Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Гуливер И Третиот Раєх

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Гуливер се движи во сон во паралелен универзум. Таму гледа змеЌови и мора да научи дека постои Трет РаЌх и Хитлеровата ГерманиЌа, на коЌа му помага гном од баЌките. Младо момче хобит е испратено да му помогне на СССР. Но, тоЌ се наоѓа во детска работна колониЌа неспособна да и помогне на Советска РусиЌа. И Германците го заробиЌа СССР!

  ГУЛИВЕР И ТРЕТИОТ РАєХ
  АНОТАЦИєА
  Гуливер се движи во сон во паралелен универзум. Таму гледа змеЌови и мора да научи дека постои Трет РаЌх и Хитлеровата ГерманиЌа, на коЌа му помага гном од баЌките. Младо момче хобит е испратено да му помогне на СССР. Но, тоЌ се наоѓа во детска работна колониЌа неспособна да и помогне на Советска РусиЌа. И Германците го заробиЌа СССР!
  . ПОГЛАВєЕ бр.1.
  Уморен од трудот на робовите, храбриот патник спиел и имал сон коЌ бил многу поинтересен од реалноста.
  Момчето Гуливер леташе на змеЌ, а до него имаше девоЌка со невидена убавина. Ве«е доста возрасен, но сè уште млад, и многу мускулест и облини. А на неЌзината коса со боЌа на златен лист, имаше богата круна од диЌаманти и некои каме®а толку светли, како Ўвезди, што ги надминаа дури и наЌголемите и наЌскапите диЌаманти.
  Момчето патник праша:
  -КоЌ си ти?
  ДевоЌчето со насмевка одговори:
  - єас сум принцезата ЛеЌа! И во моментов командувам со армиЌа змеЌови!
  Гуливер погледна назад. А всушност, на небото имаше цело Ќато змеЌови и сите овие суштества беа прекрасни. А на нив седеа прекрасни девоЌки.
  Но, сепак наЌубава и наЌубава беше кралицата. А змеЌот на коЌ летаа троЌцата заедно со уште една убавица беше навистина чудесна. Еве го тимот. И во исто време, сите девоЌки се боси, иако нивната голотиЌа е покриена со скапоцени каме®а и мониста.
  Но, тие не ги криеЌа ниту чоколадните решетки на стомачните стомачни, ниту топчи®ата од мускули кои се тркалаат под бронзената кожа. Во исто време, табаните имаа елегантно и уникатно свиткува®е на петите.
  Момчето воин рече:
  - Колку си убав. Вие девоЌки сте навистина чудо!
  ЛеЌа Ќа затресе косата во боЌа на златен лист и пееше:
  ДевоЌките се сите убави, боси,
  Тие се силни и воини од Ќаслите...
  Убавиците имаат многу строг изглед,
  Срцето е очигледно повесело со нив!
  Гуливер се согласи со ова. Го заврти мечот во рацете, со него направи броЌка осум и рече:
  - Без сомнение, позабавно е со вас!
  Тим убавици летаа на змеЌови. Има цела армиЌа од нив, величествени и уникатни. А змеЌовите имаа крилЌа насликани во сите бои на виножитото. И се чинеше дека тие се украсени со скапоцени каме®а.
  Гуливер забележа:
  - СекоЌ похотлив човек е змеЌ на своЌ начин, но не седумглав, туку наЌчесто безглав!
  Принцезата ЛеЌа се насмеа и одговори:
  - За разлика од змеЌот, мажот нема потреба да си ги отсече главите, тоЌ ве«е ги губи кога «е погледне во жена!
  Момчето воин ги фрли прстите на нозете - изгледаше на околу дванаесет години и носеше само шорцеви, поради што Ќа фрли иглата. Така прелета и прободе низ прилично голем комарец, убиваЌ«и го до смрт.
  Гуливер со насмевка забележа:
  - Оние кои се лути како оса и со интелигенциЌа на инсект прават крт од крт!
  Воинката принцеза ЛеЌа потврди:
  - За некоЌ што има интелигенциЌа на мува, секоЌ инсект е слон!
  И тие се смееЌа. Изгледаше многу смешно. Пред нив летало Ќато гуски. Птиците беа прилично големи и дебели, со голем распон на крилЌата. На водачот на глутницата седеше пар: момче и девоЌче, а во рацете држеа сребрени Ўвона, кои весело Ўвонеа.
  Гуливер забележа:
  - Возрасните често лажат, децата измислуваат работи, а старите луѓе генерално лажат до степен да зборуваат за беби®а!
  ДевоЌката од принцезата кимна со главата и додаде:
  - Староста не е радост, но паѓа®ето во детството е уште поголема катастрофа!
  Децата на водачката гуска одеднаш пееЌа:
  Како настанало злото во вселената?
  Вистина е дека самиот креатор не се се«ава ...
  Можно е да е вечно,
  Не се гаси како пламенот на подземЌето!
  
  Ти не си првиот што знае дека Адам згрешил,
  Ева не беше првата што беше расипана од телото...
  ПиЌаницата што црпи од градот "Агдам",
  Момчето што пуши "планира" за време на одмор...
  
  СекоЌ коЌ знае што е зло
  Навикнати да ги кршат законите без страв...
  И за кого само доброто е товар,
  КоЌ само сака да се поклони за себе!
  
  Уште сакам да го грабнам од пелените,
  Уште како бебе имам нагон да направам таков хаос...
  Зошто злобната маЌка го проколнува детето?
  Каде одат во битката на силна воЌска?
  
  Само една цреша украла од летната бавча,
  Уште еден убива трговци со челичар...
  КоЌа глава Ќа отсекува крива секира,
  Кого ¤елатот го фрла на тркалото.
  
  Проневерот краде, плукаЌ«и му на совеста,
  А коЌ ги украл монетите на просЌакот...
  Мило ми е дури и за едно половина парче,
  Други уживаат во женските кадрици.
  
  Да, има многу лица, многу аспекти на злото,
  Неговите лица се прекрасни во секоЌа ниЌанса.
  Но, желбата е сè уште добра во душата,
  Иако светот околу нас е, за жал, ужасно див!
  
  Вдовицата плаче, сиракот чкрипи -
  Нашиот свет се движи кон пеколот...
  Дали навистина е можно БожЌото срце да е монолитно,
  Дали луѓето немаат место во БожЌиот раЌ?
  
  Одговорот «е го наЌдете само во себе,
  Кога «е успеете да го отсечете гневот во вашите мисли...
  Кога на подлоста возвра«аш со добро,
  И престанете да Ќа полните вашата утроба!
  Децата пееЌа многу весело и убаво, по што го извадиЌа Ќазикот каЌ Гуливер. Храбриот морепловец како одговор им го извади Ќазикот.
  И смеата и гревот...
  Гуливер со насмевка забележа:
  - Умот на детето е како чудо. И тука «е се согласите, нема да имате замерки!
  Принцезата ЛеЌа се насмеа и пееше:
  Вчера бев само дете,
  Тука ништо не може да се направи...
  Подобро младенче лав отколку глупаво теле слон
  И змеЌот «е биде капут!
  И се удриЌа: момче и девоЌка со боси нозе. Да, тие имаат големи авантури овде. И многу различни ниЌанси. Така, животот оди добро.
  Гуливер забележа дека девоЌките на змеЌовите почнаа да фрлаат нешто кон мушичките со голи прсти. Каков корпоративен стил е ова - да земеш муви и да ги скршиш. Па? Ако тоа е она што тие го сакаат, тогаш нека биде така. Главната работа е да не Ќа изгубите главата.
  Но, Гуливер не е плашлив борец. Иако сега е само момче.
  И принцезата ЛеЌа го праша момчето:
  - Дали сакаш мед?
  Младиот воин кимна со главата:
  - Секако!
  ДевоЌчето духовито одговори:
  - Пчелниот мед носи здравЌе, медените говори од политичарите предизвикуваат само разочарува®е од диЌабетес!
  Гуливер духовито додаде:
  - Медот на пчелите им ги залепува рацете, медот на политичарите прави монетите на лековерните простаци да им се залепат за шепите!
  ДевоЌчето борец се согласи со ова:
  - Колку и да е сладок говорот на политичарот, освен диЌабетес, не предизвикува разочарува®е каЌ оние кои немаат интелигенциЌа!
  Момчето воин логично забележа:
  - Човек никогаш не може да има пове«е од еден татко, но земЌата има десетина кандидати за улогата на татко на нациЌата!
  По што и дваЌцата борци: момче и девоЌче, свират, ставаЌ«и ги голите прсти во устата. Што предизвикало тресе®е на атмосферата и празне®е на природна струЌа. И запрепастените мушички паднаа надолу, паѓаЌ«и наеднаш врз бушавите глави на орките, пробиваЌ«и ги и пробиваЌ«и ги.
  Принцезата ЛеЌа жестоко пееше:
  - Мамо, издржи, тато, издржи.
  Да беше секоЌа вечер, ова «е беше животот!
  Орките се наЌдоа под змеЌовите и девоЌките, нивната боса екипа.
  И започна таргетираното и не толку насочено бомбардира®е, фрла®е рачно изработени гранати од Ќагленова прашина, или нешто уште поладно и поразорно.
  Конкретно се користеле многу остри, отровни игли кои буквално до смрт ги прободувале орките и гоблините. Ова е она што девоЌките навистина го земаа и го вклучиЌа.
  Принцезата ЛеЌа исто така многу прецизно пукаше во влакнестите орки и пееше:
  - Нострадамус, Нострадамус,
  Кралот на белата магиЌа...
  Нострадамус, Нострадамус,
  Болката во моето срце не стивнува!
  Нострадамус, Нострадамус,
  ДевоЌки од боси соништа,
  Нострадамус, Нострадамус -
  Ти си единствениот спас!
  И воинката го покажа неЌзиниот долг и смртоносен Ќазик.
  По што «е го земе и «е го исплука со огнени пламени пердуви. Ова е навистина девоЌка со огромна сила и извонреден талент. Што е способно за многу. И ако се распадне, тогаш ништо не може да се спротивстави.
  Момчето патник Гуливер, исто така, испука силен и агресивен оган кон орките од неговиот змеЌ. ТоЌ деЌствуваше исклучително активно и ефикасно. И детето воин имаше Ќасен талент за победа и волЌа да ги совлада воените уметности.
  Не, тоЌ е против ова, орките не можат да одолеат. И девоЌките пукаа многу ефикасно, не даваЌ«и му на неприЌателот ни наЌмала шанса. Ова е навистина епска битка.
  Момчето патник Гуливер дури пееше:
  РадуваЌ се, радуваЌ се,
  Во мо«та на денот на превозникот...
  РадуваЌ се, радуваЌ се,
  Зошто не се качив на моЌот ко®?
  Ова е навистина борбена и весел песна. А во исто време доаѓа до целосно уништува®е на орките. А девоЌките од змеЌовите почнаа да пукаат по нив со самострели, вртеЌ«и ги тапаните со голи прсти.
  И сето тоа изгледаше толку кул и гротескно, буквално се создаваше нова и уникатна приказна. Во коЌа немаше место за слабите и немо«ните.
  Само обидете се да се зближите со девоЌки како овие и тие «е го скршат секоЌ во парче торта.
  И како што велат кравЌото лудило е заразно. И воините можеа да го покажат тоа сосема природно. И со голем ентузиЌазам ги победиЌа неприЌателите. И исфрлаат стрели и самострели. ПокраЌ тоа, сè е направено со голем интензитет.
  Така, нема да можете да направите многу против таква армиЌа. И воините толку влегоа во орките што не можеа да избегаат. Ова е навистина деструктивниот ефект на стрелките и завртките со самострел.
  Гуливер го зеде и пееше:
  ПукаЌте смело и уништуваЌте
  Ќе има живот од срце!
  Принцезата ЛеЌа забележала:
  - Децата се подобри од возрасните бидеЌ«и нивната возраст Ќа оправдува нивната младешка глупост!
  Момчето воин забележало:
  - Младоста Ќа оправдува глупоста, но не и подлоста; за да разликувате црно од бело не ви требаат многу години и знае®е!
  И момчето Терминатор свиркаше, а облаците од врани паднаа како град врз главите на бушавите орки.
  Принцезата ЛеЌа напиша на Твитер:
  - Нема интелигенциЌа, сметаЌ за инвалид, умот не зависи од векот! Дури и да имате сила без интелигенциЌа, сите сте слаби!
  Гуливер логично забележа:
  - Мускулите од челик нема да компензираат за дабова глава!
  Друга од девоЌките весело забележа:
  - Не е проблем за девоЌка - ако има боса нога, тогаш е полошо за девоЌка - под петицата на чизмата!
  Принцезата ЛеЌа логично изЌави:
  - Ако сакаш да станеш кец, имаЌ ¤окер во главата!
  Гуливер чврчореше со насмевка:
  - Волкот се храни со брзи нозе, жената со витки, кога цицаат козите!
  Потоа низ редовите се залета смеа. И принцезата ЛеЌа рече:
  - НаЌдобар начин да извадите парички од паричникот на мажот е со голите прсти на стапалата на една девоЌка!
  ДевоЌката грофица забележала:
  - Голата потпетица на девоЌката «е Ќа добие наЌмодерната облека ако мажот има глупава чизмичка и целосна чизма од филц!
  Гуливер хумористично твитна:
  - Босите девоЌки сакаат не само чизми и чизми од филц, туку се туркаат под голите потпетици на животот!
  По што го зедоа и пееЌа во хор:
  И тогаш од наЌголемата планина,
  Орлите долетаа до Гуливер...
  Седнете го Гуливер на ко® -
  Брзо «е ве однесеме таму!
  
  И Гуливер седна на орелот,
  Го покажа наЌголемиот пример...
  И не е лесно да се носи момче,
  Лимпопо наскоро «е биде на пат!
  А воините «е ги земат и «е ги откриЌат црвените брадавици на нивните гради и «е ги удрат орките со гром. И ова целосно «е изгори многу орки.
  Ова е навистина нивниот тим.
  Принцезата ЛеЌа го прашала Гуливер:
  - Знаеш ли дека во иднина «е се случи Втора светска воЌна и «е има толку кул тип како Хитлер!
  Гуливер се насмевна и одговори:
  - Не го знаев ова, но сега знам!
  ДевоЌчето ги разголи забите и продолжи:
  И Хитлер имаше проблем: се поЌави еден многу кул дизаЌнер на тенкови, гном. И го направи тенкот Маус, тежок само педесет и пет тони и висина метар и пол со истото вооружува®е, оклоп и мотор!
  Гуливер повторно ги крена рамениците и искрено одговори:
  - Воопшто не знам што е тенк! И со што го Ќадеш?
  Принцезата ЛеЌа се насмеа и одговори:
  - Па, тоа е долга приказна. Во секоЌ случаЌ, во овоЌ универзум луѓето се соочиле со значителни проблеми. И пред сè, СССР, коЌ се бореше со главните сили на Третиот РаЌх и неговите соЌузници. Освен ИталиЌа. Што е глушец од педесет и пет тони? Ова е фронтален оклоп од 240 милиметри, страничен оклоп од 210 милиметри, а на падините, топ од 128 мм и топ од 75 мм со мотор од илЌада двесте и педесет ко®ски сили. Ова даде брзина од околу седумдесет километри на час, правеЌ«и го автомобилот практично непробоен од сите агли. Од почетокот на 1944 година, оваа машина влезе во масовно производство. Како резултат на тоа, до летото 1944 година, нацистите собраа импресивни оклопни тупаници.
  И на 20 Ќуни тие изведоа два мо«ни удари, еден од МолдавиЌа, другиот од Западна Украина, во конвергирани насоки. И како резултат на тоа, одбраната на советските трупи беше хакирана и беше прободена како од овен. Тенкот Маус-2 се покажа како непробоен за сите видови советски пиштоли. И покраЌ тоа, тоЌ е доста мобилен и има добри возни карактеристики. ОвоЌ автомобил беше вистинска казна.
  Пасивно се однесуваа и соЌузниците. Офанзивата во ИталиЌа заврши со пораз, а слетува®ето во НормандиЌа повторно беше одложено.
  Освен тоа, Германците го пуштиле во производство застрашувачкиот ME-262, коЌ беше многу тешко да се собори. Тоа беше млазен ловец, со четири воздушни топови со калибар 30 милиметри. И така ги извади советските авиони, соборуваЌ«и стотици од нив. И западната коалициЌа исто така. Хитлер, исто така, донекаде Ќа забави програмата V-2 и наместо скапи и помалку корисни балистички и крстаречки ракети, се потпираше на млазни бомбардери од типот Арадо.
  Черчил и Рузвелт ги имаа опашките меѓу нозете, плус беа силно притиснати од германската подморничка флота. А соЌузниците и на ГерманиЌа и на єапониЌа им понудиЌа примирЌе. Хитлер се согласил под услов соЌузниците да Ќа напуштат СицилиЌа и СардиниЌа. Што беше постигнато.
  За време на примирЌето со Третиот раЌх, трговските односи беа обновени. И САД и Велика БританиЌа почнаа да снабдуваат нафта таму. И Германците, спроведуваЌ«и офанзива во Украина, го зазедоа Киев и повторно влегоа во Одеса.
  Тенкот Маус-2 стана непобедлив. Се поЌави и помлад модел на глувчето - Тигар-3, коЌ беше полесен и поподвижен со еден топ од 88 милиметри.
  Така советските трупи влегоа внатре. И ова беше критичен потег...
  Гуливер Ќа прекина принцезата ЛеЌа:
  - Кажувате толку многу неразбирливи зборови. Не забораваЌте дека Ќас сум само дете од почетокот на осумнаесеттиот век. И нашето ниво на развоЌ на технологиЌа не е многу добро!
  Принцезата ЛеЌа кимна со насмевка.
  - Знаев! Но, Ќас зборувам за средината на дваесеттиот век. И ова го направи само едно ¤у¤е. И мора да се согласите дека ова е сериозно!
  Гуливер со задоволство пееше:
  -Со изградбата на два света се создаде стариот свет... Во контекст на воЌната, тука сме и Ќас и тие, а ова е сериозно!
  Принцезата ЛеЌа забележала:
  - На почетокот на дваесет и првиот век се поЌави демонскиот Владимир, со «елавост, коЌ беше шпион коЌ Ќа презеде власта во РусиЌа, а исто така направи многу неволЌи. Но, неговата воЌна е посебна работа. И тука гномот создаде ситуациЌа кога Германците повторно го зазедоа десниот брег на Украина, а есента започнаа офанзива во центарот. И нивните тенкови изгледаа неранливи и непобедливи. И против гномот «е ви треба сопствен алтернативен гениЌ. Но, коЌ треба да се испрати како симетричен или асиметричен одговор? Имаше идеЌа - елф или трол? Но, тие «е бидат послаби во технологиЌата од гномот.
  И Германците напредуваа, па падна Смоленск, а по него Калинин и ВЌазма. Германците ве«е се приближуваа кон Москва. Сталин, се разбира, замина. Не сакаше да умре. И Хитлер рече дека СССР треба да стане германска колониЌа. И само капитулациЌа «е му одговара.
  Па, тие на краЌот го испратиЌа хобитот гном како одговор. И ова е исто така момче, да бидам искрен, може да се каже дека е гениЌ. Но, тие не го сфатиЌа сериозно босоногото момче, кое изгледаше на околу десет години. И се отруЌа до Гулаг за малите.
  Во меѓувреме, Германците Ќа зазедоа Москва. Така се случи!
  Падна Москва и Ленинград... ДоЌде зима и Германците прено«иЌа во градовите. Таму се населиле.
  И девоЌките од Комсомол решиЌа очаЌно да се борат со фашистите и да пеат песни, и покраЌ студот и недостатокот на облека.
  Ние сме убави советски девоЌки,
  Сакаме да се караме и да ги скокоткаме момчи®ата...
  Се слуша светол, Ўвонечки мал глас,
  И ние имаме повик да го убиеме Краутс!
  
  Ние сме многу забавни комсомолски девоЌки,
  Храбро итаме низ мразот боси...
  Не сме навикнати да стоиме скромно на страна,
  А фашистите ги наградуваме со тупаница!
  
  ВеруваЌ ми, девоЌките имаат голема таЌна,
  Како ефикасно да се поразат нацистите...
  И веруваЌте ми, успехот на девоЌките не е случаен,
  Затоа што армиЌата на РусиЌа е многу храбра!
  
  И за нашите девоЌки со голи потпетици,
  Новогодишниот снег е многу сладок...
  Па, Фирерот е едноставно ѓубре,
  Да не дозволиме фашистите да слават успех!
  
  Ние девоЌките многу диво играме трикови,
  Ги разголивме градите пред воЌниците...
  И навистина ги лутиме нацистите,
  Ние мо«ните членови на Комсомол не може да бидеме скршени!
  
  Ние девоЌките можеме многу,
  Дури и пукаЌте го Хитлер од тенк...
  Противникот нема да има време да руча,
  ДевоЌките «е доЌдат како крадец!
  
  Ние навистина Ќа почитуваме РусиЌа,
  Сталин е мо«ен како храбриот татко, веруваЌте ми...
  И верувам дека победата «е доЌде во топол маЌ,
  СекоЌ коЌ верува во ова е само одличен!
  
  За девоЌките нема сомнеж и нема бариера,
  СекоЌ е подготвен само да се расправа во свои раце...
  Нека им доЌдат прекрасни награди на убавиците,
  Силата на Комсомол е во силни тупаници!
  
  Ние воините многу брзо созреваме,
  А во рацете на пргавите пушки гори цевката...
  И секоЌа задача со коЌа девоЌките можат да се справат,
  Нашето приЌателство е несомнен монолит!
  
  Ние сме такви блескави девоЌки
  Не ни е грижа за снежните наноси или мразовите...
  Босите нема да ни ги оладат шепите во зима,
  А срцата на убавиците се дарежливи и чисти!
  
  Она што можеме да го направиме, го возвишуваме,
  АЌде да галопираме како виртуозни кенгури...
  И ние успешно им ги дуваме главите на фашистите,
  И  убов за вежба®е наутро!
  
  Сите девоЌки се кул воини,
  Тие едноставно можат да ги изматат краутите во тесто...
  Па, што е со фашистите што едноставно се лоши?
  Комсомолците не познаваа велемо«!
  
  Ниту Хитлер не може ништо.
  Го тепавме многу силно со стап,
  И тие ги скршиЌа забите, исфрлаЌ«и им Ќа кожата од лицето,
  И тогаш трчав низ огнот бос!
  
  Само Сталин «е ни нареди да правиме што,
  Се гледа неговиот строг и искрен поглед...
  И веруваЌте ми, девоЌката нема да пропушти,
  Вчитувам голем митралез!
  
  Ако треба, «е стигнеме и на Марс,
  И многу брзо «е Ќа освоиме Венера...
  На воЌниците им треба лак за нивните чизми,
  Ние девоЌките трчаме боси!
  
  Се е убаво каЌ нас девоЌките,
  Градите и колковите, половината се видливи...
  ТоЌ е и пионер, како младенче од волк,
  Пионерот е целосно сатана!
  
  Па, ние сме девоЌки - знаете дека сме кул,
  Ќе ги збришеме сите фашисти како метла...
  И има сини Ўвезди на небото,
  Ќе ги скршиме тигрите со челик!
  
  Што да не се прави, веруваЌте дека не е можно,
  ПризнаЌте, комунист е демиург...
  И понекогаш погрешно се разбираме
  И земаат убавици за да ги исплашат!
  
  Но, знаете, ние насилно ги уништуваме Германците,
  И тие се способни да ги распарчат краутите...
  Иако имаме титаниумски души,
  Ќе поминеме низ степата и «е ги расчистиме мочуриштата!
  
  Ќе градиме комунизам без сите клинци,
  И ние решително «е ги победиме фашистите...
  Членовите на Комсомол сакаат да трчаат во формациЌа,
  И над нив лета херувим!
  
  НеприЌателот нема да може да се справи со девоЌката,
  Затоа што девоЌката е орел...
  И нема потреба Краутите да се расипуваат премногу,
  А твоЌот фирер ¤абе вика!
  
  Член на Комсомол со боси нозе,
  Му дал ЌаЌце на Хитлер...
  Не се занимаваЌте со сатаната
  Или едноставно нема да биде важно!
  
  блескав идол на комунизмот,
  Црвеното знаме «е свети над планетата...
  И Ирод беше фрлен во пеколот на пеколот,
  И девоЌките добиЌа пет!
  
  Ленин, Сталин - сонцето над планетата,
  Кружат на небото како два орли...
  Се пеат подвизите на комунизмот,
  Татковината има сила на челично крило!
  
  Успеавме да живееме за да видиме победа,
  И пешачевме цел пат низ Берлин...
  Беби®ата се родени во лулка,
  И сега земЌата е во величина!
  . ПОГЛАВєЕ бр.2.
  Гуливер леташе на змеЌови и слушна многу. Во овоЌ случаЌ, зборувавме за воЌна коЌа беше неразбирлива за личност од речиси средновековно време. Иако се чини дека ве«е пристигна ново време. Но, принцезата ЛеЌа продолжи да ¤агорат за Втората светска воЌна;
  По падот на Москва и Ленинград, єапониЌа и ТурциЌа влегоа во воЌна против СССР. Работите станаа целосно безнадежни за Советска РусиЌа. И ни брилиЌантниот хобит коЌ се нашол во детска трудова колониЌа не можел да им помогне.
  А имаше и момчи®а кои уште немаа шеснаесет години, боси и во комбинезони, со регистерски таблички, напорно работеа во Сибир. На децата во малолетничката колониЌа им ги избричиле главите. Ми ги одзедоа чевлите и ме принудиЌа да Ќа исечам шумата бос. Во лето сè уште не е ништо, но во зима со голи потпетици мразот ги каснува момците со исечена коса «елави. Момчето хобит е уапсено. Го фотографирале во профил, цело лице, земале отпечатоци од прсти и му Ќа избричиле главата. По апсе®ето на момчето, тоЌ бил темелно претресен; рацете на чуварите со ракавици влегле во сите дупки и тие го направиле тоа многу грубо. По што момчето било темелно измиено и испратено во «елиЌа преполна со деца.
  БидеЌ«и момчето хобит изгледало околу десет години, локалните фармери сакале да го стават во близина на кофата. Но, хероЌот од баЌките се покажа дека е многу посилен и побрз од обичните деца. И ги претепал кумовите, по што и самиот станал наб удувач на «елиЌата и се позиционирал на прозорецот. На младите им е полесно - тие имаат сила, знаат да се борат, а ти си крал.
  Хобитот, сепак, не Ќа злоупотребил своЌата положба. ТоЌ работеше пове«е од коЌ било друг во логорот, па дури и кога на другите деца затвореници им даваа фломасти на студ, тоЌ остана бос. Затоа е хобит. Иако босите стапала на момчето се црвени како стапала на гуска. Но, од друга страна, вие сте поагилни без фломастери.
  Така босоногото дете работело на снегот во Сибир. И Германците стигнаа до Казан во зима, но застанаа таму. єа чекавме пролетта. И има кал. И само во маЌ 1945 година тие се преселиле понатаму на Урал.
  Во исто време, Кавказ и Централна АзиЌа беа заробени за време на студената сезона.
  Советските трупи не се спротивставиЌа премногу тврдоглаво. Не сакав да умрам за Сталин. Како и да е, во СССР се поЌави нов тенк ИС-3, коЌ пристигна на фронтот во мали количини. Ова возило имаше добра фронтална заштита и ги издржа ударите на многу пиштоли. Иако не можев да му одолеам на пиштолот Маус-2.
  Градови Пали: Че абинск и Свердловск. И така беше многу добро и имаше брза офанзива.
  Ве«е е лето. Момчи®ата затвореници работат боси во шорцеви и голи вратови. И ако е жешко, тогаш со торзото целосно голи. И момчи®ата се слаби. Но, момчето хобит изгледа многу искинато и напумпано. Иако изгледа како мало дете, на околу десет години. И, се разбира, не расте или созрева.
  Момчи®ата помалку ги каснуваат комарците отколку возрасните, но хобитите воопшто не се каснат.
  И германските трупи се поблиску и поблиску до нив; нацистите речиси пове«е не наидуваат на отпор. Да, и Сталин исчезна некаде. Очигледно, лукавиот Грузиец нема да умре. НаЌвероЌатно побегнал во Америка. Германците сè уште не го окупирале.
  Момчето Хобит и другите затвореници почнаа да пеат, горди и патриотски. Иако од друга страна, патриотизмот не е гаЌле кога те тепаат со камшик и те тераат да работиш како магаре во детска работна колониЌа. Иако има нешто добро во ова. На пример, стекнувате приЌатели - други момчи®а. Момчето хобит всушност има пове«е од сто години, но изгледа како дете, поради што има амбивалентен однос кон него.
  И децата затвореници пеат со голем ентузиЌазам;
  єас сум вечно младо пионерско момче,
  ДоЌдов да се борам со бесен фашист...
  Да даде пример за величина,
  Носам дневник со одлични во ранецот!
  
  ДоЌде воЌната, истрчав на фронтот,
  И талкаше бос по патиштата...
  И пукаше со автомат кон Фрицес,
  Барем чисто момче во срцето пред Бога!
  
  Застрелав Фриц од заседа,
  Му зедов митралез со граната од копилето...
  На краЌот на краиштата, момчето има многу сила,
  Мора храбро да се бориме за нашата Татковина!
  
  Момчето е борец од ѓаволот, веруваЌте ми,
  Заглушувачки пука во Фриц...
  Во битка тоЌ е како Ўвер со сабЌа,
  Што не станува поладно!
  
  Што може да се направи со Хитлер?
  Момците со див татнеж «е го закопаат...
  За да не удри убиецот со секира,
  Нема да има место за него на чистиот раЌ!
  
  Што и да можете да добиете веднаш
  Предаторскиот Фирер сакал сонародник со мома...
  Но, овоЌ ловец се претвори во дивеч,
  Да, вистина е, жал ми е за куршумите на Адолф!
  
  Ве«е е мраз, а Ќас сум целосно бос,
  Агилно и бесно момче од виорот...
  И девоЌката ми вика - чекаЌ,
  Но, можете да видите дека е премногу брзо!
  
  Удри го полицаецот со тупаница,
  Го соборил копилето удираЌ«и го во задниот дел од главата...
  єас нема да Ќа испратам оваа снимка со млеко,
  И нема да Ќа продадам татковината за шише!
  
  єас сум пионер и многу сум горд на тоа,
  БидеЌ«и и вратоврската е многу црвена...
  Ќе се борам за Света РусиЌа,
  Иако Адолф е толку страшен разбоЌник!
  
  Но, верувам дека храбро «е го победиме Вермахт,
  Малото момче многу добро го знае тоа...
  Ние сме херувим со златни крила,
  И скапоцениот водач, другарот Сталин!
  
  Храбро «е го победиме Вермахт,
  Иако нацистите се борат во близина на Москва...
  Но, Ќас «е го положам испитот со солидно А,
  И моЌот пиштол «е му го доверам на хероЌот!
  
  Може ли да направам момче пионер,
  Нешто за кое нацистите не сонувале...
  Има наше за добри дела,
  А Фирерот нема ни да добие милост!
  
  Што и да можам, секогаш можам да направам,
  Повторно нека лебдат облаците над Татковината...
  Но, пионерот нема да му се предаде на неприЌателот,
  Рускиот воЌник е храбар и мо«ен!
  
  Да, некогаш бев заробен,
  И го водеа бос низ снежниот нанос...
  На раните бил нанесен полициски рен,
  И го претепале момчето со жица!
  
  И моите потпетици изгореа со црвен оган,
  И ги изгореа нозете со покер...
  Но, Краутс добиЌа само нули,
  Иако оган на стапалото на момчето!
  
  Им ги скршиле прстите, им ги запалиле челата,
  И му ги скинаа зглобовите од рамениците на момчето...
  Бог заборавил на пионерот, очигледно
  Кога ¤елатот посипал бибер по раните!
  
  Но, тоЌ не им кажа ништо на фашистите,
  И игли, врели под ноктите...
  На краЌот на краиштата, за мене самиот Сталин е идеал,
  А гнасниот Фирер подобро да умре во агониЌа!
  
  Така ме одведоа на егзекуциЌа на снег,
  Момче брутално претепано, бос...
  Но, не верувам дека ве«е сум скршен
  Не можете да избегнете пораз од нацистите!
  
  Фриц ми стави Ўвезда на градите,
  Па, ова ме прави горд...
  Нема да се предадам на жестокиот неприЌател,
  И нема да прибегнам кон страв и зла подлост!
  
  Можам да направам чекор до гробот,
  И со таква Ўвонечка пионерска песна...
  На краЌот на краиштата, Фирерот е само лудо магаре,
  И «е запознаам девоЌка во Еден, знаеш!
  
  Но, во последен момент заЎвони,
  Часовникот на нашите митралези...
  Стрелачкиот одред се среди,
  Нацистите станаа измет од врана!
  
  И сега на моето момче хероЌ,
  ТоЌ доЌде откако помина низ тортура и страда®е ...
  Се бореше со голема орда,
  Откако «е поминете низ такви зли искушениЌа!
  
  Момчето повторно ги убива Краутите,
  Босоно момче ита низ снежните наноси...
  И тоЌ прави многу храбар потег,
  Слободно плетете Ќа косата на вашата приЌателка!
  
  Берлин очигледно го чека момчето наскоро,
  ГерманиЌа «е Ќа коси главата за Русите...
  Мо«ен херувим мавта со меч,
  И тоЌ храбро бара сите да излезат на плоштад!
  
  Верувам дека наскоро «е ги воскреснеме мртвите,
  КоЌ е погребан «е стане како ангел...
  Нашиот Господ е многу силен, Еден,
  Барем Сатаната понекогаш е премногу арогантен!
  
  Нека универзумот е вечен
  Под знамето на светиот комунизам...
  Другарот Ленин е светла Ўвезда,
  А Сталин е победник: зло, фашизам!
  Вистината овде е сосема спротивна: нацистите Ќа зедоа и победиЌа. Но, во песната момците се надеваат на наЌдоброто. Иако од друга страна трепкаат мисли, можеби под новата влада «е има место за нив?
  Момчето хобит се покажа како непотребно за сталинистичкиот режим. И ова Ќасно влиЌаеше на неговото расположение.
  Но децата, за да се расположат, почнаа повторно да пеат, со голем ентузиЌазам и да удираат со боси нозе;
  Едно момче доЌде од вселенската ера,
  Кога се беше тивко - мирно...
  Во неговите соништа момчето е кул орел,
  Ова воопшто не го повредува!
  
  Воено време, вознемирено време,
  Момчето било преплавено како цунами...
  Мо«на орда маршираше во РусиЌа,
  И Фриц Ќа залепи челичната цевка на резервоарот!
  
  єас сум момче бос на студ,
  Ме избркаа гнасните фашисти...
  Насила ги фатиЌа како гирфалкони,
  Сакав да го видам комунизмот во далечина!
  
  Долго ме возеа низ снегот,
  За малку «е замрзнав се...
  Ми го изгореа босот со пегла,
  Сакале да го обесат гол меѓу борови!
  
  Но, доЌде една убава девоЌка
  И таа автоматски ги отстрани сите фашисти...
  На краЌот на краиштата, неЌзиното око е како остра игла,
  Пресековме и полициЌа многу одеднаш!
  
  Момчето беше речиси мртво
  На момчето му замрзна крвта во вените...
  Но, нема да заврши сега
  ДевоЌчето како да оживеа!
  
  Се опоравив од страшните изгореници,
  На краЌот на краиштата, по снегот ме изгореа тогаш ...
  ЗнаЌ што е магаре ¤елат без срце,
  Но и тоЌ «е плати казна!
  
  ДевоЌката е многу паметна, веруваЌте ми,
  И пионерот брзо се сприЌатели со неа ...
  Сега «е бидеш вистинско момче Ўвер,
  И лицата на херувими «е не поддржат!
  
  Многу добро почнаа да се караат со неа,
  БескраЌно ги уништивме фашистите...
  Ги положивме испитите, добивме А,
  Галопира®е во комунизмот со километри!
  
  ДевоЌката и Ќас сме боси во снегот,
  Пар стравови, без да знаеме, брзаме...
  Ќе го погодам неприЌателот со тупаница,
  И Сонцето секогаш свети над Татковината!
  
  Краутс нема да можат да ме победат,
  И заедно со девоЌката сме непобедливи...
  єас сум силен како лута мечка
  Кога «е се обединиме со Комсомол!
  
  И тука девоЌката трча боса,
  И толку вешто пука во фашистите...
  Ќе создадеме силен штит за татковината,
  Нека биде уништен лошиот Каин!
  
  РусиЌа е многу силна земЌа,
  И таа има цевка за пиштол...
  Сатаната не може да не победи,
  Ќе му доЌде крвава одмазда!
  
  Така убавата девоЌка пее,
  Кога бос ита низ снежниот нанос...
  И заедно со пионерот ги тепа рептилите,
  Ќе го постигнеме, но «е ставиме краЌ на секоЌ од нас!
  
  И Ќас не сум слабо момче,
  Ги скршив фашистите со силен бес...
  Фирерот «е добие никел од мене,
  И ние «е изградиме огромен нов свет!
  
  Се бориме во овоЌ ладен бес,
  Вермахтот нема да не клекне на колена...
  Ура за нацистот во неговата смелост,
  СекоЌ што «е стане Ленин «е ни се придружи!
  
  Ќе бидете многу кул убавица,
  Момчето е лудо за убено во тебе...
  Ќе пукам за тебе, земЌата
  И за доброто на многу блескав град!
  
  Верувам дека «е стигнам на време за Берлин,
  Бруталната воЌна тогаш «е стивне...
  Ќе Ќа освоиме пространоста на универзумот,
  Нека пламенот беснее силно!
  
  И ако ни е судено да умреме,
  Преферирам сама...
  Нека девоЌката прави што сакам Ќас,
  МоЌот син «е ми даде подарок, дури и «ерка!
  
  Ќе бидеш добра девоЌка
  Ќе го изградиш овоЌ свет во коЌ «е има раЌ...
  Имаме убави цве«и®а што растат овде,
  И веруваЌте ми, светлината воопшто не е штала!
  
  Соборив тигар со девоЌка,
  И по него заврши со Пантер.
  Воинот го претвора полето во стрелачка галериЌа,
  Иако понекогаш не ни Ќа знаеме големината!
  
  Ќе Ќа завршиме главната работа во земЌата,
  АЌде да изградиме комунизам и доларот «е исчезне...
  И таму «е го победиме сатаната,
  Нека ни свети судбината!
  
  ДевоЌчето ора цела зима,
  Одеше бос низ студот...
  Па, зошто сме во битка - зошто,
  Ќе пораснеме попрекрасна роза!
  
  Толку многу кул патека,
  єас и боса девоЌка чекаме...
  И невозможно е да се победи СССР,
  Ќе маршираме во надежниот маЌ!
  
  И дури и да не доЌде маЌ,
  Допрва «е чекориме со победа...
  Така момче, биди смел и осмелуваЌ -
  Сонцето «е блесне над нас во раЌот!
  
  Тогаш не плашете се, ние «е ги воскреснеме мртвите,
  Науката има многу силни совети...
  Нашиот Господ е Еден, а не Еден,
  И ние «е го повикаме Фирерот на одговорност!
  Вака пееЌа босите момчи®а во шорцеви со избричена коса. А многу од нив имаа и тетоважи на телата. Дури и момчето хобит издлаби портрет на Сталин во градите.
  Но, тогаш се поЌавиЌа германски тенкови, а истите затвореници ги пречекаа со голем ентузиЌазам и им удриЌа со голи, детски стапала.
  До краЌот на 1945 година, германските и Ќапонските трупи ги окупираа речиси сите поголеми населени области на СССР. И само во некои села и села сè уште траеЌа битките и партизанските напади. Сталин всушност побегнал и не се поЌавил во Бразил, каде што се криел. Но, наместо тоа остана Молотов. Сепак, во маЌ илЌада деветстотини четириесет и шест, Молотов беше заробен од специЌалните сили за напад на СС. По што БериЌа, коЌ го замени Молотов, понуди да се предаде под чесни услови.
  Хитлер се согласи, а животот на БериЌа беше поштеден и дадена ограничена слобода. И во СССР, партизанската воЌна речиси престана. Имаше затишЌе.
  Третиот раЌх го вареше она што го освои. Но, судирот со САД и БританиЌа беше неизбежен. Особено, Хитлер побарал вра«а®е на колониЌалните поседи на ИталиЌа и ФранциЌа, БелгиЌа и ХоландиЌа. Првенствено во Африка. И даЌте им ги легално на Германците. Сега Третиот РаЌх имаше одврзани раце. И ако нешто...
  Но, САД имаа атомска бомба. Точно, Третиот РаЌх не само што има тенкови, туку и развиени млазни авиони. И нема да дозволи да се фрлаат бомби на европска териториЌа.
  Така, имаше пауза во светот. Германците со забрзано темпо граделе носачи на авиони, борбени бродови и големи површински бродови. Но, нивната подморничка флота ве«е беше силна, а нивните подморници работеа на водород пероксид. Така...
  Момчето хобит си наЌде место во Третиот раЌх. Таа започна да ги подобрува летечките чинии - дискот Белонце. Во реалната историЌа, овоЌ диск можеше да полета и достигна брзина од две звучни бариери. Сепак, тоЌ не учествуваше во битките. Беше премногу ранлив, и голем и скап. Во реалната историЌа: ниту СССР ниту САД не усвоиЌа летечки чинии. Затоа што играта не вредеше за све«ата. Оштетете еден мотор и веднаш дискот Belonce губи контрола и паѓа наопаку.
  Но, момчето хобит го направи тоа така што ламинарниот тек тече околу летечките чинии и тие стануваат неранливи за малото оружЌе. И сега противвоздушни пушки, воздушни топови и митралези навистина не можат да ги соборат. Но, вечното и босоно момче го направи тоа така што, ете, на нив беа поставени ласери. И овие ласери буквално изгореа сè со оган и топлински зраци. И обидете се да се борите против ова.
  Значи, Германците всушност имаа силни воени адути. Во исто време, на тенковите беше инсталиран понапреден активен оклоп, па дури почнаа да прават возила од пластика.
  Да, изгледаше краЌно смешно и, на своЌ начин, краЌно агресивно.
  Во САД, се разбира, сакаа да одговорат на Германците, но против летечките чинии имаат само атомски полне®а кои теоретски можат да ги уништат. Но, нацистите ве«е имаа илЌадници авиони со дискови. Фирерот решил да оди во воЌна на 20 април 1949 година, на неговиот шеесетти роденден. Она што може да се каже не е наЌглупавата идеЌа.
  Згора на тоа, нацистите би можеле да добиЌат неприЌатно изненадува®е доколку во САД се развие ракетна технологиЌа.
  Пред инвазиЌата, Хитлер решил да се забавува со борби со гладиЌатори. И ова исто така не е луда идеЌа.
  Но тоа е друга приказна...
  
  ШПИОНСКИ ИГРИ - єА УНИШТУВААТ РУСИєА
  АНОТАЦИєА
  Разузнавачките служби вршат разни видови операции, пред се ЦИА, НСА, МВР, МОСАД и други, создаваЌ«и посебна ситуациЌа низ светот, коЌа често станува непредвидлива. Се води борба против тероризмот и за сфери на влиЌание. Има многу интересни романи посветени на ова, како и на предавството на Михаил Горбачов.
  
  ПОГЛАВєЕ ПРВО
  
  
  Омразата во неговото срце гореше посветло од стопениот челик.
  
  Мет ДреЌк стана, се искачи преку Ўидот и слета во тишина. Стуткаше меѓу грмушките што се нишаа, слушаЌ«и, но не чувствуваше промена во тишината околу него. Застана за момент и повторно го провери подкомпактот Глок.
  
  Сè беше подготвено. Милениците на Крвавиот крал «е имаат тешко време вечерва.
  
  Ку«ата пред него беше во самрак. Во пламен се зафатени куЌната и дневната соба на првиот кат. Остатокот од местото беше паднат во темнина. Застана уште една секунда, внимателно разгледуваЌ«и го диЌаграмот што го доби од претходниот, сега ве«е мртов послушник, пред тивко да тргне напред.
  
  Неговиот стар тренинг добро му служеше и повторно му се вртеше низ вените, сега тоЌ имаше чисто лична причина и бара®е за тоа. ТроЌца од потчинетите на Крвниот крал ужасно умреле во рок од три недели.
  
  Што и да му кажа, Родригез «е беше броЌ четири.
  
  ДреЌк стигна до задниот влез и Ќа провери бравата. По неколку минути Ќа сврте рачката и се лизна внатре. Слушнал експлозиЌа од телевизорот и пригушени овации. Родригез, Господ да го благослови стариот масовен убиец, го гледаше натпреварот.
  
  Се шеташе низ куЌната, не му требаше светлината на неговата компактна фенерче поради сЌаЌот што доаѓаше од главната просториЌа напред. Застана во ходникот да слуша внимателно.
  
  Дали имаше пове«е од еден дечко таму? Тешко е да се забележи поради бучавата од проклетиот телевизор. Не е важно. Ќе ги убиеше сите.
  
  ОчаЌот што тоЌ го чувствуваше во последните три недели по смртта на Кенеди се приближи да го совлада. ПриЌателите ги остави зад себе со само две отстапки. Прво го повикал Торстен Дал за да го предупреди Швеѓанецот за одмаздата на Крвниот крал и да го советува да го одведе семеЌството на безбедно. И второ, тоЌ побара помош од неговите стари приЌатели од САС. ТоЌ им веруваше да се грижат за семеЌството на Бен БлеЌк бидеЌ«и тоЌ самиот не можеше да го стори тоа.
  
  Сега ДреЌк се бореше сам.
  
  ТоЌ ретко зборуваше. ТоЌ пиеше. Насилството и темнината беа негови единствени приЌатели. Во неговото срце немаше ни надеж ни милост
  
  Се движеше тивко по патеката. Местото смрдеше на влажна, пот и пржена храна. Пареите од пиво беа речиси видливи. ДреЌк направи тврдо лице.
  
  Полесно ми е.
  
  Неговите разузнавачи велат дека овде живее човек, човек коЌ помогнал да се киднапираат наЌмалку троЌца од злогласните "заробеници" на Крвниот крал. По падот на неговиот брод и очигледно добро планираното бегство на човекот, наЌмалку десетина високи личности претпазливо и таЌно излегоа напред за да обЌаснат дека член на нивното семеЌство го држат личности од подземЌето. Крвавиот крал манипулираше со одлуките и постапките на Соединетите Држави, профитираЌ«и од  убовта и сочувството на нивната фигура.
  
  Неговиот план беше навистина одличен. Ниту еден човек не знаел дека туѓите сакани се во опасност, а Крвниот крал влиЌаел на сите нив со прачка од железо и крв. Сè што беше потребно. Што и да работи.
  
  ДреЌк верувал дека тие сè уште не го ни допреле киднапираниот. Тие не можеа да разберат до каде всушност отиде злобната контрола на Крвниот крал.
  
  Лево му се отвори врата и излезе неизбричен, дебел човек. ДреЌк деЌствувал веднаш и со смртоносна сила. ТоЌ се втурнал кон човекот, извадил нож и му го пикнал длабоко во стомакот, а потоа по инерциЌа го турнал низ отворената врата во дневната соба.
  
  Очите на дебелиот човек испакнати во неверува®е и шок. ДреЌк го држеше цврсто, широк штит што врескаше, силно го притискаше сечилото пред да го пушти и да го нацрта Глокот.
  
  Родригез постапи брзо и покраЌ шокот од изгледот на ДреЌк. ТоЌ ве«е се стркала од згмечениот тросед на подот и се мачеше со поЌасот. Но, вниманието на ДреЌк го привлече третиот човек во собата.
  
  Наоколу во аголот се вртеше набиен, долга коса, со големи црни слушалки притиснати до неговите уши. Но, и покраЌ тоа што се напнуваше, дури и кога ги отчукуваше решетките од химната со прстите наполнети со кал, посегна по пилената пушка.
  
  ДреЌк се направи мал. Кобниот истрел го распарчи дебелиот. ДреЌк го турна настрана грчевито тело и стана, пукаЌ«и. Три истрели му одзеле поголем дел од главата на музичарот и го фрлиле неговото тело на Ўид. Слушалките сами одлетаа на страна, опишуваЌ«и лак во воздухот и застанаа на огромен телевизор, прекрасно виси од работ.
  
  Крв течеше по рамниот екран.
  
  Родригез сè уште лазеше по подот. Фрлените чипсови и пивото отскокнуваа и прскаа околу него. ДреЌк веднаш беше покраЌ него и силно го удри Глокот во покривот на устата.
  
  "Вкусно?"
  
  Родригез се задави, но сепак посегна во поЌасот за мал нож. ДреЌк гледаше со презир, и додека минионот на Крвниот крал им задава брутален удар, поранешниот воЌник на САС го фати и силно го заби во бицепсот на напаѓачот.
  
  "Не биди идиот".
  
  Родригез звучеше како сви®а коЌа се коле. ДреЌк го сврте и го потпре на троседот. ТоЌ се сретна со очите на човекот, заматени од болка.
  
  "Кажи ми сè што знаеш", шепна ДреЌк, "за Крвавиот крал". ТоЌ извади Глок, но го чуваше на видно место.
  
  "Во што?" Акцентот на Родригез беше густ и тешко се дешифрира поради неговата раса и болка.
  
  ДреЌк го тресна Глокот во устата на Родригез. НаЌмалку еден заб е исфрлен.
  
  "Не ме исмеЌуваЌ". Отровот во неговиот глас издаде пове«е од само омраза и очаЌ. Ова го натерало човекот на Крвниот крал да сфати дека бруталната смрт е навистина неизбежна.
  
  "Добро добро. Знам за Будро. Сакаш да ти кажам за Будро? Ова можам да го направам".
  
  ДреЌк лесно Ќа потчукна муцката на Глокот на челото на човекот. "Можеме да започнеме таму ако сакате".
  
  "Добро. Остани смирен ". Родригез продолжи низ очигледната болка. По брадата му течеше крв од скршените заби. "Будро е ебан шупак, човеку. Дали Ќа знаете единствената причина зошто Крвниот крал го остави жив?
  
  ДреЌк го впери пиштолот во окото на човекот. "Дали личам на човек коЌ одговара на праша®а? Неговиот глас рендан како челик на челик. "Треба ли?
  
  "Да. Добро добро. Сè уште има многу смртни случаи. Така рече Крвавиот крал, човече. Претстои многу смрт, а Будро «е биде сре«ен да биде во густината. "
  
  "Значи, тоЌ го користи Boudreau за чисте®е. Не е изненадувачки. ВероЌатно го уништува целиот ранч".
  
  Родригез трепна. "Дали знаете за ранчот?
  
  "Каде е тоЌ?" ДреЌк почувствува дека омразата го совлада. "Каде?" - Прашав. Следната секунда требаше да се откачи и да почне да го тепа Родригез до пулпа.
  
  Нема загуби. Гомното и онака ништо не знае. Исто како и сите други. Ако нешто може да се каже за Крвниот крал, тоа е колку добро ги криел трагите.
  
  Во тоЌ момент на Родригез му блесна искра. ДреЌк се тркалаше додека нешто тешко помина таму каде што му беше главата.
  
  Четвртиот маж, коЌ наЌвероЌатно се онесвестил во соседната соба и разбуден од вревата, нападнал.
  
  ДреЌк се вртеше наоколу, Ќа исфрли ногата и за малку «е Ќа извадеше главата на новиот противник. Додека човекот паднал на земЌа, ДреЌк брзо го процени - тврд поглед, трамваЌски шини на двете раце, валкана маица - и го застрела двапати во главата.
  
  Очите на Родригез се испакнати. "Не!"
  
  ДреЌк му пукал во раката. "Не ми беше користен".
  
  Уште еден истрел. Му експлодираше коленото.
  
  "Не знаеш ништо".
  
  Трет куршум. Родригез беше удвоен, држеЌ«и го за стомакот.
  
  "Како и сите останати од нив".
  
  Последното снима®е. Веднаш меѓу очите.
  
  ДреЌк Ќа испитуваше смртта околу себе, пиеЌ«и Ќа, дозволуваЌ«и и на своЌата душа да го испие нектарот на одмаздата само за момент.
  
  єа остави ку«ата зад себе, бегаЌ«и низ градината, дозволуваЌ«и длабоката темнина да го проголта.
  
  
  ГЛАВА ВТОРА
  
  
  ДреЌк се разбудил доцна во но«та, облеан во пот. Очите беа затворени од делумно пролеани солзи. Сонот секогаш беше ист.
  
  ТоЌ беше личноста коЌа секогаш ги спасуваше. Личноста коЌа секогаш прва ги кажува зборовите "веруваЌ ми". Но, тогаш ништо не му успеа.
  
  Пушти ги и дваЌцата.
  
  Ве«е двапати. Алисон прво. Сега Кенеди.
  
  ТоЌ се лизна од креветот, посегнуваЌ«и по шишето што го чуваше до пиштолот на но«ната маса. Испи голтка од шишето со отворен капак. Евтиното виски му изгорело низ грлото и во цревата. Лек за слаби и проклети.
  
  Кога вината му се заканувала дека повторно «е го клекне, тоЌ упатил три брзи повици. Првиот во Исланд. Накратко разговарал со Торстен Дал и го слушнал сочувството во гласот на големиот Швеѓанец, дури и кога му рекол да престане да се Ќавува секоЌа вечер, дека неговата сопруга и децата се безбедни и дека нема да им наштети.
  
  Вториот беше за Џо Шепард, човек со коЌ се бореше во многу битки за време на неговиот период со стариот полк. Шепард учтиво го опиша истото сценарио како Дал, но не ги коментираше неЌасните зборови на ДреЌк или грубото крека®е во неговиот глас. ТоЌ го уверил ДреЌк дека семеЌството на Бен БлеЌк е добро чувано и дека тоЌ и неколку негови приЌатели седат во сенка, вешто го чуваат местото.
  
  ДреЌк ги затвори очите додека го упатуваше последниот повик. Главата му се вртеше и неговата внатрешност гореше како наЌниско ниво на пеколот. Сето ова беше добредоЌдено. Сè што «е му го одземе вниманието на Кенеди Мур.
  
  Дури и го пропуштивте неЌзиниот проклет погреб...
  
  "Здраво?" Гласот на Алиша беше мирен и самоуверен. И таа неодамна изгуби некоЌ близок, иако не покажуваше никакви надворешни знаци.
  
  "єас сум. Како се?"
  
  "Се е во ред. ХеЌден добро се опоравува. Уште само неколку недели и таа «е се врати на своЌот светец ими¤ на ЦИА. БлеЌк е добро, но му недостигаш. Само што се поЌави неговата сестра. Вистинска семеЌна средба. МаЌ е AWOL, фала богу. Ги гледам, ДреЌк. Каде си по ѓаволите?"
  
  ДреЌк се накашла и си ги избриша очите. "Благодарам", успеа да каже пред да Ќа прекине врската. Смешно е што спомна пекол.
  
  Чувствуваше дека поставил камп пред овие порти.
  
  
  ГЛАВА ТРЕТА
  
  
  ХеЌден ЏеЌ го гледаше сонцето како изгрева над Атлантскиот Океан. Тоа беше неЌзиниот омилен дел од денот, оноЌ што сакаше да го поминува сама. Таа внимателно се лизна од креветот, навиваЌ«и се од болката во колкот и внимателно отиде до прозорецот.
  
  На неа се спушти релативен мир. Притаен оган ги допре брановите и на неколку минути се стопи целата неЌзина болка и грижи. Времето застана и таа беше бесмртна, а потоа се отвори вратата зад неа.
  
  гласот на Бен. "Прекрасен поглед".
  
  Кимна со главата кон изгреЌсонцето, а потоа се сврте да го види како гледа во неа. "Не мора да бидете свежи, Бен БлеЌк. Само кафе и ѓеврек намачкан со путер".
  
  НеЌзиното момче мавташе со картон за пиЌалок и хартиена кеса како оружЌе. "Сретнете ме на креветот".
  
  ХеЌден фрли последен поглед во Новата зора, а потоа полека тргна кон креветот. Бен ги ставил кафето и ѓевреките на дофат и му дал очи на кученцето.
  
  "Како -"
  
  "Исто како минатата но«", брзо рече ХеЌден. "Осум часа нема да го натераат куца®ето да исчезне". Потоа таа малку омекна. "Нешто од ДреЌк?
  
  Бен се потпре на креветот и одмавна со главата. "Не. Разговарав со татко ми и сите се добро. Без знак -" Застана. "Од...
  
  "Нашите семеЌства се безбедни". ХеЌден Ќа стави раката на коленото. "Крвавиот крал не успеа таму. Сега ни останува само да го наЌдеме и да Ќа прекинеме одмаздата".
  
  "Не успеав?" одекна Бен. "Како можеш да го кажеш тоа?
  
  ХеЌден зеде длабок здив. "Знаете на што мислев".
  
  "Кенеди умре. А ДреЌк... не отишол ни на неЌзиниот погреб.
  
  "Знам".
  
  "ТоЌ го нема, знаеш". Бен зЌапаше во своЌот ѓеврек како да е змиЌа што шушка. "Нема да се врати".
  
  "ДаЌте му време".
  
  "ТоЌ имаше три недели".
  
  "Тогаш даЌ му уште три".
  
  "Што мислиш дека прави?
  
  ХеЌден благо се насмевна. "Од она што го знам за ДреЌк... Прво покриЌте ги нашите грбови. Потоа «е се обиде да го наЌде ДмитриЌ Коваленко".
  
  "Крвавиот крал можеби никогаш пове«е нема да се поЌави". Расположението на Бен беше толку депресивно што исчезна дури и светлото ветува®е за ново утро.
  
  "ТоЌ «е." ХеЌден погледна кон младиот човек. "ТоЌ има план, се се«аваш? Нема да легне на земЌа како порано. Уредите за патува®е низ времето беа само почеток. Коваленко планира многу поголем натпревар".
  
  "Портата на пеколот? Бен размислуваше за тоа. "Дали веруваш во ова сра®е?
  
  "Не е важно. ТоЌ верува во тоа. Сè што треба да направи ЦИА е да открие".
  
  Бен испи долга голтка од своето кафе. "Тоа е во ред?"
  
  "Па..." ХеЌден му се насмевна итро. "Сега нашите генерички мо«и се удвоени".
  
  "Карин е мозокот", призна Бен. "Но, ДреЌк «е го скршеше Будро за една минута".
  
  "Не биди премногу сигурен. Кинимака не го направи ова. И тоЌ не е баш пудлица".
  
  Бен застана кога тропаше на вратата. Неговите очи предадоа ужас.
  
  ХеЌден одвои малку време да го смири. "Ние сме во безбедна болница на ЦИА, Бен. Нивото на безбедност околу локациЌата «е Ќа засрами претседателската инаугурациска парада. Смири се."
  
  Докторот Ќа протна главата низ вратата. "Се е во ред?" ТоЌ влезе во собата и почна да ги проверува табелите и виталните знаци на ХаЌден.
  
  Додека Ќа затвораше вратата додека излегуваше, Бен повторно зборуваше. "Дали мислите дека Крвниот крал повторно «е се обиде да ги преземе уредите?
  
  ХеЌден ги крена рамениците. "Сметате дека тоЌ не го доби првото нешто што го изгубив. ВероЌатно тоа се случило. Што се однесува до вториот што го наЌдовме од неговиот брод? Таа се насмевна. "Прикована".
  
  "Не биди самозадоволна".
  
  "ЦИА не се потпира на своите ловорики, Бен", веднаш рече ХеЌден. "Нема пове«е. Подготвени сме да се сретнеме со него".
  
  "Што е со жртвите на киднапира®е?
  
  "Што е со нив?
  
  "Тие дефинитивно се од висок профил. Сестрата на Харисон. Други што ги спомна. ТоЌ «е ги искористи".
  
  "Секако дека «е го направи тоа. И ние сме подготвени да се сретнеме со него".
  
  Бен го заврши своЌот ѓеврек и ги лиже прстите. "Сè уште не можам да верувам дека целиот бенд мораше да оди во илегала", рече тоЌ лудо. "Токму кога почнавме да стануваме познати".
  
  ХеЌден дипломатски се насмеа. "Да. Трагично."
  
  "Па, можеби тоа «е не направи поозлогласени".
  
  Имаше уште едно тивко тропа®е и Карин и Кинимака влегоа во собата. ХаваЌецот изгледаше депресивно.
  
  "ОвоЌ копиле нема да квичи. Што и да правиме, тоЌ нема ни да ни свирка".
  
  Бен Ќа потпре брадата на колената и направи мрачно лице. "По ѓаволите, би сакал Мет да беше тука".
  
  
  ГЛАВА ЧЕТВРТА
  
  
  Човекот од Херефорд внимателно гледаше. Од неговата гледна точка на врвот на тревниот рид десно од густата стебла на дрвЌа, тоЌ можеше да го искористи телескопскиот нишан поставен на неговата пушка за да ги посочи членовите на семеЌството на Бен БлеЌк. Опсегот од воено одделение вклучуваше осветлена ретикула, опциЌа коЌа дозволуваше широка употреба во неповолни услови на осветлува®е и вклучуваше BDC (компензациЌа за пад на куршум).
  
  За волЌа на вистината, пушката беше опремена до врв со секоЌ снаЌперски га¤ет со висока технологиЌа што може да се замисли, но на човекот коЌ стои зад опсегот, се разбира, не му беа потребни. ТоЌ беше трениран на наЌвисоко ниво. Сега гледаше како таткото на Бен БлеЌк оди кон телевизорот и го вклучува. По мало прилагодува®е, Ќа виде маЌката на Бен БлеЌк како му гестикулира на татко му со мал далечински управувач. Ниту еден милиметар не се помрдна на нишанот на неговиот поглед.
  
  Со вежбано движе®е, тоЌ го зафатил видот околу областа околу ку«ата. Беше повлечен од патот, скриен од дрвЌа и висок Ўид, а човекот од Херефорд продолжи тивко да ги брои чуварите што се криеЌа меѓу грмушките.
  
  Еден два Три. Сè е земено во предвид. Знаел дека има уште четворица во ку«ата, а уште две биле целосно скриени. И покраЌ сите нивни гревови, ЦИА направи одлична работа за заштита на БлеЌкс.
  
  Човекот се намурти. ТоЌ забележа движе®е. Темнина, поцрна од но«та, се шири по основата на високиот Ўид. Премногу голем за да биде животно. Премногу таинствен за да биде невин.
  
  Дали луѓето го пронаЌдоа Крвавиот крал на БлеЌк? И ако е така, колку биле добри?
  
  Слаб ветре дуваше од лево, директно од Ла Манш, носеЌ«и го со себе солениот вкус на морето. Човекот од Херефорд ментално Ќа компензирал изменетата траекториЌа на куршумот и зумирал малку поблиску.
  
  Човекот беше облечен целосно во црно, но опремата беше очигледно домашна. ОвоЌ човек не беше професионалец, само платеник.
  
  Храна со куршуми.
  
  Прстот на човекот се стегнал за момент и потоа се ослободил. Секако, вистинското праша®е беше колку донел со себе?
  
  ДржеЌ«и Ќа своЌата цел на нишан, тоЌ брзо Ќа процени ку«ата и неЌзината околина. Една секунда подоцна беше сигурен. Околината беше чиста. ОвоЌ човек во црно деЌствуваше сам, човекот од Херефорд беше сигурен во себе.
  
  Платеник коЌ убива за плата.
  
  ЕдваЌ вреди куршум.
  
  Нежно го повлече чкрапалото и го впива одвратното. Звукот на куршум коЌ Ќа напушта цевката едваЌ се забележува. Видел како платеникот паѓа без гужва како пропаѓа меѓу обраснатите грмушки.
  
  Чуварите на семеЌството БлеЌк не забележале ништо. За неколку минути, тоЌ таЌно «е се Ќави во ЦИА, информираЌ«и ги дека нивната нова безбедна ку«а била провалена.
  
  Човекот од Херефорд, стар приЌател од САС на Мет ДреЌк, продолжи да ги чува чуварите.
  
  
  ПОГЛАВєЕ ПЕТТА
  
  
  Мет ДреЌк го одврте капачето од свежото шише Morgan's Spiced и го заврте броЌот на брзо бира®е на своЌот мобилен телефон.
  
  Гласот на МеЌ звучеше возбудено додека таа одговараше. "ДреЌк? Што сакаш?"
  
  ДреЌк се намурти и испи гол од шишето. За МеЌ, покажува®ето емоции беше исто толку некарактеристично како што би било за политичар да ги почитува своите изборни завети. "Дали си добро?"
  
  "Секако дека сум добро. Зошто да не бидам? Што е ова?"
  
  Испи уште една долга голтка и продолжи. "Уредот што ти го дадов. Дали е безбедно?"
  
  Имаше еден момент двоуме®е. "єас го немам. Но, безбедно е, приЌателе". Се вратиЌа смирувачките интонации на Маи. "Ова е безбедно колку што може". ДреЌк испил уште една голтка. МаЌ праша: "Дали е тоа сè?
  
  "Не. Верувам дека речиси ги исцрпив моите водство на оваа цел. Но, имам друга идеЌа. Еден е поблиску до...дома".
  
  Тишината кликна и крцкаше додека таа чекаше. Ова не беше обичен маЌ. Можеби била со некого.
  
  "Ми треба да ги користите вашите Ќапонски контакти. И Кинезите. А особено Русите. Сакам да знам дали Коваленко има семеЌство".
  
  Се слушна остар здив. "Дали си сериозен?"
  
  "Секако дека сум проклето сериозен". Тоа го кажа поостро отколку што имаше намера, но не се извини. "И Ќас исто така сакам да знам за Будро. И неговото семеЌство".
  
  На МаЌ и требаше цела минута да одговори. "Во ред, ДреЌк. Ќе дадам се што можам".
  
  ДреЌк зеде длабок здив додека врската исчезна. Една минута подоцна се загледа во шишето со зачинет рум. Поради некоЌа причина беше полупразен. Погледна кон прозорецот и се обиде да го види градот МаЌами, но стаклото беше толку валкано што едваЌ го гледаше стаклото.
  
  Срцето го болеше.
  
  Повторно го урна шишето назад. Без дополнително размислува®е, тоЌ презеде акциЌа и притисна друг броЌ за брзо бира®е. На дело, тоЌ наЌде начин да Ќа остави тагата настрана. На дело, тоЌ наЌде начин да оди напред.
  
  Мобилниот телефон заЎвони и заЎвони. Конечно гласот одговори. "Ебате, ДреЌк! Што?"
  
  "Зборуваш непречено, кучко", повлече тоЌ, а потоа застана. "Како... како е тимот?
  
  "Тимот? Христос. Добро, сакате проклета фудбалска аналогиЌа? Единствената личност коЌа разумно можете да Ќа користите како напаѓач во овоЌ момент е Кинимака. ХеЌден, БлеЌк и неговата сестра не би можеле да влезат ни на клупата". Таа подзастана. "Без концентрациЌа. Ти си крива."
  
  Направи пауза. "єас? Сакаш да кажеш дека ако се направи обид врз нив, «е беше успешен?" Главата, малку замаглена, почна да му трепка. "Затоа што «е се направи обид".
  
  "Болницата е добро чувана. Чуварите се доста компетентни. Но, добро е што ме замоли да останам. И добро е што реков да.
  
  "А Будро? Што е со ова копиле?"
  
  "Забавно како пржено ЌаЌце. Нема да се скрши. Но, запомнете, ДреЌк, целата американска влада работи на ова сега. Не само ние".
  
  "Не ме потсетуваЌ". ДреЌк се скрши. "Влада коЌа е длабоко компромитирана. Информациите патуваат нагоре и надолу по владините комуникациски линии, Алиша. Потребно е само едно големо заклучува®е за да се пополни сето тоа".
  
  Алиша молчеше.
  
  ДреЌк седеше и размислуваше за тоа. Сè додека Крвниот крал не беше физички откриен, секоЌа информациЌа што Ќа имаа требаше да се смета за неверодостоЌна. Ова вклучуваше информации за портите на пеколот, врската со Хаваи и какви било забелешки што ги собрал од четворицата мртви послушници.
  
  Можеби уште нешто би помогнало.
  
  "Имам уште една предност. И МеЌ ги проверува семеЌните врски на Коваленко и Будро. Можеби би можеле да го замолите ХаЌден да го стори истото?"
  
  "Овде сум како услуга, ДреЌк. єас не сум твоето проклето овчарче".
  
  ОвоЌ пат ДреЌк молчеше.
  
  Алиша воздивна. "Види, «е го спомнам. А што се однесува до МеЌ, не и веруваЌте на таа луда самовила колку што можете да Ќа фрлите".
  
  ДреЌк се насмевна на референцата за видео играта. "Ќе се согласам со ова кога «е ми кажеш коЌа од вас лудите кучки го убила Велс. И зошто."
  
  Очекуваше долга тишина и Ќа доби. єа искористи можноста да испие уште неколку голтки од килибарниот лек.
  
  "Ќе разговарам со ХаЌден", конечно шепна Алиша. "Ако Будро или Коваленко имаат семеЌство, ние «е ги наЌдеме".
  
  Врската беше прекината. Во ненадеЌната тишина, главата на ДреЌк чукаше како чекан. Еден ден «е му Ќа кажат вистината. Но, засега беше доволно што го загуби Кенеди.
  
  Доволно беше што некогаш веруваше во нешто што сега беше далечно како Месечината, светла иднина коЌа се претвори во пепел. Безнадежноста во него го искриви срцето. Шишето падна од ослабени прсти, не се скрши, туку Ќа истури огнената содржина на валканиот под.
  
  За момент ДреЌк размислувал да го истури во чаша. Истурената течност го потсети на ветува®ата, заветите и гаранциите што ги дал, а кои испариле за дел од секундата, оставаЌ«и животи потрошени и уништени како толку многу вода истурена на подот.
  
  Како можеше да го направи ова повторно? ВетуваЌте дека «е ги заштитите неговите приЌатели. Сè што можеше да направи сега беше да убие што пове«е неприЌатели.
  
  Победете го светот на злото и оставете доброто да продолжи да живее.
  
  Седна на работ од креветот. Скршени. Ништо не остана. Сè освен смрт умре во него, а скршената школка што остана не сакаше ништо пове«е од овоЌ свет.
  
  
  ГЛАВА ШЕСТА
  
  
  ХеЌден чекаше додека Бен и Карин не се повлечат во една од сервисните простории. Тимот на братот и сестрата ги истражуваше Хаваите, ДиЌамант Хед, Портите на пеколот и други легенди поврзани со Крвавиот крал, надеваЌ«и се дека «е состават теориЌа.
  
  Откако ситуациЌата се расчисти, ХеЌден облече свежа облека и влезе во малата канцелариЌа каде Мано Кинимака постави мала работна станица. Големиот ХаваЌ тропаше по копчи®ата, изгледаше малку вознемирено.
  
  "Сè уште фа«ате два клуча одеднаш со вашите прсти од колбаси? Ноншалантно праша ХеЌден, а Кинимака се сврте со насмевка.
  
  "Алоха нани Вахине", рече тоЌ, а потоа речиси поцрвене кога таа покажа дека го знае значе®ето на зборовите.
  
  "Дали мислиш дека сум убава? Дали е тоа затоа што ме избоде лудак?"
  
  "Затоа што ми е мило. Многу ми е мило што сè уште сте со нас".
  
  ХеЌден Ќа стави раката на рамото на Кинимаки. "Ти благодарам, Мано". Таа почека неколку моменти, а потоа рече: "Но, сега со Будро имаме и можност и дилема. Мора да знаеме што знае тоЌ. Но, како можеме да го скршиме?"
  
  "Дали мислите дека ова лудо копиле знае каде се крие Крвавиот крал?" Дали навистина би му кажала претпазлива личност како Коваленко?
  
  "Бодро е наЌлошиот тип на луд. Умен човек. Претпоставувам дека знае нешто".
  
  Одзади ХаЌден се слушна сардоничен глас. "ДреЌки мисли дека треба да го измачуваме неговото семеЌство". ХеЌден се сврте. Алиша ѝ подари цинична насмевка. "Дали сте во ред со ова, ЦИА?
  
  "Дали повторно разговараше со Мет? изЌави ХаЌден. "Како е тоЌ?"
  
  "Изгледа како неговото старо Ќас", рече Алиша со ирониЌа што очигледно не Ќа мислеше. "Како што некогаш ми се допадна".
  
  "Безнадежен? ПиЌан? Еден?" ХеЌден не можеше да го сокрие презирот во неЌзиниот глас.
  
  Алиша ги крена рамениците. "Нервозна. Тешко. Смртоносно". Таа го запознала погледот на агентот на ЦИА. "ВеруваЌ ми, душо, таков треба да биде. Само така «е излезе жив од овоЌ случаЌ. И..." Таа подзастана, како да се прашуваше дали да продолжи. "И... ова е можеби единствениот начин сите да излезете од ова живи и со вашите семеЌства недопрени".
  
  "Ќе видам дали Бодро има семеЌство". ХеЌден се сврте назад кон Кинимака. "Но, ЦИА сигурно нема да измачува никого".
  
  "Дали вашата пропусница е валидна за влез во обЌектот? Кинимака погледна во поранешниот воЌник на британската армиЌа.
  
  "ДаЌ или земи, големо момче". Алиша блесна палава насмевка и намерно го турна ХаЌден во малата соба окупирана главно од телото на Кинимаки. "Што правиш?"
  
  "Работа". Кинимака го исклучи екранот и се сокри во еден агол, што подалеку од АлисиЌа.
  
  ХеЌден му пришол на помош. "Ти беше воЌник кога беше човек, Алиша. Дали имате предлози што би можеле да ни помогнат да го скршиме Бодро?"
  
  Алиша се сврте кон ХеЌден со предизвик во очите. "Зошто не одиме да разговараме со него?
  
  ХеЌден се насмевна. "Само што се подготвував".
  
  
  * * *
  
  
  ХеЌден не одведе до просторот за одржува®е. Петминутното пешаче®е и возе®ето со лифт не и предизвикале никаква болка, иако мирно го поминала и расположението и се подобрило. Таа сфати дека да бидеш прободен со нож е релативно слична на коЌа било друга болест што те натерала да одвоиш од работа. Порано или подоцна едноставно ви стана досадно и сакавте повторно да го вовлечете пеколот во борба.
  
  Просторот за притвор се состоеше од два реда «елии. Одеа по внимателно полиран под додека не стигнаа до единствената «елиЌа во коЌа има затвореник, последната «елиЌа лево. Предниот дел на «елиЌата беше широко отворен, а неговиот станар беше опкружен со редови решетки кои се протегаа од подот до таванот.
  
  Воздухот беше исполнет со мирис на белило. ХеЌден кимна со главата на вооружените чувари стационирани пред «елиЌата на Будро додека таа пристигна да се соочи со човекот коЌ три недели претходно се обиде да Ќа убие пове«е пати.
  
  Ед Будро лежеше на своЌот кревет. ТоЌ се насмевна кога Ќа виде. "Како ти е бедрото, русокоса?
  
  "Што?" ХеЌден знаеше дека не треба да го провоцира, но не можеше да се воздржи. "ТвоЌот глас звучи малку рапаво. Дали неодамна те задавиЌа?" Три недели куца®е и траумата од убодна рана Ќа оставиЌа несовесна.
  
  Кинимака тргна зад неа, насмевнуваЌ«и се. Будро го пресретна неговиот поглед со жесток глад. "Понекогаш", шепна тоЌ. "АЌде да Ќа свртиме масата".
  
  Кинимака ги исправи големите раменици без да одговори. Алиша потоа се шетала околу телото на крупниот човек и тргнала директно до решетките. "Дали тоа слабо копиле ви ги расипа малите га«ички? Таа Ќа упати потсмевот кон ХеЌден, но не го тргаше погледот од Будро. "Не би траело пове«е од една минута".
  
  Будро стана од креветот и отиде до решетките. "Убави очи", рече тоЌ. "Валкана уста. Да не си ти тоЌ што го ебе дебелиот со брада? КоЌ го убиЌа моЌот народ?"
  
  "єас сум".
  
  Будро ги зграпчи решетките. "Како се чувствувате за ова?
  
  ХеЌден почувствува дека чуварите почнаа да се нервозни. Ваквото конфронтирачко мере®е не ги доведе никаде.
  
  Кинимака ве«е се обиде да го натера платеникот да зборува на десетина различни начини, па ХеЌден праша нешто едноставно. "Што сакаш, Будро? Што «е те убеди да ни кажеш што знаеш за Коваленко?"
  
  "СЗО?" Будро не го тргаше погледот од Алиша. Тие беа одделени со ширината на решетката меѓу нив.
  
  "Знаете на кого мислам. Крвавиот крал".
  
  "О, тоЌ. ТоЌ е само мит. Мислев дека ЦИА мора да го знае ова".
  
  "Наведете Ќа вашата цена".
  
  Boudreaux конечно го прекина контактот со очите со Алиша. "ОчаЌот е англиски начин". Според зборовите на Пинк ФлоЌд".
  
  "Никаде не стигнуваме", неприЌатно го потсети ХеЌден на натпреварот за заебанции на ДреЌк и Бен во Динорок, и се надеваше дека Бодро само дава бесмислени забелешки. "Ние -"
  
  "Ќе Ќа земам", одеднаш подсвире Будро. ХеЌден се сврте и го виде како повторно стои лице в лице со Алиша. "Еден на еден. Ако ме тепа, «е разговарам".
  
  "Направено". Алиша практично се исцеди низ решетките. Стражарите побрзаа напред. ХеЌден почувствува како ѝ врие крвта.
  
  "Застани!" Таа Ќа подаде раката и Ќа повлече Алиша назад. "Дали си луд? ОвоЌ шупак никогаш нема да проговори. Не вреди да се ризикува".
  
  "Нема ризик", шепна Алиша. "Воопшто нема ризик".
  
  "Заминуваме", рече ХеЌден. "Но..." Таа размислуваше за тоа што го праша ДреЌк. "Ќе се вратиме наскоро".
  
  
  * * *
  
  
  Бен БлеЌк седна и гледаше како неговата сестра лесно управува со модифицираниот компЌутер на ЦИА. Не ѝ требаше долго време да се навикне на специЌалниот оперативен систем што го бараше владината агенциЌа, но тогаш таа беше мозокот на семеЌството.
  
  Карин беше дрска, црн поЌас, стриптиз бар, коЌа животот Ќа затропа на шестгодишна возраст во доцните тинеЌ¤ерски години, ги спакуваше мозокот и дипломите и планираше да не прави апсолутно ништо. НеЌзината цел беше да го повреди и мрази животот поради тоа што и го направи. Троше®ето на неЌзините подароци беше еден од начините да покаже дека пове«е не и е грижа.
  
  Таа се сврте да го погледне сега. "Видете и обожаваЌте Ќа мо«та на жената БлеЌк. Сè што некогаш сте сакале да знаете за Diamond Head со едно брзо чита®е".
  
  Бен ги погледна информациите. Тие го правеа тоа неколку дена - ги истражуваа Хаваите и ДиЌамант Хед - познатиот вулкан Оаху - и читаа за патува®ата на капетанот Кук, легендарниот откривач на ХаваЌските острови уште во 1778 година. Беше важно и дваЌцата да скенираат и да зачуваат што е можно пове«е информации бидеЌ«и кога се случи пробивот, властите очекуваа настаните навистина да се движат многу брзо.
  
  Сепак, повикува®ето на Крвниот крал на Портите на пеколот остана мистериЌа, особено во однос на Хаваите. Се чинеше дека пове«ето ХаваЌци не ни веруваа во традиционалната верзиЌа на пеколот.
  
  Самиот ДиЌамант Хед беше дел од сложената сериЌа на конуси и отвори познати како серии на вулкани во Хонолулу, син¤ир на настани што ги формираа пове«ето од злогласните знаменитости на Оаху. Самата Diamond Head, вероЌатно наЌпознатата знаменитост, еруптирала само еднаш пред околу 150.000 години, но со таква експлозивна сила што успеала да го задржи своЌот невероЌатно симетричен конус.
  
  Бен благо се насмевна на следниот коментар. Се верува дека ДиЌамант Хед никогаш пове«е нема да еруптира. Хм...
  
  "Дали се сетивте на делот за ДиЌамант Хед како сериЌа од конуси и дупки? Акцентот на Карин беше єоркшир по грешка. Таа ве«е многу се забавуваше со локалните луѓе на ЦИА во МаЌами поради ова и несомнено вознемири пове«е од еден.
  
  Не дека Карин се грижеше. "Дали си глув, другар?"
  
  "Не ме нарекуваЌ другар", лелека тоЌ. "Тоа е она што мажите ги нарекуваат другите мажи. ДевоЌките не треба да зборуваат така. Особено сестра ми".
  
  "Во ред, супа. ПримирЌе, засега. Но, дали знаете што значат отворите за вентилациЌа? Барем во твоЌот свет?"
  
  Бен се чувствуваше како да се вратил во училиште. "Лава цевки?"
  
  "Разбрано. ЕЌ, не си глупав како кваката како што велеше тато".
  
  "Тато никогаш не рекол..."
  
  "Улади, кучко. Едноставно кажано, цевките од лава значат тунели. Низ Оаху".
  
  Бен одмавна со главата гледаЌ«и во неа. "Знаев. Сакаш да кажеш дека Крвниот крал се крие зад еден од нив?
  
  "КоЌ знае? Но, ние сме тука да истражуваме, нели? Таа ги прислушувала копчи®ата на сопствениот компЌутер на ЦИА Бен. "ДоЌдете до тоа".
  
  Бен воздивна и се сврте од неа. Како и остатокот од неговото семеЌство, тоЌ ги пропушти додека беа разделени, но по еден час стигнува®е, се врати старото досадува®е. Сепак, таа отиде долг пат за да помогне.
  
  Отвори пребарува®е на Легендите на капетанот Кук и седна на столот за да види што излезе, неговите мисли многу слични на оние на Мет ДреЌк и неговиот наЌдобар приЌател. СостоЌба на умот.
  
  
  СЕДМА ГЛАВА
  
  
  Крвниот крал Ќа превидуваше своЌата териториЌа преку прозорец со огледало до подот, создаден со единствена цел да создаде панорамски поглед коЌ гледа на буЌна, тркалачка долина, раЌ во коЌ никоЌ никогаш не стапнал освен неговата.
  
  Неговиот ум, вообичаено стабилен и фокусиран, се тркаше низ броЌни теми денес. Загубата на неговиот брод - неговиот дом со децении - иако очекувана, Ќа влоши ситуациЌата. Можеби тоа беше ненадеЌната природа на пропаста на бродот. Немаше време да се збогува. Но, тогаш збогува®ето никогаш порано не му било важно или сентиментално.
  
  ТоЌ беше тежок, нечувствителен човек коЌ порасна во некои од наЌтешките времи®а во РусиЌа и во многу од наЌтешките области на земЌата. И покраЌ тоа, тоЌ напредуваше со релативна леснотиЌа, изгради империЌа на крв, смрт и вотка и заработи милиЌарди.
  
  ТоЌ многу добро знаеше зошто загубата на Stormcloak го разбесни. Се сметаше себеси за недопирлив, крал меѓу луѓето. Да се биде навреден и разочаран на овоЌ начин од слабата американска влада не беше ништо пове«е од блиц во око. Но, сепак болеше.
  
  Поранешниот воЌник ДреЌк се покажа како посебен трн во окото. Коваленко сметаше дека Англичанецот лично се обидел да ги попречи неговите добро поставени планови, кои беа во движе®е ве«е неколку години, и учеството на човекот го сфати како лична навреда.
  
  Оттука и Крвавата вендета. Неговиот личен пристап беше прво да се справи со девоЌката на ДреЌк; Остатокот од ларвите «е ги остави на своите глобални платенички врски. Ве«е го очекуваше првиот телефонски повик. Наскоро «е умре уште еден.
  
  Над работ на долината, сместена зад далечниот зелен рид, стоеше еден од неговите три ранчи. Можеше да издвоЌува само камуфлирани покриви, видливи за него само затоа што точно знаеше каде да погледне. Ранчот на овоЌ остров бил наЌголем. Останатите два беа на посебни острови, помали и силно одбранети, дизаЌнирани исклучиво да го поделат неприЌателскиот напад на три правци, ако некогаш доЌде.
  
  Вредноста на става®ето заложници на различни локации беше дека неприЌателот «е мора да ги подели своите сили за да го спаси секоЌ од нив жив.
  
  Имаше дузина различни начини Крвавиот крал да го напушти овоЌ остров неоткриен, но ако се одеше според планот, тоЌ немаше да замине никаде. ТоЌ «е го наЌде она што Кук го нашол зад Портите на пеколот, а откритиЌата сигурно «е го претворат кралот во бог.
  
  Само портата беше доволна за да се направи ова, размислуваше тоЌ.
  
  Но, сите размислува®а за портата неизбежно доведоа до се«ава®а кои длабоко изгореа - губе®ето на двата транспортни уреди, дрскоста на коЌа «е се одмазди. Неговата мрежа брзо Ќа откри локациЌата на еден уред - оноЌ што беше во притвор на ЦИА. Ве«е Ќа знаеше локациЌата на другиот.
  
  Време е да ги вратиме и дваЌцата.
  
  Во последен момент се воодушеви од глетката. Густите зеленило се нишаа во ритам со тропскиот ветер. Длабоката смиреност на спокоЌство му го привлече вниманието за момент, но не го трогна. Она што никогаш го немал, никогаш нема да го пропушти.
  
  Веднаш на знак, имаше претпазливо тропа®е на вратата од неговата канцелариЌа. Крвниот крал се сврте и рече: "АЌде да одиме". Неговиот глас одекнуваше како звук на тенк коЌ се движи над Ќама со чакал.
  
  Вратата се отвори. Влегоа дваЌца стражари, влечеЌ«и со себе исплашена, но добро воспитана девоЌка со Ќапонско потекло. "Чика Китано", засили Крвавиот крал. "Се надевам дека сте згрижени?
  
  ДевоЌчето тврдоглаво гледаше во земЌата, не осмелуваЌ«и се да ги крене очите. Крвавиот крал одобри. "Дали Ќа чекаш моЌата дозвола? ТоЌ не се согласи. "Ми кажаа дека сестра ти е наЌопасниот противник, Чика", продолжи тоЌ. "И сега таа е само уште еден извор за мене, како МаЌката ЗемЌа. Кажи ми... дали те сака, Чика, сестра ти, МаЌ?
  
  ДевоЌчето не ни дишеше. Еден од чуварите прашално погледна во Крвниот крал, но тоЌ го игнорираше човекот. "Нема потреба да се зборува. Го разбирам ова пове«е отколку што можете да замислите. Само работа ми е да те тргувам. И многу добро Ќа знам вредноста на внимателната тишина за време на деловна трансакциЌа".
  
  Мавташе со сателитски телефон. "ТвоЌата сестра - МаЌ - ме контактираше. Многу паметно, и во смисла на неискажана закана. Таа е опасна, сестра ти". ТоЌ го кажа тоа по втор пат, речиси уживаЌ«и во изгледите за средба лице в лице.
  
  Но, ова едноставно не можеше да се случи. Не сега, кога беше толку блиску до своЌата животна цел.
  
  "Таа понуди да тргува за твоЌот живот. Гледаш, таа го има моето богатство. Многу посебен уред коЌ «е ви го замени. Ова е добро. Тоа Ќа покажува вашата вредност во свет коЌ ги наградува немилосрдните луѓе како мене".
  
  єапонската девоЌка срамежливо ги крена очите. Крвавиот крал Ќа свитка устата во нешто како насмевка. "Сега гледаме што таа е подготвена да жртвува за вас".
  
  Го заврте броЌот. Телефонот заЎвони еднаш и на него одговори мирен женски глас.
  
  "Да?"
  
  "МаЌ Китано. Дали знаете коЌ е. Знаете дека нема шанси да се следи овоЌ повик, нели?
  
  "Немам намера да се обидувам".
  
  "Многу добро". ТоЌ воздивна. "Ах, да имавме пове«е време, Ќас и ти. Но, без разлика. ТвоЌата убава сестра, Чика, е тука". Крвниот крал им даде знак на стражарите да Ќа доведат напред. "Поздрави Ќа сестра ти, Чика".
  
  Гласот на МеЌ одекнуваше низ телефонот. "Чика? Како си?" Резервирано. Без да го предаде стравот и бесот за коЌ Крвавиот крал знаеше дека мора да крчкаат под површината.
  
  Помина еден момент, но Чика на краЌот рече: "Коничива, шимаи".
  
  Крвавиот крал се насмеа. "За мене е невероЌатно што єапонците некогаш создале таква брутална борбена машина како тебе, Маи Китано. ТвоЌата раса не познава неволЌа како моЌата. Сите сте проклето резервирани. "
  
  "Нашиот бес и страст доаѓаат од она што нè прави да се чувствуваме", тивко рече Маи. "И од она што ни се прави".
  
  "Не размислуваЌте да ми проповедате. Или ми се закануваш?
  
  "Не треба да правам ниту една од тие работи. Ќе биде како што «е биде".
  
  "Тогаш, дозволете ми да ви кажам како «е биде. Ќе се сретнете со моите луѓе утре вечер во Коконут Гроув, на КокоВолк. Во осум часот навечер «е бидат внатре во ресторанот, во гужвата. Го предаваш уредот и си заминуваш".
  
  "Како «е ме препознаат?
  
  "Тие «е те познаваат, МаЌ Китано, исто како и Ќас. Тоа е се што треба да знаете. Осум навечер, би било паметно да не доцните".
  
  Во гласот на МеЌ се слушна ненадеЌна веселост, што го насмеа Крвниот крал. "МоЌата сестра. Што е со неа?
  
  "Кога «е го имаат уредот, моите луѓе «е ви дадат инструкции". Крвниот крал го заврши предизвикот и за момент уживаше во своЌата победа. Сите негови планови се вклопуваат.
  
  "Подгответе Ќа девоЌката за патува®е", им рече тоЌ на своите луѓе со глас без емоции. "И направете го влогот високо за Китано. Сакам забава. Сакам да видам колку навистина е добар овоЌ легендарен борец".
  
  
  ОСМА ПОГЛАВєЕ
  
  
  Маи Китано зЌапаше во мртвиот телефон во неЌзините раце и сфати дека неЌзината цел е далеку од постигната. ДмитриЌ Коваленко не беше еден од оние кои лесно се разделуваат со работите што ги поседува.
  
  НеЌзината сестра, Чика, била киднапирана од стан во Токио неколку недели пред Мет ДреЌк првпат да Ќа контактира со своите диви теории за Бермудскиот триаголник и за митската личност од подземЌето наречена Крвниот крал. Дотогаш, Маи научила доволно за да знае дека овоЌ човек е многу реален и многу, многу смртоносен.
  
  Но, таа мораше да ги скрие своите вистински намери и да ги чува своите таЌни за себе. За волЌа на вистината, ова не е тешка задача за една єапонка, но Ќа отежнува очигледната лоЌалност на Мет ДреЌк и неговата непопустлива убеденост да ги заштити своите приЌатели.
  
  Многу пати речиси му кажала.
  
  Но, Чика и беше приоритет. Дури и неЌзината влада не знаеше каде е МеЌ.
  
  Таа излезе од уличката во МаЌами каде што се Ќави и се упати преку прометниот пат до неЌзиниот омилен Старбакс. Удобно мало место каде што одвоиЌа време да го напишат вашето име на чашите и секогаш се се«аваа на вашиот омилен пиЌалок. Таа седеше некое време. Таа добро го познаваше CocoWalk, но сепак имаше намера наскоро да фати такси таму.
  
  Зошто да одиме на половина?
  
  Огромен броЌ луѓе и локални и туристи «е работат и за неа и против неа. Но, колку пове«е размислуваше за тоа, толку пове«е веруваше дека Крвниот крал донел многу мудра одлука. На краЌот се зависеше од тоа коЌ «е победи.
  
  Коваленко направи затоа што Ќа држеше сестрата МеЌ.
  
  Така, меѓу толпата, не би изгледало напразно таа да им Ќа предаде торбата на некои момци. Но, ако таа потоа ги предизвика тие момци и ги принуди да зборуваат за нивната сестра, тоа «е привлече внимание.
  
  И уште нешто - почувствува дека сега малку подобро го познава Коваленко. Знаеше во коЌа насока работи неговиот ум.
  
  Ќе гледаше.
  
  
  * * *
  
  
  Подоцна истиот ден, ХеЌден ЏеЌ се Ќавила во приватен телефон со неЌзиниот шеф Џонатан ГеЌтс. Таа веднаш сфатила дека тоЌ е на прагот.
  
  "Да. Што се случи, ХаЌден?
  
  "Господине?" Нивниот професионален однос беше толку добар што понекогаш таа можеше да го претвори во личен. "Се е во ред?"
  
  Имаше двоуме®е на другиот краЌ на линиЌата, нешто друго несвоЌствено за ГеЌтс. "Ова е добро колку што може да се очекува", конечно промрморе секретарот за одбрана. "Како ти е ногата?
  
  "Да господине. Исцелува®ето оди добро". ХеЌден се спречи да го постави праша®ето што сакаше да го постави. Одеднаш нервозна Ќа избегна темата. "Што е со Харисон, господине? Каков е неговиот статус?"
  
  "Харисон «е оди во затвор, како и сите доушници на Коваленко. Манипулирано или не. Дали е тоа сè, госпоѓице ЏеЌ?
  
  Забодена од студените тонови, ХеЌден падна на столот и силно ги затвори очите. "Не, господине. Морам да те прашам нешто. Можеби ве«е е прикриен од ЦИА или друга агенциЌа, но навистина треба да знам..." Таа застана.
  
  "Те молам ХаЌден, само прашаЌ".
  
  "Дали Будро има семеЌство, господине?
  
  "Што по ѓаволите значи тоа?
  
  ХаЌден воздивна. "Тоа значи токму она што вие мислите дека значи, господине секретаре. Овде никаде не стигнуваме, а времето истекува. Бодро знае нешто".
  
  "По ѓаволите, ЏеЌ, ние сме американската влада, а ти си ЦИА, а не Мосад. Требаше да знаеш подобро отколку да зборуваш толку отворено".
  
  ХеЌден знаеше подобро. Но, очаЌот Ќа скрши. "Мет ДреЌк можеше да го направи тоа", рече таа тивко.
  
  "Агент. Ова нема да функционира". Секретарот молчеше некое време, а потоа проговори. "Агенте ЏеЌ, ти доби вербална опомена. МоЌ совет е да Ќа држите главата надолу некое време".
  
  Врската беше прекината.
  
  ХеЌден се загледа во Ўидот, но тоа беше како да гледа во празно платно за инспирациЌа. По некое време, таа се сврте и го гледаше заЌдисонцето како паѓа над МаЌами.
  
  
  * * *
  
  
  Долгото доцне®е Ќа Ќадеше душата на МеЌ. Одлучна и активна жена, секоЌ период на неактивност Ќа иритираше, но кога животот на неЌзината сестра беше во рамнотежа, тоа практично и го растргна духот.
  
  Но, сега чека®ето заврши. Маи Китано се приближи до патеката со кокос во Коконут Гроув и брзо се пресели на наб удувачката станица што Ќа одреди претходниот ден. Со размената уште неколку часа, Маи се смести во слабо осветлениот бар Cheesecake Factory и го стави своЌот ранец исполнет со уреди на шанкот пред неа.
  
  Ред телевизиски екрани Ўвонеа директно над неЌзината глава, емитуваЌ«и различни спортски канали. Шанкот беше гласен и бурен, но ништо во споредба со гужвата што го исполни влезот во ресторанот и рецепциЌата. Таа никогаш не видела ресторан толку многу популарен.
  
  ДоЌде шанкерот и стави салфетка на шанкот. "Повторно здраво", рече тоЌ со трепере®е во очите. "Уште еден круг?
  
  Истиот тип како сино«а. На Маи не ѝ требаше никакво одвлекува®е. "ЗачуваЌ го. Ќе земам флаширана вода и чаЌ. Не можеше да издржиш три минути со мене, приЌателе".
  
  ИгнорираЌ«и го погледот на шанкерката, таа продолжи да го проучува влезот. Испитува®ето на десетици луѓе одеднаш никогаш не и било тешко. Луѓето се суштества на навика. Тие имаат тенденциЌа да останат во нивниот круг. Тоа беа нови пристигнува®а кои таа мораше постоЌано да ги прегледува.
  
  МаЌ го испи чаЌот и гледаше. Имаше весела атмосфера и вкусен мирис на вкусна храна. СекоЌ пат кога келнерот поминувал со огромен овален послужавник исполнет до работ со огромни чинии и пиЌалоци, таа тешко го задржувала вниманието на вратите. Смеа Ќа исполни просториЌата.
  
  Помина еден час. На краЌот од барот, еден старец седеше сам, со главата надолу, пиеЌ«и едно литар пиво. Осаменоста го опкружуваше како слоЌ од стрништа, предупредуваЌ«и ги сите на опасност. ТоЌ беше единствениот штетник на целото ова место. Веднаш зад него, како да сака да Ќа истакне неговата посебност, една британска двоЌка побарала од келнерот коЌ поминувал да ги фотографира како седат заедно, прегрнати еден околу друг. Маи го слушна возбудениот глас на мажот: "Штотуку дознавме дека сме бремени".
  
  НеЌзините очи никогаш не престанаа да талкаат. Шанкерот и пришол неколку пати, но ништо друго не донел. На ТВ екраните се играше некаков фудбалски натпревар.
  
  Маи цврсто го држеше ранецот. Кога индикаторот на неЌзиниот телефон покажал осум часот, видела троЌца мажи во темни костуми како влегуваат во ресторанот. Тие се истакнаа како маринци во црквата. Големи, со широки раменици. Тетоважи на вратот. Избричени глави. Цврсти, ненасмеани лица.
  
  Овде беа луѓето на Коваленко.
  
  Маи ги гледаше како се движат, ценеЌ«и Ќа нивната вештина. Сите беа компетентни, но неколку лиги зад неа. єа испи последната голтка од неЌзиниот чаЌ, цврсто го врежа лицето на Чика во умот и се лизна од столчето на барот. Со целосна леснотиЌа, таа се вовлече зад нив, држеЌ«и го ранецот на нозе.
  
  Таа чекаше.
  
  Една секунда подоцна, еден од нив Ќа забележал. Шокот на неговото лице беше радосен. єа знаеЌа неЌзината репутациЌа.
  
  "Каде е моЌата сестра?
  
  Им требаше еден момент да го вратат своето цврсто однесува®е. Еден прашал: "Дали имате уред?
  
  Тие мораа да зборуваат гласно за да се слушнат меѓусебно поради вревата на луѓето кои пристигнуваа и заминуваа, кои беа повикани да ги земат нивните маси.
  
  "Да, го имам. Покажи ми Ќа сестра ми".
  
  Сега еден од осудените изнуди насмевка. "Сега ова", се насмевна тоЌ, "можам да го направам".
  
  ОбидуваЌ«и се да остане во толпата, еден од насилниците на Коваленко извадил сосема нов iPhone и завртел броЌ. Маи почувствува како другите дваЌца зЌапаат во неа додека таа гледа, наЌвероЌатно проценуваЌ«и каква форма може да биде неЌзината реакциЌа.
  
  Ако Ќа повредат Чика, не би се грижела за гужвата.
  
  Напнатите моменти завршиЌа. Маи здогледа убава млада девоЌка како сре«но брза кон големата изложба на колачи со сире®е, следена брзо и исто сре«но од неЌзините родители. Колку биле блиску до смртта и хаосот, едноставно не можеле да знаат, а Маи немала желба да им покаже.
  
  АЌфонот оживеа со тресок. Таа се напна да го види малиот екран. Беше надвор од фокусот. По неколку секунди, заматената слика се собра за да го прикаже лицето на неЌзината сестра одблиску. Чика беше жива и дишеше, но изгледаше исплашено.
  
  "Ако некоЌ од вас копили®ата Ќа повреди..."
  
  "Само продолжете да гледате".
  
  Сликата продолжи да исчезнува. Целото тело на Чика се виде, толку цврсто врзано за масивното дабово столче што едваЌ можеше да се движи. Маи чкрташе со забите. Камерата продолжи да се оддалечува. Корисникот се оддалечи од Чика преку голем, добро осветлен магацин. Во одреден момент застанаа на прозорецот и и го покажаа погледот надвор. Таа веднаш Ќа препозна една од наЌпознатите градби во МаЌами, кулата во МаЌами, трикатен облакодер познат по своЌот дисплеЌ во боЌа коЌа постоЌано се менува. По уште неколку секунди, телефонот и се вратил на неЌзината сестра, а сопственикот повторно почнал да се повлекува додека на краЌот не застанал.
  
  "ТоЌ е пред вратата", ѝ рече Коваленко, позборливиот народ. "Кога «е ни го дадете уредот, тоЌ «е излезе. Потоа можете да видите точно каде е".
  
  Маи го проучуваше своЌот iPhone. Повикот требаше да биде во тек. Таа не мислеше дека тоа е снимка. Освен тоа, го видела како го врти броЌот. И неЌзината сестра дефинитивно беше во МаЌами.
  
  Секако, можеле да Ќа убиЌат и да побегнат уште пред Маи да успее да побегне од Кокошник.
  
  "Уред, госпоѓице Китано". Гласот на разбоЌникот, иако груб, содржеше голема почит.
  
  Како што треба да биде.
  
  Маи Китано беше остроумен оперативец, еден од наЌдобрите Ќапонски разузнавачки служби. Таа мораше да се запраша колку Коваленко го сака уредот. Дали беше толку лошо колку што сакаше да се врати неЌзината сестра?
  
  Не играш рулет со семеЌството. Ќе ги вратите и «е ги добиете дури подоцна.
  
  МаЌ го зеде ранецот. "Ќе ти го дадам кога «е излезе од вратата".
  
  Да беше некоЌ друг, можеби «е се обидеа да го одземат. Можеа уште малку да Ќа малтретираат. Но, тие ги ценеа своите животи, овие насилници, и сите кимнаа како едно.
  
  ОноЌ со iPhone зборуваше во микрофонот. "Направи го. Оди надвор."
  
  Маи внимателно гледаше како сликата скока наоколу во круг, одвлекуваЌ«и го вниманието од неЌзината сестра додека не се поЌави скршена метална рамка од вратата. Потоа, надворешноста на магацинот коЌ изгледа како излитена, некаде на коЌа очаЌна му е потребна боЌа и работник за лим.
  
  Камерата уште пове«е се врати назад. На виделина се поЌавиЌа улични паркинг места и голем бел знак на коЌ пишуваше "Гаража". Црвено заматува®е на автомобил блесна покраЌ минатото. Маи почувствува дека неЌзиното нетрпение почна да зоврива, а потоа камерата одеднаш се фокусираше назад на зградата и конкретно десно од вратата за да открие искинат стар знак.
  
  БроЌот на зградата и потоа зборовите: єугоисточна улица 1. Таа имаше своЌа адреса.
  
  Маи го фрли ранецот и побегна како гладен гепард. Толпата се стопи пред неа. Откако излезе, таа истрча до наЌблискиот ескалатор, Ќа прескокна оградата и слета со самоуверена нога околу половина пат надолу. Таа врескаше и луѓето скокнаа настрана. Таа спринташе до нивото на земЌата и се упати кон автомобилот што уредно го паркираше на Гранд АвениЌа.
  
  Го сврте клучот за пале®е. єа префрлив рачната брзина во брзина и го притиснав педалот за гас на подот. Запали малку гума во сообра«аЌот на авениЌата Тигертаил и не се двоумеше да ризикува. ВртеЌ«и го воланот, таа го сврте три четвртини од своето внимание кон сателитската навивач, пишуваЌ«и Ќа адресата, а срцето чукаше.
  
  Навигаторот Ќа донесе на 27-ми Ќуг. Пред неа имаше прав пат насочен кон север, а таа буквално Ќа притисна педалата на тепихот. Беше толку фокусирана што не ни помислуваше што «е прави кога «е стигне до магацинот. На автомобилот напред не му се допаднаа неЌзините лудории. ТоЌ се повлече пред неа, трепкаЌ«и му на задните светла. Маи удрил во задниот браник, поради што возачот изгубил контрола и го испратил своЌот автомобил во низа паркирани мотоцикли. Велосипеди, шлемови и парчи®а метал летаа на сите страни.
  
  Маи го намали своЌот фокус. Излозите и автомобилите блеснаа како неЌасни Ўидови од тунелскиот вид. Минувачите и викаа. Мотор¤иЌата бил толку шокиран од неЌзините маневри со голема брзина што се тетеравил и паднал на семафор.
  
  Навигаторот Ќа одведе на исток, кон Флаглер. Индикаторот и кажа дека «е биде таму за пет минути. Рибниот пазар беше во магла од боЌа лево. Брзо влече®е и виде знак на коЌ пишуваше "SW1st Street".
  
  Педесет секунди подоцна, ирскиот акцент на навигаторот обЌави: стигнавте до вашата дестинациЌа.
  
  
  * * *
  
  
  Дури и сега, Маи не презеде сериозни мерки на претпазливост. Се сети да го заклучи автомобилот и да ги остави клучевите зад предното тркало на совозачката страна. Истрчала преку патот и на разнишаната камера го пронашла знакот што го видела пред малку.
  
  Сега зеде здив за да се челичи за она што би можело да го открие. Ги затвори очите, Ќа врати рамнотежата и го смири стравот и бесот.
  
  Рачката се сврте слободно. Таа помина низ прагот и брзо се лизна налево. Ништо не се смени. Просторот беше околу педесет метри од вратата до задниот Ўид и околу триесет метри широк. Таму немаше мебел. Нема слики на Ўидовите. Нема завеси на прозорците. Над неа имаше неколку светли, жешки редови светла.
  
  Чика сè уште беше врзана за стол во задниот дел од собата, со широки очи и обидуваЌ«и се да се движи. И тоЌ се мачеше, беше Ќасно, да и каже нешто на МаЌ.
  
  Но, Ќапонскиот разузнавач знаел што да бара. Таа забележала половина дузина безбедносни камери лоцирани низ местото и веднаш знаела коЌ гледа.
  
  Коваленко.
  
  Она што таа не го знаеше е зошто? Дали очекуваше некакво шоу? Што и да беше, таа Ќа знаеше репутациЌата на Крвниот крал. Тоа не би било брзо или лесно, што не Ќа зема предвид скриената бомба или плинската боца.
  
  Кучешката нога на краЌот од собата, непосредно пред столот на неЌзината сестра, несомнено криеше едно или две изненадува®а.
  
  Маи полека тргна напред, олесна што Чика е сè уште жив, но без илузии за тоа колку долго Коваленко сакаше да трае ова.
  
  Како одговор, од скриените звучници одекна глас. "МаЌ Китано! Вашата репутациЌа е неспоредлива". Тоа беше Коваленко. "АЌде да видиме дали е заслужено".
  
  Четири фигури се лизнале од зад ногата на слепото куче. Маи зЌапаше за секунда, едваЌ можеше да им поверува на своите очи, но потоа беше принудена на став додека првиот од атентаторите се упати кон неа.
  
  ТоЌ брзо истрча подготвуваЌ«и се за летечки удар, се додека Маи лесно не се лизна на страна и не изведе совршен удар со врте®е. Првоборецот паднал на земЌа шокиран. Смеата на Крвавиот крал доЌде од звучниците.
  
  Сега вториот борец Ќа нападна, не даваЌ«и ѝ шанса да го заврши првиот. Човекот Ќа заврте чакрамата - челичен прстен со надворешен раб остар како жилет - на врвот на прстот и се насмевна додека се приближуваше.
  
  МаЌ направи пауза. ОвоЌ човек беше вешт. Смртоносен. Способноста да се користи толку опасно оружЌе со сигурна леснотиЌа зборуваше за долгогодишно напорно вежба®е. Можеше да Ќа фрли чакрамата со едноставно движе®е на зглобот. Таа брзо ги изедначи шансите.
  
  Таа истрча кон него, затвораЌ«и го неговиот опсег. Кога го видела неговиот зглоб како се грче, таа се нурна во лизгалка, лизгаЌ«и се под лакот на оружЌето, фрлаЌ«и Ќа главата колку што е можно наназад додека злобните сечила се сечеа низ воздухот над неа.
  
  Прамен од косата и падна на подот.
  
  Маи прво удри со нозете во адептот, удираЌ«и по неговите колена со сета сила. Сега не беше време да се земаат затвореници. Со крцка®е што и го слушна и почувствува, колената на мажот се свиткаа. Неговиот крик му претходеше на неговото паѓа®е на земЌа.
  
  Толку години обука изгубени во еден миг.
  
  Очите на овоЌ човек откриЌа многу пове«е од лична болка. Маи за момент се запраша што може да има Коваленко над него, но потоа во борбата влезе трет борец и таа почувствува дека првиот ве«е се крена на нозе.
  
  Третиот беше крупен човек. ТоЌ газеше преку подот кон неа како голема мечка што го демне своЌот плен, со боси стапала што удира во бетонот. Крвниот крал го охрабри со низа грофта®а, а потоа пукна во смеа, маниЌак во неговиот елемент.
  
  Маи го погледна право во очи. "Не мора да го правите ова. Блиску сме до фа«а®е на Коваленко. И ослободува®е на заложниците".
  
  Човекот се двоумеше за момент. Коваленко шмркаше високо над неговата глава. "Ти ме правиш да треперам, МаЌ Китано, трепери од страв. Дваесет години бев само мит, а сега си го кршам молкот по мои услови. Како можеше..." Застана. "Дали некоЌ како тебе некогаш се израмни со мене?
  
  Маи продолжи да гледа во очите на големиот борец. Чувствуваше дека и оноЌ зад неа застана, како да го чека исходот од менталната борба.
  
  "Борба се!" Крвавиот крал одеднаш извика. "Борете се, инаку вашите наЌблиски «е ги одерам живи и «е ги хранам со аЌкулите!
  
  Заканата беше реална. Дури и МаЌ можеше да го види. Крупниот маж тргна во акциЌа, брзаЌ«и кон неа со раширени раце. МеЌ Ќа преиспита своЌата стратегиЌа. Удри и трчаЌ, удри брзо и скршено силно, а потоа тргни се од патот. Ако е можно, користете Ќа неговата големина против него. Маи му дозволи да се приближи, знаеЌ«и дека «е очекува некоЌ заобиколен потег од неа. Кога стигнал до неа и го зграпчил неЌзиното тело, таа му била на дофат и Ќа завиткала околу неговите нозе.
  
  Звукот на неговото удира®е на подот го удави дури и лудото кикоте®е на Крвавиот крал.
  
  Првиот борец сега Ќа удри силно, нишан кон малото од грбот, задаваЌ«и болен удар пред Маи да се извитка и да се тркала, да доЌде зад соборениот човек и да си даде малку простор.
  
  Сега Крвниот крал испушти крик. "Исечете Ќа ебаната глава на неЌзината сестра!
  
  Сега се поЌави четвртиот човек, вооружен со самураЌски меч. Тргна право кон Чика, на шест чекори од краЌот на неЌзиниот живот.
  
  А МаЌ Китано знаеше дека сега е време да Ќа изведе наЌдобрата претстава во неЌзиниот живот. Целиот неЌзин тренинг, целото неЌзино искуство се собраа во последниот очаЌнички обид да Ќа спаси неЌзината сестра - праша®е на живот и смрт.
  
  Десет секунди смртоносна благодат и убавина или цел живот горливо жале®е.
  
  Маи скокна на грбот на големиот човек, користеЌ«и го како отскочна даска за да му даде летечки удар на првиот борец. ТоЌ едваЌ го почувствува шокот бидеЌ«и доминантната нога на МеЌ му скрши неколку коски на лицето, но тоЌ падна како мртва тежина. Маи веднаш Ќа повлече главата и се тркалаше, слетаЌ«и силно на 'рбетот, но моментумот на неЌзиниот скок Ќа однесе далеку преку бетонскиот под за минимално време.
  
  Таа слета подалеку од неЌзината сестра и човекот со меч.
  
  Но веднаш до чакранот.
  
  Во милисекунда пауза го концентрираше своето битие, Ќа смири душата и се сврте, пуштаЌ«и го смртоносното оружЌе. ТоЌ шареше низ воздухот, блескаше неговото смртоносно сечило, ве«е ишарано со црвено од крвта на МеЌ.
  
  Чакранот трепереЌ«и се удри во вратот на мечувалец. Човекот колабирал без звук, без воопшто да почувствува ништо. Сè уште не разбра што го погоди. Мечот тресна на подот.
  
  Крупниот човек беше единствениот борец коЌ сега можеше да се држи против неа, но неговата нога продолжи да се свиткува додека се обидуваше да застане. ВероЌатно повредила една или две тетиви. Солзи од агониЌа и беспомошност течеа по неговото лице, не за себе, туку за неговите наЌблиски. Маи погледна во Чика и се принуди да трча каЌ сестра си.
  
  Таа го употребила мечот за да ги исече Ќажи®ата, стискаЌ«и ги забите од глетката на виолетовите зглобови и крвавите гребнатини предизвикани од постоЌаната борба. Конечно, таа го извади замолченото од устата на неЌзината сестра.
  
  "Оди куцаЌ. «е те носам".
  
  Крвавиот крал престана да се смее. "Запрете Ќа!" Му се развика на големиот борец. "Направи го. Или «е Ќа убиЌам жена ти со свои раце!"
  
  Крупниот маж врескаше, обидуваЌ«и се да ползи кон неа со раширени раце. МаЌ застана до него. "ДоЌди со нас", рече таа. "Придружи ни се. Помогнете ни да го уништиме ова чудовиште".
  
  За миг, лицето на човекот светна со надеж. Трепна и изгледаше како тежината на светот да му е тргната од рамениците.
  
  "Оди ти со нив, а таа «е умре", изнервира Крвавиот крал.
  
  Маи одмавна со главата. "Сè уште е мртва, човеку. Единствената одмазда што «е Ќа добиете е ако ме следите".
  
  Очите на човекот беа молбени. За момент, Маи помисли дека всушност «е се повлече со неа, но потоа облаците на сомнеж се вратиЌа и погледот му падна.
  
  "Не можам. Додека таа е уште жива. Едноставно не можам ".
  
  Маи се сврте настрана, оставаЌ«и го да лежи таму. Таа имаше свои воЌни да се бори.
  
  Крвавиот крал и испрати снимка за разделба. "БегаЌ, МаЌ Китано. МоЌата воЌна е пред обЌавува®е. И портите ме чекаат".
  
  
  ДЕВЕТТА ГЛАВА
  
  
  Рацете на Крвниот крал стрелаа кон неговиот нож. ОружЌето беше заглавено прво во масата пред него. Го приближи до очите, испитуваЌ«и го сечилото натопено со крв. Колку животи заврши со овоЌ нож?
  
  Еден по еден, секоЌ втор ден, дваесет и пет години. Барем.
  
  Ако само да се задржи легендата, почитта и стравот свежи.
  
  "Толку достоен противник", рече тоЌ во себе. "Штета што немам време да го пробам повторно". Се крена на нозе, полека вртеЌ«и го ножот, а сечилото Ќа рефлектираше светлината додека одеше.
  
  "Но, моето време да деЌствувам речиси доЌде".
  
  Застана на спротивниот краЌ на масата, каде што една жена со темна коса беше врзана за стол. Таа ве«е Ќа изгубила присебноста. ТоЌ беше згрозен да ги погледне неЌзините црвени очи, нараснатото тело и растреперените усни.
  
  Крвавиот крал ги крена рамениците. "Не грижи се. Сега го имам моЌот прв уред, иако ми недостигаше Китано. Вашиот сопруг треба да го достави вториот уред сега. Ако помине, «е одите на слобода".
  
  "Како - како можеме да ти веруваме?
  
  "єас сум почесен човек. Така Ќа преживеав младоста. И да се доведе во праша®е честа..." ѝ го покажа извалканото сечило. "Секогаш имаше пове«е крв".
  
  Придушен пинг доЌде од екранот на неговиот компЌутер. ТоЌ отиде и притисна неколку копчи®а. Се поЌави ликот на неговиот командант од Вашингтон.
  
  "Ние сме на позициЌа, господине. Целта «е биде готова за десет минути".
  
  "Уредот е приоритет. Над се друго. Запомнете го ова".
  
  "Господине". Лицето се врати назад за да се открие подигнат поглед. Тие погледнаа надолу кон паркингот, преполн со ѓубре и речиси напуштен. Зрнестата слика покажа скитник коЌ се движи на горниот дел од екранот и синиот Нисан коЌ вози низ пар автоматски порти.
  
  "Ослободете се од таа досада. ТоЌ може да биде полициЌа".
  
  "Го проверивме, господине. ТоЌ е само скитник".
  
  Крвавиот крал почувствува бес коЌ полека се гради во него. "Ослободете се од него. ПобараЌте ме повторно и «е го закопам вашето семеЌство живо".
  
  ОвоЌ човек едноставно работеше за него. Но, овоЌ човек знаеше за што е способен ДмитриЌ Коваленко. Без друг збор, се ниша и го застрела бездомникот во глава. Крвниот крал се насмевна додека виде дека темна дамка почна да се шири низ грубо бетонираната област.
  
  "Остануваат уште пет минути до ознаката".
  
  Крвавиот крал погледна во жената. Таа му беше гостинка неколку месеци. Сопругата на секретарот за одбрана не беше мала награда. Џонатан ГеЌтс скапо «е плати за неЌзината безбедност.
  
  "Господине, ГеЌтс го надмина своЌот рок".
  
  Во коЌа било друга ситуациЌа, Крвавиот крал би го користел своЌот нож сега. Без пауза. Но, вториот уред беше важен за неговите планови, иако не и суштински. Го земал сателитскиот телефон што лежел до компЌутерот и завртел броЌ.
  
  Слушнав како Ўвони и Ўвони. "Се чини дека вашиот сопруг не се грижи за вашата безбедност, г-ѓа ГеЌтс". Крвавиот крал ги свитка усните во нешто како насмевка. "Или можеби тоЌ ве«е ве замени, хм? Овие американски политичари..."
  
  Се слушна еден клик, а преплашениот глас конечно одговори. "Да?"
  
  "Се надевам дека си блиску и дека го имаш уредот, приЌателе. Во спротивно..."
  
  Гласот на министерот за одбрана беше напнат до краЌ. "САД не се поклонуваат пред тираните", рече тоЌ, и тие зборови очигледно го чинеа многу од неговото срце и душа. "Вашите бара®а нема да бидат исполнети".
  
  Крвавиот крал размислуваше за портите на пеколот и за она што се наоѓа зад нив. "Тогаш слушни Ќа жена ти како умира во агониЌа, ГеЌтс. Не ми треба втор уред за тоа каде одам".
  
  УверуваЌ«и се дека каналот останува отворен, Крвавиот крал го подигнал ножот и почнал да Ќа исполнува секоЌа своЌа убиствена фантазиЌа.
  
  
  ДЕСЕТТА ГЛАВА
  
  
  ХеЌден ЏеЌ се оддалечила од компЌутерот кога и заЎвонил мобилниот телефон. Бен и Карин беа зафатени со воскреснува®е на морските патува®а на капетан Кук, а особено оние што се однесуваа на ХаваЌските острови. Кук, иако надалеку познат како познат истражувач, се чинеше дека беше човек со многу таленти. ТоЌ исто така бил познат навигатор и успешен картограф. Човекот коЌ мапираше сè, тоЌ сними земЌи од Нов Зеланд до Хаваи и беше пошироко познат дека го направил своето прво слетува®е на Хаваи, место кое го нарекол Сендвич Острови. Статуата сè уште стои во градот Ваимеа, Кауаи, како доказ за местото на кое првпат се сретнал во 1778 година.
  
  ХеЌден се повлече кога виде дека повикувачот е неЌзиниот шеф Џонатан ГеЌтс.
  
  "Да, господине?"
  
  Од другиот краЌ се слушаше само прекинато дише®е. Таа отиде до прозорецот. "Можеш ли да ме слушнеш? Господине?"
  
  Тие не зборуваат откако тоЌ вербално Ќа прекори. ХеЌден се чувствуваше малку несигурен.
  
  Гласот на ГеЌтс конечно се слушна. "єа убиле. єа убиле тие копили®а".
  
  ХеЌден зЌапаше низ прозорецот, не гледаЌ«и ништо. "Што направиЌа?
  
  Зад неа, Бен и Карин се свртеа, вознемирени од неЌзиниот тон.
  
  "Тие Ќа зедоа моЌата сопруга ХеЌден. Месеци наназад. И сино«а Ќа убиле. Затоа што не би ги прифатил нивните наредби".
  
  "Не. Не можеше -"
  
  "Да". Гласот на ГеЌтс пукна кога неговиот наплив на адреналин поттикнат од виски очигледно почна да се распаѓа. "Тоа не ти е грижа, ЏеЌ, моЌата сопруга. єас-Отсекогаш сум бил патриот, па претседателот дозна неколку часа по неЌзиното киднапира®е. Останувам..." Застана. "Патриот".
  
  ХеЌден едваЌ знаеше што да каже. "Зошто кажи ми сега?"
  
  "Да ги обЌаснам моите следни чекори".
  
  "Не!" ХеЌден врескаше, удираЌ«и по прозорецот од ненадеен ужас. "Не можете да го направите ова! Те молам!"
  
  "Опушти се. Немам намера да се самоубиЌам. Прво «е помогнам да се одмазди на Сара. Иронично, нели?
  
  "Што?"
  
  "Сега знам како се чувствува Мет ДреЌк".
  
  ХеЌден ги затвори очите, но солзите и понатаму се тркалаа по неЌзиното лице. Се«ава®ето на Кенеди ве«е исчезнуваше од светот, срцето, некогаш толку полно со оган, сега се претвори во вечна но«.
  
  "Зошто кажи ми сега?" ХеЌден конечно повтори.
  
  "Да го обЌаснам тоа". ГеЌтс застана, а потоа рече: "Ед Будро има помала сестра. Ви ги испра«ам деталите. Направи го-"
  
  ХеЌден била толку шокирана што го прекинала секретарот пред тоЌ да продолжи. "Ти си сигурен?"
  
  "Направете се што е во ваша мо« за да го завршите ова копиле".
  
  Редот исчезна. ХеЌден слушнала Ўвоне®е на е-пошта на неЌзиниот телефон. Без да застане, таа нагло се сврте и Ќа напушти собата, игнорираЌ«и ги загрижените погледи на Бен БлеЌк и неговата сестра. Таа отиде до малиот шкаф на Кинимаки и го наЌде како подготвува пилешко со сос од хоризо.
  
  "Каде е Алиша?
  
  "Вчера ѝ беше одземена пропусницата". Зборовите на големиот ХаваЌ беа искривени.
  
  ХеЌден се наведна поблиску. "Не биди ебен идиот. ДваЌцата знаеме дека не и треба пропусница. Па, каде е Алиша?
  
  Очите на Кинимаки се шират, гледаЌ«и во чиниите. "Хм, една минута. Ќе Ќа наЌдам. Не, таа е премногу прониклива за тоа. єас «е-"
  
  "Само Ќави ѝ се". Стомакот на ХеЌден се стегна штом ги кажа тие зборови, а црнилото Ќа обви неЌзината душа. "Кажи ѝ да контактира со ДреЌк. Го доби она што го побара. Ќе повредиме невин човек за да добиеме информации".
  
  "Сестра Будро? Кинимака изгледаше поостра од вообичаено. "Дали тоЌ навистина има? И ГеЌтс го потпиша?
  
  "И вие би", ги избриша ХеЌден очите, "ако некоЌ само Ќа мачеше и убие вашата жена".
  
  Кинимака немо го свари ова. "И ова и дозволува на ЦИА да го стори истото со американски државЌанин?
  
  "Тоа е тоа засега", рече ХеЌден. "Ние сме во воЌна".
  
  
  ЕДИНАЕТА ПОГЛАВєЕ
  
  
  Мет ДреЌк започна со скапи работи. Шишето Џони Вокер Блек беше поканувачко и не изгледаше премногу излитено.
  
  Можеби нешто подобро брзо би го сменило се«ава®ето на неЌзиното лице? Дали овоЌ пат во своЌот сон навистина «е Ќа спаси како што секогаш ветувал?
  
  Потрагата продолжи.
  
  Вискито изгоре. Веднаш Ќа исцеди чашата. Повторно го наполни. Се бореше да се концентрира. ТоЌ беше човек коЌ им помагаше на другите, коЌ Ќа заслужи нивната доверба, коЌ требаше да се смета и никогаш никого не изневеруваше.
  
  Но, тоЌ не успеа на Кенеди Мур. А пред тоа не успеа на Алисон. И го пропадна нивното неродено дете, бебе кое умре пред да има шанса да живее.
  
  Џони Вокер, како и секое друго шише што го пробал претходно, го продлабочи очаЌот. Знаеше дека ова «е се случи. Сакаше да боли. Сакаше да му исече парче агониЌа од душата.
  
  Болка беше неговото покаЌание.
  
  ТоЌ се загледа низ прозорецот. ЗЌапаше назад, празно, невидливо и без емоции - обоено црно, исто како него. Ажурира®ата од маЌ и Алиша станаа сè поретки. Повиците од неговите приЌатели од САС продолжиЌа да пристигнуваат навреме.
  
  Крвавиот крал пред неколку дена ги уби родителите на Бен. Беа безбедни. Тие никогаш не знаеле за опасноста, а Бен никогаш нема да знае колку биле блиску до тоа да станат жртви на одмаздата на Крвниот крал.
  
  А не знаеле ни агентите на ЦИА кои ги чувале БлеЌкс. На САС не му требаше признава®е или тапка®е по грбот. Тие едноставно Ќа завршиЌа задачата и преминаа на следната.
  
  Почна да свири прогонувачка мелодиЌа. Песната беше трогателна, толку убава - "My Immortal" од Evanescence - и го потсети на сè што некогаш изгубил.
  
  Тоа беше неговиот рингтон. Малку збунето се шеташе по чаршафите, но на краЌот се снаЌде преку телефонот.
  
  "Да?"
  
  "Ова е ХеЌден, Мет".
  
  Седна малку исправено. ХеЌден беше свесен за неговите неодамнешни подвизи, но избра да ги игнорира. Алиша беше нивен посредник. "Што се случи? Бен-?" Не можеше ни да се натера да ги каже тие зборови.
  
  "ТоЌ е добро. Ние сме добри. Но, нешто се случи".
  
  "Дали го наЌдовте Коваленко? Нетрпеливоста Ќа пресече алкохолната магла како светол рефлектор.
  
  "Не не сеуште. Но, Ед Будро има сестра. И добивме дозвола да Ќа донесеме овде".
  
  ДреЌк седна, забораваЌ«и на вискито. Омразата и пеколниот оган му изгореа две белези во срцето. "Точно знам што да правам".
  
  
  Дванаесетта ГЛАВА
  
  
  ХаЌден се подготвуваше за она што требаше да доЌде. Целата неЌзина кариера во ЦИА не Ќа подготвила за оваа ситуациЌа. Убиена сопругата на министерот за одбрана. Меѓународен терорист коЌ држи во заложништво непознат броЌ роднини на мо«ници.
  
  Дали владата го знаеше идентитетот на сите вклучени? Никогаш. Но, можете да бидете проклето сигурни дека тие знаеЌа многу пове«е отколку што некогаш дозволиле.
  
  Се чинеше многу полесно кога таа првпат се запиша. Можеби работите беа поедноставни тогаш, пред 11 септември. Можеби во деновите на неЌзиниот татко, ЏеЌмс ЏеЌ, легендарниот агент што таа се стремеше да го имитира, работите беа црно-бели.
  
  И безмилосно.
  
  Тоа беше остар раб. ВоЌната против Крвниот крал се водела на многу нивоа, но неЌзината сепак може да се покаже како наЌстрашна и наЌуспешна досега.
  
  Различните личности на луѓето кои беа на неЌзина страна и дадоа предност. ГеЌтс прв го забележал ова. Затоа им дозволил да спроведат сопствена истрага за мистериЌата околу Бермудскиот триаголник. ГеЌтс беше попаметен отколку што таа некогаш мислеше дека е. ТоЌ веднаш Ќа увиде предноста што Ќа даваа контрастните личности како Мет ДреЌк, Бен БлеЌк, МеЌ Китано и Алиша МаЌлс. ТоЌ го виде потенциЌалот на неЌзиниот тим. И ги собра сите заедно.
  
  БрилиЌантно.
  
  Тим на иднината?
  
  Сега човекот коЌ изгубил сè сакал правдата да биде задоволена за човекот коЌ толку брутално Ќа убил неговата сопруга.
  
  ХеЌден се приближи до «елиЌата на Будро. Лаконскиот платеник мрзеливо Ќа гледаше преку неговите скрстени раце.
  
  "Може ли да ти помогнам, агенте ЏеЌ?
  
  ХаЌден никогаш не би си простила себеси доколку не се обидела повторно. "Кажете ни каде е Коваленко, Будро. Само подари го и се «е биде готово". Таа ги рашири рацете. "Мислам, не е како да те зафркава".
  
  "Можеби тоЌ знае". Будро го сврте телото и се лизна од креветчето. "Можеби тоЌ не знае. Можеби е премногу рано да се каже, а?
  
  "Кои се неговите планови? КоЌа е оваа Порта на пеколот?
  
  "Да знаев..." Лицето на Будро покажа насмевка на аЌкула што се гостува.
  
  "Навистина правиш". ХеЌден остана многу факт. "єас ти Ќа давам оваа последна шанса".
  
  "Последна шанса? Ќе ме застрелаш? Дали ЦИА конечно сфати какви темни гревови мора да направат за да останат во играта?
  
  ХеЌден ги крена рамениците. "Има време и место за ова".
  
  "Секако. Би можел да именувам неколку места". Будро Ќа исмеваше, лудилото сЌае низ плунка од плунка. "Нема ништо што можеш да ми направиш, агенту ЏеЌ, што би ме натерало да изневерам некого мо«ен како Крвниот крал".
  
  "Па..." ХеЌден се принуди да се насмее. "Тоа е она што не натера да размислуваме, Ед". Таа додаде бодрост во неЌзиниот глас. "Ти немаш ништо овде, човеку. Ништо. А сепак нема да се истуриш. Седиш таму, се трошиш, сре«но го прифа«аш заклучокот. Како цело копиле. Како губитник. Како парче Ќужна глупост". ХеЌден даде се од себе.
  
  Устата на Будро формираше напната бела линиЌа.
  
  "Вие сте човек коЌ се откажа. Необично. Жртвува®е. Импотентно".
  
  Будро тргна кон неа.
  
  ХеЌден ѝ го притисна лицето на решетките, задеваЌ«и го. "Ебан флакциден кур".
  
  Будро удри удар, но ХеЌден се повлече побрзо, сè уште присилуваЌ«и се да се насмее. Звукот на неговата тупаница удираЌ«и во челикот беше како влажен шлаканица во лицето.
  
  "Значи, се запрашавме. Што прави човек како тебе, воЌник, да стане член со слаба волЌа?"
  
  Сега Будро Ќа погледна со полека разбирливи очи.
  
  "Тоа е се". ХеЌден го имитираше. "Стигнавте таму, нели? НеЌзиното име е МариЌа, нели?
  
  Будро ги затвори решетките во неискажлив бес.
  
  На ред беше ХаЌден да се насмее. "Како што ве«е реков. Импотентно".
  
  Таа се сврте настрана. Семето беше посеано. Се работеше за брзина и бруталност. Ед Будро никогаш не би пукнал во нормални услови. Но сега...
  
  Кинимака го завитка телевизорот коЌ го врзаа за стол за да го види платеникот. Загриженоста во гласот на мажот беше очигледна, иако тоЌ се обиде да Ќа сокрие.
  
  "Што по ѓаволите се обидувате да извлечете?
  
  "Продолжи да гледаш, копиле". ХеЌден направи неЌзиниот глас да звучи како да не и е гаЌле пове«е. Кинимака го вклучи телевизорот.
  
  Очите на Будро се шират. "Не", рече тоЌ тивко само со усните. "О не".
  
  ХеЌден го сретна неговиот поглед со сосема веродостоЌна насмевка. "Ние сме во воЌна, Будро. Уште не сакаш да зборуваш? Изберете еден ебен додаток".
  
  
  * * *
  
  
  Мет ДреЌк се погрижи камерата да биде безбедно во позициЌа пред да влезе во кадарот. Црната капа беше спуштена преку лицето пове«е за ефект отколку за камуфлажа, но панцирниот елек што го носеше и оружЌето што го носеше Ќа покажаа сериозноста на ситуациЌата на девоЌката.
  
  Очите на девоЌката беа езера на очаЌ и страв. Таа немаше поим што направила. Немам поим зошто им требаше. Таа не знаеше што работи неЌзиниот брат за живот.
  
  МариЌа Федак беше невина, помисли ДреЌк, ако некоЌ беше невин овие денови. Фатен случаЌно, фатен од несре«а во мрежа распослана низ целиот свет што шушкаше и крцкаше од смрт, бездушност и омраза.
  
  ДреЌк застана до неа, мавтаЌ«и со нож во десната рака, а другата лесно се потпре на пиштолот. Пове«е не му беше важно што таа е невина. Тоа беше одмазда, ни помалку ни пове«е. Живот за живот.
  
  Трпеливо чекаше.
  
  
  * * *
  
  
  "МариЌа Федак", рече ХеЌден. "Таа е ваша сестра, мажена, господине Будро. Сестра ти, заборавен, господине платеник. Сестра ти е преплашена, господине убиец. Таа не знае коЌ е неЌзиниот брат или што прави редовно. Но, таа навистина те познава. Таа познава  убезен брат коЌ Ќа посетува еднаш или двапати годишно со лажни приказни и внимателни подароци за неЌзините деца. Кажи ми, Ед, дали сакаш да растат без маЌка?
  
  Очите на Будро беа испакнати. Неговиот гол страв бил толку силен што на ХаЌден всушност му било жал. Но, сега не беше време. Животот на неговата сестра беше навистина во рамнотежа. Затоа го избраа Мет ДреЌк, еден, за дома«ин.
  
  "МариЌа". Зборот излезе од него, патетичен и очаен.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк едваЌ Ќа виде преплашената девоЌка. Го виде Кенеди мртов во неговите раце. Ги виде крвавите раце на Бен. Го виде виновното лице на Харисон.
  
  Но, наЌмногу од се го виде Коваленко. Крвниот крал, мозокот, е човек толку празен и без чувства што не може да биде ништо пове«е од реанимиран труп. Зомби. Го видел лицето на човекот и сакал да го задави животот во се што го опкружувало.
  
  Неговите раце се испружиЌа кон девоЌката и се затвориЌа околу неЌзиното грло.
  
  
  * * *
  
  
  ХеЌден трепна на мониторот. ДреЌк брзаше со работите. Будро едваЌ имаше време да попушти. Кинимака зачекори кон неа, секогаш  убезниот посредник, но Алиша МаЌлс го повлече назад.
  
  "Нема шанси, голем дечко. Нека се испотат овие копили®а. Немаат ништо на рацете освен смрт".
  
  ХеЌден се присилуваше да се исмеЌува на Будро на начинот на коЌ таа се се«аваше дека го исмева кога тоЌ нареди да ги убиЌат неЌзините луѓе.
  
  "Дали «е квичеш, Ед, или сакаш да знаеш како прават суши во ОК?
  
  Будро Ќа погледна со убиствен поглед. Од аголот на устата му течеше тенко количество плунка. Неговите емоции го надвладеаа, исто како и кога почувствува убиство блиску. ХеЌден не сакаше тоЌ да се затвори од неа.
  
  Алиша ве«е беше блиску до баровите. "Вие наредивте да го погубат моЌот дечко. Треба да ви биде мило што ДреЌк прави коцки, а не Ќас. Ќе Ќа натерав таа кучка да страда двоЌно подолго".
  
  Будро гледаше од еден до друг. "Подобро е и дваЌцата да се погрижите никогаш да не излезам одовде. Се колнам дека «е ве исечам и дваЌцата на парчи®а".
  
  "ЗачуваЌ го." ХеЌден гледаше како ДреЌк Ќа стиска МариЌа Федак за вратот. "Таа нема многу време".
  
  Будро беше тврд човек и лицето му беше затворено. "ЦИА нема да и наштети на сестра ми. Таа е државЌанин на САД".
  
  Сега ХаЌден навистина веруваше дека лудакот навистина не го сфати. "СлушаЌ ме, лудо копиле", подсвире таа. "Ние сме во воЌна. Крвавиот крал уби Американци на американско тло. ТоЌ киднапираше десетици. Десетици.ТоЌ сака да Ќа држи оваа земЌа на откуп. ТоЌ не се грижи за тебе или за твоЌата смрдлива сестра!"
  
  Алиша промрморе нешто во слушалката. ХеЌден ги слушна инструкциите. Кинимака го направи истото.
  
  Исто и ДреЌк.
  
  ТоЌ го ослободил вратот на жената и го извадил пиштолот од футролата.
  
  ХеЌден толку силно ги стегна забите што нервите околу неЌзиниот череп врескаа. НеЌзиниот стомачен инстинкт речиси Ќа натера да вреска и да му каже да престане. НеЌзиниот фокус се замати за секунда, но потоа започна неЌзиниот тренинг, велеЌ«и ѝ дека ова е наЌдобрата шанса што Ќа имаат да го наЌдат Коваленко.
  
  Еден живот за да се спасат стотици или пове«е.
  
  Будро Ќа забележа играта на емоции на неЌзиното лице и одеднаш се наЌде на баровите, убеден, подадеЌ«и Ќа раката и ржеЌ«и.
  
  "Не го прави тоа. Не се осмелуваш да и го направиш ова на моЌата помала сестра!"
  
  Лицето на ХеЌден беше маска од камен. "Последна шанса, убиец".
  
  "Крвавиот крал е дух. За сè што знам, тоа може да биде црвена харинга. ТоЌ сака вакво нешто".
  
  "Разбрано. ТестираЌте не".
  
  Но, Будро е предолго платеник, предолго убиец. И неговата омраза кон авторитетите го заслепуваше неговото расудува®е. "Оди во пеколот, кучко".
  
  Срцето на ХеЌден потона, но таа го допре мониторот на микрофонот на зглобот. "ПукаЌ Ќа".
  
  ДреЌк го подигна пиштолот и го притисна на неЌзината глава. Неговиот прст го притисна чкрапалото.
  
  Будро ечеше од ужас. "Не! Крвавиот крал во -"
  
  ДреЌк дозволи ужасниот звук на пука®е да ги задуши сите други звуци. Гледаше како крв се прска од страната на главата на МариЌа Федак.
  
  "Северен Оаху! Boudreaux заврши. "Неговиот наЌголем ранч е таму..." Неговите зборови останаа додека потона на подот, гледаЌ«и Ќа своЌата мртва сестра како се спушта на столот и гледа во Ўидот попрскан со крв зад неа. Во шок гледаше како фигурата облечена во балаклава се приближува до екранот додека не го наполни целосно. Потоа Ќа симна маската.
  
  Лицето на Мет ДреЌк беше студено, далечно, лице на ¤елат коЌ Ќа сакаше своЌата работа.
  
  ХеЌден се стресе.
  
  
  ГЛАВА ТРИНАЕСТА
  
  
  Мет ДреЌк излезе од таксито и ги затвори очите за да Ќа проучи високата зграда што се наЎираше пред него. Сива и неопислива, таа беше совршена корица за таЌна операциЌа на ЦИА. Локалните агенти мораа да се инфилтрираат во подземната гаража, минуваЌ«и низ пове«е слоеви на безбедност. Сите останати, без разлика дали се агенти или цивили, влегоа низ влезната врата, намерно претставуваЌ«и се како лесни мети.
  
  ТоЌ зеде длабок здив, речиси трезен за прв пат од кога можеше да се сети, и Ќа турна ротирачката врата од едно лице. Барем оваа инсталациЌа се чинеше дека сериозно Ќа сфа«а своЌата безбедност. Пред него имаше едноставна маса, на коЌа седеа половина дузина мажи со строг изглед. Без сомнение, многу пове«е гледаа.
  
  Одеше преку полиран под од плочки. "ХаЌден ЏеЌ чека да ме запознае".
  
  "Како се викаш?"
  
  "ДреЌк".
  
  "Мет ДреЌк? Стоичкиот изглед на чуварот малку се поколеба.
  
  "Секако".
  
  Човекот му упати поглед што некоЌ може да го искористи кога «е види славна личност или затвореник. Потоа се Ќави. Една секунда подоцна, тоЌ го придружуваше ДреЌк до дискретен лифт. Го стави клучот и го притисна копчето.
  
  ДреЌк почувствува како лифтот лета нагоре, како на воздушно перниче. Решил да не размислува премногу за тоа што «е се случи, дозволил настаните да се грижат сами за себе. Кога се отвори вратата, тоЌ се сврте кон ходникот.
  
  На краЌот од коридорот стоеше комисиЌата да го поздрави.
  
  Бен БлеЌк и неговата сестра Карин. ХаЌден. Кинимака. Алиша МаЌлс застана некаде позади. Не Ќа виде МеЌ, но тогаш ни тоа навистина не го очекуваше.
  
  Сепак, сцената беше погрешна. Ова мораше да го вклучи Кенеди. Сето тоа изгледаше чудно без неа. Излезе од лифтот и се обиде да се сети дека и тие вероЌатно се чувствуваат исто. Но, дали лежеа во кревет секоЌа вечер, гледаЌ«и низ неЌзините очи, прашуваЌ«и се зошто ДреЌк не бил таму за да Ќа спаси?
  
  Бен потоа застана пред него и ДреЌк, без да каже ништо, го повлече младото момче во раце. Карин срамно се насмевна преку рамото на неЌзиниот брат, а ХеЌден отиде да Ќа стави раката на неговото рамо.
  
  "Ни недостигаше".
  
  ОчаЌно се држеше. "Ви благодарам".
  
  "Не мора да бидете сами", рече Бен.
  
  ДреЌк направи чекор назад. "Видете", рече тоЌ, "важно е да се разбере една работа. єас сум изменета личност. Не можеш пове«е да се потпираш на мене, особено на тебе, Бен. Ако го разбирате ова, сите вие, тогаш постои шанса да работиме заедно".
  
  "Не беше твое..." Бен отиде директно на проблемот, исто како што ДреЌк знаеше дека «е направи. Карин, изненадувачки, беше раката на разумот. Таа го зграпчи и го повлече настрана, оставаЌ«и го ДреЌк чиста патека до канцелариЌата зад нив.
  
  Прошета низ нив, попатно климаЌ«и кон Кинимака. Алиша МаЌлс го погледна со сериозни очи. Таа претрпе и загуба на некоЌ драг за неа.
  
  ДреЌк застана. "Сè уште не е готово, Алиша, во никоЌ случаЌ. Ова копиле мора да се елиминира. Ако не, тоЌ може да го изгори светот до темел".
  
  "Коваленко «е умре врескаЌ«и".
  
  "АлелуЌа".
  
  ДреЌк помина покраЌ неа во собата. Два големи компЌутери седеа десно од него, хард дисковите вртеа и кликнаа додека пребаруваа и вчитуваа податоци. Пред него имаше пар прозорци отпорни на куршуми високи до подот со поглед на МаЌами Бич. Одеднаш го погоди сликата на Велс коЌ се преправа дека е перверзник и бара снаЌперски простор за да може да ги види исончаните тела таму долу.
  
  Оваа мисла го натера да размислува. Тоа беше прв пат кохерентно да размислува за Велс откако Кенеди беше убиен. Велс умре со ужасна смрт од рацете на Алиша или МеЌ. Не знаеше кои, а не знаеше зошто.
  
  Слушна како другите го следат внатре. "Значи..." ТоЌ се фокусираше на погледот. "Кога «е одиме на Хаваи?
  
  "Наутро", рече ХеЌден. "Многу од нашите средства сега се концентрирани на Оаху. Проверуваме и други острови бидеЌ«и се знае дека Коваленко има пове«е од еден ранч. Се разбира, сега е познато и дека тоЌ е маЌстор за измама, така што продолжуваме да ги следиме другите водечки во различни региони во светот".
  
  "Добро. Се се«авам на референци за Captain Cook, Diamond Head и Hell's Gate. Дали е ова она кон што се стремеше?"
  
  Бен го зеде. "Прилично, да. Но, Кук слета на Кауаи, а не на Оаху. Неговиот-" Монологот ненадеЌно заврши. "Хмм, накратко. Не наЌдовме ништо необично. Чао."
  
  "Нема директни врски помеѓу Кук и ДиЌамант Хед?
  
  "Работиме на тоа". Карин зборуваше малку дефанзивно.
  
  "Но, тоЌ е роден во єоркшир", додаде Бен, тестираЌ«и Ќа новата бариера на ДреЌк. "Знаете, БожЌа ЗемЌа".
  
  Се чинеше дека ДреЌк не ни слушнал што зборува неговиот приЌател. "Колку време помина на Хаваи?
  
  "Месеци", рече Карин. "ТоЌ се врати таму наЌмалку двапати".
  
  "Можеби тогаш го посетил секоЌ остров. Она што треба да направите е да ги проверите неговите дневници, а не неговата историЌа или достигнува®а. Треба да знаеме за оние работи по кои тоЌ не е познат".
  
  "Ова е..." Карин застана. "Навистина има смисла".
  
  Бен не кажа ништо. Карин не беше готова. "Она што го знаеме е ова: хаваЌскиот бог на огнот, мол®ата и вулканите е жена по име Пеле. Таа е популарна фигура во многу древни приказни на Хаваи. Се вели дека неЌзиниот дом е на врвот на еден од наЌактивните вулкани во светот, но тоЌ е на Големиот остров, а не на Оаху.
  
  "Ова е се? Накратко праша ДреЌк.
  
  "Не. Додека пове«ето приказни се за неЌзините сестри, некои легенди раскажуваат за Портата на Пеле. Портата води до оган и срцето на вулкан - дали тоа ви звучи како пекол?
  
  "Можеби ова е метафора", рече Кинимака без размислува®е, а потоа поцрвене. "Па, може да биде. Знаеш..."
  
  Алиша прва се насмеа. "Фала му на Бога, барем некоЌ друг има смисла за хумор". Таа шмркаше, а потоа додаде: "Без навреда", со глас што покажа дека навистина не и е грижа како луѓето се однесуваат со неа.
  
  Портата на Пеле може да биде корисна", рече ДреЌк. "Продолжи со добрата работа. Се гледаме наутро".
  
  "Не остануваш ли?" Бен се размрда, очигледно надеваЌ«и се дека «е има шанса да разговара со своЌот приЌател.
  
  "Не". ДреЌк зЌапаше низ прозорецот додека сонцето почна да заоѓа над океанот. "Имам каде да бидам вечерва".
  
  
  ПОГЛАВєЕ ЧЕТВЕРИНАТА
  
  
  ДреЌк Ќа напушти собата без да погледне назад. Како што се очекуваше, ХеЌден го стигна токму кога требаше да влезе во лифтот.
  
  "ДреЌк, забави. Таа е во ред?"
  
  "Знаеш дека е добро. єа видовте на видео-стримот".
  
  ХеЌден го фати за рака. "Знаеш што мислам."
  
  "Ќе биде добро. Мораше да изгледа добро, го знаеш тоа. Boudreaux сигурно мислел дека тоа е навистина.
  
  "Да".
  
  "Посакувам да можев да го видам како се крши".
  
  "Па, Ќас бев тоЌ што го избоде, па го добив тоа задоволство, благодарение на тебе".
  
  ДреЌк го притисна копчето за првиот кат. "Неговата сестра ве«е треба да биде со вашите агенти. Ќе Ќа однесат во болница и «е Ќа исчистат. Лажна крв е ѓавол коЌ се грижи за сопствената работа, знаете".
  
  "Бодро само стана полуд, ако тоа е можно. Кога неговата сестра стана жива -" ХаЌден одмавна со главата. "Конечен колапс".
  
  "Планот успеа. Тоа беше добра идеЌа", ѝ рекол ДреЌк. "Добивме информации. Вредеше ".
  
  ХеЌден кимна со главата. "Знам. Мило ми е што маниЌакот е зад решетки".
  
  ДреЌк влезе во лифтот и чекаше да се затворат вратите. "Да зависи од мене", рече тоЌ додека ХеЌден исчезна од очите. "Би го застрелал копилето во неговата «елиЌа".
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк отиде со такси до булеварот БискеЌн и се упати кон трговскиот плоштад БеЌсаЌд. Човекот што го повика, звучеЌ«и тивко, несигурно и целосно без карактер, сакаше да се сретнеме надвор од ку«ата на Баба Гамп. ДреЌк имаше момент на хумор и го предложи Хутерс, место кое вероЌатно им одговараше, но МеЌ се однесуваше како да не го ни слушнала.
  
  ДреЌк ѝ се придружил на толпата, Ќа слушал бучната забава околу него и се чувствувал целосно надвор од место. Како можеа овие луѓе да бидат толку сре«ни кога тоЌ изгуби нешто толку драго? Како може да не им е грижа?
  
  Грлото му беше суво, а усните испукани. Шанкот во Баба Гамп Ўвонеше. Можеби би можел да потоне неколку пред таа да пристигне. Сепак, тоЌ немаше илузии; ова мораше да престане. Ако одеше на Хаваи да го лови убиецот на жената што Ќа сакаше, ако сакаше да се одмазди наместо да стане жртва, ова мораше да биде последен пат.
  
  Мораше да биде.
  
  ТоЌ сакаше да Ќа турне вратата кога Маи врескаше по него. Таа беше токму таму, потпрена на столб помалку од шест метри од мене. Ако таа беше неприЌател, тоЌ «е беше мртов токму сега.
  
  Неговата решеност за суровост и одмазда беше безвредна без фокус и искуство.
  
  МаЌ се упати кон ресторанот, ДреЌк Ќа следеше. Тие седнаа во барот и нарачаа Lava Flows во чест на нивното претстоЌно патува®е на Хаваи.
  
  ДреЌк молчеше. Никогаш порано не Ќа видел Маи Китано нервозна. Никогаш порано не Ќа видел исплашена. ТоЌ не можеше да замисли сценарио кое «е Ќа повлече.
  
  И тогаш неговиот свет повторно се урна.
  
  "Коваленко Ќа киднапираше моЌата сестра Чика од Токио. Поминаа многу месеци. Оттогаш тоЌ Ќа држи во заробеништво". МаЌ зеде длабок здив.
  
  "Разбирам. Разбирам што направи", рече ДреЌк со шепот. Тоа беше очигледно. СемеЌството секогаш беше на прво место.
  
  "ТоЌ има уред".
  
  "Да".
  
  "ДоЌдов во САД да Ќа наЌдам. Да се наЌде Коваленко. Но, не успеав додека ти и твоите приЌатели не ме контактираа. Ти должам".
  
  "Не Ќа спасивме. Ти направи."
  
  "Ми дадовте надеж, ме направивте дел од тимот".
  
  "Сè уште сте дел од тимот. И не забораваЌте дека владата има уште еден лек. Тие нема да се откажат".
  
  "Освен ако некоЌ од нив имал близок во заробеништво".
  
  ДреЌк знаел што се случило со сопругата на ГеЌтс, но ништо не рекол. "Ќе ни требаш на Хаваи, МаЌ. Ако сакаме да го победиме овоЌ човек, «е ни требаат наЌдобрите. Владата го знае ова. Затоа ти, АлисиЌа и другите дозволиЌа да си заминеш".
  
  "И ти?"
  
  "И Ќас".
  
  "Што е со твоите сакани, ДреЌк? Дали Крвавиот крал се обидуваше да Ќа изврши своЌата одмазда?"
  
  ДреЌк ги крена рамениците. "ТоЌ не успеа".
  
  "А сепак тоЌ «е продолжи да се обидува".
  
  "Дали сестра ти е безбедна?" Дали и треба дополнителна заштита? Знам некои луѓе...
  
  "За тоа се грижеше, благодарам".
  
  ДреЌк го проучувал недопрениот пиЌалок. "Тогаш сето ова «е заврши на Хаваи", рече тоЌ. "И сега, кога речиси го наЌдовме, «е биде наскоро".
  
  Маи испи долга голтка од неЌзиниот пиЌалок. "ТоЌ «е биде подготвен, ДреЌк. ТоЌ го планира ова ве«е една децениЌа".
  
  "Ова е огнена земЌа", рече тоЌ. "Додадете го Коваленко и нас останатите на таа равенка, и целото ова место може само да експлодира".
  
  
  * * *
  
  
  єа гледаше МеЌ како се оддалечува кон паркингот и се упати кон местото каде што мислеше дека можеби е таксито. Но«ниот живот во МаЌами беше во полн ек. Алкохолот не беше единственото достапно средство за опиеност, а комбинациЌата од бескраЌни, приЌатни но«и, убави мажи и жени и динамични мелодии работеа напорно за да го подигнат дури и неговиот драматичен морал.
  
  ТоЌ го сврте аголот и пристаништето се отвори пред него - Ќахти кои се наежваат за да се гордеат со своето место, гужви полни пешачки патеки, ресторан на отворено полн со прекрасни луѓе кои не се грижеле за ништо на светот.
  
  Во голема мера им благодарам на луѓето како Мет ДреЌк.
  
  Се сврте назад. Неговиот мобилен телефон заЎвони со таа прогонувачка, милозвучна мелодиЌа.
  
  Брзо притиснете го копчето. "Да?"
  
  "Мет? Добар ден. Здраво." Фините тонови на образованието во Оксфорд го изненадиЌа.
  
  "Дал?" - тоЌ рече. "Торстен Дал?
  
  "Секако. КоЌ друг звучи толку добро?"
  
  ДреЌк го фати паника. "Се е во ред?"
  
  "Не грижи се, другар. Сè е добро на оваа страна на светот. Исланд е одличен. Децата се фантастични. Сопругата е... сопруга. Како одат работите со Коваленко?
  
  "Го наЌдовме", рече ДреЌк со насмевка. "За малку. Знаеме каде да бараме. Во моментов се одвива одредена мобилизациЌа и утре треба да бидеме на Хаваи".
  
  "Совршено. Па, причината поради коЌа се Ќавувам може или не може да ви биде од корист. Можете сами да одлучите. Како што знаете, истражува®ето на Гробот на боговите продолжува внимателно. Се се«авате ли како во замокот на ФреЌ стоев на работ од гробот на Один со виснат Ќазик? Се се«авате ли што наЌдовме?"
  
  ДреЌк се присети на неговата непосредна стравопочит. "Секако".
  
  "ВеруваЌте ми кога велам дека скоро секоЌ ден наоѓаме богатства што се еднакви или дури и го надминуваат ова. Но, нешто посекоЌдневно ми го привлече вниманието ова утро, главно затоа што ме потсети на тебе".
  
  ДреЌк зачекори во тесната уличка за подобро да го слушне Швеѓанецот. "Те потсетува на мене? Дали го наЌдовте Херкулес?
  
  "Не. Но, наЌдовме знаци на Ўидовите на секоЌа ниша во гробницата. Тие беа скриени зад богатствата, така што на почетокот не беа забележливи".
  
  ДреЌк искашла. "Ознаки?
  
  "Тие се поклопиЌа со фотографиЌата што ми Ќа испрати".
  
  ДреЌк зеде момент, а потоа гром го погоди неговото срце. "ЧекаЌ. Мислиш исто како сликата што Ќа пратив? Сликата од вител што Ќа наЌдовме на уредите за патува®е низ времето?"
  
  "Мислев дека ова «е те натера да каснеш, приЌателе. Да, овие ознаки - или кадрици, како што велите".
  
  ДреЌк за момент остана без зборови. Ако ознаките во Гробот на боговите се совпаѓаат со ознаките што ги нашле на древните транспортни уреди, тогаш тоа значело дека тие се од истата ера.
  
  ДреЌк зборуваше со сува уста. "Тоа значи-"
  
  Но, Торстен Дал ве«е смислил се. "Дека боговите создале уреди за патува®е низ времето. Ако размислите за тоа, има смисла. Според она што го наЌдовме во гробницата на Один, знаеме дека постоеле. Сега знаеме како манипулираа со текот на времето".
  
  
  ПОГЛАВєЕ ПЕТнаесетта
  
  
  Крвавиот крал стоеше на работ од своЌот мал резерват, гледаЌ«и како неколку негови бенгалски тигри бркаат мал елен што им бил пуштен. Неговите емоции беа растргнати. Од една страна, беше задоволство да се поседува и да се гледа во слободно време една од наЌголемите машини за убива®е некогаш создадени на планетата. Од друга страна, плачливо беше срамота што ги држат во заробеништво. ЗаслужиЌа подобро.
  
  Не како неговите човечки заробеници. Тие го заслужиЌа тоа што «е го добиЌат.
  
  Будро.
  
  Крвниот крал се сврте кога слушна како неколку луѓе одат по тревата. "Господине Будро", избувна тоЌ. "Како помина притворот на ЦИА?
  
  Човекот застанал неколку метри подалеку, даваЌ«и му Ќа потребната почит, но гледаЌ«и го без страв. "Потешко отколку што замислував", призна тоЌ. "Благодарам за тивкото извлекува®е".
  
  Крвавиот крал застана. Ги почувствува тигрите зад себе како го бркаат исплашениот елен. Еленот врескаше и побегна, обземен од ужас, не можеЌ«и да се соочи со сопствената смрт. Будро не беше таков. Крвавиот крал му покажа одреден степен на почит.
  
  "Дали Мет ДреЌк ве надмина?
  
  "ЦИА се покажа како поснаодлива отколку што очекував. Тоа е се".
  
  "Знаеш дека да го имав пиштолот, смртта на сестра ти немаше да биде лажирана".
  
  Тишината на Будро покажа дека тоЌ разбира.
  
  "ДоЌде време да се деЌствува", рече Крвавиот крал. "Ми треба некоЌ да ги уништи другите ранчи. Оние на Кауаи и Големиот остров. Можете ли да го направите ова за мене?
  
  Човекот што му наредил да се спаси од доживотен затвор одеднаш нашол надеж. "єас го можам ова."
  
  "Морате да го убиете секоЌ заложник. СекоЌ маж, жена и дете. Го можеш тоа?"
  
  "Да, господине".
  
  Крвавиот крал се наведна напред. "Ти си сигурен?"
  
  "Ќе направам се што «е побарате од мене".
  
  Крвниот крал не покажал надворешни емоции, но бил задоволен. Будро беше неговиот наЌкомпетентен борец и командант. Добро е што остана толку верен.
  
  "Тогаш оди подгответе се. Ги чекам вашите упатства".
  
  Неговите луѓе го одведоа Американецот, а Крвниот крал му даде знак на еден човек да чека зад себе. Тоа беше Клод, управителот на неговиот ранч во Оаху.
  
  "Како што реков, Клод, доЌде време. Дали сте подготвени, нели?"
  
  "Се е подготвено. Колку долго треба да издржиме?"
  
  "Ќе издржите додека не умрете", кркаше Крвавиот крал. "Тогаш твоЌот долг кон мене «е биде платен. Вие сте дел од одвра«а®ето. Се разбира, ова е само мал дел, но вашата жртва вреди".
  
  Неговиот претпоставен од Оаху молчеше.
  
  "Дали тоа ти пречи?
  
  "Не. Не господине."
  
  "Ова е добро. И штом «е го фокусираме нивното внимание на ранчот, «е ги отворите локалните островски «елии. єас сум тоЌ што «е помине низ портите на пеколот, но Хаваите «е изгорат.
  
  
  ШЕСЕСЕТТА ГЛАВА
  
  
  Приватниот авион на ЦИА летал на височина од триесет и девет илЌади стапки. Мет ДреЌк го завитка мразот во своЌата празна чаша и го скрши капакот за уште едно миниЌатурно виски. Седеше сам во задниот дел од авионот, надеваЌ«и се дека «е Ќа почитуваат неговата осаменост. Но, постоЌаните странични погледи и бесните шепоте®а му велеа дека комбето "добре доЌдовте назад" наскоро «е се качи до него.
  
  А вискито уште не ни почнало да ми ги гази нервите.
  
  ХеЌден седеше преку патеката од него, Кинимака до неа. И покраЌ природата на неговата мисиЌа, ХаваЌецот изгледаше прилично весел за вра«а®ето во своЌата татковина. Неговото семеЌство беше внимателно чувано, но секогаш оптимистичкиот ¤ин изгледаше сосема уверен дека сепак «е има шанса да ги види.
  
  ХеЌден разговараше со Џонатан ГеЌтс на сателитски телефон. "Уште три? Тоа се вкупно дваесет и еден затвореник, господине. Па, да, сигурен сум дека има пове«е од тоа. А локациЌа се уште нема. Ви благодарам".
  
  ХеЌден Ќа прекина врската и Ќа спушти главата. "Не можам пове«е да разговарам со него. Како зборуваш со човек чиЌа жена штотуку била убиена? Што «е кажеш?"
  
  ДреЌк Ќа гледаше. Помина еден момент, но потоа го сврте своЌот опседнат поглед кон него. "Жал ми е, Мет. Не мислам. Толку многу се случува".
  
  ДреЌк кимна со главата и Ќа исцеди чашата. "Дали ГеЌтс не треба да оди на одмор?
  
  "СитуациЌата е премногу нестабилна". ХеЌден го притисна телефонот на коленото. "Во воЌна, никоЌ не може да згасне во втор план".
  
  ДреЌк се насмевна на ирониЌата. "Не мислев дека Хаваи е толку голем".
  
  "Мислиш, зошто сè уште не пронашле барем еден негов ранч? Па, тоа не е голема работа. Но, има ужасно многу непробоЌни шуми, ридови и долини. ВероЌатно и ранчите се камуфлирани. И Крвавиот крал е подготвен за нас. Се чини дека Вашингтон мисли дека локалното население «е ни помогне пове«е од редовната работна сила".
  
  ДреЌк Ќа подигна веѓата. "Изненадувачки, тие вероЌатно се во право. Тука влегува нашиот приЌателски гигант".
  
  Мано му подари широка, опуштена насмевка. "Навистина ги познавам пове«ето луѓе од Хонолулу".
  
  Се поЌави замаглува®е, а до него одеднаш се поЌави Бен БлеЌк. ДреЌк се загледа во младиот човек. Тоа беше прв пат тие навистина да се видат откако почина Кенеди. Во него се крена бран од емоции, кои брзо ги потисна и ги сокри пиеЌ«и уште една голтка.
  
  "Сè се случи толку брзо, другар. Не можев да се воздржам. Таа ме спаси, но... но Ќас не можев да Ќа спасам".
  
  "Не те обвинувам. Не беше твоЌа вина".
  
  "Но ти си замина".
  
  ДреЌк Ќа погледна Карин, сестрата на Бен, коЌа го гледаше своЌот брат со лути очи. Тие очигледно разговараа за непромислениот потег на Бен, а тоЌ отиде против житото. ДреЌк отвори уште едно виски и се наведна на столот, со погледот неподвижен. "Пред околу илЌада години се приклучив на САС. НаЌдобрата борбена сила на светот. Има причина зошто тие се наЌдобри, Бен. Меѓу другото, тоа е затоа што тие се сурови луѓе. Безмилосно. УбиЌците. Тие не личат на Мет ДреЌк што го знаете. Или дури како Мет ДреЌк, коЌ ги бараше коските на Один. ОвоЌ Мет ДреЌк не беше во САС. ТоЌ беше цивил".
  
  "И сега?"
  
  "Додека е жив Кралот на крвта и сè уште постои Вендета, Ќас не можам да бидам цивил. Не е важно колку лош сакам да бидам".
  
  Бен го тргна погледот. "єас го разбирам".
  
  ДреЌк беше изненаден. Половина се сврте додека Бен стана и се врати на своето место. Можеби младото момче почна да расте.
  
  Ако последните три месеци не го забрзаа овоЌ процес, ништо немаше да го забрза.
  
  ХеЌден го гледаше. "ТоЌ беше со неа, знаеш. Кога умрела. И нему му беше тешко".
  
  ДреЌк голтна и не рече ништо. Грлото му се стегна и тоа беше се што можеше да направи за да не пукне во солзи. НекоЌ тип од САС. Вискито ми остави врела трага во Ќамата на стомакот. По еден момент тоЌ праша: "Како ти е ногата?"
  
  "Боли. Можам да одам, па дури и да трчам. Сепак, не би сакал да се бориме со Бодро уште неколку недели".
  
  "Се додека тоЌ е во затвор, нема да морате".
  
  Неговото внимание го привлече метежот. Маи и Алиша седеа неколку редови напред и преку патеката една од друга. Врската меѓу двете жени никогаш не била пове«е од ладен, но нешто ги нервирало и двете.
  
  "Не компромитиравте! Алиша почна да вреска. "Да Ќа спасам моЌата проклета сестра. Како инаку би можеле да наЌдат хотел?
  
  ДреЌк се лизна од седиштето и се упати по патеката. Последното нешто што му требаше на летот беше тепачка меѓу две од наЌсмртоносните жени што некогаш ги познавал.
  
  "Хадсон умре во тоЌ хотел", режеше Алиша. "Тие го застрелаа додека... додека..." Таа одмавна со главата. "Дали ова беше твоЌа информациЌа, Китано? Ве предизвикувам да Ќа кажете вистината".
  
  Алиша влезе во патеката. Маи стана да Ќа погледне во лице. Двете жени беа речиси нос до нос. Маи се повлече за да направи простор за себе. Неискусен наб удувач можеби помислил дека тоа е знак на слабост од страна на єапонката.
  
  ДреЌк знаел дека ова е смртоносен знак.
  
  ТоЌ побрза напред. "Стоп!"
  
  "МоЌата сестра вреди десет Хадсонови".
  
  Алиша заржеше. "Сега «е добиЌам малку време за маЌ!
  
  ДреЌк знаеше дека МеЌ нема да отстапи. Ќе беше полесно да ѝ кажеше на АлисиЌа она што ве«е го знаеше - дека Хадсон се предаде себеси - но гордоста на МаЌ Китано не и дозволуваше да попушти. Алиша удри. Маи возврати. Алиша се пресели на страна за да си даде пове«е простор. МаЌ Ќа нападна.
  
  ДреЌк се упати кон нив.
  
  Алиша имитираше удар, зачекори напред и го фрли лактот во лицето на МеЌ. єапонската воинка не се мрдна, туку малку Ќа сврте главата, дозволуваЌ«и ударот да свирне на милиметар подалеку од неа.
  
  Маи силно Ќа удри АлисиЌа во ребрата. Имаше висок подсвиркване на бегство здив, и Алиша се влечкаат назад кон преградата. МеЌ тргна напред.
  
  ХеЌден скокна на нозе, врескаЌ«и. Бен и Карин исто така беа на нозе, и дваЌцата  убопитни коЌ «е победи во борбата. ДреЌк влета со сила, Ќа турна МеЌ на седиштето до неа и Ќа пресече раката преку грлото на Алиша.
  
  "Стоп". Неговиот глас беше тивок како гробот, но полн со закана. "ТвоЌот мртов ебен дечко нема никаква врска со ова. И сестра ти исто така". Гледаше во МеЌ. "Коваленко е неприЌател. Штом тоа копиле «е стане ФУБАР, можете да се борите сè што сакате, но чуваЌте го дотогаш".
  
  Алиша Ќа изврте раката. "Таа кучка треба да умре за она што го направила".
  
  Маи не трепна око. "Ти направи многу полошо, Алиша".
  
  ДреЌк виде како огнот повторно се разгоре во очите на Алиша. Го измати единственото нешто што му падна на памет. "Наместо да се расправате, можеби би можеле да ми обЌасните коЌ од вас всушност го убил Велс. И зошто."
  
  Борбата ги надмина.
  
  ХеЌден беше веднаш зад него."Хадсон беше следен со помош на високотехнолошки уред за следе®е, МаЌлс. Ти го знаеш тоа. НикоЌ овде не е задоволен од начинот на коЌ Маи го подари уредот". Во неЌзиниот глас имаше челик. "Да не зборуваме како го добила тоа. Но, дури и Ќас разбирам зошто таа го направи тоа. Низ истото моментално поминуваат и некои високи владини функционери. Коваленко ве«е го игра последниот натпревар, а ние едваЌ стигнавме до втората база. И ако протекува®ето не се затворени -"
  
  Алиша заркна и се врати на своето место. ДреЌк нашол уште еден куп миниЌатури и се упатил назад по патеката до своЌата. Гледаше право напред, не сакаЌ«и сè уште да започне разговор со своЌот наЌдобар приЌател.
  
  Но, на патот, Бен се наведна кон него. "ФУБАР?
  
  "Заебана до непрепознатливост".
  
  
  ГЛАВА СЕДНАЕМСЕТО
  
  
  Пред да слетаат, ХеЌден добил повик дека Ед Будро избегал од затвор на ЦИА. Крвниот крал употребил инсаЌдерски и, против неговата сопствена желба, го извлекол Бодро во дискретна операциЌа без гужва.
  
  "Вие луѓе никогаш ништо не учите", ѝ рекол ДреЌк и не се изненадил кога таа немала што да каже како одговор.
  
  Аеродромот во Хонолулу блесна во матно, како и брзото возе®е со автомобил во градот. Последниот пат кога биле на Хаваи, Ќа нападнале замокот на Давор Баби« и биле ставени на списокот на осомничени од неговиот син Бланка. Се чинеше сериозно во тоа време.
  
  Потоа се поЌави ДмитриЌ Коваленко.
  
  Хонолулу беше раздвижен град, не за разлика од пове«ето американски или европски градови. Но, некако, едноставната помисла дека плажата Ваикики е оддалечена не пове«е од дваесет минути, ги ублажи дури и мрачните мисли на ДреЌк.
  
  Беше рано вечер и сите беа уморни. Но, Бен и Карин инсистираа да одат директно во зградата на ЦИА и да се поврзат на локалната мрежа. И дваЌцата беа желни да почнат да копаат по тоа каде се наоѓаат дневниците на капетан Кук. ДреЌк речиси се насмевна кога го слушна ова. Бен отсекогаш сакал гатанки.
  
  ХеЌден Ќа забрза документациЌата и набрзо се наЌдоа во друга мала канцелариЌа, слична на онаа што Ќа оставиЌа во МаЌами. Единствената разлика беше во тоа што од прозорецот можеа да ги видат високите хотели на Ваикики, познатиот ротирачки ресторан Top of Waikiki и, во далечината, наЌголемата атракциЌа на Оаху, долго заспаниот вулкан познат како ДиЌамант Хед.
  
  "Боже, сакам да живеам овде", рече Карин со воздишка.
  
  "Верувам", промрморе Кинимака. "Иако сум сигурен дека пове«ето туристи поминуваат пове«е време овде отколку Ќас".
  
  "ЕЌ, ти беше во ЕверглеЌдс не многу одамна", се потсмеваше ХеЌден додека ги поврзуваше компЌутерите на Бен и Карин со привилегираниот систем. "И запознав еден од локалните жители".
  
  Кинимака за момент изгледаше збунето, а потоа се насмеа. "Мислиш на алигатор? Беше многу забавно, да".
  
  ХеЌден го заврши тоа што го правеше и погледна наоколу. "А за брза вечера и рано легнува®е? Почнуваме со работа во зори".
  
  Имаше клима®е и шумови на согласност. Кога МеЌ се согласи, Алиша замина. ДреЌк се грижел за неа пред да се сврти кон своите колеги. "Сите треба да знаете нешто што го научив денес. Имам чувство дека ова може да биде една од наЌважните информации што некогаш «е ги откриеме". Направи пауза. "Дал ме контактираше вчера".
  
  "Торстен? Бен заматен. "Како е на лудиот Швеѓанец? Последен пат кога го видов, зЌапаше во коските на Один".
  
  ДреЌк се преправаше дека никоЌ не го прекинува. "Додека Ќа истражуваа гробницата на боговите, тие пронаЌдоа ознаки кои се совпаѓаат со вителките што ги наЌдовме на уредите за пренос".
  
  "ПостоЌано? - одекна ХеЌден. "Колку доследно?
  
  "Тие се сосема исти".
  
  Мозокот на Бен почна да работи со полн капацитет. "Ова значи дека истите луѓе кои Ќа изградиле Гробницата ги создале и уредите. Ова е лудило. ТеориЌата е дека боговите изградиле свои гробници и буквално легнале да умрат, додека го продолжуваат животот преку масовно истребува®е. Сега велите дека тие создале и уреди за патува®е низ времето? Бен застана. "Всушност, има смисла..."
  
  Карин одмавна со главата гледаЌ«и во него. "Будало. Се разбира, ова има смисла. Така тие патуваа низ времето, манипулираа со настани и ги креираа судбините на луѓето".
  
  Мет ДреЌк тивко се сврте настрана. "Ќе се видиме наутро".
  
  
  * * *
  
  
  Но«ниот воздух беше благ, тропски топол и слабо со вкус на Тихиот Океан. ДреЌк талкаше по улиците додека не наЌде отворен бар. Клиентелата мора да се разликува од другите локали во другите земЌи, нели? На краЌот на краиштата, тоа беше раЌ. Тогаш зошто доживотните осуденици сè уште играа базен, изгледаа како да им е сопственост на местото? Зошто на краЌот од шанкот седеше пиЌан со фрлена глава? Зошто вечниот пар седеше разделени, изгубени во своите мали светови, заедно, но сами?
  
  Па, некои работи беа поинакви. Алиша МаЌлс беше во барот, завршуваЌ«и со двоен пиЌалок. ДреЌк размислуваше да замине. Имаше и други локали во кои можеше да се сокрие од тагата, а ако пове«ето изгледаа вака, «е се чувствуваше како дома.
  
  Но, можеби повикот за акциЌа малку му Ќа промени перспективата. ТоЌ отиде до неа и седна. Таа дури и не го крена погледот.
  
  "Заеби, ДреЌк". Таа Ќа турна своЌата празна чаша кон него. "Купи ми пиЌалок".
  
  "Остави го шишето", му наложи ДреЌк на шанкерот и се поли со половина чаша Bacardi Oakheart. єа подигна чашата во тост. "Алиша МаЌлс. Десетгодишна врска коЌа не отиде никаде, а? И сега се наоѓаме во раЌот, се опиваме во кафеана".
  
  "Животот има начин да те зафркава".
  
  "Не. SRT го направи тоа".
  
  "Тоа дефинитивно не помогна".
  
  ДреЌк погледна настрана во неа. "Дали ова е предлог за искреност? Од тебе? Колку од нив се удави?"
  
  "Доволно за да се намали тензиЌата. Не толку колку што ми треба".
  
  "А сепак не направивте ништо за да им помогнете на тие луѓе. Во тоа село. Дали воопшто се се«аваш? Дозволивте нашите воЌници да ги испрашуваат".
  
  "Бев воЌник, исто како нив. Имав наредби".
  
  "И тогаш му се препушти на оноЌ што плати пове«е".
  
  "єа извршив моЌата должност, ДреЌк". Алиша го наполни своЌот рум и силно го тресна шишето на масата. "Време е да ги искористиме придобивките".
  
  "И погледнете каде ве одведе".
  
  "Сакаш да кажеш, види каде нѐ одведе ова, нели?
  
  ДреЌк молчеше. Можеме да кажеме дека тргна по високиот пат. Може да се каже и дека тргна по нискиот пат. Тоа не беше важно. ЗавршиЌа на исто место со исти загуби и иста иднина.
  
  "Прво «е се справиме со Крвавата вендета. И Коваленко. Тогаш «е видиме каде сме". Алиша седеше гледаЌ«и во далечината. ДреЌк се прашуваше дали Тим Хадсон е на неЌзиниот ум.
  
  "Сè уште треба да зборуваме за Велс. ТоЌ ми беше приЌател".
  
  Алиша се насмеа, звучеЌ«и исто како порано. "ТоЌ стар перверзник? ТоЌ во никоЌ случаЌ не беше твоЌ приЌател, ДреЌк, а ти ебано го знаеш тоа. Ќе зборуваме за бунари. Но на краЌот. Тогаш тоа се случува".
  
  "Зошто?"
  
  Мек глас лебдеше преку неговото рамо. "БидеЌ«и тоа е моментот кога треба да се случи, Мет". Тоа беа меките тонови на МеЌ. Со тивка леснотиЌа тргна кон нив. "Затоа што ни треба еден на друг за да го поминеме ова прво".
  
  ДреЌк се обиде да го скрие своето изненадува®е кога Ќа виде. "Дали вистината за Велс е навистина толку страшна?
  
  Нивната тишина кажуваше што е тоа.
  
  МаЌ зачекори меѓу нив. "Тука сум затоа што имам водство".
  
  "Кука? Од кого? Мислев дека єапонците те замениЌа".
  
  "ОфициЌално е, тие го направиЌа тоа". Во гласот на Маи имаше весела нота. "НеофициЌално, тие преговараат со Американците. Тие знаат колку е важно да се фати Коваленко. НемоЌте да мислите дека моЌата влада нема очи да види".
  
  "Не ни сонував за тоа". Алиша шмркаше. "Само сакам да знам како не наЌдовте". єа затресе Ќакната како да сакаше да го фрли светилникот.
  
  "єас сум подобра од тебе", рече МаЌ и сега се смееше. "И тоа е единствената лента за три блока".
  
  "Ова е вистина?" ДреЌк трепна. "Колку е иронично".
  
  "Имам водство", повтори Маи. "Дали сакате да доЌдете со мене сега и да го проверите тоа или дваЌцата сте премногу пиЌани за да се грижите?
  
  ДреЌк скокна од столот секунда подоцна и Алиша се вртеше наоколу. "Покажи го патот, мало елфче".
  
  
  * * *
  
  
  Кратко возе®е со такси подоцна, тие беа сместени на прометниот агол на улицата, слушаЌ«и Ќа Маи како ги ажурира.
  
  "Ова доаѓа директно од некоЌ во коЌ имам доверба во АгенциЌата за разузнава®е. Ранчот на Коваленко го водат неколку луѓе на кои им верува. Отсекогаш било така, иако тоа му помага сега пове«е од кога било кога му треба време да...па, да го направи тоа што планира да го направи. Како и да е, неговиот ранч во Оаху го води човек по име Клод".
  
  Маи им го привлече вниманието на низата млади луѓе кои минуваат низ заоблениот и светло осветлен влез во луксузниот клуб. "Клод го поседува овоЌ клуб", рече таа. Трепкачките светла рекламираа "Ди-¤еи во живо, специЌални шиши®а во петок и специЌални гости". ДреЌк погледна околу толпата со чувство на задишан. На него беа прикажани околу илЌада наЌубави млади мажи на Хаваи во различни состоЌби на соблекува®е.
  
  "Можевме малку да се истакнеме", рече тоЌ.
  
  "Сега знам дека сите сте исчистени". Алиша му се насмевна. "ДреЌк од пред една година «е застане до двете жешки жени со кои е сега, «е им ги зафатеше образите со двете раце и «е не турнеше таму".
  
  ДреЌк ги триеше очите, знаеЌ«и дека таа е невероЌатно во право. "Средината на триесеттите го менува човекот", исцеди тоЌ, одеднаш чувствуваЌ«и Ќа тежината на загубата на Алисон, атентатот на Кенеди и постоЌаното пиЌанство. Успеа да им намести челичен поглед на дваЌцата.
  
  "Потрагата по Клод започнува овде".
  
  Тие поминаа покраЌ вратарите, насмеани и се наЌдоа во тесен тунел исполнет со треперливи светла и лажен чад. ДреЌк беше моментално дезориентиран и го креваше до недели на пиЌанство. Неговите мисловни процеси беа неЌасни, неговите реакции уште пове«е. Требаше брзо да се израмни.
  
  Надвор од тунелот имаше широк балкон коЌ нудеше птичЌа перспектива на подиумот за танцува®е. Телата се движеа во дует со длабоки бас ритми. Ґидот десно од нив држеше илЌадници шиши®а со алкохол и Ќа рефлектираше светлината во блескави призми. Десетина вработени во барот работеа на играчите, читаЌ«и од усните, подаруваЌ«и ситни пари и служеЌ«и им погрешни пиЌалоци на рамнодушните клубови.
  
  Исто како и во секоЌ друг бар. ДреЌк се насмеа со некоЌа ирониЌа. "Зад". ТоЌ покажа, немаЌ«и потреба да се крие во толпата. "Површина со Ќаже. А зад нив има завеси".
  
  "Приватни забави", рече АлисиЌа. "Знам што се случува таму назад".
  
  "Секако дека знаеш". Маи беше зафатена со истражува®е колку што можеше пове«е од местото. "Дали овде има задна соба во коЌа никогаш не си била, МаЌлс?
  
  "Не оди ни таму, кучко. Знам за вашите подвизи во ТаЌланд. Дури и Ќас не би се обидел ништо од ова".
  
  "Она што го слушнавте беше многу потценето". Маи почна да оди по широките скали без да гледа назад. "ВеруваЌ ми".
  
  ДреЌк се намурти кон Алиша и кимна со главата кон подиумот за танцува®е. Алиша изгледаше изненадено, но потоа сфати дека има намера да тргне по кратенка и да се упати во приватна област. Англичанката ги крена рамениците. "Ти го водиш патот, ДреЌк. Ќе те следам."
  
  ДреЌк почувствува ненадеен, ирационален наплив на крв. Ова беше шанса да се зближиме со личност коЌа би можела да знае каде се наоѓа ДмитриЌ Коваленко. Крвта што Ќа пролеа досега беше само капка во океанот во споредба со она што тоЌ беше подготвен да Ќа пролее.
  
  Додека се пробиваа низ насмеаните, испотени тела на подиумот, еден од момците успеа да Ќа заврти Алиша наоколу. "ЕЌ", му викна на своЌот приЌател, а неговиот глас едваЌ се слуша во пулсирачкиот ритам. "Едноставно имав сре«а".
  
  Алиша го удри неговиот сончев плексус со вкочанетите прсти. "Никогаш не си имал сре«а, синко. Само погледнете го вашето лице".
  
  Тие брзо продолжиЌа понатаму, игнорираЌ«и Ќа звучната музика, телата што се нишаат, персоналот на барот што вртеше напред-назад во толпата со послужавници несигурно избалансирани над нивните глави. ДвоЌката гласно се расправала, мажот бил притиснат на колона, а жената му врескала на уво. Група средовечни жени се препотуваа и пукаа додека седеа во круг со желе од вотка и мали сини лажички во рацете. Имаше ниски маси расфрлани низ подот, пове«ето од нив исполнети со невкусни пиЌалоци под чадори. НикоЌ не беше сам. Многумина од мажите направиЌа двоЌна акциЌа кога МаЌ и Алиша починаа, што многу ги налутиЌа нивните девоЌки. Маи мудро го игнорираше вниманието. Алиша го поттикна тоа.
  
  Тие доЌдоа до просторот ограден со Ќаже, коЌ се состоеше од дебела златна плетенка испружена меѓу две силни столбови од месинг Ќаже. Изгледаше дека естаблишментот претпоставуваше дека никоЌ всушност нема да ги предизвика дваЌцата насилници од двете страни.
  
  Сега еден од нив зачекори напред со дланката надвор и учтиво Ќа замоли Маи да се повлече.
  
  єапонската девоЌка брзо се насмевна. "Клод не испрати да видиме..." Таа подзастана, како да размислува.
  
  "Пилипо? Другиот силе¤иЌа брзо проговори. "Можам да разберам зошто, но коЌ е овоЌ човек?
  
  "Телохранител".
  
  ДваЌцата големи момци го гледаа ДреЌк како мачки во свиок со глушец. ДреЌк широко им се насмевна. Не кажа ништо во случаЌ неговиот англиски акцент да предизвика сомнеж. Алиша немаше таква загриженост.
  
  "Значи, овоЌ Пилипо. Каков е тоЌ? Дали «е се забавуваме или што?"
  
  "О, тоЌ е наЌдобар", рече првиот отскокнувач со крива насмевка. "Совршениот господин"
  
  Вториот скокач Ќа гледаше нивната облека. "Не си сосема облечен за таа прилика. Дали си сигурен дека Клод те испратил?"
  
  Немаше трага на потсмев во гласот на Маи кога рече: "Сосема сум сигурна".
  
  ДреЌк Ќа искористи размената за да ги оцени скриените ниши. Краток лет од скали доведоа до подигната платформа на коЌа седеше голема маса. Околу масата седеа десетина луѓе, од кои пове«ето изгледаа доволно ентузиЌасти да сугерираат дека неодамна шмркале некоЌа сериозна пудра. Другите изгледаа само исплашено и тажно, млади жени и неколку момци, очигледно не се дел од забавната група.
  
  "ЕЌ Пилипо!" - викна вториот отскокнувач. "Свежо месо за вас!
  
  ДреЌк ги следеше девоЌките по кратки скали. Овде беше многу потивко. Досега тоЌ изброил дванаесет непогрешливи лоши момци, од кои сите вероЌатно носеле пиштоли. Но, кога ги спореди дванаесетте локални спроведувачи со МеЌ, АлисиЌа и самиот себе, тоЌ не беше загрижен.
  
  ТоЌ остана зад нив, обидуваЌ«и се да не привлекува внимание на себе колку што е можно пове«е. Целта беше Пилипо, а сега беа неколку метри подалеку. ОвоЌ но«ен клуб навистина требаше да почне да се лула.
  
  Пилипо се загледа во девоЌките. Звукот на неговиот сув клик во грлото го покажуваше неговиот интерес. ДреЌк слабо виде како раката посегнува по пиЌалокот и го врати назад.
  
  "Дали Клод те испрати?
  
  Пилипо беше низок, слаб човек. Неговите широки, експресивни очи веднаш му кажаа на ДреЌк дека овоЌ човек не е приЌател на Клод. Не се ни познававме. ТоЌ беше пове«е марионета, фигура на клубот. Потрошен материЌал.
  
  "Не навистина". И Маи го сфатила тоа и на око се трансформирала од пасивна жена во невероЌатен убиец. Вкочанетите прсти вкопани во грлата на дваЌцата наЌблиски луѓе, а длабокиот удар од напред го доведе третиот во заборав, паѓаЌ«и од столот. Алиша скокна на масата до неа, слета на неЌзиниот задник, со нозете високо во воздух и силно со петицата го удри човекот со тетоважи на вратот што течеше. ТоЌ удрил во брутот до него, соборуваЌ«и ги и дваЌцата од нивните нозе. Алиша скокна на третото место.
  
  ДреЌк беше бавен во споредба, но многу подеструктивен. Азиецот со долга коса прво му се спротивстави и тргна напред користеЌ«и комбинациЌа на удар и фронтален удар. ДреЌк зачекори на страна, Ќа фати ногата и се вртеше со голема, ненадеЌна сила додека човекот не вресна и падна, претвораЌ«и се во липачка топка.
  
  Следниот човек извадил нож. ДреЌк се насмевна. Сечилото стрелаше напред. ДреЌк го фатил зглобот, го скршил и оружЌето длабоко го пикнал во стомакот на сопственикот.
  
  ДреЌк продолжи понатаму.
  
  Несре«ните закачалки побегнале од масата. Тоа не беше важно. Тие не би знаеле ништо за Клод. Единствената личност коЌа можеше, очекувано, да се сокри колку што е можно подлабоко во своЌот луксузен кожен стол, очите му се шират од страв, а усните му се движеа немо.
  
  "Пилипо". Маи се приближи до него и Ќа стави раката на неговиот бут. "Прво Ќа сакате нашата компаниЌа. Сега не го правиш тоа. Тоа е грубо. Што е потребно за да бидам моЌ приЌател?
  
  "єас... имам мажи". Пилипо диво гестикулираше, а прстите му треперат како некоЌ на работ на зависност од алкохол. "Насекаде".
  
  ДреЌк наиде на дваЌца скокачи кои речиси стигнаа до врвот на скалите. Алиша ги метеше бегалците десно од него. Одоздола ечеше тешка денс музика. Телата во различни фази на интоксикациЌа беа расфрлани низ подиумот за танцува®е. Ди¤еЌот се мешаше и мрмореше по заробената публика.
  
  "Клод не те испрати", вдиши вториот скокач, Ќасно шокиран. ДреЌк ги користел скалите на скалата за да се заниша напред и да ги засади двете стапала на градите на мажот, со што го испратил да се спушти наназад во бучната Ќама.
  
  Друг човек го прескокна последното скалило и се упати кон ДреЌк, тресеЌ«и ги рацете. Англичанецот доби удар во ребрата што «е собореше послаб човек. Боли. Неговиот противник паузираше чекаЌ«и го ефектот.
  
  Но, ДреЌк само воздивна и даде близок аперкат, замавнуваЌ«и од самите стапала на неговите стапала. Кргачот бил подигнат од земЌа и веднаш изгубил свест. Бучавата со коЌа удри во земЌа предизвика видно скок на Пилипо.
  
  "Рековте нешто? Маи го помина своЌот совршено негуван нокт преку образот на ХаваЌецот покриен со стрништа. "За твоите мажи?
  
  "Дали си луд? Дали воопшто знаете коЌ е сопственик на овоЌ клуб?
  
  Маи се насмевна. Алиша им приЌде на дваЌцата, невознемирена откако испрати четворица телохранители. "Смешно треба да го кажеш тоа". єа стави ногата на срцето на Пилипо и силно го притисна. "ОвоЌ човек, Клод. Каде е тоЌ?"
  
  Очите на Пилипо се залетуваа наоколу како фатени светулки. "єас... не знам. ТоЌ никогаш не доаѓа овде. Го водам ова место, но Ќас... не го познавам Клод".
  
  "Несре«но". Алиша го удри Пилипо во срцето. "За тебе".
  
  На ДреЌк му требаше малку време да го скенира нивниот периметар. Сè изгледаше безбедно. ТоЌ се наведнуваше додека не беше нос до нос со сопственикот на клубот.
  
  "Сфа«аме. Ти си безвреден потчинет. Дури се согласувам дека не го познаваш Клод. Но, проклето си сигурен дека познаваш некоЌ што го познава. Личност што посетува одвреме-навреме. Човек коЌ се грижи да се држите под контрола. Сега..." ДреЌк го фати Пилипо за грло, а неговиот бес едваЌ го сокри. "Кажете ми го името на оваа личност. Или «е ти Ќа извртам ебаната глава".
  
  Шепотовите на Пилипо останаа нечуени дури и горе, каде што громовите отчукува®а беа пригушени од тешките акустични Ўидови. ДреЌк Ќа заниша главата како што тигарот Ќа тресе главата на мртвата газела.
  
  "Што?"
  
  "БЌукенан. ОвоЌ човек се вика БЌукенан".
  
  ДреЌк се стегна посилно додека неговиот бес почна да го обзема. "Кажи ми како контактираш со него". Сликите на Кенеди Ќа исполниЌа неговата визиЌа. ТоЌ едваЌ ги почувствува Маи и Алиша како го одвлекуваат од сопственикот на клубот што умира.
  
  
  ПОГЛАВєЕ Осумнаесетта
  
  
  ХаваЌската но« сè уште беше во полн ек. Беше само минато на полно« кога ДреЌк, МеЌ и Алиша излегоа од клубот и повикаа паркирано такси. Алиша го помина нивниот пат за бегство така што сре«но отиде до ди¤еЌот, го грабна неговиот микрофон и го остави своЌот наЌдобар впечаток на рок Ўвездата. "Здраво Хонолулу! Како по ѓаволите си? Многу ми е мило што сум овде вечерва. Вие момци сте проклето убави!" Потоа непречено замина, оставаЌ«и зад себе илЌада претпоставки на илЌада усни.
  
  Сега слободно разговараа со таксистот. "Што мислите, колку време «е помине пред Пилипо да го предупреди БЌукенан? праша Алиша.
  
  "Со сре«а, можеби нема да го наЌдат некое време. ТоЌ е добро поврзан. Но, ако го направат тоа -"
  
  "ТоЌ нема да зборува", рече ДреЌк. "ТоЌ е кукавица. ТоЌ нема да привлече внимание на фактот дека се сврте кон човекот на Клод. єас би Ќа ставил моЌата хипотека на тоа".
  
  "Бункерите може да го истурат гравот". тивко рече МаЌ.
  
  "Пове«ето од нив се во несвест". Алиша се насмеа, а потоа рече посериозно. "Но, спраЌтот е во право. Кога «е можат повторно да одат и да зборуваат, «е квичат како сви®и".
  
  ДреЌк кликна на Ќазикот. "По ѓаволите, и дваЌцата сте во право. Потоа треба да го направиме тоа брзо. Оваа вечер. Нема друг избор".
  
  "Улица северна Кукуи", му рече Маи на таксистот. "Можете да не оставите во близина на мртовечницата".
  
  Таксистот брзо Ќа погледна. "Стварно?"
  
  Алиша го привлече неговото внимание со дрска насмевка. "Задржи долу, пет-о." Само возете".
  
  Таксистот промрморе нешто како "Ебано хаол", но го сврте погледот кон патот и замолче. ДреЌк размислуваше каде одат. "Ако ова е навистина канцелариЌата на БЌукенан, тоЌ вероЌатно нема да биде таму во овоЌ момент".
  
  Алиша шмркаше. "ДреЌки, ДреЌки, едноставно не слушаш доволно внимателно. Кога конечно сфативме дека глупавиот човек, Пилипо, го има грлото толку цврсто во вашите раце што стана виолетова, се зафативме да го спасиме неговиот смешен живот, а тоЌ ни рече дека БЌукенан има ку«а".
  
  "Ку«а?" ДреЌк направи гримаса.
  
  "За бизнисот. Ги знаете овие дилери. Тие живеат и Ќадат таму, играат таму, ги организираат своите локални работни места од таму. Одржува ред. ТоЌ дури и «е ги задржи своите луѓе во близина. Тоа е нон-стоп напорна забава, човеку".
  
  "Што «е помогне да се задржат во таЌност настаните во но«ниот клуб, засега". Рече МаЌ додека таксито застана каЌ мртовечницата. "Се се«авате кога упаднавме во канцелариЌата на тоЌ магнет за испорака во Хонг Конг? Брзо влегуваме, брзо излегуваме. Вака треба да биде".
  
  "Исто како кога стигнавме до тоа место во Цирих". Алиша гласно му рече на ДреЌк. "Не е сè до тебе, Китано. Не толку далеку".
  
  
  * * *
  
  
  ХеЌден влегла во станот што ѝ бил даден во зградата на ЦИА во Хонолулу и застанала мртва. Бен Ќа чекаше, седеЌ«и на креветот и висеЌ«и ги нозете.
  
  Младиот човек изгледаше уморно. Неговите очи беа крвави од зЌапа®ето во компЌутерскиот екран со денови, а челото му изгледаше малку збрчкано од толку интензивна концентрациЌа. На ХеЌден му беше мило што го виде.
  
  Таа остро погледна низ собата. "Дали вие и Карин конечно Ќа пресековте папочната врвца?
  
  "Хар, хар. Таа е семеЌство". Тоа го кажа како нивната блискост да е наЌочигледна работа. "И таа дефинитивно го знае своЌот пат околу компЌутерот".
  
  "ГениЌално ниво на коефициент на интелигенциЌа «е ви помогне во ова". ХеЌден ги соблече чевлите. Дебелиот тепих се чувствуваше како пенеста перница под неЌзините болни нозе. "Апсолутно сум сигурен дека утре «е го наЌдете она што ни треба во списаниЌата на Кук".
  
  "Ако можеме воопшто да ги откриеме".
  
  "Сè е на Интернет. Треба само да знаеш каде да бараш".
  
  Бен се намурти во неа. "Дали... се чувствува како да сме манипулирани овде? Прво го наоѓам Гробот на боговите, а потоа уредите за пренос. Сега откриваме дека тие дваЌца се поврзани. И - - застана.
  
  "И што?" ХеЌден се смести до него на креветот.
  
  "Уредите би можеле некако да се поврзат со портите на пеколот", резонираше тоЌ. "Ако Коваленко ги сака, тие треба да бидат таму".
  
  "Не е вистина". ХеЌден се наведна поблиску. "Коваленко е луд. Не можеме да се преправаме дека го разбираме неговото размислува®е".
  
  Очите на Бен покажаа дека брзо ги губи мислите и флертува со другите. ТоЌ Ќа бакна ХеЌден додека таа Ќа наведна главата кон неговата. Таа се повлече додека тоЌ почна да се мава со нешто во ¤ебот.
  
  "Се чувствувам подобро кога «е излезе низ патент, Бен".
  
  "А? бр. Го сакав ова". Го извади мобилниот, го префрли екранот на МП3 плеерот и избра албум.
  
  Флитвуд Мек почна да Ќа пее "Second Hand News" од класичните гласини.
  
  ХеЌден изненадено трепна. "Динорок? Навистина?"
  
  Бен Ќа фрли на грб. "Некои од ова се подобри отколку што мислите.
  
  ХеЌден не Ќа пропушти продорната тага во тонот на неЌзиното момче. Таа не Ќа пропушти темата на песната, очигледна во насловот. Од истите причини како и Бен, Ќа натера да размислува за Кенеди Мур и ДреЌк и за сето она што тие го изгубиЌа. Не само што и дваЌцата изгубиЌа голем приЌател во Кенеди, туку неЌзината насилна смрт ги намали сите приЌатели на ДреЌк на обична бучава во позадина.
  
  Но, кога Линдзи Бакингем почна да пее за високата трева и да го прави своето, расположението набрзо се промени.
  
  
  * * *
  
  
  МаЌ го замоли таксистот да почека, но човекот не послуша. Штом излегле од автомобилот го запалил моторот и излетал прскаЌ«и со чакал.
  
  Алиша се грижеше за него. "Кретен".
  
  Маи покажа на раскрсницата пред нив. "Ку«ата БЌукенан е лево".
  
  Одеа во приЌатна тишина. Пред неколку месеци, ДреЌк знаеше дека ова никогаш нема да се случи. Денеска имаа заеднички неприЌател. Сите беа трогнати од лудилото на Крвавиот крал. И ако му се дозволи да остане на слобода, тоЌ сепак може да им нанесе тешка штета.
  
  Заедно тие беа еден од наЌдобрите тимови во светот.
  
  Тие Ќа преминаа раскрсницата и забавиЌа кога имотот на БЌукенан излезе на виделина. Местото беше преплавено со светлина. Завесите се спуштени. Вратите беа отворени за музиката да тече низ целата област. Грмотевиците на рап музиката се слушаа дури и преку улицата.
  
  "Модел на соседот", коментира Алиша. "Таков некоЌ - само би требало да се приближам и да го скршам нивниот проклет стерео систем до скршеници".
  
  "Но, пове«ето луѓе не се како тебе", рече ДреЌк. "Ова е она на што овие луѓе напредуваат. Тие се насилници во срцето. Во реалниот живот, тие носат пушки и немаат сочувство или совест".
  
  Алиша му се насмевна. "Тогаш нема да очекуваат напад од целосен обем".
  
  Маи се согласи. "Брзо влегуваме, брзо излегуваме".
  
  ДреЌк размислувал за тоа како Крвниот крал наредил да се убиЌат толку многу невини. "АЌде да ги ебеме".
  
  
  * * *
  
  
  ХеЌден била гола и испотена кога и заЎвонил мобилниот телефон. Да не беше рингтонот со потпис на неЌзиниот шеф Џонатан ГеЌтс, таа «е го блокираше.
  
  Наместо тоа, таа стенкаше, го оттурна Бен и го притисна копчето за одговор. "Да?"
  
  ГеЌтс не ни забележа дека таа остана без здив. "ХаЌден, се извинувам за доцниот час. Можете ли да зборувате?"
  
  ХеЌден веднаш се врати во реалноста. Портата го заслужи неЌзиното внимание. Ужасот што го преживеа за своЌата земЌа беше далеку над неговото чувство за должност.
  
  "Се разбира, господине".
  
  "ДмитриЌ Коваленко ги држи во заробеништво членовите на семеЌството на осум американски сенатори, четиринаесет пратеници и еден градоначалник. Ова чудовиште «е биде изведено пред лицето на правдата, ЏеЌ, со сите потребни средства. Ги имате сите ресурси".
  
  Врската беше прекината.
  
  ХеЌден седеше загледан во темнината, а неЌзиниот жар целосно згасна. НеЌзините мисли беа со затворениците. Невините повторно страдаа. Таа се прашуваше уште колку луѓе «е страдаат пред Крвниот крал да биде изведен пред лицето на правдата.
  
  Бен ползеше по креветот до неа и едноставно Ќа прегрна како што сакаше.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк влегол внатре и се нашол во долг ходник со две врати кои се отвораат лево и отворена куЌна на краЌот. Човекот одеше по скалите, а очите одеднаш му се наполниЌа со шок кога го виде ДреЌк како влегува во ку«ата.
  
  "Што по-?"
  
  Раката на Маи се движеше побрзо отколку што окото можеше да види. Една секунда човекот влечеше во воздух за да извика предупредува®е, а во следната се лизгаше по скалите со ситна кама во грлото. Кога стигнал на дното, Маи Ќа завршила работата и Ќа зела назад неЌзината кама. ДреЌк се пресели по ходникот. Свртеа лево во првата соба. Четири пара очи погледнаа од едноставните кутии во кои го спакуваа експлозивот.
  
  Експлозиви?
  
  ДреЌк веднаш го препозна C4, но немаше време да размислува додека мажите го грабнаа невнимателно фрленото оружЌе. МаЌ и Алиша танцуваа околу ДреЌк.
  
  "Таму!" ДреЌк покажа на наЌбрзите. Алиша го собори со не убезен удар во препоните. Падна, мрмореЌ«и нешто. Човекот пред ДреЌк брзо тргна кон него, прескокнуваЌ«и Ќа масата за да Ќа зголеми висината и мо«та на неговиот напад. ДреЌк го вртеше неговото тело под летот на човекот, а кога слета, ги собори двете колена одзади. Човекот врескал од бес, а од устата му летнала плунка. ДреЌк му зададе удар со секира на врвот на главата со сета своЌа брутална сила и мо«.
  
  Човекот колабирал без звук.
  
  Лево од него, Маи изведе два удари брзо едноподруго. И дваЌцата беа удвоени со рани во стомакот, изненадува®е испишано по целото лице. ДреЌк набрзина употреби смртен стисок за да го онеспособи едниот, додека Маи го нокаутираше другиот.
  
  "Остави". - подсвире ДреЌк. Можеби не го знаеЌа тоа, но тие сепак беа луѓе на Крвниот крал. Имаа сре«а што ДреЌк брзаше.
  
  Се вратиЌа во ходникот и се симнаа во друга соба. Додека се лизнаа внатре, ДреЌк Ќа здогледа куЌната. Беше полно со мажи, сите зЌапаа во нешто на ниска маса. Рап звуците кои доаѓаа одвнатре беа толку гласни што ДреЌк речиси очекуваше да излезат да го пречекаат. Маи побрза напред. До моментот кога ДреЌк влезе во собата, таа ве«е легна еден маж и премина на следниот. Дечко со густа брада налета на ДреЌк, ве«е со револвер во раката.
  
  "Што направи-?"
  
  Обуката беше сè во борбената уметност, а ДреЌк се врати побрзо отколку што политичарот можеше да избегне клучно праша®е. Веднаш, тоЌ Ќа подигнал ногата, го исфрлил револверот од рацете на човекот, а потоа зачекорил напред и го фатил во воздух.
  
  Го превртел оружЌето.
  
  "ЖивеЌ од меч". ТоЌ пукал. Човекот на БЌукенан падна наназад во уметнички изблик. Маи и АлисиЌа веднаш зедоа уште едно фрлено огнено оружЌе кога некоЌ викаше од куЌната. "ЕЌ, будали! Што по ѓаволите правиш?"
  
  ДреЌк се насмевна. Очигледно истрели од огнено оружЌе не биле нечуени во оваа ку«а. Добро. ТоЌ отиде до вратата.
  
  "Два", шепна тоЌ, покажуваЌ«и дека просторот на вратата им дава само простор на дваЌцата за маневрира®е. Маи седна зад неа.
  
  "АЌде да ги скротиме овие кучи®а". ДреЌк и Алиша излегоа, пукаЌ«и, нишани кон шумата од нозе што Ќа опкружуваше масата.
  
  Крв се испрска и телата паднаа на подот. ДреЌк и Алиша тргнаа напред, знаеЌ«и дека шокот и стравопочит «е ги збунат и заплашат нивните противници. Еден од чуварите на БЌукенан скокна преку ниска маса и удри во Алиша, фрлаЌ«и Ќа на страна. Маи зачекори во празнината, бранеЌ«и се, додека чуварот двапати Ќа удри со прстот во неа. Маи го фа«аше секоЌ удар на подлактицата пред силно да го удри со пиштолот по мостот на носот.
  
  Алиша повторно се степала. "єас го имав".
  
  "Ох, сигурен сум дека си, душо".
  
  "Дувни ме." Алиша го впери пиштолот кон расплаканите мажи. "Дали некоЌ друг сака да се обиде? Хм?"
  
  ДреЌк се загледа во ниската маса и неЌзината содржина. Купишта C4 Ќа натрупаа површината во различни фази на подготовка.
  
  Што по ѓаволите планирал Крвавиот крал?
  
  "КоЌ од вас е БЌукенан?
  
  НикоЌ не одговори.
  
  "Имам договор за БЌукенан". ДреЌк ги крена рамениците. "Но, ако тоЌ не е тука, тогаш претпоставувам дека «е треба да ве застреламе сите". ТоЌ пукал во стомакот на наЌблискиот човек.
  
  Бучава Ќа исполни просториЌата. Дури и Маи зачудено гледаше во него. "Мет -"
  
  ТоЌ ржеше по неа. "Без ими®а".
  
  "єас сум БЌукенан". Човекот, потпрен на грбот на големиот фрижидер, здивна додека вршеше силен притисок врз раната од куршум. "АЌде, човеку. Ние не ти наштетивме".
  
  Прстот на ДреЌк се стегна на чкрапалото. Беше потребна огромна самоконтрола за да не се пука. "Не ме повреди? ТоЌ скокнал напред и намерно го ставил коленото на раната што крвари. "Не ме повреди?
  
  Крво убието му го исполни видот. Неутешна тага му го прободе мозокот и срцето. "Кажи ми", рече рапаво. "Кажи ми каде е Клод или, Боже помогни ми, «е ти го дувнам мозокот низ овоЌ ебан фрижидер".
  
  Очите на БЌукенан не лажеа. Стравот од смртта го направил неговото незнае®е проЎирно. "Ги познавам приЌателите на Клод", лелека тоЌ. "Но, Ќас не го познавам Клод. Би можел да ти кажам неговите приЌатели. Да, можам да ви ги дадам".
  
  ДреЌк слушаше додека кажуваше две ими®а и нивните локации. Скарбери и Петерсон. Дури кога оваа информациЌа беше целосно извлечена, тоЌ покажа на табелата полна со C4.
  
  "Што правиш овде? Дали се подготвувате да започнете воЌна?
  
  Одговорот го запрепасти. "Па, да. Битката на Хаваи «е започне, човеку".
  
  
  ГЛАВА 19
  
  
  Бен БлеЌк влезе во малата канцелариЌа што Ќа делеше со своЌата сестра за да Ќа наЌде Карин како стои покраЌ прозорецот. "Здраво сестро".
  
  "Здраво. Само погледни го ова, Бен. ИзгреЌсонце на Хаваи".
  
  "Треба да бидеме на плажа. Сите одат таму за изгреЌсонце и заЌдисонце".
  
  "Ох навистина? Карин го погледна своЌот брат со малку сарказам. "Го побаравте на Интернет, нели?
  
  "Па, сега кога сме тука, би сакал да излезам од ова загушливо место и да запознаам некои локални жители".
  
  "За што?"
  
  "Никогаш не сум сретнал ХаваЌец".
  
  "Мано е проклет ХаваЌец, глупав. Боже, понекогаш се прашувам дали ги добив и двете мозочни клетки".
  
  Бен знаеше дека нема смисла да започне битка на памет со неговата сестра. Се восхитуваше на прекрасната глетка неколку минути пред да се упати кон вратата за да им полие кафе на дваЌцата. Кога се врати, Карин ве«е ги подигнуваше нивните компЌутери.
  
  Бен ги стави шолЌите до нивните тастатури. "Знаете дека со нетрпение го чекам тоа". Ги триеше рацете. "Мислам, барам трупци на капетан Кук. Ова е вистинска детективска работа затоа што го бараме она што е скриено, а не она што е очигледно".
  
  "Сигурно знаеме дека нема врски на Интернет што би го поврзале Кук со ДиЌамант Хед или Лихи со ХаваЌците. Знаеме дека ДиЌамант Хед е само еден од низата конуси, отвори, тунели и цевки од лава што се протегаат под Оаху".
  
  Бен испи голтка од своето топло кафе. "Знаеме и дека Кук слета на Кауаи, во градот Ваимеа. Проверете го Ваимеа за ка®он доволно зачудувачки за да му парира на Големиот Ка®он. Локалните жители на Кауаи Ќа измислиЌа фразата оригинално место за посета на Хаваи како нахален напад во Оаху. Има статуа на Кук во Ваимеа до многу мал музеЌ".
  
  "Друго нешто што знаеме", одговори Карин. "Поентата е дека дневниците на капетанот Кук се токму тука". Таа допрела на неЌзиниот компЌутер. "ОнлаЌн".
  
  Бен воздивна и почна да го прелистува првото од обемните списаниЌа. "Нека започне забавата". Ги приклучи слушалките и се потпре на столот.
  
  Карин се загледа во него. "Исклучи го. Дали е ова Ґидот на спие®ето? И уште една корица? Еден ден, братче, «е мора да ги снимиш овие нови песни и да престанеш да ги трошиш твоите пет минути слава".
  
  "Не ми кажуваЌ дека си го трошиш времето, сестро. Сите знаеме дека сте маЌстор во ова".
  
  "Дали «е го изнесете ова повторно? Сега?"
  
  "Поминаа пет години". Бен Ќа вклучи музиката и се фокусираше на своЌот компЌутер. "Пет години пропаст. Не дозволуваЌте она што се случи потоа да ги уништи следните десет".
  
  
  * * *
  
  
  РаботеЌ«и без сон и со минимален одмор, ДреЌк, МеЌ и Алиша решиЌа да направат кратка пауза. ДреЌк добил повик од ХеЌден и Кинимака околу еден час по изгреЌсонцето. Копчето за исклучува®е на звукот набрзо го реши овоЌ проблем.
  
  ИзнаЌмиле соба во Ваикики. Тоа беше голем хотел на тркала, преполн со туристи, што им даваше високо ниво на анонимност. Тие брзо Ќаделе во локалниот Дени, а потоа се упатиле кон нивниот хотел, каде што со лифтот се качиле до нивната соба на осмиот кат.
  
  Откако влезе внатре, ДреЌк се опушти. Ги знаеше придобивките од хране®ето со храна и одмор. Се свитка на лесна столица покраЌ прозорецот, уживаЌ«и во начинот на коЌ чистото хаваЌско сонце го миеше низ француските прозорци.
  
  "Вие дваЌцата може да се карате за креветот", промрморе тоЌ без да се сврти. "НекоЌ го постави алармот за два часот".
  
  Со тоа, тоЌ ги остави мислите да се оддалечат, уверен од сознанието дека Ќа имаат адресата на дваЌца мажи кои биле колку што можеле блиски со Клод. Мирот на знае®ето дека Клод бил одведен директно каЌ Крвавиот крал.
  
  Мир од сознанието дека до крвавата одмазда останаа само уште неколку часа.
  
  
  * * *
  
  
  ХаЌден и Кинимака го поминаа утрото во локалната полициЌа во Хонолулу. Веста беше дека некои од "соработниците" на Клод биле елиминирани во текот на но«та, но вистинска вест немаше. Сопственикот на клубот, по име Пилипо, кажа многу малку. Неколку негови скокачи завршиЌа во болница. Исто така, се чинеше дека неговото видео за чудо се стемни кога маж и две жени го нападнаа непосредно пред полно«.
  
  Додадете на ова и крвава престрелка некаде во центарот на градот, во коЌа беа вклучени пове«е познати соучесници на Клод. Кога вооружените полицаЌци пристигнале на местото на настанот, сè што нашле е празна ку«а. Нема мажи. Нема телефонски броЌ. Само крв на подот и куЌнската маса, на коЌа при брише®е прашина биле пронаЌдени траги од Ц4.
  
  ХеЌден го проба ДреЌк. Се обиде да и се Ќави на Алиша. Таа го повлече Мано настрана и бесно му шепна на уво. "По ѓаволите! Тие не знаат дека имаме поддршка да постапиме како што ни одговара. Тие треба да знаат".
  
  Кинимака ги крена рамениците, а неговите големи раменици се креваа и спуштаа. "Можеби ДреЌк не сака да знае. ТоЌ «е го направи тоа на своЌ начин, со или без владина поддршка".
  
  "Сега тоЌ е товар".
  
  "Или отровна стрела што лета директно во срцето". Кинимака се насмевна додека неговиот шеф го гледаше.
  
  ХеЌден за момент се збуни. "Што? Дали овие текстови се од песна или нешто слично?"
  
  Кинимака изгледаше навредено. "Мислам дека не, шефе. Па", погледна тоЌ кон собраните полицаЌци, "што знае полициЌата за Клод?
  
  ХеЌден зеде длабок здив. "Не е чудно што ги има многу малку. Клод е сомнителен сопственик на неколку клубови кои може или не се вклучени во нелегални активности. Тие не се високо на списокот за следе®е на полициЌата. Следствено, нивниот тивок сопственик останува анонимен".
  
  "Со сето она што, без сомнение, го дизаЌнираше Коваленко".
  
  "Без сомнение. Секогаш е корисно за криминалецот неколку пати да биде отстранет од реалниот свет".
  
  "Можеби ДреЌк напредува. Да не беше така, мислам дека «е беше со нас".
  
  ХеЌден кимна со главата. "Да се надеваме дека тоа е така. Во меѓувреме, треба да шокираме неколку локални жители. И треба да контактирате со сите што ги познавате кои би можеле да ни помогнат. Коваленко ве«е создаде крвопролева®е. Мразам да мислам како сето ова може да заврши".
  
  
  * * *
  
  
  Бен се трудеше да го задржи своЌот фокус високо. Неговите емоции беа во немир. Поминаа месеци откако неговиот живот беше нормален. Пред аферата Один, неговата идеЌа за авантуризам беше да го задржи своЌот модерен рок бенд The Wall of Sleep во таЌност од мама и тато. ТоЌ беше семеен човек,  убезно срце, со талент за сите технички работи.
  
  Сега Ќа виде битката. Видел како луѓе убиваат. Се бореше за живот. Во неговите раце почина девоЌката на неговиот наЌдобар приЌател.
  
  Преминот меѓу световите го распарчи.
  
  Додадете го на тоа притисокот да биде со неговата нова девоЌка, американска агентка на ЦИА, и тоЌ воопшто не беше изненаден кога се наЌде во тапка®е.
  
  Не дека некогаш им кажал на приЌателите. Неговото семеЌство, да, можеше да им каже. Но, Карин сè уште не беше подготвена за ова. И таа имаше свои проблеми. ТоЌ штотуку ѝ кажал дека по пет години треба да продолжи понатаму, но знаел дека ако некогаш му се случи истото, «е му го уништи остатокот од животот.
  
  А останатите членови на Ґидот на спие®ето постоЌано му испра«аа пораки. Каде си, по ѓаволите, БлеЌки? Ќе се собереме ли вечерва? Барем пиши ми, идиоту!Имаа спремни нови нумери за снима®е. Тоа беше неговиот проклет сон!
  
  Сега токму она што му даде голема пауза е под закана.
  
  Размислуваше за ХаЌден. Кога светот се распаѓаше, тоЌ секогаш можеше да ги сврти мислите кон неа и сè «е станеше малку полесно. Умот му залута. ТоЌ продолжи да се движи низ страниците на онлаЌн книгата што некоЌ Ќа препишал од сопствените чкртаници на Кук.
  
  За малку «е го пропушти.
  
  Зашто одеднаш, токму таму, меѓу временските извештаи, ознаките за географска должина и ширина и кратките детали за тоа коЌ бил казнет затоа што не Ќа Ќадел своЌата дневна храна со говедско месо и коЌ бил пронаЌден мртов во месте®ето, се поЌави кратка референца за Портата на Пеле.
  
  "Сестра". - издиша Бен. "Мислам дека наЌдов нешто". ТоЌ прочита краток пасус. "Леле, ова е машки извештаЌ за нивното патува®е. Дали сте подготвени за ова?"
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк од лесен сон преминал во будност во времето потребно за да ги отвори очите. Маи чекореше напред-назад зад него. Звучеше како Алиша да беше под туш.
  
  "Колку долго бевме надвор?
  
  "ДаЌте или земете деведесет минути. Еве, проверете го ова." Маи му фрли еден од пиштолите што ги зеле од БЌукенан и неговите луѓе.
  
  "Колкав е резултатот?
  
  "Пет револвери. Се е во ред. Два калибар 38 и три 45. Сите со три четвртини полни списаниЌа".
  
  "Пове«е од доволно". ДреЌк стана и се истегна. Тие одлучиЌа дека наЌвероЌатно «е се соочат со посериозен противник - луѓе блиски на Клод - затоа носе®ето оружЌе е задолжително.
  
  Алиша излезе од ба®ата со мокра коса, влечеЌ«и Ќа Ќакната. "Подготвени сте да се иселите?
  
  Информациите што ги добиЌа од БЌукенан беа дека и Скарбери и Петерсон поседуваат егзотичен застапник за автомобили на перифериЌата на Ваикики. Наречен Exoticars, тоа беше и малопродажба и продавница за поправка. ТоЌ, исто така, изнаЌмил пове«ето видови на автомобили од високата класа.
  
  Многу профитабилна корица, помисли ДреЌк. Без сомнение е дизаЌниран да помогне да се сокриЌат сите видови криминални активности. Скарбери и Петерсон несомнено беа блиску до врвот на син¤ирот на исхрана. Следен би бил Клод.
  
  Влегоа во такси и на возачот му Ќа дадоа адресата на застапништвото. Беше оддалечено дваесетина минути.
  
  
  * * *
  
  
  Бен и Карин се изненадени кога го читаат дневникот на капетанот Кук.
  
  Гледа®ето низ очите на друго лице на настаните што му се случиЌа на познатиот морски капетан пред пове«е од двесте години беше прилично извонредно. Но, чита®ето на извештаЌот за снименото, но сепак краЌно таЌно патува®е на Кук под наЌпознатиот вулкан на Хаваи беше речиси огромно.
  
  "НевероЌатно е". Карин Ќа прелистуваше неЌзината копиЌа на компЌутерскиот екран. "Една работа што не Ќа сфа«ате е брилиЌантната предвидливост на Кук. Со себе зел луѓе од сите области за да ги сними своите откритиЌа. Научници. Ботаничари. Уметници. ГледаЌ -" Таа го допре екранот.
  
  Бен се наведна за да го види деликатно изведениот цртеж на растението. "Кул".
  
  Очите на Карин блеснаа. "Ова е супер. Овие растениЌа не беа откриени или документирани додека Кук и неговиот тим не ги снимиЌа и не се вратиЌа во АнглиЌа со овие фантастични цртежи и описи. Тие го мапираа нашиот свет, овие луѓе, насликаа пеЌзажи и краЌбрежЌа на начинот на коЌ ние едноставно би фотографирале денес. Размислете за тоа".
  
  Гласот на Бен Ќа издаде неговата возбуда. "Знам. Знам. Но, слушаЌте го ова -"
  
  "Леле". Карин беше апсорбирана во сопствената приказна. "Дали знаевте дека еден од екипажот на Кук беше ВилиЌам БлаЌ? Човекот коЌ стана капетан на Баунти? И дека тогашниот американски претседател Бен¤амин Френклин им испратил порака на сите свои поморски капетани да го остават Кук на мира, и покраЌ тоа што Американците во тоа време воЌувале со Британците. Френклин го нарече "заеднички приЌател на човештвото".
  
  "Сестра". - подсвиркваше Бен. "НаЌдов нешто. СлушаЌте - падна на копно во Овихи, Хаваи, во близина на наЌвисоката точка на островот. 21 степени 15 минути северна географска ширина, 147 степени северна географска должина, 48 минути запад. Висина 762 стапки. Бевме принудени да го фрлиме сидрото каЌ Лихи и да излеземе на брегот. Домородците што ги ангажиравме изгледаа како да ни ги скинат парталите од грб за шише рум, но всушност беа и толерантни и познава®а".
  
  "ДаЌте ми Ќа скратената верзиЌа", откина Карин. "На англиски".
  
  Бен ржеше по неа. "Боже, девоЌче, каде е твоЌата ИндиЌана Џонс?" ТвоЌот Лук СкаЌвокер? Едноставно немаш смисла за авантура. Така, нашиот раскажувач, човек по име Хоксворт, тргна со Кук, шест други морнари и неколку домородци да истражат што домородците Ќа нарекувале Портата на Пеле" . награди".
  
  "Портата на Пеле мора да предизвика сериозна вознемиреност каЌ Кук да преземе таков ризик", истакна Карин.
  
  "Па, Пеле беше богот на огнот, мол®ите, ветрот и вулканите. Можеби наЌпопуларното хаваЌско божество. Таа беше голема вест. Голем дел од неЌзината легенда се фокусираше на неЌзиното владее®е со океаните. Начинот на коЌ ХаваЌците сигурно зборувале за неа вероЌатно го разбудил интересот на Кук. И вероЌатно тоЌ бил арогантен човек на големо патува®е за открива®е. ТоЌ нема да се плаши да му пречи на локалниот крал".
  
  "Човек како Кук не би се плашел од многу".
  
  "Токму така. Според Хоксворт, локалните жители ги воделе низ темен премин под длабокото срце на вулканот. Штом светлата се запалиЌа и, како што би рекол Голум, беа направени неколку незгодни врте®а, сите застанаа и зачудено зЌапаа во Портата на Пеле".
  
  "Чудак. Дали има цртеж?
  
  "Не. Уметникот остана зад себе поради ова патува®е. Но, Хоксворт го опишува она што го виделе. Огромен лак коЌ полета толку високо што се искачи над самиот врвен круг на нашите пламени. Рачно изработена рамка инкрустирана со ситни симболи. Засеци на секоЌа страна, недостасуваат два помали предмети. Чудото ни го одзема здивот и навистина гледавме додека темниот центар не почна да ни го привлекува погледот".
  
  "Значи, во духот на сите луѓе, она што тоЌ мисли е дека го нашле тоа што го барале, но потоа сфатиле дека сакаат пове«е". Карин одмавна со главата.
  
  Бен ги преврте очите кон неа. "Мислам дека она што го мислиш е, во духот на сите авантуристи, тие сакаа пове«е. Но во право си. Портата на Пеле беше токму тоа. Порта. Мораше да води некаде".
  
  Карин го повлече столот. "Сега се прашувам. Каде доведе ова?
  
  Во тоЌ момент заЎвони мобилниот телефон на Бен. Погледна во екранот и ги преврте очите. "Мама и тато".
  
  
  ГЛАВА ДВАЕСТА
  
  
  Мано Кинимака го сакаше срцето на Ваикики. Роден и израснат на Хаваи, раното детство го поминал на плажата Кухио пред неговото семеЌство да собере средства и да се пресели на потивкото северно краЌбрежЌе. Сурфа®ето таму беше светска класа, храната беше автентична дури и кога вечерате надвор, животот беше бесплатен колку што можете да замислите.
  
  Но, неговите неизбришливи рани спомени беа од Кухио: прекрасната плажа и бесплатните луаус, неделните скари на плажа, лесното сурфа®е, добродушните локални жители и но«ниот сЌаЌ на заЌдисонцето.
  
  Сега, додека возеше по авениЌата Кухио, а потоа и по Калакауа, забележа стари, трогателни работи. Не туристи со свежо лице. Локалните жители не го носат своЌот утрински сок од Џамба. Во близина на Кралскиот ХаваЌ нема ни продавач на сладолед. Тоа беа долгите црни факели што ги палеа секоЌа вечер, сега речиси празниот трговски комплекс каде што некогаш плачеше, смееЌ«и се на едноставниот предупредувачки знак во форма на А што блокираше една од патеките на коЌа пишуваше: Ако не си СпаЌдермен, мостот е затворен.Толку е едноставно. Така хаваЌски.
  
  ТоЌ помина покраЌ старата продавница на Ласен, каде што некогаш ги гледаше нивните прекрасни слики и фантастични автомобили. Сега го нема. Неговото рано детство заврши. ТоЌ помина покраЌ трговскиот центар Кралското село, за коЌ неговата маЌка еднаш му рекла дека некогаш бил резиденциЌа на кралот Калакауа. єа помина наЌубавата полициска станица на светот, онаа веднаш на плажата Ваикики во сенката на стотици даски за сурфа®е. И помина покраЌ неуништливата статуа на воЌводата Каханамоку, покриена како и секогаш со свежа леи, истата онаа што Ќа гледаше кога беше мало момче со милион соништа што му се вртеа во главата.
  
  Неговото семеЌство сега беше чувано деноно«но. За нив се грижеа врвни американски маршали и крак маринци. СемеЌната ку«а беше празна, користена како мамка за атентатори. ТоЌ самиот беше обележан човек.
  
  ХеЌден ЏеЌ, неговиот наЌдобар приЌател и шеф, седна до него на совозачкото седиште, можеби видел нешто од изгледот на неговото лице бидеЌ«и таа не кажала ништо. Таа била ранета со нож, но сега речиси закрепнала. Луѓето околу него беа убиени. Колеги. Нови приЌатели.
  
  И еве го, вратен во своЌот дом, местото на неговото детство. Спомени го исполниЌа како одамна изгубени приЌатели кои копнеат да се поврзат со него. Спомени го бомбардираа од секоЌ агол на улицата.
  
  Убавината на Хаваите беше тоа што засекогаш живееше во тебе. Не беше важно дали си поминал една недела таму или дваесет години. Неговиот лик беше безвременски.
  
  ХеЌден конечно го уништи расположението. "ОвоЌ човек, овоЌ Капуа. Дали навистина продава кршен мраз од комбе?"
  
  "Тука има добар бизнис. Сите сакаат кршен мраз".
  
  "Доста фер".
  
  Мано се насмевна. "Ќе видите".
  
  Додека се возеа низ убавината на Кухио и Ваикики, од десната страна периодично се поЌавуваа плажи. Морето блесна и белите брановидни бранови поканувачки се нишаа. Мано виде дека на плажата се подготвуваат неколку кревачи. Некогаш, тоЌ беше дел од тим коЌ освоЌуваше трофеи.
  
  "Ние сме тука". ТоЌ се повлече на закривен паркинг со ограда на едниот краЌ што гледа кон Тихиот Океан. Комбето на Капуа се наоѓаше на самиот краЌ, на одлична локациЌа. Мано веднаш го забележал своЌот стар приЌател, но за момент застанал.
  
  ХеЌден му се насмевна. "Стари спомени?"
  
  "Прекрасни спомени. Нешто што не сакате да го збркате со презамислува®е на нешто ново, знаете?
  
  "Знам".
  
  Немаше доверба во неЌзиниот глас. Мано долго го погледна своЌот шеф. Таа беше добра личност - директна, фер, цврста. Дали знаевте на чиЌа страна е ХаЌден ЏеЌ и коЌ вработен може да бара пове«е од своЌот шеф? Откако се запознале, тоЌ добро Ќа запознал. НеЌзиниот татко, ЏеЌмс ЏеЌ, беше мо«ен центар, вистинска легенда и вредеше. Целта на ХеЌден отсекогаш била да го исполни своето ветува®е, неговото наследство. Ова беше неЌзината движечка сила.
  
  Толку многу што Мано се изненади кога обЌави колку е сериозна во врска со младиот глупак Бен БлеЌк. Мислеше дека «е помине долго, долго време пред ХеЌден да престане да се турка себеси да се засили за да го исполни наследството што Мано чувствуваше дека ве«е го надминала. Отпрвин мислел дека далечината «е го изгасне пламенот, но потоа парот повторно се нашол заедно. И сега изгледаа посилни од било кога. Дали гикот «е и даде нова цел, нов правец во животот? Само следните неколку месеци «е покажат.
  
  "Оди". ХеЌден кимна со главата кон комбето. Мано Ќа отвори вратата и длабоко дишеше од чистиот локален воздух. Лево му се креваше ДиЌамантската глава, впечатлива фигура коЌа се истакнува наспроти хоризонтот, секогаш присутна.
  
  За Мано секогаш беше тука. Не го изненади дека ова може да биде на врвот на некое големо чудо.
  
  Заедно отидоа до комбето за сече®е мраз. Капуа се наведна, гледаЌ«и во нив. Лицето му се збрчка од изненадува®е, а потоа и од вистинско задоволство.
  
  "Мано? Човек! ЕЌ!"
  
  Капуа исчезна. Една секунда подоцна истрча од зад комбето. ТоЌ беше човек со широки рамена, фит, со темна коса и темен тен. Уште на прв поглед, ХеЌден можеше да каже дека поминува наЌмалку два часа секоЌ ден на даска за сурфа®е.
  
  "Капуа". Мано го прегрна своЌот стар приЌател. "Имаше неколку, брат.
  
  Капуа се повлече. "Што направи? Кажи ми, како оди колекциЌата на шут стакло на Хард Рок?"
  
  Мано одмавна со главата и ги крена рамениците. "Ах, малку бла бла, и уште пове«е. Знаеш. Ти?"
  
  "Точно. КоЌ е Хаули?
  
  "Хаоле..." Мано се врати на разбирлив Американец, на големо олеснува®е на ХеЌден. "...ова е моЌот шеф. ЗапознаЌте го ХаЌден ЏеЌ".
  
  Локалниот жител се исправи. "Мило ми е што те запознав", рече тоЌ. "Дали сте шеф Мано? Леле. Сре«ен Мано, велам.
  
  "Немаш ли жена, Капуа? Мано се потруди да Ќа скрие лесната навреда.
  
  "Си купив пои-куче. Таа, еден жежок хаваЌско-кинески филипински хаол, ме тераше цела но« да ставам шатор, човече". Пове«ето ХаваЌци биле од мешана раса.
  
  Мано зеде здив. ПоЌ Дог бил човек од мешана раса. Хаоле беше посетител, и тоа не беше нужно погрден термин.
  
  Пред да може да каже нешто, ХеЌден се сврте кон него и слатко го праша: "Да поставиш шатор?
  
  Мано се згрчи. ХеЌден точно знаеше што е Капуа и немаше никаква врска со кампува®ето. "Ова е кул. Таа звучи убаво. СлушаЌ, Капуа, треба да ти поставам неколку праша®а".
  
  "Стрелци".
  
  "Дали некогаш сте слушнале за некоЌа голема личност од подземЌето позната како Коваленко? Или Крвавиот крал?
  
  "Сè што слушам е што е на вестите, брат. Дали е на Оаху?"
  
  "Можеби. Што е со Клод?
  
  "Не. Да го наречевте Хаули со тоа име, «е се сетив на тоа". Капуа се двоумеше.
  
  ХаЌден го виде ова. "Но, знаеш нешто".
  
  "Можеби шефе. Можеби знам. Но, твоите приЌатели таму", Ќа крена главата кон полициската станица Ваикики Бич, "тие не сакаат да знаат". єас ве«е им кажав. Тие не направиЌа ништо".
  
  "ТестираЌте ме". ХеЌден го сретна погледот на човекот.
  
  "Слушам нешто, шефе. Затоа Мано доЌде каЌ мене, нели? Па, новите пари во последно време даваат некои дебели чаши, човече. Нови играчи насекаде низ сцената, организираат забави што никогаш нема да ги видат следната недела".
  
  "Нови пари? - одекна Мано. "Каде?" - Прашав.
  
  "Никаде", сериозно рече Капуа. "Мислам, токму тука, човеку. Точно тука. Отсекогаш биле маргинализирани, но сега се богати луѓе".
  
  ХеЌден помина со рака низ неЌзината коса. "Што ти кажува ова?
  
  "Не сум вклучен во оваа сцена, но го знам тоа. Нешто се случува или «е се случи. Многу луѓе добиЌа многу пари. Кога тоа «е се случи, учиш да Ќа држиш главата надолу додека не поминат лошите работи".
  
  Мано се загледа во блескавиот океан. "Дали си сигурен дека не знаеш ништо, Капуа?
  
  "Се колнам во моето кученце".
  
  Капуа сериозно го сфати своето пои. ХеЌден покажа кон комбето. "Зошто не нè натераш, Капуа".
  
  "Секако".
  
  ХеЌден му се оцрни на Мано додека Капуа си одеше. "Мислам дека вреди да се проба. Дали имате идеЌа за што зборува?"
  
  "Не ми се допаѓа звукот на она што «е се случи во моЌот роден град", рече Мано и посегна по малку мраз за бриче®е. "Капуа. Кажи ми како се викаш брат. КоЌ би можел да знае нешто?
  
  "Има еден локален човек, Дени, коЌ живее таму горе на ридот". Неговиот поглед се сврте кон ДиЌамант Хед. "Богати. Неговите родители, тие го воспитуваат како завива." ТоЌ се насмевна на ХеЌден. "Кажи го тоа како Американец. Мислам дека нема ништо лошо во тоа. Но, тоЌ е посериозен со ѓубри®ата. ТоЌ добива удар од тоа што знае сра®а, дали ме разбираш?
  
  Мано употреби лажица и ископа големо парче мраз во боЌа на виножито. "Дали момчето сака да се преправа дека е голем шут?
  
  Капуа кимна со главата. "Но, тоа не е вистина. ТоЌ е само момче кое игра машка игра".
  
  ХеЌден Ќа допре раката на Мано. "Ќе го посетиме Дени. Ако има некоЌа нова закана, треба да го знаеме и тоа".
  
  Капуа кимна со главата кон ледените конуси. "Тие се на сметка на основа®ето. Но, вие не ме познавате. Никогаш не доЌдовте да ме видите".
  
  Мано кимна со главата на своЌот стар приЌател. "Се подразбира, брат.
  
  
  * * *
  
  
  Капуа им Ќа дал адресата, коЌа Ќа програмирале во ГПС на автомобилот. Петнаесет минути подоцна стигнаа до порта од црна ковано железо. Парцелата се спуштила назад кон океанот, па можеле да ги видат само прозорците на горниот кат на големата ку«а.
  
  Излегоа од колата, од страната на Мано крикнаа пружини. Мано Ќа стави раката на големата капиЌа и турна. Предната градина го натера ХеЌден да застане и да погледне.
  
  Стандард за даска за сурфа®е. Сосема нов камион со отворен кревет. Една импровизирана лежалка се протегала меѓу две палми.
  
  "О Боже, Мано. Дали сите хаваЌски градини се вакви?
  
  Мано се скрши. "Не навистина, не".
  
  Додека сакале да заЎвонат, слушнале бучава од задната страна. Се шетаа низ ку«ата, држеЌ«и ги рацете до оружЌето. Додека го свртеа последниот агол, здогледаа млад човек како се лута во базенот со една постара жена.
  
  "Извини ме!" ХеЌден врескаше. "Ние сме од полицискиот оддел во Хонолулу. Неколку зборови?" Таа шепна, едваЌ чуЌно: "Се надевам дека не е неговата маЌка".
  
  Мано се задави. Не беше навикнат неговиот шеф да се шегува. Потоа го виде неЌзиното лице. Таа беше смртно сериозна. "Зошто го правите-?"
  
  "Што по ѓаволите сакаш? Младиот човек тргна кон нив диво гестикулираЌ«и. Како што се приближи, Мано му ги виде очите.
  
  "Имаме проблем", рече Мано. "ТоЌ е на работ".
  
  Мано го пушти типот диво да се лула. Неколку големи ридови и остана без здив, шорцевите почнаа да му се лизгаат надолу. ТоЌ не покажа свесност за своЌата неволЌа.
  
  Тогаш постарата жена се стрча кон нив. ХеЌден трепна во неверува®е. Жената скокна на грбот на Кинимаке и почна да го Ќава како пастув.
  
  Во што по ѓаволите се навлекоа овде?
  
  ХеЌден дозволи Кинимака да се грижи за себе. Таа погледна низ ку«ата и теренот. Немаше никаков знак дека некоЌ друг е дома.
  
  Конечно, Мано успеа да го истресе чудовиштето. Таа слета со влажна шлаканица на чакалот што го опкружуваше базенот и почна да завива како банши.
  
  Дени, да беше Дени, Ќа гледаше со отворена уста, а шорцевите сега му паднаа под колена.
  
  На ХаЌден му беше доста. "Дени!" - му викна во лице. "Треба да разговараме со вас!
  
  
  Таа го турна назад во лежалката. Боже, само татко и да можеше да Ќа види сега. Таа се сврте и ги исцеди чашите за коктел, а потоа ги наполни и двете со вода од базенот.
  
  Таа му прскаше вода на лицето на Дени и лесно го удри. ТоЌ веднаш почна да се насмевнува. "ЕЌ душо, знаеш дека ми се допаѓа..."
  
  ХеЌден се повлече. Ако се постапува правилно, ова може да излезе во нивна корист. "Дали си сам, Дени? Таа благо се насмевна.
  
  "Тина е тука. Некаде". Зборуваше со кратки, здивни реченици, како неговото срце да работи напорно за да издржи човек пет пати поголем од него. "МоЌата девоЌка."
  
  ХеЌден внатрешно воздивна со олеснува®е. "Добро. Сега, слушам дека сте личноста коЌа може да открие дали ми требаат информации".
  
  "єас сум". Егото на Дени се покажа низ маглата за секунда. "єас сум таа личност".
  
  "Кажи ми за Клод".
  
  Ступорот повторно го фати, правеЌ«и ги очите да му изгледаат тешки. "Клод? Црното момче што работи во Crazy Shirts?"
  
  "Не". ХеЌден ги стегна забите. "Клод, момчето кое поседува клубови и ранчи низ Оаху".
  
  "Не го познавам овоЌ Клод". Искреноста вероЌатно не беше една од силните страни на Дени, но ХеЌден се сомневаше дека сега Ќа лажира.
  
  "Што е со Коваленко? Дали сте слушнале за него?
  
  Ништо не светна во очите на Дени. Нема знаци или индикации за свесност.
  
  Зад неа, ХеЌден можеше да го слушне Мано како се обидува да Ќа смири девоЌката на Дени, Тина. Таа одлучи дека не може да боли да проба поинаков пристап. "Добро, аЌде да пробаме нешто друго. Во Хонолулу има свежи пари. Има многу од тоа. Од каде доаѓа ова, Дени, и зошто?
  
  Очите на детето ширум се отвориЌа, одеднаш светнаа со таков ужас што ХеЌден речиси посегна по пиштолот.
  
  "Ова може да се случи во секоЌ момент! - извика тоЌ. "Ти гледаш? Во секое време! Само останете дома. Остани дома, момче". Неговиот глас звучеше вознемирено, како да повторуваше нешто што му беше кажано.
  
  ХеЌден почувствува длабок студ што ѝ тече по 'рбетот, дури и кога небесната топлина ѝ го стопли грбот. "Што може да се случи наскоро, Дени. АЌде, можеш да ми кажеш".
  
  "Напад", глупаво рече Дени. "Тоа не може да се врати затоа што е купено и платено". Дени Ќа фати за рака, одеднаш изгледаше застрашувачки трезен.
  
  "Терористите се приближуваат, госпоѓице полициЌа. Само направи Ќа своЌата проклета работа и не дозволуваЌ тие копили®а да доЌдат овде".
  
  
  Дваесет и едно поглавЌе
  
  
  Бен БлеЌк ги цитираше дневните записи на капетанот Кук и неговиот колега Хоксворт, кои го опишуваат наЌопасното патува®е што некогаш го презел човекот.
  
  "Тие одеа низ портата на Пеле", изненадено рече Бен, "во темнина. Во тоа време, Кук сè уште го нарекува заоблениот влез како Портата на Пеле. Дури откако «е го доживее она што лежи подалеку - се вели овде - тоЌ подоцна Ќа менува референцата за портите на пеколот.
  
  Карин се сврте кон Бен со ококорени очи. "Што може да предизвика човек како капетанот Кук да изрази таков гол страв?
  
  "Речиси ништо", рече Бен. "Кук откри канибализам. Човечки жртви. ТоЌ тргна на патува®е во сосема непознати води".
  
  Карин покажа на екранот. "ПрочитаЌте го проклето нешто".
  
  "Надвор од црните порти лежат наЌпроклетите патеки познати на човекот..."
  
  "Не ми кажуваЌ", скрши Карин. "СумираЌ".
  
  "Не можам"
  
  "Што? Зошто?"
  
  "БидеЌ«и овде пишува - следниов текст е отстранет од оваа конверзиЌа поради сомнева®е за неговата автентичност".
  
  "Што?"
  
  Бен се намурти замислено додека гледаше во компЌутерот. "Мислам дека ако беше отворена за Ќавно гледа®е, некоЌ ве«е «е се обидеше да истражи".
  
  "Или можеби направиЌа и умреа. Можеби властите одлучиЌа дека знае®ето е премногу опасно за да се сподели со Ќавноста".
  
  "Но, како гледаме избришан документ? Бен по случаен избор пикна неколку клучеви. Немаше скриени врски на страницата. Ништо за осуда. Го побарал името на авторот на Гугл и нашол неколку страници на кои се споменува Кук-хрониката, но пове«е не се спомнуваат Hell's Gate, Пеле, па дури и ДиЌамант Хед.
  
  Карин се сврте да погледне во срцето на Ваикики. "Значи, патува®ето на Кук низ портите на пеколот беше испишано од историЌата. Можевме да продолжиме да се обидуваме". Таа гестикулираше кон компЌутерите.
  
  "Но, нема да има корист", рече Бен во своЌот наЌдобар впечаток на єода. "Не треба да си го губиме времето".
  
  "Што ХаЌден гледа во тебе, никогаш нема да знам". Карин одмавна со главата пред полека да се заврти. "Проблемот е што немаме начин да знаеме што «е наЌдеме таму долу. Слепо би оделе во пеколот".
  
  
  * * *
  
  
  ХеЌден и Кинимака успеаЌа да му истиснат уште неколку реченици на Дени пред да одлучат дека е паметно да ги остават сами на нивната забава со дрога. Со секоЌа сре«а, и дваЌцата «е мислат дека посетата на ЦИА била лош сон.
  
  Кинимака се качи назад во автомобилот, ставаЌ«и Ќа раката на мекиот кожен волан. "Терористички напад? повтори тоЌ. "Во Ваикики? єас не верувам во ова".
  
  ХеЌден ве«е го бирала броЌот на неЌзиниот шеф. Портата веднаш одговори. Таа во неколку кратки реченици ги рецитираше информациите што ги собраа од Дени.
  
  Мано го слушаше одговорот на ГеЌтс на звучникот. "ХаЌден, се приближувам. Уште неколку часа и «е бидам таму. ПолициЌата во голема мера се потпира на сите познати криминалци за да Ќа открие локациЌата на ранчот. Ќе го имаме наскоро. Ќе ги известам соодветните власти за овоЌ наводен напад, но продолжете да копате".
  
  Редот исчезна. ХеЌден здивна од тивко изненадува®е. "Дали тоЌ доаѓа овде? Нему му е тешко да се справи како што е. Што добро «е направи?
  
  "Можеби работата «е му помогне да се справи".
  
  "Да се надеваме. Тие мислат дека наскоро «е Ќа добиЌат локациЌата на ранчот. Ги следиме терористите. Она што ни треба сега се позитивни, директни луѓе. ЕЌ Мано, дали мислиш дека оваа терористичка приказна е дел од заговорот на Крвниот крал?
  
  Мано кимна со главата. "Ми помина на ум". Неговите очи се напиЌа во погледот коЌ го одзема здивот, како да го складирал за да помогне во борбата против мракот што зафа«а.
  
  "ЗборуваЌ«и за стреЌт луѓе, ДреЌк и неговите дваЌца другари сè уште не одговориле на моите пораки. И полициЌата не знае".
  
  НеЌзиниот мобилен телефон заЎвони, запрепастуваЌ«и Ќа. Тоа беше Портата. "Господине?"
  
  "Оваа работа штотуку полуде", извика тоЌ, Ќасно вознемирен. "ПолициЌата на Хонолулу штотуку прими уште три легитимни терористички закани. Сите во Ваикики. Сè «е се случи наскоро. Воспоставени се контакти со Коваленко".
  
  "Три!"
  
  Портата наеднаш се затвори за секунда. ХеЌден голтна, чувствуваЌ«и дека неЌзиниот стомак се тресе. Стравот во очите на Мано Ќа испоти.
  
  ГеЌтс повторно стапи во контакт. "Нека бидат четири. Пове«е информации штотуку се автентицирани. КонтактираЌте со ДреЌк. Ти си во битката на твоЌот живот, ХаЌден. Бидете мобилизирани".
  
  
  * * *
  
  
  Крвниот крал стоеше на подигната палуба, со ладна насмевка на лицето, неколку од неговите доверливи поручници стоеЌа пред и под него. "Време е", рече тоЌ едноставно. "Ова е она што го чекавме, за што работевме. Ова е резултат на сите мои напори и сите ваши жртви. "Тука", ефективно застана тоЌ, "сè завршува".
  
  Ги скенирал лицата дали има некаков знак на страв. Ги немаше. Навистина, Boudreau изгледаше речиси воодушевен што му беше дозволено да се врати во крвавата борба.
  
  "Клод, уништи го ранчот. УбиЌте ги сите затвореници. И..." ТоЌ се насмевна. "Ослободете ги тигрите. Мора да Ќа окупираат власта некое време. Будро, правете го тоа што го правите, но побрутално. Ве повикувам да исполните коЌа било желба. Ве поканувам да ме импресионирате. Не, шокираЌте ме. Направи го тоа, Будро. Одете во Кауаи и затворете го ранчот таму".
  
  Крвавиот крал фрли последен пат на неговите неколку преостанати луѓе. "Што се однесува до тебе... оди ослободете го пеколот на Хаваи".
  
  ТоЌ се сврте настрана, тргаЌ«и ги настрана и фрли последен критички поглед на неговиот транспорт и внимателно избраните мажи кои «е го придружуваат во смртоносните длабочини под ДиЌамант Хед.
  
  "Ниту еден човек не го направил ова од Кук и не живеел да Ќа раскажува приказната. Ниту еден човек никогаш не погледнал подалеку од петтото ниво на пеколот. НикоЌ никогаш не открил за што е изграден системот за стапици. Ние «е го направиме тоа".
  
  Смртта и пустошот беа и зад и пред него. Почетокот на хаосот беше неизбежен. Крвавиот крал беше сре«ен.
  
  
  * * *
  
  
  Мет ДреЌк прошета низ паркингот на Exoticars, рака под рака со неговата "девоЌка" Алиша МаЌлс. Таму беше паркиран еден автомобил за изнаЌмува®е, изнаЌмува®е Basic Dodge што вероЌатно им припаѓаше на неколку туристи кои изнаЌмиле едно од новите ламбор¤ини на еден час. До моментот кога ДреЌк и Алиша влегоа во модниот салон, крупен маж со кроЌ на екипажот ве«е им беше под нос.
  
  "Добар ден. Можам ли да ти помогнам?"
  
  "Кои се наЌбрзи? ДреЌк направи нетрпеливо лице. "Имаме Нисан дома и моЌата девоЌка сака да доживее вистинска брзина". ДреЌк намигна. "Може да ме освои неколку бонус поени, ако знаете на што мислам".
  
  Алиша слатко се насмевна.
  
  ДреЌк се надеваше дека Маи моментално го заокружува задниот дел од големиот изложбен салон, држеЌ«и се подалеку од задната гаража и се упатува кон оградениот страничен комплекс. Ќе се обиде да влезе од другата страна. ДреЌк и Алиша имаа околу шест минути.
  
  Насмевката на човекот беше широка и, не е изненадувачки, лажна. "Па, пове«ето луѓе избираат ново Ferrari 458 или Lamborghini Aventador, и двата се одлични автомобили. Насмевката всушност се прошири кога продавачот ги посочи возилата за кои станува збор, и двете беа поставени пред прозорите на салонот со цела должина. "Но, во однос на легендарните достигнува®а, ако тоа е она што го барате, би можел да го препорачам Ферари ДеЌтона или Мекларен Ф1". ТоЌ замавна со раката кон задниот дел на изложбениот салон.
  
  Таму и десно имаше канцеларии. Лево имаше ред приватни штандови каде што можеше да се собираат информации за кредитните картички и да се предадат клучевите. Немаше прозорци во канцелариЌата, но ДреЌк можеше да слуша фигури како се движат наоколу.
  
  ТоЌ ги одброЌуваше секундите. Маи требаше да пристигне за четири минути.
  
  "Дали сте г-дин Скарбери или г-дин Петерсен? - праша со насмевка. "Ги видов нивните ими®а на таблата надвор".
  
  "єас сум ЏеЌмс. Г-дин Скарбери и г-дин Петерсен се сопственици. Тие се во дворот".
  
  "За". ДреЌк приреди шоу гледаЌ«и ги Ферари и Ламбор¤ини. Кондиционерот на салонот му се урнал на грб. Немаше звук од далечната канцелариЌа. Алиша се задржа на себе, играЌ«и Ќа добродушната сопруга додека создаваше простор.
  
  Една минута пред Маи мораше да излезе низ страничните врати.
  
  ДреЌк се подготви.
  
  
  * * *
  
  
  Времето леташе покраЌ нив со алармантна брзина, но Бен се надеваше дека лудата идеЌа на Карин «е вроди со плод. Првиот чекор беше да се открие каде се чуваат оригиналните дневници на капетан Кук. Се покажа дека ова е лесна задача. Документите се чувале во Националниот архив, во близина на Лондон, во владина зграда, но не толку безбедни како во Банката на АнглиЌа.
  
  Досега добро.
  
  Следниот чекор беше да се донесе ХаЌден. Беше потребно долго време за да се сфати нивната поента. На почетокот, ХаЌден изгледаше краЌно расеан без да биде груб, но кога Карин, поддржана од Бен, го претстави нивниот план, агентот на ЦИА смртно замолче.
  
  "Што сакаш?" одеднаш праша таа.
  
  "Сакаме да испратите крадец од светска класа во Националниот архив во КЌу да фотографира, а не да краде, а потоа да ми испратите е-пошта копиЌа од соодветниот дел од списаниЌата на Кук. Делот што недостасува".
  
  "Дали беше пиЌан, Бен? Сериозно -"
  
  "НаЌтешкиот дел", инсистираше Бен, "нема да биде кражбата. Ќе бидам сигурен дека крадецот «е го наЌде и «е ми го испрати вистинскиот дел".
  
  "Што ако го фатат? ХаЌден без размислува®е го замати праша®ето.
  
  "Затоа тоЌ мора да биде крадец од светска класа коЌ ЦИА може да го поседува благодарение на овоЌ договор. И зошто, идеално, ве«е да е во притвор. О, и ХаЌден, сето тоа треба да се направи во следните неколку часа. Навистина едваЌ чека".
  
  "Свесна сум за тоа", откина ХеЌден, но потоа неЌзиниот тон омекне. "Види, Бен, знам дека вие дваЌца сте втурнати во оваа мала канцелариЌа, но можеби «е сакате да Ќа извадите главата од вратата и да ги добиете наЌновите информации. Мора да бидете подготвени во случаЌ..."
  
  Бен загрижено Ќа погледна Карин. "Во случаЌ на што? Зборувате како на светот да му доЌде краЌот".
  
  Тишината на ХеЌден му кажа сè што требаше да знае.
  
  По неколку моменти, неговата девоЌка повторно проговори: "Колку ви се потребни овие белешки, овие дневници? Дали вреди да ги налутиш Британците?"
  
  "Ако Крвниот крал стигне до портите на пеколот и ние мораме да тргнеме по него", рече Бен, "тие вероЌатно «е бидат нашиот единствен извор на навигациЌа. И сите знаеме колку Кук беше добар со своите карти. Тие можеа да ни го спасат животот".
  
  
  * * *
  
  
  ХеЌден го ставила телефонот на хаубата од автомобилот и се обидела да ги смири неЌзините вознемирени мисли. НеЌзините очи се сретнаа со очите на Мано Кинимаки низ шофершаЌбната, и таа Ќасно го почувствува теророт што блика низ неговиот ум. Само што Ќа добиЌа наЌстрашната вест, повторно од Џонатан ГеЌтс.
  
  Не е како терористите да погодат пове«е локации на Оаху.
  
  Сега знаеЌа дека е многу полошо од тоа.
  
  Мано се искачи, видно тресеЌ«и се. "КоЌ беше тоа?"
  
  "Бен. ТоЌ вели дека треба да упаднеме во Националниот архив во АнглиЌа за да му земеме копиЌа од дневниците на капетанот Кук".
  
  Мано се намурти. "Направи го. Само направи го тоа. ТоЌ ебан Коваленко се обидува да уништи се што сакаме, ХаЌден. Правиш се што е во ваша мо« за да го заштитите она што го сакате".
  
  "Британски -"
  
  "Заеби ги". Мано се изгуби во стресот. На ХеЌден не му пречеше. "Ако трупците ни помогнат да го убиеме ова копиле, земете ги".
  
  ХеЌден си ги среди мислите. Се обиде да си го расчисти умот. Би биле потребни неколку повици до канцелариите на ЦИА во Лондон и силен извик од неЌзиниот шеф ГеЌтс, но таа мислела дека вероЌатно може да Ќа заврши работата. Особено во светлината на она што ГеЌтс штотуку и го кажа.
  
  И таа добро знаеше дека има еден особено шармантен агент на ЦИА во Лондон коЌ може да Ќа заврши работата без да се поти.
  
  Мано сѐ уште Ќа гледаше, сѐ уште во шок. "Можете ли да верувате во овоЌ повик? Можете ли да верувате што Коваленко «е направи само за да го одвлече вниманието на луѓето?
  
  ХеЌден не можеше, но молчеше, сè уште го подготвуваше своЌот говор за ГеЌтс и канцелариЌата во Лондон. За неколку минути таа беше подготвена.
  
  "Па, аЌде да се надоврземе на еден од наЌлошите повици во нашите животи со оноЌ што «е ни помогне да ги смениме улогите", рече таа и го заврте броЌот на брзо бира®е.
  
  Дури и додека разговараше со неЌзиниот шеф и преговараше за странска помош за хакира®е на британскиот национален архив, претходните зборови на Џонатан ГеЌтс гореа во неЌзиниот ум.
  
  Не е само Оаху. Терористите на Крвавиот крал планираат да нападнат неколку острови во исто време.
  
  
  ГЛАВА ДВАЕСЕТ ВТОРА
  
  
  ДреЌк го здивнуваше додека Маи се лизна низ страничната врата пред полн поглед на службеникот.
  
  "Што по-"
  
  ДреЌк се насмевна. "Време е маЌ", шепна тоЌ, а потоа му Ќа скрши вилицата на човекот со сено. Без звук, продавачот се свртел и удрил во земЌа. Алиша помина покраЌ Ламбор¤инито, подготвуваЌ«и го своето оружЌе. ДреЌк го прескокна неподвижниот продавач. Маи брзо одеше по задниот Ўид, поминуваЌ«и зад недопрениот Мекларен Ф1.
  
  За неколку секунди беа на Ўидот на канцелариЌата. Недостигот на прозорци работеше и за нив и против нив. Но, «е има безбедносни камери. Тоа беше само праша®е -
  
  НекоЌ влета од задната врата, комбинезони извалкани со масло, долга црна коса врзана со зелена бандана. ДреЌк го притисна образот директно на тенката преграда од иверица, слушаЌ«и ги звуците што доаѓаа од внатрешноста на канцелариЌата додека МеЌ ги вежбаше движе®ата на механичарот.
  
  Сè уште не испуштаа звук.
  
  Но, потоа уште неколку луѓе упаднаа низ вратата, а некоЌ внатре во канцелариЌата испушти вресок. ДреЌк знаеше дека играта е завршена.
  
  "Нека го имаат".
  
  Алиша заржеше "Ебате да" и Ќа шутна вратата од канцелариЌата штом се отвори, предизвикуваЌ«и удар во главата на човекот. Излезе друг маж, со широки очи од шок додека зЌапаа во убава жена со пиштол и држе®е на борец што го чекаше. єа подигна пушката. Алиша го застрела во стомакот.
  
  ТоЌ се струполи на вратата. Од канцелариЌата доЌдоа пове«е врисоци. Шокот почна да се претвора во разбира®е. Наскоро «е сфатат дека би било паметно да повикаат неколку приЌатели.
  
  ДреЌк пукал во еден од механичарите, удираЌ«и го во средината на бутот и соборуваЌ«и го. Човекот се лизна по Мекларен, оставаЌ«и трага од крв зад себе. Дури и ДреЌк се скрши. Маи го сврши вториот човек и ДреЌк се врати каЌ Алиша.
  
  "Треба да влеземе внатре".
  
  Алиша се приближи сè додека не погледна добро во внатрешноста. ДреЌк се вовлече по подот додека не стигна до вратата. На неговото клима®е, Алиша испука неколку куршуми. ДреЌк за малку «е влезе во вратата, но во тоЌ момент половина дузина луѓе скокнаа со извадено оружЌе и бесно отвориЌа оган.
  
  Алиша се сврте, криеЌ«и се зад Ламбор¤инито. Куршуми свиреа по неговите страни. Ветробранското стакло се скрши. ДреЌк брзо се одлепи. Можеше да Ќа види болката во очите на човекот додека пукаше во суперавтомобилите.
  
  Го виде и другиот. ДреЌк отворил оган дел од секунда пред него и видел како силно паѓа, земаЌ«и еден од неговите колеги со себе.
  
  Алиша скокна од зад Ламбор¤инито и удри неколку удари од капакот. ДреЌк трчаше кон Ферарито, забиваЌ«и се зад неговите огромни гуми. Сега секоЌ куршум е важен. Можеше да Ќа види МеЌ, скриена од погледот покраЌ аголот на канцеларискиот Ўид, како гледа во задниот дел од каде што дошле механичарите.
  
  ТроЌца од нив лежеа пред неЌзините нозе.
  
  ДреЌк изнуди мала насмевка. Таа сè уште беше совршена машина за убива®е. За момент се загрижи за неизбежната средба меѓу МеЌ и Алиша и за отплатата за смртта на Велс, но потоа Ќа заклучи своЌата грижа во истиот далечен агол како и  убовта што Ќа чувствуваше кон Бен, ХеЌден и сите негови други приЌатели.
  
  Ова не беше местото каде што можете да им дадете слобода на вашите граѓански емоции.
  
  Куршумот го погодил Ферарито, поминал низ вратата и излегол од другата страна. Со заглушувачки удар, предниот прозорец експлодирал, стаклото паднало во мини водопад. ДреЌк го искористи одвра«а®ето и скокна и пукаше во друг маж коЌ беше преполн во близина на вратата од канцелариЌата.
  
  Аматери, се разбира.
  
  Потоа видел дваЌца мажи со строг изглед како Ќа напуштаат канцелариЌата со митралези во рацете. Срцето на ДреЌк прескокна едно отчукува®е. ТоЌ блесна слика на уште дваЌца мажи зад нив - речиси сигурно Скарбери и Петерсен, кои се заштитени од наЌмени платеници - пред да го направи своето тело што е можно помало зад масивната гума.
  
  Звукот на летачките куршуми му ги експлодираа тапанчи®ата. Тогаш тоа би била нивната стратегиЌа. ЧуваЌте ги АлисиЌа и него во домашен притвор додека дваЌцата сопственици не избегаат од задната врата.
  
  Но, тие не планираа за маЌ.
  
  єапонскиот агент зеде пар фрлени пиштоли и доЌде зад аголот, пукаЌ«и во мажите со автомати. Едниот летал наназад како да го удрил автомобил, пукаЌ«и со пиштолот диво и расфрлаЌ«и конфети низ таванот додека паѓал. Другиот ги возеше своите шефови зад сопствениот труп и го префрли погледот кон Маи.
  
  Алиша се нафрли нагоре и испука еден истрел коЌ помина низ образот на телохранителот, веднаш соборуваЌ«и го.
  
  Сега Скарбери и Петерсен сами го извадиЌа оружЌето. ДреЌк се заколна. Му требаа живи. Во овоЌ момент, уште дваЌца мажи влегоа преку задните и страничните врати, принудуваЌ«и Ќа Маи повторно да се засолни зад Мекларен.
  
  Куршумот го пробил каросериЌата на скапоцениот автомобил.
  
  ДреЌк слушнал како еден од сопствениците квичи како хаваЌска калуа прасе.Неколкуте преостанати мажи се собрале околу нивните шефови и пукаЌ«и кон автомобилите, а со тоа и кон напаѓачите, со огромна брзина трчале кон задната гаража.
  
  ДреЌк за момент беше изненаден. Маи уби дваЌца од телохранителите, но Скарбери и Петерсен брзо исчезнаа од задната врата под град од прекриен оган.
  
  ДреЌк стана и пукаше, чекореЌ«и напред. За цело време движеЌ«и се напред, се наведна да земе уште две оружЌа. Еден од чуварите на задната врата падна држеЌ«и го за рамо. Другиот се повлече во млаз крв.
  
  ДреЌк истрча до вратата, Маи и Алиша покраЌ него. МеЌ пукаше додека ДреЌк фрли неколку брзи погледи, обидуваЌ«и се да Ќа процени локациЌата на помошните простории и гаражата.
  
  "Само голем отворен простор", рече тоЌ. "Но, има еден голем проблем".
  
  Алиша се сквоти до него. "Што?"
  
  "Тие имаат Шелби Кобра таму".
  
  Маи ги преврте очите кон него. "Зошто е ова проблем?
  
  "Што и да правите, не пукаЌте".
  
  "Дали е наполнет со експлозив?
  
  "Не".
  
  "Зошто тогаш не можам да го соблечам?
  
  "Затоа што е Шелби Кобра!
  
  "Само што направивме изложбен салон полн со глупави суперавтомобили". Алиша го тргна со лакт настрана. "Ако немаш храброст да го направиш тоа, заеби".
  
  "Глупости". ДреЌк скокна до неа. Куршумот му помина покраЌ челото и го прободе Ўидот од гипс, опсипуваЌ«и ги очите со гипс струготини. Како што очекуваше, лошите момци пукаа додека трчаа. Ако удрат нешто, тоа би била слепа сре«а.
  
  ДреЌк нишани, дишеше длабоко и ги извади мажите од двете страни на дваЌцата шефови. Како што паднаа нивните последни преостанати телохранители, и Скарбери и Петерсен се чинеше дека сфатиЌа дека водат изгубена битка. Застанаа, оружЌето висеше на нивните страни. ДреЌк се стрча кон нив, со прстот ве«е на чкрапалото.
  
  "Клод", рече тоЌ. "Ни треба Клод, не ти. Каде е тоЌ?"
  
  Одблиску, дваЌцата шефови изгледаа чудно слично. И дваЌцата имаа уморни лица, избраздени со тврди линии родени од долгогодишното немилосрдно одлучува®е. Очите им беа студени, очите на пираните на гозба. Нивните раце, сè уште ги стискаа пиштолите, внимателно се наведнаа.
  
  Маи покажа на оружЌето. "Фрлете ги".
  
  Алиша го замавна широко своЌот обожавател, што го отежнуваше таргетира®ето. ДреЌк речиси можеше да го види поразот во очите на шефовите. Пиштолите речиси истовремено се забиле на подот.
  
  "Крвав пекол", промрморе Алиша. "Тие изгледаат исто и делуваат исто. Дали лошите момци во раЌот ве претвораат во клонови? И додека Ќас сум на темата, зошто некоЌ овде би се претворил во лошиот човек? Ова место е подобро од одмор на седмото небо".
  
  "КоЌ од вас е Скарбери? праша Маи, лесно стигна до поентата.
  
  "єас сум", рече тоЌ со руса коса. "Дали момци го баравте Клод низ целиот град?
  
  "Ова сме ние", шепна ДреЌк. "И ова е нашата последна станица".
  
  Во тишината одекна слаб клик. ДреЌк се сврте, знаеЌ«и дека Алиша «е Ќа погоди целта, како и секогаш. Гаражата изгледаше празна, тишината наеднаш тешка како планина.
  
  Скарбери им подари жолтеникава насмевка. "Ние сме во работилницата. Понекогаш сè се распаѓа".
  
  ДреЌк не Ќа погледна Алиша, туку ѝ даде знак да биде постоЌано на стража. Нешто не беше во ред. Влезе внатре и го фати Скарбери. Со брз ¤удо потег, ДреЌк го крена и го фрли преку рамо, удираЌ«и го човекот силно во бетонот. До моментот кога болката во очите на Скарбери помина, ДреЌк имаше вперен пиштол во брадата.
  
  "Каде е Клод? - Прашав.
  
  "Никогаш не слушнав..."
  
  ДреЌк му го скрши носот на еден маж. "Имате уште една шанса".
  
  Дише®ето на Скарбери беше забрзано. Лицето му беше круто како гранит, но мускулите на вратот му работеа напорно, изневеруваЌ«и Ќа нервозата и стравот.
  
  "Да почнеме да ги отфрламе парчи®ата". Лесниот глас на Маи допре до нив. "Досадно ми е".
  
  "Доста фер". ДреЌк се оттурна, зачекори на страна и го повлече чкрапалото.
  
  "НЕЕ!"
  
  Во последен можен момент го запре крикот на Скарбери. "Клод живее на ранч! во внатрешноста од северниот брег. Можам да ви ги дадам координатите".
  
  ДреЌк се насмевна. "Тогаш оди напред".
  
  Уште еден клик. ДреЌк виде и наЌмало движе®е и срцето му потона.
  
  О не.
  
  Алиша пукаше. НеЌзиниот куршум веднаш го уби последниот лош. Се криеше во багажникот на Шелби.
  
  ДреЌк погледна во неа. Таа возврати со насмевка со малку стара зло. ДреЌк виде дека барем повторно «е се наЌде себеси. Имаше силен карактер коЌ можеше да се справи со загубата.
  
  ТоЌ не беше толку сигурен во себе. ТоЌ го поттикна Скарбери да побрза. "ПобрзаЌ. Вашиот приЌател, Клод, го чека големо изненадува®е".
  
  
  ГЛАВА Дваесет и ТРЕТА
  
  
  ХеЌден и Кинимака немаа време ниту да го запалат автомобилот кога се Ќави ДреЌк. Го виде неговиот броЌ на своЌот екран и воздивна со олеснува®е.
  
  "ДреЌк. Каде си-"
  
  "Нема време. єа имам локациЌата на Клод".
  
  "Да, така мислиме и ние, паметен човек. НевероЌатно е од што се откажуваат некои криминалци за потивок живот".
  
  "Колку долго знаеш? Каде си?" ДреЌк пукал со праша®а како наредник за вежба®е коЌ дава наредби.
  
  "Полека тигар. Веста Ќа добивме пред само една минута. СлушаЌте, ние се подготвуваме за моментално влиЌание. И мислам токму сега. Дали играш?
  
  "Проклето сум во право. Сите сме такви. Ова копиле е чекор зад Коваленко".
  
  ХеЌден му кажа за предупредува®ата на терористите додека таа му сигнализираше на Кинимака да вози. Кога завршила, ДреЌк замолчи.
  
  По еден момент тоЌ рече: "Ќе те сретнеме во штабот".
  
  ХеЌден брзо го сврте броЌот на Бен БлеЌк. "Вашата операциЌа беше успешна. Се надеваме дека нашиот агент во Лондон «е ви го добие она што ви треба во следните неколку часа, по што «е ви испрати копии директно до вас. Се надевам дека ова е она што ти треба, Бен".
  
  "Се надевам дека навистина е таму". Гласот на Бен звучеше понервозно отколку што некогаш го слушнала како зборува. "Тоа е здрава претпоставка, но сепак е претпоставка".
  
  "И Ќас се надевам исто така".
  
  ХеЌден го фрли телефонот на контролната табла и зЌапаше празно во улиците на Ваикики додека Кинимака се вра«аше назад кон седиштето. "ГеЌтс мисли дека ако можеме брзо да се справиме со Клод, можеме да ги запреме нападите. Тие се надеваат дека Коваленко можеби «е биде таму".
  
  Мано ги стегна забите. "Сите го прават тоа, шефе. Локална полициЌа, специЌални сили. Сè се собира додека не пукне. Проблемот е што лошите момци се ве«е таму. Тие треба да бидат. Мора да биде практично невозможно да се запре секоЌ непосреден напад, а камоли половина дузина напади на три различни острови".
  
  Сите од власта беа убедени дека Коваленко всушност наредил броЌни напади за да ги држи сите зафатени додека тоЌ тргнувал во потрага по своЌот сон - патува®е на кое му го посветил последниот дел од своЌот живот.
  
  Следете ги стапките на капетан Кук. Подобро е да одиме еден по еден. ИстражуваЌте надвор од портите на пеколот.
  
  ХеЌден се вртеше наоколу додека штабот се наЎираше надвор. Време е да се деЌствува.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк ги донел МеЌ и Алиша во зградата на ЦИА и тие веднаш биле придружувани на катот. Ги одведоа во просториЌа полна со активност. На краЌниот краЌ, ХаЌден и Кинимака застанаа меѓу толпата полицаЌци и воен персонал. ДреЌк можеше да ги види SWAT и тимот за провалници на HPD. Можеше да види униформи кои несомнено им припаѓаа на тимовите за специЌални операции на ЦИА. Можеби дури и некоЌа Делта во близина.
  
  Ѓаволот несомнено е на опашката на Крвниот крал и бара крв.
  
  "Се се«авате ли кога Крвниот крал ги испрати своите луѓе да го нападнат тоЌ Разурнувач за да го украдат уредот? ТоЌ рече. "И во исто време се обидоа да Ќа киднапираат Кинимака? Се обложувам дека тоа беше случаЌно презема®е. Тие само сакаа да го знаат хаваЌскиот Ќазик Кинимаки".
  
  Тогаш ДреЌк се сетил дека ниту МеЌ ниту Алиша не биле наоколу кога луѓето на Коваленко го прикачиле уништувачот. ТоЌ одмавна со главата. "Не е важно".
  
  ДреЌк ги забележал Бен и Карин паркирани во близина на прозорецот. СекоЌ од нив имаше чаша во раката, а изгледаа како да се тркалаат хартии во училишна дискотека.
  
  ДреЌк размислуваше да се изгуби во толпата. Би било лесно. Загубата на Кенеди сè уште му вриеше во крвта, што го оневозможуваше да разговара. Бен беше таму. Бен Ќа држеше додека умре.
  
  Мораше да биде ДреЌк. Не само ова. ДреЌк мораше да Ќа спречи неЌзината смрт. Тоа беше она што го направи. Времето се замати и за момент се наЌде дома во єорк со Кенеди, како готви нешто во куЌната. Кенеди попрска темен рум во тавата за прже®е и го подигна погледот кога пржи. ДреЌк го маринираше стекот во путер од лук. Беше обично. Беше забавно. Светот повторно стана нормален.
  
  Ґвездите блеснаа пред неговите очи како неуспешен огномет. Наеднаш се врати мирот и околу него почнаа да звучат гласови. НекоЌ го удри со лакт. Друг човек истури жешко кафе врз еден од неговите шефови и истрча до тоалетот како лилЌак од пеколот.
  
  Алиша внимателно го погледна. "Што се случува, ДреЌкс?
  
  ТоЌ се турка низ толпата додека не се наЌде лице в лице со Бен БлеЌк. Ова беше совршен момент за брз коментар од Динорок. ДреЌк го знаеше ова. Бен вероЌатно го знаел ова. Но и дваЌцата молчеа. Светлината течеше низ прозорецот зад Бен; Хонолулу стоеше врамен со сонце, светло сино небо и неколку набраздени облаци надвор.
  
  ДреЌк конечно го наЌде своЌот глас. "Дали овие компЌутери на ЦИА беа корисни?
  
  "Се надеваме". Бен Ќа сумираше приказната за патува®ето на капетанот Кук до ДиЌамант Хед и заврши со откритието дека ЦИА користела британски агент за ограбува®е на Националниот архив.
  
  Алиша полека тргна напред откако Ќа слушна веста од младото момче. "Британски супер крадец? Кое е неговото име?"
  
  Бен трепна на ненадеЌното внимание. "ХаЌден никогаш не ми кажа".
  
  Алиша накратко погледна кон соработникот на ЦИА, а потоа скрши дрска насмевка. "О, се обложувам дека таа не го направила тоа".
  
  "Што значи тоа?" Карин зборуваше.
  
  Насмевката на Алиша стана малку злобна. "Не сум особено познат по моЌата дипломатиЌа. Не го притискаЌте".
  
  ДреЌк искашла. "Само уште еден меѓународен криминалец што Алиша го заеба. Трикот отсекогаш бил да го наЌде она што таа го нема".
  
  "Точно е", рече АлисиЌа со насмевка. "Отсекогаш сум бил популарен".
  
  "Па, ако ова е агентот за коЌ мислам", се вмеша Маи во нивниот разговор, "тоЌ е познат на Ќапонските разузнавачи. ТоЌ е... играч. И многу, многу добар оперативец".
  
  "Значи, тоЌ вероЌатно «е се погрижи за своЌот краЌ". ДреЌк го проучувал блаженството на градот на Пацификот распослано пред него и самиот копнеел по малку мир.
  
  "Тоа никогаш не беше проблем за него", рече АлисиЌа. "И да, тоЌ «е ви ги испорача списаниЌата".
  
  Бен сè уште гледаше меѓу Алиша и ХеЌден, но го држеше Ќазикот. ДискрециЌата беше наЌдобриот дел од обелоденува®ето во оваа фаза. "Сè уште е образована претпоставка", рече тоЌ. "Но, ако навистина завршиме на Портите на пеколот, сигурен сум дека овие снимки би можеле да ни го спасат животот".
  
  "Се надевам" - се заврте ДреЌк и погледна околу хаосот - "Нема да доЌде до тоа. Крвавиот крал сепак «е биде на ранчот. Но, ако овие идиоти не побрзаат, Коваленко «е избега".
  
  "Коваленко". Алиша ги лижеше усните додека го кажуваше ова, уживаЌ«и во неЌзината одмазда. "Ќе умрам за она што му се случи на Хадсон. А Будро? ТоЌ е уште еден коЌ е навистина обележан". Таа, исто така, погледна околу бучната толпа. "Во секоЌ случаЌ, коЌ е одговорен овде?
  
  Како одговор, доЌде глас од толпата полицаЌци што Ќа опкружуваа ХеЌден ЏеЌ. Кога вревата се смири и човекот можеше да се види, на ДреЌк му беше мило што го виде Џонатан ГеЌтс. Му се допадна сенаторот. И тоЌ тагуваше со него.
  
  "Како што знаете, имаме локациЌа на ранчот Коваленко во Оаху", рече ГеЌтс. "Затоа, нашата мисиЌа мора да се состои од четири дела. Прво, обезбедете ги сите заложници. Второ, собираЌте информации за сомнителни терористички напади. Трето, наЌдете го овоЌ човек, Клод и Коваленко. И четврто, пронаЌдете Ќа локациЌата на другите два ранчи".
  
  ГеЌтс застана за да го пушти ова да потоне, а потоа некако успеа да ги натера сите мажи и жени во собата да помислат дека ги гледа со едно движе®е на очите. "Ова мора да се направи на сите неопходни средства. Коваленко доброволно стави во опасност многу животи за време на неговата избезумена потрага. Завршува денес".
  
  Портите се отвориЌа. Одеднаш хаосот во собата престана и сите почнаа брзо да се вра«аат на своите места. Деталите се внимателно осмислени.
  
  ДреЌк го привлече вниманието на ХеЌден. Таа замавна со раката кон него, покануваЌ«и го да доЌде.
  
  "Опремете се и оседлете ги ко®ите, момци. Ќе стигнеме до ранчот на Клод за триесет минути".
  
  
  ГЛАВА Дваесет и четврта
  
  
  ДреЌк седел со своите приЌатели во еден од лесните хеликоптери на полициската управа на Хаваите и се обидел да си Ќа расчисти главата додека тие брзо полетале кон ранчот на Клод. Небото беше прошарано со слични хеликоптери и потешки воени. Стотици луѓе беа во воздухот. Други беа на пат по копно, движеЌ«и се наЌбрзо што можеа. Пове«ето полициски и воен персонал беа принудени да останат во Хонолулу и областа Ваикики во случаЌ терористичките напади навистина да се реализираат.
  
  Крвавиот крал ги подели нивните сили.
  
  Сателитската снимка покажа голема активност на ранчот, но голем дел од неа беше камуфлиран, поради што беше невозможно да се каже што навистина се случува.
  
  ДреЌк беше решен да ги стави на чека®е своите чувства за Коваленко. ГеЌтс беше во право. Заложниците и нивната безбедност беа одлучувачки фактори овде. Некои од наЌневероЌатните глетки што некогаш ги видел се расплетуваа под него и околу него додека летаа кон северниот брег, но ДреЌк Ќа искористи секоЌа унца од своЌата волЌа за да се фокусира. ТоЌ беше воЌникот каков што беше некогаш.
  
  ТоЌ не можеше да биде некоЌ друг.
  
  Лево, Маи разговараше накратко со неЌзината сестра Чика, двапати Ќа проверуваше неЌзината безбедност и размени неколку тивки зборови додека можеа. Не беше таЌна дека тие можеа да започнат целосна воЌна или да се упатат во подготвена борбена зона.
  
  Десно од ДреЌк, Алиша помина време проверуваЌ«и и повторно проверуваЌ«и го неЌзиното оружЌе и опрема. Таа немаше потреба да обЌаснува ништо. ДреЌк не се сомневаше дека «е Ќа изврши своЌата одмазда.
  
  ХеЌден и Кинимака седеа спроти, постоЌано ги притискаа своите микрофони и мрзеа или добиваа ажурира®а и нарачки. Добрата вест беше дека ништо не се случи на Оаху или на коЌ било друг остров. Лошата вест беше дека Крвниот крал имаше години да се подготви за ова. Немаа поим во што влегуваат.
  
  Бен и Карин беа оставени во седиштето. Ним им беше наредено да Ќа чекаат е-поштата на агентот и потоа да се подготват за малку застрашувачката можност дека можеби «е треба да одат под ДиЌамант Хед и вероЌатно да ги пробиЌат портите на пеколот.
  
  Од звучниот систем Choppers доЌде метален глас. "Пет минути до голот".
  
  Дали ви се допаѓа или не, помисли ДреЌк. Сега сме во него.
  
  Хеликоптерот ниско полета над длабоката долина, невероЌатна глетка додека леташе опкружен со десетици други хеликоптери. Ова беше првиот бран составен од воЌници од специЌалните сили. СекоЌ втор американски воен воЌник беше подготвен да помогне. Воздушни сили. Морнарица. АрмиЌата.
  
  Гласот повторно доЌде. "Цел".
  
  Се кренаа како едно.
  
  
  * * *
  
  
  Чизмите на ДреЌк Ќа допреа меката трева и тоЌ веднаш беше под оган. ТоЌ беше вториот коЌ последен човек излезе од вратата. Несре«ниот маринец, коЌ сè уште го возвра«а ударот, зеде целосна експлозиЌа во градите и почина пред да удри на земЌа.
  
  ДреЌк се испружи на земЌа. Куршумите му свиркаа над главата. Придушени удари ги погодиЌа трупците до него. ТоЌ испука волеЌ. Мажите од двете негови страни ползеа низ тревата, користеЌ«и ги природните тркалачки ридови за покрива®е.
  
  Напред виде ку«а, двокатна структура од тули, ништо посебно, но без сомнение погодна за локалните потреби на Коваленко. Лево Ќа забележа областа на ранчот. Што по...?
  
  Исплашени, невооружени фигури се стрчаа кон него. Се расфрлаа лево-десно, на сите страни. Слушна подсвиркване во слушалката
  
  "ПриЌателски натпревари".
  
  ТоЌ се лизна напред. МеЌ и Алиша се движеа десно од него. Конечно маринците се собраа и почнаа да повикуваат координирана шема на оган. ДреЌк почна да се движи побрзо. Луѓето пред нив почнаа да се повлекуваат, излегуваЌ«и од своето скривалиште и брзаЌ«и кон ку«ата.
  
  Лесни цели
  
  ДреЌк сега стана со напаѓачката сила и убиваше луѓе додека трчаше, креваЌ«и го пиштолот. Го видел затвореникот како скока по тревата, како се упатува кон ку«ата. Не знаеЌа дека дошле добрите момци.
  
  Затвореникот наеднаш се извртел и паднал. Луѓето на Крвавиот крал пукаа во нив со трева. ДреЌк заржеше, го нишаше пиштол¤иЌата и му Ќа дувна главата на копилето. Периодично пукаше, или прицврстуваЌ«и ги луѓето на земЌа или ги водеше луѓето за да можат другите да ги завршат.
  
  Го бараше Клод. Пред да го напуштат хеликоптерот, на сите им била покажана фотографиЌа од заменикот на Крвниот крал. ДреЌк знаел дека «е ги режира настаните од зад сцената, развиваЌ«и план за бегство. ВероЌатно од дома.
  
  ДреЌк трчаше, сè уште Ќа скенира областа, повремено пукаше. Еден од лошите момци станал од зад ридот и дошол кон него со мачета. ДреЌк едноставно го спушти рамото, дозволуваЌ«и му на динамиката на противникот да го однесе право кон себе, а тоЌ падна на земЌа. Човекот се насмевна. Чизмите на ДреЌк му Ќа здроби вилицата. Другата чизма на ДреЌк стапна на раката што Ќа држи мачетата.
  
  Поранешниот човек на САС го вперил пиштолот и пукал. И потоа продолживме понатаму.
  
  ТоЌ не погледна назад. Ку«ата беше напред, се чинеше огромна, вратата беше малку отворена, како да повикуваше да влезе. Очигледно ова не е начин да се оди. ДреЌк ги исфрли прозорците додека трчаше, нишануваЌ«и високо. Во ку«ата експлодирало стакло.
  
  Сега се пове«е и пове«е затвореници се слеваа од ранчот. Некои стоеЌа во долгата трева, едноставно врескаЌ«и или изгледаа шокирано. Кога ДреЌк ги погледнал, забележал дека пове«ето од нив трчаат со темпо, летаат напред како да бегаат од нешто.
  
  И тогаш тоЌ го виде тоа, и неговата крв се претвори во мраз.
  
  Главата, невероЌатно огромната глава на бенгалски тигар, се пробиваше низ тревата во лесна потера. ДреЌк не можел да дозволи тигрите да го фатат нивниот плен. Истрча кон нив.
  
  єа притиснав слушалката. "Тигрите во тревата".
  
  Имаше наплив на ¤агор како одговор. И други ги забележале животните. ДреЌк гледаше како едно од животните скокна на грбот на трчачот. Суштеството беше огромно, жестоко и во лет совршена слика на хаос и масакр. ДреЌк ги принуди нозете да одат побрзо.
  
  Уште една ¤иновска глава се проби низ тревата неколку метри напред. Тигарот скокна кон него, муцката му се претвори во огромно рже®е, забите разголени и ве«е извалкани со крв. ДреЌк падна на палубата и се тркалаше, секоЌ нерв во неговото тело жив и врескаше. Никогаш порано не возел толку совршено. Никогаш порано не станал толку брзо и прецизно. Како пожесток противник да го извади подобриот воин во него.
  
  Извадил пиштол, се завртел и испукал куршум во главата на тигарот. Ґверот паднал веднаш, пукал низ мозокот.
  
  ДреЌк не здивнуваше. ТоЌ брзо скокна преку тревата за да му помогне на човекот што го видел соборен неколку секунди претходно. Тигарот се наЎираше над него, ржеЌ«и, неговите огромни мускули се виткаа и брануваа додека Ќа спушташе главата за да касне.
  
  ДреЌк го застрелал во задниот дел, чекал да се сврти, а потоа го застрелал меѓу очите. Слета, сите петстотини фунти, на човекот што требаше да го Ќаде.
  
  не е добро, помисли ДреЌк. Но, тоа е подобро отколку да те растргнат на парчи®а и да го изедеш жив.
  
  Во неговата слушалка се слушаа врисоци. "Заеби ме, овие копили®а се огромни! "Уште еден, Џеко! Уште една за вашите шест!"
  
  єа проучуваше своЌата околина. Нема знаци на тигри, само преплашени заробеници и преплашени воЌници. ДреЌк се втурна назад низ тревата, подготвен да се засолни ако види некоЌ неприЌател, но за неколку секунди се врати во ку«ата.
  
  Искршени се предните стакла. Маринците беа внатре. Следеше ДреЌк, а неговиот безжичен Bluetooth сигнал го означи како приЌателски настроен. ПреминуваЌ«и преку скршениот праг на прозорецот, се прашуваше каде би можел да биде самиот Клод. Каде би бил тоЌ во моментов?
  
  НекоЌ глас му шепна на уво. "Мислев дека си Ќа напуштил забавата рано, ДреЌки". Свилените тонови на Алиша. "За дваЌцата".
  
  ТоЌ Ќа виде. Делумно сокриена покраЌ плакарот низ коЌ претураше. Исусе, дали Ќа разгледуваше неговата ДВД колекциЌа?
  
  Маи беше зад неа со пиштол во раката. ДреЌк гледаше како єапонката го крева оружЌето и го впери во главата на АлисиЌа.
  
  "МаЌ!" Неговиот очаен глас врескаше во нивните уши.
  
  Алиша скокна. Лицето на МеЌ закривено во блага насмевка. "Тоа беше гест, ДреЌк. Покажував кон интерфеЌсот за аларм, а не кон Алиша. Не сеуште ".
  
  "Анкциозност? ДреЌк се насмевна. "Ве«е сме внатре".
  
  "Се чини дека пешадиЌата мисли дека е поврзана и со големиот магацин во дворот".
  
  Алиша се повлече и го впери пиштолот. "Проклет да знам". Таа испука одбоЌка во плакарот. Летаа искри.
  
  Алиша ги крена рамениците. "Тоа треба да биде доволно".
  
  ХеЌден, со Кинимака жешка на пети, се врати во собата. "Шталата е цврсто затворена. Знаци на замки. Момците од технологиЌата работат на тоа сега".
  
  ДреЌк Ќа почувствува погрешноста на сето тоа. "А сепак толку лесно влегуваме овде? Ова -"
  
  Во тоЌ момент на врвот од скалите се слушна метеж и звук на некоЌ коЌ се спушта. Брзо. ДреЌк го зеде пиштолот и погледна нагоре.
  
  И таа се замрзна од шок.
  
  Еден од луѓето на Клод полека се спушташе по скалите, со едната рака го стискаше грлото на заробеникот. Во другата рака го имаше Пустинскиот орел, насочен кон неЌзината глава.
  
  Но, тоа не беше целосниот степен на шокот на ДреЌк. Кога Ќа препознал жената, се поЌавило болно чувство. Тоа беше КеЌт Харисон, «ерката на поранешната асистентка на ГеЌтс. Човекот коЌ беше делумно виновен за смртта на Кенеди.
  
  Тоа беше неговата «ерка. Сеуште жив.
  
  Човекот на Клод силно го притиснал пиштолот врз неЌзината слепоочница, поради што таа ги затворила очите од болка. Но, таа не врескаше. ДреЌк, заедно со десетина други во собата, ги впериле пиштолите кон човекот.
  
  А сепак на ДреЌк не му одговараше. Зошто по ѓаволите овоЌ човек беше горе со еден затвореник? Се чинеше како да -
  
  "Врати се!" - извика човекот, диво фрлаЌ«и ги очите на сите страни. Од него капеше пот во големи капки. Начинот на коЌ половина Ќа носеше, а половина Ќа туркаше жената значеше дека целата тежина му е на задната нога. Жената, по неЌзина заслуга, не му олесни.
  
  ДреЌк пресметал дека притисокот на чкрапалото е ве«е на половина пат до целта. "Тргни се! Пушти нè надвор!" Мажот Ќа спушти уште едно скалило. СпециЌалците се повлекоа нормално, но само на малку поповолни позиции.
  
  "Ве предупредувам, шупаци". Испотениот човек тешко дишеше. "Тргни се од ебаниот пат".
  
  И овоЌ пат, ДреЌк можеше да види дека тоа го мисли. Во неговите очи имаше очаЌ, нешто што ДреЌк го препозна. ОвоЌ човек изгуби се. Што и да направи, што и да направи, тоа беше направено под страшно присилува®е.
  
  "Назад!" мажот повторно врескаше и грубо Ќа турна жената уште едно скалило. Раката што и го гушкаше вратот беше како железна прачка. СекоЌ дел од телото го држеше зад неа за да не се претстави како мета. Некогаш бил воЌник, наЌвероЌатно добар.
  
  ДреЌк и неговите колеги Ќа видоа мудроста на повлекува®ето. Му дадоа на човекот малку пове«е простор. Слезе уште неколку скалила. ДреЌк го привлече вниманието на МеЌ. Таа благо одмавна со главата. Знаеше и таа. Ова беше погрешно. Беше...
  
  Црвена харинга. НаЌстрашниот вид. Клод, без сомнение по наредба на Коваленко, го искористи овоЌ човек за да им го одвлече вниманието. Архетипско однесува®е на Кралот на крвта. Може да има бомба во ку«ата. Вистинската награда, Клод, вероЌатно беше успешно бегство од шталата.
  
  ДреЌк чекаше, совршено подготвен. СекоЌ нерв во телото му замрзна. ТоЌ го израмни ударот. Дише®ето му престана. Неговиот ум се испразни. Сега немаше ништо, ниту напнатата соба полна со воЌници, ниту преплашениот заложник, ниту пак ку«ата и слугите што го опкружиЌа.
  
  Само милиметар. Крос на видот. Помалку од еден инч до целта. Еден потег. Тоа е се што му требаше. А тишината беше се што знаеше. Мажот потоа Ќа турна КеЌт Харисон уште едно скалило, и во таа секунда од движе®ето, неговото лево око Ўиркаше од зад черепот на жената.
  
  ДреЌк го разнесе со еден истрел.
  
  Мажот скокнал назад, се судрил со Ўидот и се лизнал покраЌ жената што врескала. ТоЌ слета со удар, прво со главата, оружЌето Ўвонеше зад него, а потоа му го видоа елекот, стомакот.
  
  КеЌт Харисон извика: "Има бомба врз него!"
  
  ДреЌк скокна напред, но Маи и големиот маринец ве«е скокаа преку работ од скалите. Маринецот Ќа зграпчи КеЌт Харисон. Маи го прескокна мртвиот платеник. НеЌзината глава се сврте кон елекот, кон индикаторот.
  
  "Осум секунди!
  
  Сите се упатиЌа кон прозорецот. Сите освен ДреЌк. Англичанецот се втурна понатаму во ку«ата, брзаЌ«и по тесниот ходник до куЌната, молеЌ«и се некоЌ да Ќа остави задната врата отворена. На тоЌ начин тоЌ «е биде поблиску до Клод кога «е експлодира бомбата. Така тоЌ имаше шанса.
  
  Низ коридорот. Поминаа три секунди. До куЌната. Брз поглед наоколу. Уште две секунди. Задната врата е затворена.
  
  Времето истече.
  
  
  ГЛАВА Дваесет и петта
  
  
  ДреЌк отворил оган веднаш штом Ќа слушнал првичната експлозиЌа. Ќе бидат потребни секунда или две за да стигнам таму. КуЌнската врата се скрши од многуброЌните удари. ДреЌк истрча директно кон него, пукаЌ«и цело време. ТоЌ не Ќа намали брзината, само го удри со рамо и падна во воздух.
  
  ЕксплозиЌата го зафати зад него како напаѓачка змиЌа. Пламен Ќазик избувна од вратата и прозорците, пукаЌ«и се кон небото. ДреЌк се тркалаше. Огнениот здив го допре за момент и потоа се повлече.
  
  Без да забави, тоЌ повторно скокна и истрча. Модрин и претепан, но ужасно одлучен, се упати кон големата штала. Првото нешто што го виде беа мртви тела. Ги има четири. Техничарите кои ХаЌден ги остави зад себе за да добие пристап. Застана до нив и ги проверуваше сите дали има знаци на живот.
  
  Нема пулс и рани од куршуми. Дали овие проклети Ўидови беа наелектризирани?
  
  Во друг момент тоа ве«е не беше важно. Предниот дел од шталата експлодирал, се распрснало дрво и пламенот избил во спектакуларна детонациЌа. ДреЌк падна на палубата. ТоЌ го слушна татнежот на моторот и го крена погледот точно на време за да види како жолта заматува®е пукна низ скршените врати и силно лета по импровизираната патека.
  
  ДреЌк скокна. ВероЌатно се движеше кон скриен хеликоптер, авион или некоЌа друга проклета замка. ЕдваЌ чекаше засилува®е. Истрча во трошна штала и погледна наоколу. ТоЌ одмавна со главата во неверува®е. Длабокиот сЌаЌ на полираниот суперавтомобил блескаше во секоЌа насока.
  
  ИзбираЌ«и го наЌблискиот, ДреЌк потроши драгоцени секунди бараЌ«и го клучот, а потоа виде сет од нив висат надвор од внатрешната канцелариЌа. Aston Martin Vanquish стартуваше со комбинациЌа на клучеви и мо«ност кои, иако не му беа познати на ДреЌк, адреналинот му порасна додека моторот лудо рикаше.
  
  Астон Мартин излета од шталата со чкрипе®е на гумите. ДреЌк му укажа во насока на она што тоЌ се надеваше дека е автомобилот на Клод коЌ брзо се движеше. Ако ова беше само уште една рунда на дезориентациЌа, ДреЌк е заебан. Како, можеби, на целиот Хаваи. Тие очаЌно требаше да го фатат заменикот на Крвниот крал.
  
  Со аголот на окото, ДреЌк Ќа виде АлисиЌа нагло застана. ТоЌ не чекаше. Во ретровизорот Ќа виде како намерно трча во шталата. Боже, ова може да влезе во неволЌа.
  
  Жолтата замагленост напред почна да изгледа како суперавтомобил од високата класа, донекаде потсетуваЌ«и на старите купеа на Porsche Le Mans кои победиЌа на трката. Блиску до земЌата, ги прегрна кривините на патот, потскокнуваЌ«и како да трча по извори. Непогоден за нерамен терен, но потоа импровизираниот пат стана целосно асфалтиран неколку милЌи повисоко.
  
  ДреЌк пукаше во Vanquish, ставаЌ«и го оружЌето внимателно на седиштето зад него и слушаЌ«и ги звуците на Bluetooth што му отскокнуваат наоколу во мозокот. АкциЌата на ранчот сè уште беше во полн ек. Заложниците беа ослободени. Некои беа мртви. Неколку групи луѓе на Клод сè уште беа задржани на стратешки позиции, прицврстуваЌ«и ги властите на земЌа. А сè уште имаше половина дузина тигри што шетаа наоколу, предизвикуваЌ«и хаос.
  
  єазот меѓу Aston Martin и Porsche е намален на нула. Англискиот болид беше многу подобар на нерамни патишта. ДреЌк се позиционираше директно зад него, со намера да седне до него, кога во ретровизорот виде дека му се приближува друг суперавтомобил.
  
  Алиша вози стар Dodge Viper. ВеруваЌте ѝ да направи нешто со мускулите.
  
  Трите автомобили се тркаа по груб терен, правеЌ«и кривини и вртеЌ«и се на долги правци. Наоколу и зад нив летаа чакал и нечистотиЌа. ДреЌк виде како се приближува асфалтираниот пат и донесе одлука. Сакаа да го фатат Клод жив, но прво мораа да го фатат. ТоЌ беше многу внимателен да продолжи да го слуша муабетот во слушалките во случаЌ некоЌ да приЌави дека го фатил Клод, но колку подолго траеше оваа потера, толку ДреЌк стануваше посигурен дека човекот пред него е вториот на Крвниот крал.
  
  ДреЌк го крена пиштолот и го скрши шофершаЌбната на Астон. По моментот на опасно лизга®е, тоЌ Ќа вратил контролата и испукал втор круг кон Поршето во бегство. Куршумите му Ќа искинале задната страна.
  
  Автомобилот едваЌ забави. Тргна на нов пат. ДреЌк отвори оган додека возачот на Ле Ман забрзуваше, чаурите од куршуми беа расфрлани на коженото седиште до него. Време е да се насочите кон гумите.
  
  Но, токму во тоЌ момент, еден од хеликоптерите ги надмина сите, две фигури се наведнаа од отворените врати. Хеликоптерот се свртел пред поршето и лебдел настрана. Предупредувачките истрели истргнаа делови од патот пред него. ДреЌк одмавна со главата во неверува®е додека раката излезе од прозорецот на возачот и почна да пука во хеликоптерот.
  
  Веднаш, истовремено, го тргна стапалото од педалот за гас, а рацете од воланот, се нишани и пушти набоЌ за амбициозност, умешност и непромисленост. Viper на Алиша удрил во неговиот сопствен автомобил. ДреЌк Ќа вратил контролата, но видел како пиштолот лета низ шофершаЌбната.
  
  Но, неговиот луд удар успеа. Го застрелал возачот коЌ бегал во лактот, а сега автомобилот успорувал. Стоп. ДреЌк нагло го запре Астон, скокна надвор и брзо истрча до совозачката врата на Поршето, застануваЌ«и да го крене пиштолот и цело време држеЌ«и го нишанот на главата на фигурата.
  
  "Фрли го оружЌето! Направи го!"
  
  "Не можам", доЌде одговорот. "Ми пукаше во рака за да ме ебеш, глупава сви®а".
  
  Хеликоптерот лебдеше напред, неговите ротори рикаа додека неговиот громогласен мотор го затресе самиот терен.
  
  Алиша се приближи и пукаше во страничниот ретровизор на Поршето. Како тим, тие свртеа лево-десно, обаЌцата покриваЌ«и го човекот зад воланот.
  
  И покраЌ гримасата на агониЌа на лицето на мажот, ДреЌк го препозна од фотографиЌата. Тоа беше Клод.
  
  Време е да се плати.
  
  
  * * *
  
  
  Бен БлеЌк скокна во шок кога му заЎвони мобилниот телефон. ИмитираЌ«и го ДреЌк, тоЌ исто така се префрли на Evanescence. Застрашувачкиот вокал на ЕЌми Ли на "Изгубени во раЌот" совршено одговараше на расположението на сите во тоЌ момент.
  
  На екранот се поЌави натписот International.Повикот не би бил од член на неговото семеЌство. Но, во светлината на работата на Националниот архив, тоа може да биде од коЌ било броЌ владини агенции.
  
  "Да?"
  
  "Бен БлеЌк?
  
  Стравот му Ќа изгреба кичмата со остри прсти. "КоЌ е ова?"
  
  "Кажи ми". Гласот беше културен, англиски и целосно самоуверен. "Веднаш. Дали треба да разговарам со Бен БлеЌк?
  
  Карин му приЌде, читаЌ«и го ужасот на неговото лице. "Да".
  
  "Добро. Добро сторено. Дали беше толку тешко? єас се викам Даниел Белмонте".
  
  Бен за малку «е го испушти телефонот. "Што? Како по ѓаволите си..."
  
  Го запре приливот на извонредна смеа. "Опушти се. Само опушти се приЌателе. Во наЌмала рака, изненадена сум што Алиша МаЌлс и вашата девоЌка не ги спомнаа моите... вештини".
  
  Устата на Бен се отвори, не можеЌ«и да каже ни збор. Карин ги изговори зборовите, крадец? Од Лондон? Дали е тоЌ?
  
  Лицето на Бен кажуваше се.
  
  "Дали мачката ви го касна Ќазикот, господине БлеЌк? Можеби треба да Ќа облечеш убавата сестра. Како е Карин?"
  
  Спомнува®ето на името на неговата сестра малку го развесели. "Каде го добивте моЌот броЌ?
  
  "Не биди снисходлив кон мене. Дали навистина мислиш дека «е бидат потребни два часа за да се изврши едноставната операциЌа што ме замоли да Ќа направам? Или ги поминав последните четириесет минути учеЌ«и малку за моите... добродетели? Хм? ОдвоЌте време со ова, БлеЌки".
  
  "Не знам ништо за тебе", рече Бен одбранбено. "Те советував..." ТоЌ подзастана. "Преку..."
  
  "Вашата девоЌка? Сигурен сум дека беше. Таа ме познава доста добро".
  
  "Што е со Алиша? Карин врескаше, обидуваЌ«и се да го исфрли човекот од рамнотежа. И дваЌцата беа толку изненадени и толку неискусни што не им падна ни на памет да Ќа предупредат ЦИА.
  
  Настана тишина за момент. "Оваа девоЌка всушност ме плаши, да ви кажам вистина".
  
  Изгледаше дека мозокот на Бен почна да функционира. "Господине Белмонте, предметот што ве замолиЌа да го копирате е многу вреден. Толку вредно -"
  
  "єас го разбирам тоа. Напишано е од капетанот Кук и еден од неговите луѓе. За време на неговите три патува®а, Кук направи пове«е откритиЌа од коЌа било друга личност во историЌата".
  
  "Не мислам на историска вредност", откина Бен. "Мислам, тоа може да спаси животи. Сега. Денес".
  
  "Навистина? Белмонте изгледаше искрено заинтересиран. "Те молам кажи ми".
  
  "Не можам". Бен почна да се чувствува малку очаен. "Ве молам. Помогни ни".
  
  "Ве«е е на вашата е-пошта", рече Белмонте. "Но, Ќас не би бил тоа што сум ако не ви покажам колку вредам, нели? УживаЌте."
  
  Белмонте го прекина повикот. Бен го фрли мобилниот телефон на масата и кликна на компЌутерот неколку секунди.
  
  Страниците што недостасуваа од дневниците на готвачот се поЌавиЌа во целосна, славна боЌа.
  
  "Нивоа на пеколот", гласно прочита Бен. "Кук стигна само на петтото ниво, а потоа се врати назад. О, Боже, го слушаш ли тоа, Карин? Дури и капетанот Кук не успеа да го надмине петтото ниво. Ова... ова..."
  
  "Огромен систем на стапици". Карин брзо читаше преку неговото рамо, а неЌзината фотографска мемориЌа работеше прекувремено. "НаЌголемиот, наЌлуд систем за стапица што некогаш бил замислен".
  
  "А ако е толку големо и опасно и детално..." се сврте Бен кон неа. "Замислете Ќа големината и значе®ето на чудото до кое ова води".
  
  "НевероЌатно", рече Карин и продолжи.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк го извлекол Клод од соборениот автомобил и грубо го фрлил на патот. Неговите крици од болка го изнаЌмуваат воздухот, давеЌ«и го дури и татнежот на хеликоптерот.
  
  "Будали! Никогаш нема да го запреш. ТоЌ секогаш победува. По ѓаволите, ме боли раката, копиле!"
  
  ДреЌк го донел митралезот под рака и клекнал на градите на Клод. "Само неколку праша®а, приЌателе. Тогаш лекарите «е ве напумпаат полни со некои навистина вкусни сра®а. Каде е Коваленко? ТоЌ е тука?"
  
  Клод му даде камено лице, речиси изнервиран.
  
  "Добро, аЌде да пробаме нешто поедноставно. Ед Будро. Каде е тоЌ?"
  
  "ТоЌ го врати шатлот за вики-вики во Ваикики".
  
  ДреЌк кимна со главата. "Каде се другите два ранчи?
  
  "Исчезна". Лицето на Клод се насмеа. "Сè е изгубено".
  
  "Тоа е доволно". Алиша го слушаше ДреЌк преку рамото. Таа одеше наоколу, вперуваЌ«и го пиштолот кон лицето на Клод и внимателно Ќа стави чизмата на скршениот лакт на Клод. Инстант крик го подели воздухот.
  
  "Можеме да го однесеме ова колку што сакате", шепна ДреЌк. "НикоЌ не е на твоЌа страна овде, другар. Свесни сме за терористички напади. Или зборуваЌ или викаЌ. Мене тоа не ми е важно".
  
  "Стоп!" Зборовите на Клод беа речиси неразбирливи. "Пух...те молам".
  
  "Тоа е подобро". Алиша малку го намали притисокот.
  
  "єас... бев со Крвниот крал многу, многу години". Клод плукна. "Но, сега ме остава зад себе. Ме остава да умрам. Гние®е во свинска земЌа. Да си го покриеш задникот. Можеби не." Клод се обиде да седне. "Глупости".
  
  Сите станаа претпазливи, ДреЌк извади пиштол и го впери во черепот на Клод. "Смирено".
  
  "ТоЌ «е зажали за ова". Клод практично вриеше од гнев. "Ве«е не ми е грижа за неговата страшна одмазда". Од неговиот тон течеше сарказам. "Не ми е гаЌле. Сега ве«е нема живот за мене".
  
  "Разбираме." Алиша воздивна. "Го мразиш твоето ебано момче. Само одговорете на праша®ата на сексапилниот воЌник".
  
  Имаше звучен звук во слушалката на ДреЌк. Еден метален глас рече: "Првиот портален уред е пронаЌден. Се чини дека Коваленко го остави тоа зад себе".
  
  ДреЌк трепна и накратко погледна во Алиша. Зошто Крвниот крал би го напуштил порталот во вакво време?
  
  Едноставен одговор. Не му требаше.
  
  "Коваленко е на чело на ДиЌамант Хед, нели? До портите на Пеле, или пеколот или нешто друго. Тоа е неговата краЌна цел, нели?
  
  Клод се оцрни. "Оваа легенда што Ќа наЌде стана опсесиЌа. Човек богат над сите соништа. Човек коЌ може да добие што сака. Што прави тоЌ?
  
  "Опседнат со нешто што никогаш нема да го има? предложи Алиша.
  
  "Човек толку паметен, толку снаодлив, преку но« се претвори во невротичен идиот. ТоЌ знае дека има нешто под тоЌ проклет вулкан. Секогаш мрмореше дека е наЌдобриот готвач. ОвоЌ готвач всушност се вратил од страв. Но, не ДмитриЌ Коваленко, не Крвавиот крал; тоЌ би продолжил понатаму".
  
  Дури и ДреЌк почувствува наплив на претчувство. "Дали Кук се врати назад? Што е по ѓаволите таму долу?"
  
  Клод ги крена рамениците, а потоа стенкаше од болка. "НикоЌ не знае. Но, претпоставувам дека Коваленко «е биде првиот што «е дознае. Сега е на пат таму".
  
  Срцето на ДреЌк скокна од оваа информациЌа. Сега е на пат таму. Имаше време.
  
  Во тоа време, Маи и половина дузина воЌници им се приближиле. Сите слушаа со желно внимание.
  
  ДреЌк се сети на претстоЌната задача. "Ни требаат локации за ранчови. И ние го сакаме Ед Будро".
  
  Клод Ќа пренесе информациЌата. Уште два ранчи, едниот на Кауаи, другиот на Големиот остров. Будро беше на пат кон Кауаи.
  
  "Што е со терористичките напади? тивко праша МаЌ. "Дали ова е само уште еден трик?
  
  И сега лицето на Клод навистина се испружи со таков очаЌ и страда®е што стомакот на ДреЌк падна низ подот.
  
  "Не". Клод стенкаше. "Тие се реални. Тие можат да се отворат во секоЌ момент".
  
  
  ГЛАВА Дваесет и шеста
  
  
  Бен и Карин отидоа до прозорецот, секоЌ држеше по еден примерок од таЌните дневници на капетанот Кук. Додека тие го читаа и препрочитуваа лудилото што го содржи, Бен Ќа испрашуваше своЌата сестра за чудното однесува®е на Крвниот крал.
  
  "Коваленко сигурно планираше да оди на ова патува®е кога беа пронаЌдени преносливите уреди. ТоЌ е премногу добро подготвен за да организира сè во последните неколку недели.
  
  "Години", промрморе Карин. "Години на планира®е, вежба®е и подмачкува®е на вистинските тркала. Но, зошто Ќа ризикуваше оваа огромна операциЌа за да оди на мало излетува®е на Бермуди?
  
  Бен одмавна со главата на еден од пасусите што ги читаше. "Луди работи. Само лудо. Имаше само една работа што можеше да го натера да го направи ова, сестро".
  
  Карин погледна во далечниот океан. "ТоЌ виде нешто за уредите што се поврзани со ДиЌамант Хед".
  
  "Да, но што?
  
  "Па, на краЌот, очигледно ништо многу важно". Гледаа како тресат главите додека сликите од камерата се емитуваа од ранчот на Крвниот крал. Тие знаеЌа дека мегаломанот го оставил порталот зад себе. "Не му треба тоа".
  
  "Или тоЌ верува дека може само да го врати по своЌа волЌа".
  
  Зад нив, на оперативната врска, слушнале како ДреЌк ги извикувал информациите што толку долго ги извлекувал од Клод.
  
  Бен и трепна на Карин. "ТоЌ вели дека Крвавиот крал е ве«е во ДиЌамант Хед. Тоа значи-"
  
  Но, неочекуваниот крик на Карин му ги замрзна следните зборови во грлото. Го следеше неЌзиниот поглед, ги стесни очите и почувствува дека светот му се распаѓа.
  
  Црн чад од пове«екратните експлозии извира од прозорците на хотелот долж плажата Ваикики.
  
  ИгнорираЌ«и Ќа вревата што доаѓа од канцелариите околу него, Бен истрча до Ўидот и го вклучи телевизорот.
  
  Му заЎвони мобилниот телефон. ОвоЌ пат тоа беше неговиот татко. Сигурно и тие гледаат телевизиЌа.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк и воЌниците, кои не беа зафатени со зема®е заложници или победуваЌ«и ги неколкуте преостанати ¤ебови на отпорот, го видоа емитува®ето на нивните iPhone-и. Нивниот командант на единицата, човек по име Џонсон, хакирал воени уреди со Android и директно го контактирал мобилното командно место во Хонолулу додека се одвивале настаните.
  
  "Бомбите експлодираа во три хотели во Ваикики", повтори командантот. "Повторувам. Три. Пловиме на запад од брегот. Калакуау Ваикики. МавтаЌте со Охана". Командантот слушаше една минута. "Се чини дека тие експлодираа во празни соби, предизвикуваЌ«и паника... евакуации... прилично... хаос. Службите за итни случаи во Хонолулу се протегаат до краЌ".
  
  "Ова е се? ДреЌк всушност почувствувал некакво олеснува®е. Можеше да биде многу полошо.
  
  "ЧекаЌ -" Лицето на командантот падна. "О не".
  
  
  * * *
  
  
  Бен и Карин во ужас гледаа како сцените се вклучуваат на ТВ екранот. Хотелите беа брзо евакуирани. Мажи и жени трчаа, туркаа и паднаа. Тие врескаа, ги бранеа своите наЌблиски и плачеа додека силно ги гушкаа своите деца. Персоналот на хотелот дошол потоа, изгледаЌ«и строго и исплашено, но одржуваЌ«и контрола. ПолициЌата и пожарникарите влегуваа и излегуваа во лобиите и хотелските соби, а нивното присуство се чувствуваше пред секоЌ хотел. Телевизиската слика избледе додека леташе хеликоптерот, откриваЌ«и прекрасен поглед на Ваикики и ридовите што се тркалаат понапред, величественоста на вулканот ДиЌамант Хед и светски познатата плажа Кухио, сега нарушена од невероЌатната глетка на високи хотели кои исфрлаат чад. и пламен од нивните урнати Ўидови и прозорци.
  
  ТВ-екранот повторно кликна. Бен здивна и срцето на Карин скокна. Не можеа ни да разговараат еден со друг.
  
  Четвртиот хотел, пред целиот свет, го зазедоа маскирани терористи. СекоЌ што «е им застанеше на патот беше застрелан на тротоарот. Последниот човек се сврте и Ќа затресе тупаницата кон лебдечкиот хеликоптер. Пред да влезе во хотелот и да Ќа заклучи вратата зад себе, пукал и усмртил цивил коЌ се чукал покраЌ паркирано такси.
  
  "О Боже". Гласот на Карин беше тивок. "Што е со кутрите внатре?
  
  
  * * *
  
  
  "Кралицата Ала Моана е нападната од вооружени луѓе", им рекол командантот. "Одлучно. Носе®е маска. Не се плашам да убивам". СвоЌот убиствен поглед го сврте кон Клод. "Уште колку напади «е има, злобно копиле?
  
  Клод изгледаше исплашено. "НикоЌ", рече тоЌ. "На Оаху".
  
  ДреЌк се сврте настрана. Мораше да размисли. Мораше да се преориентира. Ова го сакаше Коваленко, сите да ги расеЌува. Факт беше дека Коваленко знаеше дека има нешто зачудувачки скриено длабоко под ДиЌамантската глава, и тоЌ беше на пат да полага право на тоа.
  
  Нешто што може дури и да го надмине ужасот од овие напади.
  
  КонцентрациЌата му се вратила. Ништо не се смени овде. Нападите беа одлично темпирани. Тие истовремено ги онеспособиле воЌниците, воЌската и итните служби. Но, ништо не се промени. Тие не го наЌдоа Крвниот крал, па -
  
  Планот Б беше ставен во акциЌа.
  
  ДреЌк им укажа на МеЌ и Алиша. ХеЌден и Кинимака ве«е беа блиски. Големиот ХаваЌ изгледаше шокирано. ДреЌк нагласено му рече: "Дали си подготвен за ова, Мано?"
  
  Кинимака речиси заржеше. "Проклето сум во право".
  
  "План Б", рече ДреЌк. "Коваленко не е тука, па остануваме на тоа. Останатите воЌници «е го разберат ова за една минута. ХаЌден и МеЌ, вие се приклучувате на нападот на Кауаи. Мано и АлисиЌа, вие се придружувате на нападот на Големиот остров. Одете на тие ранчи. ЗачуваЌте колку што можете. А Алиша..." Лицето му се претвори во врежан мраз. "Сметам на тоа дека «е извршите убиство. Нека тоЌ копиле Будро умре со брутална смрт".
  
  Алиша кимна со главата. ИдеЌата на ДреЌк беше да ги одвои МаЌ и АлисиЌа кога сфатиЌа дека «е мора да го поделат своЌот тим. ТоЌ не сакаше смртта на Велс и другите таЌни да бидат помеѓу спасува®ето животи и запира®ето на неприЌателот.
  
  Високиот глас на Клод го привлече вниманието на ДреЌк. "Коваленко финансираше напади на Оаху, Кауаи и Големиот остров само за да го привлече вашето внимание. Поделете и освоЌте ве. Не можете да го победите овоЌ човек. Се подготвува со години".
  
  Мет ДреЌк го крена оружЌето. "Затоа «е го следам низ портите на пеколот и «е го хранам со ебениот ѓавол". ТоЌ се упати кон товарниот хеликоптер. "АЌде луѓе. ВчитаЌ се."
  
  
  * * *
  
  
  Бен брзо се сврте кога му заЎвони мобилниот телефон. Беше ДреЌк
  
  "Подготвени?"
  
  "Здраво Мет. Ти си сигурен? Дали навистина заминуваме?"
  
  "Навистина заминуваме. Веднаш. Дали го добивте она што ви требаше од Даниел Белмонте?
  
  "Да. Но, тоЌ е малку слаб..."
  
  "Добро. Дали точно го одредивте наЌблискиот влез до цевката од лава?
  
  "Да. Има затворена заедница на околу две милЌи од ДиЌамант Хед. ХаваЌската влада на сличен начин го запечати секоЌ познат влез. Во пове«ето случаи, тоа не го спречува дури и решително дете да влезе".
  
  "Ништо не помага. СлушаЌ, Бен. Земи Ќа Карин и побараЌ некоЌ да те однесе до таа лава цевка. Испрати ми ги координатите. Направете го тоа сега ".
  
  "Дали си сериозен? Немаме поим што има таму долу. А овоЌ систем за стапица? Ова е над суровоста".
  
  "Храброст, Бен. Или, како што кажа Деф Лепард - АЌде да рокаме. "
  
  Бен го стави телефонот на масата и длабоко дишеше. Карин Ќа стави раката на неговото рамо. ДваЌцата погледнаа во телевизорот. Гласот на водителката беше напнат.
  
  "...ова е тероризам од размери досега невидени".
  
  "ДреЌк е во право", рече Бен. "Ние сме во воЌна. Треба да го собориме врховниот командант на нашите неприЌатели".
  
  
  Дваесет и седмо поглавЌе
  
  
  ДреЌк собра осум членови на Делта тимот, кои му беа доделени во случаЌ да биде потребно истражува®е на длабоките пештери. Тие беа роднини ветерани на одделот, наЌискусни, и секоЌ еднаш, на некое бог оставено место, извршил своЌа операциЌа.
  
  Пред да се качат на хеликоптерот, ДреЌк за момент излегол со своите приЌатели. Крвниот крал ве«е ги подели хаваЌските и владините сили, а сега требаше да ги раздели.
  
  "Биди безбеден." ДреЌк по ред ги погледна сите во очи. ХаЌден. МаЌ. Алиша. Кинимака. "Ќе мораме да поминеме уште една но« во пеколот, но утре сите «е бидеме слободни".
  
  Од Мано се слушаа клима®е и грофта®е.
  
  "ВеруваЌ", рече ДреЌк и Ќа подаде раката. Уште четири раце доЌдоа кон него. "Само останете живи, момци".
  
  Со тоа се сврте и се стрча кон хеликоптерот што чекаше. Делта одредот Ќа довршуваше своЌата опрема и сега ги зазеде своите места додека се качи. "Здраво дечки". Имаше силен Ќоркширски акцент. "Подготвени сте да Ќа раскинете оваа сви®а натопена во вотка?
  
  "БуЌа!"
  
  "Заеби". ДреЌк му мавна на пилотот, коЌ ги крена во воздух. Погледна назад кон ранчот за последен пат и виде дека неговите приЌатели сè уште стоЌат во истиот круг и го гледаат како оди.
  
  Дали некогаш повторно «е ги види сите живи?
  
  Ако го направи ова, «е имаше сериозна пресметка. Ќе мораше да се извини. Некои ужасни реалности со кои «е мора да се помири. Но, со смртта на Коваленко, «е беше полесно. Кенеди «е беше одмазден, ако не беше спасен. И сега, кога цврсто беше по патеката на Крвавиот крал, неговиот дух ве«е се искачи малку повисоко.
  
  Но, конечната пресметка меѓу МеЌ и Алиша може да го сврти сето ова на своЌа глава. Имаше нешто огромно меѓу нив, нешто страшно. И што и да е, ДреЌк е вклучен. И бунари.
  
  Не му требаше многу време на хеликоптерот да пристигне до координатите на Бен. Пилотот ги приземЌил на рамно парче земЌа на околу стотина метри од малиот комплекс. ДреЌк виде дека Бен и Карин ве«е седеа со грб до високата ограда. Лицата им беа целосно побели од напнатост.
  
  Требаше некое време да биде стариот ДреЌк. На оваа мисиЌа ѝ беше потребен Бен БлеЌк во неговата наЌдобра форма, во неговата наЌкул, и додека Бен пукаше на сите цилиндри, Карин се хранеше од него. Успехот на мисиЌата зависеше од тоа сите тие да бидат во наЌдобра форма од своЌот живот.
  
  ДреЌк им сигнализирал на воЌниците на Делта, излегол од хеликоптерот, опкружен со насилни налети на воздух и се стрчал кон Бен и Карин. "Се е во ред?" тоЌ викна. "Дали ги донесовте трупците?
  
  Бен кимна со главата, сè уште малку несигурен како да се чувствува за своЌот стар приЌател. Карин почна да си Ќа врзува косата на задниот дел од главата. "Ние сме целосно натоварени, ДреЌк. Се надевам дека вративте нешто проклето добро".
  
  ВоЌниците на Делта се насобраа околу нив. ДреЌк ракоплескаше за еден човек, голема брадеста личност со тетоважи на вратот и рацете како мотор¤иЌа. "Ова е моЌот нов приЌател, знакот за повик е Комодо, а ова е неговиот тим. Тим, запознаЌ ги моите стари приЌатели Бен и Карин БлеЌк".
  
  Насекаде имаше клима®е со главата и грофта®е. ДваЌца воЌници беа зафатени со собира®е на симболичниот катанец што ги спречуваше луѓето да се спуштат по една од познатите лава цевки на Хаваи. По неколку минути се повлекле, а портата останала отворена.
  
  ДреЌк влезе во комплексот. Бетонската платформа водеше до метална врата коЌа беше добро заклучена. Десно стоеше висок столб, над коЌ ротирачка безбедносна камера Ќа испитуваше областа. Комодо мавташе со истите дваЌца воЌници напред да се грижат за вратата.
  
  "Дали имате навестува®а за тоа во што Ќас и моите луѓе «е влеземе? Рапавиот глас на Комодо го натера Бен да се насмее.
  
  "Според зборовите на Роберт Баден-Пауел", рече Бен. "Бидете подготвени".
  
  Карин додаде: "За сè".
  
  Бен рече: "Тоа е мотото на извидниците".
  
  Комодо одмавна со главата и под здивот промрморе "Гикови".
  
  Бен се позиционираше зад воЌникот со груб изглед. "Во секоЌ случаЌ, зошто те викаат Комодо? Дали вашиот залак е отровен?"
  
  ДреЌк го прекина пред капитенот на Делта да одговори. "Можеби го нарекуваат лава цевка, но сепак е едноставен старомоден тунел. Нема да те навредам со поставува®е на вообичаените протоколи, но «е ти го кажам ова. ВнимаваЌте на замките. Крвавиот крал е за сите големи прикази и техники за раздвоЌува®е. Ако може да не изолира, ние сме мртви луѓе".
  
  ДреЌк отиде напред, гестикулираЌ«и Бен да оди понатаму, а Карин да го следи Комодо. Во малата стражарница немаше ништо друго освен неколку големи шкафчи®а и правлив телефон. Мирисаше мувлосана и влажна и одекнуваше со длабоката, исконска тишина што висеше во воздухот напред. ДреЌк продолжи и набрзо дозна зошто.
  
  Влезот во цевката од лава беше пред нивните нозе, огромна дупка што води надолу во притаен мрак.
  
  "Колку е далеку?" Комодо зачекори напред и фрли светлечки стап. Уредот блесна и се тркалаше неколку секунди пред да удри во тврдиот камен. "Во близина. Обезбедете неколку Ќажи®а, момци. ПобрзаЌ."
  
  Додека воЌниците работеа, ДреЌк слушаше наЌдобро што можеше. Ниту еден звук не излезе од мастилата темнина. Претпоставуваше дека заостанале неколку часа зад Коваленко, но имал намера брзо да го стигне.
  
  Откако се спуштиЌа и цврсто ги засадиЌа нозете на мазниот под од цевката од лава, ДреЌк ги зеде лежиштата и се упати кон ДиЌамант Хед. Цевката се стесни, потона и се наведна. Дури и тимот на Делта понекогаш губеше рамнотежа или ги стругаше главите поради непредвидливоста на вулканското вратило. Двапати нагло се сврте, предизвикуваЌ«и паника на ДреЌк додека не сфати дека нежната кривина е секогаш во правец на ДиЌамант Хед.
  
  Го држеше погледот на далечина. Од сите страни ги затвори подземниот мрак. "Светло напред", одеднаш рече ДреЌк и застана.
  
  Нешто скокна од темнината. Налет на студен воздух одоздола. Застана и Ќа проучуваше ¤иновската дупка напред. Комодо отиде и фрли уште еден светлечки стап.
  
  ОвоЌ пат тоЌ падна околу петнаесет метри.
  
  "Добро. Комодо, вие и вашиот тим подгответе се. Бен, Карин, аЌде да ги погледнеме овие списаниЌа".
  
  Додека тимот на Делта постави цврст статив над назабената дупка, ДреЌк брзо ги прочита фуснотите. Неговите очи се шират пред да Ќа прочита првата страница и длабоко дишеше.
  
  "Крвав пекол. Мислам дека ни треба поголемо оружЌе".
  
  Бен Ќа подигна веѓата. "Таму долу не ни требаат куршуми. Ова се мозоците".
  
  "Па, за сре«а ги имам и двете". ДреЌк го крена пиштолот. "Мислам дека ако треба да слушаме некоЌа посрана музика на патот, «е се обратиме каЌ вас".
  
  "єаЌца. Сега имам Fleetwood Mac на моЌот iPod".
  
  "Шокиран сум. КоЌа верзиЌа?
  
  "Дали има пове«е од еден?
  
  ДреЌк одмавна со главата. "Мислам дека сите деца треба да го започнат своето образование некаде". Намигна на Карин. "Како ни е, Комодо?
  
  "Направено".
  
  ДреЌк зачекори напред, го зграпчи Ќажето прикачено на стативот и Ќа турна чудно светлечката цевка. Штом неговите чизми го допреа дното, тоЌ се повлече и другите се лизгаа надолу еден по еден. Карин, обучена спортистка, лесно се справи со спушта®ето. Бен малку се бореше, но беше млад и фит и на краЌот слета без да се поти.
  
  "Напред". ДреЌк брзо тргна во правец на ДиЌамант Хед. "ВнимаваЌте на грбот. Се приближуваме".
  
  Преминот почна да се спушта. ДреЌк накратко се запрашал како една цевка од лава може да се оттргне од неЌзиниот природен тек, но потоа сфатил дека самата магма «е го присили своЌот пат низ патеката на наЌмал отпор со пеколна сила на грбот. Лавата можеше да заземе каков агол сака.
  
  Поминаа уште неколку минути и ДреЌк повторно застана. Напред имаше уште една дупка на подот, овоЌ пат помала и совршено заоблена. Кога Комодо го исфрли стапчето за сЌаЌ, тие погодиЌа дека вратилото е длабоко околу триесет метри.
  
  "Уште поопасно", рече ДреЌк. "Грижете се за себе, дваЌцата".
  
  Потоа забележал дека светлината од стапчето за сЌаЌ не се рефлектирало од ниту еден камен Ўид. Неговата портокалова светлина беше апсорбирана од околната темнина. Под нив имаше голема комора.
  
  ТоЌ даде знак за тишина. Како еден, тие внимателно ги слушаа сите звуци што доаѓаа одоздола. По момент на целосна тишина, ДреЌк го фати Ќажето за рапел и се замавна преку празното вратило. ТоЌ брзо се лизна по неЌзината должина додека не се наЌде под таванот.
  
  Сè уште нема бучава. ТоЌ скрши уште половина дузина светлечки стапчи®а и ги фрли во «елиЌата долу. Постепено почна да цвета неприродна светлина.
  
  И Мет ДреЌк конечно го виде она што малкумина го виделе претходно. Голема правоаголна просториЌа долга околу педесет метри. Совршено мазен под. Три закривени Ўидови, на кои се изгравирани некои антички знаци, кои не се разликуваат на такво растоЌание.
  
  А доминира еден Ўид е закривената сводна свода што толку го фасцинираше капетанот Кук. Вратата во него што толку го пленела Крвниот крал. И ужасите и чудата што би можеле да лежат подалеку го исполниЌа Мет ДреЌк и неговите придружници со таков страв.
  
  Ги наЌдоа портите на пеколот.
  
  
  ГЛАВА ДВАЕСЕТ И ОСМА
  
  
  ХеЌден се држеше цврсто додека хеликоптерот се спушти на небото, брзо менуваЌ«и го курсот. НеЌзиниот последен поглед на Кинимаки беше секогаш разиграната Алиша МаЌлс коЌа го турка во друг хеликоптер. Глетката Ќа натера да се скрши, но неЌзината практична страна знаеше дека кога станува збор за битка, Мано Ќа има наЌдобрата поддршка во бизнисот во форма на луда Англичанка.
  
  Така и ХаЌден. Маи седеше до неа, тивка и мирна, како да се упатуваа кон брегот на Напали за да ги разгледаат знаменитостите од светска класа. Останатите седишта ги зазедоа пукнатините воЌници. Кауаи беше оддалечен околу дваесет минути. ГеЌтс штотуку Ќа контактираше за да приЌави терористички напад во трговскиот центар Кукуи Гроув на отворено на Кауаи. Еден човек се врзал за оградата надвор од заедничката локациЌа Џамба ¤ус/Старбакс на северната страна од комплексот. НекоЌ со парчи®а ¤емтекс врзани за телото и прстот на чкрапалото на примитивен детонатор.
  
  Човекот имал и две автоматски оружЌа и Bluetooth слушалки и спречил некоЌ од посетителите на ресторанот да замине.
  
  Со зборовите на ГеЌтс. "ОвоЌ идиот очигледно «е остане таму додека може, тогаш кога властите «е го направат своЌот потег, тоЌ «е експлодира. Поголемиот дел од полициските сили на Кауаи беа распоредени на местото на настанот, далеку од вас".
  
  "Ќе го чуваме ранчот безбеден, господине", го увери ХеЌден. "Го очекувавме ова".
  
  "Го направивме ова, госпоѓице ЏеЌ. Претпоставувам дека «е видиме какви се плановите на Коваленко за Големиот остров следно".
  
  ХеЌден ги затвори очите. Ковеленко го планираше овоЌ напад со години, но праша®ата останаа. Зошто да се откажете од порталниот уред? Зошто да заминете со таков татнеж? Дали ова може да биде неговиот план Б? Дека, и покраЌ фактот што властите брзо ги разоткриле сите негови напори и поттикнале крвава вендета против ДреЌк, неговите приЌатели и семеЌства, тоЌ го избрал овоЌ пат за да стекне наЌголема слава.
  
  Или, помисли таа, можеби тоЌ Ќа користел старата, стара стратегиЌа да создаде доволно бура овде за твоите постапки да останат незабележани таму.
  
  Не е важно, помисли таа. НеЌзините мисли беа за Бен и опасната задача на коЌа тоЌ беше. Таа никогаш не би го кажала ова од должност, но почна многу да го сака. Должноста што Ќа чувствуваше кон неЌзиниот татко не исчезна, но стана помалку итна по ужасната смрт на Кенеди Мур. Вистинскиот живот ги победува старите ветува®а секоЌ ден.
  
  Додека хеликоптерот минуваше низ светло синото хаваЌско небо, ХеЌден кажа молитва за Бен БлеЌк.
  
  Тогаш заЎвони неЌзиниот мобилен телефон. Кога погледна во екранот, веѓите и' се изненадиЌа.
  
  "Здраво", веднаш одговори таа. "Како си?"
  
  "Одлично, благодарам, но овоЌ бизнис за истражува®е на гробници има еден сериозен несакан ефект. МоЌот тен речиси го нема".
  
  ХеЌден се насмевна. "Па, Торстен, има салони за вакви работи".
  
  "Помеѓу командното место и гробницата? Не навистина".
  
  "Се разбира, би сакал да разговараме, Торстен, но вие Швеѓаните сами избираЌте ги вашите моменти".
  
  "Разбрано. Се обидов прво да му се Ќавам на ДреЌк, но тоа отиде директно до говорната пошта. ТоЌ е добро?"
  
  "Подобар отколку што беше, да". ХеЌден го виде хоризонтот на Кауаи како се наЎира десно. "СлушаЌ -"
  
  "Ќе бидам брз. ОперациЌата овде беше успешна. Ништо за осуда. Се беше како што се очекуваше и навреме. Но..." Торстен застана, а ХеЌден го слушна како зема здив. "Нешто се случи денеска. Би рекол дека нешто изгледа "исклучено". Вие Американците може да го наречете поинаку".
  
  "Да?"
  
  "Добив повик од моЌата влада. Од моЌ посредник до државниот министер. Предизвик на високо ниво. єас -" Уште една колеблива пауза, воопшто не како Дал.
  
  Под нив се втурна грубото краЌбрежЌе на Кауаи. Повикот доЌде преку радио. "Осум минути до краЌот".
  
  "Ми беше кажано дека нашата операциЌа - нашата скандинавска операциЌа - «е биде префрлена во нова агенциЌа. Заедничка работна група составена од високи, но неименувани членови на американската ЦИА, ДИА и НСА. Значи, ХаЌден, Ќас сум воЌник и «е ги извршувам наредбите на моЌот наЌвисок претпоставен, но дали тоа ти звучи правилно?"
  
  ХеЌден била шокирана и покраЌ себе. "За мене ова звучи како целосна глупост. Како се вика главната личност? ОноЌ на кого «е му се предадеш во раце".
  
  "Расел КаЌман. Дали го познаваш?"
  
  ХеЌден Ќа пребара неЌзината мемориЌа. "Го знам името, но многу малку знам за тоа. Сигурен сум дека е од ДИА, Одбранбената разузнавачка агенциЌа, но тие главно се занимаваат со набавка на системи за оружЌе. Што по ѓаволите сака овоЌ Расел КаЌман со тебе и гробницата?
  
  "Ми ги читаш мислите".
  
  Со аголот на окото, ХеЌден Ќа виде главата на МеЌ како се грче како да е застрелана низ черепот. Но, кога ХеЌден прашално се сврте кон неа, Ќапонскиот агент го сврте погледот настрана.
  
  ХеЌден размислуваше неколку секунди, а потоа со тивок глас праша: "Дали им веруваш на сите свои луѓе, Торстен?"
  
  Премногу долгата пауза на Дал одговори на неЌзиното праша®е.
  
  "Ако ДИА беше предупредена за нешто, тогаш тие имаат многу голема покриеност. Нивниот приоритет може дури и да го надмине оноЌ на ЦИА. Гази внимателно, приЌателе. ОвоЌ тип, КаЌман, тоЌ не е ништо пове«е од дух. Отстранувач на проблеми Black Ops, Gitmo, 11 септември. Ако нешто сериозно и чувствително тргне наопаку, тоЌ е личноста кон коЌа се обра«ате".
  
  "Заеби ме. Посакувам да не прашав".
  
  "Морам да одам сега, Торстен. Но, ти ветувам дека «е разговарам со Џонатан за ова сра®е штом можам. Издржи."
  
  Торстен го потпиша договорот со уморна воздишка на професионален воЌник коЌ го видел сето тоа и бил згрозен што бил назначен за некоЌ лакеЌ каЌ еден американски старец. ХеЌден сочувствуваше со него. Таа се сврте кон Маи, за да праша што знае.
  
  Но, повикот "Таргет" доЌде преку радио.
  
  Гореле нивите напред и долу. Додека хеликоптерот се спушташе, можеа да се видат ситни фигури како трчаат случаЌно во сите правци. єажи®а се протегаа од кабината и луѓето скокаа по нив, брзо лизгаЌ«и се кон изгорениот пеЌзаж долу. ХеЌден и МеЌ го чекаа своЌот ред, изразот на МеЌ беше празен додека слушнаа како нивните луѓе отвораат оган.
  
  ХеЌден по трет пат Ќа провери подготвеноста на неЌзиниот Глок и рече: "Будро таму долу".
  
  "Не грижи се", рече єапонката. "ТоЌ «е открие што навистина значи Mai-time".
  
  Двете жени заедно се спуштиле по Ќажето, приземЌуваЌ«и се во исто време и си заминале во класичен потег еден-два покривка. Оваа практика бара апсолутна доверба еден во друг, бидеЌ«и додека едно лице трчало, другото ги гледало нивните периферни уреди. Еден, два, како скок. Градба. Но, тоа беше брз и деструктивен начин за напредува®е.
  
  ХеЌден Ќа скенирала областа додека трчала. Неколку благи ридови завршуваа во ограден комплекс на коЌ стоеше огромна ку«а и неколку големи помошни згради. Ова би бил втор ранч на Коваленко. СудеЌ«и по пожарот и хаосот, Будро пристигнал непосредно пред нив.
  
  Или, повероЌатно, садистички одвоЌуваше време со сето тоа.
  
  ХеЌден трчаше, пукаЌ«и од неЌзината позаЌмена маринска автоматска пушка М16 кон блицовите на муцката и мажите што ги виде во покривот. Две минути подоцна доЌде редот и таа извика: "ПревчитаЌ повторно!" и ѝ требаа уште неколку секунди за да вметне нов магацин во оружЌето. Тие ретко добивале возвратен оган, а кога биле, било толку неорганизирано што ги промашувале за неколку метри.
  
  Од двете страни, тимовите на крек марин напредуваа со еднаква брзина. Сега се наЎираше ограда, портата остана поканливо отворена, но тимовите се преселиЌа налево. Добро поставената граната ги уништи потпорите на оградата, оставаЌ«и го тимот со непречен влез во ранчот.
  
  Куршумите сега опасно блиску свиреа.
  
  ХеЌден се засолни зад анексот на генераторот. Ударот исфрли искри од тули додека МаЌ гулаб за покрива®е. Глина и метални фрагменти расфрлани насекаде.
  
  Маи избриша браздичка крв од неЌзиниот образ. "ВоЌниците на Будро беа обучени во вашите градинки".
  
  ХеЌден одвои малку време да здивне, а потоа брзо погледна кон ку«ата. "Дванаесет стапки. Дали си спремен?"
  
  "Да".
  
  ХаЌден избега. Маи зачекори напред и подигна Ўид од олово, принудуваЌ«и го нивниот неприЌател да откачи за покрива®е. ХеЌден стигна до аголот на ку«ата и се притисна на Ўидот. Таа фрли блиц кон прозорецот, а потоа Ќа покри Маи.
  
  Но, во тоЌ момент, невероЌатна количина на брборе®а доЌде преку неЌзината слушалка. Водачот на тимот ги повика луѓето да се упатат кон далечниот магацин. Таму требаше да се случи нешто страшно. Додека ХеЌден слушаше, таа сфати дека луѓето на Будро до половина Ќа опколиле зградата и требаше да отворат оган врз се што може да има внатре.
  
  Заробеници, без сомнение. Заложници.
  
  ХеЌден се тркаше по МеЌ, трчаЌ«и во чистината и пукаЌ«и заедно. Им се придружиЌа и други воЌници, извираЌ«и од двете страни, формираЌ«и смртоносен, напаѓачки Ўид на храброста и смртта.
  
  Бесмислениот масакр што требаше да се случи беше визит-картата на Будро. ТоЌ би бил таму.
  
  ВоЌниците кои избегаа не престанаа да пукаат. Куршумите се исекле низ воздухот, се одбиле од Ўидовите и машините и пронашле наЌмалку половина дузина неприЌателски цели. Луѓето на Boudreaux се оттргнаа и се одвратиЌа во шок и страв. Додека воЌниците минувале покраЌ нивните засолништа, тие се обиделе непромислено да пукаат од страна, но маринците биле подготвени и ги гаѓале со гранати.
  
  Од двете страни на тркачите одекнаа експлозии високо во воздухот. Експлозиите летаа шрапнели; огнените Ќазици ширеле жешка смрт толку брзо што окото едваЌ можело да следи. На патот им лежат луѓе кои врескаат.
  
  ХеЌден виде штала напред. НеЌзиното срце потона во апсолутен ужас. Вистина беше. НаЌмалку петнаесет луѓе на Будро стоеЌа околу заклучената штала, насочуваЌ«и го оружЌето кон Ўидовите тенки како хартиЌа, а кога ХеЌден го ниша првиот човек, сите отвориЌа оган.
  
  
  * * *
  
  
  Алиша МаЌлс истрча и отвори оган додека хаваЌските сили и нивните соЌузници започнаа напад на ранчот Коваленко на Големиот остров. Теренот беше нерамен. Сите длабоки ка®они, високи ридови и пошумени рамнини. Пред да се доближат до ранчот, фрлач на гранати бил испукан на еден од напаѓачките хеликоптери, фа«аЌ«и го, но не и уништуваЌ«и го, принудуваЌ«и ги сите да направат предвремено слетува®е.
  
  Сега тие побрзаа како тим, преговараЌ«и за густата шума и нерамните ридови. Тие ве«е изгубиЌа еден човек во стапица за пука®е. Нападот го подготвиле луѓето на Крвавиот крал. РПГ бесцелно летаа низ дрвЌата.
  
  Платениците се забавуваат.
  
  Но, маринците притискаа напред, сега одвоени од оградата за само околу триесет метри и една последна стрмна долина. Алиша можеше да ги забележи насмеаните лица на нивните неприЌатели. НеЌзината крв почна да врие. До неа, голем агент на ЦИА, Кинимака, галопираше прилично брзо по ¤ин. ТоЌ се покажа како многу корисен.
  
  Уредите за комуникациЌа во нивните уши пренесуваа вести за претстоЌните злосторства. Хотелот Ала Моана Квин на Оаху беше затворен. Турист бил фрлен до смрт од прозорец на десетти кат. На улица беа фрлени гранати. Тимот на специЌалните сили се подготвуваше за операциЌа коЌа наЌвероЌатно наскоро «е добие зелено светло поради смртта и хаосот предизвикан од платениците. На Кауаи, осамен бомбаш самоубиец истрелал неколку куршуми кон комби®а во кои се собирале новинари, повредуваЌ«и еден репортер. А сега, на Големиот Остров, киднапиран е автобус полн со туристи и поставена бомба во неговата екипа. Тие беа затворени внатре додека нивните заробеници седеа надвор на лежалки, пиеЌа пиво и играа карти. Не се знаеше коЌ од нив го има детонаторот, ниту колку ги има.
  
  Алиша скокна по страната на долината. Пред неа експлодираше РПГ, испра«аЌ«и нечистотиЌа и каме®а високо во воздухот. Таа ги прескокна, смееЌ«и се и се сврте кога го почувствува колебливоста на Кинимаки.
  
  "АЌде, дебело", рече таа, разиграно свиткаЌ«и ги усните. "Остани со мене. Ова е местото каде што работите стануваат навистина неуредни".
  
  
  * * *
  
  
  ХеЌден пукаше повторно и повторно, обидуваЌ«и се да остане смирена и на тоЌ начин да Ќа задржи своЌата прецизност. Три глави експлодираа во неЌзината визиЌа. Маи сè уште трчаше до неа, не кажуваЌ«и ништо. Останатите воЌници паднаа на едното колено, избегнуваЌ«и ги истрелите и нокаутираЌ«и ги платениците пред да можат да се свртат.
  
  ХаЌден беше меѓу нив тогаш. Еден маж се свртел и таа со пушката го удрила по мостот на носот. ТоЌ паднал врескаЌ«и, но Ќа шутнал по нозете, поради што таа го прелетала со глава до петици.
  
  Таа брзо се искачила, но неговото тело паднало врз неа прицврстуваЌ«и Ќа на земЌа. Кога го крена погледот, погледна директно во неговите очи исполнети со омраза, натопени со болка. Со мечешки реже®е Ќа удри со тупаница и ѝ ги обви густите раце околу грлото.
  
  Веднаш видела Ўвезди, но не се обидела да го спречи. Наместо тоа, неЌзините две слободни раце сами го нашле оружЌето. Од десната страна е неЌзиниот Глок. Во левата страна е неЌзиниот нож. Таа му Ќа пикна цевката од пиштолот во ребрата, дозволуваЌ«и му да го почувствува тоа.
  
  Неговиот стисок се олабави и очите му се прошириЌа.
  
  ХеЌден упати три досадни шута. Човекот се преврте од неа. Како што се расчистуваше погледот над неа, на виделина се поЌави лицето на друг платеник. ХеЌден пукал во носот, го видел човекот како лета назад и исчезнува.
  
  Таа седна и Ќа виде Маи. Последниот преостанат платеник се соочува со неа. ХеЌден трепна. ОвоЌ човек беше руина. Неговото лице изгледаше како да е обоено црвено. Немаше доволно заби. Неговата вилица изгледаше опуштено. Едната рака била изместена, другата скршена во лактот. Застана на растреперени нозе, а потоа падна на колена во крвавата кал.
  
  "Избравте погрешна личност за предизвикува®е", рече Маи со слатка насмевка додека го ниша своЌот позаЌмен Глок и му Ќа разнесе главата.
  
  ХеЌден неволно проголта. Ова беше некоЌа сериозна жена.
  
  Маринците Ќа отвориЌа вратата од шталата, повикуваЌ«и го нивното присуство. Срцето на ХаЌден потона поради броЌот на дупки во наместените Ўидови. Да се надеваме дека заложниците избегале.
  
  Меѓу неЌзините брзо расчистувачки мисли, нешто стана очигледно пред сè друго. Будро не беше тука. Таа погледна назад во ку«ата. Тоа беше последното место каде би очекувала да се сокрие, но сепак...
  
  НенадеЌна гужва и го привлече вниманието. Маринците сопнаа надвор од шталата, едниот го држеше за рамо како да е прободен.
  
  Тогаш Будро и орда платеници се излеаа од шталата, пукаЌ«и од пиштоли и врескаЌ«и како демони. Дали ова значеше дека другите платеници ги дадоа своите животи за да бидат мамки? Дали пукаа со «орци или од одредена позициЌа?
  
  Реалноста Ќа погоди како нуклеарна експлозиЌа. Луѓето на Крвниот крал сега беа меѓу маринците, се тепаа, а Будро се упати кон ХеЌден, со пркосно подигнат нож.
  
  
  * * *
  
  
  Алиша го поттикна тимот со неЌзината креативност и дух под оган. Неколку минути подоцна стигнаа до врвот на последното издигнува®е и фрлиЌа огнен ореол врз ископаните бранители. Алиша забележала голема ку«а, голема штала и гаража со два автомобили. Местото гледаше на една широка река, коЌа несомнено служеше како средство за бегство, а до шталата имаше хелиодром со еден разбиен хеликоптер.
  
  Таа погледна назад. "Гранат фрлачи".
  
  Водачот на тимот се намурти. "Ве«е го правам ова".
  
  Алиша покажа на неприЌателските позиции. "Таму има низок Ўид. Задната страна на ку«ата. Зад Ролс-РоЌс. Десно од фонтаната".
  
  Водачот на тимот ги лижеше усните. "ИсбркаЌте ги копили®ата".
  
  Неколку експлозии предизвикаа тресе®е на земЌата. Напаѓачите истрелаа три гранати, а потоа се упатиЌа напред во формациЌа еден-два, сè уште пукаа како единица, но извираа во смртоносен лак.
  
  Со разорна бруталност тие упаднаа во ранчот на Крвниот крал.
  
  
  ГЛАВА ДВАЕСЕТ И ДЕВЕТА
  
  
  Чизмите стапала на ДреЌк го допреа подот на «елиЌата. Пред другите да почнат да се спуштаат, тоЌ постави блесок за да им го осветли патот. Веднаш Ўидовите оживеаЌа, нивните гравури сега Ќасно видливи за шокираните очи на ДреЌк.
  
  Кадрици слични на оние на двата преносни уреди. Сега е потврдено дека тие се потполно исти како оние што Торстен Дал и неговиот тим ги откриЌа во Гробницата на боговите на Исланд.
  
  На коЌа древна цивилизациЌа налетале неодамна? И како би завршило сето ова?
  
  Бен, Карин и остатокот од Тим Делта го истуркаа Ќажето за спушта®е додека сите не беа преполни околу огромниот лак на Портата на Пеле. ДреЌк се потрудил да не Ўирне премногу длабоко во мастилото црнило.
  
  Бен и Карин паднаа на колена. Самиот лак се состоеше од некоЌ вид брусен метал, совршено мазен и симетричен. Металната површина беше врежана со истите ситни траги како и остатокот од пештерата.
  
  "Овие знаци", внимателно ги допре Карин, "не се случаЌни. Погледнете. Гледам истото навива®е како се повторува одново и одново. А остатокот од пештерата..." Таа погледна наоколу. "Исто е".
  
  Бен го бараше своЌот телефон. "Ова е фотографиЌата што ни Ќа испрати Дал". Го држеше до светлината. ДреЌк се наведна напред, уверен дека Делта Тим «е биде на готовност за натрапниците.
  
  "Значи, Гробот на боговите има некаква врска со портите на пеколот", помисли ДреЌк гласно. "Но, што значат кадриците?
  
  "Се повторуваат шеми", рече Карин тивко. "Кажи ми. Какви знаци, антички или
  
  Модерен, составен од многу повторувачки обрасци?"
  
  "Лесно". Големото Комодо се сквоти до нив. "єазик".
  
  "Точно е. Значи, ако ова е Ќазикот -" таа покажа на Ўидовите на «елиЌата. "Тогаш тие Ќа раскажуваат целата приказна".
  
  "Како оние што ги наЌде Дал". ДреЌк кимна со главата. "Но, сега немаме време да го анализираме. Коваленко помина низ овие порти".
  
  "ЧекаЌ". Бен си го штипна мостот на носот. "Овие знаци..." Го допре лакот. "Токму исто како на уредите. За мене ова сугерира дека оваа порта е ревидирана верзиЌа на истиот уред. Машина за патува®е низ времето. Ве«е заклучивме дека боговите можеби користеле рачни уреди за да патуваат низ времето и да влиЌаат на судбината. Можеби ова нешто е главниот систем".
  
  "ГледаЌ", рече ДреЌк тивко, "ова е одлично. Ќе го разберете ова. Но, зад овие порти -" ТоЌ покажа со прстот во темнината. "Крвавиот крал. Човекот одговорен за смртта на Кенеди, меѓу стотици други. Време е да престанете да зборувате и да почнете да одите. Оди".
  
  Бен кимна со главата и стана, изгледаше малку виновен додека се бришеше. Сите во собата зедоа длабок здив. Имаше уште нешто зад портата што ниту еден од нив не сакаше да го спомне:
  
  Причината поради коЌа капетанот Кук го смени името на лакот од "Портата на Пеле" во "Портата на пеколот".
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСТА
  
  
  Државата Хаваи грчеше под власта на лудак.
  
  Ако хеликоптер би можел да прелета, способен да обезбеди широк панорамски поглед на темните, аморални настани што се случуваат на островите, тоЌ прво би прелетал над Оаху за да го фати опколениот хотел Ала Моана Квин, каде што биле искусни членови на неколку SWAT тимови. штотуку почна да презема акциЌа против силно вооружените, мотивирани платеници кои ги држеа сите височини и безброЌ заложници. Брзаше покраЌ себе, избегнуваЌ«и ги пеколните облаци од црн чад што се излеа од наЌмалку десетина скршени прозорци, внимателно посочуваЌ«и ги отворите каде што можеше да се видат маскирани мажи со пушки и фрлачи на гранати како стасат беспомошни мажи, жени и деца во групи кои беа полесно да се уништат. .
  
  И тогаш «е се тркалаше, нагоре и надесно во голем лак, прво кон сонцето, таа дебела жолта топка полека се насочува кон неизвесна и вероЌатно катастрофална иднина, а потоа нуркаЌ«и подолу и налево на своето страшно патува®е на откритието кон Кауаи. ТоЌ «е помине покраЌ ДиЌамант Хед, несвесен за хероите и негативците кои бараат таЌни и прогонуваат страшни соништа во наЌтемните и наЌопасните подземни пештери на изгаснат вулкан.
  
  На Кауаи, тоЌ «е направеше буква за човекот облеан во пот коЌ се врзал со син¤ири за оградата на кафулето, заробуваЌ«и ги патроните внатре и Ќасно покажуваЌ«и го елек полн со динамит и треперлива рака коЌа Ќа стегала детонирачката направа на мртовецот. Ако зумирате на сликата, можевте да го видите очаЌот во очите на човекот. Ова Ќасно «е го покаже фактот дека можеби нема да може да издржи долго. А потоа се искачи високо, повторно издигнуваЌ«и се над покривите за да Ќа следи грациозната кривина на егзотичното краЌбрежЌе. До запалениот ранч, каде што ХаЌден ЏеЌ штотуку се бореше со Ед Будро, додека Маи Китано и останатите маринци се бореа во тесна борба со десетици платеници на Будро. Среде застрашувачката врева на смртта и битката, ранетите заложници плачеа.
  
  И напред. Минатото и иднината ве«е се судриЌа. Античките и авангардата се заклучени во конфликт.
  
  Денес беше денот кога боговите можеа да умрат, а нови херои можеа да цветаат и издигнуваат.
  
  Хеликоптерот «е го направи своЌот последен прелет, земаЌ«и ги контрастните пеЌзажи и динамичните екосистеми што го сочинуваат Големиот остров. ТркаЌ«и низ друг ранч, имаше неколку моменти на кои требаше да се фокусираме додека Алиша МаЌлс, Мано Кинимака и нивниот тим маринци упаднаа во силно бранениот комплекс каде заложниците, платениците и мажите со ѓердани од динамит се судриЌа во еден семо«ен судир. По должината на рабовите на битката, почнаа да работат мо«ни машини, подготвени да ги евакуираат луѓето на Крвниот крал по копно, воздух и вода. Камерата почна да зумира додека Алиша и Кинимака гледаа нагоре, свесни за бегалците и ве«е поставуваа патеки за да ги пресретнат и уништат.
  
  И, конечно, хеликоптерот се оддалечи, само машина, но сепак машина, преполна со слики на човечка глупост, храброст што можат да Ќа соберат и откриЌат и наЌлошото зло што можат да го направат.
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ЕДВА
  
  
  ДреЌк влезе под сводот, коЌ капетанот Кук го нарече Порти на пеколот, и се наЌде во грубо издлабен тесен премин. Го запали светлото на пушката и Ќа прикачи на цевката. Закачи и лампион на рамото и го намести така што ги осветлува Ўидовите. Извесно време имаше многу светлина и немаше очигледна опасност.
  
  Додека го преминаа кривулестиот премин, ДреЌк преку неговото рамо рече: "Кажи ми, Бен, за дневниците на Кук".
  
  Бен брзо издиши. "Ова не е ништо пове«е од преглед на овоЌ огромен систем за стапици. Кук го нарече "Портите на пеколот" поради природата на стапиците. ТоЌ дури и не виде што «е се случи на краЌот".
  
  "Па, коЌ ги изгради стапиците? праша ДреЌк. "И зошто?"
  
  "НикоЌ не знае. Знаците што ги наЌдовме надвор и оние во Гробот на боговите не се на овие внатрешни Ўидови". Го исчисти грлото и додаде: "Чао".
  
  Зад нив бумна гласот на Комодо. "Зошто Кук не го виде краЌот?
  
  "ТоЌ побегна", рече Карин тивко. "Во страв".
  
  "Ох сра®е."
  
  ДреЌк застана за момент. "Значи, бидеЌ«и Ќас сум само нем воЌник, а вие дваЌца сте мозокот на оваа операциЌа, дозволете ми да ги разЌаснам работите. Во суштина, дневниците се клучот за системот за стапици. А вие дваЌца имате копии со вас".
  
  "Имаме еден", рече Бен. "Карин има некоЌ друг во главата".
  
  "Тогаш имаме еден", негоди Комодо.
  
  "Не..." почна Бен, но ДреЌк го запре. "ТоЌ значи дека ако таа умре, «е имаме една копиЌа, душо. Фотографската мемориЌа не е многу корисна кога си мртов".
  
  "Не... Да, во ред, извинете, ние не размислуваме како воЌници".
  
  ДреЌк забележал дека тунелот почнал да се шири. На лицето му дуваше наЌлесниот ветер. ТоЌ Ќа крена раката за да ги спречи, а потоа Ќа турна главата зад аголот.
  
  Погледнете го зачудувачки спектакл.
  
  Беше на влезот во огромна комора, долгнавеста по форма, со таван изгубен во темнина. Слабата светлина доаѓаше од светлечките стапчи®а што сигурно ги оставиле луѓето на Крвниот крал. Непосредно пред него, чуваЌ«и го тунелот коЌ продолжуваше во длабочините на планината, имаше глетка поради коЌа срцето му прескокна.
  
  Во карпата над самиот тунел беше издлабено ¤иновско лице. Со закосените очи, закачениот нос и она што може да се опише само како рогови кои излегуваат од главата, ДреЌк веднаш заклучил дека тоа е лице на ѓавол или демон.
  
  ЗанемаруваЌ«и го лицето за момент, тоЌ Ќа скенирал областа. Ґидовите беа закривени, нивните основи обвиени во темнина. Тие требаше да додадат малку дополнителна светлина овде.
  
  Полека ги мавна другите напред.
  
  И тогаш, одеднаш, низ пештерата одекна бучава, како сто пламенофрлачи што пукаат одеднаш, или, како што рече Бен, "звучи како проклетиот Бетмобил".
  
  Оган избувна низ ноздрите на резбата, создаваЌ«и печка околу камениот под. Од секоЌа ноздрва избувнаа два одделни млазници на пламен, а потоа, неколку секунди подоцна, по еден од секое око.
  
  ДреЌк го проучувал со загриженост. "Можеби ставаме некаков механизам во движе®е. Прекинувач чувствителен на притисок или нешто слично. ТоЌ се сврте кон Бен. "Се надевам дека си подготвен другар, бидеЌ«и како што велеше еден од моите омилени бендови на Динорок, ПоЌсон, ова не е ништо друго освен добро време".
  
  Усните на Бен се свиткаа во минлива насмевка додека ги консултираше своите белешки. "Ова е првото ниво на пеколот. Според сценаристот, човек по име Хоксворт, тие го нарекоа ова ниво Гнев. Мислам дека причината е очигледна. Подоцна го споредиЌа со ѓаволот, Амон, демонот на гневот".
  
  "Благодарам за лекциЌата, дете". Комодо зарже. "Дали случаЌно споменува пат кон минатото?
  
  Бен го стави текстот на подот и го исправи. "Погледнете. Го имам видено ова порано, но не го разбрав. Можеби ова е поим".
  
  ДреЌк се сквоти покраЌ своЌот млад приЌател. Копираните списаниЌа беа внимателно дизаЌнирани и илустрирани, но прстот на Бен му го привлече вниманието на чудна линиЌа текст.
  
  1 (||) - оди на 2 (||||) - оди на 3 (||) - оди на 4 (|||||/)
  
  А единствениот натпис што следеше беше: "Со лутина, имаЌ трпение. Внимателен човек «е Ќа испланира своЌата маршрута ако има навигациски линии пред него".
  
  "Кук беше наЌголемиот морнар на сите времи®а", рече Бен. "Оваа линиЌа ни кажува две работи. ОвоЌ Кук има зацртано рута покраЌ демонот и дека патот низ него бара внимателно планира®е".
  
  Карин го гледаше огнот како трепка. "Изброив четири", рече таа замислено. "Четири ерупции на пламен. Истата сума како -"
  
  Одекна истрел, потресуваЌ«и Ќа тишината. Куршумот се рикошетира од Ўидот до главата на ДреЌк, предизвикуваЌ«и остри парчи®а карпа да го пресечат воздухот. Милисекунда подоцна, ДреЌк го подигнал пиштолот и пукал, а милисекунда подоцна сфатил дека ако се забие назад во преминот, снаЌперистот може да ги држи закачени на Ўидот на неодредено време.
  
  Со оваа мисла, тоЌ истрча, пукаЌ«и, во «елиЌата. Комодо, очигледно доаѓаЌ«и до истиот заклучок, го следеше. Здружениот оган исфрли искри од околниот Ўид. КриЌачот паднал во шок, но сепак успеал да испука уште еден куршум, коЌ свирел меѓу ДреЌк и Комодо.
  
  ДреЌк падна на едното колено, фа«аЌ«и за цел.
  
  Човекот скокна од неговата покривка, креваЌ«и го оружЌето високо, но Комодо пукаше прво - експлозивниот бран го фрли напаѓачот назад. Се слушна продорен крик и човекот слета во заплеткана неред, пушката тресна на подот. Комодо отиде и се увери дека човекот е мртов.
  
  ДреЌк се заколна. "Како што мислев, Коваленко остави снаЌперисти да не успорат".
  
  "И да не истенчиме", додаде Комодо.
  
  Карин Ќа пикна главата зад аголот, а неЌзината руса коса ѝ падна во очите. "Ако сум во право, тогаш чудната реченица е клучалката, а зборот "трпеливост" е клучот. Тие две трамваЌски линии што личат на две Ќас? Во музиката, поезиЌата и старата литература тие можат да значат пауза. Затоа, трпението значи "да паузираш".
  
  ДреЌк зЌапаше во предлогот додека тимот на Делта извира низ пештерата, поттикнат од Комодо и решен да не прави пове«е грешки.
  
  Комодо извика: "Што е со луѓето? Пазете се од замки. Не би дозволил тоЌ руски идиот да намести нешто во жирито".
  
  ДреЌк Ќа триеше своЌата испотена дланка на грубиот Ўид, чувствуваЌ«и го назабениот камен под раката, ладен како внатрешноста на фрижидерот. "Така е: "ПочекаЌте го првиот експлозиЌа, па паузираЌте два и одете на два. По втората експлозиЌа, паузираЌте Ќа четвртата и преминете на третата. По третата експлозиЌа, паузираЌте дваЌца и продолжете со четири. И по четвртата експлозиЌа, паузираЌте по шести пат, а потоа излезете".
  
  "Лесно". Бен намигна. "Но, колку долго трае паузата?
  
  Карин ги крена рамениците. "Кратка магиЌа".
  
  "Ох, тоа е корисно, сестро".
  
  "И како ги броиш експлозиите?
  
  "Претпоставувам дека оноЌ што прво «е стигне до наЌдалечното место е броЌ еден, а броЌот четири е наЌкраток".
  
  "Па, тоа има некаква смисла, претпоставувам. Но, сепак е -"
  
  "Тоа е се". На ДреЌк му беше доста. "Моето трпение е ве«е тестирано слушаЌ«и Ќа оваа дебата. єас «е одам прв. АЌде да го направиме ова пред да ми помине високото ниво на кофеин".
  
  ТоЌ помина покраЌ екипажот на Комодо, запираЌ«и на неколку метри од наЌдолгиот пламен. Почувствува дека секоЌ човек се врти да погледне. єа почувствува загриженоста на Бен. Ги затвори очите, чувствуваЌ«и Ќа температурата како расте додека друг прегреан исцедок го испржи воздухот пред него.
  
  Лицето на Кенеди пливаше пред очите на неговиот ум. єа виде како што беше порано. Строг боб во косата, панталони без израз - по еден за секоЌ ден во неделата. Свесен напор да се оттргне сè од фактот дека таа е жена.
  
  И тогаш Кенеди ѝ Ќа пушти косата и се сети на жената со коЌа помина два прекрасни месеци. Жената коЌа почна да му помага да продолжи понатаму по катастрофалната смрт на неговата сопруга Алисон и болката предизвикана од таа кобна сообра«аЌна несре«а пред многу години.
  
  НеЌзините очи блеснаа директно во неговото срце.
  
  Пред него гореше оган.
  
  Чекаше да се намали топлината на пламенот и застана две секунди. Додека чекал, сфатил дека ве«е блеснал блесок од второто око. Но, по две секунди тоЌ се пресели до оваа точка, иако секое влакно од неговото битие врескаше дека не треба.
  
  Пожарот го уништи -
  
  Но, се замрзна во моментот кога го заврши своето движе®е. Воздухот околу него беше сè уште топол, но поднослив. ДреЌк дишеше, пот капеше од него во бранови. Не можеЌ«и да се опушти за секунда, тоЌ повторно почна да брои.
  
  Четири секунди.
  
  До него пукна пламен, обидуваЌ«и се да го запали самото место што требаше да го заземе.
  
  ДреЌк го направи своЌот потег. Пожарот изгасна. Неговата уста како солена торта. И двете очни Ќаболка му изгореа како да се прегазени со шкурка.
  
  Иако, мислам дека е така. Размислете, секогаш размислуваЌте. Уште две секунди и «е се движиме. Да преминеме на последниот маневар. Сега имаше самодоверба.
  
  ПаузираЌте шест секунди, а потоа -
  
  Во шест се мрдна, но пожарот не стивнува! Неговите веѓи изгореа. ТоЌ паднал на колена и го фрлил телото назад. Бен го извика своето име. Топлината стана толку силна што тоЌ се обиде да вреска. Но, во тоЌ момент одеднаш исчезна. Полека стана свесен дека рацете и колената му се стругаат по грубиот камен под. ПодигнуваЌ«и Ќа главата, тоЌ брзо ползеше по тунелот на задниот дел од «елиЌата.
  
  По еден момент, тоЌ се сврте и им викна на другите: "Подобро направете Ќа последната пауза од седум секунди, момци. "Последното нешто што сакате да го знаете е каков е Кентаки Фрид.
  
  Се слушна придушена смеа. Комодо веднаш отиде и ги праша Карин и Бен кога би сакале да доЌдат на ред. Бен претпочиташе да има уште неколку воЌници пред него, но Карин беше подготвена да го следи ДреЌк. На самиот Комодо му требаше да Ќа тргне настрана и тивко да зборува за внимателноста да се погрижи ДреЌк да нема сре«а само со неговиот таЌминг пред да ризикуваат да изгубат еден од мозоците на нивната операциЌа.
  
  ДреЌк виде дека Карин омекнува, па дури и благо се насмевна. Убаво беше да се види како некоЌ има смирувачки ефект врз дивото дете од семеЌството БлеЌк. Го провери тунелот околу него и го фрли стапчето за сЌаЌ во сенките. Неговата проширена килибарна ниЌанса не осветлуваше ништо освен уште пове«е издлабен тунел, коЌ бледнеше во црнило.
  
  До него падна првиот воЌник на Делта, а набргу потоа и вториот. ДреЌк не губеше време да ги испрати во тунелот за да истражат. Додека се сврте назад кон комората на гневот, го виде Бен БлеЌк како го прави своЌот потег.
  
  Бен Ќа зграпчи чантата речиси како ученик, се погрижи неговата долга коса да биде сместена под горниот дел од маицата и зачекори напред. ДреЌк гледаше како неговите усни се движат додека ги одброЌуваше секундите. Не покажуваЌ«и никакви надворешни знаци на емоции, срцето на ДреЌк буквално скокнало од неговата уста и останало таму додека неговиот приЌател не се срушил пред неговите нозе, дуваЌ«и.
  
  ДреЌк му Ќа подаде раката. Бен го крена погледот: "Што «е кажеш, шупак? Ако не можеш да Ќа поднесеш жештината?"
  
  "Не го цитирам Бакс Физ", рече ДреЌк со вознемирен тон. "Ако сакате - не, почекаЌте -"
  
  ДреЌк Ќа забележал Карин како се приближува до првиот огнен поток. Устата на Бен веднаш се затвори и неговите очи го следеа секое движе®е на неговите сестри. Додека таа се тетерави, забите на Бен се мелеа толку силно што ДреЌк помисли дека звучи како тектонски плочи кои се мелеат една против друга. И додека таа се лизна помеѓу едното и другото безбедно засолниште, ДреЌк мораше цврсто да го зграпчи Бен за да го спречи да истрча да Ќа зграпчи.
  
  "ЧекаЌ! Не можеш да Ќа спасиш"
  
  Карин застана. НеЌзиниот пад Ќа остави целосно дезориентирана. Таа гледала во погрешна насока околу две секунди пред да Ќа изгори друга ерупциЌа.
  
  Бен се бореше со ДреЌк, коЌ грубо го фати момчето за задниот дел од главата и го искористи неговото тело за да го заштити своЌот приЌател од сведок на следниот страшен настан.
  
  Карин ги затвори очите.
  
  Тогаш Комодо, лидерот на тимот на Делта, Ќа подигна со една голема рака, вешто прескокнуваЌ«и меѓу паузите. Не го наруши ритамот, едноставно му Ќа фрли Карин преку рамо, прво со глава и нежно Ќа спушти на земЌа покраЌ бесниот брат.
  
  Бен потона до неа, мрмореЌ«и нешто додека Ќа држеше блиску. Карин погледна преку рамото на Бен директно во Комодо и утна два збора. "Ви благодарам".
  
  Комодо кимна мрачно. Неколку минути подоцна, останатите негови луѓе пристигнале безбедно, а дваЌцата кои ДреЌк ги испратил во тунелот се вратиле.
  
  Еден од нив истовремено им се обрати и на ДреЌк и на Комодо. "Уште една стапица, господине, околу километар напред. Немаше очигледни знаци на снаЌперисти или замки, но не се држевме за да провериме. Мислев дека треба да се вратиме овде".
  
  Карин се исчисти од прашина и стана. "Како изгледа стапицата?
  
  "Госпоѓице, тоа изгледа како едно големо копиле".
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ВТОРА
  
  
  Тие трчаа по тесниот премин, поттикнати од актите на насилство што можеби се случуваа во светот над нив и од злобните намери на човекот коЌ се проби низ подземната темнина пред нив.
  
  Груба сводна патека ги одведе во следната пештера. Уште еднаш, светлечките стапчи®а осветлиЌа дел од огромниот простор, свеж и полека бледнее, но ДреЌк брзо испука два килибарни блесоци на далечниот Ўид.
  
  Просторот пред нив беше зачудувачки. Патеките беа обликувани како трозабец. Главното вратило беше доволно широк премин за да се сместат три лица заедно. Завршуваше на далечниот Ўид во друг излезен лак. РазгрануваЌ«и се од главната оска и формираЌ«и ги другите два ограда на трозабецот, имаше уште два премини, само што тие беа многу потесни, малку поголеми од корнизи. Овие проекции завршуваа на широка кривина во Ўидот на пештерата.
  
  Просторите меѓу патеките на трозабецот беа исполнети со длабока, подмолна темнина. Кога Комодо го фрлил каменот во блиското отсуство на светлина, тие никогаш не слушнале дека го удрил дното.
  
  Внимателно, полека се движеа напред. Рамената им се напнаа од напнатоста и почнаа да им се распрснуваат нервите. ДреЌк почувствува дека тенкото истекува®е пот се тркала по должината на неговиот 'рбет, чешаЌ«и докраЌ. СекоЌ пар очи во групата погледна наоколу и Ќа пребаруваше секоЌа сенка, секоЌ «ош и пукнатина додека Бен конечно не го наЌде своЌот глас.
  
  "ЧекаЌ", рече тоЌ, едваЌ чуЌно, потоа го исчисти грлото и извика: "ЧекаЌ".
  
  "Што е ова?" ДреЌк се замрзна, неговата нога сè уште во воздух.
  
  "Прво треба да ги провериме дневниците на Кук, за секоЌ случаЌ".
  
  "Вие ги избирате вашите проклети времи®а".
  
  Карин зборуваше. "Тие го нарекоа Алчност, вториот смртен грев. Демонот поврзан со алчноста е Мамон, еден од седумте принцови од пеколот. ТоЌ беше спомнат во Изгубениот раЌ на Милтон, па дури беше наречен и амбасадор на пеколот во АнглиЌа".
  
  ДреЌк се загледа во неа. "Тоа не е смешно".
  
  "Не требаше да биде. Ова е она што еднаш го прочитав и зачував. Единствената трага што Ќа дава Хоксворт овде е оваа реченица: Спротивно на алчноста седи милоста. Дозволете му на следниот маж да го има она што го сакате".
  
  ДреЌк погледна во студената, влажна пештера. "Нема многу овде што би сакал, освен можеби Криспи Кремес".
  
  "Ова е директен пат до излезот". Комодо запре еден од неговите луѓе додека тоЌ стискаше покраЌ минатото. "Ништо никогаш не е толку едноставно. ЕЌ! Што по ѓаволите, приЌателе..."
  
  ДреЌк се сврте за да го види човекот од Делта како го турка Комодо настрана и оди веднаш покраЌ неговиот командант.
  
  "Волис! ЧуваЌ го задникот во ред, воЌник".
  
  ДреЌк ги забележал очите на човекот додека се приближувал. Застаклени. Фиксиран на точка од десната страна. ДреЌк го следеше неговиот поглед.
  
  И веднаш ги видов нишите. Смешно како не ги забележал претходно. На краЌот од десната обвивка, каде што се спушташе на Ўидот на пештерата, ДреЌк сега виде три длабоки ниши врежани во црната карпа. Нешто блесна во секоЌа ниша. Нешто скапоцено, направено од злато, сафири и смарагди. Предметот Ќа фати слабата и дифузна светлина што трепереше низ пештерата и Ќа врати десеткратно. Тоа беше како да гледате во срцето на блескава диско топка направена од десет карати диЌаманти.
  
  Карин шепна: "Има празна порта од другата страна".
  
  ДреЌк Ќа почувствува привлечноста на ветеното богатство. Колку поблиску гледаше, толку предметите стануваа поЌасни и пове«е ги посакуваше. Помина еден момент за коментарот на Карин да потоне, но кога се случи, тоЌ со завист и стравопочит погледна во празната беседка. Можеби некоЌа сре«на душа се осмелила на полицата и си заминала со пленот? Или го стегна додека се нурна, врескаЌ«и, во непроценливите длабочини долу?
  
  Еден начин да дознаете.
  
  ДреЌк Ќа стави едната нога пред другата, а потоа се запре. Глупости . Мамката низ корнизи беше силна. Но, неговата потрага по Коваленко беше поатрактивна. ТоЌ се врати во реалноста, прашуваЌ«и се како збир на светла може да биде толку хипнотизирачки. Во тоЌ момент Комодо истрча покраЌ него, а ДреЌк му подаде рака за да го спречи.
  
  Но, командантот на Делта сили штотуку паднал врз своЌот колега и го соборил на земЌа. ДреЌк се сврте да го види остатокот од тимот на колена, триеЌ«и им ги очите или целосно избегнуваЌ«и ги искушениЌата. Бен и Карин беа маѓепсани, но брзиот ум на Карин набрзо се ослободи.
  
  Таа брзо се сврте кон своЌот брат. "Дали си добро? Бен?
  
  ДреЌк погледна внимателно во очите на младиот човек. "Можеби «е имаме проблеми. ТоЌ го добива истиот стаклен изглед кога ТеЌлор Момсен «е излезе на сцената".
  
  Карин одмавна со главата. "Момци", промрморе таа и силно го тепаше своЌот брат.
  
  Бен трепна и Ќа крена раката до образот. "Ох!"
  
  "Дали си добро?"
  
  "Не, по ѓаволите не! Само што за малку ми Ќа скршивте вилицата".
  
  "Престанете да бидете слабик. Кажете му на мама и тато следниот пат кога «е се Ќават".
  
  "Проклето во право, «е го сторам тоа. Зошто, по ѓаволите, воопшто ме удри?"
  
  ДреЌк го затресе рамото додека Комодо го крена своЌот човек од подот и го фрли назад во линиЌата. "Новиот човек".
  
  Карин гледаше со восхит.
  
  ДреЌк рече: "Не се се«аваш? Убави светла? За малку «е те фатат, другар".
  
  "Се се«авам..." Погледот на Бен одеднаш се врати кон камениот Ўид и неговите сложени ниши. "Ох, леле, каква возбуда. Злато, диЌаманти и богатство. Се се«авам на ова".
  
  ДреЌк виде дека блескавите предмети почнаа да Ќа вра«аат своЌата гравитациЌа. "АЌде да се движиме", рече тоЌ. "Двапати. Можам да видам што прави оваа пештера, и колку побрзо Ќа поминеме, толку подобро".
  
  Брзо се оддалечи, држеЌ«и Ќа раката на рамото на Бен и кимна со главата на Карин. Комодо тивко следеше, гледаЌ«и ги своите луѓе внимателно додека минуваа покраЌ корнизите што беа наредени од двете страни.
  
  Додека одеа поблиску до нишите, ДреЌк ризикуваше брз поглед. Во секоЌа ниша стоеше мал предмет во облик на сад, чиЌа површина беше обложена со скапоцени каме®а. Но, само ова не беше доволно за да се создаде спектакуларно светлосно шоу кое беше толку привлечно. Зад секоЌ сад, грубите Ўидови на самите ниши беа обложени со редови од рубини, смарагди, сафири, диЌаманти и безброЌ други скапоцени каме®а.
  
  Садовите можеле да чинат цело богатство, но самите ниши имале непроценлива вредност.
  
  ДреЌк застана додека се приближуваше кон излезниот лак. Го дуваше студено ветре од лево и десно. Целото место мирисаше на античка мистериЌа и скриени таЌни. Некаде течеше вода, само мало протекува®е, но доволно за да се додаде на неизмерноста на пештерскиот систем што го истражуваа.
  
  ДреЌк ги погледна сите внимателно. Замката беше надмината. Се сврте да помине низ излезниот лак.
  
  И нечиЌ глас извика: "Стоп!"
  
  ТоЌ веднаш се замрзна. Неговата вера во плачот и инстинктот родени од старата обука на САС му го спасиЌа животот. Неговата десна нога едваЌ Ќа допре тенката жица, но уште едно притиска®е можеше да Ќа активира замката.
  
  ОвоЌ пат Коваленко не го остави снаЌперистот. ТоЌ правилно процени дека групата зад него «е го влече задникот низ Грид Хол. Патната жица водеше до скриениот рудник М18 КлеЌмор, оноЌ со зборовите "Фронт кон неприЌателот" на него.
  
  Предниот дел беше насочен кон ДреЌк и «е го разнесеше со челичните топчести лежишта заедно со Бен и Карин ако Комодо не извикаше предупредува®е.
  
  ДреЌк падна и брзо го исклучи уредот. ТоЌ го пренесе ова на Комодо. "Благодарам многу, другар. ЧуваЌте го ова при рака и подоцна «е му го турнеме задникот на Коваленко".
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ТРЕТА
  
  
  Следното пешаче®е беше кратко и брзо се спушти надолу. ДреЌк и другите мораа да одат по потпетици, потпираЌ«и ги телата наназад за да останат исправени. ДреЌк мислеше дека во секоЌ момент може да се лизне и беспомошно да падне, само Господ знае каква страшна судбина го чека долу.
  
  Но, само неколку минути подоцна виделе познат лак. ДреЌк го подготви своЌот светлечки стап и застана на влезот. Свесен за снаЌперистите, тоЌ брзо Ќа наведна главата и излезе.
  
  "О, топки", дишеше тоЌ во себе. "Се влошува".
  
  "Не ми кажуваЌ", рече Бен. "Над нашите глави висеше ¤иновска бетонска топка".
  
  ДреЌк се загледа во него. "Животот не е филм, БлеЌки. Боже, ти си изрод".
  
  ТоЌ зеде длабок здив и ги одведе во третата ¤иновска пештера. Зачудувачкото место што го виделе ги спречило секоЌ од нив. Устите се отвориЌа. Ако Крвниот крал би можел да избере коЌа било точка на нивното досегашно патува®е за да постави стапица, ова беше тоа, помисли ДреЌк неколку минути подоцна, совршена шанса. Но, за сре«а на добрите момци, ништо не чека. Можеби имаше добра причина за ова...
  
  Дури и Комодо зЌапаше во стравопочит и неверува®е, но успеа да исцеди неколку зборови. "Тогаш претпоставувам дека тоа е страст".
  
  Кашла®ето и грче®ето беа неговиот единствен одговор.
  
  Патеката пред нив одеше по една права линиЌа до излезниот лак. Пречка беше тоа што патеката од двете страни беше ограничена со кратки постаменти на врвот со статуи и високи постаменти на врвот со слики. СекоЌа статуа и секоЌа слика претставуваа неколку еротски форми, кои се движат од изненадувачки вкусно до целосно непристоЌни. Дополнително, пештерските слики го исполниЌа секоЌ достапен сантиметар од Ўидовите на пештерата, но не и примитивните слики што обично се сре«аваат во античките пештери - тоа беа прекрасни слики, лесно еднакви на секоЌ ренесансен или модерен уметник.
  
  Темата беше шокантна на друг начин. Сликите прикажуваа една огромна оргиЌа, со секоЌ маж и жена нацртани со страшни детали, правеЌ«и го секоЌ похотлив грев познат на човекот... и многу пове«е.
  
  Севкупно, тоа беше невероЌатен удар за сетилата, удар коЌ продолжи со несмалено темпо додека се одвиваа сè пове«е драматични сцени за да ги заслепуваат човечкото око и ум.
  
  ДреЌк за малку «е пушти крокодилска солза за своЌот стар приЌател Велс. ОвоЌ стар перверзник би бил во неговиот елемент овде. Особено ако го открил со МеЌ.
  
  Помислата на МеЌ, неговиот наЌстар жив приЌател, му помогна да го одвлече вниманието од порнографското сетилно преоптоварува®е околу него. ТоЌ погледна назад во групата.
  
  "Момчи®а. Момци, ова не може да биде сè. Мора да има некоЌ вид на систем за стапица овде. ЧуваЌте ги ушите отворени". ТоЌ кашлаше. "И мислам за стапици".
  
  Патот отиде понатаму. ДреЌк сега забележа дека дури и зЌапа®ето во земЌа нема да ви помогне. Исклучително детални фигури се извиваа и таму. Но, сето ова несомнено беше црвена харинга.
  
  ДреЌк зеде длабок здив и зачекори напред. Забележал дека од двете страни на патеката има кренат раб од четири инчи на околу стотина Ќарди.
  
  Во исто време, Комодо зборуваше. "Го гледаш ова, ДреЌк? Не можеше да биде ништо".
  
  "Или сè друго". ДреЌк внимателно Ќа постави едната нога пред другата. Бен следеше чекор поназад, потоа неколку воЌници, а потоа Карин, коЌа внимателно Ќа следеше Комодо. ДреЌк го слушна големиот, крупен Комодо како шепоти тивко и се извинува на Карин за дрските слики и грубоста на неговите проЎирни луѓе, и Ќа потисна насмевката.
  
  Во моментот кога неговата оловна нога Ќа допре земЌата на почетокот на подигнатите страни, длабок татнеж го исполни воздухот. Непосредно пред него, подот почна да се движи.
  
  "Здраво". Неговиот широк стил на єоркшир се поЌави во време на стрес. "ЧекаЌ момци".
  
  Патеката беше поделена на низа широки хоризонтални камени полици. Полека, секоЌа полица почна да се движи настрана, така што секоЌ што «е застане на неа може да падне ако не стапне на следната. Секвенцата беше прилично бавна, но ДреЌк сугерираше дека сега Ќа нашле причината за смелите одвлекува®е на вниманието на Чемберс.
  
  "Гази внимателно", рече тоЌ. "Во парови. И тргнете го умот од нечистотиЌата и тргнете напред, "освен ако не сакате да го пробате овоЌ нов спорт "нурка®е во бездната".
  
  Бен му се придружи на првата подвижна полица. "Толку е тешко да се концентрираш", стенкаше тоЌ.
  
  "Размислете за ХеЌден", му рекол ДреЌк. "Ова «е ви помогне да поминете".
  
  "Размислувам за ХаЌден". Бен трепна на наЌблиската статуа, згрчена троЌка од испреплетени глави, раце и нозе. "Тоа е проблемот".
  
  "Со мене". ДреЌк внимателно зачекори на втората полица за извлекува®е, ве«е проценуваЌ«и го движе®ето на третата и четвртата. "Знаете, многу ми е мило што ги поминав сите тие часови играЌ«и го Tomb Raider".
  
  "Никогаш не помислив дека на краЌот «е бидам спраЌт во играта", промрморе Бен, а потоа размислуваше за МеЌ. Голем дел од Ќапонската разузнавачка заедница Ќа спореди со лик од видео игра. "ЕЌ Мет, не мислиш дека всушност сонуваме, нели? И сето ова е сон?
  
  ДреЌк гледаше како неговиот приЌател внимателно стапнува на третата полица. "Никогаш не сум имал толку жив сон". Не требаше да кимнува на околината за да Ќа каже своЌата поента.
  
  Сега, зад нив, втората и третата група луѓе го започнаа своето макотрпно патува®е. ДреЌк изброил дваесет полици пред да стигне до краЌот и, за сре«а, скокнал на цврста земЌа. Фала му на Бога, неговото забрзано срце можеше да се одмори. Една минута го гледаше излезниот лак, а потоа, задоволен што се сами, се сврте да провери како напредуваат другите.
  
  Токму на време да се види еден од мажите на Делта што го трга погледот од раскошно обоен таван -
  
  И Ќа пропушти полицата на коЌа требаше да стапне. Го немаше за дел од секундата, единствениот потсетник дека некогаш бил таму беше преплашениот крик што го следеше неговиот пад.
  
  Целото друштво застана, а воздухот се тресеше од шок и страв. Комодо на сите им даде минута и потоа ги турна напред. Сите знаеЌа како да го поминат тоа. Паднатиот воЌник беше будала сам за себе.
  
  Повторно, и овоЌ пат повнимателно, сите почнаа да се движат. ДреЌк за момент помисли дека сè уште може да ги слушне криците на воЌниците кои засекогаш паѓаат во таа бескраЌна бездна, но тоа го отфрли како халуцинациЌа. ТоЌ се фокусираше на луѓето токму на време за да види како големото Комодо паѓа слично.
  
  Имаше еден очаен момент на мафта®е со рацете, еден лут крик на жале®е поради страшното губе®е на концентрациЌата, а лидерот на тимот на Биг Делта се лизна од работ на полицата. ДреЌк извика, речиси подготвен да притрча на помош, но за жал сигурен дека нема да може да го стори тоа на време. Бен врескаше како девоЌче -
  
  Но, тоа беше затоа што Карин едноставно гулаб за големиот човек!
  
  Без двоуме®е, Карин БлеЌк го остави целиот високо обучен тим на Делта за да го гледа неЌзиното заминува®е и со глава се упати кон Комодо. Таа беше пред него, па неЌзиниот моментум требаше да помогне да го фрли назад на бетонската плоча. Но, Комодо беше крупен човек и тежок, а точкестиот скок на Карин едваЌ го мрдна.
  
  Но, таа го допре малку. И тоа беше доволно за да помогне. Комодо успеа да се сврти, бидеЌ«и Карин му даде дополнителни две секунди време за емитува®е и го зграпчи работ од бетонот со прсти слични на пороци. Се залепи, очаен, не можеше да се подигне.
  
  А лизгачката полица болно полека се движеше кон неЌзиниот лев периметар, по што исчезна, земаЌ«и го со себе лидерот на тимот на Делта.
  
  Карин силно го фати левиот зглоб на Комодо. Конечно, останатите членови на неговиот тим реагирале и го фатиле за другата рака. Со голем напор го повлекоа нагоре и над плочата токму кога исчезна во скриен премин.
  
  Комодо одмавна со главата од правливиот бетон. "Карин", рече тоЌ. "Никогаш пове«е нема да погледнам во друга жена".
  
  Русокосиот гениЌален поранешен студент коЌ се откажал се насмевнал. "Вие момци, со вашите залутани очи, никогаш нема да научите".
  
  И преку восхит на ДреЌк доЌде сознанието дека ова трето ниво на "пеколот", оваа соба наречена страст, не е ништо пове«е од слика на вечното страда®е на човек со око залутано. Клише & # 233; за тоа што ако еден човек седеше во кафуле & # 233; со неговата сопруга или девоЌка, и уште еден пар убави нозе - речиси сигурно «е изгледаше.
  
  Освен што овде долу, да погледнеше, «е умреше.
  
  Некои жени не би имале проблем со тоа, размислуваше ДреЌк. И со добра причина, исто така. Но, Карин го спаси Комодо, а сега парот беше изедначен. Беа потребни уште пет минути нервозно чека®е, но конечно остатокот од тимот успеа да помине низ лизгачките полици.
  
  Сите направиЌа пауза. СекоЌ маж во компаниЌата сметаше дека е нивна должност да се ракува со Карин и да Ќа изрази своЌата благодарност за неЌзината храброст. Дури и Бен.
  
  Потоа одекна истрел. Еден од воЌниците на Делта падна на колена, стегаЌ«и го за стомакот. Одеднаш биле нападнати. Половина дузина од луѓето на Крвниот крал се излеаа од лакот, држеЌ«и го своето оружЌе на готовс. Куршуми свиреа низ воздухот.
  
  Ве«е на колена, ДреЌк и неговата екипа паднаа на палубата, грабнуваЌ«и им го оружЌето. Погодениот маж останал на колена и добил уште четири куршуми во градите и главата. За помалку од две секунди тоЌ беше мртов, уште една жртва на каузата на Крвниот крал.
  
  ДреЌк Ќа зеде своЌата позаЌмена автоматска пушка М16 и пукаше. Десно од него, една од статуите беше преполна со олово, парчи®а од алабастер расфрлани во воздухот. ДреЌк се залепи.
  
  Друг куршум му свирна покраЌ главата.
  
  Целиот тим беше мирен, мирен и можеше внимателно да нишани со пушките на земЌа. Кога отвориЌа оган, тоа беше масакр, десетици куршуми ги затрупаа луѓето на Коваленко кои бегаа и ги принудиЌа да танцуваат како крвави марионети. Еден човек помина низ булдожер, за чудо неповреден, додека не го запозна Мет ДреЌк.
  
  Поранешниот човек од САС наишол на него директно, нанесуваЌ«и му скршен удар со глава и брза сериЌа удари со нож по неговите ребра. Последниот од луѓето на Коваленко се лизна на местото каде што завршиЌа сите зли луѓе.
  
  Пеколот.
  
  ДреЌк им даде знак да поминат, фрлаЌ«и со жале®е поглед на паднатиот член на тимот на Делта. Ќе му го земат телото на вра«а®е.
  
  "Мора да фатиме копиле".
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ЧЕТВРТИ
  
  
  ХеЌден се наЌде лице в лице со Ед Будро и светот се стопи.
  
  "Мило ми е што те убиЌам", ги повтори Будро зборовите што и ги кажа еднаш претходно. "Повторно".
  
  "Последниот пат не успеа, психо. Ќе пропаднеш повторно".
  
  Будро фрли поглед надолу во неЌзината нога. "Како ти е колкот?" - Прашав.
  
  "Сè подобро". ХеЌден стоеше на прсти, чекаЌ«и гром. Таа се обидела да го води Американецот за да му го притисне задникот на Ўидот од шталата, но тоЌ бил премногу итар за тоа.
  
  "Ти си крв". Будро имитираше како го лижеше ножот. "Тоа беше вкусно. Мислам дека моето бебе сака пове«е".
  
  "За разлика од сестра ти", режеше ХеЌден. "Таа навистина не можеше пове«е да издржи".
  
  Будро се упати кон неа. ХеЌден го очекуваше ова и внимателно се одбегна, изложуваЌ«и го неЌзиниот сечило на удар од неговиот образ. "Прва крв", рече таа.
  
  "Прелудиум". Будро се нафрли и се повлече, а потоа Ќа удри со неколку кратки удари. ХеЌден им одобри на сите и заврши со удар со дланка во носот. Будро се тетерави, солзи му течеа во очите.
  
  ХеЌден веднаш Ќа искористи, прободеЌ«и го со ножот. Таа го закачи Будро на Ўидот, а потоа се повлече со еден удар -
  
  Boudreau lunged.
  
  ХеЌден се заби и му го заби ножот во бутот. Таа се повлече додека тоЌ врескаше, не можеЌ«и да Ќа запре итрината насмевка што се поЌави во неЌзините очи.
  
  "Можеш ли да го почувствуваш тоа, шупак?
  
  "Кучка!" Будро полуде. Но, ова беше лудило на борец, мислител, искусен воин. ТоЌ Ќа удира со грб со удар по удар, преземаЌ«и луди ризици, но одржуваЌ«и доволно сила и брзина за да Ќа натера двапати да размисли дали да интервенира. И сега, додека се повлекуваа, наидоа на други групи борци, а ХеЌден изгуби рамнотежа.
  
  Таа падна додека се качуваше преку коленото на паднатиот маж, се тркалаше и стана, подготвен нож.
  
  Будро се стопи во толпата, насмевката на неговото лице се претвори во насмевка додека Ќа вкуси сопствената крв и замавна со ножот.
  
  "Се гледаме", викна тоЌ поради вревата. "Знам каде живеете, госпоѓице ЏеЌ".
  
  ХеЌден исфрли еден од луѓето на Крвниот крал од патот, скршеЌ«и му Ќа ногата на човекот како гранче додека таа го расчистуваше патот за Будро. Со аголот на окото Ќа виде Маи, коЌа несомнено Ќа менуваше играта во оваа битка, како невооружена се бори против мажи со остри оружЌа, битката беше премногу блиска за пука®е и таа ги остави на куп пред неЌзините нозе. ХеЌден зЌапаше во мртвите и умирачките што се грчеа околу неа.
  
  Таа забележа дека дури и Будро Ќа преиспитува ситуациЌата кога го следеше погледот на ХаЌден и го виде легендарниот Ќапонски агент во акциЌа.
  
  МеЌ се загледа во ХеЌден. "Веднаш зад тебе".
  
  ХеЌден се нафрли во Будро.
  
  Главниот психо на Крвавиот крал полета како хаваЌски мангуста да му гази по петиците. ХеЌден и МеЌ беа во потера. Додека минуваше, Маи му зададе страшен удар на друг од луѓето на Коваленко, со што го спаси животот на друг воЌник.
  
  Надвор од шталата имаше отворено поле, хеликоптер со хеликоптер и тесен пристаниште каде што беа закотвени неколку чамци. Будро трчаше покраЌ хеликоптерот, упатуваЌ«и се кон големиот глисер, па дури и не го скрши чекорот додека скокна на бродот, превртуваЌ«и се низ воздухот. Пред ХеЌден да го помине хеликоптерот, големиот брод ве«е тргнал и почнал да се движи напред.
  
  МаЌ почна да забавува. "Ова е БаЌа. Многу брзо, а троЌца мажи ве«е чекаат внатре. Во споредба со нив, другите чамци изгледаат мирни". НеЌзините очи блескаа во хеликоптерот. "Сега ова е она што ни треба".
  
  ХеЌден се заби додека куршумот минуваше покраЌ нив, едваЌ забележа. "Можете ли да го контролирате?
  
  МаЌ Ќа праша: "Дали навистина ми го поставуваш тоа праша®е? погледнете пред да стапнете на лизгачот и да скокнете.
  
  "ИмаЌте вера", рече Маи тивко, демонстрираЌ«и го легендарното трпение по кое беше позната додека ХеЌден ги мелеше забите од фрустрациЌа. Една минута подоцна автомобилот беше подготвен да лета. МеЌ го подобри тимот. Санките Ќа напуштиЌа земЌата. Куршумот погодил колона до главата на ХеЌден.
  
  Таа се повлече, а потоа се сврте за да види како последниот од луѓето на Крвниот крал паѓа под оган. Еден од воЌниците на хаваЌските специЌални сили им упати палец додека хеликоптерот почна да се спушта и да се врти, подготвуваЌ«и се да го гони чамецот. ХеЌден замавна назад.
  
  Само уште еден луд ден во неЌзиниот живот.
  
  Но, таа сè уште беше тука. Сè уште преживува. Старото мото на ЏеЌ повторно и се поЌави во главата. ПреживеЌте уште еден ден. Само живеЌ.И во вакви моменти многу и недостигаше татко и.
  
  Една минута подоцна, хеликоптерот се поколеба и побрза во жешка потера. Стомакот на ХеЌден остана некаде во логорот, а таа се држеше за оградата додека не ѝ болат зглобовите. Маи не пропушти ниту еден удар.
  
  "Одржете ги панталоните на себе".
  
  ХеЌден се обиде да ѝ го оттргне умот од вртоглавото возе®е проверуваЌ«и Ќа состоЌбата на неЌзиното оружЌе. НеЌзиниот нож се вратил каЌ држачот. НеЌзиниот единствен преостанат пиштол беше стандардниот Глок, а не Каспискиот што го фаворизираше во последно време. Но, што по ѓаволите, пиштолот е пиштол, нели?
  
  Маи полета доволно ниско што спреЌот удри во шофершаЌбната. По широката река напред се движеше голем жолт чамец. ХеЌден виде фигури како стоЌат зад него и ги гледаа како се приближуваат. Без сомнение тие беа вооружени.
  
  Маи Ќа спушти главата и потоа погледна во ХеЌден. "Храброст и слава".
  
  ХеЌден кимна со главата. "Да се стави краЌ".
  
  МеЌ го погоди тимот, испра«аЌ«и го хеликоптерот во бесен нурка®е, на патека за судир до жолтиот БаЌе. Очекувано, луѓето кои стоеЌа на страните се повлекоа шокирани. ХеЌден се наведна низ прозорецот и пукаше. Куршумот отиде безнадежно далеку.
  
  Маи и го подаде полупразниот М9. "НатераЌте ги да броЌат".
  
  ХаЌден повторно пукаше. Еден од луѓето на Будро возвратил, а куршумот се одбил од крошната на хеликоптерот. Маи направи цик-цак круг околу тимот, пра«аЌ«и Ќа главата на ХеЌден да се скрши на столбот за поддршка. Маи потоа повторно се заглави, агресивно, не даваЌ«и четвртина. ХеЌден го испразни своЌот Глок и виде еден од луѓето на Будро како претерува со прска®е крв.
  
  Хеликоптерот потоа бил погоден со уште еден куршум, а потоа и бараж други. Голем автомобил претставуваше голема цел. ХеЌден го видел Будро на воланот на чамецот, како цврсто држи нож во забите, како пука во нив со автомат.
  
  "Ох", крикот на МеЌ беше потценува®е бидеЌ«и црн чад одеднаш се излеа од хеликоптерот и звукот на моторот одеднаш се промени од татнеж во лелек. Без насоки, хеликоптерот почна да се тресе и да се тресе.
  
  МеЌ му трепна на ХеЌден.
  
  ХеЌден чекаше додека не се наЌдат над чамецот на Будро и му Ќа отвори вратата додека хеликоптерот се спушташе.
  
  Таа погледна во белките на очите на Будро, рече: "Зашрафете го ова" и скокна од хеликоптерот што паѓаше.
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ПЕТТА
  
  
  Слободниот пад на ХаЌден беше краткотраен. Бродот на Будро беше недалеку, но по пат таа му зададе удар на човекот пред да се урне на палубата. Воздухот гласно излегуваше од неЌзиното тело. Старата рана на бутот Ќа болеше. Таа ги виде Ўвездите.
  
  Хеликоптерот спирално се спушти во брзата река околу триесет метри лево, заглушувачкиот звук на неговата смрт ги потопи сите кохерентни мисли и испрати огромен бран низ лакот на чамецот.
  
  Бран доволно мо«ен да го промени самиот тек на чамецот.
  
  Бродот изгуби брзина, испра«аЌ«и ги сите да летаат напред, и почна да наброЌува. Потоа, на краЌот од неговото движе®е напред, се преврте и слета со стомакот во белата вода.
  
  ХеЌден се држеше додека бродот се навалуваше. Додека одела под водата, шутнала силно, нишаЌ«и право надолу, а потоа шутнала кон наЌблискиот брег. Ладната вода и зададе главоболка, но малку ги смири неЌзините болни екстремитети. Налетот на струЌата Ќа натера да сфати колку е уморна.
  
  Кога излегла на површина, открила дека не е далеку од брегот, туку лице в лице со Ед Будро. Сè уште го држеше ножот меѓу забите и ржеше кога Ќа виде.
  
  Зад него, остатоците од хеликоптерот што чаде почнаа да тонат во реката. ХеЌден Ќа виде МеЌ како ги брка дваЌцата преостанати мажи на Бодро кон калливиот брег. ЗнаеЌ«и дека нема да преживее тепачка на вода, таа брзала покраЌ лудакот и не застанала додека не удрила на брегот. Околу неа се распосла густа кал.
  
  До неа се слушна силен прска®е. Будро, без здив. "Стоп. еба®е. Бегство". Дишеше тешко.
  
  "Го сфативте", грабна ХеЌден и му фрли куп нечистотиЌа во лицето и се качи на брегот. Калта се залепи за неа и се обиде да Ќа повлече надолу. Она што требаше да биде лесно ползи на суво Ќа донесе само неколку метри над линиЌата на реката.
  
  Таа се сврте и Ќа тресна своЌата валкана пета во лицето на Будро. Таа го видела ножот што го држел меѓу забите длабоко во образите, поради што се насмеал пошироко од оноЌ на Џокерот. Со крик и прска®е крв и слуз, тоЌ стомак ѝ падна на нозете, користеЌ«и го неЌзиниот поЌас како средство за влече®е нагоре по неЌзиното тело. ХеЌден удри во неговата незаштитена глава, но неЌзините удари немаа ефект.
  
  Потоа се сети на неЌзиниот нож.
  
  Со другата рака посегна под себе, туркаЌ«и, напрегаЌ«и, креваЌ«и го телото за една педа додека нечистотиЌата се стискаше и се обидуваше да Ќа задржи.
  
  НеЌзините прсти се затвориЌа околу рачката. Будро практично и ги скина панталоните додека тоЌ уште еднаш загрчи, застануваЌ«и веднаш на неЌзиниот грб, а главата и усните одеднаш веднаш до неЌзиното уво.
  
  "Убав ебен обид". Чувствуваше како крв капе од неговото лице на неЌзиниот образ. "Ќе го почувствувате тоа. Се случува убаво и бавно".
  
  Целата тежина Ќа стави на целото неЌзино тело, туркаЌ«и Ќа подлабоко во калта. Со едната рака и го закопа лицето во лигите, запираЌ«и и да дише. ХеЌден очаЌно се бореше, клоцаЌ«и и тркалаЌ«и се наЌдобро што можеше. Секогаш кога «е го подигне погледот, со лицето покриено со леплива кал, пред себе Ќа гледаше МеЌ, како сама се бори со дваЌца послушници на Будро.
  
  Еден падна во трите секунди што го држеа за лицето на ХеЌден. Другиот се повлече, продолжуваЌ«и Ќа агониЌата. До моментот кога лицето на ХаЌден излезе на воздух по четврти пат, МеЌ конечно го фрли во аголот и требаше да му го скрши грбот на паднато дрво.
  
  Преостанатата сила на ХеЌден беше речиси исцрпена.
  
  Ножот на Будро Ќа прободе кожата околу неЌзиното трето ребро. Со агонично бавен и одмерен потисок, сечилото почна да се лизга подлабоко. ХеЌден воспитуваше и клоцаше, но не можеше да го исфрли своЌот напаѓач.
  
  "Нема каде да се оди". Злобниот шепот на Будро Ќа нападна неЌзината глава.
  
  И тоЌ беше во право, одеднаш сфати ХеЌден. Таа мораше да престане да се бори и да дозволи тоа да се случи. Само легни таму. ДаЌте си време -
  
  Сечилото потона подлабоко, челикот Ќа стругаше коската. Смее®ето на Будро беше повикот на Грим РеЌпер, повикот на демонот што Ќа исмеваше.
  
  Ножот под неЌзиното тело се ослободи со силен звук на свиткува®е. Со едно движе®е, таа го сврте мечот во раката и силно го заби зад грб во ребрата на Будро.
  
  Психото се тетерави назад врискаЌ«и, а рачката од ножот му излезе од градите. Ниту тогаш, ХаЌден не можеше да се движи. Таа беше премногу длабоко притисната во калта, целото тело и беше влечено надолу. Не можеше ни да мрдне со другата рака.
  
  Boudreau отежнато дише®е и се задави во неа. Потоа почувствувала како е изваден голем нож. Така беше тогаш. Сега «е Ќа убие. Еден силен удар во задниот дел од вратот или 'рбетот. Будро Ќа претепа.
  
  ХеЌден широко ги отвори очите, решена да Ќа види сончевата светлина за последен пат. НеЌзините мисли беа за Бен, а таа мислеше: Судете ме според тоа како живеев, а не според тоа како умрев.
  
  Повторно.
  
  Потоа, огромна и застрашувачка како лав што крева, влета Маи Китано. На околу три метри подалеку од ХеЌден, таа се оттурна од земЌата, ставаЌ«и Ќа секоЌа унца на импулсот во летечки удар. Една секунда подоцна, сета таа сила го скрши горниот дел од торзото на Будро, кршеЌ«и коски и органи, испра«аЌ«и расцепкани заби и прска®а со крв во широк лак.
  
  Тежината беше подигната од грбот на ХеЌден.
  
  НекоЌ со очигледна леснотиЌа Ќа извадил од калта. НекоЌ Ќа носел, внимателно Ќа легнал на тревниот брег и се наведнал над неа.
  
  ТоЌ некоЌ беше Маи Китано. "Опушти се", рече таа лесно. "ТоЌ е мртов. Победивме".
  
  ХеЌден не можеше да се движи или да зборува. Таа само погледна во синото небо, дрвЌата што се нишаат и насмеаното лице на МеЌ.
  
  И по некое време, таа рече: "Потсети ме никогаш да не те налутам. Навистина, ако не си наЌдобрата што некогаш била, Ќас..." НеЌзините мисли сè уште беа главно со Бен, па на краЌот го кажа она што тоЌ би можел да го каже. "Ќе го покажам задникот во Асда".
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ШЕСТА
  
  
  Крвавиот крал го турна своЌот народ до нивните апсолутни граници.
  
  Фактот што нивните гонители речиси Ќа затвориЌа празнината го налути. Премногу луѓе го забавуваа. Тоа беше нивниот теснограден водич, коЌ се плеткаше со ситници кога можеа да напредуваат. БроЌот на луѓе кои загинаа бараЌ«и Ќа оваа награда не беше важен. Крвавиот крал барал и очекувал нивна жртва. Очекуваше сите да легнат и да умрат за него. Нивните семеЌства би биле згрижени. Или барем не би биле мачени.
  
  Сè беше награда.
  
  Неговиот водич, човек по име Томас, промрморе нешто за тоа дека ова е ниво што некоЌ друг идиот по име Хоксворт го нарече завист. Тоа беше четвртата одаЌа, Крвавиот крал вриеше од гнев. Само четвртиот. Стандардната легенда зборуваше за седум нивоа на пеколот. Дали навистина може да има уште три после ова?
  
  И како знаел Хоксворт? Писателот и готвачот се свртеа и побегнаа, нивните топчи®а се намалиЌа до големина на кикиритки кога го видоа системот за стапица по петтото ниво. ДмитриЌ Коваленко, помисли тоЌ, се разбира дека не би.
  
  "Што чекаш?" - му заркна на Томас. "Ќе се преселиме. Сега."
  
  "Не го сфатив баш системот на стапица, господине", почна да вели Томас.
  
  "По ѓаволите со системот за стапица. Испратете луѓе внатре. Ќе го наЌдат побрзо". Крвавиот крал ги стисна усните од забава додека Ќа проучуваше собата.
  
  За разлика од претходните три, оваа комора се спушташе до централна плитка вдлабнатина коЌа изгледаше како да е врежана во самата карпа. Од тврдиот под, речиси како скали, излегуваа неколку дебели метални носачи. Како што напредувавме, Ўидовите на комората се стеснуваа додека после базенот не почнаа повторно да се шират.
  
  Се чинеше дека базенот е "точка за задушува®е".
  
  Завист?, си помислил крвавиот крал. Како таков грев се префрли во реалниот живот, во овоЌ подземен свет каде сенките не само што можат да те заштитат, туку и да те убиЌат? Гледаше како Томас дава наредба да напредува. На почетокот сè одеше добро. Крвниот крал погледна назад од каде доЌдоа кога ги слушна далечните звуци на пукотници. ДреЌк и неговата мала воЌска да бидат проклети. Откако «е излезе одовде, тоЌ лично «е се погрижи крвавата одмазда да Ќа постигне своЌата брутална цел.
  
  Пука®ето го оживеа. "Движете се!" - извика тоЌ, токму во моментот кога лидерот згазна на некоЌа скриена точка на притисок. Имаше удар како карпа што паѓа, шум на воздух, и одеднаш главата на водачот удри во камениот под пред да се тркала по стрмната падина како фудбалска топка. Телото без глава се урна во крвав куп.
  
  Дури и Крвавиот крал зЌапаше. Но, тоЌ не чувствуваше страв. ТоЌ сакаше само да види што му нанело таква повреда на неговиот водечки човек. Томас врескаше покраЌ него. Крвниот крал го турна напред, следеЌ«и ги неговите стапки, уживаЌ«и големо задоволство од стравот на човекот. Конечно, покраЌ телото што се грчеше, застана.
  
  Опкружен со исплашени луѓе, Крвавиот крал го проучувал античкиот механизам. На висина на главата се протегала жица тенка како жилет помеѓу два метални столпчи®а кои сигурно биле држени со некаков уред за затегнува®е. Кога неговиот човек го повлече чкрапалото, столбовите се ослободиЌа и жицата се сврте со нив, отсекуваЌ«и му Ќа главата на неговиот човек на вратот.
  
  БрилиЌантно. Прекрасно одвра«а®е, помисли тоЌ, и се запраша дали може да користи таков уред во слугите во неговиот нов дом.
  
  "Што чекаш?" им викна на преостанатите луѓе. "Движете се!"
  
  ТроЌца мажи скокнаа напред, а уште десетина следеа. Крвниот крал сметаше дека е разумно да остави уште половина дузина зад себе во случаЌ ДреЌк брзо да го престигне.
  
  "Сега брзо", рече тоЌ. "Ако одиме побрзо, «е стигнеме побрзо, нели?
  
  Неговите луѓе побегнаа, решаваЌ«и дека навистина немаат избор и дека има мали шанси нивниот полуден шеф да е во право. Беше активирана уште една стапица, а втората глава се тркалаше по падината. Телото падна, а човекот зад него се сопна над него, сметаЌ«и се себеси за сре«ен бидеЌ«и друга затегната жица го пресече воздухот директно над неговата глава.
  
  Кога втората група почнала да се спушта, им се придружил и Крвниот крал. Беа поставени нови стапици. Почнаа да паѓаат пове«е глави и скалпи. Потоа се слушна силен тресок што одекна низ пештерата. Од двете страни на стеснувачкиот премин се поЌавиЌа огледала, поставени така што лицето напред се рефлектираше во нив.
  
  Во исто време се слушна звукот на брза вода, а базенот во подножЌето на падината почна да се полни.
  
  Само што оваа вода не беше само вода. Не судеЌ«и по начинот на коЌ пушеше.
  
  Томас врескаше додека тие трчаа кон нив. "Се храни од кисело езеро. Ова е кога гасот на сулфур диоксид се раствора во вода и формира сулфурна киселина. Дефинитивно не сакате да го допрете ова!"
  
  "Не застануваЌ", рика Крвавиот крал додека виде дека луѓето почнуваат да успоруваат. "Користете метални столбови, идиоти".
  
  Целиот тим се упати по падината во толпа. Лево и десно, случаЌни стапици се отвориЌа со звук сличен на пука®е на лак. Телата без глава паднаа и главите се тркалаа како фрлени ананаси меѓу мажите, некои од нив беа сопнати, други случаЌно клоцаЌ«и ги. Крвниот крал рано забележал дека има премногу луѓе за броЌот на столбови и сфатил дека менталитетот на глутницата «е ги натера помалку тактните меѓу нив да скокаат без второ размислува®е.
  
  Тие би Ќа заслужиле своЌата судбина. Секогаш било подобро идиот да умре.
  
  Крвниот крал забави и го задржа Томас назад. Неколку други мажи исто така го забавиЌа, потврдуваЌ«и го верува®ето на Крвниот крал дека само наЌпаметните и наЌдобрите «е преживеат. Водачот на чопорот скокна на првиот метален столб, а потоа почна да скока од столб до столб преку брзата вода. Отпрвин малку напредувал, но потоа отровниот бран му удрил во нозете. Таму каде што се допирала киселата вода, му изгорела облеката и кожата.
  
  Додека неговите стапала го допираа следниот столб, болката предизвика да се удвои и тоЌ падна, прскаЌ«и директно во преполниот базен. Бесни, агонизирани крици одекнуваа низ салата.
  
  Друг човек паднал од пултот и паднал внатре. Третиот човек застана на работ од базенот, со задоцнува®е сфати дека нема чиста броЌач на коЌ може да скокне, и беше турнат додека другиот човек слепо му удри во грбот.
  
  Огледалата Ќа рефлектираа личноста напред. Дали би му позавиделе на мажот пред вас?
  
  Крвавиот крал Ќа виде целта на огледалата и уништува®ето на стапицата. "Погледни долу!" Томас извика во исто време. "ГледаЌте во своите нозе, а не во личноста пред вас. Оваа едноставна вежба «е ви помогне безбедно да ги пребродите мисле®ата".
  
  Крвниот крал застана на работ на новоформираното езеро. СудеЌ«и според фактот дека водата сè уште се крева, видел дека врвовите на потпорите наскоро «е се наЌдат под површината што врие. ТоЌ го турна човекот пред себе и го повлече Томас заедно со него. Стапицата излегла надвор од дометот, толку блиску што го почувствувал ветерот додека металниот столб летал покраЌ неговото рамо.
  
  Излезете на столбовите и танцуваЌте брзо по случаен редослед. Имаше кратка пауза додека водата прскаше напред. Уште еден столб, а човекот пред него се сопна. ВрескаЌ«и, тоЌ правеше чуда, успеваЌ«и да го спречи падот со слетува®е на друг столб. Водата со киселина се распрсна околу него, но не го допре.
  
  Чао.
  
  Крвавиот крал Ќа виде своЌата шанса. Без размислува®е и запира®е, тоЌ го нагази телото на човекот, користеЌ«и го како мост за да премине и да стигне до безбедноста на далечниот брег. Неговата тежина го турна мажот уште пониско, потопуваЌ«и му ги градите во киселина.
  
  Следната секунда тоЌ се изгуби во виор.
  
  Крвавиот крал се загледа по него. "Будала".
  
  Томас слета до него. Пове«е луѓе вешто скокнаа меѓу металните столбови на безбедно. Крвавиот крал гледаше напред кон заоблениот излез.
  
  "И така до петтото ниво", рече самозадоволно. "Каде «е го имитирам овоЌ црв, Кук. И каде, конечно", заркна тоЌ. "Ќе го уништам Мет ДреЌк".
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И СЕДМА
  
  
  Големиот остров Хаваи е именуван на овоЌ начин за да се избегне забуна. Вистинското име е Хаваи, или островот Хаваи и е наЌголемиот остров во САД. ТоЌ е дом на еден од наЌпознатите вулкани во светот, Килауеа, планина коЌа континуирано еруптира од 1983 година.
  
  Денеска, на долните падини на сестринскиот вулкан на Мауна Лоа, Мано Кинимака и Алиша МаЌлс, заедно со тим американски маринци, почнаа да протеруваат паразит коЌ се вкоренил во главите на жителите на островот.
  
  Тие го пробиЌа надворешниот периметар, застрелаа десетици луѓе на Крвниот крал и упаднаа во големиот анекс токму кога чуварите ги ослободиЌа сите заложници. Во истиот момент се слушна рапав татнеж на автомобили кои забрзаа зад зградата. Алиша и Кинимака не губат време трчаЌ«и наоколу.
  
  Алиша застана во збунетост. "По ѓаволите, газовите бегаат". Четири АТВ трчаа, скокаЌ«и на нивните огромни гуми.
  
  Кинимака Ќа крена пушката и нишани. "Не за долго." ТоЌ пукал. Алиша гледаше како последното лице паѓа и АТВ брзо запре.
  
  "Леле, голем човек, не е лошо за полицаец. АЌде."
  
  "єас сум од ЦИА". Кинимака секогаш Ќа земаше мамката, на големо задоволство на Алиша.
  
  "Единствените кратенки со три букви што се важни се британски. Запомнете го ова".
  
  Кинимака нешто промрморе додека Алиша се приближуваше до АТВ. ТоЌ сè уште работеше. Во исто време и дваЌцата се обиделе да седнат на предното седиште. Алиша одмавна со главата и покажа на грбот.
  
  "Ги претпочитам моите луѓе зад мене, другар, ако не се опуштени".
  
  Алиша го запали моторот и тргна. АТВ беше голем грд Ўвер, но непречено се движеше и удобно се отскокна преку нерамнините. Големиот ХаваЌ ги обви рацете околу неЌзината половина за да Ќа држи, а не дека требаше. Имаше пенкала каде што седеше. Алиша се насмевна и не рече ништо.
  
  Луѓето кои бегаа напред сфатиЌа дека ги гонат. Сопатниците на дваЌца од нив се свртеле и пукале. Алиша се намурти, знаеЌ«и дека е сосема невозможно да се погоди нешто на овоЌ начин. Аматери, помисли таа. Секогаш се чувствувам како да се борам со аматери.Последната вистинска битка што таа Ќа водеше беше против ДреЌк во упориштето на Абел ФреЌ. Па дури и тогаш човекот беше 'рѓосан, попречен од замките на седумгодишната учтивост.
  
  Сега тоЌ може да има поинаква перспектива.
  
  Алиша возела паметно отколку брзо. За кратко време, таа го донесе нивниот АТВ на прифатливо растоЌание за стрела®е. ѝ викна Кинимака на уво. "Ќе пукам!
  
  ТоЌ го истисна ударот. Другиот платеник врескаше и насилно се одби во нечистотиЌата. "Тоа се два од два", извика АлисиЌа. "Уште уште една и «е добиеш бло-"
  
  Нивниот АТВ удрил во скриен рид и лудо скршнал налево. За момент се нашле на две тркала како се превртувале, но возилото успеало да одржи рамнотежа и повторно да падне на земЌа. Алиша не губеше време да го отвори гасот за да полета.
  
  Кинимака го виде ровот пред таа. "Глупости!" ТоЌ извика "Издржи!"
  
  Алиша можеше само да Ќа зголеми брзината бидеЌ«и широкиот, длабок ров брзо се приближуваше. АТВ Ќа прелета бездната, вртеЌ«и ги тркалата и рикаЌ«и со моторот и слета на другата страна, обидуваЌ«и се да остане на своето место. Алиша Ќа удри главата во меката шипка. Кинимака Ќа држеше толку цврсто што не им дозволи на дваЌцата да се свртат, а додека да се спушти прашината сфатиЌа дека наеднаш се наЌдоа меѓу неприЌателот.
  
  До нив, црн АТВ се вртеше во калта, незгодно слета и сега се бори да се исправи. Кинимака скокна без двоуме®е, трчаЌ«и право кон возачот и исфрли го него и неговиот сопатник од автомобилот во изгорената кал.
  
  Алиша Ќа избриша прашината од очите. АТВ со единствениот патник забрза пред неа, но сепак беше во домет. єа зеде пушката, нишани и пукаше, а потоа, без да има потреба од проверка, го префрли нишанот до местото каде што неЌзиниот партнер од Хаваи се бореше во калта.
  
  Кинимака влечеше едно лице низ калта. "Ова е моЌот дом! Алиша го слушна како рика пред да се изврти и да Ќа скрши раката на противникот. Додека вториот човек се нафрли кон него, Алиша се насмеа и Ќа спушти пушката. На Кинимака не и требаше неЌзината помош. Вториот човек се одби од него како што се одбиваат упатствата од четиригодишно дете, без ефект. Човекот падна на земЌа, а Кинимака го заврши со удар во лицето.
  
  Алиша кимна со главата кон него. "АЌде да го завршиме ова".
  
  Последниот ATV тргна напред со тешкотии. Неговиот возач сигурно бил повреден при сите тие скокови. Алиша набрзина почна да освоЌува, сега малку разочарана од леснотиЌата со коЌа повторно го зазедоа ранчот. Но, барем ги спасиЌа сите заложници.
  
  Ако нешто знаеше за Крвниот крал, тоа беше фактот дека овие луѓе овде, овие таканаречени платеници, беа талог на неговиот тим, испратени овде да ги попречат и одвлечат вниманието на властите. Раздели и владеЌ.
  
  Таа забави додека се приближуваше до последниот ATV. Без пауза, дури и без да Ќа држи управувачката колона, испукала два истрела и дваЌцата паднале.
  
  Битката што едваЌ започна беше завршена. Алиша погледна во далечината една минута. Ако се оди според планот, ако МеЌ и ХеЌден, ДреЌк и другите ги преживеат своите делови од битката, тогаш следната битка може да биде наЌтешка и последна.
  
  Затоа што тоа би било против Маи Китано. И таа «е мора да му каже на ДреЌк дека МеЌ го уби Велс.
  
  Кул.
  
  Кинимака Ќа потапка по рамо. "Време е да се вратиме назад".
  
  "Ах, даЌ ѝ одмор на девоЌката", промрморе таа. "Ние сме на Хаваи. Дозволете ми да го гледам заЌдисонцето".
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ОСМА
  
  
  "Значи, вака изгледа зависта?
  
  ДреЌк и неговиот тим влегоа во четвртата комора, преземаЌ«и ги сите мерки на претпазливост. Дури и тогаш, им требаа неколку моменти за целосно да Ќа сфатат сцената што лежеше пред нив. Телата без глава лежеа насекаде. Крв беше распрскана по подот и сè уште густо течеше на некои места. Самите глави беа расфрлани на подот како фрлени детски играчки.
  
  Пролетните стапици стоеЌа од двете страни на тесниот премин. ДреЌк Ќа погледна жицата тенка како жилет и погоди што се случило. Комодо свирна, не веруваЌ«и на своите уши.
  
  "Во одреден момент овие стапици може да се тргнат", рече Бен. "Треба да се движиме".
  
  Карин испушти звуци на одвратност.
  
  "Мораме брзо да се движиме и да останеме на врвот на работите", рече ДреЌк. "Не чекаЌ".
  
  Сега зад стапиците виде широк базен полн со вода, клокоти и пена. Водата прскаше и трепереше по рабовите на базенот.
  
  "Ова може да биде проблем. Дали ги гледате металните столбови?
  
  "Се обложувам дека луѓето на Крвниот крал ги користеле како отскочна штица", рече Бен мистериозно. "Сè што треба да направиме е да чекаме водата да се повлече".
  
  "Зошто не само да поминете низ нив". Дури и додека Комодо ги зборуваше овие зборови, имаше сомнеж на неговото лице.
  
  "ОвоЌ базен можеше да се напои од некое кисело езеро или бунар", обЌасни Карин. "Гасовите можат да Ќа претворат водата во сулфурна киселина во или во близина на вулкан. Дури и одамна исчезна".
  
  "Дали киселината нема да ги кородира металните столбови? ДреЌк посочи.
  
  Бен кимна со главата. "Дефинитивно".
  
  Неколку минути Ќа гледаа брзата вода. Додека тие гледаа, се слушна застрашувачки звук на клика®е. ДреЌк брзо го крена пиштолот. Шестте преживеани борци на Делта ги повториЌа неговите постапки дел од секундата подоцна.
  
  Ништо не мрдна.
  
  Потоа повторно доЌде звукот. Тежок клик. Звукот на кабел од гаражна врата што минува по метални шини. Само што тоа не беше врата од гаража.
  
  Полека, додека ДреЌк гледаше, една од стапиците почна да гризе назад во Ўидот. Привремено одложува®е? Но, таквата технологиЌа не била достапна за античките раси. Или, пак, овоЌ воз на мисли беше сличен на лудоста на личноста коЌа изЌавува дека не постои друг интелигентен живот во универзумот?
  
  Каква ароганциЌа.
  
  КоЌ знаел какви цивилизации постоеле пред да се направат записи? ДреЌк сега не требаше да се двоуми. Време е да се деЌствува.
  
  "Водата се повлекува", рече тоЌ. "Бен. Некое изненадува®е?"
  
  Бен се консултираше со неговите белешки и Карин се надевам дека тоа го повтори во неЌзиниот ум. "Хоксворт не кажува многу". Бен шушкаше некои хартии. "Можеби кутриот беше во шок. Запомнете, тогаш не можеа да очекуваат вакво нешто".
  
  "Тогаш, петтото ниво мора да биде вистинска гомна бура", рапаво рече Комодо. "БидеЌ«и после ова Кук се врати назад".
  
  Бен ги стисна усните. "Хоксворт вели дека тоа што го видел Кук по петтото ниво го натерало да се врати назад. Не самата соба".
  
  "Да, наЌвероЌатно нивоа шест и седум", тивко рече еден од воЌниците на Делта.
  
  "Не забораваЌте за огледалата". Карин покажа кон нив. "Тие укажуваат нанапред, очигледно на лицето пред. НаЌвероЌатно ова е предупредува®е".
  
  "Тоа е како да сте во чекор со Џонс". ДреЌк кимна со главата. "Разбрано. Така, во духот на Динорок и особено на ДеЌвид КовердеЌл, «е го поставам воведното праша®е што отсекогаш сум го слушал да го поставува на секоЌ концерт на коЌ сум отишол. Дали си спремен?"
  
  ДреЌк го предводеше патот. Остатокот од тимот падна во линиЌа како што исто така беа навикнати. ВлегуваЌ«и во централната лента, ДреЌк не очекуваше потешкотии со замките и не налета на никого, иако заработи неколку потрошени поени за притисок. Кога стигнале до работ на базенот, водата брзо се исцедила.
  
  "Полбовите изгледаат добро", рече тоЌ. "ВнимаваЌте на грбот. И не гледаЌ надолу. Овде лебдат некои неприЌатни работи".
  
  ДреЌк отиде прв, внимателен и прецизен. Целиот тим лесно ги прекрсти за неколку минути и се упати кон излезниот лак.
  
  "Убаво беше од Крвниот крал што ни ги постави сите стапици". Бен малку се насмевна.
  
  "Сега не можеме да бидеме далеку зад копилето". ДреЌк почувствува како неговите раце се стегаат во тупаници и неговата глава се трка со изгледите да се соочи лице в лице со наЌстрашната криминална личност во поновата историЌа.
  
  
  * * *
  
  
  Следниот лак се отвори во огромна пештера. НаЌблиската патека водеше по падината, а потоа по широк пат под висока карпа.
  
  Но, имаше сериозна пречка коЌа целосно им го попречи патот.
  
  Очите на ДреЌк се прошириЌа. "Крвав пекол."
  
  ТоЌ никогаш не ни сонувал за вакво нешто. Блокадата всушност била огромна фигура издлабена од жива карпа. Лежеше мирно, потпрен со грбот на левиот Ўид, а неговиот огромен стомак штрчеше преку патеката. Скулптури од храна лежеа на куп на неговиот стомак, а исто така беа расфрлани низ неговите нозе и натрупани на патеката.
  
  Злобна фигура лежеше пред нозете на скулптурата. Мртво човечко тело. Се чинеше дека торзото беше извиткано како во екстремна агониЌа.
  
  "Ова е ненаситност", рече Бен со стравопочит. "Демонот поврзан со ненаситноста е Велзевул".
  
  Окото на ДреЌк се грчеше. "Мислиш како во Велзевул од Боемска рапсодиЌа?
  
  Бен воздивна. "Не е сè до рокенролот, Мет. Мислам на демонот Велзевул. Десната рака на сатаната".
  
  "Слушнав дека десната рака на сатаната е преоптоварена". ДреЌк се загледа во огромната пречка. "И додека го почитувам твоЌот мозок, БлеЌки, престани да зборуваш глупости. Се разбира, сè е поврзано со рокенролот".
  
  Карин Ќа пушти своЌата долга руса коса, а потоа почна уште поцврсто да Ќа врзува назад. Неколку воЌници на Делта Ќа наб удуваа, меѓу кои и Комодо. Таа истакна дека Хоксворт дал некои интересни детали за оваа конкретна пештера во неговите белешки. Додека таа зборуваше, ДреЌк дозволи неговите очи да талкаат низ собата.
  
  Зад огромната фигура, тоЌ сега забележа отсуство на излезна лак. Наместо тоа, по задниот Ўид се протегаше широк раб, свиткуваЌ«и се кон високиот таван додека не заврши на високо карпесто плато. Кога ДреЌк погледна над платото, виде нешто што личеше на балкон на краЌниот краЌ, речиси како палубата за наб удува®е што гледаше... на последните две нивоа?
  
  Мислите на ДреЌк беа прекинати кога одекна истрел. Куршумот рикошетирал над нивните глави. ДреЌк падна на подот, но потоа Комодо тивко покажа кон истото карпесто плато кое штотуку го прегледа и виде пове«е од дузина фигури како трчаат кон него од кривулестиот полигон.
  
  Луѓето на Коваленко.
  
  Што значеше тоа...
  
  "НаЌдете начин да го поминете тоа копиле", му подсвире ДреЌк на Бен, климаЌ«и со главата кон тешката скулптура што им го блокираше патот напред, а потоа целосно го сврте вниманието кон карпестиот излив.
  
  Силно акцентиран глас бум, арогантен и арогантен. "Мет ДреЌк! МоЌот нов неприЌател! Па повторно се обидуваш да ме спречиш, а? єас, вие луѓе никогаш ништо не учите?
  
  "Што се обидуваш да постигнеш, Коваленко? Што значи сето ова?"
  
  "Што значи сето ова? Станува збор за доживотна потрага. За тоа што го претепав Кук. За тоа како учев и тренирав убиваЌ«и човек секоЌ ден дваесет години. Не сум како другите мажи. Го преболев пред да Ќа заработам моЌата прва милиЌарда".
  
  "Ве«е го победивте Кук", мирно рече ДреЌк. "Зошто не се вра«аш овде? Ќе разговараме, ти и Ќас".
  
  "Сакаш да ме убиеш? Не би го имал на друг начин. Дури и моЌот народ сака да ме убие".
  
  "ВероЌатно затоа што сте голем експерт".
  
  Коваленко се намурти, но беше толку понесен од неговата самозадоволна тирада што навредата не беше ни сфатена како што треба. "Би убил илЌадници за да ги постигнам своите цели. Можеби ве«е го направив тоа. КоЌ се мачи да брои? Но, запомнете го ова, ДреЌк, и запомнете го добро. Вие и вашите приЌатели «е бидете дел од оваа статистика. Ќе ти ги избришам спомените од лицето на ЗемЌата".
  
  "Престанете да бидете толку мелодраматичен", возврати ДреЌк. "Слези овде и докажи дека го имаш комплетот, старче". Ги виде Карин и Бен во близина, како внимателно разговараат, и дваЌцата сега почнаа енергично да климаат со главата додека нешто им се раздени.
  
  "НемоЌте да мислите дека «е умрам толку лесно, дури и ако случаЌно се сретнеме. Пораснав на наЌтешките улици на наЌтешкиот град во МаЌка РусиЌа. И слободно шетав низ нив. Тие ми припаѓаа мене. Британците и Американците не знаат ништо за вистинската борба". Човекот со строг изглед плукна на земЌа.
  
  Очите на ДреЌк беа смртоносни. "Ох, искрено се надевам дека нема да умреш лесно".
  
  "Ќе се видиме наскоро, Британецу. Ќе те гледам како гориш додека го барам моето богатство. Ќе те видам како врескаш додека земам друга твоЌа жена. Ќе те гледам како гниеш додека Ќас станам бог".
  
  "За доброто на небото". Комодо е уморен од слуша®е на дивее®ето на тираните. ТоЌ испука одбоЌка кон камениот полигон, фрлаЌ«и ги луѓето на Крвниот крал во паника. Дури и сега, видел ДреЌк, девет од десет мажи сè уште трчале да му помогнат.
  
  Веднаш се слушнале повратни истрели. Куршумите се одлепиле од блиските камени Ўидови.
  
  Бен извика: "Сè што треба да направиме е да се искачиме над дебелото момче. Не е премногу тешко..."
  
  ДреЌк почувствува дека се приближува. єа подигна веѓата додека парче камен падна на неговото рамо.
  
  "Но", се замеша Карин, неЌзината сличност со Бен станува поочигледна колку подолго ДреЌк поминувал време со неа. "Уловот е храната. Дел од него е празно. И наполнето со некоЌ вид гас".
  
  "Претпоставувам дека не е гас за смее®е". ДреЌк го погледна безобличниот труп.
  
  Комодо испука конзервативен волеЌ за да ги држи подалеку луѓето на Крвниот крал. "Ако е така, тогаш тоа е навистина, навистина добра работа".
  
  "Готови прашоци", рече Карин. "Се ослободува кога «е се повлечат чкрапалото. Можеби слични на оние што ги убиле пове«ето археолози кои Ќа откриле гробницата на Тутанкамон. Знаеш за наводното проклетство, нели? Па, пове«ето луѓе веруваат дека одредени напивки или гасови што ни ги оставиле древните египетски свештеници во гробницата биле наменети исклучиво за уништува®е на ограбувачите на гробови".
  
  "КоЌ е наЌбезбедниот начин? праша ДреЌк.
  
  "Не знаеме, но ако трчаме брзо, еден по еден, ако некоЌ испушти малку прашок зад нив, тоа мора да биде мала количина што брзо «е испари. Замката е тука првенствено за да го спречи секоЌ што се качува на скулптурата &# 184; , не преболуваЌ".
  
  "Според Хоксворт", рече Карин со цврста насмевка.
  
  ДреЌк Ќа процени ситуациЌата. Ова изгледаше како пресвртница за него. Ако имало балкон за наб удува®е таму горе, тогаш тие морале да бидат блиску до краЌот. ТоЌ замисли дека оттаму «е има директен пат до шестата и седмата комора, а потоа до легендарното "богатство".
  
  "Ова е местото каде што одиме со ова", рече тоЌ. "Сè или ништо. Таму горе", налутено мавташе со тупаница кон Коваленко, "слеп човек коЌ пука куршуми во светот. А, Бен, за твоЌа информациЌа, ова е вистински Динорок. Но, тоа е местото каде што одиме со ова. Сè или ништо. Дали сте подготвени за ова?"
  
  ТоЌ беше пречекан со заглушувачки татнеж.
  
  Мет ДреЌк отиде во бегство, водеЌ«и ги своите луѓе до пониските нивоа на пеколот во последната фаза од сопствената потрага да се одмазди на жената што Ќа сакаше и да го ослободи светот од наЌзлобниот човек што некогаш го познавал.
  
  Време е да се размрда.
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ДЕВЕТА
  
  
  ДреЌк скокна на ¤иновската скулптура, обидуваЌ«и се да остане на нозе и зграпчуваЌ«и Ќа врежаната храна за да се повлече. Скулптурата се чувствува ладно, грубо и туѓо под неговите прсти, како допира®е вонземско ЌаЌце. Го задржа здивот додека влечеше со сета сила за да Ќа одржи рамнотежата, но овошЌето, крцкавата леба и свинскиот задник се задржаа.
  
  Под него и десно лежело тело на човек коЌ немал толку сре«а.
  
  Околу него свиреа куршуми. Комодо и уште еден член на Делта тим обезбедиЌа покрива®е на пожарот.
  
  ДреЌк без да губи секунда го прескокна главниот дел од обликуваната фигура и слезе од другата страна. Кога неговите стапала го допреа камениот под, тоЌ се сврте и му даде палец на следниот во редот.
  
  А потоа отвори и оган, убиваЌ«и еден од луѓето на Крвниот крал со првиот истрел. Човекот се превртел од карпата и со страшно крцка®е слета до телото на сега ве«е починатиот другар.
  
  Вториот во редот го направи тоа.
  
  Бен беше следен.
  
  
  * * *
  
  
  Пет минути подоцна, целиот тим беше безбедно скриен во сенката на Gluttony. Само едно парче храна било згмечено. ДреЌк гледаше како облак од прав се издигнува во воздухот, спирално како тело на смртоносна, маѓепсана змиЌа, но по неколку секунди испарува дури и не ги допира чизмите на криминалецот во бегство.
  
  "Плавица".
  
  ДреЌк двапати го покажа патот до кратката падина што го формираше почетокот на полицата. Од оваа гледна точка тие го видоа грациозно искривува®е на Ўидот пред да излезе на карпестото плато.
  
  Луѓето на Крвниот крал се повлекоа. Тоа беше трка со времето.
  
  Тие пукаат нагоре, една датотека. Рафтот беше доволно широк за да прости неколку грешки. ДреЌк пукал додека трчал, убиваЌ«и уште еден од луѓето на Коваленко додека исчезнале под лакот на следниот излез. Како што стигнаа до врвот на полицата и го видоа огромното пространство на карпестиот излив, ДреЌк виде нешто друго како лежи во заседа.
  
  "Граната!"
  
  Со полна брзина, тоЌ се фрли со глава на подот, користеЌ«и го своЌот импулс за да го изврти телото додека се лизна преку мазниот камен и Ќа фрли гранатата настрана.
  
  Падна од платото, експлодираЌ«и неколку секунди подоцна. ЕксплозиЌата Ќа потресе просториЌата.
  
  Комодо му помогна да стане. "Можеме да те искористиме во нашиот фудбалски тим, човеку.
  
  "єенките не знаат како да играат фудбал". ДреЌк истрча на балконот, желен да види што има надвор од него и да го стигне Коваленко. "Без навреда".
  
  "Хм. Не гледам дека англискиот тим носи многу трофеи дома".
  
  "Ќе го донесеме златото дома". ДреЌк го доведе Американецот во ред. "На Олимписките игри. Бекам «е Ќа промени ситуациЌата".
  
  Бен ги стигна. "ТоЌ е во право. Тимот «е игра за него. Толпата «е се крене за него".
  
  Карин испушти изнервиран крик од зад неа. "Има ли место каде што човек нема да зборува за проклет фудбал!
  
  ДреЌк стигна до балконот и Ќа стави раката на нискиот, разурнат камен Ўид. Глетката пред него ги попушти нозете, тоЌ се тетерави, заборави на сите негови таги и повторно се запраша какво суштество навистина го изградило ова место кое влева стравопочит.
  
  Глетката што Ќа видоа ги исполни нивните срца со стравопочит и страв.
  
  Балконот беше околу една четвртина од патот до навистина гигантската пештера. Без сомнение наЌголемата што некоЌ од нив некогаш Ќа видел. Светлината доЌде од безброЌните темни килибарни блесоци што луѓето на Крвниот крал ги пуштиЌа пред да влезат на шестото ниво. Дури и тогаш, голем дел од пештерата и неЌзините опасности сè уште лежеле скриени во темнина и сенка.
  
  Лево од нив и што води од излезниот лак, покриени цик-цак скали водеа надолу околу сто метри. Од длабочините на овие скали, ДреЌк и неговиот тим слушнаа тежок, силен звук, проследен со врисоци што ги натераа нивните срца да се стиснат во тупаници од ужас.
  
  Бен зеде здив. "Друже, не ми се допаѓа звукот на тоа".
  
  "Да. Звучи како вовед во една од вашите песни". ДреЌк се обиде да ги спречи духовите да не паднат премногу, но сепак беше тешко да Ќа крене вилицата од земЌа.
  
  Скалилата завршуваа на тесен раб. Надвор од овоЌ полигон, пештерата се отвори во неизмерност. ТоЌ можеше да види тесна, кривулеста патека прилепена до десниот Ўид, кратенка коЌа води во пештера над бескраЌните длабочини и слична патека коЌа потоа продолжи лево, но немаше мост или друг начин да ги поврзе преку голема провалиЌа.
  
  На наЌоддалечениот краЌ на пештерата стоеше огромна, црна, назабена карпа. Додека ДреЌк кривогледа, мислеше дека можеби «е може да направи форма на половина од карпата, нешто големо, но далечината и темнината го спречиЌа.
  
  За сега.
  
  "Последниот притисок", рече тоЌ, надеваЌ«и се дека е вистина. "Следи ме".
  
  Еднаш воЌникот секогаш останува воЌник. Така му кажала Алисон. Непосредно пред таа да го остави. Непосредно пред таа...
  
  Ги оттурна спомените. Сега не можеше да се бори со нив. Но, таа беше во право. Застрашувачки вистина. Да беше жива, сè можеше да биде поинаку, но сега во него течеше крв на воЌник, воин; неговиот вистински лик никогаш не го напуштил.
  
  Влегоа во тесниот премин: дваЌца цивили, шест воЌници на Делта и Мет ДреЌк. Отпрвин, тунелот изгледаше малку поинаков од претходните, но потоа, во светлината на килибарните блесоци што продолжиЌа да пукаат напред, ДреЌк виде дека преминот одеднаш се подели и се прошири во ширина на два автомобили, и забележа дека има канал удрил во камениот под.
  
  Канал за насоки?
  
  "Пазете се од оние што ги кршат глуждовите". ДреЌк забележал застрашувачка мала дупка напред, лоцирана токму на местото каде што човек може да Ќа стави ногата. "Не би требало да биде премногу тешко да се избега со ова темпо".
  
  "Не!" - извика Бен без навестува®е хумор. "Ти си проклет воЌник. Требаше да знаеш подобро отколку да кажуваш такви работи".
  
  Како да се потврди, имаше силен бум и земЌата под нив се затресе. Звучеше како нешто големо и тешко да паднало во преминот што го делеше оноЌ по коЌ одеа. Тие може да се вратат назад и да бидат блокирани или -
  
  "БегаЌ!" - викна ДреЌк. "Само ебано бегаЌ!"
  
  Длабоки громови почнаа да го исполнуваат преминот, како нешто тешко да се движи кон нив. Тие побегнаа, ДреЌк пукаше со ракети додека трчаше и очаЌно се надеваше дека ниту Бен ниту Карин не влегле во некоЌа од гнасните стапици.
  
  Со оваа брзина...
  
  Рика®ето стана посилно.
  
  Тие продолжиЌа да трчаат, не осмелуваЌ«и се да погледнат наназад, држеЌ«и се десно од широкиот канал и надеваЌ«и се дека на ДреЌк не му снемало ракети. Една минута подоцна слушнаа второ застрашувачко грофта®е од некаде напред.
  
  "Исус!"
  
  ДреЌк не забави. Ако го стори тоа, тие «е беа мртви. ТоЌ набрзина помина покраЌ широк отвор во Ўидот десно од нив. Бучавата доЌде одозгора. ТоЌ ризикуваше брз поглед.
  
  НЕ!
  
  БлеЌки беше во право, лудиот малечок. Кон нив грмеа Ролинг Стоунс, а не во стилот на Динорок. Тоа беа големи топчи®а од камен, ослободени со антички механизми и контролирани од очигледни и скриени канали. ОноЌ од нивна десница се нафрли на ДреЌк.
  
  Подигна голема брзина. "БегаЌ!" ТоЌ се сврте, викаЌ«и. "О Боже".
  
  Бен му се придружи. ДваЌца воЌници на Делта, Карин и Комодо, набрзина поминаа покраЌ дупката со само една педа на поштеда. Уште дваЌца воЌници поминаа покраЌ себе, се сопнаа преку сопствените нозе и удриЌа во Комодо и Карин, завршуваЌ«и во стенка®е.
  
  Но, последниот човек од Делта немаше толку сре«а. Исчезна без звук додека огромна топка излета од попречниот премин, удри во него со силата на камионот Мак и тресна во Ўидот на тунелот. Имаше уште еден пад бидеЌ«и топката што ги бркаше удри во онаа што им го блокираше патот за бегство.
  
  Лицето на Комодо кажуваше се. "Ако побрзаме", реже тоЌ, "можеме да ги заобиколиме другите стапици пред да тргнат".
  
  Тие повторно полетаа. Поминаа уште три раскрсници, каде што татнеа, крцкаа и штракаа механизмите на огромната механизациЌа. Водачот на Делта беше во право. ДреЌк внимателно слушаше, но не слушна звук од Коваленко или неговите луѓе напред.
  
  Потоа наидоа на препреката од коЌа толку се плашеше. Еден од огромните каме®а се издигна напред, блокираЌ«и го патот напред. Тие се собраа заедно, прашуваЌ«и се дали е можно оваа работа да почне да се рестартира.
  
  "Можеби е скршен", рече Бен. "Мислам на стапица".
  
  "Или можеби..." Карин падна на колена и ползе неколку метри напред. "Можеби требаше да биде тука".
  
  До неа падна ДреЌк. Таму, под една огромна карпа, имаше мал простор за искачува®е. Имаше доволно простор за човек да се притисне под него.
  
  "Не е добро". Комодо, исто така, се сквоти надолу. "Ве«е изгубив еден човек во оваа глупост. НаЌдете друг начин, ДреЌк".
  
  "Ако сум во право", рече ДреЌк, гледаЌ«и преку неговото рамо, "штом овие стапици «е се ресетираат, тие повторно «е се тргнат. Тие мора да работат на истиот систем на подлога за притисок како и другите. Ќе бидеме заробени овде". Со тврд поглед се сретна со очите на Комодо. "Немаме избор".
  
  Без да чека одговор, се лизна под топката. Остатокот од тимот се преполни зад него, не сакаЌ«и да биде последен во редот, но луѓето од Делта беа дисциплинирани и се позиционираа онаму каде што им посочил командантот. ДреЌк почувствува позната желба да се издигне во неговите гради, желба да каже: Не грижи се, веруваЌ ми. Ќе те прошетам низ тоа, но знаеше дека никогаш пове«е нема да го каже тоа.
  
  Не по бесмислената смрт на Кенеди.
  
  По моментот на превиткува®е, тоЌ се нашол како се лизга со глава по стрмната падина и веднаш ги слушнал другите како го следат. Дното не беше далеку, но му остави доволно простор да застане директно под масивната камена топка. Сите останати се натрупаа зад него. РазмислуваЌ«и интензивно, не се осмели да придвижи ниту еден мускул. Ако оваа работа пропадне, тоЌ сакаше сите да бидат на еднаква основа.
  
  Но, тогаш познатиот офкачки звук на машината за меле®е Ќа потресе тишината и топката се помести. ДреЌк полета како лилЌак од пеколот, викаЌ«и сите да го следат. Забави и му помогна на Бен да оди, чувствуваЌ«и дека дури и еден млад студент има физички ограничува®а и нема издржливост како воЌник. Знаеше дека Комодо «е ѝ помага на Карин, иако бидеЌ«и таа беше експерт за боречки вештини, неЌзината физичка подготвеност лесно може да биде на исто ниво со машката.
  
  Како група, тие трчаа по издлабениот премин под смртоносната тркалачка топка, обидуваЌ«и се да го искористат неЌзиниот бавен почеток бидеЌ«и може да наидат на стрмна падина што «е ги принуди повторно да се соочат со неа.
  
  ДреЌк го забележал скршениот зглоб и извикал предупредува®е. єа прескокна ѓаволски поставената дупка, речиси влечеЌ«и го Бен со себе. Потоа удрил во падина.
  
  Беше сурово. Копаше, со главата надолу, со стапалата чукаЌ«и, со десната рака завиткана околу половината на Бен, се креваше со секоЌ чекор. ТоЌ на краЌот Ќа удри топката на одредено растоЌание, но потоа мораше да им даде шанса на сите зад него.
  
  ТоЌ не се откажа, само тргна напред за да им даде малку простор на другите и испука уште неколку ракети напред.
  
  Се одбиле од цврст камен Ўид!
  
  Со татнеж кон нив се тркалаше огромен камен. Целиот тим успеа да помине, но сега се наЌде во «орсокак. Буквално.
  
  Очите на ДреЌк забележаа подлабока црнила меѓу светлите блесоци на "Има дупка. Дупка во земЌата".
  
  Брзо, со заплеткани нозе и со нерви изнемоштени од очаЌ, се упатиЌа кон дупката. Беше мал, со човечка големина, а внатре беше целосно црн.
  
  "Скок на верата", рече Карин. "Како да се верува во Бог".
  
  Тешкиот татнеж на камената топка стана погласен. Беше во рок од една минута од нивното здроби.
  
  "СЌаЌ стап", рече Комодо со напнат глас.
  
  "Нема време". ДреЌк го скрши стапот за сЌаЌ и скокна во дупката со едно брзо движе®е. Падот изгледаше бескраен. Црнилото трепереше, како да посегна со рикашените прсти. За неколку секунди стигна до дното, дозволи да му попуштат нозете и силно Ќа удри главата во тврдиот камен. Пред неговите очи пливаа Ўвезди. Крвта му течеше по челото. Свесен за оние што «е го следат, го остави стапот за сЌаЌ на место и излета надвор од опсегот.
  
  НекоЌ друг слета со несре«а. Тогаш Бен беше до него. "Мат. Мет! Дали си добро?"
  
  "О, да, Ќас сум проклето добар". ТоЌ седна, држеЌ«и ги слепоочниците. "Дали имате аспирин?
  
  "Ќе ви Ќа расипат внатрешноста".
  
  "Полинезиска Маи Таи? ХаваЌски тек на лава?
  
  "Боже, не го спомнуваЌ зборот L овде, приЌателе".
  
  "А уште една глупава шега?
  
  "Никогаш не остануваЌте без нив. Остани смирен."
  
  Бен си Ќа провери раната. Во тоа време, остатокот од тимот безбедно слета и се гужваше наоколу. ДреЌк мавташе со младиот човек настрана и стана на нозе. Се чинеше дека сè е во работна состоЌба. Комодо испука пар ракети кои го погодиЌа покривот и се одбиЌа по стрмната падина.
  
  И тие паѓаа повторно и повторно додека не излегоа низ лакот долу.
  
  "Тоа е тоа", рече ДреЌк. "Мислам дека ова е последното ниво".
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИЕСТАТ
  
  
  ДреЌк и Делта Тим излегоа од тунелот, силно пукаЌ«и. Немаше избор. Ако сакаа да го запрат Коваленко, брзината беше од витално значе®е. ДреЌк веднаш погледна надесно, се«аваЌ«и се на распоредот на пештерата и виде дека луѓето на Крвниот крал скокнале до првата полицата во форма на S и се собираат околу наЌоддалечената точка од неа. Почетокот на вториот полигон во форма на S почнуваше неколку чекори пред нив, но од другата страна на ¤иновската пештера ги раздвои отцепена бездна со непозната длабочина. Сега, кога беше поблиску, и кога луѓето на Крвниот крал се чинеше дека испуштаат уште неколку килибарни блесоци, тоЌ конечно можеше добро да го погледне краЌниот краЌ на пештерата.
  
  Огромно плато од карпи штрчело од задниот Ўид на исто ниво како и двете корнизи во форма на S. На самиот заден Ўид беше врежано стрмно скалило што се чинеше толку блиску до вертикалата што дури и на маверик «е му се врти.
  
  Голема црна фигура се наведна на врвот од скалите. ДреЌк имаше само секунда, поглед, но... дали беше тоа колосално столче направено од камен? Можеби невероЌатен, необичен престол?
  
  Воздухот беше затрупан со куршуми. ДреЌк паднал на едното колено, го фрлил човекот настрана и го слушнал неговиот страшен крик додека паѓал во бездната. Истрчаа кон единствената покривка што можеа да Ќа видат, скршена маса од каме®а кои вероЌатно паднале од балконот горе. Додека гледале, еден од луѓето на Коваленко испукал оружЌе со гласно говоре®е, кое исфрлило нешто што изгледало како гломазна челична стрела низ пробивот. Удрил во далечниот Ўид со силен пукнатина и се заглавил во каменот.
  
  Додека пикадото леташе, зад неа се одврза дебело Ќаже.
  
  Потоа, другиот краЌ на линиЌата беше вметнат во истото оружЌе и лансиран во наЌблискиот Ўид, лепеЌ«и се неколку метри над првиот. єажето беше брзо затегнато цврсто.
  
  Тие создадоа поштенска линиЌа.
  
  ДреЌк брзо помисли. "Ако сакаме да го спречиме, ни треба тоЌ знак", рече тоЌ. "Ќе биде потребно премногу долго за да создадеме наше. Затоа, не пукаЌте го. Но, ние исто така треба да ги запреме кога «е Ќа преминат границата".
  
  "Размислете пове«е како Крвавиот крал", рече Карин со гаде®е. "Помислете како тоЌ Ќа прекина линиЌата со последните неколку негови луѓе кои сè уште се на неа".
  
  "Не застануваме", рече ДреЌк. "Никогаш".
  
  ТоЌ скокнал од зад капакот и отворил оган. ВоЌниците на Делта Форс трчаа лево и десно, пукаЌ«и внимателно, но прецизно.
  
  Првиот од луѓето на Коваленко се втурна низ бездната, зголемуваЌ«и Ќа брзината додека одеше, и вешто слета на другата страна. ТоЌ брзо се сврте и почна да поставува Ўид од огнот за покрива®е на полн автомат.
  
  ВоЌникот на Делта бил фрлен на страна, распарчен. Неговото тело паднало пред ДреЌк, но Англичанецот прескокнал без да се скрши. Како што се приближуваше до првиот раб во форма на S, пред него се отвори широка бездна празнина. Ќе мораа да скокнат врз него!
  
  ПродолжуваЌ«и да шутира, тоЌ Ќа прескокна празнината. Вториот од луѓето на Коваленко полета по линиЌата. Каме®ата беа фрлени од Ўидот на блиската пештера додека куршумите удриле со разорна сила.
  
  Тимот на ДреЌк истрча и скокна по него.
  
  Третата фигура скокна на цврсто испружената линиЌа. Коваленко. Мозокот на ДреЌк врескаше по него да го изведе ударот. Искористете Ќа шансата! Отстранете го ова копиле веднаш.
  
  Но, премногу може да тргне наопаку. ТоЌ може да Ќа прекине линиЌата и Коваленко се уште е безбеден. Може само да го повреди копилето. И - што е наЌважно - рускиот шупак им требаше жив за да Ќа запре крвавата одмазда.
  
  Коваленко слета безбедно. Уште троЌца негови луѓе успеале да ги преминат. ДреЌк падна уште три додека двете сили се собраа. Три истрели од непосредна близина. Три убиства.
  
  Тогаш пушката му полета на главата. ТоЌ се стутка, го фрли напаѓачот преку рамо и го турна од полицата во темнината. Се сврте и пукаше од колкот. Падна уште еден човек. Комодо беше на негова страна. Извлечен е нож. Крв се распрсна на Ўидот на пештерата. Луѓето на Коваленко полека се повлекоа, однесени до карпа зад нив.
  
  Останатите четворица воЌници на Делта клекнаа на работ на пропаст, внимателно пукаЌ«и кон коЌ било од луѓето на Коваленко што се задржаа во близина на линиЌата. Сепак, беше само праша®е на време кога еден од нив «е помисли да се повлече и да почне да фотографира со тен¤ере.
  
  Брзината беше сè што имаа.
  
  Уште дваЌца луѓе на Крвниот крал се качиЌа на зиплаЌнот и сега се туркаа. ДреЌк го виде другиот како почна да се качува по брановите и пукаше, оттргнуваЌ«и го како мува. Човекот се залетал кон него, со главата надолу, врескаЌ«и, без сомнение видел дека е отсечен. ДреЌк се повлече до Ўидот. Комодо го извлекол човекот од полицата.
  
  "Горе!"
  
  ДреЌк потроши драгоцени секунди гледаЌ«и наоколу. Што по ѓаволите користеа за да Ќа држат таа проклета линиЌа?Тогаш виде. На секоЌ маж мора да му е даден мал посебен блок, како што го користат професионалците. Наоколу лежеа неколку. Крвавиот крал доЌде подготвен за сите евентуални можности.
  
  Исто и ДреЌк. Во ранците носеа професионална спелеолошка опрема. ДреЌк брзо го извади блокот и го прикачи безбедносниот поЌас на грбот.
  
  "Бен!"
  
  Додека младиот човек скришум се приближуваше, ДреЌк се сврте кон Комодо. "Дали «е Ќа донесеш Карин?
  
  "Секако". Груб, со тврдо лице и борбени лузни, крупниот човек сè уште не можеше да го сокрие фактот дека ве«е е разбиен.
  
  Од сите места...
  
  ВеруваЌ«и им на луѓето од Делта да ги држат подалеку лудаците на Коваленко, ДреЌк го зголеми притисокот со брзо прицврстува®е на своЌата макара на цврсто испружениот кабел. Бен се прикова во поЌасот и ДреЌк му Ќа подаде пушката.
  
  "СнимаЌте како нашите животи да зависат од тоа, БлеЌки!
  
  ВрескаЌ«и, тие се туркаа и трчаа по зиплаЌнот. Од оваа височина и со оваа брзина растоЌанието изгледаше поголемо, а далечната раб како да се повлекува. Бен отвори оган, неговите истрели летаа високо и широко, а парчи®а камен паднаа врз луѓето на Крвниот крал долу.
  
  Но, тоа не беше важно. Беше потребна вревата, притисокот и заканата. ЗголемуваЌ«и Ќа брзината, ДреЌк ги крена нозете додека воздухот брзаше покраЌ себе, откриваЌ«и огромна бездна без дно долу. Ужасот и возбудата го забрзаа неговото срце. Во неговите уши гласно свиреше звукот на металната макара што се влече преку жичана мрежа.
  
  Неколку куршуми исвиркаа, пробиваЌ«и го воздухот околу брзата двоЌка. ДреЌк слушнал повратен оган од Делта Тим. Еден од луѓето на Коваленко бучно колабирал. Бен рикаше и го држеше прстот на чкрапалото.
  
  Колку поблиску се приближуваа, толку стануваше поопасно. Беше благослов од Бога што луѓето на Коваленко немаа покритие, а постоЌаниот налет на куршуми што доаѓаа од Делта Тим беше премногу за поднесува®е. Дури и со таа брзина, ДреЌк можеше да почувствува како студот му тече низ нозете. Под него се движеа вековни црнила, тлееЌа, грчеа и можеби посегнуваа со спектрални прсти за да се обидат да го спуштат во вечна прегратка.
  
  Полицата се упати кон него. Во последен момент, Крвниот крал им нареди на своите луѓе да се повлечат, а ДреЌк го ослободи блокот. ТоЌ слета на нозе, но неговиот импулс не беше доволен за да Ќа одржи рамнотежата помеѓу ударот напред и тежината насочена наназад.
  
  Со други зборови, тежината на БлеЌки ги врати назад. До бездната.
  
  ДреЌк намерно падна на страна, ставаЌ«и го целото тело во несмасниот маневар. Бен очаЌно се фатил за тврдоглавиот камен, но сепак храбро се држел за пушката. ДреЌк слушнал ненадеен звук на стега®е на зиплаЌн и сфатил дека Комодо и Карин ве«е се на него, приоѓаЌ«и му со огромна брзина.
  
  Луѓето на Крвниот крал тргнаа по полицата до задниот дел од салата, речиси во можност да го направат последниот скок на огромната карпеста висорамнина каде што започнаа мистериозните скалила. Добрата вест беше што останаа само десетина луѓе.
  
  ДреЌк ползел преку полицата пред да го откопча Бен, а потоа си дозволил неколку секунди да дише пред да седне. Кога «е трепнете, Комодо и Карин летаа пред неговите очи, а парот грациозно слета и не без блага итра насмевка.
  
  "Момчето малку се здебели". ДреЌк покажа кон Бен. "Премногу целосни поЌадок. Нема доволно танцува®е".
  
  "Бендот не танцува." Бен веднаш возврати додека ДреЌк го оценуваше нивниот следен потег. Дали да го чекам остатокот од тимот или да бркам?
  
  "ХаЌден вели дека кога танцуваш изгледаш како Пикси Лот".
  
  "Сра®е".
  
  Комодо се грижеше и за луѓето на Коваленко. єажето повторно се стегна и сите се притиснаа на Ўидот. Уште дваЌца воЌници на Делта пристигнаа брзо едноподруго, нивните чизми гласно гребеа по песокот додека брзо застанаа.
  
  "Продолжи да одиш." ДреЌк Ќа донесе своЌата одлука. "Подобро е да не им дадете време да размислуваат".
  
  Тие побрзаа по полицата, држеЌ«и го оружЌето на готовс. Напредокот на Крвниот крал беше моментално заматен од погледот со кривината во карпестиот Ўид, но додека ДреЌк и неговата екипа Ќа расчистуваа кривината, го видоа Коваленко и останатите негови луѓе ве«е на карпестото плато.
  
  Некаде изгуби уште дваЌца.
  
  И сега, се чинеше, им беше наредено да преземат екстремни мерки. Неколку лица извадиЌа преносни фрлачи на гранати RPG.
  
  "По ѓаволите, тие се наполнети со муцката! ДреЌк врескаше, а потоа застана и се сврте, а неговото срце одеднаш падна низ земЌа. "О не -"
  
  Се слушна првото пука®е и свиреж на граната коЌа се наполни од муцката. Последните дваЌца воЌници на Делта брзо се движеа по зиплаЌнот, целеЌ«и кон полицата кога проектил го погоди. Удрил во Ўидот над сидрата на патент и ги уништил во експлозиЌа од карпи, прашина и шкрилци.
  
  ЛиниЌата попушти. ВоЌниците полетаа во црн заборав без да испуштат звук. Во секоЌ случаЌ, ова беше уште полошо.
  
  Комодо проколна, гневот ги искривува неговите црти. Тоа беа добри луѓе со кои тренирал и се борел со години. Сега имаше само троЌца силни во тимот на Делта, плус ДреЌк, Бен и Карин.
  
  ДреЌк врескаше и ги бркаше по полицата, полуден од сознанието дека наскоро «е бидат лансирани нови RPG. Преживеаните трчаа по полицата, водени од светлечки стапчи®а и изобилство килибарни блесоци. СекоЌ чекор ги приближуваше до карпестото плато, чудните скали и мистериозната, но невероЌатна глетка на ¤иновски трон што штрчи од Ўидот на карпата.
  
  Беше испукан втор истрел од РПГ. ОвоЌ експлодираше на полицата зад тркачите, оштетуваЌ«и Ќа, но не и уништуваЌ«и Ќа патеката. Дури и додека трчаше, притискаЌ«и ги преморените мускули до краЌ, ДреЌк можеше да го слушне Коваленко како им вика на своите луѓе да бидат внимателни - полицата можеби е нивниот единствен начин да излезат од таму.
  
  Сега ДреЌк доЌде до подножЌето на полицата и виде бездна преку коЌа мораше да скокне за да стигне до карпестото плато и да се соочи со луѓето на Крвниот крал.
  
  Беше огромно.
  
  Толку голем, всушност, што речиси се тетерави. Речиси запре. Не за себе, туку за Бен и Карин. На прв поглед не мислеше дека «е го направат скокот. Но, тогаш го закоравил своето срце. Мораа. И не можеше да има забавува®е, вра«а®е назад. Тие беа единствените луѓе способни да го запрат Крвавиот крал и да стават краЌ на неговиот луд план. Единствените луѓе способни да го уништат водачот на меѓународниот тероризам и да се погрижат тоЌ никогаш пове«е да нема шанса да повреди некого.
  
  Но, тоЌ сепак половина се сврте додека трчаше. "Не застануваЌ", му викна тоЌ на Бен. "ВеруваЌ. Го можеш тоа".
  
  Бен кимна со главата, адреналинот ги обзема неговите нозе и мускули и ги исполни со волЌа, големина и мо«. ДреЌк прв го погоди Ќазот, скокаЌ«и со раширени раце, а нозете сè уште пумпаат, лак над празнината како олимписки спортист.
  
  Следуваше Бен, со испружена рака, со глава фрлена во сите правци, со нерви да му шутира чувството за рамнотежа. Но, тоЌ слета на другата страна со неколку сантиметри.
  
  "Да!" ТоЌ извика и ДреЌк му се насмевна. "Џесика Енис не може да направи ништо за тебе, другар".
  
  Комодо потоа силно слета, речиси вртеЌ«и го телото навнатре додека веднаш се сврте и погледна во Карин. НеЌзиниот скок беше прекрасен. Нозете кренати високо, грбот заоблен, масовно движе®е напред.
  
  И совршено слетува®е. Следеше остатокот од Делта Тим.
  
  ДреЌк се сврте за да Ќа види наЌшокантната глетка што некогаш Ќа видел.
  
  Крвавиот крал и неговите луѓе, врескаЌ«и и плачеЌ«и, пове«ето облеани во крв и отворени рани, сите се упатиЌа директно кон нив и мавтаа со оружЌето како демони од пеколот.
  
  Време е за последната битка.
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИЕСЕТ И ПРВА
  
  
  Мет ДреЌк преживеа и излезе лице в лице со Крвавиот крал.
  
  Неговите луѓе пристигнаа први, одекнаа врисоци додека пушките се забиваа и ножевите се пукнаа и светкаа како мечеви, рефлектираЌ«и Ќа килибарната светлина и фрлаЌ«и го нивниот оган на многу страни. Беа испукани неколку истрели, но на оваа далечина и во овоЌ вртлог на тестостерон и страв, ниту еден не беше правилно насочен. А сепак имаше остар плач од зад ДреЌк, уште еден паднат воЌник на Делта.
  
  Мускулите на ДреЌк го болат како да се бори со горила тешка триста килограми. Крв и нечистотиЌа му го покриле лицето. Девет луѓе го нападнаа, тие, но тоЌ ги победи сите, бидеЌ«и Крвниот крал застана зад нив, и ништо не го спречи да се изЌасни за одмазда.
  
  Стариот воЌник се врати, цивилното лице сега беше намалено, и тоЌ се врати таму, во првите редови, со наЌлошите ебани воЌници живи.
  
  ТоЌ застрела троЌца мажи, право во срцето. Влегол во четвртиот, превртуваЌ«и го пиштолот, целосно го скршил носот на мажот и истовремено скршил дел од Ќаболчната коска. Поминаа три секунди. ТоЌ почувствува дека екипажот на Делта се оддалечува од него речиси во страв, даваЌ«и му простор да работи. Ги оставил да се борат со троЌцата платеници додека тоЌ се движел кон еден човек и кон самиот Коваленко.
  
  Комодо со глава го удрил човекот и со еден потег го избодел другиот до смрт. Карин беше до него и не отстапи. Ни за секунда. Таа со дланката од лицето го турна наназад избодениот маж и следеше комбинациЌа од удари. Додека платеникот ржеше и се обидуваше да се зацврсти, таа интервенираше и употреби теквондо техника за да го фрли преку неЌзиното рамо.
  
  Кон проЎирниот раб.
  
  Човекот се лизна, врескаЌ«и, понесен од бездната. Карин зЌапаше во Комодо, одеднаш сфа«аЌ«и што направила. Водачот на голем тим брзо размислуваше и ѝ даде знак на благодарност, веднаш ценеЌ«и ги неЌзините постапки и даваЌ«и им важност.
  
  Карин зеде длабок здив.
  
  ДреЌк се соочи со Крвниот крал.
  
  Конечно.
  
  Последниот човек Ќа преживеал кратката борба и сега лежел превиткуван пред неговите стапала со смачкана цевка за дише®е и скршени двата зглобови. Коваленко му упати презирен поглед на човекот.
  
  "Будало. И слаб".
  
  "Сите слаби луѓе се криЌат зад своето богатство и изгледот на мо«та што тоа им го носи".
  
  "Сличноста? Коваленко извадил пиштол и го застрелал во лицето на изгрчениот маж. "Зарем ова не е сила? Мислевте дека е слично? СекоЌ ден ладнокрвно убивам човек затоа што можам. Дали е тоа привидна мо«?
  
  "Исто како што наредивте да се убие Кенеди Мур? Што е со семеЌствата на моите приЌатели? Можеби некоЌ дел од светот те родил тебе, Коваленко, но тоа не беше здравиот дел".
  
  Тие се движеа брзо и истовремено. Две оружЌа, пиштол и пушка, кликнуваат истовремено.
  
  И двете се празни. Двоен клик.
  
  "Не!" крикот на Коваленко беше полн со детски гнев. ТоЌ беше одбиен.
  
  ДреЌк избоден со нож. Крвавиот крал Ќа покажа своЌата улична памет со затаЌува®е на страна. ДреЌк Ќа фрли пушката кон него. Коваленко без трепнува®е го примил ударот во челото, а притоа извадил и нож.
  
  "Ако треба сам да те убиЌам, ДреЌк..."
  
  "О, да, «е", рече Англичанецот. "Ве«е не гледам никоЌ наоколу. Немаш ниту еден ебен шилинг, другар".
  
  Коваленко лупна. ДреЌк виде дека тоа се случува во забавена снимка. Коваленко можеби мислеше дека напорно пораснал, можеби мислеше дека тренирал напорно, но неговиот тренинг не беше ништо во споредба со суровите бара®а и тестови на кои беа подложени британските САС.
  
  ДреЌк влезе од страна со брз удар на коленото што привремено го парализираше Коваленко и скрши неколку ребра. Воздишката што му избегала од устата на Русинот веднаш била потисната. ТоЌ се повлече.
  
  ДреЌк глумел брз напад, Ќа чекал реакциЌата на Крвниот крал и веднаш Ќа фатил десната рака на човекот со своЌата. Брзо свртува®е надолу и на Коваленко му се скрши зглобот. И повторно Русинот само подсвиркал.
  
  Нив ги гледале Комодо, Карин, Бен и преостанатиот воЌник на Делта.
  
  Крвниот крал се загледа во нив. "Не можете да ме убиете. Вие сите. Не можеш да ме убиеш. єас сум Бог!"
  
  Комодо зарже. "Не можеме да те убиеме, идиоту. Ќе треба многу да врескаш. Но, сигурен сум дека со нетрпение очекувам да ви помогнам да одберете во коЌа пеколна дупка «е го поминете остатокот од животот".
  
  "Затвор." Крвавиот крал плукна. "Ниту еден затвор не може да ме држи. Ќе го поседувам една недела".
  
  Устата на Комодо се насмеа. "Неколку затвори", рече тоЌ тивко. "Тие дури и не постоЌат".
  
  Коваленко за момент изгледаше изненадено, но потоа ароганциЌата повторно му го обви лицето и се сврте кон ДреЌк. "И ти?" - тоЌ ме праша. "Можеби «е бидете и мртви ако не морав да те бркам на половина пат низ светот".
  
  "Мртов?" - одекна ДреЌк. "ПостоЌат различни типови на мртви. Треба да го знаете ова".
  
  ДреЌк го клоцна во неговото студено, мртво срце. Коваленко се тетерави. Од устата му течеше крв. Со жален плач падна на колена. Срамен краЌ за Крвавиот крал.
  
  ДреЌк му се насмеа. "ТоЌ заврши. Врзи му ги рацете и одиме".
  
  Бен зборуваше. "Ги снимив неговите модели на говор". Тивко рече, креваЌ«и го телефонот. "Можеме да користиме специЌален софтвер за да го репродуцираме неговиот глас. Мет, всушност не ни треба жив".
  
  Моментот беше напнат како последната секунда пред експлозиЌата. Изразот на ДреЌк се промени од оставка во чиста омраза. Комодо се двоумеше да интервенира, не од страв, туку од тешко стекната почит - единствената почит што еден воЌник «е Ќа препознае. Очите на Карин се прошириЌа од ужас.
  
  ДреЌк Ќа подигна пушката и го удри тврдото челик по челото на Коваленко.
  
  "Ти си сигурен?"
  
  "Позитивно. єа видов како умира. єас бев таму. Давал наредби за терористички напади на Хаваи.Бен погледнал низ собата. "Дури и пеколот «е го исплука".
  
  "Ова е местото каде што припаѓате". Насмевката на ДреЌк беше студена и темна, како душата на Крвавиот крал. "Надвор од портите на пеколот. Ова е местото каде што мора да останете, и тука мора да умрете".
  
  Вилицата на Коваленко се стегна цврсто; зад тоа лежеа четириесет години смрт, лишува®е и крвав пад. "Никогаш нема да ме исплашиш".
  
  ДреЌк го проучувал паднатиот човек. ТоЌ беше во право. Смртта не би му наштетила. Немаше ништо на земЌата што може да го исплаши овоЌ човек.
  
  Но, имаше една работа што «е го скрши.
  
  "Значи, ние ве врзуваме овде". єа спушти пушката, на големо олеснува®е на Комодо. "И ние продолжуваме да го бараме богатството. Тоа беше потрага по твоЌот живот и никогаш нема да знаеш што е тоа. Но, означи ги моите зборови, Коваленко, «е го сторам тоа. "
  
  "Не!" Пиште®ето на Русинот беше веднаш. "Кои се вашите поплаки? Не! Никогаш. Тоа е мое. Ова отсекогаш било мое".
  
  Со очаЌнички татнеж, Крвниот крал направи последен очаЌнички удар. Лицето му беше искривено од болка. Од лицето и рацете му течеше крв. ТоЌ стана и во своЌот скок Ќа стави секоЌа унца волЌа и живот полн со омраза и убиства.
  
  Очите на ДреЌк блеснаа, неговото лице стана тврдо како гранит. ТоЌ му дозволи на Крвниот крал да го удри, застана цврсто додека лудиот Русин Ќа трошеше последната унца енергиЌа во десетина удари, на почетокот силни, но брзо слабееЌ«и.
  
  Тогаш ДреЌк се насмеа, звук надвор од темнината, звук лишен од  убов и изгубен, заглавен на половина пат помеѓу чистилиштето и пеколот. Кога се потроши и последната енергиЌа на Крвниот крал, ДреЌк го турна со дланката и му застана на градите.
  
  "Залудно беше, Коваленко. Ти губиш".
  
  Комодо се упати кон Русинот и го врза пред ДреЌк да се премисли. Карин му помогна да го одвлече вниманието покажуваЌ«и ги речиси вертикалните скалила и невероЌатната глетка на црн трон што излегуваше надвор. Од тука беше уште попрекрасно. Суштеството било огромно и совршено изваЌано, висеЌ«и сто метри над нивните глави.
  
  "По тебе".
  
  ДреЌк Ќа процени следната пречка. Скалите се издигнаа под благ агол околу сто стапки. Долната страна на тронот беше длабока црна боЌа, и покраЌ многуте килибарни точки расфрлани околу него.
  
  "єас треба да одам прв", рече Комодо. "Имам искуство со качува®е. Мораме да се искачуваме по неколку скалила, вметнуваЌ«и карабини додека одиме, а потоа да Ќа прошириме безбедносната линиЌа до нашиот тим".
  
  ДреЌк му дозволи да води. Бесот сè уште беше силен во неговиот ум, речиси поразителен. Неговиот прст сè уште се чувствуваше добро на чкрапалото на М16. Но, да се убие Коваленко сега би значело труе®е на неговата душа засекогаш, всадува®е темнина што никогаш нема да исчезне.
  
  Како што може да каже Бен БлеЌк, тоа би го свртело кон темната страна.
  
  ТоЌ почна да се качува на Ўидот по Комодо, му требаше одвра«а®е додека бескраЌната потреба за одмазда растеше и се обиде да Ќа преземе контролата над него. НенадеЌниот пораст веднаш го фокусираше неговиот ум. Плачот и офка®ето на Крвавиот крал стивнаа кога престолот се приближуваше, а скалите стануваа потешки.
  
  Тие отидоа нагоре, Комодо го предводеше патот, внимателно прицврстуваЌ«и го секоЌ карабин пред да Ќа провери неговата тежина, а потоа навоЌ безбедносно Ќаже и го фрли на своЌот тим подолу. Колку повисоко се искачуваа, толку стануваше потемно. СекоЌ чекор од скалите беше издлабен во жива карпа. ДреЌк почна да чувствува чувство на стравопочит додека стануваше. Ги чекаше некое невероЌатно богатство; го почувствува тоа во стомакот.
  
  Но, тронот?
  
  ЧувствуваЌ«и апсолутна празнина зад себе, застана, собра храброст и погледна надолу. Бен се бореше, со широки очи и исплашен. ДреЌк почувствувал наплив на сочувство и  убов кон своЌот млад приЌател коЌ не бил почувствуван откако Кенеди починал. ТоЌ го виде преостанатиот воЌник на Делта како се обидува да и помогне на Карин и се насмевна кога таа го одмавна. Му подаде рака за помош на Бен.
  
  "Престанете да го правите тоа од себе, БлеЌки. АЌде."
  
  Бен го погледна и беше како огномет да му пукна во мозокот. Нешто во очите на ДреЌк или тонот на гласот го возбуди, а на неговото лице се поЌави изглед на надеж.
  
  "Фала му на Бога што се вративте".
  
  Со помош на ДреЌк, Бен се искачи побрзо. Смртоносната празнина зад нив беше заборавена, а секоЌ чекор стана чекор кон открива®е, а не кон опасност. Долната страна на тронот се приближуваше сè поблиску сè додека не беше на растоЌание од допир.
  
  Комодо внимателно одеше по скалите и се качи на самиот престол.
  
  По една минута, нивното внимание го привлече неговиот привлечен американски акцент. "О, Боже моЌ, нема да верувате во ова".
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИЕСЕТ И ВТОРА
  
  
  ДреЌк Ќа прескокна малата празнина и слета директно на широкиот камен блок што го формираше подножЌето на тронот. ТоЌ ги чекаше Бен, Карин и последниот воЌник на Делта да пристигнат пред да погледне во Комодо.
  
  "Што имаш таму горе?"
  
  Лидерот на Делта Тим се искачи на седиштето на тронот. Сега отиде до работ и се загледа надолу во нив
  
  "КоЌ го изградил овоЌ трон обезбедил не толку таен премин. Овде, зад задниот дел на тронот, има задна врата. И тие беа отворени".
  
  "Не одете блиску до неа", рече ДреЌк брзо, размислуваЌ«и за системите за стапици што ги поминале. "За сè што знаеме, ова го превртува прекинувачот што го испра«а овоЌ престол директно надолу".
  
  Комодо изгледаше виновен. "Добар повик. Проблемот е што ве«е имам еден. Добрата вест е..." ТоЌ се насмевна. "Без стапици".
  
  ДреЌк Ќа подаде раката. "Помогни ми да станам".
  
  Еден по еден, тие се качуваа на седиштето на престолот на обсидиЌанот. ДреЌк зеде момент да се заврти и да се восхитува на погледот на бездната.
  
  Непосредно спротивната страна, низ огромна бездна, го виде истиот камен балкон што тие го зазедоа порано. Балконот од коЌ замина капетанот Кук. Балконот каде што Крвавиот крал наЌвероЌатно ги изгубил последните трошки од разум што ги поседувал. Се чинеше дека се на само фрла®е камен, но тоа беше измамен километар.
  
  ДреЌк направи гримаса. "ОвоЌ престол", рече тоЌ тивко. "Ова е изградено за...
  
  Крикот на Бен го прекина. "Мет! Крвав пекол. Нема да верувате во ова".
  
  Не беше шокот во гласот на неговиот приЌател што испрати страв низ нервните завршетоци на ДреЌк, туку чувството на претчувство. Претчувство.
  
  "Што е ова?"
  
  ТоЌ се сврте. Го виде она што го виде Бен.
  
  "Еби ме".
  
  Карин ги истурка. "Што е ова?" Потоа го виде и таа. "Никогаш".
  
  Гледаа во задниот дел на тронот, на високиот столб на коЌ може да се потпре и на делот што Ќа формираше задната врата.
  
  Беше покриен со ве«е познатите вителки - невероЌатно антички симболи кои изгледаа како некаква форма на пишува®е - и истите симболи што беа испишани на двата уреди за патува®е низ времето, како и на големиот свод под диЌамантот. Глава, коЌа Кук наречена Порти на пеколот.
  
  Истите симболи што Торстен Дал неодамна ги откри во гробницата на боговите, далеку на Исланд.
  
  ДреЌк ги затвори очите. "Како може да се случи ова? Уште кога првпат слушнавме за деветте крвави парчи®а на Один, се чувствувам како да живеам во сон. Или кошмар".
  
  "Се обложувам дека сè уште не сме готови со деветте делови", рече Бен. "Ова мора да биде манипулациЌа. Од наЌвисок ред. Како да сме избрани или нешто слично".
  
  "Пове«е како проколнат". ДреЌк замрсе. "И престанете со глупостите од "ВоЌна на Ўвездите".
  
  "Малку помалку размислував за СкаЌвокер, малку пове«е за Чак Бартовски", рече Бен со блага насмевка. "Затоа што ние сме гикови и сите".
  
  Комодо со исчекува®е погледна во таЌната врата. "Дали треба да продолжиме? Моите луѓе ги дадоа своите животи за да ни помогнат да стигнеме до тука. Сè што можеме да направиме за возврат е да наЌдеме краЌ на оваа пеколна дупка".
  
  "Комодо", рече ДреЌк. "Ова е краЌот. Мора да има."
  
  ТоЌ го турна покраЌ водачот на големата група и влезе во ¤иновскиот премин. Просторот ве«е беше поголем од вратата што водеше во него, и ако тоа беше можно, ДреЌк почувствува дека преминот се шири, Ўидовите и таванот одеа понатаму и подалеку, додека -
  
  Ладен, остар ветер го галеше неговото лице.
  
  Застана и го испушти стапчето за сЌаЌ. На слабо светло испукал килибарна ракета. Леташе нагоре, нагоре, нагоре, па надолу и надолу, не наоѓаЌ«и поддршка. Не наоѓа®е таван, полицата или дури и подот.
  
  ТоЌ испука втор ракета, овоЌ пат надесно. И повторно килибарната инфузиЌа исчезна без трага. ТоЌ скрши неколку светлечки стапчи®а и ги фрли напред за да им го осветли патот.
  
  ПроЎирниот раб на карпата падна шест метри пред нив.
  
  На ДреЌк му се врти многу, но се принуди да продолжи. Уште неколку чекори и се наЌде лице в лице со празнината.
  
  "Не гледам ништо. Сра®е".
  
  "Не можевме да доЌдеме до овоЌ пат без проклетата темнина да не спречи". Карин ги искажа мислите на сите. "Обиди се повторно, ДреЌк".
  
  ТоЌ испрати трет блиц во празнината. Имаше неколку слаби точки во оваа снимка додека леташе. Имаше нешто од другата страна на бездната. Огромна зграда.
  
  "Што беше тоа? Бен воздивна од стравопочит.
  
  Блицот брзо избледе, кратка животна искра засекогаш изгубена во темнината.
  
  "ПочекаЌ таму", рече последниот преостанат воЌник на Делта, човек со знакот за повикува®е Мерлин. "Колку килибарни блесоци ни останаа?
  
  ДреЌк си ги провери поЌасите и ранецот. Комодо го направи истото. БроЌката до коЌа дошле е околу триесет.
  
  "Знам што мислиш", рече Комодо. "Огномет, нели?
  
  "Еднаш", мрачно рече Мерлин, експерт за оружЌе на тимот. "ДознаЌте со што се занимаваме и потоа вратете го на локациЌа каде што можеме да повикаме резервна копиЌа".
  
  ДреЌк кимна со главата. "Се согласувам". За вра«а®ето одвои десетина ракети, а потоа се спреми. Комодо и Мерлин доЌдоа и застанаа до него на работ.
  
  "Подготвени?"
  
  Еден по друг, брзо едноподруго, испукаа проектили по проектили високо во воздух. Килибарната светлина силно се разгоре на наЌвисоката точка и испушташе блескав сЌаЌ што Ќа растера темнината.
  
  За прв пат во историЌата, дневната светлина доЌде до вечната темнина.
  
  Пиротехничкиот дисплеЌ почна да има ефект. Додека одблесокот по одблесокот продолжи да лета нагоре и да експлодира пред полека да се спушти, огромната структура на другиот краЌ на ¤иновската пештера осветли.
  
  Бен здивна. Карин се насмеа. "БрилиЌантно".
  
  Додека тие зачудено гледаа, темнината беше запалена и почна да се поЌавува невероЌатна структура. Прво ред лакови врежани во задниот Ўид, а потоа втор ред под нив. Тогаш стана очигледно дека сводовите се всушност мали простории - ниши.
  
  Под вториот ред видоа трет, па четврти, а потоа редови по редови додека заслепувачките светла се лизгаа по големиот Ўид. И во секоЌа ниша големи блескави богатства Ќа рефлектираа минливата слава на килибарниот пекол што лебди.
  
  Бен беше запрепастен. "Ова... ова..."
  
  ДреЌк и Делта Тим продолжиЌа да истрелуваат проектили по проектили. Се чинеше дека тие предизвикаа огромната комора да се запали. Избувнал величествен пожар и беснеел пред нивните очи.
  
  Конечно, ДреЌк го испука своЌот последен одблесокот. Потоа одвои малку време да го цени невероЌатното откровение.
  
  Бен пелтечеше. "Огромно е... тоа е..."
  
  "Уште една гробница на боговите". ДреЌк заврши со пове«е загриженост во гласот отколку со изненадува®е. "НаЌмалку три пати пове«е отколку во Исланд. Исус Христос, Бен, што по ѓаволите се случува?
  
  
  * * *
  
  
  Повторното патува®е, иако сè уште беше полн со опасност, одзеде половина време и половина труд. Единствената голема пречка беше големата празнина каде што требаше да постават друга поштенска линиЌа за да се вратат преку, иако собата на Lust секогаш беше проблем за момците, како што истакна Карин со страничен поглед кон Комодо.
  
  Вра«аЌ«и се низ сводот на портата на пеколот на Кук, тие газеа низ цевката од лава назад на површината.
  
  ДреЌк Ќа прекина долгата тишина. "Леле, ова е наЌдобриот мирис на светот во моментов. Конечно малку свеж воздух".
  
  Гласот на Мано Кинимаки доЌде од околната темнина. "Земи го тоЌ хаваЌски здив на свеж воздух, човеку, и «е бидеш поблиску до своЌата цел".
  
  Од полутемнината излегоа луѓе и лица. Генераторот беше стартуван, пали набрзина подигнатиот сет на жичени светла. Се подигаше теренска маса. Комодо Ќа приЌави нивната локациЌа кога почнаа да се искачуваат по цевката од лава. Сигналот на Бен се врати и неговиот мобилен телефон четири пати звучеше со телефонска секретарка. Карин го направи истото. На родителите им беше дозволено да се Ќават.
  
  "Само четири пати? - праша ДреЌк со насмевка. "Сигурно те заборавиле".
  
  ХаЌден отиде до нив сега, излитена, изморена изгледа ХаЌден. Но, таа се насмевна и срамежливо го прегрна Бен. Алиша Ќа следеше, гледаЌ«и го ДреЌк со убиствени очи. И во сенките ДреЌк Ќа виде МеЌ, на неЌзиното лице се одрази страшна напнатост.
  
  Речиси беше време за нивна пресметка. НаЌмногу се срамеше од ова єапонката, а не Англичанката.
  
  ДреЌк го истресе темниот облак на депресиЌа од неговите раменици. ТоЌ го надополни сето тоа фрлаЌ«и Ќа врзаната и замолчена фигура на Крвниот крал на нерамна земЌа пред нивните нозе.
  
  "ДмитриЌ Коваленко". ТоЌ ржеше. "Кралот на Ўвоното краЌ. НаЌразвратен од ваков вид. Дали сака некоЌ клоци?"
  
  Во тоЌ момент, фигурата на Џонатан ГеЌтс се материЌализираше од зголемената врева околу привремениот камп. ДреЌк ги стесни очите. Знаеше дека Коваленко лично Ќа убил сопругата на ГеЌтс. ГеЌтс имаше пове«е причини да го повреди Русинот дури и од ДреЌк и Алиша.
  
  "Обиди се". - подсвире ДреЌк. "Во секоЌ случаЌ, на гадот нема да му требаат сите раце и нозе во затвор".
  
  Ги виде Бен и Карин како трепнуваат и се свртуваат. Во тоЌ момент, тоЌ го здогледа човекот во коЌ стана. єа виде горчината, одмаздничкиот гнев, спиралата на омраза и незадоволство што «е доведе до тоа да стане некоЌ како самиот Коваленко, и знаеше дека сите овие емоции «е го изедат и на краЌот «е го променат, «е го претворат во друга личност. Тоа беше краЌ коЌ ниту еден од нив не го сакаше...
  
  ... Односно Алисон или Кенеди.
  
  И тоЌ се сврте настрана и му стави по една рака околу рамениците на БлеЌк. Погледнаа на исток, покраЌ ред палми што се нишаат, кон далечните блескави светла и разбранетиот океан.
  
  "Гледа®ето вакво нешто може да промени личност", рече ДреЌк. "Можеби «е му даде нова надеж. Време е дадено".
  
  Бен зборуваше без да се сврти. "Знам дека сакате цитат за Динорок во моментов, но нема да ви го дадам. Наместо тоа, би можел да цитирам неколку релевантни редови од "Haunted". Како за ова?"
  
  "Дали сега Ќа цитираш ТеЌлор Свифт? Што тргна наопаку таму?"
  
  "Оваа песна е добра како и секоЌа ваша Динорокс. И ти го знаеш тоа".
  
  Но, ДреЌк никогаш не би го признал тоа. Наместо тоа, тоЌ го слушаше муабетот што се вра«аше и се вра«аше зад нив. Терористичките заговори беа спречени интелигентно и брзо, но сепак имаше некои жртви. Неизбежна последица кога се работи со фанатици и лудаци. ЗемЌата беше во жалост. Претседателот беше на пат и ве«е вети нова целосна ремонт на Соединетите држави. разузнавачки систем, иако сè уште беше неЌасно како некоЌ може да го спречи Коваленко да го спроведе планот што се работеше дваесет години, кога сето ова време тоЌ се сметаше за едноставно митска личност.
  
  Многу слични на боговите и нивните останки што ги наоѓаа сега.
  
  Сепак, лекциите беа научени, а САД и другите земЌи беа решени да го земат сето тоа предвид.
  
  Праша®ето за обвинениЌата против оние од власта кои деЌствувале под принуда и од страв за благосостоЌбата на нивните наЌблиски, со години «е го врзуваше судскиот систем.
  
  Но, заробениците на Крвниот крал беа ослободени и повторно се соединиЌа со своите наЌблиски. ГеЌтс вети дека Коваленко «е биде принуден да се откаже од своЌата крвава одмазда, на овоЌ или оноЌ начин. Харисон повторно се соедини со своЌата «ерка, иако накратко, а веста само го растажи ДреЌк.
  
  Ако неговата сопствена «ерка беше родена и сакана, а потоа киднапирана, дали тоЌ «е го направи истото како Харисон?
  
  Секако дека би. СекоЌ татко би ги поместил небото и земЌата и сè помеѓу за да го спаси своето дете.
  
  ХеЌден, ГеЌтс и Кинимака се оддалечиЌа од вревата додека не беа во близина на ДреЌк и неговата група. Му беше мило што ги виде Комодо и преживеаниот воЌник на Делта, Мерлин, со нив. Врските создадени во другарството и акциЌата беа вечни.
  
  ХеЌден го прашуваше ГеЌтс за некоЌ човек по име Расел КаЌман. Се чинеше дека овоЌ човек го заменил Торстен Дал како шеф на исландската операциЌа, неговите наредби доаѓале од самиот врв... а можеби дури и од магливо и далечно место над него. Се чинеше дека КаЌман е тврд човек и безмилосен. ТоЌ рутински диригираше таЌни операции и шпекулираше за уште пове«е таЌни и избрани операции и дома и во странство.
  
  "КаЌман е решавач на проблеми", рече ГеЌтс. "Но, не само тоа. Гледате, се чини дека никоЌ не знае чиЌ решавач на проблеми е тоЌ.Неговото дозвола го надминува наЌвисокото ниво. Неговиот пристап е непосреден и безусловен. Но, кога «е се турка, никоЌ не знае за кого, по ѓаволите, тоЌ навистина работи".
  
  ЗаЎвони мобилниот телефон на ДреЌк и Ќа спушти слушалката. ТоЌ го провери екранот и беше задоволен кога виде дека повикувачот е Торстен Дал.
  
  "ЕЌ, тоа е луд Швеѓанец! Што има, другар? Уште зборуваш како идиот?"
  
  "Се чини дека е така. Се обидувам да контактирам со некого ве«е неколку часа и разбирам. Судбината не е  убезна кон мене".
  
  "Имате сре«а што добивте еден од нас", рече ДреЌк. "Тоа беа тешки неколку дена".
  
  "Па, «е стане уште погрубо". Дал се врати.
  
  "Се сомневам во тоа-"
  
  "СлушаЌ. НаЌдовме цртеж. Мапа да бидам попрецизен. Успеавме да го дешифрираме поголемиот дел од него пред тоЌ идиот КаЌман да го класифицира како безбедносно праша®е на наЌвисоко ниво. Патем, дали ХеЌден или ГеЌтс откриле нешто за него?"
  
  ДреЌк збунето трепна. "КаЌман? КоЌ е по ѓаволите овоЌ тип од КаЌман? А што знаат ХаЌден и ГеЌтс?
  
  "Не е важно. Немам многу време". ДреЌк за прв пат сфатил дека неговиот приЌател зборува со шепот и брза. "Погледнете. Картата што Ќа наЌдовме барем укажува на локациЌата на трите гробници. Дали го разбравте ова? Има три гробници на боговите".
  
  "Само што го наЌдовме вториот". ДреЌк почувствува дека ветрот го исфрли од него. "Огромно е".
  
  "Така мислев. Тогаш се чини дека мапата е точна. Но, ДреЌк, мора да го слушнете ова, третата гробница е наЌголемата од сите, и тоа е наЌлошата".
  
  "Полошо?
  
  "Полни со наЌстрашните богови. Навистина одвратно. Злобни суштества. Третата гробница беше нешто како затвор, каде што смртта беше принудена, а не прифатена. И ДреЌк..."
  
  "Што?"
  
  "Ако сме во право, мислам дека тоа го има клучот за некоЌ вид оружЌе на судниот ден".
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИЕСЕТ И ТРЕТА
  
  
  До моментот кога се спушти уште една темнина на Хаваите и започнаа следните фази на некоЌ древен мегаплан, ДреЌк, Алиша и МеЌ го оставиЌа сето тоа зад себе за еднаш засекогаш да стават краЌ на сопствената криза.
  
  СлучаЌно го избрале наЌдраматичниот амбиент од сите. Плажата Ваикики со топлиот Тихи Океан, силно осветлена од полната месечина што заоѓа од едната страна и редовите на запалени туристички хотели од другата страна.
  
  Но, вечерва тоа беше место за опасни луѓе и сурови откритиЌа. Три сили на природата се собраа на средба коЌа засекогаш «е го промени текот на нивните животи.
  
  Прво зборуваше ДреЌк. "Вие дваЌцата треба да ми кажете. КоЌ и зошто го уби Велс. Затоа сме тука, така што ве«е нема смисла да се тепаме околу грмушката".
  
  "Тоа не е единствената причина поради коЌа сме тука". Алиша погледна во Маи. "ОвоЌ елф помогна да Ќа убие Хадсон со тоа што молчеше за неЌзината помала сестра. Време е Ќас и моЌот човек да добиеме старомодна одмазда".
  
  Маи полека одмавна со главата. "Тоа не е вистина. ТвоЌот дебел, идиотски дечко...
  
  "Тогаш во духот на Велс". Алиша подсвире. "Посакувам да имам слободно време!
  
  Алиша излезе напред и силно Ќа удри МеЌ во лицето. Малата єапонка се тетерави, а потоа погледна нагоре и се насмевна.
  
  "Се сетивте".
  
  "Што ми кажа дека следниот пат кога «е те удрам, да те удрам како маж? Да, немаш тенденциЌа да заборавиш нешто такво".
  
  Алиша упати низа удари. Маи се повлече, фа«аЌ«и им го секоЌ зглоб. Песокот околу нив беше изматен, расфрлан во случаЌни обрасци со нивните брзи стапала. ДреЌк еднаш се обиде да интервенира, но ударот во десното уво го натера двапати да размисли.
  
  "Само не се убиваЌте еден со друг".
  
  "Не можам ништо да ветам", промрморе Алиша. Таа падна и Ќа сопна десната нога на МеЌ. Маи слета со грофта®е, песокот и Ќа здроби главата. Како што се приближуваше Алиша, Маи ѝ фрли грст песок во лице.
  
  "Кучка".
  
  "Сè е фер-" се нафрли Маи. Двете жени доЌдоа лице в лице. Алиша беше искористена за блиска борба и упатуваше силни удари со лактите, тупаниците и дланките, но Маи го фати или избегнуваше секоЌ од нив и одговори исто. Алиша го зграпчи поЌасот на МеЌ и се обиде да Ќа исфрли од рамнотежа, но сè што постигна е делумно искинува®е на горниот дел од панталоните на МеЌ.
  
  И оставете Ќа одбраната на Алиша широко отворена.
  
  ДреЌк трепна додека го гледаше развоЌот на настаните. "Сега ова пове«е личи на вистината". ТоЌ се повлече. "Продолжи".
  
  МеЌ целосно Ќа искористи грешката на Алиша, а можеше да има само еден против воин од маЌската класа. Дожд паѓаа врз Алиша, а таа се тетерави назад, десната рака ѝ висеше млака во агониЌа, а градната коска и гореше од броЌните удари. Пове«ето воини би се откажале по два или три удари, но Алиша беше направена од построги работи, па дури и на краЌот за малку «е се извлечеше.
  
  Таа се фрли назад низ воздухот, Ќа клоца и Ќа запрепасти Маи со удар со две нозе во стомакот. Алиша слета на грб во песокот и го сврте целото тело наопаку.
  
  Само да се сретне со растително лице од наЌкомплексен ред. Удар во стомакот можеше да го нокаутира Халк, но тоа не Ќа ни спречи Маи. НеЌзините мускули лесно го прифатиЌа ударот.
  
  Алиша падна, светлото речиси се изгасна. Ґвездите пливаа пред неЌзините очи, а не истите оние што трепкаа на но«ното небо. Таа стенкаше. "Проклето сре«ен удар".
  
  Но, МеЌ ве«е се сврте кон ДреЌк.
  
  "Го убив Велс, ДреЌк. єас направив".
  
  "Рано го сфатив тоа", рече тоЌ. "Мора да сте имале причина. Што беше тоа?"
  
  "Не би го рекол тоа ако го убиЌам стариот копиле". Алиша стенкаше под нив. "Ќе ме наречеш психо кучка".
  
  ДреЌк Ќа игнорираше. Маи го истресе песокот од косата. По една минута, таа зеде длабок здив и го погледна длабоко во неговите очи.
  
  "Што е ова?"
  
  "Две причини. Првата и наЌедноставна работа е што дозна за киднапира®ето на Чика и се закани дека «е ти каже".
  
  "Но, би можеле да зборуваме за...
  
  "Знам. Ова е само мал дел".
  
  Само мал дел, си помисли. Дали сестрата на МеЌ била киднапирана мал дел?
  
  Сега Алиша се бореше на нозе. И таа се сврте кон ДреЌк, со очите исполнети со некарактеристичен страв.
  
  "Знам", започна МеЌ, а потоа покажа на Алиша. "Знаеме нешто многу полошо. Нешто страшно..."
  
  "Исусе, ако не го изнесеш ова таму, «е ги отфрлам твоите ебани глави".
  
  "Пред сè, треба да знаете дека Велс никогаш нема да ви Ќа каже вистината. ТоЌ беше САС. ТоЌ беше офицер. И тоЌ работеше за една мала организациЌа толку високо на син¤ирот на исхрана што Ќа води владата".
  
  "Навистина? За што?" Крвта на ДреЌк наеднаш замрзна.
  
  "Дека вашата сопруга - Алисон - е убиена".
  
  Устата му се мрдна, но не испушта звук.
  
  "Премногу се зближивте со некого. Им требаше да го напуштиш овоЌ полк. И неЌзината смрт ве натера да се откажете".
  
  "Но, Ќас требаше да заминам. Ќе го напуштам САС за неа!"
  
  "НикоЌ не знаеше", рече Маи тивко. "Дури и таа не го знаеше тоа".
  
  ДреЌк трепна, чувствуваЌ«и ненадеЌна влага во аглите на очите. "Таа го имаше нашето дете".
  
  Маи се загледа во него со сиво лице. Алиша се сврте настрана.
  
  "Никогаш не сум кажал никому порано", рече тоЌ. "Никогаш".
  
  Околу нив стенкаше хаваЌската но«, силното сурфа®е ги шепна одамна заборавените песни на древните, Ўвездите и месечината гледаа надолу бестрасно како и секогаш, чуваЌ«и таЌни и слушаЌ«и ги ветува®ата што човекот често може да ги даде.
  
  "И има уште нешто", рече МаЌ во темнината. "Поминав многу време со Велс додека отскокнувавме околу МаЌами. Додека бевме во тоЌ хотел, знаеш, оноЌ што беше разнесен на парчи®а, го слушнав како зборува на телефон наЌмалку половина дузина пати со еден човек...
  
  "Каква личност? Брзо рече ДреЌк.
  
  "Човекот се викаше КаЌман. Расел КаЌман".
  
  
  КРАє
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  ДеЌвид Лидбитер
  На четирите агли на ЗемЌата
  
  
  ПОГЛАВєЕ ПРВО
  
  
  Секретарот за одбрана Кимберли Кроу седна со зголемено чувство на вознемиреност во неЌзиното ве«е забрзано срце. Мора да се признае, таа не беше долго на работа, но претпоставуваше дека не секоЌ ден армиски генерал со четири Ўвезди и висок функционер на ЦИА бараат публика со некоЌ од неЌзиниот раст.
  
  Тоа беше мала, затемнета, но украсена соба во хотел во центарот на Вашингтон; место на кое беше навикната кога работите бараа малку пове«е такт од вообичаено. Пригушеното осветлува®е слабо се рефлектираше од стотици златни и цврсти дабови предмети, даваЌ«и ѝ на собата полежерно чувство и нагласуваЌ«и ги карактеристиките и постоЌано менувачките изрази на оние што се сретнале овде. Кроу чекаше првиот од нив да зборува.
  
  Марк Дигби, човекот на ЦИА, влезе директно на поентата. "ТвоЌот тим е луд, Кимберли", рече тоЌ, а неговиот тон Ќа пресече атмосферата како киселина низ метал. "Сами го пишува билетот".
  
  Кроу, коЌ го очекуваше овоЌ каустичен напад, мразеше да оди во дефанзива, но тоЌ навистина немаше избор. Дури и додека зборуваше, знаеше дека тоа е токму она што Дигби го сака. "Тие упатиЌа повик за суде®е. На терен. Можеби не ми се допаѓа, Марк, но се држам до тоа".
  
  "И сега заостануваме", незадоволно мрмореше генералот Џор¤ Глисон. Се грижеше само за нова свршувачка.
  
  "Во трката за таканаречените "места за одмор"? єавачи? Ве молам. Нашите наЌдобри умови сè уште не го пробиле кодот".
  
  "Држи се до тоа, да? Дигби продолжи како Глисон да не го прекинал. "Што е со нивната одлука да убиЌат цивил?
  
  Кроу Ќа отвори устата, но не кажа ништо. Подобро е да не го правите ова. Дигби Ќасно знаеше пове«е од неа и «е го искористи секоЌ последен дел од тоа.
  
  ТоЌ се загледа директно во неа. "Што е со тоа, Кимберли?
  
  Таа се загледа назад во него, не кажуваЌ«и ништо, воздухот сега крцка меѓу нив. Беше Ќасно дека Дигби прв «е пробие. Човекот практично се прчеше од потребата да сподели, да Ќа излее душата и да Ќа обликува според своЌот начин на размислува®е.
  
  "Човек по име Џошуа Видал им помогна во истрагата. МоЌот тим на теренот не знаеше зошто го бараа, ниту зошто ги исклучиЌа сите камери во надзорната соба", застана тоЌ, "додека не провериЌа подоцна и не наЌдоа..." ТоЌ одмавна со главата, глумеЌ«и жале®е полошо од пове«ето Ўвезди од сапунските опери.
  
  Кроу читаше меѓу редови, чувствуваЌ«и ги многуте слоеви глупости. "Дали имате целосен извештаЌ?
  
  "єас верувам". Дигби одлучно кимна со главата. "Ќе биде на вашата маса до вечер".
  
  Кроу молчеше за сè што знаеше за наЌновата мисиЌа. Тимот на SPEAR одржуваше контакт - едваЌ - но знаеше малку за тоа што се случи. Сепак, убиството на овоЌ Џошуа Видал, ако е дури и од далеку вистина, «е има длабоки и далекусежни последици за тимот. Додади на ова Марк Дигби, коЌ беше тип на човек коЌ беше сре«ен да Ќа исправи секоЌа грешка што ги унапредуваше неговите сопствени цели, тимот на ХеЌден лесно може да се нарече срам за САД. Тие може да бидат распуштени, класифицирани како бегалци подложени на апсе®е или... уште полошо.
  
  Сè зависеше од планот на Дигби.
  
  Кроу мораше да чекори многу внимателно, имаЌ«и Ќа на ум неЌзината прилично тешка кариера. Стигнува®ето толку далеку, достигнува®ето толку високо, не беше без опасност - а некои сè уште демнеа зад неа.
  
  Генералот Глисон се насмевна. "Тоа не придвижува ништо напред. Особено оние момци кои работат на поли®ата".
  
  Кроу кимна со главата на генералот. "Се согласувам, Џор¤. Но, SPEAR имаше и продолжува да има еден од нашите наЌефикасни тимови, заедно со SEAL Teams 6 и 7. Тие се... единствени на многу начини. Мислам, буквално, нема друг тим во светот како нив".
  
  Погледот на Дигби беше тежок. "Ова го гледам како многу несигурна позициЌа отколку како супериорна позициЌа. На овие SWAT тимови им требаат пократки каишки, а не полабави син¤ири".
  
  Кроу почувствува дека атмосферата се влошува и знаеше дека «е има уште полошо напред. "Вашиот тим излезе од шините. Имаат внатрешни проблеми. Надворешните мистерии кои можеби допрва «е нè гризат сите во задникот..." Застана.
  
  Генералот Глисон повторно мрмореше. "Последното нешто што ни треба е тим од неприЌателски мултинационални корпорации ангажирани од Соединетите Држави кои лудуваат во странство, создаваЌ«и уште една сра®е бура. Подобро да ги прекинеме врските додека можеме".
  
  Кроу не можеше да го сокрие изненадува®ето. "За што зборуваш?"
  
  "Ние не кажуваме ништо". Дигби гледаше во Ўидовите како да очекуваше да ги види ушите на Дамбо.
  
  "Дали велиш дека треба да бидат уапсени? таа притисна.
  
  Дигби одмавна со главата речиси незабележливо; едваЌ забележливо, но движе®е кое заЎвони со предупредувачки Ўвона длабоко во душата на Кроу. Не и се допадна, ниту малку, но единствениот начин да се ослободи од страшната напнатост во собата и да замине беше да продолжи понатаму.
  
  "Стави игла", рече таа со толку лесен глас што можеше да собере. "И да разговараме за другата причина зошто сме тука. На четирите страни на земЌата".
  
  "Да зборуваме директно", рече генералот. "И погледнете ги фактите, а не басните. Фактите велат дека еден куп психолози налетале на ракописи стари триесет години кои биле напишани од воени злосторници кои се криЌат во Куба. Фактите велат дека овоЌ куп психолози продолжил и ебено ги протеколо на проклетата мрежа, што е сосема природно за овоЌ куп. Ова се фактите".
  
  Кроу знаеше за одбивноста на генералот кон археолошкиот фолклор и неговиот целосен недостаток на имагинациЌа. "Мислам дека е така, Џор¤".
  
  "Дали би сакале уште нешто?
  
  "Па, Ќас сум прилично сигурен дека «е ги слушнеме".
  
  "СекоЌ луд научник, секоЌ ИндиЌана, забавен Џонс и опортунистички криминалец во светот сега има пристап до истите информации како и ние. СекоЌа влада, секоЌ тим на специЌалните сили, секоЌа единица за црни операции го виде тоа. Дури и оние што не постоЌат. И токму сега... сите го фокусираа своето наЌвалкано внимание на едно место".
  
  Кроу не беше сигурна дека ѝ се допаѓа неговата аналогиЌа, но праша: "КоЌа?
  
  "ПланираЌте за редот на Страшниот суд. ПланираЌте за краЌот на светот".
  
  "Сега тоа звучи малку драматично од тебе, генерале".
  
  "Го прочитав дословно, тоа е сè".
  
  "Сите го прочитавме. Сето ова", се замеша Дигби. "Се разбира, ова треба да се сфати сериозно и засега не може да се отфрли. Главниот документ, коЌ тие го нарекуваат "Орден на последниот суд", се однесува на Ко®аниците и, веруваме, на редоследот по коЌ треба да се бараат".
  
  "Но..." Глисон очигледно не можеше да се воздржи. "Четири агли. Ова е сосема нелогично".
  
  Кроу му помогна да напредува. "Претпоставувам дека ова е намерно шифрирано, Џор¤. За да Ќа искомплицирате одлуката. Или направете го така што «е биде достапно само за оние избрани од Редот".
  
  "Не ми се допаѓа". Глисон изгледаше како да полудува.
  
  "Сигурен сум". Кроу тропна на масата пред неа. "Но, погледнете - ракописот покренува многу праша®а, од кои сите сè уште немаат одговори. Во суштина, каде се тие сега... Редот?"
  
  "Ова во никоЌ случаЌ не е наЌголемата мистериЌа со коЌа се соочуваме", не се согласува Дигби. "ОвоЌ план е она кон што мора да се свртиме со сета брза®е".
  
  Кроу уживаше во победата на оваа конкретна манипулациЌа. "КОПєАТА се ве«е во Египет", потврди таа. "Да го земеме ракописот по номинална вредност и да претпоставиме дека нашите рани толкува®а се точни е местото каде што треба да бидеме".
  
  Дигби Ќа гризна долната усна. "Сето ова е добро", рече тоЌ, "но, исто така, не носи целосен круг до местото каде што сакаме да бидеме. Сега мора да се донесе одлука, Кимберли".
  
  "Сега?" Таа беше искрено изненадена. "Тие не одат никаде и би било грешка да ги извадиме од теренот. Претпоставувам дека сте го разбрале ракописот? Четири ко®аници? Последните четири оружЌа? ВоЌна, освоЌува®е, глад, смрт. Ако ова е валидно тврде®е, ние треба тие да го направат она што го прават наЌдобро".
  
  "Кимберли". Дигби ги триеше очите. "єас и ти имаме сосема различни ставови за тоа што е тоа".
  
  "Сигурно не можете да ги оспорите нивните претходни успеси?
  
  "Како го дефинирате успехот? Дигби ги рашири рацете на безобразно самодоволен начин. "Да, тие неутрализираа неколку закани, но исто така можеа и Фоки, Рен¤ерите, Одделот за специЌални активности на ЦИА, СОГ, Маринските напаѓачи..." ТоЌ застана. "Гледате каде одам?
  
  "Велите дека не ни треба СПИР".
  
  Дигби намерно ги преврте очите. "Тоа никогаш не се случило".
  
  На Кроу му требаше пове«е од една секунда за да Ќа разгледа планираната навреда. Таа фрли поглед од Дигби кон Глисон, но генералот одговори само со нестрасен, стоички поглед, без сомнение надворешниот израз на неговата креативна низа. НеЌзе и беше Ќасно каде успеа на СПИР. Глисон искрено не го разбра ова, а Дигби се стремеше кон друга цел.
  
  "Засега", рече таа, "имаме само зборови и извештаи, главно гласини. ОвоЌ тим ги ризикуваше своите животи, ги загуби своите луѓе и постоЌано се жртвуваше за оваа земЌа. Тие имаат право да зборуваат".
  
  Дигби се насмеа, но ништо не рече. Кроу се наведна на столот, уживаЌ«и во мирната атмосфера што сè уште ги обземаше четирите агли на собата во обид да остане фокусиран. Човек бара концентрациЌа и смиреност кога има работа со змии отровници.
  
  "Предлагам да се испратат луѓе во TerraLeaks во обид да се запре овоЌ проток на информации", рече таа. "Сè додека не се утврди автентичноста на оваа наредба. Што «е се случи наскоро", додаде таа. "Го истражуваме кубанскиот бункер каде што е пронаЌден. И дозволивме Тим СПЕР да си Ќа заврши работата. НикоЌ нема да го направи тоа побрзо".
  
  Генералот Глисон кимна со главата во знак на согласност. "Тие се таму", брмна тоЌ.
  
  Дигби потоа ѝ се насмевна широко, алудираЌ«и на мачката коЌа Ќа доби кремата. "Ги прифа«ам сите ваши предлози", рече тоЌ. "Сакам да кажам дека не се согласувам со нив, но «е се согласам. А за возврат сакам да го прифатиш моЌот мал предлог".
  
  Мили Боже, не. "КоЌ од нив?
  
  "Испра«аме втор тим. Да се покриЌат и можеби да им помогнат".
  
  Кроу знаеше што зборува. "Да се покрие" значеше да се наб удува, а "да се помогне" сосема вероЌатно требаше да се изврши.
  
  "КоЌ тим?
  
  "SEAL Team 7. Тие се приближуваат".
  
  "НевероЌатно". Кроу одмавна со главата. "Имаме две од нашите наЌдобри тимови во исто време во исто време. Како се случи ова?
  
  Дигби успеа да остане непристрасен. "Чиста случаЌност. Но, мора да се согласите дека дваЌца се подобри од еден".
  
  "Добро". Кроу знаеше дека нема друг избор освен да се согласи. "Но, во никоЌ случаЌ двата тима нема да се сретнат. Не поради коЌа било причина. Се е чисто?"
  
  "Само ако светот зависи од тоа". Дигби се насмевна, избегнуваЌ«и го праша®ето и предизвика Глисон да стенка.
  
  "Останете професионални", рече Глисон. "Можам да имам седум во вистинската област за неколку часа. Под услов да го завршиме ова наскоро".
  
  "СметаЌте го за завршено". Кроу се воздржуваше да и каже на парот да не дозволи вратата да ги удри во задникот на излегува®е. За SPEAR, не можеше да стане посериозно. За човекот коЌ го уби Џошуа Видал тоа беше брутално. За неа тоа можеше да биде нешто од горенаведените и полошо. Но, прво, да го спасиме светот, помисли таа.
  
  Повторно.
  
  
  ГЛАВА ВТОРА
  
  
  АлександриЌа лежи во сета своЌа модерна слава зад прозорецот со стакло; просперитетна бетонска метропола оградена од блескаво море, обележана со палми и хотели, заоблено краЌбрежЌе и невероЌатно импресивната библиотека во АлександриЌа.
  
  Сигурната ку«а на ЦИА гледаше на шест ленти загушени од сообра«аЌот кои полека се закривуваа околу брегот. Целиот пристап до балконот однадвор беше ограничен со тешко стакло и решетки. Само главната дневна соба нуди знаци на удобност; куЌната беше мала и импровизирана, двете спални соби одамна станаа челични кафези. Само едно лице работеше во безбедната ку«а со полно работно време, и очигледно беше надвор од неговата комфорна зона.
  
  Алиша нарача шолЌа кафе. "ЕЌ човеку, ова се четири црни, две со млеко, три со крем и едно со вкус на цимет. Разбрав?"
  
  "єас не..." Човек од триесет и нешто години со очила со тенок круг и бушави веѓи бесно трепна. "Не... варам кафе. Дали го разбираш ова?
  
  "Ти не разбираш? Па, што по ѓаволите правиш овде?"
  
  "Поврзува®е. Локален контакт. Дома«инка. Ќас-"
  
  Алиша напнато ги стесни очите. "Дома«инката?"
  
  "Да. Но не вака. єас..."
  
  Алиша се сврте настрана. "Ебате, приЌателе. Не ги местиш креветите. Не правиш кафе. За што, по ѓаволите, ве пла«аме?"
  
  ДреЌк се потруди да Ќа игнорира Англичанката, наместо да се фокусира на средбата помеѓу Смит и Лорен. "ЊуЌоркер" беше подготвен и полета за Египет во моментот кога новата закана од малку алармантна се претвори во приоритетна. СтоеЌ«и во центарот на собата со спуштена коса и разигран израз на лицето, таа беше подготвена да го ажурира тимот, но кога Смит и приЌде на Лорен, цела низа емоции се срушиЌа врз неа.
  
  "Не сега", веднаш одговори таа.
  
  "Жив сум", ржеше Смит. "Мислев дека можеби ве интересира".
  
  Наместо да се врати назад, Лорен зеде длабок здив. "Се грижам за тебе секоЌ ден, секоЌа минута. єас верувам. Дали ти се допаѓа, Смит?
  
  ВоЌникот Ќа отвори устата за да се спротивстави, но Алиша вешто интервенираше. "По ѓаволите, не слушна? Неговото име е Ланселот. ТоЌ го претпочита тоа од Смит. Сега сите го нарекуваме така".
  
  Лорен по втор пат во една минута беше фатена невнимателна. "Ленс-а-што? Зарем тоа не е името на стариот витез?
  
  "Се разбира", рече Алиша сре«но. "Истиот човек што направи неверство со сопругата на кралот".
  
  "Дали велиш дека треба да се грижам? Или ти е гаЌле?"
  
  Алиша се загледа во Смит. "Не. Ако те изгуби, наЌдоброто што «е го добие е павиЌан, а во Египет нема црвеникави маЌмуни". Таа погледна низ собата со прашален поглед. "Барем не надвор од оваа соба".
  
  Маи сега стоеше до Лорен, откако се тргна настрана откако двоЌно го провери безбедносниот систем на безбедната ку«а. "Дали треба да Ќа достигнеме операциЌата? Претпоставувам дека затоа Лорен е тука?
  
  "Да да". ЊуЌоркерката брзо се смири. "Дали сите сакате да седнете? Може да потрае некое време".
  
  єорги наЌде празно место. ДреЌк седна на потпирачот за рака од столот, внимателно гледаЌ«и низ собата. Нему му беше Ќасно, гледаЌ«и отстрана, како Дал и Кензи се зближиЌа, како ХеЌден се оддалечи од Кинимаки и, за сре«а, како Алиша и МеЌ сега изгледаа дека пове«е го прифа«аат своето присуство. ДреЌк беше многу олеснет од овоЌ исход, но следната голема работа требаше да се случи. єорги остана речиси целосно тивок од неговото откритие пред само три дена.
  
  єас сум тоЌ што ладнокрвно ги уби моите родители.
  
  Да, ова Ќа поткопа прославата, но никоЌ не изврши притисок врз Русите. ТоЌ навистина се трудеше да признае што направил; Сега му требаше време да го преведе споменот во вистински зборови.
  
  Лорен изгледаше малку неприЌатно да стои на чело на собата, но кога Смит се повлече, таа почна да зборува. "Прво, можеби имаме водство за локациЌата на скривалиштето на ТаЌлер Веб. Запомнете - тоЌ вети дека «е бидат откриени уште таЌни?
  
  ДреЌк добро се се«аваше на ова. Оттогаш тие се загрижени за потенциЌалните последици. Или барем два-три беа.
  
  "Но, сега немаме време за тоа. Подоцна, се надевам дека сите «е одиме на патува®е. Но, оваа... оваа нова закана започна кога организациЌата TerraLeaks обЌави цел куп документи на Интернет". Таа се скрши. "Пове«е како физичка бомба фрлена на дигитална основа. Сите документи беа рачно напишани, Ќасно фанатични и чисто самопофалби. Редовно старо ѓубре. Вработените во TerraLeaks ги пронашле во стар бункер на Куба, нешто што останало од пред неколку децении. Се чини дека бункерот порано бил седиште на група лудаци кои себеси се нарекувале Ред на Последниот суд".
  
  "Звучи како многу смеа", рече ДреЌк.
  
  "Секако дека беше. Но, всушност, работите стануваат многу полоши. Сите овие луѓе беа воени злосторници кои избегаа од нацистичка ГерманиЌа и се криеЌа во Куба. Сега, како што сите знаете, полесно е да се направи список на чудните сра®а за кои нацистите не биле заинтересирани отколку листа на она што биле. ОвоЌ Ред е создаден за да ги пренесе работите на идните генерации. Кога би биле фатени или убиени, би сакале да имаат некоЌа славна резонанца некаде во иднината".
  
  "И велиш дека го имаат? - праша ХеЌден.
  
  "Па, сè уште не. Ништо не е докажано. Редот се состоеше од дваЌца генерали, дваЌца влиЌателни владини фигури и дваЌца богати бизнисмени. Заедно тие би имале значителна мо« и ресурси".
  
  "Како го знаеме ова? праша МаЌ.
  
  "О, тие не криеЌа ништо. Ими®а, настани, места. Сето ова е во документите. И TerraLeaks го следеше примерот", Лорен одмавна со главата, "како што прават.
  
  "Дали сакаш да кажеш дека сите знаат? тивко рече ДреЌк. "СекоЌа убиствена организациЌа во светот? Глупости". єа сврте главата кон прозорецот, како да размислува за целиот свет надвор, здружуваЌ«и се.
  
  "Документот за коЌ станува збор не е целосно завршен", започна Лорен.
  
  Алиша шмркаше. "Освен ако, се разбира, тоа не е случаЌ".
  
  "Значи, ги немаме сите информации. Можеме само да претпоставиме дека на овие воени злосторници, кои исчезнаа од лицето на земЌата пред дваесет и седум години, не им беше дадена шанса да Ќа завршат своЌата работа".
  
  "Исчезна?" Промрморе Дал, малку поместуваЌ«и се од нога на нога. "Ова обично значи таЌна полициЌа. Или специЌални сили. Има смисла бидеЌ«и тие беа воени злосторници".
  
  Лорен кимна со главата. "Ова е консензус. Но, тоЌ што "исчезна" не помисли да го бара таЌниот бункер".
  
  "Тогаш вероЌатно САС". Дал погледна во ДреЌк. "Дебели копили®а".
  
  "Барем нашите специЌални сили не се нарекуваат АББА".
  
  Кинимака отиде до прозорецот да погледне. "Звучи како маЌка на сите грешки", брмна тоЌ во чашата. "Дозволувам оваа информациЌа слободно да се шири. Колку влади «е го ловат ова во исто време?"
  
  "НаЌмалку шест", рече Лорен. "За што знаеме. Досега може да има пове«е од ова. Трката започна кога вие момци завршивте во Перу".
  
  "Дали завршуваш?" Смит повтори. "Спасивме животи".
  
  Лорен ги крена рамениците. "НикоЌ не ве обвинува за ова".
  
  ДреЌк Ќасно се сети на повторените бара®а на Смит да побрза по ѓаволите за време на последната мисиЌа. Но, сега не беше време да се покрене ова праша®е. Наместо тоа, тоЌ тивко го привлече вниманието на ЊуЌоркер.
  
  "Значи", рече тоЌ. "Зошто не ни кажете што точно планира оваа наредба за Судниот ден и како планира да го уништи светот?
  
  Лорен зеде длабок здив. "Тогаш е во ред. Се надевам дека сте подготвени за ова".
  
  
  ГЛАВА ТРЕТА
  
  
  "Преку шпионски сателити, скриени агенти и камери, беспилотни летала, НСА... нели, знаеме дека наЌмалку шест други земЌи се тркаат да бидат првите што «е ги наЌдат четирите страни на земЌата. Американци..." застана таа, мислеЌ«и, "добро... што сте Американци... сакате да стигнете таму пред другите. Не само заради престижот, туку и затоа што едноставно не можеме да кажеме што некоЌ друг «е прави со она што «е го наЌде. Чувството е... што ако Израел наЌде таен убиец од земЌата? Што ако Кина ги наЌде сите четири?"
  
  "Значи, ова се потврдените земЌи кои учествуваат во проектот? тивко праша Кенси. "Израел?
  
  "Да. Плус Кина, ФранциЌа, Шведска, РусиЌа и Велика БританиЌа".
  
  ДреЌк мислеше дека можеби познава некои од инволвираните луѓе. Не беше во ред што мораше да работи против нив.
  
  "Лешко", рече тоЌ. "Кои се точните нарачки?
  
  Лорен го проверила своЌот лаптоп за да се увери. "Тие содржат ужасно многу "без неуспех" и "по секоЌа цена".
  
  "Тие тоа го гледаат како глобална закана", рече ХеЌден. "Зошто да не? Секогаш остануваат само неколку дена до следната апокалипса".
  
  "А сепак", рече ДреЌк, "сите во суштина сме на иста страна".
  
  ХеЌден му трепна. "Леле. Престани да се дрогираш, приЌателе".
  
  "Не, мислев..."
  
  "Премногу удари конечно го полудеа". Дал се насмеа.
  
  Очите на ДреЌк се прошириЌа. "Затвори Ќа устата." Направи пауза. "Дали сте направиле праша®а за вашиот єоркшир? Како и да е, сакав да кажам дека сите ние сме специЌалци. Исечете од истата крпа. Сигурни сме дека не треба да се бркаме еден со друг низ целиот свет".
  
  "Се согласувам", рече ХеЌден без емоции. "Па со кого «е разговарате за ова?
  
  ДреЌк ги рашири рацете. "Претседателот Кобурн?
  
  "Прво треба да поминете покраЌ министерот за одбрана. И други. Кол е опкружен со пове«е од само физички Ўидови, а некои од нив не се без кренелации".
  
  "Не сите тимови «е играат приЌателски натпревари", самоуверено додаде Кензи.
  
  "Секако". ДреЌк попушти и седна. "Извини, Лорен. Продолжи".
  
  "Точно. Значи, сите ги прочитале протечените документи. Пове«ето од тоа се нацистички сра®а, да бидам искрен. И Ќас го читам ова дословно. Страницата именувана по оваа несре«на група, насловена како "Орден на последниот суд", Ќасно ги означува таканаречените "места за одмор" на четворицата ко®аници: воЌна, освоЌува®е, глад и смрт".
  
  "Од Книгата на Откровението? - праша ХеЌден. "Тие четворица ко®аници?
  
  "Да". Лорен кимна со главата, сè уште гледаЌ«и низ многуте белешки потврдени од некои од наЌдобрите гикови во Америка. "БожЌото єагне ги отвора првите четири од седумте печати, кои извлекуваат четири суштества кои Ќаваат на бели, црвени, црни и бледо лице ко®и. Се разбира, тие беа приврзани за сè со текот на годините и беа реинтерпретирани одново и одново во популарната култура. Тие дури се опишани како симбол на Римската империЌа и неЌзината последователна историЌа. Но, еЌ, нацистите можеа да си играат со тоа како што сакаат, нели? Сега можеби е наЌдобро да го дадам ова. Таа извади куп хартии од неЌзината актовка, изгледаЌ«и пове«е деловно отколку што ДреЌк некогаш Ќа видел. Интересна промена за Лорен, а се чини дека Ќа примила при срце. Брзо погледна во хартиЌата.
  
  "Дали ова е она што ги исонча сите? Со цел?
  
  "Да, прочитаЌте го ова".
  
  Дал го читаше гласно додека другите го примиЌа.
  
  "На четирите страни на ЗемЌата ги наЌдовме четворицата ко®аници и им го претставивме планот за Редот на Последниот суд. Оние кои «е Ќа преживеат Крстоносната воЌна на Судот и неЌзините последици со право «е владеат врховно. Ако го читате ова, ние сме изгубени, затоа читаЌте и следете внимателно. Нашите последни години ги поминавме во составува®е на последните четири оружЌа на светските револуции: воЌна, освоЌува®е, глад и смрт. Обединети, «е ги уништат сите влади и «е отворат нова иднина. Бидете подготвени. НаЌди ги. ПатуваЌте до четирите страни на ЗемЌата. НаЌдете ги местата за одмор на Таткото на СтратегиЌата, а потоа и на Каганот; наЌлошиот Индиец што некогаш живеел, а потоа и БожЌото зло. Но, сè не е како што изгледа. Го посетивме Каган во 1960 година, пет години по завршува®ето, ставаЌ«и го Conquest во неговиот ковчег. Го наЌдовме злото што го чува вистинскиот Последен суд. И единствениот код за убиство е кога се поЌавиЌа Ко®аниците. На коските на Таткото нема знаци за идентификациЌа. Индиецот е опкружен со оружЌе. Редот на Последниот суд сега живее низ вас и «е владее вечно врховен".
  
  ДреЌк го натопи сето тоа. Многу индиции, многу вистини. Многу работа. Сепак, Дал го победи до удар со првиот коментар. "Стана? Нема да се побунат?
  
  "Да, се чини дека нешто не е во ред". Лорен се согласи. "Но, тоа не е печатна грешка".
  
  Маи коментираше: "Се чини дека го покажува редоследот по коЌ се гледа, иако суптилно".
  
  Лорен кимна со главата во знак на согласност. "Ова е вистина. Но, дали разбирате и зошто ги нарекуваат овие "почивалишта"? Не гробници или гробници или што и да е?"
  
  "Не е сè како што изгледа", прочита Дал на глас.
  
  "Да. єасно е дека се потребни уште еден тон истражува®а".
  
  "Индиецот е опкружен со оружЌе", гласно читаше АлисиЌа. "Што по ѓаволите значи тоа?
  
  "Да не одиме премногу пред себе", рече ХеЌден.
  
  "Се верува дека знае®ето за сите овие последни почивалишта починало со нацистичкиот ред. рече Лорен. "Можеби планираа да снимаат нешто. Можеби тоа е кодира®ето. Или пренесува®е знае®е на други генерации. Не знаеме со сигурност, но знаеме дека тоа е сè што треба да продолжиме", крева рамениците таа, "и сите се во истиот брод. Таа се загледа во ДреЌк. "Брод. Сплав за преживува®е. єа разбирате идеЌата".
  
  єоркширецот гордо кимна со главата. "Секако дека сакам. SAS може да направи карпа да плови".
  
  "Па, на кого и да налетаме, тие ги имаат истите индиции како и ние", рече ХеЌден. "Како за да започнеме?
  
  Кинимака се сврте од прозорецот. "На четирите страни на земЌата? тоЌ ме праша. "Каде се наоѓаат?
  
  Собата изгледаше празна. "Тешко е да се каже", рече Дал. "Кога земЌата е тркалезна".
  
  "Добро, што е со првиот Ко®аник што го наведоа. ОвоЌ татко на стратегиЌата". Кинимака влезе во собата, блокираЌ«и Ќа целата светлина од прозорецот зад него. "Какви референци имаме за тоа?
  
  "Како што можеше да очекувате", Лорен го допре екранот, "ова тинк-тенк дома го прави исто така..." Таа одвои малку време да прочита.
  
  ДреЌк го искористи истиот момент да размисли. Спомнува®ето на Лорен за "тинк-тенк дома" само Ќасно покажа што не е таму.
  
  Карин БлеЌк.
  
  Се разбира, времето леташе кога бевте дел од тимот на SPEAR, но одамна помина денот или дури неделата кога Карин требаше да биде на повик. СекоЌ пат кога «е реши да стапи во контакт со неа, нешто го спречуваше - било да е тоа куп неприЌатели, светска криза или сопственото бара®е да не биде досаден. На Карин и требаше простор, но -
  
  Каде е таа, по ѓаволите?
  
  Лорен почна да зборува и уште еднаш мислите за Карин мораше да се остават настрана.
  
  "Се чини дека историската личност била позната како Татко на стратегиЌата. Ханибал".
  
  Смит изгледаше несигурно. "КоЌ од нив?
  
  Алиша ги стисна усните. "Ако ова е приЌателот на Ентони Хопкинс, Ќас нема да Ќа напуштам оваа соба".
  
  "Ханибал Барса беше легендарен воЌсководец од Картагина. Роден во 247 п.н.е., тоЌ беше човекот коЌ водел цела воЌска, вклучително и воени слонови, преку Пиринеите и Алпите во ИталиЌа. ТоЌ имал способност да ги идентификува своите силни страни и слабостите на неговите неприЌатели и поразил многу соЌузници на Рим. Единствениот начин на коЌ на краЌот не успеал е кога некоЌ човек ги научил своите брилиЌантни тактики и развил начин да ги искористи против него. Беше во Картагина".
  
  "Значи, овоЌ човек е татко на стратегиЌата? - праша Смит. "ОвоЌ Ханибал?
  
  "Се смета за еден од наЌголемите воени стратези во историЌата и еден од истакнатите генерали на антиката заедно со Александар Велики и Цезар. ТоЌ беше наречен татко на стратегиЌата затоа што неговиот наЌголем неприЌател, Рим, на краЌот Ќа усвои неговата воена тактика во нивните сопствени планови.
  
  "Ова е победа", рече Дал, "ако некогаш имало таква".
  
  Лорен кимна со главата. "Подобро. Анибал се сметаше за таков кошмар за Рим што Ќа користеа изреката секогаш кога «е се случеше некоЌа катастрофа. Во превод, ова значи дека Ханибал е пред портите! Латинската фраза стана општо прифатена и сè уште се користи денес".
  
  "Вра«а®е на нарачката", ги поттикна ХеЌден. "Како се вклопува?"
  
  "Па, можеме со сигурност да кажеме дека Ханибал е еден од четворицата ко®аници. ПокраЌ тоа што очигледно Ќавал на ко®, низ историЌата го нарекувале и татко на стратегиЌата. Ова значи дека ТоЌ е ВоЌна, првиот Ко®аник. ТоЌ секако донесе воЌна во Римската империЌа".
  
  ДреЌк го скенирал текстот. "Значи, овде пишува дека планот за редот на Судниот ден го поставиле Ко®аниците. Дали треба да претпоставиме дека Редот закопал деструктивно оружЌе во гробот на Ханибал? Оставете го ова за следната генерациЌа?"
  
  Лорен кимна со главата. "Тоа е општо чувство. ОружЌе во секоЌ гроб. На секоЌ агол на земЌата има гроб".
  
  Кинимака подигна веѓа. "Што, повторно, има смисла како здолниште од трева".
  
  ХеЌден му замавна со рака за да застане. "Заборави го", рече таа. "За сега. Сигурно човек како Ханибал треба да има гробница или мавзолеЌ?
  
  Лорен се наведна на грбот на столот. "Да, тука работите се комплицираат. Кутриот стар Анибал бил протеран и умрел во бедна смрт, вероЌатно од отров. ТоЌ беше погребан во необележан гроб".
  
  Очите на ДреЌк се прошириЌа. "Сра®е".
  
  "Тоа ве тера да размислувате, нели?
  
  "Дали имаме локациЌа? праша МаЌ.
  
  "О да". Лорен се насмевна. "Африка".
  
  
  ГЛАВА ЧЕТВРТА
  
  
  Алиша отиде до страничниот кабинет и извади шише со вода од мини-фрижидерот на врвот. Отпочнува®ето на нова операциЌа секогаш беше стресно. НеЌзината сила беше борбена; сепак, овоЌ пат Ќасно им требаше план. ХеЌден ве«е ѝ се придружи на Лорен на лаптопот, а Смит се обидуваше да изгледа заинтересиран, без сомнение затоа што ЊуЌоркер преземаше поинаква улога. О, да, и затоа што таа не е во затвор каЌ луд терорист.
  
  Алиша имаше свое мисле®е, но и беше тешко да Ќа разбере логиката на Лорен. Сепак, не и беше место да суди, не по животот што ве«е го водеше. Лорен Фокс беше доволно мудра и остроумна за да види што доаѓа.
  
  Се надевам. Алиша испи половина од шишето, а потоа се сврте кон ДреЌк. єоркширецот моментално стоеше покраЌ Дал и Кенси. Таа сакаше да влезе кога во неа имаше движе®е.
  
  "О, здраво єоги. Како одат работите таму?
  
  "Добро". Рускиот крадец е во депресиЌа откако ненадеЌно се разоткри. "Дали мислиш дека ме мразат сега?
  
  "СЗО? Тие? Се шегуваш? НикоЌ не те осудува, особено Ќас. Таа се насмеа и погледна наоколу. "Или маЌ. Или ДреЌк. А особено не Кензи. Кучката вероЌатно има зандана полна со неприЌатни мали таЌни".
  
  "За".
  
  "Не баш твоЌата гадна мала таЌна". Глупости! "ЕЌ, сè уште се обидувам да се променам овде. Не знам сра®а за навива®е".
  
  "Го гледам".
  
  Таа Ќа подаде раката: "ДоЌди овде! - и се упати кон неговата глава кога се лизна, обидуваЌ«и се да го фати за глава. єорги прескокна до краЌот на собата, со нозете светли. Алиша Ќа виде залудноста на потерата.
  
  "Следниот пат, момче".
  
  ДреЌк го наб удуваше неЌзиното приближува®е. "Знаеш, тоЌ се плаши од тебе".
  
  "Не мислев дека детето се плаши од ништо. Не по минато време во тоЌ руски затвор и граде®е Ўидови. Тогаш «е дознаете дека тоЌ се плаши од тоа". Таа се потчукна по главата.
  
  "НаЌмо«ното оружЌе од сите", рече Дал. "Само прашаЌте го Ханибал".
  
  "О, Торсти се шегува. АЌде сите да се свртиме кон календарот. Но, сериозно", додаде АлисиЌа. "Детето треба да проговори. Не сум подобро квалификуван".
  
  Кенси лаеше. "Навистина? Восхитен сум".
  
  "Дали бевте спомнати во изЌавата на Веб? О, да, така мислам".
  
  Израелецот ги крена рамениците. "Тешко ми е да спиЌам навечер. Па што?"
  
  "Затоа", рече АлисиЌа. "Ништо".
  
  "Претпоставувам дека од истата причина како и вие".
  
  Настана длабока тишина. Дал го пресретна погледот на ДреЌк над главите на жените и благо се поклони. ДреЌк брзо го тргна погледот настрана, не омаловажуваЌ«и ги жените, но не сакаЌ«и тие да бидат влечени по бунарот на мизериЌата. Алиша го крена погледот додека ХеЌден почна да зборува.
  
  "Во ред", рече нивниот шеф. "Тоа е подобро отколку што првично мислеше Лорен. КоЌ е за патува®е до Хелеспонт?
  
  Алиша воздивна. "Звучи совршено за овоЌ проклет тим. ПриЌавете ме."
  
  
  * * *
  
  
  НаЌпрво со хеликоптер, а потоа и со глисер, екипата на SPEAR се приближи до Дарданелите. Сонцето ве«е тонеше кон хоризонтот, светлината се претвори од светла топка во панорамска лента во позадина и хоризонтална коса црта. ДреЌк се нашол себеси како едваЌ се префрла помеѓу видовите на транспорт за време на трнливото возе®е и наЌде време да се восхити како пилотите безбедно го поминале денот. Алиша, додека беше до него во хеликоптерот, малку ги разЌасни своите чувства.
  
  "ЕЌ момци, дали мислите дека овоЌ човек се обидува да не убие?
  
  Кинимака, цврсто врзан и залепен за онолку резервни ремени колку што можеше да држи, низ стиснати заби рече: "Сигурен сум дека мисли дека тие отскокнуваат".
  
  Комуникациите беа целосно оперативни и отворени. Тишината го исполни воздухот додека нивниот тим го прегледуваше оружЌето доставено од ЦИА. ДреЌк ги пронашол вообичаените осомничени, меѓу кои имало Глокс, ХКС, борбени ножеви и асортиман на гранати. Беа обезбедени и уреди за но«но гледа®е. Само неколку минути подоцна, ХеЌден почна да зборува за комуникаторот.
  
  "Значи, луѓе, време е да размислиме за друг, поличен аспект на оваа мисиЌа. Натпреварувачки тимови. ЦИА сè уште вели дека има шест, па да бидеме благодарни што не е многу пове«е. Александриската «елиЌа постоЌано добива информации од «елиите на ЦИА ширум светот, од НСА и таЌните агенти. Тие ми ги пренесуваат сите релевантни факти -"
  
  "Ако тоа е во нивен наЌдобар интерес", се замеша Кенси.
  
  ХеЌден се накашла. "Разбирам дека сте имале лоши искуства со владините агенции, а ЦИА добива навистина лош печат, но Ќас работев за нив. И барем си Ќа завршив работата како што треба. Тие имаат цела нациЌа за заштита. Бидете уверени дека «е ви ги дадам фактите".
  
  "Се прашувам што го крева неЌзиното здолниште", шепна Алиша над комуникаторот. "Сигурен сум дека не е проклето добро".
  
  Кенси се загледа во неа. "Што може да биде добро што го тера вашето здолниште да се вози нагоре?
  
  "Не знам". Алиша брзо трепна. "Устата на Џони Деп?
  
  ХеЌден го исчисти грлото и продолжи. "Шест тимови на специЌалните сили. Тешко е да се каже коЌ е сочувствителен, а коЌ е целосно неприЌателски настроен. Не претпоставуваЌте. Ние мора да ги третираме сите како неприЌатели. Ниту една од земЌите за кои знаеме дека е вклучена во ова нема да го признае тоа. Разбирам дека можеби познавате некои од овие момци, но песната останува иста".
  
  Кога ХаЌден застана, ДреЌк размислуваше за британскиот контингент. САС имаше неколку полкови и тоЌ беше далеку долги години, но сепак светот на ултра-елитни воЌници не беше баш голем. ХеЌден беше во право што зборуваше за потенциЌални конфронтации и резерви сега, наместо да биде фатен од нив на боЌното поле. Дал би можел да биде заинтересиран за шведскиот контингент, а Кензи за израелскиот. Добра работа, таму немаше традиционално американско присуство.
  
  "Не можам да замислам дека Кина е приЌателска", рече тоЌ. "Ниту РусиЌа".
  
  "Со оваа брзина", рече МаЌ, гледаЌ«и низ прозорецот. "Тие «е бидат облици во мракот".
  
  "Дали имаме претстава за моменталната ситуациЌа на секоЌа земЌа? - праша Дал.
  
  "Да, Ќас само одев кон ова. Колку што можеме да кажеме, Швеѓаните се неколку часа. Французите се уште се дома. Мосад е наЌблиску, многу блиску".
  
  "Се разбира", рече Дал. "НикоЌ навистина не знае каде одат".
  
  ДреЌк малку се накашла. "Дали се обидувате да го оправдате неуспешниот обид на Шведска?
  
  "Сега звучите како да сте на ЕвровизиЌа. И никоЌ не Ќа спомна БританиЌа. Каде се наоѓаат? Уште правиш чаЌ?" Дал подигна замислена чаша, а малиот прст му беше испакнат под агол.
  
  Тоа беше фер точка. "Па, Шведска вероЌатно почна наназад".
  
  "Барем почнаа".
  
  "Момци", интервенираше ХеЌден. "Не забораваЌте дека и ние сме дел од ова. И Вашингтон очекува од нас да победиме".
  
  ДреЌк се насмевна. Дал се насмевна. Смит го крена погледот додека Лорен почна да зборува.
  
  "Интересен додаток на сето ова е што некои од овие земЌи жестоко протестираат против каква било интервенциЌа. Се разбира, нивото на глупости е секогаш високо, но би можеле да се справиме со некои нечесни елементи".
  
  "НеофициЌално? Сплинтер групи?" - праша Кинимака.
  
  "Можно е".
  
  "Тоа само не вра«а на основните информации", рече ХеЌден. "Сите се неприЌателски расположени".
  
  ДреЌк се запрашал што можеби мислил Смит за неЌзината изЌава. Назад во Куско, Џошуа беше неприЌателски расположен, но бидеЌ«и неговата смрт не беше санкционирана од владата и нивниот престоЌ во земЌата постоЌано се менуваше и оспоруваше, никоЌ не знаеше што «е се случи. Смртта на овоЌ човек била несре«ен случаЌ, но предизвикана од невнимание и прекумерна ревност. Да, тоЌ беше паразит и убиец, но околностите беа поинакви.
  
  По хеликоптерот ги наполниЌа чамците. Облечени во црно, нивните лица камуфлирани, непречено потскокнуваЌ«и низ водите на Хелеспонт, но«та конечно се исполни со темнина. Маршрутата по коЌа тргнаа беше празна, светлата трепкаа зад далечниот брег. Хелеспонт бил важен канал коЌ е дел од границата меѓу Европа и АзиЌа. Тесен теснец, Галиполи се наоѓал на неговите северни брегови, додека пове«ето од неговите други граници биле релативно ретко населени. Додека се лизгаа низ водата, ХеЌден и Лорен го користеа своЌот комуникатор.
  
  "Анибал никогаш немал гроб, дури ни маркер за гроб. По блескавата кариера, овоЌ легендарен генерал почина речиси сам, отруен на длабока старост. Па, како да наЌдеш необележан гроб?
  
  ДреЌк го крена погледот додека Лорен застана. Дали таа ги праша?
  
  Смит храбро тргна да наЌде решение. "Сонар?"
  
  "Можно е, но мора да имате прилично добра идеЌа каде да барате", одговори Дал.
  
  "Тие пронаЌдоа неЌасен документ, документ што може да се запише, да, но изгубиЌа со времето", рече ХеЌден. "Судбината на Ханибал отсекогаш ги нервирала оние што го сакале хероЌот што се спротивставувал на римскиот империЌализам. Една таква личност беше претседателот на Тунис, коЌ го посети Истанбул во шеесетите. За време на оваа посета, единственото нешто што тоЌ сакаше беше да може да ги земе посмртните останки на Ханибал со себе во Тунис. Ништо друго не беше важно. Турците на краЌот малку попуштиЌа и го одведоа со себе на кратко патува®е".
  
  "Шеесеттите? рече Дал. "Зарем тоа не е кога воените злосторници почнаа да го подготвуваат своЌот гаден мал план?
  
  "ПовероЌатно". изЌави ХаЌден. "Откако се населиле во Куба и започнале нов живот. Тогаш нивниот нов поредок траеше речиси дваесет години".
  
  "Многу време да се биде креативен", рече Алиша.
  
  "И изберете четворица ко®аници за нив", додаде Маи. "Ханибал - Воен ко®аник? Има смисла. Но, кои се, по ѓаволите, освоЌува®ето, гладот и смртта? И зошто Дарданелите во Африка се една од четирите кардинални правци?
  
  "Добра поента", Ќа повтори Алиша на МеЌ, предизвикуваЌ«и ДреЌк да ги удвои своите напори. "Треба повторно да Ќа ставиш таа мала капа за размислува®е, Фокси".
  
  Лорен се насмевна. ДреЌк можеше да каже по тонот на неЌзиниот глас. "Така Турците, особено засрамени од нивното непочитува®е кон Ханибал, го одведоа тунискиот претседател на место на Хелеспонт. Пишува "на ридот каде што има трошна зграда". Ова е познатото место за одмор на Ханибал Барса".
  
  ДреЌк чекаше, но немаше пове«е информации. "А сепак", рече тоЌ, "тоа беше пред триесет години".
  
  "Таму стоеше толку долго", рече Лорен, "и Турците без сомнение поставиЌа некаква чесна стража".
  
  ДреЌк изгледаше сомнително. "Навистина, тоа може да биде само почесен гроб".
  
  "Таму го одведоа претседателот на Тунис, Мет. ТоЌ дури зел ампули со песок заверени од неговите телохранители, нарекуваЌ«и ги "песок од гробот на Ханибал" по неговото вра«а®е дома. Дали во таа ситуациЌа, во таа година Турците навистина би го измамиле претседателот на Тунис?"
  
  ДреЌк кимна со главата напред кон темната кривина на краЌбрежЌето што се приближуваше. "Ќе дознаеме".
  
  
  ПОГЛАВєЕ ПЕТТА
  
  
  ДреЌк помогна да се извлече од водата глисерот со боЌа на самур, прицврстуваЌ«и го на блискиот дел од стари корени и монтираЌ«и го надворешниот мотор. МеЌ, Алиша и Смит побрзаа да постават истурена станица. Кинимака ги крена тешките ранци со помош на Дал. ДреЌк почувствува песок под чизмите. Воздухот мирисаше на земЌа. Брановите насилно се упатиЌа кон брегот лево од него, дадена динамика од чамците. Ниту еден друг звук не Ќа прекина тишината додека копЌа¤иите правеа сметка.
  
  ХеЌден држеше пренослив GPS навигатор. "Добро. Координатите ги имам програмирани. Дали сме подготвени да одиме?"
  
  "Подготвени", дишеле неколку гласови како одговор.
  
  ХеЌден тргна напред, а ДреЌк се смести зад него, преминуваЌ«и го живиот песок под неговите нозе. Тие постоЌано Ќа скенираа областа, но не беа видливи други извори на светлина. Можеби наЌпрво доЌдоа овде. Можеби другите тимови се воздржаа, дозволуваЌ«и некоЌ друг да го направи целото крева®е тешки. Можеби и сега ги наб удуваа.
  
  Можностите беа бескраЌни. ДреЌк кимна со главата на Алиша додека поминуваа и Англичанката се приклучи на линиЌата. "МоЌ флуктуира од страна на страна".
  
  "Што е со Смит? - Прашав.
  
  "єас сум тука. Патот е чист".
  
  О, да, но ние одиме во внатрешноста на земЌата, помисли ДреЌк, но не рече ништо. Мекиот песок го отстапи местото на тврдо набиената земЌа, а потоа се искачиЌа на насипот. Само неколку метри високи и со наведнат врв, набрзо Ќа преминале пустинската граница и се нашле на рамно парче земЌа. ХеЌден го покажа патот и тие Ќа преминаа пуста пустош. Сега нема потреба да обЌавувате стражари. Тие можеа да гледаат со километри, но МеЌ и Смит останаа подалеку, зголемуваЌ«и го опсегот на гледа®е.
  
  ГПС-екранот тивко трепкаше, водеЌ«и ги сè поблиску до нивната цел, а над нив величествено се протегаше темниот лак на но«та. Со толку многу простор, небото беше огромно; Ўвездите едваЌ се гледаат, а месечината е мала лента. Десет минути се претвориЌа во дваесет, па во триесет, а тие сè уште одеа сами. ХеЌден одржуваше контакт преку комуникатор и со тимот и со АлександриЌа. ДреЌк дозволи околината да го внесе, вдишуваЌ«и во назабениот ритам на природата. Звуците на животните, ветрето, шушка®ето на земЌата - сето тоа беше таму, но ништо несоодветно. Сфатил дека тимовите против кои се соочуваат може да бидат по малку добри како нив, но им верувал на своите способности и на своите приЌатели.
  
  "Напред", шепна ХеЌден. "ГПС го покажува теренот што се издига околу четириесет стапки. Можеби ова е ридот што го бараме. Погледни нагоре."
  
  Ридот полека се поЌавуваше од темнината, тумба што постоЌано се креваше со заплеткани корени и каме®а што Ќа преливаа сувата земЌа додека тие издлабиле постоЌан пат низ пречките. ДреЌк и Алиша одвоиЌа момент да застанат и да погледнат наназад, забележуваЌ«и Ќа мазната црнила што се протегала сè до разбрануваното море. И многу подалеку од тоа, треперливите светла на пристаништето, едно сосема поинакво постое®е.
  
  "Еден ден?" праша Алиша изненадено.
  
  ДреЌк така се надеваше. "Ќе стигнеме таму", рече тоЌ.
  
  "Ова треба да биде лесно".
  
  "И  убов. Како возе®е велосипед. Но, паѓате и добивате исеченици, модринки и гребнатини долго пред да Ќа вратите рамнотежата".
  
  "Значи, половина пат е ве«е поминат". Таа накратко го допре, а потоа продолжи по ридот.
  
  ДреЌк тивко Ќа следеше. Иднината навистина имаше ново богатство на можности сега кога Алиша МаЌлс се ослободи од своЌот циклус на самоуништува®е. Сè што требаше да направат е да поразат уште една група лудаци и мегаломанци, кои се желни да ги натераат луѓето во светот да страдаат.
  
  И затоа воЌниците како него ставаат сè на линиЌа. За АдриЌан од соседството и Греам од другата страна на улицата. За Клои, коЌа секоЌ ден се бореше да ги одведе своите две деца на време на училиште. За паровите кои кукаа и стенкаа на пат до супермаркет. Во корист на оние кои добродушно седеа во сообра«аен метеж на обиколницата, и оние кои ги прескокнаа редиците. Не за ѓубри®ата од олуците што се качиЌа во вашето комбе или гаража откако «е се стемни, правеЌ«и се со се што можат. Не за насилници, трагачи на мо« и забодувачи. Нека се грижат за оние кои се бореле за почит,  убов и грижа. Оние кои се бореа за иднината на своите деца нека бидат сигурни во неЌзината безбедност. Нека им се помогне на оние кои им помагале на другите.
  
  ХеЌден му го привлече вниманието со тивко грофта®е. "Ова може да биде местото. ГПС вели дека е, и гледам напуштена зграда напред".
  
  Видел преклопени обоени точки. Тогаш беше епицентарот на настаните. Сега немаше време за суптилностите. Можеби «е запалеа огномет во потрагата по гробот на Ханибал, ако можеа да го наЌдат побрзо сега кога беа тука. БидеЌ«и ДреЌк беше уверен дека ако можат да го наЌдат, тогаш би можеле и сите други тимови.
  
  ХаЌден Ќа забележа приближната област. Кинимака и Дал ги спуштиЌа тешките ранци на земЌа. МеЌ и Смит ги зазедоа наЌдобрите позиции за наб удува®е. ДреЌк и Алиша се доближиЌа до ХеЌден за да помогнат. Само єорги се откажа, покажуваЌ«и несигурност додека чекаше да му кажат што да прави.
  
  Кинимака и Дал создадоа одлични батериски ламби со монтира®е на триото на држачи од Ќаглеродни влакна и подарува®е уште пове«е. Овие не беа само светли светилки, тие беа направени да симулираат сончева светлина што е можно поблиску. Мора да се признае, дури и обемните можности на ЦИА беа ограничени во Египет, но ДреЌк сметаше дека апаратот не изгледа премногу лошо. Кинимака користеше светилка поставена на држач за да осветли голема површина, а потоа ХаЌден и Дал отидоа да Ќа испитаат земЌата.
  
  "Сега обрнете внимание", им рече ХеЌден. "Орденот на последниот суд тврди дека оружЌето било закопано овде долго по смртта на Ханибал. Ова е необележан гроб, а не надгробен камен. Значи, бараме нарушена земЌа, а не коски, блокови или столбови. Бараме предмети што неодамна беа закопани, а не антички мошти. Не треба да биде премногу тешко -"
  
  "Не кажуваЌ го тоа!" Дал лаеше. "Ќе измешаш сè, по ѓаволите".
  
  "Само велам дека не мора да го бараме Ханибал. Само оружЌе".
  
  "Добра поента." Кинимака малку го прилагоди осветлува®ето околу периметарот.
  
  ХеЌден забележа три места на земЌа. Сите изгледаа како да се сменети на некоЌ начин, а ниту еден неодамна. єорги се приближи внимателно, со лопата во рака. Му се придружиЌа ДреЌк и Алиша, а по нив Кинимака.
  
  "Само ископаЌ", рече ХеЌден. "ПобрзаЌ".
  
  "Што ако има стапица за пука®е? праша Алиша.
  
  ДреЌк погледна во трошната зграда. Ґидовите висеа тажно, овенати, како да Ќа држат тежината на светот. Едната страна беше исечена на половина како од ¤иновски нож, а коцките сега штрчат од двете страни како назабени заби. Покривот одамна беше урнат, немаше ниту врати, ниту прозорци. "Па, не изгледа дека «е можеме да наЌдеме засолниште таму".
  
  "Ви благодарам".
  
  "Не грижи се,  убов. Главата горе."
  
  ДреЌк го игнорираше бесниот сЌаЌ и се фати за работа. "Па, какво е значе®ето на четворицата ко®аници? го праша ХаЌден над комуникаторот.
  
  "НаЌдобрата претпоставка на тинк-тенкот? Тие одговараат на историските личности што ги бараме и оружЌето што се надеваме дека «е го наЌдеме. Значи, Ханибал, воспитан да ги мрази РимЌаните, започна речиси бескраЌна воЌна во Рим, нели? Овде «е го наЌдеме военото оружЌе".
  
  "Може да се и ко®аници", се замеша Кинимака. "Мислам, Ханибал беше".
  
  "Да, малку премногу неЌасно, Мано".
  
  "Значи, нема никаква врска со БиблиЌата? ДреЌк ископа уште еден куп земЌа. "Затоа што не ни треба ниту еден од овие глупави кодови".
  
  "Па, тие се поЌавиЌа во Откровението и...
  
  "Леле!" Алиша одеднаш извика. "Мислам дека удрив нешто!
  
  "И внимание", шепна гласот на МеЌ над комуникаторот. "Се поЌавиЌа нови светла на водата, тие брзо се приближуваат".
  
  
  ГЛАВА ШЕСТА
  
  
  ДреЌк Ќа фрли лопата на подот и отиде да Ќа погледне Алиша. єорги ве«е беше таму и и помагаше да копа. Кинимака исто така брзо напредуваше.
  
  "Колку време имаме? итно праша ХеЌден.
  
  "СудеЌ«и според нивната брзина, триесет минути врвови", одговори Смит.
  
  Дал внимателно Ўирна. "Некои индиции?
  
  "ВероЌатно Мосад", одговори Кенси. "Тие беа наЌблиски".
  
  ДреЌк се заколна. "Единствениот пат кога посакував проклетите Швеѓани да бидат на прво место".
  
  Алиша застана до колена во дупката, копаЌ«и го работ на неЌзината лопата во меката земЌа, обидуваЌ«и се да го ослободи предметот. Таа се бореше, без радост влечеЌ«и ги неЌасните рабови. Кинимака Ќа расчистуваше земЌата одозгора додека єорги ѝ се придружи на АлисиЌа во раната во земЌата коЌа постоЌано се прошируваше.
  
  "Што е ова?" - Прашав. праша ДреЌк.
  
  ХеЌден се сквоти со рацете на колена. "Сè уште не можам да кажам со сигурност".
  
  "Собери се, Алиша". ДреЌк се насмевна.
  
  Блесок и подигнат прст беше неговиот единствен одговор. Предметниот предмет бил покриен со нечистотиЌа и покриен со нечистотиЌа од сите страни, но имал форма. Должина, со димензии приближно два метри на еден метар, имаше дефинитивна форма на кутиЌа и лесно се движеше, што покажуваше дека воопшто не е тешка. Проблемот беше што беше опкружен и набиен со тврда земЌа и корени. ДреЌк погледна од кутиЌата кон морето, гледаЌ«и како светлата се приближуваат и се прашуваше како, по ѓаволите, толку мал, лесен контеЌнер може да собере разорно воено оружЌе.
  
  "Петнаесет минути", обЌави Смит. "Нема други знаци на пристап".
  
  Алиша се бореше со земЌата, пцуеЌ«и и никаде на почетокот, но на краЌот го откачи предметот и му дозволи на єорги да го извлече. Дури и тогаш, обраснатата лоза и заплетканите коре®а се залепиле за него навидум сре«но, тврд, извиткан куп што не сакал да го пушти. Сега беа во кал до половината, се тресеа од облеката и се потпираа на лопати. ДреЌк се воздржа од очигледната линиЌа "Мажи на работа" и се наведна за да помогне да се подигне. Дал исто така се наведна и заедно успеаЌа да наЌдат потпора од страната на предметот и да го извлечат. Корените протестираа, кршеа и расплетуваа. Некои се задржаа за драг живот. ДреЌк го притисна и почувствува дека лази по дупката и преку работ. Одозгора течеа реки од раселената почва. Потоа тоЌ и Дал станаа заедно и се загледаа во Алиша и єорги. И дваЌцата имаа зацрвенети лица и тешко дишеа.
  
  "Што?" - Прашав. праша ДреЌк. "Дали вие дваЌца планирате да имате пауза за чаЌ? Тргнете по ѓаволите одовде".
  
  Алиша и єорги двапати го провериЌа дното на дупката, бараЌ«и пове«е кутии или можеби стари коски. Ништо не беше пронаЌдено. Миг подоцна, младиот Русин истрча по работ на дупката, наоѓаЌ«и поддршка онаму каде што се чинеше дека нема, за да може да скокне по падината и преку работ на дупката. Алиша со негодува®е гледаше што се случува, а потоа малку незгодно скокна на страна. ДреЌк Ќа фати за рака и Ќа повлече нагоре.
  
  Загрчи. "єа заборавивте лопата".
  
  "Дали сакате да одите да го земете? Прво Ќа нудам главата".
  
  "Воздржаност, воздржаност".
  
  ХеЌден продолжи да гледа надолу во дупката. "Мислев дека би било добро време да одвоЌам момент да поминам момент со кутриот стар Ханибал Барса. Ние не сакаме да не почитуваме колега-воЌник".
  
  ДреЌк кимна со главата во знак на согласност. "Легенда".
  
  "Ако тоЌ е дури и таму долу".
  
  "Нацистите го направиЌа своето истражува®е", рече ХеЌден. "И, неволно признавам, добро го направиЌа тоа. Ханибал постигна траЌна слава само затоа што беше добар во своЌата работа. Неговото патува®е низ Алпите останува едно од наЌвпечатливите воени достигнува®а од раните воЌни. ТоЌ воведе воени стратегии кои и денес се фалат".
  
  По еден момент тие го кренаа погледот. Дал беше со нив. Кинимака го тргна предметот за да открие цврста кутиЌа направена од темно дрво. На врвот имаше мал грб, а ХаваЌецот се обиде да го покаже.
  
  ХеЌден се наведна кон мене. "Тоа е се. Нивното домашно лого. Редот на Страшниот суд".
  
  ДреЌк го проучувал, меморираЌ«и го симболот. Наликуваше на мал централен круг со четири искривени плетенки поставени околу него на различни точки на компасот. Кругот беше симбол на бесконечноста.
  
  "Корите се оружЌе", рече ХеЌден. "Да го заштитите вашиот внатрешен свет? Таа ги крена рамениците. "Ќе се справиме со ова подоцна доколку е потребно. АЌде."
  
  Светлата пове«е не беа во морето, што значеше дека Мосад, ако беше коЌ и да е наЌблиску, стигнал до цврсто тло и бил оддалечен помалку од петнаесет минути со полна брзина. ДреЌк уште еднаш се запраша како «е заврши конфронтациЌата. На SPEAR му беше наредено по секоЌа цена да ги обезбеди сите четири оружЌа, но наредбите ретко се извршуваа совршено на боЌното поле. Ги виде нервозните изрази на лицата на другите и знаеше дека тие го чувствуваат истото, дури и ХеЌден, коЌ беше наЌблиску до командната структура.
  
  Се подготвуваа да заминат.
  
  "Обидете се да избегнете конфронтациЌа", рече ХеЌден. "Очигледно".
  
  "Што ако не можеме? - праша Дал.
  
  "Па, ако е Мосад, можеби «е можеме да разговараме".
  
  "Се сомневам дека «е имаат елеци за лични карти", промрморе Алиша. "Ова не е полицаец шоу".
  
  ХеЌден за момент го префрли своЌот комуникатор во исклучена положба. "Ако нè пукаат, ние се караме", рече таа. "Што друго можеме да направиме?
  
  ДреЌк го виде ова како наЌдобар компромис. Во идеален свет, тие би се лизнале покраЌ воЌниците што се приближувале и би се вратиле во нивниот транспорт неповредени и неоткриени. Се разбира, SPEAR не би постоел во идеален свет. ТоЌ повторно го провери своето оружЌе додека тимот се подготвуваше да се исели.
  
  "Одете на долгиот пат", предложи ХаЌден. "Нема".
  
  Сите мерки на претпазливост. Сите трикови за да избегнете конфликт.
  
  Гласот на Лорен му беше трн во уво. "Само што Ќа добивме веста, луѓе. Се приближуваат и Швеѓаните".
  
  
  СЕДМА ГЛАВА
  
  
  ДреЌк го предводеше патот, прво шетаЌ«и низ трошната зграда, а потоа тргна по падината. Темнината сè уште Ќа обвиткуваше земЌата, но зората беше веднаш зад аголот. ДреЌк го опиша своЌот пат во нерамна Ќамка додека не се наЌде во спротивна насока од морето.
  
  Сетилата будни, кренати глави, тимот не следи.
  
  Дал Ќа зазеде кутиЌата, внимателно држеЌ«и го капакот под раката. Кензи истрча на страна, помагаЌ«и му да го наЌде патот. Тимот носеше опрема за но«но гледа®е, сите освен Смит, коЌ претпочиташе да биде целосно свесен за своЌата околина. Тоа беше добра комбинациЌа. Рамо до рамо и во една датотека трчаа додека не стигнаа до подножЌето на ридот и рамна рамнина каде што немаше засолниште. ДреЌк се залепи за Ќамката, водеЌ«и ги во општата насока на чамците. Ниту еден збор не беше изговорен - секоЌ ги користеше своите сетила за да Ќа провери околината.
  
  Тие знаеЌа колку смртоносни се нивните неприЌатели. ОвоЌ пат нема полузаинтересирани платеници. И денес, и следниот, и следниот, се соочиЌа со воЌници кои не беа инфериорни во однос на нив.
  
  За малку.
  
  ДреЌк забави, чувствуваЌ«и дека се движат малку пребрзо. Теренот не им беше наклонет. Блед сЌаЌ се прикраде кон источниот хоризонт. Наскоро нема да има капак. Смит стоеше десно, а МаЌ лево. Тимот остана ниско. Ридот со трошната зграда на врвот се спушти и се поЌави зад нив. Напред се поЌави ред грмушки со неколку дрвЌа, а ДреЌк почувствува олеснува®е. Тие беа далеку североисточно од местото каде што требаше да бидат, но краЌниот резултат вредеше.
  
  НаЌдоброто сценарио? Нема борби.
  
  ТоЌ продолжи понатаму, внимаваЌ«и на опасноста и држеЌ«и го говорот на телото неутрален. Врската остана мирна. Како што се приближуваа до прифатилиштето, тие Ќа намалиЌа брзината, доколку некоЌ ве«е е таму и чека. Како командоси, тие можеа да очекуваат предупредува®е, но ништо не може да се земе здраво за готово во оваа мисиЌа.
  
  ДреЌк видел голема површина граничи со неколку дрвЌа и ретки грмушки и застанал, сигнализираЌ«и им на другите да одморат. Увидот на пеЌзажот не откри ништо. Врвот на ридот беше напуштен колку што можеше да види. Лево, тенка покривка водеше сè до рамна рамнина, а потоа до брегот на морето. Погоди дека нивните чамци можеби се на петнаесет минути пешаче®е. Тивко Ќа вклучи врската.
  
  "Лорен, има ли вести за Швеѓаните?
  
  "Не. Но, тие мора да бидат блиску".
  
  "Други тимови?
  
  "РусиЌа е во воздухот". Таа изгледаше засрамено. "Не можам да ви дадам позициЌа".
  
  "Ова место «е стане жешка зона", рече Смит. "Мораме да се движиме".
  
  ДреЌк се согласи. "АЌде да се иселиме".
  
  ТоЌ станал и слушнал крик шокантен како и секоЌ куршум.
  
  "Застани таму! Ни треба кутиЌа. Не мрдаЌ".
  
  ДреЌк не се двоумеше, но брзо се спушти, и благодарни за предупредува®ето и шокирани што го пропуштиЌа неприЌателот. Дал се загледа во него и Алиша изгледаше збунето. Дури и Маи покажа изненадува®е.
  
  Кенси кликна на Ќазикот. "Тоа мора да е Мосад".
  
  "Дали ги зедовте на пиштол? - праша ХеЌден.
  
  "Да", рече ДреЌк. "Говорникот е директно напред и вероЌатно има помошници од двете страни. Токму таму каде што сакаме да бидеме".
  
  "Не можеме да одиме напред", рече Маи. "Се вра«аме назад. Во таа насока". Таа покажа на исток. "Има засолниште и пат, неколку фарми. Градот не е премногу далеку. Можеме да обЌавиме евакуациЌа".
  
  ДреЌк погледна во ХеЌден. Нивниот шеф изгледаше како да го одмерува изборот помеѓу тргнува®е на север по должината на брегот, на исток кон цивилизациЌата или соочува®е со битката.
  
  "Ништо добро нема да се случи ако останеме овде", рече Дал. "Спротивставува®ето на еден елитен неприЌател би било предизвик, но знаеме дека уште пове«е се на пат".
  
  ДреЌк ве«е знаеше дека МеЌ беше во право. Северот не понуди никаков пат кон спасението. Тие би трчале по Хелеспонт без покритие и се потпирале на чиста сре«а што би можеле да се сопнат на некоЌ вид транспорт. Загарантирана можност за патува®е на исток.
  
  Освен тоа, тешко дека би дошле други тимови од коЌ било град.
  
  ХеЌден го повика, а потоа сврте кон исток, проценуваЌ«и го теренот и шансите за брзо бегство. Во овоЌ момент повторно доЌде гласот.
  
  "Остани токму таму!"
  
  "Сра®е", здивна Алиша. "ОвоЌ човек е психички".
  
  "Едноставно имам добар вид", рече Смит, мислеЌ«и на визуелната технологиЌа. "СкриЌ се зад нешто цврсто. Ќе го преземеме огнот".
  
  Тимот тргна кон исток. Израелците отвориле оган, куршуми над главите на копЌа¤иите удирале во стеблата и меѓу гранките. ЛисЌата паднаа. ДреЌк брзо се искачи, знаеЌ«и дека истрелите беа намерно насочени високо, и се прашуваше во коЌа пеколна нова воЌна се впуштаат овде.
  
  "Тоа е исто како ебана армиска обука", рече АлисиЌа.
  
  "Навистина се надевам дека користат гумени куршуми", одговори Дал.
  
  Се качуваа и импровизираа, движеЌ«и се на исток, стигнуваЌ«и до посилните дрвЌа и фа«аЌ«и око. ДреЌк возврати, намерно високо. ТоЌ не виде знаци на движе®е.
  
  "Лешки копили®а".
  
  "Мал тим", рече Кензи. "Внимателно. Автоматски машини. Ќе чекаат одлука".
  
  ДреЌк сакаше целосно да Ќа искористи предноста. Тимот внимателно тргна кон исток, директно во бледата зора што сè уште му се закануваше на далечниот хоризонт. Откако стигна до следното расчистува®е, ДреЌк слушна и практично почувствува свиреж на куршум.
  
  "Глупости". ТоЌ гулаб за покрива®е. "ТоЌ беше блиску".
  
  Пове«е пука®е, пове«е испушта®а на олово меѓу засолништата. ХеЌден погледна длабоко во очите на ДреЌк. "Нивните начини се смениЌа".
  
  ДреЌк дишеше длабоко, едваЌ веруваЌ«и во тоа. Израелците пукаа жестоко и без сомнение напредуваа претпазливо, но со поволно темпо. Друг куршум скинал парче кора од дрво веднаш зад главата на єорга, поради што Русинот насилно трепнал.
  
  "Не е добро", бесно мрмори Кенси. "Воопшто не е добро".
  
  Очите на ДреЌк беа како кремен. "ХаЌден, контактираЌте со Лорен. Нека ѝ потврди на Кроу дека возвра«аме!"
  
  "Мораме да возвратиме со оган", извика Кенси. "Вие момци никогаш претходно не сте проверувале".
  
  "Не! Тие се воЌници платеници, елитни трупи кои се обучени и следат наредби. Тие се ебани соЌузници, потенциЌални приЌатели. Проверете, ХаЌден. Проверете го сега! "
  
  Нови куршуми го пробиле грмушкиот. НеприЌателот остана невидлив, нечуен; СПИР знаеше за нивното напредува®е само од сопственото искуство. ДреЌк гледаше како ХеЌден кликнува на копчето за комуникациЌа и зборува со Лорен, а потоа се молел за брз одговор.
  
  ВоЌниците на Мосад се приближиЌа.
  
  "Потврдете го нашиот статус". Дури и гласот на Дал звучеше напнато. "Лорен! Дали донесувате одлука? Ќе се бориме ли? "
  
  
  * * *
  
  
  Екипата SPEAR, коЌа ве«е беше избркана од нивните чамци, беше принудена да се движи понатаму на исток. Имаа тешко време под оган. Не сакаЌ«и да се борат со познатите соЌузници, тие се наЌдоа до врат во опасност.
  
  Скршени, изгребани и крвави, тие го користеа секоЌ трик во своЌот арсенал, секоЌ трик за да направат поголема дистанца меѓу себе и Мосад. Вра«а®ето на Лорен траеше само неколку минути, но тие минути траеЌа подолго од ЦД-то на Џастин Бибер.
  
  "Кроу е несре«ен. ТоЌ вели дека сте добиле нарачка. ЧуваЌте го оружЌето по секоЌа цена. Сите четворица".
  
  "И тоа е сè? праша ДреЌк. "Дали и кажа со кого си имаме работа?
  
  "Секако. Изгледаше бесна. Мислам дека Ќа налутивме".
  
  ДреЌк одмавна со главата. Нема смисла. Мора да работиме на ова заедно.
  
  Дал го кажа своето мисле®е. "Ние всушност отидовме против неЌзините наредби во Перу. Можеби ова е созрева®е".
  
  ДреЌк не веруваше. "Не. Би било ситно. Таа не е таков политичар. Нам ни се спротивставуваат соЌузниците. Глупости. "
  
  "Имаме наредби", рече ХеЌден. "Да преживееме денес и да се бориме утре".
  
  ДреЌк знаел дека таа е во право, но не можел а да не помисли дека Израелците вероЌатно го кажале истото. Така започнаа вековните поплаки. Сега, како тим, тие работеа на исток, остануваЌ«и во своЌот шумски штит и организираа задна стража, не премногу агресивна, но доволно за да ги забави Израелците. Смит, Кинимака и Маи беа извонредни во демонстрациЌата дека сега значат бизнис, оковаЌ«и ги своите противници на секоЌ чекор.
  
  ДоЌде од зад нив додека ДреЌк летна низ дрвЌата. Хеликоптерот татнеше над главата, а потоа се наведна и слета на некое незабележливо чистилиште. ХеЌден немаше потреба да каже ни збор.
  
  "Швеѓаните? Русите? Боже, ова е само глупост, момци!"
  
  ДреЌк веднаш слушнал истрели од тоЌ правец. На тоЌ што штотуку излегол од хеликоптер пукале, а не од Мосад.
  
  Тоа значеше дека четири тима на специЌалните сили сега се во тепачка.
  
  Напред, шумата заврши, откриваЌ«и стара ку«а надвор од широкото поле оградено со камени Ўидови.
  
  "ОдвоЌте малку време", извика тоЌ. "ДеЌствуваЌте напорно и брзо. Таму можеме да се прегрупираме".
  
  Екипата трчаше како пеколните песови да се жешки на нивните пети.
  
  
  * * *
  
  
  ДвижеЌ«и се со целосно, но контролирано темпо, тимот по случаен избор излезе од покривот и се упати кон фармата. Ґидовите и отворите на прозорците беа речиси исто толку излитени како ку«ата на ридот, што укажува на отсуство на човечко присуство. Зад нив лежеа три групи специЌални сили, но колку блиску?
  
  ДреЌк не знаеше. ТоЌ силно трчаше по расипана земЌа, симнуваЌ«и го но«ното гледа®е и користеЌ«и го осветленото небо за да го обележи своЌот пат. Половина тим гледаше напред, половина гледаше позади. Маи шепна дека го видела тимот на Мосад како стигнал до работ на шумата, но потоа ДреЌк стигнал до првиот низок Ўид и Маи и Смит отвориле мала количина оган за потиснува®е.
  
  Заедно се стуткаа зад камениот Ўид.
  
  Ку«ата на фармата беше уште дваесет чекори напред. ДреЌк знаеше дека нема да им донесе ништо добро да им дозволат на Израелците и другите да се населат и да воспостават идеални линии за видува®е. Дополнително, другите тимови сега би биле претпазливи едни на други. ТоЌ зборуваше со комуникаторот.
  
  "Подобро влечете го газот, момци".
  
  Алиша се сврте да го погледне. "Дали тоа е вашиот наЌдобар американски акцент?
  
  ДреЌк изгледаше загрижено. "Сра®е. Конечно се свртев". Потоа го виде Дал. "Но, еЌ, може да биде и полошо, претпоставувам".
  
  Како еден Ќа пробиЌа корицата. МеЌ и Смит повторно отвориЌа држеЌ«и оган и добиЌа само два истрели како одговор. Не се слушнаа други звуци. ДреЌк нашол цврст Ўид и застанал. ХеЌден веднаш ги доделил МеЌ, Смит и Кинимака да го чуваат периметарот, а потоа побрзал да им се придружи на другите.
  
  "Во ред сме неколку минути. Што имаме?"
  
  Дал ве«е Ќа расплетуваше картата кога гласот на Лорен ги наполни нивните уши.
  
  "Планот Б е сè уште можен. Упатете се кон внатрешноста. Ако си брз, нема да ти треба превоз".
  
  "ПланираЌте го факинг Б". ДреЌк одмавна со главата. "Секогаш планираЌ Б".
  
  Од периметарската патрола известиЌа дека се е Ќасно.
  
  ХеЌден покажа на кутиЌата што Ќа носеше Дал. "Тука мора да преземеме одговорност. Ако го изгубите, немаме поим што има внатре. И ако го изгубиш ова од неприЌателот..." Таа немаше потреба да продолжи. Швеѓанецот Ќа стави кутиЌата на земЌа и клекна до неа.
  
  ХеЌден го допре симболот врежан на капакот. Сечилата што се вртат испра«аат застрашувачко предупредува®е. Дал внимателно го отвори капакот.
  
  ДреЌк го задржа здивот. Ништо не се случи. Секогаш «е биде ризично, но тие не можеа да видат скриени брави или механизми. Сега Дал целосно го подигна капакот и погледна во просторот внатре.
  
  Кенси се насмевна. "Што е ова? Воено оружЌе? Поврзан со Ханибал и скриен по нарачка? Сè што гледам е куп хартиЌа".
  
  Дал седна назад на своите огради. "ВоЌната може да се води и со зборови".
  
  ХеЌден внимателно извади неколку листови хартиЌа и го скенира текстот. "Не знам", призна таа. "Изгледа како истражувачка датотека и... запис од..." Таа застана. "Тестови? Суде®е?" Таа прелиста уште неколку страници. "Спецификации за склопува®е".
  
  ДреЌк се намурти. "Сега тоа звучи лошо. Го нарекуваат Проект Вавилон, Лорен. АЌде да видиме што можете да ископате за ова".
  
  "Сфатив", рече ЊуЌоркер. "Нешто друго?"
  
  "Само што почнав да ги разбирам овие карактеристики", започна Дал. "Гигантно е..."
  
  "Долу!" Смит врескаше. "Се приближува".
  
  Тимот забави и се подготви. Зад камените Ўидови грмеше митралез волеЌ, остар и заглушувачки. Смит возвратил со оган од десната страна, нишан од ниша во Ўидот. ХеЌден одмавна со главата.
  
  "Ќе мораме да ставиме краЌ на ова. БегаЌ одовде".
  
  "Повлечете го задникот? праша ДреЌк.
  
  "Земи го задникот".
  
  "План Б", рече АлисиЌа.
  
  ОстануваЌ«и безбедни, тие се движеа од Ўид до Ўид кон задниот дел на фармата. Подот беше преполн со ѓубре, а парчи®а Ўидарски и дрво беа означени каде покривот паднал. Маи, Смит и Кинимака го покриваа задниот дел. ДреЌк застана додека стигнаа до задните прозорци и погледна во рутата напред.
  
  "Може да биде само потешко", рече тоЌ.
  
  ИзгреЌсонцето се лизна преку хоризонтот во излив на бои.
  
  
  ОСМА ПОГЛАВєЕ
  
  
  Трката продолжи, но сега шансите се намалуваа. Додека ДреЌк и Алиша, кои го водеа патот, го напуштиЌа покривот и се упатиЌа кон внатрешноста, чуваЌ«и Ќа фармата меѓу нив и нивните гонители, тимот на Мосад конечно излезе од шумата. Сите облечени во црно и со маски на лицата, тие се приближуваа ниско и претпазливо, креваЌ«и го оружЌето и пукаЌ«и. МаЌ и Смит брзо се засолниле зад фармата. ХеЌден побрза напред.
  
  "Движете се!"
  
  ДреЌк се борел со инстинктот да застане и да се бори; Дал лево од него очигледно се бореше и со ова. Тие обично се бореле и ги надмудриле своите противници - понекогаш се сведувало на брутална сила и броЌност. Но, често сето тоа се сведуваше на глупоста на нивните противници. Пове«ето од платениците кои беа платени беа бавни и досадни, потпираЌ«и се на нивната големина, жестокост и недостаток на морал за да Ќа завршат работата.
  
  Не денес.
  
  ДреЌк беше свесен за потребата да се заштити наградата. Дал Ќа носеше кутиЌата и Ќа чуваше колку што можеше безбедно. єорги сега се движеше напред, Ќа тестираше земЌата и се обидуваше да наЌде патеки со наЌмногу покрива®е. Тие поминаа низ ридско поле, а потоа се спуштиЌа низ мала, ретка шумичка со дрвЌа. Израелците го прекинаа огнот некое време, можеби чувствуваЌ«и други команди и не сакаЌ«и да Ќа кажат своЌата позициЌа.
  
  Сега беа демонстрирани различни тактики.
  
  Но, за ДреЌк, Алиша наЌдобро го сумираше тоа. "За волЌа на Бога, єоги. Спушти Ќа главата на Русинката и бегаЌ!"
  
  Лорен го следеше нивниот напредок на ГПС и обЌави дека точката на состанок на Планот Б е над следниот хоризонт.
  
  ДреЌк воздивна малку полесно. Шумичката заврши, а єорги прв се искачи на малиот рид, а Кинимака го следеше по петиците. Панталоните на ХаваЌецот беа покриени со кал каде што падна - три пати. Алиша погледна кон МеЌ, коЌа пргаво се движеше меѓу наборите на земЌата.
  
  "Проклетниот спраЌт. Изгледа како пролетно Ќагне што се весели во дивината".
  
  "Сè што прави, прави добро", се согласи ДреЌк.
  
  Алиша се лизна на шкрилецот, но успеа да остане на нозе. "Сите го правиме тоа добро".
  
  "Да, но некои од нас се пове«е како шупаци".
  
  Алиша го крена оружЌето. "Се надевам дека не мислиш на мене, ДреЌкс". Во неЌзиниот глас се слушаше предупредувачка нота.
  
  "Ох, се разбира дека не, душо. Очигледно мислев на Швеѓанецот".
  
  "Скапо?
  
  Истрели одзади, завршуваЌ«и Ќа забелешката на Дал уште пред да почне. Искуството му кажа на ДреЌк дека кадрите не биле наменети за нив и се состоеле од две различни ноти. Мосад соработувал или со Русите или со Швеѓаните.
  
  Швеѓаните, вероЌатно си помислил, со глава трчале кон Мосад.
  
  Не можеше да не се насмее.
  
  Дал погледна наоколу, како да чувствува огорченост. ДреЌк направи невин поглед. Се искачиЌа на мал рид и се лизнаа од другата страна.
  
  "Транспортот пристигнува", рече Лорен.
  
  "Како ова!" ХеЌден покажа кон небото, далеку, далеку, каде што се движеше црна дамка. ДреЌк Ќа скенирал областа и го повлекол єорги надолу токму кога куршумот свиркал над врвот на ридот. НекоЌ одеднаш стана позаинтересиран за нив.
  
  "Во долината", рече Кинимака. "Ако можеме да доЌдеме до тие дрвЌа..."
  
  Тимот се подготвуваше за финалниот спринт. ДреЌк повторно погледна во дамката што се приближуваше. За секунда помисли дека можеби гледа сенка, но потоа Ќа виде вистината.
  
  "Луѓе, ова е уште еден хеликоптер".
  
  Кинимака внимателно Ўирна. "Сра®е".
  
  "И таму". Маи покажа налево, високо кон брегот од облаци. "Трето".
  
  "Лорен", итно рече ХеЌден. "Лорен, разговараЌ со нас!
  
  "Само добивам потврда". Мирниот глас се врати. "Ги имате Кинезите и Британците во воздухот. РусиЌа, Швеѓаните и Израелците на земЌата. СлушаЌ, сега «е те поврзам со муабетот за да можеш да добиеш информации првиот пат. Некои од нив се глупости, но сето тоа може да биде вредно".
  
  "Французите? Кинимака поради некоЌа причина стана замислена.
  
  "Ништо", одговори Лорен.
  
  "Добра работа, не се сите како Бо", рече Алиша со навестува®е на горчина и меланхолиЌа. "Мислам на Французите. Типот беше предавник, но беше проклето добар во своЌата работа".
  
  Дал направи лице. "Ако тие се како Бо", рече тоЌ тивко. "Можеби ве«е се тука".
  
  Алиша трепна пред зборовите, проучуваЌ«и ги блиските купишта нечистотиЌа. Ништо не мрдна.
  
  "Ние сме опкружени", рече ХеЌден.
  
  "Тимови за специЌални сили на сите страни", се согласи ДреЌк. "Стаорци во стапица".
  
  "ЗборуваЌ за себе". МаЌ брзо ценеше сè. "ОдвоЌте две минути. Запомнете што е внатре во оваа кутиЌа наЌдобро што можете". Таа ги крена рацете. "Направи го".
  
  ДреЌк Ќа сфати суштината на тоа. На краЌот на краиштата, кутиЌата не вредеше за нивниот живот. Ако работите станат навистина напнати и поприЌателски тим го преброди тоа, не боксот може само да им ги спаси животите. Дал го отвори капакот и тимот се упати директно кон хеликоптерите што се приближуваа.
  
  На сите им подели парчи®а хартиЌа.
  
  "Леле, тоа е чудно", рече АлисиЌа.
  
  Кензи измеша неколку листови хартиЌа. "Да се тепате додека читате документ од пред триесет до педесет години, напишан од нацистите и скриен во гробот на Ханибал Барса? Што е чудно во ова?
  
  ДреЌк се обиде да ги остави пасусите во мемориЌа. "НеЌзините зборови имаат смисла. Ова е исто како и курсот за SPEAR".
  
  Проект за истражува®е на голема надморска височина, прочита тоЌ. Првично создаден со цел да се проучува балистиката за повторно влегува®е по пониска цена. Наместо скапи ракети...
  
  "Не знам што е ова по ѓаволите".
  
  Лансира®е во вселената без употреба на ракета. Проектот сугерира дека многу голем пиштол може да се користи за пука®е на предмети со голема брзина на голема надморска височина...
  
  "Ох сра®е".
  
  Лицата на Дал и АлисиЌа беа исто како пепел. "Ова не може да биде добро".
  
  ХеЌден покажа на хеликоптерите што се приближуваа, кои сега беа пред сите. Тие можеа да видат поединечни пиштоли како висат од хеликоптери.
  
  "И тоа не е точно!
  
  ДреЌк ги предаде хартиите и го подготви оружЌето. Време е за она на што беше навикнат и во што беше добар. Беше бомбардиран со муабети од ХеЌден, МеЌ и Смит, како и од комуникацискиот систем што го поправи Лорен.
  
  "Израелците влегоа во битка со Швеѓаните. РусиЌа непозната..." Потоа следеа рафали од меша®е и брзи преноси од преноси во живо што НСА и други организации успеаЌа да ги слушаат.
  
  Француски: "Се приближуваме до областа..."
  
  Британците: "Да, господине, забележани се цели. Имаме многу неприЌатели на боЌното поле..."
  
  Кинез: "Дали сте сигурни дека Ќа имаат кутиЌата?
  
  ХаЌден го предводеше патот. Бегаа од теренот. Трчаа без план. Внимателниот оган ги принуди хеликоптерите да преземат заобиколни акции и ги принуди нивната копнена потера да се движи со голема претпазливост.
  
  И тогаш, токму кога ДреЌк требаше да се зонира и да се фокусира на нивната нова рута за бегство, друг глас Ќа пресече статиката.
  
  Само накратко.
  
  Делумно скриен зад бучавата, едваЌ звучен, длабок, извлечен звук му се засекна во ушите.
  
  Американец: "Екипата на SEAL 7 е тука. Сега сме навистина блиску..."
  
  Шокот го потресе до срж. Но, немаше време. Нема начин да се зборува. Нема ни секунда да го апсорбира.
  
  Сепак, неговите очи се сретнаа со оние на Торстен Дал.
  
  Што по...?
  
  
  ДЕВЕТТА ГЛАВА
  
  
  "Кажи му на хеликоптерот да се заебе! ХеЌден кликна на неговиот комуникатор. "Ќе наЌдеме друг начин".
  
  "Дали сакате ова да виси наоколу? Праша Лорен, правеЌ«и Ќа насмевката на АлисиЌа дури и додека таа трчаше да го спаси своЌот живот.
  
  "Секако. Спуштете се и покриЌте се. Не ни се ЌавуваЌте, ние «е ви се Ќавиме!"
  
  ДреЌк се запрашал дали овоЌ ден некогаш «е заврши, а потоа го видел целиот сончев диск како виси над хоризонтот и Ќа сфатил ирониЌата. Областа беше низа ридови, секоЌ поостар од претходниот. КОПєЕ ги покри нивните магари®а додека стигнаа до врвот на ридот, чекореЌ«и внимателно, а потоа со полна брзина истрчаа надолу од другата страна.
  
  Периодично се слушаа истрели од задниот дел, но тие не беа насочени кон нив, Израелците и Швеѓаните вероЌатно си разменуваа удари. Лево и десно се поЌавиЌа уште неколку трошни згради, пове«ето изградени во плитки долини, сите напуштени. ДреЌк не беше сигурен што ги натера луѓето да си заминат, но тоа се случи многу одамна.
  
  Пове«е ридови, а потоа група дрвЌа лево. НудеЌ«и засолниште, зеленило и гранки пораснаа густо. ХеЌден го насочи тимот во тоЌ правец, а ДреЌк малку полесно воздивна. Секаков вид на прикрива®е беше подобро од никакво прикрива®е. Прво ХаЌден, а потоа Алиша блеснаа низ дрвЌата, а сега следеа Дал, Кензи и Кинимака. ДреЌк влегол во шумата, оставаЌ«и ги МеЌ, єорги и Смит во задниот дел. Истрелите одекнаа, сега поблиску, правеЌ«и го ДреЌк претпазлив за своите приЌатели.
  
  СвртуваЌ«и се, виде дека Маи се сопна.
  
  Го гледав неЌзиното лице како отскокнува од земЌа.
  
  "Неее!"
  
  
  * * *
  
  
  ХеЌден нагло закочи и се сврте. Во овоЌ момент, Маи лежеше без свест на земЌа, ДреЌк и приЌде, Смит ве«е се наведнуваше. Куршумите со удар ги погодиле дрвЌата на перифериЌата. НекоЌ беше близок.
  
  Потоа почна четката. Излетаа фигури, едната го удри ХеЌден во долниот дел од телото. Таа се тетерави, но остана на нозе. Стеблото на дрвото Ќа удрило во 'рбетот. Таа го игнорираше блесокот на болка и го крена пиштолот. Тогаш црната фигура повторно Ќа нападна, удираЌ«и Ќа со лакт, колено, нож...
  
  ХеЌден се нафрли и почувствува дека сечилото доаѓа на широчината на косата од неЌзиниот стомак. Таа возврати со лактот кон лицето и коленото до стомакот за да направи поголемо растоЌание меѓу нив. Ги виде Кинимака и АлисиЌа како се борат десно, а Дал како го шутна парчето што го собори.
  
  ДреЌк Ќа зема млитавата Маи.
  
  Куршуми летаа меѓу дрвЌата, сецкаа лисЌа и вегетациЌа. Еден го победи неприЌателот, но не за долго. Човекот набрзо стана, очигледно облечен во некаква форма на кевлар. Тогаш визиЌата на ХаЌден беше исполнета со неЌзиниот сопствен противник - човек од Мосад чии карактеристики беа проткаени со брутална и злобна одлучност.
  
  "Застани", рече таа. "Ние сме на иста страна..."
  
  Удар во вилицата Ќа спречи. ХеЌден Ќа проба крвта.
  
  "НарачаЌте", доЌде неЌасниот одговор.
  
  Таа ги блокираше новите удари, туркаЌ«и го мажот настрана, обидуваЌ«и се да не го крене пиштолот, дури и кога тоЌ употребуваше нож. Сечилото имаше вкус на кора, а потоа нечистотиЌа. ХеЌден ги клоцал нозете на човекот додека ДреЌк брзал покраЌ себе, трчаЌ«и по патеката и во дрвЌата. Смит го покри грбот, удираЌ«и го Израелецот со тупаница по лицето и го врати назад во четката. Следна беше Кензи, овоЌ пат со колеблив израз на лицето и ококорени очи, како да бараше некоЌ познат.
  
  ХеЌден го турна своЌот пат кон ДреЌк.
  
  "МаЌ?
  
  "Сè е во ред. Само куршум во кичмата и толку. Ништо спектакуларно".
  
  ХаЌден побледе. "Што?" - Прашав.
  
  "єакната го запре. Таа падна и удри во черепот. Ништо посебно".
  
  "За".
  
  Алиша избегна брутален напад со лакт и употреби ¤удо фрла®е за да Ќа испрати своЌата противничка да лета на дрвЌата. Кинимака го проби со булдожер низ друг воЌник на Мосад. За неколку моменти патот беше чист, а тимот на СПЕАР целосно Ќа искористи.
  
  СекоЌа унца искуство влезе во игра додека тие трчаа со полно темпо, без размислува®е за забавува®е, преку извртува®е, нурка®е, опасни купчи®а дрвЌа. Се отвори Ќаз меѓу нив и тимот на Мосад, а густото зеленило обезбеди идеално покрива®е.
  
  "Како, по ѓаволите, успеаЌа да поминат покраЌ нас? ДреЌк врескаше.
  
  "Мора да беше кога застанавме да го провериме полето", рече ХеЌден.
  
  Смит гласно рикаше. "Ние гледавме."
  
  "Не тепаЌ се..." започна ХеЌден.
  
  "Не, приЌателе", рече Кенси. "Тие се наЌдобри во тоа што го работат".
  
  Смит се насмеа, како да сакаше да каже дека и ние, но инаку молчеше. ХеЌден го виде Кинимака како се сопнува, неговите огромни стапала слетуваат во куп еластична кирпич и се пресели да помогне, но Дал ве«е го поддржуваше големиот човек. Швеѓанецот Ќа префрли кутиЌата на другата рака, туркаЌ«и го ХаваЌецот со десната.
  
  А сега во мешавината е додадена уште една опасност - непогрешливиот звук на хеликоптер коЌ лета над главата.
  
  Дали «е отворат оган?
  
  Дали би Ќа чешлале шумата со куршуми?
  
  ХеЌден не мислеше така. ИлЌадници работи можат да тргнат наопаку поради ваквата неодговорна постапка. Се разбира, овие момци ги следеа наредбите на нивните влади, а некои од кловновите што седеа дома во нивните топли, климатизирани канцеларии не можеа да се грижат помалку за тоа што се случува надвор од нивните кули од слонова коска.
  
  Мавта®ето на пропелери доаѓаше одозгора. ХеЌден продолжи да трча. Таа ве«е знаеше дека Мосад «е ги насочи очите кон нивниот тим, а можеби и Швеѓаните и Русите зад нив. Се слушна врева лево и таа мислеше дека видела пове«е фигури - тие мора да се Руси, помисли таа.
  
  Или можеби Британците?
  
  Глупости!
  
  Тие беа премногу отворени. Премногу неподготвен. Всушност, така беа и сите тимови таму. НикоЌ не очекуваше дека сите «е пристигнат одеднаш - и тоа беше грешка. Но, кажи ми план коЌ «е го земе ова предвид?
  
  Напред лежеше патеката ДреЌк, коЌа воопшто не беше забавена од тежината на МеЌ. Алиша тргна по неговите потпетици, гледаЌ«и наоколу. Патеката се вртеше бесцелно, но генерално одеше во вистинската насока, а ХеЌден беше благодарен за тоа. Таа слушнала како Смит пука куршуми одзади, обесхрабруваЌ«и ги нивните гонители. Слушнала неколку врисоци од левата страна, како да се сре«аваат две сили.
  
  По ѓаволите, ова е некое лудо сра®е.
  
  ДреЌк скокна преку паднато дрво. Кинимака се проби со едваЌ грофта®е. Фрагментите се расфрлани на сите правци. Теренот почнал да се спушта и потоа го здогледале работ на шумата. ХеЌден лаеше во комуникациЌата дека треба да го забават - никоЌ не знаеше што на земЌата може да чека надвор од дрворедот.
  
  ДреЌк само малку забави. Алиша го помина десно, а Дал го удри лево; заедно троЌцата Ќа надминаа покривката и влегоа во тесна долина, заштитена од двете страни со стрмни кафеави падини. Кинимака и Кензи ги кликнаа петите заедно во обид да дадат поддршка, а потоа и ХеЌден излезе од крие®ето, сега обидуваЌ«и се да го игнорира растечкото чувство на пече®е во неЌзините гради.
  
  Трчаа подолго отколку што таа сакаше да мисли.
  
  А наЌблискиот град беше милЌи далеку.
  
  
  ДЕСЕТТА ГЛАВА
  
  
  ДреЌк почувствува дека Маи почна малку да се мачи. ТоЌ и даде минута, знаеЌ«и дека брзо «е се вразуми. Во тоЌ минлив момент, тоЌ забележа нешто рамно, сиво и шило што го натерало неговото забрзано срце да прескокне.
  
  "Лево!"
  
  Целата група се скрши налево, внимателно, но непотребно покриваЌ«и ги крилата бидеЌ«и нивните противници сè уште беа невидливи. ДреЌк и дозволи на МеЌ малку да се мачи, но се задржа. Наскоро таа го удира со тупаница по ребрата.
  
  "Пушти ме да одам".
  
  "Една секунда,  убов моЌа..."
  
  Алиша жестоко го погледна. "Дали ти се допаѓа толку многу?
  
  ДреЌк се двоумеше, а потоа се насмевна. "Нема сигурен одговор на ова праша®е,  убов моЌа".
  
  "Навистина?
  
  "Па, размислете за тоа од моЌа гледна точка".
  
  Маи Ќа реши своЌата дилема користеЌ«и Ќа кичмата за да истурка и да се преврти на подот. Успешно слета, но се заниша во место, држеЌ«и и Ќа главата.
  
  "ГледаЌ", рече ДреЌк. "Во моЌа одбрана, таа изгледа несигурна".
  
  "Ќе ви се тресе главата ако не брзаме". Алиша помина покраЌ себе, а ДреЌк го следеше, гледаЌ«и Ќа МеЌ уште малку додека таа не се исправи и влезе во ритам. Групата трчаше по насипот до асфалтот.
  
  "Прва конфузиЌа со Мосад". Дал се истегна. "Ништо спектакуларно".
  
  "Тие се воздржуваа", рече Кензи. "Како што беше".
  
  "Втора конфузиЌа", рече ДреЌк. "Се се«авате на тоа село во АнглиЌа? Пред многу години."
  
  "єонкс?" - Прашав.
  
  "Векови".
  
  "За". Дал застана за секунда, а потоа рече: "П.н.е или од нашата ера?"
  
  "Мислам дека сега го нарекуваат п.н.е.
  
  "Сра®е".
  
  Патот се протегаше во двете насоки, пуст, со дупки и има потреба од поправка. ДреЌк слушнал пука®е на противвоздушен пиштол како се приближува до хеликоптерот, а потоа и пове«е истрели. Се свртел за да види дека го гаѓаат од шумата, мислел дека само го фрла просторот со куршуми, а потоа видел како остро скршнал на страна.
  
  "Не можам да ризикувам", рече Дал. "Претпоставувам дека тие мора да се Кинези и не можат да го слушнат брборе®ето како ние".
  
  ДреЌк тивко кимна со главата. Во разговорите во последно време не се открива ништо ново. Од...
  
  ХеЌден упати тивок поздрав. "Гледам возило".
  
  ДреЌк се спуштил и Ќа скенирал областа. "Па, што имаме зад нас? Мосад и Русите на дрвЌа, си ставаат на патот еден на друг. Швеѓаните се некаде до Русите? САС? ТоЌ одмавна со главата. "КоЌ знае? Вашата наЌдобра претпоставка е да одите низ шумата. Сите знаат дека ако се дадат, мртви се. Затоа уште бевме живи".
  
  "Кинезите во хеликоптерот", рече Смит. "Слетува®е таму". ТоЌ посочи на низа плитки вдлабнатини.
  
  "Француски? - праша єорги.
  
  ДреЌк одмавна со главата. Шегите настрана, Французите можеби дури и се воздржаа да ги тестираат водите и да им дозволат на противниците да ги разредуваат. ЗаЌадлива победа во последен момент. ТоЌ се загледа во комбето што се приближуваше.
  
  "Рацете горе".
  
  Смит и Кензи зазедоа насока, стоеЌ«и на страната на патот и вперуваЌ«и ги пиштолите кон комбето што се приближуваше. Дал и ДреЌк поставиЌа неколку тешки каме®а на патот. Додека комбето забави, остатокот од тимот излезе одзади, внимателно покриваЌ«и го возилото и им нареди на патниците да излезат.
  
  Алиша Ќа отвори задната врата.
  
  "Леле, смрди овде!"
  
  Но, тоа беше празно. И ДреЌк го слушна Кенси како поставува праша®е на турски. Одмавна со главата додека Дал триумфално се насмевна. Оваа девоЌка е полна со изненадува®а. "Дали има некоЌ Ќазик што не знае да зборува?
  
  Швеѓанецот пукна од смее®е. "АЌде, човеку. Не оставаЌте се толку отворени".
  
  "Ох", кимна ДреЌк. "Да. єазикот на боговите".
  
  "Стани,  убов. Дали сакате да имате секс? Да, само можам да го слушнам твоЌот сладок акцент како се тркала од Ќазикот на Один".
  
  ДреЌк го игнорираше ова, фокусираЌ«и се на дваЌцата Турци кои изгледаа навистина исплашени.
  
  И навистина турски.
  
  ХеЌден ги турна назад во камионот, следеЌ«и одблизу. Дал повторно се насмевна и тргна по неа, гестикулираЌ«и им на другите да скокнат на задното седиште. ДреЌк Ќа сфати причината за своЌата забава момент подоцна, а потоа повторно се загледа во Алиша.
  
  "Колку е лошо таму?
  
  
  * * *
  
  
  Камионот се отскокнал и се грчел и се обидел да се уништи по дотраениот пат.
  
  Алиша се држеше со сета сила. "Дали тоЌ се обидува да постигне крвави лоши битови?
  
  "Можеби", мизерно рече Смит, држеЌ«и го носот и валканиот поЌас врзан за решетка во комбето. "Мирисам на кози".
  
  Алиша ги стесни очите. "О да? ТвоЌот приЌател?"
  
  Кинимака седеше во задниот дел на камионот, очаЌно голтаЌ«и бели дробови свеж воздух низ пукнатините каде што се споЌуваа задните врати. "Мора да се... овие... фармери, претпоставувам".
  
  "Или шверцери на кози", додаде АлисиЌа. "Никогаш не можам да кажам".
  
  Смит ржеше во гнев. "Кога реков "кози", мислев воопшто".
  
  "Да да да".
  
  ДреЌк остана надвор од тоа, земаЌ«и плитки вдишува®а и обидуваЌ«и се да се фокусира на други работи. Морале да им веруваат на ХаЌден и Дал, кои однапред се грижеле за нивната безбедност и го нашле наЌдоброто место за патува®ето. КомуникациЌата остана тивка, освен повремениот излив на статика. Дури и Лорен молчеше, што помогна на своЌ начин. Ова им кажало дека се релативно безбедни.
  
  Екипажот гласно се жалеше околу него, нивниот начин на справува®е и одвлекува®е од смрдеата на животните. На шега беа понудени споредби со шведски ба®и, американски ресторани и хотели во Лондон.
  
  ДреЌк дозволи неговите мисли да талкаат од неодамнешниот испад на єорга и потребата да сподели ужасна таЌна, до новото разбира®е помеѓу Алиша и МеЌ, до други проблеми што го мачат тимот на SPEAR. ХеЌден и Кинимака останаа во несогласува®а, како и Лорен и Смит, иако вторите беа разделени со пове«е од само разлики. Дал работеше напорно колку што можеше со Џоана, но повторно работата му пречеше.
  
  Нешто поитно и неуморно му го прободе мозокот. ИритациЌата на секретарот Кроу што не ги следеа наредбите во Перу и самоувереното знае®е дека тука е таен, строго доверлив американски втор тим. Некаде.
  
  SEAL Тим 7.
  
  Имаше безброЌ праша®а и тие беа необЌасниви. КоЌ беше одговорот? Кроу пове«е не му верува на тимот на SPEAR? Дали беа резервни копии?
  
  Не го заборави големиот знак прашалник што сè уште виси над главата на Смит, но не можеше да замисли друго сценарио. Кроу испрати седум луѓе да внимаваат на нив.
  
  ДреЌк го потисна своЌот гнев. Таа имаше своЌа работа. Црно-белото беше визиЌа за животот што Ќа споделуваа само будали и лудаци. Неговите длабоки мисли беа прекинати од ХаЌден.
  
  "Сè е Ќасно одзади и напред. Изгледа дека се приближуваме до место наречено Ç Анакале, на брегот. Ќе почекам додека не наЌдеме локациЌа пред да стапам во контакт со хеликоптерот. О, и Дал имаше шанса да Ќа расклопи таа кутиЌа".
  
  Швеѓанецот некое време ги оддалечи од ситуациЌата обЌаснуваЌ«и им како изгледаат коцките хартиЌа. Тоа беше пове«е од воЌна, тоа беше самата неЌзина наЌава. Изгледаше дека Ханибал беше избран едноставно како симбол.
  
  
  * * *
  
  
  "Дали има некои навестува®а за тоа како Африка стана еден од четирите страни на земЌата? праша МаЌ.
  
  "Нема проклето такво нешто. Затоа, не можеме да предвидиме каде «е биде следниот Ко®аник".
  
  "Погледнете во минатото", рече Кензи. "Во моЌата работа, во моЌата стара работа, одговорите секогаш беа скриени во минатото. Треба само да знаеш каде да бараш".
  
  Потоа се вмеша Лорен. "Ќе го пробам ова".
  
  ДреЌк се бореше против навалува®ето на камионот. "Колку е до Чанаккале?
  
  "Сега влегуваме во перифериЌата. Не изгледа преголемо. Го гледам морето".
  
  "Ох, ти победиш". ДреЌк се сетил на една игра што Ќа играл како дете.
  
  "Прв го видов", рече Дал со насмевка во гласот.
  
  "Да, и ние го игравме тоа".
  
  Камионот застана и набргу задните врати се отвориЌа нанадвор. Тимот скокна и внесе бели дробови свеж воздух. Алиша се пожали дека не се чувствува добро, а Кензи на англиски начин се преправаше дека се онесвести. Ова веднаш Ќа развесели Алиша. ДреЌк се нашол себеси како зЌапа и гледа зачудено.
  
  "По ѓаволите", промрморе намерно. "Па, Ќас «е бидам вуЌко на маЌмунот".
  
  Дал беше премногу запрепастен за да коментира.
  
  Пред нив стоеше огромен дрвен ко®, поради некоЌа позната причина, коЌ размислуваше на мал плоштад опкружен со згради. єажето како да му ги врзуваше нозете и беше испружено околу главата. ДреЌк мислел дека изгледа оклопно и величествено, гордо животно создадено од човекот.
  
  "Што по ѓаволите?"
  
  Околу него се собраа толпи кои зЌапаа, позираа и фотографираа.
  
  Лорен зборуваше на комуникаторот. "Мислам дека штотуку го наЌдовте ТроЌанскиот ко®".
  
  Смит се насмеа. "Ова е далеку од играчка".
  
  "Не ТроЌа. Знаеш? Бред Пит?"
  
  Алиша речиси го скршила вратот гледаЌ«и наоколу на сите страни. "Што? Каде?"
  
  "Леле". Кенси се насмеа. "Видов како ваЌперите напаѓаат побавно".
  
  Алиша сè уште внимателно Ќа проучуваше областа. "Каде е Лорен? Дали е на ко®?"
  
  ЊуЌоркер испушти насмевка. "Па, тоЌ беше еднаш. Се се«авате на модерниот филм "ТроЌа"? Па, по снима®ето, го оставиЌа ко®от токму таму каде што стоите, во Чанаккале".
  
  "Сра®е". Алиша ги отвори своите чувства. "Мислев дека сите мои Божи« доЌдоа одеднаш". Таа одмавна со главата.
  
  ДреЌк си го исчисти грлото. "Сè уште сум тука,  убов".
  
  "О, да. Прекрасно".
  
  "И не грижете се, ако Бред Пит скокне од задникот на тоЌ ко® и се обиде да те киднапира, «е те спасам".
  
  "Не се осмелуваЌ ебано".
  
  Гласот на Лорен го пресече нивниот ¤агор како силен удар на самураЌски меч. "Прием, момци! Многу неприЌатели. Во моментов се приближуваме до Чанаккале. Тие мора да бидат поврзани со комуникацискиот систем, исто како и ние. Движете се! "
  
  "Гледате ова?" ДреЌк покажа кон тврдината. "ПовикаЌте хеликоптер. Ако можеме да се искачиме на замокот и да се одбраниме, тоЌ може да не однесе од таму".
  
  ХеЌден погледна назад кон перифериЌата на Чанаккале. "Ако можеме да одбраниме замок во туристички град од шест SWAT тимови".
  
  Дал Ќа зеде кутиЌата. "Има само еден начин да дознаете".
  
  
  ЕДИНАЕТА ПОГЛАВєЕ
  
  
  Инстинктивно се движеа кон краЌбрежната патека, знаеЌ«и дека таа «е навива кон импресивната градска тврдина. Лорен собра многу малку информации од фрагментите од разговорите во комуникациЌата, а ДреЌк уште помалку слушаше од различните тимски лидери, но генералниот консензус беше дека сите тие брзо се затвораат.
  
  Патеката водеше покраЌ многу згради со бело чело: ку«и, продавници и ресторани со поглед на брануваните сини води на Хелеспонт. Лево беа паркирани коли, а зад нив имаше неколку мали чамци, над кои се издигнаа високите Ўидови на тврдината во боЌа на песок. Поминуваа туристички автобуси кои полека татнеа низ тесните улички. Се огласиЌа роговите. Локалните жители се собрале во близина на популарно кафуле, пушеле и разговарале. Тимот побрза наЌбрзо што можеше без да предизвика сомнеж.
  
  Не е лесно да се носи борбена опрема, но особено за оваа мисиЌа, тие беа облечени целосно во црно и можеа да ги отстранат и сокриЌат предметите што може да привлечат внимание. Меѓутоа, групата луѓе што се движеле кога ги свртеле главите, а ДреЌк видел дека се отвориле пове«е од еден телефон.
  
  "Брзо повикаЌте го проклетиот хеликоптер", рече тоЌ. "Ние сме без земЌа и проклето време овде".
  
  "На пат. За десет до петнаесет минути".
  
  Знаеше дека ова е ера на битки. Некои други SWAT тимови не би се двоумеле да го ослободат пеколот врз градот, уверени во нивните наредби и способности да избегаат, знаеЌ«и дека властите обично «е направат терористички спин на секоЌа екстремно заканувачка ситуациЌа.
  
  Ґидовите во боЌа на песок нагло се издигнаа пред нив. Тврдината Ч Анакале имала два заоблени Ўида на тврдината свртени кон морето и централна цитадела, а зад нив широк крак од битки кои се протегале по падината кон морето. ДреЌк Ќа следеше линиЌата на првиот закривен Ўид, прашуваЌ«и се што е на раскрсницата на овоЌ и неговата сестра. ХеЌден застана напред и погледна назад.
  
  "Се креваме".
  
  Храбра одлука, но една работа со коЌа се согласи ДреЌк. Оде®ето нагоре значеше дека «е бидат заглавени во тврдината, одбранети одозгора, но беспомошни, заробени. Продолжува®ето значеше дека имаа и други опции освен да бегаат на море: можеа да се криЌат во градот, да наЌдат автомобил, потенциЌално да лежат ниско или да се разделат некое време.
  
  Но, селекциЌата на ХеЌден им овозможи да го преземат водството. Имаше и други єавачи таму. Би било полесно за хеликоптер да ги наЌде. Нивните вештини беа подобро искористени во тактичка битка.
  
  Грубите Ўидови отстапиЌа пред заоблениот влез, а потоа и спиралните скалила. Прво отиде ХеЌден, потоа Дал и Кенси, па останатите. Смит го подигна задниот дел. Темнината им создаде наметка на нивните очи, виси густа и непробоЌна додека не се навикнаа. Сепак, тие одеа нагоре, се качуваа по скалите и се упатиЌа назад кон светлината. ДреЌк се обидел да ги филтрира сите релевантни информации во неговиот мозок и да ги разбере.
  
  Ханибал. Ко®аник на воЌната. Редот на Судниот ден и нивниот план да создадат подобар свет за оние кои преживеале. Владите ширум светот требаше да работат заедно на ова, но безмилосни, алчни луѓе сакаа плен и знае®е за себе.
  
  На четирите страни на земЌата? Како функционираше? И што по ѓаволите се случи следно?
  
  "Интересно..." Во тоЌ момент, гласот на Лорен доЌде преку комуникаторот. "Ч Анакале се наоѓа на два континента и беше една од почетните точки за Галиполи. Сега Русите влегоа во градот, како и Израелците. Не знам каде. Сепак, локалните полициски муабети се вообичаени. Сигурно некоЌ од граѓаните те приЌавил и сега вика за нови. Нема да помине долго пред Турците да ги повикаат своите елитни сили".
  
  ДреЌк одмавна со главата. Сра®е.
  
  "Дотогаш «е бидеме далеку од овде". ХеЌден се движеше претпазливо кон светлината горе. "Десет минути момци. АЌде."
  
  Утринското сонце го осветли ширум отворениот, редок простор речиси на врвот на кулата. Кружниот горен раб на кулата се издигна уште осум метри над нивните глави, но тоа беше толку високо колку што можеа да одат без да влезат внатре. Насекаде лежеа руинирани битки, испакнати како назабени прсти, а правлива патека се граничи со низа ниски ридови десно. ДреЌк ги виде многуте одбранети позиции и малку полесно дишеше.
  
  "Тука сме", рече ХеЌден на Лорен. "Кажете му на хеликоптерот да се подготви за жешко слетува®е".
  
  "Пожешко отколку што мислите", рече Смит.
  
  Целиот тим се загледа надолу.
  
  "Не долу", рече Смит. "Горе. Горе."
  
  Над замокот градот сè уште лежи на ридовите. Ку«ите се издигнаа над заградите, а кон нив се протегаа високи и дебели Ўидови. Низ овие Ўидови истрча тим од четворица со покриени лица и целосно исцртано оружЌе.
  
  ДреЌк го препозна овоЌ стил. "По ѓаволите, ова е проблем. САС".
  
  Дал беше првиот што се зафати, но наместо да го пушти оружЌето, тоЌ го сокри, Ќа грабна кутиЌата и скокна на самите битки. "Британците Ќа имаат вистинската идеЌа за различноста. Види..."
  
  ДреЌк го следеше неговиот поглед. Борбите се протегаа во широк лак сè до плажата и разбрануваното море. Ако точно го темпираат, сецкото може да ги скине веднаш од врвот или веднаш на краЌот. ДреЌк си зеде за право да испука неколку куршуми во грубиот бетон под британските стапала, забавуваЌ«и ги и даваЌ«и му на тимот време да се искачи на врвот на малку расипано утврдува®е.
  
  Алиша се тетерави. "єас не сум во височина!
  
  "Дали некогаш «е престанеш да кукаш? Кенси намерно Ќа турна покраЌ неа, благо туркаЌ«и Ќа по патот.
  
  "О, кучко, «е платиш за ова". Алиша звучеше несигурно.
  
  "Дали «е можам? Само погрижи се да останеш зад мене. На тоЌ начин, кога «е те застрелаат и «е те слушнам како врескаш, «е знам да го забрзам темпото".
  
  Алиша вриеше од гнев. ДреЌк Ќа поддржа. "Само исмеЌува®е на Мосад". Ги рашири рацете.
  
  "Точно. Па, кога «е слеземе одовде, «е и го ебам задникот како што треба".
  
  ДреЌк Ќа водел низ првите неколку чекори. "Дали ова треба да звучи возбудливо?
  
  "Заеби, ДреЌк".
  
  ТоЌ сметаше дека е наЌдобро да не спомнува дека преградите далеку подолу станаа распоредени борбени места каде што «е треба да скокаат од едно на друго. Дал беше првиот што ¤огираше по Ўидот широк три метри, водеЌ«и го тимот. Кинимака овоЌ пат го презеде Смит во задниот дел, гледаЌ«и ги Британците. ДреЌк и другите ги држеа ушите отворени за какви било други знаци на неприЌатели.
  
  Трката по битките започна. ВоЌниците на САС Ќа задржаа формациЌата и бркаа, го кренаа оружЌето, но без да испуштат звук. Се разбира, професионалната попустливост може да биде само една причина; ПокраЌ туристите, локалните жители претпочитаат таЌност и високо безбедни нарачки.
  
  ДреЌк открил дека му е потребна целосна концентрациЌа за нозете. Карпата од секоЌа страна и постепеното спушта®е до морето не правеа разлика, само безбедната зона под неговите нозе. Се криви постепено, грациозно рамномерно, во стабилна кривина. НикоЌ не забави, никоЌ не се лизна. Беа на половина пат до целта кога звукот на ротирачките пропелери ги наполни нивните уши.
  
  ДреЌк забави и погледна во небото. "Не наше", извика тоЌ. "Проклет француски!"
  
  Ова не беше дефинитивен заклучок, но «е го обЌасни нивното досегашно отсуство. Влетуваме во последен момент. Тимот на SPEAR беше принуден да забави. ДреЌк ги виде лицата на дваЌца воЌници кои гневно гледаа од прозорците, додека уште дваЌца висат од полуотворените врати, вртеЌ«и го оружЌето за правилно да кликнат на бравата.
  
  "Да Ќа кажам вистината", рече Дал без здив. "Можеби не беше наЌдобрата идеЌа. Крвавите британски Ўвона завршуваат".
  
  Како еден, ДреЌк, Смит, ХеЌден и МеЌ го кренаа оружЌето и отвориЌа оган. Куршумите рикошетирале од хеликоптерот што се приближувал. Се скршило стакло и еден маж паднал од Ќажето, удираЌ«и силно во земЌата долу. Хеликоптерот превртел, следен од куршумите на ХаЌден.
  
  "Французите не се навивачи", рече таа мрачно.
  
  "Кажи ни нешто што не знаеме", промрморе Алиша.
  
  єорги брзо го помина Дал, претекнуваЌ«и го на надворешниот раб на Ўидот и посегна назад кон кутиЌата. "Еве, даЌ ми го ова", рече тоЌ. "Се чувствувам подобро на Ўидот, нели?
  
  Дал изгледаше како да сака да се расправа, но Ќа мина кутиЌата на средината на натпреварот. Швеѓанецот не беше нов во паркурот, но єорги беше професионалец. Русинот полета со максимална брзина, трчаЌ«и по Ўидот и ве«е се приближуваше до битките.
  
  Алиша ги забележа. "Ох сра®е, пукаЌ ме сега".
  
  "Сè уште може да се случи". ДреЌк го виде францускиот хеликоптер како се навали и влезе за слетува®е. Проблемот беше што ако застанат да нишанат, Британците «е ги фатат. Ако трчаат да пукаат, може да паднат или лесно да бидат застрелани.
  
  Дал замавна со оружЌето. И тоЌ и ХеЌден отвориле оган врз хеликоптерот додека се вра«ал да игра. ОвоЌ пат воЌниците на бродот возвратиЌа со оган. Школките ги пробиле Ўидовите на замокот со смртоносна шема, удираЌ«и под работ. Самиот оган на ХеЌден Ќа погоди пилотската кабина на хеликоптерот, притискаЌ«и се од металните потпори. ДреЌк го видел пилотот како стиска заби во мешавина од гнев и страв. Супер брз поглед наназад откри дека и тимот на САС го гледал хеликоптерот - добар знак? Можеби не. Сакаа сами да го фатат оружЌето за воЌна.
  
  Или за некоЌ високо во нивната влада.
  
  ВолеЌ од истрели Ќа сруши птицата, предизвикуваЌ«и таа да се нурне и да Ўирка. Дал ги искористи последните стотина метри од Ўидот и падна и се лизна додека шутираше, но не стигна далеку. Површината беше премногу груба. Сепак, неговите деЌства испратиЌа уште еден салво во хеликоптерот, што на краЌот предизвика пилотот да изгуби срце и да Ќа одлета птицата подалеку од местото на настанот.
  
  Алиша успеа слабо да извика.
  
  "Сè уште не е надвор од тоа". ДреЌк ги прескокнуваше брановите еден по еден, слетуваЌ«и безбедно и внимателно.
  
  Гласот на Лорен Ќа прекина тишината што Ќа обвива врската. "Хеликоптерот се приближува. Триесет секунди".
  
  "Ние сме на Ўидот", извика Алиша.
  
  "Да, те разбирам. Округот КолумбиЌа испрати сателит за оваа операциЌа".
  
  На ДреЌк му требаше уште еден момент за да го почувствува шокот. "Да помогне?" брзо праша.
  
  "Зошто инаку?" ХеЌден веднаш реагираше.
  
  ДреЌк за малку се шутна пред да сфати дека ова е вероЌатно лоша идеЌа со оглед на моменталната ситуациЌа. За волЌа на вистината, тоЌ не знаеше коЌ друг ги слушнал тие тивки американски интонации и зборови на SEAL Team 7.
  
  Очигледно не ХаЌден.
  
  Хеликоптерот се поЌавил напред, со носот надолу, летаЌ«и брзо над морето. єорги ве«е чекаше на краЌот од заградите, каде што мала тркалезна купола гледаше на тесната плажа. Дал набрзо стигна до него, а потоа и ХаЌден. Хеликоптерот се приближи.
  
  ДреЌк Ќа пушти Алиша, а потоа му помогна на Кинимака да помине. Сè уште полека се движеше, тоЌ нагласено Ќа испружи раката, сигнализираЌ«и го САС. Триесет метри од кулата застана.
  
  Запре и САС, уште триесет метри повисоко.
  
  "Не сакаме жртви", извика тоЌ. "Не меѓу нас. Ние сме на иста проклета страна!"
  
  Во неговото тело се вперени пиштоли. Одоздола го слушна Дал како рика: "Престани да бидеш..."
  
  ДреЌк го подеси. "Ве молам", рече тоЌ. "Не е во ред. Сите ние сме воЌници овде, дури и проклетите Французи".
  
  Ова предизвика анонимна насмевка. Конечно, длабок глас рече: "НарачаЌ".
  
  "Друже, знам", рече ДреЌк. "Беше таму каде што си. Ги добивме истите наредби, но нема да отвориме оган врз приЌателски специЌалци... освен ако тие прво не отворат оган".
  
  Една од петте фигури малку се зголеми. "Кембри¤", рече тоЌ.
  
  "ДреЌк", одговори тоЌ. "Мет ДреЌк".
  
  Тишината што следеше Ќа раскажа приказната. ДреЌк знаеше дека судирот е завршен... засега. Во наЌмала рака, заслужи уште едно одложува®е од следното соочува®е и можеби дури и мирен разговор. Колку пове«е овие елитни воЌници можат да се соберат, толку побезбедно «е биде.
  
  За сите.
  
  Кимна со главата, се сврте и се оддалечи, посегнуваЌ«и по раката што му помогна да се повлече во хеликоптерот.
  
  "Тие се кул?" праша Алиша.
  
  ДреЌк се чувствуваше удобно додека хеликоптерот се навали и се оддалечуваше. "Ќе дознаеме", одговори тоЌ. "Следниот пат кога «е доЌдеме во конфликт".
  
  Изненадувачки, Лорен седеше спроти него. "ДоЌдов со хеликоптер", рече таа како обЌаснува®е.
  
  "Што? Како ви се допаѓа опциЌата?"
  
  Таа се насмевна попустливо. "Не. ДоЌдов затоа што нашата работа овде е завршена". Хеликоптерот се издигна високо над сончевите бранови. "Одиме од Африка кон следниот агол на светот".
  
  "КоЌа каде е? ДреЌк го врза поЌасот.
  
  "Кина. И момче, дали имаме многу работа да завршиме".
  
  "Друг Ќавач? КоЌ пат овоЌ пат?"
  
  "Можеби наЌлошото од се. ЗакопчаЌте се, мои приЌатели. Ќе ги следиме стапките на Џингис Кан".
  
  
  Дванаесетта ГЛАВА
  
  
  Лорен му кажа на тимот да се чувствува што е можно поудобно во задниот дел на големиот товарен хеликоптер и измеша куп хартии. "Прво, да го тргнеме од патот оружЌето за воЌна и Ханибал. Она што го пронаЌдовте во кутиЌата се планови за создава®е на Project Babylon, супертоп од два тона и сто метри. Нарачана од Садам Хусеин, таа беше заснована на истражува®а од 60-тите и дизаЌнирана во 80-тите. Во целата оваа афера се почувствува холивудскиот дух. СупероружЌе што може да испрати товар во вселената. Убиени генерали. Убиени цивили. Различни купува®а од десетина земЌи за да се чува во таЌност. Подоцнежните диЌаграми покажуваат дека овоЌ вселенски пиштол можеби е скроен така што може да погоди коЌа било цел, каде било, само еднаш".
  
  Дал се наведна напред со интерес. "Еден ден? Зошто?"
  
  "Никогаш немало намера да биде преносливо оружЌе. Неговото лансира®е би оставило отпечаток коЌ веднаш би бил виден од различни сили, а потоа уништен. Но... штетата можеби е ве«е направена".
  
  "Во зависност од целта". Кенси кимна со главата. "Да, многу модели беа изградени околу идеЌата за светска воЌна со еден удар. Начин да се принуди нуклеарната сила да деЌствува незапирливо. Меѓутоа, со модерната технологиЌа, идеЌата станува се поконтроверзна".
  
  "Добро, во ред", крикна Смит, сè уште ги истегнуваше мускулите и ги проверуваше модриците од долгото, тешко трча®е. "Значи, во гробот на првиот ко®аник биле чувани плановите за масивен вселенски топ. Го добиваме. Другите земЌи не го направиЌа тоа. Што е следно?"
  
  Лорен ги преврте очите. "Прво, ознаката конкретно вели "места за одмор". Се надевам дека се се«авате дека Ханибал беше погребан во необележан гроб и можеби ве«е го нема. Гледа®ето би било непочитува®е за многумина. Да се остави непроменет значи да се покаже непочитува®е кон другите".
  
  ХаЌден воздивна. "И така продолжува. Иста приказна, различна агенда низ целиот свет".
  
  "Замислете информациЌата да падне во рацете на терористите. Би рекол дека сите земЌи кои моментално ги гонат Ко®аниците би можеле лесно да создадат своЌ супертоп. Но..."
  
  "Ова е кому одредени фракции на оваа влада ги продаваат плановите", заклучи ДреЌк. "БидеЌ«и сè уште не сме сигурни дека секоЌ тим е официЌално санкциониран". Немаше потреба да додава дури и ако мислеа дека има.
  
  Хеликоптерот летал на ведро сино небо, без турбуленции и удобна топлина. ДреЌк се наЌде во состоЌба да се опушти за прв пат за околу еден ден. Тешко беше да се поверува дека токму претходната но« клекна на почивалиштето на големиот Ханибал.
  
  Лорен премина на следната датотека. "Се се«авате на редот на Последниот суд? Да те освежам. "На четирите страни на ЗемЌата ги наЌдовме четворицата ко®аници и им го претставивме планот за Редот на Последниот суд. Оние кои «е Ќа преживеат Крстоносната воЌна на Судот и неЌзините последици со право «е владеат врховно. Ако го читате ова, ние сме изгубени, затоа читаЌте и следете внимателно. Нашите последни години ги поминавме во составува®е на последните четири оружЌа на светските револуции - воЌна, освоЌува®е, глад и смрт. Обединети, «е ги уништат сите влади и «е отворат нова иднина. Бидете подготвени. НаЌди ги. ПатуваЌте до четирите страни на ЗемЌата. НаЌдете ги местата за одмор на Таткото на СтратегиЌата, а потоа и на Каганот; наЌлошиот Индиец што некогаш живеел, а потоа и БожЌото зло. Но, сè не е како што изгледа. Го посетивме Каган во 1960 година, пет години по завршува®ето, ставаЌ«и го Conquest во неговиот ковчег. Го наЌдовме злото што го чува вистинскиот Последен суд. И единствениот код за убиство е кога се поЌавиЌа Ко®аниците. На коските на Таткото нема знаци за идентификациЌа. Индиецот е опкружен со оружЌе. Редот на Последниот суд сега живее низ вас и «е владее вечно врховен".
  
  ДреЌк се обиде да ги собере соодветните точки. "Шифра за уништува®е? Навистина не ми се допаѓа звукот на ова. И "вистинскиот последен суд". Така, дури и да ги неутрализираме првите три, последниот «е биде вистински хумдингер".
  
  "Засега", рече Лорен, мислеЌ«и на студиЌата пред неа. "Вашингтон тинк-тенк предложи неколку идеи".
  
  ДреЌк се затемни само една секунда. СекоЌ пат кога «е слушаше спомнува®е за истражува®е, секогаш кога «е се спомене тинк-тенк, само два збора му блескаа низ мозокот како црвени неонски светла со големина на билборд.
  
  Карин БлеЌк.
  
  НеЌзиното долго отсуство не ветуваше добро. Карин може многу добро да биде нивната следна мисиЌа. Нежно Ќа турна грижата настрана засега.
  
  "... вториот ко®аник е ОсвоЌувачот. Вториот опис споменува каган. Од ова заклучуваме дека Џингис Кан е ОсвоЌувач. Џингис Кан е роден во 1162 година. ТоЌ е, буквално, освоЌува®е. ТоЌ освоил голем дел од АзиЌа и Кина, како и земЌи пошироко, а Монголската империЌа била наЌголемата соседна империЌа во историЌата. Кан беше жетвар; тоЌ поминал низ голем дел од античкиот свет и, како што беше кажано претходно, еден од секои двесте живи мажи денес е во роднинска врска со Џингис Кан".
  
  Маи чукна. "Леле, Алиша, тоЌ е како машка верзиЌа од тебе".
  
  ДреЌк кимна со главата. "ОвоЌ тип дефинитивно знаеше како да се репродуцира".
  
  "Вистинското име на овоЌ човек беше Тему¤ин. Џингис Кан е почесна титула. Неговиот татко бил отруен кога момчето имало само девет години, оставаЌ«и Ќа нивната маЌка сама да одгледа седум сина. ТоЌ и неговата млада сопруга, исто така, биле киднапирани, и дваЌцата поминале одредено време како робови. И покраЌ сето ова, дури и во раните дваесетти години, тоЌ се етаблираше како жесток водач. ТоЌ Ќа персонифицира фразата "држете ги неприЌателите блиску" бидеЌ«и пове«ето од неговите наЌголеми генерали биле поранешни неприЌатели. ТоЌ никогаш не оставил ниту една сметка нерасчистена и наводно бил одговорен за смртта на 40 милиони луѓе, намалуваЌ«и Ќа светската популациЌа за 11 отсто. ТоЌ прифати различни религии и го создаде првиот меѓународен поштенски систем, користеЌ«и пошти и попатни станици лоцирани низ неговата империЌа".
  
  ДреЌк се префрли на своето место. "Има многу информации што треба да се прифатат".
  
  "ТоЌ беше првиот каган на Монголската империЌа".
  
  Дал се сврте од размислува®е за прозорецот. "А неговото почивалиште?
  
  "Па, тоЌ беше погребан во Кина. Во необележан гроб".
  
  Алиша шмркаше. "Да, проклето, секако дека беше!"
  
  "Значи, прво Африка, а сега Кина претставуваат два од четирите страни на земЌата", размислуваше Маи гласно. "Освен ако не е АзиЌа и не зборуваме за континенти".
  
  "Има седум", Ќа потсети Смит.
  
  "Не секогаш", мистериозно одговори Лорен. "Но, «е доЌдеме до ова подоцна. Праша®ата се: кое е оружЌето за освоЌува®е и каде е почивалиштето на Џингис?
  
  "Претпоставувам дека еден одговор е Кина", промрморе Кензи.
  
  "Џингис Кан умре под мистериозни околности околу 1227 година. Марко Поло тврдеше дека тоа е поради инфекциЌа, други поради отров, а трети поради принцезата земена како воен плен. По смртта, неговото тело «е биде вратено во неговата татковина, во аимагот Кенти, според обичаЌот. Се верува дека бил погребан на планината Бурхан Калдун во близина на реката Онон. Сепак, легендата вели дека секоЌ што стапил во контакт со погребната поворка бил убиен. По ова, реката беше пренасочена над гробот на Каен, а беа убиени и сите воЌници кои Ќа формираа поворката". Лорен одмавна со главата. "Животот и живее®ето тогаш немаа големо значе®е".
  
  "Како што е случаЌ сега на некои места во светот", рече Дал.
  
  "Значи, повторно нуркаме? Алиша се намурти. "НикоЌ пове«е не кажа ништо за нурка®е. Ова не е моЌот наЌдобар талент".
  
  МаЌ некако успеа да Ќа проголта забелешката што изгледаше подготвена да и избега од неЌзините усни, наместо тоа, таа кашла. "Не нуркам", конечно рече таа. "Можеше да биде на планина. Зарем монголската влада не изолираше одредена област стотици години?
  
  "Токму така, и затоа го насочивме нашиот нишан кон Кина", рече Лорен. "И гробот на Џингис Кан. Сега, за да ве информираме, НСА и ЦИА сè уште користат десетици методи за собира®е информации за нашите конкуренти. Французите навистина изгубиЌа човек. Британците заминаа во исто време со нас. Русите и Швеѓаните подоцна се вплеткаа во побрзо од очекуваното турско чисте®е на областа. Не сме сигурни за Мосад или Кинезите. Наредбите остануваат исти. Сепак, има една работа... єас всушност го имам секретарот Кроу на линиЌа во моментов".
  
  ДреЌк се намурти. Никогаш не му паднало на памет дека Кроу можеби ги прислушува неговите и разговорите на Лорен, но тоа мораше да доЌде. Нивниот тим, нивното семеЌство, имаше таЌни како и сите други. Како што погледна наоколу, стана Ќасно дека и другите го чувствуваат истото и дека Лорен на овоЌ начин ги известила.
  
  Вашингтон отсекогаш имал своЌа агенда.
  
  Гласот на Кроу звучеше убедливо. "Нема да се преправам дека знам пове«е од вас за оваа конкретна мисиЌа. Не на земЌата. Но, знам дека ова е политичко минско поле, со сложености и интриги на наЌвисоките нивоа на некои од нашите ривалски нации".
  
  Да не зборуваме за САД, помисли ДреЌк. Што никогаш!
  
  "Искрено, изненаден сум од некои вклучени администрации", отворено рече Кроу. "Мислев дека можат да работат со нас, но како што споменав, работите можеби не се како што изгледаат".
  
  Уште еднаш, ДреЌк поинаку ги сфати неЌзините зборови. Дали таа зборуваше за мисиЌата Ко®аник? Или нешто пове«е лично?
  
  "Има ли причина за тоа, госпоѓо секретаре? - праша ХеЌден. "Нешто што не знаеме?
  
  "Па, не дека сум свесен. Но, дури и Ќас не мора да го знам сето ова. "Без ограничува®а" е редок збор во политиката".
  
  "Тогаш тоа е самото оружЌе", рече ХеЌден. "Ова е првиот суперпиштол. Ако беше изградена, ако беше продадена на терористи, целиот свет можеше да бара откуп за тоа.
  
  "Знам. Ова... Редот на последниот суд", го кажала името со гаде®е, "Ќасно развил главен план, оставаЌ«и го за идните генерации. За сре«а, Израелците одамна ги затвориЌа. За жал, тие не го наЌдоа тоЌ конкретен план. Оваа шема".
  
  Досега, ДреЌк не Ќа виде поентата во овоЌ повик. Се наведна наназад, затвораЌ«и ги очите, слушаЌ«и го разговорот.
  
  "Ти го правиш скокот кон некои други. МИА се само Израел и Кина. Важат нормалните правила, но доЌдете до тоа оружЌе и наЌпрво земете го. Америка не може да си дозволи ова да падне во погрешни раце, каков било вид. И внимаваЌ, копЌе. Има пове«е за ова отколку што се гледа".
  
  ДреЌк седна. Дал се наведна напред. "Дали ова е различен вид предупредува®е? шепна тоЌ.
  
  ДреЌк го проучувал ХеЌден, но нивниот шеф не покажувал знаци на загриженост. ПокриЌте ги грбот? Ако претходно не го слушнал овоЌ американски диЌалект, немаше да придаде никакво значе®е ниту на оваа фраза. Неговите мисли се свртеа кон смртта на Смит и Џошуа во Перу. Ова Ќа мери длабочината на нивниот пркос. Како обичен воЌник, со воЌнички поглед, би бил многу загрижен. Но, тие пове«е не беа воЌници - тие беа принудени да прават тешки избори секоЌ ден, на терен, под притисок. На рамениците Ќа носеа тежината на илЌадници животи, понекогаш и милиони. Ова беше необичен тим. Нема пове«е.
  
  Вие сте добри само како вашата последна грешка. Се памети само по последната грешка. Етика на работното место во светот. ТоЌ претпочиташе да продолжи да работи, да продолжи да се бори. Држете Ќа главата над вода - затоа што има милиони аЌкули кои постоЌано кружат низ светот, а доколку стоите во место, или «е се удавете или «е бидете растргнати.
  
  Кроу заврши со напнат говор, а потоа ХеЌден се сврте кон нив. Таа го допре своЌот комуникатор и направи лице.
  
  "Не забораваЌ".
  
  ДреЌк кимна со главата. Отворете канал.
  
  "Мислам дека «е биде многу различно од вообичаените работи на Tomb Raider". єорги зборуваше. "Се соочуваме со владини воЌници, експерти. Непознати фракции, можеби предавници. Бараме луѓе изгубени во времето, родени со години разлика. Ние го следиме пророштвото на некои стари воени злосторници, токму онака како што тоЌ сакаше да го направиме тоа". ТоЌ ги крена рамениците. "Немаме контрола над ситуациЌата".
  
  "єас сум блиску до Tomb Raider колку што можете да добиете", рече Кенси со насмевка. "Ова... е сосема поинаку".
  
  Алиша и Маи зЌапаа во Израелецот. "Да, ние имаме тенденциЌа да заборавиме на вашето гадно криминално минато, нели... Twisty?
  
  Швеѓанецот трепна. "єас... хм... Ќас... што?
  
  Кенси интервенираше. "И претпоставувам дека околностите никогаш не те натерале на компромитирачки позиции, а, Алиша?
  
  Англичанката ги крена рамениците. "Зависи од тоа дали сè уште зборуваме за криминал. Некои компромисни позиции се подобри од другите".
  
  "Ако сè уште сме будни и будни", рече ХеЌден, "дали би можеле да почнеме да читаме за Џингис Кан и локациЌата на неговиот гроб? Тинк-тенк во Вашингтон е добро и добро, но ние сме таму и «е видиме што тие нема да видат. Колку пове«е информации можете да апсорбирате, толку поголеми шанси имаме да го наЌдеме второто оружЌе".
  
  "И излезете жив од ова", се согласи Дал.
  
  Таблетите беа префрлени наоколу, едваЌ доволно за споделува®е. Алиша беше првата што извика за проверка на неЌзината е-пошта и страницата на ФеЌсбук. ДреЌк знаеше дека нема ни е-пошта, а камоли првиот навестува®е на социЌалните мрежи и Ќа погледна.
  
  Таа нагрчена. "Сериозно време?
  
  "Тоа, или одмори се, сакаЌ. Кина дефинитивно нема да не пречека со раширени раце".
  
  "Добра поента." ХаЌден воздивна. "Ќе контактирам со локалните тимови и «е ги замолам да ни го олеснат влезот. Дали сите се согласуваат со планот досега?"
  
  "Па", лежерно зборуваше Дал. "Никогаш не помислив дека «е го бркам Џингис Кан во Кина додека се обидувам да не се тепам со половина дузина ривалски нации. Но, еЌ", ги крена рамениците, "знаете дека зборуваат за обид за нешто поинакво".
  
  Алиша погледна наоколу, а потоа одмавна со главата. "Нема коментари. Многу лесно."
  
  "Токму сега", рече ДреЌк, "подобро би сакал да имам малку пове«е информации".
  
  "И Ќас и ти, єорки". Дал кимна со главата. "єас и ти, и дваЌцата".
  
  
  ГЛАВА ТРИНАЕСТА
  
  
  Часовите летаа незабележано. Хеликоптерот бил принуден да наполни гориво. Недостигот на вести за другите тимови стана фрустрирачки. ХеЌден открила дека неЌзината наЌдобра опциЌа е да се нурне во богатството на информации во врска со гробот на Џингис, но и било тешко да открие нешто ново. Останатите очигледно се обидуваа да го сторат истото некое време, но некои се умориЌа и решиЌа да одвоЌат малку време, додека на други им беше полесно да ги решат своите лични праша®а.
  
  Невозможно беше да се игнорира во нивниот тесен простор, а за волЌа на вистината, до сега тимот беше доволно близок и запознаен за да го земе сето тоа во чекор.
  
  Дал се Ќави дома. Децата беа сре«ни што го слушнаа, што го насмеа Дал широко. єоана праша кога «е биде дома. ТензиЌата беше очигледна, резултатот не беше толку голем. ХеЌден одвои малку време за да Ќа гледа Кинимака како големиот ХаваЌски минува со прстот преку екранот на таблетот. Таа се насмевна. Уредот изгледаше како разгледница во неговите големи раце, а таа се сети како тие раце го допираа неЌзиното тело. Нежни. Возбуда. ТоЌ Ќа познаваше толку добро и тоа Ќа зголеми нивната интимност. Сега гледаше во оштетениот врв на прстот, оноЌ што беше принудена да го проголта за време на нивната последна мисиЌа. Шокот од ситуациЌата и ги отвори очите. Животот беше бескраЌно премногу краток за да се борите против волЌата на оноЌ што го сакавте.
  
  Малку здивне, не сигурна дали навистина верува во тоа. По ѓаволите, не го заслужуваш ова. Не после се што кажа. Таа не го оправдуваше вра«а®ето назад и немаше идеЌа од каде да започне. Можеби тоа беше битка, ситуациЌа, работа. Можеби тоа беше случаЌ во секоЌ момент во историЌата на неЌзиниот живот.
  
  Луѓето направиЌа грешки. Тие можеа да се искупат.
  
  Алиша го направи тоа.
  
  Оваа мисла Ќа натера да погледне кон Англичанката додека хеликоптерот се пробиваше низ небото. НенадеЌните турбуленции Ќа натераа да го стегне поЌасот. Секунда на слободен пад, а неЌзиното срце потона на нозе. Но, се беше во ред. Го имитираше животот.
  
  Инстинктите на ХаЌден отсекогаш биле да води, да ги заврши работите. Сега таа виде дека овие инстинкти се мешаат во други важни аспекти од неЌзиниот живот. Таа виде мрачна иднина.
  
  ДреЌк и Алиша беа сре«ни, насмеани, тропаЌ«и на заеднички таблет. МаЌ го позаЌми своЌот Кензи, а двете жени го земаа наизменично. Интересно беше како уникатно различни луѓе се справуваат со слични ситуации.
  
  Смит се доближи до Лорен. "Како си?"
  
  "Колку е добро, мазно копиле. Сега не е време, Смит".
  
  "Мислите дека не го знам ова? Но кажи ми. Кога «е доЌде време?"
  
  "Не сега".
  
  "Никогаш", рече Смит мрачно.
  
  Лорен ржеше. "Сериозно? Ние сме во «орсокак, човеку. Удираш во Ўид од тули и не можеш да го преболиш".
  
  "Ґид?"
  
  Лорен шмркаше. "Да, има име".
  
  "Ох. ОвоЌ Ўид".
  
  ХеЌден виде дека и дваЌцата го решаваат проблемот. Не беше неЌзино место да суди или да интервенира, но Ќасно покажа како секоЌа пречка може да Ќа поткопа секоЌа врска. Смит и Лорен беа, благо кажано, неортодоксен пар, толку необичен што можеби добро соработуваа.
  
  Сепак, наЌнеконвенционалните пречки сега им застанаа на патот.
  
  Смит се обиде со поинаков пристап. "Добро, добро, па што ти даде во последно време?
  
  "єас? Ништо. Не одам таму за информации. Тоа е работа на ЦИА или ФБИ или коЌ и да е".
  
  "Тогаш, за што зборуваш?"
  
  За Смит ова беше чекор напред. Отворено, неконфронтирачко праша®е. ХеЌден почувствува одредена гордост во воЌникот.
  
  Лорен малку се двоумеше. "Сра®е", рече таа. "Зборуваме глупости. ТелевизиЌа. Филмови. Книги. Познати личности. Вести. ТоЌ е градител, па прашува за проекти".
  
  "Кои проекти?
  
  "Сето ова ве тера да поставувате претпазливо праша®е. Зошто не кои познати личности или кои филмови? Дали те интересираат згради, Ленс?
  
  ХеЌден сакаше да го исклучи, но откри дека не може. Кабината беше премногу тесна; праша®ето е премногу сериозно; спомнува®ето на името на Смит е премногу привлечно.
  
  "Само ако некоЌ сака да им наштети".
  
  Лорен го одмавна и разговорот заврши. ХеЌден се прашуваше дали Лорен прекршува некаков закон со тоа што се прикрадуваше да разговара со познат терорист, но не можеше сосема да одлучи како да го изрази праша®ето на Лорен. Барем не уште.
  
  "Останува уште помалку од еден час". Гласот на пилотот доЌде преку системот за комуникациЌа.
  
  ДреЌк погледна нагоре. ХеЌден Ќа виде решителноста на неговото лице. Истото со Дал. Тимот беше целосно ангажиран, постоЌано усовршуваЌ«и ги своите вештини. Погледнете Ќа на пример последната операциЌа. Сите поминаа низ сосема различни мисии, се соочиЌа со олицетворение на злото и не добиЌа ниту една гребнатинка.
  
  Барем од физички аспект. Емоционалните лузни - особено неЌзините - никогаш нема да зараснат.
  
  Таа помина една минута гледаЌ«и низ весниците пред неа и обидуваЌ«и се да апсорбира уште малку од историЌата на Џингис Кан. Таа го погледна текстот на Редот, истакнуваЌ«и ги редовите: Оди во четирите страни на светот. НаЌдете ги местата за одмор на Таткото на СтратегиЌата, а потоа и на Каганот; наЌлошиот Индиец што некогаш живеел, а потоа и БожЌото зло. Но, сè не е како што изгледа. Го посетивме Каган во 1960 година, пет години по завршува®ето, ставаЌ«и го Conquest во неговиот ковчег.
  
  Четири агли на земЌата? Сè уште останува мистериЌа. За сре«а, индициите за идентитетот на Ко®аниците досега беа Ќасни. Но, дали Редот го наЌде гробот на Џингис Кан? Така се чинеше.
  
  Додека хеликоптерот продолжи да сече низ воздухот, єорги стана и потоа зачекори напред. Лицето на крадецот изгледаше нацртано, очите му беа затворени, како да не спиел ни намигнува®е од неговиот испад во Перу. "Ви кажав дека бев дел од изЌавата на Веб, неговото наследство", рече Русинот, а неговиот тон откри дека е ужаснат од тоа што сакаше да го каже. "Ти кажав дека сум наЌлошиот од сите споменати".
  
  Со вознемирено грофта®е, Алиша се обиде да го отстрани ненадеЌниот атмосферски амортизер. "Сè уште чекам да слушнам коЌа е проклетата лезбеЌка", рече таа весело. "Да ти кажам вистина, єоги, се надевав дека тоа «е бидеш ти".
  
  "Како..." єорги застана на средината на реченицата. "єас сум маж".
  
  "Не сум убеден. Тие мали раце. Ова лице. Начинот на коЌ одиш".
  
  "Нека зборува", рече Дал.
  
  "И сите треба да знаете дека Ќас сум лезбеЌка", рече Лорен. "Знаете, нема ништо лошо или срамно во тоа".
  
  "Знам", рече АлисиЌа. "Треба да бидете она што сакате да бидете и да го прифатите тоа. Знам, знам. Само се надевав дека тоа «е биде єоги, тоа е сè".
  
  Смит Ќа погледна Лорен со збунет, но инаку празен израз. ДреЌк мислеше дека реакциЌата е невероЌатна со оглед на изненадува®ето.
  
  "Тоа останува само еден", рече Кинимака.
  
  "НекоЌ што умира", рече ДреЌк, гледаЌ«и во подот.
  
  "Можеби треба да му дозволиме на нашиот приЌател да зборува? Дал инсистираше.
  
  єорги се обиде да се насмее. Потоа ги спои рацете пред него и се загледа во покривот на колибата.
  
  "Тоа не е долга приказна", рече тоЌ со густ акцент. "Но, ова е тешко праша®е. єас... Ладнокрвно ги убив моите родители. И Ќас сум благодарен секоЌ ден. Благодарам што направив".
  
  ДреЌк Ќа крена раката за да го привлече вниманието на своЌот приЌател. "Не треба ништо да обЌаснувате, знаете. Еве ние сме семеЌство. Тоа нема да предизвика никакви проблеми".
  
  "Разбирам. Но, ова е и за мене. Ти разбираш?"
  
  Тимот, секоЌ еден, кимна со главата. Тие разбраа.
  
  "Живеевме во мало село. Ладно село. Зима? Не беше годишно време, тоа беше грабеж, тепа®е, млате®е од Бога. Тоа ги депримира нашите семеЌства, дури и нашите деца. єас бев еден од шестмината, а моите родители не можеа да се справат. Не можеле да пиЌат доволно брзо за да им олеснат деновите. Тие не можеа да вратат доволно за да ги направат но«ите опстоЌни. Не можеа да наЌдат начин да се справат со нас и да се грижат за нас, па наЌдоа начин да Ќа сменат сликата".
  
  Алиша не можеше да ги задржи чувствата. "Се надевам дека не е така како што звучи".
  
  "Едно попладне сите се натрупавме во автомобилот. Тие рекоа дека ветиле патува®е во градот. Не сме го посетиле градот со години и требаше да прашаме, но..." ТоЌ ги крена рамениците. "Бевме деца. Тие беа наши родители. Тие го напуштиЌа малото село и никогаш пове«е не Ќа видовме".
  
  ХеЌден Ќа виде далечната тага на лицето на МеЌ. НеЌзиниот млад живот можеби се разликуваше од оноЌ на єорга, но имаше тажни сличности.
  
  "Денот надвор од автомобилот стануваше постуден, потемнет. Возеа и возеа и не зборуваа. Но, ние сме навикнати на тоа. Немаа  убов кон животот, ниту кон нас, ниту еден кон друг. Претпоставувам дека никогаш не сме Ќа знаеле  убовта, не како што треба да биде. Во темнината застанаа велеЌ«и дека колата се расипала. Се гушкавме, некои плачеа. МоЌата помала сестра имаше само три години. Имав девет години, наЌстариот. Требаше...требаше..."
  
  єорги ги возврати солзите, гледаЌ«и во покривот, како да има мо« да го промени минатото. ТоЌ подаде цврста рака пред некоЌ да може да се крене да му приЌде, но барем ХеЌден знаеше дека ова е нешто низ кое мора да помине сам.
  
  "Нѐ намамиЌа. Тие пешачеа некое време. Мразот беше толку тврд и студен што од него излегоа мо«ни, смртоносни бранови. Не можев да сфатам што прават, а потоа се почувствував премногу ладно за да размислувам правилно. Видов како нè вртат одново и одново. Бевме изгубени и слаби, ве«е умиравме. Бевме деца. Ние... верувавме".
  
  ХеЌден ги затвори очите. Немаше зборови.
  
  "Очигледно го нашле автомобилот. Заминаа. Ние... па, умревме... еден по еден". єорги сè уште не можеше Ќасно да ги формулира деталите. Само тагата на неговото лице Ќа откри вистината за ова.
  
  "єас бев единствениот преживеан. єас бев наЌЌак. єас пробав. Носев, влечев и гушкав, но ништо не излезе од тоа. Не успеав сите. Видов како животот истекува каЌ секоЌ од моите бра«а и сестри и ветив дека «е преживеам. Нивната смрт ми даде сила, како нивните починати души да ми се придружиЌа. Се надевам дека го направиЌа тоа. Сеуште верувам. Верувам дека се уште се со мене. Преживеав руски затвор. Го надминав Мет ДреЌк", тоЌ имаше слаба насмевка, "и го извлеков од таму".
  
  "Како успеа да се вратиш во селото? Кинимака сакаше да знае. ХеЌден и Дал го погледнаа претпазливо, но исто така беше Ќасно дека єорги треба да разговара.
  
  "єа облеков нивната облека", подсвире тоЌ со болно низок глас. "Кошули. єакни. Чорапи. Бев топло и ги оставив сите сами во снегот и мразот и стигнав до патот".
  
  ХеЌден не можеше да Ќа замисли болката во срцето, согледаната вина што не требаше да биде негова.
  
  "Ми помогна автомобил коЌ минуваше. Им Ќа раскажав приказната, по неколку дена се вратив во селото", дишеше длабоко, "и оставив да го видат духот на тагата што Ќа предизвикаа. Нека видат и почувствуваат колку длабок бил неговиот гнев. Така да, ладнокрвно ги убив моите родители".
  
  Имаше тишина коЌа никогаш не требаше да се прекине. ХеЌден знаеше дека телата на бра«ата и сестрите на єорга лежат таму каде што паднаа токму сега, замрзнати засекогаш, никогаш да не мируваат.
  
  "Станав крадец". єорги Ќа ослабна срцепарателната резонанца. "И подоцна беше фатен. Но, тоЌ никогаш не бил осуден за убиство. И тука сме."
  
  Гласот на пилотот доЌде во воздухот. "Триесет минути до кинескиот воздушен простор, момци, а потоа секоЌ може да претпостави".
  
  ХеЌден беше задоволна кога Лорен се Ќави во тинк-тенкот на Вашингтон во овоЌ момент. Единствениот начин да се оди напред беше преку одвра«а®е.
  
  "Блиску сме до целта", му рече таа на ВеЌ кога се сретнавме. "Нешто ново?"
  
  "Работиме на четирите агли, референци за датумите на раѓа®е на ко®аниците, МонголиЌа, Каган и самиот Ред, што сакаш прво?
  
  
  ПОГЛАВєЕ ЧЕТВЕРИНАТА
  
  
  "Ооо", возбудено рече АлисиЌа, играЌ«и Ќа улогата. "АЌде да слушнеме кои се броевите на датумот на раѓа®е. Едноставно сакам да крцкам броЌки".
  
  "Кул. Убаво е да се слушне тоа од теренски пешак". Гласот продолжи сре«но, креваЌ«и неколку веѓи во салонот, но блажено несвесен: "Значи, Ханибал е роден во 247 година п.н.е., умре околу 183 п.н.е. Џингис Кан 1162 година, починал во 1227 година -"
  
  "Тоа се премногу броЌки", рече АлисиЌа.
  
  "Проблемот е", рече Дал. "Ви снема прсти и прсти".
  
  "Не сум сигурен што значи тоа", продолжи компЌутерскиот научник. "Но, овие луди култови навистина ги сакаат своите игри со броеви и кодови. ИмаЌте го тоа на ум".
  
  "Значи, Ханибал е роден 1.400 години пред Џингис", рече Кенси. "Го разбираме тоа".
  
  "Би се изненадиле од броЌот на сра®а кои не го прават ова", лежерно рече глупакот. "Во секоЌ случаЌ -"
  
  "ЕЌ другар?" ДреЌк брзо го прекина: "Дали некогаш сте биле удирани во лицето?
  
  "Па, всушност, да. Да, имам".
  
  ДреЌк се наведна на столот. "Во ред", рече тоЌ. "Сега можеш да продолжиш да се ебеш".
  
  "Ние, се разбира, сè уште не можеме да работиме со овие броЌки, бидеЌ«и не ги познаваме другите возачи. Иако претпоставувам дека дури и вие можете да го сфатите четвртиот? Не? Нема преземачи? Па. Така, во моментов, момци, има огромна количина на огнена мо« што се испра«а во Монголската Република. Седум, или уште е шест? Да, шест тимови од елитни воЌници кои претставуваат шест земЌи го гонат Ко®аникот на освоЌува®ето. єас сум во право? Ура!"
  
  ДреЌк погледна во ХеЌден. "Дали овоЌ човек е наЌдобриот претставник во Вашингтон?
  
  ХеЌден ги крена рамениците. "Па, барем не ги крие своите емоции. Не се крие под многуте набори на измамен плашт како поголемиот дел од Вашингтон".
  
  "Напред до ко®аникот на освоЌува®ето. Очигледно Редот има своЌа агенда, па освоЌува®ето може да биде сè, од детска играчка до видео игра... ха ха. Светската доминациЌа може да доЌде во многу облици, дали сум во право?
  
  "Само продолжете со инструкциите", рече ХеЌден.
  
  "Се разбира, секако. Па, да одиме директно на поентата, нели? Иако Израелците чудно не сакаа да ни дадат какви било информации за нацистичкиот култ за воени злосторства што го уништиЌа во Куба, ние го научивме она што требаше да го знаеме. Штом се спушти прашината, нацистите Ќасно одлучиЌа дека се збркале и дошле до оваа разработена идеЌа да го контролираат светот. Тие го создадоа Редот, заедно со грб, таЌни шифри, симболи и многу пове«е. Тие развиЌа план - вероЌатно оноЌ на коЌ работеа со години под РаЌхот. Тие закопале четири типа оружЌе и Ќа смислиле оваа загатка. Можеби сакаа да го направат понеЌасно, коЌ знае? Но, Мосад ги уништи без трага и, ми се чини, премногу брзо. Скриениот бункер остана неоткриен триесет години".
  
  "Петнаесет минути", лаконски одговори пилотот.
  
  "Дали е ова оружЌе? - праша ХеЌден. "Каде ги добиЌа?
  
  "Па, нацистите имаа приближно онолку врски колку што секоЌ можеше да има. Големиот пиштол е стар дизаЌн ажуриран за простор и точност. Апсолутно можеа да положат раце на се, од четириесеттите до осумдесеттите. Парите никогаш не биле пречка, но движе®ето било. И доверба. Тие не би верувале на ниту една жива душа да го направи ова за нив. На малите снеЌкови вероЌатно им требале години да ги сокриЌат сите четири оружЌа и неколку десетици услуги. Факторите на доверба се исто така една од причините поради кои тие на прво место ги сокриле пушките. Не можеа сега да ги задржат на Куба, нели?" Човекот од Вашингтон пукна од смее®е, а потоа некако успеа да се отрезни.
  
  Алиша ги преврте очите и ги спои двете раце како да може да се завиткаат околу нечиЌ слаб врат.
  
  "Во секоЌ случаЌ, дали сè уште сте со мене? Разбирам дека времето е кратко и ве чеша да излезете во нечистотиЌа и да пукате нешто, но имам малку пове«е информации. Само што влезе..."
  
  Пауза.
  
  "Сега ова е интересно".
  
  Пове«е тишина.
  
  "Дали би сакале да споделите? ХеЌден го поттикна човекот, гледаЌ«и во цврстата страна на хеликоптерот како да можеше да го види нивното слетува®е како се приближува.
  
  "Па, Ќас сакав да зборувам за четирите страни на земЌата - или барем како Ќа гледаме ние - но гледам дека ни истекува времето. Види, даЌ ми петка, но што и да правиш", застана тоЌ, "не слетаЌ!"
  
  Врската беше нагло прекината. ХеЌден прво се загледа во подот, а потоа во внатрешноста на хеликоптерот.
  
  ДреЌк ги крена двете раце нагоре. "Не ме гледаЌ. єас не сум виновен!"
  
  Алиша се насмеа. "Да, и Ќас".
  
  "Не слетаЌ? - повтори Дал. "Што по ѓаволите значи тоа?
  
  Алиша го исчисти грлото како да сака да обЌасни, но тогаш гласот на пилотот лаеше од звучниците. "Две минути, момци".
  
  ХеЌден му се обратил на еден стар верник за помош. "Мано? - Прашав.
  
  "ТоЌ е газ, но сепак на наша страна", брмна големиот ХаваЌ. "єас би рекол да го прифати неговиот збор за тоа.
  
  "Подобро е брзо да се одлучи", се замеша Смит. "Ние одиме надолу".
  
  Системот за комуникациЌа веднаш оживеа. "Што реков? Не слетаЌ! "
  
  ДреЌк стана и го вклучи домофонот на хеликоптерот. "Заеби, другар", рече тоЌ. "Нова интелигенциЌа на пат".
  
  "Но, ние сме во кинескиот воздушен простор. Не може да се каже колку време «е помине пред да не забележат".
  
  "Прави што можеш, но не слетаЌ".
  
  "ЕЌ приЌателе, ми беше кажано дека ова «е биде мисиЌа за брзо пристигнува®е и заминува®е. Без глупости. Можете да бидете сигурни дека ако останеме овде подолго од неколку минути, «е имаме неколку J-20 на газот".
  
  Алиша се наведна кон ДреЌк и шепна: "Ова е лошо..."
  
  єоркширецот Ќа прекина, гледаЌ«и Ќа итноста на ситуациЌата. "Па, очигледно Кнобенд од Вашингтон може да нè слушне дури и кога врската е прекината", рече тоЌ, гледаЌ«и нагласено во Дал. "Дали го слушна тоа, Нобенд? Имаме околу шеесет секунди".
  
  "Ќе потрае подолго", одговори човекот. "Бидете храбри луѓе. Ние сме на овоЌ случаЌ".
  
  ДреЌк почувствува дека неговите тупаници се стегаат. Ова снисходливо однесува®е само предизвика конфронтациЌа. Можеби тоа беше намерата? Откако го пронаЌдоа гробот на Ханибал, ДреЌк чувствуваше дека нешто не е во ред со оваа мисиЌа. Нешто неоткриено. Дали се тестирани? Дали биле под надзор? Дали американската влада ги оцени нивните постапки? Ако е така, тогаш се се сведе на она што се случи во Перу. И ако е така, ДреЌк не бил премногу загрижен за нивната изведба.
  
  ТоЌ беше загрижен за заговорите, интригите и интригите што слушателите би можеле да ги зготват по прегледот. СекоЌа земЌа управувана од политичари никогаш не била она што изгледала, а само оние кои стоЌат зад луѓето на власт знаеле што навистина се случува.
  
  "Педесет секунди", рече тоЌ гласно. "Тогаш «е излеземе одовде".
  
  "Се обидуваме да направиме трик", им рекол пилотот. "Ве«е сме толку ниско што можеш да излезеш од вратата на дрво, но Ќас Ќа криЌам птицата во планинска долина. Ако слушнете нешто како струга по дното, тоа «е биде или карпа или Ќети".
  
  Алиша гласно голтна. "Мислев дека се дружат низ целиот Тибет?
  
  Дал ги крена рамениците. "Одмор. Излет. КоЌ знае?"
  
  Конечно, врската се врати во живот. "Во ред, луѓе. Дали сме уште живи? Добро добро. Одлична работа. Сега... се се«авате на сите контроверзии во врска со почивалиштето на Џингис Кан? ТоЌ лично сакал необележан гроб. СекоЌ што го изгради неговиот гроб беше убиен. Местото на погребува®е било прегазено од ко®и и засадено со дрвЌа. Буквално, тоа е недостижно освен случаЌно. Една приказна што Ќа сметам за трогателна затоа што толку едноставно ги урива сите овие луди шеми е дека Кан бил погребан со млада камила - а локациЌата била точно утврдена кога маЌката на камилата била пронаЌдена како плаче на гробот на неЌзиното теле.
  
  Пилотот нагло Ќа прекинал комуникациЌата. "Речиси сме на точка од коЌа нема вра«а®е, приЌателе. Триесет секунди и или «е излеземе одовде наЌбрзо што можеме како да гори, или «е ги испратиме децата таму".
  
  "Ох", рече човекот од Вашингтон. "Заборавив на тебе. Да, оди од таму. Ќе ти испратам нова локациЌа".
  
  ДреЌк се скршна, споделуваЌ«и Ќа болката на пилотот, но како одговор рече: "Исус, приЌателе. Дали се обидувате да не заробите или убиете?"
  
  ТоЌ само делумно се шегуваше.
  
  "ЕЌ еЌ. Смири се. Види - овие нацисти - Редот на последниот суд - ги бараа Ко®аниците - почивалиштето - помеѓу педесеттите и осумдесеттите, нели? Очигледно ги нашле сите. Нешто ми кажува дека не го нашле гробот на Џингис Кан. Навистина верувам дека може да се каже пове«е за такво откритие. Потоа следува самиот Ред и зборовите: "Но, сè не е како што изгледа. Го посетивме Каган во 1960 година, пет години по завршува®ето, ставаЌ«и го Conquest во неговиот ковчег. Сигурно Кан немал гробница изградена во 1955 година. Но, наЌмногу поради недостатокот на гробница, а исто така и за да им помогне на верниците и да го зголеми туристичкиот проток, Кина му изгради мавзолеЌ".
  
  "Дали е ова во Кина? - праша ХеЌден.
  
  "Се разбира, ова е во Кина. Размислувате за целата работа со четири агли, нели? Во ред, одржуваЌте Ќа сивата материЌа активна. Можеби еден ден «е има дури и работа за тебе овде".
  
  ХеЌден проголта задавен звук. "Само обЌаснете Ќа вашата теориЌа".
  
  "Точно, кул. МавзолеЌот на Џингис Кан е изграден во 1954 година. Ова е голем храм изграден покраЌ река во Е¤ин Хоро, во Ќугозападна Внатрешна МонголиЌа. Сега мавзолеЌот е всушност кенотаф - во него нема тело. Но, тие велат дека во него има наметка и други предмети што му припаѓале на Џингис. Чингис, коЌ отсекогаш бил поврзуван со идеЌата за мавзолеЌ, а не со познатиот гроб и надгробен споменик, првично бил обожуван во осумте бели Ќурти, шаторски палати каде што првично живеел. Овие преносливи мавзолеи биле заштитени од Дархадските кралеви на Џин, а подоцна станале симбол на монголската нациЌа. На краЌот, беше одлучено да се укинат преносливите мавзолеи и да се пренесат античките мошти во нов, постоЌан. Распоредот совршено се вклопува со планот на Редот. Без оглед на оружЌето што «е изберат да го освоЌат е во ковчегот на Џингис, во тоЌ мавзолеЌ".
  
  ХеЌден ги одмери неговите зборови. "Проклето глупаво", рече таа. "Ако грешите..."
  
  "Кур?"
  
  "Ова е наЌдоброто што можете да го добиете".
  
  "Редот имаше пристап", рече Дал. "Ова Ќа обЌаснува линиЌата во текстот".
  
  ХеЌден полека кимна со главата. "Колку сме далеку од земЌата?
  
  "Дваесет и седум минути".
  
  "Што е со другите тимови?
  
  "Се плашам дека нема начин да се каже дали тие се толку паметни како вашите навистина. ВероЌатно имаат специЌалист за висока технологиЌа коЌ ги советува". ПаузираЌте за да изразите благодарност.
  
  "Проклет мелез", режеше Алиша.
  
  "Не". ХеЌден го контролираше своЌот гнев. "Мислам - што е наЌновото за внатрешните муабети?
  
  "О, точно. Муабетот е гласен и горд. Некои тимови добиЌа газови од управата. Некои добиЌа задача повторно да ископаат околу местото на Ханибал. Знам дека Русите и Швеѓаните се упатиЌа кон Бурхан Калдун, исто како и вие на почетокот. Мосад и Кинезите се прилично тивки. Французи? Па, коЌ знае, нели?"
  
  "Подобро да бидеш во право за ова", рече ХеЌден со неговиот глас преполн со отров. "Затоа што ако не, светот «е страда".
  
  "Само доЌдете до овоЌ мавзолеЌ, госпоѓице ЏеЌ. Но, направете го тоа брзо. Други тимови можеби ве«е се таму".
  
  
  ПОГЛАВєЕ ПЕТнаесетта
  
  
  "Е¤ин Хоро Банер", рече пилотот, сè уште нервозен. "Остануваат осум минути".
  
  Беа направени аранжмани тимот да се спушти надвор од градот и да го започне патува®ето. За да им помогне бил ангажиран локален археолог, коЌ требало да ги однесе до мавзолеЌот. ДреЌк погоди дека нема поим што вероЌатно «е се случи тогаш.
  
  За таа цел, хеликоптерот «е остане жежок и подготвен, и покраЌ постоЌаната загриженост на пилотот за кинеските стелт-ловци.
  
  Удар и проклетство, а потоа хеликоптерот запре, даваЌ«и му на тимот време да скокне. Се наЌдоа меѓу грмушки од грмушки, шуми кои изумираат, но лесно можеа да го видат патот напред.
  
  Околу една милЌа по ридот се наоѓа предградието на еден голем град. ХеЌден Ќа програмираше неЌзината седечка навивачка на точните координати и тимот потоа се направи што е можно поприсутен. На Кинезите им беа потребни туристи, па денеска добиЌа уште девет. Лорен беше убедена да остане со хеликоптерот и да го реши тековниот муабет.
  
  "Следниот пат", повика таа додека тимот побрза да си замине, "Алиша може да се вмрежува".
  
  Англичанката шмркаше. "Дали изгледам како проклета секретарка?
  
  "Ммм, навистина?"
  
  ДреЌк Ќа поттикна Алиша и шепна: "Па, ти го направи тоа минатата недела, се се«аваш? За игра®е улоги?"
  
  "О, да", светло се насмевна таа, "беше забавно. Се сомневам дека улогата на Лорен «е биде иста".
  
  "Да се надеваме дека нема".
  
  ДваЌцата размениЌа топла насмевка додека излегоа од нивното импровизирано засолниште и се упатиЌа надолу по полека лазечкиот рид. Ретката вегетациЌа и пустина набрзо им отстапиЌа место на патиштата и зградите, а неколку високи хотели и деловни згради почнаа да се наЎираат во далечината. Црвените, зелените и пастелите се бореа против синото небо и бледите облаци. ДреЌк веднаш го погоди колку се чисти улиците и самиот град, колку се широки некои од автопатиштата. Доказ за иднината, рекоа тие.
  
  ИзгледаЌ«и чудно на почетокот, но не можеЌ«и да си помогнат, туристите се упатиЌа кон местото на средбата, внимаваЌ«и нивните раце никогаш да не ги остават нивните преголеми ранци. Археологот ги пречека во сенката на голема црна статуа на човек коЌ Ќава на ко®.
  
  "Се вклопува". Дал кимна со главата на Ќавачот.
  
  Пред нив стоеше слаба, висока жена со исчешлана коса и директен поглед. "Дали сте дел од група за турнеи? Зборуваше внимателно, избираЌ«и ги зборовите. "Извини за моЌот англиски. Ова не е добро". Таа се насмеа, неЌзиното мало лице се крцкаше.
  
  "Нема проблем", брзо рече Дал. "Тоа е поЌасно од верзиЌата на ДреЌк".
  
  "Смешно фу-"
  
  "Вие не изгледате како туристи", рече жената, запираЌ«и го. "Дали имате искуство?
  
  "О, да", рече Дал, фа«аЌ«и Ќа за рака и водеЌ«и Ќа со великодушен гест. "Патуваме низ светот во потрага по нови атракции и градови".
  
  "Погрешен начин", рече жената прилично  убезно. "МавзолеЌот е од другата страна".
  
  "Ох".
  
  ДреЌк се насмеа. "Прости му", рече тоЌ. "Обично тоЌ само носи багаж".
  
  Жената одеше напред, исправаЌ«и го грбот, со права коса собрана во тесна лента за глава. Тимот се рашири наЌдобро што можеше, повторно не сакаЌ«и да предизвика мешаница или да остави зад себе траЌни спомени. Дал дознал дека жената се вика Алтан и дека е родена во близина, Ќа напуштила Кина во младоста, а потоа се вратила пред само две години. Таа ги водеше директно и учтиво и набрзо покажа дека се приближуваат до своЌата цел.
  
  ДреЌк го виде врвот на мавзолеЌот како се издигнува напред, статуи, скали и други иконски елементи наоколу. Смртта може да демне секаде. РаботеЌ«и заедно, тимот Ќа забави жената додека проверуваше дали има други тимови и други воЌници, цело време преправаЌ«и се дека му се восхитуваат на глетката. Смит гледаЌ«и зад кантите за отпадоци и клупите можеби Ќа загрижи Алтан, но описот на ДреЌк за неговото "многу ограничено издание" само Ќа зголеми неЌзината  убопитност.
  
  "Дали е тоЌ посебен?
  
  "О, да, тоЌ е еден од еден".
  
  "Можам да те слушнам преку ебаната врска", ржеше Смит.
  
  "Како?"
  
  "Во однос на автомобилите, ова е изданието Pagani Huayra Hermes, дизаЌнирано за Manny Koshbin од Pagani и Hermes.
  
  "Жал ми е. Не знам што значи сето ова".
  
  "Тоа е Ќасно". ДреЌк воздивна. "Смит е единствен. Но, кажи ми за твоето омилено хоби".
  
  "Навистина уживам во планинаре®ето. Има некои убави места во пустината".
  
  "Во услови на кампува®е, замислете го Смит како нишан столб од шатор. ОноЌ што постоЌано те доведува во неволЌа, но сепак добро функционира откако «е го обликуваш, и секогаш, но секогаш, успева да те налути".
  
  Смит промрморе нешто преку пораките, откако го заврши своето извидува®е. Лорен влезе во неконтролиран напад на кикоте®е.
  
  Алтан сомнително го погледна єоркширецот, а потоа го сврте погледот кон остатокот од тимот. Маи, особено, Ќа избегнуваше оваа жена, како да се обидува да го скрие сопственото потекло. ДреЌк го сфати она што другите не можеа. Едно довело до друго, а Маи не сакала да разговара од каде доаѓа и како завршила овде. Алтан покажа на неколку чекори.
  
  "Во таа насока. МавзолеЌот е таму горе".
  
  ДреЌк виде невероЌатно широка и невероЌатно долга бетонска патека коЌа води директно до долги и стрмни конкретни чекори. Непосредно пред да започнат чекорите, патеката се прошири во огромен круг, во чиЌ центар стоеше непогрешливата статуа.
  
  "Па, ова момче дефинитивно беше Ќавач", забележа Кинимака.
  
  Џингис Кан, ЌаваЌ«и галопирачки ко®, застана на огромна камена плоча.
  
  "Вториот ко®аник", рече єорги. "ОсвоЌува®е".
  
  Алтан сигурно Ќа слушнал последната реченица бидеЌ«и таа се сврте и рече: "Да. Каганот го освои наЌголемиот дел од познатиот свет пред неговата смрт. ВероЌатно како геноциден крал, тоЌ, исто така, политички го обедини Патот на свилата за време на неговиот живот, зголемуваЌ«и Ќа трговиЌата и комуникациите низ западната хемисфера. ТоЌ беше крвав, ужасен водач, но добро се однесуваше со своите лоЌални воЌници и ги вклучи во сите свои планови".
  
  "Можете ли да ни кажете малку за тоа што има во мавзолеЌот? ДреЌк сакаше да биде подготвен. На овие мисии, брзината беше сè.
  
  "Па, тоа не е ништо пове«е од правоаголни гробишта, украсени со надворешни украси". Сега Алтан зборуваше како да цитира туристички водич. "Главната палата е октогонална и содржи петметарска статуа на Џингис направена од бел жад. Има четири соби и две сали, кои личат на три Ќурти. Во Палатата на упокоЌува®ето има седум ковчези. Канг, три сопружници, неговиот четврти син и сопругата на тоЌ син".
  
  "Палата за одмор", рече Смит. "Исто така звучи како место за одмор".
  
  "Да". Алтан го извади, трпеливо гледаЌ«и во Смит и не знаеЌ«и ништо за текстот што го следеа.
  
  "МавзолеЌот го чуваат даркхади, привилегирани. Ова е исклучително свето за многу Монголци".
  
  ДреЌк испушти длабока, возбудена воздишка. Ако грешат, а ова не е локациЌата на второто оружЌе... Се плашеше дури и да ги замисли последиците.
  
  Животот во кинески затвор би им бил наЌмалиот проблем.
  
  Долгата прошетка продолжи, прво а¤илак по огромната патека, потоа расчленува®е на сферата, брз поглед на лицето на античкиот генерал, а потоа бескраЌно искачува®е по камените скали. Тимот остана на позициЌата, ретко го кршеше чекорот и беше постоЌано буден. На ДреЌк му беше мило што денес виде релативно малку посетители на мавзолеЌот, што беше многу корисно.
  
  Импресивната структура конечно излезе на виделина. Тимот застана кога стигна до наЌвисокото скалило за да го преземе сето тоа. Алтан чекаше, вероЌатно навикнат на туристите фатени во моменти на стравопочит. ДреЌк видел огромна зграда со релативно мали куполи на секоЌ краЌ и многу поголема во средината. Нивните покриви беа бронзени, со шари. Предниот дел на зградата имаше многу црвени прозорци и наЌмалку три големи влеза. Пред зградата имаше низок камен Ўид.
  
  Алтан одеше напред. Дал погледна назад кон тимот.
  
  "Директно во гробот", рече ХеЌден. "Отвори го ова, наЌди Ќа кутиЌата и излези. За сре«а, нема тело со кое да се борите. Како што вели нашиот пилот, нема глупости".
  
  ДреЌк слушаше додека Лорен го споделуваше наЌновото на муабетот.
  
  "Имам голема, дебела нула овде сега, момци. Апсолутно сум сигурен дека Израелците и Русите се без памет, текстот укажа на погрешен пат. DC мисли дека Французите се приближуваат, можеби половина час зад вас. Слуша®ето сега станува многу потешко. Имаме други ресурси и само неколку трикови кои НСА никогаш нема да ги открие. Швеѓаните, Кинезите и Британците се непознати. Како што реков, тоа е борба".
  
  "НекоЌ друг?" ДреЌк подбуцна.
  
  "Смешно треба да го споменете тоа. Добивам сенишни пречки од непознат извор. Нема гласови, нема начин да се потврди, но понекогаш се чини дека има некоЌ друг во системот".
  
  "Не спомнуваЌте духови", рече АлисиЌа. "Имавме доволно хорор приказни за последната операциЌа".
  
  Алтан застана и се сврте. "Дали си спремен? Ќе те внесам внатре".
  
  Групата кимна со главата и тргна напред. И тогаш ДреЌк видел кинески воЌници како го напуштаат мавзолеЌот, еден од нив држел голема кутиЌа под раката, меѓу нив имало и археолози.
  
  Кинезите земаа оружЌе со себе, а сега отсуството на туристи беше очигледно во нивна корист.
  
  Помина само еден момент пред нивниот лидер да го сврти вниманието кон нив.
  
  
  ШЕСЕСЕТТА ГЛАВА
  
  
  ДреЌк виде дека Дал Ќа зграпчува Алтан и Ќа повлече назад, правеЌ«и долг скок по скалите додека не беа заштитени од кинески воЌници. Го фрли ранецот на земЌа и брзо го отпакува надворешниот ¤еб. РаботеЌ«и брзо и никогаш не гледаЌ«и во Кинезите, тоЌ сепак се чувствуваше безбедно. ХеЌден, Смит и МеЌ биле вооружени со пиштоли.
  
  На плоштадот пред мавзолеЌот на Џингис Кан беше подигнато оружЌе, а ривалите се судриЌа. Човекот што Ќа носеше кутиЌата изгледаше загрижен. Кинескиот тим се состоеше од пет лица и ве«е ги туркаше настрана замислените археолози. ДреЌк го крена своЌот мал автомат и чекаше. Остатокот од тимот беше распослан на негова страна.
  
  "Сè што ни треба е кутиЌа", извика ХеЌден. "Стави го на земЌа и замини".
  
  Предводникот на кинескиот тим имаше очи во боЌа на сива чеша. "Вие сте тие кои мора да одите по своЌот пат додека сè уште имате шанса".
  
  "Сакаме кутиЌа", повтори ХеЌден. "И ние «е го земеме".
  
  "Тогаш пробаЌ". Водителката преведе, а сите пет Кинези синхроно тргнаа напред.
  
  "Леле. Ние сме на иста проклета страна".
  
  "О, само шега. Смешно. Америка и Кина никогаш нема да бидат на иста страна".
  
  "Можеби не", проговори ДреЌк. "Но, ние сме воЌници кои се бориме за народот. "
  
  єа виде неизвесноста во оде®ето на водачот, малата неизвесност на неговото лице. Сигурно ги погоди сите бидеЌ«и кинескиот тим целосно застана. ХеЌден го спушти оружЌето и уште пове«е Ќа затвори Ќазот.
  
  "Не можеме да наЌдеме заеднички Ќазик?
  
  Клима®е. "Да, можевме. Но, владините и политичките лидери, терористите и тираните секогаш «е ни стоЌат на патот".
  
  ДреЌк Ќа виде тагата на лицето на човекот и апсолутната верба во неговите сопствени зборови. Ниту пиштол или цевка не беше подигнат додека ривалските тимови жестоко се судриЌа. Сето тоа беше заради почит.
  
  ДреЌк станал, го оставил автоматот во ранецот и директно се сретнал со нападот. Поврзани тупаници во градите и кренати раце. Коленото силно му пресече во ребрата. ДреЌк почувствува како воздухот излетува од неговото тело и падна на едното колено. Нападот беше безмилосен, колена и тупаници силно удираа и врнеа, жестокоста пресметана да не му даде шанса за одмазда или олеснува®е. єа издржа болката и си одложи време. Други сцени блеснаа додека тоЌ се вртеше и се превртуваше. АлисиЌа се бореше со високиот човек; ХеЌден и Кинимака се бореа со лидерот. МаЌ го испрати своЌот противник преку рамо, а потоа болно го удри во градната коска.
  
  ДреЌк виде шанса и Ќа искористи. Зад него слушна како Торстен Дал се поЌавува како и обично, скокаЌ«и преку врвот на скалите; забележливо присуство кое не може да се игнорира. Напаѓачот на ДреЌк застана само за момент.
  
  Поранешниот воЌник на САС се избрка по земЌата, замавнуваЌ«и со нозете и го фати противникот зад коленото. ТоЌ падна напред, паѓаЌ«и на колена. Како што падна на нивото на ДреЌк, єоркширецот упати мо«ен удар со глава. Високот и ококорените очи покажаа колку силно удри. Кинескиот командос се тетерави и се потпре на едната рака. ДреЌк стана и му возврати во целост со колена и удари со главата. Имаше некои модринки и малку крв, но ништо опасно по живот.
  
  Дал набрзина помина покраЌ, насочуваЌ«и Ќа противничката на Алиша. Швеѓанецот удри како бик исто како што удри АлисиЌа. НеЌзиниот напаѓач бил соборен од стапалата и силно погоден во задниот дел на вратот, трепереЌ«и и запрепастен. Тие се свртеа на време за да Ќа видат Маи како Ќа онесвестува своЌата противничка, а потоа наЌде човек со кутиЌа.
  
  "Здраво!" Алиша заплака кога ги виде и почна да трча.
  
  Тие почнаа да трчаат, но Смит и єорги ве«е Ќа напуштиЌа битката. "Гледате?" рече Алиша. "Нашата сила е во броЌки. Знаев дека има причина зошто толку многу страдавме во овоЌ проклет тим".
  
  Напред, Кензи го блокираше единствениот друг пат на човекот - назад до мавзолеЌот. Сега со мрачен поглед и покорно држе®е го извади оружЌето што претходно го чуваше.
  
  ДреЌк Ќа проверил областа и видел дека ХеЌден конечно го покорил водачот на групата.
  
  "Не го прави тоа!" - му викна на човекот. "ПоброЌни си, другар".
  
  ХеЌден го крена погледот, Ќа процени ситуациЌата и потоа Ќа избриша крвта од неЌзиниот образ. ДреЌк сега го виде Алтан како се прикрадува по скалите за да погледне и воздивна во себе. Љубопитноста...
  
  Пиштолот остана неподвижен, кутиЌата сè уште се држеше цврсто, речиси во смртна рачка. ХеЌден стана и Ќа подигна раката, со дланката свртена кон надвор. Помеѓу неа и мажот стоеше висок темЌан, но таа се движеше додека не беше на повидок.
  
  Кензи напредуваше од задната страна. Смит и Кинимака од страна. Во очите на воЌникот немало трага од паника, само оставка.
  
  "НикоЌ не умре". ХеЌден покажа на несвесните и стенкани кинески воЌници. "НикоЌ не е должен. Само оставете Ќа кутиЌата".
  
  Алиша го привлече неговото внимание. "И ако ви треба шлаканица, само за да изгледа добро", рече таа. "єас сум тука".
  
  Менталитетот на воЌникот не вклучуваше предава®е. И овоЌ човек немаше каде да оди, немаше бегство.
  
  "Пиштолот", рече ДреЌк, "е лажна надеж. Знаеш дека е така."
  
  Коментарот Ќа погоди целта, раката со пиштолот првпат затрепери. Тешката тишина продолжи, а ДреЌк забележа дека неколку поразени мажи почнаа да се мешаат. "Ти треба да одлучиш, приЌателе", рече тоЌ. "Часовникот отчукува".
  
  Речиси веднаш човекот извадил пиштол и почнал да бега. ТоЌ нишани кон ХеЌден, а потоа, еднаш покраЌ темЌанот, тресна со раката на капакот, надеваЌ«и се дека «е Ќа преврти. Тамп и стенка®е беа неговата единствена награда бидеЌ«и предметот беше добро прицврстен, но тоЌ продолжи да трча.
  
  ХеЌден чекаше, задржуваЌ«и му го вниманието.
  
  Алиша се нафрли од неговата слепа страна, гулаб, и го фати околу половината во рагби стисок. Човекот се наведна, речиси се скрши на половина, неговата глава удри во рамото на Алиша, а кутиЌата полета на страна. ХеЌден се обидел да го зграби, фа«аЌ«и го пред да се направи преголема штета. Еден брз поглед го потврди присуството на грбот на Редот.
  
  Алиша го потапка онесвестениот човек. "Ти реков дека «е бидам тука за тебе".
  
  Тимот оцени. Кинезите ве«е се движеа. Французите сигурно биле блиски. Еден збор од ХеЌден Ќа врати Лорен во разговорот.
  
  "Лоши вести, момци. Французите не го тргаат погледот од вас, а Русите не го тргаат погледот од нив. Движете се!"
  
  Сра®е!
  
  ДреЌк гледаше сè назад по скалите и по правата патека што водеше до мавзолеЌот. Видел луѓе како трчаат, тим од четворица кои речиси сигурно морале да бидат Французи. "Тие се проклето добри", рече тоЌ. "Всушност, двапати сега стигнаа до нас прво".
  
  "Мораме да одиме", рече Смит. "Тие «е бидат со нас за неколку минути".
  
  "Каде да се оди?" праша Алиша. "Тие го блокираа единствениот излез".
  
  ДреЌк забележал дрвЌа на страните и тревници напред. Всушност, изборот беше ограничен.
  
  "АЌде", рече тоЌ. "И Лорен, испрати хеликоптер".
  
  "На пат".
  
  "Направете го тоа брзо", рече Смит. "Овие Французи се на нозе".
  
  ДреЌк побрза напред, сфа«аЌ«и дека Русите не може да заостануваат премногу. За жал, не помина многу време додека некоЌ почна да пука. Досега сè им одеше добро, наЌдоброто го гледаа во односите воЌник со воЌник и човек со човек, но шансите да трае едно вакво кревко примирЌе беа минимални.
  
  Да се соочиме со фактите: ако овие земЌи сакаа да работат заедно и да ги споделат наградите, мажите и жените на власт добро знаат дека тоа «е биде полесниот пат - а сепак тие продолжуваат да се борат.
  
  Се лизна меѓу дрвЌата. Тимот побрза по него, а ХеЌден Ќа држеше за украсената кутиЌа во коЌа се наоѓа неЌзината сè уште неоткриена таЌна. Дал висеше зад себе, следеЌ«и го напредокот на Французите.
  
  "Пет минути зад нас. Нема трага од Руси. И Кинезите се будат. Добро, тоа би можело малку да ги задржи сите".
  
  "Хеликоптерот е за десет минути", им рече Лорен.
  
  "Кажи му да побрза", рече АлисиЌа. "ОвоЌ човек мора да е жежок".
  
  "Ќе го пренесам ова".
  
  ДреЌк го зеде наЌдиректниот пат, надеваЌ«и се на добра линиЌа на покрива®е. ДрвЌата се протегаа на сите страни, почвата беше мека и глинеста и богато мирисаше на земЌа. Кенси зеде дебела гранка, креваЌ«и ги рамениците додека трчаше како да сака да каже: "Ќе мораме да се задоволиме со ова". Прво долго спушта®е, потоа нагло искачува®е, а рутата зад нив исчезна. Небото едваЌ се гледаше и сите звуци беа пригушени.
  
  "Се надевам дека нема никоЌ пред нас", рече Дал.
  
  Кинимака рипна, силно притискаЌ«и. "ИмаЌте доверба во слушателите", рече тоЌ, Ќасно навра«аЌ«и се на неговите денови во ЦИА. "Тие се подобри отколку што мислите".
  
  ДреЌк, исто така, виде дека тие не се тука на земЌата, и тоЌ имаше слабо чувство за поле. Го скенира секоЌ хоризонт, уверен дека Дал «е го направи истото одзади. По четири минути застанаа накратко да слушаат.
  
  "Наоѓа®е насока на овоЌ хеликоптер? ХеЌден ѝ шепна на Лорен.
  
  The New Yorker можеше да ги види нивните позиции како трепкачки сини точки на скенер. "Право напред. Продолжи да одиш."
  
  Сè беше тивко; тие би можеле да бидат единствените луѓе во светот. ДреЌк продолжи по некое време, внимателно избираЌ«и ги чекорите. Алиша се прикраде до него, ХеЌден чекор поназад. Остатокот од тимот сега се рашири за да го зголеми своЌот опсег. ОружЌето беше извлечено и држено лабаво.
  
  ДрвЌата се проретчуваа напред. ДреЌк застана во близина на надворешниот периметар, проверуваЌ«и го теренот.
  
  "Тоа е кратко спушта®е до рамно поле", рече тоЌ. "Идеален за уништувач. По ѓаволите, дури и Швеѓанец може да погоди толку голема цел".
  
  "Три минути до состанокот", рече Лорен.
  
  ХеЌден се наведна поблиску до ДреЌк. "Како изгледа?"
  
  "Нема знаци на неприЌатели". ТоЌ ги крена рамениците. "Но, со оглед на тоа со кого си имаме работа, зошто би требало да бидат тие?
  
  Дал се приближи. "И овде е исто. Тие, се разбира, се таму некаде, но добро скриени".
  
  "И можете да бидете сигурни дека тие се движат по овоЌ пат", рече Маи. "Зошто чекаме?
  
  Дал погледна во ДреЌк. "На пудинг од єоркшир му треба пауза".
  
  "Еден ден", рече ДреЌк, фрлаЌ«и последен поглед во областа. "Ќе кажете нешто навистина невероЌатно смешно, но дотогаш, ве молам само зборуваЌте кога «е ви се зборува".
  
  Тие излегоа од дрворедот, движеЌ«и се по остра, тревна падина. Топол ветре го поздрави ДреЌк, приЌатно чувство по затрупаниот грмушка дрвЌа. Целиот простор беше празен и ограден недалеку од местото каде што завршуваше со лента асфалт далеку напред.
  
  "Движете се сега", рече ДреЌк. "Можеме да поставиме периметар на рамно тло".
  
  Но, тогаш мирот и празнината во целата област беа уништени. Тимот на SPEAR трчаше по падината, додека лево од нив Русите се излеаа од местото каде што беа скриени. Пред нив дваЌцата, засолнети со далечна шумичка дрвЌа, влегоа и Французите.
  
  Барем таков беше ставот на ДреЌк за работите. Тие сигурно не носеа ознаки со ими®а, но нивните црти на лицето и однесува®ето беа невероЌатно различни.
  
  Во исто време, нивниот хеликоптер се поЌави на небото над нив.
  
  "Ох сра®е".
  
  Лево, Русинот падна на едното колено и му го прикачи пиштолот за пале®е на рамо.
  
  
  ГЛАВА СЕДНАЕМСЕТО
  
  
  ДреЌк се свртел на средината на чекорот и отворил оган. Неговите куршуми Ќа искинаа тревата околу елитниот воЌник, но не му ги уништиЌа подготовките. Ракетниот фрлач никогаш не се поколеба; рачката што Ќа држеше остана цврста. Неговите другари се развиваа околу него, возвра«аЌ«и на оган. ДреЌк одеднаш се нашол во свет полн со опасности.
  
  Французите со сите сили се упатиЌа право кон хеликоптерот за слетува®е. ДреЌк, заедно со Дал и Смит, ги држеше Русите подалеку и на стража. Лицето на пилотот беше видливо, фокусирано на местото на слетува®е. Алиша и МеЌ воопшто не Ќа намалиЌа брзината и мавтаа за да го привлечат неговото внимание.
  
  Куршумите го пресекуваат воздухот.
  
  ДреЌк со крилото удри еден од Русите, па го испрати на едното колено. Гласот на ХеЌден одекна над комуникаторот.
  
  "Пилоте, преземете заобиколена акциЌа! Лорен, кажи му дека имаат проектили!"
  
  ДреЌк, Дал и Смит го претепаа рускиот контингент, но тие останаа премногу далеку за да се формираат правилно, особено додека се движеа. Пилотот го крена погледот, лицето му беше шокирано.
  
  РПГ пукаше, проектилот излета со удар од воздух и силен удар. ДреЌк и другите можеа само беспомошно да гледаат како остава трага во воздухот и непогрешливо полета право кон хеликоптерот. Во тешка паника, пилотот направил остар заобиколувачки маневар, навалуваЌ«и го хеликоптерот, но проектилот што минувал бил пребрз, удрил во долната страна и експлодирал во облак од чад и пламен. Хеликоптерот се навали и падна, парчи®а паѓаа и беа однесени надвор од патеката на летот.
  
  Само како што гледаше со неверува®е, очаЌ и мрачен гнев, виде каде «е води неговата ужасна траекториЌа.
  
  Французите виделе дека доаѓа и се обиделе да се разотидат, но урнатиот хеликоптер паднал на земЌа меѓу нив.
  
  ДреЌк падна на земЌа, закопуваЌ«и Ќа главата во тревникот. Црвени и портокалови пламени пукаа нагоре и излегуваа, а црн чад се издигна на небото. НаЌголемиот дел од хеликоптерот слета на едно лице; тоЌ и пилотот починале веднаш. Главното сечило на роторот се откачи и помина точно низ третиот губитник, толку брзо и ненадеЌно што тоЌ не знаеше ништо за тоа. ДреЌк го подигнал погледот и видел огромно парче запалено ѓубре кое паѓа на другиот. Силата на ударот го соборила од нозете и го фрлил десетина чекори наназад, по што престанал да се движи.
  
  Преживеале само дваЌца Французи; наЌголемиот дел од тимот беше поразен во еден немил инцидент. ДреЌк виде како еден од нив се оддалечува од бесниот оган со изгорена рака, а другиот, тетерачки, се приближува. Вториот некако успеал да го грабне оружЌето и во исто време да му помогне на другарот да се извлече.
  
  ДреЌк го проголта своЌот гнев и продолжи цврсто да Ќа држи концентрациЌата. Нивното единствено средство за производство било уништено. ХеЌден сè уште го држеше слободниот удар, но сега Русите со апсолутно очигледни намери итаа кон нив. Човекот со РПГ сè уште цели кон урнатините, како да размислува за втор удар.
  
  ДреЌк стана, а тимот се крена со него. ОддалечуваЌ«и се од Русите кон огнот, тие воспоставиЌа мрежа на засолништа што ги принудиЌа нивните неприЌатели да лежат ниско. ДреЌк и Дал и дваЌцата ги удриЌа облечените мажи, пра«аЌ«и ги да се шират на земЌа. Пламенот што зоврива ги зафати додека се приближуваа, одвнатре се слушаа остри пука®а и тешки крцка®а. ДреЌк почувствува дека му се мие преку лицето, а потоа се заби зад неговата слепа страна. Останатите Французи ве«е беа далеку, се бореа со своите рани и загуби, а засега очигледно беа надвор од конфликтот.
  
  ДреЌк се сврте на едното колено, притискаЌ«и го копчето за комуникациЌа.
  
  "Хеликоптерот слетува", рече тоЌ за да и го потврди ова на Лорен, а потоа, "Во моментов ни треба друго средство за евакуациЌа".
  
  Одговорот беше пригушен. "На него".
  
  Тимот продолжи да се повлекува, зголемуваЌ«и го растоЌанието помеѓу запалената пречка и неприЌателот што се приближуваше. НевероЌатно и бесчувствително, руската РПГ истрела уште една ракета кон ве«е уништениот хеликоптер, испра«аЌ«и пове«е колони пламен и шрапнели во воздухот.
  
  ДреЌк почувствува дека парче метал му се симна од рамото и се вртеше наоколу од ударот. Дал погледна назад, но єоркширецот кимна со главата: "Добро сум".
  
  Алиша ги насочи кон далечната ограда. "ОвоЌ пат е единствената опциЌа. Движете се, луѓе!"
  
  ХеЌден Ќа израмни кутиЌата и истрча. Смит и Кинимака останаа зад себе, одржуваЌ«и оган меѓу себе и Русите. ДреЌк Ќа скенирал областа напред, секогаш подготвен за нови изненадува®а и го очекува наЌлошото. Кинезите беа некаде, а Израелците, Швеѓаните и Британците беа на готовност.
  
  Нивната брзина ги одвои од гонетите Руси и со време стигнаа до оградата. Алиша и МеЌ тргнаа по кратенка, а потоа се наЌдоа на другата страна, покраЌ асфалтната лента со две ленти што исчезна во двете насоки во навидум пустина. Лорен сè уште не се вратила каЌ нив, но тие Ќа оставиле сами на себе, знаеЌ«и дека DC «е помогне.
  
  ДреЌк не беше исполнет со голема самодоверба. ТоЌ не Ќа обвини Лорен - ЊуЌоркер беше на чиста вода, но ништо во оваа мисиЌа досега не му кажа дека мажите и жените што седеа безбедно и топло во Капитол имаат целосно покриен грб.
  
  Алиша отиде да трча. Тоа беше сè почудно сценарио. ДреЌк знаел дека Русите сигурно имале некаква покривка. Можеби беше на пат.
  
  "Погледни таму", проговори Кензи.
  
  Околу половина милЌа напред, црн теренец застана да ги собере Французите кои се мачеа. Додека тие гледаа, автомобилот брзо забрза до сто и осумдесет милЌи на час, натовари дваЌца оперативци и забрзано се оддалечи со писка®е.
  
  "Кути копили®а", рече Дал.
  
  "Мораме да се грижиме за себе", рече Смит. Или и ние «е станеме "кутри копили®а".
  
  "Grumpy има поента", рече АлисиЌа, гледаЌ«и во сите правци. "Сериозно, немаме каде да одиме".
  
  "ЗакопаЌте Ќа кутиЌата". Кинимака покажа на шумата со дрвЌа веднаш од патот. "Врати се за ова подоцна. Или побараЌте од Лорен да испрати друг тим".
  
  ДреЌк погледна во Дал. "Не треба да биде премногу тешко, а?
  
  "Премногу ризично", рече ХеЌден. "Можеби «е го наЌдат. Пресретнете Ќа пораката. Освен тоа, ни требаат овие информации. Другите тимови можеби ве«е се упатуваат кон третиот возач".
  
  ДреЌк трепна. ТоЌ не размислуваше за тоа. єазол на напнатост почна да му пулсира точно на средината на челото.
  
  "Никогаш не мислев дека «е бидам скршен во ебаната Кина", се пожали АлисиЌа.
  
  "Ова е еден од четирите страни на земЌата", ѝ рекол Дал. "Значи, утеши се во ова".
  
  "О, благодарам, човеку. Фала за ова. Можеби «е купам владение".
  
  Русите се ве«е на пат. ДреЌк можеше да види како еден од нив вика на радио. Тогаш неговиот поглед помина покраЌ Русите и се обиде да се фокусира на нешто што се движи во далечината.
  
  "Можеби ова е нивното возило", рече Дал, трчаЌ«и и погледнуваЌ«и назад во исто време.
  
  єорги се насмеа со очи како орел. "Се надевам. И пред десет години можеби сте биле во право".
  
  ДреЌк ги стесни очите. "ЕЌ, тоа е автобус".
  
  "Продолжете да трчате", рече ХеЌден. "Обидете се да не изгледате заинтересирано".
  
  Алиша се насмеа. "Сега го направивте тоа. Не можам да престанам да гледам. Дали некогаш сте го направиле ова? Знаеш дека не треба да зЌапаш во некого и да откриеш дека не можеш да го тргнеш погледот?
  
  "Го сфа«ам постоЌано", рече Дал. "Природно".
  
  "Па, Мапет облечен во кожа е ретка глетка", се замеша ДреЌк.
  
  Автобусот беше светло жолт и модерен и набрзина помина покраЌ Русите без да успори. ДреЌк Ќа ценеше неговата брзина, возачот и патниците, но знаеше дека немаат избор. Тие беа добри неколку милЌи од коЌ било поголем град. Додека автобусот се приближувал и Русите зЌапале во него, екипата на SPEAR го блокирала патот.
  
  "Полека", рече АлисиЌа.
  
  Смит нагло се насмеа. "Ова не е Канзас. ТоЌ нема да те разбере".
  
  "Тогаш универзален Ќазик". Алиша го крена оружЌето и покраЌ сЌаЌот на ХеЌден.
  
  "Побрзо", рече Дал. "Пред да скокне на радио".
  
  Автобусот забави и малку се заврте, а широкиот преден дел се лизгаше во офсаЌд. Русите ве«е побегнаа. ДреЌк Ќа турна вратата отворена, со знак на возачот да Ќа отвори. Лицето на човекот беше исплашено, со широки очи и стрела®е меѓу воЌниците и неговите патници. ДреЌк чекаше додека не се отвори вратата, а потоа зачекори напред, подаваЌ«и Ќа раката.
  
  "Сакаме само да се прошетаме", рече тоЌ смирено колку што можеше.
  
  Екипата тргна на средина на автобусот. Дал последен скокна и го потапка возачот по раката.
  
  "Напред!" ТоЌ покажа надолу по патот.
  
  Русите заостанаа не пове«е од стотина метри, кренати пиштоли додека возачот Ќа притисна ногата на подот. Очигледно внимавал на страничните ретровизори. Автобусот почна да се движи, патниците скокнаа назад. ДреЌк се задржа. Алиша отиде до задниот дел од автобусот за да Ќа процени бркотницата.
  
  "Тие добиваат сила"
  
  ДреЌк му мавна на Дал. "Кажи му на Киану да побрза по ѓаволите!
  
  Швеѓанецот изгледаше малку засрамено, но разговараше со возачот на автобусот. Автомобилот полека Ќа зголеми брзината. ДреЌк Ќа виде АлисиЌа како се тресе, а потоа брзо се сврте наоколу, врескаЌ«и по патниците во автобусот.
  
  "Патка надолу! Сега!"
  
  ПлашеЌ«и се од RPG, ДреЌк исто така падна. За сре«а, куршумите го погодиле само задниот дел од автомобилот, сите сместени во шасиЌата. ТоЌ воздивна со олеснува®е. Очигледно, Русите биле предупредени за цивилни жртви. Барем тоа беше нешто.
  
  Уште еднаш на ум ми паднаа политичките махинации зад плановите на секоЌ елитен тим. Не сите тимови беа спонзорирани од државата; а некои лидери не ни знаеЌа што се случува. Уште еднаш неговите мисли се вратиЌа на Французите - и на загинатите воЌници.
  
  Тие си Ќа вршат своЌата работа.
  
  Автобусот се оддалечи од Русите, зголемуваЌ«и Ќа брзината покраЌ патот, а целата рамка му трепери. ДреЌк малку се опушти, знаеЌ«и дека се вра«аат назад кон Е¤ин Хоро во насоката во коЌа се движат. Возачот преговараше за широк, убедлив свиок. ДреЌк се сврте додека Алиша испушти тивок крик од задното седиште.
  
  И виделе црн хеликоптер коЌ им припаѓал на Русите како се спушта да ги земе.
  
  Гласот на ХеЌден Ќа исполни врската. "Тие нема да нападнат".
  
  ДреЌк ги стисна усните. "Флуид оп. Нарачките се менуваат".
  
  "И тие сè уште можат да го турнат автобусот од патот", одговори Дал. "Колку е далеку до градот?
  
  "Осум минути", одговори Лорен.
  
  "Премногу долго". Дал одеше по патеката до задниот дел на автомобилот што возеше и почна да им обЌаснува на патниците дека треба да се движат напред. Поминаа неколку моменти, а потоа и се придружи на Алиша.
  
  "Здраво Торсти. И секогаш мислев дека задните седишта се само за бакнува®е".
  
  Швеѓанецот испуштил задавен звук. "Дали се обидуваш да ме натераш да патувам болен? Знам каде беа тие усни".
  
  Алиша го бакна. "Не знаете каде беа тие".
  
  Дал Ќа потисна насмевката и го направи крстот. Руски хеликоптер накратко слета додека воЌниците се качуваа, лебдеЌ«и над пистата. Автобусот помина одредено растоЌание и се сврте меѓу нив, а Алиша и Дал го испитуваа воздухот.
  
  ДреЌк внимаваше на Французите кои бегаат напред, но се сомневаше дали тие «е се обидат да нападнат. Тие беа малку на броЌ и се бореа со загуби. Прецениле. Ќе имаше пове«е смисла ако отидеа директно на третиот поим.
  
  Сепак, тоЌ гледаше.
  
  Гласот на Лорен доЌде преку комуникаторот. "Шест минути. Дали имате време да разговарате?"
  
  "За што?" Смит ржеше, но се воздржа да не каже што било вознемирувачко.
  
  "Третиот ко®аник е мистериЌа, некоЌ што Редот го фрли таму за да ги замати водите. Меѓу познатите ИндиЌци се Махатма Ганди, Идира Ганди, Дипак Чопра, но како да Ќа пронаЌдете наЌлошата личност што некогаш живеела? И тоЌ беше славен". Таа воздивна. "Сè уште проверуваме. Сепак, тинк-тенкот во Вашингтон се уште е во «орсокак. Им реков дека можеби не е толку лошо".
  
  ДреЌк дишеше со олеснува®е. "Да  убов моЌа. Не е наЌлошото нешто што може да се случи", рече тоЌ. "Ова треба да ги забави другите нации".
  
  "Тоа дефинитивно «е се случи. Во другите вести, мислиме дека ги испукавме четирите страни на земЌата".
  
  "Дали ИМАШ?" рече МаЌ. "Ова е добра вест".
  
  На ДреЌк му се допадна неЌзиното типично потценува®е. "Застанете таму, МаЌ".
  
  "Да, не сакам да скокнам од моето место со возбуда", суво додаде Алиша.
  
  Маи не се удостои да одговори. Лорен продолжи како ништо да не е кажано: "ЧекаЌ малку, момци. Само што ми кажаа дека Кинезите се вратиЌа во тоа. НаЌмалку два хеликоптери се движат во вашата насока".
  
  "Ние сме во кинески автобус", рече єорги. "Зарем нема да бидеме безбедни барем од нив?
  
  "Тоа е малку наивно", рече Кензи. "Владите не се грижат".
  
  "И покраЌ преголемата генерализациЌа", додаде ХеЌден. "Кензи е во право. Не можеме да претпоставиме дека нема да се качат во автобусот".
  
  Пророчки зборови, помисли ДреЌк, додека црна дамка растеше на синото небо пред автобусот.
  
  АлисиЌа рече: "Русите се тука".
  
  Стана многу потешко.
  
  
  ПОГЛАВєЕ Осумнаесетта
  
  
  Хеликоптери летаа напред и позади. ДреЌк гледаше како кинеската птица се спушта речиси до асфалтот пред да се израмни и да тргне директно кон автобусот.
  
  "Тие не принудуваат да се судриме", рече тоЌ, а потоа покажа кон преплашениот возач. "Не не. продолжи!"
  
  Загреа моторот на автобусот, а гумите грмеа на земЌата. Неколку луѓе натрупани пред ве«е почнаа да викаат. ДреЌк знаел дека Кинезите нема намерно да урнат хеликоптер, но било тешко да им го пренесе своето знае®е на патниците.
  
  Возачот силно ги затвори очите. Автобусот се сврте.
  
  ДреЌк го проколнал и го тргнал човекот од неговата седалото, фа«аЌ«и го воланот. Смит му помогна на човекот и грубо го изведе во преминот. ДреЌк скокна зад воланот на автобусот, ставаЌ«и Ќа ногата на педалата за гас и цврсто држеЌ«и ги рацете на воланот, држеЌ«и го во совршено права линиЌа.
  
  Носот на хеликоптерот беше вперен директно кон нив, Ќазот брзо се затвораше.
  
  Од позади и од страните се слушаа врисоци. Сега Смит мораше да го задржи возачот. ДреЌк се задржа.
  
  Комуникаторката почна да крцка. "АЌде, моЌ лут КиЌану", се здивна Алиша. "Русите се практично на нашите..."
  
  "Кучко", возврати Кензи. "Остани смирен. Дали Ќа погледна фасадата?
  
  Пиште®ето на Алиша одекна низ автобусот.
  
  "Мисли? праша ДреЌк во последната секунда.
  
  "Ова навистина не е состанок на одборот!
  
  ДреЌк цврсто се држеше за своЌата вера, искуството и кормилото. Гласни протести му ги наполниЌа ушите. Телата паѓаат на подот на автобусот. Дури и Смит се згрче. Во последен момент кинескиот хеликоптер се наведна надесно, а рускиот закочи, лизга®ата за малку «е го погодат задниот дел од автобусот. Алиша свирна, а Дал го исчисти грлото.
  
  "Навистина верувам дека победивме во оваа рунда пилешко.
  
  ДреЌк продолжи да вози, гледаЌ«и уште едно широко врте®е напред. "А бонусот е што не сме пржени или крцкави".
  
  "Престани", рече Кинимака. "Ве«е сум гладен".
  
  Алиша кашлала. "Тоа е само луд кинески хеликоптер".
  
  "Тие се вра«аат", рече ХеЌден.
  
  "Вие момци се приближувате до перифериЌата на градот во моментов", рече Лорен. "Но, сè уште е на три минути возе®е од коЌ било пристоен центар за население".
  
  ДреЌк се упати кон комуникаторот. "АЌде луѓе! Мора да ги натерате да се плашат од тоа!"
  
  Кензи тргна кон задните врати, викаЌ«и: "Дали некоЌ овде има катана?
  
  НеЌзините зборови беа пречекани со празни погледи, а две или троЌца луѓе ги понудиЌа своите места. Старецот со ококорени очи Ќа подаде треперливата рака држеЌ«и торба со слатки.
  
  Кензи воздивна. ДреЌк го притисна прекинувачот за да ги отвори вратите. Израелката во еден миг го извади телото, го фати работ од прозорецот, па покривот и се повлече на покривот на автобусот. ДреЌк го возел автомобилот максимално непречено, избегнуваЌ«и Ќа големата дупка, дишеЌ«и длабоко како што Ќа сфатил своЌата одговорност што произлегува од постапките на Кенси.
  
  Потоа, во ретровизорот, го виде Дал како скока да ѝ се придружи.
  
  О, сра®е.
  
  Со интензивна концентрациЌа Ќа одржуваше стабилно.
  
  
  * * *
  
  
  Дал се качи на покривот на автобусот. Кенси и Ќа подаде раката, но тоЌ кимна покраЌ неа.
  
  "Побрзо!"
  
  Рускиот хеликоптер доби височина и сега повторно нуркаше, овоЌ пат под агол од три четвртини долж фронтот. Можеше да види човек како виси од секоЌа страна, нишан со оружЌе, вероЌатно нишан кон тркалата или дури кон возачот.
  
  Веднаш се свртел, бараЌ«и го кинескиот хеликоптер. Не беше далеку. НуркаЌ«и лево, имаше и луѓе кои го насочуваа оружЌето од вратите. Фактот што Кинезите не пукаа силно во сопствениот автобус на почетокот беше охрабрувачки, но беа ублажени од сознанието дека им треба кутиЌата што Ќа држеше ХаЌден, и дека им треба недопрена.
  
  Кенси седна на покривот на автобусот, слушаЌ«и го ветрот и движе®ето и ги рашири колената. Таа потоа го подигнала оружЌето, фокусираЌ«и се на хеликоптерот. Дал се надеваше дека нема ни да се обиде да го сними, туку едноставно «е ги исплаши стрелците. Русите не покажаа таква воздржаност, но Кензи очаЌно сакаше да се промени.
  
  Дал го процени хеликоптерот што се приближува. Спакувано до гребенот, не беше само агилно, туку и смртоносно. Последното нешто што тоЌ сакаше беше да предизвика каква било несре«а, а камоли несре«а што може да вклучува удира®е во автобус.
  
  Предните гуми се отскокнаа преку дупка, предизвикуваЌ«и "извинува®е" од ДреЌк. Дал не слушна ништо друго освен бучавата од налетот на воздухот и татнежот на хеликоптерот. Ударот се одбил од металот до десната нога. Швеѓанецот го игнорираше ова, нишани и пукаше.
  
  Куршумот сигурно Ќа погодил целта бидеЌ«и човекот го фрлил пиштолот и се повлекол. Дал не дозволи ова да му Ќа скрши концентрациЌата и едноставно упати уште еден шут низ отворената врата. Хеликоптерот се свртел директно кон него, брзо се приближил, а Дал овоЌ пат сфатил дека игра®ето кукавица е лоша идеЌа.
  
  Се фрлил на покривот на автобусот.
  
  Хеликоптерот врескаше над главата, пробиваЌ«и го просторот што штотуку го остави. Немаше маневрира®е да се сврти кон Кенси, но се приближи доволно за да Ќа фрли настрана.
  
  До работ на покривот на автобусот!
  
  Дал се лизна и ползеше напред, обидуваЌ«и се да Ќа достигне навреме. Кензи го запре неЌзиниот пад, но изгуби контрола над оружЌето; сепак, моментумот Ќа натера да излета од автобусот што забрзано и тргна на безмилосниот пат далеку подолу.
  
  Кинеската птица нагло се навали, влегуваЌ«и во круг. Русинот пукал над главата, а залутаниот куршум го пробил металот во близина на десната бутина на Дал. Телото на Кензи се лизна од страната на автобусот и тоЌ го стави целото тело во последниот очаЌнички скок, со испружена рака.
  
  Успеа да Ќа завитка десната рака околу неЌзиниот зглоб што се грчеше; се стегна цврсто и го чекаше неизбежниот кретен.
  
  ДоЌде, но тоЌ се држеше, се протегаше до краЌ. СЌаЌниот, мазен метал делуваше против него, дозволуваЌ«и му на телото да се лизне кон работ, а тежината на Кензи ги повлече и дваЌцата надолу.
  
  Врисоци доЌдоа над комповите. Тимот можеше да ги види нозете на Кензи како стрела наоколу надвор од еден од страничните прозорци. Дал се држеше со сета сила, но со секоЌ момент неговото тело се лизгаше сè поблиску до тоЌ тврд раб.
  
  Немаше стисок на покривот на автобусот и немаше што да се фа«а. Можеше да издржи, никогаш не пушташе, но и не можеше да наЌде поддршка за да Ќа подигне. Гласот на ДреЌк доЌде преку комуникаторот.
  
  "Дали сакате да престанам? Гласно, несигурно, малку вознемирено.
  
  Дал добро ги читаше емоциите. Да застанеа, «е беа силно погодени и од Русите и од Кинезите. НикоЌ не знае каков «е биде резултатот.
  
  Гласот на Лорен пукна. "Извинете, штотуку добив порака дека Швеѓаните доаѓаат кон вас. Сега тоа е четиринасочно шире®е, луѓе".
  
  Дал почувствува како тежината му ги растегнува мускулите. СекоЌ пат кога автобусот се одбиваше, уште една педа од неговото тело се лизгаше до работ, а Кензи паѓаше малку подалеку. Го слушна гласот на Израелецот од некаде подолу.
  
  "Пушти си! єас можам да го направам!"
  
  Никогаш. Тие патуваа со шеесет милЌи на час. Кенси знаеше дека нема да Ќа пушти и не сакаше и дваЌцата да паднат. Дал чувствуваше уште поголема почит кон неа. Срцето за кое знаеше дека е длабоко закопано само се подигна малку поблиску до површината.
  
  Звукот на неЌзините чизми кои удираа по прозорците го забрза неговото срце.
  
  Тие се лизнаа заедно, Кензи надолу и Дал по покривот на автобусот. Се обиде да го зграпчи грубиот раб што минуваше по работ, но беше премал и му го пресече месото. Не гледаЌ«и надеж, се држеше до неа онолку долго колку што можеше, ризикуваЌ«и сè.
  
  Градите му се движеа кон карпата, лизгаЌ«и се незапирливо. Неговите очи се сретнаа со очите на Кензи, гледаЌ«и нагоре. Нивната размена беше без зборови, без израз, но длабока.
  
  Мора да ме пуштиш да одам.
  
  Никогаш.
  
  Повлече повторно, само за да се лизне покраЌ точката од коЌа нема вра«а®е.
  
  Силни раце му ги фатиЌа двете тели®а, раце кои можеа да му припаднат само на Мано Кинимака.
  
  "Гоча", рече ХаваЌецот. "Вие момци не одите никаде".
  
  ХаваЌецот го поддржа Дал и потоа полека го повлече од неговиот пад. Дал цврсто го држеше Кенси. Заедно полека тргнаа кон безбедно.
  
  Погоре, хеликоптерите паднаа за последен пат.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк знаеше дека Кинимака силно ги држеше приЌателите, но сепак се двоумеше да го заврти автобусот премногу остро. Русите и Кинезите напредуваа од спротивни правци, без сомнение знаеЌ«и дека тоа «е биде нивниот последен пристап.
  
  Звукот од крше®ето на прозорците му кажа дека другите не стоЌат без работа. Имаа план.
  
  Одзади, Алиша, Смит, МеЌ, ХеЌден и єорги зедоа прозорец од различни страни на автобусот и го скршиЌа. ВнимаваЌ«и на хеликоптерите што се приближувале, тие отвориле силен оган, што ги принудило брзо да се пренасочат на страна. Дрворедот заврши и ДреЌк виде згради напред.
  
  Патна мрежа, кружен тек. Зад него одекнаа истрели кои го наполниЌа автобусот; црни хеликоптери тргнаа кон небото.
  
  ТоЌ воздивна со олеснува®е.
  
  "Ние преживуваме", рече тоЌ. "Да се бориме друг пат".
  
  Лорен го прекина. "И Швеѓаните се повлекоа", рече таа. "Но, сепак добивам малку ореол во сигналот. Нешто помеѓу Вашингтон, теренот и мене. Ова е чудно. Речиси како... како да..."
  
  "Што?" - Прашав. праша ДреЌк.
  
  "Како да има различен сет на комуникации. Има нешто друго во игра. Уште една..." се двоумеше таа.
  
  "Тимот? ДреЌк заврши.
  
  ХеЌден гласно мрмореше. "Ова звучи смешно".
  
  "Знам", одговори Лорен. "Навистина, и не сум експерт. Да беше само Карин тука, сигурен сум дека «е имавме нешто подобро".
  
  "Можете ли да фатите некоЌ диЌалог? - праша ХеЌден. "Дури и малку?"
  
  ДреЌк се присети на претходното спомнува®е на SEAL Team 7, слушнато само од Дал и тоЌ самиот. Пак му текна дека се следат сите комуникации.
  
  "Можеме ли да го одложиме ова за некое време? - тоЌ ме праша. "И можеш ли да наЌдеш подобар начин да излеземе одовде?
  
  Лорен звучеше олеснето. "Се разбира, се разбира", рече таа. "ДаЌ ми една минута".
  
  
  ГЛАВА 19
  
  
  ХеЌден ЏеЌ чекаше неколку часа додека тимот не беше безбеден во мало сателитско засолниште во ТаЌван пред да го напушти тесниот простор за да го оствари повикот.
  
  НеЌзината цел: контактираЌте со Кимберли Кроу.
  
  Помина малку време, но ХеЌден издржа. Таа нашла тивко «оше зад ку«ата, се сквотила и чекала, обидуваЌ«и се да Ќа спречи главата да и се врти. Беше тешко да се наЌде нешто траЌно во неЌзиниот живот за да се прилепува надвор од тимот. SPIR стана неЌзиниот живот, смислата на неЌзиниот живот и, како последица на тоа, таа едноставно немаше лични врски, ништо освен работа. Таа се наврати на виорот на авантурите што ги споделиЌа заедно - од Один и Портите на пеколот, до Вавилон и Пандора, нуклеарната експлозиЌа коЌа речиси го уништи ЊуЌорк, неЌзиното старо раскинува®е со Бен БлеЌк и неодамнешното раскинува®е со Мано Кинимака. . Таа беше силна, премногу силна. Таа не требаше да биде толку силна. НаЌновиот инцидент со богатството на Инките во Перу Ќа погоди и психички и физички. Никогаш порано не била толку шокирана до срж.
  
  Сега таа мирно се преиспита. Можеби изгореле мостови и требало да биде одлично. Но, ако навистина сакаше да се промени, ако сакаше пове«е во животот, мораше да биде проклето сигурна пред да се нафрли и да ризикува повторно да повреди некого. Било да е овоЌ Мано или некоЌ друг.
  
  Се грижам. єас навистина сакам. И следниот пат «е треба да се погрижам да останам верен на она што на краЌот го сакам.
  
  Од животот. Не без работа. Тимот на SPEAR се собра и заврши добра работа, но ништо не траеше вечно. Ќе доЌде време -
  
  "Госпоѓица ЏеЌ? - рече гласот на роботот. "Сега ти помагам".
  
  ХеЌден склопи се. Следниот глас на линиЌата му припадна на министерот за одбрана.
  
  "Што е проблемот, агенте ЏеЌ? Лаконски, тивок, одвоен. Кроу се чинеше дека е на работ.
  
  ХеЌден одвои време да сфати како да го изрази своето главно праша®е. Таа реши да го закопа во гомна и да види што зеде Кроу.
  
  "ДоЌдовме од Кина и добивме втора кутиЌа. Тимот во моментов го тестира ова. Извештаите доаѓаат наскоро, без сомнение. Немаше жртви, иако имаше многу исеченици и модринки. Не се сите ривалски тимови неприЌателски настроени..." Таа накратко се запраша дали Кроу «е Ќа преземе мамката, а потоа продолжи: "Некои земЌи се поагресивни од другите. Французите загубиЌа наЌмалку три. Еден Русин е ранет. Дали може да има друг, потаен тим? Слушнавме фрагменти од таЌни американски муабети, кои, се разбира, не докажуваат ништо. Британците се на наша страна, или така изгледа, а ДреЌк има одредено влиЌание врз нив. Сега сме во безбедната ку«а, чекаЌ«и тинк-тенк да открие каде се наоѓа третиот ко®аник".
  
  Сега таа застана и чекаше.
  
  Кроу Ќа задржа своЌата резерва. "Нешто друго?"
  
  "Не верувам во ова". ХеЌден се чувствуваше разочарана кога неЌзините напори завршиЌа без резултат. Се прашуваше дали треба да биде подиректна.
  
  "єас сум во постоЌан контакт со луѓето во Вашингтон", рече Кроу. "Нема потреба да ме известувате".
  
  "О, во ред. Ви благодарам".
  
  ХеЌден почна да потпишува. Дури тогаш Кроу испрати навидум невино бара®е.
  
  "ЧекаЌ. Рековте дека мислевте дека некоЌ можеби се претставува како Американци? Некаде на поле?
  
  ХаЌден не кажа ништо такво. Но, од сите овие релевантни информации, Кроу фатил само една работа. Таа натера да се насмее. "Се чини дека е така. Го слушнавме тоа на земЌата". Таа не Ќа воведе Лорен во ова. "Се разбира, знаеме дека нема втор тим, па можеби ова е една од другите земЌи што користи поранешни американски специЌални сили или дури и платеници".
  
  "Помал елемент на странска влада што користи персонал од Соединетите Држави? Кроу подсвире. "Може да биде, агенту ЏеЌ. Можеби си во право. Се разбира", се насмеа таа, "нема да има втор тим".
  
  ХеЌден слушаше пове«е од зборови. "А кога «е се вратиме? На што се вра«аме?
  
  Кроу молчеше, што му кажа на ХаЌден дека точно знае што се бара. "Една работа во исто време", конечно рече таа. "Прво, таканаречените єавачи на редот мора да се наЌдат и неутрализираат".
  
  "Секако". ХеЌден знаела и дека ова е неЌзината последна шанса директно да разговара со Кроу, па решила да оди малку подалеку. "Што ако повторно слушнеме американски брборе®а?
  
  "КоЌ сум Ќас, теренски агент? Справи се со тоа."
  
  Кроу го прекина повикот, оставаЌ«и Ќа ХеЌден неколку минути да зЌапа во екранот на неЌзиниот мобилен телефон, сега повторно проценуваЌ«и не само себе, туку и намерите на неЌзината земЌа.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк Ќа искористи можноста да се одмори додека єорги, Маи и Кинимака се занимаваа со новата кутиЌа. Фактот дека потекнувал од мавзолеЌот на Џингис Кан и се наоѓал меѓу личните работи на легендарната личност само Ќа зголемил почитта со коЌа тие го третирале. єасниот, болен симбол на врвот докажа дека некогаш припаѓал на Редот на Последниот суд.
  
  Кинимака го проучувал замокот. "Сигурен сум дека Редот некогаш имал план да ги подари клучевите", рече тоЌ. "Но животот се попречи". ТоЌ се насмевна.
  
  "Смрт", тивко рече МаЌ. "Смртта застана на патот".
  
  "Дали би сакале благодатно да го отворам? - праша єорги.
  
  "Да, аЌде да погледнеме некои од тие вештини за крадци, єоги". Алиша зборуваше, седеЌ«и со грбот до Ўидот до ДреЌк, шише со вода во едната рака, пиштол во другата рака.
  
  "Нема смисла". Кинимака Ќа замрзна бравата со своЌата месна шепа. "Тоа навистина не е уметност".
  
  Кензи ползеше кон него додека Маи го креваше капакот. Беше чудно сценарио, помисли ДреЌк, воЌници затворени во мала соба без место за седе®е, без место за друже®е, без место за готве®е. Само мини фрижидер наполнет со вода и неколку кутии колачи®а. Прозорците беа завесени, вратата беше обезбедена со масивни завртки. Тепихот беше без конец и смрдеше од мувла, но воЌниците доживеаЌа полошо. Ова беше доволно за малку одмор.
  
  Смит, коЌ Ќа чуваше вратата, го пушти ХаЌден повторно внатре, влегуваЌ«и токму кога МеЌ посегна по кутиЌата. ДреЌк мислеше дека шефот изгледа исцрпено и загрижено, на работ. Се надевам дека подоцна «е го елаборира своЌот разговор.
  
  Маи се мешаше од нога на нога неколку секунди пред да ги извади рацете. Таа држеше дебел куп хартии, завиткани во дебела папка и врзани со плетено парче канап, поради што некои од членовите на тимот ги подигнаа веѓите.
  
  "Навистина? Кинимака седна назад на неговите огради. "Дали е ова оружЌе што може да го загрози светот?
  
  "Пишениот збор", рече Кензи, "може да биде доста мо«ен".
  
  "Што е ова?" - Прашав. - праша Лорен. "Сите момци од Вашингтон не чекаат".
  
  Времето продолжи да работи против нив. Како и секогаш, ова беше клучот за да се остане пред играта и - особено, трката. ДреЌк виде два начина напред. "МеЌ, ХеЌден и Дал, зошто не дознаете што е тоа? Лорен - што имаш за третиот ко®аник, бидеЌ«и ни треба насока во коЌа да одиме?
  
  Лорен ве«е им кажала дека «е ги пречека на третата локациЌа. Сега таа гласно воздивна. "Па, никоЌ не е 100 отсто сигурен, момци. За да ве запознаам со сликата, «е ве запознаам со нивната интерпретациЌа на четирите кардинални насоки".
  
  ДреЌк ги гледаше МеЌ и другите како се намуртеа додека се движеа кон оружЌето за освоЌува®е. "Имаме време".
  
  "Па, ова е навистина интересно. Пред открива®ето на таканаречениот Нов свет во шеснаесеттиот век, се верувало дека ЗемЌата е поделена на три дела - Европа, АзиЌа и Африка. Поделбата меѓу овие континенти беше Хелеспонт, што совршено се вклопува во планот на Редот што го следевте досега. Така, АзиЌа започна надвор од Хелеспонт, непозната земЌа со егзотични богатства, коЌа Ќа нарекоа Исток. Се разбира, подоцна Ќа наЌдоа Америка, а таа потоа стана Новиот свет, посакуван, непознат и полн со надеж. ОбЌавена е книга со амблеми кои ги прикажуваат новите четири кардинални насоки. АзиЌа, Европа, Африка и Америка. Се чини дека Редот одлучи да го имплементира ова античко размислува®е во нивната мапа од непознати причини - иако вероЌатно затоа што тие сè уште веруваа дека се семо«ни патриЌарси кои ловат мошти". Лорен зеде здив.
  
  "Значи, ова е превоспитува®е на светот што се случи повторно кога Ќа наЌдоа АвстралиЌа, а потоа Антарктикот? рече Кензи.
  
  "Да, постепено превоспитува®е низ вековите, за кое некои луѓе мислат дека сè уште се случува. Но, тоа е сосема друга приказна. Не беше сè сре«а и рози. Изразот "четири страни на земЌата" можеби е наЌконтроверзниот израз во историЌата. На хебреЌски тоа е преведено како "екстремно". Во Броеви 15:38 ова се граници; во Езекиел - агли; а єов ги има краевите. Ова може да се преведе и како поделби. Очигледно е дека БиблиЌата е отворена за потсмев токму овде..."
  
  ДреЌк го сфати ова. "Затоа што претпоставува дека светот е рамен?
  
  "Да. Но, БиблиЌата го опишува во книгата на ИсаиЌа, нарекуваЌ«и Ќа сфера. Значи, намерна референца. Поентата е дека тие можеле да користат било коЌ броЌ зборови - околу десетина - за да го опишат аголот. Се верува дека зборот "екстремен" се користел намерно за да се пренесе, добро, токму тоа. И ниеден Евреин никогаш не би можел погрешно да го протолкува вистинското значе®е, бидеЌ«и 2.000 години тие се соочувале со градот Ерусалим три пати на ден и пееле: "ДуЌте голема труба за нашата слобода". Подигнете го знамето за да ги соберете нашите прогонети и соберете не од четирите страни на земЌата во нашата земЌа".
  
  "Значи, тие не избраа фраза по случаен избор? - праша Смит.
  
  "Не. Книгата на пророкот ИсаиЌа обЌаснува како МесиЌата «е го собере своЌот народ од четирите страни на земЌата. Од сите страни «е се соберат во Израел".
  
  Кенси не мрдна ниту мускул, ниту кажа збор. ДреЌк немаше поим кои се неЌзините религиозни убедува®а, ако воопшто ги има, но знаеше дека тоа неизбежно «е стане голем дел од неЌзиниот живот, сепак. Во овоЌ момент тоЌ Ќа проучуваше малку пове«е додека чекаа Лорен да продолжи. Верува®ето на Дал дека таа е инхерентно добра и дека секогаш «е се врати во своето морално срце беше оправдано до одреден степен. ТоЌ сè уште гледаше предност за неа - работ на беззаконие - но тоа не беше нужно лошо.
  
  Од време на време.
  
  Но, не можеше да го имаш на двата начина. И тоа е она што го виде во Кенси - безмилосен убиец кога таа беше потребна, и борбена душа кога таа не беше. Заради неа, мораа да и дозволат да се смени.
  
  "Се разбира дека има смисла", рече Кинимака. "Прво Африка, а потоа Кина. Па што е следно?
  
  Лорен веднаш одговори. "Да, ние мислиме дека значе®ето на БиблиЌата беше во конечноста, како Редот. Тие му отежнуваа на коЌ следеше. Според текстот... па... «е го прочитам соодветниот пасус: "НаЌдете ги почивачките места на Таткото на СтратегиЌата, а потоа и на Каганот; наЌлошиот Индиец што некогаш живеел, а потоа и БожЌото зло. Но, сè не е како што изгледа. Го посетивме Каган во 1960 година, пет години по завршува®ето, ставаЌ«и го Conquest во неговиот ковчег. Го наЌдовме злото што го чува вистинскиот Последен суд. И единствениот код за убиство е кога се поЌавиЌа Ко®аниците. На коските на Таткото нема знаци за идентификациЌа. Индиецот е опкружен со оружЌе..."
  
  ДреЌк го апсорбира. "НаЌлошиот Индиец што некогаш живеел? И тоЌ е опкружен со оружЌе? Се разбира, тоа може да биде каде било во ИндиЌа. Ова е земЌа опкружена со оружЌе".
  
  "Назад кога Редот ги криеше єавачите?
  
  ДреЌк размислуваше за тоа. "Па, да, така мислам. Како и да е, коЌ е третиот ко®аник?
  
  "Глад".
  
  ТоЌ зеде длабок здив и Ќа погледна Алиша. "Не може да биде крзнената принцеза, нели?
  
  Алиша замавна со раката напред-назад. "Можеби. Ќе го забележам ова".
  
  Очите на ДреЌк се прошириЌа. "Ти си ебано невозможен".
  
  "Некои преференции?
  
  "За што?"
  
  "КоЌа принцеза? ДевоЌката треба да знае, знаеш".
  
  Ги проучуваше чевлите. "Па. Отсекогаш сум бил пристрасен кон Клеопатра. Знам дека таа не е принцеза, но..."
  
  "Кралица? Значи уште подобро".
  
  Лорен сè уште зборуваше. "Како што реков претходно, момците и девоЌките сè уште проценуваат на коЌ Индиец може да се однесува Редот. За волЌа на вистината, ова е премногу двосмислено. Мислам, дури и да се ставам себеси во нивна кожа во нивно време, можеше да биде една од десетина".
  
  "И сите тие се опкружени со оружЌе? - праша Смит.
  
  "єас живеам во ИндиЌа, да. НаЌчесто".
  
  "Па, барем имаме дестинациЌа", рече АлисиЌа.
  
  ДреЌк ги погледна МеЌ, ХеЌден и Дал, кои Ќа средуваа содржината на втората кутиЌа, Conquest.
  
  "НекоЌ напредок?
  
  ХеЌден ѝ Ќа мрдна раката за да покаже дека се речиси таму. Таа погледна нагоре. "Се чини дека ова е план за сценарио за судниот ден. Дали се се«авате на ефектот на прачка? Еден мал настан предизвикува друг, а друг, секоЌ поголем?"
  
  "ТеориЌа на хаос", рече Дал. "Ова е оружЌе за освоЌува®е, а Џингис Кан беше длабоко мислител. Со ова можете да го освоите целиот свет".
  
  ДреЌк го чукал шишето со вода.
  
  Алиша рече: "ОружЌе со домино ефект?
  
  "Токму така. Како атентатот на Франц Фердинанд доведе до Ўвезда од Првата светска воЌна. ПотенциЌално, овоЌ план за зголемен хаос може да започне Трета светска воЌна".
  
  "И", ДреЌк за момент го исклучи своЌот комуникатор и тивко проговори, "тоа е доста комплицирано. На кого «е му дадеме?"
  
  Сите зЌапаа. Тоа беше валидно праша®е. ХеЌден Ќасно стави до знае®е дека не треба да каже ништо пове«е. Знаеше дека Вашингтон и секретарот за одбрана ве«е се незадоволни од нив и се врати да размислува за тимот на SEAL 7.
  
  СлучаЌност?
  
  Никогаш.
  
  ХеЌден ги проучуваше листовите хартиЌа уште неколку минути, а потоа ги пикна под Ќакната. Обра«аЌ«и му се на целиот тим, таа ги крена рамениците, укажуваЌ«и дека одлуката се уште не е донесена и дека апсолутно се може да се случи со необезбедени документи.
  
  Таа гласно рече: "Ќе се справиме со ова штом можеме. Во моментов ни треба таа трета локациЌа. Лорен?"
  
  "Те слушам. Сè уште чекаме".
  
  "Сега почекаЌ малку", рече Кенси, со намуртеното лице од последните десет минути сè уште Ќасно. "Вие велите дека постоЌат четири страни на земЌата, нели?
  
  "Па, БиблиЌата го спомнува тоа", рече Лорен. "И ова е редот на Последниот суд".
  
  "Па, нешто не е во ред. Не го гледаш?
  
  ДреЌк трепна, сега позбунет од кога било. Дал внимателно го проучувал Кензи.
  
  "Можеби некое обЌаснува®е би помогнало?
  
  "Четири агли? Африка, АзиЌа, Европа и Америка".
  
  "Секако. Така ми велат".
  
  Кенси ги рашири двете раце. "Каде е ИндиЌа?
  
  ХаЌден се крена на нозе. "По ѓаволите, ИндиЌа е дел од азискиот континент".
  
  "Со што ве«е се занимававме".
  
  Лорен помисли додека стоеше на нозе. "Што остава само Европа и Америка", рече таа. "ЕЌ момци, дали и вие го мислите истото што го мислам и Ќас?
  
  "Можеби", стенкаше Алиша. "Дали и твоЌот задник е вкочанет од седе®ето на вошлив под?
  
  "Пилешко", рече Кинимака. "Но, тогаш секогаш мислам "кокошка".
  
  "Редот е воените злосторници од четириесеттите. До моментот кога ги сокриле пиштолите, терминот "Американец" беше во мода, но тие не би размислувале на тоЌ начин. Тие се родени во дваесеттите години или порано, заради Бога".
  
  "Црвените ИндиЌанци? рече ДреЌк. "Од Дивиот Запад? По ѓаволите".
  
  "Можно е", рече Лорен. "Она што тинк-тенкот го бараше на погрешно место".
  
  "Значи, коЌ беше наЌлошиот човек што некогаш живеел? - праша Дал.
  
  "Дозволете ми да ви се вратам за ова. Засега само влезете во авионот".
  
  ДреЌк не беше единствениот коЌ блескаше во ХеЌден.
  
  Назад во Америка?
  
  Глупости.
  
  ХеЌден, особено, го гледаше Смит. Тие немаа поим што би можело да се случи по настаните во Перу, ниту што мислат властите. ВоЌникот, по негова заслуга, веднаш почнал да станува и да си го проверува ранецот.
  
  Трет ко®аник? Глад? А Америка? Дали нашите ривали знаат?
  
  Дали некогаш «е добие момент на мир за да си го среди животот?
  
  Не денес, ХаЌден, не денес, сигнализираЌ«и им на другите да ги тргнат своите комуникатори и да ги исклучат, таа пркосно застана на средината од нив.
  
  "Ние го правиме тоа", рече таа. "И ние го правиме тоа како што треба. Како што треба, како што правиме секогаш. Но, момци, имам резервации. Верувам", застана таа, "дека Кроу и американската влада имаат втор тим во играта". SEAL Team 7, и очигледно тие се проклето добри. ОвоЌ тим можеби нема да биде во игра само за да се осигураме дека «е ги добиеме сите возачи".
  
  ДреЌк се намурти кога го слушна ова. "Извинете?
  
  "Па, дали мислевте дека може да има второ сценарио? Што ако тие се тука да не уништат во суштина?"
  
  
  ГЛАВА ДВАЕСТА
  
  
  Карин БлеЌк седеше со неЌзините црни чизми на масата, со мобилниот телефон заглавен меѓу вратот и брадата, тропаЌ«и Ќа тастатурата со неЌзините слободни раце. Таа носеше парталава маица и фармерки, а косата и беше врзана со густа вратоврска коса. Гласот што зборуваше во неЌзиното лево уво беше речиси удавен од смеата на Паладино.
  
  "Замолчи, Дино, по ѓаволите! таа се сврте и извика.
  
  "Да да". ВоЌникот се сврте со насмевка и потоа го виде неЌзиното лице. "Добро добро. Боже, коЌ, по ѓаволите, те постави на чело?"
  
  Карин му се извини на говорникот. "Децата се палави", рече таа. "Уште малку и «е се наЌдат надвор на непослушниот чекор".
  
  Жената тивко се насмеа. "О, да, купив две од овие".
  
  Карин погледна во високиот, мускулест Диносаурус и нивниот другар по оружЌе, малиот слаб Ву. И дваЌцата воЌници испуштаа пареа, досадно што беа сместени во ку«а во пустината изминатава недела, поставуваЌ«и различни системи. Она што им требаше беше вистинска акциЌа.
  
  Карин праша: "И побегнаа?
  
  "Секако. Бев дел од единицата за комуникации. Не доделиЌа смени. Екипата на SPEAR Ќа одзеде кутиЌата на Кинезите и успеа да побегне во ТаЌван. Делумно сре«а, делумно резерва на страната на другите тимови, претпоставувам".
  
  Карин знаеше дека ова е многу пове«е од само сре«а. Немаше подобар тим на светот денес од КОПєЕ. Таа некогаш беше горда што беше дел од тоа.
  
  "Ова гомно од ко®аник не ми значи многу", призна таа. "Се фокусирам на други работи. Но кажи ми, каде одат понатаму?
  
  "Па, сè уште не знам. Изгледа како ИндиЌа. Но, се чини дека има некои несогласува®а. Видете, се согласив да помогнам малку поради тоа што им се случи на сиромашните родители на Паладино и затоа што сме на иста страна, но има ограничува®е за тоа што можам да кажам".
  
  Карин почувствува растечки сомнеж. "Не ни треба многу пове«е. Само ова - кога «е се Ќавам, треба да Ќа знам позициЌата на тимот на ДреЌк. Дали «е биде утре или за еден месец. Го можеш тоа?"
  
  Одговорот беше стабилен. "Да, се додека останам во истата единица. єас верувам."
  
  "Ви благодарам". Карин брзо го заврши разговорот пред да може да се постават пове«е праша®а. Таа одвои малку време да Ќа процени собата и да види каде се. Откако го вратиЌа местото од гнездото на дилерите на дрога, го исчистиЌа од се што е лошо, наоѓаЌ«и реквизити на секакви места, од подни даски до под ку«ата, како и во «оши®ата и пукнатините низ просторот на мансардата. Согорува®ето на секое последно парче беше самоугодно. Додека сè уште се офлаЌн, Карин, Дино и Ву поставиЌа компЌутери, комуникации, уреди за надзор и многу пове«е. Ако пустинската ку«а требаше да стане нивно седиште, таа требаше да биде утврдена, одбранбена, замок сам по себе.
  
  Карин мислеше дека се речиси таму.
  
  Сега ѝ текна нова, болна мисла.
  
  Гледаше како Дино и Ву работат на компЌутерите, поврзуваЌ«и ги жиците според неЌзините сопствени упатства и инсталираЌ«и софтвер, заштитен Ўид и многу пове«е. Таа беше динамит во вакви работи пред да започне со тренинзите. Сега таа беше многу пове«е. Да, сепак им недостигаа неколку работи, но сегашните средства би биле доволни само да го покриЌат тоа. Им требаше некоЌ извор на стабилен приход.
  
  Не го игнорираЌте. Не можете да го турнете, закопаЌте го длабоко.
  
  Карин знаеше сè за SEAL Team 7. Знаеше зошто тие беа таму, кои беа нивните цели; нивните силни и слаби страни; нивната агенда и последните таЌни наредби. Потоа, откако ефективно обезбеди поддршка, таа сега можеше да го предупреди Мет ДреЌк.
  
  Беше возбудливо, се извртуваше, предизвикуваше киселина во цревата.
  
  СекоЌа случка низ коЌа минувале, светлите моменти и тешките времи®а, деновите на потполно лудило, ги допирале неЌзините емоции како птица што колва во тврдоглав црв. Карин еднаш претходно беше толку тешко ранета и се откажа од животот, за да го наЌде повторно на наЌнеочекуваните места. Таа доби нова цел.
  
  Повторно, од ведро небо, таа доживеа пустош кога неЌзиниот брат и семеЌството починаа, а потоа и  убов кога Комодо се за уби во неа. Можеби тоЌ многу ран инцидент кога била толку млада Ќа уништил и Ќа поставил на патот на животот.
  
  Пустош.
  
  Сега сè што навистина сакаше да направи е да ги уништи сите добри работи што ги имаше. Ако нешто одеше како што треба, таа сакаше да пропадне. Ако нешто големо доаѓаше на патот, таа «е се погрижеше да се распадне со предрасуди.
  
  Ако новиот тим почне да цвета, да се зближува, «е го распарчи.
  
  Самоуништува®ето не беше нов начин на живот за Карин БлеЌк. Ова е моЌот избран начин на живот. Моето приЌатно «ебе.Секогаш се прашуваше дали «е го заокружи, веднаш наоколу и назад на ова.
  
  И така, таа седеше, опуштена, со информации што им недостигаа дури и на тимот на SPEAR додека ги премина четирите кардинални точки во обидот да ги добиЌат четирите кошмарни оружЌа. Раскрсницата стоеше широко отворена пред неЌзината врата.
  
  Еден пат водеше до конечно откупува®е, до приЌатели, другарство и животна болка.
  
  Друг пат «е Ќа уништи сета оваа историЌа, сета оваа неизвесна иднина и «е и даде сè што и требаше: хаос.
  
  Карин ги собра своите работи и излезе на тремот. Пустинскиот воздух беше сув, измешан со прашина. Светла топка блесна високо на небото. Некаде далеку, суперелитна единица на американските специЌални сили наречена SEAL Team 7 ги гонела неЌзините стари другари - Мет ДреЌк и Алиша МаЌлс, Торстен Дал и МеЌ Китано и други - со намера да убиЌат.
  
  Карин размислуваше да ги предупреди.
  
  Потоа Ќа заглави главата низ вратата. "ЕЌ губитници, тргнете ги газовите. Имаме места да одиме и луѓе да видиме. ТаЌната закрила на ТаЌлер Веб нема да остане скриена засекогаш".
  
  
  Дваесет и едно поглавЌе
  
  
  Карин возел пушка, гледаЌ«и го Дино како внимателно го управува нивниот Dodge Ram низ извртените змии што ги формираа автопатите и задните улици на Лос Ан¤елес.
  
  "Задржете го вашиот курс", рече таа додека младиот воЌник помина покраЌ црвениот родстер. "Се се«аваш ли дека нè ловат?
  
  Дино ѝ се насмевна со незрела радост. "Сре«на што излегувам од дома, мамо. Во секоЌ случаЌ, треба да знаеш дека Ќас сум подобар од тебе. Подобро во секоЌ поглед".
  
  "Значи, продолжи да зборуваш".
  
  "ВоЌската нема да не пушти", рече Ву. "Секогаш кога «е излеземе на површината, ние сме ранливи".
  
  "Намалете го тонот, господине мизериЌа. Боже, вие дваЌца може да направите двоЌна должност".
  
  "АЌде да видиме колку «е бидете сре«ни кога «е ги поврзат вашите навртки со батериЌата на автомобилот".
  
  "Не биди газ, Ву. Ова е армиЌа, а не ЦИА".
  
  Карин уживаше во постоЌаните панорамски погледи од двете страни на автомобилот; Лос Ан¤елес во сета своЌа слава. Момент да се опуштите и да не размислувате за ништо. Густото зеленило и бетонските ¤инови се натпреваруваа за превласт, а зад нив имаше метални облакодери кои блескаа под жешкото сонце. Лесен смог висеше на ниво на облаци, го затемнуваше денот, но едваЌ се забележуваше. Луѓето доаѓаа и си одеа, едваЌ забележливи на тротоарите и во трговските центри, ципаа напред-назад во своите автомобили. Холивудските ридови минуваа полека надесно, незабележано, бидеЌ«и во тоЌ момент Дино забележа како црно-бело патролно возило влегува во брзата лента и забави како доброто момче што беше, држеЌ«и го погледот кон патот, фокусираЌ«и се право напред.
  
  Да не ги гледавте, немаше да ве забележат.
  
  На краЌот се отвори краЌбрежниот пат и тие беа на пат кон Сан Франциско.
  
  "Подобро од пустината". Ву ги проучувал пенливите, тркалачки бранови.
  
  Карин Ќа анализираше задачата што претстои. Не го трошеа времето во штабот. Прво, тие инсталираа компЌутери, два врвни Mac компЌутери со онолку специЌални играчки колку што можеа да си дозволат. Кабелот со оптички влакна беше наЌтешкиот дел, но штом го сфатиЌа тоа и Карин инсталираше куп заштитни Ўидови, тие беа подготвени да одат. Дури и тогаш, дури и со Карин на тастатурата и користеЌ«и го неЌзиниот гениЌален интелект, тие немаа потенциЌал за лудо хакира®е. Тие беа ограничени, принудени да користат гениЌалност.
  
  Карин знаеше за безброЌните таЌни банкарски сметки на ТаЌлер Веб. Ги гледала кога работела за SPIR. Таа беше свесна за она што некои го нарекуваа неговото наследство; за неколкуте таЌни што ги имаше во неЌзиниот стар тим. И таа беше свесна за огромно скривалиште; нешто што наЌбогатиот, наЌплодниот демнач на светот го собрал против стотици луѓе, повторно вклучуваЌ«и ги и членовите на неЌзиниот стар тим.
  
  Пове«ето веруваа дека со оглед на тоа што Веб е мртов, можат да го наЌдат на слободно време.
  
  Проблемот беше што Карин немаше такви мисли. Пристапот до скривалиштето «е и даде нераскажана мо« - и на краЌот на сите нешта, мо«та беше таму каде што беше се. ТроЌцата можеа да продолжат оттаму; стекнува®е пари, анонимност, сигурност и влиЌание. Се разбира, кога би имало стотици луѓе кои бараат скришно место на Веб, би било особено тешко да се украде.
  
  Во моментов никоЌ не знаеше каде е.
  
  Освен Карин БлеЌк.
  
  Барем така мислеше таа. Следните неколку часа «е кажат. ИнсаЌдерските информации беа многу корисни. Таа знаеше сè за Николас Бел и за тоа како свиркачот, седеЌ«и во неговата затворска «елиЌа, раскажуваше сè - ими®а, места, личности, целиот гнил корито. Таа знаеше колку Лорен Фокс сака да ги посетува. Таа знаеше луѓе кои слушаа и разговараа со Лорен Фокс.
  
  Па, таа ги знаеше, тие не мора да Ќа познаваат.
  
  Можеби малку задоцнила на забавата - армиската обука и последователното заминува®е на Карин и одзеле некое време - но таа го надоместила со мал врвен талент за хакира®е. Разговорите на Бел беа прислушувани. Се чинеше дека Смит има храброст редовно да добива копиЌа од овие разговори - палаво момче - и да се однесува со нив како што сака. КоЌ знаеше што им направи жешкиот воЌник коЌ лесно се налути? єа бранеше националната безбедност, очигледно.
  
  Поентата беше дека Карин можеше да се пробие во линиЌата што водела директно до мрежата на Смит. Тоа беше релативно лесна работа за неа. Одвоила време да собере богат плен. ТаЌлер Веб некогаш поседувал безброЌ канцеларии, ку«и, пентхауси, па дури и остров ширум светот. Ими®ата на местата што одекнаа каЌ неа беа Вашингтон, ДЦ, НиЌагара и Монте Карло. Бел разговарал со Лорен, но разговарал и со обезбедувачите и адвокатите, а во белешките на Смит имало исечоци од сите нив.
  
  Смит нема светла иднина, мислеше таа.
  
  Без разлика како «е го исечете, перуанскиот инцидент - или инциденти - го втурна тимот на SPEAR во свет на мизериЌа.
  
  Карин Ќа смени своЌата позициЌа бидеЌ«и блесна знак дека се на 130 милЌи од Сан Франциско. Бел стана доста елоквентен со Лорен - одново и одново наведуваЌ«и факти кои вероЌатно се точни, именуваЌ«и ими®а, места, банкарски сметки. Засега, Карин не се осмели да користи ниту една од сметките, плашеЌ«и се дека властите би можеле тивко да ги шпионираат за да видат коЌ се поЌавил. Прво им требаше сигурен план за акциЌа и бегство.
  
  Оттука и патува®ето во Сан Франциско.
  
  Кога е притиснат, Бел опиша како Веб понекогаш се фалел со она што го знае. ОвоЌ човек беше ритуален демнат, богата сенка со ресурси да Ќа разоткрие, повреди и опседне речиси секоЌа личност на светот ако сакаше. Веб секогаш ѝ нудел на Бел пикантерии, местеЌ«и го, но и навестувал за она што тоЌ го нарекувал "маЌка лод".
  
  Испадна дека оваа "маЌчина вена" е посебна канцелариЌа во коЌа мегаломанот Ќа чувал сета нечистотиЌа што некогаш Ќа собрал на некого. Се разбира, тоЌ никогаш не и кажал на Бел каде е.
  
  Сепак, Карин размислуваше за сето тоа. Таа имаше исклучителна предност што можеше сето тоа да го види од внатре. И се сети на моментите кога Веб украде информации од поголемиот дел од тимот и таЌно ги посетуваше. НеЌзината еидетска мемориЌа завладеа токму таму. Се разбира, не беше лесно, но Карин знаеше дека Веб тогаш работи во добро позната канцелариЌа во Вашингтон и успеа да Ќа следи преписката, коЌа сега беше снимена.
  
  Големи досиеЌа беа испратени на одредена адреса во Сан Франциско половина дузина пати. Понатамошните истраги откриЌа дека други големи досиеЌа биле добиени од други познати канцеларии. Така, додека властите копаа низ густите податоци, Карин можеше да утврди што точно и треба.
  
  Дино ги водеше низ сообра«аЌот, низ Голден ГеЌт и покраЌ Рибарскиот пристан. Туристите Ќа преполниЌа областа со спремни камери, излегуваЌ«и на патиштата без многу грижа за себе. Дино се вклопил во сообра«аЌот, не даваЌ«и им на полицаЌците причина да ги забележат. Стрмниот рид ги одведе понатаму во градот, а наскоро тие кружеа на плоштадот Унион, покраЌ банките и аптеките, бродовите и рестораните, во нивниот наЌтежок потфат досега: да наЌдат добро место за паркира®е.
  
  "Само оставете го овде". Ву покажа на мал простор во близина на Волгринс. "Адресата е на пет минути пешаче®е од тука".
  
  "Пет минути?" - изЌави Карин. "Можеше да биде засекогаш ако Веб остави некакви непредвидени ситуации".
  
  "Плус", рече Дино додека полека се приближуваше до своЌата дестинациЌа, "тоа е Dodge Ram". Тешко «е го паркирам задникот на тоа место".
  
  "Дали сакате да го направам ова? Можам да возам".
  
  "Ох навистина? Па, се разбира, Торето. АЌде да видиме како «е се справиш -"
  
  "Деца", дишеше Карин. "Замолчи го ебам. Види таму?"
  
  "Потребен ни е добар пристап за брзо бегство. Ни треба брз пристап. Ни треба..." Дино подзастана. "По ѓаволите, «е ни треба гаража долго време, нели?
  
  Карин кимна со главата. "Точно тука. Доколку е потребно, «е лежиме ниско некое време; секогаш можеме да заминеме одовде друг ден кога «е се спушти прашината".
  
  "По ѓаволите, се надевам дека не", промрморе Ву. "Деновиве поминувам доволно време со вас дваЌца".
  
  "Ова е проблем? Карин помисли додека Дино го возеше Овенот до подземниот паркинг.
  
  "Па, тестостеронот е малку висок. Вие дваЌца постоЌано се натпреварувате како бра«а и сестри. На моменти станува малку заморно".
  
  "Ние? Натпреварува?" Карин налутено го погледна Дино. "Навистина ние?
  
  Младиот воЌник гласно се насмеа. "Само затоа што не сакаш да признаеш дека сум подобар од тебе".
  
  "Не го гледам тоа". Карин критички го погледна, а потоа се сврте кон Ву. "Го гледаш ли ова?
  
  "Дозволете ми да го кажам вака. Ако вие дваЌца некогаш целосно се опиЌаните и одлучите да се парите, «е мора да го направите тоа стоеЌ«и бидеЌ«и и дваЌцата «е сакате да бидете на врвот".
  
  Карин рапаво се насмеа додека Дино конечно наЌде место по негова желба. "ПиЌана како пекол? По ѓаволите, едноставно нема доволно алкохол во светот за да се случи тоа, Ву".
  
  Дино ги извади клучевите и Ќа отвори вратата. "Време е да се фокусираме. Сите овие глупости за паре®е не помагаат".
  
  "Не сакаш девоЌки, Дино? Карин им се придружи на дваЌцата мажи што стоеЌа напред. "Има зоолошка градина во Сан Франциско. Секогаш можеме да ве однесеме таму откако «е завршиме".
  
  Дино Ќа игнорираше, го извади мобилниот телефон и Ќа чекаше адресата што требаше да Ќа вчитаат. "Три минути", рече тоЌ. "Ние сме подготвени?"
  
  Карин ги пикна рамената во ранецот. "Како пеколот".
  
  
  * * *
  
  
  Тоа беше висока деловна зграда, а канцелариЌата на Веб беше на триесет и петтиот кат. Карин мислеше дека тоа е необично за него - лудакот обично претпочита да живее на наЌвисоко ниво за да гледа презир на сите - но таа мислеше дека тоЌ може да Ќа задржи оваа адреса што е можно пониска и таЌна - тоа е она што тоЌ го цени. и елитно складиште на неговото животно дело.
  
  Сите мерки на претпазливост, помисли таа.
  
  Што го направи она што тие требаше да го направат уште пове«е ...
  
  Глупо? Наивци? Паметни? Паметни?
  
  Таа мрачно се насмевна во себе додека сфати дека одговорот зависи од исходот.
  
  ТроЌката влегла низ ротирачка врата на приземЌето, забележала неколку лифтови и се упатила таму. Мажите и жените во темни костуми талкаа напред-назад. Во далечниот агол имаше информативно биро управувано од две црномурести секретарки. Нивото на бучава беше ниско, сите се трудеа да не прават бучава. Карин во аголот виде еден чувар со прекумерна тежина, коЌ гледаше во сообра«аЌот што минуваше и три безбедносни камери. Таа го одведе Дино до информативната табла.
  
  "Триесет и пет". Таа кимна со главата. "Една компаниЌа го поседува целиот кат".
  
  "Има значе®е".
  
  Ву се загледа во насловот. "Системите Минмак?", прочита тоЌ. "Сè е исто, сè е исто".
  
  Корпорации без лице кои владееле со светот.
  
  Карин продолжи, стигна до лифтовите и провери. Немаше да Ќа изненади ако наЌде празен броЌ 35 - или броЌ што недостасува сите заедно - но таму беше, бело и сЌаЌно како и сите други. Жителите притискаа копчи®а на различни катови, а Карин чекаше до последен момент, но само таа притисна 35.
  
  Не мораа долго да чекаат. Го соблече ранецот, преправаЌ«и се дека бара нешто внатре. Се подготвиЌа и Дино и Ву. Кога лифтот затрупа и вратите се отвориЌа на 35, триото чекаше само неколку секунди за да види со што се соочуваат.
  
  Во далечината се протегаше полиран ходник, со врати и прозорци од двете страни. На краЌ имаше дрвена маса. Ґидовите беа украсени со слики, невкусни и досадни. Карин погоди дека некоЌ чека откако таа го притисна копчето, но сега тие беа тука. Тие беа подготвени, желни, млади и способни.
  
  Таа го покажа патот, влезе во чуден свет коЌ некако сè уште му припаѓаше на мртвиот човек. Ако ништо друго, тоа беше наследството на Веб. Неговата маЌка вена.
  
  Нема камери за видео надзор. Без обезбедува®е. Првата врата што Ќа проба толку силно се затресе во рамката што се оддалечи. Сето тоа беше за шоу, само капак. Таа извадила пиштол и ги наполнила ¤ебовите со списаниЌа. Елекот што го носеше под палтото се чувствуваше гломазен до тука, но сега Ќа заштити. Тимот се рашири додека претпазливо се приближуваше до масата.
  
  Карин застана и погледна од двете страни по двата нови коридори. Беше изненадена кога проговори гласот на роботот.
  
  "Можам ли да ти помогнам?"
  
  Таа забележала сензор закачен на предниот раб на масата. Сепак, таа не видела никакви камери.
  
  "Здраво? Има ли некоЌ таму? єас играм будала.
  
  Сето тоа време таа размислуваше за план во неЌзината глава. Големиот проток на податоци на Веб не само што Ќа довел до оваа адреса, туку таа можела точно да Ќа одреди локациЌата на терминалот до коЌ дошол користеЌ«и го дизаЌнот на дигиталната рамка на зградата. Знаеше дека треба да свртат лево, а потоа десно, но се прашуваше што можат да направат роботите...
  
  "Мислам дека сме изгубени". Таа ги крена рамениците гледаЌ«и ги Дино и Ву. "Само почекаЌте, господине робот, додека се обидуваме да наЌдеме некого".
  
  Вреди да се проба. Карин се упати лево, момците зад неа. Првиот планинар се поЌави лево, излегуваЌ«и од канцелариЌата, цврсто држеЌ«и беЌзбол палка во едната рака и удираЌ«и со главата во другата рака. Напред се поЌави втор, следен од трет, а потоа четврти се поЌави лево, овоЌ пат со чекан.
  
  Ву се насмевна. "Три позади".
  
  Карин замавна со пиштолот. "АЌде момци, што ми недостасува?
  
  Првата планина, човек со «елава глава, се насмевна. "Таму има радар, девоЌче, и ние остануваме под него".
  
  "Гледам. Значи, познаваЌ«и го ТаЌлер Веб како Ќас - човек коЌ сака да прави врева во вистинско време и на вистинско место - дали е ова неговата градина на мирот? МедитациЌа? Па, вероЌатно нема да му пречиме сега, момци, нели?
  
  "Застрелан со пиштол и полицаЌците «е бидат тука за десет минути", рече човекот. "УДАР во дваесет".
  
  "Што е со безбедноста на зградата?
  
  Човекот се насмеа. "Не е важно".
  
  "Благодарам за информациите".
  
  Карин без предупредува®е го застрела во раката и го виде како се тетерави. Следниот пат таа пукаше, во стомакот, и чекаше додека не удри на подот пред да го прескокне грбот и да го искористи 'рбетот за да истурка.
  
  БеЌзбол палка долетала блиску до неЌзината глава, Ќа промашила и поминала низ вратата и ги искршила стаклото и рамката. Таа го игнорираше. Ву беше зад неа, а Дино се движеше во другата насока. Третата дебелина и го попречи патот. Таа испука два куршуми во масата, избегна силен замав, а потоа немаше друг избор освен директно да Ќа погоди неподвижната маса.
  
  Таа скокна назад, шокирана.
  
  Таа се држела за пиштолот кога паднала на грб. ГледаЌ«и нагоре, таа виде огромно тркалезно лице како зЌапа во неа - вкочанет, суров ¤ин со дупки од куршуми што не можеше да ги почувствува, потоци крв што не можеше да ги види и наЌголемиот дрвен палка, извалкан со жилет, што таа некогаш - сум го видел.
  
  "Ебен пештерски човек".
  
  Карин застрела додека клубот слезе. Два куршуми поминале низ надвиснатиот стомак, удираЌ«и во таванот, но палката продолжила да се спушта. Карин Ќа сврте главата настрана. Клубот слета до него, расцепуваЌ«и го подот, испра«аЌ«и искри од запалените сечила. Лежеше таму за секунда, а потоа раката што го држеше се стегна и тоЌ почна да се крева од подот.
  
  Карин се повлече, го виде страшното лице и пукаше директно во него. ОвоЌ пат сопственикот го почувствува тоа и веднаш се тетерави, за сре«а падна десно и право преку друг колега, заробуваЌ«и го помалиот човек подолу.
  
  Ву го прескокна, пукаЌ«и во уште две огромни халки. Овие луѓе паднаа на колена. Стандардот го погоди бицепсот на Ву, предизвикуваЌ«и му да вика. Карин се сврте и го виде првиот човек - «елавото момче кое го застрела во ногата - како се заостанува покраЌ неа, оставаЌ«и трага од крв зад него.
  
  "Само што уништивте сè, госпоѓо. За сите."
  
  "Ох, па сега кога те застрелав, Ќас сум дама, а? Сфа«ам дали знаеш за што сме тука?"
  
  Посегна по палката и ножот што му висеше од поЌасот.
  
  "Дали се шегуваш? Има само една работа овде, вие го знаете тоа".
  
  Карин кимна со главата. "Секако".
  
  "Но, никогаш нема да го наЌдете".
  
  Таа брзо погледна низ многуте соби исполнети со компЌутерски терминали, сите без сомнение работат, работат некаква програма и сите се идентични како нивните соседи.
  
  Но, таа знаеше подобро. "О, мислам дека можев".
  
  Таа исто така знаеше дека човек како Веб никогаш не би помислил да инсталира прекинувач. Не по целата напорна работа што Ќа вложил за да добие таков материЌал, не кога секоЌа слатка потера што Ќа преземал се случува токму овде.
  
  Таа го избегнала палката, го запрела ударот со ножот и оставила втора дупка од куршум каЌ мажот. Таа скокна и го следеше Ву, а потоа погледна назад за да види како е Дино. Сè беше добро. Единствениот проблем со коЌ се соочиЌа сега беше полициЌата.
  
  Ву се двоумеше; ходникот беше празен. "Каде одиш?"
  
  Карин трчаше покраЌ неа, ова место беше врежано во неЌзината мемориЌа. "До дувлото на едно од наЌлошите чудовишта што некогаш живееле", рече таа. "Значи, нека биде ладно. На овоЌ начин, момчи®а".
  
  
  ГЛАВА ДВАЕСЕТ ВТОРА
  
  
  Самата соба беше одвратна, последната трага на ТаЌлер Веб, преполна со надворешни слики кои сведочеа за злонамерно внатрешно лудило. Тие ги собраа бравите за неколку секунди, видоа врамени фотографии на Ўидовите - омилени жртви и прогони, пред и по истрели од огнено оружЌе - и бизарна колекциЌа на шпионска опрема од целиот свет наредени на масите низ собата.
  
  Карин го игнорираше наЌдобро што можеше, ве«е слушаЌ«и ги сирените низ стаклените прозорци. Ву и Дино стоеЌа стража додека таа трчаше кон терминалот.
  
  По двоЌната проверка, таа потврди дека истиот добива огромни текови на податоци поврзани со флеш драЌв од посебен формат и го погледна малото зелено светло кое «е го потврди автоматското вчитува®е на содржината на терминалот. Карин очекуваше дека може да се пренесат голема количина на информации и соодветно го конфигурираше флеш-уредот. Беше толку брзо колку што можеше да го направи тоа.
  
  "Како работиме? Таа погледна нагоре.
  
  Ву ги крена рамениците. "Овде сè е мирно".
  
  "Освен офка®ето", рече Дино. "Има многу од тоа".
  
  Дел од нивниот план беше да остават жртви зад себе. Ова «е Ќа збуни и одложи полициЌата. Карин беше сре«на што тие се барем насилници и Ќа заслужиЌа нивната претстоЌна нова сре«а во животот. Таа погледна во зеленото светло што трепкаше, виде дека брзо трепка и знаеше дека работата е речиси завршена.
  
  "Бидете подготвени".
  
  Сирените плачеа надвор од прозорецот.
  
  Индикаторот престана да трепка, сигнализираЌ«и дека сè е завршено. Таа извади мал диск и го стави во внатрешен ¤еб со патент. "Време е да одиме".
  
  Момчи®ата веднаш тргнале напред, внимателно движеЌ«и се околу паднатите, раскрваруваЌ«и ги мажите и клоцаЌ«и ги дваЌцата кои се обиделе да станат. Карин им се заканувала со пиштолот, но таа не сакала да го употреби. Можеби сè уште има одредена конфузиЌа за тоа од каде дошло пука®ето. Ве«е би биле зафатени со камери за надзор и со многу праша®а. Клучот за бегство беше да не се деЌствува брзо, дури ни да се биде внимателен.
  
  Ова требаше да биде изненадува®е.
  
  Ги отпакувале ранците, Ќа извадиле содржината, а потоа ги фрлиле празните торби. Тие се загледаа еден во друг и кимнаа со главата.
  
  "Офицер". Ву го поздрави Дино.
  
  "Офицер". Дино енергично кимна со главата на Карин.
  
  "Наредник", го задебели британскиот акцент и се упати кон сервисните лифтови.
  
  Таа го држи во ¤ебот клучот за мо«, за владата и кралската манипулациЌа, за државен удар по државен удар, за финансиска слобода и за контрола на спроведува®ето на законот.
  
  Сè што им требаше беше безбедно место за лансира®е.
  
  
  ГЛАВА Дваесет и ТРЕТА
  
  
  Друг ден, уште едно возе®е со авион, а Мет ДреЌк чувствуваше сериозно ¤ет-заостанува®е. Полетува®ето се случи пред само еден час, и тие го стигнуваа денот кон Атлантикот, упатуваЌ«и се кон Соединетите Американски Држави.
  
  Без Ќасна идеЌа за тоа каде да се оди.
  
  Третиот ко®аник е Глад. ДреЌк се плашеше да замисли каква воЌна измислил Редот за глад. Тие сè уште беа многу занесени во развоЌот на првото оружЌе, вселенскиот пиштол, а особено второто оружЌе, главниот код. ХеЌден сепак ги чуваше сите информации за себе, но притисокот да ги сподели беше огромен. Само ненадеЌната конфузиЌа и неЌасната дестинациЌа Ќа направиЌа неЌзината неактивност прифатлива.
  
  Главниот код ги дизаЌнираше настаните низ половина Европа и конечно Америка за да ги собори светските шефови на држави, да Ќа уништи инфраструктурата на земЌата, да ги окова нивните воЌски и да ги ослободи психите кои сакаа да Ќа вратат ЗемЌата назад во мрачните времи®а. Изгледаше застрашувачки реално и застрашувачки лесно. Еден ден падна првото домино...
  
  ХеЌден молчеше додека читаше до краЌ. ДреЌк дозволи неговиот ум да ги повтори сите неодамнешни откритиЌа: SEAL Team 7; тимовите на специЌалните сили кои се ангажираат меѓусебно; Француски загуби, главно поради Русите; а сега врската со домородните Американци. Се разбира, домородците беа одлични ко®аници - можеби наЌдобрите што некогаш живееле. Но, од каде гладот во сето ова?
  
  Алиша тивко 'рчеше покраЌ него, со едното око малку отворено. Кензи се обиде да го сними настанот на видео, но Дал успеа да Ќа задржи. ДреЌк забележал дека не било нежно физичко убедува®е, туку зборови кои Ќа натерале да се премисли. Не беше сигурен дека Дал и Кенси «е се зближат. Тоа, се разбира, не е негова работа, а тоЌ, всушност, патуваше по истата железничка пруга, но ...
  
  ДреЌк го сакаше наЌдоброто за Лудиот Швеѓанец и тоа беше тоа.
  
  Лорен седеше напред, со Смит колку што можеше поблиску без да Ќа натера да се чувствува премногу незгодно. єорги, Кинимака и Маи зборуваа со низок глас на задниот дел од авионот; Товарното складиште во кое се наоѓаа беше нешто пове«е од миЌалник со провев, растреперен, со висок таван. Барем еднаш би сакал да лета прва класа. Дури и тренерот Ќа надмина класата за багаж.
  
  Лорен се фокусираше на преписката што сè уште Ќа водеа меѓу нив и Вашингтон. Во моментов разговорот беше слаб и нефокусиран, пове«е бура на идеи отколку вистинска дискусиЌа. Иако има толку многу гикови?ДреЌк не се сомневаше дека «е го наЌдат токму она што го бараат.
  
  Поминаа часови и државите се зближиЌа. Лорен се заинтересирала за различните материЌали кои доаѓаат од конкурентските земЌи. Израелците се чини дека ги средиЌа американските врски речиси истовремено со SPIR. Британците исто така. Кинезите молчеа, а Французите, сосема вероЌатно, излегоа од тоа. ДреЌк знаеше дека нема да слушнат ништо од SEALs. Во реалноста, се разбира, тие ги немаше.
  
  "Ќе биде интересно да се види дали тие тивко «е ги испратат овие тимови во Америка", рече Дал. "Или користете внатрешни команди".
  
  "Дали луѓето ве«е се инфилтрираа во општеството? ХеЌден го крена погледот. "Се сомневам. На агентите за спие®е им требаат години за да се создадат".
  
  "И не е тешко да леташ неоткриен", рече Смит. "Трговците со дрога го прават тоа со децении".
  
  "Некакви информации за овоЌ наЌлош Индиец што некогаш живеел? праша МаЌ.
  
  "Не од Вашингтон, и ако нашите конкуренти знаат, тие го чуваат во таЌност".
  
  "Сра®е".
  
  ДреЌк погледнал во тоа време и сфатил дека се приближуваат кон државите. Нежно Ќа разбуди АлисиЌа.
  
  "Леле?"
  
  "Време е да се разбудиме".
  
  Кензи се наведна поблиску. "Го имам подготвено твоето шише, душо".
  
  Алиша замавна со рацете кон неа. "По ѓаволите, ебате! Тргнете Ќа оваа работа од мене!"
  
  "Само Ќас сум!"
  
  Алиша се врати назад колку што дозволуваше преградата. "Крвавиот циркуски кловн газето".
  
  "Што е поп? Кинимака изгледаше искрено заинтересиран.
  
  "Тоа значи "лице" на англиски", рече ДреЌк. И како одговор на очигледната очаЌност на Кенси, тоЌ рече: "Не се согласувам. Ти си рит Боби Дезлер".
  
  "Навистина? Алиша заржеше.
  
  "Што? "
  
  "Тоа значи дека не е лошо да се погледне,  убов".
  
  Кенси се намурти додека Алиша почна да рже, а ДреЌк сфати дека вероЌатно Ќа преминал границата со двете жени. Па, барем со Кензи. Брзо кимна со главата на Лорен.
  
  "Никогаш. Ти си сигурен? "
  
  Вниманието се сврте кон ЊуЌоркер.
  
  "О, да, сигурен сум". Лорен беше доволно брза за да го сокрие своето изненадува®е и веднаш отиде на известува®е за веста. "ДаЌ ми нешто".
  
  Веднаш, како судбина, се вратиЌа добри вести. Лорен го стави на звучник. "Здраво луѓе, добро е да се види дека сè уште се забавуваме". Повторно на линиЌа е г-динот одвратен. "Па, добрата вест е дека додека вие момци го добивавте вашиот дел од зи, Ќас работев на загреан компЌутер. Значи прво вториот ко®аник и освоЌува®е. Госпоѓица ЏеЌ? Големите кучи®а лаат".
  
  ХеЌден одмавна со главата. "ЗборуваЌ американски, газ, или «е те отпуштам".
  
  ДреЌк погледна низ масата, знаеЌ«и дека таа сè уште застоЌ. На краЌот на краиштата, клучната шифра беше во нивна сопственост, а Американците го знаеЌа тоа. Тогаш го погодила една мисла, а тоЌ и дал знак да му се придружи на задниот дел од авионот.
  
  Тие тивко се залепиЌа еден за друг.
  
  "Дали е можно само да се изгуби еден од листовите? тоЌ ме праша. "НаЌважните од нив".
  
  Таа зЌапаше. "Се разбира, ако сакате да нацртате цел на нас. Тие не се толку глупави".
  
  ТоЌ ги крена рамениците. "Знам, но погледнете Ќа алтернативата".
  
  ХеЌден се потпре на столот. "Па, мислам дека ве«е сме заебале. Каква штета може да предизвика друг чин на непослушност?"
  
  "Да го прашаме тимот на SEAL 7 кога «е доЌдат овде".
  
  ДваЌцата се загледаа еден во друг за момент, и дваЌцата се прашуваа кои се точно наредбите на другиот тим. ТаЌноста на сето тоа ги загрижи. ХеЌден слушна дека неприЌатниот човек повторно почна да зборува и се сврте.
  
  "Агентот ЏеЌ, Вашингтон сака да ги знае точните детали за Conquest Box".
  
  "Кажи им дека «е контактирам со нив".
  
  "Ммм, навистина? Добро."
  
  "Дали имате нешто ново?
  
  "Да, да, сакаме. ДаЌ ми секунда".
  
  ХеЌден му се врати на ДреЌк. "Време е да се донесе одлука, Мет. Да се стави краЌ?"
  
  ДреЌк се заниша по неговите потпетици и се насмевна. "Секогаш".
  
  ХеЌден извади парче хартиЌа од магацинот.
  
  "Дали сè уште го наЌдовте листот што ви треба?
  
  "Размислував за ова пред два часа".
  
  "Ох".
  
  Заедно, и без уште една секунда страда®е, го уништиЌа наЌважното водство во главниот син¤ир. Потоа ХеЌден ги превитка сите листови и ги врати во полето за нарачки. Остатокот од тимот ги погледна дваЌцата без коментар.
  
  Заедно тие беа како едно.
  
  "Добро". Човекот од Вашингтон се врати. "Сега навистина готвиме со гас. Се чини дека Редот на Последниот суд го погоди клинецот со своите описи на третиот ко®аник - Глад. НаЌлошиот Индиец што некогаш живеел и дека е опкружен со пиштоли".
  
  "Домороден Американец? - праша Кинимака.
  
  "О, да, роден во 1829 година; ова е седумстотини години по Џингис Кан и илЌада и четиринаесет стотини по Ханибал. Речиси точно..." Застана.
  
  "Чудно", го пополни Кинимака во празното.
  
  "Можеби, можеби", рече ботаничарот. "НекоЌ еднаш рече дека нема случаЌности. Па, аЌде да видиме. Како и да е, Ќас го пренасочив авионот и сега се упатувате кон Оклахома".
  
  "Дали знаеме коЌ би можел да биде овоЌ стар ко®аник? праша ДреЌк.
  
  "Би рекол дека тоЌ е наЌпознатиот домороден Американец од сите нив, не наЌлошиот, но што знам Ќас?
  
  Алиша се измеша, сè уште полузаспана. "Не толку многу, по ѓаволите".
  
  "Епа, ти благодарам. Па, ГоЌале, што значи "оноЌ што зева", бил познат поглавар на племето Апачи. Тие им се спротивставиЌа на САД и на Мексиканците во текот на неговиот живот, а неговите рации станаа ужасен трн во окото на Америка".
  
  "Многу домородци Американци го направиЌа тоа", рече Маи.
  
  "Се разбира, и тоа е точно. Но, човекот беше почитуван како врвен лидер и стратег, архетип на рации и одмазднички воЌни. Дали ова звучи познато?
  
  ДреЌк кимна со главата во знак на согласност. "Исто како Ханибал и Џингис Кан".
  
  "Сфативте, душо. Три пати се предавал, а потоа три пати бегал. Тие снимиЌа неколку филмови за неговите подвизи. Потоа беше третиран како воен заробеник и прво беше пренесен во Форт Боуви заедно со многу други.
  
  "И пак побегна? Алиша изгледаше како да сака да мисли така.
  
  "Не. Во своЌата старост, Џеронимо стана славна личност".
  
  "Ах, сега разбрав", рече ДреЌк. "Заедно со Ситинг Бул и Лудиот ко®, тоЌ е вероЌатно наЌпознатиот".
  
  "Па, да, и дали знаеше дека тие троЌца се собираа? Леле-леле, седиме покраЌ оган. Да се изгради ова и она? РазговараЌте за изборот на вашата омилена славна личност со коЌа «е одите на кафе - Ќас би одел со овие троЌца".
  
  Алиша кимна со главата. "Тоа би било незаборавно искуство", се согласи таа. "Се разбира, под претпоставка дека Деп и Бореаназ не се слободни".
  
  "Во 1850 година? НаЌвероЌатно не. Но, овоЌ човек Деп? Се чини дека тоЌ никогаш не старее, па коЌ знае? Се се«авате на приказната за лекарите кои би можеле да Ќа движат своЌата маниту - своЌот дух - низ времето? Како и да е... Џеронимо се поЌави на Светскиот саем во 1904 година и на неколку други помали изложби. На кутриот никогаш не му било дозволено да се врати дома, и тоЌ починал во Форт Сил, сè уште воен заробеник, во 1909 година. ТоЌ е погребан на индиските гробишта Форт Сил, опкружен со гробовите на роднините и другите воени затвореници Апачи".
  
  "ОружЌе". рече Дал. "Храбри мажи".
  
  "О, и, се разбира, многуте пушки на самиот Форт Сил, коЌ денес служи како артилериско училиште на АрмиЌата на Соединетите Држави. Останува единствената активна тврдина на Ќужните рамнини, коЌа играла улога во таканаречените индиски воЌни и била активна во секоЌ голем конфликт од 1869 година. Гик застана пред да додаде: "Редот го избра ова место и овоЌ Ќавач со причина".
  
  "Освен оружЌето? - праша Дал.
  
  "И озлогласеноста исто така", гласеше одговорот. "Оригиналната рациЌа на индиската териториЌа беше предводена од тука од Бафало Бил и Дивиот Бил Хикок. Тврдината Ќа вклучуваше 10-та ко®аница, позната и како ВоЌници на Бафало".
  
  "Значи, аЌде да го сумираме". Дал воздивна. "Гробот на Џеронимо се наоѓа во Форт Сил. Редот успеа да откриЌат планови за изградба на разорно оружЌе во него пред наЌмалку четириесет години, а сега половина дузина од наЌсмртоносните тимови на специЌалните сили на планетата итаат напред кон него.
  
  Во длабоката тишина, гикот весело рече: "Да, човеку, кул работи, а?"
  
  
  ГЛАВА Дваесет и четврта
  
  
  Кога авионот влегуваше на последната етапа од летот за Оклахома, екипажот разговараше за она што го знаеше досега - пове«ето откритиЌа за четирите страни на земЌата, Ко®аниците и смртоносното оружЌе што нацистичките воени злосторници го закопаа во гробовите на старите воени команданти. Заговорот беше огромен, комплексен и беше неизбежен - затоа што Редот сакаше да биде остварлив сто години. И дури сега, според текстот, четвртиот Ко®аник бил "вистинскиот Последен суд".
  
  Со оглед на досега откриеното оружЌе, што по ѓаволите би можело да биде тоа?
  
  ДреЌк размислуваше за ова. Прво мораа да стигнат до Форт Сил и да ги спречат сите да го добиЌат оружЌето на гладот. И грижете се за другите да се упатат директно кон четвртиот Ко®аник - БожЌото зло. Мислам...какво име е ова?
  
  "Може ли да прашам?" - рече додека авионот почна да се спушта.
  
  "Ве«е направивте", се насмеа ¤икот, предизвикуваЌ«и ги ХеЌден, Алиша и МеЌ да ги затворат очите, а трпението им истекува.
  
  "Како Џеронимо Ќа доби титулата?
  
  "Џеронимо беше вистински борец. Дури и на смртна постела, тоЌ призна дека се кае за своЌата одлука да се откаже. Неговите последни зборови беа: "Никогаш не требаше да се откажам. Морав да се борам додека не застанам последен.' Имаше и девет жени, некои во исто време".
  
  "Но, наЌлошиот Индиец што некогаш живеел?
  
  "За време на неговата воена кариера, Џеронимо беше познат по своите смели лудории и безброЌните бегства. Исчезнал во пештерите од кои немало излез, за подоцна да се види надвор. ТоЌ секогаш победуваше, иако секогаш беше во малцинство. Има место во Ново Мексико кое до ден денес е познато како пештерата Џеронимо. Една од наЌголемите приказни раскажува за тоа како тоЌ водел мала група од триесет и осум мажи, жени и деца кои биле ужасно ловени од илЌадници американски и мексикански воЌници пове«е од една година. Така, тоЌ стана наЌпознатиот домороден Американец на сите времи®а и се здоби со титулата "наЌлошиот Индиец што некогаш живеел" меѓу белите доселеници од тоа време. Џеронимо беше еден од последните воини што Ќа прифати окупациЌата на нивните земЌи од Соединетите држави."
  
  "Некогаш ме нарекуваа "наЌлошата кучка што некогаш живеела", лудо се се«ава Алиша. "Не можам да се сетам од кого".
  
  "Само еднаш? праша Кензи. "Ова е чудно".
  
  "НаЌвероЌатно тоа бев Ќас". Маи благо ѝ се насмевна.
  
  "Или Ќас", рече ДреЌк.
  
  Дал изгледаше како да му се скрши мозокот. "Па, мислам дека се се«авам..."
  
  "Форт Сил", рече пилотот. "Десет минути останаа. Имаме дозвола да слетаме и жешко е во областа".
  
  ДреЌк се намурти, подготвуваЌ«и се. "Жешко? Дали чита од уредено сценарио или што?"
  
  "Таму долу мора да има околу осумдесет луѓе". Кинимака зЌапаше низ многу малиот прозорец.
  
  "Мислам дека тоЌ е загрижен", рече єорги. "Или под напад".
  
  "Не, тоЌ мисли на неговиот статус", им рекол Смит. "Одлично подготвено."
  
  Авионот се допре и брзо застана. Речиси веднаш почнаа да се отвораат задните товарни врати. Екипата, ве«е испружена и на нозе, набрзина излезе на сончевата светлина, коЌа силно се рефлектираше од асфалтот. Ги чекал хеликоптер коЌ ги однел на териториЌата на Форт Сил. Кога пристигнале, полковник од Форт Сил ги информирал за ситуациЌата.
  
  "Тука сме во целосна борбена готовност. Сите оружЌа се подготвени, наполнети и насочени. И гробот на Џеронимо, и ние сме подготвени да снимаме".
  
  "Остануваме петмина". изЌави ХаЌден. "Агресивно напредувам на местото на погребот. Сигурен сум дека сте свесни за сите потенциЌални противници".
  
  "Бев целосно подготвена, госпоѓо. Станува збор за инсталациЌа на АрмиЌата на Соединетите Американски Држави, инсталациЌа на Маринскиот корпус и база за воздушна одбрана и противпожарна бригада. ВеруваЌ ми кога «е ти кажам дека ги опфативме сите наши агли".
  
  ХеЌден се раздели и гледаше како Форт Сил се поЌавува подолу. ДреЌк Ќа скенирал областа и последен пат си го проверил оружЌето.
  
  Сигурно се надевам дека е така.
  
  
  ГЛАВА Дваесет и петта
  
  
  Атмосферата беше електрична, секоЌ воЌник беше напнат и очекуваше некаква воЌна. Тимот одеше меѓу широките столбови од тули и се движеше меѓу многуте надгробни споменици, од кои секоЌа беше почивалиште на паднат хероЌ. Гробот на Џеронимо беше надвор од пробиената патека и им требаа многу дополнителни минути да стигнат до него. ХеЌден го предводеше патот, а Кинимака го подигна задниот дел.
  
  ДреЌк слушаше, навикнуваЌ«и се на околината. Местото на толку многу артилериски баталЌони никогаш не било тивко, но денес човек речиси можеше да слушне лист како шушка на ветрот. Низ базата чекаа луѓе. Тие беа подготвени. Одозгора беше испратена наредбата да се застане цврсто пред тоа што требаше да се случи. Американците не би го изгубиле образот.
  
  Одеа по тесна патека, расфрлана со чеша, крцкаЌ«и им на чизмите. Се чинеше чудно да се остане во висока готовност во таква база, но земЌите и тимовите против кои се соочуваа беа без сомнение способни за ништо.
  
  ДреЌк одеше до Лорен, коЌа го одржуваше тимот во тек со сите нови информации.
  
  "Французите се уште се активни. ДваЌца од нив во моментов, со уште на пат".
  
  "Извештаи за пука®е во Оклахома Сити. Може да се Британците. Невозможно е да се каже во овоЌ момент".
  
  И одговорот: "Да, имаме оружЌе за освоЌува®е. Токму тука е. Ако поставите некого на база, сигурен сум дека «е можеме да го пренесеме".
  
  ДреЌк претпостави дека вероЌатно се безбедни од SEAL Team 7, барем овде внатре. Едноставниот факт дека им беше дозволено да влезат во Соединетите Држави, а потоа да влезат во АрмиЌата, му кажа дека нешто не е сериозно погрешно.
  
  КоЌ ги испрати печатите?
  
  Зошто?
  
  ХеЌден забави додека нивниот водич ги водеше по друга, уште потесна патека. Набрзо застана пред половина дузина знаци.
  
  "Оваа", рече тоЌ, "припаѓа на Џеронимо".
  
  Се разбира, тоа беше во голема мера непогрешливо. Надгробниот споменик не бил обичен надгробен споменик, туку ко®; голем, вештачки куп каме®а во облик на сурова пирамида со плоча поставена во центарот што го носи намерно недвосмисленото име "Џеронимо". Тоа било невероЌатно античко место и мора да било импресивно во своето време. ТоЌ беше опкружен со гробот на неговата сопруга Зи-Ќе и неговата «ерка Ева Џеронимо Годли.
  
  ДреЌк почувствувал некаква духовна стравопочит кога го видел гробот на големиот воин и знаел дека и другите го чувствуваат истото. ОвоЌ човек беше воЌник коЌ наЌмногу се бореше против Мексиканците и се бореше за своето семеЌство, своЌата земЌа и своЌот начин на живот. Да, тоЌ загуби, исто како што загубиЌа Кочиз, Ситинг Бул и Лудиот ко®, но нивните ими®а останаа многу години.
  
  Мал багер стоеше подготвен.
  
  ХеЌден кимна со главата на командантот на базата, коЌ кимна со главата на возачот на багерот. Наскоро голем багер тргнал на работа, креваЌ«и огромни парчи®а земЌа и расфрлаЌ«и ги на земЌата во близина. ДреЌк исто така бил свесен за сквернаве®ето и за обвинува®ата што може да се упатат против воЌската, но присуството на толку многу воЌници во близина значело дека тешко дека некоЌ «е дознае. ВероЌатно «е го затворат Форт Сил за Ќавноста некое време.
  
  Како Редот го направи ова?
  
  Се прашувам... пред толку години? Можеби тогаш пристапот беше полесен. ХеЌден му рекол на возачот на ровокопач лесно да копа, без сомнение се«аваЌ«и се на плиткиот гроб на Ханибал каде што немало ковчег. Тимот гледаше како дупката станува подлабока, а тумбата станува повисока.
  
  Конечно багерот запре и дваЌца мажи скокнаа во дупката за да ги отстранат последните парчи®а земЌа.
  
  ДреЌк полека се движеше кон работ на Ќамата. Алиша крадела со него. Кинимака очекувано остана назад, не сакаЌ«и да заврши на дното. ДваЌцата мажи го исчистиЌа капакот од ковчегот од почвата и извикуваа да се прикачат Ќажи®а за крева®е на кофата на багерот. Наскоро ковчегот почна полека да се крева, а ДреЌк повторно погледна наоколу.
  
  Знаеше дека насекаде стоЌат луѓе со стоички лица и го опкружуваат кампот. Сега почна да му осамнува дека нема да има битка. Ковчегот на Џеронимо беше внимателно спуштен на земЌа, мали парчи®а каме®а и земЌа се распаднаа. ХеЌден погледна во командантот на базата, коЌ ги крена рамениците.
  
  "Вашата забава, агенте ЏеЌ. Наредено ми е да ти дадам се што ти треба".
  
  ХеЌден тргна напред додека еден од копачите го отвори капакот од ковчегот. Тимот го презеде водството. Капакот се подигна изненадувачки лесно. ДреЌк Ўирна преку рамката во длабочините на кутиЌата.
  
  Погледнете едно од наЌголемите изненадува®а во вашиот живот.
  
  
  * * *
  
  
  ХаЌден се повлече, замрзна за момент; мисиЌата заборавена, неЌзиниот живот заборавен, неЌзините приЌатели одеднаш исчезнаа додека неЌзиниот мозок се претвори во камен.
  
  Никогаш...
  
  Тоа беше невозможно. Ова секако беше вистина. Но, таа не се осмели да погледне настрана.
  
  Внатре во ковчегот, поставен на титаниумска заграда, закачил наЌсовремен дигитален екран и додека гледале, тоЌ оживувал.
  
  Од звучниците излезе придушена смеа. ХеЌден и другите паднаа назад, без зборови. Вештачката смеа одекнуваше од подобрениот екран додека мноштво бои го исполнуваа, блесок по блесок на Ўвезди кои печуркаат нанадвор. Тимот почна да се вразумува, а ДреЌк се сврте кон нив.
  
  "Дали е така... Мислам... што е..."
  
  Дал се приближи за подобро да погледне. "Дали кутриот стар Џеронимо е сè уште тука?
  
  ХеЌден го повлече. "Внимателно! Зарем не ги разбирате сите конотации на ова?"
  
  Дал трепна. "Ова значи дека некоЌ ни оставил екран наместо кутиЌа. Дали мислите дека ова е оружЌе?"
  
  "Орденот не се откажа од ова", рече ХеЌден. "Барем не кога станува збор за нацистичките воени злосторници. Ова значи дека Редот е -"
  
  Но, тогаш смеата престана.
  
  ХаЌден се замрзна, не знаеЌ«и што да очекува. Таа погледна надолу, подготвена да се залепи и да се скрие. Таа застана пред Лорен. Посакуваше Кинимака, ДреЌк и Дал да не беа толку проклето блиски. Таа...
  
  Логото блесна на екранот, светло црвено на црно, ништо пове«е од низа крв во неЌзиниот ум.
  
  "Ова е логото на нарачката", рече АлисиЌа.
  
  Не разбирам", призна МеЌ. "Како можеа да го стават екранот на место? И како би можел сè уште да функционира?
  
  "Тие не го направиЌа тоа", рече єорги.
  
  Логото избледе и ХеЌден го извади од памет сè друго. Црниот екран повторно се поЌави и вештачки спуштен глас почна да чкрипи низ звучниците.
  
  "ДобредоЌдовте во вашиот кошмар, момци и девоЌки", пишуваше, а потоа следуваше пауза за излив на задушена смеа. "Те пречекува глад, а треба да знаеш дека последните дваЌца Ко®аници се наЌлоши од сите. Ако гладот не ве обземе, смртта «е ве обземе! Хаха. Хахаха."
  
  ХеЌден одвои малку време да се запраша каков изопачен ум и извртена имагинациЌа дошле до овие глупости.
  
  "Тогаш да одиме директно на поентата. Третиот ко®аник попрво би ве уништил сите отколку да дозволите да се уништувате еден со друг. Гладот го прави тоа, дали сум во право? " - продолжи жестокиот глас. "И сега, кога се преселивте во електронската ера, тоа «е се случи многу, многу побрзо. Дали некогаш сте слушнале за Strask Labs?
  
  ХеЌден се намурти, брзо погледна наоколу и се сврте кон командантот на базата. Кимна со главата и сакаше да зборува кога гласот продолжи.
  
  "Ова е еден од наЌголемите конгломерати, коЌ сака да го преземе светот. Мо«. ВлиЌание. Огромно богатство, тие го сакаат сето тоа и почнуваат да се движат во големите лиги. Американската влада неодамна Ќа даде своЌата доверба во Лабораториите Страск".
  
  Што значи тоа? ХеЌден размислуваше за тоа. И колку неодамна?
  
  "Во Далас, Тексас, недалеку од овде, Страск има лабораториЌа за биолошко тестира®е. Тие произведуваат лекови, болести, лекови и оружЌе. Тие Ќа водат гамата. Ако има смртоносна инфекциЌа таму, вирус коЌ го убива светот, канистер со нервен гас или ново биолошко оружЌе, Страск во Далас «е го има. Буквално", мрмореше тоЌ, "тоа е општа продавница".
  
  ХеЌден сакаше да го запре токму таму. Работите одеа во многу лоша насока.
  
  "Биолошката лабораториЌа стана цел. Ќе се ослободи гладот. Вашите култури и оние ширум светот «е венеат и «е умрат. Тоа е вештачки отров коЌ намерно таргетира одредена сорта на култури и не може да се спречи. Ние сме Редот на Последниот суд. И како што реков, ова е вашиот кошмар".
  
  Снима®ето престана. ХеЌден трепкаше и зЌапаше, целосно несвесна за светот и неЌзините проблеми. Ако Редот беше насочен кон биолабораториЌа коЌа точно посочи контаминациЌа на земЌоделски култури и планираше да ги уништи сите резерви, тогаш ...
  
  Тоа беше можно. И вероЌатно. Без сомнение, болеста би Ќа зафатила и почвата, така што никогаш пове«е нема да пораснат култури за Ќаде®е.
  
  Потоа, одеднаш, екранот повторно оживеа.
  
  "Ох, и сега кога живееме во електронско доба, дозволете ми да ви го кажам ова. Со отвора®ето на овоЌ ковчег, со започнува®ето на ова снима®е, Ќа ставате целата работа во движе®е - електронски!"
  
  
  ГЛАВА Дваесет и шеста
  
  
  Форт Сил влезе во кавгата. Командантот на базата викна техничар да доЌде и да Ќа расклопи снимката, екранот и се друго што «е наЌдат во ковчегот. ХеЌден виде снопови со стара облека и коски на дното и мораше да претпостави дека Редот едноставно ставил екран внатре и го оставил некоЌ да го наЌде. Дали сигналот поврзан со Wi-Fi на базата можеше да се изгасне во моментот кога го отвориЌа ковчегот?
  
  Морам да верувам дека е така. Отпечатокот го означи почетокот на снима®ето. НаЌвероЌатно, биле вклучени сензори. КоЌ и да го направи сето ова беше технолошки такт. Што покрена друго праша®е.
  
  "Дали само што скокнавме напред од нацистичките воени злосторници од пред педесет години до сега?
  
  "Не го разбирам тоа", рече Смит.
  
  Тимот се оддалечи од гробот на Џеронимо за да им дозволи на другите да учествуваат, а сега застана во група под дрвЌата.
  
  "Мислев дека е прилично Ќасно", рече ХеЌден. "Момчето рече дека ние сме Редот на Последниот суд. Тие сè уште постоЌат".
  
  Командантот на базата се приближи. "Значи, луѓе, ние се удвоивме и троЌно го проверувавме нашиот периметар. Нема знаци на вашите неприЌатели од специЌалните сили. Изгледа овоЌ пат очигледно Ќа промашиле целта и навистина ги обвинив. Овде има многу огнена мо«". ТоЌ покажа на воЌниците кои стоеЌа околу тврдината.
  
  "Ова не значи дека сигналот што доаѓа од тоЌ гроб не бил емитуван на други места", истакна Лорен. "СекоЌ броЌ луѓе можеа да го видат во една или друга форма".
  
  "Иако ова е вистина", климна командантот, "малку можеме да направиме за тоа. Сега она што можеме да го направиме е да се Ќавиме во Лабораториите на Страск и, како што велат, да ги предупредиме овие момци".
  
  ТоЌ покажа на човек во близина на коЌ телефонот ве«е му беше притиснат на увото.
  
  ХеЌден знаеше дека треба да му се Ќави на секретарот Кроу, но се воздржа кога повикот на воЌникот доЌде преку звучникот, а бескраЌниот звучен сигнал го натера тимот на SPEAR да погледне наоколу загрижено.
  
  "Ова е 24-часовна персонализирана лабораториЌа", рече командантот на базата. "На повик во армиЌата и во Белата ку«а. Не можам да изразам колку е лошо". ТоЌ го обвини телефонот што Ўвони.
  
  "Не треба". изЌави ХаЌден. "Можете ли да контактирате со локалните власти? Испратете ги каЌ Штраск и кажете им дека сме на пат".
  
  "Веднаш, агентот ЏеЌ".
  
  ХеЌден се стрча кон хеликоптерот. "Мораме да стигнеме до Далас! Сега! "
  
  
  Дваесет и седмо поглавЌе
  
  
  Карин го потроши она што и беше важно неизмерно време пред да го покаже флеш-уредот на компЌутерскиот терминал. Таа беше добро свесна дека некоЌ со богатството и влиЌанието на ТаЌлер Веб може да инсталира каква било технологиЌа на неговиот компЌутер - особено онаа што ги содржи сите валкани таЌни што ги акумулирал со годините.
  
  И еве Ќа.
  
  Млада жена. КомпЌутер. Флеш-картичка.
  
  Колку ими®а ме викаа во минатото? ДевоЌка со податоци. Упатете се во мрежа. Хаказ.Одамна, далеку, но сепак актуелен.
  
  Дино и Ву стоеЌа и гледаа, надгледува®ето на ку«ата ве«е е толку добро колку што можеше да биде. Имаа сензори за секоЌ пристап и планови со резервни стратегии и за тешки и за меки ситуации на евакуациЌа. Сите троЌца воЌници моментално беа во тешка состоЌба - претепани, модринки, полека заздравуваа од нивната прошетка во Сан Франциско. Тие исто така беа жешки, гладни и немаа средства. Под гаранциЌа на Карин, тие се обложуваат сè на тоа. Од самиот почеток.
  
  "Време е да Ќа докажеш своЌата вредност", рече таа.
  
  НеЌзините рани години никогаш не Ќа напуштиЌа; долго време таа го сврте грбот кон светот. Самоуништува®ето беше еден од начините на помирува®е.
  
  "Веруваме во тебе", рече Дино.
  
  Таа се насмевна мрачно додека го вметнуваше флеш-уредот и го гледаше големиот екран. Таа дизаЌнираше сè за да работи што е можно побрзо, а сега немаше апсолутно никакво одложува®е кога на екранот трепкаше известува®ето:
  
  Продолжи?
  
  Проклето во право.
  
  Таа седна и се фати за работа. Тастатурата штракаше, прстите и трепнаа, екранот трепереше. Таа не очекуваше да го наЌде, па дури и да го разбере сето тоа одеднаш - имаше многу гигабаЌти информации - и затоа направи сè што е можно по ултрабезбедно пред да го вчита уредот. Таа, исто така, отвори неколку офшор сметки и неколку сметки во Лос Ан¤елес на кои можеби «е можат брзо да депонираат пари. Се разбира, таа се сети на сè од времето во SPEAR; тоа што се случи по смртта на Веб може да придонесе за случаЌот.
  
  ИгнорираЌ«и ги засегнатите, но застрашувачки документи и фокусираЌ«и се на неЌзините финансии, таа ги претвори прстите и екранот во виор од информации. Дино здивна додека се бореше да продолжи.
  
  "По ѓаволите, мислев дека сум гениЌ во Соник. Се обложувам дека го правиш тоа бодликаво мало сра®е да пука насекаде, а?
  
  "Дали го познаваш Соник? Од Master System или Mega Drive? Зарем не сме сите премногу млади за ова?"
  
  Дино изгледаше збунето. "ПлеЌстеЌшн, човеку. А ретрото е подобро".
  
  Карин одмавна со главата, принудуваЌ«и се да се насмее. "О, да, тоа е целосно ретро, човеку".
  
  КопаЌ«и подлабоко во финансиската датотека, таа набрзо открила броеви на сметки, шифри за сортира®е и клучни команди. Таа наЌде изворни банки, пове«ето од нив офшор. Таа пронашла над седумдесет и пет различни сметки.
  
  "НевероЌатно".
  
  Дино крена столче. "Да, ми е тешко да ги следам тие дваЌца. И дваЌцата се празни!"
  
  Карин знаеше дека нема време да Ќа провери секоЌа сметка. Требаше да го намали и да го избере наЌдоброто. ГениЌално, таа ве«е напишала едноставна програма коЌа «е помине низ датотеката и «е ги истакнува сметките со наЌголеми броЌки. Таа го ослободи сега и чекаше пет секунди.
  
  Трите светлечки сини ленти изгледаа ветувачки.
  
  "АЌде да те погледнеме".
  
  Првата сметка блесна. Бил со седиште на КаЌманските острови, неискористен и покажувал биланс од триесет илЌади долари. Карин трепна. Сигурно се шегуваш! Таа знаеше дека Веб на краЌот ги прекина врските во неговата непромислена потрага по богатството на Сен Жермен - тоЌ отиде сам и потроши огромни суми за да остане неоткриен и да регрутира воЌска кон краЌот, тоЌ плати илЌадници за да побара последна услуга, - но таа не очекуваше дека неговите сметки «е бидат толку исцрпени.
  
  Во секоЌ случаЌ, таа брзо испрати триесет илЌади на локалната банкарска сметка во Лос Ан¤елес што ве«е Ќа отвори.
  
  Ризично е, но ако побрзаме, можеме да ги повлечеме парите и да ги земеме со нас. Ако некоЌ Ќа шпионирал сметката, што изгледало малку вероЌатно со оглед на ниското салдо, би требало да може да го стори тоа пред некоЌ да дознае.
  
  Таа се пресели на следната сметка, виде дека салдото е осумдесет илЌади долари и мораше да признае дека е подобро вака. Но, ништо како милионите што таа ги очекуваше. До неа Дино молчеше. Таа Ќа зеде готовината и, задржуваЌ«и го здивот, Ќа притисна финалната сметка.
  
  По ѓаволите. Петнаесет илЌади?
  
  Била принудена да ги прегледа преостанатите сметки и до краЌот да Ќа искешира сумата од околу сто и триесет илЌади долари. Не беше лошо, но не беа пари од типот на доживотна гаранциЌа. За ова «е и требаше време, а таа беше претпазлива да остане поврзана подолго, но засега недостатокот на залихи го направи следниот чекор неопходен.
  
  "Храна за уцена", рече таа.
  
  "Не сум задоволен со ова", рече Дино.
  
  "Зависи коЌ е", забележа Карин. "И што направиЌа. Можеме да ги разоткриеме вистинските зли копили®а - можеби преку некоЌа нова специЌализирана веб-страница - и да разговараме што би можеле да направиме со оние кои би можеле да изгубат неколку килограми".
  
  Ву одмавна со главата. "Што?" - Прашав.
  
  "Неколку долари. Центаринос. Вонга. По ѓаволите, од каде да почнеме?
  
  Новата датотека содржеше многу страници со ими®а, секоЌа со задебелени букви и придружени со фотографиЌа и датум. Карин Ќа скрола листата надолу. "Добро, добро, тие се по азбучен ред. Барем тоа е нешто. Какви преференции?"
  
  "Не познавам богати момци", рече Дино. "Да не зборуваме за уценува®е некого".
  
  "Препознавам некои од овие ими®а", рече Ву додека Карин самоуверено Ќа скролуваше страницата за AC. "Познати личности. Спортски Ўвезди. ТВ презентери. Боже, коЌ беше овоЌ Веб?"
  
  "КоЌ беше тоЌ? Карин почувствува дека омразата се разгорува со обновена енергиЌа. "Едно од наЌлошите, наЌморничавите и наЌмо«ните суштества што некогаш живееле. Зло инкарнирано, способно да влиЌае на секоЌ живот на планетата".
  
  "Можам да именувам неколку од нив во моментов", рече Дино.
  
  "Да, секоЌ може да го направи тоа. Но, токму овие се шупаци под кои сакаме да останеме".
  
  Карин ги проверуваше заштитните Ўидови на неЌзиниот систем, бараЌ«и какви било знаци за рано предупредува®е дека некоЌ друг кодоши наоколу. Ништо не можеше да се замисли, но таа не беше толку суетна за да верува дека некоЌ таму не е многу попаметен од неа.
  
  "Проверете го целото место", рече таа, отстрануваЌ«и го флеш-уредот. "Треба да следиме сè околу еден ден од страницата Б. Потоа «е видиме".
  
  
  * * *
  
  
  Сето ова беше дел од неЌзината внимателна подготовка. Ако нешто тргне наопаку и тие бидат видени, заробени или убиени, тоа нема да биде поради недоволна подготовка. Карин го користеше секоЌ трик во неЌзиниот значителен арсенал и секоЌа унца од неЌзиниот огромен интелект за да ги заштити.
  
  И моЌот план. МоЌата мала одмазда.
  
  Дино, Ву и таа го напуштиЌа своЌот дом во пустина и се затскриЌа во мала колиба што Ќа наЌдоа среде никаде. Беа потребни недели методично пребарува®е, но откако беше пронаЌдено, се покажа дека е идеално место за резервно засолниште. Ву помина дваесет и четири часа гледаЌ«и Ќа ку«ата преку видео надзор. Карин и Дино се возеа до Лос Ан¤елес, ги повлекоа резервите пари и го ставаа она што остана на друго место, периодично проверуваЌ«и ги заштитните Ўидови на неЌзината мрежа, нивната доверливост и состоЌбата во коЌа се наоѓаа. Одново и одново таа не виде знаци дека ова било тестирано на коЌ било начин.
  
  Меѓутоа, методично и внимателно; тоа беше единствениот начин тие да останат слободни.
  
  Поминаа цели триесет часа кога се вратиЌа во ку«ата. Уште неколку проверки и Карин беше подготвена повторно да работи со флеш-уредот.
  
  "Дали ги проверивте камерите? - праша таа.
  
  "Да, само направете го тоа".
  
  Беа потребни само неколку секунди, а потоа уште еднаш се прелистуваше низ списокот со ими®а. По В, се разбира, доЌде Д.
  
  Мет ДреЌк не беше на списокот.
  
  Но, имаше посебен дел за КОПєЕ. Името на ДреЌк беше на списокот. Така беше и Алиша МаЌлс. ХеЌден ЏеЌ и Мано Кинимака ги очекуваше. Таа Ќа виде Бри¤ит Мекензи - не е ни чудо. Ланселот Смит? Хммм. МаЌ Китано. Лорен Фокс. єорги. Интересно, немаше референца за Торстен Дал.
  
  Но, имаше референца за Карин БлеЌк.
  
  Таа се загледа во него за момент, а потоа реши засега да го игнорира. Други врски поврзани со тимот на SPEAR и додадени на дното на првата страница беа од Кимберли Кроу, секретар за одбрана; На Николас Бел, затвореник; и цело подмени со наслов "СемеЌство/ПриЌатели".
  
  По ѓаволите, овоЌ човек навистина отиде во градот на нив.
  
  Добро.
  
  Првиот клик требаше да биде едноставно на името: Мет ДреЌк.
  
  НеЌзиниот поглед трепереше, се поколеба, а потоа почна да се шири; неЌзините очи се прошириЌа со големина на чинии.
  
  "Еби ме", шепна таа во страв. "Ох. Заеби. Ќас."
  
  
  ГЛАВА ДВАЕСЕТ И ОСМА
  
  
  Мет ДреЌк го видел знакот на Страск Лаборатории долго пред да стигнат таму. На перифериЌата на Далас, сè уште беше висока зграда, а неЌзиното сино-бело стилизирано лого "S" беше поставено на самиот врв на структурата. Меѓутоа, нивните автомобили се движеле брзо, а набргу видел дека целиот терен се отворил напред.
  
  Страск Лабс изгледаше неважно, блудо, стап во тркалото и тоа, без сомнение, беше идеЌата. Неговите прозорци беа непробоЌни, но многу беа. Неговиот паркинг беше покриен во гнездо од камери за видео надзор, но тоа беше светот. НикоЌ не можеше да каже колку се напредни камерите или колку се прошириЌа. Немаше друга порта освен слаба бариера. Воопшто не е видлива безбедност.
  
  "Уште некоЌ одговор? - праша Дал.
  
  ХеЌден го штипна мостот на носот. "Мртва тишина", беше сè што рече таа.
  
  ДреЌк го проучувал пеЌзажот. Паркинг просторот беше во облик на L околу зградата, пред и од источната страна. На запад имаше стрмен, тревнат насип. Без ограда. Целиот простор беше отворен план. Околу него се движеше мрежа од патишта, а десетици мали деловни згради, магацини и стриптиз трговски центри Ќа сочинуваа непосредната глетка.
  
  "ПолициЌа", рече Дал.
  
  Службениците на ДПД ве«е беа на местото на настанот, паркирани надвор од областа покраЌ патот. ХеЌден им рекол на нивните возачи да се паркираат во близина и скокнал надвор.
  
  ДреЌк брзо ме следеше.
  
  "Дали момци видовте нешто? Било што?" - праша ХеЌден.
  
  Високиот офицер со бакенбари погледна нагоре. "Она што го гледате е она што го имаме, госпоѓо. Ни беше наредено да наб удуваме и да не преземеме ништо".
  
  ХаЌден проколна. "Значи, немаме поим во што се навлегуваме. Само ветува®е на луд човек дека работите се толку лоши колку што можат да бидат".
  
  Алиша ги крена рамениците. "Здраво, што има ново?
  
  "Ако тие имаат биолошко оружЌе или биолошка направа таму што е специЌално дизаЌнирана да ги уништи нашите посеви, тогаш ние немаме избор", рече Дал.
  
  "И како предлагаш да влеземе внатре?
  
  "Упатете се напред", рече Дал со насмевка. "Има ли друг начин?
  
  "Не за нас", рече ДреЌк. "Дали си спремен?"
  
  "По ѓаволите", промрморе Алиша. "Навистина се надевам дека вие дваЌца нема да се држите за рака".
  
  ХеЌден ги побарал предметите што ги побарале и ги дал. ДреЌк Ќа зеде маската за гас и Ќа стави. Немаше никаков ризик во лабораториЌата.
  
  ДреЌк потоа се лизна по тревниот насип и скокна преку провалиЌа долу во паркинг простор. Околу четириесет автомобили беа расфрлани насекаде, вообичаени курири со различна возраст и чистота. Ништо необично. Дал трчаше до него, Алиша и МеЌ од него десно. Тие беа целосно подготвени и нивното оружЌе беше подготвено. ДреЌк го очекуваше наЌлошото, но засега се што ги пречека беше морничава тишина.
  
  "Дали мислите дека информациите стигнале до другите тимови? Кинимака погледна низ периметарот. "Ако некои од овие земЌи добиЌат ветер дека таквото биолошко оружЌе е тука и е ранливо во оваа лабораториЌа, може да се соочиме со напад. А Штраск е многу помалку безбеден од Форт Сил".
  
  "Други тимови? Лорен воздивна во комуникаторот. "Загрижен сум што снимката на наредбата беше емитувана без ограничува®а. И дека една гомна бура можеби е во полн замав".
  
  Устата на Кинимаки се претвори во голем круг. "Ооо."
  
  ДреЌк и Дал продолжиЌа понатаму, маневрираа меѓу автомобилите и држеЌ«и ги очите на сите прозорци. Ништо не мрдна. Внатре не се огласи алармот. Стигнаа до патеките што водеа до главното лоби и видоа дека и тие мали прозори се затемнети.
  
  "Ако испорачав овде", рече Дал. "Веднаш би претпоставил дека ова не е обична лабораториЌа".
  
  "Да, другар. Секогаш е подобро да се има убав мал прием".
  
  Дал ги проба рачките на вратите и изгледаше изненадено. "Отклучено".
  
  ДреЌк Ќа чекаше командата и наредбата на ХаЌден. "Оди".
  
  Со гасна маска што му го ограничуваше видот, тоЌ гледаше како Дал широко ги отвора вратите, а потоа се лизна внатре. ДреЌк го израмни своЌот нов HK додека бараше неприЌатели. Првото нешто што го видоа беа телата што лежеа во близина на рецепциЌата и во ходниците позади.
  
  "Брзо". Дал истрча до првиот, покриен од Алиша. Маи истрча до вториот, покриен од ДреЌк. Швеѓанецот брзо си го провери пулсот.
  
  "Фала му на Бога", рече тоЌ. "Таа е жива".
  
  "И овоЌ исто така", потврди Маи и го подигна очниот капак на жртвата. "Мислам дека беше издрогиран. Гас за спие®е, или каков и да е фенси термин што го нарекуваат".
  
  ХеЌден со себе носел детектор за гас, пареа и чад. "Тоа е нешто слично. Нетоксични. Не фатално. Можеби нешто лесно да ги заспие?"
  
  "Вотката се претвори во оружЌе", рече АлисиЌа, а неЌзиниот глас беше искривен од маската. "Тоа би било доволно".
  
  Кенси Ќа погледна, полека нишаЌ«и Ќа главата.
  
  "Што гледаш, Бри¤ит?
  
  "Па, барем со оваа маска можам да те погледнам без да повратам".
  
  "Гасот мора да бил гас со брзо деЌство и целосно покрива®е", рече ХеЌден. "Како, по ѓаволите, го направиЌа тоа?
  
  "Отвори", рече Лорен. "Систем за грее®е, клима, нешто слично. Иако, можеби, некаде има научници заклучени во нивните лаборатории. Со оглед на типот на обЌектот, не секоЌа лабораториЌа или складиште «е биде поврзана со главниот Ќазол".
  
  "Во ред", рече ХеЌден. "Па зошто ? Што постигнаа со заспива®е на целиот персонал?"
  
  Нов глас им упадна во разговорот, не преку системот за комуникациЌа, туку преку некаков систем на звучници што вероЌатно Ќа покриваше целата зграда.
  
  "Дали си тука? Што е со останатото? О, добро. Потоа можеме да започнеме за околу дванаесет секунди".
  
  ДреЌк брзо се сврте, гледаЌ«и Ќа вратата. Гласот на Лорен го зафати комуникаторот како плимски бран.
  
  "Се приближуваме! Мислам дека Израелците. АЌде да се пробиеме токму сега. И Швеѓаните!"
  
  "Ако некогаш имало место каде што немало престрелка...", истакна Алиша.
  
  Снима®ето ве«е започна; ПолицаЌците од Далас без сомнение беа на трагата на инфилтраторите. И покраЌ ова, нападот се случи невероЌатно брзо. ДреЌк ве«е одеше по ходникот и се поврзуваше со своЌот комуникатор, бараЌ«и код за итно исклучува®е што «е ги отвори пове«ето внатрешни врати. Во тоЌ момент експлодираше голем ред прозорци зад првиот ред врати, гранати брзо го уништиЌа троЌното застаклува®е. ДреЌк го видел шрапнелот остриот како жилет како експлодира во смртоносен, незапирлив бран, истураЌ«и се низ собите. Парчи®а вградени во секоЌа површина. Внатрешните прегради и канцелариските прозорци се исто така скршени или овенати. ДреЌк го впери пиштолот кон вратите.
  
  Гласот на Лорен: "Два, три, пет, осум, седум".
  
  ТоЌ брзо го внесе кодот за отфрла®е, а потоа помина низ него, следен од остатокот од тимот. Имаше тела насекаде, онесвестени од гасот за спие®е.
  
  "Дали е безбедно да ги соблечеме маските? тоЌ ме праша.
  
  ХаЌден го следеше квалитетот на воздухот. "Не го препорачувам. Да, сега е Ќасно, но коЌ и да го воведе гасот може да го направи тоа повторно".
  
  "Со наЌлошото", додаде Дал.
  
  "По ѓаволите".
  
  ДреЌк отворил оган кога видел како маскирани фигури влегуваат внатре. Петка наеднаш, значи вероЌатно биле Руси, се ослободувале од куршумите и не им е гаЌле кого «е повредат по пат. ДреЌк удрил еден по елекот, а останатите избегале.
  
  "Мислам дека можеме со сигурност да кажеме дека рускиот тим не е под владини санкции. Ниту една влада со здрав ум не би се согласила на ова".
  
  Кинимака се насмевна. "Овде зборуваме за Руси, приЌателе. Тешко да се каже."
  
  "И ако мислеа дека можат да се извлечат со тоа", рече Кензи. "Израелците исто така".
  
  ДреЌк се засолни зад масата. Партициите околу периметарот на овоЌ внатрешен лавиринт од канцеларии во наЌдобар случаЌ беа слаби. Мора да продолжат да се движат.
  
  ТоЌ им мавна на Алиша и МеЌ додека минуваше. "Лорен", рече тоЌ. "Дали знаеме каде е биолошкото оружЌе?
  
  "Не сеуште. Но, информациите доаѓаат".
  
  ДреЌк направи гримаса. Бирократите убиЌци вероЌатно ги одмериле трошоците за живот со приходите. ХаЌден го турна минатото. "Оди подлабоко", рече таа. "Така «е биде".
  
  Русите пукале во внатрешните канцеларии. Куршумите Ќа раскинале кожата од фиберглас, предизвикуваЌ«и колапс на панели и лета®е на алуминиумски столпчи®а насекаде. ДреЌк не Ќа крена главата. ХеЌден ползеше напред.
  
  ДреЌк погледна меѓу урнатините. "Не можам да ги видам.
  
  Дал седеше од друга гледна точка. "єас можам". ТоЌ пукал; човекот падна, но Дал мрачно одмавна со главата.
  
  "Елек. Уште пет силни".
  
  Лорен го прекина повикот. "Само парче информациЌа, луѓе. Командата што го ослободи агентот за спие®е дефинитивно доЌде од внатрешноста на зградата".
  
  "Сфатив", рече ХеЌден. "Лорен, каде се Швеѓаните?
  
  Тишина, тогаш: "Од начинот на коЌ влегоа, би рекол од другата страна на зградата, тргнуваЌ«и директно кон тебе".
  
  "По ѓаволите, тогаш прво треба да стигнеме до централната точка. Да претпоставиме дека ова е патот до пониските нивоа, Лорен?
  
  "Да, но сè уште не знаеме каде се наоѓа биолошкото оружЌе".
  
  "Таму е долу", рече ХеЌден. "Тие би требало да бидат глупави за да го складираат на друго место".
  
  ДреЌк кимна со главата на Дал. "Дали си добро?"
  
  "Секако. Но, како што рековте претходно, ниту една влада не би го одобрила овоЌ напад".
  
  "Сега мислите дека Швеѓаните деЌствуваат независно?
  
  Дал се намурти, но ништо не рече. Во тоЌ момент, сè беше можно, а новото откритие дека Редот можеби сè уште е во функциЌа, ажуриран на модерна инфраструктура, исто така постави прашалници низ целата страница. Колку чекори се пред нас?
  
  А четвртиот? Ако гладот не ве обземе, смртта «е ве обземе!
  
  ДреЌк се преврте. Кинимака се вовлече на далечната страна од канцелариЌата и се притисна на надворешниот Ўид, по што следеше Смит додека се споЌуваа во внатрешниот центар. ХеЌден, Маи и єорги одеа точно низ средината. ДреЌк пукаше по истрел за да ги прицврсти Русите на земЌа. Кензи се проби меѓу нив, држеЌ«и го пиштолот, но сепак изгледаше мрачно. На кутрата девоЌка и недостасуваше катаната.
  
  ДреЌк стигна до краЌот на канцелариската област со отворен план. ХеЌден ве«е беше таму, гледаЌ«и наоколу отворениот простор што водеше до банката за лифт и уште една голема површина на канцеларии надвор од неа. Таму некаде имаше Швеѓани.
  
  "Мразам да ви давам лоши вести", рече Лорен во нивните уши. "Но, Израелците исто така направиЌа пробив. Ова е воена зона. Имаш проклета сре«а што си таму. "
  
  Сега Кенси се врати. "Сериозно се сомневам дека Израелците имаат поддршка од владата. Но, верувам дека тоа се специЌални сили. Немате ли поддршка?"
  
  "На пат. Брод полн со него. Немам поим како овие тимови очекуваат да излезат од тоа подоцна".
  
  "Не верувате во ова", рече Кенси. "Секогаш постои начин. Тука треба да почнете да ги чувате жртвите безбедни. ДаваЌ«и им Ќа помошта што им е потребна".
  
  ХаЌден се врати. "Извинете, сè уште не можам да се согласам со ова. Не знаеме со што си имаме работа. Не знаеме дали Редот може да ослободи нешто посмртоносно".
  
  "Зарем тоа не е причина да ги извадиме?
  
  "Орденот можеби сака да го направиме токму тоа. Отворете ги вратите."
  
  "Ммм, приЌателе", рече АлисиЌа. "НекоЌ идиот ве«е ги отвори прозорците".
  
  ХеЌден размислуваше за тоа. "По ѓаволите, во право си, но ова само го влошува. Што ако трикот на Редот е да ослободи нешто смртоносно низ Далас?
  
  ДреЌк погледна во лифтовите. "Треба да знаеме каде е ебаното биооружЌе".
  
  Куршумите експлодирале врз рускиот контингент, претвораЌ«и го во "папие-маше" направено од различни панели. Канцелариски материЌал полета во воздухот: комплет моливи, телефон, цел куп хартиЌа.
  
  Тимот слета.
  
  Гласот на Лорен едваЌ се слушаше. "Под-ниво четири, лабораториЌа 7. Таму е. ПобрзаЌ!"
  
  
  ГЛАВА ДВАЕСЕТ И ДЕВЕТА
  
  
  КористеЌ«и низа лифтови како штит против Швеѓаните, тимот на SPEAR постоЌано ги гаѓаше Русите додека тие трчаа кон челичните врати. ХеЌден и єорги беа ослободени додека Кинимака и Смит се грижеа за Швеѓаните, а остатокот од тимот се фокусираше на Русите.
  
  ХеЌден го притисна копчето означено со SL4.
  
  Ако заЎвонеа лифтовите, звукот се губеше поради силните пукотници. ДреЌк се спушти, но неприЌателот сепак успеа да возврати со оган и да ползи напред, движеЌ«и се од маса по маса и користеЌ«и посилни предмети за да се засолни зад нив. Дури и тогаш еден човек паднал со куршум во главата. Друг врескаше од болка додека беше крилест, а друг беше застрелан во ногата. Сепак, тие доЌдоа.
  
  Светлата трепкаа над металните врати и потоа се отвориЌа. ХаЌден скокна, а остатокот од тимот го следеше. Им беше тешко, но успеаЌа.
  
  ДреЌк беше притиснат против Дал, Хонг Конгер меѓу нив.
  
  Алиша Ќа потпре брадата на неговиот грб. "КоЌ по ѓаволите е тоЌ зад мене? Со заскитани прсти?
  
  "єас сум". Кензи се здрви додека тесниот простор ги притисна, не оставаЌ«и простор за движе®е додека се забрзуваше до нивото четири. "Но, моите раце се заробени околу моЌот врат. Изненадувачки, и моите прсти се таму". Таа ги мавна.
  
  Алиша почувствува движе®е. "Па, некоЌ ми заглави нешто на задникот. И тоа не е банана".
  
  "О, мора да сум Ќас", рече єорги. "Па, ова е моЌот пиштол".
  
  Алиша Ќа подигна веѓата. "ТвоЌот пиштол, нели?
  
  "МоЌот пиштол. МоЌот пиштол, тоа е она што го мислам".
  
  "Дали е целосно наполнет?
  
  "Алиша..." предупреди ДреЌк.
  
  "Ммм, да, така треба да биде".
  
  "Тогаш подобро да не се движам. Не сакаме сега да работи во толку затворен простор, нели?
  
  За сре«а, токму кога Кенси изгледаше како да сака да даде невероЌатен одговор, лифтот застана и испушти звук на пристигнува®е. Вратите се отвориЌа и тимот практично падна во ходникот. ДреЌк ги скенирал Ўидовите за знак. Се разбира, таму немаше ништо.
  
  "Каде е лабораториЌата 7?
  
  "Свртете десно, третата врата напред", рече Лорен.
  
  "Совршено".
  
  Дал одеше напред, сè уште претпазлив, но изгледаше самоуверено. Заканата беше во голема мера поголема, но ДреЌк ниту еден момент не заборави зошто се тука. Редоследот на Страшниот суд. Што друго планираат?
  
  єорги Ќа соблече маската, воздишуваЌ«и за воздух. Кенси се приклучи, прекршуваЌ«и ги правилата, а потоа Смит го следеше примерот, даваЌ«и му празен поглед на ХаЌден додека таа беспомошно ги фрлаше рацете.
  
  "Бунтовници", рече Дал, продолжуваЌ«и да оди.
  
  "Би рекол измамници", рече Кензи. "Звучи подобро".
  
  Таа застана до него.
  
  "Да не бев толку добро дисциплиниран, проклето добро «е ви се придружев".
  
  "Не грижи се. Можеме да работиме на ова".
  
  ДреЌк Ќа турна одзади. "Знаеш дека одел во приватно училиште, нели, Кенц? Никогаш нема да го скршите".
  
  "Мосад има свои методи".
  
  Дал погледна преку неговото рамо. "Дали вие дваЌца би замолчиле? Се обидувам да се концентрирам".
  
  "Гледате што мислам? рече ДреЌк.
  
  "ФокусираЌте се на што? праша Алиша. "Броеви од еден до четири?
  
  "Тука сме", рече Дал. "ЛабораториЌа 7".
  
  "Дали сам пресметуваш сè, Торсти? ЧекаЌ, мислам дека имам налепница некаде".
  
  ХеЌден турна напред. "ФормациЌа, луѓе. Погледни Назад. ВнимаваЌте на лифтовите од двете страни. Ми треба Лорен на телефон за да ме поврзе со биооружЌето, а ми треба лабораториЌата да биде безбедна. Дали мислите дека можете да го направите тоа?"
  
  Без пауза се разотидоа и ги зазедоа своите позиции. ДреЌк и ХеЌден мораа сами да влезат во лабораториЌата. Прво влегоа во надворешната канцелариЌа, коЌа беше преполна со залихи, секоЌа достапна површина покриена со секакви алатки. ДреЌк немаше поим што се тие, но изгледаа витално и скапо.
  
  Зад стаклениот Ўид имаше внатрешна, безбедна просториЌа.
  
  "Лорен", рече тоЌ. "ЛабораториЌата 7 се состои од две простории. Надворешни и внатрешни. Внатрешноста е вероЌатно просториЌа за контрола на хемикалии коЌа може да се запечати и ослободи".
  
  Ништо. КомуникациЌата беше исклучена.
  
  ДреЌк погледна во ХеЌден. "Што по-"
  
  "Извини, Мет. ХаЌден. Лабораториите се секогаш заштитени со фреквенциЌа, така што сигналите не можат да влезат и излезат. ЛабораториЌата 7 е на различно ниво од останатиот дел од обЌектот и ни требаше време да Ќа оневозможиме дополнителната безбедност".
  
  "Не грижете се", рече ХеЌден. "Каде да се оди?"
  
  "Внатрешна соба. Таму треба да има стаклен кабинет. Го гледаш ли ова?"
  
  ДреЌк отиде до големиот стаклен Ўид. "Да. Токму во далечниот агол."
  
  "Биолошкото оружЌе очигледно не е слично на оружЌето. Треба да се чува во канистер со големина на колба за кафе. Може да се идентификува со кодот PD777. Разбрав?"
  
  "Разбрано". ТоЌ отиде до таблата со шифра на вратата и Ќа удри шифрата за поништува®е. "Ништо". ТоЌ воздивна. "Дали оваа соба може да има поинаков код?
  
  "Дозволете ми да дознаам. Проблемот е што сите газди, техничари и лаборатории спиЌат таму со вас".
  
  "Да не зборуваме за Русите, Швеѓаните и Израелците. ПобрзаЌ".
  
  ДреЌк слушаше додека ХеЌден се консултираше со тимот. Сè беше тивко, морничаво така. Смит потоа ржеше низ неговата комуникациЌа.
  
  "Движе®е по источните скали. Еве тие доаѓаат!"
  
  "Забележав движе®е на западниот", рече МеЌ. "ПобрзаЌ".
  
  "Држете ги тие лифтови", рече ХеЌден. "Ќе ни требаат многу наскоро".
  
  ДреЌк размислуваше да пука низ стаклото. Без сомнение тоа би било отпорно на куршуми и потенциЌално опасно. Надворешната соба, исто така, содржела стаклени кабинети исполнети со епрувети и канистри кои можеле да содржат секаков броЌ отрови.
  
  Лорен извика нов код. ДреЌк го удри со тупаница. Вратата се отвори. Истрча до краЌниот краЌ на собата, го отвори плакарот и почна да го бара канистерот. ХеЌден остана зад себе. Додека го покрива грбот, секоЌ член на тимот го држи следниот на повидок.
  
  ДреЌк помина низ канистер по канистер. СекоЌ од нив имаше отпечаток од црни, задебелени букви и броЌки на него, и тие не беа во функциЌа. Помина една минута. Смит отвори оган по скалите, а МеЌ го направи истото неколку секунди подоцна. Беа нападнати, молеЌ«и се никоЌ да не биде доволно идиотски да испрати граната во тепачката.
  
  "Разбрано!"
  
  Го зеде контеЌнерот, му требаше половина секунда да се сети дека во него има биолошко оружЌе што може да Ќа уништи барем Америка и го пикна под раката. "Време е да одиме".
  
  Како едно, координирани, почнаа да се повлекуваат. МеЌ и Смит ги покриваа скалите додека ДреЌк и ХеЌден не стигнаа до ходникот, а потоа єорги и Дал ги покриваа. МеЌ и Смит брзо се повлекоа додека Алиша го притисна копчето на лифтот.
  
  Вратите веднаш се отвориЌа.
  
  "Побрзо!" - извика Маи, брзо поЌавуваЌ«и се зад аголот. "Тие се неколку секунди зад мене".
  
  Таа возвратила на огнот, приковуваЌ«и ги на земЌа.
  
  Смит тргна по поинаков пат, сега покриен од Дал, и дваЌцата се повлекоа кон вратите.
  
  И тогаш почнаа да се огласуваат алармите, силен татнеж налик на рога што ги наполни ушите и ги преплави сетилата.
  
  "Што по ѓаволите е тоа?" ДреЌк врескаше.
  
  "Не. О не!" Лорен возврати со вреска®е. "Излези од таму. Излези од таму сега! Тие само обЌавиЌа нешто во системот". Таа подзастана. "О, Боже, тоа е сарин".
  
  Ве«е се излеваше низ отворите на покривот на ходникот и страничните отвори на лифтот.
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСТА
  
  
  ДреЌк го потисна почетниот бран на страв при спомнува®ето на името Сарин. Знаеше дека е смртоносно. Знаев дека се смета за оружЌе за масовно уништува®е. Знаеше дека Смит, єорги и Кензи ги симнаа маските.
  
  И виде, како што се вели, течност без боЌа и мирис што истекува низ отворите.
  
  "Никогаш не се сомневав дека тука складирале сарин". ХаЌден го нападна єорги. "Но, ова..." Таа му Ќа зграпчи маската.
  
  ДреЌк знаел дека речиси сè може да се манипулира, конструира, па дури и да се презамисли. Единственото ограничува®е беше имагинациЌата. Течниот нервен агенс беше бескраЌно флексибилен. Сега со сета сила брзаше кон Кензи, но виде дека Алиша и МеЌ ве«е се таму. Израелката носела маска, но очите и биле ве«е затворени, а телото млитаво.
  
  Сарин може да убие за една до десет минути, во зависност од дозата.
  
  "Не", рече ДреЌк. "Не не не".
  
  Смит се лизна од страната на лифтот, ве«е онесвестен, пред Дал да успее целосно да Ќа повлече маската преку лицето.
  
  Лифтот набрзина нагоре, назад на првиот кат.
  
  "Што треба да правиме?" ХаЌден извикуваше преку пораките. "Колку време имаат?
  
  "СЗО?" Лорен одговори природно. "КоЌ беше повреден?
  
  "Само наЌдете проклет лабораториски стаорец или доктор и кажете ни што да правиме!"
  
  Кинимака го крена Смит преку неговото рамо додека вратите се отвораа. ДреЌк го видел како да истрча, а потоа влетал прво, знаеЌ«и дека ХаваЌците вероЌатно заборавиле на Швеѓаните, Русите и Израелците што чекаат. Веднаш виде нешто што изгледаше како слаба пареа што продира низ сите отвори на високо ниво. Срцето му потона. "И овде беше обЌавено".
  
  "Целиот комплекс", рече Лорен. "Имам лабораториски техничар токму овде".
  
  "Не ми треба", дишеше Кинимака. "Ни треба атропин. Каде е овоЌ проклет атропин?
  
  Се поЌави нов глас. "Колку луѓе се заразиле? И до кое ниво?"
  
  ДреЌк Ќа скенирал областа и истрчал да се засолни, нишануваЌ«и го оружЌето. Алиша го поддржа. Движе®ето напред ги натера да престанат.
  
  "По ѓаволите со ова!" ХеЌден плачеше. "Имаме троЌца свои и десетици луѓе кои се ве«е онесвестени во лабораториЌа. Мора да доЌдете овде со противотровот и мора да го направите тоа сега!"
  
  "Сарин е смртоносен", рече човекот. "Но, може да потрае еден час за да се убие. На добар пат сме, веруваЌте. Бевме подготвени за ова. Кажи ми, дали жртвите имаат тешкотии со дише®ето?"
  
  ДреЌк погледна назад. ХеЌден одвои малку време да провери. "Да", рече таа со грутка во грлото. "Да тоа е".
  
  ДреЌк гледаше како Дал оди кон Кензи, нежно Ќа оттргна од Алиша и Ќа лулка во неговите раце. ТоЌ се загледа директно во Кинимака. НикоЌ друг. Никаде на друго место. Светот исчезна, а само една работа остана на совеста на Швеѓанецот.
  
  "Мано. Што треба да правиме?"
  
  Големиот ХаваЌ шмркаше. "Атропин и авто-инЌектор".
  
  Гласот веднаш одговори. "Медицинските заливи се наоѓаат на секоЌ кат. СекоЌ оддел содржи неколку противотрови, а атропинот е еден од нив. Таму «е наЌдете и автоматски инЌектори. Само залепете го во бутниот мускул".
  
  "Знам што да правам!
  
  ДреЌк чекаше техничарот да му каже на Кинимака каде да оди, па тоЌ отиде прв. Без прикрадува®е, без затаЌува®е по масите; овоЌ пат тие беа глави надвор, поддржуваЌ«и ги своите паднати приЌатели, предизвикуваЌ«и Ќа секоЌа неприЌателска нациЌа коЌа е доволно глупава да ги прифати. Подот сè уште беше преполн со тела, само што сега овие заспани тела беа свиткани, мачени од болка, некои ве«е се тресеа.
  
  Уништени се влезните врати. Мажите во маски и одела влетаа внатре.
  
  ДреЌк го шутна столчето настрана, а потоа го забележа медицинскиот залив во еден од аглите на собата. ТоЌ истрча. Десно лежеше телото на Русинот, облечен во кевлар, оноЌ во коЌ пукаа. До него лежеа уште дваЌца; се грчеле и починале. Сарин силно ги удри и нив. Хемиското ослободува®е ефикасно Ќа прекина битката и SPIR сè уште го имаше биолошкото оружЌе.
  
  ХеЌден се упатил напред без оружЌе во рацете и Ќа фрлил вратата на медицинскиот залив. Внатре, пред нив стоеЌа десетина ампули полни со сЌаЌна течност. Тие беа Ќасно обележани, а Кинимака викаше на атропинот; Маи го извади авто-инЌекторот и го наполни. Кинимака му заби игла во лицето на Смит само неколку секунди пред Дал да го направи истото со Кензи. Алиша и Маи се справиЌа со єорги, а потоа тимот се збуни, исцрпен, вкочанет, исплашен дека надежта што ги исполни нивните срца сега изгледаше толку очаЌна.
  
  Поминаа минути. ДреЌк се сврте кон Кинимака. "Што се случува сега?
  
  "Па, атропинот ги блокира ефектите на саринот. Мора да се свртат".
  
  "ВнимаваЌте на несакани ефекти", рече техничарот. "Во суштина халуцинации. Но, вртоглавица, гаде®е, заматен вид..."
  
  "Не грижи се", рече АлисиЌа. "Нема ништо полошо од ручек во паб за Team SPEAR".
  
  "Сува уста. Зголемен пулс..."
  
  "Да".
  
  Поминаа уште неколку минути, а ДреЌк беспомошно се загледа во лицето на єорга, посакуваЌ«и сто пати во секунда барем капка живот да му се врати. ХеЌден го прашал техничарот дали можат да го отстранат саринот од системот и да дозволат сите да ги извадат маските, но ситуациЌата едваЌ била под контрола. КоЌ и да го пушти саринот можеби сепак има други планови.
  
  "И ние сме сега во системот", ги увери Лорен. "ФБИ уапси неколку информатичари на високо ниво кои го истражуваа овоЌ случаЌ некое време".
  
  "Дали вести за други тимови на специЌални сили? - праша ХеЌден.
  
  "Мислиме дека е така. Само добивам потврда. Таму се е малку збунувачки".
  
  ДреЌк го потапка образот на єорги, десно од неговата маска. "Кажи ми за тоа".
  
  Русинот малку се измеша, креваЌ«и ги рацете. Неговите очи се отвориЌа и тоЌ празно гледаше право во ДреЌк. ТоЌ се закашла и се обиде да Ќа симне маската, но ДреЌк Ќа држеше на место. Со или без атропин, наЌдобро е ништо да не оставите на случаЌноста. Смит исто така се бореше, а потоа и Кензи; Дал испушти долга, звучна воздишка на олеснува®е. Тимот Ќа искористи шансата да размени кратка, слаба насмевка.
  
  "АЌде да ги пуштиме во воздух", рече ХеЌден. "Завршивме овде за денес".
  
  Лорен повторно стапи во контакт. "Сè е во ред со нив? Сите тие?" Таа сè уште немаше поим коЌ е заразен.
  
  "Засега е добро,  убов", рече ДреЌк. "Иако би било убаво да ги провери лекар".
  
  "Имаме десетина од нив овде".
  
  "Сега доаѓам каЌ вас", рече ХеЌден.
  
  Тимот се прегрупираше и си помогна еден на друг да излезе од вратата. ХеЌден го стегна био-оружЌето за градите, не е ни сега сигурна кому може да му верува. Таа постави праша®е на Лорен преку комуникациите.
  
  "ТоЌ треба да биде одведен на безбедно во Далас", рече Лорен. "Еве ги имам деталите. Те чекаат".
  
  ХеЌден зЌапа во ДреЌк со уморни очи зад маската.
  
  Никогаш не завршува.
  
  ДреЌк точно знаеше што мисли. Кога стигнаа до собата за итни случаи, ги отстраниЌа маските и Ќа наЌдоа Лорен, почнаа да се чувствуваат малку поодморени. ДреЌк уживаше додека му го донесоа топлото кафе, а Алиша блечеше за шише вода. МаЌ Ќа зеде чашата од неа, испи една голтка, а потоа Ќа покани да се напие од искористеното шише.
  
  Кензи Ќа подаде раката и Ќа зеде од маЌ и воздивна. "Зошто ве гледам четворица?
  
  Алиша и Ќа врати водата. "Значи, уште жив? ЕЌ, дали ова се смета за троЌка?"
  
  ДреЌк гледаше. "Знаеш нешто? Ќе знам кога е време да се откажете од оваа работа, кога вие дваЌца «е престанете да се обидувате да се налутите. Тогаш «е се пензионирам".
  
  Лорен се оддалечи од Смит за миг додека низа информации го погодиЌа неЌзиниот централен комуникациски систем. Ова ги вклучува комуникациите од неприЌатниот тип во Вашингтон, локалната операциЌа во Далас и, во помала мера, секретарот за одбрана.
  
  Таа замавна со раката за групата да слуша пред да се сети дека може да Ќа искористи врската. "ЕЌ, ух, добро, здраво. Ќе ти дадам адреса во Далас и треба да си на пат. Колку подолго остануваат овие биолошки оружЌа во дивината, толку е поголема опасноста. Сега имаме мало поЌаснува®е. Изгледа дека оригиналното средство за смирува®е кое беше администрирано за да влиЌае на речиси сите што работат во лабораториЌата, беше активирано преку вишок код веднаш штом го отворивте ковчегот на Џеронимо. Се чини дека мислат дека култот можеби сè уште не постои сега, но барем една личност можеби сè уште работи за нив. Сарин исто така беше активиран со истиот код и, без сомнение, од истата личност. ИнсаЌдер? Можеби. Но, не забораваЌте дека моравме да ги отстраниме заштитните екрани на лабораториЌата за да може сигналот да влезе внатре".
  
  "Треба да се погрижите луѓето да не си заминат пред агентот за спие®е да си Ќа заврши своЌата работа", рече ХеЌден.
  
  "На него. Но, тоа не е се. Телата се изброени". Таа зеде здив. "Нашиот лабораториски персонал и невините цивили завршиЌа добра работа. Се чини дека сите тие реагираат на атропин. Се претпоставува дека поради тоа што спиеле на под примале само слаби дози и помошта дошла брзо. Сега нема проблем со идентификациЌата, но бидеЌ«и ги знаевме позициите на Русите и Швеѓаните, мора да претпоставиме дека сме во право. ТроЌца Руси загинаа, дваЌца се исчезнати. ДваЌца Швеѓани се мртви, еден е исчезнат. И троЌца Израелци загинаа, дваЌца се исчезнати".
  
  "Не земаа атропин? Загрижено праша Дал.
  
  "Секако дека го направиЌа тоа, но по цивилите. И навистина ги погоди поагресивно".
  
  До овоЌ момент, Смит, єорги и Кензи беа на нозе, изгледаа одморени и желни за акциЌа. ДреЌк се запрашал дали ова може да биде еден од гореспоменатите несакани ефекти.
  
  "єорги", рече тоЌ. "Погледнете Ќа АлисиЌа. Што гледаш?"
  
  Русинот се насмевна. "Сладолед и топло чили?
  
  ДреЌк се насмевна. "ТоЌ е во ред".
  
  Алиша се намурти длабоко. "Што по ѓаволите значи тоа. єоги? єоги? АЌде другар. Знаеш дека те сакам, но ако не Ќа истуриш чашата, «е морам да те убиЌам".
  
  ДреЌк Ќа повлече кон колите на чека®е. "Браво  убов моЌа, штотуку Ќа докажа неговата поента".
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ЕДВА
  
  
  Брзината беше нивниот избор, нивниот спасител, нивниот Бог и нивниот наЌдобар начин да останат живи во моментов.
  
  Тие немаа илузии за тоа што би можело да ги чека на пат кон Далас. Не беше важно колку полицаЌци помогнаа; без разлика колку FBI SUVs и SWAT комби®а се наоѓаа на рутата, луѓето со кои се соочиЌа беа едни од наЌдобрите во светот и «е наЌдеа излез.
  
  Во зависност од тоа за кого всушност работеле.
  
  ДреЌк ги виде возилата со кои беа обезбедени за краткото патува®е низ Далас - две возила издадени од владата со погон на четири тркала - и тресна на сопирачките.
  
  "Ова навистина нема да функционира".
  
  Се«аваЌ«и се на паркингот и неговата содржина, тоЌ кимна со главата кон неколку паркинг места во близина на излезот.
  
  "Тие «е".
  
  Лорен Ќа изрази своЌата согласност. "Ќе побарам од ФБИ да го разгледа ова".
  
  "Брзо". ДреЌк ве«е тргна во таа насока. "Сите? ВчитаЌ ебам. Наскоро «е ни треба целата мунициЌа што Ќа имаме".
  
  Со ХаЌден во центарот, тие се упатиЌа кон автомобилите, црн Dodge Challenger во стелт боЌа и светлосин Mustang со две бели ленти долж хаубата. Дал го модифицира Мустангот, што беше одлично бидеЌ«и ДреЌк го сакаше Челин¤ер. Полициски автомобили се оддалечиЌа, подготвуваЌ«и се да Ќа расчистат патеката низ центарот на Далас. Хеликоптерот лебдеше во близина, предупреди дека е голема вероЌатноста да биде соборен од тимови на SWAT. Двата автомобили беа доволно нови за да бидат хакирани - на ФБИ не му требаа клучевите.
  
  ДреЌк се качи со єорги, коЌ седна на совозачкото место, ХеЌден, Алиша и МеЌ. Го запали моторот, сре«но насмеан.
  
  "Ова", рече тоЌ, "е звукот поради коЌ станав од кревет пред шест часот наутро".
  
  Алиша го игнорираше тоа. Таа се навикна на неговото детство и им даде до знае®е на сите.
  
  ДреЌк го запали моторот. Дал го започна Мустангот до него и дваЌцата мажи се насмевнаа низ два реда прозорци, конечно заедно.
  
  ХеЌден чукна со канистерот на задниот дел од неговото седиште. "Биолошко оружЌе".
  
  "Ммм, да. Добро."
  
  ТоЌ се притиснал на подот, го свртел воланот и го насочил автомобилот во тесниот простор на паркингот и се упатил кон излезот. Автомобилот отскокна на нерамниот тротоар, предното подига®е и задното гребе®е. Летаа искри.
  
  Зад ДреЌк, Дал виде како искри светкаат низ неговото шофершаЌбна, што го зафати во оган за секунда. Очигледно не беше сре«ен.
  
  "Кинел, ДреЌк. Дали се обидуваше да влезеш во ова?"
  
  "Само возете", одговори ХеЌден. "Сигурната зграда е оддалечена само девет минути".
  
  "Да, можеби на тркачката патека", рече Смит. "Но, ова е Далас и овие дваЌца не се тркачи".
  
  "Дали сакаш да пукаш, Ланселот? ДреЌк воздивна. "Качете го овоЌ Швеѓанец и земете го".
  
  "Не е важно".
  
  "Вие сте лути?" Алиша се приклучи. "Се разбира дека не, Ланселот".
  
  "Можеме ли..." повторно се обиде ХеЌден.
  
  Гласот на Лорен го удави неЌзиниот. "НеприЌателот се приближува", рече таа, а потоа: "Не застрелаЌ, Ланселот".
  
  ДреЌк го спречи значителното преуправува®е со фино подесува®е на управува®ето и користе®е на двете ленти на патот. Полициско возило застанало пред, спречуваЌ«и други возачи да им го преминат патот. Челин¤ерс со голема брзина помина покраЌ раскрсницата, сега опкружена со високи згради. Мустангот набрзина помина половина секунда подоцна, за влакно промашуваЌ«и го задниот браник на Dodge. ДреЌк се погледна во ретровизорот и се што можеше да види беа стиснати заби на Дал.
  
  "Сега знам како е да те брка аЌкула".
  
  Некаде напред беше преостанатиот контингент Руси, Швеѓани и Израелци, кои сите имаа една должност - да набават биолошко оружЌе што беше специЌално дизаЌнирано да го уништи снабдува®ето со храна на Америка.
  
  "Зошто само да не го уништиме? рече Кинимака додека се држеше за оградата.
  
  "Тоа е фер праша®е", истакна Дал.
  
  "Тоа е", рече Лорен. "Но, само ми беше кажано дека постоЌат протоколи. Процедури. Направете го тоа погрешно и може да се убиете себеси и безброЌ други".
  
  ДреЌк го намали гасот кога се поЌави остар пресврт напред. Повторно, полициЌата ги затвори сите други правци, а тоЌ грациозно маневрираше со автомобилот зад аголот, фрлаЌ«и ги гумите и брзо поминуваЌ«и низ црвеното светло. Дал беше неколку метри зад него. Пешаците се ределе по улиците, газеЌ«и и гестикулирале, но полициЌата ги задржала со мегафон. ДреЌк секогаш бил свесен дека некои можеби нема да слушаат.
  
  "ПолицаЌците не можат да се справат со сето ова", рече ХеЌден. "Полека, момци. Ни остануваат уште пет минути".
  
  Во тоЌ момент, од споредна улица излетал пикап, коЌ за малку «е удрил во несвесен полицаец. ТоЌ се сврте на нивниот пат, а потоа ги стигна. єорги ве«е го спушти прозорецот, а Маи го скрши стаклото одзади.
  
  Камионот, сребрен Ф-150, одржуваше чекор додека се приближуваше. Насмеаното лице зад воланот се загледа во нив, гледаЌ«и ги двоЌно пове«е од патот. єорги се навали на столот.
  
  "О не, не, не. Ова не е добро. єа познавам. єа познавам. "
  
  ДреЌк брзо погледна. "Според мене, тоЌ изгледа како руски кревач на тегови".
  
  "Таа беше на ОлимпиЌадата", рече єорги. "Ова беше пред таа да стане воен таен атентатор, еден од наЌдобрите што некогаш излегле од РусиЌа. Таа е Олга".
  
  ДреЌк забави додека група пешаци излегоа пред автомобилите кои брзо возат, пове«ето од нив држеЌ«и ги мобилните телефони неколку сантиметри од очите.
  
  "Олга?"
  
  "Да, Олга. Таа е легенда. Никогаш не сте слушнале за неа?
  
  "Не во овоЌ контекст. Не".
  
  Сребрениот F-150 нагло заврте, удираЌ«и во страната на своЌот Челин¤ер. Ослободен од залутаното стадо, ДреЌк повторно стапна на гасот и скокна напред, а Челин¤ерот одговори со задоволувачки татнеж. Олга направи уште еден пресврт, цели кон задното три четвртини крило, но промаши за неколку инчи. НеЌзиниот Ф-150 преминал на другата страна, директно помеѓу ДреЌк и Дал. Швеѓанецот го маневрираше своЌот Мустанг зад неа.
  
  "Не можам да го овенчам", рече тоЌ. "Премногу ризично".
  
  "Не можам да Ќа застрелам", рече Маи. "Истиот проблем".
  
  "Како таа очекува да избега? Кинимака размислуваше за тоа.
  
  "Олга е непобедлива", ги увери єорги. "И таа никогаш не пропаѓа".
  
  "Ова е одлично за неа", рече АлисиЌа. "Можеби вие дваЌца би можеле да се скриете под ист душек".
  
  Три автомобили забрзано напредуваа, другите возила беа главно блокирани, а пешаците беа предупредувани од постоЌаниот плач на полициските сирени. ДреЌк ги следеше упатствата на ХаЌден, додека ХеЌден седеше залепен на екранот на преносливата сателитска навигациЌа.
  
  ДреЌк виде долг право пред него.
  
  "Остани со мене, Дал", рече тоЌ. "Тргнете Ќа кучката во аголот".
  
  ТоЌ забрза, држеЌ«и се до центарот на патот. Залутаното возило всушност почнало да се извлекува од споредната улица, но застанало кога возачот видел дека потерата се приближува. ДреЌк го држеше чеканот надолу, гледаЌ«и ги Олга и Дал зад неа. Моторите рикаа и гумите почнаа да рикаат. Стаклените излози и деловни згради блеснаа како во магла. Пешаците скокнаа на патот за да се фотографираат. Полицискиот автомобил се приклучи на потерата, влечеЌ«и се покраЌ Олга, така што ДреЌк сега имаше два автомобили на задниот поглед.
  
  "Три минути", рече ХеЌден.
  
  "Земете ги пушките, луѓе", рече АлисиЌа.
  
  "Да се надеваме дека руската кучка нема да замине тивко", рече Кензи.
  
  єорги силно голтнал покраЌ ДреЌк.
  
  Потоа, напред, се случи наЌчудното и наЌстрашното нешто. Фигурите налетаа на средината на патот, паднаа на едното колено и отвориЌа оган.
  
  Куршуми го искинале предниот дел на Челин¤ер, ЎвечкаЌ«и се за метал и удираЌ«и низ завртките. Искри летаа во воздухот. ДреЌк го возел автомобилот апсолутно право.
  
  "Удри на ебаната палуба!" - тоЌ викна.
  
  Пове«е снимки. ПолициЌата се истрча од тротоарот за да се обиде да ги спречи пукачите. Цивилите се напикаа за да се покриЌат. Тимот SWAT го напушти покривот и трчаше со полициЌата, оружЌето беше насочено, но не користено поради вероЌатноста да удри луѓе од другата страна на патот.
  
  Ветробранското стакло на ДреЌк експлодирало, шрапнелите паднале на неговата Ќакна, на рамената и на колената. Куршумот го погодил потпирачот за глава само неколку сантиметри десно од неговото уво. єоркширецот почека уште две секунди, им дозволи на стрелците повторно да се постават, а потоа со голема сила го одврати Челин¤ерот.
  
  ОставаЌ«и го Ф-150 на Олга во линиЌата на огнот.
  
  Таа го извртела сопствениот волан, удираЌ«и го полицаецот во десната страна, но куршумите сепак погодиле. Човекот што седеше до неа наеднаш мрзеше; црвено Ќа поплави внатрешноста на автомобилот. Уште еден Русин е мртов, а остана само еден.
  
  Дал одеднаш се наЌде во директната линиЌа на огнот.
  
  Но, дотогаш стрелците биле фокусирани на полицаЌците што се приближувале и на SWAT, само дваЌца од нив се свртеле и отвориле покривен оган подготвуваЌ«и се да побегнат. ДреЌк ги виде куршумите како Ќа пробиваат толпата, го виде презирот со коЌ овие луѓе - вероЌатно Израелци - се однесуваа кон цивилите.
  
  "По ѓаволите со сè", рече тоЌ. "Ова нема да се толерира".
  
  "ДреЌк! Предупреди ХеЌден. "Две минути".
  
  МаЌ Ќа зграпчи за рамо. "Ова мора да се направи".
  
  ДреЌк згазна на педалата за гас и Ќа проголта земЌата меѓу автомобилот и милитантите кои бегаа. єорги се наведна од едниот прозорец, а Маи се наведна од другиот. НасочуваЌ«и го оружЌето, испукале по три истрели по мртвата права улица, без шанси за други жртви, и ги отфрлиле луѓето што бегале.
  
  ДреЌк остро се скршна, избегнуваЌ«и ги нивните тела што паѓаа.
  
  "Копили®а".
  
  Во ретровизорот полицаЌците ги привеле. Потоа Олга и Дал се вратиЌа, трчаЌ«и се наЌсилно што можеа, тркаЌ«и се едни со други по центарот на патот. Автомобилот на Олга беше облеан во крв, шофершаЌбната Ќа немаше, браниците, страничните и фаровите искршени, а од едната гума падна гума. Но, таа сепак доЌде, неумолива, како ураган.
  
  "Деведесет секунди", гласно прочита ХеЌден.
  
  "Каде?" - Прашав. праша ДреЌк.
  
  Таа Ќа извика адресата. "Свртете остро десно, потоа лево, а зградата е веднаш пред вас, блокираЌ«и го патот".
  
  "На поинаква нота", се замеша Лорен. "Израелците Ќа напуштиЌа битката. И трка".
  
  "Неовластено", рече Кенси. "Како што мислев. Ова никогаш немаше да се случи доколку нашата влада беше вклучена".
  
  Дал не го тргаше погледот од патот. "Она што доаѓа од тебе ме изненадува".
  
  "Не треба да биде. Не велам дека нема да деЌствуваат, убиваат и осакатуваат на странска почва. ПриЌателска териториЌа. Велам дека не би го направиле тоа толку отворено".
  
  "Ах, тоа има пове«е смисла".
  
  ДреЌк Ќа забави брзината, тресна на сопирачките и го сврте рикачкиот Челин¤ер нагло надесно. Скоро стигна до далечниот раб, го вклучи моторот и ги слушна гумите како шкрипет во потрага по тракциЌа. Во последен момент го фатиЌа и го исплукаа чакалот и помогнаа да го туркаат автомобилот напред. Надежта беше дека Дал може да го турне дефанзивецот на Олга додека таа вртеше, но Русинката беше премногу паметна и непромислено го пресече корнерот и поведе. Корпата за отпадоци се одби високо зад неа, удираЌ«и во предниот дел.
  
  "Триесет секунди", рече ХеЌден.
  
  Потоа сè отиде во пеколот.
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ВТОРА
  
  
  Олга ризикуваше сè, брзо се приближуваше до багажникот на Челин¤ер.
  
  ДреЌк го виде левото врте®е како брзо се приближува и се подготви да го заврти автомобилот.
  
  Во задниот дел од неговиот ум сето ова го прогонуваше загриженоста дека последниот преостанат Швеѓанец е некаде таму. Но, тоЌ никогаш не се поЌави.
  
  Сепак.
  
  ВоЌникот скокна од продавницата, држеЌ«и митралез со застрашувачки изглед на пиштол, со крваво лице изобличено од гримаса од болка. Имаше болки, но остана на мисиЌата. Уште еден неовластен напад. Друга трета страна коЌа користи луѓе од специЌалните сили.
  
  ДреЌк веднаш реагираше. Кои беа опциите? Изгледаше дека со опасно поместува®е на левото крило, обидуваЌ«и се да го вклопи Челин¤ерот совршено во новата тесна улица, тоЌ може да го фрли задниот дел во напаѓачот Швеѓанец. Ова беше единствената игра и не го земаше предвид поседува®ето на смртоносно оружЌе од страна на човекот.
  
  ХеЌден и єорги седеа од другата страна на автомобилот. Швеѓанецот изгледаше како да «е го испрска целиот автомобил додека се лизгаше настрана. Неговиот прст се напна. ДреЌк се бореше со воланот, држеЌ«и го цврсто, а десната нога притискаше на гасот со вистинската брзина.
  
  Швеѓанецот отвори оган речиси празно - неколку секунди пред да го удри опашката од автомобилот.
  
  И тогаш целиот свет полуде, се преврте наопаку, кога Олга со сета сила се заби во летачкиот Челин¤ер. Таа не забави ниту малку. Таа го удрила своЌот автомобил во страната на Dodge, предизвикуваЌ«и му да се врти, згмечеЌ«и го Швеѓанецот и испра«аЌ«и го неговото тело на половина пат преку патот. ДреЌк го зграпчи воланот, не можеЌ«и да види право додека автомобилот се врти; две кривини, потоа удрила во високо тротоарите и се превртела.
  
  ТоЌ удрил на покривот, сè уште се лизгал и гребел по бетонот додека не удрил во предниот дел на продавницата. Стаклото се скрши и дождот почна да врне. ДреЌк се бореше за рамнотежа. Алиша беше запрепастена, єорги беше запрепастена.
  
  Олга тресна на сопирачките и некако успеа да го доведе F-150 до ненадеЌно запира®е.
  
  ДреЌк Ќа виде во страничното огледало наопаку. Прозорците беа скршени од сите страни, но пукнатините беа премали за некоЌ лесно да ги провлече. єа слушнал Маи како се мачи со поЌасот, фрлаЌ«и го. Знаеше дека е агилна, но не веруваше дека «е се вклопи низ задниот прозорец. Не можеа да се одбранат.
  
  Олга газеше кон нив, неЌзините огромни раце и нозе работеа, неЌзиното лице толку полно со гнев што можеше да го запали целиот свет. Крвта ги покри неЌзините црти и течеше од неЌзиниот врат на прстите, капеЌ«и и на подот. Во едната рака држела митралез, а во другата ракетен фрлач. ДреЌк видел резервно списание стегнато меѓу неЌзините заби и воено сечило покраЌ неа.
  
  ЗатвораЌ«и Ќа празнината, таа беше немилосрдна. Се приближува кон смртта. Очите никогаш не и трепнаа. Пареа, а сега и оган излезе од автомобилот зад неа, лижеЌ«и Ќа неЌзината фигура. ДреЌк потоа видел сина блесок и сфатил дека Мустангот пристигнал. єа виде Олга како се насмевнува. ТоЌ го виде тимот како скока од другиот болид во рафална акциЌа.
  
  Олга падна на едното колено, го впери ракетниот фрлач кон неЌзиното огромно рамо и се насочи кон превртениот Челин¤ер.
  
  Дали тогаш таа «е го уништи биолошкото оружЌе?
  
  Таа го изгуби. Зад ова демонско лице не се крие рационална мисла.
  
  Беа беспомошни. Жените на задното седиште сега се раздвижиЌа, се ослободиЌа и се обидуваа да наЌдат простор за маневрира®е. Тие не видоа што доаѓа, а ДреЌк не им кажа. Немаше шанси да направат нешто во врска со тоа.
  
  Олга го повлече чкрапалото и ракетата се запали.
  
  ПриЌатели, семеЌство, вака одиме...
  
  Торстен Дал се проби како страшен овен; трчаЌ«и со полна брзина, со сета сила, одзади удри во Олга. Ракетниот фрлач се лизна, неговата мунициЌа се оттргна и пукаше по друга траекториЌа. Самиот Дал, спасуваЌ«и Ќа ситуациЌата, сигурно го доживеал наЌсилниот шок во своЌот живот, бидеЌ«и Олга не се мрдна.
  
  Швеѓанецот само со глава налета на наЌсилниот Ўид од тули на светот.
  
  Дал паднал на грб со скршен нос и бил во несвест.
  
  Олга го оддалечи Лудиот Швеѓанец, едваЌ забележуваЌ«и го величествениот напад. Се крена како нова планина, го фрли ракетниот фрлач на земЌа и со едната рака го подигна митралезот, а одоздола крв сè уште капе, прскаЌ«и го подот.
  
  ДреЌк го виде сето ова и се сврте да го истурка єорги, а потоа ХаЌден. Неговата глава сè уште се вртеше, но тоЌ успеа да ѝ го привлече вниманието на Алиша.
  
  "Ние сме добри?" Знаеше дека нешто не е во ред.
  
  "Само што видов како Дал Ќа удри Олга со сета своЌа сила, се отскокна во несвест и таа едваЌ забележа".
  
  Алиша едваЌ можеше да здивне. "Заеби. єас".
  
  "И сега таа има митралез".
  
  ХеЌден се ослободи. Маи скокна по неа, стискаЌ«и низ малата празнина. ДреЌк се сврте назад, гледаЌ«и го огледалото дури и додека се обидуваше да се притисне низ сопствените мали прозорци на просторот. Олга го израмни пиштолот, повторно се насмевна, Ќа крена слободната рака и го извади забот од устата, фрлаЌ«и го на земЌа. Во тоЌ момент пристигнаа и останатите соиграчи на Дал.
  
  А еден од нив беше Мано Кинимака.
  
  ХаваЌецот, на вистински начин, се лансираше со полна брзина, со стапала од земЌа, со раширени раце, човечки проектил уништува топка од мускули и коски. єа удри Олга по рамениците, прецизно, подобро од Дал и цврсто Ќа стегна. Олга се влечкаше нанапред шест стапки, а тоа само по себе беше чудо.
  
  Кинимака се сврте напред, свртен кон Русинот.
  
  Митралезот падна на подот.
  
  ДреЌк и ги прочита неЌзините усни.
  
  "Треба да клекнеш на колена, човече".
  
  Кинимака замавна со сено, што Олга вешто го избегна, побрзо отколку што можеше да замисли ДреЌк. Тогаш неЌзината сопствена тупаница се удри длабоко во бубрезите на Мано, предизвикуваЌ«и ХаваЌецот веднаш да падне на колена и да здивне.
  
  Кензи и Смит стигнаа до местото на борбата. ДреЌк не можеше да се ослободи од чувството дека тоа нема да биде доволно.
  
  Се вртеше додека не му го откинаа месото од стомакот, додека не му чкрипеше карличната коска. Излегол од автомобилот и Ќа игнорирал свежата крв. Им сигнализираше на сите освен на ХеЌден, тоЌ почна да куца кон битката додека околу нив се огласиЌа сирени, трепкачките сини светла го исполнуваа неговото видно поле, а татнежот на мажи, полицаЌци и воЌници го исполни воздухот.
  
  єа заобиколи улицата, приоѓаЌ«и се на Олга. Русинот го игнорираше Смит додека Ќа застрела во стомакот; Ќа фати Кензи за коса и Ќа фрли настрана. Кафеавите прамени останаа фатени во рацете на Русинката, а Кензи, шокирана, се преврте и се преврте по ровот, соблекуваЌ«и и го месото. Олга потоа Ќа тресна раката на зглобот на Смит, соборуваЌ«и го пиштолот на земЌа и предизвикуваЌ«и го воЌникот да вреска.
  
  "Дали пукаш во мене? Ќе ти Ќа откинам раката и «е те задавам со крвавиот краЌ".
  
  ДреЌк собрал сили и Ќа удрил одзади и и задал три удари во бубрезите и градниот кош. ТоЌ би го користел своЌот пиштол, но го изгубил во несре«ата. Олга не го ни забележа нападот. Тоа беше како да удрив во стебло. Погледна наоколу за оружЌе, нешто што може да го искористи.
  
  ТоЌ го виде тоа.
  
  Маи истрча, а потоа Алиша, а потоа єорги, бел како чаршаф. ДреЌк го зеде ракетниот фрлач, го подигна над главата и го спушти со сета сила на грбот на Русинот.
  
  ОвоЌ пат таа се пресели.
  
  Кинимака скокна на страна додека огромната планина се сруши на едното колено. Резервното списание и испадна од заби. Од поЌас и паднал РПГ. ДреЌк го фрлил оружЌето, тешко дишеЌ«и.
  
  Олга стана, се сврте и се насмевна. "Ќе те газам додека не станеш ѓубре на бетонот".
  
  ДреЌк се тетеравеше подалеку. Ударот на Олга му го напасил бутот и испратил експлозиЌа од болка од едниот до другиот краЌ на неговото тело. Алиша влегла во водата, но била фрлена високо во воздух и удрила во Кензи. Кинимака стана пред удар со глава што го испрати директно на неговиот задник. Смит удри безброЌ удари по телото, а потоа три во грлото и носот, поради што Олга пукна од смее®е.
  
  "Ох, ти благодарам, душо, што ми помогна да се ослободам од флегмата. Уште една ве молам."
  
  Таа го изложи своето лице на ударот на Смит.
  
  Алиша му помогна на Кензи да стане. ПолицаЌците брзаа кон нив. ДреЌк не можеше а да не посака да останат настрана. Ова може да стане крвопролева®е. Се обиде да стане и успеа на едната нога.
  
  Олга го фати Смит за грло и го фрли настрана. Кинимака Ќа заниша огромната глава, сега пред нозете на Олга, и и зададе половина дузина невероЌатни удари во неЌзините дебели бутови.
  
  Таа го удрила Кинимака со тупаница во главата, со што го симнала. Таа го оттргна следниот напад на ДреЌк и го врати назад, иако крвта слободно течеше од неЌзините уши, десното око и безброЌ исекотини и модринки на челото. Во неЌзиниот стомак се отвори дупка каде Смит Ќа застрела, а ДреЌк се запраша дали ова може да биде начин да Ќа спречи.
  
  МеЌ го привлече вниманието на Олга. "Погледни ме", рече таа. "Погледни ме. Никогаш не сум бил поразен".
  
  Изразот на интерес го премина крвавиот рудник. "Но, вие не сте само една од моите потни жлезди. Дали си СупердевоЌка? Wonder Woman? Скарлет єохансен?
  
  "єас сум Маи Китано".
  
  Олга незгодно тргна напред, туркаЌ«и ги настрана Смит и Алиша што се приближуваше. Маи се сквоти. Олга се налути. МаЌ танцуваше далеку, далеку, а потоа покажа на десното рамо на Олга.
  
  "И додека Ќас ти го одвлекував вниманието, моЌот приЌател єорги «е те уништи".
  
  Олга невероЌатно брзо се сврте. "Што..."
  
  єорги го врзал ракетниот фрлач на рамениците, се погрижил последната граната да биде правилно поставена, а потоа пукал директно во телото на Олга.
  
  ДреЌк се залепи.
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ТРЕТА
  
  
  Тимот SPEAR потоа исчезна. Откако им го предале биолошкото оружЌе, тие биле избркани од местото на злосторството и однесени низ срцето на неприродно тивкиот град во една од наЌбезбедните ку«и на ФБИ во селата. Тоа беше ранч, нужно мал од безбедносни причини, но сепак ранч, со своЌа ку«а, штали и корали. Тие ги чуваа ко®ите за да Ќа продадат илузиЌата и раката на ранчот за да ги тренираат, но тоЌ работеше и за федералните резерви.
  
  Тимот беше невероЌатно сре«ен што пристигна во безбедната ку«а, а уште посре«ен беше што се подели и ги затвори вратите во различни простории. На човек му биле тепани, исцрпени, тепани, модринки, раскрварени.
  
  Крв ги натопи сите, модринки и влакнест исто така. Оние кои не Ќа изгубиле свеста посакуваа да го сторат тоа; а оние кои го направиле тоа се каеле што не можеле да помогнат. ДреЌк и Алиша влегоа во нивната соба, се соблекоа и се упатиЌа директно кон тушот. Текот на топла вода помогна да се измие пове«е од само крвта. ДреЌк и помогна на Алиша и Алиша му помагаа на ДреЌк на места каде што нивните раце беа премногу модринки за да помогнат.
  
  Тимот не беше скршен, но тие беа малку преоптоварени.
  
  "Секогаш има некоЌ", здивна ДреЌк додека водата го удри со полна сила, "коЌ може да те собори од нозе".
  
  "Знам". Алиша истури грст течен сапун во неЌзината дланка. "Дали го видовте Дал како отскокнува од неа?
  
  ДреЌк почна да кашла. "О, не, те молам. Не ме засмеЌуваЌ. Ве молам".
  
  На ДреЌк не му беше чудно што можеше да наЌде хумор толку брзо по она на кое штотуку беше сведок. ОвоЌ човек беше воЌник обучен да се справува со трауми и болки во срцето, смрт и насилство; тоа го правеше поголемиот дел од своЌот живот, но воЌниците се справиЌа поинаку. Еден таков начин беше да одржувате другарство со вашите колеги; другите секогаш требаше да гледаат на поволната страна на нештата.
  
  Кога е можно. Имаше ситуации кои клекнаа дури и воЌник.
  
  Сега Алиша, исечена од истата ткаенина, се сети на борбата на Кинимаки со огромната Олга. "По ѓаволите, тоа беше како бебето на Го¤ила наспроти Го¤ила. Крвавиот Мано беше пове«е шокиран отколку ранет".
  
  "ТоЌ секако може да издржи удар со глава". ДреЌк се насмевна.
  
  "Не!" Алиша се насмеа и извесно време се луксузираа заедно сакаЌ«и да се ослободат од болката.
  
  Подоцна, ДреЌк излегол од тушот, го фрлил чаршафот и се вратил во спалната соба. Го погоди чувството на нереалност. Пред еден час биле во самиот центар на пеколот, потопени во една од наЌтешките и наЌкрвавите битки во животот, а сега се миеле на ранчот во Тексас, опкружени со стражари.
  
  Што е следно?
  
  Па, позитивната страна беше што освоиЌа три од четирите кардинални насоки. И троЌца од четворицата Ко®аници. Орденот сокрил четири оружЌа, така што според очигледно малку неконзистентно, неЌасно и целосно неизвесно брое®е на ДреЌк, остана само едно. ТоЌ се насмеа на себе.
  
  По ѓаволите, се надевам дека го сфатив како што треба.
  
  Зад него се слушнале чекори и тоЌ се свртел.
  
  Алиша стоеше таму, потполно гола и блескаше од водата за тушира®е, со косата залепена за модриното рамо. ДреЌк зЌапаше и заборави на задачата.
  
  "По ѓаволите", рече тоЌ. "Значи, има моменти кога е добро да се видиме вас дваЌцата".
  
  Таа отиде и му го соблече пешкирот. "Дали мислите дека имаме време?
  
  "Не грижи се", рече тоЌ со насмевка во гласот. "Не одзема многу време".
  
  
  * * *
  
  
  Подоцна, откако откриле и се обиделе да избегнат модринки на нивните тела, ДреЌк и Алиша облекле свежа облека и се симнале во огромната куЌна. ДреЌк не беше сигурен зошто Ќа одбраа куЌната; изгледаше како природно место за средба. Косите зраци на заоѓа®ето на сонцето продреа низ панорамските прозорци, даваЌ«и златна ниЌанса на дрвениот под и на куЌнските гарнитури. Собата беше топла и мирисаше на свежо печен леб. ДреЌк седна на бар-столче и се опушти.
  
  "Можев да поминам еден месец овде".
  
  "Уште еден Ќавач", рече АлисиЌа. "И потоа да се одмориме?
  
  "Можеме ли да го направиме ова? Мислам, не звучи како краЌот на зборот "одмори се,  убов".
  
  "Па, сè уште треба да му одговориме на Кроу", ги крена рамениците, "за Перу. И Смит може да има проблеми. Не треба да одиме на мисиЌа кога член на нашето семеЌство е во неволЌа".
  
  ДреЌк кимна со главата. "Да Ќас се согласувам. Потоа, тука е тимот на SEAL 7.
  
  "Еден ден", воздивна АлисиЌа, седнуваЌ«и на седалото до него, "«е доЌде нашиот одмор".
  
  "ЕЌ, види што донесе мачката! - викна ДреЌк кога го виде Дал.
  
  Швеѓанецот помина внимателно низ вратата. "Глупости, се обидувам да одам, но сè е двоЌно пред моите очи".
  
  "Дали мислите дека оде®ето е тешко? рече ДреЌк. "Дали сакате да се обидете да се опуштите?
  
  Дал се допре до шанкот. "НекоЌ да ми даде пиЌачка".
  
  Алиша го турна шишето со вода кон него. "Ќе одам да земам уште нешто".
  
  ДреЌк загрижено го погледна своЌот приЌател. "Дали «е треба да почекаш до краЌ, другар?
  
  "За волЌа на вистината, од минута во минута е се подобро".
  
  "О, затоа што се се«авам како седеше за време на кавгата со Олга".
  
  "Заеби, ДреЌк. Никогаш не сакам да се се«авам на ова".
  
  ДреЌк се насмевна. "Како некогаш да ви дозволиме да заборавите на ова".
  
  Остатокот од тимот пристигна малку по малку, а дваесет минути подоцна сите седеа во шанкот, пиеЌа кафе и вода, овошЌе и ленти сланина и пове«е рани отколку што можеа да изброЌат. Кинимака не гледаше во никого, а Смит не можеше да држи ништо во десната рака. єорги беше неизмерно депресивен. Кенси не можеше да престане да се жали. Само МеЌ, Лорен и ХеЌден се чинеше дека се тие самите.
  
  "Знаеш", рече ХеЌден. "Сре«ен сум што сите заедно го поминавме ова. Можеше да биде многу полошо. Атропинот си Ќа заврши работата. Дали има последователни ефекти, момци?"
  
  єорги, Смит и Кензи трепнаа. Кенси зборуваше за сите нив. "Мислам дека Олга ги надмина последиците".
  
  ХеЌден се насмевна. "Во ред, бидеЌ«и сè уште не сме готови. Тие тимови кои не ги посетиЌа Форт Сил и Далас бараа последна трага. За сре«а, тинк-тенкот во Вашингтон и НСА успеаЌа да ги следат главните играчи".
  
  "САС?" - предложи ДреЌк.
  
  "Па, Британците, да. Тие «е бидат следени од Кина и сè што останало од ФранциЌа -"
  
  "SEAL Тим 7?" - праша Дал.
  
  "Непознато, неприЌавено и неовластено", рече ХеЌден. "Според Кроу".
  
  "ПостоЌат повисоки структури од министерот за одбрана", рече Кинимака.
  
  "Претседателот Кобурн не би нè закачил да се исушиме", протестираше ДреЌк. "Морам да верувам дека тоЌ не знае ништо за фоките".
  
  "Се согласувам", рече ХеЌден. "И додека се согласувам со Мано дека има суштества повисоки од Кроу, има многу пове«е подмолни. ОноЌ што ви доаѓа настрана, од ведро небо и ве остава со мал избор. Морам да верувам дека се случува пове«е отколку што знаеме".
  
  "Ова не ни помага на нашиот проблем". Смит се насмеа и се бореше да Ќа подигне чашата со млеко.
  
  "Точно". ХеЌден зеде грст овошЌе и се раскомоти. "Значи, да се фокусираме на тоа да ставиме краЌ на оваа лоша маЌка и да си одиме дома. Сè уште сме наЌголемиот тим и наЌдобар. Дури и сега, Британците добиЌа само еднодневен главен старт. Кинезите исто така. Сега, се чини, од сите останати, само Французите се развиЌа. ИспратиЌа уште еден тим од троЌца да го контактираат единствениот преостанат оригинал".
  
  "Исто е и во битката на силите за специЌални операции", рече Дал. "Ние сме на врвот".
  
  "Да, но ова вероЌатно нема да биде релевантно. И лаги. Не е како да сме рака под рака или заедно во пустина".
  
  "Тоа е груба, непредвидлива битка", рече Дал. "Ова е реално колку што е.
  
  ХеЌден кимна со главата, а потоа брзо продолжи. "Да го резимираме текстот на наредбата. "На четирите страни на ЗемЌата ги наЌдовме четворицата ко®аници и им го претставивме планот за Редот на Последниот суд. Оние кои «е Ќа преживеат Крстоносната воЌна на Судот и неЌзините последици со право «е владеат врховно. Ако го читате ова, ние сме изгубени, затоа читаЌте и следете внимателно. Нашите последни години ги поминавме во составува®е на последните четири оружЌа на светските револуции: воЌна, освоЌува®е, глад и смрт. Обединети, «е ги уништат сите влади и «е отворат нова иднина. Бидете подготвени. НаЌди ги. ПатуваЌте до четирите страни на ЗемЌата. НаЌдете ги местата за одмор на Таткото на СтратегиЌата, а потоа и на Каганот; наЌлошиот Индиец што некогаш живеел, а потоа и БожЌото зло. Но, сè не е како што изгледа. Го посетивме Каган во 1960 година, пет години по завршува®ето, ставаЌ«и го Conquest во неговиот ковчег. Го наЌдовме злото што го чува вистинскиот Последен суд. И единствениот код за убиство е кога се поЌавиЌа Ко®аниците. На коските на Таткото нема знаци за идентификациЌа. Индиецот е опкружен со оружЌе. Редот на Последниот суд сега живее низ вас и «е владее вечно врховен".
  
  Таа заврши и испи една голтка.
  
  "Се е во ред? Мислам дека сега има пове«е смисла. Редот е мртов, одамна исчезнат, но сè уште има мал елемент од нив во ова. Можеби крт. Слободна. Можеби нешто друго. Но, доволно е добро да се хакира лабораториЌа во Далас и доволно добро да се извади цел куп специЌални сили, така што не можеме да го потцениме".
  
  Таа застана додека ДреЌк мавташе. "Да?"
  
  "Дали знаете каде е наЌдобро за него да биде? - тоЌ ме праша. "Внатре во тинк-тенк во Вашингтон. Или работа за НСА".
  
  Очите на ХаЌден се прошириЌа. "По ѓаволите, тоа е навистина добра точка. Дозволете ми да размислам за тоа." Истури црно кафе од стаклен бокал.
  
  "Времето лета, мои приЌатели", рече Маи.
  
  "Да, Ќас сум со тебе". ХеЌден си Ќа наби устата. "Тогаш да го анализираме текстот: последниот агол на земЌата е Европа. Мораме да го наЌдеме гробот на БожЌото зло, коЌ е Ко®аник на смртта и го чува вистинскиот Последен суд. НаЌлошото од сите нив. И дали имаше шифра за убива®е кога се поЌавиЌа Ко®аниците? Сè уште не го разбирам ова, извинете".
  
  "Претпоставувам дека тинк-тенкот го прави ова некое време? - рече єорги.
  
  Сега зборуваше Лорен, коЌа беше потпрена на огромниот фрижидер. "Секако дека има. Античкиот водач еднаш Ќа добил сомнителната титула "БожЌи флагелум" од страна на РимЌаните со кои се борел и убивал. беше наЌстрашниот неприЌател на Рим и еднаш беше цитиран: "Онаму каде што поминав, тревата никогаш пове«е нема да расте".
  
  "Уште еден прославен антички масовен убиец", рече Дал.
  
  "Хунецот Атила", рече Лорен, "го убил своЌот брат во 434 година за да стане единствен владетел на Хуните. Познат по своЌот жесток поглед, Атила честопати ги превртува очите, "како да ужива во теророт што го инспирирал", вели историчарот Едвард Гибон. ТоЌ, исто така, наводно тврдел дека го користи вистинскиот меч на Марс, римскиот бог на воЌната. може да го замисли стравот што ова би го всадил на римското боЌно поле".
  
  "Добивме", рече ДреЌк. "Атила беше лошо или добро момче, во зависност од тоа на коЌа страна сте. И коЌ ги напиша историските книги. Како и каде умре?
  
  "Неколку спротивставени извештаи опишуваат како тоЌ починал. Од крваре®е од носот до нож во рацете на неговата нова сопруга. Кога го пронашле неговото тело, мажите, според обичаЌот на Хуните, им Ќа скинале косата од главата и им нанеле длабоки, одвратни рани на лицата. Се зборуваше дека Атила, бидеЌ«и бил толку страшен неприЌател, добил порака од боговите за неговата смрт како фантастично изненадува®е. Благослов. Неговото тело беше положено во центарот на огромна рамнина, во свилен шатор, за сите да го видат и да му се восхитуваат. НаЌдобрите ко®аници од племи®ата се возеле наоколу и раскажувале приказни за неговите големи подвизи околу логорските огнови. Тоа беше голема смрт. Понатаму се вели дека се одржа прослава над неговиот гроб". Лорен продолжи да ги повторува релевантните точки што констабилот и ги шепна на уво. Немаше смисла да се инсталира звучник.
  
  "Гробовите му ги запечатиЌа со злато, сребро и железо, зашто имаше три. И тие веруваа дека овие три материЌали му доликуваат на наЌголемиот од сите кралеви. Се разбира, додадени се оружЌе, богатства и ретки скапоцени каме®а. И, се чини, и по обичаЌ, ги убиле сите што работеле на неговиот гроб, за да Ќа задржат неговата локациЌа во таЌност".
  
  Алиша погледна наоколу во оние што седеа на масата. "Еден од вас «е умре", рече таа. "Не бараЌ од мене да те погребам. Не е проклета шанса".
  
  "Ќе бидете и тажни и воодушевени кога «е слушнете дека гробот на Атила е едно од наЌголемите изгубени погребни места во историЌата. Се разбира, од некои други - одамна изгубеното тело на кралот Ричард Трети, откриено на паркингот во Лестер пред неколку години - веруваме дека тие сè уште можат да се наЌдат. Можеби Клеопатра? Сер Френсис ДреЌк? Моцарт? Во секоЌ случаЌ, што се однесува до Атила, се верува дека инженерите на Хун Ќа пренасочиле реката Тиса доволно долго за да се исуши главното корито. Атила беше погребан таму во неговиот прекрасен, непроценлив троен ковчег. Тогаш Тиса беше ослободена, криеЌ«и го Атила засекогаш".
  
  Во тоЌ момент слушнале звук на хеликоптер коЌ се приближувал. ХеЌден погледна низ собата.
  
  "Се надевам дека сте подготвени за уште една битка, момчи®а и девоЌчи®а, бидеЌ«и ова е далеку од завршено".
  
  ДреЌк ги истегна болните мускули. Дал се обиде да Ќа држи главата на рамениците. Кенси се скрши кога допре гребаница на грбот.
  
  "Да бидам фер", рече ДреЌк. "Сè уште ми беше досадно овде".
  
  ХеЌден се насмевна. Дал кимна со главата наЌдобро што можеше. МеЌ ве«е беше на нозе. Лорен се упати кон вратата.
  
  "АЌде", рече таа. "Тие «е не информираат пове«е на патот".
  
  "Европа? - праша єорги.
  
  "Да. И за последниот Ко®аник на смртта".
  
  Алиша скокна од столчето на барот. "Одличен говор", саркастично рече таа. "ДоаѓаЌ«и од тебе, звучи толку возбудливо што дури и моите прсти на нозете почнуваат да ми трнеат".
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ЧЕТВРТИ
  
  
  Уште еден лет, уште една борба на хоризонтот. ДреЌк се смести на удобно столче и слушаше додека Лорен ги изразува пресудите и заклучоците на Дистриктот КолумбиЌа во случаЌот Атила Хун. Тимот седеше на различни позиции, земаЌ«и го она што можеше и обидуваЌ«и се да Ќа игнорира болката од неодамна наречениот "Инцидент на Олга".
  
  "Гробот на Атила е изгубен за историЌата", заклучи Лорен. "Никогаш не беше пронаЌден, иако имаше неколку лажни откритиЌа. Значи", застана таа, слушаЌ«и, "дали сте слушнале за гравитационата аномалиЌа?
  
  Дал погледна назад. "ОвоЌ термин има неколку значе®а".
  
  "Па, тоа е нашата поента. Неодамна, научниците откриЌа огромна и мистериозна аномалиЌа закопана под поларната ледена покривка. Го знаеше тоа? ТоЌ е огромен по големина - 151 милЌи во ширина и речиси илЌада метри длабок. Откриен од сателитите на НАСА, тоа беше гравитациона аномалиЌа бидеЌ«и промените во неговата околина укажуваа на присуство на огромен обЌект лоциран во кратерот. Сега, настрана дивите теории, овоЌ обЌект е гравитациона аномалиЌа. Позициониран е погрешно, не се движи како сè друго околу него и затоа може да биде откриен со мо«ен радар".
  
  "Зборувате за радар што продира на земЌа", рече Дал. "МоЌот стар специЌалитет".
  
  Очите на ДреЌк се прошириЌа. "Ти си сигурен? Мислев дека тоа е машки стриптиз на забави за кокошки. Те нарекоа Танцувачкиот Викинг".
  
  Дал го измори. "Стоп за тоа".
  
  Алиша се наведна кон мене. "Изгледа пргаво", театрално шепна таа.
  
  "Отскокнува®ето на една доверлива стара дама «е ви го направи тоа".
  
  Изненадувачки, Смит имаше солзи во очите. "Морам да кажам", здивна тоЌ, "Никогаш не сум видел некоЌ толку силно да отскокнува од некого без вклучена брануваа". Го криеше лицето, обидуваЌ«и се да се смири.
  
  Кинимака го потапка по рамо. "Добро ли си, брат? Никогаш не сум те видел како се смееш, човеку. Ова е чудно".
  
  Лорен интервенираше, спасуваЌ«и Ќа Швеѓанката од пове«е закачки. "ГПР, но во интензивни размери. Мислам, има оваа чудна работа на Google Maps наречена Антарктик. Можете да го видите ова од вашиот лаптоп. Но, да се наЌде нешто толку мало како гробот на Атила? Па, тоа вклучува користе®е на машини и софтвер што НАСА сè уште не признала дека ги поседува".
  
  "Дали тие користат сателит? - праша єорги.
  
  "О, да, сите кул нации го имаат ова".
  
  "ВклучуваЌ«и ги Кина, Велика БританиЌа и ФранциЌа". ДреЌк посочи на нивната листа на противници.
  
  "Секако. Од вселената, Кинезите можеа да идентификуваат лице што седи во неговиот автомобил, да ги проверат интернет-страниците што ги прелистува и да Ќа класифицираат содржината на сендвичот што го Ќаде. Било коЌ маж. Речиси секаде."
  
  "Само мажи? праша Кензи. "Или и жените?
  
  Лорен се насмевна и шепна: "Имам маж на уво што ми го пренесува тоа. Звучи малку младо, како сè уште да не открил жени".
  
  ДреЌк го слушаше хеликоптерот што го пресекува небото меѓу Америка и Европа, третиот и четвртиот краЌ на земЌата.
  
  "Во ред, добро, во секоЌ случаЌ..." намигна Лорен. "Ако Ќа составиме малку познатата географиЌа на Пискара, еден текст вели дека познатата палата на Атила се наоѓала помеѓу Дунав и Тиса, во ридовите на Карпатите, на рамнините на горниот дел на УнгариЌа и соседниот Зазберин. Многу понеЌасен пасус вели дека гробот на Атила бил спроти неговата палата".
  
  "Но, закопан под реката", изЌави Маи.
  
  "Да, Тиса Ќа преминува УнгариЌа од север кон Ќуг, што е огромна притока на самиот Дунав. Патот на реката «е им помогне на нашите научници. Се надеваме дека нивното истражува®е со помош на геофизичка технологиЌа «е ги комбинира сателитот, магнетиката, MAG и радарот што продира на земЌа. Магнетните истражува®а се надополнети со GPR профили за избрани аномалии. Тие исто така велат дека можат да видат дали реката некогаш била пренасочена". Таа ги крена рамениците. "Зборуваме за илЌадници и илЌадници слики кои компЌутерот треба да ги погледне и потоа да донесе одлука".
  
  "Добро, во ред, па одиме во УнгариЌа". Алиша глумеше главоболка. "Само кажи го тоа".
  
  Тимот се смири, прашуваЌ«и се како се нивните агресивни колеги.
  
  
  * * *
  
  
  УнгариЌа, Дунав и Тиса изгледаа како црни но«е како и остатокот од Европа, но ДреЌк знаеше дека токму сега овде е многу потурбулентно. Таму лежеше наЌмо«ниот од четворицата ко®аници - Смртта - и оние што го пронаЌдоа можеби «е Ќа одредат иднината на светот.
  
  Тимот слета, повторно полета, повторно слета, а потоа скокна во огромно комбе кое не рефлектира за да Ќа заврши последната етапа од своето патува®е. Калкулаторите сè уште не сфатиЌа ништо, областите беа сè уште големи, а целта мала, да не зборуваме за стари и потенциЌално деградирани. Би било убаво да откриеме како Редот функционира независно, но нивните ненадеЌни убиства пред многу децении ставиЌа краЌ на секое повлекува®е.
  
  Тие поставиЌа камп на рамнините, поставиЌа стражари надвор и се сместиЌа внатре. Дуваше силен ветар, развиоруваЌ«и ги шаторите; надреалната реалност на сè што направиЌа во изминатите неколку дена сè уште се обидуваше да потоне.
  
  Дали сме навистина тука сега, кампувавме на половина пат до унгарскиот рид? ДреЌк размислуваше за тоа. Или Олга уште не тепа?
  
  Цветното платно на шаторот Ќа зборуваше вистината, како и згрчената фигура до него. Алиша, завиткана во вре«ата за спие®е и се гледаат само неЌзините очи.
  
  "Дали е ладно,  убов?
  
  "Да, доЌди овде и загреЌ ме".
  
  "Ве молам", рече Дал од некаде Ќужно од нозете на ДреЌк, "не денес".
  
  "Се согласувам", рече Кензи од исток. "Кажи на кучката дека имаш главоболка или нешто слично. КоЌ знае каде беше? БроЌот на болести и така натаму и така натаму".
  
  "Значи, не станува збор за четворка?
  
  "Тоа е", додаде Маи, коЌа стоеше на влезот во шаторот. "Особено што сме петмина".
  
  "Лудо, заборавив дека си тука, СпраЌт. Сè уште не ми се верува дека не затвориЌа сите во еден проклет шатор".
  
  "єас, на пример, претпочитам да спиЌам на рамнините", рече Дал стануваЌ«и. "Тогаш можеби «е спиЌам".
  
  ДреЌк го гледаше Швеѓанецот како оди кон излезот, претпоставуваЌ«и дека «е Ќа искористи шансата да Ќа повика Џоана. Нивната врска остана во воздух, но наскоро «е доЌде денот кога некоЌ «е донесе траЌна одлука.
  
  ДоЌде зората, а експертите од Вашингтон предложиЌа половина дузина локации. Тимот се раздели и почна да копа, исфрлаЌ«и ги прекрасните пеЌзажи од нивните глави и срца: блескавата сина змиЌа Тиса, понекогаш широка, понекогаш чудно тесна на места, тревните ридови на Карпатите, бескраЌно чистото небо. Ладниот ветар што дуваше низ широките простори беше добредоЌден, ублажуваЌ«и го заморот и смируваЌ«и ги модриците. ДреЌк и другите постоЌано се прашуваа каде се нивните неприЌатели. британски, кинески и француски. Каде? Над наЌблискиот рид? НикоЌ никогаш не видел ни наЌмала навестува®е за надзор. Како другите тимови да се откажаа.
  
  "Не е вашиот просечен лов на реликвии", рече еднаш ДреЌк. "ЕдваЌ знам каде «е завршам следно".
  
  "Се согласувам", рече Дал. "Во еден момент сите се караме, а следниот е лесно. А сепак можеше да биде полошо".
  
  Првиот ден полета брзо, а потоа вториот. Ништо не наЌдоа. Почна да врне, а потоа и заслепувачкото сонце. Тимот наизменично одмараше, а потоа им дозволи на неколку ангажирани работници да ги олеснат некое време. Мажите и жените кои не зборуваа англиски беа назначени од блиското село. Еден ден, Алиша открила дупка во земЌата, вероЌатно стар тунел, но неЌзината возбуда брзо исчезнала кога неЌзината потрага дошла до «орсокак.
  
  "Нема корист", рече таа. "Можевме да бидеме на еден метар од него, а сепак да не го наЌдеме".
  
  "Како мислите дека ова помина незабележано сите овие години?
  
  Дал продолжи да си Ќа чеша главата, сигурен дека нешто не разбрале. "Тоа ми е на врвот на Ќазикот", повтори тоЌ пове«е од еднаш.
  
  ДреЌк не можеше да се воздржи. "Мислиш на Олга, нели? Беше многу кратко искуство, другар".
  
  Дал режеше, сè уште скенира.
  
  Уште една но« и уште неколку часа во шаторот. НаЌнапната од овие вечери беше кога ДреЌк почна да зборува за изЌавата на Веб, неговото наследство и неговиот таен свод со информации.
  
  "Треба да се фокусираме на тоа следниот пат. ТаЌните што ги собрал би можеле да бидат поразителни. Зачудувачки".
  
  "За кого? рече Дал. "Оние против нас не беа толку лоши".
  
  "Освен еден што сè уште не го знаеме", рече Маи.
  
  "По ѓаволите, навистина? Заборавив. КоЌа е таа?"
  
  єапонката го спушти гласот и зборуваше тивко. "Еден од вас умира".
  
  Долг, болен момент владееше тишина.
  
  Алиша го скрши. "Морам да се согласам со ДреЌк. Ова не се однесува само на нас. Веб беше специЌалист за следе®е и мега-богат шупак. Сигурно имал нечистотиЌа на сите".
  
  Лажна тревога ги натера да истрчаат од шаторот, паѓаЌ«и во земЌа и кал, меѓу урнатините и песокот на античко гробно место. На нивна длабока иритациЌа, се покажа дека тоа не му припаѓа на Атила. Барем не колку што можеа да кажат.
  
  Подоцна, во шаторот, тие се вратиЌа на своите мисли.
  
  "Има толку многу да се справиме", рече ХеЌден. "Можеби оваа потрага по скривалиштето на Веб и она што последователно го откриваме може да не заштити од она што може да доЌде".
  
  "Смртта на Џошуа во Перу? Нашата непослушност? Сомнителна пресуда и неизвесен поводник? Мора да одговараме некому. Едно име-повикува®е може да се извлечеш со. Но три? Четири? Нашите сметки се во црвено, луѓе, и не мислам на прекумерно троше®е".
  
  "Оттука, SEAL Team 7?" - праша Дал.
  
  "Можеби", промрморе ХеЌден. "КоЌ знае? Но, ако не нападнат со предрасуди, се колнам во Бога дека «е возвратам со компаративна сила. И така «е биде со сите вас. Тоа е наредба".
  
  ДоЌде уште еден ден и ловот продолжи. Врнежите ги попречиЌа нивните напори. Тинк-тенкот од Вашингтон се врати со уште седум локации за вкупно дваесет и три. Пове«ето од нив не дадоа ништо освен празни простори или стари темели, згради одамна исчезнати, скелети претворени во партали. Помина поголем дел од уште еден ден и моралот на тимот на SPEAR почна да опаѓа.
  
  "Дали сме дури и на вистинското место? праша Кензи. "Мислам на УнгариЌа. Спроти палатата на Атила. Пред колку време е родена оваа личност? Пред илЌада и шестотини години, нели? Што е ова? Четиринаесет века пред Џеронимо. Можеби Атила е погрешна "неволЌа". Претпоставувам дека Католичката црква означи многумина".
  
  "НаЌдовме широк спектар на аномалии", рече Кинимака. "Има толку многу од нив, а ниту еден не е точен".
  
  Дал се загледа во него. "Потребен ни е начин да го намалиме нашето пребарува®е".
  
  Лорен, секогаш приклучена во тинк-тенкот, погледна на другата страна. "Да, велат тие. Да".
  
  Ветерот нежно Ќа разнесе косата на Швеѓанецот, но неговото лице остана непасивно. "Немам ништо".
  
  "Можеби треба уште еднаш да го погледнеме Атила? МеЌ предложи. "Нешто во неговата биографиЌа?
  
  Лорен и рекла на бандата од Вашингтон да се погрижи за тоа. Тимот одмараше, спиеше, бараше дефекти и не наЌде ништо, а учествуваше и во уште две лажни тревоги.
  
  Конечно, ДреЌк собра тим. "Мислам дека ова «е мора да го наречеме неуспех, луѓе. Редот вели дека го нашле, вероЌатно & # 184; но ако не можеме, тогаш нема да можат ниту другите земЌи. Можеби четвртиот Ко®аник би бил подобро оставен таму каде што бил погребан. Ако тоЌ е уште таму".
  
  "Можеби гробот бил ограбен", рече ХеЌден, рашируваЌ«и ги рацете, "набрзо по погребот. Но, тогаш, се разбира, моштите «е беа откриени. Платно. Меч. Скапоцени каме®а. Други тела".
  
  "Тешко е да се остави толку мо«но оружЌе таму", рече Кензи со празен израз на лицето. "Знам дека моЌата влада не би го направила тоа. Тие никогаш нема да престанат да бараат".
  
  ДреЌк кимна со главата во знак на согласност. "Точно, но несомнено имаме други кризи кои се подготвуваат. Не можеме да останеме тука засекогаш".
  
  "Тие го кажаа истото во Перу", рече Смит.
  
  ДреЌк кимна со главата на Лорен. "Дали имаат нешто за нас?
  
  "Сè уште не, со исклучок на осум други потенциЌални локации. Индикациите се уште се исти. Ништо тешко."
  
  "Но, зарем ова не може да биде токму она што го бараме? Многу тивко рече Дал.
  
  ХаЌден воздивна. "Мислам дека можеби «е треба да му се Ќавам на оваа личност и да стапам во контакт со секретарот. Ние сме подобри -"
  
  "Биди внимателна", предупреди АлисиЌа. "Можеби ова е сигналот што го чекаат фоките".
  
  ХеЌден замолкна, во неговите очи се поЌави неизвесност.
  
  Дал конечно го привлече нивното внимание. "Радар што продира на земЌа", рече тоЌ. "Бара аномалии, гравитациски, магнетни или што и да е. Секако, тоЌ наоѓа ужасно многу, бидеЌ«и ова е многу стара планета. Но, можеме да го намалиме нашето пребарува®е. Ние можеме. О, по ѓаволите, како можевме да бидеме толку будали?
  
  ДреЌк го сподели загрижениот поглед на Алиша. "Добро ли си другар? Сè уште не ги чувствуваш последиците од онаа Олга што се обидовте да Ќа киднапирате, нели?
  
  "Добро сум, совршен сум како и секогаш. СлушаЌте - се се«авате на оние идиоти кои ги нашле гробовите на боговите?
  
  Лицето на ДреЌк сега стана сериозно. "Ние бевме, Торстен. Па, пове«ето од нас".
  
  "Знаев. Ги наЌдовме коските на Один, како и на Тор, Зевс и Локи". Направи пауза. "Афродита, Марс и многу пове«е. Па, од што беше нивното оружЌе и оклоп? Некои од нивните скапоцени каме®а?
  
  "Непозната супстанца коЌа подоцна ни помогна во друга мисиЌа", рече ДреЌк.
  
  "Да". Дал не можеше да престане да се насмевнува. "ЧиЌ меч беше погребан со Атила?
  
  Лорен скокна во неа. "Марс!" - извика таа. "Римскиот бог на воЌната го прободе Атила со своЌот меч низ Скитите. Тоа беше наречено Меч на Светата воЌна. Но, ако навистина доЌде од раката на Марс..."
  
  "Можете да го реконфигурирате радарот што продира по земЌа за да го барате тоЌ конкретен елемент", рече Дал. "И само овоЌ невероЌатно редок елемент".
  
  "И бум!" ДреЌк му кимна со главата. "Толку е едноставно. Лудиот Швеѓанец се врати".
  
  Алиша сè уште изгледаше вознемирено. "Не можеше да помислиш на ова, по ѓаволите, пред неколку дена?
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ПЕТТА
  
  
  Уште осум часа и тие беа подготвени. Тимот на DC го рестартирал радарот што продира по земЌа откако стапил во контакт со исландската археолошка единица коЌа сè уште истражувала што останало од првата гробница на боговите. Секогаш му се вра«а на Один, помисли ДреЌк додека чекаше. єасно е дека Исланѓаните ги зачувале пове«ето детали од наодот и сите примероци. Испра«а®ето податоци за редок елемент во Вашингтон беше праша®е на минути.
  
  Барем така рекоа, замисли ДреЌк подоцна. ТоЌ би бил шокиран доколку Американците ве«е го немаат ова во досие.
  
  Беше направен тест, а потоа беше испратен топол сигнал. Пинг на областа во коЌа ве«е шетале, а древниот меч на Марс стана Ќасна точка на картата.
  
  "Тоа е тоа", рече Маи. "Гробницата на Хунот Атила".
  
  Ископува®ата започнаа сериозно. Селаните почнаа да Ќа прошируваат дупката што ве«е Ќа ископаа. Пред да стигнат до празнината што се движеше совршено паралелно со мечот, тие им се исплатиЌа на селаните и се правеа дека се депресивни додека ги гледаа како заминуваат.
  
  "Другата страна на ова", рече Маи, "е огромно културно откритие".
  
  "Не можеме да се грижиме за тоа сега", рече ХеЌден. "Ова е оружЌето на смртта. Ова мора да се неутрализира пред да обЌавиме нешто".
  
  Смит, єорги и Кинимака скокнаа, напаѓаЌ«и на земЌа. Дал сепак изгледаше и се чувствуваше малку збунето, иако Алиша и Кензи Ќа искористиЌа приликата да го наречат сè, од "неактивен задник" до "Луд мрзливец".
  
  Не требаше долго да се пробие во празнината.
  
  ДреЌк гледаше како триото го зголемува Ќазот. Маи и АлисиЌа Ќа скенираа областа за да се уверат дека нема изненадува®а во долгата трева што требаше да се прикраде. Лорен требаше да остане блиску до дупката; линиЌа на видот меѓу двете жени и оние долу.
  
  "БидеЌ«и не знаеме колку далеку одиме надолу", рече ДреЌк, "комуникациЌата можеби е бескорисна. Но, мислам дека «е играме како што «е наЌдеме".
  
  "Сè што ни треба е кутиЌа", потврди ХеЌден. "Не трошиме време зЌапаЌ«и во ништо или во било коЌ друг. Дали се согласуваш?"
  
  Тие кимнаа со главата. єорги отиде прв, коЌ беше наЌагилен во тимот. Следуваше Кинимака, коЌ сè уште негува рана на главата, а по него и Смит. ДреЌк скокнал во дупката, а по него ХаЌден и Дал. Швеѓанецот мораше да остане на влезот. ДреЌк се заглавил под нерамна земЌа и се нашол во темен тунел. Една минута лазе®е и стиска®е меѓу Ўидовите доведе до поширока празнина каде што тимот сврте лево. єорги го поврзуваше мечот со преносливиот навигатор и на секои неколку минути Ќа извикуваше растоЌанието меѓу нив и него.
  
  ДреЌк Ќа држеше своЌата фенерче стабилна, поврзуваЌ«и ги гредите со оние напред. Преминот никогаш не скршнал, туку кружел околу почивалиштето на мечот додека полека не се оддалечиле од него.
  
  єорги застана напред. "Можеби «е треба да се пробиеме".
  
  ДреЌк се заколна. "Тоа е цврст камен. Ќе ни треба голема опрема за да се пробиеме таму. Гледате ли колку е дебела?"
  
  єорги испушти незадоволен звук. "Двапати пове«е од ширината на овоЌ премин".
  
  "А мечот? - Прашав.
  
  "Само од другата страна".
  
  ДреЌк имаше изразен впечаток дека се игра со нив. Старите богови повторно се забавуваат. Понекогаш се чинеше дека го следеа до краЌ, влечеЌ«и го во една или друга авантура, понекогаш вра«аЌ«и се за да се прогласат.
  
  Како сега.
  
  ТоЌ Ќа донесе своЌата одлука. "Продолжи понатаму", рече тоЌ. "Треба да видиме каде води овоЌ пасус".
  
  "Па, претстои една од аномалиите", го испрати єорги одговорот. "Голема непозната форма".
  
  Гласот на Алиша пукна низ комуникаторот. "Дали се движи?
  
  ДреЌк го знаеше лошиот тон на хуморот. "Стоп за тоа".
  
  "Колку нозе има?
  
  "АлисиЌа!"
  
  Сите под земЌа ги извадиЌа пиштолите. ДреЌк се обиде да си го закачи вратот за да гледа напред, но Кинимака му го блокираше погледот. Единственото нешто што успеа да направи е да удри со врвот на главата во тунелот.
  
  Прашина просеЌуваше низ воздухот. ДреЌк се поти, неговите свежи модринки пулсираат. Тимот продолжи наЌбрзо што можеше. єорги ги водеше околу бавниот свиок. Дури тогаш младиот Русин застанал.
  
  "Ох! Имам нешто."
  
  "Што?" - Прашав. Се слушнаа неколку гласови.
  
  "ЧекаЌ. Можете да доЌдете овде со мене".
  
  Наскоро ДреЌк го заокружи свиокот и виде дека страната на преминот се прошири, претвораЌ«и се во камен лак осум метри висок и четири пати поголем од човек. Беше тен во боЌа, мазна и се издигна над потесна дупка што беше вдлабена во самата карпа, мал влез како врата.
  
  ДреЌк Ўирна во црнилата на оваа дупка. "Значи, можеби тие малку Ќа ископале карпата, осигуруваЌ«и се дека Атила «е остане тука засекогаш?
  
  "Но, нема река над нас", рече єорги. "Тоа ми беше на ум".
  
  "Тековите на реките се менуваат со текот на годините", рече ХеЌден. "Во моментов не можеме да кажеме дали Тиса некогаш течела на овоЌ начин. Како и да е, тоа е само неколку метри Ќужно".
  
  ДреЌк тргна кон темнината. "єас сум во играта. Да погледнеме?
  
  єорги скокна, задржуваЌ«и Ќа своЌата позициЌа напред. На почетокот, новата врата беше само преглед на целосно црнило, но како што се приближуваа и светнаа со батериските ламби, видоа навестува®а за голема просториЌа од другата страна. Собата не беше поголема од пристоЌна трпезариЌа, полна со честички прашина и апсолутна тишина, со постамент висок до колена во центарот.
  
  На пиедесталот имаше камен ковчег.
  
  "НевероЌатно", дишеше єорги.
  
  "Дали мислите дека Атила е таму? праша Кензи.
  
  "Мечот е, мислам". єорги го провери неговиот радар што продира на земЌа. "Така вели оваа работа".
  
  "Остануваме на мисиЌа". ХеЌден не ни погледна во ковчегот. Беше зафатена со уче®е за полот. "И тоа е токму таму? Тоа е се".
  
  ДреЌк погледна каде покажуваше. Тимот помина низ влезниот лак и се наЌде целосно во собата. Позната дрвена кутиЌа со печат на Орденот на капакот стоеше на самиот пиедестал, во подножЌето на ковчегот. ХеЌден зачекори кон него.
  
  "Подгответе се", рече таа на Лорен преку комуникациите. "Ние сме на пат. Кажете му на Вашингтон дека Ќа наЌдовме последната кутиЌа".
  
  "Дали го отвори?
  
  "Негативно. Мислам дека не е добра идеЌа овде долу. Ќе почекаме да стигнеме до врвот".
  
  ДреЌк се загледа во ковчегот. єогинот се приближи. Кензи се качи на пиедесталот и погледна надолу.
  
  "Дали некоЌ «е ми помогне?
  
  "Не сега", рече ХеЌден. "Мора да одиме".
  
  "Зошто?" Кензи остана поголем. "Тука не е како другите тимови. Убаво е да имаш момент за себе, не мислиш? Убава промена е да нема некоЌ што се обидува да ме спречи".
  
  ДреЌк ги вклучи пораките. "Дал? Ти си копиле".
  
  "Што?"
  
  Кензи воздивна. "Тоа е само камен капак".
  
  ДреЌк Ќа гледал како шверцер на мошти со страст за богатство. Се разбира, ова никогаш нема да стивне. Тоа беше дел од неа. Кимна со главата на ХеЌден.
  
  "Ќе ве стигнеме. Ветувам".
  
  Истрча на другата страна на пиедесталот, го грабна каменот и повлече.
  
  ХеЌден набрзина излезе од гробот, а єорги и Кинимака го следеа зад него. Смит застана пред вратата. ДреЌк гледал како биле откриени богатствата од гробот на Атила Хунот.
  
  Во светлината на фенерчето очите му беа заслепени; пенливи зелени и црвени, сафир сини и светло жолти; ниЌанси на виножитото, светкави и слободни за прв пат по речиси илЌада години. Богатството беше поместено, мечот беше исфрлен од усогласува®е со ова движе®е. Други сечила блеснаа. Ѓердани, глуждови и нараквици лежеа во купишта.
  
  Под сето тоа, сè уште завиткано во неколку парчи®а облека, лежеше телото на Атила. ДреЌк така веруваше. ЛокациЌата никогаш не била откриена од ограбувачи на гробови; па оттука и присуството на богатство. Нацистите тоа им беше потребно само за нивните поголеми планови, а привлекува®ето на вниманието кон монументалното откритие само «е го привлече вниманието кон нив. ЗадржуваЌ«и го здивот, тоЌ скокна до комуникаторот.
  
  "Лорен", шепна тоЌ. "Морате да ангажирате некоЌ да го чува сето тоа. Вие само треба да го остварите тоа. Ова е... невероЌатно. Единствено..." Застана, бараЌ«и.
  
  "Што е ова?" - Прашав.
  
  "Тука нема мечови. Недостасува мечот на Марс".
  
  Лорен издиши. "О, не, ова не е добро".
  
  Лицето на ДреЌк стана напнато. "По сето она низ кое поминавме", рече тоЌ. "Го знам тоа проклето добро".
  
  Кенси се насмевна. ДреЌк погледна назад. "Мечот на Марс е тука".
  
  "По ѓаволите, ти си добар. Шверцер на мошти и главен крадец. Ми го украде од под носот". ТоЌ зЌапаше. "НевероЌатно е".
  
  "Не можете да преземете ништо". єа видел како извадила некоЌ скапоцен предмет. "Но, ви верувам дека «е одите таму за наЌвредните добра".
  
  "Пове«е од Атила?
  
  "Да секако. Можете да го подигнете. Но, што и да правите, чуваЌте го мечот за себе".
  
  Кензи се насмеа и Ќа тргна раката, оставаЌ«и го зад себе скапоценото богатство, но чуваЌ«и го мечот. "Сега го видов сето тоа", рече таа со одредена почит. "Можеме да одиме."
  
  ДреЌк бил сре«ен што покажала внатрешна желба и што и помогнал да Ќа исполни. "Тогаш е во ред. АЌде да видиме што е Ко®аникот на смртта".
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ШЕСТА
  
  
  КлекнуваЌ«и на директна сончева светлина, тимот на SPEAR Ќа испитуваше последната кутиЌа од Редот на Последниот суд.
  
  Кинимака чекаше одобрува®е додека Алиша и Маи се приближуваа кон границите, сега кога на хоризонтот можеа да се видат приЌателски хеликоптери. ХеЌден покажа на Кинимака.
  
  "Продолжи со добрата работа, Мано. Мораме да видиме што има внатре пред да пристигне компаниЌата; приЌател или неприЌател."
  
  ХаваЌецот кимна со главата и кликна на бравата. ДреЌк се наведна напред додека капакот се креваше, удира®е глави со Дал.
  
  "Глупости!" - викна тоЌ трепнуваЌ«и.
  
  "Дали тоа беше твоЌ обид за бакнеж, єорки?
  
  "Ќе те бакнам ако уште еднаш ми Ќа бутнеш таа бушава ¤огер што Ќа нарекуваш со глава во лице. Крвавиот Ќоркширски бакнеж".
  
  Се разбира, никоЌ не го слушна. Сите тие беа фокусирани на новото откровение.
  
  ХеЌден Ўирна внатре, наведнуваЌ«и се над Кенси. "Шееит", рече таа лежерно. "Никогаш не замислував дека «е биде вака".
  
  "И Ќас исто така". МеЌ застана.
  
  "Вистинскиот последен суд", рече Лорен, рецитираЌ«и го текстот повторно. "НаЌлошото од сè".
  
  "Па, не знам за вас момци", промрморе Алиша. "Но, сè што гледам внатре е ебано парче хартиЌа. Звучи како моЌот список за купува®е".
  
  Маи погледна назад. "Некако не можам да те замислам во супермаркет".
  
  Алиша се скрши. "Само еднаш. Сите овие колички, бариери и избори целосно ме исфрлиЌа од колосек". Таа со копнеж ги проучувала нападните хеликоптери што се приближувале. "Многу е подобро".
  
  Кинимака посегна во кутиЌата и извади парче хартиЌа и го држеше за сите да го видат. "Тоа е само куп броЌки".
  
  "СлучаЌно", рече Смит.
  
  ДреЌк се почувствува лут. "Значи, Редот на Последниот суд нè испрати на половина пат низ светот да наЌдеме парче хартиЌа во гробница коЌа била скриена стотици години? Место кое можеби никогаш нема да го наЌдеме доколку немавме искуство со гробниците на боговите? Не го разбирам ова".
  
  "Нацистите беа ловци на реликвии и богатство", рече Кензи. "Дали знаете за оваа невероЌатна маса што неодамна Ќа откриЌа под поларниот мраз? Некои велат дека тоа е нацистичка база. Тие ограбиЌа сè, од накит до свитоци и слики. Тие се обидоа да создадат зомби, бараа вечен живот и изгубиЌа илЌадници луѓе во опасна потрага. Ако тие избраа да го остават во гробницата на Атила Хунот наместо да го украдат богатството, има страшна причина за тоа".
  
  Лорен покажа на неЌзините уши. "Областа на КолумбиЌа сака да знае што е тоа".
  
  ХеЌден го зеде од Кинимаки. "Значи, момци, ова е старо парче белешка, прилично дебело и искинато од двете страни. Пожолте и изгледа прилично кревко. Значи, во средината има линиЌа на пишува®е што се состои само од броЌки". Таа ги прочита: "483794311656..." Зеде здив. "Тоа не е се..."
  
  "Влажен сон на гик". Алиша воздивна. "Но, што по ѓаволите да правиме?
  
  "Излези одовде", рече ДреЌк, стоеЌ«и додека хеликоптерите се допираа. "Пред Хуните да не наЌдат".
  
  Пилотот трчаше. "Дали сте подготвени момци? Ќе мораме да внимаваме на тоа".
  
  Тимот го придружуваше назад до хеликоптерите. ХеЌден го заврши своЌот говор и го префрли парчето хартиЌа наоколу додека седеа на своите места. "Некои идеи?
  
  "Не можете ниту да играте лотариЌа со нив", рече АлисиЌа. "Бескорисно".
  
  "И каква врска имаат тие со смртта? рече ДреЌк. "А четворицата ко®аници? БидеЌ«и броЌките изгледаат важни, дали може да има врска со датумите на раѓа®е? Датуми на смрт?
  
  "Тука сме", му рече глас во увото и повторно се сети дека тие се поврзани со целиот свет освен ако не мораа да го исклучат DC за да завршат некоЌа мисиЌа, во тоЌ случаЌ беа поврзани само со Лорен.
  
  "Не само на него", рече друг глас. "Го добивме".
  
  ДреЌк слушаше како хеликоптерите полека се креваат во воздух.
  
  "Овие броеви за расчленува®е се координати. Лесно. Нацистите ве оставиЌа совршена цел, луѓе".
  
  ДреЌк почнал да го проверува и подготвува оружЌето. "Целта? - Прашав.
  
  "Да, првиот сет на броЌки укажува на Украина. Низата е еден долг континуиран броЌ, па ни требаше време да го дешифрираме".
  
  Алиша погледна во часовникот. "Не се Ќавувам по пет минути на ден".
  
  "Немате коефициент на интелигенциЌа од сто и шеесет".
  
  "Од каде по ѓаволите знаеш, паметен човек? Никогаш не сум го тестирал".
  
  Минута молче®е, а потоа: "Како и да е. Влеговме во целата низа и Ќа поврзавме со сателитот. Она што го гледаме сега е голема индустриска област, можеби вкупно осум квадратни милЌи. Претежно е полно со магацини, изброивме над триесет, а тие изгледа се празни. Нешто од една напуштена ера на воЌна. Ова би можело да биде стар советски воен складиште, сега напуштен".
  
  "А координатите? - праша ХеЌден. "Дали тие укажуваат на нешто конкретно?
  
  "Сè уште проверувам". На линиЌата владееше тишина.
  
  ХеЌден немаше потреба да ги информира пилотите; тие ве«е се упатиЌа кон Украина. ДреЌк почувствува дека малку се опушти; барем нивните ривалски тимови не можеа да ги победат. Го погледна ХеЌден и уста.
  
  Можеме ли да го исклучиме ова?
  
  Таа направи лице. Тоа би изгледало сомнително.
  
  Крт? Полека го имитираше, наведнуваЌ«и се напред.
  
  Така мислеше и ХеЌден. Нема на кого можеме да му веруваме.
  
  Алиша се насмеа. "По ѓаволите, ДреЌк, ако сакаш да Ќа бакнеш, само направи го тоа".
  
  Човекот од єоркшир се наведна наназад додека хеликоптерот го пресече небото. Беше речиси невозможно да се работи со полн капацитет кога не сте сигурни дали дури и вашите сопствени шефови «е ви го имаат грбот. На срцето му падна тежина. Ако некоЌ планирал нешто против нив, «е дознае.
  
  Комуникаторката заЎвони.
  
  "Леле".
  
  ХеЌден Ќа крена главата. "Што?" - Прашав.
  
  Гласот на супер гикот од Вашингтон звучеше исплашено. "Дали си сигурен, Џеф? Мислам, не можам да им го кажам ова, а потоа да дознаам дека тоа е само претпоставка".
  
  Тишина. Тогаш нивниот  убовник зеде длабок здив. "Леле, морам да кажам. Ова е лошо. Ова е навистина лошо. Координатите се чини дека водат директно до Ко®аникот на смртта.
  
  Дал застана на половина пат додека наполни списание во своЌот пиштол. "Тоа има смисла", рече тоЌ. "Но, што е тоа?
  
  "Нуклеарна боева глава".
  
  ХеЌден ги стегна забите. "Можете ли да го посочите ова? Дали е ова во живо? Е таму-"
  
  "ЧекаЌ", издиши гикот, земаЌ«и здив. "Ве молам само почекаЌте. Тоа не е се. Не мислев на "нуклеарна боева глава".
  
  ХеЌден се намурти. "Тогаш, што сакаше да кажеш?"
  
  "Има шест нуклеарни боеви глави во три магацини. Не можеме да гледаме низ Ўидови бидеЌ«и зградите се обложени со олово, но можеме да гледаме низ покривите со помош на нашите сателити. Сликите покажуваат дека нуклеарното оружЌе датира од ерата на осумдесеттите, вероЌатно вреди цело богатство за вистинскиот купувач и е внимателно чувано. Обезбедува®ето е главно внатре, понекогаш се вози околу празната база".
  
  "Значи, Редот на Последниот суд сокри шест нуклеарни оружЌа во три магацини за подоцнежна употреба? праша МаЌ. "Тоа навистина изгледа како нацистичка работа".
  
  "ОружЌето е исто така во работна состоЌба", рече гикот.
  
  "Како го знаеше тоа?
  
  "КомпЌутерскиот систем работи. Тие можат да бидат вооружени, насочени, ослободени".
  
  "Дали Ќа имате точната локациЌа? праша Кензи.
  
  "Да. Сите шест беа врзани за грбот на камионите со рамно лежиште, сместени во магацините. Доволно чудно, активноста внатре неодамна се удвои. Се разбира, и тие би можеле да бидат преместени".
  
  ДреЌк погледна во ХеЌден, коЌ се загледа назад во него.
  
  "Крт", рече Кенси гласно.
  
  "Што е со ривалските тимови? - праша Дал.
  
  "Според НСА, броЌот на гласини е зголемен. Не изгледа добро".
  
  "Би сакала да знам што се надеваат да наЌдат", рече Маи. "Не вклучуваЌ«и шест стари нуклеарни боеви глави".
  
  "Марсов меч"
  
  ДреЌк брзо го сврте вратот. "Што?" - Прашав.
  
  "Сите ги добиЌа координатите, под претпоставка дека овоЌ крт работи овде. СекоЌ си постави задача да создаде сателит. Нашиот софтвер за слика®е е опремен со секакви сензори и почнуваЌ«и од приказната за Один и последователните промашува®а, можеме да откриеме редок елемент поврзан со гробници и богови. Нашите инструменти Ќа покажуваат приближната големина и обликот на предметот и се совпаѓа со мечот што недостасува. Сите знаат дека го наЌдовме мечот и одиме кон нуклеарните полнежи. Мораме да го направиме ова".
  
  "Остави го мечот на хеликоптерот". Смит ги крена рамениците.
  
  ДреЌк, Дал и ХеЌден си размениЌа погледи. "Нема шанса во пеколот. Мечот останува со нас".
  
  ДреЌк Ќа спушти главата. "Единствената крвава работа што е повредна од Џингис Кан, Атила, Џеронимо и Ханибал заедно", рече тоЌ. "И ние сме принудени да се префрлиме на нуклеарно оружЌе".
  
  "Предмисла", рече Маи. "И тоа им треба од многу причини. Богатство".
  
  "Награда", рече Смит.
  
  "Алчноста", рече Кенси.
  
  "Без проблеми", рече ХеЌден со уверува®е. "За сите овие причини заедно. Каде се шесте нуклеарни оружЌа?"
  
  "Има два внатре во магацинот 17", рече компЌутерот. "Другите нуклеарни инсталации се наоѓаат во осумнаесеттиот и деветнаесеттиот, а Ќас ви Ќа кажувам нивната точна локациЌа во моментов. Тоа е голема база и ги броиме емисиите на топлина од наЌмалку дваесетина тела, па бидете внимателни".
  
  ДреЌк се наведна наназад, гледаЌ«и во покривот. "Повторно?
  
  ХеЌден знаеше што мисли. "Дали верувате дека сè «е се промени после ова?
  
  ТоЌ се насмевна тажно. "єас верувам".
  
  "Тогаш, да го удриме силно", рече Дал. "Како тим, како колеги. АЌде да го направиме ова за последен пат".
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И СЕДМА
  
  
  Не беше лесно за тимот на SPEAR. Старата, напуштена база беше едноставно збирка на големи, издолжени магацини со мрежа од мазни земЌени патишта што минуваа меѓу нив. Патиштата беа многу широки за да се сместат големи камиони. ДреЌк теоретизирал дека некогаш бил некоЌ вид магацин, место каде што можеле да се складираат огромни количини воена опрема. Хеликоптерите слетаа на перифериЌата, зад зарѓосана, дотраена ограда и речиси веднаш им ги исклучиЌа моторите.
  
  "Тимот е подготвен", рече ХеЌден на неЌзиниот комуникатор.
  
  "Оди", ѝ рече Констабл ДЦ. "Проверете дали боевите глави се оневозможени и дека другиот предмет е безбеден".
  
  Дал мрмореше на земЌата. "АЌде да разговараме за заклучува®е на вратата од шталата откако ко®от «е побегне".
  
  Тимот во нивните мисли ве«е ги имаше мапирано локациите на сите три магацини и имаше добра идеЌа за кривулестата патна мрежа. Во суштина, сè се преклопуваше со сè друго. Немаше «орсокак, немаше заобиколува®е, немаше бегство, освен еден. Сите периметарски магацини беа опкружени со густа шума, но внатрешните - трите витални - беа лоцирани меѓу другите по случаен редослед.
  
  Трчаа заедно.
  
  "Ќе мораме да се разделиме, да го неутрализираме нуклеарното оружЌе, а потоа да наЌдеме начин да го однесеме од овде на поубаво место", рече ХеЌден. "РоманиЌа не е далеку".
  
  Сега Лорен беше со нив, целосно приклучена на Вашингтон и откако докажа дека може да размислува под притисок, можеби «е им треба кога станува збор за ракува®е со нуклеарно оружЌе. Стабилна глава способна да пренесува информации преку канали не може да се потцени. Одеа ниско, брзо и се упатиЌа кон магацините.
  
  Пред нив се отвори земЌен пат, пуст. Надвор од ова, целата област беше покриена со гола земЌа и шкрилци, со само неколку прамени ретка кафеава трева. ДреЌк Ќа прегледал сцената и дал наредба да се движи напред. Тие истрчаа на отворено со подготвено оружЌе. Мирисот на нечистотиЌа и масло ги нападна неговите сетила, а студен ветер го удри неговото лице. Нивната опрема се заглави и чизмите силно удираа на земЌата.
  
  Тие се приближиЌа до првиот Ўид од магацинот и застанаа потпрени со грбот на него. ДреЌк погледна по линиЌата.
  
  "Подготвени?" - Прашав.
  
  "Оди".
  
  ТоЌ го скенирал следниот дел од нивната рута, знаеЌ«и дека немаат камери за видео надзор за да се грижат бидеЌ«и уредите не фатиле никакви сигнали што доаѓаат од базата освен мобилните телефони. Самите нуклеарни полнежи емитуваа нискофреквентно брмче®е. Надвор од ова, местото беше пусто.
  
  Уште едно трча®е и наишле на друг магацин. СекоЌ од нив имаше испишан броЌ преку него со црна чкртаница. СекоЌ од нив изгледаше трошно, без вкус, со реки од 'рѓа што се спуштаа од покривот до подот. Олуците се нишаа слободно, назабените делови покажуваа кон земЌата, капеа нечиста вода.
  
  ДреЌк сега можеше да го види левиот агол на Магацин 17 напред. "Го поминуваме овоЌ пат", рече тоЌ. "Ние патуваме по крилото на овоЌ магацин додека не стигнеме до краЌот. Значи, ние сме само дваесет метри од седумнаесет.
  
  ТоЌ продолжи понатаму, а потоа застана. Безбедносно возило тргнало по патот напред, движеЌ«и се по патеката што ги минувала. Сепак, ништо не се случи. ДреЌк дишеше со олеснува®е.
  
  "Овде нема приЌатели", ги потсети Дал. "Не веруваЌте никому надвор од тимот". Не требаше да додаде "Дури и Американците".
  
  Сега ДреЌк се помести од своето место, се притисна на Ўидот од магацинот и тргна напред. Магацинот 17 имаше два мали прозорци свртени напред. ДреЌк тивко пцуеше, но сфати дека нема друг излез.
  
  "Движете се", рече тоЌ итно. "Премести го сега".
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ОСМА
  
  
  Истрчаа до вратите на магацинот, поделени во три групи. ДреЌк, Алиша и МеЌ постигнаа по седумнаесет поени; Дал, Кензи и ХеЌден постигнаа по осумнаесет, оставаЌ«и ги Смит, Лорен, Кинимака и єорги со по деветнаесет. Како еден тие удриле во главните врати.
  
  ДреЌк Ќа шутна вратата, откорнуваЌ«и Ќа од шарките. Човекот само што излегуваше од канцелариЌата внатре. ДреЌк го зеде под мишка, силно го навлече и го фрли на спротивниот Ўид од канцелариЌата. Тесниот премин во коЌ се наоѓале се отворил директно кон магацинот, па Алиша и МеЌ шетале околу него.
  
  ДреЌк го завршил човекот, го оставил во кома и ги проверил малите канцеларии пред да им се придружи на жените. Неговите очи се сретнаа со глетка што го одзема здивот. Магацинот беше огромен, долг и висок. Во неговиот центар, свртен кон брегот со валчести врати, стоеше долг, низок камион со рамно лежиште - кабина со голем мотор напред. Две нуклеарни боеви глави лежеа во задниот дел на камионот, чисти како ден, носот им беше свртен нанапред, црни ремени што ги прицврстуваа во редовни интервали. Ремените би обезбедиле флексибилност без многу движе®е - добра идеЌа за транспорт, предложи ДреЌк, бидеЌ«и никоЌ не сакал смртоносниот проектил да удри во неподвижен обЌект. Огромен пакет странични завеси лежеше на страната на огромен камион, за коЌ претпоставуваше дека бил прикачен пред поаѓа®ето.
  
  "Нема безбедност", рече Маи.
  
  Алиша покажа на друга канцелариЌа десно од камионот. "МоЌ предлог".
  
  "Можете да помислите дека тие «е бидат позагрижени", рече Маи.
  
  ДреЌк не можеше да не ги провери безбедносните камери, бидеЌ«и беше тешко целосно да се потпре на група обожаватели кои седат во климатизирана канцелариЌа. "Наш стар приЌател, самозадоволството вероЌатно е на работа", рече тоЌ. "Тие тоа го чуваа во таЌност долго време".
  
  Преку комуникациските канали ги слушнаа звуците на битката, другите тимови беа зафатени.
  
  Алиша се упати кон камионот. "На мене!"
  
  
  * * *
  
  
  Дал го зграпчи наЌблискиот човек и го фрли во гребенот, добиваЌ«и пристоЌно време за емитува®е пред да го гледа како незгодно паѓа на земЌа. Коските беа скршени. Крв течеше. Кензи се лизна покраЌ себе, пукаЌ«и од автоматот, удираЌ«и ги мажите кои бегаа, кои потоа силно ги треснаа нивните лица во земЌата. ХаЌден Ќа смени страната, претпочитаЌ«и го неЌзиниот Глок. Огромниот камион што го нашле бил паркиран во центарот на магацинот, до три канцеларии и неколку реда кутии. Немаа поим што има внатре, но мислеа дека би било паметно да дознаат.
  
  ХеЌден тргна кон камионот, а неЌзините очи го скенираа парот нуклеарни полне®а поставени над неЌзината глава. По ѓаволите, тие беа огромни на таа далечина. Чудовишта кои немаат друга цел освен да уништуваат. Тогаш, несомнено, тие беа Смртта и очигледно беа дел од четвртиот Ко®аник. Атила беше втората наЌстара фигура од четворицата, роден седумстотини години по Ханибал и, случаЌно, седумстотини години пред Џингис Кан. Џеронимо е роден во 1829 година. Сите возачи се во право на своЌ начин. Сите кралеви, атентатори, генерали, стратези без конкуренциЌа. Сите го предизвикаа своето наводно наЌдобро.
  
  Дали ова беше причината поради коЌа Редот ги избра?
  
  Таа знаеше дека кртот од Вашингтон вешто ги исмева.
  
  Сега нема време ништо да се промени. Таа отиде зад платформата, упатуваЌ«и се кон кутиите. Некои капаци беа искривени, други се потпреа на дрвените Ўидови. Слама и други материЌали за пакува®е протекоа одозгора. ХеЌден застрела еден човек, а потоа размени куршуми со друг и беше принуден да нурне на земЌа за да се покрие.
  
  Таа се нашла во задниот дел на камионот, со опашка од нуклеарна боева глава коЌа виси над неа.
  
  "Што по ѓаволите би се случило ако куршум погоди една од овие работи?
  
  "Не грижете се, треба да биде добар истрел за да го погодите Ќадрото или експлозив", ѝ рекол гласот преку разговорот. "Но, мислам дека секогаш има шанса за сре«ен одмор".
  
  ХеЌден ги стегна забите. "О, благодарам, другар".
  
  "Нема проблем. Не грижете се, тоа е малку вероЌатно да се случи".
  
  ХеЌден го игнорираше мекиот, бестрасен коментар, излезе на отворено и го испука целото списание кон неЌзината противничка. Човекот паднал крвавеЌ«и. ХеЌден вметна уште едно списание додека таа брзаше кон фиоките.
  
  Огромен магацин Ќа опкружуваше, одекнуваЌ«и од пукотници, доволно пространи за да бидат вознемирувачки, гребените толку високи што неприЌателскиот неприЌател лесно можеше да се скрие во нив. Таа погледна надвор од зад кутиите.
  
  "Мислам дека ни оди добро", рече таа. "Изгледа дека тие имаат пове«е од една операциЌа овде".
  
  Кензи истрча, мафтаЌ«и со мечот на Марс. "Што е ова?" - Прашав.
  
  Дал се сквоти на огромното тркало на платформата. "ВнимаваЌте на грбот. Имаме пове«е од еден неприЌател овде".
  
  ХаЌден Ќа просеа сламата. "Украдена роба", рече таа. "Ова мора да биде патна точка. Овде има голем избор".
  
  Кензи извади златна фигура. "Тие имаат тимови кои спроведуваат рации од ку«а до ку«а. Провална кражба. Ова е огромен бизнис. Сè се извезува, продава или се топи. Нивото на свест зад овие злосторства е под нулата".
  
  Дал шепна: "Лево од тебе".
  
  ХеЌден се заби зад кутиЌата, Ќа забележа своЌата жртва и отвори оган.
  
  
  * * *
  
  
  Лорен Фокс го следеше Мано Кинимака во лавовската Ќама. Таа виде како Смит се справи со неприЌателот и го остави да биде мртов. Таа го виде єорги како Ќа зеде бравата на вратата од канцелариЌата, влезе и Ќа прогласи за застарена за помалку од една минута. СекоЌ ден таа очаЌно се обидуваше да продолжи. СекоЌ ден се грижеше дека може да го загуби местото во тимот. Тоа беше дел од тоа зошто таа му се додворуваше на Николас Бел, зошто остана во контакт и бараше други начини да помогне.
  
  Таа го сакаше тимот и сакаше да остане дел од него.
  
  Сега таа остана назад, со Глок во рака, надеваЌ«и се дека нема да мора да го користи. Платоата го окупираа наЌголемиот дел од неЌзината визиЌа, огромна и страшна. Боевите глави беа досадна зеленикава боЌа што не рефлектираше светлина, несомнено една од наЌзаканувачките облици што може да ги замисли современиот човечки ум. Смит се бореше со голем чувар, удри неколку удари, а потоа го извади момчето токму во моментот кога Лорен се прикрадуваше да помогне. Десно од неа Кинимака застрела уште два. Куршумите почнаа да летаат околу магацинот додека другите сфатиЌа дека се нападнати.
  
  Одзади видела неколку чувари како пробиваат до кабината на камионот.
  
  "Внимателно", Ќа вклучи таа врската, "гледам луѓе како се упатуваат кон фронтот. О, боже, «е се обидат да ги извлечат одовде?"
  
  "О не", беше одговорот од DC за сите да видат. "Морате да го неутрализирате ова нуклеарно оружЌе. Ако овие момци имаат кодови за лансира®е, тогаш дури и еден од овие што «е биде обЌавен «е биде катастрофа. Видете, сите шест мора да се неутрализираат. Сега!"
  
  
  * * *
  
  
  "По ѓаволите е лесно да се каже", промрморе Алиша. "Завиткан во моЌата наметка и пиеЌ«и го пенестото капучино. ЧекаЌ, гледам дека и овде се упатуваат кон таксито".
  
  ДреЌк го смени правецот, гледаЌ«и дека може да се трка по оваа страна од платформата без да наиде на отпор. ТоЌ ѝ замавна на Алиша и брзо тргна на пат.
  
  Гласот на МаЌ Ќа скрши неговата концентрациЌа. "ВнимаваЌ на чекорот!"
  
  Што...?
  
  Човек во дебела црна кожна Ќакна се лизна под платформата, со испружени нозе. По сре«а или паметен дизаЌн, тие го удриле ДреЌк во потколениците и го испратиле да се спушти. Автоматскиот пиштол се лизна нанапред. ДреЌк ги игнорирал новите модринки и се вовлекол под камионот токму кога чуварот отворил оган. Куршуми го пробиле бетонот зад него. Чуварот го бркаше, влечеЌ«и му го пиштолот.
  
  ДреЌк се качи веднаш под камионот, чувствуваЌ«и го огромното оружЌе над главата. Стражарот се заби, па се стутка. ДреЌк го испука своЌот Глок и му го пресече челото на човекот. Го слушна звукот на чекорите зад него, а потоа врз него се спушти тежината на друг човек. Брадата на ДреЌк удри во земЌа, предизвикуваЌ«и Ўвезди и црнила да се вртат пред неговите очи. Неговите заби се кликнаа, откинуваЌ«и ситни парчи®а. Болката експлодираше насекаде. Се преврте и удри со лактот во нечие лице. Пиштолот станал и пукал; куршумите го промашиле черепот на ДреЌк за една педа и отишле директно во основата на нуклеарното полне®е.
  
  ДреЌк почувствува наплив на адреналин. "Ова..." ТоЌ Ќа зграпчи главата на човекот и со сета сила Ќа тресна на бетонот. Нуклеарна. Ракета". СекоЌ збор е удар. На краЌот главата падна назад. ДреЌк се искачи назад од под камионот и Ќа сретна Алиша како трча понатаму.
  
  "Нема време за спие®е, ДреЌкс. Ова е сериозно сра®е".
  
  єоркширецот го грабнал автоматот и се обидел да го спречи зуе®ето во ушите. Гласот на Алиша помогна.
  
  "МаЌ? Дали си добро?"
  
  "Не! Притиснати еден против друг".
  
  Од моторот на платформата доЌде татнеж.
  
  "ТрчаЌте побрзо", рече ДреЌк. "Уште неколку секунди и овие боеви глави «е бидат надвор одовде!"
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ДЕВЕТА
  
  
  ДреЌк Ќа зголеми брзината. Деновиве му беше невообичаено да гледа право, па денеска се беше како и обично. Вратата од кабината напред се искачи на висина на главата. ДреЌк Ќа подаде раката, Ќа зграпчи рачката и Ќа повлече. Алиша се ниша со своЌот Глок.
  
  Рачна граната се одбила.
  
  ДреЌк зЌапаше во него, не веруваЌ«и му на очите. "Што си ти, ебано дете..."
  
  Алиша го удри во градите, испра«аЌ«и го да лета наназад и околу предниот дел на камионот. Гранатата силно експлодирала, па шрапнелите летаат на сите страни. ДреЌк се возел со Алиша, дваЌцата се држеле заедно. Вратата од камионот почна да се врти и да се ротира пред возилото. Кога ДреЌк го подигна погледот, имаше само едно лице што седеше во кабината, високо горе, и злобно се насмевнуваше кон него. Притисна на педалата за гас.
  
  ДреЌк знаел дека нема шанси во пеколот возилото да се движи доволно брзо за да ги прегази. Погледнал на страна и видел уште троЌца стражари кои брзаат кон нив. Камионот оживуваше додека неговите тркала почнаа да се заклучуваат и да го придвижуваат напред, по еден инч. Лизгачките врати не помрднуваа, но тоа не го спречи.
  
  Комуникаторката оживеа.
  
  "Тие се движат камиони одовде! Кабините се отпорни на куршуми. И проклето тешко да се доЌде до него". Тоа беше гласот на ХаЌден".
  
  "Нема можност? - праша Кинимака.
  
  "Не. Запечатено е. И не сакам да користам премногу сила, ако знаете на што мислам".
  
  И иако ДреЌк знаеше дека нивниот камион сега нема странична врата, имаше уште две за кои требаше да се грижите.
  
  "Скокни на платформата", рече тоЌ. "Почнете да ги исклучувате овие нуклеарни полне®а. Ќе бидат принудени да престанат".
  
  "Ризично. Проклето ризично, ДреЌк. Што ако една од боевите глави се откачи?
  
  ДреЌк истрча од зад кабината, пукаЌ«и кон напаѓачите. "Еден проклет проблем во исто време. Кои сме ние - чудата?
  
  Алиша го застрела своЌот гонител. "Се плашам дека овие денови се пове«е како "копили®а во сенка".
  
  Заедно скокнаа на платформата и се наЌдоа лице в лице со нуклеарна бомба.
  
  
  * * *
  
  
  "Тоа работи на два фронта", рече ДреЌк сега преку коментарите. "Можеме да се неутрализираме и исклучиме во исто време".
  
  ХеЌден се насмевна. "Обидете се да не звучите толку самодоволно за тоа".
  
  "Луѓето од єоркшир не се однесуваат самодоволно,  убов моЌа. Правиме сè невероЌатно со само малку понизност".
  
  "Плус неколку илЌади сра®а". Гласот на Дал звучеше како да трча. "єоркширски пудинзи. Териери. Пиво. Спортски тимови. А тоЌ акцент?"
  
  ДреЌк почувствува дека камионот почна да се движи под него. "Каде е контролната табла, луѓе?
  
  Техничарот веднаш реагирал. "Гледате како боевата глава е составена од околу триесет заоблени панели? Ова е осма од зашилениот краЌ".
  
  "МоЌот необичен Ќазик".
  
  Одекнаа пове«е истрели. Алиша ве«е беше фокусирана на потера. Маи само скокна на задниот дел од платформата. Сега таа погледна во задниот дел на нуклеарното оружЌе.
  
  "Лоши вести. Британците се тука".
  
  "Мислам дека имаме кинески", проговори Дал.
  
  "Француски", рече Кинимака. "Нов тим"
  
  ДреЌк скокна до контролната табла. Знаеме ли каде е Мечот на Марс?
  
  "Да, Мет. Но, не можам да го кажам тоа гласно сега, нели? - одговори гласот.
  
  "Да", рече Дал.
  
  ДреЌк се навива и извади мал електричен шрафцигер со пове«енаменска битка. ТоЌ брзо ги одврти осумте завртки и ги пушти да испаднат. Се нашол пред две мали контролни табли со големина на екрани за сателитска навигациЌа на автомобил, тастатура и многу светлечки бели симболи.
  
  "Кирилица", рече тоЌ. "Секако дека е".
  
  "Дали овоЌ ден може да биде уште полош? Алиша врескаше низ светот.
  
  єоркширецот Ќа спушти главата. "Тоа ебано «е се случи сега".
  
  Камионот забрза, упатуваЌ«и се кон лизгачката врата. Британците напредуваа во блиска формациЌа од задниот дел на складиштето. Стражарите беа распослани насекаде околу нив.
  
  Нуклеарната бомба блесна, целосно се активираше, чекаЌ«и код за лансира®е или убиствен код.
  
  ДреЌк знаеше дека мора да се преселат. Знаеше дека не можат да се движат. Единственото нешто што не знаеше е коЌ прв «е умре?
  
  
  * * *
  
  
  Први влетаа стражарите, пукаЌ«и. ДреЌк беше голема цел, а неподвижните куршуми поминаа покраЌ Алиша, погодуваЌ«и Ќа боевата глава. За секунда, животот на ДреЌк блесна пред неговите очи, а потоа Алиша го симна едниот стражар, а Маи другиот. ТоЌ виде дека нешто пове«е доаѓа, иако знаеше дека пове«е доаѓа од нивната слепа страна. Белите симболи трепкаа, курсорот трепна и чекаше.
  
  "Дали мислите дека обезбедува®ето може да експлодира? Смит одеднаш тивко рече. "Можеби ова е нивна наредба?
  
  "Зошто мораа да умрат? праша Кензи.
  
  "Го видовме ова и порано", рече Кинимака. "СемеЌствата кои примаат огромни пла«а®а бараа медицинска помош или очаЌно преместува®е кога умре главата на нивното семеЌство. Ако припаѓаат, на пример, на мафиЌата или триЌадата. Можно е".
  
  ДреЌк знаеше дека не можат да останат сре«ни долго. Алиша успеа да го олабави поЌасот додека камионот се тркалаше. Се надевам дека возачот гледа. Но, тогаш не би му било грижа? ДреЌк не гледаше друг избор.
  
  Трчаше по платформата кон грбот, лудо мавтаЌ«и со рацете.
  
  "ЧекаЌ! Застани, застани. Не пукаЌ. єас сум Англичанец!"
  
  Негодува®ето на Дал кажуваше се, не беа потребни зборови.
  
  ДреЌк падна на колена во задниот дел од камионот, опашката од нуклеарното оружЌе лево, рацете во воздух и свртен кон единицата САС од пет лица што се приближуваше, целосно невооружен.
  
  "Ни треба вашата помош", рече тоЌ. "Има премногу на коцка за да водиме воЌна".
  
  Го виде младиот човек како се префрла на комуникации, виде како дваЌцата постари мажи зЌапаат во неговото лице. Можеби «е го препознаат. Можеби знаеле за МаЌкл Крауч. ТоЌ повторно зборуваше.
  
  "єас сум Мет ДреЌк. Поранешен воЌник на САС. Поранешен воЌник. Работам за меѓународниот тим за специЌални сили наречен SPEAR. Тренирав во Херефорд. Ме тренираше Крауч".
  
  Се се«авам на името, сето тоа. Два од петте пиштоли беа спуштени. ДреЌк го слушна гласот на Алиша преку пораките.
  
  "Можевте да го спомнете и моето име".
  
  ТоЌ малку се нагрди. "Ова можеби не е наЌдобрата идеЌа,  убов".
  
  Маи и АлисиЌа ги држеа стражарите на дистанца. Поминаа секунди. Британските воЌници на САС отвориЌа оган врз пове«е стражари кои се приближуваа кои се заби зад тапаните за масло што го исполниЌа рамниот кревет. ДреЌк чекаше. Човекот од радиото конечно заврши.
  
  "Мет ДреЌк? єас сум од Кембри¤. Се сретнавме порано. Што ти треба?"
  
  Сре«ен ден, помисли тоЌ. САС на одборот.
  
  "Помогнете ни да го обезбедиме овоЌ магацин, да го запреме овоЌ камион и да Ќа разоружаме оваа нуклеарна бомба", рече тоЌ. "По овоЌ редослед".
  
  Британците го искористиЌа ова.
  
  РазделуваЌ«и се и трчаЌ«и по двете страни на платформата, тие ги симнаа стражарите што се приближуваа, работеЌ«и добро како тим. ДреЌк го виде тоа и уживаше во се«ава®ата на старите времи®а. Имаше течна грациозност, кралско носе®е и непопустлива доверба во движе®ата на тимот. Мислеше дека СПИР е наЌдобриот тим на светот, но сега ...
  
  "ДреЌк! Маи плачеше. "Нуклеарна бомба!
  
  О да . БрзаЌ«и се врати на контролната табла, зЌапаЌ«и во екраните, тастатурата и броЌките.
  
  "Гикови? тоЌ ме праша. "Дали го знаеме кодот?
  
  "Може да биде буквално се", одговори некоЌ.
  
  "Ова навистина не е ебано помага®е, ебано глупави".
  
  "Извинете. Ако ги знаевме ими®ата на членовите на Редот, би можеле ли да ги дознаеме нивните родендени?"
  
  ДреЌк знаеше дека разговара со човек на коЌ не му беше грижа. Тоа беше човекот со коЌ разговараа порано, одвратниот шупак.
  
  Лорен извика: "Ти го спомна Редот. Да беа тука, вероЌатно програмираа нуклеарно оружЌе. Не ми се верува дека не оставиле белешка со шифрите".
  
  "Можеби овде нема шифра, душо", рече шупакот. "Се се«авате на сигналот што го дадовте кога го отворивте гробот на Џеронимо? Можеби ова се случи и овде и доведе до лансира®е на нуклеарни боеви глави".
  
  ДреЌк се повлече. "По ѓаволите, дали се вооружени?
  
  "Полно. Светлечките бели симболи што ги гледате се броеви за одброЌува®е".
  
  Острата ледена вода го поплави неговото тело и едваЌ можеше да дише. "Колку... колку долго?"
  
  Кашлица. "Шеесет и четири секунди. Тогаш вие и вашите вонбрачни бра«а «е станете историЌа. Редот «е владее вечно! Тие живеат преку мене! єас сум Редот!"
  
  Следеше тепачка и многу вика®е. ДреЌк ги следеше секундите на своЌот рачен часовник.
  
  "Здраво? Дали си таму?" - праша еден млад глас.
  
  "ЕЌ, приЌателе", промрморе ДреЌк. "Имаме триесет и една секунда".
  
  "Размислував за тоа. Вашата приЌателка Лорен го спомна Редот. Па, тие мора да имаат шифра за убива®е. А бидеЌ«и се останато е дел од текстот, Ќас само префрлив. Дали се се«аваш? Овде пишува: "Единствената шифра за убива®е е кога Ќавачите се нагоре". Дали ова ти значи нешто?
  
  ДреЌк си ги опкружуваше мозоците, но не можеше да помисли на ништо друго освен на намалениот броЌ на секунди. "Стана?" - повтори тоЌ. "Се разбуди? Воскресна? Размислете како размислува Редот? Што мислеа нацистите? Ако се поЌави Ко®аникот, тоЌ...
  
  "Роѓа®е", рече млад глас. "Можеби ова се нивните датуми на раѓа®е? Но, ова не може да биде. Овие нуклеарни бомби од осумдесеттите обично имаат трицифрен код за убива®е". Имаше очаЌ во неговиот глас.
  
  Деветнаесет секунди до уништува®ето.
  
  Кенси проговори. "Три цифри велите? Обично?"
  
  "Да".
  
  Шеснаесет.
  
  ДреЌк погледна назад кон Алиша и виде дека таа се наведнува над поЌасот, обидуваЌ«и се да го одврзе и истовремено да пука во чуварот. єа видов неЌзината коса, неЌзиното тело, неЌзиниот невероЌатен дух. Алиша...
  
  Десет секунди.
  
  Кензи тогаш врескаше, потврдуваЌ«и Ќа верата на Дал во неа. "Го имам. Обиди се со седумстотини".
  
  "Седум-о-о-о. Зошто?"
  
  "Не прашуваЌ. Само направи го тоа!"
  
  Младиот техничар му ги дал на ДреЌк симболите на кирилицата, а єоркширецот ги притиснал копчи®ата.
  
  Четири - три - два -
  
  "Тоа не функционираше", рече тоЌ.
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИЕСТАТ
  
  
  "Да", одговори Кенси. "Тоа се случи".
  
  Се разбира, таа ги разоружа нивните, а Лорен ги разоружа нивните. ДреЌк погледна од телото на нуклеарката кон Маи, каде што стоеше пред друга тастатура. Сите шест нуклеарни полне®а беа неутрализирани.
  
  ТоЌ погледна во своЌот часовник. "Ни остана помалку од секунда", рече тоЌ.
  
  Секаде САС брзо ги работеше стражарите. Алиша го откопча вториот ремен и боевата глава малку се помести. ДреЌк почувствува дека Ќа зголемува брзината додека се приближуваше до вратите на ролерот.
  
  "Дали некоЌ сè уште го запрел нивниот камион?
  
  "єас «е се грижам за тоа! - извика Кензи. "Буквално!
  
  "Нема шанси", рече Кинимака. "Французите се насекаде каде што нема безбедност. Тука има вистински бунт".
  
  ДреЌк гледаше како САС ги испра«а стражарите; Алиша го влече другиот поЌас додека Маи го фрла чуварот во задната гума на камионот.
  
  "Да, знам што сакаш да кажеш". Тимот на SPEAR беше невероЌатно под стрес.
  
  "Гледам нешто друго што се случува", започна младиот техничар. "єас -"
  
  Нивната врска со Вашингтон беше прекината.
  
  "Дали повторно да кажам? ДреЌк се обиде.
  
  Застрашувачката тишина беше неговиот единствен одговор.
  
  "По ѓаволите, ова не може да биде добро". ДреЌк го исчешла целиот магацин.
  
  SEAL Тим 7 се спушти врз нив како да експлодирал целиот пекол.
  
  
  * * *
  
  
  Дал трчаше по камионот додека се приближуваше до лизгачките врати на Магацин 18. Кинезот трчаше низ предниот дел на камионот што татнеше, упатуваЌ«и се кон далечната странична врата. Тие пукаа наспроти додека трчаа. Стражарите се обиделе да ги спречат. Кинеските специЌалци ги уништиЌа со куршуми и борби од рака. ХеЌден Ќа имаше несре«ата да биде на предниот дел на платформата кога започна акциЌата.
  
  Таа го скршила вратот на чуварот, а потоа го искористила неговото тело за да се покрие додека Кинезите отвориле оган неселективно. Куршумите со тап удар го прободеле по телото и Ќа фрлиле назад. НеЌзиниот штит се сруши. ФрлаЌ«и Ќа, таа скокнала зад една од предните, татнеЌ«и гуми, поминуваЌ«и Ќа одзади додека се тркалала напред. Кинезите го преминале предниот дел на камионот.
  
  Дал запали оган, расфрлаЌ«и ги како иглички за кугла®е. НевероЌатно за гледа®е, тоа послужи како демонстрациЌа на нивните речиси нечовечки реакции. Дури и откако скокнале назад, отвориле оган.
  
  Дал брзо се засолни, се наведна зад камионот, а потоа погледна надвор и испука уште неколку куршуми. Кинезите за момент беа приковани на земЌа додека чуварите им приоѓаа одзади. Дал погледна во Кенси.
  
  Не каде што требаше да биде.
  
  "Кенц? Дали си добро?"
  
  "О, да, само земам стар приЌател".
  
  Дал инстинктивно се сврте и Ќа виде како претура низ фиоките, со главата длабоко внатре, со стомачето закачено на работ од капакот, со задникот подигнат високо.
  
  "Тоа е малку одвратно".
  
  "Што? О, дали ти недостига жена ти? Можеби е пожешка од тебе, Торст, но запомни, тоа само те прави пожешка од неа".
  
  ТоЌ го тргна погледот, чувствуваЌ«и се искинат. ТоЌ живеел во оваа состоЌба помеѓу бракот и разводот, а сепак имал шанса да направи нешто за сето тоа. Што по ѓаволите правеше овде?
  
  МоЌата работа.
  
  Кинезите повторно се вклучиЌа, со митралез ги отсечеа чуварите кои се приближуваа и ги приковаа Дал и ХеЌден на земЌа. Швеѓанецот се свртел и го видел Кенси како се лизга од дрвената кутиЌа.
  
  "О, ЌаЌца. Навистина?"
  
  Таа држеше нова сЌаЌна катана пред очите, сечилото нагоре. "Само знаев дека «е наЌдам ако ископам доволно длабоко. РазбоЌниците не можат да му одолеат на мечот".
  
  "Каде е крвавиот меч на Марс?
  
  "Ох, го фрлив во фиоката".
  
  "По ѓаволите!"
  
  Таа трчаше со меч во едната рака, митралез во другата рака, а потоа скокна назад на задниот дел од камионот, светкаЌ«и пред очите на Дал како заматува®е. ФрлаЌ«и Ќа катаната, таа отворила оган врз Кинезите кои избегале.
  
  "Каде одат тие?"
  
  "Магацин 17", рече Дал. "И ние мора да ги следиме".
  
  
  * * *
  
  
  Лорен го виде нападот на францускиот контингент од десната страна на Магацин 19. Кинимака и Смит ве«е беа во таа насока и веднаш се ангажираа. єорги скршна зад бури®ата, пукаЌ«и во чуварите. Лорен почувствува дека неЌзиното срце трепери додека камионот со двете нуклеарни боеви глави се движи напред.
  
  Се«аваЌ«и се на се што беше кажано, таа скокна на покривот на камионот, користеЌ«и ги тркалата како потпора. Потоа почна да го олабавува првиот ремен. Кога би можеле да го направат товарот многу нестабилен, камионите би биле принудени да застанат. Таа го крена погледот од зад нуклеарната бомба, стапнуваЌ«и на еден од големите трупци и го виде Смит како тупаница се бори со еден од француските момци.
  
  Констаблот стапил во контакт. "Штотуку потврдено од агентот во Париз. Се се«авате на Арман Ар¤енто? ТоЌ ви помогна неколку пати во текот на годините. Па, тоЌ вели дека присуството на францускиот контингент не е овластено. Полно. Може да има некаков вид на брутална воЌна што се случува внатре".
  
  Лорен голташе и гледаше како Смит паѓа наназад, паѓаЌ«и на едното колено. Французинот коЌ стоеше над него го фати за коса, скина лента од коренот и Ќа фрли настрана. Смит врескаше. Коленото до носот го запрепасти. Французинот скокна одозгора. Смит се бореше. Лорен погледна од него кон Кинимака, потоа кон єорги, нуклеарната боева глава и вратите што се приближуваа.
  
  Што да правам?
  
  Направете проклета врева.
  
  Таа го испразни магазинот од своЌот Глок високо над главите на неЌзините неприЌатели, предизвикуваЌ«и ги да се тресеат и да се залетаат. Ова им даде драгоцени секунди на Смит и Кинимака. Смит виде простор и пукаше во него, соборуваЌ«и го напаѓачот на земЌа. Кинимака му скрши врат на маж , лице на друг и пукал од празно, во третиот, поради што тоЌ се тетерави и испадна од борбата.
  
  Остана само еден Французин.
  
  Лорен паднала додека куршумот се забил од телото на нуклеарниот проектил. Колку беше страшно што не и пречеше? Колку е навикната на тоа? Но, таа беше дел од овоЌ тим и беше решена да остане со него додека го имаат. Таа го наЌде ова семеЌство и «е го издржува.
  
  Огромниот камион брзо Ќа зголеми брзината, силно забрзуваЌ«и, право во вратата на ролетната, се удри во неа, предизвикуваЌ«и предната кабина благо отскокнува®е, а потоа удри право низ неа.
  
  Лорен се фрли на задниот дел од камионот.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк се оттргна додека SEAL-ите ги ангажираа SAS и SPEAR покраЌ подвижна нуклеарна боева глава, прашуваЌ«и се дали некоЌа битка би можела да биде позбунувачка или посмртоносна од оваа. Неколку зборови од комуникаторот му кажаа дека тоа е секако можно.
  
  Сите три камиони, со шест нуклеарни оружЌа, пропаднаа низ вратите на ролетните во исто време. Метални шрапнели летаа насекаде додека искинатите врати потонаа. Поминаа камиони. Мажите ги нападнале камионите, скокаЌ«и внатре, чувствуваЌ«и дека само «е добиЌат брзина. Сега ДреЌк видел дваЌца кинески воЌници како трчаат во близина. ТоЌ остана на платформата и малку подалеку ги виде Алиша и МеЌ, како се криЌат зад една од дрвените потпори. Нуклеарната бомба се откачила додека удрила во една од наЌголемите дупки во светот.
  
  ДреЌк се згрчи. Ако огромното, тешко оружЌе се откачи од потпирачите и ги скрши ремените, сите «е бидат во неволЌа.
  
  Тие излегоа на дневна светлина и побрзаа. Дваесет милЌи на час, а потоа триесет, трите платформи рикаа на живот додека нивните возачи газеа на педалата за гас. Имаше широко отворен пат напред, речиси директно до излезот од базата, околу две милЌи подалеку. Сега, кога беа еден до друг, ДреЌк можеше да погледне од своЌот камион до камионот на Дал, а потоа кон Кинимака. Глетката на огромни, движечки нуклеарни проектили, луѓе кои се борат рамо до рамо, луѓе кои пукаат со пиштоли, ножеви и тупаници кои се користат, луѓе кои се отфрлаат, без никаков четвртина дадена, патот се криви и сите три камиони кои се спуштаат надолу на кривина, го запрепасти да Ќадрото.. Тоа беше светилка на алчност и насилство, поглед во пеколот.
  
  Но, сега целото негово внимание беше насочено кон фоките.
  
  Четворица Ќаки, прво го нападнале САС, убиваЌ«и еден без проблем. Британците се собраа и возвратиЌа, принудуваЌ«и ги фоки да се засолнат. Четворицата мажи трчаа зад камионите, надеваЌ«и се дека «е се фрлат на бродот. Командантот на САС, Кембри¤, се борел рака в рака со морнарицата фока и дваЌцата биле погодени. Маи и АлисиЌа беа зафатени со борба против стражарите и обидуваЌ«и се да наЌдат отвор во навалицата.
  
  ДреЌк излезе лице в лице со лидерот на тимот на SEAL. "Зошто?" - тоЌ ме праша.
  
  "Не поставуваЌ праша®а", заркна човекот и отиде до ДреЌк. Ударите беа прецизни и невероЌатно силни, многу слични на неговите. ТоЌ блокираше, Ќа почувствува болката од тие блокови и возврати. Силно шутна. Во раката на другиот се поЌавил нож. ДреЌк го возврати ударот со своЌот, фрлаЌ«и ги двете оружЌа настрана и одлетаЌ«и од камионот.
  
  "Зошто?" - повтори тоЌ.
  
  "Си се зафркна. Ти и твоЌот тим".
  
  "Како?" - Прашав. ДреЌк се повлече за да добие малку простор.
  
  "И зошто овие копили®а сакаат да не убиЌат? праша Алиша додека се поЌави зад мажот.
  
  ТоЌ зададе инстант удар, удираЌ«и Ќа во слепоочницата. ДреЌк го удрил со нога во бубрезите и го гледал како паѓа. Алиша Ќа помести ногата во неговото лице. Заедно го фрлиЌа, вртеЌ«и, преку морето.
  
  Патот се прошири напред.
  
  МаЌ испрати дваЌца чувари. Убиен е уште еден човек од САС, а сега Британците и Американците беа еднакви по сила. Три против три. ДреЌк ги виде дваЌцата Кинези што ги виде претходно како паЌаци ползат над нуклеарната бомба.
  
  "Види го ова!"
  
  Доцна. Тие паднаа врз него.
  
  
  * * *
  
  
  Дал, во суштина, знаел дека тие се упатуваат кон РоманиЌа. Беше добро. Тоа беше половина час возе®е што можеше да ги убие пред да стигнат таму.
  
  Се борел со Кинезите и со стражарите, ги турнал назад и ги затекнал како скокаат, сакаЌ«и пове«е. Кинезот ги заобиколи неговите одбрани, удираЌ«и силно и речиси двапати го набиваЌ«и го на кол со неговите страшни сечила. Пове«е стражари го опколиЌа. ХеЌден прибегна да ги фрли од камионот додека нивниот броЌ не се намали.
  
  Во задниот дел, Кензи се справи со последниот од неЌзините неприЌатели. Машината беше празна, од катаната капеше црвено. Таа се врати надолу по платформата, сега ги стесни очите додека дваЌцата Кинези доЌдоа кон неа заедно, мафтаЌ«и со ножеви. Таа возврати, шетаЌ«и наоколу. Тие извадиЌа оружЌе. Таа им се фрли во лице, изненадуваЌ«и ги. Истрелот ѝ поминал под мишка, отскокнуваЌ«и од нуклеарна бомба. Таа се нашла до еден од момците со вперен пиштол во неЌзиното лице.
  
  "Сра®е".
  
  Единствениот пат беше нагоре. Таа Ќа шутна раката што го држи пиштолот, пуштаЌ«и го да лета, а потоа се качи на потпирачот на лушпата од нуклеарното оружЌе. Таа го достигна врвот, откриваЌ«и дека таму горе е само нежна кривина, но опасна за рамнотежа. Наместо тоа, таа седеше со нуклеарна бомба со катана во раката.
  
  "ДоЌди и ебано земете ме! - врескаше таа. "Ако се осмелуваш."
  
  Тие полетаа брзо, совршено избалансирани. Кензи застана на врвот на боевата глава, вртеЌ«и го мечот, додека Ќа нападнаа со ножеви. ШтраЌк и замав. Таа возврати, но тие извадиЌа крв. Таа Ќа погоди ракетата. Камионот се тресеше со 30 милЌи на час. Кинезите се прилагодиЌа на наЌвисок степен. Кензи изгубила рамнотежа, се лизнала и повторно паднала на ракетата.
  
  "Ох".
  
  Налетот на ветар ѝ дувна низ косата, ладен како замрзнувач. Ножот паднал врз неа. єа префрли катаната на другата рака, го фати зглобот со прстите и остро го избрка на страна. Зглобот се скршил и ножот испаднал. Таа, исто така, го извртела телото на овоЌ начин и видела како прво лета со главата надвор од камионот. Второто лице ве«е нападнало. Кензи Ќа префрли катаната назад во десната рака и дозволи директно да удри во точката. ТоЌ лебдеше за момент пред Кензи да го фрли настрана.
  
  Таа потоа погледна надолу од неЌзиното место на врвот на нуклеарната бомба, но сечилото на неЌзината катана капеше крв врз оние што се борат долу.
  
  "ДваЌца Кинези беа убиени. Останаа троЌца".
  
  Алиша Ќа погледна од неЌзиниот освоен камион, гледаЌ«и Ќа битката на врвот на боевата глава. "Изгледаше многу кул", рече таа. "Навистина верувам дека имам ерекциЌа".
  
  Дал Ќа погледна од своЌот камион. "И Ќас".
  
  Но, тогаш боевата глава почна да се движи.
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИЕСЕТ И ПРВА
  
  
  Дал веднаш го забележа менува®ето, виде дека двете ремени што успеаЌа да ги откопчаат треперат на ветрот, а потоа третиот се раздели како наЌлудата гумена лента на светот, бесно удираЌ«и врз нуклеарното полне®е и до дното на платформата. Со првиот силен удар, тоЌ го удрил чуварот во стомакот, предизвикуваЌ«и го да лета, акимбо со рацете, директно од страната на камионот и удрил во задните гуми на оноЌ што возел до него. Дал се покори на резултатот.
  
  Нуклеарната бомба повторно се придвижи. Дал почувствува како црвена магла се спушта над него додека Кензи се бореше на врвот, а ХеЌден се бореше директно под неговата сенка, без поим што следува. ТоЌ врескаше и рикаше, но безуспешно. татнежот на гумите, врисоците, концентрациЌата потребна за борба; сето тоа им пречеше на слухот. ТоЌ скокна до комуникаторот.
  
  "Движете се". Нуклеарната бомба «е експлодира!"
  
  Кензи се загледа надолу. "Каде да се оди? Мислиш на полетува®е?"
  
  "Неее!"
  
  Швеѓанецот како луд притрча блиску до ХеЌден и на краЌот од оградата го притисна неговото рамо на невероЌатната маса на проектилот. "Нуклеарна бомба паѓа!
  
  ХеЌден брзо се тркалаше, а исто така и чуварот. Боевата глава се помести уште една педа. Дал го креваше со секоЌа унца сила што некогаш Ќа собрал, секоЌ мускул со вреска®е.
  
  До него се слушна силно тропа®е.
  
  Сра®е.
  
  Но, тоа беше Кензи, коЌа сè уште Ќа држи катаната и со саркастична насмевка на лицето. "По ѓаволите, ти си само луд ебен хероЌ. Дали навистина мислите дека можете да го задржите ова дури и една секунда?"
  
  "Хм, не. Не навистина".
  
  "Тогаш мрдаЌ".
  
  Лудиот Швеѓанец прецизно нурна.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк и Алиша успеаЌа да одвоЌат секунда за да го споделат спектаклот.
  
  "Што по ѓаволите прави Дал? праша Алиша. "Дали тоЌ гушка проклета нуклеарна бомба?
  
  "Не биди будала", отскокна ДреЌк, одмавнуваЌ«и со главата. "Очигледно е дека Ќа бакнува".
  
  ДреЌк потоа скокнал на страна за да им помогне на момците од САС, му го грабнал печатот на младиот човек и го фрлил под нуклеарната бомба. Целото тело на човекот се затресе. Тие си размениЌа удари, а потоа ФОКАТА лежеше во несвест, со лицето надолу, но жив. ДреЌк имал намера да го остави на тоЌ начин.
  
  Загина уште еден ФОКА, а потоа воЌник на САС, и дваЌцата избодени од непосредна близина. Кембри¤ и младиот човек се сè што остана. Тие се здружиЌа со ДреЌк за да се борат со последниот SEAL. Во исто време, Алиша и МеЌ им се придружиЌа. Камионот татнел по земЌениот пат, еднаш удрил во соседот и излетал. Судирот овозможи нуклеарната бомба на Дал да се стабилизира со прицврстува®е на неЌзините огромни потпори. Сите три автомобили, како еден, Ќа пробиле излезната капиЌа и продолжиле да возат, упатуваЌ«и се кон РоманиЌа. Челикот и бетонот се целосно уништени, кинеЌ«и се напред-назад. Во тоа време, хеликоптерите полетаа и летаа покраЌ камионите, а луѓе со тешка артилериЌа се наведнуваа од вратите и се фокусираа на возачите.
  
  ДреЌк го запре нападот на ФОКАТА. "ЧекаЌ. Вие сте воЌник од специЌалните сили. Американки. Зошто би се обидел да не убиеш?"
  
  За волЌа на вистината, тоЌ никогаш не очекувал одговор, но човекот одговорил со напад. ТоЌ го извади Кембри¤, а потоа заврши со ДреЌк. Младиот САС паднал на страна. ФОКАТА беше суров и безмилосен, задаваЌ«и удар по удар. Но, тогаш Маи се сврте кон него.
  
  Поминаа осум секунди и борбата заврши. Уште еднаш го оставиЌа жив, стенкаЌ«и на куп, разоружан.
  
  ДреЌк се сврте кон Кембри¤. "Не можам да изразам колку Ќа цениме вашата помош, маЌор. Многу ми е жал за загубата на твоЌот народ. Но, ве молам, ако сакате, оставете ги овие луѓе живи, тие само следеа наредби".
  
  Двете преживеани фоки погледнаа нагоре, изненадени и можеби збунети.
  
  Кембри¤ кимна со главата. "єас разбирам и се согласувам со тебе, ДреЌк. На краЌот на денот, сите ние сме пиони".
  
  ДреЌк направи гримаса. "Па, пове«е не. Американската влада само се обиде да не убие. Не гледам никаков пат назад од ова".
  
  Кембри¤ ги крена рамениците. "Возвра«аат."
  
  ДреЌк мрачно се насмевна. "Човек по моето срце. Мило ми беше што те запознав, маЌор Кембри¤".
  
  "И ти, Мет ДреЌк".
  
  ТоЌ кимна со главата на Маи и Алиша, а потоа внимателно тргна кон задниот дел на камионот. ДреЌк го гледал како заминува, проверуваЌ«и Ќа стабилноста на боевата глава во исто време. Сè изгледаше добро.
  
  "Дали знаете дека «е се вратат и «е го земат мечот? Алиша го поттикна.
  
  "Да, но знаете што? єас не се заебавам. Мечот на Марс е наЌмалиот од нашите проблеми". єа вклучи врската. "ХаЌден? Колку далеку? Како си таму?"
  
  "Во ред", одговори ХеЌден. "Последниот од Кинезите штотуку скокна. Одам по мечот".
  
  Кензи се насмеа. "Не, ме видоа на дело".
  
  "Зарем не сме сите? ДреЌк се насмевна. "Нема да Ќа заборавам оваа глетка некое време".
  
  Алиша директно го удри по рамото. "Опушти се, воЌник. Следниот пат кога «е сакате да ставам нуклеарна бомба меѓу моите нозе".
  
  "Не, не грижете се", рече ДреЌк, свртуваЌ«и се настрана. "Ќе го направам тоа за тебе подоцна".
  
  
  * * *
  
  
  Хеликоптерите ги исмевале, се заканувале и ги убедувале возачите да ги забават возилата. Секако, на почетокот не функционираше, но откако некоЌ стави куршум од висок калибар низ едно од шофершаЌбните, луѓето кои мислеа дека се недопирливи одеднаш почнаа да се сомневаат. Три минути подоцна, камионите забавиЌа, рацете беа заглавени низ прозорците и целиот сообра«аЌ запре.
  
  ДреЌк Ќа врати рамнотежата, навикнат на постоЌаното потиснува®е и движе®е напред. ТоЌ скокнал на земЌа, сфа«аЌ«и дека системот за комуникациЌа одеднаш оживеал и сега многу внимателно ги следи своите пилоти.
  
  Немаше звук од комуникаторот. Вашингтон, овоЌ пат, молчеше.
  
  Тимот се собра откако им ги уништи слушалките. Тие седеа на тревнат рид со поглед на трите ракетни бродови, прашуваЌ«и се што светот и неговите полоши ликови би можеле да фрлат врз нив следно.
  
  ДреЌк го погледна пилотот. "Можете ли да не однесете во РоманиЌа?
  
  Очите на овоЌ човек никогаш не се поколебаа. "Се разбира", рече тоЌ. "Не разбирам зошто да не. Во секоЌ случаЌ, таму се испра«а нуклеарно оружЌе за да се складира во базата. Ќе имаме предност".
  
  Заедно оставиЌа уште едно боЌно поле.
  
  Заедно останаа силни.
  
  
  * * *
  
  
  Неколку часа подоцна, тимот Ќа напушти романската безбедна ку«а и се качи во автобус за ТрансилваниЌа, слегуваЌ«и во близина на замокот Бран, наводната резиденциЌа на грофот Дракула. Тука, меѓу високите дрвЌа и високите планини, нашле темна, тивка ку«а за гости и се сместиле во неа. Светлата беа пригушени. Екипата сега беше облечена во цивилна облека земена од сефот и носеше само оружЌе и мунициЌа што можеше да го носи, како и добра количина пари од сефот што го зеде єорги. Немаа ниту пасош, ниту документи, ниту легитимации.
  
  Се собраа во една соба. Десет луѓе, без врска. Десет луѓе се во бегство од американската влада без идеЌа кому можат да му веруваат. Нема Ќасно место за врте®е. Нема пове«е КОПєЕ и нема пове«е таЌна база. Нема канцелариЌа во Пентагон, нема дом во Вашингтон. Видот на семеЌствата што ги имаа беше над дозволеното. Контактите што би можеле да ги користат може да бидат компромитирани.
  
  Целиот свет се промени поради некоЌа непозната, неразбирлива поредок на извршната власт.
  
  "Што е следно?" Смит прво го покрена ова праша®е, со слаб глас во слабо осветлената просториЌа.
  
  "Прво Ќа завршуваме мисиЌата", рече ХеЌден. "Редот на Последниот суд се обиде да го уништи светот криеЌ«и четири страшни оружЌа. ВоЌна, благодарение на Ханибал, коЌ беше одлично оружЌе. ОсвоЌува®е со помош на Џингис Кан, што беше клучниот код што го уништивме. Глад, преку Џеронимо, коЌ беше биолошко оружЌе. И конечно, Смртта, преку Атила, коЌ имаше шест нуклеарни боеви глави. Заедно овие оружЌа «е го сведат нашето општество какво што го знаеме во пропаст и хаос. Мислам дека можеме со сигурност да кажеме дека Ќа неутрализиравме заканата".
  
  "Со единствениот лабав краЌ е Мечот на Марс", рече Лорен. "Сега во рацете или на Кинезите или на Британците".
  
  "Навистина се надевам дека сме ние", рече ДреЌк. "САС не спаси таму и изгуби неколку добри луѓе. Се надевам дека Кембри¤ нема да биде прекорен".
  
  "Одиме напред..." рече Дал. "Дури и ние не можеме да го направиме ова сами. Како прво, што по ѓаволите «е правиме сега? И второ, на кого можеме да му веруваме да ни помогне да го направиме ова?"
  
  "Па, прво «е откриеме што ги натера Американците да се свртат кон нас", рече ХеЌден. "Претпоставувам дека операциЌата во Перу и... други работи... што се случиЌа. Дали се само неколку мо«ници против нас? Расцепкана група што влиЌае на другите? Ниту една секунда не можам да верувам дека Кобурн би го санкционирал ова".
  
  "Дали сакате да кажете дека треба да имаме таен разговор со претседателот? праша ДреЌк.
  
  ХеЌден ги крена рамениците. "Зошто да не?"
  
  "И ако тоа е отцепена група", рече Дал. "Ние ги уништуваме".
  
  "Жив", рече Маи. "Единствениот начин да го преживееме ова е да ги фатиме нашите неприЌатели живи".
  
  Тимот седеше во голема просториЌа на различни позиции, завесите беа цврсто повлечени, заштитуваЌ«и ги од непробоЌната но«. Длабоко во РоманиЌа разговараа. Планирано. Набрзо стана Ќасно дека тие навистина имаат ресурси, но тие ресурси беа скудни. ДреЌк можеше да ги изброи на една рака.
  
  "Каде да се оди?" Праша Кензи, сè уште држеЌ«и Ќа катаната, пуштаЌ«и му на сечилото да ужива во слабата светлина.
  
  "Оди напред", рече ДреЌк. "Ние секогаш одиме напред".
  
  "Ако некогаш застанеме", рече Дал. "Умираме".
  
  Алиша го држеше ДреЌк за рака. "И мислев дека моите денови на бегство завршиЌа".
  
  "Ова е различно", рече тоЌ, а потоа воздивна. "Секако дека го знаете тоа. Извини."
  
  "Се е во ред. Глупаво, но слатко. Конечно, сфатив дека ова е моЌот тип".
  
  "Дали ова значи дека сме во бегство? праша Кензи. "Затоа што навистина сакав да побегнам од сето тоа".
  
  "Ќе се справиме со тоа". Дал се наведна поблиску до неа. "Ти ветувам. И Ќас имам мои деца, не забораваЌте. За нив «е надминам се".
  
  "Не Ќа спомна своЌата сопруга".
  
  Дал се загледа, а потоа седна на столот, размислуваЌ«и. ДреЌк го виде Кенси како се приближува малку поблиску до големиот Швеѓанец. Го извади од памет и погледна низ собата.
  
  "Утре е друг ден", рече тоЌ. "Каде сакате да одите прво?
  
  
  КРАє
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  ДеЌвид Лидбитер
  На работ на Армагедон
  
  
  ПОГЛАВєЕ ПРВО
  
  
  ЏулиЌан Марш отсекогаш бил човек со контрастни бои. Едната страна е црна, другата сива... ad infinitum. Доволно чудно, тоЌ никогаш не покажа интерес зошто еволуирал малку поинаку од останатите, само го прифатил, научил да живее со него, уживал. Во секоЌа смисла тоа го направи предмет на интерес; го одзеде вниманието од махинациите што демнат зад експресивните очи и косата со сол и бибер. Март секогаш «е биде извонреден - на овоЌ или оноЌ начин.
  
  Внатре тоЌ повторно беше друга личност. Внатрешниот фокус го фокусираше неговото внимание на едно Ќадро. ОвоЌ месец тоа беше причината за ПитиЌците, поточно она што остана од нив. Неговото внимание го привлече чудна група, а потоа едноставно се распушти околу него. ТаЌлер Веб беше пове«е психопатски мега-демант отколку кабалистички лидер. Но, Марш уживаше во можноста да оди сам, создаваЌ«и лични, ексцентрични дизаЌни. По ѓаволите Зои Ширс и сите кои се уште беа активни во сектата, а во уште подлабок пекол со Николас Бел. Врзан, врзан со лисици и со вода, нема сомнение дека поранешниот градежен работник «е им подадеше сè на властите за да добие и наЌмало одложува®е од казната.
  
  За Марш, иднината изгледаше светла, иако со мала ниЌанса. Имаше две страни на секоЌа приказна, а тоЌ беше многу двостран човек. Откако тажно Ќа напуштивме несре«ната Рамзес чаршиЌа - многу ни се допаднаа павилЌоните со сите нивни понуди - Март се крена на небото со помош на хеликоптер во боЌа на бездна. БрзаЌ«и, тоЌ брзо се фокусираше на новата авантура што му претстои.
  
  ЊУєОРК.
  
  Марш го тестираше уредот на негова страна, придвижуваЌ«и го поблиску, несигурен што виде, но уверен во тоа што може да направи. Ова дете беше главната алатка за договара®е. Голем татко со апсолутно убедува®е. КоЌ може да се расправа со нуклеарна бомба? Марш го остави уредот сам, проверуваЌ«и го надворешниот ранец и олабавуваЌ«и ги ремените на рамениците за да се смести неговата тешка рамка. Се разбира, тоЌ «е мора да го подложи предметот на тестови и да Ќа потврди неговата автентичност. На краЌот на краиштата, пове«ето бомби би можеле да се зготват за да изгледаат како нешто што не биле - ако готвачот бил доволно добар. Дури тогаш Белата ку«а би се поклонила.
  
  Ризично, рече едната страна од него. Ризично.
  
  Но забавно! другиот инсистираше. И вредеше малку труе®е со радиЌациЌа, за таа работа.
  
  Март си се насмеа. Таков ѓубре. Но, мини шалтерот ГаЌгер што го донесе со себе остана тивок, разгоруваЌ«и го неговото храброст.
  
  Но, да бидам целосно искрен, лета®ето не му беше работа. Да, имаше возбуда, но имаше и шанса за жешка смрт - и токму сега тоа навистина не му се допадна. Можеби друг пат. Марш поминал многу мачни часови планираЌ«и Ќа оваа мисиЌа, осигуруваЌ«и се дека сите патни точки се на место и што е можно побезбедни, иако со оглед на местата на кои «е застане, идеЌата беше речиси смешна.
  
  Да земеме на пример токму сега. Тие се упатиЌа под крошната на амазонската прашума на пат кон КолумбиЌа. Го чекаше еден човек - всушност пове«е од еден, а Марш на состанокот стави печат на неговата личност со тоа што инсистираше да носат бело. Само мала отстапка, но важна за ПитиЌата.
  
  Дали сум ова сè што сум сега?
  
  Марш гласно се насмеа, поради што пилотот на хеликоптерот вознемирен погледна наоколу.
  
  "Се е во ред?" - прашал слаб човек со лузни.
  
  "Па, тоа зависи од вашата гледна точка". Март се насмеа. "И колку гледишта имате. Претпочитам да забавувам пове«е од еден. Ти?"
  
  Пилотот се сврте настрана, мрмореЌ«и нешто неразбирливо. Марч одмавна со главата. Да знаеЌа само неизмиените маси кои сили ги демнеа, се забиваа и се виткаат под нив, невнимателни или несвесни за хаосот што го предизвикаа.
  
  Марш Ќа гледаше сценографиЌата подолу, прашуваЌ«и се по милионити пат дали оваа точка на влез во САД е вистинската рута. Кога се доЌде до тоа, имаше само две реални опции - преку Канада или преку Мексико. Последнава земЌа беше поблиску до Амазон и полна со корупциЌа; преполни со луѓе на кои може да им се плати да помогнат и да си Ќа држат устата затворена. Канада понуди неколку безбедни засолништа за луѓе како Марш, но тие не беа доволни и не беа ни приближно усогласени со различноста што постоеше во єужна Америка. Додека монотониот пеЌзаж продолжи да се расплетува долу, Марш го наЌде своЌот ум како талка.
  
  Момчето порасна во привилегирана положба, со многу пове«е во устата отколку сребрена лажица; пове«е како цврста златна прачка. НаЌдобрите училишта и наЌдобрите наставници - читаЌ "наЌдобрите" како "наЌмили", Марш секогаш поправаше - се обидоа да го постават на вистинскиот пат, но не успеаЌа. Можеби престоЌот во некое нормално училиште «е помогнеше, но неговите родители беа богати столбови єужното општество и биле далеку од допир со реалноста.Марш бил воспитан од слуги и ги гледал родителите главно за време на оброците и луксузните приеми, каде што му било наредено да не зборува.Секогаш под критичкиот поглед на своЌот татко, коЌ обезбедувал беспрекорно однесува®е. И секогаш неговата виновна насмевка беше маЌка коЌа знаеше дека неЌзиниот син пораснал без  убов и сам, но не беше целосно неспособен да се предизвика себеси во каква било форма. И така, ЏулиЌан Марш растеше, се развиваше и стана она што неговиот татко отворено го нарекуваше " чудно момче".
  
  Пилотот зборуваше, а Марш целосно го игнорираше. "Дали повторно да кажам?
  
  "Се приближуваме до Кали, господине. КолумбиЌа".
  
  Марш се наведна и Ќа гледаше новата сцена како се одвива долу. Кали беше познат како еден од наЌнасилните градови во Америка и дом на картелот Кали, еден од наЌголемите светски добавувачи на кокаин. Во секоЌ обичен ден, човек како Марш би го земал своЌот живот во свои раце, шетаЌ«и низ задните улици на Ел Калварио, каде што рагамафините ги пребарувале улиците за ѓубре и спиеле во ку«ички, каде што локалното население страдало поради тоа што биле означени како "зона на толеранциЌа". со дозволува®е на комерциЌална потрошувачка дрогата и сексот може да процветаат со минимална полициска интервенциЌа.
  
  Марш знаеше дека ова е место за него и неговата нуклеарна бомба.
  
  Додека седел, пилотот му покажал на Марш сив пикап во коЌ седеле троЌца мажи со прекумерна тежина со ладни, мртви очи и безизразни лица. Отворено вооружени со огнено оружЌе, тие го придружуваа Марш во камионот само со краток поздрав. Потоа возеа низ влажни, неуредни улици, валкани згради и рѓосани тенди, нудеЌ«и му на неговото тренирано око уште еден алтернативен поглед на светот, место каде дел од населението "плови" од една во друга барака, без постоЌан дом. Март малку се повлече, знаеЌ«и дека нема што да каже за тоа што се случило потоа. Овие застанува®а беа неопходни, сепак, доколку тоЌ сакаше успешно да прошверцува нуклеарно оружЌе во САД и вредеше каков било ризик. И, се разбира, Марш изгледаше неутрално колку што можеше, со неколку трикови во шарените ракави.
  
  Автомобилот се преврте низ некои ридови покриени со магла, на краЌот се претвори во асфалтирана патека со голема, тивка ку«а пред него. Патува®ето беше направено во тишина, но сега еден од чуварите го сврте непопустливото лице кон Марш.
  
  "Ние сме тука".
  
  "Очигледно. Но, каде е "тука"?
  
  Не премногу непочитува®е. Не многу лелекано. ЧуваЌте го сето тоа заедно.
  
  "Земи го ранецот". Стражарот скокна и Ќа отвори вратата. "Ве чека господинот Наваро".
  
  Марч кимна со главата. Тоа беше вистинското име и вистинското место. ТоЌ нема да остане тука долго, само доволно долго за да се погрижи неговиот следен начин на транспорт и краЌната дестинациЌа да бидат непречени и безбедни. Го следеше стражарот под нискиот свод што капеше магла, а потоа во темниот влез на една стара ку«а. Внатре немаше светла запалени, а поЌавата на еден или два стари духови немаше да биде ниту изненадува®е ниту загриженост. Марш често гледал стари духови во темнината и разговарал со нив.
  
  Стражарот покажа на отвор од десната страна. "Плативте за приватна соба за себе наЌмногу четири часа. Влезете директно внатре".
  
  Марч Ќа наведна главата во знак на благодарност и Ќа турна тешката врата. "Побарав и дозвола да го слетам следниот начин на транспорт. Хеликоптер?"
  
  "Да. Исто така е добро. єавете ми се на домофон кога «е доЌде време и «е ви покажам низ ку«ата".
  
  Марч задоволно кимна со главата. Парите што ги плати над и над потребните беа за да обезбеди подобра услуга, а досега тоа го има. Се разбира, сомнежите ги зголеми и пла«а®ето пове«е од бараната цена, но такви беа ризиците.
  
  Повторно две страни, помисли. єин и Ќанг. Мочуриште и мочуриште. Црно и... црно со темноцрвени блесоци навалиЌа низ...
  
  Внатрешноста на собата беше луксузна. Далечната страна беше окупирана од аголна софа направена од црна кожа и длабок кадифен. Во близина седеше стаклена маса со гарафа за пиЌалоци, вино и жестоки пиЌалоци, додека во друг агол машина нудеше кафе и чаЌ. Закуски се поставени на стаклена маса. Марш се насмевна на сето ова.
  
  Удобно, но само за кратко време. Идеален.
  
  Истури во мешунка наЌсилното кафе и почека малку да се свари. Потоа се сместил на каучот и го извадил лаптопот, внимателно ставаЌ«и го ранецот на кожениот тапацир до него. Никогаш порано нуклеарна бомба не била толку разгалена, помисли тоЌ, накратко прашуваЌ«и се дали треба да направи сопствен пиЌалак за неа. Се разбира, за човек како Марш, ова не беше тешко, а за неколку минути имаше чашка на пареа во ранецот и мала торта со замрзнува®е на страна.
  
  Март се насмевна. Сè беше добро.
  
  Сурфав на Интернет; потврдните меЌлови го информирале дека хеликоптерот Forward ве«е влегува во КолумбиЌа. Сеуште никаде не беа кренати знами®а, но поминаа само неколку часа откако тоЌ во полн ек Ќа напушти чаршиЌата. Марш го доврши своЌот пиЌалок и спакува мала кеса со сендвичи за следниот лет, а потоа го притисна копчето за домофон.
  
  "Подготвен сум да заминам".
  
  Дваесет минути подоцна и тоЌ повторно беше во воздух, летот на нуклеарниот ранец извртен, но удобен. Тие се упатиЌа кон Панама, каде што тоЌ «е ги заврши брзите летови и «е Ќа започне мачната етапа од своето патува®е по копно. Пилотот се проби во воздух и низ какви било патроли, наЌдобар во тоа што го правеше, а за тоа беше дебело платен. Кога контурите на Панама почнаа да се поЌавуваат во левиот прозорец, Марш почна да сфа«а колку е ве«е поблиску до Соединетите Американски Држави.
  
  Доаѓа ураган, луѓе, и нема лесно да исчезне...
  
  Се населил во Панама Сити неколку часа, два пати се пресоблекол и четири пати се туширал, секоЌ пат со различен шампон со мирис. Аромите приЌатно се измешаа и Ќа совладаа слабата арома на потта. ПоЌадуваше и ручаше, иако беше време за вечера, и испи три чаши вино, секоЌа од различно шише и различна боЌа. Животот беше добар. Погледот надвор од прозорецот остана непроменет и неинспиративен, па Марш Ќа извади кутиЌата со кармин што Ќа штедеше токму за таква пригода и го обои стаклото светло црвено. Ова помогна, барем за некое време. Марш тогаш почна да замислува како би било да го лиже чистиот панел, но во тоЌ момент пингот на доЌдовната порака ги прекина неговите соништа.
  
  Проценетото време на пристигнува®е е 15 минути.
  
  Март направи гримаса, сре«на но и загрижена во исто време. Ни претстоеше четириесет часовно патува®е по некои од наЌлошите патишта во регионот. Оваа мисла вероЌатно нема да инспирира. Меѓутоа, штом «е биде завршена, следната фаза би била бескраЌно поинтересна. Март ги собра своите работи, ги нареди мешунките за кафе, шиши®ата со вино и садовите по боЌа, форма и големина, а потоа тргна надвор.
  
  Теренецот чекаше, рикаше покраЌ патот и изгледаше изненадувачки удобно. Марш Ќа демонтирал нуклеарната бомба, го врзал поЌасот на неа, а потоа се грижел за себе. Возачот малку разговараше пред да сфати дека на Марш не му е грижа за своЌот посран живот, а потоа седна зад воланот. Патот се протегаше бескраЌно напред.
  
  Поминаа часови. Теренецот се лизна, потоа се затресе, а потоа повторно се лизна, запираЌ«и неколку пати за гас и проверка на место. Возачот не би ризикувал да биде повлечен поради помал прекршок. На краЌот на краиштата, тоа беше само уште едно возило меѓу многуте, уште една животна искра што патуваше по вечниот автопат до непознати дестинации, а ако останеше незабележително, «е поминеше незабележано.
  
  И тогаш МонтереЌ лежеше напред. Март се насмевна широко, уморна, но сре«на, бидеЌ«и долгото патува®е беше завршено пове«е од половина пат.
  
  Нуклеарната актовка лежеше до него, сега на само неколку часа од границата со САД.
  
  
  ГЛАВА ВТОРА
  
  
  Март го направи следниот дел од своето патува®е под закрила на целосна темнина. Тоа беше место каде што сè можеше да се освои или изгуби; Непознат фактор, подигнат до непроценлива сума од шефовите на локалните картели, беше претставен на сликата. КоЌ би можел да ги погоди размислува®ата на таквите луѓе? КоЌ знаеше што «е прават следно?
  
  Се разбира, не тие... или ЏулиЌан Марш. ТоЌ беше срамно превезен заедно со уште десетина луѓе во задниот дел на камионот коЌ се движеше кон границата. Некаде на патот, овоЌ камион излета од автопатот и исчезна во темнината. Без светла, без знаци, возачот Ќа знаеше оваа рута со врзани очи - и добро е што знаеше.
  
  Марш застана назад во камионот, слушаЌ«и го муабетот и незадоволството на семеЌствата. Размерите на неговиот план се наЎираа пред него. Моментот на неговото пристигнува®е во ЊуЌорк не можеше да доЌде доволно брзо. Кога камионот закочи и задните врати се отвориЌа на подмачканите шарки, тоЌ прв излезе, бараЌ«и го водачот на вооружените луѓе кои стоеЌа на стража.
  
  "ДиЌабло", рече тоЌ, користеЌ«и шифра што го идентификуваше како ВИП патник и дека се согласил на пла«а®е. Човекот кимна со главата, но потоа го игнорираше, собираЌ«и ги сите во мала група под широко раширените гранки на надвиснатото дрво.
  
  "Сега е од витално значе®е", рече тоЌ на шпански, "да се движите тивко, да не кажувате ништо и да правите како што ви е кажано. Ако не го направиш ова, «е ти го пресечам гркланот. Ти разбираш?"
  
  Марш гледаше како човекот наидува на сечиЌ поглед, вклучуваЌ«и го и неговиот. Маршот започна момент подоцна, по разбиен пат и низ грмушки дрвЌа. Месечевата светлина трепереше над главата, а водечкиот Мексиканец често чекаше додека облаците не Ќа скриЌат светлината пред да продолжи. Беа изговорени многу малку зборови, а тие само од луѓе со пиштоли, но одеднаш Марш се наЌде себеси како посакува да може да зборува малку шпански - или можеби многу.
  
  Се шеташе по средината на линиЌата, не обрнуваЌ«и внимание на исплашените лица околу него. По еден час тие забавиле и Марш видел напред тркалачка песочна рамнина испреплетена со ретки дрвЌа, кактуси и неколку други растениЌа. Целата група се сквоти.
  
  "Засега е добро", шепна водачот. "Но, сега е наЌтешкиот дел. Граничната патрола не може постоЌано да Ќа следи целата граница, но врши проверки по случаен избор. Цело време. А ти", кимна со главата во март, "побара да го преминеш Диабло. Се надевам дека сте подготвени за ова".
  
  Март се насмеа. Немаше поим за што зборува малото момче. Меѓутоа, луѓето набрзо почнале да исчезнуваат, секоЌ со мала група имигранти, додека не останале само Марш, водачот и еден чувар.
  
  "єас сум Гомез", рече водачот. "Ова е Лопез. Ќе ве водиме безбедно низ тунелот".
  
  "Што е со тие момци? Марш кимна со главата на имигрантите кои заминуваа, ставаЌ«и го своЌот наЌдобар лажен американски акцент.
  
  "Тие пла«аат само пет илЌади глава". Гомез направи отфрлачки гест. "Тие ризикуваат куршуми. Не грижете се, можете да ни верувате".
  
  Марш се згрози кога Ќа виде итрата насмевка цврсто фиксирана на лицето на неговиот водич. Се разбира, целото патува®е помина премногу мазно за да се очекува да продолжи. Праша®ето беше: кога «е го нападнат?
  
  "АЌде да одиме во тунелот", рече тоЌ. "Чувствувам  убопитни погледи овде".
  
  Гомез не можеше да го спречи блесокот на загриженост што му светна низ лицето, а Лопез Ќа скенира темнината околу него. Како еден, дваЌцата мажи го водеа во источна насока, под благ агол, но кон границата. Март се движеше напред, намерно погрешно чекореше и изгледаше несоодветно. Во еден момент, Лопез дури му подаде рака за помош, коЌа Марш Ќа каталогираше за подоцна, запишуваЌ«и Ќа како слабост. ТоЌ во никоЌ случаЌ не беше експерт, но банкарската сметка без дно некогаш му дозволуваше многу пове«е од материЌалните работи, искуството на светските шампиони во боречки вештини и поранешните воЌници од специЌалните сили меѓу нив. Марш знаеше неколку трикови, колку и да беа фенси.
  
  Одеа некое време, пустината се протегаше околу нив, речиси тивко. Како што се поЌави ридот напред, Марш беше целосно подготвен да го започне искачува®ето, но Гомез застана и истакна карактеристика што никогаш не би Ќа видел инаку. Таму каде што песочната почва се сретнуваше со нежно накосените подножЌа, неколку мали дрвЌа се сретнаа со грмушка од четка. Сепак, Гомез не отиде на ова место, туку направи внимателни триесет чекори надесно, а потоа уште десет нагоре по наЌстрмната падина. Откако таму, Лопез Ќа прегледа областа со бескраЌно внимание.
  
  "Чиста", рече тоЌ конечно.
  
  Гомез потоа нашол парче закопано Ќаже и почнало да влече. Марш видел мал дел од ридот се издигнува, поместуваЌ«и ги карпите и четката за да открие дупка со големина на човекот што била издлабена во живата карпа. Гомез се лизна внатре, а потоа Лопез Ќа впери цевката од пиштолот кон Марш.
  
  "Сега ти. И ти исто."
  
  Март го следеше, внимателно држеЌ«и Ќа главата надолу и гледаЌ«и Ќа стапицата за коЌа знаеше дека е само неколку чекори од него. Потоа, по малку размислува®е, човекот со две страни го смени каналот, решаваЌ«и да се повлече во темнината.
  
  Лопез чекаше, пиштолот кренал. Март се лизна, неговите чизми гребеа по карпестата падина. Лопез Ќа подаде раката, фрлаЌ«и го оружЌето, а Марш замавна со сечилото од шест инчи, втурнуваЌ«и го врвот во каротидната артериЌа на другиот човек. Очите на Лопез се шират и тоЌ Ќа крена раката за да го запре протокот, но Марш немаше намера да го стори тоа. ТоЌ го удрил Лопез меѓу очите, му го грабнал пиштолот, а потоа го шутнал неговото тело на умира®е по ридот.
  
  Да ти ебам.
  
  Марш Ќа испушти пушката, знаеЌ«и дека Гомез «е Ќа сфати побрзо од потребното ако Ќа види во раката на Марш. Потоа повторно влегол во тунелот и брзо тргнал по оригиналниот премин. Беше груб и подготвен, поддржан од тресе®е на греди и прашина и малтер што капе од покривот. Марш се очекува целосно да биде погребан во секоЌ момент. Гласот на Гомез допре до неговите напнати уши.
  
  "Не грижи се. Тоа е само лажен влез за да се исплаши секоЌ што би можел да се сопне во овоЌ тунел. Оди уште пониско, приЌателе".
  
  Марш точно знаеше што «е го чека "подолу", но сега имаше мал елемент на изненадува®е. Тешкиот дел би бил онеспособува®е на оружЌето на Гомез без сериозно да се повреди. ЊуЌорк се уште беше илЌадници милЌи далеку.
  
  И се чинеше многу подалеку додека стоеше под мексиканската пустина, чувствуваЌ«и Ќа нечистотиЌата како му тече по грбот и опкружен со смрдеата на пот и вегетациЌа, а очите му шмркаат од прашина.
  
  Марч се осмели напред, во еден момент ползеЌ«и и влечеЌ«и го зад себе ранец, чиешто ременче беше завиткано околу неговиот глужд. Овде има многу облека, си помисли во еден момент. Само облека и можеби четка за заби. Убава колонска вода. Кесичка кафе... се запраша каде може Американците да ги стават своите уреди за мере®е на радиЌациЌата, а потоа почна да се грижи за самото зраче®е. Повторно.
  
  Ова е вероЌатно нешто што треба да го проверите пред да одите.
  
  Па, треба да живеете и да учите.
  
  Март се натера да се смее додека излезе од тесниот тунел во многу поголем. Гомез се наведна, подаваЌ«и Ќа раката да помогне.
  
  "Нешто смешно?"
  
  "Да, твоите ебани заби".
  
  Гомез гледаше шокирана и со неверува®е. Оваа реченица изгледаше како последното нешто што тоЌ очекуваше да го слушне во оваа фаза од нивното патува®е. Марш пресметал што може да биде. Додека Гомез се обидуваше да сфати, Марш стана, го заврте пиштолот во рацете на Гомез и го заби задникот во устата на другиот човек.
  
  "Сега разбираш што сакам да кажам?
  
  Гомез се бореше со сета своЌа сила, го оттурна Марш и си Ќа врати бурето. Од устата му испрска крв додека рикаше, а забите му паднаа на подот. Марш се заглави под долгото буре и зададе силен удар во вилицата, а друг на страната на главата. Гомез се тетерави, неговите очи откриЌа дека сè уште не може да поверува дека оваа чудна патка го победила.
  
  Марш го извадил ножот од обвивката на страната на Мексиканецот додека се бореле. Гомез побрза, знаеЌ«и што «е се случи следно. ТоЌ удрил во камен Ўид при што со силно стенка®е си ги скршил рамото и черепот. Марш фрли удар коЌ се одби од Мексиканецот, а потоа удри во рока. Крв течеше од неговите зглобови. Пиштолот повторно се крена, но Марш се исправи така што му беше меѓу нозете, а деловниот дел сега стана бескорисен.
  
  Гомез го удри со глава, нивната крв се измеша и се распрска по Ўидовите. Март се тетерави, но го избегна следниот удар, а потоа се сети на ножот што сè уште го држеше во левата рака.
  
  Силно турка®е, а ножот ги напасил ребрата на Гомез, но Мексиканецот го фрлил пиштолот и со ножот ги ставил двете раце на раката на Марш, со што Ќа запрел силата на ударот и го закопал сечилото. Болката му ги искривила цртите, но мажот успеал да спречи неизбежна смрт.
  
  Март веднаш се концентрираше на слободната рака, користеЌ«и Ќа за да удира повторно и повторно, бараЌ«и слаби точки. Заедно, мажите се мачеа наЌдобро што можеа, полека се движеа нагоре и надолу по тунелот, налетаа на дрвени греди и се движеа низ насипи од кал. По песокот течеа потоци од пот; вештачкиот простор го исполнуваше силно рика®е, слично на пука®ето на сви®ите . Немаше милост, но не се стигна до земЌа. Гомез го зеде секоЌ удар како искусен уличен борец што беше, а Марш прв почна да слабее.
  
  "Нестрпливо... чекам да... пресечам... да те пресечам..." Гомез дишеше тешко, неговите очи диви, усните крвави и фрлен назад.
  
  Марш одби да умре на ова осамено, пеколно место. ТоЌ го вратил ножот назад, извртуваЌ«и го од телото на Гомез, а потоа се отстапил назад, даваЌ«и им на дваЌцата мажи далечина неколку метри. Пиштолот лежел на подот, фрлен.
  
  Гомез го нападна како ѓавол, врескаЌ«и, грмеЌ«и. Марш го одвра«а нападот како што беше научен, вртеЌ«и го рамото и дозволуваЌ«и му на сопствениот моментум на Гомез да му Ќа удри главата во спротивниот Ўид. Марш потоа го удрил со нога во 'рбетот. Повторно не го употребил ножот се додека на краЌот не му било Ќасно. ТоЌ исто така беше научен дека наЌочигледното оружЌе не е секогаш наЌдобро да се користи.
  
  Гомез го подигна телото од Ўидот, обесуваЌ«и Ќа главата и се сврте. Март се загледа во крваво црвеното лице на демонот. За момент тоа го фасцинираше, контрастот на темноцрвеното лице и белиот врат, црните дупки каде што некогаш се вгнездиЌа пожолтените заби, бледите уши што речиси комично излегуваа од двете страни. Гомез замавна на ударот. Марш бил удрен по страната на главата.
  
  Сега Гомез беше широко отворен.
  
  Марш зачекори напред, неговата глава се вртеше, но тоЌ остана доволно свесен за всушност да прободе со ножот, вперуваЌ«и го сечилото во срцето на другиот човек. Гомез се грчеше, здивот му свиркаше од скршената уста, а потоа го сретна погледот на Марч.
  
  "Ти платив со добра волЌа", дишеше Март. "Требаше само да ги земете парите".
  
  Знаеше дека овие луѓе се предавници по природа и, несомнено, и по образование. Предавството би било нивната втора или трета мисла на денот, по "зошто има крв на моите раце? и "Кого, по ѓаволите, го убив минатата но«? Можеби се размислува и за последиците од доза кокаин. Но, Гомез... требаше само да ги земе парите.
  
  Марш гледаше како човекот се лизга на земЌа, а потоа направи преглед. Беше модринки и болен, но релативно неповреден. Главата му чукаше. За сре«а, помислил да стави парацетамол во една од малите кесички во неговиот ранец, коЌа се наоѓала веднаш до нуклеарната бомба. Толку погодно што. Таму имаше и пакетче марамчи®а за беби®а.
  
  Март го избриша и ги проголта апчи®ата суви. Заборавил да земе вода со себе. Но, секогаш има нешто, нели?
  
  Без да погледне назад кон мртвото тело, Ќа спуштил главата и го започнал долгото патува®е низ подземниот тунел до Тексас.
  
  
  * * *
  
  
  Часовите се одолговлекуваа. ЏулиЌан Марш мавташе под Америка со нуклеарно оружЌе врзано на грбот. Можеби уредот беше помал отколку што очекуваше - иако ранецот сè уште беше надуен - но внатрешните прегради не беа помалку тешки. Суштеството се залепи за него како несакан приЌател или брат, влечеЌ«и го назад. СекоЌ чекор беше тежок.
  
  Темнината го опкружи и речиси го проголта, скршена само од повремената висечка светлина. Многу беа скршени, премногу. Овде беше влажно, глутница невидливи животни секогаш му создаваа кошмарни слики во умот кои играа во морничава хармониЌа со повремениот чеша®е што му тече на рамениците и на 'рбетот. Воздухот беше во ограничено количество, а она што имаше беше со слаб квалитет.
  
  Почна да се чувствува неизмерно уморен и почна да халуцинира. Еден ден го брка ТаЌлер Веб, а потоа и злобен трол. Двапати падна, стружеЌ«и ги колената и лактите, но се бореше на нозе. Тролот се претвори во гневни Мексиканци, а потоа во тако за шета®е полнети со црвени и зелени пиперки и гуакамоле.
  
  Како што минуваа километрите, тоЌ почна да чувствува дека можеби нема да успее, дека работите «е испаднат подобро ако само легне малку. Дремете малку. Единственото нешто што го спречуваше беше неговата посветла страна - делот што некогаш тврдоглаво го преживеа детството кога сите други сакаа да си замине.
  
  На краЌот се поЌавиЌа посветли светла напред и тоЌ помина преку другиот краЌ на тунелот и потоа помина многу минути проценуваЌ«и каков вид на прием може да добие. За волЌа на вистината, тоЌ не очекуваше комисиЌа за прием - никогаш не се очекуваше да стигне до земЌата на слободните.
  
  Според неговиот план, тоЌ организирал целосно одделен транспорт на оваа цел. Марш беше внимателен и без будала. Хеликоптерот треба да биде стациониран неколку милЌи подалеку, во очекува®е на неговиот повик. Марш извадил една од трите запалени «елии распоредени околу неговото тело и во неговиот ранец и се Ќавил.
  
  На средбата не беше кажано ниту збор, не беа дадени коментари за крвта и нечистотиЌата што ги покри лицето и косата на Марш. Пилотот Ќа крена птицата во воздух и се упати кон Корпус Кристи, следната и претпоследна станица на големата авантура на Марш. Едно беше сигурно, «е има приказна да раскаже...
  
  И нема коЌ да им каже. Единственото нешто што не го споделивте со гостите на забавата е како успеавте да прошверцувате нуклеарна актовка од Бразил до источниот брег на Америка.
  
  Корпус Кристи понуди краток одмор, долго тушира®е и кратка дремка. Следно «е биде дваесет и четири часовно патува®е до ЊуЌорк, а потоа ...
  
  Армагедон. Или барем на работ на тоа.
  
  Марш се насмевна додека лежеше со лицето надолу на креветот со главата закопана во перницата. ОдваЌ можеше да дише, но чувството многу му се допадна. Финтата би била да се убедат властите дека е сериозен и дека бомбата е вистинска. Не е тешко - еден поглед на канистрите и материЌалот што може да се расцепи «е ги натера да седнат и да молат. Откако тоа беше направено... Марш замисли дека доларите се слеваат, како некоЌ автомат во Лас Вегас да плука пари со брзина од Ќазли. Но, се за добра причина. СлучаЌот на Веб.
  
  Можеби не. Марш имал свои планови да ги реализира додека чудниот водач на ПитиЌците бркал виножита.
  
  ТоЌ се лизна од креветот, слета на колена пред да стане. Нанесе малку кармин. ТоЌ го преуреди мебелот на собата така што тие имаат смисла. Излегол и со лифтот се симнал во подрумот, каде што го чекала изнаЌмената кола.
  
  Chrysler 300. Големината и боЌата на изветвен кит.
  
  Следна станица... градот коЌ никогаш не спиел.
  
  
  * * *
  
  
  Марш го возеше автомобилот без никаков напор додека се поЌави светски познатиот Skyline. Изгледаше смешно лесно да се вози овоЌ автомобил до ЊуЌорк, но тогаш коЌ знаеше дека «е биде поинаку? Па, некоЌ може. Поминаа пове«е од три дена откако Ќа напушти Рамзесовата чаршиЌа. Што ако протече веста? Маршот не смени ништо. ТоЌ беше само уште еден патник, коЌ талкаше низ животот по кривулеста патека. Ако играта заврши, тоЌ тоа «е го знае многу брзо. Во спротивно... Веб вети дека Рамзес «е обезбеди луѓе кои сакаат да помогнат во ова. На нив сметаше март.
  
  Марш возел слепо, не знаеЌ«и или грижеЌ«и се многу за тоа што «е се случи следно. ТоЌ беше доволно внимателен да застане пред да влезе во големиот град, засолниште за но«та на другата страна на реката додека сонцето почна да заоѓа, комплицираЌ«и Ќа непредвидливата рута на неговото патува®е. Мотелот во форма на L беше доволен, иако постелнината беше гребена и несомнено валкана, а прозорските рамки и рабовите на подот беа обложени со неколку инчи црна нечистотиЌа. Сепак, тоа беше незабележително, непланирано и практично незабележливо.
  
  Затоа, околу полно«, седна исправено со чука®е на срцето, кога некоЌ затропа на вратата од неговата соба. Вратата се отвори на паркингот, па искрено, можеше да биде коЌ било од заталкан пиЌан гостин до шегобиец. Но, тоа може да бидат и полицаЌци.
  
  Или SEAL Team Six.
  
  Марш ги постави ножевите, лажиците и чашите, а потоа Ќа повлече завесата за да погледне надвор. Она што го виде за момент го остави без зборови.
  
  Што по...?
  
  Повторно се огласи тропа®ето, лесно и свежо. Марш не се двоумеше да Ќа отвори вратата и да му дозволи на човекот да влезе.
  
  "Ме изненадивте", рече тоЌ. "И тоа не се случува премногу често овие денови".
  
  "Се чувствувам добро како што е", рече посетителот. "Една од моите многу квалитети".
  
  Март се чудеше на другите, но не мораше да гледа предалеку за да забележи барем десетина. "Се сретнавме само еднаш претходно".
  
  "Да. И веднаш почувствував сродство".
  
  Март се исправи, сега посакуваЌ«и да го имаше и четвртиот туш. "Мислев дека сите ПитиЌа се мртви или заробени. Освен Веб и Ќас".
  
  "Како што можете да видите", посетителката ги рашири рацете, "сте згрешивте".
  
  "Задоволство ми е." Март лажираше насмевка. "Многу задоволна.
  
  "Ох", се насмевна и неговиот посетител, "тие «е станеш таков".
  
  Март се обиде да го потисне чувството дека сите негови родендени пристигнале одеднаш. Оваа жена беше чудна, можеби исто толку чудна како и тоЌ. Таа имаше кафеава коса исечена во шилест стил; неЌзините очи беа зелено-сини, токму како неговите. Колку беше морничаво? НеЌзиниот аутфит се состоеше од зелен волнен пуловер, светло црвени фармерки и тегет Doc Martins. Во едната рака држеше чаша млеко, а во другата чаша вино.
  
  Каде Ќа доби...?
  
  Но, тоа навистина не беше важно. Сакаше што е единствена, што некако го разбира. Му се допадна што таа излезе од никаде. Му се допадна што таа е сосема поинаква. Силите на темнината ги спротивставиЌа еден против друг. Крваво црвено вино и бело млеко за беле®е беа за да се измешаат.
  
  Марч и ги зеде очилата. "Дали сакате да бидете на врвот или на дното?
  
  "О, не ми пречи. АЌде да видиме каде «е не однесе расположението".
  
  Така Марш Ќа поставил нуклеарната бомба на чело на креветот каде што и дваЌцата можеле да Ќа видат и низ очите на Зои Ширс здогледале дополнителна искра што личела на комета. Оваа жена беше мо«на, смртоносна и искрено откачена. ВероЌатно луд. Нешто што му одговараше без краЌ.
  
  Додека таа се соблече, неговиот поделен ум залута за да размисли што «е се случи. Помислата на сета возбуда ветена за утре и задутре, кога «е Ќа клекнат Америка на колена и «е се радуваат со нуклеарната бомба, го натера да биде целосно подготвен за Зои додека таа му ги спушта панталоните и се качува на бродот.
  
  "Нема предигра? тоЌ ме праша.
  
  "Па, кога го ставивте тоЌ ранец токму така", рече таа, гледаЌ«и Ќа нуклеарната бомба како да може да Ќа гледа. "Сфатив дека не ми треба".
  
  Март се насмевна со сре«но изненадува®е. "И Ќас".
  
  "Гледаш ли,  убов? Зои се спушти на него. "Ние сме создадени еден за друг".
  
  Тогаш Марш сфати дека може да го види неЌзиниот полека како се движи, краЌно блед задник во одразот на огледалото што висеше на Ўидот директно над старата комода, а зад него самиот ранец, вгнезден меѓу перниците од креветот. ТоЌ се загледа во неЌзиното добро исончано лице.
  
  "По ѓаволите", избувна тоЌ. "Не одзема многу време".
  
  
  ГЛАВА ТРЕТА
  
  
  Мет ДреЌк се подготвува за наЌлудото возе®е на тимот досега. НеприЌатно, болно чувство се смести во Ќамата на моЌот стомак и немаше никаква врска со нерамниот лет, само резултат на напнатост, вознемиреност и одвратност кон луѓето кои можеа да се обидат да извршат такви страшни злосторства. ТоЌ сочувствуваше со луѓето во светот кои се занимаваа со нивните секоЌдневни работи, неуки, но задоволни. Тие беа луѓето за кои се бореше.
  
  Хеликоптерите беа преполни со воЌници кои се грижеа и се ставаа во опасност за луѓето кои го направиЌа светот добро место за живее®е. Целиот тим на SPEAR беше присутен, со исклучок на Карин БлеЌк и Борегард Ален и Бри¤ит Мекензи - познат како Кензи, поранешен агент на Мосад коЌ поседува катани, шверц на артефакти. Тимот Ќа напушти уништената "последна чаршиЌа" на Рамзес со таква брза®е што беа принудени да ги земат сите со себе. Немаше ниту една минута за губе®е, а целиот тим беше подготвен, информиран и подготвен да излезе на улиците на ЊуЌорк на трча®е.
  
  Од вистинска ¤унгла до бетонска ¤унгла, помисли ДреЌк. Никогаш не се затвораме.
  
  Насекаде околу него беа сигурните вкрстени линии и бурните бранови на неговиот живот. Алиша и Бо, МеЌ и Кензи и Торстен Дал. Во вториот хеликоптер беа Смит и Лорен, ХеЌден, Кинимака и єорги. Тимот се втурна во воздушниот простор на ЊуЌорк, ве«е расчистен од претседателот Кобурн, и нагло се спушти, брзаЌ«и низ празнините меѓу облакодери и спуштаЌ«и се кон покрив во форма на квадрат. Турбуленциите ги зафатиЌа. Радиото чврчорело додека се поЌавиле информациите. ДреЌк можеше само да Ќа замисли вревата на улиците долу, брзата агенти и избезумените SWAT тимови, пеколната мисла за главна брза®е за спас на ЊуЌорк и источниот брег.
  
  ТоЌ зеде длабок здив, чувствуваЌ«и дека следните неколку часа «е бидат турбулентни.
  
  Дал му падна во очи. "По ова одам на одмор".
  
  ДреЌк се восхитуваше на самодовербата на Швеѓанецот. "По ова, на сите «е ни треба еден".
  
  "Па, не доаѓаш со мене, єорки".
  
  "Нема проблем. Прилично сум сигурен дека Џоана сепак «е биде на чело".
  
  "Што, по ѓаволите, би требало да значи тоа?
  
  Хеликоптерот брзо се спушти, испра«аЌ«и го нивниот стомак во стратосферата.
  
  Алиша се насмеа. "Само да знаеме коЌ раководи со ку«ата на ДеЌли, Торсти. Знаеме".
  
  Швеѓанецот направи гримаса, но не даде дополнителни коментари. ДреЌк разменил насмевка со Алиша, а потоа забележал дека Маи ги гледа и дваЌцата. По ѓаволите, како да немаме за што да се грижиме и онака.
  
  Алиша и мавна на Маи. "Дали си сигурен дека можеш да се справиш со ваква постапка, СпраЌт, откако неодамна се исечеш додека се бричиш?
  
  Изразот на МеЌ не се промени, но таа колебливо подаде рака да Ќа допре новата лузна на неЌзиното лице. "Неодамнешните настани ме натераа многу повнимателен кон луѓето на кои им верувам. И внимаваЌте на оние што изневеруваат".
  
  ДреЌк одвнатре се нагризал.
  
  Ништо не се случи. Таа ме остави, ставаЌ«и краЌ на тоа! Ништо не беше ветено. .
  
  Емоциите и мислите се измешаа, претвораЌ«и се во кисела жолчка, коЌа се измеша со илЌада други чувства. Дал, забележа тоЌ, полека се оддалечи од Кензи, а Бо едваЌ го тргна погледот од Алиша. Боже, се надеваше дека работите се смириле малку во вториот хеликоптер.
  
  Нови налети на див ветер ги погодиЌа кога лизга®ето на хеликоптерот го допре покривот на зградата. Птицата слета, а потоа вратите се отвориЌа, патниците скокнаа надолу и истрчаа кон отворената врата. Мажите со пиштоли го обезбедуваа влезот, а внатре беа стационирани уште неколку луѓе. ДреЌк прв нурна, прво леташе со нозете и се чувствуваше малку неподготвен без оружЌе, но добро знаеЌ«и дека наскоро «е бидат вооружени. Тимот набрзина се симнуваше по тесните скали едно по едно додека не се наЌдоа во широк ходник, затемнет и опкружен со уште пове«е стражари. Тука тие застанаа за момент пред да добиЌат инструкции да продолжат.
  
  Сè е Ќасно.
  
  ДреЌк ¤огирал, сфа«аЌ«и дека изгубиле витални денови извлекуваЌ«и информации од чаршиЌата, а потоа биле испрашувани од сомнителни агенти, особено од ЦИА. На краЌот интервенирал и самиот Кобурн коЌ наредил итно испра«а®е на тимот SPEAR до наЌжешкото место на планетата.
  
  ЊуЌорк.
  
  Сега, по уште едно скалило, тие излегоа на балконот со поглед на внатрешноста на, како што му беше кажано дека е локалната полициска станица на аголот од 3-та и 51-вата улица. Непознато за Ќавноста, локациЌата служеше и како канцелариЌа за национална безбедност - всушност, таа беше една од двете што беа наречени "центарот" на градот, сржта на сите агенциски активности. ДреЌк сега Ќа гледаше локалната полициЌа како Ќа извршува нивната секоЌдневна работа, станицата раздвижена, гласна и преполна, сè додека човек во црн костум не приЌде од далечниот краЌ.
  
  "АЌде да се движиме", рече тоЌ. "Овде нема време за губе®е".
  
  ДреЌк не можеше да се согласи пове«е. ТоЌ Ќа турна АлисиЌа напред, на големо незадоволство на русокосата, заработуваЌ«и отсЌаЌ за неговите проблеми. Останатите се преполниле внатре, ХеЌден се обидел да му приЌде на новодоЌдениот, но тоЌ останал без време додека исчезнал зад далечната врата. Додека одеа, влегоа во кружна просториЌа со подови и Ўидови со бели плочки, и столчи®а наредени во редови пред мала подигната платформа. Човекот ги испрати наЌбрзо што можеше.
  
  "Ви благодарам што доЌдовте", рече тоЌ бестрасно. "Само да знаете, луѓето што ги заробивте - измамникот Рамзес и Роберт ПраЌс - беа однесени во «елиите под нас за да ги чекаат резултатите од нашата... хаЌка. Мислевме дека тие може да содржат вредни информации и треба да бидат наоколу".
  
  "Особено ако не успееме", мрачно рече Алиша.
  
  "Навистина. И овие подземни затворски «елии со дополнителна безбедност во Одделот за домашна безбедност «е го задржат присуството на Рамзес неоткриено, како што сигурен сум дека можете да го цените".
  
  ДреЌк потсети дека локалните единици на Рамзес, откако украле или насилно одзеле нуклеарна бомба од рацете на Марш, добиле наредба да чекаат дозвола од Рамзес да детонираат. Не знаеЌа дека е заробен, ниту дека е речиси мртов. ЊуЌоршките «елии на организациЌата на Рамзес воопшто не знаеЌа ништо.
  
  Барем тоа беше единственото нешто што зборуваше во корист на тимот на SPEAR.
  
  "ТоЌ «е биде корисен", рече ХеЌден. "Прилично сум сигурен".
  
  "Да", додаде Смит. "Значи, одложи го турка®ето на добитокот засега".
  
  Агентот на Министерството за внатрешни работи се скрши. "Моето име е Мур. єас сум главниот теренски агент овде. Сета интелигенциЌа «е помине низ мене. Создаваме нова работна група за асимилациЌа и дистрибуциЌа на активности. Имаме центар и сега организираме филиЌали. СекоЌ агент и полицаец - достапен или не - работи против оваа закана и ние целосно ги разбираме последиците од неуспехот. Не може..." тоЌ малку се поколеба, покажуваЌ«и стрес што вообичаено би бил нечуен. "Ова не може да се дозволи да се случи овде".
  
  "КоЌ е шеф на земЌата? - праша ХеЌден. "КоЌ ги носи одлуките овде каде што е навистина важно?
  
  Мур се двоумеше и си Ќа изгреба брадата. "Па, знаеме. Татковина. Во соработка со Единицата за борба против тероризмот и Единицата за управува®е со закани".
  
  "А под "ние" мислиш на тебе и на мене?" Или мислиш само на татковината?
  
  "Мислам дека тоа може да се промени како што бара ситуациЌата", призна Мур.
  
  ХеЌден изгледаше задоволно. "Проверете дали батериЌата на вашиот мобилен телефон е наполнета".
  
  Мур погледна низ групата како да Ќа почувствува нивната итност и ѝ се допадна. "Како што знаете, имаме краток прозорец. На овие копили®а нема да им треба многу време за да сфатат дека Рамзес нема да Ќа даде таа наредба. Значи, прво прво. Како да откриеме терористичка «елиЌа?"
  
  ДреЌк погледна во часовникот. "И марш. Зарем март не треба да биде приоритет ако носи бомба?"
  
  "Разузнава®ето известува дека март «е се обедини со локалните «елии. Не знаеме колку «е има. Значи, секако се фокусираме на двете".
  
  ДреЌк се присети на приказната на Бо за разговорот помеѓу Марш и Веб. Тогаш му падна на памет дека лигавиот Французин што првпат го сретнаа додека беа принудени да учествуваат на турнирот "Последниот човек што стои" и дека оттогаш доста често се бореа, Ќа сЌае светлината на добрината кога беше важно. Блесна како Ўвезда. Навистина треба да му даде на момчето дополнително место за дише®е.
  
  Некаде покраЌ потколеницата...
  
  Мур повторно проговори. "ПостоЌат неколку начини да се открие длабока клетка или дури и клетка за спие®е. Ги стеснуваме осомничените. Истражуваме врски со други познати «елии кои се ве«е под надзор. Погледнете ги запалените места за богослужба каде познатите ¤ихадисти го исфрлаат своЌот отров. Ги гледаме луѓето кои неодамна се посветиле на ритуалите - оние кои одеднаш се интересираат за религиЌата, се повлекуваат од општеството или зборуваат за женската облека. НСА ги слуша метаподатоците собрани од милиони мобилни телефони и ги проценува. Но, многу поефикасни се мажите и жените кои ризикуваат секоЌ ден во неделата - оние што ги инфилтриравме во популациЌата од коЌа редовно се регрутираат нови ¤ихадисти".
  
  "Под капак". Смит кимна со главата. "Ова е добро".
  
  "Ова е вистина. Во овоЌ момент, нашите информации се потенки од Барбиката на Иги Поп. Се обидуваме да го потврдиме броЌот на луѓе во секоЌа «елиЌа. Големина на «елиЌата. Области. Можности и подготвеност. Ги прегледуваме сите неодамнешни телефонски записи. Дали мислите дека Рамзес «е зборува?
  
  ХеЌден едваЌ чекаше да доЌде на работа. "Ќе му дадеме проклето добар обид".
  
  "Заканата е неизбежна", рече Кинимака. "АЌде да доделиме тимови и да тргнеме по ѓаволите одовде".
  
  "Да, да, тоа е добро", обЌасни Мур. "Но, каде «е одите? ЊуЌорк е многу голем град. Ништо нема да постигнете со бега®е ако немате каде да одите. Не знаеме ни дали бомбата е вистинска. Многу луѓе можат да направат бомба... погледнете десно".
  
  Алиша се префрли на своето место. "Можам да гарантирам за тоа".
  
  "Возилата се во подготвеност", рече Мур. "Возила на специЌалните сили. Хеликоптери. Брзи автомобили без ознаки. Верувале или не, имаме планови за ова, начини за чисте®е на улиците. Службениците и нивните семеЌства ве«е се евакуирани. Сè што ни треба сега е почетна точка".
  
  ХеЌден се сврте кон своЌот тим. "Значи, аЌде брзо да ги дистрибуираме групите и да стигнеме до Рамзес. Како што рече тоЌ човек, нашиот прозорец е мал и ве«е се затвора".
  
  
  ГЛАВА ЧЕТВРТА
  
  
  ЏулиЌан Марш го напушти мотелот освежен, дури и возбуден, но и малку тажен. Беше добро облечен: сини фармерки, од кои едната нога беше малку потемна од другата, неколку слоеви кошули и капа турната на едната страна од главата. Погледот беше добар и мислеше дека Ќа надминал Зои. Жената излезе од малата ба®а, изгледаше малку разбушавено, со само половина исчешлана коса и половина нанесен кармин. Дури по неколку минути оценува®е, Марш сфати дека намерно се обидува да го имитира.
  
  Или да му оддадат почит?
  
  Можеби тоа беше второто, но навистина го турна Марш преку работ. Последното нешто што тоЌ сакаше беше женска верзиЌа од себе да го ограничи неговиот уникатен стил. Речиси како последователна мисла, го зеде ранецот од креветот, галеЌ«и го материЌалот и чувствуваЌ«и Ќа контурата на живиот Ўвер внатре.
  
  МоЌата .
  
  Утрото беше добро, свежо, светло и весело. Марш чекаше додека не се повлече автомобил со пет седишта и дваЌца мажи не скокнаа. И дваЌцата беа со темна кожа и носеа густи бради. Март Ќа кажа последната лозинка за последното патува®е и им дозволи да Ќа отворат задната врата. Зои се поЌави додека се качуваше внатре.
  
  "ЧекаЌ". Еден од мажите извадил пиштол додека жената се приближувала. "Треба да има само еден".
  
  Март беше склон да се согласи, но другата страна од него сакаше уште подобро да Ќа запознае оваа жена. "Таа е задоцнето додава®е. Таа е во ред".
  
  Раката со пиштолот сè уште се двоумеше.
  
  "СлушаЌ, не сум во контакт три дена, можеби четири". Марш не можеше да се сети точно. "Плановите се менуваат. Ти Ќа дадов лозинката, сега слушаЌ ги моите зборови. Таа е во ред. Дури и корисно".
  
  "Многу добро". Ниту еден маж не изгледаше убеден.
  
  Автомобилот брзо полета, подигнуваЌ«и колона нечистотиЌа од под задните гуми и се сврте кон градот. Маршот се повлече бидеЌ«и облакодерите се наЎираа уште поголеми, а сообра«аЌот се интензивираше. СЌаЌни, рефлектирачки површини го опкружуваа автомобилот, заслепуваЌ«и на некои места додека Ќа пренасочуваа вештачката светлина. Толпата ги исполни тротоарите и зградите блескаа со информации. Полициски автомобили возеле низ улиците. Марш не забележал никакви знаци на зголемено полициско внимание, но во тоЌ момент не можел да види над покривот на автомобилот. Ова му го спомна на возачот.
  
  "Се чини нормално", одговори човекот. "Но, брзината е сепак важна. Сè «е се распадне ако се движиме премногу бавно".
  
  "Рамзес? - праша Марш.
  
  "Го чекаме неговиот збор".
  
  Март се намурти, чувствуваЌ«и одредена снисходливост во одговорот. ОвоЌ план беше целосно негов, а потчинетите на Рамзес мора да танцуваат на неговата мелодиЌа. Откако пристигнаа на локациЌата што Марш Ќа одбра и се подготви неколку месеци пред да започнат.
  
  "Останете под радарот", рече тоЌ, за да воспоставите контрола. "И под ограничува®ето на брзината, нели? Не сакаме да бидеме запрени".
  
  "Ние сме во ЊуЌорк", рече возачот, а потоа и дваЌцата се насмеа додека тоЌ трчаше на црвено. Марш избра да ги игнорира.
  
  "Но", потоа додаде возачот. "ТвоЌот ранец? Оваа... содржина треба да се потврди".
  
  "Го знам тоа", подсвире Марш. "Мислиш дека не го знам ова?
  
  Каков маЌмун му натовари Веб?
  
  Можеби чувствуваЌ«и Ќа растечката напнатост, Зои му се приближи. Помеѓу нив имаше само нуклеарна бомба. НеЌзината рака полека се лизгаше по ранецот, еден по еден прст, и се спушташе до неговиот скут, предизвикуваЌ«и тоЌ да се трепне, а потоа да се загледа во неа.
  
  "Дали е ова навистина соодветно?
  
  "Не знам, ЏулиЌан. Дали е така?"
  
  Марш не беше сосема сигурен, но се чувствуваше доволно добро што го остави на мира. За момент му падна на памет дека Шерс е малку привлечен, мо«ен како папата во сенка и без сомнение дека е способен да повика каков било машки примерок што ѝ треба.
  
  Зошто Ќас?
  
  Нуклеарната бомба вероЌатно помогна, знаеше. СекоЌа девоЌка сака маж со нуклеарно оружЌе. Нешто поврзано со мо«та... О, добро, можеби ѝ се допадна идеЌата дека тоЌ е малку пострашен од неа. Неговата необичност? Секако, зошто по ѓаволите не? Неговиот збир на мисли излета од шините кога застанаа на страната на патот, а возачот скратено покажуваше кон зградата што Марш Ќа избра при неговата претходна посета. Денот надвор беше сè уште топол и сосема неочекуван. Марш си ги замислил дебелите магари®а на владата, цврсто сместени на нивните кадифени кожени седишта, пред да го добиЌат тепа®ето на нивните животи.
  
  Сега доаѓа наскоро. Така наскоро едваЌ «е можам да се задржам.
  
  єа фати Зои за рака и речиси прескокна по тротоарот, оставаЌ«и го ранецот да се висне на свитканиот лакт. Откако го поминале вратарот и добиле инструкции лево, групата од четворица се качила со лифтот до четвртиот кат, а потоа го проверила пространиот стан со две спални. Сè беше добро. Март ги отвори балконските врати и зазеде уште еден здив од градскиот воздух.
  
  Може и Ќас додека сè уште можам.
  
  ИрониЌата го насмеа самиот на себе. Ова никогаш не би се случило. Сè што требаше да направат Американците беше да веруваат, да платат, а потоа тоЌ можеше да Ќа уништи нуклеарната бомба во Хадсон како што беше планирано. Потоа, нов план. Нов живот. И возбудлива иднина.
  
  Од зад неговото рамо доЌде глас. "КаЌ нас е испратено лице кое може да Ќа провери содржината на вашиот ранец. ТоЌ треба да пристигне во рок од еден час".
  
  Марч кимна со главата без да се сврти. "Како што се очекуваше. Многу добро. Но, има уште неколку размислува®а. Ми треба некоЌ да ми помогне да ги префрлам парите веднаш штом Белата ку«а «е плати. Ми треба помош да подготвам потера за да создадам одвра«а®е. И ние треба да ги активираме сите «елии и да Ќа активираме оваа бомба".
  
  Човекот зад него се разбранува. "Се е во планира®ето", рече тоЌ. "Ние сме подготвени. Овие работи «е се соберат многу наскоро".
  
  Март се сврте и се врати во хотелската соба. Зои седеше пиеЌ«и шампа®, неЌзините витки нозе кренати и потпрени на количка. "Па сега само чекаме? - го праша момчето.
  
  "Не за долго".
  
  Марш ѝ се насмевна на Зои и му Ќа подаде раката. "Ќе бидеме во спалната соба".
  
  ДвоЌката зграпчила ремен од секоЌ ранец и ги однел со себе во наЌголемата спална соба. За една минута и дваЌцата беа голи и се превиваа еден врз друг врз чаршафите. Марш се обиде да докаже дека овоЌпат Ќа има потребната издржливост, но Зои беше само малку премногу итра. НеЌзиното широко, беспрекорно лице правеше секакви работи за неговото либидо. На краЌот, беше добро што Марш заврши брзо, бидеЌ«и набрзо затропа на вратата од спалната соба.
  
  "ОвоЌ човек е тука".
  
  Ве«е? Марш брзо се облече со Зои, а потоа дваЌцата се вратиЌа во собата, сè уште зацрвенети и малку испотени. Марш се ракуваше со новодоЌдениот, забележуваЌ«и Ќа неговата тенка коса, блед тен и изгужвана облека.
  
  "Не излегувате често?
  
  "Ме држат затворен".
  
  "О, добро, нема врска. Дали сте тука да Ќа проверите моЌата бомба?
  
  "Да, господине, Ќас направив".
  
  Марш го стави своЌот ранец на ниската стаклена маса што го окупираше центарот на големата просториЌа. Зои помина покраЌ него, привлекуваЌ«и му внимание додека за момент се сети на неЌзината гола фигура пред само неколку минути. Го сврте погледот, свртуваЌ«и се кон доЌденецот.
  
  "Како се викаш, момче?
  
  "Адам, господине".
  
  "Па, Адам, знаеш што е тоа и што може да направи. Дали сте нервозни?"
  
  "Не, не во моментов".
  
  "Напнато?
  
  "єас не мислам така".
  
  "Дали сте нервозни? Напнато? Можеби е преуморен?"
  
  Адам одмавна со главата гледаЌ«и во ранецот.
  
  "Ако е така, сигурен сум дека Зои може да ви помогне". Ова го кажа на половина шега.
  
  ПитиЌанот се сврте со итра насмевка. "Биди сре«ен".
  
  Марш трепна, како и Адам, но пред младиот човек да се премисли, проговори нивниот брадест возач. "ПобрзаЌте со тоа", рече тоЌ. "Мораме да бидеме подготвени за...", продолжи тоЌ.
  
  Марш ги крена рамениците. "Во ред, нема потреба да почнете да ги газите нозете. АЌде да се спуштиме и да се извалкаме". ТоЌ се сврте кон Адам. "Мислам, со бомба".
  
  Младиот човек збунето го погледна ранецот, а потоа го сврте така што токите беа свртени кон него. Полека ги одврза и го отвори капакот. Внатре лежеше вистинскиот уред, опкружен со поиздржлив и севкупно супериорен ранец.
  
  "Во ред", рече Адам. "Значи, сите знаеме за MASINT, протокол за мере®е и потпис за разузнава®е коЌ скенира за потписи на радиЌациЌа и други физички феномени поврзани со нуклеарно оружЌе. ОвоЌ уред, и барем уште еден сличен за коЌ знам, беа дизаЌнирани да се лизгаат под ова поле. Во моментов има многу системи за открива®е и следе®е на нуклеарни уреди во светот, но не сите од нив се напредни, а не сите се целосно екипирани". ТоЌ ги крена рамениците. "Погледнете ги неодамнешните неуспеси во цивилизираните земЌи. Може ли некоЌ навистина да спречи решителна индивидуа или тесно поврзана «елиЌа да деЌствува сама? Се разбира не. Потребна е само една грешка или внатрешна работа". ТоЌ се насмевна. "Несре«ен вработен или дури и мртов уморен. НаЌчесто тоа бара пари или потпора. Ова се наЌдобрите валути на меѓународниот тероризам".
  
  Марш Ќа слушаше приказната на младиот човек, прашуваЌ«и се дали биле преземени уште една или две посериозни мерки на претпазливост додека Ќа обЌаснувал своЌата рута до Рамзес и Веб. Тоа би било во нивни интереси. Никогаш немаше да знае, и да бидам искрен, не му беше грижа. Сега тоЌ беше токму тука и «е Ќа отвори вратата на пеколот.
  
  "Во суштина тоа е она што ние го нарекуваме "валкана бомба"", рече Адам. "Терминот отсекогаш постоел, но сè уште е применлив. Имам алфа сцинтилатор, детектор за загадувачи и уште неколку добрини. Но, во основа", Адам извади шрафцигер од ¤ебот, "го имам ова".
  
  ТоЌ брзо го отстрани цврстото пакува®е и ги одврза лентите со велкро што го изложиЌа малиот дисплеЌ и мини-тастатурата. Панелот се држеше на место со четири завртки, кои Адам брзо ги извади. Кога металната плоча се ослободи, низа жици се одврзаа зад неа, што доведе до срцето на новооткриениот уред.
  
  Март го задржа здивот.
  
  Адам се насмевна за прв пат. "Не грижи се. Ова нешто има пове«е осигурувачи и сè уште не е ни вооружено. НикоЌ овде нема да го започне ова".
  
  Март се чувствуваше малку празен.
  
  Адам Ўирна во механизмот и деталите во него, земаЌ«и го сето тоа. По еден момент го провери екранот на лаптопот до него. "Тоа протекува", призна тоЌ. "Но, не е толку лошо".
  
  Март немирно се нервираше. "Колку е лошо?
  
  "Би ве советувал никогаш да не имате деца", рече Адам без емоции. "Ако сеуште можете. И уживаЌте во следните неколку години од вашиот живот".
  
  Марш зЌапаше во Зои додека таа ги креваше рамениците. Во секоЌ случаЌ, тоЌ никогаш не очекувал дека «е го надживее своЌот себичен татко или неговите арогантни бра«а.
  
  "Сега можам да го заштитам подобро", рече Адам, вадеЌ«и го пакетот од куферот што го донесе со себе. "Како што би направил со коЌ било уред од ваква природа".
  
  Март за момент гледаше и потоа сфати дека се речиси готови. Ги сретнал мртвите очи на нивниот возач. "Овие камери за кои зборуваше Рамзес. Дали се подготвени? Потерата «е започне и не сакам никакви одложува®а".
  
  Сува насмевка блесна како одговор. "И ние исто така. Сите пет клетки сега се активни, вклучително и две «елии за спие®е за кои Американците можеби не се свесни". Човекот погледна во часовникот. "Тоа е 6:45 часот наутро, сè «е биде подготвено до седум.
  
  "Фантастично". Марш почувствува дека неговото либидо повторно се зголемува и мислеше дека може да го искористи овоЌ факт додека сè уште може. ПознаваЌ«и го Зои, како што направи неодамна, тие сепак брзо «е завршеа. "А протоколите за трансфер на пари?
  
  "Адам «е се фокусира на завршува®е на програма коЌа «е Ќа емитува нашата локациЌа низ светот во бескраЌна Ќамка. Тие никогаш нема да Ќа следат трансакциЌата".
  
  Март не го забележа изненадува®ето на лицето на Адам.
  
  ТоЌ беше премногу фокусиран на Зои, а таа на него. Му требаше уште пет минути за да го види Адам како Ќа активира бомбата и да ги слуша инструкциите како да го разоружа проклетиот, а потоа се погрижи човекот да ги направи соодветните фотографии од уредот во акциЌа. Фотографиите одиграа клучна улога во убедува®ето на Белата ку«а за автентичноста на уредот и во поставува®ето на потрагата што «е создаде одвра«а®е и «е ги подели силите наредени против него. Сре«ен, конечно се сврте кон Адам.
  
  "Жолтата. Дали е ова жица за разоружува®е?"
  
  "Хм, да господине, тоа е".
  
  Марш искрено му се насмевна на возачот. "Па, дали сме подготвени?
  
  "Ние сме подготвени".
  
  "Тогаш замини".
  
  Марш Ќа подаде раката и Ќа одведе Зои во спалната соба, влечеЌ«и и ги фармерките и га«ичките додека тоЌ одеше и обидуваЌ«и се да го потисне насмевката. Поплава од страст и возбуда речиси го обземаа додека сфати дека сите негови соништа за мо« и важност се на пат да се остварат. Да можеше сега неговото семеЌство да го види.
  
  
  ПОГЛАВєЕ ПЕТТА
  
  
  Додека ДреЌк се исправа, го погоди целата тежина од она што се случуваше. Итноста му се проби низ вените, му ги расипа нервните завршетоци, а еден поглед кон неговите соиграчи му кажа дека тие се чувствуваат исто - дури и Кензи. ТоЌ навистина мислеше дека поранешниот агент на Мосад ве«е Ќа натерал да се пресели, но потоа, за волЌа на вистината, поради поврзаноста на воЌниците, не ни требаше да Ќа праша зошто не го направила тоа. На коцка беа истите невини за кои таа се бореше, истите цивили. СекоЌ со половина срце не би дозволил тоа да се случи, а ДреЌк се посомневал дека на Кенси може да има многу пове«е од половина срце, без разлика колку е длабоко скриено.
  
  Ґидниот часовник покажуваше седум четириесет и пет, а целата екипа беше во движе®е. Во полициската станица владееше алармантно, хаотично спокоЌство, полициЌата беше одговорна, но очигледно на работ. Новинските извештаи блеснаа на телевизиските екрани, но никоЌ од нив немаше никаква врска со нив. Мур одеше и одеше, чекаЌ«и вести од таЌни агенти, тимови за надзор или возе®е автомобили. ХеЌден се израмни со остатокот од тимот.
  
  "єас и Мано «е се справиме со Рамзес. Ни требаат уште две групи, една да ги процени информациите за нуклеарна експлозиЌа додека се случува, и една да ги бара овие «елии. Молчи, но не земаЌ затвореници. Денес, приЌатели, не е ден за глупира®е. ДобиЌте го она што ви треба и добиЌте го брзо и тешко. Лаже®ето може скапо да не чини".
  
  Мур сфати што зборува и погледна назад. "Денес", рече тоЌ, "нема да има милост".
  
  Дал мрачно кимна со главата, пукаЌ«и ги зглобовите како да може да пукне череп на маж. ДреЌк се обиде да се опушти. Дури и Алиша одеше наоколу како пантер во кафез.
  
  Потоа, во 8 часот, започна лудилото.
  
  Повиците почнаа да пристигнуваат, посветените телефони Ўвонеа повторно и повторно, нивната бучава Ќа исполнуваше малата соба. Мур ефикасно се бореше со нив еден по еден, а дваЌца помошници дотрчаа да помогнат. Дури и Кинимака го прифати предизвикот, иако масата на коЌа седеше не изгледаше особено сре«на.
  
  Мур ги споредил информациите со брзината на светлината. "Ние сме на прагот", рече тоЌ. "Сите тимови се подготвени. ТаЌните агенти ги приЌавиле наЌновите разговори за таЌни состаноци и муабети. Се интензивираа движе®ата околу познатите ¤амии. Дури и да не знаевме што се случува, «е бевме загрижени. Во нивните вообичаени живеалишта беа видени нови лица, сите решени и се движат брзо, со цел. Од «елиите што ни се познати, две исчезнаа од радарот". Мур одмавна со главата. "Како да не сме се занимавале со ова ве«е. Но, имаме индиции. Еден тим треба да се упати кон пристаништата - една од познатите «елии оперира од таму".
  
  "Ова сме ние", избувна Дал. "Станете, копили®а".
  
  "ЗборуваЌ за себе". Кенси му се приближи. "О, и Ќас сум со тебе".
  
  "Ох, дали треба да го направите ова?
  
  "Престанете да играте напорно за да добиете".
  
  ДреЌк ги проучувал тимовите, кои на интересен начин биле поделени во парови. Дал и Кензи имаа другари - Лорен, Смит и єорги. ТоЌ на краЌот остана со Алиша, МеЌ и Бо. Тоа беше рецепт за нешто; тоа беше сигурно.
  
  "Со сре«а, другар", рече ДреЌк.
  
  Дал се сврте да каже нешто токму кога Мур Ќа крена раката. "ЧекаЌ!" За секунда го покри ресиверот со рака. "Ова штотуку е поправено на нашата телефонска линиЌа".
  
  Сите глави се свртеа. Мур прифати уште еден повик и сега посегна, чувствуваЌ«и го копчето за звучникот.
  
  "Вие сте внатре", рече Мур.
  
  Бестелесна пукнатина Ќа исполни просториЌата, зборовите излегоа толку брзо што како нозете на ДреЌк да сакаа да го бркаат. "Ова е ЏулиЌан Марш и знам дека знаете речиси сè. Да Ќас знам. Праша®ето е како би сакале да го играте?"
  
  ХеЌден Ќа презеде функциЌата кога Мур замавна со раката за да продолжи. "Престани да бидеш будала, Марш. Каде е тоа?"
  
  "Па, тоа е експлозивно праша®е, нели? Ќе ти го кажам ова, драга моЌа, тука е. Во ЊуЌорк".
  
  ДреЌк не се осмели да дише бидеЌ«и нивните наЌлоши стравови несомнено беа потврдени.
  
  "Значи, другото праша®е е што сакам следно? Март паузираше долго време.
  
  "Оди на работа, шупак", режеше Смит.
  
  Алиша се намурти. "Да не го антагонизираме овоЌ идиот".
  
  Март се насмеа. "Да не, навистина. Значи, нуклеарната бомба е наполнета, сите шифри се внимателно внесени. Како што велат, часовникот отчукува. Сега се што треба да направите е да се уверите дека е реално и да ви обезбедите броЌ на банкарска сметка. єас сум во право?"
  
  "Да", едноставно рече ХеЌден.
  
  "Дали ви треба доказ? Ќе мора да работиш за тоа".
  
  ДреЌк се наведна напред. "Што мислиш?"
  
  "Мислам дека потерата е во тек".
  
  "Дали «е доЌдете до поентата наскоро? - праша ХеЌден.
  
  "Ах, «е стигнеме таму. Прво, вие мали мравки работнички треба да си Ќа завршите работата. Да сум на твое место, би си заминал. Гледаш...гледаш ли како ми текна оваа рима? Ќе го направам сето тоа да се римува, знаете, но на краЌот... Па, сфатив дека не ми е грижа".
  
  ДреЌк одмавна со главата во очаЌ. "По ѓаволите, другар. ЗборуваЌте правилно англиски".
  
  "Првата трага е ве«е во игра. Формулар за потврда. Имате дваесет минути да стигнете до хотелот Едисон, соба 201. Потоа «е има уште четири индиции, од кои некои се за потврда, а некои за бара®а. Сега ме разбираш?"
  
  Прва се врати МеЌ. "Лудило".
  
  "Па, Ќас сум човек со два ума. Еден од потреба, еден од порок. Можеби на нивната раскрсница летаат искри на лудило".
  
  "Дваесет минути? ДреЌк погледна во часовникот. "Можеме ли воопшто да го направиме ова?
  
  "За секоЌа минута кога доцневте, наредував една од «елиите на Рамзес да убие дваЌца цивили".
  
  Повторно шокантен шок, ужас, растечка напнатост. ДреЌк ги стегна тупаниците додека се зголемуваше адреналинот.
  
  "Дваесет минути", повтори Марш. "Од сега."
  
  ДреЌк истрча низ вратата.
  
  
  * * *
  
  
  ХеЌден истрча по скалите и влезе во подрумот на зградата, а Кинимака беше на грбот. ФЌури Ќа фати и Ќа удира како крилЌа на ѓавол. Гневот ги натера стапалата да одат побрзо и за малку «е Ќа сопнеше. НеЌзиниот хаваЌски партнер грофташе, се лизна и стана речиси без да застане. Размислуваше за неЌзините приЌатели, во страшна опасност, кои се расфрлаат низ различни делови на градот без трошка идеЌа што да очекува, ставаЌ«и се на линиЌа без праша®е. Таа размислуваше за сите цивили таму и за тоа што можеби мисли Белата ку«а во моментов. Добро беше да се има протоколи, планови и изводливи формули, но кога вистинскиот, работен свет стана цел на екстремна закана - сите облози беа исклучени. Во подножЌето на скалите истрча во ходникот и почна да бега. Вратите трепкаа од двете страни, пове«ето неосветлени. На краЌниот краЌ, редот решетки брзо беше повлечен за неа.
  
  ХеЌден и Ќа подаде раката. "Пиштол".
  
  Чуварот се оттргна, но потоа го послуша, наредбата одозгора ве«е стигна до неговите уши.
  
  ХеЌден го зеде оружЌето, провери дали е наполнето и дали безбедносното место е исклучено и упадна во малата соба.
  
  "Рамзес! - врескаше таа. "Што по ѓаволите направи?
  
  
  ГЛАВА ШЕСТА
  
  
  ДреЌк истрча од зградата со Алиша, МеЌ и Бо покраЌ него. Четворица од нив ве«е беа облеани во пот. Одлучноста извира од секоЌа пора. Бо извадил наЌсовремен ГПС навигатор од ¤ебот и точно Ќа одредил локациЌата на Едисон.
  
  "Областа на ТаЌмс Сквер", рече тоЌ, проучуваЌ«и Ќа трасата. "Да Ќа поминеме третата и да Ќа поминеме авениЌата Лексингтон. Упатете се кон Валдорф АсториЌа".
  
  ДреЌк упадна во густа струЌа од автомобили. Ништо не се споредува со обидот да се спаси животот на ®уЌоршки таксист кога тоЌ очаЌно се обидувал да ви ги скрши нозете на колена, туркаЌ«и напред со сета своЌа сила. ДреЌк скокна во последната секунда, лизгаЌ«и се преку предниот дел на блиското жолто такси и слета со целосно навалува®е. Роговите ечеа. СекоЌ член на тимот успеал да командува со пиштол на излегува®е и сега мавташе со него, посакуваЌ«и да има пове«е. Но, времето ве«е беше потрошено. ДреЌк гледаше во часовникот додека паѓаше на тротоарот.
  
  Седумнаесет минути.
  
  Тие го преминаа Лексингтон, а потоа забрзано по Валдорф, едваЌ запреа додека автомобилите лазеа по Парк авениЌата. ДреЌк се бореше низ толпата на стоп светло, конечно се соочи лице в лице со луто црвено лице.
  
  "СлушаЌ, приЌателе, прво «е преминам овде, дури и да ме убие. Шефовите ѓевреки «е се заладат и нема шанси во пеколот тоа да се случи".
  
  ДреЌк зачекори околу лутиот маж додека Алиша и МеЌ брзаа покраЌ надвор. Сигналите се смениЌа и патот беше чист. Сега, откако го сокриле оружЌето, тие решително се упатиле кон следната главна улица - авениЌата Медисон. Повторно толпата го исполни тротоарот. Бо се лизна во 49. маневрираЌ«и меѓу болидите и добиваЌ«и предност. За сре«а, сообра«аЌот сега беше забавен, а имаше малку простор помеѓу задните браници и предните браници. Жените го следеа Бо, а потоа ДреЌк влезе во редот.
  
  Возачите им викале навреди.
  
  Останаа 12 минути.
  
  Кога би доцнеле, каде би нападнале терористичките «елии? ДреЌк замислил дека «е биде во близина на Едисон. Марш би сакал екипажот да знае дека неговите наредби биле извршени до писмо. Вратата од автомобилот се отвори напред - само затоа што возачот можеше - и Бо го прескокна покривот точно на време. Алиша го зграпчи работ на рамката и повторно го тресна во лицето на човекот.
  
  Сега тие свртуваат лево, се приближуваат до 5-та авениЌа и уште пове«е гужви. Бо се лизна низ наЌлошото како ¤епчиЌа на поп концерт, а потоа Алиша и МеЌ. ДреЌк само што им се развика на сите, трпението на неговиот єоркширец конечно истече. Патот му го попречиЌа и мажи и жени, мажи и жени на кои не им беше важно дали тоЌ брза да си го спаси животот, животот на едно од своите деца, па дури и самите себе. ДреЌк се проби, оставаЌ«и еден човек испружен. Жената со детето го гледала доволно внимателно за да се чувствува виновен додека не се сети по што трча.
  
  Ќе ми се заблагодариш подоцна.
  
  Но, се разбира, таа никогаш нема да знае. Без разлика што се случува.
  
  Бо сега пукал лево, трчаЌ«и по АвениЌата на Америка кон 47-та улица. Пекарата МагнолиЌа помина надесно, правеЌ«и го ДреЌк да помисли на Мано, а потоа и на она што ХаваЌецот можеби ве«е го научил од Рамзес. Две минути подоцна, додека тие експлодираа на улицата 47, ТаЌмс Сквер одеднаш се поЌави лево од нив. Десно од нив беше обичен Старбакс, каде имаше гужва и редици на вратата. ДреЌк ги скенирал лицата додека трчал покраЌ себе, но не очекувал дека «е се соочи лице в лице со некоЌ од осомничените.
  
  Четири минути.
  
  Времето минуваше побрзо и беше уште поскапоцено од последните мигови на старец што умира. Лево, свртена кон тротоарот, се поЌави сивата фасада на хотелот со позлатен влез, а на влезните врати прв влезе Бо. ДреЌк заобиколи количка за багаж и опасно завртено жолто такси за да Ќа следи Маи внатре. Нив ги пречека широко фоаЌе со црвен тепих со дезен.
  
  Бо и Алиша ве«е ги притискаа копчи®ата за да повикаат поединечни лифтови, држеЌ«и ги рацете блиску до нивното скриено оружЌе додека чуварот ги наб удуваше. ДреЌк размислуваше да го покаже своЌот Team SPEAR ID, но тоа само «е доведе до пове«е праша®а, а одброЌува®ето ве«е беше до последните три минути. Ґвоното сигнализираше дека лифтот на Алиша пристигна и тимот се качи. ДреЌк го спречил младиот човек да им се придружи, оттурнуваЌ«и го со отворена дланка. Фала му на Бога што успеа бидеЌ«и следниот гест «е беше стегната тупаница.
  
  Четиричлениот тим се собрал додека возилото се кревало, запираЌ«и го неговото движе®е и влечеЌ«и му го оружЌето. Штом се отворила вратата, тие се излеале, бараЌ«и Ќа просториЌата 201. Веднаш меѓу нив се поЌавиле налет од тупаници и стапала, кои го шокирале дури и Бо.
  
  НекоЌ чекаше.
  
  ДреЌк се оттргна како тупаница поврзана над очниот отвор, но го игнорираше блесокот на болка. НечиЌа нога се обиде да Ќа фати своЌата, но тоЌ се тргна настрана. Истата фигура се оддалечила и Ќа опколила Алиша, удираЌ«и го неЌзиното тело во Ўидот од гипс. Маи ги прекина ударите со кренати раце, а потоа Бо упати брз еден-два удар коЌ го запре целиот момент и го клекна напаѓачот на колена.
  
  ДреЌк скокна, а потоа удри со сета сила. Времето истекуваше. Фигурата, крупен маж во дебела Ќакна, се стресе под ударот на єоркширецот, но некако успеа да го оттргне наЌсилниот дел од неа. ДреЌк падна на страна, губеЌ«и Ќа рамнотежата.
  
  "Терба за удира®е", рече Маи. "ТоЌ е вре«а за удира®е. Позициониран да не забави".
  
  Бо возел посилно од порано. "ТоЌ е моЌ. Одиш ли".
  
  ДреЌк Ќа прескокна клечената фигура, проверуваЌ«и ги броевите на собите. Останаа само три соби до нивната дестинациЌа, а им остана уште една минута. Тие останаа во последните секунди. ДреЌк застана надвор од собата и Ќа шутна вратата. Ништо не се случи.
  
  Маи го турна настрана. "Движете се".
  
  Еден висок удар и дрвото се расцепи, вториот и рамката се срушиЌа. ДреЌк искашла. "Тоа мора да ви го ослабело".
  
  Внатре се рашириле, оружЌето е извадено и брзо се пребарувало, но предметот што го барале бил страшно очигледен. Лежеше во средината на креветот - сЌаЌна фотографиЌа А4. Алиша отиде до креветот, гледаЌ«и наоколу.
  
  "Собата е беспрекорна", рече Маи. "Се обложувам дека нема траги".
  
  Алиша стоеше на работ од креветот, гледаЌ«и надолу и плитко дишеЌ«и. Таа одмавна со главата и стенка додека ДреЌк и се придружуваше.
  
  "О Боже. Што е ова-"
  
  ТоЌ беше прекинат со телефонски повик. ДреЌк се шеташе околу креветот, отиде до но«ната маса и го грабна телефонот од рачката.
  
  "Да!"
  
  "Ах, гледам дека го направивте тоа. Не можеше да биде лесно".
  
  "Март! Лудо копиле. Ни оставивте фотографиЌа од бомбата? Ебана фотографиЌа?"
  
  "Да. ТвоЌот прв поим. Зошто мислеше дека «е ти дозволам да Ќа имаш вистинската работа? Толку глупаво. Испратете го ова до вашите лидери и глави на ЌаЌца. Ќе ги проверат сериските броеви и сите други глупости. Канистри од плутониум E. фисилен материЌал. Тоа е досадна работа, навистина. Следниот поим «е биде уште поелоквентен".
  
  Во тоЌ момент во собата влезе Бо. ДреЌк се надеваше дека «е го повлече со себе и Човекот со удар, но Бо повлече замислена линиЌа низ неговата каротидна артериЌа. "ТоЌ изврши самоубиство", рече Французинот со зачуден глас. "Тилула за самоубиство".
  
  Глупости.
  
  "Ти гледаш?" - рече Марш. "Ние сме многу сериозни".
  
  "Те молам, Марш", се обиде ДреЌк. "Само кажи ни што сакаш. Ќе го направиме тоа веднаш, по ѓаволите".
  
  "О, сигурен сум дека би. Но, «е го оставиме тоа за подоцна, во ред? Како за ова? Се кандидира за поим броЌ два. Оваа потера станува се подобра и потешка. Имате дваесет минути да стигнете до ресторанот Мареа. Инаку, ова е италиЌанско Ќаде®е и прават многу вкусно НдуЌу калцоне, веруваЌте ми. Но, да не застанеме тука, мои приЌатели, бидеЌ«и оваа трага «е Ќа наЌдете под тоалетот. УживаЌте."
  
  "Мочуриште"-
  
  "Дваесет минути".
  
  Редот исчезна.
  
  ДреЌк пцуеше, се сврте и истрча наЌбрзо што можеше.
  
  
  СЕДМА ГЛАВА
  
  
  НемаЌ«и друг избор, Торстен Дал и неговиот тим решиЌа да го напуштат автомобилот и да заминат. Не сакаше ништо друго освен да се држи цврсто додека Смит го фрлаше мо«ниот теренец околу половина дузина кривини, гумите квичат, движеа нешта, но ЊуЌорк не беше ништо друго освен луто реже®е на жолти кабини и автобуси и изнаЌмени автомобили. На Дал му падна на ум зборот "«ор-сокак", но тоа се случуваше секоЌ ден, поголемиот дел од денот, а роговите сè уште Ўвонеа и луѓето врескаа од спуштените прозорци. Тие трчаа наЌбрзо што можеа, следеЌ«и ги упатствата. Лорен и єорги ги облекоа панцирните елеци. Кенси ¤огира покраЌ Дал, усните ѝ се напукаа.
  
  "Би била многу покорисна за тебе", му рече таа на Дал.
  
  "Не".
  
  "О, аЌде, како може да боли?
  
  "Никогаш".
  
  "О, Торсти..."
  
  "Кензи, нема да Ќа вратиш своЌата проклета катана. И не ме нарекуваЌ така. Тоа што една луда жена ми дава прекари е доволно лошо".
  
  "О, да? Исто како тебе и АлисиЌа некогаш... знаеш?"
  
  Смит ржеше додека минуваа друга раскрсница, гледаЌ«и како пешаци и мотор¤ии се гужваат по патот на зелено светло, сите си го држат животот во раце, но беа сигурни дека не се тие што «е настрадаат денес. Брзо побрзаа по следната улица, воЌниците едваЌ Ќа почувствуваа топлината на спринтот додека минуваа покраЌ два бавни Приуси, кршеЌ«и ги нивните странични ретровизори. ГПС звучеше.
  
  "Четири минути до доковите", процени єорги. "Треба да забавиме".
  
  "Ќе успорам за три", отскокна Смит. "Не ми укажуваЌте на моЌата работа".
  
  Дал и подари на Кензи Глок и пиштол од Хонг Конг - не е лесна задача, не е лесно да се постигне таЌно во ЊуЌорк. ТоЌ се насмеа додека го правеше ова. Наспроти неговата подобра проценка, тие практично беа принудени да Ќа прифатат помошта на неприЌателскиот агент. Беше необичен ден и беа потребни сите мерки, дури и очаЌни. И, за волЌа на вистината, тоЌ сè уште чувствуваше дека можеби имаат сродство, нешто како паралелни воени души, што му го зголеми нивото на доверба.
  
  ТоЌ веруваше дека можат да Ќа спасат Бри¤ит Мекензи, без разлика колку напорно се бореше.
  
  Смит сега преминал две сообра«аЌни ленти, го набил рамото на застоЌот Ф150, но продолжил да вози без да погледне назад. Со оглед на тоа што им истекуваше времето, не можеа да си дозволат никакви приЌатности, а страшниот облак над нив значеше дека беа принудени да влегуваат цело време.
  
  Дал го закова чеканот на своето оружЌе. "Магацинот е помалку од една минута", рече тоЌ. "Зошто по ѓаволите не ги поправаат сите овие дупки?
  
  Смит сочувствувал со него. Патиштата беа бескраЌна, расипана, предавничка област каде што автомобилите полека се движеа околу нерамните дупки и патиштата се поЌавуваа во секоЌ момент, навидум рамнодушни кон времето од денот или густината на сообра«аЌот. Навистина беше куче на куче, а ниту еден човек не сакаше да помогне на некоЌ друг.
  
  Тие брзо се движеа со ГПС и се насочиЌа кон врвот на стрелката. Свежината на раните утрински часови предизвика морници по нивната гола кожа, потсетуваЌ«и ги сите дека е уште рано. Сончевата светлина се филтрира низ паузите во облаците, претвораЌ«и ги пристаништата и блиската река во бледо злато. Оние луѓе што Дал можеше да ги види се занимаваа со своЌата вообичаена работа. ТоЌ замислил дека областа на пристаништето е темна и мрачна, но освен магацините, таа била чиста и не била особено преполна. И тоа не беше зафатено, бидеЌ«и главните области за испорака беа преку заливот во Њу Џерси. Меѓутоа, Дал видел големи, разбиени контеЌнери и долг, широк брод како неподвижен на водата, како и огромни контеЌнерски дигалки, обоени во сино, кои можеле да се движат по пристаништето на железничката пруга и да ги собираат своите контеЌнери со помош на распрскувачи.
  
  Лево имаше магацини, како и двор полн со посветли контеЌнери. Дал покажа кон зграда оддалечена сто и педесет метри.
  
  "Ова е нашето момче. Смит, Кензи, излезете напред. Сакам Лорен и єорги зад нас".
  
  Замина, сега фокусиран, фокусиран на борба против еден напад зад нив, пред да преминат на следниот... и потоа следниот, додека овоЌ кошмар не заврши и тоЌ не може да се врати каЌ своето семеЌство. Ново обоените врати беа поставени покраЌ страната на зградата, а Дал го крена погледот кога го виде првиот прозорец.
  
  "Празна канцелариЌа. АЌде да го пробаме следното".
  
  Поминаа неколку минути додека групата се вовлекуваше покраЌ зградата, влечеше оружЌе, проверуваше прозорец по прозорец, врата по врата. Дал со разочарува®е забележа дека тие почнуваат да го привлекуваат вниманието на локалните работници. ТоЌ не сакаше да го исплаши нивниот плен.
  
  "АЌде".
  
  Побрзаа напред, конечно стигнаа до петтиот прозорец и фрлиЌа брз поглед. Дал виде широк простор преполн со картонски кутии и дрвени гаЌби, но покраЌ прозорецот виде и правоаголна маса. Четворица мажи седнаа околу масата, со главите надолу, како да разговараат, планираат и размислуваат. Дал скокна на земЌа и седна, потпрен со грбот на Ўидот.
  
  "Ние сме добри?" праша Смит.
  
  "Можеби", рече Дал. "Можеше да биде ништо... но..."
  
  "Ти верувам", рече Кензи со навестува®е на сарказам. "Ти води, Ќас «е следам", потоа таа одмавна со главата. "Дали сте навистина толку луди? Само брзаЌ таму и почнеш прво да пукаш?"
  
  Еден човек се приближи, гледаЌ«и настрана во нив. Дал го подигна своЌот HK и човекот се замрзна, креваЌ«и ги рацете во воздух. Одлуката е донесена главно поради тоа што типот бил на директен поглед на сите во магацинот. Не помина ниту една секунда пред Дал да стане, да се заврти наоколу и да го удри со рамо во надворешната врата. Смит и Кенси беа со него и му ги читаа мислите.
  
  Кога Дал влезе во пространиот магацин, четворица мажи скокнаа од масата. ОружЌето лежеше на нивните страни, а сега тие го оставиЌа настрана, пукаЌ«и неселективно кон странците што се приближуваа. Куршуми летаа насекаде, го скршиЌа прозорецот и минуваа низ ротирачката врата. Дал гулаб со глава, се тркала, се поЌавува, пука. Мажите на масата се повлекоа, пукаЌ«и назад, пукаЌ«и преку нивните раменици, па дури и меѓу нозете додека трчаа. Никаде не беше безбедно. СлучаЌниот истрел го исполни пештераниот простор. Дал се потпре на двата лакти додека не доЌде до масата и Ќа преврте, користеЌ«и Ќа како штит. Едниот краЌ се скрши кога куршум со голем калибар помина точно низ него.
  
  "Глупости".
  
  "Дали се обидуваш да ме убиеш? Промрморе Кензи.
  
  Големиот Швеѓанец Ќа смени тактиката, зеде огромна маса, а потоа Ќа лансираше во воздух. Рабовите што паѓале ги фатиле глуждовите на еден човек, па го испратиле да лета, а пиштолот да лета. Додека Дал брзо се приближуваше, гласот на Кенси го натера да забави.
  
  "Бидете внимателни со тие мали копили®а. Работев низ целиот Блиски Исток и видов илЌадници од нив како носат елеци".
  
  Дал се двоумеше. "Мислам дека не можеш само..."
  
  ЕксплозиЌата ги потресе Ўидовите на магацинот. Швеѓанецот излетал од нозете, полетал во воздух и удрил во ве«е скршен прозорец. Бела бучава му Ќа исполни главата, огромно зуе®е во ушите и за секунда не можеше да види ништо. Кога видот почнал да му се расчистува, сфатил дека Кенси чучнува пред него, тапкаЌ«и го по образите.
  
  "Разбуди се, човеку. Тоа не беше цело тело, само граната".
  
  "Ох. Па, тоа ме прави да се чувствувам подобро".
  
  "Ова е нашата шанса", рече таа. "Потресот на мозокот ги собори и неговите колеги идиоти од нивните нозе".
  
  Дал се мачеше на нозе. Смит беше на нозе, но Лорен и єорги седеа на колена, со прстите притиснати на слепоочниците. Дал виде дека терористите почнаа да се освестуваат. Итноста го боцна како игла што пробива парче меко месо. ПодигнуваЌ«и го пиштолот, тоЌ повторно наиде на оган, но успеа да рани еден од терористите во подем и гледаше како човекот се удвои и падна.
  
  Смит побрза минатото. "Го фати".
  
  Дал го презеде водството. Кенси ги истисна ударите до него. ДваЌцата преостанати терористи го свртеа аголот, а Дал сфати дека се упатуваат кон излезот. Забави за момент, а потоа сврте кон истиот агол, пукаЌ«и внимателно, но неговите куршуми погодиЌа само празен воздух и бетон. Вратата беше ширум отворена.
  
  Гранатата се одбила внатре.
  
  Сега експлозиЌата беше дадена, екипата на СПИР се засолни и чекаше шрапнелите да поминат покраЌ нив. Од силниот удар Ўидовите се тресеа и пукнаа. Тогаш тие беа на нозе, стискаЌ«и низ вратата во засолништето и во светлиот ден.
  
  "Тоа е еден часот по полно«", рече Смит.
  
  Дал погледна во наведената насока, виде две трчачки фигури, а зад нив Хадсон, што води кон Горниот Залив. "Глупости, можеби имаат глисери".
  
  Кенси падна на едното колено, внимателно нишан. "Тогаш «е земеме..."
  
  "Не", Дал Ќа спушти цевката на неЌзиното оружЌе надолу. "Не ги гледате ли цивилите таму?
  
  "Зуби", проколна таа на хебреЌски, Ќазик што Дал не го разбира. Заедно, Смит, Кензи и Швед започнаа потера. Терористите деЌствуваа брзо, тие беа речиси на пристаништето. Кензи направи компромис со пука®е на неЌзиниот ХК во воздух, очекуваЌ«и цивилите или да побегнат или да се сокриЌат.
  
  "Можете да ми се заблагодарите откако «е го спасиме денот", напиша таа.
  
  Дал виде дека пред него се отвори пат на можности. И дваЌцата терористи стоеЌа високо наспроти водената позадина, одличните цели, а опортунистичкиот оган на Кензи им го расчисти патот. Забави и го стави задникот на рамо, внимателно нишануваЌ«и. Смит го следеше примерот покраЌ него.
  
  Терористите се свртеа како да вежбаат телепатиЌа, ве«е пукаа. Дал остана фокусиран додека водството свиреше меѓу копЌе¤иите. Неговиот втор куршум Ќа погоди целта во градите, третиот - во челото, точно во центарот. Човекот падна, ве«е мртов.
  
  "Остави една жива", гласот на Лорен доЌде преку неговата слушалка.
  
  Смит пукал. Последниот терорист ве«е скокнал на страна, куршумот му Ќа напасувал Ќакната додека Смит се наместил. Со брзо движе®е, терористот фрли уште една граната - овоЌ пат по самото пристаниште.
  
  "Не!" Дал пукал безуспешно, а срцето му скокнало до грлото.
  
  Малата бомба експлодираше со силен звук, а бранот одекнуваше низ доковите. Дал се сокри зад контеЌнерот за момент, а потоа скокна назад - но неговиот импулс се поколеба кога виде дека сега не треба да се грижи само за преостанатиот терорист.
  
  Еден од контеЌнерските кранови бил оштетен во основата од експлозиЌата и опасно се навалил над реката. Звуците на меле®е и кине®е метал го наЌавуваа претстоЌниот колапс. Луѓето зЌапаа и почнаа да бегаат од високата рамка.
  
  Терористот извадил уште една граната.
  
  "Не овоЌ пат, идиоту. Смит ве«е беше на едно колено, кривогледуваЌ«и покраЌ глетката. ТоЌ го повлече чкрапалото, гледаЌ«и го последниот терорист како паѓа пред да може да Ќа повлече иглата на гранатата.
  
  Но, кранот не можеше да се запре. НавалуваЌ«и се и рушеЌ«и се по целата должина на рамката, тешкото железно скеле паднало на столбот, Ќа уништило рамката и Ќа претворило во прашина малата колиба на коЌа паднала. КонтеЌнерите беа оштетени и турнати неколку метри наназад. Долетаа прачки и метални шипки, отскокнуваЌ«и од земЌата како смртоносни кибритчи®а. Светло синиот столб со големина на улично светло се испреплетуваше меѓу Смит и Дал - нешто што можеше да ги преполови ако го удрише - и застана на само неколку метри од местото каде што Лорен и єорги стоеЌа со грб кон магацинот.
  
  "Нема потег". Кенси го ниша терористот, двоЌна проверка. "ТоЌ е многу мртов".
  
  Дал ги собра своите мисли и погледна околу пристаништата. Брзата проверка покажа дека, за сре«а, нема повредени од контеЌнерскиот кран. Го стави прстот на микрофонот на грлото.
  
  "Камерата е исклучена", рече тоЌ. "Но, сите тие се мртви".
  
  Лорен се врати. "Во ред, «е го пренесам".
  
  Раката на Кензи се потпре на рамото на Дал. "Требаше да ми дозволите да го направам ударот. Би му ги скршил колената на тоа копиле; тогаш «е го натеравме да зборува, вака или онака".
  
  "Премногу ризично". Дал разбра зошто не го разбира ова. "И сомнително е дека би можеле да го натераме да разговара во краткото време што го имаме".
  
  Кенси се згрчи во нервоза. "Зборувате во име на Европа и Америка. єас сум Израелец".
  
  Лорен се врати преку пораките. "Мора да одиме. Таму е забележана камера. Не е добро."
  
  Дал, Смит и Кензи украле автомобил во близина, мислеЌ«и дека ако им требаат само пет минути подолго од пешаче®е, заштедата на време може да биде пове«е од значителна.
  
  
  ОСМА ПОГЛАВєЕ
  
  
  ДреЌк изнемоштен удри во бетонот на улицата 47, а останаа само осумнаесет минути на часовникот. Веднаш наишле на проблем.
  
  "Седми, осми или БродвеЌ? Маи врескаше.
  
  Бо замавна со ГПС кон неа. "Мареа е блиску до Централ парк".
  
  "Да, но коЌа улица не води веднаш покраЌ неа?
  
  Тие лебдеа на тротоарот додека одминуваа секундите, знаеЌ«и дека март подготвува не само нуклеарна бомба, туку и тимови кои «е ги одземат животите на дваЌца цивили за секоЌа минута што «е доцнат на следното рандеву.
  
  "БродвеЌ е секогаш зафатен", рече ДреЌк. "АЌде да го направиме осмото".
  
  Алиша се загледа во него. "Како, по ѓаволите, би знаел?
  
  "Слушнав за БродвеЌ. Никогаш не сум слушнал за осмиот".
  
  "О, доволно фер. Каде -"
  
  "Не! Ова е БродвеЌ!" Бо одеднаш врескаше со своЌот речиси музички акцент. "Ресторанот е на самиот врв... скоро".
  
  "За малку?"
  
  "Со мене!"
  
  Бо полета како спринтер од сто метри, прескокнуваЌ«и го паркиран автомобил како да го нема. ДреЌк, Алиша и МеЌ го следеа веднаш, свртуваЌ«и се кон исток кон БродвеЌ и раскрсницата каде што ТаЌмс Сквер трепереше и трепереше и ги презираа неговите треперливи дисплеи.
  
  Уште еднаш на толпата и беше тешко да се растера, и повторно Бо ги водеше покраЌ патот. Дури и овде имаше туристи, потпрени наназад, зЌапаа во високи згради и билборди или се обидуваа да одлучат дали да ги ризикуваат своите животи и да брзаат по прометниот пат. Толпата беше погрижена од лаЌачи кои нудеа евтини билети за разни претстави на БродвеЌ. єазиците од сите бои го исполнуваа воздухот, речиси огромна, сложена мешавина. Имаше малку бездомници, но оние кои зборуваа за нив многу гласно и енергично водеа кампа®а за донации.
  
  Напред беше БродвеЌ, полн со ®уЌорчани и посетители, преполн со пешачки премини и обложен со шарени продавници и ресторани со нивните висечки, осветлени знаци и дисплеи со А-рамка. Минувачите беа неЌасни додека ДреЌк и неговата страна од тимот на SPEAR се тркаа.
  
  Петнаесет минути.
  
  Бо се загледа назад во него. "ГПС вели дека се пешачат дваесет и две минути, но тротоарите се толку преполни што сите одат со исто темпо".
  
  "Тогаш бегаЌ", го поттикна Алиша. "Замавнете со огромната опашка. Можеби тоа «е ве натера да се движите побрзо".
  
  Пред Бо да може да каже нешто, ДреЌк почувствува дека неговото ве«е опаѓачко срце уште пове«е тоне. Патот напред беше целосно блокиран во двата правци, наЌмногу од жолти такси возила. Настана скршеница на браникот, а оние кои не се обидуваа да Ќа избегнат полека ги поместуваа своите автомобили за да добиЌат подобар изглед. Тротоарот од двете страни беше исполнет со луѓе.
  
  "Крвав пекол."
  
  Но, Бо не ни забави. Лесниот скок го однел на багажникот на блиското такси, а потоа истрчал по неговиот покрив, скокнал на хаубата и налетал на следното во редот. МеЌ брзо следеше, а потоа следеше Алиша, оставаЌ«и го ДреЌк зад него да му викаат и да го нападнат сопствениците на возила.
  
  ДреЌк беше принуден да се концентрира надвор од нормалното. Не беа сите овие машини исти, а нивниот метал се менуваше, некои дури полека се тркалаат напред. Трката беше тесна, но тие скокаа од автомобил до автомобил, користеЌ«и Ќа долгата линиЌа за да напредуваат. Толпата зЌапаше на двете страни. Добро е што никоЌ не им пречеше овде и можеа да Ќа видат приближувачката раскрсница на улицата БродвеЌ и 54-та, а потоа 57-та. Кога здробата на автомобилите се смири, Бо излета од последниот автомобил и продолжи да трча по самиот пат, МаЌ до него. Алиша погледна назад кон ДреЌк.
  
  "Само проверувам дали пропаднавте низ тоЌ отворен отвор во задниот дел".
  
  "Да, тоа е ризична опциЌа. Само сум благодарен што тогаш немаше кабриолет".
  
  Надвор од другата раскрсница и улица 57, беа наредени мешалки за цемент, комби®а за достава и црвено-бели бариери. Ако тимот помисли дека успеал или дека ова трча®е «е биде исто како и претходното, нивните илузии одеднаш беа уништени.
  
  ДваЌца мажи излегоа од зад камион за испорака, со пиштоли вперени директно во тркачите. ДреЌк не пропушти ниту еден удар. ПостоЌаната битка, годините битки му ги изостриЌа сетилата до максимум и ги задржаа таму - дваесет и четири часа на ден. Веднаш се поЌавиЌа застрашувачки форми и без двоуме®е се упати кон нив, непосредно пред камионот со цемент што се приближуваше. Едниот пиштол со татнеж летал на страна, а другиот се заглавил под телата на еден од лицата. ДреЌк се тетерави назад додека ударот Ќа погоди страната на неговиот череп. Зад нив слушнал меле®е на тркалата на камион со цемент додека тоЌ нагло сопирал, а пцовките на неговиот возач ...
  
  Видел огромно сиво тело како се врти кон него...
  
  И го слушнав исплашениот крик на Алиша.
  
  "Мет!"
  
  
  ДЕВЕТТА ГЛАВА
  
  
  ДреЌк можеше само да гледа како камионот надвор од контрола се свртува кон него. Напаѓачите не се повлекле ниту една секунда, опсипуваЌ«и го со град од удари, бидеЌ«и не биле загрижени за сопствената безбедност. Бил удрен во грлото, градите и соларниот плексус. Го гледаше телото како се лула и клоцаше додека му леташе директно над главата.
  
  Првиот терорист паднал наназад, се сопнал и бил погоден од едно од тркалата, при што ударот му го скршил грбот и Ќа завршил неговата закана. Вториот трепна, како да беше запрепастен од дрскоста на ДреЌк, а потоа Ќа сврте главата кон долниот дел од камионот што се приближуваше.
  
  Доволно беше влажниот звук на шлака®е. ДреЌк сфати дека е надвор од своЌата длабочина, а потоа го виде черепот на првиот терорист смачкан под лизгачките тркала додека телото на камионот се вртеше наоколу над него. Рамката беше срамнета со земЌа, можеше само да се надева. За дел од секундата, темнината проголта сè, дури и звукот. Над него се движеше долната страна на камионот, забавуваЌ«и, забавуваЌ«и, а потоа нагло запре.
  
  Раката на Алиша се подаде под неа. "Дали си добро?"
  
  ДреЌк се навива до неа. "Подобро од тие момци".
  
  Бо чекаше, речиси мрдаЌ«и ги нозете додека гледаше во часовникот. "Остануваат уште четири минути!
  
  Исцрпен, модричен, изгребан и тепан, ДреЌк го принуди своето тело на акциЌа. ОвоЌ пат Алиша остана со него, како да насетуваше дека може да одмори по речиси промашува®ето. Тие ги победиЌа толпата туристи, наоѓаЌ«и ги Централ Парк єуг и Мареа меѓу многу други ресторани.
  
  МеЌ покажа на знакот, коЌ беше релативно дискретен за ЊуЌорк.
  
  Бо трчаше напред. ДреЌк и другите го фатиЌа на вратата. Келнерката се загледа во нив, во нивниот разбушавен изглед, во нивните тешки Ќакни и се повлече. Од неЌзините очи се виде дека претходно видела уништува®е и страда®е.
  
  "Не грижете се", рече ДреЌк. "Ние сме Англичани".
  
  Маи испрати отсЌаЌ во негова насока. "єапонски".
  
  И Бо Ќа прекина потрагата по машката соба со крената веѓа. "Дефинитивно не англиски".
  
  ДреЌк трчаше колку што можеше грациозно низ сè уште затворениот ресторан, удираЌ«и во столот и масата на патот. Машкиот тоалет беше мал, составен од само два писоари и тоалет. Погледна под садот.
  
  "Нема ништо овде", рече тоЌ.
  
  Лицето на Борегард покажа напнатост. ТоЌ ги допре копчи®ата на часовникот. "Времето истече".
  
  Келнерката коЌа стоеше во близина скокна кога заЎвони телефонот. ДреЌк и Ќа подаде раката. "НемоЌ да брзаш. Ве молиме одвоЌте време."
  
  Мислеше дека може да побегне, но неЌзината внатрешна определба Ќа насочи кон цевката. Во тоЌ момент, Алиша излезе од женскиот тоалет со загрижен израз на лицето. "ТоЌ не е таму. Ние го немаме тоа!"
  
  ДреЌк се оттргна како да е удрен. ТоЌ погледна наоколу. Дали може да има уште еден тоалет во овоЌ мал ресторан? Можеби кабина за вработените? Ќе мораа повторно да проверат, но келнерката ве«е беше на телефон. НеЌзините очи трепереа кон ДреЌк и го замоли повикувачот да почека.
  
  "Ова е човек по име Марш. За тебе".
  
  ДреЌк се намурти. "Дали ме повика по име?
  
  "ТоЌ рече Англичанец". Келнерката ги крена рамениците. "Тоа е сè што рече".
  
  Бо остана покраЌ него. "И бидеЌ«и лесно се збунуваш, приЌателе, тоа си ти".
  
  "За твое здравЌе".
  
  ДреЌк посегна по своЌот телефон, едната рака го триеше по образот додека го облеа бран на замор и напнатост. Како можеа да пропаднат сега? Тие ги надминаа сите пречки, а сепак Марш можеби сè уште си игра со нив на некоЌ начин.
  
  "Да?"
  
  "Марш овде. Сега кажи ми што наЌде?"
  
  ДреЌк Ќа отвори устата, а потоа брзо Ќа затвори. КоЌ беше точниот одговор? Можеби Марш го очекуваше зборот "ништо". Можеби...
  
  Застана, двоумеЌ«и се од одговор до одговор.
  
  "Кажете ми што наЌдовте, или «е дадам наредба да се убиЌат дваЌца ЊуЌорчани во следната минута".
  
  ДреЌк Ќа отвори устата. По ѓаволите! "Ние откривме-"
  
  Маи потоа истрча од женскиот тоалет, се лизна на влажните плочки и падна на страна. Стисната во неЌзината рака беше мал бел плик. Бо беше покраЌ неа во дел од секундата, го зеде пликот и му го предаде на ДреЌк. МаЌ лежеше на подот, тешко дишеше.
  
  Алиша зЌапаше во неа со отворена уста. "Каде го наЌде ова, СпраЌт?
  
  "Ти го направи она што го нарекуваат "момски изглед", Таз. И ова не треба никого да изненади, бидеЌ«и и онака три четвртини сте маж".
  
  Алиша зовре од гнев во тишина.
  
  ДреЌк се накашла додека го отвора пликот. "Ние... го наЌдовме... овоЌ... проклет флеш диск, Марш. По ѓаволите, приЌателе, што е ова?
  
  "Одлична работа. Одлична работа. Малку сум разочаран, но аЌ, можеби следниот пат. Сега само внимателно погледнете го USB-то. Ова е вашиот последен тест, и како и досега, можеби «е сакате да го предадете на некоЌ со поголема интелигенциЌа од вас или од NYPD".
  
  "Дали е ова внатрешноста на... тортата? ДреЌк сфатил дека келнерката сè уште стои во близина.
  
  Марш гласно се насмеа. "Ох добро, ох многу добро. Да не Ќа пуштиме мачката од торбата, нели? Да тоа е. Сега слушаЌ, «е ти дадам десет минути да Ќа испратиш содржината на флеш-уредот до оние кои се подобри од тебе, а потоа «е почнеме од почеток.
  
  "Не, не, не знаеме". ДреЌк гестикулираше кон МеЌ, коЌа носеше мал ранец во коЌ сокриле мал лаптоп. єапонката се крена од земЌа и се приближи.
  
  "Нема да си ги бркаме опашките низ овоЌ град, Марш".
  
  "Хм, да, «е. Затоа што Ќас така велам. Така, времето минува. АЌде да го подигнеме лаптопот и да уживаме во она што следи, нели? Пет, четири..."
  
  ДреЌк удри со тупаница на масата додека рафалот стивна. Гневот му зовре во крвта. "СлушаЌ, Марш..."
  
  Прозорецот на ресторанот експлодирал кога предниот браник на комбето удрил во трпезариЌата. Стаклото се искрши и парчи®а летаа во воздухот. Производите од дрво, пластика и малтер влегоа во просториЌата. Комбето не застана, удираЌ«и во гумите и рикаЌ«и како смртен чирак додека брзо се движеше низ малата соба.
  
  
  ДЕСЕТТА ГЛАВА
  
  
  ЏулиЌан Марш почувствува остра болка во стомакот додека се тркалаше надесно. Парчи®а пица паднаа на подот, а чиниЌа салата падна на софата. Брзо ги фати страните, целосно не можеЌ«и да престане да се смее.
  
  Ниската маса што стоеше пред него и Зои се затресе кога нечиЌа дива нога случаЌно Ќа шутна. Зои посегна за да го поддржи, даваЌ«и му брзо тапка®е по рамо додека почна да се развива уште еден возбудлив настан. Досега го гледаа ДреЌк и неговата екипа како се истураат од Едисон - гледаа прилично лесно како човек облечен како турист го снима настанот од другата страна на улицата - потоа го видоа лудиот удар на БродвеЌ - оваа хистерична сцена беше поспорадична, бидеЌ«и немаше многу безбедносни камери во кои локален терорист може да се пробие - а потоа со заматен здив гледаше како нападот некако се развива околу мешалка за цемент.
  
  Сето ова е приЌатно одвлекува®е на вниманието. Марш во едната рака држеше мобилен телефон за еднократна употреба, а во другата бедрото на Зои додека Ќадеше неколку парчи®а шунка и печурки и разговараше на ФеЌсбук.
  
  Пред нив имаше три екрани, по осумнаесет инчи. Парот сега покажуваше големо внимание додека ДреЌк и Компани упаднаа во малиот италиЌански ресторан. Марш го проверил времето и го погледнал шарениот огномет.
  
  "По ѓаволите, ова е блиску".
  
  "Дали сте возбудени?"
  
  "Да, нели?
  
  "Тоа е во ред филм". Зои се напука. "Но, се надевав на пове«е крв".
  
  "Само почекаЌ малку,  убов моЌа. Се подобрува".
  
  ДвоЌката седеше и си играше во изнаЌмен стан коЌ припаѓаше на една од терористичките «елии; главната, помисли Марш. Таму имало четворица терористи, од кои едниот, на претходно бара®е, поставил простор за гледа®е во кино за Марш. Додека парот ПитиЌан уживаше во гледа®ето, мажите седеа настрана, стуткани околу мал телевизор, прелистуваЌ«и низ десетици други канали, бараЌ«и вести или чекаЌ«и некоЌ повик. Марш не знаеше и не се грижеше. ТоЌ, исто така, ги игнорираше чудните таЌни погледи, знаеЌ«и многу добро дека е убав човек со необична личност, а некои луѓе - дури и други мажи - сакале да Ќа ценат таквата личност.
  
  Зои му покажа малку пове«е цене®е со лизга®е на рацете надолу пред неговите боксерки. По ѓаволите, таа имаше остри нокти.
  
  Зачинета, а сепак некако... приЌатна.
  
  За момент погледна во нуклеарната актовка - термин што не можеше баш да го извади од главата, иако помалата бомба беше во голем ранец - и потоа пукна малку кавиЌар во устата. Трпезата пред нив, се разбира, беше прекрасна, составена од непроценливи и невкусни производи, но сите беа вкусни.
  
  Дали тоа беше нуклеарна бомба што го врескаше неговото име?
  
  Марш сфати дека е време да деЌствува и се Ќави, зборуваЌ«и со една шармантна келнерка, а потоа со силно акцентиран Англичанец. Типот имаше еден од оние чудни тембри на неговиот глас - нешто што мирисаше на селанството - и Марш правеше згрчени лица, обидуваЌ«и се да издвои самогласка од самогласка. Не е лесна задача, а станува малку потешко кога женските раце го стегаат вашиот комплет Оревокршачка.
  
  "Кажете ми што наЌдовте, или «е дадам наредба да се убиЌат дваЌца ЊуЌорчани во следната минута". Марш се насмевна додека го кажуваше ова, игнорираЌ«и ги вознемирените погледи што неговите студенти ги испра«аа низ собата.
  
  Англичанецот уште малку се двоумеше. Марш наЌде парче краставица што испадна од садот за салата и го забоде длабоко во косата на Зои. Не дека таа некогаш забележала. Минуваа минути и Марш разговараше низ комората за согорува®е, стануваЌ«и се пове«е и пове«е вознемирен. Во близина имаше шише ладен Болин¤ер и му требаше половина минута да истури голема чаша. Зои се стутка до него додека тоЌ работеше, и тие пиеЌа од истата чаша, се разбира од спротивни страни.
  
  "Пет", рече Марш во телефонот. "Четири, три..."
  
  Рацете на ЗоЌа станаа особено упорни.
  
  "Два".
  
  Англичанецот се обиде да се пазари со него, Ќасно прашуваЌ«и се што по ѓаволите се случува. Марш го замислил автомобилот што тоЌ го оркестрирал како удира низ предниот прозорец во однапред одредено време, нишануваЌ«и сега, забрзуваЌ«и, приближуваЌ«и се до несомнениот ресторан.
  
  "Еден".
  
  И тогаш сè експлодираше.
  
  
  ЕДИНАЕТА ПОГЛАВєЕ
  
  
  ДреЌк се упати кон Ўидот на ресторанот, фа«аЌ«и Ќа келнерката за половината и влечеЌ«и Ќа заедно со себе. Парчи®а стакло и тула паднаа од неговото тркалачко тело. Комбето што се приближуваше шкрипеше за да добие влечна сила додека гумите удираа во подот на ресторанот, а средината на автомобилот помина преку прагот на прозорецот, задниот дел сега се подигна и удри во надвратницата над стаклото. Избришан метал. Масите се срушиЌа. Столови натрупани како ѓубре пред него.
  
  Алиша, исто така, веднаш реагираше, одеЌ«и околу масата и се лизна, а единствената рана ѝ беше мала исеченица на потколеницата од брзо летечко парче дрво. МаЌ некако успеа да се преврти преку горниот дел од масата што се движи без да направи никаква штета, а Бо отиде чекор понатаму, прескокнуваЌ«и Ќа и скокаЌ«и од површина на површина, конечно го темпираше своЌот скок така што неговите нозе и раце удриЌа во страничниот Ўид и помогна безбедно да слета.
  
  ДреЌк го крена погледот, келнерката врескаше покраЌ него. Алиша изгледаше обвинувачки.
  
  "Значи, Ќа грабнавте, нели?
  
  "ВнимаваЌ!"
  
  Комбето сè уште се движеше напред, забавуваЌ«и се за секунда, но сега цевката на пиштолот Ўиркаше од спуштениот совозачки прозорец. Алиша се спушти и се покри. МеЌ се врати малку пове«е. ДреЌк го извадил пиштолот и испукал шест куршуми во бестелесната рака, звучи гласно во затворениот простор, ривалски со заглушувачкиот татнеж на комбето. Бо ве«е се движеше, заокружуваЌ«и го задниот дел од автомобилот. Конечно тркалата престанаа да се вртат и застанаа. Од хаубата, па дури и од покривот каскадираа скршени маси и столови. ДреЌк се погрижил келнерката да не биде повредена пред да тргне напред, но тогаш Бо и МеЌ ве«е биле во автомобилот.
  
  Бо го скршил прозорецот на возачот и се борел со фигурата. Маи Ќа провери локациЌата преку скршеното шофершаЌбна, а потоа го зеде искршеното парче дрво.
  
  "Не", почна ДреЌк, со гласот малку рапав. "Ни треба-"
  
  Но, Маи не беше расположена да слуша. Наместо тоа, таа го фрлила импровизираното оружЌе низ ветробранското стакло со таква сила што цврсто се сместило во челото на возачот, тресеЌ«и се на своето место. Очите на човекот се превртеа назад и тоЌ престана да се бори со Бо, Французинот изгледаше вчудоневиден.
  
  "Навистина го имав тоа".
  
  Маи ги крена рамениците. "Мислев дека треба да помогнам".
  
  "Помош?" - повтори ДреЌк. "Ни треба барем еден од овие копили®а жив".
  
  "И на таа нота", Ўвонеше Алиша. "Добро сум, та. Иако е убаво што те гледам како го спасуваш задникот на келнерката на Венди".
  
  ДреЌк си го гризна Ќазикот, знаеЌ«и на некое длабоко ниво дека Алиша само го исмева. Борегард ве«е го извлекол возачот од автомобилот и му претурал по ¤ебовите. Алиша отиде до чудесно недопрениот лаптоп. УСБ-уредот заврши со вчитува®е и прикажа еден куп слики - вознемирувачки слики од сребрени канистри што Ќа заладиЌа крвта на ДреЌк.
  
  "Изгледа како внатрешноста на бомба", рече тоЌ, испитуваЌ«и ги жиците и релеите. "Испратете му го ова на Мур пред да се случи било што друго".
  
  Алиша се наведна над машината, тропаЌ«и настрана.
  
  ДреЌк и помогна на келнерката да стане. "Добро ли си,  убов?
  
  "єас... Мислам дека е така".
  
  "Нане. Сега, како да ни направиш лаза®а?
  
  "Готвачот... готвачот сè уште не пристигнал". НеЌзиниот поглед го зафати уништува®ето со страв.
  
  "По ѓаволите, мислев дека само ги фрливте во микробранова печка".
  
  "Не грижи се". Маи отиде и Ќа стави раката на рамото на келнерката. "Ќе се реконструираат. Осигурителната компаниЌа треба да се погрижи за ова".
  
  "Се надевам".
  
  ДреЌк повторно го гризна Ќазикот, овоЌ пат за да не пцуе. Да, благослов беше што сите сè уште дишеа, но Марш и неговите другари сè уште ги уништуваа животите на луѓето. Без грижа на совест. Без етика и без грижи.
  
  Како да заЎвони телефонот преку психичка врска. ОвоЌ пат ДреЌк одговори на телефонот.
  
  "Дали сè уште шутираш?
  
  Гласот на Марш го натера да погоди нешто, но тоЌ тоа го направи на строго професионален начин. "Ги препративме вашите фотографии".
  
  "О, одлично. Така, малку го средивме ова. Се надевам дека сте зграпчиле нешто за грицка®е додека чекавте, затоа што следниот дел - па, може да ве убие".
  
  ДреЌк искашла. "Знаете дека сè уште не сме Ќа тестирале вашата бомба".
  
  "И кога го слушнав тоа, можам да видам дека сакате да ги успорите работите додека се обидувате да го достигнете. Ова нема да се случи, моЌот нов приЌател. Ова воопшто не се случува. Вашите полицаЌци и агенти, воЌската и пожарникарите можеби се дел од добро подмачкана машина, но тие сепак се машина и им треба малку време да се подигнат. Затоа, го користам ова време за да те растргнам. Доста е забавно, веруваЌте ми".
  
  "Што добиваат Питиите од сето ова?
  
  Марш загрчи. "Ох, мислам дека знаете дека оваа суетна група рагамуфини неодамна се разнесе. Дали некогаш имало нешто поодредено? Нив ги водеше сериски убиец, психо демнат, мегаломан и  убоморен господар. Испадна дека сите тие се истата личност".
  
  Во овоЌ момент, Алиша се наведна поблиску до ДреЌк. "Па кажи ни - каде е ова копиле?
  
  "Ох, нова девоЌка. Дали си русокоса или АзиЌка? ВероЌатно русокоса од начинот на коЌ звучи. Мила, да знам каде е, «е ти дозволам да го одереш жив. ТаЌлер Веб секогаш сакаше една работа. ТоЌ ги напушти ПитиЌците во моментот кога сфати каде да ги наЌде".
  
  "КоЌа беше на пазарот? - праша ДреЌк, сега добиваЌ«и и време и информации.
  
  "Ова место е кошница на одвратни, нели? Замислете ги сите договори направени таму што «е влиЌаат на светот во наредните децении".
  
  "Рамзес му продаде нешто", рече ДреЌк, испробуваЌ«и го.
  
  "Да. И сигурен сум дека незгодната француска паштета од колбаси ве«е ви кажа што е тоа. Или секогаш можете да го прашате токму сега".
  
  Значи ова го потврди тоа. Марш ги гледаше, иако немаше очи во ресторанот. ДреЌк испрати кратка порака до Мур. "А да ни кажеш каде отиде Веб?
  
  "Па, сериозно, коЌ сум Ќас, Fox News? Следно «е ми побарате готовина".
  
  "Ќе се задоволам со овоЌ терористички шупак".
  
  "И назад на работата што е при рака". Марш ги кажа овие зборови и потоа се чинеше дека се забавуваше, одеднаш смееЌ«и се. "Извинете, лична шега. Но, сега завршивме со контролниот дел од потера. Сега сакам да ви ги изложам моите бара®а".
  
  "Значи, само кажи ни". Гласот на Алиша звучеше уморно.
  
  "Што е смешно во ова? Оваа бомба «е експлодира ако не сум целосно задоволен. КоЌ знае, мила, можеби «е одлучам да те поседувам".
  
  Во еден миг, Алиша изгледаше подготвена да замине, со очите и изразот ѝ гореа доволно за да запали една исушена шума.
  
  "Би сакала да бидам сама со тебе", шепна таа.
  
  Март застана, а потоа брзо продолжи. "Природонаучен музеЌ, дваесет минути".
  
  ДреЌк го постави своЌот часовник. "И потоа?"
  
  "Хмм, што?"
  
  "Ова е големо парче архитектура".
  
  "О, добро, ако сте стигнале до тука, би ви предложил да го соблечете машкиот чувар по име Хозе Гонзалес. Еден од нашите партнери сино«а ги соши моите бара®а во поставата на неговата Ќакна. Оригинален начин за транспорт на документи, да, и без вра«а®е на испра«ачот".
  
  ДреЌк не одговори, главно збунет.
  
  "Знам што мислиш", рече Марш, повторно покажуваЌ«и невероЌатна интелигенциЌа. "Зошто едноставно да не ви ги испратам фотографиите и да ме известите што сакате? Па, Ќас сум чудна личност. Ми рекоа дека имам две страни, два ума и две лица, но пове«е сакам да ги гледам како две посебни квалитети. Еден дел е закривен, другиот е свиткан. Знаеш што мислам?"
  
  ДреЌк искашла. "Секако дека знам коЌ си ти".
  
  "Одлично, тогаш знам дека «е разберете дека кога «е ги видам вашите четири растргнати трупови за околу седумнаесет минути, «е се чувствувам и невероЌатно сре«ен и невероЌатно вознемирен. Со тебе. И сега, збогум".
  
  Редот исчезна. ДреЌк кликна на часовникот.
  
  Дваесет минути.
  
  
  Дванаесетта ГЛАВА
  
  
  ХеЌден и Кинимака поминаа време со Рамзес. Терористичкиот принц изгледаше како да не е на место во неговата «елиЌа од шест метри квадратни: валкан, разбушавен и, иако Ќасно исцрпен, чекор напред-назад како лав во кафез. ХеЌден го облече панцирот, го провери своЌот Глок и резервните куршуми и го замоли Мано да го стори истото. Отсега нема да има шанси. И Рамзес и Март испаднаа премногу паметни за да бидат потценети.
  
  Можеби терористичкиот мит беше токму онаму каде што тоЌ сакаше да биде.
  
  ХаЌден се сомневаше, многу се сомневаше. Битката внатре во замокот и очаЌната смрт на неговиот телохранител покажале колку тоЌ сакал да избега. Исто така, дали неговиот углед беше уништен? Зарем не треба да биде очаен да Ќа поправи штетата? Можеби, но човекот не бил уништен до тоЌ степен што не можел да се обнови. ХеЌден го гледаше како чекори додека Кинимака им донесе пар пластични столчи®а.
  
  "Во овоЌ град има нуклеарно оружЌе", рече ХеЌден. "За што сигурен сум дека го знаете откако склучивте договор со ТаЌлер Веб и ЏулиЌан Марш. Ти си во овоЌ град, и ако доЌде време, проклето «е се погрижиме да не си под земЌа. Се разбира, твоите следбеници не знаат дека те имаме..." Таа остави да виси токму таму.
  
  Рамзес застана, гледаЌ«и во неа со уморни очи. "Мислите, се разбира, на измама каде што моЌот народ наскоро «е го убие Марш, «е Ќа преземе одговорноста за бомбата и «е Ќа активира. Ова треба да го знаете од Веб и неговиот телохранител, бидеЌ«и тие се единствените што знаеле. А вие исто така знаете дека тие само Ќа чекаат моЌата команда". Кимна со главата, како за себе.
  
  ХеЌден чекаше. Рамзес беше итар, но тоа не значеше дека нема да се сопне.
  
  "Ќе експлодираат", рече Рамзес. "Тие сами «е донесат одлука".
  
  "Можеме да ги направиме вашите последни часови речиси неподносливи", рече Кинимака.
  
  "Не можете да ме натерате да го откажам ова", рече Рамзес. "Дури и преку тортура. Нема да Ќа запрам оваа експлозиЌа".
  
  "Што сакаш?" - праша ХеЌден.
  
  "Ќе има преговори".
  
  Таа го проучуваше, внимателно гледаЌ«и во лицето на новиот светски неприЌател. Овие луѓе не сакаа ништо за возврат, не сакаа да преговараат и веруваа дека смртта е само чекор кон некоЌ привид на РаЌот. Каде не остава ова?
  
  Навистина, каде? Таа го барала своето оружЌе. "Лесно е да се справиме со личноста коЌа не сака ништо пове«е освен да изврши масовно убиство", рече таа. "Со куршум во главата".
  
  Рамзес го притисна лицето кон решетките. "Тогаш оди напред, западна кучка".
  
  На ХеЌден не му требаше да биде експерт за да ги чита лудилото и желбите што светат во тие бездушни очи. Без друг збор, таа Ќа смени темата и Ќа напушти собата, внимателно заклучуваЌ«и Ќа надворешната врата зад себе.
  
  Никогаш не можете да бидете премногу внимателни.
  
  Во соседната соба беше «елиЌата на Роберт ПраЌс. Таа добила дозвола да го задржи секретарот овде поради непосредната закана и неговата потенциЌална улога во тоа. Кога таа и Кинимака влегоа во собата, ПраЌс ѝ упати надмеен поглед.
  
  "Што знаете за бомбата? - праша таа. "А зошто бевте во Амазон, во посета на терористичката чаршиЌа?
  
  ПраЌс седна на неговиот кревет. "Ми треба адвокат. И што сакаш да кажеш? Бомба?"
  
  "Нуклеарна бомба", рече ХаЌден. "Овде во ЊуЌорк. Помогни си, гомно. Помогнете си сега со тоа што «е ни кажете што знаете".
  
  "Сериозно". Очите на ПраЌс се прошириЌа. "Не знам ништо".
  
  "Извршивте предавство", рече Кинимака, придвижуваЌ«и го своето тело поблиску до камерата. "Дали вака сакате да ве паметат? Епитаф за вашите внуци. Или пове«е би сакале да бидете познат како покаЌникот коЌ помогна да се спаси ЊуЌорк?
  
  "Без разлика колку слатко го кажуваш", гласот на ПраЌс штракаше како намотана змиЌа. "Не учествував во никакви преговори за "бомбата" и ништо не знам. Сега те молам, моЌот адвокат".
  
  "Ќе ти дадам малку време", рече ХеЌден. "Тогаш «е ги ставам Рамзес и тебе заедно, во иста «елиЌа. Можете да се борите со ова. АЌде да видиме коЌ прв «е проговори. ТоЌ пове«е би сакал да умре отколку да живее, и сака да Ќа земе секоЌа жива душа со себе. Ти? Само погрижете се да не извршите самоубиство".
  
  ПраЌс изгледаше вознемирен од барем некои неЌзини зборови. "Без адвокат?
  
  ХеЌден се сврте. "Заеби те".
  
  Секретарот се грижеше за неа. ХеЌден го заклучи внатре, а потоа се сврте кон Мано. "Некои идеи?
  
  "Се прашувам дали Веб е вклучен во ова. ТоЌ цело време беше фигура."
  
  "Не овоЌ пат, Мано. Веб ве«е не е ни по нас. Сигурен сум дека сето тоа е Рамзес и Март".
  
  "Па што е следно?
  
  "Не знам како поинаку да им помогнеме на ДреЌк и на момците", рече ХеЌден. "Тимот е ве«е во средината на сето тоа. Татковината се грижеше за сè друго, од полицаЌците кои ги удираат вратите, до шпионите кои се криЌат зад нивните тешко заработени пари, до трупа®ето воЌска и доаѓа®ето на NEST, Тимот за поддршка за нуклеарна итна помош. ПолицаЌци се насекаде, со се што имаат. Саперите се во состоЌба на висока готовност. Мора да наЌдеме начин да го скршиме Рамзес".
  
  "Дали го виде. Како да скршите човек коЌ не се грижи дали «е живее или «е умре?
  
  ХеЌден налутено застана. "Мора да се обидеме. Или би сакале само да се откажете? СекоЌ има тригер. ОвоЌ црв се грижи за нешто. Неговото богатство, неговиот начин на живот, неговото скриено семеЌство? Мора да има нешто што можеме да направиме за да помогнеме".
  
  Кинимака сакаше да Ќа повикаат компЌутерската експертиза на Карин БлеЌк, но жената сепак беше фатена во неЌзиниот режим Форт Брег. "АЌде да бараме работа".
  
  "И молете се да имаме време".
  
  "Тие чекаат Рамзес да даде зелено светло. Имаме малку време".
  
  "Ти го слушна тоа добро како Ќас, Мано. Порано или подоцна «е го убиЌат Марш и «е го кренат во воздух".
  
  
  ГЛАВА ТРИНАЕСТА
  
  
  Дал слушаше спротивставени комуникациски пораки додека Смит го возеше нивниот автомобил низ преполните улици на Менхетен. За сре«а, тие не мораа да одат далеку, а не беа целосно блокирани сите бетонски артерии. Се чинеше дека е вклучен целиот тим доушници, од наЌнискиот кодош во сиромашните квартови до наЌбогатиот, крив милиЌардер и сите помеѓу нив. Ова доведе до куп спротивставени извештаи, но дома направиЌа се што е можно за да го одвоЌат веродостоЌното од искривеното.
  
  "Две од познатите «елии имаат блиски врски со блиската ¤амиЌа", му рекол Мур на Дал преку слушалката. ТоЌ Ќа диктираше адресата. "Имаме таен агент таму, иако тоЌ е прилично нов. Вели дека ова место е изолирано цел ден".
  
  Дал никогаш не бил човек способен да претпостави нешто. "Што всушност значи ова во терминологиЌата на ¤амиЌата?
  
  "Што значи тоа? Тоа значи, по ѓаволите, оди таму и исчисти барем една од «елиите на Рамзес".
  
  "Граѓански ангажман?
  
  "Нема многу што да се зборува. Но, коЌ и да е таму, вероЌатно нема да се моли. ПребаруваЌте ги сите помошни простории и подземни комори. И подгответе се. Моето момче не греши често, и Ќас верувам на неговата интуициЌа за ова".
  
  Дал Ќа пренесе информациЌата и ги внесе координатите во ГПС. За сре«а, тие беа речиси на врвот на ¤амиЌата, а Смит го сврте воланот кон тротоарот.
  
  "Провидност", рече Лорен.
  
  "Името што и го дадов на моЌата стара катана". Кенси воздивна, се«аваЌ«и се.
  
  Дал ги стегна токите на елекот. "Ние сме подготвени? Истиот систем. Удираме силно и брзо, луѓе. Нема да има милост".
  
  Смит го изгасна моторот. "Нема проблеми со мене".
  
  Утрото сепак ги пречека додека се искачуваа од автомобилот и Ќа истражуваа ¤амиЌата од другата страна на улицата. Во близина имаше црвено-бел отвор со пареа што се излеваше. Зградата, коЌа се наоѓа на раскрсница, ги обложуваше двете улици, неЌзините шарени прозорци и издолжениот фасаден дел од заедницата. На покривот на зградата стоеше мало минаре, чудно и речиси блескаво на позадината на околните бетонски фасади. Влезот од улицата беше преку пар стаклени врати.
  
  "Влегуваме внатре", рече Дал. "Сега мрдаЌ".
  
  Тие намерно го преминале патот, запираЌ«и го сообра«аЌот со раширени раце. Паузата сега може да ги чини сè.
  
  "Одлично место", коментира Смит. "Тешко е да се наЌде решителна група таму".
  
  Дал контактирал со Мур. "Ние сме на место. Дали имате нешто друго за нас?
  
  "Да. МоЌот човек ме уверува дека камерите се под земЌа. ТоЌ е блиску да биде прифатен, но не доволно блиску за да ни помогне денес".
  
  Дал Ќа пренесе веста додека преминаа на друг тротоар и ги турнаа влезните врати на ¤амиЌата. Со зголемени сетила, тие полека се движеа внатре, а нивните очи се прилагодуваа на малку затемнетото осветлува®е. Белите Ўидови и таванот Ќа рефлектираа светлината, заедно со златни светлосни тела и црвен и златен тепих со дезен. Сето ова се наоѓало зад регистрацискиот простор, каде мажот ги гледал со нескриено сомнева®е.
  
  "Можам ли да ти помогнам?"
  
  Дал Ќа покажа своЌата лична карта со копЌе. "Да, приЌателе, можеш. Можете да не однесете до вашиот таен подземен влез".
  
  Рецепционерот изгледаше збунет. "Што е ова, шега?
  
  "Тргнете се настрана", Дал Ќа подаде раката.
  
  "ЕЌ, не можам да ти дозволам..."
  
  Дал го крена човекот за кошулата и го стави на шанкот. "Мислам дека реков да се тргнеме настрана".
  
  Екипата набрзина помина и влезе во главната зграда на ¤амиЌата. Областа беше празна, а вратите одзади беа заклучени. Дал чекаше покритие од Смит и Кензи, а потоа ги клоца двапати. Дрвото се расцепи и панелите паднаа на подот. Во тоЌ момент од фоаЌето позади се слушна врева и гужва. Тимот зазеде позиции, покриваЌ«и Ќа териториЌата. Поминаа три секунди, а потоа лицето и кацигата на командантот на специЌалните сили Ўиркаа од зад страничниот Ўид.
  
  "Дали си Дал?
  
  Швеѓанецот се насмевна. "Да?"
  
  "Мур не испрати. УДРИ. Тука сме да Ќа поддржиме вашата игра".
  
  "Нашата игра?
  
  "Да. Нови информации. Ти си во погрешна проклета ¤амиЌа, а тие се вкопани прилично длабоко. Ќе биде потребен фронтален напад за да ги нокаутира. И ние целиме кон нозете".
  
  На Дал не му се допадна, но Ќа разбираше процедурата, бонтонот на работа овде. Не боли што специЌалците ве«е имаа подобро место.
  
  "Покажи го патот", рече Дал.
  
  "Ние сме. Правилната ¤амиЌа е преку патот".
  
  "Од другата страна..." се заколна Дал. "ГПС глупости".
  
  "Тие се прилично блиски еден до друг". Полицаецот ги крена рамениците. "И таа англиска пцовка е трогателна, но не е ли време да ги преместиме нашите проклети магари®а?
  
  Минуваа минути додека екипите се мешаа и формираа рациЌа партиЌа додека повторно го преминаа патот. Откако «е се склопи, ниту еден момент не беше потрошен. Започна напад од целосен обем. Мажите го нападнале предниот дел на зградата, ги урнале вратите и упаднале во фоаЌето. Низ нив помина втор бран, извираЌ«и во потрага по знаменитостите за кои им беше кажано. Откако била пронаЌдена сината врата, мажот ставил експлозив и Ќа разнел. Се случи експлозиЌа, многу поширока отколку што очекуваше Дал, но со радиус на коЌ Ќасно сметаа специЌалците.
  
  "Замка", му рекол водачот. "Ќе има пове«е од нив".
  
  Швеѓанецот малку полесно воздивна, ве«е знаеЌ«и Ќа вредноста на таЌните агенти и сега не забораваЌ«и да им го даде своето право. ТаЌната работа беше еден од наЌподмолните и наЌсудбоносните методи на полициЌата. Ова беше редок и вреден агент коЌ можеше да се инфилтрира во неприЌателот и со тоа да спаси животи.
  
  СпециЌалците влегле во речиси уништената просториЌа, а потоа се свртеле кон далечната врата. Беше отворено и го покриваше она што беше Ќасно влезот во подрумот. Како што се приближуваше првиот човек, одоздола одекнаа истрели и куршум рикошетираше низ просториЌата.
  
  Дал погледна во Кенси. "Некои идеи?
  
  "Ти ме праша? Зошто?"
  
  "Можеби затоа што можам да замислам дека и вие имате таква соба".
  
  "Не тепаЌ околу грмушката, по ѓаволите, Дал, во ред? єас не сум твоЌот шверцер на миленичи®а. єас сум тука само затоа што... затоа што..."
  
  "Да, зошто си овде?"
  
  "Навистина би сакал да знам. Можеби треба да заминам..." Таа се двоумеше, а потоа воздивна. "СлушаЌ, можеби има друг начин. Паметниот криминалец не би отишол таму долу без сигурен пат за бегство. Но, со вистински терористички «елии? КоЌ знае со такви самоубиствени копили®а?"
  
  "Немаме време да размислуваме", рече командантот на специЌалните сили, седнуваЌ«и до него. "Тоа е ролербол за овие момци".
  
  Дал гледаше како тимот ги вади нивните гранати со блиц додека размислуваше за зборовите на Кензи. Намерно груб, тоЌ веруваше дека зад нив се крие грижливо срце, или барем скршени остатоци од едно. На Кенси и требаше нешто што «е помогне да се споЌат овие парчи®а - но колку долго можеше да бара без да Ќа изгуби сета надеж? Можеби овоЌ брод е ве«е уништен.
  
  Тимот на SWAT сигнализираше дека се подготвени и потоа ослободи луда форма на пекол користеЌ«и дрвена скала. Кога гранати отскокнаа, а потоа експлодираа, тимовите го презедоа водството, Дал го турка командантот за пол-позициЌа.
  
  Смит го турна минатото. "Движете го задникот".
  
  ПрибегнуваЌ«и надолу, веднаш наишле на пука®е од митралез. Дал ги видел подот од нечистотиЌа, нозете на масата и кутиите со оружЌе пред намерно да се лизне на четири ката по ред, да го извади пиштолот и да возврати. Смит се изврте пред него, лизгаЌ«и се до дното и ползеЌ«и на страна. Тимот на SWAT напредуваше одзади, клечеЌ«и и не трепереЌ«и во линиЌата на огнот. Куршумите се вра«але истрел по истрел, смртоносните волеЌки го пробиле подрумот и кинеле парчи®а од дебелите Ўидови. Кога Дал удри на земЌа на самото дно, веднаш го ценеше сценариото.
  
  Овде имаше четири членови на «елиЌата, што одговараше на она што го виделе во претходната «елиЌа. ТроЌца беа на колена, од нивните уши течеше крв, со рацете притиснати на челото, додека четвртиот изгледаше неповреден и силно пукаше кон своите напаѓачи. Можеби уште троЌца го покриваа, но Дал веднаш наЌде начин да фати жив затвореник и го ниша стрелецот.
  
  "О не!" Водачот на специЌалните сили необЌасниво дотрча покраЌ него.
  
  "ЕЌ!" Се Ќави Дал. "Што-"
  
  Среде наЌлошиот вид на пекол, само оние кои претходно го доживеале можат да деЌствуваат без пауза. Водачот на специЌалните сили Ќасно го забележал знакот, нешто познато за него, и размислувал само за животите на своите колеги. Додека Дал го влечеше сопствениот чкрапало, виде дека терористот фрла наполнета граната од едната рака, а со другата го фрла своето оружЌе.
  
  "За Рамзес! - тоЌ викна.
  
  Подрумот беше стапица на смртта, мала соба каде овие суштества го намамуваа своЌот плен. Има и други стапици расфрлани низ просториЌата, стапици кои «е се активираат кога «е експлодира шрапнел. Дал го застрела терористот меѓу очите, иако знаеше дека гестот е чисто академски - немаше да ги спаси.
  
  Не во оваа мала просториЌа со Ўидови од тули, во тесни услови, додека последните секунди се одброЌуваат пред да експлодира гранатата.
  
  
  ПОГЛАВєЕ ЧЕТВЕРИНАТА
  
  
  Дал виде како светот се втурнува во темнина. Виде како времето забави до лазечко темпо, како чука®ето на секое живо срце се мери во бескраЌни мигови. Додека гранатата отскокнуваше, креваЌ«и прашина и нечистотиЌа од подот во мал облак од печурки, неговиот куршум влезе во черепот на терористот, штракаше наоколу пред да му пукне од грбот и да удри во Ўидот среде широка фонтана крв. Телото е ослабено, животот ве«е го нема. Гранатата паднала за втор рикошет, а Дал почнал да го оддалечува пиштолот од лицето.
  
  Останаа драгоцени секунди.
  
  ТроЌцата терористи се уште беа на колена, стенкаа и поразени, а не видоа што следува. Момците од специЌалните сили се обидоа да го задржат нивниот импулс или повторно да се искачат по скалите.
  
  Смит го сврте погледот кон Дал, последната визиЌа од неговиот живот.
  
  Дал знаеше дека Кенси, Лорен и єорги се на врвот на скалите и за момент се надеваше дека се доволно далеку од епицентарот.
  
  А сепак, сето ова е за моите деца...
  
  Гранатата експлодираше на врвот на вториот рикошет, звукот за момент наЌгласниот што Швеѓанецот некогаш го слушнал. Тогаш сите звуци одеднаш згаснаа додека мислата исчезна...
  
  Неговите очи беа вперени напред и не можеше да поверува што гледаат.
  
  Водачот на SWAT трчаше наЌбрзо што можеше, знаеЌ«и што доаѓа и беше решен да спаси што е можно пове«е луѓе, веднаш сфа«аЌ«и дека тоЌ е единствената личност што може да го направи тоа. Неговото залетува®е го крена над гранатата, дозволуваЌ«и му да падне директно врз неа дел од секунда пред да експлодира. Низ кевлар, месо и коска, детонираше, но не ги погоди оние што стоеЌа, врзани со син¤ири за нивното место во просториЌата. ЕксплозиЌата била пригушена, а потоа згаснала.
  
  Дал го исчисти грлото, не можеЌ«и да им верува на сопствените очи. Посветеноста на неговите колеги секогаш го понижуваше, но ова беше на друго ниво.
  
  Не знаев... Не му го знаев ни името.
  
  А сепак терористите клекнаа пред него.
  
  Дал трчаше по последните неколку скалила, а солзите му ги заматиЌа очите дури и кога ги клоцаше троЌцата мажи на нивните грбови. Смит им ги искина Ќакните. Немаше експлозивни елеци на повидок, но еден човек пена од устата дури и додека Смит клекна до него. Другиот се грчеше во агониЌа. Третиот беше прикован на земЌа, неподвижен. Дал го сретна страшниот поглед на човекот, како поларна капа, со сопствената омраза. Кензи отиде и го привлече вниманието на Швеѓанката, гледаЌ«и во Дал, неЌзините ледени сини очи толку Ќасни, студени и исполнети со емоции што изгледаа како огромен, одмрзнувачки пеЌзаж, и ги изговори единствените зборови што можеше да ги каже.
  
  "ТоЌ не спаси жртвуваЌ«и се себеси. єас... Се чувствувам толку погрешно, толку жално во споредба со него".
  
  Дал, во сите негови денови, никогаш не се наЌде во состоЌба да коментира. ТоЌ го направи тоа сега.
  
  Смит ги пребарал сите троЌца мажи, нашол уште гранати, куршуми и мало оружЌе. Хартиите и белешките во ¤ебовите биле стуткани, па насобраните мажи почнале да пребаруваат по нив.
  
  Други, пак, се приближиЌа до своЌот паднат водач, наведнуваЌ«и ги главите. Еден човек клекна и Ќа подаде раката да го допре грбот на офицерот.
  
  Третиот терорист умрел, без разлика каков отров земал, само требало подолго време за да деЌствува отровот отколку за неговите колеги. Дал непасивно гледаше. Кога слушалката му звучеше и гласот на Мур му Ќа исполни главата, тоЌ слушаше, но не можеше да се сети на одговор.
  
  "Пет камери", му рече Мур. "Нашите извори откриЌа дека Рамзес има само пет камери. Се соочивте со две, што остануваат уште три. Дали имаш нови информации за мене, Дал? Здраво? Дали си таму? Што по ѓаволите се случува?"
  
  Лудиот Швеѓанец притисна мало копче што го исклучи Мур. Сакаше да Ќа изрази своЌата почит во тишина барем неколку секунди. Како и сите мажи и жени таму долу, тоЌ преживеал само поради огромната жртва на еден човек. ОвоЌ човек никогаш пове«е нема да Ќа види дневната светлина или сонцето што заоѓа, ниту пак «е го почувствува топлиот ветре што му дува низ лицето. Дал би го доживеал тоа за него.
  
  Се додека беше жив.
  
  
  ПОГЛАВєЕ ПЕТнаесетта
  
  
  Седумнаесет минути.
  
  ДреЌк го следеше водството на Бо, пресекуваЌ«и лево на 59-тото место и тргна директно во хаосот што беше Колумбо Сиркл. Од зградите лево се вееЌа знами®а, а десно лежеше зелена лента испреплетена со дрвЌа. Пред нив стоеше станбена зграда, претежно од стакло, неЌзините прозорци блескаа добредоЌдено во зраците на сонцето што сѐ уште изгрева. Жолтото такси се повлече на страната на патот, неговиот возач очекуваше да види четворица добро облечени спринтери како трчаат по тротоарот зад него, но Бо не му фрли втор поглед на човекот. Кругот беше широк бетонски простор со водопади, статуи и седе®е. Туристите талкаа ваму-таму, ги препакуваа ранците и пиеЌа вода. ДреЌк Ќа пресекол средината на групата испотени спортисти, а потоа трчал под дрвЌата кои давале барем малку сенка.
  
  Надвор од видното поле на  убопитните очи.
  
  Контрастот помеѓу суровите, бурни улици со нивните многуброЌни екстреми - величествени, преполни облакодери кои се борат за простор меѓу традиционалните цркви долж решетката - и апсолутниот мир и спокоЌство што владееше во зеленилото десно од него го исполниЌа ДреЌк со чувство на нереалност. Колку беше лудо ова место? Колку сон е ова? Разликите беа незамисливо екстремни.
  
  Се прашуваше колку внимателно ги наб удува Марш, но не му пречеше премногу. Ова може да доведе до смрт на една личност. Назад дома, тие дури сега се обидуваа да го наЌдат каналот за да можат да го следат до неговиот извор.
  
  Светлата топка полека се сврте налево додека групата забрза. Алиша и МеЌ трчаа зад себе, гледаЌ«и, но не можеа да ги искористат сите свои способности со ова темпо. НеприЌателот може да биде секаде, секоЌ. Седан коЌ поминуваше со затемнети стакла бараше поблиска проверка, но исчезна во далечината.
  
  ДреЌк го провери времето. Останаа 11 минути.
  
  А сепак миговите отскокнуваат, секунда по секунда. Бо забави додека светло сива зграда коЌа ДреЌк веднаш Ќа препозна се поЌави над патот. Уште трчаше, се сврте кон Алиша и МеЌ. "Во истата зграда каде што се каравме за време на приказната со Один. По ѓаволите, се чувствувам како да поминал цел живот".
  
  "Дали хеликоптерот не удри на страна? праша Алиша.
  
  "О, да, и бевме нападнати од тираносаурус Рекс".
  
  Природонаучниот музеЌ изгледаше релативно мал од овоЌ агол, заблуда ако некогаш постоела. Имаше скали кои водеа од тротоарот до влезните врати, моментално исполнети со група туристи. Измешани мириси на дизел и бензин ги нападнале кога застанале покраЌ патот. Бучавата од моторите, свире®ето на сирените и повремениот крик сè уште ги мачеа нивните сетила, но барем тука имаше многу сообра«аЌ.
  
  "Не застануваЌ сега", рече АлисиЌа. "Немаме поим каде «е биде безбедноста".
  
  ДреЌк се обидел да го запре сообра«аЌот и да им дозволи да преминат. "Да се надеваме дека не рече дека е болен".
  
  За сре«а, имаше мал сообра«аЌ и групата можеше прилично лесно да го помине патот. Откако на дното од скалите на музеЌот, тие почнаа да се качуваат, но одеднаш застанаа кога слушнаа силен квиче®е на гуми зад нив.
  
  ДреЌк помисли: Седум минути.
  
  Тие станаа сцена на неконтролирано лудило. Четворица мажи скокнаа од автомобилот, пушките на готовс. ДреЌк се обидел да избегне, скокаЌ«и од вратите на музеЌот и растераЌ«и ги посетителите. Бо брзо го извадил оружЌето и го нишал неприЌателот. Одекнаа истрели. Врисоци утрото го распарчиЌа.
  
  ДреЌк скокна високо и фрли низок удар, тркалаЌ«и се додека удираше во тротоарот и игнорираЌ«и Ќа болката каде што неговото рамо Ќа зафати целата сила на неговото тело. Напаѓачот скокнал на хаубата на седанот и ве«е Ќа држел Маи под закана со пиштол. ДреЌк се тркалал кон автомобилот и потоа станал, за сре«а бил на дофат на раката од пушката. єа подаде раката, стануваЌ«и се пове«е закана и бараЌ«и внимание.
  
  Алиша се гулаб на другата страна, расчистуваЌ«и ги скалите и Ќа постави Ќавачката статуа на Теодор Рузвелт меѓу неа и неЌзините напаѓачи. Сепак, тие пукаа, куршумите удираа во бронзената кастинг. Алиша го извади оружЌето и се прикраде на другата страна. ДваЌцата мажи сега беа на врвот на автомобилите, правеЌ«и совршени цели. Цивилите трчаа на сите правци, расчистуваЌ«и Ќа областа. Таа го внела терористот, коЌ паднал на колена, но кон неа се движел континуиран млаз од неговиот оган, принудуваЌ«и Ќа да се засолни.
  
  МеЌ и Бо се притиснаа во мал вдлабнат лак во близина на главниот влез на музеЌот, цврсто гушкаЌ«и се за да го избегнат млазот од куршуми што им го скинаа патот низ каменоделството. Бо стоеше свртена кон Ўидот, не можеЌ«и да се движи, но МеЌ гледаше надвор, со грбот свртен кон Французинот.
  
  "Ова е... неприЌатно", се пожали Борегард.
  
  "И многу е сре«а што си слаб како трска", одговори Маи. єа извадила главата и испукала волеЌ. "Знаете, кога за првпат ве сретнавме, се чинеше дека често ползите меѓу пукнатините на Ўидовите".
  
  "Тоа би било корисно во моментов".
  
  "Како чад". МаЌ повторно се наведна надвор, возвра«аЌ«и со оган. Куршумите и трасирале траса над неЌзината глава.
  
  "Можеме ли да се движиме?
  
  "Не, освен ако не сакате да добиете тупаница".
  
  ДреЌк сфатил дека нема време да го употреби сопственото оружЌе, па се обидел да го пресретне оружЌето на противникот. Предоцна сфати дека не може да го достигне - момчето беше превисоко - и тогаш го виде бурето како се врти кон него.
  
  Нема каде да се оди.
  
  Инстинктот го прободе како проектил. ПовлекуваЌ«и се, тоЌ го удрил прозорецот на автомобилот, го скршил стаклото, а потоа се втурнал внатре токму кога терористот отворил оган. Зад него тротоарот се пена. ДреЌк се притисна низ празнината во возачкото седиште, кожата крцкаше, обликот на седиштата му го отежнуваше поминува®ето. Знаеше што доаѓа. Куршумот продрел во покривот, седиштето и подот на автомобилот. ДреЌк се мешаше побрзо. Централната преграда се состоеше од преграда за ракавици и два големи држачи за чаши кои му даваа нешто да се фати додека го наведнуваше телото на совозачкото седиште. Пове«е куршуми безмилосно го искинаа покривот. ДреЌк врескаше, обидуваЌ«и се да купи време. Протокот запре за момент, но потоа, додека ДреЌк се наведна наназад и го натовари прозорецот, тоЌ повторно почна со уште поголема брзина.
  
  ДреЌк се качи на задното седиште, а куршум изгоре дупче по средината на грбот. Се нашол во нерасчистен куп, без здив и без идеи. Момент на двоуме®е сигурно го натерало и стрелецот да запре, а потоа човекот се нашол под оган на Алиша. ДреЌк Ќа отклучил задната врата одвнатре и се лизнал, со лицето закопано во бетонот и не можеЌ«и да види каде да оди.
  
  Освен...
  
  Под автомобилот. Се тркалал, едваЌ се сместил под возилото. Сега Ќа виде црната шасиЌа, цевките и издувниот систем. Уште еден куршум испукан одозгора, удираЌ«и Ќа празнината помеѓу раширените мускули на нозете во форма на буквата В. ДреЌк издиши, тивко свиркаЌ«и.
  
  Две лица можат да Ќа играат оваа игра.
  
  ПоместуваЌ«и ги стапалата, го принуди своето тело да се движи по земЌата кон предниот дел на автомобилот, цртаЌ«и го своЌот Глок додека одеше. Потоа, нишануваЌ«и низ претходните дупки од куршуми, приближил до каде мора да бил човекот. ТоЌ испука шест куршуми по ред, секоЌ пат малку менуваЌ«и Ќа своЌата позициЌа, а потоа брзо излегол од под автомобилот.
  
  Терористот паднал до него, стегаЌ«и го за стомакот. Пушката паднала со удар покраЌ него. Додека очаЌно посегна по него, како и по поЌасот, ДреЌк го застрела на празен опсег. Ризиците беа преголеми за да ризикуваат, населението беше премногу ранливо. Болката во мускулите го мачеше додека потоа се бореше да застане исправено, гледаЌ«и над хаубата на автомобилот.
  
  Алиша скокна од зад статуата на Рузвелт, испукаЌ«и неколку куршуми пред повторно да исчезне. НеЌзината цел била на предниот дел на другиот автомобил. Уште дваЌца терористи се обидоа да ги фатат МеЌ и Бо, кои се чинеше дека беа некако притиснати во Ўидот, но прецизното пука®е на МеЌ ги оддалечи терористите.
  
  ДреЌк погледна во часовникот.
  
  Две минути.
  
  Добро и навистина беа заебани.
  
  
  ШЕСЕСЕТТА ГЛАВА
  
  
  ДреЌк се соочи со терористите. ОбЌавуваЌ«и го своЌот HK, тоЌ се фокусираше на дваЌцата кои ги мачеа Бо и МеЌ. Едниот веднаш падна, неговиот живот се рашири низ бетонот, тешка смрт за стврднатото срце. Другиот во последен момент се свртел, земаЌ«и куршум, но сепак можел да возврати. ДреЌк го следеше нападот на мажот со куршуми, оставаЌ«и Ќа смртта во пресрет. На краЌот, човекот немал каде да оди и застанал, а потоа седнал и испукал последен рафал во правец на МеЌ додека пиштолот на ДреЌк Ќа прекинал неговата закана.
  
  МеЌ го виде ова како доаѓа и го спушти Бо на подот. Французинот протестираше, приземЌуваЌ«и се во незгодно купче, но МеЌ го приклешти со лактите на врвот, спречуваЌ«и го да се движи. Парчи®а се симнаа од Ўидот токму таму каде што им беа главите.
  
  Бо се загледа. "Мерси, Маи".
  
  "Ки ни синаЌде".
  
  ДреЌк досега го привлече вниманието на последниот преостанат терорист, но ништо од тоа не беше важно. Само страшниот страв во неговата душа беше важен. Важно беше само очаЌното чука®е на неговото срце.
  
  Го пропуштиЌа рокот.
  
  Расположението малку му се подигна кога ги виде МеЌ и Бо како влетуваат во музеЌот, а потоа Алиша излезе од скривалиштето за да го испрати последниот терорист во бесниот пекол што го заслужува. Уште еден маж крвари на тротоарот. Уште една душа изгубена и жртвувана.
  
  Беа бескраЌни, овие луѓе. Тие беа бурно море.
  
  ДреЌк потоа го виде последниот, вероЌатно мртов, терорист како стана и се тетерави далеку. ДреЌк мислеше дека сигурно носел елек. ТоЌ нишани во нишачките раменици и пукаше, но куршумот Ќа промаши целта само милиметри. Полека издишуваЌ«и го нишани вториот истрел. Сега човекот паднал на колена, а потоа повторно станал, а следниот момент упаднал во толпа луѓе, наб удувачи, локални жители и деца со камери кои се обидувале да го овековечат нивниот момент на слава на ФеЌсбук или Инстаграм.
  
  ДреЌк се тетерави кон Алиша. "Значи, ова беше една од «елиите на Рамзес?
  
  "Четири мажи. Токму како што опиша Дал. Ова «е биде третата «елиЌа со коЌа се соочуваме како тим".
  
  "И сè уште не ги знаеме условите на март".
  
  Алиша погледна низ улиците, патот и застоЌаните, напуштени автомобили. Таа потоа се сврте додека вресокот на МеЌ им го привлече вниманието.
  
  "Имаме чувар!
  
  ДреЌк забрзано се искачи по скалите, со главата надолу, не ни обидуваЌ«и се да го тргне оружЌето. Ова беше сè, ова беше целиот нивни свет. Да се Ќавеше Марш, можеби «е се Ќавеа...
  
  Хозе Гонзалес му подаде мобилен телефон. "Дали сте истиот Англичанец?
  
  ДреЌк ги затвори очите и го стави уредот до увото. "Мочуриште. Вие изговарате с-"
  
  Смеата на ПитиЌа го прекина. "Сега, сега, не прибегнуваЌте кон вообичаени пцовки. Клетвите се за необразованите или така ми кажаа. Или е обратно? Но, честитки, моЌ нов приЌател, ти си жив!"
  
  "Ќе бидат потребни пове«е од неколку удари за да не поразиме".
  
  "О, сигурен сум. Може ли нуклеарна бомба да го направи ова?
  
  ДреЌк се чувствуваше како да може да ги продолжи своите лути забелешки на неодредено време, но тоЌ свесно се трудеше да Ќа затвори устата. Алиша, МеЌ и Бо се стуткаа околу телефонот додека Хозе Гонзалес гледаше со чувство на претчувство.
  
  "Мачката ти го голтна Ќазикот? О, и еЌ, зошто по ѓаволите не одговараше на повиците на Гонзалес?
  
  ДреЌк Ќа гризеше горната усна додека не почна да тече крв. "єас сум токму тука".
  
  "Да, да, гледам. Но, каде бевте... хм... пред четири минути?
  
  ДреЌк молчеше.
  
  "Сиромашниот стар Хозе мораше сам да одговори на телефонот. Немав поим за што зборувам".
  
  ДреЌк се обиде да го одвлече вниманието на Марш. "Имаме Ќакна. Каде -"
  
  "Не ме слушаш, Англичанец. Доцниш. Се се«авате ли на казната за доцне®е?
  
  "Мочуриште. Престанете да се залажувате. Дали сакате да се исполнат вашите бара®а или не?"
  
  "Моите бара®а? Па, секако дека «е бидат завршени кога «е одлучам дека сум добар и подготвен. Сега, вие троЌца, бидете добри воЌници и чекаЌте токму таму. Само «е нарачам неколку готови Ќаде®а."
  
  ДреЌк се заколна. "Не го прави тоа. Не се осмелуваш да го направиш тоа!"
  
  "ЗборуваЌ брзо".
  
  Редот исчезна. ДреЌк се загледа во трите пара опседнати очи и сфати дека тие се само негови рефлексии. Не успеаЌа.
  
  Со огромен напор успеал да се задржи да не го здроби телефонот. Алиша зеде задолжение да Ќа приЌави непосредната закана за Татковината. Маи го натера Гонзалес да Ќа соблече Ќакната.
  
  "АЌде да го завршиме ова", рече таа. "Ние се справуваме со она што е пред нас и се подготвуваме за она што може да следи".
  
  ДреЌк ги скенира хоризонтите, бетонски и обложени со дрвЌа, далечни по ум и срце, згмечен од самата идеЌа за намерите на март. Во следните неколку минути «е умреа невини, а ако повторно не успееше, «е ги имаше пове«е.
  
  "Март «е Ќа активира оваа бомба", рече тоЌ. "Што и да каже. Ако не го наЌдеме, «е страда цел свет. Стоиме на самиот раб..."
  
  
  ГЛАВА СЕДНАЕМСЕТО
  
  
  Март се насмеа и Ќа спушти слушалката со расцут. Зои уште пове«е се притисна до него. "Сигурно му покажавте", прсна таа.
  
  "О, да, и сега «е му покажам уште пове«е".
  
  Марш извади друг мобилен телефон со горилник и го провери броЌот што ве«е го зачувал во мемориЌата. Убеден дека тоа е она што му треба, брзо го сврте броЌот и чекаше. Гласот коЌ одговори, груб и импозантен, ги потврди неговите очекува®а.
  
  "Знаеш што да правиш", рече тоЌ.
  
  "Еден? Или два?
  
  "Два, како што се договоривме. Потоа продолжи понатаму во случаЌ да ми требаш повторно".
  
  "Се разбира, шефе. Бев во тек со моЌата апликациЌа за мобилен телефон. Дефинитивно би уживал во дел од таа акциЌа".
  
  Март шмркаше. "Дали си терорист, Стефан?
  
  "Па, не, Ќас не би се ставил себеси во тоЌ клас. Не навистина".
  
  "Направете Ќа работата за коЌа сте платени. Веднаш."
  
  Марш префрли еден од екраните на градска камера, едноставно мини уред за надзор што го користеа соседните бизниси за да внимаваат коЌ доаѓа и оди на тротоарот. Стивен «е предизвика хаос на оваа улица, а Марш сакаше да гледа.
  
  Зои се наведна, обидуваЌ«и се да погледне подобро. "Па, што друго «е правиме денес?
  
  Очите на Март се прошириЌа. "Дали ова не е доволно за вас? И одеднаш изгледате малку меко, малку податливо за една жена поканета да му се придружи на големиот лош ПитиЌас, госпоѓица Зои Ширс. Зошто е ова? Дали е тоа затоа што ти се допаѓа лудилото во мене?"
  
  "Така мислам. И пове«е од само малку. Можеби шампа®от ми отиде во глава".
  
  "Добро. Сега молчи и гледаЌ".
  
  Следните неколку моменти се одвиваа токму онака како што сакаше Марш. Нормалните мажи и жени би се згрозиле од она што «е го видат, дури и тешките, но Марш и Шерс гледаа во тоа со ладно одлепува®е. На Марш потоа му беа потребни само пет минути да Ќа зачува снимката и да му Ќа испрати на Англичанецот преку видео порака со приложена белешка: Испрати го ова на Homeland. Наскоро «е ве контактирам.
  
  єа обви едната рака околу Зои. Заедно го проучувале следното сценарио за потера, во кое Англичанецот и неговите троЌца послушници всушност знаеле дека «е пристигнат предоцна пред да започнат. Совршено. А хаосот на краЌот... нема цена.
  
  Марш се присети дека во собата имало и други луѓе. Главната Рамзева «елиЌа и неЌзините членови. Тие седеа толку тивко во далечниот агол на станот што тоЌ едваЌ се се«аваше на нивните лица.
  
  "ЕЌ", повика тоЌ. "Дамата е без шампа®. Може ли некоЌ од вас скитници да го исчисти?
  
  Еден човек стана, очите му се наполниЌа со толку многу презир што Марш се стресе. Но, изразот брзо беше маскиран и се претвори во брзо тресе®е на главата. "Секако дека може".
  
  "Совршено. Треба да биде доволно уште едно шише".
  
  
  ПОГЛАВєЕ Осумнаесетта
  
  
  ДреЌк гледаше како Маи Ќа отпакува Ќакната на чуварот додека бараше список со бара®а. Алиша и Бо Ќа скенираа насобраната толпа, речиси сигурни дека последниот преостанат член од третата «елиЌа «е направи некаков потег. Татковината беше на пат и останаа само две минути. Во близина, се слушаа сирени додека се собраа полицаЌци. ДреЌк знаеше дека до сега кулминативните инциденти «е ги предизвикаат сите ЊуЌорчани на работ и туристите во страв. Можеби е добра идеЌа луѓето да останат на улица, но што друго би можела навистина да направи Белата ку«а?
  
  Дронови со детектори за радиЌациЌа го обиколиЌа небото. Детекторите за метал ги запреа сите што заслужуваа внимание, а многумина кои не го заслужиЌа. АрмиЌата и Гнездото беа тука. Имаше толку многу агенти кои шетаа по улиците што беше како средба на ветерани. Ако Министерството за внатрешни работи, ФБИ, ЦИА и НСА Ќа завршиЌа своЌата работа правилно, Марш вероЌатно «е беше пронаЌден.
  
  ДреЌк погледна во часовникот. Помина нешто пове«е од еден час од почетокот на овоЌ кошмар.
  
  Ова е се?
  
  Алиша го поттикна. "Таа наЌде нешто".
  
  ДреЌк гледаше како Маи вади свиткано парче хартиЌа од уништената Ќакна на Гонзалес.
  
  ЊуЌорчанецот се скрши пред неа и зеде по еден искинат ракав во секоЌа рака. "Дали градот «е ми даде компензациЌа... компензациЌа..."
  
  "Градот може да ви даде совет", реши АлисиЌа. "Следниот пат користете малку топло масло. Не пла«аЌте за лошо друштво".
  
  Гонзалес замолчи и се лизна.
  
  ДреЌк одеше до маЌ. Бара®ата на Марш беа испечатени на бел лист А4 со наЌголем фонт. Генерално, тие беа прилично Ќасни.
  
  "Петстотини милиони долари", прочита Маи. "И ништо пове«е".
  
  Под бара®ето стоеше реченица напишана со контрастен мал ракопис.
  
  "Деталите «е следат наскоро".
  
  ДреЌк точно знаеше што значи тоа. "Тие «е не испратат на уште една потрага по невозможното".
  
  Борегард Ќа наб удуваше толпата. "И ние, без сомнение, остануваме под надзор. Сигурно овоЌ пат повторно «е пропаднеме".
  
  ДреЌк изгубил брое®е за броЌот на мобилни телефони што ги подигнала насобраната толпа, а потоа го слушнал досадното зуе®е на пораката на своЌот мобилен телефон и го проверил екранот. Уште пред да кликне на врската со видеото, скалпот почна да му се чеша со чувство на претчувство. "Момци", рече тоЌ и го држеше уредот под рака додека се гужваа наоколу.
  
  ФотографиЌата беше зрнеста и црно-бела, но камерата беше стабилна и Ќасно покажа еден од наЌлошите кошмари на ДреЌк. "Нема смисла", рече тоЌ. "Убива®е луѓе кои немаат поим што се случува. Ова не е за заплашува®е, ова не е за профит. Ова е за..." Не можеше да продолжи.
  
  "Убаво е", дишеше Маи. "Ние копаме се пове«е и пове«е од овие долни хранилки секоЌ ден. А наЌлошото е што тие живеат во срцето на нашите заедници".
  
  ДреЌк не изгуби ни минута и испрати линк до Homeland. Фактот дека Марш се чинеше дека може да го извлече своЌот броЌ на мобилен телефон од воздух, не беше особено изненадувачки со оглед на сето она што тоЌ го постигна досега. Терористите што му помагаа беа очигледно пове«е од потрошни пешаци.
  
  ДреЌк гледал како полицаЌците си Ќа вршат своЌата работа. Алиша се приближи до него, а потоа случаЌно Ќа повлече ногата од панталоните. "Го гледаш ли ова? - рече таа со пеачки глас. "Сфатив кога се обидовте да ми го клоцате задникот во пустина. И сè уште е проклето свежо. Така брзо напредува оваа работа".
  
  НеЌзините зборови оставиЌа пове«е од еден впечаток на ДреЌк. Имаше се«ава®е на нивната врска, нивната нова привлечност; заклучокот за МеЌ и Бо дека нешто се случило меѓу нив; и поочигледна референца за сопствениот живот досега - колку брзо се движеше и како се обидуваше да ги забави работите.
  
  Во директна линиЌа на огнот.
  
  "Ако го преживееме ова", рече тоЌ. "Тимот SPEAR зема една недела одмор".
  
  "Торсти ве«е резервира билети за Барбадос", рече АлисиЌа.
  
  "Што се случи во пустината? МаЌ размислуваше за тоа.
  
  ДреЌк погледна во часовникот, а потоа во телефонот, фатен во чудниот, надреален момент. Соочени со непотребна смрт и зголемена закана, со бескраЌна потера и брутална битка, тие сега ги клоцаа по петиците и беа принудени да одвоЌат неколку минути. Се разбира, им требаше време да се ослободат од тензиЌата, растечката вознемиреност што на краЌот може да доведе до нивна смрт... Но, начинот на коЌ Алиша го прави ова отсекогаш бил малку неконвенционален.
  
  "Бикини. Плажа. Сини бранови", рече АлисиЌа. "єас сум".
  
  "Дали го носиш твоЌот нов наЌдобар приЌател со себе? Маи се насмевна. "Кензи?
  
  "Знаеш, Алиша, мислам дека Дал не резервира тимски одмор", рече ДреЌк, само половина шега. "Пове«е како семеен одмор".
  
  Алиша заржеше. "Какво копиле. Ние сме семеЌство".
  
  "Да, но не како што сака. Знаете, на Џоана и Дал им треба малку време".
  
  Но, Алиша сега гледаше во МеЌ. "И како одговор на првичната подбивка, СпраЌт, не, размислував да го земам ДреЌки. Дали ти одговара?"
  
  ДреЌк брзо го сврте погледот, стискаЌ«и ги усните во тивок свиреж. Зад него го слушна Бо коментарот.
  
  "Дали ова значи дека Ќас и ти сега сме готови?
  
  Гласот на МеЌ остана мирен. "Мислам дека зависи од Мет да одлучи".
  
  О, благодарам. Ви благодарам многу, по ѓаволите.
  
  Звучеше речиси олеснето кога заЎвони неговиот телефон. "Да?"
  
  "Марш овде. Дали моите мали воЌници се подготвени за брзо трча®е?"
  
  "Ги убивте тие невини луѓе. Кога «е се сретнеме, «е видам дека «е одговарате за ова".
  
  "Не, приЌателе, «е одговориш. Ги прочитавте моите бара®а, нели? Петстотини милиони. Тоа е правична сума за град полн со мажи, жени и мали глупаци".
  
  ДреЌк ги затвори очите, стискаЌ«и со забите. "Што е следно?"
  
  "Детали за пла«а®е, се разбира. Одете до централната станица. Чекаат во едно од централните кафули®а". Спомна име. "Уредно превиткан и сместен во плик коЌ некоЌа  убезна душа го залепила на долната страна на последната маса на краЌниот краЌ од шанкот. ВеруваЌ ми, «е разбереш кога «е стигнеш".
  
  "Што ако не го направиме ова? ДреЌк не заборавил на побегнатиот член на «елиЌата, ниту на постое®ето на наЌмалку две други «елии.
  
  "Тогаш «е го повикам следното магаре да го носи моЌот товар и да Ќа разнесе продавницата за крофни. Дали ти одговара?"
  
  ДреЌк накратко фантазирал што може да му направи на Марш откако «е го заробат. "Колку долго?"
  
  "О, десет минути би требало да бидат доволни".
  
  "Десет минути? Ова е сра®е, март, и ти го знаеш тоа. Централната станица е на пове«е од дваесет минути возе®е од тука. Можеби двоЌно пове«е".
  
  "Никогаш не реков дека треба да одиш".
  
  ДреЌк ги стегна тупаниците. Тие беа наместени да пропаднат и сите го знаеЌа тоа.
  
  "Ќе ти кажам што", рече Марш. "За да докажам дека можам да се приспособам, «е го сменам ова на дванаесет минути. И броеЌ«и..."
  
  ДреЌк почна да трча.
  
  
  ГЛАВА 19
  
  
  ДреЌк истрча на патот додека Бо ги пишуваше координатите на Гранд централната станица во своЌот GPS. Алиша и МеЌ истрчаа чекор поназад. ОвоЌ пат, сепак, ДреЌк не планирал патува®ето да го направи на копита. И покраЌ невероЌатно густиот распоред што го постави Марш, обидот мораше да се направи. Во близина на музеЌот беа напуштени три автомобили, две Корола и еден Цивик. єоркширецот не им фрли втор поглед. Она што го сакаше беше нешто...
  
  "Влези!" Алиша застана на отворената врата на Граѓанскиот.
  
  "Не е доволно кул", рече тоЌ.
  
  "Не можеме да губиме време да стоиме овде и да чекаме...
  
  "Доста е", виде ДреЌк зад бавното возе®е со ко®и и кочии кои штотуку излегоа од Централ Парк до местото каде што мо«ниот пикап Ф150 работеше покраЌ патот.
  
  ТоЌ побрза кон него.
  
  Алиша и МеЌ побрзаа по. "Дали тоЌ се шегува со мене? Алиша започна тирада во маЌ. "Нема шанси да Ќавам ко®. Никогаш!"
  
  Тие се лизнале покраЌ животното и брзо побарале од возачот да им го позаЌми автомобилот. ДреЌк газеше на педалата за гас, гореЌ«и гума додека се оддалечуваше од тротоарот. Бо покажа надесно.
  
  "Возете го низ Централ парк. Ова е попречно 79-та улица и води до авениЌата Медисон".
  
  "єа сакам оваа песна", залаа АлисиЌа. "Каде е Тифани? єас сум гладен."
  
  Бо ѝ упати чуден поглед. "Ова не е ресторан, МаЌлс".
  
  "И Медисон авениЌата беше поп група", рече ДреЌк. "Под водство на ЧеЌни Коутс. Како некоЌ да може да Ќа заборави". ТоЌ голтна, одеднаш се сети.
  
  Алиша се насмевна. "Сра®е. Само «е престанам да се обидувам да го олеснам расположението. Има ли причина за ова, ДреЌкс? Дали таа беше курва?"
  
  "ЕЌ, издржи!" ТоЌ го насочи автомобилот коЌ брзо се движеше кон улицата 79, коЌа беше една широка лента опкружена со висок Ўид со надвиснати дрвЌа. "Пинап можеби. И прекрасен водител".
  
  "ВнимаваЌ!"
  
  Предупредува®ето на МеЌ го спаси нивниот болид додека Силверадо се проби низ централниот резерват од неколку сантиметри и се обиде да ги забие. ДреЌк го забележа лицето зад воланот - последниот член на третата «елиЌа. ТоЌ стапна на педалата за гас, принудуваЌ«и ги сите да се вратат на своите места додека другиот автомобил се сврте и бркаше. Одеднаш нивната трка низ Централ Парк доби многу посмртоносна природа.
  
  Возачот на Силверадо возел со несовесно напушта®е. ДреЌк Ќа намали брзината за да помине неколку такси возила, но нивниот гонител Ќа искористи приликата и ги удри одзади. Ф150 се грчеше и изврте, но потоа се исправи без никакви проблеми. Силверадо удрил во таксито и го испратил да се врти во друг коловоз каде што удрил во потпорен Ўид. ДреЌк нагло сврте лево, па десно за да Ќа помине линиЌата на такси, а потоа забрза во отворен дел од патот.
  
  Терористот зад нив се наведнал низ прозорецот со пиштол во раката.
  
  "Спушти се!" ДреЌк врескаше.
  
  Куршумите навлегле во секоЌа површина - автомобил, пат, Ўидови и дрвЌа. Човекот бил покраЌ себе со гнев, возбуда, а вероЌатно и омраза, не грижеЌ«и се за штетата што Ќа предизвикал. Бо, коЌ седел на задното седиште на F150, извадил Глок и пукал низ задното стакло. Студениот воздух влета во кабината.
  
  Налево се поЌави ред згради, а потоа неколку пешаци шетаа по тротоарот напред. ДреЌк сега го виде само изборот на Ѓаволот - случаЌна смрт на случаен минувач или доцне®е на станицата Гранд Централ и соочува®е со последиците.
  
  Осум минути останаа.
  
  СвртуваЌ«и се на 79-та улица, ДреЌк забележа краток тунел напред со зелени гранки над него. Кога влегоа во моменталниот мрак, тоЌ тресна на педалата на сопирачката, надеваЌ«и се дека нивниот гонител «е удри во Ўид или барем «е го загуби пиштолот во хаосот. Наместо тоа, тоЌ возел околу нив, возеЌ«и силно, пукаЌ«и од страничниот прозорец додека поминувал.
  
  Сите се откачиЌа додека нивниот прозорец издувна, свирежот на куршумот речиси изумре пред да го слушнат. Сега самата Алиша Ќа извади главата, го впери пиштолот и пукаше во Силверадо. Напред тоЌ забрза, а потоа забави. ДреЌк брзо Ќа затвори Ќазот. Се поЌави уште еден мост и сообра«аЌот сега беше стабилен од двете страни на двоЌните жолти линии. ДреЌк Ќа затвори празнината додека нивното крило речиси не го допре задниот дел на другиот автомобил.
  
  Терористот го свртел телото и го вперил пиштолот преку рамо.
  
  Алиша испука прва, куршумот го скрши задниот прозорец на Силверадо. Возачот мора да се изненадил затоа што неговиот автомобил извртел, за малку «е влетал во сообра«аЌот од спротивната страна и предизвикуваЌ«и сирените да пукаат мелодично. Алиша се наведна уште подалеку.
  
  "Ова парче руса коса лета наоколу", рече МеЌ. "Само ме потсетува на нешто. Како ги викаат сега? Дали е ова... коли?"
  
  Пове«е снимки. Терористот возвратил. ДреЌк користел техники за избегнува®е возе®е колку што можел безбедно. Сообра«аЌот пред него повторно се разреди, и тоЌ Ќа искористи шансата да го престигне Силверадо, свртуваЌ«и се во другата лента на патот. Зад него, МеЌ го спушти прозорецот и го растовари клипот во друг автомобил. ДреЌк се наведна наназад и го проучуваше погледот одзади.
  
  "Сè уште доаѓа".
  
  Одеднаш Централ Парк заврши и прометната раскрсница на Петтата авениЌа се чинеше дека скокна кон нив. Автомобилите успоруваа, застанаа, а пешаците се шетаа на раскрсниците и се редаа по тротоарите. ДреЌк фрли брз поглед на жолто обоените стоп светла, кои моментално беа зелени.
  
  Екстра долги бели автобуси беа наредени од двете страни на Петтата авениЌа. ДреЌк тресна на сопирачките, но терористот повторно се заби во нивните задни светла. Преку рачките, почувствува дека задниот дел се грчи, го виде потенциЌалот за катастрофа и се извлече од центрифугата за да Ќа врати контролата. Автомобилот се исправи низ раскрсницата, Силверадо само една педа позади.
  
  Автобусот се обидел да се повлече пред нив, оставаЌ«и му на ДреЌк ништо друго освен да вози докраЌ по левата страна и до средината на патот. Изгребан метал и скршено стакло низ неговиот скут. Силверадото следно се удри во него.
  
  "Пет минути", рече Бо тивко.
  
  Без да губи време, Ќа зголеми брзината. Наскоро се поЌави авениЌата Медисон, сивата фасада на ЧеЌс банката и црниот J.Crew го пополниЌа видното поле напред.
  
  "Уште две", рече Бо.
  
  Заедно, тркачките автомобили се тркаа од мала до мала празнина, кршеЌ«и ги болидите настрана и околу побавните пречки. ДреЌк постоЌано притискаше на сирената, посакуваЌ«и да има некаква сирена, а Алиша пукаше во воздух за да ги принуди пешаците и возачите брзо да се оддалечат. Автомобилите на NYPD ве«е рикаа, оставаЌ«и трага на уништува®е по нив. ТоЌ ве«е забележа дека единствените возила со кои се чинеше дека се третираат со почит се големите црвени противпожарни возила.
  
  "Напред", рече Бо.
  
  "Сфатив", ДреЌк го виде преминот што води кон авениЌата Лексингтон и се упати кон неа. ВклучуваЌ«и го моторот, тоЌ брзо го возеше автомобилот зад аголот. Од гумите се креваше чад, поради што луѓето врескаа по целиот тротоар. Овде, на новиот пат, автомобилите беа паркирани тесно од двете страни, а хаосот од перони, комби®а и еднонасочни улици ги тераше да погодуваат и наЌдобрите возачи.
  
  "Не е далеку", рече Бо.
  
  ДреЌк Ќа виде своЌата шанса напред бидеЌ«и сообра«аЌот се разредуваше. "МаЌ", рече тоЌ. "Се се«авате ли на Бангкок?
  
  Мазно како менува®е брзини во суперавтомобил, Маи вметна ново списание во своЌот Глок и го откопча безбедносниот поЌас, менуваЌ«и се на своето седиште. Алиша се загледа во ДреЌк, а ДреЌк се загледа во ретровизорот. Силверадо се затвори со сета своЌа сила, обидуваЌ«и се да ги овене додека се приближуваа до станицата Гранд централна и преполната толпа.
  
  Маи седна на своето седиште, потпираЌ«и се на сега скршеното задно стакло и почна да турка.
  
  Алиша го поттикна ДреЌк. "Банкок?
  
  "Тоа не е она што мислите".
  
  "Ох, тоа никогаш не се случува. Ќе ми кажете дека она што се случи во ТаЌланд «е продолжи да се случува и во ТаЌланд".
  
  Маи се лизна низ малата празнина, кинеЌ«и Ќа облеката, но принудуваЌ«и го телото да продолжи понатаму. ДреЌк го виде моментот кога ветрот Ќа удри, песокот и ги боде очите. ТоЌ го виде моментот кога терористот што го гонеше трепна во шок.
  
  Силверадо се приближи, шокантно блиску.
  
  Маи скокна на задниот дел од камионот, со раширени нозе и го крена оружЌето. Таа Ќа зеде целта, а потоа почна да пука од задниот дел на камионот, куршумите ги скршиЌа стаклата на друг автомобил. Зградите, автобусите и канделавите минуваа лежерно. Маи го влечеше чкрапалото одново и одново, несвесен за ветрот и движе®ето на автомобилот, фокусираЌ«и се само на човекот коЌ инаку би ги убиел.
  
  ДреЌк го одржуваше воланот што е можно постабилен, одржуваЌ«и Ќа брзината константна. ОвоЌ пат пред нив не помина ниту една кола како што се молеше. МеЌ застана цврсто на неЌзините нозе, неЌзината концентрациЌа неизбежно беше фокусирана на една работа во исто време. ДреЌк беше неЌзиниот водич.
  
  "Сега!" - викна на цел глас.
  
  Алиша се сврте како дете на кое ѝ паднало бонбона од задниот дел од седиштето. "Што «е прави таа?
  
  ДреЌк ги притисна сопирачките многу нежно, по еден милиметар. Маи Ќа стави втората штипка, а потоа истрча до креветот на камионот, директно до задната врата. Очите на возачот на Силверадо уште пове«е се отвориЌа кога здогледа див нин¤а како трча директно кон неговиот автомобил коЌ брзо се движеше од друг!
  
  Маи стигна до задната врата и скокна во воздух, замавнуваЌ«и со нозете и мафтаЌ«и со рацете. Имаше момент пред гравитациЌата да Ќа повлече надолу, додека таа грациозно се водеше низ воздухот, олицетворение на скришум, вештина и убавина, но потоа силно потона на хаубата на автомобилот на друг маж. Таа веднаш се наведна, дозволуваЌ«и ѝ на нозете и колената да го издржат ударот и да Ќа одржат неЌзината рамнотежа. Слетува®ето на непопустливиот метал не беше лесно, а Маи брзо полета напред кон назабеното ветробранско стакло.
  
  Возачот на Силверадо удрил на сопирачките, но сепак успеал да и го впери пиштолот во лицето.
  
  Маи ги рашири колената додека ненадеЌниот удар помина низ неа, заЌакнува®е на 'рбетот и рамената. НеЌзиното оружЌе остана во рацете, ве«е вперено во терористот. Два куршуми и отежнато свире®е, со стапалото сè уште на педалата на сопирачката, крвта му го натопуваше предниот дел од кошулата и тоЌ се спушти напред.
  
  Маи се вовлече на хаубата на автомобилот, посегна внатре во шофершаЌбната и го извлече возачот. Немаше шанси таа да му дозволи учтивост да му Ќа врати силата. Неговите очи исполнети со болка се сретнаа со неЌзините и се обиде да се поправи.
  
  "Како... како си..."
  
  Маи го удри по лицето. Таа потоа се држеше додека автомобилот удри во задниот дел на ДреЌк. Англичанецот намерно Ќа намали брзината за да го "фати" самоуправувачкиот автомобил пред да сврти во некоЌа опасна, случаЌна насока.
  
  "Значи, ова е она што го направи во Бангкок? праша Алиша.
  
  "Така нешто".
  
  "И што се случи потоа?
  
  ДреЌк го тргна погледот. "Немам поим,  убов".
  
  Ги отвориЌа вратите, двоен паркинг до таксито, колку што можеа поблиску до станицата Гранд Централ. Цивилите се повлекоа, гледаЌ«и ги. Паметните се свртеа да трчаат. Уште десетици ги извадиЌа мобилните телефони и почнаа да фотографираат. ДреЌк скокна на тротоарот и веднаш почна да трча.
  
  "Времето истече", промрморе Борегард до него.
  
  
  ГЛАВА ДВАЕСТА
  
  
  ДреЌк упадна во главната сала на централната станица. Огромен простор зеваше лево-десно и високо горе. СЌаЌните површини и полираните подови го шокираа системот, таблите за поаѓа®е и пристигнува®е трепереа насекаде, а приливот на луѓе изгледаше непрестаЌно. Бо ги потсети на името на Cafe é и им го покажа планот на терминалот.
  
  "Главното лоби", рече Маи. "Свртете десно, покраЌ ескалаторите".
  
  Трки, извртува®е и изведува®е невероЌатни акробатски подвизи само за да се избегне судир, тимот Ќа проби станицата. Поминаа минути. Кафули®а, белгиски продавници за чоколади и штандови за ѓеврек се шетаат покраЌ нив, а нивните измешани ароми му го вртат главата на ДреЌк. Тие влегле во таканаречениот Лексингтон Пасаж и почнале да успоруваат.
  
  "Како ова!"
  
  Алиша истрча, стискаЌ«и низ тесниот влез на едно од наЌмалите кафули®а што ДреЌк некогаш ги видел. Речиси несвесно, неговиот ум пресметуваше табели. Не е тешко, имаше само три од нив.
  
  Алиша го турна настрана човекот во сивиот капут, а потоа падна на колена покраЌ црната површина. Масата беше преполна со непотребно ѓубре, столовите беа невнимателно наредени. Алиша претураше наоколу долу и набрзо излезе на површина, држеЌ«и бел плик во рацете, со очите полни со надеж.
  
  ДреЌк гледаше од неколку чекори, но не и Англичанката. Наместо тоа, тоЌ ги наб удуваше персоналот и клиентите, оние што минуваа надвор, а особено една друга област.
  
  Врата до помошна просториЌа.
  
  Сега се отвори,  убопитна женска фигура Ќа извади главата надвор. Речиси веднаш, таа воспостави контакт со очи со единствениот човек коЌ гледа директно во неа: Мет ДреЌк.
  
  НЕ...
  
  Таа го зеде преносливиот телефон. "Мислам дека ова е за тебе", рече таа само со усните.
  
  ДреЌк кимна со главата додека продолжи да Ќа наб удува целата област. Алиша го скина пликот, а потоа се намурти.
  
  "Ова не може да биде вистина.
  
  Маи ги прошири очите. "Што? Зошто да не?"
  
  "Тоа вели дека бум!
  
  
  Дваесет и едно поглавЌе
  
  
  ДреЌк притрча кон телефонот и го грабна од жената. "Што играш?"
  
  Марш се насмеа на краЌот од редот. "Дали проверивте под другите две маси?
  
  Тогаш линиЌата исчезна. ДреЌк почувствувал дека сè во него пропаѓа додека душата и срцето му се замрзнувале, но тоЌ не престанал да се движи. "До масите! врескал и почнал да бега, паѓаЌ«и и лизгаЌ«и се на колена под наЌблиската.
  
  Алиша врескаше по персоналот и посетителите да излезат и да се евакуираат. Бо се сруши под друга маса. ДреЌк без сомнение видел точна реплика на она што Французинот го забележал - мала експлозивна направа залепена на долната страна од масата. Со големина и облик на шише со вода, тоа беше грубо завиткано во стара божи«на хартиЌа за завиткува®е. Порака Хо-хо-хо! ДреЌк не остана незабележан.
  
  Алиша седна до него. "Како да го неутрализираме моронот? И, уште поважно, дали можеме да го разоружаме моронот?"
  
  "Знаеш што знам Ќас, МаЌлс. Во воЌска детониравме бомба една по друга. Во принцип, ова е наЌбезбедниот начин. Но, овоЌ човек знаеше што прави. Добро спакувано во безопасно пакува®е. Дали ги гледате жиците? Сите се со иста боЌа. Капаче на детонатор. Далечински осигурувач. Не е тешко, но проклето опасно".
  
  "Значи, изградете го комплетот и не дозволуваЌте таа проклета капа за минира®е да се откачи".
  
  "Да се одгледува комплет? По ѓаволите, тука сме целосно во ритам". ДреЌк го крена погледот и со неверувачки очи виде толпа луѓе како ги притискаат лицата кон прозорците на кафулето. Некои дури се обидоа да поминат низ отворената врата. Основните телефони со Android за само неколку минути Ќа снимиЌа она што би можело да биде смрт на нивните сопственици.
  
  "Излези!" - викна тоЌ, а Алиша му се придружи. "Веднаш евакуираЌте Ќа оваа зграда!
  
  Конечно, исплашените лица се свртеле и пораката почнала да допира до нив. ДреЌк се сети на големината на главната сала и на масата луѓе внатре и ги стискаше забите додека не болат корените.
  
  "Колку долго мислиш? Алиша повторно се сквоти до него.
  
  "Минути, ако тоа".
  
  ДреЌк зЌапаше во уредот. За волЌа на вистината, не изгледаше софистицирано, само едноставна бомба дизаЌнирана да исплаши наместо да осакати. ТоЌ видел огномет бомби од оваа големина и вероЌатно со слично рудиментирана направа за детонациЌа. Неговото армиско искуство можеби малку избледе, но кога се соочи со ситуациЌа со црвена жица-сина жица, тоЌ наскоро се врати.
  
  Освен што сите жици се со иста боЌа.
  
  Хаос обви се околу неговиот доброволно создаден кожурец. Како предавнички шепот, веста за бомбата ги зафати големите сали, а желбата за слобода на еден човек ги зарази следниот и следниот, сè додека сите освен наЌтешките - или наЌглупавите - патници не се упатиЌа кон излезот. Бучавата беше заглушувачка, стигна до високите сплавови и повторно течеше по Ўидовите. Мажите и жените паѓаа набрзина, а минувачите им помогнаа да станат. Некои ги фатила паника, а други останале смирени. Шефовите се обидоа да го задржат своЌот персонал на место, но оправдано водеа изгубена битка. Толпата се излеа од излезите и почна да Ќа полнат улицата 42.
  
  ДреЌк се двоумеше, потта му се истури на челото. Еден погрешен потег овде може да резултира со губе®е на екстремитет или пове«е. И уште полошо, «е го извади од борбата да го уништи Марш. Ако ПитиЌанот може да ги разреди, тогаш «е има многу поголеми шанси да Ќа постигне своЌата краЌна цел - без разлика колку овоЌ пекол е перверзен.
  
  Борегард потоа се сквоти до него. "Дали си добро?"
  
  Очите на ДреЌк се прошириЌа. "По ѓаволите... Мислам, нели се дружиш со некоЌ друг..."
  
  Бо подаде друг уред, коЌ ве«е беше исклучен. "Тоа е едноставен механизам и траеше само неколку секунди. Дали ти треба помош?"
  
  ДреЌк се загледа во внатрешните механизми што висат пред него, во малата самозадоволство на лицето на Французинот и рече: "По ѓаволите. НикоЌ подобро да не му каже на Швеѓанецот дека тоа се случило".
  
  Потоа го извадил капачето за минира®е.
  
  Сè останува исто. Чувството на олеснува®е го обзеде и му одзеде момент да застане и да здивне. Решена уште една криза, уште една мала победа на добрите момци. Тогаш Алиша, без да го тргне погледот од шалтерот во кафулето, кажа пет многу различни зборови.
  
  "Повторно Ўвони проклетиот телефон".
  
  И насекаде околу станицата Гранд Централ, низ целиот ЊуЌорк, во корпи за отпадоци и под дрвЌа - дури и врзани за огради и конечно фрлени од мотоциклисти - бомбите почнаа да експлодираат.
  
  
  ГЛАВА ДВАЕСЕТ ВТОРА
  
  
  ХеЌден застана пред редот телевизиски монитори, Кинимака до неа. Нивните мисли да го скршат Рамзес беа привремено ставени во мирува®е поради бркотницата низ Централ парк, а потоа и лудилото во станицата Гранд Централ. Додека тие гледаа, Мур отиде до нив и почна да коментира на секоЌ монитор, а сликите од камерата беа етикетирани и можеа да зумираат за да означат човечко влакно на раката со пеги. Покриеноста не беше сеопфатна како што требаше, но се подобруваше додека ДреЌк и неговиот тим се приближуваа до познатата железничка станица. Друг монитор ги покажа Рамзес и ПраЌс во нивните «елии.
  
  Тимот на Мур вредно работеше околу нив, известуваЌ«и за видува®а, претпоставки и бараЌ«и од полицаЌците и агентите на улица да посетат одредени области. Нападите беа спречени пред ХаЌден, дури и додека ДреЌк и Бо деактивираа бомби на Гранд Централ. Единствениот начин на коЌ Мур би можел да биде апсолутно сигурен дека Мидтаун е згрижен е суштински да се испразни целата локациЌа.
  
  "Не ми е гаЌле дали е стара глува баба коЌа штотуку Ќа изгубила своЌата мачка", рече тоЌ. "Барем убедете ги".
  
  "Како камерите можат да пробиЌат бомби низ детекторите за метал на станицата Гранд Централ? - праша Кинимака.
  
  "Пластичен експлозив? Мур се осмели.
  
  "Немате ли други мерки за ова? - праша ХеЌден.
  
  "Се разбира, но погледнете наоколу. Деведесет проценти од нашиот народ бара проклета нуклеарна бомба. Никогаш не сум Ќа видел оваа област толку празна".
  
  ХеЌден се прашуваше колку долго Марш го планираше ова. А Рамзес? Терористичкиот принц имал околу пет «елии во ЊуЌорк, можеби и пове«е, а некои од нив биле «елии за спие®е. Експлозиви од секаков вид може да се прошверцуваат во секое време и едноставно да се закопаат, со години да се криЌат во шумата или во подрум доколку е потребно. Погледнете ги Русите и докажаната приказна за нивните исчезнати нуклеарни куфери - Американец сугерираше дека броЌот што недостасува е точниот броЌ што е потребен за уништува®е на Соединетите држави. Тоа беше еден руски дезертер коЌ потврди дека тие ве«е се во Америка.
  
  Таа направи чекор назад, обидуваЌ«и се да Ќа прикаже целата слика. Во поголемиот дел од неЌзиниот возрасен живот, ХеЌден беше службеник за спроведува®е на законот; таа се чувствуваше како да била сведок на секоЌа ситуациЌа што може да се замисли. Но сега... ова беше без преседан. ДреЌк ве«е се тркаше од ТаЌмс Сквер до Гранд Централ, спасуваЌ«и животи секоЌа минута, а потоа губеЌ«и два. Дал на секоЌ чекор ги демонтирал камерите на Рамзес. Но, таа беше погодена од огромниот, застрашувачки опсег на овоЌ феномен.
  
  И светот стана полош. Познаваше луѓе кои пове«е не се мачеа да гледаат вести, луѓе кои избришаа апликации од своите телефони бидеЌ«и се што видоа беше одвратно и се чувствуваа како да не можат ништо. Одлуките кои беа Ќасни и очигледни од самиот почеток, особено со поЌавата на ИСИС, никогаш не беа донесени, заматени од политика, профит и алчност и потценува®е на длабочината на човечкото страда®е. Она што Ќавноста го сака сега е чесност, личност на коЌа може да и се верува, некоЌ што «е доЌде со толку транспарентност колку што е безбедно да владее.
  
  ХеЌден го прифати сето тоа. НеЌзиното чувство на беспомошност беше слично на емоциите низ кои ТаЌлер Веб Ќа измачуваше во последно време. Чувството дека ве прогонуваат толку паметно и дека сте немо«ни да направите нешто во врска со тоа. Сега таа ги почувствува истите емоции, гледаЌ«и ги ДреЌк и Дал како се обидуваат да го вратат ЊуЌорк и остатокот од светот од работ.
  
  "Ќе го убиЌам Рамзес за ова", рече таа.
  
  Кинимака стави огромна шепа на неЌзините раменици. "Дозволи ми. єас сум многу помалку убава од тебе, и подобро би ми било во затвор".
  
  Мур покажа на одреден екран. "Погледнете таму, момци. Тие Ќа деактивираа бомбата".
  
  Воодушевува®ето го застрела ХаЌден кога го виде Мет ДреЌк како го напушта кафулето &# 233; со олеснет и победнички израз на лицето. Собраниот тим навиваше, а потоа одеднаш застана додека настаните почнаа да излегуваат од контрола.
  
  На многу монитори, ХеЌден виде како експлодираат корпи за отпадоци, автомобилите се вртеа за да избегнат ерупциЌа на капаците на шахтите. Таа видела мотоциклисти како се возат на коловозот и фрлаат предмети во облик на тула кон зградите и прозорците. Една секунда подоцна се случи уште една експлозиЌа. Таа видела како автомобилот се кренал неколку метри од подот додека под него експлодирала бомба, чад и пламени се излевале од страните. Околу станицата Гранд Централ, се запалиЌа корпи за отпадоци меѓу патниците кои бегаа. Целта беше терор, а не жртви. На два моста имало пожари што предизвикало толкав сообра«аен метеж што ни мотоциклите не можеле да ги поминат.
  
  Мур зЌапаше, неговото лице се опушти само една секунда пред да почне да извикува наредби. ХеЌден се обиде да Ќа задржи своЌата силна гледна точка и почувствува дека рамото на Мано го допира неЌзиното.
  
  Ќе продолжиме понатаму.
  
  Операциите продолжиЌа во оперативниот центар, беа испратени служби за итни случаи, а органите на редот беа пренасочени во наЌтешко погодените области. Противпожарната бригада и саперите беа вклучени над сите граници. Мур нареди употреба на хеликоптери за патролира®е на улиците. Кога друг мал уред слета во МеЌси, ХеЌден не можеше да поднесе пове«е да го гледа.
  
  Таа се сврте настрана, бараЌ«и низ целото неЌзино искуство каква било трага за тоа што да прави следно, се«аваЌ«и се на Хаваи и Вашингтон во последните години, концентрираЌ«и се... но потоа страшен звук, ужасна долготраЌна бучава, го врати неЌзиното внимание на екрани.
  
  "Не!"
  
  
  ГЛАВА Дваесет и ТРЕТА
  
  
  ХеЌден ги пробила луѓето околу неа и истрчала од собата. Речиси ржеЌ«и од гнев, таа се спушти по скалите, стегаЌ«и ги тупаниците во тврди грутки од месо и коски. Кинимака извика предупредува®е, но ХеЌден го игнорираше. Таа би го направила ова, а светот би бил подобро, побезбедно место.
  
  ПоминуваЌ«и по ходникот што минуваше под локациЌата, таа конечно стигна до «елиЌата на Рамзес. Копилето сè уште се смееше, звукот беше ништо пове«е од страшно рже®е од чудовиште. Некако знаеше што се случува. Пред-планира®ето беше очигледно, но краЌниот презир кон човечката благосостоЌба не беше нешто со кое таа лесно можеше да се справи.
  
  ХеЌден Ќа отвори вратата од своЌата соба. Стражарот скокнал, а потоа пукал надвор како одговор на неЌзината наредба. ХеЌден одеше директно до железните шипки.
  
  "Кажи ми што се случува. Кажи ми сега и «е бидам нежен со тебе".
  
  Рамзес се насмеа. "Што се случува?" ТоЌ лажирал американски акцент. "Поентата е во тоа што вие луѓе ве фрлаат на колена. И «е останеш таму", крупниот човек се наведна ниско за да погледне директно во очите на ХеЌден од далечина од неколку милиметри. "Со Ќазикот што му висеше. Правиш се што ти велам да правиш".
  
  ХеЌден Ќа отклучи вратата од «елиЌата. Рамзес, без да губи секунда, се втурнал кон неа и се обидел да Ќа фрли на подот. Рацете на човекот биле врзани со лисици, но тоа не го спречило да Ќа искористи своЌата огромна маса. ХеЌден вешто избегна и го преврте со глава во една од вертикалните железни шипки, а вратот му се откина од ударот. Таа потоа силно ги удрила неговите бубрези и 'рбетот, поради што тоЌ се навива и стенка.
  
  Нема пове«е луда смеа.
  
  ХеЌден го користеше како боксерска вре«а, движеЌ«и се по телото и удираЌ«и во различни области. Кога Рамзес рикаше и се сврте, таа ги изброи првите три удари - раскрварен нос, набиена вилица и грло. Рамзес почна да се гуши. ХеЌден не се откажа, дури и кога Кинимака и приЌде и Ќа повика да биде малку повнимателна.
  
  "Престани со ебаното блее®е, Мано", му пукна ХеЌден. "Луѓето умираат таму".
  
  Рамзес се обиде да се насмее, но болката во гркланот го спречи. ХеЌден го следеше ова со брз удар од заЌаче. "СмеЌте се сега".
  
  Кинимака Ќа одвлече. ХеЌден се сврте кон него, но потоа навидум оштетениот Рамзес им се нафрли на дваЌцата. ТоЌ беше крупен човек, дури и повисок од Кинимаки, нивната мускулна маса беше приближно иста, но ХаваЌецот беше супериорен во однос на терористот во една важна област.
  
  Борбено искуство.
  
  Рамзес се судри со Кинимака, а потоа силно се одби, тетераЌ«и се назад во своЌата «елиЌа. "Од што, по ѓаволите, сте создадени? промрморе тоЌ.
  
  "МатериЌалот е посилен од вас", рече Кинимака, триеЌ«и Ќа областа на ударот.
  
  "Сакаме да знаеме што «е се случи следно", инсистираше ХеЌден, следеЌ«и го Рамзес назад во своЌата «елиЌа. "Сакаме да знаеме за нуклеарната бомба. Каде е тоа? КоЌ има контрола? Кои се нивните наредби? И, за волЌа на Бога, кои се вашите вистински намери?
  
  Рамзес се бореше да остане исправен, очигледно не сакаЌ«и да падне на колена. Напнатоста се чувствуваше во секоЌа тетива. Меѓутоа, кога конечно стана, главата му се спушти. ХеЌден остана внимателна колку што би била внимателна со ранета змиЌа.
  
  "Не можете ништо да направите. ПрашаЌте го вашиот човек, Цена. ТоЌ ве«е го знае ова. ТоЌ знае сè. ЊуЌорк «е гори, госпоѓо, а моЌот народ «е танцува нашата победничка жига меѓу пепелта што тлее".
  
  Цена? ХеЌден гледаше предавство на секоЌ чекор. НекоЌ лажеше и поради тоа неЌзиниот гнев уште пове«е зоври. Не подлегнуваЌ«и на отровот што капеше од усните на мажот, таа му Ќа подаде раката на Мано.
  
  "Оди, земи ми пиштол за зашеметува®е".
  
  "ХаЌден -"
  
  "Само направи го тоа!" Таа се сврте, бесот излегуваше од секоЌа пора. "Земи ми пиштол за зашеметува®е и тргни ми го ебам".
  
  Во своето минато, ХаЌден ги уништувала врските во кои го сметала своЌот партнер за премногу слаб. Особено оноЌ што го сподели со Бен БлеЌк, коЌ почина од рацете на луѓето на Крвниот крал само неколку месеци подоцна. Бен, мислеше таа, беше премногу млад, неискусен, донекаде незрел, но дури и со Кинимака таа сега почна да го прилагодува своето гледиште. Таа го гледаше како слаб, недостижен и дефинитивно има потреба од обнова.
  
  "Не се караЌ со мене, Мано. Само направи го тоа".
  
  Шепот, но совршено стигна до ушите на ХаваЌците. Крупниот маж побегнал криеЌ«и го лицето и емоциите од неа. ХеЌден го сврте погледот назад кон Рамзес.
  
  "Сега сте исто како мене", рече тоЌ. "Стекнав уште еден студент".
  
  "Ти мислиш?" ХеЌден го тресна неЌзиното колено во стомакот на другата, а потоа неЌзиниот лактот безмилосно се удри во неговиот врат. "Дали студент би те победил глупости?
  
  "Да ми беа слободни рацете..."
  
  "Навистина? ХеЌден беше слеп од бес. "АЌде да видиме што можете да направите, нели?
  
  Додека посегна по лисиците на Рамзес, Кинимака се врати, со пиштол за зашеметува®е во облик на пура стегната во неговата стегната тупаница. ТоЌ ги разбра неЌзините намери и се повлече.
  
  "Што?" - врескаше таа.
  
  "Ти го правиш она што треба да го направиш".
  
  ХеЌден го проколна човекот, а потоа уште погласно го опцу Рамзес, чувствуваЌ«и се многу разочаран што не можеше да го скрши.
  
  Низок, мирен глас го пресече неЌзиниот бес: Сепак, можеби тоЌ ви дал поим.
  
  Можеби.
  
  ХеЌден го турка Рамзес додека не падна на креветот, а во главата му се поЌави нова идеЌа. Да, можеби постои начин. ГледаЌ«и во Кинимака, таа излезе од «елиЌата, Ќа заклучи, а потоа се упати кон надворешната врата.
  
  "Се случува нешто ново горе?
  
  "Пове«е бомби за ѓубре, но сега помалку од нив. Уште еден мотоциклист, но го грабнаа".
  
  Мисловниот процес на ХаЌден стана поЌасен. Таа излезе во ходникот, а потоа отиде до друга врата. Без да застане, таа се проби низ толпата, сигурна дека Роберт ПраЌс «е Ќа чул вревата од «елиЌата на Рамзес. Погледот во неговите очи ѝ кажа дека е така.
  
  "Не знам ништо", беснееше тоЌ. "Те молам веруваЌ ми. Ако ви кажал дека сум знаел нешто, било што, за нуклеарна бомба, тогаш лаже".
  
  ХеЌден посегна по своЌот пиштол за шок. "Кому да верувам? Лудак терорист или политичар предавник. Всушност, да видиме што ни кажува теЌзерот".
  
  "Не!" Цената ги крена двете раце.
  
  ХеЌден зеде цел. "Можеби не знаеш што се случува во ЊуЌорк, Роберт, па «е ти кажам сè. Само еднаш. Терористичките «елии контролираат нуклеарно оружЌе, кое веруваме дека е способно да го активира во секоЌ момент. Сега лудиот ПитиЌан мисли дека всушност Ќа контролира ситуациЌата. Мали експлозии се случуваат низ Менхетен. На Централната станица беа поставени бомби. И, Роберт, ова не е краЌот".
  
  Поранешниот државен секретар зЌапаше, целосно не можеЌ«и да изговори ниту збор. Во неЌзината новооткриена Ќасност, ХаЌден беше речиси убеден дека Ќа кажува вистината. Но, оваа единствена трошка сомнеж остана, постоЌано Ќа мачеше како мало дете.
  
  ОвоЌ човек беше успешен политичар.
  
  Таа пукаше со пиштол за шок. Пукаше на страна, промашуваЌ«и го човекот за една педа. Цената почна да трепери во неговите чизми.
  
  "Следниот удар «е биде под поЌасот", вети ХеЌден.
  
  Потоа, кога ПраЌс се искина, кога Мано заргна, и се сети на демонската смеа на Рамзес, кога размислуваше за целиот ужас што беше сега на Менхетен и за неЌзините колеги во густиот дел од него, во срцето на опасноста, тоа беше ХаЌден ЏеЌ коЌ се скрши.
  
  Нема пове«е. Нема да го трпам ова уште една минута.
  
  Фа«аЌ«и го ПраЌс, таа го фрлила на Ўидот, а силата на ударот го натерала да падне на колена. Кинимака го подигна, упатуваЌ«и ѝ прашален поглед.
  
  "Само тргни ми се од патот".
  
  Таа повторно Ќа фрли ПраЌс, овоЌ пат во надворешната врата. ТоЌ скокна назад, лелекаЌ«и, паѓаЌ«и, а потоа таа повторно го зграпчи, водеЌ«и го во ходникот и кон «елиЌата на Рамзес. Кога ПраЌс го видел терористот затворен во неговата «елиЌа, почнал да кука и да рика. ХеЌден го турна напред.
  
  "Ве молам, ве молам, не можете да го направите ова".
  
  "Всушност", рече Кинимака. "Ова е нешто што можеме да го направиме".
  
  "Неее!"
  
  ХеЌден го фрли ПраЌс на решетките и Ќа отклучи «елиЌата. Рамзес не се мрдна, сè уште седеше на креветот и гледаше што се случува под затворените очни капаци. Кинимака го извади своЌот Глок и ги ниша обаЌцата додека ХеЌден им ги отплеткуваше врските.
  
  "Една шанса", рече таа. "Една затворска «елиЌа. ДваЌца мажи. Првиот човек што «е ме повика на разговор се чувствува подобро. Ти разбираш?"
  
  Цената блееше како полуизедено теле. Рамзес сè уште не мрдна. За ХаЌден, глетката на него беше вознемирувачка. НенадеЌната промена каЌ него беше апсурдна. Таа се оддалечи и Ќа заклучи «елиЌата, оставаЌ«и ги дваЌцата заедно додека неЌзиниот телефон почна да Ўвони и гласот на агентот Мур се огласи.
  
  "ДоЌди овде, ЏеЌ. Мора да го видите ова".
  
  "Што е ова?" Таа истрча со Кинимака, бркаЌ«и ги нивните сенки од блоковите на «елиите и назад по скалите.
  
  "Пове«е бомби", рече тажно. "Ги испратив сите да го исчистат нередот. И ова последно бара®е не е она што очекувавме да биде. О, и вашиот човек Дал има водство на «елиЌата четири. ТоЌ го брка во моментов".
  
  "АЌде да тргнеме на патот!" ХеЌден се упати кон зградата на станицата.
  
  
  ГЛАВА Дваесет и четврта
  
  
  Дал се фрли на совозачкото седиште и му дозволи на Смит да вози; Кензи, Лорен и єорги се вратиЌа на задното седиште. Дури и кога се вра«аа до станицата, имаше извештаи за напад на ДреЌк на Гранд централната станица, но тоЌ не слушна ништо пове«е. Мур штотуку добил уште еден доЌава од доушник - четврта терористичка «елиЌа оперирала од луксузна станбена зграда во близина на Централ Парк, и сега кога Дал размислувал за тоа, логично е дека некои од овие «елии биле финансирани поинаку од другите - тоа им помогна да се споЌат со толпата - но Дал се прашуваше како еден куп луѓе може толку лесно да постоЌат во одредено општество без да се се«аваат на нивната индоктринациЌа преку пере®е мозок. Пере®ето мозоци беше посебна уметност и тоЌ се сомневаше дека типичниот терорист сè уште го совладал.
  
  Не биди толку наивен.
  
  Агентите на Мур ризикуваа пове«е од само изложува®е за да ги добиЌат овие индиции. Последиците од овоЌ ден «е одекнуваат бескраЌно, и тоЌ се надеваше дека Татковината знае како сето тоа «е издува. Ако некоЌ таен агент изгорел денес, неговите неволЌи допрва почнувале.
  
  Сообра«аЌните полицаЌци, кои секогаш доминираа на раскрсниците, се трудеа да го филтрираат сообра«аЌот, соочени со огромни и вероЌатно непремостливи проблеми, но приоритет требаше да се даде на свесните возила за итни случаи. Дал виде неколку мали платформи за гледа®е - речиси како мини берачи на цреши - каде што полицаЌците ги насочуваа своите колеги од повисоко гледна точка, и тоЌ кимна со главата заблагодаруваЌ«и се додека ги пропуштаа.
  
  Дал го провери GPS-от на автомобилот. "Осум минути", рече тоЌ. "Ние сме подготвени?"
  
  "Подготвени", се врати целиот тим.
  
  "Лорен, єорги, остани со автомобилот овоЌ пат. Не можеме пове«е да ве ризикуваме".
  
  "Доаѓам", рече Лорен. "Ти треба помош."
  
  Дал ги избрка сликите од подрумот и смртта на водачот на специЌалните сили. "Не можеме да ризикуваме непотребни животи. Лорен, єорги, ти имаш своЌа вредност во различни области. Само внимаваЌте на изгледот. И таму ни требаат очи".
  
  "Можеби «е ви требаат моите вештини", рече єорги.
  
  "Се сомневам дека «е скокаме по балконите, єорги. Или со користе®е на одводни цевки. Само..." воздивна. "Ве молам направете како што ве молам и погледнете го крвавиот изглед. Не ме тераЌте да го претворам ова во наредба".
  
  Настана неприЌатна тишина. СекоЌ член на тимот сосема поинаку ги перцепираше настаните од претходниот напад, но бидеЌ«и сето тоа се случи пред само половина час, пове«ето сè уште беа во шок. Наб удува®ата беа бесконечни - колку беа блиску до експлозиЌа. Како човек толку несебично се жртвуваше за да им ги спаси животите. Колку ефтино овие терористи ги третираа сите форми на живот.
  
  Дал откри дека мислите се вра«аат на старата пила - како возрасен може да всади такви особини на омраза каЌ помладото дете? НаЌневин ум? Како може возрасен, одговорен човек да верува дека е правилно да се искриват таквите кревки умови, да се смени текот на ветувачкиот живот засекогаш? Да го замениме со... што?... омраза, нефлексибилност, фанатизам.
  
  Како и да гледаме на тоа, без разлика какви гледишта за религиЌата, мислеше Дал, ѓаволот навистина оди меѓу нас.
  
  Смит удрил на сопирачките додека се приближувале до висококатница. Беа потребни секунди за да се подготви и излезе од автомобилот, оставаЌ«и ги сите без одбрана на тротоарот. Дал се чувствуваше неприЌатно знаеЌ«и дека четвртата «елиЌа е речиси сигурно внатре и колку тие изгледаат компетентни. Неговиот поглед падна на Лорен и єорги.
  
  "Што по ѓаволите правиш? Врати се во колата".
  
  Пришле до вратарот, ги покажале личните карти и прашале за два стана на четврти кат. И дваЌцата припаѓале на млад пар коЌ се држел за себе и секогаш бил  убезен. Вратарот никогаш не ги ни видел двата парови заедно, но да, еден од становите примал редовни посетители. Мислеше дека тоа е некаква социЌална вечер, но тогаш не беше платен затоа што е премногу  убопитен.
  
  Дал нежно го турна настрана и се упати кон скалите. Вратарот праша дали им треба клуч.
  
  Дал тивко се насмевна. "Тоа нема да биде потребно".
  
  Четири ката беа лесно совладани, а потоа троЌцата воЌници внимателно чекореа по ходникот. Кога Дал го видел точниот броЌ на станот, неговиот мобилен телефон почнал да вибрира.
  
  "Што?" Смит и Кензи чекаа, покриваЌ«и Ќа своЌата перифериЌа.
  
  Уморниот глас на Мур Ќа исполни главата на Дал. "Информациите се лажни. НекоЌ доушник врамува погрешни луѓе за малку да се одмазди. Извинете, само што дознав".
  
  "Лаги", издивна Дал. "Ме зафркаваш? Стоевме пред нивната ебана врата со Хонг Конг".
  
  "Тогаш замини. Информаторот сака една од жените. Без разлика, само врати се на патот, Дал. Следниве информации се вжештени."
  
  Швеѓанецот проколнал и го повикал своЌот тим назад, го сокрил нивното оружЌе, а потоа побрзал покраЌ изненадениот портир. Дал всушност размислувал да побара од вратарот да спроведе тивка евакуациЌа пред да се качат на четвртиот кат - знаеЌ«и што може да се случи таму - и сега се прашуваше како жителите можеби реагирале откако дознале дека неговиот бакшиш бил измамен.
  
  Интересно социЌално праша®е. Каков човек би се пожалил дека е исфрлен од неговиот дом додека полициЌата трага по терористи... ако таа потрага заврши врз основа на лага?
  
  Дал ги крена рамениците. Мур сè уште не беше баш на неговата листа за сра®а, но човекот се тетеше по карпестата земЌа. "ОвоЌ следен поим «е работи, нели? ТоЌ зборуваше на сè уште отворена линиЌа.
  
  "Така треба да биде. Истиот тип што Ќа допре третата камера. Само стигнете до ТаЌмс Сквер и брзо".
  
  "Дали ТаЌмс Сквер е под закана? Кои безбедносни сили се ве«е поставени?"
  
  "Сите тие".
  
  "Во ред, имаме уште десет минути".
  
  "Нека има пет".
  
  Смит возеше како демон, сечеше и стискаше, па дури и четкаЌ«и меѓу лошо паркирани автомобили. Тие го оставиЌа автомобилот на 50-та улица и трчаа, сега против толпата што брзо се оддалечуваше од ТаЌмс Сквер, веселите продавници на M&M's World, Hershey's Chocolate World, па дури и Старбакс на аголот на улицата, сега поткопани од заканата што се наЎира. Огромните билборди со големина на човекот Ќа осветлуваа улицата со илЌадници шарени слики, од кои секоЌа се бори за внимание и учествуваше во жива, вибрирачка битка. Екипажот подигна шума од скели®а бидеЌ«и се чинеше дека речиси секоЌа друга продавница е подложена на некаков вид реновира®е. Дал се обиде да смисли начин да ги заштити Лорен и єорги, но патува®ето и бегството го направиЌа тоа речиси невозможно. Сакале или не, сега сите беа воЌници, тимот засилен со нивното присуство.
  
  Напред полициЌата го стегаше кордонот околу плоштадот. Жителите на ЊуЌорк гледаа со неверува®е, а на посетителите им беше кажано да се вратат во своите хотели.
  
  "Тоа е само мерка на претпазливост, госпоѓо", Дал слушна како вели еден од униформираните полицаЌци.
  
  И тогаш светот повторно се претвори во пекол. Четворица туристи, кои пазареа низ излозите околу Левис и Баба Гамп, ги фрлиЌа ранците, претураа внатре и извадиЌа автоматско оружЌе. Дал се заби зад уличен киоск, откопчуваЌ«и го сопственото оружЌе.
  
  Истрели одекнуваа низ ТаЌмс Сквер. Искршените прозорци и билборди беа покриени со песок, уништени, бидеЌ«и пове«ето од нив сега беа екрани, наЌголеми во светот и олицетворение на капитализмот. Малтер заврна на тротоарот. Оние кои останаа и безбедносните сили трчаа да се засолнат. Дал Ќа извади главата надвор и пукаше; неговите истрели не беа насочени, туку ги натераа терористите да пцуЌат гласно и да бараат своЌа покривка.
  
  ОвоЌ пат директно каЌ вас, мислеше Дал со мрачно задоволство. Нема надеж за тебе.
  
  Дал видел како кафезот нурка зад паркирано такси и забележал автобус напуштен во близина. Никогаш порано не бил на ТаЌмс Сквер и го видел само на ТВ, но гледа®ето на толку празно, очигледно, место за пешаци, беше вознемирувачко. Се слушаа пове«е истрели бидеЌ«и членовите на «елиЌата без сомнение видоа луѓе како се движат во продавниците и деловните згради. Дал тивко излезе на улица.
  
  Зад автобусот и покраЌ далечниот тротоар, други безбедносни сили ги заземаа своите позиции. Пове«е воЌници на SWAT, агенти во црно одела и полицаЌци на NYPD маневрираа во тивок, кореографиран ритам. Дал им сигнализираше да се редат. Она што овде беше пренесено како знак очигледно не беше преведено, бидеЌ«и никоЌ не обрна ни наЌмало внимание на лудиот Швеѓанец.
  
  "Дали ги чекаме овие пички со три или четири букви или «е ги натераме овие маЌки да изгорат? Кенси се триеше на неговата страна.
  
  Дал се одврати од американските агенти. "Навистина ми се допаѓа вашата шарена терминологиЌа", рече тоЌ, прикрадуваЌ«и се во сенката на автобусот. "Но, економски".
  
  "Значи, ме сакате сега овде. Разбирам."
  
  "єас не го кажав тоа".
  
  Смит се испружи на земЌа, ЎиркаЌ«и под колите. "Гледам нозе".
  
  "Можете ли да бидете сигурни дека ова се стапала на терористите? - праша Дал.
  
  "Мислам дека е така, но сигурно не е како да се обележани".
  
  "Ќе бидат тука наскоро", Кензи Ќа подигна пушката како да е мечот по коЌ копнееше, и застана зад едно од огромните тркала на автобусот. Тимот зеде еден колективен здив.
  
  Дал погледна надвор. "Навистина верувам дека повторно е тоа време".
  
  Кензи отиде прв, го заокружи задниот дел од автобусот и го нападна жолтото такси. Се слушаше пука®е од митралез, но тоЌ беше насочен кон прозорците, автобуските постоЌки и сите други места каде, според мисле®ето на терористите, можеа да се сокриЌат беспомошни луѓе. Дал им се заблагодари на своите сре«ни Ўвезди што немаше поставено видиковец, знаеЌ«и дека брзината е нивен соЌузник во уништува®ето на «елиЌата, што мораше да се направи пред да се префрлат на гранати или уште полошо. Таа и Кенси кружеле околу таксито, гледаЌ«и во четворицата мажи, кои изненадувачки брзо реагирале. Наместо да го замавнуваат оружЌето, тие едноставно нападнаа, удираЌ«и во Дал и Кензи и соборуваЌ«и ги на земЌа. Телата се протегаа преку патот. Дал Ќа фати тупаницата што се спушта и Ќа оттргна, слушаЌ«и ги неговите зглобови како силно удираа во асфалтот. Сепак, втората рака се спушти, овоЌ пат со крената кундак од пушката. Дал не можеше ниту да го зароби ниту да погледне настрана, па се врати на единствената акциЌа што му беше достапна.
  
  Го спуштил челото и го примил ударот во черепот.
  
  Црнилото се грчеше пред неговите очи, болката се рикошетираше од нерв на нерв, но Швеѓанецот не дозволи ништо од тоа да му пречи во работата. ОружЌето удрило, а потоа се повлече, ранливо. Дал го зграпчи и го навлече кон човекот што го држеше. Крв течеше по двете страни на лицето. Човекот повторно Ќа крена тупаницата, овоЌ пат малку посрамежливо, а Дал Ќа фати со сопствената тупаница и почна да Ќа стиска.
  
  Секое влакно на неговото битие, секоЌа вена на секоЌ зглоб, напнати.
  
  Коските се кршеа како крше®е гранки. Терористот врескаше и се обиде да Ќа повлече раката, но Дал не сакаше да слушне за тоа. Требаше да Ќа оневозможат оваа камера. Брзо. СтиснуваЌ«и се уште посилно, се погрижи вниманието на мажот целосно да го апсорбира огромната болка во неговата тупаница и го извади своЌот Глок.
  
  Еден е убиен.
  
  Пиштолот испукал три куршуми пред очите на терористот да му светнат. Дал го фрли настрана, а потоа стана како одмазднички ангел, од неговиот череп излеа крв и погледот на решителност ги наруши неговите црти.
  
  Кензи се бореше со крупен маж, со пиштоли сместени меѓу нивните тела и со лицата речиси смачкани. Смит слезе на третото, принудуваЌ«и го момчето да клекне додека удира со речиси совршен, прецизен бес. Последниот терорист Ќа победи Лорен, соборуваЌ«и Ќа на земЌа и се обидуваше да нишани кога єорги се фрли пред бурето.
  
  Дал здив.
  
  Пиштолот пукал. єорги колабирал, погоден од панцирот. Дал потоа виде дека ситуациЌата е малку поинаква од онаа кога првпат Ќа прочита. єорги не скокнал атлетски пред куршумот, тоЌ со цело тело удрил во стрелачката рака на терористот.
  
  Различни, но сепак ефективни.
  
  Дал притрча на помош на Русинот, удираЌ«и го милитантот под левата рака и креваЌ«и му ги нозете од земЌа. Швеѓанецот изгради импулс и брзина, свиткуваЌ«и ги мускулите, носеЌ«и го своЌот товар со жестокост родено од незадоволство. Три стапки, а потоа шест, и терористот брзо беше вратен назад додека тоЌ конечно удри со главата во менито на Хард Рок Кафе. Пластиката пукна, натопена во крв, додека лудиот импулс на Дал го распука черепот на противникот и го скина месото. На Кинимака можеби не му се допадна, но Швеѓанецот Ќа искористи американската икона за да го неутрализира терористот.
  
  Карма.
  
  Дал повторно се вртеше наоколу, сега крв му капеше од ушите и брадата. Кензи и неЌзината противничка сè уште беа затворени во смртна борба, но Смит успеа да Ќа намали разликата меѓу себе и воЌникот со неколку фрла®а. На последниот свиок се мачеше да го замавне оружЌето наоколу, имаше сре«а и заврши со остриот краЌ вперен право кон Смит.
  
  Дал рикаше, брзаЌ«и напред, но не можеше да стори ништо против ударот. Веднаш штом трепне терористот пукал, а напаѓачот Смит добил куршум коЌ го запрел и го клекнал на колена.
  
  Му го доближувам челото до линиЌата на следниот удар.
  
  Терористот го повлекол чкрапалото, но во тоЌ момент се поЌавил Дал - планина што зоврива, се движи - и го закачил терористот меѓу него и Ўидот. Коски се кршеа и се мелеа една на друга, крв бликаше, а пушката со татнеж летна на страна. Додека запрепастениот Дал одеше кон Смит, го виде и слушна разбеснетиот воЌник како гласно пцуе.
  
  Тогаш тоЌ е во ред.
  
  Спасен од елекот од Кевлар, Смит сепак беше застрелан од непосредна близина и за малку «е умреше од контузиЌата, но нивниот нов авангарден оклоп го ублажи ударот. Дал си го избриша лицето, сега забележуваЌ«и го пристапот на тимот на специЌалните сили.
  
  Кенси се бореше со своЌата противничка вака и онака, поголемиот маж се мачеше да одговара на неЌзината агилност и вистински мускул. Дал се повлече со слаба насмевка на лицето.
  
  Дотрча еден од специЌалците. "Дали ѝ треба помош?
  
  "Не, таа само се залажува. Остави Ќа на мира".
  
  Кенси Ќа фати размената со аголот на окото и ги сомеа ве«е стегнатите заби. Беше Ќасно дека дваЌцата се рамноправни, но Швеѓанката Ќа тестираше, оценуваЌ«и Ќа неЌзината посветеност кон тимот, па дури и кон себе. Дали таа беше достоЌна?
  
  Таа го зграпчи пиштолот, а потоа го пушти додека неЌзиниот противник се оттргна назад, поради што тоЌ Ќа загуби рамнотежата со коленото до ребрата и лактот до носот. НеЌзиниот следен удар беше режа на зглобот, проследено со молскавично брзо зграпчува®е. Додека мажот се борел и стенкал, таа силно го свиткала зглобот наназад, слушнала клика®е и видела како пиштолот паднал на подот. ТоЌ се уште се бореше, го извади ножот и го прободе во градите. Кенси го стисна сето тоа, почувствува како сечилото го пресече месото над неЌзините ребра и се вртеше наоколу, влечеЌ«и го со себе. Ножот се врати назад за втор удар, но овоЌ пат таа беше подготвена. Таа Ќа зграпчи извадената рака, се вртеше под неа и Ќа изврте зад грбот на мажот. Таа безмилосно притискаше додека и тоЌ не се скрши и го остави терористот беспомошен. Таа брзо му скинала две гранати од поЌасот, а потоа едната му Ќа напикала пред панталоните и во боксерките.
  
  Дал, гледаЌ«и, откри дека крикот му го кине грлото. "Неее!"
  
  Прстите на Кензи го ослободиЌа напаѓачот.
  
  "Ние не го правиме тоа, вие..."
  
  "Што «е правиш сега", шепна Кензи многу блиску, "со скршени раце и се?" Нема да повредиш никого сега, идиоту?
  
  Дал не знаеше дали да се одржи или да се избегне, да трча или да нурка со глава, да го фати Кензи или да скокне за да се покрие. На краЌот, секундите поминаа и ништо не експлодира освен особено краткиот фитил на Смит.
  
  "Ме зафркаваш?" рика тоЌ. "Што по ѓаволите-"
  
  "Лажно", го фрли Кензи напаѓачот кон раскрвавената глава на Дал. "Мислев дека тие совршени орелски очи «е го забележале проблемот".
  
  "Не го направив тоа". Швеѓанецот испушти длабока воздишка на олеснува®е. "По ѓаволите, Кенц, ти си ебана луда жена од светска класа".
  
  "Само вратете ми Ќа моЌата катана. Секогаш ме смирува".
  
  "О, да. Се обложувам,"
  
  "И ти го кажуваш ова, лудиот Швеѓанец".
  
  Дал Ќа наведна главата. Допрете. Но, по ѓаволите, мислам дека го сретнав моЌот натпревар.
  
  Во тоа време, тимовите на SWAT и собраните агенти беа меѓу нив, кои ги обезбедуваа областите околу ТаЌмс Сквер. На тимот се прегрупираше и му требаа неколку минути за да здивне.
  
  "Четири «елии надолу", рече Лорен. "Останува само еден".
  
  "Мислиме", рече Дал. "Подобро е да не се понапред од себе. И запомнете, оваа последна комора го чува Марш безбеден и вероЌатно контролира..." ТоЌ не го кажа гласно зборот "нуклеарна бомба". Не тука. Ова беше срцето на Менхетен. КоЌ знаеше какви параболични микрофони би можеле да бидат расфрлани наоколу?
  
  "Одлична работа, момци", рече тоЌ едноставно. "ОвоЌ пеколен ден е речиси завршен".
  
  Но, за волЌа на вистината, тоа само што започна.
  
  
  ГЛАВА Дваесет и петта
  
  
  ЏулиЌан Марш верувал дека, без сомнение, тоЌ е наЌсре«ниот човек на светот. Веднаш пред него лежеше наполнето, врзано нуклеарно оружЌе, доволно блиску за допира®е, за да си поиграте со него. Завиткана лево беше божествена, убава жена со коЌа можеше да си игра и по каприц. И таа, се разбира, си поигра со него, иако одредена област почна малку да Ќа боли од целото внимание. Можеби малку од тоЌ шлаг...
  
  Но, продолжуваЌ«и го своЌот претходен и наЌважен воз на мисли - пасивна терористичка «елиЌа седеше покраЌ прозорецот, и тоЌ повторно си играше со неа по негова желба. А потоа беше американската влада, коЌа ги бркаше своите опашки низ целиот град, трчаше исплашена и слепа да си игра -
  
  "ЏулиЌан?" Зои дишеше на само влакно од неговото лево уво. "Дали сакаш повторно да одам на Ќуг?
  
  "Секако, но не го вдишуваЌте копилето како минатиот пат. ДаЌте му малку пауза, нели?"
  
  "О, сигурно".
  
  Март и дозволи да се забавува, а потоа размислуваше што «е се случи следно. Ве«е беше сред утро и роковите се приближуваа. За малку «е доЌдеше времето кога тоЌ мораше да отвори уште еден мобилен телефон за еднократна употреба и да се Ќави во своЌата татковина со итни бара®а. Се разбира, знаеше дека нема да има вистинско "скрива®е", барем не со размена од петстотини милиони, но принципот беше ист и можеше да се спроведе на сличен начин. Март им заблагодари на боговите на гревот и беззаконието. Со овие момци на ваша страна, што не можеше да се постигне?
  
  Како и сите добри соништа, така и овоЌ на краЌот «е заврши, но Марш одлучи дека «е ужива додека трае.
  
  ТапкаЌ«и Ќа главата на Зои, а потоа стана, му одврза една од врвките од чевлите и отиде до прозорецот. Со два ума често имаше две различни гледишта, но и двете личности на Марш беа верни на сценариото. Како може некоЌ од нив да изгуби? ТоЌ ѝ грабна еден од кондомите на Зои и сега се обидуваше да му го лизне на раката. Конечно се откажа и се задоволи со два прста. По ѓаволите, тоа сепак Ќа задоволуваше неговата внатрешна необичност.
  
  Додека Марш се прашуваше што да прави со резервниот канап, водачот на «елиЌата стана и се загледа во него, даваЌ«и му празна насмевка. Тоа беше алигатор, или како што Марш приватно го нарече - Алигатор - и иако беше тивок и очигледно бавен, имаше вистинско чувство на опасност околу него. Марш сугерираше дека тоЌ вероЌатно е еден од носителите на елеци. Пешак. Истиот потрошен предмет како и продолженото мокре®е. Марш се насмеа гласно, прекинуваЌ«и го контактот со очите со Алигаторот токму во вистинскиот момент.
  
  Зои тргна по неговите стапки, гледаЌ«и низ прозорецот.
  
  "Ништо да се види", рече Марш. "За да не ви се допаѓа да ги проучувате вошките на човештвото".
  
  "Ох, понекогаш знаат да бидат смешни".
  
  Март Ќа бараше своЌата капа, онаа што сакаше да Ќа носи под агол. Се разбира, го немаше, можеби дури и пред да стигне во ЊуЌорк. Минатата недела му помина во матно. Алигаторот се приближи и учтиво праша дали му треба нешто.
  
  "Не во моментов. Но, наскоро «е им се Ќавам и «е им ги дадам деталите за да ги префрлат парите".
  
  "Ќе го направите ова?
  
  "Да. Зарем не ви Ќа дадов на луѓето патеката? Праша®ето беше реторичко.
  
  "О, ова парче глупост. Го користев како мушичка".
  
  Марш можеби беше ексцентричен, луд и воден од крво убива, но помалиот дел од него беше и паметен, пресметлив и целосно ангажиран. Затоа преживеал добро како и низ мексиканските тунели. По еден момент сфатил дека погрешно го проценил Алигаторот и ситуациЌата. Овде не беше тоЌ главен - беа.
  
  И беше предоцна момент.
  
  Марш го нападнал Алигатор, знаеЌ«и точно каде ги оставил пиштолот, ножот и неискористениот пиштол за шок. ОчекуваЌ«и успех, тоЌ беше изненаден кога ГеЌтор ги блокираше ударите и возврати еден од своите. Март го сфати мирно, игнорираЌ«и Ќа болката и се обиде повторно. Знаеше дека Зои зЌапа во него и се чудеше зошто мрзеливата кучка не притрчала да му помогне.
  
  Алигаторот повторно лесно го возврати неговиот удар. Тогаш Марш слушнал бучава зад него - звук на отвора®е на вратата од станот. ТоЌ скокна назад, изненаден кога Алигаторот го пушти и се сврте.
  
  Од грлото му избега здив од шок.
  
  Во станот влегоа осум мажи, сите облечени во црно, сите носеа торби и изгледаа лути како лисици во кокошарник. Марш се загледа, а потоа се сврте кон ГеЌтор, а неговите очи дури и сега не веруваа во тоа што го гледаат.
  
  "Што се случува?"
  
  "Што? Мислевте дека сите «е седиме мирно додека богатите мажи во скроени костуми ги финансираат нивните воЌни? Па, имам новости за тебе, голем човеку. Ве«е не те чекаме. Ние сами финансираме".
  
  Март се тетерави од двоЌниот удар во лицето. Додека тоЌ паѓаше наназад, Ќа зграпчи Зои, очекуваЌ«и таа да го држи, а кога таа не го стори тоа, и дваЌцата паднаа на подот. Шокот од сето тоа го доведе неговото тело во претерано возе®е, неговите потни жлезди и нервните завршетоци претераа, а досадниот тик започна со аголот на едното око. Го врати веднаш во старите лоши времи®а кога беше момче и никоЌ не се грижеше за него.
  
  Алигаторот шеташе низ станот, организираЌ«и «елиЌа од дванаесет луѓе. Зои стана што е можно помало, практично парче мебел, кога беа откриени пиштоли и друго воено оружЌе - гранати, пове«е од еден РПГ, секогаш доверливиот калашников, солзавец, флеш-банки и различни рачни ракети со челичен врв. . Ова беше малку вознемирувачко.
  
  Март го исчисти грлото, сè уште се држеше до последните остатоци на достоинство и себичност што му гарантираше дека тоЌ е Ќарецот со наЌголеми рогови на сатаната во оваа просториЌа.
  
  "ГледаЌ", рече тоЌ. "Тргнете ги вашите валкани раце од моЌата нуклеарна бомба. Дали воопшто знаеш што е ова, момче? Алигатор. Алигатор! Мора да го испочитуваме краЌниот рок".
  
  Водачот на петтата «елиЌа конечно го фрли лаптопот настрана и се приближи до Марш. Сега, без поддршка и навистина без ракавици, Алигатор беше друга личност. "Мислиш дека ти должам нешто? Последниот збор беше писка®е. "Моите раце се чисти! Моите чизми се кул! Но, тие наскоро «е бидат покриени со крв и пепел!"
  
  Март брзо трепна. "Што по ѓаволите зборуваш?"
  
  "Нема да има исплата. Не останаа пари! Работам за големиот, почитуван и единствен Рамзес, а тие ме нарекуваат творец на бомби. Но денеска Ќас «е бидам инициЌатор. Ќе му дадам живот!"
  
  Март го чекаше неизбежното пиште®е на краЌот, но овоЌ пат го немаше. Алигатор Ќасно му дозволи на нападот на мо«та да му оди во глава, а Марш сè уште не разбираше зошто овие луѓе ракуваат со неговата бомба. "Момци, ова е моЌата нуклеарна бомба. Го купив ова и ти го донесов. Чекаме добра исплата. Сега, бидете добри момци и ставете Ќа нуклеарната бомба на маса".
  
  Дури кога Алигатор го удрил доволно силно за да извади крв, Марш почнал вистински да разбира дека тука нешто тргнало страшно наопаку. Му текна дека сите негови постапки од минатото го доведоа до оваа точка во неговиот живот, секое правилно и погрешно, секоЌ добар и лош збор и коментар. Збирот на сите негови искуства го доведе директно во оваа соба во тоа време.
  
  "Што «е правиш со оваа бомба? Ужасот му го спушти и згусне гласот, како да го стискаат низ ренде како сире®е.
  
  "Ќе Ќа активираме вашата нуклеарна бомба веднаш штом «е се слушнеме од големиот Рамзес".
  
  Март му го цицаше здивот без да дише. "Но, тоа «е убие милиони".
  
  "И така нашата воЌна «е започне".
  
  "Се работеше за парите", рече Марш. "Плати. Малку забава. Одржува®е на обединетите магари®а на Америка да си Ќа бркаат опашката. Се работеше за финансира®е, а не за масовни убиства".
  
  "Тиууу... ти... убиен!" Фанатичната тирада на алигатор ескалира нагоре.
  
  "Па, да, но не толку многу".
  
  Алигаторот го шутна додека не се навива во неподвижна топка; ме болат ребрата, белите дробови, рбетот и нозете. "Очекуваме само вести од Рамзес. Сега, некоЌ ми го предаде телефонот".
  
  
  ГЛАВА Дваесет и шеста
  
  
  Внатре во Гранд Централниот терминал, последните парчи®а од сложувалката на Марш почнаа да се редат. ДреЌк не го сфатил тоа порано, но сето тоа беше дел од нечиЌ главен план, некоЌ за коЌ мислеа дека ве«е го неутрализирале. НеприЌателот на коЌ не сметаа беше времето - и колку брзо тоа помина го фрли нивното размислува®е во неред.
  
  Откако областа беше прогласена за безбедна и претежно населена со полицаЌци, на ДреЌк и неговиот тим им беше дадена можност да го разгледаат четвртото бара®е, кое конечно го наЌдоа залепено на долната страна на масата во кафулето. Низа броеви напишани со голем фонт, беше невозможно да се открие што би можело да биде, освен ако не успеете да го загледате насловот, коЌ обично беше напишан со наЌмалиот фонт што е достапен.
  
  Кодови за нуклеарно активира®е.
  
  ДреЌк ги стесни очите со неверува®е, повторно губеЌ«и Ќа рамнотежата, а потоа и трепна на Алиша. "Навистина? Зошто би ни го испратил ова?"
  
  "Претпоставувам дека тоа е способноста да се игра играта. Ужива, ДреЌк. Од друга страна, можеби се лажни".
  
  "Или шифри за забрзува®е", додаде МеЌ.
  
  "Или дури", дополнително Ќа замати Бо темата, "шифри што може да се користат за лансира®е на друг вид скриено оружЌе".
  
  ДреЌк го погледна Французинот за момент, прашуваЌ«и се каде има такви изопачени мисли, пред да го повика Мур. "Имаме ново бара®е", рече тоЌ. "Освен што се чини дека е збир на кодови за деактивира®е за нуклеарно оружЌе.
  
  "Зошто?" Мур беше шокиран. "Што? Ова нема никаква смисла. Дали е ова она што ти го кажа?"
  
  ДреЌк сфати колку сето тоа звучи смешно. "Се пра«ам". Оставете ги скафандерите да средат се.
  
  "Добро. Ќе им дадеме должна анализа".
  
  Откако ДреЌк го стави телефонот во ¤ебот, Алиша се четкаше и гледаше наоколу долго време. "Ние имаме сре«а овде", рече таа. "Нема жртви. И нема вести од март, и покраЌ нашето доцне®е. Значи, дали мислите дека ова беше последниот услов?
  
  "Не сум сигурна како тоа би можело да биде", рече МеЌ. "ТоЌ ни рече дека сака пари, но сè уште не ни кажа кога и каде".
  
  "Значи, барем уште еден", рече ДреЌк. "Можеби две. Треба да го провериме оружЌето и повторно да го наполниме. Како и да е, со сите овие мини-бомби што експлодираат низ целиот град, мислам дека сме далеку од тоа да го завршиме".
  
  Се прашуваше за целта на малите бомби. Не убиваЌ или осакатуваЌ. Да, тие нанесоа ужас во самата душа на општеството, но во светлината на нуклеарната бомба, ЏулиЌан Марш и камерите што тие ги уништуваа, тоЌ не можеше да не помисли дека можеби има друга агенда. Секундарните бомби го одвлекуваа вниманието и досадуваа. НаЌголем проблем предизвикаа неколку луѓе на мотоцикли кои фрлаа рачно изработени огномет бомби по Вол Стрит.
  
  Алиша забележа киоск скриен во далечниот агол. "Мешавина од ше«ер", рече таа. "Дали некоЌ сака бонбони?
  
  "Земи ми два Сникери", воздивна ДреЌк. "БидеЌ«и шеесет и пет грама беа само за деведесеттите".
  
  Алиша одмавна со главата. "Ти и твоите проклети слатки".
  
  "Што е следно?" Бо се приближи, а Французинот со неколку истегнува®а ги ублажи телото од болка.
  
  "Мур треба да Ќа засили своЌата игра", рече ДреЌк. "Бидете проактивни. єас, на пример, нема да танцувам на мелодиЌата на Марш цел ден".
  
  "Тоа е истегнато", го потсети Маи. "Пове«ето од неговите агенти и полицаЌци се во полициЌа на улиците".
  
  "Знам", дишеше ДреЌк. "Знам проклето добро".
  
  ТоЌ, исто така, знаеше дека не може да има подобра поддршка за Мур од ХеЌден и Кинимака, и дваЌцата со обра«а®а до претседателот, и дваЌцата го искусиле наЌголемиот дел од она што светот може да им го фрли. Во овоЌ момент на релативна смиреност, тоЌ направи сметка, размислуваше за нивниот проблем, а потоа се загрижи за другиот тим - тимот на Дал.
  
  ОвоЌ луд шведски копиле вероЌатно се борел во барот Марабу додека ги гледал наЌголите моменти на Александар Скарсга.
  
  ДреЌк кимна со главата и се заблагодари на Алиша додека таа се вра«аше и му подаде две парчи®а чоколадо. За момент тимот само стоеше таму, размислуваЌ«и, вкочанет. Се трудам да не размислувам што би можело да се случи следно. Зад нив е кафуле &# 233; стоеше како напуштен стар бизнис, со скршени прозорци, превртени маси, распарчени врати и обесени од шарките. Дури и сега, тимовите внимателно Ќа чешлаа областа за нови уреди.
  
  ДреЌк се сврте кон Бо. "Го запознавте Марш, нели? Дали верувате дека тоЌ «е го доживее ова до краЌ?"
  
  Французинот направи сложен гест. "Хмм, коЌ знае? Маршот е чуден, во еден момент изгледа стабилен, а во следниот луд. Можеби сето тоа беше измама. Веб не му веруваше, но тоа не е изненадувачки. Чувствувам дека ако Веб сè уште беше заинтересиран за случаЌот ПитиЌа, тогаш на Марш не би му било дозволено ниту да се преправа дека е вклучен во случаЌот".
  
  "Не е Марша за коЌа треба да се грижиме", возбудено се замеша Маи. "Ова..."
  
  И одеднаш сето тоа доби смисла.
  
  ДреЌк го сфатил тоа во исто време, сфа«аЌ«и го името на личноста што сакала да Ќа повика. Неговите очи се сретнаа со неЌзините како проектили што бараат топлина, но за момент не можеа да кажат ништо.
  
  Размислувам за тоа. Оценувач. До страшен краЌ.
  
  "По ѓаволите", рече ДреЌк. "Ние игравме од самиот почеток.
  
  Алиша ги гледаше. "Нормално би рекол "земи соба", но..."
  
  "ТоЌ никогаш не би можел да влезе во оваа земЌа", стенкаше Маи. "Не без нас".
  
  "Сега", рече ДреЌк. "ТоЌ е токму онаму каде што сака да биде".
  
  И тогаш заЎвони телефонот.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк за малку «е Ќа испушти чоколадната лента во шок, тоЌ беше толку занесен во алтернативниот воз на мисли. Кога погледнал во екранот и видел непознат броЌ, околу неговата глава рикошетирала пиротехничка експлозиЌа од спротивставени мисли.
  
  Што да кажам?
  
  Сигурно се Ќавуваше Марш од неговиот нов мобилен телефон за еднократна употреба. Дали треба да се спротивстави на нагонот да му обЌасни дека го глумат, дека едноставно бил измамен во голема шема? Тие сакаа «елиите и нуклеарното оружЌе да останат неутрални што е можно подолго. ДаЌте им на сите барем уште еден час шанса да го следат сето тоа. Сега сепак...сега играта се смени.
  
  Што да се прави?
  
  "Март?" одговори тоЌ по четвртиот прстен.
  
  Нему му се обрати непознат глас. "Нееее! Тоа е Гаторрр!"
  
  ДреЌк го тргна телефонот од увото, шкрипе®ето, тонот што се креваше на краЌот од секоЌ збор ги навредуваше неговите тапанчи®а.
  
  "КоЌ е ова? Каде е Марш?
  
  "Реков - Гаторрр! Глупостите ве«е лази. Каде што треба да биде. Но имам уште едно бара®е за тебе, уххх. Уште една, а потоа бомбата или «е експлодира или не. Зависи од тебе!"
  
  "Еби ме". На ДреЌк му беше тешко да се концентрира на зборовите поради случаЌното вика®е. "Треба малку да се смириш, приЌателе".
  
  "БегаЌ, заЌко, бегаЌ, бегаЌ, бегаЌ. Оди наЌди Ќа полициската станица на аголот 3 и 51 и види какви парчи®а месо ти оставивме оооо. Ќе го разберете последното бара®е кога «е стигнете таму".
  
  ДреЌк се намурти, бараЌ«и го своето се«ава®е. Има нешто многу познато за оваа адреса...
  
  Но, гласот повторно го прекина неговиот циклус мисли. "Сега бегаЌ! БегаЌ! ЗаЌко, бегаЌ и не гледаЌ назад! Ќе експлодира за минута или час, ррр! И тогаш нашата воЌна «е започне!"
  
  "Марш сакаше само откуп. Парите за бомбата се ваши".
  
  "Не ни требаат вашите пари, yyyy! Дали мислите дека нема организации - дури и ваши организации - што ни помагаат? Дали мислите дека нема богати луѓе кои ни помагаат? Дали мислите дека нема заговорници кои таЌно Ќа финансираат нашата кауза? Ха ха, ха ха ха!"
  
  ДреЌк сакаше да Ќа подаде раката и да му го скрши вратот на лудакот, но бидеЌ«и тоЌ не можеше да го стори тоа - сè уште - го направи следното наЌдобро нешто.
  
  Повикот беше прекинат.
  
  И конечно, неговиот мозок Ќа обработил секоЌа информациЌа. Другите ве«е знаеЌа. Лицата им беа побели од страв, телата напнати од напнатост.
  
  "Ова е нашата страница, нели? рече ДреЌк. "Каде што сега се ХаЌден, Кинимака и Мур".
  
  "И Рамзес", рече МаЌ.
  
  Да експлодираше бомбата токму во тоЌ момент, тимот немаше да може да трча побрзо.
  
  
  Дваесет и седмо поглавЌе
  
  
  ХеЌден ги проучувал мониторите. БидеЌ«и голем дел од станицата беше испразнет, па дури и агентите лично доделени на Мур беа испратени на улица за да помогнат, локалниот центар за домашна безбедност се почувствува презаситен до точка на распаѓа®е. Настаните што се одвиваа низ градот во моментот имаа предност пред повторното обединува®е на Рамзес и ПраЌс, но ХаЌден забележа недостаток на контакт меѓу нив и се запраша дали и дваЌцата навистина немаат што да кажат. Рамзес беше упатен човек коЌ ги имаше сите одговори. ПраЌс беше само уште еден измамник коЌ бркаше долари.
  
  Кинимака помогна во работе®ето на мониторите. ХеЌден го разгледа она што се случило меѓу нив порано, кога ХаваЌката советуваше да не извлекува информации од дваЌцата мажи, а сега се прашуваше за неЌзината реакциЌа.
  
  Дали беше во право? Дали беше патетичен?
  
  Нешто за размислува®е подоцна.
  
  Пред неа блеснаа слики, сите зумирани на десетици квадратни екрани, во црно-бело и во боЌа, сцени на брадавици и пожари, блескави амбулантни возила и преплашени толпи. Паниката меѓу ®уЌорчаните беше сведена на апсолутен минимум; иако настаните од 9-11 сè уште беа свеж ужас во нивните умови и кои влиЌаеа на секоЌа одлука. За толку многу луѓе кои имале приказна за преживува®е 9-11, од оние кои не отишле на работа тоЌ ден до оние кои доцнеле или извршувале обврски, стравот никогаш не ги напуштил нивните мисли. Туристите бегале во ужас, често за да се соочат со следниот неочекуван удар. ПолициЌата почна сериозно да ги расчистува улиците, со мало противе®е од постоЌано раздразливите локални жители.
  
  ХеЌден го провери времето...беше едваЌ 11 часот. Тоа се почувствува подоцна. Остатокот од тимот ѝ беше на ум, а стомакот ѝ се грчеше од страв дека денес може да ги загубат животите. Зошто, по ѓаволите, продолжуваме да го правиме ова? Ден по ден, недела по недела? Шансите стануваат понеповолни секогаш кога се караме.
  
  И Дал особено; Како овоЌ човек остана на ова? Со жена и две деца, мажот мора да има работна етика со големина на Монт Еверест. НеЌзината почит кон воЌникот никогаш не била поголема.
  
  Кинимака прислушуваше еден од мониторите. "Можеше да биде лошо".
  
  ХеЌден се загледа во него. "Што е ова... ох сра®е".
  
  Запрепастена, таа гледаше како Рамзес презема акциЌа, трчаЌ«и кон ПраЌс и удираЌ«и со главата во земЌа. Терористичкиот принц потоа застана над телото што се бореше и почна безмилосно да го клоца, при што секоЌ удар предизвикуваше крик на агониЌа. ХеЌден повторно се двоумеше, а потоа виде дека локва крв почна да се шири по подот.
  
  "Одам надолу".
  
  "И Ќас «е одам". Кинимака почна да се крева, но ХеЌден го запре со гест.
  
  "Не. Тука си потребен".
  
  ИгнорираЌ«и го погледот, таа брза назад во подрумот, им мавна на дваЌцата стражари кои стоеЌа во ходникот и Ќа отвори надворешната врата на «елиЌата на Рамзес. Тие влетуваат заедно, со извадени пиштоли.
  
  Левата нога на Рамзес се удри во образот на ПраЌс и Ќа скрши коската.
  
  "Стоп!" ХеЌден врескаше од лутина. "Ти го убиваш".
  
  "Не ти е гаЌле", Рамзес повторно го употреби своето оружЌе, скршеЌ«и Ќа вилицата на ПраЌс. "Зошто би? Ме тераш да делам «елиЌа со овоЌ ѓубри®а. Сакаш да разговараме? Па, вака се спроведува моЌата железна волЌа. Можеби сега «е дознаете".
  
  ХеЌден истрча до решетките, вметнуваЌ«и го клучот во бравата. Рамзес се поддржа, а потоа почна да гази по черепот и рамената на ПраЌс, како да бара слаби точки и ужива во процесот. ПраЌс престана да вреска и можеше само да стенка.
  
  ХаЌден широко Ќа отвори вратата, поддржан од дваЌца стражари. Таа нападна без церемониЌа, удираЌ«и го Рамзес зад увото со пиштолот и оттурнуваЌ«и го од Роберт ПраЌс. Таа потоа паднала на колена покраЌ мажот што лелекал.
  
  "Ти си жив?" Таа секако не сакаше да изгледа премногу загрижена. Луѓето како него Ќа гледаа грижата како слабост што може да се искористи.
  
  "Боли?" Таа се притисна на ребрата на ПраЌс.
  
  Пиште®ето ѝ рече дека "да, се случи".
  
  "Во ред, во ред, престанете да кукате. Завртете се и дозволете ми да те видам".
  
  ПраЌс се бореше да се преврти, но кога го стори тоа, ХеЌден се нагрди од глетката на маската на крв, скршени заби и искинати усни. Видела дека увото и е црвено, а окото и е толку отечено што можеби никогаш пове«е нема да работи. И покраЌ неЌзините наЌдобри желби, таа се поколеба.
  
  "Глупости".
  
  Таа се упати кон Рамзес. "Друже, не мора ни да прашам дали си луд, нели? Само лудак би го направил тоа што вие го правите. Причина? Мотив? Цел? Се сомневам дека тоа воопшто ви паднало на ум".
  
  Таа го подигна Глокот, навистина не е целосно подготвена да пука. Чуварите до неа го покриле Рамзес во случаЌ да Ќа нападне.
  
  "ПукаЌ", рече Рамзес. "Спасете се од свет полн со болка".
  
  "Да беше ова твоЌата земЌа, твоЌот дом, «е ме убиеш токму сега, нели? Би ставил краЌ на сето тоа".
  
  "Не. КоЌа е забавата во убива®ето толку брзо? Прво би ти го уништил достоинството со соблекува®е и врзува®е на твоите екстремитети. Тогаш би Ќа скршил твоЌата волЌа користеЌ«и случаен метод, без разлика што изгледаше како правилно во тоЌ момент. Тогаш «е смислив начин да те убиЌам и да те вратам, повторно и повторно, конечно попуштаЌ«и кога ме молеше по стоти пат да ти ставам краЌ на животот".
  
  ХеЌден гледаше, гледаЌ«и Ќа вистината во очите на Рамзес и не можеше да се спречи да не трепери. Еве еден човек коЌ без размислува®е «е активира нуклеарна бомба во ЊуЌорк. НеЌзиното внимание беше толку апсорбирано од Рамзес, како и од неЌзините чувари, што тие не реагираа на мешаните чекори и парталавото дише®е што доаѓаа одзади нив.
  
  Очите на Рамзес блеснаа. ХеЌден знаел дека биле измамени. Таа се сврте, но не доволно брзо. ПраЌс можеби беше секретар за одбрана, но тоЌ исто така имаше истакната воена кариера и сега го живееше она што го памети од тоа. ТоЌ ги удрил двете раце во испружената рака на чуварот, поради што пиштолот му трепнал на подот, а потоа го удрил со тупаница во стомакот на човекот, свиткуваЌ«и го на половина. Додека го правел ова, тоЌ паднал обложуваЌ«и се дека ХаЌден и другиот чувар нема да пукаат во него, обложуваЌ«и се на своЌата позициЌа на неколку начини и паднал на пиштолот.
  
  И пукаше под пазувите, а куршумот го погоди запрепастениот стражар во окото. ХеЌден ги остави настрана емоциите и го насочи своЌот Глок кон ПраЌс, но Рамзес Ќа нападна како бик на трактор. Рамзес и ХеЌден се влечкаат низ «елиЌата, даваЌ«и ѝ можност на ПраЌс да постигне чист удар на вториот чувар.
  
  ТоЌ го искористи ова, користеЌ«и Ќа конфузиЌата во своЌа полза. Вториот чувар загинал пред ехото на куршумот што го усмртил. Неговото тело удри во земЌата пред нозете на ПраЌс, а го гледаше единственото функционално око на секретарката. ХеЌден се искачи од под огромното тело на Рамзес, сè уште го држеше своЌот Глок, со диви очи и Ќа држеше ПраЌс на закана.
  
  "Зошто?"
  
  "Сре«ен сум што умрам", мизерно рече ПраЌс. "Сакам да умрам".
  
  "За да помогнете да се спаси ова парче глупост? Таа се сопна низ подот, бореЌ«и се.
  
  "Имам уште една претстава", промрморе Рамзес.
  
  ХеЌден почувствува како земЌата трепери под неа, Ўидовите на подрумот треперат и исфрлаат облаци од малтер. Самите шипки од кафезот почнаа да треперат. ПреуредуваЌ«и ги рацете и колената, таа се смири и погледна горе-долу, лево и десно. ХеЌден зЌапаше во светлата додека тие трепереа одново и одново.
  
  Сега што? Што по ѓаволите е тоа...
  
  Но, таа ве«е знаеше.
  
  Местото беше подложено на копнен напад.
  
  
  ГЛАВА ДВАЕСЕТ И ОСМА
  
  
  ХеЌден здивна додека Ўидовите продолжиЌа да се тресат. Рамзес се обиде да стане, но собата се тресеше околу него. Терористот паднал на колена. ПраЌс со стравопочит гледаше како самиот агол на собата се менува, зглобовите се поместуваат и се преуредуваат, падините се искривуваат со секоЌа секунда. ХеЌден избегна парче малтер што паѓаше кога се урнал дел од таванот. На покривот висеа жици и воздушни канали, кои се нишаа како разнобоЌни нишала.
  
  ХеЌден се упати кон вратата на «елиЌата, но Рамзес беше доволно паметен да и го блокира патот. Помина еден момент пред да сфати дека сè уште го држи Глокот, а дотогаш поголемиот дел од таванот се рушеше, а самите шипки се наведнуваа навнатре, речиси се рушеше.
  
  "Мислам дека... претера", рече ПраЌс без здив.
  
  "Цело ова проклето место се распаѓа", извика ХеЌден во лицето на Рамзес.
  
  "Не сеуште".
  
  Терористот стана и се упати кон далечниот Ўид, а околу него летаа и паѓаа облаци од малтер и парчи®а бетон и гипс. Надворешната врата попушти и потоа се отвори. ХеЌден Ќа зграпчи шипката и се подигна, достигнуваЌ«и го лудакот, а ПраЌс копаЌ«и зад себе. Имаа луѓе на врвот. Рамзес можеше да оди само толку далеку.
  
  Со таа мисла, ХеЌден го бараше неЌзиниот телефон, но едваЌ го следеше Рамзес. ОвоЌ човек беше брз, тврд и немилосрден. ТоЌ се качи на скалите, отфрлаЌ«и го предизвикот на еден полицаец и фрлаЌ«и го прво со глава кон ХеЌден. Таа го фати момчето, го држеше и во тоа време Рамзес ве«е се стискаше низ горната врата.
  
  ХеЌден побрза во жешка потера. Горната врата стоеше ширум отворена, стаклото и пукна, рамката искршена. Отпрвин, сè што можеше да види од собата на мониторот беше Мур, коЌ се креваше од подот и посегнуваше да исправи неколку искривени екрани. Други беа откорнати од нивните прицврстувачи, откачени од Ўидот и паднаа при слетува®ето. Кинимака сега стана со екранот коЌ му падна од рамениците, стаклото и пластиката фатени во неговата коса. Другите дваЌца агенти во собата се обидуваа да се соберат.
  
  "Што не погоди? Мур истрча од собата откако го забележа ХеЌден.
  
  "Каде е по ѓаволите Рамзес? врескаше таа. "Не го виде ли?
  
  Устата на Мур се отвори. "ТоЌ треба да биде во блокот на «елиите".
  
  Кинимака четкаше стакло и други остатоци од рамениците. "Гледав... Тогаш се распадна целиот пекол".
  
  ХеЌден гласно пцуеше додека ги забележа скалите лево, а потоа балконот напред што гледаше кон главната канцелариЌа на реонот. Од зградата немаше друг излез освен да се помине. Истрча до оградата, Ќа зграпчи и Ќа прегледа собата долу. Кадарот беше намален, како што планираа терористите, но некои работни места на приземЌето беа окупирани. И мажите и жените ги собираа своите работи, но пове«ето се упатиЌа кон главниот влез со извадено оружЌе, како да очекуваат напад. Рамзес не би можел да биде меѓу нив.
  
  Каде тогаш?
  
  Очекува®е. Гледам. Тоа не беше...
  
  "Ова не е краЌот! - врескаше таа. "БегаЌте од прозорците!
  
  Доцна. Блицкриг започна со колосална експлозиЌа; експлодирале предните стакла и се урнал дел од Ўидот. Целата гледна точка на ХаЌден се смени, линиЌата на покривот падна. Отпадоци експлодирале низ станицата додека полициЌата паѓала. Некои станаа на колена или ползеа. Други се повредени или се нашле заробени. РПГ шушкал низ скршената фасада и удрил во конзолата на придружникот, испра«аЌ«и облаци од пламен, чад и отпад низ блиската област. ХеЌден потоа виде како трчаат стапала додека се поЌавиЌа многу маскирани мажи, сите со пиштоли врзани на рамениците. РашируваЌ«и се на секоЌа страна, тие нишанеа на се што се движеше, а потоа, по внимателно разгледува®е, отвориЌа оган. ХеЌден, Кинимака и Мур веднаш возвратиЌа со оган.
  
  Куршуми Ќа пробиле уништената станица. ХеЌден изброи единаесет луѓе подолу пред дрвениот балкон што Ќа штитеше да почне да се распарчува. Школките поминаа веднаш. Фрагментите се откинале, претвораЌ«и се во опасни цепнатинки. ХеЌден падна наназад врз неа одзади, а потоа се преврте. НеЌзиниот елек претрпел два помали удари, не од куршуми, а силната болка во долниот дел на потколеницата ѝ кажала дека дрвена шипка го погодила откриеното месо. И Кинимака здивна, а Мур стана да Ќа соблече Ќакната и да ги исчисти струготини од рамото.
  
  ХеЌден се вовлече назад на балконот. Низ празнините, таа го следеше напредува®ето на групата за напад и слушна жестоко негодува®е додека го повикуваа своЌот водач. Рамзес истрча како ловечки лав, надвор од очите на ХаЌден за помалку од секунда. Таа Ќа истисна шансата да пука, но ве«е знаеше дека куршумот нема да одлета блиску.
  
  "Глупости!"
  
  ХеЌден стана, погледна во Кинимака и истрча кон скалите. Не можеа да дозволат терористичкиот принц да избега. На негов збор бомбата «е беше активирана. ХеЌден имаше чувство дека нема да чека долго.
  
  "Оди си, оди си!" - завива таа на Мано. "Мораме веднаш да го вратиме Рамзес!
  
  
  ГЛАВА ДВАЕСЕТ И ДЕВЕТА
  
  
  Раскрсницата веднаш надвор од локациЌата обично беше преполна со луѓе, преминот беше затнат со пешаци, а патиштата татнеа во постоЌан ритам на автомобили што поминуваат. Високите згради со многу прозорци обично ги рефлектираа звуците на Ўвоне®е и смеа меѓу нив, што укажува на нагорна линиЌа во човечката интеракциЌа, но денес сцената беше многу поинаква.
  
  Чад се вртеше низ патот и се издигна на небото. Искршените прозорци ги преполниЌа тротоарите. Пригушени гласови шепотеа околу центарот додека шокираните и ранетите од школка се вразумиЌа или излегуваа од скривалиштето. Сирените плачеа на блиска далечина. Страната на 3-та авениЌа на нивната зграда изгледаше како ¤иновски глушец Ќа помешал со парче сиво сире®е и извадил огромни залаци од него.
  
  ХеЌден забележа малку од ова, истрча од станицата, а потоа забави додека ги бараше избеганите. Веднаш напред, на 51-та улица, тие беа единствените кои трчаа - единаесет мажи облечени во црно, а непогрешливиот Рамзес се издигна над останатите. ХеЌден трчаше низ раскрсницата расфрлана со урнатини, запрепастена од тишината што Ќа опкружуваше, од крикот на тишината и од разгорените облаци од прашина што се обидуваа да Ќа заслепат. Горе, во празнините меѓу покривите на деловните згради - прави бетонски столбови што означуваат нормална патека како линии на решетка - утринската сончева светлина се бореше да се натпреварува. Сонцето ретко се поЌавуваше на улиците пред пладне, се рефлектираше од прозорците некое време порано и ги осветлуваше само раскрсниците додека не се издигне над главата и не можеше да го наЌде патот надолу меѓу зградите.
  
  Кинимака, верното старо куче, побрза покраЌ неа. "Има само дванаесет од нив", рече тоЌ. "Мур Ќа следи нашата позициЌа. Ќе ги следиме додека не добиеме засилува®е, добро?"
  
  "Рамзес", рече таа. "Ова е наш приоритет. Ќе го вратиме по секоЌа цена".
  
  "ХаЌден", Кинимака за малку «е се судри со паркирано комбе. "Не размислувате за ова. Рамзес испланирал сè. И дури и да не го стори тоа - дури и ако неговата локациЌа беше некако протечена во петтата комора - сега не е важно. Ова е бомбата што треба да Ќа наЌдеме".
  
  "Уште една причина да се фати Рамзес".
  
  "ТоЌ никогаш нема да ни каже", рече Кинимака. "Но, можеби некоЌ од неговите студенти «е го направи тоа".
  
  "Колку подолго можеме да го држиме Рамзес надвор од рамнотежа", рече ХеЌден. "Поголеми шанси овоЌ град да го преживее сето ова".
  
  Трчаа по тротоарот, држеЌ«и се во неколкуте сенки што ги фрлаат високите згради и обидуваЌ«и се да не прават врева. Рамзес беше во центарот на неговата глутница, даваше наредби, а сега ХеЌден се сети дека уште на пазарот ги нарекол овие луѓе свои "легионери". СекоЌ од нив беше смртоносен и лоЌален на своЌата кауза, многу чекори над обичните платеници. Отпрвин, дванаесет луѓе побрзаа без многу размислува®е, ставаЌ«и малку растоЌание меѓу себе и локациЌата, но по една минута почнаа да забавуваат, а дваЌца погледнаа назад, проверуваЌ«и дали има некоЌ гонители.
  
  ХеЌден отвори оган, лаеЌ«и налутено од своЌот Глок. Еден човек паднал, а останатите се свртеле и пукале назад. ДваЌцата поранешни агенти на ЦИА се забиле зад бетонска цветна постела. ХеЌден Ўирна околу неговиот тркалезен раб, не сакаЌ«и да го изгуби од вид своЌот неприЌател. Рамзес беше на работ на дефект, покриен од неговите луѓе. Сега таа виде дека Роберт ПраЌс е оставен на своЌата судбина, едваЌ издржан, но сепак добро му оди на претепан, старец. НеЌзиното внимание се сврте кон Рамзес.
  
  "ТоЌ е таму, Мано. АЌде да го завршиме ова. Мислиш дека сепак «е експлодираат ако умре?"
  
  "По ѓаволите, не знам. Ако го земете жив, «е функционираше подобро. Можеби би можеле да му бараме откуп".
  
  "Да, во ред, прво треба да се приближиме доволно".
  
  Камерата повторно зумирала, овоЌ пат покриваЌ«и го нивното бегство. ХеЌден трчаше од цветник до цветен кревет, бркаЌ«и ги по улицата. Куршуми се движеле меѓу двете групи, кршеЌ«и ги прозорците и удираЌ«и во паркирани автомобили. Редот од расфрлани жолти такси и понуди на ХаЌден подобро покрива®е и шанса да се приближи, а таа не се двоумеше да го земе.
  
  "АЌде!"
  
  Влегла во првото такси, се лизнала на страна и употребила друго оставено на страната на патот за да се покрие додека трчала кон следното. Прозорците експлодираа околу неа додека неЌзините затвореници се обидуваа да ги отстранат, но капакот значеше дека новите легионери на Рамзес никогаш не знаеЌа каде се. Четири такси подоцна и ги тераа тркачите да се скриЌат, забавуваЌ«и ги.
  
  Слушалката на Кинимаки почна да крцка. "Помош е на пет минути".
  
  Но, дури и ова беше неизвесно.
  
  Уште еднаш, «елиЌата функционираше како компактна група. ХеЌден го бркаше, не можеЌ«и безбедно да го затвори Ќазот и исто така беше принуден да чува мунициЌа. Стана очигледно дека и «елиЌата почна да се грижи за можноста да пристигне засилува®е бидеЌ«и нивните движе®а станаа побезносни, помалку претпазливи. ХеЌден нишани на еден од задните чувари и промаши само затоа што тоЌ помина покраЌ изваЌаното дрво додека таа пукаше.
  
  Чиста лоша сре«а.
  
  "Мано", рече таа одеднаш. "Дали некаде изгубивме еден од нив?
  
  "СметаЌте повторно".
  
  Можеше да изброи само десет броеви!
  
  Се поЌави од никаде, истрчаЌ«и се од под паркиран автомобил со стил. Неговиот прв удар беше поврзан со задниот дел од коленото на Кинимаки, поради што крупниот човек се наведна. Додека шутираше, неговата десна рака издигна мала ППК, чиЌа големина не Ќа направи помалку смртоносна. ХеЌден Ќа фрли Кинимака настрана, неЌзиното релативно мало тело беше мо«но и енергично како и секоЌ спортист од светска класа, но и тоа можеше само малку да го раздвижи големиот човек.
  
  Куршумот прелета меѓу нив, зачудувачки, го одзема здивот, наЌкраткиот момент на чист пекол, а потоа легионерот повторно се пресели. Уште еден удар беше поврзан со коленото на ХеЌден, а Мано продолжи да паѓа, удираЌ«и прво со градите во истиот паркиран автомобил што нивниот неприЌател го користеше за покрива®е. Грофта му избега додека се наЌде како очаЌно се обидува да се врти на колена.
  
  ХеЌден почувствува болка во коленото и уште поважно, ненадеЌно губе®е на рамнотежа. Таа знаеше пове«е за бегството на Рамзес и за страшното бифе што следеше, отколку за борбениот легионер, и секое неЌзино битие сакаше да го заврши тоа брзо. Но, овоЌ човек беше борец, вистински борец и очигледно сакаше да преживее.
  
  Повторно пукал од пиштолот. Сега на ХеЌден му беше мило што изгуби рамнотежа бидеЌ«и не беше онаму каде што тоЌ очекуваше да биде. Куршумот, сепак, го напасил неЌзиното рамо. Кинимака со пиштолот се фрли на рака, закопуваЌ«и го под планина од мускули.
  
  Легионерот веднаш го напушти, гледаЌ«и Ќа залудноста да се бори со ХаваЌците. Потоа извадил застрашувачко сечило од осум инчи и се нафрлил на ХеЌден. Таа незгодно се изврте, добиваЌ«и малку простор за да го избегне фаталниот удар. Кинимака замавна со пиштолот, но легионерот го предвиде тоа и замавна многу побрзо, ножот силно го пресече ХаваЌецот на градите, што стана незначително поради елекот на човекот, но сепак го фрли на неговите огради.
  
  Размената му Ќа даде на ХаЌден шансата што и требаше. Додека го вадеше пиштолот, погоди што «е направи легионерот - се заврти и фрли нож врз итриот - па оттргна на страна, влечеЌ«и го чкрапалото.
  
  Три куршуми му ги искинале градите на мажот додека ножот се одбил од вратата од автомобилот и треснал на подот, не предизвикуваЌ«и никаква штета.
  
  "Земи го Волтер", му рече ХеЌден на Кинимаке. "Ќе ни треба секоЌ куршум".
  
  Додека станала, видела непогрешлива група вооружени мажи кои брзаат по улицата, неколку стотини метри подалеку. Сега стануваше покомплицирано - групи луѓе се поЌавуваа и талкаа по улиците, се упатуваа кон дома или Ќа проверуваа штетата, па дури и стоеЌа на повидок и кликнаа на нивните уреди со Android - но глетката на главата на Рамзес што се поЌавува на секои неколку метри беше веднаш препознатлива. .
  
  "Сега мрдаЌ", рече таа, принудуваЌ«и ги неЌзините болни, модринки екстремитети да работат над нивниот капацитет.
  
  Камерата исчезна.
  
  "Што по-"
  
  Кинимака се шеташе околу автомобилот, прескокнуваЌ«и Ќа хаубата.
  
  "Голема спортска продавница", рече ХаваЌецот задишан. "Тие влегоа".
  
  "КраЌ на патот, принц Рамзес", ХаЌден ги исплука последните два збора со презир. "ПобрзаЌ, Мано. Како што реков, треба да го задржиме копилето зафатено и да му го одземеме вниманието од оваа нуклеарна бомба. СекоЌа минута, секоЌа секунда е важна".
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСТА
  
  
  Тие заедно прошетаа низ сè уште занишаните влезни врати на спортската продавница и во неЌзината огромна, тивка внатрешност. Витрините, лавиците и закачалките за облека беа насекаде, по секоЌа патека. Монтирани на таванот со отворена рамка, осветлува®ето беше обезбедено со светлечки плочки. ХеЌден се загледа во рефлектирачкиот бел под и виде правливи стапалки кои водат во срцето на продавницата. Набрзина Ќа провери продавницата и го намести елекот. Лицето што Ўиркаше под решетката за облека Ќа натера да се трепне, но стравот врежан во неговите црти Ќа натера да омекне.
  
  "Не грижи се", рече таа. "Слези и молчи".
  
  Таа немаше потреба да бара насоки. Иако можеби следеа калливи траги, бучавата пред нас ги оддалечи позициите на нивните цели. ПостоЌаното стенка®е на ПраЌс беше дополнителна придобивка. ХеЌден се лизна под металниот потпирач за рака полн со хеланки и турна покраЌ «елав манекен во униформа за вежба®е НаЌк во делот резервиран за спортска опрема. Лавици за мрена, фиоки за тегови, тобогани и ленти за трча®е наредени во рамномерни редови. Само што се преселив во друг дел, имаше терористичка група.
  
  Еден маж Ќа видел, го вклучил алармот и отворил оган. ХеЌден трчаше силно и под агол, слушаЌ«и го куршумот како отскокнува од металната рака на веслачката само неколку сантиметри лево од неа. Кинимака скокна на страна, тешко слета на транспортниот дел од лентата за трча®е и се тркалаше низ празнината. ХеЌден му возвратил на легионерот правеЌ«и дупка на полицата со патики над неговата глава.
  
  Човекот полека се повлече додека неговите колеги се разотидоа. ХеЌден Ќа фрли розовата чанта во воздух за да го провери нивниот броЌ и направи гримаса додека четири одделни истрели Ќа погодиЌа силно.
  
  "Можеби покриваЌ«и го бегството на Рамзес", дишеше Кинимака.
  
  "Ако некогаш ни требаше Торстен Дал", дишеше ХеЌден.
  
  "Сакате да пробам луд режим?
  
  ХеЌден не можеше да Ќа потисне смеата. "Мислам дека тоа е пове«е избор на начин на живот отколку промена на брзина", рече таа.
  
  "Што и да е", рече Кинимака. "АЌде да побрзаме".
  
  ХеЌден го претепа до удар, скокаЌ«и од капакот и брзо отвори оган. Една од фигурите отежна и падна на страна, а останатите се спуштиЌа надолу. ХеЌден ги нападна, оставаЌ«и им пречки на патот, но затвораЌ«и Ќа празнината наЌбрзо што можеше. Легионерите се повлекле, пукаЌ«и високо и исчезнале зад решетка со патики до таванот од секоЌа достапна марка и боЌа. ХеЌден и Кинимака седнаа на другата страна, застануваЌ«и за секунда.
  
  "Подготвени?" - Прашав. ХеЌден воздивна додека го ослободуваше паднатиот член на «елиЌата од неговото оружЌе.
  
  "Оди", рече Кинимака.
  
  Како што се креваа, пука®е од митралез малку го здроби решетката за обука над нивните глави. Врз нив врнеа парчи®а метал и картон, платно и пластика. ХеЌден се искачи на работ дури и додека целата структура се нишаше.
  
  "Ох..." започна Кинимака.
  
  "Глупости!" ХеЌден заврши и скокна.
  
  Целата горна половина од широкиот пулт се сруши, се искина на парчи®а и падна врз нив. Огромен, надвиснат Ўид од полици, тоЌ фрли настрана метални потпори, картонски кутии и купишта нови платнени чевли додека пристигнуваа. Кинимака Ќа крена раката како да сака да се одбрани од зградата и продолжи самоуверено да се движи, но поради своЌата маса падна зад бегалецот ХеЌден. Додека се тркалаше од масата што паѓаше, со ногата што Ќа влечеше се фа«аше за метална потпора, Кинимака Ќа закопа главата под рацете и се зацврсти додека таа падна врз него.
  
  ХеЌден го заврши фрла®ето со пиштолот во рака и погледна назад. "Мано!
  
  Но, неЌзините проблеми штотуку почнуваа.
  
  єа нападнале четворица легионери, кои го шутнале пиштолот и со кундаците од пушките и го удирале по телото. ХеЌден се покри, а потоа се тркалаше уште малку. Се преврте решетката од кошаркарски топки, испра«аЌ«и портокалови топки да летаат во сите правци. ХеЌден погледна преку неЌзиното рамо, виде како се движат сенките и погледна наоколу за своЌот Глок.
  
  Одекна истрел. Слушнала како куршум и погодил нешто во близина на главата.
  
  "Застани овде", рече гласот.
  
  ХеЌден се замрзна и погледна нагоре додека сенките на луѓето на Рамзес се спуштаа врз неа.
  
  "Сега си со нас".
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ЕДВА
  
  
  ДреЌк упадна во уништената област, Алиша покраЌ него. Првото движе®е што го видоа беше од Мур додека тоЌ се сврте на балконот на горниот кат и им впери пиштол. По половина минута, олеснува®е се покажа на неговото лице.
  
  "Конечно", дишеше тоЌ. "Мислам дека вие први доЌдовте овде".
  
  "Добивме мало претходно предупредува®е", рече ДреЌк. "НекоЌ кловн по име Алигатор?
  
  Мур изгледаше збунето и им укажа на катот. "Никогаш не сум слушнал за него. Дали е тоЌ водач на петтата «елиЌа?"
  
  "Мислиме дека е така, да. ТоЌ е ебан вазок со газ полн со глупости, но сега тоЌ е задолжен за оваа нуклеарна бомба".
  
  Мур гледаше со отворена уста.
  
  Алиша преведе. "Алигаторот звучи полудо од ЏулиЌан Марш по десет литри кафе, и би рекол дека тоа е невозможно додека не слушнам што има да каже. Па, каде е ХаЌден и што се случи овде?
  
  Мур им кажа сè, коментираЌ«и Ќа борбата помеѓу Рамзес и ПраЌс, а потоа и бегството. ДреЌк одмавна со главата поради состоЌбата на станицата и несоодветната распределба на агентите.
  
  "Можеше ли да го планира ова? Доаѓаш од тоЌ проклет замок во Перу? Дури и кога Ќа истражувавме чаршиЌата?"
  
  Маи изгледаше скептично. "Звучи малку пресилен дури и за една од вашите теории".
  
  "И тоа не е важно", рече АлисиЌа. "Навистина? Мислам, кому му е гаЌле? Мора да престанеме да се фрламе со гас и да почнеме да бараме".
  
  "ОвоЌ пат", рече МеЌ. "Се согласувам со Таз. Можеби неЌзиниот последен  убовник ѝ нанел некаква смисла". Таа фрли грациозен поглед на Бо.
  
  ДреЌк се згрче додека Мур го гледаше, а неговите очи сега се уште пошироки. Агентот на Хоум Офисот се загледа во четворицата.
  
  "Звучи како одлична забава, момци".
  
  ДреЌк го отфрли. "Каде отидоа? ХаЌден и Кинимака?"
  
  Мур посочи. "51-ви. Го следеа Рамзес, неговите единаесет следбеници и тоЌ идиот ПраЌс во чад. Ги изгубив од вид по само неколку минути".
  
  Алиша покажа на ред екрани. "Можете ли да ги наЌдете?
  
  "Пове«ето канали се оневозможени. Екраните се уништени. Ќе ни биде тешко да го наЌдеме Battery Park во моментов".
  
  ДреЌк отиде до скршената ограда на балконот и погледна низ станицата и улицата надвор. Тоа беше чуден свет што лежеше пред него, во спротивност со градот што тоЌ го замислуваше, барем за денес. Знаеше само еден начин да им помогне на овие луѓе да станат подобри.
  
  ЧуваЌте ги безбедни.
  
  "Дали имате други вести? - праша Мур. "Верувам дека разговаравте со Марш и овоЌ човек од Алигатор".
  
  "Само тоа што ти го кажавме", рече АлисиЌа. "Дали ги проверивте шифрите за деактивира®е?
  
  Мур покажа на иконата што трепкаше коЌа штотуку почна да трепка на еден од преживеаните екрани. "АЌде да гледаме".
  
  ДреЌк се врати додека Бо се упати кон ладилникот за вода за да се напие. Мур гласно Ќа прочита е-поштата, брзо доаѓаЌ«и до поентата и потврдуваЌ«и Ќа автентичноста на шифрите за деактивира®е.
  
  "Значи", внимателно прочита Мур. "Шифрите се всушност кошер. Морам да кажам дека ова е невероЌатно. Дали мислите дека Марш знаел дека «е биде узурпиран?
  
  "Може да има пове«е причини", рече ДреЌк. "Безбедност за себе. Балансира®е на работ. Едноставниот факт е дека на човекот му недостасуваат шест круга за целосен клип. Ако тоЌ Алигатор не звучеше толку претенциозно, всушност «е се чувствував побезбедно во моментов".
  
  "Сре«ен?
  
  "Ореви?" ДреЌк се обиде. "Не знам. ХеЌден го зборува вашиот Ќазик подобро од мене".
  
  "Англиски". Мур кимна со главата. "Нашиот Ќазик е англискиот".
  
  "Ако ти така велиш. Но, ова е добра работа, момци. Оригиналните кодови за деактивира®е се добра работа".
  
  "Дали разбирате дека сепак можевме да ги контактираме откако научниците «е го утврдат потеклото на нуклеарното полне®е? рече Бо додека се вра«аше и пиеше голтка од пластичната чаша.
  
  "Хм, да, но сè уште не се случило. И колку што знаеме, тие ги смениЌа шифрите или додадоа нов активирач".
  
  Бо го прифати ова со благо клима®е.
  
  ДреЌк погледна во часовникот. Тие беа на станицата речиси десет минути, а немаше ни збор од ХаЌден или Дал. Денешните десет минути се чувствуваа како цела вечност.
  
  "Го повикувам ХаЌден". Го извади мобилниот телефон.
  
  "Не грижи се", рече Маи. "Зарем ова не е Кинимака?
  
  ДреЌк остро се сврте кон местото каде што покажа. Непогрешливата фигура на Мано Кинимаки стабилно се движеше по улицата, наведната, Ќасно во болка, но тврдоглаво се влечеше кон станицата. ДреЌк проголта десетина праша®а и наместо тоа веднаш се упати кон личноста коЌа можеше да одговори на нив. Откако излезе, тимот го фати Мано на раскрсница полна со урнатини.
  
  "Што има, другар?
  
  Олеснува®ето на ХаваЌците при средбата со нив беше засенето од некоЌа страшна ментална болка што демнеше веднаш под површината. "Тие го имаат ХеЌден", шепна тоЌ. "Соборивме три од нив, но не се доближивме до Рамзес или ПраЌс. А потоа ни направиЌа заседа на краЌот. Ме извади од игра и додека излегов од под еден тон урнатини, ХаЌден го немаше".
  
  "Како знаеш дека Ќа добиле? праша Бо. "Можеби таа сè уште демне?
  
  "Можеби ми се повредени рацете и нозете", рече Кинимака. "Но, моите уши добро слушнаа. єа разоружале и Ќа одвлекле. Последно што рекоа беше..." Кинимака голтна со тешко срце, не можеЌ«и да продолжи.
  
  ДреЌк го привлече погледот на човекот. "Ќе Ќа спасиме. Ние секогаш го правиме ова".
  
  Кинимака се скрши. "Не секогаш".
  
  "Што ѝ кажаа? Алиша инсистираше.
  
  Кинимака погледна кон небото, како да бара инспирациЌа од сончевата светлина. "Тие рекоа дека «е ѝ дадат поблизок поглед на оваа нуклеарна бомба. Рекоа дека «е ѝ го врзат на грбот".
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ВТОРА
  
  
  Торстен Дал остави неколку екипи да Ќа исчистат областа околу ТаЌмс Сквер и го одведе своЌот тим длабоко во сенките создадени од тесната уличка. Беше тивко и безгрижно, совршено место за да остварите важен телефонски повик. Прво му се Ќави на ХеЌден, но кога таа не одговори, тоЌ се обиде да стапи во контакт со ДреЌк.
  
  "Далечината е тука. Кои се наЌновите вести?
  
  "Во сра®е сме, другар..."
  
  "Повторно до вашите топки? Дал го прекина. "Што има ново?"
  
  "ОвоЌ пат не до моЌот врат. Тие луди копили®а се скршиЌа или беа скршени од своите «елии. Рамзес и ПраЌс ги нема пове«е. Петтата «елиЌа се состои - или била - од дванаесет луѓе. Мано вели дека имаат три".
  
  Дал Ќа фати интонациЌата. "Зборува Мано?
  
  "Да, другар. Го зграпчиЌа ХеЌден. єа земаа со себе".
  
  Дал ги затвори очите.
  
  "Но, имаме уште малку време". ДреЌк Ќа испроба позитивната страна. "Тие воопшто немаше да го земат ако сакаа веднаш да го кренат во воздух".
  
  єорковите беа во право, Дал мораше да признае. ТоЌ слушаше додека ДреЌк продолжи да обЌаснува дека Марш сега е отстранет од улогата на Принцот на темнината и привремено е заменет со еден наречен Алигатор. Татковината само можеше да го идентификува овоЌ човек како американски поддржувач.
  
  "Навистина? рече Дал. "За што?"
  
  "Сосема се што може да предизвика анархиЌа", рече ДреЌк. "ТоЌ е платеник, само што овоЌ пат ги загуби нервите".
  
  "Мислев дека Рамзес секогаш го водеше своЌот бизнис "во ку«ата".
  
  "Алигаторот е роден во ЊуЌорк. ТоЌ може да обезбеди непроценливо логистичко знае®е за операциЌата".
  
  "Да, тоа има смисла". Дал воздивна и уморно ги триеше очите. "Па што е следно? Дали ги имаме координатите на ХаЌден?
  
  "Тие и Ќа одзедоа камерата. Сигурно и земале барем дел од облеката бидеЌ«и на ознаката сошиена во кошулата пишува дека е под масата во Chipotle Mexican Grill, што само потврдивме дека е сра®е. Безбедносните камери работат, но ресиверите од наша страна главно беа нокаутирани како резултат на нападот на локациЌата. Тие склопуваат сè што можат. И едноставно немаат доволно работна сила. Работите би можеле да тргнат многу лошо оттука, другар".
  
  "Може ли?" - повтори Дал. "Би рекол дека го поминавме лошото и одиме по улицата на лошите, нели?
  
  ДреЌк застана за момент, а потоа рече: "Се надеваме дека «е продолжат да поставуваат бара®а", рече тоЌ. "Секое ново бара®е ни дава пове«е време".
  
  Дал немаше потреба да каже дека сè уште не постигнале никаков напредок. Фактот беше само очигледен. Овде тие зависеле од Homeland за да Ќа откриЌат локациЌата на нуклеарната бомба, трчаЌ«и наоколу како однапред предупредени божи«ни мисирки, само за Мур точно да Ќа одреди локациЌата, но целиот потфат не успеа.
  
  "Сè што направивме беше неутрализира®е на неколку потрошни материЌали", рече тоЌ. "Не сме ни блиску до вистинскиот план на Рамзес, а особено до неговиот краЌ.
  
  "Зошто момци не слезете до станицата? Можеби «е бидеме заедно кога «е доЌде следното водство".
  
  "Да, «е го направиме тоа". Дал им мавна на остатокот од своЌот тим и Ќа одреди вистинската насока да ги одведе до 3-та авениЌа. "Здраво, како издржува Мано?
  
  "Момчето беше силно погодено од Ўид со полици. Не прашуваЌ. Но, тоЌ е желен да се бори, само чека некоЌ да му даде цел".
  
  Дал почна да трча кога го завршиЌа разговорот. Кенси застана до него и кимна со главата. "Лош потег?
  
  "Со оглед на нашата ситуациЌа, претпоставувам дека можеше да биде полошо, но, да, тоа беше лош избор. Тие го киднапираа ХаЌден. єа однела таму каде што е бомбата".
  
  "Па, тоа е одлично! Мислам, зарем сите вие немате скриени светилници?
  
  "Ние правиме. И го фрлиЌа заедно со неЌзината облека".
  
  "Мосад ти влезе под кожа", тивко рече Кенси. "Добро за нив, но не и за мене. Ме натера да се чувствувам како да припаѓам".
  
  "Ќе биде". Дал кимна со главата. "Сите ние треба да чувствуваме дека Ќа контролираме сопствената судбина и дека секоЌа одлука е суштински бесплатна. Ова не е манипулациЌа".
  
  "Деновиве", се свиткани прстите на Кенси, а потоа се стегнати во тупаници, "ти со мене манипулираш на твоЌа опасност", таа потоа му се насмевна. "Освен тебе, приЌателе, можеш да манипулираш со мене во секое време и каде сакаш".
  
  Дал го тргна погледот. Бри¤ит Мекензи беше незапирлива. Жената знаела дека тоЌ е оженет маж, татко, а сепак попуштила на искушението. Се разбира, вака или онака, таа не би останала долго овде.
  
  Проблемот е решен.
  
  Смит и Лорен исто така трчаа заедно, разменуваа тивки коментари. єорги го подигна задниот дел, уморен и расфрлан со ѓубре, но со разиграна решителност. Дал знаеше дека ова е неговото прво вистинско искуство на избезумена, случаЌна борба, и мислеше дека добро се справи со тоа. Улиците блеснаа, а потоа свртеа лево на 3-та авениЌа, упатуваЌ«и се кон раскрсницата со 51-ва.
  
  Тоа беа чудни неколку минути за Дал. Некои области на градот беа неповредени, и додека многу продавници останаа отворени и луѓето влегуваа внатре со чувство на трепет, други беа напуштени, речиси без живот. Неколку улици беа опколени со возила на полициЌата за немири и армиски возила со погон на четири тркала расфрлани насекаде. Некои области се прикриваа од срам од присуството на ограбувачите. Во наЌголем дел, луѓето што ги виде не разбираа што да прават, па тоЌ го додаде своЌот глас на она што тоЌ веруваше дека се властите и ги покани да се засолнат каде што можат.
  
  А потоа пристигнаа на местото каде што ДреЌк и другите чекаа, се надеваа и планираа да го спасат ХеЌден ЏеЌ.
  
  Поминаа само неколку часа од почетокот на овоЌ ден. И сега очаЌнички бараа начин да наЌдат нуклеарна бомба. Дал знаеше дека нема да има вра«а®е назад; тоЌ не можеше да побегне или да се скрие во бункери. Во него до краЌот беше тимот на СПЕАР. Ако градот умре денес, нема да биде поради недостаток на херои кои се обидуваат да го спасат.
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ТРЕТА
  
  
  ХеЌден молчеше додека Рамзес насочуваше акциЌа и реакциЌа, потсетуваЌ«и ги своите луѓе кои беа одговорни, тестираЌ«и Ќа нивната апсолутна лоЌалност. Откако Ќа одвлекле од продавницата за спортска опрема, Ќа принудиле да истрча меѓу нив на 3-та авениЌа, а потоа и требало време да го наЌдат и фрлат неЌзиниот мобилен телефон и да и го скинат панцирниот елек. Изгледаше дека Рамзес има одредено знае®е за уредите за следе®е и нивните локации и им нареди на своите луѓе да и Ќа тргнат кошулата. Малиот уред беше брзо пронаЌден и фрлен, по што групата продолжи да трча по нешто што изгледаше како сосема случаЌна рута.
  
  ХеЌден добил впечаток дека тоа воопшто не е така.
  
  Помина некое време. Групата го фрлила своето поголемо оружЌе и црната горна облека, откриваЌ«и Ќа нивната нормална туристичка униформа одоздола. Одеднаш тие беа светли, безопасни, дел од стотиците вознемирени толпи кои шетаат по градските улици. Полициски и армиски патроли беа наредени на некои од маршрутите, но камерите едноставно свртеа една темна уличка, а потоа друга додека не се расчистат. На ХеЌден му дадоа резервна Ќакна да Ќа носи. Во одреден момент се качиЌа на однапред подготвени мотоцикли и полека излегоа од центарот на Менхетен.
  
  Но, не премногу далеку. ХеЌден со сета сила посакуваше да може да Ќа пренесе пораката до некого - било коЌ - сега кога Ќа знаеше локациЌата на бомбата. Не беше важно што можат да Ќа убиЌат - важно беше само што овие фанатици беа запрени.
  
  Велосипедите се превртеа по уличката, а потоа десет луѓе - осумте преостанати легионери, Рамзес и ПраЌс - тргнаа еден по друг низ зарѓаната метална странична врата. ХаЌден се наЌде среде нив, награда за воЌна, и иако ве«е Ќа знаеше своЌата судбина, се трудеше да го фати секоЌ поглед, секоЌа промена на насоката и секоЌ шепотен збор.
  
  Надвор од скршената надворешна врата, смрдливиот внатрешен ходник водеше до бетонски скали. Тука еден од мажите се сврте кон ХеЌден и го држеше своЌот нож до неЌзиното грло.
  
  "Тишина", рече Рамзес, без да се сврти. "Би сакал да не те убиЌам засега".
  
  Тие се искачиЌа на четири ката, а потоа застанаа само за момент пред вратата од станот. Кога се отвори, групата се преполни внатре, истрчаЌ«и од ходникот наЌбрзо што можеше. Рамзес застана во центарот на собата, со раширени раце.
  
  "И тука сме", рече тоЌ. "Со милион завршетоци и барем еден почеток. Жителите на овоЌ град «е го напуштат овоЌ живот без да знаат дека ова е почеток на нашиот нов пат, нашата света воЌна. Ова -"
  
  "Навистина? Сув глас Ќа прекина тирадата. "Дел од мене сака да ти верува, Рамзес, но другиот дел, полошиот дел, мисли дека си полн со тоа".
  
  ХеЌден го доби своЌот прв добар поглед на ЏулиЌан Марш. ПитиЌанот изгледаше чудно, искривено, како дел од него да се преклопил во друг. Носеше облека коЌа никогаш не би одговарала, без разлика на годината или моменталниот тренд. Едното око било поцрнето, другото ширум отворено и не трепнувало, додека едниот чевел паднал. Десно му седеше впечатлива бринета коЌа ХеЌден не Ќа препозна, но од начинот на коЌ беа притиснати еден на друг, беше Ќасно дека се поврзани на пове«е начини.
  
  Значи, не е соЌузник.
  
  ХеЌден со презир гледаше како Рамзес реагира на подбива®ето на Март. "Ти знаеше?" - праша терористичкиот принц. "Дека те измамивме уште пред да те запознаеме. Уште пред да го дознаеме името на будалата што «е го однесе нашиот вечен пламен во срцето на Америка. Дури и твоЌот, ТаЌлер Веб, те предаде".
  
  "Заеби Веб", рече Марш. "И си оди".
  
  Рамзес се сврте од смее®е. "Да се вратиме на она што го зборував. Дури и луѓето што работат овде го мразат овоЌ град. Прескапо е, премногу туристи. Обичните мажи и жени не можат да си дозволат да живеат тука и се борат да стигнат до работа. Можете ли да замислите каква горчина расте против системот и луѓето кои продолжуваат да го поддржуваат? На мостовите и тунелите се напла«а патарина. Ти си ништо ако немаш пари. Алчноста, алчноста, алчноста е насекаде. И тоа ме разболува".
  
  ХеЌден молчеше, сè уште го пресметуваше неЌзиниот следен потег, сè уште Ќа гледаше реакциЌата на Марш.
  
  Рамзес направи чекор на страна. "И Алигатор, моЌот стар приЌател. Мило ми е што те видов повторно."
  
  ХеЌден гледаше како човекот по име Алигатор го прегрнува своЌот шеф. ОбидуваЌ«и се да остане мала, тивка и можеби незабележана, таа пресмета колку чекори «е бидат потребни за да стигне до вратата. Засега премногу. ЧекаЌ, само чекаЌ.
  
  Но, колку долго можела да си го дозволи тоа? И покраЌ зборовите на Рамзес, таа се прашуваше дали тоЌ воопшто сака да избегне нуклеарна експлозиЌа. Добрата вест беше што властите го затвориЌа воздушниот простор, па на човекот не му се брза.
  
  Роберт ПраЌс со офка®е се фрли на стол. ТоЌ побара од наЌблискиот легионер шише аспирин, но беше нагласено игнориран. Марш ги стесни очите кон министерот за одбрана.
  
  "Дали те познавам?"
  
  ПраЌс се стутка подлабоко во неговата перница.
  
  ХеЌден погледна низ останатиот дел од собата, дури сега Ќа забележа трпезариската маса што стоеше покраЌ далечниот прозорец со завеси.
  
  По ѓаволите, што е ова...?
  
  Беше помал отколку што таа замисли. Ранецот беше поголем од стандардниот модел, преголем за да се смести во надземниот дел на авион, но не изгледаше премногу незгодно на грбот на поголем човек.
  
  "Ти го продадов, март", рече Рамзес. "Со надеж дека «е го донесете ова во ЊуЌорк. За ова «е бидам вечно благодарен. СметаЌте го за подарок кога «е ви кажам дека вие и вашиот приЌател «е ви биде дозволено да го почувствувате сеопфатниот оган. Ова е наЌдоброто што можам да ви го понудам, и многу подобро од нож низ грлото".
  
  ХеЌден Ќа запаметил нуклеарната бомба - неЌзината големина, форма и изгледот на ранецот - во случаЌ да и треба. Немаше шанси да умре овде денес.
  
  Рамзес потоа се сврте кон своите луѓе. "Подгответе Ќа", рече тоЌ. "И не штедете на американската кучка ниту една унца болка".
  
  ХеЌден знаеше дека доаѓа. Не успеаЌа да и ги врзат рацете на патот до овде, а сега таа целосно го искористи тоа. Толку многу работи зависеа од неа токму тогаш - судбината на градот, нациЌата, голем дел од цивилизираниот свет. Добро ѝ доЌде вазната десно, неЌзиниот врат беше совршена ширина за неЌзината рака и вистинската тежина за да направи одредена штета. Се скрши на слепоочницата на наЌблискиот човек, назабените парчи®а паднаа на подот. Додека Ќа креваше раката, ХеЌден го зграпчи пиштолот, но откако го виде цврсто завиткан околу неговото рамо, таа веднаш попушти, наместо да го употреби зафатот за цевката за да го исфрли уште пове«е од рамнотежа. ОружЌето беше насочено, но ХеЌден ги игнорираше сите. Сега беше чисто Салон за последна шанса... пове«е нема да се бори за неЌзиниот живот - пове«е како борба за опстанок на градот. И нели Ќа прошверцуваа овде прикриено? Ова ѝ кажа дека огненото оружЌе «е биде намуртено.
  
  Алигаторот и приЌде од страна, но Рамзес го задржа. Уште едно интересно откритие. Алигаторот беше важен за Рамзес. Следниот момент, таа беше потрошена, не можеЌ«и да се фокусира подалеку од рацете и нозете што Ќа удираат. Одбранувам еден или два удари, но секогаш имаше друг. Ова не се телевизиски негативци - учтиво чекаат едниот да биде погоден за да може другиот да интервенира. Не, овие Ќа опколиЌа и наеднаш Ќа нападнаа, па колку и да застана и удри, уште дваЌца Ќа удираат. Болката експлодираше на пове«е места отколку што можеше да изброи, но таа го искористи неЌзиниот сопнува®е за да зеде назабено парче од вазната и да ги пресече дваЌцата мажи по лицето и рацете. Тие се повлекоа, крвареа. Таа се тркалаше на пар нозе, пра«аЌ«и го нивниот сопственик да се преврти. Таа се обиде да фрли тешка кригла кон прозорецот, мислеЌ«и дека «е привлече внимание, но проклетата леташе на околу половина метар од прозорецот.
  
  Што би направил ДреЌк?
  
  Таа го знаеше тоа. Токму ова. Ќе се бори до последниот здив. Низ шумата со нозе барала оружЌе. НеЌзините очи се сретнаа со погледите на Март и на жената, но тие само уште поцврсто се залепиЌа еден за друг, наоѓаЌ«и утеха во чудната комуникациЌа. ХеЌден клоцаше и се вртеше, навиваЌ«и за секоЌ едваЌ придушен крик, а потоа го наЌде каучот зад неа. КористеЌ«и го ова како потпора, таа се натера да застане на нозе.
  
  Тупаница и се удри во лицето и Ўвездите експлодираа. ХеЌден одмавна со главата, расчистуваЌ«и Ќа крвта, и возврати, предизвикуваЌ«и пад на неЌзината противничка. Уште една тупаница Ќа удрила по страната на главата, а потоа мажот Ќа зграпчил за половината, соборуваЌ«и Ќа од неЌзините нозе и ставаЌ«и Ќа грбот на каучот. ХеЌден го фрли преку грб користеЌ«и го сопствениот моментум. Во секунда таа се врати на нозе, со главата надолу, фрлаЌ«и удари по ребрата, вратот, препоните и колената, удар по удар, удар по удар.
  
  Го виде Рамзес како чекори кон нив. "Осум луѓе! - тоЌ викна. "Осум мажи и едно мало девоЌче. Каде е вашата гордост?
  
  "На истото место како нивните ЌаЌца", рече ХаЌден задишан, нанесуваЌ«и им штета, чувство на умор, болка од броЌни удари, борбениот бес стивнува. Ова нема да трае вечно, а таа немаше надеж да избега.
  
  Но, таа никогаш не престана да се обидува. Никогаш не се откажа. Животот беше секоЌдневна битка, без разлика дали беше буквално или не. Како што истекуваше мо«та од неЌзините удари и енергиЌата од неЌзините екстремитети, ХеЌден сè уште удираше, иако неЌзините удари пове«е не беа доволни.
  
  Мажите Ќа кренаа на нозе и Ќа влечеа низ собата. Чувствуваше дека ѝ се вра«а силата и Ќа помина чизмата преку неЌзината потколеница, предизвикуваЌ«и Ќа да квичи. Рацете се стегнаа околу неЌзините мускули, туркаЌ«и Ќа кон далечниот прозорец.
  
  Рамзес застана над масата на коЌа лежеше нуклеарната актовка.
  
  "Толку мал", рече тоЌ замислено. "Толку несоодветно. А сепак толку незаборавно. Дали се согласуваш?"
  
  ХеЌден и плукна крв од устата. "Се согласувам дека вие сте лудото дело на векот".
  
  Рамзес ѝ погледна збунет. "Дали правиш? Сфа«аш дека ЏулиЌан Марш и Зои Ширс од ПитиЌците се гушкаат таму, нели? А нивниот водач - Веб - каде е тоЌ? Претпоставувам дека «е го барам светот по античко археолошко богатство. єа следам одамна мртвата трага на одамна мртов аристократ. Ги следи сопствените луди стапки додека светот гори. Не се доближувам до лудата работа на векот, госпоѓице ЏеЌ".
  
  И иако ХаЌден внатрешно призна дека за нешто е во право, таа молчеше. На краЌот на денот, сите треба да ги чека комора со филц.
  
  "Па што е следно, заинтересирани сте да знаете? єа праша Рамзес насмевнуваЌ«и се. "Па, не толку, да бидам искрен. Сите сме таму каде што сакаме да бидеме. Ти си со нуклеарна бомба. єас сум со Алигатор, моЌот експерт за бомби. Моите луѓе се на моЌа страна. Нуклеарна бомба? Речиси е подготвен да... - застана - да стане едно со светот. Дали треба да кажеме...еден час од сега?"
  
  Очите на ХаЌден Ќа издадоа.
  
  "О хаха. Сега се прашувате. Дали е ова премногу време за вас? Значи десет минути?
  
  "Не", дишеше ХеЌден. "Неможеш. Ве молам. Мора да има нешто што сакате. Нешто за што можеме да се договориме".
  
  Рамзес се загледа во неа како, против негова волЌа, одеднаш да Ќа сожали. "Збирот на се што сакам е во оваа соба. Уништува®е на таканаречениот Прв свет".
  
  "Како да се договорите со луѓе кои сакаат само да ве убиЌат или да умрат обидуваЌ«и се? гласно рече ХеЌден. "Или запрете ги без самите да прибегнете кон крвопролева®е. КраЌната дилема за новиот свет".
  
  Рамзес се насмеа. "Вие луѓе сте толку глупави". ТоЌ се насмеа. "Одговорот е: "Не смееш". УбиЌ нè или обожуваЌ ни. Запрете нè или гледаЌте како ги поминуваме вашите граници. Тоа е вашата единствена дилема".
  
  ХеЌден повторно се бореше додека мажите Ќа соблекоа неЌзината нова кошула, а потоа Ќа поставиЌа бомбата така што беше врзана на предниот дел од неа. Токму Алигатор излезе напред и го откопча ранецот и исклучи неколку жици одвнатре. Тие мораа да бидат прикачени на механизам за таЌмер, беше сигурен ХеЌден. Дури и таквите луди терористи не би ризикувале да ги исклучат вистинските експлозивни направи.
  
  Таа се надеваше.
  
  Алигаторот ги повлече жиците, а потоа погледна во Рамзес, чекаЌ«и дозвола да продолжи. Џинот кимна со главата. Мажите Ќа зграпчиЌа ХеЌден за рацете и Ќа турнаа напред преку масата, свиткуваЌ«и го неЌзиното тело додека нуклеарната бомба не Ќа притисна на неЌзиниот стомак. Тие потоа Ќа држеа на место додека Алигатор ги обвиткуваше жиците прво околу грбот и градите, потоа надолу меѓу неЌзините нозе и на краЌот нагоре додека не се сретнаа на дното на неЌзиниот грб. ХеЌден го чувствуваше секое повлекува®е на жиците, секое движе®е на ранецот. Конечно, користеле ремени со средна Ќачина и селотеЌп за да се осигураат дека нуклеарната бомба е цврсто залепена за неЌзиното тело и дека е обвиткана околу неа. ХеЌден ги тестираше неЌзините врски и откри дека едваЌ се движи.
  
  Рамзес застана назад за да се восхитува на рачната работа на Алигаторот. "Совршено", рече тоЌ. "Американскиот ѓавол зазеде идеална позициЌа да Ќа уништи своЌата земЌа. Тоа е соодветно светилиште, како и овоЌ грешен град, за останатите нив. Сега, Алигатор, поставете го таЌмерот и даЌте ни доволно време да одиме во зоолошката градина".
  
  ХеЌден здивна на масата, прво шокиран, а потоа збунет од зборовите на терористот. "Ве молам. Не можете да го направите ова. Неможеш. Знаеме каде сте и што планирате да правите. Секогаш можеме да те наЌдеме, Рамзес".
  
  "Мислиш на твоите приЌатели! Алигаторот шкрипеше во увото, предизвикуваЌ«и таа да скокне и да го затресе нуклеарното оружЌе. "Англичанец... Khmannnn! Не грижете се. Ќе го видите пак. Марш навистина се забавуваше со него, ммм, но и ние «е се забавуваме!"
  
  Рамзес се наведна до неЌзиното друго уво. "Ве паметам сите од чаршиЌата. Верувам дека го уништи, ми го уништи угледот наЌмалку две години. Знам дека сите го нападнавте моЌот замок, го убивте моЌот телохранител Акаташ, ги убивте моите легионери и ме одведовте во син¤ири. За Америка. ЗемЌа на будали. Г-дин ПраЌс таму ми вели дека сите сте дел од тимот, но не само тоа. Се нарекуваш семеЌство. Па, зарем не е соодветно што сте сите заедно на самиот краЌ?
  
  "По ѓаволите", дишеше ХеЌден во горниот дел од ранецот. "Ти. Шупак".
  
  "О не. Тоа сте вие и вашето семеЌство кои навистина се заебале. Само запомнете - Рамзес го направи тоа. И дека ни ова не е моЌа краЌна игра. МоЌата сигурност е уште поимпресивна. Но, знаЌте дека «е бидам некаде безбедно, «е се смеам, додека Америка и останатите неЌзини западни приЌатели «е експлодираат".
  
  Се наведна така што телото му Ќа згмечи и неа и содржината од ранците. "Сега е време за вашата последна посета на зоолошката градина. Ќе му дадам чест на Мет ДреЌк да те наЌде", шепна тоЌ. "Кога «е пукне бомбата".
  
  ХеЌден ги слушна зборовите, импликациите скриени во нив, но се запраша коЌа сигурна акциЌа би била поимпресивна од она што тоЌ ве«е го планирал.
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ЧЕТВРТИ
  
  
  ХеЌден се лизна и налета на задниот дел на мал камион. Легионерите Ќа легнаа, сè уште врзана за бомбата, зад нив пред нивните нозе додека ги заземаа клупите од двете страни. НаЌтешкиот дел од целото патува®е беше да Ќа извади од станбената зграда. Легионерите не губат време обидуваЌ«и се да Ќа маскираат; Ќа турнале каде сакале и тргнале со оружЌето на готовс. КоЌ «е ги види «е биде убиен. За нивна сре«а, се чинеше дека пове«ето луѓе ги послушаа предупредува®ата и останаа дома пред телевизорот или лаптопот. Рамзес се погрижи ХеЌден да го види камионот како се влече на страната на патот до темната уличка, смешкаЌ«и цело време.
  
  Црно со ознаки на специЌалните сили.
  
  КоЌ би ги спречил? Да ги испрашува? Можеби со текот на времето. Но, тоа беше целата поента на сè што се случи досега. Брзината и извршува®ето на секоЌ дел од планот го тестираа одговорот на Америка на неЌзините граници. Реакциите беа очекувани, а вистинскиот проблем беше што на терористите едноставно не им беше грижа. Нивната единствена цел беше смртта на нациЌата.
  
  Тие Ќа користеа улицата 57 за да се упатат кон исток, избегнуваЌ«и патроли и кордони каде што можеа. Имаше урнатини, чудни напуштени автомобили и групи наб удувачи, но самиот Алигатор беше роден ЊуЌорчанец и ги знаеше сите потивки, навидум пусти рути. Системот за напоЌува®е на градот помогна, што му овозможи на возачот лесно да се врати на однапред планираната рута. Тие деЌствуваа бавно, претпазливо, знаеЌ«и дека Американците сè уште реагираат, сè уште чекаат и дури по неколку часа сфатиЌа дека бомбата можеби ве«е е таму.
  
  ХеЌден знаеше дека дури и сега претставници на Белата ку«а «е препорачаат претпазливост, целосно неспособни да прифатат дека нивните граници биле прекршени. Ќе има и други кои се обидуваат да Ќа искористат ситуациЌата. АЌде уште пове«е да се ослободиме од Dodge и да ги заебаме даночните обврзници. Сепак, таа го познаваше Кобурн и се надеваше дека неговите наЌблиски советници се исто толку доверливи и паметни како и тоЌ.
  
  Патува®ето Ќа остави со модринки. Легионерите Ќа поддржаа со нозете. НенадеЌните застанува®а и големите дупки направиЌа да се чувствува мачнина. Ранецот се движеше под неа, неговата тврда внатрешност секогаш вознемирувачка. ХеЌден знаеше дека тоа е она што го сака Рамзес - неЌзините последни моменти да бидат исполнети со ужас додека таЌмерот отчукува.
  
  Не помина ниту половина час. Патиштата беа тивки, ако не и празни. ХеЌден не можеше да каже со сигурност. Во уште еден нов пресврт на неговиот план, Рамзес му нареди на Гатор да ги врзе Марш и Шерс за бомбата, заедно со ХеЌден. ДваЌцата се жалеле, се степале, па дури и почнале да врескаат, па Алигатор им ги затворил устата и носот со селотеЌп, седел таму додека не се смират, а потоа им дозволил на ноздрите да им цица воздух. Марш и Ширс потоа почнаа да плачат речиси во дует. Можеби тие негуваа соништа за ослободува®е. Марш квичеше како новороденче, а Ширс шмркаше како момче со машки грип. Како казна и за дваЌцата - и, за жал, и за ХаЌден - Рамзес ги врза голи за нуклеарна бомба, што предизвикуваше секакви проблеми, искривува®а и пове«е шмрка®е. ХеЌден добро го сфати тоа, замислуваЌ«и го лавкрафовскиот ужас на коЌ сега можеби личат и се прашуваЌ«и како, по ѓаволите, «е поминат низ зоолошката градина.
  
  "Ќе завршиме внатре", Алигаторот критички погледна кон масата. "Максимум пет минути".
  
  ХеЌден забележал дека изработувачот на бомбите добро зборува кога имал работа со своЌот шеф. Можеби анксиозноста предизвикала неговиот глас наеднаш да се подигне. Можеби возбуда. Таа го сврте вниманието кога камионот запре, а возачот го остави моторот во лер неколку минути. Рамзес излегол од таксито, а ХеЌден им предложил да бидат на влезот во зоолошката градина.
  
  Последна шанса.
  
  Таа очаЌно се бореше, обидуваЌ«и се да се заниша од една на друга страна и да Ќа изгребе селотеЌпот од устата. Марш и Ширс стенкаа, а легионерите Ќа нагазиЌа со чизмите, што го отежнуваше движе®ето, но ХеЌден се спротивстави. Сè што беше потребно беше чуден татнеж, несоодветно ниша®е и знами®ата «е се подигнат.
  
  Еден од легионерите Ќа пцуеше и Ќа прескокна, прицврстуваЌ«и Ќа уште пове«е на нуклеарното полне®е и задниот дел од возилото. Таа стенкаше во селотеЌп. Неговите раце беа обвиткани околу неЌзиното тело, спречуваЌ«и Ќа да се движи, а додека Рамзес се врати, таа не можеше да дише.
  
  Со благ татнеж од моторот, камионот повторно тргна напред. Автомобилот возеше бавно, а легионерот си замина. ХеЌден зеде длабок здив, проколнуваЌ«и Ќа неЌзината сре«а и лицата на сите околу неа. Возилото набрзо застанало и возачот го исклучил моторот. Настана тишина додека Рамзес, сега облечен во рудиментирана униформа на специЌалните сили, Ќа пикна главата на задното седиште.
  
  "Целта е постигната", рече тоЌ бестрасно. "ПочекаЌте го моЌот сигнал и бидете подготвени да ги носите меѓу вас".
  
  Беспомошен, ХеЌден можеше само да дише додека пет легионери се позиционираа околу бизарниот сноп и се подготвуваа да го кренат. Рамзес тропнал на вратата, се било Ќасно, а еден човек Ќа отворил. Легионерите потоа го подигнаа снопчето во воздух, го изнесоа од комбето и го водеа по патека со дрвЌа. ХеЌден трепна додека дневната светлина ѝ удри во очите, а потоа погледна каде се наоѓа.
  
  Дрвена крошна поддржана од дебели столбови од тули се протегала над главата, опкружена со зеленило. Добро наместена и поплочена стапица за сонча®е, моментално беше напуштена, како што ХеЌден очекуваше да биде остатокот од зоолошката градина. Можеби неколку храбри туристи ги искористиЌа ретко населените атракции, но ХеЌден се сомневаше дека зоолошката градина «е смее да прими некого во следните неколку часа. НаЌвероЌатно, Рамзес го убедил обезбедува®ето на зоолошката градина дека специЌалните сили се таму за да обезбедат целосна безбедност на териториЌата. Тие беа носени по патека обложена со сводови и висечко зеленило додека не беа запрени од споредна врата. Алигаторот влегол насилно, а потоа се нашле во просториЌа со висок таван, составена од дрвени патеки, мостови и многу дрвЌа кои помогнале да се справат со влажната атмосфера.
  
  "Тропска зона", кимна Рамзес. "Сега, Алигатор, земи го пакетот и ставете го понатаму во четката. Не ни требаат рани случаЌни наб удува®а".
  
  ХеЌден и остатокот од неЌзиното несигурно друштво завршиЌа на дрвениот под. Алигаторот намести неколку ленти, додаде пове«е селотеЌп за стабилност, а потоа се мачеше со ролна дополнителна жица додека не обЌави дека детонаторот е безбедно завиткан околу затворениците.
  
  "А ротациониот прекинувач? праша Рамзес.
  
  "Дали сте сигурни дека сакате да го додадете ова? Алигатор праша. "Марш и Шерс може да го започнат ова предвреме".
  
  Рамзес замислено кимна со главата кон човекот. "Во право си". ТоЌ се сквоти до пакетот, ранецот лежеше на подот, ХеЌден го врза директно одозгора, а потоа Марш и Зои врз неа. Очите на Рамзес беа израмнети со главата на ЏулиЌан Марш.
  
  "Ќе додадеме прекинувач за чувствителност", рече тоЌ тивко. "Ротациона направа коЌа, ако ве кренат или направите некои големи движе®а, предизвикува бомбата да детонира. Ве советувам да останете на место и да почекате да доЌдат соиграчите на Мис є. Не грижете се, нема да трае долго".
  
  Неговите зборови предизвикаа морници по телото на ХеЌден. "Колку долго?" таа успеа да издиши.
  
  "ТаЌмерот «е биде поставен на еден час", рече Рамзес. "Само доволно време да му дозволиме на Алигатор и Ќас да стигнеме на безбедно. Моите луѓе «е останат со бомбата, последно изненадува®е за твоите приЌатели ако успеат да те наЌдат".
  
  Ако?
  
  Рамзес стана, фрлаЌ«и последен поглед на пакетот што го подготви, на човечкото месо и огнената бура одоздола, на страшните изрази на нивните лица и на мо«та што Ќа покажа над сите нив.
  
  ХеЌден ги затвори очите, сега не можеше да се движи, ужасниот притисок ѝ ги притиска градите во неумолива бомба и го отежнуваше дише®ето. Можеби ова се неЌзините последни моменти и не можеше ништо да направи откако го слушна Алигатор како се радува за поставува®е на прекинувачот за чувствителност, но «е биде проклета ако ги помине во Тропската зона на Зоолошката градина во Централ Парк во ЊуЌорк. Наместо тоа, таа «е биде пренесена назад во наЌдобрите времи®а од неЌзиниот живот, во Манос и нивното време на Хаваи, до патеките на ДаЌмонд Хед, сурфа®ето на Норт Бич и вулканските планини на Мауи. Ресторан на активен вулкан. Место над облаците. Црвена нечистотиЌа зад патиштата. Трепере®ето на светлата покраЌ Капиолани, а потоа и плажата на краЌот од сите плажи, пена под раширените црвени светла на самракот и безгрижноста, единственото вистинско место на светот каде што можеше да ги избегне сите стресови и грижи на животот.
  
  ХаЌден отиде таму сега, со отчукува®ата на часовникот.
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ПЕТТА
  
  
  ДреЌк чекаше во полициската станица, чувствуваЌ«и се целосно беспомошно додека се закачуваа на секоЌ бакшиш, секое видува®е, секое мало навестува®е за Рамзес, ХеЌден или нуклеарната бомба. Вистината беше дека ЊуЌорк беше преголем за да се покрие за неколку часа, а телефоните Ўвонеа. Неговите жители биле преброЌни, а посетителите преброЌни. Можеби на армиЌата и требаат десет минути за да стигне до Белата ку«а, но и покраЌ сите чувари и безбедносни мерки, колку време «е и треба да се пребара ова релативно мало место? Сега, помисли ДреЌк, однесете го ова сценарио во ЊуЌорк и што добивате? Тоа беше редок инцидент кога безбедносните сили заробиЌа терористи кои всушност го извршиЌа нивното злосторство. Во реалниот свет, терористите беа прогонувани и следени по немирите.
  
  Дал конечно пристигна, изгледаЌ«и неуредно и изморено од светот, со остатокот од тимот на SPEAR зад него. Кензи необЌасниво почна да гледа наоколу и праша каде е складиштето за докази. Дал едноставно ги преврте очите кон неа и рече: "Пушти Ќа, или никогаш нема да биде задоволна". Остатокот од тимот се гужваше наоколу и слушаше што има да каже ДреЌк, што освен тоа што беше загрижен за ХеЌден, не беше многу.
  
  Мур Ќа поедностави работата. "Луѓето знаат за терористичката закана за градот. Не можеме да се евакуираме, иако не ги спречуваме оние што се обидуваат да си заминат. Што «е се случи ако бомбата експлодира? Не знам, но сега не ни е да размислуваме за меѓусебни обвинува®а. Нашите системи се во прекин, но други агенции и саЌтови имаат пристап до други канали. Ние ги споредуваме додека зборуваме. Пове«ето системи работат. Улиците на ЊуЌорк се тивки, но сепак зафатени во споредба со пове«ето градови. Патишта исто така".
  
  "Но сè уште ништо? праша Смит изненадено.
  
  Мур воздивна. "ПриЌателе, одговараме на стотици повици во минута. Се справуваме со секоЌ психо, секоЌ шега¤иЌа и секоЌ искрен исплашен добар граѓанин во градот. Воздушниот простор е затворен за сите освен за нас. Сакавме да го исклучиме Wi-Fi, интернетот, па дури и телефонските линии, но разбираме дека е вероЌатно да се одмориме од оваа авениЌа исто како и од уличен полицаец, агент на ФБИ или, повероЌатно, член на Ќавноста".
  
  "Под капак? - праша Дал.
  
  "Колку што знаеме, нема ниту една клетка. Можеме само да претпоставиме дека «елиЌата што сега го штити Рамзес била регрутирана на национално и локално ниво. Не веруваме дека нашите таЌни агенти можат да помогнат, но тие ги истражуваат сите можни опции".
  
  "Па, каде не остава ова? - праша Лорен. "Не можеме да Ќа наЌдеме камерата, Рамзес, ПраЌс или ХеЌден. Не наЌдовме нуклеарна бомба", таа го проучуваше секое лице, сè уште во душата цивил израснат во синдикативни емисии каде сите парчи®а од сложувалката се наредени во последниот чин.
  
  "Бакира®е е она што обично го прави тоа", рече Мур. "НекоЌ нешто гледа и го предизвикува. Дали знаете како викаат серии со жешки совети овде? Два билети за раЌот, по старата песна на Еди Пани".
  
  "Па, дали го чекаме повикот?
  
  ДреЌк Ќа изведе Лорен на балконот. Сцената долу беше избезумена, со неколку полицаЌци и агенти кои сè уште беа живи кои се борат со шок од гранати додека се пробиваа низ урнатините и скршеното стакло, одговараа на повици и удираат со клучеви, некои со крвави завои завиткани околу нивните раце и глави, други со нозете. нагоре, гримаса од болка.
  
  "Мораме да одиме таму долу", рече Лорен. "Помогни им."
  
  ДреЌк кимна со главата. "Тие водат изгубена битка и тоа ве«е не е ни центар. Овие момци едноставно одбиЌа да заминат. Ова им значи пове«е од патува®е во болница. Ова го прават добрите полицаЌци и Ќавноста ретко го гледа. Печатот повторно и повторно обЌавува само лоши вести, обоЌуваЌ«и го општото мисле®е. Велам дека и ние «е им помогнеме".
  
  Тие се упатиЌа кон лифтот, а потоа ДреЌк се сврте, изненаден кога го виде целиот тим зад него. "Што?" - тоЌ ме праша. "єас немам пари".
  
  Алиша уморно се насмевна. Дури и Бо успеа да се насмевне. Тимот на SPEAR и самиот денес помина низ многу, но сепак беше силен, подготвен за пове«е. ДреЌк видел многу модринки и други рани кои биле добро скриени.
  
  "Зошто момци не се надополнувате? И земете дополнителна мунициЌа со вас. Кога конечно «е доЌдеме до краЌ на ова, «е ни биде тешко".
  
  "Ќе сфатам", рече Кинимака. "Тоа «е обезбеди одвлекува®е на вниманието".
  
  "И Ќас «е помогнам", рече єорги. "Тешко ми е дури и да го разберам акцентот на ДреЌк, па би се изгубил со американски акцент".
  
  Дал се насмеа додека му се придружи на ДреЌк во лифтот. "МоЌ руски приЌателе, ти го имаш целосно наназад".
  
  ДреЌк го удрил Швеѓанецот, предизвикуваЌ«и уште модринки и со лифтот се симнал на првиот кат. Тимот на SPEAR потоа интервенираше каде што можеше, одговараЌ«и на нови повици и снимаЌ«и информации, интервЌуираЌ«и жители и поставуваЌ«и праша®а и пренасочуваЌ«и ги повиците кои немаа никаква врска со итната состоЌба на други доделени станици. И иако знаеЌа дека им се потребни и им помогнаа, никоЌ од нив не беше задоволен со тоа само затоа што ХеЌден сè уште беше исчезнат, а Рамзес остана на слобода. Досега ги победи.
  
  Какви други трикови имаше во ракавот?
  
  ДреЌк испрати повик за исчезнат роднина и испрати друг во врска со нерамниот тротоар. Разводната табла остана активна, а Мур сè уште сметаше на бакшишот, неговиот билет за раЌот. Но, набрзо му стана Ќасно на ДреЌк дека времето истекува побрзо отколку млекото што се истура од скршен сад. Единственото нешто што го одржуваше е тоа што очекуваше Рамзес да се Ќави барем еднаш. ОвоЌ човек сè уште се покажуваше. ДреЌк се сомневаше дека би го притиснал копчето без барем да се обиде да биде малку потеатрален.
  
  ПолициЌата управуваше со станицата, но тимот помогна со седе®е на маси и пренесува®е пораки. Дал отиде да свари кафе. ДреЌк му се придружил пред чаЌникот, чувствуваЌ«и се краЌно беспомошно и без место додека чекале информации.
  
  "АЌде да зборуваме за првиот", рече ДреЌк. "Дали ова некогаш ви се случило порано?
  
  "Не. Разбирам како Рамзес успеа да се сокрие сите овие години. И претпоставувам дека уредот не произведува потпис на зраче®е затоа што тие сè уште не го откриле. Човекот коЌ Ќа препакувал таа бомба дефинитивно знаел што прави. МоЌа претпоставка е поранешна американска воЌска".
  
  "Но зошто? Има многу луѓе кои можат да Ќа заштитат радиЌациЌата".
  
  "Ова важи и за други работи. Локално знае®е. ТаЌниот тим што го собра. Обележи ги моите зборови, стар ДреЌк, тие се поранешни фоки. СпециЌална операциЌа".
  
  ДреЌк истури вода додека Дал мачкаше со лажица во гранули. "Направете го тоа силно. Всушност, дали воопшто знаете што е тоа? Дали "Инстант" ве«е стигна до Северниот пол?
  
  Дал воздивна. "Инстант кафето е дело на ѓаволот. И никогаш не сум бил на Северниот пол".
  
  Алиша се лизна низ отворената врата од собата. "Што беше тоа? Слушнав нешто за бандерата и само знаев дека моето име е на него".
  
  ДреЌк не можеше да Ќа скрие насмевката. "Како си, Алиша?
  
  "Нозете болат. Ме боли главата. Болка во срцето. Освен тоа, Ќас сум само добро."
  
  "Мислам-"
  
  Повикот на X-Амбасадорите ги удави неговите следни зборови кои доЌдоа од звучникот на неговиот мобилен телефон. Сè уште држеЌ«и го чаЌникот, тоЌ го донел уредот до брадата.
  
  "Здраво?"
  
  "Дали се се«аваш на мене?"
  
  ДреЌк го стави котелот со таква сила што неодамна зовриената вода му се распрсна на раката. ТоЌ никогаш не забележал.
  
  "Каде си, копиле?
  
  "Сега. Зарем вашето прво праша®е не треба да биде "каде е нуклеарното оружЌе" или "колку брзо «е експлодирам"? Длабоко изненаден татнеж се стрча низ линиЌата.
  
  "Рамзес", рече ДреЌк, се«аваЌ«и се да го вклучи звучникот. "Зошто да не доЌдете директно до поентата?
  
  "О, што е смешно во тоа? И не ми кажуваш што да правам. єас сум принц, сопственик на кралства. єас владеам многу години и «е владеам уште многу години. Долго откако «е станете крцкави. Размислете за тоа".
  
  "Значи, дали имате уште карики низ кои можеме да прескокнеме?
  
  "Тоа не бев Ќас. Тоа беше ЏулиЌан Марш. ОвоЌ човек е во наЌмала рака луд, па го ставив во контакт со вашиот агент ЏеЌ".
  
  ДреЌк се стресе, фрлаЌ«и поглед во Дал. "Таа е во ред?"
  
  "За сега. Иако изгледа малку вкочането и болно. Таа се труди максимално да остане целосно мирна".
  
  Чувството на претчувство се изврте во стомакот на ДреЌк. "И зошто е ова?"
  
  "За да, се разбира, тоа не го оштети сензорот за движе®е".
  
  Боже моЌ, помисли ДреЌк. "Копиле. Дали Ќа врзавте за бомба?"
  
  "Таа е бомбата, приЌателе".
  
  "Каде е тоа?"
  
  "Ќе стигнеме таму. Но, бидеЌ«и вие и вашите приЌатели уживате во добро трча®е, и бидеЌ«и ве«е сте загреани, сфатив зошто да не ви дадам шанса? Се надевам дека ви се допаѓаат загатките".
  
  "Ова е лудило. Ти си луд, си играш со толку многу животи. Загатки? Реши ми, шупак. КоЌ «е ти мочка по телото кога «е го запалам?"
  
  Рамзес за момент молчеше, како да размислуваше. "Значи, ракавиците се навистина исклучени. Ова е добро. Навистина имам места да одам, да присуствувам на состаноци, да влиЌаам на нациите. Па слушаЌ -"
  
  "Навистина се надевам дека «е бидете таму и чекате", го прекина ДреЌк, брзо риболовуваЌ«и "Кога «е стигнеме таму".
  
  "За жал не. Еве ние се збогуваме. Како што вероЌатно знаеш, те користам за да избегам. Значи, како што велите вие - ви благодарам за ова".
  
  "Уф-"
  
  "Да да. Ебате ме мене, моите родители и сите мои бра«а. Но, вие и овоЌ град «е завршите заебани. И Ќас, коЌ «е продолжам. Така, времето сега станува проблем. Дали си подготвен да молиш за своЌата шанса, мало Англичанец?
  
  ДреЌк го пронашол своЌот професионализам знаеЌ«и дека тоа е нивната единствена опциЌа. "Кажи ми".
  
  "МоЌот антисептик «е го исчисти светот од инфекции на Запад. Од дождовни шуми до дождовни шуми, ова е дел од подот на крошна. Тоа е се ".
  
  ДреЌк направи гримаса. "И тоа е сè?
  
  "Да, и бидеЌ«и сè што правите во таканаречениот цивилизиран свет се мери во минути, часови, «е го поставам таЌмерот на шеесет минути. Убав, познат круг броЌ за вас".
  
  "Како да го разоружаме ова? ДреЌк се надеваше дека Марш не ги спомнал кодовите за деактивира®е.
  
  "О, по ѓаволите, не знаеш? Тогаш само запомнете го ова - нуклеарна бомба, особено нуклеарна бомба во куфер, е прецизен и совршено избалансиран механизам. Сè е миниЌатуризирано и попрецизно, како што сигурен сум дека «е го цените. Ова «е бара... софистицираност".
  
  "Софистицираност?
  
  "Софистицираност. ГледаЌте го ова".
  
  Со овие зборови Рамзес го прекина повикот, оставаЌ«и Ќа линиЌата мртва. ДреЌк веднаш се врати во канцелариЌата и врескаше по целата станица да престане. Неговите зборови, неговиот тон на глас ги натераа главите, очите и телата да се свртат кон него. Телефоните беа ставени на штандови, повиците беа игнорирани, а разговорите беа прекинати.
  
  Мур го погледна лицето на ДреЌкс, а потоа рече: "Исклучи ги телефоните".
  
  "Го имам", извикал ДреЌк. "Но, мораме да имаме смисла..." ТоЌ Ќа повтори загатката од збор до збор. "ПобрзаЌте", рече тоЌ. "Рамзес ни даде шеесет минути".
  
  Мур се наведна над рахнатиот балкон, на коЌ им се придружиЌа Кинимака и єорги. Сите други се свртеа кон него. Кога неговите зборови почнаа да стигнуваат до луѓето, тие почнаа да врескаат.
  
  "Па, антисептикот е бомба. Очигледно е".
  
  "И тоЌ има намера да го разнесе", шепна некоЌ. "Тоа не е блеф.
  
  "Од прашума до прашума? рече МаЌ. "Не разбирам".
  
  ДреЌк го завитка околу главата. "Ова е порака за нас", рече тоЌ. "Се започна во амазонската прашума. Прво го видовме на пазар. Но, не разбирам како тоа функционира за ЊуЌорк".
  
  "Но, други?" рече Смит. "Дел од подот под настрешницата? Ќас не-"
  
  "Ова е уште една референца за дождовните шуми", извика Мур. "Зарем крошната, како што Ќа нарекуваат, не е цврста покривка на дрвЌата? Подот е покриен со четка".
  
  ДреЌк ве«е беше таму. "Ова е вистина. Но, ако го прифатите ова, тогаш тоЌ ни кажува дека бомбата е скриена во прашумата. Во ЊуЌорк", се нагрди тоЌ. "Нема смисла".
  
  На станицата владееше тишина, онаква тишина што може да го зашемети човекот до беспомошност или да го наелектризира до степен на сЌаЌ.
  
  ДреЌк никогаш пове«е не бил свесен за текот на времето, секоЌа секунда исполнета со судбоносното Ўвоне®е на Ўвоното на Судниот ден.
  
  "Но, ЊуЌорк има дождовна шума", конечно рече Мур. "Во зоолошката градина Централ Парк. Мал е, наречен "Тропска зона", но е мини верзиЌа на вистинската работа.
  
  "Под крошна? Дал притисна.
  
  "Да, таму има дрвЌа".
  
  ДреЌк се двоумеше уште една секунда, болно свесен дека дури и тоа може да ги чини многу животи. "Нешто друго? НекоЌ други предлози?
  
  Само тишина и празни погледи го поздравиЌа неговото праша®е.
  
  "Тогаш сите сме внатре", рече тоЌ. "Нема компромиси. Без шеги. Време е да се стави краЌ на ова митско копиле. Исто како што направивме минатиот пат".
  
  Кинимака и єорги се упатиЌа кон скалите.
  
  ДреЌк го водел целиот тим на улиците на ЊуЌорк исполнети со страв.
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ШЕСТА
  
  
  СледеЌ«и ги упатствата на Мур, тимот од десет луѓе потроши уште поскапоцени минути свртуваЌ«и се во улица за да командува со неколку полициски автомобили. Повикот беше упатен додека стигнаа таму, а полицаЌците чекаа, нивните напори да ги расчистат улиците почнаа да вродуваат со плод. Смит седна на едното тркало, Дал на другото, автомобилите ги вклучиЌа сирените и трепкачките светла и се упатиЌа околу аголот на 3-та авениЌа, запалена гума, директно во зоолошката градина. Зградите и исплашените лица навалиЌа со четириесет, а потоа педесет милЌи на час. Смит го фрли настрана напуштеното такси, удираЌ«и го предниот дел од него, испра«аЌ«и го право. На нивниот пат имало само еден полициски кордон, а ве«е добиле наредба да ги пропуштат. Тие трчаа низ набрзина расчистена раскрсница, приближуваЌ«и се на шеесет.
  
  ДреЌк речиси го игнорираше новиот повик на неговиот мобилен телефон, мислеЌ«и дека можеби Рамзес се Ќавува назад за да се радува. Но, тогаш тоЌ помисли: дури и ова може да ни даде некои индиции.
  
  "Што?" - кратко залаа.
  
  "ДреЌк? Ова е претседателот Кобурн. Имаш ли минута?"
  
  єоркширецот изненаден скокнал, а потоа си го проверил ГПС. "Четири минути, господине".
  
  "Тогаш слушаЌ. Знам дека нема потреба да ви кажам колку лоши «е бидат работите ако се дозволи оваа бомба да експлодира. Одмаздата е неизбежна. И ние не Ќа знаеме ни вистинската националност или политичка наклонетост на овоЌ лик Рамзес. Еден од големите проблеми што се поЌавува е тоа што уште еден лик - Алигатор - Ќа посети РусиЌа четири пати оваа година".
  
  Устата на ДреЌк се претвори во песок. "РусиЌа?
  
  "Да. Ова не е пресудно, но..."
  
  ДреЌк точно знаеше што значи таа пауза. Ништо не требаше да биде пресудно во светот со коЌ манипулираат новинските канали и социЌалните медиуми. "Ако оваа информациЌа излезе на виделина..."
  
  "Да. Гледаме на настан на високо ниво".
  
  ДреЌк, се разбира, не сакаше да знае што значи тоа. ТоЌ знаеше дека во моментот има луѓе во поширокиот свет, исклучително мо«ни луѓе, кои имаат средства да преживеат нуклеарна воЌна и често замислуваа како би било кога би можеле да живеат во сосема нов, едваЌ населен свет. Некои од овие луѓе ве«е беа лидери.
  
  "ДеактивираЌте Ќа бомбата доколку е потребно, ДреЌк. Ми кажаа дека NEST е на пат, но «е пристигне по тебе. Како и другите. Сите. Ова е нашиот нов наЌмрачен час".
  
  "Ќе го запреме ова, господине. ОвоЌ град «е го доживее утрешниот ден".
  
  Кога ДреЌк го заврши повикот, Алиша Ќа стави раката на неговото рамо. "Значи", рече таа. "Кога Мур рече дека тоа е прашума и мини прашума, дали мислеше дека и таму «е има змии?
  
  ДреЌк и Ќа покри раката со неговата. "Секогаш има змии, Алиша".
  
  Маи кашла. "Некои се поголеми од другите".
  
  Смит го сврте нивниот автомобил околу сообра«аЌниот метеж, помина покраЌ блескавата амбуланта со отворени врати и болничари кои работеа на луѓето вклучени во инцидентот и уште еднаш Ќа стави ногата на педалата за гас.
  
  "Дали го наЌдовте тоа што го баравте, МаЌ? Алиша рече рамномерно и учтиво. "Кога го оставивте тимот зад себе?
  
  Сето тоа се случи многу одамна, но ДреЌк живо се сети на заминува®ето на Маи Китано, неЌзината глава полна со вина за смртта што ненамерно Ќа предизвикала. Од тоЌ еден инцидент за време на потрагата по неЌзините родители - убиството на перал на пари од Ќакуза - многу се промени.
  
  "Моите родители се безбедни сега", рече Маи. "Како ГреЌс. Го победив кланот. Чика. ДаЌ. НаЌдов многу од она што го барав".
  
  "Па, зошто се врати?
  
  ДреЌк ги наЌде очите цврсто залепени на патот и ушите притиснати на задното седиште. Тоа беше невообичаено време да се разговара за последиците и да се оспорат одлуките, но беше прилично типично за Алиша, и можеби тоа беше нивната последна шанса да ги исправат работите.
  
  "Зошто се вратив? - Што? - блажено повтори МеЌ. "Затоа што ми е грижа. Се грижам за овоЌ тим".
  
  Алиша свирна. "Добар одговор. Ова е единствената причина?"
  
  "Прашувате дали се вра«ам за ДреЌк. Само да очекував дека дваЌцата «е изградите некое ново разбира®е. Да мислев барем за секунда дека «е продолжи понатаму. Дури и да може да ми даде втора шанса. Па, одговорот е едноставен - не знам".
  
  "Трета шанса", истакна Алиша. "Ако тоЌ беше доволно глупав да ве врати, ова «е ви беше трета шанса".
  
  ДреЌк го видел влезот во зоолошката градина како се приближува и почувствувал растечка напнатост на задното седиште, остри и несигурни емоции беснеат во него. За сето ова им требаше соба, по можност со мек тапацир.
  
  "Завршете го, момци", рече тоЌ. "Ние сме тука".
  
  "Сѐ уште не е готово, СпраЌт. Оваа Алиша е нов модел. Решила пове«е да не бега на заЌдисонце. Сега стоиме, учиме и поминуваме преку ова".
  
  "Го гледам и му се восхитувам", рече Маи. "Навистина ми се допаѓа новата тебе, Алиша, и покраЌ тоа што можеби мислиш".
  
  ДреЌк се сврте настрана, исполнет со меѓусебно почитува®е и целосно збунет за тоа како ова сценарио на краЌот може да се одвива. Но, време беше сето тоа да се остави сега, да се стави на полица, бидеЌ«и брзо се приближуваа до друг Армагедон, воЌници, спасители и херои до самиот краЌ.
  
  И ако гледаа, можеби играа шах, дури и Бог и Ѓаволот «е го изгубат здивот.
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И СЕДМА
  
  
  Смит ги квиче гумите на последниот свиок, а потоа со тешка нога Ќа гази педалата на сопирачката. ДреЌк Ќа отвори вратата пред да застане автомобилот и ги замавна со нозете надвор. Маи ве«е беше надвор од задната врата, Алиша чекор поназад. Смит кимна со главата на полицаЌците кои чекаа.
  
  "Тие рекоа дека треба да го знаете наЌбрзиот пат до тропската зона? Праша еден од полицаЌците. "Па, следете го овоЌ пат директно надолу". ТоЌ посочи. "Ќе биде лево".
  
  "Ви благодарам". Смит Ќа зеде картата за водич и им Ќа покажа на другите. Дал истрча на ¤огира®е.
  
  "Ние сме подготвени?"
  
  "Како што можеме да бидеме", рече АлисиЌа. "О, погледнете", покажа таа на картата. "Тие Ќа нарекуваат продавницата за подароци на локациЌата зоолошка градина".
  
  "Тогаш да одиме".
  
  ДреЌк влезе во зоолошката градина со засилени сетила, очекуваЌ«и го наЌлошото и знаеЌ«и дека Рамзес има пове«е од една неприЌатна измама во ракавот што нема никаква врска со него. Групата се рашири и се разреди, ве«е се движеше побрзо отколку што треба и без должна претпазливост, но знаеЌ«и дека секоЌа секунда што минуваше беше нова смртна казна. ДреЌк обрна внимание на знаците и набрзо Ќа виде тропската зона напред. Како што се приближуваа, пеЌзажот околу нив почна да се движи.
  
  Осум лица излегоа од скривницата, вадеЌ«и ножеви додека им беше наредено последната битка на спасувачите да биде болна и краЌно крвава. ДреЌк се заглавил под лулашката и го фрлил своЌот сопственик преку грб, а потоа директно се сретнал со следниот напад. Бо и МеЌ доЌдоа до израз, нивните борбени способности се потребни денес.
  
  Сите осум напаѓачи носеа панцири и маски и се бореа компетентно како што очекуваше ДреЌк. Рамзес никогаш не бирал од дното на купот. Маи брзо се заби, се обиде да и Ќа скрши раката, но Ќа наЌде извртена, а сопствената рамнотежа исфрлена. Следниот удар го пропушти неЌзиното рамо, апсорбирано од сопствениот елек, но ѝ даде моментна пауза. Меѓу сите нив шеташе Бо, вистинска сенка на смртта. Легионерите на Рамзес се повлекоа или скокнаа на страна за да го избегнат Французинот.
  
  ДреЌк се наведна назад на бариерата, креваЌ«и ги рацете. Оградата зад него пукна додека неговиот противник шутна со двете нозе од земЌа. И дваЌцата се тркалаа на друга патека, макаЌ«и се додека се тркалаа. Англичанецот удри тупаница по тупаница во главата на легионерот, но успеа само да Ќа погоди крената рака во одбраната. Го подигна телото до каде што сакаше, се крена на колена и Ќа тресна тупаницата надолу. Ножот се лизна и му ги прободе ребрата, сè уште боли и покраЌ неговата одбрана. ДреЌк го удвои нападот.
  
  Блиската борба на влезот во тропската зона е засилена. МеЌ и Бо ги наЌдоа лицата на своите противници. Крв се распрска низ целата група. Легионерите паднаа со скршеници и потреси на мозокот, а главен престапник беше Мано Кинимака. Огромниот ХаваЌ ги скрши своите напаѓачи со булдожер, како да се обидува да им пркоси на самите бранови, да ги скрши на парчи®а. Ако му застане легионер, Кинимака удри безмилосно, натчовечки играч од средниот ред, неуништлив плуг. Неговиот пат беше целосно погрешен, така што и Алиша и Смит беа на работ да нурнат од неговиот пат. Легионерите слетаа до нив, грофтаЌ«и, но тие беа лесно да се завршат.
  
  Дал разменуваше удари од рака на рака со некоЌа вештина. Ударите со нож се удираа силно и брзо, прво ниско, потоа високо, па по градите и лицето; Швеѓанецот ги блокираше сите со молскавично брзи рефлекси и тешко заработена вештина. Неговиот противник не се предаде, клинички во неговата изведба, брзо насетуваЌ«и дека го исполни своЌот рамноправен и треба да направи разлика.
  
  Дал се тргна настрана додека легионерот ги користеше нозете и лактите како продолжение на нападите со нож. Првиот лакт го удри во слепоочницата, зголемуваЌ«и Ќа неговата свесност и помагаЌ«и му да предвиди огромен броЌ напади. ТоЌ падна на едното колено, удираЌ«и под пазувите директно во Ќамата и нервниот кластер таму, поради што легионерот го испушти сечилото во агониЌа. Сепак, на краЌот, борбениот Кинимака го собори борецот, чисто набиваЌ«и мускули, кршеЌ«и коски и кинеЌ«и ги тетивите. Мано имаше поцрнети модринки по должината на вилицата и Ќаболчниците и одеше со куца®е, но ништо не можеше да го спречи. Дал замислил дека «е пропадне од страна на зграда како ХаваЌскиот Халк ако вратата е заклучена.
  
  На Кензи и беше полесно да прелетува по рабовите на борбата, оштетуваЌ«и коЌ и да може и жалеЌ«и се за фактот што сè уште Ќа нема своЌата катана. Дал знаеше дека има научена посебна вештина и дека може да напаѓа еден по друг легионер, убиваЌ«и го секоЌ со еден удар, заштедуваЌ«и го драгоценото време на тимот. Но, денот беше речиси завршен.
  
  Како и да е.
  
  ДреЌк Ќа наЌде своЌата тупаница Флури како го одвра«а ударот. Падна на страна додека легионер му го фати зглобот и го изврте. Болката му ги искриви цртите. Се тркалаше со ненормално навалува®е, го ослободи притисокот и се наЌде очи во очи со противникот.
  
  "Зошто?" тоЌ ме праша.
  
  "Еве само да те успориме", се насмевна легионерот. "Тик так. Тик так".
  
  ДреЌк силно се турна, сега на нозе. "И вие «е умрете".
  
  "Сите «е умреме, будало".
  
  Соочен со таков фанатизам, ДреЌк удрил без милост, скршеЌ«и му го носот и вилицата на мажот, како и ребрата. Овие луѓе точно знаеле што прават, а сепак продолжиле да се борат. Ниту еден маж меѓу нив не заслужил уште една воздишка.
  
  Задишан, легионерот го впери ножот кон ДреЌк. єоркширецот го фатил, го искривил и го превртел така што сечилото влегло до черепот на другиот човек. Пред телото да удри во тревата, ДреЌк се вклучи во главната борба.
  
  Тоа беше чудна и луда битка. Удар по удар и одбрана по одбрана, бескраЌна ротациЌа во позициЌа. Крвта беше избришана од очите, лактите и зглобовите беа елиминирани во средината на борбата, а дури и едно изместено рамо беше вратено на своето место благодарение на сопствената тежина на Смит. Беше сурово, колку што е реално.
  
  А потоа Кинимака го заобиколи сето тоа, удираЌ«и, налетал, уништуваЌ«и се каде што можел. НаЌмалку троЌца од паднатите, скршени легионери беа негово дело. Бо извади уште две, а потоа МеЌ и Алиша работеа заедно за да го завршат последниот. Како што тоЌ паѓаше, тие доЌдоа лице в лице, кренати тупаници, меѓу нив пламна борбен бес и крво убивост, трепкаЌ«и како ласери во нивните очи, но токму Бо ги раздели.
  
  "Бомба", рече тоЌ.
  
  И тогаш, одеднаш, сите лица се свртеа кон ДреЌк.
  
  "Колку време ни преостанува? - праша Дал.
  
  ДреЌк не ни знаел. Битката ми Ќа одзеде целата преостаната концентрациЌа. Сега погледна надолу, плашеЌ«и се од тоа што «е види, го повлече ракавот и погледна во часовникот.
  
  "Сè уште не сме Ќа ни виделе бомбата", рече Кенси.
  
  "Петнаесет минути", рече ДреЌк.
  
  И тогаш одекнаа истрели.
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ОСМА
  
  
  Кенси почувствува удар како ракетен напад. Тоа Ќа соборило од нозете, Ќа удрило во белите дробови и за момент и Ќа одзело сета свест од умот. ДреЌк видел дека куршумот погодил и паднал на колена, спречуваЌ«и го неговиот неизбежен пад. Таа никогаш не го видела ова како доаѓа, но ниту некоЌ друг. Смит исто така доби удар. За сре«а, двата куршуми ги погодиле елеците.
  
  Торстен Дал наЌбрзо реагираше, но сепак зборовите "петнаесет минути" му го бомбардираа мозокот. Додека дваЌцата легионери се издигнаа од земЌа, куршумите брзо испукаа, а сега, со подобра цел, ги нападна со раширени раце, рикаЌ«и како воз што носи изгубени души од длабочините на Пеколот натопени со крв. Тие се колебаа од изненадува®е, а потоа Швеѓанецот ги претепа, по еден со секоЌа рака, и ги фрли дваЌцата назад кон Ўидот на дрвената колиба.
  
  Структурата се распадна околу луѓето, дрвените штици се кршеа, се распарчуваа и паѓаа низ воздухот. Мажите паднаа на грб меѓу неговата содржина, што му се покажа наЌкорисно на лудиот Швеѓанец.
  
  Тоа беше работна барака, место полно со алат. Додека легионерите се мачеа да го кренат оружЌето, едниот стенка, а другиот плукаше заби, Дал подигна добро вежбан чекан. Паднатите луѓе го виделе како излегува со аголот на очите и се смрзнале, неверува®ето им лишило од храброст.
  
  Бо отиде до него и Ќа виде нивната реакциЌа. "Завршете ги. Запомнете кои се тие".
  
  Кинимака исто така застана, смееЌ«и се на заплетот, како да сака да ги згази во прав. "Тие го застрелаа Кенси. И Смит".
  
  "Знам", рече Дал, фрлаЌ«и го чеканот и потпираЌ«и се на неговата рачка. "Знаев".
  
  И дваЌцата Ќа сфатиЌа паузата како знак на слабост и посегнаа по оружЌето. Дал полета во воздух додека истовремено го креваше чеканот и го спушти додека неговото тело се спушташе. Еден удар го погоди легионерот во центарот на челото, а му останаа уште доволно сила и вештина да се сврти, да Ќа подигне оската и да го здроби слепоочницата на другиот. Кога заврши, клекна на колена, стискаЌ«и со забите и го фрли чаменот преку рамо.
  
  Потоа, другиот легионер седна, стенка, главата се спушта на едната страна како во агониЌа и го зема пиштолот што го држеше во рацете што се тресеа. Во тоЌ дел од секундата, Кенси реагираше побрзо од коЌ било и се изложи на голем личен ризик. Без пауза, таа ги истресе претходните модринки, Ќа блокираше целта на мажот и се нафрли кон него. Пиштолот што го држела во рака бил лансиран како цигла, краЌ до краЌ, додека не го удрил во средината на лицето. Пукал, паѓаЌ«и наназад, а куршумот му поминал преку глава. Откако стигна до него, Кензи го извади оружЌето, но не пред да го испразни во градите.
  
  "Колку долго?" Дал дишеше тешко, брзаЌ«и кон вратата што водеше кон Тропската зона.
  
  ДреЌк побрза покраЌ себе.
  
  "Седум минути".
  
  Ова не е доволно за да се разоружа непознатото нуклеарно оружЌе.
  
  
  ГЛАВА ТРИЕСЕТ И ДЕВЕТА
  
  
  Шест минути.
  
  ДреЌк се втурна во тропската зона, врескаЌ«и додека не го заболи грлото, очаЌно обидуваЌ«и се да Ќа лоцира бомбата. Нискиот плач што беше одговорот не доЌде од ХеЌден, но го следеше наЌдобро што можеше. Вените му се испакнати низ целото чело. Неговите раце се стегнаа во тупаници од напнатост. Додека целата екипа влегуваше во зградата, свртена кон кривулестовите дрвени патеки и живеалиштата обложени со дрвЌа, тие се рашириЌа за да го искористат нивниот броЌ.
  
  "Глупости!" Кинимака плачеше, стресот сега речиси го уништуваше. "ХаЌден!
  
  Уште еден придушен крик. ДреЌк ги фрли рацете во краЌна фрустрациЌа, не можеЌ«и да Ќа одреди точната локациЌа. Поминаа секунди. Папагал со светли бои се нафрли кон нив, предизвикуваЌ«и Алиша да направи чекор назад. ДреЌк не можеше да не го погледне своЌот часовник повторно.
  
  Пет минути.
  
  Белата ку«а сега «е зрачеше со таква вознемиреност што «е биде измиена веднаш од Капитол Хил. Тимот на NEST што се приближува, одредот за бомби, полицаЌците, агентите и пожарникарите кои беа свесни или «е трчаа додека не им попуштат нозете или «е паднат на колена, скенираЌ«и го небото и молеЌ«и се за своите животи. Ако некоЌ светски лидер беше информиран, и тие «е беа на нозе, «е си ги гледаа часовниците и «е подготвиЌа неколку предлози.
  
  Светот Ќа држеше власта.
  
  ДреЌк со олеснува®е се скрши кога го слушна крикот на Маи, а потоа му требаа уште неколку секунди за да го наЌде неговиот извор. Тимот се собра како еден, но она што го откриЌа беше над нивните очекува®а. єорги застана зад него до Лорен; Бо и Кензи се обидоа да го сфатат тоа оддалеку, додека остатокот од тимот или падна на колена или ползеше покраЌ масата.
  
  Очите на ДреЌк се прошириЌа. Првото нешто што го виде е тело на гола жена, завиткана во селотеЌп и сина жица, коЌа лежи распослана на околу два метри од земЌата. Сè уште збунет, виде дека под стапалата на неЌзините стапала има уште еден пар стапала што му припаѓаат на маж, судеЌ«и по влакнестите нозе што беа прикачени на нив.
  
  ХеЌден е бомбата, му рекол Рамзес.
  
  Но, по ѓаволите...
  
  Под голиот маж сега виде чизми кои ги препозна. Се чинеше дека ХаЌден беше на дното на купот.
  
  Тогаш каде е по ѓаволите нуклеарната бомба?
  
  Алиша го крена погледот од своето место покраЌ непознатата жена. "СлушаЌте внимателно. Зои вели дека бомбата е обезбедена под ХаЌден, на дното на оваа функциЌа. ТоЌ е вооружен, има прилично сигурен сензор за движе®е и е заштитен со ранец. Жиците обвиткани околу нивните тела се прикачени на крвав чкрапало". Таа одмавна со главата. "Не гледам излез. Време е за некои светли идеи, момци".
  
  ДреЌк зЌапаше во телата, бескраЌна трага од жици, сè уште во иста сина боЌа. Неговата прва реакциЌа беше да се согласи.
  
  "Дали има контури што се урива? - праша Кинимака.
  
  "МоЌата наЌдобра претпоставка е "не", рече Дал. "Тоа би било премногу ризично бидеЌ«и луѓето поврзани со него би можеле да се променат. Коло што се урива - уред за спречува®е оружЌе - би го забележал движе®ето на ХеЌден, претпоставува некоЌ - потоа Ќа допира бомбата , и бум".
  
  "Не го кажуваЌ тоа". Алиша се згрчи.
  
  ДреЌк падна на колена во близина на местото каде што претпоставуваше дека е главата на ХаЌден. "Тогаш, според истиот принцип, детекторот за движе®е би бил прилично лабав. Повторно, да им се дозволи на затворениците малку да се движат".
  
  "Да".
  
  Главата го болеше од преоптоварува®ето со стрес. "Имаме кодови за деактивира®е", рече тоЌ.
  
  "Што сепак може да биде лажно. И за да бидат работите уште полоши, мораме да ги внесеме на тастатурата прикачена на чкрапалото под ХаЌден".
  
  "Подобро побрзаЌте", рече Кенси тивко. "Имаме уште три минути".
  
  ДреЌк бесно Ќа триеше главата. Сега не беше време за сомнеж. Размени поглед со Дал.
  
  Што е следно, приЌателе? Дали конечно доЌдовме до краЌот на патот?
  
  ЏулиЌан Марш зборуваше. "Видов како го вооружуваат", рече тоЌ. "Можам да го смирам. Ова никогаш не требаше да се случи. Парите беа единствената цел... Не оваа глупост за смртта на милиони, краЌот на светот".
  
  "Веб знаеше", рече Лорен. "ТвоЌот шеф. ТоЌ знаеше цело време".
  
  Марш само кашлаше. "Само извлечете ме одовде".
  
  ДреЌк не се мрдна. За да Ќа пронаЌдат бомбата, треба да превртат човечки куп. Немаа време да Ќа исечат целата лента. Но, секогаш имало побрз начин да се деактивира бомбата. Не го прикажуваа на ТВ бидеЌ«и едваЌ беше погоден за гледа®е од раб.
  
  Не си Ќа пресекол жицата. Само што ги извлековте сите.
  
  Но, тоа беше исто толку ризично како сече®е на погрешна жица. ТоЌ клекна додека очите не му се израмниЌа со оние на Марш.
  
  "ЏулиЌан. Сакаш да умреш?"
  
  "Не!"
  
  "Не гледам друг начин", дишеше тоЌ. "Момци, аЌде да ги преместиме".
  
  ВодеЌ«и го тимот, тоЌ полека, намерно, го преврте купот тела додека стомакот на ХеЌден не се крена од подот и не беше откриен ранец. Маунс избега од Зои, Марш, па дури и ХеЌден додека сите се тркалаа на нивните страни, а Кинимака ги повика сите да останат мирни. И покраЌ тврде®ата на Зои, никоЌ не знаеше колку всушност е чувствителен детекторот за движе®е, иако се чинеше очигледно дека ако работи толку долго, не е поставен на ништо блиску до активира®ето. Навистина, мораше да биде програмиран да биде речиси непробоен за да се обезбеди доаѓа®ето на ДреЌк пред да експлодира.
  
  Жиците требаше да се откачат од телото на Марш и да се отстранат од екстремитетите на Зои, неуредна работа што тимот едваЌ Ќа забележа. Оние кои беа обвиткани околу телото на ХеЌден лесно се оттргнаа бидеЌ«и беа на патот на неЌзината облека. Сега послушаЌ«и ги упатствата и сè уште се држи за селотеЌп, Марш ги крена рацете така што тие се обвиткаа околу десната страна на ХеЌден и лебдеа над ранецот. ПитиЌанот ги свитка прстите.
  
  "Иглички и иглички".
  
  Маи ги стави рацете на ранецот, над нуклеарната бомба. Со вешти прсти ги одврза токите и Ќа повлече горната врата. Потоа, користеЌ«и голема и вешта сила, ги зграпчила рабовите на ранецот и директно Ќа извлекла бомбата заедно со металната обвивка.
  
  Го опкружила црна школка. Маи го фрли ранецот настрана и многу бавно Ќа вртеше бомбата, обилно потеЌ«и се додека одминуваа секундите. Очите на ХеЌден блеснаа додека Ќа гледаше бомбата, а Кинимака ве«е клекна до неа и Ќа стискаше неговата рака.
  
  Се поЌави табла за одброЌува®е, прикачена со четири завртки на надворешната страна на бомбата. Сините жици се змиЌа под него во срцето на апсолутната катастрофа. Марш зЌапаше во жиците, четири од нив, испреплетени и намотани заедно.
  
  "Тргнете го панелот. Треба да видам коЌ е коЌ".
  
  ДреЌк си го гризна Ќазикот додека погледна во часовникот.
  
  Преостанати секунди.
  
  Педесет и девет, педесет и осум...
  
  Смит паднал на колена до нив, воЌникот ве«е го цртал своето сечило. ЗемаЌ«и ги сечии животи во свои раце, Ќа презеде одговорноста за отстранува®е на недостатоците. Една гребнатинка, една тврдоглава нишка, една недоволна концентрациЌа и тие или «е губат време или «е предизвикаат страшна експлозиЌа. ДреЌк ги затвори очите за момент додека човекот работеше. Зад него, Дал дишеше тешко, па дури и Кенси се нервираше.
  
  Додека Смит работеше на последната завртка, Алиша одеднаш вресна. Целата група трепери, срцето им скокна до уста.
  
  ДреЌк нагло се сврте. "Што е ова?"
  
  "ЗмиЌа! Видов змиЌа! Тоа беше големо жолто копиле".
  
  Смит луто ржеше додека Ќа креваше плочата и внимателно Ќа извади таблата за одброЌува®е со светлечкиот црвен броЌчаник. "КоЌа жица?
  
  Имаа уште триесет и седум секунди.
  
  Март се приближи, неговите очи го скенираа заплетканиот сплет на сини жици, бараЌ«и го местото каде што се сети дека Алигатор го вклучи уредот.
  
  "Не гледам! Не го гледам тоа!"
  
  "Тоа е се", ДреЌк го фрли настрана. "Ги повлекувам сите жици!
  
  "Не", Дал слета тешко до него. "Ако го направите ова, оваа бомба «е експлодира".
  
  "Тогаш што да правиме, Торстен? Што треба да правиме?"
  
  Дваесет и девет... дваесет и осум... дваесет и седум...
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИЕСТАТ
  
  
  Се«ава®ето на ДреЌк побрза во прв план. Рамзес намерно му кажал дека ХаЌден е бомбата. Но, што навистина значеше тоа по ѓаволите?
  
  ГледаЌ«и сега, виде три жици обвиткани околу него. КоЌ го активирал? Дал извади парче хартиЌа од ¤ебот.
  
  "Шифри", рече тоЌ. "Сега нема друг начин".
  
  "Нека Марш се обиде повторно. Рамзес посебно го спомна ХаЌден".
  
  "Ние користиме кодови".
  
  "Може да бидат проклето лажни! СвоЌ чкрапало!"
  
  Март ве«е го гледаше телото на ХеЌден. ДреЌк се искачи над неа и го привлече вниманието на Кинимаки. "Преврти Ќа".
  
  ХеЌден помогна наЌдобро што можеше, мускулите и тетивите без сомнение врескаа од болка, но не добиваа олеснува®е. Часовникот отчукуваше. Бомбата беше при краЌ. И светот чекаше.
  
  Марш се наведна надолу, следеЌ«и ги жиците околу неЌзиното тело додека ДреЌк Ќа креваше едната рака, а потоа ногата и на краЌот го откопча поЌасот каде што се вкрстуваа двете жици. Кога го виде заврзаниот пар повторно како поминува низ неЌзиниот скут, покажа кон Кинимака. "Како ова".
  
  СтрадаЌ«и од кошмарната игра на Твистер, ХеЌден гледаше како Марш го следи патот на секоЌа жица назад до таЌмерот.
  
  "Сигурно", рече тоЌ, замижуваЌ«и силно, едното око широко отворено, другото затворено. "Тоа е оноЌ од десната страна".
  
  ДреЌк погледна во нуклеарната актовка. Кенси му се придружи и на Дал на подот веднаш до него. "За да се разнесе оваа работа потребна е посебна конфигурациЌа на делови и механизми. Тоа е... толку деликатно. Дали навистина му веруваме на личноста коЌа го донесе ова во земЌата во овоЌ момент?"
  
  ДреЌк го зеде наЌдлабокиот здив во своЌот живот.
  
  "Нема друг избор".
  
  єа повлече жицата.
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИЕСЕТ И ПРВА
  
  
  ДреЌк брзо се повлече, а жицата му се откина од раката, откриваЌ«и го бакарниот краЌ. На работ на ножот, сите присутни се наведнаа напред за да го проверат одброЌува®ето.
  
  Дванаесет... единаесет... десет...
  
  "Сè уште е вооружен!" Алиша плачеше.
  
  ДреЌк падна на грб, запрепастен, сè уште Ќа држеше жицата како да може дури сега да запали искра и да Ќа уништи бомбата. "Ова... ова..."
  
  "Сè уште отчукува!" Алиша плачеше.
  
  Дал гулаб, туркаЌ«и го єоркширецот со дланка на челото. "Мислам", рече тоЌ. "Ќе имаме сре«а ако имаме време сега".
  
  Осум...
  
  Зои почна да плаче. Марш плачеше, извинуваЌ«и се за секоЌа грешка што некогаш Ќа направил. ХеЌден и Кинимака го гледаа тимот како работи без емоции, стегаЌ«и ги белите раце, признаваЌ«и дека не можат ништо да направат. Смит го ослободи ножот и погледна во Лорен, испружуваЌ«и ги треперливите прсти за да Ќа допре. єорги потона на земЌа. ДреЌк Ќа погледна Алиша, а Алиша се загледа во МеЌ, не можеЌ«и да го тргне погледот. Бо стоеше меѓу нив, а неговиот израз се разЌасни додека гледаше како Дал работи.
  
  Швеѓанецот внесе шифри за деактивира®е во панелот. СекоЌ од нив е регистриран со аудио сигнал. Останаа само секунди пред да го внесе конечниот броЌ.
  
  Пет...
  
  Дал го притисна копчето "Enter" и престана да дише.
  
  Но, часовникот сè уште отчукуваше.
  
  Три два еден...
  
  
  * * *
  
  
  Во последната секунда Торстен Дал не очаЌуваше. Не се откажа ниту се сврти за да умре. Имаше семеЌство во кое требаше да се врати - сопруга и две деца - и ништо не би го спречило да Ќа осигура нивната безбедност вечерва.
  
  Секогаш постоел план Б. ДреЌк го научил тоа.
  
  ТоЌ беше подготвен.
  
  Режимот на лудило започна, пресметано лудило го зафати, даваЌ«и му сила над нормалното. Последниот час слушаше како еден или друг човек Ќа гази совршената, прецизна и без грешки опрема што Ќа сочинуваше нуклеарната актовка. Слушна колку е сето тоа точно.
  
  Па, што ако беше малку Дал луд. Како би функционирало тоа?
  
  Кога на дисплеЌот се покажа еден, Швеѓанецот ве«е држеше чекан во раката. Го спушти со последниот здив, со последното движе®е, замавнуваЌ«и се со сета сила. Чеканот удри во срцето на нуклеарната бомба, па дури во таа бескраЌна секунда го виде ужасот на ДреЌк, договорот на Алиша. И тогаш ве«е не виде ништо.
  
  Часовникот отчукуваше
  
  Нула.
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИЕСЕТ И ВТОРА
  
  
  Времето не застанало за никого, а особено не во овоЌ решавачки час.
  
  ДреЌк го виде Дал испружен над бомбата, како да може да ги заштити своите приЌатели и целиот свет од страшен пожар. єа здогледа свитканата метална рамка, вдлабнати утроби околу гуменот; а потоа го виде таЌмерот за одброЌува®е.
  
  Заглавен на нула.
  
  "Ох, по ѓаволите", рече тоЌ на наЌсрдечен можен начин. "Господе."
  
  Еден по еден, тимот сфати. ДреЌк дишеше свеж воздух што никогаш не очекуваше повторно да го вкуси. Ползе до Дал и му удри шлаканица на Швеѓанецот по широкиот грб. "Добар човек", рече тоЌ. "Удри го со голем чекан. Зошто не помислив на тоа?"
  
  "Да се биде єоркширец", зборуваше Дал во срцето на бомбата. "И Ќас се прашував ова".
  
  ДреЌк го повлече назад. "СлушаЌ", рече тоЌ. "Оваа работа е заглавена, нели? ВероЌатно скршен внатре. Но, што «е го спречи да започне повторно?"
  
  "Ние", рече глас одзади.
  
  ДреЌк се сврте и виде како ГНЕЗДА и одредот за бомби им приоѓаат со ранци и отворени лаптопи во рацете. "Доцните момци", здивна тоЌ.
  
  "Да приЌателе. Тоа е обично случаЌ".
  
  Кинимака, єорги и Лорен почнаа да го отплеткуваат ХаЌден од бизарната мрежа што Ќа сподели со Зои Ширс и ЏулиЌан Марш. Двете Питии беа покриени што е можно пове«е, но не изгледаа премногу загрижени за нивната голотиЌа.
  
  "Помогнав", повторуваше Марш постоЌано. "Не забораваЌте да им кажете дека помогнав".
  
  ХеЌден се нашла на колена, тркалаЌ«и го секоЌ екстремитет за да Ќа врати циркулациЌата и триеЌ«и ги местата каде што се акумулирале болки во зглобовите. Кинимака и Ќа подари своЌата Ќакна, коЌа таа со благодарност Ќа прифати.
  
  Алиша го зграпчи ДреЌк за рамениците, со солзи во очите. "Ние сме живи! - врескаше таа.
  
  И тогаш таа го привлече поблиску, наоѓаЌ«и ги неговите усни со неЌзините усни, бакнуваЌ«и го колку што можеше. ДреЌк на почетокот се повлече, но потоа сфати дека е токму онаму каде што сака да биде. єа бакна назад. єазикот и се истргна и го наЌде, а нивната напнатост се намали.
  
  "Ова е местото каде што одиме долго време", рече Смит. Извини, МеЌ".
  
  "О, човеку, ми недостига моЌата сопруга", рече Дал.
  
  Бо се загледа во него, со лицето како камен како гранит, но инаку нечитливо.
  
  Маи исцеди слаба насмевка. "Ако улогите беа сменети, Алиша сега «е мрмореше нешто за приклучува®е".
  
  "Не се срами". Алиша се повлече од ДреЌк со грчевито смее®е. "Никогаш не сум бакнал филмска Ўвезда досега".
  
  Смит поцрвене од спомнува®ето на старите времи®а. "Ах, сега се помирив со фактот дека МеЌ навистина не е одличната Меги КЌу. Извини за тоа".
  
  "Подобар сум од Меги КЌу", се насмевна Маи.
  
  Смит попушти, нозете му попуштиЌа. Лорен Ќа подаде раката за да го поддржи.
  
  Алиша Ќа наведна главата на страна. "О, чекаЌ, бакнав филмска Ўвезда. НекоЌ вид на Џек. Или тоа беше неговото презиме? Ах, всушност две. Или можеби три..."
  
  Кенси се пресели меѓу нив. "Убав бакнеж", рече таа. "Никогаш не си ме бакнал така".
  
  "Тоа е само затоа што си кучка".
  
  "О, благодарам".
  
  "ЧекаЌ", рече ДреЌк. "Дали Ќа бакна Кенси? Кога?"
  
  "Тоа е стара приказна", рече АлисиЌа. "ЕдваЌ се се«авам".
  
  ТоЌ направи цел да го привлече целото неЌзино внимание со очите. "Значи, тоа беше бакнеж "Драго што сме живи"? Или нешто пове«е?
  
  "Што мислиш?" Алиша изгледаше претпазливо.
  
  "Мислам дека би сакал да го направиш тоа повторно".
  
  "ДОБРО..."
  
  "Подоцна".
  
  "Секако. Затоа што имаме работа".
  
  ДреЌк сега го погледна ХеЌден, лидерот на нивниот тим. "Рамзес и алигаторот сè уште се таму", рече тоЌ. "Не можеме да дозволиме да избегаат".
  
  "Ам, извинете?" - рече еден од момците од тимот на сапер.
  
  ХеЌден ги погледна Марш и Ширс. "Вие дваЌцата можете да заработите дополнителни поени ако имате информации".
  
  "Рамзес едваЌ зборуваше со мене", рече Ширс. "А Алигатор беше наЌголемиот луд човек што некогаш сум го сретнал. Посакувам да знаев каде се".
  
  ДреЌк се загледа во него. "Алигаторот беше наЌголемиот лудак..."
  
  "Жал ми е. Момчи®а?" рече лидерот на ГНЕЗДА.
  
  Очите на Март блеснаа. "Рамзес е бубачка", рече тоЌ. "Требаше да го згазнам кога «е имав прилика. Сите овие пари ги нема. Мо«, престиж - исчезна. Што да правам?"
  
  "Се надевам дека «е скапам во затвор", рече Смит. "Во друштво на убиец".
  
  "СлушаЌ!" - извикуваа луѓето од ГНЕЗДА.
  
  ХаЌден погледна во нив, потоа во Дал. ДреЌк погледна преку рамото на Алиша. Водачот на Тим Гнездо беше на нозе, а лицето му беше бледо, боЌата на апсолутен страв.
  
  "Оваа бомба е бескорисна".
  
  "Што?"
  
  "Нема електрични детонатори. Пукнаа ле«ите, мислам дека можеби од удар со чекан. Но, ураниум? Иако можеби «е наЌдеме траги кои ни кажуваат дека некогаш било тука, тоа...недостасува".
  
  "Не". ДреЌк почувствува како му треперат мускулите. "Во никоЌ случаЌ, не можете да ми го кажете ова. Сакаш да кажеш дека таа бомба е ебана лажна?
  
  "Не", рече водачот, чукаЌ«и на своЌот лаптоп. "Ви велам дека не е таа бомба. Беше деактивиран со отстранува®е на сите делови што го прават да работи. Значи, ова е лажна. ОвоЌ човек - Рамзес - вероЌатно го има вистинскиот".
  
  Тимот не се двоумеше ниту една секунда.
  
  ХеЌден посегна по телефонот и го заврте броЌот на Мур. ДреЌк извика дека треба да ги повика хеликоптерите.
  
  "Колку ни треба?
  
  "Пополнете го ебеното небо", рече тоЌ.
  
  Без жале®е ги кренаа болните тела и сталожено тргнаа кон вратата. ХеЌден зборуваше брзо додека трчаше, не покажуваЌ«и никакви физички ефекти од неЌзиниот третман. Тоа беа менталните ефекти кои имаа мо« да Ќа лузнат засекогаш.
  
  "Мур, бомбата во Централ Парк е лажна. Исчистено, затворено. Мислиме дека утробата и детонаторите се отстранети и потоа вметнати во друг уред".
  
  ДреЌк го слушна Мур како воздивнува од три метри.
  
  "И мислевме дека кошмарот заврши".
  
  "Ова беше планот на Рамзес од самиот почеток". ХаЌден Ќа откина надворешната врата од шарките без да се скрши. "Сега тоЌ експлодира во свое време и бега. Дали има хеликоптери кои летаат надвор од ЊуЌорк?"
  
  "Воена. ПолициЌата. СпециЌална операциЌа, претпоставувам".
  
  "Започнете со ова. ТоЌ има план, Мур, и веруваме дека Алигатор е поранешен командос. Како изгледаат камерите за видео надзор?"
  
  "Го собираме секое лице, секоЌа фигура. Со часови сме на работ. Ако Рамзес трча низ градот, «е го фатиме".
  
  ДреЌк Ќа прескокна корпата за отпадоци, Дал беше до него. Хеликоптери татнеа над главата, два од нив слетаа на патот на влезот во зоолошката градина. ГледаЌ«и нагоре, ДреЌк виде зад ротирачките ротори на деловните згради, каде меѓу белите ролетни многу лица се притиснати на прозорците. СоциЌалните мрежи денеска би експлодирале, а доколку продолжи, резултатите би биле нула. За волЌа на вистината, тоа вероЌатно ги попречило нивните напори.
  
  ХеЌден побрза до наЌблискиот хеликоптер, застануваЌ«и веднаш пред мие®ето на роторот. "ОвоЌ пат", му рече таа на Мур. "Рамзес нема да се покаже. Сето тоа беше одвра«а®е за да му помогне да преживее. Се работи за неговата репутациЌа - престолонаследникот на теророт си го вра«а статусот и пишува историЌа. ТоЌ носи нуклеарно оружЌе во ЊуЌорк, го детонира и бега неказнето. Ако го пуштиш сега, Мур, никогаш пове«е нема да го видиш. И играта «е заврши".
  
  "Го знам тоа, агенте ЏеЌ. Знаев".
  
  ДреЌк лебдеше над рамото на ХеЌден, слушаЌ«и, додека остатокот од тимот нервозно се грчеше во близина. Дал Ќа проучувал околината, избираЌ«и ги наЌдобрите места за заседа, а потоа ги проверувал сите со своите теренски очила. Чудно, но барем го држеше зафатен. ДреЌк го удри со лакт.
  
  "Каде е санката?
  
  "Го остави зад себе". Дал всушност изгледаше малку несре«но. "Тоа е проклето добро оружЌе".
  
  Кенси интервенираше. "Го потсетив дека сè уште го немам моето омилено оружЌе. Ако тоЌ го добие чеканот, Ќас треба да Ќа земам катаната".
  
  ДреЌк го гледаше Швеѓанецот. "Звучи како договор".
  
  "О, аЌде, престанете да и давате причина. Каде воопшто би добил катана овде?"
  
  Еден глас рече: "Тие се недалеку од СтеЌтен АЌленд, ХеЌден".
  
  Главата на ДреЌк се сврте толку брзо што тоЌ се нагрди. "Што беше тоа?
  
  ХеЌден побара од Мур да се повтори, а потоа се сврте кон тимот. "Имаме цел, момци. Се Ќавил цивил, како што предвидел Мур и потврдил со камера. Движете го задникот!"
  
  ДржеЌ«и ги главите надолу, тимот трчаше преку тротоарот на чист, забарикадиран пат, скокна низ отворените врати на хеликоптерот и се врза за седиштата. Двете птици излегуваат во воздух, роторите сечат лисЌа од блиските дрвЌа и расфрлаат остатоци низ улицата. ДреЌк извадил пиштоли и пушка, воено сечило и пиштол за шок, проверуваЌ«и дали се е во работна состоЌба и целосно подготвено. Дал го провери коминикето.
  
  Пилотот ги расчистил покривите, а потоа нагло свртел кон Ќуг, зголемуваЌ«и Ќа брзината. Алиша го проверила своето оружЌе, фрлаЌ«и го она што му го зела на легионерот, а другото го задржала за себе. Кинимака украде погледи кон ХеЌден, кои се обиде да ги игнорира, сепак добиваЌ«и информации од Мур и неговите агенти. Бо тивко, стуткан во аголот како што беше откако ДреЌк и Алиша се бакнаа. Од своЌа страна, Маи седеше спокоЌно, неЌзините Ќапонски карактеристики непробоЌни, цврсто фокусирана на неЌзината цел. Остатокот од тимот двапати провери сè, сите освен Кензи, коЌа се пожали на возе®ето со хеликоптер, гризниот ветер, мирисот на пот и фактот дека некогаш го видела тимот на SPEAR.
  
  "НикоЌ не ве замоли да останете со нас", рече Алиша тивко.
  
  "Што друго би можел да направам? БегаЌ како уплашен црковен глушец?"
  
  "Значи, ова е за да докажете дека сте храбри?
  
  Очите на Кензи блеснаа. "Не сакам да го видам Армагедон. И ти?"
  
  "Ве«е го видов ова. Бен Афлек е изненадувачки геЌ, а Брус Вилис е пошокантен од проклет астероид. Но, проклето, дали се обидуваш да ни кажеш дека всушност имаш срце?
  
  Кенси зЌапаше низ прозорецот.
  
  "Крадецот на археолошки артефакти има срце. КоЌ би знаел?
  
  "Само се обидувам да се вратам на моЌот бизнис на Блискиот Исток. Еден. Помага®ето на вас, будалите, многу «е ви помогне да го постигнете ова. Ебам твоето проклето срце."
  
  Хеликоптерот прелетал над покривите на Менхетен додека ХеЌден добил поЌаснува®е дека Рамзес и Гатор сè уште не го напуштиле островот, бидеЌ«и биле забележани во близина на ферибот СтеЌтен АЌленд.
  
  "Тровите што се губат во преводот може да не убиЌат сите", воздивна ХеЌден, а ДреЌк призна дека тоа е вистина. Од наЌмалата кавга во училишниот двор до воЌната меѓу претседателите и премиерите, ниЌанса беше се.
  
  Нивната дестинациЌа се приближуваше додека зградите минуваа. Пилотот се пикнал меѓу два облакодери за да Ќа одржи брзината додека се упатувал кон своЌата цел. ДреЌк се носеше со мрачна цел. Напред лежеа вртливите сиви води на заливот. Подолу можеа да видат група хеликоптери за слетува®е, сите се борат за позициЌа.
  
  "Како ова!" ХеЌден плачеше.
  
  Но, пилотот ве«е нагло се спушташе, поради што хеликоптерот се мачеше да слета за да Ќа заземе главната позициЌа пред ред саксии и автобуска станица. ДреЌк почувствува како стомакот му се витка низ устата. ХеЌден врескаше во неЌзината «елиЌа.
  
  "Секако дека терминалот е затворен", рече таа. "Ако Рамзес е тука, што се надева да постигне?
  
  "Треба да има ограда зад вас и ред автомобили паркирани под дрвЌата. ПолицаЌците таму имаат жена коЌа последен пат го видела".
  
  "Одлично. Па сега ние -"
  
  "ЧекаЌ!" Ушите на Алиша ги слушаа звуците пред другите. "Слушам пука®е".
  
  "Оди".
  
  ИзлегуваЌ«и од автомобилот, тимот се упати кон терминалот, трчаЌ«и по зградата. ДреЌк забележал дека околу широката кривина на главниот влез, долга бетонска рампа води до областа за приклучува®е. Истрелите доЌдоа од таму, испукани преку отворен простор, не пригушени, како од Ўидови.
  
  "Назад таму", рече тоЌ. "Доаѓа од лизгалиштето".
  
  Хеликоптери го исполниЌа небото зад нив. На патот им лежеше телото на полицаец коЌ стенкаше, но тоЌ замавна со раката за да тргнат напред, не покажуваЌ«и знаци на повреда. Пове«е истрели одекнаа во воздухот. Тимот го извади оружЌето, трчаше во тандем и Ќа пребаруваше областа напред. Пред нив клекна уште еден полицаец, со главата надолу, држеЌ«и го за рака.
  
  "Во ред е", рече тоЌ. "Оди. Само рана во телото. Ни требате момци. Тие... заминуваат".
  
  "Не денес", рече ХеЌден и истрча покраЌ себе.
  
  ДреЌк го забележа краЌот на лизгачката патека и проекциите лево од него - сите бетонски лизгачи што се користат за траекти. Во нивната основа се распрснаа бранови. "Можете ли да го слушнете тоа? рече тоЌ додека пука®ето повторно почна. "Рамзес се здоби со автоматски вод".
  
  Лорен беше единствената коЌа одмавна со главата. "КоЌ од нив?
  
  "Пове«е кругови во минута од АК. Клип од шестотини до осумстотини кругови. Заменливи бури®а во случаЌ да стане премногу жешко. Не е точно точно, но проклето страшно".
  
  "Се надевам дека копиле «е се стопи во неговите раце", рече АлисиЌа.
  
  Група полицаЌци клекнаа пред себе, постоЌано фрлаЌ«и патка за покрива®е додека SAW ги исплука куршумите. ЛиниЌа од куршуми блеснаа над главата. ДваЌца полицаЌци возвратиле, нишани кон краЌниот краЌ на лизгалиштето каде што бил закотвен траектот.
  
  "Не ми кажуваЌ..." рече Дал.
  
  "Мислиме дека се качува на траектот токму таму со еден од билетите за одржува®е", рече еден од полицаЌците. "Две момчи®а. Едниот нишараше кон нас, а другиот го стартуваше бродот".
  
  "ТоЌ не може да избега така", протестираше ХеЌден. "Тоа е... тоа е... играта заврши". НеЌзините очи блескаа од ужас.
  
  "За него", рече Алиша самозадоволно.
  
  "Не, не", шепна ХеЌден. "За нас. Сето тоа го сфативме погрешно. Рамзес буквално излегува со тресок. єас го запечатувам неговото наследство. Момци, тоЌ «е Ќа активира оваа нуклеарна бомба".
  
  "Кога?"
  
  "Не знам. НаЌдобрата претпоставка? ТоЌ се упатува кон Островот на слободата и статуата, и «е го обЌави тоа низ социЌалните мрежи. О Боже, о Боже, замисли - се задави таа. "Не можам... едноставно не можам..."
  
  Кинимака Ќа крена на нозе, крупниот човек со намера ржеше. "Нема да дозволиме ова да се случи. Мора да направиме нешто. Сега."
  
  И ДреЌк го виде блесокот на SAW на околу педесет метри подалеку, смртоносноста на неговите истрели, единственото нешто што стоеше меѓу нив и Рамзес и нуклеарната бомба.
  
  "КоЌ сака да живее вечно, нели?
  
  "Не", рече Алиша тивко. "Секогаш би било досадно по ѓаволите".
  
  И Дал последен поглед го погледна тимот. "єас «е го преземам водството".
  
  Во тоЌ последен дел од секундата, хероите на ЊуЌорк се подготвиЌа; тим од КОПєАЦИ, а потоа секоЌ полицаец и агент на дофат на слуша®е. Сите станаа на нозе, се соочиЌа со оружЌето за плука®е и го направиЌа конечниот избор за своЌот живот.
  
  Дал го започна. "Напад!"
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИЕСЕТ И ТРЕТА
  
  
  ДреЌк истрча среде своите приЌатели, токму таму каде што сакаше да биде, креваЌ«и го пиштолот и силно пукаше. Куршумите се испукани од секоЌ пиштол за трча®е со брзина од две илЌади и петстотини стапки во секунда, пове«екратни експлозии одекнуваат низ залихите. Прозорците се скршиЌа низ целиот траект.
  
  За неколку секунди Ќа преполовиЌа празнината, продолжуваЌ«и интензивно да пукаат. Корисникот на SAW веднаш ги променил поставките, шокиран од бруталноста на нападот. Не е дека престана да пука; неговите куршуми пронаЌдоа трага на залихите и излегоа на море додека тоЌ наЌвероЌатно се тетерави назад. ДреЌк го донел телескопскиот нишан до неговите очи, го ставил прстот на чкрапалото и ги забележал цртите на човекот коЌ Ќа држи пилата.
  
  "Ова е алигаторот", рече ХаЌден над комуникаторот. "Не пропуштаЌте".
  
  SAW се сврте, се упати назад кон нив, сè уште плукаЌ«и олово. ДреЌк замислил дека бурето сега мора да биде толку жешко што «е се стопи, но не доволно брзо. Куршум го погодил полицаецот во панцирниот елек, а потоа вториот му Ќа скршил раката на другиот. Во овоЌ момент нивните срца беа спремни да скокнат од градите, но не го прекинаа нападот и не го намалиЌа пука®ето. Долниот дел од грбот на траектот падна, се искрши, отворениот грб беше толку издупчен што личеше на ренде за сире®е. Алигаторот силно замавна со SAW, обидуваЌ«и се да надомести. Куршумите го пробиле просторот над нивните глави.
  
  Досадниот звук на моторот на траектот се претвори во бавно татнеж, а тоа промени сè. Алигаторот скокна на бродот, продолжуваЌ«и диво да пука. Водата почнала да блика одзади, а бродот се навалил напред. ДреЌк виде дека се уште се на дваесет метри одзади, Ќа виде како врти лево и настрана и знаеше дека никогаш нема да успеат на време.
  
  ВрескаЌ«и додека паѓал, паднал на страна, нагло запираЌ«и. Дал падна во близина. ХеЌден се тркалаше, а сето тоа Ќа отежна целта на Алигаторот, но на човекот изгледа не му беше грижа. Неговата фигура можеше да се види како се повлекува, упатуваЌ«и се подлабоко во траектот.
  
  ДреЌк му сигнализирал на ХеЌден, а ХеЌден ги повикал хеликоптерите.
  
  Црните птици се упатиЌа кон лизгалиштето, нагло се спуштиЌа и лебдеа три метри над земЌата додека екипажот на SPEAR се качуваше на бродот. Како што поздравуваа полицаЌците и агентите, се формираше нова врска коЌа никогаш нема да се прекине, тие поздравиЌа наЌдобро што можеа, а потоа хеликоптерите практично полетаа во воздухот. Пилотите ги притиснаа автомобилите до краЌ, бркаЌ«и го траектот што вриеше и набрзо завршиЌа над главата. Тоа беше глетка што ДреЌк никогаш не можеше да Ќа замисли: птици висат како смртоносни црни предатори на небото на ЊуЌорк, познатиот хоризонт како позадина, кои се подготвуваат да полетаат на траектот на СтеЌтен АЌленд.
  
  "Удри ги силно", рече ХеЌден на радиото на хеликоптерот. "И брзо".
  
  СпуштаЌ«и се, два хеликоптери се упатиле кон крмата на траектот. Речиси веднаш, немирниот Алигатор Ќа извади главата од страничниот прозорец и испука бесен волеЌ. НеЌзиниот трет рафал се урна во надворешната кожа на хеликоптерите, продираЌ«и во некои делови и отскокнуваЌ«и од други. Хеликоптери паднаа од небото како каме®а. Дал Ќа скрши вратата и возврати, куршумите безнадежно промашиЌа.
  
  "Пука како да се заебава", мрмори ДреЌк. "Никогаш не Ќа погодува вистинската цел".
  
  "Отстапи". Дал се откажа од обидот да го погоди алигаторот и се подготвуваше за претстоЌниот удар.
  
  Три секунди подоцна тоа се случи, само што не беше удар, туку само ненадеЌно запира®е. Првиот хеликоптер лебдеше над горната палуба на траектот, додека вториот лебдеше во близина на пристаништето, а на него беа преостанатите членови на екипажот SPIR. Брзо си заминаа, чизмите тропаа на палубата и се собираа во групи. Хеликоптерите потоа се кренаа за да им се придружат на нивните колеги во воздухот следеЌ«и го траектот.
  
  ХеЌден се наЌде лице в лице со тимот за неколку секунди. "Знаеме каде е. Моторна соба. АЌде да ставиме краЌ на ова сега".
  
  Тие трчаа, адреналинот се испумпуваше без секоЌа мерка, а потоа Алигаторот Ќасно Ќа смени тактиката на палубата долу.
  
  РПГ свирна низ воздух, се судри со хеликоптерот и експлодираше. Птицата изгубила контрола, металот се расфрлал на сите страни, огнот го зафатил црниот труп и таа исцрпена паднала на горната палуба на траектот.
  
  На командата "трча®е SPEAR".
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИЕТ И ЧЕТВРТИ
  
  
  ДреЌк слушнал промена на звукот на моторот на хеликоптерот и без да провери знаел дека автомобилот со голема брзина се движи кон нив. Ако тоа не беше доволно, издолжената, граблива сенка што се шири низ палубата беше точно на целта.
  
  БегаЌ или умри.
  
  ТоЌ удри со рамото во надворешната врата, откорнуваЌ«и Ќа целата рамка од неЌзините шарки и падна во просторот подалеку. Телата брзаа по него, се тркалаа, се истегнуваа, се качуваа и туркаа. Хеликоптерот силно слетал, роторите се откачиле, а металното тело се распаднало. Сè, од шрапнели до копЌа долги на раката го пресекуваат воздухот, сечеЌ«и го на парчи®а. Траектот се ниша и стенкаше, водата пена лево-десно.
  
  Огнената топка пукаше кон другите хеликоптери, кои веднаш презедоа заобиколена акциЌа, чиста сре«а ги спречи да се судрат. Огнени струи Ќа лижеа горната палуба, предизвикуваЌ«и нови пожари, Ќагленисува®е на боЌата и металните столбови и топе®е на боЌата. Роторот се наведна додека удри во столбот десно од ДреЌк, отскокнуваЌ«и кон подот со сиот своЌ импулс наеднаш запре. Други летечки гранати ги искршиле прозорците и Ќа пробиле рамката, а една страшна шипка поминала точно низ страната на чамецот и излезе во морето. ДреЌк го почувствува допирот на пламенот додека топлината минуваше низ него, погледна под неговото рамо и го виде целиот тим како лежи наклонет, дури и Смит како лежи на врвот на Лорен. ЕксплозиЌата помина и тие го гледаа востанието и тогаш Алигатор ги доведе работите до ниво на целосно лудило.
  
  Лудило.
  
  Следниот RPG помина точно низ самиот брод, оставаЌ«и го ракетниот фрлач и разбиваЌ«и ги палубите додека леташе. Одекна експлозиЌа кога граната Ќа раскина палубата, испра«аЌ«и пове«е гихри од оган и смртоносни отпадоци. ДреЌк стенкаше додека шрапнелите му ги прободеа главата и рамото, олеснуваЌ«и се што болката му покажа дека се уште е жив. ОдвоЌуваЌ«и миг да здивне, тоЌ Ќа провери новата околина што му претстои.
  
  Имаше парталава дупка на палубата. Насекаде имаше купишта дрва. Чад и оган течеа низ некогаш затворената средна горна палуба.
  
  "Патот е Ќасен", рече тоЌ.
  
  "Само за тебе!" Лорен речиси врескаше.
  
  "Тогаш остани", плукна Кензи, влечеЌ«и го за рамото на Дал. "Дали си добро, Торст?
  
  "Да, да, добро сум. Пушти ме да одам".
  
  ДреЌк одеше со половично темпо, повнимателно отколку што можеше да се сети во целиот своЌ живот. Групата зад него се собра, знаеЌ«и точно каде оди. Во последен момент, како што очекуваше, Дал се поЌави токму на неговото рамо.
  
  "Дали го правиме ова, другар?
  
  "Ние сме проклето во право".
  
  И тие скокнаа низ нова дупка, прво стапала и очи кои бараат неприЌатели. Силно удриле во долната палуба, се тркалале, недопрени и се кренале со обучени пиштоли.
  
  "Чисто! ДреЌк плачеше.
  
  Нивните чизми удриЌа на тврдиот палуба зад нив.
  
  Кенси доЌде последен, а ДреЌк, прво, виде дека Ќа соблекла тешката внатрешна Ќакна и, второ, дека Ќа завиткала околу основата на делот од три метри од роторот на хеликоптерот. НеЌзиното лице беше самозадоволно додека се сврте кон Швеѓанецот.
  
  "Сега", рече таа, "го имам моето оружЌе".
  
  "Боговите нека ни помогнат".
  
  Тие се втурнаа на бродот како еден, земаЌ«и ги во битка Рамзес и Гатор. Траектот Ќа зголемуваше брзината со секоЌ миг што минуваше. Островот на слободата, исто така, растеше, се наЎираше се поголем и поголем на хоризонтот.
  
  "Зарем маниЌакот не разбира дека нема да стигне до статуата? Кинимака тешко дишеше.
  
  "Не кажуваЌ го тоа", возврати ХеЌден. "Не кажуваЌ го тоа".
  
  "О, да, разбирам".
  
  "Тие нема да го потонат овоЌ траект", ги увери Дал. "Заливот не е доволно длабок за да апсорбира... Па, знаете што".
  
  На следната палуба надолу конечно го нашле своЌот плен. Алигаторот Ќа чуваше вратата додека Рамзес управуваше со траектот. Во согласност со неговата ве«е воспоставена склоност кон лудило, производителот на бомбите обЌави RPG што го подготвил токму за таков момент. ДреЌк не можеше а да не здивне и да вика на сите да се засолнат, а потоа проектилот се проби низ центарот на траектот во висина на главата, оставаЌ«и трага од чад по него, поттикната од маниЌакалната смеа на Алигаторот.
  
  "Дали ви се допаѓа толку многу? Дали го фати тоа? Ние ве«е умираме!"
  
  ДреЌк погледна нагоре за да го наЌде Алигатор речиси над него, трчаЌ«и по ракетата, носеЌ«и го со себе своЌот ракетен фрлач. Самата ракета прелета низ траектот и излезе од задниот дел, експлодираЌ«и во воздух. Алигаторот замавна со ракетниот фрлач кон главата на ДреЌк.
  
  єоркширецот се спушти додека Рамзес конечно се сврте, со раката лежерно потпрена на воланот.
  
  "Ве«е доцниш", рече тоЌ.
  
  ДреЌк го удри Алигатор во стомакот, но тоЌ скокна назад, сè уште замавнуваЌ«и со своето гломазно оружЌе. Да бидам фер, тоа го одложи тимот за дополнителен момент. НикоЌ не сакаше да го погоди толку месен стап, но имаше многу простор внатре во траектот, што му даде на Дал и на другите поголема маневрира®е. Алигаторот зарже и се сврте, а потоа истрча право кон Рамзес, терористичкиот принц, коЌ сега држеше полуавтоматски пиштол. ДреЌк забележал ранец врзан за грбот на Алигаторот.
  
  "Вие само го одложувате неизбежното", рече Рамзес.
  
  Со едната рака прскаЌ«и со пареа одвнатре, со другата малку го промени курсот, стремеЌ«и се кон островот Либерти.
  
  "Дали некогаш сте се загрижиле како да живеете? рече ДреЌк од зад пултот. "ЧаршиЌа? Заклучува®е? Разработен план за бегство? Што по ѓаволите беше сето тоа?"
  
  "Ах, чаршиЌата беше само - како да кажам - продажба на готовина? Да се ослободам од сите мои световни добра. Замокот е збогум и значи краЌ. На краЌот на краиштата, ме одведе директно во ЊуЌорк. И планот за бегство е, да, малку комплициран, тоа го признавам. Но, дали гледаш сега? Ве«е доцниш. Часовникот отчукува".
  
  ДреЌк не знаеше што точно мисли на Рамзес, но импликациЌата беше Ќасна. ИзлегуваЌ«и од покривот, тоЌ Ќа опсипал тркалата со куршуми и трчал по нив, а неговата екипа била близу. Нема пове«е зборува®е; ова беше неговиот краЌ. Рамзес се тетерави назад, од рамото му бликна крв како фонтана. Алигаторот врескал додека куршумите влегле во неговото тело. Чашата ги покри и дваЌцата терористи со остри прска®а.
  
  ДреЌк Ќа скрши вратата, а потоа се лизна, отскокнуваЌ«и се од рамката и лизгаЌ«и запре, проколнуваЌ«и Ќа сре«ата. Дал го прескокна, Кензи беше до него. ДваЌцата влегле во тркалата и го кренале оружЌето за да убиЌат. Рамзес ги пречека со сета сила на лудак од седум метри, врзан за мускулите, насмеан како диво куче; влетал и се обидел да ги растера наоколу.
  
  Дал не толерираше ништо од ова, спротивставуваЌ«и се на бруталната сила и преземаЌ«и ги сите удари. Кенси танцуваше околу нив дваЌцата, удираЌ«и по крилата на Рамзес како опасен волк. Радикалниот принц го претепа Швеѓанецот. Шлепата со рамената го натера Дал да се згрози. НевероЌатно силни раце го фатиЌа Швеѓанецот за гуша и почнаа да се стискаат. ПодигнуваЌ«и ги рацете, Дал го олабави стисокот на половина пат, а потоа самиот зеде една; и дваЌцата се нишаа и се стискаа додека ниеден не можеше да дише. Рамзес го сврте Дал и го удри назад во Ўидот, но единствената реакциЌа на Швеѓанецот беше широка насмевка.
  
  Кенси скокна во воздух, креваЌ«и го лактот, коЌ го спушти со дробе®е, директно врз раната на Рамзес од куршум што крвари. Никогаш не очекуваЌ«и дека еден удар «е стави краЌ на таквата тепачка, таа потоа го прободе грлото на мажот дури и додека тоЌ врескаше, предизвикуваЌ«и му испакнува®е на очите.
  
  Тогаш Рамзес се оддалечил, облеан во крв, повра«аЌ«и. Дал го пушти да си оди, чувствуваЌ«и го краЌот. Очите на терористот беа заглавени во очите на Швеѓанецот и во нив немаше знаци на пораз.
  
  "Ќе го сфатам овоЌ момент како момент на победа", крикна тоЌ. "И го скрши срцето на капитализмот".
  
  єа подаде раката како да сакаше да го допре алигаторот.
  
  Дал возврати. Куршумот го погодил Рамзес во стомакот, фрлаЌ«и го назад.
  
  Алигаторот скокна и падна врз Рамзес.
  
  Терористичкиот принц успеа да го зграпчи ранецот врзан за задниот дел на Алигаторот што паѓаше, а неговата испружена рака Ќа стискаше откриената сина жица додека и дваЌцата се срушиЌа.
  
  Кензи брзаше напред, стремеЌ«и се кон раката што Ќа држи жицата со единственото оружЌе што ѝ беше при рака, наЌдоброто оружЌе што го имаше, сурова катана. НеЌзиното сечило брзо се пресече, отсекуваЌ«и му Ќа раката на Рамзес на рамото, предизвикуваЌ«и терористот да изрази израз на краЌно изненадува®е.
  
  Раката удри во подот истовремено со Алигаторот, но прстите сè уште го стискаа сега отворениот краЌ на сината жица.
  
  "Без проблеми", кашла Рамзес. "Ти беше во право што ме нападна така. Часовникот не отчукуваше. Но..." Го изврте грч, брзо му тече крв од стомакот, раката и левото рамо.
  
  "Ова...се случува...сега".
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИЕСЕТ И ПЕТТА
  
  
  ДреЌк ползел по подот, тркалаЌ«и го алигаторот на стомакот додека лудиот се насмеал во крвавата палуба. До него падна Дал, на лицето му беа испишани болка, ужас и претчувство. Ременот беше прицврстен, но ДреЌк веднаш го одврза, а потоа го ослободи металното ку«иште од грубиот материЌал.
  
  ТаЌмерот за одброЌува®е стоеше пред нив, неговите светлечки црвени броЌки застрашувачки и страшни како крвта што се рашири по подот под нивните колена.
  
  "Четириесет минути", прво проговори ХеЌден, со придушен глас. "Не си играЌ со тоа, ДреЌк. РазоружаЌте Ќа оваа работа токму сега".
  
  ДреЌк ве«е Ќа вртеше бомбата, исто како и минатиот пат. Кинимака му подаде отворен нож, коЌ тоЌ го разделуваше дел по дел, движеЌ«и се внимателно, претпазлив од многуте стапици што може да ги ослободи еден производител на бомби како Гатор. Додека го оддалечуваше уредот од лудиот терорист, тоЌ погледна во Алиша.
  
  "Не кажуваЌ пове«е", рече таа, фа«аЌ«и го човекот под мишките и влечеЌ«и го. Нема да има милост за таков убиец.
  
  Со стабилна рака Ќа отстрани предната плоча на бомбата. На него беа прикачени намотани сини жици кои алармантно се протегаа.
  
  "Ова не е домашна бомба", шепна Дал. "ВнимаваЌ".
  
  ДреЌк застана за да погледне во своЌот приЌател. "Дали сакате да го направите ова?
  
  "И да бидете одговорни за неговото лансира®е? Не навистина. Не."
  
  ДреЌк Ќа гризна неговата долна усна, целосно свесен за сите вклучени фактори. Трепкачкото одброЌува®е беше постоЌан потсетник за тоа колку малку време им останало.
  
  ХеЌден му се Ќави на Мур. Кинимака ги повика саперите. НекоЌ друг наречен NEST. Кога ДреЌк го погледна уредот, беше земен предвид секоЌ аспект и информациите брзо се излеаа.
  
  "Повлечете ги жиците повторно", предложи Дал.
  
  "Премногу ризично".
  
  "Претпоставувам дека овоЌ пат нема сензор за движе®е, судеЌ«и по начинот на коЌ работи Алигаторот".
  
  "Точно. И не можеме повторно да Ќа искористиме вашата идеЌа за чекан".
  
  "Спадна кола?"
  
  "Тоа е проблемот. Тие ве«е користеа нешто ново - жица без проблеми. И ова копиле е вистински. Ако се вклучам во ова, можеби «е успее".
  
  Алигаторот испушташе неземни звуци од соседната соба додека АлисиЌа работеше. Не ѝ требаше многу време пред да Ќа протна главата низ скршената врата. "ТоЌ вели дека бомбата всушност има прекинувач против манипулации". Таа ги крена рамениците. "Но, тогаш мислам дека тоЌ би го направил тоа".
  
  "Нема време", рече Дал. "Нема проклето време за ова".
  
  ДреЌк погледна во таЌмерот. Им останаа ве«е триесет и пет минути. ТоЌ седна назад на неговите haunches. "По ѓаволите, не можеме да го преземеме тоЌ ризик. Колку брзо бомбите «е пристигне овде?"
  
  "Максимум пет минути", рече Кинимака додека хеликоптери удираа на палубите на траектот каде што можеа. Други лебдеа малку повисоко кога спасувачите скокнаа. "Но, што ако не можат да го разоружаат?
  
  "А да го фрлиме во заливот? предложи Лорен.
  
  "Тоа е добра идеЌа, но е премногу мала", ХеЌден ве«е го праша Мур. "Загадената вода «е го засити градот".
  
  ДреЌк се лулаше напред-назад, размислуваЌ«и за лудилото, а потоа го привлече окото на Дал. Истата идеЌа Ќа имаше и Швеѓанецот, знаеше. Благодарение на нивниот поглед, тие директно и лесно комуницираа.
  
  Можеме да го сториме тоа. Ова е единствениот начин.
  
  Ќе бевме слепи. Исходот е непознат. Откако «е се започне, нема вра«а®е назад. Би оделе на еднонасочно патува®е.
  
  Па, што по ѓаволите чекате? Стани, ебате маЌко.
  
  ДреЌк одговори на предизвикот во очите на Дал и се исправи. ЗемаЌ«и длабок здив, Ќа врза пушката, ги закачи пиштолите и Ќа извади нуклеарната бомба од ранецот. ХеЌден зЌапа во него со ококорени очи, продорно намуртено.
  
  "Што по ѓаволите правиш?"
  
  "Точно знаете што правиме".
  
  "Безбедните растоЌаниЌа можеби не се исти. За тебе мислам".
  
  "Тогаш тие нема да го направат тоа". ДреЌк ги крена рамениците. "Но, сите знаеме дека постои само еден начин да се спаси овоЌ град".
  
  ДреЌк Ќа зеде нуклеарната бомба и Дал тргна напред. Алиша го запре за уште еден скапоцен момент.
  
  "Заминуваш по само еден бакнеж? Не дозволуваЌте ова да биде наЌкратката врска во моЌот живот".
  
  "Изненаден сум што немавте пократки".
  
  "Намерно му отфрлам на момчето за кое решив дека ми се допаѓа, што го ебав, а потоа ми здодеа по околу осум минути".
  
  "О, добро. Се гледаме за неколку потоа".
  
  Алиша го држеше само со очите, држеЌ«и го остатокот од телото апсолутно мирен. "Врати се наскоро".
  
  ХеЌден се стисна меѓу ДреЌк и Дал, брзо разговараше, пренесуваше информации од Мур и внимаваше на оние кои можеа да пружат прва помош.
  
  "Тие велат дека носивоста на бомбата е меѓу пет и осум килотони. Со оглед на неговиот волумен, тежина и брзината со коЌа «е потоне..." Таа подзастана. "Безбедната длабочина е илЌада и осумстотини стапки..."
  
  ДреЌк го послуша, но се упати по блиските скали до горната палуба. "Ни треба наЌбрзиот хеликоптер што го имате", му рече тоЌ на пилотот што се приближуваше. "Без сра®е. Без кука®е. Само даЌте ни ги проклетите клучеви".
  
  "Ние не сме-"
  
  ХаЌден го прекина. "Да, 1800 стапки, за да се неутрализира сето ова зраче®е, според командата NEST. По ѓаволите, треба да бидете осумдесет милЌи од брегот".
  
  ДреЌк почувствува како металното тело на бомбата малку се лизга низ потта што му ги прекри прстите. "За триесет минути? Ова нема да се случи. Што друго имаш?"
  
  ХаЌден побледе. "Ништо, ДреЌк. Немаат ништо".
  
  "Сега овоЌ гумен чекан почнува да изгледа добро", коментира Дал.
  
  ДреЌк Ќа виде АлисиЌа како брза покраЌ себе, како се упатува кон горната палуба и гледа кон морето. Што бараше таа таму, надвор?
  
  Пилотот се приближи, а Bluetooth уредот трепкаше во основата на неговиот шлем. "Го имаме наЌбрзиот проклет хеликоптер во армиЌата", рече тоЌ. "Бел СуперКобра. Двесте милЌи на час ако Ќа турнете".
  
  ДреЌк се сврте кон ХеЌден. "Дали ова «е функционира?
  
  "Мислам дека да". Таа правеше некои ментални аритметички пресметки во неЌзината глава. "ЧекаЌ, ова не може да биде вистина".
  
  ДреЌк Ќа зграпчи нуклеарната бомба, црвените броЌки сè уште трепкаат, Дал покраЌ него. "АЌде!"
  
  "Осумдесет милЌи", рече таа додека трчаше. "Да, можете да го направите тоа. Но, тоа «е ве остави само... три минути да излезете по ѓаволите од таму. Нема да избегате од зоната на експлозиЌата!"
  
  ДреЌк ѝ приЌде на "Супер Кобра" без да забави, гледаЌ«и ги елегантни сиви облици, одбранбените топови, трицевните топови, ракетните поли®а и фрлачите на "ХелфаЌр".
  
  "Доста е", рече тоЌ.
  
  "ДреЌк", го запре ХеЌден. "Дури и ако безбедно фрлите нуклеарна бомба, експлозиЌата «е ве уништи".
  
  "Тогаш престанете да ни го губите времето", рече єоркширманот. "Освен ако вие или Мур или коЌ било друг во вашата глава не знае друг начин?
  
  ХеЌден ги слушал податоците, советите и интелигенциЌата што Мур постоЌано ги пренесувал. ДреЌк почувствува ферибот како се лула на немирните бранови, го виде хоризонтот на Менхетен одблизу, дури и го откри метежот како мравка од луѓе кои ве«е се вра«аат во своЌот живот. Воени пловни обЌекти, глисери и хеликоптери беа насекаде, управувани од многумина кои «е ги дадат своите животи за да го спасат овоЌ ден.
  
  Но, се се сведе на само два.
  
  ДреЌк и Дал се качиЌа на Супер Кобра, при што добиЌа курс за пад во контролите од пилотот што заминуваше.
  
  "ИмаЌте убав пат", рече тоЌ додека заминуваше. "И со сре«а".
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИЕСЕТ И ШЕСТА
  
  
  ДреЌк му Ќа предаде нуклеарната бомба на Дал со блага насмевка на лицето. "Мислев дека можеби «е сакаш да ги направиш почестите, другар".
  
  Швеѓанецот Ќа зеде бомбата и се качи во задниот дел на хеликоптерот. "Не сум сигурен дека можам да ти верувам да возиш во права линиЌа".
  
  "Ова не е автомобил. И навистина верувам дека ве«е утврдивме дека можам да возам подобро од тебе".
  
  "Зошто е ова? Не се се«авам на тоа така".
  
  "єас сум Англичанец. Ти не си таков".
  
  "И што точно има врска националноста со ова? Дал се лизна на стол.
  
  "Педигре", рече ДреЌк. "СтЌуарт. Хамилтон. Лов. Копче. Рид. И уште пове«е. Шведска беше наЌблиску до освоЌува®е на Формула 1 кога Финска го зазеде првото место.
  
  Дал се насмеа, се прикова и, ставаЌ«и го црното метално ку«иште на колена, Ќа затвори вратата. "Не зборуваЌ толку гласно, ДреЌк. Бомбата може да биде опремена со сензор за "сра®е"".
  
  "Тогаш ве«е сме заебани".
  
  ПовлекуваЌ«и го стапот на менувачот, тоЌ го крена хеликоптерот подалеку од траектот, откако се увери дека небото горе е ведро. Сончевата светлина трепкаше одзади и се одби од милионите рефлектирачки површини на градот, даваЌ«и му мал потсетник зошто го прават тоа. Лицата гледаа кон него од под палубата, многу од нив неговите приЌатели и семеЌството, неговите соиграчи. Кензи и Маи стоеЌа рамо до рамо, со лица без израз, но Израелецот конечно го насмеа.
  
  Таа го допре часовникот и само со усните рече: Продолжи да се движиш.
  
  Алиша никаде Ќа немаше, а ниту Бо. ДреЌк испрати воен хеликоптер ниско над брановите на директен курс преку Атлантикот. Ветровите им го преминаа патот, а сончевата светлина трепереше на секоЌ бран што се тркалаше. Хоризонтите се протегаат на сите правци, сводови од светло сино небо кои се спротивставуваат на пространствата на мори®ата кои предизвикуваат стравопочит. Епскиот хоризонт зад нив исчезна додека минутите и секундите полека се приближуваа до нула.
  
  "Петнаесет минути", рече Дал.
  
  ДреЌк погледна во километражата. "Точно според распоредот".
  
  "Колку време «е ни остане?
  
  "Три минути", Ќа крена раката ДреЌк. "Плус или минус".
  
  "Колку е ова во милЌи?
  
  "Со двесте милЌи на час? Околу седум".
  
  Дал покажа надеж на лицето. "Не е лошо".
  
  "Во идеален свет", ДреЌк ги крена рамениците. "Не вклучува маневри за врте®е, забрзува®е, напад на аЌкула. Што и да ни фрлиЌа по ѓаволите таму".
  
  "Дали оваа работа има надувува®е? Дал погледна наоколу, со прстите цврсто Ќа фати нуклеарната бомба.
  
  "Ако се случи, не знам каде". ДреЌк погледна во часовникот.
  
  Дванаесет минути до експлозиЌата.
  
  "Бидете подготвени".
  
  "Секогаш вака".
  
  "Се обложувам дека не очекувавте дека «е го направите ова кога «е се разбудите денес".
  
  "Што? Да се фрли нуклеарна бомба во Атлантскиот Океан за да се спаси ЊуЌорк? Или разговараЌте со вас лице в лице додека сте во хеликоптер на маринците?
  
  "Па, и двете".
  
  "Првиот дел ми падна на ум".
  
  ДреЌк одмавна со главата, не можеЌ«и да Ќа скрие насмевката. "Секако дека се случи. Ти си Торстен Дал, големиот хероЌ".
  
  Швеѓанецот го олабави стисокот на нуклеарната бомба за само секунда за да Ќа стави раката на рамото на ДреЌк. "А ти си ДреЌк, Мет ДреЌк, наЌгрижливата личност што некогаш сум Ќа познавал. Не е важно колку напорно се трудите да го скриете тоа".
  
  "Дали сте подготвени да Ќа фрлите оваа нуклеарна бомба?
  
  "Секако дека е, идиоту од северот".
  
  ДреЌк го принуди хеликоптерот да се нурне, прво во сивиот оток. Дал Ќа отвори задната врата, свртуваЌ«и се за да добие подобра позициЌа. Низ Супер Кобрата се втурна млаз воздух. ДреЌк го стегна стисокот на контролната рачка и ги притисна педалите, продолжуваЌ«и брзо да паѓа. Дал Ќа премести нуклеарната бомба за последен пат. Брановите се кренаа, се судриЌа и испратиЌа хаотични прска®а кон нив, трепкаЌ«и со бела пена, проникната со диЌамантски искри на сончева светлина. ЗатегнуваЌ«и го секоЌ мускул, ДреЌк конечно силно се повлече, исправаЌ«и го ореолот и вртеЌ«и Ќа главата за да го види Дал како го исфрла оружЌето со метална кутиЌа за краЌно уништува®е од вратата.
  
  Падна во брановите, вртечка бомба коЌа лесно влезе во водата поради малата надморска височина на коЌа беше пуштена, уште еден сигурен начин да се осигура дека сензорот отпорен на манипулации останува неутрален. ДреЌк веднаш ги оддалечи од судирот, возеЌ«и ги брановите толку ниско што го совладаа неговото лизга®е, не губеЌ«и време за да стекне надморска височина и да му даде помалку простор на хеликоптерот да падне во случаЌ на катастрофа.
  
  Дал го проверил своЌот часовник.
  
  Две минути.
  
  "Спушти Ќа ногата надолу".
  
  ДреЌк речиси повтори дека тоЌ всушност не го возел автомобилот, туку се фокусирал на тоа да Ќа добие птицата колку што може побрзо, знаеЌ«и дека Швеѓанецот само го намалува притисокот. Сега сè се сведе на секунди - времето пред нуклеарната експлозиЌа, милЌите што беа отстранети од радиусот на експлозиЌата, должината на нивниот живот.
  
  "Осумнаесет секунди", рече Дал.
  
  ДреЌк се подготви за пеколот. "Беше убаво, другар".
  
  Десет... девет...
  
  "Се гледаме наскоро, єорки".
  
  Шест... пет... четири...
  
  "Не ако го видам твоЌот глупав..."
  
  Нула.
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИЕСЕДМА И СЕДМА
  
  
  ДреЌк и Дал не видоа ништо од почетната подводна експлозиЌа, но огромниот воден Ўид што избувна од морето зад нив беше доволен да им трепери срцето. Течен облак од печурки што се издигнува илЌадници стапки во воздухот, затемнува сè друго, брза кон атмосферата како да се обидува да го удави самото сонце. Се зголеми куполата од спреЌ, претходник на ударните бранови, сферичен облак, високи површински бранови и основен бран коЌ «е се искачи на висина од над петстотини метри.
  
  Експлозивниот бран не можеше да се запре, тоа беше вештачка сила на природата, енергетско распаѓа®е. ТоЌ го погоди задниот дел на хеликоптерот како удар со чекан, оставаЌ«и впечаток на ДреЌк дека го турка раката на злобниот ¤ин. Речиси веднаш, хеликоптерот нурна, се крена, а потоа се сврте на страна. Главата на ДреЌк удри во металот. Дал се залепи како партал кукла што Ќа фрла наоколу злобно куче.
  
  Хеликоптерот се затресе и се тркала, го потресе бескраЌна експлозиЌа, динамичен бран. Се вртеше повторно и повторно, неговите пропелери забавиЌа, телото му се нишаше. Зад него продолжи да се крева огромна водена завеса, водена од титанска сила. ДреЌк се бореше да остане свесен, откажуваЌ«и се од секаква контрола над своЌата судбина и едноставно се обидуваше да се одржи, да остане буден и целосен.
  
  Времето пове«е не беше од суштинско значе®е, и тие можеа да удираат и да удираат со часови во експлозивниот бран, но дури кога тоЌ помина и тие беа фатени во неговиот бран станаа Ќасни вистинските последици од неговата деструктивна мо«.
  
  Хеликоптерот, речиси наопаку, се упати кон Атлантикот.
  
  ГубеЌ«и контрола, ДреЌк се подготвил за удар, знаеЌ«и дека дури и да Ќа преживеат катастрофата, немале сплав за спасува®е, елеци за спасува®е и надеж за спасува®е. Некако одржуваЌ«и доволно свесност за драг живот, тоЌ гледаше како се фрлаат во океанот.
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИЕСЕТ И ОСМА
  
  
  Алиша го видела ДреЌк како Ќа поврзува своЌата глава три секунди по неа. Дал исто така. Момците беа бавни, но таа никогаш не сакаше да каже. Многу подобро беше да се задржат некои работи во резерва. Како што разбраа другите, а ХеЌден се обрати до Мур и неговите владини приЌатели за совет, Алиша беше погодена од судбоносното сознание дека законот за безбедни растоЌаниЌа «е предизвика сите да страдаат многу во текот на следниот половина час. Додека ДреЌк работеше на командува®е на хеликоптерот, Алиша го сврте погледот и своето внимание на друго место.
  
  Хеликоптерот «е се урне, таа го знаеше тоа, па очигледниот избор да го следи со друга птица немаше смисла. Но, ако неговиот хеликоптер летал со двесте милЌи на час...
  
  Алиша го тргнала Бо настрана, го обЌаснила своЌот план, а потоа нашла воЌник коЌ ги запознал со претставник на краЌбрежната стража на САД.
  
  "КоЌ е вашиот наЌбрз брод?
  
  До моментот кога ДреЌк се повлече, Алиша беше под палубата и скокаше на набрзина претворена машина за сече®е од класата Defender, достигнуваЌ«и брзина од над осумдесет милЌи на час. Како што сведочеше еден од овчаниот екипаж, тие направиле некои промени кои можеби Ќа зголемиле или не Ќа зголемиле брзината на бродот на над сто. Кога Алиша со само неколку кратки зборови им кажа што сака да прави, секоЌ присутен маж инсистираше да остане и да помогне.
  
  Неколку минути подоцна, бранителот рикаше, пробиваЌ«и ги брановите со своЌот цврст труп, обидуваЌ«и се да го затвори Ќазот помеѓу неизбежната експлозиЌа и времето на нивното пристигнува®е.
  
  Како што им кажа АлисиЌа, "Одиме кон нуклеарна експлозиЌа, момци. Држете се за вашите сливи".
  
  И дали сфатиле или не, екипажот Ќа туркала максималната брзина од чамецот. єаваЌ«и по брановите и предизвикуваЌ«и ги, бродот од класата Defender даде се што имаше. Алиша, со бели зглобови и со бело лице, Ќа стегна оградата внатре во салонот, гледаЌ«и низ прозорците. ГПС го нацрта курсот на хеликоптерот со снима®е на сигналот од неговиот транспондер. Екипажот на бродот постоЌано Ќа земал предвид временската разлика, велеЌ«и дека Ќа затвориле празнината на дваесет минути, а потоа на осумнаесет.
  
  Седумнаесет.
  
  Уште предолго. Алиша Ќа зграпчи шината и се оттргна кога Бо Ќа зграпчи за рамо.
  
  "Ќе функционира", рече тоЌ. "Ќе го спасиме овоЌ ден".
  
  Бродот трчаше наЌбрзо што можеше, бркаЌ«и го забрзаниот хеликоптер, и дваЌцата чудно Ќа бркаа експлозиЌата што се приближуваше што сè уште не се случи. Хоризонтот беше линиЌа коЌа постоЌано се менуваше, никогаш права. Тимот се поти, се бореше и навлегуваше во длабочините на своето знае®е. Бродот влегуваше во непозната териториЌа, моторите беа толку мо«ни што изгледаа живи.
  
  Кога капетанот се сврте кон Алиша, таа ве«е можеше да види спирален облак на хоризонтот, не многу далеку, но многу подалеку од хеликоптерот на ДреЌк и Дал. Забрзаниот Defender испреплетуваше преку едно големо прска®е вода, го виде наближувачкиот бран на експлозиЌа, го удри и се проби, тресеЌ«и Ќа секоЌа завртка што Ќа држеше неЌзината структура. Во далечината можеше да се види огромен прстен од бела вода, глетката и го одзема здивот на Алиша за секунда.
  
  Но, само за секунда.
  
  "Движете се", дишеше таа, свесна дека ДреЌк и Дал сега речиси сигурно се удираа во неприЌателски води. "Движете се, движете се, движете се!
  
  
  * * *
  
  
  Беа потребни уште тринаесет минути за да се стигне до местото на несре«ата. Алиша беше подготвена, со поЌас за спасува®е врзан за телото и уште еден во раката. Бо беше до неа со пове«е од половина дузина членови на екипажот, скенираЌ«и ги водите со очите. Првиот ѓубре што го пронаЌдоа беше лебдечко парче сечило на пропелер, вториот беше пролизгува®е со цела должина. По ова почесто се поЌавуваа оние делови кои не потонаа, минуваЌ«и во кластер.
  
  Но, ниту ДреЌк ниту Дал.
  
  Алиша погледна кон брановите, стоеЌ«и на светлото сонце, но живееЌ«и во наЌтемниот пекол. Ако судбината утврдила дека овие дваЌца херои би можеле да го спасат ЊуЌорк и да Ќа преживеат експлозиЌата, само за да бидат изгубени во Атлантикот, таа не била сигурна дека може да се справи со тоа. Поминаа минути. Остатоците лебдеа покраЌ минатото. НикоЌ не рече ниту еден милиметар. Доколку има потреба «е останат до вечер.
  
  Радиото постоЌано крцкаше. Прашувачкиот глас на ХаЌден. Потоа Мур и Смит се на другата линиЌа. Дури и Кенси проговори. Минуваа моменти во бавно движе®е на превира®а и растечки ужас. Колку подолго ова траеше...
  
  Бо стоеше на прстите, забележуваЌ«и дека нешто се крева на страната на бранот. ТоЌ го истакна ова и го постави праша®ето. Тогаш Алиша го виде и тоа, чудна црна маса се движи полека.
  
  "Ако е Кракен", во основа шепна таа, без воопшто да сфати што рече. "єас заминувам одовде".
  
  Капетанот го управувал чамецот во таа насока, помагаЌ«и му на формата да се фокусира. Поминаа неколку минути и малку се оддалечи, но кога Алиша замижа, виде дека се работи за две тела, врзани заедно за да не се заматат и врзани за сè уште лебдечкото седиште на пилотот. Битката помеѓу стапнува®ето на водата и нурка®ето се чинеше дека се наведнуваше кон второто, па Алиша го повика заштитникот да побрза.
  
  И тоЌ скокна преку бродот.
  
  ПостоЌано пливаЌ«и, таа Ќа зграпчи масата што отскокнуваше и Ќа нишаше, обидуваЌ«и се да има смисла. Нечие лице се сврте.
  
  "Дал. Дали си добро? Каде е ДреЌк?
  
  "Да се држам за моите палта. Како и секогаш."
  
  Како што струЌата го вртеше Дал во водата, второто лице стана видливо, потпрено на задниот дел од Ќакната на другиот.
  
  "Па, вие дваЌцата ви е проклето удобно заедно", лажно протестираше Алиша. "Не е ни чудо што не повикавте помош. Да ви дадеме уште десет минути?
  
  Треперливата рака на ДреЌк се крена од водата. "Ниту сам. Ми се чини дека голтнав половина крвав океан".
  
  "И мислам дека «е слеземе", дишеше Дал, неколку моменти пред седиштето на пилотот да се лизне наназад и неговата глава исчезна под водата.
  
  Секачот на краЌбрежната стража се приближи колку што се осмели. "Сè е во ред со нив? извикуваа гласови.
  
  Алиша замавна. "Сè е во ред со нив. Копили®ата само се глупираат".
  
  Тогаш ДреЌк исто така се лизна под водата.
  
  "Ммм", Алиша се загледа во него. "Всушност..."
  
  
  ГЛАВА ЧЕТИРИЕСЕТ И ДЕВЕТА
  
  
  Последователно, светот се прилагоди, шокиран од ужасот на она што се случи, но, за жал, исто така се навикна на тоа. Како што САД детализираа уште во 1960-тите, беше само праша®е на време кога некоЌ терорист «е активира нуклеарна бомба во еден од наЌголемите градови во светот. Тие дури изработиЌа документ и одговор на него - национално сценарио за одговор броЌ еден.
  
  Ако се собрала пове«е ранета, помодрена, болна и пожаллива група на луѓе за да разговараат за последиците и да ги откриЌат неуспесите на ЊуЌорк, тоа никогаш немало да биде признаено. Сепак, овоЌ тим, SPIR и неколку други, беа контактирани од претседателот, директорот за домашна безбедност и градоначалникот на ЊуЌорк.
  
  Алиша секогаш се жалеше на тоа. "И сè што навистина сакав беше повик од Лоренс".
  
  "Fishburne?" праша ДреЌк.
  
  "Не биди смешен. Џенифер, се разбира".
  
  "Може ли таа да те украде од мене?
  
  Алиша се насмеа. "Во трепка®е на окото".
  
  "Па, секогаш е убаво да се знае на чиЌа страна сте".
  
  "Ако сакате, би можел да ви напишам листа на наЌголеми кандидати".
  
  ДреЌк мавташе со раката, сè уште се обидуваше да се опорави од бакнежот што го споделиЌа. Ова се случи веднаш по момент на голем стрес, славе®е на животот, но каЌ него поттикна емоции, стари емоции за кои мислеше дека одамна умреле. Како што стоЌат работите во моментов, имаше многу други работи за размислува®е - меѓу нив беа шефовите на МаЌ и Бо.
  
  Но, животот не забави само за тебе, помисли тоЌ. Иако многумина го очекуваа ова, а одличните шанси главно доаѓаа само еднаш. Да ги пропуштите обично значеше цел живот жале®е, никогаш да не се знае. Пропуштена шанса никогаш не е пропуштена шанса.
  
  Подобро е да се обидете и да не успеете отколку да не се обидете воопшто.
  
  Алиша беше сложена како Сончев систем, но дури и таа беше пловна. За момент ги исклучи мислите, сè уште физички и психички слаб од сиот стрес на овоЌ ден и всушност последните неколку недели. Неговите приЌатели седеа околу него, уживаЌ«и во оброкот во еден од наЌдобрите италиЌански ресторани во ЊуЌорк. Агентот Мур Ќа изнаЌмил целата просториЌа на сметка на Homeland, во знак на благодарност до тимот и ги заклучил внатре.
  
  "Што и да се случи", рече тоЌ. "Не сакам вие луѓе да брзате да го спречите ова".
  
  ДреЌк го ценеше тоа.
  
  А тимот Ќа ценеше прекрасната храна, опуштената атмосфера и долгата пауза после толку стрес. Седиштата беа кадифени, собата беше топла, а персоналот едваЌ се забележуваше. Дал беше облечен во бела кошула и црни панталони, речиси непрепознатливи за ДреЌк, коЌ беше навикнат да го гледа во борбена опрема. Но, тогаш тоЌ беше облечен слично, заменуваЌ«и ги панталоните со доверливи фармерки на Леви.
  
  "Не личи на Бонд", забележа Дал.
  
  "єас не сум ЏеЌмс Бонд".
  
  "Тогаш престанете да размислувате премногу и да се обидувате да изгледате пософистицирано секоЌ пат кога Алиша «е помине покраЌ него. Таа ве«е знае дека сте само дв во єоркшир...
  
  "Мислам дека е време да одиш на одмор, другар. Ако не можете да одлучите каде да одите, со задоволство «е ве поканам следната недела". єа крена тупаницата.
  
  "И тука е моЌата благодарност што ти го спасив животот".
  
  "Не се се«авам на ова. И ако не се се«авам на тоа, тогаш тоа никогаш не се случило".
  
  "Многу слично како кога пораснавте".
  
  Бо и МеЌ седеа еден до друг, Французинот уживаше во своЌот оброк и разговараше кога му се зборува; єапонката изгледаше надвор од место, фатена меѓу два света. ДреЌк се прашуваше што навистина сака и каде е неЌзиното вистинско место. Во некои моменти гледаше оган во неа што Ќа поттикнуваше да се бори за него, во други - сомнеж што Ќа принудуваше да молчи, нурнуваЌ«и се во себе. Се разбира, четворицата не можеа да решат ништо за еден ден, но тоЌ виде дека нешто се приближува, заматуваЌ«и го хоризонтот напред.
  
  Многу слично на нуклеарната експлозиЌа на коЌа беше сведок вчера.
  
  Смит и Лорен сега беа едно. Можеби тие биле поттикнати од бакнежот на ДреЌк и Алиша, или можеби нивната четка со уништува®е. Во секоЌ случаЌ, тие не изгубиЌа уште еден ден размислуваЌ«и за тоа. ХеЌден и Кинимака седеа заедно, а ДреЌк се прашуваше дали гледа нешто пове«е од метар простор меѓу нив, нешто позначаЌно. Тоа имаше пове«е врска со говорот на телото отколку со било што друго, но тоЌ беше ментално исцрпен во тоа време и го доведе до замор.
  
  "До утре", Ќа крена чашата, "и до следната битка".
  
  ПиЌалоците беа исцедени и оброкот продолжи. Откако главното Ќаде®е беше изедено и пове«ето беа потпрени на столовите, длабоко во задоволна сон, Кензи реши да зборува со целата група.
  
  "Што не е во ред со мене? - праша таа. "Дали моЌата судбина е навистина толку неизвесна?
  
  ХеЌден се префрли, мантиЌата на лидерство Ќа обви повторно. "Па, «е бидам искрен со вас, што сигурен сум дека «е го цените. Нема ништо што би сакал пове«е од тоа да те задржам надвор од затворската «елиЌа, Кенси, но морам да кажам - не можам да замислам дека тоа «е се случи".
  
  "Би можел да заминам".
  
  "Не можев да те спречам", призна ХаЌден. "И Ќас не би сакал. Но, злосторствата што ги извршивте на Блискиот Исток", направи таа гримаса, "во наЌмала рака, вознемири многу мо«ни луѓе". Некои од нив се американски".
  
  "НаЌвероЌатно истите мажи и жени за кои купив други предмети".
  
  "Добра поента. Но, тоа не помогна".
  
  "Тогаш «е се приклучам на вашиот тим. Започнете со чиста листа. ТрчаЌте покраЌ русокосата газела, чие име е Торстен Дал. Сега сум твоЌ, ХаЌден, ако ми дадеш шанса да го откупам моЌот долг".
  
  Водачот на тимот на SPEAR брзо трепна додека Ќа осамна искрената изЌава на Кензи. ДреЌк се задави во вода по втор пат за два дена. "Никогаш не го мислев Дал како газела. Уште пове«е -"
  
  "Не кажуваЌ го тоа", предупреди Швеѓанецот, изгледаЌ«и малку засрамено.
  
  АлисиЌа внимателно го наб удуваше Израелецот. "Не сум сигурен дека сакам да работам со оваа кучка".
  
  "Ох, «е бидам добар со тебе, МаЌлс. Држете се на вашите прсти. Би можел да те научам како да фрлаш удар коЌ всушност боли".
  
  "Можеби и Ќас «е треба да останам со тебе засега", проговори Бо. "Со ТаЌлер Веб на ветрот и Tomb Raider, нема каде на друго место би можел да бидам".
  
  "Благодарам", мрмори ДреЌк. "Ќе размислиме за тоа и «е ви испратиме многу кратко писмо со одговор".
  
  "Добрите луѓе се секогаш добредоЌдени во овоЌ тим", му рече ХеЌден. "Се додека тие играат добро со нас останатите. Уверен сум дека Бо «е биде одлично дополнува®е".
  
  "Па, знам дека тоЌ има голема предност", рече Алиша замислено. "Иако не сум сигурен дека «е игра добро со тимот".
  
  Некои се смееЌа, некои не. Но«та се депилираше и опаѓаше, а сепак воЌниците кои го спасиЌа ЊуЌорк беа депресивни во добро друштво и среде добри приказни. Со нив славеше и самиот град, иако пове«ето негови жители никогаш не знаеЌа зошто. Чувство на карневал проникна во воздухот. Во темнината, а потоа на изгреЌсонце, животот продолжи.
  
  Како што осамна новиот ден, тимот тргна по своЌот пат, се вратиЌа во хотелските соби и се договориЌа да се сретнат попладне.
  
  "Подготвени сте да се борите друг пат? Дал му се проЎеваше на ДреЌк додека излегуваа во свежото, ново утро.
  
  "До тебе?" ДреЌк размислувал да се потсмева со Швеѓанецот, а потоа се сетил низ се што поминале. Не само денес, туку од денот кога се запознале.
  
  "Секогаш", рече тоЌ.
  
  
  КРАє
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  ДеЌвид Лидбитер
  Коските на Один
  
  
  ПОСВЕТУВАЊЕ
  
  
  Би сакал да Ќа посветам оваа книга на моЌата «ерка,
  
  Кира,
  
  ветува дека «е се одржи
  
  и уште многу милЌи напред...
  
  И на сите кои некогаш ме поддржале во моето пишува®е.
  
  
  Дел 1
  Никогаш не сакав да започнам воЌна...
  
  
  ЕДЕН
  
  
  
  єОРК, АнглиЌа
  
  
  Темнината експлодираше.
  
  "Ова е тоа". Мет ДреЌк погледна во визирот и се обиде да го игнорира спектаклот и да Ќа сними сликата додека необично облечената манекенка демнеше по модната писта кон него.
  
  Не е лесно. Но, тоЌ беше професионалец, или барем се трудеше да биде. НикоЌ никогаш не рече дека транзициЌата од воЌник на САС во цивил «е биде лесна, и тоЌ се бореше во изминатите седум години, но се чинеше дека фотографиЌата Ќа погоди вистинската врска во него.
  
  Особено вечерва. Првиот модел мавташе и благо надмено се насмевна, а потоа непречено се оддалечи под звукот на музиката и овации. ДреЌк продолжил да клика на камерата кога Бен, неговиот дваесетгодишен станар, почнал да му вреска на уво.
  
  "Програмата вели дека тоа била Мила єанкови«. Мислам дека сум слушнал за неа! Цитирам: "шик дизаЌнерски модел ФреЌа". Леле, дали е таа сала на Бри¤ит? Тешко е да се каже под целата таа викиншка опрема".
  
  ДреЌк го игнорираше коментарот и Ќа продолжи своЌата игра, делумно затоа што не беше сигурен дека неговиот млад приЌател го влече конецот, така да се каже. ТоЌ снимил живописни слики од оде®ето на мачката и расфрланата игра на светлина во толпата. Моделите беа облечени во викиншки костими, комплетирани со мечеви и штитови, шлемови и рогови - ретро костими дизаЌнирани од светски познатиот дизаЌнер Абел ФреЌ, коЌ во чест на вечерта Ќа надополни модата на новата сезона со скандинавски борбен костум.
  
  ДреЌк го сврте вниманието кон главата на мачката и предметот на денешната прослава - неодамна откриената реликвиЌа, амбициозно наречена "Штитот на Один". Новооткриениот штит, коЌ доби широко распространето признание низ целиот свет, ве«е е поздравен како наЌголемото откритие во нордиската митологиЌа и всушност датира многу пред почетокот на историЌата на Викинзите.
  
  Чудно, велат експертите.
  
  МистериЌата што следеше беше огромна и интригантна и го привлече вниманието на целиот свет. Вредноста на Шилд се зголеми само кога научниците се приклучиЌа на циркусот за публицитет откако беше откриен некласифициран елемент во неговиот состав.
  
  Глупавици гладни за своите петнаесет минути слава, проговори циничната страна на неговата личност. ТоЌ го истресе. Колку и да се бореше, цинизмот што стана дел од него кога остана вдовец цветаше како отровна роза секогаш кога «е Ќа опушташе стражата.
  
  Бен го влечеше ДреЌк за раката, нагло претвораЌ«и Ќа неговата уметничка композициЌа во кадар од полна месечина.
  
  "Упс". ТоЌ се насмеа. "Извини, Мет. Тоа е прилично вкусно. Освен музиката... тоа е глупост. Тие би можеле да го ангажираат моЌот бенд за неколку стотици фунти. Можете ли да верувате дека єорк успеал да добие нешто толку невероЌатно како ова?
  
  ДреЌк мавташе со камерата во воздухот. "Искрено? Не." ТоЌ го познаваше Советот на градот єорк со нивните корумпирани идеи. Иднината е во минатото, велат тие. "Но, погледнете, єорк му пла«а на вашиот сопственик неколку пари за да фотографира модели, а не небото но«е во септември. И вашиот бенд е глупост. Значи, олади се".
  
  Бен ги преврте очите. "Сра®е? Ґидот на спие®ето дури сега размислува за многуброЌни предлози, приЌателе".
  
  "Само се обидувам да се фокусираме на добри модели". ДреЌк всушност бил фокусиран на Шилд, осветлен од светлата на прошетката на мачката. Се состоеше од два круга, внатрешниот беше покриен со нешто што личеше на стари животински слики, а надворешниот беше мешавина од животински симболи.
  
  Многу мистично, помисли тоЌ. Одлично за суво овошЌе и Ќаткасти плодови.
  
  "Слатко", шепна тоЌ додека одеше манекенка, и го забележа контрастот на младоста и возраста на дигиталниот филм.
  
  Трката за мачки беше брзо инсталирана веднаш до познатиот єорвик центар во єорвик - историски музеЌ на Викинзите - откако шведскиот музеЌ на национални антиквитети обезбеди краток заем за почетокот на септември. Важноста на настанот порасна експоненциЌално кога дизаЌнерот на суперЎвездата Абел ФреЌ понуди да спонзорира настан за оде®е на мачки за да го прослави отвора®ето на изложбата.
  
  Друг модел чекореше по импровизираните плочки со изразот на мачка што Ќа бара своЌата но«на чиниЌа со крем. Идиоту, пак се крена цинизмот. Ова беше ебаната парадигма на Ўвездата на коЌа и беше судено да се поЌави во идната програма за "славни" реалити ТВ и да биде твитана на Твитер и ФеЌсбук од милион идиоти кои пиЌат пиво и пушат десет на ден.
  
  ДреЌк трепна. Таа сепак беше нечиЌа «ерка...
  
  Рефлекторите се ротираа и се ширеа низ но«ното небо. Светлата светлина се рефлектираше од излог на продавница, уништуваЌ«и Ќа малата уметничка аура што ДреЌк успеа да Ќа создаде. Отстранувачката танцова музика на Каскада ги нападна неговите уши. Господи, помисли тоЌ. Во Босна чувствата беа полесни отколку во ова.
  
  Толпата се зголеми. И покраЌ неговата работа, тоЌ одвои еден момент да ги погледне лицата околу него. Парови и семеЌства. СтреЌт и геЌ дизаЌнери кои се надеваат дека «е го фатат погледот на нивниот идол. Луѓе во фенси фустани, додаваЌ«и Ќа карневалската атмосфера. ТоЌ се насмевна. Додуша, желбата да се чува стража деновиве беше затапена - борбената готовност на АрмиЌата помина - но тоЌ сепак почувствува некои од старите чувства. Во извртена смисла, тие добиЌа сила откако Алисон, неговата сопруга, почина две години претходно откако го остави, лута, со скршено срце, изЌавуваЌ«и дека можеби го напуштил САС, но САС никогаш нема да го напушти. Што, по ѓаволите, значеше тоа?
  
  Времето едваЌ Ќа допре болката.
  
  Зошто се урна? Дали тоа беше лош одраз на патот? Лоша проценка? Солзи во неЌзините очи? Намерно? Одговор коЌ засекогаш «е му избега; страшна вистина коЌа никогаш нема да Ќа дознае.
  
  Антички императив го врати ДреЌк во сегашноста. Нешто се памети од неговите воЌнички денови - далечно чука®е, одамна заборавено... сега стари спомени... чук....
  
  ДреЌк Ќа истресе маглата и се фокусираше на шоуто за прошетка со мачки. Две манекенки приредиЌа лажна битка под штитот на Один: ништо спектакуларно, само промотивен материЌал. Толпата навиваше, телевизиските камери се вртеа, а ДреЌк кликна како дервиш.
  
  И тогаш се намурти. єа спушти камерата. Неговиот воЌнички ум, слаб, но не распаднат, го фати тоа далечно тропа®е, повторно чукна и се запраша зошто, по ѓаволите, два армиски хеликоптери се приближуваат до местото на настанот.
  
  "Бен", рече тоЌ внимателно, поставуваЌ«и го единственото праша®е што ми падна на ум, "за време на вашето истражува®е, дали сте слушнале за некои неочекувани гости вечерва?
  
  "Леле. Мислев дека не забележавте. Па, тие твитаа дека КеЌт Мос можеби «е се поЌави".
  
  "КеЌт Мос?
  
  Два хеликоптери, звук што тренираното уво непогрешливо може да го препознае. И не само хеликоптери. Тоа беа нападни хеликоптери Апачи.
  
  Тогаш пукна целиот пекол.
  
  Хеликоптерите прелетаа над главата, направиЌа круг и почнаа да лебдат едногласно. Толпата ентузиЌастички навиваше, очекуваЌ«и нешто посебно. Сите очи и камери се свртени кон но«ното небо.
  
  Бен извика: "Леле..." Но потоа заЎвони неговиот мобилен телефон. Неговите родители и сестра му се Ќавуваа постоЌано, а тоЌ, семеен човек со златно срце, секогаш одговараше.
  
  ДреЌк се користи за кратки семеЌни паузи. ТоЌ внимателно ги испита позициите на хеликоптерот, целосно наполнетите ракетни места, пиштолот со син¤ир од 30 мм, коЌ очигледно се наоѓа под предниот труп на авионот и Ќа процени ситуациЌата. Глупости...
  
  ПотенциЌал за целосен хаос Воодушевената толпа беше преполна на мал плоштад опкружен со продавници со три тесни излези. Бен и тоЌ имаа само еден избор ако... кога... почна стампедото.
  
  Упатете се директно на прошетка со мачки.
  
  Без предупредува®е, десетици Ќажи®а се лизнаа од вториот хеликоптер, за коЌ ДреЌк сега сфати дека е хибрид на Апачи: машина изменета за да се сместат пове«е членови на екипажот.
  
  Маскирани мажи се симнуваа по низите што се нишаа, исчезнуваЌ«и зад оде®ето на мачката. ДреЌк ги забележа пушките врзани на нивните гради додека внимателна тишина почна да се шири низ толпата. Последните гласови беа детски гласови кои прашуваа зошто, но набрзо дури и тие стивнаа.
  
  Водечкиот Апачи потоа испука проектил "ХелфаЌр" кон едно од празните списаниЌа. Се слушна звук на подсвиркване, како да бегаат милион галони пареа, а потоа татнеж како средба на дваЌца диносауруси. Фрагменти од оган, стакло и тули се расфрлани високо низ областа.
  
  Бен шокиран го испуштил мобилниот телефон и потрчал по него. ДреЌк ги слушна врисоците кои се креваат како плимски бран и почувствува дека инстинктот на толпата Ќа обзема толпата. Без размислува®е, го грабна Бен и го фрли преку оградата, а потоа се прескокна себеси. Тие слетаа покраЌ патеката на мачката.
  
  Одекна звукот на пиштол со син¤ир Апачи, длабок и смртоносен, неговите истрели летаа над толпата, но сепак предизвикуваа чиста паника.
  
  "Бен! Остани блиску до мене." ДреЌк се тркаше околу дното на патеката за мачки. Неколку модели се наведнаа да помогнат. ДреЌк стана на нозе и погледна назад кон зоврената маса луѓе кои панично трчаа кон излезите. Десетици луѓе се искачиЌа на модната писта, помогнати од модели и персонал. Исплашени крици го пробиле воздухот, предизвикуваЌ«и паника. Огнот Ќа осветли темнината, а силниот тропот на роторите на хеликоптерот го удави наЌголемиот дел од вревата.
  
  Син¤ирниот пиштол повторно заЎвони, испра«аЌ«и тешко олово во воздухот со кошмарен звук што ниеден цивил не треба никаде да го слушне.
  
  ДреЌк се сврте. Манекенките се наведнаа зад него. Штитот на Один беше пред него. ПочитуваЌ«и импулс, ризикуваше да направи неколку фотографии токму во моментот кога од зад сцената се поЌавиЌа воЌници во Ќакни отпорни на куршуми. Првата грижа на ДреЌк беше да се позиционира меѓу Бен, манекенките и воЌниците, но тоЌ постоЌано кликнуваше, стеснуваЌ«и го своЌот визир.
  
  Со другата рака го турна подалеку своЌот млад станар.
  
  "ЕЌ!"
  
  Еден од воЌниците се загледа во него и заканувачки замавна со автоматот. ДреЌк го потисна чувството на неверува®е. Вакво нешто не се случи во єорк, на овоЌ свет. єорк беше дом на туристи,  убители на сладолед и американски патници. Тоа беше лав на коЌ никогаш не му беше дозволено да рика, дури и кога владееше Рим. Но, тоа беше безбедно, и беше разумно. Ова беше местото кое ДреЌк го избра за да избега од проклетиот САС на прво место.
  
  Да бидам со жена ми. За да избегнете... глупости!
  
  ВоЌникот одеднаш му се поЌави во лицето. "ДаЌ ми го тоа!" викна со германски акцент. "ДаЌ ми го мене!"
  
  ВоЌникот се упати кон камерата. ДреЌк му Ќа засече подлактицата и го изврте митралезот. Лицето на воЌникот светна од изненадува®е. ДреЌк тивко му Ќа подаде камерата на Бен во потег со коЌ секоЌ главен келнер во ЊуЌорк би бил горд. Слушнав како бега со брзо темпо.
  
  ДреЌк го впери митралезот на подот додека уште троЌца воЌници напредуваа кон него.
  
  "Ти!" Еден од воЌниците го крена оружЌето. ДреЌк ги полузатворил очите, но потоа слушнал рапав плач.
  
  "ЧекаЌ! Минимални загуби, идиот. Дали навистина сакате ладнокрвно да застрелате некого на национална телевизиЌа?"
  
  Новиот воЌник кимна со главата на ДреЌк. "ДаЌ ми Ќа камерата". Имаше мрзлив назален квалитет на неговиот германски акцент.
  
  ДреЌк смисли план Б и пушти пиштолот да трепне на подот. "єас ги немам".
  
  Командантот кимна со главата на своите подредени. "Проверете го".
  
  "Имаше некоЌ друг таму..." првиот воЌник го крена пиштолот, изгледаЌ«и збунето. "ТоЌ... замина".
  
  Командантот влезе право во лицето на ДреЌк. "Лош потег".
  
  Бурето му се притисна на челото. Неговата визиЌа беше исполнета со гневни Германци и летечки плука®а. "Проверете го!"
  
  Додека го претресувале, тоЌ Ќа наб удувал организираната кражба на штитот на Один предводена од новопристигнат маскиран маж облечен во бел костум. Мавташе со раката некако демонстративно и Ќа чешаше главата, но ништо не рече. Откако Шилд беше безбедно сокриен, човекот мавташе со радиото во насока на ДреЌк, Ќасно привлекуваЌ«и го вниманието на командантот.
  
  Командантот му го стави радиото на уво, но ДреЌк не го тргаше погледот од човекот во бело.
  
  "Во Париз", рече човекот само со усните. "Утре во шест".
  
  Обуката на САС, смета ДреЌк, сè уште беше корисна.
  
  Командантот рече: "Да". Повторно се наЌде во лицето на ДреЌк, мавтаЌ«и со кредитните картички и фотографските лични карти. "Сре«ен оревокршач", мрзеливо извлече тоЌ. "Шефот вели дека загубите се минимални, затоа си жив. "Но", мавташе со паричникот на ДреЌк, "ние Ќа имаме вашата адреса, и ако Ќа истурите зрната", додаде тоЌ, насмевнуваЌ«и се поладно од скротумот на поларна мечка, "неволЌата «е ве наЌде".
  
  
  ДВЕ
  
  
  
  єОРК, АнглиЌа
  
  
  Подоцна, дома, ДреЌк го почестил Бен со филтер кафе без кофеин и му се придружил да го следи известува®ето за но«ните настани.
  
  Штитот на Один бил украден затоа што градот єорк едноставно не бил подготвен за таков брутален напад. Вистинско чудо беше тоа што никоЌ не умре. Запалените хеликоптери беа пронаЌдени со милЌи подалеку, напуштени каде што се споиЌа три автопати, а нивните патници одамна ги нема.
  
  "Го уништи шоуто на ФреЌ", рече Бен половина сериозно. "Моделите се ве«е спакувани и ги нема.
  
  "По ѓаволите, Ќа сменив и постелнината. Па, сигурен сум дека ФреЌ, Прада и Гучи «е преживеат".
  
  "Ґидот на спие®ето «е игра низ сето тоа".
  
  "Повторно почнавте во семеЌниот филм Титаник?
  
  "Тоа ме потсетува - ми го отсекоа татко ми на средина".
  
  ДреЌк си Ќа наполни криглата. "Не грижи се. Ќе се Ќави за околу три минути или нешто пове«е".
  
  "Дали се шегуваш со мене, Крусти?
  
  ДреЌк одмавна со главата и се насмеа. "Не. Ти си премногу млад за да разбереш".
  
  Бен живеел со ДреЌк околу девет месеци. За само неколку месеци од непознати станаа добри приЌатели. ДреЌк Ќа субвенционираше кириЌата на Бен во замена за неговото знае®е за фотографиЌа - младиот човек беше на пат да дипломира - а Бен помогна со споделува®е сè. ТоЌ беше тип на момче што не ги криеше своите чувства, можеби знак на невиност, но исто така достоен за восхит.
  
  Бен Ќа спушти криглата. "Добра но«, другар. Мислам дека «е одам да и се Ќавам на сестра ми".
  
  "Но«".
  
  Вратата се затвори и ДреЌк зЌапаше празно во СкаЌ Њуз за момент. Кога се поЌави сликата на штитот на Один, тоЌ се врати во сегашноста.
  
  Го зел фотоапаратот што му обезбедувал егзистенциЌа, Ќа залепил мемориската картичка во ¤ебот, со намера утре да ги прегледа сликите, а потоа се упатил кон компЌутерот што врти. ПремислуваЌ«и се, застана да ги провери повторно вратите и прозорците. Оваа ку«а била силно заштитена пред многу години кога тоЌ сè уште служел воЌска. Сакаше да верува во основното добро на секое човечко суштество, но воЌната те научи на едно - никогаш не веруваЌ во ништо слепо. Секогаш имаЌте план и резервна опциЌа - План Б.
  
  Поминаа седум години, а сега знаеше дека воЌничкиот менталитет никогаш нема да го напушти.
  
  Ги бараше "Один" и "Штитот на Один" на Гугл. Надвор од ку«ата се креваше ветрот, брзаЌ«и преку стреата и завиваЌ«и како инвестициски банкар чиЌ бонус беше ограничен на четири милиони. Наскоро сфати дека Штитот е голема вест. Тоа беше големо археолошко откритие, наЌголемо во историЌата на Исланд. Некои типови на ИндиЌана Џонс отишле од претепаната патека за да истражат древен леден поток. Неколку дена подоцна, тие го ископале Шилд, но потоа еден од наЌголемите вулкани на Исланд почнал да татне и понатаму истражува®ето мораше да се стави во мирува®е.
  
  Истиот вулкан, размислуваше ДреЌк, коЌ неодамна испрати облак од пепел низ Европа, нарушуваЌ«и го воздушниот сообра«аЌ и празниците на луѓето.
  
  ДреЌк го пиеше кафето и го слушаше завива®ето на ветрот. Часовникот на шахтата отчука полно«. Еден поглед на огромното количество информации обезбедени од Интернет му кажа дека Бен «е има пове«е смисла отколку што може. Бен беше како и секоЌ студент - можеше брзо да го разбере нередот што се поЌави заедно со технологиЌата. ТоЌ прочитал дека штитот на Один бил украсен со многу сложени дизаЌни, од кои сите биле проучувани од експерти за визби, и дека є.Р.Р. Толкин го базираше своЌот волшебник за скитници Гандалф на Один.
  
  СлучаЌни работи. Се верувало дека симболите или хиероглифите што го опкружувале надворешноста на штитот се древна форма на проклетството на Один:
  
  
  РаЌот и пеколот се само привремено незнае®е,
  
  Бесмртната душа е таа што се приклонува кон Правото или Погрешното.
  
  
  Немаше сценарио за обЌаснува®е на проклетството, но сепак сите веруваа во неговата автентичност. Барем ова им се припишува на Викинзите, а не на Один.
  
  ДреЌк седна на столот и трчаше низ но«ните настани.
  
  Една работа го повика, но во исто време го натера да размислува. Човекот во бела уста рече: "во Париз, утре во шест." Ако ДреЌк тргне по овоЌ пат, може да го загрози животот на Бен, а да не зборуваме за неговиот.
  
  Цивил би го игнорирал ова. ВоЌникот би рекол дека ве«е им се заканувале, дека нивните животи се ве«е во опасност и дека секоЌа информациЌа е добра информациЌа.
  
  ТоЌ гуглаше: Еден + Париз.
  
  Еден храбар влез го привлече вниманието.
  
  Ко®от на Один, Слеипнир, беше изложен во Лувр.
  
  Ко®от на Один?ДреЌк си го изгреба задниот дел од главата. За Бога, овоЌ човек тврдеше дека има многу материЌални работи. ДреЌк Ќа отвори почетната страница на Лувр. Се чинеше дека скулптурата на легендарниот ко® Один била откриена пред многу години во планините во Норвешка. Следеа пове«е приказни. ДреЌк набрзо толку се понесе од многуте приказни за Один што за малку «е заборавил дека тоЌ е всушност Богот на Викинзите, само мит.
  
  Лувр? ДреЌк го из¤вака. Го заврши кафето, чувствуваЌ«и се уморно и се оддалечи од компЌутерот.
  
  Следниот момент тоЌ ве«е спиеше.
  
  
  * * *
  
  
  Се разбудил од звукот на жаба што крка. Неговиот мал стражар. НеприЌателот можеби очекувал аларм или поЌава на куче, но никогаш не би се посомневал во малиот зелен украс поставен до корпата со тркала, а ДреЌк бил обучен да биде лесен за спие®е.
  
  Заспа на компЌутерското биро со главата во рацете; Сега тоЌ веднаш се разбуди и се лизна во темниот коридор. Задната врата штракаше. Се скрши стаклото. Поминаа само неколку секунди откако жабата кркаше.
  
  Тие беа внатре.
  
  ДреЌк се наведна под нивото на очите и виде дваЌца мажи кои влегуваат, држеЌ«и компетентно митралези, но малку невешто. Нивните движе®а беа чисти, но не и грациозни.
  
  Нема проблем.
  
  ДреЌк чекаше во сенка, надеваЌ«и се дека стариот воЌник во него нема да го изневери.
  
  Влегоа две лица, групата напред. Ова покажа дека некоЌ знае што прават. Комплетната стратегиЌа на ДреЌк за оваа ситуациЌа беше испланирана пред многу години, кога менталитетот на воЌникот беше сè уште силен и експериментален, и тоЌ едноставно никогаш не мораше да го промени. Сега тоа беше преориентирана во неговиот ум. Кога муцката на првиот воЌник излезе од куЌната, ДреЌк Ќа зграпчи, Ќа навлече кон него, а потоа Ќа сврте назад. Во исто време, тоЌ зачекори кон своЌот противник и се вртеше наоколу, ефикасно грабнуваЌ«и го пиштолот и заврши зад човекот.
  
  Вториот воЌник бил изненаден. Тоа беше сè што требаше. ДреЌк пукал без милисекунда пауза, а потоа се завртел и го застрелал првиот воЌник пред вториот да падне на колена.
  
  БегаЌ!, помисли тоЌ. Брзината сега беше сè.
  
  Истрча по скалите, извикуваЌ«и го името на Бен, а потоа испука митралез преку неговото рамо. Стигна до слетува®ето, повторно викна, а потоа истрча на вратата на Бен. Пукна. Бен стоеше во боксерките, мобилниот телефон во рака, а на неговото лице беше испишан вистински хорор.
  
  "Не грижи се", намигна ДреЌк. "ВеруваЌ ми. Ова е моЌа друга работа".
  
  За негова заслуга, Бен не поставуваше праша®а. ДреЌк се концентрираше со сета своЌа сила. ТоЌ го оневозможил оригиналниот тавански отвор на домот, а потоа инсталирал втор во таа просториЌа. После тоа Ќа засилил вратата од спалната соба. Тоа не би го спречило решителниот неприЌател, но сигурно би го забавило.
  
  Сето тоа е дел од планот.
  
  єа забрави вратата, осигуруваЌ«и се дека вградените дрва се прицврстени на армираната рамка, а потоа Ќа спушти скалата на таванот. Бен застрела првиот, ДреЌк секунда подоцна. Просторот на мансардата беше голем и обложен со тепих. Бен само стоеше таму, со подотворена уста. Големите сопствени полици за книги го исполниЌа целиот простор на Ўидот исток-запад, преполни со ЦД-а и стари касети.
  
  "Дали е се ова твое, Мет?
  
  ДреЌк не одговори. ТоЌ отиде до еден куп кутии што сокри врата доволно висока за да се провлече; врата што водеше до покривот.
  
  ДреЌк Ќа преврте кутиЌата на тепихот. Испадна целосно спакуваниот ранец коЌ го прицврстил на рамениците.
  
  "Крпа?" шепна Бен.
  
  Го тапкаше ранецот. "Ги добив".
  
  Кога Бен изгледал празно, ДреЌк сфатил колку е исплашен. Сфатил дека премногу лесно се претворил во тоЌ тип на САС. "Платна. Мобилни телефони. Пари. Пасоши. I-пад. ИдентификациЌа".
  
  Не го спомна пиштолот. Куршуми. Нож...
  
  "КоЌ го прави ова, Мет?
  
  Имаше удар одоздола. Нивниот непознат неприЌател тропа на вратата од спалната соба на Бен, можеби сега сфа«аЌ«и дека го потцениле ДреЌк.
  
  "Време е да одиме".
  
  Бен се сврте без никаков израз и се вовлече во ветровитата но«. ДреЌк се упати по него и, гледаЌ«и последен пат на Ўидовите обложени со ЦД-а и ленти, Ќа тресна вратата.
  
  ТоЌ го намести покривот наЌдобро што можеше без да го привлече вниманието на луѓето. Под изговор дека поставил нов олук, поставил пешачка патека широка три метри што минувала по целата должина на неговиот покрив. Проблемот би бил на страната на неговиот сосед.
  
  Ветерот ги влечеше со нестрпливи прсти додека го преминаа несигурниот покрив. Бен чекореше внимателно, босите стапала му се лизгаа и се тресеа на бетонските плочки. ДреЌк цврсто го држеше за рака, посакуваЌ«и да имаат време да му ги наЌдат патиките.
  
  Потоа силен налет на ветер завива над о¤акот, го удри Бен во лицето и го испрати да се сопне преку работ. ДреЌк силно се повлече, слушна крик од болка, но не го олабави стисокот. Една секунда подоцна го заузда своЌот приЌател.
  
  "Не далеку", шепна тоЌ. "Речиси таму, другар".
  
  ДреЌк можеше да види дека Бен е преплашен. Неговиот поглед се фрли меѓу вратата од таванот и работ на покривот, потоа кон градината и назад. Паниката му ги искриви цртите. Дише®ето му се забрза; никогаш не би го направиле тоа со оваа брзина.
  
  ДреЌк украде поглед кон вратата, собра храброст и го сврте грбот кон неа. Да поминеше некоЌ, прво «е го видеше. Го фати Бен за рамениците и го сретна неговиот поглед.
  
  "Бен, мора да ми веруваш. ВеруваЌ ми. Ветувам дека «е ви помогнам да го пребродите ова".
  
  Очите на Бен се фокусираа и тоЌ кимна со главата, сè уште исплашен, но ставаЌ«и го своЌот живот во рацете на ДреЌк. Се сврте и внимателно зачекори напред. ДреЌк забележал дека крвта му капе од нозете и течела во каналот. Го преминале покривот на соседот, се симнале во неговата стаклена градина и се лизнале на земЌа. Бен се лизна и падна на половина пат, но ДреЌк беше прв таму и го ублажи поголемиот дел од неговиот пад.
  
  Тогаш беа на цврсто тло. Светлото беше запалено во соседната соба, но немаше никоЌ наоколу. ВероЌатно слушнале пука®е од автомат. Се надевам дека полициЌата е на пат.
  
  ДреЌк силно го прегрна Бен и рече: "Фантастични работи. Продолжете со добрата работа и «е ви добиЌам нова рамка за искачува®е. Сега да одиме".
  
  Тоа беше трча®е шега. Секогаш кога «е им требаше да ме приберат, Бен «е му говореше на ДреЌк за неговата возраст, а ДреЌк «е Ќа исмеЌуваше младоста на Бен. ПриЌателско ривалство.
  
  Бен шмркаше. "КоЌ по ѓаволите е таму горе?
  
  ДреЌк погледна во таванот и неговата таЌна врата. НикоЌ сè уште не извлекол ништо од таму.
  
  "Германци".
  
  "А? Како германскиот мост од Втората светска воЌна над реката КваЌ?
  
  "Мислам дека тоа беа єапонците. И не, не мислам дека тоа е нешто како Германците од Втората светска воЌна".
  
  Ве«е беа на задната страна од градината на соседот. Тие се пробиле низ живата ограда и се притиснале низ лажниот дел од оградата што ДреЌк го изградил за време на една од годишните прослави на Свифт.
  
  Одиме директно на прометна улица.
  
  Директно спроти такси-станицата.
  
  ДреЌк тргна кон колите на чека®е со убиство на ум. Неговиот воЌнички увид повторно се покажа. Како Мики Рурк, како КаЌли, како Хаваи ФаЌв-О... Беше само хибернациЌа, чекаЌ«и го вистинското време да го направи своето величествено вра«а®е.
  
  Беше сигурен дека единствениот начин да ги заштити дваЌцата е прво да доЌде до лошиот човек.
  
  
  ТРИ
  
  
  
  ПАРИЗ, ФРАНЦИєА
  
  
  Летот за Шарл Де Гол слета нешто по 9 часот тоЌ ден. ДреЌк и Бен слетале со ништо друго освен ранец и неколку предмети од неговата оригинална содржина. Носеа нова облека, нови мобилни телефони беа спремни. АЌ-падот беше наполнет. Поголемиот дел од готовината недостасуваше - се потроши за транспорт. ОружЌето било фрлено веднаш штом ДреЌк Ќа одредил неговата намена.
  
  За време на летот, ДреЌк го информирал Бен за сите работи за германските и викинзите и го замолил да помогне во истражува®ето. Саркастичниот коментар на Бен беше: "Бенг бенг, тоа е моЌата диплома".
  
  ДреЌк го одобри овоЌ став. Грифините не се скршиЌа, фала богу.
  
  Тие излегоа од аеродромот во студениот париски дожд. Бен нашол такси и му замавнал со водичот што го купил. Откако влегоа внатре, тоЌ рече: "Хм... На улица... Кроа? Хотел спроти Лувр?"
  
  Таксито почнало да се движи, управувано од човек чие лице покажувало дека ништо не го движи. Хотелот, кога пристигна четириесет минути подоцна, беше освежувачки нетипичен за Париз. Имаше големо лоби, лифтови во кои можеше да се смести пове«е од едно лице и неколку ходници со соби.
  
  Пред да се приЌават, ДреЌк го искористил банкоматот во фоаЌето за да ги подигне преостанатите пари - околу петстотини евра. Бен се намурти, но ДреЌк го увери со намигнува®е. Знаеше што мисли неговиот паметен приЌател.
  
  Електронски надзор и патеки за пари.
  
  ТоЌ платил за една соба со кредитна картичка, а потоа Ќа купил собата спроти улицата со готовина. Откако се качиЌа на катот, и дваЌцата влегоа во собата "кеш" и ДреЌк постави надзор.
  
  "Ова е нашата шанса да убиеме неколку птици со еден камен", рече тоЌ, гледаЌ«и го Бен како гледа низ собата со критичко око.
  
  "А?" - Прашав.
  
  "Гледаме колку се добри. Ако доЌдат наскоро, тоа е добро, а вероЌатно и неволЌа. Ако не, добро, важно е да се знае и тоа. И имате шанса да Ќа извадите вашата нова играчка".
  
  Бен го вклучи I-pad. "Дали ова навистина «е се случи денес во шест?
  
  "Тоа е образована претпоставка". ДреЌк воздивна. "Но, тоа се вклопува со неколкуте факти што ги знаеме".
  
  "Хмм, тогаш тргни настрана, Крусти..." Бен демонстративно ги пукна прстите. Неговата самодоверба блесна сега кога тоЌ помагаше наместо да биде спасен, но тоЌ никогаш не бил "акционер" тогаш. Наместо тоа, типот на личност идентификуван со неговото име или прекар - главно БлеЌки - никогаш не е доволно динамичен за да го заслужи тоа презиме.
  
  ДреЌк зЌапаше низ шпионката. "Колку подолго «е трае", промрморе тоЌ. "Колку пове«е шанси имаме.
  
  Не требаше долго. Додека Бен тропаше на своЌот I-пад, ДреЌк виде половина дузина големи момци собрани на вратата од другата страна на улицата. Бравата била скршена и провалена во собата. Триесет секунди подоцна тимот повторно се поЌави, погледна наоколу налутено и се разоти.
  
  ДреЌк Ќа стегна вилицата.
  
  рече Бен. "Ова е навистина интересно, Мет. Се верува дека всушност има девет парчи®а од останките на Один расфрлани низ светот. Едно е штитот, друго е ко®от. Никогаш не го знаев ова".
  
  ДреЌк едваЌ го слушна. Му го уништи мозокот. Тука имаа проблеми.
  
  Без да каже збор, се оддалечи од вратата и заврти броЌ на мобилниот телефон. Речиси веднаш на повикот беше одговорено.
  
  "Да?"
  
  "Ова е ДреЌк".
  
  "Шокиран сум. Одамна немам видено, приЌателе".
  
  "Знам".
  
  "Отсекогаш знаев дека «е се Ќавиш".
  
  "Не како што мислиш, Велс. Ми треба нешто."
  
  "Секако дека знаете. Кажи ми за Маи".
  
  Велс го тестираше со нешто што само тоЌ можеше да знае. Проблемот беше што Маи беше нивниот стар пламен уште од времето на застоЌ во ТаЌланд, пред да се ожени со Алисон - па дури и Бен немаше потреба да ги слуша тие валкани детали.
  
  "Средното име е Ширан. ЛокациЌа - Пукет. Тип - хм... егзотично..."
  
  На Бен му се згрчеа ушите. ДреЌк Ќа прочита на говорот на телото исто толку Ќасно колку што можеше да Ќа прочита лагата на еден политичар. Отворената уста беше трага...
  
  ДреЌк речиси можеше да Ќа слушне смеата во гласот на Велс. "Егзотични? Дали е ова наЌдоброто што можете да го направите?"
  
  "Во моментов, да".
  
  "Дали има некоЌ таму?
  
  "Навистина ми се допаѓа".
  
  "Гоча. Добро, приЌателе, што сакаш?"
  
  "Ми треба вистината, Велс. Ми требаат необработени информации што не смеат да се емитуваат на вести или на Интернет. ТоЌ штитот на Один е украден. За Германците кои го украдоа. Особено Германците. Вистински SAS информации. Треба да знам што навистина се случува, приЌателе, а не Ќавно протекува®е".
  
  "Дали сте во неволЌа?
  
  "Огромно". Не го лажеш твоЌот командант, поранешен или не.
  
  "Потребна е помош?
  
  "Не сеуште".
  
  "Ти Ќа заработи своЌата рака, ДреЌк. Само кажете го зборот и САС е ваш".
  
  "Ќе направам".
  
  "Добро. ДаЌ ми малку. Патем, дали уште си кажуваш дека си бил обичен стар САС?
  
  ДреЌк се двоумеше. Терминот "стар добар САС" не треба ни да постои. "Тоа е прифатлив термин за обЌаснува®е, тоа е сè".
  
  ДреЌк се онесвести. Бара®ето помош од неговиот поранешен командант не беше лесно, но безбедноста на Бен го надмина секое чувство на гордост. Повторно Ќа провери шпионката, виде празен ходник, а потоа отиде и седна до Бен.
  
  "Велите девет делови од Один? Што значи тоа по ѓаволите?
  
  Бен брзо Ќа напушти ФеЌсбук страницата на неговата група, мрмореЌ«и дека имаат две нови бара®а за приЌателство, со што нивниот вкупен броЌ изнесува седумнаесет.
  
  За момент го проучуваше ДреЌк. "Значи, вие сте поранешен капитен на САС и фанатик на лента. Чудно е, приЌателе, ако не ти пречи да кажам".
  
  "ФокусираЌ се, Бен. Што имаш?"
  
  "Па... єа следам трагата на овие девет делови на Один. Се чини дека девет е посебен броЌ во нордиската митологиЌа. Едниот бил самораспнат на нешто што се нарекува Светско дрво, девет дена и девет но«и, пост, со копЌе во своЌата страна, исто како Исус Христос, и многу години пред Исус. Ова е вистинска работа, Мет. Вистинските научници го каталогизираа. Можеби е приказната што Ќа инспирирала приказната за Исус Христос. Има девет делови од Один. КопЌето е третото парче и е поврзано со Светското дрво, иако не можам да наЌдам никакво спомнува®е за неговата локациЌа. Легендарната локациЌа на Дрвото е во Шведска. Место наречено Апсала".
  
  "Полека, полека. Дали тоа кажува нешто за штитот на Один или за неговиот ко®?
  
  Бен ги крена рамениците. "Само што Штитот беше едно од наЌголемите археолошки наоди на сите времи®а. И дека по неЌзиниот раб има зборови: РаЌот и Пеколот се само привремено незнае®е. Бесмртната душа е таа што се приклонува кон Правото или Погрешното. Очигледно е дека ова е проклетството на Один, но никоЌ во живо се«ава®е никогаш не успеал да разбере кон што има за цел".
  
  "Можеби тоа е едно од оние клетви каде што едноставно треба да бидеш таму", се насмевна ДреЌк.
  
  Бен го игнорираше. "Тука пишува дека Ко®от е скулптура. Во ЊуЌорк во моментов е изложена уште една скулптура, "Волците од Один".
  
  "Неговите волци? Сега?" Мозокот на ДреЌк почна да се пржи.
  
  "ТоЌ Ќаваше два волци во битка. Очигледно".
  
  ДреЌк се намурти. "Дали се земени предвид сите девет делови?
  
  Бен одмавна со главата. "Неколку се исчезнати, но..."
  
  ДреЌк застана на пауза. "Што?" - Прашав.
  
  "Па, звучи глупаво, но тука има парчи®а од легендата што се обликува. Нешто за сите парчи®а на Один да се споЌат и да започнат верижна реакциЌа што «е доведе до краЌот на светот".
  
  "Стандардни работи", рече ДреЌк. "Сите овие древни богови имаат некаква басна за "краЌот на светот" поврзана со нив".
  
  Бен кимна со главата и погледна во часовникот. "Точно. Погледнете. Нам волшебниците на Интернет ни треба храна", помисли тоЌ за секунда. "И мислам, чувствувам дека наскоро доаѓаат нови текстови од бендот. Кроасани и Бри за бранч?"
  
  "Кога во Париз..."
  
  ДреЌк пукнатина Ќа отвори вратата, погледна наоколу, а потоа му даде знак на Бен да излезе. єа виде насмевката на лицето на своЌот приЌател, но Ќа прочита и страшната напнатост во неговите очи. Бен добро го криеше тоа, но лошо се проби.
  
  ДреЌк се врати во собата и ги стави сите нивни работи во ранец. Додека го прицврстуваше тешкиот поЌас, го слушна Бен како му кажува придушено здраво и почувствува дека неговото срце застана од страв само по втор пат во животот.
  
  Првиот беше кога Алисон го напушти, наведуваЌ«и Ќа таа непомирлива разлика - ти си пове«е воЌник отколку проклет логор за чевли.
  
  Таа но«. Додека бескраЌниот дожд му ги наполни очите со солзи како никогаш досега.
  
  Истрча кон вратата, со секоЌ мускул на телото напнат и подготвен, а потоа здогледа една постара двоЌка како се мачи низ ходникот.
  
  И Бен го забележа апсолутниот ужас што ги исполни очите на ДреЌк пред поранешниот воЌник да има шанса да го маскира. Глупава грешка.
  
  "Не грижи се". рече Бен со бледа насмевка. "Добро сум".
  
  ДреЌк зеде растреперен здив и ги одведе по скалите, секогаш на стража. Го проверил фоаЌето, не видел закана и излегол надвор.
  
  Каде беше наЌблискиот ресторан? Погоди и се упати кон Лувр.
  
  
  * * *
  
  
  Дебел човек од Минхен со вештини на неврохирург веднаш ги видел. ТоЌ Ќа провери своЌата фотографска сличност и во рок од две отчукува®а на срцето ги препозна добро градениот, способен єоркширец и неговиот долгокос, идиотски приЌател и ги заклучи на празно место.
  
  ТоЌ Ќа смени своЌата позициЌа, не сакаЌ«и Ќа високата гледна точка или белите цепнатинки што вкопаа во неговите месести екстремитети.
  
  ТоЌ шепна на микрофонот на рамото: "Ги држам за конец".
  
  Одговорот беше изненадувачки моментален. "УбиЌ ги сега".
  
  
  ЧЕТИРИ
  
  
  
  ПАРИЗ, ФРАНЦИєА
  
  
  Брзо последователно беа испукани три куршуми.
  
  Првиот куршум се оттргнал од металната рамка на вратата до главата на ДреЌк, а потоа се рикошетирал по улицата, погодуваЌ«и постара жена во раката. Таа се изврте и падна, прскаЌ«и крв во воздухот во вид на прашалник.
  
  Вториот удар натера да му се кренат влакната на главата на Бен.
  
  Третиот удри во бетонот каде што стоеше една наносекунда откако ДреЌк грубо го фати за половината. Куршумот се одбил од тротоарот и го скршил прозорецот на хотелот зад нив.
  
  ДреЌк се тркалаше и грубо го одеше Бен зад ред паркирани автомобили. "Те држам". ТоЌ бесно шепна. "Само продолжете". Стуткан, ризикувал да погледне низ прозорецот на автомобилот и видел движе®е на покривот токму кога прозорот се скршил.
  
  "Градо пука®е!" Неговиот Ќоркширски акцент и армиски сленг му го направиЌа гласот побучен како што се акумулираше адреналинот. єа скенирал областа. Цивилите трчаа, врескаа, предизвикуваа секакви одвлекува®а, но проблемот беше што стрелецот точно знаеше каде се наоѓаат.
  
  И тоЌ не би бил сам.
  
  Дури и сега, ДреЌк ги препозна троЌцата момци што ги виде претходно за време на заклучува®ето, кои излегоа од темното Мондео и намерно тргнаа кон нив.
  
  "Време е да се движиме".
  
  ДреЌк ги одвел со два автомобили до каде што ве«е забележал млада жена како хистерично плаче во неЌзиниот автомобил. На неЌзино изненадува®е, тоЌ ѝ Ќа отвори вратата и почувствува брз наплив на вина кога «е го види неЌзиниот исплашен израз.
  
  ТоЌ задржа незапирлив израз на лицето. "Надвор".
  
  Сè уште нема истрели. Жената излегла надвор, стравуваЌ«и да и ги замрзне мускулите, претвораЌ«и ги во мртви плочи. Бен се лизна, одржуваЌ«и Ќа неговата телесна тежина што е можно пониска. ДреЌк побрза по него, а потоа го сврте клучот.
  
  ЗемаЌ«и здив, тоЌ го стави автомобилот во рикверц и потоа се повлече напред надвор од паркинг просторот. По нив тлееше гумата по патот.
  
  Бен извика: "Руе РишелЌе!"
  
  ДреЌк се скршна, чекаЌ«и го куршумот, го слушна металниот звук додека се одби од моторот, а потоа удри во педалот за гас. Ги поминале изненадените провалници на тротоарот и ги виделе како брзаат назад кон своЌот автомобил.
  
  ДреЌк го заврте тркалото надесно, потоа налево и повторно налево.
  
  "Руе Сен-Оноре", извика Бен, наведнуваЌ«и го вратот за да го види името на патот.
  
  Тие се вклучиЌа во сообра«аЌот. ДреЌк побрза наЌбрзо што можеше, плетеЌ«и го автомобилот - коЌ, на негово задоволство, се покажа дека е Mini Cooper - во и надвор од сокаците и внимателно следеЌ«и го задниот поглед.
  
  Стрелецот на покривот одамна исчезнал, но мондеото се вратило таму, не многу зад себе.
  
  Сврте десно, па повторно десно, имаЌ«и сре«а на семафорите. МузеЌот Лувр, земен од лево. Немаше никаква корист: патиштата беа преполни, семафорите беа пречести. Требаше да се извлечат од центарот на Париз.
  
  "Руе Де Риволи!"
  
  ДреЌк строго се намурти кон Бен. "Зошто, по ѓаволите, постоЌано извикувате ими®а на улиците?
  
  Бен се загледа во него. "Не знам! Тие... го покажуваат на ТВ! Помага?"
  
  
  * * *
  
  
  "Не!" - возврати тоЌ викна, преку татнежот на моторот додека се движеше по лизгавиот пат далеку од улицата Риволи.
  
  Куршумот се рикошетира од чизмата. ДреЌк видел случаен минувач како колабира од агониЌа. Беше лошо; беше сериозно. Овие луѓе беа доволно арогантни и мо«ни да не се грижат кого «е повредат и очигледно можеа да живеат со последиците.
  
  Зошто деветте делови на Один им беа толку важни?
  
  Куршумите продреле во бетон и метал и оставиле шари околу Mini.
  
  Во тоЌ момент заЎвони мобилниот телефон на Бен. Изврши сложен маневар со извртува®е на рамената за да го извади од ¤ебот. "МаЌка?"
  
  "О Боже!" тивко проколна ДреЌк.
  
  "Добро сум, та. Ти? Како тато?"
  
  Mondeo влезе во багажникот на Mini. Заслепувачките фарови го исполниЌа погледот одзади, заедно со лицата на троЌца Германци кои се потсмеваа. Го сакаа копили®ата.
  
  Бен кимна со главата. "А малата сестра?
  
  ДреЌк гледаше како Германците во бесна возбуда удираат по контролната табла со своите пиштоли.
  
  "Не. Ништо посебно. Хм... каква е таа врева?" Направи пауза. "Ох... Xbox".
  
  ДреЌк го притисна педалот за гас на подот. Моторот брзо реагираше. Гумите квичат дури и со шеесет милЌи на час.
  
  Следниот истрел го скршил задното стакло. Бен се спушти во предниот дел за качува®е без да чека покана. ДреЌк си дозволи момент на проценка, а потоа го насочи Mini на празниот тротоар пред долгата редица паркирани автомобили.
  
  Патниците во мондеото пукале непромислено, со куршуми кои удирале во прозорците на паркираните автомобили, го погодиле Mini и се одбиле од него. За неколку секунди, тоЌ тресна на сопирачките, се вртеше наоколу со писка®е, го фрли автомобилот за 180 степени, а потоа забрзано се врати на патот по коЌ доЌдоа.
  
  На патниците во Mondeo им беа потребни драгоцени секунди да сфатат што се случило. Свртува®ето од 180 степени беше невнимателно и опасно и со страшно крцка®е извади два паркирани автомобили. Каде во името на сето свето беше полициЌата?
  
  Сега нема избор. ДреЌк возеше околу колку што можеше пове«е свиоци. "Биди подготвен, Бен. Ќе трчаме".
  
  Да не беше Бен таму, «е стоеше и «е се бореше, но безбедноста на неговиот приЌател беше приоритет. И да се изгубиш беше паметен потег сега.
  
  "Добро мамо, се гледаме подоцна". Бен го затвори мобилниот телефон и ги крена рамениците. "Родителите".
  
  ДреЌк го повлече Mini назад до тротоарот и ненадеЌно закочи на половина пат низ негуваниот тревник. Пред да застане автомобилот, тие ширум ги отвориЌа вратите и скокнаа, упатуваЌ«и се кон околните улици. Тие се измешаа со домашните парижани пред да се поЌави Mondeo.
  
  Бен успеа да крека нешто и му трепна на ДреЌк. "МоЌот хероЌ".
  
  
  * * *
  
  
  Тие се сокриле во мало интернет кафе до местото наречено Harry's New York Bar. Ова беше наЌмудриот потег за ДреЌк. Незабележливо и евтино, тоа беше место каде што можеа да го продолжат своето истражува®е и да одлучат што да прават во врска со претстоЌната инвазиЌа на Лувр без грижа или прекин.
  
  ДреЌк подготви мафини и кафе додека Бен се наЌави. ДреЌк се уште нема претрпено никаква повреда, но претпостави дека Бен мора да биде малку загрижен. ВоЌникот во него немаше поим како да се справи со него. ПриЌателот знаел дека мора да разговараат. Така, тоЌ турна храна и пиЌалок кон младиот човек, се смести во приЌатна кабина и го задржа погледот.
  
  "Како си со сите овие глупости?
  
  "Не знам". Бен Ќа кажа вистината. "Сè уште немав време да го сфатам тоа".
  
  ДреЌк кимна со главата. "Ова е добро. Па, кога «е го направиш тоа..." покажа на компЌутерот. "Што имаш?"
  
  "Се вратив на истата веб-страница како порано. НевероЌатно археолошко откритие... девет фрагменти... Ќада, Ќада, Ќада... о, да - прочитав за спектакуларната теориЌа на заговор "краЌот на светот" на Один".
  
  "И реков..."
  
  "Тоа беше сра®е. Но, не мора, Мет. Слушни го ова. Како што кажав, постои легенда и е преведена на многу Ќазици. Не само скандинавските. Се чини сосема универзално, што е краЌно невообичаено за селаните кои го проучуваат овоЌ вид на работа. Овде се вели дека ако деветте парчи®а Один некогаш се соберат за време на Рагнарок, тие «е го отворат патот до Гробот на боговите. И ако оваа гробница некогаш биде осквернавена... па, сулфурот и целиот ослободен пекол е само почеток на нашите проблеми. Забележете дека реков богови?
  
  ДреЌк се намурти. "Не. Како може овде да има гроб на боговите? Тие никогаш не постоеле, Рагнарок никогаш не постоел. Тоа беше само норвешко место за Армагедон".
  
  "Токму така. А што ако навистина постоеше?"
  
  "Значи, замислете Ќа вредноста на вакво откритие".
  
  "Гробот на боговите? Тоа би било над сè. Атлантис. Камелот. Еден. Тие не би биле ништо во споредба со ова. Значи, велите дека Одиновиот штит е само почеток?
  
  Бен го одгриза горниот дел од кифлата. "Претпоставувам дека «е видиме. Остануваат уште осум парчи®а, па ако почнат да исчезнуваат", застана тоЌ. "Знаете, Карин е мозокот на семеЌството, а сестрата би сакала да ги открие сите овие глупости на Интернет. Сето тоа е на парчи®а".
  
  "Бен, се чувствувам многу виновен што те вклучив. И ветувам дека ништо нема да ти се случи, но не можам да вклучам никоЌ друг во ова. ДреЌк се намурти. "Се прашувам зошто проклетите Германци почнаа да го прават ова сега. Без сомнение, другите осум делови постоеле некое време".
  
  "Помалку аналогии со фудбалот. И тие го имаат. Можеби имаше нешто посебно во Шилд? Нешто околу тоа направи сè друго вредно".
  
  ДреЌк се сетил дека го фотографирал Шилд одблиску, но би можеле да Ќа одложат таа истрага за подоцна. ТоЌ го допре екранот. "Овде пишува дека скулптурата на Ко®от на Один била пронаЌдена во викиншки долг брод, коЌ всушност е главната изложба на Лувр. Пове«ето луѓе не би Ќа забележале ниту самата скулптура на ко® додека шетаат низ Лувр".
  
  "Долгиот брод", прочита Бен на глас. "Тоа е мистериЌа само по себе - изградена е од дрва што ѝ претходеле на познатата историЌа на Викинзите".
  
  "Исто како Шилд", извика ДреЌк.
  
  "ПронаЌден во Данска", прочитал понатаму Бен. "И види овде", покажа тоЌ на екранот, "ова се фокусира на другите делови на Один што ги спомнав претходно? Волците се во ЊуЌорк, а наЌдобрата претпоставка е дека копЌето е во Упсала, Шведска, кое паднало од телото на Один додека тоЌ се спуштал од Светското дрво".
  
  "Значи, тоа е пет". ДреЌк се наведна на своЌот удобен стол и се напи голтка од своето кафе. Околу нив, интернет-кафето брмчеше со слаба активност. Тротоарите надвор беа исполнети со луѓе кои цик-цак го вртеа своЌот пат низ животот.
  
  Бен е роден со челична уста и половина од своето топло кафе го испил во една голтка. "Има уште нешто овде", рапуваше тоЌ. "Боже, не знам. Изгледа комплицирано. За нешто што се вика Волва. Што значи Seer? "
  
  "Можеби го нарекоа автомобилот по неа".
  
  "Смешно. Не, се чини дека Один имал посебна Велва. ЧекаЌ - ова може да потрае малку.
  
  ДреЌк беше толку зафатен со префрла®е на вниманието помеѓу Бен, компЌутерот, протокот на информации и зафатениот тротоар надвор што не Ќа забележа жената што се приближува додека таа не застана веднаш до нивната маса.
  
  Пред тоЌ да мрдне, таа Ќа крена раката.
  
  "Не стануваЌте, момци", рече таа со американски акцент. "Треба да разговараме".
  
  
  ПЕТ
  
  
  
  ПАРИЗ, ФРАНЦИєА
  
  
  Кенеди Мур помина извесно време проценуваЌ«и Ќа двоЌката.
  
  Отпрвин мислела дека е безопасно. По некое време, откако го анализирала застрашувачкиот, но решителен говор на телото на младиот човек и будното однесува®е на постариот приЌател, таа дошла до заклучок дека неволЌата, околностите и Ѓаволот ги вовлекле дваЌцата во несвето троЌство на опасност.
  
  Таа не беше полицаец овде. Но, таа беше полицаец во ЊуЌорк и не беше лесно да растеш на овоЌ релативно мал остров со неговите големи бетонски кули. Имавте око на полицаец пред да знаете дека е вашата судбина да се приклучите на NYPD. Подоцна усовршувавте и пресметувавте, но секогаш ги имавте тие очи. ТоЌ тврд, пресметлив изглед.
  
  Дури и на одмор, горко размислуваше.
  
  По еден час пие®е кафе и бесцелно сурфа®е, таа не можеше да се воздржи. Можеби беше на одмор - што и звучеше подобро од принуден одмор - но тоа не значеше дека полицаецот во неа едноставно се откажал побрзо отколку што Британецот се откажал од своЌата доблест на неговата прва но« во Вегас.
  
  Таа се спушти до нивната маса. Принуден одмор, повторно помисли таа. Ова Ќа стави во перспектива неЌзината славна кариера во ЊуЌорк.
  
  Постариот дечко брзо Ќа процени, креваЌ«и ги антените. ТоЌ Ќа процени побрзо отколку што американски маринец би проценил бордел во Бангкок.
  
  "Не стануваЌте, момци", рече таа разоружано. "Треба да разговараме".
  
  "Американец? рече постариот со навестува®е на изненадува®е. "Што сакаш?"
  
  Таа го игнорираше. "Дали си добро, душо? Таа блесна со своЌот штит. "єас сум полицаец. Сега «е бидеш искрен со мене".
  
  Постариот веднаш кликнал и се насмевнал со олеснува®е, што било чудно. Другиот збунето трепна.
  
  "А?" - Прашав.
  
  Полицаецот во Кенеди го притисна ова праша®е. "Дали си тука по своЌа слободна волЌа? Тоа беше се што можеше да помисли да биде во нивна близина.
  
  Младиот дечко изгледаше тажно. "Па, разгледува®ето знаменитости е добро, но грубиот секс не е многу забавен".
  
  Постарото момче изгледаше изненадувачки благодарно. "ВеруваЌ ми. Тука нема никакви проблеми. Добро е да се види дека некои во заедницата за спроведува®е на законот сè уште Ќа почитуваат оваа работа. єас сум Мет ДреЌк".
  
  єа подаде раката.
  
  Кенеди го игнорираше ова, сè уште не убеден. НеЌзиниот ум се приврза на таа фраза, сè уште почитуваЌ«и Ќа работата, и се прелистуваше низ минатиот месец. Застанаа таму каде што секогаш застануваа. Во Калеб. Над неговите сурови жртви. За неговото безусловно ослободува®е.
  
  Ако само.
  
  "Па... благодарам, претпоставувам".
  
  "Значи, вие сте полицаец од ЊуЌорк? " Младиот човек Ќа надополни ниЌансата со подигнати веѓи, кои ги упати кон постариот.
  
  "Проклета лукавост". Мет ДреЌк лесно се насмеа. Изгледаше самоуверен и иако седеше мирно, Кенеди можеше да каже дека има компетентност да реагира во секунда. А начинот на коЌ постоЌано Ќа скенира околината Ќа натера да помисли на полицаец. Или воЌската.
  
  Кимна со главата, прашуваЌ«и се дали треба да се покани да седне.
  
  ДреЌк покажа на празното седиште додека му остави чист излез. "И исто така  убезен. Слушнав дека ®уЌорчаните се наЌсамоуверените луѓе на светот".
  
  "Мет!" Типот се намурти.
  
  "Ако под преголема самодоверба мислите себични и арогантни, и Ќас го слушнав тоа". Кенеди се лизна во кабината, чувствуваЌ«и се малку неприЌатно. "Потоа доЌдов во Париз и ги запознав Французите".
  
  "На одмор?"
  
  "Тоа ми кажаа".
  
  Типот не инсистираше, едноставно повторно подаде рака. "єас сè уште сум Мет ДреЌк. И ова е моЌот потстанар, Бен".
  
  "Здраво, Ќас сум Кенеди. Слушнав што зборуваш, барем насловите, се плашам. Ова е она што ме воодушеви. А што е со Волците во ЊуЌорк?" Таа ги крена веѓите имитираЌ«и го Бен.
  
  "Еден". ДреЌк внимателно Ќа проучувал, чекаЌ«и реакциЌа. "Дали знаете нешто за него?
  
  "ТоЌ беше татко на Тор, нели? Знаете, во стриповите на Марвел".
  
  "ТоЌ ги има сите вести". Бен кимна со главата кон компЌутерот.
  
  "Во последно време се обидувам да останам надвор од насловите". Зборовите на Кенеди доЌдоа брзо, напнати од болка и разочарува®е. Помина еден момент пред да може да продолжи. "Значи, не многу. Само доволно."
  
  "Звучи како да си направил неколку".
  
  "Пове«е од добро за моЌата кариера". Таа се врати и потоа погледна низ валканите прозорци на кафулето на улицата.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк го следеше неЌзиниот поглед, прашуваЌ«и се дали треба да Ќа турне, а неговите очи се сретнаа со оние на еден од претходните провалници коЌ гледаше низ стаклото.
  
  "Сра®е. Овие момци се поупорни од индискиот центар за повици".
  
  Лицето на момчето се осветли со препознава®е кога ДреЌк се пресели, но сега ДреЌк одлучи дека не треба пове«е да се заебава. Ракавиците навистина беа извадени и капитенот на САС се врати. Брзо се придвижи, грабна едно од столчи®ата и со страшен удар го фрли низ прозорецот. Германецот одлета назад, колабуваЌ«и се на тротоарот како мртво месо.
  
  ДреЌк го мавна Бен настрана. "ДоЌди со нас или не", му викна на Кенеди додека трчаше. "Но, останете настрана од моЌот пат".
  
  ТоЌ брзо отиде до вратата, Ќа отвори и застана во случаЌ да има пука®е. Шокирани парижани стоеЌа наоколу. Туристите бегаа на сите страни. ДреЌк фрли барачки поглед по улицата.
  
  "Самоубиство". ТоЌ се врати назад.
  
  "Задна врата". Го потапка Бен по рамо и се упатиЌа кон шалтерот. Кенеди допрва требаше да се помрдне, но не му требаше аналитички ум на полицаец за да сфати дека овие луѓе се во вистинска неволЌа.
  
  "Ќе те покриЌам".
  
  ДреЌк помина покраЌ преплашениот продавач во темен ходник обложен со кутии со кафе, ше«ер и стапчи®а за меша®е. На краЌот имаше пожарникарско бегство. ДреЌк удри во пречката, а потоа внимателно погледна надвор. Попладневното сонце ми ги изгоре очите, но брегот беше чист. Што за него значеше дека таму некаде има само еден неприЌател.
  
  ДреЌк им даде знак на другите да чекаат, а потоа намерно тргна кон Германецот што чекаше. ТоЌ не го одбегна ударот на човекот, туку силно го однесе во сончевиот плексус без да трепне. Шокот на лицето на противникот му донесе моментално задоволство.
  
  "Пичките се стремат кон плексусот". ТоЌ шепна. Искуството го научило дека обучен човек «е удри во една од очигледните точки на притисок на телото и «е застане за ефект, па ДреЌк Ќа сподели болката - како што бескраЌно го учеа - и Ќа протурка. Му го скршил носот на момчето, му Ќа скршил вилицата и за малку «е му го скршил вратот со два удари, а потоа го оставил испружен на тротоарот без да се скрши чекорот. Ги мавна другите напред.
  
  Излегоа од кафулето и погледнаа наоколу.
  
  Кенеди рече: "МоЌот хотел е на три блока од овде".
  
  ДреЌк кимна со главата. "Проклето кул. Оди".
  
  
  ШЕСТ
  
  
  
  ПАРИЗ, ФРАНЦИєА
  
  
  Една минута подоцна Бен рече: "ЧекаЌ".
  
  "Не кажуваЌ дека треба да одиш во тоалет, другар, или «е мораме да ти купиме пелени".
  
  Кенеди Ќа криеше своЌата насмевка додека Бен поцрвене.
  
  "Знам дека е време да дремнеш, старче, но скоро е време... хм... да го посетиш Лувр".
  
  По ѓаволите, ДреЌк изгуби чувство за времето. "Сра®е".
  
  "Во Лувр?
  
  "За пресвртот". ДреЌк замавна кон таксито што минуваше. "Кенеди, «е обЌаснам".
  
  "Се чувствуваш подобро. Денеска ве«е бев во Лувр".
  
  "Не за ова..." промрморе Бен додека влегоа во таксито. ДреЌк го кажа волшебниот збор и автомобилот побрза. Патува®ето се одвиваше во тишина и траеше десет минути низ улици затнати со сообра«аЌ. Ништо подобри не беа ниту тротоарите кога троЌцата во жешка потера се обидоа да се пробиЌат до музеЌот.
  
  Додека одеа, Бен го информираше Кенеди. "НекоЌ го наЌде штитот на Один во Исланд. НекоЌ ги украл од изложбата во єорк, целосно уништуваЌ«и го невероЌатното шоу на ФреЌ со прошетка со мачки".
  
  "ФреЌ?
  
  "Моден дизаЌнер. Да не сте од ЊуЌорк?"
  
  "єас сум од ЊуЌорк, но не сум голем моден човек. И Ќас не сум голем  убител на слепо вовлечен во некаков вид на конфликт. Навистина не ми требаат пове«е проблеми во моментов".
  
  ДреЌк за малку «е речеше "има врата", но се запре во последната секунда. Полицаецот може да биде корисен вечерва од многу причини, особено од САД. Додека се приближуваа до стаклената пирамида што го означуваше влезот во Лувр, тоЌ рече: "Кенеди, овие луѓе се обидоа да не убиЌат наЌмалку три пати. єас сум одговорен да се погрижам тоа да не се случи. Сега ни требаат пове«е информации за тоа што по ѓаволите се случува овде, и поради некоЌа причина ги интересира она што Бен го дознал се нарекува "Девет парчи®а Один". Навистина не знаеме зошто, но тука", покажа тоЌ зад стаклената пирамида, "е вториот дел.
  
  "Ќе го украдат вечерва", рече Бен, а потоа додаде: "ВероЌатно".
  
  "И каков е овоЌ агол на ЊуЌорк?
  
  "Таму е изложено уште едно парче Один. Волци. Во Природонаучниот музеЌ".
  
  ДреЌк Ќа проучувал картата. "Се чини дека Лувр вообичаено не ги прикажува колекциите на Викинзите. И ова е под закуп, како она во єорк. Овде пишува дека наЌинтересното нешто е долгиот брод Викинг, еден од наЌдобрите откриени некогаш и неговата озлогласена слава".
  
  "Што значи тоа?" Кенеди стоеше на врвот на скалите како трска против бура додека многу пара стапала газеа околу неа.
  
  "АномалиЌа претставена со неЌзината возраст. Ова е пред историЌата на Викинзите".
  
  "Па, тоа е интересно".
  
  "Знам. Тие се изложени на долниот кат на крилото на Денон, до некоЌ Егип«анец... Оптика... ПтоломеЌ... сра®е. .сра®е...не е важно. Еве Ќа работата".
  
  Околу нив блескаа широки, полирани ходници додека се споЌуваа во толпата. Локалните жители и туристите од сите возрасти го исполниЌа големиот стар простор и го оживуваа во текот на денот. Може само да се погоди неговата гробна, морничава природа во текот на но«та.
  
  Во тоЌ момент се слушна заглушувачки татнеж, како да се урива бетонски Ўид. Сите застанаа. ДреЌк се сврте кон Бен.
  
  "ПочекаЌ тука, Бен. ДаЌте ни половина час. Ќе те наЌдеме". Застана, а потоа додаде: "Ако се евакуираат, тогаш почекаЌте што е можно поблиску до стаклената пирамида".
  
  Не чекаше одговор. Бен беше целосно свесен за опасноста. ДреЌк гледаше како го вади мобилниот телефон и врти броЌ на брзо бира®е. Тоа би било мама, тато или сестра. Му даде знак на Кенеди и тие внимателно се симнаа по спиралните скали до долниот кат. Додека се упатиЌа кон салата во коЌа се наоѓаше изложбата на Викинзите, луѓето почнаа да бегаат. Зад нив се вртеше густ облак.
  
  "БегаЌ!" Типот коЌ изгледаше како модел на Холистер врескаше. "Има момци со пиштоли внатре!
  
  ДреЌк застана на вратата и ризикуваше да погледне внатре. ТоЌ беше пречекан со целосен хаос. Сцена од акционен филм на МаЌкл БеЌ, само почудна. ТоЌ изброил осум момци во маскирни униформи, со маски за лице и митралези, кои се качувале на наЌголемиот викиншки долг брод што некогаш го видел. Зад нив, во чин на невероЌатна непромисленост, дупка за чаде®е беше разбиена во Ўидот на музеЌот.
  
  Овие момци беа луди. Она што им даде предност е тоа што имаа шокантна директност на фанатизам. Разнесува®ето на влезовите на зградите и истрелува®ето ракети во толпата се чинеше дека беа нивна норма. Не е ни чудо што порано го бркаа Бен и него низ целиот Париз. Бркотниците со автомобил вероЌатно биле само нивна забава пред спие®е.
  
  Кенеди Ќа стави раката на неговото рамо и погледна наоколу. "Бог".
  
  "Докажува дека сме на вистинскиот пат. Сега само треба да се доближиме до нивниот командант".
  
  "Не одам никаде во близина на ниту еден од овие идиоти. " Таа се заколна со изненадувачки добар англиски акцент.
  
  "Слатко. Но, морам да наЌдам начин да не симнам од нивната сра®а".
  
  ДреЌк забележал дека пове«е цивили трчаат кон излезот. Германците не ги ни гледаа, тие едноставно самоуверено го извршиЌа своЌот план.
  
  "АЌде". ДреЌк се лизна низ рамката на вратата во собата. Тие ги користеа периметарските експонати за покрива®е и се приближиЌа до сослушува®ето колку што беше безбедно.
  
  "Победи дик!" некоЌ упорно викна.
  
  "Нешто за "брза®е". рече ДреЌк. "Крвавите копили®а «е мора брзо да деЌствуваат. Лувр мора да биде високо на листата на француски одговори".
  
  Еден од Германците извика нешто друго и зеде камена плоча со големина на послужавник за вечера. Изгледаа тешки. ВоЌникот повикал уште дваЌца да помогнат да го истоварат од долгиот брод.
  
  "Очигледно не е SAS", коментира ДреЌк.
  
  "Или Американец", забележа Кенеди. "Порано имав маринец коЌ можеше да Ќа залепи оваа ситница под кожичката".
  
  ДреЌк малку се задави. "Добра слика. Ви благодариме за вашиот придонес. Погледнете". Кимна со главата кон отворот во Ўидот каде штотуку се поЌави маскиран маж облечен целосно во бело.
  
  "Истиот човек коЌ го ограби Шилд во єорк. ВероЌатно".
  
  Човекот накратко Ќа прегледал скулптурата, а потоа кимна со главата на одобрува®е и се сврте кон своЌот командант. "Време е да...
  
  Надвор одекна пука®е. Германците се замрзнаа за секунда, очигледно зЌапаЌ«и се еден во друг. Тогаш собата беше изрешетана со куршуми и сите гулаб за покрива®е.
  
  На неодамна разнесениот влез се поЌавиЌа пове«е маскирани лица. Нова сила, облечена поинаку од Германците.
  
  ДреЌк помисли: Француска полициЌа?
  
  "Канаѓани!" презирно извика еден од Германците. "УбиЌ! УбиЌ!"
  
  ДреЌк си ги покри ушите додека дузина митралези отвориЌа оган истовремено. Куршуми рикошетираа од човечко тело, од дрвен експонат, од гипс Ўид. Стаклото се скрши, а непроценливите експонати беа искинати на парчи®а и паднаа на подот со удар. Кенеди гласно се заколна, што ДреЌк почна да сфа«а дека не е баш "свежа земЌа" за неа. "Каде се ебаните Французи, по ѓаволите!
  
  ДреЌк почувствува вртоглавица. Канаѓаните, каков извртен пекол се тие овде?
  
  Изложбата до нив се распарчи на илЌада парчи®а. На нивните грбови врнеше стакло и парчи®а дрво. ДреЌк почна да се вра«а назад, влечеЌ«и го Кенеди со себе. Долгиот чамец бил преполн со олово. Во тоа време Канаѓаните напредуваа во собата и неколку Германци лежеа мртви или се грчеа. Додека ДреЌк гледаше, еден од Канаѓаните го застрела Германецот од празно растоЌание во главата, скршеЌ«и го неговиот мозок преку египетска теракота вазна стара 3.000 години.
  
  "Нема изгубена  убов меѓу лудите ловци на реликвии". ДреЌк се скрши. "И цело време што го поминав играЌ«и го Tomb Raider, тоа никогаш не се случи".
  
  "Да", Кенеди истресе парчи®а стакло од неЌзината коса. "Но, ако навистина Ќа игравте играта, наместо да зЌапате во неЌзиниот задник седумнаесет часа, можеби «е знаете што се случува".
  
  "Бен е форте. Не мое. Игра®е игра, тоа е". ТоЌ ризикуваше да погледне нагоре.
  
  Еден од Германците се обидел да побегне. ТоЌ истрча директно кон ДреЌк без да го забележи, а потоа изненаден скокна кога патот му беше блокиран. "Бевеген!" ТоЌ го крена пиштолот.
  
  "Да, и твоето". ДреЌк ги крена рацете.
  
  Прстот на човекот се напна на чкрапалото.
  
  Кенеди направи ненадеЌно движе®е на страна, предизвикуваЌ«и вниманието на Германецот да се поколеба. ДреЌк му приЌде и го удри со лакт во лицето. Тупаницата замавна во главата на ДреЌк, но тоЌ се оттргна настрана, истовремено удираЌ«и го воЌникот со нога во коленото. Крикот едваЌ го покри звукот на крше®е на коската. ДреЌк беше на него во секунда, а колената силно го притискаа на неговите кренати гради. Со брзо движе®е му Ќа скина маската на воЌникот.
  
  И тоЌ рипна. "Ах. Не знам што навистина очекував".
  
  Плава коса. Сини очи. Цврсти црти на лицето. Збунет израз на лицето.
  
  "Подоцна". ДреЌк го онесвести со гуши, веруваЌ«и му на Кенеди да внимава на неговите другари. Кога ДреЌк погледна нагоре, битката продолжи. Во тоЌ момент, друг Германец се шетал околу експонатот што паѓа. ДреЌк го тргна настрана, а Кенеди го клекна во соларниот плексус. ОвоЌ човек се откажа побрзо од новиот боЌ бенд на X Factor.
  
  Сега еден од Канаѓаните Ќа влечеше скулптурата на Один од мртвите и крвави прсти на неговиот неприЌател. Друг Германец го заобиколи и го нападна од страна, но Канаѓанецот беше добар, извртуваЌ«и и упати три убиствени удари, а потоа му го фрли млитавото тело преку рамо и го собори на земЌа. Канаѓанецот пукал три пати од непосредна близина за поголема убедност, а потоа продолжил да Ќа влече скулптурата кон излезот. Дури и ДреЌк беше импресиониран. Кога Канаѓанецот стигнал до своите соборци, тие врескале и отвориле оган врз нив пред да се повлечат низ остатоците што сѐ уште чади.
  
  "Упсала!" Првокласниот Канаѓанец почна да плаче и Ќа крена тупаницата кон преживеаните Германци. ДреЌк Ќа долови ароганциЌата, пркосот и возбудата во тоЌ единствен збор. Изненадувачки, гласот е женски.
  
  Жената потоа застана и Ќа отстрани маската во гест на апсолутен презир. "Упсала!" повторно им заплака на Германците. "Биди таму!"
  
  ДреЌк «е се тетерави да не беше ве«е на колена. Мислеше дека е погоден од куршум, таков беше шокот. ТоЌ го препознал овоЌ таканаречен Канаѓанец. ТоЌ добро Ќа познаваше. Тоа беше Алиша МаЌлс, лондончанец коЌ порано му беше рамен во SRT.
  
  ТаЌна компаниЌа во рамките на САС.
  
  Претходниот коментар на Велс донесе стари спомени кои треба да останат закопани подлабоко од историЌата на троше®ето на еден политичар. Бевте пове«е од САС. Зошто сакаш да го заборавиш?
  
  Поради тоа што го направивме.
  
  Алиша МаЌлс беше една од наЌдобрите воЌници што некогаш ги видел. Жените во специЌалните сили би требало да бидат подобри од мажите за да стигнат до половина од она што го постигнаа. И Алиша се искачи директно на врвот.
  
  Што правеше таа за да се вклучи во сето ова и да звучи како фанат, за што тоЌ знаеше дека таа дефинитивно не е? Имаше само едно нешто што Ќа мотивираше Алиша: парите.
  
  Можеби затоа работеше за Канаѓаните?
  
  ДреЌк почна да ползи кон вистинскиот излез од собата. "Значи, наместо да не избришат од списокот за убиства и да ги разоткриЌат нашите неприЌатели", задишан тоЌ, "сега имаме пове«е неприЌатели и ништо не постигнавме освен уште пове«е да се збуниме".
  
  Кенеди, ползеЌ«и зад него, додаде: "МоЌот живот... со два проклети збора".
  
  
  СЕДУМ
  
  
  
  ПАРИЗ, ФРАНЦИєА
  
  
  Хотелската соба на Кенеди беше малку подобра од онаа во коЌа ДреЌк и Бен поминаа неколку часа.
  
  "Мислев дека сите вие полицаЌци сте скршени", мрмори ДреЌк, проверуваЌ«и ги влезните и излезните точки.
  
  "Ние сме. Но, кога вашето време за одмор практично не постои десет години, тогаш претпоставувам дека вашата тековна сметка почнува да се полни".
  
  "Дали е ова лаптоп? Бен стигна до него пред да се одговори на реторичкото праша®е. Го нашле како се крие во близина на стаклената пирамида откако го напуштиле музеЌот, делуваЌ«и како уште дваЌца исплашени туристи, премногу исплашени да запомнат какви било детали.
  
  "Зошто не им кажуваме на Французите што знаеме? праша Кенеди додека Бен го отвори лаптопот.
  
  "Затоа што се Французи", рече ДреЌк низ смеа, а потоа стана сериозен кога никоЌ не се приклучи. Седна на работ од креветот на Кенеди, гледаЌ«и го своЌот приЌател како работи. "Извинете. Французите нема да знаат ништо. Ако го поминеме ова со нив сега, «е не забавиме. И мислам дека времето е проблем. Треба да контактираме со Швеѓаните".
  
  "Дали познавате некоЌ во шведската таЌна служба? Кенеди Ќа подигна веѓата кон него.
  
  "Не. Сепак, треба да го повикам моЌот стар командант".
  
  "Кога го напуштивте САС?
  
  "Никогаш не го напуштивте САС". Кога Бен го крена погледот, додаде: "Метафорично".
  
  "Три глави мора да бидат подобри од две". Бен погледна во Кенеди за секунда. "Што ако сè уште сте во бизнисот?
  
  Мало клима®е со главата. Косата на Кенеди и падна во очи и и требаше една минута да Ќа турне назад. "Разбирам дека има девет делови од Один, па моето прво праша®е е зошто? Второто праша®е е што е тоа?
  
  "Само што го сфативме тоа во кафулето". Бен бесно чука на тастатурата. "Постои легенда, коЌа г-дин Крусти овде Ќа негира, коЌа тврди дека постои вистинска гробница на боговите - буквално, местото каде што се закопани сите антички богови. И ова не е само стара легенда; голем броЌ научници разговарале за тоа, а многу трудови биле обЌавени низ годините. Проблемот е", рече Бен, триеЌ«и ги очите, "тешко е да се прочита. Научниците не се познати по своЌот прозаичен Ќазик".
  
  "Прозаично? ", повтори Кенеди со насмевка. "Дали «е одиш на факултет?
  
  "ТоЌ е главниот вокал во бендот", рече ДреЌк.
  
  Кенеди Ќа подигна веѓата. "Значи, го имате Гробот на боговите што никогаш не постоел. ДОБРО. Па што?"
  
  "Ако некогаш биде осквернавен, светот «е се удави во оган... итн. и така натаму".
  
  "Разбирам. Што е со девет дела?
  
  "Па, собрани во времето на Рагнарок, тие го покажуваат патот до гробот".
  
  "Каде е Рагнарок?
  
  ДреЌк го шутна тепихот. "Уште една црвена харинга. Ова не е местото. Во реалноста тоа е низа настани, голема битка, свет прочистен од огнен поток. Природни непогоди. Прилично Армагедон".
  
  Кенеди се намурти. "Значи, дури и тврдокорните Викинзи се плашеа од апокалипсата".
  
  ГледаЌ«и надолу, ДреЌк забележа свежа, но лошо збрчкана копиЌа на USA Today на подот. Беше обвиткан околу насловот - "ОБєАВЕНИОТ СЕРИСКИ УБИЕЦ БАРА УШТЕ ДВА".
  
  НеприЌатно, но не толку невообичаено за насловна страница на весник. Она што го натера да погледне уште еднаш, како да му изгореа очите, е фотографиЌата на Кенеди во полициска униформа во текстот. А помал наслов до неЌзината фотографиЌа - Полицаец се распадна - станува ВОЛК.
  
  Насловите ги поврза со речиси празното шише вотка на тоалетата, лековите против болки на но«ната маса, недостатокот на багаж, туристички мапи, сувенири и маршрутата.
  
  Глупости.
  
  Кенеди рече: "Значи, овие Германци и Канаѓани сакаат да го наЌдат овоЌ непостоечки гроб, можеби за слава? За богатството што може да го донесе? И за да го направат ова, тие мора да ги соберат деветте парчи®а Один на место што не е место. Дали е точно?"
  
  Бен се гримаса. "Па, песната не е песна додека не се притисне на винил", како што велеше татко ми. На англиски, имаме уште многу работа.
  
  "Тоа е истегнува®е. "
  
  "Пове«е наликува на тоа". Бен го сврте екранот на лаптопот. "Деветте фигури на Один се Очите, Волците, Валкириите, Ко®от, Штитот и КопЌето".
  
  ДреЌк изброи. "Има само шест од нив, душо".
  
  "Две очи. Два волци. Две Валкирии. Да."
  
  "КоЌа е во Апсала? ДреЌк му намигна на Кенеди.
  
  Бен скролуваше за момент, а потоа рече: "Овде пишува дека копЌето му Ќа прободе страната на Один додека постеше додека висеше на Светското дрво, откриваЌ«и ги сите негови многуброЌни таЌни на неговата Волва - неговиот Гледач. Слушнете уште еден цитат: "До храмот во Упсала има многу големо дрво со широко распространети гранки, кои се секогаш зелени и во зима и во лето. Какво дрво е ова, никоЌ не знае, бидеЌ«и нема друго слично некогаш е пронаЌдено. Старо е стотици години. Светското дрво е - или било - во Упсала и е централно во нордиската митологиЌа. Тоа вели дека има девет светови околу Светското дрво. єада... Ќада. О, друга референца - "светото дрво во Упсала. НекоЌ често го посетувал таму, покраЌ огромен пепел наречен Игдрасил, коЌ локалното население го смета за свето. Но, сега го нема".
  
  ТоЌ прочитал понатаму: "Скандинавските хроничари долго време Ќа сметале Гамла Упсала за едно од наЌстарите и наЌважните места во историЌата на Северна Европа".
  
  "И сето тоа е таму", рече Кенеди. "Каде што некоЌ би можел да го наЌде".
  
  "Па", рече Бен, "сето тоа треба да се поврзе заедно. Не ги потценуваЌте моите способности пропушти, Ќас сум добар во тоа што го работам".
  
  ДреЌк кимна со главата во знак на признание. "Вистина е, веруваЌте ми. ТоЌ ми помага да се снаЌдам низ моЌата фотографска кариера во последните шест месеци".
  
  "Треба да соберете многу различни песни и историски саги. Сагата е викиншка песна за висока авантура. Постои и нешто што се нарекува Поетска Еда, напишана од потомци на луѓе кои познавале луѓе кои ги познавале хроничарите од тоа време. Има многу информации таму".
  
  "И ние не знаеме ништо за Германците. Да не зборуваме за Канаѓаните. Или зошто Алиша МаЌлс - заЎвони мобилниот телефон на ДреЌк. "Извини... а?"
  
  "єас".
  
  "Здраво, Велс".
  
  "Кажи се, ДреЌк". Велс зеде здив. "СГГ е шведски специЌални сили и елементите на шведската армиЌа се повлечени од целиот свет".
  
  ДреЌк за момент остана без зборови. "Дали се шегуваш?
  
  "Не се шегувам за работата, ДреЌк. Само жени".
  
  "Дали ова некогаш се случило порано?
  
  "Колку што се се«авам, не".
  
  "Дали тие Ќа посочуваат причината?
  
  "Вообичаените глупости, се плашам. Ништо конкретно".
  
  "Нешто друго?"
  
  Имаше воздишка. "ДреЌк, навистина ми должиш неколку маЌски приказни, приЌателе. Дали Бен се уште е таму?"
  
  "Да, и дали се се«авате на Алиша МаЌлс?
  
  "Исус. КоЌ не би? Дали е таа со тебе?
  
  "Не навистина. Само што наидов на неа во Лувр пред околу еден час".
  
  Десет секунди тишина, а потоа: "Дали таа беше дел од ова? Невозможно". Таа никогаш не би го изневерила сопствениот народ".
  
  "Никогаш не бевме "неЌзини", или така изгледа.
  
  "Види, ДреЌк, сакаш да кажеш дека таа помогнала да се ограби музеЌот?
  
  "Тоа сум Ќас, господине. єас сум. ДреЌк отиде до прозорецот и се загледа во светлата на автомобилот што трепкаа долу. "Тешко е да се свари, нели? Можеби заработила пари со неЌзиниот нов повик".
  
  Зад него можеше да ги слушне Бен и Кенеди како земаат белешки за добро познатите и непознатите локации на Деветте парчи®а Один.
  
  Велс тешко дишеше. "Алиша ебана МаЌлс! Возе®е со неприЌателот? Никогаш. Нема шанси, ДреЌк".
  
  "Го видов неЌзиното лице, господине. Тоа беше таа".
  
  "Исус во количка. КоЌ е вашиот план?"
  
  ДреЌк ги затвори очите и одмавна со главата. "Ве«е не сум дел од тимот, Велс. Немам план, по ѓаволите. Не требаше да ми треба план".
  
  "Знам. Ќе соберам тим, приЌателе, и «е почнам да го истражувам од оваа страна. Како што одат работите, можеби «е сакаме да развиеме некои големи стратегии. Останете во контакт".
  
  Редот исчезна. ДреЌк се сврте. И Бен и Кенеди зЌапаа во него. "Не грижи се", рече тоЌ. "Не полудувам. Што имаш?"
  
  Кенеди употребила лажица за да искрши неколку листови хартиЌа, кои ги покрила со полициски стенографиЌа. "КопЌе - Упсала. Волци - ЊуЌорк. После тоа, ни наЌмала трага".
  
  "Сите не зборуваме како да сме родени со сребрени лажици на газовите", откина ДреЌк пред да може да се запре. "ДОБРО ДОБРО. Можеме да се справиме само со она што го знаеме".
  
  Кенеди му подари чудна насмевка. "Ми се допаѓа твоЌот стил".
  
  "Она што го знаеме", повтори Бен, "е дека Апсала «е биде следната".
  
  "Праша®ето е", промрморе ДреЌк, "дали моЌата златна картичка може да се справи со ова?
  
  
  ОСУМ
  
  
  
  УПСАЛА, ШВЕДСКА
  
  
  За време на летот за Стокхолм, ДреЌк решил да го искористи Кенеди.
  
  По сериЌата бесни ракува®а меѓу ДреЌк и Бен, ®уЌоршкиот полицаец заврши седеЌ«и покраЌ прозорецот со ДреЌк до неа. На овоЌ начин има помали шанси за бегство.
  
  "Значи", рече тоЌ додека авионот конечно се израмни и Бен го отвори лаптопот на Кенеди. "Чувствувам одредена атмосфера. Не ми пречи сопствената работа, Кенеди, само имам правило. Треба да знам за луѓето со кои работам".
  
  "Требаше да знам... секогаш треба да платите за седиште на прозорецот, нели? Прво кажи ми како функционираше оваа атмосфера со Алиша МаЌлс?
  
  "Прилично добро", призна ДреЌк.
  
  "Може ли. Што сакаш да знаеш?"
  
  "Ако тоа е личен проблем, без проклето. Ако ова е работа, брз преглед".
  
  "Што ако е и двете?
  
  "Глупости. Не сакам да се занимавам со туѓи работи, навистина не сакам, но треба да го ставам Бен на прво место. Му ветив дека «е го поминеме ова, а истото «е ти го кажам и тебе. Добивме наредба да не убиЌат. Единственото нешто за кое не си глупав е Кенеди, па знаеш дека треба да можам да ти верувам да работиш со мене на ова".
  
  СтЌуардесата се наведна, нудеЌ«и хартиена чаша на коЌа пишуваше "Гордо вариме кафе Старбакс".
  
  "Кофеин". Кенеди го прифати ова со очигледна радост. Таа подаде рака, допираЌ«и го образот на ДреЌк во тоЌ процес. Забележал дека таа го носи неЌзиниот трет неописен панталонски костим откако тоЌ Ќа запознал. Ова му кажа дека таа е жена на коЌа и се посветува внимание од погрешни причини; жена коЌа се облекуваше скромно за да се вклопи таму каде што сериозно сакаше да припаѓа.
  
  ДреЌк зеде еден за себе. Кенеди пиеше една минута, а потоа и напика прамен од косата зад увото со нежен гест што го привлече вниманието на ДреЌк. Потоа таа се сврте кон него.
  
  "Ништо од твоЌата проклета работа, навистина, но Ќас... завршив со валкан полицаец. Форензичар. Го фатиле како ¤ебува грст долари на местото на злосторството и за тоа му кажале на И.А. Како резултат на тоа, тоЌ доби стрии. Неколку години".
  
  "Нема ништо лошо. Дали неговите колеги те посраа?"
  
  "Друже, по ѓаволите, можам да се справам со ова. Го земам ова од своЌата петта година. Што не е во ред, она што ми го чука мозокот како ебана дупчалка, е реалноста за коЌа не размислувате - дека секое од претходните дела на ова лопско копиле потоа се доведува во праша®е. СекоЌ. Осамен. Еден."
  
  "ОфициЌално? Од кого?"
  
  "Адвокати кои Ќадат гомна. Политичарите што Ќадат гомна. Идни градоначалници. Огласувачите опседнати со славата се премногу заслепени од сопственото незнае®е за да знаат добро од погрешно. Бирократи".
  
  "Не е твоЌа вина".
  
  "О, да! Кажете им го тоа на семеЌствата на наЌлошиот сериски убиец што државата ЊуЌорк некогаш го познавала. Кажете им на тринаесет маЌки и тринаесет татковци, сите знаеЌ«и го секоЌ грозен детал за тоа како Томас КеЌлеб ги убил нивните мали «ерки, бидеЌ«и тие беа присутни во текот на целото негово суде®е на судот".
  
  ДреЌк ги стегна тупаниците во лутина. "Дали тие «е го ослободат овоЌ човек?
  
  Очите на Кенеди беа празни Ќами. "Го ослободиЌа пред два месеци. Оттогаш тоЌ повторно уби, а сега исчезна".
  
  "Не".
  
  "Се е на мене".
  
  "Не, тоа не е вистина. Тоа е во системот".
  
  "єас сум системот. єас работам за системот. Ова е моЌот живот".
  
  "Значи, те испратиЌа на одмор?
  
  Кенеди и ги избриша очите. "Присилно отсуство. МоЌот ум ве«е не е... што беше. Работата бара Ќасност секоЌа минута од секоЌ ден. єасност што едноставно не можам пове«е да Ќа постигнам".
  
  Таа целосно го покажа своЌот груб став. "И што? Дали сте задоволни сега? Можеш ли да работиш со мене сега?"
  
  Но, ДреЌк не одговори. єа знаеше неЌзината болка.
  
  Го слушнаа гласот на капетанот како обЌаснува дека се на триесет минути од нивната дестинациЌа.
  
  Бен рече: "Луд. Само што прочитав дека Валкириите на Один се дел од приватна колекциЌа, непозната локациЌа". Извади бележник. "Ќе почнам да ги пишувам овие сра®а.
  
  ДреЌк едваЌ слушнал ништо од тоа. Приказната на Кенеди беше трагична, а не онаа што требаше да Ќа слушне. Ги закопа своите сомнежи и без двоуме®е Ќа покри неЌзината треперлива рака со своЌата.
  
  "Ни треба твоЌата помош за ова", шепна тоЌ, за Бен да не го слушне и да го испрашува подоцна. "єас верувам. Добрата поддршка е од суштинско значе®е во секоЌа операциЌа".
  
  Кенеди не можеше да зборува, но неЌзината кратка насмевка зборуваше многу.
  
  
  * * *
  
  
  Авион и брз воз подоцна и се приближуваа до Апсала. ДреЌк се обиде да се ослободи од заморот од патува®ето што му го заматуваше мозокот.
  
  Надвор попладневниот студ го свести. Застанаа такси и се качиЌа внатре. Бен Ќа расчисти маглата од замор велеЌ«и:
  
  Гамла Упсала. Ова е стара Упсала. Ова место", укажа тоЌ на Упсала како целина, "е изградено откако катедралата во Гамла Упсала изгоре одамна. Ова е во суштина новата Упсала, иако е стара стотици години".
  
  "Леле", рече Кенеди. "Колку години е тоа стара Упсала?
  
  "Токму така".
  
  Таксито не се помести. Возачот сега е половина свртен наоколу. "Могили?
  
  "Дали «е ми простиш? Гласот на Кенеди звучеше навредено.
  
  "Ги гледаш ли могилите? Кралски гробници?" Пелтечениот англиски не помогна.
  
  "Да". Бен кимна со главата. "Кралски гробници. На вистинското место е".
  
  Тие завршиЌа на мини турнеЌа низ Упсала. ИграЌ«и турист, ДреЌк не можеше да Ќа прифати кружната рута. Од друга страна, Saab беше удобен, а градот беше импресивен. Во тие денови Апсала беше универзитетски град и патиштата беа затнати со велосипеди. Во еден момент, нивниот зборлив, но тешко дешифриран возач обЌасни дека велосипедот нема да застане за вас на патот. Би те симнал без второ размислува®е.
  
  "Несре«и". Ги впери рацете кон цве«и®ата што ги украсуваат тротоарите. "Многу несре«и".
  
  Од двете страни пловеа стари згради. На краЌот градот попушти и селата почна да се вовлекува во пеЌзажот.
  
  "Во ред, така што Гамла Апсала сега е мало село, но во раните реклами тоа беше големо село", рече Бен од памет. "Таму беа погребани важни кралеви. А Один живееше таму некое време".
  
  "Овде се обесил", се се«ава ДреЌк за легендата.
  
  "Да. ТоЌ се жртвуваше на Светското дрво додека неговиот Гледач Ќа гледаше и слушаше секоЌа таЌна што некогаш Ќа чуваше. Таа сигурно му значела многу". Се намурти, мислеЌ«и: Сигурно биле невероЌатно блиски.
  
  "Сето ова звучи како христиЌанска исповед", се осмели ДреЌк.
  
  "Но, Один не умре овде? - праша Кенеди.
  
  "Не. ТоЌ умре во Рагнарок заедно со неговите синови Тор и ФреЌ".
  
  Таксито обиколи широк простор за паркира®е пред да застане. Десно, добро истрошена земЌена патека водеше низ ретки дрвЌа. "До могилите", рече нивниот возач.
  
  Тие му се заблагодариЌа и излегоа од Сааб во светло сонце и свеж ветре. ИдеЌата на ДреЌк беше да Ќа извиди околината и самото село за да види дали нешто скокнало од дограмата. На краЌот на краиштата, кога толку многу меѓународни газови го ставаат своето добро исполнето его зад она што може да се опише само како глобална слобода за сите, нешто мора да се истакне.
  
  Надвор од дрвЌата, пеЌзажот стана отворено поле, скршено само од десетици мали тумби и три големи тумби што лежеа право напред. Надвор од ова, во далечината забележале лесен покрив и уште една зграда десно од него, што го означувала почетокот на селото.
  
  Кенеди застана. "Нема никаде дрвЌа, момци".
  
  Бен беше завлечен во неговата тетратка. "Тие нема да постават знак сега, нели?
  
  "Дали имате идеЌа? ДреЌк ги гледаше ширум отворените поли®а за каков било знак на активност.
  
  "Се се«авам дека прочитав дека некогаш тука имало до три илЌади могили. Денес ги има неколку стотици. Дали знаете што значи тоа?"
  
  "Не ги изградиЌа многу добро? Кенеди се насмевна. На ДреЌк му олеснало што изгледала целосно фокусирана на работата.
  
  "Во античко време имаше многу подземни активности. А потоа овие три "кралски" могили. Во деветнаесеттиот век тие биле именувани по троЌца легендарни кралеви на Домот на Инглинг - Аун, Адил и Егил - едно од наЌпознатите кралски семеЌства на СкандинавиЌа. Но..." застана, уживаЌ«и, "исто така наведува дека во наЌраната митологиЌа и фолклор ве«е постоеле гробни могили - и дека тие биле древна почит на наЌраните - оригиналот - троЌца кралеви - или богови како што знаеме. нив сега. Ова се ФреЌр, Тор и Один".
  
  "Тука има случаен внес", рече Кенеди. "Но, дали забележавте колку референци за библиски приказни постоЌано добиваме од сите овие древни приказни".
  
  "Ова е Саги. " Ќа поправи Бен. "ПоезиЌа. Академски дудлови. Нешто што може да биде важно - има десетици референци прикачени на могилите на шведскиот збор falla и манга fallor - не сум сигурен што значи тоа. И, Кенеди, зарем не прочитав некаде дека приказната за Христос е многу слична на приказната за Зевс?
  
  ДреЌк кимна со главата. "И египетскиот бог Хорус беше уште еден претходник. И дваЌцата беа богови кои наводно никогаш не постоеле". ДреЌк кимна со главата кон трите кралски могили што се истакнуваа наспроти рамниот пеЌзаж. "ФреЌ, Тор и Один, нели? Па коЌ е коЌ тогаш, БлеЌки? А?"
  
  "Немам поим, приЌателе".
  
  "Не грижете се, ¤у¤е. Ако е потребно, можеме да ги измачуваме информациите од овие селани".
  
  Тие поминаа покраЌ могилите, играЌ«и Ќа улогата на троЌца уморни туристи како пренасочува®е. Сонцето удираше по нивните глави, а ДреЌк го виде Кенеди како ги крши очилата за сонце.
  
  ТоЌ одмавна со главата. Американците.
  
  Тогаш заЎвони телефонот на Бен. Кенеди одмавна со главата, ве«е обземена од зачестеноста на семеЌните контакти. ДреЌк само се насмевна.
  
  "Карин", рече Бен сре«но. "Како е моЌата постара сестра?
  
  Кенеди го потапка ДреЌк по рамото. "Водечка пеЌачка во групата? - праша таа.
  
  ДреЌк ги крена рамениците. "Златно срце, тоа е сè. ТоЌ би направил се за тебе без приговор. Колку вакви приЌатели или колеги имате?"
  
  Селото Гамла Упсала било живописно и чисто, со неколку улици обложени со згради со висок покрив, стари стотина години, без излез на море, добро сочувани и ретко населени. Еден случаен селанец ги погледна со  убопитност.
  
  ДреЌк се упати кон црквата. "Локалните викари секогаш помагаат".
  
  Кога се приближиле до тремот, еден старец во црковна облека за малку «е ги соборел од нивните нозе. Застана изненадено.
  
  "Здраво. Кан Ќаг хЌалпа диг?"
  
  "Не сум сигурен за тоа, другар. ДреЌк Ќа облече своЌата наЌдобра насмевка. "Но, коЌа од овие могили таму му припаѓа на Один?
  
  "На англиски?" Свештеникот зборуваше добро за светот, но се бореше да разбере. "Вад? Што? Еден?"
  
  Бен зачекори напред и го сврте вниманието на викарот кон кралските могили. "Еден?"
  
  "Ти гледаш." Старецот кимна со главата. "Да. Хм. Сторста..." Се мачеше да го наЌде зборот. "Големите".
  
  "НаЌголемиот?" Бен широко ги рашири рацете.
  
  ДреЌк му се насмевна, импресиониран.
  
  "Фигури". Кенеди почна да се свртува, но Бен имаше последно праша®е.
  
  "Фала?" рече тоЌ само со усните изненадено, гледаЌ«и во викарот и претерано ги крена рамениците. "Или манга фалор?
  
  Помина малку време, но одговорот, кога доЌде, го разлади ДреЌк до коска.
  
  "Стапици... многу стапици".
  
  
  ДЕВЕТ
  
  
  
  Гама УПСАЛА, ШВЕДСКА
  
  
  ДреЌк ги следеше Бен и Кенеди до наЌголемата кралска тумба, мачеЌ«и се со ремените на неговиот ранец за да може мирно да Ќа истражува областа. Единствената покривка беше околу една милЌа зад наЌмалата тумба, и за секунда помисли дека виде движе®е таму. Брзо движе®е. Но, понатамошното истражува®е не откри ништо пове«е.
  
  Застанаа во подножЌето на Одиновата тумба. Бен зеде здив. "Последниот што «е го достигне врвот «е добие малку сра®е на моЌата страница на ФеЌсбук! - викна тоЌ тргнуваЌ«и набрзина. ДреЌк го следеше посмирено и му се насмевна на Кенеди, коЌ одеше малку побрзо од него.
  
  Длабоко во себе, тоЌ почна да се пове«е и пове«е се вознемирува. Не му се допадна. Беа безнадежно голи. Било коЌ броЌ на мо«ни пушки би можеле да ги следат, држеЌ«и ги под оружЌе, едноставно чекаЌ«и наредби. Ветерот силно свиркаше и чукаше по ушите, зголемуваЌ«и го чувството на несигурност.
  
  Беа потребни околу дваесет минути за да се искачите на врвот на тревниот рид. Кога ДреЌк стигна таму, Бен ве«е седеше на тревата.
  
  "Каде е корпата за пикник, Крусти?
  
  "Оставете го ова во вашата количка". ТоЌ погледна наоколу. Од овде горе, глетката го одзема здивот: бескраЌни зелени тркалачки поли®а, ридови и потоци насекаде, и виолетови планини во далечината. Тие можеле да го видат селото Гамла Упсала, кое се протегало до границите на градот Нова Упсала.
  
  Кенеди го изЌави очигледното. "Значи, само «е кажам нешто што ме мачи ве«е некое време. Ако ова е Могилата на Один, а во неа е скриено Светското дрво - што би било проклетско откритие - зошто никоЌ досега не го пронашол? Зошто да го бараме сега?"
  
  "Едноставно е". Бен ги средуваше своите непослушни кадрици. "НикоЌ не помислил да погледне претходно. До открива®ето на штитот пред еден месец, сето тоа беше прашлива легенда. Мит. И не беше лесно да се поврзе копЌето со Светското дрво, кое сега речиси универзално се нарекува Игдрасил, а потоа и со кратките девет дена од престоЌот на Один таму.
  
  И -" Ўвони ДреЌк, "тоа дрво нема да биде лесно да се наЌде ако постои. Тие не би сакале некое старо копиле да наиде на ова".
  
  Сега заЎвони мобилниот телефон на ДреЌк. Го погледна Бен со лажна сериозност додека го вадеше од ранецот. "Исус. Почнувам да се чувствувам како тебе".
  
  "Бунари?"
  
  "Тим од десет луѓе ви стои на располага®е. Само кажете го зборот".
  
  ДреЌк го проголта своето изненадува®е. "Десет луѓе. Ова е голем тим". Тим од десет лица на SAS може да го испрати претседателот во неговата Овална канцелариЌа и сепак да наЌде време да се поЌави во новото видео на ЛеЌди Гага пред да замине дома на чаЌ.
  
  "Голем влог, слушам. СитуациЌата се влошува секоЌ час".
  
  "Ова е вистина?"
  
  "Владите никогаш не се менуваат, ДреЌк. Почнаа полека, а потоа се обидоа да се пробиЌат со булдожер, но се плашеа да завршат. Ако е некаква утеха, ова не е наЌголемата работа што се случува на светот во моментов".
  
  ИзЌавата на Велс беше дизаЌнирана да биде третирана како што лав се однесува кон зебра, а ДреЌк не разочара. "Како што?"
  
  "Научниците на НАСА штотуку го потврдиЌа постое®ето на нов супервулкан. И..." Велс всушност изгледаше вознемирен: "Активно е".
  
  "Што?"
  
  "Малку активни. Но, размислете за тоа, првото нешто што «е го замислите кога «е спомнете супервулкан е ...
  
  "...краЌот на планетата", заврши ДреЌк, а неговото грло наеднаш се исуши. СлучаЌно беше што ДреЌк сега Ќа слушнал оваа фраза двапати за пове«е денови. Ги гледаше Бен и Кенеди како кружат по насипот, клоцаЌ«и по тревата и почувствува длабок вкоренет страв каков што никогаш не почувствувал.
  
  "Каде е тоа?" тоЌ ме праша.
  
  Велс се насмеа. "Недалеку, ДреЌк. Недалеку од местото каде што го наЌдоа вашиот Штит. Ова е во Исланд".
  
  ДреЌк сакаше да касне по втор пат кога Бен извика: "НаЌдов нешто!" со висок глас што Ќа покажуваше неговата наивност додека се ширеше насекаде.
  
  "Морам да одам". ДреЌк се стрча кон Бен, фрлаЌ«и Ќа магиЌата наЌдобро што можеше. Кенеди исто така погледна наоколу, но единственото нешто што можеа да го видат беше во селото.
  
  "Задржи долу, другар. Што имаш?"
  
  "Овие". Бен клекна и Ќа отфрли заплетканата трева за да открие камена плоча со големина на парче хартиЌа А4. "Тие го обложуваат целиот периметар на тумбата, на секои неколку метри, во редови од врвот до приближно половина од основата. Мора да ги има стотици".
  
  ДреЌк погледна одблизу. Површината на каменот беше тешко оштетена од временските услови, но делумно беше заштитена со обрасната трева. Имаше некои ознаки на нивната површина.
  
  "Мислам дека се викаат рунички натписи", рече Бен. "Симболи на Викинг"
  
  "Од каде по ѓаволите знаеш?
  
  ТоЌ се насмевна. "Во авионот ги проверив ознаките на штитот. Тие се слични. Само прашаЌте го Google".
  
  "Детето вели дека ги има стотици", се повлече Кенеди, гледаЌ«и нагоре и надолу по стрмната, тревна падина. "Па што? Не помага".
  
  "Детето вели дека може да функционира", рече Бен. "Треба да наЌдеме руни поврзани со она што го бараме. Руна што претставува копЌе. Руна што претставува дрво. И руната за -"
  
  "Еден", заврши Кенеди.
  
  ДреЌк имаше идеЌа. "Се обложувам дека можеме да Ќа искористиме линиЌата на видот. Сите треба да се видиме за да знаеме дека тоа функционира, нели?
  
  "ВоЌничка логика", се насмеа Кенеди. "Но, мислам дека вреди да се проба".
  
  ДреЌк сакаше да Ќа праша за логиката на полицаецот, но времето одминуваше. Другите фракции напредуваа и беа изненадувачки отсутни, дури и сега. Сите почнаа да Ќа чистат тревата од секоЌ камен, вртеЌ«и околу зелениот рид. На почетокот тоа беше неблагодарна задача. ДреЌк измислил симболи кои личат на штитови, самострели, магаре, долги чамци, па копЌе!
  
  "Има еден". Неговиот длабок глас се пренесе на другите дваЌца, но не понатаму. ТоЌ седна со ранецот и ги постави залихите што ги купиЌа за време на возе®ето со такси низ Апсала. Факели, голема батериска ламба, кибритчи®а, вода, неколку ножеви за кои му рекол на Бен дека се за расчистува®е на остатоците. ТоЌ погледна назад, Ќас не сум толку проклето лековерен, но нивната потреба беше поитна отколку грижата на Бен во моментов.
  
  "Дрво". Кенеди падна на колена, гребеЌ«и го каменот.
  
  На Бен му требаа уште десет напнати минути за да наЌде нешто. Застана, а потоа ги повтори своите неодамнешни чекори. "Се се«авате што кажав за Толкин да го заснова Гандалф на Один? Го чукаше каменот со ногата. "Па, ова е Гандалф. ТоЌ дури има и персонал. ЕЌ!"
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк внимателно го наб удуваше. Слушна звук на меле®е, како да се отвораат тешки ролетни со звук на меле®е.
  
  "Дали тоа го предизвика со стапнува®е на карпа? - праша внимателно.
  
  "Мислам дека да".
  
  Сите се погледнаа, изразите им се менуваа од возбуда во загриженост во страв, а потоа, како едно, зачекориЌа напред.
  
  Каменот на ДреЌк малку попуштил. Го слушна истиот звук на меле®е. Тлото пред каменот потона, а потоа вдлабнатината се залета околу насипот како змиЌа со турбо полне®е.
  
  Бен извика: "Има нешто овде".
  
  ДреЌк и Кенеди одеа низ потопената земЌа до местото каде што стоеше. ТоЌ се сквоти надолу, гледаЌ«и во пукнатината на земЌата. "НекоЌ вид тунел".
  
  ДреЌк мавташе со факел. "Време е да се зголеми еден пар, луѓе", рече тоЌ. "Следи ме".
  
  
  * * *
  
  
  Во моментот кога беа надвор од видното поле, почнаа да се мобилизираат две радикално различни сили. Германците, кои досега беа задоволни што лежат ниско во заспаниот град Гамла Апсала, се подготвиЌа и почнаа да одат по стапките на ДреЌк.
  
  Друг одред, контингент од елитните трупи на шведската армиЌа - Sarskilda Skyddsgrupen, или SSG - продолжи да ги наб удува Германците и разговараше за чудната компликациЌа предложена од троЌцата цивили кои штотуку се симнаа во Ќамата.
  
  Тие мора да бидат целосно испрашани. Со сите потребни средства.
  
  Односно, ако го преживеат тоа што требаше да се случи.
  
  
  ДЕСЕТ
  
  
  
  СВЕТСКА єАМА, ШВЕДСКА
  
  
  ДреЌк се наведна. Темниот премин започна како простор за лази и сега беше висок помалку од шест метри. Таванот беше направен од карпи и нечистотиЌа и беше преполн со големи, висечки Ќамки од обрасната трева што мораа да ги отсечат од патот.
  
  Тоа е како оде®е во ¤унгла, помисли ДреЌк. Само под земЌа.
  
  Забележал дека некои од поЌаките лози ве«е биле исечени. Бран на вознемиреност помина низ него.
  
  Тие доЌдоа до област каде што корените беа толку густи што мораа повторно да ползат. Битката беше тешка и валкана, но ДреЌк стави лактот пред лактот, коленото пред коленото и ги повика другите да го следат. Кога во одреден момент дури и убедува®ето не му помогна на Бен, ДреЌк се сврте кон малтретира®е.
  
  "Барем температурата опаѓа", промрморе Кенеди. "Мора да одиме надолу".
  
  ДреЌк се воздржа од одговорот на стандардниот воЌник, неговиот поглед одеднаш беше фатен од нешто што се откри во светлината на неговиот факел.
  
  "Погледни во тоа".
  
  Руни врежани на Ўидот. Чудни симболи кои го потсетиЌа ДреЌк на оние што го красеа штитот на Один. Низ ходникот одекнуваше задавениот глас на Бен.
  
  "Скандинавски руни. Добар знак."
  
  ДреЌк со жале®е Ќа одврати светлината од нив. Да можеа да ги читаат. САС, мислеше накратко, «е има пове«е ресурси. Можеби беше време да ги донесам овде.
  
  Уште педесет стапки и му капеше пот. ТоЌ го слушнал Кенеди како тешко дише и пцуе дека го носи неЌзиниот наЌдобар панталони. ТоЌ воопшто не слушнал ништо од Бен.
  
  "Добро ли си, Бен? Дали вашата коса се заплетка на корен?
  
  "Ха, по ѓаволите, ха. Продолжи, шупак".
  
  ДреЌк продолжи да лази низ калта. "Една работа што ме мачи", здивна тоЌ меѓу здивот, "е тоа што има "многу стапици." Егип«аните изградиЌа сложени стапици за да ги заштитат своите богатства.
  
  "Не можам да замислам дека Викинзите премногу размислуваат за стапицата", се потсмева Кенеди како одговор.
  
  "Не знам", извика Бен по линиЌата. "Но, Викинзите имаа и големи мислители, знаете. Исто како Грците и РимЌаните. Не беа сите варвари".
  
  Неколку кривини и преминот почна да се шири. Уште десет стапки и покривот над нив исчезна. Во овоЌ момент се истегнаа и направиЌа пауза. Факелот на ДреЌк го осветли преминот напред. Кога го насочи кон Кенеди и Бен, тоЌ се насмеа.
  
  "По ѓаволите, вие дваЌца изгледате како штотуку да сте се вратиле од гроб!
  
  "И претпоставувам дека сте навикнати на овие глупости? Кенеди замавна со раката. "Да се биде САС и сето тоа?
  
  Не САС, ДреЌк не можеше да ги размрда отруените зборови. "Тие беа порано". Рече и сега тргна побрзо напред.
  
  Уште еден остар пресврт, а ДреЌк го почувствува ветрето на неговото лице. Чувството на вртоглавица го погоди како ненадеен плеска®е на гром и помина секунда пред да сфати дека стои на полицата со кавернозна карпа под него.
  
  НевероЌатна глетка му наиде на очи.
  
  Толку ненадеЌно застанал што Кенеди и Бен се забиле во него. Потоа Ќа видоа и оваа глетка.
  
  "ОМФГ". Бен го диктираше насловот на песната со потпис The Wall of Sleep.
  
  Светското дрво стоеше пред нив во сета своЌа слава. Никогаш не беше над земЌата. Дрвото беше наопаку, неговите силни корени се протегаа во планината земЌа над нив, цврсто држени од староста и околните карпести формации, неговите гранки беа златно-кафеави, неговите лисЌа беа пове«егодишни зелени, неговото стебло се протегаше сто метри надолу во длабочините. на ¤иновска Ќама.
  
  Нивната патека се претвори во тесно скалило врежано во Ўидовите на карпите.
  
  "Замки", дишеше Бен. "Не забораваЌте за замките".
  
  "По ѓаволите со стапиците", Ќа изрази Кенеди самата мисла на ДреЌк. "Од каде по ѓаволите доаѓа светлината?
  
  Бен погледна наоколу. "Тоа е портокалово".
  
  "СЌаЌот се држи", рече ДреЌк. "Христос. Ова место е подготвено".
  
  За време на неговите денови на САС тие испра«аа луѓе да подготват област како оваа; тим да Ќа процени заканата и да Ќа неутрализира или каталог пред да се врати во базата.
  
  "Немаме многу време", рече тоЌ. Неговата вера во Кенеди штотуку се зголеми. "АЌде".
  
  Одеа по истрошените и распаднати скалила, ненадеЌниот пад секогаш десно. Десет метри надолу и скалите почнаа нагло да се навалуваат. ДреЌк запре кога се отвори празнина од три метри. Ништо спектакуларно, но доволно за да му даде пауза - бидеЌ«и отцепената дупка долу стана уште поочигледна.
  
  "Глупости".
  
  ТоЌ скокна. Камените скали беа широки околу три метри, лесни за навигациЌа, застрашувачки кога секоЌ погрешен чекор значеше сигурна смрт.
  
  ТоЌ стана вистински и веднаш се сврте, чувствуваЌ«и дека Бен «е биде на работ на солзи. "Не грижи се", го игнорираше Кенеди и се фокусираше на своЌот приЌател. "ВеруваЌ ми, Бен. Бен. Ќе те фатам".
  
  єа виде вербата во очите на Бен. Апсолутна, детска доверба. Време беше повторно да заработи, а кога Бен скокна, а потоа се тетерави, ДреЌк го поддржа со раката на лактот.
  
  ДреЌк намигна. "Лесно, а?"
  
  Кенеди скокна. ДреЌк внимателно гледаше, преправаЌ«и се дека не забележува. Таа слета без никакви проблеми, Ќа виде неговата загриженост и се намурти.
  
  "Тоа се три стапки, ДреЌк. Не Големиот Ка®он".
  
  ДреЌк му намигна на Бен. "Подготвени, другар?
  
  Уште дваесет стапки, а следниот отвор во скалите беше поширок, овоЌ пат триесет метри, и блокиран од дебела дрвена штица што се ниша додека ДреЌк одеше по неа. Следеше Кенеди, а потоа кутриот Бен, принуден од ДреЌк да погледне нагоре, да гледа напред наместо надолу, да Ќа проучува дестинациЌата наместо нозете. Младиот човек се тресеше додека стигна до цврста земЌа, а ДреЌк повика на кратка пауза.
  
  Кога застанаа, ДреЌк виде дека Светското дрво се рашири овде толку широко што неговите дебели гранки речиси ги допираа скалите. Бен со почит Ќа подаде раката да го погали екстремитетот, коЌ трепереше под неговиот допир.
  
  "Ова... ова е огромно", дишеше тоЌ.
  
  Кенеди го искористи овоЌ пат да Ќа обликува косата и да го испита влезот над неа. "Засега сè е Ќасно", рече таа. "Морам да кажам дека како што е сега, по ѓаволите, Германците не го подготвиЌа ова место. Ќе го ограбиЌа и «е го изгореа до темел со пламенофрлачи".
  
  Уште неколку паузи и тие паднаа педесет метри, речиси на половина пат. ДреЌк конечно си дозволи да мисли дека старите Викинзи сепак не биле еднакви на Егип«аните, а празнините биле наЌдоброто што можеле да го направат додека тоЌ стапнал на камените скали, кои всушност биле разработен дел од коноп, канап и пигмент. Падна, го виде бескраЌниот пад и се фати за врвовите на прстите.
  
  Кенеди го повлече горе. "Задникот се ниша на ветрот, момче од САС?
  
  Се запиша назад на цврсто тло и ги истегна своите модринки прсти. "Ви благодарам".
  
  Се движеа повнимателно, сега пове«е од половина пат. Надвор од празниот простор десно од нив, засекогаш стоеше огромно дрво, недопрено од ветрето и сончевата светлина, заборавено чудо на минатите времи®а.
  
  Тие пренесуваа се пове«е и пове«е викиншки симболи. Бен погоди чудно. "Тоа е како оригиналниот Ўид со графити", рече тоЌ. "Луѓето само ги отсекуваа своите ими®а и оставаа пораки - раните верзии на "Џон беше тука!"
  
  "Можеби креаторите на пештерата", рече Кенеди.
  
  ДреЌк се обиде да направи уште еден чекор, прилепуваЌ«и се за студениот камен Ўид, а низ пештерата одекна длабок, брусен татнеж. Река од отпад падна одозгора.
  
  "БегаЌ!" - викна ДреЌк. "Сега!"
  
  Тие набрзина се спуштиЌа по скалите, игнорираЌ«и ги другите стапици. Џиновски камен падна одозгора со силен удар, откорнуваЌ«и ги постарите карпи додека се урна. ДреЌк го покри телото на Бен со своето додека карпа се урна низ скалите на кои стоеЌа, правеЌ«и околу дваесет метри скапоцени чекори со него.
  
  Кенеди ги исфрли камените парчи®а од неЌзиното рамо и со сува насмевка го погледна ДреЌк. "Ви благодарам".
  
  "ЕЌ, знаев дека жената што го спаси задникот на момчето од САС може да претрча обичен камен. "
  
  "Смешно е, човеку. Толку смешно."
  
  Но, сè уште не беше готово. Се слушна остар звук на Ўвоне®е, а тенката, но силна врвка се скина на чекорот што ги делеше Бен и Кенеди.
  
  "Фуук!" врескаше Кенеди. Парчето врвка излезе со таква сила што лесно можеше да го одвои неЌзиниот глужд од остатокот од телото.
  
  Уште еден клик два чекори надолу. ДреЌк танцуваше на самото место. "Сра®е!
  
  Уште еден татнеж одозгора значеше следно паѓа®е на каменот.
  
  "Тоа е стапица коЌа се повторува", им рече Бен. "Истото постоЌано се случува одново и одново. Треба да доЌдеме до овоЌ дел".
  
  ДреЌк не можеше да каже кои чекори се збунувачки, а кои не, па ѝ веруваше на сре«ата и брзината. Трчаа со главата надолу околу триесетина скалила, обидуваЌ«и се да останат во воздухот што е можно подолго. Ґидовите на скалите се урнаа додека Ќа преминаа античката патека, влегуваЌ«и во длабочините на карпестата пештера.
  
  Звукот од остатоците кои паѓаа на дното почна да станува се погласен.
  
  Нивниот лет беше проследен со пукнатина на вкочанети врвки.
  
  ДреЌк зачекори на друго лажно скалило, но неговиот моментум го однесе низ кратката празнина. Кенеди прескокна над него, грациозен како газела во полн лет, но Бен падна зад неа, сега лизгаЌ«и се во бездната.
  
  "Нозете!" ДреЌк врескаше, а потоа падна наназад во празнината, стануваЌ«и земЌа. Олеснува®ето Ќа оттргна тензиЌата од неговиот мозок додека Кенеди ги повлече стапалата на своето место. Чувствуваше дека Бен го удира по телото, а потоа му падна на градите. ДреЌк го насочи моментумот на момчето со рацете, а потоа дополнително го турна на цврстата земЌа.
  
  Седна брзо, со крцка®е.
  
  "Продолжи да одиш!"
  
  Воздухот беше исполнет со парчи®а камен. Еден од нив се одби од главата на Кенеди, оставаЌ«и расекотина и фонтана крв. Уште еден удар на ДреЌк во глуждот. АгониЌата го натера да стисне заби и го поттикна да трча побрзо.
  
  Куршумите го пробиле Ўидот над нивните глави. ДреЌк се наведна и накратко погледна кон влезот.
  
  Видов позната сила собрана таму. Германците.
  
  Сега трчаа со полна брзина, над непромисленоста. На ДреЌк му требаа драгоцени секунди да скокне назад. Додека друг волеЌ од куршуми Ќа прободе карпата до неговата глава, тоЌ се гулаб напред, се отскокна од скалите, направи полн круг, стегнуваЌ«и ги рацете и застана до полна висина без да изгуби ни унца на импулсот.
  
  Ах, старите добри времи®а се вратиЌа.
  
  Пове«е куршуми. Потоа другите се струполиле пред него. Ужасот му откинал дупка во срцето додека не сфатил дека тие едноставно стигнале до дното на пештерата додека трчале и неподготвени се урнале право во земЌа.
  
  ДреЌк забави. Дното на пештерата беше густ хаос од камен, прашина и остатоци од дрво. Кога станаа, Кенеди и Бен беа глетка за гледа®е. Тие не само што се прекриени со нечистотиЌа, туку сега се покриени со прекриена прашина и лисна мувла.
  
  "Ах, за моЌата доверлива камера", интонираше тоЌ. "Се соочуваат со години на уцена".
  
  ДреЌк го зеде светлечкиот стап и Ќа прегрна кривината на пештерата што бегаше од вооружените мажи. Беа потребни пет минути за да се стигне до надворешните граници на дрвото. Тие постоЌано беа во сенката на неговата импозантна тишина.
  
  ДреЌк го потапка Бен по рамото. "Подобро од коЌ било шеш во петок навечер, а другар?
  
  Кенеди го погледна младиот човек со нови очи. "Дали имате фанови? Дали вашата група има обожаватели? Ќе го направиме овоЌ разговор наскоро, брат. ВеруваЌ во тоа".
  
  "Само дваЌца..." Бен почна да пелтечи додека заокружуваа дел од последниот свиок, а потоа замолкна во шок.
  
  Сите застанаа.
  
  Пред нив се поЌавиЌа антички соништа за чуде®е, оставаЌ«и ги без зборови, практично исклучуваЌ«и им го мозокот околу половина минута.
  
  "Сега ова... ова..."
  
  "Зачудувачки", дишеше ДреЌк.
  
  Редот од наЌголемите викиншки долги чамци што некогаш ги замислиле се протегаше од нив во една турпиЌа, стоеЌ«и од краЌ до краЌ како заглавени среде архаичен сообра«аен метеж. Нивните страни биле украсени со сребро и злато, нивните едра биле украсени со свила и скапоцени каме®а.
  
  "Долги чамци", глупаво рече Кенеди.
  
  "Бродови на долги растоЌаниЌа." Бен сепак имаше доволно разум да Ќа поправи. "По ѓаволите, овие работи се сметаа за наЌголеми богатства на нивното време. Мора да е... што? Има ли дваесет овде?"
  
  "Прилично кул", рече ДреЌк. "Но, ова е копЌе за кое доЌдовме. НекоЌа идеЌа?"
  
  Бен сега гледаше во Светското дрво. "О Боже, момци. Можете ли да замислите? Едниот висеше на тоа дрво. Ебаниот еден".
  
  "Значи сега веруваш во богови, хм? Навивач?" Кенеди малку дрско Ќа придвижи страната кон Бен, предизвикуваЌ«и тоЌ да поцрвене.
  
  ДреЌк се искачи на тесен полицата што Ќа поминуваше целата должина на опашката на долгиот брод. Каменот изгледаше силен. Го фати дрвениот раб и се наведна. "Овие работи се полни со плен. Слободно може да се каже дека никоЌ никогаш не бил овде до денес".
  
  Повторно Ќа проучувал линиЌата на бродови. Приказ на незамисливо богатство, но каде беше вистинското богатство? На краЌ? КраЌ на виножитото? Ґидовите на пештерата биле украсени со антички цртежи. ТоЌ Ќа виде сликата на Один како виси на Светското дрво и жена коЌа клечи пред него.
  
  "За што зборува ова? ТоЌ му укажа на Бен кон него. "АЌде, побрзаЌ. Тие подмолни копили®а не ги туркаат колбасите во грлото таму горе. АЌде да се движиме".
  
  ТоЌ покажа на грубиот вител на текстот под фигурата на молбена жена. Бен одмавна со главата. "Но технологиЌата «е наЌде начин. "ТоЌ кликна на неговиот доверлив I-телефон, коЌ за сре«а се покажа дека нема сигнал овде долу.
  
  ДреЌк одвои малку време да го вклучи Кенеди. "МоЌата единствена идеЌа е да ги следам овие долги чамци", рече тоЌ. "Дали ти одговара?
  
  "Како што рече еден навивач на фудбалскиот тим, Ќас сум во игра, момци. Покажете го патот."
  
  ТоЌ тргна напред, знаеЌ«и дека ако овоЌ супер тунел доЌде во «орсокак, тие «е бидат заробени. Германците би се држеле цврсто за опашката, наместо да се потпираат на своите ловорики. ДреЌк Ќа подели мислата на делови, фокусираЌ«и се на полицата што беше врежана во карпата. Одвреме-навреме наидуваа на уште еден светлечки стап. ДреЌк ги маскирал или ги преместил за да создаде потемна средина како подготовка за претстоЌната борба. ПостоЌано барал меѓу долгите бродови и на краЌот видел тесен пат коЌ се криви меѓу нив.
  
  План б.
  
  Поминаа два, четири, а потоа десет долги бродови. Нозете на ДреЌк почнаа да го болат од напорот со коЌ го преговараше тесниот пат.
  
  Низ ¤иновската пештера одекна слаб звук на камен што паѓа, а потоа и посилен крик, чие значе®е беше очигледно. Без да испуштат звук уште посилно се наведнаа кон своЌата задача.
  
  ДреЌк конечно доЌде до краЌот на редот. ТоЌ изброи дваесет и три брода, секоЌ недопрен и натоварен со плен. Како што се приближуваа до задниот дел од тунелот, темнината почна да се продлабочува.
  
  "Мислам дека никогаш не отишле толку далеку", истакна Кенеди.
  
  ДреЌк бараше голем фенер. "Ризично", рече тоЌ. "Но, ние треба да знаеме".
  
  Го вклучи и го помести гредата од страна на страна. Преминот нагло се стесни додека не стана едноставен свод напред.
  
  А зад лакот имаше едно скалило.
  
  Бен одеднаш потисна крик, а потоа рече со театарски шепот: "Тие се на полицата!"
  
  Ова беше тоа. ДреЌк презеде акциЌа. "Ние сме поделени", рече тоЌ. "Ќе одам до скалите. Вие дваЌца слезете таму каЌ бродовите и вратете се по патот доЌдовме".
  
  Кенеди почна да протестира, но ДреЌк одмавна со главата. "Не. Направи го. На Бен му треба заштита, Ќас не. И ни треба копЌе".
  
  "И кога «е стигнеме до краЌот на бродовите?
  
  "Ќе се вратам дотогаш".
  
  ДреЌк скокна назад без друг збор, скокаЌ«и од полицата и тргна кон слепите скали. Еднаш погледна наназад и виде како сенки се приближуваат покраЌ полицата. Бен го следеше Кенеди по падината расфрлана со урнатини до основата на последниот викиншки брод. ДреЌк кажа молитва со надеж и истрча по скалите наЌбрзо што можеше, скокаЌ«и по два чекора.
  
  АЌде, се качуваше додека не му болат тели®ата и не му изгореа белите дробови. Но, потоа отиде широко. Зад нив течеше широк поток со бесна струЌа, а понатаму се креваше олтар од грубо делкан камен, речиси како архаична скара.
  
  Но, она што го привлече вниманието на ДреЌк беше масивен симбол врежан на Ўидот зад олтарот. Три триаголници се преклопуваат еден со друг. НекоЌ минерал во внатрешноста на резбата Ќа фати вештачката светлина и блескаше како светки на црн фустан.
  
  Нема време за губе®е. ТоЌ се движеше по потокот, вдишуваЌ«и за воздух додека ледената вода се креваше до неговите бедра. Кога се приближил до олтарот, видел предмет како лежи на неговата површина. Краток, шилест артефакт, не изненадувачки или импресивен. Всушност, световните ...
  
  ... КопЌето на Один.
  
  Предметот што Ќа прободел божЌата страна.
  
  Низ него помина бран на возбуда и претчувство. Ова беше настан коЌ сето тоа го направи реално. Досега имаше многу нагаѓа®а, само паметни претпоставки. Но, надвор од тоЌ момент, тоа беше застрашувачки реално.
  
  Застрашувачки реално. Застанаа пред одброЌува®ето до краЌот на светот.
  
  
  ЕДИнаесет
  
  
  
  СВЕТСКА єАМА, ШВЕДСКА
  
  
  ДреЌк не застана на церемониЌата. Го грабна копЌето и се упати назад по патот дошол. Низ ледениот поток, надолу по скалите што се распаѓаат. єа изгаси батериската ламба на половина пат и забави додека го обви мрак.
  
  Слаби светлосни зраци го осветлиЌа влезот долу.
  
  ТоЌ продолжи да оди. Уште не беше готово. ТоЌ одамна научил дека почесто отколку не, човек коЌ размислувал предолго во битка никогаш не се вра«ал дома.
  
  Застана мртов на последното скалило, а потоа се вовлече во подлабокиот мрак на преминот. Германците ве«е беа блиску, речиси на краЌот од полицата, но нивните батериски ламби на такво растоЌание «е го издвоЌаа само како уште една сенка. ТоЌ го прескокна преминот, се притисна на Ўидот и се упати кон падината што водеше до основата на викиншките бродови.
  
  Еден машки глас лаеше: "Види го ова! ЧуваЌ ги твоите очи, Стиви Вондер!" Гласот го изненади, имаше длабок акцент на американскиот Ќуг.
  
  По ѓаволите! ТоЌ трчаше побрзо. Одекна истрел, удираЌ«и во каменот до местото каде што штотуку беше.
  
  Темна фигура се наведна над полицата - вероЌатно Американец. "Таму долу има патека меѓу бродовите. Тргнете ги куровите пред да ви ги турнам во мрзливите грла".
  
  Глупости. єенките Ќа видоа скриената патека.
  
  Строг, арогантен, арогантен. Еден од Германците рече: "Заеби ти, Мило", а потоа викна додека грубо го влечеа по падината.
  
  ДреЌк им се заблагодари на своите сре«ни Ўвезди. Во секунда беше на човекот, му ги скрши гласните жици и му го откина вратот со звучно крцка®е пред некоЌ друг да може да го следи.
  
  ДреЌк го зеде пиштолот на Германецот - Хеклер и Кох МГ4 - и испука неколку истрели. Главата на еден човек експлодирала.
  
  О, да, помисли тоЌ. Сепак подобро пука со пиштол отколку со камера.
  
  "Канаѓани! проследено со симултана сериЌа на подсвиркване.
  
  ДреЌк се насмевна на бесниот шепот. Нека мислат така.
  
  НемаЌ«и пове«е забава, тоЌ истрча по патеката толку брзо колку што се осмели. Бен и Кенеди беа напред и им требаше негова заштита. ТоЌ вети дека «е ги извлече живи од овде и нема да ги изневери.
  
  Зад него, Германците внимателно се спуштиЌа по падината. ТоЌ испука неколку куршуми за да ги задржи окупирани и почна да ги брои бродовите.
  
  Четири, шест, единаесет.
  
  Патеката стана несигурна, но конечно се израмни. Во еден момент се разреди толку многу што секоЌ над петнаесет камен вероЌатно би скршил ребро што се стегало меѓу трупците, но повторно се проширило кога го изброил шеснаесеттиот брод.
  
  Садовите се издигнаа над него, антички, застрашувачки, мирисаа на стара кора и мувла. Неговото внимание го привлече минливо движе®е и погледна лево за да види фигура што може да биде само оноЌ почетник Мило коЌ трча назад по тесниот раб по коЌ пове«ето луѓе едваЌ можеа да одат. ДреЌк немаше време ни да пука - Американецот се движеше толку брзо.
  
  По ѓаволите! Зошто мораше да биде толку добар? Единствената личност што ДреЌк Ќа познаваше - освен самиот себе - што можеше да постигне таков подвиг беше Алиша МаЌлс.
  
  Се наЌдов среде претстоЌниот гладиЌаторски натпревар овде...
  
  ТоЌ скокна напред, сега покраЌ бродовите, користеЌ«и го своЌот импулс за да скока од чекор на чекор, трчаЌ«и речиси слободно од случаЌни насипи до длабоки процепи и скокаЌ«и под агли од песочните Ўидови. Дури и користе®е на флексибилните дрва на бродовите за да се добие импулс помеѓу скоковите.
  
  "ЧекаЌ!"
  
  Бестелесен глас доЌде од некаде напред. Застана кога Ќа здогледа заматената фигура на Кенеди, со олеснува®е кога го слушна тоЌ американски танг. "Следете ме", викна тоЌ, знаеЌ«и дека не може да дозволи Мило да го победи до краЌот на патеката. Тие можеа да се притискаат со часови.
  
  ТоЌ се нафрли покраЌ последниот брод со огромна брзина, Бен и Кенеди паднаа зад него, исто како што МаЌло скокна од полицата и го отсече предниот дел на истиот брод. ДреЌк го зграпчи околу половината, внимаваЌ«и да слета силно на градната коска.
  
  ТоЌ помина една секунда фрлаЌ«и го пиштолот кон Кенеди.
  
  Додека пиштолот сè уште бил во лет, Мило удрил во ножиците и се ослободил, превртуваЌ«и се на рацете и нагло свртен кон него.
  
  ТоЌ заркна: "Мет ДреЌк, оноЌ. Со нетрпение го очекував ова, другар".
  
  ТоЌ фрлаше тупаници и лакти. ДреЌк упати неколку удари во рацете, навиваЌ«и се додека се повлекуваше. ОвоЌ човек го знаеше, но коЌ беше тоЌ? Стар безличен неприЌател? Сенка-дух од мрачното минато на САС? Мило беше близок и сре«ен што остана таму. Надвор од неговата периферна визиЌа, ДреЌк го забележал ножот на поЌасот на Американецот, само чекаЌ«и да му се одвлече вниманието.
  
  Доби брутален удар во сопственото стапче.
  
  Зад него можеше да ги слушне првите несмасни движе®а на германските трупи кои напредуваа. Тие беа само неколку бродови подалеку.
  
  Бен и Кенеди гледаа со чуде®е. Кенеди го крена пиштолот.
  
  ДреЌк се фингираше на еден начин, а потоа се сврте на другата страна, избегнуваЌ«и го бруталниот удар на МаЌло во ногата. Кенеди пукаше, шутнуваЌ«и неколку сантиметри од стапалото на МаЌло.
  
  ДреЌк се насмевна и си замина, преправаЌ«и се дека го гали кучето. "Остани", рече тоЌ со потсмев. "Тоа е добро момче".
  
  Кенеди испука уште еден предупредувачки истрел. ДреЌк се сврте и истрча покраЌ нив, фа«аЌ«и му Ќа раката на Бен и влечеЌ«и го додека младиот човек автоматски се сврте кон скалите што се уриваа.
  
  "Не!" - викна ДреЌк. "Ќе не изнесат еден по еден".
  
  Бен изгледаше запрепастено. "Каде на друго место?"
  
  ДреЌк разоружа ги крена рамениците. "Што мислеше?"
  
  ТоЌ се упати директно кон Светското дрво.
  
  
  ДВАНАЕСЕТ
  
  
  
  СВЕТСКО ДРВО, ШВЕДСКА
  
  
  И се кренаа. ДреЌк се обложил дека Светското дрво е толку старо и силно што неговите гранки сигурно биле многуброЌни и силни. Откако прифативте дека се качувате на дрво кое е буквално наопаку, физиката воопшто не беше важна.
  
  "Исто како да сум повторно момче", го охрабри ДреЌк Бен, поттикнуваЌ«и го побрзо без да предизвика паника. "Не би требало да биде проблем за тебе, БлеЌки. Дали си добро, Кенеди?
  
  ЊуЌорчанката последна се искачи, држеЌ«и го пиштолот вперен под неа. За сре«а, огромната симетриЌа на гранките и лисЌата на Светското дрво го криеше нивниот напредок.
  
  "Во моето време се искачив на неколку стебленца", рече таа лесно.
  
  Бен се насмеа. Добар знак. ДреЌк тивко му се заблагодари на Кенеди, почнуваЌ«и да се чувствува уште подобро што таа е таму.
  
  По ѓаволите, си помисли. Речиси додаде: на оваа мисиЌа.Ќе се вратиме на стариот диЌалект за помалку од една недела.
  
  ДреЌк се качуваше од гранка на гранка, повисоко и повисоко, седеЌ«и или стоеЌ«и на едната гранка и истовремено посегнуваЌ«и по следната. Напредокот беше брз, што значеше дека нивната сила на горниот дел од телото траеше подолго од очекуваното. Меѓутоа, на половина пат, ДреЌк забележал дека Бен станува се послаб.
  
  "Дали Твини се уморува? - праша тоЌ и забележа веднаш удвоЌува®е на напорите. Од време на време Кенеди испукал куршум низ гранките. Двапати успеале да видат камени скали кои се издигнувале до нив, но не виделе никаков знак од нивните гонители.
  
  Ним одекнуваат гласови. "Англичанецот е Мет ДреЌк". Човекот што го видел двапати претходно ги прифа«а украдените артефакти.
  
  Друг пат слушнал: "СРТ се елиминира". Вовлечениот глас беше на Мило, откриваЌ«и го неговото минато, откриваЌ«и единица што Ќа чувале во таЌност дури и во рамките на САС. КоЌ во името на сето свето беше овоЌ човек?
  
  Истрелите расцепуваат тешки гранки. ДреЌк застана за да го намести ранецот со подвижните богатства внатре, а потоа Ќа забележа широката гранка кон коЌа цели. Еден што стигнуваше речиси до местото на скалите каде што порано се одмораа.
  
  "Таму", покажа тоЌ на Бен. "Возете Ќа гранката и движете се... брзо!
  
  Тие би биле голи околу две минути. Минус изненадува®е и време на реакциЌа, кое сепак остави над една минута екстремна опасност.
  
  Бен беше првиот што го напушти засолништето, ДреЌк и Кенеди секунда подоцна, сите скокаа на раце и чучнуваЌ«и по гранката кон скалите. Кога биле забележани, Кенеди им купил драгоцени секунди со испука®е на олово, пробиваЌ«и дупки во барем еден несре«ен напаѓач на гробници.
  
  И сега видоа дека Мило навистина испратил команда да трча по скалите. Пет мажи. И тимот беше брз. Ќе стигнат до краЌот на гранката пред Бен!
  
  Глупости! Немаа шанси.
  
  Ова го виде и Бен и се затрепери. ДреЌк му викна на уво: "Никогаш не се откажуваЌ! Никогаш!"
  
  Кенеди повторно го повлече чкрапалото. ДваЌца мажи паднаа: едниот влетал во дупката, другиот го фатил за страна и врескал. Таа повторно го стисна, а потоа ДреЌк слушна дека списанието истекува.
  
  Останаа дваЌца Германци, но сега стоеЌа свртени кон нив, држеЌ«и го оружЌето на готовс. ДреЌк направи строго лице. єа загубиЌа трката.
  
  "ПукаЌте ги! Одекнуваше гласот на МаЌло. "Ќе ги разгледаме остатоците овде долу".
  
  "Неин!" Повторно почна силниот германски акцент. "Дер Спир! "Дер Спир!"
  
  Бурите на пиштолите не се поколебаа. Еден од Германците се подбиваше: "Ползи, гулабички. ДоЌди овде."
  
  Бен полека се движеше. ДреЌк можеше да види како му се тресат рамениците. "ВеруваЌ ми", му шепна на увото на своЌот приЌател и го затегна секоЌ мускул. ТоЌ «е скокне веднаш штом Бен «е стигне до краЌот на гранката, неговата единствена игра беше да нападне и да го искористи своЌот сет на вештини.
  
  "Сè уште го имам ножот", промрморе Кенеди.
  
  ДреЌк кимна со главата.
  
  Бен стигна до краЌот на гранката. Германците мирно чекаа.
  
  ДреЌк почна да се крева.
  
  Потоа, како во магла, Германците полетаа на страна, како да ги погодило торпедо. Нивните тела, растргнати и крвави, се оттурнаа од Ўидот и влажни се тркалаа во Ќамата како количка.
  
  Неколку метри над гранката, каде што се кривиле скалите, стоела огромна група мажи со тешко оружЌе. Еден од нив држеше автоматска пушка АК-5 коЌа се уште чадеше.
  
  "Швеѓанец", ДреЌк го препозна оружЌето како вообичаено користено од шведската воЌска.
  
  Погласно, тоЌ рече: "Проклет таЌминг".
  
  
  ТРИНАЕСЕТ
  
  
  
  ВОЕНА БАЗА, ШВЕДСКА
  
  
  Собата во коЌа се наЌдоа - спартанска соба дванаесет на дванаесет со маса и прозорец обложен со мраз - го врати ДреЌк неколку години наназад.
  
  "Опуштете се", ги потчукна белите зглобови на Бен. "Ова место е стандарден воен бункер. Сум видел полоши хотелски соби, приЌателе, веруваЌ ми".
  
  "Сум бил во полоши станови". Кенеди изгледаше лесно, тренуваЌ«и полицаец на работа.
  
  "Коските на другиот? ДреЌк Ќа подигна веѓата.
  
  "Секако. Зошто?"
  
  "О, ништо". ДреЌк броеше до десет на прстите, а потоа погледна надолу како да сакаше да почне да работи со прстите.
  
  Бен принуди слаба насмевка.
  
  "Види, Бен, признавам дека на почетокот не беше лесно, но видовте како тоЌ Швеѓанец се Ќавуваше. Ние сме добри. Како и да е, треба малку да муабетиме. Исцрпени сме".
  
  Вратата се отвори и нивниот сопственик, добро граден Швеѓанец со руса коса и тврд поглед од коЌ дури и Шрек «е побелеше, се проби низ бетонскиот под. Откако беа фатени и ДреЌк внимателно обЌасни кои се и што прават, човекот се претстави како Торстен Дал, а потоа отиде до далечната страна на неговиот хеликоптер за да оствари неколку повици.
  
  "Мет ДреЌк", рече тоЌ. "Кенеди Мур. И Бен БлеЌк. Шведската влада нема никакви претензии против вас..."
  
  ДреЌк бил вознемирен од акцентот, коЌ воопшто не бил шведски. "Дали одиш во едно од тие сЌаЌни училишта за газ, Дал? Итон или нешто слично?"
  
  "СЌаЌниот задник?
  
  "Училишта кои ги унапредуваат своите службеници преку педигре, пари и воспитува®е. Во исто време, отидовте на вештини, умешност и ентузиЌазам".
  
  "Претпоставувам така." Тонот на Дал беше изедначен.
  
  "Одлично. Па... ако тоа е се..."
  
  Дал Ќа крена раката додека Бен навреден поглед на ДреЌк. "Престанете да бидете жртвено Ќагне, Мет. Само затоа што сте груб селанец од єоркшир, не значи дека сите други се кралски потомци, нели?
  
  ДреЌк шокирано гледаше во своЌот станар. Кенеди го направи движе®ето "пушти го". Тогаш му текна дека Бен нашол нешто во оваа мисиЌа што навистина го закачи и дека сака пове«е.
  
  Дал рече: "Би го ценат споделува®ето на знае®ето, приЌатели. Навистина би сакал."
  
  ДреЌк беше за споделува®е, но како што велат, знае®ето е мо«, и тоЌ се обидуваше да наЌде начин да добие поддршка од шведската влада овде.
  
  Бен ве«е се подготвуваше за своЌата приказна за Деветте парчи®а Один и Гробот на боговите кога ДреЌк го прекина.
  
  "ГледаЌ", рече тоЌ. "єас и овоЌ човек, а сега можеби и Гронк, сме наслови од осум инчи на списокот за убиства..."
  
  "єас не сум глупак, англиски шупак". Кенеди половина стана на нозе.
  
  "Импресиониран сум што го знаеш овоЌ збор". ДреЌк ги спушти очите. "Извинете. Тоа е жаргон. Никогаш не те остава". Се сети на разделните зборови на Алисон: секогаш «е бидеш САС.
  
  Ги проучуваше рацете, сè уште покриени со лузни од борбата со Мило и качува®ето на Светското дрво, и размислуваше за неговите брзи и коректни реакции во изминатите неколку дена.
  
  Колку беше во право.
  
  "Што е грон?" - Беше изненаден Бен.
  
  Дал седна на тврд метален стол и ги гази тешките чизми на масата. "Жена коЌа...ух..."ужива во друштво на воен персонал". - одговори дипломатски.
  
  "МоЌот сопствен опис би бил малку погруб", ДреЌк погледна во Бен, а потоа рече: "Список со убиЌци. Германците не сакаат мртви за злосторства што не се направени. Како можеш да помогнеш, Дал?"
  
  Швеѓанецот извесно време не одговори, едноставно погледна низ ледениот прозорец кон пеЌзажот покриен со снег и пошироко, во распаднатите карпи кои сами се издигнаа на позадината на бесниот океан.
  
  Кенеди рече: "Дал, Ќас сум полицаец. Овие дваЌца не ги знаев до пред некоЌ ден, но имаат добри срца. ВеруваЌ им".
  
  Дал кимна со главата. "ТвоЌата репутациЌа ти претходи, ДреЌк. Доброто и лошото за тоа. Ние «е ти помогнеме, но прво -" кимна со главата на Бен. "Продолжи".
  
  Бен продолжи како никогаш да не бил прекинат. ДреЌк ѝ украл поглед на Кенеди и Ќа видел неЌзината насмевка. Го тргна погледот, шокиран од две причини. Прво, упатува®ето на Дал за неговата репутациЌа, и второ, искреното одобрува®е на Кенеди.
  
  Бен заврши. Дал рече: "Германците се нова организациЌа во сето ова, на коЌа не ни падна внимание до тоЌ инцидент во єорк".
  
  "Ново?" рече ДреЌк. "Тие се добри. И многу добро организиран; контролиран од страв и железна дисциплина. И тие имаат голем адут во момчето по име Мило - американските специЌални сили, очигледно. Проверете го насловот."
  
  "Ќе направиме. Добрата вест е дека имаме информации за Канаѓаните".
  
  "Дали внимаваш на тоа?
  
  "Да, но пристрасен, неискусен и осамен", Дал фрли таен поглед кон Кенеди. "Односот на шведската влада со вашиот нов режим на Обама не е она што Ќас би го нарекол прва класа. "
  
  "Извини за тоа", се насмевна Кенеди, а потоа остро погледна наоколу. "СлушаЌ, приЌателе, ако сакаме да бидеме тука некое време, дали мислиш дека можеме да Ќадеме нешто?
  
  "Ве«е го подготвува нашиот сос-готвач", Дал се насмевна како одговор. "Но, сериозно, наскоро «е има хамбургери и чипсови".
  
  Устата на ДреЌк се наводнува. Не можеше да се сети кога последен пат Ќадеше.
  
  "Ќе ви кажам што можам. Канаѓаните го започнаа животот како таен култ посветен на Викинзите - Ерик Црвениот. НемоЌте да се смеете, овие работи навистина постоЌат. Овие луѓе користат косплеЌ за да репризираат настани, битки, па дури и поморски патува®а на редовна основа".
  
  "Нема вистинска штета во тоа", Бен звучеше малку дефанзивно. ДреЌк Ќа зачува оваа прекрасна грутка за подоцна.
  
  "Воопшто не, господине БлеЌк. Cosplay е вообичаен, во коЌ уживаат многу луѓе на конвенциите ширум светот и станува се почест со текот на годините. Но, вистинската штета започнува кога бизнисмен-милиЌардер станува современиот водач на овоЌ култ, а потоа фрла милиони долари во рингот".
  
  "Станува толку безгрижно забавно -"
  
  "ОпсесиЌа". Дал заврши кога се отвори вратата. ДреЌк стенкаше додека стандардниот сад за плескавица и чипс беше поставен пред него. Мирисот на кромид беше божествен за неговиот гладен стомак.
  
  Дал продолжи додека Ќадеа: "Канадски бизнисмен по име Колби ТеЌлор го посвети своЌот живот на познатиот Викинг, Ерик Црвениот, коЌ, како што сигурен сум дека знаете, слета во Канада набргу по открива®ето на Гренланд. Од ова истражува®е се роди манична фасцинациЌа со нордиската митологиЌа. Истражува®а, ископува®а, откритиЌа. Бесконечно пребарува®е. ОвоЌ човек стекна своЌа библиотека и се обиде да ги купи сите постоечки скандинавски текстови".
  
  "Тоа е луда работа", рече Кенеди.
  
  "Се согласувам. Но, "орев" коЌ ги финансира сопствените "безбедносни сили" - прочитаЌте го тоа како воЌска. И тоЌ останува доволно приватен за да остане под радарот на пове«ето луѓе. Неговото име постоЌано се поЌавуваше во текот на годините во врска со Деветте фрагменти од Один, па природно шведската разузнавачка служба секогаш го означуваше како "личност од интерес".
  
  "ТоЌ го украде ко®от", рече ДреЌк. "Го знаеш ова, нели?
  
  Раширените очи на Дал укажуваа дека тоЌ не го направил тоа. "Сега знаеме".
  
  "Не можете да го уапсите? - праша Кенеди. "Поради сомнева®е за кражба или нешто слично?
  
  "Замислете го како еден од вашите... гангстери. Вашите лидери на мафиЌата или триЌадата. ТоЌ е недопирлив - човекот на врвот - засега".
  
  На ДреЌк му се допадна подметнатото чувство. ТоЌ му кажа на Дал за вмешаноста на Алиша МаЌлс и му кажа на Дал онолку историЌа колку што му беше дозволено да открие.
  
  "Значи", рече тоЌ кога заврши. "Дали сме корисни или што?
  
  "Не е лошо", призна Дал кога вратата повторно се отвори и влезе постар човек со изненадувачки густа грива долга коса и бушава брада. На ДреЌк му изгледаше како модерен, стареечки Викинг.
  
  Дал кимна со главата. "Ох, те чекав професоре. Дозволете ми да го претставам професорот Роланд Парневик", се насмевна тоЌ. "Нашиот експерт за нордиска митологиЌа".
  
  ДреЌк кимна со главата, а потоа го виде Бен како го одредува новиот човек како да е  убовен ривал. Сега сфати зошто Бен таЌно Ќа сакал оваа мисиЌа. Го потапка своЌот млад приЌател по рамо.
  
  "Па, нашиот семеен човек овде можеби не е професор, но тоЌ сигурно го знае своЌот пат низ Интернет - еден вид модерна медицина наспроти старите работи, а?
  
  "Или наЌдоброто од двата света", покажа Кенеди со своЌата вилушка на двете страни во праша®е.
  
  Циничната страна на ДреЌк пресметала дека Кенеди Мур може да Ќа насочи оваа мисиЌа на начин што «е му Ќа спаси кариерата. Изненадувачки, понежната страна сакаше да ги гледа аглите на устата и се вртат кога таа се насмевна.
  
  Момчето се сопна во собата, држеЌ«и за рака свитоци и балансираЌ«и неколку тетратки на врвот на купот. Погледна наоколу, се загледа во Дал како да не може да се сети на името на воЌникот, а потоа го фрли своЌот товар на масата.
  
  "Таму е", рече тоЌ, покажуваЌ«и кон еден од свитоците. "Истиот. Легендата е вистинска... исто како што ви кажав пред неколку месеци".
  
  Дал го извади наведениот свиток со цут. "Бевте со нас една недела, професоре. Само една недела."
  
  "Дали си... сигурен си?"
  
  "О, сигурен сум". Тонот на Дал пренесе невероЌатна количина на трпение.
  
  На вратата влезе друг воЌник. "Господине. "ОвоЌ", кимна со главата кон Бен, "Ўвонеше постоЌано. Хела тиден...ммм...нон стоп". Следуваше насмевка. "Ова е неговата маЌка".
  
  Бен скокна секунда подоцна и го притисна копчето за брзо бира®е. ДреЌк  убезно се насмевна, додека Кенеди изгледаше палав. "Боже, можам да замислам толку многу начини да го расипам ова момче".
  
  Дал почна да чита од свитокот:
  
  "Слушнав дека умрел во Рагнарок, целосно обземен од неговата судбина. Од волкот-човекот Фенрир - еднаш свртен од Месечината.
  
  А подоцна Тор и Локи лежеа ладно до него. Големи богови меѓу безброЌ богови, нашите карпи против плимата.
  
  Девет фрагменти беа расфрлани до ветрот по патеките на Една вистинска Волва. Не носете ги овие делови во Рагнарок или ризикуваЌте го краЌот на светот.
  
  Засекогаш «е се плашите од ова, слушаЌте ме, синови човечки, зашто да се сквернави гробот на боговите значи да се започне Денот на пресметката".
  
  Дал ги крена рамениците. "И така натаму. И така натаму. И така натаму. єас ве«е Ќа добив суштината од момчето на маЌка ми таму, професорот. Се чини дека Интернетот е навистина помо«ен од свитокот. И побрзо."
  
  "Дали ИМАШ? Па, како што реков... Месеци, Торстен, месеци. И Ќас бев игнориран со години. Дури и институционализирана. Гробницата отсекогаш била таму, знаете, не се оствари само минатиот месец. Агнета ми го даде овоЌ свиток пред триесет години, а каде сме сега? Хм? Дали сме некаде?
  
  Дал се трудеше да остане смирен. ДреЌк интервенираше. "Зборувате за Рагнарок, професоре Парневик. Место кое не постои".
  
  "Ве«е не, господине. Но, еден ден - да. Ова дефинитивно постоело едно време. Инаку, каде умреа Один, Тор и сите други богови?
  
  "Дали веруваш дека тие постоеле тогаш?
  
  "Се разбира!", практично извика момчето.
  
  Гласот на Дал стана потивок. "Засега", рече тоЌ, "го суспендираме неверува®ето".
  
  Бен се врати на масата, ставаЌ«и го мобилниот телефон во ¤ебот. "Значи, знаете за Валкириите? мистериозно праша тоЌ, гледаЌ«и итро во ДреЌк и Кенеди. "Дали знаете зошто тие се скапоцен камен во круната на Один?
  
  Дал само изгледаше изнервирано. Типот трепна и се двоумеше. "Ова... ова... скапоцен камен во... ова... што?
  
  
  ЧЕТИРИНАЕСЕТ
  
  
  
  ВОЕНА БАЗА, ШВЕДСКА
  
  
  Бен се насмевна додека собата стана тивка. "Ова е нашиот билет за влез", рече тоЌ. "И моЌата гаранциЌа за почит. Во нордиската митологиЌа одново и одново се вели дека Валкирите "одат во царството на боговите." Погледнете - таму е.
  
  Кенеди Ќа потчукна вилушката на чиниЌата. "Што значи тоа?"
  
  "Тие го покажуваат патот", рече Бен. "Можете да ги собирате деветте парчи®а Один за време на Рагнарок цел месец, но Валкирите се тие што го покажуваат патот до гробот на боговите".
  
  ДреЌк се намурти. "И го задржа за себе, нели?
  
  "НикоЌ не знае каде се Валкириите, Мет. Тие се во приватна колекциЌа, само Господ знае каде. Волците во ЊуЌорк се последните парчи®а за кои имаме локациЌа".
  
  Дал се насмевна кога Парневик практично ги нападна неговите свитоци. Бели цевки летаа насекаде среде бурата од мрморе®е. "Валкири. Валкирии. Нема. Таму - можеби. Ах, еве одиме. Хм."
  
  ДреЌк го привлече вниманието на Дал. "А теориЌата за апокалипсата? Пеколниот пожар на ЗемЌата и сите живи суштества уништени итн. и така натаму".
  
  "Можам да ви кажам слична легенда за речиси секоЌ Бог во пантеонот. Шива. Зевс. Поставете. Но, ДреЌк, ако Канаѓаните Ќа наЌдат оваа гробница, «е Ќа сквернават, без оглед на другите последици".
  
  ДреЌк им се врати на лудите Германци. "Како нашите нови приЌатели", кимна со главата и благо се насмевна на Дал. "Немам избор..."
  
  "Топки против Ўидот". Дал заврши со мала воена мантра и тие се погледнаа.
  
  Бен се наведна преку масата за да го привлече вниманието на Дал. "Извини приЌателе, но ние го трошиме времето овде. ДаЌ ми го лаптопот. Пушти ме да сурфам. Или уште подобро, испратете не на пат до Големото Ќаболко и «е сурфаме во воздухот".
  
  Кенеди кимна со главата. "ТоЌ е во право. Можам да помогнам. Следната логична цел е Националниот историски музеЌ и да се соочиме со тоа, САД не се подготвени".
  
  "Тоа е позната приказна", рече Дал. "МобилизациЌата ве«е започна. Внимателно го погледна Бен. "Дали се нудиш да помогнеш, млад човеку?
  
  Бен Ќа отвори устата, но потоа застана, како да Ќа почувствува важноста на неговиот одговор. "Па, сè уште сме на списокот за убиства, нели? И Ґидот на спие®ето е на пауза овоЌ месец".
  
  "Мама има полициски час за нашиот млад студент? ДреЌк турна.
  
  "Ґидот од-?" Дал се намурти. "Дали ова е тренинг за лишува®е од сон?
  
  "Не е важно. Погледнете што открив досега. И САС на Мет. Кенеди е полицаец од ЊуЌорк. Ние сме практично совршен тим!"
  
  Очите на Дал се стесниЌа, како да Ќа одмерува своЌата одлука. НечуЌно го лизгаше мобилниот телефон на ДреЌк преку масата и покажа кон екранот. "Каде ги фотографиравте руните на оваа слика?
  
  "Во Ќамата. До долгите бродови имаше Ўид со стотици резби. Оваа жена", го допре екранот, "клекна до Один кога тоЌ страдаше на Светското дрво. Можете ли да го преведете натписот?
  
  "За да. Овде пишува - Один и Велва - на ХаЌди им се доверени таЌните на Бога. Професорот сега го истражува ова..." Дал погледна во Парневик додека се обидуваше да ги собере сите негови свитоци одеднаш.
  
  "БожЌите таЌни" Типот се сврте како пеколно куче да му слета на грбот. "Или таЌните на боговите. Дали Ќа слушате ниЌансата? Разбирам? Пушти ме да поминам." Се сврте кон празната врата и исчезна.
  
  "Ќе ве земеме", им рече Дал. "Но знаЌте го ова. Преговорите со вашата влада се уште не се започнати. Се надеваме дека ова «е се грижи за време на нашиот лет. Но, сега се упатуваме кон ЊуЌорк со десетина воЌници од специЌалните сили и без безбедносен сертификат. ОружЌето го носиме во Националниот историски музеЌ". Направи пауза. "Сè уште сакате да доЌдете?
  
  "САС «е помогне", рече ДреЌк. "Тие имаат тим коЌ стои на страна".
  
  "Мислам дека «е се обидам да стапам во контакт со капетанот на локациЌата, да видиме дали можеме да подмачкаме неколку тркала". Очигледна беше мрачната промена во однесува®ето на Кенеди при помислата да се врати дома. ДреЌк веднаш си ветил дека «е и помогне ако може.
  
  ВеруваЌ ми, сакаше да каже. Ќе ти помогнам да го пребродиш ова, но зборовите му умреа во грлото.
  
  Бен ги свитка прстите. "Само даЌ ми I-pad или нешто слично. Побрзо".
  
  
  ПЕТнаесет
  
  
  
  ВОЗДУШЕН ПРОСТОР
  
  
  Нивниот авион бил опремен со уред наречен picocell, кула за мобилни телефони коЌа овозможува сите мобилни телефони да се користат во авиони. Неопходно за воЌската на владата, но двоЌно неопходно за Бен БлеЌк.
  
  "ЕЌ сестро, имам работа за тебе. Не прашуваЌ. СлушаЌ, Карин, слушаЌ! Ми требаат информации за Националниот историски музеЌ. Експонати, викиншки работи. Планови. Персонал. Посебно газдите. И..." гласот му падна неколку октави, "... телефонски броеви".
  
  ДреЌк слушнал неколку мигови тишина, а потоа: "Да, оноЌ во ЊуЌорк! Колку од нив има?... О... навистина? Па, добро, сестричка. Ќе ти префрлам пари за да го покриеш ова. Те сакам".
  
  Кога неговиот приЌател Ќа спуштил слушалката, ДреЌк прашал: "Дали таа сè уште е без работа?
  
  "Седи дома цел ден, другар. Работи како "последен човек" во сомнителен бар. Чудото на старата лабуристичка политика".
  
  Карин седум години се бореше за да добие диплома по компЌутерско програмира®е. Кога лабуристичката влада пропадна на краЌот од владее®ето на Блер, таа го напушти Универзитетот Нотингем - самоуверен, висококвалификуван работник - само за да открие дека никоЌ не Ќа сака. Настана рецесиЌа.
  
  Излезете од универзитетскиот ред - свртете лево во депониЌа, свртете десно во бременост и владина помош. Продолжете директно по патот на скршените соништа.
  
  Карин живеела во стан во близина на центарот на Нотингем. Зависници од дрога и алкохоличари изнаЌмувале имоти околу него. Ретко излегувала од дома во текот на денот и се возела со сигурно такси до барот каде што работела во смена од осум до полно«. НаЌстрашните моменти од неЌзиниот живот биле кога се вратила во своЌот стан, темнината, старата пот и другите неприЌатни мириси кои Ќа опкружувале, злосторство што чекало да се случи.
  
  Во земЌата на проклетите и игнорираните, човекот коЌ живее во сенка е крал.
  
  "Дали навистина ти треба таа за ова? Праша Дал, коЌ седеше од другата страна на авионот. "Или..."
  
  "Види, ова не е добротворна организациЌа, другар. Морам да се фокусирам на работите за Один. Карин може да се занимава со музеЌска работа. Има целосна смисла".
  
  ДреЌк направи своЌ повик за брзо бира®е. "Нека работи, Дал. ВеруваЌ ми. Тука сме да помогнеме".
  
  Велс веднаш реагираше. "Фа«аш зеди, ДреЌк? Што по ѓаволите се случува?"
  
  ДреЌк го информираше.
  
  "Па, еве грутка од чисто злато. Се приЌавивме со Алиша МаЌлс. Знаеш што е тоа, Мет. Никогаш навистина нема да го напуштите САС", застана тоЌ. "Последна позната адреса: Минхен, Хилдегардштрасе 111".
  
  "ГерманиЌа? Но, таа беше со Канаѓаните".
  
  "Да. Тоа не е се. Таа живеела во Минхен со неЌзиното момче - извесен Мило Ноксон - прилично неприЌатен граѓанин на Лас Вегас, САД. И тоЌ е поранешен разузнавач на маринците. НаЌдоброто што можат да го понудат єенките".
  
  ДреЌк размислуваше за момент. "Така ме знаеше тогаш, преку МаЌлс. Праша®ето е дали таа Ќа смени страната за да го изнервира или да му помогне?
  
  "Одговорот е непознат. Можеби би можеле да Ќа прашате".
  
  "Ќе се обидам. Види, ние се држиме за топките овде, Велс. Мислите дека би можеле да контактирате со вашите стари приЌатели во САД? Дал ве«е стапил во контакт со ФБИ, но тие си играат со времето. Имаме седум часа во летот... и се приближуваме слепо".
  
  "Дали им верувате? Овие репа? Дали сакате нашите момци да го исчистат неизбежниот кластер ебате?"
  
  "Тие се Швеѓани. И да, им верувам. И да, сакам нашите момци да учествуваат".
  
  "Тоа е Ќасно". Велс Ќа прекина врската.
  
  ДреЌк погледна наоколу. Авионот беше мал, но простран. Единаесет маринци од СпециЌалните сили седеа позади, лежеЌ«и, дремеЌ«и и општо подлекаЌ«и се едни со други на шведски. Дал постоЌано зборуваше на телефон преку патеката додека професорот го одвиткуваше свитокот по свитокот пред него, ставаЌ«и го секоЌ од нив внимателно на задниот дел од своето седиште, разгледуваЌ«и ги античките разлики помеѓу фактите и фикциЌата.
  
  Лево, Кенеди, повторно облечена во неЌзиниот безобличен костим броЌ еден, го направи своЌот прв повик. "Дали е капетанот Липкинд таму?... ах, кажи му дека е Кенеди Мур".
  
  Поминаа десет секунди, а потоа: "Не. Кажи му дека не може да ми се Ќави. Ова е важно. Кажете му дека се работи за национална безбедност, ако сакате, само Ќавете му се".
  
  Уште десет секунди, тогаш: "Мур!" ДреЌк слушна лае®е дури и од местото каде што седеше. "Зарем ова не може да чека?
  
  "СлушаЌ ме, капетане, настана ситуациЌа. Прво, консултираЌте се со офицерот СвеЌн од ФБИ. Овде сум со Торстен Дал од шведскиот СГГ и офицер на САС. Националниот историски музеЌ е под директна закана. Проверете ги деталите и веднаш повикаЌте ме. Ми треба твоЌата помош."
  
  Кенеди го затвори телефонот и дишеше длабоко. "Бенг - и моЌата пензиЌа заминува".
  
  ДреЌк погледна во часовникот. Шест часа до слетува®ето.
  
  Мобилниот телефон на Бен заЎвони и тоЌ го грабна. "Сестра?"
  
  Професорот Парневик се наведна преку патеката, фа«аЌ«и го паднатиот свиток со своЌата жилава рака. "Детето ги знае своите Валкирии". Рече тоЌ, не обра«аЌ«и никому посебно. "Но, каде се тие? И Очите - да, «е ги наЌдам Очите".
  
  Бен зборуваше. "Одлична точка, Карин. Испратете ми ги цртежите на музеЌот по е-пошта и доделете Ќа оваа просториЌа за мене. Потоа испратете ги информациите на кураторот во посебно писмо. ЕЌ мала сестричка, кажи здраво на мама и тато. Те сакам".
  
  Бен продолжи со клика®ето, а потоа почна да прави уште неколку белешки. "Го добив броЌот на кустосот на музеЌот", извика тоЌ. "Дал? Сакаш ли да го исплашам глупостите од него?"
  
  ДреЌк се насмеа невероЌатна додека шведскиот разузнавач избезумено мавташе со рацете "Не!" без да пропушти ниту една самогласка. Беше убаво да се види како Бен покажува таква самодоверба. Гикот малку се врати назад за да му даде можност на лицето во некоЌа просториЌа да дише.
  
  Телефонот на Кенеди пукна во песна. Таа брзо го отвори, но не пред да го почести целиот авион со дел од прилично непромислената игра Goin' Down.
  
  Бен навреме кимна со главата. "Слатко. Нашата следна насловна верзиЌа сигурно."
  
  "Мур". Кенеди го стави телефонот на звучникот.
  
  "Што по ѓаволите се случува? Половина шупаци ми го попречиЌа патот, а потоа ми рекоа, не многу учтиво, да го чувам носот надвор од ендекот каде што припаѓа. Нешто ги натера сите големи кучи®а да лаат, Мур, и се обложувам дека си ти". Застана, а потоа замислено рече: "Претпоставувам дека не е прв пат".
  
  Кенеди му даде скратена верзиЌа, коЌа заврши со авион полн со шведски маринци и непознат екипаж на САС на пат, сега петчасовен лет од американско тло.
  
  ДреЌк почувствува стравопочит. Пет часа.
  
  Во овоЌ момент Дал извика: "Нова информациЌа! Само што слушнав дека Канаѓаните не биле ни во Шведска. Се чини дека го жртвуваа Светското дрво и копЌе за да се фокусираат на Валкириите". ТоЌ кимна со главата за благодарност во насока на Бен, нагласено исклучуваЌ«и го професорот со гримаси. "Но... се вратиЌа со празни раце. ОвоЌ приватен колекционер мора да биде вистински осаменик... Или..." ДреЌк ги крена рамениците, "тоЌ може да биде криминалец.
  
  "Добра понуда. Во секоЌ случаЌ, мажите се таму каде што станува грдо. Канаѓаните се подготвуваат да го нападнат музеЌот рано утринава по Њу єорк.
  
  Лицето на Кенеди доби убиствен израз додека ги слушаше шефот и Дал во исто време. "Тие го користат датумот", одеднаш им подсвире таа на двете страни кога и се раздени. "Овие апсолутни копили®а - и Германците, без сомнение - ги криЌат своите вистински намери зад ебаниот датум".
  
  Бен погледна нагоре. "Изгубив трага".
  
  ДреЌк му повтори. "КоЌ датум?
  
  "Кога «е слетаме во ЊуЌорк", обЌасни Дал, "«е биде околу осум часот наутро на 11 септември".
  
  
  ШЕСнаесет
  
  
  
  ВОЗДУШЕН ПРОСТОР
  
  
  Уште четири часа. Авионот продолжи да брмчи на облачното небо.
  
  Дал рече: "Ќе се обидам повторно со ФБИ. Но, тоа е чудно. Не можам да го поминам ова ниво на проверка. Тоа е проклет камен Ўид. Бен - Ќавете се на претпоставениот. ДреЌк е твоЌот стар шеф. Мажите отчукува часовникот, а ние никаде не сме. ОвоЌ час бара напредок. Оди".
  
  Кенеди го молеше своЌот шеф: "Сра®е на Томас КеЌлеб, Липкинд", рече таа. "Ова нема никаква врска со него или со моЌата проклета кариера. Ти кажувам што не го знаат ФБИ, ЦИА и сите други идиоти со три букви. Прашувам..." таа подзастана, "Претпоставувам дека барам од тебе да ми веруваш".
  
  "Гупаници со три букви", мрмори Бен. "БрилиЌантно".
  
  ДреЌк сакаше да му приЌде на Кенеди Мур и да понуди неколку зборови на охрабрува®е. Цивилникот во него сакал да Ќа прегрне, но воЌникот го принудил да се држи настрана.
  
  Но, цивилното население почна да Ќа добива оваа битка. Претходно, тоЌ го користеше зборот "gronk" за да Ќа "скроти", за да Ќа возврати растечката искра на чувство што Ќа препозна, но тоа не функционираше.
  
  Велс одговори на неговиот повик. "ЗборуваЌ сега".
  
  "Повторно Ќа слушате ТеЌлор? Види каде сме, другар? Сè уште не убедивте да влеземе во воздушниот простор на САД?
  
  "Па... да... и не. Имам работа со куп бирократски бирократски ленти, ДреЌк, и не ми се вклопува во скутот - Почека малку, а потоа се насмеа разочарано. "Тоа беше референца за маЌ, другар. Обидете се да продолжите".
  
  ДреЌк неволно се насмевна. "По ѓаволите, Велс. СлушаЌте, соберете се за оваа мисиЌа - помогни ни - и «е ви кажам за наЌвалканиот клуб во Хонг Конг во коЌ Маи работела таЌно, наречен Spinning Top.
  
  "Еби ме, тоа звучи интригантно. Ти си на тоа, другар. Видете, ние сме на пат, сè е подготвено според сите правила, а моите луѓе преку езерцето немаат проблеми со ова".
  
  ДреЌк почувствува "но". "Да?"
  
  "НекоЌ од власта ги негира привилегиите за слетува®е и никоЌ никогаш не слушнал за вашиот авион, а тоа, приЌателе, мириса на внатрешна корупциЌа".
  
  ДреЌк го слушна. "Добро, информираЌ ме". Нежно притиска®е на копчето го заврши повикот.
  
  ТоЌ го слушна Кенеди како вели: "Лоу е идеален, капетане. Овде слушам разговори кои зборуваат за заговор. Бидете внимателни, Липкинд".
  
  Таа го затвори неЌзиниот телефон. "Па, тоЌ е бодлив, но ме зема на збор. Испра«а што е можно пове«е црно-бели ликови на сцената, воздржано. И тоЌ знае некого во локалната канцелариЌа за домашна безбедност", рече таа, измазнуваЌ«и Ќа неЌзината мека блуза. "Гравот се истура".
  
  Боже, помисли ДреЌк. Има многу огнена мо« во овоЌ музеЌ. Доволно за да започне проклета воЌна. ТоЌ не кажа ништо гласно, туку погледна во часовникот.
  
  Уште три часа.
  
  Бен сè уште беше вклучен со кураторот: "Видете, овде не зборуваме за големо реновира®е, само за преместува®е на изложбата. Не треба да ви кажам колку е голем музеЌот, господине. Само преместете го и се «е биде во ред. Да... SGG... Шведски специЌални сили. ФБИ е информиран затоа што зборуваме...не! Не чекаЌте да се Ќават. Не можете да си дозволите да се двоумите".
  
  Петнаесет секунди тишина, а потоа: "Дали никогаш не сте слушнале за SGG? Па, прогуглаЌте го!" Бен очаЌно покажа кон телефонот. "ТоЌ заглавува", рече Бен. "єас само го знам тоа. ТоЌ зборуваше заобиколно, како да не можеше да наЌде доволно изговори".
  
  "Уште една бирократиЌа". ДреЌк покажа кон Дал. "Ова брзо станува епидемиЌа".
  
  Настана тешка тишина, а потоа заЎвони мобилниот телефон на Дал. "О, Боже моЌ", рече тоЌ како одговор. "Ден Статминистер".
  
  ДреЌк се оцрни со Кенеди и Бен. "Премиер".
  
  Беа кажани неколку почитувани, но искрени зборови кои Ќа продлабочиЌа почитта на ДреЌк кон Торстен Дал. СпециЌалецот му кажал на своЌот шеф што се случило. ДреЌк беше мрачно убеден дека «е му се допадне овоЌ човек.
  
  Дал го прекина повикот и потоа одвои малку време да ги собере своите мисли. Конечно го крена погледот и се сврте кон авионот.
  
  "Директно од член на кабинетот на претседателот, неговите наЌблиски советници", им рекол Дал. "ОвоЌ лет нема да смее да слета".
  
  
  * * *
  
  
  Уште три часа.
  
  "Тие не би го известиле претседателот", рече Дал. "Вашингтон, ДК и Капитол Хил се длабоко во ова, мои приЌатели. Државниот министер вели дека сега станало глобално, заговор од меѓународни размери, а никоЌ не знае коЌ кого поддржува. Само ова", рече тоЌ, намуртено, "говори за сериозноста на нашата мисиЌа".
  
  "Зашрафете го кластерот", рече ДреЌк. "Ова е она што порано го нарекувавме огромен неуспех".
  
  Бен, во меѓувреме, повторно се обиде да стапи во контакт со кустосот на Националниот историски музеЌ. Сè што доби беше говорна пошта. "Погрешно", рече тоЌ. "ТоЌ требаше да провери нешто досега". Пргавите прсти на Бен веднаш почнаа да летаат над виртуелната тастатура.
  
  "Имам идеЌа", рече тоЌ гласно. "Му се молам на Бога да грешам".
  
  Велс потоа се Ќавил, обЌаснуваЌ«и дека неговиот тим САС извршил таЌно слетува®е на напуштен аеродром во Њу Џерси. Тимот се упати кон центарот на ЊуЌорк, патуваЌ«и со сите потребни средства.
  
  ДреЌк го провери времето. Два часа пред слетува®ето.
  
  И тогаш Бен извика: "Погоди Ќа ознаката!" Сите скокнаа. Дури и шведските маринци му го посветиЌа своето целосно внимание.
  
  "Тука е!" - тоЌ викна. "Расфрлани низ Интернет ако имате време да погледнете". Налутено покажа кон екранот.
  
  "Колби ТеЌлор", рече тоЌ. "Канадскиот милиЌардер е наЌголемиот придонесувач во Националниот историски музеЌ и еден од наЌголемите финансиери во ЊуЌорк. Се обложувам дека направил неколку повици?"
  
  Дал се скрши. "Ова е нашата бариера", стенкаше тоЌ. "Човекот за коЌ зборуваат поседува пове«е луѓе отколку мафиЌата". За прв пат, шведскиот офицер се чинеше како да се спушти на столот.
  
  Кенеди не можеше да Ќа скрие своЌата омраза. "Повторно победуваат оделата на вре«ичките", подсвире таа. "Се обложувам дека тоЌ копиле е и банкар".
  
  "Можеби, можеби не", рече ДреЌк. "Секогаш имам план Б".
  
  Уште еден час.
  
  
  СЕДУМСЕДНЕТ
  
  
  
  ЊуЌорк, САД
  
  
  Пристанишната управа на полицискиот оддел на ЊуЌорк е можеби наЌпозната по своЌата понижувачка храброст и жртви за време на настаните од 11 септември. Она по што е помалку познат е неговото таЌно справува®е со пове«ето летови на SAS кои поаѓаат од Европа. Иако нема посветен тим коЌ «е го надгледува овоЌ елемент од нивната работа, вклучениот интерконтинентален персонал е толку мало малцинство што со текот на годините многумина станаа блиски приЌатели.
  
  ДреЌк направи уште еден повик. "Ќе биде жешко вечерва", му рече тоЌ на инспекторот на CAPD Џек Шварц. "Дали ти недостигав, другар?
  
  "Боже, ДреЌк беше... што? Две години?"
  
  "Три. Новогодишна но«, '07.
  
  "Дали вашата жена е добро?
  
  "Алисон и Ќас раскинавме, другар. Дали е ова доволно за да се дефинира моЌот идентитет?"
  
  "Мислев дека Ќа напуштивте услугата".
  
  "єас направив. Велс ме повика на последната работа. Дали ти се Ќави?"
  
  "ТоЌ направи. ТоЌ рече дека сте му ветиле дека «е почека малку".
  
  "Дали го направи тоа сега? Шварц, слушаЌ ме. Ова е вашиот повик. Мора да знаете дека ова сра®е «е им одлета на фановите и дека нашиот влез на краЌот «е доведе до вас. Сигурен сум дека дотогаш сите «е бидеме херои и ова «е се смета за поволно дело, но..."
  
  "Велс ме доведе до брзина", рече Шварц, но ДреЌк слушна навестува®е на загриженост. "Не грижи се, другар. Сè уште имам доволно сила да добиЌам дозвола за слетува®е".
  
  Нивниот авион го нападна воздушниот простор на САД.
  
  
  * * *
  
  
  Авионот слета при слаба дневна светлина и таксистеше директно до зградата на малиот терминал. Во моментот кога вратата се отвори малку, дванаесет целосно натоварени членови на шведскиот SGG трчаа по металните скали и се натовариЌа во три коли кои чекаа. ДреЌк, Бен, Кенеди и професорот го следеа, Бен за малку «е се измочаше кога го виде нивниот транспорт.
  
  "Тие изгледаат како хамви!
  
  Една минута подоцна, автомобилите трчаа по празната писта, зголемуваЌ«и Ќа брзината кон скриената рампа на задниот дел од неописниот аеродром што, по неколку кривини, излезе на незабележителен селски пат што се поврзуваше со една од главните притоки на Менхетен.
  
  ЊуЌорк се распосла пред нив во сиот своЌ сЌаЌ. Модерни облакодери, стари мостови, класична архитектура. Нивниот конвоЌ тргна по кратенка директно до центарот на градот, преземаЌ«и ризици користеЌ«и Ќа секоЌа незгодна кратенка што Ќа знаеЌа нивните локални возачи. Свиреа рогови, клетвите го исполниЌа воздухот, рабниците и корпите за отпадоци беа исечени. Во еден момент била вклучена еднонасочна улица, коЌа им го скратила патува®ето за седум минути и предизвикале дефекти на три браници.
  
  Внатре во автомобилите, акциЌата беше речиси исто толку бурна. Дал конечно добил повик од шведскиот премиер, коЌ конечно Ќа добил добрата волЌа и дозволата на ФБИ да влезе во музеЌот доколку први стигнат таму.
  
  Дал се сврте кон нивниот возач. "Побрзо!"
  
  Бен му подаде на Дал мапа на музеЌот на коЌа е прикажана локациЌата на Волците.
  
  Пове«е информации протекоа. Црно-белите пристигнаа. Известени се тимовите за брза реакциЌа.
  
  ДреЌк стигна до Велс. "Сич?
  
  "Ние сме надвор. Полициската ко®аница пристигнала пред две минути. Ти?"
  
  "Дваесет чекори подалеку. ВикаЌте ни ако се случи нешто". Нешто му го привлече вниманието и за момент се фокусираше на нешто надвор од прозорецот. Силното чувство на déj à vu предизвика морници по неговите ребра кога виде огромен билборд коЌ го наЌавува доаѓа®ето на модниот дизаЌнер Абел ФреЌ во ЊуЌорк со неговото невероЌатно шоу за шета®е мачки.
  
  Ова е лудо, помисли ДреЌк. Навистина лудо.
  
  Бен Ќа разбудил своЌата сестра во Велика БританиЌа и, сè уште без здив од глетката на нивниот транспорт, успеал да Ќа запише во проектот Valkyrie - како што тоЌ го нарекол. "Заштедува време", му рекол тоЌ на Дал. "Таа може да продолжи со своето истражува®е додека ние сме таму и ги спасуваме овие волци. Не грижете се, таа мисли дека тоа е затоа што сакам да ги фотографирам за моЌата диплома".
  
  "Дали Ќа лажеш сестра ти? ДреЌк се намурти.
  
  "ТоЌ расте". Кенеди го потапка БлеЌк по раката. "ДаЌте му простор на детето".
  
  Мобилниот телефон на ДреЌк заЎвони. Не требаше да Ќа провери идентификациЌата на повикувачот за да знае дека е Велс. "Не ми кажуваЌ, другар. Канаѓаните?
  
  Велс тивко се насмеа. "Посакуваш."
  
  "А?" - Прашав.
  
  "И Канаѓаните и Германците користат различни рути. Оваа воЌна «е започне без тебе".
  
  Дал рече: "Тимот SWAT е оддалечен три минути. ФреквенциЌата е 68.
  
  ДреЌк погледна низ широкиот прозорец. "Ние сме тука".
  
  
  * * *
  
  
  "Западен влез во Централ парк", рече Бен додека излегуваа од своите автомобили. "Води до единствените две скали кои се качуваат од пониското ниво сè до четвртиот кат".
  
  Кенеди излезе на утринската жештина. "На коЌ кат живеат волците?
  
  "Четврто".
  
  "Фигури". Кенеди ги крена рамениците и Ќа потапка по стомакот. "Знаев дека «е зажалам за овие празнични колачи".
  
  ДреЌк остана зад себе додека шведските воЌници трчаа наЌбрзо што можеа по скалите на музеЌот. Откако таму, тие почнаа да го вадат оружЌето. Дал ги запре во сенката на високиот влез, тимот опкружен со тркалезни колони.
  
  "Твитерите се вклучени. "
  
  Се огласиЌа десетина "Проверки!". "Одиме први", погледна тоЌ во ДреЌк. "Ти следиш. Земи го."
  
  ТоЌ му подаде на ДреЌк два цилиндрични предмети со големина на запалки и две слушалки. ДреЌк ги сврте цилиндричните стебла за 68 и почека додека и дваЌцата почнаа да испуштаат зелено светло од нивните основи. Едното му го дал на Кенеди, а другото го задржал за себе.
  
  "Твитер", рече тоЌ во празни погледи. "Ова е новата приЌателска противпожарна помош. Сите приЌателски натпревари се подесени на иста фреквенциЌа. Погледни го колегата и ти се слуша досаден звук на чврчоре®е во увото, погледни го лошото момче и ништо не можеш да слушнеш..." єа стави слушалката. "Знам дека не е доверлив, но помага во ситуации кога имате многу да направите. Како ова."
  
  Бен рече: "Што ако фреквенциЌата се судри со друга?
  
  "Тоа нема да се случи. Ова е наЌновата технологиЌа Bluetooth - фреквентен адаптивен распространет спектар. Уредите "прескокнуваат" низ седумдесет и девет случаЌно избрани фреквенции во однапред доделени опсези - заедно. Има опсег од приближно двесте стапки".
  
  "Кладо", рече Бен. "Каде се моите?
  
  "Ти и професорот «е поминете некое време во Централ Парк", му рекол ДреЌк. "Туристички работи. Леле другар, ова «е биде неприЌатно".
  
  Без друг збор, ДреЌк се сврте да го следи последниот шведски воЌник низ високиот свод и во темната внатрешност на музеЌот. Кенеди внимателно гледаше.
  
  "Пиштол би било убаво", промрморе таа.
  
  "Американци", рече ДреЌк, но потоа брзо се насмевна. "Опушти се. Швеѓаните мора да ги уништат Канаѓаните и тоа двоЌно брзо".
  
  Стигнаа до огромно скалило во форма на Y, каде доминираа заоблени прозорци и засводен таван и брзо се качиЌа горе без да застанат. Нормално, ова скалило би било исполнето со туристи со ококорени очи, но денес целото место беше морничаво тивко.
  
  ДреЌк чекореше и остана буден. Десетици опасни луѓе брзаат низ овоЌ огромен стар простор во моментов. Беше само праша®е на време кога «е се соберат.
  
  Тие се стрчаа, нивните чизми гласно одекнуваа од високите Ўидови, статиката доаѓаше од нивните микрофони во грлото, резонираЌ«и со природната акустика на зградата. ДреЌк силно се концентрираше, се«аваЌ«и се на неговиот тренинг, но се обиде внимателно да го следи Кенеди без да дозволи да се покаже. Цивилот и воЌникот продолжиЌа да се судруваат во него.
  
  ПриближуваЌ«и се до третиот кат, Дал направи гест "напред-бавно". Кенеди се доближи до ДреЌк. "Каде се вашите приЌатели од SAS?
  
  "Останете настрана", рече ДреЌк. "На краЌот на краиштата, не сакаме сега да вршиме непотребни убиства, нели?
  
  Кенеди потисна насмевка. "Ти си комичар, ДреЌк. Вистински смешен човек".
  
  "Треба да ме видите на состанок".
  
  Кенеди го промаши ударот, а потоа рече: "НемоЌ да мислиш дека «е се согласам". НеЌзината десна рака вообичаено Ќа испружи за да го измазне предниот дел на неЌзината блуза.
  
  "НемоЌ да мислиш дека прашав".
  
  Почнаа да се качуваат по последните скали. Кога водечкиот воЌник се приближуваше до последниот свиок, одекна истрел и парче гипс експлодираше неколку сантиметри од неговата глава.
  
  "Спушти се!"
  
  Град од истрели ги прободе Ўидовите. Дал ползеше напред на стомак, правеЌ«и низа движе®а со рацете.
  
  ДреЌк рече: "Методот на страшило".
  
  Еден воЌник истрелал брз одбоЌка за да го зафати своЌот неприЌател. Друг го соблече кацигата, Ќа закачи пушката на поЌасот и полека Ќа придвижи напред во линиЌата на огнот. Слушнаа слабо шушка®е на движе®е. Третиот воЌник скокнал од покривот под скалите и го удрил стражарот меѓу очите. Мажот паднал мртов пред да пука.
  
  "Слатко", му се допаднаа на ДреЌк добро испланираните потези.
  
  Тие одеа по скалите, со исцртано оружЌе и се развиЌа околу заоблениот влез на четвртиот кат, а потоа претпазливо Ўирнаа во собата подалеку.
  
  ДреЌк ги прочита знаците. Ова беше сала на диносауруси гуштери. Господи, помисли тоЌ. Нели таму се чуваше проклетиот Тираносаурус?
  
  ТоЌ таЌно погледна во собата. Неколку момци со професионален изглед во цивилна облека изгледаа зафатени, сите вооружени со некоЌ вид тежок митралез, наЌвероЌатно Mac-10 "спреЌ и моли се". Сепак, Тираносаурусот стоеше пред него, издигнуваЌ«и се во кошмарна величественост, траЌно олицетворение на кошмар дури и милиони години по неговото исчезнува®е.
  
  И веднаш покраЌ него - вешто лизгаЌ«и се покраЌ неговите вилици - помина Алиша МаЌлс, уште еден смртоносен предатор. Таа на своЌ потписен начин извика: "ВнимаваЌте на времето, момци! Едно лизга®е овде и Ќас лично «е ве извадам од игра сите вас багери! ПобрзаЌ!"
  
  "Сега има една дама таму", потсмешливо шепна Кенеди од еден милиметар. ДреЌк го почувствува неЌзиниот дискретен мирис на парфем и лесно дише®е. "Стар приЌател, ДреЌк?
  
  "єа научи на сè што знае", рече тоЌ. "Буквално, на почетокот. Потоа таа помина покраЌ мене. Чудни нин¤а-шаолин сра®а. А таа никогаш не била дама, тоа е сигурно".
  
  "Има четворица лево", рече воЌникот. "Пет од десната страна. Плус жена. Изложбата на Один мора да биде во задниот дел од собата, можеби во посебна беседка, не знам".
  
  Дал зеде здив. "Време е да се движиме".
  
  
  Осумнаесет
  
  
  
  НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИСКИ МУЗЕє ЊУєОРК
  
  
  Швеѓаните скокаат од капакот, пукаЌ«и прецизно. Четворица Канаѓани паднаа, а потоа уште еден, троЌца од нив удри во стаклен експонат, коЌ пак се преврте и се урна на подот со бучава како експлозиЌа.
  
  Останатите Канаѓани се свртеле и отвориле оган на лице место. ДваЌцата Швеѓани врескаа. Едниот паднал и од раната на главата му течела крв. Другиот колабирал во купот што се грчеше, стегаЌ«и го бедрото.
  
  ДреЌк се лизна во собата преку полираниот под и се вовлече зад масивен стаклен дисплеЌ на коЌ беа прикажани ¤иновски армадили. Откако се увери дека Кенеди е безбеден, Ќа подигна главата да погледне низ стаклото.
  
  Видов дека Алиша уби дваЌца Швеѓанки кои бегаат со два совршени истрели.
  
  Од зад Тираносаурусот се поЌавиЌа уште четворица Канаѓани. Сигурно биле во нишата каде што биле изложени Волците. Имаа чудни кожни ремени врзани за телото и тешки ранци на грбот.
  
  И, исто така, Mac-10. єа наполниЌа просториЌата со куршуми.
  
  Швеѓаните нуркаа за да се покриЌат. ДреЌк падна на подот, внимаваЌ«и да Ќа завитка раката околу главата на Кенеди за да биде што пониско. Стаклото над него се искрши, парчи®а стакло се расфрлаа наоколу и врнеа врз нив. Фосили и реплики од армадило пукнаа и се распаднаа околу нив.
  
  "Навистина брзо исчистете, добро? Промрморе Кенеди. "Да тоа е точно."
  
  ДреЌк се затресе, фрлаЌ«и парчи®а стакло насекаде и го провери надворешниот страничен Ўид на музеЌот. Таму падна Канаѓанец и ДреЌк веднаш го означи.
  
  "Ве«е го правам ова".
  
  КористеЌ«и го скршениот дисплеЌ како покритие, му приЌде на лежечкиот тип. Посегна по автоматот, но очите на човекот одеднаш широко се отвориЌа!
  
  "Исус!" Срцето на ДреЌк чука побрзо од рацете на Ное додека Ќа градеше ковчегот.
  
  Човекот стенкаше, а очите му се шират од болка. ДреЌк брзо се вразумил, го зел оружЌето и го заборавал. "Крваво зомби".
  
  ТоЌ се вртеше на едното колено, подготвен да удри, но Канаѓаните се повлекоа зад ребрестиот стомак на Т. Рекс. По ѓаволите! Само да не го сменеа неодамна неговото држе®е, поради што оди помалку исправено од порано. Сè што можеше да види беа неколку отсечени нозе.
  
  Кенеди тргна кон него, лизгаЌ«и се за да застане до него.
  
  "Убав слаЌд", рече тоЌ, нишаЌ«и се лево-десно, обидуваЌ«и се да види што прават Канаѓаните.
  
  Конечно, виде движе®е меѓу трите скршени ребра и здивна во неверува®е. "Имаат волци", издиши тоЌ. "И тие ги кршат на парчи®а!
  
  Кенеди одмавна со главата. "Не. Ги кршат на парчи®а", истакна таа. "Погледнете. Погледнете ги ранците. НикоЌ не рече дека сите делови на Один мора да бидат цели, нели?
  
  "И полесно е да ги извадите на делови", кимна ДреЌк.
  
  ТоЌ требаше да се префрли на корицата на следната изложба кога се ослободи целиот пекол. Од далечниот агол на собата, низ вратата означена со "Потекло од 'рбетници", влегоа десетина банши кои врескаа. Пукаа, пукаа диво, се смееЌа како навивачи кои се предозираат со мулти-дабл єегер на пролетниот одмор.
  
  "Германците се тука". Суво рече ДреЌк пред да падне на подот.
  
  Тираносаурусот диво се тресеше додека оловниот проектил прободе токму низ него. Главата му висеше, забите му беа сомелени, како насилството околу него да го налути доволно за да го врати во живот. Канаѓанецот полета назад во облак од очаЌ. Крв се распрска низ целата вилица на диносаурусот. Шведскиот воЌник Ќа изгубил раката до лактот и врескаЌ«и трчал наоколу.
  
  Германците упаднаа, полудеа.
  
  Од зад прозорецот наЌблиску до ДреЌк доЌде познатиот бум-бум-бум на сечилата на роторот на хеликоптерот.
  
  Не повторно!
  
  Надвор од неговата периферна визиЌа, ДреЌк забележал група фигури од специЌалните сили облечени во темно како се прикрадуваат кон него. Кога ДреЌк погледнал во таа насока, твитер¤иите во неговите уши полудеа.
  
  Добри момци.
  
  Канаѓаните тргнаа по тоа, предизвикуваЌ«и хаос. Тие пукнаа од под ¤иновскиот стомак на Т. Рекс, пукаЌ«и бесно. ДреЌк го фати Кенеди за рамо.
  
  "Движете се!" Тие беа на линиЌата на летот. ТоЌ го оттурна Кенеди токму кога Алиша МаЌлс се поЌави на виделина. ДреЌк го крена оружЌето, а потоа го виде масивниот Германец Мило како се приближува од лево.
  
  Во една заедничка секунда пауза, сите троЌца го спуштиЌа оружЌето.
  
  Алиша изгледаше изненадено. "Знаев дека «е навлезеш во ова, ДреЌк, старо копиле!
  
  МаЌло застана мртов. ДреЌк гледаше од еден до друг. "Требаше да останам во Шведска, кучешки здив". ДреЌк се обиде да го изеде големиот човек. "Мисли твоЌата кучка, а?
  
  Куршумите го пробиле воздухот околу нив без да навлезат во нивниот напнат кожурец.
  
  "Ќе доЌде твоето време", рапаво шепна Мило. "Како вашето мало момче таму и неговата сестра. И коските на Парневик".
  
  И тогаш светот се врати, а ДреЌк инстинктивно се залепи една милисекунда откако Ќа виде Алиша како необЌасниво паѓа на земЌа.
  
  RPG ракета го прободе стомакот на T-Rex, испра«аЌ«и коскени ножеви летаат на сите правци. Набрзина низ ходникот, преку еден од страничните прозорци. По тешка пауза, имаше ¤иновска експлозиЌа коЌа Ќа потресе просториЌата, проследена со мачен звук на руше®е на метал и крцка®е на зглобовите.
  
  Метал смрт удри во Ўидот на Националниот историски музеЌ.
  
  ДреЌк беше распослан врз Кенеди бидеЌ«и импулсот на хеликоптерот го натера да се урне во Ўидот на музеЌот, предизвикуваЌ«и колапс на тешки остатоци. Носот се проби веднаш, фрлаЌ«и остатоци напред во повлажни купишта. Кокпитот потоа удри речиси вертикално во Ўидот што се рушеше, а пилотот беше виден како во избезумена паника го тресе менувачот пред да биде размачкан како мува преку сопственото шофершаЌбна.
  
  Потоа удриле сечилата на пропелерот... и се откачиле!
  
  Летечките метални копЌа создадоа зона за убива®е внатре во собата. Шилото од шест метри испушти зуе®е додека леташе кон ДреЌк и Кенеди. Поранешниот воЌник на САС лежеше максимално рамно, а потоа почувствува како му се отсекува горниот дел од увото пред режата да отсече дел од скалпот на Кенеди и да се втурне три метри во наЌоддалечениот Ўид.
  
  За момент лежеше запрепастен, а потоа одеднаш Ќа сврте главата. Хеликоптерот заглавил и изгубил брзина. Следниот момент тоЌ се лизна по страната на музеЌот, како ВаЌл Е. КоЌот се лизга по страната на планината со коЌа штотуку се судри.
  
  ДреЌк одброЌуваше четири секунди пред да доЌде до заглушувачки удар на хеви метал. Одвои еден момент да погледне низ собата. Канаѓаните не го прекинаа чекорот, иако еден од нивните беше исечен на парчи®а со сечилото на роторот. Стигнаа покраЌ собата, четворица момци со тешки ранци, како и Алиша и еден борец за покрива®е. Тие се вртеа околу нешто што личеше на опаѓачки единици.
  
  На лицата на Германците беше испишан ужас, не покриен со маски. ДреЌк не го забележа човекот во бело и се запраша дали оваа мисиЌа е премногу ризична за него. ТоЌ виде како специЌалци брзо им приоѓаат; Швеѓаните Ќа предадоа мо«та кога пристигнаа Американците.
  
  Канаѓаните се спасиЌа со Волците! ДреЌк се обиде да се крене, но му беше тешко да го подигне своето тело, многу потресен од речиси промашува®ето и изненадувачката сцена.
  
  Кенеди помогна со тоа што силно го удри со лакт пред да се извитка од под него, седна и Ќа избрише крвта од неЌзината глава.
  
  "Перверзен". - промрморе таа со лажен гнев.
  
  ДреЌк Ќа притисна раката на увото за да го запре крваре®ето. Додека гледаше, три од петте преостанати шведски специЌални сили се обидоа да се борат со Канаѓаните додека првиот го искористи своЌот фрлач за да скокне од уништениот прозорец.
  
  Но, Алиша се сврте наоколу, со разиграна насмевка на лицето, а ДреЌк внатре се згрче. Таа скокна напред и ги зафати, црна вдовица на брутална егзекуциЌа, свиткуваЌ«и ги високо квалификуваните воЌници на таков начин што ги скрши нивните коски со незаменлива леснотиЌа, а ѝ беа потребни помалку од дванаесет секунди да го уништи тимот.
  
  Дотогаш троЌца Канаѓани тивко и вешто скокнаа од зградата.
  
  Преостанатиот канадски воЌник отвори оган од покривот.
  
  Тимот на SWAT од ЊуЌорк ги нападна Германците, туркаЌ«и ги на задниот дел од собата, оставаЌ«и ги сите освен троЌца таму каде што стоеЌа. Останатите троЌца, вклучуваЌ«и го и Мило, го фрлиЌа оружЌето и побегнаа.
  
  ДреЌк се скрши додека тираносаурусот конечно се откажа од духот и пропадна во куп стари коски и прашина.
  
  Кенеди пцуеше додека четвртиот Канаѓанец скокна, а веднаш потоа следеше Алиша. Последниот воЌник бил застрелан во черепот додека се подготвувал да скокне. ТоЌ падна назад во собата и лежеше распослан меѓу запалените урнатини, само уште една жртва на воЌната на лудакот и неговата трка до апокалипсата.
  
  
  Деветнаесет
  
  
  
  ЊУєОРК
  
  
  Речиси веднаш, умот на ДреЌк почна да оценува и анализира. Мило донесе некои заклучоци за Бен и професорот Парневик.
  
  Го извадил мобилниот телефон и го проверил дали е оштетен пред да притисне брзо бира®е.
  
  Телефонот заЎвони и заЎвони. Бен немаше да го остави толку долго, а не Бен...
  
  Срцето му потона. Се обиде да го заштити Бен, му вети на момчето дека «е биде добро. Ако нешто...
  
  Гласот одговори: "Да?" Шепнете.
  
  "Бен? Дали си добро? Зошто шепотиш?"
  
  "Мет, фала му на Бога. Татко ми ми се Ќави, отидов да разговараме, потоа погледнав назад и видов како овие дваЌца насилници го тепаат професорот. Истрчав кон нив и тие тргнаа со мотори со уште неколкумина".
  
  "Дали го зедоа професорот?
  
  "Извини приЌателе. Би му помогнал ако можам. По ѓаволите татко ми!"
  
  "Не! Срцето на ДреЌк сè уште се опоравуваше. "Не си ти крив, БлеЌки. Воопшто не. Дали овие мотор¤ии имаа големи ранци врзани за грб?"
  
  "Некои го направиЌа тоа".
  
  "ДОБРО. Остани таму."
  
  ДреЌк дишеше длабоко и се обиде да ги смири нервите. Канаѓаните би побрзале. Бен го избегна неприЌатниот удар, благодарение на неговиот татко, но професорот беше во длабоко сра®е. "Нивниот план беше да избегаат од тука со велосипедите што чекаа", му рече тоЌ на Кенеди, а потоа погледна низ ѓубрето. "Треба да го наЌдеме Дал. Имаме проблем."
  
  "Само еден?"
  
  ДреЌк го истражуваше уништува®ето што тие го предизвикаа во музеЌот. "Оваа работа едноставно експлодираше многу време".
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк го напушти музеЌот опкружен со владин персонал. На западниот влез на Централ Парк поставиЌа стоЌалиште, што тоЌ намерно го игнорираше кога го забележа Бен како седи на клупата спроти него. Детето неконтролирано плачело. Сега што? Кенеди трчаше по тревната лента до него.
  
  "Ова е Карин", очите на Бен беа преполни како НиЌагарините водопади. "И испратив е-пошта за да Ќа прашам како оди со Valkyries и доби... го добив овоЌ MPEG... како одговор".
  
  Го сврте лаптопот за да видат. На екранот се поЌави мала видео датотека, коЌа се репродуцираше на повторува®е. Клипот траеше околу триесет секунди.
  
  Црно-белата замрзната рамка покажа неЌасни слики на сестрата на Бен, Карин, мрзливо обесена во прегратките на дваЌца крупен, маскирани мажи. Околу челото и устата и беа намачкани темни дамки кои можеа да бидат само крв. Третиот човек го крена лицето кон камерата, викаЌ«и со густ германски акцент.
  
  "Таа се спротивстави, малата минкс, но бидете уверени дека «е Ќа учиме колку е ова глупаво во следните неколку недели! Човекот одмавна со прстот, а плунка му испрска од устата. "Престанете да им помагате, мало момче. Престанете да ги напаѓате.... иссс.... Ако го направите тоа, «е Ќа вратите здрав и здрав" - неприЌатна смеа. "Пове«е или помалку".
  
  Фрагментот почна да се повторува.
  
  "Таа е втор Ден", гугаше Бен. "Сака да отвори свое училиште за боречки вештини. Не мислев дека некоЌ може да Ќа победи, моЌата постара сестра".
  
  ДреЌк го прегрна Бен додека неговиот млад приЌател се скрши. Неговиот поглед, забележан од Кенеди, но не наменет за него, беше полн со омраза на боЌното поле.
  
  
  ДВАЕСЕТ
  
  
  
  ЊУєОРК
  
  
  Абел ФреЌ, светски познатиот моден дизаЌнер, мултимилионер и сопственик на озлогласената 24-часовна забава Chateau-La Verein, седеше зад сцената во Медисон Сквер Гарден и ги гледаше своите миленици како се вртат наоколу како паразити кои бесплатно се вчитуваат што навистина беа.
  
  За време на периодите на краткоденица или пад, тоЌ ги обезбедуваше во границите на неговиот распространет алпски дом - сите од светски познатите модели, па сè до екипите за осветлува®е и безбедносниот персонал - забавите не престануваа со недели. Но, како што турнеЌата продолжуваше и името на ФреЌ беше во центарот на вниманието, тие се нервираа и се нервираа и го задоволуваа секоЌ негов каприц.
  
  Сцената се обликуваше. Трча®ето со мачки беше половина завршено. Неговиот дизаЌнер на осветлува®е работеше со тимот на The Garden за да изготви взаемно почитуван магичен план: синхронизиран распоред за осветлува®е и звук за двочасовното шоу.
  
  ФреЌ имаше намера да го мрази и да ги натера копили®ата да се испотат и да почнат од почеток.
  
  Супермоделите одеа напред-назад во различни фази на соблекува®е. БекстеЌ¤от на модната ревиЌа беше спротивен на ревиЌата - ви требаше помалку материЌал, не пове«е - и овие модели - барем оние што живееЌа со него во Ла Вереина - знаеЌа дека тоЌ и онака го видел сето тоа претходно.
  
  Го охрабруваше егзибиционизмот. За волЌа на вистината, тоЌ тоа го бараше. Стравот ги заузда, овие брутални. Стравот, алчноста и ненаситноста и сите други прекрасни обични гревови што ги оковаа обичните мажи и жени со оние со мо« и богатство - од продавачи на слатки на ВикториЌа Сикрет до скулптури од мраз во Источна Европа и останатите негови сре«ни слуги - секоЌ од нив лелекаат крвопиЌци.
  
  ФреЌ го видел МаЌло како продира во брачните тела. Видов како моделите бегаат од суровиот груб човек. Одвнатре се насмевнав на нивната очигледна приказна.
  
  Мило не изгледаше сре«но. "Назад таму!" Кимна со главата кон импровизираната мобилна канцелариЌа на ФреЌ.
  
  Лицето на ФреЌ се стврдна кога беа сами. "Што се случи?"
  
  "Што не се случи? Го загубивме хеликоптерот. Излегов од таму со дваЌца момци. Имаа SWAT, SGG, тоЌ копиле ДреЌк и некоЌа друга кучка. Беше пекол таму, човеку". Американските интонации на МаЌло буквално му ги повредиЌа покултурните уши на ФреЌ. Ґверот штотуку го нарече "човек".
  
  "Распрснувач?
  
  "Изгубен од таа гола курва, МаЌлс". Мило се насмевна.
  
  "Дали Канаѓаните го добиЌа тоа? ФреЌ во гнев ги зграпчи рацете од столот, предизвикуваЌ«и ги да се искриват.
  
  Мило се правеше дека не забележува, изневеруваЌ«и Ќа своЌата внатрешна вознемиреност. Себичноста на ФреЌ му ги издува градите. "Ебате бескорисни копили®а!" ТоЌ врескаше толку гласно што Мило се мрдна. "Некорисни копили®а изгубивте од еден куп ебани ко®аници!
  
  Плунката излета од усните на ФреЌ, распрснуваЌ«и Ќа масата раздвоЌуваЌ«и ги. "Дали знаете колку долго го чекав овоЌ момент? ОвоЌ пат? И ти?"
  
  Не можеЌ«и да се контролира, го удрил американскиот командос во лице. Мило нагло Ќа сврте главата и му поцрвенеа образите, но тоЌ не реагираше поинаку.
  
  ФреЌ принуди врвен кожурец на смиреност да го обви. "МоЌот живот", рече тоЌ со наЌголем напор што знаеше дека можат да го направат само мажите со висок род, "е посветен - не, посветен - на потрагата по овоЌ Гроб... овоЌ Гроб на боговите. Ќе ги транспортирам - дел по дел - до моЌот замок. "єас сум владетел", рече тоЌ, мавтаЌ«и со раката кон вратата, "и не мислам на владетелот на овие идиоти. Можам да добиЌам пет супермодели да ми го ебат наЌнискиот чувар само затоа што имав идеЌа. Можам да направам добар човек да се бори до смрт во моЌата борбена арена, но тоа не ме прави владетел. Ти разбираш?"
  
  Гласот на ФреЌ откачи интелектуална супериорност. Мило кимна со главата, но очите му беа празни. ФреЌ го сфати ова како глупост. ТоЌ воздивна.
  
  "Па, што друго имаш за мене?
  
  "Ова". МаЌло стана и чукаше на тастатурата на лаптопот на ФреЌ неколку секунди. Се поЌави пренос во живо, фокусиран на областа во близина на Националниот историски музеЌ.
  
  "Имаме луѓе кои се претставуваат како телевизиски екипи. Тие беа вперени во ДреЌк, жена и момче - Бен БлеЌк. Тоа, исто така, го остава SPECIAL и сите останати SGG, и погледнете, верувам во ова", тоЌ лесно го допре екранот, оставаЌ«и зад себе несакани дамки од пот и Бог знае што друго, "ова е тимот на SAS".
  
  "Веруваш..." рече ФреЌ. "Дали се обидуваш да ми кажеш дека сега имаме мултирасна раса на нашите раце? И ве«е немаме наЌголеми ресурси". ТоЌ воздивна. "Не дека ни помогна досега".
  
  Мило сподели таЌна насмевка со своЌот шеф. "Знаеш дека е така".
  
  "Да. Вашата девоЌка. Таа е нашиот наЌдобар адут и неЌзиното време се приближува. Па, да се надеваме дека «е се сети на кого известува".
  
  "Пове«е се работи за парите што таа «е ги памети", рече Мило со одличен увид.
  
  Очите на ФреЌ светнаа и во неговите очи се поЌави лут трепет. "Хм. Нема да го заборавам ова".
  
  "Имаме и сестра на Бен БлеЌк. Очигледно дива мачка".
  
  "Добро. Испрати Ќа во замокот. Наскоро «е се вратиме таму". Направи пауза. "ЧекаЌ... ЧекаЌ... Таа жена е со ДреЌк. КоЌа е таа?"
  
  Мило го проучуваше неговото лице и ги крева рамениците. "Немам идеа".
  
  "Па, дознаЌ!"
  
  МаЌло Ќа повика телевизиската екипа.
  
  Четири минути молк подоцна добил одговор. "Кенеди Мур", му рече тоЌ на ФреЌ. "ЊуЌоршки полицаец"
  
  "Да. ДА никогаш не го заборавам развратот. Тргни настрана, Мило. Дозволете ми да работам".
  
  ФреЌ го побара на Гугл насловот и следеше неколку линкови. За помалку од десет минути знаеше се, а неговата насмевка стана широка и уште поизопачена. Микробите на една одлична идеЌа пораснаа во неговиот ум по пубертетот.
  
  "Кенеди Мур", не можеше да одолее да му обЌасни на пешадиЌата, "беше еден од наЌдобрите во ЊуЌорк. Таа моментално е на принуден одмор. Таа го уапсила валканиот полицаец и го испратила во затвор. Неговото убедува®е доведе до ослободува®е на некои од луѓето на кои им помогна да се осудат, нешто поврзано со прекинатиот син¤ир на докази". ФреЌ застана на пауза. "Каква заостаната земЌа би имплементирала ваков систем, Мило?
  
  "САД", неговиот силе¤иЌа знаеше што се очекува од него.
  
  "Па, еден прекрасен адвокат обезбеди ослободува®е на човекот по име Томас КеЌлеб, "наЌлошиот сериски убиец во историЌата на северот на Соединетите држави", како што пишува овде. Мое, мое. Тоа е вкусно одвратно. СлушаЌ!
  
  "Калеб ѝ ги отвора очите на жртвата, користеЌ«и споЌувач за да пушти штипки низ очниот капак и челото, а потоа ги присилува живите инсекти низ нивното грло, принудуваЌ«и ги да ¤вакаат и голтаат додека не се задушат до смрт". ФреЌ го погледна МаЌло со ококорени очи. "Би рекол малку како Ќаде®е во Мекдоналдс".
  
  Мило не се насмевна. "ТоЌ е убиец на невини", рече тоЌ. "КомедиЌата не оди добро со убиството".
  
  ФреЌ му се насмевна. "Убивте невини, нели?
  
  "Само додека Ќа работам моЌата работа. єас сум воЌник".
  
  "Хм, добро, тоа е тенка линиЌа, нели? Не е важно. Да се вратиме на тековната работа. ОвоЌ КеЌлеб уби уште дваЌца невини од неговото ослободува®е. єас би рекол Ќасен резултат на етичка доктрина и збир на морални вредности, а, Мило? Во секоЌ случаЌ, овоЌ Калеб сега исчезна".
  
  Главата на МаЌло се крена кон екранот на лаптопот, кон Кенеди Мур. "Уште две?"
  
  Сега ФреЌ се насмеа. "Хаха. Не си толку глуп за да не го разбираш ова, нели? Замислете Ќа неЌзината тага. Замислете Ќа неЌзината агониЌа!"
  
  Мило се фати и, и покраЌ себе, ги разголи забите како поларна мечка што го раскинува своЌот прв улов во денот.
  
  "Имам план". ФреЌ се насмеа од задоволство. "О, сра®е... Имам план".
  
  
  ДВАЕСЕТ И ЕДЕН
  
  
  
  ЊУєОРК
  
  
  Во мобилниот штаб владееше хаос. ДреЌк, Кенеди и Бен ги следеа Торстен Дал и разбеснетиот командант на специЌалните сили по скалите и Ќа поминаа метежот. Тие одеа низ две прегради пред да застанат во релативната тишина обезбедена од нишата на краЌот од металната барака.
  
  "Добивме повик", командантот на специЌалните сили го фрли оружЌето во бес. "Го добивме проклетиот повик и петнаесет минути подоцна троЌца мои луѓе се мртви! Што по...?"
  
  "Само три? - праша Дал. "Изгубивме шест. Почитта бара да одвоиме време..."
  
  "Ебате почит", беше бесен момчето од SWAT. "Ти навлегуваш на моЌата териториЌа, англиски шупак. Вие сте лоши како проклетите терористи!"
  
  ДреЌк Ќа крена раката. "Всушност, Ќас сум англиски шупак. ОвоЌ идиот е Швеѓанец".
  
  Американецот изгледаше збунето. ДреЌк го стегна стисокот на рамената на Бен. Почувствува дека момчето трепери. "Помогнавме", му рече тоЌ на момчето од специЌалните сили. "Тие помогнаа. Можеше да биде многу полошо".
  
  И тогаш, додека судбината го сруши своЌот ироничен чекан, се слушна шокантен звук на куршуми кои врнеа врз штабот. Сите паднаа на подот. Од источниот Ўид се одби метален звук. Пред да заврши престрелката, командантот на специЌалните сили станал. "Тоа е отпорно на куршуми", рече тоЌ со малку срам.
  
  "Треба да одиме", ДреЌк го бараше Кенеди, но не можеше да Ќа наЌде.
  
  "Во линиЌата на огнот? рече момчето од специЌалните сили. "КоЌ си ти по ѓаволите?
  
  "Не е компаниЌата или куршумите што ме загрижуваат", рече ДреЌк. "Ова е ракетна граната коЌа наскоро може да следи".
  
  Пруденс диктираше евакуациЌа. ДреЌк излезе точно на време за да ги види црно-белите како трчаат врескаЌ«и во насока од коЌа дошле куршумите.
  
  Повторно погледна наоколу за Кенеди, но таа изгледаше како да исчезна.
  
  Потоа одеднаш меѓу нив се поЌави ново лице. Шефот на Бирото, судеЌ«и по неговите обележЌа со три Ўвезди и, како тоа да не е доволно, туркаЌ«и покраЌ него, беше човек со ретките пет Ўвездички на полициски комесар. ДреЌк веднаш знаеше дека ова е момчето со кое треба да разговараат. Полициските комесари беа вклучени во борбата против тероризмот.
  
  Радиото на командантот на специЌалните сили извика: "Сè е Ќасно. Овде на покривот има оружЌе со далечински управувач. Ова е црвена харинга".
  
  "Копили®а!" ДреЌк мислеше дека Канаѓаните и Германците се движат сè подалеку со своите затвореници.
  
  Торстен Дал му се обрати на новодоЌдениот. "Вие навистина треба да разговарате со моЌот државен министер".
  
  "Работата е завршена", рече комесарот. "Ќе си одиш одовде".
  
  "Не, чекаЌ", започна ДреЌк, физички спречуваЌ«и го Бен да брза напред. "Ти не разбираш...."
  
  "Не, не", рече комесарот низ стиснати заби. "Не знам. И мислам дека заминуваш одовде, се упатуваш кон Вашингтон. Капитол Хил сака дел од вас момци, и се надевам дека «е го земат во големи парчи®а. "
  
  
  * * *
  
  
  Летот траеше деведесет минути. ДреЌк бил загрижен за мистериозното исчезнува®е на Кенеди се додека таа повторно не се поЌавила токму во моментот кога авионот требало да полета.
  
  Таа дотрча по патеката, без здив.
  
  "Мислев дека те изгубивме", рече ДреЌк. Чувствуваше огромно олеснува®е, но се трудеше да го задржи лесно.
  
  Кенеди не одговори. Наместо тоа, таа седна на прозорецот, далеку од разговорот. ДреЌк стана да истражи, но застана кога таа се повлече од него, со лицето бело како алабастер.
  
  Каде беше таа и што се случи таму?
  
  За време на летот не беа дозволени повици или е-пошта. Нема телевизиЌа. Летаа во тишина; неколку стражари ги наб удувале без да се мешаат.
  
  ДреЌк можеше да дозволи да тече над него. Обуката за САС бара часови, денови и месеци на чека®е. За подготовка на. За наб удува®е. За него, еден час може да одлета за милисекунда. Во еден момент им беше понуден алкохол во овие мали пластични шиши®а и ДреЌк се двоумеше пове«е од еден момент.
  
  Вискито блесна, килибарната амаЌлиЌа на катастрофата, неговото избрано оружЌе последниот пат кога работите станаа тешки - кога Алисон замина. Се сети на болката, на очаЌот, а сепак погледот му се задржа на него.
  
  "Не овде, благодарам". Бен бил доволно буден за да Ќа испрати своЌата  убовница. "Ние сме момци од Mountain Dew. Донеси го."
  
  Бен дури се обиде да го извлече ДреЌк од оваа состоЌба преправаЌ«и се дека е гик. ТоЌ се наведна во ходникот, гледаЌ«и како водителката, нишаЌ«и се, се вра«а на своето место. "Со жаргонот на нашите американски бра«а, Ќас би навлегол во тоа!
  
  Лицето му стана црвено додека неговата водителка изненадено го погледна назад. По една секунда таа рече: "Ова не е воздух на Хутерс, душо".
  
  Бен повторно потона во столот. "Глупости".
  
  ДреЌк одмавна со главата. "Твоето здравЌе, другар. Вашето постоЌано понижува®е служи како сре«ен потсетник дека никогаш не сум бил на ваша возраст".
  
  "Сра®е".
  
  "Сериозно - благодарам".
  
  "Не грижи се".
  
  "И Карин - «е биде добро. Ветувам."
  
  "Како можеш да го ветуваш тоа, Мет?
  
  ДреЌк застана на пауза. Она што беше изразено беше неговата вродена посветеност да им помогне на оние на кои им е потребна, а не Ќасното расудува®е на воЌникот.
  
  "Сè уште нема да Ќа повредат", рече тоЌ. "И наскоро «е имаме пове«е помош отколку што можете да замислите".
  
  "Како знаеш дека нема да Ќа повредат?
  
  ДреЌк воздивна. "Добро, во ред, тоа е образована претпоставка. Да Ќа сакаа мртва, веднаш «е Ќа убиеа, нели? Без разгалува®е. Но, тие не го сториЌа тоа. Значи..."
  
  "Да?"
  
  "На Германците им треба за нешто. Ќе Ќа одржат во живот". ДреЌк знаеше дека можат да Ќа одведат на посебно испрашува®е или нешто уште поконвенционално - каЌ шеф како диктатор коЌ сака да доминира на секоЌ настан. Со текот на годините, ДреЌк се за убил во овоЌ тип на тиранин. Нивниот авторитаризам секогаш им даваше втора шанса на добрите момци.
  
  Бен изнуди присилна насмевка. ДреЌк почувствува дека авионот почна да се спушта и почна да ги разгледува фактите во неговата глава. БидеЌ«и неговиот мал тим се распадна, тоЌ мораше да се засили и да ги заштити уште пове«е.
  
  
  * * *
  
  
  Во рок од две минути по напушта®ето на авионот, ДреЌк, Бен, Кенеди и Дал беа воведени низ неколку врати, на тивок ескалатор, низ кадифен ходник обложен со дебели сини панели, и на краЌот низ тешката врата коЌа ДреЌк забележа дека е замислено заклучена зад нив.
  
  Тие се наЌдоа во првокласен, првокласен салон, празен освен за себе и за осум други: пет вооружени чувари и три одела - две жени и еден постар маж.
  
  Човекот зачекори напред. "Џонатан ГеЌтс", рече тоЌ тивко. "Министер за одбрана".
  
  ДреЌк почувствува ненадеен наплив на паника. Боже, овоЌ човек беше мегамо«ен, можеби петти или шести во редот за претседателската функциЌа. ТоЌ воздивна и зачекори напред, забележуваЌ«и ги напредните движе®а на чуварите, а потоа ги рашири рацете.
  
  "Сите приЌатели се тука", рече тоЌ. "Барем... Ќас така мислам".
  
  "Верувам дека си во право". Министерот за одбрана излезе напред и подаде рака. "За да заштедите време, ве«е бев во тек. Соединетите Американски Држави се подготвени и способни да помогнат. єас сум тука да... Ќа олеснам... оваа помош".
  
  Една од жените на сите им понуди пиЌачка. Имаше црна коса, продорен поглед и беше во средината на педесеттите години, со линии на загриженост доволно дебели за да ги скрие државните таЌни и начин на игнорира®е на чуварите што зборуваа за неЌзината неприЌатност со нив.
  
  ПиЌалоците малку го стопиЌа мразот. ДреЌк и Бен останале во близина на ГеЌтс, пиеЌ«и диетални пиЌалоци. Кенеди отиде до прозорецот, го вртеше своето вино и гледаше во авионите кои патуваа, навидум изгубен во мислите. Торстен Дал потона на удобно столче со ЕвиЌан, а неговиот говор на телото беше избран да биде незаканувачки.
  
  "Сестра ми", проговори Бен. "Можете ли да и помогнете?
  
  "ЦИА стапи во контакт со Интерпол, но сè уште немаме никакви докази за Германците". По еден момент, забележуваЌ«и Ќа вознемиреноста на Бен и напорите што му беа потребни за да доЌде до член на Конгресот, секретарот додаде: "Се обидуваме, синко. Ќе ги наЌдеме".
  
  "Моите родители сè уште не знаат". Бен неволно погледна надолу кон своЌот мобилен телефон. "Но нема да потрае долго..."
  
  Сега зачекори друга жена - весела, самоуверена, многу помлада индивидуа, коЌа во секоЌ поглед потсетува на идната поранешна г-ѓа државен секретар, вистински предатор или, како што си кажа ДреЌк, политичка верзиЌа на Алиша МаЌлс.
  
  "МоЌата земЌа е ништо помалку од нереална, господине Дал, г-не ДреЌк. Знаеме дека заостануваме во ова и знаеме коЌ е влогот. Вашиот SAS тим е исчистен за работа. SGG исто така. Имаме тим на Делта подготвен да помогне. Само соберете ги броЌките..." Таа мрда со прстите. "Координати".
  
  "А професорот Парневик? Дал зборуваше за прв пат. "Какви вести за Канаѓаните?
  
  "Се издаваат налози", рече секретарот малку вкочането. "Ова е дипломатска ситуациЌа...
  
  "Не!" Извика ДреЌк, а потоа издивна за да се смири. "Не, господине. Ова е погрешен пристап. Оваа работа започна... што?... пред три дена? Времето е сè овде, особено сега. Следните неколку дена", рече тоЌ, "се местото каде што победуваме или губиме".
  
  Секретарот ГеЌтс му упати изненаден поглед. "Слушам дека сè уште имаш дел од воЌникот во себе, ДреЌк. Но не поради оваа реакциЌа".
  
  "Се префрлам помеѓу воЌник и цивил кога ми одговара", крева раменици ДреЌк. "Придобивките од тоа да се биде поранешен воЌник".
  
  "Да. Па, ако ве прави да се чувствувате подобро, налозите нема да помогнат. Колби ТеЌлор исчезна од неговата канадска палата заедно со пове«ето негови вработени. Претпоставувам дека тоЌ го планирал ова долго време и се префрлил на некои однапред договорени непредвидени настани. Во суштина - тоЌ е надвор од мрежата".
  
  ДреЌк ги затвори очите. "НекоЌа добра вест?
  
  Зборуваше една млада жена. "Па, ние ви ги нудиме сите ресурси на Конгресната библиотека за да го помогнеме вашето истражува®е". НеЌзините очи блеснаа. "НаЌголемата библиотека во светот. Триесет и два милиони книги. Ретки отпечатоци. И Светската дигитална библиотека".
  
  Бен Ќа погледна како штотуку да се согласила да учествува на натпревар за косплеЌ на принцезата ЛеЌа. "Сите ресурси? Значи - теоретски - би можеле да откриете коЌ Германец е опседнат со нордиската митологиЌа? Можеби «е наЌдете текстови за Один и оваа гробница на боговите. Работи што не се на интернет?"
  
  "Можеш, само со допир на копче", рече жената. "И ако тоа не се случи, имаме некои многу стари библиотекари".
  
  Очите на Бен светнаа со надеж додека го гледаше Мет. "Однесете не таму".
  
  
  * * *
  
  
  Библиотеката на Конгресот беше отворена за нив во раните утрински часови во неделата. Запалените светла, внимателниот персонал, наЌголемата библиотека во светот секако импресионираа. Отпрвин, архитектурата и чувството на местото го потсетуваа ДреЌк на музеЌ, но додека гледаше во редовите на полици за книги и кружни балкони за чита®е, набрзо Ќа почувствува почитната атмосфера на античкото знае®е и неговото расположение се промени за да одговара на неговата околина.
  
  Додека ДреЌк помина извесно време талкаЌ«и по ходниците, Бен не губеше време во нурка®е во истражува®е. ТоЌ се прикраде на балконот, го натовари лаптопот и го испрати нивниот командант на шведските специЌални сили во потрага да наЌде кафе и колачи®а.
  
  "Убаво место", рече ДреЌк додека кружеше наоколу. "Чувствувам дека Николас КеЌ¤ може да излезе во секоЌ момент".
  
  Бен си го штипна мостот на носот. "Не знам од каде да почнам", призна тоЌ. "МоЌата глава е штала, приЌателе".
  
  Торстен Дал чукаше на оградите што го опкружуваа балконот. "Започнете со она што го знаете", рече тоЌ со студениот оксфордски тон. "Започнете со легенда".
  
  "Точно. Па, Ќа знаеме оваа песна. Прилично кажува дека коЌ «е го сквернави гробот на боговите, «е го спушти пеколот на ЗемЌата. И тоа е оган, буквално. Нашата планета «е изгори. Знаеме и дека оваа легенда има уникатни историски паралели со други сродни легенди напишани за други богови".
  
  "Она што не го знаеме", рече Дал, "е зошто? Или како?"
  
  "Оган", остро рече ДреЌк. "Момчето само го кажа тоа".
  
  Бен ги затвори очите. Дал се сврте кон ДреЌк со цврста насмевка. "Тоа се нарекува бура на идеи", рече тоЌ. "Анализира®ето на фактите често помага да се открие вистината. Мислев како се случува катастрофа. Ве молам или помогнете или заминете".
  
  ДреЌк го испи кафето и молчеше. И двете од овие момци изгубиЌа луѓе и заслужиЌа простор. ТоЌ отиде до оградата и погледна наназад, со погледот вртеЌ«и низ тркалезната просториЌа, забележуваЌ«и ги позициите на персоналот и американските агенти. Кенеди седеше два ката подолу, бесно тропаЌ«и го своЌот лаптоп, изолиран од сопствениот... што?, помисли ДреЌк. Вина? Страв? ДепресиЌа? Знаеше сè за тоа и немаше да почне да проповеда.
  
  "Легендата", рече Бен, "покажува дека едно сквернаве®е на гробот на Один «е започне да тече огнени реки. Би рекол дека ова е исто толку важно да се знае како што било друго овде".
  
  ДреЌк се намурти додека се поЌавиЌа неговите неодамнешни спомени. Огнени реки?
  
  Но каде?
  
  "Зошто кажа така? тоЌ ме праша. "Огнени реки?
  
  "Не знам. Можеби затоа што ми здосади да велам "пеколен оган избувнува" и "краЌот е близу". Се чувствувам како треЌлер за холивудски филм".
  
  "Значи, отидовте по огнените реки?" Дал Ќа подигна веѓата. "Како лава?
  
  "Не, чекаЌ", ги скрши прстите ДреЌк. "Да! Супервулкан! Во... во Исланд, нели? Го погледна Швеѓанецот за потврда.
  
  "Види, само затоа што сум скандинавец не значи дека сум"
  
  "Да". Во тоЌ момент, помладиот помошник секретар за одбрана се материЌализираше од зад блиската библиотека. "На Ќугоисточната страна на Исланд. Целиот свет знае за ова. Откако Ќа прочитав новата владина студиЌа, мислам дека ова е седми постоечки супервулкан".
  
  "НаЌпознатиот е во паркот єелоустоун", рече Бен.
  
  "Но, дали Супервулканот претставува таква закана? праша ДреЌк. "Или ова е уште еден холивудски мит?
  
  И Бен и помошникот секретар кимнаа со главата. "Терминот "истребува®е на видовите" не е претерано во овоЌ контекст", рече помошникот. "Истражува®ето ни кажува дека две претходни супервулкански ерупции се совпаѓаат со двата наЌголеми настани на масовно изумира®е што некогаш се случиле на нашата планета. Второ, се разбира, се диносаурусите".
  
  "Колку е случаЌност? праша ДреЌк.
  
  "Толку блиску што ако се случи еднаш, «е бидете изненадени од тоа. Но двапати? АЌде..."
  
  "Глупости".
  
  Бен ги крена рацете во воздух. "ГледаЌте, овде се оддалечуваме. Она што ни треба е да го натовариме Один со глупости". На екранот истакна неколку наслови. "Ова, ова и леле, дефинитивно ова. Волуспа - каде Один зборува за неговите средби со Гледачот".
  
  "Посети? ДреЌк направи гримаса. Викиншки порно, а?
  
  Асистентот се наведна над Бен и притисна неколку копчи®а, внесе лозинка и напиша линиЌа. НеЌзиниот костим за панталони беше спротивен од костимот на Кенеди, со вкус дизаЌниран да Ќа истакне неЌзината фигура наместо да Ќа крие. Очите на Бен се раширени, неговите проблеми за момент се заборавени.
  
  ДреЌк рече: "Потрошен талент".
  
  Бен му го даде средниот прст токму кога асистентот стана. За сре«а, таа не го видела. "Ќе ви бидат донесени во рок од пет минути", рече таа.
  
  "Благодарам, госпоѓице". ДреЌк се двоумеше. "Извинете, не ви го знам името".
  
  "Вречете ме ХаЌден", рече таа.
  
  Книгите беа ставени до Бен неколку минути подоцна, а тоЌ веднаш Ќа избра онаа наречена Волуспа, ги прелистува страниците како опседнат човек; како животно што мириса на крв. Дал избра друг том, ДреЌк - третиот. ХеЌден седна до Бен и го проучуваше текстот со него.
  
  И тогаш Бен извика "Еурека! єа имам!" Недостасува врска. Тоа е ХаЌди! Проклета ХаЌди! Оваа книга ги следи, а Ќас ги цитирам, "патува®ата на омилениот гледач на Один, ХаЌди".
  
  "Како во детска книга? Дал очигледно се сети на неговите училишни денови.
  
  ДреЌк само изгледаше збунето. "А? єас сум пове«е тип на тип на ХаЌди Клум".
  
  "Да, книга за деца! Верувам дека легендата за ХаЌди и приказната за неЌзините патува®а мора да еволуирале со текот на годините од нордиска сага во нордиски мит, а потоа писател од ШваЌцариЌа решил да Ќа искористи приказната како основа за книга за деца".
  
  "Па, што вели тоа? ДреЌк почувствува дека неговото срце чука побрзо.
  
  Бен прочита за секунда. "О, тоа кажува многу", продолжи тоЌ набрзина. "Тоа прилично проклето добро кажува се".
  
  
  ДВАЕСЕТ И ДВА
  
  
  
  ВАШИНГТОН
  
  
  Кенеди Мур седеше зЌапаЌ«и во екранот на неЌзиниот компЌутер, не гледаЌ«и ништо и размислуваЌ«и за тоа како кога го мелете животот под палецот, во суштина тоа е само тениско топче со кое манипулира маЌстор. Мало вра«а®е назад Ќа промени вашата судбина, некоЌ неочекуван пресврт ве испрати во спирала на самоуништува®е, а потоа неколку дена брза акциЌа ве вратиЌа во играта.
  
  Таа се чувствуваше енергично на пат кон ЊуЌорк, уште подобро по музеЌското лудило. Беше задоволна со себе, а можеби и малку задоволна од Мет ДреЌк.
  
  Колку перверзно, си рече таа. Но, тогаш, нели некоЌ еднаш рече дека од големите тешкотии доаѓа голем напредок? Така нешто.
  
  Професорот потоа бил киднапиран. Сестрата на Бен БлеЌк е киднапирана. И Кенеди одеше решително кон овоЌ мобилен штаб, со главата исправена и уште еднаш целосно потопена во играта, неЌзините мисли беа насочени кон тоа да Ќа разберат конфузиЌата.
  
  Потоа, кога почна да оди по скалите, Липкинд се материЌализираше од толпата и нагло Ќа запре.
  
  "Капетан?"
  
  "Здраво Мур. Треба да разговараме ".
  
  "Влезете внатре", мавна Кенеди кон седиштето, "можеме да Ќа искористиме вашата помош".
  
  "Ах, ах. бр. Не е поради музеЌот, Мур. Крузерот е во таа насока".
  
  Се движеше низ толпата, а неговиот напнат грб сега Ќа гледа како тивко обвинува®е. Кенеди мораше да побрза да стигне.
  
  "Што... што се случи, капетане?
  
  "Влези".
  
  Крузерот беше празен освен дваЌцата. Уличната врева се затемни, настаните што го потресуваат светот надвор сега се затворени подалеку од доблест на социЌалист коЌ оди на забава.
  
  Кенеди половина се сврте на своето место за да се соочи со Липкинд. "Не ми кажуваЌ...те молам не ми кажуваЌ..." Една грутка во неговото грло го натера Липкинд да го изгуби строгиот израз, кажуваЌ«и и сè пред зборовите да ги напуштат неговите усни.
  
  Но, тие паднаа и секоЌ збор беше капка отров во неЌзината и онака поцрнета душа.
  
  "Калеб повторно погоди. Имавме еден месец доцне®е - потоа вчера попладне добивме повик. ДевоЌката... ах... девоЌката од Невада", гласот му стана рапав. "Ново во градот. Студент".
  
  "Не. Те молам..."
  
  "Сакав да знаеш сега, пред да слушнеш какво било сра®е од стаорец".
  
  "Не".
  
  "Жал ми е, Мур".
  
  "Сакам да се вратам. Дозволете ми да се вратам, Липкинд. Пушти ме внатре. "
  
  "Жал ми е".
  
  "єас можам да ти помогнам. Ова е моЌа работа. МоЌот живот."
  
  Липкинд Ќа гризеше долната усна, што беше сигурен знак на стрес. "Не сеуште. И да сакам, властите немаше да одобрат. Ти го знаеш тоа."
  
  "Дали треба? Од кога можам да ги знам мислите на политичарите? Сите во политиката се копиле Липкинд, а од кога почнаа да Ќа прават вистинската работа? "
  
  "Ти ме фати", реже®ето на Липкинд го издаде неговото срце. "Но, наредбите, како што велат, се наредби. И моите не беа променети".
  
  "Липкинд, ова... ме уништува".
  
  Суво проголта. "ДаЌте време. Дали «е се вратиш".
  
  "Не ме интересира Ќас, по ѓаволите! Ова се неговите ебани жртви! Нивните семеЌства!"
  
  "И Ќас така мислам, Мур. ВеруваЌ ми."
  
  По еден момент таа праша: "Каде? Тоа беше сè што можеше да направи, сè што можеше да побара, сè што можеше да размисли.
  
  "Мур. Тука нема да мора да пла«ате никакво покаЌание. Не си виновна што овоЌ психо е ебан психо".
  
  "Каде?" - Прашав.
  
  Липкинд знаеше што и треба и и го кажа местото.
  
  
  * * *
  
  
  Отворено градилиште. Три блока Ќужно од Ground Zero. Инвеститорот се вика Silke Holdings.
  
  Кенеди го нашол местото на злосторството за дваесет минути, Ќа забележал лелеавата лента на четвртиот кат од отворената зграда и испратил такси. Таа застана пред зградата, гледаЌ«и нагоре со бездушни очи. Местото беше напуштено - сè уште активно место на злосторството - но беше доцна во саботата и инцидентот се случи пред пове«е од 24 часа.
  
  Кенеди ги клоцал остатоците, а потоа излегол на градилиштето. Таа отиде по отворените бетонски скали на страната на зградата до четвртиот кат и на бетонска плоча.
  
  Силен ветер Ќа навлече неЌзината лабава блуза. Ако косата не и беше исчешлана со силна лента, таа «е леташе наоколу како нешто опседнато. Пред неа се отвориЌа три погледи на ЊуЌорк, предизвикуваЌ«и ѝ вртоглавица - состоЌба што Ќа имаше цел живот, но, што е доволно чудно, дури сега се памети.
  
  А сепак таа се искачи на Yggdrasil, Светското дрво.
  
  Тогаш нема вртоглавица.
  
  Тоа Ќа потсети на случаЌот Один и особено на Мет ДреЌк. Сакаше да се врати на ова, каЌ него, но не беше сигурна дека има храброст.
  
  Таа се впушти низ правливата плоча, избегнуваЌ«и купишта урнатини и алатки на изведувачите. Ветерот и ги влечеше ракавите и панталоните, предизвикуваЌ«и отекува®е поради вишокот материЌал. Таа застана недалеку од местото каде што Липкинд Ќа опиша локациЌата на телото. Спротивно на популарната телевизиЌа, телата не се обележани со креда - тие се фотографираат, а потоа нивната точна локациЌа се мери од различни фиксни точки.
  
  Во секоЌ случаЌ, таа само требаше да биде таму. Наведнете се, паднете на колена, затворете ги очите и молете се.
  
  И сето тоа побрза назад. Како ѓаволот што паѓа од небото. Како создава®е на архангел, сè и блесна низ умот. Моментот кога го видела Чак Вокер како ¤еб фрла еден тон валкани пари. Звукот на судискиот ѓубре што Ќа изЌавува неговата вина. Мртвите погледи од неЌзините соработници, непристоЌните цртежи кои почнаа да се поЌавуваат на неЌзиниот шкафче, прикачени на хаубата на неЌзиниот автомобил, прикачени на вратата од неЌзиниот стан.
  
  Писмото што го добила од серискиот убиец, во кое тоЌ и се заблагодарува за сета неЌзина помош.
  
  Требаше да се покае за уште едно убиство што му помогна на Томас КеЌлеб да го изврши.
  
  Таа требаше да побара прошка од мртвите и тагува®ето.
  
  
  ДВАЕСЕТ И ТРИ
  
  
  
  ВАШИНГТОН
  
  
  "Оваа работа е пооткрива од Бритни", ги побрза Бен зборовите, задржуваЌ«и Ќа возбудата. "Овде пишува - "Додека тоЌ е на Светското дрво, Волва му открива на Один дека таа знае многу од неговите таЌни. Дека се жртвувал на Yggdrasil во потрага по знае®е. Дека за истата цел постел девет дена и девет но«и. Таа му вели дека знае каде му се криЌат очите и како ги дал во замена за уште пове«е знае®е".
  
  "Еден мудар", го прекина Дал. "Парневик рече дека отсекогаш се сметал за наЌмудар од сите богови".
  
  ДреЌк промрморе: "Никогаш не е мудро да ги кажуваш твоите таЌни на жена".
  
  Бен ги преврте очите кон него. "Один постеше на Светското дрво девет дена и девет но«и со копЌе што му Ќа прободуваше ребрата, како Христос на крстот. ХаЌди вели дека во своЌот делириум Один и кажал каде се скриени неговите придружници. А каде беше скриен неговиот штит? И дека неговото копЌе треба да остане таму. И дека сака таа да ги растера неговите придружници - неговите Делови - и да го стави неговото тело во гробот".
  
  Бен му се насмевна на ДреЌк со широки очи. "Можеби не Ќа завршив моЌата потрага по легендарниот клиторис, приЌателе, но моЌата работа овде е завршена".
  
  Бен тогаш се сетил каде е тоЌ и жената коЌа стоела до него. Го фати за мостот на носот. "Проклетство и сра®е".
  
  Дал не трепна око. "Колку што знам - и ова се однесува само на она што се мачев да го слушам за време на предава®ето на Парневик - Волвите, како египетските фараони, секогаш биле закопани во наЌбогатите гробови, покраЌ кои имало многу вредни работи. Ко®и, колички, подароци од далечни земЌи".
  
  Се чинеше дека ХаЌден криеше насмевка. "Ако Ќа следиме целата ваша приказна логично, господине БлеЌк, тогаш верувам дека таканаречените патува®а на ХаЌди се всушност обЌаснува®е за тоа каде се расфрлани или скриени сите парчи®а од Один".
  
  "ПовикаЌ ме... Бен. Да, Бен. И да, во право си. Секако".
  
  ДреЌк му помогна на своЌот приЌател да излезе. "Не дека сега е важно. Сите парчи®а беа пронаЌдени, освен Валкириите и...", застана тоЌ.
  
  "Очи", рече Бен со напната насмевка. "Ако можеме да ги наЌдеме Очите, можеме да го запреме ова и да добиеме договори за пазаре®е за Карин".
  
  ДреЌк, Дал и ХеЌден молчеа. ДреЌк конечно рече: "Валкирите мора да се таму некаде, БлеЌки. Можете ли да дознаете каде се пронаЌдени? Мора да има некоЌ стар весник или нешто слично".
  
  "ХаЌди Ќа смисли легендата за Рагнарок", сè уште размислуваше Бен, нурнат во своето истражува®е. "Один сигурно Ќа тренирал пред да умре во Рагнарок".
  
  ДреЌк кимна со главата и ги испрати Дал и ХеЌден настрана. "Валкири", им рече тоЌ. "Дали се се«авате на целосната неинформираност, а со тоа и на можниот криминален аспект? Има ли шанси Интерпол да се здружи со ЦИА и да му даде шанса?"
  
  "Ќе одам да го овластам сега", рече ХеЌден. "И «е Ќа продолжам истрагата што нашите ИТ специЌалисти Ќа спроведоа против Германците. Како што речиси вели вашиот сладок приЌател - електронските траги треба да не водат до нив".
  
  "Слатко?" ДреЌк ѝ се насмевна. "ТоЌ е пове«е од тоа. Потопете се во фотографиЌата. Вокал во групата. Семеен човек и..." крева раменици, "да... приЌателе".
  
  Таа се наведна поблиску, рече: "ТоЌ може да ме фотографира во секое време", потоа лесно се насмеа и си замина. ДреЌк Ќа следеше и збунет и приЌатно изненаден. ТоЌ згреши за неа. Боже, таа беше потешка за чита®е од Кенеди.
  
  ДреЌк се гордееше со своЌата способност да чита луѓе. Дали тоЌ се лизна? Дали годините на државна служба го направиЌа мек?
  
  Во увото му се слушна глас, што го натера да му скокне срцето. "Што е ова?" - Прашав.
  
  Кенеди!
  
  "Сра®е! ТоЌ скокна и се обиде да го прикрие своЌот мал скок во воздух како вообичаено истегнува®е на екстремитетите.
  
  ЊуЌоршкиот полицаец го прочита како книга. "Слушнав дека САС никогаш не биле нападнати од заседа на неприЌателска териториЌа. Претпоставувам дека никогаш не сте биле дел од овоЌ тим, а?
  
  "Што е што?" Праша Бен отсутно, одговараЌ«и на неЌзиното праша®е.
  
  "Ова?" Кенеди се наведна напред и чукна на страната на мониторот, покажуваЌ«и на мала икона скриена меѓу купот симболи во ракописот.
  
  Бен се намурти. "Не знам. Изгледа како иконата на сликата".
  
  Кога Кенеди се исправи, неЌзината коса се ослободи од врските и ѝ падна преку рамениците. ДреЌк гледаше како тие каскадно се спуштаат до неговиот грб.
  
  "Леле. Тоа е премногу коса".
  
  "Можеш да го направиш тоа, чудо".
  
  Бен двапати кликна на иконата на сликата. Екранот се претвори во текст, неговиот задебелен наслов го привлекува вниманието. Один и гледачот, наредени за време на Рагнарок. А под тоа има неколку стари редови обЌаснувачки текст.
  
  Оваа слика, насликана од Лоренцо Баке во 1795 година и конфискувана од приватната колекциЌа на Џон Дилингер во 1934 година, се верува дека е заснована на постара слика и ги прикажува придружниците на нордискиот бог Один распоредени во посебен ред на местото каде што починал Один. - митското боЌно поле Рагнарок. Неговиот сакан Гледач го гледа ова и плаче.
  
  Без да каже збор, Бен повторно притисна и сликата се материЌализираше пред нив.
  
  "Господе!" Промрморе Бен. "Одлична работа."
  
  Кенеди рече: "Ова е план... за тоа како да се подредат парчи®ата".
  
  
  ДВАЕСЕТ И ЧЕТИРИ
  
  
  
  ВАШИНГТОН
  
  
  "АЌде да направиме неколку копии". ПостоЌано претпазливиот ДреЌк направи неколку брзи слики со своЌот телефон. Бен го научил секогаш да има при рака добра, работна камера, а тоа беше неочекувана загуба на пари. Сè што ни треба сега се Валкириите, Очите и картата на Рагнарок. Нагло застана, набоден од трошка мемориЌа.
  
  Бен праша: "Што?"
  
  "Не е сигурно. Глупости. МемориЌа. Можеби нешто што го видовме во последните неколку дена, но видовме толку многу што не можам да го намалам".
  
  Дал рече: "Па, ДреЌк. Можеби сте биле во право. Можеби модерниот Дилин¤ер има своЌа интересна приватна колекциЌа".
  
  "Погледни овде", продолжи да чита Бен. "Овде пишува дека оваа слика е уникатна, факт што беше реализиран до почетокот на 1960-тите, по што беше вклучена во изложба за нордиската митологиЌа и испратена на кратка светска турнеЌа. По ова, и поради намален интерес, сликата била затворена во музеЌски трезор и... па, заборавена. До денес".
  
  "Добро работа, донесовме полицаец со нас". ДреЌк се обиде да Ќа зголеми самодовербата на Кенеди, сè уште не е сигурен каде и е главата по ЊуЌорк.
  
  Кенеди почна да и Ќа врзува косата назад, а потоа се двоумеше. По некое време, таа ги стави рацете во ¤ебовите, како да се обидува да ги зароби. ДреЌк Ќа потапка по рамо. "Па, како да одите да Ќа земете оваа слика и да Ќа донесете овде. Можеби има нешто што не го гледаме на фотографиЌата. МоЌот стар приЌател Дал и Ќас «е Ќа провериме замрачената страна на собира®ето уметнички дела. Протресете некои дрвЌа". Застана, насмевнуваЌ«и се. "Пове«е дрвЌа".
  
  Кенеди стенкаше пред да замине.
  
  Дал се загледа во него со стеснети очи. "Значи. Од каде да почнеме?
  
  "Ќе започнеме со Валкириите", рече ДреЌк. "Штом нашата приЌателска ман¤а «е ни каже каде и кога се пронаЌдени, можеме да се обидеме да ги пронаЌдеме".
  
  "Детективска работа? - праша Дал. "Но, вие штотуку го испративте нашиот наЌдобар детектив".
  
  "Во моментов ѝ треба одвра«а®е физички, а не ментално. Таа е прилично излитена".
  
  Бен зборуваше. "Добра претпоставка, Мет. Валкирите биле откриени меѓу другите големи богатства во гробницата на викиншкиот гледач, Волва, во 1945 година во Шведска.
  
  "Гробот на ХаЌди? ДреЌк искористи шанса.
  
  "Тоа мораше да биде. Проклето добар начин да се скрие едно од парчи®ата. ПобараЌте од вашите потчинети да го закопаат со вас откако «е умрете".
  
  "Префрлете Ќа оваа статиЌа на друг компЌутер". ДреЌк и Дал седнаа еден до друг, изгледаЌ«и неприЌатно.
  
  ДреЌк знаеше дека часовникот сè уште отчукува. За Карин. За Парневик. За нивните неприЌатели и за целиот свет. ТоЌ бесно Ќа удрил машината, поминуваЌ«и низ архивите на музеЌот и обидуваЌ«и се да открие кога Валкирите исчезнале од инвентарот.
  
  "Дали се сомневате дека некоЌ работи одвнатре? Дал веднаш сфати каде оди.
  
  "НаЌдобрата претпоставка е недоволно платен чувар на музеЌот или заробен кустос... нешто слично. Тие «е чекаа додека Валкирите не беа вероЌатно деградирани во трезорот и потоа тивко ги испратиЌа. НикоЌ не го сфа«а ова со години, дури и воопшто".
  
  "Или грабеж", ги крена Дал рамениците. "Исусе, човеку, имаме пове«е од шеесет години да го откриеме ова". Повторно го допре бурмата што Ќа стави откако влегоа во Библиотеката. ДреЌк застана за секунда. "Жена?"
  
  "И деца".
  
  "Дали ти недостасуваат?
  
  "СекоЌа секунда".
  
  "Добро. Можеби не си баш оноЌ кретен што мислев дека си".
  
  "Заеби, ДреЌк".
  
  "Пове«е како тоа. Не гледам никакви грабежи. Но, погледнете овде - Валкири отидоа на турнеЌа во 1991 година како дел од кампа®ата за односи со Ќавноста за шведската фондациЌа за наследство. До 1992 година тие недостасуваа од каталогот на МузеЌот. Што ви кажува тоа?
  
  Дал ги стисна усните. "Дека некоЌ поврзан со турнеЌата реши да ги украде?
  
  "Или... одлучи некоЌ што ги гледал на турнеЌа!"
  
  "Во ред, тоа е повероЌатно". Главата на Дал се затресе. "Значи, каде отиде турнеЌата? Неговите прсти го допреа екранот четири пати. "АнглиЌа. ЊУєОРК. Хаваи. АвстралиЌа".
  
  "Тоа навистина го стеснува", саркастично рече ДреЌк. "Глупости".
  
  "Не, чекаЌ", извика Дал. "Ова е вистина. Киднапира®ето во ВалкириЌа требаше да помине без проблеми, нели? Добро испланиран, добро изведен. Идеален. Сè уште мириса на вмешаност во криминал".
  
  "Ако сте биле малку попаметни, би..."
  
  "СлушаЌте, во раните 90-ти, српската мафиЌа почна да си ги копа кан¤ите во долниот дел на Шведска. Злосторствата поврзани со изнуда се удвоиЌа за помалку од една децениЌа, а сега има десетици организирани банди кои деЌствуваат низ целата земЌа. Некои се нарекуваат Бандидос. Други, како Хелс Ангелс, се само банди на мотор¤ии".
  
  "Сакаш да кажеш дека српската мафиЌа има Валкири?
  
  "Не. Велам дека планирале да ги украдат и потоа да ги продадат за пари. Тие се единствените со врски за да го извлечат ова. Овие луѓе прават се, а не само изнуда. Меѓународниот шверц нема да биде надвор од нив".
  
  "ДОБРО. Па, како да дознаеме кому ги продале?"
  
  Дал го зеде телефонот. "Ние не го правиме тоа. Но, наЌмалку троЌца од високите водачи сега се зад решетки во близина на Осло". Замина да се Ќави.
  
  ДреЌк ги триеше очите и се наведна наназад. Погледнал во часовникот и се шокирал кога видел дека е скоро 6 часот наутро.Кога последен пат спиеле? Погледна наоколу кога се врати ХеЌден.
  
  Згодната помошник-секретар за одбрана изгледаше депресивно. "Извинете момци. Нема сре«а со Германците".
  
  Главата на Бен се разбива, тензиЌата се покажуваше. "НикоЌ?"
  
  "Не сеуште. Навистина ми е жал."
  
  "Но, како? ОвоЌ човек мора да е некаде". Солзи му ги наполниЌа очите и ги среди на ДреЌк. "Не е тоа?"
  
  "Да, приЌателе, така е. ВеруваЌ ми, «е го наЌдеме". Го грабна своЌот приЌател во прегратка со мечка, а неговите очи го молат ХаЌден да направи пробив. "Треба да одмориме и да поЌадуваме", рече тоЌ, додека неговиот Ќоркширски акцент блескаше.
  
  ХеЌден одмавна со главата, гледаЌ«и го како штотуку да зборувал Ќапонски.
  
  
  ДВАЕСЕТ И ПЕТ
  
  
  
  ЛАС ВЕГАС
  
  
  Алиша МаЌлс го гледаше мултимилиЌардерот Колби ТеЌлор додека седи на пространиот кат на еден од многуте станови што ги поседуваше, овоЌ се наоѓа на дваесет и два ката над булеварот Лас Вегас. Еден Ўид беше целосно стаклен, нудеЌ«и фантастичен поглед на фонтаните Бела¤о и златните светла на АЌфеловата кула.
  
  Колби ТеЌлор не размислуваше второ. ТоЌ беше нурнат во неговата наЌнова аквизициЌа, "Волците од Один", коЌа помина два часа внимателно да Ќа состави. Алиша отиде до него, Ќа лупеше облеката една по една додека не се разгола, а потоа се спушти на сите четири додека неЌзините очи не се израмниЌа со неговите, една нога од земЌата.
  
  Мо«та и опасноста беа две работи кои Ќа вклучиЌа. Мо«та на Колби ТеЌлор - извонредна мегаломанска - и опасноста што Ќа носи вкусното сознание дека неЌзиниот дечко Мило, тоЌ голем, мо«ен модрич од Вегас, всушност Ќа сака.
  
  "Дали «е се одморите, шефе? праша таа без здив. "єас сум гола. Без доплата."
  
  ТеЌлор Ќа погледна горе-долу. "АлисиЌа", рече тоЌ, извади десет долари од своЌот паричник. "ДваЌцата знаеме дека «е ве вклучи пове«е ако платам". ТоЌ Ќа притисна сметката меѓу забите пред да заземе позициЌа зад неа.
  
  Алиша Ќа подигна главата високо, речиси се лигавеше, восхитуваЌ«и се на блескавите светла на Стрип испружени пред неа. "НемоЌ да брзаш. Ако можеш."
  
  "Како одат работите со Парневик? ТеЌлор го изрази своето праша®е како грофта®е.
  
  "Штом «е завршиш", одговори Алиша на неЌзиниот скршен англиски. "Ќе го скршам на два дела".
  
  "Информациите се мо«, МаЌлс. Ние... мора да знаеме што знаат тие. ... КопЌе. Сите останати. Во моментов сме напред. Но, Валкириите и Очите се... вистинските награди".
  
  Алиша го подеси. Зуе®е. Грофта. ОпсесиЌа. Живеела за две работи - опасност и пари. Таа имаше вештини и шарм да земе што сака, што го правеше секоЌ ден без второ размислува®е или жале®е. НеЌзините денови во САС беа обична обука. НеЌзините мисии во Авганистан и Либан беа едноставни домашни задачи.
  
  Ова беше неЌзината игра, неЌзиното средство за самодоволност. ОвоЌ пат беше забавно со Колби ТеЌлор и неговата воЌска, но Германците наскоро требаше да понудат поголема плата - Абел ФреЌ Ќа претставуваше вистинската мо«, а не Колби ТеЌлор. ИзмешаЌте го тоа со големата опасност да го има секогаш саканиот Мило во близина, и таа не виде ништо друго освен прекрасен огномет на неЌзиниот хоризонт.
  
  Погледна низ Стрип, препознаваЌ«и Ќа апсолутната мо« во тие светлечки светла и големи казина, и Ќа искористи малата забава што Колби ТеЌлор требаше да Ќа понуди, цело време размислуваЌ«и за Мет ДреЌк и жената со коЌа го видела.
  
  
  * * *
  
  
  Таа влезе во гостинската спална соба во станот и го наЌде професорот Роланд Парневик врзан, испружен до креветот точно како што го остави. Со топлината на ТеЌлор што сè уште гори меѓу неЌзините бутови и руменилото на образите, таа врескаше до Џеронимо! и скокна на душекот, слетуваЌ«и до старецот.
  
  Таа скокна на колена и му Ќа скина сребрената селотеЌп лента од неговите усни. "Не слушнавте, нели, професоре? Секако дека го направивте". НеЌзиниот поглед се смести на неговите препони. "Има ли уште малку живот таму долу, старче? Потребна е помош?"
  
  Таа маниЌакално се насмеа и скокна од креветот. Исплашените очи на професорката го следеа секоЌ неЌзин потег жеден за мо«, разгоруваЌ«и и го егото, поттикнуваЌ«и Ќа на уште подиви манифестации. Таа танцуваше, се вртеше, стана срамежлива.
  
  Но, на краЌот, таа седна на градите на старецот, го натера да дише тешко, и замавна со ножиците за рози.
  
  "Време е да ги отсечеш прстите", рече таа весело. "Уживам во моЌата тортура исто како што уживам во моЌот секс, инч по инч. И колку подолго трае, толку подобро. Сериозно приЌателе, Ќас сум тука само за крв и хаос".
  
  "Што... што сакаш... да знаеш? Шведскиот акцент на Парневик беше густ од страв.
  
  "Кажи ми за Мет ДреЌк и курвата што му помага".
  
  "ДреЌк? єас... не разбирам... не сакаш - Один?
  
  "Не се заебавам со сите овие норвешки глупости. єас сум во него поради чистата избезумена возбуда од сето тоа". Таа брзо ги скина ножиците за рози близу до врвот на неговиот нос.
  
  "Хм... ДреЌк беше САС, слушнав. ТоЌ се вклучи во ова...случаЌно".
  
  Алиша почувствува како леден бран Ќа прелева. Таа внимателно се качи по телото на Парневик, му ги стави двете сечила околу носот и Ќа стискаше додека не се поЌави истек крв.
  
  "Се чувствувам како да заглавуваш, старче".
  
  "Не! Не! Те молам!" Сега неговиот акцент беше толку густ и искривен од притисокот на неЌзиниот нос што таа едваЌ можеше да ги издвои зборовите. Таа се насмевна. "Звучиш како готвачот од Мапетите". Бла бла бла, бла бла бла, бла бла бла".
  
  "Неговата сопруга - го остави. Обвинете го САС!" - замати Парневик и превртуваше со очите од ужас. "Неговиот приЌател има сестра коЌа ни помага! Жената е Кенеди Мур, полицаец од ЊуЌорк. Таа ослободи сериски убиец!"
  
  Алиша налутено ги мрдаше сечилата. "Подобро. Многу подобро, професоре. Што друго?"
  
  "Таа... таа е на... хм... одмор. Без принудни празници. Гледате, серискиот убиец - тоЌ повторно уби".
  
  "Боже, професоре, почнуваш да ме вртиш".
  
  "Ве молам. Можам да кажам дека ДреЌк е добра личност!"
  
  Алиша ги извади секачите за рози. "Па, тоЌ дефинитивно поминува низ тоа. Но Ќас налетав на него во СРТ, не на тебе. Знам што го прогонува тоа копиле".
  
  Имаше крик и удар, а потоа Колби ТеЌлор Ќа прободе главата низ вратата. "МилЌи! Само што добив повик од нашиот соЌузник во шведската влада. Откриле каде се Валкириите. Треба да побрзаме. Сега!"
  
  Алиша ги зеде секачите за рози и му го отсече врвот на прстот на старецот.
  
  Само затоа што можеше.
  
  И додека тоЌ врескаше и се превиткуваше, таа го заглави неговиот грб и го заглави со млазен инЌектор, шприц без игла, вметнуваЌ«и мал сензор веднаш под неговата кожа.
  
  План Б, мислеше АлисиЌа, неЌзината обука за воЌници сè уште беше на ниво.
  
  
  ДВАЕСЕТ И ШЕСТ
  
  
  
  ВАШИНГТОН
  
  
  Кога заЎвони мобилниот телефон на Торстен Дал, устата на ДреЌк беше полна со кифла од боровинки. Го изми со свежо кафе, слушаЌ«и со исчекува®е.
  
  "Да, државен министре". Заврши со "Нема да ве изневерам, господине", што му звучеше малку застрашувачко за ДреЌк.
  
  "Па?" - Прашав.
  
  "МоЌата влада мораше на еден од овие српски ѓубри®а да му вети намалена затворска казна во замена за помош, но имаме потврда. ДреЌк можеше да каже дека под конзервативната надворешност на Дал се наоѓа човек коЌ сака да биде сре«ен.
  
  "И што?"
  
  "Не сеуште. АЌде да ги собереме сите". Неколку моменти подоцна, Бен беше оттргнат од екранот на лаптопот, ХеЌден се качи на една педа од лактот, а Кенеди стоеше во исчекува®е до ДреЌк, со неговата долга коса сè уште долу.
  
  Дал зеде здив. "Кратката верзиЌа е дека водачот на шведската српска мафиЌа во деведесеттите - човек коЌ моментално е во наш притвор - му ги дал Валкирите на своЌот американски колега како гест на добра волЌа. Така, Давор Баби« ги доби Валкири во 1994 година. Во 1999 година, Давор се повлече од функциЌата водач на мафиЌата и му Ќа предаде контролата на своЌот син Бланка, повлекуваЌ«и се во местото што наЌмногу го сакаше во светот - дури и неговата татковина.
  
  Дал застана за момент. "Хаваи".
  
  
  ДВАЕСЕТ И СЕДУМ
  
  
  
  ЊуЌорк, САД
  
  
  Абел ФреЌ погледна надолу од прозорецот на своЌот стан на горниот кат во милионите ситни мравки кои вртат по тротоарите долу. Меѓутоа, за разлика од мравките, овие луѓе беа безумни, бесцелни и немаа имагинациЌа да гледаат подалеку од нивните мизерни животи. ТоЌ сугерираше дека терминот "кокошки без глава" го измислил човек коЌ стоел на оваа височина додека го истражувал разочараниот отпад што е човештвото.
  
  ФреЌ долго време им дава слобода на своите фантазии. Многу помлада негова верзиЌа сфатила дека тоа што може да прави сè прави сè да е здодевно. Мораше да смислиш нови, поразновидни и забавни активности.
  
  Оттука и борбената арена. Оттука и модниот бизнис - првично начин да се поседуваат убави жени, потоа фронт за меѓународен син¤ир за шверц, а сега начин да се скрие неговиот интерес за Гробницата на боговите.
  
  Неговото животно дело.
  
  Штитот беше беспрекорен, вистинско уметничко дело и, покраЌ шифрираната мапа врежана на неЌзината конвексна површина, тоЌ неодамна откри криптична реченица испишана по неЌзиниот горен раб. Неговиот омилен археолог напорно работеше на тоа. И неговиот омилен научник се обиде да открие уште едно неодамнешно изненадува®е - штитот бил направен од чуден материЌал, не обичен метал, туку нешто посуштинско, но во исто време невероЌатно лесен. ФреЌ бил и сре«ен и разочаран кога открил дека во таЌната на Один има уште пове«е отколку што прво замислил.
  
  Неговото разочарува®е беше предизвикано од недостатокот на време да ги проучува. Особено сега кога беше дел од оваа меѓународна трка. Колку сакаше да може да ги врати сите назад во Ла ВереЌн, и додека несоодветните социЌалисти се забавуваа, тоЌ и неколкумина други «е ги анализираа таЌните на боговите.
  
  Потоа се насмевна во празната соба. Анализата секогаш мораше да биде придружена со неколку драгоцени моменти на груб одмор. Можеби «е се спротивстави на неколку машки модели во арена, «е им понуди излез. Уште подобро, да се спротивстават на неколку негови заробеници. Нивното незнае®е и очаЌ секогаш го прикажуваа наЌдобриот спектакл.
  
  Неговата е-пошта Ўвони. На екранот се поЌави видео на кое се гледа како новата девоЌка Карин БлеЌк седи на неЌзиниот кревет врзана со син¤ири.
  
  "Конечно". ФреЌ Ќа погледна за прв пат. Жената БлеЌк го означила секоЌ од троЌцата платеници што ги испратил да Ќа киднапираат, еден прилично злобно. Таа беше многу паметна, вистинска предност и штотуку беше затворена во неЌзиниот мал затвор во Ла Вереина, чекаЌ«и го пристигнува®ето на ФреЌ.
  
  Свежо месо за негово ужива®е. Од крвта на невините е неговото вечно блаженство. Сега таа беше негова сопственост. Имаше исечена руса коса, убави шишки и пар широки очи - иако ФреЌ не можеше да биде сигурен во боЌата со оглед на квалитетот на сликата. Прекрасно тело - не слабо како манекенка; позаводливо, што, без сомнение, би им се допаднало на понежниот пол.
  
  Го допре неЌзиното дигитализирано лице. "Наскоро «е си дома, малечко мое..."
  
  Во тоЌ момент, вратата се отвори и влегол безобразен Мило, мавтаЌ«и со мобилниот телефон во едната рака. "Тоа е таа", извика тоЌ. "АлисиЌа!" Имаше глупава насмевка на неговото идиотско лице.
  
  ФреЌ ги криеше своите емоции. "Да? Хало? Да, кажи ми. Тоа последно парче во ЊуЌорк, требаше да биде мое". Не ѝ веруваше ни малку на англиската кучка.
  
  ТоЌ Ќа слушаше, насмеан додека таа обЌаснуваше каде да одат понатаму, намуртено кога слушна дека Швеѓаните и нивните придружници се на пат, а потоа не можеше да не зрачи кога таа вети дека наскоро «е ги држи и дваЌцата Канаѓани фигури.
  
  Потоа можел да го дешифрира овоЌ чуден натпис на рабовите на Штитот и да види дали другите делови се направени од истиот редок материЌал. Тогаш би имал три фигури и предност.
  
  "Барем си снаодлив", рече тоЌ во телефонот, гледаЌ«и внимателно во МаЌло. "Со нетрпение очекувам да Ќа искористам оваа снаодливост кога повторно «е се сретнеме наскоро". Помина доста време откако прободе англиска роза.
  
  ФреЌ се насмевна внатре додека очите на МаЌло светнаа од помислата дека повторно «е се соедини со своЌата девоЌка. Одговорот на Алиша сè уште одекнуваше во неговиот ум.
  
  Како сакате, господине.
  
  
  ДВАЕСЕТ И ОСУМ
  
  
  
  ОАХУ, ХАВАИ
  
  
  На 12 септември, пладневното сонце над Хаваи беше затемнето од темен дожд од падобрани од медуза, падобран со потпис на американската воЌска. Во уникатна операциЌа, Delta Commandos слета опкружена со шведски SGG и британски SAS - и еден ®уЌоршки полицаец - на оддалечена плажа на северната страна на островот.
  
  ДреЌк трчаЌ«и Ќа започнал плажата, песокот го омекнал неговото слетува®е, го ослободил падобранот и брзо се свртел за да го провери напредокот на Кенеди. Таа слета меѓу неколку момчи®а од Делта, падна на едно колено, но набрзо се крена на нозе.
  
  Бен требаше да остане со авионот додека го продолжи своето истражува®е со помош на ХаЌден, коЌ беше испратен како "советник" во САД во мисиЌата.
  
  Според искуството на ДреЌк, советниците обично биле подобро обучени верзии на нивните шефови - шпиони во овча облека, така да се каже.
  
  Тие трчаа по плажата на жешкото хаваЌско сонце, триесет високо обучени воЌници од специЌалните сили, пред да стигнат до благата падина заштитена со крошна од дрвЌа.
  
  Тука ги запре Торстен Дал. "Ги знаете правилата. Тивко и цврсто. Целта е просториЌа за складира®е. Напред!"
  
  Донесена е одлука со максимална сила да се удри во замокот на поранешниот водач на српската мафиЌа. Времето беше ужасно против нив - нивните ривали, исто така, може да Ќа знаат локациЌата на Валкирите до сега, а освоЌува®ето на предност во оваа трка беше од витално значе®е.
  
  А за време на неговото владее®е, Давор Баби« не бил милостив.
  
  Тие се искачиЌа на падината и трчаа преку патот, директно до личната капиЌа на Бабич. Ни ветрето не ги допре. Нападот беше направен, а за помалку од една минута високите ковани порти беа претворени на метални парчи®а. Тие пробиЌа низ портата и се разотидоа низ целата област. ДреЌк се засолни зад густата палма, проучуваЌ«и го отворениот тревник што водеше до огромните мермерни скалила. На нивниот врв беше влезот во замокот на Бабич. Од двете страни стоеЌа чудни статуи и богатства на хаваЌската култура, дури и фигурина Моаи од Велигденскиот остров.
  
  Сè уште нема активност.
  
  Пензионерката од српската мафиЌа беше смртоносна самоуверена.
  
  Човекот од САС, со лицето полускриено, се лизна покраЌ ДреЌк.
  
  "Поздрав, стар приЌателе. Убав ден, нели? Сакам кога директна сончева светлина ги погодува ле«ите. Велс ги испра«а своите наЌдобри желби".
  
  "Каде е таа стара будала? ДреЌк не го тргаше погледот од градината.
  
  "ТоЌ вели дека «е ве контактира подоцна. Нешто во врска со тоа што му должиш некое време".
  
  "Валкано старско копиле".
  
  "КоЌа е МеЌ? - праша Кенеди. Повторно Ќа исчешла косата и облекла безоблична армиска униформа преку панталони. Таа имаше неколку Глокови.
  
  ДреЌк, како и обично, не носел никакво оружЌе со себе, освен ножот за специЌална намена.
  
  Новиот тип на САС рече: "Овде е Стариот ДреЌк ФлеЌм. Уште поважно, коЌ си ти?"
  
  "АЌде дечки. ФокусираЌте се на ова. Ние сме на пат да извршиме еден од наЌголемите напади врз цивили во историЌата".
  
  "Граѓански? Кенеди се намурти. "Ако овоЌ човек е цивил, тогаш Ќас сум задникот на КлаудиЌа Шифер".
  
  Делта Тим ве«е беше на скалите. ДреЌк излегол од скривницата во моментот кога тие почнале и истрчал по отворен терен. Кога беше на половина пат, почнаа врисоци.
  
  На врвот од скалите се поЌавиЌа фигури, облечени различно во костуми, боксерки и исечени маици.
  
  Одекнаа шест кратки истрели. Шест тела безживотно паднале по скалите. Делта Тим беше на половина пат. Итни врисоци сега доЌдоа од некаде напред додека ДреЌк стигна до дното на скалите и ползеше надесно, каде што закривената камена ограда даваше малку пове«е покрива®е.
  
  Одекна истрел, силен, значи дека дошол од Србите. ДреЌк се сврте повторно да го провери Кенеди, а потоа се качи на катот двапати.
  
  Над нив, мала лента чакал водеше до влезот во замокот, коЌ се наоѓаше помеѓу двете половини на зградата во форма на буквата Н. Вооружени мажи излегоа од отворените врати и од удира®е француски врати од двете страни на влезот.
  
  Ги има десетици.
  
  Тие се изненадени - но брзо се прегрупираат. Можеби сепак не е толку самодоволен. ДреЌк виде што доаѓа и се засолни меѓу чудна колекциЌа статуи. ТоЌ заврши влечеЌ«и го Кенеди за парче од Велигденскиот остров.
  
  Втора подоцна се слушна пука®е од митралез. Шокираните стражари поставиЌа оловни завеси во сите правци. ДреЌк падна на стомакот додека неколку куршуми Ќа погодиЌа статуата со удари.
  
  Стражарите истрчаа напред. Тие беа ангажирани мускули, избрани пове«е поради нивната густа глупост отколку нивната интелектуална мо«. Тие истрчаа директно во внимателните огнени линии од момчи®ата на Делта и паднаа, грчевито меѓу млазовите крв.
  
  Зад нив се скрши стакло.
  
  Од прозорците на дворецот се слушнале пове«е истрели. Несре«ниот воЌник на Делта добил куршум во вратот и веднаш паднал мртов.
  
  ДваЌца чувари налетале на статуите, еден од нив е полесно повреден. ДреЌк тивко го нацртал своето сечило и чекал еден од нив да се прошета околу статуата.
  
  Последното нешто што ранетиот Србин го виде беше неговата сопствена крв што бликаше додека ДреЌк му го пресече грлото. Кенеди пукал кон вториот Србин, промашил, а потоа гулаб за покрива®е додека го кревал оружЌето.
  
  Чеканот кликна празен.
  
  Кенеди стана. Без разлика дали оружЌето било истоварено или не, таа сепак се соочила со разбеснет противник. Чуварот замавна со косилката, свиткуваЌ«и ги мускулите.
  
  Кенеди излезе надвор од опсегот, а потоа скокна напред бидеЌ«и неговиот импулс го остави изложен. Брзиот удар во препоните и лактот на задниот дел од вратот го собориЌа на земЌа. Се тркалаше, ножот наеднаш во раката и се засече во широк лак. Кенеди се оттргна наназад доволно за смртоносниот врв да помине низ неЌзиниот образ пред да ги втурне неЌзините вкочанети прсти во душникот.
  
  Слушна како се крши меката 'рскавица, слушна како почна да се гуши.
  
  Таа се сврте настрана. ТоЌ беше завршен. Немаше желба да го гледа како умира.
  
  ДреЌк стоеше и гледаше. "Не е лошо".
  
  "Можеби сега «е престанеш да ме родиш".
  
  "Не би..." ТоЌ нагло застана. Дали беше тоЌ, го покри своЌот срам со храбро фале®е. "Нема ништо подобро од тоа да гледаш жена со пиштол".
  
  "Не е важно". Кенеди се вовлече зад тотемскиот столб, уште една неповторлива карактеристика на замокот, и Ќа прегледа сцената.
  
  "Ние одиме по наш пат", му рече таа. "Ќе наЌдеш просториЌа за складира®е. Се вра«ам назад".
  
  ТоЌ направи разумна работа за да го скрие своето двоуме®е. "Ти си сигурен?"
  
  "ЕЌ човеку, Ќас сум полицаец овде, се се«аваш? Ти си цивил. Прави како што ти е кажано".
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк гледаше како Кенеди ползи надесно, упатуваЌ«и се кон задниот дел на палатата, каде што сателитскиот надзор покажа хелиодром и неколку ниски згради. Екипата на САС ве«е беше распоредена таму и требаше да се инфилтрира токму во тоЌ момент.
  
  Го наЌде неговиот поглед како се задржува на неЌзината фигура, неговиот мозок одеднаш посакуваше облеката што Ќа носи да го покаже неЌзиниот задник.
  
  Шокот го потресе. Понизноста и неизвесноста ги споиЌа силите во неговата глава, предизвикуваЌ«и вител на самосомнева®е. Две години од заминува®ето на Алисон, пове«е од седумстотини дена нестабилност. Невообичаени длабочини на постоЌано пиЌанство, проследено со банкрот, а потоа бавно, многу бавно издигнува®е до нормален живот.
  
  Уште не се ни таму. Никаде во близина.
  
  Дали зборуваше за неговата ранливост?
  
  План б.
  
  Работа при рака. Обидете се да го вратите вашиот воен фокус и оставете ги проклетите цивилни работи зад себе некое време. ТоЌ ги грабна пиштолите од дваЌцата чувари и се вовлече меѓу статуите додека не застана на работ на патеката со чакал. ТоЌ забележал три цели во три различни прозорци и испукал три рафали едноподруго.
  
  Два крик и крик. Не е лошо. Кога преостанатата глава излегла назад, бараЌ«и Ќа неЌзината локациЌа, ДреЌк Ќа претворил во црвена магла.
  
  Потоа истрча, само за да се лизне на колена за да застане веднаш надвор од предниот дел на замокот, со главата удираЌ«и во грубата каменина. ТоЌ погледна назад кон тимот на Делта, коЌ побрза да го стигне. ТоЌ кимна со главата на нивниот водач.
  
  "Преку". ДреЌк кимна со главата кон вратата, а потоа надесно. "Соба за складира®е".
  
  Влегоа внатре, ДреЌк последен, притискаЌ«и на кривината на Ўидот. Широки скали од ковано железо се издигнаа пред нив до второто ниво на замокот.
  
  Додека лазеа по Ўидот, на балконот на горниот кат директно над нив се поЌавиЌа пове«е Срби. Во еден миг, тимот на Делта стана лесен плен.
  
  НемаЌ«и каде да оди, ДреЌк паднал на колена и отворил оган.
  
  
  * * *
  
  
  Кенеди истрча до дрворедот што се граничи со надворешниот Ўид на замокот и почна да се движи побрзо. Веднаш штом трепне, таа стигна до задниот дел од ку«ата пред безличниот воЌник на САС да падне на стомак пред неа.
  
  Како заЌак, таа стоеше неподвижна, хипнотизирана од цевката на пушката. За прв пат по неколку месеци, сите мисли на Томас КеЌлеб Ќа напуштиЌа.
  
  "Глупости!"
  
  "Во ред е", рече глас до неЌзиното десно уво. Го почувствува ладното сечило на само милиметри подалеку од неа. "Ова е птицата на ДреЌк".
  
  Коментарот и го отфрли стравот. "Птицата на ДреЌк? Заминав!"
  
  Човекот одеше пред неа насмеан. "Па, тогаш, според вашиот претседател, госпоѓица Мур не е важна. єас би сакал да се претставам правилно, но сега не е време или место. Наречете ме Велс".
  
  Кенеди го препозна името, но не кажа ништо пове«е додека голем тим британски воЌници се материЌализираа околу неа и почнаа да оставаат траги. Задниот дел на имотот на Бабич се состоеше од огромен двор обложен со индиски камен, базен со олимписка големина опкружен со лежалки и бели кабани, и неколку сквотови, грди згради кои не одговараа на остатокот од декорот. Веднаш до наЌголемата зграда имаше кружна хелиодром опремена со цивилен хеликоптер.
  
  По години шета®е по улиците на ЊуЌорк, Кенеди мораше да се запраша дали криминалот навистина се исплати. Овие момци и КеЌлеб платиЌа за тоа. Чак Вокер би платил за тоа доколку Кенеди не го видел како го ¤ебува о¤акот.
  
  Лежалките беа полни. Неколку полуголи мажи и жени сега стоеЌа наоколу шокирани, фатени за облеката и обидуваЌ«и се да го прикриЌат вишокот месо. Кенеди забележал дека некои постари мажи нема да можат да се справат со кожата на нилскиот ко®, додека пове«ето млади жени можат да го направат тоа само со две раце и врте®е налево.
  
  "Овие луѓе... да ги наречеме гости... тие вероЌатно не се дел од српската група", рече Велс тивко во микрофонот во грлото. "Однесете ги", им кимна со главата на троЌцата водечки луѓе. "Останатите од вас се упатуваат кон морската страна на овие згради".
  
  Кога групата почна да се разделува, неколку работи се случиЌа одеднаш. Сечилата на хеликоптерот почнаа да ротираат; звуците на неговите мотори веднаш ги удавиле врисоците на оние во близина. Потоа длабок татнеж, како звук на отвора®е на вратата со ролетни, му претходеше на ненадеЌниот татнеж на мо«ен автомобил. Од зад морската страна на грдите згради се поЌави бела метална лента - Audi R8 забрзува со максимална брзина.
  
  До моментот кога таа стигна до дворот, тоа беше смртоносен тон куршуми. Удри во вчудоневидените воЌници на САС, испра«аЌ«и ги да се развлекуваат и да се тркалаат низ воздухот. Зад него застана уште еден автомобил, овоЌ пат црн и поголем.
  
  Сечилата на хеликоптерот почнаа да се вртат побрзо и неговите мотори почнаа да завиваат. Целата машина се затресе, подготвуваЌ«и се за полетува®е.
  
  Кенеди, запрепастен, можеше само да слуша додека Велс извикуваше наредби. Таа се попушти додека преостанатите воЌници на САС отвориЌа оган.
  
  Целиот пекол се отпушти во градината.
  
  ВоЌниците отвориле оган врз пребрзото возило "Ауди Р8", при што куршуми му го пробиле металното тело, Ќа пробиле кожата и вратите на калникот. Автомобилот забрзано се упати кон аголот на ку«ата, свртуваЌ«и се во последен момент за да направи остар пресврт.
  
  Чакалот пукаше од под неговите гуми како мали ракети.
  
  Куршумот го скршил ветробранското стакло, уништуваЌ«и го. Автомобилот буквално загина сред лет, моторот му запре кога возачот силно падна зад воланот.
  
  Кенеди истрча напред, креваЌ«и го пиштолот. "Не мрдаЌ!
  
  Пред да стигне до автомобилот, било очигледно дека возачот е неЌзиниот единствен сопатник.
  
  Мамка.
  
  Хеликоптерот беше два метри над земЌата, полека ротираЌ«и. ВоЌникот на САС извика, но без вистински гнев во гласот. Вториот автомобил, црн кадилак со четири врати, сега возеше по огромниот базен, а неговите гуми исфрлаа бранови од вода на сите страни. Прозорците беа затемнети. Невозможно е да се утврди коЌ бил внатре.
  
  Третиот мотор се запали, моментално надвор од видното поле.
  
  ВоЌниците отвориле оган врз кадилакот при што со три истрели ги оштетиле гумите и возачот. Автомобилот се лизнал и неговиот заден дел се забил во базенот. Велс и уште троЌца воЌници истрчаа кон него, врескаЌ«и. Кенеди го држеше погледот кон хеликоптерот, но како и Кеди, неговите прозорци беа непроЎирни.
  
  Кенеди теоретизираше дека сето тоа е дел од некоЌ разработен план за бегство. Но, каде беше вистинскиот Давор Баби«?
  
  Хеликоптерот почна да се крева повисоко. САС конечно се измори од предупредува®ата и пукаше во задниот ротор. Монструозната машина почна да се врти, а потоа еден човек клекна под неа со фрлач на гранати на готовс.
  
  Велс стигна до Кеди. Беа испукани два истрела. Кенеди преку микрофонот слушнал дека Бабич се уште е на слобода. Сега третиот болид доЌде зад аголот, моторот рикаше како тркач во Формула 1, но беше Бентли, голем и храбар, неговото присуство вреска, тргнете ми по ѓаволите!
  
  Кенеди скокна во дрвЌата. Неколку воЌници Ќа следеа. Велс се сврте и упати три брзи куршуми кои се одбиЌа веднаш од страничните прозорци.
  
  Стакло отпорно на куршуми!
  
  "Ова е шупак!
  
  Зборовите беа кажани за дел од секундата премногу доцна за да се спаси хеликоптерот - гранатата беше пуштена - неЌзиниот експлозивно полне®е експлодираше на дното на хеликоптерот. Хеликоптерот се искрши на парчи®а, расфрлаЌ«и парчи®а метал насекаде. Извиткано парче скршен челик се урна директно во базенот, поместуваЌ«и илЌадници литри вода со огромна сила.
  
  Кенеди чекаше додека монструозниот Бентли не помине со брзина покраЌ неа, а потоа почна да брка. Брзата дедукциЌа ѝ кажала дека има само една шанса да го фатат Србинот во бегство.
  
  Велс го виде тоа во исто време и почна да деЌствува. R8 беше целосно истрошен, но Caddy сè уште беше недопрен, неговите тркала само еден инч под вода на мермерните скали на базенот.
  
  Велс и дваЌца негови воЌници трчаа кон Кеди. Кенеди тргна во жешка потера, решен да го преземе. Во тоЌ момент се слушна чудно свире®е на воздух, како да поминал виор, и одеднаш аголот од ку«ата на Бабич експлодира.
  
  "О, Боже!" Велс падна во калта додека дури и неговата смиреност беше нарушена. Отпадоци летаа на сите правци, врнеа дожд на базенот и дворецот. Кенеди се навива. Таа Ќа сврте главата кон карпите.
  
  Таму лебдеше црн хеликоптер, од неговата отворена врата мавташе фигура.
  
  "Дали ти се допаѓа?"
  
  Велс Ќа крена главата. "Алиша МаЌлс? Што правите во името на сето она што е свето?
  
  "Би можел дури и да ги скине твоите мали топчи®а со тоЌ удар, стар ебач. Ми должиш. Алиша се насмеа додека хеликоптерот на момент се крена пред да се сврти да го брка Бентлито.
  
  Канаѓаните беа тука.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк се тркалаше напред непосредно пред Ўидот зад него да се претвори во шваЌцарско сире®е. Барем еден куршум полета толку блиску што го слушна неговиот звучен лелек. ТоЌ направи преден преврт за да се качи на платформата под балконот во исто време како и пове«ето од тимот на Делта. Откако таму, тоЌ нишани нагоре и отвори оган.
  
  Како што се очекуваше, подот на балконот беше релативно слаб. Пука®ето горе престана и почна вреска®ето.
  
  Командантот на Делта замавна со раката лево во правец на складиштето. Тие брзо истрчаа низ две прекрасно опремени, но празни соби. Командантот им даде знак да застанат во близина на онаа за коЌа нивниот сателитски надзор предупреди дека има нешто малку посебно - скриена подземна просториЌа.
  
  Внатре беа фрлени шок бомби, следени од американски воЌници кои избезумено врескаа за да го надополнат ефектот на дезориентациЌа. Меѓутоа, тие веднаш биле ангажирани во борба од страна на половина дузина српски гардисти. ДреЌк воздивна и влезе внатре. Хаос и конфузиЌа Ќа исполниЌа просториЌата од краЌ до краЌ. Трепна и се наЌде соочен со огромен чувар, коЌ се насмевна и подригна пред да се нафрли напред за да Ќа прегрне мечката.
  
  ДреЌк брзо се одбегнал, ги удрил бубрезите и со тврда рака со кама го удрил соларниот плексус. Човекот-Ўвер не се ни трепна.
  
  Потоа се сети на старата поговорка за тепачките во кафеана - ако противникот удри во плексус без да се натегне, тогаш подобро трчаЌ, човече, затоа што си во длабоко сра®е...
  
  ДреЌк се повлече, внимателно движеЌ«и се околу своЌот неподвижен неприЌател. Србинот беше огромен, со мрзливи маснотии над цврсти мускули и чело доволно големо за да ги скрши бетонските блокови од шест инчи. Човекот се придвижи незгодно напред, раширени раце. Едно лизга®е и ДреЌк би бил смачкан до смрт, исцеден и смачкан како грозЌе. ТоЌ брзо заобиколи, се наметна надесно и излезе со три брзи удари.
  
  Око. Уво. Грлото.
  
  Сите три се поврзани. Додека Србинот ги затвора очите од болка, ДреЌк изведе ризично фрла®е во летечки удар што создаде доволно импулс за да го собори дури и овоЌ бронтосаурус од неговите широки нозе.
  
  Човекот се срушил на подот со звук како планина да се урива. Сликите паднаа од Ўидот. Силата што Ќа генерираше од сопствениот скок наназад го собори во несвест додека неговата глава удри во палубата.
  
  ДреЌк се впушти понатаму во собата. Загинаа дваЌца момци од Делта, но сите Срби беа неутрализирани. Еден дел од источниот Ўид се отвори, а пове«ето Американци стоеЌа околу отворот, но сега полека се повлекуваа, проколнуваЌ«и го стравот.
  
  ДреЌк побрза да им се придружи, не можеЌ«и да замисли што би можело да предизвика паника каЌ воЌникот на Делта. Првото нешто што го виде беа камените скали што водат во добро осветлена подземна комора.
  
  Вториот беше црн Пантер, коЌ полека се искачуваше по скалите, а неговата широка уста откриваше низа огради како жилет.
  
  "Фууук..." се повлече еден од Американците. ДреЌк не можеше да се согласи пове«е.
  
  Пантерот подсвиркал, патка за да удри. ДреЌк се повлекол додека Ўверот скокнал во воздух, со 100 килограми смртоносен мускул во бес. ТоЌ слета на горниот скалило и се обиде да се закачи, цело време држеЌ«и ги своите хипнотички зелени очи кон воЌниците што се повлекуваа.
  
  "Мразам да го правам ова", рече командантот на Делта, земаЌ«и Ќа целта со своЌата пушка.
  
  "ЧекаЌ!" ДреЌк виде дека нешто трепка на светлината на светилките. "Само почекаЌ. Не мрдаЌ".
  
  Пантерот демнеше напред. Тимот на Делта го држеше под пиштол додека минуваше меѓу нив и презирно шмркаше кон неспособните српски чувари додека Ќа напуштаа просториЌата.
  
  "Што по- ?" еден од Американците се намурти кон ДреЌк.
  
  "Зарем не видовте? Носеше ѓердан обложен со диЌаманти. Претпоставувам дека таква мачка, коЌа живее во ваква ку«а, е тренирана да напаѓа само кога «е го слушне гласот на своЌот сопственик".
  
  "Добар повик. Не би сакал да убиЌам такво животно". Командантот на Делта им мавна на Србите. "Цел ден би се забавувал со овие копили®а".
  
  Почнаа да одат по скалите, оставаЌ«и дваЌца мажи на стража. ДреЌк трет стигна до подот на сводот, а она што го виде го натера зачудено да Ќа тресе главата.
  
  "Колку се изопачени овие луди копили®а?
  
  Собата беше преполна со она што тоЌ можеше да го опише само како "трофеи". Предмети кои Давор Баби« ги сметаше за вредни затоа што - во неговите перверзии - беа вредни за другите луѓе.
  
  Коска на вилицата Тираносаурус Рекс. Натписот до него гласеше "Од колекциЌата Едгар Филион - доживотна награда". ПокраЌ тоа, откривачка фотографиЌа на познатата актерка со натпис "Таа сакаше да живее". ПокраЌ ова, морничаво почиваЌ«и се на бронзениот пиедестал имаше мумифицирана раката идентификувана како "Окружен обвинител бр. 3".
  
  И уште пове«е. Додека ДреЌк шеташе по витрините, обидуваЌ«и се да се справи со своЌата морбидна фасцинациЌа и да се концентрира, конечно ги забележа фантастичните предмети што ги бараа.
  
  Валкири: Пар снежно-бели статуи поставени на дебел круг блок. Двете скулптури беа високи околу пет метри, но невероЌатниот детал во нив го одзема здивот на ДреЌк. Две буЌни жени, голи и личат на мо«ните Амазонки од антиката, и двете со раширени нозе, како да седат на нешто. ВероЌатно крилест ко®, помисли ДреЌк. Бен сакаше да знае пове«е, но се сети дека Валкирите ги користеа за да летаат од битка во битка. ТоЌ ги забележа мускулестите екстремитети, класичните црти на лицето и вознемирувачките шлемови со рогови.
  
  "Леле!" - извика момчето од Делта. "Посакувам да имам шест пакува®е од ова".
  
  Уште попрецизно, и двете Валкири со левата рака покажуваа нагоре кон нешто непознато. ПокажуваЌ«и, како што сега мислеше ДреЌк, директно на Гробот на боговите.
  
  Да можеа да го наЌдат Рагнарок.
  
  Во тоЌ момент еден од воЌниците се обидел да земе предмет од витрината. Силно Ўвонче заЎвони и челичната капиЌа се сруши во основата на скалите, блокираЌ«и го нивниот излез.
  
  Американците веднаш посегнаа по гас-маски. ДреЌк одмавна со главата. "Не грижи се. Нешто ми кажува дека Бабич е копиле што пове«е би сакал крадецот да биде фатен жив и клоцан".
  
  Командантот на Делта погледна во сè уште вибрирачките шипки. "ДуваЌ ги овие стапчи®а на парчи®а".
  
  
  * * *
  
  
  Кенеди зачудено гледаше по хеликоптерот и по повлекува®ето Бентли. Велс исто така изгледаше збунето додека гледаше во небото.
  
  "Кучко", го слушна Кенеди како дише. "єа тренирав проклето добро. Како се осмелува да се претвори во предавник?
  
  "Добро е што Ќа нема", Кенеди се погрижи косата да и биде сè уште врзана од целото тоа скока®е и го сврте погледот кога забележа неколку мажи од САС како Ќа зголемуваат големината. "Таа имаше високо ниво. Сега, ако ДреЌк и Делта Тим ги зазедоа Валкириите, ние би можеле да се прикрадеме додека Алиша е зафатена со Бабич".
  
  Велс изгледаше како да е растргнат помеѓу две значаЌни опции, но ништо не кажа додека се тркаа низ ку«ата кон главниот влез. Видоа како хеликоптерот се врти за директно да се судри со Бентлито. Одекнале истрели и се одбиле од автомобилот во бегство. Тогаш автомобилот нагло закочи и застана во облак од чакал.
  
  Предмет бил заглавен низ прозорецот.
  
  Хеликоптерот паднал од небото, а неговиот оператор поседувал речиси натприродно чувство, додека RPG свирка над главата. Штом неговата санка Ќа допре земЌата, канадските платеници се излеаЌа од вратите. Избила престрелка.
  
  Кенеди мислеше дека Ќа видела Алиша МаЌлс, жилава фигура облечена во тесни панцири, како скока во кавгата како пословичен лав. Ґвер изграден за битка, изгубен во насилството и бесот на сето тоа. И покраЌ себе, Кенеди почувствува дека ѝ тече крвта.
  
  Дали ова беше стравот што таа го чувствуваше?
  
  Пред да може да размисли, тенка фигура падна од спротивната страна на хеликоптерот. Фигура коЌа таа Ќа препозна во миг.
  
  Професоре Парневик!
  
  ТоЌ куцаше напред, на почетокот колебливо, но потоа со обновена одлучност, и на краЌот ползеше додека куршумите го ширеа воздухот над неговата глава, еден минуваше низ черепот на растоЌание од една рака.
  
  Парневик конечно се приближи доволно за САС и Кенеди да го извлечат на безбедно, Канаѓаните несвесни, целосно вклучени во битката
  
  "Точно", рече Велс, покажуваЌ«и кон ку«ата. "АЌде да го завршиме ова".
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк помогна да се повлече Valkyries напред додека неколку момци прикачиЌа мала количина експлозив на решетката. Тие тргнаа по тесната патека меѓу застрашувачките експонати, обидуваЌ«и се да не гледаат премногу внимателно. Еден од момците на Делта се врати од страшна проверка пред неколку минути и приЌави црн ковчег коЌ седи во задниот дел од собата.
  
  Атмосферата на исчекува®е траеше цели десет секунди. Беше потребна воЌничка логика за да се спречи ова. Колку помалку знаете...
  
  Ова ве«е не е логиката на ДреЌк. Но, тоЌ сериозно не сакаше да знае. ТоЌ дури и се оттргна, како обичен цивил, кога решетките беа разнесени.
  
  Од собата горе се слушна пука®е. Гардата на Делта се урна по скалите, мртви во крвави дупки. Следната секунда, десетина мажи вооружени со митралези се поЌавиЌа на врвот на скалите.
  
  Надворешен и надоружан, покриен од повисока гледна точка, Делта Тим не успеа и сега беше ранлив. ДреЌк полека тргна кон плакарот и неговата релативна безбедност, обидуваЌ«и се да не размислува за глупоста да биде фатен така, и како тоа не би се случило со САС, и веруваЌ«и на сре«а дека овие нови неприЌатели нема да бидат доволно глупав за да ги застрела Валкирите.
  
  Имаше неколку моменти на незапирлива напнатост, доживеани во задушувачка тишина, додека фигурата не се спушти по скалите. Фигура облечена во бело и облечена во бела маска.
  
  ДреЌк веднаш го препозна. Истиот човек коЌ го освои Шилд на прошетката со мачки во єорк. Човекот што го виде во Апсал.
  
  "Те познавам", дишеше во себе, а потоа погласно. "Овде се проклети Германци".
  
  Мажот зел пиштол калибар 45 и замавнал наоколу. "Фрли го оружЌето. Сите вие. Сега!"
  
  Арогантен глас. Глас коЌ им припаѓаше на мазни раце, неговиот сопственик поседуваше вистинска мо«, онаква каква што е напишана на хартиЌа и дадена во клубови само за членови. ОноЌ човек коЌ немаше поим што е вистинска светска работа и досада. Можеби банкар, роден во банкарската индустриЌа, или политичар, син на политичари.
  
  Мажите од Делта цврсто го држеа оружЌето. НикоЌ не кажа ни збор. КонфронтациЌата беше заканувачки.
  
  човекот повторно врескаше, неговото воспитува®е не му дозволуваше да дознае за опасноста.
  
  "Дали си глув? Реков сега!"
  
  Гласот на Тексас рече со затегнат глас: "Нема да се случи, копиле".
  
  "Но... но..." човекот запре зачудено, а потоа нагло му Ќа скина маската. "Ќе го направиш тоа!
  
  ДреЌк за малку «е колабираше. Те познавам!Абел ФреЌ, германски моден дизаЌнер. Шок го прелеа ДреЌк како отровен бран. Тоа беше невозможно. Беше како да ги видов ТеЌлор и МаЌли таму горе, како се кикотат за презема®е на светот.
  
  ФреЌ го сретна погледот на ДреЌк. "А ти, Мет ДреЌк! му затрепери раката со пиштолот. "Ме чиниш речиси сè! Ќе ти Ќа земам. Ќе го направам! И таа «е плати. Ах, како «е плати!"
  
  
  Пред да може да сфати, ФреЌ го впери пиштолот меѓу очите на ДреЌк и пукаше.
  
  
  * * *
  
  
  Кенеди истрча во собата и ги виде луѓето од САС како паѓаат на колена, повикуваЌ«и на тишина. Таа пред себе видела група маскирани мажи, облечени во панцир, кои го вперуваат оружЌето кон она што можеше да помисли дека е таЌниот трезор на Давор Баби«.
  
  За сре«а, мажите не ги забележале.
  
  Велс погледна назад во неа и рече: "КоЌ?
  
  Кенеди направи збунето лице. Таа можеше да слушне како некоЌ шушка, можеше да го види неговиот страничен профил, 45 тоЌ продолжи несмасно да мавта со рацете. Кога го слушна како го извикува името на Мет ДреЌк, таа знаеше, и Велс знаеше, а неколку секунди подоцна тие отвориЌа оган.
  
  Во текот на шеесет секунди од престрелката што следеше, Кенеди го виде сето тоа во бавно движе®е. Човекот во бело пука со своЌот 0,45, а неЌзиниот истрел пристигна дел од секундата подоцна и го влечеше за полите од палтото додека минува низ материЌалот што виси. Неговото шокирано лице кога се сврте. Нивната дебеличка, млитава мекост.
  
  Размазен човек.
  
  Потоа маскирани лица се вртат и пукаат. ВоЌниците на САС возвра«аат на добро поставените удари со прецизност и смиреност. Пове«е оган доаѓа од трезорот. Американски гласови. Германски гласови. Гласови на англиски Ќазик.
  
  Бавниот хаос, сличен на поетските интонации на ТеЌлор Свифт, измешан со архаичната карпа на Металика. Таа удрила наЌмалку дваЌца Германци - останатите паднале. Дечкото во бело викаше и мавташе со рацете и го принуди своЌот тим набрзина да се повлече. Кенеди виде како го покриваат и умираат во тоЌ процес, испаѓаЌ«и како гнили од рана, но раната живееше. ТоЌ на краЌот побегнал во задната соба и само четворица негови луѓе останале живи.
  
  Кенеди во очаЌ се втурна низ ходникот со чудна грутка во грлото и чепкалка мраз во срцето, не ни сфа«аЌ«и колку е загрижена додека не го виде ДреЌк жив и не почувствува ладна струЌа на задоволство како Ќа облеа.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк стана од подот, благодарен што целта на Абел ФреЌ беше неЌасна колку и неговото сфа«а®е за реалноста. Првото нешто што го виде беше Кенеди како трча по скалите, второто беше неЌзиното лице додека трчаше кон него.
  
  "Фала му на Бога што си во ред!" - извика таа и го прегрна пред да се сети на неЌзината воздржаност.
  
  ДреЌк се загледа во очите на Велс пред да ги затвори своите. єа прегрна за момент, чувствуваЌ«и го неЌзиното витко тело, неЌзината мо«на фигура, неЌзиното кревко срце како чука покраЌ неговото. НеЌзината глава беше притисната на неговиот врат, чувството беше доволно прекрасно да ги трне неговите синапси.
  
  "ЕЌ, добро сум. Ти?"
  
  Таа се повлече, насмеана.
  
  Велс отиде до нив и Ќа криеше своЌата итра насмевка за една минута. "ДреЌк. Чудно место за повторно средба, старо момче, а не аголниот паб во Ерлс Корт што го имав на ум. Треба да ти кажам нешто, Мет. Нешто за Маи".
  
  ДреЌк веднаш беше вратен назад. Велс го кажа последното нешто што го очекуваше. Една секунда подоцна Ќа забележал избледената насмевка на Кенеди и се собрал. "Валкири", истакна тоЌ. "АЌде додека имаме шанса".
  
  Но, командантот на Делта ве«е го организираше ова и ги повика. "Ова не е АнглиЌа, момци. АЌде да се движиме. На овоЌ одмор ги изедов речиси сите Хаваи на кои можев да поднесам".
  
  
  ДВАЕСЕТ И ДЕВЕТ
  
  
  
  ВОЗДУШЕН ПРОСТОР
  
  
  ДреЌк, Кенеди и остатокот од нападната екипа се сретнаа со Бен и ХеЌден неколку часа подоцна во воената база во близина на Хонолулу.
  
  Како што минуваше времето. Бирократската бирократска лента беше прекината. Нерамнините патишта се израмнети. Владите се караа, па мрчеа, а потоа конечно почнаа да зборуваат. Бирократите во востанието беа смирени со политички еквивалент на млеко и мед.
  
  И краЌот на светот се приближуваше.
  
  Играчите на Реал разговараа, се загрижени и шпекулираа, а спиеЌа во слабо климатизирани згради во близина на Перл Харбор. ДреЌк веднаш претпоставил дека внимателниот поздрав на Бен значел дека имаат мал напредок за да приЌават во потрагата по следното парче од Один - Неговите очи. ДреЌк го криеше своето изненадува®е; тоЌ навистина веруваше дека искуството и мотивациЌата на Бен досега «е ги решат сите индиции.
  
  ХеЌден, вештиот помошник секретар за одбрана, му помогна, но тие постигнаа мал напредок.
  
  Нивната единствена надеж беше дека другите апокалиптични учесници - Канаѓаните и Германците - беа малку подобро.
  
  Вниманието на Бен првично беше пренасочено од откритието на ДреЌк.
  
  "Абел ФреЌ? Германски мозокот? Изгуби се, шупак".
  
  "Сериозно, приЌателе. Дали би те излажал?"
  
  "Не го цитираЌ ВаЌтснеЌк пред мене, Мет. Знаете, нашиот бенд има проблеми да Ќа изведува своЌата музика, и тоа не е смешно. Едноставно не ми се верува... Абел ФреЌ?"
  
  ДреЌк воздивна. "Па, почнувам повторно. ДА. Абел ФреЌ".
  
  Кенеди го поддржа. "Го видов тоа и сè уште сакам да му кажам на ДреЌк да престане да зборува глупости. ОвоЌ човек е осаменик. Сместен на германските Алпи - "Замокот на забавите". Супермодели. Пари. Животот на една суперЎвезда".
  
  "Вино, жени и песна", рече ДреЌк.
  
  "Престани!" рече Бен. "На некоЌ начин", размислуваше тоЌ, "тоа е совршена корица".
  
  "Лесно е да ги измамиш неуките кога си познат", се согласил ДреЌк. "Можете да Ќа изберете вашата дестинациЌа - каде и да сакате да одите. Шверцот треба да биде лесен за овие луѓе. Едноставно пронаЌдете го вашиот антички артефакт, изберете Ќа вашата дипломатска актовка и..."
  
  "...Вметнете го ова". Кенеди непречено заврши и ги сврте очите на смее®е кон Бен.
  
  "Вие дваЌцата морате..." пелтечеше тоЌ. "...Вие дваЌцата треба да добиете ебана соба".
  
  Во тоЌ момент се приближи Велс. "Оваа работа со Абел ФреЌ... засега е одлучено да се чува во таЌност. ГледаЌте и почекаЌте. Ние стационираме воЌска околу неговиот замок, но му даваме одврзани раце во случаЌ да научи нешто што ние не го знаеме".
  
  "На прв поглед, ова звучи разумно", започна ДреЌк, "но..."
  
  "Но, тоЌ Ќа има моЌата сестра", подсвире Бен. ХеЌден Ќа крена раката за да го смири. "Тие се во право, Бен. Карин е безбедна... засега. Светот не е".
  
  ДреЌк ги стесни очите, но го држеше Ќазикот. Ништо нема да постигнете со протестира®е. Тоа би послужило само уште пове«е да го одвлече вниманието на неговиот приЌател. Уште еднаш имаше проблем да го разбере ХаЌден. Дали го Ќадеше неговиот новооткриен цинизам? Дали таа брзо размислуваше за Бен или размислуваше мудро за неЌзината влада?
  
  Во секоЌ случаЌ, одговорот беше ист. ЧекаЌ.
  
  ДреЌк Ќа смени темата. ТоЌ прободе друг во близина на срцето на Бен. "Како им е мама и тато? - праша внимателно. "Дали тие се населиле уште?
  
  Бен болно воздивна. "Не, другар. На последниот повик Ќа спомнаа, но Ќас и кажав дека нашла втора работа. Ќе помогне, Мет, но не долго".
  
  "Знам". ДреЌк ги погледна Велс и ХеЌден. "Како лидери овде, вие дваЌца треба да помогнете". Потоа, без да чека одговор, тоЌ рече: "Какви вести за ХаЌди и очите на Один?
  
  Бен одмавна со главата. "Многу", се пожали тоЌ. "Има фрагменти насекаде. Еве - слушаЌте го ова: за да се напие од бунарот на Мимир - фонтаната на мудроста во Валхала - секоЌ мора да направи важна жртва. Еден ги жртвувал очите, симболизираЌ«и Ќа неговата подготвеност да стекне знае®е за настаните и сегашните и идните. ПиЌан, тоЌ ги предвиде сите искушениЌа што «е ги засегаат луѓето и боговите низ вечноста. Мимир ги прифати Очите на Один и оттогаш лежат таму, симбол што дури и Бог мора да го плати за поглед на повисока мудрост".
  
  "Во ред", крева раменици ДреЌк. "Стандардни историски работи, а?
  
  "Точно. Но, тоа е токму така. Поетската Еда, Сагата за Фленрих, е уште една што Ќа преведов како "Многу патеки на ХаЌди". Тие обЌаснуваат што се случило, но не ни кажуваат каде се сега очите".
  
  "Во Валхала", Кенеди направи гримаса.
  
  "Тоа е норвешки збор за раЌот".
  
  "Тогаш нема да имам шанса да ги наЌдам".
  
  ДреЌк размисли. "И нема ништо друго? Исусе, приЌателе, ова е последното парче!"
  
  "Го следев патува®ето на ХаЌди - неЌзините патува®а. Таа ги посетува местата за кои знаеме, а потоа се вра«а во своЌот дом. Ова не е Playstation, приЌателе. Без несакани ефекти, без скриени достигнува®а, без алтернативни патеки.
  
  Кенеди седна до Бен и Ќа фрли неЌзината коса. "Дали би можела да стави две парчи®а на едно место?
  
  "Можно е, но не би се вклопило добро со она што го знаеме во моментов. Други индиции следени низ годините, сите укажуваа на по еден фрагмент на секоЌа локациЌа".
  
  "Значи, велите дека ова е нашиот поим?
  
  "Клучот мора да е Валхала", брзо рече ДреЌк. "Ова е единствената фраза што означува место. И се се«авам дека кажа нешто порано за ХаЌди коЌа му кажала на Один дека знае каде се криЌат неговите очи затоа што тоЌ ги дал сите свои таЌни кога висел на крстот".
  
  "Дрво", - во тоЌ момент Торстен Дал влезе во собата. Швеѓанецот изгледаше исцрпено, пове«е уморно од административната страна на своЌата работа отколку од физичката. "Едниот висеше на Светското дрво".
  
  "Упс", промрморе ДреЌк. "Истата приказна. Дали е кафе?"
  
  "МакадамиЌа", Дал изгледаше самодоволно. "НаЌдоброто што може да го понуди Хаваи".
  
  "Мислев дека е спам", рече Кенеди, покажуваЌ«и Ќа неЌзината снисходливост кон ЊуЌоркер.
  
  "Спам е многу сакан на Хаваи", се согласи Дал. "Но, кафето владее со сè. А оревот Kona macadamia е крал".
  
  "Значи, велите дека ХаЌди знаела каде е Валхала? ХеЌден се потруди да изгледа пове«е збунето отколку скептично кога ДреЌк му даде знак на некоЌ да им донесе пове«е кафе.
  
  "Да, но ХаЌди беше човек. Не Бог. Значи она што таа би го доживеала би било светски раЌ?
  
  "Извини, човеку", се пошегувал Кенеди. "Вегас беше основан дури во 1905 година".
  
  "Во Норвешка", додаде ДреЌк, обидуваЌ«и се да не се насмее.
  
  Следуваше тишина. ДреЌк гледаше како Бен ментално прегледува се што научил досега. Кенеди ги стисна усните. ХеЌден го прифати послужавникот со шолЌи за кафе. Велс одамна се повлече во еден агол, преправаЌ«и се дека спие. ДреЌк се сети на неговите интригантни зборови - Морам да ви кажам нешто. Нешто за маЌ.
  
  Ќе има време за ова подоцна, ако воопшто има.
  
  Бен се насмеа и одмавна со главата. "Едноставно е. Боже, толку е едноставно. РаЌот за една личност е... нивниот дом".
  
  "Токму така. Местото каде што живеела. НеЌзиното село. НеЌзината кабина", потврди ДреЌк. "И моите мисли".
  
  "Бунарот на Мимир се наоѓа во селото ХаЌди! Кенеди погледна наоколу, возбуда и светеше во очите, а потоа разиграно го пикна ДреЌк со тупаница. "Не е лошо за пешадиЌан".
  
  "Пораснав вистински мозок откако дадов отказ". ДреЌк забележа дека Велс малку се тресе. "НаЌдобриот потег во моЌот живот".
  
  Торстен Дал стана на нозе. "Потоа одиме во Шведска на последниот дел". Изгледаше сре«ен што се врати во своЌата татковина. "Хм... каде беше ку«ата на ХаЌди?
  
  "Остерготланд", рече Бен без да провери. "Исто така, домот на Беовулф и Грендел е место каде што тие сè уште зборуваат за чудовишта кои талкаат по земЌата но«е".
  
  
  ТРИЕСЕТ
  
  
  
  ЛА ВЕРЕИН, ГЕРМАНИєА
  
  
  La Veraine, Партискиот замок, се наоѓал Ќужно од Минхен, во близина на баварската граница.
  
  Како тврдина, стоеше на половина пат по нежна планина, неЌзините Ўидови назабени, па дури и испрекинати со Ќамки со стрели на различни места. Кулите со кружен врв што се издигнуваа од двете страни на заоблените порти и широката патека им овозможиЌа на скапите автомобили да се повлечат со стил и да ги покажат своите наЌнови достигнува®а додека рачно избраните папараци клекнаа за да ги фотографираат.
  
  Абел ФреЌ Ќа водеше забавата еден по еден, честитаЌ«и им на неколку од наЌважните гости и внимаваЌ«и неговите модели да се однесуваат како што се очекува од нив. Овде, мрморе®е таму, дури и повремената шега ги натера сите да ги оправдаат неговите очекува®а.
  
  Во приватните нишки, се правеше дека не ги забележува белите тркачи поставени на стаклени маси до колена, а раководителите се наведнаа со сламки во ноздрите. Манекенки и познати млади актерки облечени како кукли за беби®а од сатен, свила и чипка. Розово месо, стенка®е и лута арома на страста. Педесет инчни плазма панели кои прикажуваат MTV и хардкор порно.
  
  Замокот беше исполнет со музика во живо, а Слеш и Ферги Ќа изведоа "Beautiful Dangerous" на сцената подалеку од декадентните места - оптимистичката рок музика вдишува уште пове«е живот во ве«е динамичната забава на ФреЌ.
  
  Модниот дизаЌнер си замина, незабележан од никого, и се упати по главните скали до мирното крило на замокот. Уште еден лет и неговите стражари затвориЌа сигурна врата зад него, до коЌа може да се пристапи само преку комбинациЌа на копчи®а и препознава®е глас. ТоЌ влезе во просториЌа преполна со комуникациска опрема и ред телевизиски екрани со висока дефинициЌа.
  
  Еден од неговите наЌдоверливи обожаватели рече: "Точно на време, господине. Алиша МаЌлс зборува на сателитски телефон".
  
  "Одлично, Хадсон. Дали е шифрирана?"
  
  "Се разбира, господине".
  
  ФреЌ го прифати предложениот уред, стискаЌ«и ги усните затоа што беше принуден да Ќа приближи устата толку блиску до местото каде што неговиот лакеЌ ве«е прскаше плунка.
  
  "МаЌлс, подобро е ова да биде вкусно. Имам ку«а полна со гости за коЌа треба да се грижам". Лагата за погодност не му изгледала како изум. Тоа беше само она што овие никоЌ не требаше да го чуе.
  
  "Достоен бонус, би рекол", звучеше иронично добро поставениот англиски тон. "Имам веб-адреса и лозинка за пребарува®е на Парневик".
  
  "Сето тоа е дел од договорот, МаЌлс. И ве«е знаете дека има само еден начин да го добиете бонусот".
  
  "Дали е МаЌло наоколу? Сега тонот се смени. Секач за грло. Понепослушен...
  
  "Само Ќас и моЌот наЌдобар обожавател".
  
  "Ммм... Покани го и него ако сакаш", се смени неЌзиниот глас. "Но, за жал, морам да бидам брз. НаЌавете се на www.locatethepro.co.uk и внесете Ќа лозинката со мали букви: bonusmyles007", lol. "Мислев дека можеш да го цениш тоа, ФреЌ. Треба да се поЌави стандардниот формат на тракерот. Парневик е програмиран како четврти. Треба да можете да го следите каде било".
  
  Абел ФреЌ тивко поздрави. Алиша МаЌлс беше наЌдобриот оперативец што некогаш го користел. "Доволно добро, МаЌлс. Штом очите «е ви бидат под контрола, «е се ослободите од поводникот. Потоа вратете се каЌ нас и донесете ги фрагментите од Канаѓаните. Потоа «е разговараме".
  
  Редот исчезна. ФреЌ го спушти мобилниот телефон, сре«ен засега. "Во ред, Хадсон", рече тоЌ. "Запали го автомобилот. Испратете ги сите во Остерготланд веднаш". Последното парче му беше на дофат, како и сите други фигури доколку правилно ги одиграа последните натпревари. "МаЌло знае што да прави".
  
  Студирал ред телевизиски монитори.
  
  "КоЌа од нив е Captive 6 - Карин БлеЌк?
  
  Хадсон Ќа изгреба своЌата нерасчистена брада пред да замавне. ФреЌ се наведна напред за да Ќа проучува русокосата девоЌка коЌа седеше среде неЌзиниот кревет, со нозете подигнати до брадата.
  
  Или, поточно, седеЌ«и на креветот што му припаѓаше на ФреЌ. И Ќаде®е на храната на ФреЌ во заклучената и чувана колиба што Ќа нарачал ФреЌ. Користе®е на струЌа за коЌа ФреЌ платил.
  
  На глуждот има син¤ир што тоЌ го дизаЌнирал.
  
  Сега таа му припаѓаше нему.
  
  "Веднаш испратете го видеото во моЌата соба на големиот екран. Потоа кажете му на готвачот да послужи вечера таму. Десет минути по ова, ми треба моЌот експерт за боречки вештини". Застана, размислуваЌ«и.
  
  "Кен?
  
  "Да, истиот. Сакам да оди таму и да и ги земе чевлите. Ништо друго засега. Сакам психолошката тортура да биде вкусно долга додека оваа не се смачка. Ќе почекам еден ден и потоа «е и однесам нешто поважно".
  
  "А затвореникот 7?
  
  "Драг Боже, Хадсон, постапуваЌ со него добро, како што би се однесувал кон себе. НаЌдоброто од се. Се ближи неговото време да не импресионира..."
  
  
  ТРИЕСЕТ И ЕДЕН
  
  
  
  ВОЗДУШНИОТ ПРОСТОР НАД ШВЕДСКА
  
  
  Авионот се навали. Кенеди Мур се разбуди со почеток, олеснета што беше разбудена од турбуленциите, а новиот ден го избрка неЌзиниот мрачен бркач.
  
  КеЌлеб постоеше во неЌзините соништа исто како и во реалниот свет, но во текот на но«та постоЌано Ќа убиваше со бута®е живи бубашваби низ грлото додека таа не се задави и беше принудена да ¤вака и голта, единственото неЌзино предавство измачувано од ужасот во неЌзините очи. , постоЌано додека не згасне последната искра.
  
  НенадеЌно разбудена и откината од долниот дел на пеколот, таа погледна низ кабината со диви очи. Беше тивко; цивилите и воЌниците дремеа или тивко разговараа. Дури и Бен БлеЌк заспа држеЌ«и го своЌот лаптоп, линиите на грижата не ги измазнуваше со спие®ето и трагично не беа на место на неговото момчешко лице.
  
  Потоа го виде ДреЌк и тоЌ гледаше во неа. Сега неговите линии на загриженост едноставно го зголемиЌа неговото ве«е впечатливо лице. Неговата искреност и несебичност беа очигледни, невозможно да се сокриЌат, но болката скриена зад неговата смиреност Ќа натера да сака да го утеши... цела но«.
  
  Таа се насмевна во себе. Пове«е референци за карпи за диносауруси. Времето на ДреЌк беше одлично забавно. Помина еден момент пред да сфати дека неЌзината внатрешна насмевка можеби стигнала до неЌзините очи, бидеЌ«и тоЌ ѝ се насмевнал.
  
  И тогаш, за прв пат во сите години откако влезе во АкадемиЌата, жали што неЌзиниот повик бара од неа да Ќа десексуализира своЌата личност. Посакуваше да знае така да Ќа обликува косата. Таа посакува да биде малку пове«е Селма Блер и малку помалку Сандра Булок.
  
  Откако го кажа сето тоа, беше сосема очигледно дека на ДреЌк му се допаѓа.
  
  Таа му возвратила со насмевка, но во тоЌ момент авионот повторно се навалил и сите се разбудиле. Пилотот обЌавил дека се на еден час лет од нивната дестинациЌа. Бен се разбуди и одеше како зомби за да земе малку кафе од Кона. Торстен Дал стана и погледна наоколу.
  
  "Време е да се вклучи радарот што продира на земЌа", рече тоЌ со полунасмевка.
  
  Тие беа испратени да летаат над Остерготланд, таргетираЌ«и ги областите каде што професорот Парневик и Бен веруваа дека «е се наоѓа селото на ХаЌди. Кутриот професор очигледно имал болка од отсечениот врв на прстот и бил длабоко шокиран од тоа колку бездушен бил неговиот мачител, но бил сре«ен како кученце како што им кажал за мапата врежана на штитот на Один.
  
  Патот до Рагнарок.
  
  ВероЌатно.
  
  Досега никоЌ не успеал да го преведе. Дали ова беше уште една погрешна насока од страна на Алиша МаЌлс и неЌзиниот збунет тим?
  
  Откако авионот го проби грубиот периметар на Дал, тоЌ покажа на сликата што се поЌави на телевизорот на авионот. Радарот што продираше на земЌа испрати кратки рафали на радио бранови во земЌата. Кога удрил во закопан предмет, граница или празнина, рефлектирал слика во неговиот повратен сигнал. Отпрвин е тешко да се идентификуваат, но со искуство станува полесно.
  
  Кенеди одмавна со главата кон Дал. "Дали шведската армиЌа има сè?
  
  "Оваа работа е неопходна", сериозно ѝ рекол Дал. "Имаме хибридна верзиЌа на оваа машина коЌа открива мини и скриени цевки. Многу висока технологиЌа."
  
  Зората го изби хоризонтот, а потоа го избркаа парталави сиви облаци додека Парневик испушти крик. "Еве! Оваа слика изгледа како стара викиншка населба. Дали го гледате кружниот надворешен раб - тоа се заштитните Ўидови - и правоаголните предмети внатре? Ова се мали живеалишта".
  
  "Значи, да Ќа одредиме наЌголемата ку«а..." почна Бен набрзина.
  
  "Не", рече Парневик. "Ова мора да биде долга ку«а на заедницата - место за состаноци или гозба. ХаЌди, ако навистина беше тука, «е Ќа имаше втората по големина ку«а".
  
  Додека авионот полека се спушташе, се поЌавиЌа поЌасни слики. Населбата наскоро беше Ќасно обележана неколку метри под земЌа, а втората по големина ку«а набрзо стана видлива.
  
  "Го гледаш ова", Дал покажа на подлабока боЌа, толку слаба што може да не се забележи освен ако некоЌ не Ќа бара. "Ова значи дека има празнина и се наоѓа директно под ку«ата на ХаЌди. "По ѓаволите", рече тоЌ, свртуваЌ«и се. "Таа Ќа изгради своЌата ку«а веднаш над бунарот на Мимир!
  
  
  ТРИЕСЕТ И ДВА
  
  
  
  ОСТЕРГОТЛАНД, ШВЕДСКА
  
  
  Откако беа на земЌа и пешачеа неколку милЌи низ влажни ливади, Дал нареди да застане. ДреЌк погледна наоколу во она што можеше да го опише само како, во новиот дино-рок дух што тоЌ и Кенеди го споделуваа, шарена екипа. Швеѓаните и СГГ беа претставени од Торстен Дал и троЌца негови луѓе, САС од Велс и десет воЌници. Еден е оставен на Хаваи, ранет. Делта тимот беше намален на шест лица; потоа беа Бен, Парневик, Кенеди и тоЌ самиот. ХеЌден остана со авионот.
  
  Меѓу нив немаше ниту еден човек коЌ не беше вознемирен од тешкотиите на нивната задача. Фактот дека авионот чекаше, целосно наполнет со гориво и вооружен, со фигурите во него, подготвени да ги однесат каде било во светот, само дополнително Ќа нагласи сериозноста на ситуациЌата.
  
  "Ако помага", рече Дал додека сите очекувано гледаа во него, "не гледам како можат да не наЌдат овоЌ пат", посочи тоЌ. "Започнете со користе®е лесен експлозив за да исчистите неколку метри надолу, тогаш време е да се гребе".
  
  "Биди внимателен", ги стегна Парневик рацете. "Не сакаме колапс".
  
  "Не грижи се", рече Дал радосно. "Помеѓу различните сили овде, мислам дека имаме искусен тим, професоре.
  
  Имаше пргаво смее®е. ДреЌк Ќа истражувал нивната околина. Тие поставиЌа широк периметар, оставаЌ«и ги луѓето на врвот на неколку ридови што го опкружуваа местото каде што радарите што продираат по земЌа укажуваа дека некогаш стоела стара стражарска ку«а. Само да беше доволно добро за Викинзите и сите ...
  
  Рамнините беа тревни и мирни, слабиот ветре едваЌ ги разбранува дрвЌата што израснаа на исток од нивната позициЌа. Почна да врне слабо, а потоа престана пред да се обиде повторно.
  
  ЗаЎвони мобилниот телефон на Бен. Неговите очи добиЌа опседнат изглед. "Тато? Само зафатен. Ќе ти се Ќавам назад во крмата. " Го затвори уредот, гледаЌ«и во ДреЌк. "Немам време", промрморе тоЌ. "Тие ве«е знаат дека нешто се случува, едноставно не знаат што е тоа".
  
  ДреЌк кимна со главата и Ќа гледаше првата експлозиЌа без да трепне. Во воздухот летаа трева, трева и нечистотиЌа. Веднаш потоа следел уште еден, малку подлабок удар, а од земЌата се издигнал втор облак.
  
  Неколку мажи доЌдоа грмеЌ«и напред, држеЌ«и лопати додека држеле оружЌе. Надреална сцена.
  
  "Биди внимателен", промрморе Парневик. "Не би сакале некоЌ да си ги намокри нозете". Се насмеа како да е тоа наЌголемата шега во историЌата.
  
  ПоЌасна прегледна слика покажа дупка под долгата ку«а на ХаЌди што водеше до огромна пештера. єасно е дека таму лежеше пове«е од само бунар, а тимот згреши на страната на претпазливост. Беше потребен уште еден час внимателно ископува®е и неколку паузи додека Парневик пееше и ги проучуваше ископаните артефакти пред да исчезнат во воздухот.
  
  ДреЌк го искористи ова време за да ги организира своите мисли. До денес се чувствуваше како да е на тобоган без никакви сопирачки. Дури и по сите овие години, тоЌ сè уште беше пове«е навикнат да следи наредби отколку да извршува план за акциЌа, па му требаше пове«е време за размислува®е отколку, да речеме, Бен БлеЌк. ТоЌ знаеше две работи сигурно - тие секогаш беа зад, а нивните неприЌатели ги принудуваа да реагираат на ситуации наместо да ги создаваат; без сомнение ова е резултат на фактот што тие влегоа во оваа трка зад своите противници.
  
  Сега е време да започнеме да победуваме на оваа трка. ПокраЌ тоа, тие се чинеше дека се единствената фракциЌа посветена на спасува®ето на светот наместо да го ризикува.
  
  Па дали веруваш во приказни за духови?, му шепна древен глас во мислите.
  
  Не, тоЌ одговори исто како и тогаш. Но Ќас верувам во хорор приказни...
  
  За време на неговата последна мисиЌа како припадник на таЌната СРТ, специЌална единица на САС, тоЌ и уште троЌца членови на неговиот тим, вклучуваЌ«и Ќа и Алиша МаЌлс, налетале на едно зафрлено село во северен Ирак, а неговите жители биле мачени и убиени. ПретпоставуваЌ«и го очигледното, она што тие го истражуваа... беше да ги пронаЌдат британските и француските воЌници кои сè уште се во мака на нивното испрашува®е.
  
  Она што следеше го затемни остатокот од деновите на Мет ДреЌк на ЗемЌата. Заслепен од бес, тоЌ и другите дваЌца членови на тимот го прекинаа маче®ето.
  
  Уште еден "приЌателски пожар" инцидент меѓу многумина.
  
  Алиша МаЌлс стоеше и гледаше, неизвалкана од какви било чуда на еден или на друг начин. Таа не можеше да го спречи маче®ето, а не можеше да Ќа спречи смртта на мачители. Но, таа ги следеше наредбите на неЌзиниот командант.
  
  Мет ДреЌк.
  
  По ова, животот на воЌникот згасна за него, сите романтични врски што таа ги поддржуваше беа растурени на парчи®а. Но, напушта®ето на службата не значело дека спомените избледени. Неговата сопруга го будела но« по но«, а потоа се лизгала од креветот натопен со пот, плачеЌ«и долу кога тоЌ одбил да признае.
  
  Сега Ќа забележа Кенеди како стои спроти него, насмеана како да е во авион. Косата ѝ висеше лабаво, а лицето стана живо и палав со неЌзината насмевка. Центрирани очи и тело на ВикториЌа Сикрет во комбинациЌа со декор на учителката и деловна воздржаност. Доста измешано.
  
  ТоЌ возврати со насмевка. Торстен Дал извика: "Влезете длабоко во чита®ето! Ни треба водич за потомците".
  
  Кога Бен го прашал што е тоа Descender, тоЌ само се насмевнал. "Директно од холивудската легенда, приЌателе. Се се«авате како крадец скокна од зграда и неговиот скок беше прилагоден на милиметар пред да биде запрен неговиот пад? Па, Blue Diamond Lander е уредот што го користат".
  
  "Кул".
  
  ДреЌк го забележа своЌот стар командант како полека се шета наоколу и Ќа зеде понудената колба со кафе. ОвоЌ разговор се подготвува долго време. ДреЌк сакаше да стави краЌ.
  
  "МаЌ? Праша, цврсто спуштаЌ«и ги усните на земЌа за никоЌ да не го разбере неговото праша®е.
  
  "Хм?" - Прашав.
  
  "Само кажи ми".
  
  "Добро,  убезно, приЌателе, по очигледниот недостиг на информации што ги даваш за твоето старо хоби, сега тешко можам да сметам на дава®е гратис, нели?
  
  ДреЌк не можеше да не Ќа потисне насмевката. "Ти си валкан старец, го знаеш тоа?
  
  "Ова е она што ме држи на врвот на моЌата игра. Сега кажи ми приказна од една од неЌзините таЌни мисии - коЌа било од нив".
  
  "Па... Можеби «е ви Ќа искористам шансата овде и «е ви дадам нешто питомо", рече ДреЌк. "Или можеш да почекаш додека не заврши сето ова и Ќас «е ти го дадам златото... го знаеш единственото".
  
  "Токио Кос-кон?
  
  "Токио Кос-кон. Кога Маи отиде во таЌност на наЌголемата Ќапонска конвенциЌа за косплеЌ за да се инфилтрира и да ги фати триЌадите Фучу кои во тоа време Ќа водеа порно индустриЌата".
  
  Велс изгледаше како да «е добие напад. "Исус, ДреЌк. Ти си идиот. Добро тогаш, но веруваЌ ми, ми должиш сега", зеде здив. "єапонците штотуку Ќа извлекоа од Хонг Конг, под лажен идентитет, без предупредува®е, целосно уништуваЌ«и Ќа покривката што Ќа градеше две години".
  
  ДреЌк му упати со отворена уста, недоверлив поглед. "Никогаш".
  
  "И моите зборови".
  
  "Зошто?"
  
  "Исто така моето следно праша®е. Но, ДреЌк, зар не е очигледно?
  
  ДреЌк размислуваше за тоа. "Само дека таа е наЌдобрата што Ќа имаат. НаЌдоброто што некогаш го имале. И тие мора да бидат очаЌни за тоа".
  
  "Ги примаме повиците од нивното Министерство за правда и премиерите ве«е петнаесет часа, исто како єенките. Тие «е ни признаат сè - Ќа испратиЌа да Ќа извидува La Veraine бидеЌ«и тоа е единствената врска што Ќа нашле со овоЌ хаос што ве«е ескалирал во наЌголемиот настан што се случува на планетата во моментов. Праша®е на часови е кога «е бидеме принудени да им признаеме".
  
  ДреЌк се намурти. "Има ли причина да не се признае во моментов? МеЌ би бил фантастична аквизициЌа".
  
  "Се согласувам, приЌателе, но владите се влади, и без разлика дали светот е во опасност или не, тие сакаат да ги играат своите мали игри, нели?
  
  ДреЌк покажа на дупка во земЌата. "Изгледа дека се подготвени".
  
  
  * * *
  
  
  Стапката на спушта®е на ДреЌк беше поставена на 126 стапки. Во раката му била ставена направа наречена муцка за брзо ослободува®е и му бил даден ранец. Повлекол пожарникарски шлем со батериска ламба закачена на главата и го претурал ранецот. Голема фенерче, резервоар за кислород, оружЌе, храна, вода, радио, средства за прва помош - сè што му треба за спелеонира®е. ТоЌ навлече пар тешки ракавици и отиде до работ на Ќамата.
  
  "Џеронимо? тоЌ го замоли Кенеди, коЌ остана горе со Бен и професорот, да помогне да се следи нивниот периметар.
  
  "Или фатете ги глуждовите, испакнете го задникот и надеваЌте се", рече таа.
  
  ДреЌк злобно ѝ се насмевна: "Ќе се вратиме на ова подоцна", рече тоЌ и скокна во темнината.
  
  Веднаш го почувствува активира®ето на црвениот диЌамант. Брзината на неговиот пад се намалуваше додека паѓаше, а неговото мало тркало отчукуваше сто пати во секунда. Ґидовите на бунарот - за сре«а сега суви - блеснаа во калеидоскопски блесоци, како во стар црно-бел филм. Конечно спушта®ето забави до ползи, а ДреЌк почувствува како неговите чизми нежно отскокнуваат од тврдиот камен. єа стегна муцката и почувствува како чкрапалото се ослободува од неговиот поЌас. ДреЌк го разгледа процесот на претвора®е во Асцендент пред да се упати до местото каде што Дал и половина дузина мажи стоеЌа и чекаа.
  
  Подот се крцкаше алармантно, но тоЌ тоа го припиша на мумифицирани остатоци.
  
  "Оваа пештера е чудно мала во споредба со она што го видовме на копнениот радар", рече Дал. "Можеше погрешно да пресмета. Раширете се и побараЌте... тунел... или нешто слично".
  
  Швеѓанецот ги крена рамениците, забавен од сопственото незнае®е. На ДреЌк му се допадна. Полека одеше околу пештерата, проучуваЌ«и ги нерамните Ўидови и трепереЌ«и, и покраЌ дебелата наметка што му беше дадена. ИлЌадници тони карпи и земЌа го притискаа, а еве го, се обидуваше да навлезе подлабоко. Нему тоа му звучеше како воЌнички живот.
  
  Дал комуницирал со Парневик преку двонасочен видеофон. Професорот извикал толку многу "предлози" што Дал го исклучил звукот по две минути. ВоЌниците газеа околу пештерата додека еден од момците од Делта не извика: "Имам резби овде. Иако тоа е мала работа".
  
  Дал го исклучи видеофонот. Гласот на Парневик звучеше Ќасно и гласно, а потоа престана кога Дал го донесе мобилниот до Ўидот.
  
  "Го гледаш ли ова?
  
  "Да! Дете градник! Градник!" Парневик го изгуби англискиот Ќазик од возбуда. "Вокнот... ммм... Ќазол од убиени воини. Ова е симболот на Один, троЌниот триаголник или БоромеЌскиот триаголник, поврзан со идеЌата за славна смрт во битка".
  
  ДреЌк одмавна со главата. "Крвави Викинзи".
  
  "ОвоЌ симбол често се наоѓа на "каме®а со слики" што Ќа прикажуваат смртта на хероЌските воини кои патуваат со брод или на ко® до палатата на Валхала - Один. Ова дополнително Ќа заЌакнува идеЌата дека наЌдовме вообичаена Валхала.
  
  "Извини што ти Ќа расипувам парадата, другар", рече директниот човек од САС, "но овоЌ Ўид е дебел како моЌата свекрва".
  
  Сите направиЌа чекор назад, мафтаЌ«и со светлата на кацигата по недопрената површина.
  
  "Тоа мора да е лажен Ўид". Момчето речиси врескаше од возбуда. "Мора да е!"
  
  "ЧекаЌ", го слушна младиот глас на Бен ДреЌк. "Тоа исто така вели дека Валкнот се нарекува и єазол на смртта, симбол на следбениците на Один кои имале склоност кон насилна смрт. Навистина верувам дека ова може да биде предупредува®е".
  
  "Сра®е". Воздишката на ДреЌк беше искрена.
  
  "Еве една мисла, момци", се слушна гласот на Кенеди. "Како за потемелна проверка на сите Ўидови. Ако добиете пове«е Walknotts, но потоа наЌдете празен Ўид, Ќас би го избрал овоЌ".
  
  "Лесно ти е да кажеш", промрморе ДреЌк. "Да се биде таму горе и сè".
  
  Тие се разделиЌа, чешлаЌ«и ги карпестите Ўидови педа по педа. Тие избришаа вековна прашина, Ќа избришаа паЌажината и Ќа избркаа мувлата. На краЌот, тие наЌдоа уште три Valknots.
  
  "Одлично", рече ДреЌк. "Тоа се четири Ўида, четири нешта со Ќазли. Што, по ѓаволите, правиме сега?"
  
  "Дали се сите идентични? - изненадено праша професорот.
  
  Еден од воЌниците Ќа прикажа сликата на Парневик на екранот на видеофонот. "Па, не знам за вас момци, но сигурен сум дека ми здосади да го слушам. Проклетиот Швеѓанец одамна «е нè свршеше".
  
  "ЧекаЌ", рече гласот на Бен. "Очите се во бунарот на Мимир, не..." гласот му се изгуби зад подсвирквата на статиката, а потоа екранот се затемни. Дал го затресе, го вклучуваше и исклучуваше, но безуспешно.
  
  "Глупости. Што се обидуваше да каже?
  
  ДреЌк требаше да погоди кога видеофонот се врати во живот и лицето на Бен го наполни екранот. "Не знам што се случи. Но слушаЌ - Очите се во бунарот на Мимир, а не во пештерата под него. Разбирам?"
  
  "Да. Значи, ги одминавме надолу?
  
  "Мислам дека да".
  
  "Но зошто?" Праша Дал недоверливо. "Зошто тогаш воопшто е создадена оваа пештера? А радарот што пробиваше земЌа Ќасно покажа дека има огромен простор под него. Се разбира, парчето мораше да биде таму долу".
  
  "Освен ако..." ДреЌк почувствува страшна настинка. "Освен ако ова место не е стапица".
  
  Дал одеднаш изгледаше несигурно. "Како тоа?"
  
  "Дали овоЌ простор е под нас? Што ако е Ќама без дно?"
  
  "Ова значи дека стоите на глинена перница! Типот врескаше од ужас. "Замка! Може да се сруши во секоЌ момент. Излези од таму сега!"
  
  Тие се загледаа еден во друг за еден бесконечен момент на очаЌна смртност. Сите тие сакаа да живеат толку лошо. И тогаш сè се промени. Она што некогаш беше пукнатина на бетонскиот под, сега беше испукана тврда плоча. ОвоЌ чуден звук на кине®е не беше од поместува®ето на каменот, туку од фактот дека подот полека се делеше од краЌ до краЌ.
  
  Со бескраЌна Ќама под нив....
  
  Шестмината мажи бесно нападнаа на дваЌцата Асценденти. Кога стигнале таму, сè уште живи, Дал извикал да го врати редот.
  
  "Вие дваЌца одете први. За волЌа на Бога, бидете сурови".
  
  "И нагоре", коментира Парневик, "биди особено свесен за околината. Не сакаме да го пропуштиме артефактот".
  
  "Не биди идиот, Парневик". Дал беше настрана со претчувство. ДреЌк никогаш порано не го видел вака. "Последните дваЌца од нас «е проверат додека одиме", рече тоЌ, гледаЌ«и во ДреЌк. "Тоа сме ти и Ќас".
  
  Видеофонот повторно звучеше и се исклучи. Дал го затресе како да се обидува да го задави. "Проклетни од єенките, без сомнение".
  
  На првите неколку минути им беа потребни три минути за да стигнат до нивото на земЌата. Потоа уште три за вториот пар. ДреЌк размислуваше за сите работи што би можеле да се случат за шест минути - искуство вредно за цел живот или ништо. За него тоа беше последно. Ништо друго освен чкрипе®ето на глината, офка®ето на каменот што се менува, чкрипе®ето на случаЌноста, одлучува®ето дали да го награди со живот или смрт.
  
  Подот под првиот симбол што го нашле се срушил. Немаше предупредува®е; како подот едноставно да се откажал од духот и да паднал во заборав. ДреЌк се искачи на бунарот колку што можеше. ТоЌ се балансираше на неговите страни отколку на кревкиот под на пештерата. Дал Ќа прегрна другата страна на бунарот, стегаЌ«и со двете раце парче зелена канап, а прстенот на неговиот венчален прст го одразува фенерот на кацигата на ДреЌк.
  
  ДреЌк го подигна погледот, бараЌ«и какви било силни парчи®а врвка што би можеле да ги закачат на нивните ремени. Потоа слушнал како Дал вика: "Сра®е!" и погледна надолу точно на време за да види како видеофонот се врти од краЌ до краЌ со злобни бавни движе®а пред да падне со крцка®е на подот на пештерата.
  
  Ослабен, хард дискот попуштил, паѓаЌ«и во црна дупка како старите соништа на ДреЌк за основа®е семеЌство. Кон нив доЌде бура, испуштаЌ«и заматен воздух исполнет со неискажлива темнина од местото каде што слепите суштества се криеЌа и се лизгаа.
  
  И, гледаЌ«и надолу во таа бездна на безимена сенка, ДреЌк повторно го откри своето детско верува®е во чудовишта.
  
  Се слушна слаб звук на лизга®е, а одозгора се спушти Ќаже кое мавташе. ДреЌк со благодарност го зграпчи и го прикачи на своЌот ремен. Дал го направи истото, изгледаше идентично бело, и дваЌцата ги притиснаа нивните соодветни копчи®а.
  
  ДреЌк го гледаше височината. єа проучувал своЌата половина од бунарот додека Дал го копирал од другата страна. Неколку пати застануваа и се наведнуваа напред за да погледнат подобро, но секоЌ пат не наоѓаа ништо. Сто стапки отидоа, а потоа деведесет. ДреЌк си ги излупи рацете крвави, но не наЌде ништо. Тие одеа понатаму, сега педесет стапки, а потоа ДреЌк го виде отсуството на светлина, мрак што едноставно Ќа апсорбираше светлината што тоЌ Ќа фрли врз неа.
  
  Широка дрвена табла, назабена по рабовите, недопрена од влага или мувла. ДреЌк можеше да ги види резбите на неговата површина и му требаше време да Ќа постави кацигата правилно.
  
  Но, кога го направи тоа ...
  
  Очи. Симболична слика на очите на Один, издлабена од дрво и оставена овде... од кого?
  
  Од самиот Один? Пред илЌадници години? Автор: ХаЌди? Дали беше пове«е или помалку веродостоЌно?
  
  Дал фрли загрижен поглед надолу. "За доброто на сите нас, ДреЌк, не го отфрлаЌ ова".
  
  
  ТРИЕСЕТ И ТРИ
  
  
  
  ОСТЕРГОТЛАНД, ШВЕДСКА
  
  
  ДреЌк излезе од бунарот на Мимир, држеЌ«и Ќа дрвената таблета високо како трофеЌ. Пред да изговори збор, грубо го оттргнаа од ременот и го фрлиЌа на земЌа.
  
  "ЕЌ, смири се..." Погледна низ багажникот на машината за соништа од Хонг Конг, една од новите. Малку се тркалал и видел мртви и умирачки воЌници како лежат на тревата - Делта, СГГ, САС - и зад нив Кенеди, клекнат со пиштол вперен во неЌзината глава.
  
  Видов дека Бен е принуден да застане исправено во задушува®е, безмилосните раце на Алиша МаЌлс силно го стискаа за вратот. Срцето на ДреЌк за малку «е се скршеше кога го виде Бен како сè уште го држи мобилниот телефон во раката. Се држев до последниот здив...
  
  "Остави го Британецот да застане", Канаѓанецот Колби ТеЌлор доЌде во нишанот на ДреЌк. "Нека гледа како неговите приЌатели умираат - доказ дека можам да го земам секоЌ дел од него пред да му го одземам животот".
  
  ДреЌк дозволил огновите на битката да навлезат во неговите екстремитети. "Сè што докажувате е дека ова место го исполнува она што го пишува во проклетиот водич - дека е земЌа на чудовишта".
  
  "Колку е поетско", се насмеа милиЌардерот. "И тоа е вистина. ДаЌ ми ги очите". Ги подаде рацете како дете кое бара пове«е. Платеникот пренесе слика од очите на Один. "Добро. Тоа е доволно. Па каде е твоЌот авион, ДреЌк? Сакам парчи®а од тебе и потоа излези од оваа гомна дупка".
  
  "Нема да постигнете ништо без Шилд", рече ДреЌк... првото нешто што му падна на памет. "И потоа сфатете како тоа станува мапа за Рагнарок".
  
  "Будало", одвратно се насмеа ТеЌлор. "Единствената причина зошто сме овде денес, а не пред дваесет години е затоа што Штитот неодамна беше пронаЌден. Сепак, сигурен сум дека ве«е го знаеш ова. Дали се обидуваш да ме успориш? Мислиш дека «е се лизнам и «е ти дадам уште една шанса? Па, господине ДреЌк, дозволете ми да ви кажам. Таа...", покажа тоЌ на АлисиЌа, "таа не се лизга. Таа. . тврд златен задник, таква е таа!"
  
  ДреЌк гледал како неговиот поранешен колега го задавил Бен до смрт. "Таа «е те продаде на оноЌ што «е понуди наЌмногу".
  
  "єас сум наЌвисокиот понудувач, цело сра®е".
  
  И по волЌа на Провиденс, некоЌ го искористи овоЌ момент и испука куршум. Истрелот гласно одекна низ шумата. Еден од платениците на ТеЌлор колабирал со ново трето око и веднаш умрел.
  
  Колби ТеЌлор изгледаше недоверливо за секунда. Изгледаше како БраЌан Адамс штотуку да скокнал од шумата и да почнал да Ќа игра "Лето 69". Очите му се претвориЌа во чинии. Тогаш еден од неговите платеници удрил во него, го соборил на земЌа, платеникот крварел, врескал и се борел, умирал. ДреЌк беше покраЌ нив во еден миг додека олово го раскина воздухот над нив.
  
  Сè се случи во исто време. Кенеди го фрли телото нагоре. Врвот на неЌзиниот череп беше толку цврсто во контакт со брадата на чуварот што Ќа покриваше што тоЌ не ни сфати што се случило. Инстант спушти Ќа слушалката.
  
  Барана куршуми летаа напред-назад; платениците, фатени на отворено, се уништени.
  
  Торстен Дал беше ослободен кога платеникот што го држеше изгуби три четвртини од главата на третиот истрел што одекна од пушката. Командантот на СГГ му приЌде како рак на професорот Парневик и почна да го влече старецот кон еден куп грмушки.
  
  Првата мисла на ДреЌк беше за Бен. Додека се подготвуваше да направи очаЌнички облог, неверува®ето го потресе како електромагнетен пулс од илЌада вати. Алиша го фрли момчето настрана и самиот напредуваше кон ДреЌк. Одеднаш во неЌзината рака се поЌави пиштол; не беше важно коЌ. Таа беше подеднакво смртоносна и со двете.
  
  Таа го зеде, фокусираЌ«и се на него.
  
  ДреЌк ги рашири рацете на страните во срамен гест. Зошто?
  
  НеЌзината насмевка беше радосна, како онаа на демонот коЌ открил недопрено месо во дувло за кое мислел дека е одамна потрошено.
  
  Таа го повлече чкрапалото. ДреЌк се нагрди, очекуваЌ«и топлина, а потоа вкочанетост, а потоа и болка, но неговиот ум го фати мозокот и виде дека таа Ќа смени целта во последен момент... и стави три куршуми во платеничката коЌа Ќа покрива огорчената фигура на Колби. ТеЌлор. Да не ризикуваме.
  
  ПреживеаЌа дваЌца воЌници на САС и дваЌца маринци на Делта. САС го грабна Бен и го одвлече. Она што остана од тимот на Делта беше подготвен да возврати со оган кон блиската шума со дрвЌа.
  
  Одекнаа пове«е истрели. Дечкото од Делта се сврте и падна. Другиот лазеше на стомак до местото каде што падна Велс, од другата страна на бунарот на Мимир. Склоното тело на Велс се грчеше додека Американецот го повлече, доказ дека е жив.
  
  Следните неколку минути поминаа во матно. Алиша врескала од лутина и скокнала по американскиот воЌник. Кога тоЌ се сврте и се соочи со тупаници, таа застана за секунда.
  
  "Сврти се", Ќа слушна ДреЌк како вели. "Само оди си".
  
  "Нема да го оставам овоЌ човек зад себе".
  
  "Вие Американци, само одморете го", рече таа пред да го ослободи целиот пекол. НаЌдобриот играч на Америка отстапи, се сопна низ густата трева, прво се држеше за едната рака, а потоа се тетерави додека беше скршена пред да го изгуби видот на едното око и на краЌот да се сруши без ни да трепне.
  
  ДреЌк врескаше, трчаЌ«и кон Алиша додека таа го зеде Велс за Ќаката.
  
  "Дали си луд?" - тоЌ викна. "Дали си целосно луд?
  
  "ТоЌ оди во бунарот", очите на Алиша беа убиствени. "Можеш да му се придружиш или не, ДреЌк. ТвоЌа одлука."
  
  "Зошто во името на Бога? Зошто?"
  
  "Еден ден, ДреЌк. Еден ден, ако го преживеете ова, «е знаете".
  
  ДреЌк застана за да здивне. Што сакаше да каже? Но, да се изгуби концентрациЌата сега би значело да се покани смрт исто толку сигурно како да извршил самоубиство. ТоЌ ги повика своите тренинг спомени, неговиот ум, сите негови SAS вештини. єа удри со директен боксерски удар, удар, крст. Таа возврати, внимаваЌ«и секоЌ пат да го удира неговиот зглоб со дробе®е, но сега тоЌ беше многу блиску.
  
  Каде што сакаше да биде.
  
  ТоЌ ѝ го впери прстот кон вратот. Таа направи страничен чекор, директно во неговото подигнато колено, со цел да скрши неколку ребра и да го забави неЌзиниот пад.
  
  Но, таа се тркалаше меѓу неговите колена додека не беа шокантно блиску, неколку сантиметри една од друга, очи в очи.
  
  Огромни очи. Прекрасни очи.
  
  Тие припаѓале на еден од наЌголемите предатори во светот.
  
  "Ти си слаб како плетен бебе, Мет".
  
  НеЌзиниот шепот ги олади неговите коски додека таа чекореше напред, Ќа подаде раката и го фрли во воздух. ТоЌ слета на грбот, без здив. Ниту една секунда подоцна таа беше над него, со колена удираЌ«и во неговиот сончев плексус, челото удира®е со неговото, правеЌ«и го да гледа Ўвезди.
  
  ГледаЌ«и се повторно во очи, таа шепна: "Легни".
  
  Но, не беше тоЌ што требаше да го направи изборот. Тоа беше сè што можеше да направи за да Ќа крене раката, тркалаЌ«и се на страна за да гледа како таа го влечеше полусвесниот Велс кон работ на Ќамата без дно, позната како Бунар на Мимир.
  
  ДреЌк врескаше, бореЌ«и се на колена. Засрамен од поразот, шокиран од тоа колку предности изгубил откако се приклучил на човечкиот род, можел само да гледа.
  
  Алиша го преврте Велс преку работ на бунарот. Командантот на САС не ни викаше.
  
  ДреЌк се заниша додека се креваше на нозе, а главата и телото врескаа. Алиша му приЌде на Колби ТеЌлор, сè уште свежо и агилно како пролетно Ќагне. ДреЌк, свртен со грбот кон Германците, се чувствуваше беспомошно како морнар на сплав свртен кон праисторискиот Кракен, но тоЌ не се воздржа.
  
  Алиша го извлекла телото на мртвиот платеник од ТеЌлор. МилиЌардерот стана со широки очи, гледаЌ«и од МаЌлс до ДреЌк кон дрвЌата.
  
  Од зад стеблата обвиени со магла почнаа да се поЌавуваат фигури, слични на духови, кои се чувствуваат како дома во оваа легендарна земЌа. ИлузиЌата била скршена кога се приближиле доволно за да го видат своето оружЌе.
  
  ДреЌк ве«е се прошета наоколу. Можеше да ги види луѓето како се приближуваат, знаеше дека тоа се Германци како мршоЌадци кои доЌдоа да го земат целиот плен.
  
  ДреЌк збунето гледаше во оружЌето на нивната победа. Алиша едноставно го фати канадскиот милиЌардер за меѓуножЌето и го стискаше додека очите не му излегоа од главата. Таа се насмевна на неговата збунетост пред да го одведе до бунарот на Мимир и да Ќа наведне неговата глава преку работ.
  
  ДреЌк сфатил дека има други приоритети. ТоЌ Ќа заобиколи акциЌата, користеЌ«и ги Алиша и ТеЌлор како штит. Стигна до грмушката и продолжи да оди, полека искачуваЌ«и се на мал тревнат рид.
  
  Алиша покажа во дупката и го тресеше ТеЌлор додека тоЌ не го молеше за милост: "Можеби «е наЌдеш нешто да собереш таму, мегаломански идиоту", подсвирна таа и го фрли неговото тело во бескраЌната празнина. Неговите врисоци одекнаа некое време, а потоа престанаа. ДреЌк се запрашал дали човек коЌ паднал во Ќама без дно врескал засекогаш и дали никоЌ немало околу него да го слушне, дали навистина се брои?
  
  Во тоа време, Мило стигнал до своЌата девоЌка. ДреЌк го слушна како вели: "Зошто по ѓаволите го направи тоа? Шефот би го сакал овоЌ шупак жив".
  
  И одговорот на Алиша: "Ќути, МаЌло. Со нетрпение очекував да се сретнам со Абел ФреЌ. Дали сте подготвени да одите?"
  
  Мило злобно се насмевна кон врвот на ридот. "Нема да ги завршиме?
  
  "Не биди газ. Тие се уште се вооружени и го држат високото место. Дали го имате она за што доЌдовме?"
  
  "Сите девет делови на Один се присутни и функционални. Вашиот авион е пржен!" - тоЌ викна. "ЗабавуваЌте се но«е на оваа мртва земЌа!
  
  ДреЌк гледаше како Германците се повлекуваат претпазливо. Светот само западна на работ. Тие доЌдоа по целиот пат и направиЌа многу жртви. Тие се возеа во земЌата.
  
  Само да изгуби се од Германците на последната линиЌа.
  
  "Да", Бен го привлече окото со немилосрдна насмевка, како да му ги читаше мислите. "Како животот го имитира фудбалот, а?
  
  
  ТРИЕСЕТ И ЧЕТИРИ
  
  
  
  ОСТЕРГОТЛАНД, ШВЕДСКА
  
  
  Сонцето заоѓаше под чист хоризонт додека ЕвропеЌците и нивниот единствен преостанат американски соЌузник куцаа кон повисоките места. Дуваше слаб, студен ветер. Брзата проценка откри дека еден од воЌниците на САС е повреден, а професорот Парневик страдал од шок. Ова не е изненадувачки со оглед на тоа низ што помина.
  
  Дал Ќа контактирал нивната локациЌа преку сателитски телефон. Помошта беше оддалечена околу два часа.
  
  ДреЌк се спушти до Бен додека застанаа во мала шумичка со голи дрвЌа со отворена рамнина околу нив.
  
  Првите зборови на Бен: "Знам дека други луѓе починаа, Мет, но само се надевам дека Карин и ХеЌден се добро. Навистина ми е жал."
  
  На ДреЌк му беше неприЌатно да признае дека заборавил дека ХеЌден сè уште е со авионот. "Не грижи се. Тоа е природно. Шансите се исклучително добри за Карин, фер и за ХаЌден", призна тоЌ, откако Ќа изгубил способноста да украсува некаде низ мисиЌата. "Како се држиш, другар?
  
  Бен го зеде мобилниот телефон. "Сеуште жив".
  
  "Поминавме долг пат од модната ревиЌа.
  
  "ЕдваЌ се се«авам на тоа", рече Бен сериозно. "Мет, едваЌ се се«авам каков беше моЌот живот пред да започне ова. И ве«е поминаа... денови?"
  
  "Можам да те потсетам ако сакаш. Фронтмен на Ґидот на спие®ето. Замав над ТеЌлор Момсон. Мобилниот телефон е преоптоварен. Заостанати долгови за изнаЌмува®е. Се лутам над ТеЌлор.
  
  "Изгубивме сè".
  
  "Не лага овде, Бен - не можевме да стигнеме толку далеку без тебе".
  
  "Ти ме знаеш, другар. Би помогнал секому". Тоа беше стандарден одговор, но ДреЌк можеше да каже дека е задоволен од пофалбите. Ова не го заборави кога Бен ги надмудри оделата, па дури и скандинавскиот професор.
  
  Без сомнение тоа беше она што ХаЌден го виде во него. Таа виде дека лицето внатре почна да свети. ДреЌк се молел за неЌзината безбедност, но не можел ништо да направи за неа во моментов.
  
  До нив падна Кенеди. "Се надевам дека не ве вознемирив момци. Изгледаш прилично фит".
  
  "Не ти", рече ДреЌк и Бен кимна со главата. "Сега ти си еден од нас".
  
  "Хм, благодарам, претпоставувам. Дали е комплимент?"
  
  ДреЌк го подигна расположението. "СекоЌ што може да игра неколку игри со Дино Рок со мене е моЌот брат за цел живот".
  
  "Цела но«, човеку, цела но«".
  
  Бен стенкаше. "Значи", погледна наоколу. "Само се стемни".
  
  ДреЌк погледна во бескраЌните ливади. Последната низа темноцрвена само капеше од наЌоддалечениот хоризонт. "По ѓаволите, се обложувам дека е студено овде но«е".
  
  Дал им приЌде. "Значи, ова е краЌот, мажи? Дали сме готови? На светот му требаме".
  
  Продорниот ветер му ги распарчи зборовите, расфрлаЌ«и ги по рамнините.
  
  Парневик зборуваше од местото каде што одмараше, потпрен со грбот на дрво. "СлушаЌ, хм, ми кажа дека Ќа виде единствената позната слика на деловите во нивниот вистински распоред. Слика коЌа некогаш му припаѓала на Џон Дилин¤ер".
  
  "Да, но работата отиде на турнеЌа во 60-тите", обЌасни Дал. "Не можеме да бидеме сигурни дека не е копирана, особено од еден од оние Викинзи опседнати со историЌата".
  
  Професорот беше доволно добро да промрмори: "О. Ви благодарам."
  
  Целосна темнина, а над нив трепкаа милион Ўвезди. Гранките се нишаа, а лисЌата шумолеа. Бен инстинктивно се доближи до едната страна на ДреЌк. Кенеди го направи истото со другиот.
  
  Онаму каде што бедрото на Кенеди го допрело неговото, ДреЌк почувствувал оган. Тоа беше сè што можеше да направи за да се фокусира на она што го кажува Дал.
  
  "Штитот", рече Швеѓанецот, "е нашата последна надеж".
  
  Дали намерно седи толку блиску? ДреЌк размислуваше за тоа. Допрете....
  
  Боже, помина долго време откако се чувствуваше вака. Го врати во деновите кога девоЌчи®ата беа девоЌчи®а, а момчи®ата беа нервозни, носеа маици на снег и ги носеа своите девоЌки низ градот во сабота попладне пред да им го купат омиленото ЦД и да се почестат со пуканки и сламка во кино. .
  
  Невини денови, одамна поминати. Долго паметен и, за жал, изгубен.
  
  "Штитот? Се вмеша во разговорот. "Што?"
  
  Дал се намурти во него. "Продолжи, дебело копиле од єоркшир. Рековме дека Штитот е главниот детал овде. Без него ништо не може да се постигне бидеЌ«и Ќа одредува локациЌата на Рагнарок. Изработен е и од различен материЌал од другите делови - како да има поинаква улога. Цел. "
  
  "Како што?"
  
  "Фууук", рече Дал со своЌот наЌдобар оксфордски акцент. "ПрашаЌте ме нешто за спортот".
  
  "ДОБРО. Зошто, по ѓаволите, Лидс єунаЌтед сепак потпиша со Томас Бролин?
  
  Лицето на Дал се издолжи, а потоа се стврдна. ТоЌ требаше да протестира кога чудна врева Ќа прекина тишината.
  
  ВрескаЌ. Стенка®е од темнината.
  
  Звук коЌ предизвика исконски страв. "Христос живее", шепна ДреЌк. "Што- ?"
  
  Повторно се случи. Завива, слично на животно, но гнасно, како од нешто големо. єа направи но«та да ползи.
  
  "Дали се се«аваш?" Со шепот неприроден со ужас, Бен рече: "Ова е земЌата на Грендел. Чудовиштето од Беовулф. Сè уште постоЌат легенди дека во овие краишта живеат чудовишта".
  
  "Единственото нешто што го паметам од Беовулф беше задникот на Ан¤елина Џоли", рече ДреЌк со задоволство. "Но, тогаш, претпоставувам дека истото може да се каже за пове«ето неЌзини филмови".
  
  "SHH!" - подсвиркваше Кенеди. "Каква е таа врева, по ѓаволите?
  
  Викот повторно доЌде, сега поблиску. ДреЌк очаЌно се обидуваше да открие што било во темнината, замислуваЌ«и како разголени песЌаци брзаат кон него, капе плунка, ленти од расипано месо заглавени меѓу нивните назабени заби.
  
  ТоЌ го крена пиштолот, не сакаЌ«и да ги исплаши другите, но премногу несигурен да ризикува.
  
  Торстен Дал Ќа насочи сопствената пушка. Добриот воЌник на САС извадил нож. Тишината Ќа оковаше но«та пове«е отколку што Гордон Браун Ќа окова британската економиЌа, стискаЌ«и Ќа на суво.
  
  Слаб звук. Нешто што звучеше како лесни чекори....
  
  Но, какви нозе беа овие? ДреЌк размислуваше за тоа. Човек или...?
  
  Да го слушне кликнува®ето на кан¤ите, можеби преплашено «е го пушти целото свое списание.
  
  Проклети овие стари баЌки.
  
  Самите комори во неговото срце за малку «е експлодираа кога мобилниот телефон на Бен ненадеЌно оживеа. Бен изненадено го фрли во воздух, но потоа за пофалба го фати на патот надолу.
  
  "Глупости!" шепна тоЌ пред да сфати што одговорил. "Ох, здраво, мамо".
  
  ДреЌк се обидел да го спречи чука®ето на крвта во неговиот мозок. "Пресечете го. Пресечете го!"
  
  Бен рече: "Во тоалетот. Ќе ти се Ќавам подоцна!"
  
  "Слатко". Гласот на Кенеди беше изненадувачки мирен.
  
  ДреЌк слушаше. Повторно доЌде стенка®ето, тенко и болно. Потоа следеше далечно тропа®е, како бучавачот да фрлил камен. Уште еден плач, а потоа лелек....
  
  ОвоЌ пат дефинитивно човечки! И ДреЌк побрза во битка. "Тоа е Велс! Се втурна во темнината, инстинктот го одведе директно до бунарот на Мимир и го запре на работ.
  
  "Помогни ми", стенка Велс, посегнуваЌ«и по назабениот раб на карпата со испукани и крвави прсти. "Се фатив на едно од Ќажи®ата... на спушта®е. За малку «е ми Ќа скрши раката. Оваа кучка има... нешто пове«е да направи за да ме убие... мене".
  
  ДреЌк Ќа зеде неговата тежина, спасуваЌ«и го од слободното паѓа®е во бескраЌната но«.
  
  
  * * *
  
  
  Додека Велс топло се обвиткуваше и одмораше, ДреЌк едноставно одмавна со главата кон него.
  
  Велс крикна: "Никогаш не сакав да започнам воЌна... во рамките на САС".
  
  "Тогаш е во ред, бидеЌ«и Алиша и Ќас пове«е не сме дел од САС".
  
  До него Бен го испрашувал Парневик како ништо да не се случило. "Дали мислите дека Штитот е некоЌ вид клуч?
  
  "Штитот е сè. Ова може да биде клучот, но дефинитивно е се што ни преостанува".
  
  "Поминаа?" ДреЌк повтори, креваЌ«и Ќа веѓата. ТоЌ се фокусираше на АЌ-телефонот на Бен. "Секако дека знаеме!
  
  Бен беше чекор понапред, гуглаЌ«и го "Штитот на Один" со голема брзина. Сликата што се поЌави беше мала, но Бен зумираше побрзо отколку што ДреЌк можеше да помисли. Се обиде да се сети како изгледа Штитот. Круг, со подигнат кружен центар, надворешниот раб е поделен на четири еднакви делови.
  
  Бен го држеше I-телефонот под рака, дозволуваЌ«и им на сите да се соберат наоколу.
  
  "Тоа е едноставно", рече Кенеди. "Рагнарок во Вегас. Сите се во Вегас".
  
  Типот си Ќа триеше брадата. "Поставува®ето на штитот означува четири различни делови што го опкружуваат одговорот во центарот. Ти гледаш? АЌде да ги означиме Север, Исток, єуг и Запад за да знаеме за што зборуваме".
  
  "Одлично", рече Бен. "Па, Западот е очигледен. Гледам копЌе и две очи".
  
  "єуг е ко® и два, хм, волци, мислам". ДреЌк ги стесни очите наЌдобро што можеше.
  
  "Секако!" Типот плачеше. "Во право си. Затоа што мора да има две Валкирии на исток. Да? Ти гледаш?"
  
  ДреЌк силно трепна за да се фокусира и виде што може да се земе како женски воини качени на пар крилести ко®и. "Проклети Старбакс!" ТоЌ се заколна. "Кафе со бесплатен Wi-Fi каде било во светот освен ова!
  
  "Значи..." пелтечеше Кенеди, "а, Шилд нема штит на него?"
  
  "Хмм...!" Професорот учеше напорно, доаѓаЌ«и во видното поле на Бен и доби приЌателски плеска®е. "Дали би можеле да зумирате малку пове«е?
  
  "Не. Ова е неговата граница".
  
  "Не гледам други белези на источната страна", рече Дал од своето место. "Но, Северот е доста интересен".
  
  ДреЌк го префрли своето внимание и почувствува наплив на шок. "Господи, ова е симболот на Один. Три поврзани триаголници. Истото што го видовме во бунарот".
  
  "Но, што е ова? Дал покажа на мал симбол сместен во долниот лев агол на еден од триаголниците. Кога Бен се приближуваше, сите извикаа: "Тоа е штитот!
  
  Завладеа засрамена тишина. ДреЌк му го уништи мозокот. Зошто симболот Штит бил поставен во триаголниците? Очигледно ова е поим, само неЌасна.
  
  "Би било многу полесно на големиот екран! Професорот шмркаше.
  
  "Престани да кукаш", рече Бен. "Не дозволуваЌте да ве победи".
  
  "Еве една мисла", рече Кенеди. "Дали триаголниците можат да претставуваат нешто друго освен овоЌ "Одиновиот Ќазол" или нешто друго?
  
  "ТаЌната цел на мистичен симбол поврзан со Бога, коЌ претходно се сметаше за само легенда? Типот се насмевна. "Се разбира не".
  
  ДреЌк си ги триеше ребрата онаму каде што Алиша МаЌлс го научи дека седум години без тренинзи го нарушуваат вашето борбено ниво. Таа го понижи, но тоЌ наЌде утеха во фактот дека тоЌ е жив, а тие сè уште - само - во играта.
  
  "Хеликоптерот «е има вграден интернет", се обиде Дал да ги увери сите. "За околу... ох, триесет минути".
  
  "Добро, во ред, што е со централниот дел? ДреЌк го направи своЌот дел. "Два контури што личат на детски цртеж со три вими®а и медуза".
  
  "И повторно штитот", го зумира Бен окото на "медуза". "Иста слика како во северниот дел. Значи, имаме две слики од Штитот на самиот штит. Централниот дел, коЌ се состои од две слободни форми и три единечни триаголници", рече тоЌ, кимнуваЌ«и кон Кенеди. "Можеби ова воопшто не се триаголници".
  
  "Па, барем ова Ќа потврдува моЌата теориЌа дека штитот е главниот дел", забележа Парневик.
  
  "Овие контури ме потсетуваат на нешто", размислува Дал. "Едноставно не можам да кажам што".
  
  ДреЌк можеше да смисли некои неприЌатни лични напади, но се држеше под контрола. Напредокот, помисли тоЌ. Помпезниот Швеѓанец помина долг пат со нив и сега заработи малку почит.
  
  "Види!" Бен врескаше, предизвикуваЌ«и сите да скокнат. "Постои тенка, речиси ирелевантна линиЌа што ги поврзува двете слики на Штитот!
  
  "Што навистина не ни кажува ништо", се мрмори Парневик.
  
  "Или...", размислуваше ДреЌк, се«аваЌ«и се на деновите кога читаше армиски карти, "или... ако доЌдеш на друга страна, знаеме дека Штитот е картата на Рагнарок. Овие две слики би можеле да бидат иста фокусна точка на две различни слики... Само едниот поглед е висината, а другиот..."
  
  "Тоа е планот!", рече Бен.
  
  Во тоЌ момент се слушна звук на хеликоптер коЌ се приближува. Дал зборуваше за ова покажуваЌ«и Ќа своЌата старошколска зависност со исклучува®е на GPRS. Замижа во темнината заедно со сите други додека се приближуваше голема црна фигура.
  
  "Па, немаме многу избор", рече тоЌ со полунасмевка. "Ќе мораме да го преземеме овоЌ случаЌ".
  
  
  * * *
  
  
  Откако се качи и се насели, Дал подигна 20-инчен Sony Vaio лаптоп, коЌ користеше сопствен пренослив модем, сличен на I-телефон. Во зависност од покриеноста на мобилната мрежа, тие би имале пристап до Интернет.
  
  "Ова е мапа", продолжи ДреЌк со своЌот циклус на мисли. "Значи, аЌде да се однесуваме така. Очигледно, средината, централниот дета  е планскиот поглед. Затоа, копираЌте го диЌаграмот, користете софтвер за географско препознава®е и видете што «е се случи".
  
  "Хмм", Парневик сомнително го испита зголемениот поглед. "Зошто да вклучите друга слика што изгледа како виме кога симболот на штитот е вклучен, ух, Медуза. "
  
  "Почетна точка?" Кенеди искористи шанса.
  
  Хеликоптерот се нишал, управуван од силниот ветер. На пилотот му било наредено да лета за Осло додека не добие дополнителни инструкции. Таму ги чекаше вториот тим на СГГ.
  
  "ПробаЌте Ќа програмата, Торстен".
  
  "Ве«е го имам, но не ми треба", одговори Дал со ненадеЌно изненадува®е. "Знаев дека овие форми изгледаат познато. Ова е СкандинавиЌа на мапата! Вимето е Норвешка, Шведска и Финска. Медуза е Исланд. НевероЌатно."
  
  Дел од секундата подоцна, лаптопот пингуваше со три можни совпаѓа®а. Алгоритмите на софтверот за препознава®е беа наЌблиску до деведесет и осум проценти - тоа беше СкандинавиЌа.
  
  ДреЌк кимна со почит кон Дал.
  
  "Рагнарок во Исланд? Дечкото размислуваше за тоа. "Но зошто?"
  
  "ДаЌте му ги овие координати на пилотот", ДреЌк покажа со прстот кон краЌбрежЌето на Исланд и позициЌата на симболот Штит. "Значи. Ве«е заостануваме неколку часа".
  
  "Но, ние ги немаме проклетите парчи®а", рече Бен жално. "Германците ги имаат. И само тие можат да го наЌдат Гробот на боговите со помош на Парчи®ата".
  
  И сега Торстен Дал всушност се насмеа, што го натера ДреЌк да размисли. "О, не", рече Швеѓанецот, а неговата смеа беше речиси злобна. "Имам многу подобра идеЌа отколку да се плеткам со овие проклети парчи®а. Секогаш биле. Нека останат во кисела зелка!"
  
  "Дали правиш? Дозволете ми да размислам - нели Штитот е пронаЌден на Исланд?", праша Бен, уште еднаш импресионираЌ«и го ДреЌк со неговото Ќасно размислува®е под притисок.
  
  "Да, и ако ова е античкиот локалитет Рагнарок", рече Парневик, "тоа има смисла. Штитот на Один «е паднеше таму каде што умре".
  
  "Ох, тоа има смисла сега, професоре", се задева Кенеди. "Сега овие момци решиЌа сè за тебе".
  
  "Па, ако ни помогне, сè уште Ќа имаме наЌголемата мистериЌа што треба да Ќа решиме", рече Бен со блага насмевка. "Значе®ето на античкиот симбол на Один - три триаголници".
  
  
  ТРИЕСЕТ И ПЕТ
  
  
  
  Исланд
  
  
  КраЌбрежЌето на Исланд е ледено, грубо и шарено, на некои места врежано од огромни глечери, а на други измазнето од бесни бранови и продорни ветрови. Има брегови од лава и црни карпи, величествени ледени брегови и севкупно еден вид зен спокоЌство. Опасноста и убавината одат рака под рака, подготвени да го смират непретпазливиот патник и да го доведат до ненавремен краЌ.
  
  РеЌкЌавик помина покраЌ нив за неколку минути, неговите светло-црвени покриви, белите згради и околните планини покриени со снег гарантирано «е ги воодушеват дури и наЌзаморените срца.
  
  Накратко застанаа во ретко населената воена база за да наполнат гориво и да натоварат зимски одела, мунициЌа и дажби, и што друго можеше да му текне на Дал во десетте минути додека беа заглавени.
  
  Но, луѓето од црниот воен хеликоптер не видоа ништо од ова. Тие беа групирани заедно - разговараЌ«и за истата цел - но нивните внатрешни мисли беа за нивната смртност и за смртноста на светот - колку беа исплашени и исплашени и колку се плашеа за другите.
  
  ДреЌк беше вознемирен. Не можеше да сфати како да ги заштити сите. Ако тоа беше Рагнарок што го наЌдоа, тогаш следен беше легендарниот Гроб на боговите, а нивните животи штотуку станаа игра на рулет - каков што игравте во омилената алегориЌа на Кенеди, Вегас - каде што масата беше наместена.
  
  Конструиран во овоЌ конкретен навестува®е од таЌните планови на секоЌ таен играч и непознатите планови на нивните многуброЌни неприЌатели.
  
  И сега, покраЌ Бен и Кенеди - дваЌца луѓе кои «е ги заштити со своЌот живот - ДреЌк мораше да размислува и за ХеЌден и за Карин.
  
  Дали сите овие стравови «е се попречат да се спаси светот? Само времето «е покаже.
  
  КраЌните игри се играа на секоЌ агол. Абел ФреЌ ве«е Ќа започна своЌата. Алиша и МаЌло можеби имаат свои, но ДреЌк се посомневаше дека неговата поранешна колешка од СРТ има подготвено убиствено изненадува®е кое дури ни неЌзиното момче не го очекуваше.
  
  Торстен Дал и Велс ретко разговараа на телефон откако го преминаа брегот на Исланд, примаЌ«и наредби, совети и шепотени совети од нивните влади. Конечно, Кенеди одговори на повикот, што Ќа натера да седне исправено неколку минути и уморно да Ќа затресе главата од шок.
  
  Таа му се обрати само на ДреЌк. "Се се«авате на ХаЌден? Секретар? Да, таа едноставно си Ќа врши работата добро".
  
  "Што значи тоа?"
  
  "Таа е од ЦИА, по ѓаволите. И токму онаму каде што таа сака да биде. Среде сите овие глупости".
  
  "Сра®е". ДреЌк го погледна Бен загрижен, но сепак веруваше дека таа има мека точка за неговиот приЌател. Дали само срцето на ДреЌк го хранеше со романтични поими и му кажуваше дека чувствата на ХеЌден се вистинити, или таа беше реална?
  
  "Тоа беше секретарот за одбрана", продолжи Кенеди како ништо да не се случило. "СакаЌ«и да бидам, хм, "во знае®е"".
  
  "Навистина". ДреЌк кимна со главата на Дал и Велс. "И таму, само историЌата се повторува". Уморно погледна низ наЌблискиот прозорец. "Можеш ли да веруваш, Кенеди, по последната недела или така дека сè уште сме во игра?
  
  "Можете ли да верувате", рече Кенеди, "дека сите веруваат во теориЌата на "огнот «е не проголта" за судниот ден?
  
  ДреЌк требаше да одговори со уморна лутина кога дното падна од неговиот свет. Крвта му замрзна во вените кога надвор од прозорецот се наЎираше нешто огромно.
  
  Нешто толку огромно...
  
  "Сега знам", подсвире тоЌ со гласот исполнет со ужас на човек коЌ одеднаш сфати дека сè што сака може да умре денес. "По ѓаволите... Кенеди... Сега знам".
  
  
  * * *
  
  
  Додека тоЌ покажа на своето откровение и Кенеди се наведна да погледне, почувствува дека целото неЌзино тело е напнато.
  
  "О Боже!" - таа рече. "Ова...
  
  "Знам", го прекина ДреЌк. "Дал! Погледнете го ова. Погледнете!"
  
  Швеѓанецот го фати некарактеристичниот приказ на страв и брзо го заврши разговорот. Краткиот поглед низ прозорецот го натера да се намурти збунето. "Тоа е само ЕЌафЌалаЌокул. И да, да, ДреЌк, знам, лесно ми е да кажам, и да, да, ова е оноЌ коЌ ги обЌави сите вести во 2010 година..." Застана, збунет, исчекува®е.
  
  Очите на Парневик се шират. Шведските клетви излетаа од него како отруени пикадо.
  
  Сега Бен се приближи до прозорецот. "Леле. Ова е наЌпознатиот вулкан на Исланд и се чини дека сè уште еруптира, иако нежно".
  
  "Да!" ДреЌк плачеше. "Огнот «е не проголта. Проклет супервулкан. "
  
  "Но, уште поважно", сега успеа да продолжи Кенеди, "погледни го птичЌа перспектива на Шилд, Мет. Погледни во тоа!"
  
  Сега Парневик успеа да го наЌде своето гледиште: "Три планини не се три триаголници, како што секогаш се веруваше. Античките научници не беа во право. НаЌпознатиот симбол на Один е погрешно дешифриран. О Боже!"
  
  ДреЌк погледнал подалеку од еруптираниот вулкан и видел две уште повисоки планини на двете страни од него, кои, кога се гледаат одозгора, многу наликувале на симболот на Один.
  
  "О Боже", рече Парневик. "Ова е местото каде што нашите очи навистина нè измамат, бидеЌ«и иако овие планини изгледаат како да се блиску до ЕЌафЌалаЌокул, тие се всушност стотици милЌи оддалечени. Но, тие се дел од син¤ирот исландски вулкани. Сè е меѓусебно поврзано".
  
  "Значи, ако еден се крене со доволно сила и е директно поврзан со другите две...", продолжи Кенеди.
  
  "Имате почетоци на супервулкан", заврши ДреЌк.
  
  "Гробот на боговите", издиша Дал, "се наоѓа во вулкан што еруптира".
  
  "И отстранува®ето на коските на Один го прави бум!" Кенеди одмавна со главата, косата ѝ тече. "Дали би очекувале нешто помалку?
  
  "ЧекаЌ!" Дал сега Ќа гледал сателитската снимка, коЌа им кажувала кога «е стигнат до окото на Медуза. "Сè уште ни треба мала помош со насоки, и тоа отсекогаш бил моЌот план Б. Има една огромна планина таму, а Абел ФреЌ «е ни покаже низ влезната врата".
  
  "Како?" НаЌмалку два гласа прашаа.
  
  Дал намигна и разговараше со пилотот. "Подигнете не повисоко".
  
  
  * * *
  
  
  Сега тие беа толку високи што ДреЌк не можеше ни да ги види планините низ облаците. Неговата новооткриена почит кон командантот на СГГ имаше огромна потреба од поддршка.
  
  "Добро, Торвил, извади ги селаните од нивната беда, зар?
  
  "Торстен", поправа Дал, пред да сфати дека го гаѓаат. "О, разбирам. Добро, тогаш обидете се да продолжите ако можете. Ова е моЌот армиски специЌалитет, или барем беше пред да се приклучам на СГГ. Воздушна фотографиЌа, особено ортофотографии. "
  
  "Ова е брилиЌантно", рече ДреЌк. "СтоЌам исправено додека зборуваме. Што по ѓаволите е тоа?"
  
  "Ова се фотографии направени од "бесконечно" растоЌание, гледаЌ«и право надолу, кои потоа се геометриски модифицирани за да одговараат на прифатениот стандард на картата. Штом фотографиЌата е поставена, сè што треба да направиме е да Ќа усогласиме со координатите на "реалниот свет", а потоа..." крева раменици.
  
  "Бум!" Кенеди се насмеа. "Мислиш нешто како Google Earth, нели? Само без 3D?"
  
  "Навистина". ДреЌк направи гримаса. "Се надевам дека ова функционира, Дал. Ова е нашата единствена шанса да стигнеме пред краЌот на играта".
  
  "Така «е биде. И не само тоа, туку кога компЌутерот «е ги пресмета координатите, «е знаеме точно каде е влезот во Гробот на боговите. Дури и Германците, кои целосно ги поседуваат сите девет фрагменти, «е мора да го ценат тоа".
  
  Под услов Германците правилно да ги постават сите парчи®а", рече Бен со тажна насмевка.
  
  "Па, вистина е. Можеме само да се надеваме дека Абел ФреЌ знае што прави. Дефинитивно имаше доволно време за вежба®е".
  
  ДреЌк се лизна од седиштето и го побара Велс. Го видов како очаЌно го удира мобилниот по прозорецот.
  
  "НекоЌа вест за замокот на ФреЌ, другар?
  
  Командантот на САС шмркаше. "Окружен. Но, таЌно - замокот не е свесен за своето новооткриено внимание. Таму има германски полицаЌци. Интерпол. Претставници на пове«ето влади во светот. Но, не и МаЌ, поради некоЌа причина. Нема да те лажам Мет, ова «е биде тврд камен што «е се скрши без тон загуба".
  
  ДреЌк кимна со главата, размислуваЌ«и за Карин. Ги знаеше шансите, играЌ«и ги многу пати. "Значи, прво «е го направиме гробот... А потоа «е видиме каде «е завршиме".
  
  Токму во овоЌ момент владееше возбуда во предниот дел на тесниот хеликоптер. Дал се сврте со радосна насмевка на лицето. "ФреЌ сега е таму долу! Го ставаме на парчи®а. Ако го вклучиме ова бебе со целосна експлозиЌа и пукаме со еден кадар во секунда, «е бидеме внатре во оваа гробница за еден час! "
  
  "ПочитуваЌте малку", дишеше со почит Парневик. "Таму долу е Рагнарок. Едно од наЌголемите боишта во познатата историЌа и место на барем еден Армагедон. Боговите умреле врескаЌ«и во овоЌ мраз. Богови. "
  
  "И Абел ФреЌ исто така", рече Бен БлеЌк тивко. "Ако Ќа повреди сестра ми".
  
  
  
  ДЕЛ 2
  облечи го оклопот...
  
  
  ТРИЕСЕТ И ШЕСТ
  
  
  
  ГРОБ НА БОГИТЕ
  
  
  Играта беше завршена.
  
  Додека ДреЌк и неговите придружници летаа над екипажот на Рагнарок и Абел ФреЌ, упатуваЌ«и се кон планината што чади, знаеЌа дека Германците «е бидат во жешка потера. Хеликоптерот брзо се спушти кон мек снежен слив, насилно потресен од повремени налети на ветер и зголемен провев. Пилотот Ќа контролираше групата додека хеликоптерот не лебдеше колку што можеше поблиску, на шест метри од земЌата, а потоа им викаше на сите да се извлечат по ѓаволите.
  
  "Часовникот отчукува!" - викна Дал штом неговите чизми го допреа снегот. "АЌде да се движиме!"
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк Ќа подаде раката за да го поддржи Бен пред да погледне околу нивната околина. Малата вдлабнатина изгледаше како наЌдобрата точка за слетува®е, бидеЌ«и беше на само една милЌа од малиот влез што го истражуваа и единственото земЌиште на разумна оддалеченост што не беше премногу карпесто или потенциЌална цевка од магма. Дополнителен бонус беше тоа што може да помогне да се збуни ФреЌ за точната локациЌа на Гробницата.
  
  Беше тоа мрачен пеЌзаж, не за разлика од тоа како би можел да изгледа краЌот на светот, помисли ДреЌк. Слоевите сив пепел, досадните планини и поцрнетите наслаги од лава му даваа мала доверба додека чекаше Дал да го покаже влезот на неговиот GPRS уред. Половина очекуваше излитениот хобит да излезе од маглата, тврдеЌ«и дека стигнал до Мордор. Ветерот не беше силен, но неговите спорадични налети го гризнаа по лицето како питбул.
  
  "Тука". Дал трчаше низ наноси на пепел. Високо над нив, облак од печурки се издигна на небото со спокоЌна смиреност. Дал се насочи кон густата црна пукнатина во планината напред.
  
  "Зошто некоЌ би поставил толку важно и свето место во вулкан? - праша Кенеди додека се движеше покраЌ ДреЌк.
  
  "Можеби не требаше да трае вечно", ги крена рамениците. "Исланд експлодира со векови. КоЌ би помислил дека овоЌ вулкан «е еруптира толку често без да го достигне своЌот полн капацитет?
  
  "Освен ако не еруптира правилно од коските на Один. Дали би можеле да го држат под контрола?"
  
  "Да се надеваме дека нема".
  
  Небото над главата беше покриено со снег и пепел што се движеше, додаваЌ«и го предвремениот самрак. Сонцето не грееше овде; како да Пеколот за прв пат го зафатил ЗемЌиното Царство и цврсто се држел за него.
  
  Дал се движеше по нерамниот терен, понекогаш сопнуваЌ«и се со неочекувано длабоки наноси од сив прав. Кога Дал стигна до голите карпи, сите разговори во оваа шарена група престанаа - тие беа преполни од досадната дивина.
  
  "Тука горе", покажа Швеѓанецот со пиштолот. "Околу дваесет стапки". Ги стесни очите. "Не гледам ништо очигледно".
  
  "Сега, ако Кук го речеше тоа во близина на брегот на Хаваите, никогаш немаше да Ќадеме каша од ананас", нежно се покори ДреЌк, надеваЌ«и се дека «е се насмее.
  
  "Или Кона кафе", ѝ ги лижеше Кенеди усните додека таа го гледаше, а потоа остро поцрвене кога тоЌ му намигна.
  
  "По тебе", рече тоЌ, покажуваЌ«и со процут кон падината од триесет степени.
  
  "Нема шанси, перверзно". Дури сега успеа да се насмее.
  
  "Па, ако ми ветите дека нема да зЌапате во моЌот задник". ДреЌк Ќа наполни карпестата падина со задоволство, тестираЌ«и го секоЌ зафат пред да Ќа распредели своЌата тежина, внимателно следеЌ«и го Дал и осамениот воЌник на САС над него. Следен беше Кенеди, потоа Бен и на краЌот Професорот и Велс.
  
  НикоЌ не сакаше да биде изоставен од оваа конкретна мисиЌа.
  
  Некое време Дал напредуваше напред со татнеж. ДреЌк погледна зад него, но не виде знаци на потера подалеку од хоризонтот, понеопасен од говорот на премиерот. Миг подоцна, гласот на Дал продре низ превезот на тишината.
  
  "Леле, има нешто овде, момци. Излегува карпа, па зад неа врте®е лево..." гласот му се смири. "Вертикална шахта со... да, со чекори врежани во карпата. Многу стегнат. Хелвит! Тие стари богови сигурно биле слаби!"
  
  ДреЌк стигна до излетот и се лизна зад него. "Дали само пцуеше, Дал, и се пошегуваше? Или обидете се, во секоЌ случаЌ. Па можеби сепак си човек. По ѓаволите, каква тесна дупка. Се надевам дека не брзаме да заминеме".
  
  Со оваа вознемирувачка мисла, тоЌ му помогна на Дал да Ќа обезбеди безбедносната линиЌа пред да го турне Швеѓанецот во црната дупка. На ум ми паднаа неколку одмазднички напади, но сега не беше време или место. Не можеЌ«и да го насочи факелот надолу, кутриот Торстен Дал слепо се спушти, чекор по чекор.
  
  "Ако мирисате на сулфур", ДреЌк не можеше да се воздржи. "Стоп".
  
  Дал одвои време, внимателно поставуваЌ«и Ќа секоЌа нога. По неколку минути тоЌ исчезна и сè што можеше да види ДреЌк беше слабиот сЌаЌ од шлемот на неговиот пожарникар коЌ стануваше се послаб и послаб.
  
  "Дали си добро?"
  
  "Го допрев дното! Одекнуваше гласот на Дал.
  
  Кенеди погледна наоколу. "Дали е ова уште една шега?
  
  "Па, аЌде да излеземе од овоЌ студ", ДреЌк го зграпчи работ на црниот камен и внимателно се спушти преку работ. КористеЌ«и ги нозете за прво да го наЌде своето стапало, тоЌ внимателно се спушти, педа по опасна педа. Отворот беше толку тесен што со секое движе®е си ги гребеше носот и образите. "Глупости! Само одвоЌте време", им рече тоЌ на другите. "Обидете се да го движите горниот дел од телото што е можно помалку".
  
  Неколку минути подоцна го слушна Дал како вели: "Шест стапки" и почувствува дека карпата зад него се претвора во празен простор.
  
  "Бидете внимателни", предупреди Дал. "Сега сме на работ на бездната. Ширина околу два метри. ПроЎирен карпест Ўид десно од нас, редовна Ќама без дно лево. Останува само еден начин".
  
  ДреЌк Ќа користел сопствената светлина за да ги тестира наодите на Швеѓанецот, додека другите го правеле своето долго спушта®е. Откако сите беа предупредени и подготвени, Дал почна полека да напредува по полицата. Тие беа обвиени во темен мрак, осветлен само од факелите на нивните шлемови, кои танцуваа како светулки во поток. КраЌната празнина ги смируваше како звучниот повик на сирената лево, правеЌ«и Ќа тешката карпа од нивната десна страна уште подобредоЌдена.
  
  "Тоа ме потсетува на еден од оние стари филмови со диносауруси", рече професорот Парневик. "Дали се се«аваш? ЗемЌата што времето Ќа заборави, претпоставувам? Тие се движат низ пештери, опкружени со смртоносни суштества. Одличен филм".
  
  "Онаа со Ракел Велч? - праша Велс. "Не? Па, луѓето од моЌата ера, мислат дека е диносаурус - мислат Ракел Велч. Не е важно."
  
  ДреЌк го притисна грбот на карпата и зачекори напред со раширени раце, внимаваЌ«и Бен и Кенеди да го следат примерот пред правилно да се оддалечат. Пред нив се поЌави мрачна празнина, а сега до нивните уши допре слаб татнеж, длабок и далечен.
  
  "Ова мора да е ЕЌафЌалаЌокул, планината тивко еруптира", шепна професорот Парневик по должината на линиЌата. "МоЌата наЌдобра претпоставка е дека сме во странична комора, добро изолирана од комората на магмата и од каналот што ги храни ерупциите. Можеби има десетици слоеви пепел и лава помеѓу нас и магмата што расте, кои не штитат нас и Гробницата. Можеби сме дури и во аномалиЌа на карпи каде што се издига под поостри агол од страните на планината".
  
  Извика Дал во темнината. "Гелвит! Пекол и проклетство! Ни се приближува низок Ўид коЌ ни Ќа преминува патеката под агол од деведесет степени. Не е високо, затоа не грижете се, само бидете внимателни".
  
  "Некаква стапица? Типот ризикуваше.
  
  ДреЌк Ќа виде пречката и го помисли истото. Со голема претпазливост, тоЌ го следеше командантот на СГГ низ преградата до колена. И дваЌцата Ќа видоа првата гробница во исто време.
  
  "Ооо", Дал немаше доволно зборови за да ги разбере.
  
  ДреЌк само свирна, зачуден од спектаклот.
  
  Огромна ниша била издлабена во падината на планината, коЌа се протегала можеби сто метри во Ќадрото на вулканот - кон комората на магмата. ТоЌ бил формиран во форма на лак, висок можеби сто метри. Додека сите се собраа наоколу и ги вадеа своите тешки батериски ламби, се расплетуваше невероЌатната глетка на првата гробница.
  
  "Леле!" - рече Кенеди. НеЌзината светлина осветлуваше една по друга полица, врежана во карпестата рамка, секоЌа полица украсена и исполнета со богатства: ѓердани и копЌа, оклопи и шлемови. Мечевите....
  
  "КоЌ по ѓаволите е овоЌ човек?
  
  Парневик, како што се очекуваше, го проучуваше далечниот Ўид, оноЌ што беше свртен кон нив, всушност заоблената надгробна плоча БожЌа. Имаше фантастични резби во Ќасен релЌеф, еднаква по вештина на коЌ било од современите ренесансни мажи, дури и Микелан¤ело.
  
  "Ова е Марс", рече професорот. "Римски бог на воЌната"
  
  ДреЌк видел мускулеста фигура во оклоп и здолниште, држеЌ«и огромно копЌе на едното масивно рамо, гледаЌ«и преку другото. Во позадина стоеше величествен ко® и тркалезна зграда коЌа многу потсетуваше на Колосеумот во Рим.
  
  "Ме чуди како одлучиЌа коЌ «е биде погребан овде", промрморе Кенеди. "Римски богови. Скандинавските богови..."
  
  "И Ќас", рече Парневик. "Можеби тоа беше само каприц на Зевс".
  
  Одеднаш сите очи беа привлечени кон огромниот саркофаг што стоеше под врежаната фреска. ИмагинациЌата на ДреЌк Ќа презеде. Ако погледнат внатре, дали «е ги пронаЌдат БожЌите коски?
  
  "По ѓаволите, но немаме време! Дал звучеше фрустрирано, исцрпено и исцрпено. "АЌде да одиме на. Немаме идеЌа колку богови би можеле да бидат закопани овде".
  
  Кенеди се намурти кон ДреЌк и погледна покраЌ полицата додека тоЌ исчезнуваше во темнината. "Тоа е кревка камена патека што Ќа следиме, Мет. И Ќас сум подготвен да се обложам со моите 401 илЌади дека броЌот на богови не е само еден или два".
  
  "Сега не можеме да веруваме на ништо", рече тоЌ. "Само едни со други. АЌде. Германците «е доЌдат наскоро".
  
  Тие излегоа од погребната комора на Марс, при што секоЌ човек украде жесток поглед назад кон неговата релативна безбедност и непроценливо значе®е. Празнината повика уште еднаш, а сега ДреЌк почна да чувствува досадна болка во зглобовите и колената, нуспроизвод на нивното бавно движе®е по полицата. Кутриот професор Парневик и младиот Бен сигурно имале вистинска болка.
  
  Уште еден татнеж Ќа потресе огромната пештера и одекна низ нивната. ДреЌк го подигнал погледот и помислил дека видел сличен раб далеку над него. Глупости.Ова проклето нешто може да се врти цела но«!
  
  Позитивната страна е што тие сè уште не слушнале знаци на прогон. ДреЌк претпоставуваше дека тие се добар час пред Германците, но знаеше дека конфронтациЌата е речиси неизбежна. ТоЌ само се надеваше дека «е можат да Ќа неутрализираат глобалната закана пред да се случи.
  
  Втората поливица се поЌави напред, а зад неа втора прекрасна ниша, сместена во длабочините на планината. ОвоЌ беше украсен со многу златни предмети, а страничните Ўидови буквално блескаа со златна светлина.
  
  "О Боже!" воздивна Кенеди. "Никогаш не сум видел нешто слично. КоЌ е ова? Богатство на Бога?
  
  Парневик Ўиркаше во камените резби што доминираа над масивниот саркофаг. Замавна со главата за момент, намуртено. "ЧекаЌ, дали се овие пердуви?" Дали е овоЌ Бог облечен во пердуви?
  
  "Можеби, професоре", Бен ве«е гледаше покраЌ нишата во пространството на црната но« што ги чекаше. "Дали е важно? Ова не е Едно".
  
  Типот го игнорираше. "Тоа е Кецалкоатл! Бог на Ацтеките!Што е сето ова..." покажа на светлечките Ўидови.
  
  "Ацтечкото злато." Велс воздивна, восхитен и покраЌ себе. "Леле".
  
  "Ова место..." Кенеди речиси целосно Ќа вентилираше просториЌата, "е наЌголемото археолошко откритие на сите времи®а. Дали го разбирате тоа? Овде божеството не е само на една цивилизациЌа, туку на многу. И сите традиции и богатства што доаѓаат со нив. Тоа е... огромно".
  
  ДреЌк го тргна погледот од ликот на Кецалкоатл, украсен со пердуви и мавтаЌ«и со секира. Парневик рекол дека богот на Ацтеките бил познат - според општите црковни извори - како Бог владетел, израз коЌ навестувал дека тоЌ навистина е вистински.
  
  "Кецалкоатл" значи "летечки рептил" или "змиЌа со пердуви".
  
  "Дали има нешто заедничко со Марс? прашал еден осамен воЌник на САС по име Џим Марстерс.
  
  ДреЌк гледаше како Парневик стапнува на полицата со набиена усна. "Хм", неговата здивна претпоставка допре до сите на полицата. "Само тоа може да значат смрт и еднаш значеа".
  
  
  * * *
  
  
  Третата ниша, а оваа е подеднакво воодушевувачка како и претходната. ДреЌк се наЌде како зЌапа во прекрасна гола дама издлабена од дрво.
  
  Ґидовите биле покриени со фигурини вредни цело богатство. Делфини, огледала, лебеди. Ѓердан од изваЌани гулаби доволно големи за да го заокружат вратот на Статуата на слободата.
  
  "Па", рече ДреЌк. "Дури и Ќас знам коЌ е тоа".
  
  Кенеди направи гримаса. "Да, би сакале".
  
  "Вистинска курва", остро рече Парневик. "Афродита".
  
  "Здраво", рече Велс. "Дали Бога Афродита го нарекуваш курва? Овде долу? Толку блиску до неЌзиниот гроб?
  
  Парневик продолжи со типичното хулиганство во основно училиште: "Познато е дека спие со богови и луѓе, вклучуваЌ«и го и Адонис. ТоЌ Ќа понуди Елена од ТроЌа на Париз, а потоа го запечати договорот со тоа што го запали жарот на Парис во моментот кога Ќа насочи своЌата нишан кон неа. Роден во близина на Пафос од неодамна кастрираните тестиси на Уран. Морам да кажам дека таа..."
  
  "єа добивме пораката", рече ДреЌк суво, сè уште гледаЌ«и во резбата. ТоЌ се насмевна кога го забележа Кенеди како одмавнува со главата кон него.
  
  "Дали си  убоморна, мила?
  
  "Многу сте сексуално разочарани? Таа го надмина за да стане втор во низата по Дал.
  
  ТоЌ погледна по неа. "Па, сега кога го спомнуваш..."
  
  "АЌде, Мет", Бен помина покраЌ него исто така. "Леле!"
  
  Неговиот извик ги натера сите да скокнат. Тие се свртеа и го видоа како ползи назад на сите четири, ужас испишан на целото негово лице. ДреЌк се запрашал дали штотуку го видел Самиот Ѓавол како се крева на крилЌата на демоните директно од пеколната куЌна.
  
  "Оваа ниша..." издиши тоЌ. "Тоа е на платформа... лебди во воздухот... Нема ништо од другата страна! "
  
  ДреЌк почувствува како неговото срце прескокнува. Се сети на бунарот на Мимир и неговиот лажен под.
  
  Дал скокна неколку пати. "Проколнатиот камен изгледа доволно силен. Ова не може да биде краЌ на линиЌата".
  
  "НемоЌ да го правиш ова!" пискна Бен. "Што ако се отцепи?
  
  Завладеа тишина. Сите се загледаа еден во друг со ококорени очи. Некои се осмелиЌа да погледнат наназад на патот по коЌ тргнале, безбедната патека коЌа ги вклучуваше бунарите и Марстерите.
  
  Во тоЌ момент, на наЌдалечното растоЌание за слуша®е, се слушна слаб татнеж. Звук од камен коЌ паѓа во бунар.
  
  "Тоа се Германци", уверено рече Дал. "Проверка на длабочината на вратилото. Сега или «е наЌдеме начин да Ќа напуштиме оваа платформа или сепак «е умреме".
  
  ДреЌк го удри Кенеди со лакт. "Погледнете таму", покажа тоЌ над нив. "Ги држев ушите отворени. Мислам дека мора да има уште еден збир на ниши или пештери над нас. Но, погледнете... Погледнете како се чини дека работ на карпата се криви.
  
  "Точно". Кенеди побрза до работ на нишата на Афродита. Потоа, притискаЌ«и се на назабениот камен, погледна зад аголот. "Овде има некаква структура... Боже! О Боже."
  
  ДреЌк Ќа држеше за раменици и погледна во темнината. "Мислам дека сакаш да ме ебеш!
  
  Таму, што се протегаше многу подалеку од опсегот на нивните светла, имаше тенок раб што се претвори во уште потенки спирални скалила. Скалите се протегаа нагоре над нив, упатуваЌ«и се на следното ниво.
  
  "РазговараЌте за вртоглавица", рече ДреЌк. "Потребни беа само колаче и тегла".
  
  
  ТРИЕСЕТ И СЕДУМ
  
  
  
  ГРОБ НА БОГИТЕ
  
  
  Спиралните скалила изгледаа доволно цврсти, но едноставниот факт што се навива низ празнината над бескраЌната Ќама, а да не го спомнуваме фактот дека неговите архитекти не успеаЌа да постават огради, направи дури и добро тренираните нерви на ДреЌк да треперат побрзо од болвата. вибратор.
  
  Еден полн круг им донесе околу четвртина од патот до беседката на Афродита, па ДреЌк процени дека треба да направат четири или пет кругови. Се движеше напред чекор по чекор, следеЌ«и го Бен, обидуваЌ«и се да го потисне неговиот страв, земаЌ«и длабоки вдишува®а и секогаш со нетрпение Ќа очекуваше своЌата цел.
  
  Шеесет стапки нагоре. Педесет. Четириесет.
  
  Кога се приближуваше до триесет метри, го виде Бен застана и седна за момент. Очите на момчето беа скаменети од страв. ДреЌк внимателно седна на скалилото под него и го потапка по коленото.
  
  "Друже, нема време да се започне со пишува®е нова песна, Wall of Sleep. Или сонував за ТеЌлор Момсон".
  
  Тогаш до нив одекна гласот на воЌникот на САС. "Што се случува таму горе? Се зафркаваме овде. Движете се."
  
  ВоЌниците на САС, помисли ДреЌк. Ги направив поинакви од порано.
  
  "Направете пауза", возврати тоЌ викна. "Само биди мо".
  
  "Пуки се! Уф..." ДреЌк го слушна длабокиот глас на Велс, а потоа тишината. Почувствува дека Кенеди седи пред неговите нозе, Ќа виде неЌзината цврста насмевка и го почувствува неЌзиното трепере®е на телото со прстите.
  
  "Како е детето?
  
  "ПрескокнуваЌ«и го коле¤от", се натера ДреЌк да се насмее. "Другари од бендот. Пабовите на єорк. Бесплатна филмска вечер. KFC. Повик на должност. Знаете, студентски работи".
  
  Кенеди погледна повнимателно. "Според моето искуство, ова не е она што го прават момчи®ата и девоЌчи®ата од коле¤".
  
  Сега Бен ги отвори очите и се обиде цврсто да се насмее. Одеше полека на раце и колена. Повторно со лицето нагоре, сè уште на раце и на колена, се искачуваше еден исцрпувачки чекор по друг.
  
  Инч по педа, чекор по опасен чекор, тие се издигнаа. ДреЌк почувствува како главата и срцето му болат од напнатоста. Да паднеше Бен, доброволно «е го блокираше падот на момчето со сопственото тело, само за да го спаси.
  
  Без праша®а или двоуме®е.
  
  Уште еден полн круг и тие беа на околу дваесет метри од нивната цел, полицата што го пресликуваше онаа што штотуку Ќа преминаа. ДреЌк го проучуваше на трепере®ето на факелот. Водеше назад до влезната шахта, но очигледно едно ниво погоре.
  
  Израмни? Боже, премногу го "модернизираше" ова со Соник проклетиот Еже.
  
  Над него го виде Дал како се двоуми. Швеѓанецот пребрзо стана, изгуби рамнотежа и сега преголема тежина стави на задната нога. Немаше звуци, само тивка борба. Можеше само да Ќа замисли тортурата што го обзема умот на Дал. Простор зад, безбедност напред, помисла на долг, болен пад.
  
  Потоа, Швеѓанецот се упатил напред, ги удрил скалите и се држел за драг живот. ДреЌк можеше да го слушне неговото тешко дише®е од десет метри нагоре.
  
  Поминаа неколку минути и тешкото искачува®е продолжи. Конечно, Дал излезе од скалата на полицата, а потоа ползеше напред со рацете и колената за да направи простор. Набрзо следеше ДреЌк, влечеЌ«и го Кенеди со себе, чувствуваЌ«и огромно олеснува®е што се вратиЌа на тесниот раб што беше сè уште на само еден чекор од смртта со вреска®е.
  
  Кога сите беа земени предвид, Дал воздивна. "АЌде да продолжиме кон следната ниша и да повикаме пауза", рече тоЌ. "єас, на пример, сум целосно уништен".
  
  По уште пет минути меша®е на нивните исцрпени тела и борба со зголемените мускулни грчеви, тие се сопнаа до четвртата ниша, онаа што се наоѓа директно над гробот на Афродита.
  
  Отпрвин никоЌ не го виде постоЌаниот Бог. Сите беа на колена, одмараа и дишеше тешко. ДреЌк со насмевка помисли дека токму тоа го довел неговиот цивилен живот, и го крена погледот дури кога Парневик изговори експлозив што би изгледал чудно од коЌ било друг освен него.
  
  "Вуф!"
  
  "Што?" - Прашав.
  
  "Вуф! Кучешка глава. Ова е Анубис".
  
  "Истиот шакал? Велс се наведна на столот и ги повлече колената до градите. "Па. єас «е....."
  
  "Египетско божество", рече Парневик. "И тоа секако има врска со смртта".
  
  ДреЌк гледаше во редовите на мумии и статуи на чакал од Ќаглен. Ковчези обложени со злато и анхови со смарагд.Не импресиониран, тоЌ го сврте грбот кон БожЌата погребна комора и упадна во КитКат. Еден момент подоцна Кенеди седна до него.
  
  "Значи", рече таа, одвиткуваЌ«и Ќа храната и пиЌалокот.
  
  "По ѓаволите, ти си добар во зборува®ето", се насмеа ДреЌк. "Ве«е се чувствувам возбудено".
  
  "СлушаЌ, приЌателе, да сакам да те вклучам, «е ми бидеш кит во рацете". Кенеди му упати насмевка коЌа беше и дрска и вознемирена. "По ѓаволите, не можете да застанете ниту една минута, нели?
  
  "Во ред, во ред, извини. Само игра®е. Што се случи?"
  
  Го гледаше Кенеди како зЌапа во вселената. Видов како неЌзините очи се шират кога го фати слабиот звук на воЌниците на ФреЌ како ги стигнуваат. "Оваа... работа... тепаме околу грмушка ве«е некое време. Мислиш ли, навистина имаме нешто, ДреЌк?
  
  "Дефинитивно мислам дека Один е овде долу".
  
  Кенеди стана да замине, но ДреЌк Ќа стави раката на неЌзиното колено за да Ќа спречи. Допирот за малку «е предизвикаше искри.
  
  "Еве", рече тоЌ. "Што мислиш?"
  
  "Мислам дека нема да имам многу работа кога «е се вратиме", шепна таа. "Во врска со серискиот убиец Томас КеЌлеб и сè друго. ТоЌ копиле повторно убиен, знаете, ден пред да стигнеме на Менхетен".
  
  "Што? Не."
  
  "Да. Таму отидов да шетам на местото на убиството. И оддадете почит".
  
  "Многу ми е жал". ДреЌк се воздржуваше од гушка®е, знаеЌ«и дека ова е последното нешто што и треба во моментов.
  
  "Ви благодарам, знам. Ти си еден од наЌчесните луѓе што сум ги познавал, ДреЌк. И наЌнесебичниот. Можеби затоа ми се допаѓаш толку многу".
  
  "И покраЌ моите досадни коментари?
  
  "Многу силно, и покраЌ ова".
  
  ДреЌк го завршил остатокот од чоколадото и решил да не Ќа фрла обвивката на КитКат во празнина. ЗнаеЌ«и Ќа своЌата сре«а, тоЌ можеби поставил древна стапица за ѓубре или нешто слично.
  
  "Но, без работа значи дека нема врски", продолжи Кенеди. "Немам вистински приЌатели во ЊуЌорк. Нема семеЌство. Претпоставувам дека во секоЌ случаЌ можеби «е треба да исчезнам од очите на Ќавноста".
  
  "Па", рече ДреЌк замислено, "Гледам дека сте примамлива перспектива". ТоЌ ѝ даде глупави очи. "Можеби би можеле да му кажете болокс на радосниот стар Париз и да доЌдете да го посетите веселиот стар єорк".
  
  "Но, каде би останал?
  
  ДреЌк го слушна Дал како ги собира своите трупи. "Па, само треба да откриеме како можете да го заработите вашиот резерват". Чекаше додека не се крене на нозе, а потоа Ќа фати за рамениците и погледна во неЌзините блескави очи.
  
  "Сериозно, Кенеди, одговорот на сите ваши праша®а е да. Но, не можам да го разберам сето ова во моментов. Имам сопствен багаж за коЌ треба да разговараме и затоа треба да останам фокусиран". Кимна со главата кон празнината. "Таму долу е Алиша МаЌлс. Можеби мислите дека нашето патува®е до тука беше опасно, дека оваа Гробница беше опасна, но веруваЌте ми, тие не се ништо во споредба со таа кучка".
  
  "Во право е", отиде Велс и го фати последниот коментар. "И не гледам друг излез одовде, ДреЌк. Не постои начин да се избегне тоа".
  
  "И не можеме да Ќа блокираме рутата затоа што ни треба излез", кимна ДреЌк. "Да, ги погледнав и сите сценариЌа".
  
  "Знаев дека «е го направиш ова". Велс се насмевна како да знаеше цело време дека ДреЌк сè уште е еден од неговите момци. "АЌде, репата рика".
  
  ДреЌк го следеше своЌот стар шеф до полицата, а потоа го зазеде неговото место зад Бен и Дал. Со еден проценувачки поглед се виде дека сите се одморени, но нервозни за тоа што ги чека.
  
  "Четири лица загинаа", рече Дал и се оттргна покраЌ полицата, планината зад него.
  
  Следната ниша беше изненадува®е и им даде поттик на сите. Ова беше гробницата на Тор, синот на Один.
  
  Типот блечеше како да открил Ќети кампуван во Долината на смртта. А за него имаше. Професор по нордиска митологиЌа Ќа откри гробницата на Тор, можеби наЌпознатата нордиска фигура на сите времи®а, делумно благодарение на стриповите на Марвел.
  
  Чисто задоволство.
  
  А за ДреЌк, присуството на Тор одеднаш го направи уште пореално.
  
  Настана тишина со почит. Сите знаеЌа за Тор, или барем некаква инкарнациЌа на викиншкиот бог на громот и мол®ата. Парневик одржа предава®е за четврток, или, како што сега го знаеме, четврток. Ова е поврзано со среда - или Денот на водата, или Денот на Один. Тор бил наЌголемиот бог воин коЌ му бил познат на човекот. Чистото олицетворение на викиншката машкост.
  
  Тоа беше сè што можеа да направат за да го тргнат Парневик и да го спречат да се обиде да ги испита коските на Тор токму тогаш и таму. Следната ниша, шестата, го содржеше Локи, братот на Тор и уште еден од синовите на Один.
  
  "Патеката се загрева", рече Дал, едваЌ ЎиркаЌ«и во нишата пред да продолжи по полицата што завршуваше на страната на планината, цврста црна маса.
  
  ДреЌк им се придружил на Швеѓанецот, Бен и Кенеди додека минувале факели покраЌ карпата.
  
  "Стапки", рече Бен. "И потпирачи за раце. Изгледа дека одиме нагоре".
  
  ДреЌк го спушти своЌот врат за да погледне нагоре. Камените скалила се искачиЌа во бескраЌната темнина, а зад нив немаше да има ништо друго освен воздух.
  
  Прво тест на нерви, што сега? Сила? Одржливост?
  
  И повторно Дал отиде прв. Брзо се креваше околу 20 стапки пред да изгледа дека «е забави додека црнилото го зафати. Бен реши да оди понатаму, а потоа Кенеди.
  
  "Мислам дека сега можеш да го наб удуваш моЌот задник", рече таа со половина насмевка, "Погрижи се да не прелета покраЌ тебе".
  
  ТоЌ намигна. "Не можам да го тргнам погледот од ова".
  
  Следуваше ДреЌк, постигнуваЌ«и три совршени задржува®а пред да го премести своЌот четврти додаток. ИздигнуваЌ«и се на овоЌ начин, тоЌ полека се искачи на чистата карпа во вулканскиот воздух.
  
  татнежот продолжи насекаде околу нив: далечната тажалка на планината. ДреЌк замислил блиска комора со магма како врие, исфрла пеколен оган низ Ўидовите, избиваЌ«и во далечното сино исландско небо.
  
  Над него шушкаше стапало, лизгаЌ«и се од малиот раб. Се држеше мирно, знаеЌ«и дека нема многу што може да направи ако некоЌ брза покраЌ него, но беше подготвен, за секоЌ случаЌ.
  
  Ногата на Кенеди се заниша во вселената околу еден метар над неговата глава.
  
  ТоЌ Ќа подаде раката, занишаЌ«и се малку несигурно, но успеа да го фати ѓонот од неЌзиниот чевел и да Ќа повлече назад на полицата. До нас стигна краток шепот на благодарност.
  
  Одеше понатаму, му гореа бицепсите, прстите го болат во секоЌ зглоб. Врвовите на неговите прсти Ќа земаа тежината на неговото тело при секое мало искачува®е. Потта му се лизна по секоЌа пора.
  
  ТоЌ процени двесте стапки безбедни, но застрашувачки држачи и потпори пред да стигнат до компаративната безбедност на друг полигон.
  
  Исцрпувачка работа. КраЌот на светот, Апокалипса е подоцнежно дело. Спасува®е на човештвото со секоЌ казнен чекор напред.
  
  "Сега што?" Велс лежеше на грб, стенкаЌ«и. "Уште една крвава прошетка по полицата?
  
  "Не", Дал немаше сила ни да се пошегува. "Тунел".
  
  "єаЌца".
  
  На колена лазеа напред. Тунелот водеше во мастило мрак што предизвика ДреЌк да почне да верува дека сонува пред ненадеЌно да се судри со неподвижниот Кенеди одзади.
  
  Свртете го лицето напред.
  
  "Ох! Можеше да ме предупредиш".
  
  "Тешко е кога ме снаЌде истата судбина", гласеше сувиот глас како одговор. "Мислам дека само Дал излезе од овоЌ куп без скршен нос".
  
  "Загрижен сум за моето проклето срце", уморно одговори Дал. "Тунелот завршува директно спроти првото скалило на друго скалило на, хм, би погодил агол од четириесет и пет степени. Ништо лево или десно, барем ништо што можам да видам. Подготви се."
  
  "Овие работи мора да се закачат некаде", промрморе ДреЌк, ползеЌ«и по модринките колена. "За волЌа на Бога, тие не можат само да бидат суспендирани во воздухот".
  
  "Можеби можат", рече Парневик. "За доброто на небото. Хаха. Се шегував, но сериозно, моЌата наЌдобра претпоставка е сериЌа летечки потпори".
  
  "Скриено под нас", рече ДреЌк. "Секако. Сигурно бараше многу работна сила. Или неколку навистина мо«ни богови".
  
  "Можеби побарале помош од Херкулес и Атлас".
  
  ДреЌк внимателно зачекори на првото скалило, изненадувачки морничаво чувство го навлезе неговиот мозок и се искачи на грубиот камен. Тие се искачиЌа некое време, конечно излегоа во друга беседка лоцирана околу висната платформа.
  
  Дал го поздрави со исцрпено тресе®е на главата. "ПосеЌдон".
  
  "Импресивно".
  
  ДреЌк повторно клекна. Господи, помисли тоЌ. Се надевам дека на Германците им е исто толку тешко. На краЌот, можеби наместо да се караат, можеа да го средат со камен, хартиЌа, ножици.
  
  Грчкиот бог на морето го носел своЌот вообичаен трозабец и соба полна со чудесни богатства. Ова беше седмиот Бог покраЌ коЌ поминаа. БроЌот девет почна да му го глода умот.
  
  Зарем броЌот девет не беше наЌсветиот во митологиЌата на Викинзите?
  
  Ова му го спомна на Парневик додека се одмараа.
  
  "Да, но ова место очигледно не е само нордиско", професорот го впери прстот кон човекот со трозабец зад нив. "Може да има стотина од нив".
  
  "Па, очигледно нема да преживееме стотина од нив", се расправаше Кенеди со него. "Освен ако некоЌ не изгради Хо-Џо напред".
  
  "Или, уште подобро, продавница за сендвичи со сланина", ги потчукна усните ДреЌк. "Дефинитивно би можел да убиЌам еден од овие лоши момци во моментов".
  
  "Крцкаво", се насмеа Бен и си Ќа плесна по ногата. "Зборувате за нешто што е застарено десет години. Но, не грижете се - сè уште имате вредност за забава".
  
  Поминаа уште пет минути пред да се почувствуваат доволно одморени за да продолжат. Дал, Велс и Марстерс поминаа неколку минути слушаЌ«и ги своите гонители, но ниту еден звук не Ќа наруши вечната но«.
  
  "Можеби сите паднаа", ги крена рамениците Кенеди. "Може да се случи. Ако ова беше филм на МаЌкл БеЌ, некоЌ ве«е «е паднеше".
  
  "Навистина". Дал нè одведе до уште едно висечко скалило. Според судбината, токму тука Велс го изгуби стисокот и се лизна по две лизгави скалила, удираЌ«и секоЌ пат со брадата во каменот.
  
  Низ усните му течеше крв од каснатиот Ќазик.
  
  ДреЌк го зграпчи за рамениците на неговиот голем капут. Човекот под него - Марстерс - ги зграпчи неговите бутови со натчовечка сила.
  
  "Нема спас, старче. Не сеуште."
  
  Педесет и петгодишниот маж беше грубо влечен по скалите, Кенеди го држеше ДреЌк за грбот, а Марстерс внимаваше да не се лизне на уште едно скалило. Кога стигнаа до осмата беседка, Велс повторно беше во добро расположение.
  
  "Да, тие го направиЌа тоа намерно, момци. єас само го сакав остатокот."
  
  Но, тоЌ Ќа стегна раката на Марстерс и му шепна од срце благодарение на ДреЌк кога никоЌ не гледаше.
  
  "Не грижи се, старче. Само висат таму. Сè уште не сте го поминале времето за маЌ".
  
  Осмата ниша беше еден вид демонстрациЌа.
  
  "О Боже". Чудото на Парневик ги зарази сите. "Ова е Зевс. Татко на човекот. Дури и боговите го нарекуваат божество - татковска фигура. Тоа е...надвор од Один...многу подалеку, и доаѓа од НордиЌците".
  
  "Дали Один не бил идентификуван како Зевс меѓу раните германски племи®а? праша Бен, се«аваЌ«и се на неговото истражува®е.
  
  "ТоЌ беше, човече, но мислам, аЌде. Ова е Зевс. "
  
  ОвоЌ човек беше во право. Кралот на боговите стоеше високо и неподелен, држеЌ«и гром во неговата огромна рака. Во неговата ниша имаше мноштво блескави богатства, преплавени со почит над сè што еден човек може да собере денес.
  
  И тогаш ДреЌк слушнал проклетство, гласно, на германски. Тоа одекна одоздола.
  
  "Тие само пробиЌа тунел", Дал ги затвори очите во иритациЌа. "Зад нас е само петнаесет минути. По ѓаволите, немаме сре«а! Следи ме!"
  
  Друго скалило Ўвонеше, овоЌпат води надвор и над гробот на Зевс пред да стане вертикално на последните десет скалила. Тие се бореа наЌдобро што можеа, нивната храброст се претвори во пепел од притаен мрак. Како отсуството на светлина да го потиснува духот на пелтече®е. На повикот доЌде страв и реши да седне.
  
  ЗборуваЌте за вртоглавица, помисли ДреЌк. РазговараЌте за тоа како вашите топчи®а се намалуваат до големина на кикиритки. Тие последни десет скалила, суспендирани над темниот мрак, искачуваЌ«и се низ но«та што лази, речиси го совладаа. ТоЌ немаше поим како другите успеаЌа во тоа - се што можеше да направи е повторно да ги преживее грешките од своето минато и цврсто да се држи до нив - Алисон, детето кое никогаш не го имале и никогаш нема да го имаат; кампа®ата на СРТ во Ирак коЌа зафркна сè - тоЌ Ќа стави секоЌа грешка на чело на своЌот ум за да го елиминира силниот страв од паѓа®е.
  
  И Ќа стави едната рака врз другата. Едната нога е повисока од другата. Се издигна вертикално, бесконечноста зад него, налетите на некоЌ безимен ветар му Ќа разбрануваа облеката. Далечниот громогласен татнеж може да биде песна на вулкан, но може да бидат други работи. Неискажливи ужаси, толку страшни што никогаш нема да Ќа видат светлината на денот. Страшни суштества кои се лизгаат над карпите, калта и изметот, испуштаат морничави мелодии кои предизвикуваат крваво црвени визии на лудило.
  
  ДреЌк, речиси плачеЌ«и, ползеше преку последниот карпест чекор на рамна површина. Грубиот камен му ги изгреба рацете што гребеа. Со последниот болен напор, Ќа подигна главата и виде дека сите останати се ничкум околу него, но зад нив го виде Торстен Дал - лудиот Швеѓанец - коЌ буквално ползеше напред на стомак до ниша поголема од се што виделе. далеку.
  
  Луд Швеѓанец. Но, Боже, типот беше добар.
  
  Нишата беше обесена од едната страна, но прицврстена за срцето на планината од другата страна.
  
  "Фала му на Бога", слабо рече Дал. "Тоа е едно. Го наЌдовме гробот на Один".
  
  Потоа колабирал од исцрпеност.
  
  
  ТРИЕСЕТ ОСУМ
  
  
  
  ГРОБ НА БОГИТЕ
  
  
  Од неговата зашеметеност изби крик.
  
  Не, врескаЌ. Крик што Ќа замрзнува крвта што зборуваше за чист ужас. ДреЌк ги отвори очите, но површината на карпата беше премногу блиску за да се фокусира. ТоЌ плукна на земЌа и стенкаше.
  
  И се наЌдов себеси како размислувам: до каде може човек да падне во бесконечноста пред да умре?
  
  Германците беа тука. Еден од нивните бра«а штотуку паднал по скалите.
  
  ДреЌк се бореше да застане исправено, секоЌ мускул го болеше, но адреналинот почна да му Ќа запали крвта и да му ги чисти мислите. Полека тргна кон Бен. Неговиот приЌател лежеше со лицето надолу на еден од рабовите на платформата. ДреЌк го одвлече до нишата на Один. Еден брз поглед зад него му кажа дека Германците сè уште не пристигнале, но неговите уши му велеа дека се на неколку минути.
  
  Го слушна звукот на пцуе®ето на Абел ФреЌ. Тргне®ето на заштитната опрема. Мило вреска крвавото убиство на еден од воЌниците.
  
  Шанса да Ќа покаже своЌата мо«, си помисли тоЌ, се«аваЌ«и се на една од изреките на Велс што ги избра за време на нивната обука за САС.
  
  Го влечеше Бен наоколу, потпрен со грбот на големиот саркофаг на Один. Очните капаци на момчето трепеа. Кенеди се сопна: "Бидете подготвени за нив. Ќе се справам со него". Таа лесно му удри шлаканица по образот.
  
  ДреЌк застана, сретнуваЌ«и го неЌзиниот поглед за секунда. "Подоцна".
  
  Првиот од Германците го надмина врвот. ВоЌник коЌ брзо колабирал од исцрпеност, веднаш потоа следел втор. ДреЌк се двоумеше да го направи она што знаеше дека треба, но Торстен Дал помина покраЌ него, не покажуваЌ«и такво кае®е. Велс и Марстерс исто така се мешаа напред.
  
  Трет неприЌателски борец се вовлече над врвот, овоЌ пат огромен машки труп што се тепа. Слатко. Крвта, потта и вистинските солзи претвориЌа гротескна маска на неговото и онака вознемирувачко лице. Но, тоЌ беше доволно цврст и брз за да го прескокне врвот, да се тркала и да го земе малиот пиштол.
  
  Еден истрел излетал од цевката. ДреЌк и неговите колеги инстинктивно откачиЌа, но ударот Ќа промаши целта.
  
  Пискавиот глас на Абел ФреЌ Ќа урна тишината што следеше по истрелот. "Без оружЌе, глупаво. Нар! Нар! СлушаЌ ме!"
  
  МаЌло се насмеа и му подаде на ДреЌк гадна насмевка. "Ебани Краут шупаци. ЕЌ другар?
  
  Пиштолот бил проголтан од густа тупаница и заменет со жлебно сечило. ДреЌк го препознал како нож за специЌални сили. ТоЌ се тргна настрана кон ¤инот, даваЌ«и му можност на Дал да клоца еден од паднатите воЌници во вселената.
  
  Вториот воЌник се бореше до колена. Марстерс му даде уште една насмевка, а потоа го фрли настрана млитавото тело. Дотогаш, уште троЌца воЌници стигнаа до израмнетата земЌа, а потоа Алиша скокна одоздола и слета како мачка, држеЌ«и нож во секоЌа рака. ДреЌк никогаш не Ќа видел толку исцрпена и сè уште изгледаше како да може да се соочи со нин¤а-елитата.
  
  "Не... оружЌе? Дал успеа да каже меѓу затегнати вдишува®а. "Дали конечно... веруваш во теориЌата на Армагедон, ФреЌ?
  
  Еден голем германски дизаЌнер сега Ќа надмина работ. "Не биди будала, момче воЌник", рече тоЌ задишан. "Едноставно не сакам да го обележам овоЌ ковчег. Во моЌата колекциЌа има само простор за совршенство".
  
  "Претпоставувам дека го гледате како одраз на себе", рече Дал, застануваЌ«и додека неговиот тим земаше здив.
  
  Имаше пауза, момент на страшна тензиЌа додека секоЌ противник Ќа оценуваше своЌата непосредна цел. ДреЌк се оддалечи од МаЌло, несвесно упатуваЌ«и се кон гробот на Один, каде што Бен и професорот сè уште седеа еден до друг, чуван само од Кенеди. Чекаше уште еден...
  
  ...надеваЌ«и се...
  
  И тогаш од скалите доЌде пригушено стенка®е, слаба молба за помош. ФреЌ погледна надолу. "Ти си слаб! плукна некого. "Да не беше Штитот, Ќас би..."
  
  ФреЌ покажа кон Алиша. "Помогнете ѝ". Жената воин горделиво се насмеа, а потоа Ќа подаде раката на страна. Со еден кретен таа го повлече ХеЌден нагоре. Американската агентка на ЦИА била исцрпена од долгото искачува®е, но уште пове«е од носе®ето на тешкиот товар што Германците и го врзале на грбот.
  
  Штитот на Один завиткан во платно.
  
  Се слушна гласот на Парневик. "ТоЌ го донесе штитот! Главен дел! Но зошто?"
  
  "БидеЌ«и тоа е главниот дел, идиоту". ФреЌ го застрела. "ОвоЌ главен обЌект не би постоел доколку нема друга намена". Модниот дизаЌнер со презир одмавна со главата и се сврте кон Алиша. "Завршете ги овие патетични кретини. Треба да го смирам Один и да се вратам на забавата".
  
  Алиша маниЌакално се насмеа. "МоЌ ми е редот!" извика таа, посмртоносна од реката Там, и Ќа фрли своЌата заштитна опрема во средината на карпестата платформа. Во збунетоста, таа се упати кон Велс, не покажуваЌ«и никакво изненадува®е од неговото присуство. ДреЌк се фокусираше на сопствената борба, фрлаЌ«и се кон Мило за да го изненади, заобиколуваЌ«и го со вешто замавнува®е на сечилото, а потоа испорачуваЌ«и му тврд лакт на вилицата на МаЌло.
  
  Коската е испукана. ДреЌк танцуваше, се ниша и остана лесен на неговите нозе. Тогаш ова би била неговата стратегиЌа - да удира и да трча, удираЌ«и во наЌтешките точки од телото, со цел да ги скрши коските и 'рскавицата. Беше побрз од Мило, но не толку силен, па ако го стигне ¤инот ...
  
  Громот одекнуваше низ планината, рже®ето и пукнатините на издигната магма и поместува®ето на карпите.
  
  МаЌло се грчеше во агониЌа. ДреЌк го презеде водството со двоен удар од страна, два допири - нешто што може да го видите како вешто го прави Ван Дам на ТВ е сосема бескорисно за улични борби во реалниот живот. Мило го знаеше ова и го одврати нападот со реже®е. Но, и ДреЌк го знаеше тоа, и додека МаЌло го фрлаше целото тело напред, ДреЌк упати уште еден силен удар со лакт директно во лицето на противникот, притискаЌ«и му го носот и окото, соборуваЌ«и го силно на подот.
  
  Мило се сруши на земЌа како пресечен носорог. Откако загуби од противник од калибарот на ДреЌк, немаше вра«а®е назад. ДреЌк го газеше зглобот и коленото, скршеЌ«и ги двете главни коски, а потоа и топчи®ата, а потоа го зеде фрлениот армиски нож.
  
  Извршил увид на местото на инцидентот.
  
  Марстерс, воЌник на САС, направи кратка работа со дваЌца Германци и сега се бореше со третиот. Убиството на три лица за неколку минути не беше лесна задача за никого, дури и за воЌник на САС, а Марстерс беше само полесно ранет. Велс танцуваше со Алиша по работ на платформата, пове«е трчаЌ«и отколку всушност танцуваЌ«и, но ѝ го одвлекуваше вниманието. Неговата стратегиЌа беше паметна. Од непосредна близина, таа «е го исцрпела за секунда.
  
  Кенеди го влечеше исцрпеното тело на ХеЌден подалеку од центарот на битката. Бен притрча да и помогне. Парневик не спиел, го проучувал гробот на Один - идиот.
  
  Абел ФреЌ се соочи со Торстен Дал. Швеѓанецот беше супериорен во однос на Германецот во секоЌ поглед, неговите движе®а стануваа попрефинети во секунда додека силата се вра«аше на неговите болни екстремитети.
  
  Господи!, помисли ДреЌк. Ние се клоцаме овде! Или во стариот добар дух на Дино Рок... Дозволете ми да ве забавувам!
  
  Не уживаЌ«и во конфронтациЌата со Алиша, тоЌ сепак се упати кон Велс, веруваЌ«и дека на педесетгодишната жена и треба наЌмногу помош. Кога го видела неговата поранешна соиграчка, таа се повлекла од борбата.
  
  "Ве«е еднаш ги шутнав твоите топки оваа недела, ДреЌк. Дали си толку садист што го сакаш ова повторно?"
  
  "Имаш сре«а, Алиша. Патем, дали го тренираш твоето момче?" кимна како одговор на Американецот што едваЌ се движеше.
  
  "Само во послушност", ги фрли двата ножеви и ги фати во едно движе®е. "АЌде! єас само сакам троЌки!"
  
  НеЌзината природа можеби била дива, но неЌзините постапки биле контролирани и пресметани. Таа го пикаше ДреЌк, додека итро се обидуваше да го сврти Велс со грбот кон бескраЌната празнина. Командантот во последната секунда ги сфатил неЌзините намери и брзал покраЌ неа.
  
  ДреЌк ги оттргна двата неЌзини ножеви, придвижуваЌ«и го секое сечило на страна, внимаваЌ«и да не му ги скрши зглобовите. Не беше само тоа што беше добра... туку беше постоЌано добра.
  
  Абел ФреЌ ненадеЌно дотрча покраЌ нив. Се чинеше дека, бидеЌ«и не успеа да го надмине Дал, тоЌ прибегна да трча покраЌ Швеѓанецот во неговата брза потрага по гробот на Один.
  
  И во тоЌ дел од секундата, ДреЌк ги виде Марстерс и последниот германски воЌник заклучени во смртна борба токму на правливиот раб на платформата. Потоа, со шокантна ненадеЌност, и дваЌцата се сопнаа и едноставно паднаа.
  
  Во празнината одекнуваа смртни крикови.
  
  ДреЌк го разделил, се молел за Велс, а потоа го свртел телото и побрзал по ФреЌ. Не можеше да го остави Бен таму без одбрана. Кенеди му го попречил патот на дизаЌнерот, собираЌ«и му храброст, но додека тоЌ брзал напред, ДреЌк забележал мал црн предмет стегнат во раката на ФреЌ.
  
  Радио или мобилен телефон. НекоЌ вид на предавател.
  
  Што по ѓаволите?
  
  Она што се случи потоа беше неразбирливо. Во зачудувачки чин на непромисленост, планината одеднаш експлодира! Имаше силен удар, а потоа ¤иновски каме®а и парчи®а планински шкрилци беа расфрлани насекаде. Каме®а од сите облици и големини стрелаа и свиркаа низ празнината како куршуми.
  
  Огромна дупка се поЌави на страната на вулканот, како чекан да удрил низ тенок drywall. Темната дневна светлина се филтрира низ пукнатината. Уште еден удар, а дупката уште пове«е се прошири. Планина од урнатини каскадирана во Ќама без дно во морничава, длабока тишина.
  
  ДреЌк падна на подот со главата во рацете. Некои од овоЌ камен што експлодира сигурно оштетил други непроценливи гробници. Што по ѓаволите се случуваше?
  
  
  39
  
  
  
  ГРОБ НА БОГИТЕ
  
  
  Во новонаправената дупка се поЌави хеликоптер коЌ лебдеше секунда пред да прелета низ неа!
  
  Од основата на машината виселе четири дебели кабли и неколку Ќажи®а.
  
  Беше невозможно да се поверува. Абел ФреЌ штотуку нареди планината да се подели. Планина коЌа била дел од активен вулкан и коЌа некако би можела да предизвика масовно изумира®е познато како супервулкан.
  
  За да Ќа комплетира своЌата колекциЌа.
  
  ОвоЌ човек беше по малку луд како ДреЌк и остатокот од човечката раса му даде заслуга. ТоЌ дури и сега маниЌакално се смееше, и кога ДреЌк го подигна погледот, виде дека ФреЌ не се помрдна ниту милиметар, туку стоеше цврсто исправен додека планината што експлодираше свиреше околу него.
  
  Алиша го напушти Велс и се сопна кон ФреЌ, дури и неЌзината луда самоконтрола малку поколеба. Зад нив, професорот Парневик, Бен и Кенеди беа заштитени со Ўидовите на нишата на Один. ХеЌден беше склон, неподвижен. Дали навистина дошла до овоЌ пат за да умре во огнено лудило? Велс клекна покраЌ него, стегаЌ«и го за стомакот.
  
  Хеликоптерот лебдеше поблиску, а неговиот мотор завиваше. ФреЌ го крена своЌот автомат и им даде знак на сите да се оддалечат од огромниот саркофаг на Один. Краток излив на оган го засили неговото бара®е, куршумите Ўвонеа додека ги погодиЌа непроценливите златни мошти на Викинзите во форма на штитови, мечеви, оклопи и шлемови со рогови. Златните монети, движени од низа настани, почнаа да паѓаат од полиците како конфети на ТаЌмс Сквер.
  
  ФреЌ мавташе со хеликоптерот.
  
  ДреЌк клекна. "Вие го поместувате овоЌ ковчег, го ризикувате целиот свет! - викна, неговиот глас едваЌ се слуша од тешкиот звук на сечилата на пропелерот.
  
  "Не биди мрзливец! ФреЌ возврати со извика, неговото лице се згрчи како злобен кловн зависник од хероин. "ПризнаЌ, ДреЌк. Те победив!"
  
  "Не се работи за победа! ДреЌк возврати со вик, но сега хеликоптерот беше директно над главата и тоЌ не можеше ни да го слушне сопствениот глас. Гледаше како ФреЌ го упатува, прскаЌ«и го со куршуми од каприц додека тоЌ мавташе со рацете. ДреЌк се молел неговите приЌатели да не бидат фатени од залутан проектил.
  
  Германецот го загуби. БидеЌ«и бил толку блиску до неговата животна опсесиЌа, тоЌ едноставно се распаднал.
  
  Сега Дал беше до него. Гледаа како ФреЌ и Алиша ги спуштаат тешките син¤ири сè подолу и пониски додека конечно не беа обвиткани околу двата краЌа на саркофагот. ФреЌ се погрижи да бидат безбедни.
  
  Хеликоптерот Ќа зеде тежината. Ништо не се случи.
  
  ФреЌ врескаше во неговиот телефонски приемник. Хеликоптерот се обиде повторно, овоЌпат неговите мотори рикаа како лут диносаурус. Син¤ирите Ќа земаа своЌата тежина, и имаше изразена пукнатина, звук на крше®е камен.
  
  Ковчегот на Один се помести.
  
  "Ова е нашата последна шанса! - му викна Дал во увото на ДреЌк. "Одиме на мелница! Од пиштолот на Мило!"
  
  Сценариото го водеше ДреЌк. Можеле да го уништат хеликоптерот и да го спасат Гробот. Но, Бен и Кенеди, заедно со ХаЌден и Парневик, наЌвероЌатно «е умрат.
  
  "Нема време!" викна Дал. "Или ова или Апокалипсата!
  
  Швеѓанецот скокна по оружЌето на Мило. ДреЌк ги стисна очите додека агониЌа го прободе неговото срце. Неговиот поглед падна на Бен и Кенеди, а агониЌата на одлуката го изврте внатре како Ќамка. Ако изгубите со едната рака, «е изгубите и со другата. И тогаш одлучи дека едноставно не може да му дозволи на Дал да го стори тоа. Дали би можел да жртвува дваЌца приЌатели за да го спаси светот?
  
  бр.
  
  ТоЌ скокна напред како жаба токму кога Дал почна да претура по облеката на МаЌло. Швеѓанецот се одврати од изненадува®е додека Мило го исправи своето тело, Американецот стуткан во агониЌа, но беше подвижен и куцаше до работ на платформата. До една од линиите за спушта®е.
  
  ДреЌк застана во шок. Моторите на хеликоптерот лелекаа уште еднаш и несвета несре«а Ќа исполни пештерата. Следниот момент, огромниот саркофаг на Один се префрли и се ослободи од своите пристаништа, замавнуваЌ«и се заканувачки кон ДреЌк и работ на платформата, еден тон занишана смрт.
  
  "Неее!" - крикот на Дал го повтори плачот на Парневик.
  
  Се слушна крик, избезумен крик како да се прегреал отворот за вентилациЌа, звук како сите демони во пеколот да се изгорени живи. Од новоотворената дупка под гробницата на Один излета струЌа од сулфурен воздух.
  
  ФреЌ и Алиша побрзаа, за малку «е ги запалеа живи додека се качуваа на ковчегот што се ниша. ФреЌ извика: "Не следете не, ДреЌк! Имам осигурува®е!" тогаш ми се чинеше дека ми доЌде идеЌа, гаранциЌа за безбедност. ТоЌ им викна на придружниците на ДреЌк: "Сега! Следете го ковчегот или «е умрете!" ги охрабри ФреЌ, мавтаЌ«и со автоматот и тие немаа друг избор освен да Ќа обиколат колоната од пареа.
  
  Дал го сврте своЌот опседнат поглед кон ДреЌк. "Мораме да го запреме ова", рече тоЌ молеЌ«и се. "За... за моите деца".
  
  ДреЌк немаше друг одговор освен да кимне. Секако. ТоЌ го следеше командантот на SGG, внимателно заобиколуваЌ«и го замавниот Саркофаг додека леташе над нив, нивните насмеани неприЌатели безбедно горе, додека неговите другари Ќа следеа неговата траекториЌа од другата страна.
  
  Покриен со оружЌе и каприц на маниЌак.
  
  ДреЌк стигна до дупка во камениот под. Пареата беше врела, згрчена кула. Неприкосновен. ДреЌк се приближи колку што можеше пред да се заврти за да ги види своите неприЌатели како напредуваат.
  
  ХеЌден остана на земЌа, преправаЌ«и се дека е во несвест. Таа сега седна и ги извади ремените што го прицврстиЌа штитот на Один на неЌзиниот грб. "Што можам да направам?"
  
  ДреЌк накратко погледна во неа. "Дали ЦИА има некакви непредвидени планови за затвора®е на Супервулканот?
  
  Згодната "секретарка" за момент изгледаше збунето пред да Ќа затресе главата. "Само очигледното. Ставете го Германецот во вентилационата цевка". Таа го фрли Штитот со крик на олеснува®е. Сите троЌца го гледаа како се тркала по работ како паричка.
  
  Дали навистина не успеаЌа?
  
  Притисокот што излегувал од цевката се зголемувал како што вулканот добивал сила. "Штом «е започне верижната реакциЌа", рече Дал. "Нема да можеме да го затвориме ова. Мораме да го направиме ова сега!"
  
  Погледот на ДреЌк на момент беше привлечен кон Шилд додека тоЌ бучно се тркала околу неЌзиниот раб. Неговиот раб.Зборовите излегоа од него како да се напишани во оган.
  
  
  РаЌот и пеколот се само привремено незнае®е,
  
  Бесмртната душа е таа што се приклонува кон Правото или Погрешното.
  
  
  "План Б", рече тоЌ. "Се се«авате на проклетството на Один? Не се чинеше соодветно, нели? Нема каде да се стави ова, нели? Па, можеби тоа е тоа".
  
  "Дали Проклетството на Один е начин да се спаси светот? Дал се сомневаше во тоа.
  
  "Или по ѓаволите", рече ДреЌк. "Зависи коЌ «е Ќа донесе одлуката. Ова е одговорот. Лицето што го поставува Штитот мора да има чиста душа. Тоа е стапица на стапици. Ве«е ништо не знаеме бидеЌ«и го отстранивме гробот. Ако не успееме, светот «е пропадне".
  
  "Како помина проклетството? ХеЌден, не изгледаше полошо отколку што имаше по тешкото искушение во неприЌателските раце, зЌапаше во отворот како да може да биде изедена жива.
  
  ДреЌк пцуеше додека го креваше Шилд и го држеше пред себе. Дал стоеше и го гледаше додека одеше кон отворот за подсвиркване. "Во моментот кога «е Ќа допрете таа пареа со овоЌ штит, таа «е ви се откине веднаш од рацете".
  
  Потоа, со звук како татнежот на стадо животни заробени во запалена шума, одоздола избувна уште пареа, а високиот пискот на неговата ерупциЌа речиси заглупуваше. Смрдеата на сулфур сега почна да го згуснува воздухот, претвораЌ«и го во токсична миазма. Слабото татнеж на планината што толку долго беше нивен постоЌан придружник сега стана пове«е како гром. ДреЌк се чувствуваше како самите Ўидови да се тресат.
  
  "Нова вест, Дал. Планот Б во акциЌа. За идна референца, ова значи дека не знам што, по ѓаволите, друго да правам".
  
  "Вие немате иднина", застана Дал од другата страна на штитот. "Или Ќас".
  
  Заедно се упатиЌа кон отворот за вентилациЌа. Шкрилците почнаа да се лизгаат по карпата до нив. Висок и татнеж, какви што ДреЌк никогаш не ги слушнал, доЌдоа од бескраЌните длабочини на бездната.
  
  "Супервулканот се приближува! ХеЌден врескаше. "Исклучи го!"
  
  
  * * *
  
  
  Невидена од ДреЌк, Дал, па дури и од Абел ФреЌ, познатата исландска планина наречена ЕЌафЌалаЌокул, коЌа досега е задоволна да испушта нежни сиви потоци и да го тероризира воздушниот сообра«аЌ, ненадеЌно експлодира на неЌзиниот раб. Наскоро «е може да се види на Sky News и BBC, а подоцна и на You Tube од зачудени милиони - огнените Ќазици на илЌада змеЌови палат огнена бура на небото. Во исто време, два други исландски вулкани експлодираа, а нивните врвови излетаа како плута од шампа® под притисок. Беше обЌавено, малку непречено, дека Армагедон пристигнал.
  
  Само неколку избрани знаеЌа колку е навистина блиску.
  
  
  * * *
  
  
  Во темните длабочини на планината се бореа херои невидени и никогаш познати. ДреЌк и Дал го нападнаа излезот на пареата со Шилд, користеЌ«и тркалезен предмет за да Ќа оттргнат пареата во блиската празнина додека Ќа позиционираа директно над дупката оставена од руше®ето на гробницата на Один.
  
  "ПобрзаЌ!" Дал се бореше да го задржи Штитот на место. ДреЌк почувствува како рацете му треперат од напорот со коЌ Ќа победи исконската сила на планината. "Само сакам да знам од што по ѓаволите е направена оваа работа!
  
  "КоЌ се грижи!" ХеЌден се обиде да ги задржи, држеЌ«и им ги нозете и туркаЌ«и ги колку што можеше. "Само ставете го копилето внатре!"
  
  Дал скокна, скокаЌ«и на дупката. Ако Штитот промашил, па дури и малку се поместил, веднаш «е испарил, но нивната цел била правилна, а главниот дел внимателно навлегол во вештачката пукнатина под гробницата на Один.
  
  Разработена стапица, измислена пред стотици и илЌадници векови. Се колнам на боговите.
  
  Стапица на стапици!
  
  "НаЌголемата античка стапица што Ќа познавал современиот свет". Дал падна на колена. "ОноЌ коЌ може да стави краЌ на ова".
  
  ДреЌк гледаше како штитот се тенки, апсорбираЌ«и го огромниот притисок што се креваше одоздола. Се сплеска и се формираше по рабовите на пукнатината, добиваЌ«и обсидиЌанска ниЌанса. Засекогаш. Никогаш нема да се избрише.
  
  "На здравЌе".
  
  Завршена работа, застана за момент пред да го сврти вниманието кон ФреЌ. Ужасот му го исполни срцето пове«е отколку што можеше да замисли, дури и сега.
  
  Хеликоптерот се крена, напрегаЌ«и се за да Ќа издржи тежината на ковчегот на Один, коЌ нежно се ниша под него. И ФреЌ и Алиша седеа на капакот од ковчегот, со рацете цврсто обвиткани околу ремените што го прикачуваа на хеликоптерот.
  
  Но, Бен, Кенеди и професорот Парневик виселе на три други Ќажи®а што висат под хеликоптерот, без сомнение држени таму под закана од пиштол додека ДреЌк се борел да Ќа спаси планетата.
  
  Тие висеа над празнината, нишаЌ«и се додека хеликоптерот се качуваше, киднапирани веднаш под носот на ДреЌк.
  
  "Неее!"
  
  И, невероЌатно, тоЌ истрча - осамен човек, трчаЌ«и со енергиЌа родена од бес, загуба и  убов - човек коЌ се фрли низ Ќама без дно во црна просториЌа, бараЌ«и што му беше одземено, очаЌно стискаЌ«и за еден од занишаните кабли. , кога падна.
  
  
  ЧЕТИРИСЕТ
  
  
  
  ГРОБ НА БОГИТЕ
  
  
  Светот на ДреЌк запре со неговиот скок во темнината - бескраЌна празнина горе, Ќама без дно долу - три инчи Ќаже за ниша®е, неговиот единствен спас. Неговиот ум беше спокоен; го направи тоа за своите приЌатели. Ниту една друга причина освен да ги спасиме.
  
  Несебичен.
  
  Неговите прсти го допреле Ќажето и не можел да се затвори!
  
  Неговото тело, конечно изложено на гравитациЌата, почна брзо да паѓа. Во последната секунда, неговата замавната лева рака се затвори на Ќаже кое беше подолго од останатите и стегнато со рефлексивна злоба.
  
  Неговиот пад престана додека го зграпчи со двете раце и ги затвори очите за да го смири срцето што забрзано чука. Рапав аплауз стигна од некаде погоре. Алиша го истура своЌот сарказам.
  
  "Дали на ова мислеше Велс со "покажи Ќа своЌата способност"? Секогаш се прашував што значи тоЌ луд фосил!"#
  
  ДреЌк го крена погледот, акутно свесен за бездната долу, чувствуваЌ«и вртоглавица како никогаш досега. Но, неговите мускули беа запалени од новооткриената сила и адреналин, а голем дел од стариот оган се врати во него сега и умира да излезе.
  
  Се качи на Ќажето, под рака, фа«аЌ«и го со колена, движеЌ«и се брзо. ФреЌ мавташе со автоматот и се насмеа, внимателно нишануваЌ«и, но тогаш ХеЌден извика од гробот на Один. ДреЌк Ќа виде како стои таму, насочуваЌ«и го пиштолот на Велс кон ФреЌ - стариот командант паднал до неа, но, фала богу, сè уште дишеше.
  
  ХеЌден го впери пиштолот на половина пат кон ФреЌ. "Нека стане!
  
  Хеликоптерот сè уште беше во воздух, а неговиот пилот не беше сигурен во неговите наредби. ФреЌ се двоумеше, ржеЌ«и како дете одвоено од омилената играчка. "ДОБРО. Кучка! Требаше да те симнам од тоЌ проклет авион!"
  
  ДреЌк се насмевна кога го слушна одговорот на ХеЌден. "Да, често го разбирам ова".
  
  Кенеди, Бен и Парневик гледаа со ококорени очи, едваЌ се осмелуваа да дишат.
  
  "Оди и земи го!" - тогаш ѝ викна ФреЌ на Алиша. "Од рака на рака. Земи го и одиме. Оваа кучка нема да те застрела. Таа е проблем на владата. "
  
  ДреЌк голтна додека Алиша скокна од саркофагот и го грабна паралелното Ќаже на ДреЌк, но и покраЌ тоа одвои време да погледне во Бен, проценуваЌ«и како момчето реагира на открива®ето на статусот на ХеЌден.
  
  Бен, ако ништо друго, Ќа погледна со поголема нежност.
  
  Алиша се лизна по Ќажето како маЌмун и набрзо се израмни со ДреЌк. Таа го погледна, совршено лице полно со гнев.
  
  "Можам да замавнувам на двата начина". Таа скокна во воздухот, прво со нозете, во грациозен лак низ темнината, висеЌ«и целосно во воздухот за момент. Потоа неЌзините нозе цврсто се поврзаа со градната коска на ДреЌк и таа го грчеше телото напред, накратко фа«аЌ«и се за неговото Ќаже пред да го замавне на следното.
  
  "Ебен павиЌан", промрморе ДреЌк, градите му гореа, а стисокот му се олабави.
  
  Алиша го искористи своЌот импулс за да се заниша околу Ќажето, нозете се раширени на ниво на градите и се удри во неговиот стомак. ДреЌк успеа да замавне надесно за да го ублажи ударот, но сепак почувствува дека ребрата му се помодрени.
  
  Зарже по неа, Ќа сподели болката и се крена повисоко. Во неЌзините очи се поЌави сЌаЌ, заедно со нова почит.
  
  "Конечно", дишеше таа. "Се вративте. Сега «е видиме коЌ е наЌдобар".
  
  Таа го измеша Ќажето, а самодовербата зрачеше со секое движе®е. Со еден скок, таа го заобиколи Ќажето на ДреЌк и повторно го искористи своЌот импулс за да возврати, насочуваЌ«и ги нозете овоЌ пат кон неговата глава.
  
  Но, ДреЌк се врати и тоЌ беше подготвен. Со наЌголема вештина го пушти Ќажето, Ќа потисна интензивната вртоглавица и го фати на длабочина од два метри. Алиша безопасно лебдеше над него, вчудоневидена од неговото движе®е, а рацете сè уште ѝ треперат.
  
  ДреЌк се отскокнуваше по Ќажето по една нога. До моментот кога неговиот противник сфати што направил, тоЌ беше над неа. Силно Ќа гази по главата.
  
  Видов како неЌзините прсти го испуштаат Ќажето. Таа падна, но само неколку сантиметри. Тврдиот орев во неа работеше и таа повторно се опфати.
  
  ФреЌ ечеше одозгора. "Ништо добро! Умри, англиски неверник!"
  
  Тогаш Германецот за помалку од око извади нож и му го пресече Ќажето на ДреЌк!
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк сето тоа го виде во забавена снимка. СЌаЌот на сечилото, злобниот сЌаЌ на површината за сече®е. НенадеЌното расплеткува®е на неговиот спас - начинот на коЌ почна да се испакнува и да се витка над него.
  
  Инстант бестежинска состоЌба на неговото тело. Замрзнат момент на ужас и неверува®е. ЗнаеЌ«и дека сè што некогаш почувствувал и сè што некогаш можел да направи во иднина е само уништено.
  
  И тогаш падот... гледаЌ«и Ќа неговата неприЌателка, Алиша, како се качува на неЌзината тупаница за да се врати на врвот на саркофагот... гледаЌ«и Ќа устата на Бен како се врти во крик... Лицето на Кенеди се претвора во маска на смртта... и преку неговата периферна визиЌа... Далечина... . што на. ?
  
  Торстен Дал, лудиот Швеѓанец, трчаше, не, трчаше преку платформата со врзан поЌас на телото, буквално фрлаЌ«и се во црна Ќама, исто како што тоа го направи самиот ДреЌк неколку моменти претходно.
  
  Заштитниот поЌас што се расплетува зад него, прицврстен околу столб во нишата на Один, цврсто држен од ХеЌден и Велс, кои беа прицврстени за максимален напор.
  
  Лудиот скок на Дал...доближуваЌ«и го доволно блиску за да го зграпчи ДреЌк за рацете и цврсто да го држи.
  
  Напливот на надеж на ДреЌк избледе кога тоЌ и Дал паднаа заедно, безбедносната линиЌа се затегна... потоа ненадеЌно, болно влече®е додека ХеЌден и Велс Ќа прифатиЌа напнатоста.
  
  Потоа надеж. Бавни, болни обиди за спас. ДреЌк погледна во очите на Дал, не кажуваЌ«и ни збор, не испуштаЌ«и ниту унца емоции додека ги влечеа педа по педа до безбедно.
  
  Пилотот на хеликоптерот сигурно Ќа добил наредбата, бидеЌ«и почнал да се качува додека не бил подготвен да истрела трета ракета, овоЌ пат од планината, дизаЌнирана да Ќа зголеми доволно празнината за саркофагот да се пробие без ризик од оштетува®е.
  
  Во рок од три минути, ковчегот на Один исчезна. Тропе®ето на сечилата на хеликоптерот е далечно се«ава®е. Бен, Кенеди и Парневик беа исти како сега.
  
  Конечно, Дал и ДреЌк беа влечени преку карпестите рабови на бездната. ДреЌк сакаше да потера, но неговото тело не реагираше. Тоа беше сè што можеше да направи за да легне таму, оставаЌ«и Ќа траумата да потоне, пренасочуваЌ«и Ќа болката во затскриениот дел од неговиот мозок.
  
  И додека лежеше таму, се врати звукот на хеликоптерот. Само што овоЌ пат тоа беше дал хеликоптер. И ова беше истовремено и нивно средство за спасение и прогонство.
  
  ДреЌк можеше само да погледне во измачените очи на Торстен Дал. "Ти си Бог, другар", и значе®ето на местото каде што се наоѓаа не беше изгубено за него. "Вистински Бог"
  
  
  41
  
  
  
  ГЕРМАНИєА
  
  
  СекоЌ пат кога Кенеди Мур толку го сврте задникот на тврдото седиште, остри погледи на Алиша МаЌлс го забележуваа. Англиската кучка беше воин на Убер, опремена со шесто сетило на полицаец - постоЌано исчекува®е.
  
  За време на тричасовниот лет од Исланд до ГерманиЌа, застанале само еднаш. Прво, само десет минути откако го напуштиЌа вулканот, тие го закачиЌа ковчегот и го обезбедиЌа и ги внесоа сите на бродот.
  
  Абел ФреЌ веднаш отиде во задниот оддел. Оттогаш не го видела. ВероЌатно ги подмачкува тркалата на кражбата и индустриЌата. Алиша практично ги фрлила Кенеди, Бен и Парневик на нивните места, а потоа седнала до своето момче, повредениот Мило. Набиениот Американец се чинеше дека го стегаше секоЌ дел од телото, но наЌмногу топките, факт што на АлисиЌа изгледаше наизменично забавен и алармантен.
  
  ТроЌца други чувари беа во хеликоптерот, вртеЌ«и ги внимателните погледи од затворениците кон чудната комуникациЌа што постоеше меѓу Алиша и Мило - наизменично тажна, потоа значаЌна, а потоа исполнета со бес.
  
  Кенеди немал поим каде се наоѓаат кога хеликоптерот почнал да се спушта. НеЌзиниот ум талкаше во последниот час, од ДреЌк и нивните авантури во Париз, Шведска и вулканот, до неЌзиниот стар живот со NYPD, и оттаму, неизбежно, до Томас КеЌлеб.
  
  КеЌлеб е сериски убиец кого го ослободи повторно да го убие. єа нападнаа спомените од неговите жртви. Местото на злосторството низ кое поминала пред неколку дена - местото на неговото злосторство - остана свежо во неЌзиниот ум, како свежо пролеана крв. Таа сфати дека оттогаш не видела ниту една вест.
  
  Можеби го фатиле.
  
  Во твоите соништа....
  
  бр. Во моите соништа никогаш не го фа«аат, никогаш не му се приближуваат. Ме убива и малтретира, а моЌата вина ме прогонува како проклет демон додека не се откажам од сето тоа.
  
  Хеликоптерот брзо се спушти и Ќа избрка од видот со коЌ не можеше да се соочи. Личната преграда на задниот дел од хеликоптерот се отвори и Абел ФреЌ излезе надвор, лаеЌ«и наредби.
  
  "АлисиЌа, МаЌло, «е бидеш со мене. Доведете ги затворениците. Чувари, «е го придружувате ковчегот до моЌата соба за гледа®е. Тамошниот чувар има инструкции да ме контактира штом се е подготвено за гледа®е. И сакам ова да се случи брзо, чувари, затоа не двоумете се. Можеби Один го чекал ФреЌ илЌадници години, но ФреЌ не го чека Один".
  
  "Целиот свет знае што направи, ФреЌ, ти си луд", рече Кенеди. "Моден дизаЌнер, по ѓаволите. Колку долго мислиш дека «е останеш надвор од затвор?"
  
  "Американското чувство за самобитност", откина ФреЌ. "А идиотизмот те тера да веруваш дека можеш да зборуваш гласно, хм? Вишиот ум секогаш триумфира. Дали навистина мислиш дека твоите приЌатели излегоа? Таму поставивме стапици, глупава кучко. Тие нема да поминат покраЌ ПосеЌдон".
  
  Кенеди Ќа отвори устата за да протестира, но го виде Бен како накратко Ќа заниша главата и брзо и Ќа затвори устата. Остави го. Прво преживеЌ, борете се подоцна. Таа ментално Ќа цитираше Вана Бонта. "Попрво би имал комплекс на инфериорност и да бидам приЌатно изненаден отколку да имам комплекс на супериорност и грубо да ме разбудат".
  
  ФреЌ немаше начин да знае дека нивниот хеликоптер останал скриен на поголема височина. И гордоста го убеди дека неговиот интелект е супериорен од нивниот.
  
  Нека мисли така. Изненадува®ето «е беше уште послатко.
  
  
  * * *
  
  
  Хеликоптерот слета со удар. ФреЌ зачекори напред и прв скокна надолу, извикуваЌ«и им наредби на мажите на земЌа. Алиша стана на нозе и направи движе®е со показалецот. "Прво вие троЌца. Главите се надолу. Продолжете да се движите додека не кажам поинаку".
  
  Кенеди скокна од хеликоптерот зад Бен, чувствуваЌ«и Ќа болката од исцрпеност во секоЌ мускул. Кога погледна наоколу, невероЌатната глетка Ќа натера на минута да заборави на заморот, всушност и го одзема здивот.
  
  Еден поглед и сфати дека тоа е замокот на ФреЌ во ГерманиЌа; дизаЌнерско дувло на беззаконието каде забавата никогаш не престана. Нивното слетува®е беше свртено кон главниот влез, двоЌните дабови врати инкрустирани со златни навртки и врамени со италиЌански мермерни столбови кои водеа во големата влезна сала. Додека Кенеди гледаше, излегоа два скапи коли, Ламбор¤ини и Масерати, од кои излегоа четворица ентузиЌастички момци од дваесет и нешто и се влечкаат по скалите до замокот. Тешките ритми на денс музиката доаѓаа од зад вратата.
  
  Над вратите имаше фасада облечена во камен на врвот со ред триаголни одбранбени одбранбени и две повисоки кули на двата краЌа, даваЌ«и ѝ на огромната структура изглед на готска преродба. Импресивно, помисли Кенеди, и малку поразително. Замислила дека поканува®ето на забава на ова место «е биде сон на иден модел.
  
  И така Абел ФреЌ профитираше од нивните соништа.
  
  Таа беше турната кон вратите, Алиша внимателно ги наб удуваше додека поминуваа покраЌ татнежните суперавтомобили и се нагоре по мермерните скали. Низ вратите и во лобито што одекнува. Лево, отворена порта обложена со кожа водеше во но«ен клуб исполнет со расположена музика, шарени светла и штандови што се нишаа над толпата, каде што секоЌ можеше да докаже колку добро може да танцува. Кенеди веднаш застана и врескаше.
  
  "Помош!" Таа заплака, гледаЌ«и директно во посетителите. "Помогни ни!"
  
  Неколку луѓе го искористиЌа моментот да ги спуштат полуполните чаши и да зЌапаат во мене. Една секунда подоцна почнаа да се смеат. Класичната шведска русокоса го подигна шишето во знак на поздрав, а темната италиЌанка почна да гледа во неа. Останатите се вратиЌа во нивниот пекол во диско.
  
  Кенеди стенкаше додека Алиша Ќа фати за коса и Ќа влечеше по мермерниот под. Бен врескаше во знак на протест, но шамарот за малку не го собори. Поголема смеа меѓу гостите на забавата, а потоа и неколку развратни коментари. Алиша го фрли Кенеди во големото скалило, удираЌ«и Ќа силно во ребрата.
  
  "Глупава женка", подсвире таа. "Не гледате ли дека се за убени во своЌот господар? Никогаш нема да мислат лошо за него. Сега... оди".
  
  Таа покажа нагоре со мал пиштол што и се поЌави во раката. Кенеди сакаше да се спротивстави, но судеЌ«и по она што се случи, таа реши само да оди со тоа. Ги одведоа по скалите и лево, во другото крило на замокот. Штом излегоа од скалите и влегоа во долгиот, неопремен ходник - мостот меѓу крилата - музиката за танц престана и тие можеби беа единствените живи луѓе во тоЌ момент во времето.
  
  ОдеЌ«и по ходникот, тие се нашле во просториЌа што некогаш можеби била пространа сала за бал. Но, сега областа беше поделена на половина дузина посебни соби - соби со решетки однадвор наместо Ўидови.
  
  Клетки.
  
  Кенеди, заедно со Бен и Парневик, биле турнати во наЌблиската «елиЌа. Силно Ўвоне®е значеше дека вратата се затвора. Алиша замавна. "Ве наб удуваат. УживаЌте."
  
  Во заглушувачката тишина што следеше, Кенеди со прстите протна низ неЌзината долга црна коса, го измазнуваше панталоните наЌдобро што можеше и дишеше длабоко.
  
  "Па..." почна да вели таа.
  
  "ЕЌ, кучки!" Абел ФреЌ се поЌави пред нивната камера, насмеан како Бог на пеколот. "ДобредоЌдовте во моЌот партиски замок. Некако се сомневам дека «е уживате исто како и моите, ах, побогати гости".
  
  ТоЌ Ќа одмавна понудата пред тие да одговорат. "Не е важно. Не мора да зборувате. Твоите зборови малку ме интересираат. Значи", се преправаше дека размислува, "коЌ го имаме... Па, да, секако, тоа е Бен БлеЌк. Сигурен сум дека «е ви донесе големо задоволство".
  
  Бен истрча до решетките и ги навлече колку што можеше. "Каде е моЌата сестра, копиле?
  
  "Хм? Сакаш да кажеш на раскошната плавуша со..." диво Ќа исфрли ногата. "Воведете стил на борба со змеЌови? Дали сакате детали? Па, во ред, бидеЌ«и си ти, Бен. Првата вечер го испратив кумот да и ги собере чевлите, знаеш, малку да Ќа омекне. Таа го означи, повреди неколку ребра, но тоЌ го доби она што го сакав".
  
  ФреЌ одвои малку време да го рипне далечинскиот управувач од ¤ебот на чудната свилена наметка што Ќа носеше. Го префрли на пренослив телевизор, што Кенеди не го ни забележа. Во етерот се поЌави фотографиЌа - SKY News - муабет за растечкиот национален долг на ОК.
  
  "Втора но«? ФреЌ застана на пауза. "Дали неЌзиниот брат навистина сака да знае?
  
  Бен врескаше, а од неговиот стомак длабоко излета шумски звук. "Дали е во ред? Таа е во ред?"
  
  ФреЌ повторно кликна на далечинскиот управувач. Екранот се префрли на друга, позрнеста слика. Кенеди сфати дека гледа во мала соба со девоЌка врзана за кревет.
  
  "Што мислиш?" ФреЌ поттикна. "Барем таа е жива. За сега."
  
  "Карин! Бен истрча кон ТВ, но потоа застана, одеднаш совладан. Плаче®ето му го затресе целото тело.
  
  ФреЌ се насмеа. "Што друго сакаш? Повторно глумеше мисловност, а потоа повторно го смени каналот, овоЌ пат во CNN. Веднаш во вестите се поЌави порака за сериски убиец од ЊуЌорк - Томас КеЌлеб.
  
  "Ви го напишав ова порано", рече лудиот Кенеди со радост. "Мислев дека можеби «е сакате да погледнете".
  
  Таа неволно слушаше. єа слушна страшната вест дека КеЌлеб продолжил да шета по улиците на ЊуЌорк, ослободен, дух.
  
  "Верувам дека го ослободивте", смислено му рече ФреЌ на грбот на Кенеди. "Одлична работа. Предаторот се врати таму каде што припаѓа, пове«е не е животно во кафез во градската зоолошка градина".
  
  ИзвештаЌот се емитуваше преку архивските снимки од случаЌот - стандардните работи - неЌзиното лице, лицето на валканиот полицаец, лицата на жртвите. Секогаш лицата на жртвите.
  
  Истите оние кои секоЌдневно ги прогонуваа неЌзините кошмари.
  
  "Се обложувам дека ги знаеш сите нивни ими®а, нели? ФреЌ се потсмеа. "Адреси на нивните семеЌства. Начин... умреа".
  
  "Ќути!" Кенеди Ќа стави главата во неЌзините раце. Стоп за тоа! Ве молам!
  
  "А ти", го слушна таа како ФреЌ шепоти. "Професоре Парневик", ги исплука зборовите како да се расипано месо што му паднало во уста. "Требаше да останеш и да работиш за мене".
  
  Одекна истрел. Кенеди врескаше во шок. Следната секунда го слушнала телото како колабира и, свртуваЌ«и се наоколу, видела дека старецот паднал на земЌа, му се отвора дупка во градите, течела крв и се распрснувала по Ўидовите на «елиЌата.
  
  НеЌзината вилица падна, неверува®ето и го затвори мозокот. Можеше само да гледа како ФреЌ уште еднаш се свртува кон неа.
  
  "А ти, Кенеди Мур. Доаѓа вашето време. Наскоро «е ги истражиме длабочините до кои сте способни да се спуштите".
  
  СвртуваЌ«и се на петицата и насмеан, тоЌ замина.
  
  
  ЧЕТИРИЕСЕТ И ДВА
  
  
  
  ЛА ВЕРЕИН, ГЕРМАНИєА
  
  
  Абел ФреЌ се насмеа во себе додека се упати кон неговиот оддел за безбедност. Неколку инвентивни моменти и ги згази овие идиоти во земЌа. И дваЌцата се скршени. И конечно, го убил до смрт тоЌ стар идиот Парневик Стоун.
  
  НевероЌатно. Сега на уште поприЌатни активности.
  
  єа отвори вратата од своЌот приватен кварт за да ги открие Мило и Алиша испружени на неговиот кауч, исто како што тоЌ ги остави. Големиот Американец се уште Ќа мачеше повредата, победуваЌ«и со секоЌ потег, благодарение на тоЌ Швеѓанец, Торстен Дал.
  
  "НекоЌа вест од соседната врата? - веднаш праша ФреЌ. "Дали Хадсон се Ќави?
  
  Во соседството имаше контролен центар за видео надзор, моментално под надзор на еден од наЌрадикалните поддржувачи на ФреЌ, Тим Хадсон. Познат околу замокот како "човекот со мемориЌа" поради неговото големо компЌутерско познава®е, Хадсон беше еден од првите студенти на ФреЌ, човек подготвен да оди до секоЌа краЌност поради своЌот фанатичен шеф. Главно го следеа напредокот на поставува®ето на гробницата на Один, а Хадсон беше на чело - пцуе, се препотуваше и нервозно го голташе єегерс како да е млеко. ФреЌ беше желен да Ќа види гробницата поставена на вистинското место и направи целосни подготовки за своЌата прва забележителна посета. Беа прегледани и неговите затвореници, квартот на Карин и «елиите на неговите нови затвореници.
  
  И забава, се разбира. Хадсон постави систем коЌ Ќа подложуваше секоЌа педа од клубот на одредена контрола, било да е тоа инфрацрвено или стандардно теренот, и секоЌ потег на елитните гости на ФреЌ беше снимен и проверен за неговата тежина во потпора.
  
  ТоЌ сфати дека мо«та сепак не е знае®е. Силата беше цврст доказ. Дискретна фотографиЌа. Видео со висока дефинициЌа. Фа«а®ето можеби било нелегално, но не болеше ако жртвата била доволно исплашена.
  
  Абел ФреЌ може да организира "навечер" со старлета или рок пиле во кое било време што му одговара. ТоЌ може да купи слика или скулптура, да седне во првите редови на наЌжешкото шоу во наЌблескавиот град, да го постигне недостижното секогаш кога тоЌ сакаше.
  
  "Сеуште ништо. Хадсон мора повторно да се онесвести на каучот", рече АлисиЌа додека лежеше со главата во рацете и со нозете виснати над работ на неговиот кауч. Кога ФреЌ Ќа погледна, таа малку ги рашири колената.
  
  Секако. Нормално, ФреЌ воздивна во себе. Гледаше како МаЌло стенка и ги држеше неговите ребра. Чувствуваше удар на струЌата како му го забрза чука®ето на срцето додека помислата за секс се мешаше со опасност. єа подигна веѓата во насока на Алиша, даваЌ«и и го универзалниот знак "пари".
  
  Алиша ги спушти нозете надолу. "Со второ размислува®е, Мило, зошто не одиш повторно да провериш. И да добиете целосен извештаЌ од тоЌ идиот Хадсон, хм? Шефе", кимна со главата кон сребрениот послужавник со мезе. "Нешто необично?
  
  ФреЌ Ќа проучуваше чиниЌата додека МаЌло, несвесен за тоа што се случува, како политичар за своЌата глупост, испрати фингиран поглед во насока на своЌата девоЌка, а потоа стенкаше и клуца надвор од собата.
  
  ФреЌ рече: "Бискотите изгледаат вкусно".
  
  Штом вратата кликна на своето место, Алиша му даде чиниЌа со бисквити на ФреЌ и се качи на неговата маса. СтоеЌ«и на сите четири, таа Ќа сврте главата кон него.
  
  "Дали сакате убав англиски задник со овоЌ бисквит?
  
  ФреЌ притисна таЌно копче под неговото биро. Веднаш, лажната слика се помести настрана, откриваЌ«и низа видео екрани. ТоЌ рече: "Шест" и еден од екраните оживеа.
  
  Го проба колачето додека гледаше, отсутно галеЌ«и го заоблениот задник на Алиша.
  
  "МоЌата борбена арена", дишеше тоЌ. "Ве«е е сварено. Да?"
  
  Алиша заводливо се извиткуваше. "Да".
  
  ФреЌ почна да Ќа гали депресиЌата меѓу неЌзините нозе. "Потоа имам околу десет минути. Засега «е треба да се задоволите со една брза".
  
  "Приказната на моЌот живот".
  
  ФреЌ го сврте вниманието кон неа, секогаш внимаваЌ«и на МаЌло на само дваесет метри подалеку зад отклучената врата, но и покраЌ тоа, и сензуалното присуство на Алиша МаЌлс, тоЌ сè уште не можеше да го тргне погледот од луксузната «елиЌа на една од неговите новопечени стекнати заробеници .
  
  Сериски убиец - Томас КеЌлеб.
  
  Конечната пресметка беше неизбежна.
  
  
  
  Дел 3
  БоЌното поле...
  
  
  ЧЕТИРИЕСЕТ И ТРИ
  
  
  
  ЛА ВЕРЕИН, ГЕРМАНИєА
  
  
  Кенеди истрча до баровите додека Абел ФреЌ и неговите чувари се поЌавиЌа надвор од нивната «елиЌа. Таа врескаше по нив да го отстранат телото на професорот или да ги пуштат на слобода, а потоа почувствува наплив на трепет кога го направиЌа токму тоа.
  
  Таа застана на влезот во «елиЌата, не знаеЌ«и што да прави. Еден од чуварите покажа со пиштолот. Тие влегоа подлабоко во затворскиот комплекс, покраЌ уште неколку «елии, сите ненаселени. Но, обемот на сето тоа Ќа разлади до коска. Таа се прашуваше за какви развратни беззакониЌа е способен овоЌ човек.
  
  Тогаш сфатила дека тоЌ може да биде полош од КеЌлеб. Полошо од сите нив. Таа се надеваше дека ДреЌк, Дал и придружната воЌска се приближуваат, но мораше да се соочи со оваа дилема и да Ќа надмине, веруваЌ«и дека тие се сами. Како би можела да се надева дека «е го заштити Бен како што тоа го правеше ДреЌк? До неа одеше млад дечко. Од смртта на Парневик не зборува многу. Всушност, мислеше Кенеди, момчето проговори само неколку зборови откако беа заробени во Гробницата.
  
  Дали виде дека му се измолкнува шансата да Ќа спаси Карин? Таа знаеше дека неговиот мобилен телефон сè уште е безбедно во неговиот ¤еб, поставен да вибрира и дека тоЌ добил половина дузина повици од неговите родители на кои не одговорил.
  
  "Ние сме на вистинското место", шепна Кенеди со аголот на устата. "ЧуваЌте го умот само за себе".
  
  "Ќути, Американец! ФреЌ го исплука последниот збор како да е проклетство. За него, помисли таа, наЌвероЌатно е. "Треба да се грижите за сопствената судбина".
  
  Кенеди погледна назад. "Што треба да значи ова? Ќе ме натераш да облечам еден од твоите мали фустани што си ги направил?" Таа имитирала сече®е и шие®е.
  
  Германецот Ќа подигна веѓата. "Слатко. АЌде да видиме колку долго «е останете жестоки".
  
  Надвор од комплексот «елии влегле во друг, многу потемен дел од ку«ата. Сега тие одеа под остар агол надолу, собите и ходниците околу неа беа во лоша состоЌба. Иако, познаваЌ«и го ФреЌ, сето тоа беше црвена харинга за да ги збуни крвавите кучи®а.
  
  Тие одеа по последниот ходник, коЌ водеше до заоблената дрвена врата со големи метални плочи на шарките. Еден од чуварите удрил осумцифрен броЌ на безжичната нумеричка тастатура, а тешките врати почнале да се отвораат.
  
  Веднаш ги виде металните огради високи до градите што Ќа опкружуваа новата соба. Околу триесет до четириесет луѓе стоеЌа околу него со пиЌалоци во рацете и се смееЌа. ПлеЌбоЌци и нарко босови, машки и женски проститутки од висока класа, членови на кралското семеЌство и претседавачи на Fortune 500. Вдовици со огромно наследство, шеици богати со нафта и «ерки на милионери.
  
  Сите стоеЌа околу бариерата, пиеЌ«и ги Болингер и Романи Конти, грицкаЌ«и деликатеси и изразуваЌ«и Ќа своЌата култура и класа.
  
  Кога Кенеди влезе, сите застанаа и за момент се загледаа во неа. НеЌзината застрашувачка мисла беше да Ќа оцени.
  
  Тоа е таа? Полицаец?
  
  Ќе Ќа уништи во четири минути врвови.
  
  Ќе го земам. Ќе ти дадам уште десет, ПЌер. Што «е кажеш?
  
  Седум. Се обложувам дека е посилна отколку што изгледа. И, добро, таа малку «е се налути, не мислиш?
  
  За што по ѓаволите зборуваа?
  
  Кенеди почувствува груб удар по задникот и се сопна во собата. Собранието се насмеа. ФреЌ брзо истрча по неа.
  
  "Луѓе!" ТоЌ се насмеа. "ПриЌатели мои! Ова е прекрасна понуда, не мислите ли? И таа «е ни подари прекрасна но«!"
  
  Кенеди погледна наоколу, неконтролирано исплашен. За што по ѓаволите зборуваа? Останете бодликава, се сети на омилената изрека на капетанот Липкинд. Продолжете со вашата игра. Се обидела да се концентрира, но шокот и надреалното опкружува®е се заканувале да Ќа полудат.
  
  "Нема да настапам пред тебе", промрморе таа на грбот на ФреЌ. "На коЌ било начин што очекувате".
  
  ФреЌ се сврте кон неа, а неговата свесна насмевка беше невероЌатна. "Не е тоа? Заради нешто вредно?Мислам дека се преценувате себеси и вашите врсници. Но нормално е. Можеби мислиш поинаку, но мислам дека «е го направиш тоа, драг Кенеди. Навистина мислам дека можеш. ДоЌди." ТоЌ ѝ даде знак да доЌде каЌ него.
  
  Кенеди зачекори кон прстенестата шина. Околу дванаесет метри под неа имаше кружна дупка ископана нерамномерно во земЌата, неЌзиниот под распослан со каме®а и неговите Ўидови покриени со нечистотиЌа и камен.
  
  Старомодна гладиЌаторска арена. Борбена Ќама.
  
  До неа беа повлечени метални скали и беа подигнати преку оградите во Ќамата. ФреЌ и посочи дека треба да слезе.
  
  "Нема шанси", шепна Кенеди. Во неа и Бен биле вперени три пиштоли.
  
  ФреЌ ги крена рамениците. "Ми требаш, но сериозно не ми треба момче. Можевме да почнеме со куршум до коленото, па до лактот. Работете и видете колку време ви е потребно за да го исполните моето бара®е". Неговата пеколна насмевка Ќа убеди дека со задоволство «е ги потврди неговите зборови.
  
  Стисна заби и помина секунда измазнуваЌ«и го панталониот костим. Богатата толпа Ќа гледаше со интерес, како животно во кафез. Чашите беа празни, а мезето изедено. Меѓу нив летаа келнери и келнерки, невидени од нив, исполнети и освежувачки.
  
  "Каква Ќама? таа се пазареше за времето, не гледаЌ«и излез од тоа, обидуваЌ«и се да му Ќа даде на ДреЌк секоЌа драгоцена дополнителна секунда.
  
  "Ова е моЌата боЌна арена",  убезно рече ФреЌ. "Живеете во славно се«ава®е или умирате во срам. Изборот, драг моЌ Кенеди, е во ваши раце. "
  
  Остани бодлив.
  
  Еден од чуварите Ќа турнал со муцката на пиштолот. Некако успеа да проектира позитивен поглед на Бен и посегна по скалите.
  
  "ЧекаЌ", очите на ФреЌ блеснаа налутено. "Соблечи ѝ ги чевлите. Ова малку пове«е «е Ќа подгрее неговата крвожедност".
  
  Кенеди застана таму, понижена и бесна и малку зашеметена кога еден од чуварите клекна пред неа и и ги соблече чевлите. Таа се качуваше по скалите, чувствуваЌ«и се нереално и далечно, како оваа чудна средба да се одржува со друг Кенеди во далечниот агол на светот. Таа се прашуваше коЌ навистина е тоЌ на коЌ сите постоЌано се повикуваат.
  
  Не звучеше многу добро. Изгледаше дека «е мора да се бори за живот.
  
  Додека одеше по скалите, од толпата доЌде свиреж и силен бран на крвожедност го исполни воздухот.
  
  Извикуваа секакви непристоЌности. Беа ставени облози, едни дека «е умре за помалку од минута, други дека «е Ќа изгуби тангата за помалку од триесет секунди. Еден или дваЌца дури и понудиЌа поддршка. Но, поголемиот ризик беше дека тоЌ «е го сквернави неЌзиното мртво тело откако «е го претвори во прав.
  
  НаЌбогатиот од богатите, наЌмо«ниот ѓубри®а на ЗемЌата. Ако тоа ви го дале богатството и мо«та, тогаш светот е навистина уништен.
  
  Премногу брзо неЌзините боси стапала Ќа допреа тврдата земЌа. Таа се симна, чувствуваЌ«и ладна и изложена, и погледна наоколу. Спроти неа, на Ўидот беше исечена дупка. Во моментов беше покриен со збир на дебели решетки.
  
  Фигурата заробена од другата страна на овие решетки одеднаш се упатила напред, удираЌ«и во нив со крик на бес што Ќа замрзнува крвта. ТоЌ ги затресе толку силно што отскокнаа, неговото лице малку пове«е од искривено реже®е.
  
  Но, и покраЌ тоа, и покраЌ неЌзината бизарна околина, Кенеди го препозна побрзо отколку што и требаше да се сети на неговото име.
  
  Томас КеЌлеб, сериски убиец. Овде во ГерманиЌа, со неа. ДваЌца смртни неприЌатели влегоа во битката арена.
  
  Планот на Абел ФреЌ, изведен уште во ЊуЌорк, се спроведува.
  
  Срцето на Кенеди заигра и чист наплив на омраза испука од неговите прсти до мозокот и грбот како стрела.
  
  "Копиле!" извика таа, вриеЌ«и од гнев. "Ти си апсолутно копиле!
  
  Тогаш решетките се подигнаа и КеЌлеб скокна кон неа.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк излезе од хеликоптерот пред да Ќа допре земЌата, уште еден чекор зад Торстен Дал, и истрча кон прометниот хотел, коЌ беше преземен од заедничката коалициЌа на меѓународни сили. АрмиЌата секако е мешана, но решителна и борбена.
  
  Тие се наоѓаа на 1,2 милЌи северно од Ла Вереина.
  
  Беа наредени армиски и цивилни возила, татнеа моторите, стоеЌа готови.
  
  ФоаЌето беше врева од активности: командоси и специЌални сили, разузнавачки агенти и воЌници сите се собираа, се средуваа и се подготвуваа.
  
  Дал го наЌави своето присуство скокаЌ«и на рецепциЌата на хотелот и викаЌ«и толку гласно што сите се свртеа. Настана тишина со почит.
  
  Тие ве«е го познаваа, и ДреЌк и другите, и добро знаеЌа што постигнаа на Исланд. СекоЌ овде беше информиран преку видео врска што се емитуваше помеѓу хотелот и хеликоптерот.
  
  "Ние сме подготвени?" Дал врескаше. "Да се уништи ова копиле?
  
  "Опремата е подготвена", извикал командантот. Сите тие го сметаа Дал одговорен за оваа операциЌа. "СнаЌперисти се на место. Толку ни е жешко што можеби «е го рестартираме овоЌ вулкан, господине!"
  
  Дал кимна со главата. "Тогаш, што чекаме?
  
  Нивото на бучава се зголеми за стотина скали. ВоЌниците излегоа низ вратите, удираЌ«и се едни со други по грбот и договоруваЌ«и се да се сретнат на пиво по битката за да го задржат храброста. Моторите почнаа да рикаат додека собраните возила се повлекуваа.
  
  ДреЌк му се придружил на Дал во третото возило во движе®е, воено Хамви. Во текот на последните неколку часа брифинзи знаеше дека тие имаат околу 500 луѓе, доволно за да Ќа потопи малата армиЌа на ФреЌ од 200 луѓе, но Германецот беше на повисока позициЌа и се очекуваше да има многу трикови.
  
  Но, единственото нешто што го немаше беше елементот на изненадува®е.
  
  ДреЌк отскокна на предното седиште, држеЌ«и Ќа пушката, а мислите му беа насочени кон Бен и Кенеди. ХеЌден беше на седиштето зад нив, опремен за воЌна. Велс бил оставен во хотелот со сериозна рана во стомакот.
  
  КонвоЌот заокружи остар кривина, а потоа се поЌави Ла Верен, осветлена како елка против темнината што Ќа опкружуваше и пред црната карпа на планината што се издигна над неа. НеЌзините порти беа ширум отворени, демонстрираЌ«и Ќа дрската дрскост на човекот што доЌдоа да го соборат.
  
  Дал го вклучи микрофонот. "Последен повик. Почнуваме жешко. Брзината «е спаси животи овде, луѓе. Ги знаете целите и Ќа знаете нашата наЌдобра претпоставка каде «е биде ковчегот на Один. АЌде да се справиме со оваа СВИЊА, воЌници".
  
  Врската стоеше за учтив интелигентен господин. Премногу ирониЌа. ДреЌк беше со бели зглобови додека Хамер минуваше низ чуварот на ФреЌ со едваЌ еден сантиметар од двете страни. Германските стражари почнаа да алармираат од нивните високи кули.
  
  Беа испукани првите истрели, одбиваЌ«и се од оловните возила. Кога конвоЌот нагло застанал, ДреЌк Ќа отворил вратата и си заминал. Тие не користеа воздушна поддршка бидеЌ«и ФреЌ можеби има RGPS. Тие требаше брзо да се оддалечат од автомобилите поради истата причина.
  
  Влезете и претворете Ќа земЌата на PIGS во фабрика за сланина.
  
  ДреЌк истрча до густите грмушки што израснаа под прозорецот на првиот кат. Екипата на САС што Ќа испратиЌа пред триесетина минути ве«е требаше да го опколи просторот на но«ниот клуб и неговите "цивилни" гости. Куршуми летаа од прозорците на замокот, тушираЌ«и ги Ўидовите на портата додека автомобилите се слеваа внатре. Коалициските сили возвратиЌа со одмазда, кршеа стакло, удираа по месо и коски и Ќа претвориЌа камената фасада во каша. Имаше извици, врисоци и повици за засилува®е.
  
  Внатре во замокот настана хаос. ЕксплозиЌа на РПГ доЌде од прозорецот на горниот кат, удри во стражарницата на ФреЌ и уништи дел од Ўидот. Остатоци каскадно се спуштиле врз напаѓачите воЌници. Пука®ето од митралез се вратило и еден германски платеник паднал од горниот кат, врескаЌ«и и вртеЌ«и се додека не удрил на земЌа со застрашувачки удар.
  
  Дал и уште еден воЌник отвориле оган на влезните врати. Нивните куршуми или рикошети убиле две лица. Дал истрча напред. ХеЌден беше некаде во кавгата зад него.
  
  "Треба да влеземе во оваа пеколна дупка! Сега!"
  
  Нови експлозии одекнаа но«та. Вториот RPG удри огромен кратер неколку метри источно од Хамер на ДреЌк. Туш од нечистотиЌа и каме®а падна на небото
  
  ДреЌк трчаше, стуткан, остануваЌ«и под вкрстената шема на куршуми што го прободеа воздухот над неговата глава.
  
  ВоЌната навистина започна.
  
  
  * * *
  
  
  Толпата Ќа покажа своЌата желба за крв уште пред да се допрат Кенеди и КеЌлеб. Кенеди кружеше внимателно, неЌзините прсти Ќа стискаа нечистотиЌата, стапалата ги тестираа карпите и земЌата, движеЌ«и се непредвидливо за да не биде предвидлива. НеЌзиниот ум се мачеше да сфати сето тоа, но таа ве«е забележа слабост каЌ неЌзиниот противник - начинот на коЌ неговите очи Ќа земаа фигурата што неЌзината безоблична панталона конзервативно Ќа покрива.
  
  Така, ова беше еден начин да се убие убиецот. Таа се фокусираше да наЌде некоЌ друг.
  
  КеЌлеб го направи првиот потег. Плунката му летна од усните додека тоЌ фрлаше по неа, тресеЌ«и ги рацете. Кенеди се бореше со него и се тргна настрана. Толпата беше излезена за крв. НекоЌ истури црвено вино на земЌа, симболичен гест на крвта што сакаа да Ќа пролеат. Таа го слушна ФреЌ, болното копиле, како го поттикнува КеЌлеб, бездушниот психопат, да го прави тоа.
  
  Сега КеЌлеб повторно се нафрли. Кенеди Ќа нашол потпрена на Ўидот. єа изгубила концентрациЌата, расеана од толпата.
  
  Тогаш КеЌлеб беше над неа, со голи раце обвиткани околу неЌзиниот врат - неговите испотени, одвратни... голи раце Рацете на убиец...
  
  ... суровост и смрт...
  
  ...намачкаЌ«и Ќа неговата гнила нечистотиЌа по целата неЌзина кожа. Во неЌзината глава Ўвонеа предупредувачки Ўвона. Мора да престанете да размислувате така! Мора да се фокусирате и да се борите! Борете се со вистински борец, а не со легенда што сте Ќа создале.
  
  Нестрпливата толпа повторно завива. Тие кршеа шиши®а и чаши на оградата, рикаЌ«и како животни желни да убиЌат.
  
  И КеЌлеб, толку блиску после се што се случи. НеЌзиниот центар на концентрациЌа беше застрелан, однесен во пеколот. Монструмот Ќа удрил со тупаница во страна, а истовремено и Ќа притискал главата на градите. Неговите валкани, испотени голи гради. Потоа повторно Ќа удри. Болка и експлодираше во градите. Таа се тетерави. єа прелеа црвено вино кое се истури одозгора.
  
  "Тоа е тоа", Ќа исмева КеЌлеб. "Слезете таму каде што припаѓате".
  
  Толпата ечеше. КеЌлеб ги избриша своите одвратни раце на неЌзината долга коса и се насмеа со тивка, смртоносна злоба.
  
  "Ќе се мочам по твоето мртво тело, кучко".
  
  Кенеди падна на колена, накратко избега од стисокот на КеЌлеб. Таа се обиде да го избегне, но тоЌ цврсто Ќа држеше за неЌзините панталони. єа повлече назад кон себе, насмевнуваЌ«и се како дивЌак со смртна глава. Таа немаше избор. Ги откопча панталоните, панталоните без облик и сокрива®е фигура и ги пушти да ѝ се лизгаат по нозете. Таа го искористи неговото моментално изненадува®е и се оддалечи по неЌзиниот задник. Каме®ата и Ќа изгребаа кожата. Толпата завиваше. КеЌлеб скокна напред, посегнуваЌ«и во поЌасот на неЌзината долна облека, но таа злобно го клоца во лицето, долната облека Ўвонеше назад исто додека носот, крвав и скршен, висеше на страна. Таа седна таму за момент, гледаЌ«и во своЌот неприЌател и не можеше да го тргне погледот од неговите крвави, месоЌадни очи.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк се тркала низ фантастичната врата во масивното лоби. САС всушност Ќа опколи областа на но«ниот клуб и ги покри главните скали. Остатокот од замокот не би бил толку приЌателски расположен.
  
  Дал го тапкаше по ¤ебот на градите. "Цртежите покажуваат складиште десно од нас и во краЌно источното крило. Не се сомневаЌ во ништо сега, ДреЌк. ХаЌден. Се согласивме дека ова е наЌлогичното место за ФреЌ, нашите приЌатели и Гробот".
  
  "Не ни сонував за тоа", решително рече ХеЌден.
  
  Со група мажи кои се тркалаат зад него, ДреЌк го следел Дал низ вратата кон источното крило. Штом се отвори вратата, пове«е куршуми го пробиЌа воздухот. ДреЌк се тркалаше и стана, пукаЌ«и.
  
  И одеднаш меѓу нив се наЌдоа и луѓето на ФреЌ!
  
  Блеснаа ножевите. Истрелани рачни пиштоли. ВоЌниците се спуштаа лево и десно. ДреЌк Ќа притиснал муцката на пиштолот до слепоочницата на еден од чуварите на ФреЌ, а потоа го замавнал оружЌето во позициЌа за пука®е точно на време за да му стави куршум во лицето на напаѓачот. Чуварот го нападнал од левата страна. ДреЌк го избегна ударот и му удри со лакт на момчето во лицето. ТоЌ се наведна над онесвестениот, го зеде неговиот нож и му го пикна врвот во главата на друг коЌ сакаше да му го пресече грлото на Делта Командос.
  
  До увото одекна истрел од пиштол; Омилено оружЌе на SGG. ХеЌден користел Глок и армиски нож. Мултинационална сила за мултинационален инцидент, помисли ДреЌк. Пове«е истрели одекнаа на краЌниот краЌ од собата. Вклучете ги ИталиЌанците.
  
  ДреЌк се стркала рамно под страничниот удар на неприЌателот. Го сврте целото тело, прво стапалата, соборуваЌ«и го момчето од нозете. Кога мажот силно слета на 'рбетот, ДреЌк се самоуби.
  
  Поранешниот офицер на САС стана и го забележа Дал десетина чекори напред. Нивните неприЌатели стануваа се помалку и помалку - вероЌатно останаа само неколку десетици маченици, испратени да ги истрошат освоЌувачите. Вистинската воЌска би била на друго место.
  
  "Не е лошо за загрева®е", се насмевна Швеѓанецот со крв околу устата. "Сега оди напред!"
  
  Тие поминаа низ друга врата, Ќа исчистиЌа просториЌата од стапици, а потоа друга просториЌа каде што снаЌперистите собраа шестмина добри момци пред да бидат елиминирани. На краЌот се нашле пред висок камен Ўид со дупки низ кои пукале митралези. Во центарот на камениот Ўид се наоѓала уште повпечатлива челична врата, коЌа потсетувала на банкарски трезор.
  
  "Тоа е тоа", рече Дал, наведнуваЌ«и се назад. "Собата за наб удува®е на ФреЌ".
  
  "Изгледа како тежок ебач", рече ДреЌк, закриваЌ«и се до него, креваЌ«и Ќа раката додека десетици воЌници притрчаа кон него. Погледна наоколу по ХеЌден, но не можеше да Ќа издвои неЌзината витка фигура меѓу мажите. Каде по ѓаволите отиде таа? О, те молам, те молам, не дозволуваЌ да лежи таму повторно... крвави...
  
  "Форт Нокс е тврд орев за крше®е", рече командосот на Делта додека гризеше.
  
  ДреЌк и Дал се погледнаа. "Борачи!" - рекоа и дваЌцата истовремено, држеЌ«и се до своЌата политика "брзина и не се залажуваЌ".
  
  Два големи пиштоли беа внимателно поминати по линиЌата, а воЌниците се насмеаа додека гледаа. На цевките на мо«ните топови беа прикачени силни челични куки за борба, слични на ракетните фрлачи.
  
  ДваЌцата воЌници истрчале назад по патот што дошле, држеЌ«и дополнителни челични кабли во рацете. Челични кабли прикачени на шуплива комора на задниот дел од фрлачите.
  
  Дал двапати кликна на неговата Bluetooth врска. "Кажи ми кога можеме да започнеме".
  
  Поминаа неколку секунди, а потоа доЌде одговорот. "Напред!"
  
  Беше поставен бараж. ДреЌк и Дал излегоа со фрлачи на гранати ставени на рамениците, нишани и ги повлекоа чкрапавите.
  
  Две челични куки за боре®е излетаа со брзина на ракета, копаЌ«и длабоко во камениот Ўид на сводот на ФреЌ пред да Ќа пробиЌат другата страна. Штом наидоа на простор, сензорот активираше уред коЌ ги вртеше самите куки, притискаЌ«и ги цврсто до Ўидот од другата страна.
  
  Дал се потчукна по увото. "Направи го".
  
  Па дури и одоздола, ДреЌк можеше да го слушне звукот на два Хамери кои се префрлаат во рикверц, кабли прикачени на нивните заЌакнати браници.
  
  НепробоЌниот Ўид на ФреЌ експлодирал.
  
  
  * * *
  
  
  Кенеди го избрка како предупредува®е додека КеЌлеб лупна кон неа, фа«аЌ«и го неговото колено и тетераЌ«и го. Таа го искористи одморот во моментот и скокна на нозе. КеЌлеб доЌде пак и таа го плесна со задниот дел од раката по увото.
  
  Толпата над неа блееше од задоволство. Ретко вино и фино виски вредно илЌадници долари се истури на нечистотиЌата на арената. Пар женски га«ички од тантела лебдеа надолу. Машка вратоврска. Пар Gucci манжетни, од кои едната се одбива од влакнестиот грб на КеЌлеб.
  
  "УбиЌ Ќа!" ФреЌ врескаше.
  
  КеЌлеб се вртеше кон неа како товарен воз, со раширени раце, жестоки звуци што доаѓаа од длабоко во неговиот стомак. Кенеди се обидел да скокне, но тоЌ Ќа фатил и Ќа кренал од земЌа, креваЌ«и Ќа од подот.
  
  Додека беше во воздух, Кенеди можеше само да се прикрие додека го чекаше слетува®ето. И беше тешко, камен и земЌа ѝ се удираа во 'рбетот, исфрлаЌ«и го воздухот од неЌзините бели дробови. НеЌзините нозе се кренаа, но КеЌлеб влезе во нив и седна врз неа, потпираЌ«и ги лактите напред.
  
  "Пове«е како тоа", промрморе убиецот. "Сега «е врескаш. Еееееее!" Гласот му беше маничен, како пискот на сви®а во кланица во неЌзините уши. "Еееееееее!"
  
  АгониЌа од горе®е предизвика грчеви во телото на Кенеди. Копиле сега беше една педа подалеку од неа, неговото тело лежеше над неа, лигаве®е му капеше од усните на образите, очите му гореа од пеколниот оган, го притисна своето меѓуножЌе на неЌзините.
  
  Беше беспомошна за момент, сè уште се обидуваше да здивне. Неговата тупаница се удри во неЌзиниот стомак. Неговата лева рака требаше да го стори истото кога застана. Срцето чука®е мисла, а потоа се придвижи до неЌзиното грло и почна да се стиска.
  
  Кенеди се задави, воздивнуваше за воздух. КеЌлеб се кикотеше како луд. Се стисна посилно. Ги проучуваше неЌзините очи. ТоЌ се потпре на неЌзиното тело, згмечуваЌ«и Ќа со своЌата тежина.
  
  Таа шутна колку што можеше, тропаЌ«и го настрана. Таа одлично разбра дека штотуку добила пропусница. Извртените потреби на копилето и го спасиЌа животот.
  
  Таа повторно се лизна. Толпата Ќа исмеЌуваше - на неЌзиниот настап, на неЌзината валкана облека, на неЌзиниот изгребан задник, на неЌзините раскрварени нозе. КеЌлеб се издигна, налик на Роки, од работ на поразот и ги рашири рацете смееЌ«и се.
  
  И тогаш слушна глас, слаб, но сечеше низ рапавата какофониЌа.
  
  Гласот на Бен: "ДреЌк се приближува, Кенеди. ТоЌ се приближува. Добив порака!"
  
  По ѓаволите... нема да ги наЌде тука. Таа не можеше да замисли дека, од сите места во замокот, тоЌ «е го бара ова. НаЌвероЌатна цел «е биде складира®е или «елии. Ова може да потрае со часови....
  
  На Бен сè уште му требаше. На жртвите на КеЌлеб сè уште им беше потребна.
  
  Станете и врескаЌте кога не можеа.
  
  КеЌлеб се втурна кон неа, несовесен во своЌата себичност. Кенеди глумеше ужас, а потоа Ќа подигна ногата и тресна со лактот директно во неговото лице што се приближуваше.
  
  По целата неЌзина рака бликаше крв. КеЌлеб застана како да налетал на Ўид од тули. Кенеди Ќа притисна неЌзината предност, удираЌ«и го со тупаници во градите, удираЌ«и го ве«е скршениот нос, удираЌ«и го со клоци во колената. Таа ги користела сите можни методи за да го онеспособи ¤елатот.
  
  татнежот на толпата се зголеми, но таа едваЌ го слушна. Еден брз удар на топките го клекна газот на колена, а друг во брадата го сврте на грб. Кенеди падна во нечистотиЌата до него, задишан од исцрпеност и се загледа во неговите недоверливи очи.
  
  Имаше удар во близина на десното колено. Кенеди погледна назад и виде скршено шише вино заглавено наопаку во нечистотиЌата. Мерло што сè уште испушта течно црвено ветува®е.
  
  КеЌлеб замавна кон неа. Таа го презеде ударот во лицето без да трепне. "Мора да умреш", подсвире таа. "За ОливиЌа Дан", го извади скршеното шише од земЌа. "За Селена ТаЌлер", го крена над неговата глава. "Миранда Друри", додаде таа, "неЌзиниот прв удар ги скрши забите, 'рскавицата и коските. "И за Ема Силке", неЌзиниот втор удар му го одзеде окото. "За Емили ЏеЌн Винтерс", неЌзиниот последен удар го претвори неговиот врат во мелено месо.
  
  И клекна таму на крвавата земЌа, победничка, адреналинот ѝ тече низ вените и и пулсира низ мозокот, обидуваЌ«и се да Ќа врати човечноста што за момент Ќа напушташе.
  
  
  44
  
  
  
  ЛА ВЕРЕИН, ГЕРМАНИєА
  
  
  На Кенеди му наредиле да се врати по скалите под закана со пиштол. Телото на Томас КеЌлеб било оставено да се грче таму каде што требало да умре.
  
  ФреЌ изгледаше несре«но, зборуваЌ«и на своЌот мобилен телефон. "Трезор", крикна тоЌ. "ЗачуваЌ го трезорот по секоЌа цена, Хадсон. Не ми е гаЌле за ништо друго, идиоту. Слезете од овоЌ проклет кауч и направете го она што Ќас ве пла«ам да го правите!"
  
  єа исклучи врската и се загледа во Кенеди. "Изгледа твоите приЌатели упаднаа во моЌата ку«а".
  
  Кенеди му упати итар поглед пред да го сврти кон собраната елита. "Изгледа вие будалите «е добиете дел од она што го заслужувате".
  
  Имаше тивка смеа и Ўвоне®е на чашите. ФреЌ се придружи за момент пред да рече: "ПиЌте, мои приЌатели. Потоа заминете на вообичаен начин".
  
  Кенеди глумеше храброст, доволно за да му намигне на Бен. По ѓаволите, телото да не Ќа болеше како кучка. НеЌзиниот газ изгорел, а нозете и пулсирале; го болеше главата, а рацете му беа покриени со леплива крв.
  
  Таа му ги предаде на ФреЌ. "Може ли да го исчистам ова?
  
  "Користете Ќа вашата кошула", се насмевна тоЌ. "Во секоЌ случаЌ, ова не е ништо пове«е од партал. Без сомнение, го отсликува остатокот од вашата гардероба".
  
  Замавна со раката на кралски начин. "Донесете Ќа. И момче."
  
  Тие Ќа напуштиЌа арената, Кенеди се чувствуваше уморна и се обидуваше да Ќа смири главата што се врти. Последиците од она што го направила «е живеат со неа со децении, но сега не беше време да се задржиме. Бен беше до неа и, судеЌ«и по изразот на неговото лице, Ќасно се обидуваше телепатски да Ќа смири.
  
  "Благодарам, момче", рече таа, игнорираЌ«и ги чуварите. "Тоа беше пешаче®е со торта".
  
  СледеЌ«и Ќа левата вилушка, тие се упатиЌа по друг коридор што се разгрануваше од нивниот «елиски блок. Кенеди ги собра неЌзините мисли.
  
  Само преживеЌ, помисли таа. Само останете живи.
  
  ФреЌ доби уште еден повик. "Што? Дали се во складиште? Идиот! Ти... ти..." промрморе тоЌ во бес. "Хадсон, ти... испрати Ќа целата воЌска овде!
  
  Електронски крик нагло Ќа прекина врската, како гилотина што ѝ Ќа отсекува главата на француската кралица.
  
  "Земиги!" ФреЌ се сврте кон своите чувари. "Однесете ги во станбените простории. Се чини дека има пове«е твои приЌатели отколку што мислевме, драг Кенеди. Ќе се вратам да ти ги лекувам раните подоцна".
  
  Со овие зборови полудениот Германец брзо се оддалечи. Кенеди беше многу свесен дека таа и Бен сега се сами со четворица чувари. "Продолжи", еден од нив Ќа турна кон вратата на краЌот од ходникот.
  
  Додека поминуваа низ ова, Кенеди изненадено трепна.
  
  ОвоЌ дел од замокот бил целосно урнат, над главата бил подигнат нов заоблен покрив и мали "ку«и" од тули обложени од двете страни на просторот. Не многу поголеми од големи плевни, ги имаше околу осум. Кенеди веднаш сфатил дека низ ова место во исто време поминале пове«е од неколку затвореници.
  
  Полоша личност од Томас КеЌлеб?
  
  ЗапознаЌте го Абел ФреЌ.
  
  НеЌзината ситуациЌа се влошуваше секоЌа секунда. Чуварите Ќа туркаа неа и Бен кон една од ку«ите. Откако влезе, играта беше завршена. Ти губиш.
  
  Можеше да извади еден, можеби дури и два. Но четири? Таа немаше шанса.
  
  Ако само....
  
  Таа погледна назад кон наЌблискиот чувар и забележа дека тоЌ Ќа гледа проценливо. "ЕЌ, дали е ова? Ќе не ставиш ли таму?"
  
  "Ова се мои наредби".
  
  "Погледнете. ОвоЌ дечко е тука - дошол сето ова за да Ќа спаси своЌата сестра. Мислиш, хм, можеби тоЌ можеше да Ќа види. Само еднаш".
  
  "Нарачки од ФреЌ. Не ни е дозволено".
  
  Кенеди гледаше од едниот стражар до другиот. "И што? КоЌ треба да знае? Непромисленоста е зачин на животот, нели?"
  
  Чуварот лаеше по неа. "Дали си слеп? Не сте ги виделе камерите на ова проклето место?
  
  "ФреЌ е зафатен да се бори против армиЌата", се насмевна Кенеди. "Зошто мислите дека побегна толку брзо?" Момци, пуштете го Бен да Ќа види сестра си, па можеби «е ве опуштам малку кога «е доЌдат новите газди.
  
  Чуварите таЌно се погледнаа еден со друг. Кенеди внесе пове«е убедува®е во неЌзиниот глас и малку пове«е флерт во говорот на телото, а наскоро тие дваЌца Ќа отклучиЌа вратата на Карин.
  
  Две минути подоцна била извадена. Таа се влечкаше меѓу нив, изгледаше исцрпено, неЌзината руса коса разбушавена и лицето исцртано.
  
  Но, тогаш го виде Бен и неЌзините очи светнаа како мол®а во бура. Изгледаше како силата да се врати во неЌзиното тело.
  
  Кенеди ѝ го привлече вниманието додека се сретнаа двете групи, обидуваЌ«и се брзо да Ќа пренесе итноста, опасноста, сценариото последна шанса на неЌзината луда идеЌа, сето тоа со еден очаен поглед.
  
  Карин одмавна со стражарите и ржеше. "Повелете и земете малку, копили®а. "
  
  
  * * *
  
  
  Торстен Дал го предводеше нападот, држеЌ«и го пиштолот како кренат меч, викаЌ«и на врвот на белите дробови. ДреЌк беше веднаш до него, трчаЌ«и со полна брзина дури и пред да се урне целиот Ўид на сводот. Чад и остатоци се расфрлани низ малата површина. Додека ДреЌк трчаше, тоЌ почувствува како други коалициски трупи се развиЌат во двете насоки. Тие беа брза фаланга на смртта, коЌа напредуваше кон своите неприЌатели со убиствена намера.
  
  Инстинктите на ДреЌк почнаа додека чадот се вртеше и се разредуваше. Лево стоеше група стражари, замрзнати од страв, бавни да реагираат. ТоЌ испукал рафал во нивната средина, уништуваЌ«и наЌмалку три тела. Повратен оган се слушна напред. ВоЌниците му паднаа лево и десно, удираЌ«и силно во урнатиот Ўид.
  
  Крвта се испрска пред неговите очи додека главата на ИталиЌанецот се претвори во пареа, а човекот не беше доволно брз за да го избегне куршумот.
  
  ДреЌк гулаб за покритие. Остри каме®а и бетон му го скинале месото на рацете додека паѓал на подот. ПревртуваЌ«и се, испука неколку рафали во аглите. Луѓето врескаа. Изложбата експлодирала под силен оган. Старите коски се вртеа низ воздухот во бавно движе®е како дамки од прашина.
  
  Напред повторно одекнаа истрели, а ДреЌк виде маса луѓе како се движат. ВоЌската на Исус!
  
  
  * * *
  
  
  Карин користела обука за боречки вештини за да ги онеспособи своите чувари за неколку секунди. Кенеди даде остар бекхенд до брадата на неЌзиниот чувар, а потоа зачекори напред и толку силно Ќа удри главата што Ўвездите блеснаа пред неЌзините очи. Една секунда подоцна, таа го виде своЌот втор противник, четвртиот чувар, како скока на страна за да создаде простор меѓу нив.
  
  НеЌзиното срце потона. Така, четвртиот чувар беше мост предалеку. Дури и за дваЌца од нив.
  
  Стражарот изгледаше скаменет додека Ќа креваше пушката. Со растреперени прсти Ќа скенирал областа за да побара помош. Кенеди ги испружи рацете, дланките надвор.
  
  "Смири се, приЌателе. Само останете смирени."
  
  Неговиот чкрапало прст се свитка од страв. Одекна истрел и се одби од таванот.
  
  Кенеди се згрчи. Напнатоста го згуснува воздухот, претвораЌ«и го во нервозна супа.
  
  Бен за малку «е врескаше кога неговиот мобилен телефон почна да свири лут рингтон низ неговата вознемиреност. Сликата на СаЌзер беше издигната до максимум.
  
  Редарот исто така скокна, одвра«аЌ«и уште еден неволен истрел. Кенеди почувствува како ветерот од куршумот ѝ поминува низ черепот. Чист страв Ќа замрзна на самото место.
  
  Те молам, помисли таа. Не биди идиот. ВнимаваЌте на вашиот тренинг.
  
  Бен потоа го фрли своЌот телефон кон чуварот. Кенеди го виде како трепнува и брзо падна на подот за дополнително да го одвлече вниманието. Во моментот кога чуварот го фрлил телефонот и го свртел вниманието, Кенеди го ставил на рамо оружЌето на третиот чувар.
  
  Сепак, Карин живееше овде некое време. Таа видела и доживеала тешкотии. Таа пукаше веднаш. Чуварот се одвратил додека црвен облак избил од неговата Ќакна. Потоа темна дамка се рашири низ неговото рамо и тоЌ изгледаше збунето, а потоа луто.
  
  ТоЌ пукаше во Бен.
  
  Но, ударот беше неуспешен, промашува®е без сомнение потпомогнато од фактот дека неговата глава експлодирала милисекунда пред да го повлече чкрапалото.
  
  Зад него, врамен од прска®ето на неговата крв, стоеше ХеЌден со Глок во раката.
  
  Кенеди ги погледна Бен и Карин. Видов како се гледаат со задоволство,  убов и тага. Се чинеше разумно да им се даде една минута. Тогаш ХеЌден беше до неа, олеснуваЌ«и му со главата на Бен.
  
  "Како му оди?"
  
  Кенеди намигна. "ТоЌ «е биде посре«ен сега кога «е доЌдете".
  
  Потоа таа се отрезни. "Треба да ги спасиме другите затвореници овде, ХеЌден. Да ги земеме и да Ќа напуштиме оваа пеколна дупка".
  
  
  * * *
  
  
  Двете воЌски се судриЌа, коалициските сили ги застрелаа противниците на лице место, Германците мавтаа со ножеви и се обидоа брзо да се приближат.
  
  За момент ДреЌк помисли дека оваа игра со нож е залудна, сосема луда, но потоа се сети коЌ е нивниот шеф. Абел ФреЌ. Лудиот не би сакал неговата партиЌа да користи куршуми во случаЌ да ги оштетат неговите непроценливи артефакти.
  
  Меѓу нив, ДреЌк собори неприЌател по неприЌател. ВоЌниците грофтаа и се удираа едни со други околу него, употребуваЌ«и сила коЌа скрши коски. Луѓето врескаа. Битката беше сеопфатна борба рака в рака. Преживува®ето зависело од чиста сре«а и инстинкт, а не од каква било вештина.
  
  Додека пукаше, удираше и се пробиваше, забележа фигура напред. Вртениот дервиш на смртта.
  
  Алиша МаЌлс се бори низ редовите на меѓународните супер трупи.
  
  ДреЌк се сврте кон неа. Звукот на битката стивна. Тие беа во задниот дел на сводот, до нив саркофагот на Один, сега отворен, со решетка од рефлектори поставени над него.
  
  "Па, добро", се насмеа таа. "ДреЌкстер. Како си, другар?"
  
  "Исто како и секогаш".
  
  "Ммм, се се«авам. Иако не можам да кажам дека висеше предолго, а? Патем, голема мачка борба на Ќажи®а. Не е лошо за поранешен воЌник коЌ стана цивил".
  
  "И ти исто. Каде е вашиот BBF?
  
  "WWF?"
  
  ДваЌцата борбени воЌници удриле во ДреЌк. ТоЌ ги оттурна со помош на Алиша, и дваЌцата уживаа во она што требаше да се случи.
  
  "НаЌдобар дечко засекогаш? Дали се се«авате на него? Слатко?"
  
  "О, да. Морав да го убиЌам. Копилето ме фати ФреЌ и мене како се мешаме во дворот". Таа се насмевна. "Се налутив. Умреа." Таа направи лице. "Само уште една мртва будала".
  
  "КоЌ мислеше дека може да те скроти", кимна ДреЌк. "Се се«авам".
  
  "Зошто мораше да бидеш овде сега, ДреЌк? Навистина не сакам да те убиЌам".
  
  ДреЌк одмавна со главата, вчудовиден. "Постои термин наречен убав лажго. Тие два збора сумираат сè за тебе, МаЌлс, подобро од коЌ било Шекспир.
  
  "И што?" Алиша ги засука ракавите со насмевка и ги собори чевлите. "Дали сте подготвени да ви ги предадат топките?
  
  Со аголот на окото, ДреЌк го виде Абел ФреЌ како се оддалечува од нив и вика на некоЌ по име Хадсон. Очигледно, МаЌлс ги заштитуваше кога ги канализираше нивните овластува®а, но сега таа имаше други приоритети. Торстен Дал, секогаш сигурен, застана пред лудиот Германец и почна да напаѓа.
  
  ДреЌк ги стегна тупаниците. "Тоа нема да се случи, МаЌлс".
  
  
  ЧЕТИРИЕСЕТ И ПЕТ
  
  
  
  ЛА ВЕРЕИН
  
  
  Алиша го шокираше со скинува®е на неЌзината маица, завиткуваЌ«и Ќа околу себе додека не се стегне како Ќаже, а потоа со двете раце Ќа завитка околу неговиот врат. ТоЌ се бореше, но неЌзиниот импровизиран ремен го повлече внатре.
  
  Веднаш во неЌзините кренати колена - МуаЌ ТаЌ стил. Еден. Две. Три.
  
  ТоЌ се сврте околу првиот. Повторно се свртевме. Вториот му крцкаше под ребрата. Третиот удар го погоди директно во топките. Болка му се поЌавила низ стомакот, предизвикуваЌ«и му гаде®е и паднал на грб.
  
  Алиша застана над него, насмевнуваЌ«и се. "Што реков? Кажи ми, ДреЌки, точно што реков". Таа направи предлог да му даде нешто.
  
  "Вашите топки".
  
  Таа го спушти колкот и се изврте за да упати страничен удар насочен кон неговиот нос. ДреЌк ги крена двете раце и го блокираше ударот. Почувствував изместува®е на еден прст. Таа се сврте така што беше лице в лице со него, креваЌ«и Ќа едната нога високо во лак, а потоа Ќа спушти петата на неговото чело.
  
  Удар со секира.
  
  ДреЌк се врати назад, но ударот сепак го погоди во градите. И со онолку сила колку што МаЌлс можеше да собере, тоа предизвика неподнослива болка.
  
  Таа му згазна на глуждот.
  
  ДреЌк врескаше. Неговото тело беше систематски скршено, помодрено и осакатено. Таа го скрши, дел по дел. Граѓанските години нека бидат проклети. Но, тогаш, дали воопшто може да Ќа обвини отказот? Таа секогаш беше добра. Дали таа отсекогаш била толку добра?
  
  Скршен цивил или не, тоЌ сепак беше САС, а таа го извалка подот со неговата крв.
  
  ТоЌ се повлече. ТроЌца борци паднале врз него и искршиле се околу него. ДреЌк уживаше во одморот од ударот со лакт во грлото на Германецот. Го слушна крцка®ето на 'рскавицата и се чувствуваше малку подобро.
  
  ТоЌ стана, сфа«аЌ«и дека таа му дозволила. Таа танцуваше, се префрлаше од нога на нога, неЌзините очи блескаа одвнатре со ѓаволство и сивило. Зад неа, Дал, ФреЌ и Хадсон беа затворени заедно, бореЌ«и се преку работ на ковчегот на Один, со лицата згрчени од болка.
  
  Алиша Ќа фрли своЌата маица кон него. Удри како камшик, поради што му изгоре левата страна на лицето. Таа повторно удрила и тоЌ Ќа фатил. ТоЌ влечеше со невероЌатна сила. Таа се сопна и му се фрли во прегратка.
  
  "Здраво".
  
  Ги стави двата палци веднаш под неЌзините уши, силно притискаЌ«и. Веднаш таа почна да се грче, а целиот привид на пркос исчезна. Доволно силно го притискаше нервниот Ќазол за да предизвика онесвестува®е на секоЌ нормален човек.
  
  МилЌи скршени како бик родео.
  
  Притисна посилно. Конечно, таа се наведна назад во неговата цврста прегратка, дозволуваЌ«и му да Ќа земе неЌзината тежина, млакаЌ«и се обидуваЌ«и се да Ќа сподели болката. Потоа таа застана исправено и му ги заглави двата палци под пазувите.
  
  Директно во сопствениот нервен сноп. АгониЌа му се движеше низ телото.
  
  И затоа беа заклучени. ДваЌца застрашувачки неприЌатели, кои се борат низ брановите на болка, едваЌ се движат, се гледаат во очи како одамна изгубени  убовници додека смртта не ги раздели.
  
  ДреЌк мрмореше, не можеЌ«и да Ќа скрие своЌата беда. "Луда... кучка. Зошто...зошто да работиме за овоЌ...овоЌ човек?"
  
  "Значи... да... стигне... до краЌот.
  
  Ниту ДреЌк ниту МаЌлс не би се повлекле. Околу нив битката почна да завршува. Пове«е коалициски трупи останаа на нозе отколку Германци. Но, тие продолжиЌа да се борат. А ДреЌк слабо можеше да ги види Дал и ФреЌ затворени во слична смртоносна прегратка, бореЌ«и се до краЌ.
  
  Ниту еден воЌник не ги прекинал. Почитта беше преголема. Во приватноста и непристрасно, овие битки «е се решаваа.
  
  ДреЌк падна на колена, повлекуваЌ«и Ќа Алиша со себе. Пред неговите очи танцуваа црни точки. ТоЌ сфатил дека ако таа наЌде начин да го скрши неговиот стисок, тоЌ навистина «е биде готов. ЕнергиЌата го оставаше со секоЌа секунда.
  
  ТоЌ овенати. Таа притискаше посилно, тоЌ апсолутен убиствен инстинкт прободе во неа. Палците му се лизнаа. Алиша падна напред, удираЌ«и го со лактот во брадата. ДреЌк виде дека доаѓа, но немаше сила да го спречи.
  
  Пред неговите очи експлодираа искри. ТоЌ падна рамно на грб, гледаЌ«и во готски таван на ФреЌ. Алиша ползеше и му го блокираше погледот со лицето, искривено од болка.
  
  НикоЌ од воЌниците околу нив не се обиде да Ќа спречи. Нема да заврши додека еден од борците не прогласи примирЌе или не умре.
  
  "Не е лошо", кашла таа. "Сè уште го разбираш, ДреЌк. Но, Ќас сум сепак подобар од тебе".
  
  ТоЌ трепна. "Знам".
  
  "Што?" - Прашав.
  
  "Имате... таа предност. ТоЌ убиствен инстинкт. Бес на битката. Не е важно. Тоа е важно. Ова е причината зошто се откажав".
  
  "Зошто тоа треба да ве спречи?
  
  "Бев загрижен за нешто надвор од работата", рече тоЌ. "Тоа менува сè".
  
  НеЌзината тупаница беше крената, подготвена да му го здроби грлото. Помина еден момент. Тогаш таа рече: "Живот за живот?
  
  ДреЌк почна да чувствува дека енергиЌата полека се вра«а на неговите екстремитети. "После се што направив денес, мислам дека ми должат многу.
  
  Алиша се повлече и Ќа подаде раката за да му помогне да стане. "Ги фрлив бунарите кон Ќажи®ата каЌ бунарот на Мимир. Не го убив на гробот на Один. Го свртев вниманието на ФреЌ од Бен БлеЌк. Не сум тука да го уништам светот, ДреЌк, тука сум само да се забавувам".
  
  "Потврдувам." ДреЌк Ќа врати рамнотежата токму кога Торстен Дал го подигна млитавото тело на Абел ФреЌ од широкиот раб на ковчегот на Один. ТоЌ падна на подот со влажно крцка®е, безживотно прскаЌ«и се на поплочените каме®а од италиЌанскиот мермер.
  
  Одекнуваа овации и одекнуваа низ коалициските трупи.
  
  Дал Ќа стегна тупаницата, гледаЌ«и во ковчегот.
  
  "ТоЌ копиле никогаш не Ќа видел таа награда", се насмеа тоЌ. "Неговото животно дело. Исусе Христе, мора да го видите ова".
  
  
  46
  
  
  
  СТОКХОЛМ
  
  
  Еден ден подоцна, ДреЌк успеал да избега од бескраЌната рунда испрашува®а за да спие неколку часа во блискиот хотел, еден од наЌстарите и наЌубавите во Стокхолм.
  
  Во фоаЌето го чекаше лифтот и се чудеше зошто му се снимени сите мисловни процеси. Полудеа од недостиг на сон, постоЌано тепа®е и силен притисок. Му требаа неколку дена да се опорави.
  
  ЗаЎвони лифтот. До него се поЌави фигура.
  
  Кенеди, облечен во лежерен саботен костим, цврсто исчешлана коса наназад, го проучува со исцрпени очи.
  
  "Здраво".
  
  Зборовите не беа доволни. Да Ќа прашате дали е добро не само што беше куца, туку беше и сосема глупаво.
  
  "Здраво и на тебе."
  
  "На истиот кат?
  
  "Секако. Тие нè држат сите нас изолирани, но заедно".
  
  Влегоа внатре. Загледан во нивниот скршен одраз во огледалото. Избегна контакт со потребната видео камера. ДреЌк го притисна копчето деветнаесет.
  
  "Дали си добар во ова како и Ќас, Кенеди?
  
  Таа се насмеа од срце. "Луда недела или недели. Не е сигурно. Ме излудува што на краЌот се борев со моЌот неприЌател и го расчистив моето име на краЌот од сето тоа".
  
  ДреЌк ги крена рамениците. "Како што Ќас. Иронично, нели?"
  
  "Каде отиде таа? Алиша".
  
  "Во но«та каде што одат сите наЌдобри таЌни, таа и тоЌ гик Хадсон", ги крена рамениците ДреЌк. "Поминаа пред да ги забележат сите што навистина беа важни. ВероЌатно си го дуваме мозокот додека разговараме".
  
  "єа направивте вистинската работа. Тие тука не беа главните инспиратори. Алиша е опасна, но не и луда. О, и не мислиш "во но«ната тишина".
  
  ТоЌ одвои еден момент да Ќа обработи неЌзината референца за карпата на диносаурус. ТоЌ се насмеа. Расположението му се зголеми побрзо од живата во сончев ден.
  
  "Што е со ХаЌден? рече Кенеди додека вратите од лифтот се затвориЌа и стариот автомобил полека почна да се крева. "Дали мислите дека таа «е остане со Бен?
  
  "Навистина се надевам дека е така. Ако не, тогаш барем мислам дека сега имал секс".
  
  Кенеди го удри со тупаница во рамото. "Не ги брои тие кокошки, другар. Можеби «е и напише песна".
  
  "ИменуваЌте го - три и пол минути со вас!
  
  Летаа полека покраЌ седмиот кат. "Ме потсе«а. Таму, во гробот на Один, што кажа таму? Нешто во врска со тоа што останувам во єорк и, ах, сам заработувам за живот".
  
  ДреЌк се загледа во неа. Таа му подари заводлива насмевка.
  
  "Па... Ќас... Ќас..." воздивна и омекна. "єас сум безнадежно без пракса за ова".
  
  "Што?" Очите на Кенеди блеснаа од зло.
  
  "Стариот дино-рок бенд "Харт" го нарече ултимативно заведува®е. Во єоркшир само велиме "разговор со птицата". Ние сме едноставни луѓе".
  
  Додека лифтот кликаше покраЌ четиринаесеттиот кат, Кенеди и Ќа откопча кошулата и Ќа пушти да падне на подот. Под неа носеше црвен проЎирен градник.
  
  "Што правиш?" ДреЌк почувствува како неговото срце скока како да го удрило струЌа.
  
  "єас заработувам за леб".
  
  Кенеди ги отпиша панталоните и ги пушти да паднат на подот. Таа носеше соодветни црвени га«ички. Лифтот затрупа кога пристигна на нивниот кат. ДреЌк почувствува како неговиот дух и се останато се подигнуваат. Вратата се лизна на страна, отвораЌ«и.
  
  Младиот пар чекаше. Жената се насмеа. Типот му се насмевна на ДреЌк. Кенеди го извлече ДреЌк од лифтот и во ходникот, оставаЌ«и го зад себе неЌзиниот панталонски костим.
  
  ДреЌк погледна назад. "Не го сакате ова?
  
  "Ве«е не ми треба ова".
  
  ДреЌк Ќа зеде. "Добра работа, брзо одиме до моЌата соба".
  
  Кенеди Ќа пушти косата.
  
  
  КРАє
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"