nestane u pozadini."
  
  Drake se nasmiješio zbog ironije. "Nisam mislio da su Havaji tako veliki."
  
  "Misliš, zašto još nisu pronašli barem jedan od njegovih rančeva? Pa, nije velika stvar. Ali ima strašno puno neprohodnih šuma, brda i dolina. I rančevi su vjerovatno kamuflirani. I Krvavi Kralj je pripremljen za nas. Čini se da Washington misli da će nam lokalno stanovništvo pomoći više nego obična radna snaga."
  
  Drake je podigao obrvu. "Iznenađujuće, vjerovatno su u pravu. Ovdje dolazi naš prijateljski gigant."
  
  Mano mu je uputio širok, opušten osmijeh. "Zaista poznajem većinu ljudi u Honoluluu."
  
  Pojavilo se zamućenje, a Ben Blake se iznenada pojavio pored njega. Drake je zurio u mladića. Bio je to prvi put da su se zaista vidjeli otkako je Kennedy umro. U njemu se podigao talas emocija, koje je brzo potisnuo i sakrio otpivši još jedan gutljaj.
  
  "Sve se dogodilo tako brzo, druže. Nisam mogao pomoći. Ona me je spasila, ali... ali ja nisam mogao spasiti nju."
  
  "Ne krivim te. To nije bila tvoja greška."
  
  "Ali ti si otišao."
  
  Drejk je pogledao Karin, Benovu sestru, koja je ljutitim očima gledala svog brata. Očigledno su razgovarali o Benovom nepromišljenom potezu, a on je krenuo suprotno. Drake je otvorio još jedan viski i zavalio se u stolicu, a pogled mu je bio nepomičan. "Prije otprilike hiljadu godina, pridružio sam se SAS-u. Najbolja borbena sila na svetu. Postoji razlog zašto su najbolji, Bene. Između ostalog, to je zato što su okrutni ljudi. Nemilosrdni. Ubice. Ne izgledaju kao Matt Drake. Ili čak kao Matt Drake, koji je tražio Odinove kosti. Ovaj Matt Drake nije bio u SAS-u. Bio je civil."
  
  "I sada?"
  
  "Sve dok je Krvavi kralj živ i Vendetta još postoji, ne mogu biti civil. Nije važno koliko želim da budem loš."
  
  Ben je skrenuo pogled. "Razumijem".
  
  Drake je bio iznenađen. Napola se okrenuo dok je Ben ustao i vratio se na svoje mjesto. Možda je mladić počeo da odrasta.
  
  Da posljednja tri mjeseca nisu ubrzala ovaj proces, nikad ništa ne bi.
  
  Hayden ga je posmatrao. "Bio je s njom, znaš. Kada je umrla. I njemu je bilo teško."
  
  Drake je progutao slinu i ništa nije rekao. Grlo mu se steglo i bilo je sve što je mogao učiniti da ne brizne u plač. Neki tip iz SAS-a. Viski mi je ostavio vreli trag u stomaku. Nakon nekog trenutka upitao je: "Kako ti je noga?"
  
  "Boli. Mogu hodati, pa čak i trčati. Ipak, ne bih želio da se borim protiv Boudreaua još nekoliko sedmica."
  
  "Sve dok je on u zatvoru, nećete morati."
  
  Metež je privukao njegovu pažnju. Mai i Alicia sjedile su nekoliko redova ispred i preko puta jedna od druge. Odnos između dvije žene nikada nije bio više nego mraz, ali nešto ih je oboje iritiralo.
  
  "Kompromitovao si nas!" Alicia je počela da vrišti. "Da spasim svoju prokletu sestru. Kako bi inače mogli pronaći hotel?"
  
  Drake je skliznuo sa sjedišta i krenuo niz prolaz. Posljednje što mu je trebalo na letu bila je tuča između dvije najsmrtonosnije žene koje je ikada poznavao.
  
  "Hudson je umro u tom hotelu", progunđa Alicia. "Ubili su ga dok... dok..." Odmahnula je glavom. "Jesu li ovo bile tvoje informacije, Kitano? Izazivam vas da kažete istinu."
  
  Alicia je ušla u prolaz. Mai je ustala da je pogleda u lice. Dvije žene su bile gotovo nos uz nos. Mai se odmaknula da napravi mjesta za sebe. Neiskusni posmatrač bi mogao pomisliti da je to znak slabosti japanske devojke.
  
  Drake je znao da je ovo smrtonosni znak.
  
  Pojurio je naprijed. "Stani!"
  
  "Moja sestra vrijedi deset Hudsona."
  
  Alicia je zarežala. "Sada ću dobiti malo za maj!"
  
  Drake je znao da May neće odustati. Bilo bi lakše reći Aliciji ono što je već znala - da se Hadson odao - ali ponos Mai Kitano joj nije dozvolio da popusti. Alicia je udarila. uzvratila je Mai. Alicia se pomaknula u stranu kako bi sebi dala više prostora. Mai ju je napala.
  
  Drake je pojurio prema njima.
  
  Alicia je oponašala udarac nogom, istupila naprijed i bacila lakat u Mayino lice. Japanska ratnica se nije pomerila, već je lagano okrenula glavu, dozvolivši da udarac zviždi milimetar od nje.
  
  Mai je snažno udarila Aliciju u rebra. Začulo se visoko šištanje nestalog daha i Alicia je zateturala natrag na pregradu. May je krenula naprijed.
  
  Hayden je skočila na noge vrišteći. Ben i Karin su također bili na nogama, oboje znatiželjni ko će pobijediti u borbi. Drake je silovito uletio, gurnuvši May na sjedište do nje i prerezavši rukom Alicijino grlo.
  
  "Stani." Glas mu je bio tih kao u grobu, ali pun prijetnje. "Tvoj mrtvi jebeni dečko nema nikakve veze s ovim. I tvoja sestra također." On je ljutito pogledao May. "Kovalenko je neprijatelj. Kada to kopile postane FUBAR, možete se boriti koliko god želite, ali sačuvajte to do tada."
  
  Alicia je zavrnula ruku. "Ta kučka treba da umre za ono što je uradila."
  
  Mai nije ni trepnula. "Prošla si mnogo gore, Alicia."
  
  Drake je vidio kako se vatra ponovo rasplamsala u Alicijinim očima. Izbacio je jedino što mu je palo na pamet. "Umjesto svađe, možda biste mi mogli objasniti ko je od vas zapravo ubio Wellsa. I zašto."
  
  Borba je prevazišla njih.
  
  Hayden je bio odmah iza njega: "Hudson je praćen pomoću visokotehnološkog uređaja za praćenje, Miles. Znaš to. Ovdje niko nije zadovoljan načinom na koji je Mai poklonila uređaj." U glasu joj je bilo čelika. "Da ne spominjem kako je to dobila. Ali čak i ja razumem zašto je to uradila. Neki visoki državni zvaničnici trenutno prolaze kroz istu stvar. Kovalenko već igra svoju poslednju utakmicu, a mi smo jedva stigli do druge baze. A ako curenja nisu zapečaćena..."
  
  Alicia je zarežala i vratila se na svoje mjesto. Drake je pronašao još jednu gomilu minijatura i vratio se niz prolaz do svojih. Gledao je pravo ispred sebe, ne želeći da započne nikakav razgovor sa svojim najboljim prijateljem.
  
  Ali usput se Ben nagnuo prema njemu. "FUBAR?"
  
  "Sjebano do neprepoznatljivosti."
  
  
  SEDAMNAESTO POGLAVLJE
  
  
  Prije nego što su sletjeli, Hayden je primio poziv da je Ed Boudreau pobjegao iz zatvora CIA-e. Krvavi kralj je iskoristio insajdera i, protiv svoje želje, izvukao Boudreaua u diskretnoj operaciji bez muke.
  
  "Vi ljudi nikad ništa ne naučite", rekao joj je Drejk i nije se iznenadio kada nije imala šta da kaže kao odgovor.
  
  Aerodrom u Honoluluu bljesnuo je u magli, kao i brza vožnja automobilom u grad. Posljednji put kada su bili na Havajima, napali su vilu Davora Babića, a na listu osumnjičenih ih je stavio njegov sin Blanca. U to vrijeme je izgledalo ozbiljno.
  
  Tada se pojavio Dmitrij Kovalenko.
  
  Honolulu je bio užurban grad, za razliku od većine američkih ili evropskih gradova. Ali nekako, jednostavna pomisao da Waikiki Beach nije udaljena više od dvadeset minuta ublažila je čak i Drakeove tmurne misli.
  
  Bilo je rano uveče i svi su bili umorni. Ali Ben i Karin su insistirali da odu pravo u zgradu CIA-e i povežu se na lokalnu mrežu. Obojica su bili željni da počnu kopati po tome gdje se nalaze dnevniki kapetana Cooka. Drake se skoro nasmiješio kada je ovo čuo. Ben je oduvijek volio zagonetke.
  
  Hayden je ubrzao papirologiju i ubrzo su se našli u drugoj maloj kancelariji, sličnoj onoj koju su ostavili u Majamiju. Jedina razlika je bila u tome što su sa prozora mogli da vide Waikikijeve nebodere, čuveni rotirajući restoran Top of Waikiki i, u daljini, najveću atrakciju Oahua, dugo neaktivni vulkan poznat kao Diamond Head.
  
  "Bože, želim da živim ovde", rekla je Karin uzdahnuvši.
  
  "Verujem", promrmlja Kinimaka. "Iako sam siguran da većina turista ovdje provodi više vremena od mene."
  
  "Hej, bio si u Evergladesu ne tako davno," našalila se Hayden dok je povezivala Benove i Karin računare na privilegovani sistem. "I upoznao jednog od lokalnog stanovništva."
  
  Kinimaka je na trenutak izgledala zbunjeno, a onda se nasmejala. "Misliš na aligatora? Bilo je jako zabavno, da."
  
  Hayden je završila ono što je radila i pogledala oko sebe. "Šta kažete na brzu večeru i rani krevet? Počinjemo sa radom u zoru."
  
  Čulo se klimanje glavom i žamor slaganja. Kada je May pristala, Alicia je otišla. Drake je pazio na nju prije nego što se okrenuo svojim kolegama. "Svi biste trebali znati nešto što sam danas naučio. Imam osjećaj da bi ovo mogla biti jedna od najvažnijih informacija koje ćemo ikada otkriti." Napravio je pauzu. "Dahl me jučer kontaktirao."
  
  "Torsten?" Ben je rekao. "Kako je ludi Šveđanin? Kad sam ga posljednji put vidio, zurio je u Odinove kosti."
  
  Drake se pretvarao da ga niko nije prekinuo. "Dok su istraživali Grobnicu bogova, pronašli su oznake koje su odgovarale vrtlozima koje smo pronašli na uređajima za prijenos."
  
  "Dosljedno?" - odjeknula je Hayden. "Koliko dosljedno?"
  
  "Potpuno su isti."
  
  Benov mozak je počeo da radi punim kapacitetom. "To znači da su isti ljudi koji su izgradili Grobnicu kreirali i uređaje. Ovo je ludilo. Teorija je da su bogovi izgradili vlastite grobnice i bukvalno legli da umru, dok su produžili život kroz masovno izumiranje. Sada kažete da su kreirali i uređaje za putovanje kroz vrijeme?" Ben je zastao. "Zapravo, ima smisla..."
  
  Karin je odmahnula glavom, gledajući ga. "Budalo. Naravno, ovo ima smisla. Tako su putovali kroz vrijeme, manipulirali događajima i kreirali sudbine ljudi."
  
  Matt Drake se tiho okrenuo. "Vidimo se ujutro."
  
  
  * * *
  
  
  Noćni vazduh je bio blag, tropsko topao i blago začinjen Tihim okeanom. Drake je lutao ulicama dok nije našao otvoren bar. Klijentela mora da se razlikuje od drugih barova u drugim zemljama, zar ne?, pomislio je. Na kraju krajeva, to je bio raj. Zašto su onda doživotni osuđenici još uvijek igrali bilijar, izgledajući kao da su vlasnici mjesta? Zašto je pijanac sjedio na kraju šanka zabačene glave? Zašto je vječni par sjedio odvojeno, izgubljen u svojim malim svjetovima, zajedno, ali sami?
  
  Pa, neke stvari su bile drugačije. Alicia Miles je bila za šankom i pila duplo piće. Drake je razmišljao o odlasku. Bilo je i drugih barova u kojima se mogao sakriti od svoje tuge, a kada bi većina izgledala ovako, osjećao bi se kao kod kuće.
  
  Ali možda je poziv na akciju malo promijenio njegovu perspektivu. Prišao joj je i sjeo. Nije čak ni podigla pogled.
  
  "Jebi ga, Drake." Gurnula je svoju praznu čašu prema njemu. "Časti me pićem."
  
  "Ostavi bocu", uputio je Drejk šankeru i natočio sebi pola čaše Bacardi Oakhearta. Podigao je čašu nazdravljajući. "Alicia Miles. Desetogodišnja veza koja nikuda nije otišla, ha? A sada smo se našli u raju, opijajući se u baru."
  
  "Život ima način da te zezne."
  
  "Ne. SRT je to uradio."
  
  "Definitivno nije pomoglo."
  
  Drake ju je iskosa pogledao. "Je li ovo prijedlog iskrenosti? Od tebe? Koliko si ih utopio?"
  
  "Dovoljno da se oslobodi napetost. Ne onoliko koliko mi treba."
  
  "A ipak niste učinili ništa da pomognete tim ljudima. U tom selu. Sjećaš li se uopće? Dozvolili ste našim vojnicima da ih ispituju."
  
  "Bio sam vojnik, kao i oni. Imao sam naređenja."
  
  "A onda si popustila onome ko je više platio."
  
  "Izvršio sam svoju dužnost, Drake." Alicia je napunila rum i snažno udarila bocom o sto. "Vrijeme je da iskoristite prednosti."
  
  "I vidi gde te je to dovelo."
  
  "Misliš, vidi gde nas je ovo dovelo, zar ne?"
  
  Drake je šutio. Možemo reći da je krenuo velikim putem. Moglo bi se reći i da je išla niskim putem. Nije bilo važno. Završili su na istom mjestu sa istim gubicima i istom budućnošću.
  
  "Prvo ćemo se pozabaviti Krvavom Vendetom. I Kovalenko. Onda ćemo vidjeti gdje smo." Alicia je sjedila gledajući u daljinu. Drake se pitao da li joj je na umu Tim Hudson.
  
  "Još uvijek moramo razgovarati o Wellsu. Bio mi je prijatelj."
  
  Alicia se nasmijala, zvučavši kao i prije. "Taj stari perverznjak? On ni na koji način nije bio tvoj prijatelj, Drake, i ti to znaš. Pričaćemo o bunarima. Ali na kraju. Tada se to dogodi."
  
  "Zašto?"
  
  Blagi glas je lebdio preko njegovog ramena. "Jer tada to treba da se dogodi, Matt." Bili su to Mayovi meki tonovi. Krenula je prema njima s tihom lakoćom. "Zato što moramo jedni drugima da prvo prođemo kroz ovo."
  
  Drejk je pokušao da sakrije iznenađenje što ju je ugledao. "Da li je istina o Wellsu zaista toliko strašna?"
  
  Njihovo ćutanje je govorilo šta je bilo.
  
  Mai je stala između njih. "Ovdje sam jer imam trag."
  
  "Kuka? Od koga? Mislio sam da su te Japanci zamijenili."
  
  "Zvanično je, oni su to uradili." U Mainom glasu čula se vesela nota. "Nezvanično, oni pregovaraju sa Amerikancima. Oni znaju koliko je važno uhvatiti Kovalenka. Nemojte misliti da moja vlada nema oči da vidi."
  
  "Nisam ni sanjao o tome." Alicia je frknula. "Samo želim da znam kako si nas pronašao." Protresla je jaknu kao da želi da baci far.
  
  "Bolja sam od tebe", rekla je Mai i sada se smejala. "I to je jedini bar za tri bloka."
  
  "Istina je?" Drake je trepnuo. "Kako ironično."
  
  "Imam trag", ponovila je Mai. "Želite li sada poći sa mnom i provjeriti to ili ste oboje previše pijani da biste marili za to?"
  
  Drejk je skočio iz stolice sekundu kasnije i Alicia se okrenula. "Pokaži put, mali vilenjače."
  
  
  * * *
  
  
  Kratka vožnja taksijem kasnije, bili su zbijeni na užurbanom uglu ulice, slušajući kako ih Mai obavještava.
  
  "Ovo dolazi direktno od nekoga kome vjerujem u obavještajnoj agenciji. Kovalenkov ranč vodi nekoliko ljudi u koje ima povjerenja. Oduvijek je bilo tako, iako mu to sada pomaže više nego ikada kada mu treba vremena da...pa, uradi ono što planira. U svakom slučaju, njegov ranč na Oahuu vodi čovjek po imenu Claude."
  
  Mai im je skrenula pažnju na niz mladih ljudi koji su prolazili kroz lučni i jarko osvijetljeni ulaz u luksuzni klub. "Claude je vlasnik ovog kluba", rekla je. Trepćuća svjetla reklamirali su 'Dj-evi uživo, posebne boce petkom i specijalni gosti'. Drake se osvrnuo na gomilu bez daha. U njemu je predstavljeno oko hiljadu najlepših mladića na Havajima u raznim razodenutim stanjima.
  
  "Mogli bismo se malo izdvojiti", rekao je.
  
  "Sada znam da ste svi očišćeni." Alicia mu se naceri. "Drejk od pre godinu dana bi stao pored dve zgodne žene sa kojima je sada, uhvatio bi im obraze obema rukama i gurnuo nas tamo."
  
  Drake je protrljao oči, znajući da je bila neverovatno u pravu. "Sredina tridesetih mijenja osobu", iscijedio je, iznenada osjetivši težinu gubitka Alison, atentata na Kennedyja i stalnog pijanstva. Uspio je da uperi čelični pogled na oboje.
  
  "Potraga za Claudeom počinje ovdje."
  
  Prošli su pored vratara, nasmijani, i našli se u uskom tunelu ispunjenom treperavim svjetlima i lažnim dimom. Drejk je na trenutak bio dezorijentisan i to je pripisao nedeljama opijenosti. Njegovi misaoni procesi bili su mutni, njegove reakcije još više. Morao je brzo da sustigne.
  
  Iza tunela nalazio se široki balkon s kojeg se pružao pogled na plesni podij iz ptičje perspektive. Tijela su se kretala unisono sa dubokim bas ritmovima. Zid s njihove desne strane držao je hiljade boca pića i odražavao je svjetlost u blistavim prizmama. Desetak osoblja bara radilo je na igračima, čitajući s usana, dajući sitniš i servirajući pogrešna pića ravnodušnim posjetiteljima kluba.
  
  Isto kao iu svakom drugom baru. Drake se nasmijao s malo ironije. "Iza". Pokazao je, ne moravši da se krije u gomili. "Povezano područje. A iza njih su zavjese."
  
  "Privatne zabave", rekla je Alicia. "Znam šta se tamo pozadi dešava."
  
  "Naravno da znaš." Mai je bila zauzeta istraživanjem što je više mogla. "Ima li ovdje stražnja soba u kojoj nikad nisi bio, Miles?"
  
  "Ne idi tamo, kučko. Znam za tvoje podvige na Tajlandu. Čak ni ja ne bih probao ništa od ovoga."
  
  "Ono što ste čuli bilo je jako potcijenjeno." Mai je počela da silazi niz široke stepenice ne osvrćući se. "Vjeruj mi".
  
  Drake se namrštio na Aliciju i klimnuo glavom prema plesnom podiju. Alicia je izgledala iznenađeno, ali je onda shvatila da namjerava krenuti prečicom i uputiti se u privatni prostor. Engleskinja je slegnula ramenima. "Ti vodiš put, Drake. Pratiću te."
  
  Drake je osjetio iznenadnu, iracionalnu navalu krvi. Ovo je bila prilika da se približimo osobi koja bi mogla znati gdje se nalazi Dmitrij Kovalenko. Krv koju je do sada prolio bila je samo kap u moru u poređenju sa onim što je bio spreman da prolije.
  
  Dok su se probijali kroz nasmijana, znojna tijela na plesnom podiju, jedan od momaka je uspio da zavrti Aliciju. "Hej," viknuo je svom prijatelju, a glas mu se jedva čuo preko pulsirajućeg ritma. "Baš sam imao sreće".
  
  Alicia je utrnulim prstima udarila u njegov solarni pleksus. "Nikad nisi imao sreće, sine. Samo pogledaj svoje lice."
  
  Brzo su krenuli dalje, ne obazirući se na muziku koja je treštala, tela koja su se ljuljala, osoblje u baru koje je jurilo napred-nazad u gomili sa poslužavnikima koji su nesigurno balansirani iznad njihovih glava. Par se glasno svađao, muškarac je bio pritisnut uz stub, a žena mu je vrištala na uvo. Grupa sredovečnih žena znojila se i nadimala dok su sedela u krugu sa želeom od votke i malim plavim kašikama u rukama. Po podu su bili razbacani niski stolovi, od kojih je većina bila ispunjena neukusnim pićima pod suncobranima. Niko nije bio sam. Mnogi muškarci su uradili dvostruki udarac kada su Mai i Alicia umrle, na veliku ljutnju svojih djevojaka. Mai je mudro ignorirala pažnju. Alicia je to potaknula.
  
  Došli su do užeta ograđenog prostora, koji se sastojao od debele zlatne pletenice razvučene između dva jaka stupa od mesinganog užeta. Činilo se da je establišment pretpostavljao da niko zapravo neće izazvati dvojicu nasilnika s obje strane.
  
  Sada je jedan od njih istupio naprijed sa ispruženim dlanom i ljubazno zamolio Mai da se povuče.
  
  Japanka se brzo nasmešila. "Klod nas je poslao da vidimo..." Zastala je, kao da razmišlja.
  
  "Pilipo?" Drugi nasilnik progovori brzo. "Razumem zašto, ali ko je ovaj tip?"
  
  "Tjelohranitelj".
  
  Dvojica krupnih momaka su gledali u Drakea kao mačke koje tjeraju miša u ćošak. Drake im se široko nasmiješio. Nije rekao ništa u slučaju da je njegov engleski naglasak izazvao sumnju. Alicia nije imala takve brige.
  
  "Dakle, ovaj Pilipo. kakav je on? Hoćemo li se dobro provesti ili šta?"
  
  "Oh, on je najbolji", rekao je prvi izbacivač sa iskosanim osmehom. "Savršeni džentlmen"
  
  Drugi izbacivač je gledao njihovu odjeću. "Nisi sasvim-odjevena-za tu priliku. Jeste li sigurni da vas je Claude poslao?"
  
  Nije bilo ni traga poruge u Mainom glasu kada je rekla: "Sasvim sam sigurna."
  
  Drake je koristio razmjenu za procjenu skrivenih niša. Kratke stepenice vodile su do podignute platforme na kojoj je bio veliki sto. Oko stola je sjedilo desetak ljudi, od kojih je većina izgledala dovoljno entuzijastično da sugerira da su nedavno ušmrkali neki ozbiljan puder. Ostali su samo izgledali uplašeno i tužno, mlade žene i par momaka, očito nisu dio grupe za zabavu.
  
  "Hej Pilipo!" - viknuo je drugi izbacivač. "Svježe meso za vas!"
  
  Drejk je pratio devojke uz kratko stepenište. Gore je bilo mnogo tiše. Do sada je izbrojao dvanaest nepogrešivih loših momaka, od kojih su svi vjerovatno nosili oružje. Ali kada je uporedio dvanaest lokalnih izvršitelja sa May, Aliciom i sobom, nije bio zabrinut.
  
  Ostao je iza njih, trudeći se da što više ne privuče pažnju na sebe. Meta je bio Pilipo, a oni su sada bili nekoliko stopa dalje. Ovaj noćni klub je upravo počeo da se ljulja.
  
  Pilipo je zurio u djevojke. Zvuk njegovog suhog škljocanja u grlu ukazivao je na njegovo interesovanje. Drejk je nejasno ugledao kako mu ruka poseže za pićem i odbije ga.
  
  "Da li te je Claude poslao?"
  
  Pilipo je bio nizak, mršav čovjek. Njegove široke, izražajne oči odmah su rekle Drakeu da ovaj čovjek nije Claudeov prijatelj. Nismo se ni poznavali. Više je bio marioneta, figura kluba. Potrošni materijal.
  
  "Ne baš". Mai je i to shvatila i u tren oka se transformisala iz pasivne žene u zapanjujuću ubicu. Utrnuli prsti zarili su se u grla dvojice najbližih muškaraca, a duboki udarac sprijeda poslao je trećeg u zaborav koji je pao sa stolice. Alicia je skočila na sto pored nje, spustila se na zadnjicu, visoko podignutih nogu, i petom snažno šutnula muškarca sa tetoviranim vratom u lice. Naletio je na zvijeri pored sebe i oborio ih s nogu. Alicia je skočila na treću.
  
  Drake je bio spor u poređenju, ali mnogo razorniji. Azijac duge kose mu se prvi suprotstavio i krenuo naprijed koristeći kombinaciju udarca i frontalnog udarca. Drejk je zakoračio u stranu, uhvatio nogu i okrenuo se velikom, iznenadnom snagom sve dok čovek nije vrisnuo i pao, pretvarajući se u loptu koja jeca.
  
  Sljedeći čovjek je izvukao nož. Drake se nacerio. Oštrica je poletjela naprijed. Drejk je uhvatio zglob, slomio ga i zario oružje duboko u stomak njegovog vlasnika.
  
  Drake je nastavio dalje.
  
  Nesrećni obesnici su pobegli od stola. Nije bilo važno. Ne bi znali ništa o Claudeu. Jedina osoba koja je mogla, kako se i očekivalo, sakrila se što dublje u svoju luksuznu kožnu fotelju, očiju razrogačenih od straha, a usne su mu se nečujno kretale.
  
  "Pilipo." Mai mu je prišla i stavila ruku na njegovo bedro. "Prvo želite našu kompaniju. Sada to ne radiš. To je grubo. Šta je potrebno da bi mi bio prijatelj?
  
  "Ja... imam muškarce." Pilipo je mahnito gestikulirao, a prsti su mu drhtali kao neko na ivici ovisnosti o alkoholu. "Svuda".
  
  Drake je naišao na dva izbacivača koji su skoro stigli do vrha stepenica. Alicia je pometala zaostale osobe s njegove desne strane. Odozdo je treštala teška plesna muzika. Tijela u različitim fazama intoksikacije bila su razbacana po cijelom plesnom podiju. DJ je miksao i gunđao za zarobljenu publiku.
  
  "Claude te nije poslao", dahnuo je drugi izbacivač, očigledno šokiran. Drejk je iskoristio prečke merdevina da se zamahne napred i stavi obe noge na čovekova prsa, pa se on prevrće u bučnu jamu.
  
  Drugi čovjek je preskočio posljednju stepenicu i jurnuo na Drakea, mlataraći rukama. Englez je dobio udarac u rebra koji bi oborio slabijeg čovjeka. To boli. Njegov protivnik je zastao, čekajući efekat.
  
  Ali Drake je samo uzdahnuo i zadao aperkat izbliza, zamahnuvši sa samih stopala. Izbacivač je podignut sa zemlje i momentalno je izgubio svest. Buka kojom je udario o tlo navela je Pilipa da vidno skoči.
  
  "Jesi li rekao nešto?" Mai je svojim savršeno manikiranim noktom prešla preko Havajkinog obraza prekrivenog strnjikom. "O tvojim ljudima?"
  
  "Jesi li lud? Znate li uopće ko je vlasnik ovog kluba?"
  
  Mai se nasmiješila. Alicia im je prišla obojici, neometano nakon što je poslala četiri telohranitelja. "Smiješno što bi to trebalo reći." Stavila je nogu na Pilipovo srce i snažno pritisnula. "Ovaj tip, Claude. Gdje je on?"
  
  Pilipove su oči letjele okolo kao uhvaćene krijesnice. "Ja... ne znam. On nikada ne dolazi ovamo. Ja vodim ovo mjesto, ali ja... ne poznajem Claudea."
  
  "Nesretno." Alicia je udarila Pilipa nogom u srce. "Za tebe".
  
  Drakeu je trebao trenutak da skenira njihov perimetar. Sve je izgledalo sigurno. Nagnuo se dok nije bio nos uz nos sa vlasnikom kluba.
  
  "Shvatili smo. Ti si bezvrijedan podanik. Čak se slažem da ne poznaješ Claudea. Ali prokleto si siguran da poznaješ nekoga ko ga poznaje. Osoba koja dolazi s vremena na vrijeme. Čovek koji vodi računa da se držite pod kontrolom. Sada..." Drake je zgrabio Pilipa za vrat, njegov bijes jedva je bio skriven. "Recite mi ime te osobe. Ili ću ti otkinuti jebenu glavu."
  
  Pilipov šapat ostao je nečuven čak i ovdje, gdje su udarci groma bili prigušeni teškim akustičnim zidovima. Drake je odmahnuo glavom kao što tigar odmahuje glavom mrtve gazele.
  
  "Šta?"
  
  "Buchanan. Ime ovog čovjeka je Buchanan."
  
  Drake je stisnuo sve jače kada je njegov bijes počeo obuzimati. "Reci mi kako ga kontaktiraš." Slike Kennedyja ispunile su njegovu viziju. Jedva je osjetio kako ga Mai i Alicia odvlače od umirućeg vlasnika kluba.
  
  
  POGLAVLJE OSAMNAESTO
  
  
  Havajska noć je još bila u punom jeku. Prošla je ponoć kada su se Drake, May i Alicia iskrali iz kluba i zaustavili parkirani taksi. Alicia je pokrila njihov put bekstva tako što je radosno prišla DJ-u, zgrabila njegov mikrofon i ostavila svoj najbolji utisak rok zvezde. "Zdravo Honolulu! Kako si dovraga? Drago mi je što sam večeras ovdje. Vi ste tako prokleto lijepi!" Zatim je glatko otišla, ostavivši iza sebe hiljadu pretpostavki na hiljadu usana.
  
  Sada su slobodno razgovarali sa taksistom. "Šta mislite, koliko će vremena proći pre nego što Pilipo upozori Bjukenena?" upitala je Alicia.
  
  "Uz sreću, možda ga neko vrijeme neće pronaći. On je dobro povezan. Ali ako to urade..."
  
  "Neće govoriti", rekao je Drake. "On je kukavica. Neće skrenuti pažnju na činjenicu da je predao Claudeovog čovjeka. Stavio bih svoju hipoteku na to."
  
  "Izbacivači bi mogli prosuti pasulj." Mai je tiho rekla.
  
  "Većina njih je bez svijesti." Alicia se nasmijala, a zatim rekla ozbiljnije. "Ali duh je u pravu. Kada ponovo budu mogli da hodaju i pričaju, vrištaće kao svinje."
  
  Drake je škljocnuo jezikom. "Prokletstvo, oboje ste u pravu. Onda to moramo brzo da uradimo. Ove noći. Nema drugog izbora."
  
  "Sjeverna ulica Kukui", rekla je Mai taksisti. "Možete nas ostaviti blizu mrtvačnice."
  
  Taksista ju je brzo pogledao. "Za stvarno?"
  
  Alicia je privukla njegovu pažnju drskim osmehom. "Stiši, pet-o." Samo vozi."
  
  Taksista je promrmljao nešto poput "Jebeni haole", ali je skrenuo pogled na cestu i zaćutao. Drake je razmišljao o tome kuda idu. "Ako je ovo zaista Buchananova kancelarija, malo je vjerovatno da će on biti tamo u ovom trenutku."
  
  Alicia je frknula. "Drakey, Drakey, samo ne slušaš dovoljno pažljivo. Kada smo konačno shvatili da je glupi čovjek, Pilipo, toliko čvrsto držao grlo u vašim rukama da je postalo ljubičasto, počeli smo spašavati njegov smiješni život, a on nam je rekao da Buchanan ima kuću."
  
  "Kuća?" Drake je napravio grimasu.
  
  "O poslu. Znate ove dilere. Tamo žive i jedu, igraju se, odatle organiziraju svoje lokalne poslove. Održava red. Čak će zadržati svoje ljude u blizini. To je neprestana teška zabava, čovječe."
  
  "Što će pomoći da događaji u noćnom klubu za sada ostanu tajni." rekla je Mai kada se taksi zaustavio u mrtvačnici. "Sjećate li se kada smo provalili u kancelariju tog magneta za dostavu u Hong Kongu? Brzo ulazimo, brzo izlazimo. Ovako bi trebalo da bude."
  
  "Baš kao kada smo stigli do tog mjesta u Cirihu." Alicia je glasno rekla Drakeu. "Nije sve u tebi, Kitano. Ne tako daleko."
  
  
  * * *
  
  
  Hayden je ušla u stan koji je dobila u zgradi CIA-e u Honoluluu i zaustavila se mrtva. Ben ju je čekao, sjedio je na krevetu i objesio noge.
  
  Mladić je izgledao umorno. Oči su mu bile krvave od gledanja u ekran kompjutera danima, a čelo mu je izgledalo pomalo naborano od tako intenzivne koncentracije. Haydenu je bilo drago što ga vidi.
  
  Naglašeno je pogledala po sobi. "Jeste li ti i Karin konačno presekli pupčanu vrpcu?"
  
  "Har, har. Ona je porodica." Rekao je to kao da je njihova bliskost najočiglednija stvar. "I ona se definitivno zna snaći u kompjuteru."
  
  "IQ na nivou genija će vam pomoći u ovome." Hayden je skinula cipele. Debeli tepih se osećao kao pjenasti jastuk pod njenim bolnim stopalima. "Apsolutno sam siguran da ćete sutra pronaći ono što nam treba u Cookovim časopisima."
  
  "Ako ih uopće možemo otkriti."
  
  "Sve je na internetu. Samo treba da znate gde da tražite."
  
  Ben ju je namrštio. "Da li... da li se osjeća kao da smo ovdje izmanipulisani? Prvo pronalazim Grobnicu bogova, a zatim i uređaje za prijenos. Sada otkrivamo da su to dvoje povezani. I-" Zastao je.
  
  "I šta?" Hayden se smjestila pored njega na krevet.
  
  "Uređaji bi na neki način mogli biti povezani sa vratima pakla", zaključio je. "Ako ih Kovalenko želi, oni bi trebali biti tamo."
  
  "Nije istina". Hayden se nagnuo bliže. "Kovalenko je lud. Ne možemo se pretvarati da razumijemo njegovo razmišljanje."
  
  Benove oči su pokazale da brzo gubi pojam o svojim mislima i flertuje sa drugima. Poljubio je Hayden dok je ona naginjala glavu prema njegovoj. Povukla se kad je počeo da petlja po nečemu u džepu.
  
  "Osjećam se bolje kada izađe kroz patentni zatvarač, Bene."
  
  "Eh? br. Hteo sam ovo." Izvadio je mobilni telefon, prebacio ekran na MP3 plejer i odabrao album.
  
  Fleetwood Mac je počeo pjevati "Second Hand News" iz klasičnih glasina.
  
  Hayden je iznenađeno trepnula. "Dinorok? Stvarno?"
  
  Ben ju je bacio na leđa. "Nešto od ovoga je bolje nego što mislite."
  
  Hayden nije promakla prodornu tugu u tonu njenog dečka. Nije joj promakla tema pjesme, očigledna u naslovu. Iz istih razloga kao i Bena, to ju je natjeralo da razmišlja o Kenediju Muru i Drakeu i svemu što su izgubili. Ne samo da su oboje izgubili velikog prijatelja u Kennedyju, već je njena nasilna smrt sve Drakeove prijatelje svela na puku pozadinsku buku.
  
  Ali kada je Lindzi Bakingem počela da peva o visokoj travi i da radi svoje, raspoloženje se ubrzo promenilo.
  
  
  * * *
  
  
  Mai je zamolila taksista da pričeka, ali čovjek nije slušao. Čim su izašli iz auta, on je upalio motor i krenuo prskajući šljunak.
  
  Alicia je pazila na njega. "Kreten".
  
  Mai je pokazala na raskrsnicu ispred njih. "Buchanan House je s lijeve strane."
  
  Išli su u prijatnoj tišini. Prije nekoliko mjeseci, Drake je znao da se to nikada neće dogoditi. Danas su imali zajedničkog neprijatelja. Svi su bili dirnuti ludilom Krvavog kralja. A ako mu se dozvoli da ostane na slobodi, i dalje bi im mogao nanijeti ozbiljnu štetu.
  
  Zajedno su bili jedna od najboljih ekipa na svijetu.
  
  Prešli su raskrsnicu i usporili kada je Bjukenenovo imanje ušlo u oči. Mjesto je bilo preplavljeno svjetlom. Zavese su spuštene. Vrata su bila otvorena tako da je muzika mogla teći po cijelom prostoru. Topot rep muzike mogao se čuti čak i preko puta.
  
  "Uzorna komšinica", prokomentarisala je Alicia. "Neko takav - samo bih morao da se približim i razbijem njihov prokleti stereo sistem u paramparčad."
  
  "Ali većina ljudi nije poput vas", rekao je Drake. "To je ono na čemu ovi ljudi napreduju. Oni su nasilnici u duši. U stvarnom životu, oni nose puške i nemaju samilost ni savjest."
  
  Alicia mu se naceri. "Onda neće očekivati napad punog razmjera."
  
  Mai se složila. "Brzo ulazimo, brzo izlazimo."
  
  Drake je razmišljao o tome kako je Krvavi kralj naredio ubijanje tolikog broja nevinih. "Hajde da ih jebemo."
  
  
  * * *
  
  
  Hayden je bila gola i znojna kada joj je zazvonio mobilni telefon. Da to nije bila prepoznatljiva melodija zvona njenog šefa, Jonathana Gatesa, blokirala bi ga.
  
  Umjesto toga, zastenjala je, odgurnula Bena i pritisnula dugme za odgovor. "Da?"
  
  Gejts nije ni primetio da je ostala bez daha. "Hayden, izvinjavam se zbog kasnih sati. Možeš li govoriti?"
  
  Hayden se odmah vratio u stvarnost. Kapija je zaslužila njenu pažnju. Užas koji je pretrpio za svoju zemlju bio je daleko iznad njegovog osjećaja dužnosti.
  
  "Naravno, gospodine."
  
  "Dmitrij Kovalenko drži u zarobljeništvu članove porodica osam senatora Sjedinjenih Država, četrnaest poslanika i jednog gradonačelnika. Ovo čudovište će biti izvedeno pred lice pravde, Jay, na bilo koji način. Imate sve resurse."
  
  Veza je prekinuta.
  
  Hayden je sjedila zureći u tamu, njen žar je potpuno ugašen. Mislila je na zatvorenike. Nevini su ponovo patili. Pitala se koliko će još ljudi patiti prije nego što Krvavi Kralj bude izveden pred lice pravde.
  
  Ben je dopuzao preko kreveta do nje i jednostavno je zagrlio kako je htjela.
  
  
  * * *
  
  
  Drake je prvi ušao unutra i našao se u dugačkom hodniku sa dvoja vrata koja se otvaraju na lijevo i otvorenom kuhinjom na kraju. Čovjek je sišao niz stepenice, a oči su mu se iznenada ispunile šokom kada je vidio kako Drake ulazi u kuću.
  
  "Koji-?"
  
  Maiina se ruka kretala brže nego što je oko moglo vidjeti. Čovjek je jedne sekunde uvlačio zrak da vikne upozorenje, a sljedećeg je klizio niz stepenice sa sićušnim bodežom u grlu. Kada je stigao do dna, Mai je završila svoj posao i uzela svoj bodež. Drake je krenuo niz hodnik. Skrenuli su lijevo u prvu sobu. Četiri para očiju podigla su pogled sa jednostavnih kutija u koje su spakovali eksploziv.
  
  Eksplozivi?
  
  Drake je odmah prepoznao C4, ali nije imao vremena za razmišljanje dok su ljudi zgrabili neoprezno bačeno oružje. Mai i Alicia su plesale oko Drakea.
  
  "Tamo!" Drake je pokazao na one najbrže. Alicia ga je srušila neljubaznim nogom u prepone. Pao je, mrmljajući nešto. Čovjek ispred Drakea brzo je krenuo prema njemu, skačući preko stola kako bi povećao visinu i snagu svog napada. Drake je okrenuo svoje tijelo ispod čovjekovog leta, a kada je sletio, izbio mu je oba koljena s leđa. Čovjek je vrisnuo od bijesa, a pljuvačka mu je potekla iz usta. Drake je svom svojom grubom snagom i snagom zadao snažan udarac sjekirom u vrh glave.
  
  Čovjek se srušio bez zvuka.
  
  Sa njegove lijeve strane, Mai je brzo uzastopno izveo dva udarca. Obojica su bila udvostručena sa ranama u stomaku, iznenađenjem ispisanim na svim licima. Drake je brzo iskoristio smrtonosni stisak da onesposobi jednog dok je Mai nokautirala drugog.
  
  "Odlazi". - prosiktao je Drake. Možda to nisu znali, ali to su još uvijek bili ljudi Krvavog kralja. Imali su sreće što se Drejku žurilo.
  
  Vratili su se u hodnik i sišli u drugu sobu. Kad su ušli unutra, Drake je ugledao kuhinju. Bilo je puno muškaraca, svi su zurili u nešto na niskom stolu. Zvukovi repa koji su dolazili iznutra bili su toliko glasni da je Drejk skoro očekivao da će mu izaći u susret. Mai je pojurila naprijed. Dok je Drejk ušao u sobu, već je legla na jednog muškarca i prešla na sledećeg. Momak sa gustom bradom naleteo je na Drejka, već sa revolverom u ruci.
  
  "Šta si uradio-?"
  
  Obuka je bila sve u vještini borbe, a Drake se vratio brže nego što je političar mogao izbjeći ključno pitanje. Odmah je podigao nogu, izbio revolver iz čovjekovih ruku, a zatim istupio naprijed i uhvatio ga u zraku.
  
  Okrenuo je oružje.
  
  "Živi od mača." On je pucao. Bjukenenov čovek je pao unazad u umetničkom ispadu. Mai i Alicia su odmah uzele još jedno odbačeno vatreno oružje kada je neko viknuo iz kuhinje. "Hej, budale! Šta jebote radiš?"
  
  Drake se nacerio. Očigledno, pucnjava nije bila nečuvena u ovoj kući. U redu. Otišao je do vrata.
  
  "Dva", šapnuo je, pokazujući da je prostor na vratima dao samo njima dvojici prostora za manevrisanje. Mai je sjedila iza nje.
  
  "Hajde da pripitomimo ove pse." Drake i Alicia su izašli, pucali, ciljajući na šumu nogu koja je okruživala sto.
  
  Krv je prskala i tijela su padala na pod. Drake i Alicia su krenuli naprijed, znajući da će šok i strahopoštovanje zbuniti i zastrašiti njihove protivnike. Jedan od Bjukenenovih čuvara je preskočio nizak sto i udario u Aliciju, odbacivši je u stranu. Mai je zakoračila u prazninu, braneći se, dok ju je čuvar dvaput ubo prstom. Mai je uhvatila svaki udarac u podlakticu prije nego što ga je pištoljem snažno udarila u mostić nosa.
  
  Alicia se ponovo potukla. "Imao sam ga."
  
  "Oh, siguran sam da jesi, dušo."
  
  "Popuši mi." Alicia je uperila pištolj u ljude koji stenju, uplakani. "Želi li još neko da proba? Hm?"
  
  Drake je zurio u niski sto i njegov sadržaj. Gomile C4 zasule su površinu u različitim fazama pripreme.
  
  Šta je dođavola planirao Krvavi Kralj?
  
  "Ko je od vas Bjukenen?"
  
  Niko se nije javio.
  
  "Imam dogovor za Buchanana." Drake je slegnuo ramenima. "Ali ako on nije ovdje, onda ćemo, pretpostavljam, morati sve vas poubijati." Ubio je najbližeg čovjeka u stomak.
  
  Buka je ispunila prostoriju. Čak je i Mai zurila u njega u čudu. "Matt-"
  
  Zarežao je na nju. "Bez imena."
  
  "Ja sam Buchanan." Čovek, naslonjen na veliki frižider, dahtao je dok je snažno pritiskao ranu od metka. "Hajde, čovječe. Nismo te povrijedili."
  
  Drakeov prst je stegnuo okidač. Bila je potrebna ogromna količina samokontrole da se ne puca. "Nisi me povrijedio?" Skočio je naprijed i namjerno stavio koleno na ranu koja je krvarila. "Nisi me povrijedio?"
  
  Krvožednost mu je ispunila viziju. Neutješna tuga mu je probila mozak i srce. "Reci mi", rekao je promuklo. "Reci mi gdje je Claude ili, bože mi pomozi, raznijeću ti mozak po ovom jebenom frižideru."
  
  Bjukenenove oči nisu lagale. Strah od smrti učinio je njegovo neznanje providnim. "Poznajem Claudeove prijatelje", cvilio je. "Ali ne poznajem Claudea. Mogao bih ti reći njegove prijatelje. Da, mogu ti ih dati."
  
  Drake je slušao dok je govorio dva imena i njihove lokacije. Scarberry i Peterson. Tek kada je ova informacija potpuno izvučena, pokazao je na tabelu punu C4.
  
  "Sta radis ovdje? Spremate li se da započnete rat?"
  
  Odgovor ga je zapanjio. "Pa da. Bitka za Havaje uskoro počinje, čovječe."
  
  
  DEVETNAESTO POGLAVLJE
  
  
  Ben Blake je ušao u malu kancelariju koju je dijelio sa svojom sestrom i zatekao Karin kako stoji kraj prozora. "Bok sestro".
  
  "Zdravo. Pogledaj samo ovo, Bene. Izlazak sunca na Havajima."
  
  "Trebali bismo biti na plaži. Svi idu tamo zbog izlaska i zalaska sunca."
  
  "Stvarno? Karin je pogledala brata sa malo sarkazma. "Potražili ste to na internetu, zar ne?"
  
  "Pa, sada kada smo ovdje, volio bih da se izvučem iz ovog zagušljivog mjesta i upoznam neke lokalne stanovnike."
  
  "Za što?"
  
  "Nikad nisam sreo Havajca."
  
  "Mano je prokleti Havajac, glupane. Bože, ponekad se pitam jesam li dobio obje naše zalihe moždanih stanica."
  
  Ben je znao da nema smisla započinjati bitku pameti sa svojom sestrom. Divio se veličanstvenom prizoru nekoliko minuta prije nego što je krenuo prema vratima da im oboje sipa kafu. Kada se vratio, Karin je već dizala njihove računare.
  
  Ben je stavio šolje pored njihovih tastatura. "Znaš da se radujem tome." Protrljao je ruke. "Mislim, tražim dnevnike kapetana Cooka. Ovo je pravi detektivski posao jer tražimo ono što je skriveno, a ne ono što je očigledno."
  
  "Sigurno znamo da na internetu ne postoje veze koje bi povezale Cooka sa Diamond Headom ili Leahyja sa Havajcima. Znamo da je Diamond Head samo jedan u nizu čunjeva, ventilacijskih otvora, tunela i cijevi od lave koji prolaze ispod Oahua."
  
  Ben je otpio gutljaj svoje tople kafe. "Također znamo da je Cook sletio na Kauai, u gradu Waimea. Pogledajte Waimea za kanjon koji je dovoljno zadivljujući da se takmiči sa Grand Canyonom. Lokalno stanovništvo Kauaija skovalo je frazu originalno mjesto za posjetu Havajima kao bezobrazni udar na Oahu. Postoji statua Cooka u Waimeai pored vrlo malog muzeja."
  
  "Još jedna stvar koju znamo", odgovorila je Karin. "Poenta je da su dnevnici kapetana Kuka upravo ovdje." Kucnula je po svom kompjuteru. "Online".
  
  Ben je uzdahnuo i počeo listati prvi od opsežnih časopisa. "Neka zabava počne." Uključio je slušalice i zavalio se u stolicu.
  
  Karin je zurila u njega. "Isključi to. Je li ovo Zid sna? I još jedna naslovnica? Jednog dana, mali brate, morat ćeš snimiti ove nove pjesme i prestati gubiti svojih pet minuta slave."
  
  "Nemoj mi reći da gubiš vrijeme, seko. Svi znamo da ste majstor u ovome."
  
  "Hoćeš li to ponovo pominjati? Sad?"
  
  "Prošlo je pet godina." Ben je pojačao muziku i fokusirao se na svoj kompjuter. "Pet godina propasti. Ne dozvolite da ono što se dogodilo onda uništi sljedećih deset."
  
  
  * * *
  
  
  Radeći bez sna i sa minimalnim odmorom, Drake, May i Alicia su odlučili da naprave kratku pauzu. Drake je primio poziv od Haydena i Kinimake oko sat vremena nakon izlaska sunca. Dugme za isključivanje zvuka ubrzo je riješilo ovaj problem.
  
  Iznajmili su sobu u Waikikiju. Bio je to veliki hotel na točkovima, prepun turista, dajući im visok nivo anonimnosti. Brzo su jeli kod lokalnog Dennyja, a zatim su se uputili u svoj hotel, gdje su se liftom odvezli do svoje sobe na osmom spratu.
  
  Kad je ušao, Drake se opustio. Znao je prednosti snabdijevanja hranom i odmorom. Sklupčao se u ležaljci pored prozora, uživajući u načinu na koji ga je jasno havajsko sunce obasjalo kroz francuske prozore.
  
  "Vas dvoje biste se mogli svađati oko kreveta", promrmljao je ne okrećući se. "Neko je podesio alarm na dva sata."
  
  Uz to je pustio svoje misli da odu, umiren saznanjem da imaju adresu dvojice muškaraca koji su bili što bliskiji Claudeu. Mir saznanja da je Claude odveden pravo do Krvavog Kralja.
  
  Mirno od saznanja da je ostalo samo nekoliko sati do krvave osvete.
  
  
  * * *
  
  
  Hayden i Kinimaka proveli su jutro u lokalnoj policijskoj upravi Honolulua. Vijest je bila da su neki od Claudeovih 'saradnika' eliminisani tokom noći, ali pravih vijesti nije bilo. Vlasnik kluba, po imenu Pilipo, rekao je vrlo malo. Nekoliko njegovih izbacivača završilo je u bolnici. Takođe se činilo da se njegov video zapis čudom zamračio kada su ga muškarac i dvije žene napali nešto prije ponoći.
  
  Dodajte ovome krvavu pucnjavu negdje u centru grada, u kojoj je učestvovalo više Klodovih poznatih saučesnika. Kada su naoružani policajci stigli na lice mesta, zatekli su samo praznu kuću. Nema muškaraca. Nema telefonskog broja. Samo krv na podu i kuhinjskom stolu, na kojem su prilikom brisanja prašine pronađeni tragovi C4.
  
  Hayden je probao Drakea. Pokušala je nazvati Aliciju. Povukla je Mana u stranu i bijesno mu šapnula na uho. "Prokleti bili! Ne znaju da mi imamo podršku da se ponašamo kako nam odgovara. Oni bi trebali znati."
  
  Kinimaka je slegnuo ramenima, njegova velika ramena su se dizala i spuštala. "Možda Drake ne želi znati. Uradiće to na svoj način, sa ili bez podrške vlade."
  
  "Sada je on teret."
  
  "Ili otrovna strela koja leti pravo u srce." Kinimaka se nasmiješio dok ga je šef pogledao.
  
  Hayden je na trenutak bio zbunjen. "Šta? Jesu li ovo stihovi iz pjesme ili tako nešto?"
  
  Kinimaka je izgledala uvrijeđeno. "Mislim da nije, šefe. Dakle," bacio je pogled prema okupljenim policajcima, "šta policija zna o Claudeu?"
  
  Hayden je duboko udahnula. "Nije iznenađujuće da ih je jako malo. Claude je sumnjivi vlasnik nekoliko klubova koji mogu, ali ne moraju biti uključeni u ilegalne aktivnosti. Nisu visoko na listi za nadzor policije. Shodno tome, njihov tihi vlasnik ostaje anoniman."
  
  "Sa svime što je, bez sumnje, dizajnirao Kovalenko."
  
  "Bez sumnje. Za kriminalca je uvijek korisno biti nekoliko puta uklonjen iz stvarnog svijeta."
  
  "Možda Drake napreduje. Da to nije slučaj, mislim da bi bio s nama."
  
  Hayden je klimnuo glavom. "Nadajmo se da je to tako. U međuvremenu, moramo šokirati nekoliko mještana. I trebali biste kontaktirati sve koje znate koji bi nam mogli pomoći. Kovalenko je već napravio krvoproliće. Mrzim pomisliti kako bi se sve ovo moglo završiti."
  
  
  * * *
  
  
  Ben je dao sve od sebe da zadrži svoj fokus na visokom nivou. Njegove emocije su bile u previranju. Prošli su mjeseci otkako je njegov život bio normalan. Prije afere Odin, njegova ideja avanturizma bila je da svoj moderni rok bend The Wall of Sleep čuva u tajnosti od mame i tate. Bio je porodičan čovjek, štreber dobrog srca sa talentom za sve tehničke stvari.
  
  Sada je video bitku. Vidio je kako ubijaju ljude. Borio se za život. Djevojka njegovog najboljeg prijatelja umrla mu je na rukama.
  
  Prijelaz između svjetova ga je rastavio.
  
  Dodajte tome pritisak što je bio sa svojom novom djevojkom, američkom agenticom CIA-e, i nije bio nimalo iznenađen što se zatekao.
  
  Nije da je ikada rekao svojim prijateljima. Njegova porodica, da, mogao je da im kaže. Ali Karin još nije bila spremna za ovo. I imala je svojih problema. Upravo joj je rekao da je nakon pet godina trebala krenuti dalje, ali je znao da će mu to upropastiti ostatak života ako mu se to ikada dogodi.
  
  I ostali članovi Zida sna su mu stalno slali poruke. Gdje si dovraga, Blakey? Hoćemo li se naći večeras? Bar mi uzvrati, idiote! Imali su nove pjesme spremne za snimanje. To je bio njegov prokleti san!
  
  Sada je pod prijetnjom upravo ono što mu je omogućilo veliki prodor.
  
  Razmišljao je o Haydenu. Kad se svijet raspadao, uvijek je mogao misliti na nju i sve bi postalo malo lakše. Njegov um je odlutao. Nastavio je da skroluje po stranicama internetske knjige koju je neko prepisao iz Cookovih vlastitih škrabotina.
  
  Zamalo ga je propustio.
  
  Jer odjednom, upravo tu, među vremenskim izvještajima, oznakama geografske dužine i širine, i kratkim detaljima o tome ko je kažnjen jer nije pojeo dnevni obrok govedine i ko je pronađen mrtav u opremi, pojavila se kratka referenca na Peleova vrata.
  
  "Sestra". - Ben je izdahnuo. "Mislim da sam našao nešto." Pročitao je kratak pasus. "Vau, ovo je muška priča o njihovom putovanju. Jeste li spremni za ovo?"
  
  
  * * *
  
  
  Drejk je prešao iz laganog sna u budan za vreme potrebno da otvori oči. Mai je koračala naprijed-natrag iza njega. Zvučalo je kao da je Alicia pod tušem.
  
  "Koliko smo dugo bili napolju?"
  
  "Daj ili uzmi devedeset minuta. Evo, pogledajte ovo." Mai mu je bacila jedan od pištolja koje su uzeli od Buchanana i njegovih ljudi.
  
  "Koji je rezultat?"
  
  "Pet revolvera. Sve je uredu. Dva kalibra 38 i tri 45. Sve s časopisima punim tri četvrtine."
  
  "Više nego dovoljno". Drake je ustao i protegnuo se. Odlučili su da će se vjerovatno suočiti s ozbiljnijim protivnikom - ljudima bliskim Klodu - pa je nošenje oružja bilo obavezno.
  
  Alicia je izašla iz kupatila mokre kose, navlačeći jaknu. "Spremni za iseljenje?"
  
  Informacija koju su dobili od Buchanana bila je da su i Scarberry i Peterson posjedovali prodavnicu egzotičnih automobila na periferiji Waikikija. Zvao se Exoticars, bio je i maloprodajni objekat i servisna radnja. Takođe je iznajmio većinu tipova vrhunskih automobila.
  
  Vrlo unosna naslovnica, pomisli Drake. Bez sumnje je dizajniran da pomogne prikrivanju svih vrsta kriminalnih aktivnosti. Scarberry i Peterson su nesumnjivo bili blizu vrha lanca ishrane. Claude bi bio sljedeći.
  
  Ušli su u taksi i dali vozaču adresu prodajnog mjesta. Bilo je udaljeno dvadesetak minuta.
  
  
  * * *
  
  
  Ben i Karin su iznenađeni kada čitaju dnevnik kapetana Cooka.
  
  Gledati očima druge osobe događaje koji su se dogodili slavnom pomorskom kapetanu prije više od dvije stotine godina bilo je prilično nevjerovatno. Ali čitanje izvještaja o Cookovom zabilježenom, ali još uvijek vrlo tajnom putovanju ispod najpoznatijeg vulkana na Havajima, bilo je gotovo neodoljivo.
  
  "To je nevjerovatno". Karin je prelistala svoju kopiju na ekranu kompjutera. "Jedina stvar koju ne shvaćate je Cookovo briljantno predviđanje. Sa sobom je poveo ljude iz svih krajeva da zabilježe svoja otkrića. Naučnici. Botaničari. Umetnici. Vidi..." Kucnula je po ekranu.
  
  Ben se nagnuo da vidi delikatno izveden crtež biljke. "Cool".
  
  Karinine su oči zaiskrile. "Ovo je sjajno. Ove biljke nisu otkrivene niti dokumentovane sve dok ih Cook i njegov tim nisu snimili i vratili u Englesku sa ovim fantastičnim crtežima i opisima. Oni su mapirali naš svijet, ti ljudi, slikali su pejzaže i obale onako kako bismo mi danas jednostavno fotografisali. Razmisli o tome".
  
  Benov glas je odao njegovo uzbuđenje. "Znam. Znam. Ali slušaj ovo..."
  
  "Wow". Karin je bila zadubljena u svoju priču. "Da li ste znali da je jedan od Cookove ekipe bio William Bligh? Čovjek koji je postao kapetan Bountyja? I da je tadašnji američki predsjednik Benjamin Franklin poslao poruku svim svojim pomorskim kapetanima da ostave Cooka na miru, uprkos činjenici da su Amerikanci u to vrijeme bili u ratu sa Britancima. Frenklin ga je nazvao "zajedničkim prijateljem čovečanstva".
  
  "Sestra". - prosiktao je Ben. "Našao sam nešto. Slušaj-prikop je napravljen u Owhihi, Havaji, blizu najviše tačke ostrva. 21 stepen 15 minuta severne geografske širine, 147 stepeni severne geografske dužine, 48 minuta zapadno. Visina 762 stope. Bili smo prisiljeni baciti sidro blizu Lihija i iskrcati se. Urođenici koje smo unajmili izgledali su kao da će nam otkinuti krpe s leđa za flašu ruma, ali su zapravo bili i podnošljivi i upućeni."
  
  "Daj mi skraćenu verziju", odbrusila je Karin. "Na engleskom".
  
  Ben je zarežao na nju. "Bože, djevojko, gdje je tvoj Indiana Jones?" Vaš Luke Skywalker? Jednostavno nemate smisla za avanturu. Tako je naš narator, čovjek po imenu Hawksworth, krenuo s Cookom, šest drugih mornara i šačicom domorodaca da istražuju šta starosjedioci zvali Peleova vrata". To je učinjeno bez znanja lokalnog kralja i uz veliki rizik. Da su saznali za to, kralj bi ih sve pobio. Havajci su poštovali vrata Pelea. nagrade."
  
  "Peleova kapija mora da je izazvala ozbiljnu zabrinutost kod Kuka da preuzme takav rizik", primetila je Karin.
  
  "Pa, Pele je bio bog vatre, munja, vjetra i vulkana. Možda najpopularnije havajsko božanstvo. Bila je velika vijest. Veliki dio njene legende bio je usredsređen na njenu vladavinu okeanima. Način na koji su Havajci morali pričati o njoj vjerovatno je pobudio Cookovo interesovanje. I vjerovatno je bio arogantan čovjek na velikom putovanju otkrića. Ne bi se bojao gnjaviti lokalnog kralja."
  
  "Čovek kao što je Cook ne bi se mnogo bojao."
  
  "Upravo. Prema Hawksworthu, mještani su ih vodili kroz mračni prolaz ispod dubokog srca vulkana. Jednom kada su se svjetla upalila i, kako bi Golum rekao, napravljeno je nekoliko lukavih skretanja, svi su stali i začuđeno zurili u kapiju Pelea."
  
  "Čudak. Ima li crteža?
  
  "Ne. Umjetnik je zaostao zbog ovog putovanja. Ali Hawksworth opisuje ono što su vidjeli. Ogroman luk koji je leteo tako visoko da je dostigao vrh iznad samog vrha našeg plamena. Ručno rađen okvir sa umetnutim sićušnim simbolima. Zarezi sa svake strane, nedostaju dva manja predmeta. Čudo nam je oduzelo dah i zaista smo gledali sve dok tamni centar nije počeo da privlači naš pogled."
  
  "Dakle, u duhu svih ljudi, ono što on misli je da su pronašli ono što su tražili, ali su onda shvatili da žele više." Karin je odmahnula glavom.
  
  Ben je zakolutao očima na nju. "Mislim da su, u duhu svih avanturista, želeli više. Ali u pravu si. Peleova kapija je bila upravo to. Kapija. Moralo je negdje voditi."
  
  Karin je povukla stolicu. "Sada se pitam. Gdje je ovo dovelo?
  
  U tom trenutku zazvonio je Benov mobilni telefon. Pogledao je u ekran i zakolutao očima. "Mama i tata".
  
  
  DVADESETO POGLAVLJE
  
  
  Mano Kinimaka je volio srce Waikikija. Rođen i odrastao na Havajima, proveo je svoje rano djetinjstvo na plaži Kuhio prije nego što je njegova porodica prikupila sredstva i preselila se na mirniju sjevernu obalu. Surfanje tamo je bilo svjetske klase, hrana je bila autentična čak i kada ste večerali vani, život je bio slobodan koliko ste mogli zamisliti.
  
  Ali njegova neizbrisiva rana sjećanja bila su na Kuhio: prekrasna plaža i besplatni luaus, nedjeljni roštilj na plaži, lagano surfanje, dobrodušni lokalni stanovnici i noćni sjaj zalazećeg sunca.
  
  Sada, dok je vozio Avenijom Kuhio, a zatim Kalakauom, primijetio je stare, dirljive stvari. Ne turisti svježeg lica. Ne lokalni stanovnici koji nose jutarnji sok od Jamba. Nema čak ni prodavača sladoleda u blizini Royal Hawaiian-a. Bile su to dugačke crne baklje koje su palile svake noći, sada gotovo prazan trgovački kompleks u kojem je jednom plakao, smijući se jednostavnom znaku upozorenja u obliku slova A koji je blokirao jedan od prolaza na kojem je pisalo: Ako nisi Spider-Man, Most je zatvoren, tako je jednostavno. Tako havajski.
  
  Prošao je pored Lassenove stare radnje, gdje je jednom zurio u njihove veličanstvene slike i fantastične automobile. Sada ga nema. Njegovo rano djetinjstvo je bilo gotovo. Prošao je pored trgovačkog centra King's Village, za koji mu je majka jednom rekla da je nekada bio rezidencija kralja Kalakaue. Prošao je pored najljepše policijske stanice na svijetu, one na plaži Waikiki u sjeni stotina dasaka za surfovanje. I prošao je pored neuništive statue vojvode Kahanamokua, prekrivene kao i uvijek svježim lejima, iste one koju je gledao kad je bio dječak s milionima snova koji su mu se vrtjeli u glavi.
  
  Njegova porodica je sada bila čuvana danonoćno. O njima su se brinuli vrhunski američki maršali i crack marinci. Porodična kuća je bila prazna, korišćena kao mamac za atentatore. I sam je bio obeležen čovek.
  
  Hayden Jay, njegov najbolji prijatelj i šef, sjedio je pored njega na suvozačevom mjestu, možda je vidio nešto po izrazu njegovog lica jer nije ništa rekla. Ranjena je nožem, ali se sada skoro oporavila. Ljudi oko njega su ubijeni. Kolege. Novi prijatelji.
  
  I evo ga, vraćen u svoj dom, mjesto svog djetinjstva. Sjećanja su ga ispunila kao davno izgubljeni prijatelji koji žude da se ponovo povežu s njim. Sećanja su ga bombardovala sa svakog ugla.
  
  Ljepota Havaja bila je u tome što je zauvijek živjela u tebi. Nije bilo važno da li si tamo proveo nedelju dana ili dvadeset godina. Njegov lik je bio bezvremenski.
  
  Hayden je konačno pokvarila raspoloženje. "Ovaj tip, ova Capua. Da li on zaista prodaje drobljeni led iz kombija?"
  
  "Ovdje se dobro posluje. Svi vole drobljeni led."
  
  "Pošteno".
  
  Mano se nasmiješio. "Videćete".
  
  Dok su se vozili kroz ljepotu Kuhio i Waikiki, plaže su se povremeno pojavljivale s desne strane. More je zaiskrilo, a bijeli lukobrani su se primamljivo ljuljali. Mano je vidio kako se na plaži priprema nekoliko potkolenica. Nekada je bio dio tima koji je osvajao trofeje.
  
  "Mi smo tu". Skrenuo je na zakrivljeni parking sa ogradom na jednom kraju koji je gledao na Tihi okean. Capuin kombi se nalazio na samom kraju, na odličnoj lokaciji. Mano je odmah primijetio svog starog prijatelja, ali se na trenutak zaustavio.
  
  Hayden mu se nasmiješio. "Stara sjećanja?"
  
  "Divna sjećanja. Nešto što ne želite da zabrljate tako što ćete ponovo zamisliti nešto novo, znate?"
  
  "Znam".
  
  U njenom glasu nije bilo samopouzdanja. Mano je dugo pogledao svog šefa. Bila je dobra osoba - iskrena, poštena, čvrsta. Jeste li znali na čijoj je strani bio Hayden Jay i koji zaposlenik može zahtijevati više od svog šefa? Otkako su se prvi put sreli, on ju je dobro upoznao. Njen otac, Džejms Džej, bio je moćnik, prava legenda, i vredelo je toga. Haydenov cilj je uvijek bio da ispuni svoje obećanje, svoje naslijeđe. Ovo je bila njena pokretačka snaga.
  
  Toliko da je Mano ostala zatečena kada je objavila koliko je ozbiljna u vezi sa mladim štreberom Benom Blejkom. Mislio je da će proći mnogo, dugo vremena prije nego što Hayden prestane da se prisiljava da istupi kako bi dorasla naslijeđu koje je Mano smatrala da je već nadmašila. Prvo je mislio da će ta udaljenost ugasiti plamen, ali onda se par ponovo našao zajedno. A sada su se činili jačim nego ikad. Hoće li joj štreber dati novu svrhu, novi smjer u životu? To će pokazati tek narednih nekoliko mjeseci.
  
  "Idi". Hayden je klimnuo prema kombiju. Mano je otvorio vrata i duboko udahnuo čisti lokalni zrak. S njegove lijeve strane uzdizala se Dijamantska glava, upečatljiva figura koja se ističe na horizontu, uvijek prisutna.
  
  Za Mana je to uvijek bilo tu. Nije ga iznenadilo što bi ovo moglo biti na vrhu nekog velikog čuda.
  
  Zajedno su otišli do kombija za rezanje leda. Capua se nagnuo, zureći u njih. Lice mu se naboralo od iznenađenja, a zatim od istinskog oduševljenja.
  
  "Mano? Čovječe! Hej!"
  
  Capua je nestala. Sekundu kasnije istrčao je iza kombija. Bio je to muškarac širokih ramena, u formi, tamne kose i tamne puti. Čak i na prvi pogled, Hayden je mogao reći da je svaki dan provodio najmanje dva sata na dasci za surfovanje.
  
  "Kapua." Mano je zagrlio svog starog prijatelja. "Bilo ih je nekoliko, brate."
  
  Capua je odstupio. "Šta si uradio? Reci mi, kako napreduje kolekcija stakla iz Hard Rocka?"
  
  Mano je odmahnuo glavom i slegnuo ramenima. "Ah, malo bla bla, pa čak i više. Ti znaš. ti?"
  
  "Tačno. Ko je Howli?"
  
  "Haole..." Mano se vratio na razumljiv američki, na Haydenovo olakšanje. "...ovo je moj šef. Upoznajte Hayden Jay."
  
  Lokalni stanovnik se uspravio. "Drago mi je da smo se upoznali", rekao je. "Jeste li vi šef Mano? Vau. Lucky Mano, kažem."
  
  "Zar nemaš ženu, Capua?" Mano je dao sve od sebe da sakrije blagu uvredu.
  
  "Kupio sam sebi poi-dog. Ona, jedna zgodna havajsko-kineska filipinka haole, tjerala me da dižem šator cijelu noć, čovječe." Većina Havajaca bila je mješovita rasa.
  
  Mano je udahnuo. Poy Dog je bio mješanac. Haole je bio posjetitelj, i to nije nužno bio pogrdan izraz.
  
  Prije nego što je uspio bilo šta da kaže, Hejden se okrenuo prema njemu i slatko upitao: "Podižete šator?"
  
  Mano se zgrčio. Hejden je tačno znao šta je Kapua i nije imala nikakve veze sa kampovanjem. "Ovo je kul. Lepo zvuči. Slušaj, Capua, moram da ti postavim neka pitanja."
  
  "Strijelci".
  
  "Da li ste ikada čuli za veliku ličnost podzemlja poznatu kao Kovalenko? Ili Krvavi Kralj?
  
  "Sve što čujem je ono što ima na vijestima, brate. Je li on na Oahuu?"
  
  "Možda. Šta je sa Claudeom?
  
  "Ne. Da si tako nazvao Howleyja, zapamtio bih ga." Kapua je oklevao.
  
  Hayden je ovo vidio. "Ali ti znaš nešto."
  
  "Možda šefe. Možda znam. Ali tvoji prijatelji tamo," naglo je okrenuo glavu prema policijskoj stanici Waikiki Beach, "oni ne žele da znaju." Već sam im rekao. Nisu uradili ništa."
  
  "Testiraj me." Hayden je sreo čovjekov pogled.
  
  "Čujem nešto, šefe. Zato mi je Mano došao, zar ne? Pa, novi novac u posljednje vrijeme daje neke debele gomile, čovječe. Novi igrači po cijeloj sceni, priređuju zabave koje nikada neće vidjeti sljedeće sedmice."
  
  "Novi novac?" - odjeknuo je Mano. "Gdje?" - Pitao sam.
  
  "Nigde", rekao je Capua ozbiljno. "Mislim, ovdje, čovječe. Upravo ovdje. Uvek su bili marginalizovani, ali sada su bogati ljudi."
  
  Hayden joj prođe rukom kroz kosu. "Šta ti ovo govori?"
  
  "Nisam uključen u ovu scenu, ali znam to. Nešto se dešava ili će se dogoditi. Mnogo ljudi je plaćeno puno novca. Kada se to dogodi, naučite držati pognutu glavu dok loše stvari ne prođu."
  
  Mano je zurio u svetlucavi okean. "Jesi li sigurna da ništa ne znaš, Capua?"
  
  "Kunem se u svog poit psa."
  
  Capua je ozbiljno shvatio svoj poi. Hayden je pokazao na kombi. "Zašto nam ne napraviš malo, Capua."
  
  "Svakako".
  
  Hayden je napravio grimasu na Manu dok je Capua odlazila. "Mislim da vrijedi pokušati. Imaš li pojma o čemu priča?"
  
  "Ne sviđa mi se zvuk onoga što će se dogoditi u mom rodnom gradu", rekao je Mano i posegnuo za ledom za brijanje. "Kapua. Reci mi svoje ime, brate. Ko bi mogao išta znati?
  
  "Postoji lokalni tip, Danny, koji živi tamo gore na brdu." Pogled mu je skočio na Diamond Head. "Rich. Njegovi roditelji, oni ga odgajaju kao huliga." Nasmiješio se Haydenu. "Reci to kao Amerikanac. Mislim da u tome nema ništa loše. Ali on je ozbiljniji sa ološima. On se iznervira od toga što zna sranja, razumiješ li me?"
  
  Mano je upotrebio kašiku i iskopao veliki komad leda duginih boja. "Da li se tip voli pretvarati da je veliki čovjek?"
  
  Capua je klimnuo glavom. "Ali to nije istina. On je samo dječak koji igra mušku igru."
  
  Hayden je dodirnuo Manovu ruku. "Posjetit ćemo ovog Dannyja. Ako postoji neka nova prijetnja, i mi to trebamo znati."
  
  Capua je klimnula prema ledenim čunjevima. "Oni su na štetu establišmenta. Ali ti mene ne poznaješ. Nikada nisi došao da me vidiš."
  
  Mano je klimnuo starom prijatelju. "Podrazumijeva se, brate."
  
  
  * * *
  
  
  Capua im je dao adresu koju su programirali u GPS automobila. Petnaest minuta kasnije stigli su do crne kapije od kovanog gvožđa. Parcela se spuštala nazad do okeana, tako da su mogli vidjeti samo prozore posljednjeg sprata velike kuće.
  
  Izašli su iz auta, opruge su zacvilile sa Manove strane. Mano je stavio ruku na veliku kapiju i gurnuo. Prednji vrt je natjerao Hayden da zastane i pogleda.
  
  Stalak za dasku za surfovanje. Potpuno nov kamion sa otvorenim krevetom. Viseća mreža prostirala se između dvije palme.
  
  "O moj Bože, Mano. Jesu li sve havajske bašte ovakve?"
  
  Mano se trgnuo. "Ne baš, ne."
  
  Kad su hteli da pozvone, čuli su buku koja je dolazila sa zadnje strane. Hodali su po kući držeći ruke uz oružje. Kada su skrenuli na zadnji ugao, ugledali su mladića kako se šepuri u bazenu sa starijom ženom.
  
  "Oprostite!" Hayden je vrisnula. "Mi smo iz policije Honolulua. Nekoliko riječi?" Prošaputala je jedva čujno: "Nadam se da nije njegova majka."
  
  Mano se zagrcnuo. Nije navikao da mu šef zbija šale. Onda je ugledao njeno lice. Bila je smrtno ozbiljna. "Zašto ti-?"
  
  "Šta dovraga želiš?" Mladić je krenuo prema njima, mahnito gestikulirajući. Kad je prišao bliže, Mano mu je ugledao oči.
  
  "Imamo problem", rekao je Mano. "On je na ivici."
  
  Mano je pustio momka da se divlje zamahuje. Nekoliko velikih jahanja i ostao je bez daha, a šorc mu je počeo kliziti dolje. Nije pokazao nikakvu svijest o svojoj nevolji.
  
  Tada je starija žena potrčala prema njima. Hayden je trepnula u nevjerici. Žena je skočila na Kinimakeova leđa i počela da ga jaše kao pastuha.
  
  U šta su se oni ovde uvalili?
  
  Hayden je pustio Kinimaku da se brine o sebi. Pogledala je po kući i dvorištu. Nije bilo znakova da je još neko bio kod kuće.
  
  Konačno, Mano je uspio da se otrese čudovišta. Sletjela je s mokrim šamarom na šljunak koji je okruživao bazen i počela zavijati kao banshee.
  
  Danny, ako je to bio Danny, zurio je u nju otvorenih usta, a šorc mu je sada padao ispod koljena.
  
  Haydenu je bilo dosta. "Danny!" - vikala mu je u lice. "Moramo razgovarati s tobom!"
  
  
  Gurnula ga je nazad u fotelju. Bože, kad bi je njen otac sada mogao vidjeti. Okrenula se i iskapila čaše za koktel, a zatim ih obje napunila vodom iz bazena.
  
  Zapljusnula je Dannyjevo lice vodom i lagano ga udarila. Odmah je počeo da se ceri. "Hej dušo, znaš da volim..."
  
  Hayden se odmaknuo. Ako se postupa pravilno, ovo može ići u njihovu korist. "Jesi li sam, Danny?" Blago se nasmiješila.
  
  "Tina je ovdje. Negdje." Govorio je kratkim rečenicama bez daha, kao da mu srce naporno radi da izdrži čovjeka pet puta većeg od njega. "Moja djevojka."
  
  Hayden je iznutra uzdahnula s olakšanjem. "Dobro. Čujem da ste vi osoba koja može saznati da li su mi potrebne informacije."
  
  "Ja sam". Dannyjev ego se na trenutak pokazao kroz izmaglicu. "Ja sam ta osoba."
  
  "Pričaj mi o Claudeu."
  
  Ponovo ga je obuzela omamljenost, zbog čega su mu oči izgledale teške. "Klod? Crni tip koji radi u Crazy Shirts?"
  
  "Ne". Hayden je stisnula zube. "Claude, tip koji posjeduje klubove i rančeve širom Oahua."
  
  "Ne poznajem ovog Claudea." Iskrenost vjerovatno nije bila jedna od Dannyjevih jakih strana, ali Hayden je sumnjao da to sada glumi.
  
  "A Kovalenko? Jeste li čuli za njega?
  
  Ništa nije bljesnulo u Dannyjevim očima. Nema znakova ili naznaka svijesti.
  
  Iza nje, Hayden je mogao čuti kako Mano pokušava smiriti Dannyjevu djevojku, Tinu. Odlučila je da neće škoditi isprobati drugačiji pristup. "U redu, hajde da probamo nešto drugo. U Honoluluu ima svježeg novca. Ima mnogo toga. Odakle ovo dolazi, Danny, i zašto?"
  
  Djetetove su se oči širom otvorile, iznenada zasvijetlivši od takvog užasa da je Hayden zamalo posegnuo za pištoljem.
  
  "Ovo se može dogoditi svakog trenutka!" - uzviknuo je. "Vidiš? Bilo kada! Samo... samo ostani kod kuće. Ostani kod kuće, dečko." Glas mu je zvučao zabrinuto, kao da ponavlja nešto što mu je rečeno.
  
  Hayden je osjetila duboku jezu kako joj prolazi niz kičmu, čak i dok joj je nebeska toplina grijala leđa. "Šta bi se uskoro moglo dogoditi, Danny. Hajde, možeš mi reći."
  
  "Napad", rekao je Danny glupo. "To se ne može poništiti jer je kupljeno i plaćeno." Danny ju je uhvatio za ruku, odjednom izgledajući zastrašujuće trezveno.
  
  "Teroristi se približavaju, gospođice policije. Samo radi svoj prokleti posao i ne dozvoli tim gadima da dođu ovamo."
  
  
  DVADESET PRVO POGLAVLJE
  
  
  Ben Blake je citirao zapise u dnevniku kapetana Cooka i njegovog kolege Hawkswortha koji opisuju najopasnije putovanje koje je čovjek ikada preduzeo.
  
  "Prošli su kroz Peleovu kapiju", reče Ben iznenađeno, "u mrkli mrak. U ovom trenutku, Cook još uvijek naziva zasvedeni ulaz kao Peleova kapija. Tek nakon što doživi ono što leži iza - piše ovdje - kasnije mijenja referencu na Vrata pakla."
  
  Karin se okrenula prema Benu raširenih očiju. "Šta bi moglo navesti čovjeka poput kapetana Kuka da izrazi tako goli strah?"
  
  "Skoro ništa", rekao je Ben. "Cook je otkrio kanibalizam. Ljudske žrtve. Krenuo je na put u potpuno nepoznate vode."
  
  Karin je pokazala na ekran. "Pročitaj prokletu stvar."
  
  "Iza crnih kapija leže najprokletiji putevi poznati čovjeku..."
  
  "Nemoj mi reći", odbrusila je Karin. "Sumirati."
  
  "ne mogu"
  
  "Šta? Zašto?"
  
  "Zato što ovdje piše-sljedeći tekst je uklonjen iz ove konverzije zbog sumnje u njegovu autentičnost."
  
  "Šta?"
  
  Ben se zamišljeno namrštio dok je gledao u kompjuter. "Mislim da bi neko već pokušao istražiti da je bio otvoren za javnost."
  
  "Ili možda jesu i umrli. Možda su vlasti odlučile da je saznanje previše opasno da bi se podijelilo s javnošću."
  
  "Ali kako da pregledamo izbrisani dokument?" Ben je nasumično gurnuo nekoliko ključeva. Na stranici nije bilo skrivenih linkova. Ništa za osudu. Proguglao je ime autora i pronašao nekoliko stranica na kojima se spominje Cookova kronika, ali se više ne spominju Paklena vrata, Pele, pa čak ni Dijamantska glava.
  
  Karin se okrenula da pogleda u srce Waikikija. "Dakle, Kukovo putovanje kroz vrata pakla je ispisano iz istorije. Mogli bismo nastaviti pokušavati." Pokazala je prema kompjuterima.
  
  "Ali neće biti nikakve koristi", rekao je Ben u svom najboljem Yoda utisku. "Ne bismo trebali gubiti vrijeme."
  
  "Šta Hayden vidi u tebi, nikad neću saznati." Karin je odmahnula glavom prije nego što se polako okrenula. "Problem je što nemamo načina da znamo šta ćemo tamo dole pronaći. Išli bismo u pakao naslepo."
  
  
  * * *
  
  
  Hayden i Kinimaka uspjeli su izvući još nekoliko rečenica iz Dannyja prije nego što su zaključili da je mudro ostaviti ih na miru na njihovoj zabavi s drogom. Uz malo sreće, oboje će misliti da je posjeta CIA-e bila loš san.
  
  Kinimaka se popeo nazad u auto, stavivši ruku na volan od mekane kože. "Teroristički napad?" ponovio je. "U Vaikikiju? Ne vjerujem u ovo".
  
  Hayden je već birala broj svog šefa. Kapija je odmah reagovala. Izrecitovala je u nekoliko kratkih rečenica informacije koje su izvukli od Denija.
  
  Mano je slušao Gatesov odgovor preko spikerfona. "Hayden, približavam se. Još nekoliko sati i biću tamo. Policija se u velikoj mjeri oslanja na sve poznate kriminalce da otkrije lokaciju ranča. Imaćemo ga uskoro. Obavijestit ću nadležne organe o ovom navodnom napadu, ali nastavite kopati."
  
  Linija je prekinuta. Hayden je dahnuo od tihog iznenađenja. "Dolazi li on ovdje? Teško se nosi sa tim. Šta će on učiniti?
  
  "Možda će mu posao pomoći da se nosi sa tim."
  
  "Nadajmo se. Misle da će uskoro dobiti lokaciju ranča. Pratimo teroriste. Ono što nam sada treba su pozitivni, iskreni ljudi. Hej Mano, misliš li da je ova teroristička priča dio zavjere Krvavog kralja?"
  
  Mano je klimnuo glavom. "Palo mi je na pamet." Oči su mu pile pogled koji oduzima dah, kao da ga sprema da pomogne u borbi protiv tame koja je zahvatila.
  
  "Kad smo već kod strejt ljudi, Drake i njegova dva drugara još uvijek nisu odgovorili na moje poruke. A ni policija ne zna."
  
  Zazvonio joj je mobilni telefon, zaprepastivši je. To je bila kapija. "Gospodine?"
  
  "Ova stvar je upravo poludela", povikao je, očigledno uznemiren. "Policija Honolulua je upravo primila još tri legitimne terorističke prijetnje. Sve u Waikikiju. Sve će se dogoditi uskoro. Uspostavljeni su kontakti sa Kovalenkom."
  
  "Tri!"
  
  Kapija se iznenada zatvorila na sekund. Hayden je progutala, osjećajući kako joj se grči u stomaku. Od straha u Manovim očima se oznojila.
  
  Gates se ponovo javio. "Neka ih bude četiri. Više informacija je upravo potvrđeno. Kontaktirajte Drakea. U toku si bitka svog života, Hayden. Budite mobilisani."
  
  
  * * *
  
  
  Krvavi kralj je stajao na uzdignutoj palubi, sa hladnim osmehom na licu, a nekoliko njegovih pouzdanih poručnika stajalo je ispred i ispod njega. "Vrijeme je", jednostavno je rekao. "To je ono što smo čekali, za šta smo radili. Ovo je rezultat svih mojih napora i svih vaših žrtava. "Tu se," efektno je zastao, "sve se završava."
  
  Skenirao je lica u potrazi za bilo kakvim znakom straha. Nije ih bilo. Zaista, Boudreau je izgledao gotovo oduševljen što mu je dozvoljeno da se vrati u krvavu borbu.
  
  "Claude, uništi ranč. Ubijte sve zatvorenike. I..." Nacerio se. "Oslobodite tigrove. Moraju zauzeti vlast neko vrijeme. Boudreaux, samo radi ono što radiš, ali brutalnije. Pozivam Vas da ispunite svaku Vašu želju. Pozivam vas da me impresionirate. Ne, šokiraj me. Uradi to, Boudreau. Idi na Kauai i zatvori ranč tamo."
  
  Krvavi kralj je posljednji put pogledao svojih nekoliko preostalih ljudi. "Što se tebe tiče... idi oslobodi pakao na Havajima."
  
  Okrenuo se, odbacivši ih u stranu, i bacio posljednji kritički pogled na svoj transport i pažljivo odabrane ljude koji će ga pratiti u smrtonosne dubine ispod Dijamantske glave.
  
  "Nijedan čovjek ovo nije učinio još od Cooka i doživio da ispriča priču. Nijedan čovek nikada nije gledao dalje od petog nivoa pakla. Niko nikada nije otkrio šta je sistem zamki napravljen da sakrije. Uradićemo to."
  
  Smrt i pustoš bili su i iza i ispred njega. Početak haosa bio je neizbežan. Prokleti kralj je bio sretan.
  
  
  * * *
  
  
  Matt Drake je prošetao parkiralištem Exoticarsa, ruku pod ruku sa svojom 'djevojkom' Alicia Miles. Tamo je bio parkiran samo jedan automobil za iznajmljivanje, iznajmljeni Dodge Basic koji je vjerovatno pripadao nekoliko turista koji su iznajmili jedan od novih Lamborghinija na sat vremena. Dok su Drake i Alicia ušli u modnu reviju, zdepasti muškarac s timskim krojem im je već bio pod nosom.
  
  "Dobar dan. Mogu li vam pomoći?"
  
  "Koje su najbrže?" Drake je napravio nestrpljivo lice. "Imamo Nissan kod kuće i moja djevojka želi iskusiti pravu brzinu." Drake je namignuo. "Mogao bih dobiti nekoliko bonus poena, ako znate na šta mislim."
  
  Alicia se slatko nasmiješila.
  
  Drake se nadao da Mai trenutno zaokružuje stražnji dio velikog izložbenog prostora, držeći se podalje od zadnje garaže i kreće prema ograđenom bočnom kompleksu. Ona će pokušati da uđe sa druge strane. Drake i Alicia su imali oko šest minuta.
  
  Čovjekov osmijeh bio je širok i, što nije iznenađujuće, lažan. "Pa, većina ljudi bira novi Ferrari 458 ili Lamborghini Aventador, a oba su odlična automobila." Osmeh se zapravo proširio kada je prodavac ukazao na vozila u pitanju, a oba su bila postavljena ispred prozora salona u celoj dužini. "Ali u pogledu legendarnih dostignuća, ako je to ono što tražite, mogao bih preporučiti Ferrari Daytona ili McLaren F1." Mahnuo je rukom prema stražnjem dijelu izložbenog prostora.
  
  Tu su bile kancelarije iza i sa desne strane. S lijeve strane bio je red privatnih separea u kojima su se mogle prikupiti informacije o kreditnoj kartici i predati ključevi. U kancelariji nije bilo prozora, ali je Drejk mogao čuti figure kako se kreću uokolo.
  
  Odbrojavao je sekunde. Mai je trebala stići za četiri minuta.
  
  "Jeste li vi gospodin Scarberry ili gospodin Petersen?" upitao je sa osmehom. "Vidio sam njihova imena na natpisu napolju."
  
  "Ja sam Džejms. G. Scarberry i g. Petersen su vlasnici. Oni su u dvorištu."
  
  "O". Drake je napravio šou gledajući Ferrarije i Lamborghinije. Klima u izložbenom prostoru mu se srušila na leđa. Iz udaljene kancelarije nije dolazio nikakav zvuk. Alicia se držala do sebe, glumeći dobrodušnu ženu dok stvara prostor.
  
  Minut prije nego što je Mai morala izaći kroz bočna vrata.
  
  Drake se spremio.
  
  
  * * *
  
  
  Vrijeme je proletjelo kraj njih alarmantnom brzinom, ali Ben se nadao da će Karinina luda ideja uroditi plodom. Prvi korak je bio da se otkrije gdje se čuvaju originalni dnevnici kapetana Cooka. Ovo se pokazalo kao lak zadatak. Dokumenti su čuvani u Nacionalnom arhivu, blizu Londona, u zgradi vlade, ali ne tako bezbedni kao u Banci Engleske.
  
  Zasada je dobro.
  
  Sljedeći korak je bio dovođenje Haydena. Trebalo je dosta vremena da se dočara njihova poenta. Hayden je isprva djelovao krajnje rastreseno, ali nije bio nepristojan, ali kada je Karin, uz podršku Bena, predstavila njihov plan, agent CIA-e je smrtno ućutao.
  
  "Šta želiš?" iznenada je upitala.
  
  "Želimo da pošaljete lopova svjetske klase u Nacionalni arhiv u Kewu da fotografiše, a ne ukrade, a zatim mi pošaljete kopiju relevantnog dijela Cookovih časopisa e-poštom. Deo koji nedostaje."
  
  "Jesi li bio pijan, Bene? Ozbiljno -"
  
  "Najteži deo", insistirao je Ben, "neće biti krađa. Biću siguran da će lopov pronaći i poslati mi pravi deo."
  
  "Šta ako ga uhvate?" Hayden je bez razmišljanja izgovorio pitanje.
  
  "Zato on mora da je lopov svjetske klase kojeg bi CIA mogla posjedovati zahvaljujući ovom dogovoru. I zašto bi, u idealnom slučaju, već trebao biti u pritvoru. Oh, i Hayden, ovo bi sve trebalo biti urađeno u narednih nekoliko sati. Zaista ne može čekati."
  
  "Svjesna sam toga", odbrusila je Hayden, ali je tada njen ton omekšao. "Gledaj, Bene, znam da ste vas dvojicu ugurali u ovu malu kancelariju, ali možda biste željeli ispružiti glavu kroz vrata i dobiti najnovije informacije. Morate biti spremni za slučaj..."
  
  Ben je zabrinuto pogledao Karin. "U slučaju čega? Govorite kao da će se svijet uskoro smaknuti."
  
  Haydenova tišina mu je rekla sve što je trebalo da zna.
  
  Posle nekoliko trenutaka, njegova devojka je ponovo progovorila: "Koliko su vam potrebne ove beleške, ovi dnevnici? Vrijedi li ljutiti Britance?"
  
  "Ako Krvavi Kralj stigne do Vrata pakla i mi budemo morali da krenemo za njim", rekao je Ben, "oni će verovatno biti naš jedini izvor navigacije. A svi znamo koliko je Kuk bio dobar sa svojim kartama. Mogli su nam spasiti živote."
  
  
  * * *
  
  
  Hejden je stavila telefon na haubu svog automobila i pokušala da smiri svoje uznemirene misli. Njene oči susrele su se sa očima Mano Kinimakija kroz vetrobransko staklo i jasno je osetila kako mu strah prođe kroz um. Upravo su primili najstrašnije vijesti, opet od Jonathana Gatesa.
  
  Nije da će teroristi pogoditi više lokacija na Oahuu.
  
  Sada su znali da je mnogo gore od toga.
  
  Mano je izašao, vidno se tresući. "Ko je to bio?"
  
  "Ben. Kaže da moramo provaliti u Nacionalni arhiv u Engleskoj da mu nabavimo kopiju dnevnika kapetana Cooka."
  
  Mano se namrštio. "Učini to. Samo to uradi. Taj jebeni Kovalenko pokušava uništiti sve što volimo, Hayden. Činite sve što je u vašoj moći da zaštitite ono što volite."
  
  "Britanski-"
  
  "Jebi ih." Mano se izgubio u svom stresu. Haydenu nije smetalo. "Ako će nam trupci pomoći da ubijemo ovo kopile, uzmite ih."
  
  Hayden je sredila svoje misli. Pokušala je da razbistri misli. Trebalo bi nekoliko poziva u urede CIA-e u Londonu i glasno povikanje njenog šefa Gatesa, ali je mislila da bi vjerovatno mogla obaviti posao. Pogotovo u svjetlu onoga što joj je Gates upravo rekao.
  
  I dobro je znala da u Londonu postoji posebno šarmantan agent CIA-e koji može obaviti posao bez da se oznoji.
  
  Mano ju je još uvijek gledao, još uvijek u šoku. "Možete li vjerovati ovom pozivu? Možete li vjerovati šta će Kovalenko učiniti samo da odvuče pažnju ljudi?"
  
  Hayden nije mogla, ali je šutjela, još uvijek pripremajući svoj govor za Gatesa i londonski ured. Za nekoliko minuta bila je spremna.
  
  "Pa, hajde da nastavimo jedan od najgorih poziva u našim životima s onim koji će nam pomoći da zamijenimo uloge", rekla je i okrenula broj na brzom biranju.
  
  Čak i dok je razgovarala sa svojim šefom i pregovarala o stranoj pomoći za hakovanje Britanskog nacionalnog arhiva, prethodne riječi Jonathana Gatesa gorjele su joj u mislima.
  
  Nije samo Oahu. Teroristi Krvavog kralja planiraju da napadnu nekoliko ostrva istovremeno.
  
  
  DVADESET DRUGO POGLAVLJE
  
  
  Drejku je zastao dah kada je Mai ušla kroz sporedna vrata pred očima službenika.
  
  "Koji-"
  
  Drake se nasmiješio. "Vrijeme je za maj", šapnuo je, a onda je čovjeku slomio vilicu kosom sijena. Bez zvuka, prodavac se okrenuo i udario o zemlju. Alicia je prošla pored Lamborghinija, spremajući oružje. Drejk je preskočio nepokretnog prodavca. Mai je brzo hodala duž zadnjeg zida, prolazeći iza netaknutog McLarena F1.
  
  Bili su na zidu ureda za nekoliko sekundi. Nedostatak prozora je radio i za njih i protiv njih. Ali bi postojale sigurnosne kamere. To je bilo samo pitanje-
  
  Neko je utrčao sa stražnjih vrata, kombinezon umrljan uljem, duga crna kosa zavezana zelenom bandanom. Drejk je pritisnuo obraz direktno o tanku pregradu od šperploče, osluškujući zvukove koji su dolazili iz kancelarije dok je Mej vežbala pokrete mehaničara.
  
  I dalje nisu ispuštali zvuk.
  
  Ali onda je još nekoliko ljudi provalilo kroz vrata, a neko u kancelariji je vrisnuo. Drake je znao da je utakmica gotova.
  
  "Neka im je."
  
  Alicia je zarežala "Jebote, da" i udarila nogom u vrata kancelarije čim su se otvorila, što je izazvalo udarac čovjeka u glavu. Drugi muškarac je izašao, otvorenih očiju od šoka dok su zurili u prelijepu ženu s pištoljem i držanjem borca koji ga je čekao. Podigao je sačmaricu. Alicia ga je upucala u stomak.
  
  Srušio se na vratima. Iz ureda su se čuli još krikovi. Šok je počeo da se pretvara u razumevanje. Uskoro će shvatiti da bi bilo pametno pozvati nekoliko prijatelja.
  
  Drake je pucao na jednog od mehaničara, pogodivši ga u sredinu butine i oborio. Čovjek je skliznuo niz McLaren, ostavljajući za sobom krvavi trag. Čak se i Drake trgnuo. Mai je angažirala drugog čovjeka i Drake se okrenuo prema Aliciji.
  
  "Moramo ući unutra."
  
  Alicia se približila sve dok nije imala dobar pogled na unutrašnjost. Drake se šuljao po podu sve dok nije stigao do vrata. Na njegovo kimanje, Alicia je ispalila nekoliko hitaca. Drejk se zamalo sagnuo na vrata, ali u tom trenutku je pola tuceta ljudi iskočilo s izvučenim oružjem i bijesno otvorilo vatru.
  
  Alicia se okrenula, skrivajući se iza Lamborghinija. Meci su mu zviždali niz bokove. Vjetrobran se razbio. Drake je brzo izmakao. Mogao je vidjeti bol u očima čovjeka dok je pucao u superautomobile.
  
  I drugi ga je vidio. Drake je otvorio vatru djelić sekunde prije njega i vidio ga kako teško pada, vodeći jednog od svojih kolega sa sobom.
  
  Alicia je iskočila iza Lamborghinija i zadala nekoliko zaštitnih udaraca. Drake je potrčao prema Ferrariju, sagnuvši se iza njegovih ogromnih guma. Sada se svaki metak računa. Mogao je da vidi Mej, skrivenu od pogleda uz ugao kancelarijskog zida, kako viri u zadnji deo odakle su došli mehaničari.
  
  Tri od njih ležala su pred njenim nogama.
  
  Drake se natjerao da se malo nasmiješi. Ona je i dalje bila savršena mašina za ubijanje. Na trenutak se zabrinuo zbog neizbježnog susreta May i Alicie i otplate za Wellsovu smrt, ali onda je svoju brigu zatvorio u isti daleki kutak kao i ljubav koju je osjećao prema Benu, Haydenu i svim drugim svojim prijateljima.
  
  Ovo nije bilo mjesto gdje ste mogli dati slobodu svojim građanskim emocijama.
  
  Metak je pogodio Ferrari, prošao kroz vrata i izašao na drugu stranu. Uz zaglušujući tresak, eksplodirao je prednji prozor, staklo je palo u mini vodopad. Drake je iskoristio ovu distrakciju i iskočio i upucao drugog čovjeka koji je bio prepun blizu vrata kancelarije.
  
  Amateri, naravno.
  
  Tada je ugledao dvojicu muškaraca strogog izgleda kako izlaze iz kancelarije sa mitraljezima u rukama. Drakeovo srce je poskočilo. Zasvijetlio je sliku još dvojice muškaraca iza njih - gotovo sigurno Scarberryja i Petersena, koje su štitili unajmljeni plaćenici - prije nego što je svoje tijelo učinio što manjim iza masivne gume.
  
  Zvuk letećih metaka eksplodirao mu je bubne opne. Onda bi to bila njihova strategija. Držite Aliciju i njega u kućnom pritvoru dok dva vlasnika ne pobjegnu na stražnja vrata.
  
  Ali nisu planirali za maj.
  
  Japanski agent je uzeo par odbačenih pištolja i došao iza ugla, pucajući na muškarce iz automata. Jedan je poleteo unazad kao da ga je udario auto, divlje pucajući iz pištolja i razbacujući konfete po plafonu dok je pao. Drugi je odvezao svoje šefove iza vlastite lešine i prebacio nišan na Maija.
  
  Alicia je skočila uvis i ispalila jedan hitac koji je prošao kroz obraz telohranitelja i istog trenutka ga oborio.
  
  Sada su Scarberry i Petersen sami izvadili svoje oružje. Drake je opsovao. Trebali su mu živi. U ovom trenutku, još dva muškarca su ušla kroz zadnja i bočna vrata, prisiljavajući Maija da se ponovo skloni iza McLarena.
  
  Metak je probio tijelo dragocjenog automobila.
  
  Drake je čuo kako jedan od vlasnika cvili poput havajske kalua svinje.Nekolicina preostalih muškaraca okupila se oko svojih šefova i pucajući na automobile, a time i na napadače, vrtoglavom brzinom potrčala prema zadnjoj garaži.
  
  Drake je na trenutak bio zatečen. Mai je ubila dvojicu tjelohranitelja, ali su Scarberry i Petersen brzo nestali na stražnjim vratima pod udarom prikrivajuće vatre.
  
  Drake je ustao i opalio, koračajući naprijed. Dok je krenuo naprijed, sagnuo se da uzme još dva oružja. Jedan od stražara na stražnjim vratima je pao držeći ga se za rame. Drugi je odstupio u mlazu krvi.
  
  Drake je otrčao do vrata, a Mai i Alicia pored njega. May je pucala dok je Drake bacio nekoliko brzih pogleda, pokušavajući procijeniti lokaciju pomoćnih prostorija i garaže.
  
  "Samo veliki otvoreni prostor", rekao je. "Ali postoji jedan veliki problem."
  
  Alicia je čučnula do njega. "Šta?"
  
  "Tamo imaju Shelby Cobra."
  
  Mai je zakolutala očima prema njemu. "Zašto je ovo problem?"
  
  "Šta god da radiš, ne pucaj."
  
  "Je li napunjen eksplozivom?"
  
  "Ne".
  
  "Zašto ga onda ne mogu skinuti?"
  
  "Zato što je Shelby Cobra!"
  
  "Upravo smo snimili izložbeni prostor pun glupih superautomobila." Alicia ga je odgurnula laktom u stranu. "Ako nemaš hrabrosti da to uradiš, odjebi."
  
  "Sranje". Drake je skočio do nje. Metak je fijuknuo pored njegovog čela i probio zid od gipsa, obasipajući mu oči strugotinama od gipsa. Kao što je i očekivao, loši momci su pucali dok su trčali. Ako nešto pogode, to bi bila slepa sreća.
  
  Drejk je nanišanio, duboko udahnuo i izvadio ljude sa obe strane dvojice šefova. Kako su njihovi posljednji preostali tjelohranitelji pali, i Scarberry i Petersen su kao da su shvatili da vode izgubljenu bitku. Zaustavili su se, a oružje im je visilo sa strane. Drake je potrčao prema njima, s prstom već na obaraču.
  
  "Claude", rekao je. "Potreban nam je Claude, ne ti. Gdje je on?"
  
  Izbliza, dva šefa su izgledala neobično slično. Oboje su imali umorna lica, izbrazdana čvrstim linijama koje su nastale godinama nemilosrdnog donošenja odluka. Oči su im bile hladne, oči gušteračkih pirana. Njihove ruke, koje su još uvijek držale pištolje, pažljivo su se savijale.
  
  Mai je pokazala na oružje. "Baci ih."
  
  Alicia je široko zamahnula lepezom, što je otežalo gađanje. Drejk je skoro mogao da vidi poraz u očima šefova. Pištolji su pali na pod gotovo istovremeno.
  
  "Prokletstvo", promrmlja Alicia. "Isto izgledaju i isto se ponašaju. Da li vas loši momci na nebu pretvaraju u klonove? I dok sam već o toj temi, zašto bi se iko ovdje pretvorio u lošeg momka? Ovo mjesto je bolje od odmora na sedmom nebu."
  
  "Ko je od vas Scarberry?" upitala je Mai, lako prelazeći na stvar.
  
  "Jesam", rekao je onaj sa plavom kosom. "Jeste li tražili Claudea po cijelom gradu?"
  
  "Ovo smo mi", šapnuo je Drake. "A ovo je naša posljednja stanica."
  
  U tišini je odjeknuo tihi klik. Drake se okrenuo, znajući da će Alicia pogoditi metu, kao i uvijek. Garaža je izgledala prazno, tišina je odjednom teška poput planine.
  
  Scarberry im je uputio žućkasti osmijeh. "U radionici smo. Ponekad se sve raspadne."
  
  Drejk nije pogledao Aliciju, već joj je dao znak da bude stalno na oprezu. Nešto nije u redu. Ušao je unutra i uhvatio Scarberryja. Brzim džudo potezom, Drake ga je podigao i bacio preko ramena, snažno udarivši čovjeka u beton. Dok je bol u Scarberryjevim očima prošao, Drake je imao pištolj uperen u bradu.
  
  "Gdje je Claude?" - Pitao sam.
  
  "Nikad nisam čuo-"
  
  Drake je čovjeku slomio nos. "Imaš još jednu šansu."
  
  Scarberry je disao ubrzano. Lice mu je bilo ukočeno poput granita, ali vratni mišići su naporno radili, odavajući nervozu i strah.
  
  "Počnimo da pucamo po komadima." Main lagani glas dopre do njih. "Dosadno mi je".
  
  "Pošteno". Drake se odgurnuo, stao u stranu i povukao okidač.
  
  "NEOO!"
  
  Scarberryjev vrisak zaustavio ga je u posljednjem mogućem trenutku. "Claude živi na ranču! u unutrašnjost od sjeverne obale. Mogu vam dati koordinate."
  
  Drake se nasmiješio. "Onda samo naprijed."
  
  Još jedan klik. Drake je vidio i najmanji pokret i srce mu se stisnulo.
  
  O ne.
  
  Alicia je pucala. Njen metak je istog trena ubio posljednjeg lošeg momka. Krio se u gepeku Shelbyja.
  
  Drake ju je bijesno pogledao. Uzvratila je osmeh sa malo starog nestašluka. Drake je vidio da će se barem ponovo naći. Imala je snažan karakter koji je mogao da se nosi sa gubitkom.
  
  Nije bio tako siguran u sebe. Gurnuo je Scarberryja da požuri. "Požuri. Tvoj prijatelj, Claude, čeka veliko iznenađenje."
  
  
  DVADESET TREĆE POGLAVLJE
  
  
  Hayden i Kinimaka nisu imali vremena ni da upale auto kada je Drejk pozvao. Vidjela je njegov broj na svom ekranu i odahnula s olakšanjem.
  
  "Drake. Gdje si ti-"
  
  "Nema vremena. Imam Claudeovu lokaciju."
  
  "Da, i mi tako mislimo, pametnjakoviću. Nevjerovatno je čega se neki kriminalci odriču za mirniji život."
  
  "Koliko dugo znaš? Gdje si ti?" Drake je ispucao pitanja poput narednika koji izdaje naređenja.
  
  "Uspori, tigre. Primili smo vijest prije samo minut. Slušaj, mi se pripremamo za trenutni udar. I mislim upravo sada. Igraš li?"
  
  "Prokleto sam u pravu. Svi smo takvi. Ovo kopile je korak iza Kovalenka."
  
  Hayden mu je rekla o upozorenjima terorista dok je davala znak Kinimaki da vozi. Kada je završila, Drake je ućutao.
  
  Nakon nekog trenutka rekao je: "Naći ćemo se u štabu."
  
  Hayden je brzo okrenula broj Bena Blakea. "Vaša operacija je bila uspješna. Nadamo se da će vam naš agent u Londonu nabaviti ono što vam je potrebno u narednih nekoliko sati, nakon čega će vam poslati kopije direktno. Nadam se da je ovo ono što ti treba, Bene."
  
  "Nadam se da je zaista tu." Benov glas je zvučao nervoznije nego što ga je ikada čula kako govori. "To je zdrava pretpostavka, ali je i dalje nagađanje."
  
  "I ja se nadam također".
  
  Hejden je bacila telefon na kontrolnu tablu i tupo zurila u ulice Waikikija dok se Kinimaka vraćala u štab. "Gates misli da ako možemo brzo izaći na kraj s Claudeom, možemo zaustaviti napade. Nadaju se da bi Kovalenko uopće mogao biti tamo."
  
  Mano je stisnuo zube. "Svi to rade, šefe. Lokalna policija, specijalne snage. Sve se skuplja dok ne pukne. Problem je što su loši momci već tu. Trebali bi biti. Mora da je gotovo nemoguće zaustaviti bilo koji neposredan napad, a kamoli pola tuceta napada na tri različita ostrva."
  
  Svi na vlasti bili su uvjereni da je Kovalenko zapravo naredio brojne napade kako bi se svi zaokupili dok je išao u potragu za svojim snom - putovanjem kojem je posvetio posljednji dio svog života.
  
  Slijedite stope kapetana Cooka. Bolje je ići jedan po jedan. Istražite iza vrata pakla.
  
  Hayden se okrenuo dok se štab nazirao napolju. Vreme je za akciju.
  
  
  * * *
  
  
  Drake je doveo Mej i Aliciju u zgradu CIA-e i odmah su otpratili na sprat. Uvedeni su u sobu punu aktivnosti. Na drugom kraju, Hayden i Kinimaka stajali su među gomilom policijskog i vojnog osoblja. Drake je mogao vidjeti SWAT i HPD Provalnički tim. Mogao je vidjeti uniforme koje su nesumnjivo pripadale timovima za specijalne operacije CIA-e. Možda čak i neka Delta u blizini.
  
  Đavo je nesumnjivo na repu Krvavog kralja i traži krv.
  
  "Sjećate li se kada je Krvavi Kralj poslao svoje ljude da napadnu tog Razarača da ukradu uređaj?" On je rekao. "I oni su pokušali da kidnapuju Kinimaku u isto vreme? Kladim se da je to bilo slučajno preuzimanje. Samo su hteli da znaju kinimaki havajski jezik."
  
  Drejk se tada sjetio da ni May ni Alicia nisu bili u blizini kada su Kovalenkovi ljudi priključili razarač. Odmahnuo je glavom. "Nije važno".
  
  Drake je primijetio da su Ben i Karin parkirani kraj prozora. Svaki od njih imao je čašu u ruci, a izgledali su kao motanje papira u školskoj diskoteci.
  
  Drake je razmišljao o tome da se izgubi u gomili. Bilo bi lako. Gubitak Kennedyja još mu je ključao u krvi, zbog čega je bilo nemoguće razgovarati. Ben je bio tamo. Ben ju je držao dok je umrla.
  
  Morao je biti Drake. Ne samo ovo. Drake je morao da spreči njenu smrt. To je on uradio. Vrijeme se zamaglilo i na trenutak se našao kod kuće u Jorku s Kennedyjem, kuhajući nešto u kuhinji. Kennedy je poprskao tamni rum u tiganj i podigao pogled kada je zacvrčao. Drake je marinirao odrezak u puteru od bijelog luka. Bilo je obično. Bilo je zabavno. Svijet je ponovo postao normalan.
  
  Zvijezde su mu bljesnule pred očima kao neuspjeli vatromet. Mir se iznenada vratio i glasovi su počeli da se čuju oko njega. Neko ga je udario laktom. Drugi muškarac je prosuo vruću kafu jednog od svojih šefova i otrčao u toalet kao šišmiš iz pakla.
  
  Alicia ga je pažljivo pogledala. "Šta se događa, Drakes?"
  
  Probijao se kroz gomilu sve dok se nije našao licem u lice s Benom Blakeom. Ovo je bio savršen trenutak za brzi komentar od Dinorocka. Drake je to znao. Ben je to vjerovatno znao. Ali oboje su ćutali. Svjetlost je strujala kroz prozor iza Bena; Honolulu je stajao uokviren suncem, jarko plavim nebom i nekoliko grebenastih oblaka napolju.
  
  Drake je konačno pronašao svoj glas. "Jesu li ovi CIA kompjuteri bili korisni?"
  
  "Nadamo se". Ben je sažeo priču o putovanju kapetana Cooka do Dijamantske glave i završio otkrićem da je CIA koristila britanskog agenta da opljačka Nacionalni arhiv.
  
  Alicia je polako krenula naprijed nakon što je čula vijesti od mladog momka. "Britanski super lopov? Kako mu je ime?"
  
  Ben je trepnuo od iznenadne pažnje. "Hayden mi nikada nije rekao."
  
  Alicia je nakratko bacila pogled na operativca CIA-e, a zatim se bezobrazno nasmiješila. "Oh, kladim se da to nije učinila."
  
  "Šta to znači?" Karin je progovorila.
  
  Alicijin osmijeh postao je pomalo zloban. "Nisam posebno poznat po svojoj diplomatiji. Ne pritiskaj."
  
  Drake se nakašljao. "Samo još jedan međunarodni kriminalac kojeg je Alicia poševila. Trik je uvijek bio pronaći ono što ona nema."
  
  "Istina je", rekla je Alicia sa smiješkom. "Uvijek sam bio popularan."
  
  "Pa, ako je ovo agent o kojem razmišljam", umiješala se Mai u njihov razgovor, "on je poznat japanskoj obavještajnoj službi. On je... igrač. I veoma, veoma dobar operativac."
  
  "Tako da će se vjerovatno pobrinuti za svoj kraj." Drake je proučavao blaženstvo pacifičkog grada koji se širio pred njim i sam je žudio za malo mira.
  
  "To mu nikada nije bio problem", rekla je Alicia. "I da, on će vam isporučiti časopise."
  
  Ben je i dalje gledao između Alicie i Haydena, ali je držao jezik za zubima. Diskrecija je bila najbolji dio otkrivanja u ovoj fazi. "To je još uvijek obrazovana pretpostavka", rekao je. "Ali ako završimo na Kapijama pakla, siguran sam da bi nam ovi snimci mogli spasiti živote."
  
  "Nadam se" - Drejk se okrenuo i pogledao oko haosa - "Neće doći do toga. Krvavi kralj će i dalje biti na ranču. Ali ako ti idioti ne požure, Kovalenko će pobjeći."
  
  "Kovalenko." Alicia je oblizala usne dok je ovo govorila, uživajući u svojoj osveti. "Umrijet ću za ono što se dogodilo Hadsonu. A Boudreau? On je još jedan koji je zaista obilježen." I ona se osvrnula oko bučne gomile. "U svakom slučaju, ko je ovdje glavni?"
  
  Kao odgovor, čuo se glas iz gomile policajaca koji su okruživali Hayden Jaya. Kada je buka utihnula i čovjek se mogao vidjeti, Drakeu je bilo drago vidjeti Jonathana Gatesa. Svidio mu se senator. I on je tugovao s njim.
  
  "Kao što znate, imamo lokaciju ranča Kovalenko na Oahuu", rekao je Gates. "Stoga, naša misija se mora sastojati od četiri dijela. Prvo, osigurajte sve taoce. Drugo, prikupiti informacije o sumnjivim terorističkim napadima. Treće, pronađite ovog čovjeka, Claudea i Kovalenko. I četvrto, pronađite lokaciju druga dva ranča."
  
  Gejts je zastao da ovo uđe, a onda je nekako jednim pokretom oka naterao svakog muškarca i ženu u prostoriji da pomisle da ih gleda. "Ovo se mora uraditi na bilo koji način. Kovalenko je svojevoljno ugrozio mnoge živote tokom svoje bjesomučne potrage. Danas se završava."
  
  Kapije su se otvorile. Odjednom je haos u prostoriji prestao i svi su se brzo počeli vraćati na svoja mjesta. Detalji su pažljivo osmišljeni.
  
  Drake je uhvatio Haydenov pogled. Mahnula mu je rukom, pozivajući ga da dođe.
  
  "Opremite se i osedlajte svoje konje, momci. Stići ćemo do Claudeovog ranča za trideset minuta."
  
  
  DVADESET ČETVRTO POGLAVLJE
  
  
  Drake je sjedio sa svojim prijateljima u jednom od lakih helikoptera havajske policije i pokušao razbistriti glavu dok su brzo letjeli prema Claudeovom ranču. Nebo je bilo išarano sličnim helikopterima i težim vojnim. Stotine ljudi je bilo u vazduhu. Drugi su bili na putu kopnom, krećući se najbrže što su mogli. Većina policijskog i vojnog osoblja bila je prisiljena ostati u Honoluluu i području Waikikija u slučaju da se teroristički napadi zaista materijaliziraju.
  
  Krvavi Kralj je podijelio njihove snage.
  
  Satelitski snimci su pokazali dosta aktivnosti na ranču, ali veliki dio je bio kamufliran, zbog čega je nemoguće reći šta se zaista događa.
  
  Drejk je bio odlučan da zadrži svoja osećanja prema Kovalenku. Gejts je bio u pravu. Taoci i njihova sigurnost bili su odlučujući faktori. Neki od najnevjerovatnijih prizora koje je ikada vidio razvijali su se ispod i oko njega dok su letjeli prema Sjevernoj obali, ali Drake je iskoristio svaku uncu svoje volje da se fokusira. Bio je vojnik kakav je nekada bio.
  
  On nije mogao biti niko drugi.
  
  Sa njegove lijeve strane, Mai je nakratko razgovarala sa svojom sestrom, Chikom, dvaput provjerivši njenu sigurnost i razmijenivši nekoliko tihih riječi dok su mogli. Nije bila tajna da su mogli započeti rat punog razmjera ili krenuti u pripremljenu borbenu zonu.
  
  S Drakeove desne strane, Alicia je provela vrijeme provjeravajući i ponovno provjeravajući svoje oružje i opremu. Nije morala ništa da objašnjava. Drake nije sumnjao da će izvršiti svoju osvetu.
  
  Hayden i Kinimaka sjedili su preko puta, neprestano pritiskajući mikrofone i izgovarajući ili primajući ažuriranja i narudžbe. Dobra vijest je da se ništa nije dogodilo na Oahuu ili bilo kom drugom ostrvu. Loša vijest je bila da je Krvavi kralj imao godine da se pripremi za ovo. Nisu imali pojma u šta su upali.
  
  Ben i Karin su ostavljeni u štabu. Naređeno im je da sačekaju agentov e-mail, a zatim se pripreme za pomalo zastrašujuću mogućnost da će možda morati proći ispod Diamond Heada i eventualno se probiti kroz Vrata pakla.
  
  Metalni glas dopirao je iz ozvučenja Choppersa. "Pet minuta do gola."
  
  Sviđalo ti se to ili ne, pomisli Drake. Sada smo u tome.
  
  Helikopter se spustio nisko nad duboku dolinu, nevjerovatan prizor dok je letio okružen desetinama drugih helikoptera. Ovo je bio prvi talas koji su činili vojnici specijalnih snaga. Svaki drugi vojni vojnik SAD bio je spreman pomoći. Zračne snage. mornarica. Vojska.
  
  Glas se ponovo javio. "Meta".
  
  Ustali su kao jedan.
  
  
  * * *
  
  
  Drakeove čizme dotakle su meku travu i odmah je bio pod vatrom. Bio je pretposljednja osoba koja je izašla na vrata. Nesretni marinac, koji je još uvijek uzvraćao, udario je punim udarom u prsa i umro prije nego što je udario o tlo.
  
  Drake se izvalio na zemlju. Meci su mu zviždali iznad glave. Prigušeni udarci pogađali su balvane pored njega. Ispalio je volej. Muškarci s obje njegove strane puzali su kroz travu, koristeći prirodna valovita brda za zaklon.
  
  Ispred je ugledao kuću, dvospratnu konstrukciju od cigala, ništa posebno, ali bez sumnje prikladnu za Kovalenkove lokalne potrebe. Lijevo je primijetio područje ranča. Koji...?
  
  Uplašene, nenaoružane figure potrčale su prema njemu. Razišli su se lijevo i desno, na sve strane. Čuo je šištanje u slušalici
  
  "Prijateljske utakmice".
  
  Kliznuo je naprijed. May i Alicia su se kretale s njegove desne strane. Konačno su se marinci sabrali i počeli da pozivaju koordinirani obrazac vatre. Drake se počeo kretati brže. Ljudi ispred njih su se počeli povlačiti, izlazili iz svog skrovišta i jurili prema kući.
  
  Lake mete
  
  Drejk je sada ustao sa napadnom snagom i ubijao ljude dok je trčao, podižući svoj pištolj. Vidio je zarobljenika kako skače po travi i kreće prema kući. Nisu znali da su dobri momci stigli.
  
  Zatvorenik se iznenada izvrnuo i pao. Ljudi Krvavog kralja gađali su ih travom. Drejk je zarežao, nanišanio revolverašu i raznio gadu glavu. Povremeno je pucao, ili pribijajući ljude za zemlju ili usmjeravajući ljude kako bi ih drugi dokrajčili.
  
  Tražio je Claudea. Prije nego što su napustili helikopter, svima im je pokazana fotografija zamjenika Krvavog kralja. Drake je znao da će režirati događaje iza kulisa, razvijajući plan za bijeg. Vjerovatno od kuće.
  
  Drake je trčao, još uvijek skenirajući područje, povremeno pucajući. Jedan od loših momaka je ustao iza brda i napao ga mačetom. Drejk je jednostavno spustio rame, dozvoljavajući zamahu njegovog protivnika da ga odnese pravo prema njemu, i on se srušio na zemlju. Čovjek se nasmijao. Drakeova čizma mu je smrskala vilicu. Drakeova druga čizma nagazila je na ruku koja je držala mačetu.
  
  Bivši pripadnik SAS-a uperio je pištolj i pucao. A onda smo krenuli dalje.
  
  Nije se osvrnuo. Kuća je bila ispred, činila se ogromnom, vrata su bila blago otvorena, kao da pozivaju na ulazak. Očigledno ovo nije pravi put. Drejk je razbio prozore dok je trčao, ciljajući visoko. U kući je eksplodiralo staklo.
  
  Sada je sve više i više zatvorenika pristizalo sa ranča. Neki su stajali u dugoj travi, jednostavno vrištali ili izgledali šokirani. Kada ih je Drake pogledao, primijetio je da većina njih trči brzim tempom, leteći naprijed kao da od nečega bježe.
  
  A onda je to ugledao i krv mu se pretvorila u led.
  
  Glava, nemoguće ogromna glava bengalskog tigra, prošarala je po travi u laganoj potjeri. Drake nije mogao dozvoliti tigrovima da uhvate svoj plijen. Potrčao je prema njima.
  
  Pritisnuo sam slušalicu. "Tigrovi u travi."
  
  Kao odgovor začuo se nalet brbljanja. I drugi su primijetili životinje. Drake je gledao kako jedna životinja skače na leđa čovjeka koji trči. Stvorenje je bilo ogromno, svirepo i u letu savršena slika haosa i pokolja. Drake je natjerao noge da idu brže.
  
  Još jedna džinovska glava probila se kroz travu nekoliko metara ispred. Tigar je skočio na njega, njuška mu se pretvorila u ogromno režanje, ogoljelih zuba i već umrljanih krvlju. Drejk je pao na palubu i otkotrljao se, a svaki nerv u njegovom telu je bio živ i vrištao. Nikada ranije nije klizio tako savršeno. Nikada prije nije ustao tako brzo i precizno. Kao da je žešći protivnik iz njega izvukao boljeg ratnika.
  
  Izvukao je pištolj, okrenuo se i ispalio metak iz blizine u glavu tigra. Zvijer je odmah pala, pogođena u mozak.
  
  Drake nije hvatao dah. Brzo je skočio preko trave kako bi pomogao čovjeku kojeg je nekoliko sekundi ranije vidio oborenog. Tigar se nadvio nad njim, režući, a njegovi ogromni mišići su se savijali i mreškali dok je spuštao glavu da bi ugrizao.
  
  Drake ga je upucao u leđa, sačekao da se okrene, a zatim ga je upucao između očiju. Palo je, svih pet stotina funti, na čovjeka kojeg je trebalo pojesti.
  
  nije dobro, pomisli Drake. Ali to je bolje nego da te raskomadaju i pojedu živog.
  
  U slušalici su mu se čuli krici. "Jebi me, ova kopilad su ogromna!" "Još jedan, Jacko! Još jedan za tvojih šest!"
  
  Proučavao je svoju okolinu. Nema traga od tigrova, samo užasnuti zarobljenici i prestravljene trupe. Drake je pojurio nazad preko trave, spreman da se skloni ako vidi neprijatelja, ali za nekoliko sekundi se vratio u kuću.
  
  Prednja stakla su razbijena. Marinci su bili unutra. Drake ga je slijedio, a njegov bežični Bluetooth signal ga je označio prijateljskim. Prešavši preko razbijene prozorske daske, pitao se gdje bi mogao biti sam Claude. Gdje bi on sada bio?
  
  Glas mu je šapnuo na uho. "Mislio sam da si rano napustio zabavu, Drakey." Alicijini svilenkasti tonovi. "Za vas oboje."
  
  Video ju je. Djelomično skrivena ormarom po kojem je preturala. Isuse, da li je pregledavala njegovu DVD kolekciju?
  
  Mai je bila iza nje s pištoljem u ruci. Drake je gledao kako Japanka podiže oružje i uperi ga u Alicijinu glavu.
  
  "Mai!" Njegov očajnički glas vrisnuo je u njihovim ušima.
  
  Alicia je skočila. Mayino lice se izvija u blagi osmijeh. "Bio je to gest, Drake. Pokazao sam na interfejs alarma, ne na Aliciju. Ne još ".
  
  "Anksioznost?" Drake se nasmijao. "Već smo unutra."
  
  "Čini se da pješadija misli da je također povezana s velikim skladištem u dvorištu."
  
  Alicia se odmaknula i uperila pištolj. "Prokletstvo ako znam." Ispalila je rafal u ormar. Iskre su letele.
  
  Alicia je slegnula ramenima. "To bi trebalo biti dovoljno."
  
  Hayden, sa Kinimakom vrelim za petama, vratio se u sobu. "Štala je dobro zatvorena. Znakovi zamki za mine. Tehničari sada rade na tome."
  
  Drake je osjetio pogrešnost svega. "A ipak ulazimo ovamo tako lako? Ovo-"
  
  U tom trenutku na vrhu stepenica začuo se metež i zvuk nekoga ko silazi. Brzo. Drake je podigao pištolj i podigao pogled.
  
  I ukočila se od šoka.
  
  Jedan od Claudeovih ljudi polako se spustio niz stepenice, jednom rukom stežući grlo zarobljenika. U drugoj ruci imala je Desert Eagle, uperenog u njenu glavu.
  
  Ali to nije bio sav Drejkov šok. Pojavio se mučan osjećaj kada je prepoznao ženu. Bila je to Kejt Harison, ćerka Gejtsovog bivšeg asistenta. Čovjek koji je djelimično kriv za Kenedijevu smrt.
  
  Bila je to njegova ćerka. Još uvijek živ.
  
  Claudeov muškarac snažno je pritisnuo pištolj uz njezinu sljepoočnicu, zbog čega je od bola zatvorila oči. Ali nije vrištala. Drake, zajedno sa desetak drugih u prostoriji, uperio je oružje u čovjeka.
  
  Pa ipak, Drakeu se to nije činilo u redu. Zašto je dovraga ovaj tip bio gore sa jednim zatvorenikom? Činilo se kao da-
  
  "Vrati se!" - vikao je čovjek, divlje bacajući očima na sve strane. Znoj je kapao sa njega u velikim kapima. Način na koji je napola nosio, a napola gurao ženu značio je da je sva njegova težina bila na zadnjoj nozi. Žena mu, svaka čast, nije olakšala posao.
  
  Drake je izračunao da je pritisak na okidač već bio na pola puta do mete. "Skloni se! Pustite nas van!" Muškarac ju je spustio na još jednu stepenicu. Pripadnici specijalaca su se normalno povlačili, ali samo na nešto povoljnije položaje.
  
  "Upozoravam vas, seronje." Znojni čovjek je teško disao. "Skloni se s jebenog puta."
  
  I ovoga puta, Drake je mogao vidjeti da je to mislio. U očima mu je bilo očaja, nešto što je Drejk prepoznao. Ovaj čovjek je izgubio sve. Šta god da je uradio, šta god da je uradio, učinjeno je pod strašnim pritiskom.
  
  "Nazad!" muškarac je ponovo vrisnuo i grubo gurnuo ženu niz stepenicu. Ruka koja joj je grlila vrat bila je poput gvozdene šipke. Svaki dio tijela je držao iza nje kako se ne bi predstavljao kao meta. Jednom je bio vojnik, najvjerovatnije dobar.
  
  Drake i njegove kolege uvidjeli su mudrost povlačenja. Dali su čovjeku malo više prostora. Sišao je još nekoliko stepenica. Drake je privukao Mayinu pažnju. Lagano je odmahnula glavom. I ona je znala. Ovo je bilo pogrešno. Bilo je...
  
  Crvena haringa. Najstrašnija vrsta. Claude je, bez sumnje po Kovalenkovom naređenju, iskoristio ovog čovjeka da im odvrati pažnju. Arhetipsko ponašanje Kralja krvi. Možda je bomba u kući. Prava nagrada, Claude, je vjerovatno bio uspješan bijeg iz štale.
  
  Drake je čekao, savršeno spreman. Svaki živac u njegovom tijelu se ukočio. Izjednačio je udarac. Njegovo disanje je stalo. Um mu je ostao prazan. Sada nije bilo ničega, ni napete sobe pune vojnika, ni prestravljenog taoca, čak ni kuće i sluge koji su ga okruživali.
  
  Samo milimetar. Sight crosshair. Manje od inča do mete. Jedan potez. To je sve što mu je trebalo. I tišina je bila sve što je znao. Muškarac je zatim gurnuo Kejt Harison na još jednu stepenicu, a u tom deliću sekunde pokreta, njegovo levo oko provirilo je iza ženine lobanje.
  
  Drake ga je raznio jednim udarcem.
  
  Muškarac je skočio nazad, sudario se sa zidom i provukao se pored žene koja je vrištala. Sletio je s treskom, glavom naprijed, oružjem zveckajući iza njega, a onda su vidjeli njegov prsluk, stomak.
  
  Kejt Harison je vrisnula: "Ima bombu na sebi!"
  
  Drake je skočio naprijed, ali su Mai i veliki marinac već skakali preko ivice stepenica. Marinac je zgrabio Kate Harrison. Mai je preskočila mrtvog plaćenika. Glava joj se okrenula ka prsluku, ka indikatoru.
  
  "Osam sekundi!"
  
  Svi su pojurili do prozora. Svi osim Drakea. Englez je pojurio dalje u kuću, jureći uskim hodnikom do kuhinje, moleći se da neko ostavi zadnja vrata otvorena. Na taj način bi bio bliži Claudeu kada je bomba eksplodirala. Tako da je imao priliku.
  
  Kroz hodnik. Prošle su tri sekunde. U kuhinju. Brzi pogled okolo. Još dvije sekunde. Zadnja vrata su zatvorena.
  
  Vrijeme je isteklo.
  
  
  DVADESET PETO POGLAVLJE
  
  
  Drake je otvorio vatru čim je čuo početnu eksploziju. Trebalo bi sekundu ili dvije da stignemo tamo. Kuhinjska vrata su se razbila od brojnih udaraca. Drejk je trčao pravo na njega, pucajući sve vreme. Nije usporio, samo ga je udario ramenom i pao u zrak.
  
  Eksplozija je zahvatila iza njega kao zmija koja napada. Plamenski jezik je izbio kroz vrata i prozore, pucajući u nebo. Drake se kotrljao. Dah vatre ga je dodirnuo na trenutak, a zatim se povukao.
  
  Ne usporavajući, ponovo je skočio i potrčao. Izubijan i izubijan, ali užasno odlučan, pojuri prema velikoj štali. Prvo što je vidio bila su mrtva tijela. Ima ih četiri. Tehničari koje je Hayden ostavio da bi dobili pristup. Zastao je pored njih i svaki od njih provjerio ima li znakova života.
  
  Nema pulsa i rana od metaka. Jesu li ovi prokleti zidovi bili elektrificirani?
  
  U drugom trenutku to više nije bilo važno. Prednja strana štale je eksplodirala, rasprskavši drvo, a plamen je izbio u spektakularnoj detonaciji. Drake je pao na palubu. Čuo je brujanje motora i podigao pogled taman na vrijeme da vidi kako žuta mrlja probija kroz razbijena vrata i snažno leti niz improvizirani prilaz.
  
  Drake je skočio. Vjerovatno je krenuo prema skrivenom helikopteru, avionu ili nekoj drugoj prokletoj zamci. Nije mogao čekati pojačanje. Utrčao je u oronulu štalu i pogledao oko sebe. Odmahnuo je glavom u nevjerici. Duboki sjaj uglađenog superautomobila sijao je u svim smjerovima.
  
  Odabravši najbliži, Drake je proveo dragocjene sekunde tražeći ključ, a zatim ugledao njihov set kako visi ispred unutrašnjeg ureda. Aston Martin Vanquish je počeo sa kombinacijom ključa i snage koja je, iako nepoznata Drakeu, izazvala njegov adrenalin dok je motor ludo urlao.
  
  Aston Martin je izleteo iz štale uz škripu guma. Drake ga je pokazao u pravcu onoga za šta se nadao da je Claudeov juri automobil. Ako je ovo bio samo još jedan krug dezorijentacije, Drake je sjeban. Kao, možda, svi Havaji. Očajnički su trebali da uhvate zamjenika Krvavog kralja.
  
  Krajičkom oka Drejk je video da je Alicia naglo stala. Nije čekao. U retrovizoru ju je vidio kako namjerno trči u štalu. Bože, ovo bi moglo upasti u nevolje.
  
  Žuta mrlja ispred je počela da izgleda kao vrhunski superautomobil, pomalo podsjećajući na stare Porsche Le Mans kupee koji su pobijedili u utrci. Blizu zemlje, grlio je krivine puta, poskakujući kao da trči na oprugama. Neprikladan za neravni teren, ali je tada improvizirani put postao potpuno asfaltiran nekoliko kilometara više.
  
  Drake je pucao u Vanquish-a, pažljivo stavljajući oružje na sjedište iza sebe i slušajući Bluetooth zvukove koji mu poskakuju u mozgu. Rad na ranču još je bio u punom jeku. Taoci su oslobođeni. Neki su bili mrtvi. Nekoliko grupa Claudeovih ljudi i dalje je bilo skriveno na strateškim pozicijama, prikovavši vlasti za zemlju. I još je bilo pola tuceta tigrova koji su šetali okolo i pravili pustoš.
  
  Jaz između Aston Martina i Porschea smanjen je na nulu. Engleski auto je bio mnogo bolji na neravnim putevima. Drejk se postavio direktno iza njega, nameravajući da sedne pored njega, kada je u retrovizoru ugledao da mu se približava drugi superautomobil.
  
  Alicia vozi stari Dodge Viper. Vjerujte joj da uradi nešto s mišićima.
  
  Tri automobila jurila su po neravnom terenu, skretala se i skretala na dugim pravcima. Šljunak i zemlja letjeli su okolo i iza njih. Drake je vidio kako se asfaltirani put približava i donio odluku. Htjeli su da oslobode Claudea živog, ali su ga prvo morali uhvatiti. Bio je veoma oprezan da nastavi da sluša čavrljanje u slušalicama u slučaju da je neko prijavio da su uhvatili Claudea, ali što je ova potera trajala duže, Drejk je postajao sigurniji da je čovek ispred drugog Krvavog kralja.
  
  Drake je podigao pištolj i razbio šoferšajbnu Astona. Nakon trenutka opasnog klizanja, povratio je kontrolu i ispalio drugu rundu u Porsche koji je bježao. Meci su mu probili stražnju stranu.
  
  Auto je jedva usporio. Krenuo je na novi put. Drake je otvorio vatru dok je vozač Le Mansa ubrzavao, a čaure su bile rasute po kožnom sjedištu pored njega. Vrijeme je da naciljate gume.
  
  Ali upravo u tom trenutku, jedan od helikoptera je projurio pored njih, dvije figure su se nagnule kroz otvorena vrata. Helikopter se okrenuo ispred Porschea i lebdio u stranu. Pucnji upozorenja otkinuli su komade sa puta ispred njega. Drake je u nevjerici odmahnuo glavom dok je ruka virila iz vozačevog prozora i počela pucati na helikopter.
  
  Odmah, istovremeno, skinuo je nogu s papučice gasa i ruke s volana, nanišanio i oslobodio naboj ambicije, vještine i nepromišljenosti. Alicia's Viper se zabio u njegov vlastiti auto. Drake je povratio kontrolu, ali je vidio kako pištolj leti kroz vjetrobransko staklo.
  
  Ali njegov ludi udarac je uspio. Pogodio je vozača koji je bježao u lakat, a sada je automobil usporavao. Stani. Drejk je naglo zaustavio Aston, iskočio i brzo otrčao do suvozačkih vrata Porschea, zastavši da podigne pištolj i sve vreme držeći nišan na glavi figure.
  
  "Baci oružje! Učini to!"
  
  "Ne mogu", stigao je odgovor. "Upucao si me u ruku da me jebeš, ti glupi veprovo."
  
  Helikopter je lebdio naprijed, a rotori su mu tutnjali dok je njegov gromoglasni motor tresao samo tlo.
  
  Alicia je prišla i pucala u bočni retrovizor Porschea. Kao tim, skrenuli su lijevo i desno, pokrivajući čovjeka za volanom.
  
  Uprkos grimasi agonije na čovjekovom licu, Drake ga je prepoznao sa fotografije. Bio je to Claude.
  
  Vrijeme je da platite.
  
  
  * * *
  
  
  Ben Blake je poskočio od šoka kada mu je zazvonio mobilni telefon. Oponašajući Drakea, također je prešao na Evanescence. Jezivi vokal Amy Lee na "Lost in Paradise" savršeno je odgovarao svačijem raspoloženju u tom trenutku.
  
  Na ekranu se pojavio natpis International.Poziv nije bio od člana njegove porodice. Ali, u svjetlu rada Državnog arhiva, može biti iz bilo kojeg broja vladinih agencija.
  
  "Da?"
  
  "Ben Blake?"
  
  Strah mu je oštrim prstima ogrebao kičmu. "Ko je ovo?"
  
  "Reci mi". Glas je bio kulturan, engleski i potpuno samouvjeren. "Upravo sada. Da razgovaram sa Benom Blejkom?"
  
  Karin mu je prišla, čitajući užas na njegovom licu. "Da".
  
  "Dobro. Dobro urađeno. Da li je bilo tako teško? Moje ime je Daniel Belmonte."
  
  Ben je zamalo ispustio telefon. "Šta? Kako si dođavola..."
  
  Zaustavio ga je mlaz izvrsnog smijeha. "Opusti se. Samo se opusti prijatelju. Najblaže rečeno, iznenađen sam što Ališa Majls i tvoja devojka nisu spomenule moje... veštine."
  
  Benova usta su razjapljena, nesposoban da izgovori ni reč. Karin je izgovorila te riječi, lopove? Iz Londona? To je on?
  
  Benovo lice je sve govorilo.
  
  "Da li vas je mačka ugrizla za jezik, gospodine Blake? Možda bi trebalo da obučeš svoju prelepu sestru. Kako je Karin?"
  
  Pominjanje imena njegove sestre ga je malo razveselilo. "Odakle ti moj broj?"
  
  "Ne budi snishodljiv prema meni. Da li zaista mislite da će trebati dva sata za obavljanje jednostavne operacije koju ste tražili od mene? Ili sam proveo zadnjih četrdeset minuta učeći nešto o svojim... dobročiniteljima? Hm? Uzmite si vremena s ovim, Blakey."
  
  "Ne znam ništa o tebi", rekao je Ben u odbrani. "Savjetovao sam ti..." Zastao je. "Kroz-"
  
  "Tvoja devojka? Siguran sam da jeste. Ona me prilično dobro poznaje."
  
  "Šta je s Alicijom?" Karin je vrisnula pokušavajući da izbaci čovjeka iz ravnoteže. Obojica su bili toliko iznenađeni i toliko neiskusni da im nije ni palo na pamet da upozore CIA-u.
  
  Na trenutak je zavladala tišina. "Ova devojka me zaista plaši, da ti kažem istinu."
  
  Činilo se da je Benov mozak počeo funkcionirati. "Gospodine Belmonte, predmet koji ste tražili da kopirate je veoma vrijedan. Tako vrijedan..."
  
  "Razumem to. Napisali su ga kapetan Cook i jedan od njegovih ljudi. Tokom svoja tri putovanja, Cook je napravio više otkrića nego bilo koja druga osoba u istoriji."
  
  "Ne mislim na istorijsku vrijednost", odbrusio je Ben. "Mislim, moglo bi spasiti živote. Sad. Danas."
  
  "Stvarno?" Činilo se da je Belmonte iskreno zainteresovan. "Molim te reci mi".
  
  "Ne mogu". Ben se počeo osjećati pomalo očajno. "Molim te. Pomozi nam".
  
  "Već je na tvojoj e-pošti", rekao je Belmonte. "Ali ne bih bio ono što jesam da ti nisam pokazao koliko vredim, zar ne? Uživajte."
  
  Belmonte je prekinuo razgovor. Ben je bacio svoj mobilni telefon na sto i kliknuo na kompjuter nekoliko sekundi.
  
  Stranice koje nedostaju iz kuharskih dnevnika pojavile su se u punoj, veličanstvenoj boji.
  
  "Nivoi pakla", pročitao je Ben naglas. "Cook je stigao samo do petog nivoa i onda se vratio. O moj Bože, čuješ li to, Karin? Čak ni kapetan Kuk nije prešao petu razinu. Ovo... ovo..."
  
  "Ogroman sistem zamki." Karin je brzo čitala preko njegovog ramena, a njeno fotografsko pamćenje je radilo prekovremeno. "Najveći, najluđi sistem zamki ikada zamišljen."
  
  "A ako je tako velika i opasna i razrađena..." Ben se okrenuo prema njoj. "Zamislite veličinu i značaj čuda do kojeg ovo vodi."
  
  "Nevjerovatno", rekla je Karin i čitala dalje.
  
  
  * * *
  
  
  Drake je izvukao Claudea iz oborenog automobila i grubo ga bacio na cestu. Njegovi krici bola razdiru zrak, prigušujući čak i urlik helikoptera.
  
  "Budale! Nikad to nećeš zaustaviti. On uvek pobeđuje. Prokletstvo, boli me ruka, kopile!"
  
  Drake je doveo svoj mitraljez na dohvat ruke i kleknuo na Claudeova prsa. "Samo nekoliko pitanja, druže. Onda će vas doktori napuniti nekim zaista ukusnim sranjem. Gdje se nalazi Kovalenko? On je ovdje?"
  
  Claude mu je nakamenio lice, gotovo iznerviran.
  
  "U redu, hajde da probamo nešto jednostavnije. Ed Boudreau. Gdje je on?"
  
  "Vratio se wiki-wiki šatlom do Vaikikija."
  
  Drake je klimnuo glavom. "Gdje su druga dva ranča?"
  
  "Nestao." Claudeovo lice se nasmiješilo. "Sve je izgubljeno".
  
  "To je dovoljno". Alicia je slušala preko Drakeovog ramena. Obišla je uokolo, uperivši pištolj u Claudeovo lice, i pažljivo stavila čizmu na Claudeov razbijeni lakat. Trenutni vrisak razdvoji vazduh.
  
  "Možemo ovo odvesti koliko god želite", šapnuo je Drake. "Ovdje niko nije na tvojoj strani, druže. Svesni smo terorističkih napada. Ili pričaj ili viči. Nije mi važno."
  
  "Stani!" Claudeove riječi bile su gotovo nerazumljive. "Puh...molim."
  
  "To je bolje". Alicia je malo ublažila pritisak.
  
  "Ja... sam sa Krvavim Kraljem mnogo, mnogo godina." Claude je pljunuo. "Ali sada me ostavlja. Ostavlja me da umrem. Truli u zemlji svinja. Da pokrijem svoje dupe. Možda ne." Claude je pokušao da sjedne. "Sranje".
  
  Svi su postali oprezni, Drake je izvukao pištolj i naciljao Claudeovu lobanju. "Smireno".
  
  "Zažalit će zbog ovoga." Claude je praktički kiptio od ljutnje. "Više me nije briga za njegovu strašnu odmazdu." Sarkazam je curio iz njegovog tona. "Nije me briga. Sada za mene više nema života."
  
  "Razumijemo." Alicia je uzdahnula. "Mrziš svog jebenog dečka. Samo odgovorite na pitanja seksi vojnika."
  
  U Drakeovoj slušalici se začuo bip. Metalni glas je rekao: "Pronađen je prvi portalski uređaj. Čini se da je Kovalenko to ostavio iza sebe."
  
  Drake je trepnuo i nakratko pogledao Aliciju. Zašto bi Krvavi Kralj napustio portalski uređaj u ovakvom trenutku?
  
  Jednostavan odgovor. Nije mu trebao.
  
  "Kovalenko vodi Diamond Head, zar ne? Do Vrata Pelea, ili pakla, ili nečeg drugog. To je njegov krajnji cilj, zar ne?"
  
  Claude je napravio grimasu. "Ova legenda koju je pronašao postala je opsesija. Čovek bogat iznad svih snova. Čovek koji može da dobije šta god želi. Šta on radi?
  
  "Opsjednut nečim što nikada neće imati?" Alicia je predložila.
  
  "Čovjek tako pametan, tako snalažljiv, preko noći se pretvorio u neurotičnog idiota. Zna da postoji nešto ispod tog prokletog vulkana. Uvek je mrmljao da je najbolji kuvar. Ovaj Cook se zapravo vratio u strahu. Ali ne Dmitrij Kovalenko, ne Krvavi kralj; on bi krenuo dalje."
  
  Čak je i Drake osjetio nalet slutnje. "Da li se Cook vratio? Šta je do đavola dole?"
  
  Claude je slegnuo ramenima, a zatim zastenjao od bola. "Niko ne zna. Ali pretpostavljam da će Kovalenko prvi saznati. On je sada na putu tamo."
  
  Drakeovo srce je poskočilo na ovu informaciju. On je sada na putu tamo. Bilo je vrijeme.
  
  Do tog vremena, Mai i pola tuceta vojnika su im prišli. Svi su slušali sa željnom pažnjom.
  
  Drake se sjetio predstojećeg zadatka. "Trebaju nam lokacije na rančevima. I želimo Ed Boudreaua."
  
  Claude je prenio informaciju. Još dva ranča, jedan na Kauaiju, drugi na Velikom ostrvu. Boudreau je bio na putu za Kauai.
  
  "Šta je sa terorističkim napadima?" upitala je Mai tiho. "Je li ovo samo još jedan trik?"
  
  A sada se Claudeovo lice zaista ispružilo od takvog očaja i patnje da je Drakeov stomak propao kroz pod.
  
  "Ne". Claude je zastenjao. "Oni su stvarni. Mogu se otvoriti u svakom trenutku."
  
  
  DVADESET ŠESTO POGLAVLJE
  
  
  Ben i Karin priđoše prozoru, držeći svaki po kopiju tajnih dnevnika kapetana Cooka. Dok su čitali i ponovo čitali ludilo koje sadrži, Ben je ispitivao svoju sestru o čudnom ponašanju Krvavog kralja.
  
  "Kovalenko je sigurno planirao da ide na ovo putovanje kada su pronađeni prenosivi uređaji. Previše je dobro pripremljen da bi sve organizovao u poslednjih nekoliko nedelja."
  
  "Godine", promrmljala je Karin. "Godine planiranja, prakse i podmazivanja pravih točkova. Ali zašto je rizikovao ovu ogromnu operaciju da bi otišao na mali izlet na Bermude?"
  
  Ben je odmahnuo glavom na jedan od odlomaka koje je čitao. "Lude stvari. Samo ludo. Postojala je samo jedna stvar koja ga je mogla natjerati na ovo, seko."
  
  Karin je pogledala u daleki okean. "Vidio je nešto o uređajima koji su povezani s Diamond Headom."
  
  "Da, ali šta?"
  
  "Pa, na kraju, očigledno ništa bitno." Gledali su kako se tresle glavama dok su se slike kamere emitovale sa ranča Krvavog kralja. Znali su da je megaloman iza sebe ostavio uređaj portala. "Ne treba mu."
  
  "Ili vjeruje da to može jednostavno uzeti natrag po svojoj volji."
  
  Iza njih, na operativnoj uzlaznoj vezi, čuli su kako Drake izgovara informacije koje je tako dugo izvlačio iz Claudea.
  
  Ben je trepnuo prema Karin. "Kaže da je Krvavi kralj već u Diamond Headu. To znači-"
  
  Ali Karin neočekivani vrisak zamrznuo mu je sljedeće riječi u grlu. Pratio je njen pogled, suzio oči i osetio kako mu se svet ruši.
  
  Crni dim od više eksplozija kuljao je iz prozora hotela duž plaže Waikiki.
  
  Ne obazirući se na buku koja je dolazila iz kancelarija oko njega, Ben je otrčao do zida i uključio TV.
  
  Zazvonio mu je mobilni telefon. Ovaj put je to bio njegov otac. Mora da gledaju i TV.
  
  
  * * *
  
  
  Drake i vojnici, koji nisu bili zauzeti uzimanjem talaca ili porazom nekoliko preostalih džepova otpora, vidjeli su prijenos na svojim iPhone uređajima. Njihov komandant jedinice, čovjek po imenu Johnson, hakovao je vojne Android uređaje i direktno kontaktirao mobilno komandno mjesto u Honoluluu kako su se događaji odvijali.
  
  "Bombe su eksplodirale u tri hotela u Vaikikiju", ponovio je komandant. "Ponavljam. Tri. Plovimo zapadno od obale. Kalakuau Waikiki. Mahni Ohani." Komandir je slušao minut. "Čini se da su eksplodirali u praznim sobama, uzrokujući paniku... evakuacije... prilično... haos. Hitne službe Honolulua su do krajnjih granica rastegnute."
  
  "Ovo je sve?" Drake je zapravo osjetio olakšanje. Moglo je biti mnogo gore.
  
  "Čekaj..." Komandantovo lice je palo. "O ne".
  
  
  * * *
  
  
  Ben i Karin su užasnuto gledali kako se scene uključuju na TV ekranu. Hoteli su brzo evakuisani. Muškarci i žene su trčali, gurali se i padali. Vrištali su, branili svoje najmilije i plakali čvrsto grleći svoju djecu. Osoblje hotela je došlo za njima, izgledalo je strogo i uplašeno, ali je zadržalo kontrolu. Policija i vatrogasci su ulazili i izlazili iz hola i hotelskih soba, a njihovo prisustvo se osjećalo ispred svakog hotela. Televizijska slika je izbledela dok je helikopter doleteo, otkrivajući veličanstven pogled na Waikiki i valovita brda iza njih, veličanstvenost vulkana Diamond Head i svetski poznate plaže Kuhio, sada narušene zadivljujućim prizorom visokih hotela koji izbacuju dim i plamen iz njihovih uništenih zidova i prozora.
  
  TV ekran je ponovo kliknuo. Ben je dahnuo i Karinino je srce poskočilo. Nisu mogli čak ni razgovarati jedno s drugim.
  
  Četvrti hotel, na vidiku cijelog svijeta, zauzeli su maskirani teroristi. Svako ko im je stao na put upucan je na trotoaru. Posljednji čovjek se okrenuo i odmahnuo šakom prema helikopteru koji je lebdio. Prije nego što je ušao u hotel i zaključao vrata za sobom, pucao je i ubio civila koji je čučao pored parkiranog taksija.
  
  "O moj boze". Karin je glas bio tih. "Šta je sa jadnicima unutra?"
  
  
  * * *
  
  
  "Kraljicu Ala Moanu su napali naoružani ljudi", rekao im je komandant. "Odlučno. Nositi masku. Ne bojim se da ubijem." Skrenuo je svoj ubilački pogled prema Claudeu. "Koliko će još napada biti, zločesto kopile?"
  
  Claude je izgledao uplašeno. "Nikakve", rekao je. "Na Oahu."
  
  Drake se okrenuo. Morao je da razmisli. Morao je da se preorijentiše. To je Kovalenko želio, da ih sve omesti. Činjenica je da je Kovalenko znao da je duboko ispod Dijamantske glave skriveno nešto zapanjujuće, i bio je na putu da na to polaže pravo.
  
  Nešto što bi moglo čak i zasjeniti užas ovih napada.
  
  Vratila mu se koncentracija. Ovdje se ništa nije promijenilo. Napadi su bili savršeno tempirani. One su istovremeno onesposobile vojnike, vojsku i hitne službe. Ali ništa se nije promenilo. Nisu pronašli Krvavog Kralja, pa...
  
  Plan B je sproveden u delo.
  
  Drake je pokazao May i Alicia. Hayden i Kinimaka su već bili blizu. Veliki Havajac je izgledao šokirano. Drejk mu je naglašeno rekao: "Jesi li spreman za ovo, Mano?"
  
  Kinimaka je gotovo zarežao. "Prokleto sam u pravu."
  
  "Plan B", rekao je Drake. "Kovalenko nije ovdje, pa se toga držimo. Ostali vojnici će to shvatiti za minut. Hayden i May, pridružujete se napadu na Kauai. Mano i Alicia, pridružujete se napadu na Veliko ostrvo. Idi na one rančeve. Sačuvajte što više možete. A Alicia..." Lice mu se pretvorilo u izrezbareni led. "Računam da ćeš počiniti ubistvo. Neka to kopile Boudreaux umre brutalnom smrću."
  
  Alicia je klimnula. Drakeova ideja je bila da odvoji Mai i Aliciju kada su shvatili da će morati da razdvoje svoj tim. Nije želio da Wellsova smrt i druge tajne budu između spašavanja života i zaustavljanja neprijatelja.
  
  Claudeov visoki glas privukao je Drakeovu pažnju. "Kovalenko je finansirao napade na Oahu, Kauai i Veliko ostrvo samo da bi privukao vašu pažnju. Podijeli te savladaj. Ne možete pobediti ovog čoveka. Pripremao se godinama."
  
  Matt Drake je podigao oružje. "Zato ću ga pratiti kroz Vrata pakla i nahraniti ga jebenom đavolu." Krenuo je prema teretnom helikopteru. "Hajde, ljudi. Učitaj."
  
  
  * * *
  
  
  Ben se brzo okrenuo kada mu je zazvonio mobilni telefon. Bio je to Drake
  
  "Spreman?"
  
  "Zdravo Matt. Da li si siguran? Da li zaista odlazimo?"
  
  "Stvarno odlazimo. Upravo sada. Da li ste dobili ono što vam je trebalo od Daniela Belmontea?"
  
  "Da. Ali on je malo slab..."
  
  "Dobro. Jeste li odredili najbliži ulaz u lava cijev?"
  
  "Da. Postoji zatvorena zajednica oko dvije milje od Diamond Heada. Havajska vlada je na sličan način zapečatila svaki poznati ulaz. U većini slučajeva to ne sprječava čak ni odlučno dijete da uđe."
  
  "Ništa ne pomaže. Slušaj, Ben. Zgrabi Karin i nađi nekoga da te odvede do te lave cijevi. Pošaljite mi koordinate. Uradi to sada".
  
  "Jesi li ozbiljan? Nemamo pojma šta je dole. A ovaj sistem zamki? Ovo je izvan okrutnosti."
  
  "Hrabrost, Bene. Ili, kako je rekao Def Leppard - Hajde da se ljuljamo. "
  
  Ben je stavio telefon na sto i duboko udahnuo. Karin mu stavi ruku na rame. Obojica su pogledali u TV. Glas voditelja bio je napet.
  
  "...ovo je terorizam u neviđenim razmjerima."
  
  "Drake je u pravu", rekao je Ben. "Mi smo u ratu. Moramo zbaciti vrhovnog komandanta naših neprijatelja."
  
  
  DVADESET SEDMO POGLAVLJE
  
  
  Drejk je okupio osam članova Delta tima, koji su mu bili dodeljeni u slučaju da je potrebno istraživanje dubokih pećina. Bili su relativni veterani odjela, najiskusniji, i svaki je jednom, na nekom bogom zaboravljenom mjestu, izveo svoju operaciju.
  
  Prije nego što su se ukrcali u helikopter, Drake je na trenutak izašao sa svojim prijateljima. Krvavi kralj je već podijelio havajske i vladine snage, a sada će ih razdvojiti.
  
  "Budi siguran." Drake je sve redom pogledao u oči. Hayden. Mai. Alicia. Kinimaka. "Moraćemo da provedemo još jednu noć u paklu, ali sutra ćemo svi biti slobodni."
  
  Čulo se kimanje i gunđanje od Manoa.
  
  "Vjeruj u to", rekao je Drake i pružio ruku. Još četiri ruke krenule su prema njemu. "Samo ostanite živi, momci."
  
  S tim se okrenuo i potrčao prema helikopteru koji je čekao. Delta Squad je završavao svoju opremu i sada je zauzeo njihova mjesta dok se on ukrcavao. "Zdravo momci". Imao je jak jorkširski naglasak. "Spreman da rastrgneš ovu svinju natopljenu votkom?"
  
  "Booya!"
  
  "Jebi ga." Drake je mahnuo pilotu, koji ih je podigao u zrak. Posljednji put se osvrnuo na ranč i vidio da njegovi prijatelji još uvijek stoje u istom krugu i posmatraju ga kako odlazi.
  
  Hoće li ih ikada više vidjeti sve žive?
  
  Da je to uradio, došlo bi do ozbiljnog obračuna. Morao bi da se izvini. Moraće da se pomiri sa nekim strašnim realnostima. Ali s Kovalenkovom smrću, bilo bi lakše. Kenedi bi bio osvećen, da nije spašen. A sada kada je čvrsto bio na tragu Krvavog Kralja, njegovo raspoloženje se već malo podiglo.
  
  Ali konačni obračun između May i Alicie mogao bi sve ovo okrenuti naglavačke. Bilo je nešto ogromno između njih, nešto strašno. I šta god da je, Drake je umešan. I bunari.
  
  Helikopteru nije trebalo dugo da stigne na Benove koordinate. Pilot ih je spustio na ravan komad zemlje oko stotinu metara od malog kompleksa. Drake je vidio da Ben i Karin već sjede leđima naslonjeni na visoku ogradu. Lica su im bila potpuno bijela od napetosti.
  
  Morao je neko vrijeme biti stari Drake. Ova misija je trebala Ben Blakea u svom najboljem izdanju, u svom najboljem izdanju, i dok je Ben pucao na sve cilindre, Karin se hranila time. Uspjeh misije ovisio je o tome da li su svi u najboljem stanju u životu.
  
  Drejk je dao znak Delta vojnicima, izašao iz helikoptera, okružen silovitim naletima vazduha, i potrčao prema Benu i Karin. "Sve je uredu?" viknuo je. "Jesi li donio trupce?"
  
  Ben je klimnuo, još uvijek pomalo nesiguran kako se osjeća prema svom starom prijatelju. Karin je počela da vezuje kosu na potiljku. "Potpuno smo napunjeni, Drake. Nadam se da si doneo nešto prokleto dobro."
  
  Vojnici Delte su se gurali oko njih. Drake je pljeskao jednom čovjeku, krupnom bradatom s tetovažama na vratu i rukama poput bajkera. "Ovo je moj novi prijatelj, pozivni znak je Komodo, a ovo je njegov tim. Tim, upoznajte moje stare prijatelje, Bena i Karin Blake."
  
  Svuda je bilo klimanja i gunđanja. Dva vojnika su bila zauzeta branjem simboličnog katanca koji je sprečavao ljude da se spuste niz jednu od poznatih havajskih lava cijevi. Nakon nekoliko minuta su se povukli, a kapija je ostala otvorena.
  
  Drake je ušao u kompleks. Betonska platforma vodila je do metalnih vrata koja su bila sigurno zaključana. Desno je stajao visoki stub, na vrhu kojeg je rotirajuća sigurnosna kamera osmatrala područje. Komodo je mahnuo istoj dvojici vojnika naprijed da se pobrinu za vrata.
  
  "Da li imate bilo kakve naznake o tome u šta ćemo se ja i moji ljudi upustiti?" Komodov promukli glas natjerao je Bena da se trgne.
  
  "Rečima Roberta Baden-Powella", rekao je Ben. "Biti spremni".
  
  Karin je dodala: "Za bilo šta."
  
  Ben je rekao: "To je moto izviđača."
  
  Komodo je odmahnuo glavom i promrmljao "Štreberci" ispod glasa.
  
  Ben se postavio iza vojnika grubog izgleda. "U svakom slučaju, zašto te zovu Komodo? Je li vaš ugriz otrovan?"
  
  Drejk je prekinuo pre nego što je kapetan Delte uspeo da odgovori. "Možda ga zovu lava cijev, ali to je još uvijek jednostavan staromodni tunel. Neću vas vrijeđati iznošenjem uobičajenih protokola, ali reći ću vam ovo. Pazite na zamke. Bloody King se bavi velikim prikazima i tehnikama razdvajanja. Ako nas može izolovati, mi smo mrtvi ljudi."
  
  Drake je krenuo naprijed, pokazujući Benu da ide sljedeći, a Karin da slijedi Komoda. Mala stražarnica nije sadržavala ništa osim nekoliko velikih ormarića i prašnjavog telefona. Mirisalo je na pljesnivu i vlažnu i odjekivalo je dubokom, iskonskom tišinom koja je visila u zraku ispred. Drake je nastavio i ubrzo otkrio zašto.
  
  Ulaz u cijev lave bio je kod njihovih nogu, ogromna rupa koja je vodila dolje u mrak.
  
  "Koliko je daleko?" Komodo je istupio naprijed i bacio svjetleći štap. Uređaj je bljesnuo i kotrljao se nekoliko sekundi prije nego što je udario o tvrdi kamen. "U blizini. Osigurajte neke užad, momci. Požuri."
  
  Dok su vojnici radili, Drake je slušao najbolje što je mogao. Ni zvuka nije dopirao iz tamne tame. Pretpostavljao je da su za Kovalenkom zaostajali nekoliko sati, ali je namjeravao brzo sustići.
  
  Nakon što su se spustili i čvrsto postavili noge na glatki pod lava cijevi, Drake se snašao i krenuo prema Diamond Headu. Cijev se suzila, potonula i savijala. Čak je i Delta tim ponekad gubio ravnotežu ili se ogrebao po glavi zbog nepredvidivosti vulkanskog okna. Dvaput se naglo okrenuo, uzrokujući Drejka paniku dok nije shvatio da je blaga krivina uvek bila u pravcu Diamond Heada.
  
  Držao je pogled na daljinomjeru. Podzemni mrak ih je zatvorio sa svih strana. "Svjetlo naprijed", iznenada je rekao Drake i zastao.
  
  Nešto je iskočilo iz mraka. Nalet hladnog vazduha odozdo. Zastao je i proučavao džinovsku rupu ispred sebe. Komodo je prišao i bacio još jedan svjetleći štap.
  
  Ovaj put je pao oko petnaest stopa.
  
  "Dobro. Komodo, ti i tvoj tim se spremite. Ben, Karin, hajde da pogledamo ove časopise."
  
  Dok je Delta tim postavljao čvrst stativ preko nazubljene rupe, Drejk je brzo pročitao fusnote. Oči su mu se raširile prije nego što je završio čitanje prve stranice i duboko je udahnuo.
  
  "Krvavi pakao. Mislim da nam treba veće oružje."
  
  Ben je podigao obrvu. "Tamo dole nam nisu potrebni meci. Ovo su mozgovi."
  
  "Pa, srećom imam oboje." Drake je podigao pištolj. "Mislim da ćemo se obratiti vama ako budemo trebali slušati neku usranu muziku."
  
  "Jaja. Sada imam Fleetwood Mac na svom iPod-u."
  
  "Šokirana sam. Koja verzija?
  
  "Ima li više od jednog?"
  
  Drake je odmahnuo glavom. "Mislim da bi sva djeca trebala negdje započeti svoje obrazovanje." Namignuo je Karin. "Kako smo, Komodo?"
  
  "Gotovo".
  
  Drake je istupio naprijed, zgrabio konopac pričvršćen za tronožac i gurnuo dolje čudno svjetlucavu cijev. Čim su mu čizme dotakle dno, povukao je i ostali su klizili jedan po jedan. Karin, uvježbana atletičarka, s lakoćom se snašla u spustu. Ben se malo mučio, ali bio je mlad i u formi i na kraju je sleteo ne oznojivši se.
  
  "Naprijed". Drake je brzo hodao u pravcu Diamond Heada. "Čuvaj leđa. Približavamo se."
  
  Prolaz je počeo da se spušta. Drake se nakratko zapitao kako se cijev lave može odvratiti od svog prirodnog toka, ali onda je shvatio da će sama magma proći put najmanjeg otpora s paklenom silom na leđima. Lava je mogla uzeti bilo koji ugao.
  
  Prošlo je još nekoliko minuta i Drake je ponovo stao. Ispred je bila još jedna rupa u podu, ovoga puta manja i savršeno zaobljena. Kada je Komodo ispustio svjetleći štap, pretpostavili su da je okno duboko oko trideset stopa.
  
  "Još opasnije", rekao je Drake. "Čuvajte se vas dvoje."
  
  Tada je primijetio da se svjetlost sa svjetlećeg štapića ne odbija od kamenih zidova. Njegovu narandžastu svjetlost upijala je okolna tama. Ispod njih je bila velika odaja.
  
  Dao je znak za tišinu. Kao jedan, pažljivo su slušali sve zvukove koji su dolazili odozdo. Nakon trenutka potpune tišine, Drejk se uhvatio za uže i prebacio se preko praznog okna. Brzo je kliznuo niz njegovu dužinu sve dok nije bio ispod plafona.
  
  I dalje nema buke. Slomio je još pola tuceta svjetlećih štapića i bacio ih u ćeliju ispod. Postepeno je počela da cveta neprirodna svetlost.
  
  I Matt Drake je konačno vidio ono što je malo ljudi ranije vidjelo. Velika pravougaona prostorija dugačka pedesetak metara. Savršeno gladak pod. Tri zakrivljena zida, na kojima su uklesani neki drevni znakovi, nerazlučivi na takvoj udaljenosti.
  
  A nad jednim zidom dominira zakrivljeni luk koji je toliko fascinirao kapetana Kuka. Vrata u njemu koja su tako zarobila Krvavog Kralja. A užasi i čuda koja bi se mogla nalaziti iza njih ispunili su Matta Drakea i njegove pratioce takvim strahom.
  
  Našli su Vrata pakla.
  
  
  DVADESET OSMO POGLAVLJE
  
  
  Hejden se čvrsto držao dok je helikopter naginjao na nebu, brzo mijenjajući kurs. Njen posljednji pogled na Kinimakija bila je uvijek razigrana Alicia Miles koja ga je gurala u drugi helikopter. Prizor ju je natjerao da se trgne, ali njena praktična strana znala je da, kada je bitka u pitanju, Mano ima najbolju podršku u poslu u vidu lude Engleskinje.
  
  Kao i Hayden. Mai je sjedila pored nje, tiha i mirna, kao da su krenuli na obalu Napali da vide znamenitosti svjetske klase. Ostala mjesta zauzeli su krek vojnici. Kauai je bio udaljen dvadesetak minuta. Gejts ju je upravo kontaktirao da prijavi teroristički napad u tržnom centru Kukui Grove na otvorenom na Kauaiju. Muškarac se okovao lancima za ogradu ispred zajedničke lokacije Jamba Juice/Starbucks na sjevernoj strani kompleksa. Neko sa komadićima džemteksa vezanim za telo i prstom na okidaču primitivnog detonatora.
  
  Čovjek je također imao dva automatska oružja i Bluetooth slušalice i spriječio je bilo koga od posjetitelja restorana da ode.
  
  Gejtsovim sopstvenim rečima. "Ovaj idiot će očito ostati tamo dokle god može, a onda će eksplodirati kada vlasti povuku korak. Većina policijskih snaga Kauaija bila je raspoređena na mjesto događaja, dalje od vas."
  
  "Čuvaćemo ranč sigurnim, gospodine", uvjeravao ga je Hayden. "Očekivali smo ovo."
  
  "Uradili smo ovo, gospođice Jay. Valjda ćemo vidjeti kakvi su Kovalenkovi planovi za Veliko ostrvo sljedeće."
  
  Hayden je zatvorila oči. Kovelenko je planirao ovaj napad godinama, ali pitanja su ostala. Zašto odustati od portalskog uređaja? Zašto otići sa takvim urlanjem? Može li ovo biti njegov plan B? Da je, uprkos činjenici da su vlasti brzo razotkrile sve njegove napore i pokrenule Krvavu osvetu protiv Drakea, njegovih prijatelja i porodice, izabrao ovaj put da stekne najveću slavu.
  
  Ili, pomislila je, možda koristi staru, staru strategiju stvaranja dovoljno uzbune ovdje da bi vaši postupci mogli ostati neprimijećeni.
  
  Nema veze, pomislila je. Njene misli bile su o Benu i opasnom zadatku na kojem je bio. Nikada to ne bi rekla iz dužnosti, ali ga je počela jako voljeti. Dužnost koju je osjećala prema ocu nije nestala, ali je postala manje hitna nakon strašne smrti Kenedija Mura. Pravi život svakog dana nadmašuje stara obećanja.
  
  Dok je helikopter išao kroz jarko plavo havajsko nebo, Hayden se molio za Bena Blakea.
  
  Tada joj je zazvonio mobilni telefon. Kada je pogledala u ekran, obrve su joj se od iznenađenja podigle.
  
  "Zdravo", odmah je odgovorila. "Kako si?"
  
  "Odlično, hvala, ali ovaj posao istraživanja grobnica ima jednu ozbiljnu nuspojavu. Moj ten je skoro nestao."
  
  Hayden se nasmiješio. "Pa, Torsten, postoje saloni za takve stvari."
  
  "Između komandnog mjesta i grobnice? Ne baš."
  
  "Naravno, voleo bih da ćaskam, Torsten, ali vi Šveđani birate svoje trenutke.
  
  "Razumljeno. Prvo sam pokušao nazvati Drakea, ali je otišlo pravo na govornu poštu. On je dobro?"
  
  "Bolji nego što je bio, da." Hayden je vidio horizont Kauaija kako se nazire s desne strane. "Slušaj-"
  
  "Biću brz. Operacija je ovdje bila uspješna. Ništa za osudu. Sve je bilo kako se očekivalo i na vrijeme. Ali..." Torsten je zastao i Hayden ga je čuo kako dolazi do daha. "Danas se nešto dogodilo. Rekao bih da se nešto ne čini. Vi Amerikanci bi to mogli nazvati drugačije."
  
  "Da?"
  
  "Primio sam poziv iz moje vlade. Od mog posrednika do državnog ministra. Izazov visokog nivoa. Ja..." Još jedna neodlučna pauza, nimalo kao Dahl.
  
  Krševita obala Kauaija jurila je ispod njih. Poziv je stigao preko radija. "Osam minuta do kraja."
  
  "Rečeno mi je da će naša operacija - naša skandinavska operacija - biti prebačena u novu agenciju. Zajednička radna grupa koju čine visokorangirani, ali neimenovani članovi američke CIA-e, DIA-e i NSA. Dakle, Hejden, ja sam vojnik i izvršavaću naređenja svog najvišeg pretpostavljenog, ali da li vam to zvuči ispravno?"
  
  Hayden je bila šokirana uprkos sebi. "Meni ovo zvuči kao potpuna glupost. Kako se zove glavna osoba? Onaj kome se predaješ u ruke."
  
  "Russell Cayman. Da li ga poznajete?"
  
  Hayden joj je pretražila pamćenje. "Znam ime, ali znam vrlo malo o njemu. Siguran sam da je iz DIA-e, Odbrambene obavještajne agencije, ali oni se uglavnom bave nabavkom sistema oružja. Šta dovraga ovaj Russell Cayman želi od tebe i Grobnice?"
  
  "Čitaš mi misli".
  
  Krajičkom oka Hayden je vidjela kako se May naglo trgne kao da je pogođena u lobanju. Ali kada se Hayden upitno okrenuo prema njoj, japanski agent je skrenuo pogled.
  
  Hayden je razmišljao nekoliko sekundi, a zatim je tihim glasom upitao: "Vjeruješ li svim svojim ljudima, Torsten?"
  
  Dahlova preduga pauza je odgovorila na njeno pitanje.
  
  "Ako je DIA na nešto upozorena, onda imaju veoma veliku pokrivenost. Njihov prioritet može čak i premašiti prioritet CIA-e. Pažljivo hodaj, druže. Ovaj tip, Kajman, on nije ništa drugo do duh. Black Ops program za rješavanje problema, Gitmo, 11. septembar. Ako nešto ozbiljno i osjetljivo krene po zlu, on je osoba kojoj se obraćate."
  
  "Jebi me. Volio bih da nisam pitao."
  
  "Moram sada da idem, Torsten. Ali obećavam ti da ću razgovarati sa Jonathanom o ovom sranju čim budem mogao. Drži se."
  
  Torsten je potpisao ugovor s umornim uzdahom profesionalnog vojnika koji je sve to vidio i zgrozio se što je postavljen za nekog lakeja američkom nadobudniku. Hayden je saosjećao s njim. Okrenula se prema Mai, spremajući se pitati šta zna.
  
  Ali poziv "Target" stigao je preko radija.
  
  Polja ispred i ispod su gorjela. Kako se helikopter spuštao, male figure su se mogle vidjeti kako nasumično trče u svim smjerovima. Užad su se pružala iz kabine i ljudi su skakali za njima, brzo klizeći prema spaljenom pejzažu ispod. Hayden i May čekali su svoj red, a Mayin izraz lica bio je prazan dok su čuli kako njihovi ljudi otvaraju vatru.
  
  Hayden je po treći put provjerila spremnost svog Glocka i rekla: "Budro tamo dolje."
  
  "Ne brini", rekla je Japanka. "On će otkriti šta Mai-time zaista znači."
  
  Dvije žene su se zajedno spustile niz konopac, sletjevši u isto vrijeme, i otišle u klasičnom potezu jedan-dva pokrivanja. Ova praksa zahtijevala je apsolutno povjerenje jedni u druge, jer dok je jedna osoba trčala, druga je promatrala svoje periferne uređaje. Jedan, dva, kao preskok. Izgradnja. Ali to je bio brz i destruktivan način napredovanja.
  
  Hayden je skenirala područje dok je trčala. Nekoliko pitomih brežuljaka završavalo se ograđenim kompleksom na kojem je stajala ogromna kuća i nekoliko velikih gospodarskih zgrada. Ovo bi bio drugi Kovalenkov ranč. Sudeći po vatri i haosu, Boudreau je stigao malo prije njih.
  
  Ili, što je vjerovatnije, sadistički je trošio vrijeme na sve to.
  
  Hayden je potrčala, ispalivši svoju pozajmljenu marince M16 jurišnu pušku na bljeskalice i muškarce koje je vidjela u zaklonu. Dva minuta kasnije došao je na nju red, a ona je povikala: "Ponovo učitaj!" i trebalo je još nekoliko sekundi da ubaci novi magazin u svoje oružje. Retko im je uzvraćana vatra, a kada su bili, bila je toliko neorganizovana da su ih promašili za nekoliko stopa.
  
  Na obje strane, timovi Crack Marine napredovali su jednakom brzinom. Sada se ispred nas nazirala ograda, kapija je ostala privlačno otvorena, ali su se ekipe pomerile ulevo. Dobro postavljena granata uništila je oslonce ograde, ostavljajući timu nesmetan ulazak na ranč.
  
  Meci su sada zviždali opasno blizu.
  
  Hayden se sklonio iza aneksa generatora. Udar je izbacio iskre sa zida od cigle dok je Mai golubila u potrazi za zaklonom. Posvuda razasuti krhotine gline i metala.
  
  Mai je obrisala mlaz krvi sa obraza. "Boudreauovi vojnici su obučavani u vašim vrtićima."
  
  Hayden je na trenutak došao da dođe do daha, a onda je brzo bacio pogled na kuću. "Dvanaest stopa. Da li si spreman?"
  
  "Da".
  
  Hayden je pobjegao. Mai je istupila naprijed i podigla zid od olova, prisiljavajući njihovog neprijatelja da se sagne u zaklon. Hayden je stigla do ugla kuće i pritisnula se uza zid. Bacila je blic na prozor, a zatim pokrila Mai.
  
  Ali u tom trenutku, zapanjujuća količina brbljanja prošla je kroz njenu slušalicu. Vođa tima je pozvao ljude da se upute u udaljeno skladište. Tu se spremalo da se desi nešto strašno. Dok je Hayden slušala, shvatila je da su Boudreauxovi ljudi napola opkolili zgradu i spremali se otvoriti vatru na sve što bi moglo biti unutra.
  
  Zarobljenici, bez sumnje. Taoci.
  
  Hayden je trčao za Mayom, trčeći na čistinu i pucajući zajedno. Drugi vojnici su im se pridružili, raširujući se na obje strane, formirajući smrtonosni, napadački zid hrabrosti i smrti.
  
  Besmisleni masakr koji se spremao da se dogodi bio je Boudreauova vizit karta. On bi bio tamo.
  
  Vojnici koji su bježali nisu prestajali pucati. Meci su prolazili kroz vazduh, odbijali se od zidova i mašina i pronašli najmanje pola tuceta neprijateljskih ciljeva. Boudreauxovi ljudi su ustuknuli i ustuknuli od šoka i straha. Dok su vojnici prolazili pored njihovih skloništa, pokušali su neoprezno pucati sa strane, ali su marinci bili spremni i zasuli su ih granatama.
  
  Eksplozije su pucale visoko u zrak s obje strane trkača. Eksplozije su razletjele gelere; vatreni jezici širili su vruću smrt tako brzo da je oko jedva pratilo. Ljudi koji vrište leže im na putu.
  
  Hayden je ispred sebe vidio štalu. Srce joj se stisnulo od apsolutnog užasa. Bila je istina. Najmanje petnaest Boudreauxovih ljudi stajalo je oko zaključane štale, uperivši oružje u zidove tanke kao papir, a kada je Hayden nanišanio prvog čovjeka, svi su otvorili vatru.
  
  
  * * *
  
  
  Alicia Miles je trčala i otvorila vatru dok su havajske snage i njihovi saveznici započeli napad na ranč Kovalenko na Velikom ostrvu. Teren je bio neravan. Svi duboki kanjoni, visoka brda i šumovite ravnice. Prije nego što su se uopće približili ranču, na jedan od jurišnih helikoptera ispaljen je bacač granata, koji ga je uhvatio, ali ne i uništio, primoravši ih da prijevremeno slete.
  
  Sada su požurili kao tim, savladavajući gustu šumu i krševite obronke. Već su izgubili jednog čovjeka u zamci. Napad su pripremili ljudi Krvavog kralja. RPG-ovi su besciljno letjeli kroz drveće.
  
  Plaćenici se zabavljaju.
  
  Ali marinci su se gurali naprijed, sada odvojeni od ograde samo tridesetak stopa i posljednjom strmom dolinom. Alicia je mogla razaznati nacerena lica njihovih neprijatelja. Krv joj je počela da ključa. Pored nje, veliki agent CIA-e, Kinimaka, prilično je brzo galopirao za divom. Ispostavilo se da je veoma koristan.
  
  Komunikacijski uređaji u njihovim ušima prenosili su vijesti o nadolazećim zločinima. Hotel Ala Moana Queen na Oahuu je zatvoren. Turista je bačen u smrt sa prozora desetog sprata. Granate su bačene na ulicu. Tim specijalnih snaga pripremao se za operaciju koja će vjerovatno uskoro dobiti zeleno svjetlo zbog smrti i haosa koje su izazvali plaćenici. Na Kauaiju, usamljeni bombaš samoubica ispalio je nekoliko metaka na kombije u kojima su se okupljali novinari, ranivši novinara. A sada je na Velikom ostrvu kidnapovan autobus pun turista i podmetnuta je bomba u njegovu posadu. Bili su zaključani unutra dok su njihovi zarobljenici sjedili vani na ležaljkama, pili pivo i kartali. Nije poznato ko je od njih imao detonator, niti koliko ih je bilo.
  
  Alicia je skočila niz stranu doline. RPG je eksplodirao ispred nje, odašivši prljavštinu i kamenje visoko u zrak. Preskočila ih je, smijući se, i okrenula se kad je osjetila Kinimakijevo oklevanje.
  
  "Hajde, debeli", rekla je, zaigrano izvijajući usne. "Ostani sa mnom. Ovdje stvari postaju zaista neuredne."
  
  
  * * *
  
  
  Hayden je pucala iznova i iznova, pokušavajući da ostane mirna i tako zadrži svoju preciznost. Tri glave eksplodirale su joj u vid. Mai je i dalje trčala pored nje, ne govoreći ništa. Ostali vojnici su pali na jedno koljeno, izbjegavajući pucnje i nokautirajući plaćenike prije nego što su se mogli okrenuti.
  
  Hayden je tada bio među njima. Jedan muškarac se okrenuo i ona ga je puškom udarila u mostić nosa. Pao je vrišteći, ali joj je udario noge, zbog čega je preletjela preko njega.
  
  Brzo se popela, ali je njegovo tijelo palo na nju, prikovavši je za tlo. Kada je podigla pogled, pogledala je pravo u njegove oči pune mržnje, bolom natopljene. Uz medvjeđe režanje udario ju je i obavio je svojim debelim rukama oko vrata.
  
  Odmah je ugledala zvijezde, ali nije pokušala da ga zaustavi. Umjesto toga, njene dvije slobodne ruke su same pronašle oružje. Desno je njen Glock. Na lijevoj strani je njen nož. Zabila mu je cijev pištolja u rebra, puštajući ga da to osjeti.
  
  Njegov stisak je popustio, a oči su mu se raširile.
  
  Hayden je ispalio tri tupa hica. Čovjek se otkotrljao s nje. Kako se pogled iznad nje razjašnjavao, ukazalo se lice drugog plaćenika. Hayden je pucao u nos, vidio je čovjeka kako se vraća i nestaje.
  
  Sjela je i ugledala Mai. Posljednji preostali plaćenik se suočava s njom. Hayden je trepnula. Ovaj čovjek je bio olupina. Lice mu je izgledalo kao da je obojeno crvenom bojom. Nije bilo dovoljno zuba. Njegova vilica je izgledala opušteno. Jedna ruka je iščašena, druga slomljena u laktu. Stao je na drhtave noge, a zatim pao na koljena u krvavo blato.
  
  "Odabrao si pogrešnu osobu za izazivanje", rekla je Mai sa slatkim osmehom dok je nišanila svojim pozajmljenim Glockom i raznela mu glavu.
  
  Hayden je nehotice progutala slinu. Ovo je bila neka ozbiljna žena.
  
  Marinci su otvorili vrata štale, dozivajući svoje prisustvo. Haydenu se srce steglo od broja rupa u namještenim zidovima. Nadajmo se da su taoci pobjegli.
  
  Među njenim brzo bistrim mislima, nešto je postalo očigledno iznad svega. Boudreaux nije bio ovdje. Osvrnula se na kuću. To je bilo posljednje mjesto na kojem je očekivala da se sakrije, ali ipak...
  
  Njenu pažnju privukao je iznenadni komešanje. Marinci su posrnuli iz štale, a jedan ga je držao za rame kao da je izboden.
  
  Tada su Boudreaux i horda plaćenika izašli iz štale, pucajući iz oružja i vrišteći poput demona. Da li je to značilo da su drugi plaćenici dali svoje živote da budu mamci? Da li su pucali s hora ili sa određenog položaja?
  
  Stvarnost ju je pogodila kao nuklearna eksplozija. Ljudi Krvavog kralja sada su bili među marincima, borili se, a Boudreau je pojurio prema Haydenu, prkosno podignutog noža.
  
  
  * * *
  
  
  Alicia je podstakla tim svojom kreativnošću i duhom pod vatrom. Nekoliko minuta kasnije stigli su do vrha završnog uspona i zasuli oreol vatre na ukopane branioce. Alicia je primijetila veliku kuću, veliku štalu i garažu za dva automobila. Lokalitet je gledao na široku rijeku, koja je bez sumnje služila kao sredstvo za bijeg, a pored štale nalazio se heliodrom sa jednim pohabanim helikopterom.
  
  Osvrnula se. "Bacači granata."
  
  Vođa tima se namrštio. "Već radim ovo."
  
  Alicia je pokazala na neprijateljske položaje. "Tamo je nizak zid. Stražnja strana kuće. Iza Rolls-Roycea. Desno od fontane."
  
  Vođa tima je obliznuo usne. "Izbacite kopilad."
  
  Nekoliko eksplozija izazvalo je tresenje zemlje. Napadači su ispalili tri granate, a zatim jurnuli naprijed u formaciji jedan-dva, i dalje pucajući kao jedinica, ali su se raspršili u smrtonosnom luku.
  
  Sa razornom brutalnošću upali su na ranč Krvavog kralja.
  
  
  DVADESET DEVETO POGLAVLJE
  
  
  Drakeova stopala u čizmama dodirnula su pod ćelije. Pre nego što su ostali počeli da se spuštaju, postavio je baklju da im osvetli put. Zidovi su odmah oživjeli, a njihove gravure su sada jasno vidljive Drejkovim šokiranim očima.
  
  Kovrče slične onima na dva prijenosna uređaja. Sada je potvrđeno da su potpuno isti kao oni koje su Thorsten Dahl i njegov tim otkrili u Grobnici bogova na Islandu.
  
  Na koju su drevnu civilizaciju nedavno naišli? I kako bi se sve ovo završilo?
  
  Ben, Karin i ostatak tima Delta odgurnuli su konopac za spuštanje dok se svi nisu okupili oko ogromnog luka Peleovih kapija. Drake je dao sve od sebe da ne zaviri previše duboko u tamno crnilo iza.
  
  Ben i Karin su pali na koljena. Sam luk se sastojao od neke vrste brušenog metala, savršeno glatkog i simetričnog. Metalna površina bila je urezana istim sitnim tragovima kao i ostatak pećine.
  
  "Ovi tragovi", Karin ih je pažljivo dodirnula, "nisu slučajni. Pogledaj. Vidim da se ista kovrča ponavlja iznova i iznova. A ostatak pećine..." Pogledala je okolo. "To je isto".
  
  Ben je petljao za telefonom. "Ovo je fotografija koju nam je Dahl poslao." Podigao ga je prema svjetlu. Drejk se nagnuo napred, uveren da će Delta tim biti u pripravnosti za uljeze.
  
  "Dakle, Grobnica Bogova ima neku vezu sa Kapijama pakla", pomisli Drake naglas. "Ali šta znače lokne?"
  
  "Ponavljajući obrasci", tiho je rekla Karin. "Reci mi. Kakvi znakovi, drevni ili
  
  Moderan, sastavljen od mnogih obrazaca koji se ponavljaju?"
  
  "Lako." Veliki Komodo je čučnuo pored njih. "Jezik".
  
  "To je u redu. Dakle, ako je ovo jezik..." Pokazala je na zidove ćelije. "Onda ispričaju cijelu priču."
  
  "Kao one koje je Dahl pronašao." Drake je klimnuo glavom. "Ali sada nemamo vremena da to analiziramo. Kovalenko je prošao kroz ove kapije."
  
  "Čekaj". Ben se uštipnuo za mostić nosa. "Ovi znakovi..." Dodirnuo je luk. "Potpuno isto kao na uređajima. Za mene ovo sugerira da je ova kapija revidirana verzija istog uređaja. Mašina za putovanje kroz vreme. Već smo zaključili da su bogovi možda koristili ručne uređaje za putovanje kroz vrijeme i utjecaj na sudbinu. Možda je ova stvar glavni sistem."
  
  "Vidi", tiho je rekao Drake, "ovo je sjajno. Shvatićeš ovo. Ali iza ovih kapija..." Pokazao je prstom u mrkli mrak. "Krvavi kralju. Čovjek odgovoran za Kenedijevu smrt, među stotinama drugih. Vreme je da prestanete da pričate i počnete da hodate. Idi".
  
  Ben je klimnuo glavom i ustao, izgledajući pomalo krivim dok se brisao. Svi u prostoriji duboko su udahnuli. Iza kapije je bilo još nešto što niko od njih nije želeo da pomene:
  
  Razlog zašto je kapetan Cook promijenio ime luka iz "Pele's Gate" u "Hell's Gate".
  
  
  TRIDESETO POGLAVLJE
  
  
  Država Havaji se zgrčila pod snagom luđaka.
  
  Kada bi helikopter mogao da preleti, sposoban da pruži široki panoramski pogled na mračne, amoralne događaje koji su se odvijali na ostrvima, prvo bi preleteo Oahu da bi zauzeo opkoljeni hotel Ala Moana Queen, u kojem su bili iskusni članovi nekoliko SWAT timova tek počinje da preduzima akcije protiv teško naoružanih, motivisanih plaćenika koji su držali sve visine i nebrojene taoce. Projurio je pored, izbjegavajući paklene oblake crnog dima koji je curio sa najmanje desetak razbijenih prozora, pažljivo pokazujući otvore na kojima su se mogli vidjeti maskirani muškarci s puškama i bacačima granata kako tjeraju bespomoćne muškarce, žene i djecu u grupe koje je bilo lakše uništiti .
  
  A onda bi se otkotrljala, gore-desno u velikom luku, prvo prema suncu, ta debela žuta lopta polako se probijala ka neizvesnoj i moguće katastrofalnoj budućnosti, a onda ronila niže i levo na svom strašnom putu otkrića prema Kauaiju. Proći će blizu Diamond Heada, nesvjestan heroja i zlikovaca koji traže tajne i proganjaju strašne snove u najmračnijim i najopasnijim podzemnim pećinama ugaslog vulkana.
  
  Na Kauaiju bi bio na putu za čovjeka oblivenog znojem koji se okovao lancima za ogradu kafića, zarobivši posjetitelje unutra i jasno pokazujući prsluk ispunjen dinamitom i drhtavu ruku koja je držala detonatorski uređaj mrtvaca. Ako biste zumirali sliku, mogli ste vidjeti očaj u očima čovjeka. To bi jasno pokazalo činjenicu da možda neće moći dugo izdržati. A onda se uzdigao visoko, ponovo se uzdigao iznad krovova kako bi pratio gracioznu krivinu egzotične obale. Na zapaljeni ranč, gdje se Hayden Jay upravo borio protiv Ed Boudreaua, dok su se Mai Kitano i ostali marinci borili u bliskoj borbi prsa u prsa sa desetinama Boudreauxovih plaćenika. Usred zastrašujuće buke smrti i bitke, ranjeni taoci su plakali.
  
  I naprijed. Prošlost i budućnost su se već sukobili. Drevni ljudi i avangarda su u sukobu.
  
  Danas je bio dan kada su bogovi mogli umrijeti, a novi heroji procvjetati i ustati.
  
  Helikopter će obaviti svoj posljednji prelet, uzimajući u obzir kontrastne pejzaže i dinamične ekosisteme koji čine Veliko ostrvo. Trkajući kroz još jedan ranč, bilo je nekoliko trenutaka na koje se trebalo fokusirati dok su Alicia Miles, Mano Kinimaka i njihov tim marinaca jurišali na teško branjeno imanje gdje su se taoci, plaćenici i ljudi sa ogrlicama od dinamita sukobili u jednom svemoćnom sukobu. Na rubovima bitke počele su da rade moćne mašine, spremne da evakuišu ljude Krvavog kralja kopnom, vazduhom i vodom. Kamera je počela da zumira dok su Alicia i Kinimaka podigle pogled, svjesni bjegunaca i već postavljajući puteve da ih presretnu i unište.
  
  I konačno, helikopter je skrenuo, samo mašina, ali ipak mašina, prepuna slika ljudske gluposti, hrabrosti koju mogu prikupiti i otkriti, i najgoreg zla koje mogu počiniti.
  
  
  TRIDESET PRVO POGLAVLJE
  
  
  Drejk je ušao ispod luka, koji je kapetan Kuk nazvao Vrata pakla, i našao se u grubo tesanom uskom prolazu. Upalio je svjetlo na pušci i pričvrstio je na cijev. Na rame je zakačio i fenjer i podesio ga tako da je osvetljavao zidove. Neko vrijeme je bilo dosta svjetla i nije bilo očigledne opasnosti.
  
  Dok su prelazili vijugavi prolaz, Drejk je preko ramena rekao: "Pričaj mi, Bene, o Kukovim dnevnikima."
  
  Ben je brzo izdahnuo. "Ovo nije ništa drugo do pregled ovog ogromnog sistema zamki. Cook ga je nazvao "Vrata pakla" zbog prirode zamki. Nije ni vidio šta će se na kraju dogoditi."
  
  "Pa ko je napravio zamke?" upita Drake. "I zašto?"
  
  "Niko ne zna. Znakovi koje smo pronašli vani i oni u Grobnici bogova nisu na ovim unutrašnjim zidovima." Pročistio je grlo i dodao: "Ćao."
  
  Komodov glas je odjeknuo iza njih. "Zašto Kuk nije vidio kraj?"
  
  "Pobjegao je", tiho je rekla Karin. "U strahu".
  
  "Oh sranje."
  
  Drake je zastao na trenutak. "Pa, pošto sam ja samo glupi vojnik, a vas dvoje ste mozak ove operacije, dozvolite mi da raščistim stvari. U suštini, dnevnici su ključ za sistem zamki. I vas dvoje imate kopije sa sobom."
  
  "Imamo jednog", rekao je Ben. "Karin ima nekog drugog u glavi."
  
  "Onda imamo jednog", progunđa Komodo.
  
  "Ne..." počeo je Ben, ali ga je Drejk zaustavio. "Ono što misli je da ćemo, ako ona umre, imati jednu kopiju, dušo. Fotografsko pamćenje nije od velike koristi kada si mrtav."
  
  "Ja ne... Da, u redu, izvini, mi ne razmišljamo kao vojnici."
  
  Drake je primijetio da se tunel počeo širiti. Najlakši povjetarac duvao mu je preko lica. Podigao je ruku kako bi ih zaustavio, a zatim provukao glavu iza ugla.
  
  Pogledajte zadivljujući spektakl.
  
  Bio je na ulazu u ogromnu odaju, duguljastog oblika, sa plafonom izgubljenim u mraku. Slabo svjetlo dolazilo je od svjetlećih štapića koje su sigurno ostavili ljudi Krvavog kralja. Direktno ispred njega, čuvajući tunel koji se nastavljao u dubinu planine, bio je prizor od kojeg mu je srce poskočilo.
  
  Džinovsko lice je uklesano u stenu iznad samog tunela. Sa svojim kosim očima, kukastim nosom i nečim što bi se moglo opisati samo kao rogovi koji vire iz glave, Drejk je odmah zaključio da je to lice đavola ili demona.
  
  Ignorišući lice na trenutak, skenirao je područje. Zidovi su bili zakrivljeni, a njihove osnove obavijene mrakom. Ovdje su morali dodati malo dodatnog svjetla.
  
  Polako je pozvao ostale naprijed.
  
  A onda je, iznenada, buka odjeknula kroz pećinu, kao sto bacača plamena puca odjednom, ili, kako je Ben rekao, "zvuči kao prokleti Betmobil".
  
  Vatra je buknula kroz nozdrve rezbarenja, stvarajući peć oko kamenog poda. Iz svake nozdrve su izbila dva odvojena mlaza plamena, a zatim, nekoliko sekundi kasnije, po jedan iz svakog oka.
  
  Drake je to proučavao sa zabrinutošću. "Možda pokrećemo neku vrstu mehanizma. Prekidač osjetljiv na pritisak ili tako nešto." Okrenuo se Benu. "Nadam se da si spreman druže, jer kao što je jedan od mojih omiljenih Dinorock bendova, Poison, govorio, ovo je samo dobar provod."
  
  Benove usne su se iskrivile u prolazan osmijeh dok je pregledavao svoje bilješke. "Ovo je prvi nivo pakla. Prema piscu scenarija, čovjeku po imenu Hawksworth, ovaj nivo su nazvali Gnjev. Mislim da je razlog očigledan. Kasnije su ga uporedili sa đavolom, Amonom, demonom gneva."
  
  "Hvala na lekciji, mali." Komodo je zarežao. "Pominje li kojim slučajem put u prošlost?"
  
  Ben je stavio tekst na pod i ispravio ga. "Vidi. Video sam ovo ranije, ali nisam razumeo. Možda je ovo trag."
  
  Drake je čučnuo pored svog mladog prijatelja. Kopirani časopisi bili su pažljivo dizajnirani i ilustrovani, ali Benov prst mu je skrenuo pažnju na čudan red teksta.
  
  1 (||) - idi na 2 (||||) - idi na 3 (||) - idi na 4 (|||||/)
  
  A jedini natpis koji je slijedio bio je: "S ljutnjom, strpi se. Pažljiva osoba će planirati svoju rutu ako su ispred nje navigacijske linije."
  
  "Cook je bio najveći mornar svih vremena", rekao je Ben. "Ova linija nam govori dvije stvari. Ovaj kuhar je iscrtao rutu pored demona i da put kroz njega zahtijeva pažljivo planiranje."
  
  Karin je gledala kako vatra bljeska. "Izbrojala sam četiri", rekla je zamišljeno. "Četiri erupcije plamena. Isti iznos kao..."
  
  Odjeknuo je pucanj koji je uzdrmao tišinu. Metak se odbio od zida pored Drejkove glave, uzrokujući da oštre krhotine kamenja prosijeku vazduh. Milisekundu kasnije, Drake je podigao pištolj i opalio, a milisekundu kasnije shvatio je da ako se sagne nazad u prolaz, snajperist bi ih mogao držati prikovane za zid na neodređeno vrijeme.
  
  S tom mišlju je, pucajući, utrčao u ćeliju. Komodo je, očigledno došavši do istog zaključka, krenuo za njim. Kombinovana vatra izbacila je varnice iz okolnog zida. Tajnik se sagnuo od šoka, ali je ipak uspio ispaliti još jedan metak, koji je zviždukao između Drakea i Komoda.
  
  Drake je pao na jedno koleno, ciljajući.
  
  Čovek je iskočio iz zaklona, visoko podižući oružje, ali je Komodo pucao prvi - eksplozijski talas je odbacio napadača nazad. Začuo se prodoran vrisak i čovjek je pao u zamršeni nered, a puška je zveketala o pod. Komodo je prišao i uvjerio se da je čovjek mrtav.
  
  Drake je opsovao. "Kao što sam i mislio, Kovalenko je ostavio snajpere da nas uspore."
  
  "I da nas prorijedi", dodao je Komodo.
  
  Karin je gurnula glavu iza ugla, a plava kosa joj je padala u oči. "Ako sam u pravu, onda je čudna rečenica ključaonica, a riječ 'strpljenje' je ključ. One dvije tramvajske linije koje izgledaju kao dva ja? U muzici, poeziji i staroj književnosti mogu značiti pauzu. Stoga, strpljenje znači 'zastati'.
  
  Drejk je zurio u predlog dok se Delta tim širio preko pećine, podstaknut od strane Komoda i odlučan da više ne pravi greške.
  
  Komodo je viknuo: "Šta je sa ljudima? Čuvajte se zamki. Ne bih dozvolio tom ruskom idiotu da namjesti nešto poroti."
  
  Drejk je protrljao znojni dlan o grubi zid, osetivši nazubljeni kamen pod rukom, hladan kao unutrašnjost frižidera. "Dakle, to je: 'Sačekaj prvi udar, pa pauziraj za dva i idi na dva. Nakon druge eksplozije, pauzirajte četvrtu i prijeđite na treću. Nakon treće eksplozije, pauzirajte dva i prijeđite na četiri. I nakon četvrte eksplozije, pauzirajte šesti put, a zatim izađite."
  
  "Lako." Ben je namignuo. "Ali koliko dugo traje pauza?"
  
  Karin je slegnula ramenima. "Kratka čarolija."
  
  "Oh, to je od pomoći, seko."
  
  "A kako brojite eksplozije?"
  
  "Pretpostavljam da je onaj koji prvi stigne do najdaljeg mjesta broj jedan, a broj četiri najkraći."
  
  "Pa, to ima nekog smisla, pretpostavljam. Ali još uvijek je..."
  
  "To je sve". Drakeu je bilo dosta. "Moje strpljenje je već bilo iskušeno slušajući ovu debatu. Ja ću prvi. Učinimo ovo prije nego što prestane moja količina kofeina."
  
  Prošao je pokraj posade Komoda, zaustavivši se nekoliko metara od najdužeg plamena. Osjetio je kako se svaki čovjek okreće da pogleda. Osjetio je Benovu zabrinutost. Zatvorio je oči, osjećajući kako temperatura raste dok je još jedno pregrijano pražnjenje pržilo zrak ispred njega.
  
  Kennedyjevo lice je plivalo pred njegovim umnim okom. Vidio ju je onakvom kakva je bila prije. Strogi bob u kosi, bezizražajna pantalona - po jedno za svaki dan u sedmici. Svjestan napor da se sve odvrati od činjenice da je žena.
  
  A onda joj je Kennedy pustio kosu i sjetio se žene s kojom je proveo dva divna mjeseca. Žena koja mu je počela pomagati da nastavi dalje nakon razorne smrti njegove supruge Alison i bola uzrokovanog tom kobnom saobraćajnom nesrećom prije mnogo godina.
  
  Oči su joj bljesnule pravo u njegovo srce.
  
  Ispred njega je gorjela vatra.
  
  Sačekao je da se vrelina plamena smiri i stao na dvije sekunde. Dok je čekao, shvatio je da je bljesak vatre iz drugog oka već bljesnuo. Ali nakon dvije sekunde on se pomaknuo do ove tačke, iako je svako vlakno njegovog bića vrištalo da ne treba.
  
  Vatra ga je uništila -
  
  Ali se zaledila u trenutku kada je završio pokret. Vazduh oko njega bio je još vruć, ali podnošljiv. Drake je disao, znoj je curio s njega u valovima. Ne mogavši da se opusti ni na sekundu, ponovo je počeo da broji.
  
  Četiri sekunde.
  
  Plamen je pucketao pored njega, pokušavajući da zapali upravo ono mjesto koje je trebao zauzeti.
  
  Drake je napravio svoj potez. Vatra se ugasila. Usta su mu bila poput slanog kolača. Obje su mu očne jabučice gorele kao da su pregažene brusnim papirom.
  
  Mada, mislim da jeste. Misli, misli uvek. Još dvije sekunde i krećemo. Pređimo na posljednji manevar. Sada je imao samopouzdanja.
  
  Pauzirajte šest sekundi i onda-
  
  U šest se pomerio, ali vatra nije jenjavala! Obrve su mu gorele. Pao je na koljena i zabacio tijelo. Ben je viknuo svoje ime. Vrućina je postala toliko jaka da je pokušao da vrisne. Ali u tom trenutku iznenada je nestalo. Polako je postao svjestan da mu ruke i koljena stružu po grubom kamenom podu. Podigavši glavu, brzo je puzao duž tunela u stražnjem dijelu ćelije.
  
  Nakon nekog trenutka se okrenuo i povikao ostalima: "Bolje da napravite pauzu od posljednjih sedam sekundi, momci. 'Posljednja stvar koju želite znati je kakav je Kentucky Fried.'
  
  Čuo se prigušeni smeh. Komodo je odmah prišao i pitao Karin i Bena kada bi htjeli doći na red. Ben je više volio da još nekoliko vojnika ide ispred njega, ali Karin je bila voljna slijediti Drakea. Trebalo je da je sam Komodo odvede u stranu i tiho progovori o razboritosti da se pobrine da Drake ne bude imao sreće samo sa svojim tajmingom prije nego što su riskirali da izgube jedan od mozga svoje operacije.
  
  Drake je vidio Karin kako se smekša i čak se lagano nasmiješi. Bilo je lijepo vidjeti da neko djeluje smirujuće na divlje dijete porodice Blake. Provjerio je tunel oko sebe i bacio svjetleći štap u sjenu. Njegova sve veća jantarna nijansa nije osvetljavala ništa osim još više isklesanog tunela, koji je bledeo u tami.
  
  Prvi vojnik Delte pao je pored njega, a ubrzo potom i drugi. Drake nije gubio vrijeme poslavši ih u tunel da istraže. Dok se vraćao prema odaji gnjeva, vidio je Bena Blakea kako se kreće.
  
  Ben je zgrabio svoju torbu gotovo kao školarac, pobrinuo se da mu duga kosa bude zavučena ispod majice i zakoračio naprijed. Drake je gledao kako mu se usne pomiču dok je odbrojavao sekunde. Ne pokazujući nikakve vanjske znakove emocija, Drakeovo srce je bukvalno iskočilo iz njegovih usta i ostalo tamo dok mu se prijatelj nije srušio pred noge, nadimajući se.
  
  Drake mu je ponudio ruku. Ben je podigao pogled: "Šta ćeš reći, seronjo? Ako ne podnosiš vrućinu?"
  
  "Ne citiram Bucks Fizza", rekao je Drejk iznerviranim tonom. "Ako želiš-ne, sačekaj-"
  
  Drake je primijetio Karin kako se približava prvoj vatrenoj struji. Benova su se usta odmah zatvorila, a oči su pratile svaki pokret njegovih sestara. Dok je teturala, Benovi zubi su se toliko zaškljocnuli da je Drake pomislio da zvuči kao tektonske ploče koje škrguću jedna o drugu. I dok je klizila između jednog sigurnog utočišta i drugog, Drake je morao čvrsto zgrabiti Bena kako bi ga spriječio da istrča da je zgrabi.
  
  "Čekaj! Ne možeš je spasiti"
  
  Karin je zastala. Njen pad ostavio ju je potpuno dezorijentisanu. Gledala je u pogrešnom smjeru otprilike dvije sekunde prije nego što ju je još jedna erupcija spalila.
  
  Ben se borio sa Drakeom, koji je grubo zgrabio tipa za potiljak i koristio njegovo tijelo da zaštiti svog prijatelja od svjedoka sljedećeg strašnog događaja.
  
  Karin je zatvorila oči.
  
  Tada ju je Komodo, vođa Delta tima, podigao jednom velikom rukom, spretno preskačući između pauza. Nije narušio svoj ritam, samo je Karin bacio preko ramena, glavom naprijed, i lagano je spustio na tlo pored njenog ljutitog brata.
  
  Ben se spustio pored nje, mrmljajući nešto dok ju je držao uz sebe. Karin je pogledala preko Benovog ramena pravo u Komodoa i izgovorila dvije riječi. "Hvala ti".
  
  Komodo mrzovoljno klimnu glavom. Nekoliko minuta kasnije ostali su njegovi ljudi bezbedno stigli, a dvojica koje je Drejk poslao u tunel su se vratili.
  
  Jedan od njih se obratio i Drakeu i Komodu u isto vrijeme. "Još jedna zamka, gospodine, oko kilometar ispred. Nije bilo očiglednih znakova snajperista ili zamki, ali nismo se zadržavali da još jednom provjerimo. Mislio sam da se trebamo vratiti ovamo."
  
  Karin se obrisala i ustala. "Kako izgleda zamka?"
  
  "Gospođice, to izgleda kao jedno veliko kopile."
  
  
  TRIDESET DRUGO POGLAVLJE
  
  
  Potrčali su uzanim prolazom, podstaknuti djelima nasilja koja su se možda događala u svijetu iznad njih i zlonamjernim namjerama čovjeka koji se ušuljao kroz podzemnu tamu pred njima.
  
  Grubi luk odveo ih je u sledeću pećinu. Još jednom su sjajni štapići osvijetlili dio ogromnog prostora, svježi i polako blijedi, ali Drejk je brzo ispalio dva ćilibarna bljeska ka udaljenom zidu.
  
  Prostor ispred njih je bio zapanjujući. Staze su bile u obliku trozuba. Glavni šaht je bio prolaz dovoljno širok da primi tri osobe jedna pored druge. Završavao je na krajnjem zidu u drugom izlaznom luku. Odvajajući se od glavnog okna i formirajući druga dva zupca trozuba, postojala su još dva prolaza, samo što su oni bili znatno uži, nešto veći od izbočina. Ove projekcije završavale su na širokoj krivini u zidu pećine.
  
  Prostori između staza trozuba bili su ispunjeni dubokom, podmuklom tamom. Kada je Komodo bacio kamen u obližnje odsustvo svjetlosti, nikada nisu čuli da je udario o dno.
  
  Pažljivo su se kretali napred polako. Ramena su im se napela od napetosti, a živci su im počeli da se raspadaju. Drejk je osetio tanak mlaz znoja kako mu se kotrlja duž kičme, svrbi do kraja. Svaki par očiju u grupi pogledao je okolo i pretražio svaku sjenu, svaki kutak i pukotinu dok Ben konačno nije pronašao svoj glas.
  
  "Čekaj", rekao je jedva čujno, a zatim pročistio grlo i povikao: "Čekaj."
  
  "Šta je ovo?" Drake se ukočio, a noga mu je još uvijek bila u zraku.
  
  "Trebali bismo prvo provjeriti Cookove dnevnike, za svaki slučaj."
  
  "Ti biraš svoja prokleta vremena."
  
  Karin je progovorila. "Oni su to zvali pohlepa, drugi smrtni grijeh. Demon povezan s pohlepom je Mamon, jedan od sedam prinčeva pakla. Spominjao se u Miltonovom Izgubljenom raju, a nazivan je čak i ambasadorom pakla u Engleskoj."
  
  Drake je zurio u nju. "To nije smiješno".
  
  "Nije trebalo da bude. Ovo sam jednom pročitao i sačuvao. Jedini trag koji Hawksworth ovdje daje je ova rečenica: Nasuprot pohlepi sjedi milost. Pustite sledećem čoveku šta želite."
  
  Drake je pogledao hladnu, vlažnu pećinu. "Ovde nema mnogo toga što bih voleo, osim možda Krispi Kremes."
  
  "Ovo je direktan put do izlaza." Komodo je zaustavio jednog od svojih ljudi dok se probijao. "Ništa nikada nije tako jednostavno. Hej! Koji kurac, stari..."
  
  Drejk se okrenuo i video čoveka iz Delte kako gura Komoda u stranu i prolazi pored njegovog komandanta.
  
  "Wallis! Drži dupe u redu, vojniče."
  
  Drake je primijetio čovjekove oči dok se približavao. Glazed. Fiksirano u tački na desnoj strani. Drake ga je pratio pogledom.
  
  I odmah sam vidio niše. Smiješno kako ih ranije nije primijetio. Na kraju desne ograde, gdje se naslanjala na zid pećine, Drejk je sada video tri duboke niše uklesane u crnoj steni. U svakoj niši nešto je svjetlucalo. Nešto dragocjeno, napravljeno od zlata, safira i smaragda. Predmet je uhvatio slabu i difuznu svjetlost koja je treperila po pećini i vratila je deseterostruko. Bilo je to kao da gledate u srce blistave disko kugle napravljene od deset karata dijamanata.
  
  Karin je šapnula: "Na drugoj strani je prazna kapija."
  
  Drake je osjetio privlačnost obećanog bogatstva. Što je bliže gledao, objekti su postajali jasniji i više ih je želio. Trebao je trenutak da Karinin komentar uđe u oči, ali kada je to učinio, pogledao je praznu nišu sa zavišću i strahopoštovanjem. Možda se neka srećna duša odvažila na platformu i otišla sa plenom? Ili ga je uhvatio dok je uranjao, vrišteći, u nesagledive dubine ispod?
  
  Jedan način da saznate.
  
  Drake je stavio jednu nogu ispred druge, a zatim se zaustavio. Sranje. Mamac kroz izbočine je bio jak. Ali njegova potraga za Kovalenkom bila je privlačnija. Vratio se u stvarnost, pitajući se kako set svjetala može biti tako očaravajuć. U tom trenutku, Komodo je protrčao pored njega, a Drake mu je pružio ruku da ga zaustavi.
  
  Ali komandant Delta Force je upravo pao na svog kolegu i oborio ga na zemlju. Drake se okrenuo i ugledao ostatak tima na kolenima, trljajući oči ili potpuno izbjegavajući iskušenja. Ben i Karin su stajali očarani, ali Karinin brz um se ubrzo oslobodio.
  
  Brzo se okrenula bratu. "Jesi li uredu? Ben?
  
  Drake je pažljivo pogledao mladića u oči. "Možda ćemo imati problema. On dobija isti staklasti izgled kada Taylor Momsen stupi na scenu."
  
  Karin je odmahnula glavom. "Momci," promrmljala je i snažno udarila brata.
  
  Ben je trepnuo i podigao ruku na obraz. "Oh!"
  
  "Jesi li uredu?"
  
  "Ne, dođavola ne! Upravo si mi skoro slomio vilicu."
  
  "Prestani biti slabić. Reci mami i tati kad sljedeći put pozovu."
  
  "Prokleto tačno, uradiću to. Zašto si me, dođavola, uopšte udario?"
  
  Drake je protresao ramena dok je Komodo podigao svog čovjeka s poda i bacio ga natrag u liniju. "Novbie."
  
  Karin je gledala zadivljeno.
  
  Drake je rekao: "Zar se ne sećaš? Lepa svetla? Skoro su te uhvatili, druže."
  
  "Sjećam se..." Benov pogled se iznenada vratio na kameni zid i njegove zamršene niše. "Oh, vau, kakvo uzbuđenje. Zlato, dijamanti i bogatstvo. Sjećam se ovoga."
  
  Drake je vidio kako svjetlucavi objekti počinju da vraćaju svoju gravitaciju. "Hajdemo," rekao je. "Dvaput. Mogu da vidim šta ova pećina radi, i što pre prođemo kroz nju, to bolje."
  
  Brzo se udaljio, držeći ruku na Benovom ramenu i klimnuvši Karin. Komodo ga je nečujno pratio, pažljivo posmatrajući svoje ljude dok su prolazili pored izbočina koje su se poređale sa obe strane.
  
  Dok su se približavali nišama, Drake je rizikovao brzi pogled. U svakoj niši stajao je mali predmet u obliku zdjele, čija je površina bila optočena dragim kamenjem. Ali to samo po sebi nije bilo dovoljno da se stvori spektakularni svjetlosni šou koji je tako privlačan oku. Iza svake zdjele, grubi zidovi samih niša bili su obloženi redovima rubina, smaragda, safira, dijamanata i bezbroj drugog dragog kamenja.
  
  Zdjele su mogle koštati bogatstvo, ali same niše bile su od neprocjenjive vrijednosti.
  
  Drake je stao dok se približavao izlaznom luku. Hladan povjetarac duvao ga je slijeva i zdesna. Cijelo mjesto je mirisalo na drevnu misteriju i skrivene tajne. Negdje je curila voda, samo mali mlaz, ali dovoljan da doprinese neizmjernosti pećinskog sistema koji su istraživali.
  
  Drake je sve pažljivo pogledao. Zamka je savladana. Okrenuo se da prođe kroz izlazni luk.
  
  I nečiji glas je viknuo: "Stani!"
  
  Odmah se ukočio. Njegova vjera u vapaj i instinkt koji se rodio iz stare SAS obuke spasili su mu život. Njegova desna noga jedva je dodirnula tanku žicu, ali još jedan guranje mogao je pokrenuti zamku.
  
  Ovog puta Kovalenko nije napustio snajperistu. Tačno je procijenio da će grupa iza njega provlačiti guzicu kroz Greed Hall. Žica je vodila do skrivene mine M18 Claymore, one na kojoj je pisalo "Front to the Enemy".
  
  Prednji kraj je bio usmjeren na Drakea i raznio bi ga čeličnim kugličnim ležajevima zajedno sa Benom i Karin da Komodo nije viknuo upozorenje.
  
  Drake je pao i brzo isključio uređaj. On je ovo prenio Komodu. "Hvala puno, druže. Držite ovo pri ruci i kasnije ćemo ga zabiti u Kovalenkovu guzicu."
  
  
  TRIDESET TREĆE POGLAVLJE
  
  
  Sljedeće planinarenje je bilo kratko i brzo se spuštalo nizbrdo. Drejk i ostali morali su da hodaju u štiklama, naslanjajući se tela unazad da bi ostali uspravni. Drejk je pomislio da bi se svakog trenutka mogao okliznuti i bespomoćno pasti, samo Bog zna kakva strašna sudbina čeka ispod.
  
  Ali samo nekoliko minuta kasnije ugledali su poznati luk. Drake je pripremio svoj svjetleći štap i stao na ulaz. Vodeći računa o snajperistima, brzo je sagnuo glavu i izašao.
  
  "Oh, muda", dahnuo je u sebi. "Postaje sve gore."
  
  "Nemoj mi reći", rekao je Ben. "Nad našim glavama visila je ogromna betonska lopta."
  
  Drake je zurio u njega. "Život nije film, Blakey. Bože, ti si nakaza."
  
  Duboko je udahnuo i odveo ih u treću divovsku pećinu. Zadivljujuće mjesto koje su vidjeli zaustavilo je svakog od njih na putu. Otvorena usta. Ako je Krvavi Kralj mogao izabrati bilo koju tačku na svom dosadašnjem putovanju da postavi zamku, ovo je bila to, pomislio je Drejk nekoliko minuta kasnije, savršena šansa. Ali, na sreću dobrih momaka, ništa ne čeka. Možda je za to postojao dobar razlog...
  
  Čak je i Komodo zjapio od strahopoštovanja i neverice, ali je uspeo da izvuče nekoliko reči. "Onda je to požuda."
  
  Kašljanje i grcanje bili su njegov jedini odgovor.
  
  Staza ispred njih pratila je jednu pravu liniju do izlaznog luka. Prepreka je bila to što je staza s obje strane bila omeđena kratkim postoljima na vrhu sa statuama i visokim postoljima na kojima su bile slike. Svaka statua i svaka slika predstavljale su nekoliko erotskih oblika, u rasponu od iznenađujuće ukusnih do potpuno opscenih. Osim toga, pećinske slike ispunjavale su svaki dostupni centimetar pećinskih zidova, ali ne i primitivne slike koje se obično nalaze u drevnim pećinama - to su bile zadivljujuće slike, lako jednake svakom renesansnom ili modernom umjetniku.
  
  Tema je bila šokantna na drugi način. Slike su prikazivale jednu ogromnu orgiju, sa svakim muškarcem i ženom nacrtanim u strašnim detaljima, čineći svaki požudni grijeh poznat čovjeku... i više.
  
  Sve u svemu, bio je to zapanjujući udarac za čula, udarac koji se nastavio nesmanjeno kako se odvijalo sve više dramatičnih scena koje su zasljepile ljudsko oko i um.
  
  Drake je zamalo pustio krokodilsku suzu za svog starog prijatelja Wellsa. Ovaj stari perverznjak bi ovdje bio u svom elementu. Pogotovo ako je to otkrio s May.
  
  Pomisao na Mej, njegovog najstarijeg živog prijatelja, pomogla mu je da odvrati um od pornografskog senzornog preopterećenja oko njega. Osvrnuo se na grupu.
  
  "Momci. Ljudi, ovo ne može biti sve. Mora da postoji neka vrsta sistema zamki. Držite uši otvorene." Zakašljao se. "I mislim na zamke."
  
  Put je išao dalje. Drejk je sada primetio da vam ni buljenje u zemlju neće pomoći. I tu su se izvijale izuzetno detaljne figure. Ali sve je to nesumnjivo bila crvena haringa.
  
  Drake je duboko udahnuo i zakoračio naprijed. Primijetio je da se sa obje strane staze nalazi ivica od četiri inča na oko stotinu metara.
  
  U isto vreme, Komodo je progovorio. "Vidiš ovo, Drake? Moglo je biti ništa."
  
  "Ili sve ostalo." Drake je pažljivo stavio jednu nogu ispred druge. Ben je išao za korakom iza, zatim nekoliko vojnika, pa Karin, koju je Komodo pomno posmatrao. Drejk je čuo kako veliki, krupni Komodo tiho šapuće izvinjenje Karin zbog drskih slika i nepristojnosti njegovih ljudi koji su gledali, i suspregnuo je osmeh.
  
  U trenutku kada je njegova vodeća noga dotakla tlo na početku podignutih strana, dubok zvuk tutnjave ispunio je zrak. Neposredno ispred njega pod se počeo pomicati.
  
  "Zdravo". Njegov široki jorkširski stil pojavio se u vremenima stresa. "Čekaj momci."
  
  Staza je bila podijeljena na niz širokih horizontalnih kamenih polica. Polako je svaka polica počela da se pomera u stranu, tako da je svako ko stoji na njoj mogao pasti ako ne zakorači na sledeću. Slijed je bio prilično spor, ali Drake je sugerirao da su sada pronašli razlog za Chambersove odvažne smetnje.
  
  "Gazi pažljivo", rekao je. "U parovima. I sklonite misli s prljavštine i idite naprijed, 'osim ako ne želite isprobati ovaj novi sport 'ronjenja u ponor'."
  
  Ben mu se pridružio na prvoj pokretnoj polici. "Tako je teško koncentrirati se", zastenjao je.
  
  "Razmisli o Haydenu", rekao mu je Drake. "Ovo će vam pomoći da prođete."
  
  "Razmišljam o Haydenu." Ben je zatreptao na najbližu statuu, trio isprepletenih glava, ruku i nogu. "To je problem."
  
  "Sa mnom". Drejk je pažljivo zakoračio na drugu policu na izvlačenje, već je procenjivao kretanje treće i četvrte. "Znaš, tako mi je drago što sam sve te sate proveo igrajući Tomb Raider."
  
  "Nikad nisam mislio da ću završiti kao duh u igri", promrmljao je Ben, a onda pomislio na May. Veliki dio japanske obavještajne zajednice uporedio ju je sa likom iz video igrice. "Hej, Matt, ne misliš valjda da zapravo sanjamo? I ovo je sve san?"
  
  Drake je posmatrao kako njegov prijatelj pažljivo kroči na treću policu. "Nikad nisam imao tako živopisan san." Nije morao da klima glavom svojoj okolini da bi izrazio svoju poentu.
  
  Sada, iza njih, druga i treća grupa ljudi započele su svoje mukotrpno putovanje. Drejk je izbrojao dvadeset polica pre nego što je stigao do kraja i, na sreću, skočio na čvrsto tlo. Hvala Bogu da je njegovo trkačko srce moglo da se odmori. Minut je posmatrao izlazni luk, a onda se, zadovoljan što su sami, okrenuo da provjeri kako napreduju ostali.
  
  Taman na vrijeme da vidim jednog od ljudi iz Delte kako skreće pogled sa blistavo ofarbanog plafona-
  
  I propustiti policu na koju se spremao stati. Nestao je u djeliću sekunde, jedini podsjetnik da je ikad bio tamo bio je prestrašeni vrisak koji je uslijedio nakon njegovog pada.
  
  Cijelo društvo je stalo, a zrak se tresao od šoka i straha. Komodo im je svima dao minut, a zatim ih gurnuo naprijed. Svi su znali kako da to prođu. Pali vojnik je bio budala za sebe.
  
  Opet, i ovaj put opreznije, svi su počeli da se kreću. Drejk je na trenutak pomislio da još uvek može da čuje krike vojnika koji zauvek padaju u taj beskrajni ponor, ali je to odbacio kao halucinaciju. Usredsredio se na ljude baš na vreme da vidi kako veliki Komodo pada na sličan način.
  
  Postojao je jedan očajnički trenutak kada je mlatarao rukama, jedan ljutiti krik žaljenja zbog užasnog gubitka koncentracije, a vođa tima Big Delta skliznuo je s ruba police. Drejk je povikao, gotovo spreman da mu priskoči u pomoć, ali nažalost siguran da to neće moći na vreme. Ben je vrištao kao djevojčica-
  
  Ali to je bilo zato što je Karin jednostavno zalupila za velikog čovjeka!
  
  Bez oklijevanja, Karin Blake je ostavila cijeli vrhunski obučeni Delta tim da gleda kako odlazi i strmoglavo pojurila prema Komodu. Bila je ispred njega, pa je njen zamah trebao pomoći da ga baci natrag na betonsku ploču. Ali Komodo je bio krupan čovjek i težak, i Karinin skok u otvor jedva ga je pomjerio.
  
  Ali ga je malo dotakla. I to je bilo dovoljno da pomogne. Komodo je uspeo da se okrene, pošto mu je Karin dala dodatne dve sekunde vremena za emitovanje, i zgrabio ivicu betona prstima poput poroka. Držao se, očajan, nesposoban da se izvuče.
  
  A klizna polica se bolno polako kretala prema svom lijevom obodu, nakon čega je nestala, ponijevši sa sobom vođu Delta tima.
  
  Karin je čvrsto zgrabila Komodov lijevi zglob. Konačno, ostali članovi njegovog tima su reagovali i uhvatili ga za drugu ruku. Uz veliki napor izvukli su ga gore i preko ploče baš kad je nestala u skrivenom prolazu.
  
  Komodo je odmahnuo glavom prema prašnjavom betonu. "Karin", rekao je. "Nikada više neću pogledati drugu ženu."
  
  Plavokosi genijalni bivši student koji je odustao se nasmiješio. "Vi ljudi, sa vašim lutajućim očima, nikada nećete naučiti."
  
  I kroz Drejkovo divljenje došlo je do spoznaje da ovaj treći nivo "pakla", ova soba koja se zove požuda, nije ništa drugo do slika večne patnje čoveka sa lutajućim okom. Kliše é o tome šta da muškarac sjedi u kafiću & # 233; sa svojom ženom ili devojkom, i još jednim parom lepih nogu koji je prošao - gotovo sigurno bi izgledao.
  
  Osim što bi ovdje dolje, da je pogledao, umro.
  
  Neke žene ne bi imale problema s tim, razmišljao je Drake. I sa dobrim razlogom. Ali Karin je spasila Komodo, i sada je par bio izjednačen. Trebalo je još pet minuta uznemirenog čekanja, ali je konačno ostatak tima prošao kroz klizne police.
  
  Svi su napravili pauzu. Svaki muškarac u kompaniji smatrao je da je njihova dužnost da se rukuju s Karin i izraze zahvalnost za njenu hrabrost. Čak i Bena.
  
  Onda je odjeknuo pucanj. Jedan od vojnika Delte pao je na koljena, držeći se za stomak. Odjednom su napadnuti. Pola tuceta ljudi Krvavog Kralja izlilo je iz luka, držeći oružje spremno. Meci su šištali kroz vazduh.
  
  Već na koljenima, Drake i njegova posada pali su na palubu zgrabivši oružje. Čovjek koji je pogođen ostao je na kolenima i dobio je još četiri metka u grudi i glavu. Za manje od dvije sekunde bio je mrtav, još jedna žrtva Krvavog kralja.
  
  Drake je uzeo svoju posuđenu jurišnu pušku M16 i pucao. S njegove desne strane, jedna od statua bila je izrešetana olovom, a krhotine alabastera rasute su u zraku. Drake se sagnuo.
  
  Još jedan metak je zviždukao pored njegove glave.
  
  Cijeli tim je bio miran, miran i sposoban da pažljivo nišani sa svojim puškama na zemlji. Kada su otvorili vatru, to je bio masakr, desetine metaka izrešetale su Kovalenkove ljude koji su bježali i natjerali ih da plešu kao krvave lutke. Jedan čovjek se buldožerom probio, čudom neozlijeđen, sve dok nije sreo Matta Drakea.
  
  Bivši pripadnik SAS-a ga je udario glavom u lice i zadao mu je brzu seriju udaraca nožem u rebra. Posljednji Kovalenkovi ljudi skliznuli su na mjesto gdje su svi zli ljudi završili.
  
  Pakao.
  
  Drejk im je pokazao da prođu, bacivši sa žaljenjem pogled na palog člana Delta tima. Pokupiće njegovo tijelo na povratku.
  
  "Mora da hvatamo kopile."
  
  
  TRIDESET ČETVRTO POGLAVLJE
  
  
  Hayden se suočio sa Edom Boudreauxom i svijet se istopil.
  
  "Drago mi je što ću te ubiti", ponovio je Boudreau riječi koje joj je jednom ranije rekao. "Opet".
  
  "Prošli put si pao, psihopato. Opet ćeš propasti."
  
  Boudreau je spustio pogled na njenu nogu. "Kako ti je kuk?" - Pitao sam.
  
  "Sve bolje". Hayden je stajao na prstima, čekajući munjevit napad. Pokušala je Amerikanca usmjeriti tako da mu je guzica pritisnuta uza zid štale, ali on je bio previše lukav za to.
  
  "Ti si krv." Boudreaux je oponašao kako liže svoj nož. "Bilo je ukusno. Mislim da moja beba želi više."
  
  "Za razliku od tvoje sestre", zarežao je Hayden. "Zaista nije mogla više izdržati."
  
  Boudreau je pojurio prema njoj. Hayden je ovo očekivala i pažljivo je izbjegla, izlažući svoju oštricu udarcu njegovog obraza. "Prva krv", rekla je.
  
  "Preludij". Boudreau je skočio i povukao se, a zatim je zadao nekoliko kratkih udaraca. Hayden im je svima parirao i završio udarcem dlanom u nos. Boudreau je zateturao, a suze su mu navrle na oči.
  
  Hayden je odmah iskoristila prednost i ubola je nožem. Prikovala je Boudreauxa uza zid, a onda se povukla jednim udarcem -
  
  Boudreau je bacio.
  
  Hayden se sagnuo i zabio mu nož u bedro. Povukla se dok je on vrištao, ne mogavši da zaustavi lukavi osmijeh koji joj se pojavio u očima.
  
  "Osjećaš li to, seronjo?"
  
  "Kučko!" Boudreaux je poludio. Ali ovo je bilo ludilo borca, mislioca, iskusnog ratnika. Obarao ju je u leđa udarcem za udarcem, preuzimajući sulude rizike, ali zadržavajući dovoljno snage i brzine da dvaput razmisli o intervenciji. A sada, dok su povlačili, naišli su na druge grupe boraca, i Hayden je izgubila ravnotežu.
  
  Pala je dok se penjala preko koljena palog muškarca, otkotrljala se i ustala, sa nožem.
  
  Boudreau se stopio u gomilu, a osmijeh na njegovom licu se pretvorio u osmeh dok je okusio vlastitu krv i zamahnuo nožem.
  
  "Vidimo se", viknuo je preko buke. "Znam gde živite, gospođice Džej."
  
  Hayden je bacila jednog od ljudi Krvavog kralja s puta, slomivši mu nogu kao grančicu dok je čistila put Boudreauxu. Krajičkom oka vidjela je Mai, koja je nesumnjivo promijenila igru u ovoj bici, kako se nenaoružana bori protiv muškaraca oštrim oružjem, bitka je bila preblizu za pucnjavu i ostavila ih je na gomili pred svojim nogama. Hayden je zurila u mrtve i umiruće koje su se trzale oko nje.
  
  Primijetila je da je čak i Boudreau razmišljao o situaciji kada je pratio Haydenov pogled i vidio legendarnog japanskog agenta u akciji.
  
  May je zurila u Hayden. "Odmah iza tebe."
  
  Hayden je bacio na Boudreaua.
  
  Glavni psiholog Krvavog kralja poletio je kao da mu havajski mungos gazi za petama. Hayden i May su bili u potjeri. Dok je prolazila, Mai je zadala težak udarac još jednom od Kovalenkovih ljudi, čime je spasila život još jednom vojniku.
  
  Iza štale je bilo otvoreno polje, heliodrom sa helikopterom i usko pristanište na kojem je bilo usidreno nekoliko čamaca. Boudreau je jurio pored helikoptera, krećući se prema velikom gliseru, i nije se čak ni zaustavio dok je skočio u njega, prevrćući se kroz zrak. Prije nego što je Hayden uspio proći pokraj helikoptera, veliki čamac je već odletio i počeo da se kreće naprijed.
  
  Maj je počeo da usporava. "Ovo je Baja. Vrlo brzo, a unutra već čekaju tri čovjeka. U poređenju s njima, drugi čamci djeluju mirno." Oči su joj zurile u helikopter. "Sada je ovo ono što nam treba."
  
  Hayden se sagnuo dok je metak projurio pored njih, jedva primjećen. "Možete li to kontrolisati?"
  
  Mai ju je upitala: 'Da li mi stvarno postavljaš to pitanje?' pogledaj prije nego što nagaziš na klizač i uskočiš. Prije nego što je Hayden stigao tamo, Mai je već pokrenula glavni rotor, a Boudreauxov čamac je jurio niz rijeku uz moćnu graju.
  
  "Imajte vjere", rekla je Mai tiho, pokazujući legendarno strpljenje po kojem je bila poznata jer je Hayden frustrirano škrgutala zubima. Minut kasnije auto je bio spreman za let. May je unapredila tim. Saonice su napustile tlo. Metak je pogodio stub pored Haydenove glave.
  
  Povukla se, a zatim se okrenula i vidjela kako posljednji ljudi Krvavog kralja padaju pod vatrom. Jedan od vojnika havajskih specijalnih snaga podigao im je palac dok je helikopter počeo da se spušta i okreće, pripremajući se da progoni čamac. Hayden je odmahnuo rukom.
  
  Samo još jedan ludi dan u njenom životu.
  
  Ali ona je još uvijek bila ovdje. Još preživjela. Jayin stari moto ponovo joj je pao u glavu. Preživi još jedan dan. Samo živi.Čak i u ovakvim trenucima, otac joj je jako nedostajao.
  
  Minut kasnije, helikopter se pokolebao i pojurio u vrelu potjeru. Haydenin trbuh ostao je negdje u logoru, a ona se hvatala za ogradu sve dok je nisu zaboljeli zglobovi. Mai nije promašila.
  
  "Drži pantalone na sebi."
  
  Hayden je pokušala skrenuti misli s vrtoglave vožnje provjeravajući stanje njenog oružja. Njen nož se vratio u držač. Njen jedini preostali pištolj bio je standardni Glock, a ne Caspian koji je favorizirala u posljednje vrijeme. Ali šta je dođavola, pištolj je pištolj, zar ne?
  
  Mai je letjela dovoljno nisko da je sprej udario u vjetrobran. Veliki žuti čamac kretao se duž široke rijeke ispred njih. Hayden je vidio figure kako stoje iza njega i gledaju ih kako se približavaju. Bez sumnje su bili naoružani.
  
  Mai je spustila glavu, a zatim bijesno pogledala Hayden. "Hrabrost i slava."
  
  Hayden je klimnuo glavom. "Do kraja".
  
  May je pogodio tim, šaljući helikopter u bijesan zaron, na kurs sudara do žutog Bayeuxa. Očekivano, ljudi koji su stajali sa strane povukli su se u šoku. Hayden se nagnuo kroz prozor i opalio. Metak je otišao beznadežno daleko.
  
  Mai joj je pružila poluprazan M9. "Natjeraj ih da broje."
  
  Hayden je ponovo pucao. Jedan od Boudreauovih ljudi je uzvratio, metak se odbio od krova helikoptera. Mai je napravila cik-cak krug oko tima, razbijajući Haydenovu glavu o stub podrške. Mai je zatim ponovo zaronila, agresivno, bez kvara. Hayden je ispraznila svoj Glock i vidjela kako je jedan od Boudreauovih ljudi pretjerao u mlazu krvi.
  
  Helikopter je potom pogođen još jednim metkom, nakon čega je uslijedila baraža drugih. Veliki auto predstavljao je veliku metu. Hayden je vidio Boudreaua za volanom čamca, kako čvrsto drži nož u zubima, pucajući na njih iz automatske puške.
  
  "Oh," Mayin vrisak bio je potcenjiv jer se crni dim iznenada izlio iz helikoptera, a zvuk motora se iznenada promijenio iz urlanja u cviljenje. Bez navođenja, helikopter je počeo da se ljulja i trza.
  
  May je trepnula prema Haydenu.
  
  Hayden je pričekao dok nisu bili iznad Boudreauovog čamca i otvorio vrata dok se helikopter spuštao.
  
  Pogledala je u same bjeloočnice Boudreauxa, rekla, "Jebi ovo," i iskočila iz helikoptera koji je padao.
  
  
  TRIDESET PETO POGLAVLJE
  
  
  Haydenov slobodni pad bio je kratkog vijeka. Boudreauxov čamac nije bio daleko, ali usput je udarila čovjeka pogledom prije nego što se srušila na palubu. Vazduh je bučno izlazio iz njenog tela. Boljela ju je stara rana na butini. Videla je zvezde.
  
  Helikopter se spiralno spustio u reku koja se brzo kretala tridesetak stopa ulevo, a zaglušujući zvuk njegove smrti zaglušio je sve koherentne misli i poslao džinovski talas preko pramca čamca.
  
  Talas dovoljno snažan da promijeni sam kurs čamca.
  
  Brod je izgubio brzinu, poslavši sve naprijed, i počeo je popisivati. Zatim se, na kraju svog pokreta naprijed, prevrnuo i spustio trbuhom u bijelu vodu.
  
  Hayden se držao dok se čamac naginjao. Dok je išla pod vodu, snažno je udarila nogom, ciljajući pravo dole, a zatim nogom krenula prema najbližoj obali. Hladna voda joj je zadala glavobolju, ali je malo smirila njene bolne udove. Navala struje navela ju je da shvati koliko je umorna.
  
  Kada je izronila, otkrila je da nije daleko od obale, ali lice u lice s Edom Boudreauxom. I dalje je držao nož među zubima i zarežao kada ju je ugledao.
  
  Iza njega, olupina helikoptera koji se dimi počela je da tone u rijeku. Hayden je vidio kako May juri Boudreauova dva preostala čovjeka prema blatnjavoj obali. Znajući da neće preživjeti borbu na vodi, projurila je pored luđaka i nije stala sve dok nije naletjela na obalu. Gusto blato se širilo oko nje.
  
  Začulo se glasno prskanje pored nje. Boudreaux, bez daha. "Stani. Jebem ti. Bijeg." Teško je disao.
  
  "Shvatio si", zgrabio ga je Hayden i bacio mu gomilu zemlje u lice i popeo se na obalu. Blato se zalijepilo za nju i pokušalo je povući dolje. Ono što je trebalo da bude lako puzanje na suvo tlo dovelo ju je samo nekoliko stopa iznad reke.
  
  Okrenula se i udarila prljavom petom u Boudreauxovo lice. Vidjela je kako mu se nož koji je držao među zubima zarezao duboko u obraze, natjeravši ga da se nasmiješi šire od Jokerovog. Uz vrisak i prskanje krvi i sluzi, on se trbuhom bacio na njene noge, koristeći njen kaiš kao sredstvo da se povuče uz njeno tijelo. Hayden mu je udarila u nezaštićenu glavu, ali njeni udarci nisu imali efekta.
  
  Onda se sjetila svog noža.
  
  Drugom je rukom posegnula ispod sebe, gurajući se, naprežući se, podižući tijelo za inč dok je prljavština gnječila i pokušavala je zadržati.
  
  Prsti su joj se sklopili oko drške. Boudreaux joj je praktički strgao pantalone dok se još jednom trznuo, zaustavivši se ravno na njenim leđima, a njegova glava i usne su se iznenada smjestile tik uz njeno uho.
  
  "Dobar jebeni pokušaj." Osjetila je kako krv curi s njegovog lica na njen obraz. "Osetićeš to. To se dešava lepo i sporo."
  
  Punom težinom stavio je na njeno cijelo tijelo, gurajući je dublje u blato. Jednom rukom joj je zario lice u šljam, zaustavljajući joj disanje. Hayden se očajnički borila, udarajući i kotrljajući se što je bolje mogla. Svaki put kada bi podigla pogled, lica prekrivenog ljepljivim blatom, vidjela je May ispred sebe kako se sama bori sa dvojicom Boudreauovih pristaša.
  
  Jedan je pao u tri sekunde dok su držali Haydenovo lice. Drugi se povukao, produžavajući agoniju. U vrijeme kada se Haydenovo lice po četvrti put podiglo u zrak, May ga je konačno satjerala u ćošak i spremala se da mu slomi leđa o oboreno drvo.
  
  Haydenova preostala snaga bila je skoro iscrpljena.
  
  Boudreauov nož je probio kožu oko njenog trećeg rebra. Mučno sporim i odmjerenim potiskom, oštrica je počela kliziti dublje. Hayden se podigla i šutirala, ali nije uspjela da odbaci svog napadača.
  
  "Nigdje otići." Boudreauxov zao šapat joj je prodro u glavu.
  
  I bio je u pravu, Hayden je odjednom shvatio. Morala je prestati da se bori i dozvoli da se to dogodi. Samo lezi tamo. Dajte sebi vremena-
  
  Oštrica je zaronila dublje, čelik je strugao o kosti. Boudreauxov cerek bio je zov Grim Reaper-a, zov demona koji joj se ruga.
  
  Nož ispod njenog tijela se oslobodio uz teški šmrctajući zvuk. Jednim pokretom okrenula je mač u ruci i snažno ga zabila iza leđa u Boudreauxova rebra.
  
  Psiholog je zateturao unatrag vrišteći, a drška noža mu je virila iz grudi. Čak ni tada, Hayden se nije mogao pomaknuti. Bila je preduboko utisnuta u blato, cijelo tijelo joj je povučeno. Nije mogla ni drugu ruku pomjeriti.
  
  Boudreau je piskao i gušio se njome. Tada je osjetila kako vade veliki nož. Tako je to bilo tada. Sad bi je ubio. Jedan jak udarac u potiljak ili kičmu. Boudreau ju je tukao.
  
  Hayden je širom otvorila oči, odlučna da vidi sunčevu svjetlost posljednji put. Mislila je na Bena i mislila je: Sudi me po tome kako sam živjela, a ne po tome kako sam umrla.
  
  Opet.
  
  Tada je, ogromna i zastrašujuća poput lava u napadu, utrčala Mai Kitano. Otprilike tri metra udaljena od Haydena, odgurnula se od tla, stavljajući svaku uncu zamaha u leteći udarac. Sekundu kasnije, sva ta sila slomila je Boudreauxov gornji dio torza, lomeći kosti i organe, šaljući rascjepkane zube i prskanje krvi u širokom luku.
  
  Teg je podignut sa Haydenovih leđa.
  
  Neko ju je izvukao iz blata sa očiglednom lakoćom. Neko ju je odneo, pažljivo položio na travnatu obalu i sagnuo se nad njom.
  
  Taj neko je bio Mai Kitano. "Opusti se", rekla je lako. "On je mrtav. Osvojili smo".
  
  Hayden se nije mogao pomaknuti ni govoriti. Samo je gledala u plavo nebo, drveće koje se ljuljalo i Mayino nasmijano lice.
  
  I nakon nekog vremena, rekla je: "Podsjeti me da te nikada ne ljutim. Zaista, ako nisi najbolji koji je ikada bio, ja..." Njene misli su i dalje bile uglavnom s Benom, pa je na kraju rekla ono što bi on mogao reći. "Pokazaću svoje dupe u Asdi."
  
  
  TRIDESET ŠESTO POGLAVLJE
  
  
  Krvavi kralj je gurnuo svoj narod do njihovih apsolutnih granica.
  
  Činjenica da su njihovi progonitelji skoro zatvorili jaz ga je razbjesnila. Previše ljudi ga je usporavalo. Bio je to njihov uskogrudni vodič, koji se petljao oko sitnica kada su mogli napredovati. Broj ljudi koji su umrli tražeći ovu nagradu nije bio bitan. Krvavi Kralj je tražio i očekivao njihovu žrtvu. Očekivao je da svi legnu i umru za njega. Njihove porodice bi bile zbrinute. Ili barem ne bi bili mučeni.
  
  Sve je bila nagrada.
  
  Njegov vodič, čovjek po imenu Tomas, promrmljao je nešto o tome da je to nivo koji je neki drugi idiot po imenu Hawksworth nazvao zavist. Bila je to četvrta odaja, Krvavi Kralj je kiptio od ljutnje. Samo četvrti. Standardna legenda govorila je o sedam nivoa pakla. Mogu li zaista biti još tri nakon ovoga?
  
  A kako je Hawksworth znao? Pisar i kuvar su se okrenuli i pobegli, a jaja su im se smanjila na veličinu kikirikija kada su ugledali sistem zamki nakon petog nivoa. Dmitrij Kovalenko, mislio je, naravno da neće.
  
  "Šta čekaš?" - zarežao je na Tomasa. "Preselit ćemo se. Sad."
  
  "Nisam baš shvatio sistem zamki, gospodine", počeo je da govori Tomas.
  
  "Dovraga sa sistemom zamki. Pošaljite ljude unutra. Oni će to brže pronaći." Krvavi kralj je zabavljeno stisnuo usne dok je proučavao sobu.
  
  Za razliku od prethodne tri, ova odaja se spuštala do centralnog plitkog udubljenja koje je izgledalo kao da je uklesano u samu stenu. Nekoliko debelih metalnih nosača virilo je iz tvrdog poda, gotovo kao stepenice. Kako smo napredovali, zidovi komore su se sužavali sve dok nakon bazena nisu ponovo počeli da se šire.
  
  Bazen je izgledao kao "tačka gušenja".
  
  Zavist?" pomislio je prokleti kralj. Kako se takav grijeh prenio u stvarni život, u ovaj podzemni svijet gdje senke mogu ne samo zaštititi, već i ubiti? Gledao je kako Tomas izdaje naređenje za napredovanje. U početku je sve išlo dobro. Krvavi kralj se osvrnuo odakle su došli kada je začuo udaljene zvukove pucnjave. Drake i njegova mala vojska neka su prokleti. Kada izađe odavde, lično će se pobrinuti da krvava osveta postigne svoj brutalni cilj.
  
  Pucnjava ga je oživjela. "Pokret!" - vikao je, baš u trenutku kada je vođa stao na neku skrivenu tačku pritiska. Začuo se tresak poput kamena koji pada, šum zraka, i odjednom je glava vođe udarila o kameni pod prije nego što se otkotrljala niz strmu padinu poput fudbalske lopte. Bezglavo tijelo se srušilo u krvavu gomilu.
  
  Čak je i Krvavi kralj zurio. Ali nije osećao strah. Želio je samo da vidi šta je uzrokovalo takvu povredu njegovom čelnom čovjeku. Thomas je vrisnuo pored njega. Krvavi Kralj ga je gurnuo naprijed, prateći ga u stopu, uživajući u strahu tog čovjeka. Konačno, pored tijela koje se trzalo, stao je.
  
  Okružen uplašenim ljudima, Krvavi Kralj je proučavao drevni mehanizam. Žica tanka kao žilet bila je razvučena u visini glave između dva metalna stupa koji su morali biti držani na mjestu nekom vrstom uređaja za zatezanje. Kada je njegov čovjek povukao okidač, motke su se oslobodile i žica se okrenula s njima, odsjekavši njegovu čovjeku glavu na vratu.
  
  Sjajno. Divno sredstvo odvraćanja, pomislio je i zapitao se da li bi mogao da koristi takav uređaj u prostorijama za poslugu u svom novom domu.
  
  "Šta čekaš?" vikao je na preostale ljude. "Pokret!"
  
  Tri čovjeka su skočila naprijed, a još desetak ih je slijedilo. Krvavi kralj je smatrao da je razumno ostaviti još pola tuceta za sobom u slučaju da ga Drejk brzo prestigne.
  
  "Sada brzo", rekao je. "Ako hodamo brže, brže ćemo stići tamo, zar ne?"
  
  Njegovi ljudi su pobjegli, zaključivši da zapravo nemaju izbora i da su male šanse da je njihov poremećeni šef bio u pravu. Pokrenula se još jedna zamka, a druga glava se otkotrljala niz padinu. Tijelo je palo i čovjek iza njega se spotaknuo o njega, smatrajući da je sretnik jer je još jedna zategnuta žica presjekla zrak direktno iznad njegove glave.
  
  Kada je druga grupa počela da se spušta, Krvavi kralj im se pridružio. Postavljene su nove zamke. Počelo je da pada još glava i skalpova. Zatim se začuo glasan prasak koji je odjeknuo cijelom pećinom. Na obje strane suženog prolaza pojavila su se ogledala, postavljena tako da se u njima ogledala osoba ispred.
  
  U isto vrijeme začuo se šum vode koja juri, a bazen u podnožju padine počeo se puniti.
  
  Samo ova voda nije bila samo voda. Ne sudeći po načinu na koji se puši.
  
  Thomas je vrisnuo dok su trčali prema njima. "Hrani ga kiselo jezero. To je kada se plin sumpor dioksid otapa u vodi i formira sumpornu kiselinu. Ovo definitivno ne želiš da diraš!"
  
  "Nemoj stati", zaurlao je Krvavi Kralj kada je vidio da ljudi počinju usporavati. "Koristite metalne motke, idioti."
  
  Cijeli tim sjurio se niz padinu u gomili. S lijeve i desne strane otvarale su se nasumične zamke uz zvuk sličan pucanju luka. Bezglava tijela su padala, a glave su se kotrljale poput odbačenih ananasa među ljudima, neki od njih su se spotaknuli, drugi su ih slučajno udarili nogama. Krvavi kralj je rano primijetio da ima previše ljudi za broj motki, i shvatio je da će mentalitet čopora navesti manje pametne među njima da skaču bez razmišljanja.
  
  Zaslužili bi svoju sudbinu. Uvek je bilo bolje da idiot umre.
  
  Krvavi kralj je usporio i zadržao Tomasa. Nekoliko drugih muškaraca je također usporilo, potvrđujući uvjerenje Krvavog kralja da će preživjeti samo najpametniji i najbolji. Vođa čopora je skočio na prvi metalni stub, a zatim je počeo skakati s motke na motku preko vode koja naviru. U početku je malo napredovao, ali onda mu je otrovni talas udario u noge. Tamo gdje je kisela voda dodirnula, njegova odjeća i koža su izgorjeli.
  
  Kada su mu stopala dodirnula sljedeću stub, bol ga je natjerao da se udvostruči i pao je, prskajući pravo u prepun bazen. Bijesni, mučni krici odjeknuli su dvoranom.
  
  Drugi muškarac je pao sa pulta i pao unutra. Treći muškarac se zaustavio na ivici bazena, sa zakašnjenjem shvativši da nema čiste tezge na koju bi mogao skočiti, i gurnut je unutra dok mu je drugi čovjek naslijepo udario u leđa.
  
  Ogledala su odražavala osobu ispred. Da li biste zavidjeli muškarcu ispred sebe?
  
  Krvavi kralj je vidio svrhu ogledala i uništenje zamke. "Pogledaj dole!" Tomas je istovremeno viknuo. "Gledaj u svoja stopala, a ne u osobu ispred. Ova jednostavna vježba će vam pomoći da sigurno pređete preko postova."
  
  Krvavi kralj se zaustavio na rubu novoformiranog jezera. Sudeći po tome što se voda još diže, vidio je da će se vrhovi oslonaca uskoro naći pod uzavrelom površinom. Gurnuo je čovjeka ispred sebe i povukao Tomasa sa sobom. Zamka je otišla van dometa, toliko blizu da je osetio vetar dok mu je metalni stub proleteo pored ramena.
  
  Izađite na motke i brzo zaplešite slučajnim redoslijedom. Nastala je kratka pauza dok je voda pljusnula ispred. Drugi stub, a čovek ispred njega se spotaknuo. Vrištajući, činio je čuda, uspevajući da zaustavi svoj pad sletenjem na drugi stub. Voda sa kiselinom prskala je oko njega, ali ga nije dotakla.
  
  ćao.
  
  Krvavi kralj je vidio svoju šansu. Bez razmišljanja i zaustavljanja, stao je na ležeće tijelo čovjeka, koristeći ga kao most za prelazak i dolazak do sigurnosti daleke obale. Njegova težina gurnula je čovjeka još niže, gurnuvši mu grudi u kiselinu.
  
  Sljedeće sekunde izgubio se u vrtlogu.
  
  Krvavi kralj je zurio za njim. "Budala".
  
  Thomas je sletio pored njega. Više ljudi spretno je skočilo između metalnih stubova na sigurno. Krvavi Kralj je pogledao ispred sebe u lučni izlaz.
  
  "I tako do petog nivoa", samodopadno je rekao. "Gdje ću imitirati ovog crva, Cook. I gdje, konačno", zarežao je. "Uništiću Matta Drakea."
  
  
  TRIDESET SEDMO POGLAVLJE
  
  
  Veliko ostrvo Havaji je nazvano ovako kako bi se izbjegla zabuna. Njegovo pravo ime je Havaji, ili ostrvo Havaji, i najveće je ostrvo u Sjedinjenim Državama. U njemu se nalazi jedan od najpoznatijih vulkana na svijetu, Kilauea, planina koja kontinuirano eruptira od 1983. godine.
  
  Danas su na nižim padinama sestrinskog vulkana Mauna Loe, Mano Kinimaka i Alicia Miles, zajedno sa timom američkih marinaca, počeli da protjeruju parazita koji se ukorijenio u glavama stanovnika ostrva.
  
  Probili su spoljni perimetar, ubili desetine ljudi Krvavog kralja i provalili u veliki aneks baš kada su stražari oslobodili sve taoce. U istom trenutku začula se promukla graja automobila koji su ubrzavali iza zgrade. Alicia i Kinimaka nisu gubile vrijeme trčeći okolo.
  
  Alicia je zbunjeno zastala. "Prokletstvo, šupci bježe." Četiri ATV-a su odjurila, poskakujući na njihovim ogromnim gumama.
  
  Kinimaka je podigao pušku i nanišanio. "Ne zadugo." On je pucao. Alicia je gledala kako posljednja osoba pada i ATV se brzo zaustavlja.
  
  "Vau, veliki dečko, nije loše za policajca. Hajdemo."
  
  "Ja sam iz CIA-e." Kinimaka je uvijek hvatala mamac, na Alicino oduševljenje.
  
  "Jedine troslovne skraćenice koje su bitne su britanske. Zapamtite ovo".
  
  Kinimaka je nešto promrmljala kada je Alicia prišla ATV-u. I dalje je radio. Istovremeno, oboje su pokušali da zauzmu prednje sedište. Alicia je odmahnula glavom i pokazala na leđa.
  
  "Više volim da moji ljudi iza mene, druže, ako nisu dolje."
  
  Alicia je upalila motor i krenula. ATV je bio velika ružna zvijer, ali se kretao glatko i udobno poskakivao preko neravnina. Krupni Havajac je obavio ruke oko njenog struka kako bi je zadržao, nije mu bilo potrebno. Ondje je sjedio olovke. Alicia se nacerila i ništa nije rekla.
  
  Ljudi koji su bježali ispred shvatili su da ih juri. Stanari u dvojici od njih su se okrenuli i pucali. Alicia se namrštila, znajući da je potpuno nemoguće bilo šta pogoditi na ovaj način. Amateri, pomislila je. Uvijek se osjećam kao da se borim sa amaterima.Posljednja prava bitka koju je vodila bila je protiv Drakea u uporištu Abela Freya. Čak je i tada čovjek bio zarđao, sputan zamkama sedam godina učtivosti.
  
  Sada možda ima drugačiju perspektivu.
  
  Alicia je vozila pametno, a ne brzo. Za kratko vrijeme dovela je njihov ATV na prihvatljivu udaljenost snimanja. Kinimaka joj je viknula na uho. "Pucaću!"
  
  Stisnuo je udarac. Drugi plaćenik je vrisnuo i silovito odbio u zemlju. "To je dva od dva", uzviknula je Alicia. "Još jedan i dobićeš blo..."
  
  Njihov ATV se zabio u skriveno brdo i ludo skrenuo ulijevo. Na trenutak su se našli na dva točka, prevrćući se, ali je vozilo uspjelo održati ravnotežu i pasti na tlo. Alicia nije gubila vrijeme otvarajući gas za poletanje.
  
  Kinimaka je vidjela jarak prije nje. "Sranje!" Povikao je "Sačekaj!"
  
  Alicia je mogla samo da poveća brzinu jer se široki, duboki jarak brzo približavao. ATV je preletio ponor, vrteći točkove i urlajući motorom, i sleteo na drugu stranu, pokušavajući da ostane na mestu. Alicia je udarila glavom o mekanu šipku. Kinimaka ju je tako čvrsto držao da im nije dozvolio da se okrenu, a kad se prašina slegla, shvatili su da su se odjednom našli među neprijateljima.
  
  Pored njih, crni ATV se okretao u blatu, nezgodno sleteo i sada se borio da se ispravi. Kinimaka je bez oklevanja skočio, potrčao pravo na vozača i izbacio njega i njegovog suvozača iz automobila u uzburkano blato.
  
  Alicia je obrisala prašinu s očiju. ATV sa jedinim putnikom ubrzao je ispred nje, ali je još uvijek bio u dometu. Uzela je pušku, naciljala i opalila, a zatim, bez potrebe da proverava, pomerila nišan tamo gde se njen havajski partner mučio u blatu.
  
  Kinimaka je jednu osobu vukao kroz blato. "Ovo je moj dom!" Alicia ga je čula kako reži prije nego što se izvrnuo i slomio ruku svom protivniku. Dok je drugi muškarac nasrnuo na njega, Alicia se nasmijala i spustila pušku. Kinimaki nije trebala njena pomoć. Drugi muškarac se odbio od njega kao što se upute odbijaju od četverogodišnjeg djeteta, bez efekta. Čovek je pao na zemlju i Kinimaka ga je dokrajčio udarcem u lice.
  
  Alicia mu klimnu glavom. "Hajde da završimo sa ovim."
  
  Posljednji ATV je teško napredovao. Mora da je njegov vozač povređen tokom svih tih skokova. Alicia je brzo počela da se osvaja, sada pomalo razočarana lakoćom s kojom su ponovo zauzeli ranč. Ali barem su spasili sve taoce.
  
  Ako je nešto znala o Krvavom Kralju, to je činjenica da su ovi ljudi ovdje, ti takozvani plaćenici, bili talog njegovog tima, poslani ovdje da ometaju i ometaju vlasti. Zavadi pa vladaj.
  
  Usporila je dok se približavala posljednjem ATV-u. Bez pauze, ne držeći ni stub upravljača, ispalila je dva metka i dvojica muškaraca su pala.
  
  Bitka koja je jedva počela bila je završena. Alicia je na trenutak gledala u daljinu. Ako sve bude po planu, ako May i Hayden, Drake i ostali prežive svoje dijelove bitke, onda bi sljedeća bitka mogla biti njena najteža i posljednja.
  
  Zato što bi to bilo protiv Mai Kitana. I ona će morati reći Drakeu da je May ubila Wellsa.
  
  Cool.
  
  Kinimaka ju je potapšala po ramenu. "Vrijeme je da se vratimo."
  
  "Ah, opusti djevojku", promrmljala je. "Mi smo na Havajima. Pusti me da gledam zalazak sunca."
  
  
  TRIDESET OSMO POGLAVLJE
  
  
  "Dakle, ovako izgleda zavist?"
  
  Drake i njegov tim ušli su u četvrtu komoru, poduzimajući sve mjere opreza. Čak i tada, trebalo je nekoliko trenutaka da u potpunosti shvate prizor koji se nalazio pred njima. Tela bez glava ležala su posvuda. Krv je bila prskana po podu i još uvijek je na nekim mjestima tekla gusto. Same glave bile su razbacane po podu kao odbačene dječje igračke.
  
  Opružne zamke stajale su sa obe strane uskog prolaza. Drejk je bacio pogled na žicu tanku kao žilet i pogodio šta se dogodilo. Komodo je zviždao, ne vjerujući svojim ušima.
  
  "U jednom trenutku ove zamke bi mogle da se aktiviraju", rekao je Ben. "Moramo se pomaknuti."
  
  Karin je ispustila zvuk gađenja.
  
  "Moramo se kretati brzo i biti u toku sa stvarima", rekao je Drake. "Ne čekaj".
  
  Sada je iza zamki ugledao široki bazen pun vode koja je žuborila i pjenila se. Voda je prskala i svjetlucala uz rubove bazena.
  
  "Ovo bi mogao biti problem. Vidite li metalne stubove?"
  
  "Kladim se da su ih ljudi Krvavog kralja koristili kao odskočne daske", reče Ben misteriozno. "Sve što treba da uradimo je da sačekamo da se voda povuče."
  
  "Zašto jednostavno ne prođemo kroz njih." Čak i dok je Komodo izgovorio ove reči, na njegovom licu se videla sumnja.
  
  "Ovaj bazen se mogao hraniti iz nekog kiselog jezera ili bunara", objasnila je Karin. "Gasovi mogu pretvoriti vodu u sumpornu kiselinu u vulkanu ili blizu njega. Čak i davno nestala."
  
  "Zar kiselina ne bi korodirala metalne stubove?" Drake je pokazao.
  
  Ben je klimnuo glavom. "Definitivno".
  
  Nekoliko minuta su posmatrali vodu koja juri. Dok su gledali, začuo se zlokobni škljocaj. Drake je brzo podigao pištolj. Šest preživjelih boraca Delte ponovilo je njegove akcije djelić sekunde kasnije.
  
  Ništa se nije pomerilo.
  
  Onda se ponovo začuo zvuk. Jak klik. Zvuk kabla garažnih vrata koji prolazi duž metalnih šina. Samo što to nisu bila garažna vrata.
  
  Polako, dok je Drejk posmatrao, jedna od zamki je počela da se vraća u zid. Privremeno odlaganje? Ali takva tehnologija nije bila dostupna drevnim rasama. Ili je ovaj tok misli bio sličan ludilu osobe koja je izjavila da ne postoji drugi inteligentni život u svemiru?
  
  Kakva arogancija.
  
  Ko je znao koje su civilizacije postojale prije nego što su napravljeni zapisi? Drake sada nije trebao oklijevati. Vreme je za akciju.
  
  "Voda se povlači", rekao je. "Ben. Ima li iznenađenja?"
  
  Ben je pregledao njegove bilješke i Karin ih je, nadamo se, ponovila u svom umu. "Hawksworth ne govori mnogo." Ben je šuškao nekim papirima. "Možda je jadnik bio u šoku. Zapamtite, tada nisu mogli očekivati ovako nešto."
  
  "Onda nivo pet mora da je prava sranje", rekao je Komodo promuklo. "Jer se nakon ovoga Cook vratio."
  
  Ben je stisnuo usne. "Hawksworth kaže da ga je ono što je Kuk vidio nakon petog nivoa natjeralo da se vrati. Ne sama soba."
  
  "Da, najverovatnije nivo šest i sedam", tiho je rekao jedan od vojnika Delte.
  
  "Ne zaboravi na ogledala." Karin je pokazala na njih. "Oni pokazuju naprijed, očigledno na osobu ispred. Najvjerovatnije je ovo upozorenje."
  
  "To je kao da držimo korak sa Jonesesima." Drake je klimnuo glavom. "Razumljeno. Dakle, u duhu Dinorocka i Dejvida Koverdejla posebno, postaviću uvodno pitanje koje sam uvek čuo da ga postavlja na svakom koncertu na koji sam išla. Da li si spreman?"
  
  Drake je predvodio. Ostatak ekipe je pao u red kao što su i navikli. Ulaskom u središnju traku, Drake nije očekivao nikakve poteškoće sa zamkama i nije naletio ni na koga, iako je zaradio nekoliko potrošenih bodova pritiska. Dok su stigli do ivice bazena, voda je brzo oticala.
  
  "Stapovi izgledaju dobro", rekao je. "Čuvaj leđa. I ne gledaj dole. Ima nekih gadnih stvari koje plutaju okolo."
  
  Drake je bio prvi, oprezan i precizan. Cijela ekipa ih je lako prešla u roku od nekoliko minuta i krenula prema izlaznom luku.
  
  "Bilo je lijepo od Krvavog Kralja što nam je postavio sve zamke." Ben se lagano nasmijao.
  
  "Sada ne možemo biti daleko iza kopile." Drake je osjetio kako mu se ruke stisnu u šake i kako mu glava juri u perspektivi da se nađe licem u lice s najstrašnijim kriminalnom figurom u novijoj historiji.
  
  
  * * *
  
  
  Sljedeći luk otvarao se u ogromnu pećinu. Najbliža staza vodila je niz padinu, a zatim širokim putem ispod visokog kamenjara.
  
  Ali postojala je ozbiljna prepreka koja im je potpuno blokirala put.
  
  Drakeove oči su se raširile. "Krvavi pakao."
  
  Nikada nije ni sanjao ovako nešto. Blokada je zapravo bila ogromna figura isklesana u živoj stijeni. Ležao je u miru, naslonjen leđima na lijevi zid, a ogroman trbuh mu je virio preko puta. Skulpture hrane ležale su u gomili na njegovom stomaku, a takođe su bile razbacane po nogama i nagomilane na stazi.
  
  U podnožju skulpture ležala je zlokobna figura. Mrtvo ljudsko tijelo. Činilo se da je torzo iskrivljen kao u ekstremnoj agoniji.
  
  "Ovo je proždrljivost", rekao je Ben zadivljeno. "Demon povezan s proždrljivošću je Belzebub."
  
  Drakeovo oko se trzlo. "Misliš kao u Belzebubu iz Boemske rapsodije?"
  
  Ben je uzdahnuo. "Nije sve u rock 'n' rollu, Matt. Mislim na demona Belzebuba. Desna ruka Sotone."
  
  "Čuo sam da je Sotonina desna ruka preopterećena." Drake je zurio u ogromnu prepreku. "I dok poštujem tvoj mozak, Blakey, prestani da pričaš gluposti. Naravno, sve ima veze sa rokenrolom."
  
  Karin je pustila svoju dugu plavu kosu, a zatim je počela još čvršće vezivati. Nekoliko vojnika Delte ju je posmatralo, uključujući Komoda. Napomenula je da je Hawksworth u svojim bilješkama naveo neke zanimljive detalje o ovoj pećini. Dok je govorila, Drejk je dozvolio svojim očima da lutaju po sobi.
  
  Iza ogromne figure, sada je primetio odsustvo izlaznog luka. Umjesto toga, široka izbočina protezala se duž stražnjeg zida, savijajući se prema visokom stropu sve dok nije završila na visokom stjenovitom platou. Kada je Drejk pogledao preko platoa, video je nešto što je izgledalo kao balkon na drugom kraju, skoro kao osmatračnica koja gleda na... poslednja dva nivoa?
  
  Drakeove misli su prekinute kada je odjeknuo pucanj. Metak im je rikošetirao iznad glava. Drejk je pao na pod, ali tada je Komodo nečujno pokazao prema istom stenovitom platou koji je upravo pregledao i ugledao preko desetak figura kako trče prema njemu sa krivudave platforme.
  
  Kovalenkovi ljudi.
  
  šta je to značilo...
  
  "Pronađi način da prođeš pored tog gada", prosiktao je Drejk Benu, kimnuvši glavom prema teškoj skulpturi koja im je blokirala put napred, a zatim je skrenuo punu pažnju na kameni izdanak.
  
  Glas sa jakim akcentom je odjeknuo, arogantan i arogantan. "Matt Drake! Moj novi neprijatelj! Znači opet pokušavaš da me zaustaviš, ha? Ja! Zar vi ljudi nikad ništa ne naučite?"
  
  "Šta pokušavaš da postigneš, Kovalenko? Šta sve ovo znači?"
  
  "Šta sve ovo znači? Radi se o doživotnoj potrazi. O činjenici da sam prebio Cooka. O tome kako sam učio i trenirao ubijajući čovjeka svaki dan dvadeset godina. Nisam kao drugi muškarci. Prebolio sam to prije nego što sam zaradio svoju prvu milijardu."
  
  "Već si pobedio Cooka", rekao je Drake mirno. "Zašto se ne vratiš ovamo? Razgovaraćemo ti i ja."
  
  "Hoćeš da me ubiješ? Ne bih drugačije. Čak i moji ljudi žele da me ubiju."
  
  "To je vjerovatno zato što ste veliki stručnjak."
  
  Kovalenko se namrštio, ali ga je njegova samozadovoljna tirada toliko zanela da uvreda nije ni prihvaćena kako treba. "Ubio bih hiljade da bih postigao svoje ciljeve. Možda sam to već uradio. Ko se trudi da broji? Ali zapamti ovo, Drake, i zapamti to dobro. Vi i vaši prijatelji bit ćete dio ove statistike. Izbrisaću tvoja sećanja sa lica Zemlje."
  
  "Prestani da budeš tako melodramatičan", viknuo je Drejk. "Dođi ovamo i dokaži da imaš set, starče." Vidio je Karin i Bena u blizini kako se pažljivo savjetuju, a oboje su sada počeli energično klimati glavom kada im je nešto sinulo.
  
  "Nemojte misliti da ću tako lako umrijeti, čak i ako se slučajno sretnemo. Odrastao sam na najtežim ulicama najtežeg grada u majci Rusiji. I slobodno sam šetao kroz njih. Oni su pripadali meni. Britanci i Amerikanci ne znaju ništa o pravoj borbi." Čovjek strogog izgleda pljunuo je na tlo.
  
  Drakeove oči su bile smrtonosne. "Oh, iskreno se nadam da nećeš lako umrijeti."
  
  "Vidimo se uskoro, Britance. Gledaću te kako goriš dok tražim svoje blago." Videću te kako vrištiš dok uzmem još jednu tvoju ženu. Gledaću te kako truneš dok postanem bog."
  
  "Za boga miloga". Komodo je umoran od slušanja divljanja tiranina. Ispalio je rafal prema kamenoj platformi, bacivši ljude Krvavog kralja u paniku. Čak i sada, Drejk je video, devet od deset muškaraca i dalje mu pritrčava u pomoć.
  
  Odmah su se začuli povratni pucnji. Meci su fijukali s obližnjih kamenih zidova.
  
  Ben je viknuo: "Sve što treba da uradimo je da se popnemo preko debelog tipa. Nije preteško..."
  
  Drejk je osetio da se ali približava. Podigao je obrvu kada mu je komad kamena pao na rame.
  
  "Ali", ubacila se Karin, a njena sličnost s Benom postajala je očiglednija što je Drejk duže provodio vreme s njom. "Kvaka je u hrani. Neki od njih su prazni. I napunjen nekom vrstom gasa."
  
  "Pretpostavljam da to nije gas za smeh." Drake je pogledao bezobličan leš.
  
  Komodo je ispalio konzervativan rafal da zadrži ljude Krvavog kralja na udaljenosti. "Ako je to slučaj, onda je to stvarno, stvarno dobra stvar."
  
  "Spremni puderi", rekla je Karin. "Otpušta se kada se povuku okidači. Možda slični onima koji su ubili većinu arheologa koji su otkrili Tutankamonovu grobnicu. Znaš za navodno prokletstvo, zar ne? Pa, većina ljudi vjeruje da su određeni napitci ili plinovi koje su nam drevni egipatski svećenici ostavili u grobnici bili namijenjeni isključivo uništavanju pljačkaša grobova."
  
  "Koji je najsigurniji način?" upita Drake.
  
  "Ne znamo, ali ako trčimo brzo, jedan po jedan, ako neko iza sebe pusti malo praha, to mora biti mala količina koja će brzo ispariti. Zamka je ovdje prvenstveno da bi osujetila svakoga ko se popne na skulpturu &# 184; , nemoj preboljeti."
  
  "Prema Hawksworthu", rekla je Karin uz tesan osmijeh.
  
  Drake je procijenio situaciju. Ovo je za njega izgledalo kao prekretnica. Ako je gore bio balkon za posmatranje, onda su morali biti blizu kraja. Zamišljao je da će odatle biti direktan put do šeste i sedme komore, a potom i do legendarnog "blaga". Odvojio je trenutak da odmjeri tim.
  
  "Tamo idemo sa ovim", rekao je. "Sve ili ništa. Tamo gore," ljutito je mahnuo šakom prema Kovalenku, "slijep čovjek ispaljuje metke u svijet. I, Ben, za tvoju informaciju, ovo je pravi Dinoroc. Ali tu idemo sa ovim. Sve ili ništa. Jeste li spremni za ovo?"
  
  Dočekao ga je zaglušujući urlik.
  
  Matt Drake je krenuo u bijeg, odvodeći svoje ljude na niže nivoe pakla u završnoj fazi vlastite potrage da osveti ženu koju je volio i oslobodi svijet najzlobnijeg čovjeka kojeg je ikada poznavao.
  
  Vreme je da se razveselimo.
  
  
  TRIDESET DEVETO POGLAVLJE
  
  
  Drejk je skočio na džinovsku skulpturu, pokušavajući da ostane na nogama i hvatajući izrezbarenu hranu da se podigne. Skulptura je bila hladna, gruba i strana pod njegovim prstima, kao da dodiruje vanzemaljsko jaje. Zadržao je dah dok je vukao svom snagom da zadrži ravnotežu, ali voće, hrskavi kruh i svinjski guzak su izdržali.
  
  Ispod njega i s desne strane ležalo je tijelo čovjeka koji nije bio te sreće.
  
  Meci su zviždali oko njega. Komodo i još jedan član Delta tima obezbedili su pokrivanje vatre.
  
  Ne gubeći ni sekunde, Drake je preskočio glavni dio oblikovane figure i sišao s druge strane. Kada su mu stopala dotakla kameni pod, okrenuo se i podigao palac sledećoj osobi u redu.
  
  A onda je i on otvorio vatru, ubivši jednog od ljudi Krvavog kralja prvim hicem. Čovek se otkotrljao sa litice i sleteo pored tela svog sada mrtvog druga uz strašno škripanje.
  
  Druga osoba u redu je to uradila.
  
  Ben je bio sljedeći.
  
  
  * * *
  
  
  Pet minuta kasnije, ceo tim je bio bezbedno sakriven u senci Proždrljivosti. Samo jedan komad hrane je smrvljen. Drejk je posmatrao kako se oblak praha diže u vazduh, spiralno poput tela smrtonosne, začarane zmije, ali nakon nekoliko sekundi je ispario, a da nije ni dotakao čizme zločinca koji je bežao.
  
  "Ledge."
  
  Drake je dvaput pokazao put do kratke strmine koja je činila početak platforme. Sa ove tačke gledišta vidjeli su je kako se graciozno zavija uz zid prije nego što je izronila na kameni plato.
  
  Ljudi Krvavog kralja su se povukli. Bila je to trka s vremenom.
  
  Prsnu uvis, jedan fajl. Izbočina je bila dovoljno široka da oprosti nekoliko grešaka. Drejk je pucao dok je trčao, ubivši još jednog Kovalenkovog čoveka dok su nestajali ispod luka sledećeg izlaza. Kada su stigli do vrha ivice i ugledali ogromno prostranstvo kamenjara, Drejk je ugledao još nešto što leži u zasedi.
  
  "Granata!"
  
  U punoj brzini, bacio se glavom na pod, koristeći svoj zamah da izvrne tijelo dok je klizilo po glatkom kamenu, i bacio granatu u stranu.
  
  Pao je sa platoa i eksplodirao nekoliko sekundi kasnije. Eksplozija je potresla prostoriju.
  
  Komodo mu je pomogao da ustane. "Mogli bismo te koristiti u našem fudbalskom timu, čovječe."
  
  "Jenkiji ne znaju da igraju fudbal." Drejk je otrčao na balkon, željan da vidi šta je iza njega i da sustigne Kovalenka. "Bez uvrede".
  
  "Hm. Ne vidim da engleski tim donosi kući mnogo trofeja."
  
  "Donećemo kući zlato." Drake je doveo Amerikanca u red. "Na Olimpijskim igrama. Bekam će promeniti situaciju."
  
  Ben ih je sustigao. "U pravu je. Tim će igrati za njega. Gomila će ustati za njega."
  
  Karin je iznervirano vrisnula iza sebe. "Postoji li mjesto gdje čovjek neće pričati o prokletom fudbalu!"
  
  Drake je stigao do balkona i stavio ruku na niski, uništeni kameni zid. Od prizora pred njim noge su mu pokleknule, zateturao je, zaboravio na sve svoje tuge i ponovo se zapitao kakvo je to stvorenje zaista izgradilo ovo mesto koje izaziva strahopoštovanje.
  
  Prizor koji su vidjeli ispunio je njihova srca strahopoštovanjem i strahom.
  
  Balkon je bio otprilike četvrtina puta do zaista gigantske pećine. Bez sumnje najveća koju je iko od njih ikada vidio. Svjetlost je dolazila od bezbrojnih bljeskova tamne boje ćilibara koje su ljudi Krvavog kralja pustili prije nego što su ušli u šesti nivo. Čak i tada, veliki dio pećine i njenih opasnosti još uvijek je bio skriven u tami i sjeni.
  
  S njihove lijeve strane i koje je vodilo od izlaznog luka, natkriveno cik-cak stepenište vodilo je niz stotinak stopa. Iz dubine ovih stepenica, Drake i njegov tim začuli su težak, grmljavi zvuk, praćen vriscima od kojih su im se srca stisnula u pesnice užasa.
  
  Ben je udahnuo. "Čovječe, ne sviđa mi se kako to zvuči."
  
  "Da. Zvuči kao uvod u jednu od tvojih pjesama." Drejk je pokušao da spreči da duhovi padaju predaleko, ali je i dalje bilo teško podići vilicu sa zemlje.
  
  Stepenište je završavalo na uskoj platformi. Iza ove izbočine pećina se otvarala u neizmjernost. Mogao je vidjeti usku vijugavu stazu koja se držala uz desni zid, prečicu koja je vodila u pećinu iznad beskrajnih dubina, i sličnu koja se potom nastavljala lijevo, ali nije bilo mosta ili bilo kojeg drugog načina da ih poveže preko veliki ponor.
  
  Na najdaljem kraju pećine stajala je ogromna, crna, nazubljena stijena. Dok je Drejk zaškiljio, pomislio je da bi mogao da razazna oblik otprilike na pola puta gore, nešto veliko, ali daljina i tama su ga sprečili.
  
  Za sada.
  
  "Posljednji pritisak", rekao je, nadajući se da je to istina. "Prati me".
  
  Jednom vojnik uvek ostaje vojnik. To mu je Alison rekla. Baš prije nego što ga je napustila. Neposredno prije nego što je...
  
  Odgurnuo je uspomene. Sada se nije mogao boriti protiv njih. Ali bila je u pravu. Zastrašujuće istinito. Da je bila živa, sve je moglo biti drugačije, ali sada je u njemu tekla krv vojnika, ratnika; njegov pravi karakter ga nikada nije napustio.
  
  Ušli su u uski prolaz: dva civila, šest vojnika Delte i Matt Drake. Tunel je isprva izgledao malo drugačije od prethodnih, ali onda, u svjetlu ćilibarnih bljeskova koji su nastavili pucati naprijed, Drake je vidio kako se prolaz odjednom razdvojio i proširio na širinu dva automobila, i primijetio da je kanal udario u kameni pod.
  
  Kanal za navođenje?
  
  "Čuvajte se onih koji lome gležnjeve." Drejk je uočio zloslutnu malu rupu ispred, koja se nalazi tačno tamo gde je osoba mogla da stavi nogu. "Ne bi trebalo biti teško pobjeći ovim tempom."
  
  "Ne!" - uzviknuo je Ben bez trunke humora. "Ti si prokleti vojnik. Trebao si znati bolje nego govoriti takve stvari."
  
  Kao da je potvrdila, začuo se snažan bum i tlo ispod njih se zatreslo. Zvučalo je kao da je nešto veliko i teško palo u prolaz koji je razdvajao onaj kojim su hodali. Mogu se vratiti i biti blokirani ili-
  
  "Trči!" - viknuo je Drake. "Samo jebeno trči!"
  
  Duboka grmljavina počela je da ispunjava prolaz, kao da je nešto teško krenulo prema njima. Pobjegli su, a Drejk je ispalio rakete dok je trčao i očajnički se nadao da ni Ben ni Karin nisu zakoračili ni u jednu od podlih zamki.
  
  Pri ovoj brzini...
  
  Tutnjava je postajala sve glasnija.
  
  Nastavili su trčati, ne usuđujući se da se osvrnu, držeći se desno od širokog kanala i nadajući se da Drejku nije ponestalo baklje. Minut kasnije začuli su drugo zloslutno gunđanje koje je dolazilo odnekud ispred.
  
  "Isuse!"
  
  Drake nije usporio. Da jeste, bili bi mrtvi. Projurio je pored širokog otvora u zidu s njihove desne strane. Buka je dolazila odozgo. Rizikovao je brzi pogled.
  
  NE!
  
  Blakey je bio u pravu, ludi mali štreber. Rolling Stonesi su grmjeli prema njima, i to ne u dinorok stilu. To su bile velike sferične kamene kugle, oslobođene drevnim mehanizmima i kontrolirane očiglednim i skrivenim kanalima. Onaj s njihove desne strane nasrnuo je na Drakea.
  
  Postigao je veliku brzinu. "Bježi!" Okrenuo se, vičući. "O moj boze".
  
  Ben mu se pridružio. Dva vojnika Delte, Karin i Komodo, projurila su pored rupe sa jednim inčom na pretek. Još dvojica vojnika progurala su se, spotaknuvši se o vlastite noge i udarivši u Komodo i Karin, završivši u stenjanju.
  
  Ali posljednji čovjek iz Delte nije bio te sreće. Nestao je bez zvuka kada je ogromna lopta izletjela iz poprečnog prolaza, udarila u njega snagom kamiona Mack i zalupila u zid tunela. Došlo je do još jednog sudara jer je lopta koja ih je jurila udarila u onu koja im je blokirala put za bijeg.
  
  Komodovo lice je sve govorilo. "Ako požurimo," zarežao je, "mogli bismo zaobići ostale zamke prije nego što krenu."
  
  Ponovo su poleteli. Prošli su još tri raskrsnice na kojima su tutnjali, pucketali i zveckali mehanizmi ogromne mašinerije. Vođa Delte je bio u pravu. Drejk je pažljivo slušao, ali nije čuo nikakav zvuk od Kovalenka ili njegovih ljudi ispred.
  
  Tada su naišli na prepreku koje se on toliko bojao. Jedan od ogromnih kamenova uzdizao se ispred, blokirajući put naprijed. Skupili su se zajedno, pitajući se da li je moguće da će se ova stvar ponovo pokrenuti.
  
  "Možda je pokvareno", rekao je Ben. "Mislim na zamku."
  
  "Ili možda..." Karin je pala na koljena i puzala nekoliko stopa naprijed. "Možda je trebalo biti ovdje."
  
  Drake je pao pored nje. Tu, ispod ogromne stijene, bio je mali prostor za penjanje. Bilo je dovoljno prostora da se čovjek može ugurati ispod njega.
  
  "Nije dobro". Komodo je takođe čučnuo. "Već sam izgubio jednu osobu u ovoj usranoj zamci. Nađi drugi način, Drake."
  
  "Ako sam u pravu", rekao je Drejk, gledajući preko ramena, "kada se ove zamke resetuju, ponovo će se aktivirati. Moraju raditi na istom sistemu pritiska kao i ostali. Bit ćemo zarobljeni ovdje." Susreo je Komodove oči čvrstim pogledom. "Nemamo izbora."
  
  Ne čekajući odgovor, uklizao je ispod lopte. Ostatak tima se nagurao iza njega, ne želeći da bude poslednji u redu, ali Delta ljudi su bili disciplinovani i postavili se tamo gde je njihov komandant ukazao. Drejk oseti kako mu se u grudima diže poznata želja, želja da kaže: Ne brini, veruj mi. Provest ću te kroz to, ali znao je da to više nikada neće reći.
  
  Ne nakon Kenedijeve besmislene smrti.
  
  Nakon trenutka izvijanja, otkrio je da klizi glavom niz strmu padinu i odmah je čuo kako ga drugi slijede. Dno nije bilo daleko, ali je ostavilo dovoljno prostora da stane direktno ispod masivne kamene kugle. Svi ostali su se nagurali iza njega. Intenzivno razmišljajući, nije se usudio pomaknuti ni jedan mišić. Ako se ova stvar sruši, želio je da svi budu ravnopravni.
  
  Ali tada je poznati stenjajući zvuk mašine za mlevenje uzdrmao tišinu i lopta se pomerila. Drake je kao šišmiš izašao iz pakla, vičući da ga svi prate. Usporio je i pomogao Benu da hoda, osjetivši da čak i mladi student ima fizička ograničenja i da mu nedostaje izdržljivost vojnika. Znao je da će Komodo pomagati Karin, iako je, budući da je bila stručnjakinja za borilačke vještine, njena fizička kondicija lako mogla biti u rangu s muškom.
  
  Kao grupa, trčali su niz izrezbareni prolaz ispod smrtonosne kugle koja se kotrljala, pokušavajući da iskoriste njen spor početak jer bi mogli naići na strmu padinu ispred koja bi ih prisilila da se ponovo suoče s njom.
  
  Drake je primijetio slomljen skočni zglob i viknuo upozorenje. Preskočio je đavolski postavljenu rupu, gotovo vukući Bena sa sobom. Zatim se zabio u padinu.
  
  Bilo je surovo. Ukopao se, pognute glave, nogama lupanjem, desnom rukom omotanom oko Benovog struka, podižući se pri svakom koraku. Na kraju je pogodio loptu na nekoj udaljenosti, ali je onda morao dati šansu svima iza sebe.
  
  Nije odustao, samo je krenuo naprijed kako bi ostalima dao malo prostora i ispalio još nekoliko raketa naprijed.
  
  Odbili su se od čvrstog kamenog zida!
  
  Ogroman kamen se otkotrljao prema njima uz urlik. Cijeli tim je prošao, ali se sada našao u ćorsokaku. Bukvalno.
  
  Drakeove oči razaznale su dublju tamu između blistavih bljeskova "Postoji rupa. Rupa u zemlji."
  
  Brzo, zapetljanih nogu i istrošenih živaca od očaja, pojurili su do rupe. Bio je mali, ljudske veličine i potpuno crn iznutra.
  
  "Malo vjere", rekla je Karin. "Nešto kao vjerovati u Boga."
  
  Teška rika kamene kugle postajala je sve glasnija. Bilo je to za minut nakon što su ih zgnječili.
  
  "Svjetleći štap", rekao je Komodo napetim glasom.
  
  "Nema vremena". Drake je slomio žarulju i jednim brzim pokretom skočio u rupu. Pad je izgledao beskrajan. Crnilo je svjetlucalo, činilo se da pruža kvrgave prste. Za nekoliko sekundi stigao je do dna, dopustio da mu noge popuste i snažno udario glavom o tvrdu stijenu. Zvijezde su mu plivale pred očima. Krv mu je tekla niz čelo. Imajući na umu one koji bi ga slijedili, ostavio je svjetleći štap na mjestu i otpuzao van dometa.
  
  Neko drugi je sleteo sa sudarom. Tada je Ben bio pored njega. "Matt. Matt! Jesi li uredu?"
  
  "O da, prokleto sam dobro." Sjeo je, držeći se za sljepoočnice. "Imate li aspirin?"
  
  "Istrunuće ti iznutra."
  
  "Polinezijski Mai Tai? Havajski protok lave?"
  
  "Bože, ne spominji ovdje riječ L, druže."
  
  "Šta kažeš na još jednu glupu šalu?"
  
  "Nikad ih nemoj ostati bez njih. Ostani miran."
  
  Ben mu je pregledao ranu. Do tog vremena, ostatak tima je bezbedno sleteo i gomilao se okolo. Drake je mahnuo mladiću u stranu i ustao. Činilo se da je sve u redu. Komodo je ispalio par raketa koje su pogodile krov i odbile se niz strmu padinu.
  
  I padali su iznova i iznova dok nisu izašli kroz luk ispod.
  
  "To je to", rekao je Drake. "Mislim da je ovo posljednji nivo."
  
  
  40 POGLAVLJE
  
  
  Drake i Delta Team izašli su iz tunela, snažno pucajući. Nije bilo izbora. Ako su hteli da zaustave Kovalenka, brzina je bila od vitalnog značaja. Drejk je odmah pogledao udesno, sećajući se rasporeda pećine, i video da su ljudi Krvavog kralja preskočili do prve platforme u obliku slova S i da se okupljaju oko njene najudaljenije tačke. Početak druge izbočine u obliku slova S počinjao je nekoliko koraka ispred njih, ali s druge strane džinovske pećine razdvajao ih je zjapeći ponor nepoznate dubine. Sada kada je bio bliže, i kako se činilo da su ljudi Krvavog kralja ispalili još nekoliko jantarnih bljeskova, konačno je mogao dobro pogledati krajnji kraj pećine.
  
  Ogroman plato stijene virio je iz stražnjeg zida u istom nivou kao i oba S-oblika izbočina. U samom stražnjem zidu bilo je uklesano strmo stepenište koje je izgledalo tako blizu okomitog da bi se čak i maveriku zavrtjelo u glavi.
  
  Velika crna figura se nagnula na vrhu stepenica. Drejk je imao samo sekundu, pogled, ali... da li je to kolosalna stolica napravljena od kamena? Možda nevjerovatan, neobičan tron?
  
  Vazduh je bio prožet mecima. Drejk je pao na jedno koleno, odbacivši čoveka u stranu i začuvši njegov strašni vrisak dok je pao u ponor. Potrčali su prema jedinom zaklonu koji su mogli vidjeti, slomljenoj masi kamenih gromada koja je vjerovatno pala s balkona iznad. Dok su gledali, jedan od Kovalenkovih ljudi ispalio je glasno oružje, koje je kroz proboj izbacilo nešto što je ličilo na glomaznu čeličnu strelicu. Udario je u daleki zid sa glasnim praskom i zaglavio se u kamenu.
  
  Dok je strelica letjela, iza nje se odmotalo debelo uže.
  
  Zatim je drugi kraj užeta ubačen u isto oružje i lansiran u najbliži zid, držeći se nekoliko stopa iznad prvog. Konopac je brzo stegnut.
  
  Napravili su poštansku liniju.
  
  Drejk se brzo zamisli. "Ako ćemo ga zaustaviti, potreban nam je taj znak", rekao je. "Bilo bi potrebno predugo da stvorimo naše. Zato ne pucaj. Ali takođe ih moramo zaustaviti kada pređu granicu."
  
  "Razmišljajte više kao Krvavi kralj", rekla je Karin s gađenjem. "Zamislite da preseče liniju sa nekoliko poslednjih njegovih ljudi koji su još uvek na njoj."
  
  "Nećemo stati", rekao je Drake. "Nikad".
  
  Iskočio je iza zaklona i otvorio vatru. Vojnici Delta Forcea trčali su s njegove lijeve i desne strane, pucajući pažljivo, ali precizno.
  
  Prvi od Kovalenkovih ljudi jurnuo je preko provalije, povećavajući brzinu dok je išao, i spretno se spustio na drugu stranu. Brzo se okrenuo i počeo da postavlja zid za pokrivanje vatre na potpuno automatizovano.
  
  Vojnik Delte je odbačen u stranu, raskomadan. Njegovo tijelo se srušilo ispred Drakea, ali je Englez preskočio bez prekida. Dok se približavao prvoj platformi u obliku slova S, pred njim se otvorio široki ponor praznine. Morali bi skočiti na njega!
  
  Nastavljajući da šutira, preskočio je prazninu. Drugi od Kovalenkovih ljudi leteo je duž linije. Gromade su odbačene sa obližnjeg zida pećine dok su meci udarali razornom snagom.
  
  Drakeov tim je potrčao i skočio za njim.
  
  Treća figura je skočila na čvrsto zategnutu liniju. Kovalenko. Drakeov mozak je vrištao na njega da puca. Iskoristite priliku! Uklonite ovog gada odmah.
  
  Ali previše toga može poći naopako. Može da prekine liniju i Kovalenko je možda još uvek siguran. Može samo da povrijedi kopile. I - što je najvažnije - trebao im je ruski šupak živ da zaustave krvavu osvetu.
  
  Kovalenko je bezbedno sleteo. Još trojica njegovih ljudi uspjela su ih preći. Drake je ispustio još tri dok su se dvije sile spojile. Tri hica iz blizine. Tri ubistva.
  
  Tada mu je puška poletjela u glavu. Čučnuo je, bacio napadača preko ramena i gurnuo ga sa platforme u mrak. Okrenuo se i opalio iz kuka. Drugi čovjek je pao. Komodo je bio na njegovoj strani. Izvučen je nož. Krv je poprskala zid pećine. Kovalenkovi ljudi su se polako povlačili, otjerani na liticu iza sebe.
  
  Preostala četiri vojnika Delte klečala su na ivici provalije, pažljivo pucajući na bilo koga od Kovalenkovih ljudi koji su se zadržali blizu linije. Međutim, bilo je samo pitanje vremena kada će jedan od njih pomisliti da se povuče i počne da puca.
  
  Brzina je bila sve što su imali.
  
  Još dvojica ljudi Krvavog kralja popela su se na zipline i sada su odjurila. Drejk je ugledao drugog kako se penje uz zidove i zapucao, oteravši ga kao udarenu muvu. Čovjek je jurnuo na njega, pognute glave, vrišteći, bez sumnje vidjevši da je odsječen. Drake se povukao do zida. Komodo je povukao čovjeka s platforme.
  
  "Gore!"
  
  Drake je proveo dragocjene sekunde gledajući okolo. Šta su dođavola koristili da drže tu prokletu liniju? Onda je vidio. Svaki muškarac mora da je dobio mali poseban blok, kakav koriste profesionalci. Nekoliko ih je ležalo okolo. Krvavi kralj je došao spreman za sve mogućnosti.
  
  Kao i Drake. U ruksacima su nosili profesionalnu speleološku opremu. Drake je brzo izvukao blok i zakačio pojas za svoja leđa.
  
  "Ben!"
  
  Dok je mladić kradomice prišao, Drake se okrenuo prema Komodu. "Hoćeš li dovesti Karin?"
  
  "Svakako". Grub, tvrdog lica i ožiljaka od borbe, krupni čovek još uvek nije mogao da sakrije činjenicu da je već pogođen.
  
  Od svih mjesta...
  
  Verujući ljudima iz Delte da zadrže Kovalenkove nasilnike na odstojanju, Drejk je povećao pritisak brzo prikačivši svoju koloturu na čvrsto zategnutu sajlu. Ben je zakopčao pojas i Drake mu je pružio pušku.
  
  "Pucaj kao da nam životi zavise od toga, Blakey!"
  
  Vrištajući, odgurnuli su se i jurili duž zipline. Sa ove visine i pri ovoj brzini činilo se da je udaljenost veća, a daleka izbočina kao da se povlačila. Ben je otvorio vatru, njegovi hici su letjeli visoko i široko, a komadi kamena su padali na ljude Krvavog kralja ispod.
  
  Ali nije bilo važno. Bila je to buka, pritisak i prijetnja koja je bila potrebna. Povećajući brzinu, Drejk je podigao noge dok je vazduh jurio pored, otkrivajući ogroman ponor bez dna ispod. Od užasa i uzbuđenja srce mu je lupalo. U ušima mu je glasno šištao zvuk metalne koloture koja se prevlači preko žičane mreže.
  
  Nekoliko metaka je zviždalo pored, prosijecajući zrak oko jurilog para. Drake je čuo uzvratnu vatru Delta tima. Jedan od Kovalenkovih ljudi se bučno srušio. Ben je urlao i držao prst na obaraču.
  
  Što su se više približavali, postajalo je opasnije. Bio je Božji blagoslov što Kovalenkovi ljudi nisu imali pokriće, a stalna salva metaka koji su dolazili iz Delta tima bila je previše za podnošenje. Čak i pri toj brzini, Drake je mogao osjetiti kako mu hladnoća prolazi kroz noge. Pod njim su se kolebali vekovi tame, kipteći, uzburkavajući, a možda i pružajući sablasne prste pokušavajući da ga povuku u večni zagrljaj.
  
  Izbočina je pojurila prema njemu. U posljednjem trenutku, Krvavi kralj je naredio svojim ljudima da se povuku, a Drake je pustio blok. Spustio se na noge, ali njegov zamah nije bio dovoljan da održi ravnotežu između potiska naprijed i težine usmjerene unazad.
  
  Drugim riječima, Blakeyeva težina ih je oborila. U ponor.
  
  Drake je namjerno pao u stranu, stavljajući cijelo tijelo u nespretan manevar. Ben se očajnički uhvatio za tvrdoglavi kamen, ali je ipak hrabro držao svoju pušku. Drejk je čuo iznenadni zvuk zipline koja se zateže i shvatio da su Komodo i Karin već na njemu, približavajući mu se vrtoglavom brzinom.
  
  Ljudi Krvavog kralja krenuli su duž platforme do zadnjeg dela hodnika, gotovo u stanju da naprave poslednji skok na ogromni stenoviti plato gde je počinjalo misteriozno stepenište. Dobra vijest je da je ostalo samo desetak ljudi.
  
  Drake je puzao preko platforme prije nego što je otkopčao Bena, a zatim si je dopustio nekoliko sekundi da udahne prije nego što je sjeo. U tren oka, Komodo i Karin su poletjeli pred njegovim očima, a par je sletio graciozno i ne bez blagog lukavog osmijeha.
  
  "Tip se malo udebljao." Drake je pokazao na Bena. "Previše punog doručka. Nema dovoljno plesa."
  
  "Bend ne igra." Ben je odmah uzvratio dok je Drejk procenjivao njihov sledeći potez. Da sačekam ostatak tima ili da krenem u poteru?
  
  "Hayden kaže da kada plešeš izgledaš kao Pixie Lott."
  
  "Sranje".
  
  Komodo se takođe brinuo o Kovalenkovim ljudima. Konopac se ponovo stegnuo i svi su se pritisnuli uza zid. Još dva vojnika Delte stigla su brzo za redom, a njihove čizme su glasno strugale po pesku dok su usporili i brzo su se zaustavili.
  
  "Nastavi se kretati." Drake je odlučio. "Bolje je ne davati im vremena da razmisle."
  
  Pojurili su uz ivicu, držeći oružje spremno. Napredovanje Krvavog kralja na trenutak je bilo zaklonjeno iz vida krivinom u stenovitom zidu, ali dok su Drejk i njegova posada prolazili krivinu, ugledali su Kovalenka i ostale njegove ljude već na stenovitom platou.
  
  Negdje je izgubio još dvoje ljudi.
  
  A sada im je, izgleda, naređeno da preduzmu ekstremne mjere. Nekoliko ljudi je izvadilo prijenosne RPG bacače granata.
  
  "Prokletstvo, oni su napunjeni njuškom!" Drejk je vrisnuo, a zatim stao i okrenuo se, a srce mu je iznenada propadalo kroz zemlju. "O ne-"
  
  Začuo se prvi udarac i zvižduk granate koja se punila iz otvora. Poslednja dva vojnika Delte jurila su duž ziplajna, ciljajući na izbočinu kada ju je pogodio projektil. Zabio se u zid iznad zip-lajn sidara i uništio ih u eksploziji kamenja, prašine i škriljaca.
  
  Linija je popustila. Vojnici su odleteli u crni zaborav a da nisu ni glasa. Bilo kako bilo, ovo je bilo još gore.
  
  Komodo je opsovao, a bijes mu je iskrivio crte lica. To su bili dobri ljudi sa kojima je godinama trenirao i borio se. Sada su u Delta timu bila samo tri jaka, plus Drake, Ben i Karin.
  
  Drake je vrisnuo i jurio ih niz platformu, izbezumljen saznanjem da će novi RPG-ovi uskoro biti lansirani. Preživjeli su jurili duž platforme, vođeni svjetlećim štapićima i obiljem ćilibarnih bljeskova. Svaki korak ih je približavao kamenitoj visoravni, čudnom stepeništu i tajanstvenom, ali nevjerovatnom prizoru džinovskog prijestolja koji viri iz kamenog zida.
  
  Ispaljen je drugi RPG hitac. Ovaj je eksplodirao na platformi iza staza, oštetivši, ali ne i uništivši stazu. Čak i dok je trčao, gurajući svoje premorene mišiće do krajnjih granica, Drake je mogao čuti Kovalenko kako viče na svoje ljude da budu oprezni - platforma bi im mogla biti jedini izlaz odatle.
  
  Sada je Drejk došao do podnožja platforme i ugledao ponor koji je morao da preskoči da bi stigao do stjenovite visoravni i suprotstavio se ljudima Krvavog kralja.
  
  Bilo je ogromno.
  
  Toliko velik, u stvari, da se zamalo zateturao. Skoro stao. Ne za mene, već za Bena i Karin. Na prvi pogled nije mislio da će oni skočiti. Ali onda je otvrdnuo svoje srce. Morali su. I nije moglo biti usporavanja, nema povratka. Oni su bili jedini ljudi sposobni da zaustave Krvavog Kralja i stanu na kraj njegovom ludom planu. Jedini ljudi koji su sposobni da unište vođu međunarodnog terorizma i da se postaraju da nikada više nikome ne naudi.
  
  Ali on se i dalje napola okrenuo dok je trčao. "Nemoj stati", viknuo je Benu. "Vjeruj. Možeš ti to".
  
  Ben je kimnuo, a adrenalin je preuzeo njegove noge i mišiće i ispunio ih snagom volje, veličinom i snagom. Drejk je prvi udario u prazninu, skačući sa raširenim rukama i nogama koje još uvek pumpaju, prešavši preko praznine kao olimpijski atletičar.
  
  Ben je došao sljedeći, ispružene ruke, zabačene glave u svim smjerovima, a živci su pucali kroz njegov osjećaj ravnoteže. Ali sletio je na drugu stranu sa nekoliko inča na pretek.
  
  "Da!" Uzviknuo je i Drake mu se nacerio. "Jessica Ennis ne može ništa učiniti u vezi s tobom, druže."
  
  Komodo je tada teško sleteo, skoro izvrnuvši svoje telo naopačke kada se odmah okrenuo i pogledao Karin. Njen skok je bio prekrasan. Noge podignute visoko, leđa savijena, masovno kretanje naprijed.
  
  I savršeno sletanje. Usledio je ostatak Delta tima.
  
  Drejk se okrenuo da vidi najšokantniji prizor koji je ikada video.
  
  Krvavi Kralj i njegovi ljudi, vrišteći i zapomagajući, većinom prekriveni krvlju i razjapljenim ranama, svi su jurili pravo prema njima i mahali oružjem kao demoni iz pakla.
  
  Vreme je za poslednju bitku.
  
  
  ČETRDESET PRVO POGLAVLJE
  
  
  Matt Drake je preživio i suočio se licem u lice sa Krvavim kraljem.
  
  Njegovi ljudi su stigli prvi, začuli su se vriskovi dok su puške zveckale, a noževi škljocali i bljeskali poput mačeva, odbijajući ćilibarsku svjetlost i bacajući vatru u mnogim smjerovima. Ispaljeno je nekoliko hitaca, ali na ovoj udaljenosti i u ovom vrtlogu testosterona i straha, nijedan nije bio ispravno nišan. A ipak se začuo oštar krik iza Drejka, još jednog palog vojnika Delte.
  
  Drakeovi mišići su boljeli kao da se bori protiv gorile od tri stotine funti. Krv i prljavština prekrili su mu lice. Devet ljudi ga je napalo, njih, ali ih je sve porazio, jer je Krvavi kralj stajao iza njih i ništa ga nije spriječilo da objavi svoju osvetu.
  
  Stari vojnik se vratio, civilno lice je sada bilo umanjeno, i on je bio tamo, u najvišim činovima, sa najgorim jebenim vojnicima na životu.
  
  Upucao je trojicu muškaraca iz blizine, pravo u srce. Ušao je u četvrtu, okrenuvši pištolj, potpuno razbio nos i ujedno mu slomio dio jagodične kosti. Prošle su tri sekunde. Osjetio je kako se posada Delte udaljava od njega gotovo u strahu, dajući mu prostor za rad. Ostavio ih je da se bore protiv trojice plaćenika, dok je krenuo prema jednom čovjeku i samom Kovalenku.
  
  Komodo je udario čovjeka glavom i jednim potezom izbo drugog na smrt. Karin je bila pored njega i nije odstupila. Ni na sekund. Ona je dlanom lica gurnula izbodenog čovjeka natrag, a uslijedila je kombinacija udaraca. Dok je plaćenik režao i pokušavao da se obuzda, ona je intervenisala i upotrijebila tehniku tekvondoa da ga baci preko ramena.
  
  Prema samoj ivici.
  
  Čovjek se okliznuo vrišteći, nošen ponorom. Karin je zurila u Komoda, iznenada shvativši šta je uradila. Vođa velikog tima brzo je razmislio i dao joj znak zahvalnosti, odmah uvažavajući njene postupke i dajući im relevantnost.
  
  Karin je duboko udahnula.
  
  Drake se suočio sa Krvavim Kraljem.
  
  Konačno.
  
  Posljednji čovjek je preživio kratku borbu i sada je ležao grčeći se kraj njegovih nogu sa zgnječenom cijevi za disanje i slomljenim oba zgloba. Kovalenko je prezrivo pogledao čoveka.
  
  "Budalo. I slab."
  
  "Svi slabi ljudi se kriju iza svog bogatstva i privida moći koje im ono donosi."
  
  "Sličnost?" Kovalenko je izvadio pištolj i pucao u lice grčećem čoveku. "Nije li ovo snaga? Da li ste mislili da je slično? Hladnokrvno ubijam čovjeka svaki dan jer mogu. Je li to privid moći?"
  
  "Na isti način na koji ste naredili da se Kenedi Mur ubije? Šta je sa porodicama mojih prijatelja? Neki dio svijeta te je možda rodio, Kovalenko, ali to nije bio dio koji je bio zdrav."
  
  Kretali su se brzo i istovremeno. Dva oružja, pištolj i puška, kliknu istovremeno.
  
  Oba su prazna. Dvostruki klik.
  
  "Ne!" Kovalenkov vrisak bio je pun detinjastog besa. Bio je odbijen.
  
  Drake je ubo nožem. Krvavi kralj je pokazao svoju uličnu pamet izmicanjem u stranu. Drake je bacio pušku na njega. Kovalenko je primio udarac u čelo ne trznuvši se, a istovremeno je izvukao nož.
  
  "Ako te lično moram ubiti, Drake..."
  
  "O, da, hoćeš", rekao je Englez. "Ne vidim više nikoga u blizini. Nemaš ni jedan jebeni šiling, druže."
  
  Kovalenko je skočio. Drake je to vidio u usporenom snimku. Kovalenko je možda mislio da je teško odrastao, možda je čak mislio da je vrijedno trenirao, ali njegova obuka nije bila ništa u poređenju sa oštrim zahtjevima i testovima kojima je britanski SAS bio podvrgnut.
  
  Drejk je ušao sa strane brzim udarcem kolenom koji je privremeno paralisao Kovalenka i slomio nekoliko rebara. Uzdah koji se oteo iz Rusovih usta odmah je potisnut. On je ustuknuo.
  
  Drejk je glumio brz napad, sačekao reakciju Krvavog kralja i odmah uhvatio njegovu desnu ruku svojom. Brzo okretanje prema dolje i Kovalenkov zglob se slomio. I opet je Rus samo prosiktao.
  
  Gledali su ih Komodo, Karin, Ben i preostali vojnik Delte.
  
  Krvavi kralj je zurio u njih. "Ne možeš me ubiti. Svi vi. Ne možeš me ubiti. Ja sam Bog!"
  
  Komodo je zarežao. "Ne možemo te ubiti, idiote. Morat ćeš vrištati vraški puno. Ali siguran sam da se radujem što ću vam pomoći da odaberete u kojoj ćete paklu provesti ostatak života."
  
  "Zatvor." Prokleti kralj je pljunuo. "Nijedan zatvor me ne može zadržati. Posjedujem ga nedelju dana."
  
  Komodova usta su se osmehnula. "Nekoliko zatvora", rekao je tiho. "Oni čak i ne postoje."
  
  Kovalenko je na trenutak izgledao iznenađeno, ali onda mu je arogancija ponovo prekrila lice i on se ponovo okrenuo Drejku. "I ti?" - pitao. "Mogao bi i biti mrtav da nisam morao da te jurim na pola svijeta."
  
  "Smrt?" - odjeknuo je Drake. "Postoje različite vrste mrtvih. Trebao bi ovo znati."
  
  Drake ga je udario nogom u njegovo hladno, mrtvo srce. Kovalenko je zateturao. Krv mu je tekla iz usta. Uz jadan plač, pao je na koljena. Sramotan kraj za Krvavog kralja.
  
  Drake mu se nasmijao. "Završio je. Vežite mu ruke i idemo."
  
  Ben je govorio. "Snimio sam njegove govorne obrasce." Rekao je tiho, podižući telefon. "Možemo koristiti poseban softver za reprodukciju njegovog glasa. Matt, on nam zapravo ne treba živ."
  
  Trenutak je bio napet kao i zadnja sekunda prije eksplozije. Drakeov izraz lica promijenio se iz rezignacije u čistu mržnju. Komodo je oklevao da interveniše, ne iz straha, već iz teško stečenog poštovanja - jedinog poštovanja koje bi vojnik prepoznao. Karinine oči su se raširile od užasa.
  
  Drejk je podigao pušku i kucnuo tvrdim čelikom po Kovalenkovom čelu.
  
  "Da li si siguran?"
  
  "Pozitivno. Video sam je kako umire. Bio sam tamo. Dao je naređenja za terorističke napade na Havaje.Ben je pogledao po sobi. "Čak će ga i pakao ispljunuti."
  
  "Ovdje pripadaš." Drejkov osmeh bio je hladan i taman, poput duše Krvavog Kralja. "Iza vrata pakla. Ovdje morate ostati i ovdje morate umrijeti."
  
  Kovalenkova se vilica čvrsto stisnula; iza toga je ležalo četrdeset godina smrti, lišavanja i krvavog propadanja. "Nikad me nećeš uplašiti."
  
  Drake je proučavao palog čovjeka. Bio je u pravu. Smrt mu ne bi naudila. Ne postoji ništa na zemlji što bi moglo uplašiti ovog čovjeka.
  
  Ali postojala je jedna stvar koja bi ga slomila.
  
  "Tako da te vezujemo ovde dole." Spustio je pušku, na Komodoovo olakšanje. "I nastavljamo da tražimo blago. Bila je to potraga za tvojim životom i nikad nećeš saznati šta je to bilo. Ali zapamti moje reči, Kovalenko, uradiću to. "
  
  "Ne!" Rusin je vrisak odmah bio. "Koje su vaše pritužbe? Ne! Nikad. To je moja. Ovo je oduvek bilo moje."
  
  Uz očajnički urlik, Krvavi kralj je napravio posljednji očajnički udarac. Lice mu je bilo izobličeno od bola. Krv mu je tekla iz lica i ruku. Ustao je i u svoj skok uložio svaki djelić volje i života punog mržnje i ubistva.
  
  Drakeove su oči zaiskrile, lice mu je postalo tvrdo kao granit. Dozvolio je Krvavom Kralju da ga udari, stajao je čvrsto dok je pomahnitali Rus trošio sve do posljednje unce energije u desetak udaraca, u početku jakih, ali brzo slabeći.
  
  Zatim se Drake nasmijao, zvuk iza mraka, zvuk lišen ljubavi i izgubljen, zaglavljen na pola puta između čistilišta i pakla. Kada je istrošena posljednja energija Krvavog kralja, Drake ga je gurnuo dlanom i stao mu na prsa.
  
  "Bilo je sve uzalud, Kovalenko. Gubiš".
  
  Komodo je odjurio do Rusa i vezao ga prije nego što je Drejk uspio da se predomisli. Karin mu je pomogla da odvrati pažnju pokazujući gotovo okomito stepenište i zapanjujući prizor crnog prijestolja koji strši. Odavde je bilo još zapanjujuće. Stvorenje je bilo ogromno i savršeno izvajano, visilo je sto stopa iznad njihovih glava.
  
  "Posle tebe".
  
  Drake je procijenio sljedeću prepreku. Stepenice su se dizale pod blagim uglom oko stotinu stopa. Donja strana prijestolja bila je tamno crna, uprkos mnogim jantarnim svjetlima razasutim oko njega.
  
  "Trebao bih da idem prvi", rekao je Komodo. "Imam određeno penjačko iskustvo. Moramo se penjati nekoliko stepenica odjednom, umetajući karabine dok idemo, a zatim produžiti sigurnosnu liniju do našeg tima."
  
  Drake ga je pustio da vodi. Gnjev je još uvijek bio jak u njegovom umu, gotovo neodoljiv. Prst mu je i dalje bio dobar na obaraču M16. Ali ubiti Kovalenka sada bi značilo zauvek otrovati njegovu dušu, ubaciti tamu koja se nikada neće raspršiti.
  
  Kao što bi Ben Blake mogao reći, to bi ga okrenulo na tamnu stranu.
  
  Počeo je da se penje uz zid nakon Komoda, tražeći odvraćanje pažnje dok je beskrajna potreba za osvetom rasla i pokušavao je da preuzme kontrolu nad njim. Iznenadni uspon odmah mu je usredotočio um. Povici i stenjanje Krvavog Kralja su utihnuli kako se prijestolje približavalo, a stepenice sve teže.
  
  Otišli su gore, a Komodo ih je vodio, pažljivo osiguravajući svaki karabiner prije nego što provjeri njegovu težinu, a zatim provuče sigurnosno uže i baci ga svom timu ispod. Što su se više penjali, postajalo je sve mračnije. Svaka stepenica stepeništa bila je uklesana u živu stijenu. Drejk je počeo da oseća strahopoštovanje dok je ustajao. Čekalo ih je neko neverovatno blago; osetio je to u svojoj utrobi.
  
  Ali tron?
  
  Osjećajući potpunu prazninu iza sebe, stao je, skupio hrabrost i spustio pogled. Ben se borio, otvorenih očiju i uplašenih. Drejk je osetio nalet simpatije i ljubavi prema svom mladom prijatelju koji se nije osetio otkako je Kenedi umro. Video je preostalog vojnika Delte kako pokušava pomoći Karin i nasmiješio se kada mu je ona mahnula. Pružio je ruku Benu.
  
  "Prestani praviti to od sebe, Blakey. Hajdemo."
  
  Ben ga je pogledao i kao da je vatromet eksplodirao u njegovom mozgu. Nešto u Drakeovim očima ili ton njegovog glasa ga je uzbudio, a na licu mu se pojavio izraz nade.
  
  "Hvala Bogu da si se vratio."
  
  Uz Drakeovu pomoć, Ben se popeo brže. Zaboravljena je smrtonosna praznina iza njih, a svaki korak postao je korak ka otkriću, a ne ka opasnosti. Donja strana prijestolja postajala je sve bliža i bliža dok se nije približila udaljenosti.
  
  Komodo je pažljivo sišao niz stepenice i popeo se na sam tron.
  
  Nakon minute, njihovu pažnju privukao je njegov otegnut američki naglasak. "O moj Bože, vi momci nećete vjerovati u ovo."
  
  
  ČETRDESET DRUGO POGLAVLJE
  
  
  Drake je preskočio malu prazninu i sletio direktno na široki kameni blok koji je činio podnožje prijestolja. Sačekao je da stignu Ben, Karin i poslednji Delta vojnik pre nego što je pogledao Komoda.
  
  "Šta imaš tamo gore?"
  
  Vođa Delta tima popeo se na tron trona. Sada je otišao do ivice i zagledao se u njih
  
  "Ko god da je izgradio ovaj tron, obezbedio je ne tako tajni prolaz. Ovdje, iza stražnjeg dijela trona, nalaze se stražnja vrata. I bili su otvoreni."
  
  "Nemoj mu se približavati", rekao je Drejk brzo, razmišljajući o sistemima zamki pored kojih su prošli. "Koliko znamo, ovo okreće prekidač koji šalje ovaj tron ravno dole."
  
  Komodo je izgledao krivo. "Dobar poziv. Problem je što ga već imam. Dobra vest je..." Nacerio se. "Bez zamki."
  
  Drake je pružio ruku. "Pomozi mi da ustanem."
  
  Jedan po jedan, penjali su se na sjedište trona od opsidijana. Drejku je trebalo trenutak da se okrene i divi pogledu na ponor.
  
  Neposredno nasuprot, preko ogromnog ponora, ugledao je isti kameni balkon koji su oni ranije zauzimali. Balkon s kojeg je kapetan Cook otišao. Balkon na kojem je Krvavi Kralj najvjerovatnije izgubio i posljednje trunke razuma koji je posjedovao. Činilo se kao da su udaljeni samo nekoliko koraka, ali to je bila varljiva milja.
  
  Drake je napravio grimasu. "Ovaj tron", rekao je tiho. "Ovo je napravljeno za..."
  
  Prekinuo ga je Benov vrisak. "Matt! Krvavi pakao. Nećete vjerovati u ovo."
  
  Nije šok u glasu njegovog prijatelja izazvao strah kroz Drakeove nervne završetke, već osjećaj slutnje. Predosjećaj.
  
  "Šta je ovo?"
  
  Okrenuo se. Video je ono što je Ben video.
  
  "Jebi me."
  
  Karin ih je izbacila. "Šta je ovo?" Onda je i ona to videla. "Nikad".
  
  Pogledali su stražnji dio trona, visoki stub na koji bi se neko mogao osloniti i dio koji je činio stražnja vrata.
  
  Bila je prekrivena sada već poznatim kovitlacima - neverovatno drevnim simbolima koji su izgledali kao neka vrsta pisanja - i istim simbolima koji su bili ispisani na oba uređaja za putovanje kroz vreme, kao i na velikom luku ispod dijamanta. Glava, koju je Cook nazvana Vrata pakla.
  
  Isti simboli koje je Thorsten Dahl nedavno otkrio u grobnici bogova, daleko na Islandu.
  
  Drake je zatvorio oči. "Kako se ovo može dogoditi? Otkad smo prvi put čuli za Odinovih devet krvavih krhotina, osjećam se kao da živim u snu. Ili noćna mora."
  
  "Kladim se da još nismo završili sa devet delova", rekao je Ben. "Ovo mora biti manipulacija. Najvišeg reda. Kao da smo izabrani ili tako nešto."
  
  "Više kao prokleta." Drake je zarežao. "I prestanite sa sranjima iz Ratova zvijezda."
  
  "Razmišljao sam o malo manje Skajvokeru, malo više o Čaku Bartovskom", rekao je Ben uz blagi osmeh. "Zato što smo mi štreberi i sve ostalo."
  
  Komodo je s iščekivanjem pogledao na tajna vrata. "Da nastavimo? Moji ljudi su dali svoje živote da nam pomognu da stignemo ovako daleko. Sve što možemo učiniti zauzvrat je pronaći kraj ovoj paklenoj rupi."
  
  "Komodo", rekao je Drake. "Ovo je kraj. Mora biti."
  
  Progurao se pored vođe velike grupe i ušao u džinovski prolaz. Prostor je već bio veći od vrata koja su vodila u njega, i ako je to bilo moguće, Drejk je osetio kako se prolaz širi, zidovi i plafon idu sve dalje i dalje, dok...
  
  Hladan, oštar povjetarac milovao mu je lice.
  
  Zaustavio se i ispustio žarulju. Pri slabom svjetlu ispalio je raketu boje ćilibara. Letio je gore, gore, gore, pa sve niže i niže, ne nalazeći podršku. Ne pronalazeći plafon, izbočinu ili čak pod.
  
  Ispalio je drugu raketu, ovaj put udesno. I opet je infuzija ćilibara nestala bez traga. Slomio je nekoliko svjetlećih štapića i bacio ih naprijed da im osvijetle put.
  
  Čista ivica litice pala je šest stopa ispred njih.
  
  Drejku se zavrtjelo u glavi, ali se prisilio da nastavi. Još nekoliko koraka i našao se licem u lice s prazninom.
  
  "Ne vidim ništa. Sranje".
  
  "Nismo mogli preći cijeli ovaj put, a da nas prokleta tama ne zaustavi." Karin je iznijela svačije misli. "Pokušaj ponovo, Drake."
  
  Poslao je treći bljesak u prazninu. Na ovom snimku bilo je nekoliko blistavih tačaka dok je leteo. Bilo je nešto s druge strane ponora. Ogromna zgrada.
  
  "Šta je bilo?" Ben je uzdahnuo sa strahopoštovanjem.
  
  Bljesak je brzo izblijedio, kratka iskra života zauvijek izgubljena u tami.
  
  "Čekaj tamo", rekao je poslednji preostali vojnik Delte, čovek sa pozivnim znakom Merlin. "Koliko jantarnih bljeskova nam je ostalo?"
  
  Drake je provjerio svoje pojaseve i ranac. Komodo je uradio isto. Broj do kojeg su došli je bio tridesetak.
  
  "Znam o čemu razmišljaš", rekao je Komodo. "Vatromet, zar ne?"
  
  "Jednom", rekao je Merlin, timski stručnjak za oružje, mrko. "Saznajte s čime imamo posla, a zatim ga vratite na lokaciju gdje možemo pozvati pomoć."
  
  Drake je klimnuo glavom. "Slažem se". Odvojio je desetak raketa za povratak, a onda se spremio. Komodo i Merlin su došli i stali pored njega na ivici.
  
  "Spreman?"
  
  Jedan za drugim, u brzom slijedu, ispalili su projektil za projektilom visoko u zrak. Jantarna svjetlost je blistala na najvišoj tački i oslobađala blistav sjaj koji je rastjerao tamu.
  
  Po prvi put u istoriji, dnevna svetlost došla je do večne tame.
  
  Pirotehnički prikaz je počeo da deluje. Dok su baklja za bakljom nastavljala da lete gore i da eksplodiraju pre nego što se polako spuštaju, ogromna struktura na drugom kraju džinovske pećine je zasvetlela.
  
  Ben je dahtao. Karin se nasmijala. "Briljantno".
  
  Dok su začuđeno gledali, mrkli mrak je bio zapaljen i počela je da se pojavljuje zapanjujuća građevina. Prvo red lukova urezan u stražnji zid, a zatim drugi red ispod njih. Tada je postalo očigledno da su lukovi zapravo male prostorije - niše.
  
  Ispod drugog reda ugledali su treći, zatim četvrti, a zatim redove za redovima dok su zasljepljujuća svjetla klizila niz veliki zid. I u svakoj niši veliko blistavo blago odražavalo je prolaznu slavu plutajućeg jantarnog pakla.
  
  Ben je bio zapanjen. "Ovo... ovo..."
  
  Drake i Delta Team nastavili su ispaljivati projektil za projektilom. Činilo se da su uzrokovale da ogromna komora zapali. Veličanstvena vatra je izbila i bjesnila pred njihovim očima.
  
  Konačno, Drake je ispalio svoju posljednju raketu. Zatim je odvojio trenutak da cijeni zapanjujuće otkriće.
  
  Ben je mucao. "Ogroman je... to je..."
  
  "Još jedna grobnica bogova." Drake je završio sa više zabrinutosti u glasu nego iznenađenja. "Najmanje tri puta više nego na Islandu. Isuse Kriste, Bene, šta se dođavola dešava?"
  
  
  * * *
  
  
  Povratni put, iako još uvijek pun opasnosti, trajao je pola vremena i pola napora. Jedina velika prepreka bila je velika praznina gde su morali da postave još jednu zip liniju da bi se vratili, iako je Lust soba uvek predstavljala problem za momke, kao što je Karin istakla iskosa pogledavši Komodo.
  
  Vraćajući se kroz luk Kukova vrata pakla, gazili su kroz cijev lave natrag na površinu.
  
  Drake je prekinuo dugu tišinu. "Vau, ovo je trenutno najbolji miris na svijetu. Konačno malo svježeg zraka."
  
  Glas Mano Kinimakija dopirao je iz okolne tame. "Udahni taj havajski dah, čovječe, i bit ćeš bliže svom cilju."
  
  Ljudi i lica izronili su iz polumraka. Generator je pokrenut, palivši na brzinu postavljenu sijalicu. Postavljao se poljski sto. Komodo je prijavio njihovu lokaciju kada su počeli da se penju uz cev lave. Benov signal se vratio i njegov mobilni telefon je četiri puta zapištao telefonskom sekretaricom. Karin je uradila isto. Roditeljima je bilo dozvoljeno da se jave.
  
  "Samo četiri puta?" upita Drake sa smiješkom. "Mora da su te zaboravili."
  
  Hayden im je sada prišao, Hayden otrcanog, umornog izgleda. Ali ona se nasmiješila i stidljivo zagrlila Bena. Alicia je krenula za njom, zureći u Drakea ubojitim očima. A u senci Drejk je ugledao Mej, na njenom licu se odrazila užasna napetost.
  
  Bilo je skoro vrijeme za njihov obračun. Činilo se da se zbog toga najviše posramila Japanka, a ne Engleskinja.
  
  Drake je otresao tamni oblak depresije sa svojih ramena. Sve je nadopunio bacivši vezanu i začepljenu figuru Krvavog kralja na neravno tlo pred njihovim nogama.
  
  "Dmitrij Kovalenko." Zarežao je. "Kralj zvona kraja. Najpokvareniji te vrste. Želi li neko udarce?"
  
  U tom trenutku, lik Jonathana Gatesa materijalizirao se iz sve veće buke oko privremenog kampa. Drake suzi oči. Znao je da je Kovalenko lično ubio Gejtsovu ženu. Gejts je imao više razloga da povrijedi Rusa nego čak i Drake i Alicia.
  
  "Pokušaj". - prosiktao je Drake. "U svakom slučaju, kopile neće trebati sve njegove ruke i noge u zatvoru."
  
  Vidio je kako su se Ben i Karin lecnuli i okrenuli. U tom trenutku je ugledao čovjeka kakav je postao. Vidio je gorčinu, osvetnički bijes, spiralu mržnje i ozlojeđenosti koja će ga dovesti do toga da postane neko poput samog Kovalenka, i znao je da će ga sve te emocije pojesti i na kraju promijeniti, pretvoriti u drugu osobu. Bio je to kraj koji niko od njih nije želeo...
  
  ... To jest, Alison ili Kennedy.
  
  I on se okrenuo i stavio ruku oko Blakeovih ramena. Pogledali su na istok, pored niza palmi koje se ljuljaju, prema udaljenim svjetlucavim svjetlima i uzburkanom okeanu.
  
  "Vidjeti ovako nešto može promijeniti osobu", rekao je Drake. "Mogao bi mu dati novu nadu. Vrijeme je dato."
  
  Ben je progovorio ne okrećući se. "Znam da trenutno želite Dinoroc citat, ali neću vam ga dati. Umjesto toga, mogao bih citirati nekoliko relevantnih stihova iz "Haunted". Šta kažete na ovo?"
  
  "Da li sada citirate Taylor Swift? Šta je tu pošlo po zlu?"
  
  "Ova staza je dobra kao i bilo koji vaš Dinorocks. I ti to znaš".
  
  Ali Drake to nikada ne bi priznao. Umjesto toga, slušao je čavrljanje koje je dolazilo naprijed-natrag iza njih. Terorističke zavjere su osujećene inteligentno i brzo, ali je ipak bilo nekih žrtava. Neizbježna posljedica kada se radi o fanaticima i luđacima. Zemlja je bila u žalosti. Predsjednik je bio na putu i već je obećao još jedan potpuni remont Sjedinjenih Država. obavještajnog sistema, iako je još uvijek bilo nejasno kako bi bilo ko mogao spriječiti Kovalenka u realizaciji plana koji je bio u izradi već dvadeset godina, kada se sve to vrijeme smatrao jednostavno mitskom figurom.
  
  Vrlo sličan bogovima i njihovim ostacima koje su sada nalazili.
  
  Međutim, pouke su izvučene, a SAD i druge zemlje bile su odlučne da sve to uzmu u obzir.
  
  Pitanje optužnica protiv onih na vlasti koji su djelovali pod prisilom i iz straha za dobrobit svojih najmilijih godinama će zakočiti pravosudni sistem.
  
  Ali zarobljenici Krvavog Kralja su oslobođeni i ponovo se sjedinili sa svojim najmilijima. Gates je obećao da će Kovalenko biti primoran da odustane od svoje krvave osvete, na ovaj ili onaj način. Harison se ponovo sastao sa svojom kćerkom, doduše nakratko, a vijesti su samo još više rastužile Drejka.
  
  Da mu je rođena kćerka rođena i voljena, a zatim kidnapovana, da li bi on učinio isto što i Harison?
  
  Naravno da bi. Svaki otac bi pomjerio nebo i zemlju i sve između da spasi svoje dijete.
  
  Hayden, Gates i Kinimaka su se udaljili od buke sve dok nisu bili blizu Drakea i njegove grupe. Bilo mu je drago da vidi i Komoda i preživelog vojnika Delte, Merlina, sa njima. Veze iskovane u drugarstvu i akciji bile su vječne.
  
  Hayden je pitao Gejtsa o nekom tipu po imenu Russell Cayman. Činilo se kao da je ovaj čovjek zamijenio Torstena Dahla na mjestu šefa islandske operacije, a njegova naređenja su dolazila sa samog vrha... a možda čak i sa maglovitog i dalekog mjesta iznad njega. Činilo se da je Kajman bio tvrd čovjek i nemilosrdan. Rutinski je upravljao tajnim operacijama i pričao o još tajnijim i odabranim operacijama u zemlji i inostranstvu.
  
  "Cayman je alat za rješavanje problema", rekao je Gates. "Ali ne samo to. Vidite, izgleda da niko ne zna čiji je on otklanjač problema. Njegovo odobrenje prelazi najviši nivo. Njegov pristup je trenutan i bezuslovan. Ali kada je gurnut, niko ne zna za koga, dođavola, on zaista radi."
  
  Drejku je zazvonio mobilni telefon i on je prekinuo vezu. Provjerio je ekran i sa zadovoljstvom je vidio da je zvao Thorsten Dahl.
  
  "Hej, to je ludi Šveđanin! Šta ima, druže? Još uvijek pričaš kao idiot?"
  
  "Tako bi izgledalo. Već nekoliko sati pokušavam da stupim u kontakt sa nekim i razumem. Sudbina nije blagonaklona prema meni."
  
  "Imaš sreće što imaš jednog od nas", rekao je Drake. "Bilo je to teških nekoliko dana."
  
  "Pa, uskoro će postati još grublje." Dahl se vratio.
  
  "Sumnjam u to-"
  
  "Slušaj. Našli smo crtež. Karta da budem precizniji. Uspjeli smo da dešifrujemo većinu prije nego što ga je taj idiot Cayman klasificirao kao sigurnosni problem najvišeg nivoa. Usput, da li su Hayden ili Gates saznali nešto o njemu?"
  
  Drake je zbunjeno trepnuo. "Kajman? Ko je dovraga ovaj Kajmanski tip? A šta znaju Hejden i Gejts?"
  
  "Nije važno. Nemam mnogo vremena." Po prvi put, Drake je shvatio da njegov prijatelj govori šapatom i u žurbi. "Vidi. Karta koju smo pronašli barem ukazuje na lokaciju tri grobnice. Jeste li razumjeli ovo? Postoje tri grobnice bogova."
  
  "Upravo smo pronašli drugu." Drake je osjetio kako ga vjetar izbija. "Ogroman je."
  
  "I mislio sam. Onda se čini da je karta tačna. Ali, Drejk, moraš ovo da čuješ, treća grobnica je najveća od svih i najgora je."
  
  "Lošije?"
  
  "Ispunjen najstrašnijim bogovima. Zaista odvratno. Zla stvorenja. Treća grobnica je bila nešto kao zatvor, gdje je smrt bila prisiljena, a ne prihvaćena. I Drake..."
  
  "Šta?"
  
  "Ako smo u pravu, mislim da to drži ključ za neku vrstu oružja sudnjeg dana."
  
  
  ČETRDESET TREĆE POGLAVLJE
  
  
  Dok se još jedan mrak spustio na Havaje i kada su započele sljedeće faze nekog drevnog megaplana, Drake, Alicia i May su sve to ostavili iza sebe kako bi jednom zauvijek okončali svoju krizu.
  
  Igrom slučaja, odabrali su najdramatičniju postavku od svih. Plaža Waikiki sa toplim Tihim okeanom, jarko osvijetljena zalaskom punog mjeseca s jedne strane i redovima plamenih turističkih hotela s druge strane.
  
  Ali večeras je to bilo mjesto za opasne ljude i oštra otkrića. Tri prirodne sile okupile su se u susretu koji će zauvijek promijeniti tok njihovih života.
  
  Drake je prvi progovorio. "Vas dvoje morate da mi kažete. Ko je ubio Wellsa i zašto. Zato smo mi ovdje, tako da više nema smisla tući se okolo."
  
  "To nije jedini razlog zašto smo ovdje." Alicia je ljutito pogledala Mai. "Ovaj vilenjak je pomogao da se ubije Hudson šuteći o svojoj maloj sestri. Vrijeme je da se ja i moj čovjek osvetimo staromodnom."
  
  Mai je polako odmahnula glavom. "To nije istina. Tvoj debeli, idiotski dečko..."
  
  "Onda u duhu Wellsa." Alicia je prosiktala. "Voleo bih da imam malo slobodnog vremena!"
  
  Alicia je istupila i snažno udarila May u lice. Mala Japanka je zateturala, a zatim podigla pogled i nasmiješila se.
  
  "Setio si se".
  
  "Šta si mi rekao da ću te sljedeći put kad te udarim udariti kao muškarca? Da, ne zaboravljaš tako nešto."
  
  Alicia je izbacila nalet udaraca. Mai se odmaknula, zgrabivši svaki njihov zglob. Pijesak oko njih bio je uskomešan, razbacan u nasumične šare njihovim brzim stopalima. Drejk je jednom pokušao da interveniše, ali ga je udarac u desno uho naterao da dvaput razmisli.
  
  "Samo nemojte se jebeno ubijati."
  
  "Ne mogu ništa da obećam", promrmlja Alicia. Pala je i saplela Mayinu desnu nogu. Mai je sletjela uz gunđanje, a pijesak joj je smrskao glavu. Kad se Alicia približila, Mai joj je bacila šaku pijeska u lice.
  
  "Kučka".
  
  "Sve je pošteno..." Mai je skočila. Dvije žene su se suočile licem u lice. Alicia je bila korištena za blisku borbu i zadavala je snažne udarce laktovima, šakama i dlanovima, ali Mai je uhvatila ili izbjegla svakog od njih i odgovorila istim. Alicia je zgrabila Mayin kaiš i pokušala da je izbaci iz ravnoteže, ali sve što je postigla bilo je djelimično pocijepanje gornjeg dijela Mayinih pantalona.
  
  I ostavi Alicijinu odbranu širom otvorenom.
  
  Drake je trepnuo dok je gledao kako se događaji odvijaju. "Sada ovo više liči na istinu." Odmaknuo se. "Nastavi".
  
  May je u potpunosti iskoristila Alicijinu grešku, a mogla je biti samo jedna protiv ratnika iz May klase. Udarci su pljuštali na Aliciju i ona je zateturala unazad, desna ruka joj je visjela od muke, a grudna kost gorjela od brojnih udaraca. Većina ratnika bi odustala nakon dva ili tri pogotka, ali Alicia je bila napravljena od strožih stvari, pa se čak i na kraju skoro sabrala.
  
  Bacila se nazad kroz vazduh, udarila i omamila Mai dvonožnim nogom u stomak. Alicia se spustila na leđa u pijesak i okrenula cijelo tijelo naopačke.
  
  Samo da upoznam lice biljke najsloženijeg reda. Udarac u stomak mogao je nokautirati Hulka, ali nije čak ni zaustavio Mai. Njeni mišići su s lakoćom podnijeli udarac.
  
  Alicia je pala, svjetlo se skoro ugasilo. Zvijezde su joj plivale pred očima, a ne one iste koje su svjetlucale na noćnom nebu. Zastenjala je. "Prokleto sretan pogodak."
  
  Ali May se već okrenula Drakeu.
  
  "Ubio sam Wellsa, Drake. Ja sam uradio".
  
  "Rano sam to shvatio", rekao je. "Mora da ste imali razlog. Šta je to bilo?"
  
  "Ne biste to rekli da sam ubio starog kopilana." Alicia je stenjala ispod njih. "Ti bi me nazvao psiho-kučkom."
  
  Drake ju je ignorisao. Mai je otresla pijesak iz svoje kose. Nakon minute, duboko je udahnula i duboko ga pogledala u oči.
  
  "Šta je ovo?"
  
  "Dva razloga. Prva i najjednostavnija stvar je da je saznao za Čikinu otmicu i zaprijetio da će vam reći."
  
  "Ali mogli bismo razgovarati o..."
  
  "Znam. Ovo je samo mali dio."
  
  Samo mali dio, pomislio je. Je li Mayina sestra kidnapovana mala uloga?
  
  Sada je Alicia s mukom ustala. I ona se okrenula prema Drakeu, očiju ispunjenih neuobičajenim strahom.
  
  "Znam", počela je Mej, a zatim pokazala na Aliciju. "Znamo nešto mnogo gore. Nešto strašno..."
  
  "Isuse, ako ovo ne staviš tamo, odbiću ti obe jebene glave."
  
  "Pre svega, treba da znate da vam Welles nikada ne bi rekao istinu. Bio je SAS. On je bio oficir. I radio je za malu organizaciju koja je toliko visoko u lancu ishrane da ona vodi vladu."
  
  "Stvarno? O čemu?" Drakeova krv se iznenada zaledila.
  
  "Da je tvoja žena - Alison - ubijena."
  
  Usta su mu se pomaknula, ali nije ispuštala nikakav zvuk.
  
  "Previše si se približio nekome. Trebali su te da napustiš ovaj puk. I njena smrt te je natjerala da daš otkaz."
  
  "Ali htio sam otići. Hteo sam da napustim SAS zbog nje!"
  
  "Niko nije znao", tiho je rekla Mai. "Čak ni ona to nije znala."
  
  Drake je trepnuo, osetivši iznenadnu vlagu u uglovima očiju. "Ona je rodila naše dijete."
  
  Mai je zurila u njega sa sivim licem. Alicia se okrenula.
  
  "Nikad ranije nikome nisam rekao", rekao je. "Nikad".
  
  Havajska noć je stenjala oko njih, jak surf je šaputao davno zaboravljene pesme drevnih ljudi, zvezde i mesec su gledali dole jednako nepristrasno kao i uvek, čuvajući tajne i slušajući obećanja koja čovek često može dati.
  
  "I ima još nešto", rekla je Mai u mrak. "Proveo sam dosta vremena sa Wellsom dok smo skakali po Majamiju. Dok smo bili u tom hotelu, znate, onom koji je raznesen u komade, čuo sam ga kako razgovara telefonom najmanje pola tuceta puta sa nekim čovekom...
  
  "Kakva osoba?" Drejk je brzo rekao.
  
  "Čovjek se zvao Kajman. Russell Cayman."
  
  
  KRAJ
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  David Leadbeater
  Na četiri ugla Zemlje
  
  
  PRVO POGLAVLJE
  
  
  Sekretarka odbrane Kimberly Crow je sjela sa sve većim osjećajem tjeskobe u svom već ubrzanom srcu. Doduše, nije dugo bila na tom poslu, ali pretpostavlja da se ne dešava svaki dan da vojni general sa četiri zvjezdice i visoki zvaničnik CIA-e zahtijevaju audijenciju kod nekoga njenog stasa.
  
  Bila je to mala, mračna, ali ukrašena soba u hotelu u centru Washingtona; mjesto na koje je bila navikla kada su stvari zahtijevale malo više takta nego inače. Prigušeno osvjetljenje se slabo odražavalo od stotina zlatnih i čvrstih predmeta od hrastovine, dajući prostoriji ležerniji ugođaj i naglašavajući crte lica i izraze lica koji se stalno mijenjaju onih koji su se ovdje sreli. Krow je čekao da prvi od njih progovori.
  
  Mark Digby, čovjek CIA-e, prešao je pravo na stvar. "Tvoj tim je lud, Kimberli," rekao je, a njegov ton je presekao atmosferu kao kiselina kroz metal. "Piše svoju kartu."
  
  Krow, koji je očekivao ovaj zajedljiv napad, mrzeo je da ide u defanzivu, ali zaista nije imao izbora. Čak i dok je govorila, znala je da je to upravo ono što Digby želi. "Pozvali su suđenje. Na terenu. Možda mi se ne sviđa, Mark, ali ostajem pri tome."
  
  "A sada smo zaostali", nezadovoljno je gunđao general Džordž Glison. Nova veridba bila je sve do čega mu je stalo.
  
  "U utrci za takozvana 'mjesta za odmor'? Jahači? Molim te. Naši najbolji umovi još nisu razbili kod."
  
  "Drži se toga, zar ne?" Digby je nastavio kao da Gleeson nije prekinuo. "Šta je s njihovom odlukom da ubiju civila?"
  
  Krow je otvorila usta, ali nije ništa rekla. Bolje je ne raditi ovo. Digby je očito znao više od nje i namjeravao je iskoristiti sve do posljednjeg.
  
  Zurio je pravo u nju. "Šta s tim, Kimberly?"
  
  Zurila je u njega, ne govoreći ništa, a zrak je sada pucketao između njih. Bilo je jasno da će Digby prvi pokvariti. Čovjek se praktički izvijao od svoje potrebe da dijeli, da izlije svoju dušu i oblikuje je prema svom načinu razmišljanja.
  
  "Čovjek po imenu Joshua Vidal pomogao im je u istrazi. Moj tim na terenu nije znao zašto ga traže, niti zašto su isključili sve kamere u prostoriji za nadzor", zastao je, "sve dok kasnije nisu provjerili i otkrili..." Odmahnuo je glavom, glumeći žalosti gore od većine zvijezda sapunica.
  
  Krow je čitao između redova, osjećajući mnoge slojeve sranja. "Imate li kompletan izvještaj?"
  
  "Vjerujem". Digby je odlučno klimnuo glavom. "Biće na vašem stolu do večeri."
  
  Krow je šutjela o svemu što je znala o najnovijoj misiji. Tim SPEAR je bio u kontaktu - jedva - ali su znali ponešto o tome šta se dogodilo. Međutim, ubistvo ovog Joshue Vidala, ako je i približno istina, imat će duboke i dalekosežne posljedice po tim. Dodajte ovome Marka Digbija, koji je bio čovjek koji je rado ispravio svaku grešku koja je postigla njegove ciljeve, i Haydenov tim bi se lako mogao nazvati sramotom za Sjedinjene Države. Mogu biti raspušteni, klasifikovani kao begunci koji podležu hapšenju, ili... još gore.
  
  Sve je zavisilo od Digbijevog plana.
  
  Crowe je morala da korača vrlo pažljivo, imajući na umu svoju prilično tešku karijeru. Doći ovako daleko, doći ovako visoko, nije bilo bez opasnosti - a neke su još uvijek vrebale iza nje.
  
  General Gleason se nasmijao. "To ništa ne pomjera naprijed. Pogotovo oni momci koji rade u polju."
  
  Krow je klimnuo generalu. "Slažem se, Džordž. Ali SPEAR je imao i nastavlja da ima jedan od naših najefikasnijih timova, zajedno sa SEAL timovima 6 i 7. Oni su... jedinstveni na mnogo načina. Mislim, bukvalno, ne postoji drugi tim na svijetu poput njih."
  
  Digbyjev pogled je bio tvrd. "Smatram ovo kao veoma nesigurnu poziciju, a ne kao superiornu. Ovim SWAT timovima su potrebni kraći povodci, a ne labaviji lanci."
  
  Krow je osjetio da se atmosfera pogoršava i znao je da će biti još gore. "Vaš tim je skrenuo sa šina. Imaju unutrašnje probleme. Spoljašnje misterije koje bi nas mogle sve ugristi za dupe..." Zastao je.
  
  General Gleason je ponovo gunđao. "Posljednje što nam treba je tim odmetnutih multinacionalnih korporacija koje su unajmile Sjedinjene Države koji luduju u inostranstvu, stvarajući još jednu usranu oluju. Bolje da prekinemo veze dok možemo."
  
  Krow nije mogao sakriti svoje iznenađenje. "O cemu pricas?"
  
  "Mi ništa ne govorimo." Digby je gledao u zidove kao da je očekivao da će vidjeti Damboove uši.
  
  "Hoćeš da kažeš da ih treba uhapsiti?" pritisnula je.
  
  Digby je gotovo neprimjetno odmahnuo glavom; jedva primetan, ali pokret koji je zvonio upozorenja duboko u Krowovoj duši. Nije joj se to svidjelo, ni malo, ali jedini način da se oslobodi užasne napetosti u prostoriji i ode bio je da nastavi dalje.
  
  "Stavi iglu u to", rekla je najblažim glasom koliko je mogla da sakupi. "I hajde da razgovaramo o drugom razlogu zbog kojeg smo ovdje. Na četiri ugla zemlje."
  
  "Hajde da razgovaramo direktno", rekao je general. "I gledajte činjenice, a ne bajke. Činjenice govore da je neka gomila psihopata naletjela na tridesetogodišnje rukopise koje su napisali ratni zločinci koji su se krili na Kubi. Činjenice govore da je ova gomila psihopata krenula naprijed i jebeno ih procurila na prokletu Mrežu, što je sasvim prirodno za ovu gomilu. Ovo su činjenice."
  
  Crow je znao za generalovu averziju prema arheološkom folkloru i njegov potpuni nedostatak mašte. "Mislim da jeste, Džordž."
  
  "Hoćeš li još?"
  
  "Pa, prilično sam siguran da ćemo ih čuti."
  
  "Svaki ludi naučnik, svaki jebeni Indijani Džons i oportunistički kriminalac na svijetu sada imaju pristup istim informacijama kao i mi. Svaka vlada, svaki tim specijalnih snaga, svaka crna jedinica je to vidjela. Čak i one koje ne postoje. I upravo sada... svi su svoju najprljaviju pažnju usmjerili na jedno mjesto."
  
  Krow nije bio siguran da joj se sviđa njegova analogija, ali je upitao: "Koja?"
  
  "Plan za poredak Strašnog suda. Planirajte smak svijeta."
  
  "To zvuči pomalo dramatično od vas, generale."
  
  "Pročitao sam doslovno, to je sve."
  
  "Svi smo to pročitali. Sve ovo", ubacio se Digby. "Naravno, ovo treba shvatiti ozbiljno i za sada se ne može zanemariti. Glavni dokument, koji oni nazivaju "Posljednji sud", odnosi se na Konjanike i, vjerujemo, na red kojim ih treba tražiti."
  
  "Ali..." Gleason se očito nije mogao suzdržati. "Četiri ugla. Ovo je potpuno nelogično."
  
  Krow mu je pomogao da napreduje. "Pretpostavljam da je ovo namjerno šifrirano, George. Da zakomplikuje odluku. Ili to učinite tako da bude dostupno samo onima odabranim od strane Reda."
  
  "Ne sviđa mi se". Gleason je izgledao kao da će poludjeti.
  
  "Siguran sam". Krow je kucnuo po stolu ispred nje. "Ali pogledajte - rukopis postavlja mnoga pitanja, na koja još uvijek nema odgovora. U suštini, gdje su oni sada... Red?"
  
  "Ovo nipošto nije najveća misterija s kojom se suočavamo", ne slaže se Digby. "Ovaj plan je ono čemu se moramo žuriti."
  
  Krow je uživao u pobjedi ove konkretne manipulacije. "KOPLJA su već u Egiptu", potvrdila je. "Uzimajući rukopis po nominalnoj vrijednosti i pretpostavivši da su naša rana tumačenja tačna, to je ono što bismo trebali biti."
  
  Digby se ugrizao za donju usnu. "Ovo je sve dobro", rekao je, "ali nas dovodi i do pune tačke gde želimo da budemo. Sada se mora donijeti odluka, Kimberly."
  
  "Sad?" Bila je zaista iznenađena. "Ne idu nigdje i bila bi greška skloniti ih sa terena. Pretpostavljam da ste razumeli rukopis? Četiri konjanika? Poslednja četiri oružja? Rat, osvajanje, glad, smrt. Ako je ovo valjana tvrdnja, potrebno je da rade ono što najbolje rade."
  
  "Kimberly." Digby je protrljao oči. "Vi i ja imamo potpuno različite poglede na to šta je to."
  
  "Sigurno ne možete osporiti njihove prethodne uspjehe?"
  
  "Kako definišete uspjeh?" Digby je raširio ruke na nečuveno samozadovoljan način. "Da, neutralizirali su nekoliko prijetnji, ali su to mogli i SEAL-ovi, rendžeri, odjel za posebne aktivnosti CIA-e, SOG, marinci Raiders..." Zastao je. "Vidiš kuda idem?"
  
  "Kažete da nam ne treba SPIR."
  
  Digby je namjerno zakolutao očima. "To se nikada nije dogodilo".
  
  Krowu je trebalo više od sekunde da razmisli o namjeravanoj uvredi. Pogledala je s Digbyja na Gleasona, ali je general odgovorio samo ravnodušnim, stoičkim pogledom, bez sumnje vanjskim izrazom njegove kreativne crte. Bilo joj je jasno gdje je SPIR uspio. Gleeson to iskreno nije razumio, a Digby je težio drugačijem cilju.
  
  "Za sada", rekla je, "imamo samo riječi i izvještaje, uglavnom glasine. Ovaj tim je riskirao svoje živote, izgubio svoje ljude i žrtvovao se uvijek iznova za ovu zemlju. Oni imaju pravo da govore."
  
  Digby je napravio grimasu, ali nije rekao ništa. Krow se zavalio u stolicu, uživajući u mirnoj atmosferi koja je još uvijek prožimala četiri ugla sobe u pokušaju da ostane fokusiran. Jedna je zahtijevala koncentraciju i smirenost u radu sa zmijama otrovnicama.
  
  "Predlažem da pošaljem ljude na TerraLeaks u pokušaju da se zaustavi ovaj protok informacija", rekla je. "Dok se ne utvrdi autentičnost ove Naredbe. Šta će se dogoditi uskoro", dodala je. "Istražujemo kubanski bunker u kojem je pronađen. I puštamo Tim SPEAR-a da radi svoj posao. Niko to neće uraditi brže."
  
  General Gleason je klimnuo u znak slaganja. "Oni su tamo", progunđao je.
  
  Digby joj se tada široko nasmiješio, aludirajući na mačku koja je dobila kremu. "Prihvatam sve vaše prijedloge", rekao je. "Želim da ostanem u zapisniku da kažem da se ne slažem s njima, ali složiću se. A zauzvrat, želim da prihvatite moj mali prijedlog."
  
  Dragi Bože, ne. "Koji od njih?"
  
  "Šaljemo drugi tim. Da ih pokrijem i možda im pomognem."
  
  Krow je znao šta govori. "Pokriti" je značilo promatrati, a "pomagati" je vrlo moguće značilo izvršiti.
  
  "Koji tim?"
  
  "SEAL tim 7. Približavaju se."
  
  "Nevjerovatno." Krow je odmahnula glavom. "Imamo dva naša najbolja tima u istoj oblasti u isto vrijeme. Kako se to dogodilo?
  
  Digby je uspio ostati ravnodušan. "Čista slučajnost. Ali morate se složiti da je dvoje bolje od jednog."
  
  "Dobro". Krow je znao da nema drugog izbora nego da pristane. "Ali ni pod kojim okolnostima se ova dva tima neće sastati. Ne iz bilo kog razloga. Sve jasno?"
  
  "Samo ako svijet zavisi od toga." Digby se nasmiješio, izbjegavajući pitanje i uzrokujući Gleesona da stenje.
  
  "Ostanite profesionalni", rekao je Gleason. "Mogu imati sedam u pravom području za nekoliko sati. Pod uslovom da ovo završimo prilično brzo."
  
  "Razmatrajte to gotovim." Krow se suzdržao da kaže paru da ne dopuste da ih vrata udare u guzu na izlasku. Za SPEAR, nije moglo postati ozbiljnije. Za čovjeka koji je ubio Joshuu Vidala, to je bilo brutalno. Za nju je to moglo biti bilo šta od gore navedenog i gore. Ali prvo, spasimo svijet, pomislila je.
  
  Opet.
  
  
  DRUGO POGLAVLJE
  
  
  Aleksandrija leži u svom svom modernom sjaju iza staklenog prozora; napredna betonska metropola okružena blistavim morem, obilježena palmama i hotelima, zakrivljenom obalom i nevjerovatno impresivnom Aleksandrijskom bibliotekom.
  
  Sigurna kuća CIA-e gledala je na šest prometnih traka koje su polako krivudale oko pramca obale. Sav pristup klimavom balkonu s vanjske strane bio je ograničen teškim staklom i rešetkama. Samo je glavni salon pružao bilo kakve znakove udobnosti; kuhinja je bila mala i improvizovana, dve spavaće sobe su odavno postale čelične kaveze. Samo jedna osoba je stalno radila u sigurnoj kući, a on je očigledno bio izvan svoje zone udobnosti.
  
  Alicia je naručila šoljicu kafe. "Hej čovječe, ovo su četiri crne, dvije s mlijekom, tri s kremom i jedna s okusom cimeta. Razumijete?"
  
  "Ja ne..." Muškarac od trideset i nešto sa naočarima tankih okvira i čupavim obrvama bijesno je trepnuo. "Ja ne... kuvam kafu. Da li razumete ovo?
  
  "Ne razumiješ? Pa, šta dođavola radiš ovde?"
  
  "Veza. Lokalni kontakt. Domaćica. ja-"
  
  Alicia je napeto suzila oči. "Domaćica?"
  
  "Da. Ali ne ovako. Ja..."
  
  Alicia se okrenula. "Jebi ga, čovječe. Vi ne nameštate krevete. Ne kuvaš kafu. Za šta te dovraga plaćamo?"
  
  Drake je dao sve od sebe da ignoriše Engleskinju, umjesto toga fokusirajući se na susret Smitha i Lauren. New Yorker je bio spreman i odleteo je u Egipat u trenutku kada se nova prijetnja iz pomalo alarmantne pretvorila u prioritetnu. Stojeći u sredini sobe spuštene kose i razigranog izraza lica, bila je spremna da ažurira tim, ali kada je Smith prišao Lauren, čitav niz emocija je obrušio na nju.
  
  "Ne sada", odmah je odgovorila.
  
  "Živ sam", zarežao je Smith. "Mislio sam da bi mogao biti zainteresovan."
  
  Umjesto da se vrati, Lauren je duboko udahnula. "Brinem za tebe svaki dan, svaki minut. Vjerujem. Da li ti se sviđa, Smith?"
  
  Vojnik je otvorio usta da prigovori, ali Alicia je spretno intervenisala. "Prokletstvo, zar nisi čuo? Njegovo ime je Lancelot. Njemu je to draže od Smitha. Sada ga svi tako zovemo."
  
  Lauren je uhvaćena nespremna po drugi put u minuti. "Lance-a-šta? Nije li to ime starog viteza?"
  
  "Naravno", rekla je Alicia sretno. "Isti tip koji je počinio nevjeru sa kraljevom ženom."
  
  "Hoćeš da kažeš da treba da brinem? Ili te briga?"
  
  Alicia je zurila u Smitha. "Ne. Ako te izgubi, najbolje će dobiti babuna, a u Egiptu nema crvenolikih majmuna." Pogledala je po sobi upitnim pogledom. "Bar ne izvan ove sobe."
  
  Mai je sada stajala pored Lauren, nakon što je dvaput provjerila sigurnosni sistem sigurne kuće. "Trebamo li uhvatiti korak s operacijom? Valjda je zato Lauren ovdje?"
  
  "Da da". Njujorčanka se brzo pribrala. "Želite li svi sjesti? Može potrajati neko vrijeme".
  
  Yorgi je našao prazno mjesto. Drake je sjeo na naslon za ruke stolice, pažljivo razgledajući prostoriju. Bilo mu je jasno, posmatrajući sa strane, kako su se Dal i Kenzi zbližili, kako je Hayden izmakla Kinimakiju, i, na sreću, kako Alicia i May sada više prihvataju prisustvo jedne druge. Drakeu je veliko olakšalo ovaj ishod, ali sljedeća velika stvar se spremala da se dogodi. Yorgi je ostao gotovo potpuno nijem od svog otkrića prije samo tri dana.
  
  Ja sam taj koji je hladnokrvno ubio svoje roditelje.
  
  Da, ovo je potkopala slavlje, ali niko nije vršio pritisak na Ruse. Zaista se potrudio da prizna šta je uradio; Sada mu je trebalo vremena da pretoči sjećanje u stvarne riječi.
  
  Lauren je izgledala pomalo neugodno stajati na čelu sobe, ali kada se Smith odmaknuo, počela je govoriti. "Prvo, možda imamo trag o lokaciji skrovišta Tylera Weba. Zapamtite - obećao je da će biti otkriveno još tajni?"
  
  Drake se toga dobro sjećao. Od tada su zabrinuti zbog mogućih posljedica. Ili su barem dva ili tri bila.
  
  "Ali sada nemamo vremena za to. Kasnije, nadam se da ćemo svi moći na put. Ali ovo... ova nova prijetnja je počela kada je organizacija TerraLeaks postavila čitavu gomilu dokumenata na Internet." Ona se trznula. "Više kao fizička bomba bačena na digitalnu podlogu. Svi dokumenti su bili rukom pisani, jasno fanatični i čisto samouveličavajući. Redovno staro smeće. Zaposleni TerraLeaksa pronašli su ih u starom bunkeru na Kubi, nešto što je ostalo od prije nekoliko decenija. Čini se da je bunker nekada bio sjedište grupe luđaka koji su sebe nazivali Redom posljednjeg suda."
  
  "Zvuči kao puno smijeha", rekao je Drake.
  
  "Naravno da jeste. Ali u stvari, stvari postaju mnogo gore. Svi ti ljudi su bili ratni zločinci koji su pobjegli iz nacističke Njemačke i krili se na Kubi. Sada, kao što svi znate, lakše je napraviti listu čudnih sranja koja naciste nisu zanimala nego spisak onoga što su oni bili. Ovaj Red je stvoren da prenese stvari budućim generacijama. Ako budu uhvaćeni ili ubijeni, željeli bi da imaju neku veličanstvenu rezonancu negdje u budućnosti."
  
  "I kažeš da ga imaju?" upita Hayden.
  
  "Pa, ne još. Ništa nije dokazano. Orden se sastojao od dva generala, dve uticajne vladine ličnosti i dva bogata biznismena. Zajedno bi imali značajnu moć i resurse."
  
  "Kako to znamo?" upitala je Mai.
  
  "Oh, nisu ništa krili. Imena, događaji, mjesta. Sve ovo stoji u dokumentima. I TerraLeaks je slijedio njihov primjer," Lauren je odmahnula glavom, "kao i oni."
  
  "Hoćeš reći da svi znaju?" rekao je Drake tiho. "Svaka ubilačka organizacija na svijetu? Sranje." Okrenuo je glavu prema prozoru, kao da posmatra ceo svet napolju, koji se spaja.
  
  "Dotični dokument nije u potpunosti završen", počela je Lauren.
  
  Alicia je frknula. "Osim, naravno, ako nije tako."
  
  "Dakle, nemamo sve informacije. Možemo samo pretpostaviti da ovi ratni zločinci, koji su nestali s lica zemlje prije dvadeset i sedam godina, nisu dobili priliku da završe svoj posao."
  
  "Nestala?" Dahl je promrmljao, lagano se prebacujući s noge na nogu. "Obično se radi o tajnoj policiji. Ili specijalne snage. Ima smisla jer su oni bili ratni zločinci."
  
  Lauren je klimnula. "Ovo je konsenzus. Ali onaj koji je "nestao" nije ni pomislio da traži tajni bunker."
  
  "Onda vjerovatno SAS." Dahl je pogledao Drakea. "Debela kopilad."
  
  "Barem se naše specijalne snage ne zovu ABBA."
  
  Kinimaka je otišao do prozora da pogleda. "Zvuči kao majka svih grešaka", zatutnjao je u svoju čašu. "Dozvoljavam da se ove informacije slobodno šire. Koliko će vlada tražiti ovo u isto vrijeme?"
  
  "Najmanje šest", rekla je Lauren. "O čemu znamo. Do sada bi moglo biti više od ovoga. Trka je počela kada ste vi završili u Peruu."
  
  "Završavaš?" ponovio je Smith. "Spasili smo živote."
  
  Lauren je slegnula ramenima. "Niko te ne krivi za ovo."
  
  Drake se jasno sjećao Smithovih ponovljenih zahtjeva da požuri dođavola tokom posljednje misije. Ali sada nije bilo vrijeme za pokretanje ovog pitanja. Umjesto toga, tiho je privukao pažnju New Yorkera.
  
  "Dakle", rekao je. "Zašto nam ne kažete tačno šta je ovaj poredak sudnjeg dana planirao i kako planira da uništi svet?"
  
  Lauren je duboko udahnula. "Onda je u redu. Nadam se da ste spremni za ovo."
  
  
  POGLAVLJE TREĆE
  
  
  "Preko špijunskih satelita, skrivenih agenata i kamera, bespilotnih letjelica, NSA... nazovite, znamo da se najmanje šest drugih zemalja utrkuju ko će prve pronaći četiri ugla zemlje. Amerikanci..." zastala je, razmišljajući, "pa... pošto ste Amerikanci... želite da stignete tamo pre drugih. Ne samo zbog prestiža, već i zato što jednostavno ne možemo reći šta će neko drugi učiniti s onim što pronađe. Osjećaj je... šta ako Izrael pronađe tajnog ubicu unutar zemlje? Šta ako Kina pronađe sva četiri?"
  
  "Dakle, ovo su potvrđene zemlje koje učestvuju u projektu?" upitala je Kensi tiho. "Izrael?"
  
  "Da. Plus Kina, Francuska, Švedska, Rusija i Velika Britanija."
  
  Drake je pomislio da možda poznaje neke od umiješanih ljudi. Bilo je pogrešno što je morao da radi protiv njih.
  
  "Škakljivo", rekao je. "Koja su tačna naređenja?"
  
  Lauren je provjerila svoj laptop da se uvjeri. "Sadrže užasno puno 'bez greške' i 'po svaku cijenu'."
  
  "Oni to vide kao globalnu prijetnju", rekao je Hayden. "Zašto ne? Uvek je ostalo samo nekoliko dana do sledeće apokalipse."
  
  "A ipak," rekao je Drake, "svi smo u suštini na istoj strani."
  
  Hayden je trepnula prema njemu. "Vau. Prestani da se drogiraš, čoveče."
  
  "Ne, mislio sam..."
  
  "Previše udaraca ga je konačno izludilo." Dahl se nasmijao.
  
  Drakeove oči su se raširile. "Začepi svoja usta." Napravio je pauzu. "Jeste li se raspitali o svom Jorkširu? U svakom slučaju, ono što sam mislio je da smo svi specijalci. Izrežite od iste tkanine. Sigurno ne bismo trebali juriti jedni druge širom svijeta."
  
  "Slažem se", rekao je Hayden bez emocija. "Pa s kim ćeš o tome razgovarati?"
  
  Drake raširi ruke. "Predsjednik Coburn?"
  
  "Prvo biste morali proći pored ministra odbrane. I drugi. Cole je okružen ne samo fizičkim zidovima, a neki od njih nisu bez zubaca."
  
  "Neće svi timovi igrati prijateljske utakmice", samouvjereno je dodao Kenzie.
  
  "Svakako". Drake je popustio i sjeo. "Oprosti, Lauren. Nastavi."
  
  "Tačno. Dakle, svi su pročitali dokumente koji su procurili. Većina je nacističko sranje, da budem iskren. I čitam ovo doslovno. Stranica nazvana po ovoj nesretnoj grupi, pod naslovom "Naredba posljednjeg suda", jasno ukazuje na takozvana "počivališta" Četiri konjanika: Rat, Osvajanje, Glad i Smrt."
  
  "Iz Knjige Otkrivenja?" upita Hayden. "Ona četiri konjanika?"
  
  "Da." Lauren je kimnula, i dalje pregledavajući mnoge bilješke koje su potvrdili neki od najboljih štrebera u Americi. "Jagnje Božje otvara prva četiri od sedam pečata, koji donose četiri stvorenja koja jašu na bijelim, crvenim, crnim i blijedim konjima. Naravno, godinama su bili vezani za sve i iznova su interpretirani u popularnoj kulturi. Čak su opisani kao simbol Rimskog carstva i njegove kasnije istorije. Ali hej, nacisti su se mogli igrati s tim kako su htjeli, zar ne? Sada je možda najbolje da ovo poklonim. Izvukla je hrpu papira iz svoje aktovke, izgledajući poslovnije nego što ju je Drake ikada vidio. Zanimljiva promjena za Lauren, a čini se da je primila k srcu. Brzo je pogledao papir.
  
  "Je li ovo stvar zbog koje su svi pocrnjeli? Red?
  
  "Da, pročitaj ovo."
  
  Dahl je to pročitao naglas dok su ostali to shvatili.
  
  "Na četiri ugla Zemlje pronašli smo Četiri konjanika i izložili im plan za Red Posljednjeg Suda. Oni koji prežive Sudnji krstaški rat i njegove posledice će s pravom vladati. Ako ovo čitate, izgubili smo se, pa čitajte i pratite s oprezom. Naše posljednje godine su proveli u sklapanju posljednja četiri oružja svjetskih revolucija: rata, osvajanja, gladi i smrti. Ujedinjeni, oni će uništiti sve vlade i otvoriti novu budućnost. Biti spremni. Nađi ih. Putujte na četiri ugla Zemlje. Pronađite počivališta Oca strategije, a zatim i Khagana; najgori Indijanac koji je ikada živio, a zatim i Bič Božja. Ali nije sve kako izgleda. Posjetili smo Khagan 1960. godine, pet godina nakon završetka, stavljajući Conquest u njegov kovčeg. Pronašli smo Bič koja čuva istinski Posljednji sud. A jedina šifra za ubijanje je kada su se pojavili Konjanici. Na Očevim kostima nema identifikacionih oznaka. Indijac je okružen oružjem. Poredak posljednjeg suda sada živi kroz vas i vladat će zauvijek."
  
  Drake je sve to upio. Mnogo tragova, mnogo istina. Puno posla. Međutim, Dahl ga je prvim komentarom pobijedio na udaru. "Ustao? Neće li se pobuniti?
  
  "Da, čini se da nešto nije u redu." Lauren se složila. "Ali to nije greška u kucanju."
  
  Mai je komentirala: "Čini se da pokazuje redoslijed gledanja, iako suptilno."
  
  Lauren je klimnula u znak slaganja. "Istina je. Ali razumiješ li i zašto ova mjesta zovu 'odmorišta'? Ne grobnice ili groblja ili bilo šta drugo?"
  
  "Nije sve kako izgleda", čitao je naglas Dahl.
  
  "Da. Jasno je da je potrebno još tona istraživanja."
  
  "Indijanac je okružen oružjem", pročitala je Alicia naglas. "Šta to, dovraga, znači?"
  
  "Hajde da ne idemo previše ispred sebe", rekao je Hayden.
  
  "Vjeruje se da je znanje o svim tim posljednjim počivalištima umrlo s nacističkim naređenjem." rekla je Lauren. "Možda su planirali nešto snimiti. Možda je u pitanju kodiranje. Ili prenošenje znanja na druge generacije. Ne znamo zasigurno, ali znamo da je to sve što treba da nastavimo", slegnula je ramenima, "i svi su u istom čamcu. Zurila je u Drakea. "Čamac. Splav za preživljavanje. Shvatili ste ideju."
  
  Jorkširac je ponosno klimnuo glavom. "Naravno da želim. SAS može natjerati kamen da lebdi."
  
  "Pa, na koga god da naletimo, oni imaju iste tragove kao i mi", rekao je Hejden. "Kako bi bilo da počnemo?"
  
  Kinimaka se okrenu od prozora. "Na četiri ugla zemlje?" pitao. "Gdje se nalaze?"
  
  Soba je izgledala prazno. "Teško je reći", rekao je Dahl. "Kada je zemlja okrugla."
  
  "U redu, šta kažeš na prvog Jahača kojeg su spomenuli. Ovaj otac strategije." Kinimaka je ušao u sobu, blokirajući svu svjetlost s prozora iza sebe. "Koje reference imamo za to?"
  
  "Kao što možete očekivati", Lauren je kucnula po ekranu, "think tank kod kuće takođe radi ovo..." Odvojila je trenutak da pročita.
  
  Drake je iskoristio isti trenutak da razmisli. Laurenino pominjanje "think tanka kod kuće" samo je jasno pokazalo ono čega nema.
  
  Karin Blake.
  
  Naravno, vrijeme je proletjelo dok ste bili dio SPEAR tima, ali davno je prošao dan ili čak sedmica kada je Karin trebala biti dežurna. Svaki put kada je odlučio da je kontaktira, nešto ga je zaustavilo - bilo da je to gomila neprijatelja, svjetska kriza ili njegov vlastiti zahtjev da ne bude dosadan. Karin je trebao svoj prostor, ali...
  
  Gdje je dovraga ona?
  
  Lauren je počela da govori, a misli o Karin su ponovo morale da budu ostavljene po strani.
  
  "Čini se da je istorijska ličnost bila poznata kao otac strategije. Hanibal."
  
  Smith je izgledao nesigurno. "Koji od njih?"
  
  Alicia je stisnula usne. "Ako je ovo frajer Anthonyja Hopkinsa, neću napustiti ovu sobu."
  
  "Hannibal Barca je bio legendarni vojskovođa iz Kartage. Rođen 247. godine prije Krista, bio je čovjek koji je vodio cijelu vojsku, uključujući ratne slonove, preko Pirineja i Alpa u Italiju. Imao je sposobnost da prepozna svoje snage i slabosti svojih neprijatelja i porazio je mnoge rimske saveznike. Jedini način na koji je na kraju nije uspio je kada je neki tip naučio svoju briljantnu taktiku i razvio način da ih iskoristi protiv njega. Bilo je to u Kartagi."
  
  "Dakle, ovaj tip je otac strategije?" - Pitao je Smith. "Ovaj Hanibal?"
  
  "Smatra se jednim od najvećih vojnih stratega u istoriji i jednim od izuzetnih generala antike zajedno sa Aleksandrom Velikim i Cezarom. Zvali su ga ocem strategije jer je njegov najveći neprijatelj, Rim, na kraju usvojio njegovu vojnu taktiku u svoje planove."
  
  "Ovo je pobjeda", rekao je Dahl, "ako je ikada i postojala."
  
  Lauren je klimnula. "Bolje. Hanibal se smatrao takvom noćnom morom za Rim da su tu izreku koristili kad god bi se dogodila neka katastrofa. Prevedeno, to znači da je Hanibal pred vratima! Latinska fraza postala je opšteprihvaćena i koristi se i danas."
  
  "Nazad na red", potaknuo ih je Hayden. "Kako se uklapa?"
  
  "Pa, možemo sa sigurnošću reći da je Hanibal jedan od Četiri konjanika. Osim što je očigledno jahao konja, kroz istoriju su ga nazivali ocem strategije. To znači da je On Rat, prvi konjanik. On je sigurno donio rat Rimskom carstvu."
  
  Drake je skenirao tekst. "Ovdje piše da su plan za Naredbu Sudnjeg dana postavili Konjanici. Možemo li pretpostaviti da je Red zakopao razorno oružje u Hanibalov grob? Ostaviti ovo za sljedeću generaciju?"
  
  Lauren je klimnula. "To je opći osjećaj. Oružje u svakom grobu. U svakom kutku zemlje postoji grob."
  
  Kinimaka je podigla obrvu. "Što, opet, ima smisla koliko i suknja od trave."
  
  Hayden mu je mahnuo rukom da prestane. "Zaboravi", rekla je. "Za sada. Sigurno bi čovjek poput Hanibala trebao imati grobnicu ili mauzolej?"
  
  Lauren se zavalila u stolicu. "Da, ovdje se stvari komplikuju. Jadni stari Hanibal je prognan i umro je bijednom smrću, vjerovatno od otrova. Sahranjen je u neobeleženoj grobnici."
  
  Drakeove oči su se raširile. "Sranje".
  
  "To te tera na razmišljanje, zar ne?"
  
  "Imamo li lokaciju?" upitala je Mai.
  
  "O, da". Lauren se nasmiješila. "Afrika".
  
  
  ČETVRTO POGLAVLJE
  
  
  Alicia je otišla do bočnog ormarića i izvadila bocu vode iz mini-frižidera na vrhu. Početak nove operacije uvijek je bio stresan. Njena jača strana bila je borbenost; međutim, ovoga puta im je očigledno bio potreban plan. Hayden se već pridružio Lauren na laptopu, a Smith je pokušavao izgledati zainteresirano, bez sumnje zato što je New Yorker preuzimao drugu ulogu. O da, i zato što nije u zatvoru u posjeti ludom teroristu.
  
  Alicia je imala svoje mišljenje, ali joj je bilo teško razumjeti Loreninu logiku. Ipak, nije bilo njeno mjesto da sudi, ne nakon života koji je već vodila. Lauren Fox je bila dovoljno mudra i pronicljiva da vidi šta dolazi.
  
  Nadam se. Alicia je popila pola boce, a zatim se okrenula Drakeu. Yorkshireman je trenutno stajao pored Dahla i Kensi. Spremala se da uđe kada se u njenoj blizini začulo kretanje.
  
  "O, zdravo Jogi. Kako tamo stoje stvari?
  
  "Dobro". Ruski lopov je depresivan otkako je iznenada otkriven. "Misliš li da me sada mrze?"
  
  "SZO? Oni? Šališ se? Niko te ne osuđuje, pogotovo ja. Nasmejala se i pogledala okolo. "Ili May. Ili Drake. A posebno ne Kenzi. Kučka vjerovatno ima tamnicu punu gadnih malih tajni."
  
  "O".
  
  "Nije baš tvoja gadna mala tajna." Sranje! "Hej, ja se još uvijek pokušavam promijeniti ovdje. Ne znam ništa o navijanju."
  
  "Vidim".
  
  Pružila je ruku: "Dođi ovamo!" - i jurnuo mu u glavu kada je izmaknuo, pokušavajući da ga uhvati za glavu. Yorgi je doskočio do kraja sobe, lakih nogu. Alicia je uvidjela uzaludnost potjere.
  
  "Sledeći put, dečko."
  
  Drake je gledao kako se približava. "Znaš, on te se boji."
  
  "Nisam mislila da se dijete ničega plaši. Ne nakon provedenog vremena u tom ruskom zatvoru i podizanja zidova. Onda saznaš da se on toga boji." Tapkala se po glavi.
  
  "Najmoćnije oružje od svih", rekao je Dahl. "Samo pitaj Hanibala."
  
  "Oh, Torsti zbija šale. Hajdemo svi da se okrenemo kalendaru. Ali ozbiljno", dodala je Alicia. "Dijete treba da progovori. Nisam bolje kvalifikovan."
  
  Kensi je zalajala. "Stvarno? Zadivljen sam".
  
  "Jeste li bili spomenuti u Webbovoj izjavi? O da, mislim da jeste."
  
  Izraelac je slegnuo ramenima. "Teško spavam noću. Pa šta?"
  
  "Zato", rekla je Alicia. "Ništa."
  
  "Valjda iz istog razloga kao i ti."
  
  Vladala je duboka tišina. Dahl je susreo Drakeov pogled iznad ženskih glava i lagano se naklonio. Drejk je brzo skrenuo pogled, ne omalovažavajući žene, ali ne želeći da ih povuku niz bunar bede. Alicia je podigla pogled dok je Hayden počeo govoriti.
  
  "U redu", rekao je njihov šef. "Bolje je nego što je Lauren prvobitno mislila. Ko je za izlet na Helespont?
  
  Alicia je uzdahnula. "Zvuči savršeno za ovaj prokleti tim. Prijavite me."
  
  
  * * *
  
  
  Prvo helikopterom, a potom i gliserom, ekipa SPEAR-a se približila Dardanelima. Sunce je već tonulo prema horizontu, svjetlost se iz blistave kugle pretvarala u panoramsku traku u pozadini i horizontalnu kosu. Drejk se zatekao kako jedva prelazi između vidova transporta tokom neravne vožnje, i našao je vremena da se zadivi kako su piloti bezbedno prošli dan. Alicia je, dok je bila pored njega u helikopteru, malo razjasnila svoja osećanja.
  
  "Hej ljudi, mislite li da nas ovaj tip pokušava ubiti?"
  
  Kinimaka, čvrsto privezan i držeći se za onoliko rezervnih kaiševa koliko je mogao, rekao je kroz stisnute zube: "Prilično sam siguran da misli da odskaču."
  
  Komunikacije su bile potpuno operativne i otvorene. Tišina je ispunila zrak dok je njihov tim pregledavao oružje koje je isporučila CIA. Drake je pronašao uobičajene osumnjičene, među kojima su Glockovi, HKS, borbeni noževi i niz granata. Obezbijeđeni su i uređaji za noćno osmatranje. Samo nekoliko minuta kasnije, Hayden je počeo da priča preko komunikatora.
  
  "Dakle, ljudi, vrijeme je da razmotrimo još jedan, ličniji aspekt ove misije. Takmičarski timovi. CIA i dalje kaže da ih ima šest, pa budimo zahvalni da nije mnogo više. Aleksandrijska ćelija neprestano prima informacije koje stižu iz ćelija CIA-e širom svijeta, od NSA i tajnih agenata. Oni mi prenose sve relevantne činjenice..."
  
  "Ako je to u njihovom najboljem interesu", ubacila se Kensi.
  
  Hayden se nakašljao. "Razumijem da ste imali loša iskustva s vladinim agencijama, a CIA ima jako lošu štampu, ali ja sam radio za njih. I barem sam dobro obavio svoj posao. Imaju čitavu naciju koju treba zaštititi. Budite sigurni da ću vam dati činjenice."
  
  "Pitam se šta joj diže suknju", šapnula je Alicia preko komunikatora. "Siguran sam da to nije prokleto dobro."
  
  Kensi je zurila u nju. "Šta bi moglo biti dobro da ti se suknja podiže?"
  
  "Ne znam". Alicia je brzo trepnula. "Usta Džonija Depa?"
  
  Hayden je pročistila grlo i nastavila. "Šest timova specijalnih snaga. Teško je reći ko je saosećajan, a ko potpuno neprijatelj. Ne pretpostavljaj. Moramo se prema svima odnositi kao prema neprijateljima. Nijedna od zemalja za koje znamo da je uključena u ovo neće to priznati. Razumijem da možda poznajete neke od ovih momaka, ali pjesma ostaje ista."
  
  Kada je Hayden zastao, Drake je pomislio na britanski kontingent. SAS je imao dosta pukova i on je bio odsutan mnogo godina, ali ipak svijet ultraelitnih vojnika nije bio baš velik. Hayden je bio u pravu što je sada govorio o potencijalnim sukobima i rezervama, umjesto da ga oni zateknu nespremnog na bojnom polju. Dahl bi mogao biti zainteresovan za švedski kontingent, a Kenzie za izraelski. Dobar posao, tamo nije bilo tradicionalnog američkog prisustva.
  
  "Ne mogu da zamislim da je Kina prijateljska", rekao je. "Ni Rusija."
  
  "Ovom brzinom", rekla je Mai, gledajući kroz prozor. "Oni će biti oblici u mraku."
  
  "Imamo li ideju o trenutnoj situaciji u svakoj zemlji?" - upita Dahl.
  
  "Da, upravo sam krenuo ka ovome. Koliko možemo zaključiti, Šveđani su udaljeni nekoliko sati. Francuzi su još kod kuće. Mosad je najbliži, veoma blizu."
  
  "Naravno", rekao je Dahl. "Niko zapravo ne zna kuda idu."
  
  Drake se lagano nakašljao. "Pokušavate li opravdati neuspjeli pokušaj Švedske?"
  
  "Sada zvučiš kao da si na Evroviziji. I niko nije spomenuo Britaniju. Gdje se nalaze? Još kuvaš čaj?" Dahl je podigao zamišljenu šolju, a mali prst mu je stršio pod uglom.
  
  Bila je to poštena tačka. "Pa, Švedska je vjerovatno počela unazad."
  
  "Barem su počeli."
  
  "Momci", prekinuo ga je Hayden. "Ne zaboravite da smo i mi dio ovoga. A Washington očekuje da pobijedimo."
  
  Drake se nasmijao. Dahl se naceri. Smith je podigao pogled dok je Lauren počela govoriti.
  
  "Zanimljiv dodatak svemu ovome je da neke od ovih zemalja žestoko protestuju protiv bilo kakve intervencije. Naravno, nivo sranja je uvijek visok, ali mogli bismo se nositi s nekim nepoštenim elementima."
  
  "Nezvanično? Splinter grupe?" - upitao je Kinimaka.
  
  "To je moguće."
  
  "To nas samo vraća na osnovne informacije", rekao je Hayden. "Svi su neprijateljski raspoloženi."
  
  Drake se pitao što bi Smith mogao pomisliti o njenoj izjavi. Još u Kusku, Joshua je bio neprijateljski raspoložen, ali pošto njegova smrt nije bila odobrena od strane vlade i njihov ostanak u zemlji se stalno mijenjao i osporavao, niko nije znao šta će se dogoditi. Smrt ovog čovjeka bila je nesreća, ali uzrokovana nepažnjom i pretjeranom revnošću. Da, bio je parazit i ubica, ali okolnosti su bile drugačije.
  
  Nakon helikoptera napunili su čamce. Obučeni u crno, kamufliranih lica, glatko skačući po vodama Helesponta, noć je konačno ispunjena tamom. Put kojim su krenuli bio je prazan, a svjetla su treperila iza druge obale. Helespont je bio važan kanal koji čini dio granice između Evrope i Azije. Uski tjesnac, Gallipoli se nalazio na njegovim sjevernim obalama, dok je većina njegovih drugih granica bila relativno rijetko naseljena. Dok su klizili kroz vodu, Hayden i Lauren su koristili svoj komunikator.
  
  "Hannibal nikada nije imao grob, čak ni obilježje groba. Nakon blistave karijere, ovaj legendarni general preminuo je gotovo sam, otrovan u dubokoj starosti. Kako onda pronaći neobilježen grob?"
  
  Drake je podigao pogled dok je Lauren zastala. Da li ih je pitala?
  
  Smith je hrabro krenuo da pronađe rješenje. "Sonar?"
  
  "Moguće je, ali morate imati prilično dobru ideju o tome gdje tražiti", odgovorio je Dahl.
  
  "Pronašli su nejasan dokument, dokument koji se može zabilježiti, da, ali izgubljen u vremenu", rekao je Hayden. "Sudbina Hanibala uvijek je iritirala one koji su voljeli heroja koji se suprotstavljao rimskom imperijalizmu. Jedna takva osoba bio je i predsjednik Tunisa, koji je posjetio Istanbul šezdesetih godina. Tokom ove posjete, jedino što je želio je da može ponijeti Hanibalove ostatke sa sobom u Tunis. Ništa drugo nije bilo važno. Turci su na kraju malo popustili i poveli ga sa sobom na kratko putovanje."
  
  "Šezdesete?" rekao je Dahl. "Nije li tada ratni zločinci počeli smišljati svoj gadni mali plan?"
  
  "Vjerovatnije". rekao je Hayden. "Nakon što su se nastanili na Kubi i započeli novi život. Tada je njihov novi poredak trajao skoro dvadeset godina."
  
  "Dosta vremena za kreativnost", rekla je Alicia.
  
  "I izaberi za njih Četiri konjanika", dodala je Mai. "Hannibal - Ratni konjanik? Ima smisla. Ali ko su dovraga Osvajanje, Glad i Smrt? I zašto su Dardaneli u Africi jedan od četiri kardinalna pravca?"
  
  "Dobra poenta", ponovila je Alicia May, zbog čega je Drake udvostručio svoje napore. "Moraš vratiti tu malu kapicu za razmišljanje, Foxy."
  
  Lauren se nasmiješila. Drake je to mogao zaključiti po tonu njenog glasa. "Tako su Turci, posebno postiđeni vlastitim nepoštovanjem Hanibala, odveli tuniskog predsjednika na jedno mjesto na Helespontu. Piše 'na brdu gdje je trošna zgrada'. Ovo je poznato počivalište Hanibala Barce."
  
  Drake je čekao, ali više informacija nije stiglo. "A ipak", rekao je, "to je bilo prije trideset godina."
  
  "Tamo je stajao tako dugo", rekla je Lauren, "i Turci su bez sumnje postavili nešto kao počasnu stražu."
  
  Drake je izgledao sumnjičavo. "Uistinu, to bi mogla biti samo počasni grob."
  
  "Tamo su odveli predsjednika Tunisa, Matta. Čak je uzeo bočice s pijeskom koje su mu ovjerili njegovi tjelohranitelji, nazivajući ih 'pijeskom iz Hanibalovog groba' po povratku kući. Da li bi u toj situaciji, te godine, Turci zaista prevarili predsjednika Tunisa?"
  
  Drake je klimnuo naprijed prema mračnoj krivini obale koja se približavala. "Saznat ćemo."
  
  
  PETO POGLAVLJE
  
  
  Drejk je pomogao da se gliser boje samulina izvuče iz vode, privezao ga za obližnji deo starog korena i postavio vanbrodski motor. May, Alicia i Smith su požurili da postave ispostavu. Kinimaka je podigao teške ruksake uz Dahlovu pomoć. Drake je osjetio pijesak ispod čizama. Vazduh je mirisao na zemlju. Talasi su silovito jurnuli na obalu s njegove lijeve strane, dajući im zamah čamcima. Nijedan drugi zvuk nije prekinuo tišinu dok su kopljanici uzimali račun.
  
  Hayden je držao prijenosni GPS navigator. "Dobro. Imam programirane koordinate. Jesmo li spremni za polazak?"
  
  "Spremni", uzdahnulo je nekoliko glasova kao odgovor.
  
  Hayden je krenuo naprijed, a Drake se smjestio iza njega, prelazeći živi pijesak pod njegovim nogama. Stalno su skenirali područje, ali drugi izvori svjetlosti nisu bili vidljivi. Možda su ipak prvi stigli. Možda su se drugi timovi suzdržali, prepuštajući nekom drugom da preuzme sav težak posao. Možda su ih čak i sada posmatrali.
  
  Mogućnosti su bile beskrajne. Drake je klimnuo Aliciji dok su prolazili i Engleskinja se pridružila redu. "May varira s jedne strane na drugu."
  
  "Šta je sa Smithom?" - Pitao sam.
  
  "Ja sam ovdje. Put je čist".
  
  O da, ali idemo u unutrašnjost, pomislio je Drejk, ali nije rekao ništa. Meki pijesak je ustupio mjesto tvrdo nabijenoj zemlji, a onda su se popeli na nasip. Visoki samo nekoliko stopa i sa kosim vrhom, ubrzo su prešli pustinjsku granicu i našli se na ravnom komadu zemlje. Hayden je pokazao put i prešli su golu pustoš. Sada nema potrebe za postavljanjem stražara. Mogli su da vide miljama, ali Mej i Smit su se držali dalje, povećavajući domet gledanja.
  
  GPS ekran je nečujno treptao, vodeći ih sve bliže meti, a tamni luk noći veličanstveno se protezao iznad njih. Sa toliko prostora, nebo je bilo ogromno; zvijezde su jedva vidljive, a mjesec je mala pruga. Deset minuta se pretvorilo u dvadeset, pa u trideset, a oni su i dalje hodali sami. Hayden je preko komunikatora održavao kontakt i sa timom i sa Aleksandrijom. Drake je dopustio da ga okolina unese u sebe, udišući nazubljeni ritam prirode. Zvukovi životinja, povjetarac, šuštanje zemlje - sve je bilo tu, ali ništa neprikladno. Shvatio je da timovi protiv kojih se bore mogu biti dobri kao oni, ali je vjerovao svojim sposobnostima i sposobnostima svojih prijatelja.
  
  "Naprijed", šapnuo je Hayden. "GPS pokazuje kako se teren uzdiže oko četrdeset stopa. Ovo bi moglo biti brdo koje tražimo. Pogledaj gore."
  
  Brdo je polako izranjalo iz tame, gomila zemlje koja se stalno uzdizala sa zamršenim korijenjem i gromadama koje su zasipale suvo tlo dok su kročili stazu kroz prepreke. Drake i Alicia su na trenutak zastali i pogledali unazad, primijetivši glatko crnilo koje se protezalo sve do uzburkanog mora. A daleko iza toga, svjetlucava svjetla luke, potpuno drugačije postojanje.
  
  "Jednog dana?" upita Alicia iznenađeno.
  
  Drake se nadao. "Stići ćemo tamo", rekao je.
  
  "Ovo bi trebalo biti lako."
  
  "I ljubav. Kao vožnja bicikla. Ali padneš i dobiješ posjekotine, modrice i ogrebotine mnogo prije nego što povratiš ravnotežu."
  
  "Dakle, pola puta je već pređeno." Nakratko ga je dodirnula, a zatim nastavila uzbrdo.
  
  Drake ju je nečujno pratio. Budućnost je zaista imala novo bogatstvo mogućnosti sada kada se Alicia Miles oslobodila svog ciklusa samouništenja. Sve što su morali da urade bilo je da poraze još jednu grupu luđaka i megalomana koji su pakleno skloni da nateraju ljude sveta da pate.
  
  I zato vojnici poput njega sve stavljaju na kocku. Za Adriana u susjedstvu i Grahama preko puta. Za Chloe, koja se svaki dan borila da svoje dvoje djece odvede u školu na vrijeme. Za parove koji su cvilili i stenjali na putu do supermarketa. Za dobrobit onih koji su dobrodušno sjedili u saobraćajnoj gužvi na obilaznici, i onih koji su preskočili redove. Ne za ološ iz oluka koji se popio u vaš kombi ili garažu nakon mraka, bježeći sa svime što su mogli. Nije za nasilnike, one koji traže moć i ubode u leđa. Neka budu zbrinuti oni koji su se borili za poštovanje, ljubav i brigu. Neka oni koji su se borili za budućnost svoje djece budu sigurni u njenu sigurnost. Neka se pomogne onima koji su pomogli drugima.
  
  Hayden mu je privukao pažnju tihim gunđanjem. "Ovo bi moglo biti to mjesto. GPS kaže da jeste, a ispred vidim napuštenu zgradu."
  
  Vidio je obojene tačke koje se preklapaju. Tada je to bio epicentar događaja. Sada nije bilo vremena za suptilnosti. Mogli bi i zapaliti vatromet u potrazi za Hanibalovim grobom da su mogli brže da ga pronađu sada kada su ovdje. Jer Drejk je bio uveren da ako su oni uspeli da ga pronađu, onda bi to mogli i svi ostali timovi.
  
  Hayden je zabilježio približnu površinu. Kinimaka i Dahl spustili su svoje teške ruksake na tlo. May i Smith su zauzeli najbolje posmatračke pozicije. Drake i Alicia su se približili Haydenu da pomognu. Samo je Yorgi visio, pokazujući nesigurnost dok je čekao da mu se kaže šta da radi.
  
  Kinimaka i Dahl su stvorili sjajne baterijske lampe tako što su postavili trio na postolje od karbonskih vlakana i dali još više. To nisu bile samo svetle sijalice, one su napravljene da simuliraju sunčevu svetlost što je bliže moguće. Doduše, čak su i opsežne mogućnosti CIA-e bile ograničene u Egiptu, ali Drake je mislio da aparat ne izgleda previše loše. Kinimaka je koristio lampu postavljenu na postolje kako bi osvijetlio veliku površinu, a zatim su Hayden i Dahl otišli istražiti tlo.
  
  "Sada obratite pažnju", rekao im je Hayden. "Naredba posljednjeg suda tvrdi da je oružje ovdje zakopano dugo nakon Hanibalove smrti. Ovo je neobilježena grobnica, a ne nadgrobni spomenik. Dakle, tražimo poremećeno tlo, a ne kosti, blokove ili stubove. Tražimo predmete koji su nedavno zakopani, a ne drevne relikvije. Ne bi trebalo biti previše teško..."
  
  "Ne govori to!" Dahl je zalajao. "Sve ćeš nam izmrsiti, dođavola."
  
  "Samo kažem da ne moramo tražiti Hanibala. Samo oružje."
  
  "Dobra tačka." Kinimaka je malo prilagodio osvjetljenje po obodu.
  
  Hayden je označio tri mjesta na terenu. Svi su izgledali kao da su na neki način promijenjeni, a nijedna nedavno. Yorgi je pažljivo prišao, s lopatom u ruci. Drake i Alicia su mu se pridružili, a za njima i Kinimaka.
  
  "Samo kopaj", rekao je Hayden. "Požuri".
  
  "Šta ako postoji zamka za mine?" upitala je Alicia.
  
  Drake je pogledao oronulu zgradu. Zidovi su tužno visjeli, klonuli, kao da drže težinu svijeta. Jedna strana bila je prepolovljena kao džinovskim sekačem, a blokovi su sada virili s obje strane kao nazubljeni zubi. Krov se davno urušio, nije bilo ni vrata ni prozora. "Pa, ne izgleda da ćemo tamo moći pronaći sklonište."
  
  "Hvala ti".
  
  "Ne brini, ljubavi. Drži glavu gore."
  
  Drejk je ignorisao bijesni bljesak i prionuo na posao. "Pa kakav je uopće značaj Četiri konjanika?" upitao je Haydena preko komunikatora.
  
  "Najbolja pretpostavka think tanka? Odgovaraju istorijskim ličnostima koje tražimo i oružju za koje se nadamo da ćemo pronaći. Dakle, Hanibal, odgojen da mrzi Rimljane, započeo je gotovo beskonačan rat u Rimu, zar ne? Ovdje ćemo pronaći ratno oružje."
  
  "Može biti i da su konjanici", ubacio se Kinimaka. "Mislim, Hanibal je bio."
  
  "Da, malo previše nejasno, Mano."
  
  "Znači, to nema nikakve veze s Biblijom?" Drake je iskopao još jednu gomilu zemlje. "Zato što nam ne treba nijedan od ovih glupih kodova."
  
  "Pa, pojavili su se u Otkrivenju i..."
  
  "Vau!" Alicia je iznenada vrisnula. "Mislim da sam udario u nešto!"
  
  "I pažnja", prošaptao je Mayin glas preko komunikatora. "Nova svjetla su se pojavila na vodi, brzo se približavaju."
  
  
  ŠESTO POGLAVLJE
  
  
  Drake je spustio lopatu na pod i prišao da pogleda Aliciju. Yorgi je već bio tamo, pomažući joj da kopa. Kinimaka je takođe brzo napredovala.
  
  "Koliko imamo vremena?" hitno upita Hayden.
  
  "Sudeći po njihovoj brzini, najviše trideset minuta", odgovorio je Smith.
  
  Dahl je pažljivo provirio. "Ima li tragova?"
  
  "Vjerovatno Mossad", odgovorio je Kensi. "Bili su najbliži."
  
  Drake je opsovao. "Jedini put sam poželio da su prokleti Šveđani prvi."
  
  Alicia je stajala do koljena u rupi, zabijajući ivicu svoje lopate u meku zemlju, pokušavajući da oslobodi predmet. Borila se, bez radosti povlačeći nejasne ivice. Kinimaka je čistio tlo odozgo dok se Yorgi pridružio Aliciji u rani koja se stalno širila.
  
  "Šta je ovo?" - Pitao sam. upita Drake.
  
  Hayden je čučnula s rukama na kolenima. "Još ne mogu sa sigurnošću reći."
  
  "Saberi se, Alicia." Drake se nacerio.
  
  Bljesak i podignut prst bili su njegov jedini odgovor. Predmetni predmet je bio prekriven zemljom i sa svih strana, ali je imao oblik. Duguljast, dimenzija otprilike dva metra puta jedan metar, imao je određeni kutijasti oblik i lako se kretao, pokazujući da uopće nije težak. Problem je bio što je bio okružen i zbijen tvrdom zemljom i korijenjem. Drake je pogledao iz kutije prema moru, gledajući kako se svjetla sve više približavaju i pitajući se kako, dovraga, tako mali, lagani kontejner može držati razorno vojno oružje.
  
  "Petnaest minuta", izvijestio je Smith. "Nema drugih znakova približavanja."
  
  Alicia se borila sa zemljom, psujući u početku i ništa nije uspjela, ali je na kraju izvadila predmet i dozvolila Yorgiju da ga izvuče. Čak i tada, obrasla loza i zapetljano korijenje prilijepili su se za njega naizgled radosno, tvrd, uvrnut grozd koji je odbijao da pusti. Sada su bili do pojasa u blatu, tresli su se sa sebe i oslanjali se na lopate. Drake se suzdržao od očigledne rečenice "Muškarci na poslu" i nagnuo se da pomogne u podizanju. Dahl se također sagnuo, te su zajedno uspjeli pronaći oslonac sa strane predmeta i izvući ga. Korijeni su protestirali, lomili se i rasplitali. Neki su se držali za dragi život. Drejk je pritisnuo i osetio kako se penje uz rupu i preko ivice. Odozgo su tekle rijeke izmeštenog tla. Zatim su on i Dahl zajedno ustali i zagledali se u Aliciju i Yorgija. Obojica su imala zajapurena lica i teško su disali.
  
  "Šta?" - Pitao sam. upita Drake. "Planirate li vas dvoje pauzu za čaj? Gubi se odavde."
  
  Alicia i Yorgi su još jednom provjerili dno rupe, tražeći još kutija ili možda stare kosti. Ništa nije pronađeno. Trenutak kasnije, mladi Rus je potrčao uz ivicu rupe, pronalazeći oslonac tamo gdje ga kao da ga nema, pa je mogao odskočiti uz padinu i preko ruba rupe. Alicia je ožalošćeno posmatrala šta se dešava, a onda je pomalo nespretno skočila u stranu. Drake ju je uhvatio za ruku i povukao.
  
  On se zakikotao. "Zaboravio si svoju lopatu."
  
  "Želiš li otići po to? Prvo nudim glavu."
  
  "Suzdržanost, uzdržanost."
  
  Hayden je nastavio gledati dolje u rupu. "Mislio sam da bi bilo dobro vrijeme da odvojim trenutak i provedem trenutak sa jadnim starim Hanibalom Barcom. Ne želimo da omalovažavamo suborca."
  
  Drake je klimnuo u znak slaganja. "Legenda".
  
  "Ako je čak i tamo dole."
  
  "Nacisti su izvršili svoje istraživanje", rekao je Hayden. "I, nerado priznajem, dobro su to uradili. Hanibal je stekao trajnu slavu samo zato što je bio dobar u svom poslu. Njegovo putovanje preko Alpa ostaje jedno od najznačajnijih vojnih dostignuća ranih ratova. Uveo je vojne strategije koje su i danas hvaljene."
  
  Nakon nekog trenutka podigli su pogled. Dahl je bio s njima. Kinimaka je povukao predmet i otkrio čvrstu kutiju od tamnog drveta. Na vrhu je bio mali grb, a Havajac je pokušao da ga pokaže.
  
  Hayden se nagnula prema meni. "To je sve. Njihov domaći logo. Poredak posljednjeg suda."
  
  Drake ga je proučavao, pamteći simbol. Podsjećao je na mali središnji krug sa četiri uvrnute pletenice postavljene oko njega na različitim mjestima na kompasu. Krug je bio simbol beskonačnosti.
  
  "Kose su oružje", rekao je Hayden. "Štitiš svoj unutrašnji svijet?" Ona slegne ramenima. "Ovim ćemo se pozabaviti kasnije ako bude potrebno. Hajdemo."
  
  Svjetla više nisu bila u moru, što je značilo da je Mossad, ako je bio onaj koji je bio najbliži, stigao do čvrstog tla i bio je udaljen manje od petnaest minuta punom brzinom. Drake se još jednom zapitao kako će se sukob završiti. SPEAR-u je naređeno da osigura sva četiri oružja po svaku cijenu, ali naređenja su se rijetko izvršavala savršeno na bojnom polju. Vidio je nervozne izraze na licima ostalih i znao je da se oni isto osjećaju, čak i Hayden, koji je bio najbliži komandnoj strukturi.
  
  Spremali su se za odlazak.
  
  "Pokušajte izbjeći sukob," rekao je Hayden. "Očigledno".
  
  "Šta ako ne možemo?" - upita Dahl.
  
  "Pa, ako je u pitanju Mosad, možda možemo da razgovaramo."
  
  "Sumnjam da će imati prsluke za identifikaciju", promrmlja Alicia. "Ovo nije šou za policajce."
  
  Hayden je na trenutak prebacila svoj komunikator u položaj isključen. "Ako nas upucaju, borićemo se," rekla je. "Šta drugo možemo učiniti?"
  
  Drake je ovo vidio kao najbolji kompromis. U idealnom svijetu, provukli bi se pored vojnika koji su se približavali i vratili se u svoj transport nepovrijeđeni i neotkriveni. Naravno, SPEAR ne bi postojao u idealnom svijetu. Ponovo je provjerio svoje oružje dok se tim pripremao za iseljenje.
  
  "Idite dugim putem", predložio je Hayden. "Neće".
  
  Sve mere predostrožnosti. Svi trikovi za izbjegavanje sukoba.
  
  Laurenin glas bio mu je trn u uhu. "Upravo smo dobili vijesti, ljudi. Približavaju se i Šveđani."
  
  
  SEDMO POGLAVLJE
  
  
  Drake je vodio put, prvo obišavši oronulu zgradu, a zatim krenuvši niz padinu. Tama je i dalje obavijala zemlju, ali zora je bila odmah iza ugla. Drake je opisao svoj put u neravnoj petlji sve dok se nije našao u smjeru suprotnom od mora.
  
  Čula upozorena, podignute glave, ekipa nas prati.
  
  Dahl je preuzeo kutiju, pažljivo držeći poklopac ispod ruke. Kenzi mu je pritrčala, pomažući mu da pronađe put. Tim je nosio opremu za noćni vid, svi osim Smitha, koji je više volio da bude potpuno svjestan svog okruženja. Bila je to dobra kombinacija. Jedan pored drugog i u jednom nizu trčali su sve dok nisu stigli do podnožja brda i ravne ravnice u kojoj nije bilo zaklona. Drejk se držao svoje petlje, vodeći ih u opštem pravcu čamaca. Nije progovorila ni riječ - svi su čuli provjerili svoju okolinu.
  
  Znali su koliko su njihovi neprijatelji smrtonosni. Ovaj put bez poluzainteresovanih plaćenika. Danas, i sljedeći, i sljedeći, suočeni su sa vojnicima koji nisu bili inferiorni od njih.
  
  Skoro.
  
  Drake je usporio, osjećajući da se kreću malo prebrzo. Teren im nije bio naklonjen. Blijedi sjaj puzao je prema istočnom horizontu. Uskoro neće biti pokrića. Smith je stajao s njegove desne strane, a Mai s njegove lijeve strane. Tim je ostao nisko. Brdo s trošnom zgradom na vrhu se udaljilo, pojavivši se iza njih. Ispred se pojavio red žbunja sa nekoliko stabala i Drejk je osetio olakšanje. Bili su daleko sjeveroistočno od mjesta gdje su trebali biti, ali krajnji rezultat je bio vrijedan toga.
  
  Najbolji scenario? Nema tuče.
  
  Nastavio je dalje, pazeći na opasnost i držeći neutralan govor tijela. Veza je ostala mirna. Kako su se približavali skloništu, usporili su, ako je neko već bio tamo i čekao. Kao komandosi, mogli su očekivati upozorenje, ali ništa se u ovoj misiji nije moglo uzeti zdravo za gotovo.
  
  Drake je ugledao veliko područje omeđeno nekoliko stabala i rijetkih grmova i zastao, dajući znak ostalima da se odmore. Pregledom pejzaža ništa nije otkriveno. Vrh brda bio je pust koliko je mogao vidjeti. S njihove lijeve strane tanak pokrivač vodio je sve do ravne ravnice, a zatim do obale mora. Pretpostavio je da bi njihovi čamci mogli biti udaljeni petnaest minuta hoda. Tiho je uključio vezu.
  
  "Lauren, ima li vijesti o Šveđanima?"
  
  "Ne. Ali moraju biti blizu."
  
  "Drugi timovi?"
  
  "Rusija je u vazduhu." Činilo se da joj je neugodno. "Ne mogu ti dati poziciju."
  
  "Ovo mjesto će uskoro postati vruća zona", rekao je Smith. "Moramo se pomaknuti."
  
  Drake se složio. "Hajde da se iselimo."
  
  Ustao je i čuo vrisak šokantan kao i svaki metak.
  
  "Prestanite! Treba nam kutija. Ne mrdaj."
  
  Drake nije oklevao, već je brzo sišao, i zahvalan na upozorenju i šokiran što su promašili neprijatelja. Dahl je zurio u njega, a Alicia je izgledala zbunjeno. Čak je i Mai pokazala iznenađenje.
  
  Kensi je škljocnula jezikom. "Mora da je Mosad."
  
  "Jesi li ih uzeo na nišan?" upita Hayden.
  
  "Da", rekao je Drake. "Govornik je pravo naprijed i vjerovatno ima pomoćnike s obje strane. Tačno tamo gdje želimo da budemo."
  
  "Ne možemo napredovati", rekla je Mai. "Vraćamo se. U tom pravcu." Pokazala je na istok. "Postoji sklonište i put, nekoliko farmi. Grad nije previše daleko. Možemo najaviti evakuaciju."
  
  Drake je bacio pogled na Haydena. Činilo se da njihov šef odmjerava izbor između ići na sjever duž obale, na istok prema civilizaciji ili suočiti se s bitkom.
  
  "Ništa dobro se neće dogoditi ako ostanemo ovdje", rekao je Dahl. "Protivljenje jednog elitnog neprijatelja bio bi izazov, ali znamo da je još njih na putu."
  
  Drake je već znao da je May bila u pravu. Sjever nije nudio nikakav put ka spasenju. Trčali bi duž Helesponta bez zaklona i oslanjali se na čistu sreću da bi mogli naletjeti na neki oblik transporta. Putovanje na istok zagarantovana prilika.
  
  Osim toga, teško da bi došli drugi timovi iz bilo kojeg grada.
  
  Hayden ga je pozvao, a zatim skrenuo na istok, procjenjujući teren i šanse za brzi bijeg. U ovom trenutku se ponovo oglasio glas.
  
  "Ostani tu!"
  
  "Sranje", dahnula je Alicia. "Ovaj tip je vidovnjak."
  
  "Jednostavno imam dobar vid", rekao je Smith, misleći na vizuelnu tehnologiju. "Sakri se iza nečeg čvrstog. Mi ćemo prihvatiti vatru."
  
  Tim je krenuo na istok. Izraelci su otvorili vatru, meci su preko glava kopljanika zabili u stabla drveća i između grana. Lišće je padalo. Drake se brzo popeo, znajući da su hici namjerno usmjereni visoko, i pitajući se u kakav se, dovraga, novi rat upuštaju ovdje.
  
  "To je baš kao jebeni vojni trening", rekla je Alicia.
  
  "Stvarno se nadam da koriste gumene metke", odgovorio je Dahl.
  
  Penjali su se i improvizovali, kretali se na istok, stizali do jačeg drveća i upadali u oči. Drake je uzvratio, namjerno visoko. Nije vidio nikakve znake kretanja.
  
  "Prepredna kopilad."
  
  "Mali tim", rekla je Kenzie. "Pažljivo. Automatske mašine. Oni će čekati odluku."
  
  Drake je bio nestrpljiv da iskoristi punu prednost. Tim je pažljivo krenuo na istok, pravo u blijedu zoru koja je još prijetila dalekom horizontu. Stigavši do sljedeće čistine, Drake je čuo i praktično osjetio zvižduk metka.
  
  "Sranje". Zaronio je u zaklon. "Taj je bio blizu."
  
  Više pucanja, više ispuštanja olova među skloništima. Hayden je duboko pogledao u Drakeove oči. "Njihovi načini su se promijenili."
  
  Drejk je duboko udahnuo, jedva verujući u to. Izraelci su pucali žestoko i bez sumnje su napredovali oprezno, ali povoljnim tempom. Drugi metak je otkinuo komad kore sa drveta tik iza Yorgine glave, zbog čega se Rus silovito lecnuo.
  
  "Nije dobro", gunđala je Kensi bijesno. "Uopšte nije dobro".
  
  Drakeove oči bile su poput kremena. "Hayden, kontaktiraj Lauren. Neka potvrdi Krouu da uzvraćamo vatru!"
  
  "Moramo uzvratiti vatru", viknula je Kensi. "Vi momci nikada ranije niste proveravali."
  
  "Ne! Oni su vojnici plaćenici, elitne trupe koje su obučene i slijede naređenja. Oni su jebeni saveznici, potencijalni prijatelji. Pogledaj, Hayden. Provjerite odmah! "
  
  Novi meci su probili šiblje. Neprijatelj je ostao nevidljiv, nečuven, SPIR je o njihovom napredovanju znao samo iz sopstvenog iskustva. Drake je gledao kako Hayden klikne na dugme za komunikaciju i razgovara s Lauren, a zatim se molio za brz odgovor.
  
  Mosadovi vojnici su prišli bliže.
  
  "Potvrdite naš status." Čak je i Dahlov glas zvučao napeto. "Lauren! Da li donosiš odluku? Hoćemo li se svađati? "
  
  
  * * *
  
  
  Tim SEAR-a, pošto je već otjeran sa svojih čamaca, bio je prisiljen krenuti dalje na istok. Bilo im je teško pod vatrom. Nespremni da se bore protiv poznatih saveznika, našli su se do grla u opasnosti.
  
  Smućeni, izgrebani i krvavi, koristili su svaki trik u svom arsenalu, svaki trik kako bi napravili veću distancu između sebe i Mosada. Lorenin povratak trajao je samo nekoliko minuta, ali su te minute trajale duže od CD-a Justina Biebera.
  
  "Qrow je nesretan. Kaže da ste dobili naređenje. Čuvajte svoje oružje po svaku cijenu. Sva četvorica."
  
  "I to je sve?" upita Drake. "Jesi li joj rekao s kim imamo posla?"
  
  "Svakako. Djelovala je bijesno. Mislim da smo je naljutili."
  
  Drake je odmahnuo glavom. Nema smisla. Moramo zajedno raditi na ovome.
  
  Dahl je izrazio svoje mišljenje. "U Peruu smo zapravo išli protiv njenih naređenja. Možda je ovo vraćanje."
  
  Drake nije vjerovao. "Ne. To bi bilo sitno. Ona nije takva političarka. Nama se suprotstavljaju saveznici. Sranje. "
  
  "Imamo naređenja", rekao je Hayden. "Preživimo danas i borimo se sutra."
  
  Drake je znao da je u pravu, ali nije mogao a da ne pomisli da su Izraelci vjerovatno rekli istu stvar. Tako su počele vekovne tuge. Sada su, kao tim, krenuli na istok, ostajući unutar svog šumskog štita, i organizirali pozadinu, ne previše agresivnu, ali dovoljnu da uspori Izraelce. Smith, Kinimaka i Mai su bili izvanredni u demonstriranju da sada misle na posao, sputavajući svoje protivnike na svakom koraku.
  
  Došlo je iza njih dok je Drejk leteo kroz drveće. Helikopter je tutnjao iznad glave, a zatim se nagnuo i sleteo na neku neupadljivu čistinu. Hayden nije trebao reći ni riječ.
  
  "Šveđani? Rusi? Bože, ovo je samo sranje, momci!"
  
  Drake je odmah čuo pucnje iz tog pravca. Na onoga koji je upravo izašao iz helikoptera je pucano, a ne iz Mosada.
  
  To je značilo da su četiri specijalna tima sada u borbi.
  
  Ispred se šuma završavala, otkrivajući staru seosku kuću iza širokog polja omeđenog kamenim zidovima.
  
  "Odvojite malo vremena", povikao je. "Djeluj čvrsto i brzo. Tamo se možemo pregrupisati."
  
  Tim je trčao kao da su im pakleni psi vrući za petama.
  
  
  * * *
  
  
  Krećući se punim, ali kontroliranim tempom, tim je nasumce izašao iz zaklona i pojurio prema seoskoj kući. Zidovi i prozorski otvori bili su skoro jednako otrcani kao i kuća na brdu, što ukazuje na odsustvo ljudskog prisustva. Iza njih su ležale tri grupe specijalaca, ali koliko blizu?
  
  Drake nije znao. Snažno je trčao po izrovanom tlu, skidajući noćni vid i koristeći sjajno nebo da označi svoj put. Pola tima je gledalo naprijed, pola iza. Mai je šapnula da je vidjela kako Mossadov tim stiže do ruba šume, ali onda je Drejk stigao do prvog niskog zida i Mai i Smith su otvorili malu količinu vatre za suzbijanje.
  
  Zajedno su se stisnuli iza kamenog zida.
  
  Seoska kuća je još bila dvadeset koraka ispred. Drake je znao da im ne bi bilo dobro da dopuste Izraelcima i drugima da se nasele i uspostave idealne linije vidljivosti. Osim toga, drugi timovi bi sada bili oprezni jedni prema drugima. Govorio je u komunikator.
  
  "Bolje da vucite guzice, momci."
  
  Alicia se okrenula da ga pogleda. "Je li to tvoj najbolji američki naglasak?"
  
  Drake je izgledao zabrinuto. "Sranje. Konačno sam se okrenuo." Onda je ugledao Dahla. "Ali hej, moglo bi biti gore, pretpostavljam."
  
  Kao jedan probili su omot. May i Smith su ponovo otvorili vatru i dobili samo dva hica kao odgovor. Drugi zvukovi se nisu čuli. Drake je pronašao čvrst zid i stao. Hayden je odmah odredio May, Smitha i Kinimaku da čuvaju perimetar, a zatim je požurio da se pridruži ostalima.
  
  "U redu smo na nekoliko minuta. Šta imamo?"
  
  Dahl je već otvarao mapu kada im je Laurenin glas ispunio uši.
  
  "Plan B je i dalje moguć. Krenite u unutrašnjost. Ako ste brzi, neće vam trebati prijevoz."
  
  "Jebeni plan B." Drake je odmahnuo glavom. "Uvijek plan B."
  
  Obodna patrola je izvijestila da je sve jasno.
  
  Hayden je pokazao na kutiju koju je Dahl nosio. "Ovdje moramo preuzeti odgovornost. Ako ga izgubite, nemamo pojma šta je unutra. A ako ovo izgubiš od neprijatelja..." Nije morala da nastavi. Šveđanin je spustio kutiju na zemlju i kleknuo pored nje.
  
  Hayden je dodirnula simbol ugraviran na poklopcu. Oštrice koje se okreću šalju zlokobno upozorenje. Dahl je pažljivo otvorio poklopac.
  
  Drake je zastao dah. Ništa se nije dogodilo. Uvijek je to bilo rizično, ali nisu mogli vidjeti nikakve skrivene brave ili mehanizme. Sada je Dahl potpuno podigao poklopac i pogledao u prostor unutra.
  
  Kensi se nasmijala. "Šta je ovo? Ratno oružje? Povezani s Hanibalom i skriveni po naredbi? Sve što vidim je hrpa papira."
  
  Dahl se zavalio na potkoljenice. "Rat se može voditi i riječima."
  
  Hayden je pažljivo izvukao nekoliko listova papira i skenirao tekst. "Ne znam", priznala je. "Izgleda kao istraživački dosije i... zapis o..." Zastala je. "Testovi? Suđenje?" Prelistala je još nekoliko stranica. "Specifikacije montaže."
  
  Drake se namrštio. "To zvuči loše. Zovu ga Projekt Vavilon, Lauren. Hajde da vidimo šta možete da otkrijete o ovome."
  
  "Razumijem", rekao je New Yorker. "Još nešto?"
  
  "Upravo počinjem da shvatam ove karakteristike", počeo je Dahl. "Ogroman je..."
  
  "Dole!" Smith je vrisnuo. "Približava se."
  
  Tim je usporio i pripremio se. Iza kamenih zidova zagrmio je mitraljeski rafal, oštar i zaglušujući. Smith je uzvratio vatru s desne strane, ciljajući iz niše u zidu. Hayden je odmahnula glavom.
  
  "Moraćemo ovo okončati. Gubi se odavde".
  
  "Vuci dupe?" upita Drake.
  
  "Uhvati svoje dupe."
  
  "Plan B", rekla je Alicia.
  
  Ostajući na sigurnom, kretali su se od zida do zida prema stražnjem dijelu seoske kuće. Pod je bio zatrpan krhotinama, a komadi zida i drveta bili su označeni gdje je krov upao. Mai, Smith i Kinimaka pokrivali su pozadinu. Drejk je stao kad su stigli do zadnjih prozora i bacio pogled na put ispred sebe.
  
  "Može samo da postane teže", rekao je.
  
  Izlazeće sunce klizilo je preko horizonta u naletu boja.
  
  
  OSMO POGLAVLJE
  
  
  Trka se nastavila, ali sada su se šanse smanjivale. Dok su Drake i Alicia, koji su vodili put, napustili zaklon i krenuli prema unutrašnjosti, zadržavajući farmu između sebe i njihovih progonitelja, Mossadov tim je konačno izašao iz šume. Obučeni svi u crno i sa maskama preko lica, prišli su nisko i oprezno, dižući oružje i pucajući. Mai i Smith brzo su se sklonili iza seoske kuće. Hayden je pojurio naprijed.
  
  "Pokret!"
  
  Drake se borio protiv instinkta da stoji i bori se; Dahl s njegove lijeve strane se očito borio i sa ovim. Obično su se borili i nadmudrili svoje protivnike - ponekad se svelo na grubu silu i brojnost. Ali često se sve svodilo na glupost njihovih protivnika. Većina plaćenih plaćenika bili su spori i dosadni, oslanjajući se na svoju veličinu, žestinu i nedostatak morala da bi obavili posao.
  
  Ne danas.
  
  Drake je bio jako svjestan potrebe da zaštiti nagradu. Dahl je nosio kutiju i čuvao je što je bezbednije mogao. Yorgi je sada kretao naprijed, testirajući teren i pokušavajući pronaći puteve sa najvećim zaklonom. Prešli su brdovito polje, a zatim se spustili kroz mali, rijetki šumarak. Izraelci su na neko vrijeme prekinuli vatru, možda osjetivši druge komande i ne želeći da obznane svoj položaj.
  
  Sada su demonstrirane razne taktike.
  
  Ali za Drakea, Alicia je to najbolje sažela. "Zaboga, Jogi. Spusti svoju rusku glavu i beži!"
  
  Lauren je pratila njihov napredak na GPS-u i objavila da je mjesto sastanka Plana B u narednom horizontu.
  
  Drake je malo lakše uzdahnuo. Šum se završio i Yorgi se prvi popeo na malo brdo, a Kinimaka ga je pratio za petama. Pantalone Havajaca su bile prekrivene blatom gde je pao - tri puta. Alicia je bacila pogled na May, koja se okretno kretala između nabora zemlje.
  
  "Prokleti Sprite. Izgleda kao proljetno jagnje koje se brčka u divljini."
  
  "Sve što radi, radi dobro", složio se Drake.
  
  Alicia je proklizala na ploči, ali je uspjela da ostane na nogama. "Svi to radimo dobro."
  
  "Da, ali neki od nas su više kao seronje."
  
  Alicia je podigla oružje. "Nadam se da ne misliš na mene, Drakes." U glasu joj se čula nota upozorenja.
  
  "Oh, naravno da ne, dušo. Očigledno sam mislio na Šveđanina."
  
  "Skupo?"
  
  Pucnji su odjeknuli s leđa, okončavši Dahlovu primjedbu prije nego što je počela. Iskustvo je govorilo Drakeu da snimci nisu bili namijenjeni njima i da su se sastojali od dvije različite note. Mosad je sarađivao ili sa Rusima ili sa Šveđanima.
  
  Šveđani su, vjerovatno je mislio, bezglavo trčali ka Mosadu.
  
  Nije mogao a da se ne naceri.
  
  Dahl je pogledao oko sebe, kao da je osetio ogorčenje. Drake je uputio nevini pogled. Popeli su se na malo brdo i skliznuli niz drugu stranu.
  
  "Transport stiže", rekla je Lauren.
  
  "Volim ovo!" Hayden je pokazao prema nebu, daleko, daleko, gdje se kretala crna mrlja. Drake je skenirao područje i povukao Yorgija dolje baš kada je metak zviždao iznad vrha brda. Neko se odjednom više zainteresovao za njih.
  
  "U dolinu", reče Kinimaka. "Ako možemo doći do tog drveća..."
  
  Tim se pripremao za završni sprint. Drejk je ponovo pogledao u tačku koja se približavala. Na trenutak je pomislio da možda vidi senku, ali onda je ugledao istinu.
  
  "Ljudi, ovo je još jedan helikopter."
  
  Kinimaka je izbliza provirio. "Sranje".
  
  "A tu". Mai je pokazala lijevo, visoko prema obali oblaka. "Treće".
  
  "Lauren", hitno je rekao Hayden. "Lauren, pričaj s nama!"
  
  "Samo dobijam potvrdu." Vratio se miran glas. "U vazduhu imate Kineze i Britance. Rusija, Šveđani i Izraelci na zemlji. Slušaj, sada ću te povezati sa čavrljanjem da dobiješ informacije prvi put. Nešto od toga je sranje, ali sve to može biti vrijedno."
  
  "Francuzi?" Kinimaka je iz nekog razloga postao zamišljen.
  
  "Ništa", odgovorila je Lauren.
  
  "Dobar posao, nisu svi kao Bo", rekla je Alicia s dozom gorčine i melanholije. "Mislim na Francuze. Tip je bio izdajnik, ali je bio prokleto dobar u svom poslu."
  
  Dahl je napravio grimasu. "Ako su kao Bo", rekao je tiho. "Možda su već ovdje."
  
  Alicia je trepnula na te riječi, proučavajući obližnje gomile zemlje. Ništa se nije pomerilo.
  
  "Opkoljeni smo", rekao je Hayden.
  
  "Timovi specijalnih snaga na svim stranama", složio se Drake. "Pacovi u zamci."
  
  "Pričaj u svoje ime." Mai je brzo sve cijenila. "Odvojite dvije minute. Zapamtite šta je u ovoj kutiji najbolje što možete." Podigla je ruke. "Učini to".
  
  Drake je shvatio suštinu. Kutija ipak nije bila vrijedna njihovih života. Ako stvari postanu zaista napete i prijateljski tim to prođe, ne boks bi im mogao spasiti živote. Dahl je otvorio poklopac i tim je krenuo pravo prema helikopterima koji su se približavali.
  
  Svima je dijelio hrpe papira.
  
  "Vau, to je čudno", rekla je Alicia.
  
  Kenzi je promiješao nekoliko listova papira. "Upadati u tuču dok čitate dokument od prije trideset do pedeset godina, koji su napisali nacisti i sakriven u grobu Hanibala Barce? Šta je tu čudno?
  
  Drake je pokušao zapamtiti odlomke. "Njene riječi imaju smisla. Ovo je isto kao kurs za SPEAR."
  
  Istraživački projekat velikih visina, pročitao je. Prvobitno kreiran za potrebe proučavanja balistike ponovnog ulaska po nižoj cijeni. Umesto skupih raketa...
  
  "Ne znam šta je ovo dođavola."
  
  Lansirati u svemir bez upotrebe rakete. Projekt sugerira da bi se vrlo veliki pištolj mogao koristiti za gađanje objekata velikim brzinama na velikim visinama...
  
  "O sranje".
  
  Lica Dahla i Alicie bila su isto tako pepeljasta. "Ovo ne može biti dobro."
  
  Hayden je pokazao na helikoptere koji su se približavali, koji su sada bili na vidiku svima. Mogli su da vide pojedinačne topove kako vise sa helikoptera.
  
  "A ni to nije istina!"
  
  Drake je predao papire i pripremio oružje. Vreme je za ono na šta je navikao i u čemu je bio dobar. Bio je bombardovan brbljanjem od Haydena, Maya i Smitha, kao i iz komunikacijskog sistema koji je Lauren popravila.
  
  "Izraelci su ušli u bitku sa Šveđanima. Rusija nepoznata..." Zatim su uslijedili rafali smetnji i brzi prijenosi uživo koje su NSA i druge organizacije uspjele poslušati.
  
  Francuzi: "Približavamo se području..."
  
  Britanac: "Da, gospodine, mete su uočene. Imamo mnogo neprijatelja na bojnom polju..."
  
  Kinezi: "Jeste li sigurni da imaju kutiju?"
  
  Hayden je prednjačio. Pobjegli su sa terena. Pobjegli su bez plana. Oprezna vatra natjerala je helikoptere da preduzmu akciju izbjegavanja i natjerala njihovu kopnu da se kreću s krajnjim oprezom.
  
  A onda, baš kada se Drejk spremao da se udalji i usredsredi na njihov novi put bekstva, drugi glas je presekao statiku.
  
  Samo kratko.
  
  Djelomično skriven iza buke, jedva čujan, dubok, otegnut zvuk mu se urezao u uši.
  
  Amerikanac: "SEAL Tim 7 je ovdje. Sada smo zaista blizu..."
  
  Šok ga je potresao do srži. Ali nije bilo vremena. Nema načina da se razgovara. Nema ni sekunde da to apsorbira.
  
  Međutim, njegove oči su se susrele sa očima Thorstena Dahla.
  
  Koji...?
  
  
  DEVETO POGLAVLJE
  
  
  "Reci helikopteru da odjebe!" Hayden je kliknuo na svoj komunikator. "Naći ćemo drugi način."
  
  "Želiš li da ovo visi?" upitala je Lauren, nasmijavši Aliciju čak i dok je trčala za život.
  
  "Svakako. Sagni se i pokrij se. Ne zovite nas, mi ćemo vas zvati!"
  
  Drake se zapitao hoće li se ovaj dan ikada završiti, a onda je ugledao puni disk sunca kako visi nad horizontom i shvatio ironiju. Područje je bilo niz brda, svaki strmiji od prethodnog. KOPLJE im je pokrilo guzice dok su stigli do vrha brda, pažljivo koračajući, a zatim punom brzinom potrčali niz drugu stranu.
  
  Povremeno su se čuli pucnji s leđa, ali nisu bili upereni u njih, Izraelci i Šveđani su vjerovatno razmjenjivali udarce. S lijeve i desne strane pojavilo se još nekoliko trošnih zgrada, većina izgrađenih u plitkim dolinama, sve napuštene. Drake nije bio siguran šta je navelo ljude da odu, ali to se dogodilo davno.
  
  Još brda, a zatim grupa drveća lijevo. Nudeći zaklon, zelenilo i granje je gusto raslo. Hayden je uputio tim u tom pravcu, a Drake je malo lakše uzdahnuo. Bilo kakvo zataškavanje bilo je bolje nego nikakvo zataškavanje. Prvo su Hayden, a zatim Alicia bljesnule kroz drveće, a sada su slijedili Dal, Kenzi i Kinimaka. Drake je ušao u šumu, ostavljajući May, Yorgija i Smitha pozadi. Odjeknuli su pucnji, sada bliže, čineći Drakea opreznim prema svojim prijateljima.
  
  Okrenuvši se, vidio je da se Mai spotaknula.
  
  Gledao kako joj lice odbija od tla.
  
  "Neee!"
  
  
  * * *
  
  
  Hayden je naglo zakočio i okrenuo se. U ovom trenutku, Mai je ležala bez svijesti na tlu, Drake joj je prišao, Smith se već saginjao. Meci su sa udarcem pogodili drveće na periferiji. Neko je bio blizu.
  
  Tada je počelo šiblje. Iskočile su figure, jedna je udarila Haydena u donji dio tijela. Zateturala je, ali je ostala na nogama. Deblo ju je udarilo u kičmu. Ignorirala je bljesak bola i podigla pištolj. Onda ju je crna figura ponovo napala, udarajući je laktom, kolenom, nožem...
  
  Hayden je skočila i osjetila kako joj se oštrica nalazi na dlaku od stomaka. Uzvratila je laktom u lice i koljenom u stomak kako bi napravila veći razmak između njih. Videla je Kinimaku i Aliciju kako se bore na desnoj strani, a Dala kako šutira figuru koju je oborio.
  
  Drake pokupi mlohavu Mai.
  
  Meci su letjeli između drveća, cijepali lišće i raslinje. Jedan je porazio neprijatelja, ali ne zadugo. Čovjek je ubrzo ustao, očito na sebi ima neki oblik kevlara. Tada je Haydenina vizija bila ispunjena njenim vlastitim protivnikom - čovjekom iz Mosada čije su crte lica bile prožete brutalnom i opakom odlučnošću.
  
  "Stani", rekla je. "Na istoj smo strani..."
  
  Zaustavio ju je udarac u vilicu. Hayden je okusila krv.
  
  "Naručite", stigao je nejasan odgovor.
  
  Blokirala je nove udarce, gurajući čovjeka u stranu, pokušavajući ne podići pištolj, čak i kada je držao nož. Oštrica je osjetila okus kore, a zatim prljavštine. Hayden je šutnuo čovjeka po nogama dok je Drejk projurio pored, jureći niz stazu u drveće. Smith mu je pokrio leđa, udario Izraelca šakom u lice i vratio ga u grmlje. Kenzi je bila sljedeća, ovaj put s neodlučnim izrazom lica i raširenim očima, kao da je tražila nekoga poznatog.
  
  Hayden se progurala prema Drakeu.
  
  "Mai?"
  
  "Ona je dobro. Samo metak u kičmu i to je to. Ništa spektakularno."
  
  Hayden je problijedio. "Šta?" - Pitao sam.
  
  "Jakna je to zaustavila. Pala je i udarila u lobanju. Ništa posebno".
  
  "O".
  
  Alicia je izbjegla brutalni napad laktom i džudo bacanjem poslala svog protivnika da odleti u drveće. Kinimaka je buldožerom prošao kroz drugog vojnika Mosada. Na nekoliko trenutaka put je bio čist, a SPEAR tim je iskoristio punu prednost.
  
  Svaka unca iskustva došla je u igru dok su trčali punim tempom, bez razmišljanja o usporavanju, kroz uvijanje, ronjenje, opasne gomile drveća. Između njih i Mosadovog tima otvorio se jaz, a gusto lišće je pružalo idealnu zaštitu.
  
  "Kako su dovraga uspjeli proći pored nas?" Drake je vrisnuo.
  
  "Mora da je bilo kada smo stali da provjerimo kutiju", rekao je Hayden.
  
  Smith je glasno zagunđao. "Gledali smo."
  
  "Nemoj se tući..." počela je Hejden.
  
  "Ne, prijatelju", rekla je Kensi. "Oni su najbolji u onome što rade."
  
  Smith se nasmijao, kao da je htio reći da smo i mi, ali je inače šutio. Hayden je vidio kako Kinimaka posrće, kako mu ogromna stopala slijeću u gomilu elastične ilovače, i krenuo je da pomogne, ali Dal je već podržavao krupnog čovjeka. Šveđanin je prebacio kutiju u drugu ruku, gurnuvši Havajca desnom.
  
  A sada je mješavini dodana još jedna opasnost - nepogrešiv zvuk helikoptera koji leti iznad glave.
  
  Hoće li otvoriti vatru?
  
  Da li bi češljali šumu mecima?
  
  Hayden nije tako mislio. Hiljade stvari mogu krenuti po zlu zbog takvog neodgovornog postupka. Naravno, ovi momci su slijedili naredbe svojih vlada, a neki od klovnova koji su sjedili kod kuće u svojim toplim, klimatizovanim kancelarijama nisu mogli manje da brinu o tome šta se dešava ispred njihovih kula od slonovače.
  
  Lupanje propelera dolazilo je odozgo. Hayden je nastavio bježati. Već je znala da će Mosad baciti oko na njihov tim, a možda i Šveđane i Ruse iza njih. Slijeva se začula buka i učinilo joj se da je vidjela još figura - mora da su Rusi, pomislila je.
  
  Ili možda Britanci?
  
  Sranje!
  
  Bili su previše otvoreni. Previše nepripremljen. U stvari, tako su bile i sve ekipe tamo. Niko nije očekivao da će svi stići odjednom - i to je bila greška. Ali recite mi plan koji bi ovo uzeo u obzir?
  
  Pred nama je ležao Drake Trail, nimalo usporen Mayinom težinom. Alicia ga je pratila za petama, osvrćući se okolo. Put je vijugao besciljno, ali općenito je išao u pravom smjeru i Hayden je bio zahvalan na tome. Čula je kako im Smith ispaljuje metke u stražnji dio, obeshrabrujući njihove progonitelje. Čula je nekoliko krikova s lijeve strane, kao da se dvije sile susreću.
  
  Prokletstvo, ovo je neko ludo sranje.
  
  Drake je skočio preko srušenog drveta. Kinimaka se probio jedva grcajući. Fragmenti su se raspršili na sve strane. Teren se počeo spuštati i tada su ugledali rub šume. Hayden je zalajao u komunikaciju da bi trebali usporiti - niko nije znao šta bi na zemlji moglo čekati iza drvoreda.
  
  Drake je samo malo usporio. Alicia ga je prošla desno, a Dahl ga je udario lijevo; zajedno su njih trojica savladali zaklon i ušli u usku dolinu, zaštićenu s obje strane strmim smeđim padinama. Kinimaka i Kenzi su škljocnule petama u pokušaju da pruže podršku, a onda je i Hayden izašla iz skrovišta, sada pokušavajući da ignoriše rastuće peckanje u njenim grudima.
  
  Trčali su duže nego što je mislila.
  
  A najbliži grad je bio miljama daleko.
  
  
  DESETO POGLAVLJE
  
  
  Drake je osjetio kako se Mai pomalo bori. Dao joj je minut, znajući da će brzo doći k sebi. U tom prolaznom trenutku, primetio je nešto ravno, sivo i vijugavo zbog čega mu je ubrzano srce poskočilo.
  
  "Lijevo!"
  
  Cijela grupa je probila lijevo, pažljivo, ali nepotrebno pokrivajući svoje bokove jer su njihovi protivnici još uvijek bili nevidljivi. Drake je dopustio May da se malo bori, ali je izdržao. Ubrzo ga je udarila pesnicom u rebra.
  
  "Pusti me".
  
  "Jedna sekunda, ljubavi moja..."
  
  Alicia ga je žestoko pogledala. "Da li ti se toliko sviđa?"
  
  Drake je oklevao, a onda se nacerio. "Ne postoji siguran odgovor na ovo pitanje, ljubavi moja."
  
  "Stvarno?"
  
  "Pa, razmisli o tome iz moje tačke gledišta."
  
  Mai je riješio svoju dilemu koristeći kičmu da se odgurne i prevrne na pod. Uspješno je sletjela, ali se zaljuljala na mjestu, držeći se za glavu.
  
  "Pogledajte", rekao je Drake. "U moju odbranu, ona se čini nesigurnom."
  
  "Glava će ti se zatresti ako ne požurimo." Alicia se progurala, a Drake ga je pratio, posmatrajući Mej još malo dok se nije uspravila i ušla u ritam. Grupa je trčala nasipom do asfalta.
  
  "Prva zabuna sa Mosadom." Dahl se protegnuo. "Ništa spektakularno."
  
  "Oni su se uzdržavali", rekla je Kenzie. "Takav kakav si bio."
  
  "Druga zabuna", rekao je Drake. "Sjećate se onog sela u Engleskoj? Prije mnogo godina."
  
  "Yonks?" - Pitao sam.
  
  "Vekovima".
  
  "O". Dahl je zastao na sekundu, a zatim rekao: "Pr. Kr. ili AD?"
  
  "Mislim da to sada zovu BC."
  
  "Sranje".
  
  Cesta se protezala u oba smjera, pusta, rupa i potrebna je sanacija. Drake je čuo pucketanje protuavionske topove koja se približavala helikopteru, a zatim još pucnjeva. Okrenuo se i vidio da na njega pucaju iz šume, pomislio je da samo zasipa to područje mecima, a onda je vidio kako je naglo skrenuo u stranu.
  
  "Ne mogu da rizikujem", rekao je Dahl. "Pretpostavljam da su oni Kinezi i da ne čuju brbljanje kao mi.
  
  Drake je ćutke klimnuo glavom. Ništa novo nije otkriveno u razgovorima u posljednje vrijeme. Od...
  
  Hayden je tiho pozdravila. "Vidim vozilo."
  
  Drake je čučnuo i pregledao područje. "Pa šta imamo iza sebe? Mosad i Rusi na drveću, jedni drugima smetaju. Jesu li Šveđani negdje pored Rusa? SAS? Odmahnuo je glavom. "Ko zna? Vaša najbolja pretpostavka je da obiđete šumu. Svi oni znaju da su mrtvi, ako se predaju. Zato smo i dalje bili živi."
  
  "Kinezi u helikopteru", rekao je Smith. "Sletanje tamo." Pokazao je na niz plitkih udubljenja.
  
  "Francuski?" upitao je Yorgi.
  
  Drake je odmahnuo glavom. Šalu na stranu, Francuzi su se možda čak suzdržali kako bi testirali vode i dozvolili svojim protivnicima da ih razrijede. Lukava pobeda u poslednjem trenutku. Zurio je u kombi koji se približavao.
  
  "Ruke gore."
  
  Smith i Kenzie su krenuli u smjeru, stajali su sa strane ceste i uperili oružje u kombi koji se približavao. Dahl i Drake postavili su nekoliko teških gromada na cestu. Kako je kombi usporavao, ostatak tima je došao s leđa, pažljivo pokrivajući vozilo i naređujući putnicima da izađu.
  
  Alicia je otvorila zadnja vrata.
  
  "Vau, ovdje smrdi!"
  
  Ali bio je prazan. I Drake je čuo Kensi kako postavlja pitanje na turskom. Odmahnuo je glavom dok se Dahl pobjednički nasmiješio. Ova devojka je puna iznenađenja. "Postoji li neki jezik koji ona ne može govoriti?"
  
  Šveđanin je prasnuo u smijeh. "Hajde, čovječe. Ne ostavljajte se tako otvorenim."
  
  "Oh", klimnuo je Drejk. "Da. Jezik bogova."
  
  "Ustani, ljubavi. Želiš li imati seks? Da, samo čujem tvoj slatki naglasak kako silazi s Odinovog jezika."
  
  Drejk je to ignorisao, fokusirajući se na dvojicu Turaka koji su izgledali iskreno uplašeni.
  
  I zaista turski.
  
  Hayden ih je gurnuo nazad u kamion, prateći ih izbliza. Dahl se ponovo nacerio i krenuo za njom, pokazujući ostalima da uskoče na zadnje sedište. Drejk je trenutak kasnije shvatio razlog svoje zabave, a onda se ponovo zagledao u Aliciju.
  
  "Koliko je loše tamo pozadi?"
  
  
  * * *
  
  
  Kamion je odskočio i trzao se i pokušao da se uništi na trošnom putu.
  
  Alicia se držala svom snagom. "Pokušava li da postigne prokleto bad beat?"
  
  "Možda", rekao je jadno Smith, držeći se za nos i prljavi kaiš vezan za stalak u kombiju. "Osjećam miris koza."
  
  Alicia je suzila oči. "Oh da? Tvoj prijatelj?"
  
  Kinimaka je sjedio u zadnjem dijelu kamiona, očajnički gutajući pune pluća svježeg zraka kroz pukotine gdje su se spajala zadnja vrata. "Mora da su... ovi... farmeri, pretpostavljam."
  
  "Ili krijumčari koza", dodala je Alicia. "Nikad ne mogu reći."
  
  Smith je zarežao od bijesa. "Kada sam rekao 'koze', mislio sam općenito."
  
  "Da da da".
  
  Drake se nije miješao u to, plitko je udahnuo i pokušavao se usredotočiti na druge stvari. Morali su vjerovati Haydenu i Dahlu, koji su se unaprijed pobrinuli za njihovu sigurnost i pronašli najbolje mjesto za putovanje. Komunikacija je ostala tiha, osim povremenog praska statike. Čak je i Lauren šutjela, što je pomoglo na svoj način. To im je govorilo da su relativno sigurni.
  
  Posada se glasno žalila oko njega, kako su se snalazili i odvraćali pažnju od smrada životinja. U šali su ponuđena poređenja sa švedskim kupatilima, američkim restoranima i londonskim hotelima.
  
  Drejk je pustio da mu misli odlutaju od Yorginog nedavnog ispada i potrebe da podeli užasnu tajnu, do novog razumevanja između Alisije i Mej, do drugih problema koji muče SPEAR tim. Hayden i Kinimaka su ostali u sukobu, kao i Lauren i Smith, iako su potonje bile razdvojene ne samo razlikama. Dahl je radio koliko je mogao sa Joannom, ali opet je posao stao na put.
  
  Nešto hitnije i neumoljivije probilo mu je mozak. Iritacija sekretara Crowa što nisu slijedili naređenja u Peruu i uvjerena spoznaja da je tajni, strogo povjerljivi američki drugi tim ovdje. Negdje.
  
  SEAL tim 7.
  
  Bilo je bezbroj pitanja i bila su neobjašnjiva. Šta je bio odgovor? Qrow više nije vjerovao SPEAR timu? Jesu li bili rezervni?
  
  Nije zaboravio veliki upitnik koji još uvijek visi nad Smithovom glavom, ali nije mogao zamisliti nijedan drugi scenario. Krow je poslao sedam ljudi da ih drže na oku.
  
  Drake je potisnuo svoj bijes. Imala je svoj posao. Crno-bijelo je bila vizija života koju dijele samo budale i luđaci. Njegove duboke misli prekinuo je Hayden.
  
  "Pozadi i naprijed je sve jasno. Izgleda da se približavamo mjestu zvanom Ç Anakale, na obali. Pričekat ću da pronađemo lokaciju prije nego kontaktiram helikopter. Oh, i Dahl je imao priliku da rastavi tu kutiju."
  
  Šveđanin ih je nakratko odvratio od situacije objašnjavajući kako izgledaju hrpe papira. Bio je to više od rata, to je bila sama njegova najava. Činilo se da je Hanibal izabran jednostavno kao simbol.
  
  
  * * *
  
  
  "Ima li nagoveštaja o tome kako je Afrika postala jedan od četiri ugla zemlje?" upitala je Mai.
  
  "Nema takve proklete stvari. Stoga ne možemo predvidjeti gdje će biti sljedeći Jahač."
  
  "Pogledaj u prošlost", rekla je Kenzi. "U mom poslu, na mom starom poslu, odgovori su uvijek bili skriveni u prošlosti. Samo treba da znate gde da tražite."
  
  Tada se umiješala Lauren. "Pokušat ću ovo."
  
  Drake se borio protiv nagiba kamiona. "Koliko je daleko do Çanakkalea?"
  
  "Sada ulazimo u predgrađe. Ne izgleda preveliko. Vidim more."
  
  "Oh, pobijedio si." Drake se prisjetio igre koju je igrao kao dijete.
  
  "Prvi sam to video", rekao je Dahl sa osmehom u glasu.
  
  "Da, i to smo igrali."
  
  Kamion se zaustavio i ubrzo su se stražnja vrata otvorila prema van. Ekipa je iskočila i udahnula puna pluća svježeg zraka. Alicia se žalila da se ne osjeća dobro, a Kenzi se pretvarala da se onesvijestila na engleski način. Ovo je odmah razveselilo Aliciju. Drejk se zatekao kako bulji i bulji u čudu.
  
  "Prokletstvo", promrmljao je namjerno. "Pa, ja ću biti majmunov ujak."
  
  Dahl je bio previše zapanjen da bi komentirao.
  
  Ispred njih je stajao ogroman drveni konj, iz nekog razloga poznat, razmišljajući na malom trgu okruženom zgradama. Činilo se da mu je konopac vezao noge i bio je rastegnut oko njegove glave. Drake je mislio da izgleda oklopljeno i veličanstveno, ponosna životinja koju je stvorio čovjek.
  
  "Šta dovraga?"
  
  Gomile su se okupljale oko njega, zurile, pozirali i slikale.
  
  Lauren je govorila preko komunikatora. "Mislim da ste upravo pronašli Trojanskog konja."
  
  Smith se nasmijao. "Ovo je daleko od igračke."
  
  "Nema Troje. Znaš? Brad pitt?"
  
  Alicia je zamalo slomila vrat gledajući okolo na sve strane. "Šta? Gdje?"
  
  "Wow". Kensi se nasmijala. "Vidio sam zmije kako napadaju sporije."
  
  Alicia je još uvijek pažljivo proučavala područje. "Gdje je Lauren? Je li na konju?"
  
  New Yorker se nasmejao. "Pa, bio je jednom. Sjećate li se modernog filma "Troja"? Pa, nakon snimanja, ostavili su konja na mestu gde ti stojiš, u Čanakaleu."
  
  "Sranje". Alicia je dala oduška svojim osećanjima. "Mislio sam da su mi svi Božići došli odjednom." Odmahnula je glavom.
  
  Drake je pročistio grlo. "Još sam tu, ljubavi."
  
  "O, da. Sjajno".
  
  "I ne brini, ako Bred Pit iskoči iz guzice tog konja i pokuša da te kidnapuje, ja ću te spasiti."
  
  "Da se jebeno nisi usudio."
  
  Laurenin glas presekao je njihovo brbljanje poput snažnog udarca samurajskog mača. "Ulaz, momci! Mnogo neprijatelja. Upravo se približavamo Canakkaleu. Oni moraju biti povezani na komunikacijski sistem, kao i mi. Pokret! "
  
  "Pogledaj ovo?" Drake je pokazao na tvrđavu. "Pozovite helikopter. Ako se možemo popeti na zamak i braniti se, on nas može odvesti odande."
  
  Hayden je bacio pogled na predgrađe Canakkalea. "Ako možemo braniti dvorac u turističkom gradu od šest SWAT timova."
  
  Dahl je podigao kutiju. "Postoji samo jedan način da saznate."
  
  
  JEDANAESTO POGLAVLJE
  
  
  Instinktivno su krenuli prema obalnoj stazi, znajući da će ona vijugati prema impresivnoj gradskoj tvrđavi. Lauren je pokupila vrlo malo informacija iz isječaka razgovora u komunikaciji, a Drake je još manje čuo od raznih vođa timova, ali opći konsenzus je bio da su se svi brzo približavali.
  
  Put je vodio pored mnogih zgrada s bijelim pročeljima: kuća, trgovina i restorana s pogledom na valovite plave vode Helesponta. S lijeve strane su bili parkirani automobili, a iza njih nekoliko malih čamaca, iznad kojih su se uzdizali visoki zidovi utvrde boje pijeska. Prolazili su turistički autobusi, polako tutnjajući uskim ulicama. Trube su se oglasile. Lokalno stanovništvo okupilo se u blizini popularnog kafića, pušilo i razgovaralo. Tim je požurio što je brže mogao ne izazivajući sumnju.
  
  Nije lako nositi borbenu opremu, ali posebno za ovu misiju, bili su obučeni u crno i mogli su ukloniti i sakriti one predmete koji bi mogli privući pažnju. Međutim, grupa ljudi se kretala kada su okrenuli glave, i Drake je vidio da se otvorilo više od jednog telefona.
  
  "Brzo pozovite prokleti helikopter", rekao je. "Nemamo zemlje i prokletog vremena ovdje."
  
  "Na putu sam. Za deset do petnaest minuta."
  
  Znao je da je ovo doba bitaka. Neki drugi SWAT timovi ne bi oklijevali da puste pakao na grad, uvjereni u svoja naređenja i sposobnost da pobjegnu, znajući da bi vlasti obično teroristički izvrnule svaku izuzetno prijeteću situaciju.
  
  Zidovi boje pijeska naglo su se uzdizali ispred njih. Tvrđava Ç Anakkale imala je dva zaobljena, prema moru okrenuta tvrđavska zida i centralnu citadelu, a iza njih široki krak zidina koji se spuštao niz padinu prema moru. Drake je pratio liniju prvog zakrivljenog zida, pitajući se šta se nalazi na spoju ovog i njegove sestre. Hayden je stao ispred sebe i osvrnuo se.
  
  "Ustajemo."
  
  Hrabra odluka, ali jedna stvar s kojom se Drake složio. Polazak je značio da će biti zaglavljeni u tvrđavi, branjeni odozgo, ali bespomoćni, zarobljeni. Nastavak je značio da su imali i druge opcije osim bijega na more: mogli su se sakriti u gradu, pronaći auto, potencijalno se pritajiti ili razdvojiti na neko vrijeme.
  
  Ali Haydenov izbor im je omogućio da preuzmu vodstvo. Tamo je bilo i drugih jahača. Lakše bi ih helikopter pronašao. Njihove vještine su bolje korišćene u taktičkoj borbi.
  
  Grubi zidovi ustupili su mjesto lučnom ulazu, a zatim spiralnim stepeništem. Hayden je išao prvi, a za njim Dal i Kensi, zatim ostali. Smith je doveo pozadi. Tama je stvorila ogrtač za njihove oči, visio je debeo i neprobojan dok se nisu navikli. Ipak, krenuli su prema gore, penjući se stepenicama i vraćajući se prema svjetlu. Drake je pokušao filtrirati sve relevantne informacije u svom mozgu i dati im smisao.
  
  Hannibal. Ratni konjanik. Red Sudnjeg dana i njihov plan da stvore bolji svijet za one koji su preživjeli. Vlade širom svijeta trebale su zajedno raditi na tome, ali nemilosrdni, pohlepni ljudi željeli su plijen i znanje za sebe.
  
  Na četiri ugla zemlje? Kako je to funkcioniralo? I šta se dođavola dogodilo sledeće?
  
  "Interesantno..." U tom trenutku, Laurenin glas se oglasio preko komunikatora. "Ç Anakkale se nalazi na dva kontinenta i bila je jedna od polaznih tačaka za Galipoli. Sada su Rusi ušli u grad, kao i Izraelci. Ne znam gde. Ipak, čavrljanje lokalne policije je uobičajeno. Sigurno vas je neko od građana prijavio i sada zove nove dolaske. Neće proći mnogo vremena pre nego što Turci pozovu svoje elitne snage."
  
  Drake je odmahnuo glavom. Sranje.
  
  "Do tada ćemo biti daleko odavde." Hayden je oprezno krenuo prema svjetlu iznad. "Deset minuta, momci. Hajdemo."
  
  Jutarnje sunce obasjavalo je široko otvorenu, rijetku oblast gotovo na vrhu kule. Okrugla gornja ivica tornja uzdizala se još osam stopa iznad njihovih glava, ali to je bilo onoliko visoko koliko su mogli ići bez ulaska unutra. Posvuda su ležale razrušene zidine, stršeći kao nazubljeni prsti, a prašnjava staza omeđivala je niz niskih brda s desne strane. Drake je vidio brojne branjene pozicije i malo lakše disao.
  
  "Ovdje smo", rekao je Hayden Lauren. "Recite helikopteru da se pripremi za vruće sletanje."
  
  "Vreće nego što mislite", rekao je Smith.
  
  Cijeli tim je zurio dolje.
  
  "Ne dole", rekao je Smith. "Gore. Gore."
  
  Iznad dvorca grad još uvijek leži na brdima. Kuće su se uzdizale iznad zidina, a prema njima su se pružali visoki i debeli zidovi. Kroz ove zidove trčao je tim od četiri osobe prekrivenih lica i potpuno izvučenog oružja.
  
  Drake je prepoznao ovaj stil. "Prokletstvo, ovo je problem. SAS."
  
  Dahl se prvi upustio, ali umjesto da pusti oružje, sakrio ga je, zgrabio kutiju i skočio na same zidine. "Britanci imaju pravu ideju za raznolikost. Pogledaj..."
  
  Drake ga je pratio pogledom. Zidovi su se protezali u širokom luku sve do plaže i uzburkanog mora. Ako su to točno odredili, helikopter bi ih mogao otkinuti s vrha ili na kraju. Drake je preuzeo na sebe da ispali nekoliko hitaca u grubi beton ispod britanskih nogu, usporavajući ih i dajući timu vremena da se popne na vrh blago klimavog utvrđenja.
  
  Alicia je zateturala. "Ne volim visine!"
  
  "Hoćeš li ikada prestati da kukaš?" Kensi se namjerno progurala pored nje, lagano je gurajući usput.
  
  "O kučko, platit ćeš za ovo." Alicia je zvučala nesigurno.
  
  "Hoću li moći? Samo se pobrini da ostaneš iza mene. Na taj način, kada te upucaju i čujem da vrištiš, znat ću da ubrzam."
  
  Alicia je kiptjela od ljutnje. Drake ju je podržao. "Samo se rugam Mosadu." Raširio je ruke.
  
  "Tačno. Pa, kad siđemo odavde, pojebat ću je kako treba."
  
  Drake ju je vodio kroz prvih nekoliko koraka. "Da li ovo treba da zvuči uzbudljivo?"
  
  "Odjebi, Drake."
  
  Smatrao je da je najbolje ne pominjati da su zidine daleko ispod postale razmaknute brane gdje bi morali skakati s jedne na drugu. Dahl je bio prvi koji je trčao duž zida širokog tri stope, vodeći tim. Kinimaka je ovoga puta preuzeo Smit pozadi, posmatrajući Britance. Drake i ostali su držali otvorene uši za bilo kakve druge znakove neprijatelja.
  
  Trka niz zidine je počela. Vojnici SAS-a su održali formaciju i krenuli u poteru sa podignutim oružjem, ali bez zvuka. Naravno, profesionalna popustljivost može biti samo jedan od razloga; Osim turista, lokalni stanovnici preferiraju tajnost i vrlo sigurne narudžbe.
  
  Drake je otkrio da mu je potrebna potpuna koncentracija za noge. Litica sa svake strane i postepeno spuštanje do mora nisu činili nikakvu razliku, samo sigurna zona pod njegovim nogama. Savijao se postepeno, graciozno ravnomjerno, u postojanoj krivini. Niko nije usporio, niko se nije okliznuo. Bili su na pola puta do cilja kada im je zvuk rotirajućih propelera ispunio uši.
  
  Drake je usporio i pogledao u nebo. "Ne naše", povikao je. "Prokleti francuski!"
  
  Ovo nije bio konačan zaključak, ali bi objasnio njihovo dosadašnje odsustvo. Žurimo u zadnji čas. SPEAR tim je bio primoran da uspori. Drake je vidio lica dvojice vojnika koji su ljutito gledali kroz prozore, dok su još dvojica visjela s poluotvorenih vrata, okrećući oružje kako bi pravilno kliknuli na bravu.
  
  "Istini za volju", reče Dahl bez daha. "Možda to nije bila najbolja ideja. Prokleta britanska zvona se završavaju."
  
  Kao jedan, Drake, Smith, Hayden i May podigli su oružje i otvorili vatru. Meci su rikošetirali od helikoptera koji se približavao. Staklo se razbilo i jedan muškarac je pao sa svog užeta, snažno udarivši o tlo ispod. Helikopter je skrenuo, progonjen Haydenovim mecima.
  
  "Francuzi nisu obožavatelji", rekla je tmurno.
  
  "Reci nam nešto što ne znamo", promrmljala je Alicia.
  
  Yorgi je brzo prošao pored Dahla, pretekavši ga na spoljnoj ivici zida, i posegnuo za kutijom. "Evo, daj mi ovo", rekao je. "Bolje se osećam na zidu, zar ne?"
  
  Dahl je izgledao kao da želi da se svađa, ali je dodao petercu na pola puta. Šveđanin nije bio nov u parkouru, ali Yorgi je bio profesionalac. Rus je poleteo najvećom brzinom, jureći niz zid i već se približavajući zidinama.
  
  Alicia ih je primijetila. "O sranje, upucaj me sada."
  
  "To bi se još moglo dogoditi." Drake je vidio kako se francuski helikopter naginjao i dolazio da sleti. Problem je bio u tome što bi ih Britanci uhvatili, ako bi stali da nišane. Ako potrče da pucaju, mogli bi pasti ili bi ih lako upucali.
  
  Dahl je mahnuo oružjem. I on i Hejden otvorili su vatru na helikopter dok se vraćao u igru. Ovaj put su vojnici na brodu uzvratili vatru. Granate su probile zidove zamka smrtonosnim uzorkom, udarajući ispod ivice. Haydenova vlastita vatra pogodila je pilotsku kabinu helikoptera, zveckajući o metalne podupirače. Drake je vidio kako pilot škrguće zubima u mješavini ljutnje i straha. Super brzi pogled unazad otkrio je da je SAS tim takođe posmatrao helikopter - dobar znak? Možda ne. Željeli su da se dočepaju ratnog oružja za sebe.
  
  Ili za nekoga visoko u njihovoj vladi.
  
  Na pticu je pljuštala salva hitaca, zbog čega je zaronila i skretala. Dahl je iskoristio zadnjih sto metara zida da padne i sklizne dok je pucao, ali nije stigao daleko. Površina je bila previše gruba. Međutim, njegove akcije su poslale još jednu salvu u helikopter, što je konačno dovelo do toga da pilot izgubi duh i odleti pticu s mjesta događaja.
  
  Alicia je uspjela slabašno uzviknuti.
  
  "Još nisam izašao iz toga." Drake je preskakao zidine jednu po jednu, spuštajući se sigurno i pažljivo.
  
  Laurenin glas prekinuo je tišinu koja je obavijala vezu. "Helikopter se približava. Trideset sekundi."
  
  "Na zidu smo", vrisnula je Alicia.
  
  "Da, razumem te. Distrikt Kolumbija je poslao satelit za ovu operaciju."
  
  Drejku je trebao još jedan trenutak da osjeti šok. "Pomoći?" upitao je brzo.
  
  "Zašto inače?" Hayden je odmah reagirao.
  
  Drake se umalo šutnuo prije nego što je shvatio da je ovo vjerovatno loša ideja s obzirom na trenutnu situaciju. Iskreno, nije znao ko je još čuo one tihe američke intonacije i riječi SEAL tima 7.
  
  Očigledno ne Hayden.
  
  Helikopter se pojavio ispred nas, nosa nadole, brzo leteći iznad mora. Yorgi je već čekao na kraju zidina, gdje je mali okrugli toranj gledao na usku plažu. Dahl je ubrzo stigao do njega, a potom i Hayden. Helikopter se približio.
  
  Drake je pustio Aliciju, a zatim pomogao Kinimaki da prođe. I dalje se polako krećući, naglašeno je ispružio ruku, signalizirajući SAS-u. Zaustavio se trideset stopa od kule.
  
  SAS se također zaustavio, još trideset stopa više.
  
  "Ne želimo žrtve", povikao je. "Ne između nas. Mi smo na istoj prokletoj strani!"
  
  Pištolji su upereni u njegovo tijelo. Odozdo je čuo Dahl kako urla: "Prestani biti..."
  
  Drake ga je isključio. "Molim vas", rekao je. "To nije u redu. Svi smo mi ovdje vojnici, čak i prokleti Francuzi."
  
  To je izazvalo anonimni smijeh. Konačno, dubok glas je rekao: "Naruči."
  
  "Čovječe, znam", rekao je Drake. "Bio sam gdje jesi. Dobili smo ista naređenja, ali nećemo otvarati vatru na prijateljske specijalce... osim ako oni prvi ne otvore vatru."
  
  Jedna od pet cifara blago se podigla. "Kembridž", rekao je.
  
  "Drake", odgovorio je. "Matt Drake."
  
  Tišina koja je uslijedila ispričala je priču. Drake je znao da je sukob gotov... za sada. U najmanju ruku, zaslužio je još jedno odlaganje sljedećeg obračuna, a možda čak i miran razgovor. Što više ovih elitnih vojnika mogu okupiti, to će biti sigurnije.
  
  Za sve.
  
  Klimnuo je glavom, okrenuo se i otišao, posegnuvši za rukom koja mu je pomogla da ga uvuče u helikopter.
  
  "Oni su cool?" upitala je Alicia.
  
  Drake se udobno smjestio dok se helikopter naginjao, udaljavajući se. "Saznaćemo", odgovorio je. "Sljedeći put kada dođemo u sukob."
  
  Iznenađujuće, Lauren je sjedila preko puta njega. "Došla sam s helikopterom", rekla je uz objašnjenje.
  
  "Šta? Kako vam se sviđa opcija?"
  
  Ona se popustljivo nasmiješila. "Ne. Došao sam jer je naš posao ovdje završen." Helikopter se uzdizao visoko iznad suncem obasjanih talasa. "Idemo iz Afrike u sljedeći kutak svijeta."
  
  "Gde je koji?" Drake je vezao pojas.
  
  "Kina. I momče, imamo li puno posla."
  
  "Još jedan jahač? Koji put ovaj put?"
  
  "Možda najgore od svega. Vežite se, prijatelji moji. Ići ćemo stopama Džingis-kana."
  
  
  12. POGLAVLJE
  
  
  Lauren je rekla timu da se što udobnije smjesti u stražnji dio velikog teretnog helikoptera i promiješala hrpu papira. "Prvo, sklonimo ratno oružje i Hanibala s puta. Ono što ste pronašli u kutiji su planovi za stvaranje projekta Babilon, supertopa od dvije tone i sto metara. Po narudžbi Sadama Huseina, zasnovana je na istraživanju iz 60-ih i dizajnirana 80-ih. U cijeloj ovoj aferi osjetio se holivudski duh. Super oružje koje može poslati teret u svemir. Ubijeni generali. Ubijeni civili. Razne kupovine iz desetak zemalja kako bi to bilo tajno. Kasniji dijagrami pokazuju da je ovaj svemirski top možda bio skrojen tako da može pogoditi bilo koju metu, bilo gdje, samo jednom."
  
  Dahl se sa zanimanjem nagnuo naprijed. "Jednog dana? Zašto?"
  
  "Nikada nije bilo predviđeno da bude prenosivo oružje. Njegovo lansiranje ostavilo bi otisak koji bi razne sile odmah ugledale, a zatim bi uništile. Ali... šteta je možda već učinjena."
  
  "U zavisnosti od cilja." Kensi je klimnula. "Da, mnogi modeli su napravljeni oko ideje svetskog rata sa jednim udarom. Način da se nuklearna sila prisili da neumoljivo djeluje. Međutim, sa modernom tehnologijom, ta ideja postaje sve kontroverznija."
  
  "U redu, u redu", graknuo je Smith, još uvijek istežući mišiće i provjeravajući svoje modrice od dugog, teškog trčanja. "Dakle, u grobnici prvog konjanika čuvali su se planovi masivnog svemirskog topa. Shvatili smo. Druge zemlje to nisu učinile. Šta je sledeće?"
  
  Lauren je zakolutala očima. "Prvo, oznaka izričito kaže 'mesta za odmor'. Nadam se da se sjećate da je Hanibal bio sahranjen u neobbilježenom grobu i da možda više nije tamo. Gledanje bi za mnoge bilo nepoštovanje. Ostaviti to nepromijenjenim znači pokazati nepoštovanje prema drugima."
  
  Hayden je uzdahnuo. "I tako to ide dalje. Ista priča, drugačiji plan u cijelom svijetu."
  
  "Zamislite da informacije dođu u ruke terorista. Rekao bih da bi sve zemlje koje trenutno jure Konjanike lako mogle stvoriti svoj vlastiti super top. Ali..."
  
  "To je kome određene frakcije ove vlade prodaju planove", zaključio je Drake. "Jer još uvijek nismo sigurni da je svaki tim službeno sankcioniran." Nije morao da dodaje čak i ako su mislili da jeste.
  
  Helikopter je leteo po čistom plavom nebu, bez turbulencija i prijatne topline. Drejk je prvi put posle jednog dana otkrio da je u stanju da se opusti. Bilo je teško povjerovati da je samo prethodne noći kleknuo na počivalištu velikog Hanibala.
  
  Lauren je prešla na sljedeći fajl. "Sjećate se naredbe posljednjeg suda? Dozvolite mi da vas osvežim. 'Na četiri ugla Zemlje pronašli smo Četiri konjanika i izložili im plan za Red posljednjeg suda. Oni koji prežive Sudnji krstaški rat i njegove posledice će s pravom vladati. Ako ovo čitate, izgubili smo se, pa čitajte i pratite s oprezom. Naše posljednje godine proveli smo u sklapanju posljednja četiri oružja svjetskih revolucija - rata, osvajanja, gladi i smrti. Ujedinjeni, oni će uništiti sve vlade i otvoriti novu budućnost. Biti spremni. Nađi ih. Putujte na četiri ugla Zemlje. Pronađite počivališta Oca strategije, a zatim i Khagana; najgori Indijanac koji je ikada živio, a zatim i Bič Božja. Ali nije sve kako izgleda. Posjetili smo Khagan 1960. godine, pet godina nakon završetka, stavljajući Conquest u njegov kovčeg. Pronašli smo Bič koja čuva istinski Posljednji sud. A jedina šifra za ubijanje je kada su se pojavili Konjanici. Na Očevim kostima nema identifikacionih oznaka. Indijac je okružen oružjem. Poredak posljednjeg suda sada živi kroz vas i vladat će zauvijek."
  
  Drake je pokušao da spoji relevantne tačke. "Šifra uništenja? Zaista mi se ne sviđa zvuk ovoga. I 'pravi Posljednji sud'. Dakle, čak i ako neutraliziramo prva tri, posljednji će biti pravi humdinger."
  
  "Za sada", rekla je Lauren, misleći na radnu sobu ispred nje. "The Washington think tank iznio je nekoliko ideja."
  
  Drake se onesvijestio na samo sekundu. Svaki put kada bi čuo da se pominje istraživanje, svaki put kada se spomene think tank, samo dvije riječi proletjele su mu kroz mozak kao crvena neonska svjetla veličine bilborda.
  
  Karin Blake.
  
  Njeno duže odsustvo nije slutilo na dobro. Karin bi vrlo lako mogla biti njihova sljedeća misija. Za sada je nježno odbacio brigu.
  
  "... drugi konjanik je Osvajač. Drugi opis spominje kagan. Iz ovoga zaključujemo da je Džingis Kan Osvajač. Džingis Kan je rođen 1162. On je, bukvalno, osvajač. Osvojio je veći dio Azije i Kine, kao i zemlje izvan nje, a Mongolsko carstvo je bilo najveće susjedno carstvo u istoriji. Kahn je bio kosac; prošao je kroz veći dio antičkog svijeta i, kao što je ranije rečeno, jedan od svakih dvije stotine danas živih ljudi je u srodstvu sa Džingis-kanom."
  
  Mai je kuckala. "Vau, Alicia, on je kao muška verzija tebe."
  
  Drake je klimnuo glavom. "Ovaj tip je definitivno znao kako da se razmnožava."
  
  "Pravo ime ovog čovjeka bilo je Temujin. Džingis Kan je počasna titula. Njegov otac je otrovan kada je dječak imao samo devet godina, a njihova majka je ostavila da sama odgaja sedam sinova. On i njegova mlada žena su takođe kidnapovani, i oboje su neko vreme proveli kao robovi. Uprkos svemu tome, još u svojim ranim dvadesetim godinama, on se etablirao kao žestoki vođa. On je personificirao frazu 'drži svoje neprijatelje blizu' jer su većina njegovih najvećih generala bili bivši neprijatelji. Nikada nije ostavio nijedan račun neraščišćen i navodno je odgovoran za smrt 40 miliona ljudi, smanjivši svjetsku populaciju za 11 posto. Prigrlio je različite religije i stvorio prvi međunarodni poštanski sistem, koristeći pošte i usputne stanice locirane širom njegovog carstva."
  
  Drake se promeškoljio na svom mjestu. "Postoji mnogo informacija koje treba uzeti."
  
  "Bio je prvi kagan Mongolskog carstva."
  
  Dahl se okrenuo od razmišljanja o prozoru. "A njegovo počivalište?"
  
  "Pa, sahranjen je u Kini. U neobeleženoj grobnici."
  
  Alicia je frknula. "Da, dođavola, naravno da jeste!"
  
  "Dakle, prvo Afrika, a sada Kina predstavljaju dva od četiri ugla zemlje", mislila je Mai naglas. "Osim ako se radi o Aziji i ne govorimo o kontinentima."
  
  "Ima ih sedam", podsjetio ju je Smith.
  
  "Ne uvijek", misteriozno je odgovorila Lauren. "Ali na ovo ćemo doći kasnije. Pitanja su: koje je oružje osvajanja i gdje je Džingisovo počivalište?
  
  "Pretpostavljam da je jedan odgovor Kina", promrmlja Kenzi.
  
  "Džingis Kan je umro pod misterioznim okolnostima oko 1227. Marko Polo je tvrdio da je to zbog infekcije, drugi zbog otrova, a treći zbog princeze uzete kao ratni plijen. Nakon smrti, njegovo tijelo bi, prema običaju, vraćeno u domovinu, na aimag Khenti. Vjeruje se da je sahranjen na planini Burkhan Khaldun blizu rijeke Onon. Međutim, legenda kaže da je svako ko je došao u kontakt sa pogrebnom povorkom ubijen. Nakon toga rijeka je preusmjerena na Caenov grob, a svi vojnici koji su formirali povorku također su ubijeni." Lauren je odmahnula glavom. "Život i življenje tada su imali malo smisla."
  
  "Kao što je sada slučaj na nekim mjestima u svijetu", rekao je Dahl.
  
  "Dakle, ponovo ronimo?" Alicia se namrštila. "Niko nije rekao ništa o ponovnom ronjenju. Ovo nije moj najbolji talenat."
  
  Mai je nekako uspjela progutati primjedbu koja je izgledala spremna da joj pobjegne s usana, umjesto toga je zakašljala. "Ne ronim", konačno je rekla. "Moglo je biti na planini. Nije li mongolska vlada izolovala određeno područje stotinama godina?"
  
  "Tačno, i zato smo se usmjerili na Kinu", rekla je Lauren. "I grobnica Džingis-kana. Sada, da vas informišemo, NSA i CIA još uvijek koriste desetke metoda za prikupljanje informacija o našim konkurentima. Francuzi su zaista izgubili čoveka. Britanci su otišli u isto vrijeme kad i mi. Rusi i Šveđani su se kasnije upleli u tursko čišćenje tog područja brže nego što se očekivalo. Nismo sigurni za Mossad ili Kineze. Naredbe ostaju iste. Međutim, postoji jedna stvar... Trenutno imam na liniji sekretara Krowa."
  
  Drake se namrštio. Nikada mu nije palo na pamet da Krow možda prisluškuje njegove i Laurenine razgovore, ali to se moralo dogoditi. Njihov tim, njihova porodica, imali su tajne kao i svaka druga. Dok je pogledao oko sebe, postalo je jasno da se i ostali osjećaju isto i da je to bio Lorenin način da im to stavi do znanja.
  
  Washington je uvijek imao svoju agendu.
  
  Krowov glas je zvučao uvjerljivo. "Neću se pretvarati da znam više od vas o ovoj misiji. Ne na zemlji. Ali znam da je ovo političko minsko polje, sa zamršenostima i intrigama na najvišim nivoima nekih naših rivalskih nacija."
  
  Da ne spominjem SAD, pomisli Drake. Šta nikad!
  
  "Iskreno, iznenađen sam nekim uključenim administracijama", otvoreno je rekao Crowe. "Mislio sam da bi mogli raditi s nama, ali kao što sam spomenuo, stvari možda nisu onakve kakve izgledaju."
  
  Još jednom, Drejk je drugačije shvatio njene reči. Je li govorila o misiji Horseman? Ili nešto ličnije?
  
  "Ima li razloga za to, gospođo sekretarko?" upita Hayden. "Nešto što ne znamo?"
  
  "Pa, nije mi to poznato. Ali čak ni ja ne znam sve ovo. "Bez ograničenja" rijetka je riječ u politici."
  
  "Onda je to samo oružje", rekao je Hayden. "Ovo je prva superpuška. Da je izgrađen, da je prodat teroristima, cijeli svijet bi mogao tražiti otkupninu za njega."
  
  "Znam. Ovaj... Red posljednjeg suda," rekla je ime s gnušanjem, "je jasno razvio glavni plan, ostavljajući ga budućim generacijama. Na sreću, Izraelci su ih odavno zatvorili. Nažalost, taj plan nisu našli. Ova šema."
  
  Do sada, Drake nije vidio smisao u ovom pozivu. Naslonio se, zatvorio oči, slušajući razgovor.
  
  "Napraviš skok do nekih drugih. Samo Izrael i Kina su MUP. Primjenjuju se normalna pravila, ali prvo dođite do tog oružja i uzmite ga. Amerika ne može priuštiti da ovo padne u pogrešne ruke, bilo koje vrste. I budi oprezan, SPEAR. Ima više u tome nego što se na prvi pogled čini."
  
  Drake je sjeo. Dahl se nagnuo naprijed. "Je li ovo druga vrsta upozorenja?" prošaptao je.
  
  Drake je proučavao Haydena, ali njihov šef nije pokazivao znakove zabrinutosti. Pokrij ledja? Da nije ranije čuo ovaj američki dijalekt, ni ovoj frazi ne bi pridao nikakvo značenje. Njegove misli su se okrenule ka smrti Smitha i Joshue u Peruu. Ovo je mjerilo dubinu njihovog prkosa. Kao običan vojnik, sa vojničkim izgledom, bio bi veoma zabrinut. Ali oni više nisu bili vojnici - bili su primorani da donose teške odluke svaki dan, na terenu, pod pritiskom. Nosili su težinu hiljada života, ponekad i miliona, na svojim plećima. Ovo je bio neobičan tim. Dosta.
  
  Dobar si onoliko koliko je tvoja posljednja greška. Zapamćeni ste samo po posljednjoj grešci. Etika na radnom mjestu u svijetu. Više je volio da nastavi da radi, da se bori. Držite glavu iznad vode - jer milioni ajkula neprestano kruže svijetom, a da stojite na mjestu, ili biste se udavili ili bi bili raskomadani.
  
  Krow je završio napetim ohrabrujućim razgovorom, a onda im se Hayden okrenuo. Dodirnula je svoj komunikator i napravila grimasu.
  
  "Nemoj zaboraviti".
  
  Drake je klimnuo glavom. Otvorite kanal.
  
  "Mislim da će se jako razlikovati od uobičajenih stvari iz Tomb Raidera." Yorgi je progovorio. "Suočavamo se s vladinim vojnicima, stručnjacima. Nepoznate frakcije, moguće izdajice. Tražimo ljude izgubljene u vremenu, rođene u godinama razlike. Slijedimo proročanstvo nekog starog ratnog zločinca, baš onako kako je on želio da to uradimo." Slegnuo je ramenima. "Nemamo kontrolu nad situacijom."
  
  "Bliže sam Tomb Raideru koliko možete", rekla je Kensi sa smiješkom. "Ovo... je potpuno drugačije."
  
  Alicia i Mai zurile su u Izraelca. "Da, skloni smo zaboraviti na tvoju gadnu kriminalnu prošlost, zar ne... Twisty?"
  
  Šveđanin je trepnuo. "Ja... ovaj... ja... šta?"
  
  Kensi je intervenisala. "I pretpostavljam da te okolnosti nikada nisu primorale na bilo kakve kompromitujuće pozicije, ha, Alicia?"
  
  Engleskinja je slegnula ramenima. "Ovisi o tome da li još uvijek govorimo o kriminalu. Neki kompromisni stavovi su bolji od drugih."
  
  "Ako smo još budni i budni," rekao je Hayden, "možemo li početi čitati o Džingis-kanu i lokaciji njegove grobnice?" Think tank u Washingtonu je sve u redu, ali mi smo tamo i vidjet ćemo šta oni neće vidjeti. Što više informacija možete apsorbirati, veće su šanse da pronađemo drugo oružje."
  
  "I izađi iz ovoga živ", složio se Dahl.
  
  Tablete su proslijeđene unaokolo, jedva dovoljno za podjelu. Alicia je prva povikala da provjerava svoju e-poštu i Facebook stranicu. Drake je znao da ona nema čak ni adresu e-pošte, a kamoli prvi nagoveštaj društvenih mreža, i pogledao ju je.
  
  Ona se duri. "Ozbiljno vrijeme?"
  
  "To, ili se odmori, ljubavi. Kina nas definitivno neće dočekati raširenih ruku."
  
  "Dobra tačka." Hayden je uzdahnuo. "Ja ću kontaktirati lokalne timove i zamoliti ih da nam olakšaju ulazak. Da li se svi do sada pridržavaju plana?"
  
  "Pa", rekao je Dahl opušteno. "Nikada nisam mislio da ću juriti Džingis Kana u Kinu dok pokušavam da ne uđem u borbu sa pola tuceta rivalskih nacija. Ali, hej", slegnuo je ramenima, "znaš da pričaju o pokušaju nečeg drugačijeg."
  
  Alicia je pogledala okolo, a zatim odmahnula glavom. "Bez komentara. Prelagano."
  
  "Upravo sada", rekao je Drake, "radije bih imao malo više informacija."
  
  "I ti i ja, Jorkiji." Dahl je klimnuo glavom. "Ti i ja, oboje."
  
  
  POGLAVLJE TRINAESTO
  
  
  Sati su leteli neopaženo. Helikopter je bio prisiljen napuniti gorivo. Nedostatak vijesti o drugim timovima postao je frustrirajući. Hayden je otkrila da je njena najbolja opcija da se uroni u obilje informacija koje se odnose na Džingisovu grobnicu, ali joj je bilo teško otkriti nešto novo. Očigledno je da su i ostali pokušavali da učine isto već neko vrijeme, ali su se neki umorili i odlučili uzeti malo slobodnog vremena, dok je drugima bilo lakše rješavati svoje lične probleme.
  
  Bilo je nemoguće ignorisati to u njihovom skučenom prostoru, a istina, tim je do sada bio dovoljno blizak i poznat da sve to prihvati.
  
  Dahl je zvao kući. Djeca su bila srećna što su ga čula, što je natjeralo Dahla da se široko nasmiješi. Joanna je pitala kada će doći kući. Tenzija je bila očigledna, rezultat nije bio tako veliki. Hayden je odvojio trenutak da gleda Kinimaku dok veliki Havajac prelazi prstom po ekranu tableta. Ona se nasmiješi. Uređaj je izgledao kao razglednica u njegovim velikim rukama, a ona se sjetila kako su te ruke dodirnule njeno tijelo. Nježan. Uzbuđenje. On ju je tako dobro poznavao i to je pojačalo njihovu intimnost. Sada je gledala u oštećeni vrh svog prsta, onaj koji je bila prisiljena progutati tokom njihove posljednje misije. Šok situacije otvorio joj je oči. Život je bio beskrajno prekratak da bi se borio protiv volje onoga koga voliš.
  
  Malo je zadržala dah, nesigurna da li zaista vjeruje u to. Prokletstvo, ne zaslužuješ ovo. Ne posle svega što si rekao. Nije opravdavala povratak i nije imala pojma odakle da počne. Možda je to bila bitka, situacija, posao. Možda je to bio slučaj u svakom trenutku u istoriji njenog života.
  
  Ljudi su pravili greške. Mogli su se iskupiti.
  
  Alicia je to uradila.
  
  Ova pomisao ju je naterala da pogleda Engleskinju dok se helikopter probijao nebom. Iznenadna turbulencija natjerala ju je da se čvršće uhvati za pojas. Sekunda slobodnog pada, i srce joj se spustilo na noge. Ali sve je bilo u redu. Imitirao je život.
  
  Haydenovi instinkti su oduvijek bili da vodi, da obavi stvari. Sada je vidjela da ti instinkti ometaju druge važne aspekte njenog života. Vidjela je mračnu budućnost.
  
  Drake i Alicia su bili sretni, nasmijani, tapkali po zajedničkom tabletu. Mai je posudila Kenzi svoj, a dvije su se žene naizmjence uzimale. Bilo je zanimljivo kako su se različiti ljudi nosili sa sličnim situacijama.
  
  Smith se približio Lauren. "Kako si?"
  
  "Koliko god bude dobro, ti glatko kopile. Sada nije vrijeme, Smith."
  
  "Misliš da ja ovo ne znam? Ali reci mi. Kada će doći vrijeme?"
  
  "Ne sada".
  
  "Nikad", rekao je Smith turobno.
  
  Lauren je zarežala. "Ozbiljno? U ćorsokaku smo, čovječe. Udariš u zid od cigle i ne možeš ga preći."
  
  "Zid?"
  
  Lauren je frknula. "Da, ima ime."
  
  "Oh. Ovaj zid."
  
  Hayden je vidio kako oboje rješavaju problem. Nije bilo njeno mjesto da sudi ili intervenira, ali je jasno pokazalo kako svaka prepreka može potkopati bilo koju vezu. Smith i Lauren su bili, najblaže rečeno, neobičan par, toliko neobičan da su možda dobro surađivali.
  
  Ipak, najnekonvencionalnije prepreke su im sada stajale na putu.
  
  Smith je pokušao drugačiji pristup. "Dobro, dobro, pa šta ti je dao u poslednje vreme?"
  
  "Ja? Ništa. Ne idem tamo radi informacija. To je posao CIA-e ili FBI-a ili ko god da je."
  
  "O čemu onda pričaš?"
  
  Za Smitha, ovo je bio korak naprijed. Otvoreno, nekonfrontirajuće pitanje. Hayden je osjetio neki ponos na vojnika.
  
  Lauren je malo oklevala. "Sranje", rekla je. "Pričamo gluposti. Televizija. Filmovi. Knjige. Celebrities. Vijesti. On je građevinar, pa pita za projekte."
  
  "Kakvi projekti?"
  
  "Sve vas to tjera da postavljate oprezno pitanje. Zašto ne koje poznate ličnosti ili koji filmovi? Da li te zanimaju zgrade, Lance?"
  
  Hayden ga je htjela isključiti, ali je otkrila da ne može. Kabina je bila previše skučena; pitanje je preozbiljno; spominjanje Smithovog imena je previše privlačno.
  
  "Samo ako neko želi da im naudi."
  
  Lauren mu je mahnula i razgovor je završio. Hayden se pitao da li je Lauren prekršila neku vrstu zakona tako što se iskrala kako bi razgovarala s poznatim teroristom, ali nije mogla točno odlučiti kako da sroči Laurenino pitanje. Barem ne još.
  
  "Još manje od sat vremena." Pilotov glas se čuo preko komunikacijskog sistema.
  
  Drake je podigao pogled. Hayden je vidio odlučnost na njegovom licu. Ista stvar sa Dahlom. Tim je bio potpuno angažiran, stalno usavršavajući svoje vještine. Pogledajte na primjer posljednju operaciju. Svi su prošli kroz potpuno različite misije, suočili se sa oličenjem zla i nisu dobili ni jednu ogrebotinu.
  
  Bar u fizičkom pogledu. Emocionalni ožiljci - posebno njeni - nikada neće zacijeliti.
  
  Provela je minut pregledavajući papire ispred sebe i pokušavajući da upije još malo istorije Džingis-kana. Pregledala je tekst Naredbe, naglašavajući redove: Idi na četiri strane svijeta. Pronađite počivališta Oca strategije, a zatim i Khagana; najgori Indijanac koji je ikada živio, a zatim i Bič Božja. Ali nije sve kako izgleda. Posjetili smo Khagan 1960. godine, pet godina nakon završetka, stavljajući Conquest u njegov kovčeg.
  
  Četiri ugla zemlje? I dalje ostaje misterija. Srećom, tragovi identiteta Konjanika su do sada bili jasni. Ali da li je Red pronašao grobnicu Džingis-kana? Tako je izgledalo.
  
  Dok je helikopter nastavio da seče kroz vazduh, Yorgi je ustao, a zatim iskoračio napred. Lice lopova izgledalo je izvučeno, oči su mu bile zatvorene, kao da nije ni namignuo od svog ispada u Peruu. "Rekao sam vam da sam dio Webbove izjave, njegovog naslijeđa", rekao je Rus, a njegov ton je otkrivao da je užasnut onim što će reći. "Rekao sam ti da sam najgori od svih spomenutih."
  
  Uznemireno gunđajući, Alicia je pokušala ukloniti iznenadni atmosferski prigušivač. "Još uvek čekam da čujem ko je prokleta lezbejka", rekla je veselo. "Iskreno da ti kažem, Jogi, nadao sam se da ćeš to biti ti."
  
  "Kako..." Yorgi je stao usred rečenice. "Ja sam čovjek".
  
  "Nisam uvjeren. Te male ruke. Ovo lice. Način na koji hodaš."
  
  "Pustite ga da govori", rekao je Dahl.
  
  "I svi biste trebali znati da sam lezbijka", rekla je Lauren. "Znate, nema ničeg lošeg ili sramotnog u tome."
  
  "Znam", rekla je Alicia. "Morate biti ono što želite i prihvatiti to. Znam, znam. Samo sam se nadao da će to biti jogi, to je sve."
  
  Smith je pogledao Lauren sa zbunjenim, ali inače praznim izrazom lica. Drake je mislio da je reakcija bila nevjerovatna s obzirom na iznenađenje.
  
  "To ostaje samo jedan", rekao je Kinimaka.
  
  "Neko ko umire", rekao je Drake, zureći u pod.
  
  "Možda bismo trebali pustiti našeg prijatelja da govori?" Dahl je insistirao.
  
  Yorgi se pokušao nasmiješiti. Zatim je sklopio ruke ispred sebe i zagledao se u krov kolibe.
  
  "To nije duga priča", rekao je sa gustim naglaskom. "Ali ovo je teško pitanje. Ja... hladnokrvno sam ubio svoje roditelje. I zahvalan sam svaki dan. Hvala što jesam."
  
  Drake je podigao ruku da privuče pažnju svog prijatelja. "Ne morate ništa objašnjavati, znate. Evo nas porodice. To neće uzrokovati nikakve probleme."
  
  "Razumijem. Ali ovo je i za mene. Ti razumijes?"
  
  Tim je, svaki ponaosob, klimnuo glavom. Oni su razumeli.
  
  "Živjeli smo u malom selu. Hladno selo. Zima? Nije to bilo doba godine, to je bila pljačka, batina, batina od Boga. To je deprimiralo naše porodice, čak i našu djecu. Bio sam jedan od šest, a moji roditelji nisu mogli da se izbore. Nisu mogli piti dovoljno brzo da bi dani lakše prolazili. Nisu mogli vratiti dovoljno da prežive noći. Nisu mogli da nađu način da se nose sa nama i da se brinu o nama, pa su našli način da promene sliku."
  
  Alicia nije mogla obuzdati svoja osjećanja. "Nadam se da nije kako zvuči."
  
  "Jednog popodneva svi smo se nagomilali u automobilu. Rekli su da su obećali put u grad. Godinama nismo bili u gradu i trebali smo pitati, ali..." Slegnuo je ramenima. "Bili smo djeca. Oni su bili naši roditelji. Napustili su malo selo i nikada je više nismo vidjeli."
  
  Hayden je vidio daleku tugu na Mayinom licu. Njen mladi život je možda bio drugačiji od Yorginog, ali je bilo tužnih sličnosti.
  
  "Dan ispred auta postajao je sve hladniji, mračniji. Vozili su i vozili i nisu govorili. Ali navikli smo na to. Nisu imali ljubav prema životu, prema nama, ni jedno prema drugom. Pretpostavljam da nikada nismo poznavali ljubav, ne onakvu kakva bi trebala biti. U mraku su stali rekavši da se auto pokvario. Skupili smo se, neki su plakali. Moja mlađa sestra je imala samo tri godine. Imao sam devet godina, najstariji. Trebao sam... trebao sam..."
  
  Yorgi se borio sa suzama, gledajući u krov, kao da ima moć da promijeni prošlost. Ispružio je čvrstu ruku prije nego što je iko mogao ustati da mu priđe, ali je Hayden barem znao da je to nešto kroz šta mora proći sam.
  
  "Izvukli su nas. Hodali su neko vrijeme. Led je bio toliko tvrd i hladan da su iz njega izvirali snažni, smrtonosni talasi. Nisam mogao da shvatim šta rade, a onda mi je bilo previše hladno da bih dobro razmišljao. Vidio sam kako nas okreću iznova i iznova. Bili smo izgubljeni i slabi, već smo umirali. Bili smo deca. Mi... vjerovali."
  
  Hayden je zatvorila oči. Nije bilo riječi.
  
  "Očigledno su pronašli auto. Su napustili. Mi... pa, umrli smo... jedan po jedan." Yorgi još uvijek nije mogao jasno formulirati detalje. Samo je tugom na njegovom licu otkrivena istina o tome.
  
  "Ja sam jedini preživio. Bio sam najjači. Pokušavao sam. Nosila sam, vukla i grlila, ali ništa nije bilo od toga. Sve sam ih iznevjerio. Vidio sam kako život odlazi od svakog od moje braće i sestara i zakleo sam se da ću preživjeti. Njihova smrt mi je dala snagu, kao da su se njihove preminule duše pridružile mojoj. Nadam se da jesu. I dalje verujem. Vjerujem da su još uvijek sa mnom. Preživeo sam ruski zatvor. Nadživeo sam Matta Drakea," uspio je da se osmjehne, "i izvukao ga odatle."
  
  "Kako ste uspjeli da se vratite u selo?" Kinimaka je želio znati. Hayden i Dahl su ga oprezno pogledali, ali je također bilo jasno da Yorgi treba razgovarati.
  
  "Nosio sam njihovu odjeću", prosiktao je bolno tihim glasom. "Košulje. Jakne. Čarape. Bilo mi je toplo i ostavio sam ih same u snijegu i ledu i stigao sam do puta."
  
  Hayden nije mogao zamisliti bol u srcu, uočenu krivicu koja nije trebala biti njegova.
  
  "Pomogao mi je auto koji je tuda prolazio. Ispričao sam im priču, vratio se u selo nekoliko dana kasnije", duboko je udahnuo, "i pustio ih da vide duh tuge koju su izazvali. Neka vide i osete koliko je dubok njegov gnev. Dakle, da, hladnokrvno sam ubio svoje roditelje."
  
  Zavladala je tišina koju nikada ne treba prekinuti. Hayden je znao da tijela Yorgine braće i sestara leže tamo gdje su upravo sada pala, zauvijek smrznuta, da se nikada ne odmore.
  
  "Postao sam lopov." Yorgi je oslabio srceparajuću rezonanciju. "I kasnije je uhvaćen. Ali nikada nije osuđen za ubistvo. I evo nas."
  
  Pilotov glas se začuo u zraku. "Trideset minuta do kineskog vazdušnog prostora, momci, a onda se može nagađati."
  
  Hayden je bio zadovoljan kada je Lauren nazvala vašingtonski think tank u ovom trenutku. Jedini način da se krene naprijed bio je ometanje.
  
  "Blizu smo cilja", rekla je Wayu kada smo se upoznali. "Nesto novo?"
  
  "Radimo na četiri ugla, referencama na datume rođenja konjanika, Mongolije, Khagana i samog Reda, šta prvo želite?"
  
  
  ČETRNAESTO POGLAVLJE
  
  
  "Oooh", rekla je Alicia uzbuđeno, igrajući tu ulogu. "Hajde da poslušamo koji su brojevi datuma rođenja. Volim samo švrljanje brojeva."
  
  "Cool. Lijepo je to čuti od poljskog pješadija." Glas je nastavio radosno, podigavši nekoliko obrva u salonu, ali blaženo nesvjestan: "Dakle, Hanibal je rođen 247. godine prije nove ere, umro je oko 183. prije Krista. Džingis Kan 1162, umro 1227..."
  
  "To je previše brojeva", rekla je Alicia.
  
  "Problem je", rekao je Dahl. "Nedostajao si prstima na rukama i nogama."
  
  "Nisam siguran šta to znači", nastavio je kompjuterski naučnik. "Ali ovi ludi kultovi zaista vole svoje igre brojeva i šifre. Imajte to na umu."
  
  "Dakle, Hanibal je rođen 1.400 godina prije Džingisa", rekao je Kensi. "Razumijemo to."
  
  "Iznenadili biste se broju govnara koji ovo ne rade," nehajno je rekao štreber. "U svakom slučaju-"
  
  "Hej druze?" Drejk je brzo prekinuo: "Jeste li ikada dobili udarac pesnicom u lice?"
  
  "Pa, zapravo, da. Da imam."
  
  Drake se zavalio u stolicu. "U redu", rekao je. "Sada možeš nastaviti jebati."
  
  "Mi, naravno, još ne možemo raditi s ovim brojkama, jer ne poznajemo ostale vozače. Iako pretpostavljam da čak i vi možete shvatiti četvrtu? Ne? Nema korisnika? Pa. Dakle, momci, u ovom trenutku postoji ogromna količina vatrene moći koja se šalje u Mongolsku Republiku. Sedam, ili je još šest? Da, šest timova elitnih vojnika koji predstavljaju šest zemalja jure Konjanika osvajanja. Ja sam u pravu? Ura!"
  
  Drake je zurio u Hayden. "Da li je ovaj tip najbolji predstavnik u Washingtonu?"
  
  Hayden je slegnuo ramenima. "Pa, on barem ne krije svoje emocije. Nije sakriven ispod mnogih nabora varljivog ogrtača kao većina Washingtona."
  
  "Naprijed konjaniku osvajanja. Očigledno, Red ima svoju agendu, tako da osvajanje može biti bilo šta, od dječje igračke do video igrice... ha ha. Svjetska dominacija može doći u mnogo oblika, jesam li u pravu?"
  
  "Samo nastavite s uputama", rekao je Hayden.
  
  "Naravno, naravno. Dakle, hajde da pređemo direktno na stvar, hoćemo li? Iako su nam Izraelci bili neobično nevoljni da nam daju bilo kakve informacije o nacističkom kultu ratnih zločina koji su uništili na Kubi, saznali smo ono što smo trebali znati. Kada se prašina slegla, nacisti su jasno zaključili da su zabrljali i došli su na ovu razrađenu ideju da kontrolišu svet. Oni su stvorili Red, zajedno sa grbom, tajnim šiframa, simbolima i još mnogo toga. Razvili su plan - vrlo vjerovatno onaj na kojem su radili godinama pod Reichom. Zakopali su četiri vrste oružja i smislili ovu slagalicu. Možda su hteli da to učine još nejasnijim, ko zna? Ali Mosad ih je uništio bez traga i, čini mi se, prebrzo. Skriveni bunker ostao je neotkriven trideset godina."
  
  "Petnaest minuta", lakonski je odgovorio pilot.
  
  "Je li ovo oružje?" upita Hayden. "Gdje su ih nabavili?"
  
  "Pa, nacisti su imali otprilike onoliko veza koliko je bilo ko mogao imati. Veliki pištolj je stari dizajn ažuriran za prostor i preciznost. Apsolutno su se mogli dočepati bilo čega od četrdesetih do osamdesetih. Novac nikada nije bio prepreka, ali kretanje jeste. I povjerenje. Ne bi vjerovali ni jednoj živoj duši da to uradi umjesto njih. Vjerovatno su bile potrebne godine malog šunjanja da se sakriju sva četiri oružja i nekoliko desetina službi. Faktori povjerenja su također jedan od razloga zašto su oružje sakrili. Sada ih nisu mogli zadržati na Kubi, zar ne?" Muškarac iz Washingtona je prasnuo u smijeh, a onda je nekako uspio da se otrijezni.
  
  Alicia je zakolutala očima i spojila obje ruke kao da se mogu omotati oko nečijeg mršavog vrata.
  
  "U svakom slučaju, jeste li još uvijek sa mnom? Razumijem da je vremena malo i da te svrbi da izađeš u zemlju i nešto snimiš, ali imam malo više informacija. Upravo ušao..."
  
  Pauza.
  
  "Sad je ovo zanimljivo."
  
  Još tišine.
  
  "Želite li podijeliti?" Hayden je gurnula čovjeka, gledajući u čvrstu stranu helikoptera kao da je mogla vidjeti kako se njihova točka slijetanja približava.
  
  "Pa, htela sam da pričam o četiri strane zemlje - ili barem o tome kako je mi vidimo - ali vidim da nam ponestaje vremena. Vidi, daj mi peticu, ali šta god da radiš," zastao je, "nemoj sleteti!"
  
  Veza je naglo prekinuta. Hayden je prvo zurio u pod, a zatim u unutrašnjost helikoptera.
  
  Drake je podigao obje ruke. "Ne gledaj me. Nisam kriv!"
  
  Alicia se nasmijala. "Da, i ja."
  
  "Nemoj sletjeti?" ponovi Dahl. "Šta to, dovraga, znači?"
  
  Alicia je pročistila grlo kao da želi objasniti, ali tada je iz zvučnika zalajao pilotov glas. "Dva minuta, momci."
  
  Hayden se za pomoć obratio jednom starom vjerniku. "Mano?" - Pitao sam.
  
  "On je magarac, ali još uvek na našoj strani", progunđa veliki Havajac. "Rekao bih da mu vjerujete na riječ."
  
  "Bolje je brzo odlučiti", ubacio se Smith. "Mi idemo dole."
  
  Komunikacioni sistem je odmah zaživeo. "Šta sam rekao? Ne spuštajte se! "
  
  Drake je ustao i uključio interfon helikoptera. "Odjebi, druže," rekao je. "Nova inteligencija na putu."
  
  "Ali mi smo unutar kineskog vazdušnog prostora. Ne zna se koliko će proći prije nego što nas primjete."
  
  "Učinite šta možete, ali nemojte sleteti."
  
  "Hej druže, rečeno mi je da će ovo biti brza misija dolaska i odlaska. Bez sranja. Možete biti sigurni da ćemo, ako ostanemo ovdje duže od nekoliko minuta, imati nekoliko J-20 u guzici."
  
  Alicia se nagnula prema Drakeu i šapnula: "Ovo je loše..."
  
  Jorkšir ju je prekinuo, videći hitnost situacije. "Pa, očigledno nas Knobend iz Vašingtona može čuti čak i kada je veza prekinuta", rekao je, poentirano gledajući u Dahla. "Jesi li to čuo, Nobende? Imamo oko šezdeset sekundi."
  
  "Biće potrebno duže", odgovorio je čovjek. "Budite hrabri, ljudi. Mi smo na ovom slučaju."
  
  Drake osjeti kako mu se stisnu šake. Ovo snishodljivo ponašanje samo je izazvalo sukob. Možda je to bila namjera? Otkako su pronašli Hanibalov grob, Drake je osjećao da nešto nije u redu s ovom misijom. Nešto neotkriveno. Jesu li testirani? Jesu li bili pod prismotrom? Da li je američka vlada ocijenila njihove postupke? Ako je tako, onda se sve svelo na ono što se dogodilo u Peruu. A ako je to slučaj, Drake nije bio pretjerano zabrinut za njihov nastup.
  
  Brinule su ga zavjere, intrige i intrige koje bi slušaoci mogli skuvati nakon pregleda. Bilo koja država kojom su vladali političari nikada nije bila onakva kakva je izgledala, a samo oni koji stoje iza ljudi na vlasti znali su šta se zapravo dešava.
  
  "Pedeset sekundi", rekao je naglas. "Onda ćemo otići odavde."
  
  "Pokušavamo da izvedemo štos", rekao im je pilot. "Već smo toliko nisko da možete izaći kroz vrata na drvo, ali ja krijem pticu u planinskoj dolini. Ako čujete da nešto struže po dnu, to će biti ili kamen ili jeti."
  
  Alicia je glasno progutala slinu. "Mislio sam da se druže po cijelom Tibetu?"
  
  Dahl je slegnuo ramenima. "Odmor. Putovanje. Ko zna?"
  
  Konačno je veza oživjela. "U redu, ljudi. Jesmo li još živi? Dobro dobro. Odličan posao. Sada... sećate se svih kontroverzi oko Džingis-kanovog počivališta? On je lično želio neobilježen grob. Svi koji su izgradili njegovu grobnicu su ubijeni. Grobno mjesto su gazili konji i zasadili drveće. Bukvalno, to je nedostižno osim slučajno. Jedna priča koju smatram dirljivom jer tako jednostavno ruši sve ove lude planove je da je Kahn pokopan sa mladom devom - a lokacija je određena kada je majka deve pronađena kako plače na grobu svog teleta."
  
  Pilot je naglo prekinuo komunikaciju. "Skoro smo na tački bez povratka, druže. Trideset sekundi i ili ćemo otići odavde najbrže što želimo da gori, ili ćemo djecu poslati tamo."
  
  "Oh", rekao je čovjek iz Washingtona. "Zaboravio sam na tebe. Da, gubi se odatle. Poslat ću vam novu lokaciju."
  
  Drejk se trznuo, dijeleći pilotovu bol, ali je rekao u odgovoru: "Isuse, čovječe. Pokušavate li nas zarobiti ili ubiti?"
  
  Samo se djelimično šalio.
  
  "Hej, hej. Smiri se. Vidite - ti nacisti - Orden posljednjeg suda - tražili su Konjanike - počivalište - između pedesetih i osamdesetih, zar ne? Očigledno su ih sve pronašli. Nešto mi govori da nisu pronašli Džingis-kanov grob. Zaista vjerujem da bi se o takvom nalazu moglo više reći. Zatim slijedi sam Red i riječi: 'Ali nije sve kako izgleda. Posjetili smo Khagan 1960., pet godina nakon završetka, stavljajući Conquest u njegov kovčeg.' Sigurno Kan nije dao izgraditi grobnicu 1955. Ali, uglavnom zbog nedostatka grobnice, ali i da bi pomogla vjernicima i povećala turistički protok, Kina mu je sagradila mauzolej."
  
  "Je li ovo u Kini?" upita Hayden.
  
  "Naravno, ovo je u Kini. Razmišljaš o cijeloj ovoj stvari sa četiri ugla, zar ne? U redu, neka vaša siva materija bude aktivna. Možda će se jednog dana čak i naći posao za tebe ovdje."
  
  Hayden je progutao zadavljeni zvuk. "Samo objasni svoju teoriju."
  
  "U redu, kul. Mauzolej Džingis-kana izgrađen je 1954. godine. Ovo je veliki hram izgrađen uz rijeku u Ejin Horou, u jugozapadnoj Unutrašnjoj Mongoliji. Sada je mauzolej zapravo kenotaf - u njemu nema tijela. Ali kažu da sadrži pokrivalo za glavu i druge predmete koji su pripadali Džingisu. Čingis, koji se oduvijek povezivao s idejom mauzoleja, a ne slavne grobnice i nadgrobnog spomenika, prvobitno je obožavan u osam bijelih jurta, šatorskih palata u kojima je prvobitno živio. Ove prenosive mauzoleje zaštitili su Darkhad kraljevi Jin i kasnije su postali simbol mongolske nacije. Na kraju je odlučeno da se ukinu prenosivi mauzoleji i da se drevne relikvije prenesu u novi, trajni. Raspored se savršeno uklapa u plan Reda. Koje god oružje odluče da osvoje nalazi se u Džingisovom kovčegu, u tom mauzoleju."
  
  Hayden je odmjerio svoje riječi. "Prokleta glupača", rekla je. "Ako griješiš..."
  
  "Cur?"
  
  "Ovo je najbolje što možete dobiti."
  
  "Red je imao pristup", rekao je Dahl. "Ovo objašnjava red u tekstu."
  
  Hayden je polako klimnuo glavom. "Koliko smo udaljeni od kopna?"
  
  "Dvadeset sedam minuta."
  
  "Šta je sa ostalim timovima?"
  
  "Bojim se da ne postoji način da se utvrdi da li su zaista tako pametni kao ti. Vjerovatno imaju stručnjaka za visoke tehnologije koji ih savjetuje." Pauzirajte da izrazite zahvalnost.
  
  "Prokleti mješanac", zarežala je Alicia.
  
  "Ne". Hayden je obuzdala svoj bijes. "Mislio sam - šta je najnovije o internom razgovoru?"
  
  "Oh, tačno. Brbljanje je glasno i ponosno. Nekim timovima je uprava razbila guzice. Neki su dobili zadatak da ponovo iskopaju Hanibalovo nalazište. Znam da su Rusi i Šveđani išli u Burkhan Khaldun, baš kao i vi u početku. Mosad i Kinezi su prilično tihi. Francuzi? Pa, ko zna, zar ne?"
  
  "Bolje da si u pravu u vezi ovoga", rekao je Hayden, glas mu je bio prožet otrovom. "Jer ako to ne učinite... svijet će patiti."
  
  "Samo dođite do ovog mauzoleja, gospođice Džej. Ali uradi to brzo. Drugi timovi su možda već tamo."
  
  
  PETNAESTO POGLAVLJE
  
  
  "Ejin Horo Banner", rekao je pilot, još uvijek nervozan. "Još osam minuta."
  
  Dogovoreno je da se ekipa iskrca van grada i krene na put. Angažovan je lokalni arheolog da im pomogne, koji ih je trebao odvesti u mauzolej. Drake je pretpostavio da nije imala pojma šta će se tada dogoditi.
  
  U tom cilju, helikopter bi ostao vruć i spreman, uprkos stalnoj zabrinutosti pilota oko kineskih stelt borbenih aviona.
  
  Udarac i psovka, a onda je helikopter stao, dajući timu vremena da skoči. Našli su se među šikarama žbunja, šikarama umiruće šume, ali su lako mogli vidjeti put naprijed.
  
  Oko milje niz brdo nalazi se periferija velikog grada. Hayden je programirala svoju satelitsku navigaciju na ispravne koordinate i tim se tada učinio što je moguće više prezentativnim. Kinezima su bili potrebni turisti, pa su ih danas dobili još devet. Lauren je bila ubijeđena da ostane s helikopterom i riješi čavrljanje koje je u toku.
  
  "Sljedeći put," pozvala je dok je tim žurio da ode, "Alicia može malo umrežiti."
  
  Engleskinja je frknula. "Izgledam li kao prokleta sekretarica?"
  
  "Mmm, stvarno?"
  
  Drake je gurnuo Aliciju i šapnuo: "Pa, uradila si to prošle nedelje, sjećaš se? Za igru uloga?"
  
  "O da," ona se vedro nasmešila, "bilo je zabavno. Sumnjam da će Laurenina uloga biti ista."
  
  "Nadajmo se da neće."
  
  Njih dvoje su razmijenili topao osmijeh kada su izašli iz svog improviziranog skloništa i krenuli niz brdo koje se polako puzalo. Oskudna vegetacija i pustinja ubrzo su ustupili mjesto putevima i zgradama, a nekoliko visokih hotela i poslovnih zgrada počelo je da se nazire u daljini. Crvene, zelene i pastelne boje borile su se protiv plavog neba i bledih oblaka. Drake je odmah bio zapanjen koliko su čiste ulice i sam grad, koliko su široki neki od autoputeva. Dokaz za budućnost, rekli su.
  
  U početku su izgledali čudno, ali ne mogavši si pomoći, turisti su krenuli prema mjestu okupljanja, pazeći da im ruke ne izlaze iz prevelikih ruksaka. Arheolog ih je dočekao u senci velike crne statue čoveka koji jaše konja.
  
  "Odgovara". Dahl je klimnuo jahaču.
  
  Ispred njih je stajala mršava, visoka žena začešljane kose i direktnog pogleda. "Jeste li dio turističke grupe?" Govorila je pažljivo, birajući riječi. "Izvini zbog mog engleskog. Ovo nije dobro". Nasmijala se, a njeno malo lice se skupilo.
  
  "Nema problema", brzo je rekao Dahl. "To je jasnije od Drakeove verzije."
  
  "Smiješno fu..."
  
  "Ne izgledate kao turisti", rekla je žena zaustavljajući ga. "Imate li iskustva?"
  
  "O, da", rekao je Dahl, uzevši je za ruku i vodeći je velikodušnim pokretom. "Putujemo svijetom u potrazi za novim atrakcijama i gradovima."
  
  "Pogrešan put", reče žena prilično ljubazno. "Mauzolej je na drugoj strani."
  
  "Oh".
  
  Drake se nasmijao. "Oprostite mu", rekao je. "Obično samo nosi prtljag."
  
  Žena je hodala ispred, ispravljajući leđa, sa ravnom kosom skupljenom u čvrstu traku za glavu. Ekipa se raširila kako je mogla, opet ne želeći da izazivaju pometnju ili da za sobom ostave trajne uspomene. Dahl je saznao da se žena zove Altan i da je rođena u blizini, napustila Kinu u mladosti, a potom se vratila prije samo dvije godine. Vodila ih je direktno i pristojno i ubrzo pokazala da se približavaju cilju.
  
  Drake je vidio vrh mauzoleja kako se uzdiže ispred, statue, stepenice i druge ikonske elemente uokolo. Smrt može vrebati svuda. Radeći zajedno, tim je usporavao ženu dok su provjeravali da li ima drugih timova i drugih vojnika, sve vrijeme se pretvarajući da se dive pogledu. Smith koji je virio iza kanti za smeće i klupa možda je zabrinuo Altana, ali Drakeov opis njegovog 'vrlo ograničenog izdanja' samo je pojačao njenu radoznalost.
  
  "Je li on poseban?"
  
  "O da, on je jedan od njih."
  
  "Čujem te preko jebene veze", zarežao je Smith.
  
  "Kako?"
  
  "Što se tiče automobila, ovo je izdanje Pagani Huayra Hermes, koje su za Mannyja Koshbina dizajnirali Pagani i Hermes."
  
  "Žao mi je. Ne znam šta sve ovo znači."
  
  "To je jasno". Drake je uzdahnuo. "Smith je jedinstven. Ali reci mi o svom omiljenom hobiju."
  
  "Zaista uživam u planinarenju. Ima nekoliko prekrasnih mjesta u pustinji."
  
  "U smislu kampiranja, zamislite Smitha kao klimavu motku za šator. Onaj koji te stalno dovodi u nevolje, ali i dalje dobro funkcionira kada ga jednom oblikuješ, i uvijek, ali uvijek, uspije da te razljuti."
  
  Smith je nešto promrmljao preko veze, nakon što je završio svoje izviđanje. Lauren je ušla u nekontrolisani napad kikota.
  
  Altan je sumnjičavo pogledala Jorkširca, a zatim skrenula pogled na ostatak tima. Mai je posebno izbjegavala ovu ženu, kao da je pokušavala da sakrije svoje porijeklo. Drake je razumio ono što drugi nisu mogli. Jedna stvar je vodila drugoj, a Mai nije željela razgovarati odakle je došla ili kako je završila ovdje. Altan je pokazao na nekoliko koraka.
  
  "U tom pravcu. Mauzolej je gore."
  
  Drake je ugledao nevjerovatno široku i nevjerovatno dugu betonsku stazu koja vodi direktno do dugih i strmih betonskih stepenica. Neposredno prije početka stepenica, staza se proširila u ogroman krug, u čijem je središtu stajala nepogrešiva statua.
  
  "Pa, ovaj tip je definitivno bio jahač", primetio je Kinimaka.
  
  Džingis-kan je, jašući konja u galopu, stajao na ogromnoj kamenoj ploči.
  
  "Drugi konjanik", rekao je Yorgi. "Osvajanje".
  
  Altan je sigurno čula zadnju rečenicu jer se okrenula i rekla: "Da. Khagan je osvojio većinu poznatog svijeta prije svoje smrti. Vjerovatno genocidni kralj, on je također politički ujedinio Put svile tokom svog života, povećavajući trgovinu i komunikacije širom zapadne hemisfere. Bio je krvav, užasan vođa, ali se dobro ponašao prema svojim lojalnim vojnicima i uključivao ih u sve svoje planove."
  
  "Možete li nam reći nešto o tome šta se nalazi u mauzoleju?" Drejk je želeo da bude spreman. U ovim misijama brzina je bila sve.
  
  "Pa, to nije ništa drugo do pravougaono groblje, ukrašeno vanjskim ukrasima." Sada je Altan govorila kao da citira turističkog vodiča. "Glavna palata je osmougaona i sadrži petometarsku statuu Džingisa od belog žada. Ima četiri sobe i dvije sale koje izgledaju kao tri jurte. U Palati Pokojnika nalazi se sedam kovčega. Kang, tri supruge, njegov četvrti sin i žena tog sina."
  
  "Palata za odmor", rekao je Smith. "Takođe zvuči kao mjesto za odmor."
  
  "Da". Altan ga je izvukao, strpljivo gledajući Smitha i ne znajući ništa o tekstu koji su slijedili.
  
  "Mauzolej čuvaju mračnjaci, privilegovani. Ovo je izuzetno sveto za mnoge Mongole."
  
  Drake je duboko, uzbuđeno uzdahnuo. Ako su pogriješili, a ovo nije bila lokacija drugog oružja... Bojao se i zamisliti posljedice.
  
  Život u kineskom zatvoru bio bi im najmanji problem.
  
  Duga šetnja se nastavila, prvo hodočašće po ogromnoj stazi, zatim seciranje sfere, brzi pogled na lice drevnog generala, a zatim beskonačno penjanje uz kamene stepenice. Tim je ostao na poziciji, rijetko kršeći korak, i ostao je stalno na oprezu. Drakeu je bilo drago što je danas vidio relativno malo posjetitelja mauzoleja, što je bilo od velike pomoći.
  
  Impresivna struktura konačno je došla u vidjelo. Tim je stao kada je stigao do najviše stepenice kako bi prihvatio sve. Altan je čekao, vjerovatno navikao na turiste uhvaćene u trenucima strahopoštovanja. Drejk je ugledao ogromnu zgradu sa relativno malim kupolama na svakom kraju i mnogo većom u sredini. Krovovi su im bili bronzani, sa šarama. Prednji dio zgrade imao je mnogo crvenih prozora i najmanje tri velika ulaza. Ispred zgrade je bio niski kameni zid.
  
  Altan je krenuo naprijed. Dahl se osvrnuo na tim.
  
  "Pravo u grob", rekao je Hayden. "Otvori ovo, pronađi kutiju i izađi. Srećom, nema tijela s kojim bi se borili. Kao što naš pilot kaže, bez sranja."
  
  Drake je slušao kako je Lauren dijelila najnovije ćaskanja.
  
  "Sada imam veliku, debelu nulu, momci. Apsolutno sam siguran da su Izraelci i Rusi skrenuli s uma, tekst je ukazao na pogrešan put. DC misli da se Francuzi približavaju, možda pola sata iza vas. Slušanje sada postaje mnogo teže. Imamo druge resurse i samo nekoliko trikova koje NSA nikada neće otkriti. Šveđani, Kinezi i Britanci su nepoznati. Kao što sam rekao, to je borba."
  
  "Još neko?" Drake ga je gurnuo.
  
  "Smiješno što si to spomenula. Primam sablasne smetnje iz nepoznatog izvora. Nema glasova, nema načina da se potvrdi, ali ponekad se čini da je neko drugi u sistemu."
  
  "Ne spominji duhove", rekla je Alicia. "Imali smo dovoljno horor priča o posljednjoj operaciji."
  
  Altan je stao i okrenuo se. "Da li si spreman? Uvest ću te unutra."
  
  Grupa je klimnula glavom i krenula naprijed. A onda je Drejk ugledao kineske vojnike kako napuštaju mauzolej, jedan od njih je držao veliku kutiju ispod ruke, među njima su bili i arheolozi.
  
  Kinezi su sa sobom ponijeli oružje, a sada im je odsustvo turista očigledno išlo na ruku.
  
  Prošao je samo trenutak prije nego što je njihov vođa skrenuo pažnju na njih.
  
  
  ŠESNAESTO POGLAVLJE
  
  
  Drejk je video da je Dal zgrabio Altan i povukao je unazad, dugim skokom niz stepenice dok ih nisu zaštitili kineski vojnici. Bacio je ranac na tlo i brzo otkopčao vanjski džep. Radeći brzo i ne gledajući Kineze, ipak se osjećao sigurnim. Hayden, Smith i May bili su naoružani pištoljima.
  
  Na trgu ispred mauzoleja Džingis Kana diglo se oružje i sukobili se rivali. Čovjek koji je nosio kutiju izgledao je zabrinuto. Kineski tim se sastojao od pet ljudi i već je gurao promišljene arheologe u stranu. Drake je podigao svoju malu automatsku pušku i čekao. Ostatak tima bio je raspoređen na njegovoj strani.
  
  "Sve što nam treba je kutija", viknuo je Hayden. "Spusti to na zemlju i odlazi."
  
  Vođa kineskog tima imao je oči boje sivog škriljevca. "Vi ste ti koji morate ići svojim putem dok još imate priliku."
  
  "Želimo kutiju", ponovio je Hayden. "I mi ćemo to uzeti."
  
  "Onda probaj." Voditeljka je prevela, a svih pet Kineza je sinhrono krenulo naprijed.
  
  "Vau. Mi smo na istoj prokletoj strani."
  
  "Oh, samo šala. Smiješno. Amerika i Kina nikada neće biti na istoj strani."
  
  "Možda ne", progovori Drake. "Ali mi smo vojnici koji se bore za narod. "
  
  Vidio je nesigurnost u hodu vođe, blagu nesigurnost na njegovom licu. Mora da ih je sve to pogodilo jer je kineski tim potpuno stao. Hayden je spustila oružje i još više smanjila prazninu.
  
  "Zar ne možemo naći neki zajednički jezik?"
  
  Nod. "Da, mogli bismo. Ali vladine i političke vođe, teroristi i tirani uvijek će nam stajati na putu."
  
  Drejk je video tugu na čovekovom licu i apsolutnu veru u sopstvene reči. Nije podignuta ni puška ni cijev dok su se suparnički timovi žestoko sukobili. Sve je to bilo zbog poštovanja.
  
  Drake je ustao, ostavio mitraljez u rancu i dočekao napad. Šake spojene na njegovim grudima i podignute ruke. Koleno mu je snažno zarezalo rebra. Drejk je osetio kako mu vazduh izlazi iz tela i pao je na jedno koleno. Napad je bio nemilosrdan, koljena i šake su snažno udarali i pljuštali, a žestina je bila sračunata da mu ne da šansu za odmazdu ili olakšanje. Izdržao je bol i čekao svoje vrijeme. Druge scene su bljesnule dok se uvijao i prevrtao. Alicia se borila sa visokim muškarcem; Hayden i Kinimaka su se borili protiv vođe. Mai je svog protivnika poslala preko ramena, a zatim ga bolno udarila u prsnu kost.
  
  Drake je vidio priliku i iskoristio je. Iza sebe je čuo kako se Thorsten Dahl pojavljuje kao i obično, preskačući vrh stepenica; uočljivo prisustvo koje se ne može zanemariti. Drakeov napadač je zastao na trenutak.
  
  Bivši vojnik SAS-a se kretao po tlu, zamahujući nogama i hvatajući protivnika iza kolena. Pao je napred, pao na kolena. Kako je pao na Drakeov nivo, Yorkshireman je snažno udario glavom. Vrisak i razrogačene oči pokazali su koliko je snažno udario. Kineski komandos je zateturao i naslonio se na jednu ruku. Drake je ustao i uzvratio u potpunosti kolenima i bodovima po glavi. Bilo je modrica i krvi, ali ništa opasno po život.
  
  Dahl je projurio, gađajući Alicijinog protivnika. Šveđanin je udario kao bik baš kao što je Alicia udarila. Njen napadač je oboren s nogu i snažno udaren u potiljak, zadrhtavši i zapanjen. Okrenuli su se baš na vreme da vide kako Mai onesvesti svog protivnika, a zatim pronalazi čoveka sa kutijom.
  
  "Zdravo!" Alicia je zaplakala kada ih je ugledao i počela da beži.
  
  Počeli su bježati, ali Smith i Yorgi su već napustili bitku. "Vidiš?" Alicia je rekla. "Naša snaga je u brojkama. Znao sam da postoji razlog zašto smo toliko patili u ovom prokletom timu."
  
  Naprijed, Kenzi je blokirao čovjekov jedini put - nazad u mauzolej. Sada mrkog pogleda i pokornog držanja izvadio je oružje koje je prethodno držao.
  
  Drake je provjerio područje i vidio da je Hayden konačno pokorio vođu grupe.
  
  "Nemoj to raditi!" - viknuo je čoveku. "Manja si brojčano, druže."
  
  Hayden je podigla pogled, procijenila situaciju, a zatim obrisala krv s obraza. Drejk je sada video Altana kako se šunja nazad uz stepenice da baci pogled i uzdahnuo u sebi. radoznalost...
  
  Pištolj je ostao nepomičan, kutija je i dalje bila čvrsto držana, gotovo u smrtnom stisku. Hayden je ustao i podigao ruku, dlanom okrenutim prema van. Visoka kadionica stajala je između nje i muškarca, ali se kretala sve dok nije bila na vidiku.
  
  Kenzi je napredovao sa zadnje strane. Smith i Kinimaka sa strane. U očima vojnika nije bilo traga panike, samo rezignacija.
  
  "Niko nije umro." Hayden je pokazao na kineske vojnike koji su u nesvijesti i stenjali. "Niko nije dužan. Samo ostavi kutiju."
  
  Alicia mu je privukla pažnju. "A ako vam treba šamar, samo da izgleda dobro", rekla je. "Ja sam ovdje".
  
  Mentalitet vojnika nije uključivao predaju. A ovaj tip nije imao kuda da ode, ni put za bekstvo.
  
  "Pištolj", reče Drejk, "je lažna nada. Znaš da jeste."
  
  Komentar je pogodio metu, ruka sa pištoljem je prvi put zadrhtala. Teška tišina se produžila i Drejk je primetio da se nekoliko poraženih ljudi počelo mešati. "Moraš odlučiti, druže", rekao je. "Sat otkucava."
  
  Čovek je skoro odmah izvadio pištolj i počeo da beži. Naciljao je Hayden, a onda, kada je bio pored kadionice, udario je rukom o poklopac, nadajući se da će ga srušiti na nju. Tup udarac i stenjanje bili su mu jedina nagrada jer je predmet bio sigurno pričvršćen, ali je nastavio trčati.
  
  Hayden je čekao, zadržavajući njegovu pažnju.
  
  Alicia je jurnula sa njegove slijepe strane, golubice, i zgrabila ga oko struka u ragbi stisku. Čovjek se sagnuo, skoro se slomio na pola, glavom je udario u Alicijino rame, a kutija je odletjela u stranu. Hayden ga je pokušao zgrabiti, uhvativši ga prije nego što je nanesena prevelika šteta. Brzi pogled potvrdio je prisustvo ordenskog grba.
  
  Alicia je potapšala onesviještenog čovjeka. "Rekao sam ti da ću biti tu za tebe."
  
  Tim je procijenio. Kinezi su se već kretali. Francuzi su sigurno bili blizu. Haydenova riječ je vratila Lauren u razgovor.
  
  "Loše vijesti, momci. Francuzi ne skidaju pogled s vas, a Rusi ne skidaju pogled s njih. Pokret!"
  
  Sranje!
  
  Drake je gledao skroz natrag niz stepenice i ravnu stazu koja je vodila do mauzoleja. Vidio je ljude kako trče, tim od četiri koji su gotovo sigurno morali biti Francuzi. "Prokleto su dobri", rekao je. "Zapravo, prošlo je dva puta da su nas prvi dohvatili."
  
  "Moramo ići", rekao je Smith. "Biće s nama za nekoliko minuta."
  
  "Gdje ići?" upitala je Alicia. "Blokirali su jedini izlaz."
  
  Drake je primijetio drveće sa strane i travnjake ispred. U stvari, izbor je bio ograničen.
  
  "Hajde", rekao je. "I Lauren, pošalji helikopter."
  
  "Na putu sam".
  
  "Požurite", rekao je Smith. "Ovi Francuzi su na nogama."
  
  Drake je pojurio naprijed, misleći da Rusi ne mogu biti previše iza. Nažalost, nije prošlo mnogo vremena pre nego što je neko počeo da puca. Do sada im je sve išlo kako treba, najbolje su vidjeli u odnosima vojnika prema vojniku i čovjeka prema čovjeku, ali su šanse da tako krhko primirje potraje bile minimalne.
  
  Suočimo se sa činjenicama: da su ove zemlje htjele da rade zajedno i dijele nagrade, muškarci i žene na vlasti dobro znaju da bi to bio lakši put - a ipak nastavljaju da se bore.
  
  Klizio je između drveća. Tim je pojurio za njim, Hayden je držala ukrašenu kutiju u kojoj je bila njena još neotkrivena tajna. Dahl se motao iza leđa, prateći napredovanje Francuza.
  
  "Pet minuta iza nas. Ni traga od Rusa. I Kinezi se bude. U redu, to bi ih sve moglo malo zadržati."
  
  "Helikopter je za deset minuta", rekla im je Lauren.
  
  "Reci mu da požuri", rekla je Alicia. "Ovaj tip mora da je zgodan."
  
  "Prenijet ću ovo dalje."
  
  Drake je krenuo najdirektnijim putem, nadajući se dobrom zaklonu. Drveće se pružalo na sve strane, zemlja je bila mekana i ilovasta i mirisala je bogato na zemlju. Kensi je uzela debelu granu, slegnuvši ramenima dok je trčala kao da želi reći: 'Moraćemo se zadovoljiti ovime.' Prvo dugo spuštanje, zatim oštar uspon, i ruta iza njih je nestala. Nebo je bilo jedva vidljivo i svi zvuci su bili prigušeni.
  
  "Samo se nadam da nema nikoga ispred nas", rekao je Dahl.
  
  Kinimaka je progunđao, snažno pritiskajući. "Vjerujte slušaocima", rekao je, jasno se vraćajući na svoje dane u CIA-i. "Bolji su nego što mislite."
  
  Drejk je takođe video da oni nisu ovde na zemlji, i imao je slab osećaj za teren. Skenirao je svaki horizont, uvjeren da će Dahl učiniti isto s leđa. Nakon četiri minuta nakratko su stali da slušaju.
  
  "Pronalaženje pravca na ovom helikopteru?" Hayden je šapnuo Lauren.
  
  New Yorker je mogao vidjeti njihove pozicije kao trepćuće plave tačke na skeneru. "Samo naprijed. Nastavi."
  
  Sve je bilo tiho; mogli bi biti jedini ljudi na svijetu. Drake je nastavio nakon nekog vremena, pažljivo birajući korake. Alicia se ušuljala pored njega, Hayden korak iza. Ostatak tima se sada raširi da poveća svoj domet. Oružje je bilo izvučeno i držano opušteno.
  
  Drveće je napredovalo. Drake se zaustavio blizu vanjskog perimetra, provjeravajući teren.
  
  "To je kratak spust do ravnog polja", rekao je. "Idealno za sjeckalicu. Dovraga, čak i Šveđanin može pogoditi tako veliku metu."
  
  "Tri minuta do sastanka", rekla je Lauren.
  
  Hayden se nagnuo bliže Drakeu. "Kako izgleda?"
  
  "Nema znakova neprijatelja." Slegnuo je ramenima. "Ali s obzirom na to s kim imamo posla, zašto bi to bili?"
  
  Dahl je prišao. "Isto je ovdje. Oni su, naravno, tamo negde, ali dobro skriveni."
  
  "I možete biti sigurni da idu ovim putem", rekla je Mai. "Zašto čekamo?"
  
  Dahl je pogledao Drakea. "Jorkširski puding treba odmor."
  
  "Jednog dana", rekao je Drake, bacivši posljednji pogled na područje. "Reći ćete nešto zaista nevjerovatno smiješno, ali do tada, molim vas, samo govorite kada vam se obrati."
  
  Izašli su iz drvoreda, krećući se niz oštru, travnatu padinu. Topao povjetarac dočekao je Drakea, prijatan osjećaj nakon gustog drveća. Cijeli prostor bio je prazan i ograđen nedaleko od mjesta gdje je završavao u asfaltnoj traci daleko ispred.
  
  "Pokret sada", rekao je Drake. "Možemo postaviti perimetar na ravnom terenu."
  
  Ali tada je narušen mir i praznina u cijelom kraju. Tim SPEAR jurio je niz padinu, dok su sa njihove leve strane Rusi izlazili sa mesta gde su bili sakriveni. Ispred njih oboje, zaklonjeni udaljenim šumarkom, u vidiku su se pojavili i Francuzi.
  
  Barem je tako Drakeov pogled na stvari bio. Sigurno nisu nosili pločice s imenima, ali su im crte lica i držanje bili upadljivo drugačiji.
  
  Istovremeno, njihov helikopter se pojavio na nebu iznad njih.
  
  "O sranje".
  
  S njegove lijeve strane, Rus se spustio na jedno koleno i pričvrstio raketni pištolj na rame.
  
  
  SEDAMNAESTO POGLAVLJE
  
  
  Drake se okrenuo na pola koraka i otvorio vatru. Njegovi meci su pocijepali travu oko elitnog vojnika, ali nisu uništili njegove pripreme. Raketni bacač se nikada nije pokolebao; poluga koja je drži ostala je čvrsta. Njegovi drugovi su se raširili oko njega, uzvraćajući vatru. Drake se iznenada našao u svijetu punom opasnosti.
  
  Francuzi su svom snagom jurnuli pravo prema helikopteru za sletanje. Drake je, zajedno sa Dahlom i Smithom, držao Ruse na udaljenosti i na oprezu. Videlo se pilotovo lice, fokusirano na mesto sletanja. Alicia i May nisu nimalo usporile i mahnule su kako bi privukle njegovu pažnju.
  
  Meci seku kroz vazduh.
  
  Drejk je udario jednog od Rusa svojim krilom i klekao ga na jedno koleno. Haydenov glas je odjeknuo preko komunikatora.
  
  "Pilote, preduzmi mjere izbjegavanja! Lauren, reci mu da imaju projektile!"
  
  Drake, Dahl i Smith su pretukli ruski kontingent, ali su ostali predaleko da bi se pravilno formirali, posebno dok su se kretali. Pilot je podigao pogled, šokiranog lica.
  
  RPG je ispalio, projektil je izletio uz šum zraka i glasan prasak. Drejk i ostali mogli su samo bespomoćno da posmatraju kako ostavlja trag u vazduhu i nepogrešivo leti pravo ka helikopteru. U teškoj panici, pilot je napravio oštar manevar izbjegavanja, nagnuvši helikopter, ali je projektil koji je prošao prebrzo, pogodio donju stranu i eksplodirao u oblaku dima i plamena. Helikopter se nagnuo i pao, komadi su otpadali i odneli van putanje leta.
  
  Tek dok je gledao s nevjericom, očajem i mračnim bijesom, vidio je kuda će odvesti njegova strašna putanja.
  
  Francuzi su to vidjeli i pokušali da se raziđu, ali se srušeni helikopter srušio na zemlju među njima.
  
  Drejk je pao na zemlju, zarivši glavu u travnjak. Crveni i narandžasti plamen jurili su gore i izlazili, a crni dim se vio u nebo. Najveći dio helikoptera sletio je na jednu osobu; on i pilot su odmah umrli. Glavna lopatica rotora se otkačila i prošla kroz trećeg gubitnika, tako brzo i iznenada da on nije znao ništa o tome. Drake je podigao pogled i ugledao ogroman komad gorućeg krhotina kako pada na drugi. Od siline udarca oborio ga je s nogu i odbacio desetak koraka unazad, nakon čega je prestao da se kreće.
  
  Preživjela su samo dva Francuza; najveći dio tima je poražen u jednom nesretnom incidentu. Drejk je video jednog od njih kako se udaljava od pobesnele vatre sa opečenom rukom, a drugog, teturajući, prilazi. Drugi je nekako uspio da zgrabi oružje i ujedno pomogne svom saborcu da pobjegne.
  
  Drake je progutao svoj bijes i nastavio da čvrsto drži koncentraciju. Njihovo jedino sredstvo za proizvodnju je uništeno. Hayden je i dalje držao slobodan udarac, ali sada su Rusi jurili ka njima sa apsolutno očiglednim namjerama. Čovjek s RPG-om je i dalje ciljao u ruševine, kao da razmišlja o drugom udaru.
  
  Drake je ustao, a tim je ustao s njim. Udaljavajući se od Rusa prema vatri, uspostavili su mrežu skloništa koja su primorala svoje neprijatelje da leže nisko. Drake i Dahl su obojica udarili muškarce u odijelu, ispruživši ih na zemlju. Užareni plamen ih je progutao dok su se približavali, iznutra su se čuli oštri udarci i teška škripa. Drejk je osetio kako mu je preplavio lice, a zatim se sagnuo iza njegovog slepog boka. Preostali Francuzi su već bili daleko, boreći se sa svojim ranama i gubicima, i očito su za sada bili izvan sukoba.
  
  Drake se okrenuo na jednom kolenu, pritiskajući dugme za komunikaciju.
  
  "Helikopter slijeće", rekao je da bi to potvrdio Lauren, a zatim, "treba nam još jedno sredstvo za evakuaciju odmah."
  
  Odgovor je bio prigušen. "Na njemu".
  
  Tim je nastavio da se povlači, povećavajući udaljenost između goruće prepreke i neprijatelja koji se približava. Nevjerovatno i bezosjećajno, ruski RPG je ispalio još jednu raketu na već uništeni helikopter, odašivši još stupova plamena i gelera u zrak.
  
  Drejk je osetio da mu je komad metala odleteo od ramena i okrenuo se od udarca. Dahl se osvrnuo, ali Jorkširac je klimnuo glavom: "Dobro sam."
  
  Alicia ih je pokazala prema udaljenoj ogradi. "Ovaj put je jedina opcija. Mičite se ljudi!"
  
  Hayden je poravnao kutiju i potrčao. Smith i Kinimaka su ostali, održavajući vatru između sebe i Rusa. Drake je skenirao područje ispred sebe, uvijek spreman za nova iznenađenja i očekujući najgore. Kinezi su bili negde, a Izraelci, Šveđani i Britanci su bili u pripravnosti.
  
  Njihova brzina ih je odvojila od Rusa koji su ih jurili, a stigli su do ograde s vremenom. Alicia i May su krenule prečicom, a zatim se našle na drugoj strani, pored asfaltne trake sa dvije trake koja je nestajala u oba smjera u naizgled pustinji. Lauren im se još nije vratila, ali su je prepustili samoj sebi, znajući da će DC pomoći.
  
  Drake nije bio ispunjen velikim samopouzdanjem. Nije krivio Lauren - New Yorker je bio na čistoj vodi, ali ništa mu u ovoj misiji do sada nije govorilo da su muškarci i žene koji sjede na sigurnom i toplom u Kapitolu imali potpuno pokrivena leđa.
  
  Alicia je otišla na trčanje. Bio je to sve čudniji scenario. Drake je znao da su Rusi sigurno imali neku vrstu pokrića. Možda je to bilo na putu.
  
  "Pogledaj tamo", progovori Kenzi.
  
  Otprilike pola milje ispred, crni SUV stao je da pokupi Francuze koji se bore. Dok su gledali, auto je brzo ubrzao do sto osamdeset milja na sat, ukrcao dva operativca i uz cviljenje odjurio.
  
  "Jadni gadovi", rekao je Dahl.
  
  "Moramo se brinuti za sebe", rekao je Smith. "Ili ćemo i mi postati 'jadni gadovi'."
  
  "Grumpy ima pravo", rekla je Alicia, gledajući na sve strane. "Ozbiljno, nemamo gde da idemo."
  
  "Zakopaj kutiju." Kinimaka je pokazao na gaj drveća odmah pored puta. "Vratite se po ovo kasnije. Ili zamolite Lauren da pošalje drugi tim."
  
  Drake je pogledao Dahla. "Ne bi trebalo da bude preteško, ha?"
  
  "Previše rizično", rekao je Hayden. "Možda će ga pronaći. Presretni poruku. Osim toga, potrebne su nam ove informacije. Drugi timovi možda već idu prema trećem jahaču."
  
  Drake je trepnuo. Nije razmišljao o tome. Čvor napetosti počeo je pulsirati tačno na sredini njegovog čela.
  
  "Nikad nisam mislila da ću biti švorc u jebenoj Kini", požalila se Alicia.
  
  "Ovo je jedan od četiri ugla zemlje", rekao joj je Dahl. "Zato se utješi u ovome."
  
  "Oh, hvala, čovječe. Hvala za ovo. Možda ću kupiti stan."
  
  Rusi su već na putu. Drake je mogao vidjeti jednog od njih kako viče u radio. Zatim je njegov pogled prošao pored Rusa i pokušao da se fokusira na nešto što se kreće u daljini.
  
  "Možda je ovo njihovo vozilo", rekao je Dahl, trčeći i gledajući u isto vreme.
  
  Yorgi se nasmijao, očiju poput orla. "Nadam se. A prije deset godina možda ste bili u pravu."
  
  Drake suzi oči. "Hej, to je autobus."
  
  "Nastavite da bežite", rekao je Hejden. "Pokušaj da ne izgledaš zainteresovano."
  
  Alicia se nasmijala. "Sada ste to učinili. Ne mogu prestati gledati. Jeste li ikada ovo radili? Znaš da ne treba da buljiš u nekoga i shvatiš da ne možeš da skreneš pogled?"
  
  "Stalno to dobijam", rekao je Dahl. "Prirodno".
  
  "Pa, Muppet obučen u kožu je rijedak prizor", ubacio se Drake.
  
  Autobus je bio jarko žut i moderan i projurio je pored Rusa ne usporavajući. Drake je cijenio njegovu brzinu, vozača i putnike, ali je znao da nemaju izbora. Bili su dobrih nekoliko milja od bilo kojeg većeg grada. Kako se autobus približavao i Rusi su zurili u njega, ekipa SPEAR-a je blokirala put.
  
  "Uspori", rekla je Alicia.
  
  Smith se naglo nasmijao. "Ovo nije Kanzas. On te neće razumjeti."
  
  "Onda univerzalni jezik." Alicia je podigla oružje uprkos Haydenovom bljesku.
  
  "Brže", rekao je Dahl. "Prije nego što skoči na radio."
  
  Autobus je usporio i lagano skrenuo, široki prednji kraj je kliznuo u ofsajd. Rusi su već pobegli. Drake je gurnuo vrata, pokazujući vozaču da ih otvori. Čovjekovo lice je bilo uplašeno, a oči su mu bile razrogačene i jurile između vojnika i putnika. Drejk je sačekao dok se vrata ne otvore, a zatim istupio, ispruživši ruku.
  
  "Samo želimo da se provozamo", rekao je što je smirenije mogao.
  
  Tim je zauzeo sredinu autobusa. Dahl je posljednji skočio i potapšao vozača po ruci.
  
  "Naprijed!" Pokazao je niz cestu.
  
  Rusi su bili ne više od stotinu metara iza, podignutih pištolja dok je vozač pritiskao nogu na pod. Očigledno je pazio na bočne retrovizore. Autobus je krenuo, putnici su odskočili. Drake je izdržao. Alicia je otišla do zadnjeg dijela autobusa da procijeni potjeru.
  
  "Oni dobijaju na snazi"
  
  Drake je mahnuo Dahlu. "Reci Keanuu da požuri dođavola!"
  
  Šveđanin je izgledao pomalo posramljeno, ali je razgovarao sa vozačem autobusa. Automobil je polako povećavao brzinu. Drake je vidio kako se Alicia lecnula, a zatim se brzo okrenula, vičući na putnike autobusa.
  
  "Sageti se! Sad!"
  
  U strahu od RPG-a, Drake je također pao. Na sreću, meci su pogodili samo zadnji deo automobila, a svi su se zaglavili u šasiji. Uzdahnuo je s olakšanjem. Očigledno, Rusi su bili upozoreni na civilne žrtve. Barem je to bilo nešto.
  
  Ponovo su se pale na pamet političke mahinacije iza planova svakog elitnog tima. Nisu svi timovi bili sponzorisani od strane države; a neki lideri nisu ni znali šta se dešava. Ponovo su mu se misli vratile na Francuze - i mrtve vojnike.
  
  Oni rade svoj posao.
  
  Autobus se udaljio od Rusa, ubrzavajući put, cijeli mu je okvir drhtao. Drake se malo opustio, znajući da se vraćaju prema Ejin Horou u smjeru u kojem su išli. Vozač je pregazio široki zaokret. Drake se okrenuo dok je Alicia tiho vrisnula sa zadnjeg sjedišta.
  
  I vidjeli su crni helikopter koji je pripadao Rusima, kako se spušta da ih pokupi.
  
  Haydenov glas je ispunio vezu. "Neće napasti."
  
  Drake je stisnuo usne. "Fluid op. Narudžbe se mijenjaju."
  
  "I još uvijek mogu gurnuti autobus s ceste", odgovorio je Dahl. "Koliko je daleko do grada?"
  
  "Osam minuta", odgovorila je Lauren.
  
  "Predugo". Dahl je otišao niz prolaz do stražnjeg dijela automobila koji je jurio i počeo objašnjavati putnicima da bi trebali krenuti naprijed. Prošlo je nekoliko trenutaka i onda se pridružio Aliciji.
  
  "Zdravo Torsti. I uvek sam mislio da su zadnja sedišta samo za ljubljenje."
  
  Šveđanin je ispustio prigušen zvuk. "Pokušavaš li da me razboliš da putujem? Znam gdje su bile te usne."
  
  Alicia mu je uputila poljubac. "Ne znaš gdje su bili."
  
  Dahl je suspregnuo osmeh i prekrstio se. Ruski helikopter je nakratko sletio dok su se vojnici ukrcali, lebdeći iznad piste. Autobus je prešao određenu udaljenost i okrenuo se između njih, a Alicia i Dahl su ispitivali zrak.
  
  Drake je pazio na Francuze koji su bježali ispred, ali je sumnjao da će pokušati da napadnu. Bili su malobrojni i borili su se sa gubicima. Precijenili su. Imalo bi više smisla da su prešli pravo na treći trag.
  
  Ipak, gledao je.
  
  Laurenin glas dopirao je preko komunikatora. "Šest minuta. Imate li vremena za razgovor?"
  
  "O čemu?" Smith je zarežao, ali se suzdržao da kaže bilo šta zapaljivo.
  
  "Treći konjanik je misterija, neko koga je Red bacio tamo da zamuti vodu. Među poznatim Indijcima su Mahatma Gandhi, Idira Gandhi, Deepak Chopra, ali kako pronaći najgoru osobu koja je ikada živjela? I bio je poznat." Uzdahnula je. "Još uvijek provjeravamo. Međutim, think tank u Washingtonu je još uvijek u ćorsokaku. Rekao sam im da možda i nije tako loše."
  
  Drake je odahnuo. "Da ljubavi. Nije najgora stvar koja se može desiti", rekao je. "Ovo bi trebalo usporiti druge nacije."
  
  "Definitivno će se dogoditi. U međuvremenu, mislimo da smo razbili četiri ugla zemlje."
  
  "Imas li?" Mai je rekla. "Ovo su dobre vijesti."
  
  Drakeu se svidjelo njeno tipično potcjenjivanje. "Drži se, Mai."
  
  "Da, ne želim da skočim sa svog mesta od uzbuđenja", suvo je dodala Ališa.
  
  Mai se nije udostojila da odgovori. Lauren je nastavila kao da ništa nije rečeno: "Čekaj malo, momci. Upravo su mi rekli da se Kinezi vraćaju na to. Najmanje dva helikoptera idu u vašem pravcu."
  
  "Mi smo u kineskom autobusu", rekao je Yorgi. "Nećemo li barem biti sigurni od njih?"
  
  "Malo je naivno", rekla je Kenzie. "Vladi nije stalo."
  
  "Uprkos pretjeranoj generalizaciji", dodao je Hayden. "Kenzi je u pravu. Ne možemo pretpostaviti da neće ući u autobus."
  
  Proročke riječi, pomislio je Drejk, dok je crna mrlja rasla na plavom nebu ispred autobusa.
  
  Alicia je rekla: "Rusi su ovdje."
  
  Postalo je mnogo teže.
  
  
  POGLAVLJE OSAMNAESTO
  
  
  Helikopteri su leteli ispred i iza. Drejk je posmatrao kako se kineska ptica spušta skoro do asfalta pre nego što se izjednačio i krenula pravo prema autobusu.
  
  "Prisiljavaju nas da se sudarimo", rekao je, a zatim pokazao na uplašenog vozača. "Ne ne. nastavi!"
  
  Motor autobusa je zaurlao, a gume su zagrmile po tlu. Nekoliko ljudi okupljenih ispred već je počelo da viče. Drake je znao da Kinezi neće namjerno srušiti helikopter, ali je bilo teško prenijeti njegovo znanje putnicima.
  
  Vozač je čvrsto zatvorio oči. Autobus se okrenuo.
  
  Drejk je opsovao i povukao čoveka sa svog mesta, uhvativši volan. Smith je pomogao čovjeku i grubo ga izveo u prolaz. Drake je skočio za volan autobusa, stavivši nogu na papučicu gasa i čvrsto držeći ruke na volanu, držeći ga u savršeno pravoj liniji.
  
  Nos helikoptera bio je uperen direktno u njih, jaz se brzo zatvarao.
  
  Čuli su se krici s leđa i sa strane. Sada je Smith morao obuzdati vozača. Drake je izdržao.
  
  Komunikator je počeo da pucketa. "Hajde, moj luđački Kianu", dahtala je Alicia. "Rusi su praktički na našim..."
  
  "Kučko", uzvratila je Kenzi. "Ostani miran. Jeste li pogledali fasadu?"
  
  Cijelim autobusom odjekivalo je Alicijino cikanje.
  
  "Razmišljanja?" upita Drake u posljednjoj sekundi.
  
  "Ovo zapravo nije sastanak odbora!"
  
  Drake se čvrsto držao svoje vjere, svog iskustva i svog kormila. Glasni protesti ispunili su mu uši. Tijela padaju na pod autobusa. Čak se i Smith zgrčio. U poslednjem trenutku kineski helikopter se nagnuo udesno, a ruski helikopter je zakočio, pri čemu su klizači zamalo udarili u zadnji deo autobusa. Alicia je zviždala i Dal je pročistio grlo.
  
  "Zaista vjerujem da smo pobijedili u ovoj rundi piletine."
  
  Drake je nastavio vožnju, ugledavši još jedan široki skretanje ispred sebe. "A bonus je što nismo prženi ili hrskavi."
  
  "Prestani", rekao je Kinimaka. "Već sam gladan."
  
  Alicia se nakašljala. "To je samo ludi kineski helikopter."
  
  "Vraćaju se", rekao je Hayden.
  
  "Vi momci upravo se približavate periferiji grada", rekla je Lauren. "Ali to je još uvijek tri minute vožnje od bilo kojeg pristojnog naseljenog mjesta."
  
  Drake je pojurio do komunikatora. "Hajde, ljudi! Morate ih natjerati da se toga boje!"
  
  Kenzi je krenula prema zadnjim vratima, vičući: "Ima li neko katanu?"
  
  Njene riječi su dočekane praznim pogledima, a dvoje ili troje ljudi ponudilo je svoja mjesta. Starac razrogačenih očiju pružio je drhtavu ruku držeći vrećicu slatkiša.
  
  Kenzi je uzdahnula. Drake je pritisnuo prekidač da otvori vrata. Izraelka je u trenu izvukla tijelo, uhvatila se za ivicu prozora, zatim za krov i izvukla se na krov autobusa. Drake je vozio auto što je lakše mogao, izbjegavajući veliku rupu, duboko dišući jer je shvatio svoju odgovornost koja proizlazi iz Kensijevih postupaka.
  
  Zatim je u retrovizoru vidio Dal kako skoči da joj se pridruži.
  
  Oh sranje.
  
  Uz intenzivnu koncentraciju, držao ga je mirnim.
  
  
  * * *
  
  
  Dahl se popeo na krov autobusa. Kensi joj je pružila ruku, ali on je klimnuo pored nje.
  
  "Brže!"
  
  Ruski helikopter je dobio visinu i sada je ponovo zaronio, ovog puta pod uglom od tri četvrtine duž fronta. Mogao je vidjeti čovjeka kako visi sa svake strane, kako cilja oružje, vjerovatno ciljajući točkove ili čak vozača.
  
  Odmah se okrenuo tražeći kineski helikopter. Nije bilo daleko. Roneći na lijevo, bilo je i ljudi koji su sa vrata ciljali oružjem. Činjenica da Kinezi nisu žestoko pucali na vlastiti autobus u početku je bila ohrabrujuća, ali je bila ublažena spoznajom da im je potrebna kutija koju je Hayden držao, a potrebna im je netaknuta.
  
  Kensi je sjedila na krovu autobusa, osluškivala vjetar i pokrete, i raširila koljena. Zatim je podigla oružje, fokusirajući se na helikopter. Dahl se nadao da to neće ni pokušati snimiti, već će jednostavno uplašiti strijelce. Rusi nisu pokazali takvu suzdržanost, ali Kenzi je očajnički želio da se promijeni.
  
  Dahl je procijenio helikopter koji se približavao. Prepun do vrha, nije bio samo okretan, već i smrtonosan. Zadnje što je želio bilo je da izazove bilo kakvu nesreću, a kamoli onu koja bi uključivala udar u autobus.
  
  Prednje gume su odskočile preko udarne rupe, izazvavši "izvini" od Drakea. Dahl nije čuo ništa drugo osim buke vazduha i huku helikoptera. Hitac se odbio od metala pored njegove desne noge. Šveđanin je to ignorisao, nanišanio i opalio.
  
  Metak je sigurno pogodio metu jer je čovjek ispustio pištolj i povukao se. Dahl nije dopustio da mu ovo pokvari koncentraciju i jednostavno je ispalio još jedan hitac kroz otvorena vrata. Helikopter se okrenuo direktno prema njemu, brzo se približavajući, i ovog puta Dahl je shvatio da je igranje kukavice loša ideja.
  
  Bacio se na krov autobusa.
  
  Helikopter je škripio iznad glave, probijajući prostor koji je upravo napustio. Nije imao manevarske sposobnosti da se okrene prema Kensi, ali se dovoljno približio da je odbaci u stranu.
  
  Do ruba krova autobusa!
  
  Dahl se okliznuo i puzao naprijed, pokušavajući je stići na vrijeme. Kenzi je zaustavila njen pad, ali je izgubila kontrolu nad oružjem; međutim, zamah ju je poslao da izleti iz jurećeg autobusa na nemilosrdni put daleko ispod.
  
  Kineska ptica se naglo nagnula i ušla u krug. Rus je pucao iznad glave, a zalutali metak je probio metal blizu Dahlove desne butine. Kenzijevo tijelo je skliznulo sa bočne strane autobusa, a on je cijelim tijelom napravio posljednji očajnički skok, ispružene ruke.
  
  Uspio je obaviti desnu ruku oko njenog zgloba koji se trzao; čvrsto stisnuo i čekao neizbežni trzaj.
  
  Došlo je, ali on je izdržao, rastegao se do krajnjih granica. Sjajni, glatki metal djelovao je na njega, dozvoljavajući njegovom tijelu da klizi prema ivici, a Kenzijeva težina ih je obojicu povukla.
  
  Po komunikacijama su dopirali krici. Tim je mogao vidjeti Kenzijeve noge kako juri ispred jednog od bočnih prozora. Dahl se držao svom snagom, ali svakim trenom njegovo je tijelo klizilo sve bliže toj tvrdoj ivici.
  
  Na krovu autobusa nije bilo hvatanja i za šta bi se moglo uhvatiti. Mogao je da izdrži, nikada ne bi puštao, ali takođe nije mogao naći podršku da je podigne. Drakeov glas je dopirao preko komunikatora.
  
  "Želiš li da prestanem?" Glasno, nesigurno, pomalo uznemireno.
  
  Dahl je dobro čitao emocije. Da su stali, teško bi ih udarili i Rusi i Kinezi. Niko ne zna kakav će biti rezultat.
  
  Laurenin glas se slomio. "Izvinite, upravo sam dobio poruku da Šveđani idu prema vama. Sada je širenje u četiri smjera, ljudi."
  
  Dahl je osjetio kako mu težina rasteže mišiće. Svaki put kada bi autobus odskočio, još jedan centimetar njegovog tijela bi skliznuo na ivicu, a Kenzi bi pao još malo dalje. Čuo je Izraelov glas odnekud ispod.
  
  "Pusti! Ja to mogu!"
  
  Nikad. Putovali su šezdeset milja na sat. Kensi je znala da je neće pustiti i nije željela da oboje padnu. Dahl je prema njoj osjećao još više poštovanja. Srce za koje je znao da je duboko zakopano samo se podiglo malo bliže površini.
  
  Zvuk njenih čizama koje udaraju u prozore natjerao je njegovo vlastito srce da zakuca brže.
  
  Kliznuli su zajedno, Kenzi niz stranu, a Dahl duž krova autobusa. Pokušao je da zgrabi hrapavu ivicu koja je išla duž ivice, ali je bila premala i posekla mu je meso. Ne videći nadu, držao se toga koliko je duže mogao, rizikujući sve.
  
  Prsa su mu se kretala prema litici, neumoljivo klizeći. Njegove oči susrele su se s Kenzijevim, podigavši pogled. Njihova razmjena bila je bez riječi, bez izraza, ali duboka.
  
  Moraš me pustiti.
  
  Nikad.
  
  Povukao je ponovo, samo da bi skliznuo preko tačke bez povratka.
  
  Snažne ruke hvatale su mu obje listove, ruke koje su mogle pripadati samo Mano Kinimaki.
  
  "Razumem", rekao je Havajac. "Vi momci ne idete nigde."
  
  Havajac je podržao Dahla, a zatim ga polako odvukao od pada. Dahl je čvrsto držao Kensi. Zajedno su polako krenuli na sigurno.
  
  Iznad su helikopteri potonuli posljednji put.
  
  
  * * *
  
  
  Drejk je znao da Kinimaka čvrsto drži svoje prijatelje, ali je i dalje oklijevao da prenaglo okrene autobus. Rusi i Kinezi su napredovali iz suprotnih pravaca, bez sumnje znajući da će im to biti posljednji pristup.
  
  Zvuk razbijanja prozora govorio mu je da ostali ne stoje besposleni. Imali su plan.
  
  S leđa, Alicia, Smith, May, Hayden i Yorgi su uzeli svaki prozor sa različitih strana autobusa i razbili ga. Gađajući helikoptere koji su se približavali, otvorili su jaku vatru koja ih je natjerala da se brzo skrenu u stranu. Niz drveća je završio i Drake je ugledao zgrade ispred sebe.
  
  Putna mreža, kružni tok. Iza njega su odjeknuli pucnji koji su punili autobus; crni helikopteri poletjeli su u nebo.
  
  Uzdahnuo je s olakšanjem.
  
  "Preživljavamo", rekao je. "Da se borim drugi put."
  
  Lauren je prekinula. "Šveđani su se takođe povukli", rekla je. "Ali još uvijek imam malo oreola u signalu. Nešto između Washingtona, terena i mene. Ovo je cudno. Skoro kao da... kao da..."
  
  "Šta?" - Pitao sam. upita Drake.
  
  "Kao da se dešava drugačiji skup komunikacija. Nešto drugo je u igri. Još jedno..." oklevala je.
  
  "Tim?" Drake je završio.
  
  Hayden je glasno gunđao. "Ovo zvuči smiješno."
  
  "Znam", odgovorila je Lauren. "Stvarno znam, i nisam stručnjak. Da je samo Karin ovdje, siguran sam da bismo imali nešto bolje."
  
  "Možete li uhvatiti bilo kakav dijalog?" upita Hayden. "Čak i samo malo?"
  
  Drake se sjetio ranijeg spominjanja SEAL tima 7, koji su čuli samo Dahl i on. Ponovo mu je palo na pamet da se nadgledaju sve komunikacije.
  
  "Možemo li ovo odložiti na neko vrijeme?" - pitao. "A možete li naći bolji način da se izvučemo odavde?"
  
  Lauren je zvučala kao da joj je laknulo. "Naravno, naravno", rekla je. "Daj mi minut."
  
  
  DEVETNAESTO POGLAVLJE
  
  
  Hayden Jay je čekala nekoliko sati dok ekipa nije bila sigurna u malom satelitskom skloništu na Tajvanu prije nego što je napustila skučene prostorije da obavi poziv.
  
  Njen cilj: kontaktirati Kimberly Crowe.
  
  Trebalo je neko vrijeme, ali Hayden je izdržao. Našla je miran kut iza kuće, čučnula i čekala, pokušavajući da joj se ne zavrti u glavi. Bilo je teško pronaći nešto trajno u njenom životu za šta bi se priklonila izvan tima. SPIR je postao njen život, smisao njenog života, i, kao posljedica toga, jednostavno nije imala nikakve lične veze, ništa osim posla. Prisjetila se vrtloga avantura koje su dijelili zajedno - od Odina i Vrata pakla, do Babilona i Pandore, nuklearne eksplozije koja je gotovo uništila New York, njenog starog raskida s Benom Blakeom i nedavnog raskida s Manom Kinimakom . Bila je jaka, prejaka. Nije morala da bude tako jaka. Najnoviji incident sa blagom Inka u Peruu uticao je na nju i psihički i fizički. Nikada prije nije bila toliko šokirana do srži.
  
  Sada se mirno predomislila. Mostovi su možda spaljeni i trebalo je da bude super. Ali ako je zaista htela da se promeni, ako je želela više u svom životu, morala je biti prokleto sigurna pre nego što se odluči i rizikuje da ponovo nekoga povredi. Bio ovaj Mano ili neko drugi.
  
  Ja se brinem. Zaista želim. I sljedeći put moram biti siguran da ostanem vjeran onome što na kraju želim.
  
  Od života. Ne bez posla. SPEAR tim se okupio i odradio dobar posao, ali ništa nije trajalo vječno. doći će vrijeme-
  
  "Gospođice Jay?" - rekao je robotov glas. "Sada ti pomažem."
  
  Hayden je sve to spojio. Sljedeći glas na liniji pripadao je ministru odbrane.
  
  "U čemu je problem, agente Džej?" Lakoničan, miran, odvojen. Činilo se da je Crowe bio na ivici.
  
  Hayden je odvojila vrijeme da smisli kako da sroči svoje glavno pitanje. Odlučila je da ga zakopa u sranje i vidi šta je Krou shvatio.
  
  "Došli smo iz Kine i dobili drugu kutiju. Tim trenutno ovo testira. Izvještaji stižu uskoro, bez sumnje. Žrtava nije bilo, iako je bilo mnogo posjekotina i modrica. Nisu svi rivalski timovi neprijateljski raspoloženi..." Kratko se zapitala da li bi Krow prihvatio mamac, a zatim je nastavila: "Neke zemlje su agresivnije od drugih. Francuzi su izgubili najmanje tri. Jedan Rus je ranjen. Može li postojati drugi, tajnovitiji tim? Čuli smo isječke tajnog američkog brbljanja, što, naravno, ništa ne dokazuje. Britanci su na našoj strani, ili se barem tako čini, i Drake ima određeni utjecaj na njih. Sada smo u sigurnoj kući i čekamo da think tank otkrije gdje se nalazi treći Jahač."
  
  Sada je stala i čekala.
  
  Krow je zadržala svoju rezervu. "Još nešto?"
  
  "Ne vjerujem u ovo". Hayden je bila razočarana kada su njeni napori propali. Pitala se da li bi trebala biti direktnija.
  
  "U stalnom sam kontaktu sa ljudima u Vašingtonu", rekao je Krou. "Nema potrebe da me obavještavate."
  
  "U redu. Hvala ti".
  
  Hayden je počeo da potpisuje. Tek tada je Krow poslao naizgled nevin zahtjev.
  
  "Čekaj. Rekli ste da mislite da se neko lažno predstavlja za Amerikance? Negdje u polju?
  
  Hayden nije rekao ništa slično. Ali od svih ovih relevantnih informacija, Krow je uhvatio samo jednu stvar. Istjerala je da se nasmije. "Čini se da je tako. Čuli smo to na zemlji." Ona nije uvukla Lauren u ovo. "Naravno, znamo da ne postoji drugi tim, pa je možda ovo neka od drugih zemalja koje koriste bivše američke specijalne snage ili čak plaćenike."
  
  "Manji element strane vlade koja koristi osoblje Sjedinjenih Država?" Krow je prosiktao. "Moglo bi biti, agente Jay. Možda si u pravu. Naravno," nasmijala se, "neće biti drugog tima."
  
  Hayden je slušao više od riječi. "A kada ćemo se vratiti? čemu se vraćamo?
  
  Krow je šutio, što je Hayden rekao da zna tačno šta se pita. "Jedna po jedna stvar", konačno je rekla. "Prvo, takozvani Jahači Reda moraju biti pronađeni i neutralizirani."
  
  "Svakako". Hayden je također znala da je ovo njena posljednja prilika da razgovara direktno sa Qrowom, pa je odlučila otići malo dalje. "Šta ako ponovo čujemo američko brbljanje?"
  
  "Ko sam ja, terenski agent? Pomiri se s tim."
  
  Krow je prekinula razgovor, ostavljajući Hayden da nekoliko minuta bulji u ekran svog mobilnog telefona, sada ponovo procjenjujući ne samo sebe, već i namjere svoje zemlje.
  
  
  * * *
  
  
  Drake je iskoristio priliku da se odmori dok su se Yorgi, Mai i Kinimaka bavili novom kutijom. Činjenica da potječe iz Džingis-kanovog mauzoleja i da leži među ličnim stvarima legendarne ličnosti samo je povećala poštovanje s kojim su se prema njemu odnosili. Jasan, odvratan simbol na vrhu dokazuje da je nekada pripadao Redu Poslednjeg Suda.
  
  Kinimaka je proučavao zamak. "Siguran sam da je Red jednom imao plan da preda ključeve", rekao je. "Ali život je stao na put." On se nasmiješio.
  
  "Smrt", tiho je rekla Mai. "Smrt je stala na put."
  
  "Želite li da ga graciozno otvorim?" upitao je Yorgi.
  
  "Da, pogledajmo neke od tih lopovski vještina, Yogi." Alicia je progovorila, sjedeći leđima okrenuta zidu pored Drakea, s bocom vode u jednoj ruci, pištoljem u drugoj.
  
  "Nema smisla". Kinimaka je gurnuo bravu svojom mesnatom šapom. "To baš i nije umjetnost."
  
  Kenzi je dopuzala do njega dok je Mai podigla poklopac. Bio je to čudan scenario, pomislio je Drejk, vojnici zaključani u maloj sobi bez mesta za sedenje, za druženje, za kuvanje. Samo mini frižider napunjen vodom i nekoliko kutija kolačića. Prozori su bili zastoreni, vrata su bila pričvršćena masivnim zavrtnjima. Tepih je bio izlizan i smrdio je na buđ, ali vojnici su prošli i gore. Ovo je bilo dovoljno da se malo odmorim.
  
  Smith, koji je čuvao vrata, pustio je Hayden nazad unutra, ušavši baš kada je May posegnula za kutijom. Drake je mislio da šef izgleda iscrpljeno i zabrinuto, na ivici. Nadam se da će kasnije razjasniti svoj razgovor.
  
  Mai je premetala s noge na nogu nekoliko sekundi prije nego što je izvukla ruke. Držala je debelu hrpu papira, umotanih u debelu fasciklu i vezanih zavezanim komadom kanapa, zbog čega su neki od članova tima podigli obrve.
  
  "Stvarno?" Kinimaka se zavalio na leđa. "Je li ovo oružje koje bi moglo ugroziti svijet?"
  
  "Pisana riječ," rekla je Kenzie, "može biti prilično moćna."
  
  "Šta je ovo?" - Pitao sam. upitala je Lauren. "Svi momci iz Washingtona nas čekaju."
  
  Vrijeme je nastavilo raditi protiv njih. Kao i uvijek, ovo je bio ključ za ostanak ispred igre, a posebno u utrci. Drake je vidio dva puta naprijed. "Maj, Hejden i Dal, zašto ne otkrijete šta je to? Lauren - šta imaš za trećeg konjanika, pošto nam treba pravac u kojem ćemo ići?"
  
  Lauren im je već rekla da će ih dočekati na trećoj lokaciji. Sada je glasno uzdahnula. "Pa, ljudi, niko nije 100 posto siguran. Da vas upoznam sa slikom, upoznaću vas sa njihovim tumačenjem četiri kardinalna pravca."
  
  Drake je gledao Mej i ostale kako se mršte dok su se probijali do osvajačkog oružja. "Imamo vremena".
  
  "Pa, ovo je zaista zanimljivo. Prije otkrića takozvanog Novog svijeta u šesnaestom vijeku, vjerovalo se da je Zemlja podijeljena na tri dijela - Evropu, Aziju i Afriku. Podjela između ovih kontinenata bio je Helespont, što se savršeno uklapa u plan Reda koji ste do sada slijedili. Tako je Azija počela iza Helesponta, nepoznate zemlje egzotičnih bogatstava, koju su zvali Istok. Naravno, kasnije su pronašli Ameriku, a ona je tada postala Novi svijet, željen, nepoznat i pun nade. Objavljena je knjiga amblema koji prikazuju nova četiri kardinalna pravca. Azija, Evropa, Afrika i Amerika. Čini se da je Red odlučio implementirati ovo drevno razmišljanje u svoju mapu iz nepoznatih razloga - iako vjerovatno zato što su još uvijek vjerovali da su svemoćni patrijarsi koji love relikvije." Lauren je udahnula.
  
  "Dakle, ovo je ponovno obrazovanje svijeta koje se ponovilo kada su pronašli Australiju, a zatim Antarktik?" rekao je Kenzi.
  
  "Da, postepeno prevaspitavanje tokom vekova, za koje neki misle da se još uvek dešava. Ali to je sasvim druga priča. Nije to bila samo sreća i ruže. Izraz "četiri ugla zemlje" možda je bio najkontroverzniji izraz u istoriji. Na hebrejskom se prevodi kao "ekstremno". U Brojevima 15:38 ovo su granice; u Ezekielu - uglovi; a Job ima svoje krajeve. Ovo se također može prevesti kao podjele. Jasno je da se Biblija upravo ovdje ostavila otvorenom za ismijavanje..."
  
  Drake je ovo shvatio. "Zato što pretpostavlja da je svijet ravan?"
  
  "Da. Ali Biblija to opisuje u knjizi Isaije, nazivajući je sferom. Dakle, namjerno upućivanje. Poenta je u tome da su mogli upotrijebiti bilo koji broj riječi - desetak - da opišu ugao. Vjeruje se da je riječ "ekstremno" upotrijebljena namjerno da se prenese, pa, upravo to. I nijedan Jevrejin nikada nije mogao pogrešno protumačiti pravo značenje, jer su se 2000 godina suočavali sa gradom Jerusalimom tri puta dnevno i skandirali: 'Trubite u veliku trubu za našu slobodu.' Podignite zastavu da sakupite naše prognanike i okupite nas sa četiri kraja zemlje u našoj zemlji."
  
  "Dakle, nisu nasumično odabrali frazu?" - Pitao je Smith.
  
  "Ne. Knjiga proroka Isaije objašnjava kako će Mesija okupiti svoj narod sa četiri strane zemlje. Sa svih strana okupiće se u Izraelu."
  
  Kensi nije pomaknula ni mišić niti rekla ni riječ. Drake nije imao pojma koja su njena religijska uvjerenja, ako ih je uopće imala, ali je znao da će to ipak neizbježno postati veliki dio njenog života. U ovom trenutku ju je još malo proučavao dok su čekali da Lauren nastavi. Dahlovo vjerovanje da je ona sama po sebi dobra i da će se uvijek vraćati svom moralnom srcu bilo je u određenoj mjeri opravdano. Još uvijek je vidio ivicu u njoj - ivicu bezakonja - ali to nije nužno bila loša stvar.
  
  S vremena na vrijeme.
  
  Ali niste mogli imati oba načina. I to je ono što je video u Kensi - nemilosrdnog ubojicu kada je bila potrebna, i borbenu dušu kada nije. Za njeno dobro, morali su je pustiti da se presvuče.
  
  "Naravno da ima smisla", rekao je Kinimaka. "Prvo Afrika, pa Kina. Šta je sledeće?
  
  Lauren je odmah odgovorila. "Da, mislimo da je značenje Biblije bilo u konačnosti, poput Reda. Oni su otežavali onome ko je došao sljedećem. Prema tekstu... pa... Pročitaću relevantni pasus: 'Pronađi počivališta Oca strategije, a zatim Kagana; najgori Indijanac koji je ikada živio, a zatim i Bič Božja. Ali nije sve kako izgleda. Posjetili smo Khagan 1960. godine, pet godina nakon završetka, stavljajući Conquest u njegov kovčeg. Pronašli smo Bič koja čuva istinski Posljednji sud. A jedina šifra za ubijanje je kada su se pojavili Konjanici. Na Očevim kostima nema identifikacionih oznaka. Indijac je okružen oružjem..."
  
  Drake ga je upio. "Najgori Indijac koji je ikada živio? I opkoljen je oružjem? Naravno, to može biti bilo gdje u Indiji. Ovo je zemlja okružena oružjem."
  
  "U vrijeme kada je Red sakrio Jahače?"
  
  Drake je razmišljao o tome. "Pa, da, mislim da jeste. Uostalom, šta je treći konjanik?"
  
  "glad".
  
  Duboko je udahnuo i pogledao Aliciju. "To nije mogla biti Krznena princeza, zar ne?"
  
  Alicia je mahala rukom naprijed-natrag. "Možda. Ovo ću uzeti u obzir."
  
  Drakeove oči su se raširile. "Jebeno si nemoguć."
  
  "Ima li preferencija?"
  
  "Za što?"
  
  "Koja princeza? Devojka bi trebalo da zna, znaš."
  
  Proučavao je svoje cipele. "Pa. Uvek sam bio pristrasan prema Kleopatri. Znam da nije princeza, ali..."
  
  "Kraljice? Tako da još bolje".
  
  Lauren je još uvijek pričala. "Kao što sam ranije rekao, momci i djevojke još uvijek procjenjuju na kojeg Indijca bi se Red mogao odnositi. Istina, ovo je previše dvosmisleno. Mislim, čak i da se stavim u njihovu kožu u njihovo vrijeme, mogao je biti jedan od desetak."
  
  "I svi su okruženi oružjem?" - Pitao je Smith.
  
  "Živim u Indiji, da. Uglavnom."
  
  "Pa, barem imamo odredište", rekla je Alicia.
  
  Drake je pogledao May, Hayden i Dahl, koji su prebirali sadržaj druge kutije, Conquest.
  
  "Ima li napretka?"
  
  Hayden je pomaknula ruku da pokaže da su skoro stigli. Podigla je pogled. "Izgleda da je ovo nacrt scenarija sudnjeg dana. Sjećate li se štapića? Jedan mali događaj uzrokuje drugi i drugi, svaki veći?"
  
  "Teorija haosa", rekao je Dahl. "Ovo je oružje osvajanja, a Džingis-kan je bio dubok mislilac. Ovim biste mogli osvojiti cijeli svijet."
  
  Drake je srušio svoju bocu s vodom.
  
  Alicia je rekla: "Oružje domino efekta?"
  
  "Upravo. Kako je atentat na Franca Ferdinanda doveo do zvijezde Prvog svjetskog rata. Potencijalno bi ovaj plan sve većeg haosa mogao započeti Treći svjetski rat."
  
  "I", Drejk je na trenutak isključio komunikator i progovorio tiho, "prilično je komplikovano. Kome ćemo ga dati?"
  
  Svi su zurili. Bilo je to ispravno pitanje. Hayden je jasno stavio do znanja da ne bi trebao reći ništa više. Znao je da su Washington i ministar odbrane već nezadovoljni njima, i vratio se razmišljanju o SEAL timu 7.
  
  Slučajnost?
  
  Nikad.
  
  Hayden je još nekoliko minuta proučavala listove papira, a zatim ih stavila ispod jakne. Obraćajući se cijelom timu, slegnula je ramenima, ukazujući da odluka još nije donesena i da se sa neobezbijeđenim dokumentima može dogoditi apsolutno sve.
  
  Naglas je rekla: "Pozabavićemo se ovim čim budemo mogli. Trenutno nam je potrebna ta treća lokacija. Lauren?"
  
  "Čujem te. Još uvijek čekamo".
  
  "Sačekaj malo", rekla je Kensi, a mrštenje na njenom licu iz poslednjih deset minuta je još uvek bilo jasno. "Vi ljudi kažete da postoje četiri ugla zemlje, zar ne?"
  
  "Pa, Biblija to spominje", rekla je Lauren. "A ovo je red posljednjeg suda."
  
  "Pa, nešto nije u redu. Zar ne vidiš?
  
  Drake je trepnuo, sada zbunjeniji nego ikad. Dahl je pažljivo proučavao Kenzi.
  
  "Možda bi neko objašnjenje pomoglo?"
  
  "Četiri ugla? Afrika, Azija, Evropa i Amerika."
  
  "Svakako. To mi kažu."
  
  Kensi raširi obje ruke. "Gdje je Indija?"
  
  Hayden je ustala. "Dovraga, Indija je dio azijskog kontinenta."
  
  "S kojim smo se već pozabavili."
  
  pomislila je Lauren dok je stajala na nogama. "Što ostavlja samo Evropu i Ameriku", rekla je. "Hej ljudi, da li vi mislite isto što i ja?"
  
  "Možda", zastenjala je Alicia. "Je li ti se i guza ukočila od sjedenja na bednom podu?"
  
  "Piletina", reče Kinimaka. "Ali onda uvijek mislim 'pileće'."
  
  "Red su ratni zločinci četrdesetih. U vrijeme kada su sakrili oružje, izraz 'native American' je bio u modi, ali oni o tome ne bi razmišljali na taj način. Rođeni su u dvadesetim ili ranije, zaboga."
  
  "Crveni Indijanci?" rekao je Drake. "Sa Divljeg Zapada? Prokletstvo".
  
  "Moguće je", rekla je Lauren. "Ono što je think tank tražio na pogrešnom mjestu."
  
  "Pa, ko je bio najgora osoba koja je ikada živjela?" - upita Dahl.
  
  "Dozvolite mi da vam se vratim na ovo. Za sada, samo uđi u avion."
  
  Drake nije bio jedini koji je bijesno gledao Haydena.
  
  Nazad u Ameriku?
  
  Sranje.
  
  Hayden je posebno gledao Smitha. Nisu imali pojma šta se moglo dogoditi nakon događaja u Peruu, niti šta su vlasti mislile. Vojnik je, svaka mu čast, odmah počeo da ustaje i provjerava svoj ranac.
  
  Treći konjanik? Glad? A Amerika? Znaju li naši rivali?
  
  Hoće li ikada dobiti trenutak mira da sredi svoj život?
  
  Ne danas, Hayden, ne danas. Dajući znak ostalima da odlože svoje komunikatore i isključe ih, ona je prkosno stala usred njih.
  
  "Mi to radimo", rekla je. "I mi to radimo kako treba. Kako treba, kao i uvijek. Ali momci, imam rezerve. Vjerujem," zastala je, "da Crow i američka vlada imaju drugi tim u igri." SEAL tim 7, i očigledno su prokleto dobri. Ovaj tim možda nije u igri samo da bi se pobrinuo da dobijemo sve vozače."
  
  Drake se namrštio čuvši ovo. "Izvini?"
  
  "Pa, jeste li mislili da bi mogao postojati drugi scenario? Šta ako su oni ovdje da nas u suštini unište?"
  
  
  DVADESETO POGLAVLJE
  
  
  Karin Blake sjedila je sa svojim crnim čizmama na stolu, s mobilnim telefonom stisnutim između vrata i brade, tapkajući po tastaturi slobodnim rukama. Nosila je pohabanu majicu i farmerke, a kosu je imala zavezanu debelom špagom. Glas koji joj je govorio na lijevo uho bio je gotovo prigušen Palladinovim smijehom.
  
  "Umukni, Dino!" okrenula se i povikala.
  
  "Da da". Vojnik se osmjehnuo i tada joj ugledao lice. "Dobro dobro. Bože, ko te je dođavola postavio na čelo?"
  
  Karin se izvinila govorniku. "Djeca su nestašna", rekla je. "Još malo i naći će se vani na neukrotivoj stepenici."
  
  Žena se tiho nasmijala. "O da, kupio sam dva ovakva."
  
  Karin je pogledala visokog, mišićavog Dinosaurusa i njihovog saborca, malog, mršavog Wua. Oba vojnika su ispuštala paru, dosadno što su bili zatvoreni u kući u pustinji tokom protekle sedmice, postavljajući razne sisteme. Ono što im je bilo potrebno je neka prava akcija.
  
  Karin je upitala: "I pobjegli?"
  
  "Svakako. Bio sam u komunikacijskoj jedinici. Rasporedili su nas u smjene. Ekipa SPEAR-a uzela je kutiju od Kineza i uspjela pobjeći na Tajvan. Djelomično sreća, dijelom rezerva na strani drugih timova, pretpostavljam."
  
  Karin je znala da je ovo mnogo više od sreće. Danas na svijetu nije bilo boljeg tima od SPEAR-a. Nekada je bila ponosna što je bila dio toga.
  
  "Ovo jahačko sranje mi ne znači mnogo", priznala je. "Fokusiram se na druge stvari. Ali reci mi, kuda idu dalje?"
  
  "Pa, ne znam još. Izgleda kao Indija. Ali čini se da ima nekih neslaganja. Vidite, pristao sam da pomognem malo zbog onoga što se dogodilo Palladinovim jadnim roditeljima i zato što smo na istoj strani, ali postoji granica u tome što mogu reći."
  
  Karin je osjećala sve veću sumnju. "Ne treba nam mnogo više. Samo ovo - kada zovem, moram znati poziciju Drake tima. Da li će to biti sutra ili za mesec dana. Možeš ti to?"
  
  Odgovor je bio postojan. "Da, sve dok sam u istoj jedinici. Vjerujem."
  
  "Hvala ti". Karin je brzo prekinula razgovor prije nego što je mogla postaviti bilo kakva dodatna pitanja. Odvojila je trenutak da procijeni sobu i vidi gdje se nalaze. Otkako su to mjesto uzeli iz gnijezda dilera droge, očistili su ga od svega lošeg, pronalazeći potrepštine na svim mogućim mjestima, od podnih dasaka do ispod kuće, kao i u ćoškovima u potkrovlju. Spaljivanje do posljednjeg komada bilo je samozadovoljstvo. Dok su još uvijek van mreže, Karin, Dino i Wu su postavili računare, komunikacije, uređaje za nadzor i još mnogo toga. Ako je pustinjska kuća trebala postati njihov štab, morala je biti utvrđena, odbranjiva, zamak za sebe.
  
  Karin je mislila da su skoro stigli.
  
  Sada joj je pala na pamet nova, bolna misao.
  
  Gledala je kako Dino i Wu rade na kompjuterima, povezujući žice prema njenim vlastitim uputstvima i instalirajući softver, firewall i još mnogo toga. Bila je dinamitna u ovakvim stvarima prije nego što je počela trenirati. Sada je bila mnogo više. Da, nedostajalo im je još nekoliko stvari, ali trenutna sredstva bi bila dovoljna samo da to pokriju. Trebao im je neki izvor stabilnog prihoda.
  
  Nemojte to zanemariti. Ne možete ga gurati, zakopajte duboko.
  
  Karin je znala sve o SEAL timu 7. Znala je zašto su tamo, koji su im ciljevi; njihove snage i slabosti; njihov dnevni red i konačna tajna naređenja. Zatim, nakon što je efektivno pružila podršku, sada je mogla upozoriti Matta Drakea.
  
  Bilo je uzbudljivo, uvijalo se, izazivalo je kiselinu u njenim crijevima.
  
  Svaki incident kroz koji su prošli, blistavi trenuci i teški trenuci, dani potpunog ludila, dirnuli su njene emocije kao ptica koja kljuca tvrdoglavog crva. Karin je već jednom bila tako teško ranjena i odustala je od života, da bi ga ponovo pronašla na najneočekivanijim mjestima. Dobila je novu svrhu.
  
  Opet, iz vedra neba, doživjela je devastaciju kada su joj umrli brat i porodica, a zatim ljubav kada se Komodo zaljubio u nju. Možda ju je taj vrlo rani incident dok je bila tako mlada uništio i postavio na put života.
  
  Devastation.
  
  Sada je sve što je zaista želela da uradi bilo da uništi sve dobre stvari koje je imala. Ako nešto ide kako treba, željela je da propadne. Ako bi joj se nešto sjajno spremalo, pobrinula bi se da se to raspadne s predrasudama.
  
  Kada bi novi tim počeo da cveta, da se zbližava, raspao bi ga.
  
  Samouništenje nije bio novi način života za Karin Blake. Ovo je moj odabrani stil života. Moje udobno ćebe.Uvijek se pitala hoće li doći do punog kruga, okolo i natrag do ovoga.
  
  I tako je sjedila, opuštena, s informacijama koje su nedostajale čak i SPEAR timu dok su prelazili četiri kardinalne tačke u svojim pokušajima da dođu do četiri oružja iz noćne more. Raskrsnica je stajala širom otvorena na njenim vratima.
  
  Jedan put je vodio do konačnog iskupljenja, do prijatelja, drugarstva i životnog bola.
  
  Drugi put bi uništio svu ovu istoriju, svu ovu neizvesnu budućnost i dao joj sve što joj je potrebno: haos.
  
  Karin je skupila svoje stvari i izašla na verandu. Pustinjski vazduh je bio suv, pomešan sa prašinom. Svetla lopta je bljesnula visoko na nebu. Negdje daleko, super-elitna jedinica američkih specijalnih snaga pod nazivom SEAL Team 7 progonila je njene stare drugove - Matta Drakea i Alicia Miles, Torsten Dahl i May Kitano i druge - s namjerom da ubije.
  
  Karin je pomislila da ih upozori.
  
  Zatim je provukla glavu kroz vrata. "Hej gubitnici, skinite guzice. Imamo gde da idemo i ljude da vidimo. Tajna zaliha Tylera Webba neće ostati skrivena zauvijek."
  
  
  DVADESET PRVO POGLAVLJE
  
  
  Karin je jahala sačmaricu, gledajući Dina kako pažljivo upravlja njihovim Dodge Ramom kroz vijugave zmije koje su formirale autoputeve i stražnje ulice Los Angelesa.
  
  "Drži svoj kurs", rekla je dok je mladi vojnik prolazio pored crvenog roadstera. "Sjećaš li se da smo u lovu?"
  
  Dino joj se nacerio sa nezrelim radošću. "Srećan sam što izlazim iz kuće, mama. U svakom slučaju, treba da znaš da sam ja bolji od tebe. Bolji u svakom pogledu."
  
  "Dakle, nastavi da pričaš."
  
  "Vojska nas neće pustiti," rekao je Wu. "Svaki put kada izađemo na površinu, ranjivi smo."
  
  "Smanjite ton, gospodine Misery. Bože, vas dvoje biste mogli obavljati dvostruku dužnost."
  
  "Da vidimo koliko ćete biti sretni kada vam povežu navrtke na akumulator automobila."
  
  "Ne budi guzica, Wu. Ovo je vojska, a ne CIA."
  
  Karin je uživala u stalnom panoramskom pogledu sa obe strane automobila; Los Anđeles u svom sjaju. Trenutak da se opustite i ne razmišljate ni o čemu. Gusto zelenilo i betonski divovi takmičili su se za prevlast, a iza njih su bili metalni neboderi koji su blistali pod užarenim suncem. Lagani smog visio je u nivou oblaka, zamračivši dan, ali je bio jedva primjetan. Ljudi su dolazili i odlazili, jedva primjetni na trotoarima i u trgovačkim centrima, kopčajući se naprijed-natrag u svojim automobilima. Hollywood Hills je polako prošao udesno, neprimjetno, jer je u tom trenutku Dino primijetio crno-bijeli patrolni automobil kako ulazi u brzu traku i usporio je kao dobar dečko, ne držeći pogled na cesti, fokusirajući se pravo naprijed.
  
  Da ih ne gledaš, ne bi te primijetili.
  
  Na kraju se otvorio obalni put i bili su na putu za San Francisco.
  
  "Bolje od pustinje." Wu je proučavao svjetlucave valove.
  
  Karin je analizirala budući zadatak. Nisu gubili vrijeme u štabu. Prvo su instalirali kompjutere, dva vrhunska Maca sa onoliko specijalnih igračaka koliko su mogli priuštiti. Optički kabel je bio najzahtjevniji dio, ali kada su to shvatili i Karin instalirala gomilu zaštitnih zidova, bili su spremni za rad. Čak i tada, čak i sa Karin za tastaturom i koristeći njen genijalni intelekt, nisu imali potencijal za ludo hakovanje. Bili su ograničeni, prisiljeni da koriste domišljatost.
  
  Karin je znala za bezbrojne tajne bankovne račune Tylera Webba. Gledala ih je dok je radila za SPIR. Bila je svjesna onoga što su neki nazivali njegovim naslijeđem; o nekoliko tajni koje je imao u njenom starom timu. I bila je svjesna ogromnog skrovišta; nešto što je najbogatija, najplodnija stalkerka na svijetu skupila protiv stotina ljudi, uključujući i članove njenog starog tima.
  
  Većina je vjerovala da, budući da je Webb mrtav, mogu ga pronaći u slobodno vrijeme.
  
  Problem je bio što Karin nije imala takve misli. Pristup skrovištu dao bi joj neopisivu moć - i na kraju svega, moć je bila tamo gde je sve bila. Njih trojica su odatle mogli dalje; sticanje novca, anonimnost, sigurnost i uticaj. Naravno, da postoje stotine ljudi koji traže Webov zalih, bilo bi ga posebno teško ukrasti.
  
  Trenutno niko nije znao gde je.
  
  Osim Karin Blake.
  
  Barem je tako mislila. Sljedećih nekoliko sati će pokazati. Insajderske informacije su bile od velike pomoći. Znala je sve o Nikolasu Belu i o tome kako je uzbunjivač, sedeći u svojoj zatvorskoj ćeliji, ispričao sve - imena, mesta, ličnosti, celu trulu septičku jamu. Znala je koliko Lauren Fox voli posjećivati. Poznavala je ljude koji su slušali i razgovarali s Lauren Fox.
  
  Pa, poznavala je njih, nisu nužno poznavali nju.
  
  Možda je malo zakasnila na zabavu - Karinina obuka za vojsku i kasniji odlazak su potrajali - ali nadoknadila je to malim vrhunskim hakerskim talentom. Bellovi razgovori su bili prisluškivani. Činilo se da je Smith imao hrabrosti redovno primati kopije ovih razgovora - nestašni dječak - i tretirati ih kako želi. Ko je znao šta im je usijani, lako ljutiti vojnik uradio? Očigledno branio nacionalnu sigurnost.
  
  Poenta je bila da je Karin mogla da hakuje u liniju koja je vodila direktno do Smithove mreže. Za nju je to bio relativno lak posao. Odvojila je vrijeme da prikupi bogati plijen. Tyler Webb je nekada posedovao bezbroj kancelarija, kuća, penthausa, pa čak i ostrva širom sveta. Imena mjesta koja su joj odjeknula uključivala su Washington, D.C., Niagara i Monte Carlo. Bell je razgovarao s Lauren, ali je razgovarao i sa zaštitarima i advokatima, a Smithove bilješke su uključivale isječke svih njih.
  
  Smith nema svijetlu budućnost, pomislila je.
  
  Bez obzira na to kako ga isječete, peruanski incident - ili incidenti - gurnuli su SPEAR tim u svijet bijede.
  
  Karin je promijenila položaj kada je bljesnuo znak da su 130 milja od San Francisca. Bell je postao prilično elokventan s Lauren - iznova i iznova iznoseći činjenice koje su vjerovatno bile tačne, nazivajući imena, mjesta, bankovne račune. Karin se za sada nije usudila koristiti nijedan od naloga, bojeći se da bi ih vlasti mogle tiho špijunirati da vide ko se pojavio. Prvo im je bio potreban pouzdan plan akcije i bijega.
  
  Otuda put u San Francisco.
  
  Kada je pritisnut, Bell je opisao kako se Web ponekad hvalio onim što zna. Ovaj čovjek je bio ritualni progonitelj, bogata sjena sa resursima da razotkrije, povrijedi i zauzme gotovo svaku osobu na svijetu ako to želi. Web je Bellu uvijek nudio sitnice, smještajući ga, ali je i nagoveštavao ono što je nazvao "majčinom lodom".
  
  Ispostavilo se da je ova 'majka vena' posebna kancelarija u kojoj je megaloman na bilo kome držao svu prljavštinu koju je ikada prikupio. Naravno, nikada nije rekao Bellu gdje se nalazi.
  
  Karin je ipak razmislila o svemu. Imala je izuzetnu prednost što je mogla da vidi sve iznutra. I prisjetila se trenutaka kada je Web krao informacije od većine tima i tajno ih posjećivao. Njeno eidetičko pamćenje preuzelo je upravo tu. Naravno, nije bilo lako, ali Karin je znala da Web tada radi u poznatoj kancelariji u Washingtonu i uspjela je ući u trag prepisci koja je sada snimljena.
  
  Veliki fajlovi su poslani na određenu adresu u San Francisku pola tuceta puta. Dalja istraživanja su otkrila da su drugi veliki dosijei dobijeni iz drugih poznatih kancelarija. Tako je, dok su vlasti kopale po debelim podacima, Karin uspjela da utvrdi šta joj je tačno potrebno.
  
  Dino ih je vodio kroz saobraćaj, kroz Golden Gate i pored Fisherman's Wharfa. Turisti su preplavili područje sa spremnim kamerama, izlazeći na puteve bez mnogo brige o sebi. Dino se umiješao u saobraćaj, ne dajući policajcima nikakav razlog da ih primjete. Strmo brdo odvelo ih je dalje u grad i ubrzo su kružili oko Union Squarea, mimoilazeći banke i apoteke, brodove i restorane, u svom najtežem pothvatu do sada: pronalaženju dobrog parkinga.
  
  "Samo ga ostavite ovdje." Wu je pokazao na mali prostor u blizini Walgreensa. "Adresa je udaljena pet minuta hoda."
  
  "Pet minuta?" rekla je Karin. "Moglo je biti zauvijek da je Web ostavio bilo kakve nepredviđene slučajeve."
  
  "Plus", rekao je Dino dok se polako približavao svom odredištu, "to je Dodge Ram." Teško bih parkirao svoje dupe na tom mjestu."
  
  "Želiš li da ja ovo uradim? Mogu da vozim."
  
  "Stvarno? Pa, naravno, Toretto. Da vidimo kako ćeš se snaći..."
  
  "Djeco", uzdahnula je Karin. "Umukni, jebo te. Vidiš tamo?"
  
  "Potreban nam je dobar pristup za brzi bijeg. Treba nam brz pristup. Trebamo..." Dino je zastao. "Prokletstvo, dugo će nam trebati garaža, zar ne?"
  
  Karin je klimnula. "Upravo ovdje. Ako bude potrebno, pritajit ćemo se neko vrijeme; uvijek možemo otići odavde drugog dana kada se prašina slegne."
  
  "Prokletstvo, nadam se da ne", promrmljao je Wu. "Provodim dovoljno vremena sa vama dvoje ovih dana."
  
  "Ovo je problem?" Karin je mislila dok je Dino vozio Ovna do podzemnog parkinga.
  
  "Pa, testosteron je malo visok. Vas dvoje se stalno takmičite kao braća i sestre. Ponekad postaje malo zamorno."
  
  "Mi? Takmičiti se?" Karin je ljutito pogledala Dina. "Stvarno mi?"
  
  Mladi vojnik se glasno nasmijao. "Samo zato što ne želiš da priznaš da sam ja bolji od tebe."
  
  "Ne vidim to." Karin ga je kritički pogledala, a zatim se okrenula Wuu. "Vidiš li ovo?"
  
  "Dozvolite mi da to kažem ovako. Ako se vas dvoje ikada potpuno napijete i odlučite da se parite, morat ćete to učiniti stojeći jer ćete oboje htjeti da budete na vrhu."
  
  Karin se promuklo nasmijala dok je Dino konačno pronašao mjesto po svom ukusu. "Pijan kao pakao? Prokletstvo, jednostavno nema dovoljno alkohola na svijetu da se to dogodi, Woo."
  
  Dino je izvadio ključeve i otvorio vrata. "Vrijeme je da se fokusiramo. Sve ove gluposti o parenju ne pomažu."
  
  "Ti ne voliš devojke, Dino?" Karin se pridružila dvojici muškaraca koji su stajali ispred. "U San Francisku postoji zoološki vrt. Uvijek vas možemo odvesti tamo nakon što završimo."
  
  Dino ju je ignorisao, izvadio mobilni telefon i čekao adresu koju su trebali učitati. "Tri minuta", rekao je. "Mi smo spremni?"
  
  Karin je zavukla ramena u ranac. "Kao pakao."
  
  
  * * *
  
  
  Bila je to visoka poslovna zgrada, a Webov ured je bio na trideset petom spratu. Karin je mislila da je to za njega neobično - ludak je obično više volio da živi na najvišem nivou kako bi na svakoga gledao s visine - ali ona je mislila da on ovu adresu može zadržati što je moguće skrovitijom i tajnom - to je ono što je cijenio i elitno skladište njegovog životnog dela.
  
  Sve mere predostrožnosti, pomislila je.
  
  Što je ono što su namjeravali učiniti još više...
  
  Glupo? Naivno? Pametan? Pametan?
  
  Mračno se nasmiješila u sebi kad je shvatila da odgovor ovisi o ishodu.
  
  Trojac je ušao kroz okretna vrata u prizemlju, uočio nekoliko liftova i krenuo tamo. Muškarci i žene u tamnim odijelima lutali su tamo-amo. U krajnjem uglu nalazio se informativni pult kojim su bile dve crnokose sekretarice. Nivo buke je bio nizak, svi su se trudili da ne prave buku. Karin je u ćošku vidjela jednog debeljuškastog zaštitara koji je gledao u prolazni saobraćaj i tri sigurnosne kamere. Odvela je Dina do informativne table.
  
  "Trideset pet". Ona klimnu glavom. "Jedna kompanija posjeduje cijeli sprat."
  
  "Ima značenje".
  
  Wu je zurio u naslov. "Minmak sistemi?" pročitao je. "Sve je isto, sve je isto."
  
  Bezlične korporacije koje su vladale svijetom.
  
  Karin je krenula dalje, stigla do lifta i još jednom provjerila. Ne bi je iznenadilo da pronađe prazan broj 35 - ili broj koji mu nedostaje - ali eto ga, bijelog i sjajnog kao i svi ostali. Stanari su pritiskali dugmad na različitim spratovima, a Karin je čekala do poslednjeg trenutka, ali je samo ona pritisnula 35.
  
  Nisu morali dugo čekati. Skinula je ranac, pretvarajući se da nešto pretura unutra. Dino i Wu su se također spremili. Kada je lift zakucao i vrata su se otvorila na 35, trojac je čekao samo nekoliko sekundi da vidi protiv čega se susreće.
  
  Uglačani hodnik se protezao u daljini, sa vratima i prozorima sa obe strane. Na drugom kraju bio je drveni sto. Zidovi su bili ukrašeni slikama, neukusnim i dosadnim. Karin je pretpostavila da je neko čekao otkako je pritisnula dugme, ali sada su bili ovde. Bili su spremni, željni, mladi i sposobni.
  
  Pokazala je put, ušla u čudan svijet koji je nekako još uvijek pripadao mrtvom čovjeku. Ako ništa drugo, to je bilo Webovo naslijeđe. Njegova majka vena.
  
  Nema CCTV kamera. Nema obezbeđenja. Prva vrata koja je pokušala tako su se snažno zatresla u svom okviru da su otišla. Sve je to bilo za predstavu, samo za naslovnicu. Izvukla je pištolj i napunila džepove časopisima. Prsluk koji je nosila ispod kaputa bio je glomazan sve do dovde, ali sada ju je štitio. Tim se raširio dok su oprezno prilazili stolu.
  
  Karin je zastala i pogledala oba smjera niz dva nova hodnika. Bila je iznenađena kada je progovorio robotov glas.
  
  "Mogu li vam pomoći?"
  
  Primijetila je senzor pričvršćen za prednju ivicu stola. Međutim, nije vidjela nikakve kamere.
  
  "Zdravo? Ima li nekoga tamo? Pravim budalu.
  
  Sve to vrijeme razmišljala je o planu u svojoj glavi. Webov veliki tok podataka ne samo da ju je doveo do ove adrese, već je bila u mogućnosti da odredi lokaciju terminala do kojeg je došao koristeći dizajn digitalnog okvira zgrade. Znala je da bi trebali skrenuti lijevo pa desno, ali se pitala šta roboti mogu da urade...
  
  "Mislim da smo se izgubili." Slegnula je ramenima gledajući Dina i Wua. "Samo sačekajte, gospodine robote, dok pokušamo da nađemo nekoga."
  
  Vrijedilo je pokušati. Karin je krenula lijevo, momci iza nje. Prvi planinski čovjek pojavio se s lijeve strane, izlazeći iz ureda, čvrsto držeći bejzbol palicu u jednoj ruci i udarajući se po glavi u drugoj. Ispred se pojavio drugi, za njim treći, a onda se četvrti pojavio sa leve strane, ovoga puta čekićem.
  
  Wu se nasmijao. "Tri iza."
  
  Karin je mahnula pištoljem. "Hajde momci, šta mi nedostaje?"
  
  Prva planina, čovjek sa ćelavom glavom, naceri se. "Tamo je radar, djevojko, a mi ostajemo ispod njega."
  
  "Vidim. Dakle, poznavajući Tylera Webba kao i ja - čovjeka koji voli da pravi buku u pravo vrijeme i na pravom mjestu - da li je ovo njegov vrt mira? meditacija? Pa, malo je vjerovatno da ćemo mu sada smetati, momci, zar ne?"
  
  "Pucanje i policajci će stići za deset minuta", rekao je muškarac. "DUHAJ za dvadeset."
  
  "Šta je sa obezbeđenjem zgrade?"
  
  Čovjek se nasmijao. "Nije važno".
  
  "Hvala na informacijama".
  
  Karin ga je bez upozorenja pucala u ruku i vidjela kako tetura. Sljedeći put je pucala u stomak i čekala dok on ne udari o pod prije nego što mu je preskočila leđa i upotrijebila kičmu da se odgurne.
  
  Bejzbol palica je doletela blizu njene glave, promašila je i prošla kroz vrata, razbivši staklo i okvir. Ona je to ignorisala. Wu je bio iza nje, a Dino se kretao u drugom smjeru. Treća gojaznost joj je blokirala put. Ispalila je dva hica u masu, izbjegla snažan zamah, a onda nije imala izbora nego da udari u nepokretnu masu glavom.
  
  Odskočila je, šokirana.
  
  Držala je pištolj kada je pala na leđa. Podigavši pogled, ugledala je ogromno okruglo lice koje je zurilo u nju - umrtvljenog, okrutnog diva sa rupama od metaka koje nije mogao da oseti, potocima krvi koje nije mogao da vidi i najvećim drvenim toljagom, umrljanim oštricama, koji je ona ikad - video sam.
  
  "Jebeni pećinski čovjek."
  
  Karin je pucala kada je palica pala. Dva metka su prošla kroz nadvišeni trbuh i pogodila plafon, ali je palica nastavila da se spušta. Karin je okrenula glavu. Toljaga je sletjela pored njega, rascijepivši pod, odašivši iskre iz užarenih oštrica. Ležao je tako sekundu, a onda se ruka koja ga je držala stegnula i počeo je da se podiže s poda.
  
  Karin se povukla, ugledala užasno lice i pucala pravo u njega. Ovog puta vlasnik je to osjetio i odmah zateturao, na sreću pao udesno i pravo kroz drugog kolegu, zarobivši manjeg čovjeka ispod.
  
  Wu ga je preskočio, pucajući na još dva ogromna trupa. Ti ljudi su pali na koljena. Palica je udarila Wu u biceps, natjeravši ga da poviče. Karin se okrenula i ugledala prvog muškarca - ćelavog momka kojeg je upucala u nogu - kako se vuče pored nje, ostavljajući za sobom krvavi trag.
  
  "Upravo ste sve pokvarili, gospođo. Za sve."
  
  "Oh, pa sad kad sam te upucao, ja sam dama, ha? Pretpostavljam da znaš zbog čega smo ovdje?"
  
  Posegnuo je za batinom i nožem koji mu je visio o pojasu.
  
  "Šališ se? Ovdje postoji samo jedna stvar, vi to znate."
  
  Karin je klimnula. "Svakako".
  
  "Ali nikada ga nećete pronaći."
  
  Brzo je bacila pogled na mnoge prostorije prepune kompjuterskih terminala, sve bez sumnje pokrenute, pokrenule neku vrstu programa i sve identične njihovim susjedima.
  
  Ali ona je znala bolje. "Oh, mislim da bih mogao."
  
  Također je znala da čovjeku poput Weba nikada ne bi palo na pamet da ugradi prekidač. Ne nakon svog teškog rada koji je uložio da bi došao do takvog materijala, ne kada se svaka slatka potraga koju je ikada preuzeo dešavala upravo ovdje.
  
  Izbjegla je palicu, zaustavila udarac nožem i ostavila drugu rupu od metka u čovjeku. Skočila je i krenula za Wuom, a zatim se osvrnula da vidi kako je Dino. Sve je bilo dobro. Jedini problem sa kojim su se sada suočili bila je policija.
  
  Wu je oklevao; hodnik je bio prazan. "Gdje ideš?"
  
  Karin je protrčala, ovo mjesto joj se urezalo u sjećanje. "U jazbinu jednog od najgorih čudovišta koja su ikada živjela", rekla je. "Pa neka bude mraz. Ovuda, momci."
  
  
  DVADESET DRUGO POGLAVLJE
  
  
  Sama soba je bila odvratna, posljednji trag Tajlera Veba, vrvjela je vanjskim slikama koje su svjedočile o zlonamjernom unutrašnjem ludilu. Okupili su brave za nekoliko sekundi, vidjeli uramljene fotografije na zidovima - omiljene žrtve i progone, prije i poslije pucnjave - i bizarnu kolekciju špijunske opreme iz cijelog svijeta raspoređenu po stolovima po prostoriji.
  
  Karin je to ignorirala koliko je mogla, već je čula sirene kroz staklene prozore. Wu i Dino su čuvali stražu dok je jurila prema terminalu.
  
  Nakon dvostruke provjere, potvrdila je da se radi o istom onom koji prima ogromne tokove podataka spojenih na fleš disk posebnog formata i pogledala malo zeleno svjetlo koje bi potvrdilo automatsko učitavanje sadržaja terminala. Karin je predvidela da bi se velika količina informacija mogla preneti i u skladu s tim konfigurisala fleš disk. Bilo je najbrže što je mogla.
  
  "Kako smo?" Podigla je pogled.
  
  Wu je slegnuo ramenima. "Ovdje je sve mirno."
  
  "Osim stenjanja", rekao je Dino. "Ima dosta toga."
  
  Dio njihovog plana bio je da ostave žrtve. Ovo bi zbunilo i odložilo policiju. Karin je bila sretna što su barem nasilnici i zaslužili su svoj novi životni dio. Pogledala je u trepćuće zeleno svjetlo, vidjela da brzo treperi i znala je da je posao skoro gotov.
  
  "Biti spremni".
  
  Sirene su zavijale ispred prozora.
  
  Indikator je prestao da treperi, signalizirajući da je sve završeno. Izvadila je mali disk i stavila ga u unutrašnji džep sa patent zatvaračem. "Vrijeme je da krenemo".
  
  Momci su istog trena krenuli naprijed, pažljivo obilazeći pale, krvave muškarce i udarajući nogama dvojicu koji su pokušali ustati. Karin im je prijetila pištoljem, ali nije htjela da ga upotrebi. Možda još uvijek postoji zabuna oko toga odakle je došlo do pucnjave. Već bi bili zauzeti nadzornim kamerama i postavljanjem mnogo pitanja. Ključ za bijeg bio je ne djelovati brzo, čak ni biti oprezan.
  
  Ovo je trebalo biti iznenađenje.
  
  Otključali su im ruksake, izvadili njihov sadržaj, a zatim bacili prazne torbe. Zurili su jedno u drugo i klimali glavom.
  
  "Oficir". Wu je pozdravio Dina.
  
  "Oficir". Dino je energično klimnuo Karin.
  
  "Naredniče", pojačala je svoj britanski naglasak i krenula prema servisnim liftovima.
  
  Ona u džepu drži ključ moći, vlade i kraljevske manipulacije, državnog udara za državnim udarom, finansijske slobode i kontrole provođenja zakona.
  
  Sve što im je trebalo je sigurno mjesto za lansiranje.
  
  
  DVADESET TREĆE POGLAVLJE
  
  
  Još jedan dan, još jedna vožnja avionom, i Matt Drake je osjećao ozbiljan jet lag. Polijetanje se dogodilo prije samo sat vremena, a oni su sustizali dan prema Atlantiku, na putu ka Sjedinjenim Američkim Državama.
  
  Bez jasne ideje kuda ići.
  
  Treći konjanik je Glad. Drake se plašio da zamisli kakvu je vrstu rata Red izmislio za glad. Još uvijek su bili jako zaokupljeni razvojem prvog oružja, svemirskog pištolja, a posebno drugog oružja, glavnog koda. Hayden je i dalje sve informacije držao za sebe, ali pritisak da ih podijeli bio je ogroman. Samo su iznenadna zbunjenost i nejasno odredište učinili njenu neaktivnost prihvatljivom.
  
  Glavni kod je osmislio događaje širom polovine Evrope i konačno u Americi kako bi zbacili šefove svetskih država, uništili infrastrukturu zemlje, okovali njihove vojske i oslobodili psihopate koji su želeli da pošalju Zemlju nazad u mračno doba. Izgledalo je zastrašujuće stvarno i zastrašujuće lako. Jednog dana je ta prva domino pala...
  
  Hayden je šutjela dok je čitala do kraja. Drake je dopustio svom umu da ponovi sva nedavna otkrića: SEAL tim 7; timovi specijalnih snaga međusobno se bore; Francuski gubici, uglavnom zbog Rusa; a sada veza sa Indijancima. Naravno, domoroci su bili odlični konjanici - možda najbolji koji su ikada živjeli. Ali odakle glad u svemu tome?
  
  Alicia je tiho hrkala pored njega, blago otvorenog oka. Kenzie je dala sve od sebe da snimi događaj na video snimku, ali Dahl ju je uspio zadržati. Drake je napomenula da nju nije natjeralo da se predomisli nežno fizičko uvjeravanje, već riječi. Nije bio siguran da će se Dal i Kensi zbližiti. To se njega, naravno, ne tiče, i on je, u stvari, putovao istim železničkim šinama, ali...
  
  Drake je želio ono što je najbolje za ludog Šveđanina i to je bilo to.
  
  Lauren je sjedila ispred, sa Smithom što je bliže mogao, a da se ona ne osjeća previše neugodno. Yorgi, Kinimaka i Mai su tiho razgovarali u zadnjem delu aviona; tovarni prostor u kojem su se nalazili bio je nešto više od promaje, zveckavog sudopera visokog stropa. Bar jednom bi poželio da leti prvom klasom. Čak je i autobus nadmašio klasu prtljaga.
  
  Lauren se fokusirala na prepisku koju su još uvijek vodili između sebe i Washingtona. Trenutno je razgovor bio trom i nefokusiran, više razmišljanja nego stvarna diskusija. Iako ima toliko štrebera, Drake nije sumnjao da će pronaći upravo ono što su tražili.
  
  Prolazili su sati, a države su se približavale. Lauren se zainteresirala za različite materijale koji su dolazili iz konkurentskih zemalja. Čini se da su Izraelci gotovo istovremeno sa SPIR-om riješili američke veze. Britanci takođe. Kinezi su ćutali, a Francuzi su, vrlo moguće, izašli iz toga. Drake je znao da neće čuti ništa od SEAL-ova. U stvarnosti, naravno, nisu bili tamo.
  
  "Biće zanimljivo vidjeti hoće li tiho poslati ove timove u Ameriku", rekao je Dahl. "Ili koristite interne komande."
  
  "Jesu li se ljudi već infiltrirali u društvo?" Hayden je podigao pogled. "Sumnjam. Sleeper agentima su potrebne godine da se stvore."
  
  "I nije teško uletjeti neotkriven", rekao je Smith. "Šverceri drogom to rade decenijama."
  
  "Ima li tragova o ovom najgorem Indijancu koji je ikada živio?" upitala je Mai.
  
  "Ne iz Washingtona, a ako naši konkurenti znaju, oni to drže u tajnosti."
  
  "Sranje".
  
  Drake je pogledao u vrijeme i shvatio da se približavaju Sjedinjenim Državama. Nežno je probudio Aliciju.
  
  "Wow?"
  
  "Vrijeme je za buđenje".
  
  Kenzi se nagnula bliže. "Spremna sam tvoja flaša, dušo."
  
  Alicia je odmahnula rukama prema njoj. "Prokletstvo, jebote! Makni ovu stvar od mene!"
  
  "To sam samo ja!"
  
  Alicia se povukla koliko je to pregrada dozvoljavala. "Krvavi cirkuski klovn fizzog."
  
  "Šta je pop?" Kinimaka je izgledala iskreno zainteresovano.
  
  "To na engleskom znači 'lice'", rekao je Drake. I kao odgovor na Kensijevo očigledno malodušnost, rekao je: "Ne slažem se. Ti si rit Bobby Dazzler."
  
  "Stvarno?" Alicia je zarežala.
  
  "Šta? "
  
  "To znači da nisi loša za gledanje, ljubavi."
  
  Kensi se namrštila kada je Alicia počela da reži, a Drejk je shvatio da je verovatno prešao granicu sa obe žene. Pa, barem sa Kenzi. Brzo je klimnuo Lauren.
  
  "Nikad. Da li si siguran? "
  
  Pažnja je skrenuta na New Yorker.
  
  "O, da, siguran sam." Lauren je bila dovoljno brza da sakrije iznenađenje i odmah pređe na izvještavanje o vijestima. "Daj mi nešto."
  
  Odmah su se, kao po sudbini, vratile dobre vijesti. Lauren ga je stavila na spikerfon. "Hej ljudi, drago mi je vidjeti da se još uvijek zabavljamo." G. Odvratni je ponovo na liniji. "Pa, dobra vijest je da dok ste vi primali svoj dio zi-ja, ja sam radio na usijanom kompjuteru. Dakle, prvo drugi konjanik i osvajanje. gđice Jay? Veliki psi laju."
  
  Hayden je odmahnula glavom. "Pričaj američki, seronjo, ili ću te otpustiti."
  
  Drake je bacio pogled preko stola, znajući da ona još uvijek odugovlači. Na kraju krajeva, ključna šifra je bila u njihovom posjedu i Amerikanci su to znali. Tada ga je sinula misao i on joj je dao znak da mu se pridruži u zadnjem delu aviona.
  
  Tiho su se držali jedno uz drugo.
  
  "Da li bi bilo moguće jednostavno izgubiti jedan od listova?" pitao. "Najvažniji od njih."
  
  Ona je zurila. "Naravno, ako želite da nacrtate metu na nas. Nisu toliko glupi."
  
  Slegnuo je ramenima. "Znam, ali pogledajte alternativu."
  
  Hayden se zavalio u stolicu. "Pa, mislim da smo već sjebani. Kakvu štetu može nanijeti drugi čin neposlušnosti?"
  
  "Pitajmo SEAL tim 7 kada stignu."
  
  Njih dvojica su na trenutak zurili jedno u drugo, pitajući se šta su tačno naređenja drugog tima. Tajnovitost svega ih je zabrinula. Hayden je čuo kako odvratni čovjek ponovo počinje govoriti i okrenuo se.
  
  "Agente Jay, Washington želi znati tačne detalje Conquest Box."
  
  "Reci im da ću ih kontaktirati."
  
  "Mmm, stvarno? Dobro."
  
  "Imate li nešto novo?"
  
  "Da, da, želimo. Daj mi sekundu".
  
  Hayden se ponovo okrenula Drakeu. "Vrijeme je da doneseš odluku, Matt. Do kraja?"
  
  Drake se zaljuljao na petama i nasmiješio se. "Uvijek".
  
  Hayden je izvukao komad papira iz hrpe.
  
  "Jeste li već pronašli list koji vam je potreban?"
  
  "Razmišljao sam o ovome prije dva sata."
  
  "Oh".
  
  Zajedno, i bez još jedne sekunde patnje, uništili su najvažnije vođstvo u glavnom lancu. Hayden je zatim presavio sve listove i vratio ih u kutiju za narudžbu. Ostatak tima ih je oboje pogledao bez komentara.
  
  Zajedno su bili kao jedno.
  
  "Dobro". Čovjek iz Washingtona se vratio. "Sada zaista kuhamo na plin. Čini se da je Orden posljednjeg suda pogodio nokat na glavi svojim opisima trećeg konjanika - gladi. Najgori Indijanac koji je ikada živio i da je okružen oružjem."
  
  "Indijanac?" - upitao je Kinimaka.
  
  "O da, rođen 1829.; ovo je sedam stotina godina nakon Džingis-kana i hiljadu četrnaest stotina nakon Hanibala. Skoro tačno..." Zastao je.
  
  "Čudno", Kinimaka je popunio prazninu.
  
  "Možda, možda", rekao je botaničar. "Neko je jednom rekao da nema slučajnosti. Pa, da vidimo. U svakom slučaju, promijenio sam rutu aviona i sada si krenuo u Oklahomu."
  
  "Znamo li ko bi mogao biti ovaj stari konjanik?" upita Drake.
  
  "Rekla bih da je on najpoznatiji Indijanac od svih, ne najgori, ali šta ja znam?"
  
  Alicia se promeškoljila, još uvijek u polusnu. "Ne toliko, dovraga."
  
  "Pa, hvala. Pa, Goyaale, što znači "onaj koji zijeva", bio je poznati poglavica plemena Apača. Oni su se opirali SAD-u i Meksikancima tokom njegovog života, a njegovi napadi su postali užasan trn u oku Americi."
  
  "Mnogi Indijanci jesu", rekla je Mai.
  
  "Naravno, i to je tačno. Ali taj je čovjek bio cijenjen kao vrhunski vođa i strateg, arhetip racija i osvetničkog ratovanja. Da li ovo zvuči poznato?
  
  Drake je klimnuo u znak slaganja. "Isto kao Hanibal i Džingis-kan."
  
  "Shvatio si, dušo. Tri puta se predao, a zatim tri puta pobjegao. Snimili su nekoliko filmova o njegovim podvizima. Tada je tretiran kao ratni zarobljenik i prvo je prevezen u Fort Bowie zajedno sa mnogim drugima."
  
  "I opet je pobjegao?" Alicia je izgledala kao da bi voljela tako misliti.
  
  "Ne. U starosti, Geronimo je postao slavna ličnost."
  
  "Ah, sada razumijem", rekao je Drake. "Uz bika koji sjedi i ludog konja, on je vjerovatno najpoznatiji."
  
  "Pa, da, a jeste li znali da su se njih troje okupljali? Vau-vau, sjedimo kraj vatre. Izgraditi ovo i ono? Razgovarajte o tome da odaberete svoju omiljenu slavnu ličnost s kojom ćete otići na kafu - ja bih išao s ovo troje."
  
  Alicia je klimnula. "Bilo bi to nezaboravno iskustvo", složila se. "Pod pretpostavkom, naravno, da Depp i Boreanaz nisu bili slobodni."
  
  "1850? Vjerovatno ne. Ali ovaj tip Depp? Čini se da nikad ne stari, pa ko zna? Sjećate li se priče o vračima koji su mogli pomjeriti svoj manitou - svoje duhove - kroz vrijeme? U svakom slučaju... Geronimo se pojavio na Svjetskoj izložbi 1904. i na nekoliko drugih manjih izložbi. Jadniku nikada nije bilo dozvoljeno da se vrati kući i umro je u Fort Sillu, još uvijek kao ratni zarobljenik, 1909. godine. Sahranjen je na indijanskom groblju Fort Sil, okružen grobovima rođaka i drugih ratnih zarobljenika Apača."
  
  "Oružje". rekao je Dahl. "Hrabri ljudi."
  
  "Oh, i, naravno, mnoštvo topova samog Fort Silla, koji danas služi kao artiljerijska škola vojske Sjedinjenih Država. Ostaje jedina aktivna utvrda na južnim ravnicama, koja je igrala ulogu u takozvanim indijskim ratovima i bila je aktivna u svakom većem sukobu od 1869. Štreber je zastao prije nego što je dodao: "Red je izabrao ovo mjesto i ovog jahača s razlogom."
  
  "Osim oružja?" - upita Dahl.
  
  "I ozloglašenost takođe", stigao je odgovor. "Prvobitni napad na indijsku teritoriju vodili su odavde Buffalo Bill i Wild Bill Hickok. Tvrđava je uključivala 10. konjicu, također poznatu kao Buffalo Soldiers."
  
  "Dakle, hajde da sumiramo." Dahl je uzdahnuo. "Džeronimov grob se nalazi unutar Fort Silla. Red je prije najmanje četrdeset godina uspio sakriti planove za izgradnju razornog oružja unutar njega, a sada pola tuceta najsmrtonosnijih timova specijalnih snaga na planeti bezglavo juri prema njemu."
  
  U dubokoj tišini, štreber je veselo rekao: "Da, čovječe, super stvar, a?"
  
  
  DVADESET ČETVRTO POGLAVLJE
  
  
  Dok je avion dolazio na posljednju dionicu leta za Oklahomu, posada je razgovarala o onome što je do sada znala - o većini otkrića o četiri ugla zemlje, Konjanicima i smrtonosnom oružju u kojem su zakopali nacistički ratni zločinci grobovi starih vojskovođa. Zavera je bila ogromna, složena i bila je neizbežna - jer je Red želeo da bude održiva sto godina. Pa čak i sada, prema tekstu, četvrti konjanik je bio "pravi Posljednji sud".
  
  U svjetlu dosad otkrivenog oružja, šta bi to moglo biti?
  
  Drake je ovo razmislio. Prvo su morali stići do Fort Silla i spriječiti sve da se dočepaju oružja gladi. I brinite o tome da će drugi krenuti pravo prema četvrtom Jahaču - Biču Božjoj. Mislim... kakvo je ovo ime?
  
  "Mogu li postaviti pitanje?" - rekao je kada je avion počeo da se spušta.
  
  "Već jesi", nasmejao se štreber, što je dovelo do toga da su Hayden, Alicia i May zatvorile oči, a strpljenje im je na izmaku.
  
  "Kako je Geronimo dobio titulu?"
  
  "Džeronimo je bio pravi borac. Čak i na samrti priznao je da žali zbog odluke da odustane. Njegove posljednje riječi su bile: 'Nikada nisam trebao odustati. Morao sam se boriti dok nisam ostao posljednji.' Imao je i devet žena, neke u isto vrijeme."
  
  "Ali najgori Indijanac koji je ikada živio?"
  
  "Tokom svoje vojne karijere, Geronimo je bio poznat po svojim hrabrim nestašlucima i bezbrojnim bježanjima. Nestao je u pećinama iz kojih nije bilo izlaza, da bi kasnije bio viđen napolju. Uvek je pobeđivao, iako je uvek bio u manjini. U Novom Meksiku postoji mjesto koje je i danas poznato kao pećina Geronimo. Jedna od najvećih priča govori o tome kako je vodio malu grupu od trideset osam muškaraca, žena i djece koju su više od godinu dana užasno lovile hiljade američkih i meksičkih vojnika. Tako je postao najpoznatiji Indijanac svih vremena i stekao titulu "najgoreg Indijanaca koji je ikada živio" među bijelim naseljenicima tog vremena. Geronimo je bio jedan od posljednjih ratnika koji je prihvatio okupaciju njihove zemlje od strane Sjedinjene Države."
  
  "Jednom su me zvali 'najgorom kučkom koja je ikada živjela'", sjetno se prisjetila Alicia. "Ne mogu se sjetiti od koga."
  
  "Samo jednom?" upitala je Kenzi. "Ovo je čudno".
  
  "Najvjerovatnije sam to bio ja." Mai joj se blago nasmiješila.
  
  "Ili ja", rekao je Drake.
  
  Dahl je izgledao kao da mu se mozak lomi. "Pa, mislim da se sećam..."
  
  "Fort Sil", rekao je pilot. "Još deset minuta. Imamo dozvolu za sletanje i vruće je u tom području."
  
  Drake se namrštio, pripremajući se. "Vruće? Da li on čita iz uređenog scenarija ili šta?"
  
  "Mora da ima oko osamdeset ljudi tamo dole." Kinimaka je zurio kroz veoma mali prozor.
  
  "Mislim da misli zabrinuto", progovori Yorgi. "Ili pod napadom."
  
  "Ne, misli na svoj status", rekao im je Smith. "Odlično pripremljeno."
  
  Avion je sletio i brzo se zaustavio. Gotovo odmah su se stražnja vrata tereta počela otvarati. Ekipa je, već ispružena i na nogama, požurila na sunčevu svjetlost koja se blistavo odbijala od asfalta. Čekao ih je helikopter koji ih je odvezao na teritoriju Fort Silla. Kada su stigli, pukovnik iz Fort Silla ih je izvijestio o situaciji.
  
  "Ovdje smo u punoj borbenoj gotovosti. Svo oružje je spremno, napunjeno i naciljano. Geronimov grob je takođe i spremni smo za snimanje."
  
  "Ostalo nas je petoro." rekao je Hayden. "Agresivno napredujem na mjestu sahrane. Siguran sam da ste svjesni svih potencijalnih protivnika."
  
  "Bio sam potpuno spreman, gospođo. To je instalacija vojske Sjedinjenih Država, instalacija marinskog korpusa i baza protuzračne odbrane i vatrogasne brigade. Vjerujte mi kada vam kažem da smo pokrili sve naše uglove."
  
  Hayden se izvukao i gledao kako se Fort Sill pojavljuje ispod. Drake je skenirao područje i posljednji put provjerio svoje oružje.
  
  Nadam se da je tako.
  
  
  DVADESET PETO POGLAVLJE
  
  
  Atmosfera je bila električna, svaki vojnik je bio napet i očekivao nekakav rat. Tim je hodao između širokih stubova od cigle i kretao se među mnogim nadgrobnim spomenicima, od kojih je svaki bio počivalište palog heroja. Geronimov grob bio je izvan utabane staze i trebalo im je mnogo dodatnih minuta da dođu do njega. Hayden je vodio, a Kinimaka je doveo pozadi.
  
  Drake je slušao, navikavajući se na okolinu. Mjesto tolikih artiljerijskih bataljona nikada nije bilo tiho, ali danas je čovjek mogao skoro čuti šuštanje lišća na vjetru. Po cijeloj bazi ljudi su čekali. Bili su pripremljeni. Naređenje je poslano odozgo da se čvrsto suprotstavi onome što će se dogoditi. Amerikanci ne bi izgubili obraz.
  
  Išli su uskom, škriljevcem posutom stazom, krckajući čizmama. Činilo se čudnim ostati u stanju pripravnosti unutar takve baze, ali zemlje i timovi protiv kojih su se borili bez sumnje su bili sposobni za bilo šta.
  
  Drake je išao pored Lauren, koja je obavještavala tim o svim novim informacijama.
  
  "Francuzi su i dalje aktivni. Njih dvoje trenutno, a još ih je na putu."
  
  "Izvještaji o pucnjavi u Oklahoma Cityju. Mogli bi biti Britanci. U ovom trenutku je nemoguće reći."
  
  I odgovor: "Da, mi imamo oružje za osvajanje. Ovde je. Ako nekoga stavite u bazu, siguran sam da to možemo prenijeti."
  
  Drake je pretpostavio da su vjerovatno bili sigurni od SEAL tima 7, barem ovdje iznutra. Jednostavna činjenica da im je dozvoljeno da uđu u Sjedinjene Države, a zatim i na stranicu vojske, govorila mu je da nešto ozbiljno nije u redu.
  
  Ko je poslao pečate?
  
  Zašto?
  
  Hayden je usporio dok ih je vodič vodio drugom, još užom stazom. Ubrzo se zaustavio ispred pola tuceta znakova.
  
  "Ovaj," rekao je, "pripada Geronimu."
  
  Naravno, to je uglavnom bilo nepogrešivo. Nadgrobni spomenik nije bio običan nadgrobni spomenik, već kameni kamen; velika, umjetna gomila kamenja u obliku grube piramide sa pločom postavljenom u sredini koja nosi namjerno nedvosmisleno ime 'Džeronimo'. Bilo je to nevjerovatno drevno mjesto i moralo je biti impresivno u svoje vrijeme. Uz njega je bio grob njegove supruge Zi-ye i njegove kćeri Eve Geronimo Godley.
  
  Drejk je osetio neku vrstu duhovnog strahopoštovanja kada je ugledao grob velikog ratnika, i znao je da i drugi osećaju isto. Ovaj čovjek je bio vojnik koji se borio uglavnom protiv Meksikanaca i borio se za svoju porodicu, svoje zemlje i svoj način života. Da, izgubio je, baš kao što su izgubili Cochise, Sitting Bull i Crazy Horse, ali njihova imena su živjela mnogo godina.
  
  Mali bager je stajao spreman.
  
  Hayden je klimnuo komandantu baze, a on je klimnuo vozaču bagera. Ubrzo je krenuo na posao veliki bager koji je podigao ogromne komade zemlje i razbacao ih na tlo u blizini. Drake je također bio svjestan skrnavljenja i optužbi koje bi se mogle iznijeti na račun vojske, ali prisustvo tolikog broja vojnika u blizini značilo je da je malo vjerovatno da će itko saznati. Vjerovatno bi zatvorili Fort Sil za javnost na neko vrijeme.
  
  Kako je Red to uradio?
  
  Pitam se... prije toliko godina? Možda je tada pristup bio lakši. Hayden je rekao vozaču rovokopača da lagano kopa, bez sumnje se sećajući Hanibalovog plitkog groba u kojem nije bilo kovčega. Tim je posmatrao kako rupa postaje sve dublja, a nasip zemlje sve veći.
  
  Konačno je bager stao i dva čovjeka su skočila u rupu da uklone posljednje komade zemlje.
  
  Drake se polako kretao prema rubu jame. Alicia je krala s njim. Kao što se i očekivalo, Kinimaka je ostao nazad, ne želeći da završi na dnu. Dvojica muškaraca su očistili poklopac kovčega od zemlje i povikali da se užad za dizanje pričvrsti na kašiku bagera. Ubrzo je kovčeg počeo polako da se diže, a Drejk se ponovo osvrnuo oko sebe.
  
  Znao je da posvuda stoje ljudi stoičkih lica i okružuju logor. Sada mu je počelo sinuti da neće biti bitke. Geronimov kovčeg je pažljivo spušten na zemlju, sitni komadi kamenja i zemlje su se raspadali. Hayden je pogledao komandanta baze, koji je slegnuo ramenima.
  
  "Vaša zabava, agente Jay. Naređeno mi je da vam obezbijedim sve što vam treba."
  
  Hayden je krenuo naprijed dok je jedan od kopača otvorio poklopac lijesa. Tim je poveo. Poklopac se podigao iznenađujuće lako. Drake je zavirio preko okvira u dubinu kutije.
  
  Pogledajte jedno od najvećih iznenađenja u svom životu.
  
  
  * * *
  
  
  Hayden se povukao, ukočen na trenutak; misija zaboravljena, njen život zaboravljen, njeni prijatelji iznenada nestali dok joj se mozak pretvorio u kamen.
  
  nikad...
  
  Bilo je nemoguće. Ovo je svakako bila istina. Ali nije se usudila da skrene pogled.
  
  Unutar kovčega, postavljenog na titanijumski nosač, visio je najsavremeniji digitalni ekran, i dok su gledali, on je oživeo.
  
  Iz zvučnika se čuo prigušeni smeh. Hayden i ostali su se povukli, bez riječi. Veštački smeh je odjekivao sa poboljšanog ekrana dok ga je ispunjavalo mnoštvo boja, bljesak za bleskom zvezda koje su se širile prema van. Tim je počeo da dolazi k sebi, a Drake se okrenuo prema njima.
  
  "Je li tako... mislim... šta do..."
  
  Dahl se približio da bolje pogleda. "Je li jadni stari Geronimo još uvijek ovdje?"
  
  Hayden ga je odvukao. "Pažljivo! Zar ne razumiješ sve konotacije ovoga?"
  
  Dahl je trepnuo. "To znači da nam je neko ostavio ekran umjesto kutije. Mislite li da je ovo oružje?"
  
  "Red nije odustao od ovoga", rekao je Hayden. "Bar ne kada su u pitanju nacistički ratni zločinci. To znači da je Naredba-"
  
  Ali onda je smeh prestao.
  
  Hayden se ukočila, ne znajući šta da očekuje. Pogledala je dole, spremna da se sagne i sakrije. Stala je ispred Lauren. Željela je da Kinimaka, Drake i Dal nisu tako prokleto bliski. Ona...
  
  Logotip je bljesnuo na ekranu, jarko crveno na crnom, ništa više od traga krvi u njenom umu.
  
  "Ovo je logo naredbe", rekla je Alicia.
  
  Ne razumijem - priznala je May. "Kako su mogli postaviti taj ekran na mjesto? I kako bi još mogao funkcionirati?"
  
  "Oni to nisu uradili", rekao je Yorgi.
  
  Logotip je izblijedio i Hayden je sve ostalo izbacila iz glave. Crni ekran se ponovo pojavio i kroz zvučnike je počeo da škripi veštački sniženi glas.
  
  "Dobro došli u svoju noćnu moru, dečaci i devojke", pisalo je, a onda je usledila pauza za nalet suspregnutog smeha. "Pozdravlja te glad i treba da znaš da su posljednja dva konjanika najgora od svih. Ako te glad ne obuzme, smrt će! Ha, ha. Ha, ha, ha."
  
  Hayden je uzeo trenutak da se zapita kakvo je uvrnuto um i izopačena mašta smislili ovo sranje.
  
  "Onda idemo direktno na stvar. Treći konjanik bi radije uništio sve vas nego dozvolio da uništite jedni druge. Glad to čini, jesam li u pravu? "- nastavio je grleni glas. "A sada kada ste prešli u elektronsko doba, to će se dogoditi mnogo, mnogo brže. Jeste li ikada čuli za Strask Labs?"
  
  Hayden se namrštio, brzo pogledao oko sebe i okrenuo se prema komandantu baze. Klimnuo je glavom i spremao se da progovori kada se glas nastavio.
  
  "Ovo je jedan od najvećih konglomerata, koji želi da preuzme svijet. Snaga. Uticaj. Ogromno bogatstvo, žele sve i kreću u velike lige. Američka vlada je nedavno dala povjerenje u Strask Labs."
  
  Šta to znači? Hayden je razmišljao o tome. I koliko nedavno?
  
  "U Dallasu u Teksasu, nedaleko odavde, Strask ima laboratoriju za biološka ispitivanja. Oni proizvode lijekove, bolesti, lijekove i oružje. Oni vode skalu. Ako postoji smrtonosna infekcija, virus koji ubija svijet, kanister nervnog plina ili novo biološko oružje, Strask u Dallasu će ga imati. Bukvalno," progunđao je, "to je prodavnica mješovite robe."
  
  Hayden je htio to zaustaviti upravo tu. Stvari su išle u veoma lošem pravcu.
  
  "Biološka laboratorija je postala meta. Glad će biti oslobođena. Vaši usjevi i oni širom svijeta će uvenuti i umrijeti. To je umjetni otrov koji namjerno cilja na određenu sortu usjeva i ne može se zaustaviti. Mi smo Red Posljednjeg Suda. I kao što sam rekao, ovo je tvoja noćna mora."
  
  Snimanje je zaustavljeno. Hayden je treptala i zurila, potpuno nesvjesna svijeta i njenih problema. Ako je Red ciljao biolaboratorij koji je utvrdio kontaminaciju usjeva i planirao uništiti sve zalihe, onda...
  
  Bilo je moguće. I vjerovatno. Bez sumnje, bolest bi zahvatila i tlo, tako da nijedan jestivi usev više nikada ne bi izrastao.
  
  Onda je, iznenada, ekran ponovo oživeo.
  
  "Oh, a sada kada živimo u elektronskom dobu, dozvolite mi da vam kažem ovo. Otvaranjem ovog kovčega, pokretanjem ovog snimanja, vi pokrećete cijelu stvar - elektronski!"
  
  
  DVADESET ŠESTO POGLAVLJE
  
  
  Fort Sil je ušao u borbu. Komandir baze je povikao da dođe tehničar da rastavi snimak, ekran i sve ostalo što su našli u kovčegu. Hayden je vidio snopove stare odjeće i kostiju na dnu i morao je pretpostaviti da je Red jednostavno stavio zaslon unutra i ostavio ga da ga neko pronađe. Da li je signal povezan na Wi-Fi baze mogao nestati u trenutku kada su otvorili kovčeg?
  
  Moram da verujem. Ispis je označio početak snimanja. Najvjerovatnije su u pitanju bili senzori. Ko god da je sve ovo uradio bio je tehnički podkovan. Što je pokrenulo još jedno pitanje.
  
  "Jesmo li upravo skočili naprijed od nacističkih ratnih zločinaca prije pedeset godina do sada?"
  
  "Ne razumijem", rekao je Smith.
  
  Tim se udaljio od Geronimovog groba kako bi omogućio drugima da učestvuju, a sada je stajao u grupi ispod drveća.
  
  "Mislio sam da je prilično jasno", rekao je Hayden. "Tip je rekao da smo mi Orden posljednjeg suda. One i dalje postoje."
  
  Prišao je komandant baze. "Dakle, ljudi, udvostručili smo i utrostručili provjeravajući naš perimetar. Nema traga od vaših neprijatelja specijalnih snaga. Izgleda da su ovog puta očigledno promašili i stvarno sam ih krivio. Ovdje ima mnogo vatrene moći." Pokazao je na vojnike koji su stajali oko tvrđave.
  
  "To ne znači da signal koji je došao iz te grobnice nije emitovan na drugim mjestima", napomenula je Lauren. "Bilo koji broj ljudi je to mogao vidjeti u ovom ili onom obliku."
  
  "Iako je to istina", klimnu komandir, "malo toga možemo učiniti. Sada ono što možemo da uradimo je da pozovemo Strask Labs i, kako kažu, upozorimo ove momke."
  
  Pokazao je na muškarca u blizini koji je već držao telefon prislonjen uz uho.
  
  Hayden je znala da bi trebala nazvati sekretara Crowea, ali se suzdržala kada se vojnikov poziv začuo preko zvučnika, a beskrajni bip natjerao je SPEAR tim da se zabrinuto osvrne oko sebe.
  
  "Ovo je laboratorija koja radi 24 sata", rekao je komandant baze. "Na poziv u vojsku i Bijelu kuću. Ne mogu da opišem koliko je to loše." Okrivio je telefon koji je zvonio.
  
  "Ne morate." rekao je Hayden. "Možete li kontaktirati lokalne vlasti? Pošaljite ih u Strask i recite im da smo na putu."
  
  "Odmah, agente Jay."
  
  Hayden je potrčao prema helikopteru. "Moramo stići u Dallas! Sad! "
  
  
  DVADESET SEDMO POGLAVLJE
  
  
  Karin je potrošila ono što joj je bilo važno nemjerljivo mnogo vremena prije nego što je uopće pokazala fleš disk na terminalu računara. Bila je svjesna da neko s bogatstvom i utjecajem Tylera Weba može instalirati bilo koju tehnologiju na njegov kompjuter - posebno onu koja sadrži sve prljave tajne koje je akumulirao godinama.
  
  I evo je.
  
  Mlada žena. Kompjuter. Memorijska kartica.
  
  Koliko su me imena nazvali u prošlosti? Djevojka sa podacima. Glava u mreži. Khakaz. Davno, daleko, ali još uvijek relevantno.
  
  Dino i Wu su stajali i gledali, a nadzor kuće već je bio dobar koliko je ikada mogao biti. Imali su senzore za svaki pristup i planove sa rezervnim strategijama za teške i meke situacije evakuacije. Sva trojica vojnika trenutno su u teškom stanju - pretučeni, u modricama, polako zarastaju od šetnje San Franciskom. Takođe su bili vrući, gladni i nedostajalo im je sredstava. Pod Karininom garancijom, kladili su se na sve. Od samog početka.
  
  "Vrijeme je da dokažete svoju vrijednost", rekla je.
  
  Rane godine je nisu napustile, dugo je okrenula leđa svijetu. Samouništenje je bio jedan od načina pomirenja.
  
  "Vjerujemo u vas", rekao je Dino.
  
  Mrko se nasmiješila dok je ubacivala fleš disk i gledala veliki ekran. Dizajnirala je sve da radi što je brže moguće, a sada nije bilo nikakvog kašnjenja kada je na ekranu treperio upit:
  
  Nastaviti?
  
  Prokleto tačno.
  
  Sjela je i prionula na posao. Tastatura je zveckala, prsti su joj treperili, ekran je treperio. Nije očekivala da će sve to pronaći ili čak razumjeti odjednom - tamo je bilo mnogo gigabajta informacija - i zato je sve učinila maksimalno sigurnim prije nego što je učitala disk. Također je otvorila nekoliko offshore računa i nekoliko računa u Los Angelesu na koje bi mogli brzo uplatiti nešto novca. Naravno, sećala se svega iz svog vremena u SPEAR-u; upravo ono što se dogodilo nakon Webbove smrti može doprinijeti slučaju.
  
  Ignorišući dosadne, ali zlokobne dokumente za sada i fokusirajući se na svoje finansije, pretvorila je svoje prste i ekran u vrtlog informacija. Dino je dahnuo dok se ona borila da održi korak.
  
  "Prokletstvo, mislio sam da sam genije u Sonic-u. Kladim se da praviš to bodljikavo malo sranje posvuda, a?"
  
  "Poznaješ li Sonica? Sa Master System ili Mega Drive? Nismo li svi premladi za ovo?"
  
  Dino je izgledao zbunjeno. "Playstation, čovječe. A retro je bolje."
  
  Karin je odmahnula glavom, prisiljavajući se da se nasmiješi. "O da, potpuno je retro, čovječe."
  
  Kopajući dublje u finansijski fajl, ubrzo je otkrila brojeve računa, šifre za sortiranje i ključne komande. Pronašla je izvorne banke, većinom offshore. Pronašla je preko sedamdeset pet različitih računa.
  
  "Nevjerovatno."
  
  Dino je privukao stolicu. "Da, teško mi je da pratim njih dvoje. I obe su prazne!"
  
  Karin je znala da nema vremena da provjeri svaki račun. Morala je to smanjiti i izabrati najbolje. Genijalno, već je napisala jednostavan program koji bi prošao kroz fajl i označio račune s najvećim brojevima. Sada ga je pustila i čekala pet sekundi.
  
  Tri blistave plave pruge izgledale su obećavajuće.
  
  "Hajde da te pogledamo."
  
  Prvi račun je bljesnuo. Bio je baziran na Kajmanskim ostrvima, neiskorišten, i pokazivao je stanje od trideset hiljada dolara. Karin je trepnula. Mora da se šalite! Znala je da je Web na kraju prekinuo veze u svojoj bezobzirnoj potrazi za blagom Sen Žermena - otišao je sam i potrošio ogromne sume da ostane neotkriven i regrutuje vojsku pred kraj, platio je hiljade da traži posljednju uslugu, - ali nije očekivala da će njegovi računi biti toliko iscrpljeni.
  
  U svakom slučaju, brzo je poslala trideset hiljada na lokalni bankovni račun u Los Anđelesu koji je već otvorila.
  
  Rizično je, ali ako požurimo, možemo podići novac i ponijeti ga sa sobom. Ako je neko špijunirao račun, što se činilo malo vjerojatnim s obzirom na njegov nizak saldo, trebao bi to moći učiniti prije nego što itko sazna.
  
  Prešla je na sljedeći račun, vidjela da je stanje osamdeset hiljada dolara, i morala je priznati da je ovako bolje. Ali ništa kao milioni koje je očekivala. Pored nje, Dino je šutio. Uzela je gotovinu i, zadržavajući dah, pritisnula završni račun.
  
  Prokletstvo. Petnaest hiljada?
  
  Bila je primorana da pregleda preostale račune i do kraja unovčila iznos od oko sto trideset hiljada dolara. Nije bio loš, ali nije bio novac sa doživotnom garancijom. To bi potrajalo, a ona je bila oprezna da ostane u vezi duže, ali za sada je nedostatak zaliha činio sljedeći korak neophodan.
  
  "Hrana za ucjenu", rekla je.
  
  "Nisam zadovoljan ovim", rekao je Dino.
  
  "Ovisi o kome se radi", primetila je Karin. "I šta su uradili. Možemo razotkriti istinski zla kopilad - možda preko neke nove specijalističke web stranice - i razgovarati o tome šta bismo mogli učiniti s onima koji bi mogli izgubiti nekoliko kilograma."
  
  Wu je odmahnuo glavom. "Šta?" - Pitao sam.
  
  "Nekoliko dolara. Tsentarinos. Wonga. Prokletstvo, odakle da počnemo?"
  
  Novi fajl je sadržavao mnogo stranica imena, svaka podebljana i popraćena fotografijom i datumom. Karin je listala niz listu. "Tačno, pa, oni su po abecednom redu. Barem je to nešto. Ima li kakvih preferencija?"
  
  "Ne poznajem nijednog bogataša", rekao je Dino. "Da ne spominjem ucjenu nekoga."
  
  "Prepoznajem neka od ovih imena", rekao je Wu dok je Karin samouvjereno listala AC stranicu. "Slavne ličnosti. Sportske zvijezde. TV voditelji. Bože, ko je bio taj Webb?"
  
  "Ko je on bio?" Karin je osjetila kako se mržnja rasplamsala s novom snagom. "Jedno od najgorih, najjezivijih i najmoćnijih stvorenja koja su ikada živjela. Inkarnirano zlo, sposobno da utiče na svaki život na planeti."
  
  "Mogao bih sada da ih imenujem nekoliko", rekao je Dino.
  
  "Da, svako bi to mogao učiniti. Ali to su upravo ona vrsta šupka pod kojima želimo ostati."
  
  Karin je provjerila zaštitne zidove svog sistema, tražeći bilo kakve znake ranog upozorenja da neko drugi njuška okolo. Ništa se nije moglo zamisliti, ali nije bila toliko sujetna da povjeruje da neko tamo nije mnogo pametniji od nje.
  
  "Provjerite cijelo mjesto", rekla je, uklanjajući fleš disk. "Moramo sve pratiti dan ili tako sa lokacije B. Onda ćemo vidjeti."
  
  
  * * *
  
  
  Sve je to bio dio njene brižljive pripreme. Ako nešto krene po zlu i oni budu viđeni, zarobljeni ili ubijeni, to neće biti zbog nedostatka pripreme. Karin je koristila svaki trik u svom značajnom arsenalu i svaku uncu svog ogromnog intelekta da ih zaštiti.
  
  I moj plan. Moja mala osveta.
  
  Dino, Wu i ona napustili su svoj dom u pustinji i osamili se u maloj kolibi koju su pronašli usred ničega. Bilo je potrebno sedmicama metodičke pretrage, ali kada je pronađeno, pokazalo se da je to idealno mjesto za rezervno sklonište. Wu je proveo dvadeset četiri sata gledajući kuću preko CCTV-a. Karin i Dino odvezli su se u Los Angeles, povukli zalihe novca i smjestili ono što je ostalo negdje drugdje, povremeno provjeravajući firewall njene mreže, njihovu pouzdanost i stanje u kojem se nalaze. Iznova i iznova nije vidjela nikakav znak da je ovo na bilo koji način testirano.
  
  Međutim, metodično i pažljivo; to je bio jedini način da ostanu slobodni.
  
  Prošlo je punih trideset sati kada su se vratili u kuću. Još nekoliko provjera i Karin je ponovo bila spremna za rad s fleš diskom.
  
  "Jeste li provjerili kamere?" - ona je pitala.
  
  "Da, samo uradi to."
  
  Potrajalo je samo nekoliko sekundi, a onda je, još jednom, listala kroz listu imena. Nakon C, naravno, došao je D.
  
  Matt Drake nije bio na listi.
  
  Ali postojao je poseban odjeljak za SPEAR. Drakeovo ime je bilo na listi. Kao i Alicia Miles. Hayden Jay i Mano Kinimaka je očekivala. Vidjela je Bridget Mackenzie - nije ni čudo. Lancelot Smith? Hmmm. Mai Kitano. Lauren Fox. Yorgi. Zanimljivo je da se nije spominjao Thorsten Dahl.
  
  Ali bilo je spominjanje Karin Blake.
  
  Na trenutak je zurila u njega, a onda je odlučila da ga za sada ignoriše. Druge veze vezane za SPEAR tim i dodane na dno prve stranice bile su od Kimberly Crow, sekretarke odbrane; Nicholasu Bellu, zatvoreniku; i cijeli podmeni pod nazivom "Porodica/Prijatelji".
  
  Prokletstvo, ovaj tip je stvarno otišao u grad na njima.
  
  U redu.
  
  Prvi klik je trebao biti jednostavno na ime: Matt Drake.
  
  Pogled joj je zatreperio, pokolebao se, a zatim počeo da se širi; oči su joj se raširile do veličine tanjira.
  
  "Jebi me", prošaputala je u strahu. "Oh. Jebi ga. ja."
  
  
  DVADESET OSMO POGLAVLJE
  
  
  Matt Drake je vidio natpis Strask Laboratories mnogo prije nego što su tamo stigli. Na periferiji Dallasa, to je još uvijek bila visoka zgrada, a njen plavo-bijeli stilizirani logotip 'S' bio je montiran na samom vrhu strukture. Međutim, njihovi automobili su se brzo kretali i ubrzo je vidio da se cijeli teren otvara ispred njega.
  
  Strask Labs je izgledao nevažno, bljutavo, štap u volanu, i to je, bez sumnje, bila ideja. Prozori su bili neprobojni, ali mnogi su bili. Njegov parking je bio prekriven gnijezdom CCTV kamera, ali to je bio svijet. Niko nije mogao reći koliko su napredne kamere ili koliko daleko sežu. Nije bilo kapije osim slabe barijere. Bezbednost se uopšte ne vidi.
  
  "Još li ima odgovora?" - upita Dahl.
  
  Hayden joj je stisnula mostić nosa. "Mrtva tišina", bilo je sve što je rekla.
  
  Drake je proučavao pejzaž. Parking je bio u obliku slova L oko zgrade, ispred i na istočnoj strani. Na zapadu je bio strm, travnati nasip. Nema ograde. Cijeli prostor je bio otvorenog plana. Mreža puteva je prolazila oko njega, a desetine malih poslovnih zgrada, skladišta i trgovačkih centara činili su neposredan vidik.
  
  "Policija", rekao je Dahl.
  
  Službenici DPD-a su već bili na licu mjesta, parkirani izvan područja pored puta. Hayden je rekao njihovim vozačima da parkiraju u blizini i iskočio.
  
  Drake me je brzo pratio.
  
  "Jeste li vidjeli nešto? Nešto?" upita Hayden.
  
  Visoki oficir sa zaliscima podiže pogled. "Ono što vidite je ono što imamo, gospođo. Naređeno nam je da posmatramo i ne preduzimamo ništa."
  
  Hayden je opsovao. "Dakle, nemamo pojma u šta se upuštamo. Samo obećanje lude osobe da su stvari onoliko loše koliko mogu biti."
  
  Alicia je slegnula ramenima. "Zdravo, šta ima novo?"
  
  "Ako oni tamo imaju biološko oružje ili biološki uređaj koji je posebno dizajniran da uništi naše usjeve, onda nemamo izbora", rekao je Dahl.
  
  "A kako predlažete da uđemo unutra?"
  
  "Naprijed", rekao je Dahl sa osmehom. "Postoji li neki drugi način?"
  
  "Ne za nas", rekao je Drake. "Da li si spreman?"
  
  "Prokletstvo", promrmljala je Alicia. "Stvarno se nadam da se vas dvoje nećete držati za ruke."
  
  Hayden je tražio stvari koje su tražili i dao ih. Drake je uzeo gas masku i stavio je. U laboratoriji nije bilo rizika.
  
  Drejk je zatim skliznuo niz travnati nasip i skočio preko jaruge ispod na parking. Posvuda je bilo razbacano četrdesetak automobila, uobičajeni kuriri različite starosti i čistoće. Ništa neobično. Dahl je trčao pored njega, Alicia i May s njegove desne strane. Bili su potpuno spremni i njihovo oružje je bilo spremno. Drake je očekivao najgore, ali za sada ih je dočekala jeziva tišina.
  
  "Mislite li da su informacije stigle do drugih timova?" Kinimaka je pogledao okolo. "Ako neke od ovih zemalja saznaju da je takvo biološko oružje ovdje i ranjivo u ovoj laboratoriji, mogli bismo se suočiti s napadom. A Strask je mnogo manje siguran od Fort Silla."
  
  "Drugi timovi?" Lauren je uzdahnula u komunikator. "Zabrinut sam što je snimak Naredbe emitovan bez ograničenja. I da bi usrana oluja mogla biti u punom jeku."
  
  Kinimakijeva usta su se pretvorila u veliki krug. "Oooh."
  
  Drake i Dahl su krenuli dalje, manevrišući između automobila i držeći oči na svim prozorima. Ništa se nije pomerilo. Unutra se nije oglasio alarm. Stigli su do staza koje su vodile do glavnog predvorja i vidjeli da su i ti mali prozori zamračeni.
  
  "Da sam isporučio ovde", rekao je Dahl. "Odmah bih pretpostavio da ovo nije obična laboratorija."
  
  "Da, druže. Uvijek je bolje imati lijep mali prijem."
  
  Dahl je isprobao kvake na vratima i izgledao je iznenađeno. "Otključano."
  
  Drake je čekao Haydenovu komandu i naređenje. "Idi."
  
  Sa gas maskom koja mu je ograničavala vid, gledao je kako Dahl širom otvara vrata, a zatim ulazi unutra. Drake je podigao svoj novi HK dok je tražio neprijatelje. Prvo što su vidjeli bila su tijela koja su ležala u blizini recepcije iu hodnicima iza njih.
  
  "Brzo". Dahl je otrčao do prve, a pokrivala ga je Alicia. Mai je otrčala do drugog, pokrivena Drejkom. Šveđanin je brzo provjerio njegov puls.
  
  "Hvala Bogu", rekao je. "Ona je živa".
  
  "I ovaj takođe", potvrdila je Mai i podigla žrtvin kapak. "Mislim da je bio drogiran. Plin za spavanje, ili kako god ga zvali."
  
  Hayden je sa sobom nosio detektor gasa, pare i dima. "To je tako nešto. Netoksičan. Nije fatalno. Možda nešto lagano da ih uspava?"
  
  "Votka se pretvorila u oružje", rekla je Alicia, a glas joj je bio izobličen maskom. "To bi bilo dovoljno."
  
  Kensi ju je pogledala, polako odmahujući glavom.
  
  "U šta gledaš, Bridget?"
  
  "Pa, barem sa ovom maskom mogu da te pogledam bez povratka."
  
  "Plin mora da je bio gas koji brzo deluje, potpuno pokriva", rekao je Hejden. "Kako su dovraga to uradili?"
  
  "Otvori", rekla je Lauren. "Sistem grijanja, klima, tako nešto. Iako, možda, negdje postoje naučnici zatvoreni u svojim laboratorijama. S obzirom na vrstu objekta, neće svaka laboratorija ili skladišni objekat biti povezan na glavni čvor."
  
  "U redu", rekao je Hayden. "Pa zašto ? Šta su postigli uspavljivanjem cijelog osoblja?"
  
  U njihov razgovor upao je novi glas, ne preko komunikacijskog sistema, već preko neke vrste sistema zvučnika koji je vjerovatno pokrivao cijelu zgradu.
  
  "Jesi li tu? Šta je sa ostatkom? Dobro. Onda možemo početi za otprilike dvanaest sekundi."
  
  Drake se brzo okrenuo, promatrajući vrata. Laurenin glas je prošao kroz komunikator poput plimnog talasa.
  
  "Približavamo se! Mislim da Izraelci. Probijmo se odmah. I Šveđani!"
  
  "Ako je ikada postojalo mjesto gdje nije bilo pucnjave..." istakla je Alicia.
  
  Pucnjava je već počela; Policajci iz Dalasa su bez sumnje bili na tragu infiltratora. Uprkos tome, napad se desio neverovatno brzo. Drake je već hodao hodnikom i povezivao se sa svojim komunikatorom, tražeći šifru za hitno isključivanje koja bi otvorila većinu unutrašnjih vrata. U tom trenutku eksplodirao je veliki red prozora iza prvog reda vrata, a granate su brzo uništile trostruko staklo. Drejk je video kako geler oštar kao žilet eksplodira u smrtonosnom, nezaustavljivom talasu, razlivajući se po sobama. Krhotine ugrađene u svaku površinu. Unutrašnje pregrade i kancelarijski prozori su također polomljeni ili opušteni. Drake je uperio pištolj u vrata.
  
  Laurenin glas: "Dva, tri, pet, osam, sedam."
  
  Brzo je uneo šifru za poništavanje, zatim je prošao kroz nju, praćen ostatkom tima. Posvuda je bilo leševa, onesvešćenih od gasa za spavanje.
  
  "Da li je bezbedno da skinemo maske?" pitao.
  
  Hayden je pratio kvalitet zraka. "Ne preporučujem to. Da, sada je jasno, ali ko god je uveo gas, mogao bi to da uradi ponovo."
  
  "Sa najgorim", dodao je Dahl.
  
  "Prokletstvo".
  
  Drake je otvorio vatru kada je vidio maskirane figure kako ulaze. Odjednom petorica, tako da su vjerovatno bili Rusi, koji su se oslobađali svojih metaka i ne mareći koga će usput ozlijediti. Drake je jednog udario u prsluk, ostali su pobjegli.
  
  "Mislim da sa sigurnošću možemo reći da ruski tim nije pod sankcijama vlade. Nijedna vlada zdrave pameti ne bi pristala na ovo."
  
  Kinimaka se nasmijala. "Ovdje govorimo o Rusima, druže. Teško za reći."
  
  "I ako su mislili da mogu da se izvuku", rekla je Kenzi. "I Izraelci."
  
  Drake se sklonio iza stola. Pregrade oko perimetra ovog unutrašnjeg lavirinta kancelarija bile su u najboljem slučaju slabe. Moraju nastaviti da se kreću.
  
  Mahnuo je Aliciji i Mej dok je prolazio. "Lauren", rekao je. "Znamo li gdje je biološko oružje?"
  
  "Ne još. Ali informacije stižu."
  
  Drake je napravio grimasu. Ubice birokrate vjerovatno su odmjerile cijenu života u odnosu na prihode. Hayden se progurao. "Idi dublje", rekla je. "Tako će i biti."
  
  Rusi su pucali na unutrašnje urede. Meci su prodrli kroz kožu od stakloplastike, uzrokujući kolaps panela i aluminijske klinove da lete posvuda. Drake nije podigao glavu. Hayden je puzao naprijed.
  
  Drake je pogledao između ruševina. "Ne mogu da ih ugledam."
  
  Dahl je sjedio sa druge tačke gledišta. "Mogu". On je pucao; čovjek je pao, ali Dahl je mrko odmahnuo glavom.
  
  "Prslek. Još pet jakih."
  
  Lauren je prekinula poziv. "Samo djelić informacija, ljudi. Komanda koja je oslobodila agenta za spavanje definitivno je došla iz unutrašnjosti zgrade."
  
  "Razumijem", rekao je Hayden. "Lauren, gdje su Šveđani?"
  
  Tišina, a zatim: "Po načinu na koji su ušli, rekao bih s druge strane zgrade, išli pravo prema vama."
  
  "Dovraga, onda prvo moramo doći do centralne tačke. Pod pretpostavkom da je ovo put do nižih nivoa, Lauren?"
  
  "Da, ali još ne znamo gdje je biološko oružje."
  
  "Tamo je dole", rekao je Hayden. "Morali bi biti glupi da ga pohranjuju bilo gdje drugdje."
  
  Drake je klimnuo Dahlu. "Jesi li uredu?"
  
  "Svakako. Ali kao što ste ranije rekli, nijedna vlada ne bi odobrila ovaj napad."
  
  "Sada mislite da Šveđani djeluju nezavisno?"
  
  Dahl se namrštio, ali ništa nije rekao. U tom trenutku, sve je bilo moguće, a novo otkriće da je Red možda još uvijek u funkciji, ažuriran na modernu infrastrukturu, također je stavio znake pitanja po cijeloj stranici. Koliko su koraka ispred nas?
  
  A četvrti? Ako te glad ne obuzme, smrt će!
  
  Drake se prevrnuo. Kinimaka se ušuljao na drugu stranu ureda i pritisnuo se uz vanjski zid, a za njim je išao Smith dok su se približavali unutrašnjem centru. Hayden, Mai i Yorgi su prošli kroz sredinu. Drake je pucao hitac za pogotkom kako bi pribio Ruse na zemlju. Kenzi je šuljao među njima, držeći pištolj, ali je ipak izgledao mračno. Jadnoj djevojci je nedostajala katana.
  
  Drake je stigao do kraja uredskog prostora otvorenog plana. Hayden je već bio tamo, razgledajući otvoreni prostor koji je vodio do lifta i još jednog velikog dijela ureda iza njega. Tamo su negdje bili Šveđani.
  
  "Mrzim što vam javljam loše vijesti", rekla je Lauren u njihove uši. "Ali Izraelci su takođe upravo napravili proboj. Ovo je ratna zona. Prokleto si sretan što si tamo. "
  
  Sada se Kensi vratila. "Ozbiljno sumnjam da Izraelci imaju podršku vlade. Ali vjerujem da su to specijalne snage. Zar nemaš nikakvu podršku?"
  
  "Na putu sam. Čamac pun toga. Nemam pojma kako ovi timovi očekuju da će kasnije izaći iz toga."
  
  "Ne vjerujete u ovo", rekla je Kensi. "Uvijek postoji način. Ovdje morate početi čuvati žrtve. Pružajući im pomoć koja im je potrebna."
  
  Hayden se vratio. "Izvinite, još se ne mogu složiti sa ovim. Ne znamo sa čime imamo posla. Ne znamo da li Red može osloboditi nešto smrtonosnije."
  
  "Nije li to razlog da ih izvučemo?"
  
  "Red možda želi da učinimo upravo to. Otvorite vrata."
  
  "Mmm, čovječe", rekla je Alicia. "Neki idiot je već otvorio prozore."
  
  Hayden je razmišljao o tome. "Prokletstvo, u pravu si, ali ovo samo pogoršava situaciju. Šta ako je smicalica Reda da pusti nešto smrtonosno širom Dallasa?
  
  Drake je bijesno pogledao liftove. "Moramo znati gdje je jebeno biološko oružje."
  
  Meci su eksplodirali na ruski kontingent, pretvarajući ga u "papier-mache" napravljen od raznih panela. Dopisnica je odletjela u zrak: set olovaka, telefon, cijela hrpa papira.
  
  Tim je sleteo.
  
  Laurenin glas se jedva čuo. "Podnivo četiri, laboratorija 7. Tu je. Požuri!"
  
  
  DVADESET DEVETO POGLAVLJE
  
  
  Koristeći niz liftova kao štit protiv Šveđana, SPEAR tim je nastavio stalnu vatru na Ruse dok su jurili prema čeličnim vratima. Hayden i Jorgi su pušteni dok su Kinimaka i Smith brinuli o Šveđanima, a ostatak tima se fokusirao na Ruse.
  
  Hayden je pritisnuo dugme sa oznakom SL4.
  
  Ako su liftovi zazvonili, zvuk se izgubio zbog jake pucnjave. Drejk se sagnuo, ali je neprijatelj ipak uspeo da uzvrati vatru i da puzi napred, krećući se oko stola za stolom i koristeći jače predmete da se skloni iza njih. Čak je i tada jedan čovjek pao sa metkom u glavu. Drugi je vrištao od bola dok je bio krilati, a drugi je pogođen u nogu. Ipak, došli su.
  
  Svjetla su bljesnula iznad metalnih vrata, a zatim su se naglo otvorila. Hayden je uskočio, a ostatak tima je slijedio. Bilo im je teško, ali izdržali su.
  
  Drake je bio pritisnut protiv Dahla, između njih Hong Konger.
  
  Alicia je naslonila bradu na njegova leđa. "Ko je, dovraga, to iza mene? Sa lutajućim prstima?
  
  "Ja sam". Kenzi je frknula dok ih je stisnuo uski prostor, ne ostavljajući prostora za kretanje dok je ubrzavao do nivoa četiri. "Ali ruke su mi zarobljene oko vrata. Iznenađujuće, i moji prsti su tu." Mahnula im je.
  
  Alicia je osetila pokret. "Pa, neko mi je nešto zabio u dupe. I to nije banana."
  
  "Oh, mora da sam ja", rekao je Yorgi. "Pa, ovo je moj pištolj."
  
  Alicia je podigla obrvu. "Tvoj pištolj, zar ne?"
  
  "Moj pištolj. Moj pištolj, na to mislim."
  
  "Je li potpuno napunjen?"
  
  "Alisija..." upozorio je Drake.
  
  "Mmm, da, tako bi trebalo da bude."
  
  "Onda je bolje da se ne mičem. Ne želimo da sada funkcioniše u tako skučenom prostoru, zar ne?"
  
  Srećom, baš kad je Kensi izgledala kao da će dati sažet odgovor, lift se zaustavio i oglasio se zvukom dolaska. Vrata su se otvorila i ekipa je praktično ispala u hodnik. Drake je pregledao zidove u potrazi za znakom. Naravno da tu nije bilo ničega.
  
  "Gdje je Lab 7?"
  
  "Skrenite desno, treća vrata", rekla je Lauren.
  
  "Savršeno".
  
  Dahl je išao naprijed, još uvijek oprezan, ali izgledajući samouvjereno. Prijetnja je bila mnogo veća, ali Drejk ni na trenutak nije zaboravio razlog zašto su bili ovdje. Poredak posljednjeg suda. Šta još planiraju?
  
  Yorgi je skinuo masku, dahtajući. Kensi se pridružila, prekršivši pravila, a onda je Smith slijedio njihov primjer, dajući Hayden prazan pogled dok je bespomoćno podigala ruke.
  
  "Pobunjenici", rekao je Dahl, nastavljajući hodati.
  
  "Rekao bih lopovi", rekla je Kensi. "Zvuči bolje."
  
  Stajala je pored njega.
  
  "Da nisam tako dobro discipliniran, prokleto bih vam se pridružio."
  
  "Ne brini. Možemo raditi na ovome."
  
  Drake ju je gurnuo s leđa. "Znaš da je išao u privatnu školu, zar ne, Kenz? Nikada ga nećete slomiti."
  
  "Mosad ima svoje metode."
  
  Dahl je pogledao preko ramena. "Hoćete li vas dvoje ućutati? Pokušavam da se koncentrišem."
  
  "Vidiš na šta mislim?" rekao je Drake.
  
  "Fokusirati se na šta?" upitala je Alicia. "Brojevi od jedan do četiri?"
  
  "Evo nas", rekao je Dahl. "Laboratorija 7".
  
  "Da li ti sve sam izračunaš, Torsti? Čekaj, mislim da imam negdje naljepnicu."
  
  Hayden je gurnuo naprijed. "Formacija, ljudi. Pogledaj nazad. Pazite na liftove sa obe strane. Treba mi Lauren na telefonu da me poveže sa biološkim oružjem, i treba mi da laboratorija bude sigurna. Mislite li da možete to učiniti?"
  
  Bez pauze su se razišli i zauzeli svoje položaje. Drake i Hayden su morali sami da uđu u laboratoriju. Prvo su ušli u spoljnu kancelariju, koja je bila zatrpana zalihama, svaka raspoloživa površina prekrivena svim vrstama alata. Drake nije imao pojma šta su, ali izgledali su vitalno i skupo.
  
  Iza staklenog zida nalazila se unutrašnja, sigurna soba.
  
  "Lauren", rekao je. "Laboratorija 7 se sastoji od dvije prostorije. Eksterni i unutrašnji. Unutrašnjost je vjerovatno hemijska kontrolna soba koja se može zatvoriti i osloboditi."
  
  Ništa. Komunikacija je prekinuta.
  
  Drake je zurio u Hayden. "Koji-"
  
  "Izvini, Matt. Hayden. Laboratorije su uvijek zaštićene frekvencijom, tako da signali ne mogu ući i izaći. Laboratorija 7 je na drugom nivou od ostatka objekta i trebalo nam je vremena da onemogućimo dodatnu sigurnost."
  
  "Ne brini", rekao je Hayden. "Gdje ići?"
  
  "Unutrašnja soba. Tamo bi trebao biti stakleni ormarić. Vidite li ovo?"
  
  Drake je prišao velikom staklenom zidu. "Da. Pravo u krajnjem uglu."
  
  "Biološko oružje očigledno nije poput oružja. Treba ga čuvati u kanisteru veličine boce za kafu. Može se identificirati po kodu PD777. Shvatio si to?"
  
  "Razumijem". Otišao je do ploče koda vrata i ukucao šifru za zamjena. "Ništa". Uzdahnuo je. "Može li ova soba imati drugačiji kod?"
  
  "Dozvolite mi da saznam. Problem je što tamo s vama spavaju svi šefovi, tehničari i laboratorijski asistenti."
  
  "Da ne spominjem Ruse, Šveđane i Izraelce. Požuri".
  
  Drake je slušao kako se Hayden savjetuje s timom. Sve je bilo tiho, sablasno. Smith je tada zarežao kroz svoju komunikaciju.
  
  "Kretanje na istočnim stepenicama. Evo ih!"
  
  "Detektila sam kretanje na zapadnoj", izvijestila je May. "Požuri".
  
  "Zadrži te liftove", rekao je Hayden. "Trebaće nam vrlo brzo."
  
  Drake je razmišljao o pucanju kroz staklo. Bez sumnje bi bio otporan na metke i potencijalno opasan. Vanjska prostorija je također sadržavala staklene ormariće punjene epruvetama i kanisterima koji su mogli sadržavati bilo koji broj otrova.
  
  Lauren je viknula novu šifru. Drake ga je udario. Vrata su se otvorila. Otrčao je do drugog kraja sobe, otvorio ormar i počeo tražiti kanister. Hayden je ostavljen. Dok pokrivaju leđa, svaki član tima drži sljedećeg na vidiku.
  
  Drake je prolazio kroz kanister za kanisterom. Svaki je imao otisak crnih, masnih slova i brojeva na sebi, i nisu bili u redu. Prošla je minuta. Smith je otvorio vatru uz stepenice, a May je učinila isto nekoliko sekundi kasnije. Napadnuti su, moleći se da niko ne bude toliko idiot da pošalje granatu u borbu.
  
  "Razumijem!"
  
  Podigao je kontejner, za pola sekunde se sjetio da se u njemu nalazi biološko oružje koje bi moglo uništiti barem Ameriku i stavio ga pod ruku. "Vrijeme je da krenemo".
  
  Kao jedan, koordinirani, počeli su da se povlače. May i Smith su pokrivali stepenice dok Drake i Hayden nisu stigli do hodnika, a zatim su ih Yorgi i Dal pokrili. May i Smith su se brzo povukli dok je Alicia pritisnula dugme lifta.
  
  Vrata su se odmah otvorila.
  
  "Brže!" - viknula je Mai, brzo se pojavivši iza ugla. "Oni su nekoliko sekundi iza mene."
  
  Ona je uzvratila vatru, prikovavši ih za zemlju.
  
  Smith je krenuo drugim putem, koji je sada pokrivao Dahl, a obojica su se povukla prema vratima.
  
  A onda su se alarmi počeli oglasiti, snažan urlik nalik na rog koji je ispunio uši i poslao čula u preopterećenje.
  
  "Šta je ovo?" Drake je vrisnuo.
  
  "Ne. O ne!" Lauren je vrisnula. "Gubi se odatle. Gubite se odatle odmah! Upravo su pustili nešto u sistem." Zastala je. "O moj Bože... to je sarin."
  
  Već je curilo kroz ventilacione otvore na krovu hodnika i bočne ventilacione otvore lifta.
  
  
  TRIDESETO POGLAVLJE
  
  
  Drejk je potisnuo početni talas straha na pomen imena Sarin. Znao je da je smrtonosno. Znao sam da se to smatra oružjem za masovno uništenje. Znao je da su Smith, Yorgi i Kenzi skinuli maske.
  
  I vidio je kako se govorilo da je bezbojna tekućina bez mirisa koja curi kroz ventilacijske otvore.
  
  "Nikad nisam sumnjao da ovdje čuvaju sarin." Hayden je napao Yorgija. "Ali ovo..." Zgrabila je njegovu masku.
  
  Drejk je znao da se skoro svime može manipulisati, konstruisati ili čak iznova zamisliti. Jedino ograničenje bila je mašta. Tečni nervni agens bio je beskrajno fleksibilan. Sada je svom snagom žurio da stigne do Kenzija, ali je video da su Alicia i May već tamo. Izraelka je nosila masku, ali su joj oči već bile zatvorene, a tijelo mlohavo.
  
  Sarin može ubiti za jednu do deset minuta, ovisno o dozi.
  
  "Ne", rekao je Drake. "Ne ne ne".
  
  Smith je skliznuo niz bočnu stranu lifta, već bez svijesti, prije nego što je Dahl uspio potpuno navući masku preko lica.
  
  Lift je pojurio gore, nazad na prvi sprat.
  
  "Šta da radimo?" Hayden je viknuo preko veze. "Koliko vremena imaju?"
  
  "SZO?" Lauren je odgovorila prirodno. "Ko je povrijeđen?"
  
  "Samo pronađi prokletog laboratorijskog pacova ili doktora i reci nam šta da radimo!"
  
  Kinimaka je podigao Smita na rame kada su se vrata otvorila. Drejk je video da će da pobegne, a onda je prvi utrčao, znajući da je Havajac verovatno zaboravio na Šveđane, Ruse i Izraelce koji su čekali. Odmah je ugledao nešto što je izgledalo kao slaba para koja se cijedila kroz sve otvore visokog nivoa. Srce mu se stisnulo. "I ovdje je objavljeno."
  
  "Cijeli kompleks", rekla je Lauren. "Imam laboratorijskog tehničara ovdje."
  
  "Ne treba mi", uzdahnuo je Kinimaka. "Potreban nam je atropin. Gdje je ovaj prokleti atropin?
  
  Na liniji se javio novi glas. "Koliko se ljudi zarazilo? I do kojeg nivoa?"
  
  Drake je skenirao područje i potrčao u zaklon, nišaneći oružje. Alicia ga je podržala. Kretanje naprijed natjeralo ih je da zaustave.
  
  "Dođavola s ovim!" Hayden je plakala. "Imamo troje naših i desetine ljudi koji su već bez svijesti u laboratoriji. Morate doći ovamo sa protuotrovom, i to morate učiniti odmah!"
  
  "Sarin je smrtonosan", rekao je čovjek. "Ali može potrajati sat vremena da se ubije. Na dobrom smo putu, verujte mi. Bili smo spremni za ovo. Recite mi da li žrtve teško dišu?"
  
  Drake se osvrnuo. Hayden je odvojio trenutak da provjeri. "Da", rekla je sa knedlom u grlu. "Da, jeste".
  
  Drake je gledao kako Dal prilazi Kenzi, nježno je odvaja od Alisije i drži je u naručju. Zurio je pravo u Kinimaku. Niko drugi. Nigdje drugdje. Svijet je nestao, a samo je jedna stvar ostala na savjesti Šveđanina.
  
  "Mano. Šta da radimo?"
  
  Veliki Havajac je frknuo. "Atropin i auto-injektor."
  
  Glas je odmah odgovorio. "Medicinski kabineti se nalaze na svakom spratu. Svaki pretinac sadrži nekoliko antidota, a atropin je jedan od njih. Tamo ćete naći i automatske injektore. Samo ga zabijte u bedreni mišić."
  
  "Znam šta da radim!"
  
  Drejk je čekao da tehničar kaže Kinimaki gde da ide, a onda je krenuo prvi. Nema šunjanja, nema izbjegavanja za stolovima; ovaj put su bili bezglavi, podržavajući svoje poginule prijatelje, izazivajući bilo koju odmetničku naciju koja je dovoljno glupa da ih preuzme. Pod je još bio zatrpan tijelima, samo što su se sada ova usnula tijela sklupčala, izmučena bolom, neka su se već tresla.
  
  Ulazna vrata su uništena. Muškarci u maskama i odijelima utrčali su unutra.
  
  Drake je nogom odgurnuo stolicu u stranu, a zatim primijetio medicinski prostor u jednom od uglova sobe. On trci. Desno je ležalo tijelo Rusa, obučeno u kevlar, na koga su pucali. Još dvojica su ležala pored njega; zgrčili su se i umrli. Sarin ih je također jako pogodio. Hemijsko oslobađanje je efektivno zaustavilo bitku i SPIR je još uvijek imao biološko oružje.
  
  Hayden je pojurio naprijed bez oružja u rukama i otvorio vrata medicinskog odjela. Unutra je ispred njih stajalo desetak ampula napunjenih sjajnom tečnošću. Bili su jasno označeni, a Kinimaka je vikala na atropin; Mai je izvukla auto-injektor i napunila ga. Kinimaka je zabio iglu u Smithovo lice samo nekoliko sekundi prije nego što je Dal učinio isto Kenzie. Alicia i Mai su se pozabavile Yorgijem, a onda je tim pokleknuo, iscrpljen, otupio, uplašen da je nada koja im je ispunila srca sada izgledala tako očajna.
  
  Minute su prolazile. Drake se okrenuo Kinimaki. "Šta se sada događa?"
  
  "Pa, atropin blokira efekte sarina. Moraju se okrenuti."
  
  "Pazite na nuspojave", rekao je tehničar. "U suštini halucinacije. Ali vrtoglavica, mučnina, zamagljen vid..."
  
  "Ne brini", rekla je Alicia. "Ne postoji ništa gore od ručka u pabu za Tim SPEAR."
  
  "Suva usta. Povećan broj otkucaja srca..."
  
  "Da."
  
  Prošlo je još nekoliko minuta, a Drejk je bespomoćno zurio u Yorgino lice, poželevši sto puta u sekundi da mu se vrati bar kap života. Hayden je pitao tehničara da li mogu ukloniti sarin iz sistema i omogućiti svima da skinu maske, ali situacija teško da je bila pod kontrolom. Ko god da je pustio sarin možda i dalje ima druge planove.
  
  "I mi smo sada u sistemu", uvjeravala ih je Lauren. "FBI je uhapsio nekoliko kompjuterskih naučnika na visokom nivou koji već neko vrijeme kopaju po ovom slučaju."
  
  "Ima li vijesti o drugim timovima specijalnih snaga?" upita Hayden.
  
  "Mislimo da jeste. Upravo dobijam potvrdu. Tamo je sve malo zbunjujuće."
  
  Drake je potapšao Yorgijev obraz, desno od njegove maske. "Pričaj mi o tome".
  
  Rus se lagano promeškoljio, podigavši ruke. Oči su mu se otvorile i tupo je zurio pravo u Drakea. Nakašljao se i pokušao da skine masku, ali Drake ju je zadržao na mjestu. Sa ili bez atropina, najbolje je ništa ne prepustiti slučaju. Smith se također borio, a potom i Kenzie; Dahl je dugo, čujno uzdahnuo s olakšanjem. Tim je iskoristio priliku da razmijeni kratak, slab osmijeh.
  
  "Hajde da ih podignemo u zrak", rekao je Hayden. "Za danas smo završili ovdje."
  
  Lauren se ponovo javila. "Da li je sve u redu sa njima? Svi oni?" Još nije imala pojma ko je zaražen.
  
  "Do sada je dobro, ljubavi", rekao je Drake. "Iako bi bilo lijepo da ih doktor pregleda."
  
  "Imamo ih ovdje desetak."
  
  "Sada dolazim kod vas", rekao je Hejden.
  
  Tim se pregrupisao i pomogao jedni drugima da izađu kroz vrata. Hayden je stisnula biološko oružje na svojim grudima, čak ni sada nije bila sigurna kome može vjerovati. Postavila je Lauren pitanje preko veze.
  
  "Treba ga odvesti na sigurno u Dallas", rekla je Lauren. "Evo mi detalja. Čekaju vas".
  
  Hayden je zurio u Drakea umornim očima iza maske.
  
  Nikad ne završava.
  
  Drake je tačno znao šta misli. Dok su stigli u hitnu pomoć, skinuli maske i pronašli Lauren, počeli su se osjećati malo odmornije. Drake je uživao u tome što mu je donela toplu kafu, a Alicia je blejala za flašu vode. Mai joj je uzela čašu, otpila gutljaj, a zatim je pozvala da otpije gutljaj iz iskorištene boce.
  
  Kenzi je ispružio ruku i uzeo ga od May i uzdahnuo. "Zašto vas vidim četvoricu?"
  
  Alicia joj je vratila vodu. "Dakle, još uvek živ? Hej, da li se ovo računa kao trojka?"
  
  Drake je gledao. "Znaš nešto? Znat ću kada bude vrijeme da napusti ovaj posao, kada vas dvoje prestanete da se ljutite. Tada ću ići u penziju."
  
  Lauren se na trenutak odmaknula od Smitha dok je talas informacija pogodio njen centralni komunikacijski sistem. Ovo uključuje komunikaciju od odvratnog tipa iz Washingtona, lokalnu operaciju u Dallasu i, u manjoj mjeri, ministra odbrane.
  
  Mahnula je rukom kako bi grupa saslušala prije nego što se sjetila da bi mogla koristiti vezu. "Hej, uh, pa, zdravo. Daću ti adresu u Dalasu i trebalo bi da kreneš. Što duže ovo biološko oružje ostaje u divljini, to je opasnost veća. Sada imamo malo pojašnjenje. Čini se da je originalno sredstvo za smirenje koje je davano da utječe na gotovo sve koji rade u laboratoriji aktivirano preko suvišnog koda čim ste otvorili Geronimov lijes. Čini se da misle da kult možda i dalje ne postoji, ali da barem jedna osoba još uvijek radi za njih. Sarin je također aktiviran istom šifrom i, bez sumnje, istom osobom. Insajder? Možda. Ali nemojte zaboraviti da smo morali ukloniti zaštitne ekrane laboratorije kako bi signal mogao ući unutra."
  
  "Morate osigurati da ljudi ne odu prije nego što agent za spavanje obavi svoj posao," rekao je Hayden.
  
  "Na njega. Ali to nije sve. Tijela su prebrojana." Udahnula je. "Naše laboratorijsko osoblje i nevini civili su odradili dobar posao. Čini se da svi reaguju na atropin. Pretpostavlja se da su zato što su spavali na podu primali samo slabe doze, a pomoć je stigla brzo. Sada nema problema sa identifikacijom, ali pošto smo znali pozicije Rusa i Šveđana, moramo pretpostaviti da smo u pravu. Tri Rusa su poginula, dvojica su nestala. Dva Šveđana su mrtva, jedan je nestao. I tri Izraelca su umrla, dva su nestala."
  
  "Nisu dobili atropin?" upita Dahl zabrinuto.
  
  "Naravno da su to uradili, ali nakon civila. I to ih je zaista agresivnije pogodilo."
  
  Do ovog trenutka, Smith, Yorgi i Kenzi su bili na nogama, izgledajući odmorno i željni akcije. Drake se pitao može li ovo biti jedna od gore navedenih nuspojava.
  
  "Jorgi", rekao je. "Pogledaj Aliciju. Šta vidiš?"
  
  Rus se nacerio. "Sladoled i ljuti čili?"
  
  Drake se nacerio. "On je OK".
  
  Alicia se duboko namrštila. "Šta to, dovraga, znači. Jogi? Jogi? Hajde druže. Znaš da te volim, ali ako ne prospeš pasulj, moraću da te ubijem."
  
  Drake ju je odvukao prema automobilima koji su čekali. "Bravo ljubavi moja, upravo si dokazao njegovu tačku."
  
  
  TRIDESET PRVO POGLAVLJE
  
  
  Brzina je bila njihov izbor, njihov spasitelj, njihov Bog i njihov najbolji način da ostanu živi upravo sada.
  
  Nisu imali iluzija o tome šta bi ih moglo čekati na putu za Dallas. Nije bilo važno koliko je policajaca pomoglo; bez obzira na to koliko se FBI SUV-ova i SWAT kombija nalazilo duž rute, ljudi s kojima su se susreli bili su jedni od najboljih na svijetu, i oni će pronaći izlaz.
  
  Ovisno o tome za koga su zapravo radili.
  
  Drejk je ugledao vozila koja su dobili za kratko putovanje kroz Dalas - dva državna vozila sa pogonom na sva četiri točka - i pritisnuo je kočnice.
  
  "Ovo zaista neće uspjeti."
  
  Sjetivši se parkinga i njegovog sadržaja, klimnuo je prema nekoliko parking mjesta u blizini izlaza.
  
  "Oni ce".
  
  Lauren je izrazila saglasnost. "Zamolit ću FBI da ovo ispita."
  
  "Brzo". Drake je već krenuo u tom pravcu. "Sve? Napuni jebote. Uskoro će nam trebati sva municija koju imamo."
  
  Sa Haydenom u sredini, pojurili su prema automobilima, crnom Dodge Challengeru stelt boje i svijetloplavom Mustangu sa dvije bijele pruge duž haube. Dahl je modificirao Mustang, što je bilo odlično jer je Drake želio Challenger. Policijski automobili su se udaljili, pripremajući se da raščiste put kroz centar Dallasa. Helikopter je lebdio u blizini, upozoravajući da je velika vjerovatnoća da će ga oboriti SWAT timovi. Oba automobila su bila dovoljno nova da budu hakovana - FBI-u nisu bili potrebni ključevi.
  
  Drejk je ušao sa Yorgijem, koji je zauzeo suvozačko mesto, Hayden, Alicia i May. Upalio je motor, veselo se osmehujući.
  
  "Ovo je," rekao je, "zvuk zbog kojeg bih ustao iz kreveta prije šest ujutro."
  
  Alicia je to ignorisala. Navikla se na njegovu djetinjast i dala je svima do znanja.
  
  Drake je upalio motor. Dahl je upalio Mustang pored sebe i dvojica muškaraca su se nacerila kroz dva reda prozora, konačno zajedno.
  
  Hayden je kucnuo kanisterom na naslonu svog sjedišta. "Biološko oružje".
  
  "Mmm, da. Dobro."
  
  Pritisnuo se na pod, okrenuo volan i odveo auto u uski prostor parkinga i pojurio ka izlazu. Automobil je poskakivao po neravnom kolovozu, prednjim podizanjem i grebanjem pozadi. Iskre su letele.
  
  Iza Drakea, Dahl je ugledao iskre kako mu sijevaju preko vjetrobranskog stakla, zahvativši ga na sekundu vatrom. Očigledno nije bio sretan.
  
  "Kinell, Drake. Jesi li pokušavao da uđeš u ovo?"
  
  "Samo vozi", odgovorio je Hayden. "Sigurna zgrada udaljena je samo devet minuta."
  
  "Da, možda na trkačkoj stazi", rekao je Smith. "Ali ovo je Dallas, a ova dvojica nisu trkači."
  
  "Želiš li da pucaš, Lancelote?" Drake je uzdahnuo. "Popni se preko ovog Šveđanina i uzmi ga."
  
  "Nije važno".
  
  "Jesi li ljut?" Alicia se pridružila. "Naravno da ne, Lancelot."
  
  "Možemo li..." Hayden je pokušao ponovo.
  
  Laurenin glas zaglušio je njen. "Neprijatelj se približava", rekla je, a zatim: "Nemoj biti pogođen, Lanselot."
  
  Drake je izbjegao značajno preupravljanje finim podešavanjem upravljanja i korištenjem obje trake na putu. Policijski automobil je stajao ispred, sprečavajući druge vozače da im pređu put. Challengers su projurili pored raskrsnice, sada okružene visokim zgradama. Mustang je projurio pola sekunde kasnije, za dlaku promašivši Dodgeov zadnji blatobran. Drake je pogledao u retrovizor i mogao je vidjeti samo Dahlove stisnute zube.
  
  "Sada znam kako je kad te juri ajkula."
  
  Negdje naprijed bio je preostali kontingent Rusa, Šveđana i Izraelaca, koji su svi imali jednu dužnost - nabaviti biološko oružje koje je posebno dizajnirano da uništi američke zalihe hrane.
  
  "Zašto ga jednostavno ne uništimo?" rekao je Kinimaka držeći se za rukohvat.
  
  "To je pošteno pitanje", primetio je Dahl.
  
  "Jeste", rekla je Lauren. "Ali upravo mi je rečeno da postoje protokoli. Procedure. Učinite to pogrešno i mogli biste ubiti sebe i bezbroj drugih."
  
  Drake je smanjio gas kada se ispred njega pojavio oštar zaokret. Policija je ponovo zatvorila sve druge rute, a on je graciozno skrenuo automobilom iza ugla, odbacio gume i projurio kroz crveno. Dahl je bio nekoliko stopa iza njega. Pešaci su se nizali ulicama, zureći i gestikulirajući, ali ih je policija zadržavala megafonom. Drejk je uvek bio svestan da neki možda neće slušati.
  
  "Policajci ne mogu podnijeti sve ovo," rekao je Hayden. "Usporite, momci. Imamo još pet minuta."
  
  U tom trenutku, kamionet je izleteo iz sporedne ulice, umalo udarivši nesvesnog policajca. Skrenuo im je na put, a zatim ih sustigao. Yorgi je već spustio prozor, a Mai je razbila staklo s leđa.
  
  Kamion, srebrni F-150, držao je korak dok se približavao. Nacereno lice za volanom zurilo je u njih, gledajući ih dvostruko više nego cestu. Yorgi se zavalio u stolicu.
  
  "O ne, ne, ne. Ovo nije dobro. Znam je. Znam je. "
  
  Drake je brzo pogledao. "Po mom mišljenju, on izgleda kao ruski dizač tegova."
  
  "Bila je na Olimpijskim igrama", rekao je Yorgi. "To je bilo prije nego što je postala vojni tajni ubica, jedan od najboljih koji su ikada izašli iz Rusije. Ona je Olga."
  
  Drake je usporio kada je grupa pješaka izašla ispred automobila koji su jurili, a većina njih je držala mobitele nekoliko centimetara od očiju.
  
  "Olga?"
  
  "Da, Olga. Ona je legenda. Zar nikad nisi čuo za nju?
  
  "Ne u ovom kontekstu. Ne".
  
  Srebrni F-150 je naglo skrenuo, zabio se u bok svog Challenger-a. Oslobođen od lutajućeg krda, Drake je ponovo nagazio na gas i jurnuo naprijed, a Challenger je odgovorio zadovoljavajućim urlanjem. Olga je napravila još jedan okret, ciljajući na zadnje tri četvrtine krila, ali je promašila za nekoliko centimetara. Njen F-150 je prešao na drugu stranu, direktno između Drakea i Dahla. Šveđanin je upravljao svojim Mustangom iza nje.
  
  "Ne mogu ga zabiti", rekao je. "Previše rizično."
  
  "Ne mogu da je upucam", rekla je Mai. "Isti problem".
  
  "Kako ona očekuje da će pobjeći?" Kinimaka je razmišljao o tome.
  
  "Olga je nepobjediva", uvjeravao ih je Yorgi. "I ona nikada ne podbaci."
  
  "Ovo je odlično za nju", rekla je Alicia. "Možda biste se vas dvoje mogli sakriti ispod istog dušeka."
  
  Tri automobila su jurila naprijed, ostala vozila su bila uglavnom blokirana, a pješaci su bili upozoreni stalnim zavijanjem policijskih sirena. Drake je slijedio Haydenove upute dok je Hayden sjedio zalijepljen za ekran prijenosne satelitske navigacije.
  
  Drake je ugledao dugu ravno ispred sebe.
  
  "Ostani sa mnom, Dal", rekao je. "Guraj kučku u ćošak."
  
  Ubrzao je, držeći se centra puta. Zalutalo vozilo je zapravo počelo da se izvlači iz sporedne ulice, ali je zastalo kada je vozač video da se potera približava. Drake je spustio čekić, gledajući Olgu i Dahla iza nje. Motori su zaurlali i gume su počele da tutnjaju. Stakleni izlozi i poslovne zgrade bljesnule su kao u magli. Pešaci su skakali na cestu da fotografišu. Policijski auto se uključio u potjeru, povukao se uz Olgu, tako da su Drake sada imala dva automobila u pogledu straga.
  
  "Tri minuta", rekao je Hayden.
  
  "Ljudi, uzmite oružje", rekla je Alicia.
  
  "Nadajmo se da ruska kučka neće tiho otići", rekla je Kenzie.
  
  Yorgi je teško progutao pored Drakea.
  
  A onda, napred, dogodila se najčudnija i najstrašnija stvar. Osobe su istrčale na sredinu puta, pale na jedno koleno i otvorile vatru.
  
  Meci su probijali prednji kraj Challenger-a, zveketali o metal i probijali vijke. Varnice su poletele u vazduh. Drake je vozio auto potpuno pravo.
  
  "Udri u jebeni špil!" - viknuo je.
  
  Više snimaka. Policija je iskočila sa trotoara kako bi pokušala zaustaviti napadače. Civili su se sagnuli u zaklon. SWAT tim je napustio zaklon i potrčao sa policijom, oružjem upereno, ali nije upotrijebljeno zbog vjerovatnoće da će pogoditi ljude s druge strane puta.
  
  Drakeovo vjetrobransko staklo je eksplodiralo, geleri su mu pali na jaknu, ramena i na koljena. Metak je pogodio naslon za glavu samo nekoliko centimetara desno od njegovog uha. Jorkširanac je čekao još dvije sekunde, dozvolio strijelcima da se ponovo postave, a onda je velikom snagom odbio Challenger-a.
  
  Ostavljajući Olgin F-150 na liniji vatre.
  
  Sama je izvrnula volan i pogodila policajca u desnu stranu, ali su meci ipak pogodili. Čovek koji je sedeo pored nje odjednom je mlohao; crvena je preplavila unutrašnjost automobila. Još jedan Rus je mrtav, a ostao je samo jedan.
  
  Dahl se iznenada našao na direktnoj liniji vatre.
  
  Ali do tada su se strelci usredsredili na policajce i specijalce koji su se približavali, samo dvojica su se okrenula i otvorila vatru za pokrivanje, spremajući se da pobegnu. Drake je vidio metke koji su probijali gomilu, vidio je prezir s kojim su se ti ljudi - vjerovatno Izraelci - odnosili prema civilima.
  
  "Do đavola sa svime", rekao je. "Ovo se neće tolerisati."
  
  "Drake!" Hayden je upozorio. "Dva minuta".
  
  Mai ju je uhvatila za rame. "Ovo se mora uraditi."
  
  Drake je nagazio papučicu gasa i progutao tlo između automobila i militanata koji su bježali. Yorgi se nagnuo kroz jedan prozor, a Mai kroz drugi. Usmjeravajući oružje, ispalili su po tri hica duž mrtve prave ulice, bez šanse za druge žrtve, i odbacili ljude koji su bježali.
  
  Drake je naglo skrenuo, izbjegavajući njihova tijela koja padaju.
  
  "Kopile."
  
  U retrovizoru, policajci su ih uhapsili. Onda su se Olga i Dal vratili, trkajući se što su jače mogli, jureći jedno s drugim sredinom puta. Olgin auto bio je sav u krvi, nedostajalo je vjetrobransko staklo, razbijeni su blatobrani, bokovi i farovi, a guma je otpala sa jedne gume. Ali ona je ipak došla, neumoljiva, kao uragan.
  
  "Devedeset sekundi", pročitao je Hayden naglas.
  
  "Gdje?" - Pitao sam. upita Drake.
  
  Uzviknula je adresu. "Skrenite oštro desno, pa lijevo i zgrada je tačno ispred vas i blokira cestu."
  
  "U drugoj točki", ubacila se Lauren. "Izraelci su napustili bitku. I trka."
  
  "Neovlašteno", rekla je Kensi. "Kao što sam i mislio. Ovo se nikada ne bi dogodilo da je naša vlada bila umiješana."
  
  Dahl nije skidao pogled s ceste. "Ono što dolazi od tebe me iznenađuje."
  
  "Ne bi trebalo da bude. Ne kažem da neće djelovati, ubijati i sakatiti na stranom tlu. Prijateljska teritorija. Kažem da to ne bi uradili tako otvoreno."
  
  "Ah, to ima više smisla."
  
  Drejk je usporio, pritisnuvši kočnicu, i skrenuo urlajući Challenger oštro udesno. Skoro stigavši do krajnjeg ivičnjaka, upalio je motor i čuo škripu guma u potrazi za vučom. U posljednjem trenutku su uhvatili i ispljunuli šljunak i pomogli da se auto gurne naprijed. Nadala se da bi Dahl mogao da gurne Olginog defanzivca dok se ona okretala, ali Ruskinja je bila prepametna pa je neoprezno presekla ugao i povela. Kanta za smeće je odskočila visoko iza nje, udarivši u prednju stranu.
  
  "Trideset sekundi", rekao je Hayden.
  
  Onda je sve otišlo dođavola.
  
  
  TRIDESET DRUGO POGLAVLJE
  
  
  Olga je riskirala sve, brzo se približavajući prtljažniku Challenger-a.
  
  Drake je vidio kako se lijevo skretanje brzo približava i pripremio se da okrene auto.
  
  U pozadini njegovog uma cijelim tim putem proganjala ga je briga da je posljednji preostali Šveđanin negdje tamo. Ali nikad se nije pojavio.
  
  Ipak.
  
  Vojnik je iskočio iz prodavnice, držeći na nišanu automat zlokobnog izgleda, krvavog lica iskrivljenog grimasom bola. Bolovao je, ali je ostao u misiji. Još jedan neovlašćeni napad. Još jedna treća strana koja koristi ljude specijalnih snaga.
  
  Drake je odmah reagovao. Koje su bile opcije? Činilo se kao da bi opasnim kretanjem na lijevo krilo, pokušavajući savršeno uklopiti Challenger u novu usku ulicu, mogao baciti bekenda na Šveđanina u napadu. Ovo je bila jedina igra i nije uzimala u obzir čovjekovo posjedovanje smrtonosnog oružja.
  
  Hayden i Yorgi su sjedili s druge strane auta. Šveđanin je izgledao kao da će poprskati cijeli automobil dok je klizio pored njega. Prst mu se napeo. Drejk se mučio sa volanom, čvrsto ga je držao, desnom nogom je pritiskao gas pri potrebnoj brzini.
  
  Šveđanin je otvorio vatru gotovo u otvor - nekoliko sekundi prije nego što je rep automobila trebao da ga pogodi.
  
  A onda je cijeli svijet poludio, preokrenuo se, kada se Olga svom snagom zabila u driftajući Challenger. Nije usporila ni malo. Ona je udarila automobilom o bočnu stranu Dodge-a, što je izazvalo okretanje, zgnječivši Šveđanina i poslavši njegovo tijelo na pola puta. Drake je zgrabio volan, ne mogavši da vidi pravo dok se automobil okreće; dva okreta, zatim je udarila u visoki ivičnjak i prevrnula se.
  
  Srušio se na krov, i dalje klizeći i stružući po betonu sve dok se nije zabio u prednji dio radnje. Staklo je puklo i kiša je počela da pada. Drake se borio za ravnotežu. Alicia je bila zapanjena, Yorgi je bio zapanjen.
  
  Olga je pritisnula kočnicu i nekako je uspjela zaustaviti F-150.
  
  Drake ju je vidio u okrenutom bočnom ogledalu. Prozori su bili polomljeni na sve strane, ali su pukotine bile premale da bi se iko mogao lako provući. Čuo je kako se Mai bori sa sigurnosnim pojasom i skida ga. Znao je da je okretna, ali nije vjerovao da će proći kroz stražnji prozor. Nisu se mogli braniti.
  
  Olga je koračala prema njima, njene ogromne ruke i noge su radile, a lice joj je bilo toliko bijesno da je moglo zapaliti cijeli svijet. Krv joj je prekrila crte lica i tekla s vrata na prste, kapala na pod. U jednoj ruci je držala mitraljez, a u drugoj raketni bacač. Drake je ugledao rezervni magacin stisnut između njenih zuba i vojničku oštricu pored nje.
  
  Smanjujući jaz, bila je neumoljiva. Približava se smrti. Njene oči nikada nisu treptale. Iz auta iza nje izlazila je para, a sada i vatra, ližući njenu figuru. Drejk je tada ugledao plavi bljesak i shvatio da je stigao Mustang. Vidio je Olgu kako se ceri. Vidio je tim kako iskače iz drugog automobila u naletu akcije.
  
  Olga se spustila na jedno koleno, uperila raketni bacač u njeno ogromno rame i nanišanila naopako okrenutog Čelendžera.
  
  Hoće li onda uništiti biološko oružje?
  
  Izgubila je. Nema racionalne misli iza ovog demonskog lica.
  
  Bili su bespomoćni. Žene na zadnjem sedištu su se sada oživele, oslobađajući se i pokušavajući da nađu prostor za manevrisanje. Nisu vidjeli šta dolazi, a Drejk im nije rekao. Nisu mogli ništa učiniti po tom pitanju.
  
  Olga je povukla obarač i raketa se upalila.
  
  Prijatelji, porodica, ovako mi idemo...
  
  Torsten Dahl se probijao poput strašnog ovna; trčeći punom brzinom, svom snagom, naleteo je na Olgu s leđa. Bacač projektila je skliznuo, njegova municija se skrenula i ispalila duž druge putanje. Sam Dahl je, spašavajući situaciju, sigurno doživio najjači šok u svom životu, budući da se Olga nije pomjerila.
  
  Šveđanin je upravo naletio na najjači zid od cigle na svijetu.
  
  Dahl je pao na leđa sa slomljenim nosom i ostao bez svijesti.
  
  Olga je mahnula Ludom Šveđaninu da ode, jedva primjetivši veličanstveni napad. Podigla se kao nova planina, bacila raketni bacač na zemlju i jednom rukom podigla mitraljez, a krv je još curila odozdo, prskajući po podu.
  
  Drake je sve ovo vidio i okrenuo se da izgura Yorgija, a zatim i Haydena. Još mu se vrtjelo u glavi, ali uspio je uhvatiti Alicijin pogled.
  
  "Mi smo dobro?" Znala je da nešto nije u redu.
  
  "Upravo sam vidio kako je Dal udario Olgu svom snagom, odskočio u nesvijest, a ona je to jedva primijetila."
  
  Alicia je jedva mogla doći do daha. "Jebi ga. Ja".
  
  "A sada ima mitraljez."
  
  Hayden je oslobođen. Mai je skočila za njom, probijajući se kroz mali procjep. Drejk se okrenuo, posmatrajući ogledalo čak i dok je pokušavao da se provuče kroz sopstvene male prozore prostora. Olga je izjednačila pištolj, ponovo se nacerila, podigla slobodnu ruku i izvukla zub iz usta, bacivši ga na zemlju. U tom trenutku su stigli i ostali Dalovi saigrači.
  
  A jedan od njih je bio Mano Kinimaka.
  
  Havajac se, na pravi način, lansirao punom brzinom, nogu od zemlje, raširenih ruku, ljudski projektil koji je uništavao loptu mišića i kostiju. Udario je Olgu po ramenima, precizno, bolje od Dahla, i čvrsto stisnuo. Olga je zateturala napred šest stopa, a to je samo po sebi bilo čudo.
  
  Kinimaka se okrenuo ispred, okrenuvši se prema Rusu.
  
  Mitraljez je pao na pod.
  
  Drake joj je pročitao s usana.
  
  "Trebao bi da klekneš, mali čoveče."
  
  Kinimaka je zamahnuo kosilica, koju je Olga spretno izbjegla, brže nego što je Drejk mogao pomisliti. Tada je njena vlastita šaka udarila duboko u Manove bubrege, zbog čega je Havajac istog trenutka pao na koljena i dahnuo.
  
  Kenzi i Smith stigli su do mjesta bitke. Drake se nije mogao otarasiti osjećaja da to neće biti dovoljno.
  
  Grčio se sve dok mu se meso nije otrglo od trbuha, dok mu karlična kost nije zaškripala. Izbio je iz auta i ignorirao svježu krv. Signalizirajući svima osim Haydenu, počeo je šepajući da ide prema bici dok su se oko njih oglasile sirene, blještava plava svjetla ispunila su njegovo vidno polje, a urlik ljudi, policajaca i vojnika ispunio je zrak.
  
  Hodao je ulicom, približavajući se Olgi. Rus je ignorisao Smitha dok ju je pucao u stomak; zgrabila je Kenzi za kosu i bacila je u stranu. Smeđi čuperci ostali su stegnuti u Ruskinjinim rukama, a Kenzi se šokirana prevrnula i otkotrljala niz jarak, skidajući svoje meso. Olga je zatim udarila rukom po Smithovom zglobu, srušivši pištolj na tlo i natjeravši vojnika da vrisne.
  
  "Pucaš na mene? Otkinuću ti ruku i zadaviti te krvavim krajem."
  
  Drake je skupio snagu i udario je s leđa, zadavši tri udarca u bubrege i grudni koš. Upotrebio bi pištolj, ali ga je izgubio u nesreći. Olga nije ni primijetila napad. Bilo je to kao da udariš u stablo. Pogledao je oko sebe tražeći oružje, nešto što bi mogao koristiti.
  
  Video je to.
  
  Dotrčala je Mai, za njom Alicia, a zatim Yorgi, bijel kao čaršav. Drejk je podigao raketni bacač, podigao ga iznad glave i svom snagom srušio na Rusova leđa.
  
  Ovaj put se preselila.
  
  Kinimaka je skočio u stranu dok se ogromna planina srušila na jedno koleno. Rezervni magacin joj je ispao iz zuba. RPG joj je pao sa pojasa. Drake je ispustio oružje, teško dišući.
  
  Olga je ustala, okrenula se i nasmiješila se. "Gaziću te dok ne budeš smeće na betonu."
  
  Drake je oteturao. Olgin udarac okrznuo mu je bedro i odnio eksploziju bola s jednog kraja njegovog tijela na drugi. Alicia je ušla u vodu, ali je bačena visoko u zrak i udarila se o Kenzi. Kinimaka je ustao prije udarca glavom koji ga je poslao pravo u zadnjicu. Smith je zadao bezbroj udaraca u tijelo, a zatim tri u grlo i nos, zbog čega je Olga prasnula u smijeh.
  
  "Oh, hvala ti, dušo, što si mi pomogao da se riješim sluzi. Još jedno molim."
  
  Izložila je svoje lice Smithovom udarcu.
  
  Alicia je pomogla Kenzi da ustane. Policajci su jurili prema njima. Drake nije mogao a da ne poželi da se klone. Ovo bi moglo postati krvoproliće. Pokušao je da ustane i uspio je na jednoj nozi.
  
  Olga je zgrabila Smitha za vrat i bacila ga u stranu. Kinimaka je odmahnuo svojom ogromnom glavom, sada pred Olginim stopalima, i zadao pola tuceta neverovatnih udaraca u njena debela bedra.
  
  Udarila je Kinimaku šakom u glavu, srušivši ga. Odbila je Drejkov sledeći napad i oborila ga unazad, čak i kada joj je krv slobodno tekla iz ušiju, desnog oka i bezbrojnih posekotina i modrica na njenom čelu. Otvorila joj se rupa u stomaku gdje ju je Smith upucao, a Drake se zapitao može li to biti način da je zaustavi.
  
  May je privukla Olginu pažnju. "Pogledaj me", rekla je. "Pogledaj me. Nikada nisam bio poražen."
  
  Izraz interesovanja prešao je krvavi rudnik. "Ali ti si samo jedna od mojih znojnih žlezda. Jesi li ti Supergirl? Wonder Woman? Scarlett Johanssen?
  
  "Ja sam Mai Kitano."
  
  Olga je nespretno krenula naprijed, gurnuvši Smitha i Aliciju koja se približavala u stranu. Mai je čučnula. Olga je skočila. Mai je plesala daleko, daleko, a onda pokazala na Olgino desno rame.
  
  "I dok sam ti ja skrenuo pažnju, moj prijatelj Yorgi će te uništiti."
  
  Olga se zadivljujuće brzo okrenula. "Šta..."
  
  Yorgi je pričvrstio raketni bacač za svoja ramena, uvjerio se da je posljednja granata ispravno postavljena, a zatim pucao direktno u Olgino tijelo.
  
  Drake se sagnuo.
  
  
  TRIDESET TREĆE POGLAVLJE
  
  
  Tim SPEAR je nakon toga nestao. Nakon što su predali biološko oružje, odvedeni su s mjesta zločina i odvedeni kroz srce neprirodno mirnog grada u jednu od najsigurnijih FBI-jevih kuća na selu. Bio je to ranč, nužno mali iz sigurnosnih razloga, ali ipak ranč, sa svojom kućom, štalom i koraljima. Zadržali su konje da bi prodali iluziju i vlasnika ranča da bi ih trenirali, ali on je radio i za federalce.
  
  Tim je bio nevjerovatno sretan što je stigao u sigurnu kuću, a još sretniji što se podijelio i zatvorio vrata različitih soba. Za čovjeka su bili premlaćeni, iscrpljeni, pretučeni, u modricama, krvarili.
  
  Krv ih je sve natopila, modrice i dlakavost također. Oni koji nisu izgubili svijest željeli su da su to učinili; a oni koji su to uradili požalili su što nisu mogli pomoći. Drake i Alicia su ušli u njihovu sobu, svukli su se i krenuli pravo pod tuš. Mlaz tople vode pomogao je da se ispere više od krvi. Drake je pomogao Alicia, a Alicia je pomogla Drakeu na mjestima gdje su im ruke bile previše modrice da bi pomogle.
  
  Tim nije bio slomljen, ali su bili malo preopterećeni.
  
  "Uvijek postoji neko", dahtao je Drejk dok ga je voda udarila punom snagom, "ko te može oboriti s nogu."
  
  "Znam". Alicia je sipala šake tečnog sapuna u svoj dlan. "Jeste li vidjeli Dahla kako se odbija od nje?"
  
  Drake je počeo da kašlje. "Oh, ne, molim te. Nemoj me nasmijavati. Molim te".
  
  Drakeu nije bilo čudno što je mogao tako brzo pronaći humor nakon onoga čemu je upravo svjedočio. Ovaj čovjek je bio vojnik obučen da se nosi sa traumom i bolom u srcu, smrću i nasiljem; to je radio većinu svog života, ali su se vojnici drugačije snalazili. Jedan od takvih načina bio je održavanje drugarstva sa svojim kolegama; drugi su uvijek trebali gledati sa vedrije strane stvari.
  
  Kada je to moguće. Bilo je situacija koje su čak i vojnika bacile na koljena.
  
  Sada se Alicia, izrezana od iste tkanine, sjetila Kinimakijeve borbe s ogromnom Olgom. "Prokletstvo, bilo je to kao Godzilina beba protiv Godzile. Krvavi Mano je bio više šokiran nego ranjen."
  
  "Sigurno može podnijeti udarac glavom." Drake se nacerio.
  
  "Ne!" Alicia se nasmijala i oni su neko vrijeme uživali zajedno, želeći da se otarase bola.
  
  Kasnije je Drejk izašao pod tušem, bacio čaršav i vratio se u spavaću sobu. Obuzeo ga je osjećaj nestvarnosti. Prije sat vremena bili su u samom centru pakla, uronjeni u jednu od najtežih i najkrvavijih bitaka u svojim životima, a sada su se umivali na ranču u Teksasu, okruženi stražarima.
  
  Šta je sledeće?
  
  Pa, pozitivna strana je bila ta što su osvojili tri od četiri kardinalna pravca. I tri od četiri konjanika. Red je sakrio četiri oružja, tako da je prema Drakeovom doduše malo nedosljednom, nejasnom i potpuno nesigurnom prebrojavanju, ostalo samo jedno. Smijao se sam sebi.
  
  Prokletstvo, nadam se da sam dobro shvatio.
  
  Iza njega su se čuli koraci i on se okrenuo.
  
  Alicia je stajala tamo, potpuno gola i blistala od vode iz tuša, a kosa joj se zalijepila za natučeno rame. Drake je zurio i zaboravio na zadatak.
  
  "Prokletstvo", rekao je. "Dakle, ponekad je dobro vidjeti vas dvoje."
  
  Prišla je i skinula mu peškir. "Misliš li da imamo vremena?"
  
  "Ne brini", rekao je sa osmehom u glasu. "Ne treba puno vremena".
  
  
  * * *
  
  
  Kasnije, nakon što su otkrili i pokušali da izbjegnu modrice na svojim tijelima, Drake i Alicia su obukli svježu odjeću i sišli u ogromnu kuhinju. Drake nije bio siguran zašto su odabrali kuhinju; izgledalo je kao prirodno mjesto susreta. Kosi zraci zalazećeg sunca prodirali su kroz panoramske prozore, dajući zlatnu nijansu drvenom podu i kuhinjskom elementu. Soba je bila topla i mirisala je na svježe ispečen kruh. Drake je sjeo na barsku stolicu i opustio se.
  
  "Mogao bih ovdje provesti mjesec dana."
  
  "Još jedan jahač", rekla je Alicia. "I onda ćemo napraviti pauzu?"
  
  "Možemo li ovo? Mislim, ne zvuči kao kraj riječi "odmori se, ljubavi."
  
  "Pa, još uvijek moramo odgovoriti Krouu," slegnula je ramenima, "o Peruu. I Smith može imati problema. Ne bismo trebali ići u misiju kada je član naše porodice u nevolji."
  
  Drake je klimnuo glavom. "Da, slažem se. A tu je i SEAL tim 7."
  
  "Jednog dana", uzdahnula je Alicia, sjedajući na smuđ pored njega, "naš praznik će doći."
  
  "Hej, vidi šta je mačka donela!" - viknuo je Drejk kada je ugledao Dahla.
  
  Šveđanin je pažljivo prošao kroz vrata. "Sranje, pokušavam da hodam, ali sve mi je duplo pred očima."
  
  "Misliš li da je hodanje teško?" rekao je Drake. "Želiš li pokušati da povališ?"
  
  Dahl je opipavao put do barske stolice. "Neka mi neko donese piće."
  
  Alicia je gurnula bocu vode prema njemu. "Idem po još malo."
  
  Drake je zabrinuto pogledao svog prijatelja. "Hoćeš li morati čekati do kraja, druže?"
  
  "Istini za volju, svakim minutom postaje sve bolje."
  
  "Oh, jer se sjećam kako si sjedio tokom svađe sa Olgom."
  
  "Odjebi, Drake. Nikada ne želim da se setim ovoga."
  
  Drake se nasmijao. "Kao da ćemo ti ikada dozvoliti da zaboraviš na ovo."
  
  Ostatak ekipe je stizao malo po malo, a dvadeset minuta kasnije svi su sjedili za šankom, pili kafu i vodu, voće i trakice slanine, i više rana nego što su mogli izbrojati. Kinimaka nije nikoga gledao, a Smit nije mogao ništa da drži u desnoj ruci. Yorgi je bio neizmjerno depresivan. Kensi nije mogla prestati da se žali. Činilo se da su samo May, Lauren i Hayden bili oni sami.
  
  "Znaš", rekao je Hayden. "Samo sam sretan što smo svi zajedno prošli kroz ovo. Moglo je biti mnogo gore. Atropin je odradio svoj posao. Ima li efekata, momci?"
  
  Yorgi, Smith i Kenzi su trepnuli. Kensi je govorila za sve njih. "Mislim da je Olga nadmašila posljedice."
  
  Hayden se nasmiješio. "U redu, jer još nismo gotovi. Oni timovi koji nisu posjetili Fort Sill i Dallas tražili su posljednji trag. Srećom, vašingtonski think tank i NSA uspjeli su pratiti glavne igrače."
  
  "SAS?" - Drake je predložio.
  
  "Pa, Britanci, da. Za njima će doći Kina i sve što je ostalo od Francuske..."
  
  "SEAL tim 7?" - upita Dahl.
  
  "Nepoznato, neprijavljeno i neovlašteno", rekao je Hayden. "Prema Croweu."
  
  "Postoje više strukture od ministra odbrane", rekao je Kinimaka.
  
  "Predsjednik Coburn nas ne bi objesio da se sušimo," protestirao je Drake. "Moram vjerovati da on ne zna ništa o fokama."
  
  "Slažem se", rekao je Hayden. "I dok se slažem s Manom da postoje bića viših od Vrana, postoje mnogo podmuklija. Ona vrsta koja vam dolazi postrance, iz vedra neba, i ostavlja vam mali izbor. Moram vjerovati da se dešava više nego što znamo."
  
  "Ovo ne pomaže našem problemu." Smith se nasmijao i borio se da podigne čašu s mlijekom.
  
  "Tačno". Hayden je uzela šaku voća i smjestila se udobno. "Dakle, hajde da se fokusiramo na okončanje ove loše majke i idemo kući. I dalje smo najveći tim i najbolji. Čak i sada, Britanci imaju samo jednodnevnu prednost. Kinezi takođe. Sada su se, čini se, od svih ostalih samo Francuzi oživjeli. Poslali su još jedan tim od tri osobe da kontaktiraju jedinog preostalog originala."
  
  "Isto je i u borbi snaga za specijalne operacije", rekao je Dahl. "Na vrhu smo."
  
  "Da, ali malo je vjerovatno da će ovo biti relevantno. I laži. Nije da smo ruku pod ruku ili zajedno u pustinji."
  
  "To je gruba, nepredvidiva bitka", rekao je Dahl. "Ovo je onoliko koliko je realno."
  
  Hayden je klimnuo glavom i zatim brzo nastavio. "Hajde da sumiramo tekst Naredbe. 'Na četiri ugla Zemlje pronašli smo Četiri konjanika i izložili im plan za Red posljednjeg suda. Oni koji prežive Sudnji krstaški rat i njegove posledice će s pravom vladati. Ako ovo čitate, izgubili smo se, pa čitajte i pratite s oprezom. Naše posljednje godine su proveli u sklapanju posljednja četiri oružja svjetskih revolucija: rata, osvajanja, gladi i smrti. Ujedinjeni, oni će uništiti sve vlade i otvoriti novu budućnost. Biti spremni. Nađi ih. Putujte na četiri ugla Zemlje. Pronađite počivališta Oca strategije, a zatim i Khagana; najgori Indijanac koji je ikada živio, a zatim i Bič Božja. Ali nije sve kako izgleda. Posjetili smo Khagan 1960. godine, pet godina nakon završetka, stavljajući Conquest u njegov kovčeg. Pronašli smo Bič koja čuva istinski Posljednji sud. A jedina šifra za ubijanje je kada su se pojavili Konjanici. Na Očevim kostima nema identifikacionih oznaka. Indijac je okružen oružjem. Poredak posljednjeg suda sada živi kroz vas i vladat će zauvijek."
  
  Završila je i otpila gutljaj.
  
  "Sve je uredu? Mislim da sada ima više smisla. Red je mrtav, davno nestao, ali još uvijek postoji mali element njih u ovome. Možda krtica. Single. Možda nešto drugo. Ali dovoljno je dobar da hakuje laboratoriju u Dalasu, i dovoljno dobar da uništi čitavu gomilu specijalnih snaga, tako da ga ne možemo potcijeniti."
  
  Zastala je dok je Drejk mahnuo. "Da?"
  
  "Znaš li gde mu je najbolje da bude?" - pitao. "Unutar think tanka u Washingtonu. Ili radi za NSA."
  
  Haydenove su se oči raširile. "Prokletstvo, to je stvarno dobra poanta. Pusti me da razmislim o tome." Sipala je crnu kafu iz staklenog vrča.
  
  "Vrijeme leti, prijatelji moji", rekla je Mai.
  
  "Da, s tobom sam". Hayden je napunio usta. "Onda analizirajmo tekst: posljednji kutak svijeta je Evropa. Moramo pronaći grob Biča Božjeg, koji je Konjanik Smrti i čuva istinski Posljednji sud. Najgori od svih. I da li je postojala šifra za ubijanje kada su se Konjanici pojavili? Ovo još ne razumijem, izvini."
  
  "Pretpostavljam da je think tank to radio već neko vrijeme?" rekao je Yorgi.
  
  Sada je Lauren, koja je bila naslonjena na ogroman frižider, progovorila. "Naravno da jeste. Drevnom vođi su Rimljani protiv kojih se borio i ubijao svojevremeno dali sumnjivu titulu 'Biževi Boga'. On je vjerovatno bio najuspješniji od varvarskih vladara i napao je istočno i zapadno Rimsko carstvo kada je živio oko 406-453. je bio najstrašniji neprijatelj Rima i jednom je citiran: "Gdje sam prošao, trava više nikada neće rasti."
  
  "Još jedan proslavljeni drevni masovni ubica", rekao je Dahl.
  
  "Atila Hun", rekla je Lauren, "ubio je svog brata 434. da bi postao jedini vladar Huna. Poznat po svom žestokom pogledu, Atila je bio poznat po tome da često prevrće očima, "kao da uživa u teroru koji je inspirisao", prema istoričaru Edvardu Gibonu. Takođe je navodno tvrdio da rukuje pravim mačem Marsa, rimskog boga rata. mogu zamisliti kakav bi to strah ulio na rimsko bojište."
  
  "Shvatili smo", rekao je Drake. "Atila je bio loš dečko ili dobar dečko, u zavisnosti od toga na kojoj ste strani. I ko je napisao istorijske knjige. Kako i gdje je umro?
  
  "Nekoliko suprotstavljenih izvještaja opisuje kako je umro. Od krvarenja iz nosa do noža u rukama njegove nove žene. Kada su pronašli njegovo tijelo, muškarci su, po običaju Huna, čupali kosu sa njihovih glava i nanosili im duboke, odvratne rane na licu. Pričalo se da je Atila, kao tako strašni neprijatelj, primio poruku od bogova o svojoj smrti kao fantastično iznenađenje. Blagoslov. Njegovo tijelo bilo je položeno u središtu prostrane ravnice, unutar svilenog šatora, da bi svi mogli vidjeti i diviti se. Najbolji konjanici plemena jahali su okolo i pričali priče o njegovim velikim podvizima oko logorskih vatri. Bila je to velika smrt. Dalje se kaže da je održana proslava nad njegovim grobom." Lauren je nastavila ponavljati relevantne stvari koje joj je policajac šapnuo na uho. Nije imalo smisla instalirati zvučnik.
  
  "Zapečatili su mu grobove zlatom, srebrom i gvožđem, jer je imao tri. I vjerovali su da ova tri materijala pristaju najvećem od svih kraljeva. Naravno, dodato je oružje, bogatstvo i rijetki dragulji. I, čini se, i po običaju, pobili su sve koji su radili na njegovom grobu, kako bi njegova lokacija ostala u tajnosti."
  
  Alicia se osvrnula na one koji su sjedili za stolom. "Jedan od vas će umrijeti", rekla je. "Ne traži od mene da te sahranim. Nema šanse."
  
  "Bićete i tužni i oduševljeni kada čujete da je Atilina grobnica jedno od najvećih izgubljenih grobnica u istoriji. Naravno, od nekih drugih - davno izgubljenog tijela kralja Ričarda III otkrivenog ispod parkirališta u Leicesteru prije nekoliko godina - vjerujemo da se još uvijek mogu pronaći. Možda Kleopatra? Sir Francis Drake? Mozart? U svakom slučaju, što se Atile tiče, veruje se da su hunski inženjeri skrenuli reku Tisu dovoljno dugo da isuši glavno korito. Atila je tamo sahranjen u svom veličanstvenom, neprocjenjivom trostrukom kovčegu. Tisa je tada puštena, skrivajući Atilu zauvijek."
  
  U tom trenutku začuli su zvuk helikoptera koji se približavao. Hayden je pogledao po sobi.
  
  "Nadam se da ste spremni za još jednu bitku, momci i djevojčice, jer ovo je daleko od kraja."
  
  Drake je istegnuo svoje bolne mišiće. Dahl je pokušao držati glavu na ramenima. Kensi se trgnula kada je dodirnula ogrebotinu na leđima.
  
  "Da budemo pošteni", rekao je Drake. "Još mi je bilo dosadno ovdje."
  
  Hayden se nasmiješio. Dahl je klimnuo glavom koliko je mogao. May je već bila na nogama. Lauren je krenula prema vratima.
  
  "Hajde", rekla je. "Oni će nas više informisati usput."
  
  "Evropa?" upitao je Yorgi.
  
  "Da. I za posljednjeg konjanika smrti."
  
  Alicia je skočila sa barske stolice. "Odličan razgovor", rekla je sarkastično. "Kada dolaziš od tebe, zvuči tako uzbudljivo da mi čak i nožni prsti počinju da trnu."
  
  
  TRIDESET ČETVRTO POGLAVLJE
  
  
  Još jedan let, još jedna borba na horizontu. Drake se smjestio u udobnu stolicu i slušao kako Lauren iznosi presude i zaključke Distrikta Kolumbija u slučaju Atila Hun. Tim je sjedio u raznim položajima, uzimajući sve što je mogao i pokušavajući ignorirati bol od nedavno nazvanog 'Incident sa Olgom'.
  
  "Atilin grob je izgubljen za istoriju", zaključila je Lauren. "Nikada nije pronađeno, iako je bilo nekoliko lažnih otkrića. Dakle," zastala je, slušajući, "jeste li čuli za gravitacionu anomaliju?"
  
  Dahl se osvrnuo. "Ovaj termin ima nekoliko značenja."
  
  "Pa, to je naša poenta. Nedavno su naučnici otkrili ogromnu i misterioznu anomaliju zakopanu ispod polarnog ledenog pokrivača. Znao si to? Ogromne je veličine - širok 151 milju i dubok skoro hiljadu metara. Otkrivena od strane NASA-inih satelita, to je bila gravitaciona anomalija jer su promjene u njegovom okruženju ukazivale na prisustvo ogromnog objekta koji se nalazi u krateru. Sada, na stranu divlje teorije, ovaj objekat je gravitaciona anomalija. Postavljen je pogrešno, ne kreće se kao sve ostalo oko njega, pa ga može otkriti moćni radar."
  
  "Govorite o radaru koji prodire u zemlju", rekao je Dahl. "Moj stari specijalitet."
  
  Drakeove oči su se raširile. "Da li si siguran? Mislio sam da je to muški striptiz na djevojačkim zabavama. Zvali su te Viking koji pleše."
  
  Dahl ga je umorio. "Zaustaviti".
  
  Alicia se nagnula prema meni. "Izgleda da je mrzovoljan", teatralno je prošaputala.
  
  "Odskakivanje od starice koja ništa ne sluti, to će ti učiniti."
  
  Iznenađujuće, Smith je imao suze u očima. "Moram reći", dahtao je, "nikada nisam vidio da neko tako snažno odskače od nekoga bez trampolina." Sakrio je lice, pokušavajući da se smiri.
  
  Kinimaka ga je potapšala po ramenu. "Jesi li dobro, brate? Nikad te prije nisam vidio da se smiješ, čovječe. Ovo je čudno".
  
  Lauren se umiješala, spasivši Šveđanina od još zadirkivanja. "GPR, ali u intenzivnim razmjerima. Mislim, postoji jedna čudna stvar na Google mapama koja se zove Antarktika. Ovo možete vidjeti sa svog laptopa. Ali pronaći nešto tako malo poput Atiline grobnice? Pa, to uključuje korištenje mašina i softvera koje NASA još nije ni priznala da posjeduje."
  
  "Da li koriste satelit?" upitao je Yorgi.
  
  "O da, sve cool nacije imaju ovo."
  
  "Uključujući Kinu, Veliku Britaniju i Francusku." Drake je pokazao na njihovu listu protivnika.
  
  "Svakako. Kinezi bi iz svemira mogli identificirati osobu koja sjedi u svom automobilu, provjeriti internet stranice koje pregledava i klasificirati sadržaj sendviča koji jede. Bilo koji muškarac. Gotovo bilo gdje."
  
  "Samo muškarci?" upitala je Kenzi. "Ili i žene?"
  
  Lauren se nacerila i šapnula: "Imam muškarca u uhu koji mi to prenosi. Zvuči malo mlado, kao da još nije otkrio žene."
  
  Drake je slušao kako helikopter preseca nebo između Amerike i Evrope, trećeg i četvrtog kraja zemlje.
  
  "U redu, pa, u svakom slučaju..." Lauren je namignula. "Ako saberemo malo poznatu Piskarinu geografiju, jedan tekst kaže da se Atilina čuvena palata nalazila između Dunava i Tise, u karpatskim brdima, na ravnicama gornje Mađarske i susednog Zazberina. Mnogo nejasniji odlomak kaže da je Atilina grobnica bila preko puta njegove palate."
  
  "Ali zakopan ispod rijeke", rekla je Mai.
  
  "Da, Tisa preseca Mađarsku sa severa na jug, jer je velika pritoka samog Dunava. Put rijeke pomoći će našim naučnicima. Nadamo se da će njihovo istraživanje korištenjem geofizičke tehnologije kombinirati satelit, magnet, MAG i radar koji prodire u zemlju. Magnetska istraživanja su dopunjena GPR profilima za odabrane anomalije. Kažu i da mogu vidjeti da li je rijeka ikada preusmjerena." Ona slegne ramenima. "Govorimo o hiljadama i hiljadama slika koje računar mora da pogleda i onda donese odluku."
  
  "Dobro, dobro, idemo u Mađarsku." Alicia je glumila glavobolju. "Samo reci."
  
  Tim se zavalio, pitajući se kako su njihove agresivne kolege.
  
  
  * * *
  
  
  Mađarska, Dunav i Tisa noću su izgledali crni kao i ostatak Evrope, ali Drejk je znao da je sada ovde mnogo turbulentnije. Tamo je ležao najmoćniji od Četiri konjanika - Smrt - i oni koji su ga pronašli mogli bi odrediti budućnost svijeta.
  
  Tim je sleteo, ponovo poleteo, ponovo sleteo, a zatim uskočio u ogroman kombi bez refleksije da završi poslednju deonicu svog putovanja. Kalkulatori još ništa nisu shvatili, područja su još bila velika, a cilj mali, da ne spominjemo stare i potencijalno degradirane. Bilo bi lijepo shvatiti kako je Red djelovao samostalno, ali njihova iznenadna ubistva prije mnogo decenija zaustavila su svako povlačenje.
  
  Postavili su logor na ravnicama, postavili straže vani i smjestili se unutra. Duvao je jak vjetar, lepršajući šatore; nadrealna stvarnost svega što su radili u proteklih nekoliko dana i dalje je pokušavala da uđe.
  
  Jesmo li stvarno sada ovdje, kampirali na pola mađarskog brda? Drake je razmišljao o tome. Ili nas Olga još tuče?
  
  Rascvjetano platno šatora govorilo je istinu, kao i figura koja se uvija pored njega. Alicia, umotana u vreću za spavanje i samo joj se vide oči.
  
  "Je li hladno, ljubavi?"
  
  "Da, dođi ovamo i zagrij me."
  
  "Molim vas", rekao je Dahl odnekud južno od Drejkovih stopa, "ne danas."
  
  "Slažem se", rekao je Kenzi sa istoka. "Reci kuji da te boli glava ili tako nešto. Ko zna gde je bila? Broj bolesti i tako dalje i tako dalje."
  
  "Dakle, nema govora o četvorci?"
  
  "Jeste", dodala je Mai, koja je stajala na ulazu u šator. "Pogotovo jer nas je petoro."
  
  "Lud, zaboravio sam da si ovdje, Sprite. Još uvijek ne mogu vjerovati da su nas sve zaključali u jedan prokleti šator."
  
  "Ja, na primer, radije spavam na ravnicama", rekao je Dahl ustajući. "Onda ću možda spavati."
  
  Drake je gledao Šveđanina kako ide prema izlazu, pretpostavljajući da će iskoristiti priliku da pozove Joannu. Njihova veza je ostala u zraku, ali će uskoro doći dan kada će neko donijeti trajnu odluku.
  
  Došla je zora i stručnjaci iz Washingtona su predložili pola tuceta lokacija. Tim se razdvojio i počeo da kopa, izbacujući iz glave i srca veličanstvene predele: svetlucavu plavu zmiju Tise, ponekad široku, ponekad čudno uska na mestima, travnata brda Karpata, beskrajno vedro nebo. Hladan povjetarac koji je puhao širokim prostorima bio je dobrodošao, ublažavajući umor i umirujući modrice. Drejk i ostali su se stalno pitali gde su im neprijatelji. Britanci, Kinezi i Francuzi. Gdje? Preko najbližeg brda? Niko nikada nije vidio ni najmanji nagoveštaj nadzora. Kao da su ostali timovi odustali.
  
  "Nije vaš prosječan lov na relikvije", rekao je Drejk jednom. "Jedva da znam gdje ću sljedeće završiti."
  
  "Slažem se", rekao je Dahl. "U jednom trenutku se svi svađamo, a u sledećem je sve lako. A ipak je moglo biti i gore."
  
  Prvi dan je brzo proleteo, pa drugi. Nisu našli ništa. Počela je kiša, a onda i zasljepljujuće sunce. Tim se naizmjenično odmarao, a zatim je dozvolio nekolicini unajmljenih radnika da ih nakratko razriješe. Muškarci i žene koji nisu govorili engleski bili su postavljeni iz obližnjeg sela. Jednog dana, Alicia je otkrila rupu u zemlji, vjerovatno stari tunel, ali je njeno uzbuđenje brzo izblijedilo kada je njena potraga zastala.
  
  "Nema koristi", rekla je. "Mogli bismo biti metar udaljeni od njega, a da ga ipak ne pronađemo."
  
  "Šta mislite kako je ovo prošlo nezapaženo svih ovih godina?"
  
  Dahl je nastavio da se češe po glavi, siguran da nešto nisu razumjeli. "Na vrhu mi je jezika", ponovio je više puta.
  
  Drejk si nije mogao pomoći. "Misliš na Olgu, zar ne? Bilo je to vrlo kratko iskustvo, druže."
  
  Dahl je zarežao, još uvijek skenirajući.
  
  Još jedna noć i još nekoliko sati u šatoru. Najnapetije od ovih večeri bilo je kada je Drake počeo pričati o Webbovoj izjavi, njegovom naslijeđu i njegovom tajnom trezoru informacija.
  
  "Moramo se sljedeći put fokusirati na to. Tajne koje je prikupio mogle bi biti razorne. Zapanjujuće".
  
  "Za koga?" rekao je Dahl. "Oni protiv nas nisu bili tako loši."
  
  "Osim jednog koji još ne znamo", rekla je Mai.
  
  "Prokletstvo, stvarno? Zaboravio sam. Koji je to?"
  
  Japanka je snizila glas i progovorila tiho. "Jedan od vas umire."
  
  Dug, bolan trenutak vladala je tišina.
  
  Alicia ga je slomila. "Moram se složiti s Drakeom. Ovo se ne odnosi samo na nas. Webb je bio specijalista za uhođenje i mega bogati seronja. Mora da je imao prljavštinu na svima."
  
  Lažna uzbuna navela ih je da izjure iz šatora, pavši u zemlju i blato, među ruševine i pijesak drevnog groblja. Na njihovu duboku iritaciju, pokazalo se da nije pripadao Atili. Barem ne koliko su mogli reći.
  
  Kasnije su se u šatoru vratili svojim mislima.
  
  "Ima toliko toga za rješavanje", rekao je Hayden. "Možda bi nas ova potraga za Webovim skrovištem i onim što naknadno otkrijemo mogla zaštititi od onoga što bi moglo doći."
  
  "Joshuina smrt u Peruu? Naša neposlušnost? Upitan sud i nesigurna uzica? Moramo nekome odgovarati. Jedno prozivanje sa kojim se možete izvući. Ali tri? Četiri? Naši računi su u minusu, ljudi, i ne mislim na preveliku potrošnju."
  
  "Dakle, SEAL tim 7?" - upita Dahl.
  
  "Možda", promrmlja Hayden. "Ko zna? Ali ako nas napadnu s predrasudama, kunem se Bogom da ću uzvratiti uporednom snagom. I tako će biti sa svima vama. To je naređenje."
  
  Došao je još jedan dan i lov se nastavio. Kiša je omela njihove napore. Washingtonski think tank vratio se sa još sedam lokacija za ukupno dvadeset tri. Većina njih nije dala ništa osim praznih prostora ili starih temelja, zgrada davno nestalih, kostura pretvorenih u krpe. Prošao je veći dio još jednog dana i moral SPEAR tima je počeo da opada.
  
  "Jesmo li uopće na pravom mjestu?" upitala je Kenzi. "Mislim na Mađarsku. Preko puta Atiline palate. Prije koliko vremena je ova osoba rođena? Prije hiljadu šest stotina godina, zar ne? Šta je ovo? Četrnaest vekova pre Geronima. Možda je Atila pogrešna 'pošast'. Pretpostavljam da je Katolička crkva mnoge označila."
  
  "Pronalazimo širok spektar anomalija", rekao je Kinimaka. "Toliko ih je, a nijedna nije tačna."
  
  Dahl je zurio u njega. "Potreban nam je način da suzimo našu pretragu."
  
  Lauren, uvijek uključena u think tank, pogledala je na drugu stranu. "Da, kažu. Da."
  
  Vjetar je lagano raznio Šveđaninu kosu, ali mu je lice ostalo ravnodušno. "Nemam ništa".
  
  "Možda bismo trebali još jednom pogledati Attilu?" Mej je predložila. "Ima li nešto u njegovoj biografiji?"
  
  Lauren je rekla vašingtonskoj bandi da se pobrine za to. Ekipa se odmarala, spavala, tražila greške i nije ih pronašla, a učestvovala je u još dva lažna uzbuna.
  
  Konačno, Drake je okupio tim. "Mislim da ćemo ovo morati nazvati neuspjehom, ljudi. Red kaže da su ga pronašli, vjerovatno ¸ ali ako mi ne možemo, neće moći ni druge zemlje. Možda bi četvrtog konjanika bilo bolje ostaviti tamo gdje je i sahranjen. Ako je još uvijek tamo."
  
  "Možda je grob opljačkan", rekla je Hayden, šireći ruke, "ubrzo nakon sahrane. Ali tada bi, naravno, relikvije bile otkrivene. Cloth. Mač. Gems. Druga tijela."
  
  "Teško je ostaviti tako moćno oružje tamo", rekla je Kenzi s praznim izrazom lica. "Znam da moja vlada ne bi. Nikada ne bi prestali da traže."
  
  Drake je klimnuo u znak slaganja. "Tačno, ali nesumnjivo se spremaju i druge krize. Ne možemo ostati ovdje zauvijek."
  
  "Istu stvar su rekli i u Peruu", rekao je Smith.
  
  Drake je klimnuo Lauren. "Imaju li oni nešto za nas?"
  
  "Ne još, s izuzetkom osam drugih potencijalnih lokacija. Indikacije su i dalje iste. Ništa teško."
  
  "Ali zar ovo ne može biti upravo ono što tražimo?" rekao je Dahl vrlo tiho.
  
  Hayden je uzdahnuo. "Mislim da ću možda morati nazvati ovu osobu i stupiti u kontakt sa sekretaricom. bolji smo..."
  
  "Budite oprezni", upozorila je Alicia. "Možda je ovo signal koji foke čekaju."
  
  Hayden je zašutio, a u očima mu se pojavila nesigurnost.
  
  Dahl je konačno privukao njihovu pažnju. "Radar koji prodire u zemlju", rekao je. "Traži anomalije, gravitacijske, magnetske ili bilo šta drugo. Naravno, pronalazi užasno mnogo, pošto je to veoma stara planeta. Ali možemo suziti našu pretragu. Možemo. O, dođavola, kako možemo biti takve budale?"
  
  Drake je podijelio Alicijin zabrinut pogled. "Jesi li dobro, druže? Još uvijek ne osjećaš posljedice Olge koju si pokušao kidnapovati, zar ne?"
  
  "Dobro sam. Savršen sam kao i uvijek. Slušaj - sećaš se onih idiota koji su pronašli grobnice bogova?
  
  Drakeovo lice je sada postalo ozbiljno. "Bili smo to mi, Torsten. Pa, većina nas."
  
  "Znam. Pronašli smo kosti Odina, kao i Thora, Zeusa i Lokija." Napravio je pauzu. "Afrodita, Mars i još mnogo toga. Pa, od čega je bilo njihovo oružje i oklop? Neki od njihovih dragulja?"
  
  "Nepoznata supstanca koja nam je kasnije pomogla u još jednoj misiji", rekao je Drake.
  
  "Da." Dahl nije mogao prestati da se smiješi. "Čiji je mač zakopan kod Atile?"
  
  Lauren je skočila na to. "Mars!" - uzviknula je. "Rimski bog rata probio je Atilu svojim mačem kroz Skite. Zvali su ga Mač Svetog rata. Ali ako je zaista došlo iz Marsove vlastite ruke..."
  
  "Možete rekonfigurisati radar koji prodire u zemlju da biste tražili taj određeni element", rekao je Dahl. "I samo ovaj nevjerovatno rijedak element."
  
  "I bum!" Drake mu klimnu glavom. "To je tako jednostavno. Ludi Šveđanin se vratio."
  
  Alicia je i dalje izgledala uznemireno. "Nisi mogao da se setiš ovoga, dođavola, pre nekoliko dana?"
  
  
  TRIDESET PETO POGLAVLJE
  
  
  Još osam sati i bili su spremni. Tim DC-a ponovo je pokrenuo radar za prodor u zemlju nakon što je kontaktirao islandsku arheološku jedinicu koja je još uvijek istraživala ono što je ostalo od prve grobnice bogova. Uvijek se vraća Odinu, pomislio je Drejk dok je čekao. Jasno je da su Islanđani sačuvali većinu detalja nalaza i sve uzorke. Slanje podataka o rijetkom elementu u Washington bilo je pitanje minuta.
  
  Barem su tako rekli, Drejk je kasnije zamislio. Bio bi šokiran da Amerikanci to već nemaju u evidenciji.
  
  Izvršen je test, a zatim je poslan vrući signal. Ping na području koje su već obišli, a drevni Marsov mač postao je jasna tačka na mapi.
  
  "To je to", rekla je Mai. "Grobnica Atile Huna."
  
  Iskopavanja su počela ozbiljno. Seljani su počeli širiti rupu koju su već iskopali. Prije nego što su stigli do praznine koja je išla savršeno paralelno sa mačem, isplatili su seljane i pretvarali se da su potišteni dok su ih gledali kako odlaze.
  
  "Druga strana ovoga", rekla je Mai, "je veliko kulturno otkriće."
  
  "Ne možemo sada da brinemo o tome", rekao je Hejden. "Ovo je oružje smrti. Ovo se mora neutralizirati prije nego što bilo šta objavimo."
  
  Smith, Yorgi i Kinimaka su skočili, napali tlo. Dahl je i dalje izgledao i osjećao se pomalo omamljeno, iako su Alicia i Kenzi iskoristile priliku da ga nazovu sve, od 'lepo dupeta' do 'Ludi ljenjivca'.
  
  Nije trebalo dugo da se probije u prazninu.
  
  Drake je gledao kako trojac povećava jaz. Mai i Alicia su skenirale područje kako bi se uvjerile da nema iznenađenja u dugoj travi koja će se prišunjati. Lauren je namjeravala ostati blizu rupe; linija vida između dvije žene i onih ispod.
  
  "Pošto ne znamo koliko daleko idemo dole", rekao je Drejk, "komunikacija može biti beskorisna. Ali mislim da ćemo je igrati onako kako nađemo."
  
  "Sve što nam treba je kutija", potvrdio je Hayden. "Ne gubimo vrijeme buljeći u bilo šta ili bilo koga drugog. Slažeš li se?"
  
  Klimnuli su glavom. Yorgi je bio prvi, kao najagilniji u timu. Slijedeći je došao Kinimaka, koji još uvijek neguje ranu na glavi, a za njom i Smith. Drake je skočio u rupu, a za njim Hayden i Dahl. Šveđanin je morao ostati na ulazu. Drejk je zaronio ispod neravnog tla i našao se unutar mračnog tunela. Jedan minut puzanja i stiskanja između zidova doveo je do šire praznine gdje je tim skrenuo lijevo. Yorgi je povezao mač s prijenosnim navigatorom i svakih nekoliko minuta dozivao udaljenost između njih i njega.
  
  Drejk je držao svoju baterijsku lampu mirno, povezujući snopove sa onima ispred. Prolaz nikada nije skrenuo, već je kružio oko počivališta mača dok se oni polako nisu udaljili od njega.
  
  Yorgi je stao ispred. "Možda ćemo morati da se probijemo."
  
  Drake je opsovao. "To je čvrst kamen. Trebala bi nam velika oprema da se probijemo tamo. Vidiš li koliko je debela?"
  
  Yorgi je ispustio nezadovoljan zvuk. "Dvostruko širi od ovog prolaza."
  
  "A mač?" - Pitao sam.
  
  "Samo na drugoj strani."
  
  Drake je imao jasan utisak da se s njima igra. Stari bogovi se ponovo zabavljaju. Ponekad se činilo da ga prate cijelim putem, uvlačeći ga u jednu ili drugu avanturu, a ponekad se vraćaju da se obznane.
  
  Kao sada.
  
  On je doneo svoju odluku. "Idi dalje", rekao je. "Moramo vidjeti kuda vodi ovaj prolaz."
  
  "Pa, pred nama je jedna od anomalija", poslao je Yorgi odgovor. "Veliki nepoznati oblik."
  
  Alicijin glas je pucketao kroz komunikator. "Da li se kreće?"
  
  Drake je poznavao opaki ton humora. "Zaustaviti".
  
  "Koliko nogu ima?"
  
  "Alicia!"
  
  Svi pod zemljom su izvadili svoje pištolje. Drejk je pokušao da ispruži vrat da pogleda ispred sebe, ali Kinimaka mu je blokirao pogled. Jedino što je uspio je udariti vrhom glave o tunel.
  
  Prašina se širila kroz vazduh. Drake se znojio, a svježe modrice su mu kucale. Tim je puzao dalje što je brže mogao. Yorgi ih je poveo oko laganog zavoja. Tek tada je mladi Rus stao.
  
  "Oh! Imam nešto."
  
  "Šta?" - Pitao sam. Čulo se nekoliko glasova.
  
  "Čekaj. Možeš doći ovamo sa mnom."
  
  Ubrzo je Drejk zaobišao zavoj i video da se strana prolaza širi, pretvarajući se u kameni luk visok osam stopa i četiri puta širi od čoveka. Bio je tamnosmeđe boje, gladak i uzdizao se iznad uže rupe koja je bila urezana u samu stenu, mali ulaz kao vrata.
  
  Drake je zavirio u crnilo ove rupe. "Dakle, možda su malo iskopali stenu, osiguravajući da Atila ostane ovde zauvek?"
  
  "Ali iznad nas nema reke", rekao je Yorgi. "Bilo mi je na umu."
  
  "Tokovi rijeka se mijenjaju tokom godina," rekao je Hayden. "U ovom trenutku ne možemo reći da li je Tisa nekada tekla ovim putem. U svakom slučaju, to je samo nekoliko metara južnije."
  
  Drake je krenuo prema tami. "Ja sam u igri. Hoćemo li pogledati?
  
  Yorgi je skočio, zadržavajući poziciju ispred. Nova vrata su isprva bila samo obris potpune tame, ali kada su se približili i obasjali baterijskim lampama, ugledali su naznake velike sobe s druge strane. Soba nije bila veća od pristojne trpezarije, pune čestica prašine i apsolutne tišine, sa postoljem visokim do kolena u sredini.
  
  Na postolju je bio kameni kovčeg.
  
  "Neverovatno", dahnuo je Yorgi.
  
  "Mislite li da je Atila tamo?" upitala je Kenzi.
  
  "Mač jeste, mislim." Yorgi je provjerio svoj radar za probijanje tla. "Tako kaže ova stvar."
  
  "Ostajemo na misiji." Hayden nije ni pogledao kovčeg. Bila je zauzeta učenjem o rodu. "I to je tačno tamo? To je sve".
  
  Drake je pogledao kamo je pokazivala. Tim je prošao kroz ulazni luk i našao se potpuno unutar sobe. Na samom postolju, u podnožju kovčega, stajala je poznata drvena kutija sa pečatom Reda na poklopcu. Hayden je zakoračio prema njemu.
  
  "Spremite se", rekla je Lauren preko veze. "Na putu smo. Reci Washingtonu da smo pronašli posljednju kutiju."
  
  "Jesi li ga otvorio?"
  
  "Negativno. Mislim da to ovde dole nije dobra ideja. Sačekaćemo dok ne stignemo do vrha."
  
  Drake je zurio u kovčeg. Jogi se približio. Kenzi se popela na postolje i pogledala dole.
  
  "Hoće li mi neko pomoći?"
  
  "Ne sada", rekao je Hayden. "Moramo ići".
  
  "Zašto?" Kenzi je ostao veći. "Ovdje nije kao u drugim timovima. Lijepo je imati trenutak za sebe, zar ne? Lijepa je promjena što me niko ne pokušava zadržati."
  
  Drake je uključio komunikaciju. "Dal? Ti si kopile."
  
  "Šta?"
  
  Kenzi je uzdahnula. "To je samo kameni poklopac."
  
  Drake ju je vidio kao švercera relikvija sa strašću za blagom. Naravno, ovo se nikada neće smiriti. To je bio dio nje. Klimnuo je Haydenu.
  
  "Stići ćemo vas. Obećavam".
  
  Otrčao je na drugu stranu postolja, zgrabio kamen i povukao.
  
  Hayden je žurno izašao iz grobnice, a Yorgi i Kinimaka su ga pratili. Smith je zastao na vratima. Drake je gledao kako su otkrivena blaga iz grobnice Atile Huna.
  
  Na svetlosti baterijske lampe oči su mu bile zaslepljene; blistavo zeleno i crveno, safirno plavo i svijetlo žuto; duginih nijansi, blistavih i slobodnih po prvi put u skoro hiljadu godina. Bogatstvo je pomaknuto, mač je izbačen iz poravnanja ovim pokretom. Druge oštrice su bljesnule. Ogrlice, gležnjevi i narukvice ležale su u hrpama.
  
  Ispod svega, još umotano u nekoliko komada odeće, ležalo je Atilino telo. Drake je tako vjerovao. Lokalitet nikada nije otkriven od strane pljačkaša grobova; dakle prisustvo bogatstva. Nacistima je to bilo potrebno samo za njihove veće planove, a skretanje pažnje na monumentalni nalaz samo bi skrenulo pažnju na njih. Zadržavajući dah, skočio je do komunikatora.
  
  "Lauren", šapnuo je. "Morate unajmiti nekoga da sve to čuva. Samo treba da se to desi. Ovo je... neverovatno. Jedina stvar je..." Zastao je tražeći.
  
  "Šta je ovo?" - Pitao sam.
  
  "Ovdje nema mačeva. Nedostaje Marsov mač."
  
  Lauren je izdahnula. "O ne, ovo nije dobro."
  
  Drakeovo lice je postalo napeto. "Nakon svega što smo prošli", rekao je. "Znam to prokleto dobro."
  
  Kensi se nasmijala. Drake se osvrnuo. "Marsov mač je ovdje."
  
  "Prokletstvo, dobar si. Krijumčar relikvija i glavni lopov. Ukrao si mi ga pravo ispod nosa." On je zurio. "To je nevjerovatno".
  
  "Ne možeš ništa uzeti." Video je kako vadi predmet ukrašen draguljima. "Ali vjerujem da ćete tamo otići po najvrednije robe."
  
  "Više od Atile?"
  
  "Da naravno. Možete ga pokupiti. Ali šta god da radite, zadržite mač za sebe."
  
  Kenzi se nasmijala i maknula ruku, ostavljajući iza sebe blago ukrašeno draguljima, ali je zadržala mač. "Sada sam sve to vidjela", rekla je s poštovanjem. "Možemo ići."
  
  Drake je bio srećan što je pokazala unutrašnju želju i što joj je pomogao da je ispuni. "Onda je u redu. Hajde da vidimo šta je konjanik smrti."
  
  
  TRIDESET ŠESTO POGLAVLJE
  
  
  Klečeći na direktnoj sunčevoj svjetlosti, tim SPEAR-a je pregledao završnu kutiju Ordena posljednjeg suda.
  
  Kinimaka je čekala odobrenje dok su se Alicia i Mai približavale granici, sada kada su se na horizontu mogli vidjeti prijateljski helikopteri. Hayden je pokazao na Kinimaku.
  
  "Nastavi sa dobrim radom, Mano. Moramo da vidimo šta je unutra pre nego što kompanija stigne; prijatelj ili neprijatelj."
  
  Havajac je klimnuo glavom i škljocnuo bravu. Drake se nagnuo naprijed dok se poklopac podigao, udarajući se glavama s Dahlom.
  
  "Sranje!" - vikao je trepćući.
  
  "Je li to bio tvoj pokušaj poljupca, Yorkie?"
  
  "Poljubiću te ako mi još jednom gurneš tu čupavu krpu koju nazivaš glavom u lice. Krvavi jorkširski poljubac."
  
  Naravno, niko ga nije čuo. Svi su bili fokusirani na novo otkriće.
  
  Hayden je provirio unutra, naginjući se nad Kensi. "Sheeeit", rekla je nehajno. "Nikad nisam zamišljao da će biti ovako."
  
  "I ja također". May je stajala.
  
  "Pravi posljednji sud", rekla je Lauren, ponovo recitirajući tekst. "Najgore od svega."
  
  "Pa, ne znam za vas," promrmlja Alicia. "Ali sve što vidim unutra je jebeni komad papira. Zvuči kao moja lista za kupovinu."
  
  Mai se osvrnula. "Nekako te ne mogu zamisliti u supermarketu."
  
  Alicia se trgnula. "Samo jednom. Sva ova kolica, barijere za prolaze i izbori potpuno su me izbacili s puta." Sa čežnjom je proučavala jurišne helikoptere koji su se približavali. "Mnogo je bolje".
  
  Kinimaka je posegnuo u kutiju, izvukao komad papira i podigao ga da ga svi vide. "To je samo gomila brojeva."
  
  "Slučajno", rekao je Smith.
  
  Drake je bio ljut. "Znači, Red posljednjeg suda nas je poslao na pola svijeta da pronađemo komad papira u grobnici koja je bila skrivena stotinama godina? Mjesto koje možda nikada ne bismo pronašli da nismo imali iskustva sa grobnicama bogova? Ne razumijem ovo".
  
  "Nacisti su bili lovci na relikvije i blago", rekao je Kenzie. "Znate li za ovu nevjerovatnu masu koju su nedavno otkrili ispod polarnog leda? Neki kažu da je nacistička baza. Opljačkali su sve, od nakita do svitaka i slika. Pokušali su stvoriti zombije, tražili vječni život i izgubili hiljade ljudi u opasnoj potrazi. Ako su odlučili da ga ostave u grobnici Atile Hunskog radije nego da ukradu bogatstvo, postoji užasan razlog za to."
  
  Lauren je pokazala na uši. "Okrug Kolumbija želi da zna šta je to."
  
  Hayden ga je preuzeo od Kinimakija. "Znači, ljudi, ovo je stari komad papira za beleške, prilično debeo i pocepan sa obe strane. Požutjela je i djeluje prilično krhko. Dakle, u sredini je red pisanja koji se sastoji samo od brojeva." Pročitala ih je: "483794311656..." Udahnula je. "To nije sve..."
  
  "Mokri san štrebera." Alicia je uzdahnula. "Ali šta, dođavola, da radimo?"
  
  "Gubi se odavde", rekao je Drejk, ustajući dok su helikopteri sletali. "Prije nego nas Huni pronađu."
  
  Pilot je trčao gore. "Jeste li spremni? Morat ćemo paziti na to."
  
  Tim ga je otpratio nazad do helikoptera. Hayden je završila svoj govor i dodala komad papira uokolo dok su seli na svoja mjesta. "Imate li ideje?"
  
  "Ne možete čak ni da igrate lutriju s njima", rekla je Alicia. "Beskorisno".
  
  "A kakve veze oni imaju sa smrću?" rekao je Drake. "A četiri konjanika? Pošto brojevi izgledaju važni, može li to imati neke veze s datumima rođenja? Datumi smrti?
  
  "Ovdje smo", rekao mu je glas u uho i on se ponovo sjetio da su povezani s cijelim svijetom osim ako nisu morali ugasiti DC da bi završili misiju, u kom slučaju su bili povezani samo s Lauren.
  
  "Ne samo na njemu", rekao je drugi glas. "Dobili smo."
  
  Drake je slušao kako se helikopteri polako dižu u zrak.
  
  "Ovi kvarovi brojevi su koordinate. Lako. Nacisti su vam ostavili savršenu metu, ljudi."
  
  Drake je počeo provjeravati i pripremati svoje oružje. "Meta?" - Pitao sam.
  
  "Da, prvi niz brojeva ukazuje na Ukrajinu. Niz je jedan dugi kontinuirani broj, pa nam je trebalo vremena da ga dešifrujemo."
  
  Alicia je pogledala na sat. "Ne zovem pet minuta dnevno."
  
  "Nemate koeficijent inteligencije sto šezdeset."
  
  "Kako dođavola znaš, pametnjakoviću? Nikad ga nisam testirao."
  
  Minut ćutanja, a onda: "U svakom slučaju. Uneli smo čitav niz i povezali ga sa satelitom. Ono što sada gledamo je veliko industrijsko područje, možda ukupno osam kvadratnih milja. Uglavnom je puna magacina, izbrojali smo preko trideset, a izgleda da su prazni. Nešto iz napuštene ere rata. Ovo bi moglo biti staro sovjetsko vojno skladište, sada napušteno."
  
  "A koordinate?" upita Hayden. "Ukazuju li na nešto konkretno?"
  
  "Još uvijek provjeravam." Na liniji je vladala tišina.
  
  Hayden nije trebao obavijestiti pilote; već su krenuli ka Ukrajini. Drake je osjetio kako se malo opušta; barem ih njihovi rivalski timovi nisu mogli pobijediti u tome. Pogledao je Hayden i zaustio.
  
  Možemo li ovo isključiti?
  
  Napravila je grimasu. Izgledalo bi sumnjivo.
  
  Krtica? Polako je opominjao, naginjući se naprijed.
  
  I Hayden je tako mislio. Ne postoji niko kome možemo vjerovati.
  
  Alicia se nasmijala. "Prokletstvo, Drake, ako želiš da je poljubiš, samo uradi to."
  
  Čovjek iz Jorkšira se zavalio unatrag dok je helikopter sjekao nebo. Bilo je gotovo nemoguće raditi punim kapacitetom kada niste bili sigurni da li će vas čak i vlastiti šefovi čuvati. Težina mu je pala na srce. Ako je neko planirao nešto protiv njih, uskoro će saznati.
  
  Komunikator je zapištao.
  
  "Wow".
  
  Hayden je podigao glavu. "Šta?" - Pitao sam.
  
  Glas super štrebera iz Washingtona zvučao je uplašeno. "Jesi li siguran, Jeff? Mislim, ne mogu im ovo reći, a onda otkriti da je to samo nagađanje."
  
  Tišina. Tada je njihov ljubavnik duboko udahnuo. "Vau, moram reći. Ovo je loše. Ovo je stvarno loše. Čini se da koordinate vode direktno do Jahača smrti.
  
  Dahl je zastao na sredini punjenja magacina u svoj pištolj. "Ima smisla", rekao je. "Ali šta je to?"
  
  "Nuklearna bojeva glava."
  
  Hayden je stisnula zube. "Možete li da odredite ovo? Je li ovo uživo? Ima li..."
  
  "Čekaj", izdahnuo je štreber, hvatajući dah. "Molim vas samo sačekajte. To nije sve. Nisam mislio na 'nuklearnu bojevu glavu'."
  
  Hayden se namršti. "Na šta si onda mislio?"
  
  "Postoji šest nuklearnih bojevih glava u tri skladišta. Ne možemo vidjeti kroz zidove jer su zgrade obložene olovom, ali možemo vidjeti kroz krovove uz pomoć naših satelita. Slike pokazuju da nuklearno oružje datira iz ere osamdesetih, da je vjerovatno vrijedno bogatstva pravom kupcu i da se pažljivo čuva. Obezbjeđenje je uglavnom unutra, ponekad se provozaju po praznoj bazi."
  
  "Dakle, Naredba posljednjeg suda sakrila je šest nuklearnih oružja u tri skladišta za kasniju upotrebu?" upitala je Mai. "To zaista izgleda kao nacistička stvar."
  
  "Oružje je takođe u ispravnom stanju", rekao je štreber.
  
  "Kako si to znao?"
  
  "Kompjuterski sistem radi. Oni mogu biti naoružani, usmjereni, pušteni."
  
  "Imate li tačnu lokaciju?" upitala je Kenzi.
  
  "Da. Sva šestorica bila su vezana za leđa kamiona s ravnim platformama koji su se nalazili unutar skladišta. Začudo, aktivnost unutra se nedavno udvostručila. Naravno, mogli bi se i premjestiti."
  
  Drake je pogledao Haydena, koji mu je uzvratio pogled.
  
  "Krtica", rekla je Kensi naglas.
  
  "Šta je sa rivalskim timovima?" - upita Dahl.
  
  "Prema NSA, broj glasina se povećao. Ne izgleda dobro."
  
  "Volela bih da znam šta se nadaju da će pronaći", rekla je Mai. "Ne uključujući šest starih nuklearnih bojevih glava."
  
  "Marsov mač"
  
  Drake je brzo okrenuo vrat. "Šta?" - Pitao sam.
  
  "Svi su dobili koordinate, pod pretpostavkom da ova krtica radi ovdje. Svi su sebi postavili zadatak da naprave satelit. Naš softver za snimanje je opremljen svim vrstama senzora, a počevši od priče o Odinu i kasnijim promašajima, možemo otkriti rijedak element povezan s grobnicama i bogovima. Naši instrumenti pokazuju približnu veličinu i oblik predmeta, a on odgovara maču koji nedostaje. Svi znaju da smo pronašli mač i da idemo prema nuklearnim nabojima. Moramo ovo da uradimo."
  
  "Ostavi mač na helikopteru." Smith je slegnuo ramenima.
  
  Drake, Dal i Hayden su razmijenili poglede. "Nema šanse u paklu. Mač ostaje s nama."
  
  Drake je spustio glavu. "Jedina prokleta stvar koja je vrednija od Džingis Kana, Atile, Geronima i Hanibala zajedno", rekao je. "I mi smo primorani da se prebacimo na nuklearno oružje."
  
  "Promišljeno", rekla je Mai. "I to im je potrebno iz mnogo razloga. Bogatstvo."
  
  "Nagrada", rekao je Smith.
  
  "Pohlepa", rekla je Kensi.
  
  "Bez problema", rekao je Hayden uvjereno. "Iz svih ovih razloga zajedno. Gdje je šest nuklearnih oružja?"
  
  "Unutar skladišta 17 postoje dva," rekao je kompjuterski tip. "Druge nuklearne instalacije nalaze se u Osamnaestoj i Devetnaestoj, a ja vam sada govorim njihovu tačnu lokaciju. To je velika baza i brojimo emisije toplote iz najmanje dva tuceta tela, pa budite oprezni."
  
  Drake se zavalio, gledajući u krov. "Opet?"
  
  Hejden je znao šta misli. "Vjerujete li da će se sve promijeniti nakon ovoga?"
  
  Tužno se nasmiješio. "Vjerujem".
  
  "Onda hajde da udarimo jako", rekao je Dahl. "Kao tim, kao kolege. Uradimo ovo poslednji put."
  
  
  TRIDESET SEDMO POGLAVLJE
  
  
  Nije bilo lako za SPEAR tim. Stara, napuštena baza bila je jednostavno zbrkana zbirka velikih, izduženih skladišta sa mrežom glatkih zemljanih puteva između njih. Putevi su bili veoma široki da prime velike kamione. Drake je teoretizirao da je to nekada bila neka vrsta skladišta, mjesto gdje su se mogle čuvati ogromne količine vojne opreme. Helikopteri su sleteli na periferiju, iza zarđale, oronule ograde, i gotovo istog trenutka ugasili motore.
  
  "Tim je spreman", rekla je Hayden u svoj komunikator.
  
  "Idi", rekao joj je policajac. "Uvjerite se da su bojeve glave onemogućene i da je druga stavka sigurna."
  
  Dahl je gunđao do zemlje. "Hajde da razgovaramo o zaključavanju vrata štale nakon što konj pobjegne."
  
  Tim je već u mislima zacrtao lokacije sva tri skladišta i imao je dobru ideju o vijugavoj putnoj mreži. U suštini, sve se preklapalo sa svim ostalim. Nije bilo ćorsokaka, zaobilaznica, ni puteva za bijeg, osim jednog. Sva perimetralna skladišta bila su okružena gustom šumom, ali su unutrašnja - tri vitalna - locirana među ostalima po slučajnom redoslijedu.
  
  Zajedno su trčali.
  
  "Morat ćemo se razdvojiti, neutralizirati nuklearno oružje, a zatim pronaći način da ga odvedemo odavde na ljepše mjesto", rekao je Hayden. "Rumunija nije daleko."
  
  Sada je Lauren bila s njima, potpuno priključena na Washington, i nakon što je dokazala da može razmišljati pod pritiskom, mogla bi im trebati kada je u pitanju rukovanje nuklearnim oružjem. Stabilna glava sposobna da prenosi informacije kroz kanale ne može se potcijeniti. Hodali su nisko, brzo i krenuli prema skladištima.
  
  Pred njima se otvorio zemljani put, napušten. Iza toga je cijelo područje bilo prekriveno golom zemljom i škriljcem, sa samo nekoliko čuperaka rijetke smeđe trave. Drake je pregledao scenu i naredio da se krene naprijed. Istrčali su na otvoreno sa spremnim oružjem. Miris prljavštine i ulja zahvatio je njegova čula, a hladan povetarac udario mu je u lice. Njihova oprema je zveckala i njihove čizme su snažno udarale o tlo.
  
  Prišli su prvom zidu skladišta i stali, naslonjeni leđima na njega. Drake je pogledao duž linije.
  
  "Spreman?" - Pitao sam.
  
  "Idi."
  
  Skenirao je sljedeću dionicu njihove rute, znajući da nemaju nikakve CCTV kamere o kojima bi se brinuli jer uređaji nisu hvatali nikakve signale koji su dolazili iz baze osim mobilnih telefona. Sama nuklearna punjenja emitovala su niskofrekventno zujanje. Iza ovoga mjesto je bilo pusto.
  
  Još jedan trk i naišli su na drugo skladište. Na svakom od njih je crnim škrabatom ispisan broj. Svaki od njih izgledao je oronulo, neukusno, sa potočićima rđe koji su se spuštali od krova do poda. Oluci su se slobodno ljuljali, nazubljeni dijelovi bili su usmjereni prema tlu, kapala je prljava voda.
  
  Drejk je sada ispred sebe mogao da vidi levi ugao skladišta 17. "Prelazimo ovaj put", rekao je. "Probijamo se duž boka ovog skladišta dok ne stignemo do kraja. Dakle, samo smo dvadeset stopa udaljeni od sedamnaest."
  
  Krenuo je dalje, a zatim stao. Ispred nas je vozilo obezbeđenja, krećući se stazom koja ih je prešla. Međutim, ništa se nije dogodilo. Drake je odahnuo.
  
  "Ovdje nema prijatelja", podsjetio ih je Dahl. "Ne vjeruj nikome izvan tima." Nije morao da dodaje "Čak ni Amerikanci".
  
  Sada se Drejk pomerio sa svog mesta, pritisnuo se uza zid skladišta i krenuo napred. Skladište 17 imalo je dva mala prozora okrenuta prema prednjoj strani. Drake je tiho opsovao, ali je shvatio da nema drugog izlaza.
  
  "Pokret", rekao je hitno. "Pomeri to sada."
  
  
  TRIDESET OSMO POGLAVLJE
  
  
  Otrčali su do vrata skladišta, podijelivši se u tri grupe. Drake, Alicia i May su postigli po sedamnaest poena; Dal, Kenzie i Hayden su postigli po osamnaest, a Smith, Lauren, Kinimaka i Yorgi su imali po devetnaest. Kao jedan su se zabili na glavna vrata.
  
  Drake je nogom udario vrata, strgnuvši ih sa šarki. Čovjek je upravo izlazio iz kancelarije unutra. Drake ga je uzeo ispod ruke, snažno povukao i bacio na suprotni zid kancelarije. Uski prolaz u kojem su bili otvorio se direktno prema magacinu, pa su ga Alicia i May obišle.
  
  Drejk je dokrajčio čoveka, ostavio ga u komi i proverio male kancelarije pre nego što se pridružio ženama. U očima mu se susreo prizor koji oduzima dah. Skladište je bilo ogromno, dugačko i visoko. U njegovom središtu, okrenut prema nizu rolo vrata, stajao je dugačak, niski kamion s ravnim platformama - kabina s velikim motorom naprijed. Dvije nuklearne bojeve glave ležale su u stražnjem dijelu kamiona, jasne kao dan, s nosovima okrenutim naprijed, a crne trake su ih učvrstile u pravilnim intervalima. Trake bi pružile fleksibilnost bez mnogo kretanja - dobra ideja za transport, predložio je Drejk, budući da niko nije želeo da se smrtonosna raketa sruši na nepokretni objekat. Ogroman snop bočnih zavjesa ležao je sa strane ogromnog kamiona, za koji je pretpostavio da je bio pričvršćen prije polaska.
  
  "Nema obezbeđenja", rekla je Mai.
  
  Alicia je pokazala na drugu kancelariju desno od kamiona. "Moj prijedlog".
  
  "Pomislili biste da će biti više zabrinuti," rekla je Mai.
  
  Drake nije mogao a da ne provjeri sigurnosne kamere, jer mu je bilo teško u potpunosti se osloniti na grupu obožavatelja koji sjede u klimatiziranoj kancelariji. "Naš stari prijatelju, samozadovoljstvo je vjerovatno na djelu," rekao je. "Dugo su to čuvali u tajnosti."
  
  Putem komunikacijskih kanala čuli su zvuke borbe, ostali timovi su bili zauzeti.
  
  Alicia je odjurila do kamiona. "Na mene!"
  
  
  * * *
  
  
  Dahl je zgrabio najbližeg čovjeka i bacio ga na grede, dobivši pristojnu količinu vremena prije nego što ga je gledao kako se nezgodno ruši na zemlju. Kosti su bile slomljene. Krv je tekla. Kenzi je prošla pored, ispalivši iz automatske puške, pogodivši muškarce koji su bežali, koji su zatim snažno udarili licem o zemlju. Hayden je promijenila stranu, preferirajući svoj Glock. Ogroman kamion koji su pronašli bio je parkiran u centru skladišta, pored tri kancelarije i nekoliko redova sanduka. Nisu imali pojma šta je unutra, ali su mislili da bi bilo pametno otkriti.
  
  Hayden je krenula prema kamionu, a očima je skenirala par nuklearnih punjenja postavljenih iznad njene glave. Prokletstvo, bili su ogromni na toj udaljenosti. Čudovišta koja nemaju drugu svrhu osim da unište. Onda su, nesumnjivo, bili Smrt i očito su bili dio četvrtog Jahača. Atila je bio druga najstarija figura od četvorice, rođen sedam stotina godina nakon Hanibala i, slučajno, sedam stotina godina prije Džingis-kana. Geronimo je rođen 1829. Svi vozači su u pravu na svoj način. Svi kraljevi, ubice, generali, stratezi bez premca. Svako je izazvao svoj navodni najbolji.
  
  Je li to bio razlog zašto ih je Red izabrao?
  
  Znala je da im se vašingtonska krtica vješto ruga.
  
  Sada nema vremena da se bilo šta menja. Krenula je iza platforme, krenula prema kutijama. Neki poklopci su bili iskrivljeni, drugi su bili naslonjeni na drvene zidove. Slama i drugi materijali za pakovanje curili su odozgo. Hayden je upucao jednog čovjeka, a zatim je zamijenio metke sa drugim i bio je primoran da zaroni na tlo radi zaklona.
  
  Našla se u zadnjem delu kamiona, sa repom nuklearne bojeve glave koji je visio nad njom.
  
  "Šta bi se, dovraga, dogodilo da metak pogodi jednu od ovih stvari?"
  
  "Ne brini, trebalo bi da bude dobar pogodak da se pogodi jezgro ili eksploziv", rekao joj je glas preko veze. "Ali mislim da uvijek postoji šansa za sretan prekid."
  
  Hayden je stisnula zube. "Oh, hvala, druže."
  
  "Nema problema. Ne brinite, malo je vjerovatno da će se to dogoditi."
  
  Hayden je ignorirala blage, nepristrasne komentare, izašla na vidjelo i ispalila cijeli časopis na svoju protivnicu. Čovjek je pao, krvareći. Hayden je ubacila još jedan časopis dok je jurila prema fiokama.
  
  Ogromno skladište ju je okruživalo, odjekujući pucnjavom, dovoljno prostrano da bude uznemirujuće, sa splavovima tako visokim da bi se neprijateljski neprijatelj lako mogao sakriti u njima. Pogledala je iza kutija.
  
  "Mislim da nam ide dobro", rekla je. "Izgleda da ovdje imaju više od jedne operacije."
  
  Kenzi je pritrčala, mašući Marsovim mačem. "Šta je ovo?" - Pitao sam.
  
  Dahl je čučnuo do ogromnog točka platforme. "Čuvaj leđa. Ovdje imamo više od jednog neprijatelja."
  
  Hayden je prosijao slamu. "Ukradena roba", rekla je. "Ovo mora biti putna tačka. Ovdje je veliki izbor."
  
  Kenzi je izvadila zlatnu figuricu. "Imaju timove koji vrše racije od kuće do kuće. Provala. Ovo je ogroman posao. Sve se izvozi, prodaje ili pretopi. Nivo svijesti iza ovih zločina je ispod nule."
  
  Dahl je šapnuo: "S vaše lijeve strane."
  
  Hayden se sagnula iza kutije, ugledala svoju žrtvu i otvorila vatru.
  
  
  * * *
  
  
  Lauren Fox je pratila Mano Kinimaku u lavlju jazbinu. Vidjela je kako se Smith obračunao s neprijateljem i ostavio ga da umre. Vidjela je Yorgija kako je otkočio bravu na vratima ureda, ušao i proglasio je zastarjelim za manje od minute. Svaki dan je očajnički pokušavala da održi korak. Svaki dan je brinula da bi mogla izgubiti mjesto u timu. To je bio dio zašto se udvarala Nicholasu Bellu, zašto je ostala u kontaktu i tražila druge načine da pomogne.
  
  Voljela je tim i željela je ostati dio njega.
  
  Sada je ostala pozadi, s Glockom u ruci, nadajući se da ga neće morati koristiti. Visoravni su zauzimali veći deo njenog vida, ogromni i strašni. Bojeve glave su bile zagasito zelenkaste boje koje nisu reflektovale svjetlost, nesumnjivo jedan od najpretećih oblika koje moderni ljudski um može zamisliti. Smith se uhvatio u koštac sa velikim čuvarom, primio je nekoliko udaraca, a zatim je izveo tipa baš kada se Lauren prišunjala da pomogne. Sa njene desne strane, Kinimaka je upucala još dva. Meci su počeli da lete po skladištu dok su ostali shvatili da su napadnuti.
  
  S leđa je vidjela nekoliko stražara kako probijaju u kabinu kamiona.
  
  "Pažljivo", uključila je vezu, "vidim ljude kako idu naprijed. O moj Bože, hoće li pokušati da ih izvuku odavde?"
  
  "Oh ne", bio je odgovor iz DC-a da ga svi vide. "Morate neutralizirati ovo nuklearno oružje. Ako ovi momci imaju lansirne kodove, onda će čak i jedan od ovih koji se objavi biti katastrofa. Vidi, svih šest mora biti neutralizirano. Sad!"
  
  
  * * *
  
  
  "Lako je tebi reći," promrmlja Alicia. "Umotan u svoj ogrtač i pijuckam svoj pjenasti kapućino. Čekaj, vidim da i ovdje idu prema taksiju."
  
  Drejk je promenio pravac, videvši da može da juri duž ove strane platforme bez da naiđe na otpor. Mahnuo je Aliciji i brzo krenuo.
  
  Maiin glas je slomio njegovu koncentraciju. "Pazite!"
  
  Šta...?
  
  Čovjek u debeloj crnoj kožnoj jakni skliznuo je ispod platforme, ispruženih nogu. Srećom ili pametnim planom, udarili su Drakea u potkoljenice i poslali ga da se prevrne. Puškomitraljez je kliznuo naprijed. Drejk je ignorisao nove modrice i zavukao se ispod kamiona baš kada je čuvar otvorio vatru. Meci su probili beton iza njega. Stražar ga je jurio, izvlačeći pištolj.
  
  Drake se popeo tačno ispod kamiona, osetivši ogromno oružje iznad svoje glave. Čuvar se sagnuo, a zatim čučnuo. Drake je opalio iz svog Glocka i posjekao čovjekovo čelo. Čuo je zvuk koraka iza sebe, a onda se na njega spustila težina drugog čovjeka. Drakeova brada je udarila o tlo, zbog čega su mu se zvijezde i crnilo vrtjeli pred očima. Zubi su mu škljocnuli, lomeći sitne komadiće. Bol je eksplodirao posvuda. Prevrnuo se i udario laktom u nečije lice. Pištolj se podigao i opalio; meci su promašili Drakeovu lobanju za centimetar i otišli pravo u bazu nuklearnog punjenja.
  
  Drake je osjetio nalet adrenalina. "Ovo..." Zgrabio je čovjekovu glavu i svom snagom udario njome o beton. "...jebi ga." Nuklearni. Raketa." Svaka riječ je udarac. Na kraju je glava pala nazad. Drake je izašao ispod kamiona i sreo Aliciju koja je trčala dalje.
  
  "Nema vremena za spavanje, Drakes. Ovo je neko ozbiljno sranje."
  
  Jorkširanac je zgrabio svoj mitraljez i pokušao da zaustavi zujanje u ušima. Alicijin glas je pomogao.
  
  "Mai? Jesi li uredu?"
  
  "Ne! Pritisnuti jedno uz drugo."
  
  Iz motora platforme začu se urlik.
  
  "Trči brže", rekao je Drake. "Još nekoliko sekundi i ove bojeve glave će otići odavde!"
  
  
  TRIDESET DEVETO POGLAVLJE
  
  
  Drake je povećao brzinu. Ovih dana mu je bilo neobično da vidi pravo, pa je danas sve bilo kao i obično. Vrata kabine ispred su se podigla do visine glave. Drake je ispružio ruku, zgrabio ručku i povukao. Alicia je naciljala svojim Glockom.
  
  Ručna bomba je odskočila.
  
  Drake je zurio u njega, ne vjerujući svojim očima. "Šta si ti, jebeno dijete..."
  
  Alicia ga je udarila u prsa, odletjevši unatrag i oko prednjeg dijela kamiona. Granata je silovito eksplodirala i razletjela gelere na sve strane. Drake je jahao sa Alicijom, njih dvoje su se držali zajedno. Vrata kamiona su se počela okretati i prevrtati ispred vozila. Kada je Drake podigao pogled, u kabini je sjedila samo jedna osoba, visoko iznad, i zlobno mu se smiješila. Pritisnuo je papučicu gasa.
  
  Drake je znao da u paklu ne postoji način da se vozilo kreće dovoljno brzo da ih pregazi. Pogledao je u stranu i vidio još trojicu stražara kako jure na njih. Kamion je oživio dok su mu točkovi počeli da se spajaju i guraju ga napred, jedan po inč. Klizna vrata se nisu pomerala, ali to ga nije zaustavilo.
  
  Komunikator je oživeo.
  
  "Vode kamione odavde! Kabine su otporne na metke. I prokleto teško doći do njega." Bio je to Haydenov glas."
  
  "Nema šanse unutra?" - upitao je Kinimaka.
  
  "Ne. Zapečaćeno je. I ne želim da koristim previše sile, ako znate na šta mislim."
  
  I iako je Drejk znao da njihov kamion sada nema bočna vrata, ostala su još dva razloga za brigu.
  
  "Skoči na platformu", rekao je. "Počnite da isključujete ova nuklearna punjenja. Biće primorani da prestanu."
  
  "Rizično. Prokleto riskantno, Drake. Šta ako jedna od bojevih glava otpadne?"
  
  Drake je istrčao iza kabine, pucajući na napadače. "Jedan po jedan prokleti problem. Ko smo mi - čudovišta?"
  
  Alicia je upucala svog progonitelja. "Bojim se da su ovih dana više kao 'sojna kopilad'."
  
  Zajedno su skočili na platformu i našli se licem u lice s nuklearnom bombom.
  
  
  * * *
  
  
  "Radi na dva fronta", rekao je Drake sada preko veze. "Možemo neutralizirati i prekinuti vezu u isto vrijeme."
  
  Hayden se nasmijao. "Pokušaj da ne zvučiš tako samodopadno u vezi s tim."
  
  "Ljudi iz Yorkshirea se ne ponašaju samozadovoljno, ljubavi moja. Sve radimo nevjerovatno uz samo malo poniznosti."
  
  "Plus nekoliko hiljada usranih stvari." Dahlov glas je zvučao kao da trči. "Jorkširski pudingi. Terijeri. Pivo. Sportske ekipe. A taj naglasak?"
  
  Drake je osjetio kako se kamion počinje kretati ispod njega. "Gdje je kontrolna tabla, ljudi?"
  
  Tehničar je odmah reagovao. "Vidite kako se bojeva glava sastoji od tridesetak zakrivljenih panela? Ovo je osma sa šiljastog kraja."
  
  "Moj neobičan jezik."
  
  Odjeknulo je još pucnjeva. Alicia je već bila fokusirana na poteru. Mai je samo skočila na stražnji dio platforme. Sada je pogledala stražnji dio nuklearke.
  
  "Loše vijesti. Britanci su ovdje."
  
  "Mislim da imamo Kineze", progovori Dahl.
  
  "Francuski", reče Kinimaka. "Novi tim"
  
  Drake je skočio do kontrolne ploče. Znamo li gdje je Marsov mač?"
  
  "Da, Matt. Ali ne mogu to sada reći naglas, zar ne?" - odgovori glas.
  
  "Da", rekao je Dahl.
  
  Drake se trgnuo i izvukao mali električni odvijač s višenamjenskim nastavkom. Brzo je odvrnuo osam vijaka i pustio ih da ispadnu. Našao se ispred dva mala kontrolna panela veličine ekrana za satelitsku navigaciju automobila, tastature i mnoštva trepćućih bijelih simbola.
  
  "Ćirilica", rekao je. "Naravno da jeste."
  
  "Može li ovaj dan postati još gori?" Alicia je vrisnula po cijelom svijetu.
  
  Jorkširac spusti glavu. "To će se sada jebeno dogoditi."
  
  Kamion je povećao brzinu i krenuo prema kliznim vratima. Britanci su napredovali u bliskoj formaciji iz zadnjeg dela skladišta. Stražari su bili raspoređeni svuda oko njih.
  
  Nuklearna bomba je bljesnula, potpuno aktivirana, čekajući šifru za lansiranje ili šifru za ubijanje.
  
  Drake je znao da se moraju pomaknuti. Znao je da se ne mogu pomaknuti. Jedino što nije znao je ko će prvi umrijeti?
  
  
  * * *
  
  
  Stražari su uletjeli prvi, pucajući. Drake je bio velika meta, a nepomični meci su prošli pored Alicije, pogodivši bojevu glavu. Na sekundu, Drejkov život je bljesnuo pred njegovim očima, onda je Alicia skinula jednog čuvara, a Mai drugog. Vidio je da dolazi nešto više, iako je znao da više dolazi sa njihove slijepe strane. Bijeli simboli su treperili, kursor je treptao i čekao.
  
  "Mislite li da bi osiguranje moglo eksplodirati?" Smith je iznenada tiho rekao. "Možda je ovo njihovo naređenje?"
  
  "Zašto su morali umrijeti?" upitala je Kenzi.
  
  "Ovo smo već videli", rekao je Kinimaka. "Porodice koje su primale ogromne plate zahtevale su medicinsku pomoć ili očajno preseljenje kada je glava njihove porodice umro. Ako pripadaju, na primjer, mafiji ili trijadi. To je moguće."
  
  Drake je znao da ne mogu dugo ostati sretni. Alicia je uspela da olabavi kaiš dok je kamion krenuo dalje. Nadam se da vozač vidi. Ali zar ga onda ne bi bilo briga? Drake nije vidio drugog izbora.
  
  Jurio je uz platformu prema leđima, mahnuvši rukama.
  
  "Čekaj! Stani, stani. Ne pucajte. Ja sam Englez!"
  
  Dahlovo gunđanje je sve reklo, riječi nisu bile potrebne.
  
  Drejk je pao na kolena u zadnjem delu kamiona, sa repom nuklearke sa njegove leve strane, sa rukama u vazduhu i okrenut prema SAS jedinici od pet ljudi koji se približava, potpuno nenaoružan.
  
  "Treba nam vaša pomoć", rekao je. "Previše je toga na kocki da bismo vodili rat."
  
  Vidio je mladića kako se prebacio na komunikaciju, vidio je kako mu dva starija zure u lice. Možda bi ga prepoznali. Možda su znali za Michaela Croucha. Ponovo je progovorio.
  
  "Ja sam Matt Drake. Bivši vojnik SAS-a. Bivši vojnik. Radim za međunarodni tim specijalnih snaga pod nazivom SPEAR. Trenirao sam u Herefordu. Trenirao me je Crouch."
  
  Sjećam se imena, svega. Dva od pet topova su spuštena. Drake je čuo Alicijin glas preko veze.
  
  "Mogao si spomenuti i moje ime."
  
  Lagano se trgnuo. "Ovo možda i nije najbolja ideja, ljubavi."
  
  Mai i Alicia držale su čuvare podalje. Prošle su sekunde. Britanski vojnici SAS-a otvorili su vatru na stražare koji su se više približavali, koji su se sagnuli iza bačvi s naftom koja je ispunjavala ravni krevet. Drake je čekao. Radio je konačno završio.
  
  "Matt Drake? Ja sam iz Kembridža. Već smo se sreli. Šta ti treba?"
  
  Srećan dan, pomislio je. SAS na brodu.
  
  "Pomozite nam da osiguramo ovo skladište, zaustavimo ovaj kamion i razoružamo ovu nuklearnu bombu", rekao je. "Ovim redom".
  
  Britanci su to uhvatili.
  
  Podijelivši se i trčeći duž obje strane platforme, srušili su stražare koji su se približavali, radeći dobro kao tim. Drejk je to video i uživao u sećanjima na stara vremena. Postojala je tečna gracioznost, kraljevsko držanje i nepopustljivo samopouzdanje u pokretima tima. Mislio je da je SPIR najbolji tim na svijetu, ali sada...
  
  "Drake! Mai je plakala. "Nuklearna bomba!"
  
  Oh da . Pojurio je nazad do kontrolne table, zureći u ekrane, tastaturu i brojeve.
  
  "Štreberi?" pitao. "Znamo li šifru?"
  
  "To može biti bukvalno bilo šta", odgovorio je neko.
  
  "Ovo baš i ne pomaže, jebeni budalo."
  
  "Izvini. Da znamo imena članova Reda, da li bismo mogli saznati njihove rođendane?"
  
  Drake je znao da razgovara s čovjekom kojem nije stalo. Bio je to čovjek s kojim su ranije razgovarali, odvratni seronja.
  
  Lauren je viknula: "Pomenuli ste Red. Da su bili ovdje, vjerovatno su programirali nuklearno oružje. Ne mogu vjerovati da nisu ostavili poruku sa šiframa."
  
  "Možda ovdje nema šifre, dušo", rekao je seronja. "Sjećaš li se signala koji si dao kada si otvorio Geronimov grob? Možda se to dogodilo i ovdje i dovelo do lansiranja nuklearnih bojevih glava."
  
  Drake je odstupio. "Dovraga, jesu li naoružani?"
  
  "U potpunosti. Trepćući bijeli simboli koje vidite su brojevi za odbrojavanje."
  
  Oštra, ledena voda mu je preplavila tijelo i jedva je mogao disati. "Koliko... koliko dugo?"
  
  Kašalj. "Šezdeset četiri sekunde. Tada ćete vi i vaša vanbračna braća postati istorija. Red će vladati zauvijek! Oni žive kroz mene! Ja sam Red!"
  
  Uslijedila je tuča i mnogo vikanja. Drake je pratio sekunde na svom ručnom satu.
  
  "Zdravo? Jesi li tu?" - upitao je mladi glas.
  
  "Hej, druže", promrmljao je Drake. "Imamo trideset i jednu sekundu."
  
  "Razmišljao sam o tome. Tvoja prijateljica Lauren je spomenula Red. Pa, oni moraju imati šifru za ubijanje. A pošto je sve ostalo dio teksta, samo sam preletio. Sjećaš li se? Ovdje piše: 'Jedini kod za ubijanje je kada su jahači gore.' Da li ti ovo nešto znači?
  
  Drejk je promukao mozak, ali nije mogao da smisli ništa osim sve manjeg broja sekundi. "Ustao?" - ponovio je. "Probudio se? Uskrsnuo? Razmislite o tome kako Red razmišlja? Šta su nacisti mislili? Ako se Konjanik pojavi, on..."
  
  "Biti rođen", reče mladi glas. "Možda su ovo njihovi datumi rođenja? Ali to ne može biti. Ove nuklearne bombe iz osamdesetih obično imaju trocifrenu šifru ubijanja." U glasu mu je bilo očaja.
  
  Devetnaest sekundi do uništenja.
  
  Kensi je progovorila. "Tri cifre kažeš? Obično?"
  
  "Da".
  
  Šesnaest.
  
  Drake se osvrnuo na Aliciju i vidio da se ona saginje preko pojasa, pokušavajući da ga otkopča i istovremeno puca u čuvara. Video sam njenu kosu, njeno telo, njen neverovatan duh. Alicia...
  
  Deset sekundi.
  
  Kenzi je tada vrisnula, potvrđujući Dahlovu veru u nju. "Imam ga. Probaj sedam stotina."
  
  "Sedam-o-o-o. Zašto?"
  
  "Ne pitaj. Samo to uradi!"
  
  Mladi tehničar dao je Drejku ćirilične simbole brojeva, a Jorkširanac je pritiskao dugmad.
  
  Četiri - tri - dva -
  
  "Nije išlo," rekao je.
  
  
  40 POGLAVLJE
  
  
  "Da", odgovorila je Kensi. "Dogodilo se".
  
  Naravno, ona je razoružala njihove, a Lauren njihove. Drejk je pogledao sa tela nuklearne bombe na Mai, gde je stajala ispred druge tastature. Neutralizirano je svih šest nuklearnih punjenja.
  
  Pogledao je na sat. "Ostalo nam je manje od sekunde", rekao je.
  
  SAS je svuda brzo radio stražare. Alicia je otkopčala drugi remen i bojeva glava se lagano pomaknula. Drake je osjetio kako ubrzava dok se približavao rolo vratima.
  
  "Da li je neko već zaustavio svoj kamion?"
  
  "Ja ću se pobrinuti za to!" - uzviknula je Kenzi. "Bukvalno!"
  
  "Nema šanse", rekao je Kinimaka. "Francuzi su svuda gde nema obezbeđenja. Ovde je pravi nered."
  
  Drake je posmatrao kako SAS šalje stražare; Alicia povlači drugi pojas dok Mai baca stražara u zadnju gumu kamiona.
  
  "Da, znam na šta misliš." SPEAR tim je bio pod nevjerovatnim stresom.
  
  "Vidim da se još nešto dešava", počeo je mladi tehničar. "ja-"
  
  Njihova veza sa Vašingtonom je prekinuta.
  
  "Da ponovim?" Drake je pokušao.
  
  Zloslutna tišina bila je njegov jedini odgovor.
  
  "Dovraga, ovo ne može biti dobro." Drake je pročešljao cijelo skladište.
  
  SEAL tim 7 srušio se na njih kao da je sav pakao eksplodirao.
  
  
  * * *
  
  
  Dahl je potrčao za kamionom dok se približavao kliznim vratima skladišta 18. Kinez je protrčao kroz prednji dio kamiona koji je tutnjao, krećući se prema sporednim vratima. Pucali su poprijeko dok su trčali. Stražari su ih pokušali zaustaviti. Kineske specijalne snage uništile su ih mecima i borbom prsa u prsa. Hayden je imao nesreću da je bio ispred platforme kada je akcija počela.
  
  Slomila je vrat čuvaru, a zatim je iskoristila njegovo tijelo da se pokrije dok su Kinezi otvarali vatru bez razlike. Meci su joj tupim udarcem probili tijelo i odbacili je nazad. Njen štit se srušio. Bacivši ga, skočila je iza jedne od prednjih guma koje su tutnjale, prošavši je odostraga dok se kotrljao naprijed. Kinezi su prešli prednji dio kamiona.
  
  Dahl je zapalio vatru, raspršivši ih poput čunjeva za kuglanje. Nevjerovatno za gledanje, poslužilo je kao demonstracija njihovih gotovo neljudskih reakcija. Čak i nakon što su skočili nazad, otvorili su vatru.
  
  Dahl se brzo sklonio, čučnuo iza kamiona, a zatim je pogledao van i ispalio još nekoliko metaka. Kinezi su na trenutak bili prikovani za zemlju dok su im stražari prilazili s leđa. Dahl je pogledao Kensi.
  
  Ne tamo gdje je trebala biti.
  
  "Kenz? Jesi li uredu?"
  
  "O da, upravo pokupim starog prijatelja."
  
  Dahl se instinktivno okrenuo i ugledao je kako pretura po fiokama, glave duboko unutra, stomaka naslonjenog na ivicu poklopca, visoko podignutog dupeta.
  
  "Malo je odvratno."
  
  "Šta? Oh, da li ti nedostaje tvoja žena? Možda je zgodnija od tebe, Torst, ali zapamti, to te čini samo zgodnijim od nje."
  
  Skrenuo je pogled, osjećajući se rastrganim. Živeo je u ovakvom stanju između braka i razvoda, a ipak je imao priliku da uradi nešto po tom pitanju. Šta je dođavola radio ovde?
  
  Moj posao.
  
  Kinezi su se ponovo angažovali, saseći stražare koji su se približavali vatrom iz mitraljeza i prikovali Dahla i Haydena za zemlju. Šveđanin se okrenuo i vidio Kensi kako izmiče iz drvene kutije.
  
  "Oh, jaja. Stvarno?"
  
  Pred očima je držala novu sjajnu katanu, oštricom gore. "Jednostavno sam znao da ću ga pronaći ako kopam dovoljno duboko. Razbojnici ne mogu odoljeti maču."
  
  "Gdje je krvavi Marsov mač?"
  
  "Oh, bacio sam ga u ladicu."
  
  "Prokletstvo!"
  
  Potrčala je sa mačem u jednoj ruci, mitraljezom u drugoj, a zatim je skočila nazad na zadnji deo kamiona, bljesnuvši pred Dahlovim očima kao magla. Odbacivši katanu, otvorila je vatru na Kineze koji su bježali.
  
  "Gdje idu?"
  
  "Skladište 17", rekao je Dahl. "I mi ih moramo slijediti."
  
  
  * * *
  
  
  Lauren je vidjela napad francuskog kontingenta s desne strane skladišta 19. Kinimaka i Smith su već bili u tom smjeru i odmah su se angažirali. Yorgi je čučnuo iza cijevi, pucajući na stražare. Lauren je osjetila kako joj srce treperi dok se kamion s dvije nuklearne bojeve glave kretao naprijed.
  
  Prisjećajući se svega što je rečeno, skočila je na krov kamiona, koristeći točkove kao oslonac. Zatim je počela da popušta prvi remen. Ako bi mogli da učine teret veoma nestabilnim, kamioni bi bili prisiljeni da se zaustave. Podigla je pogled iza nuklearne bombe, stala na jedan od velikih balvana, i vidjela Smitha kako se tuče šakama s jednim od Francuza.
  
  Pozornik je stupio u kontakt. "Upravo potvrdio agent u Parizu. Sjećate se Armanda Argenta? Pomogao vam je nekoliko puta tokom godina. Pa, on kaže da prisustvo francuskog kontingenta nije dozvoljeno. Potpuno. Unutra bi mogao biti neki brutalni rat."
  
  Lauren je progutala slinu i gledala kako Smith pada unatrag, pao na jedno koleno. Francuz koji je stajao iznad njega zgrabio ga je za kosu, otkinuo traku iz korijena i bacio je u stranu. Smith je vrisnuo. Koljeno u nosu ga je zateturalo. Francuz je skočio na vrh. Smith se borio. Lauren je pogledala s njega na Kinimaku, zatim na Yorgija, nuklearnu bojevu glavu i vrata koja su se približavala.
  
  Sta da radim?
  
  Napravi prokletu buku.
  
  Ispraznila je magacinu svog Glocka visoko iznad glava svojih neprijatelja, navodeći ih da se trgnu i sagnu. To je Smithu i Kinimaki dalo dragocjene sekunde. Smith je vidio prostor i pucao u njega, oborio napadača na zemlju. Kinimaka je čovjeku slomio vrat , tuđe lice i pucao iz neposredne blizine u trećem, zbog čega je zateturao i ispao iz borbe.
  
  Ostao je samo jedan Francuz.
  
  Lauren je pala kada je metak zveknuo od tijela nuklearnog projektila. Koliko je bilo strašno što joj to nije ni smetalo? Koliko je navikla na to? Ali ona je bila dio ovog tima i bila je odlučna da ostane s njim sve dok ga imaju. Našla je ovu porodicu i podržat će je.
  
  Ogroman kamion je brzo povećao brzinu, snažno ubrzavajući, pravo u vrata roletne, zabio se u njih, uzrokujući lagano odbijanje prednje kabine, a zatim se zabio pravo kroz nju.
  
  Lauren se bacila na stražnji dio kamiona.
  
  
  * * *
  
  
  Drake se trznuo dok su SEAL-ovi upali u SAS i SPEAR pored nuklearne bojeve glave u pokretu, pitajući se može li bilo koja bitka biti zbunjujuća ili smrtonosnija od ove. Nekoliko riječi komunikatora mu je reklo da je to svakako moguće.
  
  Sva tri kamiona, sa šest nuklearnih oružja, provalila su u isto vrijeme kroz roletne. Metalni geleri leteli su posvuda dok su pocepana vrata tonula. Kamioni su prolazili. Muškarci su napali kamione, uskačući unutra, osjećajući da će samo ubrzati. Sada je Drake vidio dva kineska vojnika kako trče u blizini. Ostao je na platformi i ugledao Aliciju i Mej malo dalje, kako se kriju iza jednog od drvenih podupirača. Nuklearna bomba se izbacila kada je pogodila jednu od najvećih rupa na svijetu.
  
  Drake se zgrčio. Ako bi se ogromno, teško oružje otkačilo iz naslona i pokidalo remene, svi bi bili u nevolji.
  
  Izašli su na dnevnu svjetlost i odjurili. Dvadeset milja na sat, pa trideset, tri platforme su oživjele dok su njihovi vozači nagazili na papučicu gasa. Ispred je bio širok otvoren put, skoro pravo do izlaza iz baze, udaljene oko dvije milje. Sada, dok su bili jedan pored drugog, Drejk je mogao da gleda sa svog kamiona na Dahlov kamion, a zatim na Kinimaku. Prizor ogromnih nuklearnih projektila u pokretu, ljudi koji se bore rame uz rame, ljudi koji pucaju iz pištolja, upotrebljavaju noževe i šake, ljude koji su izbačeni, bez davanja četvrtine, put koji krivuda i sva tri kamiona prelaze nižu brzinu na skretanju, zapanjio ga je da jezgro.. Bio je to lem pohlepe i nasilja, pogled u pakao.
  
  Ali sada je sva njegova pažnja bila usmjerena na foke.
  
  Četiri jaka, prvi su napali SAS, ubivši jednog bez problema. Britanci su se okupili i uzvratili, prisiljavajući SEAL-ove da se zaklone. Četvorica muškaraca potrčala su iza kamiona, nadajući se da će uskočiti. Zapovjednik SAS-a, Cambridge, borio se prsa u prsa sa mornaričkim SEAL-om i obojica su pogođeni. Mai i Alicia su bile zauzete borbom sa stražarima i pokušavajući da pronađu otvor u meću.
  
  Drake se suočio licem u lice sa vođom SEAL tima. "Zašto?" - pitao.
  
  "Ne postavljajte pitanja", zarežao je čovjek i prišao Drakeu. Udarci su bili precizni i neverovatno jaki, veoma slični njegovim. Blokirao je, osjetio bol tih blokova i uzvratio udarac. Snažno je udario. U ruci drugog čovjeka pojavio se nož. Drejk je svojim udarcem parirao, bacivši oba oružja u stranu i odletevši od kamiona.
  
  "Zašto?" - ponovio je.
  
  "Zeznuo si stvar. Ti i tvoj tim."
  
  "Kako?" - Pitao sam. Drake se odmaknuo da dobije malo prostora.
  
  "A zašto bi ova kopilad htela da nas ubiju?" upitala je Alicia kad se pojavila iza muškarca.
  
  Zadao je trenutni udarac, pogodivši je u slepoočnicu. Drake ga je udario nogom u bubrege i gledao kako pada. Alicia mu je pomaknula nogu u lice. Zajedno su ga bacili, vrteći se, u more.
  
  Put se proširio naprijed.
  
  Mai je poslala dva čuvara. Poginuo je još jedan čovjek SAS-a, a sada su Britanci i Amerikanci bili jednaki u snazi. Tri protiv tri. Drake je vidio dvojicu Kineza koje je ranije vidio kako puze poput pauka iznad nuklearne bombe.
  
  "Gledaj u ovo!"
  
  Prekasno. Pali su na njega.
  
  
  * * *
  
  
  Dahl je u suštini znao da su krenuli u Rumuniju. Bilo je dobro. Bilo je pola sata vožnje koje bi ih moglo ubiti prije nego što stignu tamo.
  
  Borio se sa Kinezima i stražarima, gurnuo ih nazad i zatekao ih kako skaču, želeći još. Kinezi su zaobišli njegovu odbranu, snažno ga udarivši i skoro ga dvaput probovši svojim strašnim oštricama. Opkolilo ga je više stražara. Hayden je pribjegao tome da ih izbaci iz kamiona dok se njihov broj nije smanjio.
  
  Pozadi, Kenzi se obračunala sa poslednjim svojim neprijateljem. Mašina je bila prazna, crveno je curilo sa katane. Vratila se niz platformu, sada suzivši oči dok su dva Kineza zajedno naišla na nju, mašući noževima. Ona se suprotstavila hodajući okolo. Izvadili su oružje. Bacila im se u lice, iznenadivši ih. Hitac je prošao ispod njene ruke, odbivši se od nuklearne bombe. Našla se pored jednog od momaka sa pištoljem uperenim u lice.
  
  "Sranje".
  
  Jedini put je bio gore. Udarila je šaku koja je držala pištolj i odletjela ga, a zatim se popela na nosač na čahuru nuklearnog oružja. Stigla je do vrha, otkrivši da je gore samo blaga krivina, ali opasna za ravnotežu. Umjesto toga, sjedila je na nuklearnoj bombi s katanom u ruci.
  
  "Dođi i jebeno me uzmi!" - vrisnula je. "Ako se usuđuješ."
  
  Poleteli su brzo, savršeno izbalansirani. Kenzi je stajala na vrhu bojeve glave, vrteći mač, dok su je napali noževima. Udari i zamahni. Ona je uzvratila, ali su izvukli krv. Udarila je u raketu. Kamion se tresao brzinom od trideset milja na sat. Kinezi su se maksimalno prilagodili. Kenzi je izgubila ravnotežu, okliznula se i pala nazad na raketu.
  
  "Oh".
  
  Nalet vjetra joj je prošao kroz kosu, hladnu poput zamrzivača. Nož je pao na nju. Prebacila je katanu na drugu ruku, zgrabila je prstima za zglob i naglo ga trgnula u stranu. Ručni zglob se slomio i nož je ispao. Također je na ovaj način izvrnula tijelo i vidjela kako je izletjelo glavom naprijed iz kamiona. Druga osoba je već napala. Kenzi je vratila katanu u svoju desnu ruku i pustila da direktno pogodi tačku. Lebdio je na trenutak prije nego što ga je Kenzi odbacila u stranu.
  
  Zatim je spustila pogled sa svog mjesta na vrhu nuklearne bombe, a oštrica njene katane curila je krv na one koji se bore ispod.
  
  "Dvojica Kineza su ubijena. Ostala tri."
  
  Alicia ju je gledala iz svog osvojenog kamiona, posmatrajući bitku na vrhu bojeve glave. "Izgledalo je tako prokleto cool", rekla je. "Stvarno vjerujem da imam erekciju."
  
  Dahl ju je pogledao iz svog kamiona. "Ja također".
  
  Ali tada je bojeva glava počela da se kreće.
  
  
  ČETRDESET PRVO POGLAVLJE
  
  
  Dahl je odmah primijetio pomak, vidio je kako dvije trake koje su uspjele otkopčati lepršaju na vjetru, a onda se treći razdvojio kao najluđa gumica na svijetu, bijesno udarajući o nuklearno punjenje i dno platforme. Prvim snažnim iskorakom pogodio je čuvara u stomak, nateravši ga da poleti, ispruženih ruku, pravo sa bočne strane kamiona i udario u zadnje gume onoga koji je vozio pored njega. Dahl se trgnuo na rezultat.
  
  Nuklearna bomba se ponovo pokrenula. Dal je osjetio kako se crvena magla spušta nad njim dok se Kenzi borio na vrhu, a Hayden se borio direktno ispod njegove sjene, ne sluteći šta slijedi. Vrištao je i urlao, ali bezuspješno. Tutnjava guma, vriska, koncentracija potrebna za borbu; sve je to ometalo njihov sluh. Skočio je do komunikatora.
  
  "Pokret." Nuklearna bomba samo što nije eksplodirala!"
  
  Kenzi je zurila dole. "Gdje ići? Misliš poletjeti?"
  
  "Neee!"
  
  Na kraju svoje veze, Šveđanin je kao lud trčao blizu Haydena i pritisnuo mu rame o nevjerovatnu masu projektila. "Nuklearna bomba pada!"
  
  Hayden se brzo otkotrlja, kao i čuvar. Bojeva glava se pomjerila još jedan inč. Dahl ga je podigao svakom učom snage koju je ikada skupio, svaki mišić je vrištao.
  
  Teško kucanje se začulo pored njega.
  
  Sranje.
  
  Ali to je bila Kenzi, koja je još uvijek držala katanu i sa sarkastičnim osmijehom na licu. "Prokletstvo, ti si samo ludi jebeni heroj. Zar stvarno misliš da možeš ovo zadržati makar i sekundu?"
  
  "Um, ne. Ne baš."
  
  "Onda se pomeri."
  
  Ludi Šveđanin je precizno zaronio.
  
  
  * * *
  
  
  Drake i Alicia su uspjeli odvojiti sekundu da sudjeluju u spektaklu.
  
  "Šta dovraga Dal radi?" upitala je Alicia. "Grli li prokletu nuklearnu bombu?"
  
  "Ne budi budala", odbrusio je Drejk, odmahujući glavom. "Očigledno je da je ljubi."
  
  Drake je tada skočio u stranu da pomogne momcima iz SAS-a, oteo SEAL od mladića i bacio ga pod nuklearnu bombu. Čovjekovo se cijelo tijelo treslo. Razmijenili su udarce, a onda je SEAL ležao bez svijesti, licem nadolje, ali živ. Drake je namjeravao tako ostaviti.
  
  Još jedan SEAL je umro, a za njim vojnik SAS-a, obojica izbodeni iz neposredne blizine. Kembridž i mladić su sve što je ostalo. Udružili su se sa Drakeom u borbi protiv konačnog SEAL-a. U isto vrijeme pridružile su im se Alicia i May. Kamion je tutnjao po zemljanom putu, jednom udario komšiju i odvezao se. Sudar je omogućio stabilizaciju Dahlove nuklearne bombe tako što je bila pričvršćena za svoje ogromne oslonce. Sva tri automobila, kao jedan, probila su izlaznu kapiju i nastavila vožnju prema Rumuniji. Čelik i beton su potpuno uništeni, kidajući se naprijed-natrag. U to vrijeme, helikopteri su poletjeli i letjeli pored kamiona, a ljudi sa teškom artiljerijom su se naginjali kroz vrata i fokusirali se na vozače.
  
  Drake je zaustavio napad na SEAL. "Čekaj. Vi ste vojnik specijalnih snaga. Amerikanke. Zašto bi pokušao da nas ubiješ?"
  
  Istina, nikada nije očekivao odgovor, ali je čovjek odgovorio napadom. Uklonio je Cambridge, a zatim dokrajčio Drakea. Mladić iz SAS-a pao je na bok. SEAL je bio okrutan i nemilosrdan, zadavao je poraz za udarcem. Ali onda se Mai okrenula prema njemu.
  
  Prošlo je osam sekundi i borba je završena. Opet su ga ostavili živog, kako stenje u gomili, razoružan.
  
  Drake se okrenuo Kembridžu. "Ne mogu izraziti koliko cijenimo vašu pomoć, majore. Tako mi je žao zbog gubitka vaših ljudi. Ali molim vas, ako želite, ostavite ove ljude žive, oni su samo izvršavali naređenja."
  
  Dva preživjela tuljana podigla su pogled, iznenađena i možda zbunjena.
  
  Cambridge je klimnuo glavom. "Razumijem i slažem se s tobom, Drake. Na kraju krajeva, svi smo mi pioni."
  
  Drake je napravio grimasu. "Pa, ne više. Američka vlada je upravo pokušala da nas ubije. Ne vidim povratka od ovoga."
  
  Cambridge je slegnuo ramenima. "Uzvratite udarac."
  
  Drake se mrko nasmiješio. "Čovjek po mom srcu. Bilo mi je drago upoznati vas, majore Cambridge."
  
  "A ti, Matt Drake."
  
  Klimnuo je Mai i Aliciji, a zatim pažljivo krenuo prema zadnjem dijelu kamiona. Drake ga je gledao kako odlazi, provjeravajući stabilnost bojeve glave u isto vrijeme. Sve je izgledalo dobro.
  
  "Znaš li da će se vratiti i uzeti mač?" Alicia ga je navela.
  
  "Da, ali znaš šta? Boli me kurac. Marsov mač je najmanji naš problem." Uključio je vezu. "Hayden? Koliko daleko? Kako ti je tamo?"
  
  "U redu", odgovorio je Hayden. "Posljednji Kinez je upravo skočio. Idem po mač."
  
  Kenzi se zakikota. "Ne, vidjeli su me u akciji."
  
  "Zar nismo svi?" Drake se nasmiješio. "Neću zaboraviti ovaj prizor još neko vrijeme."
  
  Alicia ga je pravo udarila po ramenu. "Ohladi, vojniče. Sljedeći put kad budeš htio da stavim nuklearnu bombu među noge."
  
  "Ne, ne brini", rekao je Drake, okrećući se. "Učinit ću to za tebe kasnije."
  
  
  * * *
  
  
  Helikopteri su se rugali, prijetili i nagovarali vozače da uspore vozila. Naravno, u početku nije išlo, ali nakon što je neko probio metak visokog kalibra kroz jedno od šoferšajbni, ljudi koji su mislili da su nedodirljivi odjednom su počeli da sumnjaju. Tri minuta kasnije, kamioni su usporili, ruke su virile kroz prozore i sav saobraćaj je stao.
  
  Drake je povratio ravnotežu, navikao se na konstantno zabijanje i kretanje naprijed. Skočio je na zemlju, shvativši da je komunikacioni sistem iznenada oživeo, i sada veoma pažljivo prati svoje pilote.
  
  Iz komunikatora nije dolazio nikakav zvuk. Washington je ovoga puta šutio.
  
  Tim se okupio nakon što su im uništili slušalice. Sjedili su na travnatom brdu s pogledom na tri raketna broda, pitajući se šta bi im svijet i njegovi zli likovi sljedeće mogli baciti.
  
  Drake je pogledao pilota. "Možete li da nas odvezete u Rumuniju?"
  
  Oči ovog čovjeka nikada nisu pokolebale. "Naravno", rekao je. "Ne razumijem zašto ne. U svakom slučaju, nuklearno oružje se šalje tamo kako bi se uskladištilo u bazi. Imaćemo prednost."
  
  Zajedno su napustili drugo bojno polje.
  
  Zajedno su ostali jaki.
  
  
  * * *
  
  
  Nekoliko sati kasnije, tim je napustio rumunsku sigurnu kuću i ukrcao se na autobus za Transilvaniju, iskrcavajući se u blizini zamka Bran, navodne rezidencije grofa Drakule. Ovdje, među visokim drvećem i visokim planinama, našli su mračnu, tihu gostinsku kuću i smjestili se u nju. Svjetla su bila prigušena. Tim je sada bio obučen u civilnu odeću oduzetu iz sigurne kuće, i nosio je samo ono oružje i municiju koju su mogli da ponesu, kao i dobar deo novca iz sefa koji je Yorgi uzeo. Nisu imali pasoš, dokumenta, lične karte.
  
  Okupili su se u jednoj prostoriji. Deset ljudi, nema veze. Deset ljudi je u bijegu od američke vlade bez pojma kome mogu vjerovati. Nema jasnog mesta za okretanje. Nema više KOPLJA i tajne baze. Nema kancelarije u Pentagonu, nema kuće u Vašingtonu. Porodice koje su imali bile su iznad dozvoljenog. Kontakti koje bi mogli koristiti mogu biti ugroženi.
  
  Cijeli svijet se promijenio zbog nekog nepoznatog, neshvatljivog naloga izvršne vlasti.
  
  "Šta je sledeće?" Smith je prvi pokrenuo to pitanje, tihim glasom u slabo osvijetljenoj prostoriji.
  
  "Prvo ćemo završiti misiju", rekao je Hayden. "Red Posljednjeg suda nastojao je uništiti svijet skrivajući četiri strašna oružja. Rat, zahvaljujući Hanibalu, koji je bio odlično oružje. Osvajanje uz pomoć Džingis Kana, što je bila ključna šifra koju smo uništili. Glad, preko Geronima, koji je bio biološko oružje. I konačno, Smrt, preko Atile, koji je imao šest nuklearnih bojevih glava. Zajedno bi ovo oružje svelo naše društvo kakvo poznajemo na propast i haos. Mislim da sa sigurnošću možemo reći da smo neutralizirali prijetnju."
  
  "Sa jedinim labavim krajem koji je Marsov mač", rekla je Lauren. "Sada u rukama Kineza ili Britanaca."
  
  "Stvarno se nadam da smo to mi", rekao je Drake. "SAS nas je tamo spasio i izgubio neke dobre ljude. Nadam se da Kembridž neće biti ukoren."
  
  "Idemo naprijed..." rekao je Dahl. "Čak ni mi ne možemo ovo sami. Pre svega, šta ćemo dođavola sada da radimo? I drugo, kome možemo vjerovati da će nam pomoći u tome?"
  
  "Pa, prvo ćemo saznati šta je navelo Amerikance da se okrenu protiv nas", rekao je Hejden. "Pretpostavljam da se dogodila operacija u Peruu i... druge stvari.... Je li samo nekoliko moćnih ljudi protiv nas? Otcepljena grupa koja utiče na druge? Ne mogu vjerovati ni na trenutak da bi Coburn ovo odobrio."
  
  "Hoćeš da kažeš da treba da tajno razgovaramo sa predsednikom?" upita Drake.
  
  Hayden je slegnuo ramenima. "Zašto ne?"
  
  "A ako se radi o odvojenoj grupi", rekao je Dahl. "Mi ih uništavamo."
  
  "Živ", rekla je Mai. "Jedini način da preživimo ovo je da uhvatimo naše neprijatelje žive."
  
  Tim je sjedio u velikoj prostoriji na različitim pozicijama, zavjese su bile čvrsto navučene, štiteći ih od neprobojne noći. Duboko u Rumuniji su razgovarali. Planirano. Ubrzo je postalo jasno da oni imaju resurse, ali su ti resursi oskudni. Drake ih je mogao prebrojati na jednu ruku.
  
  "Gdje ići?" upitala je Kenzi, i dalje držeći svoju katanu, puštajući oštricu da se grije u polumraku.
  
  "Samo naprijed", rekao je Drake. "Uvijek idemo naprijed."
  
  "Ako ikada stanemo", rekao je Dahl. "Umiremo."
  
  Alicia je držala Drakea za ruku. "I mislio sam da su moji dani bježanja prošli."
  
  "Ovo je drugačije", rekao je, a zatim uzdahnuo. "Naravno da to znaš. Izvini."
  
  "Sve je uredu. Glupo, ali slatko. Konačno sam shvatio da je ovo moj tip."
  
  "Znači li to da smo u bijegu?" upitala je Kenzi. "Zato što sam zaista želio da pobjegnem od svega."
  
  "Mi ćemo se pozabaviti time". Dahl se nagnuo bliže njoj. "Obećavam ti. I ja imam svoju decu, ne zaboravite. Za njih ću sve prebroditi."
  
  "Nisi spomenuo svoju ženu."
  
  Dahl je zurio, a zatim se zavalio u svoju stolicu, razmišljajući. Drake je vidio kako se Kensi malo približila velikom Šveđaninu. Izbacio je to iz uma i pogledao po sobi.
  
  "Sutra je drugi dan", rekao je. "Gdje želite prvo ići?"
  
  
  KRAJ
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  David Leadbeater
  Na ivici Armagedona
  
  
  PRVO POGLAVLJE
  
  
  Julian Marsh je oduvijek bio čovjek kontrastnih boja. Jedna strana je crna, druga siva... ad infinitum. Začudo, nikada nije pokazivao interes zašto je evoluirao malo drugačije od ostalih, samo je to prihvatio, naučio da živi s tim, uživao u tome. U svakom smislu, to ga je učinilo predmetom interesovanja; odvlačio je pažnju sa mahinacija koje se kriju iza izražajnih očiju i kose na so i biber. Mart će uvijek biti izvanredan - na ovaj ili onaj način.
  
  Unutra je opet bio druga osoba. Inner je fokusirao svoju pažnju na jedno jezgro. Ovog mjeseca to je bio uzrok Pitijaca, odnosno ono što je od njih ostalo. Čudna grupa je privukla njegovu pažnju, a zatim se jednostavno rastvorila oko njega. Tyler Webb je više bio psihopatski mega-progonitelj nego vođa kabalista. Ali Marsh je uživao u prilici da ide sam, stvarajući lične, ekscentrične dizajne. Dođavola sa Zoe Shears i svima koji su još uvijek bili aktivni unutar sekte, a u još dublji pakao s Nicholasom Bellom. Vezan, vezan lisicama i obložen vodom, nema sumnje da bi bivši građevinski radnik sve izložio nadležnima da dobije i najmanju odgodu kazne.
  
  Za Marsha je budućnost izgledala svijetlo, iako s blagom nijansom. Postojale su dvije strane svake priče, a on je bio vrlo dvostran čovjek. Nakon što smo tužni napustili nesrećni Ramzes bazar - paviljoni su nam se jako dopali sa svom ponudom - mart se uz pomoć helikoptera boje ponora podigao u nebo. Žureći, brzo se fokusirao na novu avanturu koja je pred nama.
  
  NJUJORK.
  
  Marsh je testirao uređaj na boku, približavajući ga, nesiguran u ono što vidi, ali siguran u ono što može učiniti. Ovo dijete je bilo glavno oruđe za pregovaranje. Veliki tata apsolutnog uvjerenja. Ko se može raspravljati s nuklearnom bombom? Marsh je ostavio uređaj na miru, provjerio vanjski ranac i olabavio naramenice kako bi se prilagodio svom debelom tijelu. Naravno, morao bi predmet podvrgnuti testiranju i potvrditi njegovu autentičnost. Na kraju krajeva, većina bombi bi se mogla skuvati da izgleda kao nešto što nisu - ako je kuvar bio dovoljno dobar. Tek tada bi se Bijela kuća poklonila.
  
  Rizično, rekla je jedna njegova strana. Rizično.
  
  Ali zabavno! insistirao je drugi. I vrijedilo je malo trovanja radijacijom, što se toga tiče.
  
  Mart se smejao sam sebi. Takav nitkov. Ali mini Gajgerov brojač koji je poneo sa sobom ostao je tih, podgrevajući njegovu bravudu.
  
  Ali, da budem potpuno iskren, letenje nije bila njegova stvar. Da, bilo je uzbuđenja, ali postojala je i šansa za vruću smrt - a trenutno ga to zaista nije privlačilo. Možda drugi put. Marsh je proveo mnogo mučnih sati planirajući ovu misiju, pazeći da su sve tačke na mjestu i što sigurnije, iako je s obzirom na mjesta na kojima će stati, ideja bila gotovo smiješna.
  
  Uzmimo sada za primjer. Krenuli su pod krošnje amazonske prašume na putu za Kolumbiju. Čovjek ga je čekao - više od jednog, zapravo, a Marsh je na sastanku utisnuo njegovu ličnost insistirajući da nose bijelo. Samo mali ustupak, ali važan za Pitiju.
  
  Je li ovo sve što sam sada?
  
  Marsh se glasno nasmijao, zbog čega se pilot helikoptera uplašeno osvrnuo oko sebe.
  
  "Sve je uredu?" - upitao je mršavi muškarac sa ožiljcima.
  
  "Pa, to zavisi od tvoje tačke gledišta." Mart se nasmijao. "I koliko gledišta imate. Više volim da zabavljam više od jednog. ti?"
  
  Pilot se okrenuo, promrmljajući nešto nerazumljivo. Mart je odmahnuo glavom. Kad bi samo neoprane mase znale koje su sile vrebale, sagnule se i izvijale ispod njih, ne obazirući se ili ne obazirući se na pustoš koji su izazvali.
  
  Marsh je posmatrao krajolik ispod, pitajući se po milioniti put da li je ova tačka ulaska u Sjedinjene Države prava ruta. Kada je došlo do toga, postojale su samo dvije prave opcije - preko Kanade ili preko Meksika. Ova druga zemlja bila je bliža Amazoni i prožeta korupcijom; prepuna ljudi koji bi mogli biti plaćeni da pomognu i da drže jezik za zubima. Kanada je ponudila nekoliko sigurnih utočišta za ljude poput Marša, ali ona nisu bila dovoljna i nisu se ni približila raznolikosti koja je postojala u Južnoj Americi. Dok se monotoni pejzaž nastavljao razvijati ispod, Marsh je otkrio kako mu um luta.
  
  Dječak je odrastao u privilegovanom položaju, s mnogo više u ustima od srebrne kašike; više kao poluga od punog zlata. Najbolje škole i najbolji učitelji - čitajte "najbolji" kao "najdraži", Marsh je uvijek ispravljao - pokušavali su ga postaviti na pravi put , ali nisu uspjeli. Možda bi boravak u nekoj normalnoj školi pomogao, ali njegovi roditelji su bili bogati stubovi južnjačkog društva i bili su daleko od stvarnosti.Marsha su odgajale sluge i viđao je roditelje uglavnom za vreme obroka i luksuznih prijema, gde mu je bilo naređeno da ne priča.Uvek pod kritičnim pogledom svog oca, koji je obezbeđivao besprekorno ponašanje. I uvijek njegov krivi osmeh majka koja je znala da je njen sin odrastao bez ljubavi i sam, ali je bila potpuno nesposobna da se izazove u bilo kom obliku. I tako je Julian Marsh rastao, razvijao se i postao ono što je njegov otac otvoreno nazivao " čudan dečko."
  
  Pilot je progovorio, a Marsh je to potpuno ignorirao. "Da ponovim?"
  
  "Približavamo se Kaliju, gospodine. Kolumbija."
  
  Marsh se nagnuo i gledao kako se nova scena odvija ispod. Cali je bio poznat kao jedan od najnasilnijih gradova u Americi i dom Cali kartela, jednog od najvećih svjetskih dobavljača kokaina. Svakog običnog dana, čovjek poput Marsha uzeo bi svoj život u svoje ruke, šetajući zabačenim ulicama El Calvaria, gdje su klošari preturali po ulicama u potrazi za smećem i spavali u kućicama, gdje su lokalni stanovnici patili od etiketiranja "zone tolerancije" dopuštanjem komercijalne konzumacije droga i seks mogu procvjetati uz minimalnu intervenciju policije.
  
  Marsh je znao da je ovo mjesto za njega i njegovu nuklearnu bombu.
  
  Dok je sjeo, pilot je pokazao Maršu sivi kamionet u kojem su sjedila trojica gojaznih muškaraca hladnih, mrtvih očiju i bezizražajnih lica. Otvoreno naoružani vatrenim oružjem, ispratili su Marsha u kamion samo kratkim pozdravom. Potom su se vozili vlažnim, pretrpanim ulicama, prljavim zgradama i zarđalim tendama, nudeći njegovom uvježbanom oku još jedan alternativni pogled na svijet, mjesto gdje je dio stanovništva "lebdio" iz jedne kolibe u drugu, bez stalnog doma. Mart se malo povukao, znajući da nema šta da kaže o onome što se sledeće dogodilo. Ova zaustavljanja su bila neophodna, međutim, ako je želio da uspješno prokrijumčari nuklearno oružje u SAD, i bila su vrijedna svakog rizika. I naravno, Marsh je izgledao neutralno koliko je mogao, sa nekoliko trikova u svojim šarenim rukavima.
  
  Auto je krivudao kroz neka maglom prekrivena valovita brda, na kraju skrenuvši u popločani prilaz sa velikom, mirnom kućom ispred sebe. Putovanje je bilo u tišini, ali sada je jedan od stražara nepopustljivo okrenuo lice prema Maršu.
  
  "Mi smo tu".
  
  "Očigledno. Ali gdje je "ovdje"?"
  
  Ne previše bez poštovanja. Ne previše cvileći. Držite sve zajedno.
  
  "Uzmi svoj ranac." Čuvar je iskočio i otvorio vrata. "Gospodin Navarro vas čeka."
  
  Mart je klimnuo glavom. Bilo je to pravo ime i pravo mjesto. Ne bi ostao ovdje dugo, samo dovoljno dugo da se uvjeri da je njegov sljedeći način transporta i konačno odredište neometano i sigurno. Pratio je stražara ispod niskog nadsvođenog prolaza sa kojeg je curila magla, a zatim u mračni ulaz stare kuće. Unutra nije bilo upaljenih svjetala, a pojava jednog ili dva stara duha ne bi bila ni iznenađenje ni zabrinutost. Marsh je često viđao stare duhove u mraku i razgovarao s njima.
  
  Čuvar je pokazao na otvor na desnoj strani. "Platili ste sebi privatnu sobu za najviše četiri sata. Uđi pravo unutra."
  
  Mart je pognuo glavu u znak zahvalnosti i gurnuo teška vrata. "Tražio sam i dozvolu da sletim na sljedeći način transporta. Helikopter?"
  
  "Da. Takođe je dobro. Nazovi me na interfon kad dođe vrijeme i pokazaću ti kuću."
  
  Mart je zadovoljno klimnuo glavom. Novac koji je platio više nego što je bio potreban bio je da pruži bolju uslugu, i do sada jeste. Naravno, sumnja je izazvalo i plaćanje više od tražene cijene, ali takvi su bili rizici.
  
  Opet dvije strane, pomislio je. Jin i jang. Močvara i močvara. Crno i... crno sa grimiznim bljeskovima projurilo je...
  
  Unutrašnjost sobe bila je luksuzna. Daljnju stranu zauzimala je ugaona sofa od crne kože i dubokog pliša. U blizini je bio stakleni sto sa bokalom za piće, vino i žestoka pića, dok je u drugom uglu aparat nudio kafu i čaj. Grickalice su položene na stakleni sto. Marsh se na sve ovo nasmiješio.
  
  Udobno, ali samo na kratko. Idealno.
  
  Sipao je u mahunu najjače kafe i pričekao malo da se skuha. Zatim se smjestio na kauč i izvadio laptop, pažljivo stavljajući ranac na kožnu presvlaku pored sebe. Nikada prije nuklearna bomba nije bila toliko razmažena, pomislio je, nakratko se pitajući da li bi trebao napraviti svoj vlastiti napitak za nju. Naravno, za čovjeka kao što je Marsh, ovo nije bilo teško, a za nekoliko minuta u ruksaku je bila šolja koja se kuhala i mali kolačić sa glazurom sa strane.
  
  Mart se nasmešio. Sve je bilo dobro.
  
  Surfovao sam internetom; potvrdni mejlovi obavijestili su ga da helikopter Forward već ulazi u Kolumbiju. Nigdje još nije podignuta zastava, ali prošlo je samo nekoliko sati otkako je u punom jeku napustio bazar. Marsh je popio piće i spakovao malu vrećicu sendviča za sljedeći let, a zatim pritisnuo dugme interfona.
  
  "Spreman sam da odem."
  
  Dvadeset minuta kasnije i on je ponovo bio u zraku, let nuklearnog ranca bio je uvrnut, ali udoban. Krenuli su u Panamu, gdje će on završiti svoje brze letove i započeti zamoran dio svog putovanja kopnom. Pilot se probijao u vazduhu i kroz bilo kakve patrole, najbolji u onome što je radio, i za to je dobro plaćen. Kako su se obrisi Paname počeli pojavljivati u lijevom prozoru, Marsh je počeo shvaćati koliko je već bio bliži Sjedinjenim Američkim Državama.
  
  Dolazi nam uragan, ljudi, i neće lako nestati...
  
  Skrasio se u Panama Cityju na nekoliko sati, dva puta se presvukao i četiri puta se istuširao, svaki put sa drugačijim mirisnim šamponom. Arome su se ugodno miješale i nadjačale slabu aromu znoja. Doručkovao je i ručao, iako je bilo vrijeme večere, i popio tri čaše vina, svaka iz druge boce i druge boje. Život je bio dobar. Pogled izvan prozora ostao je nepromijenjen i neinspirativni, pa je Marsh izvadio kutiju karmina koju je čuvao upravo za takvu priliku i obojio staklo jarko crvenom bojom. Ovo je pomoglo, barem na neko vrijeme. Marsh je tada počeo da zamišlja kako bi bilo da poliže taj panel, ali u tom trenutku ping dolazne poruke prekinuo je njegove snove.
  
  Predviđeno vrijeme dolaska je 15 minuta.
  
  Mart je napravio grimasu, sretan, ali istovremeno i zabrinut. Četrdesetočasovno putovanje je bilo pred nama nekim od najgorih puteva u regionu. Ova misao verovatno neće inspirisati. Međutim, kada se završi, sljedeća faza bi bila beskrajno zanimljivija. Mart je skupio svoje stvari, posložio mahune kafe, boce vina i posuđe po boji, obliku i veličini, a zatim krenuo napolje.
  
  SUV je čekao, prede pored puta, i izgledao je iznenađujuće udobno. Marsh je demontirao nuklearnu bombu, zavezao je pojasom, a zatim se pobrinuo za sebe. Vozač je malo ćaskao prije nego što je shvatio da Marshu nije stalo do svog usranog malog života, a onda je sjeo za volan. Put se pružao beskrajno napred.
  
  Sati su prolazili. Terenac je proklizao, zatim se zatresao, a onda ponovo skliznuo, zaustavljajući se nekoliko puta radi provjere goriva i na licu mjesta. Vozač ne bi rizikovao da bude zaustavljen zbog manjeg prekršaja. Na kraju krajeva, bilo je to samo još jedno vozilo među mnogima, još jedna iskra života koja putuje vječnim autoputem ka nepoznatim destinacijama, a da ostane beznačajna, prošla bi nezapaženo.
  
  A onda je Monterrey ležao ispred. Mart se široko nasmešio, umoran, ali srećan, jer je dugo putovanje bilo više od pola puta.
  
  Nuklearna aktovka ležala je pored njega, sada samo nekoliko sati od američke granice.
  
  
  DRUGO POGLAVLJE
  
  
  Mart je sljedeću dionicu svog putovanja obavio pod okriljem potpunog mraka. Bilo je to mjesto gdje se sve moglo dobiti ili izgubiti; u sliku je doveden nepoznati faktor, koji su šefovi lokalnih kartela podigli na neprocjenjivu sumu. Ko bi mogao pogoditi misli takvih ljudi? Ko je znao šta će sledeće uraditi?
  
  Naravno ne oni... ili Julian Marsh. Sramotno je prevezen zajedno sa još desetak ljudi u zadnjem delu kamiona koji je krenuo ka granici. Negdje usput, ovaj kamion je skrenuo s autoputa i nestao u mraku. Bez svjetla, bez znakova, vozač je znao ovu rutu s povezom preko očiju - i dobro je da je znao.
  
  Marsh je stajao pozadi u kamionu, slušajući čavrljanje i nezadovoljstvo porodica. Razmjeri njegovog plana nazirali su se pred njim. Trenutak njegovog dolaska u New York nije mogao doći dovoljno brzo. Kada je kamion zakočio i zadnja vrata su se otvorila na podmazanim šarkama, on je prvi izašao, tražeći vođu naoružanih ljudi koji su stajali na straži.
  
  "Diablo," rekao je, koristeći kodnu riječ koja ga je identificirala kao VIP putnika i da je pristao na plaćanje. Čovjek je klimnuo glavom, ali ga je onda ignorirao, gurnuvši sve u malo zbijeno mjesto ispod široko raširenih grana nadviselog drveta.
  
  "Sada je od vitalnog značaja", rekao je na španskom, "da se krećete tiho, ne govorite ništa i radite kako vam se kaže. Ako to ne uradiš, prerezaću ti grkljan. Ti razumijes?"
  
  Marsh je gledao kako se čovjek susreće sa svim pogledima, uključujući i svoj. Marš je počeo trenutak kasnije, po izrovanom putu i kroz šikare drveća. Mjesečina je treperila iznad glave, a vodeći Meksikanac je često čekao dok oblaci ne sakriju sjaj prije nego što je nastavio. Izgovarano je vrlo malo riječi, i to samo od ljudi s oružjem, ali odjednom je Marsh poželio da govori malo španjolskog - ili možda puno.
  
  Šetao je na sredini reda, ne obraćajući pažnju na uplašena lica oko sebe. Nakon sat vremena usporili su, a Marsh je ispred sebe ugledao valovitu pješčanu ravnicu prošaranu rijetkim drvećem, kaktusima i nekoliko drugih biljaka. Cijela grupa je čučnula.
  
  "Za sada je dobro", šapnuo je vođa. "Ali sada je najteži dio. Granična patrola ne može stalno nadzirati cijelu granicu, ali provodi nasumične provjere. Stalno. A ti si," klimnuo je na Marta, "tražio da pređeš Diablo. Nadam se da ste spremni za ovo."
  
  Mart se nasmejao. Nije imao pojma o čemu mališan priča. Međutim, ljudi su ubrzo počeli nestajati, svaki sa malom grupom imigranata, dok nisu ostali samo Marsh, vođa i jedan stražar.
  
  "Ja sam Gomez", rekao je vođa. "Ovo je Lopez. Mi ćemo vas sigurno voditi kroz tunel."
  
  "Šta je s tim momcima?" Marsh je klimnuo glavom imigrantima koji su odlazili, stavljajući svoj najbolji lažni američki naglasak.
  
  "Plaćaju samo pet hiljada po glavi." Gomez je napravio prezirni gest. "Oni rizikuju metke. Ne brinite, možete nam vjerovati."
  
  Marsh je zadrhtao kada je ugledao lukavi osmijeh čvrsto prislonjen na lice njegovog vodiča. Naravno, čitavo putovanje je proteklo previše glatko da bi se očekivalo da će se nastaviti. Pitanje je bilo: kada bi ga napali?
  
  "Idemo u tunel", rekao je. "Ovdje osjećam radoznale poglede."
  
  Gomez se nije mogao suzdržati od bljeska brige koji mu je bljesnuo licem, a Lopez je skenirao tamu oko sebe. Kao jednog, dvojica muškaraca su ga odvela u pravcu istoka, pod blagim uglom, ali prema granici. Mart je krenuo naprijed, namjerno griješi i izgledajući neadekvatno. U jednom trenutku, Lopez mu je čak pružio ruku pomoći, što je Marsh katalogizirao za kasnije, zapisavši to kao slabost. On nikako nije bio stručnjak, ali bankovni račun bez dna nekada mu je omogućio mnogo dalje od materijalnih zamki, iskustva svjetskih prvaka u borilačkim vještinama i bivših vojnika specijalnih snaga među njima. Marsh je znao nekoliko trikova, ma koliko bili fensi.
  
  Hodali su neko vrijeme, pustinja se prostirala oko njih, gotovo nečujna. Kako se brdo pojavilo ispred, Marsh je bio potpuno spreman za početak uspona, ali Gomez je stao i pokazao osobinu koju inače nikada ne bi vidio. Tamo gdje se pješčano tlo susrelo s blago nagnutim podnožjem, nekoliko malih stabala susrelo se sa šikarom. Međutim, Gomez nije otišao na ovo mjesto, već je oprezno napravio tridesetak koraka udesno, a zatim još deset uz najstrmiju padinu. Jednom tamo, Lopez je pregledao područje s beskrajnom pažnjom.
  
  "Čisto", rekao je konačno.
  
  Gomez je tada pronašao komad zakopanog užeta i počeo da vuče. Marsh je vidio kako se mali dio padine uzdiže, pomjerajući kamenje i grmlje kako bi otkrio rupu veličine čovjeka koja je bila uklesana u živoj stijeni. Gomez je ušao unutra, a onda je Lopez uperio cijev svog pištolja u Marsha.
  
  "Sada ti. I ti."
  
  Mart ga je pratio, pažljivo spuštajući glavu i pazeći na zamku za koju je znao da je udaljena samo nekoliko koraka od izbijanja. Zatim je, nakon malo razmišljanja, dvostrani čovjek promijenio kanale, odlučivši da se povuče u mrak.
  
  Lopez je čekao, podignut pištolj. Mart se okliznuo, a čizme su mu strugale po kamenitoj padini. Lopez je ispružio ruku, ispustivši oružje, a Marsh je zamahnuo oštricom od šest inča, zarivši vrh u karotidnu arteriju drugog čovjeka. Lopezove oči su se raširile i on je podigao ruku da zaustavi tok, ali Marsh nije imao namjeru to učiniti. Udario je Lopeza između očiju, oteo mu pištolj, a zatim nogom udario njegovo umiruće tijelo niz brdo.
  
  Jebi se.
  
  Marsh je ispustio pušku, znajući da će Gomez to shvatiti brže nego što je potrebno ako je vidi u Marshovoj ruci. Zatim je ponovo ušao u tunel i brzo prošetao prvobitnim prolazom. Bio je hrapav i spreman, podržan od greda koje se tresu i prašine i maltera koji je kapao sa krova. Marsh se u potpunosti očekivao da će svakog trenutka biti pokopan. Gomezov glas dopre do njegovih napetih ušiju.
  
  "Ne brini. To je samo lažni ulaz da uplaši svakoga ko bi mogao upasti u ovaj tunel. Idi još niže, prijatelju."
  
  Marsh je tačno znao šta će ga čekati "niže", ali sada je imao mali element iznenađenja. Teški dio bi bio onesposobiti Gomezovo oružje, a da ga ne ozlijedite. Njujork je još uvek bio hiljadama milja daleko.
  
  I činilo mu se mnogo dalje dok je stajao ispod meksičke pustinje, osjećajući kako mu se zemlja slijeva niz leđa, okružen smradom znoja i vegetacije, a oči ga peku od prašine.
  
  Mart se odvažio naprijed, u jednom trenutku puzeći i vukući za sobom ranac, čiji je remen bio omotan oko njegovog skočnog zgloba. Ovdje ima dosta odjeće, pomislio je u jednom trenutku. Samo odjeća i možda četkica za zube. Nice kolonjska voda. Vreća kafe... pitao se gdje su Amerikanci mogli postaviti svoje uređaje za mjerenje radijacije, a onda je počeo da brine o samom zračenju. Opet.
  
  Ovo je vjerovatno nešto što ste trebali provjeriti prije odlaska.
  
  Pa, moraš živjeti i učiti.
  
  Mart se prisilio da se nasmeje dok je izlazio iz uskog tunela u mnogo veći. Gomez se nagnuo, pružajući ruku da pomogne.
  
  "Nešto smiješno?"
  
  "Da, tvoji jebeni zubi."
  
  Gomez je gledao šokiran i u nevjerici. Činilo se da je ova rečenica posljednja stvar koju je očekivao da će čuti u ovoj fazi njihovog putovanja. Marsh je izračunao šta bi to moglo biti. Dok je Gomez pokušavao to shvatiti, Marsh je ustao, zavrtio pištolj u Gomezovim rukama i zabio kundak u usta drugog čovjeka.
  
  "Sad razumeš na šta mislim?"
  
  Gomez se borio svom snagom, odgurnuo Marsha i vratio cijev sebi. Krv mu je prskala iz usta dok je urlao, a zubi su mu pali na pod. Marsh se zabio ispod dugačke cijevi i zadao snažan udarac u vilicu, a drugi u stranu glave. Gomez je zateturao, a oči su mu otkrivale da još uvijek ne može vjerovati da ga je ova čudna patka nadjačala.
  
  Marsh je izvukao nož iz korica na strani Meksikanca dok su se hvatali. Gomez je odjurio, znajući šta će se dalje dogoditi. Zabio se u kameni zid, slomivši rame i lobanju uz težak jecaj. Marsh je zadao udarac koji se odbio od Meksikanca, a zatim pogodio rocu. Krv mu je curila iz vlastitih zglobova. Pištolj se ponovo podigao, ali Marsh se uspravio tako da mu je bio među nogama, a poslovni dio je sada postao beskorisan.
  
  Gomez ga je udario glavom, njihova krv se pomiješala i poprskala po zidovima. Mart je zateturao, ali je izbjegao sljedeći udarac, a onda se sjetio noža koji je još uvijek držao u lijevoj ruci.
  
  Snažan guranje, i nož je okrznuo Gomezova rebra, ali Meksikanac je ispustio pištolj i objema rukama stavio Marshovu ruku nožem, čime je zaustavio snagu udarca i zakopao oštricu. Bol mu je iskrivio crte lica, ali je čovjek uspio spriječiti neizbježnu smrt.
  
  Mart se odmah koncentrisao na svoju slobodnu ruku, koristeći je da udara iznova i iznova, tražeći slabe tačke. Muškarci su se zajedno borili najbolje što su mogli, krećući se polako gore-dolje kroz tunel, sudarajući se s drvenim gredama i gazeći kroz gomile blata. Potoci znoja su tekli niz pijesak; teško gunđanje, slično svinjskom ritu, ispunilo je vještački prostor. Nije bilo milosti, ali nije bilo do zemlje. Gomez je svaki udarac primio kao iskusni ulični borac, a Marsh je prvi počeo da slabi.
  
  "Nestrpljivo... čekam da te... posečem... posečem..." Gomez je teško disao, divljih očiju, krvavih usana i zabačenih unatrag.
  
  Marsh je odbio da umre na ovom usamljenom, paklenom mjestu. Povukao je nož nazad, odvojio ga od Gomezovog tijela, a zatim se odmaknuo, ostavljajući dvojici muškaraca nekoliko stopa udaljenosti. Pištolj je ležao na podu, bačen.
  
  Gomez ga je napao kao đavo, vrištao, grmio. Marsh je odbio napad kako su ga učili, okrenuvši rame i dozvolivši Gomezovom sopstvenom momentumu da udari glavom o suprotni zid. Marsh ga je potom udario nogom u kičmu. Nije više koristio nož sve dok kraj nije bio unaprijed predviđen. Također su ga učili da najočitije oružje nije uvijek najbolje za upotrebu.
  
  Gomez je podigao svoje tijelo sa zida, objesivši glavu, i okrenuo se. Mart se zagledao u krvavo crveno lice demona. Na trenutak ga je to fasciniralo, kontrast grimiznocrvenog lica i bijelog vrata, crne rupe u kojima su se nekada ugnijezdili požutjeli zubi, blijedi uši koje su gotovo komično stršile s obje strane. Gomez je zamahnuo na udarac. Marsh je udaren u stranu glave.
  
  Sada je Gomez bio širom otvoren.
  
  Marsh je istupio naprijed, vrteći mu se u glavi, ali je ostao dovoljno svjestan da zaista ubode nož, uperivši oštricu u srce drugog čovjeka. Gomez se trgnuo, a dah mu je zviždao iz slomljenih usta, a zatim susreo Martov pogled.
  
  "Platio sam ti u dobroj nameri", dahne Mart. "Trebalo je samo uzeti novac."
  
  Znao je da su ti ljudi po prirodi izdajnici, a nesumnjivo i po obrazovanju. Izdaja bi bila njihova druga ili treća misao dana, nakon "zašto mi je krv na rukama?" i "koga sam dovraga ubio sinoć?" Možda se razmišlja i o posljedicama doze kokaina. Ali Gomez... trebao je samo uzeti novac.
  
  Marsh je gledao kako čovjek sklizne na tlo, a zatim je pregledao. Imao je modrice i bolove, ali relativno neozlijeđen. U glavi mu je lupalo. Srećom, smislio je da stavi paracetamol u jednu od malih vrećica u svom ruksaku, koja se nalazila pored nuklearne bombe. Tako zgodno. Tamo je imao i paket maramica za bebe.
  
  Mart ga je obrisao i progutao tablete suhe. Zaboravio je da ponese vodu sa sobom. Ali uvek postoji nešto, zar ne?
  
  Ne osvrćući se na mrtvo tijelo, spustio je glavu i započeo dugo putovanje kroz podzemni tunel do Teksasa.
  
  
  * * *
  
  
  Sati su se vukli. Julian Marsh je vukao ispod Amerike s nuklearnim oružjem pričvršćenim na leđima. Uređaj je možda bio manji nego što je očekivao - iako je ranac još uvijek bio naduvan - ali unutrašnji pretinci nisu bili ništa manje teški. Stvorenje se držalo uz njega kao neželjeni prijatelj ili brat, vukući ga nazad. Svaki korak je bio težak.
  
  Mrak ga je okružio i gotovo ga progutao, slomljen samo povremeno visećim svjetlom. Mnogi su bili polomljeni, previše. Dole je bilo vlažno, čopor nevidljivih životinja u njegovom umu je uvek prizivao košmarne slike koje su se igrale u jezivom skladu sa povremenim svrabom koji mu je prolazio po ramenima i niz kičmu. Vazduh je bio u ograničenoj količini, a ono što je bilo lošeg kvaliteta.
  
  Počeo je da se oseća neizmerno umorno i počeo je da halucinira. Jednog dana ga je proganjao Tyler Webb, a zatim i zli trol. Dvaput je pao, ogrebavši koljena i laktove, ali se s mukom uspravio. Trol se pretvorio u ljutite Meksikance, a zatim u šetajući taco punjen crvenom i zelenom paprikom i guacamoleom.
  
  Kako su kilometri prolazili, počeo je osjećati da možda neće uspjeti, da će stvari ispasti na bolje ako samo malo legne. Odspavaj malo. Jedina stvar koja ga je zaustavila bila je njegova vedrija strana - dio koji je nekada tvrdoglavo preživio njegovo djetinjstvo kada su svi drugi htjeli da nestane.
  
  Na kraju su se ispred njega pojavila jača svjetla i on je prešao drugi kraj tunela, a zatim je proveo mnogo minuta procjenjujući kakav prijem može dobiti. Iskreno, nije očekivao nikakvu prijemnu komisiju - nikada se nije očekivalo da će stići u zemlju slobodnih.
  
  Prema svom planu, organizovao je potpuno odvojen transport na ovom kraju. Marsh je bio oprezan i nije bio budala. Helikopter bi trebao biti stacioniran nekoliko milja dalje, čekajući njegov poziv. Marsh je uklonio jednu od tri zapaljene ćelije koje su bile raspoređene oko njegovog tijela iu svom rancu i uputio poziv.
  
  Na sastanku nije rečeno ni riječi, nije bilo komentara o krvi i prljavštini koja je prekrila Marshovo lice i kosu. Pilot je podigao pticu u zrak i uputio se prema Corpus Christi, sljedećoj i pretposljednjoj stanici u Marshovoj velikoj avanturi. Jedno je bilo sigurno, imao bi priču da ispriča...
  
  I nema ko da im kaže. Jedina stvar koju niste podijelili sa gostima na zabavi je kako ste uspjeli prokrijumčariti nuklearnu aktovku iz Brazila na istočnu obalu Amerike.
  
  Corpus Christi je ponudio kratak predah, dugo tuširanje i kratko drijemanje. Sledeće će biti dvadesetčetvoročasovno putovanje do Njujorka, a onda...
  
  Armagedon. Ili barem kraj toga.
  
  Marsh se nasmiješio dok je ležao licem prema dolje na krevetu sa glavom zakopanom u jastuk. Jedva je disao, ali mu se taj osjećaj prilično dopao. Trik bi bio da se vlasti uvjere da je ozbiljan i da je bomba prava. Nije teško - jedan pogled na kanistere i materijal koji se može cijepati natjerao bi ih da sjednu i mole. Kada je to bilo učinjeno... Marsh je zamislio dolare kako se slijevaju, kao da neka automat u Las Vegasu ispljuva novac brzinom čvorova. Ali sve za dobar cilj. Webbov slučaj.
  
  Možda ne. Marsh je imao svoje planove koje je trebao realizirati dok je čudni vođa Pitijana jurio za dugama.
  
  Skliznuo je s kreveta, spustio se na koljena prije nego što je ustao. Nanio je ruž za usne. Preuredio je nameštaj sobe tako da ima smisla. Izašao je i liftom se spustio u podrum, gdje ga je čekao iznajmljeni automobil.
  
  Chrysler 300. Veličina i boja izbijeljenog kita.
  
  Sledeća stanica... grad koji nikad nije spavao.
  
  
  * * *
  
  
  Marsh je vozio automobil bez napora dok je svjetski poznati Skyline došao u vidjelo. Činilo se smiješno lako voziti ovaj auto do New Yorka, ali ko je onda znao da će biti drugačije? Pa, neko bi mogao. Prošlo je više od tri dana otkako je napustio Ramzesov bazar. Šta ako vijest procuri? Marš nije ništa promijenio. Bio je samo još jedan putnik, koji je lutao kroz život krivudavom stazom. Ako je utakmica gotova, on će to znati vrlo brzo. Inače... Webb je obećao da će Ramzes obezbijediti ljude koji su spremni pomoći u ovome. Mart je računao na njih.
  
  Marsh je vozio na slepo, ne znajući ili ne mareći mnogo o tome šta će se sledeće dogoditi. Bio je dovoljno oprezan da se zaustavi prije nego što je ušao u veliki grad, skrivajući se za noć na drugoj strani rijeke dok je sunce počelo zalaziti, što je zakomplikovalo slučajnu rutu njegovog putovanja. Motel u obliku slova L je bio dovoljan, iako je posteljina bila izgrebana i neosporno prljava, a okviri prozora i rubovi podova bili su premazani s nekoliko centimetara crnog blata. Međutim, bilo je neupadljivo, neplanirano i gotovo neprimjetno.
  
  Zato je oko ponoći sedeo uspravno, srce mu je lupalo, kada je neko pokucao na vrata njegove sobe. Vrata su se otvorila na parking, tako da je, iskreno, mogao biti bilo ko, od zalutalog pijanog gosta do šaljivdžije. Ali to mogu biti i policajci.
  
  Ili SEAL tim šest.
  
  Marsh je izložio noževe, kašike i čaše, a zatim povukao zavjesu da pogleda van. Ono što je vidio ostavilo ga je bez teksta na trenutak.
  
  Koji...?
  
  Ponovo se začulo kucanje, lagano i sveže. Marsh nije oklijevao da otvori vrata i dopusti čovjeku da uđe.
  
  "Iznenadio si me", rekao je. "A to se ovih dana ne dešava prečesto."
  
  "Osećam se dobro ovako kako jeste", rekao je posetilac. "Jedan od mojih brojnih kvaliteta."
  
  Mart se pitao o ostalima, ali nije morao da gleda predaleko da bi primetio bar desetak. "Sreli smo se samo jednom prije."
  
  "Da. I odmah sam osjetio srodstvo."
  
  Mart se uspravio, sada poželivši da se već četvrto istuširao. "Mislio sam da su sve Pythia mrtve ili zarobljene. Osim Weba i mene."
  
  "Kao što vidite", posetilac je raširio ruke, "pogrešili ste".
  
  "Drago mi je." Mart je glumio osmeh. "Vrlo zadovoljan.
  
  "Oh", nasmešio se i njegov posetilac, "uskoro ćeš to postati."
  
  Mart je pokušao da odagna osećaj da su mu svi rođendani stigli odjednom. Ova žena je bila čudna, možda jednako čudna kao i on. Imala je smeđu kosu ošišanu na šiljasti stil; oči su joj bile zelenoplave, baš kao i njegove. Koliko je jezivo bilo? Njena odjeća se sastojala od zelenog vunenog pulovera, jarko crvenih farmerki i tamnoplavih Doc Martins. U jednoj ruci je držala čašu mlijeka, u drugoj čašu vina.
  
  Gde je dobila...?
  
  Ali to zapravo nije bilo važno. Voleo je što je jedinstvena, što ga je nekako razumela. Svidjelo mu se što je došla niotkuda. Svidjelo mu se što je potpuno drugačija. Sile tame suprotstavile su ih jedna protiv druge. Krvavo crno vino i belo mleko su se spremali da se pomešaju.
  
  Mart joj je uzeo naočare. "Želiš li biti na vrhu ili na dnu?"
  
  "Oh, nemam ništa protiv. Da vidimo kuda će nas raspoloženje odvesti."
  
  Tako je Marsh postavio nuklearnu bombu na uzglavlje kreveta gdje su je oboje mogli vidjeti i kroz oči Zoe Shears vidio dodatnu iskru koja je izgledala kao kometa. Ova žena je bila moćna, smrtonosna i potpuno otkačena. Verovatno ludo. Nešto što mu je beskrajno odgovaralo.
  
  Dok se skidala, njegov razdvojeni um je odlutao da razmišlja o tome šta će se dogoditi. Pomisao na sva uzbuđenja obećana za sutra i prekosutra, kada će Ameriku baciti na koljena i biti zadovoljna nuklearnom bombom, učinila ga je potpuno spremnim za Zoey dok mu je skidala pantalone i penjala se na brod.
  
  "Bez predigre?" pitao.
  
  "Pa, kad si stavio taj ranac tek tako", rekla je, gledajući nuklearnu bombu kao da je može gledati. "Shvatio sam da mi to ne treba."
  
  Mart se nasmešio srećno iznenađeno. "Ja također".
  
  "Vidiš li, ljubavi?" Zoe se spustila na njega. "Stvoreni smo jedno za drugo."
  
  Tada je Marsh shvatio da u odrazu ogledala koje je visilo na zidu direktno iznad stare komode, a iza nje i sam ruksak, ugniježđen među jastucima kreveta, vidi kako se polako kreće, krajnje blijedo dupe. Zurio je u njeno dobro preplanulo lice.
  
  "Prokletstvo", izlanuo je. "Ne treba puno vremena".
  
  
  POGLAVLJE TREĆE
  
  
  Matt Drake se sprema za najluđu vožnju tima do sada. Neprijatan, mučan osjećaj se nastanio u stomaku, i nije imao nikakve veze sa kvrgavim letom, već samo rezultat napetosti, tjeskobe i gađenja prema ljudima koji su mogli pokušati da počine tako strašne zločine. Saosjećao je s ljudima svijeta koji su se bavili svojim svakodnevnim poslovima, neupućeni, ali zadovoljni. Oni su bili ljudi za koje se borio.
  
  Helikopteri su bili krcati vojnicima koji su se brinuli i stavljali sebe u opasnost za ljude koji su svijet učinili dobrim mjestom za život. Cijeli SPEAR tim je bio prisutan, sa izuzetkom Karin Blake i Beauregard Alain i Bridget McKenzie - zvane Kenzie, bivša Mossadova agentica koja drži katane, krijumčari artefakte. Tim je u tolikoj žurbi napustio Ramzesov devastirani 'posljednji bazar' da su bili primorani sve povesti sa sobom. Nije bilo ni minuta za gubljenje, a cijeli tim je bio spreman, informisan i spreman da krene na ulice New Yorka u trčanje.
  
  Od prave džungle do betonske džungle, pomisli Drake. Nikad ne zatvaramo.
  
  Svuda oko njega bile su pouzdane linije koje se ukrštaju i olujni talasi njegovog života. Alicia i Bo, May i Kenzi i Torsten Dahl. U drugom helikopteru bili su Smith i Lauren, Hayden, Kinimaka i Yorgi. Tim je jurnuo u zračni prostor New Yorka, koji je predsjednik Coburn već oslobodio, i oštro zalegao, jureći kroz praznine između nebodera i spuštajući se prema krovu kvadratnog oblika. Turbulencija ih je udarila. Radio je cvrkutao dok su informacije stizale. Drejk je mogao samo da zamisli vrevu na ulicama ispod, agente koji jure i mahnitale SWAT timove, paklenu pomisao o bezglavoj jurnjavi da spase Njujork i istočnu obalu.
  
  Duboko je udahnuo, osjećajući da će sljedećih nekoliko sati biti turbulentno.
  
  Dal mu je zapeo za oko. "Nakon ovoga idem na odmor."
  
  Drake se divio Šveđaninom samopouzdanju. "Poslije ovoga, svima će nam trebati jedan."
  
  "Pa, ne ideš sa mnom, Yorkie."
  
  "Nema problema. Prilično sam siguran da će Joanna ionako biti glavna."
  
  "Šta bi to dovraga trebalo da znači?"
  
  Helikopter se brzo spustio, poslavši njihove stomake u stratosferu.
  
  Alicia se zakikota. "Samo da znamo ko vodi kuću Daley, Torsti. Mi znamo".
  
  Šveđanin je napravio grimasu, ali više nije komentarisao. Drake je razmijenio osmijeh s Ališijom, a zatim primijetio da ih Mai oboje promatra. Prokletstvo, ionako kao da nemamo o čemu da brinemo.
  
  Alicia je mahnula Mai. "Jesi li siguran da možeš podnijeti ovu vrstu akcije, Sprite, nakon što si se nedavno posjekao dok si se brijao?"
  
  Mej se izraz lica nije promenio, ali je oklevajući pružila ruku da dodirne novi ožiljak na svom licu. "Nedavni događaji učinili su me mnogo pažljivijim prema ljudima kojima vjerujem. I pazi na one koji izdaju."
  
  Drake se iznutra zgrčio.
  
  Ništa se nije dogodilo. Ostavila me je, okončavši to! Ništa nije obećano. .
  
  Emocije i misli su se mešale, pretvarajući se u kiselu žuč, koja se mešala sa hiljadu drugih osećanja. Dahl se, primijetio je, polako udaljio od Kenzi, a Bo je jedva skidao pogled s Alisije. Bože, nadao se da su se stvari malo smirile u drugom helikopteru.
  
  Novi udari divljeg vjetra zadesili su ih kada je klizanje helikoptera dotaklo krov zgrade. Ptica je sletela, a onda su se vrata otvorila, putnici su skočili i potrčali prema otvorenim vratima. Muškarci s oružjem čuvali su ulaz, a unutra je bilo još nekoliko ljudi. Drejk je zaronio prvi, leteći nogama prvi i osećajući se pomalo nespremnim bez oružja, ali dobro znajući da će uskoro biti naoružani. Tim je žurio niz uske stepenice jedan po jedan dok se nije našao u širokom hodniku, zamračenom i okruženom još više straže. Ovdje su zastali na trenutak prije nego što su dobili upute da nastave.
  
  Sve je jasno.
  
  Drake je trčao, shvativši da su izgubili vitalne dane izvlačeći informacije iz bazara, a zatim ih ispitivali sumnjivi agenti, posebno iz CIA-e. Na kraju se umiješao sam Coburn, naredivši hitno slanje SPEAR tima na najtoplije mjesto na planeti.
  
  New York City.
  
  Sada, niz druge stepenice, izašli su na balkon s pogledom na unutrašnjost, kako su mu rekli, lokalna policijska stanica na uglu 3. i 51. ulice. Nepoznato javnosti, lokacija je služila i kao kancelarija za nacionalnu bezbednost - u stvari, bila je to jedna od dve koje su nazvane "centrom" grada, jezgrom svih aktivnosti agencije. Drejk je sada posmatrao lokalnu policiju kako obavlja svoje svakodnevne poslove, a stanica je bila užurbana, glasna i prepuna, sve dok se sa drugog kraja nije približio čovek u crnom odelu.
  
  "Hajdemo," rekao je. "Ovdje nema vremena za gubljenje."
  
  Drake se ne može više složiti. Gurnuo je Aliciju naprijed, na veliko plavušino nezadovoljstvo, zasluživši blistavost zbog svojih problema. Ostali su se nagurali unutra, Hayden je pokušao da priđe pridošlici, ali mu je ponestalo vremena jer je nestao iza udaljenih vrata. Dok su hodali, ušli su u okruglu prostoriju sa bijelim popločanim podovima i zidovima i stolicama raspoređenim u redovima ispred male podignute platforme. Čovjek ih je ispratio što je brže mogao.
  
  "Hvala što ste došli", rekao je nepristrasno. "Samo da znate, ljudi koje ste zarobili - varalica Ramzes i Robert Price - odvedeni su u ćelije ispod nas da čekaju rezultate naše... potjere. Mislili smo da mogu sadržavati vrijedne informacije i da bi trebali biti tu."
  
  "Pogotovo ako ne uspijemo", rekla je Alicia mračno.
  
  "Stvarno. A ove podzemne zatvorske ćelije sa dodatnim obezbeđenjem unutar Odeljenja za domovinsku bezbednost će zadržati Ramzesovo prisustvo neprimećenim, kao što sam siguran da možete da cenite."
  
  Drake je podsjetio da je Ramzesovim lokalnim jedinicama, nakon što su ukrali ili nasilno uzeli nuklearnu bombu iz Marshovih ruku, naređeno da čekaju Ramzesovu dozvolu za detonaciju. Nisu znali da je zarobljen, niti da je skoro mrtav. Njujorške ćelije Ramzesove organizacije nisu znale baš ništa.
  
  To je barem bilo jedino što je govorilo u prilog SPEAR timu.
  
  "Bit će od koristi", rekao je Hayden. "Poprilično sam siguran."
  
  "Da", dodao je Smith. "Zato odložite guranje stoke za sada."
  
  Agent Ministarstva unutrašnjih poslova se trgnuo. "Moje ime je Moore. Ja sam glavni terenski agent ovdje. Sva inteligencija će proći kroz mene. Stvaramo novu radnu grupu za asimilaciju i distribuciju aktivnosti. Imamo centar i sada organizujemo podružnice. Svaki agent i policajac - dostupni ili ne - rade protiv ove prijetnje, i mi u potpunosti razumijemo posljedice neuspjeha. Ne može..." malo je zaklecao, pokazujući stres koji bi inače bio neviđen. "Ne može se dozvoliti da se ovo desi ovdje."
  
  "Ko je gazda na zemlji?" upita Hayden. "Ko donosi odluke ovdje gdje je to zaista važno?"
  
  Moore je oklevao i počešao se po bradi. "Pa, znamo. Domovina. U saradnji sa Jedinicom za borbu protiv terorizma i Jedinicom za upravljanje prijetnjama."
  
  "A pod "mi" mislite na vas i mene?" Ili mislite samo na domovinu?"
  
  "Mislim da bi se to moglo promijeniti kako situacija bude zahtijevala", priznao je Moore.
  
  Hayden je izgledala zadovoljno. "Provjerite je li baterija vašeg mobilnog telefona napunjena."
  
  Moore je pogledala po grupi kao da je osjetila njihovu hitnost i da joj se to sviđa. "Kao što znate, imamo kratak period. Ovim gadima ne bi trebalo dugo da shvate da Ramzes neće izdati to naređenje. Dakle, prvo prvo. Kako da otkrijemo terorističku ćeliju?"
  
  Drake je pogledao na sat. "I marš. Zar mart ne bi trebao biti prioritet ako nosi bombu?"
  
  "Obavještajne službe javljaju da će se Mart ujediniti sa lokalnim ćelijama. Ne znamo koliko će ih biti. Tako da se naravno fokusiramo na oboje."
  
  Drake se prisjetio Beauovog izvještaja o razgovoru između Marsha i Weba. Tada mu je palo na pamet da je ljigavi Francuz kojeg su prvi put sreli dok su bili prisiljeni na turnir Last Man Standing, a od tada su se često borili, zasjao je svjetlo dobrote kada je to bilo važno. Sjala kao zvezda. On bi zaista trebao tipu dati malo više prostora za disanje.
  
  Negdje duž potkoljenice...
  
  Moore je ponovo progovorio. "Postoji nekoliko načina da se otkrije duboka ćelija ili čak stanica koja spava. Sužavamo broj osumnjičenih. Istražujemo veze sa drugim poznatim ćelijama koje su već pod nadzorom. Pogledajte zapaljene bogomolje gdje poznati džihadisti bljuju svoj otrov. Gledamo ljude koji su se nedavno posvetili ritualima - one koji se iznenada zainteresuju za religiju, povuku se iz društva ili progovore o ženskoj odjeći. NSA sluša metapodatke prikupljene sa miliona mobilnih telefona i procjenjuje ih. Ali daleko su efikasniji muškarci i žene koji to riskiraju svakog dana u sedmici - oni koje smo infiltrirali u populaciju iz koje se redovno regrutuju novi džihadisti."
  
  "Pokriveno". Smith je klimnuo glavom. "Ovo je dobro".
  
  "Istina je. U ovom trenutku, naše informacije su tanje od Barbie Iggyja Popa. Pokušavamo potvrditi broj ljudi u svakoj ćeliji. Veličina ćelije. Okruzi. Mogućnosti i spremnost. Pregledavamo sve nedavne telefonske zapise. Mislite li da će Ramzes progovoriti?"
  
  Hayden je jedva čekala da krene na posao. "Probaćemo to prokleto dobro."
  
  "Prijetnja je neminovna", rekao je Kinimaka. "Dodijelimo timove i gubimo se odavde."
  
  "Da, da, to je dobro", objasnio je Moore. "Ali gde ćeš ići? Njujork je veoma veliki grad. Nećete ništa postići bežeći ako nemate kuda. Ne znamo ni da li je bomba prava. Mnogi ljudi mogu napraviti bombu... pogledaj desno."
  
  Alicia se promeškoljila na svom mjestu. "Mogu da garantujem za to."
  
  "Vozila su u pripravnosti", rekao je Moore. "Vozila specijalnih snaga. Helikopteri. Brzi automobili bez oznaka. Vjerovali ili ne, imamo planove za ovo, načine da očistimo ulice. Zvaničnici i njihove porodice se već evakuišu. Sve što nam sada treba je početna tačka."
  
  Hayden se okrenula svom timu. "Dakle, hajde da brzo rasporedimo grupe i dođemo do Ramzesa. Kako reče taj čovjek, naš prozor je mali, a već se zatvara."
  
  
  ČETVRTO POGLAVLJE
  
  
  Julian Marsh je napustio motel osvježen, čak uzbuđen, ali i pomalo tužan. Bio je dobro obučen: plave farmerke, čija je jedna nogavica bila nešto tamnija od druge, nekoliko slojeva košulje i šešir gurnut na jednu stranu glave. Pogled je bio dobar i mislio je da je nadmašio Zoe. Žena je izašla iz malog kupatila, izgledala je pomalo raščupana, kosa joj je bila samo napola začešljana i ruž na pola nanesen. Tek nakon nekoliko minuta procjenjivanja, Marsh je shvatio da ona namjerno pokušava da ga imitira.
  
  Ili mu odati počast?
  
  Možda je to bilo ovo drugo, ali je Marsha zaista gurnulo preko ivice. Posljednje što je želio bila je ženska verzija sebe da ograniči njegov jedinstveni stil. Gotovo kao naknadno razmišljanje, podigao je ranac s kreveta, gladeći materijal i osjećajući iznutra obrise žive zvijeri.
  
  Moj .
  
  Jutro je bilo dobro, svježe, vedro i veselo. Marsh je čekao dok se nije zaustavio automobil s pet sedišta i dok su dva muškarca iskočila. Obojica su bili tamnoputi i nosili su guste brade. Mart je izgovorio poslednju lozinku za poslednje putovanje i dozvolio im da otvore zadnja vrata. Zoey se pojavila dok se penjao unutra.
  
  "Čekaj". Jedan od muškaraca je izvadio pištolj kada je žena prišla. "Trebalo bi da postoji samo jedan."
  
  Mart je bio sklon da se složi, ali njegova druga strana je želela da još bolje upozna ovu ženu. "Ona je kasni dodatak. Ona je dobro".
  
  Ruka s pištoljem i dalje je oklevala.
  
  "Slušaj, nisam bio u kontaktu tri dana, možda četiri." Marsh se nije mogao točno sjetiti. "Planovi se mijenjaju. Dao sam ti lozinku, sad slušaj moje riječi. Ona je dobro. Čak i korisno."
  
  "Veoma dobro". Nijedan muškarac nije izgledao uvjereno.
  
  Auto je brzo poleteo, podižući stub prljavštine ispod zadnjih guma, i skrenuo prema gradu. Marš se povukao dok su neboderi postajali još veći i saobraćaj se pojačao. Sjajne, reflektirajuće površine okruživale su automobil, zasljepljujući na nekim mjestima jer su preusmjeravale umjetnu svjetlost. Gužva je ispunila trotoare, a zgrade su zaiskrile informacijama. Policijski automobili vozili su se ulicama. Marsh nije primijetio znakove povećane pažnje policije, ali u tom trenutku nije mogao vidjeti iznad krova automobila. Spomenuo je to vozaču.
  
  "Sve izgleda normalno", odgovorio je čovek. "Ali brzina je i dalje važna. Sve će se raspasti ako se krećemo presporo."
  
  "Ramzes?" upitao je Marsh.
  
  "Čekamo njegovu riječ."
  
  Mart se namrštio, osetivši izvesnu snishodljivost u odgovoru. Ovaj plan je bio u potpunosti njegov, a Ramzesovi sluge moraju plesati u njegovu melodiju. Kada su stigli na lokaciju koju je Marsh odabrao i pripremio mjesecima prije nego što su mogli početi.
  
  "Ostanite ispod radara", rekao je kako bi uspostavio kontrolu. "I ispod ograničenja brzine, zar ne? Ne želimo da nas zaustavljaju."
  
  "U Njujorku smo", rekao je vozač, a onda su se obojica smejala dok je prolazio kroz crveno svetlo. Marsh ih je odlučio ignorirati.
  
  "Ali", dodao je vozač. "Tvoj ruksak? Ovaj... sadržaj treba provjeriti."
  
  "Znam", prosiktao je Marsh. "Misliš da ja ovo ne znam?"
  
  Kakvog mu je majmuna Web natovario?
  
  Možda osjetivši rastuću napetost, Zoey je prišla njemu. Između njih je bila samo nuklearna bomba. Njena ruka je polako klizila niz ranac, jedan po jedan prst, i spuštala se u njegovo krilo, navodeći ga da se trgne, a zatim se zagleda u nju.
  
  "Je li ovo zaista prikladno?"
  
  "Ne znam, Juliane. Je li tako?"
  
  Marsh nije bio sasvim siguran, ali se osjećao dovoljno dobro da ga je ostavio na miru. Na trenutak mu je palo na pamet da je Shears pomalo privlačna, moćna poput sjene pape i bez sumnje sposobna prizvati bilo koji muški primjerak koji joj je potreban.
  
  Zašto ja?
  
  Nuklearna bomba je vjerovatno pomogla, znao je. Svaka djevojka voli muškarca s nuklearnim oružjem. Nešto što ima veze sa moći... Oh, pa, možda joj se dopala ideja da je on malo strašniji od nje. Njegova neobičnost? Naravno, zašto ne? Njegov tok misli je iskočio iz šina kada su se zaustavili pored puta, a vozač je kratko pokazao na zgradu koju je Marsh odabrao prilikom svoje prethodne posete. Dan napolju je još uvek bio topao i potpuno neočekivan. Marsh je zamišljao vladine debele guzice, čvrsto sjedeće u svojim plišanim kožnim sjedištima, kako bi dočekali batine svojih života.
  
  Dolazi uskoro. Tako da ću se uskoro jedva moći suzdržati.
  
  Uhvatio je Zoe za ruku i zamalo preskočio trotoar, pustivši da mu ranac visi na savijenom laktu. Nakon što je prošla pored vratara i dobila instrukcije na lijevoj strani, četvoročlana grupa se liftom popela do četvrtog sprata i potom odjavila prostrani dvosoban stan. Sve je bilo dobro. Mart je otvorio balkonska vrata i ponovo udahnuo gradski vazduh.
  
  Mogla bih i dok još mogu.
  
  Ironija ga je nasmijala samom sebi. Ovo se nikada ne bi dogodilo. Sve što su Amerikanci morali da urade bilo je da poveruju, plate, a onda bi mogao da uništi nuklearnu bombu u Hadsonu kako je planirano. Onda, novi plan. Novi zivot. I uzbudljivu budućnost.
  
  Začuo se glas iza njegovog ramena. "Pošalje nam se osoba koja može provjeriti sadržaj vašeg ranca. Trebao bi stići u roku od sat vremena."
  
  Mart je klimnuo glavom ne okrećući se. "Kao što je očekivano. Veoma dobro. Ali postoji još nekoliko razmatranja. Treba mi neko da mi pomogne da prebacim novac čim Bijela kuća plati. Potrebna mi je pomoć pri postavljanju potjere da stvorim ometanje. I moramo aktivirati sve ćelije i detonirati ovu bombu."
  
  Čovek iza njega se promeškoljio. "Sve je u planiranju", rekao je. "Mi smo spremni. Ove stvari će se vrlo brzo spojiti."
  
  Mart se okrenuo i vratio u hotelsku sobu. Zoe je sjedila pijuckajući šampanjac, podignutih vitkih nogu i odmarajući se na ležaljci. "Dakle, sada samo čekamo?" - upitao je momka.
  
  "Ne zadugo".
  
  Marsh se nasmiješio Zoe i pružio mu ruku. "Bićemo u spavaćoj sobi."
  
  Par je zgrabio kaiš iz svakog ranca i odnio ih sa sobom u najveću spavaću sobu. U roku od jednog minuta obojica su bili goli i izvijali se jedno na drugo na plahtama. Marsh je ovaj put pokušao dokazati da ima potrebnu izdržljivost, ali Zoe je bila samo malo prepredena. Njeno široko, besprijekorno lice činilo je razne stvari njegovom libidu. Na kraju je bilo dobro da je Marsh brzo završio, jer se ubrzo zakucalo na vrata spavaće sobe.
  
  "Ovaj čovjek je ovdje."
  
  Već? Marsh se brzo obukao sa Zoe, a onda su se njih dvoje vratili u sobu, još zajapureni i pomalo znojni. Marsh se rukovao s novopridošlim, primijetivši njegovu tanku kosu, blijedu put i izgužvanu odjeću.
  
  "Ne izlaziš često?"
  
  "Drže me zaključanog."
  
  "Oh, pa, nema veze. Jeste li ovdje da provjerite moju bombu?"
  
  "Da, gospodine, jesam."
  
  Marsh je stavio svoj ranac na niski stakleni sto koji je zauzimao središte velike sobe. Zoe je prošla, privlačeći njegovu pažnju kada se na trenutak sjetio njene gole figure prije samo nekoliko minuta. Skrenuo je pogled, okrećući se pridošlici.
  
  "Kako se zoveš, momče?"
  
  "Adam, gospodine."
  
  "Pa, Adame, znaš šta je to i šta može. Da li si nervozan?"
  
  "Ne, ne u ovom trenutku."
  
  "Napeto?"
  
  "Mislim da nije".
  
  "Da li si nervozan? Napeto? Možda je preumoran?"
  
  Adam je odmahnuo glavom, gledajući u ranac.
  
  "Ako je to slučaj, siguran sam da ti Zoey može pomoći." Rekao je to u polušali.
  
  Pitijanac se okrenuo sa lukavim osmehom. "Budi sretan".
  
  Marsh je trepnuo, kao i Adam, ali prije nego što je mladić uspio da se predomisli, progovori njihov bradati vozač. "Požurite s tim", rekao je. "Moramo biti spremni za..." zašutio je.
  
  Mart je slegnuo ramenima. "U redu, nema potrebe da počneš da gaziš nogama. Hajdemo dole i uprljati se." Okrenuo se Adamu. "Mislim, sa bombom."
  
  Mladić je zbunjeno pogledao ranac, a zatim ga okrenuo tako da su kopče bile okrenute prema njemu. Polako ih je otkopčao i otvorio poklopac. Unutra je ležao stvarni uređaj, okružen izdržljivijim i općenito superiornijim rancem.
  
  "U redu", rekao je Adam. "Dakle, svi znamo za MASINT, protokol mjerenja i obavještajnih podataka koji skenira tragove radijacije i drugih fizičkih pojava povezanih s nuklearnim oružjem. Ovaj uređaj, i barem još jedan sličan za koji ja znam, dizajnirani su da prođu ispod ovog polja. Trenutno u svijetu postoji mnogo sistema za detekciju i praćenje nuklearnih uređaja, ali nisu svi napredni, niti su svi u potpunosti popunjeni." Slegnuo je ramenima. "Pogledajte nedavne neuspjehe u civiliziranim zemljama. Može li itko zaista spriječiti odlučnu osobu ili zbijenu ćeliju da djeluje sam? Naravno da ne. Potreban je samo jedan kvar ili unutrašnji rad." On se nasmiješio. "Nezadovoljan zaposlenik ili čak mrtvo umoran. Uglavnom to zahtijeva novac ili financijsku polugu. Ovo su najbolje valute međunarodnog terorizma."
  
  Marsh je slušao mladićevu priču, pitajući se da li su poduzete još jedna ili dvije ozbiljnije mjere opreza dok je objašnjavao svoj put Ramzesu i Webu. To bi bilo u njihovom interesu. Nikada ne bi saznao, i iskreno, nije ga bilo briga. Sada je bio upravo ovdje i spremao se otvoriti vrata pakla.
  
  "To je u suštini ono što mi zovemo 'prljava bomba'," rekao je Adam. "Izraz je oduvijek postojao, ali je još uvijek primjenjiv. Imam alfa scintilator, detektor zagađivača i još nekoliko stvari. Ali u suštini," Adam je izvadio šrafciger iz džepa, "imam ovo."
  
  Brzo je uklonio čvrsto pakovanje i otkopčao čičak trake koje su otkrivale mali ekran i mini tastaturu. Ploču su držala četiri zavrtnja, koja je Adam brzo uklonio. Kada se metalna ploča oslobodila, niz žica se odmotao iza nje, što je dovelo do srca novootkrivenog uređaja.
  
  Mart je zastao dah.
  
  Adam se prvi put nasmiješio. "Ne brini. Ova stvar ima više osigurača i još nije ni naoružana. Niko ovdje neće ovo započeti."
  
  Mart je bio pomalo prazan.
  
  Adam je zavirio u mehanizam i detalje unutar njega, uzevši sve u sebe. Nakon nekog trenutka, pogledao je ekran laptopa pored sebe. "Curi", priznao je. "Ali nije tako loše."
  
  Mart se nemirno vrpoljio. "Koliko je loše?"
  
  "Savjetovao bih ti da nikada ne imaš djecu", rekao je Adam bez emocija. "Ako još možeš. I uživajte u narednih nekoliko godina svog života."
  
  Marsh je zurio u Zoey dok je slegnula ramenima. U svakom slučaju, nikada nije očekivao da će nadživjeti sebičnog oca ili svoju arogantnu braću.
  
  "Sada ga mogu bolje zaštititi", rekao je Adam, vadeći paket iz kofera koji je ponio sa sobom. "Kao što bih učinio sa bilo kojim uređajem ove prirode."
  
  Mart je na trenutak posmatrao i onda shvatio da su skoro gotovi. Ugledao je mrtve oči njihovog vozača. "Ove kamere o kojima je Ramzes govorio. Jesu li spremni? Potjera uskoro počinje i ne želim nikakva odlaganja."
  
  Suv osmeh je bljesnuo kao odgovor. "I mi isto. Svih pet ćelija je sada aktivno, uključujući dvije ćelije za spavanje kojih Amerikanci možda nisu svjesni." Čovjek pogleda na sat. "6:45 je ujutro, sve će biti spremno do sedam."
  
  "Fantastično". Marsh je osjetio kako mu se libido ponovo povećava i pomislio je da bi mogao iskoristiti ovu činjenicu dok još može. Poznavajući Zoey, kao što je nedavno učinio, ionako bi brzo završili. "A protokoli za transfer novca?"
  
  "Adam će se fokusirati na završetak programa koji će emitovati našu lokaciju širom svijeta u beskrajnoj petlji. Oni nikada neće pratiti transakciju."
  
  Mart nije primijetio iznenađenje na Adamovom licu.
  
  On je bio previše fokusiran na Zoe, a ona na njega. Odvojio je još pet minuta da gleda kako Adam pokreće bombu i sluša upute kako da razoruža prokletu stvar, a zatim se pobrinuo da čovjek snimi odgovarajuće fotografije uređaja u akciji. Fotografije su imale ključnu ulogu u uvjeravanju Bijele kuće u autentičnost uređaja i u pokretanju potjere koja bi odvukla pažnju i podijelila snage raspoređene protiv njega. Sretan, konačno se okrenuo Adamu.
  
  "Onog žutog. Je li ovo žica za razoružavanje?"
  
  "Hm, da gospodine, jeste."
  
  Marsh se iskreno nasmiješio vozaču. "Dakle, jesmo li spremni?"
  
  "Mi smo spremni".
  
  "Onda idi."
  
  Marsh je ispružio ruku i poveo Zoe u spavaću sobu, navlačeći joj farmerke i gaćice dok je išao i pokušavajući potisnuti smijeh. Poplava strasti i uzbuđenja gotovo ga je preplavila kada je shvatio da će se svi njegovi snovi o moći i važnosti uskoro ostvariti. Kad bi samo njegova porodica mogla da ga vidi sada.
  
  
  PETO POGLAVLJE
  
  
  Dok se Drejk uspravio, pogodila ga je sva težina onoga što se dešavalo. Hitnost mu je tekla kroz vene, trošeći mu nervne završetke, a jedan pogled na njegove saigrače rekao mu je da se i oni osjećaju isto - čak i Kenzi. Zaista je mislio da ju je bivši agent Mossada već natjerao, ali tada, istina, zbog povezanosti vojnika nije ni trebao da je pita zašto to nije učinila. Isti oni nevini za koje se borila, isti civili, bili su u pitanju. Svako ko ima pola srca ne bi dozvolio da se to dogodi, a Drejk je sumnjao da Kensi može biti mnogo više od pola srca, bez obzira koliko je duboko skriveno.
  
  Zidni sat je pokazivao sedam i četrdeset pet, a cela ekipa je bila u pokretu. U policijskoj stanici vladao je alarmantan, haotičan mir, policija je bila na čelu, ali očigledno na ivici. Na televizijskim ekranima bljesnule su vijesti, ali niko od njih nije imao nikakve veze s njima. Moore je hodao i hodao, čekajući vijesti od tajnih agenata, nadzornih timova ili vozeći automobile. Hayden je sustigao ostatak tima.
  
  "Mano i ja ćemo se pozabaviti Ramzesom. Potrebne su nam još dvije grupe, jedna za procjenu informacija o nuklearnoj eksploziji kako se dogodi, a druga za traženje ovih ćelija. Ćuti, ali ne uzimaj zarobljenike. Danas, prijatelji moji, nije dan za glupiranje. Uzmite ono što vam je potrebno i brzo i teško. Laž nas može skupo koštati."
  
  Moore je shvatio šta govori i osvrnuo se. "Danas", rekao je, "neće biti milosti."
  
  Dahl je smrknuto klimnuo glavom, pucketajući zglobovima kao da bi mogao razbiti čovjekovu lobanju. Drake se pokušao opustiti. Čak je i Alicia hodala okolo kao panter u kavezu.
  
  Onda je u 8 ujutro počelo ludilo.
  
  Pozivi su počeli da stižu, namenski telefoni su zvonili iznova i iznova, njihova buka je ispunjavala malu sobu. Moore se efikasno borio protiv njih jednog po jednog, a dva pomoćnika su pritrčala u pomoć. Čak je i Kinimaka prihvatio izazov, iako stol za kojim je sjedio nije izgledao posebno sretan.
  
  Moore je uporedio informacije sa brzinom svjetlosti. "Na pragu smo", rekao je. "Svi timovi su spremni. Tajni agenti su izvijestili o najnovijim razgovorima o tajnim sastancima i čavrljanju. Pojačana su kretanja oko poznatih džamija. Čak i da ne znamo šta se dešava, bili bismo zabrinuti. Nova lica su viđena u njihovim uobičajenim staništima, sva odlučna i brzo se kretala, sa svrhom. Od nama poznatih ćelija, dvije su nestale s radara." Moore je odmahnuo glavom. "Kao da se već nismo pozabavili ovim. Ali imamo tragove. Jedan tim bi trebao krenuti na dokove - odatle djeluje jedna od poznatih ćelija."
  
  "Ovo smo mi", prohišao je Dahl. "Ustanite, kopilad."
  
  "Pričaj u svoje ime." Kensi mu se približila. "Oh, i ja sam s tobom."
  
  "Oh, moraš li ovo da uradiš?"
  
  "Prestanite da se igrate teško da biste dobili."
  
  Drake je na zanimljiv način proučavao timove koji su podijeljeni u parove. Dahl i Kenzie su imali drugove - Lauren, Smith i Yorgi. Na kraju je ostao kod Alisije, Mej i Boa. Bio je to recept za nešto; to je bilo sigurno.
  
  "Sretno, drugar", rekao je Drake.
  
  Dahl se okrenuo da nešto kaže baš kada je Moore podigao ruku. "Čekaj!" Na trenutak je pokrio slušalicu rukom. "Ovo je upravo ispravljeno na našoj vrućoj liniji."
  
  Sve su se glave okrenule. Moore je prihvatio još jedan poziv i sada je ispružio ruku, pipajući dugme za spikerfon.
  
  "Uključeni ste", rekao je Moore.
  
  Bestjelesna pukotina ispunila je prostoriju, riječi su izašle tako brzo kao da su Drakeove noge htjele da krenu u poteru. "Ovo je Julian Marsh, i znam da znaš skoro sve. Da, znam. Pitanje je, kako biste to željeli igrati?"
  
  Hayden je preuzeo vodstvo kada je Moore odmahnuo rukom da nastavi. "Prestani biti budala, Marsh. Gdje je?"
  
  "Pa, to je eksplozivno pitanje, zar ne? Reći ću ti ovo, draga moja, tu je. U NYC."
  
  Drejk se nije usuđivao da diše jer su se njihovi najgori strahovi nesumnjivo potvrdili.
  
  "Dakle, drugo pitanje je šta želim sljedeće?" Mart je dugo zastao.
  
  "Kreni se na posao, seronjo", zarežao je Smith.
  
  Alicia se namrštila. "Nemojmo se suprotstavljati ovom idiotu."
  
  Mart se nasmijao. "Nemojmo, zaista. Dakle, nuklearna bomba je napunjena, sve šifre su pažljivo unesene. Kako kažu, sat otkucava. Sada sve što trebate učiniti je provjeriti je li stvarna i dati vam broj bankovnog računa. Ja sam u pravu?"
  
  "Da", jednostavno je rekao Hayden.
  
  "Treba li vam dokaz? Morat ćete raditi za to."
  
  Drake se nagnuo naprijed. "Kako misliš?"
  
  "Mislim, potjera je u toku."
  
  "Hoćeš li uskoro preći na stvar?" upita Hayden.
  
  "Ah, stići ćemo tamo. Prvo, vi mali mravi radnici morate da radite svoj posao. Da sam na tvom mestu, otišao bih. Vidite li... vidite li kako sam smislio ovu rimu? Hteo sam da sve to rimujem, znaš, ali na kraju... pa, shvatio sam da me nije briga."
  
  Drake je u očaju odmahnuo glavom. "Prokletstvo, druže. Govorite ispravan engleski."
  
  "Prvi trag je već u igri. Obrazac za potvrdu. Imate dvadeset minuta da stignete do hotela Edison, soba 201. Zatim će biti još četiri traga, od kojih su neki o potvrdi, a neki o zahtjevima. Sada me razumeš?"
  
  Mej se prva vratila. "Ludilo".
  
  "Pa, ja sam dvoumna osoba. Jedan iz potrebe, jedan iz poroka. Možda na njihovoj raskrsnici lete iskre ludila."
  
  "Dvadeset minuta?" Drake je pogledao na sat. "Možemo li uopće ovo učiniti?"
  
  "Za svaki minut kada ste zakasnili, naredio sam jednoj od Ramzesovih ćelija da ubije dva civila."
  
  Opet šok, užas, sve veća napetost. Drake je stisnuo šake dok je adrenalin porastao.
  
  "Dvadeset minuta", ponovio je Marsh. "Od sada."
  
  Drake je istrčao kroz vrata.
  
  
  * * *
  
  
  Hayden je otrčala niz stepenice u podrum zgrade, a Kinimaka joj je bila na leđima. Bes ju je uhvatio i tukao je kao đavolja krila. Ljutnja je učinila da joj stopala idu brže i zamalo da se spotakne. Njen havajski partner je zagunđao, okliznuo se i ustao gotovo bez zaustavljanja. Razmišljala je o svojim prijateljima, u strašnoj opasnosti, koji se raštrkaju u različite dijelove grada bez imalo pojma šta mogu očekivati, stavljajući se na kocku bez pitanja. Razmišljala je o svim tamošnjim civilima io onome što bi Bijela kuća mogla misliti upravo sada. Bilo je dobro imati protokole, planove i izvodljive formule, ali kada je stvarni, radni svijet postao meta ekstremne prijetnje - sve su opklade propale. U podnožju stepenica istrčala je u hodnik i počela trčati. Vrata su bljesnula s obje strane, većina neosvijetljena. Na drugom kraju, niz šipki je brzo povučen za nju.
  
  Hayden joj je pružila ruku. "Pištolj".
  
  Stražar se lecnuo, ali onda poslušao, naređenje odozgo mu je već dopiralo do ušiju.
  
  Hayden je uzeo oružje, provjerio je li napunjeno i osigurač je isključen i upao u malu prostoriju.
  
  "Ramzes!" - vrisnula je. "Šta si dođavola uradio?"
  
  
  ŠESTO POGLAVLJE
  
  
  Drejk je istrčao iz zgrade sa Ališijom, Mej i Boom pored sebe. Četvorica su već bila oblila znojem. Odlučnost je izbijala iz svake pore. Bo je iz džepa izvadio najmoderniji GPS navigator i odredio Edisonovu lokaciju.
  
  "Područje Times Squarea", rekao je, proučavajući rutu. "Pređimo treću i prijeđimo Lexington Avenue. Krenite u Waldorf Astoriu."
  
  Drake je upao u gust tok automobila. Ništa se ne može porediti sa pokušajem spasavanja života njujorškog taksiste kada je očajnički pokušavao da vam slomi noge u kolenima, gurajući se napred svom snagom. Drejk je skočio u poslednjoj sekundi, proklizavši preko prednjeg dela obližnjeg žutog taksija i sletevši u punom nagibu. Rogovi su urlali. Svaki član tima uspeo je da oduzme pištolj na izlasku i sada je mahao njime, želeći da imaju još. Ali vrijeme je već bilo izgubljeno. Drake je pogledao na sat dok je pao na trotoar.
  
  Sedamnaest minuta.
  
  Prešli su Lexington, a zatim jurili duž Waldorfa, jedva se zaustavljajući dok su automobili puzali niz Park aveniju. Drake se probijao kroz gomilu na semaforu, konačno se našao licem u lice s ljutitim crvenim licem.
  
  "Slušaj, druže, ja ću prijeći ovdje prvi, čak i ako me to ubije. Šefovi peciva će se ohladiti i nema šanse da se to dogodi u paklu."
  
  Drake je zaobišao ljutitog čovjeka dok su Alicia i May projurile napolje. Signali su se promijenili i put je bio čist. Sada, sakrivši oružje, odlučno su krenuli prema sledećoj glavnoj ulici - Aveniji Medison. Ponovo je gužva ispunila trotoar. Bo je uklizao na 49., manevrirajući između automobila i stekao prednost. Srećom, saobraćaj je sada bio usporen, a bilo je prostora između zadnjih branika i prednjih branika. Žene su pratile Beaua, a onda je Drejk stao u red.
  
  Vozači su im uzvikivali uvrede.
  
  Ostalo je 12 minuta.
  
  Da su zakasnili, gdje bi terorističke ćelije udarile? Drake je zamislio da će biti blizu Edisona. Marsh bi želio da posada zna da su njegova naređenja izvršena do kraja. Ispred su se otvorila vrata automobila - samo zato što je vozač mogao - i Beau je skočio preko krova baš na vreme. Alicia je zgrabila rub okvira i udarila ga natrag u lice čovjeka.
  
  Sada skreću lijevo, približavaju se 5. aveniji i još više gužve. Beau se provukao kroz najgore kao džeparoš na pop koncertu, a za njim su Alicia i May. Drejk je upravo vikao na sve, strpljenje njegovog Jorkširca je konačno ponestalo. Put su mu blokirali i muškarci i žene, muškarci i žene kojima je bilo svejedno da li žuri da spasi svoj život, život nekog od svoje djece, pa čak i sebe. Drake se progurao, ostavljajući jednog čovjeka ispruženog. Žena sa djetetom ga je pogledala dovoljno pažljivo da se osjeća krivim dok se nije sjetio za čim je trčao.
  
  Zahvalićeš mi kasnije.
  
  Ali naravno da nikada neće saznati. Šta god da se desi.
  
  Bo je sada pucao ulijevo, trčeći Avenijom Amerike prema 47. ulici. Pekara Magnolije je prošla udesno, navodeći Drejka da pomisli na Manoa, a zatim i na ono što je Havajac možda već naučio od Ramzesa. Dvije minute kasnije, dok su eksplodirali u 47. ulici, s njihove lijeve strane se iznenada pojavio Times Square. Desno od njih bio je običan Starbucks, gdje je bila gužva i redovi na vratima. Drejk je skenirao lica dok je trčao pored, ali nije očekivao da će se suočiti licem u lice sa nekim od osumnjičenih.
  
  Četiri minuta.
  
  Vrijeme je brže prolazilo i bilo je još dragocjenije od posljednjih trenutaka umirućeg starca. S lijeve strane, prema trotoaru, ukazala se siva fasada hotela sa pozlaćenim ulazom, a Beau je prvi ušao na ulazna vrata. Drake je zaobišao kolica za prtljag i opasno požutjeli taksi kako bi pratio Mai unutra. Dočekao ih je široki foaje sa šarenim crvenim tepihom.
  
  Beau i Alicia su već pritiskali dugmad za pozivanje pojedinačnih liftova, držeći ruke uz svoje skriveno oružje dok ih je čuvar promatrao. Drake je razmišljao o tome da pokaže svoj Tim SPEAR ID, ali to bi samo dovelo do dodatnih pitanja, a odbrojavanje je već bilo u posljednje tri minute. Zvono je signaliziralo da je Alicijin lift stigao i da se ekipa ukrcala. Drejk je sprečio mladića da im se pridruži, odgurnuvši ga otvorenim dlanom. Hvala Bogu da je uspjelo jer bi sljedeći gest bio stisnuta šaka.
  
  Četvoročlani tim se okupio dok se vozilo dizalo, zaustavljajući se i izvlačeći oružje. Čim su se vrata otvorila, izašli su, tražeći sobu 201. U trenutku, među njima se pojavio nalet šaka i stopala, šokirajući čak i Boa.
  
  Neko je čekao.
  
  Drejk se trgnuo kada mu se pesnica spojila iznad očne duplje, ali je ignorisao bljesak bola. Nečija noga je pokušala da ga uhvati, ali se on odmaknuo. Ista figura se udaljila i okružila Aliciju, udarivši njeno tijelo o gipsani zid. Mai je zaustavio udarce podignutim rukama, a onda je Bo uputio brz udarac jedan-dva koji je zaustavio sav zamah i bacio napadača na koljena.
  
  Drake je skočio, a zatim udario svom snagom. Vrijeme je istjecalo. Figura, zdepast muškarac u debelom sakou, zadrhtao je pod udarcem Jorkširca, ali je nekako uspio da odbije najjači dio. Drake je pao na bok, izgubivši ravnotežu.
  
  "Vreća za boks", rekla je Mai. "On je vreća za udaranje. Postavljen da nas usporava."
  
  Bo je ušao jače nego prije. "On je moj. Ides li."
  
  Drake je skočio preko klečeće figure, provjeravajući brojeve soba. Do odredišta su ostale samo tri sobe, a preostalo im je još jedan minut. Ostali su u zadnjim sekundama. Drake je stao ispred sobe i nogom udario vrata. Ništa se nije dogodilo.
  
  Mai ga je gurnula u stranu. "Pokret."
  
  Jedan visoki udarac i drvo se rascijepilo, drugi i okvir se srušio. Drake se nakašljao. "To ti je moralo oslabiti."
  
  Unutra su se raširili, izvukli oružje i brzo tražili, ali predmet koji su tražili bio je užasno očigledan. Ležala je na sredini kreveta - sjajna fotografija A4. Alicia je prišla krevetu, osvrćući se oko sebe.
  
  "Soba je besprekorna", rekla je Mai. "Kladim se da nema tragova."
  
  Alicia je stajala na rubu kreveta, gledajući dolje i plitko dišući. Odmahnula je glavom i zastenjala dok joj se Drake pridružio.
  
  "O moj boze. Šta je ovo-"
  
  Prekinuo ga je telefonski poziv. Drake je obišao krevet, otišao do noćnog ormarića i zgrabio telefon s poluge.
  
  "Da!"
  
  "Ah, vidim da si to uradio. Nije moglo biti lako."
  
  "Mart! Ti ludo kopile. Jeste li nam ostavili fotografiju bombe? Jebena fotografija?"
  
  "Da. Tvoj prvi trag. Zašto si mislio da ću ti dati pravu stvar? Tako glupo. Pošalji ovo svojim vođama i jajoglavima. Provjeriće serijske brojeve i sva ta druga sranja. Kanisteri plutonijuma E. Fisilni materijal. To je zaista dosadna stvar. Sljedeći trag će biti još rječitiji."
  
  U tom trenutku Bo je ušao u sobu. Drake se nadao da će povući Punch Mana sa sobom, ali Beau je povukao zamišljenu liniju kroz svoju karotidnu arteriju. "Izvršio je samoubistvo", rekao je Francuz zapanjenim glasom. "Pilula za samoubistvo."
  
  Sranje.
  
  "Vidiš?" Marsh je rekao. "Mi smo veoma ozbiljni."
  
  "Molim te, Marsh", pokušao je Drake. "Samo nam reci šta želiš. Uradićemo to odmah, prokletstvo."
  
  "Oh, siguran sam da bi. Ali ostavićemo to za kasnije, u redu? Šta kažeš na ovo? Trči za tragom broj dva. Ova potjera postaje sve bolja i teža. Do restorana Marea imate dvadeset minuta. Inače, ovo je italijansko jelo i prave jako ukusan Nduyu calzone, vjerujte mi. Ali nemojmo stati tu, prijatelji moji, jer ćete ovaj trag pronaći ispod toaleta. Uživajte."
  
  "močvara"-
  
  "Dvadeset minuta".
  
  Linija je prekinuta.
  
  Drake je opsovao, okrenuo se i potrčao što je brže mogao.
  
  
  SEDMO POGLAVLJE
  
  
  Nemajući drugog izbora, Torsten Dahl i njegov tim odlučili su da napuste automobil i odu. Nije želio ništa drugo nego da se čvrsto drži dok je Smith bacao moćni SUV oko pola tuceta okreta, gume su cvilile, pomicale stvari, ali New York nije bio ništa drugo do ljutito režanje žutih taksija, autobusa i automobila za iznajmljivanje. Dahlu je pala na pamet riječ "zastoj", ali to se događalo svaki dan, veći dio dana, a trube su još uvijek treštale i ljudi su vrištali sa spuštenih prozora. Trčali su što su brže mogli, prateći upute. Lauren i Yorgi su navukli svoje pancire. Kensi je trčala pored Dahla, napućenih usana.
  
  "Bila bih ti mnogo korisnija", rekla je Dahlu.
  
  "Ne".
  
  "Ma daj, kako bi moglo da boli?"
  
  "Nikad".
  
  "Oh, Torsti..."
  
  "Kenzi, nećeš dobiti nazad svoju prokletu katanu. I ne zovi me tako. Dovoljno je loše da mi jedna luda žena daje nadimke."
  
  "O da? Baš kao ti i Alicia ikad... znaš?"
  
  Smith je zarežao dok su prelazili drugu raskrsnicu, ugledavši pješake i bicikliste kako se na zelenom svjetlu gužvaju na cesti, svi drže život u rukama, ali su bili sigurni da nisu oni ti koji će danas patiti. Projurili su sledećom ulicom, dok su vojnici jedva osećali vrelinu sprinta dok su prolazili pored dva priusa koja su se sporo kretala, razbijajući im bočne retrovizore. GPS se oglasio.
  
  "Četiri minuta do dokova", procijenio je Yorgi. "Trebali bismo usporiti."
  
  "Usporiću za tri", odbrusio je Smith. "Nemoj mi isticati moj rad."
  
  Dahl je Kenzi predao Glock i hongkonški pištolj, što nije bio lak zadatak koji se ne bi mogao lako obaviti tajno u New Yorku. Lecnuo se dok je to radio. Protiv njegove bolje prosudbe, bili su praktično primorani da prihvate pomoć skitničkog agenta. Bio je to neobičan dan i potrebne su sve mjere, čak i one očajne. I, istina, i dalje je osjećao da bi mogli imati srodstvo, nešto poput paralelnih vojnih duša, što je povećalo njegov nivo povjerenja.
  
  Vjerovao je da mogu spasiti Bridget Mackenzie, bez obzira koliko se borila.
  
  Smith je sada prešao dvije saobraćajne trake, udario se ramenom o F150 koji je zastao, ali je nastavio vožnju ne osvrćući se. Kako im je ponestajalo vremena, nisu si mogli priuštiti ljubaznost, a užasan oblak koji je visio nad njima značio je da su bili primorani da idu all in, cijelo vrijeme.
  
  Dahl je podigao čekić svog oružja. "Skladište je udaljeno manje od minute", rekao je. "Zašto dovraga ne poprave sve ove rupe?"
  
  Smith je saosjećao s njim. Putevi su bili beskrajna, izrovana, podmukla dionica gdje su automobili polako kretali oko neravnih rupa, a radovi na putu su se pojavili svakog trenutka, naizgled ravnodušni prema dobu dana ili gustini saobraćaja. To je zaista bio pas na psa, i nijedna osoba nije htjela nikome pomoći.
  
  Brzo su se kretali GPS-om i ciljali na vrh strelice. Svježina ranog jutra naježila je njihovu golu kožu, podsjetivši ih da je još rano. Sunčeva svjetlost se probijala kroz prolome u oblacima, pretvarajući pristaništa i obližnju rijeku u blijedo zlatno. Ti ljudi koje je Dahl mogao vidjeti su radili svoj uobičajeni posao. Zamišljao je da je pristanište mračno i prljavo, ali osim skladišta, bilo je čisto i bez posebne gužve. I nije bilo prometno, jer su se glavne oblasti transporta nalazile preko zaljeva u New Jerseyu. Međutim, Dahl je vidio velike, pohabane kontejnere i dugačak, širok brod kako nepomično sjedi na vodi, i ogromne kontejnerske dizalice, obojene u plavo, koje su mogle trčati duž mola na željezničkim prugama i sakupljati svoje kontejnere pomoću posipača.
  
  Lijevo su se nalazila skladišta, kao i dvorište puno svjetlijih kontejnera. Dahl je pokazao na zgradu udaljenu sto pedeset stopa.
  
  "Ovo je naš dječak. Smith, Kenzi, javite se. Želim Lauren i Yorgija iza nas."
  
  Otišao je, sada fokusiran, fokusiran na odbijanje jednog napada iza njih prije nego što pređu na sljedeći... i onda sljedeći, dok se ova noćna mora nije završila i mogao se vratiti svojoj porodici. Novooslikana vrata bila su postavljena uz bočne strane zgrade, a Dahl je podigao pogled kada je ugledao prvi prozor.
  
  "Prazna kancelarija. Hajde da probamo sledeći."
  
  Prošlo je nekoliko minuta dok se grupa šuljala duž zgrade, s izvučenim oružjem, provjeravajući prozor za prozorom, vrata za vratima. Dahl je s razočaranjem primijetio da su počeli privlačiti pažnju lokalnih radnika. Nije želio da uplaši njihov plijen.
  
  "Hajde".
  
  Požurili su naprijed, konačno stigli do petog prozora i brzo pogledali. Dahl je ugledao širok prostor zatrpan kartonskim kutijama i drvenim sanducima, ali je pored prozora ugledao i pravougaoni sto. Četiri muškarca sjedila su oko stola, pognutih glava, kao da razgovaraju, planiraju i razmišljaju. Dahl je skočio na zemlju i sjeo, naslonivši se leđima na zid.
  
  "Mi smo dobro?" upitao je Smith.
  
  "Možda", rekao je Dahl. "Moglo je biti ništa... ali..."
  
  "Vjerujem ti", rekla je Kenzi s dozom sarkazma. "Ti vodiš, ja ću pratiti," Zatim je odmahnula glavom. "Jeste li vi ljudi zaista toliko ludi? Samo požurite tamo i počnite pucati prvi?"
  
  Prišao im je čovjek, popreko ih gledajući. Dahl je podigao svoj HK i čovjek se ukočio, podižući ruke u zrak. Odluka je donesena uglavnom zato što je tip bio u neposrednoj blizini svih u skladištu. Prošlo je manje od sekunde prije nego što je Dal ustao, okrenuo se i udario ramenom o vanjska vrata. Smith i Kensi su bili s njim i čitali su mu misli.
  
  Kada je Dahl ušao u prostrano skladište, četiri muškarca su skočila sa stola. Oružje im je ležalo sa strane, a sada su ih sklonili, pucajući neselektivno na strance koji su se približavali. Meci su letjeli posvuda, razbili prozor i prošli kroz okretna vrata. Dahl se strmoglavi, kotrlja, izranja, puca. Muškarci za stolom su ustuknuli, uzvraćajući vatru, pucajući preko ramena, pa čak i između nogu dok su trčali. Nigdje nije bilo sigurno. Nasumična pucnjava ispunila je prostor pećine. Dahl se oslonio na oba lakta dok nije stigao do stola i okrenuo ga, koristeći ga kao štit. Jedan kraj se razbio kada je metak velikog kalibra prošao pravo kroz njega.
  
  "Sranje".
  
  "Pokušavaš li da me ubiješ?" promrmlja Kenzi.
  
  Veliki Šveđanin je promijenio taktiku, podigao ogroman sto, a zatim ga lansirao u zrak. Rubovi koji su padali zahvatili su gležnjeve jednog čovjeka, što ga je dovelo u let, a njegov pištolj u zrak. Dok se Dal brzo približavao, Kensijev glas ga je natjerao da uspori.
  
  "Budite oprezni s tim malim kopiladima. Radio sam po celom Bliskom istoku i video sam hiljade njih u prslucima."
  
  Dahl je oklevao. "Mislim da ne možeš samo..."
  
  Eksplozija je potresla zidove skladišta. Šveđanin je poleteo s nogu, odleteo u vazduh i zabio se u već razbijen prozor. Bijela buka mu je ispunila glavu, neodoljivo zujanje u ušima, i na trenutak nije mogao ništa vidjeti. Kad mu je vid počeo da se razbistri, shvatio je da Kensi čuči ispred njega i tapša ga po obrazima.
  
  "Probudi se, čovječe. To nije bilo cijelo tijelo, samo granata."
  
  "Oh. Pa, zbog toga se osjećam bolje."
  
  "Ovo je naša šansa", rekla je. "Potres mozga je oborio i njegove kolege idiote s nogu."
  
  Dahl je s mukom ustao. Smith je bio na nogama, ali Lauren i Yorgi su sjedili na kolenima, prislonjenih prstima na sljepoočnice. Dahl je vidio da su teroristi počeli dolaziti k sebi. Hitnost ga je ubola poput igle koja probija komad mekanog mesa. Podigavši pištolj, ponovo se našao pod vatrom, ali je uspeo da rani jednog od terorista u usponu i gledao je kako se čovek prevrnuo i pao.
  
  Smith je projurio. "Uhvatio ga."
  
  Dahl je preuzeo vodstvo. Kensi je istisnuo snimke pored njega. Dvojica preostalih terorista skrenula su iza ugla i Dahl je shvatio da su krenuli prema izlazu. Usporio je na trenutak, a zatim skrenuo u istom uglu, pažljivo pucajući, ali su njegovi meci pogodili samo prazan vazduh i beton. Vrata su bila širom otvorena.
  
  Granata se vratila unutra.
  
  Sada je eksplozija bila zadata, SPIR tim se sklonio i čekao da ih geler prođe. Zidovi su se od jakog udara zatresli i popucali. Onda su bili na nogama, probijajući se kroz vrata u sklonište i u vedar dan.
  
  "Jedan je sat ujutru", rekao je Smith.
  
  Dahl je pogledao u naznačenom pravcu, ugledao dvije figure u trku, a iza njih Hudson, koji je vodio do Gornjeg zaljeva. "Sranje, možda imaju glisere."
  
  Kensi je pala na jedno koleno, pažljivo nišanila. "Onda ćemo uzeti..."
  
  "Ne", Dahl je spustio cijev svog oružja. "Zar ne vidite tamo civile?"
  
  "Zubi", opsovala je na hebrejskom, jeziku koji Dahl nije razumeo. Zajedno, Smith, Kenzie i Swede su započeli poteru. Teroristi su brzo reagovali, bili su skoro na pristaništu. Kenzi je napravila kompromis tako što je ispalila svoj HK u zrak, očekujući da će civili ili pobjeći ili se sakriti.
  
  "Možete mi zahvaliti nakon što spasimo dan", odbrusila je.
  
  Dahl je vidio da se pred njim otvorio put prilika. Oba terorista su stajala uspravno na vodenoj pozadini, izvrsne mete, a Kenzijeva oportunistička vatra im je otvorila put. Usporio je i stavio kundak na rame, pažljivo nišanio. Smith ga je slijedio pored njega.
  
  Teroristi su se okrenuli kao da vežbaju telepatiju, već pucaju. Dahl je ostao koncentrisan dok je vođstvo zviždalo između kopljanika. Njegov drugi metak pogodio je metu u grudi, treći - u čelo, tačno u centar. Čovjek se prevrnuo, već mrtav.
  
  "Ostavite jednog živog", Lorenin glas je prostrujao kroz njegovu slušalicu.
  
  Smith je pucao. Posljednji terorista je već skočio u stranu, metak mu je okrznuo jaknu dok se Smit namještao. Brzim pokretom terorista je bacio još jednu granatu - ovoga puta duž samog mola.
  
  "Ne!" Dahl je pucao bezuspješno, a srce mu je poskočilo do grla.
  
  Mala bomba je eksplodirala uz glasan zvuk, a eksplozijski talas je odjeknuo dokovima. Dahl se na trenutak sakrio iza kontejnera, a onda je iskočio nazad - ali njegov zamah je pokolebao kada je vidio da sada nije samo preostali terorista o kojem se mora brinuti.
  
  Jedna od kontejnerskih dizalica je oštećena u podnožju od eksplozije i opasno se nagnula iznad rijeke. Zvukovi brušenja, kidanja metala najavljivali su skori kolaps. Ljudi su zurili uvis i počeli bježati od visokog okvira.
  
  Terorista je izvadio još jednu granatu.
  
  "Ne ovaj put, idiote." Smith je već klečao na jednom kolenu, škiljeći uz prizor. Povukao je okidač, gledajući kako posljednji terorist pada prije nego što je uspio izvući iglu na granati.
  
  Ali dizalica se nije mogla zaustaviti. Naginjući se i urušavajući se cijelom dužinom okvira, teška željezna skela pala je na mol, uništivši okvir i pretvorivši malu kolibu na koju je pala u prašinu. Kontejneri su oštećeni i odbačeni nekoliko stopa. Metalne šipke i prečke letjele su dolje, odbijajući se od zemlje kao smrtonosne šibice. Jarkoplavi stub veličine ulične rasvjete provlačio se između Smitha i Dahla - nešto što bi ih moglo prepoloviti da je pogodilo - i zaustavio se samo nekoliko stopa od mjesta gdje su Lauren i Yorgi stajali leđima okrenuti skladištu.
  
  "Nema pomaka." Kensi je nanišanio teroristu, provjeravajući. "Vrlo je mrtav."
  
  Dahl je sabrao misli i pogledao po dokovima. Brza provjera je pokazala da, na sreću, od kontejnerske dizalice niko nije povrijeđen. Stavio je prst na mikrofon u grlu.
  
  "Kamera je isključena", rekao je. "Ali svi su mrtvi."
  
  Lauren se vratila. "U redu, prenijet ću to dalje."
  
  Kenzijeva ruka počivala je na Dahlovom ramenu. "Trebalo je da me pustiš da pucam. Slomio bih koljena tom gadu; onda bismo ga natjerali da priča, na ovaj ili onaj način."
  
  "Previše rizično." Dahl je shvatio zašto ona ovo nije razumjela. "I sumnjivo je da bismo ga mogli natjerati da progovori za kratko vrijeme koje imamo."
  
  Kensi je uznemireno frknula. "Govorite u ime Evrope i Amerike. Ja sam Izraelac."
  
  Lauren se vratila preko veze. "Moramo ići. Tamo je viđena kamera. Nije dobro."
  
  Dahl, Smith i Kenzie ukrali su obližnji automobil, misleći da bi ušteda vremena mogla biti više nego značajna, ako bi im trebalo samo pet minuta duže od hodanja.
  
  
  OSMO POGLAVLJE
  
  
  Drejk je udario u beton 47. ulice, iscrpljen, sa samo osamnaest minuta na satu. Odmah su naišli na problem.
  
  "Sedma, osma ili Brodvej?" Mai je vrisnula.
  
  Bo joj je mahnuo GPS-om. "Marea je blizu Central Parka."
  
  "Da, ali koja nas ulica vodi pored nje?"
  
  Lebdjeli su na trotoaru dok su sekunde odmicale, znajući da mart sprema ne samo nuklearnu bombu, već i timove koji će oduzeti živote dvoje civila za svaki minut zakašnjenja na sljedeći sastanak.
  
  "Broadway je uvijek zauzet", rekao je Drake. "Hajde da uradimo osmo."
  
  Alicia je zurila u njega. "Kako bi, dođavola, mogao znati?"
  
  "Čuo sam za Brodvej. Nikad čuo za Osmog."
  
  "Oh, pošteno. Gdje-"
  
  "Ne! Ovo je Brodvej!" Beau je odjednom vrisnuo svojim gotovo muzičkim naglaskom. "Restoran je na samom vrhu... skoro."
  
  "Skoro?"
  
  "Sa mnom!"
  
  Bo je poleteo kao stometarski sprinter, preskočivši parkirani auto kao da ga nema. Drake, Alicia i May su ga pratili za petama, skrećući na istok prema Brodveju i raskrsnici na kojoj je Times Square svjetlucao i svjetlucao i prezirao svoje treperave displeje.
  
  Gomili je ponovo bilo teško da se raziđu, i ponovo ih je Beau poveo kraj puta. Čak je i ovdje bilo turista, koji su se zavalili, zurili u visoke zgrade i bilborde, ili pokušavali odlučiti da li da rizikuju svoje živote i pojure preko prometne ceste. Gomilu su opsluživali lajavci koji su nudili jeftine karte za razne predstave na Brodveju. Jezici svih boja ispunili su zrak, gotovo neodoljiva, složena mješavina. Beskućnika je bilo malo, ali oni koji su govorili u njihovo ime su vrlo glasno i energično vodili kampanju za donacije.
  
  Ispred je bio Brodvej, prepun Njujorčana i posetilaca, prošaran pešačkim prelazima, i obrubljen šarenim prodavnicama i restoranima sa njihovim visećim, osvetljenim natpisima i A-okviranim displejima. Prolaznici su bili zamagljeni dok su Drake i njegova strana SPEAR tima jurili dalje.
  
  Petnaest minuta.
  
  Bo je uzvratio pogled na njega. "GPS kaže da je to dvadeset i dvije minute hoda, ali trotoari su toliko pretrpani da svi hodaju istim tempom."
  
  "Onda trči", nagovarala ga je Alicia. "Maši svojim ogromnim repom. Možda će te to natjerati da se brže krećeš."
  
  Prije nego što je Beau uspio išta reći, Drake je osjetio kako mu se srce koje je već strmoglavilo još više potonulo. Put ispred je bio potpuno blokiran u oba smjera, uglavnom žutim taksi vozilima. Došlo je do loma blatobrana, a oni koji to nisu pokušavali izbjeći polako su pomjerali automobile kako bi bolje vidjeli. Trotoar s obje strane bio je pun ljudi.
  
  "Krvavi pakao."
  
  Ali Bo nije ni usporio. Lagani skok odnio ga je na prtljažnik obližnjeg taksija, a onda je potrčao uz njegov krov, skočio na haubu i naletio na sljedećeg u redu. Mej je ubrzo usledila, a za njom i Alicia, ostavljajući Drakea iza sebe da ga viču i napadaju vlasnici vozila.
  
  Drake je bio primoran da se koncentriše iznad normalne. Nisu sve ove mašine bile iste, a njihov metal se menjao, a neke su se čak polako kotrljale napred. Trka je bila tesna, ali oni su skakali od auta do auta, koristeći dugu liniju da bi napredovali. Gomile su buljile sa obe strane. Dobro je da im ovde niko nije smetao i mogli su da vide približavanje raskrsnice Brodveja i 54. pa 57. ulice. Kada je gužva automobila popustila, Bo je izašao iz poslednjeg automobila i nastavio da trči po samom putu, a Mai pored njega. Alicia se osvrnula na Drakea.
  
  "Samo provjeravam da li si propao kroz onaj otvoreni otvor pozadi."
  
  "Da, to je rizična opcija. Samo sam zahvalan što tada nije bilo kabrioleta."
  
  Iza druge raskrsnice i 57. ulice poređane su mješalice cementa, dostavna vozila i crveno-bijele barijere. Ako je tim mislio da je uspio, ili da će ova trka biti jednostavna kao i prethodna, njihove iluzije su se iznenada razbile.
  
  Dvojica muškaraca izašla su iza kamiona za dostavu, s oružjem uperenim direktno u trkače. Drake nije promašio. Stalna borba, godine bitaka maksimalno su izoštrile njegova čula i držale ih tamo - dvadeset četiri sata dnevno. Odmah su se pojavile prijeteće forme i on je bez oklevanja pojurio glavom prema njima, tik ispred nadolazećeg kamiona sa cementom. Jedan od pištolja je uz urlik odletio u stranu, a drugi se zaglavio ispod tijela jednog od muškaraca. Drake je zateturao unatrag kada mu je udarac pogodio bočnu stranu lobanje. Iza njih je čuo škripanje točkova kamiona sa cementom dok je naglo kočio i psovke njegovog vozača...
  
  Video je ogromno sivo telo koje se okreće prema njemu...
  
  I čuo sam Alicijin uplašeni vrisak.
  
  "Matt!"
  
  
  DEVETO POGLAVLJE
  
  
  Drejk je mogao samo da posmatra kako se kamion koji mu je nekontrolisan okrenuo prema njemu. Napadači se ni na sekundu nisu povlačili, zasuvši ga gradom udaraca, jer nisu bili zabrinuti za sopstvenu bezbednost. Udaran je u grlo, grudi i solarni pleksus. Gledao je kako se tijelo ljulja i udara dok mu je letjelo direktno iznad glave.
  
  Prvi terorista je pao unazad, spotaknuo se i udario ga je jedan od točkova, pri čemu mu je udar slomio leđa i prekinuo njegovu pretnju. Drugi je trepnuo, kao da je zapanjen Drejkovom smelošću, a zatim okrenuo glavu prema zadnjem delu kamiona koji se približavao.
  
  Mokri zvuk šamaranja bio je dovoljan. Drejk je shvatio da je izvan svoje dubine, a onda je video lobanju prvog teroriste zgnječenu pod kliznim točkovima dok se telo kamiona okretalo iznad njega. Okvir je bio spljošten, mogao se samo nadati. Na djelić sekunde tama je progutala sve, čak i zvuk. Donja strana kamiona se kretala iznad njega, usporavajući, usporavajući, a onda se naglo zaustavila.
  
  Alicijina ruka posegnula je ispod njega. "Jesi li uredu?"
  
  Drake se otkotrljao do nje. "Bolje od onih momaka."
  
  Beau je čekao, gotovo mrdajući nogama dok je gledao na sat. "Još četiri minute!"
  
  Iscrpljen, u modricama, izgreban i izubijan, Drake je natjerao svoje tijelo u akciju. Ovog puta Alicia je ostala s njim, kao da je osjetila da bi mogao uzeti odmor nakon skorog promašaja. Pobijedili su gomilu turista, pronašavši Central Park South i Marea među mnogim drugim restoranima.
  
  Mej je pokazala na znak, koji je bio relativno diskretan za Njujork.
  
  Bo je potrčao naprijed. Drake i ostali su ga uhvatili na vratima. Konobarica je zurila u njih, u njihov raščupani izgled, u njihove teške jakne, i ustuknula. Iz njenih očiju bilo je jasno da je i ranije vidjela uništenje i patnju.
  
  "Ne brini", rekao je Drake. "Mi smo Englezi."
  
  Mai je bacila pogled u njegovom pravcu. "japanski".
  
  I Bo je zastao u potrazi za muškim toaletom sa podignutom obrvom. "Definitivno ne engleski."
  
  Drake je trčao što je gracioznije mogao kroz još uvijek zatvoreni restoran, usput udarajući o stolicu i sto. Muški toalet je bio mali, sastojao se od samo dva pisoara i toaleta. Pogledao je ispod zdjele.
  
  "Ovde nema ničega", rekao je.
  
  Beauregardovo lice pokazivalo je napetost. Kucnuo je dugmad na svom satu. "Vrijeme je isteklo".
  
  Konobarica koja je stajala u blizini je skočila kada je zazvonio telefon. Drake joj je pružio ruku. "Ne žuri. Molim vas, uzmite si vremena."
  
  Mislio je da može pobjeći, ali unutrašnja odlučnost ju je usmjerila na cijev. U tom trenutku, Alicia je izašla iz ženskog toaleta sa zabrinutim izrazom lica. "On nije tamo. Mi to nemamo!"
  
  Drake se lecnuo kao da je pogođen. Pogledao je okolo. Može li u ovom malom restoranu biti još jedan toalet? Možda kabina za zaposlene? Morali bi ponovo provjeriti, ali konobarica je već bila na telefonu. Oči su joj zatreperile prema Drakeu i zamolila je pozivatelja da pričeka.
  
  "Ovo je čovjek po imenu Marsh. Za tebe."
  
  Drake se namrštio. "Je li me nazvao po imenu?"
  
  "Rekao je Englez." Konobarica je slegnula ramenima. "To je sve što je rekao."
  
  Bo se zadržao pored njega. "I zato što se lako zbuniš, prijatelju, to si ti."
  
  "U vaše zdravlje".
  
  Drake je posegnuo za telefonom, jednom rukom trljajući obraz dok ga je preplavio val umora i napetosti. Kako bi sada mogli propasti? Prevladali su sve prepreke, a ipak se Marsh možda još uvijek na neki način igra s njima.
  
  "Da?"
  
  "Marš ovdje. A sad mi reci šta si našao?"
  
  Drake je otvorio usta, a zatim ih brzo zatvorio. Šta je bio tačan odgovor? Možda je Marsh očekivao riječ "ništa". Možda...
  
  Zastao je, oklevajući od odgovora do odgovora.
  
  "Recite mi šta ste našli ili ću izdati naređenje da ubijem dva Njujorčana u roku od sledećeg minuta."
  
  Drake je otvorio usta. Prokletstvo! "Smo našli-"
  
  Mai je tada istrčala iz ženskog toaleta, poskliznula se na mokrim pločicama i pala na bok. U ruci joj je držala mala bijela koverta. Beau je bio uz nju u djeliću sekunde, podigao kovertu i pružio je Drakeu. Mai je ležala na podu, teško dišući.
  
  Alicia je zurila u nju otvorenih usta. "Gdje si ovo našao, Sprite?"
  
  "Uradio si ono što oni zovu 'izgled dječaka', Taz. I to nikoga ne bi trebalo da čudi, pošto ste ionako tri četvrtine muškarac."
  
  Alicia je kipila od ljutnje u tišini.
  
  Drake se nakašljao dok je otvarao kovertu. "Mi smo... pronašli... ovaj... prokleti fleš disk, Marsh. Prokletstvo, stari, šta je ovo?"
  
  "Odličan posao. Odličan posao. Malo sam razočaran, ali hej, možda sljedeći put. Sada samo pažljivo pogledajte USB. Ovo je vaš poslednji test, i kao i ranije, možda biste želeli da ga predate nekome sa više inteligencije od vas ili policije Njujorka."
  
  "Je li ovo unutrašnjost... torte?" Drake je shvatio da konobarica još uvijek stoji u blizini.
  
  Marsh se glasno nasmijao. "Oh dobro, o, vrlo dobro. Hajde da ne pustimo mačku iz torbe, zar ne? Da, jeste. Slušaj, dat ću ti deset minuta da sadržaj fleš diska pošalješ boljim od tebe, a onda ćemo početi ispočetka."
  
  "Ne, ne, ne znamo." Drake je pokazao prema May, koja je nosila mali ranac u kojem su sakrili mali laptop. Japanka se podigla sa zemlje i prišla.
  
  "Nećemo juriti svoje repove po cijelom ovom gradu, Marsh."
  
  "Umm, da hoćeš. Jer ja tako kažem. Dakle, vrijeme prolazi. Hajde da pokrenemo laptop i uživamo u onome što sledi, hoćemo li? Pet, četiri..."
  
  Drake je udario šakom po stolu dok je rafal utihnuo. Ljutnja mu je ključala u krvi. "Slušaj, Marsh..."
  
  Prozor restorana eksplodirao je kada je prednji blatobran kombija udario u trpezariju. Staklo se razbilo i komadi su poletjeli u zrak. U prostoriju su upali proizvodi od drveta, plastike i maltera. Kombi se nije zaustavio, udario je u gume i urlao kao šegrt smrti dok je jurio kroz malu prostoriju.
  
  
  DESETO POGLAVLJE
  
  
  Julian Marsh je osjetio oštar bol u stomaku dok se otkotrljao udesno. Komadi pice pali su na pod, a činija salate pala je na sofu. Brzo se uhvatio za bokove, potpuno nesposoban da prestane da se smeje.
  
  Niski sto koji je stajao ispred njega i Zoe su se zatresli kada ga je nečija divlja noga slučajno udarila. Zoey je pružila ruku da ga podrži, brzo ga potapšavši po ramenu dok je još jedan uzbudljiv događaj počeo da se odvija. Do sada su gledali kako Drake i njegova ekipa izlaze iz Edisona - prilično lako su gledali kako čovjek obučen kao turista snima događaj s druge strane ulice - zatim vidjeli ludu juriš na Broadway - ova histerična scena je bila sporadičnija, jer nije bilo mnogo sigurnosnih kamera u koje bi lokalni terorista mogao da upadne - a onda je sa suspregnutim dahom posmatrao kako se napad nekako razvija oko mešalice za cement.
  
  Sve ovo je prijatna distrakcija. Marsh je u jednoj ruci držao mobilni telefon za jednokratnu upotrebu, a u drugoj Zoein but dok je jela nekoliko kriški šunke i pečuraka i ćaskala na Facebooku.
  
  Ispred njih su bila tri ekrana, po osamnaest inča svaki. Par je sada pokazivao veliku pažnju dok su Drejk i kompanija upali u mali italijanski restoran. Marsh je provjerio vrijeme i pogledao šareni vatromet.
  
  "Prokletstvo, ovo je blizu."
  
  "Jesi li uzbuđen?"
  
  "Da, zar ne?"
  
  "To je u redu film." Zoe se duri. "Ali nadao sam se još krvi."
  
  "Samo malo, ljubavi moja. Postaje bolje".
  
  Par je sjedio i igrao se u iznajmljenom stanu koji je pripadao jednoj od terorističkih ćelija; glavni, pomisli Marš. Tamo su bila četvorica terorista, od kojih je jedan, na prethodni zahtjev, postavio prostor za gledanje nalik bioskopu za Marsh. Dok je pitijski par uživao u gledanju, muškarci su sedeli po strani, zbijeni oko malog televizora, pregledavajući desetine drugih kanala, tražeći sitnice vesti ili čekajući neki poziv. Marsh nije znao i nije ga bilo briga. Ignorirao je i čudne skrivene poglede, znajući dobro da je zgodan muškarac neobične ličnosti, a neki ljudi - čak i drugi muškarci - vole da cene takvu ličnost.
  
  Zoey mu je pokazala malo više zahvalnosti klizeći rukama niz prednji dio njegovih bokserica. Dođavola, imala je oštre nokte.
  
  Začinjeno, a opet nekako... prijatno.
  
  Na trenutak je pogledao nuklearnu aktovku - izraz koji nije mogao da izbaci iz glave, iako je manja bomba bila u velikom ruksaku - a onda je ubacio malo kavijara u svoja usta. Sto pred njima bio je, naravno, veličanstven, sastojao se od neprocjenjivih i neukusnih proizvoda, ali svi su bili ukusni.
  
  Je li to nuklearna bomba koja vrišti njegovo ime?
  
  Marsh je shvatio da je vrijeme za djelovanje i nazvao je, razgovarajući sa šarmantnom konobaricom, a zatim s Englezom s jakim naglaskom. Tip je imao jedan od onih čudnih tonova glasa - nešto što je zaudaralo na seljaštvo - i Marsh je pravio zgrčena lica, pokušavajući da razabere samoglasnik od samoglasnika. Nije lak zadatak, a postaje malo teži kada ženske ruke drže vaš set Orašara.
  
  "Recite mi šta ste našli ili ću izdati naređenje da ubijem dva Njujorčana u roku od sledećeg minuta." Marsh se nasmiješio dok je ovo govorio, ignorirajući iznervirane poglede koje su njegovi učenici slali po sobi.
  
  Englez je još malo oklevao. Marsh je pronašao krišku krastavca koji je ispao iz posude za salatu i zabio je duboko u Zoeinu kosu. Nije da je ikada primijetila. Minute su prolazile, a Marsh je čavrljao kroz komoru za sagorevanje, postajući sve više i više uznemiren. U blizini je bila boca hladnog Bollingera i trebalo mu je pola minute da sipa veliku čašu. Zoe se privila uz njega dok je radio, i pijuckali su iz iste čaše, naravno sa suprotnih strana.
  
  "Pet", rekao je Marsh u slušalicu. "Četiri, tri..."
  
  Zojine ruke su postale posebno uporne.
  
  "Dva".
  
  Englez je pokušao da se cjenka s njim, očigledno se pitajući šta se, dovraga, dešava. Marsh je zamislio automobil koji je organizovao kako udara kroz prednji prozor u unaprijed određeno vrijeme, sada nišaneći, ubrzavajući, približavajući se restoranu koji ništa ne sumnja.
  
  "Jedan".
  
  A onda je sve eksplodiralo.
  
  
  JEDANAESTO POGLAVLJE
  
  
  Drake je pojurio prema zidu restorana, zgrabio konobaricu za struk i povukao je sa sobom. Krhotine stakla i cigle padale su s njegovog kotrljajućeg tijela. Kombi koji se približavao je škripao kako bi dobio vuču dok su njegove gume udarile o pod restorana, a sredina automobila je prešla preko prozorske daske, a zadnji kraj se sada podigao i udario u nadvratnik iznad stakla. Metalna strugana. Stolovi su se srušili. Stolice su se nagomilale kao smeće ispred njega.
  
  Alicia je također odmah reagirala, obišla je oko stola i pobjegla, a jedina joj je rana bila mala posjekotina na potkoljenici od brzo letećeg komada drveta. Mai je nekako uspjela da se otkotrlja preko vrha pokretnog stola bez ikakvih oštećenja, a Bo je otišao korak dalje, preskačući je i skačući s površine na površinu, konačno odmjeravajući svoj skok tako da su mu noge i ruke udarile o bočni zid i pomogle sigurno sleti.
  
  Drake je podigao pogled, a konobarica je vrištala pored njega. Alicia je pogledala optužujuće.
  
  "Znači, zgrabio si je, zar ne?"
  
  "Pazi!"
  
  Kombi se i dalje kretao naprijed, usporavajući za sekundu, ali sada je cijev pištolja virila iz spuštenog suvozačevog prozora. Alicia se sagnula i pokrila. May se još malo otkotrljala. Drejk je izvadio pištolj i ispalio šest metaka u bestelesnu ruku, a zvukovi su bili glasni u skučenom prostoru, koji su se nadmetali sa zaglušujućom grajom kombija. Bo se već kretao, zaokružujući stražnji dio auta. Konačno su točkovi prestali da se okreću i stali. Slomljeni stolovi i stolice kaskadno su padali od haube, pa čak i krova. Drake se pobrinuo da konobarica nije ozlijeđena prije nego što je krenuo naprijed, ali tada su Bo i May već bili kod auta.
  
  Beau je razbio prozor vozača i borio se sa figurom. Mai je provjerila lokaciju kroz razbijeno vjetrobransko staklo, a zatim pokupila rascjepkani komad drveta.
  
  "Ne", počeo je Drejk, pomalo promuklim glasom. "Trebamo-"
  
  Ali Mai nije bila raspoložena za slušanje. Umesto toga, bacila je improvizovano oružje kroz šoferšajbnu takvom snagom da se čvrsto zaglavilo u vozačevo čelo, tresući se na mestu. Čovjekove oči su se prevrnule i prestao je da se bori sa Beauom, Francuz je izgledao zapanjeno.
  
  "Stvarno sam ga imao."
  
  Mai je slegnula ramenima. "Mislio sam da treba da pomognem."
  
  "Pomoć?" ponovi Drake. "Potreban nam je barem jedan od ovih kopilana živ."
  
  "I s tim u vezi", uključila se Alicia. "Dobro sam, ta. Iako je lijepo vidjeti te kako spašavaš Wendyno dupe konobarice."
  
  Drake se ugrizao za jezik, znajući na nekom dubokom nivou da ga Alicia samo ismijava. Beauregard je već izvukao vozača iz auta i preturao mu je po džepovima. Alicia je otišla do čudesno netaknutog laptopa. USB disk je završio učitavanje i pojavio se gomilu slika - uznemirujućih slika srebrnih kanistera od kojih se Drejku ledila krv.
  
  "Izgleda kao unutrašnjost bombe", rekao je, pregledavajući žice i releje. "Pošalji ovo Mooreu prije nego što se nešto drugo dogodi."
  
  Alicia se nagnula nad mašinu, tapkajući.
  
  Drake je pomogao konobarici da ustane. "Jesi li dobro, ljubavi?"
  
  "Ja... mislim da jesam."
  
  "Kovnica. Kako bi bilo da nam napraviš lazanje?"
  
  "Kuvar... šef kuhinje još nije stigao." Pogled joj je sa strahom zagledao uništenje.
  
  "Dovraga, mislio sam da si ih upravo bacio u mikrotalasnu."
  
  "Ne brini". Mai je prišla i stavila ruku na rame konobarice. "Oni će biti rekonstruisani. Osiguravajuća kuća bi se trebala pobrinuti za ovo."
  
  "Nadam se".
  
  Drake se ponovo ugrizao za jezik, ovaj put da ne psuje. Da, bio je blagoslov što su svi još uvijek disali, ali Marsh i njegovi prijatelji su i dalje uništavali živote ljudi. Bez grižnje savjesti. Bez etike i bez brige.
  
  Kao da je telefon zazvonio preko psihičke veze. Ovaj put se Drake javio na telefon.
  
  "Još uvijek udaraš?"
  
  Marshov glas ga je natjerao da nešto udari, ali je to uradio na strogo profesionalan način. "Proslijedili smo vaše fotografije."
  
  "O, odlično. Pa smo ovo malo sredili. Nadam se da ste zgrabili nešto za grickanje dok ste čekali, jer ovaj sljedeći dio-pa, mogao bi vas ubiti."
  
  Drake se nakašljao. "Znaš da još nismo testirali tvoju bombu."
  
  "I čuvši to, vidim da želiš da usporiš stvari dok pokušavaš da sustigneš. Ovo se neće dogoditi, moj novi prijatelju. Ovo se uopšte ne dešava. Vaši policajci i agenti, vojska i vatrogasci mogu biti dio dobro podmazane mašine, ali oni su i dalje mašina i potrebno im je neko vrijeme da dođu do brzine. Tako da koristim ovo vrijeme da te rastrgnem. Prilično je zabavno, vjerujte mi."
  
  "Šta Pitije imaju od svega ovoga?"
  
  Marsh se zakikotao. "Oh, mislim da znaš da je ova sujetna grupa ragamafina nedavno eksplodirala. Da li je ikada postojalo nešto određenije? Predvodili su ih serijski ubica, psiho-progonitelj, megaloman i ljubomorni gospodar. Ispostavilo se da su svi ista osoba."
  
  U ovom trenutku, Alicia se nagnula bliže Drakeu. "Pa reci nam - gdje je ovo kopile?"
  
  "Oh, nova djevojka. Jesi li plavuša ili Azijat? Verovatno plavuša kako zvuči. Draga, da sam znao gdje je, pustio bih ti da ga živog oderaš. Tyler Webb je uvijek želio jednu stvar. Napustio je Pitijce onog trenutka kada je shvatio gde da ih pronađe."
  
  "Koja je bila na pijaci?" - upitao je Drejk, sada dobijajući i vreme i informacije.
  
  "Ovo mjesto je odvratna košnica, jesam li u pravu? Zamislite sve tamo sklopljene poslove koji će uticati na svijet u narednim decenijama."
  
  "Ramzes mu je nešto prodao", rekao je Drake, isprobavajući to.
  
  "Da. I siguran sam da vam je lukava pašteta od francuskih kobasica već rekla šta je to. Ili ga uvijek možete pitati odmah."
  
  Dakle, ovo je potvrdilo. Marsh ih je posmatrao, iako nije imao oči u restoranu. Drake je poslao kratku poruku Mooreu. "Kako bi bilo da nam kažeš gdje je Web otišao?"
  
  "Pa, ozbiljno, ko sam ja, Fox News? Zatim ćeš mi tražiti gotovinu."
  
  "Zadovoljiću se ovim terorističkim seronjom."
  
  "I da se vratimo na posao koji je pred nama." Marsh je izgovorio ove riječi, a onda kao da se zabavlja, iznenada se nasmijavši. "Izvinite, lična šala. Ali sada smo završili s kontrolnim dijelom potjere. Sada želim da vam izložim svoje zahteve."
  
  "Zato nam samo reci." Alicijin glas je zvučao umorno.
  
  "Šta je tu tako smiješno? Ova bomba će eksplodirati ako ne budem potpuno zadovoljan. Ko zna, draga, možda bih čak odlučio da te posjedujem."
  
  U trenu se učinilo da je Alicia spremna da krene, a oči i izraz lica su joj dovoljno zapalili da zapale isušenu šumu.
  
  "Volela bih da budem sama sa tobom", šapnula je.
  
  Mart je zastao, a zatim brzo nastavio. "Muzej prirodne istorije, dvadeset minuta."
  
  Drake namjesti sat. "I onda?"
  
  "Hmmm, šta?"
  
  "Ovo je veličanstveni komad arhitekture."
  
  "Oh, pa, ako ste dogurali dovde, predlažem da skinete muškog čuvara po imenu Jose Gonzalez. Jedan od naših partnera sinoć je ušio moje zahtjeve u postavu svog sakoa. Originalan način za transport dokumenata, da, i bez vraćanja pošiljaocu."
  
  Drake nije odgovorio, uglavnom zbunjen.
  
  "Znam na šta misliš", rekao je Marš, ponovo demonstrirajući neverovatnu inteligenciju. "Zašto vam jednostavno ne pošaljete fotografije i javite mi šta želite? Pa, ja sam posebna osoba. Rekli su mi da imam dvije strane, dva uma i dva lica, ali više volim da ih vidim kao dva odvojena kvaliteta. Jedan dio je zakrivljen, drugi je savijen. Znaš šta mislim?"
  
  Drake se nakašljao. "Naravno da znam ko si ti."
  
  "Super, onda znam da ćeš shvatiti da ću se, kada vidim tvoja četiri rastrgana leša za otprilike sedamnaest minuta, osjećati i nevjerovatno srećna i nevjerovatno iznervirana. Sa tobom. A sada, zbogom."
  
  Linija je prekinuta. Drake je kliknuo na sat.
  
  Dvadeset minuta.
  
  
  12. POGLAVLJE
  
  
  Hayden i Kinimaka su provodili vrijeme sa Ramzesom. Princ terorista se činio neprikladnim u svojoj ćeliji od šest metara kvadratnih: prljav, raščupan i, iako očigledno iscrpljen, koračao je naprijed-nazad poput lava u kavezu. Hayden je obukla pancir, provjerila svoj Glock i rezervne metke i zamolila Manoa da učini isto. Od sada više neće biti šanse. Ispostavilo se da su i Ramzes i Mart bili previše pametni da bi ih se potcijenilo.
  
  Možda je mit o terorizmu upravo tamo gdje je želio biti.
  
  Hayden je sumnjao u to, sumnjao je u to jako. Bitka unutar zamka i očajnička smrt njegovog tjelohranitelja pokazali su koliko je želio pobjeći. Takođe, da li je njegova reputacija uništena? Zar ne bi trebao biti očajan da popravi štetu? Možda, ali čovjek nije bio uništen do te mjere da se nije mogao obnoviti. Hayden ga je gledao kako korača dok im Kinimaka donosi par plastičnih stolica.
  
  "U ovom gradu postoji nuklearno oružje", rekao je Hayden. "Siguran sam da znate otkako ste sklopili dogovor s Tylerom Webbom i Julianom Marshom. U ovom si gradu, i ako dođe vrijeme, mi ćemo se prokleto pobrinuti da ne budeš pod zemljom. Naravno da vaši pratioci ne znaju da vas imamo..." Pustila je to da visi.
  
  Ramzes je stao, zureći u nju umornim očima. "Mislite, naravno, na prevaru u kojoj će moji ljudi uskoro ubiti Marsha, preuzeti odgovornost za bombu i detonirati je. To bi trebao znati od Webba i njegovog tjelohranitelja, jer su oni jedini koji su znali. A znate i da oni samo čekaju moju komandu." Klimnuo je, kao za sebe.
  
  Hayden je čekao. Ramzes je bio lukav, ali to nije značilo da ne bi posrnuo.
  
  "Oni će eksplodirati", rekao je Ramzes. "Oni će sami donijeti odluku."
  
  "Možemo učiniti tvojih poslednjih nekoliko sati gotovo nepodnošljivim", rekao je Kinimaka.
  
  "Ne možete me natjerati da ovo otkažem", rekao je Ramzes. "Čak i kroz mučenje. Neću zaustaviti ovu eksploziju."
  
  "Šta želiš?" upita Hayden.
  
  "Biće pregovora."
  
  Proučavala ga je, pažljivo zavirujući u lice novog svjetskog neprijatelja. Ovi ljudi nisu hteli ništa zauzvrat, nisu hteli da pregovaraju i verovali su da je smrt samo korak ka nekom prividu neba. Gdje nas ovo ostavlja?
  
  Stvarno, gdje? Napipala se za oružjem. Lako je izaći na kraj sa osobom koja ne želi ništa drugo nego da počini masovno ubistvo, rekla je ona. "Sa metkom u glavu."
  
  Ramzes je pritisnuo lice na rešetke. "Onda samo naprijed, zapadnjačka kučko."
  
  Hayden nije trebao biti stručnjak da bi pročitao ludilo i žar koji sijaju u tim bezdušnim očima. Bez više riječi, promijenila je temu i izašla iz sobe, pažljivo zaključavši vanjska vrata za sobom.
  
  Nikada ne možete biti previše oprezni.
  
  U susjednoj prostoriji bila je ćelija Roberta Pricea. Dobila je dozvolu da zadrži sekretaricu ovdje zbog neposredne prijetnje i njegove potencijalne uloge u tome. Kada su ona i Kinimaka ušle u sobu, Prajs ju je oholo pogledao.
  
  "Šta znaš o bombi?" - ona je pitala. "A zašto ste bili u Amazonu, u poseti terorističkom bazaru?"
  
  Price je sjeo na krevet. "Treba mi advokat. I kako to misliš? Bomba?"
  
  "Nuklearna bomba", rekao je Hayden. "Ovdje u New Yorku. Posluži se, govno jedno. Pomozite sebi sada tako što ćete nam reći šta znate."
  
  "Ozbiljno". Priceove su se oči raširile. "Ne znam ništa".
  
  "Počinili ste izdaju", rekao je Kinimaka, približavajući svoje tijelo kameri. "Želite li ovako da vas pamte? Epitaf za vaše unuke. Ili biste radije bili poznati kao pokajnik koji je pomogao spasiti New York?"
  
  "Bez obzira koliko slatko to kažeš", Prajsov glas je zveckao poput zmije. "Nisam učestvovao ni u kakvim pregovorima o "bombi" i ne znam ništa. Sada molim, moj advokate."
  
  "Daću ti malo vremena", rekao je Hayden. "Onda ću Ramzesa i tebe staviti zajedno, u istu ćeliju. Možeš se boriti protiv ovoga. Da vidimo ko prvi progovori. Radije bi umro nego da živi, a svaku živu dušu želi povesti sa sobom. ti? Samo pazi da ne izvršiš samoubistvo."
  
  Price je izgledao uznemiren barem nekim njenim riječima. "Bez advokata?"
  
  Hayden se okrenuo. "Jebi se."
  
  Sekretarica je pazila na nju. Hayden ga je zaključao unutra, a zatim se okrenuo prema Manu. "Imate li ideje?"
  
  "Pitam se da li je Web umešan u ovo. On je sve vreme bio figura."
  
  "Ovaj put ne, Mano. Webb nas više ne juri. Siguran sam da su to sve Ramzes i March."
  
  "Pa šta je sljedeće?"
  
  "Ne znam kako drugačije možemo pomoći Drakeu i momcima," rekao je Hayden. "Tim je već usred svega. Homeland se pobrinuo za sve ostalo, od policajaca koji razbijaju vrata, preko špijuna koji se kriju iza svog teško zarađenog novca, do gomilanja vojske i dolaska NEST-a, tima za podršku u nuklearnim situacijama. Panduri su svuda, sa svime što imaju. Saperi su u visokoj pripravnosti. Moramo pronaći način da slomimo Ramzesa."
  
  "Jeste li ga videli. Kako slomiti čovjeka kome je svejedno da li živi ili umire?"
  
  Hayden je ljutito stao. "Moramo pokušati. Ili biste radije odustali? Svako ima okidač. Ovom crvu je stalo do nečega. Njegovo bogatstvo, njegov stil života, njegova skrivena porodica? Mora postojati nešto što možemo učiniti da pomognemo."
  
  Kinimaka je poželio da se pozovu na kompjutersku ekspertizu Karin Blake, ali žena je i dalje bila uhvaćena u svom režimu Fort Bragg. "Hajdemo tražiti posao."
  
  "I molite se da imamo vremena."
  
  "Oni čekaju da Ramzes da zeleno svjetlo. Imamo malo vremena."
  
  "Čuo si to dobro kao i ja, Mano. Prije ili kasnije će ubiti Marsha i dići ga u zrak."
  
  
  POGLAVLJE TRINAESTO
  
  
  Dahl je slušao oprečne komunikacijske poruke dok je Smith vozio njihov automobil po prepunim ulicama Menhetna. Srećom, nisu morali ići daleko, a nisu sve betonske arterije bile potpuno blokirane. Činilo se da je cijeli tim doušnika umiješan, od najnižeg doušnika u sirotinjskim četvrtima do najbogatijeg, pokvarenog milijardera i svih između njih. To je dovelo do gomile oprečnih izvještaja, ali kod kuće su učinili sve da razdvoje pouzdano od iskrivljenog.
  
  "Dvije poznate ćelije imaju bliske veze s obližnjom džamijom", rekao je Moore Dahlu preko slušalice. On je izdiktirao adresu. "Tamo imamo tajnog agenta, iako je prilično nov. Kaže da je ovo mjesto izolovano cijeli dan."
  
  Dahl nikada nije bio osoba sposobna da bilo šta pretpostavi. "Šta to zapravo znači u džamijskoj terminologiji?"
  
  "Šta to znači? To znači, dođavola, idi tamo i očisti barem jednu Ramzesovu ćeliju."
  
  "Građanski angažman?"
  
  "Nema se puno o čemu pričati. Ali ko god da je tamo, teško da će se moliti. Pretražite sve pomoćne prostorije i podzemne komore. I spremi se. Moj dečko ne griješi često i vjerujem njegovoj intuiciji u vezi s tim."
  
  Dal je prenio informacije i unio koordinate u GPS. Na sreću, bili su skoro na vrhu džamije, a Smith je okrenuo volan prema ivičnjaku.
  
  "Providence", rekla je Lauren.
  
  "Ime koje sam dao svojoj staroj katani." Kensi je uzdahnula, sećajući se.
  
  Dahl je zategnuo kopče svog prsluka. "Mi smo spremni? Isti sistem. Udaramo jako i brzo, ljudi. Neće biti milosti".
  
  Smith je ugasio motor. "Sa mnom nema nikakvih problema."
  
  Jutro ih je ipak dočekalo dok su izlazili iz auta i istraživali džamiju preko puta. U blizini je bio crveno-bijeli otvor iz kojeg je curila para. Zgrada, koja se nalazi na raskrsnici, nizala je obje ulice, svojim šarenim prozorima i izduženim fasadnim dijelom naselja. Na krovu zgrade stajao je mali minaret, čudan i gotovo blistav na pozadini okolnih betonskih fasada. Ulaz sa ulice bio je kroz par staklenih vrata.
  
  "Ulazimo", rekao je Dahl. "Sada se pomeri."
  
  Namjerno su prelazili cestu, zaustavljajući saobraćaj raširenih ruku. Sadašnja pauza mogla bi ih koštati svega.
  
  "Odlično mjesto", prokomentirao je Smith. "Teško je naći odlučnu grupu tamo."
  
  Dahl je kontaktirao Moorea. "Na mestu smo. Imate li još nešto za nas?"
  
  "Da. Moj čovjek me uvjerava da su kamere ispod zemlje. Blizu je prihvatanja, ali nije dovoljno blizu da nam danas pomogne."
  
  Dahl je prenio vijest dok su prelazili drugi trotoar i gurnuli ulazna vrata džamije. Sa pojačanim čulima, polako su se kretali unutra, a oči su im se prilagođavale na malo slabije osvetljenje. Bijeli zidovi i strop reflektirali su svjetlost, zajedno sa zlatnim rasvjetnim tijelima i crvenim i zlatnim tepihom. Sve se to nalazilo iza registracionog prostora, gdje ih je muškarac gledao s neskrivenom sumnjom.
  
  "Mogu li vam pomoći?"
  
  Dahl je pokazao svoj SPEAR ID. "Da, druže, možeš. Možete nas odvesti do svog tajnog podzemnog ulaza."
  
  Recepcionarka je delovala zbunjeno. "Šta je ovo, šala?"
  
  "Odmakni se", pružio je ruku Dahl.
  
  "Hej, ne mogu ti dozvoliti..."
  
  Dahl je podigao čovjeka za košulju i stavio ga na pult. "Mislim da sam rekao da se sklonite u stranu."
  
  Ekipa je žurno prošla i ušla u glavnu zgradu džamije. Prostor je bio prazan, a vrata pozadi zaključana. Dahl je čekao zaklon od Smitha i Kenzie, a zatim ih je dvaput udario nogom. Drvo se rascijepilo i ploče su pale na pod. U tom trenutku iz predvorja iza se začula buka i metež. Tim je zauzeo položaje, pokrivajući teritoriju. Prošle su tri sekunde, a onda su iza bočnog zida iskočili lice i kaciga komandanta specijalaca.
  
  "Jesi li ti Dal?"
  
  Šveđanin se nasmijao. "Da?"
  
  "Moore nas je poslao. HIT. Tu smo da podržimo vašu igru."
  
  "Naša predstava?"
  
  "Da. Nove informacije. Ti si u pogrešnoj prokletoj džamiji, a oni su ukopani prilično duboko. Biće potreban frontalni napad da ih nokautirate. I ciljamo na stopala."
  
  Dahlu se to nije svidjelo, ali je razumio proceduru, bonton rada ovdje. Nije škodilo što su specijalci već imali bolje mjesto.
  
  "Pokaži put", rekao je Dahl.
  
  "Mi smo. Prava džamija je preko puta."
  
  "S druge strane..." opsovao je Dahl. "GPS sranje."
  
  "Prilično su bliski jedno drugom." Policajac je slegnuo ramenima. "A ta engleska psovka je dirljiva, ali nije li vreme da pomerimo svoja prokleta guzica?"
  
  Minute su prolazile dok su se timovi pomiješali i formirali jurišnu grupu dok su ponovo prelazili cestu. Jednom sastavljen, niti jedan trenutak nije izgubljen. Počeo je napad punog razmjera. Muškarci su napali prednji dio zgrade, srušili vrata i provalili u predvorje. Drugi talas je prošao kroz njih, raširivši se u potrazi za znamenitostima o kojima su im govorili. Kada su plava vrata pronađena, muškarac je na njih stavio eksploziv i razneo ih. Došlo je do eksplozije, mnogo šire nego što je Dahl očekivao, ali u radijusu na koji su specijalci očito računali.
  
  "Mina zamka", rekao mu je vođa. "Biće ih još."
  
  Šveđanin je malo lakše uzdahnuo, već znajući vrijednost tajnih agenata i sada ne zaboravljajući da im oda zasluge. Tajni rad bio je jedan od najpodmuklijih i najsudbonosnijih metoda policije. Ovo je bio rijedak i vrijedan agent koji se mogao infiltrirati u neprijatelja i tako spasiti živote.
  
  Specijalci su ušli u gotovo uništenu prostoriju, a zatim su se okrenuli prema udaljenim vratima. Bio je otvoren i pokrivao ono što je očigledno bio ulaz u podrum. Kad se prvi čovjek približio, odozdo su odjeknuli pucnji i metak je odbio preko sobe.
  
  Dahl je pogledao Kensi. "Imate li ideje?"
  
  "Pitaš mene? Zašto?"
  
  "Možda zato što mogu da zamislim da i sam imaš ovakvu sobu."
  
  "Nemoj da lupaš po žbunju, dođavola, Dal, u redu? Ja nisam tvoj švercer kućnih ljubimaca. Ovdje sam samo zato što... zato što..."
  
  "Da, zašto si ovdje?"
  
  "Stvarno bih volio da znam. Možda bih trebala otići..." Oklevala je, a onda uzdahnula. "Slušaj, možda postoji drugi put. Pametan kriminalac ne bi otišao tamo bez pouzdanog puta za bijeg. Ali sa pravim terorističkim ćelijama? Ko zna sa takvim samoubilačkim kopiladima?"
  
  "Nemamo vremena za razmišljanje", rekao je komandant specijalaca, sjedajući pored njega. "To je rollerball za ove momke."
  
  Dahl je gledao kako tim izvlači svoje bljeskalice dok je razmišljao o Kenzijevim riječima. Namjerno oštar, vjerovao je da iza njih leži brižno srce, ili barem slomljeni ostaci. Kensi je trebalo nešto da pomogne da sastavi ove komade - ali koliko dugo bi mogla da traži a da ne izgubi svaku nadu? Možda je ovaj brod već razbijen.
  
  SWAT tim je signalizirao da su spremni, a zatim je oslobodio ludi oblik pakla koristeći drvene ljestve. Kada su granate odskočile i eksplodirale, timovi su poveli, a Dahl je gurnuo komandanta za pol poziciju.
  
  Smith se progurao. "Pokreni guzice."
  
  Otrčavši dole, odmah ih je dočekala mitraljeska vatra. Dahl je ugledao zemljani pod, noge stola i kutije za oružje prije nego što je namjerno skliznuo niz četiri sprata za redom, izvukao pištolj i uzvratio vatru. Smith se okrenuo ispred njega, klizeći na dno i puzeći u stranu. SWAT tim je napredovao s leđa, čučeći i ne trzajući se na liniji vatre. Meci su se vraćali pucanj za mecima, smrtonosni rafovi su probijali podrum i kidali komade iz debelih zidova. Kada je Dahl pao na dno, odmah je cenio scenario.
  
  Ovdje su bila četiri člana ćelije, što je odgovaralo onome što su vidjeli u prethodnoj ćeliji. Trojica su klečala, krv im je tekla iz ušiju, sa rukama pritisnutim na čelo, dok je četvrti izgledao neozlijeđen i žestoko je pucao na svoje napadače. Možda su ga još trojica pokrivala, ali Dahl je odmah pronašao način da nađe živog zarobljenika i nanišanio je strijelca.
  
  "O ne!" Vođa specijalaca neobjašnjivo je projurio pored njega.
  
  "Hej!" Dahl je zvao. "Šta-"
  
  Usred najgore vrste pakla, samo oni koji su ga već iskusili mogu djelovati bez pauze. Vođa specijalaca jasno je uočio znak, nešto mu poznato, i razmišljao je samo o životima svojih kolega. Dok je Dahl povlačio vlastiti okidač, vidio je kako terorista ispušta napunjenu granatu iz jedne ruke, a drugom baca oružje.
  
  "Za Ramzesa!" - viknuo je.
  
  Podrum je bio smrtna zamka, mala prostorija u koju su ova stvorenja mamila svoj plijen. Postoje i druge zamke razbacane po prostoriji, zamke koje će se aktivirati kada eksplodiraju šrapneli. Dahl je teroristu pucao između očiju, iako je znao da je taj gest bio čisto akademski - to ih ne bi spasilo.
  
  Ne u ovoj maloj prostoriji sa zidovima od cigle, u skučenim uslovima, dok se poslednje sekunde odbrojavaju pre nego što granata eksplodira.
  
  
  ČETRNAESTO POGLAVLJE
  
  
  Dahl je vidio kako svijet tone u tamu. Vidio je kako se vrijeme usporilo u brzinski tempo, kako se otkucaji svakog živog srca mjere u beskrajnim trenucima. Dok se granata odbijala, dižući prašinu i prljavštinu sa poda u oblaku male pečurke, njegov metak je ušao u lobanju teroriste, zveckajući okolo prije nego što mu je izletio iz leđa i udario u zid usred širokog izvora krvi. Telo je oslabljeno, život je već nestao. Granata je pala za drugi rikošet, a Dahl je počeo da odmiče pištolj od svog lica.
  
  Preostale su dragocene sekunde.
  
  Trojica terorista su još uvijek klečali, stenjali i poraženi, i nisu vidjeli šta dolazi. Momci iz specijalaca pokušali su obuzdati impuls ili se popeti uz stepenice.
  
  Smith je skrenuo pogled na Dahla, posljednju viziju njegovog života.
  
  Dahl je znao da su Kensi, Lauren i Yorgi na vrhu stepenica, i na trenutak se ponadao da su dovoljno daleko od epicentra.
  
  A ipak, ovo je sve za moju djecu...
  
  Granata je eksplodirala na vrhuncu drugog rikošeta, što je za trenutak bio najglasniji zvuk koji je Šveđanin ikada čuo. Onda su svi zvuci odjednom zamrli dok je misao nestala...
  
  Oči su mu bile uprte naprijed i nije mogao vjerovati šta vide.
  
  Vođa SWAT-a je trčao najbrže što je mogao, znajući šta dolazi i bio je odlučan da spasi što više ljudi, odmah shvativši da je on jedina osoba koja to može učiniti. Njegov zalet podigao ga je iznad granate, omogućivši mu da padne direktno na nju djelić sekunde prije nego što je eksplodirala. Kroz kevlar, meso i kost, detonirao je, ali nije pogodio one koji su stajali prikovani lancima za svoje mjesto u prostoriji. Eksplozija je bila prigušena, a zatim utihnula.
  
  Dahl je pročistio grlo, ne mogavši vjerovati vlastitim očima. Posvećenost njegovih kolega ga je uvijek ponizila, ali ovo je bilo na drugom nivou.
  
  Nisam... Nisam ni znao njegovo ime.
  
  Pa ipak, teroristi su klečali pred njim.
  
  Dahl je trčao niz posljednjih nekoliko stepenica, a suze su mu zamaglile oči čak i dok je šutnuo trojicu muškaraca na njihova leđa. Smith im je pocijepao jakne. Nije bilo eksplozivnih prsluka na vidiku, ali jedan čovjek je pjenio na usta čak i dok je Smith klečao pored njega. Drugi se grčio u agoniji. Treći je bio prikovan za zemlju, nepomičan. Dahl se susreo s užasnim pogledom tog čovjeka, poput polarne kape, s vlastitom mržnjom. Kenzi je prišla i privukla Šveđankinu pažnju, gledajući Dahla, njene ledenoplave oči tako jasne, hladne i ispunjene emocijama da su izgledale kao ogroman pejzaž koji se odmrznuo, i izgovorila je jedine riječi koje je mogla izgovoriti.
  
  "On nas je spasio žrtvujući sebe. Ja... Osećam se tako manjkavo, tako žalosno u poređenju s njim."
  
  Dahl, u svim svojim danima, nikada nije bio u stanju da komentariše. Sada je to uradio.
  
  Smith je pretražio svu trojicu muškaraca, pronašavši još granata, metaka i malokalibarskog oružja. Papiri i bilješke u džepovima bili su zgužvani, pa su okupljeni ljudi počeli da preturaju po njima.
  
  Drugi su prišli svom palom vođi, pognuvši glave. Jedan muškarac je kleknuo i ispružio ruku da dotakne policajčeva leđa.
  
  Treći terorista je umro, bez obzira koji otrov je uzeo, samo je trebalo duže da otrov stupi na snagu nego za njegove kolege. Dahl je ravnodušno posmatrao. Kada je njegova slušalica zapištala i Moorov glas mu je ispunio glavu, slušao je, ali nije mogao smisliti odgovor.
  
  "Pet kamera", rekao mu je Moore. "Naši izvori su saznali da Ramzes ima samo pet kamera. Suočili ste se sa dvojicom, što ostavlja tri preostala. Imaš li neku novu informaciju za mene, Dal? Zdravo? Jesi li tu? Šta se dođavola dešava?"
  
  Ludi Šveđanin je pritisnuo malo dugme koje je isključilo Mura. Želio je da izrazi svoje poštovanje u tišini barem nekoliko sekundi. Kao i svi muškarci i žene dole, preživeo je samo zahvaljujući ogromnoj žrtvi jednog čoveka. Ovaj čovjek nikada više neće vidjeti dnevnu svjetlost ili zalazeće sunce, niti osjetiti topli povjetarac kako mu duva po licu. Dahl bi to doživio umjesto njega.
  
  Sve dok je bio živ.
  
  
  PETNAESTO POGLAVLJE
  
  
  Sedamnaest minuta.
  
  Drake je pratio Boovo vodstvo, sjekao lijevo na 59. i krenuo pravo u haos koji je bio Columbus Circle. Zastave su se vijorile sa zgrada s njegove lijeve strane, a s njegove desne strane ležala je zelena traka prošarana drvećem. Ispred njih je stajala stambena zgrada, uglavnom napravljena od stakla, čiji su prozori gostoljubivo blistali na zracima još uvijek izlazećeg sunca. Žuti taksi je stao pored puta, a njegov vozač je očekivao da vidi četiri dobro obučena sprintera kako jure pločnikom iza njega, ali Beau nije bacio ni jedan pogled na čovjeka. Krug je bio širok betonski prostor sa vodopadima, statuama i sjedištima. Turisti su lutali tu i tamo, prepakujući ruksake i pijući vodu. Drejk je presekao sredinu grupe znojnih sportista, a zatim potrčao ispod drveća koje je pružalo bar malo hlada.
  
  Van pogleda znatiželjnih očiju.
  
  Kontrast između surovih, užurbanih ulica s njihovim brojnim ekstremima - veličanstvenih, pretrpanih nebodera koji se bore za prostor među tradicionalnim crkvama duž mreže - i apsolutnog mira i spokoja koji su vladali u zelenilu s njegove desne strane ispunili su Drakea osjećajem nestvarnosti. Koliko je ovo mjesto bilo ludo? Koliko je ovo san? Razlike su bile nezamislivo ekstremne.
  
  Pitao se koliko ih Marsh pomno promatra, ali mu to nije previše smetalo. To može dovesti do smrti osobe. Kod kuće su čak i sada pokušavali pronaći kanal kako bi mogli ući u trag do njegovog izvora.
  
  Svetla kugla se polako okrenula ulevo dok je grupa ubrzavala. Alicia i May su trčale blizu, posmatrale, ali nisu mogle da iskoriste sve svoje sposobnosti ovim tempom. Neprijatelj može biti bilo gdje, bilo ko. Prolazna limuzina sa zatamnjenim staklima zahtijevala je pažljiviji pregled, ali je nestala u daljini.
  
  Drake je provjerio vrijeme. Još jedanaest minuta.
  
  Pa ipak, trenuci su odmicali, sekundu po sekundu. Bo je usporio kada se iznad ceste pojavila svijetlosiva zgrada koju je Drejk odmah prepoznao. I dalje trčeći, okrenuo se Aliciji i Mej. "U istoj zgradi u kojoj smo se svađali tokom priče sa Odinom. Prokletstvo, kao da je prošao cijeli život."
  
  "Zar helikopter nije udario u stranu?" upitala je Alicia.
  
  "O da, i napao nas je Tiranosaurus Rex."
  
  Prirodnjački muzej je izgledao relativno mali iz ovog ugla, što je zabluda ako je ikada postojao. Od trotoara do ulaznih vrata vodile su stepenice, koje su trenutno ispunjene grupom turista. Pomiješani mirisi dizela i benzina napali su ih kada su stali pored puta. Buka motora, truba i povremena vika i dalje su mučili njihova čula, ali barem je ovdje bilo puno saobraćaja.
  
  "Nemoj sada stati", rekla je Alicia. "Nemamo pojma gdje će biti obezbjeđenje."
  
  Drejk je pokušao da zaustavi saobraćaj i dozvoli im da pređu. "Nadajmo se da nije rekao da je bolestan."
  
  Srećom, bilo je malo saobraćaja i grupa je mogla prilično lako da pređe cestu. Kad su stigli do podnožja muzejskih stepenica, počeli su da se penju, ali su iznenada stali kada su iza sebe začuli glasno škripu guma.
  
  Drake pomisli: Sedam minuta.
  
  Postali su poprište neobuzdanog ludila. Četiri čovjeka su iskočila iz auta, s puškama napretek. Drejk je pokušao da izbegne, skačući sa vrata muzeja i razbacujući posetioce. Bo je brzo izvukao oružje i nanišanio neprijatelja. Odjeknuli su pucnji. Krici su razdrli jutro u komadiće.
  
  Drake je skočio visoko i zadao niski udarac, otkotrljajući se dok je udarao o pločnik i ignorirajući bol gdje mu je rame preuzelo svu snagu njegovog tijela. Napadač je skočio na haubu limuzine i već je držao Mai na nišanu. Drake se otkotrljao prema autu, a zatim ustao, na sreću, na dohvat ruke od puške. Pružio je ruku, postajući sve više prijetnja i zahtijevajući pažnju.
  
  Alicia je zaronila na drugu stranu, raščišćavajući stepenice i postavljajući konjičku statuu Teodora Ruzvelta između sebe i njenih napadača. Ipak, pucali su, a meci su se zabijali u bronzani odljevak. Alicia je izvukla oružje i šmugnula na drugu stranu. Dvojica muškaraca sada su bila na vrhu automobila, praveći savršene mete. Civili su trčali na sve strane, čisteći područje. Nanišanila je teroristu, koji je pao na koljena, ali je neprekidni mlaz njegove vatre krenuo prema njoj, prisiljavajući je da se skloni.
  
  Mej i Bo su se stisnuli u mali uvučeni luk u blizini glavnog ulaza u muzej, čvrsto se stisnuvši da izbegnu mlaz metaka koji su im probijali put kroz kamenu ogradu. Beau je stajala okrenuta prema zidu, nesposobna da se pomakne, ali May je gledala van, leđima okrenuta Francuzu.
  
  "Ovo je... nezgodno", požalio se Beauregard.
  
  "I velika je sreća što si tanak kao trska", odgovorila je Mai. Ispružila je glavu i ispalila volej. "Znaš, kada smo te prvi put sreli, činilo se da se često puziš između pukotina u zidovima."
  
  "To bi sada bilo od pomoći."
  
  "Kao dim." Mai se ponovo nagnula, uzvraćajući vatru. Meci su trasirali rutu iznad njene glave.
  
  "Možemo li se pomaknuti?"
  
  "Ne osim ako ne želiš da te udare šakom."
  
  Drejk je shvatio da nema vremena da upotrebi svoje oružje, pa je pokušao da presretne oružje svog protivnika. Prekasno je shvatio da ne može do njega - tip je bio previsok - i tada je vidio da se cijev okreće prema njemu.
  
  Nema kuda.
  
  Instinkt ga je probio poput projektila. Povlačeći se, udario je nogom u prozor automobila, razbio staklo, a zatim zaronio unutra baš kada je terorista otvorio vatru. Iza njega se pjenio pločnik. Drejk se progurao kroz rupu u vozačevo sedište, koža je škripala, a oblik sedišta mu je otežavao prolaz. Znao je šta dolazi. Metak je probio krov, sjedište i pod automobila. Drake je promešao brže. Središnji pretinac sastojao se od pretinca za rukavice i dva velika držača za čaše koji su mu davali nešto za što se uhvatio dok je podigao svoje tijelo na suvozačevo sjedište. Više metaka je nemilosrdno probijalo krov. Drejk je vrisnuo, pokušavajući da kupi vreme. Protok je na trenutak stao, ali onda, kada se Drejk naslonio i napunio prozor, počeo je ponovo još većom brzinom.
  
  Drake se popeo na zadnje sjedište, a metak mu je zapalio ranu na sredini leđa. Našao se na neuređenoj gomili, bez daha i ideja. Trenutak oklevanja mora da je doveo do toga da je i strijelac stao, a onda je čovjek došao pod Alicijinu vatru. Drejk je otključao zadnja vrata iznutra i iskliznuo van, lica zarivenog u beton i ne mogavši da vidi kuda da ide.
  
  Osim...
  
  Ispod auta. Otkotrljao se, jedva stajući ispod vozila. Sada je vidio crnu šasiju, cijevi i izduvni sistem. Još jedan metak ispalio je odozgo, probijajući razmak između raširenih mišića u obliku slova V. Drake je izdahnuo, tiho zviždući.
  
  Ovu igru mogu igrati dvije osobe.
  
  Pomjerajući noge, prisilio je svoje tijelo da se kreće po zemlji prema prednjem dijelu automobila, vukući svoj Glock dok je išao. Zatim, ciljajući kroz prethodne rupe od metaka, približio se mjestu gdje je čovjek morao biti. Ispalio je šest hitaca zaredom, svaki put lagano mijenjajući položaj, a zatim brzo izašao ispod auta.
  
  Terorista je pao pored njega, hvatajući se za stomak. Puška je s treskom pala pored njega. Dok je očajnički posegao za njim, kao i za pojasom, Drake ga je upucao iz neposredne blizine. Rizici su bili preveliki da bi se rizikovalo, stanovništvo je bilo previše ranjivo. Mučio ga je bol u mišićima dok se tada borio da stane uspravno, vireći preko haube automobila.
  
  Alicia je iskočila iza Ruzveltove statue, ispalivši nekoliko metaka prije nego što je ponovo nestala. Njena meta je bila na prednjem kraju drugog auta. Još dvojica terorista pokušala su da nanišane May i Boa, koji su izgledali nekako pritisnuti u zid, ali je Mejovo precizno pucanje držalo teroriste na odstojanju.
  
  Drake je pogledao na sat.
  
  Dva minuta.
  
  Sjebani su dobro i istinski.
  
  
  ŠESNAESTO POGLAVLJE
  
  
  Drake je preuzeo teroriste. Otpuštajući svoj HK, fokusirao se na dvoje koji su smetali Bou i May. Jedan je odmah pao, njegov život se širio betonom, teška smrt za okorjelo srce. Drugi se u posljednjem trenutku okrenuo, primivši metak, ali je ipak mogao uzvratiti vatru. Drake je pratio napad čovjeka mecima, ostavljajući smrt za sobom. Na kraju, čovjek nije imao gdje da ide i stao je, a zatim sjeo i ispalio posljednji rafal u pravcu Maya dok je Drakeov pištolj okončao njegovu prijetnju.
  
  Mej je to videla i srušila Bo na pod. Francuz je protestovao, pao u nezgodnu gomilu, ali Mej ga je prikovala laktovima na vrhu, sprečavajući ga da se pomeri. Komadi su odlijetali sa zida upravo tamo gdje su im bile glave.
  
  Bo je zurio uvis. "Svaka čast, Mai."
  
  "Ki ni sinayde."
  
  Drake je do sada privukao pažnju posljednjeg preostalog teroriste, ali ništa od toga nije bilo važno. Važan je bio samo strašni strah u njegovoj duši. Važan je bio samo očajnički otkucaj njegovog srca.
  
  Propustili su rok.
  
  Njegovo raspoloženje se malo podiglo kada je vidio kako May i Bo trče u muzej, a onda je Alicia izašla iz skrovišta da pošalje posljednjeg teroristu u bijesni pakao koji je zaslužio. Još jedan muškarac krvari na trotoaru. Još jedna izgubljena i žrtvovana duša.
  
  Bili su beskrajni, ti ljudi. Bili su olujno more.
  
  Drake je tada vidio posljednjeg, vjerovatno mrtvog, terorista kako ustaje i tetura. Drake je pomislio da je sigurno nosio prsluk. Naciljao je ramena koja su se njihala i opalio, ali je metak promašio metu samo milimetara. Polako izdišući, nanišanio je za drugi hitac. Sada je čovjek pao na koljena pa ponovo ustao, a sljedećeg trenutka je upao u gomilu ljudi, posmatrača, meštana i djece sa kamerama koji su pokušavali da zabilježe svoj trenutak slave na Facebooku ili Instagramu.
  
  Drake je zateturao prema Aliciji. "Dakle, ovo je bila jedna od Ramzesovih ćelija?"
  
  "Četiri muškarca. Tačno kako je Dahl opisao. Ovo će biti treća ćelija sa kojom smo se suočili kao tim."
  
  "I još uvijek ne znamo uslove Marša."
  
  Alicia je razgledala ulice, cestu i zaustavljene, napuštene automobile. Zatim se okrenula kada je Mejin vrisak privukao njihovu pažnju.
  
  "Imamo stražu!"
  
  Drejk je pojurio uz stepenice, spuštene glave, čak ni ne pokušavajući da skloni oružje. Ovo je bilo sve, ovo je bio cijeli njihov svijet. Da je Marsh nazvao, možda bi...
  
  Jose Gonzalez mu je dao mobilni telefon. "Jesi li ti isti Englez?"
  
  Drake je zatvorio oči i prislonio uređaj na uho. "Močvara. Izgovarate s-"
  
  Pitijin smeh ga je prekinuo. "Sada, sada, ne pribjegavajte uobičajenim psovkama. Kletve su za neobrazovane, ili su mi bar tako rekli. Ili je obrnuto? Ali čestitam, moj novi prijatelju, živ si!"
  
  "Biće potrebno više od nekoliko udaraca da nas pobijedi."
  
  "Oh, siguran sam. Može li nuklearna bomba to učiniti?
  
  Drejk se osećao kao da je mogao da nastavi svoje ljutite primedbe u nedogled, ali je svesno pokušao da začepi usta. Alicia, May i Beau su se skupili oko telefona dok je Jose Gonzalez gledao s osjećajem predosjećaja.
  
  "Mačka ti je progutala jezik? Oh, i hej, zašto dovraga nisi odgovarao na Gonzalesove pozive?"
  
  Drake je grizao gornju usnu sve dok krv nije počela da teče. "Ja sam ovdje."
  
  "Da, da, vidim. Ali gdje si bio... ovaj... prije četiri minuta?"
  
  Drake je šutio.
  
  "Jadni stari Jose morao se sam javiti na telefon. Nisam imao pojma o čemu pričam."
  
  Drake je pokušao odvratiti Marsha. "Imamo jaknu. Gdje-"
  
  "Ne slušaš me, Engleze. Kasnis. Sjećate li se kazne za kašnjenje?"
  
  "Močvara. Prestani da se zajebavaš. Da li želite da se vaši zahtjevi ispune ili ne?"
  
  "Moji zahtjevi? Pa, naravno da će biti gotovi kada odlučim da sam dobar i spreman. Sada vas troje, budite dobri vojnici i čekajte tamo. Naručiću samo nekoliko za poneti."
  
  Drake je opsovao. "Nemoj to raditi. Da se jebeno nisi usudio to učiniti!"
  
  "Pričaj brzo."
  
  Linija je prekinuta. Drejk je zurio u tri para ukletih očiju i shvatio da su to samo njegovi odrazi. Nisu uspjeli.
  
  Uz ogroman napor, uspio je da se zadrži da ne smrska telefon. Alicia je preuzela na sebe da prijavi neposrednu prijetnju Domovini. Mai je natjerala Gonzalesa da skine sako.
  
  "Hajde da završimo s ovim", rekla je. "Mi se nosimo sa onim što je pred nama i pripremamo se za ono što bi moglo doći."
  
  Drake je skenirao horizonte, betonske i drveće, udaljene umom i srcem, shrvan samom idejom o martovskim namjerama. Nevini će umrijeti u narednih nekoliko minuta, a ako ponovo ne uspije, biće ih još.
  
  "Mart će detonirati ovu bombu", rekao je. "Šta god da kaže. Ako ga ne pronađemo, ceo svet će patiti. Stojimo na samoj ivici..."
  
  
  SEDAMNAESTO POGLAVLJE
  
  
  Mart se nasmejao i spustio slušalicu uz nalet. Zoey se još više pritisnula uz njega. "Sigurno si mu pokazao", prednjala je.
  
  "O da, a sada ću mu pokazati još više."
  
  Marsh je izvadio još jedan mobilni telefon i provjerio broj koji je već pohranio u memoriju. Uvjeren da je to ono što mu treba, brzo je okrenuo broj i čekao. Glas koji je odgovorio, grub i impozantan, potvrdio je njegova očekivanja.
  
  "Znaš šta treba da radiš", rekao je.
  
  "Jedan? Ili dva?
  
  "Dva, kako smo se dogovorili. Onda idi dalje u slučaju da mi ponovo zatrebaš."
  
  "Naravno, šefe. Bio sam u toku putem aplikacije za mobilni telefon. Definitivno bih uživao u nekoj od te akcije."
  
  Mart je frknuo. "Jesi li terorista, Stephen?"
  
  "Pa, ne, ne bih se svrstala u taj razred. Ne baš."
  
  "Radite posao za koji ste plaćeni. Upravo sada."
  
  Marsh je prebacio jedan od ekrana na gradsku kameru, jednostavno mini uređaj za nadzor koji su susjedne firme koristile da prate ko dolazi i izlazi na trotoar. Stephen bi izazvao haos u ovoj konkretnoj ulici, a Marsh je htio gledati.
  
  Zoe se nagnula, pokušavajući bolje pogledati. "Pa, šta ćemo još raditi danas?"
  
  Martove su se oči raširile. "Zar ti ovo nije dovoljno? I odjednom se činite malo mekanim, pomalo povodljivim za ženu pozvanu da se pridruži velikoj zli Pitiji, gospođici Zoe Shears. Zašto je ovo? Je li to zato što ti se sviđa ludilo u meni?"
  
  "Mislim da jeste. I više od samo malo. Možda mi je šampanjac otišao u glavu."
  
  "Dobro. Sada umukni i gledaj."
  
  Sljedećih nekoliko trenutaka odvijalo se baš onako kako je Marsh to želio. Normalni muškarci i žene bi se trgnuli od onoga što su vidjeli, čak i oni teški, ali Marsh i Shears su to gledali s hladnoćom. Maršu je tada trebalo samo pet minuta da sačuva snimak i pošalje ga Englezu putem video poruke uz priloženu napomenu: Pošalji ovo domovini. Ja ću vas uskoro kontaktirati.
  
  Jednom je rukom obuhvatio Zoe. Zajedno su proučavali sljedeći scenario jurnjave, u kojem su Englez i njegova tri pomoćnika zapravo znali da će stići prekasno prije nego što su i počeli. Savršeno. A haos na kraju... je neprocjenjiv.
  
  Marsh se prisjetio da je u prostoriji bilo i drugih ljudi. Glavna Ramzesova ćelija i njeni članovi. Sedeli su tako tiho u krajnjem uglu stana da im se jedva sjećao lica.
  
  "Hej", pozvao je. "Dama je ostala bez šampanjca. Može li neko od vas skitnica to očistiti?"
  
  Čovjek je ustao, očiju ispunjenih toliko prezira da je Marsh zadrhtao. Ali izraz lica je brzo bio maskiran i pretvoren u brzo odmahivanje glavom. "Svakako mogu".
  
  "Savršeno. Još jedna boca bi trebala biti dovoljna."
  
  
  POGLAVLJE OSAMNAESTO
  
  
  Drake je gledao kako Mai otkopčava rajsferšlus čuvaru sakoa dok je tražila listu zahtjeva. Alicia i Beau su skenirali okupljenu gomilu, gotovo sigurni da će posljednji preostali član treće ćelije napraviti nekakav potez. Domovina je bila na putu sa samo dvije minute do kraja. U blizini su se oglasile sirene dok su se policajci okupljali. Drake je znao da će do sada vrhunac incidenta sve Njujorčane dovesti na ivicu i turiste u strahu. Možda bi bila dobra ideja da se ljudi klone ulica, ali šta bi Bela kuća zaista mogla da uradi?
  
  Dronovi sa detektorima radijacije kružili su nebom. Detektori metala zaustavili su sve koji su zaslužili pažnju, a mnoge i one koji nisu. Vojska i Gnijezdo su bili ovdje. Bilo je toliko agenata koji su lutali ulicama da je to bilo kao sastanak veterana. Da su Ministarstvo unutrašnjih poslova, FBI, CIA i NSA ispravno obavili svoj posao, Marsh bi vjerovatno bio pronađen.
  
  Drake je pogledao na sat. Prošlo je nešto više od sat vremena od početka ove noćne more.
  
  Ovo je sve?
  
  Alicia ga je gurnula. "Našla je nešto."
  
  Drake je gledao kako Mai izvlači presavijeni komad papira iz Gonzalesove uništene jakne.
  
  Njujorčanin se trznuo ugledavši je i uzeo otrcani rukav u svaku ruku. "Hoće li mi grad dati kompenzaciju... kompenzaciju..."
  
  "Grad vam može dati savjet", reče Alicia odlučno. "Sljedeći put upotrijebite malo toplog ulja. Ne plaćajte loše društvo."
  
  Gonzales je ušutio i pobjegao.
  
  Drake je otišao do maja. Marshovi zahtjevi su odštampani na bijelom A4 listu najvećim fontom. Sve u svemu, bili su prilično direktni.
  
  "Petsto miliona dolara", pročitala je Mai. "I ništa više".
  
  Ispod zahtjeva nalazila se rečenica ispisana kontrastnim sitnim rukopisom.
  
  "Detalji slijede uskoro."
  
  Drake je tačno znao šta to znači. "Poslaće nas u još jednu potragu za nemogućim."
  
  Beauregard je posmatrao gomilu. "A mi, bez sumnje, ostajemo pod prismotrom. Sigurno ćemo i ovoga puta propasti."
  
  Drake je izgubio broj mobitela koje je okupljena gomila podigla, a zatim je čuo tupo zujanje poruke na svom mobilnom telefonu i pogledao ekran. Čak i prije nego što je kliknuo na video link, počelo ga je svrbiti vlasište od slutnje. "Momci," rekao je i držao uređaj na udaljenosti od ruke dok su se okupljali.
  
  Fotografija je bila zrnasta i crno-bijela, ali kamera je bila stabilna i jasno je pokazivala jednu od Drakeovih najgorih noćnih mora. "Nema smisla", rekao je. "Ubijanje ljudi koji nemaju pojma šta se dešava. Ovo nije za zastrašivanje, ovo nije za profit. Ovo je za..." Nije mogao da nastavi.
  
  "Lepo je", uzdahnula je Mai. "Svaki dan kopamo sve više ovih donjih hranilica. A najgore je što oni žive u samom srcu naših zajednica."
  
  Drake nije gubio ni minut i poslao je link na Homeland. Činjenica da se činilo da je Marsh uspio izvući broj svog mobilnog telefona iz zraka nije bila posebno iznenađujuća s obzirom na sve što je postigao do sada. Teroristi koji su mu pomagali očito su bili više od potrošnih vojnika.
  
  Drake je gledao kako panduri rade svoj posao. Alicia mu se približila, a zatim nasumično povukla nogavice svojih pantalona. "Vidiš li ovo?" - rekla je raspevanim glasom. "Shvatio sam kada si me pokušao razbiti u pustinji. I još je prokleto svjež. Toliko brzo ova stvar napreduje."
  
  Njene riječi su ostavile više nego jedan utisak na Drakea. Bilo je sjećanje na njihovu vezu, njihovu novu privlačnost; zaključak za May i Boa da se nešto dogodilo između njih; i očiglednija referenca na njen dosadašnji život - kako se brzo odvijao i kako je pokušala da uspori stvari.
  
  Na direktnoj liniji vatre.
  
  "Ako ovo preživimo", rekao je. "Tim SPEAR uzima sedmicu pauze."
  
  "Torsty je već rezervisao karte za Barbados", rekla je Alicia.
  
  "Šta se dogodilo u pustinji?" Mai je razmislila o tome.
  
  Drake je pogledao na sat, zatim u telefon, uhvaćen u čudnom, nadrealnom trenutku. Suočeni s nepotrebnom smrću i sve većom prijetnjom, s beskonačnom potjerom i brutalnom borbom, sada su udarali u pete i bili su primorani da uzmu nekoliko minuta predaha. Naravno, trebalo im je vremena da se oslobode napetosti, rastuće anksioznosti koja bi na kraju mogla dovesti do njihove smrti... Ali Alicijin način na koji to radi uvijek je bio pomalo nekonvencionalan.
  
  "Bikini. Plaža. Plavi talasi", rekla je Alicia. "Ja sam".
  
  "Vodiš li svog novog najboljeg prijatelja sa sobom?" Mai se nasmiješila. "Kenzie?"
  
  "Znaš, Alicia, mislim da Dahl nije rezervirao timski odmor", rekao je Drake, samo se napola šaleći. "Više kao porodični odmor."
  
  Alicia je zarežala. "Kakvo kopile. Mi smo porodica".
  
  "Da, ali ne onako kako on želi. Znaš, Džoani i Dalu treba malo vremena."
  
  Ali Alicia je sada zurila u May. "I kao odgovor na to prvo ismijavanje, Sprite, ne, razmišljao sam da uzmem Drakeyja. Da li ti odgovara?"
  
  Drake je brzo skrenuo pogled, stisnuvši usne u tihom zvižduku. Iza sebe je čuo kako Bo komentira.
  
  "Da li to znači da smo ti i ja sada gotovi?"
  
  Mejin glas je ostao miran. "Mislim da je na Mattu da odluči."
  
  Oh hvala. Hvala ti puno, dovraga.
  
  Zvučao je gotovo da mu je laknulo kada mu je zazvonio vlastiti telefon. "Da?"
  
  "Marš ovdje. Jesu li moji mali vojnici spremni za brzo trčanje?"
  
  "Ubio si te nevine ljude. Kad se sretnemo, vidjeću da ćeš odgovarati za ovo."
  
  "Ne, prijatelju, ti ćeš odgovoriti. Pročitao si moje zahtjeve, zar ne? Pet stotina miliona. To je priličan iznos za grad pun muškaraca, žena i malih štrebera."
  
  Drake je zatvorio oči, škrgućući zubima. "Šta je sledeće?"
  
  "Detalji plaćanja, naravno. Idi do centralne stanice. Čekaju u jednom od centralnih kafića." Spomenuo je ime. "Uredno presavijeno i ugurano u kovertu koju je neka ljubazna duša zalijepila na donju stranu posljednjeg stola na drugom kraju pulta. Vjerujte mi, shvatićete kada stignete tamo."
  
  "Šta ako ovo ne uradimo?" Drejk nije zaboravio na odbeglog člana ćelije, kao ni na postojanje još najmanje dve ćelije.
  
  "Onda ću pozvati sledećeg magarca da mi nosi tovar i diže u vazduh prodavnicu krofni. Da li ti odgovara?"
  
  Drake je nakratko maštao o tome šta bi mogao učiniti Maršu kada ga uhvate. "Koliko dugo?"
  
  "Oh, deset minuta bi trebalo biti dovoljno."
  
  "Deset minuta? Ovo je sranje, marte, i ti to znaš. Glavna stanica je udaljena više od dvadeset minuta vožnje. Možda duplo više."
  
  "Nikad nisam rekao da treba da ideš."
  
  Drake je stisnuo pesnice. Bili su namješteni da propadnu, i svi su to znali.
  
  "Reći ću ti šta", rekao je Marsh. "Da bih dokazao da mogu biti susretljiv, promijenit ću ovo na dvanaest minuta. I računajući..."
  
  Drake je počeo da beži.
  
  
  DEVETNAESTO POGLAVLJE
  
  
  Drake je istrčao na cestu dok je Beau upisivao koordinate Grand Central Station u svoj GPS. Alicia i May su trčale korak iza. Ovaj put, međutim, Drake nije planirao putovati na kopitima. Uprkos neverovatno gustom rasporedu koji je postavio Marsh, pokušaj je morao biti učinjen. U blizini muzeja su napuštena tri automobila, dva Corolla i Civic. Jorkširac ih nije ni pogledao. Ono što je želeo je nešto...
  
  "Ulazi!" Alicia je stajala na otvorenim vratima Civica.
  
  "Nije dovoljno kul", rekao je.
  
  "Ne možemo gubiti vrijeme stojeći ovdje čekajući..."
  
  "Dosta je," Drejk je ugledao iza konja i kočije koja se polako kretala koja je upravo izašla iz Central Parka do mesta gde je pored puta u praznom hodu stajao moćni kamionet F150.
  
  Pojurio je prema njemu.
  
  Alicia i May su pojurile za njima. "Je li me on jebeno zeza?" Alicia je pokrenula tiradu u maju. "Nema šanse da jašem konja. Nikad!"
  
  Provukli su se pored životinje i brzo zamolili vozača da im pozajmi auto. Drejk je gazio papučicu gasa, zagorevši gumu dok se udaljavao od ivičnjaka. Beau je pokazao na desno.
  
  "Provozite se kroz Central Park. Ovo je poprečna 79. ulica i vodi do avenije Madison."
  
  "Obožavam ovu pesmu", lajala je Alicia. "Gdje je Tiffany's? Gladan sam."
  
  Beau joj je uputio čudan pogled. "Ovo nije restoran, Miles."
  
  "A Madison Avenue je bila pop grupa", rekao je Drake. "Pod vodstvom Cheney Coatesa. Kao da bi je iko ikada mogao zaboraviti." Progutao je slinu, iznenada se prisjetivši.
  
  Alicia se nasmijala. "Sranje. Samo ću prestati da popravljam raspoloženje. Ima li razloga za ovo, Drakes? Je li bila kurva?"
  
  "Hej, sačekaj!" Usmjerio je jureći automobil na 79. ulicu, koja je bila jedna široka traka okružena visokim zidom sa previsenim drvećem. "Pinup možda. I divan voditelj."
  
  "Pazi!"
  
  Mayino upozorenje je spasilo njihov automobil dok je Silverado prešao preko inča visoke središnje rezerve i pokušao da ih nabije. Drake je primijetio lice za volanom - posljednjeg člana treće ćelije. Nagazio je papučicu gasa, prisiljavajući sve da se vrate na svoja sedišta dok se drugi automobil okrenuo i krenuo u poteru. Odjednom je njihova trka kroz Central Park poprimila mnogo smrtonosniju prirodu.
  
  Vozač Silverada vozio je bezobzirno. Drake je usporio da prođe nekoliko taksija, ali je njihov progonitelj iskoristio priliku da ih udari s leđa. F150 se trznuo i skrenuo, ali se potom ispravio bez ikakvih problema. Silverado je udario u taksi, odvevši ga na drugi kolovoz gdje se zabio u potporni zid. Drake je skrenuo oštro ulijevo, pa udesno da prođe liniju taksija, a zatim je ubrzao na otvorenu dionicu puta.
  
  Terorista iza njih se nagnuo kroz prozor sa pištoljem u ruci.
  
  "Sagni se!" Drake je vrisnuo.
  
  Meci su probijali svaku površinu - automobil, put, zidove i drveće. Čovjek je bio izvan sebe od ljutnje, uzbuđenja, a vjerovatno i mržnje, ne mareći za štetu koju je nanio. Beau, koji je sjedio na zadnjem sjedištu F150, izvukao je Glock i pucao kroz zadnje staklo. Hladan vazduh je ušao u kabinu.
  
  S lijeve strane pojavio se niz zgrada, a zatim nekoliko pješaka koji su šetali trotoarom ispred. Drake je sada vidio samo đavolji izbor - slučajnu smrt prolaznika ili zakašnjenje na Grand Central Station i suočavanje s posljedicama.
  
  Ostalo je osam minuta.
  
  Skrenuvši na 79. ulicu, Drake je uočio kratak tunel ispred sebe sa zelenim granama koje su se nadvijale nad njim. Kada su ušli u trenutni mrak, on je pritisnuo papučicu kočnice, nadajući se da će se njihov progonitelj zabiti u zid ili barem izgubiti pištolj u haosu. Umjesto toga, on ih je zaobilazio, teško vozeći, pucajući kroz bočni prozor dok je prolazio.
  
  Svi su se sagnuli dok je njihov vlastiti prozor eksplodirao, a zvižduk metka je skoro zamro prije nego što su ga čuli. Sada je i sama Alicia ispružila glavu, uperila pištolj i zapucala u Silverado. Ispred je ubrzao, a zatim usporio. Drake je brzo smanjio prazninu. Pojavio se još jedan most i saobraćaj je sada bio stabilan sa obe strane duplih žutih linija. Drejk je zatvorio prazninu sve dok njihovo sopstveno krilo gotovo nije dodirnulo zadnji deo drugog automobila.
  
  Terorista je okrenuo svoje tijelo i uperio pištolj preko ramena.
  
  Alicia je prva opalila, a metak je razbio zadnje staklo Silverada. Vozač je sigurno bio zaprepašten jer je njegov automobil skrenuo, umalo uletevši u saobraćaj iz suprotnog smjera, zbog čega su trube melodično zazvonile. Alicia se nagnula još više.
  
  "Ovaj komad plave kose leti okolo", rekla je May. "Samo me podsjeća na nešto. Kako ih sada zovu? Je li ovo... koli?"
  
  Više snimaka. Terorista je uzvratio vatru. Drake je koristio tehnike izbjegavanja vožnje što je sigurnije mogao. Saobraćaj ispred njega se ponovo razrijedio i on je iskoristio priliku da prestigne Silverado, skrećući u nadolazeću traku puta. Iza njega, May je spustila prozor i istovarila klip u drugi auto. Drake se zavalio i proučavao pogled s leđa.
  
  "Još uvijek dolazi."
  
  Odjednom se Central Park završio i prometna raskrsnica Pete avenije kao da je iskočila na njih. Automobili su usporavali, stajali, a pješaci su šetali raskrsnicama i nizali trotoare. Drake je bacio brz pogled na žuto obojena stop svjetla, koja su trenutno bila zelena.
  
  Izuzetno dugački bijeli autobusi nižu se s obje strane Pete avenije. Drake je pritisnuo kočnice, ali se terorista ponovo zabio u njihova zadnja svetla. Kroz upravljač je osjetio trzaj stražnjeg dijela, vidio potencijal za katastrofu i povukao se iz okretanja kako bi povratio kontrolu. Auto se uspravio kroz raskrsnicu, a Silverado samo centimetar iza.
  
  Autobus je pokušao da se izvuče ispred njih, ne ostavljajući Drakeu drugog izbora nego da vozi skroz lijevom stranom do sredine puta. Metal je izgreban i staklo se razbilo po njegovom krilu. Sljedeći se na njega zabio Silverado.
  
  "Pet minuta", tiho je rekao Bo.
  
  Bez gubljenja vremena, povećao je brzinu. Ubrzo se ukazala avenija Medison, siva fasada banke Chase i crni J. Crew koji je ispunjavao vidno polje ispred.
  
  "Još dva", rekao je Bo.
  
  Zajedno, trkaći automobili su jurili od male praznine do malog razmaka, razbijajući automobile bočno i zaobilazeći sporije prepreke. Drejk je stalno pritiskao sirenu, želeći da ima neku vrstu sirene, a Alicia je pucala u vazduh kako bi naterala pešake i vozače da se brzo udalje. Automobili NYPD-a su već urlali, ostavljajući trag razaranja za sobom. Već je primijetio da su jedina vozila prema kojima se činilo da se postupa s poštovanjem velika crvena vatrogasna vozila.
  
  "Naprijed", rekao je Bo.
  
  "Razumijem", Drake je vidio prolaz koji vodi do avenije Lexington i pojurio prema njemu. Upalivši motor, brzo je odvezao auto iza ugla. Iz guma je kuljao dim, zbog čega su ljudi vrištali po cijelom trotoaru. Ovdje na novom putu, automobili su bili parkirani usko s obje strane, a haos perona, kombija i jednosmjernih ulica tjerao je i najbolje vozače da nagađaju.
  
  "Nije daleko", rekao je Bo.
  
  Drake je vidio svoju šansu jer se promet smanjivao. "Maj", rekao je. "Sjećate li se Bangkoka?"
  
  Glatko poput promjene brzina u superautomobilu, Mai je ubacila novi magacin u svoj Glock i otkopčala pojas, mijenjajući brzinu na svom sjedištu. Alicia je zurila u Drakea, a Drake je zurio u retrovizor. Silverado se približio svom snagom, pokušavajući da ih nabije dok su se približavali Grand Central Station i gomilu ljudi.
  
  Mai je sjela na svoje mjesto, nagnula se kroz sada razbijeno stražnje staklo i počela gurati.
  
  Alicia je gurnula Drakea. "Bangkok?"
  
  "Nije ono što misliš."
  
  "Oh, to se nikada ne dešava. Reći ćete mi da će se ono što se dogodilo na Tajlandu i dalje dešavati na Tajlandu."
  
  Mai se provukla kroz mali procjep, pocijepajući svoju odjeću, ali prisiljavajući svoje tijelo da krene dalje. Drake je vidio trenutak kako ju je vjetar udario, kako joj pijesak peče oči. Video je trenutak kada je terorist koji je jurio trepnuo od šoka.
  
  Silverado se približio, šokantno blizu.
  
  Mai je skočila na stražnji dio kamiona, raširenih nogu i podigla oružje. Nanišanila je, a zatim počela da puca iz zadnjeg dela kamiona, a meci su razbili stakla drugog automobila. Zgrade, autobusi i rasvjetni stupovi prolazili su lagano. Mai je uvijek iznova povlačila okidač, nesvjesna vjetra i kretanja automobila, fokusirajući se samo na čovjeka koji bi ih inače ubio.
  
  Drake je držao volan što je moguće stabilnijim, održavajući brzinu konstantnom. Ovog puta ispred njih nije prošao ni jedan auto, kako se molio. Mej je čvrsto stajala na nogama, njena koncentracija je neizbežno bila fokusirana na jednu po jednu stvar. Drake je bio njen vodič.
  
  "Sad!" - vikao je iz sveg glasa.
  
  Alicia se okrenula poput djeteta koje je ispustilo slatkiše sa naslona svog sjedišta. "Šta će ona učiniti?"
  
  Drake je kočio veoma nežno, jedan po milimetar. Mai je umetnula drugu kopču i zatim potrčala uz krevet kamiona, pravo do stražnjih vrata. Oči vozača Silverada su se još više raširile kada je iz drugog ugledao divlju nindžu kako trči pravo prema njegovom jurećem automobilu!
  
  Mai je stigla do stražnjih vrata i skočila u zrak, zamahujući nogama i mlatarajući rukama. Prošao je trenutak prije nego što ju je gravitacija povukla dolje, dok je graciozno lutala kroz zrak, oličenje prikrivenosti, vještine i ljepote, ali onda je teško potonula na haubu auta drugog muškarca. Odmah se sagnula, dozvoljavajući nogama i kolenima da prihvate udarac i održe ravnotežu. Sletanje na nepopustljivi metal nije bilo lako, i Mai je brzo poletela napred prema nazubljenom vetrobranskom staklu.
  
  Vozač Silverada je pritisnuo kočnicu, ali je ipak uspeo da joj uperi pištolj u lice.
  
  Mai je raširila koljena dok je iznenadni udar prošao kroz nju, ojačavajući njenu kičmu i ramena. Oružje joj je ostalo u rukama, već upereno u teroristu. Dva hica i on je zapištao, s nogom i dalje na papučici kočnice, a krv mu je bila natopljena prednjim dijelom košulje i klonuo je naprijed.
  
  Mai se uvukla na haubu automobila, posegnula u vjetrobran i izvukla vozača. Nije bilo šanse da mu dopusti ljubaznost da povrati snagu. Njegove oči ispunjene bolom srele su njene i pokušale da se fiksiraju.
  
  "Kako...kako si..."
  
  Mai ga je udarila u lice. Zatim se izdržala dok se automobil zabio u zadnji dio Drakea. Englez je namjerno usporio kako bi 'uhvatio' samovozeći automobil prije nego što je skrenuo u nekom opasnom, nasumičnom smjeru.
  
  "Dakle, ovo ste radili u Bangkoku?" upitala je Alicia.
  
  "Nešto slično tome".
  
  "I šta se dalje dogodilo?"
  
  Drake je skrenuo pogled. "Nemam pojma, ljubavi."
  
  Otvorili su vrata, duplo parkirali pored taksija, što bliže Glavnoj centralnoj stanici koliko su mogli. Civili su se povukli, zureći u njih. Pametni su se okrenuli da trče. Desetine drugih izvadile su svoje mobilne telefone i počele da fotografišu. Drejk je iskočio na trotoar i odmah počeo da beži.
  
  "Vrijeme je isteklo", promrmlja Beauregard pored njega.
  
  
  DVADESETO POGLAVLJE
  
  
  Drake je upao u glavnu salu centralne stanice. Ogroman prostor zijevao je lijevo i desno i visoko iznad. Sjajne površine i ulašteni podovi šokirali su sistem, table za odlazak i dolaske treperile su posvuda, a priliv ljudi izgledao je neprekidan. Beau ih je podsjetio na ime Cafe é i pokazao im tlocrt terminala.
  
  "Glavno predvorje", rekla je Mai. "Skrenite desno, pored pokretnih stepenica."
  
  Utrkajući se, uvijajući se i izvodeći nevjerovatne akrobatske podvige samo da bi izbjegao sudar, tim je prošao kroz stanicu. Minute su prolazile. Kafeterije, belgijske čokoladice i štandovi sa pecivom su fijukali pored njih, od njihovih pomiješanih aroma od kojih se Drejku zavrti u glavi. Ušli su u takozvani Lexington Passage i počeli usporavati.
  
  "Volim ovo!"
  
  Alicia je trčala dalje, probijajući se kroz uski ulaz u jedan od najmanjih kafića koje je Drejk ikada video. Gotovo nesvesno, njegov um je računao tabele. Nije teško, bilo ih je samo troje.
  
  Alicia je odgurnula muškarca u sivom kaputu u stranu, a zatim pala na koljena pored crne površine. Ploča stola bila je zatrpana nepotrebnim smećem, stolice su bile nemarno raspoređene. Alicia je preturala okolo i ubrzo izronila, držeći u rukama bijelu kovertu, očiju punih nade.
  
  Drejk je posmatrao sa nekoliko koraka, ali ne i Engleskinja. Umjesto toga, promatrao je osoblje i mušterije, one koji su prolazili napolju, a posebno jedno područje.
  
  Vrata ostave.
  
  Sada se otvorio, radoznala ženska figura je provukla glavu. Gotovo odmah je uspostavila kontakt očima s jedinim muškarcem koji je gledao direktno u nju: Mattom Drakeom.
  
  NE...
  
  Uzela je mobilni telefon. "Mislim da je ovo za tebe", rekla je samo usnama.
  
  Drake je klimnuo glavom dok je nastavio da posmatra čitavo područje. Alicia je otvorila kovertu i onda se namrštila.
  
  "Ovo ne može biti istina."
  
  Mai je raširila oči. "Šta? Zašto ne?"
  
  "Piše bum!"
  
  
  DVADESET PRVO POGLAVLJE
  
  
  Drake je pojurio do telefona i oteo ga od žene. "Šta igraš?"
  
  Marsh se nasmijao na kraju reda. "Jeste li provjerili ispod druga dva stola?"
  
  Onda je linija prekinuta. Drejk je osetio kako se sve u njemu srušilo dok su mu se duša i srce smrzavali, ali nije prestajao da se kreće. "Za stolove!" vrisnuo je i krenuo da trči, padajući i klizeći na koljenima ispod najbližeg.
  
  Alicia je vrištala na osoblje i posjetitelje da izađu i evakuišu se. Bo se srušio ispod drugog stola. Drake je bez sumnje vidio tačnu repliku onoga što je Francuz primijetio - malu eksplozivnu napravu zalijepljenu na donjoj strani stola. Veličine i oblika boce za vodu, bila je grubo umotana u stari božićni papir za zamatanje. Poruka Ho-ho-ho! Drake nije prošao nezapaženo.
  
  Alicia je sjela do njega. "Kako da neutrališemo naivčinu? I, što je još važnije, možemo li razoružati naivčinu?"
  
  "Znaš ono što ja znam, Miles. U vojsci smo detonirali jednu bombu za drugom. U osnovi, ovo je najsigurniji način. Ali ovaj tip je znao šta radi. Dobro upakovano u bezopasnu ambalažu. Vidite li žice? Svi su iste boje. Detonator cap. Daljinski osigurač. Nije teško, ali prokleto opasno."
  
  "Zato napravite komplet i ne dozvolite da ta prokleta kapica za miniranje nestane."
  
  "Narasti set? Prokletstvo, ovdje smo potpuno na putu." Drejk je podigao pogled i očima u neverici ugledao gomilu ljudi koji su prislonili lica na prozore kafića. Neki su čak pokušali da prođu kroz otvorena vrata. Osnovni Android telefoni snimili su ono što je mogla biti smrt njihovih vlasnika u samo nekoliko minuta.
  
  "Izaći!" - viknuo je, a Alicia mu se pridružila. "Odmah evakuišite ovu zgradu!"
  
  Konačno, uplašena lica su se okrenula i poruka je počela da im stiže. Drake se prisjetio veličine glavne dvorane i mase ljudi unutra i stisnuo zube dok ga korijeni nisu zaboljeli.
  
  "Šta mislite koliko dugo?" Alicia je ponovo čučnula pored njega.
  
  "Minuti, ako je tako."
  
  Drake je zurio u uređaj. Iskreno, nije izgledala sofisticirano, samo obična bomba dizajnirana da uplaši, a ne osakati. Vidio je vatrometne bombe ove veličine i vjerovatno sa sličnim rudimentarnim detonacijskim uređajem. Njegovo vojno iskustvo je možda malo izblijedjelo, ali kada se suočio sa situacijom crvene žice-plave žice, ubrzo se vratio.
  
  Osim što su sve žice iste boje.
  
  Haos je obavio sve oko njegove dobrovoljno stvorene čahure. Poput izdajničkog šapata, vesti o bombi su se proširile velikim hodnicima, a želja jednog čoveka za slobodom zarazila je sledećeg i sledećeg, sve dok svi osim najotpornijih - ili najglupljih - putnika nisu krenuli ka izlazu. Buka je bila zaglušujuća, dopirala je do visokih rogova i slijevala se niz zidove. Muškarci i žene su u žurbi padali, a prolaznici su im pomagali da se podignu. Neki su se uspaničili, dok su drugi ostali mirni. Šefovi su pokušali zadržati svoje osoblje na mjestu, ali su opravdano vodili izgubljenu bitku. Gomila je izašla sa izlaza i počela da puni 42. ulicu.
  
  Drake je oklevao, a na čelu mu je curio znoj. Jedan pogrešan potez ovdje može rezultirati gubitkom jednog ekstremiteta ili više. I još gore, odvelo bi ga iz borbe da uništi Marsha. Ako ih Pitijanac može razrijediti, tada će imati mnogo veće šanse da postigne svoj krajnji cilj - ma koliko ovaj pakao bio perverzan.
  
  Beauregard je zatim čučnuo pored njega. "Jesi li uredu?"
  
  Drakeove oči su se raširile. "Šta, dovraga... Mislim, zar se ne družiš s nekim drugim..."
  
  Bo je pružio još jedan uređaj, koji je već bio isključio. "To je jednostavan mehanizam i trajao je samo nekoliko sekundi. Trebas li pomoc?"
  
  Drake je zurio u unutrašnje mehanizme koji su visili ispred njega, u blagu samozadovoljstvo na licu Francuza i rekao: "Prokletstvo. Bolje da niko ne kaže Šveđaninu da se to dogodilo."
  
  Zatim je izvukao kapicu za miniranje.
  
  Sve ostaje isto. Obuzeo ga je osjećaj olakšanja i odvojio je trenutak da stane i dođe do daha. Još jedna kriza riješena, još jedna mala pobjeda dobrih momaka. Tada je Alicia, ne skidajući pogled sa pulta kafića, izgovorila pet vrlo izrazitih riječi.
  
  "Prokleti telefon ponovo zvoni."
  
  I svuda oko Grand Central Station-a, po cijelom New Yorku, u kantama za otpatke i ispod drveća - čak vezane za ograde i na kraju bačene od strane motociklista - bombe su počele da eksplodiraju.
  
  
  DVADESET DRUGO POGLAVLJE
  
  
  Hayden je stajala ispred niza televizijskih monitora, a Kinimaka pored nje. Njihove misli o razbijanju Ramzesa privremeno su stavljene na čekanje jurnjavom kroz Central Park, a zatim i ludilom na Grand Central Station. Dok su gledali, Moore im je prišao i počeo da komentariše na svakom monitoru, a slike kamere su bile označene i mogle su da zumiraju kako bi istakle ljudsku kosu na pjegavoj ruci. Izvještavanje nije bilo tako sveobuhvatno koliko je trebalo biti, ali se poboljšalo kako su se Drake i njegov tim približavali poznatoj željezničkoj stanici. Drugi monitor je pokazao Ramzesa i Prajsa u njihovim ćelijama, pri čemu je prvi nestrpljivo koračao kao da treba da bude na mestima, a drugi je sedeo potišten kao da je sve što je zaista želeo bila ponuda omče.
  
  Mooreov tim je marljivo radio oko njih, izvještavajući o viđenjima, nagađanjima i tražeći od policajaca i agenata na ulici da posjete određena područja. Napadi su osujećeni pred Haydenom, čak i dok su Drake i Beau deaktivirali bombe na Grand Centralu. Jedini način na koji je Moore mogao biti potpuno siguran da je Midtown zbrinut bio bi da u suštini isprazni cijelu lokaciju.
  
  "Nije me briga da li je to stara gluva baka koja je upravo izgubila mačku", rekao je. "Barem ih ubedi."
  
  "Kako su kamere mogle provući bombe kroz detektore metala na Grand Central Station?" upita Kinimaka.
  
  "Plastični eksploziv?" Moore se odvažio.
  
  "Zar nemate druge mjere za ovo?" upita Hayden.
  
  "Naravno, ali pogledajte okolo. Devedeset posto naših ljudi traži prokletu nuklearnu bombu. Nikada nisam vidio ovo područje tako prazno."
  
  Hayden se pitao koliko dugo je Marsh ovo planirao. A Ramzes? Princ terorista imao je oko pet ćelija u Njujorku, možda i više, a neke od njih su bile ćelije za spavanje. Eksploziv bilo koje vrste mogao bi se prokrijumčariti u bilo koje vrijeme i jednostavno zakopati, sakriti u šumi ili u podrumu godinama ako je potrebno. Pogledajte Ruse i dokazanu priču o njihovim nestalim nuklearnim koferima - Amerikanac je sugerirao da je broj koji nedostaje točan broj potreban za uništenje Sjedinjenih Država. Bio je to ruski prebjeg koji je potvrdio da su već u Americi.
  
  Napravila je korak unazad, pokušavajući da obuhvati cijelu sliku. Veći dio svog odraslog života, Hayden je bila službenica za provođenje zakona; osjećala se kao da je svjedočila svakoj zamislivoj situaciji. Ali sada... ovo je bilo bez presedana. Drejk je već jurio od Tajms skvera do Grand Centrala, spašavajući živote svake minute, a onda izgubivši dva. Dahl je demontirao Ramzesove kamere na svakom koraku. Ali bila je zapanjena čistim, zastrašujućim obimom ovog fenomena.
  
  I svijet je postao gori. Poznavala je ljude koji više ne gledaju vijesti, ljude koji su izbrisali aplikacije sa svojih telefona jer je sve što su vidjeli bilo odvratno i osjećali su se kao da ne mogu ništa. Odluke koje su bile jasne i očigledne od samog početka, posebno s pojavom ISIS-a, nikada nisu donesene, zamagljene politikom, profitom i pohlepom, i potcjenjivanjem dubine ljudske patnje. Ono što je javnost sada željela je poštenje, figura kojoj mogu vjerovati, neko ko je došao sa toliko transparentnosti koliko je bilo bezbedno za upravljanje.
  
  Hayden je sve prihvatio. Njen osjećaj bespomoćnosti bio je sličan emocijama na koje ju je Tyler Webb doveo u posljednje vrijeme. Osjećaj da vas tako vješto progone i da ste nemoćni da bilo šta učinite povodom toga. Sada je osjećala iste emocije, gledajući kako Drake i Dahl pokušavaju vratiti New York i ostatak svijeta s ruba.
  
  "Ubiću Ramzesa zbog ovoga", rekla je.
  
  Kinimaka je stavila ogromnu šapu na njena ramena. "Pusti me. Ja sam mnogo manje lepa od tebe i bolje bi mi bilo u zatvoru."
  
  Moore je pokazao na određeni ekran. "Pogledajte tamo, momci. Deaktivirali su bombu."
  
  Hayden je ushićen kada je vidjela Matta Drakea kako izlazi iz kafića &# 233; s olakšanim i pobjedničkim izrazom lica. Okupljeni tim je navijao, a zatim iznenada zastao jer su događaji počeli da izmiču kontroli.
  
  Na mnogim monitorima, Hayden je vidio kako eksplodiraju kante za otpatke, automobili koji se zavijaju kako bi izbjegli izbijanje poklopaca šahtova. Vidjela je motocikliste kako voze na kolovoz i bacaju predmete u obliku cigle na zgrade i prozore. Sekundu kasnije dogodila se još jedna eksplozija. Vidjela je kako se automobil podigao nekoliko stopa od poda dok je bomba eksplodirala ispod njega, a dim i plamen su izbijali sa strana. Svuda oko Grand Central Station, kante za smeće su se zapalile među putnicima u bijegu. Cilj je bio teror, a ne žrtve. Na dva mosta došlo je do požara, što je izazvalo velike gužve u saobraćaju da ni motocikli nisu mogli da ih pređu.
  
  Moore je zurio, a lice mu se opustilo na samo sekundu prije nego što je počeo izvikivati naređenja. Hayden je pokušala zadržati svoju snažnu tačku gledišta i osjetila je kako Mano rame dodiruje njeno.
  
  Idemo dalje.
  
  Operacije su nastavljene u operativnom centru, upućene su hitne službe, a policija je preusmjerena na najteže pogođena područja. Vatrogasna brigada i saperi bili su uključeni preko svih granica. Moore je naredio upotrebu helikoptera za patroliranje ulicama. Kada je još jedan mali uređaj sletio kod Macy'sa, Hayden više nije mogao podnijeti da ga gleda.
  
  Okrenula se, tražeći kroz cijelo svoje iskustvo bilo kakav nagovještaj o tome šta dalje, prisjećajući se Havaja i Washingtona, D.C. posljednjih godina, koncentrirajući se... ali onda je užasan zvuk, užasna dugotrajna buka, vratila njenu pažnju na ekrani.
  
  "Ne!"
  
  
  DVADESET TREĆE POGLAVLJE
  
  
  Hayden se probila kroz ljude oko sebe i istrčala iz sobe. Gotovo režući od bijesa, sišla je niz stepenice, stisnuvši šake u tvrde grudve mesa i kostiju. Kinimaka je uzviknuo upozorenje, ali Hayden ga je ignorirao. Uradila bi to i svijet bi bio bolje, sigurnije mjesto.
  
  Probijajući se hodnikom koji je vodio ispod lokacije, konačno je stigla do Ramzesove ćelije. Gad se i dalje smijao, zvuk nije bio ništa drugo do strašno režanje čudovišta. Nekako je znao šta se dešava. Unaprijed planiranje je bilo očigledno, ali krajnji prezir prema ljudskom blagostanju nije bilo nešto što je mogla lako podnijeti.
  
  Hayden je otvorio vrata svoje sobe. Stražar je skočio, a zatim pucao napolje kao odgovor na njeno naređenje. Hayden je otišao pravo do gvozdenih rešetki.
  
  "Reci mi šta se dešava. Reci mi sada i biću nježan prema tebi."
  
  Ramzes se nasmijao. "Šta se dešava?" Lažirao je američki naglasak. "Stvar je u tome da vas ljudi bacaju na koljena. I ostaćeš tamo", krupni čovek se nisko nagnuo da pogleda direktno u Haydenove oči sa udaljenosti od nekoliko milimetara. "Sa jezikom koji mu visi. Radiš sve što ti kažem."
  
  Hayden je otključala vrata ćelije. Ramzes je, ne gubeći ni sekunde, jurnuo na nju i pokušao da je baci na pod. Čovjeku su ruke bile vezane lisicama, ali to ga nije spriječilo da iskoristi svoju ogromnu masu. Hayden je spretno izbjegao i otkotrljao ga glavom u jednu od okomitih gvozdenih šipki, a vrat mu se odmotao od udarca. Zatim mu je snažno udarila bubrege i kičmu, zbog čega se trgnuo i stenjao.
  
  Nema više ludog smijeha.
  
  Hayden ga je koristio kao vreću za boks, krećući se po tijelu i udarajući u različite dijelove. Kada je Ramzes zaurlao i okrenuo se, izbrojala je prva tri udarca - krvareći nos, modricu vilice i grla. Ramzes je počeo da se guši. Hejden nije odustajala, čak ni kada joj je Kinimaka prišao i pozvao je da bude malo opreznija.
  
  "Prestani jebeno blejati, Mano," odbrusio mu je Hayden. "Ljudi umiru tamo."
  
  Ramzes je pokušao da se nasmeje, ali ga je zaustavio bol u larinksu. Hayden je ovo pratio brzim udarcem zeca. "Smij se sada."
  
  Kinimaka ju je odvukao. Hayden se okrenuo prema njemu, ali tada je naizgled oštećen Ramzes nasrnuo na njih oboje. Bio je krupan čovjek, čak viši od Kinimakija, njihova mišićna masa je bila otprilike ista, ali Havajac je bio superiorniji od terorista u jednom važnom području.
  
  Borbeno iskustvo.
  
  Ramzes se sudario sa Kinimakom, a zatim nasilno odskočio, teturajući nazad u svoju ćeliju. "Od čega si dođavola napravljen?" promrmljao je.
  
  "Materijal je jači od vas", rekao je Kinimaka, trljajući područje udara.
  
  "Želimo da znamo šta će se dalje dešavati", insistirao je Hejden, prateći Ramzesa nazad u ćeliju. "Želimo znati o nuklearnoj bombi. Gdje je? Ko ima kontrolu? Kakva su njihova naređenja? I, za ime Boga, koje su vaše prave namere?"
  
  Ramzes se borio da ostane uspravan, očito ne želeći pasti na koljena. Napetost se osjećala u svakoj tetivi. Međutim, kada je konačno ustao, glava mu je klonula. Hayden je ostala oprezna kao što bi bila s ranjenom zmijom.
  
  "Ne možete ništa učiniti. Pitaj svog čovjeka, Price. On to već zna. On zna sve. Njujork će gorjeti, damo, a moji ljudi će plesati našu pobjedničku đig među tinjajućim pepelom."
  
  Cijena? Hayden je na svakom koraku vidio izdaju. Neko je lagao i zbog toga je njena ljutnja još više proključala. Ne podlegavši otrovu koji je kapao sa čovekovih usana, pružila je ruku Manu.
  
  "Idi, donesi mi pištolj za omamljivanje."
  
  "Hayden..."
  
  "Samo to uradi!" Okrenula se, bijes je izbijao iz svake pore. "Donesi mi omamljivač i odjebi."
  
  U svojoj prošlosti, Hayden je uništila veze u kojima je svog partnera smatrala preslabom. Naročito onaj koji je dijelila s Benom Blakeom, koji je umro od ruku ljudi Krvavog kralja samo nekoliko mjeseci kasnije. Ben je, pomislila je, premlad, neiskusan, pomalo nezreo, ali čak i sa Kinimakom sada je počela da prilagođava svoje gledište. Smatrala ga je slabim, nedostatkom i definitivno mu je potrebna obnova.
  
  "Ne bori se sa mnom, Mano. Samo to uradi".
  
  Šapat, ali je savršeno došao do ušiju Havajaca. Krupni muškarac je pobjegao, skrivajući svoje lice i svoje emocije od nje. Hayden je ponovo skrenula pogled na Ramzesa.
  
  "Sada si kao ja", rekao je. "Dobio sam još jednog učenika."
  
  "Ti misliš?" Hayden je udarila koljenom u stomak drugog, a onda je njen lakat nemilosrdno udario u njegov potiljak. "Da li bi te student prebio?"
  
  "Kad bi mi samo ruke bile slobodne..."
  
  "Stvarno?" Hayden je bila slijepa od bijesa. "Da vidimo šta možeš da uradiš, hoćemo li?"
  
  Dok je posegnula za Ramzesovim lisicama, Kinimaka se vratila, sa ošamućenim pištoljem u obliku cigare stisnutog u njegovoj stisnutoj šaci. Shvatio je njene namere i povukao se.
  
  "Šta?" - vrisnula je.
  
  "Radi ono što moraš."
  
  Hayden je opsovao čovjeka, a zatim još glasnije opsovao Ramzesu u lice, osjećajući veliko razočaranje što ga nije mogao slomiti.
  
  Nizak, miran glas presekao je njen bijes: Međutim, možda ti je on ipak dao trag.
  
  Možda.
  
  Hayden je gurao Ramzesa dok nije pao na krevet, a nova ideja mu je pala u glavu. Da, možda postoji način. Gledajući Kinimaku, izašla je iz ćelije, zaključala je i potom krenula prema vanjskim vratima.
  
  "Dešava li se nešto novo gore?"
  
  "Više bombi za smeće, ali sada ih je manje. Još jedan motociklista, ali su ga zgrabili."
  
  Haydenov misaoni proces postao je jasniji. Izašla je u hodnik, a zatim otišla do drugih vrata. Bez zaustavljanja, progurala se kroz gomilu, sigurna da bi Robert Price čuo buku koja je dolazila iz Ramzesove ćelije. Pogled u njegovim očima joj je govorio da je tako.
  
  "Ne znam ništa", bjesnio je. "Molim te, vjeruj mi. Ako vam je rekao da znam nešto, bilo šta, o nuklearnoj bombi, onda laže."
  
  Hayden je posegnuo za svojim pištoljem za omamljivanje. "Kome vjerovati? Ludi terorista ili političar izdajnik. U stvari, da vidimo šta nam taser kaže."
  
  "Ne!" Price je podigao obje ruke.
  
  Hayden je naciljao. "Možda ne znaš šta se dešava u Njujorku, Roberte, pa ću ti sve reći. Samo jednom. Terorističke ćelije kontroliraju nuklearno oružje, za koje vjerujemo da su sposobne detonirati u svakom trenutku. Sada ludi Pitijanac misli da on zapravo kontroliše situaciju. Male eksplozije se dešavaju širom Menhetna. Bombe su postavljene na Glavnoj stanici. I, Roberte, ovo nije kraj."
  
  Bivši državni sekretar je zinuo, potpuno nesposoban da izgovori nijednu riječ. U svojoj novootkrivenoj jasnoći, Hayden je bila gotovo uvjerena da govori istinu. Ali ostao je taj jedini tračak sumnje, neprestano ju je mučio kao malo dijete.
  
  Ovaj čovjek je bio uspješan političar.
  
  Ispalila je omamljujući pištolj. Pucalo je u stranu, promašivši čovjeka za centimetar. Price je počeo da drhti u čizmama.
  
  "Sljedeći udarac će biti ispod pojasa", obećao je Hayden.
  
  Onda, kada je Prajs rasplakala, kada je Mano zagunđao, i setila se Ramzesovog demonskog smeha, kada je razmišljala o svom užasu koji je sada bio na Menhetnu, i o svojim kolegama u gušti, u srcu Jeopardyja, bilo je to Hayden Jay koji se slomio.
  
  Dosta. Neću trpjeti ovo ni minut.
  
  Zgrabivši Prajsa, bacila ga je uza zid, od siline udarca pao je na kolena. Kinimaka ga podigne, upitno je pogleda.
  
  "Samo mi se makni s puta."
  
  Ponovo je bacila Pricea, ovaj put na vanjska vrata. Odskočio je, cvileći, pao, a onda ga je ona ponovo zgrabila i odvela u hodnik i prema Ramzesovoj ćeliji. Kada je Price vidio teroristu zaključanog u svojoj ćeliji, počeo je cviliti i puzati. Hayden ga je gurnuo naprijed.
  
  "Molim te, molim te, ne možeš ovo da uradiš."
  
  "Zapravo", rekao je Kinimaka. "Ovo je nešto što možemo učiniti."
  
  "Neee!"
  
  Hayden je bacio Pricea na rešetke i otključao ćeliju. Ramzes se nije pomerao, i dalje sedeći na svom krevetu i posmatrajući šta se dešava ispod zatvorenih kapaka. Kinimaka je izvukao svoj Glock i nanišanio obojicu dok je Hayden raspetljavao njihove veze.
  
  "Jedna šansa", rekla je. "Jedna zatvorska ćelija. Dva muškarca. Prva osoba koja me pozove na razgovor osjeća se bolje. Ti razumijes?"
  
  Price je blejao kao napola pojedeno tele. Ramzes se i dalje nije pomerio. Za Haydena je pogled na njega bio uznemirujući. Iznenadna promjena u njemu bila je apsurdna. Otišla je i zaključala ćeliju, ostavljajući oba muškarca zajedno dok joj je telefon počeo da zvoni, a glas agenta Moorea došao je na liniju.
  
  "Dođi ovamo, Jay. Ovo morate vidjeti."
  
  "Šta je ovo?" Trčala je s Kinimakom, tjerajući njihove sjene iz blokova ćelija i nazad uz stepenice.
  
  "Još bombi", rekao je tužno. "Poslao sam sve da očiste nered. I ovaj posljednji zahtjev nije ono što smo očekivali da će biti. Oh, i tvoj čovjek Dahl ima trag u ćeliji četiri. Upravo ga juri."
  
  "Hajdemo na put!" Hayden je odjurio u zgradu stanice.
  
  
  DVADESET ČETVRTO POGLAVLJE
  
  
  Dahl se bacio na suvozačko sedište i dozvolio Smithu da vozi; Kenzie, Lauren i Yorgi su se vratili na zadnje sjedište. Čak i dok su se vraćali u stanicu, bilo je izvještaja da je Drake napao Grand Central Station, ali više ništa nije čuo. Moore je upravo dobio još jednu dojavu od doušnika - četvrta teroristička ćelija je radila u luksuznoj stambenoj zgradi u blizini Central Parka, a sada kada je Dahl razmislio o tome, logično je da su neke od ovih ćelija finansirane drugačije od drugih - to je pomogla im da se stapaju s gomilom - ali Dahl se pitao kako gomila ljudi može tako lako postojati u određenom društvu, a da se ne sjete svoje indoktrinacije kroz ispiranje mozga. Ispiranje mozga bila je posebna umjetnost i sumnjao je da je tipični terorista to još ovladao.
  
  Ne budi tako naivan.
  
  Mooreovi agenti riskirali su više od pukog razotkrivanja kako bi došli do ovih tragova. Reperkusije ovog dana će odjeknuti u beskraj, a on se nadao da Domovina zna kako će sve to proći. Ako je tajni agent danas opečen, njegove nevolje su tek počinjale.
  
  Saobraćajni policajci, koji su uvijek dominirali raskrsnicama, trudili su se da filtriraju saobraćaj, suočeni sa ogromnim i vjerovatno nepremostivim problemima, ali je prednost trebalo dati svjesnim hitnim vozilima. Dahl je ugledao nekoliko malih platformi za posmatranje - gotovo poput mini berača trešanja - na koje su policajci usmjeravali svoje kolege sa više tačke gledišta, i klimnuo je u znak zahvalnosti dok su ih puštali.
  
  Dahl je provjerio GPS u autu. "Osam minuta", rekao je. "Mi smo spremni?"
  
  "Spremni", uzvratio je cijeli tim.
  
  "Lauren, Yorgi, ovaj put ostani s autom. Ne možemo te više riskirati."
  
  "Dolazim", rekla je Lauren. "Treba ti pomoć."
  
  Dahl je odbacio slike podruma i smrti vođe specijalnih snaga. "Ne možemo rizikovati nepotrebne živote. Lauren, Yorgi, vi imate svoju vrijednost u različitim oblastima. Samo pazite na izgled. I tu nam trebaju oči."
  
  "Možda će vam trebati moje vještine", rekao je Yorgi.
  
  "Sumnjam da ćemo skakati po balkonima, Yorgi. Ili korištenjem odvodnih cijevi. Samo..." Uzdahnuo je. "Molim vas, učinite kako ja tražim i pogledajte krvavi izgled. Ne terajte me da ovo pretvorim u narudžbu."
  
  Nastupila je neugodna tišina. Svaki član tima je potpuno drugačije doživljavao događaje iz prethodnog napada, ali kako se sve ovo dogodilo prije samo pola sata, većina je i dalje bila u šoku. Zapažanja su bila beskrajna - koliko su bila blizu eksplozije. Kako se čovjek tako nesebično žrtvovao da bi spasio njihove živote. Kako su jeftino ovi teroristi tretirali sve oblike života.
  
  Dahl je pronašao svoje misli kako se vraćaju na onu staru pilu - kako bi odrasla osoba mogla usaditi takve mrske osobine mlađem djetetu? Najneviniji um? Kako je odrasla, odgovorna osoba mogla vjerovati da je ispravno iskriviti tako krhke umove, zauvijek promijeniti tok obećavajućeg života? Zamijeniti to sa... čime?... mržnjom, nefleksibilnošću, fanatizmom.
  
  Bez obzira kako na to gledamo, bez obzira na naše stavove o religiji, mislio je Dahl, đavo zaista hoda među nama.
  
  Smith je pritisnuo kočnicu dok su se približavali visokoj zgradi. Trebalo je nekoliko sekundi da se spremim i izađem iz auta, ostavljajući ih sve bez odbrane na trotoaru. Dahl se osjećao nelagodno znajući da je četvrta ćelija gotovo sigurno unutra i koliko su kompetentni izgledali. Pogled mu je pao na Lauren i Yorgija.
  
  "Šta dovraga radiš? Vrati se u auto."
  
  Prišli su portiru, pokazali lične karte i pitali za dva stana na četvrtom spratu. Oboje su pripadali mladom paru koji se držao do sebe i uvek bio ljubazan. Vratar nikada nije ni vidio oba para zajedno, ali da, jedan od apartmana je primao redovne posjetioce. Mislio je da je to bilo kakvo društveno veče, ali tada nije bio plaćen što je previše radoznao.
  
  Dahl ga je nježno gurnuo u stranu i krenuo prema stepenicama. Vratar je pitao da li im treba ključ.
  
  Dahl se tiho nasmiješio. "To neće biti potrebno."
  
  Četiri sprata su lako savladana, a onda su tri vojnika pažljivo prošetala hodnikom. Kada je Dal vidio ispravan broj stana u vidokrugu, njegov mobilni telefon je počeo da vibrira.
  
  "Šta?" Smith i Kenzi su čekali, pokrivajući svoju periferiju.
  
  Moorov umorni glas ispuni Dahlu glavu. "Informacija je lažna. Neki doušnici namještaju pogrešne ljude kako bi se malo osvetili. Izvini, tek sam saznao."
  
  "Laži", izdahnuo je Dahl. "Šališ me? Stajali smo ispred njihovih jebenih vrata sa HK-ima."
  
  "Onda idi. Informator voli jednu od žena. Nema veze, samo se vrati na put, Dal. Sljedeće informacije su usijane."
  
  Šveđanin je opsovao i pozvao svoj tim nazad, sakrio oružje, a zatim požurio pored iznenađenog vratara. Dahl je zapravo razmišljao da zamoli vratara da obavi tihu evakuaciju prije nego što se popnu na četvrti sprat - znajući šta bi se tamo moglo dogoditi - i sada se pitao kako su stanari mogli reagovati nakon što su saznali da je njegova dojava lažna.
  
  Zanimljivo socijalno pitanje. Koja bi se osoba požalila da je izbačena iz kuće dok policija traga za teroristima... ako je ta potraga na kraju zasnovana na laži?
  
  Dahl je slegnuo ramenima. Moore još nije bio na njegovoj listi sranja, ali čovjek je lelujao na kamenitom tlu. "Ovaj sljedeći trag će funkcionirati, zar ne?" Govorio je u još otvorenu liniju.
  
  "Tako bi trebalo da bude. Isti tip koji je dodirnuo treću kameru. Samo idite na Times Square i brzo."
  
  "Da li je Times Square ugrožen? Koje su snage sigurnosti već na mjestu?"
  
  "Svi oni".
  
  "U redu, imamo još deset minuta."
  
  "Neka ih bude pet."
  
  Smith je vozio kao demon, rezao uglove i gurao se, čak i četkajući, između loše parkiranih automobila. Napustili su auto u 50. ulici i potrčali, sad protiv mase koja je jurila od Times Squarea, veselih radnji M&M's Worlda, Hershey's Chocolate Worlda, pa čak i Starbucksa na uglu ulice, sada potkopane prijetnjom koja se prijetila. Ogromni bilbordi u ljudskoj veličini obasjavali su ulicu hiljadama šarenih slika, od kojih se svaka borila za pažnju i upuštala se u živu, vibrirajuću bitku. Ekipa je podigla šumu skela jer se činilo da skoro svaka druga prodavnica prolazi kroz neku vrstu renoviranja. Dal je pokušao smisliti način da zaštiti Lauren i Yorgija, ali putovanje i bijeg su to učinili gotovo nemogućim. Htjeli mi to ili ne, sada su svi bili vojnici, tim pojačan njihovim prisustvom.
  
  Ispred je policija stezala kordon oko trga. Njujorčani su to gledali u neverici, a posetiocima je rečeno da se vrate u svoje hotele.
  
  "To je samo predostrožnost, gospođo", čuo je Dahl jednog od uniformisanih policajaca kako govori.
  
  A onda se svijet ponovo pretvorio u pakao. Četiri turista, koji su izlagali izloge oko Levisa i Bubba Gumpa, bacili su ruksake, preturali po unutra i izvukli automatsko oružje. Dahl se sagnuo iza uličnog kioska, otkopčavajući svoje oružje.
  
  Pucnji su odjekivali Tajms skverom. Razbijeni prozori i bilbordi zatrpani su pijeskom, uništeni, jer su većina njih sada bili paravani, najveći na svijetu, i oličenje kapitalizma. Malter se spustio na trotoar. Oni koji su ostali i snage sigurnosti pobjegle su u zaklon. Dahl je ispružio glavu i uzvratio; njegovi hici nisu bili ciljani, već su teroristi natjerali da glasno psuju i traže svoje zaklone.
  
  Ovog puta pravo vama, pomisli Dahl s tmurnim zadovoljstvom. Nema nade za tebe.
  
  Dahl je vidio kako kavez zaranja iza parkiranog taksija i primijetio je autobus napušten u blizini. Nikada prije nije bio na Tajms skveru i samo ga je vidio na TV-u, ali vidjeti tako naizgled praznu zonu pogodnu za pješake bilo je uznemirujuće. Odjeknulo je još pucnjeva kada su članovi ćelije bez sumnje vidjeli ljude kako se kreću unutar prodavnica i poslovnih zgrada. Dahl je tiho izašao na ulicu.
  
  Iza autobusa i duž krajnjeg trotoara, druge snage sigurnosti zauzimale su svoje položaje. Još specijalaca, agenata u crnim odijelima i policajaca NYPD-a manevrisali su u tihom, koreografiranom ritmu. Dahl im je dao znak da se postroje. Ono što je ovde predstavljeno kao znak očigledno nije prevedeno, jer na ludog Šveđanina niko nije obraćao ni najmanju pažnju.
  
  "Da li čekamo ove pičke od tri ili četiri slova, ili ćemo natjerati ove mamojebače da spale?" Kensi se trljala o njegovu stranu.
  
  Dahl se okrenuo od američkih agenata. "Stvarno mi se sviđa tvoja šarena terminologija", rekao je, šuljajući se u senku autobusa. "Ali ekonomski."
  
  "Znači, želiš me sada ovdje. Razumijem."
  
  "Nisam to rekao".
  
  Smith se izvalio na zemlju, vireći ispod automobila. "Vidim noge."
  
  "Možete li biti sigurni da su ovo stopala terorista?" upita Dahl.
  
  "Mislim da jeste, ali sigurno nije kao da su označeni."
  
  "Uskoro će doći", Kenzi je podigla pušku kao da je to mač za kojim je žudela i stala iza jednog od ogromnih točkova autobusa. Tim je udahnuo jedan kolektivni dah.
  
  Dahl je pogledao van. "Stvarno verujem da je ponovo to vreme."
  
  Kenzi je krenuo prvi, zaobišao zadnji dio autobusa i napao žuti taksi. Čula se mitraljeska vatra, ali je bila usmjerena na prozore, autobuske stanice i sva druga mjesta gdje su se, po mišljenju terorista, mogli sakriti bespomoćni ljudi. Dahl je zahvalio svojim sretnim zvijezdama što nije postavljen osmatračnica, znajući da je brzina njihov saveznik u uništavanju ćelije, što je trebalo učiniti prije nego što pređu na granate ili još gore. Ona i Kensi su kružile oko taksija, gledajući u četvoricu muškaraca, koji su reagovali iznenađujuće brzo. Umjesto da zamahnu oružjem, jednostavno su napali, udarili u Dahla i Kenzija i oborili ih na zemlju. Tijela su se pružala preko puta. Dahl je uhvatio šaku koja se spuštala i skrenuo je, čuvši kako mu zglobovi prstiju snažno udaraju o asfalt. Međutim, druga ruka je pala, ovaj put sa podignutim kundakom puške. Dahl nije mogao ni da ga uhvati u zamku, ni da skrene pogled, pa se vratio jedinoj akciji koja mu je bila dostupna.
  
  Spustio je čelo i primio udarac u lobanju.
  
  Crnilo mu se izvijalo pred očima, bol je rikošetirao od živca do živca, ali Šveđanin nije dozvolio da mu išta od toga ometa rad. Oružje je udarilo i potom se povuklo, ranjivo. Dahl ga je zgrabio i povukao prema čovjeku koji ga je držao. Krv mu je tekla niz obje strane lica. Čovek je ponovo podigao pesnicu, ovaj put malo plašljivije, a Dahl ju je uhvatio sopstvenom šakom i počeo da je steže.
  
  Napeto se svako vlakno njegovog bića, svaka vena svakog zgloba.
  
  Kosti su se lomile kao lomljene grane. Terorista je vrisnuo i pokušao da povuče ruku, ali Dahl nije želeo da čuje za to. Morali su da onesposobe ovu kameru. Brzo. Stisnuvši se još jače, pobrinuo se da muškarčeva pažnja bude potpuno apsorbirana silnim bolom u njegovoj šaci, i izvukao je svoj Glock.
  
  Jedan je ubijen.
  
  Pištolj je ispalio tri metka prije nego što su se teroristu oči zacaklele. Dahl ga je odbacio u stranu, a zatim ustao poput anđela osvete, krv mu je tekla iz lobanje i izraz odlučnosti kvario njegove crte lica.
  
  Kenzi se borio s krupnim muškarcem, pištoljima u sendviču između tijela i gotovo zgnječenim licima. Smith se spustio na trećem, primoravajući dječaka da klekne dok je udarao sa gotovo savršenom, preciznom bijesnošću. Posljednji terorista je nadvladao Lauren, oborio je na zemlju, i pokušavao je naciljati kada se Yorgi bacio ispred cijevi.
  
  Dahl je zastao dah.
  
  Opalio je pištolj. Yorgi se srušio, pogođen oklopom. Dahl je tada vidio da je situacija malo drugačija od one kada ju je prvi put pročitao. Yorgi nije atletski skočio ispred metka, već je cijelim tijelom zabio teroristovu pucačku ruku.
  
  Drugačije, ali i dalje efikasno.
  
  Dahl je pritrčao Rusu u pomoć, udarivši militanta ispod lijeve ruke i podigavši mu noge od tla. Šveđanin je izgradio zamah i brzinu, savijajući mišiće, noseći teret sa žestinom rođenom iz nezadovoljstva. Tri stope, zatim šest, a terorista je brzo odbačen nazad kada je konačno udario glavom u tablu menija Hard Rock Cafea é. Plastika je napukla, natopljena krvlju, dok je Dahlov ludi impuls napukao lobanju njegovog protivnika i razderao meso. Kinimaki se to možda nije svidjelo, ali Šveđanin je iskoristio američku ikonu da neutralizira teroristu.
  
  Karma.
  
  Dahl se ponovo okrenuo, sada mu je krv curila iz ušiju i brade. Kenzi i njen protivnik su i dalje bili zaključani u smrtnoj borbi, ali je Smith uspela da smanji jaz između sebe i vojnika sa nekoliko bacanja. U posljednjem skretanju mučio se da zamahne oružjem, posrećilo mu se i završio s oštrim krajem usmjerenim ravno u Smitha.
  
  Dahl je urlao, jureći naprijed, ali nije mogao ništa učiniti u vezi s udarcem. U tren oka, terorista je pucao, a napadač, Smith, dobio je metak koji ga je zaustavio i bacio na koljena.
  
  Približavam mu čelo liniji sljedećeg kadra.
  
  Terorista je povukao okidač, ali se u tom trenutku pojavio Dahl - uzavrela, pokretna planina - i prikovao teroristu između sebe i zida. Kosti su se lomile i mljele jedna o drugu, krv je šiknula, a puška je uz huk odletjela u stranu. Dok je zaprepašteni Dahl išao prema Smithu, vidio je i čuo pobješnjelog vojnika kako glasno psuje.
  
  Onda je on dobro.
  
  Spašen prslukom od kevlara, Smith je i dalje pogođen iz neposredne blizine i zamalo bi umro od kontuzije, ali njihov novi avangardni oklop ublažio je udarac. Dahl je obrisao lice, sada primjećujući pristup tima specijalnih snaga.
  
  Kensi se borila protiv svoje protivnice na ovaj i na onaj način, veći muškarac se borio da parira njenoj agilnosti i stvarnim mišićima. Dahl je odstupio sa blagim osmehom na licu.
  
  Dotrčao je jedan od specijalaca. "Da li joj treba pomoć?"
  
  "Ne, ona se samo zeza. Ostavi je na miru".
  
  Kensi je krajičkom oka uhvatila razmjenu i stisnula već stisnute zube. Bilo je jasno da su njih dvoje ravnopravni, ali Šveđanin ju je testirao, ocjenjujući njenu posvećenost timu, pa čak i samoj sebi. Je li bila dostojna?
  
  Zgrabila je pištolj, a zatim je pustila dok se njen protivnik trznuo unazad, zbog čega je izgubio ravnotežu sa kolenom do rebara i laktom do nosa. Njen sljedeći udarac bio je udarac u zglob, nakon čega je uslijedilo munjevito hvatanje. Dok se muškarac borio i stenjao, ona je snažno savila zglob, čula škljocaj i vidjela kako pištolj pada na pod. I dalje se borio, izvukao je nož i zabio joj ga u grudi. Kensi je sve to stisnula, osetila kako sečivo preseca meso iznad njenih rebara, i okrenula se, povlačeći ga sa sobom. Nož se vratio za drugi udarac, ali ovaj put je bila spremna. Zgrabila je uklonjenu ruku, okrenula se ispod nje i zavrnula je iza muškarčevih leđa. Nemilosrdno je pritiskala sve dok se i on nije slomio i ostavio teroristu bespomoćnim. Brzo mu je otkinula dvije granate s pojasa, a zatim mu jednu ugurala niz prednji dio pantalona iu bokserice.
  
  Dahl je, posmatrajući, otkrio da mu vrisak kida grlo. "Neee!"
  
  Kenzijevi prsti su oslobodili napadača.
  
  "Mi to ne radimo, vi..."
  
  "Šta ćeš sada", prošaptala je Kenzi vrlo blizu, "sa slomljenim rukama i svime?" Nećeš sada nikoga povrijediti, idiote?"
  
  Dahl nije znao da li da se zadrži ili izbjegne, da trči ili zaroni bezglavo, zgrabi Kenzija ili skoči u zaklon. Na kraju su sekunde otkucale i ništa nije eksplodiralo osim Smithovog posebno kratkog fitilja.
  
  "Šališ me?" urlao je. "Šta dovraga..."
  
  "Lažna", Kenzi je bacio napadača u Dahlu krvarilu glavu. "Mislio sam da bi te savršene orlovske oči primijetile problem."
  
  "Nisam to uradio." Šveđanin je duboko uzdahnuo olakšanja. "Prokletstvo, Kenz, ti si jedna jebena luda žena svjetske klase."
  
  "Samo mi vrati moju katanu. To me uvijek smiri."
  
  "O, da. Kladim se,"
  
  "A ti kažeš ovo, ludi Šveđaninu."
  
  Dahl je pognuo glavu. Dodirnite. Ali dođavola, mislim da sam našao svog partnera.
  
  U to vrijeme među njima su bili i SWAT timovi i okupljeni agenti koji su osiguravali područja oko Times Squarea. Tim se pregrupisao i trebalo je nekoliko minuta da dođe do daha.
  
  "Četiri ćelije dole", rekla je Lauren. "Ostao je samo jedan."
  
  "Mislimo", rekao je Dahl. "Bolje je ne pretjerivati. I zapamtite, ova zadnja komora čuva Marsha i vjerovatno kontroliše..." Nije izgovorio riječ "nuklearna bomba" naglas. Ne ovdje. Ovo je bilo srce Menhetna. Ko je znao kakvi bi parabolični mikrofoni mogli biti raštrkani?
  
  "Odličan posao, momci," rekao je jednostavno. "Ovaj pakleni dan je skoro gotov."
  
  Ali u stvari, tek je počelo.
  
  
  DVADESET PETO POGLAVLJE
  
  
  Julian Marsh je vjerovao da je, bez sumnje, najsrećniji čovjek na svijetu. Pravo ispred njega ležalo je napunjeno, vezano nuklearno oružje, dovoljno blizu da ga dodirne, da se njime poigra. Sa njegove lijeve strane bila je sklupčana, božanstvena, lijepa žena s kojom je također mogao poigrati po volji. I ona se, naravno, igrala s njim, iako je određeno područje počelo pomalo da boli od svekolike pažnje. Možda malo tog šlaga...
  
  Ali nastavljajući svoj prethodni i najvažniji tok misli - pasivna teroristička ćelija je sjedila kraj prozora, a on se opet igrao s njom po svom hiru. A onda je tu bila američka vlada, koja je jurila za repovima po cijelom gradu, trčeći uplašena i slijepa da se igra -
  
  "Julian?" Zoe je disala samo dlaku dalje od njegovog levog uha. "Hoćeš li da ponovo idem na jug?"
  
  "Naravno, ali nemojte udisati gada kao prošli put. Daj mu malo odmora, hoćeš li?"
  
  "O, naravno".
  
  Mart ju je pustio da se zabavi, a onda je razmišljao šta će se dalje dogoditi. Već je bila sredina jutra i rokovi su se približavali. Umalo je došlo vrijeme kada je morao razviti još jedan mobilni telefon za jednokratnu upotrebu i nazvati svoju domovinu sa hitnim zahtjevima. Naravno, znao je da neće biti pravog "skrivanja", barem ne uz razmjenu od petsto miliona, ali princip je bio isti i mogao se izvesti na sličan način. Mart je zahvalio bogovima grijeha i bezakonja. Sa ovim momcima na vašoj strani, šta se nije moglo postići?
  
  Kao i svi dobri snovi, i ovaj će se na kraju završiti, ali Marsh je odlučio da će uživati dok traje.
  
  Potapšavši Zoeynu glavu, a zatim ustao, odvezao je jednu pertlu i prišao prozoru. Sa dva uma često su postojala dva različita gledišta, ali obje Marshove ličnosti bile su vjerne scenariju. Kako bi bilo ko od njih mogao izgubiti? Zgrabio je jedan od Zoeinih kondoma i sada je pokušavao da ga stavi na ruku. Konačno je odustao i snašao se sa dva prsta. Dovraga, to je i dalje zadovoljavalo njegovu unutrašnju neobičnost.
  
  Dok se Marsh pitao šta da radi sa rezervnom trakom, vođa ćelije je ustao i zurio u njega, dajući mu prazan osmijeh. Bio je to aligator, ili kako ga je Marsh privatno nazvao - aligator - i iako je bio tih i očito spor, postojao je pravi osjećaj opasnosti. Marsh je sugerirao da je on vjerovatno bio jedan od onih koji su nosili prsluk. Pijun. Isti potrošni materijal kao i produženo mokrenje. Marsh se glasno nasmijao, prekinuvši kontakt očima s Aligatorom u pravom trenutku.
  
  Zoe ga je pratila u stopu, gledajući kroz prozor.
  
  "Ništa za vidjeti", rekao je Marsh. "Tako da ne voliš da proučavaš uši čovečanstva."
  
  "Oh, ponekad mogu biti smiješni."
  
  Mart je tražio svoj šešir, onaj koji je volio da nosi pod uglom. Naravno, nestalo je, možda čak i prije nego što je stigao u New York. Prošla sedmica je za njega prošla u magli. Aligator je prišao i ljubazno upitao treba li mu nešto.
  
  "Ne trenutno. Ali uskoro ću ih nazvati i dati im detalje za transfer novca."
  
  "Hoćeš li to učiniti?"
  
  "Da. Zar vam nisam dao put?" Pitanje je bilo retoričko.
  
  "Oh, ovo sranje. Koristio sam ga kao bacač mušica."
  
  Marsh je možda bio ekscentričan, lud i vođen krvožednošću, ali manji dio njega je također bio pametan, proračunat i potpuno angažiran. Zato je preživio kao i kroz meksičke tunele. Nakon nekog trenutka shvatio je da je pogrešno procijenio Aligatora i situaciju. On ovdje nije bio glavni - oni su bili.
  
  I bio je trenutak prekasno.
  
  Marsh je napao Aligatora, znajući tačno gdje je ostavio pištolj, nož i neiskorišteni pištolj za omamljivanje. Očekujući uspjeh, bio je iznenađen kada je Gator blokirao udarce i uzvratio jedan od svojih. Mart je to prihvatio mirno, ignorišući bol, i pokušao ponovo. Znao je da Zoey bulji u njega i pitao se zašto mu lijena kučka nije priskočila u pomoć.
  
  Aligator je opet s lakoćom parirao njegovom udarcu. Tada je Marsh začuo buku iza sebe - zvuk otvaranja vrata stana. Odskočio je, iznenađen kada mu je aligator dozvolio, i okrenuo se.
  
  Iz grla mu se oteo dah od šoka.
  
  U stan je ušlo osam muškaraca, svi obučeni u crno, svi su nosili torbe, i izgledali su ljuti kao lisice u kokošinjcu. Marsh je zurio, a zatim se okrenuo prema Gatoru, a njegove oči ni sada nisu baš vjerovale u ono što vide.
  
  "Šta se dešava?"
  
  "Šta? Jeste li mislili da ćemo svi mirno sjediti dok bogataši u krojenim odijelima finansiraju svoje ratove? Pa, imam novosti za tebe, veliki čoveče. Ne čekamo te više. Mi sami finansiramo."
  
  Mart je zateturao od dvostrukog udarca u lice. Dok je pao unazad, zgrabio je Zoe, očekujući da ga ona drži, a kada nije, oboje su pali na pod. Šok od svega poslao je njegovo tijelo u preopterećenje, njegove znojne žlijezde i nervni završeci su se pojačali, a u kutu jednog oka počeo je dosadni tik. Vratio ga je u stara loša vremena kada je bio dječak i niko nije mario za njega.
  
  Aligator je hodao po stanu, organizirajući ćeliju od dvanaest ljudi. Zoey je postala što manja, praktično komad namještaja, kada su otkriveni pištolji i drugo vojno oružje - granate, više od jednog RPG-a, uvijek pouzdani kalašnjikov, suzavac, blic bombe i razne ručne rakete sa čeličnim vrhom. Ovo je bilo pomalo uznemirujuće.
  
  Mart je pročistio grlo, još uvijek se držeći posljednjih tragova dostojanstva i sebičnosti koji su ga uvjerili da je Sotonin najrogati jarac u ovoj prostoriji.
  
  "Pogledajte", rekao je. "Skidajte svoje prljave ruke s moje nuklearne bombe. Znaš li ti uopšte šta je ovo, dečko? Aligator. Aligator! Moramo ispoštovati rok."
  
  Vođa pete ćelije konačno je bacio laptop u stranu i prišao Maršu. Sada, bez podrške i zaista bez rukavica, Aligator je bio druga osoba. "Misliš da ti dugujem nešto ooo?" Posljednja riječ bila je cviljenje. "Moje ruke su čiste! Moje čizme su cool! Ali bit će prekriveni krvlju i pepelom vrlo brzo!"
  
  Mart je brzo treptao. "O čemu, dođavola, pričaš?"
  
  "Neće biti plaćanja. Nema više novca! Radim za velikog, poštovanog i jedinog Ramzesa, a oni me zovu Tvorac bombi. Ali danas ću ja biti inicijator. Daću mu život!"
  
  Mart je sačekao neizbežno škripu na kraju, ali ovoga puta nije bilo. Aligator je očito pustio navalu moći na njegovu glavu, a Marsh još uvijek nije razumio zašto ovi ljudi rukuju njegovom bombom. "Momci, ovo je moja nuklearna bomba. Kupio sam ovo i doneo vam. Čekamo dobru uplatu. Sada, budite dobri momci i stavite nuklearnu bombu na sto."
  
  Tek kada ga je Aligator udario dovoljno jako da izvuče krv, Marsh je zaista počeo shvaćati da je ovdje nešto pošlo po zlu. Palo mu je na pamet da su ga svi njegovi prošli postupci doveli do ove tačke u njegovom životu, svaka ispravno i pogrešno, svaka dobra i loša riječ i komentar. Zbir svih njegovih iskustava doveo ga je pravo u ovu sobu u ovom trenutku.
  
  "Šta ćeš sa ovom bombom?" Užas mu je spustio i zgusnuo glas, kao da ga probijaju kroz rende poput sira.
  
  "Detoniraćemo vašu nuklearnu bombu čim se čujemo s velikim Ramzesom."
  
  Mart je usisao dah bez disanja. "Ali to će ubiti milione."
  
  "I tako će naš rat početi."
  
  "Radilo se o novcu", rekao je Marsh. "Plati. Malo zabave. Držati United Donkeys of America da jure svoj rep. Radilo se o finansiranju, a ne o masovnom ubistvu."
  
  "Uuuu... ti... ubijen!" Aligatorova fanatična tirada je eskalirala.
  
  "Pa da, ali ne toliko."
  
  Aligator ga je šutirao dok se nije sklupčao u nepomično klupko; bole me rebra, pluća, kičma i noge. "Čekamo samo vijesti od Ramzesa. Neka mi neko doda telefon."
  
  
  DVADESET ŠESTO POGLAVLJE
  
  
  Unutar Grand Central Terminala, posljednji dijelovi Marshove slagalice počeli su se nizati. Drake to ranije nije shvatio, ali sve je ovo bio dio nečijeg glavnog plana, nekoga za koga su mislili da je već neutralizirao. Neprijatelj na kojeg nisu računali bilo je vrijeme - a koliko je brzo prošlo bacilo je njihovo razmišljanje u nered.
  
  S obzirom da je stanica proglašena bezbednom i naseljena uglavnom policajcima, Drake i njegov tim dobili su priliku da pomno prouče četvrtu tvrdnju, koju su konačno pronašli zalijepljenu s donje strane stola u kafiću. Niz brojeva ispisanih velikim fontom, bilo je nemoguće shvatiti šta bi to moglo biti osim ako niste uspjeli zaškiljiti na naslov, koji je obično bio napisan najmanjim dostupnim fontom.
  
  Kodovi za nuklearnu aktivaciju.
  
  Drejk je suzio oči u neverici, ponovo izgubivši ravnotežu, a onda je trepnuo prema Aliciji. "Stvarno? Zašto bi nam ovo poslao?"
  
  "Pretpostavljam da je to sposobnost igranja igre. On uživa, Drake. S druge strane, mogu biti lažni."
  
  "Ili kodovi za ubrzanje", dodala je May.
  
  "Ili čak", Beau je dalje zamaglio temu, "šifre koje bi se mogle koristiti za lansiranje druge vrste skrivenog oružja."
  
  Drejk je na trenutak pogledao Francuza, pitajući se otkud mu tako izopačene misli, pre nego što je pozvao Mura. "Imamo novi zahtjev", rekao je. "Osim što se čini da je umjesto toga skup kodova za deaktivaciju nuklearnog oružja."
  
  "Zašto?" Moore je bio šokiran. "Šta? Ovo nema nikakvog smisla. Je li to ono što ti je rekao?"
  
  Drake je shvatio koliko je sve to zvučalo smiješno. "Slanje odmah." Neka svemirska odijela sve riješe.
  
  "Dobro. Daćemo im dužnu pažnju."
  
  Nakon što je Drake stavio telefon u džep, Alicia se odbrusila i dugo gledala okolo. "Imamo sreće ovdje", rekla je. "Nema žrtava. I bez vijesti iz marta, uprkos našem kašnjenju. Dakle, mislite li da je ovo bio posljednji zahtjev?"
  
  "Nisam sigurna kako bi to moglo biti", rekla je May. "Rekao nam je da želi novac, ali nam još nije rekao ni kada ni gdje."
  
  "Dakle, barem još jedan", rekao je Drake. "Možda dva. Moramo provjeriti oružje i ponovo ga napuniti. U svakom slučaju, sa svim ovim mini-bombama koje eksplodiraju po cijelom gradu, mislim da smo daleko od toga da završimo s ovim."
  
  Pitao se o svrsi malih bombi. Nemojte ubijati ili sakatiti. Da, unijeli su teror u samu dušu društva, ali u svjetlu nuklearne bombe, Juliana Marsha, i kamera koje su uništavali, nije mogao a da ne pomisli da možda postoji još jedan plan. Sekundarne bombe su bile ometajuće i dosadne. Najveći problem izazvalo je nekoliko ljudi na motociklima koji su bacali bombe za vatromet domaće izrade niz Wall Street.
  
  Alicia je primijetila kiosk skriven u drugom uglu. "Šećerna mešavina", rekla je. "Želi li neko slatkiš?"
  
  "Donesi mi dva Snickersa", uzdahnuo je Drake. "Zato što je šezdeset pet grama bilo samo za devedesete."
  
  Alicia je odmahnula glavom. "Ti i tvoje proklete bombone."
  
  "Šta je sledeće?" Beau je prišao, a Francuz mu je s nekoliko poteza olakšao bol.
  
  "Moore mora pojačati svoju igru", rekao je Drake. "Budite proaktivni. Ja, na primjer, neću cijeli dan plesati uz Marshovu melodiju."
  
  "Rasteženo je", podsjetila ga je Mai. "Većina njegovih agenata i policajaca vrši policiju na ulicama."
  
  "Znam", dahnuo je Drake. "Znam prokleto dobro."
  
  Također je znao da za Moorea ne može postojati bolja podrška od Haydena i Kinimake, obojica s obraćanjima predsjedniku, koji su iskusili većinu onoga što im svijet može baciti. U ovom trenutku relativnog zatišja, sagledao je stanje, razmislio o njihovom problemu, a onda je otkrio da brine za drugi tim - Dahlov tim.
  
  Ovaj ludi švedski gad se vjerovatno tukao u Marabou baru dok je gledao najgolišije trenutke Aleksandra Skarsge.
  
  Drake je klimnuo glavom u znak zahvalnosti Aliciji kada se vratila i pružila mu dva komada čokolade. Na trenutak je tim samo stajao i razmišljao, ukočen. Trudim se da ne razmišljam o tome šta bi se dalje moglo dogoditi. Iza njih je kafić &# 233; stajao kao napušteni stari posao, prozori su mu razbijeni, stolovi prevrnuti, vrata pocepana i visjela sa šarki. Čak i sada, timovi su pažljivo češljali područje u potrazi za novim uređajima.
  
  Drake se okrenuo prema Bou. "Upoznao si Marsha, zar ne? Vjerujete li da će on ovo doživjeti do kraja?"
  
  Francuz je napravio zamršen gest. "Hmm, ko zna? Marš je čudan, u jednom trenutku deluje stabilno, a u sledećem ludo. Možda je sve bila laž. Web mu nije vjerovao, ali to nije iznenađujuće. Smatram da, ako je Web i dalje zainteresiran za slučaj Pythia, Marshu ne bi bilo dopušteno da se čak pretvara da je umiješan u slučaj."
  
  "Ne moramo da brinemo o Marši", uzbuđeno se ubacila Mai. "Ovo..."
  
  I odjednom je sve dobilo smisla.
  
  Drejk je to shvatio u isto vreme, shvativši ime osobe koju je nameravala da pozove. Njegove oči susrele su se s njenim poput projektila koji traže toplinu, ali na trenutak nisu mogli ništa reći.
  
  Razmišljam o tome. Evaluator. Do strašnog kraja.
  
  "Prokletstvo", rekao je Drake. "Igrali smo se od samog početka."
  
  Alicia ih je posmatrala. "Obično bih rekao 'uzmi sobu', ali..."
  
  "Nikad ne bi mogao ući u ovu zemlju", zastenjala je Mai. "Ne bez nas."
  
  "Sada", rekao je Drake. "On je tačno tamo gde želi da bude."
  
  A onda je zazvonio telefon.
  
  
  * * *
  
  
  Drake je umalo ispustio svoju čokoladicu od šoka, bio je toliko zadubljen u alternativni tok misli. Kada je pogledao u ekran i ugledao nepoznati broj, pirotehnička eksplozija suprotstavljenih misli rikošetirala mu je oko glave.
  
  Šta da kažem?
  
  Mora da je Marsh zvao sa svog novog mobilnog telefona za jednokratnu upotrebu. Treba li se oduprijeti porivu da mu objasni da su ga izigrali, da je jednostavno prevaren u velikoj šemi? Željeli su da ćelije i nuklearno oružje ostanu neutralni što je duže moguće. Dajte svima još barem sat vremena da sve to pronađu. Ali sada...sada se igra promijenila.
  
  sta da radim?
  
  "Mart?" javio se nakon četvrtog zvona.
  
  Nepoznati glas mu se obratio. "Neee! To je Gatorrrr!"
  
  Drake je odmaknuo telefon od uha, a škripa, visina tona se povećavala na kraju svake riječi koja je vrijeđala njegove bubne opne.
  
  "Ko je ovo? Gdje se nalazi Marsh?
  
  "Rekao sam - Gatorrrrr! Sranje se već prikrada. Gdje bi trebao biti. Ali imam još jedan zahtjev za tebe, uhhh. Još jedan, a onda će bomba ili eksplodirati ili ne. Zavisi od tebe!"
  
  "Jebi me." Drejku je bilo teško da se koncentriše na reči zbog nasumičnih vikanja. "Moraš se malo smiriti, druže."
  
  "Trči, zeko, trči, trči, trči. Idi nađi policijsku stanicu na uglu 3. i 51. i vidi koje smo komade mesa za tebe ostavili ooooo. Shvatićete konačan zahtev kada stignete tamo."
  
  Drake se namrštio, tražeći svoje pamćenje. Ima nešto veoma poznato u vezi sa ovom adresom...
  
  Ali glas je ponovo prekinuo tok njegovih misli. "Sada trči! Trči! Zeko, beži i ne osvrći se! Eksplodiraće za minut ili sat, rrr! I tada će početi naš rat!"
  
  "Marsh je samo želio otkupninu. Novac za bombu je vaš."
  
  "Ne treba nam tvoj novac, yyyy! Mislite li da ne postoje organizacije - čak ni vaše vlastite organizacije - koje nam pomažu? Mislite li da nema bogatih ljudi koji nam pomažu? Mislite li da tamo nema zavjerenika koji tajno finansiraju našu stvar? Ha ha, ha ha ha!"
  
  Drejk je želeo da ispruži ruku i pukne ludaku vrat, ali pošto to nije mogao - još uvek - uradio je sledeću najbolju stvar.
  
  Poziv je prekinut.
  
  I konačno, njegov mozak je obradio svaku informaciju. Ostali su već znali. Lica su im bila bijela od straha, tijela napeta od napetosti.
  
  "Ovo je naša stranica, zar ne?" rekao je Drake. "Gdje su sada Hayden, Kinimaka i Moore."
  
  "I Ramzesa", rekla je Mai.
  
  Da je bomba eksplodirala baš u tom trenutku, tim ne bi mogao da trči brže.
  
  
  DVADESET SEDMO POGLAVLJE
  
  
  Hayden je proučavao monitore. Budući da je veći dio stanice ispražnjen, a čak su i agenti koji su lično dodijeljeni Mooreu poslani na ulice da pomognu, lokalni centar za domovinsku sigurnost osjećao se preplavljenim do te mjere da se slomio. Događaji koji su se odvijali u cijelom gradu za sada su imali prednost u odnosu na ponovno okupljanje Ramzesa i Pricea, ali Hayden je primijetio nedostatak kontakta između njih i zapitao se nemaju li obojica zaista šta da kažu. Ramzes je bio obrazovan čovek koji je imao sve odgovore. Price je bio samo još jedan prevarant koji juri za dolarima.
  
  Kinimaka je pomogao u radu monitora. Hayden je prešao preko onoga što se dogodilo između njih ranije, kada je Havajac savjetovao da ne izvlači informacije od obojice muškaraca, a sada se pitao o njenoj reakciji.
  
  Da li je bila u pravu? Je li bio patetičan?
  
  Nešto o čemu treba razmišljati kasnije.
  
  Pred njom su bljesnule slike, sve su zumirane na desetinama kvadratnih ekrana, crno-bijelih i u boji, prizora savijanja blatobrana i požara, blistavih kola hitne pomoći i prestrašene gomile. Panika među Njujorčanima je svedena na apsolutni minimum; iako su im događaji od 9. do 11. još uvijek bili svjež užas u mislima i utjecali su na svaku odluku. Za toliko ljudi koji su imali priču o preživljavanju 9-11, od onih koji tog dana nisu otišli na posao do onih koji su kasnili ili su obavljali poslove, strah nikada nije napustio njihove misli. Turisti su bježali užasnuti, često kako bi se suočili sa sljedećim neočekivanim udarcem. Policija je počela ozbiljno da čisti ulice, uz malo protivljenja uvek razdražljivih meštana.
  
  Hayden je provjerio vrijeme...bilo je jedva 11 ujutro. Kasnije se to osjetilo. Ostatak tima joj je bio u mislima, a stomak joj se vrtio od straha da bi danas mogli izgubiti život. Zašto, dovraga, ovo nastavljamo da radimo? Dan za danom, sedmica za sedmicom? Šanse su sve manje povoljne svaki put kada se borimo.
  
  I Dahl posebno; Kako je ovaj čovjek ostao na ovome? Sa ženom i dvoje djece, muškarac mora imati radnu etiku veličine Mount Everesta. Njeno poštovanje prema vojniku nikada nije bilo veće.
  
  Kinimaka je dodirnula jedan od monitora. "Moglo je biti loše."
  
  Hayden je zurio u njega. "Šta je ovo... o sranje."
  
  Zapanjena, gledala je kako Ramzes preduzima akciju, trčeći prema Prajsu i udarajući glavom o zemlju. Princ terorista je tada stao iznad tijela koje se borilo i počeo ga nemilosrdno šutirati, a svaki udarac izazivao je krik agonije. Hayden je ponovo oklevao, a onda je vidio kako se lokva krvi počela širiti po podu.
  
  "Idem dole."
  
  "I ja ću ići". Kinimaka je počeo da se diže, ali Hayden ga zaustavi pokretom.
  
  "Ne. Ovdje ste potrebni."
  
  Ne obazirući se na poglede, odjurila je nazad u podrum, pozvala dvojicu stražara koji su stajali u hodniku i otvorila vanjska vrata Ramzesove ćelije. Zajedno jure unutra, izvučeni pištolji.
  
  Ramzesova lijeva noga udarila je u Prajsov obraz i slomila kost.
  
  "Stani!" Hayden je vrisnula od bijesa. "Ubijaš ga."
  
  "Nije te briga", Ramzes je ponovo upotrebio svoje oružje, razbivši Prajsovu vilicu. "Zašto bih? Prisiljavaš me da dijelim ćeliju sa ovim ološem. Hoćeš da razgovaramo? E, ovako se sprovodi moja gvozdena volja. Možda ćete sada saznati."
  
  Hayden je otrčao do rešetki, ubacivši ključ u bravu. Ramzes se podržao, a zatim počeo da gazi Prajsovu lobanju i ramena, kao da traži slabe tačke i uživa u procesu. Price je prestao da vrišti i mogao je samo tiho stenjati.
  
  Hayden je širom otvorio vrata, uz podršku dvojice stražara. Napala je bez ceremonije, udarivši Ramzesa pištoljem iza uha i odgurnuvši ga od Roberta Pricea. Zatim je pala na koljena pored cvililog muškarca.
  
  "Živ si?" Sigurno nije željela da izgleda previše zabrinuto. Ljudi poput njega doživljavali su brigu kao slabost koja se može iskoristiti.
  
  "To boli?" Pritisnula se uz Priceova rebra.
  
  Skvičanje joj je govorilo da "da, dogodilo se".
  
  "Dobro, ok, prestani da kukaš. Okreni se i pusti da te vidim."
  
  Price se borio da se prevrne, ali kada je to učinio, Hayden se lecnuo ugledavši masku krvi, slomljene zube i poderane usne. Vidjela je da joj je uho crveno, a oko toliko natečeno da možda više nikada neće uspjeti. Uprkos najboljim željama, trgnula se.
  
  "Sranje".
  
  Krenula je prema Ramzesu. "Čovječe, ne moram čak ni da te pitam da li si lud, zar ne? Samo bi ludak uradio to što vi radite. Uzrok? Motiv? Target? Sumnjam da ti je to uopće palo na pamet."
  
  Podigla je Glock, ne baš potpuno spreman za paljbu. Čuvari pored nje pokrivali su Ramzesa u slučaju da je napadne.
  
  "Pucaj", rekao je Ramzes. "Spasi se od svijeta punog bola."
  
  "Da je ovo tvoja zemlja, tvoj dom, ubio bi me odmah, zar ne? Ti bi sve prekinuo."
  
  "Ne. Koja je zabava u ubijanju tako brzo? Prvo bih uništio tvoje dostojanstvo tako što bih te skinuo i vezao ti udove. Tada bih slomio tvoju volju nasumičnim metodom, bez obzira na to što se u tom trenutku činilo ispravnim. Tada bih smislio način da te ubijem i vratim, iznova i iznova, konačno popuštajući kada si me po stoti put molio da ti okončam život."
  
  Hayden je posmatrao, videći istinu u Ramzesovim očima i ne mogavši da se zaustavi da ne zadrhti. Ovdje je bio čovjek koji bi, bez razmišljanja, detonirao nuklearnu bombu u New Yorku. Ramzes je, kao i njeni čuvari, toliko zaokupio njenu pažnju da nisu reagovali na ljuljanje koraka i otežano disanje koje je dolazilo iza njih.
  
  Ramzesove oči su zaiskrile. Hayden je znao da su prevareni. Okrenula se, ali ne dovoljno brzo. Prajs je možda bio ministar odbrane, ali je takođe imao zapaženu vojnu karijeru i sada živi ono što se od nje sjeća. Objema je rukama udario u ispruženu ruku čuvara, uzrokujući da mu je pištolj zveketao o pod, a zatim je udario šakom u stomak čovjeka, savijajući ga na pola. Pritom je pao, kladeći se da ga Hayden i drugi čuvar neće upucati, kladeći se na svoju poziciju na nekoliko načina, i pao je na pištolj.
  
  I opalio je ispod pazuha, a metak je zapanjenog čuvara pogodio u oko. Hayden je ostavila po strani svoje emocije i uperila Glock u Price, ali Ramzes je jurnuo na nju kao bik na traktoru, paralizirajući punom snagom njegovog tijela, oborio je s nogu. Ramses i Hayden su zateturali kroz ćeliju, dajući Prajsu priliku da pogodi drugog čuvara.
  
  On je to iskoristio, iskoristivši zabunu u svoju korist. Drugi stražar je umro prije nego što je odjeknuo metak koji ga je ubio. Njegovo tijelo je udarilo o tlo kod Prajsovih stopala, posmatrano od strane sekretarinog jedinog funkcionalnog oka. Hayden je iskočila ispod Ramzesovog ogromnog tijela, još uvijek držeći svoj Glock, divljih očiju i držeći Price na nišanu.
  
  "Zašto?"
  
  "Srećan sam što umirem", rekao je Prajs jadno. "Želim umrijeti".
  
  "Da pomognem da se spasi ovo sranje?" Posrnula je po podu, boreći se.
  
  "Ostala mi je još jedna igra", promrmlja Ramzes.
  
  Hayden je osjetila kako tlo podrhtava pod njom, zidovi podruma drhte i izbacuju oblake maltera. Same rešetke kaveza počele su da drhte. Premjestivši ruke i koljena, smirila se i pogledala gore-dolje, lijevo-desno. Hayden je zurio u svjetla dok su svjetlucala iznova i iznova.
  
  Šta sad? Šta je ovo...
  
  Ali ona je već znala.
  
  Mjesto je bilo napadnuto sa zemlje.
  
  
  DVADESET OSMO POGLAVLJE
  
  
  Hayden je dahtala dok su zidovi nastavili da se tresu. Ramzes je pokušao da ustane, ali soba se zatresla oko njega. Terorista je pao na koljena. Price je sa strahopoštovanjem posmatrao kako se sam ugao sobe menja, zglobovi se pomeraju i preuređuju, kosine iskrivljuju svake sekunde. Hayden je izbjegao da padne komad maltera kada se dio stropa srušio. Žice i zračni kanali visjeli su s krova, ljuljajući se poput raznobojnih klatna.
  
  Hayden je krenula prema vratima ćelije, ali Ramzes je bio dovoljno pametan da joj blokira put. Prošao je trenutak prije nego što je shvatila da još uvijek drži Glock, a do tada se veći dio plafona srušio, a same rešetke su se povijale prema unutra, gotovo se srušile.
  
  "Mislim... da ste pretjerali", rekao je Price bez daha.
  
  "Cijelo ovo prokleto mjesto se raspada", viknuo je Hejden u lice Ramzesu.
  
  "Ne još".
  
  Terorista je ustao i pojurio prema udaljenom zidu, a oblaci maltera i komadi betona i gipsa leteli su i padali svuda oko njega. Vanjska vrata su se spustila i onda su se naglo otvorila. Hayden je zgrabila šipku i podigla se, sustižući luđaka, a Price je šuljao iza. Imali su ljude na vrhu. Ramzes je mogao ići samo tako daleko.
  
  S tom mišlju, Hayden je potražila njen telefon, ali je jedva mogla pratiti Ramzesa. Ovaj čovjek je bio brz, čvrst i nemilosrdan. Popeo se uz stepenice, odbacivši izazov jednog policajca i bacivši ga glavom u Hayden. Uhvatila je tipa, zadržala ga, a u to vrijeme Ramzes se već progurao kroz gornja vrata.
  
  Hayden je pojurio u poteru. Gornja vrata stajala su širom otvorena, staklo im je napuklo, okviri raspucali. Isprva, sve što je mogla vidjeti iz sobe za monitore bio je Moore, koji se dizao s poda i pružao ruku da ispravi nekoliko iskrivljenih ekrana. Drugi su otrgnuti sa svojih privezišta, odvojeni od zida i pali pri slijetanju. Kinimaka je sada ustao sa ekranom koji mu je pao s ramena, staklom i plastikom zaglavljenim u njegovoj kosi. Druga dva agenta u prostoriji pokušavala su se sabrati.
  
  "Šta nas je snašlo?" Moore je istrčao iz sobe kada je primijetio Hayden.
  
  "Gdje je dovraga Ramzes?" vrisnula je. "Zar ga nisi vidio?"
  
  Mooreova usta su razjapljena. "Trebao bi biti u bloku ćelija."
  
  Kinimaka je obrisao staklo i druge krhotine sa svojih ramena. "Gledao sam... Onda je nastao pakao."
  
  Hayden je glasno opsovala kada je primijetila stepenice s njene lijeve strane, a zatim i balkon ispred koji je gledao na glavnu kancelariju stanice. Nije bilo drugog izlaza iz zgrade osim prelaska. Otrčala je do ograde, zgrabila je i pregledala sobu ispod. Osoblje je smanjeno, kako su teroristi planirali, ali su neki poslovi u prizemlju bili zauzeti. I muškarci i žene skupljali su svoje stvari, ali većina je s izvučenim oružjem krenula prema glavnom ulazu, kao da očekuju napad. Ramzes nikako nije mogao biti među njima.
  
  Gdje onda?
  
  Očekivanje. Gledam. Nije bilo...
  
  "Ovo nije kraj!" - vrisnula je. "Skloni se od prozora!"
  
  Prekasno. Blitzkrieg je započeo kolosalnom eksplozijom; eksplodirali su prednji prozori i srušio se dio zida. Haydenova cela tačka gledišta se pomerila, krovna linija je pala. Krhotine su eksplodirale po cijeloj stanici dok je policija pala. Neki su se digli na koljena ili otpuzali. Drugi su bili povrijeđeni ili su se našli zarobljeni. RPG je zašištao kroz razbijenu fasadu i zabio se u konzolu pratioca, šaljući oblake plamena, dima i krhotina po obližnjem području. Hayden je tada vidio kako trče kako se pojavilo mnogo maskiranih muškaraca, svi sa oružjem vezanim za ramena. Raširivši se na svaku stranu, nišanili su sve što se kretalo, a zatim, nakon pažljivog razmatranja, otvorili vatru. Hayden, Kinimaka i Moore su odmah uzvratili vatru.
  
  Meci su probili uništenu stanicu. Hayden je dolje izbrojala jedanaest ljudi prije nego što se drveni balkon koji ju je štitio počeo raspadati u komade. Granate su prošle pravo. Fragmenti su se odlomili, pretvarajući se u opasne krhotine. Hayden je pao na nju s leđa, a zatim se prevrnuo. Njen prsluk je zadobio dva manja pogotka, ne od metaka, a intenzivan bol u donjem delu potkolenice rekao joj je da je drveni šiljak udario u otkriveno meso. Kinimaka je takođe dahnuo, a Moore je ustao da skine jaknu i očisti strugotine sa ramena.
  
  Hayden se vratila na balkon. Kroz rupe je posmatrala napredovanje jurišne grupe i čula grleno gunđanje dok su pozivali svog vođu. Ramzes je potrčao poput lava u lovu, nestao iz Haydenovog vidokruga za manje od sekunde. Iskoristila je priliku da puca, ali je već znala da metak neće doletjeti blizu.
  
  "Sranje!"
  
  Hayden je ustao, bijesno pogledao Kinimaku i potrčao prema stepenicama. Nisu mogli dozvoliti da princ terorista pobjegne. Na njegovu riječ bomba bi bila detonirana. Hayden je imao osjećaj da neće dugo čekati.
  
  "Odlazi, odlazi!" - urlala je na Mano. "Moramo odmah vratiti Ramzesa!"
  
  
  DVADESET DEVETO POGLAVLJE
  
  
  Raskrsnica ispred lokacije obično je bila prepuna ljudi, prelaz je bio zakrčen pješacima, a putevi su tutnjali u stalnom ritmu automobila koji su prolazili. Visoke zgrade s mnogo prozora obično su odražavale zvukove trube i smijeha između njih, što ukazuje na porast međuljudske interakcije, ali danas je prizor bio vrlo drugačiji.
  
  Dim se kovitlao preko ceste i dizao se u nebo. Razbijeni prozori zasuli su trotoare. Prigušeni glasovi šaputali su oko čvorišta dok su se granatirani i ranjeni urazumili ili izašli iz skrovišta. Sirene su zavijale u blizini. Strana 3. avenije njihove zgrade izgledala je kao da ju je džinovski miš zamijenio za komad sivog sira i iz nje uzeo ogromne zalogaje.
  
  Hayden je malo toga primijetila, istrčavši iz stanice, a zatim usporivši dok je tražila pobjegne. Pravo naprijed, u 51. ulici, oni su jedini trčali - jedanaest muškaraca obučenih u crno, s nepogrešivim Ramzesom koji se izdizao iznad ostalih. Hayden je jurila kroz ruševine posute raskrsnice, zapanjena tišinom koja ju je okruživala, vriskom tišine i oblacima prašine koji su je pokušavali zaslijepiti. Gore, u prazninama između krovova poslovnih zgrada - ravnih betonskih stubova koji su označavali okomitu stazu poput linija na mreži - jutarnja sunčeva svetlost se borila da se takmiči. Sunce se rijetko pojavljivalo na ulicama prije podne, odbijalo se od prozora nešto ranije i obasjavalo samo raskrsnice sve dok se nije podiglo iznad glave i nije moglo da se spusti između zgrada.
  
  Kinimaka, vjerni stari pas, požurio je pored nje. "Ima ih samo dvanaest", rekao je. "Moore prati našu poziciju. Pratićemo ih dok ne dobijemo pojačanje, u redu?"
  
  "Ramzes", rekla je. "Ovo je naš prioritet. Vratićemo ga po svaku cenu."
  
  "Hayden", Kinimaka se zamalo sudario sa parkiranim kombijem. "Ne razmišljaš o ovome. Ramzes je sve planirao. A čak i da nije - čak i da je njegova lokacija nekako procurila u petu komoru - to sada nije važno. Ovo je bomba koju moramo pronaći."
  
  "Još jedan razlog za hvatanje Ramzesa."
  
  "On nam nikada neće reći", rekao je Kinimaka. "Ali možda će to učiniti jedan od njegovih učenika."
  
  "Što duže možemo držati Ramzesa van ravnoteže", rekao je Hayden. "To su veće šanse da ovaj grad preživi sve ovo."
  
  Jurili su trotoarom, držeći se nekoliko senki koje su bacale visoke zgrade i pokušavajući da ne prave buku. Ramzes je bio u središtu svog čopora, izdavao naređenja, a sada se Hejden sjetio da je još na pijaci te ljude nazvao svojim "legionarima". Svaki od njih bio je smrtonosan i odan svojoj stvari, mnogo koraka iznad običnih plaćenika. Najprije je dvanaestoro ljudi žurilo bez mnogo razmišljanja, praveći malu udaljenost između sebe i mjesta, ali su nakon jednog minuta počeli usporavati, a dvojica su se osvrnula, provjeravajući ima li progonitelja.
  
  Hayden je otvorio vatru, ljutito lajući iz svog Glocka. Jedan čovjek je pao, a ostali su se okrenuli, uzvraćajući vatru. Dva bivša agenta CIA-e sagnula su se iza betonske gredice. Hayden je virila oko njegove okrugle ivice, ne želeći da izgubi svog neprijatelja iz vida. Ramzes je bio na ivici sloma, pokriven od strane svojih ljudi. Sada je vidjela da je Robert Price bio prepušten sudbini, jedva stajao na nogama, ali se i dalje dobro snašao za pretučenog, ostarjelog čovjeka. Njena pažnja se vratila na Ramzesa.
  
  "On je tu, Mano. Hajde da završimo sa ovim. Mislite li da će i dalje eksplodirati ako on umre?"
  
  "Prokletstvo, ne znam. Bolje bi bilo da ga uzmete živog. Možda bismo od njega mogli tražiti otkupninu."
  
  "Da, dobro, prvo se moramo dovoljno približiti."
  
  Kamera je ponovo zumirala, ovaj put prikrivajući njihov bijeg. Hayden je trčala od cvjetnjaka do cvjetnjaka, jureći ih niz ulicu. Meci su šištali između dvije grupe, razbijajući prozore i udarajući parkirane automobile. Niz razbacanih žutih taksija nudio je Hayden bolje pokriće i priliku da se približi, a ona nije oklijevala da ga uzme.
  
  "Hajde!"
  
  Ušla je u prvi taksi, skliznula u stranu i koristila još jedan koji je ostao sa strane ceste da se pokrije dok je trčala do sljedećeg. Prozori su eksplodirali oko nje dok su njeni tamničari pokušavali da ih uklone, ali poklopac je značio da Ramzesovi novi legionari nikada nisu znali gdje se nalaze. Četiri taksija kasnije i oni su tjerali trkače da se sakriju, usporavajući ih.
  
  Kinimakijeva slušalica je počela da pucketa. "Pomoć je udaljena pet minuta."
  
  Ali i ovo je bilo neizvjesno.
  
  Još jednom, ćelija je radila kao kompaktna grupa. Hayden je dao u poteru, nesposoban da bezbedno zatvori jaz i takođe bio primoran da štedi municiju. Postalo je očigledno da je ćelija takođe počela da brine o mogućnosti dolaska pojačanja jer su njihovi pokreti postajali sve mahnitiji, manje oprezni. Hayden je nanišanio jednog od pozadinskih stražara i promašio samo zato što je prošao pored isklesanog drveta dok je ona pucala.
  
  Čista loša sreća.
  
  "Mano", rekla je iznenada. "Jesmo li negdje izgubili jednog od njih?"
  
  "Ponovo broji."
  
  Mogla je izbrojati samo deset brojeva!
  
  Pojavio se niotkuda, iskačući ispod parkiranog automobila sa stilom. Njegov prvi udarac se povezao sa zadnjim delom Kinimakijevog kolena, zbog čega se krupni čovek sagnuo. Dok je šutirao, njegova desna ruka je podigla mali PPK, čija veličina ga nije činila manje smrtonosnim. Hayden je odbacila Kinimaku u stranu, njeno relativno malo tijelo bilo je moćno i energično kao bilo koji sportista svjetske klase, ali čak je i to moglo samo malo pokrenuti velikog čovjeka.
  
  Metak je proleteo između njih, zapanjujući, oduzimajući dah, najkraći trenutak čistog pakla, a onda je legionar ponovo krenuo. Još jedan udarac se povezao s Haydenovim kolenom, a Mano je nastavio padati, udarivši se prsima u isti parkirani automobil koji je njihov neprijatelj koristio za zaklon. Otelo mu se gunđanje dok se zatekao kako očajnički pokušava da se okrene na kolenima.
  
  Hayden je osjetila ubod bola u kolenu i, što je još važnije, iznenadni gubitak ravnoteže. Znala je više o Ramzesovom bijegu i užasnom bifeu koji je uslijedio nego o borbenom legionaru, a svaki dio njenog bića želio je da se s ovim brzo završi. Ali ovaj čovjek je bio borac, pravi borac i očito je želio preživjeti.
  
  Opet je pucao iz pištolja. Sada je Haydenu bilo drago što je izgubila ravnotežu jer nije bila tamo gdje je očekivao da bude. Metak joj je, međutim, pogodio rame. Kinimaka se bacio na ruku sa pištoljem, zarivši je pod brdo mišića.
  
  Legionar ga je istog trenutka napustio, uvidjevši uzaludnost borbe protiv Havajaca. Zatim je izvukao zastrašujuću oštricu od osam inča i bacio se na Haydena. Nespretno se izvila, dobivši malo prostora da izbjegne smrtonosni udarac. Kinimaka je zamahnuo pištoljem, ali legionar je to predvidio i zamahnuo je mnogo brže, nož je Havajca snažno zarezao po grudima, što je zbog čovjekovog prsluka postalo beznačajno, ali ga je ipak bacilo na potkoljenice.
  
  Razmjena je Haydenu dala šansu koja joj je bila potrebna. Dok je izvlačila pištolj, pretpostavila je šta će legionar učiniti - okrenuti se i potajno baciti nož - pa je zakoračila u stranu, povlačeći obarač.
  
  Tri metka su prodrla u grudi muškarca dok se nož odbio od vrata automobila i zveketao na pod, ne nanijevši nikakvu štetu.
  
  "Uzmi ga Waltera", rekao je Hayden Kinimakeu. "Biće nam potreban svaki metak."
  
  Dok je ustajala, ugledala je nepogrešivu grupu naoružanih ljudi kako žure niz ulicu, nekoliko stotina metara dalje. Sada je postajalo sve komplikovanije - grupe ljudi su se pojavljivale i lutale ulicama, išle kući ili provjeravale štetu, ili čak stajale na vidnom mjestu i kliktale na svoje Android uređaje - ali prizor Ramzesove glave koja se pojavljuje svakih nekoliko stopa bio je odmah prepoznatljiv .
  
  "Sada se pomeri", rekla je, primoravajući svoje bolne udove sa modricama da rade iznad svojih mogućnosti.
  
  Kamera je nestala.
  
  "Koji-"
  
  Kinimaka je obilazio auto, preskačući haubu.
  
  "Velika sportska prodavnica", rekao je Havajac bez daha. "Zaronili su."
  
  "Kraj puta, prinče Ramzes", ispljunuo je Hayden posljednje dvije riječi s prezirom. "Požuri, Mano. Kao što sam rekao, moramo gad držati zauzetim i skrenuti mu pažnju sa ove nuklearne bombe. Svaki minut, svaka sekunda je bitna."
  
  
  TRIDESETO POGLAVLJE
  
  
  Zajedno su prošetali kroz ulazna vrata sportske radnje koja se i dalje ljuljala u njenu ogromnu, tihu unutrašnjost. Vitrine, police i vješalice za odjeću bili su posvuda, duž svakog prolaza. Postavljen na plafon otvorenog okvira, osvetljenje je obezbeđeno užarenim pločicama. Hayden je zurio u reflektirajući bijeli pod i vidio prašnjave otiske stopala koji vode u srce radnje. U žurbi je provjerila svoju radnju i namjestila prsluk. Lice koje je virilo ispod stalka za odeću nateralo ju je da se trgne, ali strah urezan u njegove crte naterao ju je da se smekša.
  
  "Ne brini", rekla je. "Spusti se i ćuti."
  
  Nije morala da pita za pravac. Iako su možda išli po blatnjavim tragovima, buka ispred njih odavala je položaje njihovih meta. Prajsovo stalno jadikovanje je bila dodatna prednost. Hayden je skliznula ispod metalnog naslona za ruke puna helanke i progurala se pored ćelavog manekenka u Nike uniformi za vježbanje u prostor rezerviran za sportsku opremu. Stalci za utege, nosači utega, trampolini i trake za trčanje poredani u jednake redove. Samo što sam prešao u drugi deo, tamo je bila teroristička grupa.
  
  Jedan muškarac ju je vidio, digao uzbunu i otvorio vatru. Hayden je trčala snažno i pod uglom, čuvši kako se metak odbija od metalne ruke veslača samo nekoliko centimetara s njene lijeve strane. Kinimaka je skočio u stranu, teško se spustio na pokretni dio trake za trčanje i otkotrljao se kroz procjep. Hejden je legionaru uzvratio kompliment tako što je napravio rupu na polici od patika iznad njegove glave.
  
  Čovjek se polako odmaknuo dok su se njegove kolege razišle. Hayden je bacio ružičastu torbu u zrak da provjeri njihov broj i napravio grimasu dok su je četiri odvojena hica snažno pogodila.
  
  "Možda pokriva Ramzesov bijeg", dahne Kinimaka.
  
  "Ako nam ikad zatreba Torsten Dahl", dahnuo je Hayden.
  
  "Želiš da isprobam ludi način rada?"
  
  Hayden nije mogao suspregnuti smeh. "Mislim da je to više izbor životnog stila nego promena brzine", rekla je.
  
  "Šta god da je", rekao je Kinimaka. "Požurimo."
  
  Hayden ga je tukao do udarca, skočivši iz zaklona i brzo otvorivši vatru. Jedna od figura je zviždala i pala na stranu, a ostale su se sagnule. Hayden ih je napala, ostavljajući im prepreke na putu, ali zatvarajući jaz što je brže mogla. Legionari su se povukli, pucajući visoko, i nestali iza stalka do stropa patika svih dostupnih marki i boja. Hayden i Kinimaka sjeli su s druge strane, zastavši na trenutak.
  
  "Spreman?" - Pitao sam. Hayden je uzdahnuo dok je oslobađao palog člana ćelije iz njegovog oružja.
  
  "Idi", rekao je Kinimaka.
  
  Dok su se dizali, rafal iz mitraljeza lagano je zdrobio stalak za obuku iznad njihovih glava. Po njima su padali komadići metala i kartona, platna i plastike. Hayden se popeo na ivicu čak i dok se cijela konstrukcija ljuljala.
  
  "Oh..." počeo je Kinimaka.
  
  "Sranje!" Hayden je završio i skočio.
  
  Cijela gornja polovina široke tezge srušila se, raskomadana i pala na njih. Ogroman, nadvišeni zid polica, bacao je u stranu metalne podupirače, kartonske kutije i hrpe novih platnenih cipela kad su stigli. Kinimaka je podigao ruku kao da se brani od zgrade i nastavio samouvjereno da se kreće, ali je zbog svoje mase zaostao iza Haydena koji je bježao. Dok se otkotrljala od mase koja je padala, a njena noga koja je vukla zakačila se za metalni oslonac, Kinimaka je zario glavu ispod njegovih ruku i oslonio se dok je pala na njega.
  
  Hayden je završila bacanje s pištoljem u ruci i osvrnula se. "Mano!"
  
  Ali njeni problemi su tek počeli.
  
  Četiri legionara su je napala, izbacivši pištolj i udarajući je po telu kundacima svojih pušaka. Hayden se pokrio i onda još malo zakotrljao. Stalak košarkaških lopti se prevrnuo, odašivši narandžaste lopte u svim smjerovima. Hayden joj je pogledala preko ramena, ugledala senke kako se kreću i pogledala okolo u potrazi za svojim Glockom.
  
  Odjeknuo je pucanj. Čula je da joj je metak pogodio nešto blizu glave.
  
  "Stani ovdje", reče glas.
  
  Hayden se ukočila i podigla pogled dok su se sjene Ramzesovih ljudi spuštale na nju.
  
  "Sada si sa nama."
  
  
  TRIDESET PRVO POGLAVLJE
  
  
  Drake je upao u ruinirano područje, Alicia kraj njega. Prvi pokret koji su vidjeli bilo je od Moorea kada se okrenuo na balkonu na spratu i uperio pištolj u njih. Nakon pola minute na njegovom licu se vidjelo olakšanje.
  
  "Konačno", dahnuo je. "Mislim da ste vi prvi stigli ovdje."
  
  "Dobili smo malo unaprijed upozorenje", rekao je Drake. "Neki klovn po imenu Aligator?"
  
  Moore je izgledao zbunjeno i pozvao ih gore. "Nikad nisam čuo za njega. Je li on vođa pete ćelije?"
  
  "Mislimo da jeste, da. On je jebeni wazzok sa guzicom punim sranja, ali sada je zadužen za ovu nuklearnu bombu."
  
  Moore je gledao otvorenih usta.
  
  Alicia je prevela. "Aligator zvuči luđe od Džulijana Marša nakon deset galona kafe, i rekao bih da je to nemoguće dok nisam čuo šta je imao da kaže. Dakle, gdje je Hayden i šta se ovdje dogodilo?"
  
  Moore im je sve to izložio, komentirajući borbu Ramzesa i Pricea, a zatim i bijeg. Drake je odmahnuo glavom na stanje stanice i neadekvatnu distribuciju agenata.
  
  "Da li je mogao planirati ovo? Dolazite čak iz tog prokletog zamka u Peruu? Čak i kada smo istraživali bazar?"
  
  Mai je izgledala skeptično. "Zvuči pomalo nategnuto čak i za jednu od vaših teorija."
  
  "I nije važno", rekla je Alicia. "Stvarno? Mislim, koga briga? Moramo da prestanemo da se gasimo i da počnemo da tražimo."
  
  "Ovaj put", rekla je May. "Slažem se sa Tazom. Možda je njen posljednji ljubavnik unio malo razuma u nju." Bacila je graciozan pogled na Bo.
  
  Drake se zgrčio kada ga je Moore pogledao, a oči su mu bile još raširenije. Agent Ministarstva unutrašnjih poslova zurio je u njih četvoricu.
  
  "Zvuči kao odlična zabava, momci."
  
  Drake je slegnuo ramenima. "Gde su otišli? Hayden i Kinimaka?"
  
  Moore je pokazao. "51st. Pratio je Ramzesa, njegovih jedanaest sljedbenika i onog idiota Pricea u dim. Izgubio sam ih iz vida nakon samo nekoliko minuta."
  
  Alicia je pokazala na niz paravana. "Možete li ih pronaći?"
  
  "Većina kanala je onemogućena. Ekrani su uništeni. Bilo bi nam teško da trenutno pronađemo Battery Park."
  
  Drake je prišao polomljenoj ogradi balkona i pogledao stanicu i ulicu van. Bio je to čudan svijet koji je ležao pred njim, u suprotnosti s gradom koji je zamišljao, ponovo mu za petama, barem za danas. Znao je samo jedan način da pomogne ovim ljudima da postanu bolji.
  
  Čuvajte ih.
  
  "Imate li još kakvih novosti?" upitao je Moore. "Vjerujem da ste razgovarali s Marshom i ovim tipom iz Aligatora."
  
  "Baš ono što smo ti rekli", rekla je Alicia. "Jeste li provjerili kodove za deaktivaciju?"
  
  Moore je pokazao na trepćuću ikonu koja je upravo počela da treperi na jednom od sačuvanih ekrana. "Hajde da gledamo".
  
  Drake se vratio dok je Beau krenuo do hladnjaka za vodu da uzme piće. Moore je naglas pročitao e-poštu, brzo prelazeći na stvar i potvrđujući autentičnost kodova za deaktivaciju.
  
  "Dakle", pažljivo je pročitao Moore. "Šifre su zapravo košer. Moram da kažem da je ovo neverovatno. Mislite li da je Marsh znao da će biti uzurpiran?"
  
  "Moglo bi biti mnogo razloga", rekao je Drake. "Sigurnost za sebe. Balansiranje na ivici. Jednostavna činjenica je da muškarcu nedostaje šest metaka do pune isječke. Da taj aligator ne zvuči tako pretenciozno, sada bih se zapravo osjećao sigurnije."
  
  "Whappie?"
  
  "Orasi?" Drake je pokušao. "Ne znam. Hayden govori tvoj jezik bolje od mene."
  
  "engleski". Moore je klimnuo glavom. "Naš jezik je engleski."
  
  "Ako ti tako kažeš. Ali ovo je dobra stvar, momci. Pravi kodovi za deaktivaciju su dobra stvar."
  
  "Da li razumete da smo ipak mogli da ih kontaktiramo kada naučnici utvrde poreklo nuklearnog naboja?" rekao je Beau kada se vratio i otpio gutljaj iz plastične čaše.
  
  "Hm, da, ali to se još nije dogodilo. I koliko znamo, promijenili su kodove ili dodali novi okidač."
  
  Beau je to prihvatio blagim klimanjem.
  
  Drake je pogledao na sat. Bili su na stanici skoro deset minuta, a od Haydena ili Dahla nije bilo ni riječi. Danas se deset minuta činilo kao vječnost.
  
  "Zovem Hayden." Izvadio je mobilni telefon.
  
  "Ne brini", rekla je Mai. "Zar ovo nije Kinimaka?"
  
  Drake se naglo okrenuo kamo je pokazala. Nepogrešiva figura Mano Kinimakija postojano je šuljala niz ulicu, pognuta, očito u bolu, ali je tvrdoglavo trčala prema stanici. Drake je progutao desetak pitanja i umjesto toga odjurio pravo do osobe koja je na njih mogla odgovoriti. Kada je izašao, tim je uhvatio Manoa na raskrsnici ispunjenoj ruševinama.
  
  "Šta ima, druže?"
  
  Olakšanje Havajaca pri susretu s njima bilo je zasjenjeno nekim užasnim duševnim bolom koji je vrebao tik ispod površine. "Imaju Haydena", šapnuo je. "Uklonili smo tri od njih, ali se nismo približili Ramzesu ili Priceu. I onda su nam na kraju upali u zasedu. Izvukao me je iz igre i dok sam se izvukao ispod tone ruševina, Hayden je nestao."
  
  "Kako znaš da su je uhvatili?" upitao je Beau. "Možda još uvijek uhodi?"
  
  "Možda su mi povrijeđene ruke i noge", rekao je Kinimaka. "Ali moje uši su dobro čule. Razoružali su je i odvukli. Zadnje što su rekli je..." Kinimaka je progutala teška srca, nesposobna da nastavi.
  
  Drake je uhvatio čovjekov pogled. "Mi ćemo je spasiti. Mi to uvijek radimo."
  
  Kinimaka se trgne. "Nije uvijek".
  
  "Šta su joj rekli?" Alicia je insistirala.
  
  Kinimaka je pogledao u nebo, kao da traži inspiraciju od sunčeve svjetlosti. "Rekli su da će joj bolje pogledati ovu nuklearnu bombu. Rekli su da će joj ga vezati za leđa."
  
  
  TRIDESET DRUGO POGLAVLJE
  
  
  Thorsten Dahl je ostavio nekoliko ekipa da počisti područje oko Times Squarea i odveo svoj tim duboko u sjenu koju stvara uska uličica. Bilo je tiho i bezbrižno, savršeno mjesto za važan telefonski poziv. Prvo je nazvao Hayden, ali kada se ona nije javila, pokušao je kontaktirati Drakea.
  
  "Udaljenost je ovdje. Koje su najnovije vijesti?
  
  "U govnima smo, druže..."
  
  "Opet na muda?" Dahl je prekinuo. "Šta je novo?"
  
  "Ovaj put mi nije do grla. Ti ludi gadovi su se razbili, ili su bili slomljeni, iz svojih ćelija. Ramzesa i Pricea više nema. Peta ćelija se sastoji - ili je bila - od dvanaest ljudi. Mano kaže da imaju tri."
  
  Dahl je uhvatio intonaciju. "Mano govoreći?"
  
  "Da, druže. Zgrabili su Haydena. Odveli su je sa sobom."
  
  Dahl je zatvorio oči.
  
  "Ali još imamo vremena." Drake je pokušao pozitivnu stranu. "Uopšte ga ne bi uzeli da su hteli da ga odmah dignu u vazduh."
  
  Jorkiji su bili u pravu, morao je priznati Dahl. Slušao je kako je Drake nastavio objašnjavati da je Marsh sada uklonjen iz svoje uloge Princa tame i da je privremeno zamijenjen onim koji se zove Aligator. Homeland je upravo mogao identificirati ovog čovjeka kao američkog pristalica.
  
  "Stvarno?" rekao je Dahl. "Za što?"
  
  "Uglavnom sve što bi moglo izazvati anarhiju", rekao je Drake. "On je plaćenik, samo što je ovaj put izgubio živce."
  
  "Mislio sam da Ramzes uvijek vodi svoj posao 'u kući'."
  
  "Aligator je porijeklom iz New Yorka. On bi mogao pružiti neprocjenjivo logističko znanje operaciji."
  
  "Da, to ima smisla." Dahl je uzdahnuo i umorno protrljao oči. "Pa šta je sljedeće? Imamo li Haydenove koordinate?"
  
  "Uzeli su joj kameru. Mora da su joj uzeli barem dio odjeće jer na etiketi ušivenoj na košulji piše da je ispod stola u Chipotle Mexican Grill-u, što smo upravo potvrdili da je sranje. Sigurnosne kamere rade, ali su prijemnici na našoj strani uglavnom pokvareni uslijed napada na lokaciju. Oni spajaju sve što mogu. I jednostavno nemaju dovoljno radne snage. Odavde bi stvari mogle krenuti jako loše, druže."
  
  "Može?" ponovi Dahl. "Rekao bih da smo prošli loše i da idemo niz ulicu lošeg, zar ne?"
  
  Drake je zastao na trenutak, a zatim rekao: "Nadamo se da će nastaviti da postavljaju zahtjeve", rekao je. "Svaki novi zahtjev nam daje više vremena."
  
  Dahl nije morao reći da još nisu postigli nikakav napredak. Činjenica je bila sama po sebi očigledna. Ovdje su ovisili o Homelandu da otkrije lokaciju nuklearne bombe, trčeći okolo kao unaprijed upozoreni božićni ćurci, samo da bi Moore odredio lokaciju, ali cijeli poduhvat je propao.
  
  "Sve što smo uradili je neutralizirali nekoliko potrošnih materijala", rekao je. "Nismo ni blizu Ramzesovog stvarnog plana, a posebno njegovog kraja."
  
  "Zašto ne odete do stanice? Mogli bismo i da budemo zajedno kada dođe sledeća prednost."
  
  "Da, uradićemo to." Dahl je mahnuo ostatku svog tima i odredio pravi smjer da ih odvede do 3. avenije. "Zdravo, kako se Mano drži?"
  
  "Tip je snažno udaren o zid sa policama. Ne pitaj. Ali on je željan borbe, samo čeka da mu neko da metu."
  
  Dahl je počeo bježati kada su završili razgovor. Kensi se zaustavila pored njega i klimnula glavom. "Loš potez?"
  
  "S obzirom na našu situaciju, pretpostavljam da je moglo biti i gore, ali, da, bio je to loš izbor. Kidnapovali su Haydena. Odveo je tamo gde je bomba."
  
  "Pa, to je sjajno! Mislim, zar svi vi momci nemate skrivene svjetionike?"
  
  "Mi radimo. I bacili su ga zajedno s njenom odjećom."
  
  "Mosad ti se uvukao pod kožu", tiho je rekla Kensi. "Dobro za njih, ali ne za mene. Osjećao sam se kao da pripadam."
  
  "Bilo bi". Dahl je klimnuo glavom. "Svi trebamo osjećati da sami kontrolišemo svoju sudbinu i da je svaka odluka u suštini slobodna. Ovo nije manipulacija."
  
  "Ovih dana", Kensijevi prsti su se savili, a zatim stisnuli u pesnice, "manipulišete mnome na svoju opasnost", ona mu je zatim uputila mali osmeh. "Osim tebe, prijatelju, možeš da manipulišeš mnome kad god i gde god želiš.
  
  Dahl je skrenuo pogled. Bridget McKenzie je bila nezaustavljiva. Žena je znala da je on oženjen muškarac, otac, a ipak se prepustila iskušenju. Naravno, na ovaj ili onaj način, ne bi dugo ostala ovdje.
  
  Problem riješen.
  
  Smith i Lauren su također džogirali zajedno, razmjenjujući tihe komentare. Yorgi je podigao pozadinu, umoran i posut krhotinama, ali jurcao je s razigranom odlučnošću. Dahl je znao da je ovo njegovo prvo pravo iskustvo bjesomučne, nasumične borbe, i mislio je da je to dobro nosio. Ulice su bljesnule, a zatim su skrenule lijevo na 3. aveniju, prema raskrsnici sa 51. ulicom.
  
  Bilo je to čudnih nekoliko minuta za Dahla. Neki delovi grada ostali su neoštećeni, i dok su mnoge prodavnice ostale otvorene i ljudi su ulazili unutra sa osećajem strepnje, drugi su bili napušteni, gotovo bez života. Nekoliko ulica je bilo ograđeno vozilima interventne policije i vojnim vozilima sa pogonom na sva četiri točka raštrkanim svuda. Neka područja su se stisnula od prisustva pljačkaša. Ljudi koje je vidio uglavnom nisu razumjeli šta da rade, pa je dodao svoj glas onome za šta je vjerovao da je vlast i pozvao ih da se sklone gdje god mogu.
  
  A onda su stigli na mjesto gdje su Drejk i ostali čekali, nadajući se i planirajući da spasu Hejdena Džeja.
  
  Od početka ovog dana prošlo je samo nekoliko sati. A sada su očajnički tražili način da pronađu nuklearnu bombu. Dahl je znao da povratka neće biti; nije mogao pobjeći niti se sakriti u bunkerima. Tim SPEAR je bio u tome do kraja. Ako grad umre danas, to neće biti zbog nedostatka heroja koji pokušavaju da ga spasu.
  
  
  TRIDESET TREĆE POGLAVLJE
  
  
  Hayden je šutio dok je Ramzes usmjeravao akciju i reakciju, podsjećajući svoje ljude ko je glavni, testirajući njihovu apsolutnu lojalnost. Nakon što su je odvukli iz sportske radnje, natjerali su je da trči među njih na 3. aveniji, a zatim su odvojili vremena da joj pronađu i baciju mobilni telefon i strgnu joj pancir prsluk. Činilo se da Ramzes ima nešto o uređajima za praćenje i njihovim lokacijama i naredio je svojim ljudima da skinu njenu košulju. Mali uređaj je brzo pronađen i odbačen, nakon čega je grupa nastavila trčanje po nečemu što se činilo potpuno slučajnom rutom.
  
  Hayden je stekao utisak da to uopće nije slučaj.
  
  Trebalo je neko vrijeme. Grupa je bacila svoje veće oružje i crnu vanjsku odjeću, otkrivajući svoju uobičajenu turističku uniformu ispod. Odjednom su postali sjajni, bezopasni, dio stotina uznemirene gomile koja je lutala gradskim ulicama. Policijske i vojne patrole nizale su se na nekim od ruta, ali su kamere jednostavno skretale u jednu mračnu uličicu, a zatim u drugu dok se nisu očistile. Hayden je dobila rezervnu jaknu koju je nosila. U nekom trenutku su se popeli na unaprijed pripremljene motocikle i polako odjahali iz centra Menhetna.
  
  Ali ne predaleko. Hayden je svom snagom željela da poruku može prenijeti nekome - bilo kome - sada kada zna lokaciju bombe. Nije bilo važno što su mogli da je ubiju - važno je bilo samo da su ti fanatici zaustavljeni.
  
  Bicikli su se kotrljali dijelom niz uličicu, a zatim je deset ljudi - osam preostalih legionara, Ramzes i Price - pratilo jedan drugog kroz zarđala metalna bočna vrata. Hayden se našla usred njih, ratna nagrada, i iako je već znala svoju sudbinu, pokušavala je uhvatiti svaki pogled, svaku promjenu smjera i svaku prošaptanu riječ.
  
  Iza razbijenih vanjskih vrata, smrdljivi unutrašnji hodnik vodio je do betonskog stepeništa. Ovdje se jedan od muškaraca okrenuo prema Hayden i stavio joj nož pod grlo.
  
  "Tišina", reče Ramzes, ne okrećući se. "Više bih voleo da te za sada ne bih ubio."
  
  Popeli su se na četiri sprata, a onda su se samo na trenutak zaustavili ispred vrata stana. Kada se otvorio, grupa se nagurala unutra, istrčavši iz hodnika što je brže mogla. Ramzes se zaustavio u sredini sobe, raširenih ruku.
  
  "I evo nas", rekao je. "Sa milion završetaka i barem jednim početkom. Stanovnici ovog grada će napustiti ovaj život ne znajući da je to početak našeg novog puta, našeg svetog rata. Ovo-"
  
  "Stvarno?" Suh glas prekinuo je tiradu. "Deo mene želi da ti veruje, Ramzes, ali drugi deo, što je još gore, misli da si pun toga."
  
  Hayden je prvi put dobro pogledala Juliana Marsha. Pitijanac je izgledao čudno, izobličeno, kao da se dio njega presavio u drugi. Nosio je odjeću koja nikada ne bi pristajala, bez obzira na godinu ili trenutni trend. Jedno oko je bilo pocrnjelo, drugo je bilo širom otvoreno i netrepće, dok je jedna cipela otpala. S njegove desne strane sjedila je upečatljiva brineta koju Hayden nije prepoznao, ali po načinu na koji su bili pritisnuti jedno uz drugo, bilo je jasno da su povezani na više načina.
  
  Dakle, nije saveznik.
  
  Hayden je s prezirom gledao kako Ramzes reaguje na Martovo ismijavanje. "Ti znas?" - upitao je princ terorista. "Da smo te prevarili prije nego što smo te i upoznali. Prije nego što smo uopće saznali ime budale koja će ponijeti naš vječni plamen u srce Amerike. Čak te i tvoj, Tyler Webb, izdao."
  
  "Jebi Weba", rekao je Marsh. "I idi."
  
  Ramzes se odvrati smijući se. "Da se vratimo na ono što sam govorio. Čak i ljudi koji ovdje rade mrze ovaj grad. Preskupo je, previše turista. Obični muškarci i žene ne mogu sebi priuštiti da žive ovdje i da se bore da dođu do posla. Možete li zamisliti gorčinu koja raste protiv sistema i ljudi koji ga i dalje podržavaju? Putarina se naplaćuje na mostovima i tunelima. Ti si ništa ako nemaš novca. Pohlepa, pohlepa, pohlepa je svuda. I muka mi je od toga."
  
  Hayden je šutjela, još uvijek sračunavajući svoj sljedeći potez, i dalje promatrajući Marshovu reakciju.
  
  Ramzes je napravio korak u stranu. "I Aligator, moj stari prijatelj. Lijepo je vidjeti te opet."
  
  Hayden je gledao kako čovjek po imenu Aligator grli svog šefa. Trudeći se da ostane mala, tiha i možda neprimećena, izračunala je koliko je koraka potrebno da dođe do vrata. Previše za sada. Čekaj, samo čekaj.
  
  Ali koliko dugo bi to mogla priuštiti? Uprkos Ramzesovim riječima, pitala se želi li uopće izbjeći nuklearnu eksploziju. Dobra vijest je da su vlasti zatvorile vazdušni prostor, pa se čovjeku nije žurilo.
  
  Robert Price se bacio u stolicu uz stenjanje. Zamolio je najbližeg legionara za bocu aspirina, ali je oštro ignorisan. Marsh je suzio oči prema ministru odbrane.
  
  "Da li te poznajem?"
  
  Price se ušuškao dublje u njegov jastuk.
  
  Hayden je bacila pogled po ostatku sobe, tek sada primijetivši trpezarijski sto koji je stajao kraj prozora sa zavjesama.
  
  Prokletstvo, šta je ovo...?
  
  Bilo je manje nego što je zamišljala. Ruksak je bio veći od standardnog modela, prevelik da stane u odeljak iznad glave aviona, ali ne bi izgledao previše nezgrapno na leđima veće osobe.
  
  "Prodao sam ti je, Mart", rekao je Ramzes. "U nadi da ćete ovo donijeti u New York. Za ovo ću vam zauvijek biti zahvalan. Smatrajte to poklonom kada vam kažem da će vama i vašem prijatelju biti dozvoljeno da osjetite vatru koja sve proždire. Ovo je najbolje što ti mogu ponuditi, i mnogo bolje od noža u vratu."
  
  Hayden je zapamtila nuklearnu bombu - njenu veličinu, oblik i izgled ranca - za slučaj da joj zatreba. Nije bilo šanse da je danas umrla ovdje.
  
  Ramzes se tada okrenuo svojim ljudima. "Spremi je", rekao je. "I ne poštedi američku kučku ni trunke bola."
  
  Hayden je znao da dolazi. Nisu joj uspjeli vezati ruke na putu ovamo, a sada je to u potpunosti iskoristila. Od nje je tada ovisilo toliko toga - sudbina grada, nacije, većine civiliziranog svijeta. Vaza sa njene desne strane je dobro došla, njen vrat savršene širine za njenu ruku i taman prave težine da napravi neku štetu. Razbio se o sljepoočnicu najbližeg čovjeka, nazubljeni komadi su pali na pod. Kada je podigao ruku, Hayden je zgrabio pištolj, ali nakon što je vidjela da mu je čvrsto omotan oko ramena, odmah je popustila, umjesto da je iskoristila svoj stisak na cijevi da ga još više izbaci iz ravnoteže. Oružje je bilo naciljano, ali Hayden ih je sve ignorirao. Sada je to bio čist salon Last Chance... nema više borbe za njen život - više kao borba za opstanak grada. I zar je nisu samo prokrijumčarili ovamo na tajnom zadatku? To joj je govorilo da će vatreno oružje biti mršteno.
  
  Aligator joj je prišao sa strane, ali ga je Ramzes zadržao. Još jedno zanimljivo otkriće. Aligator je Ramzesu bio važan. Sljedećeg trenutka, bila je iscrpljena, nesposobna da se fokusira dalje od ruku i nogu koje su je udarale. Odbijam jedan ili dva udarca, ali uvijek je bio još jedan. Ovo nisu TV zlikovci - pristojno čekaju da jedan dobije udarac kako bi drugi mogao intervenirati. Ne, ovi su je opkolili i napali odjednom, pa koliko god da je stala i udarala, još dvojica su je udarala. Bol je eksplodirao na više mjesta nego što je mogla izbrojati, ali ona je iskoristila svoj spoticanje da podigne nazubljeni komad vaze i udari dvojicu muškaraca po licu i rukama. Povukli su se, krvareći. Otkotrljala se na par nogu, prevrnuvši njihovog vlasnika. Pokušala je da baci tešku šolju na prozor, misleći da će privući pažnju, ali prokleta stvar je odletela oko pola metra od prozora.
  
  Šta bi Drake uradio?
  
  Znala je to. Upravo ovo. Boriće se do poslednjeg daha. Kroz šumu nogu tražila je oružje. Pogledi su joj se susreli s očima Marta i žene, ali su se samo još čvršće priljubili, nalazeći utjehu u čudnoj komunikaciji. Hayden se ritala i izvijala, navijajući za svaki jedva potisnuti vrisak, a zatim pronašla kauč iza sebe. Koristeći ovo kao oslonac, prisilila se da ustane.
  
  Pesnica joj je udarila u lice i zvezde su eksplodirale. Hayden je odmahnula glavom, odstranjujući krv, i uzvratila udarac, uzrokujući da je njena protivnica pala. Druga pesnica ju je udarila u stranu glave, a zatim ju je muškarac uhvatio oko struka, oborio s nogu i vratio na kauč. Hayden ga je bacio preko leđa koristeći vlastiti zamah. U sekundi je ponovo bila na nogama, spuštene glave, zadavala udarce u rebra, vrat, prepone i koljena, bacala udarac za udarcem, udarac za udarcem.
  
  Vidjela je Ramzesa kako korača prema njima. "Osam ljudi!" - viknuo je. "Osam muškaraca i jedna djevojčica. Gdje je tvoj ponos?
  
  "Na istom mjestu kao i njihova jaja", rekao je Hayden bez daha, nanoseći im štetu, osjećaj umora, bol od brojnih udaraca, borbu protiv bijesa jenjavajući. Ovo neće trajati vječno, i nije imala nade da će pobjeći.
  
  Ali nikada nije prestala da pokušava. Nikada nisam odustala. Život je bio svakodnevna bitka, bila doslovna ili ne. Kako je snaga nestajala iz njenih udaraca, a energija iz njenih udova, Hayden je i dalje udarala, iako njeni udarci više nisu bili dovoljni.
  
  Muškarci su je podigli na noge i odvukli preko sobe. Osjetila je da joj se vraća neka snaga i prešla je čizmom preko potkoljenice, navodeći je da zacvili. Ruke su joj se stisnule oko mišića, gurajući je prema udaljenom prozoru.
  
  Ramzes je stajao iznad stola na kojem je ležala nuklearna aktovka.
  
  "Tako mali", rekao je zamišljeno. "Tako neprikladno. A opet tako nezaboravan. Slažeš li se?"
  
  Hayden joj je ispljunula krv iz usta. "Slažem se da ste vi ludo delo veka."
  
  Ramzes joj je uputio zbunjen pogled. "Radiš? Shvaćate da se tu dolje grle Julian Marsh i Zoe Shears iz The Pythians, zar ne? A njihov vođa - Webb - gdje je on? Pretpostavljam da pretražujem svijet u potrazi za drevnim arheološkim blagom. Pratim davno mrtve trag davno umrlog aristokrate. Prati svoje lude stope dok svijet gori. Ne približavam se ludom poslu stoljeća, gospođice Jay."
  
  I iako je Hayden interno priznao da je u nečemu bio u pravu, ona je šutjela. Na kraju dana, odaja sa filcom trebala bi ih sve čekati.
  
  "Dakle, šta je sledeće, te zanima da znaš?" upitao ju je Ramzes smiješeći se. "Pa, ne toliko, da budem iskren. Svi smo tamo gde želimo da budemo. Ti si sa nuklearnom bombom. Ja sam sa Aligatorom, mojim stručnjakom za bombe. Moji ljudi su na mojoj strani. Nuklearna bomba? Gotovo je spremno da... - zastao je - da postane jedno sa svijetom. Treba li reći... za sat vremena?"
  
  Haydenove oči su je izdale.
  
  "Oh haha. Sad se pitaš. Je li ovo previše vremena za tebe? Znači deset minuta?"
  
  "Ne", uzdahnuo je Hayden. "Ne možeš. Molim te. Mora postojati nešto što želiš. Nešto oko čega se možemo složiti."
  
  Ramzes je zurio u nju kao da ju je, protiv svoje volje, iznenada sažalio. "Zbroj svega što želim je u ovoj sobi. Uništenje takozvanog Prvog svijeta."
  
  "Kako se dogovoriti s ljudima koji samo žele da te ubiju ili da umru pokušavajući?" - rekao je Hayden naglas. "Ili ih zaustavite, a da sami ne pribjegnete krvoproliću. Konačna dilema za novi svijet."
  
  Ramzes se nasmijao. "Vi ljudi ste tako glupi." On se nasmijao. "Odgovor je: 'Ne smijete'. Ubijte nas ili nas obožavajte. Zaustavite nas ili gledajte kako prelazimo vaše granice. To je vaša jedina dilema."
  
  Hayden se ponovo borila dok su muškarci skidali njenu novu košulju, a zatim postavljali bombu tako da je bila vezana za nju. Aligator je bio taj koji je izašao naprijed i otkopčao ranac i odspojio neke žice iznutra. Morali su biti pričvršćeni za tajmer mehanizam, bio je siguran Hayden. Čak ni takvi ludi teroristi ne bi rizikovali da odvoje prave eksplozivne naprave.
  
  Nadala se.
  
  Aligator je povukao žice i zatim pogledao Ramzesa, čekajući dozvolu da nastavi. Džin je klimnuo glavom. Muškarci su zgrabili Hayden za ruke i gurnuli je naprijed preko stola, savijajući njeno tijelo dok nuklearna bomba nije pritisnula njen stomak. Zatim su je držali na mjestu dok je Aligator omotao žice prvo oko njenih leđa i grudi, zatim dolje između njenih nogu i na kraju sve dok se nisu srele na dnu njenih leđa. Hayden je osjetio svako povlačenje žica, svaki pokret ranca. Konačno, upotrijebili su pojaseve srednje čvrstoće i ljepljivu traku kako bi osigurali da je nuklearna bomba čvrsto zalijepljena za njeno tijelo i da je omotana oko njega. Hayden je testirala njene veze i otkrila da se jedva kreće.
  
  Ramzes se povukao da se divi Aligatorovom radu. "Savršeno", rekao je. "Američki đavo je zauzeo idealnu poziciju da uništi svoju zemlju. To je prikladno utočište, kao i ovaj grešni grad, za ostale. Sada, aligatore, namjesti tajmer i daj nam dovoljno vremena da odemo u zoološki vrt."
  
  Hayden je dahtao za stolom, prvo šokiran, a zatim zbunjen riječima teroriste. "Molim te. Ne možeš to da uradiš. Ne možeš. Znamo gde ste i šta planirate da uradite. Uvek te možemo pronaći, Ramzese."
  
  "Misliš na svoje prijatelje!" Aligator joj je zaškripio na uvo, zbog čega je skočila i protresla nuklearnu bombu. "Englez... Khmannnn! Ne brini. Vidjet ćeš ga ponovo. Marsh se zaista zabavio s njim, mmm, ali ćemo i mi!"
  
  Ramzes se nagnuo uz njeno drugo uho. "Sve vas se sećam sa čaršije. Vjerujem da si ga uništio, uništivši moju reputaciju za najmanje dvije godine. Znam da ste svi napali moj zamak, ubili mog telohranitelja Akataša, ubili moje legionare i odveli me u lancima. Za Ameriku. Zemlja budala. Gospodin Price mi kaže da ste svi vi dio tima, ali ne samo to. Ti sebe nazivaš porodicom. Pa, zar ne dolikuje da ste na samom kraju svi zajedno?"
  
  "Prokletstvo", dahnuo je Hayden u gornji dio svog ranca. "Ti. seronjo."
  
  "O ne. Ti i tvoja porodica ste stvarno zeznuli stvar. Samo zapamtite - Ramzes je to uradio. I da ni ovo nije moj kraj. Moja pouzdanost je još impresivnija. Ali znaj da ću biti negdje na sigurnom, smijući se, dok Amerika i ostali njeni zapadnjački drugari implodiraju."
  
  Sagnuo se tako da je njegovo tijelo smrskalo i nju i sadržaj ruksaka. "Sada je vrijeme za vašu posljednju posjetu zoološkom vrtu. Daću Mattu Drakeu čast da te pronađe", šapnuo je. "Kada bomba eksplodira."
  
  Hayden je čuo riječi, implikacije skrivene u njima, ali se pitala koja bi sigurna akcija bila impresivnija od onoga što je već planirao.
  
  
  TRIDESET ČETVRTO POGLAVLJE
  
  
  Hayden se okliznuo i naletio na stražnji dio malog kamiona. Legionari su je položili, još uvijek vezanu za bombu, iza sebe pred noge dok su zauzimali klupe s obje strane. Najteži dio cijelog putovanja bio je izvući je iz stambene zgrade. Legionari nisu gubili vreme pokušavajući da je prikriju; gurnuli su je kuda su hteli i krenuli sa svojim oružjem spremnim. Svako ko ih vidi biće ubijen. Na njihovu sreću, činilo se da je većina ljudi poslušala upozorenja i ostala kod kuće ispred svojih televizora ili laptopa. Ramzes se pobrinuo da Hayden vidi kako kamion staje uz rub ceste pored mračne uličice, cereći se cijelo vrijeme.
  
  Crna sa oznakama specijalnih snaga.
  
  Ko bi ih zaustavio? Ispitati ih? Možda tokom vremena. Ali to je bila poenta svega što se do sada dogodilo. Brzina i izvršenje svakog dijela plana testirali su odgovor Amerike do svojih granica. Reakcije su bile očekivane, a pravi problem je bio što teroristima jednostavno nije bilo svejedno. Njihov jedini cilj bila je smrt nacije.
  
  Koristili su 57. ulicu da krenu na istok, izbjegavajući patrole i kordone gdje su mogli. Bilo je ruševina, čudnih napuštenih automobila i grupa posmatrača, ali sam Aligator je bio rođeni Njujorčanin i znao je sve tiše, naizgled puste rute. Pomogao je gradski sistem napajanja, omogućavajući vozaču da se lako vrati na unaprijed planiranu rutu. Delovali su polako, oprezno, znajući da Amerikanci još reaguju, još čekaju, i tek nakon nekoliko sati shvatili su da je bomba možda već tu.
  
  Hejden je znao da će čak i sada zvaničnici Bijele kuće preporučiti oprez, potpuno nesposobni da prihvate da su njihove granice narušene. Bilo bi i drugih koji bi pokušali da iskoriste situaciju. Otarasimo se još više Dodgea i jebemo porezne obveznike. Međutim, poznavala je Coburna i nadala se da su njegovi najbliži savjetnici pouzdani i pametni kao i on.
  
  Putovanje joj je ostavilo modrice. Legionari su je podržavali nogama. Iznenadna zaustavljanja i velike rupe izazvale su joj mučninu. Ruksak se pomicao ispod nje, a njegova tvrda unutrašnjost je uvijek uznemirila. Hayden je znala da je to ono što je Ramzes želio - da njeni posljednji trenuci budu ispunjeni užasom kako tajmer bude otkucavao.
  
  Prošlo je manje od pola sata. Putevi su bili mirni, ako ne i prazni. Hayden nije mogao sa sigurnošću reći. U još jednom novom zaokretu svog plana, Ramzes je naredio Gatoru da veže Marsha i Shearsa za bombu, zajedno sa Haydenom. Njih dvojica su se žalili, svađali, pa čak i počeli vrištati, pa im je Aligator zalijepio usta i nosove, sjedio dok se nisu smirili, a onda pustili da im nozdrve usišu malo zraka. Marsh i Shears su tada počeli plakati gotovo uglas. Možda su gajili snove o oslobođenju. Marsh je cvilio kao novorođenče, a Shears je njuškao kao dječak s muškim gripom. Kao kaznu za oboje - a, nažalost, i za Haydena - Ramzes ih je dao vezati gole za nuklearnu bombu, što je izazvalo sve vrste problema, zgrčenosti i još šmrkanja. Hejden je to dobro prihvatio, zamišljajući lavkraftovski užas na koji bi sada mogli da liče i pitajući se kako će dođavola proći kroz zoološki vrt.
  
  "Završićemo unutra", Aligator je kritički pogledao masu. "Maksimalno pet minuta."
  
  Hayden je primijetio da je tvorac bombe dobro govorio kada je imao posla sa svojim šefom. Možda mu je tjeskoba naglo povisila glas. Možda uzbuđenje. Skrenula je pažnju kada se kamion zaustavio, a vozač je nekoliko minuta pustio motor u praznom hodu. Ramzes je izašao iz taksija, a Hayden je predložio da su možda na ulazu u zoološki vrt.
  
  Zadnja šansa.
  
  Očajnički se borila, pokušavajući da se ljulja s jedne strane na drugu i sastruže ljepljivu traku s usta. Marsh i Shears su zastenjali, a legionari su je zgazili svojim čizmama, otežavajući kretanje, ali Hayden se opirao. Sve što je bilo potrebno je čudna tutnjava, neprikladno njihanje i zastave bi bile podignute.
  
  Jedan od legionara je opsovao i skočio preko nje, prikovavši je još više uz nuklearno punjenje i stražnji dio vozila. Zastenjala je u ljepljivu traku. Njegove ruke obavile su njeno telo, sprečavajući je da se pomeri, a kada se Ramzes vratio, nije mogla da diše.
  
  Uz laganu graju motora, kamion je ponovo krenuo naprijed. Auto je polako vozio, a legionar je otišao. Hayden je duboko udahnula, proklinjući svoju sreću i lica svih oko sebe. Vozilo se ubrzo zaustavilo, a vozač je ugasio motor. Nastupila je tišina dok je Ramzes, sada odjeven u rudimentarnu uniformu specijalnih snaga, gurnuo glavu u zadnje sjedište.
  
  "Cil postignut", rekao je nepristrasno. "Čekaj moj signal i budi spreman da ih nosiš između sebe."
  
  Bespomoćan, Hayden je mogao disati samo dok su se pet legionara postavili oko bizarnog snopa i spremali se da ga podignu. Ramzes je pokucao na vrata, sve je bilo čisto i jedan čovek ih je otvorio. Legionari su zatim podigli zavežljaj u vazduh, izneli ga iz kombija i poveli stazom sa drvoredom. Hayden je trepnula kada joj je dnevna svjetlost udarila u oči, a zatim je bacila pogled na to gdje se nalazi.
  
  Drvena nadstrešnica poduprta debelim stubovima od cigle pružala se iznad glave, okružena zelenilom. Dobro uređena i popločana zamka za sunce, trenutno je bila pusta, kao što je Hayden očekivao da će ostatak zoološkog vrta biti. Nekoliko neustrašivih turista možda je iskoristilo slabo naseljene atrakcije, ali Hayden je sumnjao da će zoološkom vrtu biti dozvoljeno da primi bilo koga u narednih nekoliko sati. Najvjerovatnije, Ramzes je uvjerio osiguranje zoološkog vrta da su specijalne snage tu da osiguraju potpunu sigurnost teritorije. Nosili su ih stazom oivičenom lukovima i visećim zelenilom dok ih nisu zaustavila sporedna vrata. Aligator je ušao na silu, a onda su se našli u prostoriji sa visokim plafonom koja se sastojala od drvenih staza, mostova i mnogih stabala koja su im pomogla da se nose sa vlažnom atmosferom.
  
  "Tropska zona", klimnu Ramzes. "Sada, aligatore, uzmi paket i stavi ga dalje u šiblje. Ne trebaju nam rana slučajna zapažanja."
  
  Hayden i ostatak njenog nesigurnog društva završili su na drvenom podu. Aligator je namjestio nekoliko kaiševa, dodao još ljepljive trake radi stabilnosti, a zatim je petljao s rolom dodatne žice dok nije objavio da je detonator sigurno omotan oko zatvorenika.
  
  "A okretni prekidač?" upita Ramzes.
  
  "Jeste li sigurni da želite ovo dodati?" upitao je Aligator. "Marsh and Shears bi ovo mogli započeti prerano."
  
  Ramzes je zamišljeno klimnuo čoveku. "Upravu si". Čučnuo je pored paketa, ranac je ležao na podu, Hayden se vezala direktno na vrhu, a zatim Marsh i Zoey na nju. Ramzesove oči bile su u ravni sa glavom Džulijana Marša.
  
  "Dodaćemo prekidač za osetljivost", rekao je tiho. "Rotirajuća naprava koja, ako se podignete ili napravite bilo kakve velike pokrete, uzrokuje detonaciju bombe. Savjetujem vam da ostanete i sačekate da stignu saigračice gospođice J. Ne brinite, neće dugo trajati."
  
  Njegove riječi su naježile Haydenovo tijelo. "Koliko dugo?" uspela je da izdahne.
  
  "Tajmer će biti podešen na jedan sat", rekao je Ramzes. "Taman dovoljno vremena da Aligatoru i meni omogućimo da stignemo na sigurno. Mojim ljudima će ostati bomba, poslednje iznenađenje za tvoje prijatelje ako te uspiju pronaći."
  
  Ako?
  
  Ramzes je ustao, bacivši posljednji pogled na paket koji je pripremio, na ljudsko meso i vatrenu oluju ispod, na izraze straha na njihovim licima i moć koju je pokazao nad svima njima.
  
  Hayden je zatvorila oči, sada nesposobna da se pomakne, a užasan pritisak pritiskao joj je grudi u neumoljivu bombu i otežavao disanje. Ovo su mogli biti njezini posljednji trenuci i nije mogla ništa učiniti nakon što je čula kako se Aligator veseli o postavljanju prekidača osjetljivosti, ali neka je prokleta ako ih namjerava provesti u tropskoj zoni zoološkog vrta Central Park u New Yorku. Umjesto toga, vratila bi se u najbolja vremena svog života, u Manos i njihovo vrijeme na Havajima, na staze Diamond Heada, surfanje North Beacha i vulkanske planine Mauija. Restoran na aktivnom vulkanu. Mesto iznad oblaka. Crvena zemlja iza puteva. Treperava svjetla duž Kapiolanija, a zatim plaža na kraju svih plaža, pjenušava pod rasprostranjenim crvenim svjetlima sumraka i bezbrižna, jedino pravo mjesto na svijetu gdje je mogla pobjeći od svih stresova i životnih briga.
  
  Hayden je sada otišao tamo, dok je sat otkucavao.
  
  
  TRIDESET PETO POGLAVLJE
  
  
  Drake je čekao u policijskoj stanici, osjećajući se potpuno bespomoćno dok su se držali svake dojave, svakog viđenja, svakog malog nagoveštaja o Ramzesu, Haydenu ili nuklearnoj bombi. Istina je bila da je Njujork bio prevelik za pokrivanje za nekoliko sati, a telefoni su zvonili bez slušanja. Njegovi stanovnici bili su previše brojni, a posjetitelji prebrojni. Vojsci bi moglo biti potrebno deset minuta da stigne do Bijele kuće, ali uprkos svim stražama i mjerama obezbjeđenja, koliko bi dugo trebalo da se pretraži ovo relativno malo mjesto? Sada, pomislio je Drejk, odnesite ovaj scenario u Njujork i šta ćete dobiti? Bio je to rijedak incident u kojem su snage sigurnosti uhvatile teroriste koji su zapravo počinili njihov zločin. U stvarnom svijetu, teroristi su progonjeni i praćeni nakon nereda.
  
  Dahl je konačno stigao, izgledajući raščupano i umorno od svijeta, s ostatkom SPEAR tima iza njega. Kenzi je neobjašnjivo počeo da gleda okolo i pitao gde je skladište dokaza. Dahl je jednostavno zakolutao očima na nju i rekao: "Pusti je, inače nikada neće biti zadovoljna." Ostatak tima se okupio okolo i slušao šta Drejk ima da kaže, što, osim što je bio zabrinut za Hayden, nije bilo mnogo.
  
  Moore je pojednostavio stvar. "Ljudi znaju za terorističku prijetnju gradu. Ne možemo da se evakuišemo, iako ne zaustavljamo one koji pokušavaju da odu. Šta se dešava ako bomba eksplodira? Ne znam, ali nije na nama da sada razmišljamo o međusobnim optužbama. Naši sistemi ne rade, ali druge agencije i stranice imaju pristup drugim kanalima. Upoređujemo ih dok govorimo. Većina sistema radi. Ulice Njujorka su mirne, ali i dalje prometne u poređenju sa većinom gradova. Putevi također."
  
  "Ali još ništa?" upitao je Smith iznenađeno.
  
  Moore je uzdahnuo. "Prijatelju, odgovaramo na stotine poziva u minuti. Imamo posla sa svakim psihopatom, svakim šaljivdžijom i svakim potpuno uplašenim dobrim građaninom u gradu. Vazdušni prostor je zatvoren za sve osim za nas. Htjeli smo da isključimo Wi-Fi, internet, pa čak i telefonske linije, ali shvatite da je vjerovatno da ćemo se odmoriti od ove avenije isto koliko i od uličnog policajca, agenta FBI-a ili, što je vjerovatnije, pripadnik javnosti."
  
  "U zaklonu?" upita Dahl.
  
  "Koliko znamo, nije ostala nijedna ćelija. Možemo samo pretpostaviti da je ćelija koja sada štiti Ramzesa regrutovana na nacionalnom i lokalnom nivou. Ne vjerujemo da naši tajni agenti mogu pomoći, ali oni istražuju sve moguće opcije."
  
  "Pa gdje nas ovo vodi?" upitala je Lauren. "Ne možemo pronaći kameru, Ramzesa, Pricea ili Haydena. Nismo pronašli nuklearnu bombu," proučavala je svako lice, još uvijek u srcu kao civil odrastao u sindiciranim emisijama u kojima su se svi dijelovi slagalice slagali u završni čin.
  
  "Napojnice su ono što obično radi", rekao je Moore. "Neko nešto vidi i uzrokuje. Znate li kako ovdje zovu seriju vrućih savjeta? Dve karte za raj, po staroj pesmi Edija Monija."
  
  "Dakle, čekamo li poziv?"
  
  Drake je izveo Lauren na balkon. Scena ispod je bila mahnita, s nekolicinom policajaca i agenata koji su se još uvijek borili sa šokom od granate dok su se probijali kroz ruševine i razbijeno staklo, odgovarali na pozive i udarali ključevima, neki s krvavim zavojima omotanim oko ruku i glava, drugi sa nogama gore, praveći grimasu od bola.
  
  "Moramo sići dole", rekla je Lauren. "Pomozi im."
  
  Drake je klimnuo glavom. "Oni vode izgubljenu bitku i to više nije čak ni čvorište. Ovi momci su jednostavno odbili da odu. To im znači više od puta u bolnicu. To rade dobri policajci i javnost to rijetko viđa. Štampa uvijek iznova donosi samo loše vijesti, bojeći opšte mišljenje. Kažem da ćemo i mi njima pomoći."
  
  Krenuli su prema liftu, a onda se Drejk okrenuo, iznenađen kada je ugledao ceo tim iza sebe. "Šta?" - pitao. "Nemam para".
  
  Alicia se umorno nasmiješila. Čak se i Beau uspio nasmiješiti. SPEAR tim je i sam prošao kroz mnogo toga danas, ali su i dalje bili jaki, spremni na više. Drake je vidio mnoge modrice i druge rane koje su bile dobro skrivene.
  
  "Zašto ne napunite? I ponesite dodatnu municiju sa sobom. Kada ovo konačno završimo, imat ćemo težak period."
  
  "Shvatiću to", rekao je Kinimaka. "To će odvratiti pažnju."
  
  "I pomoći ću", rekao je Yorgi. "Teško mi je čak i razumjeti Drakeov naglasak, pa bi se izgubio s američkim naglaskom."
  
  Dahl se nasmijao dok se pridružio Drakeu u liftu. "Moj ruski prijatelju, imaš to potpuno naopako."
  
  Drake je udario Šveđanina, nanijevši još modrica, i spustio se liftom na prvi sprat. SPEAR tim je potom intervenirao gdje je mogao, odgovarao na nove pozive i snimao informacije, intervjuirao stanovnike i postavljao pitanja, te preusmeravao pozive koji nisu imali nikakve veze sa hitnim slučajem na druge dodijeljene stanice. I iako su znali da su potrebni i da im se pomaže, niko od njih nije bio zadovoljan time samo zato što je Hayden još uvijek nestao, a Ramzes je ostao na slobodi. Do sada ih je pobedio.
  
  Koje je još trikove imao u rukavu?
  
  Drake je prosledio poziv o nestalom rođaku i poslao drugi u vezi sa neravnim kolovozom. Centrala je ostala aktivna, a Moore je i dalje računao na napojnicu, svoju kartu za raj. Ali Drejku je ubrzo postalo jasno da vreme ističe brže od prosipanja mleka iz razbijenog kontejnera. Jedina stvar koja ga je održala je to što je očekivao da će Ramzes nazvati barem jednom. Ovaj čovjek se još uvijek pokazivao. Drake je sumnjao da bi pritisnuo dugme, a da nije pokušao da bude malo teatralniji.
  
  Policija je upravljala stanicom, ali je ekipa pomagala tako što je sjedila za stolovima i prenosila poruke. Dahl je otišao da napravi kafu. Drake mu se pridružio ispred kotlića, osjećajući se krajnje bespomoćno i van mjesta dok su čekali informacije.
  
  "Hajde da razgovaramo o prvom", rekao je Drake. "Da li ti se ovo ikada ranije desilo?"
  
  "Ne. Razumijem kako je Ramzes uspio da se sakrije sve ove godine. Pretpostavljam da uređaj ne proizvodi signal zračenja jer ga još nisu otkrili. Čovek koji je prepakovao tu bombu definitivno je znao šta radi. Pretpostavljam da je bivša američka vojska."
  
  "Ali zašto? Postoji mnogo ljudi koji mogu zaštititi zračenje."
  
  "Ovo se odnosi i na druge stvari. Lokalno znanje. Tajni tim koji je okupio. Zapazi moje riječi, stari Drake, to su bivši SEAL-i. Specijalna operacija."
  
  Drake je sipao vodu dok je Dahl kašikom ubacivao granule. "Učini to jakim. U stvari, da li uopšte znate šta je to? Je li "Instant" već stigao do Sjevernog pola?
  
  Dahl je uzdahnuo. "Instant kafa je delo đavola. I nikad nisam bio na Sjevernom polu."
  
  Alicia se provukla kroz otvorena vrata sobe. "Šta je to bilo? Čuo sam nešto o stubu i samo znao da je moje ime na njemu."
  
  Drake nije mogao sakriti osmijeh. "Kako si, Alicia?"
  
  "Noge bole. Boli me glava. Srce boli. Osim toga, sasvim sam dobro."
  
  "Mislim-"
  
  Poziv X-ambasadora zaglušio je njegove sljedeće riječi, koje su dopirale iz zvučnika njegovog mobilnog telefona. Još uvijek držeći čajnik, prinio je uređaj svojoj bradi.
  
  "Zdravo?"
  
  "Sjećaš li me se?"
  
  Drejk je stavio čajnik tolikom snagom da mu je nedavno prokuvala voda poprskala ruku. Nikad nije primetio.
  
  "Gdje si, kopile?"
  
  "Sad. Zar vaše prvo pitanje ne bi trebalo da bude "gde je nuklearno oružje" ili "koliko ću brzo eksplodirati"? Duboko iznenađen urlik je prošao kroz liniju.
  
  "Ramzes", rekao je Drejk, setivši se da uključi spikerfon. "Zašto ne pređemo direktno na stvar?"
  
  "Oh, šta je tu tako smiješno? I ne govoriš mi šta da radim. Ja sam princ, vlasnik kraljevstava. Vladao sam mnogo godina i vladaću još mnogo. Dugo nakon što postanete hrskavi. Razmisli o tome".
  
  "Dakle, imate li još obruča kroz koje možemo skočiti?"
  
  "To nisam bio ja. Bio je to Julian Marsh. Ovaj čovjek je u najmanju ruku lud, pa sam ga povezao s vašim agentom Jayem."
  
  Drake je zadrhtao, bacivši pogled na Dahla. "Je li ona dobro?"
  
  "Za sada. Iako izgleda malo ukočeno i bolno. Trudi se da ostane potpuno mirna."
  
  U Drakeovom stomaku se uvrnuo osjećaj slutnje. "A zašto je ovo?"
  
  "Tako da, naravno, ne ošteti senzor pokreta."
  
  Bože, pomislio je Drake. "Ti kopile. Jesi li je vezao za bombu?"
  
  "Ona je bomba, prijatelju."
  
  "Gdje je?"
  
  "Stići ćemo tamo. Ali pošto ti i tvoji prijatelji uživate u dobrom trčanju, i pošto ste se već zagrejali, pomislio sam zašto vam ne dam šansu? Nadam se da voliš zagonetke."
  
  "Ovo je ludilo. Ti si lud, igraš se sa toliko života. Zagonetke? Reši to umesto mene, seronjo. Ko će ti piškiti tijelo kad ga zapalim?"
  
  Ramzes je na trenutak ćutao, činilo se da razmišlja. "Dakle, rukavice su stvarno skinute. Ovo je dobro. Zaista moram da odem, da prisustvujem sastancima, da utičem na nacije. Pa slušaj..."
  
  "Stvarno se nadam da ćete čekati tamo", prekinuo ga je Drake, brzo izvukavši "Kad stignemo tamo."
  
  "Nažalost nema. Ovdje se opraštamo. Kao što verovatno znate, koristim vas da pobegnem. Dakle, kako vi kažete - hvala vam na ovome."
  
  "Uf-"
  
  "Da da. Jebi se mene, moje roditelje i svu moju braću. Ali ti i ovaj grad ćete završiti zeznuti. I ja, koji ću nastaviti. Dakle, vrijeme sada postaje problem. Jesi li spreman moliti za svoju šansu, mali Engleze?"
  
  Drake je pronašao svoj profesionalizam znajući da je to njihova jedina opcija. "Reci mi".
  
  "Moj antiseptik će očistiti svijet od infekcija na Zapadu. Od prašume do prašume, ovo je dio poda krošnje. To je sve ".
  
  Drake je napravio grimasu. "I to je sve?"
  
  "Da, a pošto se sve što radite u takozvanom civilizovanom svetu meri minutama, satima, postaviću tajmer na šezdeset minuta. Lijep, poznati okrugli broj za vas."
  
  "Kako da ovo razoružamo?" Drake se nadao da Marsh nije spomenuo kodove za deaktivaciju.
  
  "O prokletstvo, ne znaš? Onda samo zapamtite ovo - nuklearna bomba, posebno nuklearna bomba u koferu, je precizan i savršeno izbalansiran mehanizam. Sve je minijaturizirano i preciznije, što ćete sigurno cijeniti. Ovo će zahtijevati... sofisticiranost."
  
  "Sofisticiranost?"
  
  "Sofisticiranost. Gledajte ovo".
  
  Ovim riječima Ramzes je prekinuo vezu, ostavljajući liniju mrtvom. Drake je odjurio nazad u kancelariju i vrisnuo na cijeloj stanici da stane. Njegove riječi, njegov ton glasa natjerali su glave, oči i tijela da se okrenu prema njemu. Telefoni su stavljeni na tribine, pozivi su ignorisani, a razgovori prekinuti.
  
  Moore je pogledao Drakesovo lice, a zatim rekao: "Isključi svoje telefone."
  
  "Imam ga", viknuo je Drake. "Ali moramo imati smisla..." Ponavljao je zagonetku od riječi do riječi. "Požurite", rekao je. "Ramzes nam je dao šezdeset minuta."
  
  Moore se nagnuo preko klimavog balkona, a pridružili su mu se Kinimaka i Yorgi. Svi ostali su se okrenuli prema njemu. Kada su njegove riječi počele da dopiru do ljudi, oni su počeli vrištati.
  
  "Pa, antiseptik je bomba. Očigledno je".
  
  "I namerava da ga diže u vazduh", neko je šapnuo. "To nije blef."
  
  "Od prašume u prašume?" Mai je rekla. "Ne razumijem".
  
  Drake ga je omotao oko glave. "Ovo je poruka za nas", rekao je. "Sve je počelo u amazonskoj prašumi. Prvi put smo ga vidjeli na pijaci. Ali ne razumijem kako to funkcionira za New York."
  
  "Ali drugo?" Smith je rekao. "Dio poda ispod nadstrešnice? Ja ne..."
  
  "Ovo je još jedna referenca na prašumu", povikao je Moore. "Nije li krošnja ono što zovu čvrsti pokrivač drveća? Pod je prekriven šikarom."
  
  Drake je već bio tamo. "Istina je. Ali ako ovo prihvatite, onda nam kaže da je bomba skrivena u prašumi. U New Yorku", trznuo se. "Nema smisla."
  
  Na stanici je vladala tišina, ona vrsta tišine koja čovjeka može zaprepastiti do bespomoćnosti ili ga naelektrizirati do blještavila.
  
  Drake nikada nije bio jasnije svjestan protoka vremena, svake sekunde ispunjene sudbonosnom zvonjavom zvona Sudnjeg dana.
  
  "Ali Njujork zaista ima prašumu", konačno je rekao Mur. "U zoološkom vrtu Central Park. Mali je, zove se "Tropska zona", ali je mini verzija prave stvari."
  
  "Ispod baldahina?" Dahl je pritisnuo.
  
  "Da, tamo ima drveća."
  
  Drake je oklevao još sekundu, bolno svjestan da bi ih čak i ovo moglo koštati mnogo života. "Još nešto? Ima li drugih prijedloga?
  
  Samo su tišina i prazni pogledi dočekali njegovo pitanje.
  
  "Onda smo svi za," rekao je. "Bez kompromisa. Bez šale. Vrijeme je da se stane na kraj ovom mitskom gadu. Baš kao i prošli put."
  
  Kinimaka i Yorgi su pojurili do stepenica.
  
  Drake je poveo cijeli tim na ulice New Yorka pune straha.
  
  
  TRIDESET ŠESTO POGLAVLJE
  
  
  Slijedeći Mooreove upute, tim od deset ljudi je izgubio još dragocjenije minute skretanjem u uličicu kako bi zauzeo nekoliko policijskih automobila. Poziv je bio upućen do trenutka kada su stigli, a policajci su čekali, a njihovi napori da raščiste ulice počeli su da daju plodove. Smith je sjeo za jedan volan, Dahl za drugi, auti su uključili sirene i trepćuće svjetla i pojurili iza ugla 3. avenije, goreći gumom, pravo u zoološki vrt. Zgrade i uplašena lica jurili su brzinom od četrdeset, pa pedeset milja na sat. Smith je bacio napušteni taksi u stranu, udario ga u prednji dio i poslao ga pravo. Na putu im je bio samo jedan kordon policije i već su dobili naređenje da ih propuste. Jurili su kroz na brzinu očišćenu raskrsnicu, približavajući se šezdesetoj.
  
  Drejk je skoro ignorisao novi poziv na svom mobilnom telefonu, misleći da bi to mogao biti Ramzes koji uzvrati poziv da bi likovao. Ali onda je pomislio: i ovo bi nam moglo dati neke tragove.
  
  "Šta?" - zalajao je kratko.
  
  "Drake? Ovo je predsjednik Coburn. Imate li minut?"
  
  Jorkširac je skočio iznenađeno, a zatim provjerio svoj GPS. "Četiri minute, gospodine."
  
  "Onda slušaj. Znam da ne moram da vam govorim koliko će loše stvari biti ako se dozvoli da ova bomba eksplodira. Odmazda je neizbježna. A mi čak ne znamo ni pravu nacionalnost ili političke sklonosti ovog lika Ramzesa. Jedan od velikih problema koji se javlja je to što je još jedan lik - aligator - ove godine četiri puta posjetio Rusiju."
  
  Drakeova usta su se pretvorila u pijesak. "Rusija?"
  
  "Da. Ovo nije presudno, ali..."
  
  Drake je tačno znao šta ta pauza znači. Ništa nije trebalo biti odlučujuće u svijetu kojim manipuliraju novinski kanali i društveni mediji. "Ako ova informacija prođe..."
  
  "Da. Očekujemo događaj na visokom nivou."
  
  Drake, naravno, nije želio da zna šta to znači. Znao je da u širem svijetu trenutno postoje ljudi, izuzetno moćni ljudi, koji imaju sredstva da prežive nuklearni rat, i često su zamišljali kako bi bilo kada bi mogli živjeti u potpuno novom, jedva naseljenom svijetu. Neki od ovih ljudi su već bili vođe.
  
  "Deaktiviraj bombu ako je potrebno, Drake. Rečeno mi je da je NEST na putu, ali će stići za vama. Kao i ostali. Sve. Ovo je naš novi najmračniji čas."
  
  "Zaustavićemo ovo, gospodine. Ovaj grad će doživjeti sutra."
  
  Kada je Drake završio razgovor, Alicia mu je stavila ruku na rame. "Dakle", rekla je. "Kada je Moore rekao da je to prašuma i mini prašuma, da li je mislio da će tamo biti i zmija?"
  
  Drake je prekrio njenu ruku svojom. "Uvijek ima zmija, Alicia."
  
  Mai se nakašljala. "Neki su veći od drugih."
  
  Smith je okrenuo njihov automobil oko saobraćajne gužve, prošao pored blistavog kola hitne pomoći otvorenih vrata i bolničara koji su radili na osobama umiješanim u incident, i još jednom stavio nogu na papučicu gasa.
  
  "Jesi li pronašla ono što si tražila, Mai?" Alicia reče ravnomjerno i pristojno. "Kada ste ostavili tim iza sebe?"
  
  Sve se dogodilo tako davno, ali se Drejk živo sjećao kako je Mai Kitano otišla, glave ispunjene krivnjom za smrt koju je nenamjerno izazvala. Od tog jednog incidenta tokom potrage za njenim roditeljima - ubistvo perača novca jakuze - mnogo se promijenilo.
  
  "Moji roditelji su sada bezbedni", rekla je Mai. "Kao Grace. Pobijedio sam klan. Chica. Daj. Našao sam mnogo toga što sam tražio."
  
  "Pa zašto si se vratio?"
  
  Drejk je našao da su mu oči čvrsto prikovane za cestu, a uši pritisnute na zadnje sedište. Bilo je to neobično vrijeme za raspravljanje o posljedicama i osporavanje odluka, ali je bilo prilično tipično za Aliciju i možda im je to bila posljednja prilika da stvari isprave.
  
  "Zašto sam se vratio?" - Šta? - ponovi May bezbrižno. "Zato što mi je stalo. Stalo mi je do ovog tima."
  
  Alicia je zviždala. "Dobar odgovor. Ovo je jedini razlog?"
  
  "Pitate jesam li se vratio za Drakea. Da sam barem očekivao da ćete vas dvoje izgraditi neko novo razumijevanje. Da sam i na trenutak pomislio da bi krenuo dalje. Čak i kad bi mi mogao dati drugu šansu. Pa, odgovor je jednostavan - ne znam."
  
  "Treća šansa", istakla je Alicia. "Da je bio dovoljno glup da te vrati, ovo bi bila tvoja treća šansa."
  
  Drejk je video kako se približava ulaz u zoološki vrt i osetio rastuću napetost na zadnjem sedištu, oštre i nepouzdane emocije koje su besnele u njemu. Za sve to im je bila potrebna soba, po mogućnosti s mekim presvlakama.
  
  "Završite, momci", rekao je. "Mi smo tu".
  
  "Još nije gotovo, Sprite. Ova Alicia je novi model. Odlučila je da više ne beži u zalazak sunca. Sada stojimo, učimo i prolazimo kroz ovo."
  
  "Vidim to i divim mu se", rekla je Mai. "Stvarno mi se sviđaš nova ti, Alicia, uprkos onome što možda misliš."
  
  Drake se okrenuo, ispunjen uzajamnim poštovanjem i potpuno zbunjen kako bi se ovaj scenario na kraju mogao odigrati. Ali bilo je vrijeme da se sve to sada odloži, stavi na policu, jer su se brzo približavali još jednom Armagedonu, vojnicima, spasiocima i herojima do samog kraja.
  
  A da su gledali, možda igrajući šah, čak i Bog i Đavo bi izgubili dah.
  
  
  TRIDESET SEDMO POGLAVLJE
  
  
  Smith je zacvilio gumama u posljednjem skretanju, a zatim teškom nogom nagazio papučicu kočnice. Drake je otvorio vrata prije nego što se auto zaustavio i izbacio noge. Mai je već izašla na stražnja vrata, Alicia korak iza. Smith je klimnuo policajcima koji su čekali.
  
  "Rekli su da trebaš znati najbrži put do tropske zone?" upitao je jedan od policajaca. "Pa, slijedite ovu stazu pravo dolje." On je pokazao. "Biće na lijevoj strani."
  
  "Hvala ti". Smith je uzeo kartu vodiča i pokazao je ostalima. Dahl je dotrčao na trčanje.
  
  "Mi smo spremni?"
  
  "Takvi kakvi možemo biti", rekla je Alicia. "Oh, vidi", pokazala je na kartu. "Oni zovu suvenirnicu na licu mjesta zoološkim vrtom."
  
  "Onda idemo."
  
  Drejk je ušao u zoološki vrt sa pojačanim čulima, očekujući najgore i znajući da Ramzes ima više od jednog gadnog trika u rukavu koji nije imao nikakve veze s njim. Grupa se raširila i prorijedila, već se kretala brže nego što je trebalo i bez dužnog opreza, ali znajući da je svaka prošla sekunda nova smrtna zvona. Drake je obratio pažnju na znakove i ubrzo je ugledao tropsku zonu ispred sebe. Kako su se približavali, pejzaž oko njih je počeo da se pomera.
  
  Osam ljudi izjurilo je iz skrovišta, vukući noževe dok im je naređeno da posljednju bitku spasilaca učine bolnom i izuzetno krvavom. Drejk je zaronio ispod ljuljaške i bacio vlasnika preko leđa, a zatim se susreo sa sledećim napadom. Bo i May su došli do izražaja, njihove borbene vještine su danas potrebne.
  
  Svih osam napadača nosili su pancire i maske, a borili su se kompetentno koliko je Drejk očekivao. Ramzes nikada nije birao sa dna gomile. Mai je parirala brzom udarcu, pokušala da slomi ruku, ali je otkrila da je iskrivljena, a njena ravnoteža je narušena. Sljedeći udarac je promašio njeno rame, upijao ga je vlastiti prsluk, ali joj je dao trenutak pauze. Beau je hodao među svima njima, prava senka smrti. Ramzesovi legionari su se povlačili ili skakali u stranu kako bi izbjegli Francuza.
  
  Drake se naslonio na pregradu, podigavši ruke. Ograda iza njega je napukla dok je njegov protivnik šutirao sa obe noge od zemlje. Obojica su se otkotrljala na drugu stazu, boreći se dok su se kotrljali. Englez je udarao šakom za pesnicom u glavu legionara, ali je uspeo samo da pogodi ruku podignutu u odbrani. Podigao je svoje tijelo gdje je htio, podigao se na koljena i udario šakom. Nož je skliznuo i probio mu rebra, i dalje ga boli uprkos njegovoj odbrani. Drake je udvostručio napad.
  
  Bliska borba na ulazu u tropsku zonu je pojačana. May i Bo su pronašli lica svojih protivnika. Krv je prskala po cijeloj grupi. Legionari su pali sa slomljenim udovima i potresima mozga, a glavni prestupnik bio je Mano Kinimaka. Ogromni Havajac je buldožerom zdrobio svoje napadače, kao da je pokušavao da prkosi samim talasima, da ih razbije na komade. Ako bi mu legionar stao na put, Kinimaka je nemilosrdno udarao, nadljudski vezni igrač, neuništivi plug. Njegov put je bio potpuno pogrešan, tako da su i Alicia i Smith bili na ivici da mu se sklone s puta. Legionari su sletjeli pored njih, grcajući, ali ih je bilo lako dokrajčiti.
  
  Dahl je uz određenu vještinu razmjenjivao udarce iz ruke u ruku. Udarci su nožem zadati snažno i brzo, prvo nisko, zatim visoko, zatim u grudi i lice; Šveđanin ih je sve blokirao munjevitim refleksima i teško stečenom vještinom. Njegov protivnik nije odustajao, klinički u svom nastupu, brzo osjetivši da je sreo sebi ravnog i da treba napraviti razliku.
  
  Dahl se povukao u stranu dok je legionar koristio svoje noge i laktove kao nastavak napada nožem. Prvi ga je lakat udario u sljepoočnicu, pojačavajući njegovu svijest i pomažući mu da predvidi bezbroj napada. Pao je na jedno koleno, udarivši ispod pazuha direktno u jamu i živčani skup, zbog čega je legionar u agoniji ispustio oštricu. Međutim, na kraju je borčevi Kinimaka bio taj koji je srušio borca, čisto nabijajući mišiće, lomeći kosti i kidajući tetive. Mano je imao pocrnjele modrice duž vilice i jagodica i hodao je šepajući, ali ništa ga nije moglo spriječiti. Dahl je zamišljao da će se srušiti kroz zgradu poput havajskog Hulka ako su vrata zaključana.
  
  Kenzi je bilo lakše da se kreće oko ivice borbe, oštećujući koga god je mogla i žaleći zbog činjenice da još uvek nema svoju katanu. Dahl je znao da ima naučenu posebnu vještinu i da može napadati jednog za drugim legionara, ubijajući svakog jednim udarcem, štedeći dragocjeno vrijeme tima. Ali dan je bio skoro gotov.
  
  U svakom slučaju.
  
  Drake je pronašao svoju Flurry šaku kako odbija udarac. Pao je na bok dok ga je legionar uhvatio za zglob i zavrnuo ga. Bol mu je iskrivio crte lica. Zakotrljao se sa nenormalnim nagibom, oslobodio pritisak i našao se licem u lice sa svojim protivnikom.
  
  "Zašto?" pitao.
  
  "Samo da vas usporim", nacerio se legionar. "Tik tak. Tik-tak."
  
  Drake se snažno odgurnuo, sada na nogama. "I ti ćeš umrijeti."
  
  "Svi ćemo umreti, budalo."
  
  Suočen s takvim fanatizmom, Drake je bez milosti udario, slomio je čovjeku nos i vilicu, kao i rebra. Ti ljudi su tačno znali šta rade, a ipak su nastavili da se bore. Nijedan muškarac među njima nije zaslužio još jedan uzdah.
  
  Zadahnuvši, legionar je uperio nož u Drakea. Jorkširanac ga je uhvatio, izokrenuo i okrenuo tako da je oštrica ušla u lobanju drugog čovjeka do balčaka. Prije nego što je tijelo udarilo u travu, Drake se pridružio glavnoj borbi.
  
  Bila je to čudna i luda bitka. Udarac za udarcem i odbrana za odbranom, beskonačna rotacija u poziciju. Krv je obrisana iz očiju, laktovi i zglobovi su eliminisani usred borbe, a čak je i jedno iščašeno rame vraćeno na svoje mjesto zahvaljujući Smithovoj vlastitoj težini. Bilo je sirovo, stvarno koliko može.
  
  A onda je Kinimaka sve to obišao, udarao, jurio, uništavao gdje god je mogao. Najmanje tri pala, slomljena legionara bila su njegova zasluga. Beau je uzeo još dva, a onda su May i Alicia zajedno radile kako bi dovršile posljednju. Dok je pao, susreli su se licem u lice, podignutih šaka, borbeni bijes i krvožednost su plamtjeli između njih, bljeskajući poput lasera u njihovim očima, ali Beau ih je razdvojio.
  
  "Bomba", rekao je.
  
  A onda su se odjednom sva lica okrenula prema Drakeu.
  
  "Koliko nam je ostalo?" upita Dahl.
  
  Drake nije ni znao. Bitka mi je oduzela svu preostalu koncentraciju. Sada je spustio pogled, bojeći se onoga što će vidjeti, povukao je rukav i pogledao na sat.
  
  "Još nismo ni vidjeli bombu", rekao je Kensi.
  
  "Petnaest minuta", rekao je Drake.
  
  A onda su odjeknuli pucnji.
  
  
  TRIDESET OSMO POGLAVLJE
  
  
  Kensi je osjetio udar poput raketnog udara. To ju je oborilo s nogu, udarilo u pluća i na trenutak joj oduzelo svu svijest. Drejk je video kako metak pogodi i pao je na kolena, sprečivši neizbežan pad. Ona to nikada nije videla, ali ni bilo ko drugi. Smith je također primio udarac. Srećom, oba su metka pogodila prsluke.
  
  Thorsten Dahl je najbrže reagovao, i dalje su mu riječi "petnaest minuta" bombardirale mozak. Dok su se dva legionara dizala sa zemlje, meci su brzo ispalili, a sada ih je, sa boljim ciljem, napao, raširenih ruku, urlajući poput voza koji nosi izgubljene duše iz krvlju natopljenih dubina pakla . Iznenađeno su oklevali, a onda ih je Šveđanin tukao, po jednog svakom rukom, i obojicu bacio nazad na zid drvene kolibe.
  
  Konstrukcija se raspala oko ljudi, drvene daske su se lomile, lomile i prevrtale kroz vazduh. Muškarci su pali na leđa među njegovim sadržajem, što se pokazalo najkorisnijim za ludog Šveđanina.
  
  Bila je to radna šupa, mjesto puno alata. Dok su se legionari mučili da podignu oružje, jedan je stenjao, a drugi je ispljuvao zube, Dahl je podigao dobro uvježbani malj. Pali ljudi su ga krajičkom oka vidjeli kako izlazi i ukočili se, a nevjerica ih je lišila hrabrosti.
  
  Bo mu je prišao i vidio njihovu reakciju. "Završi ih. Zapamtite ko su oni."
  
  Kinimaka je takođe zastao, smejući se zapletu, kao da želi da ih zgazi u prah. "Ubili su Kensija. I Smith."
  
  "Znam", rekao je Dahl, odbacivši čekić i oslonivši se na njegovu dršku. "Znam".
  
  Obojica su pauzu shvatila kao znak slabosti i posegnuli za oružjem. Dahl je poleteo u vazduh dok je istovremeno podigao čekić i spustio ga dok se njegovo telo spuštalo. Jedan udarac pogodio je legionara u središte njegovog čela, a ostalo mu je još dovoljno snage i vještine da se okrene, podigne dršku i zdrobi sljepoočnicu drugog čovjeka. Kada je završio, podigao se na koljena, škrgućući zubima, i bacio čekić preko ramena.
  
  Zatim je drugi legionar seo, stenjajući, pognute glave na jednu stranu kao u agoniji, i podigavši pištolj koji je držao u drhtavim rukama. U tom djeliću sekunde, Kensi je reagirala brže od bilo koga i izložila se velikom ličnom riziku. Bez zastajkivanja, otresla je svoje prethodne modrice, blokirala muškarčev nišan i bacila se na njega. Pištolj koji je držala u ruci lansiran je kao cigla, kraj po kraj, sve dok ga nije pogodio u središte njegovog lica. Pucao je, padajući unazad, a metak mu je prošao preko glave. Kada je stigla do njega, Kenzi je uzela svoje oružje, ali ne prije nego što mu ga je ispraznila u grudi.
  
  "Koliko dugo?" Dahl je teško disao, jureći prema vratima koja su vodila u tropsku zonu.
  
  Drake je projurio.
  
  "Sedam minuta."
  
  Ovo nije dovoljno da se razoruža nepoznato nuklearno oružje.
  
  
  TRIDESET DEVETO POGLAVLJE
  
  
  Šest minuta.
  
  Drejk je pojurio u tropsku zonu, vrišteći sve dok ga nije zabolelo grlo, očajnički pokušavajući da locira bombu. Taj tihi krik koji je bio odgovor nije došao od Haydena, ali ga je pratio najbolje što je mogao. Vene su mu napukle po cijelom čelu. Ruke su mu se stisnule u pesnice od napetosti. Kako je cijeli tim ušao u zgradu, okrenut vijugavim drvenim stazama i staništima sa drvoredima, raširili su se kako bi iskoristili svoju brojnost.
  
  "Sranje!" Kinimaka je plakao, stres ga je sada skoro uništio. "Hayden!"
  
  Još jedan prigušeni vrisak. Drake je digao ruke od krajnje frustracije, nesposoban da odredi tačnu lokaciju. Prošle su sekunde. Jarko obojeni papagaj nasrnuo je na njih, natjeravši Aliciju da napravi korak unazad. Drake nije mogao a da ne pogleda ponovo na sat.
  
  Pet minuta.
  
  Bijela kuća bi sada zračila takvom tjeskobom da bi je odmah ispralo sa Kapitol Hila. NEST tim koji se približavao, jedinica za bombe, policajci, agenti i vatrogasci koji su bili svjesni ili bi trčali sve dok im noge ne popuste ili bi klecale, skenirajući nebo i moleći se za njihove živote. Da je bilo koji svjetski lider bio obaviješten, i oni bi bili na nogama, gledali na satove i pripremali nekoliko prijedloga.
  
  Svijet je držao moć.
  
  Drake se trgnuo od olakšanja čuvši Maiin vrisak, a onda je trebalo još nekoliko sekundi da pronađe njegov izvor. Tim se okupio kao jedan, ali ono što su otkrili bilo je iznad njihovih očekivanja. Yorgi je stajao iza njega pored Lauren; Bo i Kenzi su to pokušali da shvate izdaleka, dok je ostatak tima ili pao na koljena ili puzao uz masu.
  
  Drakeove oči su se raširile. Prvo što je vidio bilo je tijelo gole žene, umotano u ljepljivu traku i plavu žicu, kako leži rašireno oko dva metra od zemlje. Još uvijek zbunjen, vidio je da se ispod njenih stopala nalazi još jedan par stopala koji je pripadao muškarcu, sudeći po dlakavim nogama koje su bile pričvršćene za njih.
  
  Hayden je bomba, rekao mu je Ramzes.
  
  Ali... šta dođavola...
  
  Ispod golog muškarca sada je vidio čizme koje je prepoznao. Činilo se da je Hayden na dnu gomile.
  
  Gdje je onda, dovraga, nuklearna bomba?
  
  Alicia je podigla pogled sa svog mjesta pored nepoznate žene. "Slušajte pažljivo. Zoey kaže da je bomba osigurana ispod Haydena, na dnu ove stranice. Naoružan je, ima prilično pouzdan senzor pokreta i zaštićen je rancem. Žice omotane oko njihovih tijela pričvršćene su za krvavi okidač." Odmahnula je glavom. "Ne vidim izlaz. Vrijeme je za neke svijetle ideje, momci."
  
  Drake je zurio u tijela, beskrajni trag žica, još uvijek iste plave boje. Njegova prva reakcija bila je da se složi.
  
  "Ima li obris koji se urušava?" upita Kinimaka.
  
  "Moja najbolja pretpostavka je 'ne'", rekao je Dahl. "Bilo bi previše rizično jer bi se ljudi povezani s tim mogli promijeniti. Krug koji se urušava - uređaj za sprječavanje oružja - otkrio bi Haydenovo kretanje, pretpostavilo bi nekoga - a zatim dodirnuo bombu i bum."
  
  "Ne govori to". Alicia se zgrozila.
  
  Drejk je pao na kolena blizu mesta gde je pretpostavio da je Haydenova glava. "Onda bi, po istom principu, detektor pokreta bio prilično labav. Opet, dozvoliti zatvorenicima da se malo pomaknu."
  
  "Da".
  
  Glava ga je boljela od preopterećenja stresom. "Imamo kodove za deaktivaciju", rekao je.
  
  "Što bi još uvijek moglo biti lažno. A da stvar bude još gora, moramo ih unijeti na tastaturi pričvršćenoj na okidač pod Haydenom."
  
  "Bolje da požurite", tiho je rekla Kensi. "Imamo još tri minuta."
  
  Drake je bijesno protrljao glavu. Sada nije bilo vrijeme za razmišljanje o sumnjama. Razmijenio je pogled s Dahlom.
  
  Šta je sledeće, prijatelju? Jesmo li konačno došli do kraja puta?
  
  Julian Marsh je govorio. "Vidio sam kako ga naoružavaju", rekao je. "Mogu da ga ublažim. Ovo se nikada nije trebalo dogoditi. Novac je bio jedini cilj... Ne ovo sranje o smrti miliona, o smaku svijeta."
  
  "Webb je znao", rekla je Lauren. "Tvoj šef. On je sve vreme znao."
  
  Marsh se samo nakašljao. "Samo me izvedite odavde."
  
  Drake se nije pomerio. Da bi pronašli bombu, morali bi da prevrnu ljudsku gomilu. Nisu imali vremena da iseku svu traku. Ali uvijek je postojao brži način da se deaktivira bomba. Nisu ga prikazali na TV-u jer jedva da je bio pogodan za gledanje sa ivice.
  
  Nisi presekao žicu. Upravo si ih sve izvukao.
  
  Ali bilo je rizično kao i presecanje pogrešne žice. Kleknuo je dok mu oči nisu bile u ravni sa Marshovim.
  
  "Julian. Želiš li umrijeti?"
  
  "Ne!"
  
  "Ne vidim drugi način", dahnuo je. "Momci, pomjerimo ih."
  
  Predvodeći tim, polako je, namjerno, prevrtao gomilu tijela sve dok se Haydenov stomak nije podigao s poda i nije otkriven ranac. Stenjanje je pobjeglo Zoey, Marshu, pa čak i Haydenu dok su se svi otkotrljali na bok, a Kinimaka ih je sve pozivala da ostanu mirni. Uprkos Zoinim tvrdnjama, niko nije znao koliko je detektor pokreta zapravo osetljiv, iako se činilo očiglednim da, ako je radio toliko dugo, nije bio podešen ni na šta blizu okidača. Zaista, morao je biti programiran da bude gotovo neprobojan kako bi se osigurao Drakeov dolazak prije nego što eksplodira.
  
  Žice je trebalo odvojiti od Marshovog tijela i ukloniti sa Zoeinih udova, neuredan posao koji je tim jedva primijetio. One omotane oko Haydenovog tijela lako su se skidale jer su joj bile na putu odjeći. Sada poštujući uputstva i još uvijek držan ljepljivom trakom, Marsh je podigao ruke tako da su se omotale oko Haydenove desne strane i lebdjele iznad ranca. Pitijanac je savio prste.
  
  "Igle i igle."
  
  Mai je stavila ruke na ranac, na vrh nuklearne bombe. Spretnim prstima otkopčala je kopče i povukla gornji poklopac. Zatim je, koristeći veliku i spretnu snagu, zgrabila rubove ranca i izvukla bombu, zajedno sa metalnim kućištem, pravo van.
  
  Okružila ga je crna granata. Mai je bacila ranac u stranu i vrlo polako rotirala bombu, jako se znojeći kako su sekunde odmicale. Haydenove oči su zaiskrile dok je gledala u bombu, a Kinimaka je već klečao pored nje, stežući njegovu ruku.
  
  Ukazala se ploča za odbrojavanje, pričvršćena sa četiri šrafa na vanjsku stranu bombe. Plave žice vijugale su ispod njega u srce apsolutne katastrofe. Marsh je zurio u žice, njih četiri, isprepletene i namotane zajedno.
  
  "Skini ploču. Moram da vidim ko je ko."
  
  Drake se ugrizao za jezik dok je pogledao na sat.
  
  Ostalo je nekoliko sekundi.
  
  Pedeset devet, pedeset osam...
  
  Smith je pao na koljena pored njih, a vojnik je već izvukao svoju pomoćnu oštricu. Uzimajući svačije živote u svoje ruke, preuzeo je odgovornost za otklanjanje nedostataka. Jedna ogrebotina, jedna tvrdoglava nit, jedan nedostatak koncentracije, i oni bi ili gubili vrijeme ili bi izazvali užasnu eksploziju. Drejk je na trenutak zatvorio oči dok je čovek radio. Iza njega, Dal je teško disao, a čak se i Kensi vrpoljila.
  
  Dok je Smith radio na posljednjem šrafu, Alicia je iznenada vrisnula. Cijela grupa je zadrhtala, srca su im skočila na usta.
  
  Drake se naglo okrenuo. "Šta je ovo?"
  
  "Zmija! Video sam zmiju! Bio je to veliki žuti gad."
  
  Smith je ljutito zarežao dok je podigao ploču i pažljivo uklonio ploču za odbrojavanje s treperivim crvenim brojčanikom. "Koja žica?"
  
  Imali su još trideset sedam sekundi.
  
  Marsh se prikrao bliže, očima mu je skenirao zamršen splet plavih žica, tražeći mjesto na kojem se sjetio da je Aligator uključio uređaj.
  
  "Ne vidim to! Ja to jebeno ne vidim!"
  
  "To je sve," Drake ga je bacio u stranu. "Izvlačim sve žice!"
  
  "Ne", Dahl je teško sletio pored njega. "Ako ovo uradite, ova bomba će eksplodirati."
  
  "Šta onda da radimo, Torsten? Šta da radimo?"
  
  Dvadeset devet... dvadeset osam... dvadeset sedam...
  
  
  40 POGLAVLJE
  
  
  Drakeovo sjećanje izbilo je u prvi plan. Ramzes mu je namjerno rekao da je Hayden bomba. Ali šta je to zaista značilo?
  
  Gledajući sada, vidio je tri žice omotane oko njega. Koji ga je pokrenuo? Dahl je izvukao komad papira iz džepa.
  
  "Šifre", rekao je. "Sada nema drugog načina."
  
  "Neka Marsh pokuša ponovo. Ramzes je posebno spomenuo Hayden."
  
  "Koristimo kodove."
  
  "Mogu biti prokleto lažni! Njihov vlastiti okidač!"
  
  Mart je već gledao Haydenovo tijelo. Drake se popeo preko njega i privukao Kinimakijevu pažnju. "Okreni je."
  
  Hayden je pomagala najbolje što je mogla, mišići i tetive su bez sumnje vrištale od bola, ali nisu dobivale olakšanje. Sat je otkucavao. Bomba je bila pri kraju. I svijet je čekao.
  
  Marsh se nagnula, prateći žice oko njenog tijela dok je Drejk podigao jednu ruku, zatim nogu, i konačno otkopčao njen kaiš na mestu gde su se dve žice ukrstile. Kada je ugledao zavezani par kako joj ponovo prolazi kroz krilo, pokazao je na Kinimaku. "Volim ovo".
  
  Pateći od košmarne igre Twister, Hayden je gledao kako Marsh prati putanju svake žice do tajmera.
  
  "Svakako", rekao je, žmireći snažno, jedno oko širom otvoreno, drugo zatvoreno. "To je onaj sa desne strane."
  
  Drake je bijesno pogledao nuklearnu aktovku. Kensi mu se pridružila i Dahl na podu tik do njega. "Za dizanje ove stvari u zrak potrebna je posebna konfiguracija dijelova i mehanizama. To je... tako delikatno. Vjerujemo li zaista osobi koja je ovo donijela u zemlju u ovom trenutku?"
  
  Drake je udahnuo najdublji dah u svom životu.
  
  "Nema izbora".
  
  Povukao je žicu.
  
  
  ČETRDESET PRVO POGLAVLJE
  
  
  Drake je brzo povukao, a žica mu je otrgnuta iz ruke, otkrivajući bakarni kraj. Na oštrici noža, svi prisutni su se nagnuli naprijed kako bi provjerili odbrojavanje.
  
  Dvanaest... jedanaest... deset...
  
  "Još je naoružan!" Alicia je plakala.
  
  Drejk je pao na leđa, zapanjen, i dalje držeći žicu kao da čak i sada može da zapali iskru i uništi bombu. "Ovo... ovo..."
  
  "Još uvijek otkucava!" Alicia je plakala.
  
  Dahl je golubio, odgurujući Jorkširca dlanom na čelo. "Mislim", rekao je. "Bićemo sretni ako sada budemo imali vremena."
  
  Osam...
  
  Zoe je počela da plače. Marsh je plakao, izvinjavajući se za svaku grešku koju je ikada napravio. Hejden i Kinimaka bezosećajno su posmatrali tim kako radi, sklapajući bele ruke, priznajući da ništa ne mogu da urade. Smith je pustio nož i pogledao Lauren, ispruživši drhtave prste da je dodirne. Yorgi je pao na zemlju. Drejk je pogledao Aliciju, a Ališa je zurila u Mej, ne mogavši da odvoji pogled. Bo je stajao između njih, a izraz mu se razbistrio dok je gledao Dahla kako radi.
  
  Šveđanin je u panel unio kodove za deaktivaciju. Svaki od njih je registrovan audio signalom. Preostalo je samo nekoliko sekundi prije nego što je unio konačni broj.
  
  Pet...
  
  Dahl je pritisnuo dugme "Enter" i prestao da diše.
  
  Ali sat je i dalje otkucavao.
  
  tri dva jedan...
  
  
  * * *
  
  
  U posljednjoj sekundi, Thorsten Dahl nije očajavao. Nije odustao niti se okrenuo da umre. Imao je porodicu kojoj se trebao vratiti - ženu i dvoje djece - i ništa ga nije spriječilo da večeras osigura njihovu sigurnost.
  
  Uvijek je postojao plan B. Drake ga je tome naučio.
  
  Bio je spreman.
  
  Pojavio se način ludila, obuzme ga proračunato ludilo, dajući mu snagu iznad normalne. Zadnjih sat vremena slušao je kako jedan ili drugi čovjek gazi savršenu, preciznu opremu bez grešaka koja je činila nuklearnu aktovku. Čuo je koliko je sve to tačno.
  
  Pa, šta ako je to bio mali Dahl lud. Kako bi to funkcioniralo?
  
  Kada se na ekranu pojavio jedan, Šveđanin je već držao čekić u ruci. Srušio ga je posljednjim dahom, posljednjim pokretom, zamahnuvši svom snagom. Malj je udario u srce nuklearne bombe, i čak je u toj beskrajnoj sekundi vidio Drejkov užas, Alicijin dogovor. A onda više ništa nije video.
  
  Sat je otkucavao
  
  Zero.
  
  
  ČETRDESET DRUGO POGLAVLJE
  
  
  Vrijeme nikome nije stalo, a pogotovo ne u ovom odlučujućem času.
  
  Drake je vidio Dahla ispruženog nad bombom, kao da može zaštititi svoje prijatelje i cijeli svijet od strašne vatre. Vidio je savijeni metalni okvir, udubljene iznutrice oko malja; a onda je ugledao tajmer za odbrojavanje.
  
  Zaglavio na nuli.
  
  "Oh, prokletstvo", rekao je na najsrdačniji mogući način. "O moj bože."
  
  Jedan po jedan, shvatila je ekipa. Drake je udahnuo dašak svježeg zraka koji nikada nije očekivao da će ponovo okusiti. Dopuzao je do Dahla i udario Šveđanina po širokim leđima. "Dobar momak", rekao je. "Udari ga velikim čekićem. Zašto se toga nisam setio?"
  
  "Biti Jorkširanac", govorio je Dahl u srce bombe. "I ja sam se ovo pitao."
  
  Drake ga je povukao nazad. "Slušaj", rekao je. "Ova stvar se zaglavila, zar ne? Moguće polomljen iznutra. Ali šta će spriječiti da se ponovo pokrene?"
  
  "Mi," rekao je glas iza.
  
  Drake se okrenuo i ugledao NEST i bombaški odred kako im se približavaju sa ruksacima i otvorenim laptopima u rukama. "Vi kasnite," dahtao je.
  
  "Da brate. To je obično slučaj."
  
  Kinimaka, Yorgi i Lauren počele su otpetljavati Hayden iz bizarne mreže koju je dijelila sa Zoe Shears i Julian Marsh. Dve Pitije bile su pokrivene koliko god je to bilo moguće, ali nisu izgledale previše zabrinute zbog svoje golotinje.
  
  "Pomogao sam", ponavljao je Marsh iznova i iznova. "Ne zaboravite im reći da sam pomogao."
  
  Hayden se našla na kolenima, kotrljajući svaki ud kako bi obnovila cirkulaciju i trljajući područja na kojima su se nakupili bolovi u zglobovima. Kinimaka joj je dao svoju jaknu, što je ona sa zahvalnošću prihvatila.
  
  Alicia je zgrabila Drakea za ramena, sa suzama u očima. "Živi smo!" - vrisnula je.
  
  A onda ga je privukla bliže, pronalazeći njegove usne svojim usnama, ljubeći ga što je jače mogla. Drejk se prvo povukao, ali je onda shvatio da je upravo tamo gde je želeo da bude. Uzvratio joj je poljubac. Jezik joj je izletio i pronašao ga, a njihova napetost je popustila.
  
  "Ovdje smo išli dugo vremena", rekao je Smith. Izvini, Mej."
  
  "Oh, čovječe, nedostaje mi moja žena", rekao je Dahl.
  
  Bo je zurio u njega, lice mu je bilo kameno poput granita, ali inače nečitljivo.
  
  Mai je stisnula slab osmijeh. "Da su uloge zamijenjene, Alicia bi sada promrmljala nešto o pridruživanju."
  
  "Ne budi stidljiv". Alicia se odvojila od Drakea uz grleni smijeh. "Nikada prije nisam poljubio filmsku zvijezdu."
  
  Smith je pocrvenio na spomen starih vremena. "Ah, sad sam se pomirio s činjenicom da May nije baš sjajna Maggie Q. Žao mi je zbog toga".
  
  "Bolja sam od Maggie Q", nasmiješila se Mai.
  
  Smith je popustio, noge su mu popustile. Lauren je pružila ruku da ga podrži.
  
  Alicia je nakrivila glavu u stranu. "Oh čekaj, poljubio sam filmsku zvijezdu. Neka vrsta Jacka. Ili je to bilo njegovo ekransko ime? Oh, zapravo dva. Ili možda tri..."
  
  Kensi se kretala među njima. "Lep poljubac", rekla je. "Nikad me nisi tako poljubio."
  
  "To je samo zato što si kučka."
  
  "Oh hvala".
  
  "Čekaj," rekao je Drake. "Jesi li poljubio Kensi? Kada?"
  
  "To je stara priča", rekla je Alicia. "Jedva se sjećam."
  
  Napravio je cilj da svojim očima privuče svu njenu pažnju. "Znači, to je bio poljubac 'drago je što smo živi'? Ili nešto više?
  
  "Šta ti misliš?" Alicia je izgledala oprezno.
  
  "Mislim da bih voleo da to uradiš ponovo."
  
  "UREDU..."
  
  "Kasnije".
  
  "Svakako. Jer imamo posla."
  
  Drake je sada pogledao Haydena, vođu njihovog tima. "Ramzes i aligator su još uvijek tamo", rekao je. "Ne možemo im dozvoliti da pobjegnu."
  
  "Hm, izvinite?" - rekao je jedan od momaka iz saperske ekipe.
  
  Hayden je pogledao Marsha i Shearsa. "Vas dvoje možete zaraditi dodatne bodove ako imate informacije."
  
  "Ramzes je jedva razgovarao sa mnom", rekla je Shears. "A Aligator je bio najveća luda osoba koju sam ikada sreo. Volio bih da znam gdje su."
  
  Drake je zurio u njega. "Aligator je bio najveći ludak..."
  
  "Žao mi je. Momci?" rekao je lider NEST-a.
  
  Martove su oči bljesnule. "Ramzes je buba", rekao je. "Trebalo je da ga zgazim kad sam imao priliku. Sav ovaj novac je nestao. Moć, prestiž - nestalo. Sta da radim?"
  
  "Nadam se da ću trunuti u zatvoru", rekao je Smith. "U društvu ubice."
  
  "Slušaj!" - vikali su ljudi iz Gnijezda.
  
  Hayden ih pogleda, zatim Dahla. Drake je pogledao preko Alicijinog ramena. Vođa tima NEST je bio na nogama i lice mu je bilo blijedo, boje apsolutnog straha.
  
  "Ova bomba je beskorisna."
  
  "Šta?"
  
  "Nema električnih detonatora. Popucala su sočiva, mislim možda od udarca čekićem. Ali uranijum? Iako možemo pronaći tragove koji nam govore da je nekada bilo ovdje, to... nedostaje."
  
  "Ne". Drake je osjetio kako mu mišići drhte. "Nema šanse, ne možeš mi ovo reći. Hoćeš da kažeš da je ta bomba bila jebeni lažnjak?"
  
  "Ne", rekao je vođa, kuckajući po svom laptopu. "Kažem ti da nije ta bomba. Deaktiviran je uklanjanjem svih dijelova koji ga čine. Dakle, ovo je lažnjak. Ovaj čovjek - Ramzes - vjerovatno ima pravog."
  
  Tim nije oklevao ni sekunde.
  
  Hayden posegne za telefonom i okrene Moorov broj. Drake je vikao da treba da pozove helikoptere.
  
  "Koliko nam treba?"
  
  "Napuni jebeno nebo", rekao je.
  
  Bez prigovora, podigli su svoja bolna tijela i žustro krenuli prema vratima. Hayden je progovorila brzo dok je trčala, ne pokazujući nikakve fizičke posljedice njenog tretmana. To su bili mentalni efekti koji su imali moć da je zauvek ožilje.
  
  "Moore, bomba u Central Parku je lažna. Očišćeno, zatvoreno. Mislimo da su unutrašnjost i detonatori uklonjeni, a zatim ubačeni u drugi uređaj."
  
  Drake je čuo Moorea kako uzdiše sa tri metra udaljenosti.
  
  "I mislili smo da je noćna mora gotova."
  
  "Ovo je bio Ramzesov plan od samog početka." Hayden je otkinuo vanjska vrata sa šarki bez prekidanja koraka. "Sada eksplodira u svoje vrijeme i pobjegne. Ima li helikoptera koji lete iz New Yorka?"
  
  "Vojna. Policija. Specijalna operacija, pretpostavljam."
  
  "Počni s ovim. On ima plan, Moore, i vjerujemo da je Aligator bivši komandos. Kako izgledaju CCTV kamere?"
  
  "Prikupljamo svako lice, svaku figuru. Satima smo na ivici. Ako Ramzes trči kroz grad, mi ćemo ga uhvatiti."
  
  Drake je preskočio kantu za smeće, Dahl je bio pored njega. Helikopteri su tutnjali iznad njih, dva su sletela na cestu na ulazu u zoološki vrt. Podigavši pogled, Drejk je ugledao iza rotirajućih rotora poslovnih zgrada, gde su među belim roletnama mnoga lica bila pritisnuta uz prozore. Društvene mreže bi danas eksplodirale, a ako bi se tako nastavilo, rezultati bi bili nula. Istina, to je vjerovatno omelo njihove napore.
  
  Hayden je odjurio do najbližeg helikoptera, zaustavivši se odmah ispred praonice rotora. "Ovaj put", rekla je Muru. "Ramzes se neće pokazati. Sve je to bila smetnja koja mu je pomogla da preživi. Radi se o njegovoj reputaciji - Prestolonaslednik terora vraća svoj status i ulazi u istoriju. Donosi nuklearno oružje u New York, detonira ga i nekažnjeno bježi. Ako ga sada pustiš, Moore, nikad ga više nećeš vidjeti. I utakmica će biti gotova."
  
  "Znam to, agente Jay. Znam to".
  
  Drake je lebdio preko Haydenovog ramena, slušajući, dok se ostatak tima razdraženo trzao u blizini. Dahl je proučavao okolinu, birajući najbolja mjesta za zasjedu, a zatim je svako provjerio svojim terenskim naočalama. Čudno, ali barem ga je to zaokupilo. Drake ga je udario laktom.
  
  "Gdje su sanke?"
  
  "Ostavio je iza sebe." Dahl je zapravo izgledao pomalo nesrećno. "To je prokleto dobro oružje."
  
  Kensi je intervenisala. "Podsjetio sam ga da još uvijek nemam svoje omiljeno oružje. Ako on dobije malj, ja moram uzeti katanu."
  
  Drake je posmatrao Šveđanina. "Zvuči kao dogovor."
  
  "Ma daj, prestani joj davati razlog. Gdje bih uopće nabavio katanu ovdje?"
  
  Glas je rekao: "Nisu daleko od Staten Islanda, Hayden."
  
  Drakeova glava se okrenula tako brzo da se trgnuo. "Šta je bilo?"
  
  Hayden je zamolio Mura da ponovi, a zatim se okrenuo timu. "Imamo metu, momci. Zvao je civil, kako je Moore predvideo, i potvrdio kamerom. Mrdaj guzice!"
  
  Držeći glave pognute, ekipa je pretrčala trotoar na čistu, zabarikadiranu cestu, skočila kroz otvorena vrata helikoptera i vezala se za sjedišta. Dve ptice se dižu u vazduh, rotori režu lišće sa obližnjeg drveća i razbacuju krhotine po ulici. Drake je izvukao pištolje i pušku, vojnu oštricu i omamljujući pištolj, provjeravajući da li je sve ispravno i potpuno spremno. Dahl je provjerio saopštenje.
  
  Pilot je očistio krovove, a zatim skrenuo naglo prema jugu, povećavajući brzinu. Alicia je provjerila vlastito oružje, odbacivši ono koje je uzela od legionara, a drugo zadržavši za sebe. Kinimaka je kradom pogledala Haydena, koje je pokušala ignorirati, i dalje primajući informacije od Moorea i njegovih agenata. Beau je utihnuo, stisnut u kut, kao što je bio od kada su se Drake i Alicia poljubili. Sa svoje strane, Mai je sjedila spokojno, s neprobojnim japanskim crtama lica, čvrsto usredotočena na svoj cilj. Ostatak tima je sve provjerio, svi osim Kenzie, koja se žalila na vožnju helikopterom, jak vjetar, miris znoja i činjenicu da je ikada vidjela SPEAR tim.
  
  "Niko te nije tražio da ostaneš s nama", rekla je Alicia tiho.
  
  "Šta sam drugo mogao učiniti? Pobjeći kao uplašeni crkveni miš?"
  
  "Dakle, ovo je dokaz da ste hrabri?"
  
  Kenzijeve oči su zaiskrile. "Ne želim da vidim Armagedon. I ti?"
  
  "Ovo sam već vidio. Ben Affleck je iznenađujuće gej, a Bruce Willis šokantniji je od prokletog asteroida. Ali, dovraga, pokušavaš li nam reći da zapravo imaš srce?"
  
  Kensi je zurila kroz prozor.
  
  "Kradižnik arheoloških artefakata ima srce. Ko bi znao?
  
  "Samo pokušavam da se vratim svom poslu na Bliskom istoku. Jedan. Pomaganje vama budalama će uveliko pomoći u postizanju ovoga. Jebeš svoje prokleto srce."
  
  Helikopter je preletio krovove Menhetna dok je Hejden dobio pojašnjenje da Ramzes i Gator još nisu napustili ostrvo, jer su primećeni u blizini trajekta Staten Island.
  
  "Delovi koji se izgube u prijevodu mogli bi nas sve ubiti", uzdahnuo je Hayden, a Drake je priznao da je to istina. Od najmanje svađe u školskom dvorištu do rata između predsjednika i premijera, nijansa je bila sve.
  
  Njihovo odredište postajalo je sve bliže kako su zgrade promicale. Pilot je zaronio između dva nebodera kako bi održao brzinu dok je krenuo prema svojoj meti. Drake se nosio s mračnim ciljem. Kovitlajuće sive vode zaliva ležale su ispred. Ispod su mogli da vide grupu helikoptera za sletanje, koji se svi bore za položaj.
  
  "Volim ovo!" Hayden je plakala.
  
  Ali pilot se već naglo spuštao, zbog čega je helikopter s mukom sletio kako bi zauzeo glavnu poziciju ispred niza saksija i autobuske stanice. Drake je osjetio kako mu se želudac grči kroz usta. Hayden je vrisnula u svoju ćeliju.
  
  "Naravno da je terminal zatvoren", rekla je. "Ako je Ramzes ovdje, šta se nada da će postići?"
  
  "Iza vas bi trebala biti ograda i niz automobila parkiranih ispod drveća. Policija tamo ima ženu koja ga je posljednja vidjela."
  
  "Odlično. Dakle, sada mi..."
  
  "Čekaj!" Alicijine uši su čule zvukove prije bilo koga drugog. "Čujem pucnjavu."
  
  "Idi."
  
  Izašavši iz auta, ekipa je krenula ka terminalu, trčeći duž zgrade. Drejk je primetio da oko široke krivine glavnog ulaza duga betonska rampa vodi do pristaništa. Pucnji su dolazili odatle, ispaljeni preko otvorenog prostora, a ne prigušeni, kao zidovi.
  
  "Tamo pozadi", rekao je. "Dolazi sa navoza."
  
  Helikopteri su ispunili nebo iza njih. Na putu im je ležalo tijelo policajca koji je stenjao, ali je on mahnuo rukom da krenu naprijed, ne pokazujući znakove ozljede. Još pucnjeva je odjeknulo u vazduhu. Tim je izvukao oružje, potrčao u tandemu i pretražio područje ispred. Drugi policajac je klečao ispred njih, pognute glave, držeći ga za ruku.
  
  "U redu je", rekao je. "Idi. Samo rana na telu. Trebamo vas momci. Oni... oni odlaze."
  
  "Ne danas", rekao je Hayden i protrčao.
  
  Drake je primijetio kraj navoza i izbočine lijevo od njega - sve betonske navoze koje se koriste za trajekte. Talasi su prskali u njihovoj osnovi. "Čuješ li to?" rekao je kada je pucnjava ponovo počela. "Ramzes je nabavio automatski vod."
  
  Lauren je bila jedina koja je odmahnula glavom. "Koji od njih?"
  
  "Više metaka u minuti nego AK. Isječak od šest stotina do osam stotina metaka. Zamjenjive bačve u slučaju da postane prevruće. Nije baš tačno, ali prokleto zastrašujuće."
  
  "Nadam se da će se to kopile topiti u njegovim rukama", rekla je Alicia.
  
  Grupa policajaca klečala je ispred, neprestano se savijajući u zaklon dok je SAW ispljuvao svoje metke. Niz metaka bljesnuo je iznad glave. Dva policajca su uzvratila vatru, gađajući krajnji kraj navoza gdje je bio usidren trajekt.
  
  "Nemoj mi reći..." rekao je Dahl.
  
  "Mislimo da se upravo tamo ukrcava na trajekt s jednom od karata za održavanje", rekao je jedan od policajaca. "Dva dečaka. Jedan je ciljao na nas, drugi je pokretao čamac."
  
  "On ne može tako pobjeći", protestirao je Hayden. "To je... to je... igra je gotova." Oči su joj zaiskrile od užasa.
  
  "Za njega", rekla je Alicia samozadovoljno.
  
  "Ne, ne", šapnuo je Hayden. "Za nas. Sve smo pogrešno shvatili. Ramzes bukvalno izlazi sa praskom. Zapečatio sam njegovo nasleđe. Ljudi, on će detonirati ovu nuklearnu bombu."
  
  "Kada?"
  
  "Ne znam. Najbolji pogodak? Ide na Ostrvo slobode i statuu, i objaviće to na društvenim mrežama. O Bože, o Bože, zamisli..." zagrcnula se. "Ne mogu... jednostavno ne mogu..."
  
  Kinimaka ju je trgnuo na noge, a krupni muškarac je zarežao namjerno. "Nećemo dozvoliti da se ovo dogodi. Moramo nešto učiniti. Sad."
  
  I Drake je vidio bljesak SAW-a na oko pedeset stopa dalje, smrtonosnost njegovih hitaca, jedinu stvar koja je stajala između njih i Ramzesa, i nuklearnu bombu.
  
  "Ko želi da živi večno, zar ne?"
  
  "Ne", tiho je rekla Alicia. "Uvijek bi bilo pakleno dosadno."
  
  I Dahl je bacio posljednji pogled na tim. "Ja ću preuzeti vodstvo."
  
  U tom posljednjem djeliću sekunde, njujorški heroji su se pripremili; tim SPEARERS-a, a zatim svaki policajac i agent na dohvat ruke. Svi su ustali na noge, suočili se sa pljuvačkim oružjem i napravili konačni izbor svog života.
  
  Dahl je započeo. "Napad!"
  
  
  ČETRDESET TREĆE POGLAVLJE
  
  
  Drejk je trčao usred svojih prijatelja, tačno tamo gde je želeo da bude, podigavši pištolj i snažno pucajući. Meci se ispaljuju iz svakog pištolja u pokretu brzinom od dvije hiljade petsto stopa u sekundi, a višestruke eksplozije odjekuju kroz kundake. Prozori su popucali na cijelom trajektu.
  
  Za nekoliko sekundi, prepolovili su razmak, nastavljajući intenzivno pucati. Korisnik SAW je odmah promijenio postavke, šokiran brutalnošću napada. Nije da je prestao da puca; njegovi meci su ocrtali trag na kundacima i izašli u more jer je vrlo moguće zateturao nazad. Drake je prinio teleskopski nišan očima, stavio prst na okidač i razabrao crte lica čovjeka koji je držao pilu.
  
  "Ovo je Aligator", rekao je Hayden preko komunikatora. "Ne propustite."
  
  SAW se okrenuo, krenuo natrag prema njima, i dalje pljuvajući olovo. Drake je zamislio da bure sada mora biti toliko vruće da bi se istopilo, ali ne dovoljno brzo. Jedan metak pogodio je policajca u panciru, a onda je drugi slomio ruku. U ovom trenutku njihova srca su bila spremna da iskoče iz grudi, ali nisu zaustavili napad niti smanjili pucnjavu. Donji dio skele je otpao, razbijen, otvoren stražnji dio je bio toliko perforiran da je podsjećao na rende za sir. Aligator je snažno zamahnuo pilom, pokušavajući da kompenzira. Meci su probili prostor iznad njihovih glava.
  
  Tupi zvuk motora trajekta pretvorio se u sporu graju, i to je sve promijenilo. Aligator je skočio na brod, nastavljajući divlje pucati. Voda je počela da uzburkava odostraga, a brod se nagnuo naprijed. Drake je vidio da su još uvijek udaljeni dvadeset stopa, vidio je kako skreće lijevo i u stranu, i znao je da nikada neće stići na vrijeme.
  
  Vrištajući dok je pao, pao je na bok, naglo se zaustavivši. Dahl je pao u blizini. Hayden se otkotrljao, što je sve dodatno otežalo Aligatorov cilj, ali čovjek kao da nije mario. Mogla se vidjeti njegova figura kako se povlači, kako ide dublje u trajekt.
  
  Drake je dao znak Haydenu, a Hayden je pozvao helikoptere.
  
  Crne ptice su pojurile prema navozu, naglo se spustile i lebdjele tri stope iznad tla dok se posada KOPLJA penjala na brod. Dok su policajci i agenti salutirali, stvorila se nova veza koja se nikada neće prekinuti, uzvratili su kako su mogli, a onda su helikopteri praktično poletjeli u zrak. Piloti su gurali automobile do krajnjih granica, jureći za uzavrelim trajektom i ubrzo su završili iznad njih. Bio je to prizor koji Drejk nikada nije mogao da zamisli: ptice koje vise kao smrtonosni crni grabežljivci na nebu Njujorka, čuveni horizont kao pozadina, spremajući se da polete trajektom na Staten Island.
  
  "Udari ih jako", rekao je Hayden u radio helikoptera. "I brzo".
  
  Spuštajući se, dva helikoptera su pojurila prema krmi trajekta. Gotovo odmah, nemirni Aligator je ispružio glavu kroz bočni prozor i ispalio bijesan rafal. Njegov treći rafal udario je u vanjsku površinu helikoptera, probijajući neke dijelove i odbijajući se od drugih. Helikopteri su padali sa neba kao gromade. Dahl je razbio vrata i uzvratio vatru, a meci su beznadežno promašili.
  
  "Puca kao da se jebe," gunđao je Drake. "Nikad ne pogađa pravu metu."
  
  "Nazad". Dahl je odustao od pokušaja da udari aligatora i pripremio se za nadolazeći udarac.
  
  Tri sekunde kasnije to se dogodilo, samo što nije bio udarac, već samo naglo zaustavljanje. Prvi helikopter je lebdio iznad gornje palube trajekta, dok je drugi lebdio u blizini leve strane, a na njemu su bili preostali članovi posade SPIR-a. Brzo su otišli, čizmama su zveckale po palubi i okupljale se u grupe. Helikopteri su se zatim podigli da se pridruže svojim kolegama u zraku prateći trajekt.
  
  Hayden se našao licem u lice s timom na nekoliko sekundi. "Znamo gdje je. Strojarnica. Hajde da sada završimo sa ovim."
  
  Potrčali su, nadimajući adrenalin preko svake mjere, a onda je Aligator jasno promijenio taktiku na palubi ispod.
  
  RPG je zviždao kroz vazduh, sudario se sa helikopterom i eksplodirao. Ptica je izgubila kontrolu, metal se rasuo na sve strane, vatra je zahvatila crni trup, i iscrpljen je pao na gornju palubu trajekta.
  
  Na komandu "pokreće SPEAR".
  
  
  ČETRDESET ČETVRTO POGLAVLJE
  
  
  Drake je čuo promjenu u zvuku motora helikoptera i znao je bez provjere da automobil juri prema njima. Ako to nije bilo dovoljno, izdužujuća grabežljiva senka koja se širila palubom bila je na meti.
  
  Bježi ili umri.
  
  Zalupio je ramenom o vanjska vrata, otkinuvši cijeli okvir sa njegovih šarki i pavši u prostor iza njega. Tijela su jurila za njim, kotrljala se, protezala, penjala se i gurala. Helikopter je teško sletio, rotori su se otkačili, a metalno tijelo se raspalo. Sve, od gelera do kopalja do ruke, rezalo je zrak, sijekući ga na komade. Trajekt se ljuljao i stenjao, voda se pjenila lijevo-desno.
  
  Vatrena lopta je pucala prema drugim helikopterima, koji su odmah preduzeli akciju izbegavanja, čista sreća ih je sprečila da se sudare. Vatreni tokovi lizali su gornju palubu, izazivajući nove požare, ugljenisali farbu i metalne stubove i topili boju. Rotor se savio kada je udario u stub s Drakeove desne strane, odskočivši prema podu sa svim svojim zamahom koji je iznenada stao. Druge leteće granate su razbile prozore i probile okvir, a jedan strašni šiljak prošao je pravo kroz bok čamca i izašao u more. Drejk je osetio dodir plamena dok je vrelina prolazila kroz njega, pogledao je ispod svog ramena i video ceo tim kako leži ničice, čak i Smith kako leži na Lauren. Eksplozija je prošla i oni su gledali ustanak i onda je Aligator doveo stvari do nivoa potpunog ludila.
  
  Ludilo.
  
  Sljedeći RPG je prošao pravo kroz sam čamac, ostavljajući raketni bacač i razbijajući palube dok je leteo. Eksplozija je odjeknula dok je granata probila palubu, šaljući još vatrenih i smrtonosnih krhotina. Drake je zastenjao dok su mu geleri probili glavu i rame, laknuvši što mu je bol pokazao da je još uvijek živ. Uzevši trenutak da dođe do daha, pogledao je novo okruženje ispred sebe.
  
  Na palubi je bila izrovana rupa. Posvuda su bile gomile drva. Dim i vatra strujali su kroz nekada zatvorenu srednju gornju palubu.
  
  "Put je jasan", rekao je.
  
  "Samo za tebe!" Lauren je skoro vrisnula.
  
  "Onda ostani", pljunula je Kenzi, povlačeći Dahlovo rame. "Jesi li dobro, Thorst?"
  
  "Da, da, dobro sam. Pusti me".
  
  Drake je hodao polovičnim tempom, oprezniji nego što se mogao sjetiti cijelog svog života. Grupa iza njega se skupila, znajući tačno kuda ide. U posljednjem trenutku, kako je i očekivao, Dal se pojavio tik uz njegovo rame.
  
  "Radimo li ovo, druže?"
  
  "Prokleto smo u pravu."
  
  I skočili su kroz novu rupu, nogama naprijed i očima tražeći neprijatelje. Snažno su se zabili u donju palubu, otkotrljali se, netaknuti, i podigli se sa uvežbanim oružjem.
  
  "Čisto!" Drake je plakao.
  
  Njihove čizme udarile su u tvrdi špil iza njih.
  
  Kensi je došla poslednja, a Drejk je video, prvo, da je skinula svoju tešku unutrašnju jaknu i, drugo, da ju je omotala oko osnove trometra podeljenog dela rotora helikoptera. Lice joj je bilo samozadovoljno kada se okrenula prema Šveđaninu.
  
  "Sada", rekla je, "ja imam svoje oružje."
  
  "Neka nam bogovi pomognu."
  
  Pojurili su na brod kao jedan, u borbi protiv Ramzesa i Gatora. Trajekt je povećavao brzinu svakim trenutkom koji je prošao. Ostrvo slobode je takođe raslo, sve veće i veće na horizontu.
  
  "Zar manijak ne shvata da neće doći do statue?" Kinimaka je teško disala.
  
  "Ne govori to", uzvratio je Hayden. "Ne govori to."
  
  "O da, razumijem."
  
  "Oni neće potopiti ovaj trajekt", uvjeravao ih je Dahl. "Uvala nije dovoljno duboka da upije... pa, znaš šta."
  
  Na sljedećoj palubi dolje konačno su pronašli svoj plijen. Aligator je čuvao vrata dok je Ramzes upravljao trajektom. U skladu sa svojom već uspostavljenom sklonošću ka ludilu, proizvođač bombi je objavio RPG koji je pripremio upravo za takav trenutak. Drejk nije mogao a da ne dahne i vikne da se svi zaklone, a onda je projektil proleteo kroz sredinu trajekta u visini glave, ostavljajući za sobom trag dima, vođen Aligatorovim manijakalnim smehom.
  
  "Da li ti se jako sviđa? Jeste li uhvatili to? Mi već umiremo!"
  
  Drejk je podigao pogled i našao Aligatora skoro iznad sebe, kako trči za raketom, noseći sa sobom svoj raketni bacač. Sama raketa je proletjela kroz trajekt i izašla iz zadnjeg dijela, eksplodirajući u zraku. Aligator je zamahnuo raketnim bacačem prema Drakeovoj glavi.
  
  Jorkširac se sagnuo kada se Ramzes konačno okrenuo, ležerno naslonivši ruku na volan.
  
  "Već kasniš", rekao je.
  
  Drejk je udario Aligatora u stomak, ali je on odskočio, i dalje zamahujući svojim glomaznim oružjem. Da budemo pošteni, to je odgodilo tim za dodatni trenutak. Niko nije želio da ga udari tako mesnati štap, ali unutar trajekta je bilo puno prostora, što je Dahlu i ostalima davalo veću manevarsku sposobnost. Aligator je zarežao i okrenuo se, a zatim potrčao pravo prema Ramzesu, terorističkom princu, koji je sada držao poluautomatski pištolj. Drake je primijetio ranac vezan za Aligatorova leđa.
  
  "Vi samo odgađate neizbežno", intonirao je Ramzes.
  
  Jednom rukom prskajući paru iznutra, drugom je lagano promijenio kurs, ciljajući na Ostrvo slobode.
  
  "Da li ste ikada brinuli o tome kako da živite?" rekao je Drake iza pulta. "Bazar? Zaključati? Razrađen plan bijega? Šta je dođavola sve to bilo?"
  
  "Ah, bazar je bio samo - kako da to kažem - rasprodaja za poneti? Riješim se svih mojih ovozemaljskih dobara. Dvorac je oproštaj i znači kraj. Na kraju krajeva, odveo si me pravo u New York. A plan bekstva je, da, malo komplikovan, priznajem. Ali vidite li sada? Već kasniš. Sat otkucava."
  
  Drejk nije tačno znao šta je Ramzes mislio, ali implikacija je bila jasna. Izašavši iz zaklona, zasuo je kormilarnicu mecima i potrčao za njima, a njegov tim u blizini. Nema više razgovora; ovo je bio njegov kraj. Ramzes je zateturao unatrag, krv mu je šiknula iz ramena poput fontane. Aligator je vrisnuo kada su meci ušli u njegovo tijelo. Staklo je prekrilo oba terorista nazubljenim prskama.
  
  Drake je razbio vrata, a zatim se okliznuo, odbio se od okvira i kliznuo do kraja, proklinjući svoju sreću. Dahl ga je preskočio, Kenzi je bila pored njega. Njih dvojica su ušli u kormilarnicu i podigli oružje da ubiju. Ramzes ih je dočekao svom snagom od sedam stopa, mišićavog ludaka, koji se cerio kao divlji pas; utrčao je i pokušao da ih rasprši.
  
  Dahl nije tolerisao ništa od ovoga, odupirući se gruboj sili i preuzimajući sve udarce. Kensi je plesala oko njih oboje, udarajući po Ramzesovim bokovima poput opasnog vuka. Radikalni princ je pretukao Šveđanina. Dahl je zadrhtao od teglenice. Neverovatno snažne ruke zgrabile su Šveđanina za vrat i počele da stežu. Podigavši ruke, Dahl je napola olabavio stisak, a zatim i sam uzeo jednu; obojica su se ljuljala i stiskala dok nijedan nije mogao da diše. Ramzes je okrenuo Dahla i udario ga nazad u zid, ali Šveđanin jedina reakcija bio je širok osmeh.
  
  Kensi je skočila u zrak, podigavši lakat, koji je srušila snažnom snagom, direktno na Ramzesovu krvavu ranu od metka. Nikad ne očekujući da će jedan udarac okončati takvu borbu, ona je tada ubola muškarčevo grlo iako je on vrištao, zbog čega su mu oči izbuljile.
  
  Zatim je Ramzes oteturao, sav u krvi, povraćajući. Dahl ga je pustio, osjetivši kraj. Oči terorista uprle su se u Šveđanine i u njima nije bilo znakova poraza.
  
  "Shvatit ću ovaj trenutak kao trenutak pobjede", graknuo je. "I slomiti srce kapitalizma."
  
  Pružio je ruku kao da želi da dodirne aligatora.
  
  Dahl je uzvratio. Metak je pogodio Ramzesa u stomak, odbacivši ga nazad.
  
  Aligator je skočio i pao na Ramzesa.
  
  Princ terorista je uspeo da zgrabi ranac vezan za leđa Aligatora koji je padao, a njegova ispružena ruka je hvatala otkrivenu plavu žicu dok su se oboje srušili.
  
  Kenzi je pojurila naprijed, ciljajući na ruku koja je držala žicu jedinim oružjem koje je imala pri ruci, najboljim oružjem koje je imala, sirovom katanom. Njena oštrica je brzo presjekla, odsjekavši Ramzesu ruku na ramenu, navodeći teroristu da izrazi krajnje iznenađenje.
  
  Ruka je udarila o pod u isto vrijeme kad i Aligator, ali su prsti još uvijek hvatali sada otvoreni kraj plave žice.
  
  "Bez problema", nakašlja se Ramzes. "Bio si u pravu što si me tako napao. Sat nije otkucavao. Ali..." Izvrnuo ga je grč, krv mu je brzo potekla iz stomaka, ruke i lijevog ramena.
  
  "Ovo... se dešava... sada."
  
  
  ČETRDESET PETO POGLAVLJE
  
  
  Drake je puzao po podu, otkotrljajući Aligatora na stomak dok je luđak zakikotao u krvavu palubu. Dahl je pao pored njega, a na njegovom licu bili su ispisani bol, užas i slutnja. Remen je bio pričvršćen, ali ga je Drejk odmah otkopčao, a zatim oslobodio metalno kućište od grubog materijala.
  
  Tajmer za odbrojavanje stajao je ispred njih, a njegovi blistavi crveni brojevi bili su prijeteći i strašni poput krvi koja se širila po podu ispod njihovih koljena.
  
  "Četrdeset minuta", progovori Hayden prva, prigušenog glasa. "Ne igraj se s tim, Drake. Odmah razoružajte ovu stvar."
  
  Drake je već okretao bombu, kao i prošli put. Kinimaka mu je pružio otvoreni nož, koji je rastavljao komad po komad, krećući se pažljivo, oprezan zbog mnogih zamki koje bi proizvođač bombi poput Gatora mogao osloboditi. Dok je odmicao uređaj od ludog teroriste, bacio je pogled na Aliciju.
  
  "Ne govori više", rekla je, zgrabivši čovjeka ispod ruku i odvukla ga. Za takvog ubicu ne bi bilo milosti.
  
  Mirnom rukom je uklonio prednju ploču bombe. Na njega su bile pričvršćene namotane plave žice koje su se alarmantno protezale.
  
  "Ovo nije bomba domaće izrade", šapnuo je Dahl. "Budi pazljiv".
  
  Drake je zastao i bijesno pogledao svog prijatelja. "Želiš li ovo da uradiš?"
  
  "I biti odgovoran za pokretanje? Ne baš. Ne."
  
  Drake je ugrizao donju usnu, potpuno svjestan svih faktora koji su uključeni. Trepereće odbrojavanje je bio stalni podsjetnik koliko im je malo vremena ostalo.
  
  Hayden je nazvao Moorea. Kinimaka je pozvao sapere. Neko drugi zove NEST. Kada je Drake pogledao uređaj, svaki aspekt je razmotren i informacije su brzo izbile.
  
  "Povucite žice ponovo", predložio je Dahl.
  
  "Previše rizično."
  
  "Pretpostavljam da ovaj put nema senzora pokreta, sudeći po načinu na koji je Aligator trčao."
  
  "Tačno. I ne možemo ponovo upotrijebiti vašu ideju o malju."
  
  "Srušeno kolo?"
  
  "To je problem. Već su koristili nešto novo - žicu bez greške. A ovo kopile je stvarno. Ako se uključim u ovo, moglo bi upaliti."
  
  Aligator je stvarao nezemaljske zvukove iz susjedne sobe dok je Alicia radila. Nije prošlo mnogo prije nego što je provukla glavu kroz razbijena vrata. "Kaže da bomba zapravo ima prekidač protiv neovlaštenog otvaranja." Ona slegne ramenima. "Ali onda mislim da bi to uradio."
  
  "Nema vremena", rekao je Dahl. "Nema prokletog vremena za ovo."
  
  Drake je bacio pogled na tajmer. Imali su već trideset pet minuta. Sjeo je na potkoljenice. "Prokletstvo, ne možemo preuzeti taj rizik. Koliko brzo će jedinica za bombe stići ovamo?"
  
  "Maksimalno pet minuta", rekao je Kinimaka dok su helikopteri udarali u trajektne palube gdje god su mogli. Drugi su lebdeli nešto više kada su spasioci skočili. "Ali šta ako ga ne mogu razoružati?"
  
  "Kako bi bilo da ga bacimo u zaliv?" predložila je Lauren.
  
  "To je dobra ideja, ali je premala", već je pitao Hayden Mura. "Zagađena voda bi zasitila grad."
  
  Drejk se ljuljao napred-nazad, razmišljajući o ludilu, a onda je uhvatio Dahlov pogled. Šveđanin je imao istu ideju, znao je. Zahvaljujući svom pogledu, komunicirali su direktno i lako.
  
  Mi to možemo uraditi. Ovo je jedini način.
  
  Bili bismo slepi. Ishod je nepoznat. Kad se jednom započne, nema povratka. Išli bismo na jednosmjerno putovanje.
  
  Pa šta dovraga čekaš? Ustani, drkadžijo.
  
  Drake je odgovorio na izazov u Dahlovim očima i uspravio se. Duboko udahnuvši, privezao je pušku, stavio pištolje u futrolu i izvukao nuklearnu bombu iz ranca. Hayden je zurio u njega raširenih očiju, prodorno namršteno.
  
  "Šta dovraga radiš?"
  
  "Znaš tačno šta radimo."
  
  "Sigurne udaljenosti možda nisu iste. Za tebe, mislim."
  
  "Onda to neće učiniti." Drake je slegnuo ramenima. "Ali svi znamo da postoji samo jedan način da spasimo ovaj grad."
  
  Drake je podigao nuklearnu bombu i Dahl je krenuo naprijed. Alicia ga je zaustavila na još jedan dragocjeni trenutak.
  
  "Odlaziš nakon samo jednog poljupca? Ne dozvoli da mi ovo bude najkraća veza u životu."
  
  "Čudi me da niste imali kraće."
  
  "Namjerno poništavam tipa za kojeg sam odlučila da mi se sviđa, kojeg sam poševila, a onda mi je dosadilo nakon otprilike osam minuta."
  
  "Dobro. Onda se vidimo za nekoliko."
  
  Alicia ga je držala samim očima, držeći ostatak tijela apsolutno mirnim. "Vrati se uskoro".
  
  Hayden se stisnuo između Drakea i Dahla, razgovarajući brzo, prenoseći informacije od Moorea i držeći na oku one koji bi mogli pružiti prvu pomoć.
  
  "Kažu da je nosivost bombe između pet i osam kilotona. S obzirom na njegovu zapreminu, težinu i brzinu kojom će potonuti..." Zastala je. "Sigurna dubina je hiljadu osamsto stopa..."
  
  Drake je poslušao, ali se uputio obližnjim stepenicama na gornju palubu. "Potreban nam je najbrži helikopter koji imate", rekao je pilotu koji se približavao. "Ne seri. Bez kukanja. Samo nam daj proklete ključeve."
  
  "Mi nismo-"
  
  Hayden ga prekine. "Da, 1800 stopa, da neutrališem sve ovo zračenje, prema NEST komandi. Prokletstvo, moraš biti osamdeset milja od obale."
  
  Drejk je osetio kako metalno telo bombe lagano klizi kroz znoj koji mu je oblagao prste. "Za trideset minuta? Ovo se neće dogoditi. Šta još imaš?"
  
  Hayden je problijedio. "Ništa, Drake. Oni nemaju ništa."
  
  "Sada ovaj malj počinje da izgleda dobro", prokomentarisao je Dahl.
  
  Drake je vidio kako Alicia projuri kraj, krećući se prema gornjoj palubi i gledajući prema moru. Šta je tražila tamo, napolju?
  
  Pilot se približio, a Bluetooth uređaj je treptao na dnu njegovog šlema. "Imamo najbrži prokleti helikopter u vojsci", provukao je. "Bell SuperCobra. Dvjesto milja na sat ako je gurneš."
  
  Drake se okrenuo prema Haydenu. "Hoće li ovo uspjeti?"
  
  "Mislim da da". Uradila je neke mentalne aritmetičke proračune u svojoj glavi. "Čekaj, ovo ne može biti istina."
  
  Drejk je zgrabio nuklearnu bombu, crveni brojevi su i dalje treperili, a Dahl pored njega. "Hajde!"
  
  "Osamdeset milja", rekla je dok je trčala. "Da, možete to učiniti. Ali to će vam ostaviti samo... tri minuta da se izvučete odatle. Nećete pobjeći iz zone eksplozije!"
  
  Drejk je prišao Super Kobri ne usporavajući, gledajući uglađene sive oblike, kupole, trocevne topove, odeljke za rakete i lansere Hellfire.
  
  "Dosta", rekao je.
  
  "Drake", zaustavi ga Hayden. "Čak i ako bezbedno bacite nuklearnu bombu, eksplozija će vas uništiti."
  
  "Onda prestani da gubiš vreme", rekao je Jorkširanac. "Osim ako ti ili Moore ili bilo ko drugi u tvojoj glavi ne zna drugi način?"
  
  Hayden je slušao podatke, savjete i obavještajne podatke koje je Moore neprestano prenosio. Drejk je osetio kako se trajekt ljulja na uzburkanim talasima, video obris Menhetna iz neposredne blizine, čak je razabrao mravinu vrevu ljudi koji se već vraćaju u svoje živote. Posvuda su bili vojni brodovi, gliseri i helikopteri, kojima su upravljali mnogi koji bi dali svoje živote da spasu ovaj dan.
  
  Ali sve se svelo na samo dva.
  
  Drake i Dahl su se ukrcali na Super Kobru, prošavši ubrzani kurs upravljanja od pilota koji odlazi.
  
  "Ugodan put", rekao je na odlasku. "I sretno".
  
  
  ČETRDESET ŠESTO POGLAVLJE
  
  
  Drake je sa malim osmijehom na licu predao nuklearnu bombu Dahlu. "Mislio sam da bi ti možda želeo da odaš počast, druže."
  
  Šveđanin je podigao bombu i popeo se u zadnji deo helikoptera. "Nisam siguran da ti mogu vjerovati da voziš pravolinijski."
  
  "Ovo nije auto. I zaista vjerujem da smo već utvrdili da mogu voziti bolje od vas."
  
  "Zašto je ovo? Ne sjećam se toga na taj način."
  
  "Ja sam Englez. Ti nisi takav."
  
  "A kakve zapravo veze nacionalnost ima s ovim?" Dahl je skliznuo u stolicu.
  
  "Pedigre", rekao je Drake. "Stuart. Hamilton. Lov. Dugme. Brdo. I mnogo više. Švedska je bila najbliža pobjedi u Formuli 1 kada je Finska zauzela prvo mjesto."
  
  Dahl se nasmijao, zakopčao i, stavivši crni metalni kofer na koljena, zatvorio vrata. "Ne govori tako glasno, Drake. Bomba bi mogla biti opremljena 'sranjem' senzorom."
  
  "Onda smo već sjebani."
  
  Povlačeći ručicu mjenjača, podigao je helikopter dalje od trajekta, nakon što se uvjerio da je nebo iznad njega vedro. Sunčeva svjetlost je bljesnula s leđa i odbijala se od miliona reflektirajućih površina grada, dajući mu mali podsjetnik zašto to rade. Lica su ga gledala sa ispod palube, mnogi od njih njegovi prijatelji i porodica, njegovi saigrači. Kenzi i Mai stajali su rame uz rame, bezizražajnih lica, ali Izraelac je bio taj koji ga je konačno nasmejao.
  
  Kucnula je na sat i samo usnama rekla: Pomjeri se, jebote, dalje.
  
  Alicije nije bilo nigdje, a nije ni Beaua. Drake je poslao vojni helikopter nisko iznad valova na direktan kurs preko Atlantika. Vjetrovi su im prešli put, a sunčeva svjetlost je treperila na svakom valovitom talasu. Horizonti su se prostirali u svim smjerovima, lukovi svijetloplavog neba nadmetali su se s prostranstvima mora koja izazivaju strahopoštovanje. Epski horizont iza njih nestao je kako su se minute i sekunde polako približavale nuli.
  
  "Petnaest minuta", rekao je Dahl.
  
  Drake je pogledao odometar. "Tačno po rasporedu."
  
  "Koliko će nam vremena ostati?"
  
  "Tri minuta", Drejk je podigao ruku. "Plus ili minus."
  
  "Koliko je ovo u miljama?"
  
  "Dvjesta milja na sat? Oko sedam."
  
  Dahl je pokazao nadu na licu. "Nije loše".
  
  "U idealnom svijetu", Drake je slegnuo ramenima. "Ne uključuje manevre skretanja, ubrzanje, napad ajkule. Šta god da su nam tamo dovraga bacili."
  
  "Ima li ova stvar na naduvavanje?" Dahl je pogledao oko sebe, prstima čvrsto stežući nuklearnu bombu.
  
  "Ako se to dogodi, ne znam gdje." Drake je pogledao na sat.
  
  Dvanaest minuta do eksplozije.
  
  "Biti spremni".
  
  "Uvijek ovako."
  
  "Kladim se da niste očekivali da ćete ovo uraditi kada ste se danas probudili."
  
  "Šta? Baciti nuklearnu bombu u Atlantski okean da spasim New York? Ili razgovarati s vama licem u lice dok ste u helikopteru marinaca?"
  
  "Pa, oboje."
  
  "Prvi dio mi je pao na pamet."
  
  Drake je odmahnuo glavom, ne mogavši da sakrije osmijeh. "Naravno da se dogodilo. Ti si Thorsten Dahl, veliki heroj."
  
  Šveđanin je na samo sekundu popustio stisak nuklearne bombe i stavio ruku na Drakeovo rame. "A ti si Drake, Matt Drake, najbrižnija osoba koju sam ikada poznavao. Nije važno koliko se trudite da to sakrijete."
  
  "Jeste li spremni baciti ovu nuklearnu bombu?"
  
  "Naravno da jeste, idiote sa sjevera."
  
  Drejk je naterao helikopter da zaroni, nosom prvi u sivu bujicu. Dahl je otvorio stražnja vrata, okrećući se da zauzme bolji položaj. Struja zraka projurila je kroz Super Kobru. Drake je čvršće stisnuo kontrolnu ručicu i pritisnuo pedale, nastavljajući brzo da pada. Dahl je pomjerio nuklearnu bombu posljednji put. Talasi su se dizali, sudarali i slali haotične prskanje prema njima, bljeskajući bijelom pjenom, prožetom dijamantskim iskricama sunčeve svjetlosti. Napevši sve mišiće, Drejk se konačno snažno podigao, ispravio svoj oreol i okrenuo glavu da gleda kako Dal baca oružje krajnjeg uništenja u metalnom kućištu kroz vrata.
  
  Pala je u valove, rotirajuća bomba koja je lako ušla u vodu zbog male visine na kojoj je puštena, još jedan siguran način da se osigura da senzor otporan na neovlašteno djelovanje ostane neutralan. Drejk ih je momentalno odvukao od sudara, jašući talasima tako nisko da su mu preplavili klizanje, ne gubeći vreme na povećanje visine i dajući helikopteru manje prostora za pad u slučaju katastrofe.
  
  Dahl je pogledao vlastiti sat.
  
  Dva minuta.
  
  "Spusti nogu."
  
  Drake je zamalo ponovio da on zapravo nije vozio auto, već se fokusirao na to da dovede golub što je brže mogao, znajući da Šveđanin samo smanjuje pritisak. Sada se sve svelo na sekunde - vrijeme prije nuklearne eksplozije, kilometre udaljavanja od radijusa eksplozije, dužina njihovih života.
  
  "Osamnaest sekundi", rekao je Dahl.
  
  Drake se pripremio za pakao. "Bilo je lijepo, druže."
  
  deset... devet...
  
  "Vidimo se uskoro, Yorkie."
  
  Šest... pet... četiri...
  
  "Ne ako vidim tvoju glupu..."
  
  Zero.
  
  
  ČETRDESET SEDMO POGLAVLJE
  
  
  Drake i Dahl nisu vidjeli ništa od početne podvodne eksplozije, ali ogroman vodeni zid koji je izbio iz mora iza njih bio je dovoljan da im srce zatreperi. Tečni oblak pečurke koji se diže hiljadama stopa u vazduh, pomračuje sve ostalo, juri ka atmosferi kao da pokušava da priguši samo sunce. Dizala se kupola od prskanja, preteča udarnih talasa, sferni oblak, visoki površinski talasi i bazni talas koji bi se podigao na visinu od preko pet stotina metara.
  
  Eksplozivni talas se nije mogao zaustaviti, to je bila ljudska sila prirode, energetska razgradnja. Pogodio je stražnji dio helikoptera poput udarca čekićem, ostavljajući Drejku utisak da ga gura ruka zlog diva. Gotovo odmah, helikopter je zaronio, podigao se, a zatim se okrenuo u stranu. Drakeova je glava udarila u metal. Dahl se držao poput krpene lutke koju opaki pas baca okolo.
  
  Helikopter se zatresao i otkotrljao, potresla ga je beskrajna eksplozija, dinamički talas. Okretao se iznova i iznova, propeleri su mu se usporavali, telo se ljuljalo. Iza njega, ogromna vodena zavjesa nastavila je da se diže, pokretana titanskom silom. Drake se borio da ostane pri svijesti, odričući se svake kontrole nad svojom sudbinom i jednostavno pokušavajući da se zadrži, da ostane budan i cjelovit.
  
  Vrijeme više nije bilo ključno, i mogli su satima klecati i udarati u udarnom valu, ali tek kada je on prošao i bili zahvaćeni njegovim valom, postale su jasne prave posljedice njegove razorne moći.
  
  Helikopter je, gotovo naopako, jurio prema Atlantiku.
  
  Izgubivši kontrolu, Drake se pripremio za udar, znajući da čak i ako prežive katastrofu, nemaju splav za spašavanje, prsluke za spašavanje, niti nadu u spas. Nekako održavajući dovoljno svijesti da se drži za dragi život, gledao je kako uranjaju u okean.
  
  
  ČETRDESET OSMO POGLAVLJE
  
  
  Alicia je vidjela kako Drake pravi vezu u svojoj glavi otprilike tri sekunde nakon nje. Dahl takođe. Momci su bili spori, ali ona to nikad nije htjela reći. Bilo je mnogo bolje neke stvari držati u rezervi. Kako su ostali shvatili, a Hayden se obratio Mooreu i njegovim vladinim prijateljima za savjet, Alicia je bila zatečena sudbonosnim saznanjem da će zakon sigurnih udaljenosti uzrokovati da će svi oni teško patiti u narednih pola sata. Dok je Drake radio na preuzimanju helikoptera, Alicia je svoj pogled i pažnju usmjerila negdje drugdje.
  
  Helikopter će se srušiti, ona je to znala, tako da očigledan izbor da ga prati drugom pticom nije imao smisla. Ali ako je njegov helikopter leteo 200 milja na sat...
  
  Alicia je odvela Beaua u stranu, objasnila joj svoj plan, a zatim pronašla vojnika koji ih je upoznao s predstavnikom obalske straže SAD-a.
  
  "Koji je vaš najbrži brod?"
  
  Dok se Drejk povukao, Alicia je bila ispod palube i skakala na brzo preuređeni kater klase Defender, dostižući brzinu od preko osamdeset milja na sat. Kao što je posvjedočio jedan od ovakvih članova posade, napravili su neke promjene koje su mogle, a možda i ne, povećale brzinu čamca na preko stotinu. Kada im je Alicia u samo nekoliko kratkih riječi rekla šta želi da radi, svi prisutni muškarci su insistirali da ostanu i pomognu.
  
  Nekoliko minuta kasnije, Defender je urlao, probijajući se kroz valove svojim krutim trupom, pokušavajući zatvoriti jaz između neizbježne eksplozije i vremena njihovog dolaska.
  
  Kao što im je Alicia rekla: "Idemo prema nuklearnoj eksploziji, momci. Držite se svojih šljiva."
  
  I shvaćali to ili ne, posada je gurala maksimalnu brzinu iz čamca. Jašući na valovima i izazivajući ih, čamac klase Defender dao je sve što je imao. Alicia, s bijelim zglobovima i bijelim licem, držala se za ogradu u salonu, gledajući kroz prozore. GPS je iscrtao kurs helikoptera snimajući njegov signal transpondera. Posada broda je stalno računala na vremensku razliku, govoreći da su smanjili razmak na dvadeset minuta, pa na osamnaest minuta.
  
  Sedamnaest.
  
  Još predugo. Alicia se uhvatila za ogradu i trgnula se kada ju je Beau uhvatio za rame.
  
  "Upaliće", rekao je. "Sačuvaćemo ovaj dan."
  
  Čamac je jurio najbrže što je mogao, jureći za jurećim helikopterom, obojica su čudno jurili za eksplozijom koja se još nije dogodila. Horizont je bio linija koja se stalno mijenja, nikad ravna. Tim se preznojavao, mučio i ulazio u dubine svog znanja. Čamac je ulazio na neistraženu teritoriju, motori su bili toliko snažni da su se činili živima.
  
  Kad se kapetan okrenuo prema Aliciji, već je mogla vidjeti spiralni oblak na horizontu, ne previše daleko, ali mnogo dalje od Drejkovog i Dahovog helikoptera. Ubrzavajući Defender je prešao preko jednog velikog prskanja vode, ugledao nadolazeći udarni talas, udario ga i probio se, potresajući svaki vijak koji je držao njegovu strukturu. U daljini se mogao vidjeti ogroman prsten bijele vode, prizor je čak i Aliciji zastao dah na sekund.
  
  Ali samo na sekund.
  
  "Pokret", dahnula je, svjesna da se Drejk i Dal sada gotovo sigurno srušavaju u neprijateljske vode. "Pokret, pokret, pokret!"
  
  
  * * *
  
  
  Trebalo je još trinaest minuta da stignemo do mjesta nesreće. Alicia je bila spremna, sa prslukom za spašavanje privezanim uz tijelo i drugim u ruci. Bo je bio pored nje s više od pola tuceta članova posade, skenirajući vodu očima. Prvi krhotine koje su pronašli bio je plutajući komad lopatice propelera, drugi je bio klizanje cijele dužine. Nakon toga su se češće pojavljivali oni dijelovi koji nisu tonuli, prolazeći u klasteru.
  
  Ali ni Drake ni Dahl.
  
  Alicia je gledala u valove, stajala je na jarkom suncu, ali je živjela u najmračnijem paklu. Ako je sudbina odredila da ova dva heroja mogu spasiti New York i preživjeti eksploziju, samo da bi se izgubili u Atlantiku, nije bila sigurna da će to moći podnijeti. Minute su prolazile. Olupina je plutala. Niko nije rekao ni reč niti se pomerio ni za centimetar. Po potrebi će ostati do noći.
  
  Radio je stalno pucketao. Haydenov upitni glas. Onda su Moore i Smith na drugoj liniji. Čak je i Kensi progovorila. Trenuci su prolazili u usporenom snimku nemira i sve većeg užasa. Što je ovo duže trajalo...
  
  Beau je stajao na vrhovima prstiju, primijetivši da se nešto uzdiže uz stranu vala. On je to istakao i postavio pitanje. Tada je i Alicia to vidjela, čudnu crnu masu koja se polako kretala.
  
  "Ako je to Kraken", u suštini je prošaputala, a da nije ni shvatila šta je rekla. "Odlazim odavde."
  
  Kapetan je usmjerio čamac u tom smjeru, pomažući formi da se fokusira. Potrajalo je nekoliko minuta i malo je odlutalo, ali kada je Alicia zaškiljila, vidjela je da su to dva tijela, vezana zajedno da se ne zamagli, i vezana za još uvijek plutajuće pilotsko sjedište. Činilo se da je borba između stupanja na vodu i ronjenja naginjala ovom drugom, pa je Alicia pozvala Zaštitnika da požuri.
  
  I skočio je preko palube.
  
  Ujednačeno plivajući, uhvatila se za poskakujuću masu i ljuljala je, pokušavajući da joj shvati smisao. Nečije lice se okrenulo.
  
  "Dal. Jesi li u redu? Gdje je Drake?
  
  "Drži se za repove. Kao uvjek."
  
  Dok je struja okretala Dahla u vodi, postalo je vidljivo drugo lice, naslonjeno na stražnji dio jakne drugog.
  
  "Pa, vama dvoje je prokleto ugodno zajedno", lažno je protestirala Alicia. "Nije ni čudo što niste pozvali pomoć. Hoćemo li vam dati još desetak minuta?"
  
  Drakeova drhtava ruka se podigla iz vode. "Čak ni sama. Čini mi se da sam progutao pola krvavog okeana."
  
  "I mislim da ćemo se spustiti dole", dahnuo je Dahl, nekoliko trenutaka pre nego što je pilotsko sedište skliznulo unazad i njegova glava nestala pod vodom.
  
  Kater obalske straže prišao je što se više usudio. "S njima je sve u redu?" vikali su glasovi.
  
  Alicia je mahnula. "S njima je sve u redu. Gadovi se samo zezaju."
  
  Tada je i Drake skliznuo pod vodu.
  
  "Mmm", Alicia je zurila u njega. "Zapravo..."
  
  
  ČETRDESET DEVETO POGLAVLJE
  
  
  Nakon toga, svijet se prilagodio, šokiran užasom onoga što se dogodilo, ali se, nažalost, i navikao na to. Kao što su Sjedinjene Države detaljno opisale 1960-ih, bilo je samo pitanje vremena kada će neki terorista detonirati nuklearnu bombu u jednom od najvećih svjetskih gradova. Čak su razvili dokument i odgovor na njega - nacionalni scenarij odgovora broj jedan.
  
  Da se okupila grupa ljudi sa više ranjenih, u modricama, bolovima i žalbama kako bi razgovarali o posljedicama i zamaglili neuspjehe New Yorka, to nikada ne bi bilo priznato. Međutim, ovaj tim, SPIR i nekoliko drugih, kontaktirali su predsjednik, direktor Državne sigurnosti i gradonačelnik New Yorka.
  
  Alicia bi se uvijek žalila na to. "A sve što sam zaista želeo je bio poziv od Lorensa."
  
  "Fishburne?" upita Drake.
  
  "Nemoj biti smiješan. Dženifer, naravno."
  
  "Da li bi te mogla ukrasti od mene?"
  
  Alicia se nasmijala. "U tren oka."
  
  "Pa, uvijek je lijepo znati na čijoj si strani."
  
  "Ako želite, mogao bih vam napisati listu najboljih kandidata."
  
  Drake je odmahnuo rukom, još uvijek pokušavajući da se oporavi od poljupca koji su podijelili. To se dogodilo odmah nakon trenutka velikog stresa, slavlja života, ali je u njemu probudilo emocije, stare emocije za koje je mislio da su odavno umrle. Kako stvari sada stoje, bilo je mnogo drugih stvari o kojima treba razmišljati - među njima su Mai i Bo glavni.
  
  Ali život nije usporio samo zbog tebe, pomislio je. Iako su mnogi to očekivali, a odlične šanse su se uglavnom javljale samo jednom. Promašiti ih je obično značilo cijeli život žaliti, nikad se ne znati. Propuštena šansa nikad nije propuštena šansa.
  
  Bolje je pokušati i ne uspjeti nego nikada ne pokušati.
  
  Alicia je bila složena poput Sunčevog sistema, ali čak je i ona bila plovna. Na trenutak je isključio svoje misli, još uvijek fizički i psihički slab od svih stresova ovog dana i, zapravo, posljednjih nekoliko sedmica. Njegovi prijatelji su sedeli oko njega, uživajući u obroku u jednom od najboljih italijanskih restorana u Njujorku. Agent Moore je iznajmio cijele prostorije o trošku Homelanda, u znak zahvalnosti timu, i zaključao ih unutra.
  
  "Šta god da se desi", rekao je. "Ne želim da vi ljudi žurite da ovo spriječite."
  
  Drake je to cijenio.
  
  A tim je cijenio divnu hranu, opuštenu atmosferu i dugu pauzu nakon tolikog stresa. Sjedala su bila plišana, soba topla, a osoblje jedva primjetno. Dahl je bio obučen u bijelu košulju i crne pantalone, gotovo neprepoznatljiv za Drakea, koji ga je navikao vidjeti u borbenoj opremi. Ali tada je bio slično odjeven, zamijenivši pantalone pouzdanim Levi's farmerkama.
  
  "Ne liči na Bonda", primetio je Dahl.
  
  "Ja nisam James Bond."
  
  "Onda prestani da razmišljaš i pokušavaš da izgledaš sofisticiranije svaki put kada Alicia prođe. Ona već zna da si samo jorkširski dv..."
  
  "Mislim da je vrijeme da odeš na odmor, druže. Ako ne možete da odlučite gde da idete, rado ću vas pozvati sledeće nedelje." Podigao je pesnicu.
  
  "I evo moje zahvalnosti što sam ti spasio život."
  
  "Ne sjećam se ovoga. A ako se toga ne sjećam, onda se to nikada nije dogodilo."
  
  "Vrlo slično kao kad si odrastao."
  
  Bo i Mej su sedeli jedno pored drugog, Francuz je uživao u obroku i razgovarao kada su s njim razgovarali; Japanka je izgledala neumjesno, uhvaćena između dva svijeta. Drejk se pitao šta ona zaista želi i gde joj je pravo mesto. U nekim trenucima u njoj je vidio vatru koja ju je ohrabrila da se bori za njega, u nekima - sumnju koja ju je tjerala da šuti, uranjajući u sebe. Naravno, njih četvorica nisu mogli ništa da reše za jedan dan, ali je video da se nešto približava, zamagljujući horizont ispred sebe.
  
  Vrlo slično nuklearnoj eksploziji kojoj je svjedočio jučer.
  
  Smith i Lauren su sada bili jedno. Možda ih je potaknuo Drakeov i Alicijin poljubac, ili možda njihov susret s uništenjem. U svakom slučaju, nisu izgubili ni jedan dan razmišljajući o tome. Hayden i Kinimaka sjedili su zajedno, a Drake se pitao da li je vidio nešto više od metra prostora između njih, nešto značajnije. To je imalo više veze s govorom tijela nego bilo čim drugim, ali on je tada bio psihički iscrpljen i to je pripisao umoru.
  
  "Za sutra", podigao je čašu, "i za sledeću bitku."
  
  Piće je ocijeđeno i obrok se nastavio. Kenzi je odlučila da razgovara sa cijelom grupom nakon što je glavno jelo pojelo i većina se zavalila u stolice, duboko u zadovoljnom snu.
  
  "Šta nije u redu sa mnom?" - ona je pitala. "Je li moja sudbina zaista tako neizvjesna?"
  
  Hayden se pomaknula, ogrtač vođstva ju je ponovo obavio. "Pa, bit ću iskren prema vama, što ćete, siguran sam, cijeniti. Ne postoji ništa što bih više voleo nego da te držim podalje od zatvorske ćelije, Kensi, ali moram da kažem - ne mogu da zamislim da se to dešava."
  
  "Mogao bih otići."
  
  "Nisam te mogao spriječiti", priznao je Hayden. "I ne bih želeo. Ali zločini koje ste počinili na Bliskom istoku," napravila je grimasu, "u najmanju su ruku uznemirili mnoge moćne ljude." Neki od njih su Amerikanci."
  
  "Najvjerovatnije isti muškarci i žene za koje sam kupio druge artikle."
  
  "Dobra tačka. Ali nije pomoglo".
  
  "Onda ću se pridružiti vašem timu. Počnite sa čistim listom. Trčite pored plavokose gazele, čije je ime Thorsten Dahl. Sada sam tvoj, Hejdene, ako mi daš priliku da otplatim svoj dug."
  
  Vođa SPEAR tima brzo je trepnula kada joj je sinula Kenzina iskrena izjava. Drake se ugušio vodom po drugi put u dva dana. "Nikad o Dalu nisam mislio kao o gazeli. Čak više-"
  
  "Ne govori to", upozorio je Šveđanin, izgledajući pomalo posramljeno.
  
  Alicia je pažljivo posmatrala Izraelca. "Nisam siguran da želim raditi s ovom kučkom."
  
  "Oh, bit ću dobar prema tebi, Miles. Držite se na nogama. Mogao bih da te naučim kako da zadaš udarac koji zaista boli."
  
  "Možda bih takođe morao da ostanem sa tobom za sada", progovori Bo. "Sa Tylerom Webbom u vjetru i Tomb Raider-om, nigdje drugdje ne bih mogao biti."
  
  "Hvala", progunđao je Drake. "Razmislit ćemo o tome i poslati vam vrlo kratko pismo s odgovorom."
  
  "Dobri ljudi su uvijek dobrodošli u ovaj tim," rekao mu je Hayden. "Sve dok igraju dobro sa nama ostalima. Uvjeren sam da će Beau biti odličan dodatak."
  
  "Pa, ja na primer znam da ima veliku prednost", rekla je Alicia zamišljeno. "Iako nisam siguran da bi to bilo dobro s timom."
  
  Neki su se smijali, neki nisu. Noć je rasla i jenjala, a ipak su vojnici koji su spasili Njujork smanjili pritisak u dobrom društvu i usred dobrih priča. S njima je slavio i sam grad, iako većina njegovih stanovnika nikad nije znala zašto. Osjećaj karnevala prožimao je zrak. U mraku, a zatim pri izlasku sunca, život se nastavio.
  
  Kako je osvanuo novi dan, tim je krenuo svojim putem, vrativši se u hotelske sobe i dogovorivši se da se nađemo popodne.
  
  "Spreman za borbu drugi put?" Dahl je zijevnuo Drakeu dok su izlazili u svježe, novo jutro.
  
  "Pored tebe?" Drejk je pomislio da se ruga sa Šveđaninom, a onda se prisjetio svega kroz šta su prošli. Ne samo danas, već od dana kada su se upoznali.
  
  "Uvijek", rekao je.
  
  
  KRAJ
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  David Leadbeater
  Odinove kosti
  
  
  POSVETA
  
  
  Želeo bih da ovu knjigu posvetim svojoj ćerki,
  
  Kira,
  
  obećanja da će se održati
  
  i još mnogo milja naprijed...
  
  I svima koji su me ikada podržali u mom pisanju.
  
  
  Dio 1
  Nikada nisam hteo da započnem rat...
  
  
  JEDAN
  
  
  
  YORK, Engleska
  
  
  Tama je eksplodirala.
  
  "To je to". Matt Drake je bacio pogled na tražilo i pokušao zanemariti spektakl i uhvatiti sliku dok je neobično odjevena manekenka koračala modnom pistom prema njemu.
  
  Nije lako. Ali on je bio profesionalac, ili se barem trudio da bude. Niko nikada nije rekao da će prelazak iz vojnika SAS-a u civila biti lak, a on se mučio proteklih sedam godina, ali izgledalo je da je fotografija pogodila pravu žicu u njemu.
  
  Posebno večeras. Prva manekenka je mahnula i blago oholo nasmiješila, a zatim se lagano udaljila uz zvuke muzike i klicanja. Drejk je nastavio da škljoca kameru kada mu je Ben, njegov dvadesetogodišnji stanar, počeo da vrišti na uvo.
  
  "U programu piše da je to bila Milla Yanković. Mislim da sam čuo za nju! Citiram: 'šik dizajnerski model Freya'. Wow, je li to Bridget Hall? Teško je reći ispod sve te vikinške opreme."
  
  Drake je ignorirao komentar i nastavio svoju igru, dijelom i zato što nije bio siguran da njegov mladi prijatelj vuče konce, da tako kažem. Snimio je živopisne slike mačjeg hoda i raspršene igre svjetla u gomili. Manekenke su bile obučene u vikinške kostime, upotpunjene mačevima i štitovima, kacigama i rogovima - retro kostimima koje je dizajnirao svjetski poznati dizajner Abel Frey, koji je u čast večeri upotpunio modu nove sezone skandinavskim borbenim odijelom.
  
  Drake je skrenuo pažnju na glavu mačje šetnje i predmet današnje proslave - nedavno otkrivenu relikviju, ambiciozno nazvanu 'Odinov štit'. Novootkriveni štit, koji je dobio široko priznanje u cijelom svijetu, već je slavljen kao najveće otkriće u nordijskoj mitologiji i zapravo datira mnogo prije početka istorije Vikinga.
  
  Čudno, kažu stručnjaci.
  
  Misterija koja je uslijedila bila je ogromna i intrigantna i privukla je pažnju cijelog svijeta. Vrijednost Štita je porasla samo kada su se naučnici pridružili javnom cirkusu nakon što je u njegovom sastavu otkriven neklasifikovan element.
  
  Štreberi gladni svojih petnaest minuta slave, progovorila je cinična strana njegove ličnosti. Otresao se. Bez obzira koliko se borio protiv toga, cinizam koji je postao dio njega kada je ostao udovica cvjetao je poput otrovne ruže kad god bi popustio.
  
  Ben je povukao Drakea za ruku, naglo pretvorivši njegovu umjetničku kompoziciju u snimak punog mjeseca.
  
  "Ups". On se nasmijao. "Izvini, Matt. Prilično je ukusno. Osim muzike... to je sranje. Mogli bi unajmiti moj bend za nekoliko stotina funti. Možete li vjerovati da se York uspio dočepati nečeg tako nevjerovatnog kao što je ovo?"
  
  Drake je mahnuo kamerom u zrak. "Iskreno? Ne." Poznavao je Vijeće grada Jorka s njihovim korumpiranim idejama. Budućnost je u prošlosti, tako kažu. "Ali gledajte, York plaća vašem stanodavcu nekoliko funti da fotografiše modele, a ne nebo noću u septembru. A tvoj bend je sranje. Dakle, smiri se."
  
  Ben je zakolutao očima. "Sranje? Zid sna čak i sada razmatra uh... brojne prijedloge, prijatelju."
  
  "Samo pokušavam da se fokusiram na dobre modele." Drake je zapravo bio fokusiran na Štit, obasjan svjetlima mačijeg hoda. Sastojao se od dva kruga, unutrašnji je bio prekriven nečim što je ličilo na slike drevnih životinja, a vanjski je bio mješavina životinjskih simbola.
  
  Vrlo mistično, pomislio je. Odlično za sušeno voće i orašaste plodove.
  
  "Slatko", šapnuo je dok je manekenka prolazila, a na digitalnom filmu je uhvatio kontrast mladosti i starosti.
  
  Staza za mačke brzo je postavljena pored poznatog Jorvik centra u Jorku - muzeja istorije Vikinga - nakon što je Švedski muzej nacionalnih starina dao kratku pozajmicu za početak septembra. Važnost događaja je eksponencijalno porasla kada je dizajner superzvijezda Abel Frey ponudio sponzorstvo šetnje mačaka kako bi proslavio otvaranje izložbe.
  
  Drugi model koračao je improvizovanim pločicama s izrazom mačke koja je tražila svoju noćnu činiju kreme. Idiote, cinizam je ponovo porastao. Ovo je bila jebena paradigma zvijezde kojoj je suđeno da se pojavi u budućem TV programu "slavnih" i da o njoj tvituju milioni idiota koji piju pivo i puše deset dnevno.
  
  Drake je trepnuo. Još uvek je bila nečija ćerka...
  
  Reflektori su se okretali i šarali po noćnom nebu. Jarka svjetlost se reflektirala od izloga do izloga, uništavajući ono malo umjetničke aure koju je Drejk uspio stvoriti. Ometajuća plesna muzika Cascade napala mu je uši. Gospode, pomislio je. U Bosni su osjećaji bili lakši nego u ovoj.
  
  Gomila je rasla. Uprkos svom poslu, odvojio je trenutak da pogleda lica oko sebe. Parovi i porodice. Straight i gay dizajneri koji se nadaju da će baciti pogled na svog idola. Ljudi u fensi haljinama, što doprinosi karnevalskoj atmosferi. On se nasmiješio. Doduše, želja da bude na oprezu ovih je dana bila otupljena - borbena gotovost vojske je prošla - ali je još uvijek osjećao neke stare senzacije. U izokrenutom smislu, dobili su snagu otkako je Alison, njegova žena, umrla dvije godine ranije nakon što ga je napustila, ljuta, slomljena srca, izjavivši da je možda napustio SAS, ali SAS ga nikada neće napustiti. Šta je to uopšte značilo?
  
  Vrijeme je jedva dotaklo bol.
  
  Zašto se srušila? Je li to bio loš odraz na cesti? Loša procena? Suze u njenim očima? Namjerno? Odgovor koji će mu zauvijek izmicati; strašnu istinu koju nikada neće saznati.
  
  Drevni imperativ vratio je Drakea u sadašnjost. Nešto se pamtilo iz njegovih vojničkih dana - daleko kuc-kuc, davno zaboravljeno... sada stara sećanja... kuc....
  
  Drake se otresao magle i fokusirao se na šou s mačkama. Dva modela izveli su lažnu bitku pod Odinovim štitom: ništa spektakularno, samo promotivni materijal. Publika je navijala, televizijske kamere su zujale, a Drake je škljocao kao derviš.
  
  A onda se namrštio. Spustio je kameru. Njegov vojnički um, trom, ali ne raspadnut, uhvatio je to udaljeno kucanje, kucanje ponovo, i zapitao se zašto se, dovraga, dva vojna helikoptera približavaju mjestu događaja.
  
  "Bene", rekao je pažljivo, postavljajući jedino pitanje koje mu je palo na pamet, "da li si tokom svog istraživanja čuo za neke neočekivane goste večeras?"
  
  "Vau. Nisam mislio da si primetio. Pa, tvitovali su da bi se Kate Moss mogla pojaviti."
  
  "Kate Moss?"
  
  Dva helikoptera, zvuk koji istrenirano uho može nepogrešivo prepoznati. I ne samo helikopteri. To su bili jurišni helikopteri Apači.
  
  Onda je nastao pakao.
  
  Helikopteri su proletjeli iznad glave, napravili krug i počeli složno lebdjeti. Publika je oduševljeno navijala, očekujući nešto posebno. Sve oči i kamere okrenute su ka noćnom nebu.
  
  Ben je uzviknuo: "Vau..." Ali onda mu je zazvonio mobilni telefon. Njegovi roditelji i sestra su stalno zvali, a on, porodični momak zlatnog srca, uvijek se javljao.
  
  Drake je navikao na kratke porodične odmore. Pažljivo je pregledao položaje helikoptera, potpuno napunjene raketne prostore, lančani top od 30 mm koji se očigledno nalazio ispod prednjeg trupa aviona i procijenio situaciju. sranje...
  
  Potencijal za potpuni haos.. Oduševljena gomila zbijena na mali trg okružen radnjama sa tri uska izlaza. Ben i on su imali samo jedan izbor ako... kada... stampedo počne.
  
  Krenite pravo u šetnju za mačke.
  
  Bez upozorenja, desetine užadi su skliznule sa drugog helikoptera, za koji je Drejk sada shvatio da mora biti hibrid Apača: mašina modifikovana da može da primi više članova posade.
  
  Maskirani ljudi spustili su se niz njihajuće redove, nestajući iza mačjeg hoda. Drejk je primetio pištolje pričvršćene na njihovim grudima dok je oprezna tišina počela da se širi gomilom. Posljednji glasovi bili su dječji glasovi koji su pitali zašto, ali ubrzo su i oni zamrli.
  
  Glavni Apač je tada ispalio projektil Hellfire na jedan od praznih magacina. Začuo se zvuk siktanja, kao da izlazi milion galona pare, a zatim urlik kao da se dva dinosaurusa susreću. Krhotine vatre, stakla i cigle razbacane su visoko po cijelom području.
  
  Ben je od šoka ispustio mobitel i potrčao za njim. Drejk je čuo krikove koji se dižu poput plimnog talasa i osetio da mafijaški instinkt obuzima gomilu. Ne razmišljajući ni sekunde, zgrabio je Bena i bacio ga preko ograde, a zatim je preskočio sebe. Sleteli su pored mačje staze.
  
  Odjeknuo je zvuk lančanog pištolja Apača, dubok i smrtonosan, njegovi pucnji letjeli su preko gomile, ali su i dalje izazivali čistu paniku.
  
  "Bene! Ostani blizu mene." Drake je jurio po dnu mačje staze. Nekoliko modela se nagnulo u pomoć. Drake je ustao i osvrnuo se na uzavrelu masu ljudi koji su u panici trčali prema izlazima. Desetine ljudi popeli su se na modnu pistu, uz pomoć modela i osoblja. Uplašeni krici probijali su zrak, uzrokujući širenje panike. Vatra je obasjavala tamu, a teški zveket helikopterskih rotora ugušio je većinu buke.
  
  Lančani pištolj je ponovo zazvonio, odašivši teško olovo u zrak uz košmarni zvuk koji nijedan civil nigdje ne bi trebao čuti.
  
  Drake se okrenuo. Modeli su se zgrčili iza njega. Odinov štit je bio ispred njega. Pokoravajući se impulsu, rizikovao je da napravi nekoliko fotografija baš u trenutku kada su se iza kulisa pojavili vojnici u neprobojnim jaknama. Drakeova prva briga bila je da se pozicionira između Bena, modela i vojnika, ali je nastavio da klika, sužavajući tražilo...
  
  Drugom rukom odgurnuo je svog mladog stanara dalje.
  
  "Hej!"
  
  Jedan od vojnika je zurio u njega i prijeteći mahao mitraljezom. Drake je potisnuo osjećaj nevjerice. Ovakve stvari se nisu desile u Jorku, na ovom svetu. York je bio dom turista, ljubitelja sladoleda i američkih dnevnih izletnika. Bio je to lav kojem nikada nije bilo dozvoljeno da riče, čak ni kada je Rim vladao. Ali bilo je sigurno i razumno. Ovo je bilo mjesto koje je Drake odabrao da pobjegne od prokletog SAS-a.
  
  Da budem sa svojom ženom. Da izbjegnem... sranje!
  
  Vojnik mu se iznenada pojavio na licu. "Daj mi to!" viknuo je s njemačkim naglaskom. "Daj mi to!"
  
  Vojnik je pojurio do kamere. Drake mu je zarezao podlakticu i zavrnuo mitraljez. Vojnikovo lice se ozarilo od iznenađenja. Drake je tiho dao kameru Benu u potezu koji bi učinio svakog glavnog konobara u New Yorku ponosnim. Čuo sam ga kako bježi brzim tempom.
  
  Drake je uperio mitraljez u pod dok su još tri vojnika napredovala prema njemu.
  
  "Ti!" Jedan od vojnika je podigao oružje. Drake je napola zatvorio oči, ali onda je začuo promukli plač.
  
  "Čekaj! Minimalni gubici, idiote. Da li zaista želite hladnokrvno snimiti nekoga na nacionalnoj televiziji?"
  
  Novi vojnik je klimnuo Drejku. "Daj mi kameru." U njegovom njemačkom naglasku bio je lijeni nos.
  
  Drake je smislio plan B i pustio pištolj da zvecka na pod. "Nemam ih".
  
  Komandant je klimnuo glavom svojim podređenima. "Provjeri ga."
  
  "Tamo je bio još neko..." prvi vojnik je podigao pištolj, izgledajući zbunjeno. "On... on je otišao."
  
  Komandir je zakoračio Drejku u lice. "Loš potez."
  
  Cijev mu je pritisnula čelo. Njegov vid je bio ispunjen ljutitim Nemcima i letećim pljuvačkom. "Provjeri ga!"
  
  Dok su ga pretresali, uočio je organizovanu krađu Odinovog štita koju je vodio novopridošli maskirani muškarac obučen u bijelo odijelo. On je pomalo demonstrativno odmahnuo rukom i počešao se po glavi, ali ništa nije rekao. Kada je Štit bio bezbedno sakriven, čovek je mahnuo radiom u Drejkovom pravcu, jasno privlačeći komandantovu pažnju.
  
  Komandir je prislonio radio na uho, ali Drejk nije skidao pogled sa čoveka u belom.
  
  "u Pariz", rekao je čovjek samo usnama. "Sutra u šest."
  
  Obuka SAS-a, pomislio je Drejk, i dalje je korisna.
  
  Komandir je rekao: "Da." Još jednom se našao u Drakeovom licu, mašući svojim kreditnim karticama i ličnim kartama fotografa. "Srećni oraščić", provukao je lijeno. "Šef kaže da su gubici minimalni, zato si živ. "Ali", mahnuo je Drejkovom novčanikom, "imamo tvoju adresu, i ako prospeš pasulj", dodao je, bljesnuvši osmeh hladniji od skrotuma polarnog medveda, "problema će te pronaći."
  
  
  DVA
  
  
  
  YORK, Engleska
  
  
  Kasnije, kod kuće, Drake je počastio Bena filter kafom bez kofeina i pridružio mu se da gleda izvještavanje o noćnim događajima.
  
  Odinov štit je ukraden jer grad York jednostavno nije bio spreman za tako brutalni napad. Pravo čudo je bilo da niko nije umro. Zapaljeni helikopteri pronađeni su miljama daleko, napušteni tamo gdje su se spajala tri autoputa, a njihovi stanari davno nestali.
  
  "Uništavam Freyev šou", rekao je Ben, napola ozbiljno. "Modeli su već spakovani i otišli."
  
  "Prokletstvo, promijenio sam i posteljinu. Pa, siguran sam da će Frey, Prada i Gucci preživjeti."
  
  "Zid sna bi sve to odigrao."
  
  "Opet počeo u porodičnom filmu Titanik?"
  
  "To me podsjeća - prekinuli su mog oca usred toka."
  
  Drake je napunio svoju šolju. "Ne brini. Nazvat će se za otprilike tri minute."
  
  "Šališ me, Krusty?"
  
  Drake je odmahnuo glavom i nasmijao se. "Ne. Jednostavno si premlada da bi razumjela."
  
  Ben je živio sa Drakeom oko devet mjeseci. Za samo nekoliko mjeseci od stranaca su postali dobri prijatelji. Drake je subvencionirao Benovu stanarinu u zamjenu za njegovo poznavanje fotografije - mladić je bio na putu da diplomira - a Ben je pomogao tako što je podijelio sve. Bio je tip koji nije krio svoja osjećanja, možda znak nevinosti, ali takođe vredan divljenja.
  
  Ben je spustio svoju šolju. "Laku noć, druže. Mislim da ću pozvati sestru."
  
  "Noć".
  
  Vrata su se zatvorila i Drake je na trenutak tupo zurio u Sky News. Kada se pojavila slika Odinovog štita, vratio se u sadašnjost.
  
  Uzeo je kameru koja mu je davala sredstva za život, stavio memorijsku karticu u džep, s namjerom da sutra pregleda slike, a zatim se zaputio do kompjutera koji zuji. Predomislivši se, stao je da još jednom provjeri vrata i prozore. Ova kuća je bila jako zaštićena prije mnogo godina dok je još služio vojsku. Voleo je da veruje u osnovno dobro svakog čoveka, ali rat te je naučio jednoj stvari - nikada ni u šta ne veruj slepo. Uvijek imajte plan i rezervnu opciju - plan B.
  
  Prošlo je sedam godina, a sada je znao da ga mentalitet vojnika nikada neće napustiti.
  
  Guglao je 'Odin' i 'Odinov štit'. Ispred kuće se digao vjetar, jurio preko strehe i urlao poput investicionog bankara čiji je bonus bio ograničen na četiri miliona. Ubrzo je shvatio da je Štit velika vijest. veliki arheološki nalaz, najveći u istoriji Islanda. Neki tipovi Indiana Jonesa otišli su utabanim putem kako bi istražili drevni ledeni potok. Nekoliko dana kasnije, iskopali su Štit, ali je tada počeo tutnjati jedan od najvećih vulkana na Islandu, i dalje istraživanje je moralo biti obustavljeno.
  
  Isti vulkan, razmišljao je Drejk, koji je nedavno poslao oblak pepela širom Evrope, ometajući vazdušni saobraćaj i praznike ljudi.
  
  Drake je pijuckao kafu i slušao zavijanje vjetra. Sat na kaminu je otkucao ponoć. Pogled na ogromnu količinu informacija koje je pružio Internet rekao mu je da će Ben imati više smisla nego što je mogao. Ben je bio kao svaki student - sposoban je brzo razumjeti nered koji se pojavio zajedno s tehnologijom. Pročitao je da je Odinov štit ukrašen mnogim zamršenim dizajnom, koje su sve proučavali stručnjaci za podrume, te da je J.R.R. Tolkien je svog lutajućeg čarobnjaka Gandalfa bazirao na Odinu.
  
  Slučajne stvari. Vjerovalo se da su simboli ili hijeroglifi koji su okruživali vanjski dio štita drevni oblik Odinove kletve:
  
  
  Raj i pakao su samo privremeno neznanje,
  
  Besmrtna Duša je ta koja naginje ka ispravnom ili pogrešnom.
  
  
  Nije bilo scenarija koji bi objasnio kletvu, ali su svi i dalje vjerovali u njenu autentičnost. Barem se to pripisivalo Vikinzima, a ne Odinu.
  
  Drake se zavalio u svoju stolicu i protrčao kroz noćna dešavanja.
  
  Jedna stvar ga je pozvala, ali u isto vrijeme natjerala na razmišljanje. Momak u bijelom je rekao: "U Pariz, sutra u šest." Ako Drejk krene ovim putem, mogao bi ugroziti Benov život, a da ne spominjemo svoj.
  
  Civil bi ovo ignorisao. Vojnik bi smatrao da su im već prijetili, da su im životi već u opasnosti i da je svaka informacija dobra informacija.
  
  Guglao je: Jedan + Pariz.
  
  Jedan hrabar unos mu je zapeo za oko.
  
  Odinov konj, Sleipnir, bio je izložen u Luvru.
  
  Odinov konj?Drejk se počešao po potiljku. Za Boga, ovaj tip je polagao pravo na neke vrlo materijalne stvari. Drake je otvorio početnu stranicu Luvra. Činilo se da je skulptura legendarnog konja Odina otkrivena prije mnogo godina u planinama Norveške. Usledilo je više priča. Drake je ubrzo postao toliko zanesen mnogim pričama o Odinu da je gotovo zaboravio da je on zapravo Bog Vikinga, samo mit.
  
  Louvre? Drake ga je sažvakao. Popio je kafu, osjećajući se umorno, i odmaknuo se od kompjutera.
  
  Sledećeg trenutka je već spavao.
  
  
  * * *
  
  
  Probudio se uz zvuk žabe koja krekeće. Njegov mali stražar. Neprijatelj je možda očekivao alarm ili pojavu psa, ali nikada ne bi posumnjao da je mali zeleni ukras smješten pored kante za otpatke na točkovima, a Drejk je bio obučen da lako spava.
  
  Zaspao je za kompjuterskim stolom sa glavom u rukama; Sada se odmah probudio i skliznuo u mračni hodnik. Zadnja vrata su zazveckala. Staklo je puklo. Prošlo je samo nekoliko sekundi otkako je žaba graknula.
  
  Bili su unutra.
  
  Drejk se sagnuo ispod nivoa očiju i ugledao dva muškarca kako ulaze, držeći mitraljeze vešto, ali pomalo traljavo. Pokreti su im bili čisti, ali ne i graciozni.
  
  Nema problema.
  
  Drake je čekao u sjeni, nadajući se da ga stari vojnik u njemu neće iznevjeriti.
  
  Ušle su dvije osobe, prethodna grupa. To je pokazalo da neko zna šta radi. Drakeova potpuna strategija za ovu situaciju bila je planirana prije mnogo godina, kada je mentalitet vojnika još bio jak i eksperimentalan, i on ga jednostavno nikada nije morao mijenjati. Sada se to preorijentisalo u njegovom umu. Kada je njuška prvog vojnika iskočila iz kuhinje, Drejk ju je zgrabio, povukao prema sebi, a zatim okrenuo nazad. Istovremeno je zakoračio prema protivniku i okrenuo se, efikasno otevši pištolj i završio iza muškarca.
  
  Drugi vojnik je bio iznenađen. To je bilo sve što je trebalo. Drake je pucao bez pauze od milisekundi, a zatim se okrenuo i upucao prvog vojnika prije nego što je drugi uspio pasti na koljena.
  
  Trči!" pomislio je. Brzina je sada bila sve.
  
  Potrčao je uz stepenice, vičući Benovo ime, a zatim je preko ramena ispalio rafal iz mitraljeza. Stigao je do odmorišta, ponovo viknuo, a zatim utrčao na Benova vrata. Puklo je. Ben je stajao u boksericama, s mobilnim telefonom u ruci, na licu mu je ispisan istinski užas.
  
  "Ne brini", namignuo je Drake. "Vjeruj mi. Ovo je moj drugi posao."
  
  Svaka mu čast, Ben nije postavljao pitanja. Drake se koncentrisao svom snagom. Onesposobio je originalni tavanski otvor u kući, a zatim ugradio drugi u tu prostoriju. Nakon toga je ojačao vrata spavaće sobe. To ne bi zaustavilo odlučnog neprijatelja, ali bi ga svakako usporilo.
  
  Sve je to dio plana.
  
  Zabravio je vrata, pazeći da su ugrađena drva pričvršćena za ojačani okvir, a zatim spustio ljestve na tavan. Ben je pucao prvi, Drake sekundu kasnije. Potkrovlje je bilo veliko i pokriveno tepisima. Ben je samo stajao, razjapljenih usta. Velike police za knjige po narudžbini ispunjavale su cijeli prostor u smjeru istok-zapad, pune CD-a i starih kutija za kasete.
  
  "Je li ovo sve tvoje, Matt?"
  
  Drake nije odgovorio. Otišao je do gomile kutija koje su skrivale vrata dovoljno visoka da se kroz njih provuče; vrata koja su vodila na krov.
  
  Drake je okrenuo kutiju na tepihu. Potpuno spakovan ranac, koji je pričvrstio na ramena, ispao je.
  
  "Tkanina?" šapnuo je Ben.
  
  Potapšao je ranac. "Imam ih."
  
  Kada je Ben izgledao prazno, Drake je shvatio koliko je uplašen. Shvatio je da se prelako vratio u tog SAS-a. "Tkanina. Mobiteli. Novac. Pasoši. I-pad. Identifikacija".
  
  Nisam spomenuo pištolj. Meci. nož...
  
  "Ko ovo radi, Matt?"
  
  Odozdo se začuo udar. Njihov nepoznati neprijatelj kuca na vrata Benove spavaće sobe, možda sada shvaćajući da su potcijenili Drakea.
  
  "Vrijeme je da krenemo".
  
  Ben se okrenuo bez ikakvog izraza i ispuzao u noć zavejanu. Drejk je zaronio za njim i, bacivši poslednji pogled na zidove obložene CD-ovima i kasetama, zalupio vratima.
  
  Podesio je krov kako je mogao, a da ne privuče pažnju ljudi. Pod izgovorom postavljanja novog oluka, postavio je tri metra široku šetnicu koja se protezala cijelom dužinom njegovog krova. Problem bi bio na strani njegovog komšije.
  
  Vjetar ih je vukao nestrpljivim prstima dok su prelazili preko nesigurnog krova. Ben je hodao oprezno, bose noge su mu klizile i tresle se po betonskim pločicama. Drake ga je čvrsto držao za ruku, želeći da imaju vremena da pronađu njegove patike.
  
  Tada je jak nalet vjetra zavijao iznad dimnjaka, udario Bena u lice i posrnuo preko ivice. Drejk se snažno povukao, čuo krik bola, ali nije popuštao stisak. Sekundu kasnije obuzdao je svog prijatelja.
  
  "Nedaleko", šapnuo je. "Još malo, druže."
  
  Drake je mogao vidjeti da je Ben prestravljen. Pogled mu je preletio između vrata na tavanu i ivice krova, zatim u baštu i nazad. Panika mu je iskrivila crte lica. Njegovo disanje se ubrzalo; oni to nikada ne bi uradili ovom brzinom.
  
  Drejk je bacio pogled na vrata, skupio hrabrost i okrenuo im leđa. Da je neko prošao, prvi bi ga vidjeli. Uhvatio je Bena za ramena i susreo ga pogledom.
  
  "Bene, moraš mi vjerovati. Vjeruj mi. Obećavam da ću ti pomoći da prebrodiš ovo."
  
  Benove oči su se usredotočile i on je klimnuo glavom, još uvijek uplašen, ali stavljajući svoj život u Drakeove ruke. Okrenuo se i oprezno zakoračio naprijed. Drake je primijetio da mu krv curi iz nogu, teče u jarak. Prešli su komšijin krov, sišli u njegov staklenik i skliznuli na zemlju. Ben se okliznuo i pao na pola puta, ali Drejk je bio prvi i ublažio veći deo svog pada.
  
  Tada su bili na čvrstom tlu. U susjednoj prostoriji je bilo upaljeno svjetlo, ali u blizini nije bilo nikoga. Vjerovatno su čuli mitraljesku paljbu. Nadam se da je policija na putu.
  
  Drake je čvrsto zagrlio Bena i rekao: "Fantastične stvari. Nastavite sa dobrim radom i nabavit ću vam novu penjalicu. A sada idemo."
  
  Bila je to šala. Kad god im je bilo potrebno da me pokupe, Ben bi održao govor Drejku o njegovim godinama, a Drejk bi ismevao Benovu mladost. Prijateljsko rivalstvo.
  
  Ben je frknuo. "Ko je dovraga tamo gore?"
  
  Drake je pogledao tavan i njegova tajna vrata. Odatle još niko ništa nije izvukao.
  
  "Nemci".
  
  "Ha? Kao njemački most iz Drugog svjetskog rata preko rijeke Kwai?"
  
  "Mislim da su to bili Japanci. I ne, mislim da to nije ništa slično Nijemcima iz Drugog svjetskog rata."
  
  Već su bili u stražnjem dijelu susjedove bašte. Sagnuli su se kroz živicu i progurali se kroz lažni dio ograde koju je Drejk napravio tokom jedne od godišnjih Swiftovih proslava.
  
  Izlazimo pravo na prometnu ulicu.
  
  Direktno preko puta taksi stajališta.
  
  Drake je krenuo prema automobilima koji su čekali s ubistvom na umu. Njegova vojnička pronicljivost se ponovo pokazala. Kao Mickey Rourke, kao Kylie, kao Hawaii Five-O... Bilo je samo uspavano, čekajući pravo vrijeme za svoj veličanstveni povratak.
  
  Bio je siguran da je jedini način da zaštiti njih dvoje da prvi dođe do lošeg momka.
  
  
  TRI
  
  
  
  PARIZ, FRANCUSKA
  
  
  Let za Charles De Gaulle sletio je nešto poslije 9 sati ujutro tog dana. Drake i Ben su sletjeli bez ičega osim ranca i nekoliko predmeta iz originalnog sadržaja. Nosili su novu odjeću, bili su spremni novi mobilni telefoni. I-pad je napunjen. Većina gotovine je nedostajala - potrošena je na transport. Oružje je odbačeno čim je Drake odredio njegovu svrhu.
  
  Tokom leta, Drake je upoznao Bena sa svim stvarima o njemačkom i Vikinzima i zamolio ga da pomogne u istraživanju. Benov sarkastičan komentar je bio: "Bang bang, to je moja diploma."
  
  Drake je odobravao ovakav stav. Griffini se nisu slomili, hvala Bogu.
  
  Izašli su sa aerodroma u hladnu parisku kišu. Ben je pronašao taksi i mahnuo mu vodičem koji je kupio. Kada su ušli unutra, rekao je: "Umm... Rue... Croix? Hotel preko puta Luvra?"
  
  Taksi je krenuo, a vozio ga je muškarac na čijem se licu vidjelo da ga ništa ne pokreće. Hotel, kada je stigao četrdeset minuta kasnije, bio je osvježavajuće netipičan za Pariz. Postojao je veliki lobi, liftovi koji su mogli primiti više od jedne osobe, te nekoliko hodnika sa sobama.
  
  Prije nego što su se prijavili, Drake je na bankomatu u predvorju podigao preostali novac - oko petsto eura. Ben se namrštio, ali ga je Drejk uverio namigujući. Znao je šta njegov pametni prijatelj misli.
  
  Elektronski nadzor i tragovi novca.
  
  Jednu sobu je platio kreditnom karticom, a zatim je kupio sobu preko puta gotovinom. Kad su se popeli na sprat, oboje su ušli u "keš" sobu i Drake je postavio nadzor.
  
  "Ovo je naša šansa da ubijemo nekoliko golubova jednim udarcem", rekao je, gledajući Bena kako kritično gleda po sobi.
  
  "A?" - Pitao sam.
  
  "Vidimo koliko su dobri. Ako uskoro dođu, to je dobro, a vjerovatno i nevolja. Ako ne, pa, važno je i to znati. I imaš priliku da izvučeš svoju novu igračku."
  
  Ben je uključio I-pad. "Hoće li se ovo zaista dogoditi danas u šest?"
  
  "To je obrazovana pretpostavka." Drake je uzdahnuo. "Ali to se uklapa u nekoliko činjenica koje znamo."
  
  "Hm, onda se skloni, Krusty..." Ben je demonstrativno pucketao prstima. Njegovo samopouzdanje je zasjalo sada kada je pomagao, a ne da bi bio spašen, ali tada nikada nije bio 'akcionar'. Umjesto toga, tip ličnosti identificiran njegovim imenom ili nadimkom - uglavnom Blakey - nikada nije dovoljno dinamičan da zaslužuje to prezime.
  
  Drake je zurio kroz špijunku. "Što će duže trajati", promrmljao je. "Što više šansi imamo."
  
  Nije dugo trebalo. Dok je Ben tapkao po svom I-padu, Drake je ugledao pola tuceta krupnih momaka okupljenih na vratima preko puta. Brava je razbijena i u sobu je provaljeno. Trideset sekundi kasnije ekipa se ponovo pojavila, ljutito pogledala okolo i razišla se.
  
  Drake je stisnuo vilicu.
  
  rekao je Ben. "Ovo je zaista zanimljivo, Matt. Vjeruje se da je zapravo devet komada Odinovih ostataka razbacanih po cijelom svijetu. Štit je jedno, konj drugo. Ovo nikad nisam znao."
  
  Drake ga je jedva čuo. Uništio je svoj mozak. Tu su imali problema.
  
  Bez riječi se odmaknuo od vrata i okrenuo broj na mobilnom telefonu. Na poziv je gotovo odmah odgovoreno.
  
  "Da?"
  
  "Ovo je Drake."
  
  "Šokirana sam. Dugo se nismo vidjeli, druže."
  
  "Znam".
  
  "Uvek sam znao da ćeš nazvati."
  
  "Nije ono što misliš, Wells. Treba mi nešto."
  
  "Naravno da znaš. Pričaj mi o Mai."
  
  Prokletstvo, Wells ga je testirao nečim što je samo on mogao znati. Problem je bio u tome što je Mai bio njihov stari plamen još od njihovog odmora na Tajlandu, prije nego što je oženio Alison - a čak ni Ben nije trebao čuti te prljave detalje.
  
  "Srednje ime je Sheeran. Lokacija - Phuket. Tip - hmm... egzotično..."
  
  Benove uši su se trzale. Drejk je to čitao svojim govorom tela jasnije kao što je mogao da pročita laži političara. Otvorena usta su bila trag...
  
  Drejk je skoro mogao da čuje smeh u Wellsovom glasu. "Egzotično? Je li ovo najbolje što možete učiniti?"
  
  "Trenutno, da."
  
  "Ima li nekoga tamo?"
  
  "Stvarno sviđa".
  
  "Imam te. Dobro, druže, šta hoćeš?"
  
  "Treba mi istina, Wells. Potrebne su mi sirove informacije koje nisu dozvoljene za emitovanje na vijestima ili na internetu. Taj Odinov štit je ukraden. O Nemcima koji su ga ukrali. Posebno Nemci. Prave SAS informacije. Moram da znam šta se zaista dešava, druže, a ne da procuri u javnost."
  
  "Jesi li u nevolji?"
  
  "Ogroman." Ne lažete svog komandanta, bivšeg ili ne.
  
  "Potrebna je pomoć?"
  
  "Ne još".
  
  "Zaslužio si svoju ruku, Drake. Samo recite riječ i SAS je vaš."
  
  "Ja ću uraditi".
  
  "Dobro. Daj mi malo. I usput, da li još uvijek govoriš sebi da si bio samo stari SAS?"
  
  Drake je oklevao. Termin "stari dobri SAS" ne bi trebao ni postojati. "To je prihvatljiv termin za objašnjenje, to je sve."
  
  Drake se onesvijestio. Zamoliti svog bivšeg komandanta za pomoć nije bilo lako, ali Benova sigurnost je nadjačala svaki osjećaj ponosa. Ponovo je provjerio špijunku, vidio prazan hodnik, a zatim prišao i sjeo pored Bena.
  
  "Kažete devet delova Odina? Šta to dovraga znači?
  
  Ben je brzo napustio Facebook stranicu svoje grupe, promrmljajući da su imali dva nova zahtjeva za prijateljstvo, čime je njihov ukupan broj bio sedamnaest.
  
  Na trenutak je proučavao Drakea. "Dakle, vi ste bivši kapetan SAS-a i fanatik za snimanje. Čudno je, druže, ako nemaš ništa protiv da kažem."
  
  "Fokusiraj se, Bene. Šta imaš?"
  
  "Pa... ja pratim trag ovih devet delova Odina. Čini se da je devet poseban broj u nordijskoj mitologiji." Jedan je bio samorazapet na nečemu što se zove Svjetsko drvo, devet dana i devet noći, posteći, sa kopljem u boku, baš kao Isus Krist, i mnogo godina prije Isusa. Ovo je prava stvar, Matt. Pravi naučnici su ga katalogizirali. Možda je to čak i priča koja je inspirirala priču o Isusu Kristu. Postoji devet delova Odina. Koplje je treći komad i povezano je sa Svjetskim drvetom, iako ne mogu pronaći bilo kakvo spominjanje njegove lokacije. Legendarna lokacija Drveta je u Švedskoj. Mjesto koje se zove Apsala."
  
  "Uspori, uspori. Govori li išta o Odinovom štitu ili njegovom konju?"
  
  Ben je slegnuo ramenima. "Samo da je Štit bio jedno od najvećih arheoloških nalaza svih vremena. I da na njenoj ivici stoje riječi: raj i pakao su samo privremeno neznanje. Besmrtna Duša je ta koja naginje ka ispravnom ili pogrešnom. Očigledno je da je ovo Odinova kletva, ali niko u živom sećanju nikada nije uspeo da shvati čemu ona cilja."
  
  "Možda je to jedna od onih kletvi u kojima jednostavno moraš biti tu", nasmiješio se Drake.
  
  Ben ga je ignorisao. "Ovdje piše da je Konj skulptura. Još jedna skulptura, "Odinovi vukovi", trenutno je izložena u Njujorku."
  
  "Njegovi vukovi? Sad?" Drakeov mozak je počeo da se prži.
  
  "On je jahao dva vuka u bitku. Očigledno."
  
  Drake se namrštio. "Da li je svih devet dijelova uračunato?"
  
  Ben je odmahnuo glavom. "Nekoliko ih nedostaje, ali..."
  
  Drake je zastao. "Šta?" - Pitao sam.
  
  "Pa, zvuči glupo, ali ovde postoje delovi legende koja se formira. Nešto o tome da se svi dijelovi Odina spoje i započnu lančanu reakciju koja će dovesti do kraja svijeta."
  
  "Standardne stvari", rekao je Drake. "Svi ovi drevni bogovi imaju neku vrstu 'smaka svijeta' povezanu s njima."
  
  Ben je klimnuo glavom i pogledao na sat. "Tačno. Pogledaj. Nama internet čarobnjacima je potrebna hrana", pomislio je na trenutak. "I mislim, osjećam da uskoro stižu novi tekstovi iz benda. Kroasani i Bri za ručak?"
  
  "Kada ste u Parizu..."
  
  Drake je otvorio vrata, pogledao oko sebe, a onda je pokazao Benu da izađe. Video je osmeh na licu svog prijatelja, ali i pročitao strašnu napetost u njegovim očima. Ben je to dobro sakrio, ali je loše zalutao.
  
  Drake se vratio u sobu i stavio sve njihove stvari u ranac. Dok je vezivao teški pojas, čuo je Bena kako prigušeno pozdravlja i osjetio kako mu srce staje od straha tek drugi put u životu.
  
  Prvi je bio kada ga je Alison napustila, navodeći tu nepomirljivu razliku - više si vojnik nego prokleti kamp za obuku.
  
  Te noći. Dok mu je beskrajna kiša punila oči suzama kao nikada ranije.
  
  Potrčao je prema vratima, svaki mišić na njegovom tijelu bio je napet i spreman, a onda je ugledao stariji par kako se muči niz hodnik.
  
  I Ben je primijetio apsolutni užas koji je ispunio Drakeove oči prije nego što je bivši vojnik imao priliku da ga prikrije. Glupa greška.
  
  "Ne brini". rekao je Ben uz blijedi osmijeh. "Dobro sam".
  
  Drake je drhtavo udahnuo i poveo ih niz stepenice, uvijek na oprezu. Provjerio je predvorje, nije vidio prijetnju i izašao napolje.
  
  Gdje je bio najbliži restoran? Nagađao je i krenuo prema Luvru.
  
  
  * * *
  
  
  Odmah ih je ugledao debeo čovek iz Minhena sa veštinama neurohirurga. Provjerio je svoju fotografsku sliku i za dva otkucaja srca prepoznao dobro građenog, sposobnog Jorkširca i njegovog dugokosog idiotskog prijatelja i zaključao ih u nišane.
  
  Promjenio je položaj, ne sviđajući mu se visoka vidikovca ili bijele krhotine koje su se zarile u njegove mesnate udove.
  
  Prošaptao je u mikrofon na ramenu: "Držim ih za konac."
  
  Odgovor je bio iznenađujuće trenutan. "Ubij ih sada."
  
  
  ČETIRI
  
  
  
  PARIZ, FRANCUSKA
  
  
  Brzo su ispaljena tri metka.
  
  Prvi metak se odbio od metalnog okvira vrata pored Drejkove glave, a zatim je rikošetirao niz ulicu i pogodio stariju ženu u ruku. Izvrnula se i pala, prskajući krv u vazduh u obliku upitnika.
  
  Od drugog udarca dlake na Benovoj glavi su se naježile.
  
  Treći je udario u beton na kojem je stajao nanosekundu nakon što ga je Drejk grubo zgrabio za struk. Metak se odbio od pločnika i razbio prozor hotela iza njih.
  
  Drake se otkotrljao i grubo odšetao Bena iza niza parkiranih automobila. "Držim te". Besno je prošaptao. "Samo nastavi." Čučeći, rizikovao je da pogleda kroz prozor automobila i ugleda kretanje na krovu baš kada se prozor razbio.
  
  "Sranjeno pucanje!" Njegov jorkširski naglasak i vojni žargon činili su mu glas hrapavim dok se adrenalin povećavao. Skenirao je područje. Civili su trčali, vrištali, izazivali razne vrste ometanja, ali problem je bio što je strijelac tačno znao gdje se nalaze.
  
  I ne bi bio sam.
  
  Čak i sada, Drake je prepoznao trojicu momaka koje je ranije vidio tokom krađe brave, koji su izašli iz mračnog Mondea i namjerno krenuli prema njima.
  
  "Vrijeme je za pokret."
  
  Drejk ih je u dva automobila odveo do mesta gde je već primetio mladu ženu koja histerično plače u svom autu. Na njeno iznenađenje, otvorio je njena vrata i osetio brz nalet krivice pri pogledu na njen uplašeni izraz lica.
  
  Zadržao je ravnodušan izraz lica. "Napolje."
  
  I dalje nema ispaljenih hitaca. Žena je ispuzala, strah joj je smrznuo mišiće, pretvarajući ih u mrtve ploče. Ben je skliznuo unutra, držeći svoju tjelesnu težinu što je moguće manjom. Drake je požurio za njim, a zatim okrenuo ključ.
  
  Udahnuvši, stavio je auto u rikverc, a zatim izvukao naprijed iz parking mjesta. Guma je tinjala preko puta za njima.
  
  Ben je viknuo: "Rue Richelieu!"
  
  Drake je skrenuo, čekajući metak, čuo metalni zvuk koji se odbijao od motora, a zatim je udario u gas. Prošli su pored iznenađenih provalnika na trotoaru i vidjeli ih kako jure nazad do auta.
  
  Drake je okrenuo točak udesno, zatim ulevo, pa opet ulevo.
  
  "Rue Saint-Honoré." viknuo je Ben, izvijajući vrat da vidi naziv puta.
  
  Uključili su se u tok saobraćaja. Drejk je žurio što je brže mogao, uvlačeći automobil - za koji se, na njegovo oduševljenje, ispostavilo da je Mini Cooper - u uličicama i van njih i pomno gledajući unazad.
  
  Strelac na krovu je odavno nestao, ali Mondeo je bio tamo, nedaleko od njega.
  
  Skrenuo je desno pa opet desno, posrećilo mu se na semaforu. Muzej Louvre, snimljeno s lijeve strane. Nije bilo koristi: putevi su bili pretrpani, semafori su bili prečesti. Morali su da pobegnu iz centra Pariza.
  
  "Rue De Rivoli!"
  
  Drake se strogo namrštio prema Benu. "Zašto dovraga vičeš imena ulica?"
  
  Ben je zurio u njega. "Ne znam! Oni... oni to pokazuju na TV-u! Pomaže?"
  
  
  * * *
  
  
  "Ne!" - povikao je uzvratio, preko urlanja motora dok je jurio klizavim putem dalje od Rue de Rivoli.
  
  Metak se odbio od čizme. Drake je vidio prolaznika kako se srušio u agoniji. Bilo je loše; bilo je ozbiljno. Ovi ljudi su bili dovoljno arogantni i moćni da ih nije briga koga su povrijedili i očito su mogli živjeti s posljedicama.
  
  Zašto im je devet delova Odina bilo toliko važno?
  
  Meci su probili beton i metal i ostavili šare oko Mini.
  
  U tom trenutku zazvonio je Benov mobilni telefon. Izveo je složen manevar izvrtanja ramena da ga izvuče iz džepa. "Majko?"
  
  "O moj Bože!" Drejk je tiho opsovao.
  
  "Dobro sam, ta. ti? Kao tata?"
  
  Mondeo je ušao u prtljažnik Mini. Zasljepljujući farovi ispunjavali su pogled otpozadi, zajedno sa licima trojice podrugljivih Nijemaca. Gadovima se svidjelo.
  
  Ben je klimnuo glavom. "A mala sestra?"
  
  Drake je gledao kako Nemci udaraju oružjem po instrument tabli u mahnitom uzbuđenju.
  
  "Ne. Ništa posebno. Ovaj... kakva je to buka?" Napravio je pauzu. "Oh... Xbox."
  
  Drake pritisne papučicu gasa na pod. Motor je brzo reagovao. Gume su cvilile čak i pri šezdeset milja na sat.
  
  Sljedeći hitac razbio je zadnje staklo. Ben se spustio u prednje penjalište ne čekajući poziv. Drejk je dozvolio sebi trenutak za procenu, a zatim je usmerio Mini na prazan trotoar ispred dugog niza parkiranih automobila.
  
  Putnici u Mondeu su neoprezno pucali, meci su udarali u stakla parkiranih automobila, udarali u Mini i odbijali se od njega. U roku od nekoliko sekundi, pritisnuo je kočnice, okrenuo se uz cviljenje, bacio mali auto za 180 stepeni, a zatim je pojurio nazad putem kojim su došli.
  
  Trebale su dragocene sekunde da putnici Mondea shvate šta se dogodilo. Skretanje od 180 stepeni bilo je nepažljivo i opasno, te je uz strašnu škripu iznijelo dva parkirana automobila. Gde je, za ime svega svetog, bila policija?
  
  Sada nema izbora. Drake je vozio što je više mogao. "Budi spreman, Bene. Pobjeći ćemo."
  
  Da Ben nije bio tamo, stajao bi i borio se, ali sigurnost njegovog prijatelja bila je prioritet. A izgubiti se sada je bio pametan potez.
  
  "Dobro mama, vidimo se kasnije." Ben je zatvorio mobilni telefon i slegnuo ramenima. "Roditelji".
  
  Drake je povukao Mini nazad do ivičnjaka i iznenada zakočio na pola puta preko njegovanog travnjaka. Prije nego što se auto zaustavio, širom su otvorili vrata i iskočili, krenuvši prema obližnjim ulicama. Pomešali su se sa domaćim Parižanima pre nego što je Mondeo uopšte došao na vidik.
  
  Ben je uspio nešto zakreknuti i trepnuo je prema Drakeu. "Moj heroj".
  
  
  * * *
  
  
  Sakrili su se u malom internet kafeu pored mesta zvanog Harry's New York Bar. Ovo je bio najmudriji potez za Drakea. Neupadljivo i jeftino, bilo je to mjesto gdje su mogli bez brige ili prekidanja nastaviti svoja istraživanja i odlučiti što učiniti u vezi s neminovnom invazijom na Luvr.
  
  Drake je pripremio kolače i kafu dok se Ben prijavio. Drake još nije pretrpio nikakvu povredu, ali je pretpostavio da je Ben malo zabrinut. Vojnik u njemu nije imao pojma kako da se nosi s njim. Prijatelj je znao da moraju razgovarati. Zato je gurnuo hranu i piće prema mladiću, smjestio se u udoban separe i zadržao njegov pogled.
  
  "Kako si sa svim ovim sranjem?"
  
  "Ne znam". Ben je rekao istinu. "Još nisam imao vremena da to shvatim."
  
  Drake je klimnuo glavom. "Ovo je u redu. Pa, kad to uradiš..." pokazao je na kompjuter. "Šta imaš?"
  
  "Vratio sam se na istu web stranicu kao i prije. Nevjerovatan arheološki nalaz... devet fragmenata... džada, jada, jada... o da - čitao sam o Odinovoj spektakularnoj teoriji zavjere o 'smaku svijeta'."
  
  "I rekao sam..."
  
  "To je bilo sranje. Ali ne nužno, Matt. Slušaj ovo. Kao što sam rekao, postoji legenda i prevedena je na mnoge jezike. Ne samo skandinavske. Čini se prilično univerzalnim, što je vrlo neobično za seljake koji proučavaju ovakve stvari. Ovdje se kaže da će, ako se devet komada Odina ikada sakupi tokom Ragnaroka, otvoriti put do Grobnice bogova. I ako ova grobnica bude ikada oskrnavljena... pa, sumpor i sav oslobođen pakao je samo početak naših problema. Primetili ste da sam rekao Bogovi?"
  
  Drake se namrštio. "Ne. Kako ovdje može biti grobnica bogova? Nikada nisu postojali. Ragnarok nikada nije postojao. Bilo je to samo norveško mjesto za Armagedon."
  
  "Upravo. A šta ako je zaista postojao?"
  
  "Zamislite vrijednost ovakvog nalaza."
  
  "Grobnica bogova? To bi bilo iznad svega. Atlantis. Camelot. Eden. Oni bi bili ništa u poređenju sa ovim. Dakle, kažete da je Odinov štit samo početak?"
  
  Ben je odgrizao vrh svog muffina. "Valjda ćemo vidjeti. Ostalo je još osam komada, pa ako počnu nestajati", zastao je. "Znate, Karin je mozak porodice, a sestra bi htjela shvatiti svo ovo internet sranje. Sve je u komadima."
  
  "Bene, osećam se prilično krivim što sam te umešao. I obećavam da ti se ništa neće desiti, ali ne mogu nikoga drugog da uvlačim u ovo. Drake se namrštio. "Pitam se zašto su prokleti Nemci počeli ovo da rade sada. Nema sumnje da ostalih osam dijelova postoji već neko vrijeme."
  
  "Manje analogija sa fudbalom. I imaju ga. Možda je bilo nešto posebno u vezi sa Štitom? Nešto u vezi toga je sve ostalo učinilo vrijednim."
  
  Drake se sjetio da je snimio Štit izbliza, ali bi tu istragu mogli odložiti za kasnije. Kucnuo je po ekranu. "Ovdje piše da je skulptura Odinova konja pronađena u vikinškom dugom čamcu, koji je zapravo glavni eksponat Luvra. Većina ljudi ne bi ni primijetila samu skulpturu konja dok šetaju Luvrom."
  
  "Dugački čamac", pročitao je Ben naglas. "To je misterija sama po sebi - izgrađena je od trupaca koji su prethodili poznatoj istoriji Vikinga."
  
  "Baš kao Štit", uzviknuo je Drake.
  
  "Pronađen u Danskoj", čitao je dalje Ben. "I vidite ovdje", pokazao je na ekran, "ovo se fokusira na druge dijelove Odina koje sam ranije spomenuo? Vukovi su u Njujorku, a najbolja pretpostavka je da se Koplje nalazi u Upsali u Švedskoj, pošto je palo sa Odinovog tela dok je silazio sa Svetskog drveta."
  
  "Dakle, to je pet." Drake se zavalio u svoju udobnu stolicu i otpio gutljaj kafe. Oko njih je internet kafe brujao od tihih aktivnosti. Trotoari napolju bili su ispunjeni ljudima koji su cik-cak prolazili kroz život.
  
  Ben je rođen sa čeličnim ustima i popio je pola svoje tople kafe u jednom gutljaju. "Ovde ima još nečeg," otkucao je. "Bože, ne znam. Izgleda komplikovano. O nečemu što se zove Volva. Šta Seer znači? "
  
  "Možda su automobil nazvali po njoj."
  
  "Smiješno. Ne, čini se da je Odin imao posebnu Velvu. Čekaj - ovo može potrajati."
  
  Drejk je bio toliko zauzet prebacivanjem pažnje između Bena, kompjutera, protoka informacija i užurbanog pločnika napolju da nije primetio ženu koja se približavala sve dok nije stala tik do njihovog stola.
  
  Pre nego što je uspeo da se pomeri, podigla je ruku.
  
  "Ne ustajte, momci", rekla je američkim naglaskom. "Moramo razgovarati".
  
  
  PET
  
  
  
  PARIZ, FRANCUSKA
  
  
  Kennedy Moore je proveo neko vrijeme procjenjujući par.
  
  U početku je mislila da je bezopasno. Nakon nekog vremena, nakon analize mladićevog uplašenog, ali odlučnog govora tijela i budnog držanja starijeg momka, došla je do zaključka da su nevolje, okolnosti i đavo njih dvojicu uvukli u nesveto trojstvo opasnosti.
  
  Ona ovdje nije bila policajac. Ali ona je bila policajac u New Yorku i nije bilo lako odrastati na ovom relativno malom ostrvu sa svojim velikim betonskim kulama. Imao si oko policajca prije nego što si znao da ti je sudbina da se pridružiš NYPD-u. Kasnije si brusio i preračunavao, ali si uvijek imao te oči. Taj čvrst, proračunat izgled.
  
  Čak i na odmoru, pomislila je gorko.
  
  Nakon sat vremena ispijanja kafe i besciljnog surfanja, nije si mogla pomoći. Možda je bila na odmoru - što joj je zvučalo bolje od prisilnog odmora - ali to nije značilo da je policajac u njoj jednostavno odustao brže nego što se Britanac odrekao svoje vrline prve noći u Vegasu.
  
  Prišla je njihovom stolu. Prinudni odmor, ponovo je pomislila. Ovo je stavilo njenu slavnu karijeru NYPD u perspektivu.
  
  Stariji ju je brzo procijenio, podižući antene. Procijenio ju je brže nego što bi američki marinac procijenio bordel u Bangkoku.
  
  "Ne ustajte, momci," rekla je razoružavajući. "Moramo razgovarati".
  
  "Američko?" rekao je stariji momak sa prizvukom iznenađenja. "Šta želiš?"
  
  Ignorirala ga je. "Jesi li dobro, dušo?" Upalila je svoj štit. "Ja sam policajac. Sada ćeš biti iskren prema meni."
  
  Stariji momak je odmah kliknuo i nasmiješio se s olakšanjem, što je bilo čudno. Drugi je zbunjeno trepnuo.
  
  "A?" - Pitao sam.
  
  Policajac u Kennedyju je pokrenuo pitanje. "Jeste li ovdje svojom voljom?" Bilo je sve o čemu je mogla razmišljati da bude blizu njih.
  
  Mladić je izgledao tužno. "Pa, razgledanje je dobro, ali grub seks nije baš zabavan."
  
  Stariji je izgledao iznenađujuće zahvalno. "Vjeruj mi. Ovdje nema nikakvih problema. Dobro je vidjeti da neki u zajednici za provođenje zakona još uvijek poštuju ovaj rad. Ja sam Matt Drake."
  
  Pružio je ruku.
  
  Kennedy je to ignorirao, još uvijek nije uvjeren. Njen um se uhvatio za tu frazu, i dalje poštujući rad, i prelistao prošli mjesec. Stali su tamo gde su uvek stajali. U Calebu. Preko njegovih okrutnih žrtava. Za njegovo bezuslovno oslobađanje.
  
  Kad bi samo.
  
  "Pa... hvala, valjda."
  
  "Dakle, ti si policajac iz New Yorka? " Mladić je nijansu upotpunio podignutim obrvama, koje je uputio starijem čovjeku.
  
  "Prokleto lukavo." Matt Drake se lagano nasmijao. Djelovao je samouvjereno, i iako je sjedio opušteno, Kennedy je mogao reći da je kompetentan da reaguje u sekundi. A način na koji je neprestano skenirao okolinu naveo ju je da pomisli na policajca. Ili vojska.
  
  Klimnula je, pitajući se da li da pozove sebe da sjedne.
  
  Drake je pokazao na prazno mjesto ostavljajući mu slobodan izlaz. "I uljudan. Čuo sam da su Njujorčani najpouzdaniji ljudi na svijetu."
  
  "Matt!" Tip se namrštio.
  
  "Ako pod pretjeranim samopouzdanjem mislite sebičan i arogantan, i ja sam to čuo." Kennedy je skliznuo u kabinu, osjećajući se pomalo neugodno. "Onda sam došao u Pariz i upoznao Francuze."
  
  "Na odmoru?"
  
  "To su mi rekli."
  
  Momak nije insistirao, samo je ponovo pružio ruku. "Ja sam još uvijek Matt Drake. A ovo je moj stanar, Ben."
  
  "Bok, ja sam Kennedy. Čuo sam šta ste govorili, barem naslove, bojim se. To je ono što me je zadivilo. A šta je sa Wolvesima u New Yorku?" Podigla je obrve, oponašajući Bena.
  
  "Jedan". Drake ju je pažljivo proučavao, čekajući reakciju. "Znate li nešto o njemu?"
  
  "On je bio Thorov otac, zar ne? Znate, u Marvelovim stripovima."
  
  "On je u svim vijestima." Ben je klimnuo prema kompjuteru.
  
  "U posljednje vrijeme pokušavam se kloniti naslova." Kennedyjeve riječi su došle brzo, napete od bola i razočaranja. Prošao je trenutak prije nego što je mogla nastaviti. "Dakle, ne mnogo. Dovoljno."
  
  "Zvuči kao da si napravio nekoliko."
  
  "Više nego dobro za moju karijeru." Vratila se i onda kroz prljave prozore kafića pogledala na ulicu.
  
  
  * * *
  
  
  Drejk je pratio njen pogled, pitajući se da li da je gurne, a oči su mu se susrele sa očima jednog od prethodnih provalnika koji je gledao kroz staklo.
  
  "Sranje. Ovi momci su uporniji od indijskog call centra."
  
  Lice momka je zasjalo od prepoznavanja kada se Drejk pomerio, ali sada je Drejk odlučio da više ne treba da jebe. Rukavice su zaista bile skinute i kapetan SAS-a se vratio. Brzo se kretao, zgrabio jednu od stolica i bacio je kroz prozor uz strašni tresak. Nijemac je poletio nazad, srušivši se na pločnik kao mrtvo meso.
  
  Drake je mahnuo Benu u stranu. "Hajdeš s nama ili ne", viknuo je Kenediju dok je trčao. "Ali kloni mi se s puta."
  
  Brzo je prišao vratima, otvorio ih i zaustavio se u slučaju da dođe do pucnjave. Šokirani Parižani su stajali okolo. Turisti su bježali na sve strane. Drake baci tražeći pogled duž ulice.
  
  "Samoubistvo". Zaronio je nazad.
  
  "Stražnja vrata". Potapšao je Bena po ramenu i krenuli su prema pultu. Kennedy se tek trebao pomaknuti, ali nije bio potreban analitički um policajca da shvati da su ti ljudi u stvarnoj nevolji.
  
  "Ja ću te pokrivati."
  
  Drake je prošao pored uplašenog prodavača u mračni hodnik obložen kutijama kafe, šećera i štapića za miješanje. Na kraju je bilo požarnih stepenica. Drake je udario u prečku, a zatim oprezno pogledao van. Popodnevno sunce mi je peklo oči, ali obala je bila čista. Što je za njega značilo da je tamo negde bio samo jedan neprijatelj.
  
  Drake je pokazao ostalima da sačekaju, a zatim je namjerno krenuo prema Nijemcu koji je čekao. Nije izbegao čovekov udarac, već ga je snažno zadao u solarni pleksus bez da se trgne. Šok na licu njegovog protivnika donio mu je trenutno zadovoljstvo.
  
  "Pice ciljaju na pleksus." šapnuo je. Iskustvo ga je naučilo da bi obučeni čovjek udario u jednu od očiglednih tačaka pritiska na tijelu i zaustavio se radi efekta, tako da je Drake podijelio bol - kako su ga beskrajno učili - i progurao ga. Slomio je momku nos, razbio mu vilicu i zamalo mu slomio vrat sa dva udarca, a zatim ga ostavio da se izvaljuje na trotoaru bez prekida. Mahnuo je ostalima naprijed.
  
  Izašli su iz kafića i pogledali okolo.
  
  Kennedy je rekao: "Moj hotel je tri bloka odavde."
  
  Drake je klimnuo glavom. "Prokleto cool. Idi."
  
  
  SIX
  
  
  
  PARIZ, FRANCUSKA
  
  
  Minut kasnije Ben je rekao: "Čekaj."
  
  "Nemoj reći da trebaš u toalet, drugar, ili ćemo ti morati kupiti pelene."
  
  Kennedy je sakrio osmijeh dok je Ben pocrvenio.
  
  "Znam da je vreme da odrijemaš, starče, ali skoro je vreme... hm... da posetiš Luvr."
  
  Prokletstvo, Drake je izgubio pojam o vremenu. "Sranje".
  
  "U Luvru?"
  
  "O skretanju." Drake je mahnuo taksiju koji je prolazio. "Kenedy, objasniću."
  
  "Osjećaš se bolje. Danas sam već bio u Luvru."
  
  "Ne za ovo..." promrmljao je Ben dok su ulazili u taksi. Drake je rekao čarobnu riječ i auto je odjurio. Putovanje se odvijalo u tišini i trajalo je deset minuta ulicama zakrčenim saobraćajem. Ni trotoari nisu bili ništa bolji ni kada su njih troje pokušali da se probiju do muzeja u žurbi.
  
  Dok su hodali, Ben je obavještavao Kenedija. "Neko je pronašao Odinov štit na Islandu. Neko ih je ukrao sa izložbe u Jorku, potpuno uništivši Freyovu neverovatnu predstavu u šetnji mačaka."
  
  "Frey?"
  
  "Modni dizajner. Zar nisi iz Njujorka?"
  
  "Ja sam iz Njujorka, ali nisam velika modna osoba. I nisam veliki fan slepo uvlačenja u neku vrstu sukoba. Trenutno mi zaista ne trebaju više problema."
  
  Drejk je zamalo rekao "postoje vrata", ali se zaustavio u poslednjoj sekundi. Policajac bi večeras mogao biti koristan iz više razloga, posebno iz Sjedinjenih Država. Dok su se približavali staklenoj piramidi koja je označavala ulaz u Luvr, rekao je: "Kenedi, ovi ljudi su pokušali da nas ubiju najmanje tri puta. Ja sam odgovoran da se ovo ne dogodi. Sada nam treba više informacija o tome šta se dođavola ovdje događa, a iz nekog razloga ih zanima ono što je Ben saznao da se zove 'Devet komada Odina'. Zaista ne znamo zašto, ali ovdje je," pokazao je iza staklene piramide, "drugi dio."
  
  "Oni će ga ukrasti večeras", rekao je Ben, a zatim dodao: "Vjerovatno."
  
  "A kakav je ovo njujorški ugao?"
  
  "Tamo je izložen još jedan komad Odina. Vukovi. U Prirodnjačkom muzeju."
  
  Drake je proučavao kartu. "Čini se da Luvr obično ne prikazuje vikinške kolekcije. I ovo je u zakupu, poput onog u Yorku. Ovdje piše da je najzanimljivija stvar vikinški dugačak čamac, jedan od najboljih ikada otkrivenih, i njegova ozloglašena slava."
  
  "Šta to znači?" Kennedy je stajao na vrhu stepenica kao trska protiv oluje dok su mnogi pari stopala gazili oko nje.
  
  "Anomalija koju predstavljaju njene godine. Ovo prethodi istoriji Vikinga."
  
  "Pa, to je zanimljivo."
  
  "Znam. Izloženi su na donjem spratu krila Denon, pored nekog egipatskog... optičkog... ptolemejskog... sranja. .sranje...nema veze. Evo u čemu je stvar."
  
  Široki, uglađeni hodnici blistali su oko njih dok su se stapali u gomilu. Mještani i turisti svih uzrasta ispunili su veliki stari prostor i oživjeli ga tokom cijelog dana. Moglo se samo nagađati kakva je njegova grobna, jeziva priroda tokom noći.
  
  U tom trenutku začula se zaglušujuća graja, kao da se ruši betonski zid. Svi su stali. Drake se okrenuo prema Benu.
  
  "Čekaj ovdje, Bene. Dajte nam pola sata. Naći ćemo te." Zastao je, a zatim dodao: "Ako se evakuišu, onda sačekajte što bliže staklenoj piramidi."
  
  Nije čekao odgovor. Ben je bio potpuno svjestan opasnosti. Drake je gledao kako izvlači svoj mobilni telefon i bira broj na brzom biranju. To bi bila mama, ili tata, ili sestra. Pokazao je Kennedyju i pažljivo su sišli spiralnim stepenicama na donji kat. Dok su krenuli prema dvorani u kojoj je bila smještena izložba Vikinga, ljudi su počeli bježati. Gusti oblak se kovitlao iza njih.
  
  "Trči!" Momak koji je izgledao kao model Hollister je vrisnuo. "Unutra su momci sa oružjem!"
  
  Drake se zaustavio na vratima i riskirao da pogleda unutra. Dočekao ga je potpuni haos. Scena iz akcionog filma Michaela Baya, samo čudnija. Izbrojao je osam momaka u maskirnim uniformama, sa maskama za lice i mitraljezima, koji su se penjali u najveći vikinški dugačak čamac koji je ikada vidio. Iza njih, u činu nevjerovatne nepromišljenosti, u zid muzeja je izbijena rupa za pušenje.
  
  Ovi momci su bili ludi. Ono što im je dalo prednost je to što su imali šokantnu direktnost fanatizma. Činilo se da je dizanje ulaza u zgrade i ispaljivanje raketa u gomilu njihova norma. Nije ni čudo što su ranije jurili Bena i njega po cijelom Parizu. Jurnjave automobilima su vjerovatno bile samo njihova zabava prije spavanja.
  
  Kennedy je stavio ruku na njegovo rame i pogledao oko sebe. "Bog".
  
  "Dokazuje da smo na dobrom putu. Sada samo treba da se približimo njihovom komandantu."
  
  "Ne idem ni blizu nijednog od ovih idiota. " Opsovala je iznenađujuće dobrim engleskim naglaskom.
  
  "Slatko. Ali moram pronaći način da nas skinem s njihove liste sranja."
  
  Drake je primijetio još civila kako trče prema izlazu. Nijemci ih nisu ni gledali, jednostavno su samouvjereno izvršili svoj plan.
  
  "Hajde". Drake je ušao kroz dovratak u sobu. Iskoristili su eksponate na perimetru za zaklon i došli što bliže saslušanju.
  
  "Beat dikh!" viknuo je neko uporno.
  
  "Nešto o 'žurbi'. rekao je Drake. "Prokleta kopilad će morati brzo djelovati. Louvre mora biti visoko na listi francuskih odgovora."
  
  Jedan od Nijemaca je još nešto viknuo i podigao kamenu ploču veličine poslužavnika. Izgledali su teški. Vojnik je pozvao još dvojicu da pomognu da ga istovare iz barke.
  
  "Jasno nije SAS", prokomentirao je Drake.
  
  "Ili američki", primijetio je Kennedy. "Nekada sam imao tipa marinca koji je mogao zabiti ovu sitnicu ispod kožice."
  
  Drake se lagano zagrcnuo. "Dobra slika. Hvala na doprinosu. Pogledaj." Klimnuo je prema otvoru u zidu gdje se upravo pojavio maskirani muškarac obučen u bijelo.
  
  "Isti tip koji je opljačkao Shield u Yorku. Vjerovatno."
  
  Čovjek je nakratko pregledao skulpturu, a zatim je s odobravanjem klimnuo glavom i okrenuo se svom komandantu. "Vrijeme je da..."
  
  Napolju je odjeknula pucnjava. Nemci su se na trenutak ukočili, očigledno zbunjeno zureći jedni u druge. Tada je prostorija bila izrešetana mecima i svi su zaronili u zaklon.
  
  Na nedavno eksplodiranom ulazu pojavilo se još maskiranih muškaraca. Nova snaga, obučena drugačije od Nemaca.
  
  Drejk pomisli: Francuska policija?
  
  "Kanađani!" povikao je jedan od Nemaca prezrivo. "Ubij! Ubij!"
  
  Drake je prekrio uši dok je desetak mitraljeza istovremeno otvorilo vatru. Meci su se odbijali od ljudskog tijela, od drvenog eksponata, od gipsanog zida. Staklo se razbilo, a neprocjenjivi eksponati su se rastrgali u komadiće i s treskom pali na pod. Kenedi je glasno opsovala, za šta je Drejk počeo da shvata da nije baš "sveže tlo" za nju. "Gdje su jebeni Francuzi, dovraga!"
  
  Drakeu se zavrtjelo u glavi. Kanađani, kakav su oni uvrnuti pakao ovde?
  
  Eksponat pored njih se razbio na hiljadu komada. Staklo i komadi drveta pljuštali su na njihova leđa. Drejk je počeo da puzi nazad, vukući Kenedija sa sobom. Dugi čamac je bio izrešetan olovom. U to vrijeme Kanađani su napredovali u prostoriju i nekoliko Nijemaca je ležalo mrtvo ili se trzalo. Dok je Drake gledao, jedan od Kanađana je pucao Nemcu iz neposredne blizine u glavu, razbijajući mu mozak o 3.000 godina staru egipatsku vazu od terakote.
  
  "Ne postoji ljubav između ludih lovaca na relikvije." Drake se trgnuo. "I svo vrijeme koje sam proveo igrajući Tomb Raider, to se nikada nije dogodilo."
  
  "Da", Kenedi je otresao komadiće stakla sa njene kose. "Ali ako ste stvarno igrali igru, umjesto da buljite u njeno dupe sedamnaest sati, možda biste zapravo znali šta se dešava."
  
  "Benova jača strana. Ne moj. Igranje igre, to jest." Rizikovao je da podigne pogled.
  
  Jedan od Nemaca je pokušao da pobegne. Potrčao je pravo prema Drakeu ne primjećujući ga, a onda je skočio iznenađeno kada mu je put bio blokiran. "Bewegen!" Podigao je pištolj.
  
  "Da, i tvoj." Drake je podigao ruke.
  
  Čovjekov prst se napeo na obaraču.
  
  Kennedy je napravio nagli pokret u stranu, zbog čega je Nemca pokolebala pažnja. Drake je prišao i udario ga laktom u lice. Pesnica je zamahnula prema Drakeovoj glavi, ali se on odmaknuo, istovremeno udarivši vojnika u koleno. Vrisak je jedva prikrio zvuk lomljenja kostiju. Drejk je bio na njemu za sekundu, kolena su mu snažno pritiskala grudi koja su se dizala. Brzim pokretom otkinuo je vojniku masku.
  
  I on je progunđao. "Uh. Ne znam šta sam zaista očekivao."
  
  Plava kosa. Plave oči. Čvrste crte lica. Zbunjen izraz lica.
  
  "Kasnije". Drake ga je onesvijestio gušenjem, vjerujući Kenediju da će paziti na svoje drugove. Kada je Drejk podigao pogled, bitka se nastavila. U tom trenutku drugi Nijemac je obišao eksponat koji je padao. Drejk ga je gurnuo u stranu, a Kenedi ga je klekao u solarni pleksus. Ovaj čovjek je odustao brže od novog boy benda na X Factoru.
  
  Sada je jedan od Kanađana vukao Odinovu skulpturu dalje od mrtvih i krvavih prstiju njegovog neprijatelja. Još jedan Nijemac ga je opkolio i napao sa strane, ali Kanađanin je bio dobar, izokrenuo je i zadao tri smrtonosna udarca, a zatim bacio mlohavo tijelo preko ramena i oborio ga na tlo. Kanađanin je opalio tri puta iz neposredne blizine radi veće uvjerljivosti, a zatim je nastavio da vuče skulpturu prema izlazu. Čak je i Drake bio impresioniran. Kada je Kanađanin stigao do svojih drugova, oni su vrisnuli i otvorili vatru na njih prije nego što su se povukli kroz olupinu koja se još dimila.
  
  "Upsalla!" Prvoklasni Kanađanin je počeo da plače i podigao pesnicu na preživjele Nijemce. Drake je u toj jedinoj riječi uhvatio aroganciju, prkos i uzbuđenje. Iznenađujuće, glas je ženski.
  
  Žena je zatim zastala i skinula masku u znak apsolutnog prezira. "Upsala!" Ponovo je zavapila Nijemcima. "Biti tu!"
  
  Drake bi zateturao da već nije klečao. Mislio je da ga je pogodio metak, takav je bio šok. Prepoznao je ovog takozvanog Kanađanina. Dobro ju je poznavao. Bila je to Alicia Miles, Londončanka koja mu je nekada bila ravna u SRT-u.
  
  Tajna kompanija u okviru SAS-a.
  
  Prethodni Wellsov komentar donio je stara sjećanja koja bi trebala ostati zakopana dublje od istorije potrošnje političara. Bio si više od SAS-a. Zašto želiš to zaboraviti?
  
  Zbog onoga što smo uradili.
  
  Alicia Miles je bila jedna od najboljih vojnika koje je ikada vidio. Žene u specijalnim jedinicama bi morale biti bolje od muškaraca da bi došle upola tako daleko. I Alicia se podigla pravo na vrh.
  
  Šta je radila da je bila umiješana u sve ovo, i zvučala kao fanatik, a on je znao da ona definitivno nije? Aliciju je motivisala samo jedna stvar: novac.
  
  Možda je zato radila za Kanađane?
  
  Drake je počeo da puzi prema stvarnom izlazu iz sobe. "Dakle, umjesto da nas izbrišemo sa liste za ubijanje i razotkrijemo naše neprijatelje," dahtao je, "sada imamo više neprijatelja i nismo postigli ništa osim što smo se još više zbunili."
  
  Kennedy je, puzeći iza njega, dodao: "Moj život... u dvije proklete riječi."
  
  
  SEDAM
  
  
  
  PARIZ, FRANCUSKA
  
  
  Kenedijeva hotelska soba bila je nešto bolja od one u kojoj su Drejk i Ben proveli nekoliko sati.
  
  "Mislio sam da ste svi vi policajci švorc", gunđao je Drake, provjeravajući ulazne i izlazne tačke.
  
  "Mi smo. Ali kada vaš odmor praktično ne postoji deset godina, onda pretpostavljam da će vam se tekući račun početi puniti."
  
  "Je li ovo laptop?" Ben ga je stigao prije nego što je odgovoreno na retoričko pitanje. Našli su ga kako se krije u blizini staklene piramide nakon što su napustili muzej, ponašajući se kao dva uplašena turista, previše uplašena da se sete bilo kakvih detalja.
  
  "Zašto ne kažemo Francuzima ono što znamo?" upita Kennedy dok je Ben otvarao laptop.
  
  "Zato što su Francuzi", rekao je Drake uz smeh, a onda se uozbiljio kada se niko nije pridružio. Sjedio je na ivici Kennedyjevog kreveta, gledajući svog prijatelja kako radi. "Izvini. Francuzi neće znati ništa. Prolazak kroz ovo sa njima sada će nas usporiti. I mislim da je vrijeme problem. Trebali bismo kontaktirati Šveđane."
  
  "Poznajete li nekoga u švedskoj tajnoj službi?" Kennedy je podigao obrvu prema njemu.
  
  "Ne. Međutim, moram da pozovem svog starog komandanta."
  
  "Kada ste napustili SAS?"
  
  "Nikada nisi napustio SAS." Kada je Ben podigao pogled, dodao je: "Metaforički."
  
  "Tri glave moraju biti bolje od dvije." Ben je na trenutak pogledao Kennedyja. "Šta ako ste još uvijek u poslu?"
  
  Lagano klimanje glavom. Kennedyjeva kosa pala joj je u oči i trebalo joj je minut da je odgurne. "Razumijem da postoji devet dijelova Odina, pa je moje prvo pitanje zašto? Drugo pitanje je šta je to?"
  
  "Upravo smo to smišljali u kafiću." Ben je bijesno kucnuo po tastaturi. "Postoji legenda koju gospodin Krusty ovdje opovrgava, a koja tvrdi da postoji prava Grobnica bogova - doslovno, mjesto gdje su sahranjeni svi drevni bogovi. I ovo nije samo stara legenda; brojni naučnici su o tome raspravljali, a mnogi radovi su objavljeni tokom godina. Problem je u tome," rekao je Ben trljajući oči, "što je teško čitati. Naučnici nisu poznati po svom prozaičnom jeziku."
  
  "Prozaično? ", ponovio je Kennedy sa osmehom. "Ideš li na koledž?"
  
  "On je glavni vokal u bendu," mrko je rekao Drake.
  
  Kennedy je podigao obrvu. "Dakle, imate Grob bogova koji nikada nije postojao. UREDU. Pa šta?"
  
  "Ako ikada bude oskrnavljen, svijet će se utopiti u vatri...itd. i tako dalje."
  
  "Razumijem. Šta je sa devet delova?
  
  "Pa, budući da su okupljeni u vreme Ragnaroka, oni pokazuju put do groba."
  
  "Gdje je Ragnarok?"
  
  Drake je šutnuo tepih. "Još jedna crvena haringa. Ovo nije mjesto. U stvarnosti to je niz događaja, velika bitka, svijet pročišćen mlazom vatre. Prirodnih katastrofa. Prilično Armagedon."
  
  Kennedy se namrštio. "Dakle, čak su se i okorjeli Vikinzi bojali apokalipse."
  
  Gledajući dolje, Drake je na podu primijetio svježu, ali jako izgužvanu kopiju USA Today. Bilo je umotano oko naslova - 'OSLOBOĐENI SERIJSKI UBICA TRAŽI JOŠ DVA'.
  
  Neprijatno, ali ne toliko neobično za naslovnu stranu novina. Ono što ga je nateralo da još jednom pogleda, kao da su mu oči izgorele, je fotografija Kenedija u policijskoj uniformi u tekstu. I manji naslov pored njene fotografije - Policajac se slomio - odlazi u AWOL.
  
  Naslove je povezao sa skoro praznom bocom votke na toaletnom stoliću, tabletama protiv bolova na noćnom ormariću, nedostatkom prtljaga, turističkih mapa, suvenira i plana puta.
  
  Sranje.
  
  Kenedi je rekao: "Dakle, ovi Nemci i Kanađani žele da pronađu ovaj nepostojeći grob, možda za slavu? Za bogatstvo koje bi moglo donijeti? A da bi to učinili, moraju sakupiti devet Odinovih komada na mjestu koje nije mjesto. To je u redu?"
  
  Ben je napravio grimasu. "Pa, pjesma nije pjesma dok se ne utisne na vinil", kako je govorio moj otac. Na engleskom imamo još puno posla."
  
  "To je natezanje. "
  
  "Više je tako." Ben je okrenuo ekran laptopa. "Devet Odinovih figura su Oči, Vukovi, Valkire, Konj, Štit i Koplje."
  
  Drake je računao. "Ima ih samo šest, dušo."
  
  "Dva oka. Dva vuka. Dve Valkire. Da."
  
  "Koji je u Apsali?" Drake je namignuo Kenediju.
  
  Ben je na trenutak skrolovao, a zatim rekao: "Ovde piše da je Koplje probilo Odinov bok dok je postio dok je visio na Svetskom drvetu, otkrivajući sve svoje brojne tajne svojoj Volvi - njegovom Vidovnjaču. Poslušajte još jedan citat: "Pored hrama u Upsalli postoji veoma veliko drvo sa raširenim granama, koje su uvijek zelene i zimi i ljeti. Kakvo je ovo drvo, niko ne zna, jer nema drugog sličnog je ikada pronađeno. Staro je stotinama godina. Svjetsko drvo je - ili je bilo - u Upsali i centralno je u nordijskoj mitologiji. Kaže da postoji devet svjetova oko Svjetskog stabla. Jada... jada. Oh, još jedna referenca - 'sveto drvo u Upsali. Tu se često posjećivalo, pored ogromnog jasena zvanog Ygdrassil, kojeg lokalno stanovništvo smatra svetim. Ali sada ga više nema.'
  
  Dalje je pročitao: 'Skandinavski hroničari dugo su smatrali Gamlu Upsallu jednim od najstarijih i najvažnijih lokaliteta u istoriji severne Evrope.'
  
  "I sve je tu", rekao je Kennedy. "Gdje bi ga bilo ko mogao pronaći."
  
  "Pa", rekao je Ben, "to sve treba da bude povezano. Ne potcenjujte moje sposobnosti gospođice, dobar sam u onome što radim."
  
  Drake je klimnuo glavom u znak priznanja. "Istina je, vjerujte mi. Pomagao mi je da se krećem kroz moju fotografsku karijeru u posljednjih šest mjeseci."
  
  "Morate sastaviti mnogo različitih pesama i istorijskih saga. Saga je vikinška pjesma visoke avanture. Postoji i nešto što se zove Poetska Edda, koju su napisali potomci ljudi koji su poznavali ljude koji su poznavali hroničare tog vremena. Tamo ima puno informacija."
  
  "A mi ne znamo ništa o Nemcima. Da ne spominjem Kanađane. Ili zašto Alicia Miles..." Zazvonio je Drejkov mobilni telefon. "Izvini... ha?"
  
  "ja".
  
  "Zdravo, Wells."
  
  "Uhvati se, Drake." Wells je udahnuo. "SGG su švedske specijalne snage i elementi švedske vojske su povučeni iz cijelog svijeta."
  
  Drake je na trenutak ostao bez riječi. "Šališ se?"
  
  "Ne šalim se s poslom, Drake. Samo žene."
  
  "Da li se ovo ikada ranije dogodilo?"
  
  "Koliko se sećam, ne."
  
  "Da li oni ukazuju na razlog?"
  
  "Uobičajene gluposti, bojim se. Ništa konkretno."
  
  "Još nešto?"
  
  Začuo se uzdah. "Drake, stvarno mi duguješ neke majske priče, druže. Je li Ben još uvijek tamo?"
  
  "Da, a sjećate li se Alicie Miles?"
  
  "Isuse. Ko ne bi? Je li ona s tobom?
  
  "Ne baš. Upravo sam je naišao u Luvru prije otprilike sat vremena."
  
  Deset sekundi tišine, a zatim: "Je li ona bila dio ovoga? Nemoguće." Nikada ne bi izdala svoj narod."
  
  "Nikad nismo bili 'njeni', ili se barem tako čini."
  
  "Vidi, Drejk, hoćeš da kažeš da je pomogla u pljački muzeja?"
  
  "To sam ja, gospodine. Ja sam. Drake je prišao prozoru i zagledao se u svjetla automobila koja su treperila ispod. "Teško je svariti, zar ne? Možda je zaradila novac svojim novim pozivom."
  
  Iza sebe je mogao čuti Bena i Kennedyja kako bilježe dobro poznate i nepoznate lokacije Devet komada Odina.
  
  Wells je teško disao. "Alicia jebeni Miles! Jahanje sa neprijateljem? Nikad. Nema šanse, Drake."
  
  "Video sam njeno lice, gospodine. Bila je to ona."
  
  "Isus u kolicima. Koji je tvoj plan?"
  
  Drake je zatvorio oči i odmahnuo glavom. "Više nisam dio tima, Wells. Nemam plan, dovraga." Nije mi trebao plan."
  
  "Znam. Okupiću tim, druže, i početi da ga istražujem sa ovog kraja. Kako stvari idu, možda bismo željeli razviti neke velike strategije. Ostati u kontaktu ".
  
  Linija je prekinuta. Drake se okrenuo. I Ben i Kenedi su zurili u njega. "Ne brini", rekao je. "Neću da poludim. Šta imaš?"
  
  Kennedy je koristila kašiku da razbije nekoliko listova papira koje je prekrila policijskom stenografijom. "Spear - Upsalla. Wolves - New York. Nakon toga, ni najmanjeg traga."
  
  "Ne pričamo svi kao da smo rođeni sa srebrnim kašikama u guzici", odbrusio je Drejk pre nego što je uspeo da se zaustavi. "UREDU UREDU. Možemo se baviti samo onim što znamo."
  
  Kennedy mu se čudno nasmiješio. "Sviđa mi se tvoj stil".
  
  "Ono što znamo", ponovio je Ben, "je da će Apsala biti sljedeća."
  
  "Pitanje je", promrmlja Drake, "može li moja zlatna kartica to podnijeti?"
  
  
  OSAM
  
  
  
  UPSALLA, ŠVEDSKA
  
  
  Tokom leta za Stockholm, Drake je odlučio iskoristiti Kennedyja.
  
  Nakon niza bijesnih rukovanja između Drakea i Bena, njujorški policajac je na kraju sjedio kraj prozora s Drakeom pored nje. Na ovaj način su manje šanse za bijeg.
  
  "Dakle", rekao je dok se avion konačno izjednačio i Ben je otvorio Kenedijev laptop. "Osjećam određenu atmosferu. Ne zanima me svoja posla, Kenedi, samo imam pravilo. Moram da znam o ljudima sa kojima radim."
  
  "Trebao sam da znam... uvek moraš da platiš mesto do prozora, zar ne? Reci mi prvo kako je ova vibracija funkcionisala sa Ališijom Majls?"
  
  "Prilično dobro", priznao je Drake.
  
  "Može li. Šta želiš znati?"
  
  "Ako je to lični problem, ništa. Ako je ovo posao, brzi pregled."
  
  "Šta ako je oboje?"
  
  "Sranje. Ne želim da ulazim u tuđe poslove, zaista ne želim, ali moram staviti Bena na prvo mjesto. Obećao sam mu da ćemo ovo prebroditi, a isto bih rekao i vama. Dobili smo naređenje da nas ubijemo. Jedina stvar oko koje nisi glup je Kenedi, tako da znaš da moram da ti verujem da ćeš raditi sa mnom na ovome."
  
  Stjuardesa se nagnula i ponudila papirnu čašu na kojoj je pisalo "Ponosno kuvamo Starbucks kafu."
  
  "Kofein". Kennedy je ovo prihvatio sa očiglednim radošću. Ispružila je ruku i pritom dodirnula Drakeov obraz. Primijetio je da nosi svoje treće neupadljivo odijelo s pantalonama otkako ju je upoznao. To mu je govorilo da je ona žena kojoj se obraća pažnja iz pogrešnih razloga; žena koja se obukla skromno da bi se uklopila tamo gde je ozbiljno želela da pripada.
  
  Drake je zgrabio jednu za sebe. Kennedy je pio minut, a onda je zavukao pramen kose iza uha nježnim pokretom koji je privukao Drakeovu pažnju. Zatim se okrenula prema njemu.
  
  "Ne tiče te se, zaista, ali ja... Ja sam dokrajčio prljavog policajca. Forenzičar. Uhvatili su ga kako drži šaku dolara u džepu na mjestu zločina i o tome su rekli I.A. Kao rezultat toga, dobio je striju. Nekoliko godina."
  
  "Nema ništa loše. Jesu li te njegove kolege posrale?"
  
  "Čovječe, dođavola, mogu ovo podnijeti. Uzimam ovo od svoje pete godine. Ono što nije u redu, ono što mi lupa po mozgu kao jebena bušilica, to je realnost o kojoj ne razmišljaš - da se svako od prethodnih djela ovog lopovskog gada onda dovodi u pitanje. Svaki. Lonely. Jedan."
  
  "Zvanično? Od koga?"
  
  "Advokati koji jedu sranje. Političari koji jedu sranje. Budući gradonačelnici. Oglašivači opsjednuti slavom previše zaslijepljeni vlastitim neznanjem da bi znali dobro od lošeg. Birokrate."
  
  "Nisi ti kriva".
  
  "O, da! Recite to porodicama najgoreg serijskog ubice kojeg je država New York ikada upoznala. Ispričajte to trinaest majki i trinaest očeva, koji znaju svaki jezivi detalj o tome kako je Thomas Caleb ubio njihove male kćeri, jer su one bile prisutne tokom cijelog njegovog suđenja na sudu."
  
  Drake je stisnuo pesnice od bijesa. "Hoće li pustiti ovog tipa?"
  
  Kenedijeve oči bile su prazne jame. "Pustili su ga prije dva mjeseca. Od tada je ponovo ubijao i sada je nestao."
  
  "Ne".
  
  "Sve je na meni."
  
  "Ne, to nije istina. To je u sistemu."
  
  "Ja sam sistem. Radim za sistem. Ovo je moj život".
  
  "Dakle, poslali su te na odmor?"
  
  Kennedy je obrisala oči. "Prinudni odlazak. Moj um više nije... ono što je bio. Posao zahteva jasnoću svakog minuta svakog dana. Jasnoća koju jednostavno više ne mogu postići."
  
  Svoj nepristojan stav stavila je na vidjelo. "I šta? Jesi li sretna sad? Možeš li sada raditi sa mnom?"
  
  Ali Drake nije odgovorio. Poznavao je njen bol.
  
  Čuli su kapetanov glas koji je objašnjavao da su trideset minuta od odredišta.
  
  Ben je rekao: "Lud. Upravo sam pročitao da su Odinove Valkirije dio privatne kolekcije, lokacija nepoznata." Izvadio je notes. "Počeću da pišem ovo sranje."
  
  Drake jedva da je čuo ništa od toga. Kennedyjeva priča je bila tragična, a ne ona koju je trebao čuti. Zakopao je svoje sumnje i bez oklevanja pokrio njenu drhtavu ruku svojom.
  
  "Treba nam vaša pomoć oko ovoga", šapnuo je, kako ga Ben kasnije ne bi čuo i ispitivao. "Vjerujem. Dobra podrška je neophodna u svakoj operaciji."
  
  Kenedi nije mogla da govori, ali njen kratki osmeh je mnogo govorio.
  
  
  * * *
  
  
  Kasnije avion i brzi voz i oni su se približavali Apsali. Drake je pokušao da se otrese umora od putovanja koji mu je zamagljivao mozak.
  
  Napolju ga je popodnevna hladnoća dovela k sebi. Zaustavili su taksi i ušli unutra. Ben je rasčistio maglu umora rekavši:
  
  Gamla Uppsalla. Ovo je stara Upsalla. Ovo mjesto," on je pokazao na Upsalu u cjelini, "nastalo je nakon što je katedrala u Gamla Upsali izgorjela davno. Ovo je u suštini nova Upsala, iako je stara stotinama godina."
  
  "Vau", rekao je Kennedy. "Koliko godina to čini starom Upsallu?"
  
  "Upravo."
  
  Taksi se nije micao. Vozač je sada napola okrenut. "Mounds?"
  
  "Hoćeš li mi oprostiti?" Kennedyjev glas je zvučao uvrijeđeno.
  
  "Vidiš li humke? Kraljevske grobne humke?" Englezi koji mucaju nisu pomogli.
  
  "Da". Ben je klimnuo glavom. "Kraljevske grobne humke. Na pravom je mjestu."
  
  Na kraju su otišli na mini turneju po Upsali. Glumeći turista, Drake nije mogao prihvatiti zaobilazni put. Sa druge strane, Saab je bio udoban i grad je bio impresivan. U to vrijeme Apsala je bila univerzitetski grad i putevi su bili zakrčeni biciklima. U jednom trenutku, njihov pričljivi, ali teško razumljiv vozač objasnio je da se bicikl neće zaustaviti umjesto vas na cesti. Oborilo bi te bez razmišljanja.
  
  "Nesreće". Uperio je ruke u cvijeće koje je ukrašavalo trotoare. "Mnogo nesreća."
  
  Na obje strane plutale su stare zgrade. Na kraju je grad popustio i selo je počelo da se uvlači u pejzaž.
  
  "U redu, dakle Gamla Apsala je sada malo selo, ali u ranim reklamama bilo je veliko selo", rekao je Ben po sećanju. "Tamo su sahranjeni važni kraljevi. I Odin je tamo živeo neko vreme."
  
  "Ovdje se objesio", prisjetio se Drake legende.
  
  "Da. Žrtvovao se na Svjetskom Drvetu dok je njegov Vidovnjak gledao i slušao svaku tajnu koju je ikada čuvao. Mora da mu je mnogo značila." Namrštio se, misleći: Mora da su bili neverovatno bliski.
  
  "Sve ovo zvuči kao hrišćanska ispovest", odvažio se Drejk.
  
  "Ali Odin nije umro ovdje?" upitao je Kennedy.
  
  "Ne. Umro je u Ragnaroku zajedno sa svojim sinovima Thorom i Freyem."
  
  Taksi je kružio oko širokog parkinga prije nego što se zaustavio. S desne strane, kroz rijetka stabla vodila je uhodana zemljana staza. "U humke", rekao je njihov vozač.
  
  Zahvalili su mu i izašli iz Saaba na jako sunce i svjež povjetarac. Drakeova ideja je bila da izvidi okolinu i samo selo da vidi da li je nešto iskočilo iz stolarije. Na kraju krajeva, kada toliki međunarodni seronji stavljaju svoj dobro udovoljeni ego iza onoga što se može opisati samo kao globalna sloboda za sve, nešto mora da se ističe.
  
  Iza drveća, pejzaž je postao otvoreno polje, razbijeno samo desetinama malih humki i tri velika humka koja su ležala pravo ispred. Iza toga, u daljini, primijetili su lagani krov i još jednu zgradu desno od njega, koja je označavala početak sela.
  
  Kennedy je zastao. "Nema drveća nigde, momci."
  
  Ben je bio zadubljen u svoju bilježnicu. "Neće sada postaviti znak, zar ne?"
  
  "Imaš li ideju?" Drake je posmatrao široka otvorena polja tražeći bilo kakav znak aktivnosti.
  
  "Sjećam se da sam čitao da je ovdje nekada bilo do tri hiljade humki. Danas ih ima nekoliko stotina. Znate li šta to znači?"
  
  "Nisu ih dobro izgradili?" Kennedy se nasmiješio. Drakeu je laknulo što je izgledala potpuno fokusirana na posao koji je pred nama.
  
  "U stara vremena bilo je mnogo podzemnih aktivnosti. I onda ove tri 'kraljevske' humke. U devetnaestom veku su dobili ime po tri legendarna kralja iz kuće Yngling - Aun, Adil i Egil - jedne od najpoznatijih kraljevskih porodica Skandinavije. Ali..." zastao je uživajući u sebi, "također piše da su u najranijoj mitologiji i folkloru već postojale humke - i da su bile drevna počast najranijim - originalnim - tri kralja - ili Bogovima kako znamo ih sada. Ovo su Freyr, Thor i Odin."
  
  "Ovdje se unose nasumično", rekao je Kennedy. "Ali jeste li primijetili koliko referenci na biblijske priče stalno dobivamo iz svih ovih drevnih priča."
  
  "Ovo je Sagi. " ispravio ju je Ben. "Poezija. Akademski crteži. Nešto što bi moglo biti važno - postoji na desetine referenci vezanih uz humke na švedsku riječ falla i manga fallor - nisam siguran šta to znači. I, Kenedi, zar nisam negde pročitao da je priča o Hristu veoma slična priči koja uključuje Zevsa?"
  
  Drake je klimnuo glavom. "A egipatski bog Horus bio je još jedan preteča. Obojica su bili bogovi koji navodno nikada nisu postojali." Drejk klimnu glavom prema tri kraljevska brežuljka koja su se isticala na ravnom pejzažu. "Frey, Thor i Odin, zar ne? Pa ko je ko onda, Blakey? A?"
  
  "Nemam pojma, druže."
  
  "Ne brini, munchkin. Možemo izvući informacije iz ovih seljana ako je potrebno."
  
  Prošli su pored humki, igrajući ulogu troje umornih turista kao diverziju. Sunce im je udaralo u glave i Drake je vidio kako joj Kennedy razbija naočare za sunce.
  
  Odmahnuo je glavom. Amerikanci.
  
  Onda je zazvonio Benov telefon. Kennedy je odmahnula glavom, već preplavljena učestalošću porodičnih kontakata. Drake se samo nacerio.
  
  "Karin", rekao je Ben sretno. "Kako je moja starija sestra?"
  
  Kennedy je potapšao Drakea po ramenu. "Glavni pjevač u grupi?" - ona je pitala.
  
  Drake je slegnuo ramenima. "Zlatno srce, to je sve. Učinio bi sve za tebe bez prigovora. Koliko ovakvih prijatelja ili kolega imate?"
  
  Selo Gamla Upsala bilo je živopisno i čisto, sa nekoliko ulica oivičenih zgradama sa visokim krovovima koje nemaju izlaz na more koje su bile stare stotine godina, dobro očuvane i slabo naseljene. Slučajni seljanin ih je pogledao sa radoznalošću.
  
  Drake je krenuo prema crkvi. "Lokalni vikari su uvijek od pomoći."
  
  Kada su prišli trijemu, starac u crkvenoj odeždi umalo ih nije oborio s nogu. Zastao je iznenađen.
  
  "Zdravo. Kan jag hjalpa dig?"
  
  "Nisam siguran u to, druže." Drake je navukao svoj najbolji osmijeh. "Ali koja od ovih humki tamo pripada Odinu?"
  
  "Na engleskom?" Sveštenik je dobro govorio o svetu, ali se trudio da razume. "Vad? Šta? Jedan?"
  
  Ben je istupio i skrenuo pažnju vikara na kraljevske humke. "Jedan?"
  
  "Vidiš." Starac je klimnuo glavom. "Da. Hm. Storsta..." Borio se da pronađe riječ. "Velike."
  
  "Najveći?" Ben je raširio ruke.
  
  Drake mu se nasmiješio, impresioniran.
  
  "Brojke." Kennedy je krenuo da se okrene, ali Ben je imao posljednje pitanje.
  
  "Falla?" rekao je iznenađeno samo usnama, gledajući vikara, i pretjerano slegnuo ramenima. "Ili manga fallor?"
  
  Trebalo je neko vrijeme, ali je odgovor, kada je stigao, odmrznuo Drakea do kostiju.
  
  "Zamke... puno zamki."
  
  
  DEVET
  
  
  
  GAMLA UPSALLA, ŠVEDSKA
  
  
  Drejk je pratio Bena i Kenedija do najveće kraljevske brežuljke, petljajući sa kaiševima na svom ruksaku kako bi mogao u miru istražiti oblast. Jedini zaklon bio je oko milju iza najmanjeg humka, i na trenutak mu se učinilo da tamo vidi kretanje. Brzo kretanje. Ali dalje istraživanje nije otkrilo ništa više.
  
  Zaustavili su se u podnožju Odinovog humka. Ben je udahnuo. "Ko zadnji koji stigne do vrha će dobiti neko sranje na mojoj Facebook stranici!" - viknuo je krenuvši u žurbi. Drake je krenuo mirnije i nasmiješio se Kenediju, koji je hodao malo brže od njega.
  
  Duboko u sebi, počeo je da postaje sve više uznemiren. Nije mu se svidjelo. Bili su beznadežno goli. Bilo koji broj moćnih pušaka mogao ih je pratiti, držeći ih na nišanu, jednostavno čekajući naređenja. Vjetar je jako zviždao i udarao po ušima, pojačavajući osjećaj nesigurnosti.
  
  Bilo je potrebno dvadesetak minuta da se popnemo na vrh travnatog brda. Kada je Drake stigao tamo, Ben je već sjedio na travi.
  
  "Gde je korpa za piknik, Krasti?"
  
  "Ostavio si ovo u svojim kolicima." Pogledao je okolo. Odavde je pogled oduzimao dah: beskrajna zelena valovita polja, brda i potoci posvuda, i ljubičaste planine u daljini. Mogli su vidjeti selo Gamla Uppsalla, koje se protezalo do granica grada New Uppsalla.
  
  Kenedi je izjavio očigledno. "Tako da ću samo reći nešto što me muči već neko vrijeme. Ako je ovo Odinova humka i u njoj je skriveno Svjetsko drvo - što bi bilo strašno otkriće - zašto ga niko prije nije pronašao? Zašto bismo ga sada tražili?"
  
  "To je jednostavno". Ben je sređivao svoje neposlušne lokne. "Niko ranije nije razmišljao da pogleda. Sve dok Štit nije otkriven prije mjesec dana, sve je to bila prašnjava legenda. Mit. I nije bilo lako povezati Koplje sa Svjetskim Drvetom, koje se sada gotovo univerzalno zove Yggdrasil, a zatim i sa kratkim devet dana Odinovog boravka tamo."
  
  I-" Drejk se javio, "to drvo neće biti lako pronaći ako postoji. Ne bi htjeli da neko staro kopile naleti na ovo."
  
  Sada je zazvonio Drejkov mobilni telefon. Pogledao je Bena s lažnom ozbiljnošću dok ga je izvlačio iz ranca. "Isuse. Počinjem da se osećam kao ti."
  
  "Pa?"
  
  "Na raspolaganju vam je tim od deset ljudi. Samo reci riječ."
  
  Drake je progutao iznenađenje. "Deset ljudi. Ovo je veliki tim." Tim SAS-a od deset ljudi mogao bi poslati predsjednika u njegovu Ovalnu kancelariju i ipak naći vremena da se pojavi u novom videu Lady Gage prije nego što krene kući na čaj.
  
  "Čujem da su veliki ulozi. Situacija je svakim satom sve gora."
  
  "Istina je?"
  
  "Vlade se nikada ne mijenjaju, Drake. Počeli su polako, a zatim pokušali da se probiju buldožerom, ali su se bojali da završe. Ako je za utjehu, ovo nije najveća stvar koja se trenutno dešava na svijetu."
  
  Wellsova izjava je osmišljena tako da se prema njoj postupa kao što se lav odnosi prema zebri, a Drejk nije razočarao. "Kao šta?"
  
  "Naučnici NASA-e upravo su potvrdili postojanje novog supervulkana. I..." Wells je zapravo djelovao uznemireno: "Aktivno je."
  
  "Šta?"
  
  "Pomalo aktivan. Pomalo. Ali razmislite, prva stvar koju zamislite kada pomenete supervulkan je...
  
  "...kraj planete", završio je Drejk, a grlo mu se odjednom osušilo. Bila je koincidencija da je Drejk sada čuo ovu frazu dva puta za toliko dana. Gledao je Bena i Kenedija kako kruže po nasipu, udarajući nogom po travi, i osetio duboko ukorenjen strah kakav nikada nije osetio.
  
  "Gdje je?" pitao.
  
  Wells se nasmijao. "Nije daleko, Drake. Nedaleko od mjesta gdje su našli tvoj Štit. Ovo je na Islandu."
  
  Drejk se spremao da ugrize drugi put kada je Ben povikao: "Našao sam nešto!" visokim glasom koji je pokazivao njegovu naivnost dok se širila posvuda.
  
  "Moram ići". Drake je potrčao prema Benu, bacajući čini najbolje što je mogao. Kennedy je također pogledao okolo, ali jedino što su mogli vidjeti bilo je u selu.
  
  "Stišaj, druže. Šta imaš?"
  
  "Ovi". Ben je kleknuo i obrisao zamršenu travu kako bi otkrio kamenu ploču veličine A4 papira. "Oni su poređali cijeli perimetar humka, svakih nekoliko stopa, u redovima od vrha do otprilike polovine baze. Mora da ih ima na stotine."
  
  Drake je bolje pogledao. Površina kamena je bila jako oštećena vremenskim prilikama, ali je djelomično zaštićena zaraslom travom. Na njihovoj površini su bile neke oznake.
  
  "Runski natpisi, mislim da se zovu", rekao je Ben. "Vikinški simboli"
  
  "Kako dovraga znaš?"
  
  On se nacerio. "U avionu sam provjerio oznake na štitu. Oni su slični. Samo pitajte Google."
  
  "Klinac kaže da ih ima na stotine", provukao je Kennedy, gledajući gore-dolje strmu, travnatu padinu. "Pa šta? Ne pomaže."
  
  "Klinac kaže da bi moglo upaliti", rekao je Ben. "Moramo pronaći rune vezane za ono što tražimo. Runa koja predstavlja koplje. Runa koja predstavlja drvo. I runa za -"
  
  "Jedan", završio je Kennedy.
  
  Drake je imao ideju. "Kladim se da možemo koristiti liniju vidljivosti. Svi moramo da se vidimo da bismo znali da je uspelo, zar ne?"
  
  "Vojnička logika", nasmejao se Kenedi. "Ali mislim da vredi pokušati."
  
  Drake je bio nestrpljiv da je pita o policijskoj logici, ali vreme je izmicalo. Druge frakcije su napredovale i bile su iznenađujuće odsutne, čak i sada. Svi su počeli da čiste travu sa svakog kamena, jureći oko zelenog brda. U početku je to bio nezahvalan zadatak. Drake je napravio simbole koji su izgledali kao štitovi, samostreli, magarac, barka, zatim koplje!
  
  "Postoji jedan". Njegov duboki glas preneo se do druge dvojice, ali ne dalje. Sjeo je sa svojim rancem i izložio zalihe koje su kupili tokom vožnje taksijem kroz Apsalu. Baklje, velika baterijska lampa, šibice, voda, par noževa za koje je rekao Benu da su za čišćenje otpada. Pogledao je unazad, nisam tako prokleto lakovjeran, ali njihova je potreba trenutno bila hitnija od Benove brige.
  
  "Drvo". Kennedy je pala na koljena, grebajući po kamenu.
  
  Benu je trebalo još deset napetih minuta da nešto pronađe. Zastao je, a zatim ponovio svoje nedavne korake. "Sjećaš li se šta sam rekao o Tolkienu koji je bazirao Gandalfa na Odinu?" Nogom je kucnuo po kamenu. "Pa, ovo je Gandalf. Čak ima i štap. Hej!"
  
  
  * * *
  
  
  Drake ga je pažljivo posmatrao. Čuo je škripanje, kao da se teški kapci otvaraju uz škrgut zvuk.
  
  "Jesi li to uzrokovao tako što si gazio na kamen?" - Pažljivo je upitao.
  
  "Mislim da da".
  
  Svi su se pogledali, a izrazi su im se promijenili od uzbuđenja do zabrinutosti do straha, a onda su, kao jedan, istupili naprijed.
  
  Drakeov kamen je lagano popustio. Čuo je isti zvuk brušenja. Tlo ispred kamena je potonulo, a zatim je udubljenje kao turbo zmija obilazilo nasip.
  
  Ben je viknuo: "Ovdje ima nečega."
  
  Drejk i Kenedi išli su preko potopljene zemlje do mesta gde je on stajao. Čučnuo je, zavirivši u pukotinu u zemlji. "Neka vrsta tunela."
  
  Drake je mahnuo bakljom. "Vrijeme je da odgajate par, ljudi," rekao je. "Prati me".
  
  
  * * *
  
  
  U trenutku kada su nestali iz vidokruga, dvije radikalno različite snage su počele da se mobilišu. Nemci, koji su do sada bili zadovoljni da leže nisko u uspavanom gradu Gamla Apsala, pripremili su se i počeli da prate Drejkove stope.
  
  Drugi odred, kontingent elitnih trupa švedske vojske - Sarskilda Skyddsgrupen, ili SSG - nastavio je da posmatra Nemce i razgovarao o čudnoj komplikaciji koju su predložila tri civila koji su se upravo spustili u jamu.
  
  Moraju biti u potpunosti ispitani. Na bilo koji način.
  
  Odnosno, ako su preživjeli ono što će se dogoditi.
  
  
  DESET
  
  
  
  WORLD TREE PIT, ŠVEDSKA
  
  
  Drake se nagnuo. Mračni prolaz je započeo kao prostor za puzanje i sada je bio visok manje od šest stopa. Tavanica je bila napravljena od kamenja i zemlje i bila je izrešetana velikim, visećim petljama zarasle trave koje su morali da iseku s puta.
  
  To je kao da hodaš u džunglu, pomislio je Drake. Samo pod zemljom.
  
  Primijetio je da su neke od jačih loza već posječene. Talas tjeskobe ga je prošao kroz njega.
  
  Došli su do područja gdje je korijenje bilo toliko gusto da su morali ponovo puzati. Bitka je bila teška i prljava, ali Drejk je stavio lakat ispred lakta, koleno ispred kolena i pozvao ostale da ga slede. Kada u nekom trenutku čak ni uvjeravanje Benu nije pomoglo, Drake se okrenuo maltretiranju.
  
  "Barem temperatura pada", promrmljao je Kennedy. "Mora da idemo dole."
  
  Drejk se suzdržao od odgovora standardnog vojnika, a njegov pogled je iznenada uhvatilo nešto što se otkrilo u svetlosti njegove baklje.
  
  "Pogledaj".
  
  Rune uklesane na zidu. Čudni simboli koji su Drakea podsjetili na one koji su krasili Odinov štit. Benov zadavljeni glas odjeknuo je hodnikom.
  
  "Skandinavske rune. Dobar predznak."
  
  Drake je sa žaljenjem skrenuo svoje svjetlo od njih. Kad bi samo mogli da ih pročitaju. SAS bi, pomislio je kratko, imao više resursa. Možda je bilo vrijeme da ih dovedemo ovdje.
  
  Još pedeset stopa i on se znojao. Čuo je kako Kennedy teško diše i psuje da je obukla svoje najbolje odijelo za pantalone. Uopće nije ništa čuo od Bena.
  
  "Jesi li dobro, Bene? Je li ti kosa zapetljana u korijen?"
  
  "Ha, prokletstvo, ha. Nastavi, seronjo."
  
  Drake je nastavio da puzi kroz blato. "Jedna stvar koja me muči", dahtao je između udisaja, "je to što postoje "mnoge zamke." Egipćani su napravili složene zamke da zaštite svoje blago. Zašto ne i Norvežani?"
  
  "Ne mogu zamisliti da Viking previše razmišlja o zamci," Kennedy je gunđao kao odgovor.
  
  "Ne znam", viknuo je Ben niz liniju. "Ali Vikinzi su takođe imali velike mislioce, znate. Baš kao Grci i Rimljani. Nisu svi bili varvari."
  
  Nekoliko skretanja i prolaz se počeo širiti. Još deset stopa i krov iznad njih je nestao. U ovom trenutku su se protegnuli i predahnuli. Drakeova baklja je obasjala prolaz ispred. Kada ga je uperio u Kenedija i Bena, nasmejao se.
  
  "Prokletstvo, vas dvoje izgledate kao da ste se upravo vratili iz groba!"
  
  "I pretpostavljam da si navikla na ovo sranje?" Kennedy je odmahnuo rukom. "Biti SAS i sve to?"
  
  Ne SAS, Drake se nije mogao otresti otrovanih riječi. "Bili su." Rekao je i krenuo naprijed brže.
  
  Još jedan oštar okret i Drejk je osetio povetarac na svom licu. Osećaj vrtoglavice ga je pogodio kao iznenadni udar groma, i prošla je sekunda pre nego što je shvatio da stoji na platformi sa pećinskom liticom ispod sebe.
  
  Nevjerovatan prizor mu se susreo.
  
  Tako je iznenada stao da su se Kenedi i Ben zabili u njega. Tada su vidjeli i ovaj prizor.
  
  "OMFG." Ben je izdiktirao naslov pjesme s potpisom The Wall of Sleep.
  
  Svjetsko drvo stajalo je pred njima u svoj svojoj slavi. Nikada nije bio iznad zemlje. Drvo je bilo naopako, njegovo snažno korijenje se protezalo u planinu zemlje iznad njih, čvrsto držano starošću i okolnim kamenim formacijama, grane su mu bile zlatno smeđe, lišće višegodišnje zeleno, deblo se proteže stotinu stopa dolje u dubinu džinovske jame.
  
  Njihov put je skrenuo u usko stepenište uklesano u stijene.
  
  "Zamke", uzdahnuo je Ben. "Ne zaboravi na zamke."
  
  "Do đavola sa zamkama", Kenedi je izrazio samu Drejkovu misao. "Odakle, dovraga, dolazi svjetlost?"
  
  Ben je pogledao oko sebe. "Narandžasta je."
  
  "Svjetleći štapići", rekao je Drake. "Hriste. Ovo mjesto je pripremljeno."
  
  Tokom njegovih SAS dana slali su ljude da pripreme ovakvo područje; tim da procijeni prijetnju i neutralizira je ili katalogizira prije povratka u bazu.
  
  "Nemamo mnogo vremena", rekao je. Njegova vjera u Kennedyja upravo je porasla. "Hajde".
  
  Hodali su niz izlizane i trošne stepenice, a nagli pad je uvek bio desno od njih. Deset stopa dole i stepenice su se naglo počele naginjati. Drake je stao kada se otvorio razmak od tri stope. Ništa spektakularno, ali dovoljno da zastane - jer je rupa koja zjapi ispod postala još očiglednija.
  
  "Sranje".
  
  On je skočio. Kameno stepenište bilo je široko oko tri stope, lako za navigaciju, zastrašujuće kada je bilo koji pogrešan korak značio sigurnu smrt.
  
  Istina je sletio i odmah se okrenuo, osjećajući da će Ben biti na rubu suza. "Ne brini", ignorisao je Kenedija i fokusirao se na svog prijatelja. "Vjeruj mi, Bene. Bene. Uhvatiću te."
  
  Vidio je vjeru u Benovim očima. Apsolutno, djetinje povjerenje. Došlo je vrijeme da ga ponovo zaradite, a kada je Ben skočio i zateturao, Drake ga je podržao rukom na laktu.
  
  Drake je namignuo. "Lako, ha?"
  
  Kennedy je skočio. Drake je pažljivo posmatrao, pretvarajući se da nije primetio. Sletjela je bez problema, vidjela njegovu zabrinutost i namrštila se.
  
  "To je tri stope, Drake. Ne Grand Canyon."
  
  Drake je namignuo Benu. "Spreman, druže?"
  
  Još dvadeset stopa, a sljedeći otvor na stepenicama bio je širi, ovoga puta trideset stopa, i blokiran debelom drvenom daskom koja se njihala dok je Drejk hodao po njoj. Kenedi je krenuo za njim, a onda jadni Ben, koga je Drejk primorao da pogleda gore, da gleda napred, a ne dole, da proučava odredište, a ne svoja stopala. Mladić se tresao dok je stigao do čvrstog tla, a Drake je pozvao na kratku pauzu.
  
  Kada su stali, Drejk je video da se Svetsko drvo ovde raširilo tako široko da su njegove debele grane skoro dodirivale stepenice. Ben je s poštovanjem ispružio ruku da pogladi ud koji je podrhtavao pod njegovim dodirom.
  
  "Ovo... ovo je neodoljivo", dahnuo je.
  
  Kennedy je ovo vrijeme iskoristila da joj stilizira kosu i pregleda ulaz iznad nje. "Za sada je sve jasno", rekla je. "Moram reći da kako sada stoji, sigurno da nisu Nijemci pripremili ovo mjesto. Oni bi ga opljačkali i spalili do temelja bacačima plamena."
  
  Još nekoliko pauza i pali su pedeset stopa, skoro na pola puta. Drejk je konačno dozvolio sebi da pomisli da drevni Vikinzi ipak nisu bili jednaki Egipćanima, a praznine su bile najbolje što su mogli da urade dok je zakoračio na kameno stepenište, koje je u stvari bilo složen deo od konoplje, kanapa i pigmenta. Pao je, video beskrajan pad i uhvatio se za vrhove prstiju.
  
  Kennedy ga je povukao gore. "Dupe se njiše na vjetru, SAS-ovče?"
  
  Otpuzao je nazad na čvrsto tlo i ispružio svoje natučene prste. "Hvala ti".
  
  Kretali su se opreznije, sada više od pola puta. Iza praznog prostora sa njihove desne strane, zauvek je stajalo ogromno drvo, netaknuto povetarcem i sunčevom svetlošću, zaboravljeno čudo prošlih vremena.
  
  Prenosili su sve više i više vikinških simbola. Ben je pogodio čudno. "To je kao originalni zid sa grafitima", rekao je. "Ljudi bi samo izrezali svoja imena i ostavljali poruke - rane verzije 'John was here!'
  
  "Možda kreatori pećine", rekao je Kennedy.
  
  Drejk je pokušao da napravi još jedan korak, držeći se hladnog kamenog zida, a duboka rika je odjeknula pećinom. Odozgo je pala rijeka krhotina.
  
  "Trči!" - viknuo je Drake. "Sad!"
  
  Pojurili su niz stepenice, ne obazirući se na ostale zamke. Ogromna gromada pala je odozgo sa snažnim treskom, odlomivši se od starijih stijena dok se rušila. Drejk je pokrio Benovo telo svojim, dok se kamena gromada srušila niz stepenice na kojima su stajali, praveći sa sobom oko dvadeset stopa dragocenih koraka.
  
  Kennedy je odbacio kamene krhotine s njenog ramena i pogledao Drakea sa suvim osmijehom. "Hvala ti".
  
  "Hej, znao sam da žena koja je spasila guzicu SAS-ovca može pretrčati običnu stenu. "
  
  "Smiješno je, čovječe. Tako smiješno."
  
  Ali još nije bilo gotovo. Začuo se oštar zvuk zvonjave, a tanka, ali jaka struna pukla je na stepenici koja je razdvajala Bena i Kenedija.
  
  "Fuuuck!" vrisnuo je Kennedy. Komad kanapa izašao je s takvom snagom da je lako mogao da odvoji njen gležanj od ostatka njenog tela.
  
  Još jedan klik dva koraka niže. Drake je plesao na licu mjesta. "Sranje!"
  
  Još jedan urlik odozgo značio je sljedeći pad kamena.
  
  "To je zamka koja se ponavlja", rekao im je Ben. "Ista stvar se dešava iznova i iznova. Moramo doći do ove sekcije."
  
  Drake nije znao koji su koraci zbunjujući, a koji ne, pa je vjerovao sreći i brzini. Bezglavo su trčali niz tridesetak stepenica, trudeći se da što duže ostanu u vazduhu. Zidovi stepenica su se srušili dok su prelazili drevni put, ulazeći u dubinu stenovite pećine.
  
  Zvuk krhotina koji padaju na dno počeo je biti sve jači.
  
  Nakon njihovog bijega uslijedio je pucanje krute žice.
  
  Drake je zakoračio na još jedno lažno stepenište, ali ga je njegov zamah odnio preko kratke praznine. Kenedi ga je preskočio, graciozan kao gazela u punom letu, ali Ben je pao iza nje, sada klizeći u ponor.
  
  "Noge!" Drejk je vrisnuo, a zatim pao unazad u prazninu, postavši tlo. Olakšanje je ispralo napetost iz njegovog mozga dok je Kennedy povukao stopala na mjesto. Osjetio je kako ga je Ben udario po tijelu, a zatim mu pao na grudi. Drake je rukama usmjerio momekov momentum, a zatim ga dodatno gurnuo na čvrsto tlo.
  
  Brzo je sjeo, uz hrskanje.
  
  "Nastavi!"
  
  Vazduh je bio ispunjen komadima kamena. Jedan se odbio o Kennedyjevu glavu, ostavivši posjekotinu i izvor krvi. Još jedan udarac Drakea u skočni zglob. Agonija ga je natjerala da stisne zube i podstakne ga da trči brže.
  
  Meci su probili zid iznad njihovih glava. Drake je čučnuo i nakratko bacio pogled na ulaz.
  
  Vidio sam poznatu silu okupljenu tamo. Nijemci.
  
  Sada su trčali punom brzinom, izvan nepromišljenosti. Drejku su bile potrebne dragocene sekunde da skoči nazad. Dok je još jedna salva metaka probila kamen pored njegove glave, zaronio je napred, odbio se od stepenica, napravio pun krug, sklopivši ruke, i ustao u svoju punu visinu ne gubeći ni trunke zamaha.
  
  Ah, dobra stara vremena su se vratila.
  
  Više metaka. Onda su se ostali srušili ispred njega. Užas mu je napravio rupu u srcu sve dok nije shvatio da su samo trčeći stigli do dna pećine i, nepripremljeni, srušili se pravo u zemlju.
  
  Drake je usporio. Dno pećine je bio gusta zbrka od kamena, prašine i drvenih ostataka. Kada su ustali, Kenedi i Ben su bili prizor za posmatranje. Ne samo da su prekrivene prljavštinom, već su sada prekrivene prašinom i plijesni od lišća.
  
  "Ah, za moju pouzdanu kameru", intonirao je. "Predstoje mi godine ucjene."
  
  Drejk je uzeo svetleći štap i zagrlio krivinu pećine koja je bežala od naoružanih ljudi. Trebalo je pet minuta da se dođe do vanjskih granica stabla. Stalno su bili u senci njegove impozantne tišine.
  
  Drake je potapšao Bena po ramenu. "Bolje od bilo kojeg petka uveče, a druže?"
  
  Kennedy je pogledao mladog momka novim očima. "Imate li obožavatelja? Da li vaša grupa ima fanove? Vrlo brzo ćemo imati ovaj razgovor, brate. Vjerujte u to."
  
  "Samo dva..." Ben je počeo da zamuckuje dok su zaobilazili dio završne krivine, a zatim zašutio od šoka.
  
  Svi su stali.
  
  Pred njima su se pojavili drevni snovi zadivljenosti, ostavljajući ih bez teksta, praktički isključujući im mozak na otprilike pola minute.
  
  "Sada ovo... ovo..."
  
  "Zapanjujuće", dahnuo je Drake.
  
  Niz najvećih vikinških dugih čamaca koje su ikada zamišljali pružao se od njih u jednom nizu, stajali su kraj do kraja kao da su zaglavljeni usred arhaične saobraćajne gužve. Strane su im bile ukrašene srebrom i zlatom, jedra su im bila ukrašena svilom i dragim kamenjem.
  
  "Dugaljke", rekao je Kennedy glupo.
  
  "Brodovi na velike udaljenosti." Ben je i dalje imao dovoljno razuma da je ispravi. "Prokletstvo, ove stvari su se smatrale najvećim blagom svog vremena. Mora da je... šta? Ima li ovdje dvadeset?"
  
  "Prilično kul", rekao je Drake. "Ali ovo je koplje po koje smo došli. Ima li kakvih ideja?"
  
  Ben je sada gledao u Svjetsko drvo. "O moj Bože, momci. Možete li zamisliti? Jedan je visio na tom drvetu. Jebeni jedan."
  
  "Dakle, sada vjeruješ u bogove, hmm? Fan?" Kennedy se malo drsko pomaknuo prema Benu, zbog čega je pocrvenio.
  
  Drake se popeo na usku izbočinu koja se protezala cijelom dužinom repa dugog broda. Kamen se činio jakim. Zgrabio je drvenu ivicu i nagnuo se. "Ove stvari su pune plena. Sa sigurnošću se može reći da danas niko nikada nije bio ovde."
  
  Ponovo je proučavao liniju brodova. Prikaz nezamislivog bogatstva, ali gdje je bilo pravo blago? Na kraju? Kraj duge? Zidovi pećine bili su ukrašeni drevnim crtežima. Vidio je sliku Odina kako visi na Svjetskom drvetu i ženu koja kleči pred njim.
  
  "O čemu ovo govori?" Pozvao je Bena prema sebi. "Hajde, požuri. Ta podli gadovi ne guraju kobasice u grlo tamo gore. Pokrenimo se."
  
  Pokazao je na grubi vrtlog teksta ispod lika žene koja se moli. Ben je odmahnuo glavom. "Ali tehnologija će pronaći način. " Kliknuo je na svoj pouzdani I-telefon, za koji se, srećom, ispostavilo da ovdje dolje nema signala.
  
  Drejku je trebalo malo vremena da se okrene protiv Kenedija. "Moja jedina ideja je da pratim ove duge čamce", rekao je. "Da li ti odgovara?"
  
  "Kao što je navijač fudbalskog tima rekao, ja sam u igri, momci. Pokaži put."
  
  Krenuo je naprijed, znajući da će biti zarobljeni ako ovaj super tunel dođe u slijepu ulicu. Nemci bi se čvrsto držali za rep, a ne da počivaju na lovorikama. Drake je podijelio misao na dijelove, fokusirajući se na izbočinu koja je bila uklesana u stijenu. S vremena na vrijeme su nailazili na još jedan svjetleći štapić. Drake ih je maskirao ili premještao kako bi stvorili mračnije okruženje u pripremi za predstojeću borbu. Neprestano je tražio među dugim brodovima i konačno ugledao usku stazu koja vijuga između njih.
  
  Plan b.
  
  Prošla su dva, četiri, pa deset dugih brodova. Drakeu su noge počele boljeti od napora kojim je prešao uzanu stazu.
  
  Džinovskom pećinom odjeknuo je tihi zvuk gromade koja pada, a zatim i glasniji vrisak, čije je značenje bilo očigledno. Bez zvuka, nagnuli su se još jače svom zadatku.
  
  Drake je konačno došao do kraja reda. Izbrojao je dvadeset i tri broda, svaki netaknut i natovaren plijenom. Kako su se približavali stražnjem dijelu tunela, mrak je počeo da se produbljuje.
  
  "Mislim da nikada nisu otišli tako daleko," primijetio je Kennedy.
  
  Drake je preturao okolo u potrazi za velikim fenjerom. "Rizično", rekao je. "Ali moramo znati."
  
  Upalio ga je i pomjerao gredu s jedne na drugu stranu. Prolaz se naglo suzio sve dok nije postao običan luk ispred sebe.
  
  A iza luka je bilo jedno stepenište.
  
  Ben je iznenada potisnuo vrisak, a zatim teatralnim šapatom rekao: "Na ivici su!"
  
  To je bilo to. Drake je krenuo u akciju. "Podijeljeni smo", rekao je. "Ići ću do stepenica. Vas dvoje idite dole do brodova i vratite se putem kojim smo došli."
  
  Kennedy je počeo da protestuje, ali Drake je odmahnuo glavom. "Ne. Učini to. Benu treba zaštita, meni ne. I treba nam Koplje."
  
  "A kada ćemo stići do kraja brodova?"
  
  "Vratiću se do tada."
  
  Drejk je skočio nazad bez reči, skočivši sa platforme i krenuo prema slepom stepeništu. Osvrnuo se jednom i ugledao senke kako se približavaju duž platforme. Ben je pratio Kenedija niz padinu posutu ruševinama do podnožja poslednjeg vikinškog broda. Drake je izgovorio molitvu nade i potrčao uz stepenice najbrže što je mogao, skačući po dva koraka.
  
  Hajde, penjao se dok ga nisu zaboleli listovi i pekla pluća. Ali onda je otišao širom. Iza njih je tekao širok potok sa bijesnom strujom, a dalje se uzdizao oltar od grubo tesanog kamena, gotovo kao arhaični roštilj.
  
  Ali ono što je privuklo Drakeovu pažnju bio je masivni simbol ugraviran na zidu iza oltara. Tri trougla koji se međusobno preklapaju. Neki mineral unutar rezbarenja hvatao je umjetnu svjetlost i blistao poput šljokica na crnoj haljini.
  
  Nemate vremena za gubljenje. Prešao je potok, hvatajući vazduh dok mu se ledena voda dizala do bedara. Kada je prišao oltaru, ugledao je predmet kako leži na njegovoj površini. Kratak, šiljast artefakt, nije iznenađujući ili impresivan. U stvari, svjetski...
  
  ... Odinovo koplje.
  
  Predmet koji je probio bok Boga.
  
  Kroz njega je prošao talas uzbuđenja i slutnje. Ovo je bio događaj koji je sve to učinio stvarnim. Do sada je bilo mnogo nagađanja, samo pametnih nagađanja. Ali nakon tog trenutka, bilo je zastrašujuće stvarno.
  
  Zastrašujuće stvarno. Stajali su pred odbrojavanjem do kraja svijeta.
  
  
  JEDANAEST
  
  
  
  WORLD TREE PIT, ŠVEDSKA
  
  
  Drake nije stajao na ceremoniji. Zgrabio je Koplje i krenuo nazad putem kojim je došao. Kroz ledeni potok, niz trošne stepenice. Ugasio je baterijsku lampu na pola puta i usporio dok ga je mrkli mrak obavio.
  
  Slabi zraci svjetlosti obasjali su ulaz ispod.
  
  Nastavio je hodati. Još nije bilo gotovo. Odavno je naučio da se, češće nego ne, čovjek koji je predugo razmišljao u borbi nikad nije stigao kući.
  
  Zaustavio se mrtav na posljednjoj stepenici, a zatim se uvukao u dublji mrak prolaza. Nemci su već bili blizu, skoro na kraju platforme, ali bi ga njihove baterijske lampe na takvoj udaljenosti izdvojile samo kao još jednu senku. Preskočio je prolaz, pritisnuo se uza zid i krenuo prema padini koja je vodila do podnožja vikinških brodova.
  
  Muški glas je zalajao: "Vidi ovo! Drži oči otvorenih, Stevie Wonder!" Glas ga je iznenadio; imao je dubok naglasak američkog juga.
  
  Prokletstvo, kopile s orlovim očima ga je ugledalo - ili barem pokretnu sjenu - nešto za što nije mislio da je moguće u ovoj tami. Trčao je brže. Odjeknuo je hitac koji je pogodio kamen pored mjesta gdje je upravo bio.
  
  Tamna figura se nagnula preko platforme - vjerovatno Amerikanac. "Postoji put dole među brodovima. Pomjeri svoje kite prije nego što ih nabijem u tvoja lijena grla."
  
  Sranje. Jenkiji su vidjeli skrivenu stazu.
  
  Strog, arogantan, arogantan. Jedan od Nemaca je rekao: "Jebi se, Milo", a onda je viknuo dok su ga grubo vukli niz padinu.
  
  Drake se zahvalio svojim sretnim zvijezdama. U sekundi je bio na čovjeku, slomio mu glasne žice i slomio mu vrat uz čujno krckanje prije nego što je iko drugi mogao slijediti.
  
  Drake je uzeo Nemčev pištolj - Heckler i Koch MG4 - i ispalio nekoliko hitaca. Jednom čovjeku je eksplodirala glava.
  
  O da, pomislio je. I dalje bolje puca iz pištolja nego sa kamerom.
  
  "Kanađani!" praćeno istovremenim nizom šištanja.
  
  Drake se nasmiješio na bijesni šapat. Neka tako misle.
  
  Pošto se više nije zabavljao, potrčao je niz stazu najbrže što se usudio. Ben i Kenedi su bili ispred i trebala je njegova zaštita. Zakleo se da će ih izvući odavde žive i neće ih iznevjeriti.
  
  Iza njega, Nemci su se pažljivo spustili niz padinu. Ispalio je nekoliko hitaca kako bi ih zauzeo i počeo brojati brodove.
  
  Četiri, šest, jedanaest.
  
  Staza je postala nesigurna, ali se konačno izravnala. U jednom trenutku se toliko prorijedio da bi svako stariji od petnaest kamena vjerovatno slomio rebro koje se stisnulo između balvana, ali se ponovo proširilo kada je izbrojao šesnaesti brod.
  
  Nad njim su se nadvijale posude, drevne, zastrašujuće, mirisale na staru koru i buđ. Prolazni pokret privukao mu je pažnju i on je pogledao ulevo i ugledao figuru koja bi mogla biti samo onaj novajlija Milo koji trči nazad duž uske platforme po kojoj je većina ljudi jedva mogla da hoda. Drejk nije imao vremena ni da puca - Amerikanac se kretao tako brzo.
  
  Prokletstvo! Zašto je morao biti tako dobar? Jedina osoba koju je Drejk poznavao - osim njega samog - koja je mogla postići takav podvig bila je Alicia Miles.
  
  Našao sam se usred predstojećeg gladijatorskog takmičenja ovde...
  
  Skočio je naprijed, sada pored brodova, koristeći svoj zamah da skače sa stepenice na stepenicu, trčeći gotovo slobodno od nasumičnih brežuljaka do dubokih pukotina i skačući pod uglovima sa pješčanih zidova. Čak i korištenjem fleksibilnog drva za dobivanje zamaha između skokova.
  
  "Čekaj!"
  
  Odnekud naprijed začuo se bestjelesni glas. Zastao je kada je ugledao Kenedijevu mutnu figuru, laknuvši mu što je začuo taj američki tračak. "Za mnom," viknuo je, znajući da ne može dozvoliti da ga Milo pobedi do kraja prolaza. Mogli bi biti pritisnuti satima.
  
  Vrtelom brzinom je projurio pored poslednjeg broda, a Ben i Kenedi su pali iza njega, baš kada je Milo skočio sa platforme i odsekao prednji deo istog broda. Drejk ga je zgrabio oko struka, pazeći da mu čvrsto padne na prsnu kost.
  
  Proveo je sekundu bacajući pištolj na Kennedyja.
  
  Dok je pištolj još bio u letu, Milo je udario u makaze i oslobodio se, prevrnuvši se na ruke i naglo okrenuvši se prema njemu.
  
  Zarežao je: "Matt Drake, onaj. Radovao sam se ovome, druže."
  
  Bacao je udarce i laktove. Drejk je primio nekoliko udaraca u ruke, lecnuvši se dok se povlačio. Ovaj tip ga je poznavao, ali ko je on bio? Stari neprijatelj bez lica? Sjenka-duh iz mračne prošlosti SAS-a? Milo je bio blizu i sretan što je tu ostao. Iz svog perifernog vida, Drake je primijetio nož na Amerikancu za pojasom, koji je samo čekao da ga odvrate.
  
  Dobio je brutalan udarac u vlastiti korak.
  
  Iza sebe je mogao čuti prve nespretne pokrete njemačkih trupa koje su napredovale. Bili su udaljeni samo nekoliko brodova.
  
  Ben i Kenedi su začuđeno gledali. Kennedy je podigao pištolj.
  
  Drejk je fintirao u jednu stranu, a zatim okrenuo u drugu, izbegavajući Milov brutalan udarac u nogu. Kennedy je pucao, podigavši zemlju nekoliko centimetara od Milovog stopala.
  
  Drake se nacerio i otišao, pretvarajući se da mazi psa. "Ostani", rekao je podrugljivo. "To je dobar dečko."
  
  Kennedy je ispalio još jedan hitac upozorenja. Drake se okrenuo i projurio pored njih, zgrabio Bena za ruku i povukao dok se mladić automatski okrenuo prema stepenicama koje su se rušile.
  
  "Ne!" - viknuo je Drake. "Izvadiće nas jednog po jednog."
  
  Ben je izgledao zapanjeno. "Gdje drugdje?"
  
  Drake je razoružavajući slegnuo ramenima. "Šta si mislio?"
  
  Krenuo je pravo prema Svjetskom Drvetu.
  
  
  DVANAEST
  
  
  
  SVJETSKO DRVO, ŠVEDSKA
  
  
  I oni su ustali. Drake se kladio da je Svjetsko drvo bilo toliko staro i snažno da su njegove grane morale biti brojne i jake. Jednom kada ste prihvatili da se penjete na drvo koje je bukvalno naopako, fizika više nije bila važna.
  
  "Kao da sam ponovo dečak", ohrabrio je Drejk Bena, nagovarajući ga brže bez izazivanja panike. "Ne bi trebao biti problem za tebe, Blakey. Jesi li dobro, Kennedy?
  
  Njujorčanka se posljednja popela, držeći pištolj uperen ispod sebe. Srećom, ogromna simetrija grana i listova Svjetskog stabla skrivala je njihov napredak.
  
  "U svoje vrijeme sam se popela na nekoliko stabljika", rekla je bezbrižno.
  
  Ben se nasmijao. Dobar znak. Drejk je tiho zahvalio Kenediju, počevši da se oseća još bolje što je ona tu.
  
  Prokletstvo, pomislio je. Skoro je dodao: na ovoj misiji. Vratićemo se na stari dijalekt za manje od nedelju dana.
  
  Drejk se penjao od grane do grane, sve više i više, sedeći ili stojeći uz jednu granu i istovremeno posežući za sledećom. Napredak je bio brz, što je značilo da im je snaga gornjeg dijela tijela trajala duže nego što se očekivalo. Međutim, otprilike na pola puta, Drake je primijetio da Ben postaje sve slabiji.
  
  "Da li se Tweenie umorio?" - upitao je i vidio momentalno udvostručenje napora. S vremena na vrijeme Kennedy je ispalio metak kroz granje. Dvaput su uspjeli vidjeti kameno stepenište kako se uzdiže pored njih, ali nisu vidjeli ni traga od svojih progonitelja.
  
  Glasovi im odjekuju. "Englez je Met Drejk." Bivši vojnik SAS-a jednom je čuo glas izobličen jakim nemačkim naglaskom, koji, kako mu je govorilo šesto čulo, mora da pripada čoveku u belom. Čovjek kojeg je vidio dva puta prije prihvata ukradene artefakte.
  
  Drugi put je čuo: "SRT se eliminiše." Otegnut glas je bio Milojev, otkrivajući njegovu prošlost, otkrivajući jedinicu koju su čuvali u tajnosti čak i unutar SAS-a. Ko je za ime svega što je svet bio ovaj tip?
  
  Pucnji su cijepali teške grane. Drake je zastao da namjesti ranac s pokretnim blagom unutra, a zatim je primijetio široku granu na koju je ciljao. Onaj koji je dopirao skoro do mjesta na stepenicama gdje su se ranije odmarali.
  
  "Tamo", pokazao je na Bena. "Jaši granu i kreći se... brzo!"
  
  Bili bi goli oko dva minuta. Minus iznenađenje i vrijeme reakcije, koje je ipak ostavilo preko minute ekstremne opasnosti.
  
  Ben je prvi napustio sklonište, Drejk i Kenedi sekundu kasnije, svi su skočili na ruke i čučnuli duž grane prema stepenicama. Kada su uočeni, Kennedy im je kupio dragocjene sekunde ispalivši rafal olova, probijajući rupe u najmanje jednom nesretnom pljačkašu grobnica.
  
  I sad su vidjeli da je Milo zaista poslao komandu da trče uz stepenice. Pet ljudi. A tim je bio brz. Stići će do kraja grane prije Bena!
  
  Sranje! Nisu imali šanse.
  
  Ben je to također vidio i zadrhtao. Drake mu je viknuo na uho: "Nikad ne odustaj! Nikad!"
  
  Kennedy je ponovo povukao okidač. Dva čovjeka su pala: jedan je uletio u rupu, drugi se uhvatio za bok i vrisnuo. Ponovo ga je stisnula, a onda je Drejk čuo da je časopis ponestao.
  
  Dvojica Nemaca su ostala, ali su sada stajala sučelice njima, držeći oružje spremno. Drake je napravio strogo lice. Izgubili su trku.
  
  "Upucajte ih!" Milov glas je odjeknuo. "Potražit ćemo bilješke ovdje dolje."
  
  "Nein!" Ponovo je počeo snažan njemački naglasak. "Der Spear! "Der Spear!"
  
  Cijevi pištolja nisu se pokolebale. Jedan od Nijemaca se rugao: "Puzite, golubice. Dođi ovamo."
  
  Ben se polako kretao. Drake je mogao vidjeti kako mu se ramena tresu. "Vjeruj mi", šapnuo je prijatelju na uho i napeo svaki mišić. Skočio bi čim bi Ben stigao do kraja grane, njegova jedina igra bila je da napadne i iskoristi svoj set vještina.
  
  "Još uvijek imam nož", promrmljao je Kennedy.
  
  Drake je klimnuo glavom.
  
  Ben je stigao do kraja grane. Nemci su mirno čekali.
  
  Drake je počeo da se diže.
  
  Tada su, kao u magli, Nemci odleteli u stranu, kao da su pogođeni torpedom. Njihova tijela, rastrgana i krvava, odgurnula su se od zida i mokra se otkotrljala u jamu kao kola.
  
  Nekoliko metara iznad grane, gdje su se stepenice krivudale, stajala je ogromna grupa muškaraca s teškim naoružanjem. Jedan od njih je držao jurišnu pušku AK-5 koja se još dimila.
  
  "Šveđanin", Drake je prepoznao oružje kao oružje koje obično koristi švedska vojska.
  
  Glasnije, rekao je, "Prokleti tajming."
  
  
  TRINAEST
  
  
  
  VOJNA BAZA, ŠVEDSKA
  
  
  Soba u kojoj su se našli - spartanska soba dvanaest puta dvanaest sa stolom i prozorom obrubljenim ledom - vratila je Drakea nekoliko godina unazad.
  
  "Opusti se", kucnuo je Benove bijele zglobove. "Ovo mjesto je standardni vojni bunker. Vidio sam i gore hotelske sobe, druže, vjeruj mi."
  
  "Bio sam u lošijim stanovima." Kennedy je djelovao opušteno, obučavajući policajca na poslu.
  
  "Kosti drugog tipa?" Drake je podigao obrvu.
  
  "Svakako. Zašto?"
  
  "Oh, ništa." Drejk je izbrojao do deset na prstima, a zatim spustio pogled kao da će početi da radi nožnim prstima.
  
  Ben se natjerao na slab osmijeh.
  
  "Vidi, Bene, priznajem da u početku nije bilo lako, ali vidio si kako je taj Šveđanin zvao. Mi smo dobro. U svakom slučaju, moramo malo popričati. Iscrpljeni smo."
  
  Vrata su se otvorila i njihov vlasnik, dobro građen Šveđanin plave kose i tvrdog pogleda od kojeg bi čak i Shrek pobijelio, šepao je po betonskom podu. Nakon što su uhvaćeni i Drejk je pažljivo objasnio ko su i šta rade, čovek se predstavio kao Thorsten Dahl, a zatim je otišao na drugu stranu svog helikoptera da obavi neke pozive.
  
  "Matt Drake", rekao je. "Kennedy Moore. I Ben Blake. Švedska vlada nema nikakvih potraživanja prema vama..."
  
  Drejk je bio uznemiren akcentom, koji uopšte nije bio švedski. "Ideš u jednu od onih škola za sjajne dupe, Dal? Eton ili nešto slično?"
  
  "Sjajno dupe?"
  
  "Škole koje promovišu svoje oficire pedigreom, novcem i vaspitanjem. Istovremeno ste išli na vještine, spretnost i entuzijazam."
  
  "Pretpostavljam da je tako." Dahlov ton je bio ujednačen.
  
  "Odlično. Pa... ako je to sve..."
  
  Dahl je podigao ruku dok je Ben dobacio Drakeu uvrijeđeni pogled. "Prestani biti žrtveno jarac, Matt. Samo zato što ste grubi jorkširski seljak ne znači da su svi ostali kraljevski potomci, zar ne?"
  
  Drake je šokirano zurio u svog stanara. Kennedy je dao kretnju 'ispusti'. Tada mu je palo na pamet da je Ben pronašao nešto u ovoj misiji što ga je zaista zakačilo, i želio je još.
  
  Dahl je rekao: "Bio bih zahvalan na dijeljenju znanja, prijatelji. Zaista bih volio."
  
  Drake je bio za dijeljenje, ali kako kažu, znanje je moć, i pokušavao je smisliti način da dobije podršku od švedske vlade ovdje.
  
  Ben se već pripremao za svoju priču o Devet komada Odina i Grobnici bogova kada ga je Drejk prekinuo.
  
  "Pogledajte", rekao je. "Ja i ovaj tip, a sada možda i Gronk, smo naslovnici od osam inča na nekoj listi za ubijanje..."
  
  "Nisam ja budala, ti engleski seronjo." Kennedy je napola ustala.
  
  "Impresioniran sam da znaš ovu riječ." Drake spusti oči. "Izvini. To je žargon. Nikad te ne napušta." Sjetio se Alisonine riječi na rastanku: uvijek ćeš biti SAS.
  
  Proučavao je svoje ruke, još uvijek prekrivene ožiljcima od borbe s Milom i penjanja na Svjetsko drvo, i razmišljao o svojim brzim i ispravnim reakcijama u proteklih nekoliko dana.
  
  Kako je bila u pravu.
  
  "Šta je gronk?" - Ben je bio iznenađen.
  
  Dahl je sjeo na tvrdu metalnu stolicu i gazio svojim teškim čizmama po stolu. "Žena koja...uh...'uživa u društvu vojnog osoblja." - diplomatski je odgovorio.
  
  "Moj opis bi bio malo grublji", Drake je pogledao Bena, a zatim rekao: "Lista za ubijanje. Nemci nas žele mrtve za zločine koji nisu počinjeni. Kako možeš pomoći, Dahl?"
  
  Šveđanin neko vrijeme nije odgovarao, samo je kroz ledeni prozor gledao u snijegom prekriven krajolik i dalje, u trošno stijenje koje se uzdizalo usamljeno na pozadini pobješnjelog okeana.
  
  Kennedy je rekao: "Dal, ja sam policajac. Ovu dvojicu nisam poznavao do prije par dana, ali imaju dobra srca. Vjerujte im."
  
  Dahl je klimnuo glavom. "Tvoja reputacija je ispred tebe, Drake. Dobro i loše u vezi toga. Pomoći ćemo ti, ali prvo..." klimnuo je Benu. "Nastavi".
  
  Ben je nastavio kao da ga nikada nisu prekidali. Drejk je bacio pogled na Kenedija i video njen osmeh. Skrenuo je pogled, šokiran iz dva razloga. Prvo, Dahlova referenca na njegovu reputaciju, i drugo, Kennedyjeva iskrena podrška.
  
  Ben je završio. Dahl je rekao: "Nemci su nova organizacija u svemu ovome, na koju nismo skrenuli pažnju do onog incidenta u Yorku."
  
  "Novo?" rekao je Drake. "Oni su dobri. I vrlo dobro organizirana; kontrolisan strahom i gvozdenom disciplinom. A oni imaju veliki adut u momku po imenu Milo - američki specijalci, očigledno. Provjerite naslov."
  
  "Hoćemo. Dobra vijest je da imamo informacije o Kanađanima."
  
  "Da li paziš na to?"
  
  "Da, ali pristrasan, neiskusan i usamljen", bacio je Dahl potajno pogled na Kenedija. "Odnos švedske vlade sa vašim novim Obaminim režimom nije ono što bih nazvao prvoklasnim. "
  
  "Izvini zbog toga", Kenedi je lažno nasmiješio, a zatim se naglašeno osvrnuo oko sebe. "Slušaj, čovječe, ako ćemo biti ovdje neko vrijeme, misliš li da bismo mogli nešto pojesti?"
  
  "Već ga priprema naš sous chef," Dahl je navukao lažni osmeh kao odgovor. "Ali ozbiljno, uskoro će biti hamburgera i čipsa."
  
  Drakeu su zasuzila usta. Nije mogao da se seti kada je poslednji put jeo.
  
  "Reći ću ti šta mogu. Kanađani su započeli život kao tajni kult posvećen Vikingu - Eriku Crvenom. Nemojte se smijati, ove stvari zaista postoje. Ovi ljudi koriste cosplay da bi redovno reproducirali događaje, bitke, pa čak i pomorska putovanja."
  
  "U tome nema prave štete", Ben je zvučao pomalo defanzivno. Drake je sačuvao ovaj divni grumen za kasnije.
  
  "Nikako, gospodine Blake. Kosplej je uobičajen, uživaju ga mnogi ljudi na konvencijama širom svijeta, a s godinama je postao češći. Ali prava šteta počinje kada biznismen milijarder postane savremeni vođa ovog kulta, a zatim baci milione dolara u ring."
  
  "Postaje tako bezbrižna zabava-"
  
  "Opsesija". Dahl je završio kada su se vrata otvorila. Drake je zastenjao dok je standardno jelo za hamburger i čips stavljeno ispred njega. Miris luka bio je božanstven za njegov gladni stomak.
  
  Dahl je nastavio dok su jeli: "Kanadski biznismen po imenu Kolbi Tejlor posvetio je svoj život slavnom Vikingu, Eriku Crvenom, koji je, kao što sam siguran da znate, sleteo u Kanadu ubrzo nakon otkrića Grenlanda. Iz ovog istraživanja rodila se manična fascinacija nordijskom mitologijom. Istraživanja, iskopavanja, otkrića. Beskrajna pretraga. Ovaj čovjek je nabavio svoju biblioteku i pokušao otkupiti sve postojeće skandinavske tekstove."
  
  "To je lud posao", rekao je Kennedy.
  
  "Slažem se. Ali "oraš" koji finansira svoje "bezbednosne snage" - čitajte to kao vojska. I ostaje dovoljno privatan da ostane ispod radara većine ljudi. Njegovo se ime iznova i iznova pojavljivalo tokom godina u vezi sa Devet fragmenata Odina, tako da ga je švedska obavještajna služba, prirodno, uvijek označavala kao 'osoba od interesa'.
  
  "Ukrao je konja", rekao je Drake. "Znaš ovo, zar ne?"
  
  Dahlove razrogačene oči pokazivale su da on to nije učinio. "Sada znamo."
  
  "Ne možete ga uhapsiti?" upitao je Kennedy. "Pod sumnjom za krađu ili nešto slično?"
  
  "Zamislite ga kao jednog od vaših... gangstera. Vaše vođe mafije ili trijade. On je nedodirljiv - čovjek na vrhu - za sada."
  
  Drakeu se svidjelo implicirano osjećanje. Rekao je Dahlu o umiješanosti Alicie Miles i ispričao Dahlu onoliko pozadinske priče koliko mu je bilo dopušteno da otkrije.
  
  "Dakle", rekao je kada je završio. "Jesmo li korisni ili šta?"
  
  "Nije loše", priznao je Dahl kada su se vrata ponovo otvorila i ušao je stariji muškarac sa iznenađujuće gustom grivom duge kose i gustom bradom. Drakeu je izgledao kao moderan, ostarjeli Viking.
  
  Dahl je klimnuo glavom. "Oh, čekao sam vas, profesore. Dozvolite mi da vam predstavim profesora Rolanda Parnevika", nasmiješio se. "Naš stručnjak za nordijsku mitologiju."
  
  Drake je klimnuo glavom, a zatim ugledao Bena kako odmjerava novog čovjeka kao da je ljubavni rival. Sada je shvatio zašto je Ben potajno volio ovu misiju. Potapšao je svog mladog prijatelja po ramenu.
  
  "Pa, naš porodični čovek ovde možda nije profesor, ali on sigurno zna kako se snalazi po internetu - neka vrsta moderne medicine naspram starih stvari, ha?"
  
  "Ili najbolje od oba svijeta", Kennedy je pokazala viljuškom na obje strane u pitanju.
  
  Drakeova cinična strana računala je da bi Kenedi Mur mogao da usmjeri ovu misiju na način koji će mu spasiti karijeru. Iznenađujuće, nježnija strana je voljela gledati kako joj se uglovi usana podižu kada se nasmiješi.
  
  Dječak je doteturao u sobu, stežući pregršt svitaka i balansirajući nekoliko bilježnica na vrhu hrpe. Pogledao je oko sebe, zagledao se u Dahla kao da se ne može sjetiti imena vojnika, a zatim bacio svoj teret na sto.
  
  "Tamo je", rekao je, pokazujući na jedan od svitaka. "Isti. Legenda je stvarna... baš kao što sam vam rekao prije nekoliko mjeseci."
  
  Dahl je izvukao naznačeni svitak uz nalet. "Bili ste sa nama nedelju dana, profesore. Samo nedelju dana."
  
  "Jeste li... jeste li sigurni?"
  
  "Oh, siguran sam." Dahlov ton je odavao nevjerovatnu količinu strpljenja.
  
  Drugi vojnik je ušao na vrata. "Gospodine. "Ovaj je", klimnuo je prema Benu, "neprekidno zvonio. Hela tiden...mmm...non-stop." Uslijedio je smiješak. "Ovo je njegova majka."
  
  Ben je skočio sekundu kasnije i pritisnuo dugme za brzo biranje. Drejk se ljubazno nasmešio, dok je Kenedi izgledao nestašno. "Bože, mogu smisliti toliko načina da iskvarim ovog dječaka."
  
  Dahl je počeo da čita sa svitka:
  
  "Čuo sam da je umro u Ragnaroku, potpuno zahvaćen svojom sudbinom. Od čovjeka vuka Fenrira - jednom okrenut mjesecom.
  
  A kasnije su Thor i Loki ležali hladni pored njega. Veliki bogovi među bezbrojnim bogovima, naše stene protiv plime.
  
  Devet fragmenata je razbacano u vjetar po stazama Jedne Istinske Volve. Nemojte donositi ove dijelove u Ragnarok ili rizikovati smak svijeta.
  
  Zauvijek ćete se bojati ovoga, slušajte me, sinovi ljudski, jer oskrnaviti grobnicu bogova znači započeti Dan obračuna."
  
  Dahl je slegnuo ramenima. "I tako dalje. I tako dalje. I tako dalje. Već sam shvatio od maminog sina tamo, profesora. Čini se da je Web zaista moćniji od Svitka. I brže."
  
  "Imas li? Pa, kao što rekoh... Mjeseci, Torsten, mjeseci. I godinama sam bio ignorisan. Čak i institucionalizovan. Grobnica je oduvijek bila tu, znate, nije se materijalizirala tek prošlog mjeseca. Agnetha mi je dala ovaj svitak prije trideset godina, a gdje smo sada? Hm? Jesmo li negde?
  
  Dahl je dao sve od sebe da ostane miran. Drake je intervenisao. "Vi govorite o Ragnaroku, profesore Parnevik. Mesto koje ne postoji."
  
  "Ne više, gospodine. Ali jednog dana - da. Ovo je definitivno postojalo u jednom trenutku. Inače, gdje su Odin, Thor i svi ostali bogovi umrli?"
  
  "Vjerujete li da su tada postojale?"
  
  "Naravno!" Tip je praktično viknuo.
  
  Dahlov glas je postao tiši. "Za sada," rekao je, "ukidamo nevericu."
  
  Ben se vratio do stola, stavljajući svoj mobilni telefon u džep. "Znači, znaš za Valkire?" upitao je tajanstveno, lukavo gledajući Drakea i Kennedyja. "Znaš li zašto su oni dragulj u Odinovoj kruni?"
  
  Dahl je samo izgledao iznerviran. Tip je trepnuo i oklevao. "Ovo... ovo... dragulj u... ovo... šta?"
  
  
  ČETRNAEST
  
  
  
  VOJNA BAZA, ŠVEDSKA
  
  
  Ben se nasmiješio kada je soba postala tiha. "Ovo je naša ulazna karta", rekao je. "I moja garancija poštovanja. U nordijskoj mitologiji se stalno iznova kaže da Valkire "odlaze u carstva bogova." Pogledajte - tamo je.
  
  Kennedy je kucnula viljuškom po tanjiru. "Šta to znači?"
  
  "Pokazuju put", rekao je Ben. "Možete prikupiti devet komada Odina tokom Ragnaroka cijeli mjesec, ali Valkirije su te koje pokazuju put do grobnice bogova."
  
  Drake se namrštio. "I zadržao si to za sebe, zar ne?"
  
  "Niko ne zna gde su Valkire, Met. Nalaze se u privatnoj kolekciji, samo Bog zna gdje. Vukovi u New Yorku su posljednji komadi za koje imamo lokaciju."
  
  Dahl se nasmiješio kada je Parnevik praktično napao njegove svitke. Bijele cijevi letjele su posvuda usred oluje mrmljanja. "Valkirije. Valkire. Nema. Tamo - možda. Ah, idemo. Hm."
  
  Drake je privukao Dahlovu pažnju. "A teorija apokalipse? Paklena vatra na Zemlji i uništena sva živa bića itd. i tako dalje."
  
  "Mogao bih da vam ispričam sličnu legendu za skoro svakog Boga u panteonu. Shiva. Zeus. Set. Ali, Drejk, ako Kanađani pronađu ovu grobnicu, oskrnaviće je, bez obzira na druge posledice."
  
  Drake se vratio ludim Nemcima. "Kao naši novi prijatelji", klimnuo je glavom i blago se nasmiješio Dahlu. "Nemam izbora..."
  
  "Lopte o zid." Dahl je završio malu vojnu mantru i pogledali su se.
  
  Ben se nagnuo preko stola da privuče Dahlu pažnju. "Izvini, druže, ali gubimo vrijeme ovdje. Daj mi laptop. Pusti me da surfam. Ili još bolje, pošaljite nas na put do Velike jabuke i surfat ćemo u zraku."
  
  Kennedy je klimnuo glavom. "U pravu je. mogu pomoći. Sljedeća logična meta je Nacionalni historijski muzej, i da se suočimo s tim, SAD nisu spremne."
  
  "To je poznata priča", rekao je Dahl. "Mobilizacija je već počela." Pomno je pogledao Bena. "Nudiš li pomoć, mladiću?"
  
  Ben je otvorio usta, ali je onda zastao, kao da je osetio važnost njegovog odgovora. "Pa, još smo na listi za ubijanje, zar ne? A Zid sna je na pauzi ovog mjeseca."
  
  "Mama ima policijski čas za našeg mladog studenta?" Drake je gurnuo.
  
  "Zid od- ?" Dahl se namrštio. "Je li ovo čas obuke za lišavanje sna?"
  
  "Nije važno. Pogledajte šta sam do sada otkrio. I Mattov SAS. Kennedy je njujorški policajac. Mi smo praktično savršen tim!"
  
  Dahlove oči su se suzile, kao da odmjerava svoju odluku. Tiho je gurnuo Drejkov mobilni telefon preko stola i pokazao na ekran. "Gdje si fotografirao rune na ovoj slici?"
  
  "U jami. Pored dugih brodova bio je zid sa stotinama rezbarenja. Ova žena," kucnuo je po ekranu, "klekla je pored Odina kada je patio na Svjetskom drvetu. Možete li prevesti natpis?"
  
  "O Da. Ovdje piše - Odin i Velva - Heidi su povjerene tajne Boga. Profesor sada istražuje ovo..." Dahl je pogledao Parnevika dok je pokušavao da prikupi sve svoje svitke odjednom.
  
  "božije tajne" Tip se okrenuo kao da mu je pakleni pas sletio na leđa. "Ili tajne bogova. Da li čujete nijansu? Razumiješ? Pusti me da prođem." Okrenuo se prema praznim vratima i nestao.
  
  "Odvest ćemo vas", rekao im je Dahl. "Ali znaj ovo. Pregovori sa vašom vladom još nisu počeli. Nadamo se da će to biti riješeno tokom našeg leta. Ali sada idemo u New York sa desetak vojnika specijalnih snaga i bez sigurnosne dozvole. Odnosimo oružje u Nacionalni istorijski muzej." Napravio je pauzu. "Još uvijek želiš doći?"
  
  "SAS će pomoći", rekao je Drake. "Imaju tim u pripravnosti."
  
  "Mislim da ću pokušati da kontaktiram kapetana lokacije, da vidim da li možemo da podmažemo točkove." Sumorna promjena u Kennedyjevom držanju pri pomisli na povratak kući bila je očigledna. Drake je odmah sebi obećao da će joj pomoći ako može.
  
  Vjerujte mi, htio je reći. Pomoći ću ti da prebrodiš ovo, ali riječi su mu zamrle u grlu.
  
  Ben je savio prste. "Samo mi daj I-pad ili nešto slično. Brže."
  
  
  PETNAEST
  
  
  
  AIR SPACE
  
  
  Njihov avion je bio opremljen uređajem zvanim picocell, tornjem za mobitele koji omogućava korištenje svih mobilnih telefona u avionima. Neophodan za vladinu vojsku, ali dvostruko neophodan za Bena Blakea.
  
  "Hej seko, imam posao za tebe. Ne pitaj. Slušaj, Karin, slušaj! Trebaju mi informacije o Nacionalnom istorijskom muzeju. Eksponati, vikinške stvari. Nacrti. Osoblje. Posebno šefovi. I..." glas mu je pao za nekoliko oktava, "... brojevi telefona."
  
  Drejk je čuo nekoliko trenutaka tišine, a zatim: "Da, onaj u Njujorku! Koliko ih ima?... Oh... stvarno? Pa, ok, mala sestro. Prebacit ću vam nešto novca da pokrijete ovo. Volim te".
  
  Kada je njegov prijatelj spustio slušalicu, Drejk je upitao: "Da li je još uvek bez posla?"
  
  "Sjedi kod kuće cijeli dan, druže. Radi kao 'posljednji tip' u sumnjivom baru. Čudo stare laburističke politike."
  
  Karin se sedam godina borila da stekne diplomu kompjuterskog programiranja. Kada se laburistička vlada srušila na kraju Blairove vladavine, napustila je Univerzitet Nottingham - samouvjerena, visoko kvalifikovana radnica - samo da bi otkrila da je niko ne želi. Nastupila je recesija.
  
  Exit University Row - skrenite lijevo u deponiju, skrenite desno u trudnoću i državnu pomoć. Nastavite pravo niz put slomljenih snova.
  
  Karin je živjela u stanu blizu centra Notingema. Narkomani i alkoholičari iznajmljivali su imanja oko njega. Retko je izlazila iz kuće tokom dana i pouzdanim taksijem je odlazila do bara u kojem je radila od osam do ponoći. Najstrašniji trenuci u njenom životu bili su kada se vratila u svoj stan, mrak, stari znoj i drugi neprijatni mirisi koji su je okruživali, hodajući zločin koji je samo čekao da se dogodi.
  
  U zemlji prokletih i ignoriranih, čovjek koji živi u sjeni je kralj.
  
  "Da li ti je zaista potrebna za ovo?" Pitao je Dahl, koji je sjedio s druge strane aviona. "Ili..."
  
  "Vidi, ovo nije dobrotvorna akcija, druže. Moram se fokusirati na stvari o Odinu. Karin se može baviti muzejskim poslom. Ima potpunog smisla."
  
  Drake je obavio vlastiti poziv brzog biranja. "Pusti ga da radi, Dal. Vjeruj mi. Tu smo da pomognemo."
  
  Wells je odmah odgovorio. "Hvaćaš zedove, Drake? Šta se dođavola dešava?"
  
  Drake ga je upoznao.
  
  "Pa, evo grumen čistog zlata. Prijavili smo se kod Alicie Miles. Znaš šta je to, Matt. Nikada zaista nećete napustiti SAS", zastao je. "Posljednja poznata adresa: Minhen, Hildegardstrasse 111."
  
  "Njemačka? Ali bila je sa Kanađanima."
  
  "Da. To nije sve. Živjela je u Minhenu sa svojim dečkom - izvjesnim Milom Noxonom - prilično neugodnim građaninom Las Vegasa, SAD. I on je bivši obavještajni oficir marinaca. Najbolje što Yankees mogu ponuditi."
  
  Drake se zamisli na trenutak. "Tako me je poznavao tada, preko Milesa. Pitanje je da li je promijenila stranu da ga iznervira ili da mu pomogne?"
  
  "Odgovor je nepoznat. Možda biste je mogli pitati."
  
  "Pokušat ću. Slušaj, držimo se za jaja, Wells. Mislite da biste mogli kontaktirati svoje stare prijatelje u Sjedinjenim Državama? Dahl je već kontaktirao FBI, ali oni igraju na vrijeme. Pred nama je sedam sati leta... i približavamo se naslijepo."
  
  "Vjeruješ li im? Ove repe? Želiš li da naši momci očiste neizbježno jebanje s grozdovima?"
  
  "Oni su Šveđani. I da, vjerujem im. I da, želim da naši momci učestvuju."
  
  "To je jasno". Wells je prekinuo vezu.
  
  Drake je pogledao oko sebe. Avion je bio mali, ali prostran. Jedanaest marinaca specijalnih snaga sjedilo je pozadi, izležavalo se, drijemalo i generalno se dobacivalo jedni drugima na švedskom. Dahl je neprestano razgovarao telefonom preko puta dok je profesor otvarao svitak za svitkom ispred sebe, pažljivo stavljajući svaki na naslon svog sjedišta, prelazeći preko drevnih razlika između činjenica i fikcije.
  
  S njegove lijeve strane, Kennedy, ponovo obučena u svoje bezoblično odijelo broj jedan, obavila je prvi poziv. "Da li je kapetan Lipkind tamo?... ah, reci mu da je Kenedi Mur."
  
  Prošlo je deset sekundi, a onda: "Ne. Reci mu da me ne može nazvati. Ovo je važno. Reci mu da se radi o nacionalnoj sigurnosti, ako želiš, samo ga nazovi."
  
  Još deset sekundi, a zatim: "Mur!" Drejk je čuo lavež čak i sa mesta gde je sedeo. "Zar ovo ne može čekati?"
  
  "Slušajte me, kapetane, nastala je situacija. Prvo se posavjetujte sa policajcem Swainom iz FBI-a. Ovdje sam sa Torstenom Dahlom iz švedskog SGG-a i oficirom SAS-a. Nacionalni istorijski muzej je pod direktnom prijetnjom. Provjerite detalje i odmah me nazovite. Trebam tvoju pomoć."
  
  Kennedy je zatvorio slušalicu i duboko udahnuo. "Bang - i moja penzija nestaje."
  
  Drake je pogledao na sat. Šest sati do sletanja.
  
  Benov mobilni telefon je zacvrkutao i on ga je zgrabio. "Sestro?"
  
  Profesor Parnevik se nagnuo preko prolaza, hvatajući pali svitak svojom žilavom rukom. "Klinac poznaje svoje Valkirije." Rekao je, ne obraćajući se nikome posebno. "Ali gde su oni? I Oči - da, naći ću Oči."
  
  Ben je govorio. "Odlično, Karin. Pošaljite mi e-mail crteže muzeja i dodijelite mi ovu sobu. Zatim pošaljite informacije kustosu u posebnom pismu. Hej mala sestro, pozdravi mamu i tatu. Volim te".
  
  Ben je nastavio sa škljocanjem, a zatim je počeo da pravi još neke beleške. "Dobio sam broj kustosa muzeja", povikao je. "Dal? Hoćeš li da ga prestrašim do sranja?"
  
  Drejk se nasmiješio s nevjericom dok je švedski obavještajac mahnito mahao rukama Ne!, ne propuštajući ni jedan samoglasnik. Bilo je lijepo vidjeti Bena kako pokazuje takvo samopouzdanje. Štreber se malo pomaknuo kako bi osobi u nekoj prostoriji dao priliku da diše.
  
  Kennedyjev telefon je zazvonio. Brzo ga je otvorila, ali ne prije nego što je cijeli avion počastila dijelom prilično nepromišljene igre Goin' Down.
  
  Ben je klimnuo na vrijeme. "Slatko. Naša sljedeća cover verzija sigurno."
  
  "Moore." Kennedy je stavila telefon na zvučnik.
  
  "Šta se dovraga događa? Pola tuceta seronja mi je prepriječilo put i onda mi reklo, ne baš pristojno, da držim nos dalje od jarka gdje mu je mjesto. Nešto je natjeralo sve velike pse da laju, Moore, i kladim se da si to ti." Zastao je, a zatim zamišljeno rekao: "Ne prvi put, valjda."
  
  Kennedy mu je dao skraćenu verziju, koja je završila avionom punim švedskih marinaca i nepoznate posade SAS-a na putu, koji je sada pet sati leta od američkog tla.
  
  Drake je osjetio strahopoštovanje. Pet sati.
  
  U tom trenutku Dahl je viknuo: "Nove informacije! Upravo sam čuo da Kanađani nisu ni bili u Švedskoj. Čini se da su žrtvovali Svjetsko drvo i koplje da bi se fokusirali na Valkire." Klimnuo je u znak zahvalnosti u Benovu smjeru, naglašeno isključujući profesora koji je napravio grimasu. "Ali... vratili su se praznih ruku. Ovaj privatni kolekcionar mora da je pravi samotnjak... Ili..." Drejk je slegnuo ramenima, "mogao bi biti kriminalac.
  
  "Dobra ponuda. Muškarci su ionako tamo gdje postaje ružno. Kanađani se spremaju da napadnu muzej rano jutros po njujorškom vremenu."
  
  Kennedyjevo lice poprimilo je ubilački izraz dok je istovremeno slušala svog šefa i Dahla. "Koriste datum", iznenada je prosiktala obema stranama kada joj je sinulo. "Ova apsolutna kopilad - i Nemci, bez sumnje - kriju svoje prave namjere iza jebenog datuma."
  
  Ben je podigao pogled. "Izgubio sam trag."
  
  Drake mu je ponovio. "Kojeg datuma?"
  
  "Kada sletimo u Njujork", objasnio je Dahl, "bit će oko osam ujutro 11. septembra."
  
  
  SIXTEEN
  
  
  
  AIR SPACE
  
  
  Još četiri sata. Avion je nastavio da bruji na oblačnom nebu.
  
  Dahl je rekao: "Pokušat ću ponovo sa FBI. Ali čudno je. Ne mogu proći ovaj nivo verifikacije. To je prokleti kameni zid. Ben - zovi nadzornika. Drake je tvoj stari šef. Sat otkucava, ljudi, a nas nema nigdje. Ovaj sat zahtijeva napredak. Idi."
  
  Kenedi je preklinjala svog šefa: "Sranje na Tomasa Kejleba, Lipkinde", rekla je. "Ovo nema nikakve veze s njim ili mojom prokletom karijerom. Govorim ti ono što FBI, CIA i svi ostali idioti sa tri slova ne znaju. Pitam..." zastala je, "Pretpostavljam da te molim da mi vjeruješ."
  
  "Šupci od tri slova", gunđao je Ben. "Briljantno".
  
  Drejk je želeo da priđe Kenediju Muru i ponudi nekoliko reči ohrabrenja. Civil u njemu htio ju je zagrliti, ali ga je vojnik natjerao da se kloni.
  
  Ali civilno stanovništvo je počelo da dobija ovu bitku. Ranije je koristio riječ "gronk" da je "ukroti", da uzvrati rastuću iskru osjećaja koji je prepoznao, ali to nije išlo.
  
  Wells je odgovorio na njegov poziv. "Govori sada".
  
  "Opet slušaš Taylora? Vidi gdje smo, druže? Jeste li nas već uvjerili da uđemo u američki vazdušni prostor?"
  
  "Pa... da... i ne. Bavim se gomilom birokratske birokratije, Drake, i ne stane mi u krilo..." Sačekao je trenutak, a onda se razočarano zahihotao. "To je bila referenca za maj, druže. Pokušajte držati korak."
  
  Drake se nehotice nasmiješio. "Proklet bio, Wells. Slušajte, saberite se za ovu misiju - pomozite nam - i reći ću vam o najprljavijem klubu u Hong Kongu u kojem je Mai ikada radila na tajnom zadatku, a zove se Spinning Top.
  
  "Jebi me, to zvuči intrigantno. Ti si na tome, druže. Vidite, krenuli smo, sve je spremno po svim pravilima, a moji preko bare nemaju problema sa ovim."
  
  Drake je osjetio 'ali'. "Da?"
  
  "Neko na vlasti uskraćuje privilegije za slijetanje i niko nikada nije čuo za vaš avion, a to, prijatelju, miriše na unutrašnju korupciju."
  
  Drake ga je čuo. "U redu, obavještavajte me." Lagani pritisak na dugme prekinuo je poziv.
  
  Čuo je Kenedija kako kaže: "Nisko je idealno, kapetane. Slušam ovde razgovore koji govore o zaveri. Budi... pazi, Lipkind."
  
  Zatvorila je telefon. "Pa, on je bodljikav, ali me vjeruje na riječ. Na scenu šalje što više crno-belih likova, uzdržano. I on poznaje nekoga iz lokalnog ureda za domovinsku sigurnost", rekla je, poravnavajući svoju mekanu bluzu. "Pasulj se prosipa."
  
  Bože, pomisli Drake. Gomila vatrene moći ide u ovaj muzej. Dovoljno da započne prokleti rat. Nije ništa rekao naglas, već je pogledao na sat.
  
  Još tri sata.
  
  Ben je i dalje bio u kontaktu sa kustosom: "Vidi, ne govorimo o velikoj renoviranju, već samo o premeštanju izložbe. Ne moram da vam govorim koliki je muzej, gospodine. Samo ga pomjerite i sve će biti u redu. Da... SGG... Švedske specijalne snage. FBI je obaviješten jer mi govorimo...ne! Ne čekajte da pozovu. Ne možete sebi priuštiti da oklevate."
  
  Petnaest sekundi tišine, a zatim: "Zar nikada niste čuli za SGG? Pa, guglaj!" Ben je u očaju pokazao na svoj telefon. "On odugovlači", rekao je Ben. "Jednostavno to znam. Govorio je izbjegavajući, kao da nije mogao pronaći dovoljno izgovora."
  
  "Još jedna birokracija." Drake je pokazao na Dahla. "Ovo brzo postaje epidemija."
  
  Nastupila je teška tišina, a onda je zazvonio Dahlov mobilni telefon. "O moj Bože", rekao je kao odgovor. "Den Statsminister."
  
  Drake je napravio grimasu na Kenediju i Benu. "Premijer".
  
  Izrečeno je nekoliko uvažavajućih, ali iskrenih riječi koje su produbile Drejkovo poštovanje prema Thorstenu Dahlu. Specijalac je svom šefu ispričao šta se dogodilo. Drake je bio mračno uvjeren da će mu se ovaj tip na kraju svidjeti.
  
  Dahl je prekinuo razgovor, a zatim je odvojio trenutak da se sabere. Konačno je podigao pogled i okrenuo se prema avionu.
  
  "Direktno od člana predsjedničkog kabineta, njegovih najbližih savjetnika", rekao im je Dahl. "Ovom letu neće biti dozvoljeno da sleti."
  
  
  * * *
  
  
  Još tri sata.
  
  "Oni ne bi obavijestili predsjednika", rekao je Dahl. "Vašington, D.C. i Capitol Hill su duboko u ovome, prijatelji moji. Državni ministar kaže da je to sada postalo globalno, zavjera u međunarodnim razmjerima i niko ne zna ko koga podržava. Samo ovo," rekao je mršteći se, "govori o ozbiljnosti naše misije."
  
  "Zajebi klaster", rekao je Drake. "Ovo smo nekada nazivali masivnim neuspjehom."
  
  Ben je u međuvremenu ponovo pokušao da kontaktira kustosa Nacionalnog istorijskog muzeja. Sve što je dobio je govorna pošta. "Pogrešno", rekao je. "Trebao je nešto provjeriti do sada." Benovi okretni prsti su odmah počeli da lete preko virtuelne tastature.
  
  "Imam ideju", rekao je glasno. "Molim se Bogu da nisam u pravu."
  
  Wells se tada javio, objašnjavajući da je njegov SAS tim tajno sletio na napušteni aerodrom u New Jerseyu. Tim je krenuo u centar New Yorka, putujući svim potrebnim sredstvima.
  
  Drake je provjerio vrijeme. Dva sata pre sletanja.
  
  A onda je Ben viknuo: "Pogodi cilj!" Svi su skočili. Čak su mu i švedski marinci posvetili punu pažnju.
  
  "Ovdje je!" - viknuo je. "Raštrkano po internetu ako imate vremena da pogledate." Ljutito je pokazao na ekran.
  
  "Kolbi Tejlor", rekao je. "Kanadski milijarder najveći je doprinos Nacionalnom istorijskom muzeju i jedan od najvećih finansijera u New Yorku. Kladim se da je obavio nekoliko poziva?"
  
  Dahl se trgnuo. "Ovo je naša barijera", zastenjao je. "Čovjek o kojem govore posjeduje više ljudi nego mafija." Po prvi put, švedski oficir kao da se pognuo u svojoj stolici.
  
  Kenedi nije mogao sakriti svoju mržnju. "Odela kesa novca ponovo pobeđuju", prosiktala je. "Kladim se da je i to kopile bankar."
  
  "Možda, možda ne", rekao je Drake. "Uvijek imam plan B."
  
  Još jedan sat.
  
  
  SEDAMNAEST
  
  
  
  Njujork, SAD
  
  
  Policijska uprava njujorške lučke uprave možda je najpoznatija po svojoj ponižavajućoj hrabrosti i žrtvama tokom događaja 11. septembra. Ono po čemu je manje poznat je tajno rukovanje većinom SAS letova koji polaze iz Evrope. Iako ne postoji posvećen tim koji bi nadgledao ovaj element njihovog rada, interkontinentalno osoblje uključeno je tako mala manjina da su tokom godina mnogi postali bliski prijatelji.
  
  Drake je uputio još jedan poziv. "Večeras će biti vruće," rekao je inspektoru CAPD Jacku Schwartzu. "Jesam li ti nedostajao, druže?"
  
  "Bože, Drake je bio... šta? Dvije godine?"
  
  "Tri. Nova godina, '07."
  
  "Je li tvoja žena dobro?"
  
  "Alison i ja smo raskinuli, druže. Da li je ovo dovoljno da definišem moj identitet?"
  
  "Mislio sam da si napustio službu."
  
  "Ja sam uradio. Wells me je zvao za zadnji posao. Da li te je zvao?"
  
  "Jeste. Rekao je da ste mu obećali da ćete malo pričekati."
  
  "Je li to sada uradio? Švarc, slušaj me. Ovo je tvoj poziv. Morate znati da će ovo sranje odletjeti do fanova i da će naš ulazak na kraju dovesti do vas. Siguran sam da ćemo do tada svi biti heroji i ovo će se smatrati dobrim djelom, ali..."
  
  "Wells me je doveo do brzine", rekao je Schwartz, ali je Drejk čuo naznaku zabrinutosti. "Ne brini, druže. Još imam dovoljno snage da dobijem dozvolu za sletanje."
  
  Njihov avion je izvršio invaziju američkog vazdušnog prostora.
  
  
  * * *
  
  
  Avion je sleteo po slabom dnevnom svetlu i taksirao direktno do male zgrade terminala. Čim su se vrata lagano otvorila, dvanaest napunjenih pripadnika švedskog SGG-a sjurilo se niz klimave metalne stepenice i ukrcalo se u tri vagona koja su čekala. Drejk, Ben, Kenedi i Profesor su ga pratili, Ben se zamalo upiškio kada je video njihov transport.
  
  "Izgledaju kao hamvi!"
  
  Minut kasnije, automobili su jurili niz praznu pistu, povećavajući brzinu prema skrivenoj rampi na stražnjoj strani neupadljivog aerodroma koja je, nakon nekoliko skretanja, izašla na neupadljiv seoski put koji je povezivao s jednom od glavnih pritoka Menhetna.
  
  New York se širio pred njima u svom svom sjaju. Moderni neboderi, stari mostovi, klasična arhitektura. Njihov konvoj je krenuo prečicom pravo do centra grada, rizikujući koristeći svaku lukavu prečicu koju su poznavali njihovi lokalni vozači. Zatrubili su rogovi, psovke su ispunile zrak, ivičnjaci i kante za otpatke su isječene. U jednom trenutku, jednosmjerna ulica je bila uključena, skraćujući njihovo putovanje za sedam minuta i uzrokujući tri kvara branika.
  
  Unutar automobila akcija je bila gotovo jednako užurbana. Dahl je konačno dobio poziv od švedskog premijera, koji je konačno dobio dobru volju FBI-a i dozvolu da uđe u muzej ako tamo prvi stignu.
  
  Dahl se okrene njihovom vozaču. "Brže!"
  
  Ben je Dahlu dao mapu muzeja koja pokazuje lokaciju Vukova.
  
  Više informacija je procurilo. Crno-beli su stigli. Timovi za brzu reakciju su obaviješteni.
  
  Drake je stigao do Wellsa. "Sitch?"
  
  "Napolju smo. Policijska konjica je stigla prije dva minuta. ti?"
  
  "Dvadeset koraka dalje. Javite nam se ako se nešto dogodi." Nešto mu je privuklo pažnju i na trenutak se fokusirao na nešto izvan prozora. Snažan osjećaj déj à vua tjerao mu je drhtavicu niz rebra kada je ugledao ogroman bilbord koji je najavljivao dolazak modnog dizajnera Abela Freya u New York sa njegovom nevjerovatnom revijom koja šeta mačke.
  
  Ovo je ludo, pomisli Drake. Zaista ludo.
  
  Ben je probudio svoju sestru u Velikoj Britaniji i, još bez daha pri pogledu na njihov transport, uspio je da je upiše u Projekat Valkira - kako ga je nazvao. "Štedi vreme", rekao je Dahlu. "Ona može nastaviti svoje istraživanje dok smo mi tamo i spašavamo ove vukove. Ne brini, ona misli da je to zato što želim da ih fotografišem za svoju diplomu."
  
  "Lažeš li svoju sestru?" Drake se namrštio.
  
  "On raste." Kennedy je potapšao Blakea po ruci. "Dajte djetetu malo prostora."
  
  Drejkov mobilni telefon je cvrkutao. Nije morao da provjerava ID pozivatelja da bi znao da je Wells. "Nemoj mi reći, druže. Kanađani?
  
  Wells se tiho nasmijao. "Ti želiš."
  
  "A?" - Pitao sam.
  
  "I Kanađani i Nijemci koriste različite rute. Ovaj rat će uskoro početi bez vas."
  
  Dahl je rekao: "SWAT tim je udaljen tri minuta. Frekvencija je 68."
  
  Drake je pogledao kroz široki prozor. "Mi smo tu".
  
  
  * * *
  
  
  "Zapadni ulaz u Central Park", rekao je Ben dok su izlazili iz automobila. "Vode do jedina dva stepeništa koja se penju od donjeg nivoa pa sve do četvrtog sprata."
  
  Kennedy je izašao na jutarnju vrućinu. "Na kom spratu žive vukovi?"
  
  "Četvrti".
  
  "Brojke." Kennedy je slegnuo ramenima i potapšao je po stomaku. "Znao sam da ću na kraju požaliti zbog ovih prazničnih kolača."
  
  Drake je ostao dok su švedski vojnici trčali najbrže što su mogli niz stepenice muzeja. Kada su stigli, počeli su da skidaju oružje. Dahl ih je zaustavio u senci visokog ulaza, tim okružen okruglim kolonama.
  
  "Twitteri su uključeni. "
  
  Začulo se desetak "Čekova!". "Idemo prvi", bijesno je pogledao Drakea. "Vi pratite. Zgrabi."
  
  Drejku je dao dva cilindrična predmeta veličine upaljača i dve slušalice. Drejk je okrenuo cilindrična stabla za 68 i čekao dok oba ne počnu da emituju zeleno svetlo sa svojih baza. Jednu je dao Kenediju, a drugu zadržao za sebe.
  
  "Twitteri", rekao je uz prazne poglede. "Ovo je nova prijateljska vatrogasna pomoć. Sve prijateljske utakmice su podešene na istu frekvenciju. Pogledaj kolegu i u uhu ti je dosadno cvrkuće, pogledaj lošeg momka i ništa ne čuješ..." Stavio je slušalicu. "Znam da nije pouzdano, ali pomaže u situacijama kada imate puno posla. Volim ovo."
  
  Ben je rekao: "Šta ako se frekvencija sudari s drugom?"
  
  "To se neće dogoditi. Ovo je najnovija Bluetooth tehnologija - frekventno prilagodljivi prošireni spektar. Uređaji 'skaču' kroz sedamdeset devet nasumično odabranih frekvencija u unaprijed dodijeljenim opsezima - zajedno. Ima domet od otprilike dvije stotine stopa."
  
  "Kul", rekao je Ben. "Gdje su moji?"
  
  "Ti i profesor ćete neko vrijeme provesti u Central Parku", rekao mu je Drake. "Turističke stvari. Smiri se druže, ovo će biti neprijatno."
  
  Bez više riječi, Drake se okrenuo da prati posljednjeg švedskog vojnika kroz visoki luk do mračne unutrašnjosti muzeja. Kennedy je pažljivo posmatrao.
  
  "Pištolj bi bio dobar", promrmljala je.
  
  "Amerikanci", intonirao je Drake, ali se onda brzo nasmiješio. "Opusti se. Šveđani moraju uništiti Kanađane, i to dvostruko brže."
  
  Stigli su do ogromnog stepeništa u obliku slova Y, kojim su dominirali lučni prozori i zasvođeni plafon, i požurili na sprat bez zaustavljanja. Obično bi ovo stepenište bilo ispunjeno turistima širom otvorenih očiju, ali danas je cijelo mjesto bilo sablasno tiho.
  
  Drake je koračao i ostao na oprezu. Desetine opasnih ljudi jurile su ovim ogromnim starim prostorom upravo sada. Bilo je samo pitanje vremena kada će se okupiti.
  
  Potrčali su, a čizme su im glasno odjekivale od visokih zidova, statika je dolazila iz njihovih mikrofona u grlu, rezonirajući s prirodnom akustikom zgrade. Drejk se snažno koncentrisao, sećajući se svog treninga, ali je pokušao da budno drži Kenedija na oku, a da se to ne vidi. Civil i vojnik su nastavili da se sukobljavaju u njemu.
  
  Približavajući se trećem spratu, Dahl je napravio pokret 'naprijed-sporo'. Kennedy se približio Drakeu. "Gdje su vaši SAS prijatelji?"
  
  "Kreni se podalje", rekao je Drake. "Na kraju krajeva, sada ne želimo da činimo nepotrebna ubistva, zar ne?"
  
  Kennedy je potisnuo kikot. "Ti si komičar, Drake. Zaista zabavan momak."
  
  "Trebao bi da me vidiš na sastanku."
  
  Kenedi je promašio udarac, a zatim je rekao: "Nemojte misliti da ću se složiti." Desna ruka joj je obično ispružila da zagladi prednji dio bluze.
  
  "Nemoj misliti da sam pitao."
  
  Počeli su da se penju poslednjim stepenicama. Dok se vodeći vojnik približavao završnoj krivini, odjeknuo je pucanj i komad gipsa eksplodirao je nekoliko centimetara od njegove glave.
  
  "Sagni se!"
  
  Tuča pucnjeva probila je zidove. Dahl je puzao naprijed na trbuhu, praveći seriju pokreta rukama.
  
  Drake je rekao, "Metoda strašila."
  
  Jedan vojnik je ispalio brzi rafal da zadrži svog neprijatelja zauzetim. Drugi je skinuo kacigu, zakačio pušku za pojas i polako je pomerio napred u liniju vatre. Čuli su lagano šuštanje kretanja. Treći vojnik je iskočio iz zaklona ispod stepenica i udario stražara između očiju. Čovek je pao mrtav pre nego što je uspeo da puca.
  
  "Slatko," Drakeu su se svidjeli dobro isplanirani potezi.
  
  Popeli su se stepenicama, s izvučenim oružjem, i raširili se oko lučnog ulaza na četvrti sprat, a zatim oprezno zavirili u sobu iza.
  
  Drake je pročitao znakove. Ovo je bila dvorana dinosaurusa guštera. Gospode, pomislio je. Nije li tamo bio držan prokleti tiranosaurus?
  
  Krišom je pogledao u sobu. Nekoliko momaka profesionalnog izgleda u civilu izgledalo je zauzeto, svi naoružani nekakvim teškim mitraljezom, najvjerovatnije Mac-10 'prskaj i moli se'. Međutim, Tiranosaurus je stajao pred njim, uzdižući se u košmarnom veličanstvu, trajnim oličenjem noćne more čak i milionima godina nakon njenog nestanka.
  
  A upravo pored njega - spretno mu provlačeći vilice - prošla je Alicia Miles, još jedan smrtonosni grabežljivac. Povikala je u svom prepoznatljivom maniru: "Pazite na vrijeme, momci! Jedan lapsus i ja cu licno izbaciti sve vas budala iz igre! Požuri!"
  
  "Sada je tamo jedna dama", podrugljivo je prošaputao Kennedy sa milimetra udaljenosti. Drake je osjetio njen diskretan miris parfema i lagano disanje. "Stari prijatelj, Drake?"
  
  "Naučio ju je svemu što zna", rekao je. "Doslovno, na početku. Onda je prošla pored mene. Čudno nindža-šaolinsko sranje. I nikada nije bila dama, to je sigurno."
  
  "S lijeve su strane četiri", izvijestio je vojnik. "Pet na desnoj strani. Plus žena. Odinov eksponat mora biti u stražnjem dijelu sobe, možda u posebnoj niši, ne znam."
  
  Dahl je udahnuo. "Vrijeme je za pokret."
  
  
  OSAMNAEST
  
  
  
  NJUJORŠKI NACIONALNI ISTORIJSKI MUZEJ
  
  
  Šveđani iskaču iz zaklona, precizno pucajući. Četiri Kanađana su pala, zatim još jedan, od kojih su trojica udarila u stakleni eksponat, koji se zauzvrat prevrnuo i srušio na pod uz buku poput eksplozije.
  
  Preostali Kanađani su se okrenuli i otvorili vatru na licu mjesta. Dvojica Šveđana su vrištala. Jedan je pao i krv mu je potekla iz rane na glavi. Drugi se srušio u hrpu koja se grčila, hvatajući se za bedro.
  
  Drejk je skliznuo u sobu preko ulaštenog poda i zavukao se iza masivnog staklenog displeja na kojem su bili prikazani ogromni oklopnici. Kada je bio siguran da je Kennedy na sigurnom, podigao je glavu da pogleda kroz staklo.
  
  Video sam Aliciju kako je ubila dva Šveđana koji su bježali sa dva savršena hica.
  
  Još četiri Kanađana pojavila su se iza Tiranozaurusa. Mora da su bili u niši u kojoj su bili izloženi Vukovi. Imali su čudne kožne kaiševe zakačene za svoja tijela i teške ruksake na leđima.
  
  I takođe Mac-10. Ispunili su prostoriju mecima.
  
  Šveđani su zaronili u zaklon. Drejk je pao na pod, pazeći da obavi ruku oko Kenedijeve glave kako bi bila što je niže moguće. Staklo iznad njega se razbilo, krhotine stakla su se raspršile naokolo i pljuštale na njih. Fosili i replike armadila su pucali i raspadali se oko njih.
  
  "Počisti brzo, u redu?" promrmljao je Kennedy. "Da, tako je."
  
  Drejk se stresao, bacajući krhotine stakla posvuda, i pogledao spoljni bočni zid muzeja. Kanađanin je pao tamo i Drejk ga je odmah označio.
  
  "Već radim ovo."
  
  Koristeći razbijeni ekran kao pokriće, prišao je ležećem tipu. Posegnuo je za mitraljezom, ali su mu se oči odjednom širom otvorile!
  
  "Isuse!" Drakeovo srce kucalo je brže od Noinih ruku dok je gradio Arku.
  
  Čovjek je zastenjao, a oči su mu se raširile od bola. Drejk je brzo došao k sebi, oduzeo oružje i udario ga u zaborav. "Krvavi zombi."
  
  Okrenuo se na jednom kolenu, spreman da udari, ali Kanađani su se povukli iza rebrastog trbuha T. rexa. Prokletstvo! Samo da mu nisu nedavno promijenili držanje, zbog čega je hodao manje uspravno nego prije. Sve što je mogao da vidi bilo je nekoliko odsečenih nogu.
  
  Kennedy je krenuo prema njemu, klizeći da stane pored njega.
  
  "Lep tobogan", rekao je, ljuljajući se levo-desno, pokušavajući da vidi šta Kanađani smeraju.
  
  Konačno je ugledao pokret između tri slomljena rebra i dahnuo u nevjerici. "Imaju Vukove", izdahnuo je. "I razbiju ih na komade!"
  
  Kennedy je odmahnula glavom. "Ne. Razbijaju ih na komade", istakla je ona. "Vidi. Pogledaj ruksake. Niko nije rekao da svi delovi Odina moraju biti celi, zar ne?"
  
  "I lakše ih je izvaditi u delovima", klimnuo je Drejk.
  
  Hteo je da pređe na naslovnicu sledeće izložbe kada je nastao pakao. Iz udaljenog ugla sobe, kroz vrata s natpisom 'Poreklo kičmenjaka', upalo je desetak vrištećih banshees-a. Uvijali su, divlje pucali, smijali se kao navijači koji se predoziraju multi-double Yeagerom na proljetnim raspustima.
  
  "Nemci su ovde." rekao je Drake suho prije nego što je pao na pod.
  
  Tiranozaurus se divlje tresao dok je olovni projektil probio pravo kroz njega. Glava mu je visjela, zubi stisnuti, kao da ga je nasilje oko njega dovoljno naljutilo da ga vrati u život. Kanađanin se vratio u oblaku krvi. Krv je poprskala dinosaurusovu vilicu. Švedski vojnik je izgubio ruku do lakta i trčao je okolo vrišteći.
  
  Nemci su upali, poludeli.
  
  Iza prozora najbližeg Drejku dopirao je poznati bum-bum-bum lopatica rotora helikoptera.
  
  Ne opet!
  
  Iz svog perifernog vida, Drake je primijetio grupu figura specijalaca obučenih u tamno kako se šunjaju prema njemu. Kada je Drejk pogledao u tom pravcu, visokotonci u njegovim ušima su poludeli.
  
  Dobri momci.
  
  Kanađani su krenuli na to, izazvavši haos. Izbili su ispod T. rexovog džinovskog trbuha, bijesno pucajući. Drake je zgrabio Kenedija za rame.
  
  "Pokret!" Bili su na liniji leta. Odgurnuo je Kenedija baš kad je Alicia Miles ušla u vidjelo. Drejk je podigao oružje, a zatim ugledao masivnog Nemca Mila kako se približava sa leve strane.
  
  U jednoj zajedničkoj sekundi pauze, sva trojica su spustili oružje.
  
  Alicia je izgledala iznenađeno. "Znao sam da ćeš se upustiti u ovo, Drejk, ti staro kopile!"
  
  Milo je stao mrtav. Drake je pogledao s jednog na drugog. "Trebalo je da ostanem u Švedskoj, pseći dah." Drejk je pokušao da uvali velikog momka. "Nedostaje ti tvoja kučka, a?"
  
  Meci su probijali vazduh oko njih, a da nisu probili njihovu napetu čahuru.
  
  "Doći će tvoje vreme", promuklo je prošaputao Milo. "Kao tvoj mali dečko tamo i njegova sestra. I Parnevikove kosti."
  
  A onda se svijet vratio, a Drake se instinktivno sagnuo za milisekundu nakon što je vidio kako Alicia neobjašnjivo pada na zemlju.
  
  RPG raketa je probila T-Rexov stomak, odašivši noževe od kostiju leteći na sve strane. Pojurio je preko hodnika, pravo kroz jedan od bočnih prozora. Nakon teške pauze, začula se ogromna eksplozija koja je potresla prostoriju, praćena mučnim zvukom urušavanja metala i cviljenjem zglobova.
  
  Metalna smrt zabila se u zid Nacionalnog istorijskog muzeja.
  
  Drejk je bio izvaljen na Kenediju dok je zamah helikoptera prouzrokovao da se zabio u zid muzeja, uzrokujući kolaps teških krhotina. Nos je probio pravo kroz njega, bacajući krhotine naprijed u valovitim gomilama. Kokpit se tada srušio gotovo okomito u zid koji se rušio, a pilot je viđen kako trza ručicu mjenjača u mahnitoj panici prije nego što je bio razmazan kao muva po vlastitom vjetrobranu.
  
  Onda su lopatice propelera udarile... i otpale!
  
  Leteća metalna koplja stvorila su zonu ubijanja unutar sobe. Šiljak od šest stopa je zujao dok je leteo prema Drejku i Kenediju. Bivši vojnik SAS-a ležao je što je moguće ravnije, a zatim je osjetio kako mu je odsječen vrh uha prije nego što je kosa odsjekla komad Kennedyjevog skalpa i zaronila tri stope u najudaljeniji zid.
  
  Na trenutak je ležao zapanjen, a onda je iznenada okrenuo glavu. Helikopter je zastao i izgubio brzinu. Sljedećeg trenutka kliznuo je niz stranu muzeja, poput Wile E. Coyotea koji je klizio niz stranu planine s kojom se upravo sudario.
  
  Drake je odbrojao četiri sekunde prije nego što se začulo zaglušujuće krckanje teškog metala. Odvojio je trenutak da pogleda po sobi. Kanađani nisu prekinuli korak, iako je jedan njihov bio isječen na komade oštricom rotora. Stigli su do strane sobe, četvorica momaka sa teškim ruksacima, kao i Alicia i jedan borac za pokrivanje. Okretali su se oko nečega što je ličilo na jedinice koje se spuštaju.
  
  Užas je ispisan na licima Nijemaca, a ne prekrivenim maskama. Drejk nije primetio čoveka u belom i pitao se da li je ova misija previše rizična za njega. Vidio je specijalne snage kako im se brzo približavaju; Šveđani su predali vlast kada su stigli Amerikanci.
  
  Kanađani su se spasili sa Wolvesima! Drejk je pokušao da ustane, ali mu je bilo teško da podigne svoje telo, veoma potresen skorom promašajem i iznenađujućim prizorom.
  
  Kennedy mu je pomogao tako što ga je snažno udario laktom prije nego što se izmigoljio ispod njega, sjeo i obrisao joj krv s glave.
  
  "Perverznjak". - promrmljala je u podrugljivom bijesu.
  
  Drake je pritisnuo ruku na uho da zaustavi krvarenje. Dok je gledao, tri od pet preostalih švedskih specijalaca pokušala su se odbiti od Kanađana, dok je prvi koristio svoj lanser da iskoči kroz uništeni prozor.
  
  Ali Alicia se okrenula, razigrani osmijeh na licu, a Drake se iznutra zgrčio. Skočila je naprijed i projurila kroz njih, crna udovica brutalnog pogubljenja, savijajući visoko vješte vojnike na takav način da im je s nenadmašnom lakoćom lomila kosti, a trebalo joj je manje od dvanaest sekundi da uništi tim.
  
  Do tada su tri Kanađana nečujno i vješto iskočila iz zgrade.
  
  Preostali kanadski vojnik otvorio je vatru iz zaklona.
  
  Njujorški SWAT tim je napao Nijemce, gurnuvši ih u stražnji dio sobe, ostavljajući sve osim trojice gdje su stajali. Preostala trojica, uključujući i Milo, bacili su oružje i potrčali.
  
  Drejk se trgnuo kada se Tiranosaurus konačno odrekao duha i srušio se u gomilu starih kostiju i prašine.
  
  Kennedy je opsovao dok je četvrti Kanađanin skočio, a ubrzo ga je pratila Alicia. Posljednji vojnik je pogođen u lobanju dok se spremao da skoči. Pao je nazad u sobu i ležao izvaljen među zapaljenim ruševinama, samo još jedna žrtva rata luđaka i njegove trke u apokalipsu.
  
  
  DEVETNAEST
  
  
  
  NJUJORK
  
  
  Skoro odmah, Drejkov um je počeo da procenjuje i analizira. Milo je doneo neke zaključke o Benu i profesoru Parneviku.
  
  Izvadio je svoj mobilni telefon i provjerio je li oštećen prije nego što je pritisnuo brzo biranje.
  
  Telefon je zvonio i zvonio. Ben ga ne bi tako dugo ostavio, ne Ben...
  
  Srce mu se stisnulo. Pokušao je da zaštiti Bena, obećao momku da će biti dobro. Ako išta...
  
  Glas je odgovorio: "Da?" Šapni.
  
  "Bene? Jesi li uredu? Zašto šapućeš?"
  
  "Matt, hvala Bogu. Tata me nazvao, otišao sam da razgovaram, a onda sam se osvrnuo i vidio ova dva nasilnika kako tuku profesora. Potrčao sam prema njima, a oni su se odvezli motociklima sa još nekoliko drugih."
  
  "Jesu li uzeli profesora?"
  
  "Izvini, druže. Pomogao bih mu da mogu. Proklet bio moj otac!"
  
  "Ne! Drakeovo srce se još uvijek oporavljalo. "Nisi ti kriv, Blakey. Ne sve. Da li su ovi biciklisti imali velike ruksake zavezane za leđa?"
  
  "Neki jesu."
  
  "UREDU. Ostani tamo."
  
  Drake je duboko udahnuo i pokušao smiriti živce. Kanađani bi požurili. Ben je izbjegao gadan udarac, zahvaljujući svom ocu, ali profesor je bio u dubokom sranju. "Njihov plan je bio da pobjegnu odavde na biciklima koji su čekali," rekao je Kennedyju, a zatim se osvrnuo po zatrpanoj sobi. "Moramo pronaći Dahla. Imamo problem."
  
  "Samo jedan?"
  
  Drake je pregledao uništenje koje su izazvali u muzeju. "Ova stvar je upravo eksplodirala."
  
  
  * * *
  
  
  Drake je napustio muzej okružen vladinim osobljem. Postavljali su stanicu na zapadnom ulazu u Central Park, što je on namjerno ignorirao kada je primijetio Bena kako sjedi na klupi preko puta njega. Dijete je nekontrolirano plakalo. Šta sad? Kennedy je trčao travnatom trakom pored njega.
  
  "Ovo je Karin", Benove oči bile su prepune kao Nijagarini vodopadi. "Poslao sam joj e-poštu da pitam kako se snalazi sa Valkyries i dobio sam... dobio ovaj MPEG... kao odgovor."
  
  Okrenuo je svoj laptop da vide. Na ekranu se pojavio mali video fajl koji se ponavljao. Snimak je trajao tridesetak sekundi.
  
  Crno-bijeli zamrznuti okvir pokazivao je mutne slike Benove sestre Karin kako mlitavo visi u rukama dvojice krupnih, maskiranih muškaraca. Tamne mrlje koje su mogle biti samo krv bile su razmazane oko njenog čela i usta. Treći čovjek je podigao lice prema kameri, vičući sa gustim njemačkim naglaskom.
  
  "Oupirala se, mala kurva, ali budite sigurni da ćemo je učiti koliko je ovo glupo u narednih nekoliko sedmica!" Čovjek je protresao prstom, pljuvačka mu je prskala iz usta. "Prestani da im pomažeš, dječače. Prestanite da ih napadate... issss.... Ako to uradite, vratićete je živu i zdravu" - neprijatan smeh. "Više ili manje".
  
  Fragment se počeo ponavljati.
  
  "Ona je drugi Dan," brbljao je Ben. "Želi da otvori sopstvenu školu borilačkih veština. Nisam mislio da je neko može b-b-prebiti, moju-moju stariju sestru."
  
  Drake je zagrlio Bena dok se njegov mladi prijatelj slomio. Njegov pogled, koji je primijetio Kennedy, ali nije bio namijenjen njemu, bio je pun mržnje na bojnom polju.
  
  
  DVADESET
  
  
  
  NJUJORK
  
  
  Abel Frey, svjetski poznati modni dizajner, multimilioner i vlasnik zloglasne 24-časovne zabave Chateau-La Verein, sjedio je iza pozornice u Madison Square Gardenu i gledao kako njegovi miljenici švrljaju okolo poput parazita koji su zaista bili.
  
  Tokom solsticija ili perioda pada, pružao ih je u granicama svog prostranog alpskog doma - sve od svjetski poznatih modela, sve do rasvjetnih ekipa i sigurnosnog osoblja - zabave nisu prestajale sedmicama. Ali kako je turneja odmicala i Freyevo ime je bilo u centru pažnje, oni su se uznemirili i uznemirili i udovoljavali svakom njegovom hiru.
  
  Scena je dobijala oblik. Trčanje mačaka je napola završeno. Njegov dizajner rasvjete radio je s timom The Garden kako bi smislio magični plan koji se uzajamno poštuje: sinhronizirani raspored svjetla i zvuka za dvosatnu emisiju.
  
  Frey je to namjeravao mrziti i natjerati gadove da se oznoje i počnu ispočetka.
  
  Supermodeli su hodali naprijed-nazad u raznim fazama skidanja. Bekstejdž na modnoj reviji bio je suprotan pozorišnoj reviji - trebalo ti je manje materijala, a ne više - a ovi modeli - barem oni koji su živeli s njim u La Vereini - znali su da je ionako sve to već video.
  
  Podsticao je egzibicionizam. Iskreno, on je to zahtevao. Strah ih je obuzdao, ove zverove. Strah, pohlepa i proždrljivost, i svi drugi divni uobičajeni grijesi koji su okovali obične muškarce i žene za one koji imaju moć i bogatstvo - od prodavača slatkiša Victoria's Secreta do istočnoevropskih ledenih skulptura i ostalih njegovih sretnih slugu - svaki od njih cvili krvopija.
  
  Frey je video kako Milo prodire u bračna tela. Vidio sam kako manekenke bježe od okrutnog grubijana. Nasmiješio sam se u sebi njihovoj očiglednoj priči.
  
  Milo nije izgledao sretno. "Tamo pozadi!" Klimnuo je prema Freyjevoj improviziranoj mobilnoj kancelariji.
  
  Freyjevo lice je otvrdnulo kada su bili sami. "Šta se desilo?"
  
  "Šta se nije dogodilo? Izgubili smo helikopter. Izašla sam sa dva momka. Imali su SWAT, SGG, tog gada Drakea i neku drugu kučku. Tamo je bio pakao, čovječe." Milove američke intonacije bukvalno su povrijedile Freyeve kulturnije uši. Zvijer ga je upravo nazvala "čovječe".
  
  "Splinter?"
  
  "Izgubljen od te kurve bez sedla, Miles." Milo se naceri.
  
  "Jesu li ga Kanađani dobili?" Frey se u ljutnji uhvatio za ruke svoje stolice, zbog čega su se izobličili.
  
  Milo se pravio da ne primjećuje, odajući svoju unutrašnju tjeskobu. Freyeva sebičnost mu je nadimala grudi. "Jebena beskorisna kopilad!" Vrisnuo je tako glasno da se Milo trgnuo. "Vi beskorisni gadovi izgubili ste od gomile jebenih konjanika!"
  
  Pljuvačka je potekla sa Frejevih usana, prskajući po stolu koji ih je razdvajao. "Znaš li koliko dugo sam čekao ovaj trenutak? Ovaj put? I ti?"
  
  Ne mogavši se kontrolirati, udario je američkog komandosa u lice. Milo je oštro okrenuo glavu i obrazi su mu pocrveneli, ali drugačije nije reagovao.
  
  Frey je prisilio vrhunsku čahuru mira da ga obavija. "Moj život," rekao je uz najveći napor za koji je znao da samo ljudi visokog porekla mogu da ulože, "je bio posvećen - dapače, posvećen - potrazi za ovom Grobnicom... ovom Grobom bogova. Prevoziću ih - deo po deo - u svoj zamak. "Ja sam vladar", rekao je, mahnuvši rukom prema vratima, "i ne mislim na vladara ovih idiota. Mogu dobiti pet supermodela da pojebaju mog najnižeg čuvara samo zato što imam ideju. Mogu natjerati dobrog čovjeka da se bori do smrti u mojoj areni, ali to me ne čini vladarom. Ti razumijes?"
  
  Freyev je glas odavao intelektualnu superiornost. Milo je klimnuo glavom, ali su mu oči bile prazne. Frey je ovo shvatio kao glupost. Uzdahnuo je.
  
  "Pa, šta još imaš za mene?"
  
  "Ovo". Milo je ustao i nekoliko sekundi kuckao po tastaturi Freyovog laptopa. Pojavio se prijenos uživo, fokusiran na prostor u blizini Nacionalnog istorijskog muzeja.
  
  "Imamo ljude koji se predstavljaju kao televizijske ekipe. Gledali su na Drakea, ženu i dječaka - Bena Blakea. To također ostavlja SPECIAL i sav ostatak SGG-a, i gledajte, vjerujem u ovo", lagano je kucnuo po ekranu, ostavljajući za sobom neželjene mrlje znoja i bog zna šta još, "ovo je SAS tim."
  
  "Ti vjeruješ..." rekao je Frey. "Pokušavate li mi reći da sada imamo multirasnu rasu u našim rukama? I više nemamo najveće resurse." Uzdahnuo je. "Nije da nam je do sada pomoglo."
  
  Milo je podijelio tajni osmijeh sa svojim šefom. "Znaš da jeste."
  
  "Da. Tvoja devojka. Ona je naše najbolje bogatstvo i njeno vrijeme se približava. Pa, nadajmo se da će se sjetiti kome podnosi izvještaj."
  
  "Više se radi o novcu kojeg će pamtiti", rekao je Milo sa velikim uvidom.
  
  Freyeve su oči zasjale i u očima mu se pojavio razvratni sjaj. "Hm. Ovo neću zaboraviti."
  
  "Imamo i sestru Bena Blejka. Očigledno divlja mačka."
  
  "Dobro. Pošaljite je u zamak. Uskoro se vraćamo tamo." Napravio je pauzu. "Čekaj... Čekaj... Ta žena je sa Drakeom. Ko je ona?"
  
  Milo mu je proučavao lice i slegnuo ramenima. "Nemam pojma".
  
  "Pa, saznajte!"
  
  Milo je pozvao TV ekipu: "Koristite softver za prepoznavanje lica na Drejkovoj ženi", zarežao je.
  
  Četiri minuta kasnije, dobio je odgovor. "Kennedy Moore", rekao je Freyu. "njujorški policajac"
  
  "Da. DA, nikad ne zaboravljam razvrat. Skloni se, Milo. Pusti me da radim."
  
  Frey je proguglao naslov i pratio nekoliko linkova. Za manje od deset minuta znao je sve, a osmeh mu je postao širok i još izopačeniji. Klice velike ideje rasle su u njegovom umu nakon puberteta.
  
  "Kenedi Mur", nije mogao da odoli da ne objasni pešadiju, "bio je jedan od najboljih u Njujorku. Trenutno je na prinudnom odmoru. Uhapsila je prljavog policajca i poslala ga u zatvor. Njegova osuda dovela je do oslobađanja nekih ljudi kojima je pomogao da se osude, što ima veze s prekinutim lancem dokaza." Frey je zastao. "Kakva bi zaostala država implementirala ovakav sistem, Milo?"
  
  "SAD," Njegov nasilnik je znao šta se od njega očekuje.
  
  "Pa, divan advokat je osigurao oslobađanje čovjeka po imenu Thomas Caleb, "najgoreg serijskog ubice u historiji sjevernih Sjedinjenih Država", kako ovdje piše. Moj, moj. Veoma je odvratno. Slušaj!
  
  'Caleb otvara oči svojoj žrtvi, koristeći klamericu da probije klipove kroz kapak i čelo, a zatim tjera žive insekte u njihova grla, tjerajući ih da žvaću i gutaju dok se ne uguše na smrt.' Frey je pogledao Mila raširenih očiju. "Rekao bih pomalo kao da jedem u McDonald'su."
  
  Milo se nije osmehnuo. "On je ubica nevinih", rekao je. "Komedija ne ide dobro uz ubistvo."
  
  Frey mu se nasmiješio. "Ubijali ste nevine, zar ne?"
  
  "Samo dok radim svoj posao. Ja sam vojnik."
  
  "Hmm, pa, to je fina linija, zar ne? Nije bitno. Vratimo se sadašnjem radu. Ovaj Caleb je ubio još dvoje nevinih od svog puštanja na slobodu. Rekao bih jasan rezultat etičke doktrine i skupa moralnih vrijednosti, a, Milo? U svakom slučaju, ovaj Kejleb je sada nestao."
  
  Milova glava se trgnula prema ekranu laptopa, prema Kenediju Muru. "Još dvije?"
  
  Sada se Frey nasmijao. "Ha, ha. Nisi toliko glup da ne razumeš ovo, zar ne? Zamislite njenu tugu. Zamislite njenu agoniju!"
  
  Milo je uhvatio i, uprkos sebi, pokazao zube poput polarnog medvjeda koji kida svoj prvi ulov dana.
  
  "Imam plan". Frey se zakikotala od oduševljenja. "O sranje... imam plan."
  
  
  DVADESET JEDAN
  
  
  
  NJUJORK
  
  
  U mobilnom štabu vladao je haos. Drake, Kennedy i Ben su pratili Thorstena Dahla i pobješnjelog komandanta specijalnih snaga uz stepenice i pored meteža. Prošli su kroz dva odjeljka prije nego što su se zaustavili u relativnoj tišini koju je pružala niša na kraju metalne šupe.
  
  "Dobili smo poziv", bacio je oružje u ljutnji komandant specijalne jedinice. "Dobili smo prokleti poziv i petnaest minuta kasnije trojica mojih ljudi su mrtvi! Koji...?"
  
  "Samo tri?" upita Dahl. "Izgubili smo šest. Poštovanje zahteva da odvojimo vreme..."
  
  "Jebote poštovanje," specijalac je bio bijesan. "Upadaš na moju teritoriju, ti engleski seronjo. Loši ste kao prokleti teroristi!"
  
  Drake je podigao ruku. "Zapravo, ja sam engleski seronja. Ovaj idiot je Šveđanin."
  
  Amerikanac je izgledao zbunjeno. Drake je čvršće stisnuo Benova ramena. Osjetio je kako tip drhti. "Pomogli smo", rekao je tipu iz specijalaca. "Pomogli su. Moglo je biti mnogo gore."
  
  A onda, dok je sudbina srušila svoj ironični čekić, začuo se šokantan zvuk metaka koji su pljuštali po štabu. Svi su pali na pod. Metalni zvuk se odbio od istočnog zida. Pre nego što je pucnjava završena, komandant specijalaca je ustao. "Otporan je na metke", rekao je s malo stida.
  
  "Moramo da idemo", Drejk je tražio Kenedija, ali je nije mogao pronaći.
  
  "Na liniji vatre?" rekao je tip iz specijalaca. "Ko si ti do vraga?"
  
  "Ne brine me kompanija ili meci," rekao je Drake. "Ovo je granata na raketni pogon koja bi uskoro mogla uslijediti."
  
  Razboritost je diktirala evakuaciju. Drejk je izašao taman na vreme da vidi crno-bele kako jure vrišteći u pravcu odakle su meci došli.
  
  Ponovo je pogledao oko sebe tražeći Kennedyja, ali se činilo da je nestala.
  
  Onda se odjednom među njima pojavilo novo lice. Načelnik Biroa, sudeći po obilježjima s tri zvjezdice i, kao da to nije bilo dovoljno, gurajući se pored njega, bio je čovjek sa rijetkih pet zvjezdica policijskog komesara. Drake je odmah znao da je to tip s kojim bi trebali razgovarati. U borbu protiv terorizma bili su uključeni policijski komesari.
  
  Radio komandanta specijalne jedinice povikao je: "Sve čisto. Ovdje na krovu je oružje na daljinsko upravljanje. Ovo je crvena haringa."
  
  "Kopile!" Drake je mislio da se Kanađani i Nijemci kreću sve dalje sa svojim zarobljenicima.
  
  Thorsten Dahl se obratio pridošlici. "Stvarno bi trebao razgovarati s mojim državnim ministrom."
  
  "Posao je obavljen", rekao je komesar. "Odlaziš odavde."
  
  "Ne, čekaj", počeo je Drake, fizički suzdržavajući Bena da ne pojuri naprijed. "Ne razumiješ...."
  
  "Ne, ne", rekao je komesar kroz zube. "Ne znam. I mislim ti odlaziš odavde, za Washington, DC. Capitol Hill želi dio vas, i nadam se da će ga uzeti u velikim komadima. "
  
  
  * * *
  
  
  Let je trajao devedeset minuta. Drake je bio zabrinut zbog Kennedyjevog misterioznog nestanka sve dok se ona ponovo nije pojavila baš kad je avion trebao da poleti.
  
  Dotrčala je niz prolaz, bez daha.
  
  "Mislio sam da smo te izgubili", rekao je Drake. Osjetio je ogromno olakšanje, ali se trudio da ostane bezbrižan.
  
  Kennedy nije odgovorio. Umjesto toga, sjela je na sjedalo do prozora, daleko od razgovora. Drejk je ustao da istraži, ali je stao kada se ona odvojila od njega, lica belog kao alabaster.
  
  Gdje je bila i šta se tamo dogodilo?
  
  Tokom leta nisu dozvoljeni pozivi ili mejlovi. Nema televizije. Leteli su u tišini; nekoliko stražara ih je posmatralo ne ometajući se.
  
  Drake je mogao to pustiti da teče preko njega. SAS obuka je zahtijevala sate, dane i mjesece čekanja. Za pripremu. Za posmatranje. Za njega bi sat mogao proletjeti za milisekundu. U jednom trenutku su im ponudili alkohol u ovim malim plastičnim bocama i Drake je oklijevao više od trenutka.
  
  Viski je svjetlucao, amajlija od ćilibara katastrofe, njegovo oružje koje je odabrao posljednji put kada su stvari postale teške - kada je Alison otišla. Sjećao se bola, očaja, a ipak je njegov pogled zadržao na njemu.
  
  "Ne ovdje, hvala." Ben je bio dovoljno oprezan da pošalje svoju ljubavnicu. "Mi smo momci iz Mountain Dew-a. Donesi."
  
  Ben je čak pokušao da izvuče Drakea iz ovog stanja pretvarajući se da je štreber. Nagnuo se u prolaz, gledajući kako se voditeljka, ljuljajući se, vraća na svoje mjesto. "Žargonom naše američke braće, ušao bih u to!"
  
  Lice mu je postalo crveno dok ga je domaćica iznenađeno pogledala. Nakon sekunde rekla je: "Ovo nije Hooters air, dušo."
  
  Ben se zavali u stolicu. "Sranje".
  
  Drake je odmahnuo glavom. "Tvoje zdravlje, druže. Tvoje stalno poniženje služi kao srećan podsjetnik da nikad nisam bio tvojih godina."
  
  "Sranje".
  
  "Ozbiljno - hvala."
  
  "Ne brini".
  
  "A Karin - bit će dobro. Obećavam."
  
  "Kako to možeš obećati, Matt?"
  
  Drake je zastao. Ono što je izraženo bila je njegova urođena posvećenost pomaganju onima kojima je potrebna, a ne jasna odluka vojnika.
  
  "Još je neće povrijediti", rekao je. "I vrlo brzo ćemo imati više pomoći nego što možete zamisliti."
  
  "Kako znaš da je neće povrijediti?"
  
  Drake je uzdahnuo. "U redu, dobro, to je obrazovana pretpostavka. Da su je htjeli mrtvu, odmah bi je ubili, zar ne? Nema maženja. Ali nisu. pa..."
  
  "Da?"
  
  "Nemcima je potrebna za nešto. Oni će je održati u životu." Drake je znao da je mogu odvesti na odvojeno ispitivanje ili nešto još konvencionalnije - kod diktatorskog šefa koji je volio da dominira svakim događajem. Tokom godina, Drake se zaljubio u ovu vrstu tiranina. Njihova autoritarnost uvijek je dobrim momcima davala drugu šansu.
  
  Ben se usiljeno nasmiješi. Drejk je osetio da se avion počeo spuštati i počeo da preispituje činjenice u svojoj glavi. S obzirom da se njegov mali tim raspao, morao je istupiti i zaštititi ih još više.
  
  
  * * *
  
  
  U roku od dvije minute nakon što su napustili avion, Drake, Ben, Kennedy i Dahl su uvedeni kroz nekoliko vrata, uz tihe pokretne stepenice, niz plišani hodnik obložen debelim plavim pločama, i konačno kroz teška vrata za koja je Drake primijetio da su pažljivo zaključana iza njima.
  
  Našli su se u prvoklasnom, prvoklasnom salonu, praznom osim njih samih i osam drugih: pet naoružanih stražara i tri odijela - dvije žene i stariji muškarac.
  
  Čovjek je istupio naprijed. "Jonathan Gates", rekao je tiho. "Ministar odbrane."
  
  Drejk je osetio iznenadni nalet panike. Bože, ovaj tip je bio megamoćan, možda peti ili šesti u redu za predsjednika. Uzdahnuo je i zakoračio naprijed, primjećujući napredovanje stražara, a zatim raširio ruke.
  
  "Svi prijatelji su ovdje", rekao je. "Barem... ja tako mislim."
  
  "Vjerujem da si u pravu." Ministar odbrane je istupio i pružio mu ruku. "Da bih uštedio vrijeme, već sam bio u toku. Sjedinjene Države su voljne i sposobne pomoći. Ovdje sam da... olakšam... ovu pomoć."
  
  Jedna od žena ponudila je svima piće. Imala je crnu kosu, prodoran pogled i bila je u srednjim pedesetim, s linijama zabrinutosti dovoljno debelim da sakriju državne tajne i načinom ignoriranja čuvara koji je govorio o njenoj nelagodi s njima.
  
  Pića su malo otopila led. Drake i Ben ostali su blizu Gejtsa, pijuckajući dijetalna pića. Kennedy je prišao prozoru, vrteći svoje vino i gledajući u avione koji su taksirali, naizgled izgubljen u mislima. Thorsten Dahl se spustio u udobnu stolicu s Evianom, a njegov govor tijela je odabran da ne predstavlja prijetnju.
  
  "Moja sestra", progovori Ben. "Možete li joj pomoći?"
  
  "CIA je kontaktirala Interpol, ali još nemamo tragove o Nijemcima." Nakon nekog trenutka, primijetivši Benovu nevolju i trud koji mu je bio potreban da dođe do člana Kongresa, sekretar je dodao: "Trudimo se, sine. Naći ćemo ih."
  
  "Moji roditelji još ne znaju." Ben je nehotice spustio pogled na svoj mobilni telefon. "Ali neće potrajati dugo..."
  
  Sada je istupila druga žena - vesela, samouvjerena, mnogo mlađa individua, koja po svemu podsjeća na buduću bivšu državnu sekretarku, prava grabljivica ili, kako je Drejk sebi rekao, politička verzija Alisije Majls.
  
  "Moja zemlja nije ništa drugo do nerealna, gospodine Dahl, gospodine Drake. Znamo da smo dosta zaostali u ovome, i znamo koji su ulozi. Vaš SAS tim je odobren za rad. SGG takođe. Imamo Delta tim spreman da pomogne. Samo zbrojite brojeve..." Ona mrdnje prstima. "Koordinate".
  
  "A profesor Parnevik?" Dahl je prvi put progovorio. "Kakve vijesti o Kanađanima?"
  
  "Raspisuju se potjernice", reče sekretar pomalo ukočeno. "Ovo je diplomatska situacija..."
  
  "Ne!" Drejk je viknuo, a zatim izdahnuo da se smiri. "Ne gospodine. Ovo je pogrešan pristup. Ova stvar je lansirana... šta?... prije tri dana? Vrijeme je ovdje sve, pogotovo sada. Sljedećih nekoliko dana," rekao je, "pobjeđujemo ili gubimo."
  
  Sekretar Gejts ga je iznenađeno pogledao. "Čujem da još uvek imaš nešto od vojnika u sebi, Drake. Ali ne zbog ove reakcije."
  
  "Prebacujem se između vojnika i civila kada mi odgovara", slegnuo je ramenima Drake. "Prednosti biti bivši vojnik."
  
  "Da. Pa, ako se osjećaš bolje, nalozi neće pomoći. Colby Taylor je nestao iz svoje kanadske vile zajedno sa većinom svojih zaposlenih. Pretpostavljam da je to dugo planirao i da je prešao na neke unaprijed dogovorene nepredviđene situacije. U suštini - on je van mreže."
  
  Drake je zatvorio oči. "Ima li dobrih vijesti?"
  
  Progovorila je mlada žena. "Pa, nudimo vam sve resurse Kongresne biblioteke da pomognemo vašem istraživanju." Oči su joj zaiskrile. "Najveća biblioteka na svijetu. Trideset dva miliona knjiga. Rare prints. I Svjetska digitalna biblioteka."
  
  Ben ju je pogledao kao da je upravo pristala da učestvuje na takmičenju za kosplej princeze Leje. "Svi resursi? Dakle - teoretski - možete shvatiti koji je Nijemac opsjednut nordijskom mitologijom? Možda ćete pronaći tekstove o Odinu i ovoj grobnici bogova. Stvari kojih nema na internetu?"
  
  "Možete, samo pritiskom na dugme", rekla je žena. "A ako to ne uspe, imamo neke veoma stare bibliotekare."
  
  Benove su oči zasjale od nade dok je gledao Matta. "Odvedi nas tamo."
  
  
  * * *
  
  
  Kongresna biblioteka bila je otvorena za njih u ranim nedjeljnim jutarnjim satima. Upaljena svjetla, pažljivo osoblje, najveća svjetska biblioteka je svakako impresionirala. U početku su arhitektura i ugođaj tog mjesta podsjetili Drakea na muzej, ali dok je gledao u redove polica za knjige i kružne balkone za čitanje, ubrzo je osjetio atmosferu poštovanja drevnog znanja, a njegovo raspoloženje se promijenilo kako bi odgovaralo njegovom okruženju.
  
  Dok je Drake proveo neko vrijeme lutajući hodnicima, Ben nije gubio vrijeme na istraživanje. Ušunjao se na balkon, napunio laptop i poslao njihovog komandanta švedskih specijalnih snaga u potragu da pronađe kafu i kolačiće.
  
  "Lepo mesto", rekao je Drake dok je kružio okolo. "Osjećam da bi Nicolas Cage mogao iskočiti svakog trenutka."
  
  Ben se uštipnuo za mostić nosa. "Ne znam odakle da počnem," priznao je. "Moja glava je štala, druže."
  
  Thorsten Dahl je kucnuo po ogradi koja je okruživala balkon. "Počni od onoga što znaš", rekao je onim proučenim tonom Oksforda. "Počnite s legendom."
  
  "Tačno. Pa, znamo ovu pjesmu. Prilično kaže da će onaj ko oskrnavi grobnicu bogova spustiti paklenu vatru na Zemlju. I to je vatra, bukvalno. Naša planeta će izgorjeti. Također znamo da ova legenda ima jedinstvene istorijske paralele s drugim srodnim legendama napisanim o drugim bogovima."
  
  "Ono što ne znamo", rekao je Dahl, "je zašto? Ili kako?"
  
  "Vatra", rekao je Drake oštro. "Tip je to upravo rekao."
  
  Ben je zatvorio oči. Dahl se okrenuo prema Drakeu sa čvrstim osmehom. "To se zove brainstorming", rekao je. "Analiza činjenica često pomaže u otkrivanju istine. Mislio sam kako nastaje katastrofa. Molim vas pomozite ili idite."
  
  Drake je otpio kafu i šutio. Obojica su izgubila ljude i zaslužila prostor. Prišao je ogradi i osvrnuo se, a očima mu je letjelo po okrugloj prostoriji, primjećujući položaje osoblja i američkih agenata. Kennedy je sjedila dva sprata niže, bijesno kuckajući po svom laptopu, izolirana od sebe... šta?, pomislio je Drejk. Krivica? Strah? Depresija? Znao je sve o tome i nije namjeravao početi propovijedati.
  
  "Legenda", rekao je Ben, "ukazuje da će jedno skrnavljenje Odinovog groba pokrenuti tok vatrenih rijeka. Rekao bih da je ovo jednako važno znati kao bilo šta drugo ovdje."
  
  Drake se namrštio kada su se pojavila njegova nedavna sećanja. Reke vatre? Video je to.
  
  Ali gdje?
  
  "Zašto si to tako rekao?" pitao. "Rijeke vatre?"
  
  "Ne znam. Možda zato što sam umoran od govorenja 'paklena vatra eruptira' i 'kraj je blizu'. Osjećam se kao trejler za holivudski film."
  
  "Dakle, krenuo si za vatrenim rekama?" Dahl je podigao obrvu. "Kao lava?"
  
  "Ne, čekaj", Drake je pucnuo prstima. "Da! Supervulkan! Na... na Islandu, zar ne?" Pogledao je Šveđanina za potvrdu.
  
  "Vidi, samo zato što sam Skandinavac ne znači da jesam"
  
  "Da". U tom trenutku, mlađi pomoćnik ministra odbrane se materijalizovao iza obližnje police za knjige. "Na jugoistočnoj strani Islanda. Cijeli svijet zna za ovo. Nakon čitanja nove vladine studije, mislim da je ovo sedmi postojeći supervulkan."
  
  "Najpoznatiji je u Yellowstone Parku", rekao je Ben.
  
  "Ali da li Supervulkan predstavlja takvu prijetnju?" upita Drake. "Ili je ovo još jedan holivudski mit?"
  
  I Ben i pomoćnik sekretara su klimnuli. "Izraz 'istrebljenje vrsta' nije pretjeran u ovom kontekstu", rekao je pomoćnik. "Istraživanja nam govore da se dvije prethodne supervulkanske erupcije poklapaju s dva najveća masovna izumiranja koja su se ikada dogodila na našoj planeti. Drugo, naravno, su dinosaurusi."
  
  "Koliko je to slučajnost?" upita Drake.
  
  "Toliko blizu da biste se iznenadili kada bi se to jednom dogodilo. Ali dvaput? Hajdemo..."
  
  "Sranje".
  
  Ben je podigao ruke u zrak. "Vidi, ovdje smo skrenuli sa strane. Ono što nam treba je da napunimo Odina sranja." Na ekranu je istakao nekoliko naslova. "Ovo, ovo i wow ¸ definitivno ovo. Voluspa - gdje Odin govori o svojim sastancima sa Vidovnjakom."
  
  "Posjete?" Drake je napravio grimasu. "Vikinška pornografija, ha?"
  
  Asistent se nagnuo nad Bena i pritisnuo nekoliko dugmadi, uneo lozinku i ukucao red. Njeno odelo za pantalone bilo je suprotno Kenedijevom odelu, ukusno dizajnirano da istakne njenu figuru, a ne da je sakrije. Benove oči su se raširile, a njegovi problemi na trenutak zaboravljeni.
  
  Drake je rekao: "Protraćen talenat."
  
  Ben mu je dao srednji prst kada je asistent ustao. Na sreću, nije ga vidjela. "Biće vam doneti za pet minuta", rekla je.
  
  "Hvala, gospođice." Drake je oklevao. "Izvini, ne znam tvoje ime."
  
  "Zovi me Hayden", rekla je.
  
  Nekoliko minuta kasnije knjige su stavljene pored Bena, a on je odmah odabrao onu koja se zove Voluspa.Prelistavao je stranice kao opsjednut; kao životinja koja miriše krv. Dahl je izabrao drugi tom, Drake - treći. Hayden je sjedio pored Bena, proučavajući tekst s njim.
  
  A onda je Ben viknuo "Eureka! Imam je!" Nedostaje veza. Heidi je! Prokleta Hajdi! Ova knjiga prati, citiram, "putovanja Odinove omiljene vidovnjake, Hajdi."
  
  "Kao u knjizi za djecu?" Dahl se očito sjećao svojih školskih dana.
  
  Drake je samo izgledao zbunjeno. "A? Ja sam više tip tipa Heidi Klum."
  
  "Da, knjiga za decu! Vjerujem da su legenda o Hajdi i priča o njenim putovanjima tokom godina evoluirala iz nordijske sage u nordijski mit, a onda je pisac iz Švicarske odlučio da tu priču iskoristi kao osnovu za dječju knjigu."
  
  "Pa, šta piše?" Drake je osjetio kako mu srce brže kuca.
  
  Ben je čitao na trenutak. "Oh, to mnogo govori", nastavio je žurno. "To prokleto dobro govori sve."
  
  
  DVADESET DVA
  
  
  
  WASHINGTON, DC
  
  
  Kennedy Moore je sjedila zureći u ekran svog kompjutera, ne videći ništa, i razmišljala o tome kako je to, u suštini, samo teniska loptica kojom manipuliše majstor. Mali zaokret je promijenio vašu sudbinu, neki neočekivani zaokret vas je odveo u spiralu samouništenja, a zatim vas je nekoliko dana brze akcije vratilo u igru.
  
  Osjećala se energično na putu za New York, još bolje nakon muzejskog ludila. Bila je zadovoljna sobom, a možda čak i malo zadovoljna Mattom Drakeom.
  
  Kako perverzno, rekla je sebi. Ali, nije li neko jednom rekao da iz velikih poteškoća proizlazi veliki napredak? Nešto slično tome.
  
  Profesor je tada kidnapovan. Sestra Bena Blejka je kidnapovana. I Kenedi je odlučno krenula prema ovom mobilnom štabu, uspravne glave i ponovo potpuno uronjena u igru, a misli su joj bile usredsređene na razumevanje konfuzije.
  
  Zatim, kada je počela da se penje stepenicama, Lipkind se materijalizovao iz gomile i naglo je zaustavio.
  
  "Kapetane?"
  
  "Bok Moore. Moramo razgovarati ".
  
  "Uđite unutra", mahnuo je Kenedi prema štabu, "dobila bi nam vaša pomoć."
  
  "Uh, uh. br. Nije zbog muzeja, Moore. Kruzer je u tom pravcu."
  
  Kretao se kroz gomilu, a njegova napeta leđa je sada gledala u nju poput tihe optužbe. Kenedi je morao da požuri da ga sustigne.
  
  "Šta... šta se dogodilo, kapetane?"
  
  "Ulazi."
  
  Kruzer je bio prazan osim njih dvojice. Ulična buka je prigušena, događaji napolju koji potresaju svet sada su zaključani dalje od vrline društvanca koji ide na zabavu.
  
  Kennedy se napola okrenula na svom sjedištu prema Lipkindu. "Nemoj mi reći...molim te, nemoj mi reći..." Kvrga u grlu natjerala je Lipkinda da izgubi strog izraz lica, govoreći joj sve prije nego što su mu riječi sišle s usana.
  
  Ali oni su pali, i svaka riječ bila je kap otrova u njenoj već pocrnjeloj duši.
  
  "Caleb je ponovo udario. Imali smo mesec dana kašnjenja - a onda smo juče popodne dobili poziv. Djevojka... ahh... djevojka iz Nevade," glas mu je postao promukao. "Novo u gradu. Student."
  
  "Ne. molim te..."
  
  "Hteo sam da znaš sada, pre nego što čuješ bilo kakvo pacovsko sranje."
  
  "Ne".
  
  "Žao mi je, Moore."
  
  "Želim da se vratim. Pusti me da se vratim, Lipkind. Pusti me unutra. "
  
  "Žao mi je".
  
  "Mogu ti pomoći. Ovo je moj posao. Moj život."
  
  Lipkind je grizao donju usnu, siguran znak stresa. "Ne još. Čak i da sam htio, vlasti to ne bi odobrile. Znaš to."
  
  "Da li bi trebalo? Od kada mogu da znam šta misle političari? Svi u politici su gadovi, Lipkinde, a od kada su počeli da rade kako treba? "
  
  "Uhvatio si me", Lipkindovo režanje je izdalo njegovo srce. "Ali naređenja su, kako kažu, naređenja. A moji nisu promijenjeni."
  
  "Lipkind, ovo... me uništava."
  
  Suvo je progutao. "Daj mu vremena. Hoćeš li se vratiti".
  
  "Nije me briga za mene, dođavola! Ovo su njegove jebene žrtve! Njihove porodice!"
  
  "I ja tako mislim, Moore. Vjeruj mi."
  
  Nakon nekog trenutka upitala je: "Gdje?" To je bilo sve što je mogla učiniti, sve što je mogla tražiti, sve o čemu je mogla razmišljati.
  
  "Moore. Ovdje nećete morati platiti nikakvu pokoru. Nisi ti kriv što je ovaj psihopata jebeni psihopata."
  
  "Gdje?" - Pitao sam.
  
  Lipkind je znala šta joj treba i rekla joj je mjesto.
  
  
  * * *
  
  
  Otvoreno gradilište. Tri bloka južno od Ground Zeroa. Programer se zove Silke Holdings.
  
  Kenedi je pronašao mesto zločina u roku od dvadeset minuta, primetio lepršavu traku na četvrtom spratu otvorene zgrade i poslao taksi. Stajala je ispred zgrade, gledajući uvis bezdušnim očima. Mjesto je bilo pusto - još uvijek aktivno mjesto zločina - ali subota je bila kasno, a incident se dogodio prije više od 24 sata.
  
  Kennedy je šutnuo krhotine, a zatim izašao na gradilište. Išla je otvorenim betonskim stepenicama uz bočnu stranu zgrade do četvrtog sprata i na betonsku ploču.
  
  Jak vjetar povukao joj je široku bluzu. Da joj kosa nije bila začešljana jakom trakom, vijorila bi se kao nešto opsjednuto. Pred njom su se otvorila tri pogleda na Njujork, od kojih joj se zavrtjela u glavi - stanje koje je imala cijeli život, ali se, začudo, setila tek sada.
  
  A ipak se popela na Yggdrasil, Svjetsko drvo.
  
  Onda nema vrtoglavice.
  
  To ju je podsjetilo na slučaj Odin i posebno na Matta Drakea. Htjela je da se vrati na ovo, na njega, ali nije bila sigurna da ima hrabrosti.
  
  Odvažila se preko prašnjave ploče, izbjegavajući hrpe šuta i alata izvođača. Vjetar ju je vukao za rukave i pantalone, zbog čega su nabubrile zbog viška materijala. Zaustavila se nedaleko od mjesta gdje je Lipkind opisao lokaciju tijela. Za razliku od popularne televizije, tijela se ne obilježavaju kredom - ona se fotografiraju, a zatim se mjeri njihova tačna lokacija sa raznih fiksnih tačaka.
  
  U svakom slučaju, samo je trebala biti tamo. Sagni se, kleči na koljena, zatvori oči i moli se.
  
  I sve se vratilo nazad. Kao đavo koji pada s neba. Poput stvaranja arhanđela, sve joj je bljesnulo u glavi. U trenutku kada je vidjela Chucka Walkera kako spremi tonu prljavog novca. Zvuk sudijskog čekića koji proglašava krivicu. Mrtvi pogledi njenih saradnika, opsceni crteži koji su počeli da se pojavljuju na njenom ormariću, pričvršćenom za haubu njenog automobila, pričvršćenom za vrata njenog stana.
  
  Pismo koje je dobila od serijskog ubice, u kojem joj se zahvaljuje za svu pomoć.
  
  Morala je da se pokaje za još jedno ubistvo koje je pomogla Thomasu Calebu da počini.
  
  Trebala je tražiti oprost od mrtvih i žalosnih.
  
  
  DVADESET TRI
  
  
  
  WASHINGTON, DC
  
  
  "Ova stvar je više otkrivajuća od Britney", požurio je Ben svoje riječi, suzdržavajući uzbuđenje. "Ovdje piše- 'Dok je on na Svjetskom drvetu, Volva otkriva Odinu da ona zna mnoge njegove tajne. Da se žrtvovao na Yggdrasilu u potrazi za znanjem. Da je postio devet dana i devet noći u istu svrhu. Ona mu kaže da zna gdje su mu skrivene oči i kako ih je dao u zamjenu za još više znanja."
  
  "Jedan mudri", prekinuo ga je Dahl. "Parnevik je rekao da su ga uvijek smatrali najmudrijim od svih bogova."
  
  Drejk je promrmljao: "Nikad nije mudro reći svoje tajne ženi."
  
  Ben je zakolutao očima prema njemu. "Odin je postio na Svjetskom drvetu devet dana i devet noći sa kopljem koje mu je probolo bok, kao Krist na krstu. Heidi kaže da joj je Odin u svom delirijumu rekao gdje su sakriveni njegovi saputnici. A gdje je bio sakriven njegov štit? I da njegovo koplje ostane tamo. I da je želio da ona rasprši njegove drugove - njegove dijelove - i stavi njegovo tijelo u grob."
  
  Ben se naceri Drakeu, raširenih očiju. "Možda nisam završio svoju potragu za legendarnim klitorisom, prijatelju, ali moj posao ovdje je završen."
  
  Ben se tada sjetio gdje se nalazi i žene koja je stajala pored njega. Uhvatio se za most nosa. "Prokletstvo i sranje."
  
  Dahl nije ni okom trepnuo. "Koliko ja znam - a to se odnosi samo na ono što sam se trudio da slušam tokom Parnevikovog predavanja - Volve su, poput egipatskih faraona, uvijek bile sahranjene u najbogatijim grobovima, pored kojih je bilo mnogo vrijednih stvari. Konji, kola, darovi iz dalekih zemalja."
  
  Činilo se da Hayden skriva osmijeh. "Ako cijelu vašu priču pratimo logično, gospodine Blake, onda vjerujem da su Hajdina takozvana putovanja zapravo objašnjenje gdje su svi dijelovi Odina bili razbacani... ili skriveni."
  
  "Zovi me... Bene. Da, Bene. I da, u pravu ste. Svakako."
  
  Drake je pomogao svom prijatelju da izađe. "Nije da je to sada važno. Svi komadi su pronađeni, osim Valkirija i..." zastao je.
  
  "Oči." rekao je Ben uz napet osmijeh. "Ako uspijemo pronaći Oči, možemo ovo zaustaviti i dobiti pare za pregovaranje za Karin."
  
  Drake, Dahl i Hayden su šutjeli. Drejk je konačno rekao: "Valkire moraju takođe biti tamo negde, Blejki. Možete li saznati gdje su pronađeni? Mora postojati neki stari novinski izvještaj ili tako nešto."
  
  "Heidi je smislila legendu o Ragnaroku", još je razmišljao Ben, uronjen u svoje istraživanje. "Odin ju je sigurno trenirao prije nego što je umro u Ragnaroku."
  
  Drake je klimnuo glavom i poslao Dahla i Haydena u stranu. "Valkirije", rekao im je. "Sjećate li se potpunog nedostatka informacija, a time i mogućeg kriminalnog aspekta? Postoji li šansa da bi se Interpol mogao udružiti s CIA-om i dati mu šansu?"
  
  "Sada ću to odobriti", rekao je Hayden. "I nastaviću istragu koju su naši informatičari vodili protiv Nijemaca. Kao što tvoj slatki prijatelj skoro kaže - elektronski tragovi bi trebali da nas odvedu do njih."
  
  "Slatko?" Drake joj se nasmiješio. "On je više od toga. Uronite u fotografiju. Vokal u grupi. Porodičan čovjek, i..." slegnuo je ramenima, "da... prijatelju."
  
  Nagnula se bliže, rekla: "Može me slikati bilo kada", a zatim se lagano nasmijala i otišla. Drake ju je pratio, zbunjen i prijatno iznenađen. Pogrešio je u vezi nje. Bože, bilo je teže čitati od Kenedija.
  
  Drake se ponosio svojom sposobnošću da čita ljude. Da li se okliznuo? Jesu li ga godine državne službe učinile mekim?
  
  Glas mu je progovorio u uho, od čega mu je srce poskočilo. "Šta je ovo?" - Pitao sam.
  
  Kennedy!
  
  "Sranje!" Skočio je i pokušao da prikrije svoj mali skok u zrak kao uobičajeno istezanje udova.
  
  Njujorški policajac je pročitao kao knjigu. "Čuo sam da SAS nikada nije upao u zasedu na neprijateljskoj teritoriji. Pretpostavljam da nikada nisi bio dio ovog tima, ha?"
  
  "Šta je šta?" upitao je Ben odsutno, odgovarajući na njeno pitanje.
  
  "Ovo?" Kennedy se nagnuo naprijed i kucnuo po monitoru, pokazujući na sićušnu ikonu skrivenu među gomilom simbola u rukopisu.
  
  Ben se namrštio. "Ne znam. Izgleda kao ikona na slici."
  
  Kad se Kennedy uspravio, kosa joj se oslobodila veza i pala preko ramena. Drake je gledao kako se spuštaju do njegovih leđa.
  
  "Vau. To je previše kose."
  
  "Možeš ti to, nakazo."
  
  Ben je dvaput kliknuo na ikonu slike. Ekran se pretvorio u tekst, a njegov podebljani naslov vam je privukao pažnju. Odin i Vidovnjak, postrojeni tokom Ragnaroka. A ispod toga je nekoliko starih redaka teksta s objašnjenjem.
  
  Ova slika, koju je naslikao Lorenzo Bacche 1795. godine i zaplijenjenu iz privatne kolekcije Johna Dillingera 1934. godine, vjeruje se da je zasnovana na starijoj slici i prikazuje pratioce nordijskog boga Odina raspoređene po posebnom redu na mjestu gdje je Odin umro. - mitsko bojno polje Ragnarok. Njegov voljeni Vidovnjak gleda ovo i plače.
  
  Bez riječi, Ben je ponovo pritisnuo i slika se materijalizirala pred njima.
  
  "Moj bože!" Ben je promrmljao. "Odličan posao."
  
  Kennedy je rekao: "Ovo je plan... kako rasporediti komade."
  
  
  DVADESET ČETIRI
  
  
  
  WASHINGTON, DC
  
  
  "Napravimo neke kopije." Uvek oprezni Drake napravio je nekoliko brzih slika sa svojim telefonom. Ben ga je naučio da uvijek drži pri ruci dobru, radnu kameru, a ovo je bio neočekivani gubitak novca. "Sve što nam sada treba su Valkirije, Oči i mapa Ragnaroka." Naglo je stao, uboden komadićima sjećanja.
  
  Ben je upitao: "Šta?"
  
  "Nisam siguran. Sranje. Memorija. Možda nešto što smo vidjeli u posljednjih nekoliko dana, ali vidjeli smo toliko toga da ne mogu suziti."
  
  Dahl je rekao: "Pa, Drake. Možda ste bili u pravu. Možda moderni Dillinger ima svoju zanimljivu privatnu kolekciju."
  
  "Pogledaj ovde," Ben je nastavio da čita. "Ovdje piše da je ova slika jedinstvena, činjenica koja je realizovana tek početkom 1960-ih, nakon čega je uvrštena na izložbu o nordijskoj mitologiji i poslata na kratku svjetsku turneju. Nakon ovoga, a zbog opadanja interesovanja, slika je zaključana u muzejski trezor i... pa, zaboravljena. Sve do danas".
  
  "Dobro obavljeno, doveli smo policajca sa sobom." Drejk je pokušao da podigne Kenedijevo samopoštovanje, još uvek nije siguran gde joj je glava posle Njujorka.
  
  Kennedy je počela da joj vezuje kosu, a onda je oklevala. Nakon nekog trenutka, stavila je ruke u džepove, kao da ih pokušava uhvatiti u zamku. Drake ju je potapšao po ramenu. "Pa, kako bi bilo da uzmeš ovu sliku i doneseš je ovdje. Možda postoji nešto što ne vidimo na fotografiji. Moj stari prijatelj Dahl i ja ćemo provjeriti mračnu stranu kolekcioniranja umjetnina. Protresite stabla." Zastao je, cereći se. "Još drveća."
  
  Kennedy je zastenjao prije nego što je otišao.
  
  Dahl je zurio u njega suženih očiju. "Dakle. Gdje da počnemo?
  
  "Počećemo sa Valkirijama", rekao je Drake. "Kada nam naš prijateljski munchkin kaže gdje i kada su pronađeni, možemo pokušati da im uđemo u trag."
  
  "Detektivski posao?" upita Dahl. "Ali upravo ste poslali našeg najboljeg detektiva."
  
  "Trenutno joj je potrebna fizička, a ne mentalna distrakcija. Prilično je otrcana."
  
  Ben je govorio. "Dobra pretpostavka, Matt. Valkire su otkrivene među drugim velikim blagom u grobnici vikinškog vidovnjaka, Volve, 1945. u Švedskoj."
  
  "Hajdin grob?" Drake je iskoristio šansu.
  
  "Moralo je biti. Prokleto dobar način da sakrijete jedan od komada. Zamolite svoje sluge da ga zakopaju s vama nakon što umrete."
  
  "Prenesite ovaj članak na drugi računar." Drake i Dahl sjedili su jedno pored drugog, izgledajući nespretno.
  
  Drake je znao da sat još otkucava. Za Karin. Za Parnevik. Za njihove neprijatelje i za cijeli svijet. Besno je udarao po mašini, pregledavajući muzejsku arhivu i pokušavajući da otkrije kada su Valkirije nestale iz inventara.
  
  "Sumnjate li da neko radi iznutra?" Dahl je odmah shvatio kuda ide.
  
  "Najbolja pretpostavka je nedovoljno plaćen čuvar muzeja ili zarobljeni kustos... tako nešto. Sačekali bi da Valkire eventualno budu degradirane u trezor, a zatim ih tiho ispratili. To niko ne shvata godinama, ako uopšte i ne shvata."
  
  "Ili pljačku", slegnuo je ramenima Dahl. "Isuse, čovječe, imamo više od šezdeset godina da ovo shvatimo." Dodirnuo je burmu koju je ponovo stavio otkako su ušli u biblioteku. Drake je stao na sekund. "Žena?"
  
  "I deca".
  
  "Nedostaju li ti?"
  
  "Svake sekunde".
  
  "Dobro. Možda nisi baš onaj kreten kakav sam mislio da jesi."
  
  "Jebi se, Drake."
  
  "Više voli. Ne vidim nikakve pljačke. Ali pogledajte ovdje - Valkyries su krenuli na turneju 1991. godine u sklopu kampanje za odnose s javnošću za Swedish Heritage Foundation. Do 1992. su nedostajali iz kataloga Muzeja. Šta vam to govori?"
  
  Dahl je stisnuo usne. "Da ih je neko povezan s turnejom odlučio ukrasti?"
  
  "Ili... je odlučio neko ko ih je gledao na turneji!"
  
  "U redu, to je verovatnije." Dahlova glava se zatresla. "Pa gdje je otišao obilazak?" Njegovi prsti su četiri puta kucnuli po ekranu. "Engleska. NJUJORK. Havaji. Australija."
  
  "To stvarno sužava stvar", rekao je Drake sarkastično. "Sranje".
  
  "Ne, čekaj", uzviknuo je Dahl. "Istina je. Otmica Valkire je trebala proći glatko, zar ne? Dobro isplanirano, dobro izvedeno. Idealno. Još uvijek miriše na umiješanost u zločin."
  
  "Da si malo pametniji, ti bi..."
  
  "Slušajte! Početkom 90-ih godina, srpska mafija je počela da zabija kandže u podnožje Švedske. Zločini vezani za iznudu udvostručili su se za manje od jedne decenije, a sada širom zemlje djeluju desetine organiziranih bandi. Neki sebe nazivaju Bandidos. Drugi, poput Hells Angels, su samo bajkerske bande."
  
  "Hoćete da kažete da srpska mafija ima Valkire?"
  
  "Ne. Kažem da su planirali da ih ukradu pa da ih prodaju za novac. Oni su jedini koji imaju veze da to izvedu. Ovi ljudi rade sve, ne samo iznudu. Međunarodni šverc ne bi bio izvan njih."
  
  "UREDU. Pa kako da saznamo kome su ih prodali?"
  
  Dahl je podigao telefon. "Mi to ne radimo. Ali najmanje trojica starijih kolovođa su sada iza rešetaka u blizini Osla." Otišao je da obavi poziv.
  
  Drake protrlja oči i zavali se. Pogledao je na sat i šokirao se kada je vidio da je skoro 6 ujutro.Kada su zadnji put spavali? Pogledao je oko sebe kada se Hayden vratio.
  
  Lijepa pomoćnica ministra odbrane izgledala je depresivno. "Izvinite momci. Nema sreće sa Nemcima."
  
  Benova glava se vrti okolo, napetost se pokazuje. "Niko?"
  
  "Ne još. Zaista mi je žao."
  
  "Ali kako? Ovaj tip mora biti negdje." Suze su mu ispunile oči i uperio ih je u Drakea. "Nije li?"
  
  "Da, druže, tako je. Vjerujte mi, naći ćemo ga." Uhvatio je svog prijatelja u medvjeđi zagrljaj, a oči su mu molile Haydena da napravi proboj. "Moramo da napravimo pauzu i dobro doručkujemo," rekao je, a njegov jorkširski naglasak je sijao kroz njega.
  
  Hayden je odmahnula glavom, gledajući ga kao da je upravo progovorio japanski.
  
  
  DVADESET PET
  
  
  
  LAS VEGAS
  
  
  Alicia Miles je gledala multimilijardera Colbya Taylora dok je sjedio na prostranom spratu jednog od brojnih stanova koje je posjedovao, ovog smještenog dvadeset dva sprata iznad Bulevara Las Vegas. Jedan zid je bio potpuno staklen, pružajući fantastičan pogled na fontane Bellagio i zlatna svjetla Ajfelovog tornja.
  
  Colby Taylor nije razmišljao o tome. Bio je uronjen u svoju najnoviju akviziciju, Odinovi vukovi, koju je proveo dva sata pažljivo spajajući. Alicia je prišla do njega, skidala jednu po jednu odjeću dok nije bila gola, a zatim se spustila na sve četiri dok joj oči nisu bile u ravnini s njegovima, stopalo od tla.
  
  Moć i opasnost bile su dvije stvari koje su je napalile. Moć Kolbija Tejlora - megalomanskog izuzetnog megalomana - i opasnost koju predstavlja slasna spoznaja da je njen dečko Milo, taj veliki, moćni modričar iz Vegasa, zaista voli.
  
  "Hoćeš li da napraviš pauzu, šefe?" upitala je bez daha. "Ja sam bez sjedala. Bez doplate."
  
  Taylor ju je pogledao odozgo do dolje. "Alisija", rekao je, vadeći deset dolara iz novčanika. "Oboje znamo da bi te više napalilo da platim." Stisnuo joj je novčanicu između zuba prije nego što je zauzeo položaj iza nje.
  
  Alicia je visoko podigla glavu, gotovo sline, diveći se blistavim svjetlima Stripa koji se pružao ispred nje. "Ne žuri. Ako možeš."
  
  "Kako stoje stvari s Parnevikom?" Taylor je svoje pitanje izrazio kao gunđanje.
  
  "Čim završiš", odgovorila je Alicia na svom slomljenom engleskom. "Razlomiću ga na dva dela."
  
  "Informacije su moć, Miles. Mi... moramo znati šta oni znaju. ... Koplje. Sve ostalo. Trenutno smo ispred. Ali Valkirije i Oči su... prave nagrade."
  
  Alicia je to isključila. Zujanje. Grunt. Opsesija. Živjela je za dvije stvari - opasnost i novac. Imala je vještinu i šarm da uzme šta god je htjela, što je činila svaki dan bez razmišljanja ili žaljenja. Njeni dani u SAS-u bili su samo obuka. Njene misije u Avganistanu i Libanu bile su jednostavan domaći zadatak.
  
  Ovo je bila njena igra, njeno sredstvo za samodovoljnost. Ovog puta bilo je zabavno sa Colbyjem Taylorom i njegovom vojskom, ali Nemci su uskoro trebali ponuditi veću platu - Abel Frey je predstavljao pravu moć, a ne Colby Taylor. Pomešajte to sa opojnom opasnošću da je Milu koji se uvek volio u blizini, i ona nije videla ništa osim fantastičnog vatrometa na svom horizontu.
  
  Osvrnula se oko Stripa, prepoznajući apsolutnu moć u tim trepćućim svjetlima i velikim kockarnicama, i iskoristila malo zabave koju je Colby Taylor mogao ponuditi, sve vrijeme razmišljajući o Mattu Drakeu i ženi s kojom ga je vidjela.
  
  
  * * *
  
  
  Ušla je u spavaću sobu za goste apartmana i zatekla profesora Rolanda Parnevika vezanog, ispruženog, za krevet tačno onako kako ga je ostavila. S Taylorinom toplinom koja joj je još uvijek gorjela između bedara i rumenom na obrazima, vrisnula je Geronimu! i skočio na dušek doletevši se pored starca.
  
  Skočila je na koljena i strgnula srebrnu ljepljivu traku s njegovih usana. "Čuli ste nas, zar ne, profesore? Naravno da jesi." Pogled joj se zaustavio na njegovim preponama. "Ima li još života tamo dole, starče? Potrebna je pomoć?"
  
  Manijalno se nasmijala i skočila s kreveta. Profesorove uplašene oči pratile su svaki njen pokret gladan moći, raspirujući njen ego, podstičući je na još divlje manifestacije. Plesala je, vrtela se, postala stidljiva.
  
  Ali na kraju je sjela na starčeve grudi, natjeravši ga da teško diše, i zamahnula makazama u obliku ruže.
  
  "Vrijeme je da odsiječeš prste", rekla je veselo. "Uživam u svom mučenju koliko i u svom seksu, centimetar po inč. I što duže traje, to bolje. Ozbiljno drugar, ovdje sam samo zbog krvi i haos."
  
  "Šta... šta želiš... da znaš?" Parnevikov švedski naglasak bio je pun straha.
  
  "Pričaj mi o Mattu Drakeu i kurvi koja mu pomaže."
  
  "Drake? Ja... ne razumem... zar ne želiš - Odin?"
  
  "Jebe me briga za sva ova norveška sranja. U njemu sam zbog čistog mahnitog uzbuđenja zbog svega toga." Brzo je škljocnula makaze s ružama blizu vrha njegovog nosa.
  
  "Umm... Drake je bio - SAS, čuo sam. U ovo se umešao... slučajno."
  
  Alicia je osjetila kako ju je zapljusnuo ledeni val. Pažljivo se popela na Parnevikovo tijelo, stavila mu obje oštrice oko nosa i stisnula sve dok se nije pojavio curenje krvi.
  
  "Osećam se kao da odugovlačiš, starče."
  
  "Ne! Ne! Molim te!" Sada je njegov naglasak bio toliko gust i izobličen pritiskom na njen nos da je jedva mogla razabrati riječi. Ona se zakikota. "Zvučiš kao onaj kuhar iz The Muppets-a." Bla bla bla, bla bla bla, bla bla bla."
  
  "Njegova žena - napustila ga je. Krivi SAS!" - ispali Parnevik i užasnuto zakoluta očima. "Njegov prijatelj ima sestru koja nam pomaže! Žena je Kenedi Mur, policajac iz Njujorka. Pustila je serijskog ubicu!"
  
  Alicia je ljutito pokrenula svoje oštrice. "Bolje. Mnogo bolje, profesore. Šta još?"
  
  "Ona... ona je na... ovaj... odmoru. Nema prisilnih praznika. Vidite, serijski ubica - opet je ubio."
  
  "Bože, profesore, počinješ da me pališ."
  
  "Molim te. Mogu reći da je Drake dobra osoba!"
  
  Alicia je izvukla svoje rezače za ruže. "Pa, on to definitivno prolazi. Ali naleteo sam na njega u SRT, ne na tebe. Znam šta proganja tog gada."
  
  Začuo se vrisak i tresak, a onda je Kolbi Tejlor probio glavu kroz vrata. "Miles! Upravo sam dobio poziv od našeg saveznika u švedskoj vladi. Saznali su gdje su Valkire. Moramo požuriti. Sad!"
  
  Alicia je uzela rezače za ruže i odrezala vrh starčevog prsta.
  
  Samo zato što je mogla.
  
  I dok je on vrištao i grčio se, ona mu je opkolila leđa i zabila ga mlaznim injektorom, špricem bez igle, ubacivši mu mali senzor tik pod kožu.
  
  Plan B, pomislila je Alicia, njen vojnički trening je još uvijek na nivou.
  
  
  DVADESET I ŠEST
  
  
  
  WASHINGTON, DC
  
  
  Kada je zazvonio mobilni telefon Thorstena Dahla, Drakeova usta su bila puna muffina od borovnice. Popio ga je svježom kafom, slušajući s iščekivanjem.
  
  "Da, državni ministre." Nakon ovog iznenađenja, ostatak Dahlova razgovora bio je trom, niz 'Vidim', izjava i tišina puna poštovanja. Završilo je sa 'Neću vas iznevjeriti, gospodine', što je Drakeu zvučalo pomalo zloslutno.
  
  "Pa?" - Pitao sam.
  
  "Moja vlada je jednom od ovih srpskih đubreta morala obećati smanjenu zatvorsku kaznu u zamjenu za pomoć, ali imamo potvrdu." Drejk je mogao reći da se ispod Dahlove konzervativne spoljašnjosti krije čovek koji je želeo da bude srećan.
  
  "I šta?"
  
  "Ne još. Hajde da se okupimo." Nekoliko trenutaka kasnije, Ben je odmaknut od ekrana laptopa, Hayden se smjestio centimetar od njegovog lakta, a Kennedy je stajao u iščekivanju pored Drakea, sa još raspuštenom dugom kosom.
  
  Dahl je udahnuo. "Kraća verzija je da je vođa švedske srpske mafije devedesetih godina - čovek koji je trenutno u našem pritvoru - dao Valkire svom američkom kolegi kao gest dobre volje. Tako je Davor Babić dobio Valkire 1994. godine. Godine 1999. Davor se povukao s mjesta vođe mafije i predao kontrolu svom sinu Blanci, povlačeći se na mjesto koje je najviše volio na svijetu - čak i u svoju domovinu."
  
  Dahl je zastao na trenutak. "Havaji".
  
  
  DVADESET SEDAM
  
  
  
  Njujork, SAD
  
  
  Abel Frey je gledao dole sa prozora svog stana na poslednjem spratu u milione sićušnih mrava koji su jurili po trotoarima ispod. Međutim, za razliku od mrava, ovi ljudi su bili bezumni, besciljni i nedostajali su im mašte da gledaju dalje od svojih jadnih života. Predložio je da je izraz 'pilići bez glave' skovao čovjek koji je stajao na ovoj visini dok je promatrao razočaranu septičku jamu koja je bila čovječanstvo.
  
  Frey je odavno dao slobodu svojim fantazijama. Mnogo mlađa verzija njega shvatila je da sposobnost da radi bilo šta čini sve dosadnim. Morali ste smisliti nove, raznovrsnije i zabavnije aktivnosti.
  
  Otuda i borbena arena. Otuda i modni biznis - u početku način da posjeduje lijepe žene, zatim paravan za međunarodni lanac krijumčara, a sada način da sakrije svoje zanimanje za Grobnicu bogova.
  
  Njegovo životno delo.
  
  Štit je bio besprijekoran, pravo umjetničko djelo, i, pored šifrirane mape urezane u njegovu konveksnu površinu, nedavno je otkrio zagonetnu rečenicu ispisanu duž gornje ivice. Njegov omiljeni arheolog je vredno radio na tome. A njegov omiljeni naučnik pokušao je da otkrije još jedno nedavno iznenađenje - štit je bio napravljen od neobičnog materijala, ne običnog metala, već od nečeg značajnijeg, ali u isto vreme neverovatno laganog. Frey je bio i sretan i razočaran kada je otkrio da Odinova tajna ima čak i više nego što je prvo zamislio.
  
  Njegovo razočaranje uzrokovano je nedostatkom vremena da ih prouči. Pogotovo sada kada je bio dio ove međunarodne utrke. Kako je poželio da sve može poslati nazad u La Veraine, i dok su se neprikladni društveni ljudi zabavljali, on i nekolicina drugih analizirali bi tajne bogova.
  
  Zatim se nacerio praznoj sobi. Analiza je uvijek morala biti popraćena nekoliko dragocjenih trenutaka grubog predaha. Možda sukobiti nekoliko muških modela jedan protiv drugog u areni, ponuditi im izlaz. Još bolje, sukobite nekoliko njegovih zarobljenika jedan protiv drugog. Njihovo neznanje i očaj uvijek su predstavljali najbolji spektakl.
  
  Njegova e-pošta pinguje. Na ekranu se pojavio video koji prikazuje novu djevojku, Karin Blake, kako sjedi na svom krevetu u lancima.
  
  "Konačno". Frey ju je prvi put pogledao. Žena Blake je označila svakog od tri plaćenika koje je poslao da je otmu, jednog prilično zlobno. Bila je veoma pametna, prava prednost, i upravo je bila zatvorena u svom malom zatvoru u La Vereini, čekajući Freyev dolazak.
  
  Sveže meso za njegov užitak. Od krvi nevinih je njegovo večno blaženstvo. Sada je bila njegovo vlasništvo. Imala je ošišanu plavu kosu, lijepe šiške i par razrogačenih očiju - iako Frey nije mogao biti siguran u boju s obzirom na kvalitet slike. Lijepo tijelo - nije mršavo kao model; zavodljivije, što bi se, bez sumnje, dopalo ljepšem polu.
  
  Dodirnuo je njeno digitalizovano lice. "Uskoro ćeš doći kući, mala moja..."
  
  U tom trenutku su se vrata otvorila i ušao je grubi Milo, mašući u jednoj ruci svojim mobilnim telefonom. "To je ona", povikao je. "Alicia!" Imao je glupi osmijeh na svom idiotskom licu.
  
  Frey je sakrio svoje emocije. "Ja? Da, reci mi. Taj posljednji komad u New Yorku, trebao je biti moj." Nije ni malo vjerovao engleskoj kučki.
  
  Slušao ju je, smješkajući se dok je objašnjavala kuda idu dalje, mršteći se kada je čuo da su Šveđani i njihovi pratioci na putu, a onda nije mogao a da ne zasjaji kada je obećala da će uskoro držati oba kanadera figure.
  
  Tada je mogao dešifrirati ovaj čudni natpis na rubovima Štita i vidjeti da li su i drugi dijelovi napravljeni od istog rijetkog materijala. Tada bi imao tri komada i prednost.
  
  "Bar si snalažljiv", rekao je u slušalicu, pažljivo gledajući Mila. "Radujem se što ću iskoristiti ovu snalažljivost kada se uskoro ponovo sretnemo." Prošlo je dosta vremena otkako je probio englesku ružu.
  
  Frey se iznutra nasmiješio dok su Milove oči zasjale pri pomisli na ponovno okupljanje sa svojom djevojkom. Alicijin odgovor i dalje mu je odzvanjao u mislima.
  
  Kako želite, gospodine.
  
  
  DVADESET OSAM
  
  
  
  OAHU, HAWAII
  
  
  12. septembra, podnevno sunce nad Havajima je zamračila tamna kiša padobrana Meduze, prepoznatljivog padobrana američke vojske. U jedinstvenoj operaciji, Delta Commandos se spustio okružen švedskim SGG-om i britanskim SAS-om - i jednim njujorškim policajcem - na udaljenu plažu na sjevernoj strani ostrva.
  
  Drejk je trčao na plažu, pesak je omekšao njegovo sletanje, pustio je padobran i brzo se okrenuo da proveri Kenedijev napredak. Sletela je među nekoliko dečaka iz Delte, pala na jedno koleno, ali ubrzo ustala na noge.
  
  Ben je trebao ostati u avionu dok je nastavio svoje istraživanje uz pomoć Haydena, koji je poslan kao "savjetnik" u SAD u misiji.
  
  Prema Drakeovom iskustvu, savjetnici su obično bili bolje obučene verzije svojih šefova - špijuni u ovčijoj koži, da tako kažem.
  
  Trčali su duž plaže po vrelom havajskom suncu, tridesetak visoko obučenih vojnika specijalnih snaga, prije nego što su stigli do blage padine zaklonjene krošnjama drveća.
  
  Ovdje ih je Thorsten Dahl zaustavio. "Znaš pravila. Tiha i čvrsta. Cilj je ostava. Naprijed!"
  
  Donesena je odluka da se na vilu bivšeg vođe srpske mafije udari maksimalnom snagom. Vrijeme je bilo užasno protiv njih - njihovi rivali su također mogli znati lokaciju Valkirija do sada, a osvajanje prednosti u ovoj trci bilo je od vitalnog značaja.
  
  A tokom svoje vladavine Davor Babić nije bio milostiva osoba.
  
  Popeli su se uz padinu i pretrčali cestu, pravo do Babićeve lične kapije. Čak ih ni povjetarac nije dotaknuo. Napad je izvršen, a za manje od minute visoke kapije od kovanog gvožđa pretvorene su u komade metala. Probili su kroz kapiju i razišli se po cijelom području. Drake se sklonio iza guste palme, proučavajući otvoreni travnjak koji je vodio do masivnih mermernih stepenica. Na njihovom vrhu je bio ulaz u Babićevu vilu. Sa obe strane stajale su čudne statue i blago havajske kulture, čak i figurica Moai sa Uskršnjeg ostrva.
  
  Još nema aktivnosti.
  
  Srpski mafijaški penzioner bio je smrtno samouveren.
  
  Čovjek SAS-a, napola skrivenog lica, kliznuo je pored Drakea.
  
  "Pozdrav, stari prijatelju. Lep dan, zar ne? Obožavam kada direktna sunčeva svjetlost pada na sočiva. Wells šalje najbolje želje."
  
  "Gdje je ta stara budala?" Drake nije skidao pogled s vrta.
  
  "Kaže da će te kontaktirati kasnije. Nešto o tome da mu duguješ neko vrijeme."
  
  "Staro prljavo kopile."
  
  "Ko je May?" - upitao je Kenedi. Ponovo je začešljala kosu i obukla bezobličnu vojnu uniformu preko odijela za pantalone. Imala je par Glockova.
  
  Drake, kao i obično, sa sobom nije nosio nikakvo oružje, osim noža posebne namjene.
  
  Novi tip iz SAS-a je rekao: "Old Drake Flame je ovdje. Još važnije, ko si ti?"
  
  "Hajde, momci. Fokusiraj se na ovo. Spremamo se da pokrenemo jedan od najvećih napada na civile u istoriji."
  
  "Civil?" Kennedy se namrštio. "Ako je ovaj tip civil, onda sam ja guzica Klaudije Šifer."
  
  Delta Team je već bio na stepenicama. Drejk je izašao iz skrovišta čim su krenuli i potrčao preko otvorenog terena. Kada je bio na pola puta, počeli su vriskovi.
  
  Na vrhu stepenica pojavile su se figure, različito obučene u odijela, bokserice i izrezane majice.
  
  Odjeknulo je šest kratkih hitaca. Šest tijela je beživotno palo niz stepenice. Delta Team je bio na pola puta. Hitni vriskovi su se sada čuli odnekud ispred dok je Drejk stigao do dna stepenica i puzao udesno, gde je zakrivljena kamena ograda pružala malo više zaklona.
  
  Odjeknuo je pucanj, glasan, znači da je došao od Srba. Drake se okrenuo da ponovo provjeri Kennedyja, a zatim dvaput zakoračio gore.
  
  Iza njih, mala traka šljunka vodila je do ulaza u vilu, koja se nalazila između dvije polovine zgrade u obliku slova H. Naoružani ljudi su izašli iz otvorenih vrata i zalupivši francuskim vratima sa obe strane ulaza.
  
  Ima ih na desetine.
  
  Iznenađeni su - ali se brzo pregrupišu. Možda ipak nije tako samozadovoljan. Drake je vidio šta dolazi i sklonio se među čudnu zbirku statua. Na kraju je vukao Kenedija na komade sa Uskršnjeg ostrva.
  
  Sekundu kasnije čula se mitraljeska paljba. Šokirani čuvari postavili su olovne zavjese na sve strane. Drejk je pao na stomak dok je nekoliko metaka udarilo u statuu.
  
  Stražari su potrčali naprijed. Bili su unajmljeni mišići, izabrani više zbog svoje čvrste gluposti nego zbog intelektualne sposobnosti. Naleteli su pravo na pažljive vatrene linije momaka iz Delte i pali, previjajući se među potocima krvi.
  
  Staklo se razbilo iza njih.
  
  Sa prozora vile čulo se još pucnjeva. Nesrećni vojnik Delte dobio je metak u vrat i odmah pao mrtav.
  
  Na statue su naletjela dvojica stražara, jedan od njih je lakše povrijeđen. Drejk je tiho izvukao oštricu i čekao da jedan od njih obiđe statuu.
  
  Poslednje što je ranjeni Srbin video bila je sopstvena krv kako mu curi dok mu je Drejk prerezao grkljan. Kenedi je pucao na drugog Srbina, promašio, a onda je zaronio u zaklon dok je podigao oružje.
  
  Čekić je kliknuo prazan.
  
  Kennedy je ustao. Bez obzira da li je oružje bilo ispražnjeno ili ne, ona se i dalje suočavala sa razjarenim protivnikom. Čuvar je zamahnuo kosilicom, savijajući mišiće.
  
  Kennedy je izašao iz dometa, a zatim skočio naprijed dok ga je njegov zamah ostavio izloženim. Brzi udarac nogom u prepone i laktom u potiljak oborili su ga na tlo. Otkotrljao se, sa oštricom iznenada u ruci, i zarezao u širokom luku. Kennedy se trgnuo tek toliko da joj smrtonosni vrh prođe kroz obraz prije nego što mu je utrnule prste zabio u dušnik.
  
  Čula je kako se meka hrskavica lomi, čula je kako se počeo gušiti.
  
  Okrenula se. Bio je gotov. Nije imala želju da ga gleda kako umire.
  
  Drake je stajao i gledao. "Nije loše".
  
  "Možda ćeš sada prestati da me mažeš."
  
  "Ne bih..." Naglo je stao. Svoju sramotu pokrio je hrabrim hvalisanjem. "Ne postoji ništa bolje nego gledati ženu s pištoljem."
  
  "Nije važno". Kennedy se ušuljao iza totemske motke, još jedne neobične karakteristike vile, i razgledao scenu.
  
  "Idemo svojim putem", rekla mu je. "Naći ćeš ostavu. Vraćam se."
  
  Uradio je razuman posao skrivajući svoje oklevanje. "Da li si siguran?"
  
  "Hej čovječe, ja sam policajac ovdje, sjećaš se? Vi ste civil. Radite kako vam se kaže."
  
  
  * * *
  
  
  Drejk je posmatrao kako Kenedi puzi udesno, krećući se prema zadnjem delu vile, gde je satelitski nadzor pokazao heliodrom i nekoliko niskih zgrada. Tim SAS-a je tamo već bio raspoređen i trebalo je da se infiltrira baš u tom trenutku.
  
  Pronašao je svoj pogled kako se zadržava na njenoj figuri, a njegov mozak je odjednom poželio da odjeća koju je nosila pokaže njeno dupe.
  
  Šok ga je potresao. Poniznost i nesigurnost udružili su snage u njegovoj glavi, uzrokujući vrtlog sumnje u sebe. Dvije godine otkako je Alison otišla, više od sedamsto dana nestabilnosti. Neobične dubine stalnog pijanstva, praćene bankrotom, a zatim polaganim, vrlo sporim usponom u normalan život.
  
  Još nisu ni tamo. Nigdje u blizini.
  
  Da li je pričala o njegovoj ranjivosti?
  
  Plan b.
  
  Rad pri ruci. Pokušajte vratiti svoj vojni fokus i ostaviti proklete civilne stvari na neko vrijeme. Zgrabio je oružje od oba stražara i uvukao se između statua sve dok nije stao na rub šljunčanog prilaza. Uočio je tri mete u tri različita prozora i brzo uzastopno ispalio tri rafala.
  
  Dva vriska i vrisak. Nije loše. Kada je preostala glava iskočila, tražeći svoju lokaciju, Drake ju je pretvorio u crvenu izmaglicu.
  
  Zatim je potrčao, samo da bi se okliznuo na koljena i zaustavio se ispred vile, a glavom mu je udario o grubi kamen. Osvrnuo se na ekipu Delte, koja je požurila da ga sustigne. Klimnuo je njihovom vođi.
  
  "Kroz". Drake je klimnuo prema vratima, a zatim udesno. "Ostava."
  
  Ušli su unutra, Drejk zadnji, pritisnuvši krivinu zida. Široko stepenište od kovanog gvožđa spiralno se uzdizalo ispred njih na drugi nivo vile.
  
  Dok su puzali uz zid, na balkonu gornjeg sprata direktno iznad njih pojavilo se još Srba. U trenutku je Delta tim postao lak plen.
  
  Pošto nije imao kuda da ode, Drake je pao na kolena i otvorio vatru.
  
  
  * * *
  
  
  Kennedy je otrčao do drvoreda koji je graničio sa vanjskim zidom vile i počeo se kretati brže. U tren oka stigla je do stražnjeg dijela kuće prije nego što je bezlični vojnik SAS-a pao na stomak ispred nje.
  
  Poput zeca, stajala je nepomično, hipnotizirana cijevi puške. Po prvi put nakon nekoliko mjeseci, napustile su je sve misli o Thomasu Calebu.
  
  "Sranje!"
  
  "U redu je", rekao je glas pored njenog desnog uha. Osetila je hladnu oštricu samo milimetara od sebe. "Ovo je Drakeova ptica."
  
  Komentar je odagnao njen strah. "Drejkova ptica? Otišao sam!"
  
  Čovjek je hodao ispred nje, smiješeći se. "Pa, onda, prema vašem predsjedniku, gospođica Moore nije bitna. Ja bih se radije predstavio kako treba, ali sada nije ni vrijeme ni mjesto. Zovi me Wells."
  
  Kenedi je prepoznao ime, ali ništa više nije rekao jer se veliki tim britanskih vojnika materijalizovao oko nje i počeo da ostavlja tragove. Stražnji dio Babichovog imanja sastojao se od ogromnog dvorišta obloženog indijskim kamenom, bazena olimpijske veličine okružen ležaljkama i bijelim kabanama i nekoliko zdepastih, ružnih zgrada koje nisu odgovarale ostatku dekoracije. Pored najveće zgrade nalazio se kružni heliodrom opremljen civilnim helikopterom.
  
  Nakon godina hodanja ulicama New Yorka, Kennedy je morao da se zapita da li se zločin zaista isplati. Ovi momci i Caleb su to platili. Chuck Walker bi platio za to da Kennedy nije vidio da je stavio u džep.
  
  Ležaljke su bile pune. Nekoliko polugolih muškaraca i žena sada je stajalo u šoku, hvatajući se za svoju odjeću i pokušavajući prikriti višak mesa. Kennedy je primijetio da neki stariji muškarci ne bi mogli podnijeti kožu nilskog konja, dok bi većina mladih žena to mogla učiniti sa samo dvije ruke i skretanjem lijevo.
  
  "Ovi ljudi... nazovimo ih gostima... oni verovatno nisu deo srpske grupe", rekao je tiho Vels u mikrofon za grlo. "Odvedite ih", klimnuo je trojici vodećih ljudi. "Vi ostali idete prema morskoj strani ovih zgrada."
  
  Kako se grupa počela razdvajati, odjednom se dogodilo nekoliko stvari. Lopatice helikoptera su počele da se rotiraju; zvuci njegovih motora odmah su prigušili vriske onih u blizini. Zatim je duboka tutnjava, poput zvuka otvaranja roletni, prethodila iznenadnoj graji moćnog automobila. Iza ružnih zgrada okrenute prema moru pojavila se bijela metalna traka - Audi R8 koji je ubrzavao najvećom brzinom.
  
  Dok je stigla do dvorišta, bila je tona smrtonosnih metaka. Srušio se na zapanjene vojnike SAS-a, ispruživši ih i prevrnuvši se kroz zrak. Iza njega se zaustavio još jedan auto, ovaj put crn i veći.
  
  Lopatice helikoptera počele su brže da se okreću, a motori zavijaju. Cijela se mašina zatresla, pripremajući se za polijetanje.
  
  Kenedi je, zapanjen, mogao samo da sluša kako Welles izgovara naređenja. Ona se trgnula kada su preostali vojnici SAS-a otvorili vatru.
  
  Sav pakao je nastao u bašti.
  
  Vojnici su otvorili vatru na jureći Audi R8, meci su probili njegovo metalno kućište, probili kožu blatobrana i vrata. Auto je jurio prema uglu kuće, skrećući u posljednjem trenutku kako bi naglo skrenuo.
  
  Šljunak je izletio ispod njegovih guma poput sićušnih raketa.
  
  Metak je razbio vjetrobransko staklo i uništio ga. Automobil je bukvalno poginuo usred leta, a motor mu je zastao kada je vozač teško pao za volan.
  
  Kennedy je potrčao naprijed, podižući pištolj. "Ne mrdaj!"
  
  Pre nego što je stigla do automobila, bilo je očigledno da je vozač njen jedini putnik.
  
  Mamac.
  
  Helikopter je bio dva metra iznad zemlje i polako se rotirao. Vikao je vojnik SAS-a, ali bez prave ljutnje u glasu. Drugi automobil, crni kadilak sa četiri vrata, sada je jurio duž ogromnog bazena, a njegove gume su bacale plimne talase vode u svim pravcima. Prozori su bili zamračeni. Nemoguće je utvrditi ko je bio unutra.
  
  Treći motor se upalio, trenutno van vidokruga.
  
  Vojnici su otvorili vatru na Cadillac i sa tri hica oštetili gume i vozača. Automobil je proklizao, a zadnji dio mu je udario u bazen. Wells i još tri vojnika potrčali su prema njemu, vrišteći. Kenedi je držao pogled na helikopteru, ali kao i na Caddyju, njegovi prozori su bili neprozirni.
  
  Kennedy je teoretizirao da je sve ovo dio nekog razrađenog plana za bijeg. Ali gdje je bio pravi Davor Babić?
  
  Helikopter je počeo da se diže više. SAS se konačno umorio od upozorenja i pucao je na zadnji rotor. Čudovišna mašina je počela da se okreće, a onda je ispod nje kleknuo čovek sa spremnim bacačem granata.
  
  Wells je stigao do Caddyja. Ispaljena su dva hica. Kennedy je čuo preko mikrofona da je Babich još uvijek na slobodi. Sada je treći automobil došao iza ugla, motor je urlao poput trkača Formule 1, ali to je bio Bentley, veliki i hrabar, njegovo prisustvo je vrištalo, makni mi se s puta!
  
  Kennedy je skočio u drveće. Nekoliko vojnika ju je pratilo. Wells se okrenuo i ispalio tri brza hica koja su se odbila pravo u bočne prozore.
  
  Neprobojno staklo!
  
  "Ovo je seronja!"
  
  Riječi su izgovorene djelić sekunde prekasno da bi se spasio helikopter - granata je puštena - njeno eksplozivno punjenje eksplodiralo je na dnu helikoptera. Helikopter se razbio u komade, razbacujući komadiće metala posvuda. Iskrivljeni komad slomljenog čelika udario je pravo u bazen, istisnuvši hiljade galona vode ogromnom snagom.
  
  Kenedi je sačekao da monstruozni Bentli projuri pored nje, a onda je krenuo u poteru. Brzi zaključak joj je rekao da postoji samo jedna šansa da uhvati Srbina u bekstvu.
  
  Wells je to uvidio u isto vrijeme i krenuo u akciju. R8 je bio potpuno istrošen, ali Caddy je još uvijek bio netaknut, a njegovi kotači su bili samo centimetar pod vodom na mermernim stepenicama bazena.
  
  Wells i dva njegova vojnika potrčali su prema Caddyju. Kennedy je krenuo u poteru, odlučan da preuzme vlast. U tom trenutku začulo se čudno šištanje vazduha, kao da je prošao vihor, i odjednom je eksplodirao ugao Babičeve kuće.
  
  "O moj Bože!" Wells je pao u blato kada je čak i njegov mir bio narušen. Krhotine su letjele u svim smjerovima, kišom su padale na bazen i terasu. Kennedy se trgnuo. Okrenula je glavu prema liticama.
  
  Crni helikopter je lebdio tamo, a figura je mahala sa otvorenih vrata.
  
  "Da li ti se sviđa?"
  
  Wells je podigao glavu. "Alicia Miles? Šta, u ime svega što je sveto, radiš?"
  
  "Mogao bi ti čak i otkinuti mala jaja tim udarcem, ti stari jebaču. Duguješ mi. Alicia se nasmijala dok se helikopter na trenutak podigao prije nego što se okrenuo da potjera Bentley.
  
  Kanađani su bili ovdje.
  
  
  * * *
  
  
  Drake se otkotrljao naprijed neposredno prije nego što se zid iza njega pretvorio u švicarski sir. Najmanje jedan metak je doletio tako blizu da je čuo njegovo zvučno cviljenje. Napravio je preokret kako bi se popnuo na platformu ispod balkona u isto vrijeme kada i većina Delta tima. Kada je stigao, nanišanio je prema gore i otvorio vatru.
  
  Očekivano, pod balkona je bio relativno slab. Pucnjava iznad je prestala i počelo je vrištanje.
  
  Komandant Delte je mahnuo rukom ulevo u pravcu skladišta. Brzo su protrčali kroz dvije lijepo namještene, ali prazne sobe. Komandir im je pokazao da stanu blizu one za koju je njihov satelitski nadzor upozorio da ima nešto malo posebno - skrivenu podzemnu sobu.
  
  Unutra su bačene šok granate, praćene američkim vojnicima koji su mahnito vrištali da bi se pojačao efekat dezorijentacije. Međutim, oni su odmah stupili u borbu prsa u prsa od strane pola tuceta srpskih gardista. Drake je uzdahnuo i ušao unutra. Haos i zbrka ispunili su prostoriju s kraja na kraj. Trepnuo je i našao se pred ogromnim čuvarom, koji se nacerio i podrignuo pre nego što je skočio napred u medvedji zagrljaj.
  
  Drejk je brzo izbegao, udario u bubrege i udario bodežom tvrdom rukom u solarni pleksus. Čovjek-zvijer se nije ni trgnuo.
  
  Onda se sjetio stare izreke o tučnjavama u baru - ako tvoj protivnik udari u pleksus a da se ne lecne, onda bolje počni bježati, čovječe, jer si u dubokom sranju...
  
  Drejk se povukao, pažljivo se krećući oko svog nepokretnog neprijatelja. Srbin je bio ogroman, sa lijenim salom preko čvrstih mišića, i čelom dovoljno velikim da razbije betonske blokove od šest inča. Čovjek je nespretno krenuo naprijed, raširenih ruku. Jedan lapsus i Drake bi bio zgnječen na smrt, stisnut i zgnječen kao grožđe. Brzo je zaobišao, fintirao udesno i izašao naprijed sa tri brza udarca.
  
  Oko. Uho. Grlo.
  
  Sva tri su povezana. Dok je Srbin zatvorio oči od bola, Drejk je izveo rizično bacanje u leteći udarac koji je stvorio dovoljan zamah da sruši čak i ovog brontosaurusa sa njegovih širokih nogu.
  
  Čovjek se srušio na pod uz zvuk poput planine koja se ruši. Slike su pale sa zida. Sila koju je proizveo sopstvenim skokom unazad onesvestila ga je kada je glavom udario o palubu.
  
  Drake se upustio dalje u sobu. Dvojica Delta su ubijena, ali su svi Srbi neutralisani. Deo istočnog zida se otvorio, a većina Amerikanaca je stajala oko otvora, ali su se sada polako povlačili, proklinjući strah.
  
  Drejk je požurio da im se pridruži, ne mogavši da zamisli šta je moglo da izazove paniku vojnika Delte. Prvo što je vidio bile su kamene stepenice koje vode dolje u dobro osvijetljenu podzemnu komoru.
  
  Drugi je bio crni Panter, koji se polako penjao stepenicama, a njegova široka usta otkrivala su niz oštrih očnjaka.
  
  "Fuuuu..." provukao je jedan od Amerikanaca. Drake se ne može više složiti.
  
  Panter je prosiktao, sagnuvši se da udari. Drake se povukao dok je zvijer skočila u zrak, 100 funti smrtonosnog mišića u bijesu. Sleteo je na najvišu stepenicu i pokušao da se zadrži, sve vreme gledajući svoje hipnotičke zelene oči na vojnike koji su se povlačili.
  
  "Mrzim ovo da radim", rekao je komandant Delte, nišaneći svojom puškom.
  
  "Čekaj!" Drake je vidio kako nešto bljesne u svjetlu lampi. "Samo čekaj. Ne mrdaj."
  
  Panter je krenuo naprijed. Delta tim ga je držao na nišanu dok je prolazio između njih, a prezirno je frknuo na onesposobljene srpske čuvare dok su izlazili iz sobe.
  
  "Koji- ?" jedan od Amerikanaca namršti se na Drakea.
  
  "Zar nisi video? Nosio je ogrlicu sa dijamantima. Pretpostavljam da je takva mačka, koja živi u ovakvoj kući, obučena da napadne samo kada čuje glas svog vlasnika."
  
  "Dobar poziv. Ne bih želio da ubijem takvu životinju." Komandant Delte je mahnuo Srbima. "Proveo bih cijeli dan zabavljajući se sa ovim kopiladima."
  
  Počeli su silaziti niz stepenice, ostavljajući dva čovjeka na straži. Drake je bio treći koji je stigao do poda trezora, a ono što je vidio natjeralo ga je da začuđeno odmahne glavom.
  
  "Koliko su izopačeni ovi ludi gadovi?"
  
  Soba je bila puna onoga što je mogao opisati samo kao 'trofeje'. Predmeti koje je Davor Babić smatrao vrijednima jer su - u svojim perverzijama - bili vrijedni za druge ljude.Svuda je bilo ormara, velikih i malih, nasumično raspoređenih.
  
  Čeljusna kost tiranosaurusa rexa. Natpis pored nje je glasio 'Iz kolekcije Edgar Fillion - doživotna nagrada'. Osim toga, otkrivajuća fotografija slavne glumice sa natpisom 'Ona je htjela živjeti'. Pored toga, sablasno položena na bronzanom postolju, bila je mumificirana ruka identifikovana kao 'Okružni tužilac br. 3'.
  
  I mnogo više. Dok je Drejk hodao po izlozima, pokušavajući da se izbori sa svojom morbidnom fascinacijom i koncentrisanjem, konačno je primetio fantastične predmete koje su tražili.
  
  Valkirije: Par snježno bijelih statua postavljenih na debeli okrugli blok. Obje skulpture bile su visoke oko pet stopa, ali je Drejku zastao dah zbog nevjerovatnog detalja u njima. Dvije prsate žene, gole i izgledaju kao moćne amazonke iz antike, obje raširenih nogu, kao da sjede na nečemu. Vjerovatno krilati konj, pomisli Drake. Ben je poželio da zna više, ali se sjetio da su ih Valkire koristile da lete iz bitke u bitku. Primijetio je mišićave udove, klasične crte lica i zbunjujuće rogate kacige.
  
  "Vau!" - uzviknuo je momak iz Delte. "Voleo bih da imam šest komada ovoga."
  
  Što je još važnije, obje Valkire su svojim lijevom rukom pokazivale prema gore ka nečemu nepoznatom. Pokazujući, kako je Drejk sada mislio, pravo na Grobnicu Bogova.
  
  Kad bi samo mogli pronaći Ragnarok.
  
  U tom trenutku jedan od vojnika je pokušao da uzme neki predmet iz vitrine. Začulo se glasno zvono i čelična kapija se srušila u podnožju stepenica, blokirajući im izlaz.
  
  Amerikanci su odmah posegnuli za gas maskama. Drake je odmahnuo glavom. "Ne brini. Nešto mi govori da je Babich tip gada koji bi više volio da lopov bude uhvaćen živ i šutira."
  
  Komandir Delte je pogledao šipke koje su još vibrirale. "Raznijeti ove štapove u komade."
  
  
  * * *
  
  
  Kennedy je začuđeno gledao helikopter i Bentley koji se povlačio. Vels je takođe delovao zbunjeno dok je zurio u nebo.
  
  "Kučko", Kennedy ga je čuo kako diše. "Prokleto sam je dobro trenirao. Kako se usuđuje da se pretvori u izdajicu?"
  
  "Dobro je da je otišla", Kennedy se pobrinula da joj je kosa i dalje zavezana od svih tih skakanja i skrenula je pogled kada je primijetila da je nekoliko SAS-ovaca mjeri. "Imala je visoko mjesto. Sada, ako su Drejk i Delta tim zarobili Valkire, mogli bismo da se iskrademo dok je Alicia zauzeta Babićem."
  
  Wells je izgledao kao da je rastrgan između dvije značajne opcije, ali nije rekao ništa dok su jurili oko kuće prema glavnom ulazu. Videli su kako se helikopter okrenuo i direktno se sudario sa Bentleyem. Odjeknuli su pucnji i odbili se od automobila koji je bježao. Tada je automobil iznenada naglo zakočio i zaustavio se u oblaku šljunka.
  
  Predmet je zaboden kroz prozor.
  
  Helikopter je strmoglavio s neba, a njegov operater je posedovao gotovo natprirodno čulo, dok je RPG zviznuo iznad glave. Čim su njegove sanke dotakle tlo, kanadski plaćenici su izletjeli kroz vrata. Izbila je pucnjava.
  
  Kenediju se učinilo da je vidjela Aliciju Majls, gipku figuru obučenu u čvrsti oklop, kako skače u borbu poput poslovičnog lava. Zvijer stvorena za bitku, izgubljena u nasilju i bijesu svega toga. Uprkos sebi, Kennedy je osjetila kako joj se hladi krv.
  
  Je li to bio strah koji je osjećala?
  
  Prije nego što je uspjela razmisliti o tome, sa suprotne strane helikoptera pala je mršava figura. Figura koju je prepoznala u trenu.
  
  Profesore Parnevik!
  
  Šepajući je napred, isprva oklijevajući, ali onda s obnovljenom odlučnošću, da bi na kraju puzao dok su meci prolazili po zraku iznad njegove glave, a jedan mu je prolazio u širini šake od lobanje.
  
  Parnevik se konačno dovoljno približio da ga SAS i Kennedy izvuku na sigurno, Kanađani nesvjesni, potpuno uključeni u bitku
  
  "Tako je", rekao je Wells, pokazujući na kuću. "Hajde da završimo sa ovim."
  
  
  * * *
  
  
  Drake je pomogao da se Valkire povuku naprijed dok je nekoliko momaka pričvrstilo malu količinu eksploziva na rešetku. Probijali su se uskom stazom između zastrašujućih eksponata, trudeći se da ne gledaju previše izbliza. Jedan od momaka iz Delte vratio se sa sablasne provjere prije nekoliko minuta i prijavio crni kovčeg u stražnjem dijelu sobe.
  
  Atmosfera iščekivanja trajala je punih deset sekundi. Trebala je vojnička logika da se ovo zaustavi. Što manje znaš...
  
  Ovo više nije Drakeova logika. Ali on ozbiljno nije želeo da zna. Čak se i lecnuo, kao običan civil, kada su rešetke raznesene.
  
  Iz sobe na spratu se čula pucnjava. Čuvari Delte su se srušili niz stepenice, mrtvi u krvavim rupama. Sljedeće sekunde na vrhu stepenica pojavilo se desetak ljudi naoružanih mitraljezima.
  
  Zaobiđen i nadjačan, pokriven sa više tačke gledišta, Delta Tim je propao i sada je bio ranjiv. Drake se polako probijao prema ormaru i njegovoj relativnoj sigurnosti, trudeći se da ne razmišlja o gluposti da je tako uhvaćen, i kako se to ne bi dogodilo SAS-u, i uzdajući se u sreću da ti novi neprijatelji neće biti dovoljno glup da ubije Valkirije.
  
  Bilo je nekoliko trenutaka nepopustljive napetosti, doživljene u zagušljivoj tišini, sve dok se niz stepenice nije spustila neka figura. Figura obučena u bijelo i sa bijelom maskom.
  
  Drake ga je odmah prepoznao. Isti čovjek koji je osvojio Štit na šetnji za mačke u Yorku. Čovjek kojeg je vidio u Apsall-u.
  
  "Znam te", dahnuo je u sebi, a zatim glasnije. "Prokleti Nemci su ovde."
  
  Čovjek je uzeo pištolj kalibra .45 i mahnuo njime. "Baci oružje. Svi vi. Sad!"
  
  Arogantan glas. Glas koji je pripadao glatkim rukama, njegov vlasnik je posedovao pravu moć, onakvu kakva se piše na papiru i daje u klubovima samo za članove. Ona vrsta osobe koja nije imala pojma šta je pravi ovozemaljski posao i dosadnost. Možda bankar, rođen u bankarskoj industriji, ili političar, sin političara.
  
  Ljudi iz Delte su čvrsto držali oružje. Niko nije rekao ni reč. Sukob je bio prijeteći.
  
  čovjek je opet vrisnuo, a odgoj mu nije dozvoljavao da zna za opasnost.
  
  "Jeste li gluvi? Rekao sam sada!"
  
  Teksašanin glas je rekao otegnutim glasom: "To se neće dogoditi, kopile."
  
  "Ali... ali..." čovek je začuđeno zastao, a onda naglo otkinuo masku. "Učinićete to!"
  
  Drake se zamalo srušio. Znam te Abel Frey, njemački modni dizajner. Šok je preplavio Drakea poput otrovnog talasa. Bilo je nemoguće. Bilo je kao da vidim Taylor i Miley gore, kako se kikoću o preuzimanju svijeta.
  
  Frey je sreo Drakeov pogled. "A ti, Matt Drake!" ruka s pištoljem mu je zadrhtala. "Koštao si me skoro sve! Uzeću ti je. Uradiću to! I ona će platiti. Oh, kako će platiti!"
  
  
  Prije nego što je to mogao shvatiti, Frey je uperio pištolj između Drakeovih očiju i opalio.
  
  
  * * *
  
  
  Kennedy je utrčao u sobu i vidio ljude SAS-a kako padaju na koljena, pozivajući na tišinu. Pred sobom je vidjela grupu maskiranih muškaraca, u pancirima, kako upiru oružje u ono što je samo mogla misliti da je tajni trezor Davora Babića.
  
  Na sreću, muškarci ih nisu primijetili.
  
  Wells joj je uzvratio pogled i rekao: "Ko?"
  
  Kennedy je napravio zbunjeno lice. Mogla je da čuje kako neko gunđa, mogla je da vidi njegov profil sa strane, .45 nastavio je da nespretno maše rukama. Kada ga je čula kako viče ime Matta Drakea, znala je, i Wells je znao, a nekoliko sekundi kasnije otvorili su vatru.
  
  Tokom šezdeset sekundi vatrenog okršaja koji je uslijedio, Kennedy je sve to vidio u usporenom snimku. Čovjek u bijelom puca iz svog kalibra .45, a njen hitac stiže djelić sekunde kasnije i povlači rub njegovog kaputa dok prolazi kroz materijal za vješanje. Njegovo šokirano lice kada se okrenuo. Njihova punačka, mlitava mekoća.
  
  Razmažen čovek.
  
  Zatim su se maskirani ljudi vrtjeli i pucali. SAS vojnici precizno i smireno uzvraćaju dobro postavljene udarce. Još vatre dolazi iz trezora. Američki glasovi. Nemački glasovi. Glasovi na engleskom.
  
  Usporeni haos, sličan poetskim intonacijama Taylor Swift, pomiješan sa arhaičnim rockom Metallice. Udarila je najmanje dva Nemca - ostali su pali. Momak u bijelom je vikao i mahao rukama i natjerao svoj tim da se žurno povuče. Kennedy je vidio kako ga pokrivaju i umiru pritom, ispadajući kao trulež iz rane, ali rana je živjela. Na kraju je pobjegao u stražnju sobu i samo su četvorica njegovih ljudi ostala živa.
  
  Kennedy je u očaju pojurila niz hodnik sa čudnom knedlom u grlu i hvataljkama za led u srcu, ni ne sluteći koliko je zabrinuta sve dok nije ugledala Drakea živog i osjetila kako je preplavljuje hladna struja oduševljenja.
  
  
  * * *
  
  
  Drejk je ustao s poda, zahvalan što je Abel Freyev cilj bio mutan kao i njegovo shvatanje stvarnosti. Prvo što je vidio bilo je Kennedyja kako trči niz stepenice, a drugo je bilo njeno lice dok je pritrčala njemu.
  
  "Hvala Bogu da si dobro!" - uzviknula je i zagrlila ga prije nego što se sjetila svoje uzdržanosti.
  
  Drake je zurio u Wellsove znalačke oči prije nego što je zatvorio svoje. Zagrlio ju je na trenutak, osetivši njeno vitko telo, njenu moćnu figuru, njeno krhko srce kako kuca pored njegovog. Glava joj je bila pritisnuta uz njegov vrat, osjećaj koji je bio dovoljno divan da mu prožmu sinapse.
  
  "Hej, dobro sam. ti?"
  
  Povukla se, smiješeći se.
  
  Wells im je prišao i na trenutak sakrio svoj lukavi osmijeh. "Drake. Čudno mjesto za ponovni susret, stari momče, a ne pab na uglu u Earl's Courtu koji sam imao na umu. Moram ti nešto reći, Matt. Nešto o Mai."
  
  Drake je odmah vraćen nazad. Wells je rekao posljednje što je očekivao. Sekundu kasnije primetio je Kenedijev osmeh koji je bledeo i pribrao se. "Valkirije", istakao je. "Hajde dok imamo priliku."
  
  Ali komandant Delte je to već organizovao i zvao ih. "Ovo nije Engleska, momci. Pokrenimo se. Pojeo sam skoro sve Havaje koje sam mogao da podnesem na ovom odmoru."
  
  
  DVADESET DEVET
  
  
  
  AIR SPACE
  
  
  Drake, Kennedy i ostatak jurišnog tima susreli su se s Benom i Haydenom nekoliko sati kasnije u vojnoj bazi u blizini Honolulua.
  
  Kako je vrijeme prolazilo. Birokratska birokratija je prekinuta. Neravni putevi su izglađeni. Vlade su se prepirale, zatim durile, a onda su konačno počele da pričaju. Pobunjene birokrate bile su umirene političkim ekvivalentom mlijeka i meda.
  
  A smak svijeta se bližio.
  
  Realni igrači su pričali, brinuli i spekulisali, i spavali u loše klimatizovanim zgradama u blizini Pearl Harbora. Drejk je odmah pretpostavio da je Benov promišljen pozdrav značio da imaju malo napretka u potrazi za sledećim delom Odina - Njegovim očima. Drake je sakrio iznenađenje; on je zaista vjerovao da bi Benovo iskustvo i motivacija do sada riješili sve tragove.
  
  Hayden, pametni pomoćnik ministra odbrane, pomogao mu je, ali su malo napredovali.
  
  Njihova jedina nada bila je da su ostali apokaliptični učesnici - Kanađani i Nemci - prošli malo bolje.
  
  Benovu pažnju je u početku skrenulo Drejkovo otkriće.
  
  "Abel Frej? Nemački mozak? Gubi se, seronjo."
  
  "Ozbiljno, druže. Da li bih te lagao?"
  
  "Ne citiraj Whitesnakea preda mnom, Matt. Znate, naš bend ima problema s izvođenjem svoje muzike, i nije smiješno. Jednostavno ne mogu vjerovati... Abel Frey?"
  
  Drake je uzdahnuo. "Pa, počinjem ponovo. DA. Abel Frey."
  
  Kennedy ga je podržao. "Vidio sam to i još uvijek želim reći Drakeu da prestane pričati gluposti. Ovaj tip je samotnjak. Smješten u njemačkim Alpima - "Zamak za žurke". Supermodeli. Novac. Život superzvijezde."
  
  "Vino, žene i pjesma", rekao je Drake.
  
  "Prestani!" rekao je Ben. "Na neki način," razmišljao je, "to je savršena naslovnica."
  
  "Lako je prevariti neznalice kada si poznat," složio se Drake. "Možete odabrati svoje odredište-gdje god želite. Krijumčarenje bi ovim ljudima trebalo biti lako. Jednostavno pronađite svoj drevni artefakt, odaberite svoju diplomatsku aktovku i..."
  
  "...Ubaci ovo." Kennedy je glatko završio i okrenuo svoje smiješene oči prema Benu.
  
  "Vas dvoje morate..." promucao je. "...Vas dvoje biste trebali dobiti jebenu sobu."
  
  U tom trenutku priđe Wells. "Ova stvar s Abelom Freyem... odlučeno je da se za sada zadrži u tajnosti. Gledajte i čekajte. Postavljamo vojsku oko njegovog zamka, ali mu damo slobodu u slučaju da nauči nešto što mi ne znamo."
  
  "Na prvi pogled, ovo zvuči razumno", počeo je Drejk, "ali..."
  
  "Ali on ima moju sestru", prosiktao je Ben. Hayden je podigao ruku da ga smiri. "U pravu su, Bene. Karin je sigurna... za sada. Svijet nije."
  
  Drake je suzio oči, ali je zadržao jezik. Nećete postići ništa protestom. To bi samo još više odvratilo njegovog prijatelja. Ponovo je imao problema s razumijevanjem Haydena. Je li ga njegov novootkriveni cinizam izjedao? Da li je brzo razmišljala za Bena ili je pametno razmišljala za svoju vladu?
  
  U svakom slučaju, odgovor je bio isti. Čekaj.
  
  Drake je promijenio temu. Probio je još jednu blizu Benovog srca. "Kako su tvoji mama i tata?" - pažljivo je upitao. "Jesu li se već skrasili?"
  
  Ben je bolno uzdahnuo. "Ne, druže. Na zadnjem pozivu su je spomenuli, ali sam joj rekao da je našla drugi posao. To će pomoći, Matt, ali ne zadugo."
  
  "Znam". Drake je pogledao Wellsa i Haydena. "Kao vođe ovdje, vas dvoje biste trebali pomoći." Zatim je, ne čekajući odgovor, rekao: "Kakve vijesti o Hajdi i Odinovim očima?"
  
  Ben je odmahnuo glavom s gađenjem. "Mnogo," požalio se. "Posvuda ima fragmenata. Evo - slušajte ovo: da bi pio iz Mimirovog bunara - Fontane mudrosti u Valhali - svako mora podnijeti važnu žrtvu. Jedan je žrtvovao svoje oči, simbolizirajući njegovu spremnost da stekne znanje o događajima kako sadašnjim tako i budućim. Napivši se, predvidio je sva iskušenja koja će se ticati ljudi i bogova kroz vječnost. Mimir je prihvatio Odinove Oči i one od tada leže tamo, simbol koji čak i Bog mora platiti za uvid u višu mudrost."
  
  "U redu", Drake je slegnuo ramenima. "Standardne istorijske stvari, ha?"
  
  "Tačno. Ali to je upravo tako. Poetska Edda, saga o Flenrichu, je još jedna koju sam preveo kao "Mnogo Hajdinih staza." Objašnjavaju šta se dogodilo, ali nam ne govore gdje su sada Oči."
  
  "U Valhali", Kenedi je napravio grimasu.
  
  "To je norveška riječ za raj."
  
  "Onda neću imati šanse da ih ikada pronađem."
  
  Drake je razmislio. "I nema ništa drugo? Isuse, druže, ovo je posljednji komad!"
  
  "Pratio sam Hajdino putovanje - njena putovanja. Posjećuje mjesta za koja znamo, a zatim se vraća svojoj kući. Ovo nije Playstation, druže. Bez nuspojava, bez skrivenih dostignuća, bez alternativnih puteva, bez veze."
  
  Kennedy je sjeo do Bena i zabacio joj kosu. "Da li bi mogla staviti dva komada na jedno mjesto?"
  
  "Moguće je, ali se ne bi dobro uklopilo sa onim što znamo u ovom trenutku. Drugi tragovi koji su uslijedili tijekom godina, svi su ukazivali na jedan fragment na svakoj lokaciji."
  
  "Dakle, kažeš da je ovo naš trag?"
  
  "Ključ mora biti Valhalla", reče Drejk brzo. "Ovo je jedina fraza koja označava mjesto. I sećam se da ste ranije rekli nešto o tome da je Heidi rekla Odinu da zna gde su mu oči skrivene jer je odao sve svoje tajne dok je visio na krstu."
  
  "Drvo", - u tom trenutku u sobu je ušao Thorsten Dahl. Šveđanin je izgledao iscrpljeno, umornije od administrativne strane posla nego od fizičke. "Jedan je visio na Svjetskom drvetu."
  
  "Ups", promrmljao je Drake. "Ista priča. kafa?"
  
  "Makadamija", Dahl je izgledao samozadovoljno. "Najbolje koje Havaji mogu ponuditi."
  
  "Mislila sam da je neželjena pošta", rekla je Kennedy, pokazujući snishodljivost prema New Yorkeru.
  
  "Spam je veoma omiljen na Havajima", složio se Dahl. "Ali kafa vlada svime. A orah makadamije Kona je kralj."
  
  "Dakle, hoćeš da kažeš da je Hajdi znala gde je Valhalla?" Hayden je dala sve od sebe da izgleda više zbunjena nego skeptična kada je Drejk pokazao da im neko donese još kafe.
  
  "Da, ali Hajdi je bila čovek. Ne Bog. Dakle, ono što bi ona doživjela bio bi svjetski raj?"
  
  "Izvini, čovječe", našalio se Kennedy. "Vegas je osnovan tek 1905. godine."
  
  "U Norvešku", dodao je Drake, trudeći se da se ne nasmiješi.
  
  Uslijedila je tišina. Drake je gledao kako Ben mentalno pregledava sve što je do sada naučio. Kennedy je stisnula usne. Hayden je prihvatio poslužavnik sa šoljicama za kafu. Wells se odavno povukao u ćošak, pretvarajući se da spava. Drejk se sjetio njegovih intrigantnih riječi - moram ti nešto reći. Nešto o maju.
  
  Za ovo će biti vremena kasnije, ako uopšte bude.
  
  Ben se nasmijao i odmahnuo glavom. "To je jednostavno. Bože, tako je jednostavno. Nebo za osobu je... njihov dom."
  
  "Upravo. Mesto gde je živela. Njeno selo. Njena kabina", potvrdio je Drejk. "I moje misli."
  
  "Mimirov bunar se nalazi unutar sela Heidi!" Kennedy je pogledala oko sebe, uzbuđenje joj je sijalo u očima, a zatim je zaigrano bocnula Drakea šakom. "Nije loše za pešadije."
  
  "Porastao mi je pravi mozak otkako sam dao otkaz." Drake je primijetio kako se Wells lagano lecnuo. "Najbolji potez u mom životu."
  
  Thorsten Dahl je ustao. "Onda u Švedsku na završni dio." Izgledao je sretan što se vratio u svoju domovinu. "Umm... gdje je bila Hajdina kuća?"
  
  "Ostergotland", rekao je Ben bez provjere. "Također je dom Beowulfa i Grendela mjesto gdje još uvijek pričaju o čudovištima koja noću lutaju po zemljama."
  
  
  TRIDESET
  
  
  
  LA VEREIN, NJEMAČKA
  
  
  La Veraine, Party Castle, nalazio se južno od Minhena, blizu granice sa Bavarskom.
  
  Poput tvrđave, stajao je na pola puta uz pitomu planinu, a zidovi su mu bili nazubljeni, pa čak i prošarani petljama strelica na raznim mjestima. Kule okruglog vrha koje su se uzdizale sa obe strane zasvođenih kapija i široki prilazni prilaz omogućili su skupim automobilima da se popnu sa stilom i pokažu svoja najnovija dostignuća, dok su ručno odabrani paparaci klečali da ih fotografišu.
  
  Abel Frey je vodio zabavu jednog po jednog, čestitajući nekolicini najvažnijih gostiju i brinući se da se njegovi modeli ponašaju kako se od njih očekuje. Štipanje ovdje, žamor tamo, čak i poneka šala natjerala ih je da svi ostvare njegova očekivanja.
  
  U privatnim nišama pretvarao se da ne primjećuje bijele trkače položene na staklene stolove do koljena, a rukovodioce pognute sa slamkama u nozdrvama. Manekenke i poznate mlade glumice obučene u lutke od satena, svile i čipke. Ružičasto meso, jauci i opojna aroma požude. Plazma paneli od pedeset inča koji prikazuju MTV i hardcore pornografiju.
  
  Chateau je bio ispunjen živom muzikom, a Slash i Fergie su izvodili 'Beautiful Dangerous' na pozornici daleko od dekadentnih prostorija - optimistična rok muzika je udahnula još više života u Freyovu već dinamičnu zabavu.
  
  Modni dizajner je otišao, niko neprimjećen, i uputio se glavnim stepeništem u mirno krilo dvorca. Još jedan let i njegovi čuvari su zatvorili sigurna vrata za njim, dostupna samo kombinacijom tastera i prepoznavanjem glasa. Ušao je u prostoriju pretrpanu komunikacijskom opremom i nizom televizijskih ekrana visoke definicije.
  
  Jedan od njegovih obožavatelja od najvećeg povjerenja rekao je: "Tačno na vrijeme, gospodine. Alicia Miles razgovara preko satelitskog telefona."
  
  "Odlično, Hudson. Da li je šifrovano?"
  
  "Naravno, gospodine."
  
  Frey je prihvatio predloženu napravu, stisnuvši usne jer je bio prisiljen približiti usta mjestu gdje je njegov lakej već prskao pljuvačku.
  
  "Miles, bolje da je ovo ukusno. Imam punu kuću gostiju o kojima treba da se brinem." Laž o pogodnostima nije mu izgledala kao izum. To je upravo ono što ovi niko nije trebao čuti.
  
  "Rekao bih da je vredan bonus", dobro postavljen engleski ton zvučao je ironično. "Imam web adresu i lozinku za traženje Parnevik."
  
  "Sve je to dio dogovora, Miles. I već znate da postoji samo jedan način da dobijete bonus."
  
  "Da li je Milo u blizini?" Sada se ton promijenio. Rezač grla. Nestašniji...
  
  "Samo ja i moj najbolji obožavatelj."
  
  "Mmm... Pozovi i njega ako želiš", promijenio joj se glas. "Ali, nažalost, moram biti brz. Prijavite se na www.locatethepro.co.uk i unesite lozinku malim slovima: bonusmyles007,"lol. "Mislio sam da ćeš to cijeniti, Frey. Trebalo bi da se pojavi standardni format za praćenje. Parnevik je programiran kao četvrti. Trebao bi ga moći pratiti bilo gdje."
  
  Abel Frey je tiho salutirao. Alicia Miles je bila najbolja operativka koju je ikada koristio. "Dovoljno dobro, Miles. Kada vam oči budu pod kontrolom, bit ćete s povodca. Onda se vrati kod nas i donesi fragmente Kanađana. Onda ćemo... razgovarati."
  
  Linija je prekinuta. Frey je spustio mobilni telefon, za sada sretan. "U redu, Hudson", rekao je. "Upali auto. Odmah pošaljite sve u Ostergotland." Posljednja figura mu je bila na dohvat ruke, kao i svi ostali komadi ako su finalne partije odigrali ispravno. "Milo zna šta treba da radi."
  
  Proučavao je niz televizijskih monitora.
  
  "Ko je od njih Zarobljenica 6 - Karin Blake?"
  
  Hudson je počešao svoju neuređenu bradu prije nego što je mahnuo. Frey se nagnuo naprijed da prouči plavu djevojku koja je sjedila na sredini svog kreveta, nogu podignutih do brade,
  
  Ili, tačnije, sjedenje na krevetu koji je pripadao Freyu. I jesti Freyovu hranu u zaključanoj i čuvanoj kolibi koju je Frey naredio. Korištenje struje koju je Frey platio.
  
  Na gležnju je lanac koji je dizajnirao.
  
  Sada je pripadala njemu.
  
  "Odmah pošaljite video u moju sobu na velikom ekranu. Zatim recite kuharu da tamo posluži večeru. Deset minuta nakon ovoga, treba mi moj stručnjak za borilačke vještine." Zastao je, razmišljajući.
  
  "Ken?"
  
  "Da, isti. Želim da ode tamo i uzme njene cipele. Ništa drugo za sada. Želim da psihološka tortura potraje divno dugo dok se ovo ne uništi. Sačekaću jedan dan i onda ću joj odneti nešto važnije."
  
  "A zatvorenik 7?"
  
  "Dragi Bože, Hudson, ponašaj se prema njemu dobro, kao što bi se ponašao prema sebi. Najbolji od svega. Približava se njegovo vrijeme da nas impresionira..."
  
  
  TRIDESET JEDAN
  
  
  
  ZRAČNI PROSTOR NAD ŠVEDSKOJ
  
  
  Avion se nagnuo. Kennedy Moore se trgnula, olakšana što ju je probudila turbulencija, jer je novi dan otjerao njenog vlastitog Mračnog lovca.
  
  Caleb je postojao u njenim snovima baš kao i u stvarnom svijetu, ali ju je tokom noći više puta ubijao gurajući joj žive žohare u grlo sve dok se nije ugušila i bila prisiljena da žvaće i guta, a njena jedina izdaja je bila mučena užasom u očima , konstantno sve dok se i posljednja iskra nije ugasila.
  
  Iznenada probuđena i istrgnuta iz pakla, pogledala je po kolibi divljim očima. Bilo je tiho; civili i vojnici su drijemali ili tiho razgovarali. Čak je i Ben Blejk zaspao držeći svoj laptop, a linije brige koje san nije izgladio i tragično nije bilo na njegovom dečačkom licu.
  
  Tada je ugledala Drakea i on je zurio u nju. Sada su njegove zabrinute linije jednostavno poboljšale njegovo već upečatljivo lice. Njegovo poštenje i nesebičnost bili su očigledni, nemoguće ih je sakriti, ali bol skriven iza njegove smirenosti natjerao ju je da ga tješi... cijelu noć.
  
  Nasmiješila se samoj sebi. Više referenci dinosaurusa. Drakeovo vrijeme je bilo sjajno zabavno. Prošao je trenutak pre nego što je shvatila da je njen unutrašnji osmeh možda došao do njenih očiju, jer joj je on uzvratio osmeh.
  
  A onda je, prvi put za sve godine otkako je ušla na Akademiju, požalila što je njen poziv nalagao da deseksualizira svoju ličnost. Poželjela je da zna kako da tako stilizira kosu. Voljela bi da je malo više Selma Blair, a malo manje Sandra Bullock.
  
  Nakon svega toga, bilo je sasvim očigledno da se Drakeu sviđala.
  
  Ona mu se osmehnula, ali u tom trenutku avion se ponovo nagnuo i svi su se probudili. Pilot je najavio da su na sat leta od odredišta. Ben se probudio i hodao kao zombi da uzme ostatke Kona kafe. Thorsten Dahl je ustao i pogledao oko sebe.
  
  "Vreme je da se uključi radar koji prodire u zemlju", rekao je uz poluosmeh.
  
  Poslani su da lete iznad Östergotlanda, ciljajući područja gdje su profesor Parnevik i Ben vjerovali da će se nalaziti Hajdino selo. Jadni profesor je očigledno bolovao od odsečenog vrha prsta i bio je duboko šokiran koliko je njegov mučitelj bio bezdušan, ali je bio sretan kao štene dok im je pričao o mapi ugraviranoj na Odinovom štitu.
  
  Put do Ragnaroka.
  
  Pretpostavljam.
  
  Do sada ga niko nije uspio prevesti. Je li ovo bila još jedna zabluda od strane Alicie Miles i njenog zbunjenog tima?
  
  Kada je avion probio Dahlov grubi perimetar, pokazao je na sliku koja se pojavila na televiziji aviona. Radar koji prodire u zemlju slao je kratke rafale radio talasa u zemlju. Kada je udario u zakopani objekt, granicu ili prazninu, reflektirao je sliku u svom povratnom signalu. U početku ih je teško prepoznati, ali s iskustvom postaje lakše.
  
  Kennedy je odmahnula glavom prema Dahlu. "Da li švedska vojska ima sve?"
  
  "Ovakva stvar je neophodna", rekao joj je Dahl ozbiljno. "Imamo hibridnu verziju ove mašine koja otkriva mine i skrivene cijevi. Veoma visoka tehnologija."
  
  Zora je osvanula nad horizontom, a onda su je otjerali raščupani sivi oblaci dok je Parnevik ispustio krik. "Evo! Ova slika izgleda kao staro vikinško naselje. Vidite li okrugli vanjski rub - ovo su zaštitni zidovi - i pravokutne objekte unutra? Ovo su male stanove."
  
  "Dakle, hajde da odredimo najveću kuću..." počeo je Ben žurno.
  
  "Ne", rekao je Parnevik. "Ovo mora biti dugo kuća zajednice - mjesto sastanka ili gozba. Heidi bi, da je zaista ovdje, imala drugu najveću kuću."
  
  Kako se avion polako spuštao, pojavile su se jasnije slike. Naselje je ubrzo jasno označeno nekoliko stopa ispod zemlje, a druga najveća kuća ubrzo je postala vidljiva.
  
  "Vidiš ovo", Dahl je pokazao na dublju boju, toliko blijedu da se možda neće primijetiti osim ako je neko nije tražio. "To znači da postoji praznina, a nalazi se direktno ispod Heidine kuće. "Prokletstvo", rekao je, okrećući se. "Sagradila je svoju kuću tačno iznad Mimirovog bunara!"
  
  
  TRIDESET DVA
  
  
  
  OSTERGOTLAND, ŠVEDSKA
  
  
  Kada su bili na zemlji i prešli nekoliko milja kroz vlažne livade, Dahl je naredio da se zaustavi. Drejk se osvrnuo na ono što je jedino mogao opisati kao, u novom Dino-Rock duhu koji su on i Kenedi delili, šaroliku ekipu. Šveđane i SGG predstavljali su Thorsten Dahl i trojica njegovih ljudi, SAS Wells i deset vojnika. Jedan je ostavljen na Havajima, ranjen. Delta tim je smanjen na šest ljudi; zatim su tu bili Ben, Parnevik, Kennedy i on. Hayden je ostao sa avionom.
  
  Među njima nije bilo nijedne osobe koju nisu mučile teškoće njihovog zadatka. Činjenica da je avion čekao, pun gorivom i naoružan, sa figurama u njemu, spremnim da ih odveze bilo gdje u svijetu, samo je dodatno naglasila ozbiljnost situacije.
  
  "Ako to pomogne", rekao je Dahl dok su ga svi s iščekivanjem gledali, "ne vidim kako će nas ovaj put pronaći", istakao je. "Počnite korištenjem laganog eksploziva da očistite nekoliko stopa dolje, a onda je vrijeme za grabljanje."
  
  "Budi oprezan", zakrčio je ruke Parnevik. "Ne želimo kolaps."
  
  "Ne brini", rekao je Dahl veselo. "Između raznih snaga ovdje, mislim da imamo iskusan tim, profesore."
  
  Začuo se mrzovoljan smijeh. Drake je pregledao njihovu okolinu. Postavili su široki perimetar, ostavljajući ljude na vrhu nekoliko brda koja su okruživala mjesto gdje je radar koji prodire u zemlju ukazivao da je nekada stajala stara stražarnica. Da je samo dovoljno dobro za Vikinge i sve...
  
  Ravnice su bile travnate i mirne, lagani povjetarac jedva je pomicao drveće koje je raslo istočno od njihovog položaja. Počelo je lagano kišiti, a zatim prestalo prije nego što je pokušao ponovo.
  
  Zazvonio je Benov mobilni telefon. Oči su mu poprimile uklet izgled. "Tata? Samo sam zauzet. Nazvat ću te na krmi. " Zatvorio je uređaj, gledajući Drakea. "Nemam vremena", promrmljao je. "Oni već znaju da se nešto dešava, samo ne znaju šta je to."
  
  Drejk je klimnuo glavom i posmatrao prvu eksploziju bez da se trgne. Trava, travnjak i zemlja leteli su u vazduh. Odmah nakon toga uslijedio je još jedan, nešto dublji udar, a drugi oblak se podigao sa zemlje.
  
  Nekoliko muškaraca je došlo gromeći naprijed, držeći lopate dok su držali oružje. Nadrealna scena.
  
  "Pazite", promrmlja Parnevik. "Ne bismo željeli da iko pokvasi noge." Nasmejao se kao da je to najveća šala u istoriji.
  
  Jasnija pregledna slika pokazala je rupu ispod Hajdine dugačke kuće koja je vodila do ogromne pećine. Očigledno je da je tamo ležao više od pukog bunara, a tim je pogriješio na strani opreza. Trebalo je još sat vremena pažljivog iskopavanja i nekoliko pauza dok je Parnevik kukurikao i proučavao otkopane artefakte prije nego što su nestali u zraku.
  
  Drake je iskoristio ovo vrijeme da organizira svoje misli. Do danas se osjećao kao da je bio na rolerkosteru bez ikakvih kočnica. Čak i nakon svih ovih godina, i dalje je bio naviknut da slijedi naredbe nego da izvršava plan akcije, pa mu je trebalo više vremena za razmišljanje nego, recimo, Ben Blake. On je sigurno znao dvije stvari - oni su uvijek bili iza, a njihovi neprijatelji su ih tjerali da reaguju na situacije radije nego da ih stvaraju; bez sumnje je to rezultat činjenice da su u ovu trku ušli iza svojih protivnika.
  
  Sada je vrijeme da počnemo pobjeđivati u ovoj utrci. Štaviše, činilo se da su oni jedina frakcija posvećena spašavanju svijeta umjesto da ga rizikuje.
  
  Pa, vjeruješ li u priče o duhovima?, šaptao mu je drevni glas u mislima.
  
  Ne, odgovorio je na isti način kao i tada. Ali verujem u horor priče...
  
  Tokom svoje posljednje misije kao pripadnik tajne SRT, specijalne jedinice SAS-a, on i još tri člana njegovog tima, uključujući Aliciu Miles, naletjeli su na zabačeno selo u sjevernom Iraku, gdje su njegovi stanovnici bili mučeni i ubijani. Pod pretpostavkom očiglednog, ono što su istraživali... bilo je da pronađu britanske i francuske vojnike koji su još uvijek u jeku njihovog ispitivanja.
  
  Ono što je uslijedilo pomračilo je ostatak Matt Drakeovih dana na Zemlji. Zaslijepljen bijesom, on i druga dva člana tima zaustavili su torturu.
  
  Još jedan incident 'prijateljske vatre' među mnogima.
  
  Alicia Miles je stajala i gledala, neokaljana bilo kakvim hirovima na ovaj ili onaj način. Nije mogla zaustaviti mučenje, a nije mogla zaustaviti ni smrt mučitelja. Ali je slijedila naređenja svog komandanta.
  
  Matt Drake.
  
  Nakon ovoga, vojnički život se završio za njega, sve romantične veze koje je podržavala razbile su se u komadiće. Ali napuštanje službe nije značilo da su sećanja izbledela. Žena ga je budila iz noći u noć, a zatim je isklizala iz svog kreveta natopljenog znojem, plačući dole kada je odbio da prizna.
  
  Sada je primijetio da Kennedy stoji nasuprot njemu, smiješeći se kao da je u avionu. Kosa joj je opuštena visjela, a lice joj je postalo živahno i nestašno s osmijehom. Usredsređene oči i telo Victoria's Secret u kombinaciji sa pristojnošću nastavnika i poslovnom suzdržanošću. Prilično pomešano.
  
  On se nacerio. Thorsten Dahl je viknuo: "Uđite duboko u čitanje! Potreban nam je vodič za potomke."
  
  Kada ga je Ben pitao šta je Descender, samo se nacerio. "Pravo iz holivudske legende, prijatelju. Sjećate se kako je lopov skočio sa zgrade i njegov skok je podešen na milimetar prije nego što je njegov pad zaustavljen? Pa, Blue Diamond Lander je uređaj koji koriste."
  
  "Cool".
  
  Drake je primijetio svog starog komandanta kako polako hoda okolo i uzeo ponuđenu pljosku kafe. Ovaj razgovor je dugo nastajao. Drake je želio da to okonča.
  
  "Mai?" upitao je, čvrsto spustivši usne na tlo da niko ne bi razumio njegovo pitanje.
  
  "Hm?" - Pitao sam.
  
  "Samo mi reci".
  
  "Bože milostiv, čovječe, nakon očiglednog nedostatka informacija koje si dao u vezi sa svojim starim hobijem, teško da mogu računati na to da ću sada dijeliti besplatno, zar ne?"
  
  Drejk nije mogao da ne potisne osmeh. "Ti si prljav starac, znaš li to?"
  
  "To je ono što me drži u vrhu moje igre. Sada mi ispričaj priču iz jedne od njenih tajnih misija - bilo koje od njih."
  
  "Pa... možda ću ti iskoristiti šansu i dati ti nešto pitomo", rekao je Drake. "Ili biste mogli sačekati dok se sve ovo ne završi i daću vam zlato... znate jedino."
  
  "Tokyo Cos-con?"
  
  "Tokyo Cos-con. Kada je Mai otišla na tajnom zadatku na najvećoj japanskoj konvenciji kospleja kako bi se infiltrirala i uhapsila Fuchu trijade koje su u to vrijeme vodile porno industriju."
  
  Wells je izgledao kao da će dobiti napad. "Isuse, Drake. Ti si idiot. Dobro onda, ali vjeruj mi, sada mi duguješ", udahnuo je. "Japanci su je upravo izvukli iz Hong Konga, pod lažnim identitetom, bez upozorenja, potpuno uništivši pokrivač koji je gradila dvije godine."
  
  Drake ga je pogledao otvorenih usta, nepovjerljivo. "Nikad".
  
  "I moje riječi."
  
  "Zašto?"
  
  "Također moje sljedeće pitanje. Ali, Drake, zar nije očigledno?"
  
  Drake je razmišljao o tome. "Samo da je ona najbolja koju imaju. Najbolji koji su ikada imali. I mora da su očajni zbog toga."
  
  "Primamo pozive od njihovog ministarstva pravde i premijera već petnaestak sati, baš kao Jenkiji. Sve će nam priznati - poslali su je da izviđa La Veraine jer je to jedina veza koju su pronašli s ovim neredom koji je već prerastao u najveći događaj koji se trenutno događa na planeti. Samo je pitanje sati kada ćemo biti primorani da im priznamo."
  
  Drake se namrštio. "Ima li razloga da se ne prizna sada? Maj bi bila fantastična akvizicija."
  
  "Slažem se, druže, ali vlade su vlade, i bez obzira da li je svijet u opasnosti ili ne, one vole da igraju svoje male igre, zar ne?"
  
  Drake je pokazao na rupu u zemlji. "Izgleda da su spremni."
  
  
  * * *
  
  
  Drakeova brzina spuštanja bila je postavljena na 126 stopa. U ruku mu je stavljena naprava koja se zvala brzo otpuštajuća njuška i uručen mu je ranac. Izvukao je vatrogasnu kacigu sa baterijskom lampom pričvršćenom za glavu i preturao po svom rancu. Velika baterijska lampa, rezervoar kiseonika, oružje, hrana, voda, radio, sredstva za prvu pomoć - sve što mu je potrebno za speleologiju. Navukao je par jakih rukavica i otišao do ivice jame.
  
  "Džeronimo?" zamolio je Kenedija, koji je ostao gore sa Benom i profesorom, da pomogne u nadgledanju njihovog perimetra.
  
  "Ili se uhvatite za gležnjeve, ispružite guzu i nadajte se", rekla je.
  
  Drake joj se zlobno nacerio: "Vratićemo se na ovo kasnije", rekao je i skočio u mrak.
  
  Odmah je osjetio okidač za otpuštanje crvenog dijamanta. Brzina njegovog pada se smanjivala kako je pao, a njegov mali točak otkucavao je sto puta u sekundi. Zidovi bunara - na sreću sada suvi - proletjeli su u kaleidoskopskim bljeskovima, kao u starom crno-bijelom filmu. Konačno se spuštanje usporilo do puzanja, a Drejk je osetio kako mu čizme nežno odbijaju od tvrdog kamena. Stisnuo je njušku i osjetio kako mu okidač otpušta sigurnosni pojas. Drake je pregledao proces njegovog pretvaranja u Ascendenta prije nego što je otišao do mjesta gdje su Dal i pola tuceta ljudi stajali i čekali.
  
  Pod je alarmantno škripao, ali on je to pripisao mumificiranim krhotinama.
  
  "Ova pećina je neobično mala u poređenju sa onim što smo videli na radaru koji prodire u zemlju", rekao je Dahl. "Mogao je pogriješiti. Raširite se i potražite... tunel... ili nešto slično."
  
  Šveđanin je slegnuo ramenima, zabavljen vlastitim neznanjem. Drakeu se svidjelo. Polako je hodao oko pećine, proučavajući neravne zidove i drhteći, uprkos debelom ogrtaču koji mu je dat. Hiljade tona kamenja i zemlje pritiskale su ga, i evo ga, pokušavajući da prodre dublje. Njemu je to zvučalo kao vojnički život.
  
  Dahl je komunicirao s Parnevikom putem dvosmjernog videofona. Profesor je uzviknuo toliko 'sugestija' da je Dahl nakon dva minuta isključio zvuk. Vojnici su gazili po pećini sve dok jedan od momaka iz Delte nije viknuo: "Ovde imam rezbarije. Iako je to sićušna stvar."
  
  Dahl je isključio videofon. Parnevikov glas je zvučao glasno i jasno, a onda je prestao kada je Dahl prinio mobitel na zid.
  
  "Vidiš li ovo?"
  
  "Ja! Det ar bra! Grudnjak!" Parnevik je izgubio engleski od uzbuđenja. "Walknott... mmm... čvor ubijenih ratnika. Ovo je Odinov simbol, trougao ili Boromejev trokut, povezan s idejom slavne smrti u borbi."
  
  Drake je odmahnuo glavom. "Krvavi Vikinzi."
  
  "Ovaj simbol se često nalazi na 'kamenovima sa slikama' koji prikazuju smrt herojskih ratnika koji putuju čamcem ili na konju do Valhalle - Odinove palače. Ovo dodatno učvršćuje ideju da smo pronašli svjetovnu Valhallu."
  
  "Izvini što ti pokvarim paradu, druže", rekao je direktni SAS-ovac, "ali ovaj zid je debeo kao moja svekrva."
  
  Svi su se povukli korak unazad, upalivši svjetla na kacigama po netaknutoj površini.
  
  "To mora da je lažni zid." Momak je skoro vrisnuo od uzbuđenja. "Mora da je!"
  
  "Čekaj", začuo je Drejk Benov mladi glas. "Također kaže da se Valknoth naziva i Čvorom smrti, simbolom Odinovih sljedbenika koji su imali sklonost nasilnoj smrti. Zaista vjerujem da bi ovo moglo biti upozorenje."
  
  "Sranje". Drakeov uzdah je bio iskren.
  
  "Evo jedne misli, momci", začuo se Kenedijev glas. "Šta kažete na detaljniju inspekciju svih zidova. Ako dobijete više Walknotts-a, ali onda pronađete prazan zid, izabrao bih ovaj."
  
  "Lako je tebi reći", promrmlja Drake. "Biti tamo gore i sve ostalo."
  
  Razdvojili su se, češljajući stenovite zidove centimetar po inč. Sastrugali su stoljetnu prašinu, zbrisali paučinu i otjerali buđ. Na kraju su pronašli još tri Valknota.
  
  "Odlično", rekao je Drake. "To su četiri zida, četiri čvorne stvari. Šta ćemo, dovraga, sada?"
  
  "Jesu li svi identični?" - iznenađeno je upitao profesor.
  
  Jedan od vojnika je pokazao Parnevikovu sliku na ekranu videofona. "Pa, ne znam za vas, ali siguran sam da mi je dosadilo da ga slušam. Prokleti Šveđanin bi nas odavno dokrajčio."
  
  "Čekaj", rekao je Benov glas. "Oči su u Mimirovom bunaru, a ne..." glas mu se izgubio iza statičnog šištanja, a onda se ekran zamračio. Dahl ga je protresao, palio i gasio, ali bezuspješno.
  
  "Sranje. Šta je pokušavao reći?
  
  Drejk se spremao da pogodi kada je videofon ponovo oživeo i Benovo lice ispunilo je ekran. "Ne znam šta se dogodilo. Ali čujte - Oči su u Mimirovom zdencu, a ne u pećini ispod njega. Razumijete?"
  
  "Da. Znači prošli smo pored njih na putu dole?"
  
  "Mislim da da".
  
  "Ali zašto?" upita Dahl s nevjericom. "Zašto je onda ova pećina uopće nastala? A radar koji prodire u zemlju jasno je pokazao da je ispod njega ogroman prostor. Naravno, komad je morao biti dolje."
  
  "Osim ako..." Drejk je osetio strašnu hladnoću. "Osim ako ovo mjesto nije zamka."
  
  Dahl je odjednom izgledao nesigurno. "Kako to?"
  
  "Je li ovo prostor ispod nas? Šta ako je to rupa bez dna?"
  
  "To znači da stojite na glinenom jastuku!" Momak je vrisnuo od užasa. "Zamka! Može se srušiti svakog trenutka. Gubite se odatle odmah!"
  
  Zurili su jedno u drugo u jednom beskonačnom trenutku očajničke smrtnosti. Svi su toliko hteli da žive. A onda se sve promijenilo. Ono što je nekada bila pukotina u betonskom podu sada je napukla tvrda ploča. Ovaj čudni zvuk trganja nije bio od pomicanja kamena, već od činjenice da se pod polako cijepao s kraja na kraj.
  
  Sa beskrajnom jamom ispod njih...
  
  Šestorica muškaraca su bijesno jurišala na dva Ascendenta. Kada su stigli tamo, još živi, Dahl je povikao da uspostavi red.
  
  "Vas dvoje idite prvi. Za ime boga, budite oštri."
  
  "I na svom putu gore", prokomentarisao je Parnevik, "budi posebno svjesni svog okruženja. Ne želimo da propustimo artefakt."
  
  "Ne budi idiot, Parnevik." Dahl je bio van sebe od slutnji. Drake ga nikada prije nije vidio ovakvog. "Nas posljednja dvojica ćemo provjeriti dok idemo", rekao je, zureći u Drakea. "To smo ti i ja".
  
  Videofon je ponovo zapištao i isključio se. Dahl ga je protresao kao da ga pokušava zadaviti. "Prokleti od Jenkija, bez sumnje."
  
  Trebalo je prvih tri minuta da dođe do nivoa zemlje. Zatim još tri za drugi par. Drejk je razmišljao o svim stvarima koje bi se mogle desiti za šest minuta - iskustvo koje vredi ceo život, ili ništa. Za njega je to bilo posljednje. Ništa osim škripe gline, stenjanja kamena koji se pomera, škripe slučajnosti, odlučivanja da li da ga nagradi životom ili smrću.
  
  Pod ispod prvog simbola koji su pronašli se srušio. Nije bilo upozorenja; kao da se pod jednostavno odrekao duha i pao u zaborav. Drake se popeo što je više mogao uz bunar. Balansirao je sa strane, a ne na krhkom podu pećine. Dahl je zagrlio drugu stranu bunara, objema rukama stežući komad zelenog kanapa, a prsten na njegovom vjenčanom prstu odražavao je fenjer na Drejkovom šlemu.
  
  Drake je podigao pogled, tražeći jake komade kanapa koje bi mogli pričvrstiti za svoje pojaseve. Onda je čuo Dahla kako viče: "Sranje!" i spustio pogled taman na vrijeme da vidi kako se videofon vrti s kraja na kraj u opako usporenom snimku prije nego što je s škripom pao na pod pećine.
  
  Oslabljen, hard disk je popustio, upao je u crnu rupu poput Drakeovih starih snova o osnivanju porodice. Oluja je krenula prema njima, ispuštajući zamućeni vazduh ispunjen neizrecivom tamom sa mesta gde su se slepa stvorenja skrivala i klizila.
  
  I, gledajući dole u taj ponor bezimene senke, Drejk je ponovo otkrio svoje verovanje iz detinjstva u čudovišta.
  
  Začuo se slab zvuk klizanja i konopac se spustio odozgo, lepršajući. Drake ju je sa zahvalnošću zgrabio i pričvrstio za svoj pojas. Dahl je učinio isto, izgledajući identično bijelo, i obojica su pritisnuli svoja odgovarajuća dugmad.
  
  Drake je gledao visinomjer. Proučavao je svoju polovinu bunara dok ju je Dahl kopirao na drugu stranu. Nekoliko puta su se zaustavljali i naginjali naprijed da bolje pogledaju, ali svaki put nisu ništa našli. Prošlo je stotinu stopa, a onda devedeset. Drake je krvavo ogulio ruke, ali ništa nije našao. Hodali su dalje, sada pedeset stopa, a onda je Drejk ugledao odsustvo svetlosti, zamagljenost koja je jednostavno apsorbovala svetlost koju je bacio na nju.
  
  Široka drvena daska, nazubljena po rubovima, netaknuta vlagom ili plijesni. Drejk je mogao da vidi rezbarije na njegovoj površini i trebalo mu je vremena da pravilno postavi kacigu.
  
  Ali kada je to uradio...
  
  Oči. Simbolična slika Odinovih očiju, isklesanih od drveta i ostavljenih ovdje... od koga?
  
  Od samog Odina? Pre nekoliko hiljada godina? Autor: Heidi? Je li to bilo manje ili više uvjerljivo?
  
  Dahl je bacio zabrinut pogled. "Za dobro svih nas, Drake, nemoj ovo ispustiti."
  
  
  TRIDESET TRI
  
  
  
  OSTERGOTLAND, ŠVEDSKA
  
  
  Drake je izašao iz Mimirovog bunara, držeći drvenu ploču visoko poput trofeja. Prije nego što je uspio izgovoriti riječ, grubo su ga otrgnuli iz pojasa i bacili na zemlju.
  
  "Hej, smiri se..." Pogledao je niz prtljažnik mašine za snove iz Hong Konga, jedne od novih. Lagano se otkotrljao i ugledao mrtve i umiruće vojnike kako leže na travi - Delta, SGG, SAS - a iza njih Kenedi, klečeći sa pištoljem uperenim u njenu glavu.
  
  Vidio sam kako Bena tjeraju da stoji uspravno u držanju za gušenje, a nemilosrdne ruke Alicie Miles čvrsto ga hvataju za vrat. Drakeu se srce zamalo slomilo kada je vidio Bena kako još uvijek drži mobilni telefon u ruci. Držeći se do poslednjeg daha...
  
  "Neka Britanci stoje", Drejku je upao Kanađanin Kolbi Tejlor. "Neka gleda kako mu prijatelji umiru - dokaz da mogu uzeti svaki dio njega prije nego što mu oduzmem život."
  
  Drake je dozvolio da vatra bitke prodre u njegove udove. "Sve što dokazujete je da ovo mjesto ispunjava ono što piše u prokletom vodiču - da je to zemlja čudovišta."
  
  "Kako poetično", nasmejao se milijarder. "I to je istina. Daj mi oči." Ispružio je ruke kao dijete koje traži još. Plaćenik je prenio sliku Odinovih očiju. "Dobro. To je dovoljno. Pa gdje ti je avion, Drake? Želim komadiće tebe i onda izaći iz ove usrane rupe."
  
  "Nećete postići ništa bez Štita", rekao je Drake... prva stvar koja mu je pala na pamet. "A onda shvati kako to postaje mapa za Ragnarok."
  
  "Budalo", Taylor se odvratno nasmijao. "Jedini razlog zašto smo ovdje danas, a ne prije dvadeset godina je taj što je Štit tek nedavno pronađen. Siguran sam da ovo već znate. Pokušavaš li me usporiti? Misliš li da ću omaškati i dati ti još jednu šansu? Pa, gospodine Drake, da vam kažem. Ona..." pokazao je na Aliciju, "ona se ne oklizne. Ona. . tvrdo zlatno dupe, eto šta je ona!"
  
  Drake je gledao kako njegov bivši kolega nasmrt zadavi Bena. "Ona će te prodati onome ko ponudi najveću ponudu."
  
  "Ja sam ponuđač najviše, ti potpuno govno."
  
  I voljom Proviđenja, neko je iskoristio ovaj trenutak da ispali metak. Pucanj je glasno odjeknuo šumom. Jedan od Taylorovih plaćenika kolabirao je s novim trećim okom, umro je istog trena.
  
  Colby Taylor je na trenutak izgledao nevjerovatno. Izgledao je kao da je Bryan Adams upravo iskočio iz šume i počeo da svira "Summer of '69". Oči su mu se pretvorile u tanjire. Tada se jedan od njegovih plaćenika srušio na njega, oborio ga na zemlju, a plaćenik je krvario, vrištao i borio se, umirao. Drejk je bio na njihovoj strani u trenutku dok je olovo razdirala vazduh iznad njih.
  
  Sve se dogodilo u isto vrijeme. Kennedy je bacio njeno tijelo uvis. Vrh njene lobanje bio je tako čvrsto u kontaktu s bradom čuvara koji ju je pokrivao da nije ni shvatio šta se dogodilo. Odmah spusti slušalicu.
  
  Salva metaka letela je napred-nazad; plaćenici, zatečeni na otvorenom, uništeni su.
  
  Thorsten Dahl je oslobođen kada je plaćenik koji ga je držao izgubio tri četvrtine glave od trećeg hica koji je odjeknuo iz puške. Komandant SGG-a je kao rak prišao profesoru Parneviku i počeo da vuče starca prema gomili žbunja.
  
  Drakeova prva pomisao bila je o Benu. Dok se spremao na očajničku opkladu, neverica ga je potresla poput elektromagnetnog pulsa od hiljadu vati. Alicia je bacila dječaka u stranu i krenula na samog Drakea. Odjednom se u njenoj ruci pojavio pištolj; nije bilo važno koji. Bila je podjednako smrtonosna i sa jednim i sa drugim.
  
  Podigla ga je, fokusirajući se na njega.
  
  Drake je raširio ruke u stranu u postiđenom gestu. Zašto?
  
  Njen osmeh je bio radostan, poput onog demona koji je otkrio netaknuto meso u jazbini za koju je mislio da je odavno potrošena.
  
  Povukla je okidač. Drake se trznuo, očekujući vrućinu, pa utrnulost, pa bol, ali mu je oko uma uhvatilo mozak i vidio je da je promijenila cilj u posljednjem trenutku... i ubacio tri metka u plaćenika koji je pokrivao ogorčeni lik Colbyja Taylor. Hajde da ne rizikujemo.
  
  Preživjela su dva vojnika SAS-a i dva marinca Delta. SAS je zgrabio Bena i odvukao ga. Ono što je ostalo od Delta tima pripremilo se za uzvratnu vatru na obližnji šumarak.
  
  Odjeknulo je još pucnjeva. Tip iz Delte se okrenuo i pao. Drugi je puzao potrbuške do mjesta gdje je Wells pao, s druge strane Mimirovog bunara. Wellsovo ležeće tijelo se trglo dok ga je Amerikanac odvlačio, dokaz da je živ.
  
  Sljedećih nekoliko minuta prošlo je u magli. Alicia je vrisnula od bijesa i skočila za američkim vojnikom. Kada se okrenuo i suočio s njom šakama, zastala je na trenutak.
  
  "Okreni se", Drejk ju je čuo kako govori. "Samo odlazi."
  
  "Neću ostaviti ovog čovjeka iza sebe."
  
  "Vi Amerikanci, samo se odmorite", rekla je prije nego što je oslobodila pakao. Najbolji američki igrač je ustuknuo, posrćući kroz gustu travu, prvo se držao za jednu ruku, a zatim zateturao dok je bila slomljena prije nego što je izgubio vid na jedno oko i na kraju se srušio, a da se nije ni trgnuo.
  
  Drejk je vrisnuo, trčeći prema Aliciji dok je podigla Wellsa za ovratnik.
  
  "Jesi li lud?" - viknuo je. "Jesi li potpuno lud?"
  
  "On ide u bunar", Alicijine oči bile su ubojite. "Možeš mu se pridružiti ili ne, Drake. Tvoja odluka."
  
  "Zašto za ime Boga? Zašto?"
  
  "Jednog dana, Drake. Jednog dana, ako ovo preživite, znat ćete."
  
  Drake je zastao da dođe do daha. Šta je mislila? Ali izgubiti koncentraciju sada bi značilo prizvati smrt tako sigurno kao da je izvršio samoubistvo. Pozvao je svoje uspomene na trening, svoj um, sve svoje SAS vještine. Udario ju je direktnim bokserskim udarcem, udarcem, centrom. Ona se suprotstavila, pazeći da ga svaki put udari u ručni zglob, ali sada je bio veoma blizu.
  
  Gde je želeo da bude.
  
  Uperio je prst u njen vrat. Napravila je bočni korak, direktno u njegovo koleno koje se diže, s ciljem da slomi nekoliko rebara i uspori pad.
  
  Ali ona se otkotrljala između njegovih koljena dok nisu bila šokantno blizu, nekoliko centimetara jedan od drugog, oči u oči.
  
  Ogromne oči. Divne oči.
  
  Pripadali su jednom od najvećih svjetskih predatora.
  
  "Slab si kao beba od pruća, Matt."
  
  Njen šapat mu je smrznuo kosti dok je išla naprijed, pružila ruku i bacila ga u zrak. Sletio je na leđa, bez daha. Ni sekundu kasnije bila je na njemu, koljena su mu se zabila u solarni pleksus, čelo o njegovo, zbog čega je vidio zvijezde.
  
  Gledajući se ponovo u oči, šapnula je: "Lezite."
  
  Ali nije on bio taj koji je morao da donese izbor. Bilo je sve što je mogao učiniti da podigne ruku, otkotrljajući se u stranu i gleda kako ona napola vuče polusvjesne bunare prema rubu jame bez dna poznate kao Mimirov bunar.
  
  Drejk je vrisnuo, boreći se da klekne. Postiđen porazom, šokiran koliko je prednosti izgubio otkako se pridružio ljudskoj rasi, mogao je samo da gleda.
  
  Alicia je otkotrljala Wellsa preko ivice bunara. Komandant SAS-a nije ni vikao.
  
  Drake se zaljuljao dok je ustao, a glava i tijelo su vrištali. Alicia je prišla Kolbiju Tejloru, još uvek svežom i okretnom kao prolećno jagnje. Drejk, okrenut leđima Nemcima, osećao se bespomoćno poput mornara na splavu suočenog sa praistorijskim Krakenom, ali nije se trgnuo.
  
  Alicia je izvukla tijelo mrtvog plaćenika od Taylora. Milijarder je ustao, širom otvorenih očiju, gledajući od Milesa preko Drakea prema drveću.
  
  Iza gepeka obavijenih maglom počele su da se pojavljuju figure, slične duhovima, koji se osjećaju kao kod kuće u ovoj legendarnoj zemlji. Iluzija se razbila kada su se dovoljno približili da vide svoje oružje.
  
  Drake je već prošetao. Mogao je da vidi ljude kako se približavaju, znao je da su Nemci poput lešinara koji su došli da uzmu sav plen.
  
  Drake je zbunjeno pogledao oružje njihove pobjede. Alicia je jednostavno zgrabila kanadskog milijardera za međunožje i stisnula sve dok mu oči nisu iskočile iz glave. Nasmiješila se njegovoj zbunjenosti prije nego što ga je odvela do Mimirovog bunara i nagnula mu glavu preko ivice.
  
  Drake je shvatio da ima druge prioritete. Izbjegao je akciju, koristeći Aliciju i Tejlor kao štit. Stigao je do žbunja i nastavio hodati, polako se penjući uz malo travnato brdo.
  
  Alicia je pokazala u rupu i tresla Taylora dok nije molio za milost."Možda ćeš tamo naći nešto za sakupljanje, ti megalomanski idiote", prosiktala je i bacila njegovo tijelo u beskrajnu prazninu. Njegovi krici su neko vrijeme odzvanjali, a onda su prestali. Drejk se pitao da li je čovek koji je pao u rupu bez dna urlao zauvek, i ako niko nije bio u blizini da ga čuje, da li se to zaista računa?
  
  U to vrijeme Milo je stigao do svoje djevojke. Drejk ga je čuo kako govori: "Zašto si to dođavola uradio? Šef bi volio ovog seronju živog."
  
  A Aliciin odgovor: "Umukni, Milo. Radovao sam se upoznavanju Abela Freya. Jeste li spremni za polazak?"
  
  Milo se zlobno nacerio prema vrhu brda. "Nećemo ih dokrajčiti?"
  
  "Ne budi guzica. Oni su i dalje naoružani i drže visoku poziciju. Imate li ono po šta smo došli?"
  
  "Svih devet dijelova Odina je prisutno i funkcionalno. Vaš avion je spržen!" - viknuo je. "Zabavite se noću na ovoj mrtvoj zemlji!"
  
  Drake je posmatrao kako se Nemci oprezno povlače. Svijet se upravo kolebao na rubu. Prešli su cijeli ovaj put i podnijeli mnogo žrtava. Zabili su se u zemlju.
  
  Samo da izgubi sve od Nijemaca na posljednjoj liniji.
  
  "Da," Ben mu je uhvatio pogled sa neveselim osmehom, kao da čita njegove misli. "Kao da život imitira fudbal, a?"
  
  
  TRIDESET ČETIRI
  
  
  
  OSTERGOTLAND, ŠVEDSKA
  
  
  Sunce je zalazilo ispod jasnog horizonta dok su Evropljani i njihov jedini preostali američki saveznik šepali na više tlo. Duvao je slab, hladan povjetarac. Brzom procjenom je otkriveno da je jedan od vojnika SAS-a povrijeđen, a profesor Parnevik pati od šoka. Ovo nije iznenađujuće s obzirom na to kroz šta je prošao.
  
  Dahl je kontaktirao njihovu lokaciju putem satelitskog telefona. Pomoć je bila udaljena oko dva sata.
  
  Drejk se spustio pored Bena kada su se zaustavili u malom šumarku golih stabala sa otvorenom ravnicom oko njih.
  
  Benove prve riječi: "Znam da su drugi ljudi umrli, Matt, ali samo se nadam da su Karin i Hayden dobro. Zaista mi je žao."
  
  Drakeu je bilo neugodno priznati da je zaboravio da je Hayden još uvijek u avionu. "Ne brini. To je prirodno. Šanse su izuzetno dobre za Karin, poštene i za Hayden," priznao je, izgubivši sposobnost uljepšavanja negdje tokom misije. "Kako se držiš, druže?"
  
  Ben je podigao svoj mobilni telefon. "Još uvijek živ".
  
  "Prešli smo dug put od modne revije."
  
  "Jedva se toga sjećam", rekao je Ben ozbiljno. "Mate, jedva se sjećam kakav je bio moj život prije nego što je ovo počelo. I već je prošlo... dana?"
  
  "Mogu te podsjetiti ako želiš. Frontmen grupe The Wall of Sleep. Pada u nesvest zbog Taylor Momson. Mobilni telefon je preopterećen. Zaostala dugovanja. Padam u nesvest zbog Taylora.
  
  "Izgubili smo sve."
  
  "Ne laži, Bene - bez tebe ne bismo mogli ovako daleko.
  
  "Znaš me, druže. Pomogao bih svakome." Bio je to standardan odgovor, ali Drake je mogao reći da je zadovoljan pohvalom. Nije to zaboravio kada je Ben nadmudrio odijela, pa čak i skandinavskog profesora.
  
  Bez sumnje je to bilo ono što je Hayden vidio u njemu. Vidjela je kako osoba unutra počinje da sija. Drake se molio za njenu sigurnost, ali trenutno nije mogao ništa učiniti za nju.
  
  Kennedy je pao pored njih. "Nadam se da vas nisam uznemirio. Izgledaš prilično fit."
  
  "Ne ti", rekao je Drake, a Ben je klimnuo glavom. "Sada si jedan od nas."
  
  "Hmm, hvala, valjda. To je kompliment?"
  
  Drake je podigao raspoloženje. "Svako ko može da odigra nekoliko Dino Rock igara sa mnom je moj brat za život."
  
  "Cijelu noć, čovječe, cijelu noć."
  
  Ben je zastenjao. "Dakle", pogledao je okolo. "Upravo se smračilo."
  
  Drake je pogledao u beskrajne livade. Posljednja tamnocrvena crtica upravo je kapala s najdaljeg horizonta. "Dovraga, kladim se da noću ovdje postaje hladno."
  
  Dahl im je prišao. "Znači, ovo je kraj, ljudi? Jesmo li završili? Svijetu smo potrebni."
  
  Prodorni vjetar razderao je njegove riječi u komadiće, raspršivši ih po ravnicama.
  
  Parnevik je govorio sa mjesta na kojem se odmarao, naslonjen leđima na drvo. "Slušaj, hm, rekao si mi da si vidio jedinu poznatu sliku dijelova u njihovom pravom rasporedu. Slika koja je nekada pripadala Johnu Dillingeru."
  
  "Da, ali stvar je otišla na turneju 60-ih godina", objasnio je Dahl. "Ne možemo biti sigurni da ga nije kopirao, posebno jedan od onih Vikinga opsjednutih istorijom."
  
  Profesor je bio dovoljno dobar da promrmlja: "Oh. Hvala ti."
  
  Potpuni mrak, i milion zvijezda blistalo je iznad glave. Grane su se ljuljale, a lišće je šuštalo. Ben se instinktivno približio jednoj strani Drakea. Kenedi je isto uradio i sa drugom.
  
  Tamo gdje je Kennedyjeva butina dodirnula njegovu, Drake je osjetio vatru. To je bilo sve što je mogao učiniti da se fokusira na ono što je Dahl govorio.
  
  "Štit", rekao je Šveđanin, "naša je posljednja nada."
  
  Da li namerno sedi tako blizu? Drake je razmišljao o tome. Dodirnite....
  
  Bože, prošlo je mnogo vremena otkako se ovako osjećao. Vratilo ga je u dane kada su devojke bile devojčice, a dečaci nervozni, nosili su majice po snegu i vodili svoje devojke po gradu subotom popodne pre nego što im je kupio omiljeni CD i počastio se kokicama i slamčicom u bioskopu. .
  
  Nevini dani, davno prošli. Dugo se pamti i, nažalost, izgubljeno.
  
  "Štit?" On se umiješao u razgovor. "Šta?"
  
  Dahl se namrštio na njega. "Nastavi, ti debelo jorkširsko kopile. Rekli smo da je Štit glavni detalj ovdje. Bez toga se ništa ne može postići jer ono određuje lokaciju Ragnaroka. Takođe je napravljen od drugačijeg materijala od ostalih delova - kao da ima drugačiju ulogu. Target. "
  
  "Kao šta?"
  
  "Fuuuuck", rekao je Dahl svojim najboljim oksfordskim naglaskom. "Pitajte me nešto o sportu."
  
  "UREDU. Zašto je dovraga Leeds United potpisao Thomasa Brolina?
  
  Dahlovo lice se izdužilo, a zatim otvrdnulo. Hteo je da protestuje kada je čudna buka prekinula tišinu.
  
  Scream. Jecaj iz tame.
  
  Zvuk koji je izazvao iskonski strah. "Hrist je živ", šapnuo je Drejk. "Šta- ?"
  
  Ponovo se dogodilo. Zavijanje, slično životinjskom, ali grleno, kao od nečeg velikog. To je učinilo da noć puzi.
  
  "Sjećaš li se?" Neprirodnim šapatom od užasa, Ben je rekao: "Ovo je Grendelova zemlja. Čudovište iz Beowulfa. Još uvijek postoje legende da u ovim krajevima žive čudovišta."
  
  "Jedino čega se sjećam iz Beowulfa je guzica Angeline Jolie," rekao je Drake s ljubavlju. "Ali onda, pretpostavljam da se isto može reći za većinu njenih filmova."
  
  "SHH!" - prosiktao je Kennedy. "Kakva je to buka, dovraga?"
  
  Zavijanje se ponovo začulo, sada bliže. Drejk je očajnički pokušavao da razazna bilo šta u mraku, zamišljajući gole očnjake kako jure prema njemu, pljuvačka koja curi, trake pokvarenog mesa zaglavljene između njihovih nazubljenih zuba.
  
  Podigao je pištolj, ne želeći da uplaši ostale, ali previše nesiguran da rizikuje.
  
  Torsten Dahl je uperio vlastitu pušku. Pristojni vojnik SAS-a izvukao je nož. Tišina je okovala noć više nego što je Gordon Braun okovao britansku ekonomiju, istisnuvši je do kraja.
  
  Slabi zvuk. Clank. Nešto što je zvučalo kao lagani koraci....
  
  Ali kakve su to bile noge? Drake je razmišljao o tome. Čovek ili...?
  
  Da je čuo škljocanje kandži, možda bi od straha pustio cijeli časopis.
  
  Proklete ove stare bajke.
  
  Same komore u njegovom srcu zamalo su eksplodirale kada je Benov mobilni telefon iznenada oživeo. Ben ga je iznenađeno bacio u zrak, ali ga je onda pohvalno uhvatio na putu dolje.
  
  "Sranje!" šapnuo je pre nego što je shvatio šta je odgovorio. "Oh, zdravo, mama."
  
  Drake je pokušao zaustaviti krv koja mu lupa u mozgu. "Prekini. Prekini!"
  
  Ben je rekao: "U toaletu. Nazvat ću te kasnije!"
  
  "Slatko". Kenedijev glas bio je iznenađujuće miran.
  
  Drake je slušao. Jecaj se ponovo javio, tanak i bolan. Nakon toga uslijedilo je udaljeno kucanje, kao da je bukač bacio kamen. Još jedan plač, a onda urlik....
  
  Ovaj put definitivno ljudski! I Drake je pojurio u bitku. "To je Wells!" Pojurio je u mrak, instinkt ga je odveo pravo do Mimirovog bunara i zaustavio ga na ivici.
  
  "Pomozi mi", zastenjao je Wells, dohvativši nazubljenu ivicu litice napuknutim i krvavim prstima. "Uhvatio sam jedan od užadi... na putu dolje. Skoro sam slomio ruku. Ova kučka ima... još nešto da uradi da ubije... mene."
  
  Drake je preuzeo njegovu težinu, spasivši ga od slobodnog pada natrag u beskrajnu noć.
  
  
  * * *
  
  
  Dok se Wells toplo previjao i odmarao, Drake mu je jednostavno odmahnuo glavom.
  
  Wells je graknuo: "Nikada nisam želio započeti rat...unutar SAS-a."
  
  "Onda je u redu, jer Alicia i ja više nismo dio SAS-a."
  
  Pored njega, Ben je ispitivao Parnevika kao da se ništa nije dogodilo. "Mislite li da je Štit neka vrsta ključa?"
  
  "Štit je sve. Ovo bi mogao biti ključ, ali to je definitivno sve što nam je preostalo."
  
  "Otišli?" ponovi Drake, podižući obrvu. Fokusirao se na Benov I-telefon. "Naravno da znamo!"
  
  Ben je bio korak ispred, guglajući 'Shield of Odin' štreberskom brzinom. Slika koja se pojavila bila je mala, ali Ben je zumirao brže nego što je Drejk mogao da zamisli. Pokušao je da se seti kako je Štit izgledao. Okrugla, sa uzdignutim okruglim središtem, vanjski obod je podijeljen na četiri jednaka dijela.
  
  Ben je držao I-telefon na dohvat ruke, omogućavajući svima da se okupe.
  
  "To je jednostavno", rekao je Kennedy. "Ragnarok u Vegasu. Svi su u Vegasu."
  
  Tip je protrljao bradu. "Postavljanje Štita ukazuje na četiri različita dijela koji okružuju odgovor u sredini. Vidiš? Označimo ih Sjever, Istok, Jug i Zapad kako bismo znali o čemu pričamo."
  
  "Odlično", rekao je Ben. "Pa, Zapad je očigledan. Vidim koplje i dva oka."
  
  "Jug je konj i dva, hm, vuka, mislim." Drake je suzio oči koliko je mogao.
  
  "Svakako!" Tip je plakao. "Upravu si. Jer moraju postojati dvije Valkire na Istoku. Da? Vidiš?"
  
  Drejk je jako treptao da bi se usredsredio i video je ono što bi se moglo smatrati ženskim ratnicama uzjahanim na par krilatih konja. "Prokleti Starbucks!" Zakleo se. "Kafić sa besplatnim bežičnim internetom bilo gdje u svijetu osim ovog!"
  
  "Pa..." promuca Kenedi, "uh, Štit nema Štit na sebi?"
  
  "Hmmm...!" Profesor je vredno učio, ušao je u Benov vid i primio prijateljski udarac. "Možete li malo više zumirati?"
  
  "Ne. Ovo je njegova granica."
  
  "Ne vidim nikakve druge oznake na istočnoj strani", rekao je Dahl sa svog mjesta. "Ali sjever je prilično zanimljiv."
  
  Drake je skrenuo pažnju i osjetio nalet šoka. "Bože, ovo je Odinov simbol. Tri povezana trougla. Isto ono što smo vidjeli u bunaru."
  
  "Ali šta je ovo? Dahl je pokazao na sićušni simbol koji se nalazi u donjem lijevom uglu jednog od trouglova. Kad se Ben približio, svi su uzviknuli: "To je Štit!"
  
  Vladala je postiđena tišina. Drake mu je uništio mozak. Zašto je simbol štita postavljen unutar trouglova? Očigledno je ovo trag, samo neodređen.
  
  "Bilo bi mnogo lakše na velikom ekranu!" Profesor je frknuo.
  
  "Prestani da kukaš", rekao je Ben. "Ne dozvoli da te porazi."
  
  "Evo jedne misli", rekao je Kennedy. "Mogu li trouglovi predstavljati nešto drugo osim ovog 'Odinova čvora' ili nešto drugo?"
  
  "Tajna svrha mističnog simbola povezanog s Bogom, koji se ranije smatrao samo legendom?" Tip se nacerio. "Naravno da ne".
  
  Drejk je protrljao rebra tamo gde ga je Alicia Miles naučila da je sedam godina bez treninga uticalo na tvoj borbeni nivo. Ona ga je ponizila, ali on je našao utjehu u činjenici da je živ i da su još uvijek - samo - u igri.
  
  "Helikopter će imati ugrađen internet", pokušao je Dahl da sve umiri. "Za otprilike... oh, trideset minuta."
  
  "Dobro, dobro, šta je sa središnjim delom?" Drake je odradio svoj dio posla. "Dva obrisa koja izgledaju kao dječji crtež sa tri vimena i meduzom."
  
  "I opet Štit", Ben je zumirao oko 'meduze'. "Ista slika kao u sjevernom dijelu. Dakle, imamo dvije slike Štita na samom Štitu. Centralni dio, koji se sastoji od dvije slobodne forme i tri pojedinačna trougla", rekao je, klimnuvši na Kennedyja. "Možda ovo uopće nisu trouglovi."
  
  "Pa, ovo barem potvrđuje moju teoriju da je Štit glavni dio", primijetio je Parnevik.
  
  "Ovi obrisi me podsećaju na nešto", razmišljao je Dahl. "Jednostavno ne mogu reći šta."
  
  Drake je mogao smisliti neke gadne lične napade, ali se držao pod kontrolom. Napredak, pomislio je. Pompezni Šveđanin je prešao dug put s njima i sada je zaslužio malo poštovanja.
  
  "Pogledaj!" Ben je vrisnuo, zbog čega su svi poskočili. "Postoji tanka, gotovo nebitna linija koja povezuje obje slike Štita!"
  
  "Što nam zapravo ništa ne govori", gunđao je Parnevik.
  
  "Ili..." razmišljao je Drejk, prisjećajući se dana kada je čitao vojne karte, "ili... ako pogledate na drugu stranu, znamo da je Štit karta Ragnaroka. Ove dvije slike mogu biti ista žarišna tačka na dvije različite slike... Samo jedan pogled je visina, a drugi..."
  
  "To je plan!" rekao je Ben.
  
  U tom trenutku začuo se zvuk helikoptera koji se približavao. Dahl je o tome govorio demonstrirajući svoju staroškolsku ovisnost isključivanjem GPRS-a. Zaškiljio je u mraku zajedno sa svima drugima dok mu se približavala velika crna figura.
  
  "Pa, nemamo mnogo izbora", rekao je uz poluosmeh. "Moraćemo, uh, da preuzmemo ovaj slučaj."
  
  
  * * *
  
  
  Kada se ukrcao i smjestio, Dahl je pokrenuo 20-inčni Sony Vaio laptop, koji je koristio vlastiti prijenosni modem, sličan I-telefonu. Ovisno o pokrivenosti mobilnom mrežom, oni bi imali pristup internetu.
  
  "Ovo je mapa", nastavio je Drake svoj tok misli. "Dakle, hajde da to tako tretiramo. Očigledno, sredina, centralni detalj, je tlocrt. Dakle, kopirajte dijagram, koristite neki softver za geografsko prepoznavanje i pogledajte što će se dogoditi."
  
  "Hm", Parnevik je sumnjičavo pregledao uvećani prikaz. "Zašto uključiti još jednu sliku koja izgleda kao vime kada je simbol štita na, uh, Meduzi. "
  
  "Polazna tačka?" Kennedy je iskoristio šansu.
  
  Helikopter se ljuljao, nošen jakim vjetrom. Pilotu je naređeno da leti u Oslo dok ne dobije daljnja uputstva. Tamo ih je čekala druga ekipa SGG-a.
  
  "Probaj program, Thorsten."
  
  "Već ga imam, ali mi ne treba", odgovorio je Dahl sa iznenadnim iznenađenjem. "Znao sam da ti oblici izgledaju poznato. Ovo je Skandinavija na mapi! Vime je Norveška, Švedska i Finska. Meduza je Island. Nevjerovatno."
  
  Delić sekunde kasnije, laptop je pingovao sa tri moguća podudaranja. Algoritmi softvera za prepoznavanje bili su najbliži devedeset osam posto - to je bila Skandinavija.
  
  Drake je s poštovanjem klimnuo glavom prema Dahlu.
  
  "Ragnarok na Islandu?" Tip je razmislio o tome. "Ali zašto?"
  
  "Dajte ove koordinate pilotu", Drake je pokazao prstom na islandsku obalu i položaj simbola Štita. "Dakle. Već kasnimo nekoliko sati."
  
  "Ali mi nemamo proklete komade", reče Ben žalosno. "Nemci ih imaju. I samo oni mogu pronaći Grobnicu Bogova koristeći Krhotine."
  
  A sada se Thorsten Dahl zapravo nasmijao, natjeravši Drakea na razmišljanje. "Oh, ne", rekao je Šveđanin, a njegov smeh je bio gotovo zlobni. "Imam mnogo bolju ideju nego da se petljam sa ovim prokletim komadima. Uvek su bili. Neka ostanu u kiselom kupusu!"
  
  "Radiš? Da razmislim - zar Štit nije pronađen na Islandu?" upitao je Ben, još jednom impresionirajući Drakea svojim jasnim razmišljanjem pod pritiskom.
  
  "Da, i ako je ovo drevno mesto Ragnaroka", rekao je Parnevik, "to ima smisla. Odinov štit bi pao tamo gde je umro."
  
  "Oh, to sada ima smisla, profesore", zadirkivao je Kennedy. "Sada su ovi momci odlučili sve umjesto tebe."
  
  "Pa, ako to pomaže, još uvijek imamo najveću misteriju koju treba riješiti", rekao je Ben uz blagi osmijeh. "Značenje drevnog simbola Odina - tri trokuta."
  
  
  TRIDESET PET
  
  
  
  Island
  
  
  Obala Islanda je ledena, hrapava i šarena, na nekim mjestima isklesana ogromnim glečerima, a na nekima izglađena bijesnim valovima i prodornim vjetrovima. Tu su obale lave i crne litice, veličanstveni santi leda i sveukupno neka vrsta zen mira. Opasnost i ljepota idu ruku pod ruku, spremni da uljuljkaju neopreznog putnika i dovedu ga do preranog kraja.
  
  Reykjavik ih je prošao za nekoliko minuta, a njegovi jarko crveni krovovi, bijele zgrade i okolne planine prekrivene snijegom garantovano su oduševile čak i najumornija srca.
  
  Nakratko su se zaustavili u slabo naseljenoj vojnoj bazi kako bi napunili gorivo i napunili zimska odijela, municiju i obroke, i sve što je Dahl mogao smisliti u tih deset minuta koliko su bili nasukani.
  
  Ali ljudi u crnom vojnom helikopteru nisu vidjeli ništa od ovoga. Bili su grupisani zajedno - razgovarajući o istom cilju - ali njihove unutrašnje misli su bile o sopstvenoj smrtnosti i smrtnosti sveta - koliko su bili uplašeni i uplašeni, i koliko su se plašili za druge.
  
  Drake je bio uznemiren. Nije mogao smisliti kako da sve zaštiti. Ako su pronašli Ragnarok, onda je sljedeća bila legendarna Grobnica bogova, a njihovi životi su upravo postali igra ruleta - onakvu kakvu ste igrali u Kenedijevoj omiljenoj alegoriji, Vegasu - gdje je stol bio namješten.
  
  Konstruisan u ovom posebnom nagovještaju tajnim planovima svakog tajnog igrača i nepoznatim planovima njihovih brojnih neprijatelja.
  
  A sada, pored Bena i Kenedija - dvoje ljudi koje će zaštititi životom - Drejk je morao da razmišlja i o Hejden i o Karin.
  
  Hoće li svi ovi strahovi stati na put spašavanju svijeta? Samo će vrijeme pokazati.
  
  Endgamovi su se igrali na svakom uglu. Abel Frey je već započeo svoju. Alicia i Milo možda imaju svoje, ali Drake je sumnjao da je njegova bivša kolegica iz SRT-a spremila ubistveno iznenađenje koje čak ni njen dečko nije očekivao.
  
  Torsten Dahl i Wells rijetko su razgovarali telefonom otkako su prešli obalu Islanda, primajući naređenja, savjete i šaputane savjete od svojih vlada. Konačno, Kennedy se javila na poziv, zbog čega je nekoliko minuta sjedila uspravno i od šoka umorno odmahnula glavom.
  
  Obraćala se samo Drakeu. "Sjećaš se Haydena? Sekretarica? Da, ona samo dobro radi svoj posao."
  
  "Šta to znači?"
  
  "Ona je iz CIA-e, dovraga. I tačno tamo gde ona želi da bude. Usred svega ovog sranja."
  
  "Sranje". Drejk je zabrinuto pogledao Bena, ali je i dalje verovao da je ona mrska prema njegovom prijatelju. Da li ga je Drejkovo srce samo hranilo romantičnim idejama govoreći mu da su Haydenova osećanja istinita, ili je ona bila stvarna?
  
  "Bio je to ministar odbrane", nastavio je Kennedy kao da se ništa nije dogodilo. "Želim biti, hm, 'upoznat'."
  
  "Stvarno". Drake je klimnuo Dahlu i Wellsu. "A tamo, samo se istorija ponavlja." Umorno je pogledao kroz najbliži prozor. "Možeš li vjerovati, Kennedy, nakon prošle sedmice ili tako nešto da smo još uvijek u igri?"
  
  "Možete li vjerovati", rekao je Kennedy, "da svi vjeruju u teoriju o sudnjem danu 'vatra će nas progutati'?"
  
  Drejk se spremao da odgovori sa umornim aplomom kada je dno palo iz njegovog sveta. Krv se zaledila u njegovim venama kada se nešto ogromno naziralo izvan prozora.
  
  Nesto tako ogromno...
  
  "Sada znam", prosiktao je užasnim glasom čovjeka koji je iznenada shvatio da sve što voli danas može umrijeti. "Prokletstvo... Kennedy... Sad znam."
  
  
  * * *
  
  
  Dok je pokazivao na svoje otkriće i Kennedy se nagnuo da pogleda, osjetio je kako joj se cijelo tijelo napeto.
  
  "O moj boze!" - ona je rekla. "Ovo...'
  
  "Znam", prekinuo ga je Drake. "Dal! Pogledaj ovo. Pogledajte!"
  
  Šveđanin je uhvatio neuobičajen izraz straha i brzo prekinuo razgovor. Kratak pogled kroz prozor natjerao ga je da se zbunjeno namršti. "To je samo Eyjafjallajokull. I da, da, Drake, znam, lako mi je to reći, i da, da, ovo je taj koji je napravio sve vijesti 2010. godine..." Zastao je, preneražen, u iščekivanju.
  
  Parnevikove oči su se raširile. Švedske kletve izletješe iz njega kao otrovne strelice.
  
  Sada se Ben približio prozoru. "Vau. Ovo je najpoznatiji vulkan na Islandu i čini se da još uvijek eruptira, iako nežno."
  
  "Da!" Drake je plakao. "Vatra će nas progutati. Prokleti supervulkan. "
  
  "Ali što je još važnije", Kenedi je sada uspeo da nastavi, "pogledaj Štit iz ptičje perspektive, Met. Pogledaj!"
  
  Sada je Parnevik uspio pronaći svoju tačku gledišta: "Tri planine nisu tri trougla, kako se uvijek vjerovalo. Drevni naučnici su pogrešili. Odinov najpoznatiji simbol je pogrešno dešifrovan. O moj boze!"
  
  Drejk je pogledao dalje od vulkana koji je eruptirao i ugledao dve još više planine sa obe njegove strane, koje su, gledano odozgo, veoma podsećale na Odinov simbol.
  
  "O moj Bože", rekao je Parnevik. "Ovdje nas naše oči zaista izigravaju, jer iako se čini da su ove planine blizu Eyjafjallajokulla, one su zapravo stotinama milja daleko. Ali oni su dio lanca islandskih vulkana. Sve je međusobno povezano".
  
  "Dakle, ako se jedan uzdigne dovoljnom snagom i direktno je povezan sa druga dva..." nastavio je Kenedi.
  
  "Imate početke supervulkana", završio je Drejk.
  
  "Grobnica bogova", izdahnuo je Dahl, "nalazi se unutar vulkana koji eruptira."
  
  "A uklanjanjem Odinovih kostiju bum!" Kennedy je odmahnula glavom, a kosa joj je popustila. "Da li biste očekivali nešto manje?"
  
  "Čekaj!" Dahl je sada gledao satelitsku sliku, koja im je govorila kada će stići do oka Meduze. "Još uvijek nam treba mala pomoć oko uputstava, a to je uvijek bio moj plan B. Tamo je jedna ogromna planina i Abel Frey će nam pokazati pravo kroz ulazna vrata."
  
  "Kako?" Pitala su najmanje dva glasa.
  
  Dahl je namignuo i obratio se pilotu. "Podigni nas više."
  
  
  * * *
  
  
  Sada su bili toliko visoki da Drejk nije mogao ni da vidi planine kroz oblake. Njegovom novootkrivenom poštovanju prema komandantu SGG-a bila je preko potrebna podrška.
  
  "Dobro, Torvill, oslobodi seljake njihove bede, hoćeš li?"
  
  "Thorsten", ispravio je Dahl, prije nego što je shvatio da ga nagovaraju. "Oh, razumem. U redu, onda pokušajte držati korak ako možete. Ovo je moja vojna specijalnost, ili je barem bila prije nego što sam se pridružio SGG-u. Snimanje iz zraka, posebno ortofoto. "
  
  "Ovo je briljantno", rekao je Drake. "Stojim uspravno dok razgovaramo. Šta je ovo?"
  
  "Ovo su fotografije snimljene sa 'beskonačne' udaljenosti, gledane pravo dolje, koje se zatim geometrijski modificiraju kako bi se uklopile u prihvaćeni standard karte. Kada je fotografija postavljena, sve što treba da uradimo je da je uskladimo sa koordinatama 'stvarnog sveta', a zatim..." slegnuo je ramenima.
  
  "Bum!" Kennedy se nasmijao. "Mislite na nešto poput Google Eartha, zar ne? Samo bez 3D?"
  
  "Stvarno". Drake je napravio grimasu. "Nadam se da će ovo uspjeti, Dal. Ovo nam je jedina šansa da prednjačimo u završnici."
  
  "Tako će i biti. I ne samo to, već kada kompjuter izračuna koordinate, znaćemo tačno gde se nalazi ulaz u Grobnicu bogova. Čak će i Nijemci, koji u potpunosti posjeduju svih devet fragmenata, to morati cijeniti."
  
  "Pod uslovom da Nemci pravilno postave sve delove", rekao je Ben sa tužnim osmehom.
  
  "Pa, istina je. Možemo se samo nadati da Abel Frey zna šta radi. Definitivno je imao dovoljno vremena za vježbanje."
  
  Drake je skliznuo sa svog sjedišta i potražio Wellsa. Vidio sam ga kako u očaju lupa mobitelom o prozor.
  
  "Ima li novosti o Freyjevom zamku, druže?"
  
  Komandant SAS-a je frknuo. "Okružen. Ali potajno - Dvorac nije svjestan svoje novootkrivene pažnje. Tamo su nemački policajci. Interpol. Predstavnici većine vlada u svijetu. Ali ne i Mai, iz nekog razloga. Neću te lagati Matt, ovo će biti tvrd kamen za razbijanje bez tona gubitka."
  
  Drake je klimnuo, razmišljajući o Karin. Znao je šanse, igrao ih je mnogo puta. "Dakle, prvo ćemo uraditi grobnicu... A onda ćemo vidjeti gdje ćemo završiti."
  
  Upravo u ovom trenutku u prednjem dijelu skučenog helikoptera vladalo je neko uzbuđenje. Dahl se okrenuo sa likujućim osmehom na licu. "Frey je sada dole! Stavljamo ga na komade. Ako upalimo ovu bebu punom snagom i snimimo jedan kadar u sekundi, bit ćemo u ovoj grobnici za sat vremena! "
  
  "Imajte malo poštovanja", uzdahnuo je Parnevik s poštovanjem. "Tamo dole je Ragnarok. Jedno od najvećih bojnih polja u poznatoj istoriji i mjesto barem jednog Armagedona. Bogovi su umrli vrišteći u ovom ledu. Bogovi. "
  
  "I Abel Frey također", tiho je rekao Ben Blake. "Ako je povrijedio moju sestru."
  
  
  
  DIO 2
  obuci oklop...
  
  
  TRIDESET I ŠEST
  
  
  
  GROBNICA BOGOVA
  
  
  Igra je bila gotova.
  
  Dok su Drejk i njegovi pratioci leteli iznad Ragnaroka i posade Abela Freja, krećući se prema planini koja se dimila, znali su da će Nemci biti u poteri. Helikopter se brzo spuštao prema mekom snježnom bazenu, snažno potresen povremenim naletima vjetra i sve većom propuhom. Pilot je kontrolisao grupu sve dok helikopter nije lebdeo što je bliže mogao, šest stopa od zemlje, a onda je povikao na sve da se izvuku.
  
  "Sat otkucava!" - viknuo je Dahl čim su mu čizme dotakle snijeg. "Pokrenimo se!"
  
  
  * * *
  
  
  Drake je pružio ruku da podrži Bena prije nego što je pogledao okolo. Mala depresija se činila kao najbolja tačka za sletanje, jer se nalazila samo milju od malog ulaza koji su istraživali i jedino zemljište na razumnoj udaljenosti koje nije bilo preterano kamenito ili potencijalna magmatska cev. Dodatni bonus bio je to što bi to moglo pomoći da zbuni Freya u pogledu tačne lokacije grobnice.
  
  Bio je to sumoran krajolik, sličan onome kako bi smak svijeta mogao izgledati, pomisli Drake. Slojevi sivog pepela, dosadne planine i pocrnjele naslage lave dale su mu malo samopouzdanja dok je čekao da Dal pokaže ulaz na svom GPRS uređaju. Napola je očekivao da će se iz mutne magle pojaviti otrcani hobit, tvrdeći da je stigao do Mordora. Vjetar nije bio jak, ali su ga sporadični udari grizli u lice poput pitbula.
  
  "Ovdje". Dahl je trčao kroz nanose pepela. Visoko iznad njih, oblak pečurke uzdigao se u nebo sa spokojnim mirom. Dahl je ciljao u debelu crnu pukotinu u planini ispred.
  
  "Zašto bi neko postavio tako važno i sveto mesto unutar vulkana?" upitao je Kennedy dok je vukla pored Drakea.
  
  "Možda nije trebalo da traje večno", slegnuo je ramenima. "Island je vekovima eksplodirao. Ko bi rekao da će ovaj vulkan tako često eruptirati, a da ne postigne svoj puni kapacitet?"
  
  "Osim ako... osim ako ne izbije kako treba iz Odinovih kostiju. Mogu li to držati pod kontrolom?"
  
  "Nadajmo se da neće."
  
  Nebo iznad glave bilo je prekriveno snijegom i nanošenjem pepela, doprinoseći preranom sumraku. Ovdje nije sijalo sunce; bilo je kao da je pakao prvi put zauzeo Zemaljsko carstvo i čvrsto ga se držao.
  
  Dal se probijao po neravnom terenu, ponekad se spotaknuo o neočekivano duboke nanose sivog praha. Kada je Dahl stigao do golih stijena, sav razgovor u ovoj šarolikoj grupi prestao je - istisnula ih je dosadna divljina.
  
  "Ovde gore", pokazao je Šveđanin svojim pištoljem. "Oko dvadeset stopa." Suzio je oči. "Ne vidim ništa očigledno."
  
  "Da je Kuk to rekao na obali Havaja, nikada ne bismo jeli kašu od ananasa", nežno je prekorio Drejk, nadajući se da će se nasmijati.
  
  "Ili Kona kafu", Kenedi je obliznuo usne dok ga je pogledala, a onda je oštro pocrveneo kada mu je on namignuo.
  
  "Posle tebe", rekao je, pokazujući nagibom od trideset stepeni.
  
  "Nema šanse, perverznjaku." Tek sada se uspjela nasmiješiti.
  
  "Pa, ako mi obećaš da nećeš buljiti u moje dupe." Drake je s guštom jurišao na kamenitu padinu, testirajući svaki stisak prije nego što je rasporedio svoju težinu, pomno motreći na Dahla i usamljenog vojnika SAS-a iznad njega. Sljedeći je bio Kennedy, zatim Ben i na kraju Profesor i Wells.
  
  Niko nije želio da bude izostavljen iz ove konkretne misije.
  
  Neko vrijeme Dahl je napredovao naprijed uz urlik. Drake je bacio pogled iza sebe, ali nije vidio nikakav znak potjere iza horizonta, bezazlenije od premijerovog govora. Trenutak kasnije, Dahlov glas prodro je kroz veo tišine.
  
  "Vau, ima nešto ovdje, momci. Izdanje stijene, a zatim lijevo skretanje iza njega..." glas mu je zamro. "Okomiti šaht sa... da, sa stepenicama uklesanim u stijenu. Vrlo čvrsto. Helvite! Ti stari bogovi mora da su bili mršavi!"
  
  Drake je stigao do izbočine i skliznuo iza nje. "Jesi li upravo opsovao, Dahl, i našalio se? Ili pokušajte. Dakle, možda ste ipak čovjek. Prokletstvo, kakva tesna rupa. Nadam se da nam se ne žuri da odemo."
  
  Uz ovu uznemirujuću misao, pomogao je Dahlu da osigura sigurnosnu liniju prije nego što je gurnuo Šveđanina u crnu rupu. Palo mi je na pamet nekoliko uzvratnih napada, ali sada nije bilo ni vrijeme ni mjesto. Ne mogavši da usmeri baklju dole, jadni Torsten Dahl se slepo spuštao, korak po korak.
  
  "Ako osjetite miris sumpora," Drake nije mogao pomoći sebi. "Stani."
  
  Dahl je odvojio vrijeme, pažljivo postavljajući svaku nogu. Nakon nekoliko minuta nestao je i sve što je Drake mogao vidjeti bio je prigušeni sjaj njegovog vatrogasnog šlema koji je postajao sve slabiji.
  
  "Jesi li uredu?"
  
  "Dotaknuo sam dno!" Dahlov glas je odjeknuo.
  
  Kennedy pogleda oko sebe. "Je li ovo još jedna šala?"
  
  "Pa, hajde da se izvučemo iz ove hladnoće", Drejk je zgrabio ivicu crnog kamena i pažljivo se spustio preko ivice. Koristeći noge kako bi prvi pronašao uporište, pažljivo se spustio, centimetar po opasan centimetar. Otvor je bio toliko uzak da se svakim pokretom češao po nosu i obrazima. "Sranje! Samo malo vremena", rekao je ostalima. "Pokušajte da pomerate gornji deo tela što je manje moguće."
  
  Nekoliko minuta kasnije čuo je Dahla kako govori: "Šest stopa" i osjetio da se kamen iza njega pretvara u prazan prostor.
  
  "Budite oprezni", upozorio je Dahl. "Sada smo na ivici ponora. Oko dva metra široka. Čisti kameni zid s naše desne strane, obična jama bez dna s naše lijeve strane. Ostao je samo jedan put."
  
  Drejk je koristio sopstveno svetlo da testira Šveđanina otkrića dok su ostali pravili svoje duge spustove. Kada su svi bili upozoreni i pripremljeni, Dahl je počeo polako da napreduje duž platforme. Bili su obavijeni mrklim mrakom, obasjani samo bakljama na njihovim šlemovima, koje su plesale kao krijesnice u potoku. Potpuna praznina uljuljkala ih je kao izdajnički zov sirene s njihove lijeve strane, čineći tešku stijenu s njihove desne strane još ugodnijom.
  
  "Podsjeća me na jedan od onih starih filmova o dinosaurusima", rekao je profesor Parnevik. "Sjećaš li se? Zemlja koju je Time zaboravilo, pretpostavljam? Kreću se kroz pećine, okruženi smrtonosnim stvorenjima. Odličan film".
  
  "Onaj s Raquel Welch?" - pitao je Wells. "Ne? Pa, ljudi moje ere, misle dinosaurusa - misle Raquel Welch. Nije važno."
  
  Drake je pritisnuo leđa o stijenu i zakoračio naprijed raširenih ruku, uvjeravajući se da su Ben i Kennedy slijedili primjer prije nego što su se pravilno udaljili. Pred njima se pojavila tmurna praznina, a sada je do njihovih ušiju dopirala slaba tutnjava, duboka i daleka.
  
  "Ovo mora da je Eyjafjallajökull, planina koja tiho eruptira", prošaputao je profesor Parnevik uz liniju. "Moja najbolja pretpostavka je da smo u bočnoj komori, dobro izolovani od komore magme i od kanala koji hrani erupcije. Između nas i magme koja se diže može biti desetine slojeva pepela i lave, koji štite nas i Grobnicu. Možda smo čak i unutar anomalije stijena gdje se uzdiže pod strmijim uglom od strane planine."
  
  Dahl je viknuo u mrak. "Gelvit! Dođavola i prokletstva! Približava nam se nizak zid, koji nam presijeca put pod uglom od devedeset stepeni. Nije visoka, pa ne brinite, samo budite oprezni."
  
  "Neka vrsta zamke?" Tip je rizikovao.
  
  Drake je vidio prepreku i pomislio isto. Sa velikim oprezom pratio je komandanta SGG-a kroz barijeru do koljena. Obojica su vidjeli prvu grobnicu u isto vrijeme.
  
  "Oooh", Dahl nije imao dovoljno riječi da ih razumije.
  
  Drake je samo zviždao, zadivljen spektaklom.
  
  Ogromna niša bila je urezana u obronku planine, koja se protezala možda stotinak stopa u jezgro vulkana - prema komori magme. Formirana je u obliku luka, visoka možda stotinu stopa. Dok su se svi okupili i izvadili svoje snažne baterijske lampe, otvorio se zapanjujući prizor prve grobnice.
  
  "Vau!" - rekao je Kennedy. Njegova svjetlost obasjavala je jednu policu za drugom, uklesanu u kameni okvir, a svaka polica bila je ukrašena i ispunjena blagom: ogrlicama i kopljima, naprsnicima i šlemovima. Mačevi....
  
  "Ko je dovraga ovaj tip?"
  
  Parnevik je, kao što se i očekivalo, proučavao daleki zid, onaj koji je bio okrenut prema njima, zapravo lučni nadgrobni spomenik Boga. Bilo je fantastičnih rezbarija u jasnom reljefu, jednakih umijeću bilo kojem od modernih renesansnih ljudi, čak i Mikelanđelu.
  
  "Ovo je Mars", rekao je profesor. "Rimski bog rata"
  
  Drake je ugledao mišićavu figuru u oklopu i suknji, kako je na jednom masivnom ramenu držao ogromno koplje, gledajući preko drugog. U pozadini je stajao veličanstven konj i okrugla zgrada koja je vrlo podsjećala na Koloseum u Rimu.
  
  "Čudi me kako su odlučili ko će biti sahranjen ovdje", promrmlja Kenedi. "Rimski bogovi. skandinavski bogovi..."
  
  "I ja", rekao je Parnevik. "Možda je to bio samo Zevsov hir."
  
  Odjednom je sve poglede privukao ogroman sarkofag koji je stajao ispod isklesane freske. Drakeova mašta je preuzela maha. Da pogledaju unutra, da li bi pronašli Božje kosti?
  
  "Prokletstvo, ali nemamo vremena!" Dahl je zvučao frustrirano, iscrpljeno i iscrpljeno. "Idemo na. Nemamo pojma koliko bi bogova moglo biti sahranjeno ovdje."
  
  Kennedy se namrštio prema Drakeu i pogledao duž platforme dok je nestajao u tami. "To je krhki kameni trag koji pratimo, Matt. I spreman sam da se kladim u svojih 401 hiljadu da broj bogova nije samo jedan ili dva."
  
  "Sada ne možemo ništa vjerovati", rekao je. "Samo jedno drugo. Hajdemo. Nemci će uskoro doći."
  
  Izašli su iz pogrebne komore Marsa, a svaki je čovjek kradomice pogledao nazad na njegovu relativnu sigurnost i neprocjenjiv značaj. Praznina je ponovo pozvala, i sada je Drejk počeo da oseća tup bol u gležnjevima i kolenima, nusproizvod njihovog sporog kretanja duž ivice. Jadni profesor Parnevik i mladi Ben su sigurno bili u stvarnom bolu.
  
  Još jedan urlik je potresao ogromnu pećinu i odjeknuo je kroz njihovu. Drake je podigao pogled i pomislio da vidi sličnu izbočinu daleko iznad sebe. Sranje, ova prokleta stvar može da se vrti celu noć!
  
  S druge strane, još nisu čuli znakove progona. Drejk je pretpostavio da su oni dobar sat ispred Nemaca, ali je znao da je sukob gotovo neizbežan. Samo se nadao da bi mogli neutralizirati globalnu prijetnju prije nego što se to dogodi.
  
  Ispred se pojavila druga izbočina, a iza nje druga veličanstvena niša, smještena u dubini planine. Ovaj je bio ukrašen mnogim zlatnim predmetima, a bočni zidovi su doslovno blistali zlatnom svjetlošću.
  
  "O Bože!" Kennedy je uzdahnuo. "Nikad nisam vidio ništa slično. Ko je ovo? Treasure God?
  
  Parnevik je zaškiljio gledajući kamene rezbarije koje su dominirale masivnim sarkofagom. Na trenutak je odmahnuo glavom, mršteći se. "Čekaj, je li ovo perje?" Je li ovaj Bog obučen u perje?"
  
  "Možda, profesore", Ben je već gledao pored niše u prostranstvo crne noći koja ih je čekala. "Da li je važno? Ovo nije Jedno."
  
  Tip ga je ignorisao. "To je Quetzalcoatl! Bože Asteka! O čemu je sve ovo..." pokazao je na blistave zidove.
  
  "Aztečko zlato." Wells je uzdahnuo, zadivljen u inat sebi. "Wow".
  
  "Ovo mjesto..." Kenedi je skoro u potpunosti provetrio prostoriju, "najveći je arheološki nalaz svih vremena. Razumete li to? Ovdje božanstvo nije samo jedne civilizacije, već mnogih. I sva tradicija i blago koje dolazi sa njima. To je... neodoljivo."
  
  Drejk je skrenuo pogled sa slike Quetzalcoatla, ukrašenog perjem i koji maše sjekirom. Parnevik je rekao da je astečki bog bio poznat - prema uobičajenim crkvenim izvorima - kao Bog vladar, što je izraz koji nagoveštava da je on zaista stvaran.
  
  "Quetzalcoatl" znači "leteći reptil" ili "pernata zmija". Što..." Parnevik je dramatično zastao, a onda se činilo da je shvatio da su se svi ostali povukli na platformu, "zmaj", rekao je u sebi, zadovoljan.
  
  "Ima li nešto zajedničko s Marsom?" upitao je usamljeni vojnik SAS-a po imenu Jim Marsters.
  
  Drejk je posmatrao kako Parnevik stupa na platformu stisnutih usana. "Hmm", njegova zadihana pretpostavka je doprla do svih na platformi. "Samo da mogu značiti smrt, a nekada jesu."
  
  
  * * *
  
  
  Treća niša, i ova, jednako oduzima dah kao i prethodna. Drejk se zatekao kako bulji u zadivljujuću golu damu izrezbarenu od drveta.
  
  Zidovi su bili prekriveni figurinama vrijednim bogatstvo. Delfini, ogledala, labudovi. Ogrlica od izvajanih golubova dovoljno velika da okruži vrat Kipa slobode.
  
  "Pa", rekao je Drake. "Čak i ja znam ko je to."
  
  Kennedy je napravio grimasu. "Da, ti bi."
  
  "Prava kurva", oštro je rekao Parnevik. "Afrodita".
  
  "Zdravo", rekao je Wells. "Zoveš li Boga Afroditu kurvom? Ovde dole? Tako blizu njenog groba?"
  
  Parnevik je nastavio s tipičnim osnovnoškolskim huliganizmom: "Poznato je da spava s bogovima i ljudima, uključujući i Adonisa. Ponudio je Helenu od Troje Parizu, a zatim je zaključio dogovor tako što je zapalio Parisov žar u trenutku kada ju je uperio u oči. Rođen u blizini Pafosa od nedavno kastriranih Uranovih testisa. Moram da kažem da ona..."
  
  "Dobili smo poruku", rekao je Drejk suho, i dalje gledajući u rezbarenje. Nasmiješio se kada je primijetio da mu Kennedy odmahuje glavom.
  
  "Jesi li ljubomorna, draga?"
  
  "Seksualno jako razočaran?" Progurala se pored njega i postala druga u redu nakon Dahla.
  
  Zurio je za njom. "Pa, sad kad ste to spomenuli..."
  
  "Hajde, Matt", Ben je također prošao kraj njega. "Vau!"
  
  Njegov uzvik natjerao ih je sve da poskoče. Okrenuli su se i vidjeli ga kako puzi natrag na sve četiri, sa užasom ispisanim po cijelom licu. Drejk se pitao da li je upravo video samog đavola kako se diže na krilima demona pravo iz paklene kuhinje.
  
  "Ova niša-" izdahnuo je. "Na platformi je... lebdi u vazduhu... Na drugoj strani nema ničega! "
  
  Drake je osjetio kako mu srce preskače. Sjećao se Mimirovog bunara i njegovog lažnog poda.
  
  Dahl je skočio nekoliko puta. "Prokleti kamen izgleda dovoljno jak. Ovo ne može biti kraj linije."
  
  "Nemoj to da radiš!" zacvilio je Ben. "Šta ako se odvoji?"
  
  Zavladala je tišina. Svi su zurili jedni u druge raširenih očiju. Neki su se usudili da se osvrnu na put kojim su krenuli, siguran put koji je uključivao bunare i Marstere.
  
  U tom trenutku, na najdaljoj udaljenosti sluha, začuo se tihi tutnjavi zvuk. Zvuk pada kamena u bunar.
  
  "Ovo su Nemci", rekao je Dahl sa uverenjem. "Provjeravam dubinu okna. Sada ćemo ili pronaći način da napustimo ovu platformu ili ćemo ipak umrijeti."
  
  Drake je laktom udario Kenedija. "Pogledajte tamo", pokazao je iznad njih. "Držao sam uši otvorene. Mislim da iznad nas mora postojati još jedan niz niša ili pećina. Ali pogledajte... Pogledajte kako se čini da se ivica litice krivuda.
  
  "Tačno". Kennedy je požurio do ruba Afroditine niše. Zatim je, pritisnuvši se o nazubljeni kamen, provirila iza ugla. "Ovdje je nekakva struktura... Bože! O moj boze."
  
  Drake ju je držao za ramena i zavirio u tamu. "Mislim da misliš jebi me!"
  
  Tamo se, daleko izvan dometa njihovih svjetala, nalazila tanka izbočina koja se pretvarala u još tanje spiralno stepenište. Stepenice su se protezale iznad njih i vodile na sljedeći nivo.
  
  "Govorimo o vrtoglavici", rekao je Drake. "Trebali su samo kolačić i tegla."
  
  
  TRIDESET SEDAM
  
  
  
  GROBNICA BOGOVA
  
  
  Spiralno stepenište se činilo dovoljno čvrstim, ali jednostavna činjenica da je vijugala kroz prazninu iznad beskrajne jame, a da ne spominjemo činjenicu da njeni arhitekti nisu uspjeli postaviti nijednu ogradu, natjerala je čak i Drakeove dobro uvježbane nerve da zadrhte brže od buve na vibrator.
  
  Jedan pun krug doveo ih je na otprilike četvrtinu puta do Afroditine niše, pa je Drejk procijenio da trebaju napraviti četiri ili pet krugova. Išao je napred korak po korak, prateći Bena, pokušavajući da potisne svoj strah, duboko udišući i uvek se radujući njihovom cilju.
  
  Šezdeset stopa gore. Pedeset. Cetrdeset.
  
  Kad se približio trideset stopa, vidio je da je Ben stao i sjeo na trenutak. Dječakove oči bile su skamenjene od straha. Drake je pažljivo sjeo na stepenicu ispod sebe i potapšao ga po kolenu.
  
  "Čovječe, nema vremena za početak pisanja nove pjesme, Wall of Sleep. Ili sanjati o Taylor Momson."
  
  Tada im je odjeknuo glas vojnika SAS-a. "Šta se tamo dešava? Mi se ovde zezamo. Pokret."
  
  SAS vojnici, pomisli Drake. Napravio sam ih drugačijim od prije.
  
  "Odmori se", viknuo je. "Samo budi mo."
  
  "Prekini! Uf..." Drake je čuo Wellsov duboki glas, a zatim tišinu. Osjetio je Kennedyja kako mu sjedi kraj nogu, vidio njen čvrst osmeh i prstima na nogama osetio njeno drhtavo telo.
  
  "Kako je dijete?"
  
  "Preskakanje koledža", Drejk se prisilio da se nasmeje. "Drugari iz benda. Pubs of York. Besplatno filmsko veče. KFC. Poziv dužnosti. Znate, studentske stvari."
  
  Kennedy je bolje pogledao. "Po mom iskustvu, ovo nije ono što studenti i djevojke rade."
  
  Sada je Ben otvorio oči i pokušao se čvrsto nasmiješiti. Polako je hodao na rukama i kolenima. Ponovo okrenut prema gore, još uvijek na rukama i kolenima, penjao se jednu za drugom iscrpljujuću stepenicu.
  
  Peć po inč, korak po opasan korak, dizali su se. Drake je osjetio kako ga glava i srce bole od napetosti. Da je Ben pao, svojevoljno bi blokirao dječakov pad svojim tijelom, samo da bi ga spasio.
  
  Bez pitanja ili oklijevanja.
  
  Još jedan pun krug i bili su oko dvadeset stopa od svoje mete, platforme koja je odražavala onu koju su upravo prešli. Drake ga je proučavao u treperavoj svjetlosti baklji. Vodila je nazad do ulaznog šahta, ali očigledno jedan nivo više.
  
  Na viši nivo?, pomislio je. Bože, on je ovo previše 'modernizirao' sa Sonic, prokletim ježem.
  
  Iznad sebe je vidio Dahla kako okleva. Šveđanin je prebrzo ustao, izgubio ravnotežu i sada je previše opteretio zadnju nogu. Nije bilo nikakvih zvukova, samo tiha borba. Mogao je samo zamisliti mučenje koje je preplavilo Dahlov um. Prostor iza, sigurnost ispred, pomisao na dug, bolan pad.
  
  Šveđanin je tada jurnuo naprijed, udario u stepenice i držao se do kraja života. Drake je mogao čuti njegovo teško disanje sa deset stopa naviše.
  
  Prošlo je nekoliko minuta i težak uspon se nastavio. Konačno, Dahl je zakoračio sa merdevina na platformu, a zatim je puzao napred na rukama i kolenima da napravi mesta. Drejk je ubrzo krenuo za njim, vukući Kenedija za sobom, osećajući ogromno olakšanje što su se vratili na usku platformu koja je još uvek bila samo jedan korak od smrti koja vrište.
  
  Kada su svi bili razračunati, Dahl je uzdahnuo. "Pređimo na sljedeću nišu i napravimo pauzu," rekao je. "Ja sam, na primjer, potpuno uništen."
  
  Nakon još pet minuta premeštanja svojih iscrpljenih tela i borbe sa sve jačim grčevima mišića, teturali su do četvrte niše, one koja se nalazi direktno iznad Afroditine grobnice.
  
  U početku niko nije video trajnog Boga. Svi su bili na koljenima, odmarali se i teško disali. Drejk je sa osmehom pomislio da je to upravo ono do čega ga je doveo njegov civilni život, i podigao je pogled tek kada je Parnevik izgovorio psovku koja bi se činila čudnom da dolazi od bilo koga drugog osim njega.
  
  "Vau!"
  
  "Šta?" - Pitao sam.
  
  "Vau! Pasja glava. Ovo je Anubis."
  
  "Isti šakal?" Wells se zavalio u stolicu i privukao koljena na grudi. "Pa. Hoću....."
  
  "Egipatsko božanstvo", rekao je Parnevik. "I to svakako ima neke veze sa smrću."
  
  Drake je pogledao redove mumija i statua šakala od drvenog ugljena. Zlatom optočeni kovčezi i ankhovi optočeni smaragdima. Neimpresioniran, okrenuo je leđa Božjoj pogrebnoj komori i upao u KitKat. Trenutak kasnije Kennedy je sjeo pored njega.
  
  "Dakle", rekla je, odmotavajući hranu i piće.
  
  "Prokletstvo, dobar si u pričanju," Drake se nasmejao. "Već se osećam uzbuđeno."
  
  "Slušaj, druže, da sam hteo da te napalim, bio bi mi u rukama." Kennedy mu je uputio osmeh koji je bio i samouveren i iznerviran. "Prokletstvo, ne možete stati ni na minut, zar ne?"
  
  "U redu, u redu, žao mi je. Samo se igram. Šta se desilo?"
  
  Gledao je Kenedija kako gleda u prazno. Vidio sam kako joj se oči rašire kada je začula slab zvuk kako ih Frey vojnici sustižu. "Ovo... stvar... tukli smo se već neko vrijeme. Misliš li, uh, da zaista imamo nešto, Drejk?"
  
  "Definitivno mislim da je Odin ovdje dolje."
  
  Kennedy je ustao da ode, ali je Drake stavio ruku na njeno koleno da je zaustavi. Dodir je skoro izazvao varnice.
  
  "Ovdje", rekao je. "Šta ti misliš?"
  
  "Mislim da neću imati mnogo posla kada se vratimo", šapnula je. "Što se tiče serijskog ubice Thomasa Caleba i svega ostalog. Taj gad je ponovo ubio, znate, dan pre nego što smo stigli na Menhetn."
  
  "Šta? Ne."
  
  "Da. Tamo sam otišao da prošetam po mestu ubistva. I odajte poštovanje."
  
  "Tako mi je žao". Drake se suzdržavao od zagrljaja, znajući da je to posljednje što joj je trenutno potrebno.
  
  "Hvala, znam. Ti si jedan od najpoštenijih ljudi koje sam ikada poznavao, Drake. I najnesebičnije. Možda mi se zato toliko sviđaš."
  
  "Uprkos mojim dosadnim komentarima?"
  
  "Vrlo snažno, uprkos ovome."
  
  Drake je dovršio ostatak svoje čokolade i odlučio da ne baci KitKat omot u prazninu. Znajući svoju sreću, možda je pokrenuo drevnu zamku za smeće ili nešto slično.
  
  "Ali nema posla znači nema veze", nastavio je Kenedi. "Nemam pravih prijatelja u Njujorku. Nema porodice. Pretpostavljam da bih ionako morao da nestanem iz očiju javnosti."
  
  "Pa", rekao je Drake zamišljeno, "vidim da ste primamljiva perspektiva." Dao joj je glupe oči. "Možda biste mogli reći boloks veselom starom Parizu i doći posjetiti veseli stari York."
  
  "Ali gdje bih ostao?"
  
  Drake je čuo Dala kako okuplja svoje trupe. "Pa, samo treba da shvatimo kako možeš da zaradiš svoje zadržavanje." Sačekao je dok nije ustala na noge, a onda ju je uhvatio za ramena i pogledao u njene blistave oči.
  
  "Ozbiljno, Kenedi, odgovor na sva tvoja pitanja je da. Ali ne mogu sve ovo sada da shvatim. Imam svoj prtljag o kojem moramo razgovarati i zato moram ostati fokusiran." Klimnuo je prema praznini. "Tamo je Alicia Miles. Možda mislite da je naše putovanje ovako daleko bilo opasno, da je ova Grobnica bila opasna, ali vjerujte mi, oni su ništa u poređenju s tom kučkom."
  
  "U pravu je", Wells je prišao i uhvatio posljednji komentar. "I ne vidim drugi izlaz odavde, Drake. Ne postoji način da se to izbjegne."
  
  "I ne možemo blokirati rutu jer nam je potreban izlaz", klimnuo je Drejk. "Da, pogledao sam i sve scenarije."
  
  "Znao sam da ćeš ovo uraditi." Wells se nasmiješio kao da je cijelo vrijeme znao da je Drake još uvijek jedan od njegovih momaka. "Hajde, repa riče."
  
  Drake je pratio svog starog šefa do platforme, a zatim je zauzeo svoje mjesto iza Bena i Dahla. Jedan procjenjujući pogled vidio je da su svi odmorni, ali nervozni zbog onoga što ih čeka.
  
  "Četvoro ubijenih", rekao je Dahl i odšetao uz ivicu, planina iza njega.
  
  Sljedeća niša bila je iznenađenje i dala im je poticaj. Ovo je bila grobnica Tora, Odinovog sina.
  
  Tip je blejao kao da je otkrio jetija koji je kampovao u Dolini smrti. I za njega je imao. Profesor nordijske mitologije otkrio je grobnicu Thora, možda najpoznatije nordijske figure svih vremena, dijelom zahvaljujući Marvelovim stripovima.
  
  Pure delight.
  
  A za Drakea, Thorovo prisustvo ga je odjednom učinilo još stvarnijim.
  
  Zavladala je tišina puna poštovanja. Svi su znali za Thora, ili barem neku inkarnaciju vikinškog Boga groma i munje. Parnevik je održao predavanje o četvrtku, ili, kako ga sada znamo, četvrtku. Ovo je povezano sa srijedom - ili Danom vode, ili Odinovim danom. Thor je bio najveći bog ratnik kojeg je čovjek poznavao, držao je čekić, razbijao svoje neprijatelje snagom. Čisto oličenje vikinške muškosti.
  
  To je bilo sve što su mogli učiniti da odvuku Parnevika i spriječe ga da pokuša pregledati Thorove kosti odmah i tamo. Sljedeća niša, šesta, sadržavala je Lokija, Thorova brata i još jednog Odinovog sina.
  
  "Staza se zagrijava", rekao je Dahl, jedva zavirivši u udubinu prije nego što je nastavio uz izbočinu koja je završavala na rubu planine, čvrsta crna masa.
  
  Drake se pridružio Šveđaninu, Benu i Kenediju dok su prenosili baklje duž stijene.
  
  "Uporišta", reče Ben. "I nasloni za ruke. Izgleda da idemo gore."
  
  Drake je ispružio vrat da pogleda gore. Kamene stepenice su se penjale u beskrajnu tamu, a iza njih ne bi bilo ničega osim vazduha.
  
  Prvo test nerava, šta sad? Force? Viability?
  
  I opet je Dahl bio prvi. Brzo se podigao dvadesetak stopa prije nego što se činilo da je usporio dok ga je crnilo progutalo. Ben je odlučio da ide sljedeći, zatim Kennedy.
  
  "Mislim da sada možeš da pripaziš na moje dupe", rekla je sa poluosmehom, "Pazi da ne proleti pored tebe."
  
  Namignuo je. "Ne mogu odvojiti pogled od ovoga."
  
  Drejk je išao sledeći, postigavši tri savršena držanja pre nego što je pomerio svoj četvrti dodatak. Uzdižući se na ovaj način, polako se popeo uz strmu liticu u vulkanski vazduh.
  
  Tutnjava se nastavila svuda oko njih: daleka jadikovka planine. Drejk je zamišljao obližnju magmatsku komoru kako ključa, izbacuje paklenu vatru kroz zidove, izbijajući u daleko plavo islandsko nebo.
  
  Noga je šuštala iznad njega, skliznuvši sa svoje male platforme. Ostao je miran, znajući da malo može učiniti ako neko projuri pored njega, ali bio je spreman, za svaki slučaj.
  
  Kennedyjeva noga zamahnula je u svemiru oko metar iznad njegove glave.
  
  Ispružio je ruku, ljuljajući se pomalo nesigurno, ali je uspio da zgrabi đon njene cipele i povuče je nazad na platformu. Do nas je stigao kratak šapat zahvalnosti.
  
  Hodao je dalje, bicepsi su mu goreli, prsti su ga boljeli u svakom zglobu. Vrhovi njegovih nožnih prstiju preuzimali su težinu njegovog tijela pri svakom malom usponu. Znoj mu je klizio niz svaku poru.
  
  Procijenio je dvije stotine stopa sigurnih, ali zastrašujućih rukohvata i uporišta prije nego što su stigli do uporedne sigurnosti druge platforme.
  
  Iscrpljujući posao. Kraj svijeta, Apokalipsa je kasnije djelo. Spašavanje čovječanstva svakim kaznenim korakom naprijed.
  
  "Šta sad?" Wells je ležao na leđima i stenjao. "Još jedna prokleta šetnja po ivici?"
  
  "Ne", Dahl nije imao snage ni da se našali. "Tunel".
  
  "Jaja".
  
  Na koljenima su puzali naprijed. Tunel je vodio u tamnu tamu zbog koje je Drake počeo vjerovati da sanja prije nego što se iznenada sudario s nepomičnim Kennedyjem s leđa.
  
  Okrenite lice naprijed.
  
  "Oh! Mogao si me upozoriti."
  
  "Teško je kad me je zadesila ista sudbina", začuo se suhi glas u odgovoru. "Mislim da je samo Dahl izašao iz ove gomile bez slomljenog nosa."
  
  "Zabrinut sam za svoje prokleto srce", odgovorio je Dahl umorno. "Tunel završava direktno nasuprot prve stepenice drugog stepeništa pod, hm, pretpostavljam pod uglom od četrdeset pet stepeni. Ništa lijevo ili desno, barem ništa što mogu vidjeti. Spremiti se."
  
  "Ove stvari moraju biti negdje pričvršćene", promrmljao je Drejk, puzeći na svojim natučenim kolenima. "Za ime Boga, ne mogu samo da budu visi u vazduhu."
  
  "Možda mogu", rekao je Parnevik. "Za boga miloga. Ha ha. Šalio sam se, ali ozbiljno, moja najbolja pretpostavka je niz letećih potpora."
  
  "Skriven ispod nas", rekao je Drake. "Svakako. Mora da je trebalo mnogo radne snage. Ili nekoliko zaista moćnih bogova."
  
  "Možda su tražili pomoć od Herkula i Atlasa."
  
  Drake je oprezno zakoračio na prvu stepenicu, iznenađujuće jeziv osjećaj koji mu je preplavio mozak, i popeo se uz grubi kamen. Penjali su se neko vrijeme, da bi konačno izašli u drugu nišu smještenu oko viseće platforme.
  
  Dahl ga je pozdravio iscrpljeno odmahujući glavom. "Posejdon".
  
  "Impresivno."
  
  Drake je ponovo kleknuo. Gospode, pomislio je. Nadam se da je i Nemcima teško. Na kraju, možda su umjesto borbe mogli to riješiti kamenom, papirom, makazama.
  
  Grčki bog mora nosio je svoj uobičajeni trozubac i sobu punu nevjerovatnih bogatstava. Ovo je bio sedmi Bog pored kojeg su prošli. Broj devet je počeo da mu grizu um.
  
  Nije li broj devet bio najsvetiji u vikinškoj mitologiji?
  
  Spomenuo je to Parneviku dok su se odmarali.
  
  "Da, ali ovo mesto očigledno nije samo nordijsko", profesor je pokazao prstom prema čoveku sa trozubom iza njih. "Moglo bi ih biti stotinu."
  
  "Pa, očigledno nećemo preživeti stotinu njih", raspravljao se Kenedi s njim. "Osim ako neko nije napravio Ho-Jo ispred."
  
  "Ili, još bolje, prodavnica sendviča sa slaninom," Drejk je pucnuo usnama. "Definitivno bih sada mogao ubiti jednog od ovih loših momaka."
  
  "Crunchy", Ben se nasmijao i udario se po nozi. "Govorite o nečemu što je deset godina zastarjelo. Ali ne brinite - još uvijek imate vrijednost za zabavu."
  
  Prošlo je još pet minuta prije nego što su se osjećali dovoljno odmornima da nastave. Dahl, Wells i Marsters proveli su nekoliko minuta slušajući svoje progonitelje, ali ni jedan zvuk nije poremetio vječnu noć.
  
  "Možda su svi otpali", slegnuo je ramenima Kennedy. "Moglo bi se dogoditi. Da je ovo film Majkla Beja, neko bi već pao."
  
  "Stvarno". Dahl nas je poveo uz još jedno viseće stepenište. Kao sudbina, Wells je ovdje izgubio stisak i skliznuo niz dvije klizave stepenice, svaki put udarivši bradom o kamen.
  
  Krv mu je curila kroz usne iz ugrizenog jezika.
  
  Drake ga je zgrabio za ramena njegovog velikog kaputa. Čovjek ispod njega - Marsters - uhvatio ga je za bedra nadljudskom snagom.
  
  "Nema spasa, starče. Ne još."
  
  Pedesetpetogodišnji muškarac grubo je vučen nazad uz stepenice, Kennedy je držao Drakea za leđa, a Marsters je pazio da se ne oklizne ni na jednoj stepenici. Kada su stigli do osme niše, Wells je ponovo bio dobro raspoložen.
  
  "Da, namjerno su to učinili, momci. Želeo sam samo ostalo."
  
  Ali stisnuo je Marstersovu ruku i prošaptao od srca zahvalnost Drejku kada niko nije gledao.
  
  "Ne brini, starče. Samo se drži. Još niste imali svoje majsko vrijeme."
  
  Osma niša je bila svojevrsna demonstracija.
  
  "O moj boze". Parnevikovo čudo ih je sve zarazilo. "Ovo je Zevs. Otac čoveka. Čak ga i bogovi nazivaju božanstvom - likom oca. To je... izvan Odina... mnogo dalje, i dolazi od Norvežana."
  
  "Zar Odin nije bio identifikovan kao Zevs među ranim germanskim plemenima?" upitao je Ben, prisjećajući se svog istraživanja.
  
  "Bio je, čovječe, ali mislim, hajde. Ovo je Zevs. "
  
  Ovaj čovek je bio u pravu. Kralj bogova stajao je visok i nepodeljen, stežući munju u svojoj masivnoj ruci. U njegovoj niši nalazilo se mnoštvo blistavih blaga, prepunih danak iznad svega što bi jedan čovjek danas mogao prikupiti.
  
  A onda je Drake čuo kletvu, glasnu, na njemačkom. Odjekivalo je odozdo.
  
  "Upravo su probili tunel", Dahl je razdraženo zatvorio oči. "Samo je petnaest minuta iza nas. Prokletstvo, nemamo sreće! Prati me!"
  
  Još jedno stepenište je pozvalo, ovog puta vodilo van i preko Zevsove grobnice prije nego što je postalo okomito na posljednjih deset stepenica. Borili su se najbolje što su mogli, a njihova hrabrost se pretvorila u pepeo u mraku. Kao da je nedostatak svjetla potisnuo duh koji muca. Strah je došao na poziv i odlučio da sjedne.
  
  Pričamo o vrtoglavici, pomisli Drake. Razgovarajte o tome kako vam se jaja smanjuju na veličinu kikirikija. Tih posljednjih deset stepenica, visio iznad mrkli mrak, penjući se kroz puzavu noć, gotovo ga je savladalo. Nije imao pojma kako je to drugima pošlo za rukom - sve što je mogao da uradi bilo je da ponovo proživi greške iz svoje prošlosti i čvrsto ih se drži - Alison, dete koje nikada nisu imali i nikada neće imati; kampanja SRT-a u Iraku koja je sve zeznula - svaku grešku je stavio u prvi plan kako bi eliminisao intenzivan strah od pada.
  
  I stavio je jednu ruku na drugu. Jedna noga je viša od druge. Podigao se okomito, beskonačnost iza njega, naleti nekog bezimenog vjetra mrsili su mu odjeću. Daleki gromoglasni huk mogao bi biti pjesma vulkana, ali mogu biti i druge stvari. Neopisivi užasi, toliko strašni da nikada neće ugledati svjetlo dana. Užasna stvorenja koja klize preko kamenja, blata i balege, emituju jezive melodije koje izazivaju krvavocrvene vizije ludila.
  
  Drejk je, skoro plačući, puzao preko poslednje kamenite stepenice na ravnu površinu. Grubi kamen je ogrebao njegove ruke koje su strugale. Posljednjim bolnim naporom podigao je glavu i vidio da su svi ostali ležeći oko njega, ali iza njih je vidio Torstena Dahla - pomahnitalog Šveđanina - koji je doslovno puzao naprijed na stomaku do niše veće od svega što su tako vidjeli daleko.
  
  Crazy Swede. Ali Bože, tip je bio dobar.
  
  Niša je bila obješena s jedne strane, ali pričvršćena za srce planine s druge strane.
  
  "Hvala Bogu", reče Dahl slabašno. "Jedan je. Našli smo Odinov grob."
  
  Zatim se srušio od iscrpljenosti.
  
  
  TRIDESET OSAM
  
  
  
  GROBNICA BOGOVA
  
  
  Iz njegove omamljenosti prolomio se vrisak.
  
  Ne, vrišti. Krik koji ledi krv koji je govorio o čistom teroru. Drake je otvorio oči, ali površina stijene je bila preblizu da bi se mogla fokusirati. Pljunuo je na tlo i zastenjao.
  
  I zatekao sam sebe kako razmišljam: koliko daleko čovjek može pasti u beskonačnost prije nego što umre?
  
  Nemci su bili ovde. Jedan od njihove braće je upravo pao niz stepenice.
  
  Drake se borio da uspravi, svaki mišić ga je boljeo, ali adrenalin mu je počeo rasplamsati krv i razbistriti misli. Polako je krenuo prema Benu. Njegov prijatelj je ležao licem nadole na jednoj od ivica platforme. Drake ga je odvukao u Odinovu nišu. Brzi pogled iza sebe rekao mu je da Nemci još nisu stigli, ali uši su mu govorile da su nekoliko minuta udaljeni.
  
  Čuo je kako Abel Frey psuje. Zveket zaštitne opreme. Milo vrišti krvavo ubistvo jednom od vojnika.
  
  Prilika da pokaže svoj hrabrost, pomislio je, prisjetivši se jedne od Wellsovih izreka koju je odabrao tokom njihovog SAS treninga.
  
  Vukao je Bena okolo, naslonivši se leđima na Odinov veliki sarkofag. Dječakovi kapci su zatreperili. Kennedy je posrnuo: "Budite spremni za njih. Ja ću se pozabaviti njim." Lagano ga je udarila po obrazu.
  
  Drake je zastao, susrevši njen pogled na trenutak. "Kasnije".
  
  Prvi od Nijemaca koji je savladao vrh. Vojnik koji se brzo srušio od iscrpljenosti, a odmah za njim drugi. Drake je oklevao da uradi ono što je znao da treba, ali Torsten Dahl je prošao pored njega, ne pokazujući takvo kajanje. Wells i Marsters su također krenuli naprijed.
  
  Treći neprijateljski borac puzao je preko vrha, ovog puta ogromna, glomazna muška lešina. Slatko. Krv, znoj i prave suze pretvorile su grotesknu masku na njegovo već uznemirujuće lice. Ali bio je dovoljno čvrst i brz da skoči preko vrha, otkotrlja se i podigne mali pištolj.
  
  Jedan hitac je izleteo iz cevi. Drake i njegove kolege su se instinktivno sagnuli, ali je udarac promašio cilj.
  
  Reski glas Abela Freya razbio je tišinu koja je uslijedila nakon pucnja. "Bez oružja, glupane. Nar! Nar! Slušaj me!"
  
  Milo je napravio grimasu i uputio Drejku gadan osmijeh. "Jebeni švabe seronje. Hej druze?
  
  Pištolj je progutala debela pesnica i zamenjena nazubljenom oštricom. Drake ga je prepoznao kao nož specijalnih snaga. Zakoračio je u stranu prema divu, dajući Dahlu priliku da jednog od palih vojnika šutne u svemir.
  
  Drugi vojnik s mukom je kleknuo. Marsters mu se još jednom nasmiješio, a zatim odbacio mlohavo tijelo u stranu. Do tada su još tri vojnika stigla do ravnog tla, a onda je Alicia iskočila odozdo i sletjela kao mačka, držeći nož u svakoj ruci. Drejk je nikada nije video tako iscrpljenu i još uvek je izgledala kao da može da se bori sa nindža elitom.
  
  "Ne... oružje?" Dahl je uspio reći između napetih udisaja. "Da li konačno... vjeruješ u teoriju Armagedona, Frey?"
  
  Veliki njemački dizajner je sada prešao granicu. "Ne budi budala, vojniče", rekao je bez daha. "Samo ne želim da obeležavam ovaj kovčeg. U mojoj kolekciji ima mjesta samo za savršenstvo."
  
  "Koje vidite kao odraz sebe, pretpostavljam", rekao je Dahl, zastajući dok je njegov tim hvatao dah.
  
  Nastupila je pauza, trenutak strašne napetosti dok je svaki protivnik procjenjivao svoju neposrednu metu. Drejk je ustuknuo od Mila, nesvesno se uputio ka Odinovoj grobnici, gde su Ben i Profesor i dalje sedeli jedan pored drugog, čuvani samo od Kenedija. Čekao je još jednu...
  
  ...nadajući se...
  
  A onda se sa stepenica začuo prigušen jecaj, slaba molba za pomoć. Frey je spustio pogled. "Ti si slab!" pljunuo je na nekoga. "Da nije bilo Štita, ja bih..."
  
  Frey je pokazao na Aliciju. "Pomozi joj". Ratnica se oholo nasmijala, a zatim pružila ruku preko boka. Jednim trzajem povukla je Hayden gore. Američka agentica CIA-e bila je iscrpljena od dugog uspona, ali još više od nošenja teškog tereta koji su joj Nijemci vezali za leđa.
  
  Odinov štit umotan u platno.
  
  Čuo se Parnevikov glas. "Donio je Štit! Glavni dio! Ali zašto?"
  
  "Zato što je to glavni dio, idiote jedan." Frey ga je upucao. "Ovaj glavni objekt ne bi postojao da nije imao neku drugu svrhu." Modni kreator je prezrivo odmahnuo glavom i okrenuo se prema Aliciji. "Završi ove patetične kretene. Moram da umirim Odina i da se vratim na zabavu."
  
  Alicia se manijakalno nasmijala. "Moj red!" vrisnula je, smrtonosnije od rijeke Tam, i bacila svoju zaštitnu opremu na sredinu kamenite platforme. U zbunjenosti, pojurila je do Wellsa, ne pokazujući iznenađenje njegovim prisustvom. Drejk se usredsredio na sopstvenu borbu, jurnuo prema Milu da ga iznenadi, zaobilazio je veštim zamahom oštrice, a zatim je zadao jak lakt u Milovu vilicu.
  
  Kost je napukla. Drake je plesao, njišući se i ostao lagan na nogama. Onda bi to bila njegova strategija - udarati i bježati, udarajući po najtvrđim tačkama svog tijela, sa ciljem da slomi kosti i hrskavicu. Bio je brži od Mila, ali ne tako jak, pa ako bi ga džin sustigao...
  
  Grmljavina je odjekivala planinom, režanje i pucketanje magme koja se diže i stijena koje se pomjeraju.
  
  Milo se grčio u agoniji. Drake je poveo dvostrukim bočnim udarcem, dva tapa - nešto što biste mogli vidjeti kako Van Damme spretno radi na TV-u potpuno je beskorisno za ulične borbe u stvarnom životu. Milo je to znao i režanjem je odbio napad. Ali Drejk je to takođe znao, i dok je Milo bacio celo telo napred, Drejk je zadao još jedan snažan udarac laktom pravo u lice svog protivnika, zgnječivši mu nos i očnu duplju, snažno ga oborio na pod.
  
  Milo se srušio na zemlju kao odsečeni nosorog. Jednom izgubljen od protivnika Drakeovog kalibra, više nije bilo povratka. Drejk je zgazio zglob i koleno, slomivši obe glavne kosti, zatim svoja jaja za dobru meru, a onda je podigao odbačeni vojni nož.
  
  Izvršen uviđaj na mjestu događaja.
  
  Marsters, vojnik SAS-a, kratko je uspeo sa dvojicom Nemaca i sada se borio protiv trećeg. Ubistvo troje ljudi za nekoliko minuta nije bio lak zadatak ni za koga, čak ni za vojnika SAS-a, a Marsters je bio samo lakše ranjen. Wells je plesao sa Ališijom duž ivice platforme, više trčeći nego plešući, ali joj je odvlačio pažnju. Njegova strategija je bila pametna. Iz neposredne blizine, ona bi ga uništila u sekundi.
  
  Kennedy je odvukao Haydenovo iscrpljeno tijelo dalje od središta bitke. Ben je pritrčao da joj pomogne. Parnevik nije spavao, proučavao grobnicu Odina - idiota.
  
  Abel Frey se suočio sa Thorstenom Dahlom. Šveđanin je bio superiorniji od Nemca u svakom pogledu, a njegovi pokreti su iz sekunde u sekundu postajali sve rafiniraniji kako se snaga vraćala u njegove bolne udove.
  
  Gospode!" pomislio je Drejk. Razbijamo dupe! Ili u dobrom starom duhu Dino Rocka... Dozvolite mi da vas zabavim!
  
  Ne uživajući u sukobu s Ališijom, ipak se uputio u Wells, vjerujući da je pedesetogodišnjakinji najpotrebnija pomoć. Kada ga je ugledala njegova bivša saigračica, povukla se iz borbe.
  
  "Već sam ti šutnuo jaja jednom ove sedmice, Drake. Jesi li toliko sadista da želiš ovo ponovo?"
  
  "Imaš sreće, Alicia. Usput, treniraš li svog dečka?" klimnuo je kao odgovor na Amerikanca koji se jedva pomicao.
  
  "Samo u poslušnosti", bacila je oba noža i uhvatila ih jednim pokretom. "Hajde! Obožavam samo trojke!"
  
  Njena priroda je možda bila divlja, ali su njeni postupci bili kontrolirani i proračunati. Bocnula je Drakea, dok je lukavo pokušavala da Wellsa satjera u ćošak leđima okrenut beskrajnoj praznini. Komandir je u poslednjoj sekundi shvatio njene namere i projurio pored nje.
  
  Drejk je skrenuo oba njena noža, pomerajući svaku oštricu u stranu, pazeći da ne slomi zglobove. Nije samo da je bila dobra... već i da je konstantno bila dobra.
  
  Abel Frey je iznenada projurio pored njih. Činilo se da je, pošto nije uspio nadmašiti Dahla, pribjegao pretrčavanju Šveđanina u svojoj brzoj potrazi za Odinovim grobom.
  
  I u tom djeliću sekunde, Drake je vidio Marstersa i posljednjeg njemačkog vojnika zaključane u smrtnoj borbi pravo na prašnjavoj ivici platforme. Zatim, šokantnom iznenada, obojica su se spotaknula i jednostavno pala.
  
  Povici smrti odjekivali su u praznini.
  
  Drake ga je podijelio, molio se za Wellsa, a zatim se okrenuo i pojurio za Freyem. Nije mogao ostaviti Bena tamo bez odbrane. Kennedy je prepriječio put dizajneru, skupljajući hrabrost, ali dok je jurio naprijed, Drake je primijetio mali crni predmet stegnut u Freyjevoj ruci.
  
  Radio ili mobilni. Neka vrsta predajnika.
  
  sta dodjavola?
  
  Ono što se dalje dogodilo bilo je van razuma. U zapanjujućem činu nepromišljenosti, obronak planine je iznenada eksplodirao! Začuo se jak udarac, a onda su džinovske gromade i komadi planinskog škriljaca bili razbacani posvuda. Kamenje svih oblika i veličina jurilo je i zviždalo kroz prazninu poput metaka.
  
  Ogromna rupa pojavila se na strani vulkana, kao da je čekić probio tanki suhozid. Prigušena dnevna svjetlost probijala se kroz pukotinu. Još jedan udarac, i rupa se još više proširila. Planina ruševina srušila se u jamu bez dna u jezivoj, dubokoj tišini.
  
  Drake je pao na pod sa glavom u rukama. Nešto od ovog eksplodirajućeg kamena mora da je oštetilo druge neprocjenjive grobnice. Šta se dođavola dešavalo?
  
  
  39
  
  
  
  GROBNICA BOGOVA
  
  
  Helikopter se pojavio u novonastaloj rupi, lebdeći sekundu prije nego što je proletio kroz nju!
  
  Sa podnožja mašine visila su četiri debela sajla i nekoliko užadi.
  
  Bilo je nemoguće vjerovati. Abel Frey je upravo naredio da se obronak planine otvori. Obronak planine koji je bio dio aktivnog vulkana i koji bi nekako mogao uzrokovati masovno izumiranje poznato kao supervulkan.
  
  Da upotpuni svoju kolekciju.
  
  Ovaj čovjek je bio jednako lud kao Drake i ostatak ljudske rase mu je pridavao zasluge. Čak se i sada manijakalno smijao, a kada je Drejk podigao pogled, vidio je da se Frey nije pomjerio ni inča, već je stajao čvrsto uspravno dok je eksplodirala planina šištala oko njega.
  
  Alicia je napustila Wells i teturala prema Freyu, čak je i njena luda samokontrola malo posustala. Iza njih, profesor Parnevik, Ben i Kenedi bili su zaštićeni zidovima Odinove niše. Hayden je bio pognut, nepomičan. Da li je zaista prešla ovaj put da umre u vatrenom ludilu? Wells je kleknuo pored njega, držeći se za stomak.
  
  Helikopter je lebdio bliže, a motor mu je zavijao. Frey je podigao svoj mitraljez i pokazao svima da se udalje od Odinovog masivnog sarkofaga. Kratak rafal pojačao je njegov zahtjev, zveckajući meci dok su pogađali neprocjenjive zlatne vikinške relikvije u obliku štitova, mačeva, prsnih oklopa i rogatih šlemova. Zlatnici, potaknuti nizom događaja, počeli su da padaju s polica poput konfeta na Times Squareu.
  
  Frey je mahnuo helikopterom.
  
  Drake je kleknuo. "Ako pomerite ovaj kovčeg, rizikujete ceo svet!" - viknuo je, jedva čujnim glasom preko teškog zvuka lopatica propelera.
  
  "Ne budi budala!" Frey je uzviknuo, a lice mu se zgrčilo kao zli klovn zavisnik od heroina. "Priznaj, Drake. Pobijedio sam te!"
  
  "Ne radi se o pobjedi!" Drake je viknuo, ali sada je helikopter bio direktno iznad glave i nije mogao čuti ni vlastiti glas. Gledao je kako ga Frey usmjerava, prskajući ga mecima iz hira dok je mahao rukama. Drake se molio da njegove prijatelje ne uhvati zalutali projektil.
  
  Nemac ga je izgubio. Budući da je bio tako blizak svojoj doživotnoj opsesiji, jednostavno se slomio.
  
  Sada je Dahl bio pored njega. Gledali su kako Frey i Alicia spuštaju teške lance sve niže i niže dok se konačno nisu zamotali oko oba kraja sarkofaga. Frey se pobrinuo da budu bezbedni.
  
  Helikopter je preuzeo težinu. Ništa se nije dogodilo.
  
  Frey je vrisnuo u svoju telefonsku slušalicu. Helikopter je pokušao ponovo, ovaj put su njegovi motori urlali poput ljutitog dinosaurusa. Lanci su podnijeli svoju težinu i začuo se jasan prasak, zvuk lomljenja kamena.
  
  Odinov kovčeg se pomerio.
  
  "Ovo nam je posljednja prilika!" - viknuo je Dahl u Drakeovo uho. "Idemo u mlin! Iz Milovog pištolja!"
  
  Drake je pokrenuo scenario. Mogli su uništiti helikopter i spasiti Grobnicu. Ali Ben i Kenedi, zajedno sa Hejdenom i Parnevikom, verovatno će umreti.
  
  "Nema vremena!" povikao je Dahl. "Ili ovo ili Apokalipsa!"
  
  Šveđanin je skočio po Milovo oružje. Drake je stisnuo oči dok mu je agonija probadala srce. Pogled mu je pao na Bena i Kenedija, a agonija odluke ga je uvukla iznutra kao omča. Ako izgubite jednom rukom, izgubit ćete i drugom. A onda je odlučio da jednostavno ne može dozvoliti Dahlu da to uradi. Može li žrtvovati dva prijatelja da spasi svijet?
  
  br.
  
  Skočio je napred kao žaba baš kada je Dahl počeo da pretura po Milovoj odeći. Šveđanin je iznenađeno ustuknuo kada je Milo ispravio svoje tijelo, Amerikanac se pogrbio u agoniji, ali je bio pokretan i došepao je do ivice platforme. Do jedne od linija spuštanja.
  
  Drake je stao od šoka. Motori helikoptera su još jednom zacvileli i bezbožni sudar ispunio je pećinu. Sljedećeg trenutka, Odinov ogromni sarkofag se pomaknuo i oslobodio svojih sidrišta, prijeteći zamahnuvši prema Drakeu i rubu platforme, tonu ljuljačke smrti.
  
  "Neeeee!" Dahlov krik je ponovio Parnevikov krik.
  
  Začuo se vrisak, bjesomučni vrisak kao da se ventilacijski otvor pregrijao, zvuk kao da su svi demoni u paklu živi spaljeni. Struja sumpornog zraka pobjegla je iz novootvorene rupe ispod Odinove grobnice.
  
  Frey i Alicia su odjurili, zamalo da su živi spaljeni dok su se penjali na kovčeg koji se ljuljao. Frey je povikao: "Ne prati nas, Drejk!" Imam osiguranje!" tada mi je pala ideja, garancija sigurnosti. Povikao je Drejkovim saputnicima: "Sada! Slijedite kovčeg ili ćete umrijeti!" hrabrio ih je Frey, mašući svojim automatom, i nije im preostalo ništa drugo nego da zaobiđu stup pare.
  
  Dahl je skrenuo svoj ukleti pogled prema Drakeu. "Moramo ovo zaustaviti", rekao je molećivo. "Za... za moju djecu."
  
  Drejk nije imao odgovora osim da klimne glavom. Svakako. Pratio je komandanta SGG-a, pažljivo zaobilazeći sarkofag koji se ljuljao dok je leteo iznad njih, a njihovi nasmejani neprijatelji bezbedno iznad, dok su njegovi drugovi pratili njegovu putanju na drugoj strani.
  
  Prekriven oružjem i hirom manijaka.
  
  Drake je stigao do rupe u kamenom podu. Para je bila vrela kula koja se uvijala. Nepovredivi. Drake se primaknuo što je bliže mogao prije nego što se okrenuo da gleda kako njegovi neprijatelji napreduju.
  
  Hayden je ostao na zemlji, pretvarajući se da je bez svijesti. Sada je sela i skinula kaiševe koji su joj pričvršćivali Odinov štit za leđa. "Šta mogu uraditi?"
  
  Drake ju je nakratko pogledao. "Ima li CIA planove za vanredne situacije za gašenje Supervulkana?"
  
  Lijepa 'sekretarica' je na trenutak izgledala zbunjeno prije nego što je odmahnula glavom. "Samo očigledno. Stavite Nemca u ventilacionu cev." Odbacila je Štit uz krik olakšanja. Sva trojica su ga gledali kako se kotrlja po obodu kao novčić.
  
  Da li su zaista propali?
  
  Pritisak koji je izlazio iz cijevi se povećavao kako je vulkan jačao. "Kada lančana reakcija počne", rekao je Dahl. "Nećemo ovo moći zatvoriti. Moramo to uraditi sada!"
  
  Drakeov je pogled na trenutak privukao Štit dok se bučno kotrljao oko svoje ivice. Njegov obod. Riječi su izlazile iz njega kao da su ispisane u vatri.
  
  
  Raj i pakao su samo privremeno neznanje,
  
  Besmrtna Duša je ta koja naginje ka ispravnom ili pogrešnom.
  
  
  "Plan B", rekao je. "Sjećaš li se Odinove kletve? Nije izgledalo prikladno, zar ne? Nema gde da se ovo stavi, zar ne? Pa, možda je to to."
  
  "Da li je Odinovo prokletstvo način da se spasi svijet?" Dahl je sumnjao u to.
  
  "Ili pakao", rekao je Drake. "Ovisi ko donosi odluku. Ovo je odgovor. Osoba koja postavi Štit mora imati čistu dušu. To je zamka zamki. Više ništa ne znamo jer smo uklonili grobnicu. Ako ne uspijemo, svijet će propasti."
  
  "Kako je prošla kletva?" Hayden, koja nije izgledala ništa gore nego što je imala nakon iskušenja u neprijateljskim rukama, zurila je u otvor kao da bi je mogla živu pojesti.
  
  Drake je opsovao dok je podizao Štit i držao ga ispred sebe. Dahl je stajao i gledao ga dok je hodao prema šištavom otvoru. "U trenutku kada dodirnete tu paru ovim Štitom, ona će vam biti istrgnuta pravo iz ruku."
  
  Zatim, sa zvukom poput rike krda životinja zarobljenih u gorućoj šumi, odozdo je izbilo još pare, a visoki pisak njene erupcije gotovo je zaglušujući. Smrad sumpora je sada počeo da zgušnjava vazduh, pretvarajući ga u otrovnu mijazmu. Slaba tutnjava planine koja im je tako dugo bila stalni pratilac sada je više ličila na grmljavinu. Drake se osjećao kao da se i sami zidovi tresu.
  
  "Nove vijesti, Dal. Plan B u akciji. Za buduću referencu, ovo znači da ne znam šta drugo, dođavola, da radim."
  
  "Nemaš budućnosti", Dahl je stajao s druge strane Štita. "Ili ja."
  
  Zajedno su se vukli prema otvoru. Škriljevac je počeo kliziti niz stijenu pored njih. Vrisak i urlik, kakve Drejk nikada nije čuo, dopirali su iz beskrajnih dubina ponora.
  
  "Supervulkan se približava!" Hayden je vrisnula. "Isključi ga!"
  
  
  * * *
  
  
  Neviđena od Drakea, Dahla ili čak Abela Freya, poznata islandska planina Eyjafjallajokull, koja se do sada zadovoljavala da emituje blage sive potoke i teroriše vazdušni saobraćaj, iznenada je eksplodirala na svom rubu. Uskoro će to moći da vide zaprepašćeni milioni na Sky News-u i BBC-u, a kasnije i na You Tube-u - vatreni jezici hiljada zmajeva koji zapaljuju vatrenu oluju na nebu. U isto vrijeme eksplodirala su još dva islandska vulkana, čiji su vrhovi odletjeli poput čepova od šampanjca pod pritiskom. Prijavljeno je, pomalo nespretno, da je Armagedon stigao.
  
  Samo nekolicina odabranih znala je koliko je to zaista bilo blizu.
  
  
  * * *
  
  
  Heroji neviđeni i nikad poznati borili su se u mračnim dubinama planine. Drake i Dahl su napali otvor za paru sa Štitom, koristeći okrugli predmet da odbiju paru u obližnju prazninu dok su je postavili direktno iznad rupe koja je ostala nakon rušenja Odinove grobnice.
  
  "Požuri!" Dahl se borio da zadrži Štit na mjestu. Drejk je osetio kako mu ruke drhte od napora kojim je savladao prvobitnu snagu planine. "Samo želim da znam od čega je dođavola ova stvar napravljena!"
  
  "Koga briga!" Hayden ih je pokušala zadržati, držeći ih za noge i gurajući koliko je mogla. "Samo stavi gad unutra!"
  
  Dahl je skočio, skočivši u rupu. Da je Štit promašio ili se čak malo pomaknuo, odmah bi ispario, ali njihov cilj je bio ispravan, a glavni dio pažljivo je ušao u umjetnu pukotinu ispod Odinove grobnice.
  
  Složena zamka, izmišljena pre stotinama i hiljadama vekova. Kunem se bogovima.
  
  Zamka zamki!
  
  "Najveća drevna zamka koju je moderni svijet ikada poznavao." Dahl je pao na koljena. "Onaj koji je mogao stati na kraj ovome."
  
  Drejk je posmatrao kako se činilo da se Štit stanji, upijajući ogroman pritisak koji se dizao odozdo. Spljoštio se i formirao duž ivica pukotine, poprimivši nijansu opsidijana. Zauvijek. Nikada neće biti obrisan.
  
  "Nazdravlje".
  
  Obavljen posao, zastao je na trenutak prije nego što je ponovo skrenuo pažnju na Freya. Užas mu je ispunio srce više nego što je mogao zamisliti, čak i sada.
  
  Helikopter se podigao, naprežući se da izdrži težinu Odinovog kovčega, koji se lagano ljuljao ispod njega. I Frey i Alicia sjedili su na poklopcu kovčega, rukama čvrsto omotanih oko kaiševa koji su ga pričvršćivali za helikopter.
  
  Ali Ben, Kennedy i profesor Parnevik visili su o tri druga užeta koja su visjela ispod helikoptera, bez sumnje držani tamo na nišanu dok se Drejk borio da spasi planetu.
  
  Visili su iznad praznine, ljuljajući se dok se helikopter penjao, oteti pravo ispod Drejkovog nosa.
  
  "Neee!"
  
  I, nevjerovatno, trčao je - usamljen čovjek, trčao energijom rođenom iz bijesa, gubitka i ljubavi - čovjek koji se bacio preko jame bez dna u crni prostor, tražeći ono što mu je oduzeto, očajnički stežući jedan od kablova koji se ljuljaju. , kada je pao.
  
  
  ČETRDESET
  
  
  
  GROBNICA BOGOVA
  
  
  Drakeov svijet je stao njegovim skokom u tamu - beskrajna praznina iznad, jama bez dna ispod - tri inča užeta koji se ljulja, njegov jedini spas. Njegov um je bio spokojan; uradio je to za svoje prijatelje. Ni zbog čega drugog nego da ih spasim.
  
  Nesebično.
  
  Njegovi prsti su dodirnuli uže i nisu mogli da se zatvore!
  
  Njegovo tijelo, konačno izloženo gravitaciji, počelo je brzo da pada. U posljednjoj sekundi, njegova zamahujuća lijeva ruka zatvorila se na konop koji je bio duži od ostalih i stegnut od refleksne zlobe.
  
  Njegov pad je prestao kada ga je zgrabio objema rukama i zatvorio oči kako bi smirio svoje ubrzano kucanje srca. Promukao aplauz dopirao je odnekud odozgo. Alicia izbacuje svoj sarkazam.
  
  "Je li ovo ono što je Wells mislio pod 'pokaži svoju hrabrost'? Uvijek sam se pitao šta znači taj ludi fosil!"#
  
  Drake je podigao pogled, akutno svjestan ponora ispod, osjećajući vrtoglavicu kao nikada prije. Ali njegovi mišići su bili u plamenu novopronađenom snagom i adrenalinom, i veliki dio stare vatre se sada vratio u njega, umirući od želje da izađe.
  
  Popeo se na uže, ruku preko ruke, hvatajući ga kolenima, krećući se brzo. Frey je mahnuo svojim automatom i nasmijao se, pažljivo nišaneći, ali onda je Hayden viknuo iz Odinovog groba. Drejk ju je video kako stoji tamo, uperivši Velsov pištolj u Freja - stari komandant je pao pored nje, ali je, hvala Bogu, još uvek disao.
  
  Hayden je uperio pištolj na pola puta u Freya. "Neka ustane!"
  
  Helikopter je još uvijek bio u zraku, a njegov pilot nije bio siguran u svoja naređenja. Frey je oklevao, režući kao dete odvojeno od svoje omiljene igračke. "UREDU. Hundin, kučko! Trebao sam te izbaciti iz tog prokletog aviona!"
  
  Drake se nasmiješio kada je čuo Haydenov odgovor. "Da, često razumem ovo."
  
  Kenedi, Ben i Parnevik su gledali raširenih očiju, jedva se usuđujući da dišu.
  
  "Idi i uzmi ga!" - Frey je tada viknuo na Aliciju. "Iz ruke u ruku. Uzmi ga i idemo. Ova kučka te neće upucati. Ona je problem vlade. "
  
  Drake je progutao dok je Alicia skočila sa sarkofaga i zgrabila Drakeov paralelni konopac, ali je i pored toga odvojio vrijeme da pogleda Bena, procjenjujući kako je dječak reagovao na otkrivanje Haydenovog statusa.
  
  Ben ju je, ako ništa drugo, pogledao s više nježnosti.
  
  Alicia je kliznula niz konopac poput majmuna i ubrzo se izjednačila sa Drakeom. Pogledala ga je, savršenog lica punog ljutnje.
  
  "Mogu se ljuljati u oba smjera." Skočila je u zrak, nogama naprijed, u gracioznom luku kroz tamu, na trenutak potpuno visivši u zraku. Tada su joj se noge čvrsto spojile s Drejkovom prsnom kosom i ona je trznula tijelom naprijed, nakratko uhvativši njegov vlastiti konopac prije nego što ga je prebacila na sljedeći.
  
  "Jebeni babuni", promrmljao je Drejk, grudi su mu gorele, stisak je popuštao.
  
  Alicia je iskoristila svoj zamah da zamahne oko užeta, raširivši noge u nivou grudi, i udari u njegov stomak. Drejk je uspeo da zamahne udesno da ublaži udarac, ali je i dalje osetio kako su mu rebra natučena.
  
  Zarežao je na nju, podijelio bol i uzdigao se više. U njenim očima pojavila se iskra, zajedno sa novim poštovanjem.
  
  "Konačno", dahnula je. "Vratio si se. Sad ćemo vidjeti ko je najbolji."
  
  Promiješala je konopac, a samopouzdanje je zračilo svakim pokretom. U jednom skoku zaobišla je Drejkov sopstveni konopac i ponovo iskoristila svoj zamah da uzvrati, ciljajući svojim nogama ovaj put u njegovu glavu.
  
  Ali Drake se vratio i bio je spreman. Najvećom vještinom pustio je konopac, potisnuo intenzivnu vrtoglavicu i uhvatio ga na dubini od dva metra. Alicia je bezazleno lebdela iznad njega, zapanjena njegovim pokretom, dok su joj ruke i dalje mlatarale.
  
  Drake je poskakivao po užetu nogu po nogu. Kada je njegov protivnik shvatio šta je uradio, bio je iznad nje. Snažno joj je gazio po glavi.
  
  Vidio sam kako joj prsti puštaju konopac. Pala je, ali samo nekoliko centimetara. Tvrdi orah u njoj je proradio i ponovo je stekla stisak.
  
  Frey je urlao odozgo. "Ništa dobro! Umri, engleski neverniče!"
  
  Zatim, za manje od treptaja oka, Nemac je izvukao nož i presekao Drejkov konopac!
  
  
  * * *
  
  
  Drake je sve to vidio u usporenoj snimci. Sjaj oštrice, zao sjaj površine rezanja. Iznenadno rasplitanje njegovog užeta za spasavanje - način na koji je počeo da se izboči i izvija iznad njega.
  
  Trenutačno bestežinsko stanje njegovog tijela. Zaleđeni trenutak užasa i neverice. Znajući da je sve što je ikada osetio i sve što je mogao da uradi u budućnosti upravo uništeno.
  
  A onda pad... videći njegovog neprijatelja, Aliciju, kako se penje na njenu šaku da se vrati na vrh sarkofaga... videći kako se Benova usta izvijaju u kriku... Kenedijevo lice pretvara se u masku smrti... i kroz njegov periferni vid... Udaljenost... šta je. ?
  
  Torsten Dahl, ludi Šveđanin, trči, ne, trči, preko platforme sa sigurnosnim pojasom vezan uz tijelo, bukvalno se bacio u crnu jamu, baš kao što je i sam Drejk učinio nekoliko trenutaka ranije.
  
  Sigurnosni pojas koji se odmotava iza njega, pričvršćen oko stuba u Odinovoj niši, čvrsto su ga držali Hayden i Wells, koji su bili spremni za maksimalan napor.
  
  Dahlov ludi skok...približivši ga dovoljno blizu da uhvati Drakea za ruke i čvrsto ga drži.
  
  Drejkov prasak nade je izbledeo dok su on i Dahl pali zajedno, a sigurnosna linija je bila zategnuta... a zatim iznenadno, bolno trzanje kada su Hayden i Wells prihvatili napetost.
  
  Onda se nadam. Spori, bolni pokušaji spasenja. Drake je pogledao u Dahlove oči, ne izgovarajući ni riječi, ne ispuštajući ni trunke osjećaja dok su ih vukli centimetar po inč na sigurno.
  
  Pilot helikoptera mora da je dobio naređenje, jer je počeo da se penje sve dok nije bio spreman da ispali treću raketu, ovog puta sa planine, dizajniranu da proširi jaz dovoljno da sarkofag može da prođe bez opasnosti od oštećenja.
  
  U roku od tri minuta, Odinov kovčeg je nestao. Topot helikopterskih lopatica je daleka uspomena. Ben, Kennedy i Parnevik su bili isti kao sada.
  
  Konačno, Dahl i Drake su vukli preko stenovitih ivica ponora. Drejk je hteo da krene u poteru, ali njegovo telo nije reagovalo. Bilo je sve što je mogao da uradi da leži tamo, puštajući traumu da uđe, preusmeravajući bol u izolovani deo svog mozga.
  
  I dok je ležao, vratio se zvuk helikoptera. Samo ovaj put to je bio helikopter Dahl. I to je istovremeno bilo njihovo sredstvo spasenja i progona.
  
  Drejk je mogao samo da pogleda u izmučene oči Torstena Dala. "Ti si Bog, druže," i on nije izgubio značaj mjesta na kojem su bili. "Pravi Bog"
  
  
  41
  
  
  
  NJEMAČKA
  
  
  Svaki put kada bi Kennedy Moore toliko okrenuo svoje dupe na tvrdom sjedištu, oštre oči Alicie Miles su primijetile. Engleska kučka bila je Uberova ratnica, obdarena pandurskim šestim čulom - stalnim iščekivanjem.
  
  Tokom trosatnog leta od Islanda do Njemačke stali su samo jednom. Prvo su, samo deset minuta nakon što su napustili vulkan, podignuli kovčeg i osigurali ga i sve ukrcali.
  
  Abel Frey je odmah otišao u zadnji odeljak. Od tada ga nije vidjela. Vjerovatno podmazuje kotače krađe i industrije. Alicia je praktično bacila Kenedija, Bena i Parnevika na njihova mesta, a zatim sela pored svog dečka, povređenog Mila. Činilo se da se zdepasti Amerikanac hvata za svaki dio svog tijela, ali uglavnom za jaja, što je Alicia naizmjenično smatrala zabavnim i alarmantnim.
  
  U helikopteru su bila još trojica čuvara, koji su oprezno pogledavali sa zatvorenika na čudnu komunikaciju koja je postojala između Alisije i Mila - naizmenično tužna, pa smislena, a onda ispunjena besom.
  
  Kennedy nije imao pojma gdje su bili kada je helikopter počeo da se spušta. Um joj je lutao posljednjih sat vremena, od Drakea i njihovih avantura u Parizu, Švedskoj i vulkanu, do njenog starog života u NYPD-u, a odatle, neizbježno, do Tomasa Kaleba.
  
  Caleb je serijski ubica kojeg je oslobodila da ga ponovo ubije. Napala su je sjećanja na njegove žrtve. Mjesto zločina kroz koje je prošetala prije nekoliko dana - njegovo mjesto zločina - ostalo joj je svježe, kao tek prolivena krv. Shvatila je da od tada nije vidjela niti jedan novinski izvještaj.
  
  Možda su ga uhvatili.
  
  U tvojim snovima....
  
  br. U mojim snovima ga nikad ne uhvate, nikad mu se ne približe. On me ubija i zlostavlja, a moja krivica me proganja kao prokleti demon dok ne odustanem od svega.
  
  Helikopter se brzo spustio, trgnuvši je iz vizije s kojom se nije mogla suočiti. Lični odeljak u zadnjem delu helikoptera se otvorio i Abel Frej je izašao, lajući naređenja.
  
  "Alisija, Milo, ti ćeš biti sa mnom. Dovedite zatvorenike. Čuvari, ispratićete kovčeg do moje sobe za gledanje. Tamošnji staratelj ima uputstva da me kontaktira čim sve bude spremno za uvid. I želim da se ovo desi brzo, čuvari, zato ne oklijevajte. Odin je možda čekao Freya hiljadama godina, ali Frey ne čeka Odina."
  
  "Cijeli svijet zna šta si uradio, Frey, ti si lud", rekao je Kennedy. "Modni dizajner, dovraga. Koliko dugo misliš da ćeš ostati van zatvora?"
  
  "Američki osjećaj vlastite važnosti", odbrusio je Frey. "A idiotizam te tjera da vjeruješ da možeš govoriti naglas, hmm? Viši um uvijek trijumfuje. Da li stvarno misliš da su tvoji prijatelji izašli? Tamo smo postavili zamke, ti glupa kučko. Neće proći pored Posejdona."
  
  Kennedy je otvorila usta u znak protesta, ali je vidjela da je Ben nakratko odmahnuo glavom i brzo joj zatvorio usta. Ostavi to. Prvo preživi, a kasnije se bori. Mentalno je citirala Vannu Bontu: "Radije bih imala kompleks inferiornosti i bila bih prijatno iznenađena nego da imam kompleks superiornosti i da me grubo probudim."
  
  Frey nije mogao znati da je njihov helikopter ostao skriven na većoj visini. I ponos ga je uvjerio da je njegov intelekt superiorniji od njihovog.
  
  Neka tako misli. Iznenađenje bi bilo još slađe.
  
  
  * * *
  
  
  Helikopter je sletio uz trzaj. Frey je istupio naprijed i skočio prvi, vičući naređenja ljudima na zemlji. Alicia je ustala i napravila pokret kažiprstom. "Prvo vas troje. Pognute glave. Krećite se dok ne kažem drugačije."
  
  Kennedy je skočio iz helikoptera iza Bena, osjećajući bol od iscrpljenosti u svakom mišiću. Kada je pogledala oko sebe, zadivljujući prizor ju je natjerao da na trenutak zaboravi na umor, u stvari, oduzeo joj je dah.
  
  Jedan pogled i shvatila je da je to Freyev dvorac u Njemačkoj; dizajnerska jazbina bezakonja u kojoj zabava nikada ne prestaje. Njihovo sletište gledalo je prema glavnom ulazu, dvostruka hrastova vrata umetnuta zlatnim klinovima i uokvirena talijanskim mramornim stupovima koji su vodili u veliki ulazni hol. Dok je Kenedi posmatrao, zaustavila su se dva skupa automobila, Lamborghini i Maserati, iz kojih su četiri entuzijastična dvadesetogodišnjaka izašla i zateturala uz stepenice ka Zamku. Teški ritmovi plesne muzike dopirali su iza vrata.
  
  Iznad vrata nalazila se fasada obložena kamenom na čijem je vrhu bio niz trouglastih tornjeva i dvije više kule na oba kraja, dajući ogromnoj građevini izgled gotičkog preporoda. Impresivno, pomisli Kenedi, i pomalo neodoljivo. Zamišljala je da bi poziv na žurku u ovo mjesto bio san buduće manekenke.
  
  I tako je Abel Frey profitirao od njihovih snova.
  
  Gurnuli su je prema vratima, a Alicia ih je pažljivo promatrala dok su prolazili pored tutnjavih superautomobila i penjali se mermernim stepenicama. Kroz vrata i u predvorje koje odjekuje. Na lijevoj strani, otvorena, kožom presvučena kapija vodila je u noćni klub ispunjen živahnom muzikom, šarenim svjetlima i separeima koji su se ljuljali iznad gomile, gdje je svako mogao dokazati kako dobro umije da pleše. Kennedy je odmah stao i vrisnuo.
  
  "Upomoć!" Plakala je gledajući pravo u posetioce. "Pomozi nam!"
  
  Nekoliko ljudi je iskoristilo trenutak da spusti polupune čaše i zagleda se u mene. Sekundu kasnije počeli su da se smeju. Klasična švedska plavuša podigla je flašu u znak pozdrava, a tamnoputi Italijan je počeo da je gleda. Ostali su se vratili u svoj disko pakao.
  
  Kennedy je stenjao dok ju je Alicia zgrabila za kosu i vukla po mermernom podu. Ben je vrisnuo u znak protesta, ali ga je šamar zamalo oborio. Među gostima zabave bilo je više smijeha, a potom i nekoliko nepristojnih komentara. Alicia je bacila Kenedija na veliko stepenište, snažno je udarivši u rebra.
  
  "Glupa ženka", prosiktala je. "Zar ne vidiš da su zaljubljeni u svog gospodara? Nikada neće misliti loše o njemu. Sada... idi."
  
  Pokazala je prema gore s malim pištoljem koji se pojavio u njenoj ruci. Kenedi je želela da se odupre, ali sudeći po onome što se upravo dogodilo, odlučila je da nastavi sa tim. Odvedeni su uz stepenice i lijevo, u drugo krilo zamka. Čim su napustili stepenište i ušli u dugi, nenamješteni hodnik - most između krila - plesna muzika je prestala, a možda su oni bili jedini živi ljudi u tom trenutku.
  
  Hodajući hodnikom, našli su se u prostoriji koja je nekada mogla biti prostrana plesna dvorana. Ali sada je područje bilo podijeljeno na pola tuceta odvojenih prostorija - soba s rešetkama na vanjskoj strani umjesto zidova.
  
  Ćelije.
  
  Kenedi je, zajedno sa Benom i Parnevikom, gurnut u najbližu ćeliju. Glasan zveket značio je da se vrata zatvaraju. Alicia je mahnula. "Vi ste pod nadzorom. Uživajte."
  
  U zaglušujućoj tišini koja je uslijedila, Kennedy je prošla prstima kroz svoju dugu crnu kosu, zagladila odijelo sa pantalonama koliko je mogla i duboko udahnula.
  
  "Pa..." počela je da govori.
  
  "Hej, kučke!" Abel Frey se pojavio ispred njihove kamere, cereći se poput Boga pakla. "Dobro došli u moj dvorac za zabavu. Nekako sumnjam da ćeš uživati koliko i moji, ovaj, bogatiji gosti."
  
  Odbio je ponudu prije nego što su odgovorili. "Nije važno. Ne moraš da pričaš. Vaše riječi me malo zanimaju. Dakle," pretvarao se da razmišlja, "koga imamo... pa, da, naravno, to je Ben Blake. Siguran sam da će vam to pružiti veliko zadovoljstvo."
  
  Ben je otrčao do rešetki i povukao ih što je jače mogao. "Gde je moja sestra, kopile?"
  
  "Hm? Misliš na drsku plavušu sa..." divlje je izbacio nogu. "Uvesti stil borbe zmajeva? Želite li detalje? Pa, dobro, pošto si to ti, Bene. Prve noći poslao sam tamo svog kuma da joj pokupi cipele, znaš, da je malo omekša. Označila ga je, povredila nekoliko rebara, ali dobio je ono što sam želela."
  
  Frey je odvojio trenutak da izvuče daljinski upravljač iz džepa čudnog svilenog ogrtača koji je nosio. Prebacio ga je na prenosivi televizor, što Kenedi nije ni primetio. U eteru se pojavila fotografija - SKY News - priča o rastućem državnom dugu Velike Britanije.
  
  "Druga noć?" Frey je zastao. "Da li njen brat zaista želi da zna?"
  
  Ben je vrisnuo, a grleni zvuk mu je izlazio duboko iz stomaka. "Je li ona dobro? Ona je dobro?"
  
  Frey je ponovo pritisnuo daljinski upravljač. Ekran se prebacio na drugu, zrnatiju sliku. Kenedi je shvatio da gleda u malu sobu sa devojkom vezanom za krevet.
  
  "Šta ti misliš?" Frey je podstakao. "Barem je živa. Za sada."
  
  "Karin!" Ben je potrčao prema TV-u, ali je onda stao, iznenada savladan. Jecaji su mu potresli cijelo tijelo.
  
  Frey se nasmijao. "Šta još želiš?" Ponovo je glumio zamišljenost, a zatim ponovo promijenio kanal, ovaj put u CNN. Odmah u vijestima pojavila se poruka o serijskom ubici iz New Yorka - Thomasu Calebu.
  
  "Zapisao sam ti ovo ranije", rekao je ludak Kennedy s veseljem. "Mislio sam da biste mogli htjeti pogledati."
  
  Slušala je nehotice. Čuo sam strašnu vijest da je Caleb nastavio lutati ulicama New Yorka, oslobođen, kao duh.
  
  "Vjerujem da ste ga oslobodili", rekao je Frey suvislo Kenedijevim leđima. "Odličan posao. Predator se vratio tamo gdje mu je mjesto, više nije životinja u kavezu u gradskom zoološkom vrtu."
  
  U izvještaju se provlačio arhivski snimak slučaja - standardne stvari - njeno lice, lice prljavog policajca, lica žrtava. Uvek lica žrtava.
  
  Iste one koje su joj svakodnevno proganjale noćne more.
  
  "Kladim se da znaš sva njihova imena, zar ne?" Frey se narugao. "Adrese njihovih porodica. Tako... umrli su."
  
  "Umukni!" Kennedy joj je stavio glavu u ruke. Zaustaviti! Molim te!
  
  "A ti", čula je Frey da šapuće. "Profesore Parnevik", ispljunuo je riječi kao da su pokvareno meso koje mu je palo u usta. "Trebalo je da ostaneš i radiš za mene."
  
  Odjeknuo je pucanj. Kennedy je vrisnuo od šoka. Sledeće sekunde čula je kako se telo ruši, i, okrenuvši se, videla da je starac pao na zemlju, da mu zjapi rupa u grudima, krv je tekla i prskala po zidovima ćelije.
  
  Vilica joj je pala, a nevjerica joj je zatvorila mozak. Mogla je samo gledati kako se Frey još jednom okreće prema njoj.
  
  "A ti, Kenedi Mur. Vaše vrijeme dolazi. Uskoro ćemo istražiti dubine do kojih ste sposobni da se spustite."
  
  Okrenuvši se na peti i cereći se, otišao je.
  
  
  42
  
  
  
  LA VEREIN, NJEMAČKA
  
  
  Abel Frey se nasmejao u sebi dok je krenuo ka svom bezbednosnom odeljenju. Nekoliko inventivnih trenutaka i zgazio je ove idiote u zemlju. Oboje su slomljeni. I konačno, ubio je na smrt onog starog idiota Parnevik Stonea.
  
  Nevjerovatno. Sada na još ugodnije aktivnosti.
  
  Otvorio je vrata svoje privatne odaje i zatekao Mila i Aliciju kako izvaljeni na njegovom kauču, baš kao što ih je i ostavio. Veliki Amerikanac je i dalje patio od povrede, trzao se pri svakom pokretu, zahvaljujući tom Šveđaninu, Torstenu Dahlu.
  
  "Ima li vijesti iz susjedstva?" - odmah je upitao Frey. "Da li je Hadson zvao?"
  
  U susjedstvu se nalazio kontrolni centar za CCTV, trenutno pod nadzorom jednog od Freyjevih najradikalnijih pristalica, Tima Hudsona. Poznat u zamku kao "čovek sa memorijom" zbog svog velikog kompjuterskog znanja, Hadson je bio jedan od Frejevih prvih učenika, čovek spreman da ide u bilo koju krajnost za svog fanatičnog šefa. Uglavnom su pratili napredak postavljanja Odinove grobnice, a Hadson je bio na čelu - psujući, znojeći se i nervozno gutajući Jegersa kao da je mlijeko. Frey je bio nestrpljiv da vidi Grobnicu postavljenu na njeno zasluženo mjesto, te se u potpunosti pripremio za svoju prvu značajnu posjetu. Pregledani su i njegovi zatvorenici, Karinine prostorije i ćelije njegovih novih zatvorenika.
  
  I zabava, naravno. Hudson je postavio sistem koji je podvrgao svaki centimetar kluba nekoj kontroli, bilo da se radi o infracrvenom ili standardnom nagibu, a svaki potez Freyjevih elitnih gostiju bio je zabilježen i provjeravan za njegovu težinu u poluzi.
  
  Shvatio je da moć ipak nije znanje. Snaga je bila čvrst dokaz. Diskretna fotografija. Video visoke definicije. Hvatanje je možda bilo nezakonito, ali nije škodilo ako je žrtva bila dovoljno uplašena.
  
  Abel Frey je mogao organizirati "veče za izlazak" sa starletom ili rock djevojkom u bilo koje vrijeme za njega. Mogao je kupiti sliku ili skulpturu, dobiti mjesta u prvom redu na najtoplijoj predstavi u najblistavijem gradu, postići nedostižno kad god je on je htio.
  
  "Još ništa. Hadson mora da se opet onesvijestio na kauču", rekla je Alicia dok je ležala s glavom u rukama i nogama koje su visile preko ivice njegovog kauča. Kad ju je Frey pogledao, lagano je raširila koljena.
  
  Svakako. Naravno, Frey je uzdahnuo u sebi. Gledao je kako Milo stenje i držao se za rebra. Osjetio je kako mu struja ubrzava otkucaje srca dok se pomisao na seks pomiješala s opasnošću. Podigao je obrvu u Alicijinom pravcu, dajući joj univerzalni znak 'novac'.
  
  Alicia je spustila noge. "Kad bolje razmislim, Milo, zašto ne odeš i provjeriš ponovo. I dobiti potpuni izvještaj od onog idiota Hudsona, hmm? Šefe", klimnula je prema srebrnom tanjiru predjela. "Nešto neobično?"
  
  Frey je proučavao tanjir dok je Milo, nesvestan šta se dešava, kao političar na svoju glupost, lažno pogledao u pravcu svoje devojke, a zatim zastenjao i šepajući izašao iz sobe.
  
  Frey je rekao: "Keks izgledaju ukusno."
  
  Čim su vrata škljocnula na svoje mjesto, Alicia je Freyu pružila tanjir keksa i popela se na njegov sto. Stojeći na sve četiri, okrenula je glavu prema njemu.
  
  "Hoćeš li fino englesko dupe sa ovim biskvitom?"
  
  Frey je pritisnuo tajno dugme ispod svog stola. Lažna slika se odmah pomerila u stranu, otkrivajući niz video ekrana. Rekao je "Šest" i jedan od ekrana je oživeo.
  
  Probao je kolačić dok je gledao, odsutno milujući Alicijinu okruglu zadnjicu.
  
  "Moja borbena arena", dahnuo je. "Već je kuhano. Da?"
  
  Alicia se zavodljivo migoljila. "Da".
  
  Frey je počeo da mazi udubljenje između njenih nogu. "Onda imam desetak minuta. Za sada ćete se morati snaći s jednim brzim."
  
  "Priča mog života".
  
  Frey je skrenuo pažnju na nju, uvek pazeći na Mila samo dvadesetak stopa iza otključanih vrata, ali čak i uz to, i senzualno prisustvo Alisije Majls, još uvek nije mogao da odvoji pogled od luksuzne ćelije jedne od svojih novopečenih stekli zarobljenike.
  
  Serijski ubica - Thomas Caleb.
  
  Konačna konfrontacija je bila neizbježna.
  
  
  
  dio 3
  bojno polje...
  
  
  ČETRDESET TRI
  
  
  
  LA VEREIN, NJEMAČKA
  
  
  Kennedy je otrčao do rešetki dok su se Abel Frey i njegovi čuvari pojavili ispred njihove ćelije. Vrištala je na njih da uklone profesorovo tijelo ili ih puste na slobodu, a onda je osjetila navalu strepnje kada su upravo to učinili.
  
  Zaustavila se na ulazu u ćeliju, ne znajući šta da radi. Jedan od stražara je uperio svoj pištolj. Ušli su dublje u zatvorski kompleks, pored još nekoliko ćelija, sve nenaseljene. Ali razmjeri svega ju je promrzli do kostiju. Pitala se na kakve je sve pokvarene bezakonje ovaj tip sposoban.
  
  Tada je shvatila da bi mogao biti gori od Caleba. Gore od svih njih. Nadala se da se Drake, Dahl i prateća vojska približavaju, ali je morala da se suoči sa ovom dilemom i da je prevaziđe, verujući da su oni sami. Kako se mogla nadati da će zaštititi Bena na način na koji je Drake učinio? Mladi momak je išao pored nje. Nije mnogo govorio otkako je Parnevik umro. Zapravo, pomislio je Kennedy, dječak je rekao samo nekoliko riječi otkako su zarobljeni u Grobnici.
  
  Da li je vidio da mu je izmaknula šansa da spasi Karin? Znala je da mu je mobilni telefon i dalje na sigurnom u džepu, podešen da vibrira, i da je primio pola tuceta poziva od roditelja na koje nije odgovarao.
  
  "Na pravom smo mestu", prošaptala je Kenedi krajičkom usana. "Zadrži svoje misli za sebe."
  
  "Umukni, Amerikance!" Frey je ispljunuo posljednju riječ kao da je kletva. Za njega, pomislila je, najvjerovatnije jeste. "Trebao bi da brineš o svojoj sudbini."
  
  Kennedy je bacio pogled. "Šta bi ovo trebalo da znači? Hoćeš li me natjerati da obučem jednu od tvojih malih haljina koje si napravio?" Imitirala je sečenje i šivanje.
  
  Nijemac je podigao obrvu. "Slatko. Hajde da vidimo koliko dugo ćeš ostati žestok."
  
  Iza kompleksa ćelija ušli su u drugi, mnogo tamniji dio kuće. Sada su išli pod oštrim uglom nadole, sobe i hodnici oko nje bili su u zapuštenom stanju. Iako, poznavajući Freya, sve je to bila crvena haringa da zbuni pse.
  
  Prošli su zadnjim hodnikom, koji je vodio do lučnih drvenih vrata s velikim metalnim pločama na šarkama. Jedan od čuvara je udario osmocifreni broj na bežičnoj numeričkoj tastaturi i teška vrata su počela da se otvaraju škripom.
  
  Odmah je ugledala metalne ograde visoke do grudi koje su okruživale novu sobu. Oko njega je stajalo tridesetak do četrdeset ljudi s pićem u rukama i smijući se. Plejboji i narkobosovi, muške i ženske prostitutke visoke klase, članovi kraljevske porodice i Fortune 500. Udovice sa ogromnim nasljedstvom, naftom bogati šeici i kćeri milionera.
  
  Svi su stajali oko barijere, pijuckali Bollinger i Romani Conti, grickali delicije i odisali svojom kulturom i klasom.
  
  Kada je Kennedy ušao, svi su stali i na trenutak se zagledali u nju. Njena jeziva pomisao bila je da je procijeni. Šaptovi su prolazili duž prašnjavih zidova i napuhali joj uši.
  
  To je ona? Policajac?
  
  Uništiće je za najviše četiri minuta.
  
  Ja ću to uzeti. Daću ti još deset, Pierre. šta ćeš reći?
  
  Sedam. Kladim se da je jača nego što izgleda. I, pa, biće malo ljuta, zar ne?
  
  O čemu su dovraga pričali?
  
  Kennedy je osjetio grub udarac u zadnjicu i posrnuo je u sobu. Zajednica se nasmijala. Frey je brzo potrčao za njom.
  
  "Ljudi!" On se nasmijao. "Prijatelji moji! Ovo je divna ponuda, zar ne? I ona će nam pružiti jednu divnu noć!"
  
  Kenedi je pogledao oko sebe, nekontrolisano uplašen. O čemu su dovraga pričali? Ostani bodljikav, sjetila se omiljene izreke kapetana Lipkinda. Nastavite svoju igru. Pokušala je da se koncentriše, ali šok i nadrealno okruženje pretili su da je izlude.
  
  "Neću nastupiti pred tobom", promrmljala je Freyovim leđima. "Na bilo koji način na koji očekujete."
  
  Frey se okrenuo prema njoj, a njegov znalački osmeh je bio neverovatan. "Nije li? Zarad nečeg vrijednog?Mislim da precjenjujete sebe i svoje vršnjake. Ali to je normalno. Možda mislite drugačije, ali ja mislim da ćete to učiniti, dragi Kenedi. Zaista mislim da možeš. Dođi." Pokazao joj je da dođe do njega.
  
  Kennedy je zakoračio prema ogradi. Otprilike dvanaest stopa ispod nje nalazila se kružna rupa neravnomerno ukopana u zemlju, njen pod posut kamenjem, a zidovi prekriveni zemljom i kamenom.
  
  Staromodna gladijatorska arena. Borbena jama.
  
  Do nje su dovučene metalne ljestve i podignute preko ograde u jamu. Frey je pokazao da treba da siđe.
  
  "Nema šanse", šapnuo je Kennedy. Tri pištolja bila su uperena u nju i Bena.
  
  Frey je slegnuo ramenima. "Trebaš mi, ali mi ozbiljno ne treba dečak. Mogli bismo početi metkom u koleno, pa u lakat. Radite i vidite koliko vam je potrebno da ispunite moj zahtjev." Njegov pakleni osmeh uverio ju je da će rado potvrditi svoje reči.
  
  Stisnula je zube i provela sekundu glađujući odijelo sa pantalonama. Bogata publika ju je sa zanimanjem gledala, kao životinju u kavezu. Čaše su bile prazne, a predjela pojedena. Konobari i konobarice lepršale su među njima, neviđene, zasitne i osvježavajuće.
  
  "Kakva jama?" cjenkala se s vremenom, ne videći izlaz iz toga, pokušavajući dati Drakeu svaku dragocjenu dodatnu sekundu.
  
  "Ovo je moja borilačka arena", rekao je Frey ljubazno. "Živiš u slavnom sjećanju ili umireš u sramoti. Izbor, dragi moj Kenedi, je u vašim rukama. "
  
  Ostani bodljikav.
  
  Jedan od stražara ju je gurnuo cevom svog pištolja. Nekako je uspjela projicirati pozitivan pogled na Bena i posegnula za stepenicama.
  
  "Čekaj," Freyeve oči su ljutito bljesnule. "Izuj joj cipele. Ovo će još malo podstaći njegovu krvožednost."
  
  Kennedy je stajao tamo, ponižen i bijesan, i pomalo ošamućen kada je jedan od čuvara kleknuo ispred nje i izuo joj cipele. Penjala se uz stepenice, osjećajući se nestvarno i udaljeno, kao da se ovaj čudni sastanak odvija sa drugim Kenedijejem u zabačenom kutku svijeta. Pitala se ko je zapravo taj on koga su svi stalno spominjali.
  
  Nije zvučalo baš dobro. Zvučalo je kao da će se morati boriti za život.
  
  Dok je silazila niz stepenice, iz gomile se začuo zvižduk i snažan talas krvožednosti ispunio je vazduh.
  
  Izvikivali su svakakve nepristojnosti. Kladile su se, neke da će umreti za manje od minute, druge da će izgubiti tange za manje od trideset sekundi. Jedan ili dvojica su joj čak ponudili podršku. Ali veći rizik je bio da će oskrnaviti njeno mrtvo tijelo nakon što je pretvori u prah.
  
  Najbogatiji od bogatih, najmoćniji ološ na Zemlji. Ako vam je to dalo bogatstvo i moć, onda je svijet zaista uništen.
  
  Prebrzo su joj bose noge dotakle tvrdo tlo. Sjahala je s konja, osjećajući se hladno i izloženo, i pogledala oko sebe. Nasuprot nje, u zidu je izrezana rupa. Trenutno je bio prekriven skupom debelih rešetki.
  
  Figura zarobljena s druge strane ovih rešetki iznenada je pojurila naprijed, udarivši u njih uz vrisak bijesa koji ledi krv. Protresao ih je tako snažno da su odskočili, a lice mu je bilo nešto više od iskrivljenog režanja.
  
  Ali uprkos tome, i uprkos njenom bizarnom okruženju, Kenedi ga je prepoznala brže nego što joj je trebalo da zapamti njegovo ime.
  
  Thomas Caleb, serijski ubica. Ovdje u Njemačkoj, sa njom. Dva smrtna neprijatelja ušla su u bojnu arenu.
  
  Plan Abela Freya, napravljen još u New Yorku, se provodi.
  
  Kennedyjevo srce je poskočilo, a čisti nalet mržnje odjeknuo je od njegovih nožnih prstiju do mozga i natrag poput strijele.
  
  "Kopile jedno!" povikala je, kipteći od bijesa. "Ti si apsolutno kopile!"
  
  Tada su se rešetke podigle i Caleb je skočio prema njoj.
  
  
  * * *
  
  
  Drake je izašao iz helikoptera prije nego što je dotaknuo tlo, još korak iza Torstena Dahla, i potrčao prema užurbanom hotelu, koji je zauzela zajednička koalicija međunarodnih snaga. Vojska je svakako mješovita, ali odlučna i borbeno spremna.
  
  Nalazili su se 1,2 milje sjeverno od La Vereine.
  
  Vojna i civilna vozila su bila postrojena, motori su tutnjali, stajali spremni.
  
  Foaje je bio užurban: komandosi i specijalci, obavještajci i vojnici su se okupljali, pospremali i spremali.
  
  Dahl je najavio svoje prisustvo tako što je skočio na recepciju hotela i viknuo tako glasno da su se svi okrenuli. Vladala je tišina puna poštovanja.
  
  Oni su ga već poznavali, i Drakea, i ostale, i bili su svjesni šta su postigli na Islandu. Svi ovdje bili su obaviješteni putem video linka koji je emitovan između hotela i helikoptera.
  
  "Mi smo spremni?" Dahl je vrisnuo. "Da uništim ovo kopile?"
  
  "Oprema je spremna", vikao je komandant. Svi su smatrali Dahla odgovornim za ovu operaciju. "Snajperisti su na mjestu. Toliko smo vrući da bismo mogli ponovo pokrenuti ovaj vulkan, gospodine!"
  
  Dahl je klimnuo glavom. "Šta onda čekamo?"
  
  Nivo buke je porastao za stotinu stepenica. Trupe su izašle napolje, udarajući jedni druge po leđima i dogovarajući se da se nađu na pivu nakon bitke kako bi zadržali bravuru. Motori su počeli da urlaju dok su se sastavljena vozila udaljila.
  
  Drake se pridružio Dahlu u trećem vozilu u pokretu, vojnom Humveeju. Tokom posljednjih nekoliko sati brifinga znao je da imaju oko 500 ljudi, dovoljno da potopi Freyovu malu armiju od 200 ljudi, ali Nijemac je bio na višoj poziciji i očekivalo se da ima mnogo trikova.
  
  Ali jedina stvar koju nije imao je element iznenađenja.
  
  Drake je poskakivao na prednjem sjedištu, držeći pušku, a misli su mu bile usmjerene na Bena i Kennedyja. Hayden je bio na sjedištu iza njih, opremljen za rat. Wells je ostavljen u hotelu sa teškom ranom na stomaku.
  
  Konvoj je zaobišao oštar zavoj, a onda se pojavila La Veraine, obasjana poput božićne jelke u mraku koji ga je okruživao, i pred crnom liticom planine koja se uzdizala iznad njega. Njene kapije su bile širom otvorene, pokazujući drsku odvažnost čoveka koga su došli da svrgnu.
  
  Dahl je uključio mikrofon. "Poslednji poziv. Počinjemo vruće. Brzina će ovdje spasiti živote, ljudi. Znate ciljeve, i znate našu najbolju pretpostavku o tome gdje će biti Odinov kovčeg. Hajde da se pozabavimo ovom SVINJOM, vojnici."
  
  Veza je značila Učtivi inteligentni gospodin. Previše ironije. Drejk je imao bele zglobove dok je Hummer prolazio kroz Frejevu stražarnicu sa jedva po centimetar preostalog sa obe strane. Njemačka straža počela je dizati uzbunu sa svojih visokih tornjeva.
  
  Ispaljeni su prvi hici koji su se odbijali od vodećih vozila. Kada se konvoj naglo zaustavio, Drake je otvorio svoja vrata i odvezao se. Nisu koristili zračnu podršku jer Frey možda ima RGPS. Iz istog razloga su morali brzo da se udalje od automobila.
  
  Uđite i pretvorite zemlju PIGS u fabriku slanine.
  
  Drake je otrčao do gustog grmlja koje je raslo ispod prozora na prvom spratu. Ekipa SAS-a koju su poslali prije tridesetak minuta trebala je već ograditi prostor noćnog kluba i njegove "civilne" goste. Meci su letjeli sa prozora zamka, obasipajući zidove kapije dok su se automobili slijevali unutra. Koalicione snage su osvetnički uzvratile vatru, razbijajući staklo, udarajući u meso i kost i pretvarajući kamenu fasadu u kašu. Čuli su se povici, vriska i pozivi za pojačanje.
  
  U zamku je vladao haos. Eksplozija RPG-a došla je sa prozora na gornjem spratu, zabila se u Freyovu stražarnicu i uništila dio zida. Krhotine su kaskadno padale na vojnike koji su napadali. Uzvratila je vatra iz mitraljeza i jedan njemački plaćenik je pao s gornjeg sprata, vrišteći i prevrćući se sve dok nije udario o zemlju uz zastrašujući tresak.
  
  Dahl i još jedan vojnik otvorili su vatru na ulazna vrata. Njihovi meci ili rikošeti ubili su dvije osobe. Dahl je potrčao naprijed. Hayden je bio negdje u sukobu iza njega.
  
  "Moramo ući u ovu paklenu rupu! Sad!"
  
  Nove eksplozije potresle su noć. Drugi RPG je probio masivni krater nekoliko stopa istočno od Drakeovog Hummera. Pljusak zemlje i kamenja pao je na nebo
  
  Drejk je trčao, čučnuo, ostajući ispod ukrštenog šara metaka koji su mu probijali vazduh iznad glave.
  
  Rat je zaista počeo.
  
  
  * * *
  
  
  Publika je pokazala svoju krvožednost i prije nego što su se Kennedy i Caleb dodirnuli. Kennedy je pažljivo kružila, prstima je hvatala zemlju, a stopala je testirala kamen i zemlju, krećući se neredovito da ne bi bila predvidljiva. Njen mozak se borio da shvati sve to, ali već je primijetila slabost u svom protivniku - način na koji su njegove oči ugledale figuru koju je konzervativno prekrivalo njeno bezoblično odijelo sa pantalonama.
  
  Dakle, ovo je bio jedan od načina da se ubije ubica. Fokusirala se na pronalaženje nekog drugog.
  
  Caleb je napravio prvi potez. Pljuvačka mu je izletjela s usana dok je bacio na nju, mlataraći rukama. Kennedy mu se odbio i odmaknuo se. Gomila je tražila krv. Neko je prolio crno vino po zemlji, simboličan gest krvi koju su želeli da proliju. Čula je kako Frey, bolesno kopile, navodi Caleba, bezdušnog psihopatu, da to učini.
  
  Sada je Caleb ponovo skočio. Kennedy ju je pronašao naslonjenu na zid. Izgubila je koncentraciju, ometana od strane gomile.
  
  Onda je Kejleb bio na njoj, golim rukama omotanim oko njenog vrata - njegove znojave, odvratne... gole ruke. Ruke ubice...
  
  ... okrutnost i smrt...
  
  ...razmazujući svoju trulu prljavštinu po njenoj koži. U njenoj glavi zazvonila su zvona upozorenja. Morate prestati tako razmišljati! Morate se fokusirati i boriti! Bori se sa pravim borcem, a ne sa legendom koju si stvorio.
  
  Nestrpljiva gomila je ponovo zavijala. Razbijali su flaše i čaše o ogradu, ričući kao životinje željne ubijanja.
  
  I Caleb, tako blizu nakon svega što se dogodilo. Njen centar koncentracije bio je upucan, raznesen do đavola. Čudovište ju je udarilo šakom u bok, dok joj je istovremeno prislonilo glavu na svoja prsa. Njegova prljava, znojna gola prsa. Onda ju je ponovo udario. Bol joj je eksplodirao u grudima. Zateturala je. Prelilo ju je crno vino koje se prolilo odozgo.
  
  "To je to", rugao joj se Caleb. "Siđi dolje tamo gdje pripadaš."
  
  Gomila je urlala. Caleb je obrisao svoje odvratne ruke o njenu dugu kosu i nasmijao se tihom, smrtonosnom zlobom.
  
  "Popišaću ti na mrtvo telo, kučko."
  
  Kennedy je pala na koljena, nakratko izbjegavši Calebov stisak. Pokušala mu je izbjeći, ali ju je on čvrsto držao za pantalone. Privukao ju je natrag k sebi, cereći se kao divljak sa smrtnom glavom. Nije imala izbora. Otkopčala je pantalone, svoje bezoblične pantalone koje su prikrivale figuru i pustila ih da joj skliznu niz noge. Iskoristila je njegovo trenutno iznenađenje i otpuzala na svojoj guzi. Kamenje joj je ogrebalo kožu. Publika je urlala. Caleb je skočio naprijed, posegnuvši u pojas njenog donjeg rublja, ali ona ga je žestoko udarila nogom u lice, donji veš je zveketao unatrag baš kada mu je nos, krvav i slomljen, visio sa strane. Sedela je tamo na trenutak, gledajući u svog neprijatelja i otkrivši da ne može da skrene pogled sa njegovih krvavih, mesožderskih očiju.
  
  
  * * *
  
  
  Drake se otkotrljao kroz otmjena vrata u masivno predvorje. SAS je zapravo ogradio prostor noćnog kluba i pokrio glavno stepenište. Ostatak zamka ne bi bio tako prijateljski nastrojen.
  
  Dahl se potapšao po džepu na grudima. "Na crtežima je prikazano skladište s naše desne strane iu krajnjem istočnom krilu. Ne sumnjaj ni u šta sada, Drake. Hayden. Složili smo se da je ovo najlogičnije mjesto za Freya, naše prijatelje i Grob."
  
  "Nisam ni sanjao o tome", rekao je Hayden odlučno.
  
  Sa grupom ljudi koja se kretala iza njega, Drake je pratio Dahla kroz vrata do istočnog krila. Čim su se vrata otvorila, još metaka je probilo vazduh. Drake se otkotrljao i ustao, pucajući.
  
  I odjednom su se među njima našli i Frejevi ljudi!
  
  Noževi su bljesnuli. Pucani iz ručnih pištolja. Vojnici su se spuštali s lijeve i desne strane. Drejk je pritisnuo cev svog pištolja na slepoočnicu jednog od Frejevih čuvara, a zatim je zamahnuo oružjem u vatreni položaj taman na vreme da udari metak u lice napadača. Stražar ga je napao s lijeve strane. Drake je izbjegao iskorak i udario ga laktom u lice. Sagnuo se nad onesviještenim čovjekom, podigao svoj nož i zabio njegov vrh u glavu drugog koji je trebao prerezati vrat Delta komandosa.
  
  Pucnj iz pištolja odjeknuo je pored njegovog uha; SGG-ovo omiljeno oružje. Hayden je koristio Glock i vojni nož. Multinacionalne snage za multinacionalni incident, pomisli Drake. Još pucnjeva odjeknulo je na drugom kraju sobe. Uključite Italijane.
  
  Drake se otkotrljao pod neprijateljskim bočnim udarcem. Okrenuo se cijelim tijelom, nogama naprijed, oborio momka s nogu. Kada je muškarac teško pao na kičmu, Drake je izvršio samoubistvo.
  
  Bivši oficir SAS-a je ustao i uočio Dahla desetak koraka ispred njega. Njihovih neprijatelja je bilo sve manje i manje - vjerovatno je ostalo samo nekoliko desetina mučenika, poslatih da iscrpe osvajače. Prava vojska bi bila negde drugde.
  
  "Nije loše za zagrevanje", nacerio se Šveđanin, sa krvlju oko usta. "Sada samo naprijed!"
  
  Prošli su kroz druga vrata, očistili sobu od zamki, zatim drugu sobu u kojoj su snajperisti ubili šestoricu dobrih momaka prije nego što su eliminisani. Na kraju su se našli ispred visokog kamenog zida sa puškarnicama kroz koje su pucali mitraljezi. U sredini kamenog zida bila su još impresivnija čelična vrata, koja su podsjećala na trezor banke.
  
  "To je to", rekao je Dahl, savijajući se. "Freyeva soba za posmatranje."
  
  "Izgleda kao opasan drkadžija", rekao je Drake, skrivajući se pored njega, podižući ruku dok mu je desetine vojnika pritrčalo. Pogledao je oko sebe tražeći Hayden, ali nije mogao razaznati njenu vitku figuru među muškarcima. Gdje je dovraga otišla? Oh, molim te, molim te, ne dozvoli joj da opet leži tamo... krvari...
  
  "Fort Knox je tvrd orah", rekao je komandos Delte dok je zagrizao.
  
  Drake i Dal su se pogledali. "Rvači!" - poručili su obojica u isto vrijeme, držeći se svoje politike 'brzi i ne zezaj se'.
  
  Dva velika topa pažljivo su prošla duž linije, dok su se vojnici cerekali dok su gledali. Snažne čelične kuke za grabljenje bile su pričvršćene za cijevi moćnih topova, nalik raketnim bacačima.
  
  Dvojica vojnika su potrčala natrag putem kojim su i došli, držeći u rukama dodatne čelične sajle. Čelični kablovi pričvršćeni za šuplju komoru na stražnjoj strani lansera.
  
  Dahl je dvaput kliknuo na svoju Bluetooth vezu. "Reci mi kada možemo početi."
  
  Prošlo je nekoliko sekundi, a onda je stigao odgovor. "Naprijed!"
  
  Postavljena je baraža. Drake i Dahl su izašli sa bacačima granata preko ramena, nanišanili i povukli obarače.
  
  Dvije čelične kuke za hvatanje izletjele su brzinom rakete, zarivši duboko u kameni zid Freyovog trezora prije nego što su izbile na drugu stranu. Čim su naišli na prostor, senzor je aktivirao uređaj koji je okretao same udice, čvrsto ih gurajući uza zid s druge strane.
  
  Dahl se kucnuo po uhu. "Učini to".
  
  A čak i odozdo, Drejk je mogao čuti zvuk dva Hamera koji se prebacuju u rikverc, kablova pričvršćenih za njihove ojačane branike.
  
  Freyev neprobojni zid je eksplodirao.
  
  
  * * *
  
  
  Kennedy je udario u upozorenje dok je Caleb šuljao prema njoj, uhvatio se za koleno i zateturao ga. Iskoristila je trenutak predaha da skoči na noge. Caleb je ponovo došao i ona ga je nadlanicom udarila po uhu.
  
  Gomila iznad nje je blejala od zadovoljstva. Hiljade dolara vrijedno rijetkog vina i finog viskija prosulo se po prljavštini arene. Par ženskih čipkanih gaćica lebdio je dolje. Muška kravata. Par Gucci dugmadi za manžete, od kojih se jedna odbija od Calebovih dlakavih leđa.
  
  "Ubij je!" Frey je vrisnuo.
  
  Caleb je jurio prema njoj poput teretnog voza, raširenih ruku, grlenih zvukova koji su dopirali iz dubine njegovog trbuha. Kennedy je pokušao da skoči, ali ju je uhvatio i podigao sa zemlje, podigavši je s poda.
  
  Dok je bio u vazduhu, Kennedy je mogao samo da se sagne dok je čekao sletanje. I bilo je teško, kamen i zemlja udarili su joj u kičmu, izbacivši vazduh iz pluća. Noge su joj se podigle, ali Caleb je zakoračio u njih i sjeo na nju, naslonivši laktove naprijed.
  
  "Više tako", promrmljao je ubica. "Sada ćeš vrištati. Eeeeeee!" Glas mu je bio maničan, poput cike svinje u klanici u njenim ušima. "Eeeeeeeee!"
  
  Goruća agonija izazvala je grčeve Kenedijevog tela. Gad je sada bio centimetar udaljen od nje, njegovo tijelo je ležalo na njoj, a slina mu je curila s usana na obraze, a oči su mu gorjele paklenom vatrom, pritisnuo je svoje međunožje uz njena.
  
  Na trenutak je bila bespomoćna, još uvijek pokušavajući doći do daha. Njegova pesnica udarila joj je u stomak. Njegova lijeva ruka se spremala učiniti isto kada je stala. Pomisao koja je udarala u srcu, a onda se pomaknula do njenog grla i počela da steže.
  
  Kennedy se zagrcnuo, hvatajući vazduh. Caleb se kikotao kao lud. Stisnuo je jače. Proučavao je njene oči. Naslonio se na njeno tijelo, zgnječivši je svojom težinom.
  
  Udarala je što je jače mogla, odbacivši ga u stranu. Savršeno je shvatila da je upravo dobila propusnicu. Gadove izopačene potrebe spasile su joj život.
  
  Ponovo je izmakla. Publika joj se rugala - na njen nastup, na njenu prljavu odeću, na njeno izgrebano dupe, na njena krvarenja stopala. Caleb je ustao, poput Rockyja, s ruba poraza i raširio ruke, smijući se.
  
  A onda je začula glas, slab, ali seče kroz promuklu kakofoniju.
  
  Benov glas: "Drake se približava, Kennedy. On je sve bliže. Imam poruku!"
  
  Prokletstvo... ne bi ih našao ovdje. Nije mogla zamisliti da će od svih mjesta u zamku on pretražiti ovo. Njegova najvjerovatnija meta bi bila skladište ili ćelije. Ovo bi moglo potrajati satima....
  
  Benu je i dalje bila potrebna. Kalebove žrtve su je još trebale.
  
  Ustani i vrišti kad nisu mogli.
  
  Caleb je jurnuo na nju, nepromišljen u svojoj sebičnosti. Kennedy je glumila užas, zatim je podigla nogu i udarila laktom pravo u njegovo lice koje mu se približavalo.
  
  Krv joj je šiknula po cijeloj ruci. Caleb je stao kao da je naletio na zid od cigle. Kenedi je pritisnula svoju prednost, udarajući ga pesnicom u prsa, udarajući mu već slomljeni nos, udarajući ga nogom u kolena. Koristila je sve moguće metode da onesposobi dželata.
  
  Huka gomile se pojačavala, ali ona ga jedva čula. Jedan brzi udarac u jaja gurnuo je šupak na koljena, drugi u bradu ga je okrenuo na leđa. Kennedy je pao u zemlju pored sebe, dahćući od iscrpljenosti, i zagledao se u njegove nepovjerljive oči.
  
  Začuo se udarac u blizini njenog desnog koljena. Kennedy se osvrnuo i vidio slomljenu bocu vina zaglavljenu naopako u prašini. Merlo koji još uvijek curi tečno crveno obećava.
  
  Caleb je zamahnuo prema njoj. Primila je udarac u lice ne trznuvši se. "Moraš umrijeti", prosiktala je. "Za Oliviju Dunn", izvukla je razbijenu bocu iz zemlje. "Za Selenu Tajler", podigla ga je iznad njegove glave. "Miranda Drury", dodala je, "njen prvi udarac razbio je zube, hrskavicu i kosti. "I za Emmu Silke", njen drugi udarac mu je oduzeo oko. "Za Emily Jane Winters", njen poslednji udarac pretvorio mu je vrat u mleveno meso.
  
  I kleknula je tamo na krvavom tlu, pobjednička, adrenalin joj je kružio venama i pulsirao kroz mozak, pokušavajući da povrati ljudskost koja ju je na trenutak napustila.
  
  
  44
  
  
  
  LA VEREIN, NJEMAČKA
  
  
  Kenediju je naređeno da se vrati uz stepenice pod pretnjom pištolja. Telo Tomasa Kejleba je ostavljeno da se trza tamo gde je trebalo da umre.
  
  Frey je izgledao nesrećno, razgovarajući na mobitel. "Svod", graknuo je. "Sačuvaj trezor po svaku cijenu, Hudson. Ne zanima me ništa drugo, idiote. Siđi sa ovog prokletog kauča i radi ono za šta te ja plaćam!"
  
  Isključio je vezu i zurio u Kennedyja. "Izgleda da su tvoji prijatelji provalili u moju kuću."
  
  Kennedy ga je lukavo pogledao prije nego što ga je okrenuo okupljenoj eliti. "Izgleda da ćete vi budale dobiti nešto od onoga što zaslužujete."
  
  Čuo se tihi smeh i zveckanje čaša. Frey se pridružio na trenutak prije nego što je rekao: "Pijte, prijatelji moji. Zatim otiđite na uobičajen način."
  
  Kennedy je glumio malo hrabrosti, dovoljno da namigne Benu. Prokletstvo da je tijelo nije boljelo kao kučka. Peklo joj je dupe i pulsirale su joj noge; glava ga je boljela, a ruke su mu bile prekrivene ljepljivom krvlju.
  
  Dala ih je Freyu. "Mogu li ovo očistiti?"
  
  "Upotrebi svoju košulju," nasmejao se. "U svakom slučaju, ovo nije ništa drugo do krpa. Bez sumnje, odražava ostatak vaše garderobe."
  
  Kraljevski je odmahnuo rukom. "Dovedite je. I dječaka."
  
  Napustili su arenu, Kennedy se osjećao umorno i pokušavao je smiriti njenu vrtoglavu glavu. Posledice onoga što je uradila živeće sa njom decenijama, ali sada nije bilo vreme da se zadržava. Ben je bio pored nje i, sudeći po izrazu njegovog lica, očigledno je pokušavao da je telepatski umiri.
  
  "Hvala, momče", rekla je, ignorišući čuvare. "To je bila šetnja s kolačima."
  
  Prateći lijevo račvanje, krenuli su niz drugi hodnik koji se granao od njihovog bloka ćelija. Kenedi se sabrala sa mislima.
  
  Samo preživi, pomislila je. Samo ostani živ.
  
  Frey je primio još jedan poziv. "Šta? Jesu li u skladištu? Idiote! Ti... ti..." promrmljao je u bijesu. "Hudsone, ti... pošalji cijelu vojsku ovamo!"
  
  Elektronski vrisak naglo je prekinuo vezu, poput giljotine koja je odsjekla glavu francuskoj kraljici.
  
  "Uzmi njih!" Frey se okrenuo svojim čuvarima. "Odvedite ih u stambene prostorije. Čini se da ima više tvojih prijatelja nego što smo prvo mislili, dragi Kenedi. Vratit ću se kasnije da ti liječim rane."
  
  Uz ove riječi, poremećeni Nijemac brzo se udaljio. Kennedy je bio potpuno svjestan da su ona i Ben sada sami sa četiri čuvara. "Nastavi", jedan od njih ju je gurnuo prema vratima na kraju hodnika.
  
  Dok su prolazili kroz ovo, Kennedy je iznenađeno treptao.
  
  Ovaj dio dvorca je u potpunosti srušen, nad glavom je podignut novi lučni krov i malene 'kućice' od cigle poredane s obje strane prostora. Ne mnogo veće od velikih štala, bilo ih je oko osam. Kenedi je odmah shvatio da je više od nekoliko zatvorenika prošlo kroz ovo mesto u jednom trenutku.
  
  Gora osoba od Tomasa Kejleba?
  
  Upoznajte Abela Freya.
  
  Njena situacija se svake sekunde pogoršavala. Čuvari su nju i Bena gurali prema jednoj od kuća. Kad smo ušli, igra je gotova. Gubiš.
  
  Mogla je izvaditi jednu, možda čak i dvije. Ali četiri? Nije imala šanse.
  
  Kad bi samo....
  
  Osvrnula se na najbližeg čuvara i primijetila da je on procjenjujuće gleda. "Hej, je li to to? Hoćeš li nas staviti tamo?"
  
  "Ovo su moja naređenja."
  
  "Vidi. Ovaj tip je ovdje - prešao je cijeli ovaj put da spasi svoju sestru. Misliš, možda bi mogao da je vidi. Samo jednom."
  
  "Naređenja od Freya. Nije nam dozvoljeno."
  
  Kennedy je pogledao s jednog stražara na drugog. "I šta? Ko bi trebao znati? Bezobzirnost je začin života, zar ne?"
  
  Čuvar je zalajao na nju. "Da li si slijep? Zar nisi vidio kamere na ovom prokletom mjestu?"
  
  "Frey je zauzet borbom protiv vojske", osmehnuo se Kenedi. "Zašto mislite da je tako brzo pobegao?" Ljudi, pustite Bena da vidi svoju sestru, pa ću vas možda malo opustiti kada stignu novi šefovi."
  
  Stražari su se krišom pogledali. Kennedy je uneo više ubeđenja u njen glas i malo više flertovanja u govor tela, i ubrzo su njih dvoje otključavali Karinina vrata.
  
  Dva minuta kasnije je izvedena. Teturala je između njih, izgledajući iscrpljeno, plave kose raščupane i iscrtanog lica.
  
  Ali onda je ugledala Bena i oči su joj zasjale kao munja u oluji. Činilo se kao da joj se snaga vratila u tijelo.
  
  Kenedi joj je zapeo za oko kada su se dve grupe sastale, pokušavajući da brzo prenesu hitnost, opasnost, poslednji slučajni scenario njene lude ideje, sve jednim očajničkim pogledom.
  
  Karin je odmahnula stražarima i zarežala. "Samo naprijed i uzmite malo, kopilad. "
  
  
  * * *
  
  
  Thorsten Dahl je predvodio juriš, držeći svoj pištolj kao podignut mač, vičući iz sveg glasa. Drejk je bio tik do njega, trčao je punom brzinom čak i pre nego što se ceo zid svoda srušio. Dim i krhotine razbacani po maloj površini. Dok je Drejk trčao, osetio je druge koalicione trupe kako se šire u oba smera. Bili su jurišna falanga smrti, koja je nadirala svoje neprijatelje s ubilačkim namjerama.
  
  Drakeovi instinkti su se aktivirali dok se dim kovitlao i stanjivao. S lijeve strane stajala je grupa stražara, ukočenih od straha, sporo reagujući. Ispalio je rafal u njihovu sredinu, uništivši najmanje tri tijela. Ispred se čula uzvratna vatra. Vojnici su mu padali s lijeve i desne strane, snažno udarajući o srušeni zid svojim zamahom.
  
  Krv mu je prskala pred očima dok se Italijana glava pretvorila u paru, a čovjek nije bio dovoljno brz da izbjegne metak.
  
  Drake golub za zaklon. Oštre stijene i beton razderali su mu meso na rukama dok je pao na pod. Prevrćući se, ispalio je nekoliko rafala u uglove. Ljudi su vrištali. Eksponat je eksplodirao pod intenzivnom vatrom. Stare kosti kovitlale su se zrakom u usporenom snimku poput mrlja prašine.
  
  Ispred su ponovo odjeknuli pucnji i Drake je ugledao masu ljudi kako se kreće. Isuse! Freyeva vojska je bila tu, sastavljena u svoju smrtonosnu formaciju, kretala se naprijed sve brže jer su osjećali da imaju prednost.
  
  
  * * *
  
  
  Karin je koristila trening borilačkih vještina kako bi onesposobila svoje čuvare u nekoliko sekundi. Kennedy je uputila oštar bekhend u bradu svog čuvara, a zatim je istupila naprijed i udarila mu glavu tako snažno da su joj zvijezde bljesnule pred očima. Sekundu kasnije, vidjela je svog drugog protivnika, četvrtog čuvara, kako skače u stranu kako bi stvorila prostor između njih.
  
  Srce joj se stisnulo. Dakle, četvrti stražar je bio predaleko most. Čak i za njih dvoje.
  
  Čuvar je izgledao skamenjeno dok je podizao pušku. Drhtavim prstima skenirao je područje tražeći pomoć. Kennedy je ispružila ruke, s dlanovima prema van.
  
  "Smiri se, čovječe. Samo ostani mirna."
  
  Njegov prst na obaraču se savio od straha. Odjeknuo je pucanj i odbio se o plafon.
  
  Kennedy se zgrčio. Napetost je zgušnjavala vazduh, pretvarajući ga u nervnu čorbu.
  
  Ben je zamalo vrisnuo kada je njegov mobilni telefon počeo da pušta hrapav zvuk zvona zbog njegove anksioznosti. Sizerov imidž je podignut na maksimum.
  
  Čuvar je takođe skočio, odbijajući još jedan nehotični hitac. Kennedy je osjetio kako joj vjetar od metka prolazi kroz lobanju. Čisti strah ju je ukočio na mestu.
  
  Molim te, pomislila je. Ne budi idiot. Vodite računa o svom treningu.
  
  Ben je tada bacio telefon na čuvara. Kennedy ga je vidio kako se lecnuo i brzo pao na pod kako bi dodatno odvukao pažnju. Dok je stražar ispustio slušalicu i skrenuo pažnju, Kennedy je uzeo oružje trećeg čuvara na rame.
  
  Karin je ipak živjela ovdje neko vrijeme. Vidjela je i iskusila teškoće. Odmah je opalila. Čuvar je ustuknuo kada je crveni oblak izbio iz njegovog sakoa. Tada mu se preko ramena proširila tamna mrlja i izgledao je zbunjen, a zatim ljut.
  
  Pucao je iz blizine Bena.
  
  Ali hitac je bio neuspješan, promašaj bez sumnje potpomognut činjenicom da mu je glava eksplodirala milisekundu prije nego što je povukao okidač.
  
  Iza njega, uokviren prskanjem njegove krvi, stajao je Hayden s Glockom u ruci.
  
  Kennedy je pogledao Bena i Karin. Vidio sam kako se gledaju sa oduševljenjem, ljubavlju i tugom. Činilo se razumnim dati im minut. Tada je Hayden bio pored nje, klimajući glavom Benu s olakšanjem.
  
  "Kako je?"
  
  Kennedy je namignuo. "Biće sretniji sada kada ste stigli."
  
  Onda se otreznila. "Moramo spasiti ostale zatvorenike ovdje, Hayden. Uzmimo ih i ostavimo ovu paklenu rupu."
  
  
  * * *
  
  
  Dve vojske su se sukobile, koalicione snage su pucale na svoje protivnike na licu mesta, Nemci su mahali noževima i pokušavali da se brzo približe.
  
  Drejk je na trenutak pomislio da je ova igra nožem uzaludna, potpuno luda, ali onda se sjetio ko im je šef. Abel Frey. Ludak ne bi želio da njegova družina koristi metke u slučaju da oštete njegove neprocjenjive artefakte.
  
  Među njima, Drake je sjekao neprijatelja za neprijateljem. Vojnici su grcali i udarali jedni druge svuda oko njega, koristeći silu koja je lomila kosti. Ljudi su vrištali. Bitka je bila sveobuhvatna borba prsa u prsa. Opstanak je ovisio o čistoj sreći i instinktu, a ne o bilo kakvoj vještini.
  
  Dok je pucao, udarao i probijao se, uočio je lik ispred sebe. Vrtložni derviš smrti.
  
  Alicia Miles se probija kroz redove međunarodnih super trupa.
  
  Drake se okrenuo prema njoj. Zvuk bitke je utihnuo. Bili su u stražnjem dijelu svoda, Odinov sarkofag pored njih, sada otvoren, sa stalkom reflektora postavljenim iznad.
  
  "Pa, dobro", nasmijala se. "Drakester. Kako si, druže?"
  
  "Isto kao i uvijek."
  
  "Mmm, sjećam se. Iako ne mogu reći da je visio predugo, ha? Usput, odlična mačja borba na konopcima. Nije loše za bivšeg vojnika koji je postao civil."
  
  "I ti. Gdje ti je BBF?"
  
  "WWF?"
  
  Dva borbena vojnika su se zabila u Drakea. Odgurnuo ih je uz Alicijinu pomoć, oboje su uživali u onome što će se dogoditi.
  
  "Najbolji dečko zauvek? Sjećate li ga se? Slatko?"
  
  "O, da. Morao sam da ga ubijem. Gad je uhvatio Freya i mene kako se šuškamo po dvorištu." Ona se zakikota. "Bio sam ljut. Oni su umrli." Napravila je grimasu. "Samo još jedna mrtva budala."
  
  "Ko je mislio da te može ukrotiti", klimnuo je Drejk. "Sjećam se".
  
  "Zašto si sada morao biti ovdje, Drake? Zaista ne želim da te ubijem."
  
  Drake je zaprepašteno odmahnuo glavom. "Postoji izraz koji se zove lijepi lažov. Te dvije riječi sumiraju sve o tebi, Miles, bolje nego što bi to mogao bilo koji Shakespeare."
  
  "I šta?" Alicia je zasukala rukave uz osmijeh i izula cipele. "Jeste li spremni da vam predaju jaja?"
  
  Krajičkom oka, Drake je vidio Abela Freya kako se udaljava od njih i viče na nekoga po imenu Hudson. Očigledno, Miles ih je štitio kada je kanalisala njihove moći, ali sada je imala druge prioritete. Torsten Dahl, uvijek pouzdan, stao je ispred ludog Nijemca i krenuo u napad.
  
  Drake je stisnuo pesnice. "To se neće dogoditi, Miles."
  
  
  ČETRDESET PET
  
  
  
  LA VEREIN
  
  
  Alicia ga je šokirala tako što je strgla svoju majicu, omotala je oko sebe dok nije bila čvrsta kao konopac, a zatim je objema rukama omotala oko njegovog vrata. Borio se, ali njen improvizovani pojas uvukao ga je unutra.
  
  Pravo u njena koljena koja se dižu - Muay Thai stil. Jedan. Dva. Tri.
  
  Okrenuo se prvog. Opet smo se okrenuli. Drugi mu je škripao pod rebrima. Treći udarac pogodio ga je pravo u jaja. Bol mu je prošao kroz stomak, zbog čega je imao mučninu i pao je na leđa.
  
  Alicia je stajala iznad njega, cereći se. "Šta sam rekao? Reci mi, Drakey, tačno šta sam rekao." Napravila je pokret da mu da nešto.
  
  "Tvoja jaja."
  
  Spustila je kuk i okrenula se kako bi zadala bočni udarac uperen u njegov nos. Drake je podigao obje ruke i blokirao udarac. Osjetio sam iščašenje jednog prsta. Okrenula se tako da je bila licem u lice s njim, podižući jednu nogu visoko u luku, a zatim spustila petu na njegovo čelo.
  
  Udarac sjekirom.
  
  Drake se otkotrlja, ali ga je udarac i dalje pogodio u grudi. I sa onoliko snage koliko je Miles mogao skupiti, to je izazvalo nepodnošljiv bol.
  
  Stala mu je na članak.
  
  Drake je vrisnuo. Njegovo tijelo je sistematski lomljeno, u modricama i osakaćeno. Slomila ga je, komad po komad. Proklete građanske godine. Ali onda, može li uopće kriviti otpuštanje? Uvek je bila dobra. Da li je uvek bila ovako dobra?
  
  Slomljen civil ili ne, on je i dalje bio SAS, a ona je umrljala pod njegovom krvlju.
  
  On je ustuknuo. Tri borca su pala na njega, razbijajući sve oko sebe. Drake je uživao u predahu od udaranja Nemca laktom u grlo. Čuo je krckanje hrskavice i osjećao se malo bolje.
  
  Ustao je, shvativši da mu je ona dozvolila. Plesala je, prebacujući se s noge na nogu, a oči su joj sijale iznutra od đavolskog i sivog. Iza nje, Dahl, Frey i Hudson su bili zaključani zajedno, boreći se preko ivice Odinovog kovčega, lica zgrčenih od bola.
  
  Alicia je bacila svoju majicu na njega. Udarao je poput biča, uzrokujući opekotine lijeve strane lica. Ponovo je udarila i on ju je uhvatio. Povukao je neverovatnom snagom. Posrnula je i bacila mu se u zagrljaj.
  
  "Zdravo".
  
  Stavio je oba palca tik ispod njenih ušiju, snažno pritiskajući. Odmah je počela da se grči, sav privid prkosa je nestao. Dovoljno je pritisnuo nervni čvor da bi se svaka normalna osoba onesvijestila.
  
  Majls je pokolebao kao rodeo bik.
  
  Pritisnuo je jače. Konačno se zavalila u njegov čvrsti zagrljaj, puštajući mu da preuzme njenu težinu, opuštena, pokušavajući podijeliti bol. Zatim se uspravila i stavila mu oba palca ispod pazuha.
  
  Pravo u svoj snop živaca. Agonija mu je prolazila kroz tijelo.
  
  I zato su bili zaključani. Dva strašna neprijatelja, bore se kroz talase bola, jedva se kreću, gledaju jedan drugom u oči kao davno izgubljeni ljubavnici dok ih smrt ne rastavi.
  
  Drejk je progunđao, ne mogavši da sakrije svoju bedu. "Luda... kučko. Zašto... zašto raditi za ovog... ovog čovjeka?"
  
  "Znači... doći do... kraja."
  
  Ni Drake ni Miles ne bi odustali. Oko njih se bitka počela bližiti kraju. Više koalicionih trupa je ostalo na nogama nego Nemaca. Ali oni su nastavili da se bore. I Drake je nejasno mogao vidjeti Dala i Freya zaključane u sličnom smrtonosnom zagrljaju, kako se bore do kraja.
  
  Nijedan vojnik ih nije prekinuo. Poštovanje je bilo preveliko. U privatnosti i nepristrasno, ove bitke bi se odlučivale.
  
  Drake je pao na koljena povukavši Aliciju sa sobom. Pred očima su mu plesale crne mrlje. Shvatio je da će on zaista biti gotov, ako ona pronađe način da prekine njegov stisak. Energija ga je napuštala sa svakom sekundom.
  
  On je klonuo. Pritisnula je jače, taj apsolutni instinkt ubice je zabio u nju. Palčevi su mu skliznuli. Alicia je pala naprijed, udarivši ga laktom u bradu. Drake je to vidio da dolazi, ali nije imao snage da to zaustavi.
  
  Iskre su mu eksplodirale pred očima. Pao je na leđa, zureći u Freyev gotički plafon. Alicia je dopuzala i zaklonila mu pogled svojim licem, izobličenim bolom.
  
  Niko od vojnika oko njih nije pokušao da je zaustavi. Neće se završiti sve dok jedan od boraca ne proglasi primirje ili ne umre.
  
  "Nije loše", nakašljala se. "Još uvijek imaš, Drake. Ali ja sam ipak bolji od tebe."
  
  Trepnuo je. "Znam".
  
  "Šta?" - Pitao sam.
  
  "Imaš... tu ivicu. Taj ubilački instinkt. Bes bitke. Nije bitno. Važno je. Ovo... ovo je razlog zašto sam dao otkaz."
  
  "Zašto bi te to zaustavilo?"
  
  "Brio sam zbog nečega izvan posla", rekao je. "To menja sve".
  
  Njena pesnica je bila podignuta, spremna da mu zgnječi grlo. Trenutak je prošao. Zatim je rekla: "Život za život?"
  
  Drejk je počeo da oseća kako mu se energija polako vraća u udove. "Nakon svega što sam danas uradio, mislim da mi mnogo duguju."
  
  Alicia se odmaknula i pružila mu ruku da mu pomogne da ustane. "Bacio sam bunare prema užadima kod Mimirovog bunara. Nisam ga ubio na Odinovom grobu. Skrenuo sam Freyevu pažnju sa Bena Blejka. Nisam ovdje da uništim svijet, Drake, ovdje sam samo da se zabavim."
  
  "Potvrđujem." Drake je povratio ravnotežu baš kada je Thorsten Dahl podigao mlohavo tijelo Abela Freya sa široke ivice Odinovog kovčega. Pao je na pod uz mokro škripanje, beživotno se srušio na italijansko mermerno popločavanje.
  
  Uzvici su odjeknuli i odjeknuli kroz koalicione trupe.
  
  Dahl je stisnuo pesnicu, gledajući u kovčeg.
  
  "To kopile nikada nije videlo tu nagradu", nasmejao se. "Njegovo životno delo. Isuse Kriste, morate ovo vidjeti."
  
  
  46
  
  
  
  STOCKHOLM
  
  
  Dan kasnije, Drejk je uspeo da pobegne od beskonačne runde ispitivanja i odspava nekoliko sati u obližnjem hotelu, jednom od najstarijih i najboljih u Stokholmu.
  
  U predvorju je čekao lift i pitao se zašto su svi njegovi misaoni procesi snimljeni. Poludjeli su od nedostatka sna, stalnih batina i jakog pritiska. Trebalo mu je nekoliko dana da se oporavi.
  
  Zazvonio je lift. Pored njega se pojavi lik.
  
  Kennedy, obučen u ležerno subotnje odijelo s pantalonama, čvrsto začešljane kose, proučava ga iscrpljenim očima.
  
  "Zdravo".
  
  Riječi nisu bile dovoljne. Pitati je da li je dobro bilo je ne samo jadno, već i potpuno glupo.
  
  "Zdravo i tebi."
  
  "Na istom spratu?"
  
  "Svakako. Drže nas sve izolovane, ali zajedno."
  
  Ušli su unutra. Zureći u njihov slomljeni odraz u ogledalu. Izbjegnut kontakt sa potrebnom video kamerom. Drake je pritisnuo dugme za devetnaest.
  
  "Jesi li dobar u ovome kao i ja, Kenedi?"
  
  Od srca se nasmijala. "Luda sedmica ili sedmice. Nisam siguran. Izluđuje me što sam se na kraju borio protiv svog neprijatelja i očistio svoje ime na kraju svega."
  
  Drake je slegnuo ramenima. "Kao ja. Ironično, zar ne?"
  
  "Gdje je otišla? Alicia."
  
  "U noć u koju idu sve najbolje tajne, ona i taj štreber Hadson", slegnuo je ramenima Drake. "Otišli su prije nego što ih je primijetio bilo ko kome je zaista bilo važno. Vjerovatno raznosimo jedan drugom mozak dok razgovaramo."
  
  "Učinili ste pravu stvar. Oni ovde nisu bili glavni inspiratori. Alicia je opasna, ali nije luda. Oh, i zar ne misliš "u tišini noći".
  
  Odvojio je trenutak da obradi njenu referencu Dinosaur Rock. On se nasmijao. Raspoloženje mu je raslo brže od žive po sunčanom danu.
  
  "Šta je s Haydenom?" rekao je Kennedy kada su se vrata lifta zatvorila i stari auto počeo polako da se diže. "Misliš li da će ostati s Benom?"
  
  "Stvarno se nadam. Ako nije, onda barem mislim da je sada imao seks."
  
  Kennedy ga je udario u rame. "Ne računaj te kokoške, druže. Možda će napisati pjesmu za nju."
  
  "Samo vi kažete - tri i po minuta sa vama!"
  
  Lagano su letjeli pored sedmog sprata. "Podsjeća me. Tamo, u Odinovoj grobnici, šta si tamo rekao? Nešto o tome da ostanem u Yorku i, uh, zarađujem za život."
  
  Drake je zurio u nju. Uputila mu je zavodljiv osmijeh.
  
  "Pa... ja... ja..." Uzdahnuo je i omekšao. "Ovo sam beznadežno van prakse."
  
  "Šta?" Kennedyjeve oči zaiskrile su od nestašluka.
  
  "Stari dino-rock bend Heart nazvao je to vrhunskim zavođenjem. U Jorkširu samo kažemo 'pričaj s pticom'. Mi smo jednostavni ljudi."
  
  Dok je lift škljocnuo pored četrnaestog sprata, Kenedi je otkopčala košulju i pustila je da padne na pod. Ispod je nosila crveni prozirni grudnjak.
  
  "Šta radiš?" Drake je osjetio kako mu srce poskoči kao da ga je udarila struja.
  
  "Zarađujem za život."
  
  Kennedy je otkopčala pantalone i pustila ih da padnu na pod. Nosila je odgovarajući par crvenih gaćica. Lift je zakucao kada je stigao na njihov sprat. Drake je osjetio kako mu se raspoloženje i sve ostalo popravlja. Vrata su skliznula u stranu i otvorila se.
  
  Mladi par je čekao. Žena se zakikota. Tip se naceri Drakeu. Kennedy je izvukao Drakea iz lifta i ušao u hodnik, ostavljajući njeno odijelo za pantalone.
  
  Drake se osvrnuo. "Zar ne želiš ovo?"
  
  "Ovo mi više ne treba."
  
  Drake ju je podigao. "Dobar posao, to je brza šetnja do moje sobe."
  
  Kennedy je raspustila kosu.
  
  
  KRAJ
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"