Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Гуливер И Тре"и Раєх

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Гуливер се кре"е у сну у паралелни универзум. Тамо види змаЌеве и мора да сазна да постоЌе Тре"и раЌх и Хитлерова Немачка, коЌоЌ помаже пату ак из баЌке. Млади хобит дечак Ќе послан да помогне СССР-у. Али он се налази у дечЌоЌ радноЌ колониЌи неспособан да помогне СовЌетскоЌ РусиЌи. И Немци су заузели СССР!

  ГУЛИВЕР И ТРЕ"И РАєХ
  АНОТАЦИєА
  Гуливер се кре"е у сну у паралелни универзум. Тамо види змаЌеве и мора да сазна да постоЌе Тре"и раЌх и Хитлерова Немачка, коЌоЌ помаже пату ак из баЌке. Млади хобит дечак Ќе послан да помогне СССР-у. Али он се налази у дечЌоЌ радноЌ колониЌи неспособан да помогне СовЌетскоЌ РусиЌи. И Немци су заузели СССР!
  . ГЛАВА броЌ 1.
  Уморан од ропског рада, храбри путник Ќе спавао и уснио сан коЌи Ќе био много заним ивиЌи од стварности.
  Дечак Гуливер Ќе летео на змаЌу, а поред ®ега била Ќе девоЌка невиђене лепоте. Ве" прилично одрастао, али Ќош увек млад, и веома миши"ав и облина. А на ®еноЌ коси боЌе златног листа била Ќе богата круна од диЌаманата и нешто каме®а тако сЌаЌног, попут звезда, да Ќе надмашило и наЌве"е и наЌскуп е диЌаманте.
  Дечак путник упита:
  - Ко си ти?
  ДевоЌка Ќе са осмехом одговорила:
  - єа сам принцеза ЛеЌа! И тренутно командуЌем воЌском змаЌева!
  Гуливер се осврнуо. И у ствари, на небу Ќе било цело Ќато змаЌева, и сва ова створе®а су била прелепа. А на ®има су седеле прелепе девоЌке.
  Али наЌлепша и наЌлепша Ќе ипак била кра ица. А змаЌ на коме су ®их троЌе летеле, заЌедно са Ќош Ќедном лепотицом, био Ќе заиста фантастичан. Овде Ќе био тим. А притом су све девоЌке босе, иако им Ќе голоти®а прекривена драгим каме®ем и перлама.
  Али нису сакрили ни чоколадице трбуш®ака на стомаку, ни лоптице миши"а коЌе су се котр але испод бронзане коже. Истовремено, ђонови су имали елегантан и Ќединствен завоЌ пете.
  Дечак ратник Ќе рекао:
  - Колико си лепа. ДевоЌке сте заиста чудо!
  ЛеЌа Ќе затресла косу боЌе златног листа и певала:
  ДевоЌке су све лепе, босе,
  єаки су и ратници са Ќасла...
  Лепотице имаЌу веома строг изглед,
  С ®има Ќе срце ведриЌе ведриЌе!
  Гуливер се сложио са овим. Завртио Ќе мач у рукама, направио од ®ега осмицу и рекао:
  - Без сум®е, са тобом Ќе забавниЌе!
  Тим лепотица Ќе летео на змаЌевима. Има их читава армиЌа, величанствених и Ќединствених. А змаЌеви су имали крила обоЌена у све дугине боЌе. И изгледало Ќе да су украшени драгим каме®ем.
  Гуливер Ќе приметио:
  - Сваки сладокусац Ќе на своЌ начин змаЌ, али не седмоглави, ве" наЌчеш"е безглави!
  Принцеза ЛеЌа се насмеЌала и одговорила:
  - За разлику од змаЌа, човек не треба да сече главе, ве" их губи када погледа жену!
  Дечак ратник Ќе бацио голе ножне прсте - изгледао Ќе као стар око дванаест година и носио Ќе само шортс, због чега Ќе бацио иглу. Тако Ќе пролетео и пробио прилично великог комарца, убивши га на смрт.
  Гуливер Ќе са осмехом приметио:
  - Они коЌи су  ути као оса и са интелигенциЌом инсекта праве кртичицу од кртич®ака!
  Принцеза ратница ЛеЌа потврдила Ќе:
  - За некога ко има интелигенциЌу муве, сваки инсект Ќе слон!
  И они су се смеЌали. Изгледало Ќе веома смешно. Испред ®их Ќе летело Ќато гусака. Птице су биле прилично велике и дебеле, са великим распоном крила. На вођи чопора седео Ќе пар: дечак и девоЌчица, а у рукама су држали сребрна звона коЌима су весело звецкали.
  Гуливер Ќе приметио:
  - Одрасли често лажу, деца измиш аЌу, а старци углавном лажу до бебиног говора!
  Принцеза Ќе климнула главом и додала:
  - Старост ниЌе радост, али Ќе упасти у дети®ство Ќош ве"а катастрофа!
  Деца на гусци вођи су одЌедном запевала:
  Како Ќе зло настало у свемиру?
  Истина Ќе да се сам креатор не се"а...
  Могу"е Ќе да Ќе вечно,
  Не гаси се као пламен подземног света!
  
  Ниси први коЌи зна да Ќе Адам згрешио,
  Ева ниЌе била прва коЌа Ќе била покварена од тела...
  ПиЌаница коЌа вуче из града "Агдама",
  Човек коЌи пуши "планира" за време одмора...
  
  Сви коЌи знаЌу шта Ќе зло
  Навикли да крше законе без страха...
  И коме Ќе само добро терет,
  Ко хо"е само себи да се поклони!
  
  єош увек желим да га зграбим из пелена,
  Чак и као беба имам же у да направим такав неред...
  Зашто зла маЌка прокли®е дете?
  Где иду у бици тешке воЌске?
  
  Само Ќедна треш®а украла из лет®е баште,
  єош Ќедан убиЌа трговце челичаном...
  Коме Ќе глава одсечена кривом секиром,
  Кога ¤елат баци на точак.
  
  Проневерник краде, п уЌе по савести,
  А ко Ќе украо просЌаку новчи"е...
  чак ми Ќе драго због Ќедног пола комада,
  Други уживаЌу у женским локнама.
  
  Да, има много лица, много аспеката зла,
  Његова лица су дивна у било коЌоЌ ниЌанси.
  Али жуд®а Ќе и да е добра у души,
  Иако Ќе свет око нас, аваЌ, страшно див и!
  
  Удовица плаче, сироче шкрипи -
  Наш свет иде ка паклу...
  Да ли Ќе заиста могу"е да Ќе срце БожиЌе монолитно,
  Зар  удима ниЌе место у раЌу БожиЌем?
  
  Одговор "еш на"и само у себи,
  Када будете у ста®у да избаците бес у своЌим мислима...
  Кад за зло"у узвра"аш добром,
  И престани да пуниш своЌу материцу!
  Деца су веома весело и лепо певала, након чега су исплазила Ќезике према Гуливеру. Храбри навигатор им Ќе као одговор исплазио Ќезик.
  И смех и грех...
  Гуливер Ќе са осмехом приметио:
  - Ум детета Ќе као чудо. И овде "ете се сложити, не"ете имати замерке!
  Принцеза ЛеЌа се кикотала и певала:
  єуче сам био само дете,
  Овде се ништа не може урадити...
  Бо е младунче лава него глупо теле слона
  И змаЌ "е бити капут!
  И налетели су: момак и девоЌка боси. Да, овде имаЌу велике авантуре. И много различитих ниЌанси. Дакле, живот иде сасвим добро.
  Гуливер Ќе приметио да су девоЌке на змаЌевима почеле да бацаЌу нешто на мушице голим прстима. Какав Ќе ово корпоративни стил - узети муве и зг®ечити их. Добро? Ако Ќе то оно што они желе, нека буде тако. Главна ствар Ќе да не изгубите главу.
  Али Гуливер ниЌе плаш ив борац. Иако Ќе сада само дечак.
  А принцеза ЛеЌа упита дечака:
  - Да ли волиш мед?
  Млади ратник климну главом:
  - Сигурно!
  ДевоЌка Ќе духовито одговорила:
  - Пчели®и мед доноси здрав е, медени говори политичара изазиваЌу само разочаре®е од диЌабетеса!
  Гуливер Ќе духовито додао:
  - Пчели®и мед лепи руке, мед политичарима да им се за шапе лепе новчи"и лаковерних простаклука!
  ДевоЌка борац се сложила са овим:
  - Колико год да Ќе сладак говор политичара, осим диЌабетеса, он не изазива никакво разочаре®е за оне коЌи немаЌу памет!
  Дечак ратник Ќе логично приметио:
  - Човек никада не може имати више од Ќедног оца, али држава има пар десетина кандидата за улогу оца нациЌе!
  Након тога оба борца: дечак и девоЌчица, звижде, став аЌу"и голе ножне прсте у уста. Шта Ќе изазвало подрхтава®е атмосфере и праж®е®е природне струЌе. И запрепаш"ене мушице падоше доле, падоше одмах на чупаве главе оркова, пробадаЌу"и их и пробиЌаЌу"и их.
  Принцеза ЛеЌа Ќе усрдно певала:
  - Мама, стани, тата, стани.
  Да Ќе свако вече, ово би био живот!
  Орци су се нашли под змаЌевима и девоЌкама, ®иховом босоногом тимом.
  И почело Ќе ци ано и не баш ци ано бомбардова®е, баца®е дома"их граната направ ених од уг ене прашине, или нечег Ќош хладниЌег и разорниЌег.
  Конкретно, кориш"ене су веома оштре, отровне игле, коЌе су буквално проболе орке и гоблине до смрти. Ово су девоЌке заиста узеле и ук училе.
  Принцеза ЛеЌа Ќе такође врло прецизно пуцала на длакаве орке и певала:
  - Нострадамус, Нострадамус,
  Кра  беле магиЌе...
  Нострадамус, Нострадамус,
  Бол у мом срцу не Ќе®ава!
  Нострадамус, Нострадамус,
  ДевоЌке босоногих снова,
  Нострадамус, Нострадамус -
  Ти си Ќедини спас!
  И ратник ЌоЌ показа дуг и смртоносан Ќезик.
  Након чега "е га узети и исп унути ог®еним перЌем пламена. Ово Ќе заиста девоЌка са колосалном снагом и изузетним талентом. КоЌи Ќе способан за много. А ако се распадне, онда му ништа не може стаЌати.
  Дечак путник Гуливер Ќе такође испалио Ќаку и агресивну ватру на орке са свог змаЌа. Деловао Ќе изузетно активно и ефикасно. А дете ратник Ќе имао Ќасан таленат за победу и во у да савлада воЌне вештине.
  Не, он Ќе против овога, орци не могу да одоле. А девоЌке су пуцале веома ефикасно, не даЌу"и неприЌате у ни наЌма®у шансу. Ово Ќе заиста епска битка.
  Дечак путник Гуливер Ќе чак певао:
  радуЌ се, радуЌ се,
  За снагу дана носиоца...
  радуЌ се, радуЌ се,
  Зашто нисам сео на ко®а?
  Ово Ќе заиста борбена и живахна песма. А у исто време долази до потпуног униште®а орка. И девоЌке са змаЌева почеше да пуцаЌу на ®их из самострела, врте"и буб®еве голим прстима.
  И све Ќе то изгледало тако кул и гротескно, стварала се буквално нова и Ќединствена прича. У коЌоЌ ниЌе било места за слабе и немо"не.
  Само покушаЌте да се приближите оваквим девоЌкама и оне "е сваког разбити у комад торте.
  И како кажу, крав е лудило Ќе заразно. И ратници су то могли да покажу сасвим природно. И тукли су неприЌате е са великим ентузиЌазмом. И избацуЌу стреле и самостреле. Штавише, све се ради са великим интензитетом.
  Дакле, не"ете мо"и много да урадите против такве воЌске. А ратници су толико упали у орке да нису могли да побегну. Ово Ќе истински деструктивни ефекат стрела и виЌака за самострел.
  Гуливер Ќе узео и запевао:
  ПуцаЌте смело и уништаваЌте
  Би"е живота од срца!
  Принцеза ЛеЌа Ќе приметила:
  - Деца су бо а од одраслих Ќер године оправдаваЌу ®ихову младалачку глупост!
  Дечак ратник Ќе приметио:
  - Младост оправдава глупост, али не подлост; да бисте разликовали црно од белог, не треба вам много година и зна®а!
  И дечак Терминатор Ќе звиждао, и облаци врана падали су попут града на главе чупавих оркова.
  Принцеза ЛеЌа Ќе твитовала:
  - Нема памети, сматраЌ бога ем, памет не зависи од века! Чак и ако имате снагу без памети, сви сте слаби!
  Гуливер Ќе логично приметио:
  - Миши"и од челика не"е надокнадити храстову главу!
  Друга девоЌка Ќе весело приметила:
  - За девоЌку ниЌе проблем - ако Ќе боса нога, онда Ќе Ќош горе за девоЌку - испод пете чизме!
  Принцеза ЛеЌа Ќе логично рекла:
  - Ако хо"еш да постанеш ас, имаЌ ¤окера у глави!
  Гуливер Ќе цвркутао уз церека®е:
  - Вук се брзим ногама храни, жена витким ногама, кад козе сишу!
  Онда Ќе смех пролетео кроз редове. А принцеза ЛеЌа Ќе рекла:
  - НаЌбо и начин да извучете новчи"е из мушког новчаника Ќе голим прстима девоЌчиних стопала!
  ДевоЌка грофица Ќе приметила:
  - Госа пета девоЌке "е добити наЌмодерниЌу оде"у ако мушкарац има глупу чизму и пуну чизму од филца!
  Гуливер Ќе духовито твитовао:
  - Босоноге девоЌке воле не само чизме и филцане, ве" се гураЌу под голе пете живота!
  После тога су Ќе узели и у хору певали:
  А онда са наЌве"е планине,
  Орлови долетели у Гуливер...
  Седи Гуливер на ко®а -
  Брзо "емо те одвести тамо!
  
  И Гуливер Ќе сео на орла,
  Показао Ќе наЌбо и пример...
  И ниЌе лако носити дечака,
  Лимпопо "е ускоро кренути!
  А ратници "е узети и разоткрити гримизне брадавице своЌих груди и погодити орке му®ом. И ово "е потпуно спалити много орка.
  Ово Ќе заиста ®ихов тим.
  Принцеза ЛеЌа Ќе питала Гуливера:
  - Знате ли да "е се у буду"ности десити Други светски рат и да "е бити тако кул момак као што Ќе Хитлер!
  Гуливер се насмеЌао и одговорио:
  - Нисам знао ово, али сада знам!
  ДевоЌка Ќе показала зубе и наставила:
  И Хитлер Ќе имао проблем: поЌавио се Ќедан веома кул дизаЌнер тенкова, пату ак. И направио Ќе тенк Миш, тежак само педесет пет тона и висок Ќедан и по метар са истим наоружа®ем, оклопом и мотором!
  Гуливер поново слеже раменима и искрено одговори:
  - Не знам шта Ќе уопште тенк! А са чиме га Ќедете?
  Принцеза ЛеЌа се насмеЌала и одговорила:
  - Па, то Ќе дуга прича. У сваком случаЌу, у овом универзуму  уди су наишли на значаЌне проблеме. И пре свега СССР, коЌи се борио са главним снагама Тре"ег раЌха и ®еговим савезницима. Осим ИталиЌе. Шта Ќе миш од педесет пет тона? Ово Ќе пред®и оклоп од 240 милиметара, бочни оклоп од 210 милиметара, а на падинама топ од 128 мм и топ од 75 мм са мотором од хи аду двеста педесет ко®ских снага. Ово Ќе дало брзину од око седамдесет километара на сат, чине"и аутомобил практично непробоЌним из свих углова. Од почетка 1944. године ова машина Ќе ушла у масовну производ®у. Као резултат тога, до лета 1944. нацисти су нагомилали импресивне оклопне песнице.
  И 20. Ќуна нанели су два снажна удара, Ќедан из МолдавиЌе, други из Западне УкраЌине, у конвергентним правцима. И као резултат тога, одбрана совЌетских трупа Ќе хакована, и пробиЌена Ќе као ован. Испоставило се да Ќе тенк Маус-2 непробоЌан за све врсте совЌетских топова. И поред тога, прилично Ќе мобилан и има добре возне карактеристике. ОваЌ ауто Ќе био права казна.
  И савезници су се понашали пасивно. Офанзива у ИталиЌи Ќе завршена поразом и искрцава®е у НормандиЌи Ќе поново одложено.
  Поред тога, Немци су пустили у производ®у огроман МЕ-262, коЌи Ќе било веома тешко оборити. Био Ќе то млазни ловац, са четири ваздушна топа калибра 30 мм. И тако Ќе извадио совЌетске авионе, оборио их на стотине. И западна коалициЌа такође. Хитлер Ќе такође донекле успорио програм В-2 и, уместо скупих и ма®е корисних балистичких и крстаре"их проЌектила, осла®ао се на млазне бомбардере типа Арадо.
  Черчил и Рузвелт су имали репове међу ногама, плус били су под великим притиском немачке подморничке флоте. А савезници су понудили и НемачкоЌ и єапану примирЌе. Хитлер Ќе пристао под условом да савезници напусте СицилиЌу и СардиниЌу. Шта Ќе постигнуто.
  Током примирЌа са Тре"им раЌхом обнов ени су трговински односи. Ту су почеле да испоручуЌу нафту и САД и БританиЌа. А Немци су, изводе"и офанзиву у УкраЌини, заузели КиЌев и поново ушли у Одесу.
  Тенк Моусе-2 постао Ќе непобедив. ПоЌавио се и млађи модел Миша - Тигер-3, коЌи Ќе био лакши и покретниЌи са Ќедним топом калибра 88 мм.
  Тако су совЌетске трупе ушле. И ово Ќе био критичан потез...
  Гуливер Ќе прекинуо принцезу ЛеЌу:
  - Говориш толико неразум ивих речи. Не заборавите да сам само дете раног осамнаестог века. А наш ниво развоЌа технологиЌе ниЌе баш добар!
  Принцеза ЛеЌа Ќе климнула главом са осмехом.
  - єа то знам! Али говорим о средини двадесетог века. А ово Ќе урадио само Ќедан пату ак. И морате се сложити да Ќе ово озби но!
  Гуливер Ќе са одушев е®ем певао:
  - Изград®ом два света настао Ќе стари свет... У контексту рата, ту смо Ќа и они, а ово Ќе озби но!
  Принцеза ЛеЌа Ќе приметила:
  - Почетком двадесет првог века поЌавио се демонски Владимир, "елав, коЌи Ќе био шпиЌун коЌи Ќе приграбио власт у РусиЌи, а и он Ќе направио много нево а. Али ®егов рат Ќе посебна ствар. И овде Ќе гном створио ситуациЌу да су Немци поново заузели десну УкраЌину, а у Ќесен су почели офанзиву у центру. А ®ихови тенкови су изгледали нера®иви и непобедиви. А против гнома би вам требао сопствени алтернативни гениЌе. Али коме треба послати или симетричан или асиметричан одговор? ПостоЌала Ќе идеЌа - виле®ак или трол? Али они "е бити слабиЌи у технологиЌи од гнома.
  И Немци су напредовали, па Ќе пао Смоленск, а за ®им Кали®ин и ВЌазма. Немци су се ве" приближавали Москви. Ста ин Ќе, наравно, отишао. НиЌе хтео да умре. А Хитлер Ќе рекао да СССР треба да постане немачка колониЌа. И одговара"е му само капитулациЌа.
  Па, на краЌу су послали хобитског гнома као одговор. И ово Ќе такође дечак, да будем искрен, могло би се ре"и да Ќе гениЌе. Али босоногог дечака, коЌи Ќе изгледао око десет година, нису схватили озби но. И били су отровани у Гулаг за мале.
  У међувремену, Немци су заузели Москву. Тако се то догодило!
  Москва Ќе пала и Ле®инград такође... Дошла Ќе зима и Немци су но"или по градовима. Ту су се населили.
  И комсомолке су одлучиле да се очаЌнички боре против фашиста и певаЌу песме, упркос хладно"и и недостатку оде"е.
  Ми смо прелепе совЌетске девоЌке,
  Волимо да се тучемо и голицамо момке...
  ЧуЌе се блистав, звонак глас,
  А ми имамо позив да убиЌамо Швабе!
  
  Ми смо веома смеле комсомолке,
  Храбро Ќуримо кроз мраз боси...
  Нисмо навикли да скромно стоЌимо по страни,
  А ми шаком награђуЌемо фашисте!
  
  ВеруЌте ми, девоЌке имаЌу велику таЌну,
  Како ефикасно победити нацисте...
  И веруЌте ми, успех девоЌака ниЌе случаЌан,
  єер Ќе воЌска руска веома храбра!
  
  А за наше девоЌке са голим штиклама,
  Новогодиш®и снег Ќе веома сладак...
  Па, Фирер Ќе Ќедноставно олош,
  Не дозволимо да фашисти славе успех!
  
  Ми девоЌке играмо трикове веома див е,
  Оголили смо груди пред воЌницима...
  И ми стварно  утимо нацисте,
  Нас мо"не комсомолце не можемо сломити!
  
  Ми девоЌке можемо много,
  Чак и пуцати Хитлера из тенка...
  Противник не"е имати времена да руча,
  ДевоЌке "е до"и као лопов!
  
  Заиста поштуЌемо РусиЌу,
  Ста ин Ќе мо"ан као дрски отац, веруЌте ми...
  И веруЌем да "е победа до"и у топлом маЌу,
  Свако ко веруЌе у ово Ќе сЌаЌан!
  
  За девоЌке нема сум®е и нема бариЌере,
  Сви су во ни да се само свађаЌу у своЌим рукама...
  Нека дивне награде дођу лепотицама,
  Комсомолска снага Ќе у Ќаким песницама!
  
  Ми ратници веома брзо сазревамо,
  А у рукама окретних пушака цев гори...
  И било коЌи задатак коЌи девоЌке могу да поднесу,
  Наше приЌате ство Ќе несум®иви монолит!
  
  Ми смо тако светлуцаве девоЌке
  Не занимаЌу нас снежни наноси или мразеви...
  Босоноги не"е хладити наше шапе зими,
  А срца лепотица су великодушна и чиста!
  
  Оно што можемо учинити, ми узносимо,
  ХаЌде да галопирамо као виртуозни кенгури...
  И успешно одувамо главе фашистима,
  И  убав према вежба®у уЌутру!
  
  Све девоЌке су кул ратници,
  Они Ќедноставно могу да улупаЌу Швабе у тесто...
  Па, шта Ќе са фашистима коЌи су Ќедноставно лоши?
  Комсомолци нису познавали супермо"!
  
  Ни Хитлер не може ништа.
  Много смо га тукли штапом,
  И поломили су зубе, избивши кожу са лица,
  А онда сам бос трчао кроз ватру!
  
  Само "е нам Ста ин наредити шта,
  Вид ив Ќе ®егов строг и искрен поглед...
  И веруЌте ми, девоЌци не"е недостаЌати,
  Пу®е®е великог митра еза!
  
  Ако треба, сти"и "емо на Марс,
  И врло брзо "емо освоЌити Венеру...
  ВоЌницима Ќе потребан лак за ®ихове чизме,
  Ми девоЌке трчимо боси!
  
  Све Ќе лепо код нас девоЌака,
  Виде се груди и бокови, струк...
  И он Ќе пионир, као вучи",
  Пионир Ќе потпуно сатана!
  
  Па, ми смо девоЌке - знаш да смо цоол,
  Пометемо све фашисте као метлом...
  И на небу су плаве звезде,
  Разби"емо Тигрове челиком!
  
  Шта не радити, веруЌте да ниЌе могу"е,
  ПризнаЌте, комуниста Ќе демиЌург...
  И понекад погрешно разумемо
  И узимаЌу лепотице да их уплаше!
  
  Али знаш, ми храбро уништавамо Немце,
  А они су у ста®у да поцепаЌу Швабе на комаде...
  Иако имамо душе од титаниЌума,
  Про"и "емо кроз степу и очистити мочваре!
  
  Гради"емо комунизам без свих ексера,
  И одлучно "емо победити фашисте...
  Комсомолци воле да трче у формациЌи,
  И над ®има прелети херувим!
  
  НеприЌате  не"е мо"и да се носи са девоЌком,
  єер девоЌка Ќе орао...
  И нема потребе да се Швабе превише кваре,
  А ваш Фирер ¤абе виче!
  
  Комсомолац босих ногу,
  Дао Ќе Хитлеру ЌаЌе...
  НемоЌте се бавити Сатаном
  Или Ќедноставно не"е бити важно!
  
  светлуцави идол комунизма,
  Црвена застава "е сиЌати изнад планете...
  И Ирод Ќе бачен у пакао пакла,
  А девоЌке су добиле пет!
  
  Ле®ин, Ста ин - сунце изнад планете,
  Круже небом као два орла...
  ОпЌевани су подвизи комунизма,
  Ота¤бина има снагу челичног крила!
  
  Успели смо да доживимо победу,
  И прошли смо кроз Берлин...
  Бебе су рођене у колевци,
  А сада Ќе зем а у величини!
  . ГЛАВА броЌ 2.
  Гуливер Ќе летео на змаЌевима и много Ќе чуо. У овом случаЌу, радило се о рату коЌи Ќе био несхват ив човеку скоро сред®ег века. Иако се чини да Ќе ве" дошло ново време. Али принцеза ЛеЌа Ќе наставила да брб а о Другом светском рату;
  Након пада Москве и Ле®инграда, єапан и Турска су ушли у рат против СССР-а. За СовЌетску РусиЌу ствари су постале потпуно безнадежне. А ни сЌаЌни хобит коЌи се нашао у дечЌоЌ радноЌ колониЌи ниЌе могао да им помогне.
  А било Ќе дечака коЌи Ќош нису имали шеснаест година, боси и у комбинезонима, са регистарским таблицама, вредно раде у Сибиру. Деци у малолетничкоЌ колониЌи су обриЌане главе. Одузели су ми ципеле и натерали ме да босоног сечем шуму. Лети Ќош ништа, али зими голих пета мраз гризе момке "елаво ошишане косе. Дечак хобит Ќе ухапшен. Фотографисали су га у профилу, пуно лице, узели отиске прстиЌу, обриЌали му главу. Након хапше®а дечака, он Ќе дета но претресен, руке чувара у рукавицама су ушле у све рупе, и то веома грубо. Након тога дечак Ќе добро опран и послат у "елиЌу препуну деце.
  Пошто Ќе дечак хобит изгледао стар око десет година, локални фармери су желели да га ставе близу канте. Али Ќунак баЌке се показао много Ќачим и бржим од обичне деце. И тукао Ќе кумове, након чега Ќе и сам постао посматрач "елиЌе и поставио се на прозор. Младима Ќе лакше - они имаЌу снагу, знаЌу да се боре, а ти си кра .
  Дечак хобит, међутим, ниЌе злоупотребио своЌ положаЌ. Радио Ќе више него било ко други у логору, а чак и када су друга деца затвореника добиЌала филцане чизме на хладно"и, остао Ќе бос. Зато Ќе хобит. Иако су дечакове босе ноге црвене као у гуске. Али с друге стране, ви сте окретниЌи без филцаних чизама.
  Тако Ќе босоного дете радило у снегу у Сибиру. И Немци су зими стигли до Каза®а, али су се ту зауставили. Чекали смо проле"е. И има блата. И тек у маЌу 1945. преселили су се да е на Урал.
  У исто време, Кавказ и Централна АзиЌа су зароб ени током хладне сезоне.
  СовЌетске трупе нису пружале превише тврдоглаво отпор. Нисам желео да умрем за Ста ина. Ипак, у СССР-у се поЌавио нови тенк ИС-3, коЌи Ќе у малим количинама стигао на фронт. Ово возило Ќе имало добру фронталну заштиту и издржало Ќе ударце многих топова. Иако нисам могао да одолим пишто у Маус-2.
  Пали градови: Че абинск и Свердловск. И тако Ќе било Ќако добро и уследила Ќе брза офанзива.
  Ве" Ќе лето. Затвореници дечаци раде боси у кратким панталонама и голог врата. А ако Ќе вру"е, онда са потпуно голим торзом. А дечаци су мршави. Али дечак хобит изгледа веома поцепано и напумпано. Иако изгледа као мало дете, има десетак година. И наравно не расте и не сазрева.
  Дечаке ма®е уЌеде комарци него одрасле, али хобити уопште не уЌедаЌу.
  А немачке трупе су им све ближе, нацисти скоро да више не наилазе на отпор. Да, и Ста ин Ќе негде нестао. єасно, лукави ГрузиЌац не"е умрети. НаЌвероватниЌе Ќе побегао у Америку. Немци га Ќош нису заузели.
  Дечак Хобит и остали затвореници почели су да певаЌу, поносни и патриотски. Мада, с друге стране, патриотизам не мари кад те бичу и тераЌу да радиш као магарац у дечЌоЌ радноЌ колониЌи. Иако у овоме има нечег доброг. На пример, склапате приЌате е - друге дечаке. Дечак хобит заправо има више од сто година, али изгледа као дете, због чега постоЌи амбивалентан однос према ®ему.
  А деца затвореници певаЌу са великим одушев е®ем;
  єа сам вечно млади пионир,
  Дошао сам да се борим против бесног фашисту...
  Да дам пример величине,
  У ранцу носим дневник са одличним!
  
  Дошао Ќе рат, побегао сам на фронт,
  И тумарао Ќе бос по путевима...
  И пуцао Ќе из митра еза на Фрице,
  Бар чист дечак у срцу пред Богом!
  
  Упуцао сам Фрица из заседе,
  Узео сам митра ез са гранатом од копиле...
  На краЌу краЌева, дечак има много снаге,
  Морамо се храбро борити за нашу Ота¤бину!
  
  Дечак Ќе борац од ђавола, веруЌте ми,
  ЗаглушуЌу"и пуца у Фрица...
  У борби Ќе као саб озуба звер,
  Што не постаЌе хладниЌе!
  
  Шта се може урадити са Хитлером?
  Затрпа"е га момци уз див у граЌу...
  Да убица не удари секиром,
  Не"е му бити места на чистом небу!
  
  Шта год можете да добиЌете одмах
  Предаторски Фирер Ќе желео зем ака са девоЌком...
  Али оваЌ ловац се претворио у див ач,
  Да, истина Ќе, жао ми Ќе метака на Адолфу!
  
  Ве" Ќе мраз, а Ќа сам потпуно бос,
  Спретан и бесни дечак-вихор...
  А девоЌка ми виче - чекаЌ,
  Али видите да Ќе пребрзо!
  
  Удари полицаЌца песницом,
  Оборио гад, ударивши га у поти ак...
  Не"у послати оваЌ снимак са млеком,
  И не"у продати своЌу Ота¤бину за флашу!
  
  єа сам пионир и тако сам поносан на то,
  Пошто Ќе и кравата веома црвена...
  бори"у се за РусиЌу Свету,
  Мада Ќе Адолф тако страшни разбоЌник!
  
  Али веруЌем да "емо храбро победити Вермахт,
  Мали то добро зна...
  Ми смо херувим златног крила,
  И драгоцени вођа, друже Ста ин!
  
  Храбро "емо победити Вермахт,
  Иако се нацисти боре код Москве...
  Али положи"у испит са солидним петком,
  А Ќа "у своЌ пишто  поверити Ќунаку!
  
  Могу ли да направим дечака пионира,
  Нешто о чему нацисти нису ни са®али...
  Има наших за добра дела,
  А Фирер не"е ни добити милост!
  
  Шта год могу, увек могу,
  Нека се опет надвиЌу облаци над Ота¤бином...
  Али пионир не"е попустити неприЌате у,
  Руски воЌник Ќе храбар и мо"ан!
  
  Да, некада сам био зароб ен,
  И водили су га босоног кроз снежни нанос...
  ПолициЌски рен Ќе нанесен на ране,
  И тукли су дечака жицом!
  
  И моЌе пете су гореле усиЌаном ватром,
  И пекли су им ноге жарачем...
  Али Швабе су добиле само нуле,
  Иако ватра на дечаку ногу!
  
  Сломили су прсте, опекли чела,
  И покидали су зглобове са дечакових рамена...
  Бог Ќе заборавио на пионира, очигледно
  Кад Ќе ¤елат посипао бибер по ранама!
  
  Али фашистима ниЌе ништа рекао,
  И игле, вру"е под ноктима...
  Уосталом, за мене Ќе сам Ста ин идеал,
  А подли Фирер бо е да умре у мукама!
  
  Па су ме одвели на погуб е®е у снегу,
  Дечак брутално претучен, бос...
  Али не веруЌем да сам ве" шворц
  Не можете избе"и пораз од нациста!
  
  Фриц ми Ќе ставио звезду на груди,
  Па, ово ме чини поносним...
  Не"у се предати жестоком неприЌате у,
  И не"у прибе"и страху и злоЌ подлости!
  
  Могу да направим корак до гроба,
  И са тако звонком пионирском песмом...
  На краЌу краЌева, Фирер Ќе само луди магарац,
  И упозна"у девоЌку у Едену, знаш!
  
  Али у послед®ем тренутку зазвони,
  Сатни трен наших митра еза...
  Стре ачки вод се смирио,
  Нацисти су постали вран измет!
  
  А сада мом хероЌу,
  Дошао Ќе после муче®а и страда®а...
  Борио се са великом хордом,
  После проласка кроз таква зла искуше®а!
  
  Дечак поново убиЌа Швабе,
  Босоноги дечак Ќури кроз снежне наносе...
  И прави веома храбар потез,
  Слободно уплетите косу свог приЌате а!
  
  Берлин очигледно ускоро чека дечака,
  Немачка "е косити главу за Русе...
  Мо"ни херувим маше мачем,
  И храбро тражи да сви изађу на мегдан!
  
  ВеруЌем да "емо ускоро васкрснути мртве,
  Ко буде сахра®ен поста"е као анђео...
  Господ Ќе доста Ќак, єедан,
  Сатана Ќе бар понекад превише арогантан!
  
  Нека универзум буде заувек
  Под заставом светог комунизма...
  Друг Ле®ин Ќе светла звезда,
  А Ста ин Ќе победник: зло, фашизам!
  Истина Ќе овде пре супротна: нацисти су то узели и победили. Али у песми се момци надаЌу наЌбо ем. Иако с друге стране б ескаЌу мисли, можда "е под новом влаш"у бити места за ®их?
  Испоставило се да Ќе дечак хобит био непотребан ста инистичком режиму. И то Ќе очигледно утицало на ®егово расположе®е.
  Али деца, да би се орасположила, опет почеше да певаЌу, са великим одушев е®ем, и туп"у босим ногама;
  Дечак Ќе дошао из свемирске ере,
  Кад Ќе све било тихо - мирно...
  У своЌим сновима дечак Ќе кул орао,
  Ово га уопште не боли!
  
  Ратно време, тескобно време,
  Дечак Ќе био преплав ен као цунами...
  Мо"на хорда Ќе кренула у РусиЌу,
  А Фриц Ќе заглавио челично буре тенка!
  
  єа сам дечак бос на хладно"и,
  Отерали су ме подли фашисти...
  Ухва"ени су на силу као гирфолови,
  Хтео сам да видим комунизам у да ини!
  
  Дуго су ме возили кроз снег,
  Скоро сам све замрзнуо...
  Спалили су ми босу ногу пеглом,
  Хтели су да га обесе голог међу борове!
  
  Али дошла Ќе лепа девоЌка
  И аутоматски Ќе уклонила све фашисте...
  На краЌу краЌева, ®ено око Ќе као оштра игла,
  Скратили смо и полициЌа много одЌедном!
  
  Дечак Ќе био скоро мртав
  Дечаку се ледила крв у венама...
  Али сада се не"е завршити
  Као да Ќе девоЌка оживела!
  
  Опоравио сам се од страшних опекотина,
  Уосталом, после снега су ме тада спалили...
  ЗнаЌ шта Ќе ¤елат без срца магарац,
  Али и он "е платити казну!
  
  ДевоЌка Ќе веома паметна, веруЌте ми,
  И пионирка се брзо сприЌате ила са ®ом...
  Сада "еш бити прави дечак звер,
  И лица херувима "е нас подржати!
  
  Почели су да се боре са ®ом веома добро,
  Уништили смо фашисте бескраЌно...
  Положили смо испите, добили смо петице,
  Галопирати у комунизам километрима!
  
  ДевоЌка и Ќа смо боси у снегу,
  Пар страхова, не знаЌу"и, журимо...
  Удари"у неприЌате а песницом,
  И увек Сунце сиЌа над Ота¤бином!
  
  Швабе не"е мо"и да ме победе,
  А заЌедно са девоЌком смо непобедиви...
  єака сам као  ути медвед
  Кад смо уЌеди®ени са Комсомолом!
  
  А овде девоЌка трчи боса,
  И тако спретно пуца на фашисте...
  Ота¤бини "емо исковати мо"ни штит,
  Нека се уништи зли Каин!
  
  РусиЌа Ќе веома Ќака зем а,
  И она има цев пишто а...
  Сатана не може да нас победи,
  До"и "е му крвава казна!
  
  Тако лепа девоЌка пева,
  Кад бос Ќури кроз снежни нанос...
  И заЌедно са пиониром побеђуЌе гмизавце,
  Ми "емо то пости"и, али "емо сваког од нас окончати!
  
  Ни Ќа уопште нисам слаб дечак,
  Сломим фашисте жестоким бесом...
  Фирер "е добити новчи" од мене,
  И ми "емо изградити огроман нови свет!
  
  Боримо се у овоЌ хладноЌ Ќарости,
  Вермахт нас не"е бацити на колена...
  Ура за нацисту у ®еговоЌ смелости,
  Свако ко постане Ле®ин придружи"е нам се!
  
  Би"еш веома кул лепотица,
  Дечак Ќе лудо за уб ен у тебе...
  Пуца"у за тебе, зем о
  И зарад веома блиставог града!
  
  ВеруЌем да "у сти"и на време за Берлин,
  Брутални рат "е тада утихнути...
  ОсвоЌи"емо пространство универзума,
  Нека пламен Ќарко бесни!
  
  И ако нам Ќе суђено да умремо,
  Више волим сам...
  Нека девоЌка ради шта хо"у,
  Син "е ме поклонити, чак и "ерку!
  
  Би"еш добра девоЌка
  Ви "ете изградити оваЌ свет у коме "е бити раЌ...
  Овде расте лепо цве"е,
  И веруЌте ми, светлост уопште ниЌе штала!
  
  Оборио сам тигра са девоЌком,
  А после ®ега Ќе докраЌчио Пантера.
  Ратник претвара по е у стре ану,
  Иако понекад ни не знамо у коЌоЌ мери!
  
  Заврши"емо главну ствар у зем и,
  Изградимо комунизам и долар "е нестати...
  И тамо "емо победити Сатану,
  Нека наша судбина буде блистава!
  
  ДевоЌка Ќе орала целе зиме,
  Ходао бос кроз хладно"у...
  Па зашто смо у борби - зашто,
  УзгаЌа"емо Ќош величанствениЌу ружу!
  
  Тако веома кул пут,
  Босонога девоЌка и Ќа чекамо...
  И немогу"е Ќе победити СССР,
  Маршира"емо у обе"аваЌу"ем маЌу!
  
  Чак и ако маЌ не дође,
  И да е "емо ходати победом...
  Зато дечко, буди храбар и одважи се -
  Сунце "е заблистати изнад нас у раЌу!
  
  Онда се не плаши, ми "емо васкрснути мртве,
  Наука има веома Ќак савет...
  Наш Господ Ќе Ќедан, а не Ќедан,
  И ми "емо позвати Фирера на одговорност!
  Овако су певали босоноги дечаци у шортсама са обриЌаном косом. А многи од ®их су имали и тетоваже на телу. Чак Ќе и дечак хобит урезао Ста инов портрет у своЌа груди.
  Али онда су се поЌавили немачки тенкови, а исти дечаци затвореници су их дочекали са великим одушев е®ем и тукли своЌим босим, дети®астим ногама.
  До краЌа 1945. године, немачке и Ќапанске трупе заузеле су скоро сва ве"а насе ена подручЌа СССР-а. А само у поЌединим селима и засеоцима Ќош су траЌале борбе и партизански напади. Ста ин Ќе заправо побегао и ниЌе се поЌавио у Бразилу, где се крио. Али уместо тога Ќе остао Молотов. Међутим, у маЌу хи аду деветсто четрдесет шестог, Молотова су ухватиле Ќуришне специЌалне Ќединице СС-а. Након чега Ќе БериЌа, коЌи Ќе заменио Молотова, понудио предаЌу под часним условима.
  Хитлер Ќе пристао, а БериЌин живот Ќе поштеђен и дата му Ќе ограничена слобода. А у СССР-у Ќе партизанско ратова®е скоро престало. Настало Ќе затишЌе.
  Тре"и РаЌх Ќе варио оно што Ќе освоЌио. Али сукоб са САД и БританиЌом Ќе био неизбежан. Хитлер Ќе посебно захтевао вра"а®е колониЌалних поседа ИталиЌи и ФранцускоЌ, БелгиЌи и ХоландиЌи. Пре свега у Африци. И даЌте их легално Немцима. Сада Ќе Тре"и РаЌх имао слободне руке. И ако ништа...
  Али САД су имале атомску бомбу. Истина, Тре"и раЌх не само да има тенкове, ве" и развиЌене млазне авионе. И не"е дозволити баца®е бомби на териториЌу Европе.
  Тако Ќе настала пауза у свету. Немци су убрзаним темпом градили носаче авиона, боЌне бродове и велике површинске бродове. Али ®ихова подморничка флота Ќе ве" била Ќака, а ®ихове подморнице су радиле на водоник-пероксиду. Тако...
  Дечак хобит нашао Ќе место за себе у Тре"ем РаЌху. Почела Ќе да побо шава лете"е та®ире - Белонце диск. У стварноЌ историЌи, оваЌ диск Ќе могао да полети и достигао брзину од две звучне бариЌере. Међутим, он ниЌе учествовао у биткама. Био Ќе превише ра®ив, велики и скуп. У стварноЌ историЌи: ни СССР ни САД нису усвоЌиле лете"е та®ире. єер игра ниЌе била вредна све"е. Оштетите Ќедан мотор и одмах Белонце диск губи контролу и пада наопачке.
  Али дечак хобит Ќе направио тако да ламинарни ток тече око лете"их та®ира и они постаЌу нера®иви за малокалибарско оружЌе. А сада противавионски топови, ваздушни топови и митра ези не могу баш да их оборе. Али вечити и босоноги дечак Ќе успео да им се, ето, угради ласери. А ови ласери су буквално све спалили ватром и топлотним зрацима. И покушаЌте да се борите против овога.
  Дакле, Немци су заправо имали Ќаке воЌне адуте. Истовремено, на тенкове Ќе уграђен напредниЌи активни оклоп, па су чак почели да праве и возила од пластике.
  Да, изгледало Ќе изузетно смешно и, на своЌ начин, изузетно агресивно.
  У САД су, наравно, хтели да одговоре Немцима, али против лете"их та®ира имаЌу само атомска пу®е®а коЌа би теоретски могла да их униште. Али нацисти су ве" имали хи аде диск авиона. Фирер Ќе одлучио да крене у рат 20. априла 1949. на своЌ шездесети рођендан. Оно што би се могло ре"и ниЌе наЌглуп а идеЌа.
  Штавише, нацисти би могли добити неприЌатно изненађе®е ако би се ракетна технологиЌа развила у СЌеди®еним Државама.
  Пре инвазиЌе, Хитлер Ќе одлучио да се позабави борбама гладиЌатора. И ово такође ниЌе луда идеЌа.
  Али то Ќе друга прича...
  
  ШПИєУНСКЕ ИГРЕ - УНИШТАВАЊЕ РУСИєЕ
  АНОТАЦИєА
  Различите врсте операциЌа спроводе обавештаЌне службе, пре свега ЦИА, НСА, МИ, МОСАД и друге, ствараЌу"и посебну ситуациЌу широм света, коЌа често постаЌе непредвидива. Води се борба против тероризма и за сфере утицаЌа. Овоме, као и издаЌи Михаила Горбачова, има веома заним ивих романа.
  
  ГЛАВА ПРВО
  
  
  Мрж®а у ®еговом срцу горела Ќе Ќаче од растоп еног челика.
  
  Мет ДреЌк Ќе устао, попео се преко зида и слетео у тишини. Чучао Ќе међу жбу®ем коЌи се  у ао, слушаЌу"и, али ниЌе осетио промену у тишини око себе. Застао Ќе на тренутак и поново проверио подкомпакт Глок.
  
  Све Ќе било спремно. Подружници Крвавог кра а вечерас "е имати тешко"е.
  
  Ку"а испред ®ега била Ќе у сутону. Кухи®а и дневни боравак на првом спрату су захва"ени пламеном. Остатак места био Ќе утонуо у мрак. Застао Ќе Ќош Ќедну секунду, паж иво прегледаЌу"и диЌаграм коЌи Ќе добио од претходног, сада мртвог послушника, пре него што Ќе нечуЌно кренуо напред.
  
  Стара обука му Ќе добро послужила и поново му Ќе кружила венама, сада Ќе за то имао чисто лични разлог и захтев. Три поданика Крвавог кра а су страшно умрла у року од три неде е.
  
  Без обзира шта му Ќе рекао, Родригез би био броЌ четири.
  
  ДреЌк Ќе стигао до зад®ег улаза и проверио браву. После неколико минута окренуо Ќе ручицу и ушао унутра. Чуо Ќе експлозиЌу са телевизора и пригушено клица®е. Родригез, Бог благословио старог масовног убицу, Ќе гледао утакмицу.
  
  Шетао Ќе по кухи®и, ниЌе му било потребно светло своЌе компактне батериЌске лампе због сЌаЌа коЌи Ќе долазио из главне просториЌе испред. Застао Ќе у ходнику да паж иво саслуша.
  
  Да ли Ќе тамо било више типова? Тешко Ќе то разазнати због буке проклетог ТВ-а. НиЌе битно. Он би их све побио.
  
  ОчаЌ коЌи Ќе осе"ао током послед®е три неде е након КенедиЌеве смрти био Ќе близу да га обузме. Оставио Ќе своЌе приЌате е са само два уступка. Прво Ќе позвао Торстена Дала да упозори Швеђанина на освету Крвавог кра а и саветуЌе му да одведе своЌу породицу на сигурно. И друго, затражио Ќе помо" своЌих старих приЌате а из САС-а. Веровао им Ќе да "е се бринути о породици Бена БлеЌка Ќер он сам то ниЌе могао.
  
  Сада се ДреЌк борио сам.
  
  Ретко Ќе говорио. Пио Ќе. Наси е и тама били су му Ќедини приЌате и. У ®еговом срцу ниЌе остало ни наде ни милости
  
  НечуЌно се кретао низ пролаз. Место Ќе смрдело на влагу, зноЌ и пржену храну. Испаре®а пива су била скоро вид ива. Драке Ќе направио тврду гримасу.
  
  мени Ќе лакше.
  
  Његови обавештаЌци су рекли да овде живи човек, човек коЌи Ќе помогао да се отму наЌма®е три злогласна 'зароб еника Крвавог кра а.' Након пада ®еговог брода и очигледно добро испланираног бекства човека, наЌма®е десетак високорангираних личности Ќе опрезно и таЌно иступило да обЌасне да Ќедног члана ®ихове породице држе личности из подзем а. Крвави кра  Ќе манипулисао одлукама и поступцима СЌеди®ених Држава, профитираЌу"и од  убави и саосе"а®а ®ихове личности.
  
  Његов план Ќе био заиста одличан. НиЌедан човек ниЌе знао да су туђи наЌмилиЌи у опасности, а Крвави кра  Ќе на све утицао гвозденом и крвном мотком. Све што Ќе било потребно. Шта год да ради.
  
  ДреЌк Ќе веровао да Ќош нису ни дотакли оног коЌи Ќе киднапован. Нису могли да схвате докле Ќе заправо отишла опака контрола Крвавог кра а.
  
  Са ®егове леве стране отворише се врата и изиђе необриЌан дебео човек. ДреЌк Ќе деловао тренутно и смртоносном снагом. Навалио Ќе на човека, извукао нож и зарио му га дубоко у стомак, а затим га по инерциЌи гурнуо кроз отворена врата у дневну собу.
  
  Дебелуку су очи избу иле од неверице и шока. ДреЌк га Ќе чврсто држао, широк, вриште"и штит, снажно притискаЌу"и оштрицу пре него што Ќе пустио и извукао Глок.
  
  Родригез Ќе деловао брзо, упркос шоку ДреЌковог изгледа. Ве" се откотр ао са зг®ечене софе на под и пет ао за поЌасом. Али ДреЌкову паж®у привукао Ќе тре"и човек у просториЌи.
  
  Здепаст, дугокоси човек пет ао Ќе у углу са великим црним слушалицама на ушима. Али чак и док се напео, чак и док Ќе тапкао по тактовима химне своЌим блат®авим прстима, посегнуо Ќе за одсеченом сачмаром.
  
  ДреЌк се учинио малим. Кобни хитац растргао Ќе дебелог човека. ДреЌк Ќе одгурнуо грчевито тело у страну и устао, пуцаЌу"и. Три хица су музичару однела ве"и део главе и одбацила ®егово тело о зид. Слушалице су саме одлетеле у страну, описуЌу"и лук у ваздуху, и зауставиле се на огромном ТВ-у, дивно висе"и са ивице.
  
  Крв Ќе текла низ равни екран.
  
  Родригез Ќе и да е пузао по поду. Одбачени чипс и пиво поскакивали су и прскали око ®ега. ДреЌк Ќе за трен био уз ®ега и снажно Ќе забио Глок у отвор уста.
  
  "Укусно?"
  
  Родригез се загрцнуо, али ипак посегнуо за поЌасом за малим ножем. ДреЌк Ќе посматрао са презиром, а док им Ќе поданик Крвавог кра а задао брутални ударац, бивши воЌник САС-а га Ќе ухватио и снажно забио у нападачев бицепс.
  
  "Не буди идиот".
  
  Родригез Ќе звучао као сви®а коЌа Ќе заклана. ДреЌк га Ќе окренуо и наслонио на софу. Срео Ќе очи човека, замаг ене од бола.
  
  "Реци ми све што знаш", шапнуо Ќе ДреЌк, "о Крвавом кра у. Извукао Ќе Глок, али га Ќе држао на видику.
  
  "У шта?" Родригезов акценат Ќе био густ и тешко га Ќе дешифровати због ®егове расе и бола.
  
  ДреЌк Ќе ударио Глок у Родригезова уста. НаЌма®е Ќедан зуб Ќе избиЌен.
  
  "НемоЌ ме исмевати." Отров у ®еговом гласу одавао Ќе више од само мрж®е и очаЌа. Ово Ќе навело човека Крвавог кра а да схвати да Ќе брутална смрт заиста неизбежна.
  
  "Добро добро. Знам за Боудреауа. Хо"еш да ти причам о Боудреауу? Ово могу да урадим."
  
  ДреЌк Ќе лагано куцнуо ®ушком Глока по човековом челу. "Можемо почети тамо ако желите."
  
  "Добро. Остани прибран ". Родригез Ќе наставио кроз очигледан бол. Крв му Ќе текла низ браду из полом ених зуба. "Боудреаук Ќе Ќебени серо®а, човече. Знате ли Ќедини разлог зашто га Ќе Крвави Кра  оставио живог?"
  
  ДреЌк Ќе уперио пишто  у човеково око. "Да ли изгледам као особа коЌа одговара на пита®а?" Глас му Ќе стругао као челик о челик. "Да ли би Ќа требао?"
  
  "Да. Добро добро. Пред нама Ќе Ќош много смрти. То Ќе рекао Крвави Кра , човече. Много Ќе смрти пред нама, а Боудреау "е бити сре"ан што "е бити у ®еном средишту. "
  
  "Дакле, користи Боудреауа за чиш"е®е. Не чуди. Вероватно уништава цео ранч."
  
  Родригез Ќе трепнуо. "Да ли знате за ранч?"
  
  "Где Ќе он?" ДреЌк осети да га обузима мрж®а. "Где?" - Питао сам. Следе"е секунде "е се ослободити и почети да туче Родригеза до краЌа.
  
  Нема губитака. Говно ионако ништа не зна. Као и сви остали. Ако се нешто могло ре"и о Крвавом Кра у, то Ќе колико Ќе добро сакрио своЌе трагове.
  
  У том тренутку у Родригезовим очима б есне искра. ДреЌк се откотр а када Ќе нешто тешко прошло тамо где му Ќе била глава.
  
  Четврти човек, коЌи се вероватно онесвестио у суседноЌ соби и пробудио га бука, напао Ќе.
  
  ДреЌк се окренуо, избацивши ногу и замало одузевши главу свом новом противнику. Док се човек срушио на зем у, ДреЌк га Ќе брзо проценио - тврд поглед, трамваЌске шине на обе руке, пр ава маЌица - и пуцао му два пута у главу.
  
  Родригезове очи су избу иле. "Не!"
  
  Драке га Ќе упуцао у руку. "Ниси ми био од користи."
  
  єош Ќедан хитац. Колено му Ќе експлодирало.
  
  "Ви не знате ништа".
  
  Тре"и метак. Родригез Ќе био удвоЌен, држе"и се за стомак.
  
  "Као и сви остали."
  
  Послед®и снимак. Тачно између очиЌу.
  
  ДреЌк Ќе посматрао смрт око себе, пиЌу"и Ќе, дозво аваЌу"и своЌоЌ души да попиЌе нектар освете само на тренутак.
  
  Оставио Ќе ку"у иза себе, побегавши кроз башту, допуштаЌу"и дубокоЌ тами да га прождре.
  
  
  ПОГЛАВЉЕ ДВА
  
  
  ДреЌк се пробудио касно у но", обливен зноЌем. Очи су биле затворене од делимично проливених суза. Сан Ќе увек био исти.
  
  Он Ќе био особа коЌа их Ќе увек спашавала. Особа коЌа увек прва изговори речи "веруЌ ми". Али тада му ништа ниЌе успело.
  
  Пусти их обоЌе.
  
  Ве" двапут. Алисон прво. Сада Кенеди.
  
  Исклизнуо Ќе из кревета, посегнувши за флашом коЌу Ќе држао поред пишто а на но"ном ормари"у. Отпио Ќе гут аЌ из флаше са отвореним поклопцем. єефтини виски му Ќе запео пут низ грло и у црева. Лек за слабе и проклете.
  
  Када Ќе кривица запретила да "е га поново бацити на колена, упутио Ќе три брза позива. Први на Исланду. Кратко Ќе разговарао са Торстеном Далом и чуо саосе"а®е у гласу великог Швеђанина, чак и када му Ќе рекао да престане да зове свако вече, да су му жена и деца безбедни и да им ништа не"е бити лоше.
  
  Други Ќе био за Џоа Шепарда, човека са коЌим се борио у многим биткама током свог времена у старом пуку. Шепард Ќе  убазно изнео исти сценарио као Дахл, али ниЌе коментарисао ДреЌкове неЌасне речи или грубо гракта®е у ®еговом гласу. Уверио Ќе ДреЌка да Ќе породица Бена БлеЌка добро чувана и да он и неколико ®егових приЌате а седе у сенци и стручно чуваЌу место.
  
  ДреЌк Ќе затворио очи док Ќе давао послед®и позив. У глави му се вртЌело, а унутраш®ост му Ќе горЌела као наЌнижи ниво пакла. Све ово Ќе било добродошло. Било шта да скрене ®егову паж®у са КенедиЌа Мура.
  
  Чак си пропустио и ®ену проклету сахрану...
  
  "Здраво?" Алишин глас Ќе био миран и самоуверен. И она Ќе недавно изгубила неког свог блиског, иако ниЌе показивала никакве спо аш®е знаке.
  
  "То сам Ќа. Како су они?"
  
  "Све Ќе у реду. ХеЌден се добро опорав а. єош само неколико неде а и она "е се вратити свом светом ЦИА ими¤у. Блаке Ќе добро, али недостаЌеш му. Његова сестра се управо поЌавила. Прави породични састанак. МаЌ Ќе АВОЛ, хвала Богу. Гледам их, Драке. Где си доврага?"
  
  ДреЌк се накаш ао и обрисао очи. "Хвала", успео Ќе да каже пре него што Ќе прекинуо везу. Смешно што Ќе споменула пакао.
  
  Осе"ао Ќе да Ќе подигао логор испред ових капиЌа.
  
  
  ГЛАВА ТРЕ"А
  
  
  ХеЌден ЏеЌ Ќе гледао како сунце излази изнад Атлантског океана. Био ЌоЌ Ќе то оми ени део дана, онаЌ коЌи Ќе волела да проводи сама. Паж иво Ќе исклизнула из кревета, лецнувши се од бола у куку, и опрезно пришла прозору.
  
  На ®у се спустио релативни мир. ПузаЌу"а ватра Ќе додирнула таласе, и на неколико минута сав ®ен бол и бриге су се истопиле. Време Ќе стало и била Ќе бесмртна, а онда су се врата иза ®е отворила.
  
  Бенов глас. "Предиван поглед".
  
  Климнула Ќе према изласку сунца, а затим се окренула и видела га како Ќе гледа. "Не мораш да будеш свеж, Бен БлеЌк. Само кафа и пециво намазано путером."
  
  Њен дечко Ќе махао кутиЌом пи"а и папирном кесом као оружЌем. "Нађимо се на кревету."
  
  ХеЌден Ќе послед®и пут погледала Нову зору, а затим полако кренула ка кревету. Бен Ќе ставио кафу и пециво на дохват руке и дао ЌоЌ очи штенета.
  
  "Како-"
  
  "Исто као сино"", брзо Ќе рекао ХеЌден. "Осам сати не"е учинити да хромост нестане." Онда Ќе мало смекшала. "Нешто од Дракеа?"
  
  Бен се завалио на кревет и одмахнуо главом. "Не. Разговарао сам са татом и сви су добро. Нема знака-" Застао Ќе. "Од..."
  
  "Наше породице су безбедне." ХеЌден Ќе ставио руку на колено. "Крвави кра  Ќе тамо пропао. Сада све што треба да урадимо Ќе да га пронађемо и прекинемо освету."
  
  "Неуспешно?" одЌекнуо Ќе Бен. "Како можеш ре"и да?"
  
  ХеЌден Ќе дубоко удахнула. "Знате на шта сам мислио."
  
  "Кенеди Ќе умро. А ДреЌк... ниЌе чак ни отишао на ®ену сахрану.
  
  "Знам".
  
  "Отишао Ќе, знаш." Бен Ќе зурио у своЌ багел као да Ќе змиЌа коЌа шишти. "Не"е се вратити".
  
  "ДаЌ му времена."
  
  "Имао Ќе три неде е."
  
  "Онда му даЌ Ќош три."
  
  "Шта мислиш да ради?"
  
  ХеЌден се благо осмехну. "Колико знам о ДреЌку... Прво нам покриЌте леђа. Онда "е покушати да пронађе ДмитриЌа Коваленка.
  
  "Крвави кра  се можда никада више не"е поЌавити." Беново расположе®е Ќе било толико депресивно да Ќе нестало чак и светло обе"а®е новог Ќутра.
  
  "Он "е." ХеЌден баци поглед на млади"а. "Он има план, се"аш се? Не"е лежати на зем и као пре. УређаЌи за путова®е кроз време били су само почетак. Коваленко планира много ве"у утакмицу.
  
  "Врата пакла?" Бен Ќе размиш ао о томе. "ВеруЌете ли у ово сра®е?"
  
  "НиЌе важно. Он веруЌе у то. Све што ЦИА треба да уради Ќе да сазна."
  
  Бен Ќе отпио дуг гут аЌ кафе. "То Ќе све у реду?"
  
  "Па..." ХеЌден му се лукаво осмехнуо. "Сада су се наше мо"и штребера удвостручиле."
  
  "Карин Ќе мозак", признао Ќе Бен. "Али ДреЌк би сломио Боудреаук-а за минут."
  
  "Не буди превише сигуран. Кинимака то ниЌе урадио. И ниЌе баш пудлица."
  
  Бен Ќе стао када су покуцали на врата. Очи су му одавале ужас.
  
  ХеЌден Ќе одвоЌио тренутак да га смири. "Унутар безбедне болнице ЦИА-е, Бене. Нивои безбедности коЌи окружуЌу локациЌу би осрамотили председничку инаугурациЌу. Охладити."
  
  Доктор Ќе гурнуо главу кроз врата. "Све Ќе у реду?" Ушао Ќе у собу и почео да проверава ХеЌденове карте и виталне знаке.
  
  Док Ќе затварао врата на изласку, Бен Ќе поново проговорио. "Мислите ли да "е Крвави Кра  поново покушати да преузме уређаЌе?"
  
  ХеЌден Ќе слегнуо раменима. "Ти сугеришеш да ниЌе добио прву ствар коЌу сам изгубио. Вероватно се то и догодило. Што се тиче другог коЌи смо нашли из ®еговог чамца?" Насмешила се. "Заковано."
  
  "Не буди самозадово ан."
  
  "ЦИА не почива на ловорикама, Бене", одмах Ќе рекао ХеЌден. "Не више. Спремни смо да га упознамо."
  
  "Шта Ќе са жртвама киднапова®а?"
  
  "Шта о ®има?"
  
  "Они су дефинитивно високог профила. Харисонова сестра. Други коЌе сте споменули. Он "е их искористити."
  
  "Наравно да "е то учинити. И спремни смо да га упознамо."
  
  Бен Ќе довршио ђеврек и полизао прсте. "єош увек не могу да веруЌем да Ќе цео бенд морао да оде у подзем е", рекао Ќе он са чеж®ом. "Управо када смо почели да постаЌемо познати."
  
  ХеЌден се дипломатски насмеЌао. "Да. Трагичан."
  
  "Па, можда "е нас то учинити Ќош озлоглашениЌим."
  
  Зачуло се Ќош Ќедно тихо куца®е и Карин и Кинимака су ушле у собу. ХаваЌац Ќе изгледао потиштено.
  
  "Ово копиле не"е да вришти. Шта год да урадимо, он нам не"е ни звиждати."
  
  Бен Ќе наслонио браду на колена и направио мрко лице. "Проклетство, волео бих да Ќе Матт овде."
  
  
  ЧЕТВРТО ПОГЛАВЉЕ
  
  
  Човек из Херефорда Ќе паж иво посматрао. Са своЌе тачке гледишта на врху травнатог брда десно од густог дрве"а, могао Ќе да користи телескопски нишан постав ен на ®егову пушку да прецизно одреди чланове породице Бена БлеЌка. Опсег воЌног нивоа Ќе ук учивао освет ену кончаницу, опциЌу коЌа Ќе омогу"авала широку употребу у непово ним условима освет е®а и ук учивала Ќе БДЦ (компензациЌу пада метка).
  
  Истина, пушка Ќе била опрем ена свим високотехнолошким снаЌперским направама коЌе се могу замислити, али човеку иза нишана, наравно, нису били потребни. Био Ќе обучен до наЌвишег нивоа. Сада Ќе гледао како Бен БлеЌков отац прилази телевизору и ук учуЌе га. Након малог прилагођава®а, видео Ќе маЌку Бена БлеЌка како малим да инским управ ачем показуЌе ®еговом оцу. Нишан ®еговог нишана ниЌе се померио ни за милиметар.
  
  Вежбаним покретом прелетео Ќе оком око ку"е. Био Ќе одмакнут од пута, сакривен дрве"ем и високим зидом, а Херефордац Ќе наставио немо преброЌавати стражаре коЌи су се скривали међу жбу®ем.
  
  єедан два три. О свему се води рачуна. Знао Ќе да су у ку"и Ќош четири, а Ќош две су биле потпуно скривене. Упркос свим ®иховим гресима, ЦИА Ќе урадила одличан посао штите"и БлеЌкове.
  
  Човек се намрштио. Приметио Ќе крета®е. Тама, цр®а од но"и, ширила се уз подножЌе високог зида. Превелика да би била животи®а. Превише таЌновит да би био невин.
  
  Да ли су  уди пронашли Крвавог кра а БлеЌка? И ако Ќесу, колико су били добри?
  
  Лагани поветарац Ќе дувао са леве стране, право са Ламанша, доносе"и са собом слани укус мора. Човек из Херефорда Ќе ментално компензовао изме®ену пута®у метка и зумирао мало ближе.
  
  Човек Ќе био обучен у црно, али Ќе опрема очигледно била дома"е израде. ОваЌ тип ниЌе био професионалац, само пла"еник.
  
  Буллет фоод.
  
  Човеков прст се на тренутак стегнуо, а затим пустио. Наравно, право пита®е Ќе било колико их Ќе довео са собом?
  
  Држе"и мету на нишану, брзо Ќе проценио ку"у и ®ену околину. Секунд касниЌе био Ќе сигуран. Околина Ќе била чиста. ОваЌ човек у црном Ќе деловао сам, Херефорд Ќе био сигуран у себе.
  
  Пла"еник коЌи убиЌа за плату.
  
  єедва вреди метка.
  
  Нежно Ќе повукао окидач и апсорбовао трзаЌ. Звук метка коЌи напушта цев Ќе Ќедва приметан. Видео Ќе како пла"еник пада без икакве гужве, руши се међу зарасло жбу®е.
  
  Чувари породице БлеЌк нису ништа приметили. За неколико минута би таЌно позвао ЦИА-у и обавестио их да им Ќе прова ено у нову сигурну ку"у.
  
  Човек из Херефорда, стари приЌате  из САС-а Мета Дракеа, наставио Ќе да чува стражаре.
  
  
  ПЕТО ПОГЛАВЉЕ
  
  
  Мет ДреЌк Ќе одврнуо чеп са свеже флаше Морган'с Спицед-а и окренуо броЌ на брзом бира®у на свом мобилном телефону.
  
  МеЌин глас Ќе звучао узбуђено док Ќе одговорила. "ДреЌк? Шта хо"еш?"
  
  ДреЌк се намрштио и отпио гут аЌ из боце. За МеЌ Ќе показива®е емоциЌа било неуобичаЌено колико би било да политичар поштуЌе своЌе изборне завете. "Да ли си добро?"
  
  "Наравно да сам добро. Зашто не бих био? Шта Ќе ово?"
  
  Отпио Ќе Ќош Ќедан дугачак гут аЌ и наставио. "УређаЌ коЌи сам ти дао. То Ќе сигурно?"
  
  ПостоЌало Ќе тренутак оклева®а. "єа га немам. Али сигурно Ќе, приЌате у." Маи су се вратиле умируЌу"е интонациЌе. "Ово Ќе безбедно колико може бити." ДреЌк отпи Ќош Ќедан гут аЌ. Маи Ќе упитала: "єе ли то све?"
  
  "Не. ВеруЌем да сам скоро исцрпео своЌе трагове по овом пита®у. Али имам другу идеЌу. єедан Ќе ближе ... ку"и."
  
  Тишина Ќе шк оцала и пуцкетала док Ќе чекала. Ово ниЌе био обичан маЌ. Можда Ќе била са неким.
  
  "Потребно ми Ќе да користиш своЌе Ќапанске контакте. И Кинези. А посебно Руси. Желим да знам да ли Коваленко има породицу.
  
  Чуо се оштар дах. "Да ли си озби ан?"
  
  "Наравно да сам проклето озби ан." Рекао Ќе то оштриЌе него што Ќе намеравао, али се ниЌе извинио. "И такође желим да знам о Боудреауу. И ®егова породица."
  
  Маи Ќе требао читав минут да одговори. "У реду, ДреЌк. Учини"у наЌбо е што могу."
  
  ДреЌк Ќе дубоко удахнуо када Ќе веза прекинута. Минут касниЌе загледао се у боцу зачи®еног рума. Из неког разлога био Ќе полупразан. Подигао Ќе поглед ка прозору и покушао да види град МаЌами, али стакло Ќе било толико пр аво да Ќе Ќедва могао да види стакло.
  
  Срце га Ќе бо ело.
  
  Поново Ќе одбацио боцу. Без да ег размиш а®а, предузео Ќе акциЌу и притиснуо други броЌ за брзо бира®е. У акциЌи Ќе пронашао начин да остави тугу по страни. У акциЌи Ќе пронашао начин да крене напред.
  
  Мобилни телефон Ќе звонио и звонио. НаЌзад Ќе глас одговорио. "єеби га, ДреЌк! Шта?"
  
  "Говориш глатко, кучко", провукао Ќе, а затим застао. "Како... како Ќе тим?"
  
  "Тим? Христе. Ок, хо"еш проклету фудбалску аналогиЌу? єедина особа коЌу разумно можете користити као нападача у овом тренутку Ќе Кинимака. ХеЌден, БлеЌк и ®егова сестра не би ни дошли на клупу." Застала Ќе. "Нема концентрациЌе. ТвоЌа кривица."
  
  Направио Ќе паузу. "єа? Хо"ете да кажете да би, да Ќе на ®их био покушаЌ, био успешан? Глава, мало замаг ена, почела Ќе да мучи. "Зато што "е бити учи®ен покушаЌ."
  
  "Болница Ќе добро чувана. Чувари су прилично компетентни. Али добро Ќе што сте ме замолили да останем. И добро Ќе што сам рекао да.
  
  "А Боудреау? Шта Ќе са овим копилом?"
  
  "Приближно забавно као печено ЌаЌе. Не"е се сломити. Али запамти, ДреЌк, цела америчка влада сада ради на томе. Не само ми."
  
  "Не подсе"аЌ ме." ДреЌк се тргнуо. "Влада коЌа Ќе дубоко компромитована. ИнформациЌе путуЌу горе-доле кроз владине комуникационе линиЌе, Алиша. Потребно Ќе само Ќедно велико зак учава®е да би се све попунило."
  
  Алициа Ќе "утала.
  
  ДреЌк Ќе седео и размиш ао о томе. Све док Крвави Кра  ниЌе физички откривен, све информациЌе коЌе су имали требало Ќе сматрати непоузданим. Ово Ќе ук учивало информациЌе о КапиЌама пакла, повезаности са ХаваЌима и било какве ситнице коЌе Ќе покупио од четири мртва послушника.
  
  Можда би Ќош Ќедна ствар помогла.
  
  "Имам Ќош Ќедан траг. А МеЌ проверава породичне везе Коваленка и Будроа. Можда бисте могли да замолите ХеЌдена да уради исто?
  
  "Овде сам као услуга, ДреЌк. єа нисам твоЌ проклети овчар."
  
  Овог пута ДреЌк Ќе "утао.
  
  Алициа Ќе уздахнула. "Види, помену"у. А што се тиче МеЌ, не веруЌ тоЌ лудоЌ вили колико год можеш да Ќе бациш."
  
  ДреЌк се осмехнуо референци видео игрице. "Сложи"у се са овим када ми кажете коЌа Ќе од вас лудих кучки убила Велса. И зашто."
  
  Очекивао Ќе дуго "ута®е и добио га. Искористио Ќе прилику да отпиЌе Ќош неколико гут аЌа "илибарског лека.
  
  "Разговара"у са ХеЌденом", Алиша Ќе коначно прошапутала. "Ако Боудреаук или Коваленко имаЌу породицу, ми "емо их прона"и.
  
  Веза Ќе прекинута. У изненадноЌ тишини, ДреЌкова глава Ќе куцала као чеки". єедног дана "е му ре"и истину. Али за сада Ќе било дово но што Ќе изгубио КенедиЌа.
  
  Било Ќе дово но што Ќе некада веровао у нешто што Ќе сада било далеко као месец, у светлу буду"ност коЌа се претворила у пепео. Безнађе у ®ему искривило му Ќе срце. Флаша Ќе пала са ослаб ених прстиЌу, не разбивши се, ве" проливши своЌ ватрени садржаЌ по пр авом поду.
  
  ДреЌк Ќе на тренутак размиш ао да га сипа у чашу. Просута течност подсетила га Ќе на обе"а®а, завете и уверава®а коЌа Ќе дао, а коЌа су испарила у дели"у секунде, остав аЌу"и животе протра"ене и уништене као што Ќе толика вода проливена по поду.
  
  Како Ќе могао да уради ово поново? Обе"аЌ да "е чувати ®егове приЌате е. Све што Ќе сада могао да уради Ќе да убиЌе што више неприЌате а.
  
  Поразите свет зла, и нека добро настави да живи.
  
  Сео Ќе на ивицу кревета. Слом ена. Ништа ниЌе остало. Све осим смрти умрло Ќе у ®ему, а разбиЌена  уска коЌа Ќе остала ниЌе желела ништа више од овог света.
  
  
  ГЛАВА ШЕСТА
  
  
  ХеЌден Ќе сачекала док се Бен и Карин не повуку у Ќедну од соба за послужива®е. Тим брата и сестре истраживао Ќе ХаваЌе, ДиЌамантску главу, КапиЌе пакла и друге легенде повезане са Крвавим кра ем, надаЌу"и се да "е саставити теориЌу.
  
  Када се ситуациЌа разЌаснила, ХеЌден Ќе обукао свежу оде"у и ушао у малу канцелариЌу где Ќе Мано Кинимака поставио малу радну станицу. Велики ХаваЌац Ќе тапкао по тастерима, изгледаЌу"и помало узнемирено.
  
  "єош увек хваташ два к уча одЌедном прстима кобасице?" упитао Ќе ХеЌден ноншалантно и Кинимака се окренула са осмехом.
  
  "Алоха нани вахине", рекао Ќе, а онда скоро поцрвенео када Ќе показала да зна значе®е речи.
  
  "Мислиш ли да сам лепа? Да ли Ќе то зато што ме Ќе убола луда особа?"
  
  "Зато што ми Ќе драго. Тако ми Ќе драго што си Ќош увек са нама."
  
  ХеЌден Ќе ставио руку на КинимакиЌево раме. "Хвала, Мано." Сачекала Ќе неколико тренутака, а затим рекла: "Али сада са Боудреауом имамо и прилику и дилему. Морамо знати шта он зна. Али како да га сломимо?"
  
  "Мислите ли да ово лудо копиле зна где се криЌе Крвави кра ?" Да ли би му опрезна особа као што Ќе Коваленко заиста рекла?
  
  "Боудреау Ќе наЌгора врста лудака. Паметан човек. Ва да он нешто зна."
  
  Зачуо се подруг ив глас иза ХеЌдена. "Дракеи мисли да треба да мучимо ®егову породицу." ХеЌден се окренуо. Алициа ЌоЌ Ќе упутила циничан осмех. "єеси ли у реду са овим, ЦИА?"
  
  "єесте ли поново разговарали са Матом?" рекао Ќе ХеЌден. "Како Ќе он?"
  
  "Изгледа као стари", рекла Ќе Алиша са ирониЌом на коЌу очигледно ниЌе мислила. "Како сам га некада волео."
  
  "Безнадежно? ПиЌан? єедан?" ХеЌден ниЌе могла да сакриЌе презир у ®еном гласу.
  
  Алициа Ќе слегнула раменима. "Нервозан. Тешко. Смртоносно." Срела Ќе поглед агента ЦИА. "ВеруЌ ми, душо, овакав би требало да буде. То Ќе Ќедини начин да се извуче жив из овог случаЌа. И..." Застала Ќе, као да се пита да ли да настави. "И... ово Ќе можда Ќедини начин да сви изађете из овога живи и са своЌим породицама нетакнутим."
  
  "Виде"у да ли Боудреаук има породицу." ХеЌден се поново окренуо Кинимаки. "Али ЦИА сигурно не"е никога мучити.
  
  "Да ли ваша пропусница важи за улазак у обЌекат?" Кинимака погледа бившег воЌника британске воЌске.
  
  "ДаЌ или узми, велики дечаче." Алициа се несташно насмешила и намерно прогурала поред ХеЌдена у малу просториЌу коЌу Ќе углавном заузимало КинимакиЌево тело. "Шта радиш?"
  
  "Посао". Кинимака Ќе иск учио екран и сакрио се у "ошак, што да е од АлисиЌе.
  
  ХеЌден му Ќе притекао у помо". "Била си воЌник кад си била човек, Алиша. Да ли имате неки предлог коЌи би нам могао помо"и да разбиЌемо Боудреаук?"
  
  Алициа се окренула ка ХеЌдену са изазовом у очима. "Зашто не одемо и поразговарамо с ®им?"
  
  ХеЌден се осмехну. "Управо сам се спремао."
  
  
  * * *
  
  
  Хаиден нас Ќе одвео доле у простор за задржава®е. Петоминутна шет®а и вож®а лифтом нису ЌоЌ задали бол, иако Ќе то прихватила мирно и расположе®е ЌоЌ се поправило. Схватила Ќе да Ќе убод релативно сличан било коЌоЌ другоЌ болести због коЌе си одсуствовао са посла. Пре или касниЌе ти Ќе постало паклено досадно и пожелео си да поново увучеш пакао у борбу.
  
  Простор за истражни затвор састоЌао се од два реда "елиЌа. Ишли су по паж иво углачаном поду док нису стигли до Ќедине "елиЌе у коЌоЌ Ќе био затвореник, послед®е "елиЌе са леве стране. Пред®а страна "елиЌе била Ќе широм отворена, а ®ен станар Ќе био окружен редовима решетки коЌе су се протезале од пода до плафона.
  
  Ваздух Ќе био испу®ен мирисом избе ивача. ХеЌден Ќе климнула главом наоружаним стражарима коЌи су били смештени испред Будроове "елиЌе када Ќе стигла да се суочи са човеком коЌи Ќе три неде е раниЌе покушао да Ќе убиЌе више пута.
  
  Ед Боудреаук Ќе лежао на свом кревету. Нацерио се кад Ќу Ќе видео. "Како ти Ќе бедро, плавуша?"
  
  "Шта?" ХеЌден Ќе знала да не би требало да га провоцира, али ниЌе могла себи помо"и. "Ваш глас звучи мало промукло. Да ли сте недавно били задав ени?" Три неде е храма®а и трауме од убода оставиле су Ќе безобзирном.
  
  Кинимака Ќе пришла иза ®е, цере"и се. Боудреау Ќе срео ®егов поглед жестоком глађу. "Понекад", шапнуо Ќе. "ХаЌде да окренемо сто."
  
  Кинимака Ќе исправио своЌа велика рамена без одговора. Алициа Ќе затим обишла тело крупног човека и отишла право до решетки. "Да ли ти Ќе то мршаво копиле покварило мале га"ице?" Она Ќе упутила подсмех на ХеЌден, али ниЌе скидала поглед са Боудреаука. "Не би требало више од Ќедног минута."
  
  Боудреау Ќе устао из кревета и отишао до решетки. "Прелепе очи", рекао Ќе. "Пр ава уста. Зар ниси ти таЌ коЌи Ќе Ќебао оног дебелог са брадом? ОнаЌ коЌи су моЌи  уди убили?"
  
  "То сам Ќа".
  
  Боудреаук се ухватио за решетке. "Како се осе"ате у вези са овим?"
  
  ХеЌден Ќе осетио да су чувари почели да се нервираЌу. Овакво одмерава®е конфронтациЌе их нигде ниЌе довело.
  
  Кинимака Ќе ве" покушао да наведе пла"еника да разговара на десетак различитих начина, па Ќе ХеЌден питао нешто Ќедноставно. "Шта хо"еш, Боудреау? Шта "е вас убедити да нам кажете шта знате о Коваленку?"
  
  "СЗО?" Боудреау ниЌе скидао поглед са АлисиЌе. Били су раздвоЌени ширином решетке између ®их.
  
  "Знате на кога мислим. Крвави кра ."
  
  "Ох, он. Он Ќе само мит. Мислио сам да ЦИА то мора знати."
  
  "Наведи своЌу цену."
  
  Боудреаук Ќе коначно прекинуо контакт очима са АлисиЌом. "ОчаЌ Ќе енглески начин." По речима Пинк ФлоЌда."
  
  "Нигде не стижемо," то Ќе Хаидена неприЌатно подсетило на ДреЌково и Беново такмиче®е у зафрканциЌи са Динороком, и надао се да Боудреаук само даЌе бесмислене примедбе. "Ми-"
  
  "єа "у Ќе узети", изненада Ќе просиктао Боудреау. ХеЌден се окренуо и поново га видео како стоЌи лицем у лице са АлишиЌом. "єедан на Ќедан. Ако ме победи, Ќа "у причати."
  
  "Маде". АлисиЌа се практично прогурала кроз решетке. Стражари су поЌурили напред. ХеЌден осети како ЌоЌ крв к уча.
  
  "Стани!" Испружила Ќе руку и повукла АлисиЌу назад. "єеси ли луд? ОваЌ серо®а никада не"е проговорити. НиЌе вредно ризика."
  
  "Нема ризика", шапнула Ќе Алиша. "Уопште нема ризика."
  
  "Одлазимо", рекао Ќе ХеЌден. "Али..." Размиш ала Ќе о ономе што Ќе ДреЌк питао. "Врати"емо се ускоро".
  
  
  * * *
  
  
  Бен БлеЌк се завалио и посматрао како ®егова сестра са лако"ом управ а модификованим компЌутером ЦИА. НиЌе ЌоЌ требало дуго да се навикне на специЌални оперативни систем коЌи Ќе захтевала владина агенциЌа, али Ќе тада била мозак породице.
  
  Карин Ќе била дрска, са црним поЌасом,  енчарка у стриптиз бару коЌу Ќе живот срушио са шест година у касним тинеЌ¤ерским годинама, спаковала Ќе своЌ мозак и своЌе дипломе и планирала да не ради апсолутно ништа. Њен ци  Ќе био да повреди и мрзи живот због онога што ЌоЌ Ќе учинио. Расипа®е ®ених поклона био Ќе Ќедан од начина да покаже да ЌоЌ више ниЌе стало.
  
  Сада се окренула да га погледа. "ПогледаЌте и обожаваЌте мо" жене БлеЌк. Све што сте икада желели да знате о Диамонд Хеад у Ќедном брзом чита®у."
  
  Бен Ќе погледао информациЌе. То су радили неколико дана - истражуЌу"и ХаваЌе и ДиЌамантску главу - чувени вулкан Оаху - и читаЌу"и о путова®има капетана Кука, легендарног откри"а ХаваЌских острва давне 1778. године. Било Ќе важно да су обоЌица скенирали и сачували што више информациЌа, Ќер када Ќе дошло до продора, власти су очекивале да "е се догађаЌи одвиЌати веома брзо.
  
  Међутим, референца Крвавог кра а на КапиЌе пакла остала Ќе мистериЌа, посебно у вези са ХаваЌима. Чинило се да ве"ина ХаваЌаца чак ни не веруЌе у традиционалну верзиЌу пакла.
  
  Сама Диамонд Хеад Ќе била део сложене сериЌе чу®ева и отвора познатих као сериЌа вулкана Хонолулу, ланца догађаЌа коЌи су формирали ве"ину злогласних знаменитости Оахуа. Сама ДиЌамантска глава, вероватно наЌпознатиЌа знаменитост, еруптирала Ќе само Ќедном пре око 150.000 година, али са таквом Ќеднократном експлозивном снагом да Ќе успела да задржи своЌ невероватно симетричан конус.
  
  Бен се благо насмеЌао на следе"и коментар. ВеруЌе се да ДиЌамантска глава никада више не"е еруптирати. хм...
  
  "Да ли сте се сетили дела о ДиЌамантскоЌ глави као низ чу®ева и рупа?" Карин Ќе нагласак био єоркшир за грешку. Ве" се Ќако забав ала са локалним  удима из ЦИА-е у МаЌамиЌу због овога и без сум®е Ќе узнемирила више од Ќедног.
  
  НиЌе да Карин ниЌе било стало. "єеси ли глув, друже?"
  
  "Не зови ме другар", цвилио Ќе. "То Ќе оно што мушкарци зову друге мушкарце. ДевоЌке не би требало тако да причаЌу. Посебно моЌа сестра."
  
  "У реду, буЌон. ПримирЌе, за сада. Али да ли знате шта значе вентилациони отвори? Барем у вашем свету?"
  
  Бен се осе"ао као да се вратио у школу. "Цеви од лаве?"
  
  "Прим ено к зна®у. ХеЌ, ниси глуп као квака као што Ќе тата говорио."
  
  "Тата никада ниЌе рекао..."
  
  "Смири се, кучко. єедноставно речено, цеви од лаве значе тунеле. Широм Оахуа."
  
  Бен Ќе одмахнуо главом, гледаЌу"и Ќе. "єа то знам. Хо"ете да кажете да се Крвави Кра  криЌе иза Ќедног од ®их?"
  
  "Ко зна? Али ми смо овде да истражуЌемо, зар не?" Тапкала Ќе по тастерима на ЦИА-овом Беновом компЌутеру. "До"и до ®е."
  
  Бен Ќе уздахнуо и окренуо се од ®е. Попут остатка ®егове породице, недостаЌали су му док су били раздвоЌени, али након сат времена надокнађива®а, вратило се старо приговара®е. Међутим, прешла Ќе дуг пут да помогне.
  
  Отворио Ќе претрагу за Легенде о капетану Куку и сео у своЌу столицу да види шта Ќе искрсло, а мисли су му биле веома сличне онима Мета ДреЌка и ®еговог наЌбо ег приЌате а. Ментално ста®е.
  
  
  ГЛАВА СЕДМА
  
  
  Крвави кра  Ќе гледао на своЌу териториЌу кроз прозор у огледалу дужине до пода, креиран са Ќедином сврхом да створи панорамски поглед коЌи гледа на буЌну, валовиту долину, раЌ у коЌи нико ниЌе крочио осим ®егове.
  
  Његов ум, обично стабилан и фокусиран, данас Ќе Ќурио кроз броЌне теме. Губитак ®еговог брода - ®еговог дома децениЌама - иако очекиван, погоршао Ќе ситуациЌу. Можда Ќе то била изненадна природа пропасти брода. НиЌе стигао да се опрости. Али растанак му никада раниЌе ниЌе био важан или сентименталан.
  
  Био Ќе тврд, безосе"аЌан човек коЌи Ќе одрастао у неким од наЌтежих времена у РусиЌи иу многим од наЌтежих области у зем и. Упркос томе, релативно Ќе лако напредовао, изградио царство крви, смрти и вотке и зарадио милиЌарде.
  
  Он Ќе врло добро знао зашто га Ќе губитак ОлуЌног плашта разбеснео. Сматрао Ќе себе недодир ивим, кра ем међу  удима. Бити увређен и разочаран на оваЌ начин од стране слабашне америчке владе ниЌе био ништа друго до мрвицу у ®еговом оку. Али и да е Ќе болело.
  
  Бивши воЌник, ДреЌк, показао се као посебан трн у оку. Коваленко Ќе сматрао да Ќе Енглез лично покушао да осуЌети ®егове добро замиш ене планове, коЌи су били у покрету ве" неколико година, и схватио Ќе ®егово учеш"е као личну увреду.
  
  Отуда Крвава Вендета. Његов лични приступ Ќе био да се прво обрачуна са ДреЌковом девоЌком; Остатак ларви "е препустити своЌим глобалним пла"еничким везама. Ве" Ќе очекивао први телефонски позив. єош Ќедан "е ускоро умрети.
  
  На ивици долине, смештен иза уда еног зеленог брда, стаЌао Ќе Ќедан од ®егова три ранча. Могао Ќе да разабере само камуфлиране кровове, вид иве само зато што Ќе тачно знао где да тражи. Ранч на овом острву био Ќе наЌве"и. Друга два су била на одвоЌеним острвима, ма®а и тешко бра®ена, дизаЌнирана иск учиво да поделе неприЌате ски напад у три правца ако икада дође.
  
  Вредност постав а®а талаца на различите локациЌе била Ќе у томе што би неприЌате  морао да подели своЌе снаге да би сваког од ®их спасио живог.
  
  ПостоЌало Ќе десетак различитих начина да Крвави кра  неоткривено напусти ово острво, али да Ќе све ишло по плану, он не би нигде отишао. Прона"и "е оно што Ќе Кук пронашао иза Врата пакла, а откри"а "е сигурно претворити кра а у бога.
  
  Сама капиЌа Ќе била дово на за ово, зак учио Ќе.
  
  Али свака помисао о капиЌи неизбежно Ќе водила до успомена коЌе су дубоко пекле - губитак оба транспортна уређаЌа, безобразлук коЌи би се осветио. Његова мрежа Ќе брзо открила локациЌу Ќедног уређаЌа - оног коЌи Ќе био у ЦИА-ином притвору. Он Ќе ве" знао локациЌу другог.
  
  Време Ќе да их обоЌе вратимо.
  
  Он Ќе уживао у погледу у послед®ем тренутку. Густо лиш"е  у ало се у ритму тропског поветарца. Дубока смиреност ведрине на тренутак му Ќе привукла паж®у, али га ниЌе покренула. Оно што никада ниЌе имао, никада му не"е недостаЌати.
  
  Одмах у тренутку, зачуло се опрезно куца®е на врата ®егове канцелариЌе. Крвави кра  се окренуо и рекао: "Идемо." Његов глас Ќе одЌекивао као звук тенка коЌи вози преко ш ункаре.
  
  Отворена врата. Ушла су два стражара, вуку"и са собом уплашену, али лепо васпитану девоЌку Ќапанског порекла. "Чика Китано," храпа Крвави Кра . "Надам се да сте збринути?"
  
  ДевоЌка Ќе тврдоглаво гледала у зем у, не усуђуЌу"и се да подигне очи. Крвави кра  Ќе одобрио. "Чекаш ли моЌу дозволу?" НиЌе пристао. "Речено ми Ќе да Ќе твоЌа сестра наЌопасниЌи противник, Чика", наставио Ќе. "А сада Ќе она само Ќош Ќедан ресурс за мене, попут МаЌке Зем е. Реци ми... да ли она воли тебе, Чика, твоЌу сестру, Маи?"
  
  ДевоЌка ниЌе ни дисала. єедан од стражара Ќе упитно погледао Крвавог кра а, али Ќе игнорисао човека. "Нема потребе да се прича. Разумем ово више него што можете замислити. За мене Ќе само посао да те ме®ам. И веома добро знам вредност паж ивог "ута®а током пословне трансакциЌе."
  
  Махао Ќе сателитским телефоном. "Ваша сестра - Маи - ме Ќе контактирала. Веома паметно, иу смислу неизговорене прет®е. Она Ќе опасна, твоЌа сестра." Рекао Ќе то други пут, готово уживаЌу"и у перспективи да се сретне лицем у лице.
  
  Али ово се Ќедноставно ниЌе могло догодити. Не сада, када Ќе био тако близу свог животног ци а.
  
  "Понудила се да ме®а за твоЌ живот. Видите, она има моЌе благо. Веома посебан уређаЌ коЌи "е вам заменити. Ово Ќе добро. То показуЌе вашу вредност у свету коЌи награђуЌе немилосрдне  уде попут мене."
  
  єапанка Ќе боЌаж иво подигла очи. Крвави кра  Ќе искривио уста у нешто попут осмеха. "Сада видимо шта Ќе она спремна да жртвуЌе за вас.
  
  Окренуо Ќе броЌ. Телефон Ќе Ќедном зазвонио и Ќавио се миран женски глас.
  
  "Да?"
  
  "Маи Китано. Да ли знате ко Ќе то. Знате да нема шансе да се уђе у траг овом позиву, зар не?"
  
  "Немам намеру да покушавам."
  
  "Врло добар". Уздахне. "Ох, кад бисмо само имали више времена, ти и Ќа. Али без обзира на. ТвоЌа прелепа сестра Чика Ќе овде." Крвави кра  Ќе показао стражарима да Ќе доведу напред. "Поздрави своЌу сестру, Чика."
  
  МеЌин глас Ќе одЌекнуо телефоном. "Чика? Како си?" Резервисано. Не одаЌу"и страх и бес за коЌе Ќе Крвави Кра  знао да ти®аЌу испод површине.
  
  Требао Ќе тренутак, али Чика Ќе коначно рекао: "Коничива, шимаи.
  
  Крвави кра  се насмеЌао. "За мене Ќе невероватно да су єапанци икада створили тако бруталну борбену машину као што сте ви, Маи Китано. ТвоЌа раса не познаЌе неда"е као моЌа. Сви сте тако проклето резервисани. "
  
  "Наш бес и страст потичу од онога што нас чини", тихо Ќе рекла Маи. "И од онога што нам се ради.
  
  "Не размиш аЌ о томе да ми проповедаш. Или ми претиш?
  
  "Не морам да радим ниЌедну од ових ствари. Би"е како "е бити."
  
  "Онда "у да вам кажем како "е бити. Сутра увече "ете срести моЌе  уде у Цоцонут Гровеу, на ЦоцоВалку. У осам сати увече би"е у ресторану, у гужви. ПредаЌеш уређаЌ и одлазиш."
  
  "Како "е ме препознати?"
  
  "Позна"е те, Маи Китано, баш као и Ќа. То Ќе све што треба да знате. Осам увече, било би паметно од вас да не закасните."
  
  Изненада се у МеЌовом гласу зачула ведрина, што Ќе насмеЌало Крвавог Кра а. "МоЌа сестра. Шта са ®ом?
  
  "Када буду имали уређаЌ, моЌи  уди "е вам дати упутства." Крвави кра  Ќе завршио изазов и на тренутак уживао у победи. Сви ®егови планови се уклапаЌу.
  
  "Припремите девоЌку за пут", рекао Ќе своЌим  удима безосе"аЌним гласом. "И направите високе улоге за Китана. Желим забаву. Желим да видим колико Ќе оваЌ легендарни борац заиста добар."
  
  
  ОСМО ГЛАВА
  
  
  Маи Китано Ќе зурила у мртви телефон у своЌим рукама и схватила да Ќе ®ен ци  далеко од остваре®а. ДмитриЌ Коваленко ниЌе био од оних коЌи се лако растаЌу од ствари коЌе Ќе поседовао.
  
  Њена сестра Чика Ќе киднапована из стана у ТокиЌу неде ама пре него што Ќу Ќе Мет ДреЌк први пут контактирао са своЌим див им теориЌама о Бермудском троуглу и митскоЌ фигури подзем а званоЌ Крвави кра . До тада, Маи Ќе научила дово но да зна да Ќе оваЌ човек веома стваран и веома, веома смртоносан.
  
  Али морала Ќе да сакриЌе своЌе праве намере и да своЌе таЌне чува за себе. Истина, ово ниЌе тежак задатак за єапанку, али га отежава очигледна лоЌалност Мета ДреЌка и ®егова непопуст ива увереност да заштити своЌе приЌате е.
  
  Много пута му Ќе скоро рекла.
  
  Али Чика Ќе била ®ен приоритет. Чак ни ®ена властита влада ниЌе знала где Ќе МеЌ.
  
  Изашла Ќе из уличице у МаЌамиЌу где Ќе примила позив и упутила се преко прометног пута до свог оми еног Старбакса. ПриЌатно мало место где су одвоЌили време да испишу ваше име на шо ама и увек се се"али вашег оми еног пи"а. Седела Ќе неко време. Добро Ќе познавала ЦоцоВалк, али Ќе ипак намеравала да ускоро ухвати такси.
  
  Зашто ходати на пола?
  
  Огроман броЌ  уди, дома"их и туриста, ради"е и за ®у и против ®е. Али што Ќе више размиш ала о томе, то Ќе више веровала да Ќе Крвави кра  донео веома мудру одлуку. На краЌу Ќе све зависило од тога ко "е победити.
  
  Коваленко Ќесте Ќер Ќе држао сестру МеЌ.
  
  Тако да, међу гомилом, не би деловало на одмет да она проследи торбу неким момцима. Али ако би потом изазвала те момке и натерала их да причаЌу о своЌоЌ сестри, то би привукло паж®у.
  
  И Ќош нешто - осетила Ќе да сада мало бо е познаЌе Коваленка. Знао Ќе у ком правцу ради ®егов ум.
  
  Он би гледао.
  
  
  * * *
  
  
  КасниЌе тог дана, ХеЌден ЏеЌ Ќе приватно телефонирала свом шефу Џонатану ГеЌтсу. Одмах Ќе схватила да Ќе на ивици.
  
  "Да. Шта се догодило, ХеЌден?"
  
  "Господине?" Њихов професионални однос Ќе био толико добар да Ќе понекад могла да га претвори у лични. "Све Ќе у реду?"
  
  Било Ќе оклева®а на другом краЌу линиЌе, нешто друго некарактеристично за ГеЌтса. "Ово Ќе онолико добро колико се могло очекивати", промрм ао Ќе коначно министар одбране. "Како ти Ќе нога?"
  
  "Да господине. Лече®е иде добро." ХеЌден се зауставила да не постави пита®е коЌе Ќе желела да постави. ОдЌедном нервозна, избегавала Ќе тему. "Шта Ќе са Харисоном, господине? Какав Ќе ®егов статус?"
  
  "Харисон "е оти"и у затвор, као и сви Коваленкови доушници. Манипулисано или не. єе ли то све, госпођице ЏеЌ?"
  
  Избочена хладним тоновима, ХеЌден се срушила у столицу и чврсто затворила очи. "Не, господине. Морам да те питам нешто. Можда Ќе то ве" заташкала ЦИА или нека друга агенциЌа, али заиста морам да знам..." Застала Ќе.
  
  "Молим ХаЌдена, само питаЌ."
  
  "Да ли Боудреау има породицу, господине?"
  
  "Шта то, дођавола, значи?"
  
  ХеЌден Ќе уздахнуо. "То значи управо оно што ви мислите да значи, господине секретаре. Овде не стижемо нигде, а време истиче. Боудреаук нешто зна."
  
  "Проклетство, ЏеЌ, ми смо америчка влада, а ти си ЦИА, а не Мосад. Требало Ќе да знаш бо е него да говориш тако отворено."
  
  ХеЌден Ќе знао бо е. Али очаЌ Ќу Ќе сломио. "Мат ДреЌк би то могао", тихо Ќе рекла.
  
  "Агент. Ово не"е успети." Секретар Ќе неко време "утао, а онда Ќе проговорио. "Агенте ЏеЌ, изречена вам Ќе усмена опомена. МоЌ савет Ќе да неко време држите погнуту главу."
  
  Веза Ќе прекинута.
  
  ХеЌден Ќе зурио у зид, али било Ќе као да тражи инспирациЌу у празном платну. После неког времена се окренула и гледала како залазак сунца пада изнад МаЌамиЌа.
  
  
  * * *
  
  
  Дуго одлага®е изЌедало Ќе МеЌову душу. Одлучна и активна жена, сваки период неактивности Ќу Ќе нервирао, али када Ќе живот ®ене сестре био на нижи, то ЌоЌ Ќе практично распарчало дух.
  
  Али сада Ќе чека®е завршено. Маи Китано Ќе пришла стази кокоса у Цоцонут Гровеу и брзо се преселила до осматрачнице коЌу Ќе одредила дан раниЌе. Док Ќе до размене било Ќош неколико сати, Маи се сместила у слабо освет ен бар Фабрике колача и ставила своЌ ранац пун уређаЌа на пулт испред себе.
  
  Ред телевизиЌских екрана трештао Ќе директно изнад ®ене главе, емитуЌу"и разне спортске канале. Бар Ќе био гласан и ужурбан, али ништа у поређе®у са гомилом коЌа Ќе испунила улаз у ресторан и рецепциЌу. Никада ниЌе видела ресторан коЌи Ќе толико популаран.
  
  Бармен Ќе пришао и ставио салвету на шанк. "Здраво поново", рекао Ќе са сЌаЌем у очима. "Други круг?"
  
  Исти тип као сино". Маи ниЌе било потребно омета®е. "СачуваЌ то. Узе"у флаширану воду и чаЌ. Ниси могао да издржиш три минута са мном, приЌате у."
  
  Не обазиру"и се на барменов поглед, наставила Ќе да проучава улаз. Испитива®е десетина  уди одЌедном ЌоЌ никада ниЌе било тешко. Људи су створе®а навике. Они имаЌу тенденциЌу да остану унутар свог круга. То су били придошлице коЌе Ќе морала стално да прегледава.
  
  Маи Ќе пиЌуцкала чаЌ и посматрала. Владала Ќе весела атмосфера и укусан мирис укусне хране. Сваки пут када би конобар прошао са огромним овалним послужавником до врха испу®еним огромним та®ирима и пи"ем, тешко ЌоЌ Ќе било да задржи паж®у на вратима. Смех Ќе испунио просториЌу.
  
  Прошао Ќе сат времена. На краЌу шанка Ќедан старац Ќе седео сам, погнуте главе, пиЌуцкаЌу"и пинту пива. Усам еност га Ќе окруживала као слоЌ стрништа, упозораваЌу"и све на опасност. Он Ќе био Ќедина штеточина на целом овом месту. Непосредно иза ®ега, као да жели да истакне ®егову посебност, британски пар Ќе замолио конобара у пролазу да их фотографише како седе заЌедно, загр ени Ќедно око другог. Маи Ќе чула узбуђени глас мушкарца: "Управо смо сазнали да смо трудни.
  
  Њене очи никада нису престале да лутаЌу. Бармен ЌоЌ Ќе неколико пута прилазио, али ништа друго ниЌе донео. На ТВ екранима се играла некаква фудбалска утакмица.
  
  Маи Ќе чврсто држала ранац. Када Ќе индикатор на ®еном телефону показао осам сати, видела Ќе три мушкарца у тамним оделима како улазе у ресторан. Истицали су се као маринци у цркви. Велики, широких рамена. Тетоваже на врату. ОбриЌане главе. Тврда, ненасмеЌана лица.
  
  Коваленкови  уди су били овде.
  
  Маи их Ќе посматрала како се кре"у, цене"и ®ихову вештину. Сви су били компетентни, али неколико лига иза ®е. Отпила Ќе послед®и гут аЌ чаЌа, чврсто урезала Чикино лице у своЌе мисли и склизнула са барске столице. Са врхунском лако"ом, прикрала им се иза леђа, држе"и ранац за ноге.
  
  Чекала Ќе.
  
  Секунд касниЌе, Ќедан од ®их Ќу Ќе приметио. Шок на ®еговом лицу био Ќе задово аваЌу"и. Знали су ®ену репутациЌу.
  
  "Где Ќе моЌа сестра?"
  
  Требао им Ќе тренутак да поврате своЌе тврдо држа®е. єедан Ќе питао: "Имаш ли уређаЌ?"
  
  Морали су да причаЌу гласно да би чули Ќедни друге због буке  уди коЌи су долазили и одлазили, позивани да заузму своЌе столове.
  
  "Да имам. Покажи ми моЌу сестру."
  
  Сада се Ќедан од осуђеника натерао да се осмехне. "Сада ово", нацерио се, "могу да урадим."
  
  ПокушаваЌу"и да остане у гомили, Ќедан од Коваленкових насилника извукао Ќе потпуно нови иПхоне и окренуо броЌ. Маи Ќе осетила како друга двоЌица зуре у ®у док Ќе посматрала, наЌвероватниЌе проце®уЌу"и какав би облик могла да поприми ®ена реакциЌа.
  
  Да су повредили Чику, не би марила за гомилу.
  
  Прошли су напети тренуци. Маи Ќе видела лепу младу девоЌку како сре"но Ќури ка великом изложби колача од сира, коЌу су брзо и Ќеднако сре"но пратили ®ени родите и. Колико су били близу смрти и хаоса, Ќедноставно нису могли знати, а Маи ниЌе имала же у да им покаже.
  
  иПхоне Ќе оживео са праском. Напрезала се да види мали екран. Било Ќе ван фокуса. После неколико секунди, мутна слика се споЌила и показала крупни план лица ®ене сестре. Чика Ќе била жива и дисала, али Ќе изгледала преплашено.
  
  "Ако Ќе неко од вас копилад повреди..."
  
  "Само наставите да гледате."
  
  Слика Ќе наставила да нестаЌе. Чикино цело тело поЌавило се у видокругу, тако чврсто везано за масивну храстову столицу да се Ќедва кретала. Маи Ќе шкргутала зубима. Камера Ќе наставила да се уда ава. Корисник се уда ио од Чике кроз велико, добро освет ено складиште. У неком тренутку су се зауставили на прозору и показали ЌоЌ поглед напо е. Одмах Ќе препознала Ќедну од наЌпознатиЌих зграда у МаЌамиЌу, Тора® у МаЌамиЌу, троспратни небодер познат по приказу боЌа коЌи се стално ме®а. Након Ќош неколико секунди, телефон се вратио ®еноЌ сестри, а власник Ќе поново почео да се повлачи док се на краЌу ниЌе зауставио.
  
  "Он Ќе на вратима", рекао ЌоЌ Ќе Коваленко, прич ивиЌи од  уди. "Када нам дате уређаЌ, он "е иза"и. Тада можете тачно видети где се налази."
  
  Маи Ќе проучавала своЌ иПхоне. Позив Ќе требао бити актуелан. НиЌе мислила да Ќе то снимак. Осим тога, видела Ќе како бира броЌ. А ®ена сестра Ќе дефинитивно била у МаЌамиЌу.
  
  Наравно, могли су да Ќе убиЌу и побегну и пре него што Ќе Маи успела да побегне из Кокошника.
  
  "УређаЌ, госпођице Китано." РазбоЌников глас, иако оштар, садржавао Ќе пуно поштова®а.
  
  Као што би требало да буде.
  
  Маи Китано Ќе био прониц ив оперативац, Ќедан од наЌбо их Ќапанских обавештаЌаца коЌе су могли да понуде. Морала Ќе да се запита колико Ќе Коваленко желео уређаЌ. Да ли Ќе било толико лоше колико Ќе желела своЌу сестру назад?
  
  Не играте рулет са своЌом породицом. Доби"ете их назад и доби"ете их Ќош касниЌе.
  
  Маи Ќе подигла своЌ ранац. "Да"у ти га када изађе на врата."
  
  Да Ќе то био неко други, можда би покушали да га одузму. Могли су да Ќе малтретираЌу Ќош мало. Али они су ценили своЌе животе, ови насилници, и сви су климали главом као Ќедан.
  
  ОнаЌ са иПхоне-ом Ќе говорио у микрофон. "Уради то. Изађе напо е."
  
  Маи Ќе паж иво посматрала како слика скаче у круг, одвлаче"и паж®у са ®ене сестре све док се не види слом ени метални оквир врата. Затим, спо ни део отрцаног складишта негде где су преко потребне фарбе и лимарски радник.
  
  Камера се померила Ќош више. У очи су се поЌавила улична паркинг места и велика бела табла на коЌоЌ Ќе писало "Гаража". Пролетело Ќе црвено заму"е®е аутомобила. Маи Ќе осетила да Ќе ®ено нестрп е®е почело да к уча, а онда се камера изненада фокусирала назад на зграду и посебно десно од врата да би открила отрцани стари знак.
  
  БроЌ зграде, а затим речи: єугоисточна улица 1. Имала Ќе своЌу адресу.
  
  Маи Ќе бацила ранац и побегла као гладан гепард. Гомила се истопила пред ®ом. Кад Ќе изашла, отрчала Ќе до наЌближих покретних степеница, прескочила ограду и слетела са самоувереном ногом отприлике на пола пута. Она Ќе вриснула и  уди су скочили у страну. ОдЌурила Ќе до нивоа зем е и стигла до аутомобила коЌи Ќе уредно паркирала на Гранд авениЌи.
  
  Окренуо к уч за па е®е. Пребацио сам ручну брзину у брзину и притиснуо гас на под. Спалио сам гуму у саобра"аЌу на авениЌи Тигертаил и ниЌе оклевао да ризикуЌе. Окре"у"и волан, три четвртине паж®е Ќе усмерила на сателитску навигациЌу, укуцаваЌу"и адресу, а срце ЌоЌ Ќе лупало.
  
  Навигатор Ќу Ќе довео до 27. Ќужно. Испред ®е Ќе био прави пут коЌи Ќе показивао на север, а она Ќе буквално притиснула педалу на тепих. Била Ќе толико концентрисана да ниЌе ни размиш ала о томе шта "е да ради када дође у магацин. Ауто испред се ниЌе допало ®еним лудориЌама. Извукао се испред ®е, а зад®а светла су му блистала. Маи Ќе ударио у зад®и блатобран, због чега Ќе возач изгубио контролу и послао своЌ аутомобил у низ паркираних мотоцикала. Бицикли, шлемови и крхотине метала су летели на све стране.
  
  Маи Ќе сузила фокус. Излози и аутомобили б ескали су попут мутних зидова тунелске визиЌе. Пролазници су викали на ®у. БаЌкер Ќе био толико шокиран ®еним маневрима великом брзином да Ќе затетурао и пао на семафору.
  
  Навигатор Ќу Ќе одвео на исток, према Флаглеру. Индикатор ЌоЌ Ќе рекао да "е бити тамо за пет минута. Риб а пиЌаца Ќе била у измаглици боЌа са леве стране. Брзо повлаче®е и она Ќе видела знак на коме Ќе писало "єЗ1 улица".
  
  Педесет секунди касниЌе, ирски нагласак навигатора Ќе обЌавио: стигли сте на одредиште.
  
  
  * * *
  
  
  Чак ни сада, Маи ниЌе предузела никакве озби не мере предострожности. Сетила се да зак уча ауто и остави к учеве иза пред®ег точка на страни сувозача. Претрчала Ќе цесту и нашла знак коЌи Ќе малочас видела на климавоЌ камери.
  
  Сада Ќе узела дах да се учврсти за оно што би могла открити. Затворила Ќе очи, повратила равнотежу и смирила страх и бес.
  
  Ручка се слободно окретала. Прошла Ќе кроз праг и брзо склизнула налево. Ништа се ниЌе променило. Простор Ќе био око педесет стопа од врата до зад®ег зида и широк око тридесет стопа. Тамо ниЌе било намештаЌа. Нема слика на зидовима. На прозорима нема завеса. Изнад ®е Ќе било неколико светлих, вру"их редова светала.
  
  Чика Ќе Ќош увек била везана за столицу у зад®ем делу собе, отворених очиЌу и покушавала да се помери. И борио се, било Ќе Ќасно, да каже нешто Маи.
  
  Али Ќапански обавештаЌац Ќе знао шта да тражи. Приметила Ќе пола туцета сигурносних камера постав ених широм места и одмах Ќе знала ко гледа.
  
  Коваленко.
  
  Оно што ниЌе знала Ќе зашто? Да ли Ќе очекивао неку врсту представе? Шта год да Ќе било, познавала Ќе репутациЌу Крвавог кра а. Не би било ни брзо ни лако, што ниЌе узимало у обзир скривену бомбу или гасни цилиндар.
  
  Паса нога на краЌу собе, тачно испред сестрине столице, без сум®е Ќе крила изненађе®е или два.
  
  Маи Ќе полако кренула напред, са олакша®ем што Ќе Чика Ќош увек жива, али без илузиЌа о томе колико Ќе Коваленко намеравао да ово потраЌе.
  
  Као одговор, зачуо се глас из скривених звучника. "Маи Китано! Ваша репутациЌа Ќе без премца." Био Ќе то Коваленко. "Да видимо да ли Ќе заслужено."
  
  Четири фигуре су исклизнуле иза ноге слепог пса. Маи Ќе на тренутак зурила, Ќедва веруЌу"и своЌим очима, али Ќе онда била приморана да заузме став када Ќе први од убица поЌурио ка ®оЌ.
  
  Брзо Ќе трчао, припремаЌу"и се за лете"и ударац, све док се Маи лако ниЌе склизнула у страну и извела савршени ротираЌу"и ударац. Први борац се шокиран срушио на зем у. Из звучника се чуо смех Крвавог кра а.
  
  Сада Ќу Ќе други борац напао, не даЌу"и ЌоЌ шансу да докраЌчи првог. Човек Ќе завртио чакрам - челични прстен са спо ном ивицом као жилет - на врху прста и осмехнуо се док Ќе прилазио.
  
  Маи Ќе застала. ОваЌ човек Ќе био адепт. Смртоносно. Способност да се са сигурном лако"ом рукуЌе тако опасним оружЌем говори о годинама напорне вежбе. Могао Ќе да баци чакрам Ќедноставним покретом зглоба. Брзо Ќе изЌедначила шансе.
  
  Потрчала Ќе према ®ему, затвараЌу"и му домет. Када Ќе видела како му се зглоб трза, заронила Ќе у тобоган, клизе"и испод лука оружЌа, забацивши главу што Ќе више могу"е уназад док су зле оштрице секле ваздух изнад ®е.
  
  Прамен ®ене косе пао Ќе на под.
  
  Маи Ќе прво ударила ногама у адепта, удараЌу"и му колена свом снагом. Сада ниЌе било време за хвата®е зароб еника. Уз крцка®е коЌе Ќе и чула и осетила, човекова колена су поклекнула. Његов врисак Ќе претходио ®еговом паду на зем у.
  
  Толико година тренинга изгуб ено у трену.
  
  Очи овог човека откривале су много више од личног бола. Маи се на тренутак запитала шта би Коваленко могао да има над ®им, али онда Ќе тре"и борац ушао у борбу и осетила Ќе да Ќе први ве" устао.
  
  Тре"и Ќе био крупан човек. Корачао Ќе по поду према ®оЌ као велики медвед коЌи вреба своЌ плен, босих ногу удараЌу"и о бетон. Крвави кра  га Ќе охрабрио низом гунђа®а, а затим праснуо у смех, маниЌак у свом елементу.
  
  Маи га Ќе погледала право у очи. "Не морате ово да радите. Близу смо хвата®а Коваленка. И ослобађа®е талаца."
  
  Човек Ќе оклевао на тренутак. Коваленко Ќе фркнуо високо изнад главе. "Ти ме тераш да дрхтим, Маи Китано, дрхтим од страха. Двадесет година сам био само мит, а сада прекидам "ута®е под сопственим условима. Како си могао..." Застао Ќе. "Да ли се неко попут тебе икада изЌедначио са мном?"
  
  Маи Ќе наставила да гледа у очи великог борца. Осе"ала Ќе да Ќе и онаЌ иза ®е стао, као да чека исход душевне борбе.
  
  "Борба!" Крвави кра  Ќе изненада викнуо. "Борите се или "у дати да вам наЌмилиЌе одеру живу кожу и даЌу аЌкулама!
  
  Прет®а Ќе била стварна. Чак Ќе и Маи то могла да види. Крупни човек Ќе кренуо у акциЌу, Ќуре"и ка ®оЌ раширених руку. МеЌ Ќе поново размотрила своЌу стратегиЌу. Удари и бежи, удараЌ брзо и разорно снажно, а затим се склони с пута. Ако Ќе могу"е, употребите ®егову величину против ®ега. Маи му Ќе дозволила да приђе, знаЌу"и да би од ®е очекивао неки измичу"и потез. Када Ќе стигао до ®е и зграбио ®ено тело, била му Ќе на дохват руке и омотана око ®егових ногу.
  
  Звук ®еговог удара о под заглушио Ќе чак и лудо кикот Крвавог кра а.
  
  Први борац Ќу Ќе сада снажно ударио, ци аЌу"и ЌоЌ у до®и део леђа, задавши болан ударац пре него што се Маи изврнула и откотр ала, пришла иза обореног човека и дала себи мало простора.
  
  Сада Ќе Крвави кра  испустио крик. "Одсеци Ќебену главу ®еноЌ сестри!"
  
  Сада се поЌавио четврти човек, наоружан самураЌским мачем. Кренуо Ќе право ка Чики, шест корака од тога да ЌоЌ оконча живот.
  
  И Маи Китано Ќе знала да Ќе сада време да изведе наЌбо у представу у свом животу. Сва ®ена обука, сво ®ено искуство споЌили су се у послед®ем очаЌничком покушаЌу да спасе своЌу сестру - пита®е живота и смрти.
  
  Десет секунди смртоносне милости и лепоте или доживотно гору"е жа е®е.
  
  Маи Ќе скочила на леђа великог човека, користе"и га као одскочну даску да задаЌе лете"и ударац првом борцу. єедва Ќе осетио шок Ќер Ќе МеЌова доминантна нога сломила неколико костиЌу на лицу, али се срушио као мртав терет. Маи Ќе одмах повукла главу и откотр ала се, снажно слетела на кичму, али замах ®еног скока однео Ќу Ќе далеко преко бетонског пода за минимално време.
  
  Слетела Ќе да е од своЌе сестре и човека са мачем.
  
  Али одмах поред чакран.
  
  У милисекундноЌ паузи, усредсредила Ќе своЌе би"е, смирила своЌу душу и окренула се, пуштаЌу"и смртоносно оружЌе. Провукао се кроз ваздух, ®егова смртоносна оштрица Ќе блистала, ве" прошарана црвеном боЌом од МеЌине сопствене крви.
  
  Чакран се дрхте"и ударио у мачеваочев врат. Човек се срушио без гласа, не осе"аЌу"и ништа. єош увек ниЌе разумео шта га Ќе снашло. Мач Ќе звекетао о под.
  
  Велики човек Ќе био Ќедини борац коЌи Ќе сада могао да се одржи против ®е, али му Ќе нога и да е повиЌала док Ќе покушавао да устане. Вероватно Ќе повредила Ќедну или две тетиве. Сузе муке и немо"и су му текле низ лице, не због ®ега самог, ве" због своЌих наЌмилиЌих. Маи Ќе  утито погледала Чику и приморала се да потрчи до сестре.
  
  Мачем Ќе пресекла ужад, шкргу"у"и зубима при погледу на  убичасте зглобове и крваве огреботине изазване непрестаном борбом. Коначно Ќе извукла гег из сестриних уста.
  
  "Опати. єа "у те носити."
  
  Крвави кра  Ќе престао да се смеЌе. "Зауставите Ќе!" Викао Ќе на великог борца. "Уради то. Или "у ти своЌим рукама убити жену!"
  
  Крупни човек Ќе вриснуо, покушаваЌу"и да допузи ка ®оЌ раширених руку. Маи се зауставила поред ®ега. "Пођи са нама", рекла Ќе. "Придружи нам се. Помозите нам да уништимо ово чудовиште."
  
  На тренутак се човеково лице озарило надом. Трепнуо Ќе и изгледао као да му Ќе терет света скинут са ®егових рамена.
  
  "Иди са ®има, и она "е умрети", прохишао Ќе Крвави кра .
  
  Маи Ќе одмахнула главом. "Она Ќе Ќош увек мртва, човече. єедина освета коЌу "еш добити Ќе да ме пратиш."
  
  Човекове очи су биле моле"иве. На тренутак Ќе Маи помислио да "е се заиста пову"и са ®ом, али онда су се облаци сум®е вратили и поглед му Ќе пао.
  
  "Не могу. Док Ќе Ќош жива. єедноставно не могу ".
  
  Маи се окренула, остав аЌу"и га тамо да лежи. Имала Ќе своЌе ратове за вође®е.
  
  Крвави кра  ЌоЌ Ќе послао растанак. "Бежи, Маи Китано. МоЌ рат "е ускоро бити обЌав ен. А капиЌе ме чекаЌу."
  
  
  ГЛАВА ДЕВЕТА
  
  
  Руке Крвавог Кра а потрчаше према ®еговом ножу. ОружЌе Ќе забодено прво у сто испред ®ега. Приближио га Ќе очима, испитуЌу"и крв у натоп ену оштрицу. Колико Ќе живота завршио са овим ножем?
  
  єедан по Ќедан, сваки други дан, двадесет пет година. Барем.
  
  Само да би легенда, поштова®е и страх били свежи.
  
  "Тако достоЌан противник", рекао Ќе у себи. "Штета што немам времена да покушам поново." Устао Ќе на ноге, полако окре"у"и нож, чиЌе Ќе сечиво рефлектовало светлост док Ќе ходао.
  
  "Али моЌе време да глумим Ќе скоро дошло."
  
  Зауставио се на супротном краЌу стола, где Ќе за столицу била везана жена тамне косе. Ве" Ќе изгубила присебност. Било му Ќе гадно гледати ®ене црвене очи, уздигнуто тело и дрхтаве усне.
  
  Крвави кра  Ќе слегнуо раменима. "Не брини. Сада имам своЌ први уређаЌ, иако ми Ќе недостаЌао Китано. Ваш муж би требао испоручити други уређаЌ отприлике сада. Ако прође, би"ете слободни."
  
  "Како - како да вам веруЌемо?"
  
  "єа сам човек од части. Овако сам преживео своЌу младост. А ако би част била доведена у пита®е..." Показао ЌоЌ Ќе умр ано сечиво. "Увек Ќе било више крви."
  
  Са екрана ®еговог компЌутера чуо се пригушени пинг. Пришао Ќе и притиснуо неколико дугмади. ПоЌавило се лице ®еговог команданта из Вашингтона.
  
  "На позициЌи смо, господине. Мета "е бити спремна за десет минута."
  
  "УређаЌ Ќе приоритет. Изнад свега осталог. Запамтите ово".
  
  "Господине". Лице се померило уназад да би открило узвишен поглед. Погледали су доле на паркинг, затрпан сме"ем и скоро напуштен. Зрнаста слика приказивала Ќе скитницу коЌа се кре"е на врху екрана и плави Ниссан како пролази кроз пар аутоматских капиЌа.
  
  "Отараси се те досаде. Он би могао бити полициЌа."
  
  "Проверили смо га, господине. Он Ќе само скитница."
  
  Крвави кра  осети како бес полако расте у ®ему. "Да га се отарасимо. ПитаЌ ме поново и Ќа "у твоЌу породицу живу сахранити."
  
  ОваЌ човек Ќе Ќедноставно радио за ®ега. Али оваЌ човек Ќе знао за шта Ќе способан ДмитриЌ Коваленко. Без речи Ќе нанишанио и пуцао беску"нику у главу. Крвави кра  се осмехнуо када Ќе видео да се тамна тачка почела ширити по грубо бетонираном подручЌу.
  
  "єош пет минута до краЌа."
  
  Крвави кра  Ќе бацио поглед на жену. Била Ќе ®егов гост неколико месеци. Жена министра одбране ниЌе била мала награда. Џонатан ГеЌтс Ќе намеравао да скупо плати за ®ену безбедност.
  
  "Господине, ГеЌтс Ќе прекорачио своЌ рок."
  
  У било коЌоЌ другоЌ ситуациЌи, Крвави Кра  би сада употребио своЌ нож. Без паузе. Али други уређаЌ Ќе био важан за ®егове планове, иако ниЌе суштински. Подигао Ќе сателитски телефон коЌи Ќе лежао поред компЌутера и окренуо броЌ.
  
  Слушао сам како звони и звони. "Изгледа да ваш муж не брине о вашоЌ безбедности, госпођо ГеЌтс. Крвави кра  Ќе искривио усне у нешто попут осмеха. "Или те Ќе можда ве" заменио, хмм? Ови амерички политичари..."
  
  Зачуо се шк оцаЌ и уплашени глас Ќе коначно одговорио. "Да?"
  
  "Надам се да си близу и да имаш уређаЌ, приЌате у. Иначе..."
  
  Глас министра одбране био Ќе напет до краЌ®их граница. "СЌеди®ене Државе се не кла®аЌу тиранима", рекао Ќе он, а те речи су га очигледно коштале много срца и душе. "Ваши захтеви не"е бити испу®ени."
  
  Крвави кра  Ќе размиш ао о КапиЌама пакла и ономе што се налази иза ®их. "Онда слушаЌ како твоЌа жена умире у агониЌи, ГеЌтс. Не треба ми други уређаЌ за то где идем."
  
  УвераваЌу"и се да канал остане отворен, Крвави кра  Ќе подигао нож и почео да испу®ава сваку своЌу убилачку фантазиЌу.
  
  
  ДЕСЕТО ПОГЛАВЉЕ
  
  
  ХеЌден ЏеЌ Ќе отишла од свог компЌутера када ЌоЌ Ќе зазвонио мобилни телефон. Бен и Карин су били заузети васкрсава®ем морских путова®а капетана Кука, а посебно оних коЌа су се тицала ХаваЌских острва. Кук, иако надалеко познат као познати истраживач, чинило се да Ќе био човек многих талената. Био Ќе и познати навигатор и врсни картограф. Човек коЌи Ќе све мапирао, снимио Ќе зем е од Новог Зеланда до ХаваЌа и више Ќе познато да Ќе своЌе прво слетео на ХаваЌе, место коЌе Ќе назвао Сендвичка острва. Статуа Ќош увек стоЌи у граду Ваимеа, Кауаи, као сведочанство о месту на коЌе Ќе први пут наишао 1778.
  
  ХеЌден Ќе устукнула када Ќе видела да Ќе звао ®ен шеф, Џонатан ГеЌтс.
  
  "Да господине?"
  
  Са другог краЌа чуло се само испрекидано диса®е. Отишла Ќе до прозора. "Да ли ме чуЌеш? Господине?"
  
  Нису разговарали откако Ќу Ќе он усмено укорио. ХеЌден се осе"ао помало несигурно.
  
  ГеЌтсов глас се коначно чуо. "Убили су Ќе. Ти гадови су Ќе убили."
  
  ХеЌден Ќе зурио кроз прозор, не виде"и ништа. "Шта су радили?"
  
  Иза ®е, Бен и Карин су се окренули, узнемирени ®еним тоном.
  
  "Одвели су моЌу жену, ХеЌден. Неколико месеци раниЌе. А сино" су Ќе убили. Зато што не бих прихватио ®ихова наређе®а."
  
  "Не. НиЌе могло..."
  
  "Да". ГеЌтсов глас Ќе пукао када Ќе ®егов налет адреналина подстакнут вискиЌем очигледно почео да нестаЌе. "То ниЌе твоЌа брига, ЏеЌ, моЌа жено. Увек сам био патриота, тако да Ќе председник сазнао неколико сати након ®ене отмице. єа остаЌем..." Застао Ќе. "Патриот".
  
  ХеЌден Ќе Ќедва знао шта да каже. "Зашто ми сада кажете?"
  
  "Да обЌасним своЌе следе"е кораке."
  
  "Не!" Хаиден Ќе вриснула, удараЌу"и у прозор од изненадног ужаса. "Не можете то да урадите! Молимо вас!"
  
  "Опусти се. Немам намеру да се убиЌем. Прво "у помо"и да се осветим Сари. Иронично, зар не?
  
  "Шта?"
  
  "Сада знам како се Матт Драке осе"а."
  
  ХеЌден Ќе затворила очи, али сузе су ЌоЌ и да е текле низ лице. Се"а®е на КенедиЌа Ќе ве" нестаЌало из света, срце, некада тако пуно ватре, сада се претворило у вечну но".
  
  "Зашто ми сада кажете?" Хаиден Ќе коначно поновио.
  
  "Да то обЌасним." ГеЌтс Ќе застао, а затим рекао: "Ед Боудро има малу сестру. Ша ем вам дета е. Уради то-"
  
  ХеЌден Ќе била толико шокирана да Ќе прекинула секретарицу пре него што Ќе он могао да настави. "Сигуран си?"
  
  "Учините све што Ќе у вашоЌ мо"и да докраЌчите ово копиле."
  
  ЛиниЌа Ќе прекинута. ХеЌден Ќе чула да ЌоЌ звони меЌл на телефону. Без заустав а®а, нагло се окренула и изашла из собе, не обазиру"и се на забринуте погледе Бена БлеЌка и ®егове сестре. Отишла Ќе до КинимакиЌевог малог ормари"а и затекла га како припрема пилетину са чоризо сосом.
  
  "Где Ќе Алициа?"
  
  "єуче ЌоЌ Ќе пропусница одузета. Речи великог ХаваЌаца су биле искрив ене.
  
  ХеЌден се нагне ближе. "Не буди Ќебени идиот. ОбоЌе знамо да ЌоЌ не треба пропусница. Па, где Ќе Алиша?"
  
  КинимакиЌеве очи су се рашириле, зуре"и у та®ире. "Хм, Ќедан минут. На"и "у Ќе. Не, превише Ќе прониц ива за то. Хо"у-"
  
  "Само Ќе назови." ХеЌден се стиснуо у стомаку чим Ќе изговорила те речи, а црнило Ќе обавило ®ену душу. "Реци ЌоЌ да контактира ДреЌка. Добио Ќе шта Ќе тражио. Повреди"емо невину особу да бисмо добили информациЌе."
  
  "Сестра Боудреау?" Кинимака Ќе деловала оштриЌе него иначе. "Да ли га заиста има? И ГеЌтс га Ќе потписао?"
  
  "И ти би", ХаЌден Ќе обрисала очи, "да Ќе неко управо мучио и убио твоЌу жену."
  
  Кинимака Ќе "утке ово варио. "И ово омогу"ава ЦИА-и да уради исто америчком држав анину?"
  
  "То Ќе то за сада", рекао Ќе ХеЌден. "Ми смо у рату."
  
  
  ГЛАВА єЕДАНАЕСТА
  
  
  Матт Драке Ќе почео са скупим стварима. Боца єохнние Валкер Блацк Ќе била привлачна и ниЌе изгледала превише отрцано.
  
  Можда би нешто бо е брзо истиснуло се"а®е на ®ено лице? ОваЌ пут, у свом сну, да ли "е Ќе заиста спасити као што Ќе увек обе"авао?
  
  Потрага Ќе настав ена.
  
  Виски Ќе изгорео. Одмах Ќе испио чашу. Поново га Ќе напунио. Борио се да се концентрише. Био Ќе то човек коЌи Ќе помагао другима, коЌи Ќе заслужио ®ихово повере®е, коЌи Ќе стаЌао на ®ему и никога ниЌе изневерио.
  
  Али изневерио Ќе КенедиЌа Мура. А пре тога Ќе изневерио Алисон. И изневерио Ќе ®ихово нерођено дете, бебу коЌа Ќе умрла пре него што Ќе уопште имала прилику да живи.
  
  Џони Вокер Ќе, као и свака друга боца коЌу Ќе раниЌе пробао, продубио ®егов очаЌ. Знао Ќе да "е се ово догодити. Желео Ќе да боли. Желео Ќе да одсече део агониЌе из ®егове душе.
  
  Бол Ќе био ®егово покаЌа®е.
  
  Зурио Ќе кроз прозор. Гледао Ќе уназад, празан, невиђен и без емоциЌа - обоЌен у црно, баш као и он. Ажурира®а од маЌа и АлисиЌе постаЌала су све ређа. Позиви ®егових приЌате а из САС-а и да е су стизали на време.
  
  Крвави кра  Ќе пре неколико дана убио Бенове родите е. Били су безбедни. Никада нису знали за опасност, а Бен никада не"е сазнати колико су близу тога да постану жртве освете Крвавог кра а.
  
  А нису знали ни агенти ЦИА коЌи су чували БлеЌкове. САС-у ниЌе било потребно призна®е или тапша®е по леђима. єедноставно су завршили задатак и прешли на следе"и.
  
  Проклета мелодиЌа Ќе почела да свира. Песма Ќе била подЌеднако дир ива колико и лепа - 'Ми Иммортал' од Еванесценце - и подсетила га Ќе на све што Ќе икада изгубио.
  
  То Ќе била ®егова мелодиЌа звона. Мало Ќе збу®ено пет ао по чаршавима, али се на краЌу Ќавио на телефон.
  
  "Да?"
  
  "Ово Ќе ХеЌден, Мет."
  
  Седео Ќе мало усправниЌе. ХеЌден Ќе био свестан своЌих недавних подвига, али Ќе одлучио да их игнорише. Алициа Ќе била ®ихов посредник. "Шта се десило? Бен-?" НиЌе могао ни себе да изговори те речи.
  
  "Он Ќе Ок. Ми смо добро. Али нешто се догодило."
  
  "єесте ли нашли Коваленка?" Нестрп е®е Ќе пресецало алкохолну измаглицу попут светла рефлектора.
  
  "Не, не Ќош. Али Ед Боудреаук има сестру. И добили смо дозволу да Ќе доведемо овде."
  
  ДреЌк Ќе сео, заборавивши на виски. Мрж®а и паклена ватра запалили су му два знака у срце. "Знам тачно шта да радим."
  
  
  ГЛАВА ДВАНАЕСТА
  
  
  ХеЌден се припремила за оно што Ќе требало да дође. Њена цела ЦИА кариЌера ниЌе Ќе припремила за ову ситуациЌу. УбиЌена супруга министра одбране. Међународни терориста држи као таоце непознат броЌ рођака мо"них  уди.
  
  Да ли Ќе влада знала идентитете свих ук учених? Никада. Али могли бисте бити проклето сигурни да су знали много више него што су икада рекли.
  
  Чинило се много лакше када се први пут уписала. Можда су ствари биле ЌедноставниЌе тада, пре 11. септембра. Можда су у време ®еног оца, ЏеЌмса ЏеЌа, легендарног агента на кога Ќе тежила да се угледа, ствари биле црно-беле.
  
  И немилосрдни.
  
  Била Ќе то оштра ивица. Рат против Крвавог Кра а се водио на многим нивоима, али ®ен би се могао показати као наЌстрашниЌи и наЌуспешниЌи до сада.
  
  Разнолике личности  уди коЌи су били на ®еноЌ страни давали су ЌоЌ предност. ГеЌтс Ќе ово први приметио. Зато им Ќе дозволио да спроведу сопствену истрагу о мистериЌи око Бермудског троугла. ГеЌтс Ќе била паметниЌа него што Ќе икада мислила да Ќесте. Одмах Ќе увидео предност коЌу пружаЌу контрастне личности као што су Мет ДреЌк, Бен БлеЌк, МеЌ Китано и Алиша МаЌлс. Видео Ќе потенциЌал ®еног тима. И све их Ќе споЌио.
  
  СЌаЌно.
  
  Тим буду"ности?
  
  Сада Ќе човек коЌи Ќе изгубио све желео да правда буде задово ена за човека коЌи Ќе тако брутално убио своЌу жену.
  
  ХеЌден Ќе пришао БоудреауковоЌ "елиЌи. Лаконски пла"еник Ќе ле®о погледао преко склоп ених руку.
  
  "Могу ли вам помо"и, агенте ЏеЌ?"
  
  ХеЌден себи никада не би опростила да ниЌе покушала поново. "Реците нам где се налази Коваленко, Боудреау. Само га даЌте и све "е бити готово." Раширила Ќе руке. "Мислим, ниЌе да га брига за тебе."
  
  "Можда он зна." Боудреау се окренуо и склизнуо са кревета. "Можда не зна. Можда Ќе прерано ре"и, а?"
  
  "Какви су му планови? Шта су ово Врата пакла?
  
  "Да сам знао..." На Боудреауовом лицу се одавао осмех аЌкуле коЌа се храни.
  
  "Стварно да." Хаиден Ќе остао веома неозби ан. "ДаЌем ти послед®у шансу."
  
  "Послед®а шанса? Хо"еш ли ме упуцати? Да ли Ќе ЦИА коначно схватила коЌе мрачне грехе мора починити да би остала у игри?"
  
  ХеЌден Ќе слегнуо раменима. "ПостоЌи време и место за ово."
  
  "Сигурно. Могао бих да наведем неколико места." Боудреау ЌоЌ се ругао, а лудило Ќе сиЌало кроз млаз п увачке. "Не можете ништа да ми урадите, агенте ЏеЌ, што би ме натерало да издам некога мо"ног као што Ќе Крвави кра .
  
  "Па..." ХеЌден се примора да се насмеЌе. "То нас Ќе навело на размиш а®е, Ед." Додала Ќе ведрину свом гласу. "Немаш ништа овде, човече. Ништа. А ипак не"еш пролити. Седиш тамо, губиш се, радосно прихваташ зак учак. Као потпуно копиле. Као губитник. Као комад Ќуж®ачког сра®а." ХеЌден Ќе дао све од себе.
  
  Боудреаукова уста су формирала напету белу линиЌу.
  
  "Ви сте човек коЌи Ќе одустао. Зачко ица. Жртвова®е. Импотентан."
  
  Боудреау Ќе кренуо ка ®оЌ.
  
  ХеЌден Ќе притиснула своЌе лице о решетке, задиркиваЌу"и га. "єебени млохави курац."
  
  Боудреау Ќе задао ударац, али ХеЌден се брже повукла, и да е се приси аваЌу"и да се осмехне. Звук ®егове шаке у челик био Ќе као мокри шамар.
  
  "Па смо се питали. Шта чини човека попут вас, воЌника, постаЌе слабово ни припадник?"
  
  Сада Ќу Ќе Боудреау погледао очима коЌе полако схватаЌу.
  
  "То Ќе све". ХеЌден га Ќе опонашао. "Стигли сте тамо, зар не? Њено име Ќе МариЌа, зар не?"
  
  Боудреау Ќе залупио решетке у неизрецивом бесу.
  
  Био Ќе ред на Хаидена да се осмехне. "Као што сам ве" рекао. Импотентан."
  
  Она се окрену. Семе Ќе посеЌано. Радило се о брзини и бруталности. Ед Боудреау никада не би пукао у нормалним условима. Али сада...
  
  Кинимака Ќе смотао телевизор, коЌи су привезали за столицу да га пла"еник види. Брига у човековом гласу била Ќе очигледна, иако се трудио да то сакриЌе.
  
  "Шта, дођавола, ви  уди покушавате да изведете?"
  
  "Настави да гледаш, копиле." Хаиден Ќе учинила да ЌоЌ глас звучи као да ЌоЌ више ниЌе стало. Кинимака Ќе ук учила ТВ.
  
  Боудреаукове очи су се рашириле. "Не", рекао Ќе тихо само уснама. "О, не".
  
  ХеЌден Ќе срео ®егов поглед са потпуно веродостоЌним осмехом. "Ми смо у рату, Боудреау. єош увек не желиш да причаш? Изабери Ќебени додатак."
  
  
  * * *
  
  
  Мет ДреЌк се уверио да Ќе камера безбедно постав ена пре него што Ќе ушао у кадар. Црна балаклава била Ќе навучена преко ®еговог лица више ради ефекта него камуфлаже, али панцир коЌи Ќе носио и оружЌе коЌе Ќе носио потпуно су Ќасно говорили о озби ности девоЌчине ситуациЌе.
  
  Очи девоЌке биле су Ќезера очаЌа и страха. НиЌе имала поЌма шта Ќе урадила. Немам поЌма зашто им Ќе то требало. НиЌе знала чиме се ®ен брат бавио.
  
  МариЌа Федак Ќе била невина, помисли ДреЌк, ако Ќе неко невин ових дана. СлучаЌно ухва"ен, несре"ом ухва"ен у мрежу раширену по целом свету, коЌа Ќе сиктала и пуцкетала од смрти, бездушности и мрж®е.
  
  ДреЌк се зауставио поред ®е, машу"и ножем у десноЌ руци, а другом се лагано наслонила на пишто . НиЌе му више било важно да Ќе она невина. Била Ќе то одмазда, ни ма®е ни више. Живот за живот.
  
  Стрп иво Ќе чекао.
  
  
  * * *
  
  
  "МариЌа Федак", рекао Ќе ХеЌден. "Она Ќе ваша сестра, удата, господине Боудреау. Ваша сестра, заборавна, господине пла"еник. Ваша сестра Ќе престрав ена, г. Она не зна ко ЌоЌ Ќе брат и шта редовно ради. Али она те стварно познаЌе. Она познаЌе брата пуног  убави коЌи Ќе посе"уЌе Ќедном или два пута годиш®е са лажним причама и промиш еним поклонима за ®ену децу. Реци ми, Ед, да ли желиш да одрастаЌу без маЌке?"
  
  Боудреаукове очи су биле избу ене. Његов голи страх био Ќе толико Ќак да га Ќе Хаиден заправо сажалио. Али сада ниЌе било време. Живот ®егове сестре Ќе заиста био на нишану. Зато су за дома"ина изабрали Мета Дракеа, Ќедног.
  
  "МариЌа". Реч Ќе изашла из ®ега, патетичан и очаЌан.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк Ќе Ќедва могао да види уплашену девоЌку. Видео Ќе КенедиЌа мртвог у ®еговим рукама. Видео Ќе Бенове крваве руке. Видео Ќе Харисоново криво лице.
  
  Али наЌвише од свега видео Ќе Коваленка. Крвави кра , главни ум, Ќе човек толико празан и лишен осе"а®а да не може бити ништа друго до реанимирани леш. Зомбие. Видео Ќе човеково лице и хтео Ќе да задави живот у свему што га Ќе окруживало.
  
  Његове руке испружиле су се ка девоЌци и склопиле око ®еног грла.
  
  
  * * *
  
  
  ХеЌден Ќе трепнула према монитору. Драке Ќе пожуривао ствари. Боудреау Ќе Ќедва имао времена да попусти. Кинимака Ќе закорачио ка ®оЌ, увек  убазан посредник, али га Ќе Алиша МаЌлс повукла назад.
  
  "Нема шансе, велики момче. Нека се зноЌе ова копилад. На рукама немаЌу ништа осим смрти."
  
  ХеЌден се натерала да се наруга Боудреауку на начин на коЌи се се"а да га Ќе исмевао када Ќе наредио да се ®ени  уди убиЌу.
  
  "Хо"еш ли да вриштиш, Ед, или желиш да знаш како праве суши у ВеликоЌ БританиЌи?"
  
  Боудреаук Ќу Ќе погледао убоЌитим погледом. Из угла ®егових усана потекла Ќе танка количина п увачке. ЕмоциЌе су га надвладале, баш као и када Ќе осетио убиство надомак. ХеЌден ниЌе желео да се затвори од ®е.
  
  Алициа Ќе ве" била близу решетака. "Ти си наредио погуб е®е мог дечка. Требало би да ти буде драго што ДреЌк коцка а не Ќа. Натерао бих ту кучку да пати дупло дуже."
  
  Боудреау Ќе погледао с Ќедног на другог. "Бо е да се обоЌици постарате да никада не изађем одавде. Кунем се да "у вас обоЌе исе"и на комаде."
  
  "СачуваЌ то." ХеЌден Ќе гледао како ДреЌк стиш"е МариЌу Федак за врат. "Она нема много времена."
  
  Боудреау Ќе био чврст човек и ®егово лице Ќе било затворено. "ЦИА не"е наудити моЌоЌ сестри. Она Ќе држав анин СЌеди®ених Држава".
  
  Сада Ќе ХеЌден заиста веровао да лудак то заиста ниЌе схватио. "СлушаЌ ме, ти лудо копиле", просиктала Ќе. "Ми смо у рату. Крвави кра  Ќе убиЌао Американце на америчком тлу. Отео Ќе десетине. Десетине. Он жели да држи ову зем у за откуп. Брига га за тебе или твоЌу смрд иву сестру!"
  
  Алициа Ќе нешто промрм ала у слушалицу. ХеЌден Ќе чуо упутства. Кинимака Ќе урадио исто.
  
  Као и Драке.
  
  Пустио Ќе жени врат и извукао пишто  из футроле.
  
  ХеЌден Ќе тако снажно стиснула зубе да су нерви око ®ене лоба®е вриснули. Њен инстинкт скоро Ќу Ќе натерао да вришти и каже му да престане. Њен фокус се замаглио на секунд, али онда Ќе почео ®ен тренинг, рекавши ЌоЌ да Ќе ово наЌбо а шанса да пронађу Коваленка.
  
  єедан живот за спас стотина или више.
  
  Боудреау Ќе приметио игру емоциЌа на ®еном лицу и изненада се нашао за решеткама, убеђен, пружаЌу"и руку и реже"и.
  
  "Не ради то. Да се ниси усудио да то урадиш моЌоЌ малоЌ сестри!"
  
  Хаиденово лице Ќе било камена маска. "Послед®а шанса, убицо."
  
  "Крвави кра  Ќе дух. Колико знам, то би могла бити црвена харинга. Он воли овакве ствари."
  
  "Прим ено к зна®у. ТестираЌте нас."
  
  Али Боудреау Ќе предуго био пла"еник, предуго убица. А ®егова мрж®а према ауторитетима заслепила му Ќе расуђива®е. "Иди дођавола, кучко."
  
  ХеЌденино срце Ќе потонуло, али Ќе куцнула монитором микрофона по зглобу. "УпуцаЌ Ќе."
  
  ДреЌк Ќе подигао пишто  и прислонио ЌоЌ га на главу. Његов прст Ќе притиснуо окидач.
  
  Боудреаук Ќе урлао од ужаса. "Не! Крвави кра  у..."
  
  ДреЌк Ќе дозволио да ужасан звук пуц®аве угуши све остале звуке. Гледао Ќе како крв прска са стране главе МариЌе Федак.
  
  "Северни Оаху!" Боудреаук Ќе завршио. "Његов наЌве"и ранч Ќе тамо..." Његове речи су утихнуле док Ќе пао на под, гледаЌу"и своЌу мртву сестру како се спушта у столицу и гледаЌу"и у крв у попрскани зид иза ®е. У шоку Ќе посматрао како се фигура обучена у балаклаву приближава екрану док га ниЌе у потпуности испунила. Затим Ќе скинуо маску.
  
  Лице Мета Дракеа било Ќе хладно, дистанцирано, лице ¤елата коЌи Ќе волео своЌ посао.
  
  ХеЌден Ќе задрхтала.
  
  
  ГЛАВА ТРИНАЕСТА
  
  
  Мет ДреЌк Ќе изашао из таксиЌа и затворио очи да проучи високу зграду коЌа се назирала испред ®ега. Сива и неупад ива, била Ќе то савршена маска за таЌну операциЌу ЦИА-е. Локални агенти морали су да се инфилтрираЌу у подземну гаражу, пролазе"и кроз више слоЌева обезбеђе®а. Сви остали, било да су агенти или цивили, ушли су кроз улазна врата, намерно се представ аЌу"и као лаке мете.
  
  Дубоко Ќе удахнуо, скоро трезан, први пут откако Ќе могао да се се"а, и гурнуо Ќе окретна врата за Ќедну особу. Барем се чинило да ова инсталациЌа озби но схвата своЌу безбедност. Испред ®ега Ќе био Ќедноставан сто, за коЌим Ќе седело пола туцета мушкараца строгог изгледа. Нема сум®е да их Ќе много више гледало.
  
  Ходао Ќе по улаштеном поду од плочица. "Хаиден єаи чека да ме упозна."
  
  "Како се зовеш?"
  
  "ДреЌк."
  
  "Мет ДреЌк?" Чуваров стоички изглед Ќе благо поколебао.
  
  "Сигурно".
  
  Човек му Ќе упутио поглед коЌи би неко могао да користи када види славну личност или затвореника. Онда Ќе назвао. Секунду касниЌе, отпратио Ќе ДреЌка до дискретног лифта. Убацио Ќе к уч и притиснуо дугме.
  
  ДреЌк осети како лифт лети нагоре, као на ваздушном Ќастуку. Одлучио Ќе да не размиш а превише о томе шта "е се десити, пустио Ќе догађаЌе да се побрину сами за себе. Када су се врата отворила, окренуо се према ходнику.
  
  На краЌу ходника стаЌао Ќе одбор да га поздрави.
  
  Бен БлеЌк и ®егова сестра Карин. Хаиден. Кинимака. Алициа Милес Ќе стаЌала негде иза. МеЌ ниЌе видео, али ни тада ниЌе баш очекивао.
  
  Сцена Ќе ипак била погрешна. Ово Ќе морало ук учити КенедиЌа. Све Ќе изгледало чудно без ®е. Изашао Ќе из лифта и покушао да се сети да су се они вероватно осе"али исто. Али да ли су сваке но"и лежали у кревету, гледали кроз ®ене очи, питаЌу"и се зашто ДреЌк ниЌе био ту да Ќе спаси?
  
  Бен Ќе тада стао испред ®ега и ДреЌк Ќе, не говоре"и ништа, повукао млади"а у наручЌе. Карин се стид иво насмешила преко братовог рамена, а ХеЌден Ќе пришао да положи руку на ®егово раме.
  
  "НедостаЌао си нам".
  
  ОчаЌнички се држао. "Хвала вам".
  
  "Не мораш да будеш сам", рекао Ќе Бен.
  
  ДреЌк Ќе направио корак уназад. "Види", рекао Ќе, "важно Ќе да Ќедну ствар разЌаснимо. єа сам проме®ена особа. Не можеш се више ослонити на мене, посебно на тебе, Бене. Ако ово разумете, сви ви, онда постоЌи шанса да можемо да радимо заЌедно."
  
  "НиЌе био твоЌ..." Бен Ќе прешао право на проблем, баш као што Ќе ДреЌк знао да хо"е. Карин Ќе, изненађуЌу"е, била рука разума. Зграбила га Ќе и повукла у страну, остав аЌу"и ДреЌку чист пут до канцелариЌе иза ®их.
  
  Прошао Ќе кроз ®их, успут климаЌу"и главом Кинимаки. Алиша МаЌлс га Ќе погледала озби ним очима. Претрпела Ќе и губитак неког себи драгог.
  
  Драке Ќе стао. "єош ниЌе готово, Алиша, никако. Ово копиле мора бити елиминисано. Ако не, могао би да спали свет до теме а."
  
  Коваленко "е умрети вриште"и.
  
  "АлилуЌа".
  
  ДреЌк Ќе прошао поред ®е у собу. Два велика рачунара су се налазила са ®егове десне стране, чврсти дискови су зуЌали и шк оцали док су тражили и учитавали податке. Испред ®е налазио се пар непробоЌних прозора до пода коЌи су гледали на МаЌами Бич. ОдЌедном га Ќе погодила слика Велса како се претвара да Ќе перверз®ак и тражи снаЌперски нишан како би могао да види препланула тела доле.
  
  Ова помисао га Ќе навела на размиш а®е. Био Ќе то први пут да Ќе кохерентно размиш ао о Велсу откако Ќе Кенеди убиЌен. Велс Ќе умро страшном смр"у од АлисиЌе или МеЌ. НиЌе знао коЌе, а ниЌе знао ни зашто.
  
  Чуо Ќе да га други прате. "Па..." Усредсредио се на поглед. "Када идемо на ХаваЌе?"
  
  "УЌутро", рекао Ќе ХеЌден. "Многа наша средства су сада концентрисана на Оаху. Проверавамо и друга острва Ќер Ќе познато да Коваленко има више од Ќедног ранча. Наравно, сада Ќе познато и да Ќе он маЌстор преваре, тако да настав амо да пратимо друге трагове у различитим регионима света.
  
  "Добро. Се"ам се референци на Капетана Кука, ДиЌамантску главу и Врата пакла. Да ли Ќе ово оно на шта сте ци али?"
  
  Бен Ќе узео. "Прилично, да. Али Кук Ќе слетео на Кауаи, а не на Оаху. Његово..." Монолог се нагло завршио. "Хмм, укратко. Нисмо нашли ништа необично. Здраво."
  
  "Нема директних веза између Кука и Диамонд Хеада?"
  
  "Радимо на томе". Карин Ќе говорила мало одбрамбено.
  
  "Али он Ќе рођен у єоркширу", додао Ќе Бен, тестираЌу"и ДреЌкову нову бариЌеру. "Знаш, БожЌа зем а."
  
  Чинило се као да ДреЌк ниЌе ни чуо шта ®егов приЌате  говори. "Колико Ќе дуго провео на ХаваЌима?"
  
  "Месеци", рекла Ќе Карин. "Вратио се тамо наЌма®е два пута."
  
  "Можда Ќе тада посетио свако острво. Оно што треба да урадите Ќе да проверите ®егове дневнике, а не историЌу или достигну"а. Морамо да знамо о оним стварима по коЌима он ниЌе познат."
  
  "Ово Ќе..." Карин Ќе застала. "Заиста има смисла."
  
  Бен ниЌе рекао ништа. Карин ниЌе била готова. "Оно што знамо Ќе ово: хаваЌски бог ватре, му®а и вулкана Ќе жена по имену Пеле. Она Ќе популарна фигура у многим древним причама на ХаваЌима. За ®ен дом се каже да се налази на врху Ќедног од наЌактивниЌих вулкана на свету, али Ќе на Великом острву, а не на Оахуу.
  
  "Ово Ќе све?" кратко Ќе упитао ДреЌк.
  
  "Не. Док Ќе ве"ина прича о ®еним сестрама, неке легенде говоре о капиЌи Пеле. КапиЌа води до ватре и срца вулкана - да ли вам то звучи као пакао?"
  
  "Можда Ќе ово метафора", рече Кинимака без размиш а®а, а затим поцрвене. "Па, могло би бити. Знаш..."
  
  АлисиЌа се прва насмеЌала. "Хвала Богу да бар неко други има смисао за хумор." Она Ќе фркнула, а затим додала: "Без увреде", гласом коЌи Ќе показивао да ниЌе баш брига како се  уди према ®оЌ понашаЌу.
  
  "Пелеова капиЌа би могла бити корисна", рекао Ќе ДреЌк. "Настави са добрим радом. Видимо се уЌутру".
  
  "Зар не остаЌеш?" Бен Ќе рекао, очигледно се надаЌу"и да "е имати прилику да разговара са своЌим приЌате ем.
  
  "Не". ДреЌк Ќе зурио кроз прозор док Ќе сунце почело да залази над океаном. "Вечерас морам негде да будем."
  
  
  ГЛАВА ЧЕТРНАЕСТА
  
  
  ДреЌк Ќе изашао из собе не освр"у"и се. Као што се и очекивало, ХеЌден га Ќе сустигао баш када се спремао да уђе у лифт.
  
  "ДреЌк, успори. Она Ќе добро?"
  
  "Знаш да Ќе добро. Видели сте Ќе на видео стриму."
  
  ХеЌден га ухвати за руку. "Знате на шта мислим."
  
  "Би"е она добро. Морало Ќе да изгледа добро, знаш то. Боудреаук Ќе сигурно мислио да Ќе то стварно."
  
  "Да".
  
  "Волео бих да сам могао да га видим како се разбиЌа."
  
  "Па, Ќа сам био таЌ коЌи Ќе избо, тако да сам добио то задово ство, захва уЌу"и теби."
  
  ДреЌк Ќе притиснуо дугме за први спрат. "Његова сестра би ве" требала бити са вашим агентима. Одвеш"е Ќе у болницу и очисти"е Ќе. Лажна крв Ќе ђаво коЌи гледа своЌа посла, знаш."
  
  "Боудреау Ќе постао Ќош луђи, ако Ќе то могу"е. Када Ќе ®егова сестра устала, жива..." ХеЌден Ќе одмахнула главом. "Коначни колапс."
  
  "План Ќе успео. Била Ќе то добра идеЌа", рекао ЌоЌ Ќе ДреЌк. "Добили смо информациЌе. Вредело Ќе ".
  
  ХеЌден климну главом. "Знам. Само ми Ќе драго што Ќе маниЌак иза решетака."
  
  ДреЌк Ќе ушао у лифт и чекао да се врата затворе. "Да Ќе на мени", рекао Ќе док Ќе ХеЌден нестао из вида. "Убио бих копиле у ®еговоЌ "елиЌи."
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк Ќе узео такси до булевара БискеЌн и упутио се до тржног центра БеЌсаЌд. Човек коЌи га Ќе позвао, звучао Ќе пригушено, несигурно и потпуно ван карактера, желео Ќе да се нађе испред Бубба Гумпа. ДреЌк Ќе имао тренутак хумора и предложио Ќе Хутерс, место коЌе им Ќе вероватно више одговарало, али МеЌ се понашала као да га ниЌе ни чула.
  
  ДреЌк се придружио гомили, слушао бучну забаву око себе и осе"ао се потпуно ван места. Како су ови  уди могли бити тако сре"ни када Ќе изгубио нешто тако драго? Како их ниЌе брига?
  
  Грло му Ќе било суво, а усне испуцале. Бар у Бубба Гумпу Ќе позвао. Можда би могао да потоне неколико пре него што она стигне. Међутим, ниЌе гаЌио илузиЌе; ово Ќе морало да престане. Ако Ќе ишао на ХаваЌе да лови убицу жене коЌу Ќе волео, ако Ќе желео да се освети радиЌе него да постане жртва, ово Ќе морао бити послед®и пут.
  
  Морало Ќе бити.
  
  Хтео Ќе да гурне врата када Ќе Маи вриснула на ®ега. Била Ќе ту, насло®ена на стуб на ма®е од шест стопа од мене. Да Ќе она неприЌате , он би сада био мртав.
  
  Његова одлучност за окрутност и одмазду била Ќе безвредна без усредсређености и искуства.
  
  Маи Ќе кренула у ресторан, Драке Ќу Ќе пратио. Сели су за бар и наручили Лава Фловс у част ®иховог предстоЌе"ег путова®а на ХаваЌе.
  
  ДреЌк Ќе "утао. Никада раниЌе ниЌе видео Маи Китано нервозног. Никада Ќе раниЌе ниЌе видео уплашену. НиЌе могао да замисли сценарио коЌи би Ќе покренуо.
  
  А онда му се свет поново срушио.
  
  "Коваленко Ќе отео моЌу сестру Чику из ТокиЌа. Прошло Ќе много месеци. Од тада Ќе држао у заточеништву." Маи Ќе дубоко удахнула.
  
  "Разумем. Разумем шта си урадио", рекао Ќе ДреЌк шапатом. Било Ќе очигледно. Породица Ќе увек била на првом месту.
  
  "Он има уређаЌ."
  
  "Да".
  
  "Дошао сам у САД да Ќе пронађем. Да нађем Коваленка. Али нисам успео док ме ти и твоЌи приЌате и нисте контактирали. ДугуЌем ти".
  
  "Нисмо Ќе спасили. єеси."
  
  "Дали сте ми наду, учинили сте ме диЌелом тима."
  
  "єош увек си део тима. И не заборавите да влада има Ќош Ќедан лек. Они не"е одустати."
  
  "Осим ако неко од ®их ниЌе имао во ену особу у заточеништву.
  
  ДреЌк Ќе знао шта се догодило ГеЌтсовоЌ супрузи, али ниЌе рекао ништа. "Треба"еш нам на ХаваЌима, Маи. Ако желимо да победимо овог човека, треба"е нам наЌбо и. Влада то зна. Зато Ќе вама, АлициЌи и осталима дозво ено да одете".
  
  "И ви?"
  
  "И Ќа".
  
  "Шта Ќе са твоЌим во енима, ДреЌк? Да ли Ќе Крвави кра  покушавао да изврши своЌу освету?"
  
  ДреЌк слеже раменима. "Он ниЌе."
  
  "А ипак "е наставити да покушава."
  
  "Да ли Ќе твоЌа сестра безбедна?" Да ли ЌоЌ Ќе потребна додатна заштита? Знам неке  уде..."
  
  "То Ќе решено, хвала."
  
  ДреЌк Ќе проучавао нетакнуто пи"е. "Онда "е се све ово завршити на ХаваЌима", рекао Ќе. "А сада када смо га скоро пронашли, то "е бити ускоро."
  
  Маи Ќе отпила дуг гут аЌ пи"а. "Би"е спреман, ДреЌк. Он Ќе ово планирао децениЌу."
  
  "Ово Ќе зем а ватре", рекао Ќе. "ДодаЌте Коваленка и нас остале у ту Ќедначину, и цело ово место би могло да експлодира.
  
  
  * * *
  
  
  Гледао Ќе МеЌ како одлази ка паркингу и кре"е ка месту где Ќе мислио да би могао бити такси. Но"ни живот у МаЌамиЌу био Ќе у пуном Ќеку. Алкохол ниЌе био Ќедино доступно средство опиЌа®а, а комбинациЌа бескраЌних, приЌатних но"и, лепих мушкараца и жена и динамичних мелодиЌа напорно Ќе радила да подигне чак и ®егов слабашан морал.
  
  Скренуо Ќе иза угла и марина се отворила пред ®им - Ќахте коЌе су се начичкале да заузму своЌа места, гомила коЌа Ќе испунила шеталишта, ресторан на отвореном препун прелепих  уди коЌи нису марили за било шта на свету.
  
  У великоЌ мери хвала  удима као што Ќе Мет ДреЌк.
  
  Окренуо се назад. Његов мобилни телефон Ќе зазвонио уз ту прога®аЌу"у, мелодичну мелодиЌу.
  
  Брзо притисните дугме. "Да?"
  
  "Матт? Добар дан. Здраво." Фини тонови оксфордског образова®а су га изненадили.
  
  "Дал?" - рекао Ќе. "Торстен Дахл?"
  
  "Сигурно. Ко Ќош звучи тако добро?"
  
  Драке се успаничио. "Све Ќе у реду?"
  
  "Не брини, друже. Све Ќе добро на овоЌ страни света. Исланд Ќе сЌаЌан. Деца су фантастична. Жена Ќе... жена. Како стоЌе ствари са Коваленком?"
  
  "Пронашли смо га", рекао Ќе ДреЌк са осмехом. "Скоро. Знамо где да тражимо. Тренутно Ќе у току нека мобилизациЌа и требало би да будемо на ХаваЌима сутра.
  
  "Савршен. Па, разлог због коЌег зовем може вам бити од користи, а можда и не. Можете сами одлучити. Као што знате, истражива®е Гробнице богова се настав а опрезно. Се"ате ли се како сам у ФреЌевом замку стаЌао на ивици Одинове гробнице са исплаженим Ќезиком? Да ли се се"ате шта смо нашли?"
  
  ДреЌк се присетио свог тренутног страхопоштова®а. "Сигурно".
  
  "ВеруЌте ми када кажем да скоро сваки дан налазимо благо коЌе Ќе Ќеднако овом или чак и превазилази. Али нешто приземниЌе Ќе привукло моЌу паж®у Ќутрос, углавном зато што ме Ќе подсетило на тебе.
  
  ДреЌк Ќе закорачио у уску уличицу да бо е чуЌе Швеђанина. "Подсе"а те на мене? єесте ли пронашли Херкула?
  
  "Не. Али нашли смо знакове на зидовима сваке нише у гробници. Били су сакривени иза блага, тако да у почетку нису били приметни."
  
  Драке се накаш ао. "Оцене?"
  
  "ПоклапаЌу се са фотографиЌом коЌу сте ми послали."
  
  ДреЌк Ќе за тренутак потраЌао, а онда му Ќе му®а ударила у срце. "Чекати. Мислиш баш као на слици коЌу сам послао? Слика вртлога коЌу смо пронашли на уређаЌима за путова®е кроз време?"
  
  "Мислио сам да "е те ово натерати да угризеш, приЌате у. Да, ове ознаке - или коврче, како кажете."
  
  ДреЌк Ќе на тренутак остао без речи. Ако су се ознаке у Гробници богова поклапале са ознакама коЌе су пронашли на древним транспортним уређаЌима, онда Ќе то значило да су из истог доба.
  
  ДреЌк Ќе говорио кроз сува уста. "То значи-"
  
  Али Тхорстен Дал Ќе ве" мислио на све. "Да су богови створили уређаЌе за путова®е кроз време. Ако размислите о томе, има смисла. Из онога што смо пронашли у ОдиновоЌ гробници знамо да су постоЌали. Сада знамо како су манипулисали протоком времена."
  
  
  ГЛАВА ПЕТНАЕСТА
  
  
  Крвави кра  Ќе стаЌао на ивици свог малог резервата, посматраЌу"и како неколико ®егових бенгалских тигрова Ќури малог Ќелена коЌи Ќе био пуштен за ®их. Његове емоциЌе су биле растргане. С Ќедне стране, било Ќе задово ство поседовати и гледати у слободно време Ќедну од наЌве"их машина за убиЌа®е икада створених на планети. С друге стране, била Ќе велика срамота што су били заточени. Заслужили су бо е.
  
  Не као ®егови  удски зароб еници. Заслужили су оно што су добили.
  
  Боудреау.
  
  Крвави кра  се окренуо када Ќе чуо неколико  уди како ходаЌу по трави. "Господине Боудреау," промуцао Ќе. "Како Ќе протекло притвара®е ЦИА-е?"
  
  Човек се зауставио неколико метара да е, одаЌу"и му поштова®е коЌе му Ќе требало, али га Ќе гледао без страха. "Теже него што сам замиш ао", признао Ќе. "Хвала на тихом извлаче®у."
  
  Крвави кра  Ќе застао. Осе"ао Ќе тигрове иза себе како Ќуре уплашеног Ќелена. єелен Ќе зацвилио и побегао, обузет ужасом, неспособан да се суочи са сопственом смр"у. Боудреау ниЌе био такав. Крвави кра  му Ќе указао одређени степен поштова®а.
  
  "Да ли вас Ќе Мет ДреЌк надмашио?"
  
  "ЦИА се показала сналаж ивиЌом него што сам очекивао. То Ќе све".
  
  "Знаш да да сам имао пишто , смрт твоЌе сестре не би била лажирана.
  
  Боудреауково "ута®е Ќе показало да Ќе разумео.
  
  "Дошло Ќе време за акциЌу", рекао Ќе Крвави кра . "Треба ми неко да уништи остале ранчеве. Оне на КауаиЌу и Великом острву. Можете ли то учинити за мене?"
  
  Човек кога Ќе наредио спасао од доживотног затвора изненада Ќе нашао наду. "єа то могу."
  
  "Морате убити сваког таоца. Сваки мушкарац, жена и дете. Ти то можеш?"
  
  "Да господине".
  
  Крвави кра  се нагнуо напред. "Сигуран си?"
  
  "Уради"у све што тражите од мене."
  
  Крвави кра  ниЌе показивао спо аш®е емоциЌе, али Ќе био задово ан. Боудреау Ќе био ®егов наЌспособниЌи борац и командант. Добро Ќе што Ќе остао тако одан.
  
  "Онда иди спреми се. Чекам ваша упутства."
  
  Његови  уди су одвели Американца, а Крвави кра  Ќе показао Ќедном човеку да сачека иза. Био Ќе то Клод, мена¤ер ®еговог ранча на Оахуу.
  
  "Као што сам рекао, Клод, дошло Ќе време. єесте ли спремни, зар не?"
  
  "Све Ќе припрем ено. Колико треба да издржимо?"
  
  "Држа"ете се док не умрете," закрештао Ќе Крвави кра . "Онда "е твоЌ дуг према мени бити пла"ен. Ви сте део омета®а. Наравно, ово Ќе само мали део, али ваша жртва Ќе вредна тога."
  
  Његов надзорник на Оахуу Ќе "утао.
  
  "Да ли вам смета?"
  
  "Не. Не, господине."
  
  "Ово Ќе добро. А када им усмеримо паж®у на ранч, отвори"ете локалне острвске "елиЌе. єа сам таЌ коЌи "у про"и кроз Врата пакла, али ХаваЌи "е горети."
  
  
  ГЛАВА ШЕСНАЕСТА
  
  
  Приватни авион ЦИА-е Ќе летео на висини од тридесет девет хи ада стопа. Матт Драке Ќе завртио лед у своЌоЌ празноЌ чаши и отворио поклопац за Ќош Ќедан миниЌатурни виски. Седео Ќе сам у зад®ем делу авиона, надаЌу"и се да "е поштовати ®егову само"у. Али стални погледи у страну и бесно шапута®е говорили су му да "е комби "добродошао назад" ускоро стати поред ®ега.
  
  А виски Ќош ниЌе ни почео да ми иде на живце.
  
  ХеЌден Ќе седела преко пута ®ега, а Кинимака поред ®е. Упркос природи своЌе мисиЌе, ХаваЌац Ќе деловао прилично весело због повратка у своЌу домовину. Његова породица Ќе била паж иво чувана, али увек оптимистични ¤ин деловао Ќе прилично уверен да "е Ќош имати прилику да их види.
  
  ХеЌден Ќе разговарао са Џонатаном ГеЌтсом преко сателитског телефона. "єош три? То Ќе укупно двадесет и Ќедан затвореник, господине. Па, да, сигуран сам да има више од тога. И Ќош нема локациЌе. Хвала вам".
  
  ХеЌден Ќе прекинула везу и спустила главу. "Не могу више да причам са ®им. Како разговарати са човеком чиЌа Ќе жена управо убиЌена? Шта "еш ре"и?"
  
  Драке Ќу Ќе посматрао. ПотраЌао Ќе тренутак, али онда Ќе скренула своЌ уклети поглед ка ®ему. "Жао ми Ќе, Матт. Не мислим. Толико тога се дешава."
  
  ДреЌк климну главом и искапи чашу. "Зар ГеЌтс не би требало да оде на одмор?"
  
  "СитуациЌа Ќе превише нестабилна." ХеЌден Ќе притиснула телефон на ®ено колено. "У рату нико не може да нестане у позадину.
  
  ДреЌк се насмеЌао због ирониЌе. "Нисам мислио да су ХаваЌи тако велики."
  
  "Мислиш, зашто Ќош нису пронашли бар Ќедан од ®егових ранчева? Па, ниЌе велика ствар. Али има страшно пуно непроходних шума, брда и долина. И ранчеви су вероватно камуфлирани. И Крвави Кра  Ќе припрем ен за нас. Вашингтон изгледа мисли да "е нам локално становништво помо"и више него обична радна снага.
  
  ДреЌк Ќе подигао обрву. "ИзненађуЌу"е, вероватно су у праву. Овде долази наш приЌате ски гигант."
  
  Мано му Ќе упутио широк, опуштен осмех. "Заиста познаЌем ве"ину  уди у Хонолулуу.
  
  ПоЌавило се заму"е®е, а Бен БлеЌк се изненада поЌавио поред ®ега. ДреЌк Ќе зурио у млади"а. То Ќе био први пут да су се заиста видели откако Ќе Кенеди умро. У ®ему се подигао талас емоциЌа, коЌе Ќе брзо потиснуо и сакрио отпивши Ќош Ќедан гут аЌ.
  
  "Све се десило тако брзо, друже. Нисам могао помо"и. Она ме Ќе спасила, али... али Ќа нисам могао да Ќе спасем."
  
  "Не кривим те. То ниЌе била твоЌа грешка."
  
  "Али ти си отишао."
  
  ДреЌк Ќе погледао Карин, Бенову сестру, коЌа Ќе  утитим очима гледала свог брата. Очигледно су разговарали о Беновом непромиш еном потезу, а он Ќе кренуо супротно. ДреЌк Ќе отворио Ќош Ќедан виски и завалио се у столицу, а поглед му Ќе био непомичан. "Пре око хи аду година, придружио сам се САС-у. НаЌбо а борбена сила на свету. ПостоЌи разлог зашто су наЌбо и, Бене. Између осталог, то Ќе зато што су окрутни  уди. Немилосрдни. Убице. Не изгледаЌу као Матт Драке. Или чак као Мет ДреЌк, коЌи Ќе тражио Одинове кости. ОваЌ Матт Драке ниЌе био у САС-у. Био Ќе цивил".
  
  "И сада?"
  
  "Све док Ќе Крвави кра  жив и Вендета Ќош постоЌи, не могу бити цивил. НиЌе важно колико желим да будем лош."
  
  Бен Ќе скренуо поглед. "єа разумем".
  
  ДреЌк Ќе био изненађен. Напола се окренуо док Ќе Бен устао и вратио се на своЌе седиште. Можда Ќе млади" почео да одраста.
  
  Да послед®а три месеца нису убрзала оваЌ процес, ништа никада не би.
  
  ХеЌден га Ќе посматрао. "Био Ќе са ®ом, знаш. Кад Ќе умрла. И ®ему Ќе било тешко."
  
  ДреЌк прогута и ништа не рече. Грло му се стегло и било Ќе све што Ќе могао да не бризне у плач. Неки тип из САС-а. Виски Ќе оставио врео траг у стомаку. Након неког тренутка упитао Ќе: "Како ти Ќе нога?"
  
  "Боли. Могу да ходам, па чак и да трчим. Ипак, не бих желео да се борим са Боудреауом Ќош неколико неде а.
  
  "Све док Ќе он у затвору, не"ете морати."
  
  Метеж Ќе привукао ®егову паж®у. Маи и Алициа су седеле неколико редова испред и преко пута Ќедна од друге. Однос између две жене никада ниЌе био више него мраз, али нешто их Ќе обоЌе иритирало.
  
  "Компромитовали сте нас!" Алициа Ќе почела да вришти. "Да спасем сопствену проклету сестру. Како би иначе могли да нађу хотел?"
  
  ДреЌк Ќе склизнуо са седишта и кренуо низ пролаз. Послед®а ствар коЌа му Ќе била потребна током лета била Ќе туча између две наЌсмртоносниЌе жене коЌе Ќе икада познавао.
  
  "Худсон Ќе умро у том хотелу", прогунђа Алиша. "Убили су га док... док..." Одмахнула Ќе главом. "Да ли Ќе ово била твоЌа информациЌа, Китано? Изазивам вас да кажете истину."
  
  Алициа Ќе закорачила у пролаз. Маи Ќе устала да Ќе погледа у лице. Две жене су биле скоро нос уз нос. Маи се повукла да направи места за себе. Неискусни посматрач би могао помислити да Ќе то знак слабости Ќапанске девоЌке.
  
  Драке Ќе знао да Ќе ово смртоносни знак.
  
  ПоЌурио Ќе напред. "Зауставити!"
  
  "МоЌа сестра вреди десет Хадсона."
  
  Алициа Ќе зарежала. "Сада "у добити мало маЌа!"
  
  ДреЌк Ќе знао да МеЌ не"е одустати. Било би лакше ре"и АлишиЌи оно што Ќе ве" знала - да се Хадсон одао - али понос Маи Китано ЌоЌ ниЌе дозволио да попусти. Алициа Ќе ударила. узвратила Ќе Маи. Алициа се померила у страну да би себи дала више простора. Маи Ќу Ќе напала.
  
  ДреЌк поЌури ка ®има.
  
  Алициа Ќе опонашала ударац ногом, иступила напред и бацила лакат у МеЌово лице. єапанска ратница се ниЌе померила, ве" Ќе лагано окренула главу, дозволивши да ударац зазвижди милиметар од ®е.
  
  Маи Ќе снажно ударила АлисиЌу у ребра. Зачуло се високо шишта®е несталог даха и Алиша Ќе затетурала назад на преграду. МеЌ Ќе кренуо напред.
  
  ХеЌден Ќе скочила на ноге, вриште"и. Бен и Карин су такође били на ногама, обоЌе радознали ко "е победити у борби. ДреЌк Ќе силовито утрчао, гурнувши МеЌ у седиште поред ®е и пресечевши руком АлишиЌино грло.
  
  "Зауставити." Глас му Ќе био тих као гроб, али пун прет®е. "ТвоЌ мртви Ќебени дечко нема никакве везе са овим. И твоЌа сестра такође." Он Ќе  утито погледао МеЌ. "Коваленко Ќе неприЌате . Када то копиле постане ФУБАР, можете се борити колико год желите, али сачуваЌте то до тада."
  
  Алициа Ќе заврнула руку. "Та кучка треба да умре за оно што Ќе урадила."
  
  Маи ниЌе ни оком трепнула. "Поступила си много горе, Алиша."
  
  ДреЌк Ќе видео како се ватра поново распламсала у АлишиЌиним очима. Испалио Ќе Ќедино што му Ќе пало на памет. "Уместо да се свађате, можда бисте могли да ми обЌасните ко Ќе од вас заправо убио Велса. И зашто."
  
  Борба Ќе превазишла ®их.
  
  ХеЌден Ќе био одмах иза ®ега: "Худсон Ќе пра"ен помо"у високотехнолошког уређаЌа за пра"е®е, МаЌлсе. Знаш. Нико овде ниЌе задово ан начином на коЌи Ќе Маи поклонила уређаЌ." У гласу ЌоЌ Ќе било челика. "Да не споми®ем како Ќе то добила. Али чак и Ќа разумем зашто Ќе то урадила. Неки високи државни званичници тренутно пролазе кроз исту ствар. Коваленко ве" игра своЌу послед®у утакмицу, а ми смо Ќедва стигли до друге базе. А ако цуре®а нису запеча"ена..."
  
  Алициа Ќе зарежала и вратила се на своЌе место. ДреЌк Ќе пронашао Ќош Ќедну гомилу миниЌатура и кренуо назад низ пролаз до своЌих. Гледао Ќе право испред себе, не желе"и да започне никакав разговор са своЌим наЌбо им приЌате ем.
  
  Али успут се Бен нагнуо ка ®ему. "ФУБАР?"
  
  "ЗаЌебан до непрепознат ивости."
  
  
  ГЛАВА СЕДАМНАЕСТА
  
  
  Пре него што су слетели, ХеЌден Ќе добио позив да Ќе Ед Будро побегао из затвора ЦИА. Крвави кра  Ќе искористио инсаЌдера и, противно своЌоЌ же и, извукао Будроа у дискретноЌ операциЌи без муке.
  
  "Ви  уди никад ништа не научите", рекао ЌоЌ Ќе ДреЌк и ниЌе се изненадио када ниЌе имала шта да каже као одговор.
  
  Аеродром у Хонолулуу пролетео Ќе у магли, као и брза вож®а аутомобилом у град. Послед®и пут када су били на ХаваЌима, напали су вилу Давора Баби"а и на листу осум®ичених их Ќе ставио ®егов син Бланка. У то време Ќе изгледало озби но.
  
  Тада се поЌавио ДмитриЌ Коваленко.
  
  Хонолулу Ќе био ужурбан град, за разлику од ве"ине америчких или европских градова. Али некако Ќе проста помисао да Ќе Ваикики плажа уда ена само двадесет минута ублажила чак и ДреЌкове суморне мисли.
  
  Било Ќе рано вече и сви су били уморни. Али Бен и Карин су инсистирали да оду право у зграду ЦИА-е и повежу се на локалну мрежу. ОбоЌица су били же ни да почну да копаЌу по томе где се налазе дневники капетана Кука. ДреЌк се скоро насмеЌао када Ќе ово чуо. Бен Ќе одувек волео загонетке.
  
  ХеЌден Ќе убрзао папирологиЌу и убрзо су се нашли у другоЌ малоЌ канцелариЌи, сличноЌ оноЌ коЌу су оставили у МаЌамиЌу. єедина разлика била Ќе у томе што су са прозора могли да виде ВаикикиЌеве небодере, чувени врте"и ресторан Топ оф Ваикики и, у да ини, наЌве"у атракциЌу Оахуа, дуго неактивни вулкан познат као Диамонд Хеад.
  
  "Боже, желим да живим овде", рекла Ќе Карин са уздахом.
  
  "ВеруЌем", промрм а Кинимака. "Иако сам сигуран да ве"ина туриста овде проводи више времена од мене."
  
  "ХеЌ, били сте у Евергладесу не тако давно", нашалила се ХеЌден док Ќе повезивала Бенове и Карин рачунаре на привилеговани систем. "И упознао Ќедног од мештана."
  
  Кинимака Ќе на тренутак изгледала збу®ено, а онда се насмеЌала. "Мислите на алигатора? Било Ќе Ќако забавно, да."
  
  ХеЌден Ќе завршила оно што Ќе радила и погледала около. "Шта кажете на брзу вечеру и рани кревет? Почи®емо са радом у зору."
  
  Чуло се клима®е главом и жамор слага®а. Када Ќе МеЌ пристала, АлисиЌа Ќе отишла. ДреЌк Ќе пазио на ®у пре него што се окренуо своЌим колегама. "Сви би требало да знате нешто што сам данас научио. Имам осе"аЌ да би ово могла бити Ќедна од наЌважниЌих информациЌа коЌе "емо икада открити." Направио Ќе паузу. "Дахл ме Ќуче контактирао."
  
  "Торстен?" Бен Ќе рекао. "Како Ќе луди Швеђанин? Послед®и пут када сам га видео, зурио Ќе у Одинове кости."
  
  ДреЌк се претварао да га нико ниЌе прекинуо. "Док су истраживали Гробницу богова, пронашли су ознаке коЌе су одговарале вртлозима коЌе смо пронашли на уређаЌима за пренос."
  
  "Доследно?" - одЌекнула Ќе ХеЌден. "Колико доследно?"
  
  "Потпуно су исти."
  
  Бенов мозак Ќе почео да ради пуним капацитетом. "То значи да су исти  уди коЌи су изградили Гробницу креирали и уређаЌе. Ово Ќе лудило. ТеориЌа Ќе да су богови изградили сопствене гробнице и буквално легли да умру, док су продужавали живот кроз масовно изумира®е. Сада кажете да су креирали и уређаЌе за путова®е кроз време?" Бен Ќе застао. "Заправо, има смисла..."
  
  Карин Ќе одмахнула главом, гледаЌу"и га. "Будало. Наравно, ово има смисла. Тако су путовали кроз време, манипулисали догађаЌима и стварали судбине  уди."
  
  Мет ДреЌк се "утке окрену. "Видимо се уЌутру."
  
  
  * * *
  
  
  Но"ни ваздух Ќе био благ, тропско топао и благо зачи®ен Тихим океаном. ДреЌк Ќе лутао улицама док ниЌе нашао отворен бар. КлиЌентела мора да се разликуЌе од других барова у другим зем ама, зар не?" помислио Ќе. На краЌу краЌева, то Ќе био раЌ. Зашто су онда доживотни осуђеници Ќош увек играли билиЌар, изгледаЌу"и као да су власници тог места? Зашто Ќе пиЌанац седео на краЌу локала забачене главе? Зашто Ќе вечити пар седео одвоЌено, изгуб ен у своЌим малим световима, заЌедно, али сами?
  
  Па, неке ствари су биле другачиЌе. Алициа Милес Ќе била у бару, завршаваЌу"и дупло пи"е. ДреЌк Ќе размиш ао о одласку. Било Ќе и других кафана у коЌима се могао сакрити од своЌе туге, а када би ве"ина изгледала овако, осе"ао би се као код ку"е.
  
  Али можда Ќе позив на акциЌу мало променио ®егову перспективу. Пришао Ќе ®оЌ и сео. НиЌе чак ни подигла поглед.
  
  "єеби га, ДреЌк." Гурнула Ќе своЌу празну чашу према ®ему. "Части ме пи"ем."
  
  "Остави боцу", упутио Ќе ДреЌк шанкеру и сипао себи пола чаше Бацарди Оакхеарт-а. Подигао Ќе чашу наздрав аЌу"и. "Алиша МаЌлс. Десетогодиш®а веза коЌа никуда ниЌе отишла, а? А сада смо се нашли у раЌу, опиЌаЌу"и се у кафани."
  
  "Живот има начин да те зезне."
  
  "Не. СРТ Ќе то урадио."
  
  "Дефинитивно ниЌе помогло."
  
  ДреЌк Ќу Ќе искоса погледао. "Да ли Ќе ово предлог поште®а? Од тебе? Колико сте их удавили?"
  
  "Дово но да се сма®и напетост. Не онолико колико ми треба."
  
  "А ипак нисте учинили ништа да помогнете тим  удима. У том селу. Да ли се уопште се"аш? Дозволили сте нашим воЌницима да их испитуЌу."
  
  "Био сам воЌник, баш као и они. Имао сам наређе®а."
  
  "А онда си попустио ономе ко Ќе више платио.
  
  "Извршио сам своЌу дужност, ДреЌк." Алиша Ќе напунила рум и снажно ударила флашу о сто. "Време Ќе да искористите предности."
  
  "И погледаЌ где те Ќе то довело."
  
  "Мислиш, види где нас Ќе ово довело, зар не?"
  
  ДреЌк Ќе "утао. Можемо ре"и да Ќе кренуо великим путем. Могло би се ре"и и да Ќе ишла ниским путем. НиЌе било важно. Завршили су на истом месту са истим губицима и истом буду"нош"у.
  
  "Прво "емо се позабавити Крвавом осветом. И Коваленко. Онда "емо видети где смо." Алициа Ќе седела гледаЌу"и у да ину. ДреЌк се питао да ли ЌоЌ Ќе на уму Тим Хадсон.
  
  "єош увек морамо да разговарамо о Велсу. Био ми Ќе приЌате ."
  
  Алициа се насмеЌа, звучаЌу"и као и пре. "ТаЌ стари перверз®ак? Он ни на коЌи начин ниЌе био твоЌ приЌате , Драке, и ти то знаш. Прича"емо о бунарима. Али на краЌу. Тада се то дешава".
  
  "Зашто?"
  
  Благи глас Ќе лебдео преко ®еговог рамена. "Зато што то треба да се деси, Мет." Били су то маЌски меки тонови. Кренула Ќе према ®има са тихом лако"ом. "Зато што морамо Ќедни другима да прво прођемо кроз ово.
  
  ДреЌк Ќе покушао да сакриЌе изненађе®е што Ќу Ќе видео. "Да ли Ќе истина о Велсу заиста толико страшна?"
  
  Њихово "ута®е Ќе говорило шта Ќе било.
  
  Маи Ќе стала између ®их. "Овде сам Ќер имам траг."
  
  "Кука? Од кога? Мислио сам да су те єапанци заменили."
  
  "Званично Ќе, они су то урадили." У Маином гласу чула се весела нота. "Незванично, они преговараЌу са Американцима. Они знаЌу колико Ќе важно ухватити Коваленка. НемоЌте мислити да моЌа влада нема очи да види."
  
  "Нисам ни са®ао о томе." Алициа Ќе фркнула. "Само желим да знам како сте нас пронашли. Протресла Ќе Ќакну као да Ќе хтела да баци светионик.
  
  "Бо а сам од тебе", рекла Ќе Маи и сада се смеЌала. "И то Ќе Ќедини бар за три блока."
  
  "Ово Ќе истина?" ДреЌк Ќе трепнуо. "Како иронично."
  
  "Имам траг", поновила Ќе Маи. "Желите ли сада да пођете са мном и проверите то или сте обоЌе превише пиЌани да бисте марили за то?"
  
  ДреЌк Ќе скочио из столице секунду касниЌе и Алиша се окренула. "Покажи пут, мали виле®аче."
  
  
  * * *
  
  
  Кратка вож®а таксиЌем касниЌе, били су збиЌени на ужурбаном углу улице, слушаЌу"и како их Маи обавештава.
  
  "Ово долази директно од некога коме веруЌем у ОбавештаЌноЌ агенциЌи. Коваленков ранч води неколико  уди коЌима веруЌе. Увек Ќе било тако, мада му то сада помаже више него икада када му треба времена да...па, уради оно што планира. У сваком случаЌу, ®егов ранч на Оахуу води човек по имену Клод.
  
  Маи им Ќе скренула паж®у на ред младих  уди коЌи су пролазили кроз лучни и Ќарко освет ен улаз у луксузни клуб. "Клод Ќе власник овог клуба", рекла Ќе. Треп"у"а светла рекламирали су 'ДЌ-еви уживо, специЌалне боце петком и специЌални гости'. ДреЌк Ќе осврнуо гомилу са осе"аЌем без даха. У ®ему Ќе представ ено око хи аду наЌлепших млади"а на ХаваЌима у различитим разоденутим ста®има.
  
  "Могли бисмо мало да се истакнемо", рекао Ќе.
  
  "Сада знам да сте сви очиш"ени." Алициа му се нацери. "ДреЌк од пре годину дана би стаЌао поред две згодне жене са коЌима Ќе сада, ухватио би им образе обема рукама и гурнуо нас тамо.
  
  ДреЌк Ќе протр ао очи, знаЌу"и да Ќе била невероватно у праву. "Средина тридесетих ме®а човека", исцедио Ќе, изненада осетивши тежину губитка Алисон, атентата на КенедиЌа и сталног пиЌанства. Успео Ќе да упери челични поглед на обоЌицу.
  
  "Потрага за Клодом почи®е овде."
  
  Прошли су поред вратара, смеше"и се, и нашли се у уском тунелу испу®еном треперавим светлима и лажним димом. ДреЌк Ќе на тренутак био дезориЌентисан и то Ќе приписао неде ама опиЌености. Његови мисаони процеси су били неЌасни, ®егове реакциЌе Ќош више. Требао Ќе брзо да сустигне.
  
  Иза тунела Ќе био широк балкон коЌи Ќе пружао поглед на плесни подиЌум из птичЌе перспективе. Тела су се кретала унисоно са дубоким бас ритмовима. Зид са ®ихове десне стране држао Ќе хи аде флаша пи"а и одражавао Ќе светлост у блиставим призмама. Десетак барских радника радило Ќе на играчима, читаЌу"и са усана, даЌу"и ситниш и сервираЌу"и погрешна пи"а равнодушним посетиоцима клуба.
  
  Исто као у било ком другом бару. ДреЌк се насмеЌао са мало ирониЌе. "Иза". Показао Ќе, не моравши да се криЌе у гомили. "Повезано подручЌе. А иза ®их су завесе."
  
  "Приватне забаве", рекла Ќе Алиша. "Знам шта се тамо дешава."
  
  "Наравно да знаш." Маи Ќе била заузета истражива®ем што Ќе више места могла. "Има ли овде зад®а соба у коЌоЌ никада ниси био, МаЌлсе?"
  
  "Не иди тамо, кучко. Знам за твоЌе подвиге на ТаЌланду. Чак ни Ќа не бих покушао ништа од овога."
  
  "Оно што сте чули било Ќе веома потце®ено." Маи Ќе почела да силази низ широке степенице не освр"у"и се. "ВеруЌ ми".
  
  ДреЌк се намрштио на АлисиЌу и климнуо главом према плесном подиЌу. Алиша Ќе изгледала изненађено, али Ќе онда схватила да намерава да крене пречицом и упути се у приватни простор. Енглески®а Ќе слегнула раменима. "Ти водиш пут, ДреЌк. єа "у те пратити."
  
  ДреЌк осети изненадну, ирационалну навалу крви. Ово Ќе била прилика да се приближимо особи коЌа би могла знати где се налази ДмитриЌ Коваленко. Крв коЌу Ќе до сада пролио била Ќе само кап у мору у поређе®у са оним што Ќе био спреман да пролиЌе.
  
  Док су се пробиЌали кроз насмеЌана, зноЌна тела на плесном подиЌу, Ќедан од момака Ќе успео да заврти АлисиЌу. "ХеЌ", викнуо Ќе свом приЌате у, а глас му се Ќедва чуо преко пулсираЌу"ег ритма. "Баш сам имао сре"е".
  
  Алициа Ќе утрнулим прстима ударила у ®егов соларни плексус. "Никад ниси имао сре"е, сине. Само погледаЌ своЌе лице."
  
  Брзо су кренули да е, игноришу"и трешта®е музике, тела коЌа се  у аЌу, особ е у бару коЌе Ќе Ќурило напред-назад у гомили са послужавницима коЌи су несигурно балансирани изнад ®ихових глава. Пар се гласно свађао, мушкарац Ќе био притиснут уз стуб, а жена му Ќе вриштала на уво. Група средовечних жена зноЌила се и надимала док су седела у кругу са желеом од вотке и малим плавим кашикама у рукама. По поду су били разбацани ниски столови, ве"ина ®их испу®ени неукусним пи"има под сунцобранима. Нико ниЌе био сам. Многи од мушкараца су урадили двоструки ударац када су Маи и Алициа умрле, на велику  ут®у своЌих девоЌака. Маи Ќе мудро игнорисала паж®у. Алициа Ќе то подстакла.
  
  Дошли су до ужета ограђеног простора, коЌи се састоЌао од дебеле златне плетенице развучене између два Ќака ступа од месинганог ужади. Чинило се да Ќе естаблишмент претпостав ао да нико заправо не"е изазвати двоЌицу насилника са обе стране.
  
  Сада Ќе Ќедан од ®их иступио напред са испруженим дланом и  убазно замолио Маи да се повуче.
  
  єапанка се брзо осмехнула. "Клод нас Ќе послао да видимо..." Застала Ќе, као да размиш а.
  
  "Пилипо?" Други насилник проговори брзо. "Могу да разумем зашто, али ко Ќе оваЌ момак?"
  
  "Телохраните ".
  
  ДвоЌица крупних момака су гледали у ДреЌка као мачке коЌе гураЌу миша у угао. ДреЌк им се широко осмехнуо. НиЌе рекао ништа у случаЌу да Ќе ®егов енглески нагласак изазвао сум®у. Алициа ниЌе имала такве бриге.
  
  "Дакле, оваЌ Пилипо. какав Ќе он? Хо"емо ли се добро провести или шта?"
  
  "Ох, он Ќе наЌбо и", рекао Ќе први избацивач са искрив еним осмехом. "Савршени ¤ентлмен"
  
  Други избацивач Ќе гледао ®ихову оде"у. "Ниси сасвим - обучен - за ту прилику. єесте ли сигурни да вас Ќе Клод послао?"
  
  НиЌе било ни трага поруге у Маином гласу када Ќе рекла: "Сасвим сам сигурна."
  
  ДреЌк Ќе користио размену да процени скривене нише. Кратке степенице су водиле до подигнуте платформе на коЌоЌ Ќе био велики сто. Око стола Ќе седело десетак  уди, од коЌих Ќе ве"ина изгледала дово но ентузиЌастично да сугерише да су недавно ушмркали неки озби ан пудер. Остали су само изгледали уплашено и тужно, младе жене и пар момака, очигледно нису део партиЌске групе.
  
  "ХеЌ Пилипо!" - викнуо Ќе други избацивач. "Свеже месо за вас!"
  
  ДреЌк Ќе пратио девоЌке уз кратко степениште. Горе Ќе било много тише. До сада Ќе изброЌао дванаест непогрешивих лоших момака, од коЌих су сви вероватно носили оружЌе. Али када Ќе упоредио дванаест локалних извршите а са МеЌом, Алишом и собом, ниЌе био забринут.
  
  Остао Ќе иза ®их, труде"и се да што више не привлачи паж®у на себе. Мета Ќе био Пилипо, а они су сада били неколико стопа да е. ОваЌ но"ни клуб Ќе управо почео да се  у а.
  
  Пилипо се загледао у девоЌке. Звук ®еговог сувог шк оца®а у грлу указивао Ќе на ®егово интересова®е. ДреЌк Ќе неЌасно видео како му рука посеже за пи"ем и одбиЌе га.
  
  "Да ли те Ќе Клод послао?"
  
  Пилипо Ќе био низак, мршав човек. Његове широке, изражаЌне очи одмах су рекле ДреЌку да оваЌ човек ниЌе Клодов приЌате . Нисмо се ни познавали. Био Ќе више марионета, фигура клуба. Потрошни материЌал.
  
  "Не баш". И Маи Ќе то схватила и за трен ока се трансформисала из пасивне жене у запа®уЌу"у убицу. Утрнули прсти забили су се у грла двоЌице наЌближих мушкараца, а дубок ударац с пред®е стране послао Ќе тре"ег у заборав, пао Ќе са столице. Алициа Ќе скочила на сто поред ®е, спустила се на зад®ицу, високо подигнутих ногу, и петом снажно ударила човека са тетовираним вратом у лице. Налетео Ќе на звера поред себе, оборио их с ногу. Алициа Ќе скочила на тре"е место.
  
  ДреЌк Ќе био спор у поређе®у, али много разорниЌи. АзиЌац са дугом косом му се први супротставио и кренуо напред користе"и комбинациЌу ударца и фронталног ударца. ДреЌк Ќе закорачио у страну, ухватио ногу и окренуо се великом, изненадном снагом све док човек ниЌе вриснуо и пао, претвараЌу"и се у лопту коЌа Ќеца.
  
  Следе"и човек Ќе извукао нож. Драке се нацерио. Оштрица Ќе полетела напред. ДреЌк Ќе ухватио зглоб, сломио га и зарио оружЌе дубоко у стомак ®еговог власника.
  
  Драке Ќе кренуо да е.
  
  Несре"ни обесници су побегли од стола. НиЌе било важно. Не би знали ништа о Цлаудеу. єедина особа коЌа Ќе могла, очекивано, да се сакриЌе што дуб е у своЌу луксузну кожну фоте у, очиЌу разрогачених од страха, а усне су му се нечуЌно померале.
  
  "Пилипо." Маи му Ќе пришла и ставила му руку на бедро. "Прво желите нашу компаниЌу. Сада то не радите. То Ќе грубо. Шта Ќе потребно да би ми био приЌате ?
  
  "єа... имам мушкарце." Пилипо Ќе махнито гестикулисао, прсти су му дрхтали као неко на ивици зависности од алкохола. "Свуда".
  
  ДреЌк Ќе наишао на два избацивача коЌи су скоро стигли до врха степеница. Алициа Ќе пометала заостале са ®егове десне стране. Одоздо Ќе трештала тешка плесна музика. Тела у разним фазама интоксикациЌе била су разбацана по целом плесном подиЌу. Дє Ќе мешао и гунђао за зароб ену публику.
  
  "Клод те ниЌе послао", дахтао Ќе други избацивач, очигледно шокиран. ДреЌк Ќе искористио пречке мердевина да се замахне напред и стави обе ноге на човекова груди, па га Ќе преврнуо уназад у бучну Ќаму.
  
  Други човек Ќе прескочио послед®у степеницу и Ќурнуо на ДреЌка, млатара"и рукама. Енглез Ќе добио ударац у ребра коЌи би оборио слабиЌег човека. Боли. Његов противник Ќе застао, чекаЌу"и ефекат.
  
  Али ДреЌк Ќе само уздахнуо и извео аперкат изблиза, замахнувши са самих стопала. Избацивач Ќе подигнут са зем е и моментално Ќе изгубио свест. Бука коЌом Ќе ударио о зем у натерала Ќе Пилипо да видно скочи.
  
  "Сте рекли нешто?" Маи Ќе своЌим савршено маникираним ноктом прешла преко ХаваЌкиног образа прекривеног стр®иком. "О твоЌим  удима?"
  
  "єеси ли луд? Да ли уопште знате ко Ќе власник овог клуба?"
  
  Маи се осмехнула. Алициа им Ќе пришла обоЌици, неометано након што Ќе послала четири телохраните а. "Смешно што би то требало да кажеш." Ставила Ќе ногу на Пилипово срце и снажно притиснула. "ОваЌ момак, Клод. Где Ќе он?"
  
  Пилипове очи су Ќуриле унаоколо као ухва"ене криЌеснице. "єа... не знам. Он никада не долази овде. єа водим ово место, али Ќа... не познаЌем Клода."
  
  "Несре"но." Алициа Ќе ударила Пилипа ногом у срце. "За тебе".
  
  ДреЌку Ќе требало мало времена да скенира ®ихов периметар. Све Ќе изгледало сигурно. Наги®ао се док ниЌе био нос у нос са власником клуба.
  
  "Ми схватамо. Ти си безвредни слуга. Чак се слажем да не познаЌеш Клода. Али проклето си сигуран да познаЌеш некога ко га познаЌе. Особа коЌа посе"уЌе с времена на време. Човек коЌи води рачуна да се држите под контролом. Сада..." ДреЌк Ќе зграбио Пилипа за врат, ®егов бес Ќедва да Ќе био скривен. "Реците ми име те особе. Или "у ти откинути Ќебену главу."
  
  Пилипов шапат остао Ќе нечувен чак и овде, где су ударци грома били пригушени тешким акустичним зидовима. ДреЌк Ќе одмахнуо главом као што тигар тресе главом мртве газеле.
  
  "Шта?"
  
  "БЌукенен. ОваЌ човек се зове БЌукенен."
  
  ДреЌк Ќе стиснуо све Ќаче када Ќе ®егов бес почео да обузима. "Реци ми како га контактираш. Слике КенедиЌа испуниле су ®егову визиЌу. єедва Ќе осетио како га Маи и Алиша одвлаче од умиру"ег власника клуба.
  
  
  ГЛАВА ОСАМНАЕСТА
  
  
  ХаваЌска но" Ќе Ќош увек била у Ќеку. Прошла Ќе поно" када су се ДреЌк, МеЌ и Алиша искрали из клуба и зауставили паркирани такси. Алициа Ќе покрила ®ихов пут бекства тако што Ќе сре"но пришла Дє-у, зграбила ®егов микрофон и оставила своЌ наЌбо и утисак рок звезде. "Здраво Хонолулу! како си Ќеботе? Драго ми Ќе што сам вечерас овде. Ви сте тако проклето лепи!" Затим Ќе глатко отишла, остав аЌу"и за собом хи аду претпоставки на хи аду усана.
  
  Сада су слободно разговарали са таксистом. "Шта мислите, колико "е времена про"и пре него што Пилипо упозори БЌукенена?" упитала Ќе Алициа.
  
  "Уз сре"у, можда га неко време не"е на"и. Он Ќе добро повезан. Али ако то ураде..."
  
  "Он не"е да прича", рекао Ќе ДреЌк. "Он Ќе кукавица. Не"е скренути паж®у на чи®еницу да Ќе предао Клодовог човека. Ставио бих своЌу хипотеку на то."
  
  "Избацивачи би могли просути пасу ." рече Маи тихо.
  
  "Ве"ина ®их Ќе без свести." Алициа се насмеЌа, а затим рече озби ниЌе. "Али дух Ќе у праву. Када поново буду могли да ходаЌу и причаЌу, цвиле"е као сви®е."
  
  ДреЌк Ќе шк оцнуо Ќезиком. "Проклетство, обоЌе сте у праву. Онда то морамо брзо да урадимо. Ова но". Нема другог избора."
  
  "Северна улица Кукуи", рекла Ќе Маи таксисти. "Можете нас оставити близу мртвачнице."
  
  Таксиста Ќу Ќе брзо погледао. "За стварно?"
  
  Алициа Ќе привукла ®егову паж®у дрским осмехом. "Стижи, пет-о." Само вози.
  
  Таксиста Ќе промрм ао нешто попут "єебени хаоле", али Ќе скренуо поглед на пут и за"утао. ДреЌк Ќе размиш ао куда иду. "Ако Ќе ово заиста БЌукененова канцелариЌа, мало Ќе вероватно да "е он бити тамо у овом тренутку.
  
  Алициа Ќе фркнула. "Дракеи, Дракеи, само не слушаш дово но паж иво. Када смо коначно схватили да Ќе глупи човек, Пилипо, толико чврсто држао грло у вашим рукама да Ќе постало  убичасто, почели смо да спасавамо ®егов смешни живот, а он нам Ќе рекао да БЌукенен има ку"у.
  
  "Ку"а?" ДреЌк Ќе направио гримасу.
  
  "О послу. Знате ове дилере. Тамо живе и Ќеду, играЌу се, одатле организуЌу своЌе локалне послове. Одржава ред. Чак "е задржати своЌе  уде у близини. То Ќе непрестана тешка забава, човече."
  
  "Што "е за сада помо"и да се догађаЌи у но"ном клубу задрже у таЌности." рекла Ќе Маи док Ќе такси стао у мртвачници. "Се"ате се када смо провалили у канцелариЌу тог магнета за доставу у Хонг Конгу? Брзо улазимо, брзо излазимо. Овако би требало да буде."
  
  "Баш као када смо стигли до тог места у Цириху. Алициа Ќе гласно рекла ДреЌку. "НиЌе све у теби, Китано. Не тако далеко."
  
  
  * * *
  
  
  ХеЌден Ќе ушла у стан коЌи Ќе добила у згради ЦИА-е у Хонолулуу и стала мртва. Бен Ќу Ќе чекао, седе"и на кревету и висе"и ногама.
  
  Млади" Ќе изгледао уморно. Очи су му биле крваве од гледа®а у екран компЌутера данима, а чело му Ќе изгледало помало наборано од тако интензивне концентрациЌе. ХеЌдену Ќе било драго што га види.
  
  Наглашено Ќе погледала по соби. "єесте ли ти и Карин коначно пресекли пупчану врпцу?"
  
  "Хар, хар. Она Ќе породица." Рекао Ќе то као да Ќе ®ихова блискост наЌочигледниЌа ствар. "И она дефинитивно зна како се сналази у компЌутеру."
  
  "ИК на нивоу гениЌа "е вам помо"и у овоме. ХеЌден Ќе скинула ципеле. Дебели тепих се осе"ао као пенасти Ќастук под ®еним болним стопалима. "Апсолутно сам сигуран да "ете сутра прона"и оно што нам треба у Куковим часописима.
  
  "Ако уопште можемо да их откриЌемо."
  
  "Све Ќе на интернету. Само треба да знате где да тражите."
  
  Бен се намрштио на ®у. "Да ли... да ли се осе"а као да смо овде изманипулисани? Прво пронађем Гробницу богова, а затим и уређаЌе за пренос. Сада откривамо да су то двоЌе повезани. И..." Застао Ќе.
  
  "И шта?" ХеЌден се смести поред ®ега на кревет.
  
  "УређаЌи би на неки начин могли да буду повезани са КапиЌама пакла", зак учио Ќе он. "Ако их Коваленко жели, требало би да буду тамо.
  
  "То ниЌе тачно". ХеЌден се нагне ближе. "Коваленко Ќе луд. Не можемо се претварати да разумемо ®егово размиш а®е."
  
  Бенове очи су показале да брзо губи поЌам о своЌим мислима и флертуЌе са другима. По убио Ќе ХеЌден док Ќе наги®ала главу према ®еговоЌ. Повукла се када Ќе почео да пет а по нечему у ¤епу.
  
  "Осе"ам се бо е када изађе кроз патентни затварач, Бене."
  
  "Ех? Не. Хтео сам ово." Извадио Ќе мобилни телефон, пребацио екран на МП3 плеЌер и одабрао албум.
  
  Флеетвоод Мац Ќе почео да пева "Сецонд Ханд Невс" од класичних гласина.
  
  ХеЌден изненађено трепну. "Динорок? Стварно?"
  
  Бен Ќу Ќе бацио на леђа. "Нешто од овога Ќе бо е него што мислите."
  
  ХеЌден ниЌе промакла продорну тугу у тону ®еног дечка. НиЌе ЌоЌ промакла тема песме, очигледна у наслову. Из истих разлога као и Бена, то Ќу Ќе навело да размиш а о КенедиЌу Муру и ДреЌку и свему што су изгубили. Не само да су обоЌе изгубили великог приЌате а у КенедиЌу, ве" Ќе ®ена насилна смрт све ДреЌкове приЌате е свела на пуку позадинску буку.
  
  Али када Ќе Линдзи Бакингем почела да пева о високоЌ трави и да ради своЌе, расположе®е се убрзо променило.
  
  
  * * *
  
  
  Маи Ќе замолила таксисту да сачека, али човек ниЌе слушао. Чим су изашли из аута, он Ќе упалио мотор и кренуо, прскаЌу"и ш унак.
  
  Алициа Ќе пазила на ®ега. "Кретан".
  
  Маи Ќе показала на раскрсницу испред ®их. "Ку"а БЌукенен Ќе са леве стране."
  
  Ишли су у приЌатноЌ тишини. Пре неколико месеци, ДреЌк Ќе знао да се ово никада не"е догодити. Данас су имали заЌедничког неприЌате а. Сви су били дирнути лудилом Крвавог кра а. А ако му се дозволи да остане на слободи, и да е би могао да им нанесе озби ну штету.
  
  ЗаЌедно су били Ќедан од наЌбо их тимова на свету.
  
  Прешли су раскрсницу и успорили када Ќе БЌукененово има®е ушло у очи. Место Ќе било преплав ено светлош"у. Завесе су спуштене. Врата су била отворена тако да Ќе музика могла да тече по целом краЌу. Топот реп музике чуо се чак и преко пута.
  
  "Узорна комшиница", прокоментарисала Ќе Алиша. "Неко такав - само бих морао да се приближим и да разбиЌем ®ихов проклети стерео систем у парампарчад."
  
  "Али ве"ина  уди ниЌе попут вас", рекао Ќе ДреЌк. "Ово Ќе оно у чему ови  уди напредуЌу. Они су насилници у души. У стварном животу, они носе пушке и немаЌу саосе"а®а или савести."
  
  Алициа му се нацери. "Онда не"е очекивати напад у пуном обиму.
  
  Маи се сложила. "Брзо улазимо, брзо излазимо."
  
  ДреЌк Ќе размиш ао о томе како Ќе Крвави кра  наредио убиство толиког броЌа невиних. "ХаЌде да их Ќебемо."
  
  
  * * *
  
  
  ХеЌден Ќе била гола и зноЌна када ЌоЌ Ќе зазвонио мобилни телефон. Да то ниЌе била препознат ива мелодиЌа звона ®еног шефа, Џонатана ГеЌтса, блокирала би га.
  
  Уместо тога, засте®ала Ќе, одгурнула Бена и притиснула дугме за одговор. "Да?"
  
  ГеЌтс ниЌе ни приметио да Ќе остала без даха. "ХаЌдене, изви®авам се због касних сати. Можете говорити?"
  
  ХеЌден се одмах вратио у стварност. КапиЌа Ќе заслужила ®ену паж®у. Ужас коЌи Ќе претрпео за своЌу зем у био Ќе далеко изнад ®еговог осе"аЌа дужности.
  
  "Наравно господине."
  
  "ДмитриЌ Коваленко држи у зароб еништву чланове породица осам сенатора СЌеди®ених Држава, четрнаест посланика и Ќедног градоначелника. Ово чудовиште "е бити изведено пред лице правде, ЏеЌ, на сваки могу"и начин. Имате све ресурсе."
  
  Веза Ќе прекинута.
  
  ХеЌден Ќе седела зуре"и у таму, ®ен жар Ќе потпуно угашен. Њене мисли су биле са затвореницима. Поново су патили невини. Питала се колико "е Ќош  уди патити пре него што Крвави кра  буде изведен пред лице правде.
  
  Бен Ќе допузао преко кревета до ®е и Ќедноставно Ќе загрлио како Ќе желела.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк Ќе први ушао унутра и нашао се у дугачком ходнику са двоЌа врата коЌа се отвараЌу лево и отвореном кухи®ом на краЌу. Човек Ќе сишао низ степенице, а очи су му се изненада испуниле шоком када Ќе видео ДреЌка како улази у ку"у.
  
  "Шта коЌ-?"
  
  МаЌина рука се кретала брже него што Ќе око могло да види. У Ќедном тренутку човек Ќе увлачио ваздух да викне упозоре®е, а следе"ег Ќе клизио низ степенице са си"ушним бодежом у грлу. Када Ќе стигао до дна, Маи Ќе завршила своЌ посао и узела своЌ бодеж. ДреЌк Ќе кренуо низ ходник. Скренули су лево у прву собу. Четири пара очиЌу подигла су поглед са Ќедноставних кутиЌа у коЌе су спаковали експлозив.
  
  Експлозиви?
  
  ДреЌк Ќе одмах препознао Ц4, али ниЌе имао времена да размиш а док су  уди зграбили непаж иво бачено оружЌе. Маи и Алициа су плесале око ДреЌка.
  
  "Тамо!" ДреЌк Ќе показао на оне наЌбрже. АлисиЌа га Ќе срушила не убазним ногом у препоне. Пао Ќе, мрм аЌу"и нешто. Човек испред ДреЌка брзо Ќе кренуо ка ®ему, прескачу"и преко стола како би пове"ао висину и снагу свог напада. ДреЌк Ќе окренуо своЌе тело испод човековог лета, а када Ќе слетео, избио му Ќе оба колена са леђа. Човек Ќе вриснуо од беса и п увачка му Ќе полетела из уста. ДреЌк Ќе свом грубом снагом и снагом задао снажан ударац секиром у врх главе.
  
  Човек се срушио без гласа.
  
  Са ®егове леве стране, Маи Ќе брзо узастопно упутио два ударца. ОбоЌица су била удвостручена са ранама у стомаку, изненађе®ем исписаним на свим лицима. ДреЌк Ќе брзо употребио смртоносни стисак да онеспособи Ќедног док Ќе Маи нокаутирала другог.
  
  "Остави". - просиктао Ќе ДреЌк. Можда то нису знали, али ово су Ќош увек били  уди Крвавог кра а. Имали су сре"е што се ДреЌку журило.
  
  Вратили су се у ходник и сишли у другу собу. Док су улазили унутра, ДреЌк Ќе угледао кухи®у. Било Ќе пуно мушкараца, коЌи су сви зурили у нешто на ниском столу. Звукови репа коЌи су долазили изнутра били су толико гласни да Ќе ДреЌк скоро очекивао да "е иза"и у сусрет. Маи Ќе поЌурила напред. Док Ќе ДреЌк ушао у собу, она Ќе ве" положила Ќедног човека и прешла на следе"ег. Момак са густом брадом налетео Ќе на ДреЌка, ве" са револвером у руци.
  
  "Шта си урадио-?"
  
  Обука Ќе била све у вештини борбе, а ДреЌк се вратио брже него што Ќе политичар могао да избегне к учно пита®е. Одмах Ќе подигао ногу, избио му револвер из руку, а затим иступио и ухватио га у ваздуху.
  
  Окренуо Ќе оружЌе.
  
  "Живи од мача." Он Ќе пуцао. БЌукененов човек Ќе пао уназад у уметничком испаду. Маи и Алициа су одмах узеле Ќош Ќедно одбачено ватрено оружЌе када Ќе неко викнуо из кухи®е. "ХеЌ, будале! Шта дођавола радиш?"
  
  Драке се нацерио. Очигледно, пуц®ава ниЌе била нечувена у овоЌ ку"и. У реду. Отишао Ќе до врата.
  
  "Два", шапнуо Ќе, показуЌу"и да Ќе простор на вратима дао само ®има двоЌе простора за маневриса®е. Маи Ќе седела иза ®е.
  
  "ХаЌде да припитомимо ове псе." ДреЌк и Алиша су изашли, пуцаЌу"и, нишане"и у шуму ногу коЌа Ќе окруживала сто.
  
  Крв Ќе прскала и тела су падала на под. ДреЌк и Алиша су кренули напред, знаЌу"и да "е шок и страхопоштова®е збунити и застрашити ®ихове противнике. єедан од БЌукененових чувара Ќе прескочио низак сто и ударио у АлисиЌу, одбацивши Ќе у страну. Маи Ќе закорачила у празнину, бране"и се, док Ќу Ќе чувар двапут убо прстом. Маи Ќе ухватила сваки ударац у подлактицу пре него што га Ќе пишто ем снажно ударила у мост свог носа.
  
  Алициа се поново потукла. "Имао сам га."
  
  "Ох, сигуран сам да Ќеси, душо."
  
  "Попуши ми." Алициа Ќе уперила пишто  у  уде коЌи сте®у, уплакани. "Жели ли Ќош неко да покуша? Хм?"
  
  ДреЌк Ќе зурио у ниски сто и ®егов садржаЌ. Гомиле Ц4 засуле су површину у различитим фазама припреме.
  
  Шта Ќе дођавола планирао Крвави Кра ?
  
  "Ко Ќе од вас БЌукенен?"
  
  Нико се ниЌе Ќавио.
  
  "Имам договор за БЌукенена." ДреЌк слеже раменима. "Али ако он ниЌе овде, онда "емо, претпостав ам, морати да вас све убиЌемо. Упуцао Ќе наЌближег човека у стомак.
  
  Бука Ќе испунила собу. Чак Ќе и Маи зурила у ®ега у чуду. "Матт-"
  
  Зарежао Ќе на ®у. "Без имена."
  
  "єа сам БЌукенен." Човек, насло®ен на велики фрижидер, дахтао Ќе док Ќе снажно притискао рану од метка. "ХаЌде, човече. Нисмо ти наудили."
  
  ДреЌков прст Ќе стегнуо окидач. Била Ќе потребна огромна самоконтрола да се не пуца. "Ниси ме повредио?" Скочио Ќе напред и намерно ставио колено на рану коЌа крвари. "Ниси ме повредио?"
  
  Крвожедност му Ќе испунила визиЌу. Неутешна туга му Ќе пробила мозак и срце. "Реци ми", рекао Ќе промукло. "Реци ми где Ќе Клод или, боже ми помози, разне"у ти мозак по овом Ќебеном фрижидеру.
  
  БЌукененове очи нису лагале. Страх од смрти учинио Ќе ®егово незна®е провидним. "ПознаЌем Клодове приЌате е", цвилио Ќе. "Али не познаЌем Клода. Могао бих да ти кажем ®егове приЌате е. Да, могу вам их дати."
  
  ДреЌк Ќе слушао док Ќе говорио два имена и ®ихове локациЌе. Сцарберри и Петерсон. Тек када Ќе ова информациЌа потпуно извучена, показао Ќе на табелу пуну Ц4.
  
  "Шта ти радиш овде? Спремате ли се да започнете рат?"
  
  Одговор га Ќе запрепастио. "Па да. Битка за ХаваЌе "е ускоро почети, човече."
  
  
  ГЛАВА ДЕВЕТНАЕСТА
  
  
  Бен БлеЌк Ќе ушао у малу канцелариЌу коЌу Ќе делио са своЌом сестром и затекао Карин како стоЌи поред прозора. "Здраво сестро".
  
  "Здраво. Само погледаЌ ово, Бен. Излазак сунца на ХаваЌима."
  
  "Требало би да будемо на плажи. Сви иду тамо за излазак и залазак сунца."
  
  "О, заиста? Карин Ќе погледала брата са мало сарказма. "Потражили сте то на интернету, зар не?"
  
  "Па, сада када смо овде, волео бих да изађем из овог загуш ивог места и упознам неке локалне становнике."
  
  "За шта?"
  
  "Никада нисам срео ХаваЌаца."
  
  "Мано Ќе проклети ХаваЌац, глупане. Боже, понекад се питам да ли сам добио обе наше залихе можданих "елиЌа."
  
  Бен Ќе знао да нема смисла започи®ати битку памети са своЌом сестром. Дивио се величанственом призору неколико минута пре него што Ќе кренуо према вратима да им обоЌе сипа кафу. Када се вратио, Карин Ќе ве" дизала ®ихове рачунаре.
  
  Бен Ќе ставио шо е поред ®ихових тастатура. "Знаш да се радуЌем томе." Протр ао Ќе руке. "Мислим, тражим дневнике капетана Кука. Ово Ќе прави детективски посао Ќер тражимо оно што Ќе скривено, а не оно што Ќе очигледно."
  
  "Сигурно знамо да на Интернету не постоЌе везе коЌе би повезале Кука са Диамонд Хеадом или ЛеахиЌа са ХаваЌцима. Знамо да Ќе Диамонд Хеад само Ќедан у низу чу®ева, вентилационих отвора, тунела и лава цеви коЌе пролазе испод Оахуа.
  
  Бен Ќе отпио гут аЌ своЌе топле кафе. "Такође знамо да Ќе Кук слетео на Кауаи, у граду Ваимеа. ПогледаЌте Ваимеа за ка®он коЌи Ќе дово но задив уЌу"и да се такмичи са Гранд Цанионом. Мештани КауаиЌа сковали су фразу оригинално место за посету ХаваЌима као безобразни удар на Оаху. ПостоЌи статуа Кука у Ваимеи поред веома малог музеЌа.
  
  "єош Ќедна ствар коЌу знамо", одговорила Ќе Карин. "Поента Ќе да су дневници капетана Кука управо овде." Куцнула Ќе по свом компЌутеру. "Онлине".
  
  Бен Ќе уздахнуо и почео да листа први од обимних часописа. "Нека забава почне." Ук учио Ќе слушалице и завалио се у столицу.
  
  Карин Ќе зурила у ®ега. "Иск учите га. Да ли Ќе ово Зид сна? И Ќош Ќедна насловница? єедног дана, мали брате, мора"еш да снимиш ове нове нумере и престанеш да губиш своЌих пет минута славе."
  
  "НемоЌ ми ре"и да губиш време, секо. Сви знамо да сте маЌстор у овоме."
  
  "Хо"еш ли поново да поми®еш ово? Сада?"
  
  "Прошло Ќе пет година." Бен Ќе поЌачао музику и фокусирао се на своЌ компЌутер. "Пет година пропасти. Не дозволите да оно што се десило онда уништи следе"их десет."
  
  
  * * *
  
  
  Раде"и без сна и са минималним одмором, ДреЌк, МеЌ и Алиша су одлучили да направе кратку паузу. ДреЌк Ќе примио позив од ХеЌдена и Кинимаке око сат времена након изласка сунца. Дугме за иск учива®е звука Ќе убрзо решило оваЌ проблем.
  
  ИзнаЌмили су собу у ВаикикиЌу. Био Ќе то велики хотел на точковима, препун туриста, даЌу"и им висок ниво анонимности. Брзо су Ќели код локалног ДениЌа, а затим су се упутили у своЌ хотел, где су се лифтом одвезли до своЌе собе на осмом спрату.
  
  Кад Ќе ушао, ДреЌк се опустио. Знао Ќе коЌе су предности снабдиЌева®а храном и одмором. Склупчао се у лежа ци поред прозора, уживаЌу"и у начину на коЌи га Ќе Ќасно хаваЌско сунце зап ускивало кроз француске прозоре.
  
  "Вас двоЌе бисте се могли свађати око кревета", промрм ао Ќе не окре"у"и се. "Неко Ќе подесио аларм на два сата."
  
  Уз то Ќе пустио своЌе мисли да одлутаЌу, умирен сазна®ем да имаЌу адресу двоЌице мушкараца коЌи су били што блискиЌи Клоду. Мир сазна®а да Ќе Клод одведен право до Крвавог Кра а.
  
  Мир од сазна®а да Ќе до крваве освете остало само неколико сати.
  
  
  * * *
  
  
  ХеЌден и Кинимака провели су Ќутро у локалноЌ полициЌскоЌ управи Хонолулуа. Вест Ќе била да су неки од Клодових 'сарадника' елиминисани током но"и, али правих вести ниЌе било. Власник клуба, по имену Пилипо, рекао Ќе врло мало. Неколико ®егових избацивача завршило Ќе у болници. Такође се испоставило да Ќе ®егов видео снимак чудом потамнио када су га мушкарац и две жене напали нешто пре поно"и.
  
  ДодаЌте овоме крваву пуц®аву негде у центру града, у коЌоЌ Ќе учествовало више Клодових познатих саучесника. Када су наоружани полицаЌци стигли на лице места, затекли су само празну ку"у. Без мушкараца. Нема телефонског броЌа. Само крв на поду и кухи®ском столу, на коме су приликом бриса®а прашине пронађени трагови Ц4.
  
  ХеЌден Ќе пробао ДреЌка. Покушала Ќе да позове АлициЌу. Повукла Ќе Маноа у страну и бесно му прошапутала на уво. "Проклети били! Не знаЌу да имамо подршку да се понашамо како нам одговара. Требало би да знаЌу."
  
  Кинимака Ќе слегнуо раменима, ®егова велика рамена су се дизала и спуштала. "Можда ДреЌк не жели да зна. Уради"е то на своЌ начин, са или без подршке владе."
  
  "Сада Ќе он терет."
  
  "Или отровна стрела коЌа лети право у срце." Кинимака се осмехнуо док га Ќе шеф погледао.
  
  ХеЌден Ќе на тренутак био збу®ен. "Шта? Да ли су ово стихови из песме или тако нешто?"
  
  Кинимака Ќе изгледао увређено. "Мислим да ниЌе, шефе. Дакле", погледао Ќе према окуп еним полицаЌцима, "шта полициЌа зна о Клоду?"
  
  ХеЌден Ќе дубоко удахнула. "НиЌе изненађуЌу"е што их има врло мало. Клод Ќе сум®иви власник неколико клубова коЌи могу, али не мораЌу бити ук учени у илегалне активности. Они нису високо на листи за надзор полициЌе. Сходно томе, ®ихов тихи власник остаЌе анониман."
  
  "Са свиме што Ќе, без сум®е, дизаЌнирао Коваленко.
  
  "Без сум®е. Увек Ќе корисно за злочинца да буде неколико пута укло®ен из стварног света."
  
  "Можда ДреЌк напредуЌе. Да ниЌе тако, мислим да би био са нама".
  
  ХеЌден климну главом. "НадаЌмо се да Ќе тако. У међувремену, треба да шокирамо неколико мештана. И требало би да контактирате све коЌе знате коЌи би нам могли помо"и. Коваленко Ќе ве" направио крвопроли"е. Мрзим помислити како би се све ово могло завршити."
  
  
  * * *
  
  
  Бен Ќе дао све од себе да задржи висок фокус. Његове емоциЌе су биле у превира®у. Прошли су месеци откако Ќе ®егов живот био нормалан. Пре афере Один, ®егова идеЌа авантуризма била Ќе да своЌ модерни рок бенд Тхе Валл оф Слееп чува у таЌности од маме и тате. Био Ќе породичан човек, штребер доброг срца са талентом за све техничке ствари.
  
  Сада Ќе видео битку. Видео Ќе како убиЌаЌу  уде. Борио се за живот. ДевоЌка ®еговог наЌбо ег приЌате а умрла му Ќе на рукама.
  
  Прелаз између светова га Ќе раздвоЌио.
  
  Ако се томе дода притисак што Ќе био са своЌом новом девоЌком, америчком агентицом ЦИА-е, ниЌе био нимало изненађен што се затекао.
  
  НиЌе да Ќе икада рекао своЌим приЌате има. Његова породица, да, могао Ќе да им каже. Али Карин Ќош ниЌе била спремна за ово. И имала Ќе своЌих проблема. Управо ЌоЌ Ќе рекао да Ќе после пет година требало да крене да е, али Ќе знао да "е му то упропастити остатак живота ако му се то икада догоди.
  
  А остали чланови Зида сна су му стално слали поруке. Где си дођавола, Блакеи? Хо"емо ли се на"и заЌедно вечерас? Бар ми узврати, идиоте! Имали су нове песме спремне за снима®е. То Ќе био ®егов проклети сан!
  
  Сада Ќе угрожена управо ствар коЌа му Ќе донела велики успех.
  
  Мислио Ќе на Хаиден. Када се свет распадао, увек Ќе могао да окрене мисли ка ®оЌ, и све би постало мало лакше. Његов ум Ќе одлутао. Наставио Ќе да скролуЌе по страницама онлаЌн к®иге коЌу Ќе неко преписао из Кукових шкработина.
  
  Скоро да Ќе промашио.
  
  єер одЌедном, баш ту, међу временским извештаЌима, ознакама географске дужине и ширине, и кратким дета има о томе ко Ќе каж®ен зато што ниЌе поЌео дневни оброк говедине и ко Ќе пронађен мртав у опреми, поЌавила се кратка референца на Пелеову капиЌу.
  
  "Сестра". - Бен Ќе издахнуо. "Мислим да сам нашао нешто." Прочитао Ќе кратак пасус. "Вау, ово Ќе мушки извештаЌ о ®иховом путова®у. Да ли сте спремни за ово?"
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк Ќе прешао из лаганог сна у будност за време потребно да отвори очи. Маи Ќе корачала напред-назад иза ®ега. Звучало Ќе као да Ќе Алициа под тушем.
  
  "Колико смо дуго били напо у?"
  
  "ДаЌ или узми деведесет минута. Ево, погледаЌте ово." Маи му Ќе бацила Ќедан од пишто а коЌе су узели од БЌукенена и ®егових  уди.
  
  "КоЌи Ќе резултат?"
  
  "Пет револвера. Све Ќе у реду. Два калибра 38 и три 45. Све са три четвртине пуним часописима."
  
  "Више него дово но". ДреЌк Ќе устао и протегао се. Одлучили су да "е се вероватно суочити са озби ниЌим противником -  удима блиским Клоду - па Ќе ноше®е оружЌа било обавезно.
  
  Алициа Ќе изашла из купатила мокре косе, навлаче"и Ќакну. "Спремни за исе е®е?"
  
  ИнформациЌа коЌу су добили од БЌукенана била Ќе да су и Скарбери и Питерсон поседовали продавницу егзотичних аутомобила на перифериЌи ВаикикиЌа. Звао се егзотика, био Ќе и малопродаЌни обЌекат и сервисна рад®а. Такође Ќе изнаЌмио ве"ину типова врхунских аутомобила.
  
  Веома уносна насловница, помислио Ќе ДреЌк. Без сум®е Ќе дизаЌниран да помогне у скрива®у свих врста криминалних активности. Скарбери и Петерсон су несум®иво били близу врха ланца исхране. Цлауде би био следе"и.
  
  Ушли су у такси и дали возачу адресу заступства. Било Ќе уда ено двадесетак минута.
  
  
  * * *
  
  
  Бен и Карин су изненађени када читаЌу дневник капетана Кука.
  
  Гледати очима друге особе на догађаЌе коЌи су се десили славном поморском капетану пре више од две стотине година било Ќе прилично изванредно. Али чита®е извештаЌа о Куковом забележеном, али и да е веома таЌном путова®у испод наЌпознатиЌег вулкана на ХаваЌима, било Ќе готово неодо иво.
  
  "То Ќе невероватно". Карин Ќе прелистала своЌ примерак на екрану компЌутера. "єедина ствар коЌу не схватате Ќе Куково бри антно предвиђа®е. Са собом Ќе повео  уде из свих краЌева да забележе своЌа откри"а. Научници. Ботаничари. Уметници. Види..." Куцнула Ќе по екрану.
  
  Бен се нагнуо да види деликатно изведен цртеж би ке. "Хладан".
  
  Каринине очи заискриле. "Ово Ќе супер. Ове би ке нису откривене нити документоване све док их Кук и ®егов тим нису снимили и вратили у Енглеску са овим фантастичним цртежима и описима. Они су мапирали наш свет, ови  уди, сликали пеЌзаже и обале онако како бисмо ми данас Ќедноставно фотографисали. Размисли о томе".
  
  Бенов глас Ќе одавао ®егово узбуђе®е. "Знам. Знам. Али слушаЌ ово..."
  
  "Вау". Карин Ќе била задуб ена у своЌу причу. "Да ли сте знали да Ќе Ќедан од Кукове екипе био ВилиЌам БлаЌ? Човек коЌи Ќе постао капетан БоунтиЌа? И да Ќе тадаш®и амерички председник Бен¤амин Френклин послао поруку свим своЌим поморским капетанима да оставе Кука на миру, упркос томе што су Американци тада били у рату са Британцима. Френклин га Ќе назвао "заЌедничким приЌате ем човечанства".
  
  "Сестра". - просиктао Ќе Бен. "Нашао сам нешто. СлушаЌ - спушта®е Ќе направ ено у Овхихи, ХаваЌи, близу наЌвише тачке острва. 21 степен 15 минута северне географске ширине, 147 степени северне географске дужине, 48 минута западно. Висина 762 стопе. Били смо принуђени да бацимо сидро код ЛихиЌа и изађемо на обалу. Урођеници коЌе смо ангажовали изгледали су као да "е нам откинути крпе са леђа за флашу рума, али су заправо били и поднош иви и добро упу"ени."
  
  "ДаЌ ми скра"ену верзиЌу", одбрусила Ќе Карин. "На енглеском".
  
  Бен Ќе зарежао на ®у. "Боже, девоЌко, где Ќе твоЌ ИндиЌана Џонс?" ТвоЌ Лук СкаЌвокер? єедноставно немаш осе"аЌ за авантуру. Тако да Ќе наш наратор, човек по имену Хоксворт, кренуо са Куком, шест других морнара и шачицом домородаца да истражуЌе шта староседеоци звали Пелеова капиЌа". То Ќе учи®ено без зна®а локалног кра а и уз велики ризик. Да су сазнали за то, кра  би их све побио. ХаваЌци су поштовали капиЌу Пелеа. Дома"и водичи су захтевали велике награде".
  
  "Пелеова капиЌа мора да Ќе изазвала озби ну забринутост код Кука да преузме такав ризик", приметила Ќе Карин.
  
  "Па, Пеле Ќе био бог ватре, му®а, ветра и вулкана. Вероватно наЌпопуларниЌе хаваЌско божанство. Била Ќе велика вест. Велики део ®ене легенде био Ќе усредсређен на ®ену владавину океанима. Начин на коЌи су ХаваЌци морали да причаЌу о ®оЌ вероватно Ќе изазвао Куково интересова®е. И вероватно Ќе био арогантан човек на великом путова®у откри"а. Не би се плашио да смета локалном кра у."
  
  "Човек као што Ќе Кук не би се много плашио.
  
  "Баш тако. Према Хоксворту, мештани су их водили кроз мрачни пролаз испод дубоког срца вулкана. Када су се светла упалила и, како би Голум рекао, направ ено Ќе неколико лукавих скрета®а, сви су стали и зачуђено зурили у капиЌу Пелеа."
  
  "Чудак. Има ли цртежа?
  
  "Не. Уметник Ќе заостао због овог путова®а. Али Хоксворт описуЌе шта су видели. Огроман лук коЌи Ќе полетео тако високо да Ќе висио изнад самог врха нашег пламена. Ручно рађен оквир са уметнутим си"ушним симболима. Зарези са сваке стране, недостаЌу два ма®а предмета. Чудо нам Ќе одузимало дах и заиста смо гледали све док тамни центар ниЌе почео да привлачи наш поглед."
  
  "Дакле, у духу свих  уди, он мисли да су пронашли оно што су тражили, али су онда схватили да желе више. Карин Ќе одмахнула главом.
  
  Бен Ќе преврнуо очима на ®у. "Мислим да су, у духу свих авантуриста, желели више. Али у праву си. Пелеова капиЌа Ќе била управо то. КапиЌа. Морало Ќе негде да води."
  
  Карин Ќе повукла столицу. "Сада се питам. Где Ќе ово довело?
  
  У том тренутку зазвонио Ќе Бенов мобилни телефон. Погледао Ќе у екран и заколутао очима. "Мама и тата".
  
  
  ГЛАВА ДВАДЕСЕТА
  
  
  Мано Кинимака Ќе волео срце ВаикикиЌа. Рођен и одрастао на ХаваЌима, провео Ќе своЌе рано дети®ство на плажи Кухио пре него што Ќе ®егова породица прикупила средства и преселила се на мирниЌу северну обалу. Сурфова®е тамо Ќе било светске класе, храна Ќе била аутентична чак и када сте вечерали, живот Ќе био слободан колико сте могли да замислите.
  
  Али ®егова неизбрисива рана се"а®а била су на Кухио: прелепа плажа и бесплатни луаус, неде ни рошти  на плажи, лако сурфова®е, добродушни мештани и но"ни сЌаЌ залазе"ег сунца.
  
  Сада, док Ќе возио АвениЌом Кухио, а затим Калакауом, приметио Ќе старе, дир иве ствари. Не туристи свежег лица. Не мештани коЌи носе Ќутар®и сок од єамба. Нема чак ни продавца сладоледа у близини Роиал Хаваииан-а. Биле су то дугачке црне бак е коЌе су палили сваке но"и, сада готово празан трговачки комплекс у коЌем Ќе Ќедном плакао, смеЌу"и се Ќедноставном знаку упозоре®а у облику слова А коЌи Ќе блокирао Ќедан од пролаза на коме Ќе писало: Ако ниси СпаЌдермен, мост Ќе затворен, тако Ќе Ќедноставно. Дакле, хаваЌски.
  
  Прошао Ќе поред Ласенове старе продавнице, где Ќе некада зурио у ®ихове величанствене слике и фантастичне аутомобиле. Сада га нема. Његово рано дети®ство Ќе било готово. Прошао Ќе поред тржног центра Кинг'с Виллаге, за коЌи му Ќе маЌка Ќедном рекла да Ќе некада био резиденциЌа кра а Калакауа. Прошао Ќе поред наЌлепше полициЌске станице на свету, оне на плажи Ваикики у сенци стотина дасака за сурфова®е. И прошао Ќе поред неуништиве статуе воЌводе Каханамокуа, прекривене као и увек свежим леЌима, исте оне коЌу Ќе гледао када Ќе био дечак са милионом снова коЌи су му се вртели у глави.
  
  Његова породица Ќе сада била чувана даноно"но. О ®има су се бринули врхунски амерички маршали и маринци. Породична ку"а Ќе била празна, кориш"ена као мамац за атентаторе. И сам Ќе био обележен човек.
  
  ХеЌден ЏеЌ, ®егов наЌбо и приЌате  и шеф, седео Ќе поред ®ега на сувозачевом месту, можда Ќе видео нешто по изразу ®еговог лица пошто ниЌе ништа рекла. Ра®ена Ќе ножем, али се сада скоро опоравила. Људи око ®ега су убиЌени. колеге. Нови приЌате и.
  
  И ево га, вра"еног у своЌ дом, место свог дети®ства. Се"а®а су га испунила као давно изгуб ени приЌате и коЌи жуде да се поново повежу с ®им. Се"а®а су га бомбардовала са сваког угла.
  
  Лепота ХаваЌа Ќе била у томе што Ќе заувек живела у теби. НиЌе било важно да ли сте тамо провели неде у дана или двадесет година. Његов лик Ќе био ванвременски.
  
  ХеЌден Ќе коначно покварио расположе®е. "ОваЌ момак, ова Капуа. Да ли он заиста продаЌе здроб ени лед из комбиЌа?"
  
  "Овде се добро послуЌе. Сви воле здроб ени лед."
  
  "Поштено".
  
  Мано се осмехнуо. "Виде"ете".
  
  Док су се возили кроз лепоту Кухио и Ваикики, плаже су се повремено поЌав ивале са десне стране. Море Ќе заискрило, а бели лукобрани су се позиваЌу"е  у али. Мано Ќе видео како се на плажи спрема неколико потколеница. Некада Ќе био део тима коЌи Ќе осваЌао трофеЌе.
  
  "Ми смо ту". Ушао Ќе на закрив ени паркинг са оградом на Ќедном краЌу коЌи Ќе гледао на Тихи океан. Капуин комби се налазио на самом краЌу, на одличноЌ локациЌи. Мано Ќе одмах приметио свог старог приЌате а, али Ќе на тренутак застао.
  
  ХеЌден му се осмехнуо. "Старе успомене?"
  
  "Дивна се"а®а. Нешто што не желите да забр ате тако што "ете поново замислити нешто ново, знате?"
  
  "Знам".
  
  У ®еном гласу ниЌе било самопоузда®а. Мано Ќе дуго погледао свог шефа. Била Ќе добра особа - директна, поштена, чврста. Да ли сте знали на чиЌоЌ Ќе страни ХеЌден ЏеЌ и коЌи запослени може да захтева више од свог шефа? Од када су се први пут срели, он Ќу Ќе добро упознао. Њен отац, ЏеЌмс ЏеЌ, био Ќе мо"на, права легенда, и вредело Ќе тога. ХеЌденов ци  Ќе увек био да испуни своЌе обе"а®е, своЌе наслеђе. Ово Ќе била ®ена покретачка снага.
  
  Толико да Ќе Мано остала затечена када Ќе обЌавила колико Ќе озби на у вези са младим штребером Беном БлеЌком. Мислио Ќе да "е про"и много, много времена пре него што ХаЌден престане да се труди да иступи како би испунила наслеђе коЌе Ќе Мано сматрала да Ќе ве" надмашила. Прво Ќе мислио да "е та уда еност угасити пламен, али онда се пар поново нашао заЌедно. А сада су изгледали Ќачи него икад. Хо"е ли ЌоЌ штребер дати нову сврху, нови правац у животу? То "е показати тек наредних неколико месеци.
  
  "Иди". ХеЌден климну главом према комбиЌу. Мано Ќе отворио врата и дубоко удахнуо чисти локални ваздух. Са ®егове леве стране уздизала се ДиЌамантска глава, упечат ива фигура коЌа се истиче на хоризонту, увек присутна.
  
  За Маноа, увек Ќе било ту. НиЌе га изненадило што би ово могло бити на врху неког великог чуда.
  
  ЗаЌедно су отишли до комбиЌа за сече®е леда. Капуа се нагнуо, зуре"и у ®их. Лице му се наборало од изненађе®а, а затим од истинског одушев е®а.
  
  "Мано? Човече! ХеЌ!"
  
  Капуа Ќе нестала. Секунд касниЌе истрчао Ќе иза комбиЌа. Био Ќе то човек широких рамена, у форми, тамне косе и тамне пути. Чак и на први поглед, ХеЌден Ќе могао ре"и да Ќе сваки дан проводио наЌма®е два сата на дасци за сурфова®е.
  
  "Капуа." Мано Ќе загрлио свог старог приЌате а. "Било их Ќе неколико, брате."
  
  Капуа одступи. "Шта си урадио? Реците ми, како напредуЌе колекциЌа чока®а Хард Роцк?"
  
  Мано Ќе одмахнуо главом и слегнуо раменима. "Ах, мало бла бла, па чак и више. Знаш. Ти?"
  
  "єел тако. Ко Ќе Хаули?"
  
  "Хаоле..." Мано се врати на разум иво америчко, на Хаиденово олакша®е. "... ово Ќе моЌ шеф. УпознаЌте Хаиден єаи."
  
  Мештанин се усправио. "Драго ми Ќе да смо се упознали", рекао Ќе. "єесте ли ви шеф Мано? Вау. Луцки Мано, кажем.
  
  "Зар немаш жену, Капуа?" Мано се потрудио да сакриЌе благу увреду.
  
  "Купио сам себи пои-дог. Она, Ќедна згодна хаваЌско-кинеска филипинка хаоле, натерала ме Ќе да дижем шатор целе но"и, човече." Ве"ина ХаваЌаца Ќе била мешовита раса.
  
  Мано Ќе удахнуо. Пои Дог Ќе био човек мешане расе. Хаоле Ќе био посетилац, и то ниЌе нужно био погрдан израз.
  
  Пре него што Ќе успео било шта да каже, ХеЌден се окренуо према ®ему и слатко упитао: "Подижете шатор?"
  
  Мано се згрчио. ХеЌден Ќе тачно знао шта Ќе Капуа и ниЌе имала никакве везе са кампова®ем. "Ово Ќе супер. Она лепо звучи. СлушаЌ, Капуа, морам да ти поставим нека пита®а."
  
  "Стрелци".
  
  "Да ли сте икада чули за велику личност подзем а познату као Коваленко? Или Крвави кра ?
  
  "Све што чуЌем Ќе шта има на вестима, брате. Да ли Ќе на Оахуу?"
  
  "Можда. Шта Ќе са Цлаудеом?
  
  "Не. Да сте тако назвали ХаулиЌа, запамтио бих га." Капуа Ќе оклевао.
  
  ХеЌден Ќе видео ово. "Али ти знаш нешто."
  
  "Можда шефе. Можда знам. Али твоЌи приЌате и тамо," нагло Ќе окренуо главу према полициЌскоЌ станици Ваикики Бич, "они не желе да знаЌу." Ве" сам им рекао. Ништа нису урадили".
  
  "Провери ме." ХеЌден Ќе срео поглед човека.
  
  "ЧуЌем нешто, шефе. Зато ми Ќе Мано дошао, зар не? Па, нови новац у послед®е време даЌе неке дебеле гомиле, човече. Нови играчи широм сцене, приређуЌу журке коЌе никада не"е видети следе"е неде е."
  
  "Нови новац?" - одЌекнуо Ќе Мано. "Где?" - Питао сам.
  
  "Нигде", рекао Ќе Цапуа озби но. "Мислим, управо овде, човече. Баш овде. Увек су били маргинализовани, али сада су богати  уди."
  
  ХеЌден ЌоЌ прође руком кроз косу. "Шта ти ово говори?"
  
  "Нисам умешан у ову сцену, али знам. Нешто се дешава или "е се догодити. Много  уди Ќе пла"ено много новца. Када се то догоди, научите да спуштате главу док лоше ствари не прођу."
  
  Мано Ќе зурио у светлуцави океан. "єеси ли сигуран да ништа не знаш, Капуа?"
  
  "Кунем се своЌим поит псом."
  
  Капуа Ќе озби но схватио своЌ пои. ХеЌден Ќе показао на комби. "Зашто нам не направиш мало, Капуа."
  
  "Сигурно".
  
  ХеЌден Ќе направио гримасу на Ману док Ќе Капуа одлазила. "Мислим да вреди покушати. Имаш ли поЌма о чему прича?"
  
  "Не свиђа ми се звук онога што "е се догодити у мом родном граду", рекао Ќе Мано и посегнуо за ледом за бриЌа®е. "Капуа. Реци ми како се зовеш, брате. Ко би могао ишта знати?
  
  "ПостоЌи локални тип, Дени, коЌи живи тамо горе на брду." Поглед му Ќе прелетео на ДиЌамантску главу. "Богат. Његови родите и, они га одгаЌаЌу као хулига." НасмеЌао се ХеЌдену. "Реци то као Американац. Мислим да у томе нема ништа лоше. Али он Ќе озби ниЌи са олошима. Он се изнервира од тога што зна сра®а, разумеш ли ме?"
  
  Мано Ќе употребио кашику и ископао велики комад леда дугиних боЌа. "Да ли тип воли да се претвара да Ќе велики стрелац?"
  
  Капуа климну главом. "Али то ниЌе истина. Он Ќе само дечак коЌи игра мушку игру."
  
  ХеЌден Ќе додирнуо Манову руку. "Посети"емо овог ДениЌа. Ако постоЌи нека нова прет®а, и ми то треба да знамо."
  
  Капуа климну главом према леденим чу®евима. "Они су на штету естаблишмента. Али ти ме не знаш. Никада ниси дошао да ме видиш."
  
  Мано климну свом старом приЌате у. "Подразумева се, брате."
  
  
  * * *
  
  
  Капуа им Ќе дао адресу, коЌу су програмирали у ГПС аутомобила. Петнаест минута касниЌе стигли су до црне капиЌе од кованог гвожђа. Парцела се спуштала назад до океана, тако да су могли да виде само прозоре на послед®ем спрату велике ку"е.
  
  Изашли су из кола, опруге су зацвилиле са Манове стране. Мано Ќе ставио руку на велику капиЌу и гурнуо. Пред®а башта Ќе натерала ХеЌден да застане и погледа.
  
  Сталак за даску за сурфова®е. Потпуно нови камион са отвореним креветом. Висе"а мрежа простирала се између две палме.
  
  "О моЌ Боже, Мано. Да ли су све хаваЌске баште овакве?"
  
  Мано се тргнуо. "Не баш, не."
  
  Док су хтели да позвоне, чули су буку коЌа Ќе долазила позади. Ходали су по ку"и држе"и руке уз оружЌе. Када су скренули на послед®и угао, видели су млади"а како се шепури у базену са стариЌом женом.
  
  "Извините!" Хаиден Ќе вриснула. "Ми смо из полициЌе Хонолулуа. Неколико речи?" Прошапутала Ќе, Ќедва чуЌно: "Надам се да ниЌе ®егова маЌка.
  
  Мано се загрцнуо. НиЌе навикао да му шеф збиЌа шале. Онда Ќе видео ®ено лице. Била Ќе смртно озби на. "Зашто и ти-?"
  
  "Шта дођавола хо"еш?" Млади" Ќе кренуо према ®има, махнито гестикулираЌу"и. Када Ќе пришао ближе, Мано Ќе видео ®егове очи.
  
  "Имамо проблем", рекао Ќе Мано. "Он Ќе на ивици."
  
  Мано Ќе пустио момка да се див е замахуЌе. Неколико великих Ќаха®а и остао Ќе без даха, а шортс Ќе почео да клизи доле. НиЌе показао никакву свест о своЌоЌ нево и.
  
  Тада Ќе стариЌа жена потрчала према ®има. ХеЌден Ќе трепнула у неверици. Жена Ќе скочила на Кинимакеова леђа и почела да га Ќаше као пастув.
  
  У шта су се они овде увалили?
  
  ХеЌден Ќе пустио Кинимаку да се брине о себи. Погледала Ќе по ку"и и дворишту. НиЌе било знакова да Ќе Ќош неко био код ку"е.
  
  Коначно, Мано Ќе успео да се отресе чудовишта. Слетела Ќе уз мокри шамар на ш унак коЌи Ќе окруживао базен и почела да завиЌа као банши.
  
  Дени, ако Ќе то био Дени, зурио Ќе у ®у отворених уста, а шортс му Ќе сада падао испод колена.
  
  Хаидену Ќе било доста. "Дени!" - викала му Ќе у лице. "Морамо да разговарамо са вама!"
  
  
  Гурнула га Ќе назад у фоте у. Боже, само да Ќе ®ен отац сада види. Окренула се и искапила чаше за коктел, а затим их обе напунила водом из базена.
  
  Прскала Ќе водом ДениЌево лице и лагано га ударила. Одмах Ќе почео да се цери. "ХеЌ душо, знаш да волим..."
  
  ХеЌден Ќе одступио. Ако се са ®има правилно поступа, ово може и"и у ®ихову корист. "єеси ли сам, Данни?" Благо се осмехнула.
  
  "Тина Ќе овде. Негде." Говорио Ќе кратким, задиханим реченицама, као да му срце напорно ради да издржи човека пет пута ве"ег од ®ега. "МоЌа девоЌка."
  
  ХеЌден Ќе изнутра уздахнула с олакша®ем. "Добро. ЧуЌем да сте ви особа коЌа може да сазна да ли су ми потребне информациЌе."
  
  "То сам Ќа". ДениЌев его се на тренутак показао кроз измаглицу. "єа сам та особа."
  
  "ПричаЌ ми о Клоду."
  
  Поново га Ќе обузела омам еност, због чега су му очи изгледале тешке. "Клод? Црни момак коЌи ради у Црази Схиртс?"
  
  "Не". ХеЌден Ќе стиснула зубе. "Клод, тип коЌи поседуЌе клубове и ранчеве широм Оахуа."
  
  "Не познаЌем овог Клода." Искреност вероватно ниЌе била Ќедна од ДаниЌевих Ќаких страна, али ХеЌден Ќе сум®ао да то сада глуми.
  
  "А Коваленко? єесте ли чули за ®ега?
  
  Ништа ниЌе б еснуло у ДениЌевим очима. Нема знакова или индикациЌа свести.
  
  Иза ®е, ХеЌден Ќе чула како Мано покушава да смири ДениЌеву девоЌку, Тину. Одлучила Ќе да не може да шкоди испробати другачиЌи приступ. "У реду, хаЌде да покушамо нешто друго. Има свежег новца у Хонолулуу. Има много тога. Одакле ово долази, Данни, и зашто?"
  
  Дететове очи су се широм отвориле, изненада засветлевши од таквог ужаса да Ќе ХеЌден замало посегнуо за пишто ем.
  
  "Ово би се могло догодити сваког тренутка!" - узвикнуо Ќе. "Видиш? Било када! Само... само остани код ку"е. Остани код ку"е, дечко." Глас му Ќе звучао узнемирено, као да Ќе понав ао нешто што му Ќе речено.
  
  ХеЌден Ќе осетила дубоку Ќезу како ЌоЌ пролази низ кичму, чак и док ЌоЌ Ќе небеска топлина греЌала леђа. "Шта би се ускоро могло догодити, Данни. ХаЌде, можеш ми ре"и."
  
  "Напад", рекао Ќе Данни глупо. "То се не може поништити Ќер Ќе куп ено и пла"ено." Дени Ќе ухвати за руку, одЌедном изгледаЌу"и застрашуЌу"е трезвен.
  
  "Терористи се приближаваЌу, госпођице полициЌе. Само ради своЌ проклети посао и не дозволи тим гадима да дођу овамо."
  
  
  ДВАДЕСЕТ ПРВА ГЛАВА
  
  
  Бен БлеЌк Ќе цитирао записе у дневнику капетана Кука и ®еговог друга Хоксворта коЌи описуЌу наЌопасниЌе путова®е коЌе Ќе човек икада предузео.
  
  "Прошли су кроз Пелеову капиЌу", рече Бен изненађено, "у мркли мрак. У овом тренутку, Кук Ќош увек назива засвођени улаз као Пелеова капиЌа. Тек након што доживи оно што лежи иза - пише овде - касниЌе ме®а референцу на КапиЌе пакла."
  
  Карин се окренула ка Бену раширених очиЌу. "Шта би могло навести човека попут капетана Кука да изрази тако голи страх?"
  
  "Скоро ништа", рекао Ќе Бен. "Кук Ќе открио канибализам. Људске жртве. Кренуо Ќе на пут у потпуно непознате воде."
  
  Карин Ќе показала на екран. "ПрочитаЌ проклету ствар."
  
  "Иза црних капиЌа леже наЌпроклетиЌи путеви познати човеку..."
  
  "НемоЌ ми ре"и", одбрусила Ќе Карин. "СумираЌ."
  
  "Не могу"
  
  "Шта? Зашто?"
  
  "Зато што овде пише-следе"и текст Ќе укло®ен из ове конверзиЌе због сум®е у ®егову аутентичност."
  
  "Шта?"
  
  Бен се замиш ено намрштио док Ќе гледао у компЌутер. "Мислим да би неко ве" покушао да истражи да Ќе био отворен за Ќавност.
  
  "Или можда Ќесу и умрли. Можда су власти одлучиле да Ќе сазна®е превише опасно да би се поделило са Ќавнош"у.
  
  "Али како да видимо избрисани документ?" Бен Ќе насумично гурнуо неколико к учева. На страници ниЌе било скривених веза. Ништа за осуду. Гуглао Ќе име аутора и пронашао неколико страница на коЌима се поми®е Кукова хроника, али се више не поми®у Паклена капиЌа, Пеле, па чак ни ДиЌамантска глава.
  
  Карин се окренула да погледа у срце ВаикикиЌа. "Дакле, Куково путова®е кроз врата пакла Ќе исписано из историЌе. Могли бисмо да наставимо да покушавамо." Показала Ќе према компЌутерима.
  
  "Али од тога не"е бити никакве користи", рекао Ќе Бен у свом наЌбо ем Иода утиску. "Не би требало да губимо време."
  
  "Шта ХеЌден види у теби, никада не"у сазнати." Карин Ќе одмахнула главом пре него што се полако окренула. "Проблем Ќе у томе што немамо начина да знамо шта "емо на"и тамо доле. Ишли бисмо у пакао слепо."
  
  
  * * *
  
  
  ХеЌден и Кинимака су успели да извуку Ќош неколико реченица из ДениЌа пре него што су одлучили да Ќе мудро оставити их на миру на ®иховоЌ забави са дрогом. Уз мало сре"е, обоЌе "е мислити да Ќе посета ЦИА била лош сан.
  
  Кинимака се попео назад у ауто, ставивши руку на волан од мекане коже. "Терористички напад?" поновио Ќе. "У ВаикикиЌу? Не веруЌем у ово".
  
  ХеЌден Ќе ве" бирала броЌ свог шефа. КапиЌа Ќе одмах одговорила. Рецитовала Ќе у неколико кратких реченица информациЌе коЌе су извукли од ДениЌа.
  
  Мано Ќе слушао ГеЌтсов одговор преко спикерфона. "ХаЌден, приближавам се. єош неколико сати и би"у тамо. ПолициЌа се у великоЌ мери осла®а на све познате криминалце да откриЌе локациЌу ранча. Има"емо га ускоро. Обавести"у надлежне органе о овом наводном нападу, али наставите да копате.
  
  ЛиниЌа Ќе прекинута. ХеЌден Ќе дахнуо од тихог изненађе®а. "Долази ли он овде? Тешко се носи са тим. Шта "е он учинити?
  
  "Можда "е му рад помо"и да се избори.
  
  "НадаЌмо. СматраЌу да "е ускоро добити локациЌу ранча. Пратимо терористе. Сада су нам потребни позитивни, искрени  уди. ХеЌ Мано, да ли мислиш да Ќе ова терористичка прича део завере Крвавог кра а?"
  
  Мано климну главом. "Пало ми Ќе на памет." Очи су му пиле поглед коЌи одузима дах, као да га спрема да помогне у борби против таме коЌа Ќе захватила.
  
  "Кад смо ве" код стреЌт  уди, ДреЌк и ®егова два другара Ќош увек нису одговорили на моЌе поруке. А ни полициЌа не зна."
  
  Зазвонио ЌоЌ Ќе мобилни телефон, запрепастивши Ќе. То Ќе била капиЌа. "Господине?"
  
  "Ова ствар Ќе управо полудела", повикао Ќе, очигледно узнемирен. "ПолициЌа Хонолулуа Ќе управо примила Ќош три легитимне терористичке прет®е. Све у ВаикикиЌу. Све "е се догодити ускоро. Успостав ени су контакти са Коваленком.
  
  "Три!"
  
  КапиЌа се изненада затворила на секунд. ХеЌден Ќе прогутала, осетивши како ЌоЌ се стомак грчи. Од страха у Мановим очима се озноЌила.
  
  ГеЌтс Ќе поново ступио у контакт. "Нека их буде четири. Више информациЌа Ќе управо потврђено. КонтактираЌте Дракеа. У току си битка свог живота, ХеЌден. Будите мобилисани".
  
  
  * * *
  
  
  Крвави кра  Ќе стаЌао на подигнутоЌ палуби, са хладним осмехом на лицу, неколико ®егових поручника од повере®а стаЌало Ќе испред и испод ®ега. "Време Ќе", Ќедноставно Ќе рекао. "Ово Ќе оно што смо чекали, за шта смо радили. Ово Ќе резултат свих моЌих напора и свих ваших жртава. "Ту се", ефективно Ќе застао, "све се завршава.
  
  Скенирао Ќе лица у потрази за било каквим знаком страха. НиЌе их било. Заиста, Боудреау Ќе изгледао готово одушев ен што му Ќе дозво ено да се врати у крваву борбу.
  
  "Клод, уништи ранч. УбиЌте све затворенике. И..." Нацерио се. "Ослободите тигрове. МораЌу да заузму власт неко време. Боудреаук, само ради оно што радиш, али бруталниЌе. Позивам вас да испуните било коЌу вашу же у. Позивам вас да ме импресионирате. Не, шокираЌ ме. Уради то, Боудреаук. Идите у Кауаи и затворите ранч тамо."
  
  Крвави кра  Ќе послед®и пут погледао своЌих неколико преосталих  уди. "Што се тебе тиче... иди ослободи пакао на ХаваЌима."
  
  Окренуо се, одбацивши их у страну, и бацио послед®и критички поглед на своЌ транспорт и паж иво одабране  уде коЌи "е га пратити у смртоносне дубине испод ДиЌамантске главе.
  
  "НиЌедан човек ово ниЌе урадио од Кука и доживео да исприча причу. НиЌедан човек никада ниЌе гледао да е од петог нивоа пакла. Нико никада ниЌе открио шта Ќе систем замки направ ен да сакриЌе. Ми "емо то урадити."
  
  Смрт и пустош били су и иза и испред ®ега. Настанак хаоса био Ќе неизбежан. Проклети кра  Ќе био сре"ан.
  
  
  * * *
  
  
  Мет ДреЌк Ќе прошетао паркингом Екотицарса, руку под руку са своЌом 'девоЌком' Алишом МаЌлс. Тамо Ќе био паркиран само Ќедан аутомобил за изнаЌм ива®е, изнаЌм ени до¤ Басиц коЌи Ќе вероватно припадао неколико туриста коЌи су изнаЌмили Ќедан од нових ЛамборгиниЌа на сат времена. Када су ДреЌк и Алиша ушли у модни салон, здепасти човек са црев изрезом ве" им Ќе био под носом.
  
  "Добар дан. Могу ли ти помо"и?"
  
  "КоЌи су наЌбржи?" ДреЌк Ќе направио нестрп иво лице. "Имамо Ниссан код ку"е и моЌа девоЌка жели да искуси праву брзину. ДреЌк Ќе намигнуо. "Могао бих да добиЌем неколико бонус поена, ако знате на шта мислим.
  
  Алициа се слатко насмешила.
  
  ДреЌк се надао да Маи тренутно заокружуЌе зад®и део великог изложбеног простора, држе"и се ван видокруга зад®е гараже и кре"е ка ограђеном бочном комплексу. Она "е покушати да уђе са друге стране. ДреЌк и Алиша су имали око шест минута.
  
  Човеков осмех Ќе био широк и, што ниЌе изненађуЌу"е, лажан. "Па, ве"ина  уди бира нови Феррари 458 или Ламборгхини Авентадор, а оба су одлична аутомобила. Осмех се заправо проширио када Ќе продавац указао на возила у пита®у, а оба су била постав ена испред прозора салона у целоЌ дужини. "Али у погледу легендарних достигну"а, ако Ќе то оно што тражите, могао бих препоручити Феррари Даитона или МцЛарен Ф1." Махнуо Ќе руком према зад®ем делу изложбеног простора.
  
  Позади и десно су биле канцелариЌе. Лево Ќе био ред приватних сепареа где су се могле прикупити информациЌе о кредитноЌ картици и предати к учеви. У канцелариЌи ниЌе било прозора, али ДреЌк Ќе могао да чуЌе фигуре како се кре"у около.
  
  ОдброЌавао Ќе секунде. Маи Ќе требало да стигне за четири минута.
  
  "Да ли сте ви господин Скарбери или господин Петерсен?" упитао Ќе са осмехом. "Видео сам ®ихова имена на знаку напо у.
  
  "єа сам ЏеЌмс. Г. Скарбери и г. Петерсен су власници. Они су у дворишту."
  
  "О ТОМЕ". ДреЌк Ќе направио шоу гледаЌу"и Ферари и ЛамборгиниЌе. Клима у изложбеном салону му се срушила на леђа. Из уда ене канцелариЌе ниЌе допирао никакав звук. Алициа се држала до себе, глуме"и добродушну жену док ствара простор.
  
  Минут пре него што Ќе Маи морала да изађе кроз бочна врата.
  
  Драке се спремио.
  
  
  * * *
  
  
  Време Ќе пролетело краЌ ®их алармантном брзином, али Бен се надао да "е Каринина луда идеЌа уродити плодом. Први корак Ќе био да се откриЌе где су се чували оригинални дневници капетана Кука. Испоставило се да Ќе ово лак задатак. Документи су чувани у Националном архиву, близу Лондона, у згради владе, али не тако безбедни као у Банци Енглеске.
  
  Засада Ќе добро.
  
  Следе"и корак Ќе био довође®е ХеЌдена. Требало Ќе много времена да се дочара ®ихова поента. У почетку Ќе ХеЌден деловала изузетно растресено, али ниЌе била груба, али када Ќе Карин, уз подршку Бена, представила ®ихов план, агент ЦИА-е Ќе смртно у"утао.
  
  "Шта хо"еш?" изненада Ќе упитала.
  
  "Желимо да поша ете лопова светске класе у Националну архиву у КЌуу да фотографише, а не да краде, а затим ми поша ете копиЌу релевантног дела Кукових часописа е-поштом. Део коЌи недостаЌе."
  
  "єеси ли био пиЌан, Бене? Озби но -"
  
  "НаЌтежи део", инсистирао Ќе Бен, "не"е бити крађа. Би"у сигуран да "е лопов прона"и и послати ми прави део."
  
  "Шта ако га ухвате?" ХеЌден Ќе без размиш а®а избрб ао пита®е.
  
  "Зато он мора да Ќе лопов светске класе кога би ЦИА могла да поседуЌе захва уЌу"и овом договору. И зашто би, идеално, ве" требало да буде у притвору. Ох, и ХеЌден, све ово би требало да буде урађено у наредних неколико сати. Заиста не може да чека."
  
  "Свесна сам тога", одбрусила Ќе ХеЌден, али Ќе тада ®ен тон омекшао. "Види, Бене, знам да сте вас двоЌицу угурали у ову малу канцелариЌу, али можда бисте желели да гурнете главу кроз врата и добиЌете наЌновиЌе информациЌе. Морате бити спремни за случаЌ..."
  
  Бен Ќе забринуто погледао Карин. "У случаЌу чега? Говорите као да "е се свет смакнути."
  
  ХеЌденова тишина му Ќе рекла све што Ќе требало да зна.
  
  После неколико тренутака, ®егова девоЌка Ќе поново проговорила: "Колико су вам потребне ове белешке, ови дневници? Да ли вреди  утити Британце?"
  
  "Ако Крвави Кра  стигне до Врата пакла и ми морамо да кренемо за ®им", рекао Ќе Бен, "они "е вероватно бити наш Ќедини извор навигациЌе. А сви знамо колико Ќе Кук био добар са своЌим картама. Могли су да нам спасу животе."
  
  
  * * *
  
  
  ХеЌден Ќе ставила телефон на хаубу свог аутомобила и покушала да смири своЌе узнемирене мисли. Њене очи су се среле са очима Мано КинимакиЌа кроз ветробранско стакло и Ќасно Ќе осетила како му страх прође кроз ум. Управо су добили наЌстрашниЌе вести, опет од Џонатана ГеЌтса.
  
  НиЌе да "е терористи погодити више локациЌа на Оахуу.
  
  Сада су знали да Ќе много горе од тога.
  
  Мано Ќе изашао, видно се тресу"и. "Ко Ќе то?"
  
  "Бен. Каже да морамо да провалимо у Национални архив у ЕнглескоЌ да му набавимо копиЌу дневника капетана Кука.
  
  Мано се намршти. "Уради то. Само уради. ТаЌ Ќебени Коваленко покушава да уништи све што волимо, ХеЌден. Чините све што Ќе у вашоЌ мо"и да заштитите оно што волите."
  
  "британски-"
  
  "єеби их." Мано се изгубио у свом стресу. ХеЌден ниЌе сметао. "Ако "е нам трупци помо"и да убиЌемо ово копиле, узмите их."
  
  ХеЌден Ќе средила своЌе мисли. Покушала Ќе да разбистри ум. Требало би неколико позива у канцелариЌе ЦИА-е у Лондону и гласно повике ®еног шефа ГеЌтса, али Ќе мислила да би вероватно могла да заврши посао. Посебно у светлу онога што ЌоЌ Ќе ГеЌтс управо рекао.
  
  И добро Ќе знала да у Лондону постоЌи посебно шармантан агент ЦИА-е коЌи може да обави посао без зноЌе®а.
  
  Мано Ќу Ќе и да е гледао, Ќош увек у шоку. "Можете ли да веруЌете у оваЌ позив? Можете ли да веруЌете шта "е Коваленко урадити само да би скренуо паж®у  уди?"
  
  ХеЌден ниЌе могла, али Ќе "утала, Ќош увек припремаЌу"и своЌ говор за ГеЌтса и лондонску канцелариЌу. За неколико минута била Ќе спремна.
  
  "Па, хаЌде да пратимо Ќедан од наЌгорих позива у нашим животима оним коЌи "е нам помо"и да променимо улоге", рекла Ќе она и окренула броЌ на брзом бира®у.
  
  Чак и док Ќе разговарала са своЌим шефом и преговарала о страноЌ помо"и да хакуЌе Британски национални архив, претходне речи Џонатана ГеЌтса горЌеле су у ®еном уму.
  
  НиЌе само Оаху. Терористи Крвавог кра а планираЌу да нападну неколико острва истовремено.
  
  
  ДВАДЕСЕТ ДРУГА ГЛАВА
  
  
  ДреЌк Ќе хватао дах када Ќе Маи ушла кроз бочна врата пред очима службеника.
  
  "Шта коЌ-"
  
  Драке се осмехнуо. "Време Ќе за маЌ", шапнуо Ќе, а онда Ќе човеку сломио вилицу косом сена. Без звука, продавац се окренуо и ударио о зем у. Алиша Ќе прошла поред ЛамборгиниЌа, спремаЌу"и оружЌе. ДреЌк Ќе прескочио непокретног продавца. Маи Ќе брзо ходао дуж зад®ег зида, пролазе"и иза нетакнутог Мекларена Ф1.
  
  Били су на зиду канцелариЌе за неколико секунди. Недостатак прозора Ќе радио и за ®их и против ®их. Али постоЌале би сигурносне камере. То Ќе било само пита®е-
  
  Неко Ќе утрчао са страж®их врата, у комбинезону умр аном у ем, дуге црне косе завезане зеленом банданом. ДреЌк Ќе притиснуо образ директно о танку преграду од шперплоче, слушаЌу"и звукове коЌи су долазили из канцелариЌе док Ќе МеЌ вежбала покрете механичара.
  
  И да е нису испуштали звук.
  
  Али онда Ќе Ќош неколико  уди провалило кроз врата, а неко у канцелариЌи Ќе вриснуо. ДреЌк Ќе знао да Ќе утакмица готова.
  
  "Нека им Ќе."
  
  Алициа Ќе зарежала "єеботе, да" и ударила ногом у врата канцелариЌе чим су се отворила, што Ќе изазвало ударац човека у главу. Други мушкарац Ќе изашао, отворених очиЌу од шока док су зурили у прелепу жену са пишто ем и држа®ем борца коЌи га Ќе чекао. Подигао Ќе пушку. Алициа га Ќе пуцала у стомак.
  
  Срушио се на вратима. Из канцелариЌе су допирали Ќош крикови. Шок Ќе почео да се претвара у разумева®е. Ускоро "е схватити да би било паметно позвати неколико приЌате а.
  
  ДреЌк Ќе пуцао на Ќедног од механичара, погодивши га у средину бутине и оборио. Човек Ќе склизнуо низ Мекларен, остав аЌу"и за собом крвави траг. Чак се и ДреЌк тргнуо. Маи Ќе ангажовала другог човека и ДреЌк се окренуо ка АлициЌи.
  
  "Морамо да уђемо унутра."
  
  Алициа се приближила све док ниЌе имала добар поглед на унутраш®ост. ДреЌк се шу ао по поду све док ниЌе стигао до врата. На ®егово клима®е, Алициа Ќе испалила неколико хитаца. ДреЌк се замало сагнуо на врата, али у том тренутку Ќе пола туцета  уди искочило са извученим оружЌем и биЌесно отворило ватру.
  
  АлисиЌа се окренула, сакрила се иза ЛамборгиниЌа. Меци су му звиждали низ бокове. Пред®е стакло се разбило. ДреЌк Ќе брзо измакао. Могао Ќе да види бол у очима човека док Ќе пуцао у супераутомобиле.
  
  И други га Ќе видео. ДреЌк Ќе отворио ватру дели" секунде пре ®ега и видео га како тешко пада, воде"и Ќедног од своЌих колега са собом.
  
  Алициа Ќе искочила иза ЛамборгхиниЌа и задала неколико заштитних удараца. ДреЌк Ќе потрчао ка ФерариЌу, сагнувши се иза ®егових огромних гума. Сада се сваки метак рачуна. Могао Ќе да види МеЌ, скривену од погледа краЌ угла канцелариЌског зида, како вири у зад®и део одакле су дошли механичари.
  
  ТроЌица су лежала до ®ених ногу.
  
  ДреЌк се натерао да се насмеЌе. Она Ќе и да е била савршена машина за убиЌа®е. На тренутак се забринуо због неизбежног сусрета МеЌ и АлисиЌе и отплате за Велсову смрт, али онда Ќе своЌу бригу затворио у исти далеки угао као и  убав коЌу Ќе осе"ао према Бену, ХеЌдену и свим другим своЌим приЌате има.
  
  Ово ниЌе било место где бисте могли дати слободу своЌим грађанским емоциЌама.
  
  Метак Ќе погодио Ферари, прошао кроз врата и изашао на другу страну. Уз заглушуЌу"и тресак, пред®и прозор Ќе експлодирао, стакло Ќе пало у мини водопад. ДреЌк Ќе искористио ову дистракциЌу да искочи и убиЌе другог човека коЌи Ќе био у гужви близу врата канцелариЌе.
  
  Аматери, наравно.
  
  Затим Ќе видео два мушкарца строгог изгледа како излазе из канцелариЌе са митра езима у рукама. Дракеово срце Ќе прескочило. Иза ®их Ќе осветлио слику Ќош двоЌице мушкараца - готово сигурно СкарбериЌа и Петерсена, коЌе су штитили унаЌм ени пла"еници - пре него што Ќе своЌе тело учинио што ма®им иза масивне гуме.
  
  Звук лете"их метака експлодирао му Ќе бубне опне. Онда би то била ®ихова стратегиЌа. Држите Алишу и ®ега у ку"ном притвору док два власника не побегну на зад®а врата.
  
  Али нису планирали за маЌ.
  
  єапански агент Ќе покупио пар одбачених пишто а и дошао иза угла, пуцаЌу"и на мушкарце из аутомата. єедан Ќе полетео уназад као да га Ќе ударио ауто, див е пуцаЌу"и из пишто а и разбацуЌу"и конфете по плафону док Ќе пао. Други Ќе одвезао своЌе шефове иза сопствене лешине и пребацио нишан на МаиЌа.
  
  Алициа Ќе скочила нагоре и испалила Ќедан хитац коЌи Ќе прошао кроз образ телохраните а и истог тренутка га оборио.
  
  Сада су Скарбери и Петерсен сами извадили оружЌе. ДреЌк се заклео. Требали су му живи. У овом тренутку, Ќош два човека су ушла кроз зад®а и бочна врата, примораваЌу"и МаиЌа да се поново склони иза Мекларена.
  
  Метак Ќе пробио тело драгоценог аутомобила.
  
  ДреЌк Ќе чуо како Ќедан од власника цвили као хаваЌска калуа сви®а. Неколико преосталих мушкараца окупило се око своЌих шефова и пуцаЌу"и на аутомобиле, а самим тим и на нападаче, вртоглавом брзином потрчало према зад®оЌ гаражи.
  
  ДреЌк Ќе на тренутак био затечен. Маи Ќе убила двоЌицу телохраните а, али су Скарбери и Петерсен брзо нестали на страж®им вратима под ударом прикриваЌу"е ватре.
  
  ДреЌк Ќе устао и пуцао, корачаЌу"и напред. Све док Ќе кренуо напред, сагнуо се да узме Ќош два оружЌа. єедан од стражара на зад®им вратима Ќе пао држе"и га за раме. Други Ќе одступио у млазу крви.
  
  ДреЌк Ќе отрчао до врата, а Маи и Алиша поред ®ега. МеЌ Ќе пуцала док Ќе ДреЌк бацио неколико брзих погледа, покушаваЌу"и да процени локациЌу помо"них просториЌа и гараже.
  
  "Само велики отворени простор", рекао Ќе. "Али постоЌи Ќедан велики проблем."
  
  АлисиЌа Ќе чучнула поред ®ега. "Шта?"
  
  "Тамо имаЌу Схелби Цобра."
  
  Маи Ќе заколутала очима на ®ега. "Зашто Ќе ово проблем?"
  
  "Шта год да радите, немоЌте пуцати."
  
  "Да ли Ќе напу®ена експлозивом?"
  
  "Не".
  
  "Зашто онда не могу да га скинем?"
  
  "Зато што Ќе Шелби Кобра!"
  
  "Управо смо снимили изложбени простор пун глупих супераутомобила." Алициа га Ќе одгурнула лактом у страну. "Ако немаш храбрости да то урадиш, одЌеби."
  
  "Сра®е". ДреЌк Ќе скочио до ®е. Метак Ќе фиЌукнуо поред ®еговог чела и пробио зид од гипса, обасипаЌу"и му очи струготинама од гипса. Како Ќе и очекивао, лоши момци су пуцали док су трчали. Ако би нешто погодили, то би била слепа сре"а.
  
  ДреЌк Ќе наци ао, дубоко удахнуо и извадио  уде са обе стране двоЌице шефова. Пошто су ®ихови послед®и телохраните и пали, и Скарбери и Петерсен су као да су схватили да воде изгуб ену битку. Зауставили су се, а оружЌе им Ќе висило са стране. ДреЌк Ќе потрчао ка ®има, с ве"им прстом на обарачу.
  
  "Клод", рекао Ќе. "Потребан нам Ќе Клод, не ти. Где Ќе он?"
  
  Изблиза, два шефа су изгледала необично слично. ОбоЌе су имали уморна лица, избраздана тврдим линиЌама коЌе су настале годинама немилосрдног доноше®а одлука. Очи су им биле хладне, очи пирана коЌе се пируЌу. Њихове руке, Ќош увек држе"и пишто е, паж иво су се савиЌале.
  
  Маи Ќе показала на оружЌе. "Баци их."
  
  Алициа Ќе широко замахнула лепезом, што Ќе отежало гађа®е. ДреЌк Ќе скоро могао да види пораз у очима шефова. Пишто и су пали на под скоро истовремено.
  
  "Дођавола", промрм а Алиша. "Исто изгледаЌу и исто се понашаЌу. Да ли вас лоши момци на небу претвараЌу у клонове? И док сам о овоЌ теми, зашто би се неко овде претворио у лошег момка? Ово место Ќе бо е од одмора на седмом небу."
  
  "Ко Ќе од вас Сцарберри?" упитала Ќе Маи, лако прелазе"и на ствар.
  
  "єесам", рекао Ќе онаЌ са плавом косом. "Да ли сте тражили Клода по целом граду?"
  
  "Ово смо ми", шапнуо Ќе ДреЌк. "И ово Ќе наша послед®а станица."
  
  У тишини Ќе одЌекнуо тихи клик. ДреЌк се окренуо, знаЌу"и да "е АлисиЌа погодити мету, као и увек. Гаража Ќе изгледала празна, тишина Ќе одЌедном тешка као планина.
  
  Сцарберри им Ќе упутио жу"касти осмех. "У радионици смо. Понекад се све распадне."
  
  ДреЌк ниЌе погледао АлисиЌу, ве" ЌоЌ Ќе дао знак да буде стално на опрезу. Нешто ниЌе у реду. Ушао Ќе унутра и ухватио СкарбериЌа. Брзим ¤удо потезом, ДреЌк га Ќе подигао и бацио преко рамена, снажно ударивши човека у бетон. Док Ќе бол у СкарбериЌевим очима прошао, ДреЌк Ќе имао пишто  уперен у браду.
  
  "Где Ќе Клод?" - Питао сам.
  
  "Никада нисам чуо-"
  
  ДреЌк Ќе човеку сломио нос. "Имате Ќош Ќедну шансу."
  
  Скарбери Ќе брзо дисао. Лице му Ќе било укочено као гранит, али су му вратни миши"и напорно радили, одаваЌу"и нервозу и страх.
  
  "ХаЌде да почнемо да пуцамо по комадима." Маин лагани глас допре до ®их. "Досадно ми Ќе".
  
  "Поштено". ДреЌк се одгурнуо, закорачио у страну и повукао обарач.
  
  "НЕОО!"
  
  СкарбериЌев врисак зауставио га Ќе у послед®ем могу"ем тренутку. "Клод живи на ранчу! у унутраш®ост од северне обале. Могу вам дати координате."
  
  Драке се осмехнуо. "Онда само напред."
  
  єош Ќедан клик. ДреЌк Ќе видео и наЌма®и покрет и срце му се стиснуло.
  
  О, не.
  
  Алициа Ќе пуцала. Њен метак Ќе одмах убио послед®ег лошег момка. Крио се у гепеку ШелбиЌа.
  
  ДреЌк Ќу Ќе  утито погледао. Узвратила Ќе осмех са мало старог несташлука. ДреЌк Ќе видео да "е се бар поново на"и. Имала Ќе снажан карактер коЌи Ќе могао да се носи са губитком.
  
  НиЌе био тако сигуран у себе. Гурнуо Ќе СцарберриЌа да пожури. "Пожури. ТвоЌ приЌате , Клод, чека велико изненађе®е."
  
  
  ДВАДЕСЕТ ТРЕ"А ГЛАВА
  
  
  ХеЌден и Кинимака нису имали времена ни да покрену ауто када Ќе ДреЌк позвао. Видела Ќе ®егов броЌ на свом екрану и одахнула са олакша®ем.
  
  "ДреЌк. Где си-"
  
  "Нема времена. Имам Клодову локациЌу."
  
  "Да, и ми тако мислимо, памет®акови"у. Невероватно Ќе чега се неки криминалци одричу ради мирниЌег живота".
  
  "Колико дуго знаш? Где си?" Драке Ќе постав ао пита®а као наредник коЌи даЌе наређе®а.
  
  "Успори, тигре. Добили смо вест пре само минут. СлушаЌ, ми се припремамо за тренутни удар. И мислим управо сада. Играш ли?"
  
  "Проклето сам у праву. Сви смо ми такви. Ово копиле Ќе корак иза Коваленка.
  
  ХеЌден му Ќе рекла за терористичка упозоре®а док Ќе давала знак Кинимаки да вози. Када Ќе завршила, ДреЌк Ќе у"утао.
  
  После неког тренутка Ќе рекао: "На"и "емо се у штабу.
  
  ХеЌден Ќе брзо окренула броЌ Бена БлеЌка. "Ваша операциЌа Ќе била успешна. Надамо се да "е вам наш агент у Лондону добити оно што вам Ќе потребно у наредних неколико сати, након чега "е вам послати копиЌе директно. Надам се да Ќе ово оно што ти треба, Бене."
  
  "Надам се да Ќе заиста тамо." Бенов глас Ќе звучао нервозниЌе него што га Ќе икада чула како говори. "То Ќе здрава претпоставка, али Ќе и да е нагађа®е."
  
  "И Ќа се надам".
  
  ХеЌден Ќе бацила телефон на контролну таблу и тупо се загледала у улице ВаикикиЌа док се Кинимака вра"ала у штаб. "Гатес мисли да ако можемо брзо да изађемо на краЌ са Клодом, можемо да зауставимо нападе. НадаЌу се да би Коваленко можда уопште био тамо.
  
  Мано Ќе стиснуо зубе. "Сви то раде, шефе. Локална полициЌа, специЌалне снаге. Све се скуп а док не пукне. Проблем Ќе што су лоши момци ве" ту. Они би требало да буду. Мора да Ќе практично немогу"е зауставити било коЌи непосредан напад, а камоли пола туцета напада на три различита острва.
  
  Сви на власти били су убеђени да Ќе Коваленко заправо наредио броЌне нападе како би сви били заузети док Ќе ишао у потрагу за своЌим сном - путова®ем коме Ќе посветио послед®и део свог живота.
  
  Пратите стопе капетана Кука. Бо е Ќе и"и Ќедан по Ќедан. Истражите иза врата пакла.
  
  ХеЌден се окренуо док се штаб назирао напо у. Време Ќе за акциЌу.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк Ќе довео МеЌ и АлисиЌу у зграду ЦИА-е и одмах су их отпратили на спрат. Уведени су у собу пуну активности. На другом краЌу, ХеЌден и Кинимака стаЌали су међу гомилом полициЌског и воЌног особ а. ДреЌк Ќе могао да види СВАТ и ХПД тим за провалнике. Могао Ќе да види униформе коЌе су несум®иво припадале тимовима за специЌалне операциЌе ЦИА. Можда чак и нека Делта у близини.
  
  Ђаво Ќе несум®иво на репу Крвавог кра а и тражи крв.
  
  "Се"ате ли се када Ќе Крвави Кра  послао своЌе  уде да нападну тог Разарача да украду уређаЌ?" Рекао Ќе. "И покушали су да киднапуЌу Кинимаку у исто време? Кладим се да Ќе то било случаЌно преузима®е. Само су хтели да знаЌу кинимаки хаваЌски Ќезик."
  
  ДреЌк се тада сетио да ни МеЌ ни Алиша нису били у близини када су Коваленкови  уди прик учили разарач. Одмахнуо Ќе главом. "НиЌе важно".
  
  ДреЌк Ќе приметио да су Бен и Карин паркирани близу прозора. Свако од ®их Ќе имао чашу у руци, а личили су на ва а®е папира у школскоЌ дискотеци.
  
  ДреЌк Ќе размиш ао о томе да се изгуби у гомили. Било би лако. Губитак КенедиЌа и да е Ќе к учао у ®еговоЌ крви, што га Ќе чинило немогу"им да разговара. Бен Ќе био тамо. Бен Ќу Ќе држао док Ќе умрла.
  
  Морао Ќе бити Драке. Не само ово. ДреЌк Ќе морао да спречи ®ену смрт. То Ќе он урадио. Време се замаглило и на тренутак се нашао код ку"е у єорку са КенедиЌем, куваЌу"и нешто у кухи®и. Кенеди Ќе попрскао тамни рум у тига® и подигао поглед када Ќе зацврчао. ДреЌк Ќе маринирао бифтек у путеру од белог лука. Било Ќе обично. Било Ќе забавно. Свет Ќе поново постао нормалан.
  
  Звезде су му сиЌале пред очима као неуспели ватромет. Мир се изненада вратио и гласови су почели да се чуЌу око ®ега. Неко га Ќе ударио лактом. Други човек Ќе просуо топлу кафу по Ќедног од своЌих шефова и отрчао у тоалет као слепи миш из пакла.
  
  Алициа га Ќе паж иво погледала. "Шта се дешава, Дракес?"
  
  Гурао се кроз гомилу све док се ниЌе нашао лицем у лице са Беном БлеЌком. Ово Ќе био савршен тренутак за брзи коментар од Динороцка. Драке Ќе то знао. Бен Ќе то вероватно знао. Али обоЌица су "утали. Светлост Ќе струЌала кроз прозор иза Бена; Хонолулу Ќе стаЌао уоквирен сунцем, Ќарко плавим небом и неколико гребенастих облака напо у.
  
  ДреЌк Ќе коначно пронашао своЌ глас. "Да ли су ови ЦИА рачунари били корисни?"
  
  "Надамо се". Бен Ќе сажео причу о путова®у капетана Кука до ДиЌамантске главе и завршио откри"ем да Ќе ЦИА користила британског агента да оп ачка Национални архив.
  
  Алициа Ќе полако кренула напред након што Ќе чула вести од младог момка. "Британски супер лопов? Како се зове?"
  
  Бен Ќе трепнуо од изненадне паж®е. "ХаЌден ми никада ниЌе рекао."
  
  Алиша Ќе накратко бацила поглед на оперативца ЦИА-е, а затим се дрско осмехнула. "Ох, кладим се да то ниЌе урадила."
  
  "Шта то значи?" Карин Ќе проговорила.
  
  Алишин осмех Ќе постао помало злобан. "Нисам посебно познат по своЌоЌ дипломатиЌи. Не притискаЌте га."
  
  Драке се накаш ао. "Само Ќош Ќедан међународни криминалац коЌег Ќе Алиша Ќебала. Трик Ќе увек био прона"и оно што она нема."
  
  "Истина Ќе", рекла Ќе Алиша са осмехом. "Увек сам био популаран."
  
  "Па, ако Ќе ово агент о коме размиш ам", умешала се Маи у ®ихов разговор, "он Ќе познат ЌапанскоЌ обавештаЌноЌ служби. Он Ќе... играч. И веома, веома добар оперативац."
  
  "Тако да "е се вероватно побринути за своЌ краЌ." ДреЌк Ќе проучавао блаженство пацифичког града коЌи се ширио пред ®им и сам Ќе жудео за мало мира.
  
  "За ®ега то никада ниЌе био проблем", рекла Ќе Алиша. "И да, он "е вам испоручити часописе."
  
  Бен Ќе и да е гледао између АлисиЌе и ХеЌден, али Ќе држао Ќезик за зубима. ДискрециЌа Ќе била наЌбо и део обелода®ива®а у овоЌ фази. "То Ќе Ќош увек образована претпоставка", рекао Ќе он. "Али ако завршимо на КапиЌама пакла, сигуран сам да би ови снимци могли да нам спасу животе.
  
  "Надам се" - ДреЌк се окренуо и погледао око хаоса - "Не"е до"и до тога. Крвави кра  "е и да е бити на ранчу. Али ако ови идиоти не пожуре, Коваленко "е побе"и.
  
  "Коваленко." Алициа Ќе облизала усне док Ќе ово говорила, уживаЌу"и у своЌоЌ освети. "Умре"у за оно што се догодило Хадсону. А Боудреау? Он Ќе Ќош Ќедан коЌи Ќе заиста обележен." И она Ќе разгледала бучну гомилу. "У сваком случаЌу, ко Ќе овде главни?"
  
  Као одговор, чуо се глас из гомиле полицаЌаца коЌа Ќе окруживала ХеЌден ЏеЌа. Када Ќе бука утихнула и човек се могао видети, ДреЌку Ќе било драго што Ќе видео Џонатана ГеЌтса. Сенатор му се допао. И он Ќе туговао са ®им.
  
  "Као што знате, имамо локациЌу ранча Коваленко на Оахуу", рекао Ќе ГеЌтс. "Због тога, наша мисиЌа мора да се састоЌи из четири дела. Прво, обезбедите све таоце. Друго, прикупити информациЌе о сум®ивим терористичким нападима. Тре"е, пронађите овог човека, Клода и Коваленка. И четврто, пронађите локациЌу друга два ранча."
  
  ГеЌтс Ќе застао да ово уђе, а онда Ќе некако успео да Ќедним покретом ока натера сваког мушкарца и жене у просториЌи да помисле да их гледа. "Ово мора да се уради на било коЌи начин. Коваленко Ќе своЌево но довео многе животе у опасност током своЌе махните потраге. Данас се завршава."
  
  КапиЌе су се отвориле. ОдЌедном Ќе хаос у просториЌи престао и сви су брзо почели да се вра"аЌу на своЌа места. Дета и су паж иво осмиш ени.
  
  ДреЌк Ќе ухватио ХеЌденов поглед. Махнула му Ќе руком, позиваЌу"и га да дође.
  
  "Опремите се и оседлаЌте своЌе ко®е, момци. Сти"и "емо до Клодовог ранча за тридесет минута."
  
  
  ДВАДЕСЕТ ЧЕТВРТА ГЛАВА
  
  
  ДреЌк Ќе седео са своЌим приЌате има у Ќедном од лаких хеликоптера хаваЌске полициЌе и покушао да разбистри главу док су брзо летели ка Клодовом ранчу. Небо Ќе било ишарано сличним хеликоптерима и тежим воЌним. Стотине  уди Ќе било у ваздуху. Други су били на путу копном, кре"у"и се наЌбрже што су могли. Ве"ина полициЌског и воЌног особ а била Ќе принуђена да остане у Хонолулуу и области Ваикики у случаЌу да се терористички напади заиста материЌализуЌу.
  
  Крвави кра  Ќе поделио ®ихове снаге.
  
  Сателитски снимак Ќе показао доста активности на ранчу, али Ќе велики део био камуфлиран, што Ќе онемогу"ило да се каже шта се заиста дешава.
  
  ДреЌк Ќе био одлучан да задржи своЌа осе"а®а према Коваленку. ГеЌтс Ќе био у праву. Таоци и ®ихова безбедност су овде били одлучуЌу"и фактори. Неки од наЌневероватниЌих призора коЌе Ќе икада видео откривали су се испод и око ®ега док су летели ка северноЌ обали, али ДреЌк Ќе искористио сваку унцу своЌе во е да се фокусира. Био Ќе воЌник какав Ќе некада био.
  
  Он ниЌе могао бити нико други.
  
  Са ®егове леве стране, Маи Ќе накратко разговарала са своЌом сестром Чиком, провераваЌу"и ®ену безбедност и разменивши неколико тихих речи док су могли. НиЌе била таЌна да су могли да започну рат у пуном обиму или да крену у припрем ену борбену зону.
  
  Са Дракеове десне стране, Алициа Ќе провела време провераваЌу"и и поново провераваЌу"и своЌе оружЌе и опрему. НиЌе морала ништа да обЌаш®ава. ДреЌк ниЌе сум®ао да "е она извршити своЌу освету.
  
  ХеЌден и Кинимака су седели насупрот, непрестано притискаЌу"и микрофоне и изговараЌу"и или примаЌу"и ажурира®а и наређе®а. Добра вест Ќе била да се ништа ниЌе догодило на Оахуу или било ком другом острву. Лоша вест Ќе била да Ќе Крвави кра  имао године да се припреми за ово. Нису имали поЌма у шта су упали.
  
  Бен и Карин су остав ени у штабу. Наређено им Ќе да сачекаЌу меЌл агента и да се онда припреме за помало застрашуЌу"у могу"ност да "е можда морати да прођу испод Диамонд Хеада и да се евентуално пробиЌу кроз КапиЌе пакла.
  
  Метални глас допирао Ќе из озвуче®а Чоперса. "Пет минута до гола."
  
  Свиђало ти се то или не, помислио Ќе ДреЌк. Сада смо у томе.
  
  Хеликоптер Ќе залетео ниско изнад дубоке долине, невероватан призор док Ќе летео окружен десетинама других хеликоптера. Ово Ќе био први талас коЌи су чинили воЌници специЌалних снага. Сваки други воЌни воЌник САД био Ќе спреман да помогне. Ратно ваздухопловство. морнарица. воЌска.
  
  Глас се поново Ќавио. "Таргет".
  
  Устали су као Ќедан.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌкове чизме дотакле су меку траву и он Ќе одмах био под ватром. Био Ќе претпослед®а особа коЌа Ќе изашла на врата. Несре"ни маринац, коЌи Ќе Ќош увек узвра"ао, ударио Ќе у груди и умро пре него што Ќе ударио о зем у.
  
  ДреЌк се извалио на зем у. Меци су му звиждали изнад главе. Тупи ударци погађали су балване поред ®ега. Опалио Ќе волеЌ. Мушкарци са обе ®егове стране пузали су кроз траву, користе"и природна валовита брда за заклон.
  
  Испред Ќе видео ку"у, двоспратну конструкциЌу од цигала, ништа посебно, али без сум®е погодну за локалне потребе Коваленка. Лево Ќе приметио област ранча. Шта коЌ...?
  
  Уплашене, ненаоружане личности потрчале су према ®ему. Разишли су се лево-десно, на све стране. Чуо Ќе шишта®е у слушалици
  
  "ПриЌате ске утакмице".
  
  Клизнуо Ќе напред. МеЌ и Алиша су се кретале десно од ®ега. Коначно су се маринци сабрали и почели да призиваЌу координисану па бу. ДреЌк Ќе почео да се кре"е брже. Људи испред ®их су почели да се повлаче, изра®али из свог скровишта и Ќурили ка ку"и.
  
  Лаке мете
  
  ДреЌк Ќе сада устао са нападном снагом и убиЌао  уде док Ќе трчао, подижу"и своЌ пишто . Видео Ќе затвореника како скаче по трави и кре"е према ку"и. Нису знали да су добри момци стигли.
  
  Затвореник се изненада изврнуо и пао. Људи Крвавог кра а гађали су их травом. ДреЌк Ќе зарежао, нанишанио револверашу и одувао копилу главу. Повремено Ќе пуцао, или приковао  уде за зем у или их Ќе водио да би их други докраЌчили.
  
  Тражио Ќе Цлаудеа. Пре него што су напустили хеликоптер, свима им Ќе показана фотографиЌа заменика Крвавог кра а. ДреЌк Ќе знао да "е режирати догађаЌе иза кулиса, развиЌаЌу"и план бекства. Вероватно од ку"е.
  
  ДреЌк Ќе трчао, Ќош увек скенираЌу"и област, повремено пуцаЌу"и. єедан од лоших момака Ќе устао иза брда и напао га мачетом. ДреЌк Ќе Ќедноставно спустио раме, дозво аваЌу"и замаху ®еговог противника да га однесе право ка ®ему, и он се срушио на зем у. Човек се насмеЌао. ДреЌку Ќе чизма зг®ечила вилицу. ДреЌкова друга чизма Ќе нагазила на руку коЌа Ќе држала мачету.
  
  Бивши припадник САС-а уперио Ќе пишто  и пуцао. А онда смо кренули да е.
  
  НиЌе се осврнуо. Ку"а Ќе била испред, чинила се огромном, врата су била благо отворена, као да позиваЌу на улазак. Очигледно Ќе да ово ниЌе прави пут. ДреЌк Ќе избацио прозоре док Ќе трчао, ци аЌу"и високо. У ку"и Ќе експлодирало стакло.
  
  Сада Ќе са ранча пристизало све више затвореника. Неки су стаЌали у дугоЌ трави, Ќедноставно вриштали или изгледали шокирани. Када их Ќе ДреЌк погледао, приметио Ќе да ве"ина ®их трчи брзим темпом, лете"и напред као да беже од нечега.
  
  А онда Ќе то видео, и крв му се претворила у лед.
  
  Глава, невероватно огромна глава бенгалског тигра, провлачила се по трави у лаганоЌ потери. ДреЌк ниЌе могао да дозволи тигровима да ухвате плен. Потрчао Ќе према ®има.
  
  Притиснуо сам слушалицу. "Тигрови у трави."
  
  УслиЌедила Ќе навала брб а®а као одговор. И други су приметили животи®е. ДреЌк Ќе посматрао како Ќедна животи®а скаче на леђа човека коЌи трчи. Створе®е Ќе било огромно, свирепо и у лету савршена слика хаоса и поко а. ДреЌк Ќе натерао ноге да иду брже.
  
  єош Ќедна ¤иновска глава пробила се кроз траву неколико метара испред. Тигар Ќе скочио на ®ега, ®ушка му се претворила у огромно режа®е, ого ели зуби и ве" умр ани крв у. ДреЌк Ќе пао на палубу и откотр ао се, а сваки нерв у ®еговом телу Ќе био жив и вриштао. Никада раниЌе ниЌе клизио тако савршено. Никада раниЌе ниЌе устао тако брзо и тачно. Као да Ќе жеш"и противник у ®ему извукао бо ег ратника.
  
  Извукао Ќе пишто , окренуо се и испалио метак из близине у главу тигра. Звер Ќе одмах пала, погођена у мозак.
  
  ДреЌк ниЌе хватао дах. Брзо Ќе скочио преко траве да помогне човеку коЌег Ќе неколико секунди раниЌе видео да Ќе обореног. Тигар се надвио над ®им, режу"и, а ®егови огромни миши"и су се савиЌали и мрешкали док Ќе спуштао главу да уЌеде.
  
  ДреЌк му Ќе пуцао у леђа, сачекао да се окрене, а онда га Ќе упуцао између очиЌу. Пало Ќе, свих пет стотина фунти, на човека кога Ќе требало да поЌеде.
  
  ниЌе добро, помисли ДреЌк. Али то Ќе бо е него да те раскомадаЌу и поЌеду живог.
  
  У слушалици су му се чули крици. "єеби се, ова копилад су огромна!" "єош Ќедан, єацко! єош Ќедан за твоЌих шест!"
  
  Проучавао Ќе своЌу околину. Нема трага од тигрова, само ужаснути зароб еници и ужаснуте трупе. ДреЌк Ќе поЌурио назад преко траве, спреман да се склони ако види неприЌате а, али за неколико секунди се вратио у ку"у.
  
  Пред®и прозори су разбиЌени. Маринци су били унутра. ДреЌк га Ќе пратио, а ®егов бежични Блуетоотх сигнал га Ќе означио као приЌате ског. Прешавши преко разбиЌене прозорске даске, питао се где би могао бити и сам Клод. Где би он сада био?
  
  Глас му Ќе шапнуо на уво. "Мислио сам да си рано напустио забаву, Дракеи." АлициЌини свиленкасти тонови. "За вас обоЌе."
  
  Видео Ќу Ќе. Делимично скривена у ормару по коме Ќе претурала. Исусе, да ли Ќе прегледавала ®егову ДВД колекциЌу?
  
  Маи Ќе била иза ®е са пишто ем у руци. ДреЌк Ќе посматрао како єапанка подиже оружЌе и упери га у АлишиЌину главу.
  
  "Маи!" Његов очаЌнички глас вриснуо Ќе у ®иховим ушима.
  
  Алициа Ќе скочила. МеЌово лице се извиЌа у благи осмех. "Био Ќе то гест, ДреЌк. Показао сам на интерфеЌс аларма, не на АлициЌу. єош ниЌе ".
  
  "Анксиозност?" Драке се насмеЌао. "Ве" смо унутра."
  
  "Изгледа да пешадиЌа мисли да Ќе такође повезана са великим складиштем у дворишту.
  
  Алициа се одмакнула и уперила пишто . "Проклет био ако знам." Испалила Ќе рафал у ормар. Искре су летеле.
  
  Алициа Ќе слегнула раменима. "То би требало да буде дово но."
  
  ХеЌден, са Кинимаком врелим за петама, вратио се у собу. "Штала Ќе добро затворена. Знаци замки за мине. Техничари сада раде на томе."
  
  ДреЌк Ќе осетио погрешност свега. "А ипак, тако лако улазимо овде? Ово-"
  
  У том тренутку на врху степеница зачуо се комеша®е и звук некога ко силази. Фаст. ДреЌк Ќе подигао пишто  и подигао поглед.
  
  И укочила се од шока.
  
  єедан од Клодових  уди полако се спустио низ степенице, Ќедном руком стежу"и зароб енику грло. У другоЌ руци Ќе имала Десерт Еагле-а, упереног у ®ену главу.
  
  Али то ниЌе био сав ДреЌков шок. ПоЌавио се мучан осе"аЌ када Ќе препознао жену. Била Ќе то КеЌт Харисон, "ерка ГеЌтсовог бившег асистента. Човек коЌи Ќе делимично крив за КенедиЌеву смрт.
  
  Била Ќе то ®егова "ерка. єош увек жив.
  
  Клодов човек Ќе снажно притиснуо пишто  уз ®ену слепоочницу, због чега Ќе од бола затворила очи. Али ниЌе вриснула. ДреЌк, заЌедно са десетак других у просториЌи, уперио Ќе оружЌе у човека.
  
  Па ипак, ДреЌку то ниЌе било у реду. Зашто Ќе дођавола оваЌ тип био горе са Ќедним затвореником? Чинило се као да-
  
  "Врати се!" - викао Ќе човек див аЌу"и погледом на све стране. ЗноЌ Ќе капао са ®ега у крупним капима. Начин на коЌи Ќе пола носио, а пола гурао жену значио Ќе да Ќе сва ®егова тежина била на зад®оЌ нози. Жена му, свака част, ниЌе олакшала посао.
  
  ДреЌк Ќе израчунао да Ќе притисак на окидач ве" био на пола пута до мете. "Измицати! Пустите нас!" Човек Ќу Ќе спустио на Ќош Ќедну степеницу. СпециЌалци су се нормално повлачили, али само на нешто пово ниЌе положаЌе.
  
  "Упозоравам вас, серо®е." ЗноЌни човек Ќе тешко дисао. "Склони се с Ќебеног пута."
  
  И овога пута, ДреЌк Ќе могао да види да Ќе то мислио. У очима му Ќе било очаЌа, нешто што Ќе ДреЌк препознао. ОваЌ човек Ќе изгубио све. Шта год Ќе радио, шта год Ќе радио, то Ќе учи®ено под страшним принудом.
  
  "Назад!" човек Ќе поново вриснуо и грубо гурнуо жену на Ќош Ќедну степеницу. Рука коЌа Ќе грлила ®ен врат била Ќе као гвоздена шипка. Сваки део тела држао Ќе иза ®е како се не би представ ао као мета. Некада Ќе био воЌник, наЌвероватниЌе добар.
  
  ДреЌк и ®егове колеге су видели мудрост повлаче®а. Дали су човеку мало више простора. Сишао Ќе Ќош неколико степеница. Драке Ќе привукао МеЌову паж®у. Лагано Ќе одмахнула главом. И она Ќе знала. Ово Ќе било погрешно. Било Ќе...
  
  Црвена харинга. НаЌстрашниЌа врста. Клод Ќе, без сум®е по Коваленковом наређе®у, искористио овог човека да им одврати паж®у. Архетипско понаша®е Кра а крви. Можда Ќе бомба у ку"и. Права награда, Клод, вероватно Ќе био успешан бекство из штале.
  
  ДреЌк Ќе чекао, савршено спреман. Сваки нерв у ®еговом телу се укочио. ИзЌедначио Ќе ударац. Његово диса®е Ќе стало. Његов ум Ќе остао празан. Сада ниЌе било ничега, ни напете собе пуне воЌника, ни престрав еног таоца, чак ни ку"е и слуге коЌи су га окруживали.
  
  Само милиметар. Сигхт цроссхаир. Ма®е од инча до мете. єедан потез. То Ќе све што му Ќе требало. А "ута®е Ќе било све што Ќе знао. Човек Ќе затим гурнуо КеЌт Харисон на Ќош Ќедну степеницу, а у том дели"у секунде покрета, ®егово лево око Ќе провирило иза женине лоба®е.
  
  Драке га Ќе разнео Ќедним ударцем.
  
  Мушкарац Ќе скочио назад, сударио се са зидом и провукао се поред жене коЌа Ќе вриштала. Слетео Ќе са треском, главом напрема, оружЌем Ќе звецкало иза ®ега, а онда су видели ®егов прслук, стомак.
  
  КеЌт Харисон Ќе вриснула: "Има бомбу на себи!"
  
  ДреЌк Ќе скочио напред, али су Маи и велики маринац ве" скакали преко ивице степеница. Маринац Ќе зграбио КеЌт Харисон. Маи Ќе прескочила мртвог пла"еника. Глава ЌоЌ се окренула ка прслуку, ка индикатору.
  
  "Осам секунди!"
  
  Сви су Ќурнули на прозор. Сви осим Дракеа. Енглез Ќе Ќурнуо да е у ку"у, Ќуре"и уским ходником до кухи®е, моле"и се да неко остави зад®а врата отворена. На таЌ начин би био ближи Клоду када Ќе бомба експлодирала. Тако да Ќе имао прилику.
  
  Кроз ходник. Прошле су три секунде. У кухи®у. Брз поглед около. єош две секунде. Зад®а врата су затворена.
  
  Време Ќе истекло.
  
  
  ДВАДЕСЕТ ПЕТА ГЛАВА
  
  
  ДреЌк Ќе отворио ватру чим Ќе чуо почетну експлозиЌу. Требало би секунд или две да стигнемо тамо. Кухи®ска врата су се разбила од броЌних удараца. ДреЌк Ќе трчао право на ®ега, пуцаЌу"и све време. НиЌе успорио, само га Ќе ударио раменом и пао кроз ваздух.
  
  ЕксплозиЌа Ќе захватила иза ®ега као змиЌа коЌа напада. Пламенски Ќезик Ќе избио кроз врата и прозоре, пуцаЌу"и у небо. Драке се котр ао. Дах ватре га Ќе на тренутак додирнуо, а затим се повукао.
  
  Не успораваЌу"и, поново Ќе скочио и потрчао. ИзубиЌан и изубиЌан, али страшно одлучан, поЌури ка великоЌ штали. Прво што Ќе видео била су мртва тела. Има их четири. Техничари коЌе Ќе ХеЌден оставио да би добили приступ. Застао Ќе поред ®их и сваки од ®их проверио да ли има знакова живота.
  
  Нема пулса и рана од метка. Да ли су ови проклети зидови били наелектрисани?
  
  У другом тренутку то више ниЌе било важно. Пред®и део штале Ќе експлодирао, распрскавши дрво и пламен коЌи Ќе избио у спектакуларноЌ детонациЌи. ДреЌк Ќе пао на палубу. Чуо Ќе бруЌа®е мотора и подигао поглед баш на време да види како жута мр а пробиЌа кроз разбиЌена врата и снажно лети низ импровизовани прилаз.
  
  ДреЌк Ќе скочио. Вероватно Ќе кренуо ка скривеном хеликоптеру, авиону или некоЌ другоЌ проклетоЌ замци. НиЌе могао да дочека поЌача®е. Утрчао Ќе у оронулу шталу и погледао око себе. Одмахнуо Ќе главом у неверици. Дубоки сЌаЌ углађеног супераутомобила сиЌао Ќе у свим правцима.
  
  Одабравши наЌближи, ДреЌк Ќе провео драгоцене секунде траже"и к уч, а затим угледао ®ихов сет како виси испред унутраш®е канцелариЌе. Астон Мартин Ванкуисх Ќе почео са комбинациЌом к уча и снаге коЌа Ќе, иако ДреЌку непозната, изазвала адреналин док Ќе мотор лудо урлао.
  
  Астон Мартин Ќе излетео из штале уз шкрипу гума. ДреЌк га Ќе показао у правцу онога за шта се надао да Ќе Клодов Ќуре"и аутомобил. Ако Ќе ово био само Ќош Ќедан круг дезориЌентациЌе, ДреЌк Ќе сЌебан. Као, можда, сви ХаваЌи. ОчаЌнички су морали да ухвате заменика Крвавог кра а.
  
  КраЌичком ока ДреЌк Ќе видео да Ќе Алиша нагло стала. НиЌе чекао. У ретровизору Ќу Ќе видео како намерно трчи у шталу. Боже, ово би могло упасти у нево е.
  
  Жута мр а испред Ќе почела да личи на врхунски супераутомобил, помало подсе"аЌу"и на старе Порше Ле Ман купе коЌи су победили у трци. Близу зем е, грлио Ќе кривине пута, поскакуЌу"и као да трчи на опругама. Непогодан за неравни терен, али Ќе тада импровизовани пут постао потпуно поплочан неколико ми а виши.
  
  ДреЌк Ќе пуцао на Ванкуисх-а, паж иво став аЌу"и оружЌе на седиште иза себе и слушаЌу"и Блуетоотх звукове коЌи му поскакуЌу у мозгу. Рад на ранчу Ќош Ќе био у пуном Ќеку. Таоци су ослобођени. Неки су били мртви. Неколико група Клодових  уди Ќе и да е било скривено на стратешким позициЌама, приковавши власти за зем у. И Ќош Ќе било пола туцета тигрова коЌи су шетали около и правили пустош.
  
  єаз између Астон Мартина и Поршеа сма®ен Ќе на нулу. Енглески аутомобил Ќе био много бо и на грубим путевима. ДреЌк се поставио директно иза ®ега, намераваЌу"и да седне поред ®ега, када Ќе у ретровизору видео да му се приближава други супераутомобил.
  
  Алициа вози стари Додге Випер. ВеруЌте ЌоЌ да уради нешто са миши"има.
  
  Три аутомобила Ќурила су по неравном терену, скретала се и скретала на дугим правцима. Ш унак и зем а летели су около и иза ®их. ДреЌк Ќе видео како се асфалтирани пут приближава и донео одлуку. Хтели су да ухвате Клода живог, али су прво морали да га ухвате. Био Ќе веома опрезан да настави да слуша чавр а®е у слушалицама у случаЌу да Ќе неко приЌавио да су ухватили Клода, али што Ќе ова потера траЌала дуже, ДреЌк Ќе постаЌао сигурниЌи да Ќе човек испред другог Крвавог кра а.
  
  ДреЌк Ќе подигао пишто  и разбио шофершаЌбну Астона. Након тренутка опасног клиза®а, повратио Ќе контролу и испалио другу рунду у Поршеу коЌи Ќе бежао. Меци су му пробили зад®ицу.
  
  Ауто Ќе Ќедва успорио. Кренуо Ќе на нови пут. ДреЌк Ќе отворио ватру док Ќе возач Ле Мана убрзавао, а чауре су биле расуте по кожном седишту поред ®ега. Време Ќе да наци ате гуме.
  
  Али баш у том тренутку, Ќедан од хеликоптера Ќе проЌурио поред ®их, две фигуре су се нагнуле кроз отворена врата. Хеликоптер се окренуо испред поршеа и лебдео бочно. Пуц®и упозоре®а откинули су комаде са пута испред ®ега. ДреЌк Ќе у неверици одмахнуо главом док Ќе рука вирила из возачевог прозора и почела да пуца на хеликоптер.
  
  Одмах, истовремено, скинуо Ќе ногу са папучице гаса и руке са волана, нанишанио и ослободио набоЌ амбициЌе, вештине и непромиш ености. Алициин Випер се забио у сопствени аутомобил. ДреЌк Ќе повратио контролу, али Ќе видео како пишто  лети кроз шофершаЌбну.
  
  Али ®егов луди ударац Ќе успео. Возачу коЌи Ќе бежао погодио Ќе у лакат, а сада Ќе аутомобил успоравао. Зауставити. ДреЌк Ќе нагло зауставио Астон, искочио и брзо отрчао до сувозачких врата поршеа, заставши да подигне пишто  и све време држе"и нишан на глави фигуре.
  
  "Баци оружЌе! Уради то!"
  
  "Не могу", стигао Ќе одговор. "Упуцао си ме у руку да ме Ќебеш, ти глупи вепрово."
  
  Хеликоптер Ќе лебдео напред, а ротори су му тут®али док Ќе ®егов громогласни мотор тресао само тло.
  
  Алициа Ќе пришла и пуцала у бочно огледало Поршеа. Као тим, окренули су се лево и десно, покриваЌу"и човека за воланом.
  
  Упркос гримаси агониЌе на човековом лицу, ДреЌк га Ќе препознао са фотографиЌе. Био Ќе то Цлауде.
  
  Време Ќе за пла"а®е.
  
  
  * * *
  
  
  Бен БлеЌк Ќе поскочио од шока када му Ќе зазвонио мобилни телефон. ИмитираЌу"и ДреЌка, такође Ќе прешао на Еванесценце. єезиви вокал ЕЌми Ли на "Лост ин Парадисе" савршено Ќе одговарао свачиЌем расположе®у у том тренутку.
  
  На екрану се поЌавио натпис Интернатионал.Позив ниЌе био од члана ®егове породице. Али, у светлу рада Националног архива, то би могло бити из било ког броЌа владиних агенциЌа.
  
  "Да?"
  
  "Бен БлеЌк?"
  
  Страх му Ќе оштрим прстима гребао кичму. "Ко Ќе ово?"
  
  "Кажи ми". Глас Ќе био културан, енглески и потпуно самоуверен. "Одмах. Да разговарам са Беном БлеЌком?"
  
  Карин му Ќе пришла, читаЌу"и ужас на ®еговом лицу. "Да".
  
  "Добро. Добро урађено. Да ли Ќе било тако тешко? МоЌе име Ќе ДаниЌел Белмонте."
  
  Бен Ќе замало испао телефон. "Шта? Како си дођавола..."
  
  Зауставио га Ќе ток префи®еног смеха. "Опусти се. Само се опусти приЌате у. НаЌблаже речено, изненађен сам што Алиша МаЌлс и твоЌа девоЌка нису споменуле моЌе... вештине."
  
  Бенова уста су разЌап ена, неспособан да изговори ни реч. Карин Ќе изговорила те речи, лопове? Из Лондона? То Ќе он?
  
  Беново лице Ќе све говорило.
  
  "Да ли вас Ќе мачка угризла за Ќезик, господине БлеЌк? Можда би требало да обучеш своЌу лепу сестру. Како Ќе Карин?"
  
  Поми®а®е имена ®егове сестре га Ќе мало развеселило. "Одакле ти моЌ броЌ?"
  
  "Не буди снисход ив према мени. Да ли заиста мислите да "е бити потребно два сата да извршите Ќедноставну операциЌу коЌу сте тражили од мене? Или сам провео послед®их четрдесет минута уче"и мало о своЌим... добротворима? Хм? Узмите си времена са овим, БлеЌки."
  
  "Не знам ништа о теби", рекао Ќе Бен у одбрани. "Саветовао сам ти..." Застао Ќе. "Кроз-"
  
  "ТвоЌа девоЌка? Сигуран сам да Ќесте. Она ме прилично добро познаЌе."
  
  "Шта Ќе са АлишиЌом?" Карин Ќе вриснула, покушаваЌу"и да избаци човека из равнотеже. ОбоЌица су били толико изненађени и толико неискусни да им ниЌе ни пало на памет да упозоре ЦИА.
  
  На тренутак Ќе завладала тишина. "Ова девоЌка ме заправо плаши, да вам кажем истину."
  
  Чинило се да Ќе Бенов мозак почео да функционише. "Господине Белмонте, предмет коЌи сте тражили да копирате Ќе веома вредан. Тако драгоцено..."
  
  "єа разумем. Написали су га капетан Кук и Ќедан од ®егових  уди. Током своЌа три путова®а, Кук Ќе направио више откри"а него било коЌа друга особа у историЌи."
  
  "Не мислим на историЌску вредност", одбрусио Ќе Бен. "Мислим, то би могло спасити животе. Сада. Данас."
  
  "Стварно?" Белмонте Ќе изгледао искрено заинтересован. "Молим те реци ми".
  
  "Не могу". Бен Ќе почео да се осе"а помало очаЌно. "Молимо вас. Помози нам".
  
  "Ве" Ќе у вашоЌ е-пошти", рекао Ќе Белмонте. "Али не бих био оно што Ќесам да вам нисам показао колико вредим, зар не? Уживати."
  
  Белмонте Ќе прекинуо разговор. Бен Ќе бацио своЌ мобилни телефон на сто и кликнуо на рачунар неколико секунди.
  
  Странице коЌе недостаЌу из дневника кувара поЌавиле су се у пуноЌ, величанственоЌ боЌи.
  
  "Нивои пакла", прочитао Ќе Бен наглас. "Кук Ќе стигао само до петог нивоа, а затим се вратио. О моЌ Боже, чуЌеш ли то, Карин? Чак ни капетан Кук ниЌе прешао ниво пет. Ово... ово..."
  
  "Огроман систем замки." Карин Ќе брзо читала преко ®еговог рамена, а ®ено фотографско пам"е®е Ќе радило прековремено. "НаЌве"и, наЌлуђи систем замки икада замиш ен."
  
  "А ако Ќе тако велика и опасна и разрађена..." Бен се окренуо ка ®оЌ. "Замислите величину и значаЌ чуда до коЌег ово води.
  
  "Невероватно", рекла Ќе Карин и читала да е.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк Ќе извукао Клода из обореног аутомобила и грубо га бацио на пут. Његови крици бола раздиру ваздух, пригушуЌу"и чак и урлик хеликоптера.
  
  "Будале! Никада то не"еш зауставити. Он увек побеђуЌе. Проклетство, боли ме рука, копиле!"
  
  ДреЌк Ќе довео своЌ митра ез на дохват руке и клекнуо на Клодова груди. "Само неколико пита®а, друже. Онда "е вас доктори напунити неким заиста укусним сра®ем. Где Ќе Коваленко? Он Ќе овде?"
  
  Клод му Ќе каменито лице, готово изнервиран.
  
  "У реду, хаЌде да покушамо нешто ЌедноставниЌе. Ед Боудреау. Где Ќе он?"
  
  "Вратио се вики-вики шатлом до ВаикикиЌа."
  
  Драке климну главом. "Где су друга два ранча?"
  
  "Нестао." Клодово лице се осмехну. "Све Ќе изгуб ено".
  
  "То Ќе дово но". Алициа Ќе слушала преко ДреЌковог рамена. Обишла Ќе около, уперивши пишто  у Клодово лице, и паж иво ставила чизму на Клодов разбиЌени лакат. Тренутни врисак раздвоЌи ваздух.
  
  "Можемо ово да узмемо колико год желите", шапнуо Ќе ДреЌк. "Овде нико ниЌе на твоЌоЌ страни, друже. Свесни смо терористичких напада. Или причаЌте или вичите. Мени Ќе свеЌедно".
  
  "Зауставити!" Клодове речи биле су готово неразум иве. "Пух...молим те."
  
  "Тако Ќе бо е". АлисиЌа Ќе мало ублажила притисак.
  
  "єа... сам са Крвавим Кра ем много, много година." Клод Ќе п унуо. "Али сада ме остав а иза себе. Остав а ме да умрем. Труни у зем и сви®а. Да покриЌем своЌе дупе. Можда не." Клод Ќе покушао да седне. "Сра®е".
  
  Сви су постали опрезни, ДреЌк Ќе извукао пишто  и наци ао Клодову лоба®у. "Смирено".
  
  "Зажали"е због овога." Клод Ќе практично киптио од беса. "Више ме ниЌе брига за ®егову страшну одмазду." Сарказам Ќе избиЌао из ®еговог тона. "Баш ме брига. Сада за мене више нема живота."
  
  "Ми разумемо." Алициа Ќе уздахнула. "Мрзиш свог Ќебеног дечка. Само одговорите на пита®а секси воЌника."
  
  У ДракеовоЌ слушалици се зачуо бип. Метални глас Ќе рекао: "Пронађен Ќе први порталски уређаЌ. Чини се да Ќе Коваленко то оставио иза себе."
  
  ДреЌк Ќе трепнуо и накратко погледао АлисиЌу. Зашто би Крвави Кра  напустио уређаЌ портала у оваквом тренутку?
  
  єедноставан одговор. НиЌе му требало.
  
  "Коваленко води Диамонд Хеад, зар не? До капиЌа Пелеа, или пакла, или нечег другог. То Ќе ®егов краЌ®и ци , зар не?"
  
  Клод Ќе направио гримасу. "Ова легенда коЌу Ќе пронашао постала Ќе опсесиЌа. Човек богат изнад свих снова. Човек коЌи може да добиЌе шта год жели. Шта он то ради?
  
  "Опседнут нечим што никада не"е имати?" Алициа Ќе предложила.
  
  "Човек тако паметан, тако сналаж ив, преко но"и се претворио у неуротичног идиота. Зна да постоЌи нешто испод тог проклетог вулкана. Увек Ќе мрм ао да Ќе наЌбо и кувар. ОваЌ Цоок се заправо вратио у страху. Али не ДмитриЌ Коваленко, не Крвави кра ; он би кренуо да е".
  
  Чак Ќе и ДреЌк осетио налет слут®е. "Да ли се Кук вратио? Шта Ќе до ђавола доле?"
  
  Клод Ќе слегнуо раменима, а затим засте®ао од бола. "Нико не зна. Али ва да "е Коваленко први сазнати. Он Ќе сада на путу тамо."
  
  ДреЌку Ќе срце скочило на ову информациЌу. Он Ќе сада на путу тамо. Било Ќе време.
  
  До тог времена, Маи и пола туцета воЌника су им пришли. Сви су слушали са же ном паж®ом.
  
  ДреЌк се сетио предстоЌе"ег задатка. "Потребне су нам локациЌе за ранчеве. И желимо Ед Боудреауа."
  
  Клод Ќе пренео информациЌу. єош два ранча, Ќедан на КауаиЌу, други на Великом острву. Боудреау Ќе био на путу за Кауаи.
  
  "Шта Ќе са терористичким нападима?" упитала Ќе Маи тихо. "Да ли Ќе ово само Ќош Ќедан трик?"
  
  А сада се Клодово лице заиста испружило од таквог очаЌа и пат®е да Ќе ДреЌков стомак пропао низ под.
  
  "Не". Клод Ќе засте®ао. "Они су стварни. Могу се отворити у сваком тренутку."
  
  
  ДВАДЕСЕТ ШЕСТА ГЛАВА
  
  
  Бен и Карин приђоше прозору, држе"и сваки по копиЌу таЌних дневника капетана Кука. Док су читали и поново читали лудило коЌе садржи, Бен Ќе испитивао своЌу сестру о чудном понаша®у Крвавог кра а.
  
  "Коваленко Ќе сигурно планирао да иде на ово путова®е када су пронађени преносиви уређаЌи. Он Ќе превише добро припрем ен да би све организовао у послед®их неколико неде а."
  
  "Године", промрм ала Ќе Карин. "Године планира®а, вежбе и подмазива®а правих точкова. Али зашто Ќе ризиковао ову огромну операциЌу да би отишао на мали излет на Бермуде?"
  
  Бен Ќе одмахнуо главом на Ќедан од пасуса коЌе Ќе читао. "Луде ствари. Само луда. ПостоЌала Ќе само Ќедна ствар коЌа га Ќе могла натерати да уради ово, секо."
  
  Карин Ќе погледала у далеки океан. "Видео Ќе нешто о уређаЌима коЌи су повезани са Диамонд Хеадом.
  
  "Да, али шта?"
  
  "Па, на краЌу, очигледно ништа битно." Гледали су како се тресле главама док су се слике камере емитовале са ранча Крвавог кра а. Знали су да Ќе мегаломан иза себе оставио уређаЌ портала. "Не треба му."
  
  "Или веруЌе да може да га врати по своЌоЌ во и.
  
  Иза ®их, на оперативноЌ узлазноЌ вези, чули су ДреЌка како изговара информациЌе коЌе Ќе тако дуго извлачио из Клода.
  
  Бен Ќе трепнуо ка Карин. "Каже да Ќе Крвави кра  ве" у ДиЌамантскоЌ глави. То значи-"
  
  Али Карин неочекивани врисак замрзнуо Ќе следе"е речи у ®еговом грлу. Пратио Ќе ®ен поглед, сузио очи и осетио како му се свет руши.
  
  Црни дим од више експлозиЌа ку ао Ќе из прозора хотела дуж плаже Ваикики.
  
  Игноришу"и буку коЌа Ќе долазила из канцелариЌа око ®ега, Бен Ќе отрчао до зида и ук учио ТВ.
  
  Зазвонио му Ќе мобилни телефон. ОваЌ пут Ќе то био ®егов отац. Мора да и они гледаЌу ТВ.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк и воЌници, коЌи нису били заузети узима®ем талаца или поразом неколико преосталих ¤епова отпора, видели су пренос на своЌим аЌфонима. Њихов командант Ќединице, човек по имену Џонсон, хаковао Ќе воЌне Андроид уређаЌе и директно контактирао мобилно командно место у Хонолулуу како су се догађаЌи одвиЌали.
  
  "Бомбе су експлодирале у три хотела у ВаикикиЌу", поновио Ќе командант. "Понав ам. Три. Од обале пловимо на запад. Калакуау Ваикики. Махни Охани." Командир Ќе слушао минут. "Изгледа да су експлодирали у празним собама, изазиваЌу"и панику... евакуациЌе... прилично... хаос. Службе за хитне случаЌеве Хонолулуа су истегнуте до краЌ®их граница.
  
  "Ово Ќе све?" ДреЌк Ќе заиста осетио олакша®е. Могло Ќе бити много горе.
  
  "ЧекаЌ..." Командантово лице Ќе пало. "О, не".
  
  
  * * *
  
  
  Бен и Карин су са ужасом гледали како се сцене ук учуЌу на ТВ екрану. Хотели су брзо евакуисани. Мушкарци и жене су трчали, гурали се и падали. Вриштали су, бранили своЌе наЌмилиЌе и плакали чврсто грле"и своЌу децу. Особ е хотела Ќе дошло после, изгледало Ќе строго и уплашено, али Ќе задржало контролу. ПолициЌа и ватрогасци су улазили и излазили из хола и хотелских соба, а ®ихово присуство осе"ало се испред сваког хотела. ТелевизиЌска слика Ќе избледела док Ќе хеликоптер долетео, откриваЌу"и величанствен поглед на Ваикики и валовита брда иза ®ега, величанственост вулкана Диамонд Хеад и светски познату плажу Кухио, сада затрпану запа®уЌу"им призором високих хотела коЌи избацуЌу дим и пламен са ®ихових порушених зидова и прозора.
  
  ТВ екран Ќе поново кликнуо. Бен Ќе дахнуо и Каринино Ќе срце поскочило. Нису могли ни да разговараЌу Ќедни са другима.
  
  Четврти хотел, на видику целог света, заузели су маскирани терористи. Свако ко им Ќе стао на пут упуцан Ќе на тротоару. Послед®и човек се окренуо и стиснуо песницу према хеликоптеру коЌи Ќе лебдео. Пре него што Ќе ушао у хотел и зак учао врата за собом, пуцао Ќе и убио цивила коЌи Ќе чучао поред паркираног таксиЌа.
  
  "О Боже". Карин глас Ќе био тих. "Шта Ќе са Ќадним  удима унутра?"
  
  
  * * *
  
  
  "Кра ицу Ала Моану су напали наоружани  уди", рекао им Ќе командант. "Одлучно. Носити маску. Не боЌим се да убиЌем." Скренуо Ќе своЌ убилачки поглед ка Клоду. "Колико "е Ќош напада бити, ти зла копиле?"
  
  Клод Ќе изгледао уплашено. "НиЌедан", рекао Ќе. "На Оахуу."
  
  Драке се окренуо. Морао Ќе да размисли. Морао Ќе да се преориЌентише. Коваленко Ќе то желео, да их све омести. Чи®еница Ќе била да Ќе Коваленко знао да се дубоко испод ДиЌамантске главе криЌе нешто запа®уЌу"е, и био Ќе на путу да на то полаже право.
  
  Нешто што би могло чак и надмашити ужас ових напада.
  
  Вратила му се концентрациЌа. Овде се ништа ниЌе променило. Напади су били савршено темпирани. Они су истовремено онеспособили воЌнике, воЌску и хитне службе. Али ништа се ниЌе променило. Нису пронашли Крвавог Кра а, па...
  
  План Б Ќе спроведен у дело.
  
  ДреЌк Ќе показао МеЌ и АлисиЌу. ХеЌден и Кинимака су ве" били близу. Велики ХаваЌац Ќе изгледао шокирано. ДреЌк му Ќе наглашено рекао: "єеси ли спреман за ово, Мано?"
  
  Кинимака Ќе скоро зарежао. "Проклето сам у праву."
  
  "План Б", рекао Ќе ДреЌк. "Коваленко ниЌе овде, па се тога држимо. Остали воЌници "е то схватити за минут. ХеЌден и МеЌ, придружуЌете се нападу на Кауаи. Мано и Алициа, ви се придружуЌете нападу на Велико острво. Иди на оне ранчеве. СачуваЌте што више можете. А АлисиЌа..." Лице му се претворило у изрезбарени лед. "Рачунам да "еш починити убиство. Нека то копиле Боудреаук умре бруталном смр"у."
  
  Алициа климну главом. ДреЌкова идеЌа Ќе била да одвоЌи Маи и Алишу када су схватили да "е морати да раздвоЌе своЌ тим. НиЌе желео да Велсова смрт и друге таЌне буду између спасава®а живота и заустав а®а неприЌате а.
  
  ДреЌкову паж®у привукао Ќе Клодов висок глас. "Коваленко Ќе финансирао нападе на Оаху, Кауаи и Велико острво само да би привукао вашу паж®у. Подели те победи. Не можете победити овог човека. Годинама се припремао."
  
  Матт Драке Ќе подигао оружЌе. "Зато "у га пратити кроз Врата пакла и нахранити га Ќебеном ђаволу." Кренуо Ќе ка теретном хеликоптеру. "ХаЌде,  уди. Напунимо."
  
  
  * * *
  
  
  Бен се брзо окренуо када му Ќе зазвонио мобилни телефон. Био Ќе то Драке
  
  "Спреман?"
  
  "Здраво Мет. Сигуран си? Да ли заиста одлазимо?"
  
  "Заиста одлазимо. Одмах. Да ли сте добили оно што вам Ќе требало од Даниела Белмонтеа?"
  
  "Да. Али он Ќе мало слаб..."
  
  "Добро. Да ли сте одредили наЌближи улаз у лава цев?"
  
  "Да. ПостоЌи затворена заЌедница око две ми е од Диамонд Хеада. ХаваЌска влада Ќе на сличан начин запечатила сваки познати улаз. У ве"ини случаЌева, то не спречава чак ни одлучно дете да уђе."
  
  "Ништа не помаже. СлушаЌ, Бен. Зграби Карин и нађи некога да те одведе до те лава цеви. Поша ите ми координате. Урадите то сада ".
  
  "Да ли си озби ан? Немамо поЌма шта Ќе тамо доле. А оваЌ систем замки? Ово Ќе изван окрутности."
  
  "Храброст, Бене. Или, како Ќе рекао Деф Леппард - ХаЌде да се  у амо. "
  
  Бен Ќе ставио телефон на сто и дубоко удахнуо. Карин му стави руку на раме. ОбоЌица су погледали у ТВ. Глас водите а Ќе био напет.
  
  "...ово Ќе тероризам до сада невиђених размера.
  
  "ДреЌк Ќе у праву", рекао Ќе Бен. "Ми смо у рату. Морамо да збацимо врховног команданта наших неприЌате а."
  
  
  ДВАДЕСЕТ СЕДМА ГЛАВА
  
  
  ДреЌк Ќе окупио осам чланова Делта тима, коЌи су му били доде ени у случаЌу да Ќе потребно истражива®е дубоких пе"ина. Били су сродни ветерани оде е®а, наЌискусниЌи, и свако Ќе некада, на неком богом заборав еном месту, извео своЌу операциЌу.
  
  Пре него што су се укрцали у хеликоптер, ДреЌк Ќе на тренутак изашао са своЌим приЌате има. Крвави кра  Ќе ве" поделио хаваЌске и владине снаге, а сада "е их раздвоЌити.
  
  "Бити безбедни." ДреЌк Ќе све редом погледао у очи. Хаиден. Маи. Алициа. Кинимака. "Мора"емо да проведемо Ќош Ќедну но" у паклу, али сутра "емо сви бити слободни."
  
  Чуло се клима®е и гунђа®е од Маноа.
  
  "ВеруЌте у то", рекао Ќе ДреЌк и пружио руку. єош четири руке кренуле су на ®ега. "Само останите живи, момци."
  
  С тим се окренуо и потрчао према хеликоптеру коЌи Ќе чекао. Делта одред Ќе завршавао своЌу опрему и сада Ќе заузео своЌа места док се он укрцавао. "Здраво момци". Имао Ќе Ќак Ќоркширски нагласак. "Спреман да растргнеш ову сви®у натоп ену вотком?"
  
  "Бооиа!"
  
  "єебати." ДреЌк Ќе махнуо пилоту, коЌи их Ќе подигао у ваздух. Послед®и пут се осврнуо на ранч и видео да ®егови приЌате и Ќош увек стоЌе у истом кругу и посматраЌу га како одлази.
  
  Хо"е ли их икада више видети све живе?
  
  Да Ќе ово урадио, дошло би до озби ног обрачуна. Морао би да се извини. Неке страшне реалности са коЌима "е морати да се помири. Али са Коваленковом смр"у, било би лакше. Кенеди би био осве"ен, да ниЌе спашен. А сада када Ќе био чврсто на трагу Крвавог Кра а, ®егов дух се ве" мало попео.
  
  Али коначни обрачун између МеЌа и АлисиЌе могао би све ово да окрене наглавачке. Било Ќе нешто огромно између ®их, нешто страшно. И шта год да Ќе, ДреЌк Ќе умешан. И бунари.
  
  НиЌе требало дуго да хеликоптер стигне на Бенове координате. Пилот их Ќе спустио на раван комад зем е око стотину метара од малог комплекса. ДреЌк Ќе видео да Бен и Карин ве" седе леђима насло®ени на високу ограду. Лица су им била потпуно бела од напетости.
  
  Морао Ќе неко време да буде стари ДреЌк. ОвоЌ мисиЌи Ќе био потребан Бен БлеЌк у свом наЌбо ем изда®у, у свом наЌбо ем изда®у, и док Ќе Бен пуцао на све цилиндре, Карин се хранила тиме. Успех мисиЌе зависио Ќе од тога да ли су сви у наЌбо ем ста®у у животу.
  
  ДреЌк Ќе дао знак воЌницима Делте, изашао из хеликоптера, окружен силовитим налетима ваздуха, и потрчао ка Бену и Карин. "Све Ќе у реду?" Он Ќе викао. "єеси ли донео трупце?"
  
  Бен Ќе климнуо главом, Ќош увек помало несигуран шта да осе"а према свом старом приЌате у. Карин Ќе почела да везуЌе косу на поти ку. "Потпуно смо напу®ени, ДреЌк. Надам се да си донео нешто проклето добро назад."
  
  ВоЌници Делте су се гурали око ®их. ДреЌк Ќе п ескао Ќедном човеку, крупном брадатом лицу са тетоважама на врату и рукама попут баЌкера. "Ово Ќе моЌ нови приЌате , позивни знак Ќе Комодо, а ово Ќе ®егов тим. Тим, упознаЌте моЌе старе приЌате е, Бена и Карин БлеЌк."
  
  Свуда се чуло клима®е и гунђа®е. Два воЌника су била заузета бра®ем симболичног катанца коЌи Ќе спречавао  уде да се спусте низ Ќедну од познатих лава цеви на ХаваЌима. После неколико минута су се повукли и капиЌа Ќе остала отворена.
  
  ДреЌк Ќе ушао у има®е. Бетонска платформа водила Ќе до металних врата коЌа су била сигурно зак учана. Десно Ќе стаЌао високи стуб, на врху коЌег Ќе ротираЌу"а сигурносна камера осматрала подручЌе. Комодо Ќе махнуо истоЌ двоЌици воЌника да се побрину за врата.
  
  "Да ли имате било какве наговештаЌе о томе у шта "емо се Ќа и моЌи  уди упустити?" Комодов промукли глас натерао Ќе Бена да се тргне.
  
  "Речима Роберта Баден-Пауела", рекао Ќе Бен. "Бити спреман".
  
  Карин Ќе додала: "За било шта."
  
  Бен Ќе рекао: "То Ќе мото извиђача."
  
  Комодо Ќе одмахнуо главом и промрм ао "Штреберци" испод гласа.
  
  Бен се поставио иза воЌника грубог изгледа. "У сваком случаЌу, зашто те зову Комодо? Да ли Ќе ваш угриз отрован?"
  
  ДреЌк Ќе прекинуо пре него што Ќе капитен Делте успео да одговори. "Можда га зову лава цев, али то Ќе и да е Ќедноставан старомодни тунел. Не"у вас вређати изноше®ем уобичаЌених протокола, али "у вам ре"и ово. Пазите на замке. Блооди Кинг се бави великим приказима и техникама раздваЌа®а. Ако може да нас изолуЌе, ми смо мртви  уди."
  
  ДреЌк Ќе ишао напред, показуЌу"и Бену да иде следе"и, а Карин да прати Комода. У малоЌ стражарници ниЌе било ништа осим неколико великих ормари"а и праш®авог телефона. Мирисало Ќе на п есниву и влажну и одЌекивало Ќе дубоком, исконском тишином коЌа Ќе висила у ваздуху испред. ДреЌк Ќе наставио и убрзо сазнао зашто.
  
  Улаз у цев од лаве био Ќе код ®ихових ногу, огромна рупа коЌа Ќе водила доле у мрак.
  
  "Колико Ќе далеко?" Комодо Ќе иступио и бацио светле"и штап. УређаЌ Ќе трептао и котр ао се неколико секунди пре него што Ќе ударио у тврду стену. "Близу. ОсигураЌте неке ужад, момци. Пожури."
  
  Док су воЌници радили, ДреЌк Ќе слушао наЌбо е што Ќе могао. Ни звука ниЌе допирао из тамне таме. Претпостав ао Ќе да су неколико сати иза Коваленка, али Ќе намеравао да брзо стигне.
  
  Када су се спустили и чврсто поставили ноге на глатки под лава цеви, ДреЌк се снашао и кренуо ка ДиЌамантскоЌ глави. Цев се сузила, потонула и савиЌала. Чак Ќе и Делта тим понекад губио равнотежу или стругао по глави због непредвидивости вулканског окна. Двапут се нагло окренуо, изазиваЌу"и ДреЌка у паници док ниЌе схватио да Ќе блага кривина увек била у правцу Диамонд Хеада.
  
  Држао Ќе поглед на да иномеру. Подземни мрак их Ќе затворио са свих страна. "Светло напред", изненада Ќе рекао ДреЌк и застао.
  
  Нешто Ќе искочило из мрака. Налет хладног ваздуха одоздо. Застао Ќе и проучавао ¤иновску рупу испред себе. Комодо Ќе пришао и бацио Ќош Ќедан сЌаЌни штап.
  
  ОваЌ пут Ќе пао око петнаест стопа.
  
  "Добро. Комодо, ти и твоЌ тим се спремите. Бен, Карин, хаЌде да погледамо ове часописе."
  
  Док Ќе Делта тим постав ао чврст статив преко назуб ене рупе, ДреЌк Ќе брзо прочитао фусноте. Очи су му се рашириле пре него што Ќе завршио чита®е прве странице и дубоко Ќе удахнуо.
  
  "Дођавола. Мислим да нам треба ве"е оружЌе."
  
  Бен Ќе подигао обрву. "Доле нам нису потребни меци. Ово су мозгови."
  
  "Па, на сре"у имам обоЌе." Драке Ќе подигао пишто . "Мислим да "емо се обратити вама ако будемо морали да слушамо неку усрану музику.
  
  "єаЌа. Сада имам Флеетвоод Мац на свом иПод-у."
  
  "єа сам шокиран. КоЌа верзиЌа?
  
  "Има ли више од Ќедног?"
  
  ДреЌк одмахну главом. "Мислим да би сва деца требало негде да започну своЌе образова®е. Намигнуо Ќе Карин. "Како смо, Комодо?"
  
  "Готово".
  
  ДреЌк Ќе иступио напред, зграбио конопац причврш"ен за троножац и гурнуо доле чудно светле"у цев. Чим су му чизме дотакле дно, повукао Ќе и остали су клизили Ќедан по Ќедан. Карин, обучена атлетичарка, са лако"ом Ќе успела да се спусти. Бен се мало мучио, али Ќе био млад и у форми и на краЌу Ќе слетео без зноЌа.
  
  "Напред". ДреЌк Ќе брзо кренуо у правцу Диамонд Хеада. "Чувати леђа. Приближавамо се".
  
  Пролаз Ќе почео да се спушта. ДреЌк се накратко запитао како се цев лаве може скренути са свог природног тока, али онда Ќе схватио да "е сама магма про"и пут наЌма®ег отпора са пакленом силом на леђима. Лава Ќе могла да заузме било коЌи угао.
  
  Прошло Ќе Ќош неколико минута и ДреЌк Ќе поново стао. Испред Ќе била Ќош Ќедна рупа у поду, овога пута ма®а и савршено заоб ена. Када Ќе Комодо испустио светле"и штап, претпоставили су да Ќе отвор дубок око тридесет стопа.
  
  "єош опасниЌе", рекао Ќе ДреЌк. "ЧуваЌте се вас двоЌе."
  
  Тада Ќе приметио да се светлост са светле"ег штапа не одбиЌа ни од Ќедног каменог зида. Његову наран¤асту светлост упиЌала Ќе околна тама. Испод ®их Ќе била велика одаЌа.
  
  Дао Ќе знак за тишину. Као Ќедан, паж иво су слушали све звукове коЌи су долазили одоздо. После тренутка потпуне тишине, ДреЌк се ухватио за ужад и пребацио се преко празног окна. Брзо Ќе клизнуо низ ®егову дужину све док ниЌе био испод плафона.
  
  И да е нема буке. Сломио Ќе Ќош пола туцета светле"их штапи"а и бацио их у "елиЌу испод. Постепено Ќе почела да цвета неприродна светлост.
  
  И Мет ДреЌк Ќе коначно видео оно што Ќе мало  уди видело раниЌе. Велика правоугаона просториЌа дугачка педесетак метара. Савршено гладак под. Три закрив ена зида, на коЌима су уклесани неки древни знаци, неразазнаЌу"а на таквоЌ уда ености.
  
  А над Ќедним зидом доминира закрив ени лук коЌи Ќе толико фасцинирао капетана Кука. Врата у ®ему коЌа су толико заробила Крвавог Кра а. А ужаси и чуда коЌа би се могла налазити иза ®их испунили су Мета Дракеа и ®егове сапутнике таквим ужасом.
  
  Нашли су Врата пакла.
  
  
  ДВАДЕСЕТ ОСМА ГЛАВА
  
  
  ХеЌден се чврсто држао док се хеликоптер наги®ао на небу, брзо ме®аЌу"и курс. Њен послед®и поглед на КинимакиЌа била Ќе увек разиграна Алиша МаЌлс коЌа га Ќе гурала у други хеликоптер. Призор Ќу Ќе натерао да се тргне, али ®ена практична страна Ќе знала да када Ќе у пита®у битка, Мано има наЌбо у подршку у послу у виду луде Енглески®е.
  
  Као и Хаиден. Маи Ќе седела поред ®е, тиха и мирна, као да су кренули на обалу НапалиЌа да виде знаменитости светске класе. Остала места заузели су крек воЌници. Кауаи Ќе био уда ен двадесетак минута. ГеЌтс Ќу Ќе управо контактирао да приЌави терористички напад у тржном центру Кукуи Грове на отвореном на КауаиЌу. Човек се оковао ланцима за ограду испред заЌедничке локациЌе єамба єуице/Старбуцкс на северноЌ страни комплекса. Неко са комади"има ¤емтекса причврш"еним за тело и прстом на окидачу примитивног детонатора.
  
  Човек Ќе такође имао два аутоматска оружЌа и Блуетоотх слушалице и спречио Ќе било кога од посетилаца ресторана да оде.
  
  ГеЌтсовим сопственим речима. "ОваЌ идиот "е очигледно остати тамо докле год буде могао, а онда "е експлодирати када власти повуку своЌ потез. Ве"ина полициЌских снага КауаиЌа Ќе распоређена на лице места, далеко од вас.
  
  "Чува"емо ранч безбедним, господине", уверавао га Ќе ХеЌден. "Очекивали смо ово."
  
  "Урадили смо ово, госпођице ЏеЌ. Претпостав ам да "емо следе"е видети какви су Коваленкови планови за Велико острво.
  
  ХеЌден Ќе затворила очи. Ковеленко Ќе планирао оваЌ напад годинама, али пита®а су остала. Зашто одустати од порталског уређаЌа? Зашто оти"и са таквим урла®ем? Да ли би ово могао бити ®егов план Б? Да Ќе, упркос чи®еници да су власти брзо разоткриле све ®егове напоре и покренуле Крваву освету против ДреЌка, ®егових приЌате а и породице, изабрао оваЌ пут да стекне наЌве"у славу.
  
  Или, помислила Ќе, можда Ќе користио стару, стару стратегиЌу ствара®а дово но узбуне овде да би ваши поступци тамо могли остати неприме"ени.
  
  Нема везе, помислила Ќе. Њене мисли су биле о Бену и опасном задатку на коЌем Ќе био. Никада то не би рекла из дужности, али Ќе почела да га Ќако воли. Дужност коЌу Ќе осе"ала према оцу ниЌе нестала, али Ќе постала ма®е хитна након страшне смрти КенедиЌа Мура. Прави живот сваког дана надмашуЌе стара обе"а®а.
  
  Док Ќе хеликоптер пролазио кроз Ќарко плаво хаваЌско небо, ХеЌден се молио за Бена БлеЌка.
  
  Онда ЌоЌ Ќе зазвонио мобилни телефон. Када Ќе погледала у екран, обрве су ЌоЌ се подигле од изненађе®а.
  
  "Здраво", одмах Ќе одговорила. "Како си?"
  
  "Одлично, хвала, али оваЌ посао истражива®а гробница има Ќедну озби ну нуспоЌаву. МоЌ тен Ќе скоро нестао."
  
  ХеЌден се осмехну. "Па, Торстен, постоЌе салони за такве ствари."
  
  "Између командног места и гробнице? Не баш."
  
  "Наравно, волео бих да "аскам, Торстен, али ви Швеђани бирате своЌе тренутке.
  
  "Прим ено к зна®у. Прво сам покушао да позовем ДреЌка, али Ќе отишло право на говорну пошту. Он Ќе Ок?"
  
  "Бо и него што Ќе био, да." ХеЌден Ќе видео хоризонт КауаиЌа како се назире са десне стране. "СлушаЌ-"
  
  "Би"у брз. Овде Ќе операциЌа била успешна. Ништа за осуду. Све Ќе било како се очекивало и на време. Али..." Торстен Ќе застао, а ХеЌден га Ќе чуо како долази до даха. "Данас се нешто догодило. Рекао бих да се нешто чини 'иск учено'. Ви Американци би то могли назвати другачиЌе."
  
  "Да?"
  
  "Примио сам позив из моЌе владе. Од мог посредника до државног министра. Изазов високог нивоа. єа..." єош Ќедна неодлучна пауза, нимало као Дахл.
  
  Кршевита обала КауаиЌа Ќурила Ќе испод ®их. Позив Ќе стигао преко радиЌа. "Осам минута до краЌа."
  
  "Речено ми Ќе да "е наша операциЌа - наша скандинавска операциЌа - бити пребачена у нову агенциЌу. ЗаЌедничка радна група коЌу чине високорангирани, али неименовани чланови америчке ЦИА, ДИА и НСА. Дакле, ХеЌден, Ќа сам воЌник и извршава"у наређе®а свог наЌвишег претпостав еног, али да ли вам то звучи исправно?"
  
  ХеЌден Ќе била шокирана упркос себи. "Мени ово звучи као потпуна глупост. Како се зове главна особа? ОнаЌ коме се предаЌеш у руке."
  
  "Расел КаЌман. Да ли га знате?"
  
  ХеЌден Ќе претражила ®ено пам"е®е. "Знам име, али знам врло мало о ®ему. Сигуран сам да Ќе из ДИА, Одбрамбене обавештаЌне агенциЌе, али они се углавном баве набавком система наоружа®а. Шта дођавола оваЌ Расел КаЌман жели од тебе и Гробнице?"
  
  "Читаш ми мисли".
  
  КраЌичком ока, ХеЌден Ќе видела како се МеЌна глава трзала као да Ќе погођена у лоба®у. Али када се ХеЌден упитно окренуо према ®оЌ, Ќапански агент Ќе скренуо поглед.
  
  ХеЌден Ќе размиш ао неколико секунди, а затим тихим гласом упитао: "Да ли веруЌеш свим своЌим  удима, Торстен?"
  
  Далова предуга пауза Ќе одговорила на ®ено пита®е.
  
  "Ако Ќе ДИА била упозорена на нешто, онда имаЌу веома велику покривеност. Њихов приоритет може чак и премашити приоритет ЦИА-е. Паж иво ходаЌ, друже. ОваЌ тип, КаЌман, он ниЌе ништа друго до дух. Блацк Опс алат за решава®е проблема, Гитмо, 11. септембар. Ако нешто озби но и осет иво крене наопако, он Ќе особа коЌоЌ се обра"ате."
  
  "єеби ме. Волео бих да нисам питао."
  
  "Морам сада да идем, Торстен. Али обе"авам ти да "у разговарати са єонатханом о овом сра®у чим будем могао. Држи се."
  
  Торстен Ќе потписао уговор са уморним уздахом професионалног воЌника коЌи Ќе све то видео и згрозио се што Ќе постав ен за неког лакеЌа америчком надобуднику. ХеЌден Ќе саосе"ао са ®им. Окренула се ка Маи, спремаЌу"и се да пита шта зна.
  
  Али позив "Мета" Ќе стигао преко радиЌа.
  
  Горела су по а испред и испод. Док се хеликоптер спуштао, мале фигуре су се могле видети како насумично трче у свим правцима. Ужад су се пружала из кабине и  уди су скакали за ®има, брзо клизе"и према спа еном пеЌзажу испод. ХеЌден и МеЌ су чекали своЌ ред, МеЌин израз лица био Ќе празан док су чули како ®ихови  уди отвараЌу ватру.
  
  ХеЌден Ќе по тре"и пут проверила спремност свог Глока и рекла: "Будро тамо доле.
  
  "Не брини", рекла Ќе єапанка. "Он "е сазнати шта Маи-тиме заиста значи.
  
  Две жене су се заЌедно спустиле низ конопац, слетевши у исто време, и отишле у класичном потезу Ќедан-два насловница. Ова пракса Ќе захтевала апсолутно повере®е Ќедни у друге, Ќер док Ќе Ќедна особа трчала, друга Ќе посматрала своЌе периферне уређаЌе. єедан, два, као прескок. КонструкциЌа. Али то Ќе био брз и деструктиван начин напредова®а.
  
  ХеЌден Ќе скенирала подручЌе док Ќе трчала. Неколико питомих брежу ака завршавало се ограђеним има®ем на коме Ќе стаЌала огромна ку"а и неколико великих господарских зграда. Ово би био други Коваленков ранч. Суде"и по ватри и хаосу, Боудреау Ќе стигао мало пре ®их.
  
  Или Ќе, вероватниЌе, садистички трошио време на све то.
  
  ХеЌден Ќе потрчала, испаливши своЌу позаЌм ену маринце М16 Ќуришну пушку на блицеве и мушкарце коЌе Ќе видела у заклону. Два минута касниЌе дошао Ќе ред на ®у, а она Ќе викнула: "Поново учитаЌ!" и требало Ќе Ќош неколико секунди да убаци нови магацин у своЌе оружЌе. Ретко су им узвра"али ватру, а када су били, била Ќе толико неорганизована да су их промашили за неколико стопа.
  
  Са обе стране, тимови Црацк Марине напредовали су Ќеднаком брзином. Сада се испред ®их назирала ограда, капиЌа Ќе остала привлачно отворена, али су се екипе помериле улево. Добро постав ена граната уништила Ќе ослонце ограде, остав аЌу"и тиму несметан улазак на ранч.
  
  Меци су сада звиждали опасно близу.
  
  ХеЌден се склонио иза анекса генератора. Удар Ќе избацио варнице са зида док Ќе Маи голубила у потрази за заклоном. Глина и метални фрагменти разбацани свуда.
  
  Маи Ќе обрисала млаз крви са образа. "Боудреауови воЌници су обучавани у вашим врти"има."
  
  ХеЌдену Ќе требало мало да дође до даха, а онда Ќе брзо бацио поглед на ку"у. "Дванаест стопа. Да ли си спреман?"
  
  "Да".
  
  ХеЌден Ќе побегао. Маи Ќе иступила и подигла зид од олова, примораваЌу"и ®иховог неприЌате а да се сагне у заклон. ХеЌден Ќе стигла до угла ку"е и притиснула се уза зид. Бацила Ќе блиц на прозор, а затим покрила Маи.
  
  Али у том тренутку кроз ®ену слушалицу Ќе проструЌала запа®уЌу"а количина брб а®а. Вођа тима Ќе позвао  уде да се упуте у уда ено складиште. Ту се спремало да се деси нешто страшно. Док Ќе ХеЌден слушала, схватила Ќе да су Боудреаукови  уди напола опколили зграду и спремали се да отворе ватру на све што би могло бити унутра.
  
  Зароб еници, без сум®е. Таоци.
  
  ХеЌден Ќе трчао после МеЌа, трче"и на чистину и пуцаЌу"и заЌедно. Други воЌници су им се придружили, рашируЌу"и се на обе стране, формираЌу"и смртоносни, нападачки зид храбрости и смрти.
  
  Бесмислени масакр коЌи се спремао да се деси био Ќе Боудреауова визит карта. Он би био тамо.
  
  ВоЌници коЌи су бежали нису престаЌали да пуцаЌу. Меци су секли кроз ваздух, одбиЌали се од зидова и машина и пронашли наЌма®е пола туцета неприЌате ских ци ева. Боудреаукови  уди су устукнули и устукнули од шока и страха. Док су воЌници пролазили поред ®ихових склоништа, покушали су неопрезно да пуцаЌу са стране, али су маринци били спремни и засули су их гранатама.
  
  ЕксплозиЌе су пуцале високо у ваздух са обе стране тркача. ЕксплозиЌе су одлетеле гелере; ватрени Ќезици ширили су вру"у смрт тако брзо да Ќе око Ќедва пратило. Људи коЌи вриште леже им на путу.
  
  ХеЌден Ќе испред себе видео шталу. Срце ЌоЌ се стиснуло од апсолутног ужаса. Била Ќе истина. НаЌма®е петнаест Боудреаукових  уди стаЌало Ќе око зак учане штале, уперивши оружЌе у зидове танке као папир, а када Ќе ХеЌден нанишанио првог човека, сви су отворили ватру.
  
  
  * * *
  
  
  Алиша МаЌлс Ќе трчала и отворила ватру док су хаваЌске снаге и ®ихови савезници започели напад на ранч Коваленко на Великом острву. Терен Ќе био нераван. Сви дубоки ка®они, висока брда и шумовите равнице. Пре него што су се уопште приближили ранчу, бацач граната Ќе испа ен на Ќедан од Ќуришних хеликоптера, ухвативши га, али не и уништивши га, примораваЌу"и их све да раниЌе слете.
  
  Сада су пожурили као тим, савладаваЌу"и густу шуму и кршевите обронке. Ве" су изгубили Ќедног човека у замци. Напад су припремили  уди Крвавог кра а. РПГ-ови су бесци но летели кроз дрве"е.
  
  Пла"еници се забав аЌу.
  
  Али маринци су се гурали напред, сада одвоЌени од ограде само тридесетак стопа и Ќедном послед®ом стрмом долином. Алициа Ќе могла да разазна насмеЌана лица ®ихових неприЌате а. Крв ЌоЌ Ќе почела да к уча. Поред ®е, велики агент ЦИА-е, Кинимака, прилично Ќе брзо галопирао за дивом. Испоставило се да Ќе веома користан.
  
  Комуникациони уређаЌи у ®иховим ушима преносили су вести о надолазе"им зверствима. Хотел Ала Моана Куеен на Оахуу Ќе затворен. Туриста Ќе бачен у смрт са прозора десетог спрата. Гранате су бачене на улицу. Тим специЌалних снага се спремао за операциЌу коЌа "е вероватно ускоро добити зелено светло због смрти и хаоса коЌе су изазвали пла"еници. На КауаиЌу, усам ени бомбаш самоубица испалио Ќе неколико метака на комбиЌе у коЌима су се окуп али новинари, ранивши новинара. А сада Ќе на Великом острву киднапован аутобус пун туриста и подметнута бомба у ®егову посаду. Били су зак учани унутра док су ®ихови зароб еници седели напо у на лежа кама, пили пиво и играли карте. НиЌе познато ко Ќе од ®их имао детонатор, нити колико их Ќе било.
  
  Алициа Ќе скочила низ страну долине. РПГ Ќе експлодирао испред ®е, ша у"и пр авштину и каме®е високо у ваздух. Прескочила их Ќе, смеЌу"и се, и окренула се када Ќе осетила КинимакиЌево оклева®е.
  
  "ХаЌде, дебели", рекла Ќе, заиграно извиЌаЌу"и усне. "Остани са мном. Овде ствари постаЌу заиста неуредне."
  
  
  * * *
  
  
  ХеЌден Ќе пуцала изнова и изнова, покушаваЌу"и да остане мирна и тако задржи своЌу прецизност. Три главе експлодирале су у ®еноЌ визиЌи. Маи Ќе и да е трчала поред ®е, не говоре"и ништа. Остали воЌници су пали на Ќедно колено, избегаваЌу"и пуц®е и нокаутираЌу"и пла"енике пре него што су се могли окренути.
  
  Међу ®има Ќе тада био и ХеЌден. єедан мушкарац се окренуо и она га Ќе пушком ударила у мост. Пао Ќе вриште"и, али ЌоЌ Ќе ударио ноге, због чега Ќе прелетела преко ®ега.
  
  Брзо се попела, али Ќе ®егово тело пало на ®у, приковавши Ќе за зем у. Када Ќе подигла поглед, погледала Ќе право у ®егове очи пуне мрж®е, болом натоп ене. Уз медвеђе режа®е ударио Ќу Ќе и обавио Ќе своЌим дебелим рукама око грла.
  
  Одмах Ќе видела звезде, али ниЌе покушала да га заустави. Уместо тога, ®ене две слободне руке су саме пронашле оружЌе. Десно Ќе ®ен Глок. Са леве стране Ќе ®ен нож. Забила му Ќе цев пишто а у ребра, пуштаЌу"и га да то осети.
  
  Његов стисак Ќе попустио и очи су му се рашириле.
  
  ХеЌден Ќе испалио три тупа хица. Човек се откотр ао са ®е. Како се поглед изнад ®е разЌаш®авао, указало се лице другог пла"еника. ХеЌден Ќе пуцао у нос, видео Ќе човека како се вра"а и нестаЌе.
  
  Села Ќе и угледала Маи. Послед®и преостали пла"еник се суочава са ®ом. ХеЌден Ќе трепнула. ОваЌ човек Ќе био олупина. Лице му Ќе изгледало као да Ќе обоЌено црвеном боЌом. НиЌе било дово но зуба. Његова вилица Ќе изгледала опуштено. єедна рука Ќе ишчашена, друга слом ена у лакту. Стао Ќе на дрхтаве ноге, а затим пао на колена у крваво блато.
  
  "Изабрао си погрешну особу да изазовеш", рекла Ќе Маи са слатким осмехом док Ќе нишанила своЌим позаЌм еним Глоком и разнела му главу.
  
  ХеЌден нехотице прогута. Ово Ќе била нека озби на жена.
  
  Маринци су отворили врата штале, дозиваЌу"и своЌе присуство. ХеЌдену се срце стиснуло од броЌа рупа у монтираним зидовима. НадаЌмо се да су таоци побегли.
  
  Међу ®еним брзо бистрим мислима, нешто Ќе постало очигледно изнад свега. Боудреаук ниЌе био овде. Осврнула се на ку"у. То Ќе било послед®е место где Ќе очекивала да се сакриЌе, али ипак...
  
  Њену паж®у привукао Ќе изненадни метеж. Маринци су посрнули из штале, а Ќедан га Ќе држао за раме као да Ќе избоден.
  
  Тада су Боудреаук и хорда пла"еника изашли из штале, пуцаЌу"и из оружЌа и вриште"и као демони. Да ли Ќе то значило да су други пла"еници дали своЌе животе да буду мамци? Да ли су испалили "орке или са одређеног положаЌа?
  
  Реалност Ќу Ќе погодила као нуклеарна експлозиЌа. Људи Крвавог кра а сада су били међу маринцима, борили се, а Боудреау Ќе поЌурио ка ХеЌдену, пркосно подигнутог ножа.
  
  
  * * *
  
  
  Алициа Ќе подстакла тим своЌом креативнош"у и духом под ватром. Неколико минута касниЌе стигли су до врха коначног успона и засули ореол ватре на укопане дефанзивце. АлисиЌа Ќе приметила велику ку"у, велику шталу и гаражу за два аутомобила. Локалитет Ќе гледао на широку реку, коЌа Ќе без сум®е служила као средство за бекство, а поред штале налазио се хелиодром са Ќедним похабаним хеликоптером.
  
  Осврнула се. "Бацачи граната."
  
  Вођа тима се намрштио. "Ве" радим ово."
  
  Алициа Ќе показала на неприЌате ске положаЌе. "Тамо Ќе низак зид. Зад®а страна ку"е. Иза Роллс-Роицеа. Десно од фонтане."
  
  Вођа тима Ќе облизнуо усне. "Избаци копилад."
  
  Неколико експлозиЌа изазвало Ќе тресе®е зем е. Нападачи су испалили три гранате, а затим поЌурили напред у формациЌи Ќедан-два, и да е пуцаЌу"и као Ќединица, али су се распршили у смртоносном луку.
  
  Са разорном бруталнош"у упали су на ранч Крвавог кра а.
  
  
  ДВАДЕСЕТ ДЕВЕТА ГЛАВА
  
  
  ДреЌкова стопала у чизмама додирнула су под "елиЌе. Пре него што су остали почели да се спуштаЌу, поставио Ќе бак у да им осветли пут. Зидови су одмах оживели, а ®ихове гравуре су сада Ќасно вид иве ДреЌковим шокираним очима.
  
  Коврче сличне онима на два преносива уређаЌа. Сада Ќе потврђено да су потпуно исти као они коЌи су Тхорстен Дахл и ®егов тим открили у Гробници богова на Исланду.
  
  На коЌу су древну цивилизациЌу недавно налетели? И како би се све ово завршило?
  
  Бен, Карин и остатак тима Делта одгурнули су конопац за спушта®е док се сви нису окупили око огромног лука Пелеове капиЌе. ДреЌк Ќе дао све од себе да не завири превише дубоко у тамну таму иза.
  
  Бен и Карин су пали на колена. Сам лук се састоЌао од неке врсте брушеног метала, савршено глатког и симетричног. Метална површина била Ќе урезана истим ситним траговима као и остатак пе"ине.
  
  "Ови знаци", Карин их Ќе паж иво додирнула, "нису случаЌни. ПогледаЌ. Видим да се иста ковр¤а понав а изнова и изнова. А остатак пе"ине..." Погледала Ќе око себе. "Исто Ќе".
  
  Бен Ќе пет ао за телефоном. "Ово Ќе фотографиЌа коЌу нам Ќе Дахл послао." Подигао га Ќе према светлу. ДреЌк се нагнуо напред, уверен да "е Делта тим бити у приправности за у езе.
  
  "Дакле, Гробница Богова има неку везу са КапиЌама пакла", помисли ДреЌк наглас. "Али шта значе локне?"
  
  "Понав аЌу"и обрасци", тихо Ќе рекла Карин. "Кажи ми. Какви знаци, древни или
  
  Модеран, састав ен од многих образаца коЌи се понав аЌу?"
  
  "Лако." Велики Комодо Ќе чучнуо поред ®их. "єезик".
  
  "То Ќе у реду. Дакле, ако Ќе ово Ќезик..." Показала Ќе на зидове "елиЌе. "Онда испричаЌу целу причу."
  
  "Као оне коЌе Ќе Дахл пронашао." Драке климну главом. "Али сада немамо времена да то анализирамо. Коваленко Ќе прошао кроз ове капиЌе.
  
  "Чекати". Бен се уштипнуо за мости" носа. "Ови знаци..." Додирнуо Ќе лук. "Потпуно исто као на уређаЌима. За мене ово сугерише да Ќе ова капиЌа ревидирана верзиЌа истог уређаЌа. Машина за путова®е кроз време. Ве" смо зак учили да су богови можда користили ручне уређаЌе да путуЌу кроз време и утичу на судбину. Можда Ќе ова ствар главни систем."
  
  "Види", тихо Ќе рекао ДреЌк, "ово Ќе сЌаЌно. Схвати"еш ово. Али иза ових капиЌа..." Показао Ќе прстом у мркли мрак. "Крвави кра у. Човек одговоран за КенедиЌеву смрт, међу стотинама других. Време Ќе да престанете да причате и почнете да ходате. Иди".
  
  Бен Ќе климнуо главом и устао, изгледаЌу"и помало кривим док се брисао. Сви у просториЌи дубоко су удахнули. Иза капиЌе Ќе било Ќош нешто што нико од ®их ниЌе хтео да помене:
  
  Разлог зашто Ќе капетан Кук променио име лука из "Пелеова капиЌа" у "КапиЌа пакла".
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТА
  
  
  Држава ХаваЌи се згрчила под снагом лудака.
  
  Ако би хеликоптер могао да прелети, способан да пружи широк панорамски поглед на мрачне, аморалне догађаЌе коЌи су се одвиЌали на острвима, прво би прелетео Оаху да би заузео опко ени хотел Ала Моана Куеен, где су били искусни чланови неколико специЌалних тимова. тек почи®е да предузима акциЌе против тешко наоружаних, мотивисаних пла"еника коЌи су држали све висине и безброЌне таоце. ПроЌурио Ќе поред, избегаваЌу"и паклене облаке црног дима коЌи су се спуштали са наЌма®е десетак разбиЌених прозора, паж иво показуЌу"и отворе на коЌима су се могли видети маскирани мушкарци са пушкама и бацачима граната како гураЌу беспомо"не мушкарце, жене и децу у групе коЌе Ќе било лакше уништити. .
  
  А онда би се откотр ала, горе-десно у великом луку, прво према сунцу, та дебела жута кугла полако се пробиЌала ка неизвесноЌ и можда катастрофалноЌ буду"ности, а затим ронила ниже и лево на свом страшном путу. откри"а према КауаиЌу. Про"и "е поред Диамонд Хеада, несвестан хероЌа и зликоваца коЌи траже таЌне и прога®аЌу страшне снове у наЌмрачниЌим и наЌопасниЌим подземним пе"инама угашеног вулкана.
  
  На КауаиЌу би могао да стигне до човека обливеног зноЌем коЌи се оковао за ограду кафи"а, заробивши посетиоце унутра и Ќасно показуЌу"и прслук напу®ен динамитом и дрхтаву руку коЌа Ќе држала детонаторски уређаЌ мртваца. Ако бисте зумирали слику, могли сте да видите очаЌ у очима човека. Ово би Ќасно показало чи®еницу да можда не"е мо"и дуго да издржи. А онда се уздигао високо, поново се уздигао изнад кровова да би пратио грациозну кривину егзотичне обале. До запа еног ранча, где се ХеЌден ЏеЌ управо борио са Едом Будроом, док су се Маи Китано и остали маринци борили у блискоЌ борби прса у прса са десетинама Боудреаукових пла"еника. Усред застрашуЌу"е буке смрти и битке, ра®ени таоци су плакали.
  
  И напред. Прошлост и буду"ност су се ве" сукобили. Древни  уди и авангарда су у сукобу.
  
  Данас Ќе био дан када су богови могли да умру, а нови хероЌи могли да процветаЌу и ускрсну.
  
  Хеликоптер "е направити своЌ послед®и прелет, узимаЌу"и у обзир контрастне пеЌзаже и динамичне екосистеме коЌи чине Велико острво. ТркаЌу"и кроз Ќош Ќедан ранч, било Ќе неколико тренутака на коЌе се требало фокусирати док су Алиша МаЌлс, Мано Кинимака и ®ихов тим маринаца упали у тешко бра®ено има®е где су се таоци, пла"еници и  уди са огрлицама од динамита сукобили у Ќедном свемо"ном сукобу. На ивици битке почеле су да раде мо"не машине спремне да евакуишу народ Крвавог кра а копном, ваздухом и водом. Камера Ќе почела да зумира док су АлисиЌа и Кинимака подигле поглед, свесни бегунаца и ве" постав аЌу"и путеве да их пресретну и униште.
  
  И коначно Ќе хеликоптер скренуо, само машина, али ипак машина, препуна слика  удске глупости, храбрости коЌу могу да сакупе и откриЌу, и наЌгорег зла коЌе могу да почине.
  
  
  ТРИДЕСЕТ ПРВА ГЛАВА
  
  
  ДреЌк Ќе ушао испод лука, коЌи Ќе капетан Кук назвао КапиЌама пакла, и нашао се у грубо тесаном уском пролазу. Упалио Ќе батериЌску лампу на пушци и причврстио Ќе за цев. На раме Ќе прикачио и фе®ер и подесио га тако да Ќе освет авао зидове. Неко време Ќе било доста светла и ниЌе било очигледне опасности.
  
  Док су прелазили виЌугави пролаз, ДреЌк Ќе преко рамена рекао: "ПричаЌ ми, Бене, о Куковим дневникима.
  
  Бен Ќе брзо издахнуо. "Ово ниЌе ништа друго до преглед овог огромног система замки. Кук га Ќе назвао "Врата пакла" због природе замки. НиЌе ни видео шта "е се на краЌу десити."
  
  "Па ко Ќе направио замке?" упита Драке. "И зашто?"
  
  "Нико не зна. Знакови коЌе смо нашли напо у и они у Гробници богова нису на овим унутраш®им зидовима." Прочистио Ќе грло и додао: ""ао."
  
  Комодов глас Ќе одЌекнуо иза ®их. "Зашто Кук ниЌе видео краЌ?"
  
  "Побегао Ќе", тихо Ќе рекла Карин. "У страху".
  
  "Ох, сра®е."
  
  ДреЌк застаде на тренутак. "Па, пошто сам Ќа само глупи воЌник, а вас двоЌе сте мозак ове операциЌе, дозволите ми да рашчистим ствари. У суштини, трупци су к уч за систем замки. И вас двоЌе имате копиЌе са собом."
  
  "Имамо Ќедног", рекао Ќе Бен. "Карин има неког другог у глави."
  
  "Онда имамо Ќедног", прогунђа Комодо.
  
  "Не..." почео Ќе Бен, али га Ќе ДреЌк зауставио. "Хо"е да каже да ако она умре, ми "емо имати Ќедну копиЌу, душо. Фотографско пам"е®е ниЌе од велике користи када сте мртви."
  
  "єа не... Да, добро, извини, ми не размиш амо као воЌници.
  
  ДреЌк Ќе приметио да Ќе тунел почео да се шири. НаЌлакши поветарац дувао му Ќе преко лица. Подигао Ќе руку да их заустави, а затим прободе главу иза угла.
  
  ПогледаЌте запа®уЌу"и спектакл.
  
  Био Ќе на улазу у огромну одаЌу, дугу астог облика, са плафоном изгуб еним у мраку. Слабо светло долазило Ќе од светле"их штапи"а коЌе су сигурно оставили  уди Крвавог кра а. Непосредно испред ®ега, чуваЌу"и тунел коЌи се настав ао у дубину планине, био Ќе призор од коЌег му Ќе срце поскочило.
  
  У стени изнад самог тунела уклесано Ќе ¤иновско лице. Са своЌим косим очима, кукастим носом и нечим што би се могло описати само као рогови коЌи вире из главе, ДреЌк Ќе одмах зак учио да Ќе то лице ђавола или демона.
  
  Игноришу"и лице на тренутак, скенирао Ќе подручЌе. Зидови су били закрив ени, ®ихове основе обавиЌене тамом. Овде су морали да додаЌу мало додатног светла.
  
  Полако Ќе позвао остале да напредуЌу.
  
  А онда Ќе, изненада, пе"ином одЌекнула бука, као сто бацача пламена пуца одЌедном, или, како Ќе Бен рекао, "звучи као проклети Бетмобил".
  
  Ватра Ќе избила кроз ноздрве резбаре®а, ствараЌу"и пе" око каменог пода. Из сваке ноздрве су избила два одвоЌена млаза пламена, а затим, неколико секунди касниЌе, по Ќедан из сваког ока.
  
  ДреЌк Ќе то проучавао са забринутош"у. "Можда покре"емо неку врсту механизма. Прекидач осет ив на притисак или тако нешто." Окренуо се Бену. "Надам се да си спреман друже, Ќер као што Ќе Ќедан од моЌих оми ених Динороцк бендова, Поисон, говорио, ово Ќе само добар провод."
  
  Бенове усне су се извиле у пролазни осмех док Ќе прегледао своЌе белешке. "Ово Ќе први ниво пакла. Према писцу сценариЌа, човеку по имену Хоксворт, оваЌ ниво су назвали Гнев. Мислим да Ќе разлог очигледан. КасниЌе су га упоредили са ђаволом, Амоном, демоном гнева.
  
  "Хвала на лекциЌи, дете." Комодо Ќе зарежао. "Поми®е ли се коЌим случаЌем пут у прошлост?"
  
  Бен Ќе ставио текст на под и исправио га. "Види. Видео сам ово раниЌе, али нисам разумео. Можда Ќе ово траг."
  
  ДреЌк Ќе чучнуо поред свог младог приЌате а. Копирани часописи су паж иво дизаЌнирани и илустровани, али Бенов прст му Ќе скренуо паж®у на чудан ред текста.
  
  1 (||) - иди на 2 (||||) - иди на 3 (||) - иди на 4 (|||||/)
  
  И Ќедини натпис коЌи Ќе уследио био Ќе: "С гневом, имаЌте стрп е®а. Паж ива особа "е испланирати своЌу руту ако се испред ®ега налазе навигационе линиЌе."
  
  "Кук Ќе био наЌве"и морнар свих времена", рекао Ќе Бен. "Ова линиЌа нам говори две ствари. ОваЌ кувар Ќе зацртао пут поред демона и да пут кроз ®ега захтева паж иво планира®е.
  
  Карин Ќе посматрала како ватра б еска. "ИзброЌала сам четири", рекла Ќе замиш ено. "Четири ерупциЌе пламена. Иста количина као..."
  
  ОдЌекнуо Ќе пуца® коЌи Ќе уздрмао тишину. Метак се одбио од зида поред ДреЌкове главе, проузрокуЌу"и оштре крхотине камена да секу кроз ваздух. Милисекунду касниЌе, ДреЌк Ќе подигао пишто  и опалио, а милисекунду касниЌе схватио Ќе да ако се сагне назад у пролаз, снаЌпериста може да их држи приковане за зид на неодређено време.
  
  Са овом миш у утрчао Ќе, пуцаЌу"и, у "елиЌу. Комодо Ќе, очигледно дошавши до истог зак учка, кренуо за ®им. Комбинована ватра избацила Ќе варнице из околног зида. Кривац се сагнуо од шока, али Ќе ипак успео да испали Ќош Ќедан метак, коЌи Ќе звиждукао између ДреЌка и Комода.
  
  ДреЌк Ќе пао на Ќедно колено, ци аЌу"и.
  
  Човек Ќе искочио из заклона, високо подижу"и оружЌе, али Ќе Комодо пуцао први - експлозиЌски талас Ќе одбацио нападача назад. Зачуо се продоран врисак и човек Ќе слетео у замршен неред, а пушка Ќе звекетала о под. Комодо Ќе пришао и уверио се да Ќе човек мртав.
  
  ДреЌк се заклео. "Као што сам мислио, Коваленко Ќе оставио снаЌпере да нас успоре.
  
  "И да нас прореди", додао Ќе Комодо.
  
  Карин Ќе гурнула главу иза угла, а плава коса ЌоЌ Ќе падала у очи. "Ако сам у праву, онда Ќе чудна реченица к учаоница, а реч 'стрп е®е' Ќе к уч. Оне две трамваЌске линиЌе коЌе изгледаЌу као два Ќа? У музици, поезиЌи и староЌ к®ижевности могу значити паузу. Стога, стрп е®е значи 'застати'.
  
  ДреЌк Ќе зурио у предлог док се Делта тим ширио преко пе"ине, подстакнут од Комода и одлучан да више не прави грешке.
  
  Комодо Ќе викнуо: "Шта Ќе са  удима? ЧуваЌте се замки. Не бих дозволио том руском идиоту да нешто намешта пороти.
  
  ДреЌк Ќе протр ао зноЌав длан о груби зид, осетивши назуб ени камен под руком, хладан као унутраш®ост фрижидера. "Дакле, то Ќе: 'СачекаЌ прву експлозиЌу, па паузираЌ за два и пређи на два. После друге експлозиЌе, паузираЌте четврту и пређите на тре"у. После тре"е експлозиЌе, паузираЌте два и пређите на четири. И после четврте експлозиЌе, паузираЌте шести пут, а затим изађите."
  
  "Лако." Бен Ќе намигнуо. "Али колико дуго траЌе пауза?"
  
  Карин Ќе слегнула раменима. "Кратка чаролиЌа."
  
  "Ох, то Ќе од помо"и, секо."
  
  "А како ви броЌите експлозиЌе?"
  
  "Претпостав ам да Ќе онаЌ коЌи први стигне до наЌда ег места броЌ Ќедан, а броЌ четири наЌкра"и.
  
  "Па, то има неког смисла, претпостав ам. Али Ќош увек Ќе..."
  
  "То Ќе све". ДреЌку Ќе било доста. "МоЌе стрп е®е Ќе ве" било искушено слушаЌу"и ову дебату. єа "у први. ХаЌде да то урадимо пре него што моЌ ниво кофеина нестане."
  
  Прошао Ќе поред посаде Комода, зауставивши се неколико метара од наЌдужег пламена. Осе"ао Ќе како се сваки човек окре"е да погледа. Осетио Ќе Бенову забринутост. Затворио Ќе очи, осе"аЌу"и како температура расте док Ќе Ќош Ќедно прегреЌано праж®е®е пржило ваздух испред ®ега.
  
  КенедиЌево лице запливало му Ќе пред оком ума. Видео Ќу Ќе онаквом каква Ќе била пре. Строги боб у коси, безизражаЌна одела за панталоне - по Ќедно за сваки дан у неде и. Свесни напор да се све одврати од чи®енице да Ќе жена.
  
  А онда ЌоЌ Ќе Кенеди пустио косу и сетио се жене са коЌом Ќе провео два дивна месеца. Жена коЌа Ќе почела да му помаже да настави да е након разорне смрти ®егове супруге Алисон и бола изазваног том судбоносном саобра"аЌном несре"ом пре много година.
  
  Њене очи су б еснуле право у ®егово срце.
  
  Испред ®ега Ќе горела ватра.
  
  Сачекао Ќе да се врелина пламена стиша и стао на две секунде. Док Ќе чекао, схватио Ќе да Ќе б есак ватре из другог ока ве" б еснуо. Али после две секунде он се померио до ове тачке, иако Ќе сваки фибер ®еговог би"а вриштао да не треба.
  
  Ватра га Ќе уништила -
  
  Али се смрзнуо у тренутку када Ќе завршио своЌ покрет. Ваздух око ®ега био Ќе Ќош врео, али поднош ив. ДреЌк Ќе дисао, зноЌ Ќе цурио са ®ега у таласима. Не могавши да се опусти ни на секунд, поново Ќе почео да броЌи.
  
  Четири секунде.
  
  Пламен Ќе пуцкетао поред ®ега, покушаваЌу"и да запали управо оно место коЌе Ќе требало да заузме.
  
  Драке Ќе направио своЌ потез. Ватра се угасила. Уста су му била као слана торта. Обе очне Ќабучице су му гореле као да су прегажене брусним папиром.
  
  Мада, мислим да Ќесте. Мисли, увек мисли. єош две секунде и кре"емо. Пређимо на послед®и маневар. Сада Ќе имао самопоузда®е.
  
  ПаузираЌте шест секунди, а затим-
  
  У шест се померио, али ватра ниЌе Ќе®авала! Обрве су му гореле. Пао Ќе на колена и бацио тело назад. Бен Ќе викнуо ®егово име. Вру"ина Ќе постала толико Ќака да Ќе покушао да врисне. Али у том тренутку изненада Ќе нестало. Полако Ќе постао свестан да му руке и колена стружу по грубом каменом поду. Подигавши главу, брзо Ќе пузао дуж тунела у зад®ем делу "елиЌе.
  
  После Ќедног тренутка се окренуо и повикао осталима: "Бо е да направите паузу од послед®их седам секунди, момци. "Послед®а ствар коЌу желите да знате Ќе какав Ќе Кентаки Фрид."
  
  Чуо се пригушени смех. Комодо Ќе одмах пришао и питао Карин и Бена када би желели да дођу на ред. Бен Ќе више волео да Ќош неколико воЌника иде испред ®ега, али Карин Ќе била во на да прати ДреЌка. Требало Ќе да Ќе сам Комодо одведе у страну и тихо проговори о разборитости да се побрине да ДреЌк ниЌе имао сре"е само са своЌим таЌмингом пре него што су ризиковали да изгубе Ќедан од мозгова своЌе операциЌе.
  
  ДреЌк Ќе видео како се Карин смекша и чак се благо осмехне. Било Ќе лепо видети да неко делуЌе смируЌу"е на див е дете породице БлеЌк. Проверио Ќе тунел око себе и бацио светле"и штап у сенку. Његова све ве"а Ќантарна ниЌанса ниЌе освет авала ништа осим Ќош више исклесаног тунела, коЌи Ќе бледео у тами.
  
  Први воЌник Делте пао Ќе поред ®ега, а убрзо потом и други. ДреЌк ниЌе губио време пославши их у тунел да истраже. Док се окренуо назад ка одаЌи гнева, видео Ќе Бена БлеЌка како се кре"е.
  
  Бен Ќе зграбио своЌу торбу готово као школарац, побринуо се да му дуга коса буде увучена испод маЌице и иступио напред. ДреЌк Ќе посматрао како му се усне помераЌу док Ќе одброЌавао секунде. Не показуЌу"и никакве спо аш®е знаке емоциЌа, ДреЌково срце Ќе буквално искочило из ®егових уста и остало тамо док му се приЌате  ниЌе срушио пред ноге, надимаЌу"и се.
  
  ДреЌк му Ќе пружио руку. Бен Ќе подигао поглед: "Шта "еш ре"и, серо®о? Ако не подносиш вру"ину?"
  
  "Не цитирам Бакса Физа", рекао Ќе ДреЌк изнервираним тоном. "Ако желиш-не, чекаЌ-"
  
  ДреЌк Ќе приметио Карин како се приближава првом млазу ватре. Бенова су се уста одмах затворила, а очи су пратиле сваки покрет ®егових сестара. Док Ќе затетурала, Бенови зуби су се тако шкрипали да Ќе ДреЌк помислио да звучи као тектонске плоче коЌе шкргу"у Ќедна о другу. И док Ќе клизила између Ќедног сигурног уточишта и другог, ДреЌк Ќе морао чврсто да зграби Бена како би га спречио да истрча да Ќе зграби.
  
  "Чекати! Не можете Ќе спасити"
  
  Карин Ќе застала. Њен пад оставио Ќу Ќе потпуно дезориЌентисану. Гледала Ќе у погрешном правцу око две секунде пре него што Ќу Ќе Ќош Ќедна ерупциЌа спалила.
  
  Бен се мучио са ДреЌком, коЌи Ќе грубо зграбио момка за поти ак и користио ®егово тело да заштити свог приЌате а од сведока следе"ег ужасног догађаЌа.
  
  Карин Ќе затворила очи.
  
  Тада Ќу Ќе Комодо, вођа Делта тима, подигао Ќедном великом руком, спретно прескачу"и између пауза. НиЌе нарушио своЌ ритам, само Ќе Карин бацио преко рамена, главом прво, и нежно Ќе спустио на зем у поред ®еног  утитог брата.
  
  Бен се спустио поред ®е, мрм аЌу"и нешто док Ќу Ќе држао уз себе. Карин Ќе погледала преко Беновог рамена право у Комодоа и изговорила две речи. "Хвала вам".
  
  Комодо мрзово но климну главом. Неколико минута касниЌе, остали ®егови  уди су стигли безбедно, а двоЌица коЌе Ќе ДреЌк послао у тунел су се вратили.
  
  єедан од ®их се обратио и ДреЌку и Комоду у исто време. "єош Ќедна замка, господине, око километар испред. НиЌе било очигледних знакова снаЌпериста или замки, али нисмо се задржавали да Ќош Ќедном проверимо. Мислио сам да треба да се вратимо овде."
  
  Карин се обрисала и устала. "Како изгледа замка?"
  
  "Госпођице, то изгледа као Ќедно велико копиле."
  
  
  ТРИДЕСЕТ ДРУГА ГЛАВА
  
  
  Потрчали су узаним пролазом, подстакнути актима наси а коЌи су се можда дешавали у свету изнад ®их и злонамерним намерама човека коЌи се увукао кроз подземну таму пред ®има.
  
  Груби свод водио их Ќе у следе"у пе"ину. єош Ќедном су светле"и штапи"и осветлили део огромног простора, свеже и полако бледе"и, али ДреЌк Ќе брзо испалио два "илибарна блица ка уда еном зиду.
  
  Простор испред ®их Ќе био запа®уЌу"и. Стазе су биле обликоване као трозубац. Главни шахт Ќе био пролаз дово но широк да прими три особе редом. Завршава се на краЌ®ем зиду у другом излазном луку. ОдваЌаЌу"и се од главног окна и формираЌу"и друга два зупца трозупца, постоЌала су Ќош два пролаза, само што су они били знатно ужи, нешто ве"и од избочина. Ове проЌекциЌе завршавале су се на широкоЌ кривини у зиду пе"ине.
  
  Простори између стаза трозуба били су испу®ени дубоком, подмуклом тамом. Када Ќе Комодо бацио камен у оближ®е одсуство светлости, никада нису чули да Ќе ударио о дно.
  
  Паж иво, полако су се кретали напред. Рамена су им се напела од напетости и нерви су им почели да се ломе. ДреЌк осети како му се танак капак зноЌа котр а дуж кичме, сврби до краЌа. Сваки пар очиЌу у групи Ќе погледао около и претражио сваку сенку, сваки кутак и пукотину док Бен коначно ниЌе пронашао своЌ глас.
  
  "ЧекаЌ", рекао Ќе Ќедва чуЌно, а затим прочистио грло и повикао: "ЧекаЌ.
  
  "Шта Ќе ово?" ДреЌк се укочио, а нога му Ќе Ќош увек била у ваздуху.
  
  "Требало би прво да проверимо Кукове дневнике, за сваки случаЌ.
  
  "Ти бираш своЌа проклета времена."
  
  Карин Ќе проговорила. "Они су то звали похлепа, други смртни грех. Демон повезан са похлепом Ќе Мамон, Ќедан од седам принчева пакла. Поми®ао се у Милтоновом Изгуб еном раЌу и чак Ќе називан амбасадором пакла у ЕнглескоЌ.
  
  ДреЌк Ќе зурио у ®у. "То ниЌе смешно".
  
  "НиЌе требало да буде. Ово сам Ќедном прочитао и сачувао. єедини траг коЌи Хоксворт овде даЌе Ќе ова реченица: Насупрот похлепи седи милост. Пустите следе"ем човеку шта желите."
  
  ДреЌк Ќе погледао хладну, влажну пе"ину. "Овде нема много тога што бих волео, осим можда Криспи Кремес.
  
  "Ово Ќе директан пут до излаза." Комодо Ќе зауставио Ќедног од своЌих  уди док се пробиЌао. "Ништа никада ниЌе тако Ќедноставно. ХеЌ! Шта коЌи курац, човЌече..."
  
  ДреЌк се окренуо и видео човека из Делте како гура Комода у страну и пролази поред ®еговог команданта.
  
  "Волис! Држи дупе у реду, воЌниче."
  
  ДреЌк Ќе приметио човекове очи док се приближавао. Глазед. Фиксирано у тачки са десне стране. ДреЌк га Ќе пратио погледом.
  
  И одмах сам видео нише. Смешно како их раниЌе ниЌе приметио. На краЌу десног зида, где се насла®ала на зид пе"ине, ДреЌк Ќе сада видео три дубоке нише уклесане у црноЌ стени. У свакоЌ ниши нешто Ќе светлуцало. Нешто драгоцено, од злата, сафира и смарагда. Предмет Ќе ухватио слабу и дифузну светлост коЌа Ќе треперила по пе"ини и вратила Ќе десетоструко. Било Ќе то као да гледате у срце блиставе диско кугле направ ене од десет карата диЌаманата.
  
  Карин Ќе шапнула: "На другоЌ страни Ќе празна капиЌа.
  
  ДреЌк Ќе осетио привлачност обе"аног богатства. Што Ќе ближе гледао, предмети су постаЌали ЌасниЌи и више их Ќе желео. Требао Ќе тренутак да Каринин коментар уђе у очи, али када Ќе то учинио, погледао Ќе празну нишу са завиш"у и страхопоштова®ем. Можда се нека сре"на душа одважила на платформу и отишла са пленом? Или га Ќе стезао док Ќе ура®ао, вриште"и, у несагледиве дубине испод?
  
  єедан од начина да сазнате.
  
  ДреЌк Ќе ставио Ќедну ногу испред друге и онда се зауставио. Сра®е . Мамац кроз избочине Ќе био Ќак. Али ®егова потера за Коваленком била Ќе привлачниЌа. Вратио се у стварност, питаЌу"и се како сет светла може бити тако очараваЌу". У том тренутку, Комодо Ќе протрчао поред ®ега, а ДреЌк Ќе пружио руку да га заустави.
  
  Али командант Делта Форцеа Ќе управо пао на свог колегу и оборио га на зем у. ДреЌк се окренуо да види остатак тима на коленима, тр аЌу"и очи или потпуно избегаваЌу"и искуше®а. Бен и Карин су стаЌали очарани, али Каринин брз ум се убрзо ослободио.
  
  Брзо се окренула брату. "Да ли си добро? Бен?
  
  ДреЌк Ќе паж иво погледао у очи младог момка. "Можда "емо имати проблема. Он добиЌа исти стакласти изглед када ТеЌлор Момсен изађе на сцену."
  
  Карин Ќе одмахнула главом. "Момци", промрм ала Ќе и снажно ударила брата.
  
  Бен Ќе трепнуо и подигао руку на образ. "Ох!"
  
  "Да ли си добро?"
  
  "Не, дођавола не! Управо си ми скоро сломио вилицу."
  
  "Престани да будеш слаби". Реци мами и тати када следе"и пут позову."
  
  "Проклето тачно, уради"у то. Зашто си ме, дођавола, уопште ударио?"
  
  ДреЌк Ќе протресао раме док Ќе Комодо подигао свог човека са пода и бацио га назад у линиЌу. "НоваЌлиЌа."
  
  Карин Ќе гледала са див е®ем.
  
  ДреЌк Ќе рекао: "Зар се не се"аш? Лепа светла? Скоро су те ухватили, друже."
  
  "Се"ам се..." Бенов поглед се изненада вратио на камени зид и ®егове замршене нише. "Ох, вау, какво узбуђе®е. Злато, диЌаманти и богатство. Се"ам се овога."
  
  ДреЌк Ќе видео како светлуцави обЌекти почи®у да вра"аЌу своЌу гравитациЌу. "ХаЌде да се кре"емо", рекао Ќе. "Два пута. Могу да видим шта ова пе"ина ради, и што пре прођемо кроз ®у, то бо е."
  
  Брзо се уда ио, држе"и руку на Беновом рамену и климнувши Карин. Комодо га Ќе нечуЌно пратио, паж иво посматраЌу"и своЌе  уде док су пролазили поред избочина коЌе су се поређале са обе стране.
  
  Док су се приближавали нишама, ДреЌк Ќе ризиковао да баци брз поглед. У свакоЌ ниши стаЌао Ќе мали предмет у облику зделе, чиЌа Ќе површина била обложена драгим каме®ем. Али само ово ниЌе било дово но за ствара®е спектакуларне светлосне емисиЌе коЌа Ќе била тако привлачна. Иза сваке зделе, груби зидови самих ниша били су обложени редовима рубина, смарагда, сафира, диЌаманата и безброЌ другог драгог каме®а.
  
  Зделе су могле да коштаЌу богатство, али саме нише су биле од непроце®иве вредности.
  
  ДреЌк Ќе стао док се приближавао излазном луку. С лева и здесна дувао га Ќе хладан поветарац. Цело место Ќе мирисало на древну мистериЌу и скривене таЌне. Негде Ќе цурила вода, само мали млаз, али дово ан да допринесе неизмерности пе"инског система коЌи су истраживали.
  
  ДреЌк Ќе све паж иво погледао. Замка Ќе била савладана. Окренуо се да прође кроз излазни лук.
  
  И нечиЌи глас Ќе викнуо: "Стани!"
  
  Одмах се укочио. Његова вера у вапаЌ и инстинкт коЌи су рођени из старе САС обуке спасили су му живот. Његова десна нога Ќедва Ќе додирнула танку жицу, али Ќош Ќедан притисак могао Ќе покренути замку.
  
  Овог пута Коваленко ниЌе напустио снаЌперисту. Тачно Ќе проценио да "е група иза ®ега провлачити дупе кроз Греед Халл. Жица Ќе довела до скривене мине М18 Цлаиморе, оне са натписом "Фронт то тхе Енеми" на себи.
  
  Пред®и краЌ Ќе био уперен у ДреЌка и одувао би га челичним кугличним лежаЌевима заЌедно са Беном и Карин да Комодо ниЌе викнуо упозоре®е.
  
  ДреЌк Ќе пао и брзо иск учио уређаЌ. Он Ќе ово пренео Комоду. "Хвала пуно, друже. Држите ово при руци и касниЌе "емо га забити у Коваленкову гузицу.
  
  
  ТРИДЕСЕТ ТРЕ"А ГЛАВА
  
  
  Следе"е пешаче®е Ќе било кратко и брзо се спуштало низбрдо. ДреЌк и остали морали су да ходаЌу у штиклама, насла®аЌу"и се тела уназад да би остали усправни. ДреЌк Ќе помислио да би се сваког тренутка могао оклизнути и беспомо"но пасти, само Бог зна каква страшна судбина чека испод.
  
  Али само неколико минута касниЌе угледали су познати лук. ДреЌк Ќе припремио своЌ светле"и штап и стао на улаз. ИмаЌу"и на уму снаЌперисте, брзо Ќе сагнуо главу и изашао.
  
  "Ох, муда", дахнуо Ќе у себи. "Погоршава се."
  
  "НемоЌ ми ре"и", рекао Ќе Бен. "Над нашим главама висила Ќе огромна бетонска лопта.
  
  ДреЌк Ќе зурио у ®ега. "Живот ниЌе филм, БлеЌки. Боже, ти си наказа."
  
  Дубоко Ќе удахнуо и одвео их у тре"у ¤иновску пе"ину. Запа®уЌу"е место коЌе су видели зауставило Ќе сваког од ®их на путу. Уста су се отворила. Ако Ќе Крвави Кра  могао да изабере било коЌу тачку на свом досадаш®ем путова®у да постави замку, ово Ќе то, помислио Ќе ДреЌк неколико минута касниЌе, савршена шанса. Али, на сре"у добрих момака, ништа не чека. Можда Ќе за ово постоЌао добар разлог...
  
  Чак Ќе и Комодо зЌапио од страхопоштова®а и неверице, али Ќе успео да извуче неколико речи. "Онда претпостав ам да Ќе то пожуда."
  
  Каш а®е и гунђа®е били су ®егов Ќедини одговор.
  
  Стаза испред ®их пратила Ќе Ќедну праву линиЌу до излазног лука. Препрека Ќе била то што Ќе стаза са обе стране била омеђена кратким посто има на врху са статуама и високим постаментима на коЌима су биле слике. Свака статуа и свака слика представ але су неколико еротских облика, у распону од изненађуЌу"е укусних до потпуно опсцених. Поред тога, пе"инске слике испу®авале су сваки расположиви центиметар зидова пе"ине, али не и примитивне слике коЌе се обично налазе у древним пе"инама - то су биле запа®уЌу"е слике, лако Ќеднаке сваком ренесансном или модерном уметнику.
  
  Тема Ќе била шокантна на други начин. Слике су приказивале Ќедну огромну оргиЌу, са сваким мушкарцем и женом нацртаним у страшним дета има, чине"и сваки пожудни грех познат човеку... и Ќош много тога.
  
  Све у свему, био Ќе то запа®уЌу"и ударац за чула, ударац коЌи се наставио несма®ено како се све више драматичних сцена одвиЌало да заслеп уЌу  удско око и ум.
  
  ДреЌк Ќе скоро пустио крокодилску сузу за свог старог другара Велса. ОваЌ стари перверз®ак би овде био у свом елементу. Поготово ако Ќе то открио са МеЌом.
  
  Помисао на МеЌ, ®еговог наЌстариЌег живог приЌате а, помогла му Ќе да одврати ум од порнографског сензорног преоптере"е®а око ®ега. Осврнуо се на групу.
  
  "Момци. Људи, ово не може бити све. Мора да постоЌи нека врста система замки. Држите уши отворене." Закаш ао се. "И мислим на замке."
  
  Пут Ќе ишао да е. ДреЌк Ќе сада приметио да вам чак ни бу е®е у зем у не"е помо"и. И ту су се извиЌале изузетно дета не фигуре. Али све ово Ќе несум®иво била црвена харинга.
  
  ДреЌк Ќе дубоко удахнуо и закорачио напред. Приметио Ќе да се са обе стране стазе налази ивица од четири инча на око стотину метара.
  
  У исто време, Комодо Ќе говорио. "Видиш ово, ДреЌк? Могло Ќе бити ништа."
  
  "Или све остало." ДреЌк Ќе паж иво ставио Ќедну ногу испред друге. Бен Ќе следио корак иза, затим неколико воЌника, а затим Карин, коЌу Ќе Комодо помно посматрао. ДреЌк Ќе чуо како велики, крупни Комодо тихо шапу"е изви®е®е Карин због дрских слика и непристоЌности своЌих  уди коЌи су гледали, и потиснуо Ќе осмех.
  
  У тренутку када Ќе ®егова оловна нога дотакла тло на почетку подигнутих страна, дубок звук тут®аве испунио Ќе ваздух. Директно испред ®ега, под Ќе почео да се помера.
  
  "Здраво". Његов широки Ќоркширски стил поЌавио се у временима стреса. "ЧекаЌ момци."
  
  Стаза Ќе била поде ена на низ широких хоризонталних камених полица. Полако Ќе свака полица почела да се помера у страну, тако да Ќе свако ко стоЌи на ®оЌ могао да падне ако не закорачи на следе"у. Редослед Ќе био прилично спор, али ДреЌк Ќе сугерисао да су сада пронашли разлог за Чемберсове смеле смет®е.
  
  "Паж иво газите", рекао Ќе. "У паровима. И склоните мисли са пр авштине и идите напред, 'осим ако не желите да испробате оваЌ нови спорт 'ро®е®а у амбис'.
  
  Бен му се придружио на првоЌ покретноЌ полици. "Тако Ќе тешко концентрисати се", засте®ао Ќе.
  
  "Размисли о ХеЌдену", рекао му Ќе ДреЌк. "Ово "е вам помо"и да прођете."
  
  "Размиш ам о ХеЌдену." Бен Ќе затрептао на наЌближу статуу, трио преплетених глава, руку и ногу. "У томе Ќе проблем."
  
  "Са мном". ДреЌк Ќе паж иво закорачио на другу полицу на извлаче®е, ве" Ќе проце®ивао крета®е тре"е и четврте. "Знате, тако ми Ќе драго што сам на краЌу провео све те сате играЌу"и Томб Раидер."
  
  "Никад нисам мислио да "у на краЌу бити дух у игри", промрм ао Ќе Бен, а затим помислио на МеЌ. Велики део Ќапанске обавештаЌне заЌеднице упоредио Ќу Ќе са ликом из видео игрице. "ХеЌ Мет, не мислиш ва да да заправо са®амо? И све Ќе ово сан?"
  
  ДреЌк Ќе посматрао како ®егов приЌате  паж иво крочи на тре"у полицу. "Никада нисам имао тако живописан сан." НиЌе морао да клима главом своЌоЌ околини да би изразио своЌу поенту.
  
  Сада, иза ®их, друга и тре"а група  уди започеле су своЌе мукотрпно путова®е. ДреЌк Ќе изброЌао двадесет полица пре него што Ќе стигао до краЌа и, на сре"у, скочио на чврсто тло. Хвала Богу да Ќе ®егово тркачко срце могло да предахне. Минут Ќе посматрао излазни лук, а онда се, задово ан што су сами, окренуо да провери како напредуЌу остали.
  
  Таман на време да видим Ќедног од  уди из Делте како скре"е поглед са блиставо офарбаног плафона-
  
  И пропусти полицу на коЌу се спремао да крочи. Нестао Ќе у дели"у секунде, Ќедини подсетник да Ќе икада био тамо био Ќе преплашени врисак коЌи Ќе уследио након ®еговог пада.
  
  Цело друштво Ќе застало, а ваздух се затресао од шока и страха. Комодо им Ќе свима дао минут и онда их гурнуо напред. Сви су знали како да то преброде. Пали воЌник Ќе био будала за себе.
  
  Опет, и овога пута паж ивиЌе, сви су почели да се кре"у. ДреЌк Ќе на тренутак помислио да Ќош увек може да чуЌе вриске воЌника коЌи заувек падаЌу у таЌ бескраЌни понор, али Ќе то одбацио као халуцинациЌу. Усредсредио се на  уде баш на време да види како велики Комодо пада на сличан начин.
  
  Уследио Ќе Ќедан очаЌнички тренутак када Ќе млатарао рукама, Ќедан  утити крик жа е®а због ужасног губитка концентрациЌе, а вођа тима Биг Делта Ќе склизнуо са ивице полице. ДреЌк Ќе повикао, готово спреман да му прискочи у помо", али нажалост сигуран да то не"е мо"и на време. Бен Ќе вриснуо као девоЌка-
  
  Али то Ќе било зато што се Карин Ќедноставно за убила у великог човека!
  
  Без оклева®а, Карин БлеЌк Ќе оставила цео добро обучени Делта тим да гледа како одлази и стрмоглаво поЌурила ка Комоду. Била Ќе испред ®ега, па Ќе ®ен замах требао помо"и да га баци назад на бетонску плочу. Али Комодо Ќе био крупан човек, и тежак, и Каринин скок у близину Ќедва га Ќе померио.
  
  Али га Ќе мало дотакла. И то Ќе било дово но да помогне. Комодо Ќе успео да се окрене, пошто му Ќе Карин дала додатне две секунде времена за емитова®е, и зграбио ивицу бетона прстима попут порока. Држао се, очаЌан, неспособан да се извуче.
  
  А клизна полица се болно полако померала ка свом левом ободу, након чега Ќе нестала, поневши са собом вођу тима Делта.
  
  Карин Ќе чврсто зграбила Комодов леви зглоб. Коначно, остали чланови ®еговог тима су реаговали и ухватили га за другу руку. Са великим напором су га повукли и преко плоче баш када Ќе нестала у скривеном пролазу.
  
  Комодо Ќе одмахнуо главом према праш®авом бетону. "Карин", рекао Ќе. "Никада више не"у погледати другу жену."
  
  Плавокоси гениЌални бивши студент коЌи Ќе одустао се насмешио. "Ви момци, са вашим лутаЌу"им очима, никада не"ете научити."
  
  А кроз ДреЌково див е®е дошло Ќе до спознаЌе да оваЌ тре"и ниво "пакла", ова соба коЌа се зове пожуда, ниЌе ништа друго до слика вечне пат®е човека лутаЌу"ег ока. Клише é о томе шта ако Ќе човек седео у кафи"у & # 233; са своЌом женом или девоЌком, и Ќош Ќедан пар лепих ногу коЌи Ќе прошао - скоро сигурно би изгледао.
  
  Осим што би овде доле, да Ќе погледао, умро.
  
  Неке жене не би имале проблема са тим, размиш ао Ќе ДреЌк. И са добрим разлогом. Али Карин Ќе спасила Комодо, и сада Ќе пар био изЌедначен. Требало Ќе Ќош пет минута узнемиреног чека®а, али Ќе коначно остатак тима прошао кроз клизне полице.
  
  Сви су направили паузу. Сваки мушкарац у компаниЌи сматрао Ќе да Ќе ®ихова дужност да се рукуЌу са Карин и изразе своЌу захвалност за ®ену храброст. Чак и Бен.
  
  Онда Ќе одЌекнуо пуца®. єедан од воЌника Делте пао Ќе на колена, хватаЌу"и се за стомак. ОдЌедном су нападнути. Пола туцета  уди Крвавог кра а излило Ќе из лука, држе"и оружЌе спремно. Меци су фиЌукали кроз ваздух.
  
  Ве" на коленима, ДреЌк и ®егова посада пали су на палубу зграбивши оружЌе. Човек коЌи Ќе погођен остао Ќе на коленима и добио Ќе Ќош четири метка у груди и главу. За ма®е од две секунде био Ќе мртав, Ќош Ќедна жртва Крвавог кра а.
  
  ДреЌк Ќе узео своЌу позаЌм ену Ќуришну пушку М16 и пуцао. Са ®егове десне стране, Ќедна од статуа била Ќе изрешетана оловом, а крхотине алабастера расуте у ваздуху. Драке се сагнуо.
  
  єош Ќедан метак Ќе звиждукао поред ®егове главе.
  
  Цео тим Ќе био миран, миран и способан да паж иво нишани са своЌим пушкама на зем и. Када су отворили ватру, то Ќе био масакр, десетине метака изрешетале су Коваленкове  уде коЌи су бежали и натерали их да играЌу као крваве лутке. єедан човек се пробио булдожером, чудом неповређен, све док ниЌе срео Мета ДреЌка.
  
  Бивши припадник САС-а га Ќе ударио главом у лице и задао му Ќе брзу сериЌу удараца ножем у ребра. Послед®и Коваленкови  уди склизну на место где су сви зли  уди завршили.
  
  пакао.
  
  ДреЌк им Ќе показао да прођу, бацивши са жа е®ем поглед на палог члана Делта тима. Покупи"е ®егово тело на повратку.
  
  "Мора да ухватимо копиле."
  
  
  ТРИДЕСЕТ ЧЕТВРТА ГЛАВА
  
  
  ХеЌден се суочио са Едом Боудроом и свет се истопил.
  
  "Драго ми Ќе што "у те убити", поновио Ќе Боудреау речи коЌе ЌоЌ Ќе Ќедном раниЌе рекао. "Опет".
  
  "Прошли пут си пао, психопато. Опет "еш пропасти."
  
  Боудреау спусти поглед на ®ену ногу. "Како ти Ќе кук?" - Питао сам.
  
  "Све бо е". ХеЌден Ќе стаЌао на прстима, чекаЌу"и му®евит напад. Покушала Ќе да усмерава Американца тако да му Ќе гузица присло®ена уз зид штале, али он Ќе био превише лукав за то.
  
  "Ти си крв." Боудреаук Ќе опонашао како лиже своЌ нож. "Било Ќе укусно. Мислим да моЌа беба жели више."
  
  "За разлику од твоЌе сестре", прогунђа ХеЌден. "Она заиста ниЌе могла више да издржи."
  
  Боудреау поЌури ка ®оЌ. ХеЌден Ќе ово очекивала и паж иво Ќе избегла, излажу"и своЌу оштрицу ударцу ®еговог образа. "Прва крв", рекла Ќе.
  
  "ПрелудиЌ". Боудреау Ќе скочио и повукао се, а затим Ќе задао неколико кратких удараца. ХеЌден им Ќе свима парирао и завршио ударцем дланом у нос. Боудреау Ќе затетурао, а сузе су му наврле на очи.
  
  ХеЌден Ќе одмах искористила предност и убола Ќе ножем. Приковала Ќе Боудреаука уза зид, а затим се повукла Ќедним ударцем -
  
  Боудреау се бацио.
  
  ХеЌден се сагнуо и забио му нож у бутину. Повукла се док Ќе он вриштао, не могавши да заустави лукави осмех коЌи ЌоЌ се поЌавио у очима.
  
  "Осе"аш ли то, серо®о?"
  
  "Кучко!" Боудреаук Ќе полудео. Али ово Ќе било лудило борца, мислиоца, искусног ратника. Одбацивао Ќу Ќе ударац за ударцем, преузимаЌу"и луде ризике, али задржаваЌу"и дово но снаге и брзине да Ќе натера два пута да размисли о интервенциЌи. И сада, док су се повлачили, наишли су на друге групе бораца, и ХеЌден Ќе изгубила равнотежу.
  
  Пала Ќе док се пе®ала преко колена палог човека, откотр ала се и устала, са ножем.
  
  Боудреау се стопио у гомилу, а осмех на ®еговом лицу се претворио у осмех док Ќе окусио сопствену крв и замахнуо ножем.
  
  "Видимо се", викнуо Ќе преко буке. "Знам где живите, госпођице ЏеЌ."
  
  ХеЌден Ќе бацила Ќедног од  уди Крвавог Кра а с пута, сломивши му ногу као гранчицу док Ќе чистила пут Будроу. КраЌичком ока видела Ќе Маи, коЌа Ќе несум®иво променила игру у овоЌ бици, како се ненаоружана бори против мушкараца оштрим оружЌем, битка Ќе била преблизу за пуц®аву и оставила их Ќе у гомили пред своЌим ногама. ХеЌден Ќе зурила у мртве и умиру"е коЌе су се трзале око ®е.
  
  Приметила Ќе да чак и Будро поново размиш а о ситуациЌи када Ќе пратио ХеЌденов поглед и видео легендарног Ќапанског агента у акциЌи.
  
  МеЌ Ќе зурила у ХеЌден. "Одмах иза тебе."
  
  ХеЌден Ќе бацио на Боудреаука.
  
  Главни психолог Крвавог кра а полетео Ќе као да му хаваЌски мунгос гази за петама. Хаиден и Маи су били у потери. Пролазе"и, Маи Ќе задала тежак ударац другом Коваленковом човеку, чиме Ќе спасла живот Ќош Ќедном воЌнику.
  
  Иза штале било Ќе отворено по е, хелиодром са хеликоптером и уско пристаниште где Ќе било усидрено неколико чамаца. Боудреау Ќе Ќурио поред хеликоптера, кре"у"и се према великом глисеру, и ниЌе чак ни прекинуо корак док Ќе скочио у ®ега, превр"у"и се кроз ваздух. Пре него што Ќе ХеЌден успео да прође поред хеликоптера, велики чамац Ќе ве" одлетео и почео да напредуЌе.
  
  МаЌ Ќе почео да успорава. "Ово Ќе БаЌа. Врло брзо, а унутра ве" чекаЌу три мушкарца. У поређе®у са ®има, други чамци делуЌу мирно." Очи су ЌоЌ зуриле у хеликоптер. "Сада Ќе ово оно што нам треба."
  
  ХеЌден се сагнуо док Ќе метак проЌурио поред ®их, Ќедва приме"ен. "Можете ли то контролисати?"
  
  Маи Ќу Ќе упитала: 'Да ли ми стварно постав аш то пита®е?' погледаЌ пре него што загазиш на клизач и ускочиш. Пре него што Ќе ХеЌден стигао тамо, Маи Ќе ве" покренула главни ротор, а Боудреауков чамац Ќе Ќурио низ реку уз мо"ну граЌу.
  
  "ИмаЌте вере", рекла Ќе Маи тихо, показуЌу"и легендарно стрп е®е по коЌем Ќе била позната као ХеЌден фрустрирано шкргута зубима. Минут касниЌе аутомобил Ќе био спреман за лет. МеЌ Ќе унапредио тим. Санке су напустиле зем у. Метак Ќе погодио стуб поред ХеЌденове главе.
  
  Повукла се, а затим се окренула и видела како послед®и  уди Крвавог кра а падаЌу под ватром. єедан од воЌника хаваЌских специЌалних снага подигао им Ќе палац док Ќе хеликоптер почео да се спушта и окре"е, припремаЌу"и се да прогони чамац. ХеЌден Ќе одмахнуо руком.
  
  Само Ќош Ќедан луди дан у ®еном животу.
  
  Али она Ќе Ќош увек била овде. єош увек прежив ава. ЏеЌин стари мото поново ЌоЌ Ќе пао у главу. Преживети Ќош Ќедан дан. Само живи.Чак и у оваквим тренуцима, отац ЌоЌ Ќе много недостаЌао.
  
  Минут касниЌе, хеликоптер се поколебао и поЌурио у врелу потЌеру. ХеЌденин стомак Ќе остао негде у логору, а она се хватала за ограду док Ќе нису заболели зглобови. Маи ниЌе промашила.
  
  "Држи панталоне на себи."
  
  ХеЌден Ќе покушала да се одврати од вртоглаве вож®е тако што Ќе проверавала ста®е ®еног оружЌа. Њен нож се вратио у држач. Њен Ќедини преостали пишто  био Ќе стандардни Глок, а не КаспиЌан коЌи Ќе волела у послед®е време. Али шта Ќе дођавола, пишто  Ќе пишто , зар не?
  
  Маи Ќе летела дово но ниско да Ќе спреЌ ударио у шофершаЌбну. Велики жути чамац кретао се дуж широке реке испред. ХеЌден Ќе видео фигуре како стоЌе иза ®ега и посматраЌу их како се приближаваЌу. Нема сум®е да су били наоружани.
  
  Маи Ќе спустила главу, а затим биЌесно погледала Хаиден. "Храброст и слава."
  
  ХеЌден климну главом. "На краЌ".
  
  МеЌ Ќе ударио тим, ша у"и хеликоптер у бесан скок, на курс судара до жутог БаЌеа. Очекивано,  уди коЌи су стаЌали са стране повукли су се у шоку. ХеЌден се нагнуо кроз прозор и опалио. Метак Ќе отишао безнадежно далеко.
  
  Маи ЌоЌ Ќе пружила полупразан М9. "НатераЌте их да броЌе."
  
  ХеЌден Ќе поново пуцао. єедан од Боудреауових  уди Ќе узвратио, метак се одбио од крова хеликоптера. Маи Ќе направила цик-цак круг око тима, разбиЌаЌу"и Хаиденову главу о стуб подршке. Маи Ќе затим поново заронила, агресивно, не даЌу"и ништа. ХеЌден Ќе испразнила своЌ Глок и видела како Ќедан од Боудреауових  уди претеруЌе у млазу крви.
  
  Хеликоптер Ќе потом погођен Ќош Ќедним метком, након чега Ќе уследила маса других. Велики ауто Ќе представ ао велику мету. ХеЌден Ќе видео Боудреауа за воланом чамца, како чврсто држи нож у зубима, пуцаЌу"и на ®их из аутоматске пушке.
  
  "Ох," МеЌин врисак био Ќе потце®ив Ќер се црни дим изненада излио из хеликоптера, а звук мотора се изненада променио из урла®а у цви е®е. Без навође®а, хеликоптер Ќе почео да се  у а и трза.
  
  МеЌ Ќе трепнула на ХеЌден.
  
  ХеЌден Ќе сачекао док нису били изнад Боудроовог чамца и отворио врата док се хеликоптер спуштао.
  
  Погледала Ќе у саме бело Боудреаукове очи, рекла, "єеби ово," и искочила из хеликоптера коЌи Ќе падао.
  
  
  ТРИДЕСЕТ ПЕТА ГЛАВА
  
  
  Хаиденов слободни пад био Ќе кратког даха. Боудреауков чамац ниЌе био далеко, али успут Ќе ударила човЌека погледом приЌе него што се срушила на палубу. Ваздух Ќе бучно излазио из ®еног тела. Болела Ќе стара рана на бутини. Видела Ќе звезде.
  
  Хеликоптер се спирално спустио у реку коЌа се брзо кретала тридесетак стопа лево, а заглушуЌу"и звук ®егове смрти заглушио Ќе све кохерентне мисли и послао ¤иновски талас преко прамца чамца.
  
  Талас дово но снажан да промени сам курс чамца.
  
  Брод Ќе изгубио брзину, пославши све напред, и почео да листа. Затим се, на краЌу свог покрета унапред, преврнуо и слетео стомаком у белу воду.
  
  ХеЌден се држао док се чамац наги®ао. Док Ќе ишла под воду, снажно Ќе шутирала, ци аЌу"и право доле, а затим ногом ударила према наЌближоЌ обали. Од хладне воде заболела Ќу Ќе глава, али Ќе мало умирила ®ене болне удове. Налет струЌе натерао Ќу Ќе да схвати колико Ќе уморна.
  
  Када Ќе изронила, открила Ќе да ниЌе далеко од обале, али лице у лице са Едом Боудреауком. И да е Ќе држао нож међу зубима и зарежао када Ќу Ќе видео.
  
  Иза ®ега олупина хеликоптера коЌи се дими почела Ќе да тоне у реку. ХеЌден Ќе видео како МеЌ Ќури Боудреауова два преостала човека према блат®авоЌ обали. ЗнаЌу"и да не"е преживети борбу на води, проЌурила Ќе поред луђака и ниЌе стала док ниЌе ударила у обалу. Око ®е се ширио густо блато.
  
  Поред ®е се зачуо гласан п усак. Боудреаук, без даха. "Зауставити. єебем ти. Бекство." Тешко Ќе дисао.
  
  "Схватио си", зграбио Ќе ХеЌден и бацио му гомилу зем е у лице и попео се на обалу. Блато се залепило за ®у и покушало да Ќе повуче доле. Оно што Ќе требало да буде лако пуза®е на суво тло довело Ќу Ќе само неколико стопа изнад реке.
  
  Окренула се и ударила пр авом петом у Боудреауково лице. Видела Ќе како му се нож коЌи Ќе држао међу зубима усекао дубоко у образе, због чега се осмехнуо шире од Џокеровог. Уз врисак и прска®е крви и слузи, он се стомаком бацио на ®ене ноге, користе"и ®ен каиш као средство да се повуче уз ®ено тело. ХеЌден му Ќе ударила у незашти"ену главу, али ®ени ударци нису имали ефекта.
  
  Онда се сетила свог ножа.
  
  Другом руком посегнула Ќе испод себе, гураЌу"и се, напрежу"и, подижу"и тело за инч док Ќе пр авштина г®ечила и покушавала да Ќе задржи.
  
  Прсти су ЌоЌ се затворили око дршке. Боудреаук ЌоЌ Ќе практично стргао панталоне док се Ќош Ќедном трзнуо, зауставивши се тачно на ®еним леђима, а ®егова глава и усне су се изненада нашле поред ®еног уха.
  
  "Добар Ќебени покушаЌ." Осетила Ќе како ЌоЌ крв цури са ®еговог лица на образ. "Осети"ете то. То се дешава лепо и споро."
  
  Пуном тежином ставио Ќе на ®ено цело тело, гураЌу"и Ќе дуб е у блато. єедном руком ЌоЌ Ќе зарио лице у ш ам, заустав аЌу"и ЌоЌ диса®е. ХеЌден се очаЌнички борила, удараЌу"и и котр аЌу"и се наЌбо е што Ќе могла. Сваки пут када би подигла поглед, лица прекривеног леп ивим блатом, видела Ќе МеЌ испред себе, како се сама бори са двоЌицом Боудреауових послушника.
  
  єедан Ќе пао у три секунде док су држали ХеЌденово лице. Други се повукао, продужаваЌу"и агониЌу. У време када се ХеЌденово лице по четврти пут подигло у ваздух, МеЌ га Ќе коначно сатерала у "ошак и спремала се да му сломи леђа о оборено дрво.
  
  ХеЌденова преостала снага била Ќе скоро исцрп ена.
  
  Боудреауов нож Ќе пробио кожу око ®еног тре"ег ребра. Уз мучно спор и одмерен потисак, сечиво Ќе почело да клизи дуб е. ХеЌден се подигла и шутирала, али ниЌе успела да одбаци свог нападача.
  
  "Нигде за и"и." Боудреаук-ов зао шапат Ќе ушао у ®ену главу.
  
  И био Ќе у праву, одЌедном Ќе схватио ХеЌден. Морала Ќе да престане да се бори и дозволи да се то деси. Само лези тамо. ДаЌте себи времена -
  
  Оштрица Ќе заронила дуб е, челик Ќе стругао о кости. Боудреауков кикот био Ќе зов Грим Реапер-а, зов демона коЌи ЌоЌ се руга.
  
  Нож испод ®еног тела се ослободио уз тешки цик. єедним покретом окренула Ќе мач у руци и снажно га забола иза леђа у Боудреаукова ребра.
  
  Психолог Ќе затетурао вичу"и, а дршка ножа му Ќе вирила из груди. Чак ни тада, ХеЌден ниЌе могао да се помери. Била Ќе предубоко утиснута у блато, цело тело ЌоЌ Ќе повучено. НиЌе могла ни другу руку да помери.
  
  Боудреау Ќе пискао и гушио се у ®оЌ. Тада Ќе осетила како ваде велики нож. Тако Ќе било тада. Сад би Ќе убио. єедан Ќак ударац у зад®и део ®еног врата или кичме. Боудреау Ќу Ќе тукао.
  
  ХеЌден Ќе широм отворила очи, одлучна да види сунчеву светлост послед®и пут. Њене мисли су биле о Бену, а она Ќе мислила: Суди ме по томе како сам живела, а не по томе како сам умрла.
  
  Опет.
  
  Онда Ќе, огромна и застрашуЌу"а попут лава у нападу, улетела Маи Китано. Отприлике три стопе од ХеЌдена, одгурнула се од зем е, став аЌу"и сваку унцу замаха у лете"и ударац. Секунд касниЌе, сва та сила Ќе сломила Боудреауков гор®и део торза, ломе"и кости и органе, ша у"и расцепкане зубе и прска®е крви у широком луку.
  
  Тег Ќе подигнут са ХеЌденових леђа.
  
  Неко Ќу Ќе са привидном лако"ом подигао из блата. Неко Ќу Ќе понео, паж иво положио на травнату обалу и сагнуо се над ®ом.
  
  ТаЌ неко Ќе био Маи Китано. "Опусти се", рекла Ќе лако. "Он Ќе мртав. Победили смо".
  
  ХеЌден ниЌе могла да се помери ни да говори. Само Ќе гледала у плаво небо, дрве"е коЌе се  у ало и МеЌово насмеЌано лице.
  
  И након неког времена, рекла Ќе: "Подсети ме да те никада не  утим. Заиста, ако ниси наЌбо и коЌи Ќе икада био, Ќа..." Њене мисли су и да е биле углавном са Беном, па Ќе на краЌу рекла оно што би он могао да каже. "Показа"у своЌе дупе у Асди."
  
  
  ТРИДЕСЕТ ШЕСТА ГЛАВА
  
  
  Крвави кра  Ќе гурнуо своЌ народ до ®ихових апсолутних граница.
  
  Чи®еница да су ®ихови гоничи скоро затворили Ќаз га Ќе разбеснела. Превише  уди га Ќе успоравало. То Ќе био ®ихов ускогрудни водич, коЌи се пет ао око ситница када су могли да напредуЌу. БроЌ  уди коЌи су умрли траже"и ову награду ниЌе био битан. Крвави кра  Ќе захтевао и очекивао ®ихову жртву. Очекивао Ќе да сви легну и умру за ®ега. Њихове породице би биле збринуте. Или бар не би били мучени.
  
  Све Ќе била награда.
  
  Његов водич, човек по имену Томас, промрм ао Ќе нешто о томе да Ќе то ниво коЌи Ќе неки други идиот по имену Хоксворт назвао завист. Била Ќе то четврта одаЌа, Крвави кра  Ќе киптио од беса. Тек четврти. Стандардна легенда говорила Ќе о седам нивоа пакла. Да ли би после овога заиста могла бити Ќош три?
  
  А како Ќе Хоксворт знао? Писар и кувар су се окренули и побегли, а ЌаЌа су им се сма®ила на величину кикирикиЌа када су угледали систем замки после петог нивоа. ДмитриЌ Коваленко, мислио Ќе, наравно да не"е.
  
  "Шта чекаш?" - зарежао Ќе на Томаса. "Помери"емо се. Сада."
  
  "Нисам баш схватио систем замки, господине", почео Ќе да говори Томас.
  
  "Дођавола са системом замки. Поша ите  уде унутра. Они "е то брже прона"и." Крвави кра  Ќе напу"ио усне од забаве док Ќе проучавао собу.
  
  За разлику од претходне три, ова одаЌа се спуштала до централног плитког удуб е®а коЌе Ќе изгледало као да Ќе уклесано у саму стену. Неколико дебелих металних носача вирило Ќе из тврдог пода, скоро као степенице. Како смо напредовали, зидови коморе су се сужавали све док након базена нису поново почели да се шире.
  
  Базен Ќе изгледао као "тачка гуше®а".
  
  Завист?, помислио Ќе проклети кра . Како се такав грех пренео у стварни живот, у оваЌ подземни свет где сенке могу не само да те заштите, ве" и да те убиЌу? Гледао Ќе како Томас издаЌе наређе®е за напредова®е. У почетку Ќе све ишло добро. Крвави кра  се осврнуо одакле су дошли када Ќе чуо далеке звукове пуц®аве. ДреЌк и ®егова мала воЌска нека су проклети. Када изађе одавде, лично "е се побринути да крвава освета постигне своЌ брутални ци .
  
  Пуц®ава га Ќе оживела. "Потез!" - викао Ќе, баш у тренутку када Ќе вођа стао на неку скривену тачку притиска. Зачуо се тресак попут камена коЌи пада, шум ваздуха, и одЌедном Ќе глава вође ударила о камени под пре него што се откотр ала низ стрму падину као фудбалска лопта. Безглаво тело се срушило у крваву гомилу.
  
  Чак Ќе и Крвави кра  зурио. Али ниЌе осе"ао страх. Желео Ќе само да види шта Ќе нанело такву повреду ®еговом челном човеку. Томас Ќе вриснуо поред ®ега. Крвави Кра  га Ќе гурнуо напред, прате"и га у стопу, уживаЌу"и у страху човека. Коначно, поред тела коЌе се трзало, стао Ќе.
  
  Окружен уплашеним  удима, Крвави кра  Ќе проучавао древни механизам. Жица танка као жилет била Ќе развучена у висини главе између два метална стуба коЌи су морали бити држани на месту неком врстом уређаЌа за затеза®е. Када Ќе ®егов човек повукао окидач, мотке су се ослободиле и жица се окренула са ®има, одсекавши ®егову човеку главу у врату.
  
  СЌаЌно. Дивно средство одвра"а®а, помислио Ќе, и запитао се да ли би могао да користи такав уређаЌ у одаЌама за послугу у свом новом дому.
  
  "Шта чекаш?" викао Ќе на преостале  уде. "Потез!"
  
  Три човека су скочила напред, а Ќош десетак их Ќе следило. Крвави кра  Ќе сматрао да Ќе мудро оставити Ќош пола туцета иза себе у случаЌу да га ДреЌк брзо претекне.
  
  "Сада брзо", рекао Ќе. "Ако ходамо брже, брже "емо сти"и тамо, зар не?"
  
  Његови  уди су побегли, зак учивши да заправо немаЌу избора и да су мале шансе да Ќе ®ихов пореме"ени шеф био у праву. Покренула се Ќош Ќедна замка, а друга глава се откотр ала низ падину. Тело Ќе пало и човек иза ®ега се спотакнуо о ®ега, сматраЌу"и да Ќе сре"ан Ќер Ќе Ќош Ќедна затегнута жица пресекла ваздух директно изнад ®егове главе.
  
  Када Ќе друга група почела да се спушта, Крвави кра  им се придружио. Постав ене су нове замке. Почело Ќе да пада Ќош глава и скалпова. Затим се зачу Ќак прасак коЌи Ќе одЌекнуо целом пе"ином. На обе стране суженог пролаза поЌавила су се огледала, постав ена тако да се у ®има огледала особа испред.
  
  У исто време зачуо се шум воде коЌа Ќури, а базен у подножЌу падине почео Ќе да се пуни.
  
  Само ова вода ниЌе била само вода. Не суде"и по начину на коЌи се пуши.
  
  Томас Ќе вриснуо док су трчали према ®има. "Храни га кисело Ќезеро. То Ќе када се гас сумпор-диоксида раствара у води и формира сумпорну киселину. Дефинитивно не желите да дирате ово!"
  
  "НемоЌ стати", урлао Ќе Крвави Кра  када Ќе видео да  уди почи®у да успораваЌу. "Користите металне мотке, идиоти."
  
  Цела екипа Ќе у гомили сЌурила низ падину. Лево и десно отвориле су се насумичне замке уз звук сличан пуца®у лука. Безглава тела су падала, а главе су се котр але попут одбачених ананаса међу мушкарцима, неки од ®их су се спотакнули, други су их случаЌно шутирали. Крвави кра  Ќе рано приметио да има превише  уди за броЌ мотки, и схватио Ќе да "е менталитет чопора навести ма®е паметне међу ®има да скачу без размиш а®а.
  
  Заслужили би своЌу судбину. Увек Ќе било бо е да идиот умре.
  
  Крвави кра  Ќе успорио и задржао Томаса. Неколико других мушкараца Ќе такође успорило, потврђуЌу"и верова®е Крвавог кра а да "е преживети само наЌпаметниЌи и наЌбо и. Вођа чопора Ќе скочио на први метални стуб, а затим Ќе почео да скаче са стуба на стуб преко воде коЌа навиру. У почетку Ќе мало напредовао, али онда му Ќе отровни талас ударио у ноге. Тамо где Ќе кисела вода додирнула, изгорела му Ќе оде"а и кожа.
  
  Када су му стопала додирнула следе"и стуб, бол га Ќе натерао да се удвостручи и пао Ќе, прскаЌу"и право у препун базен. Бесни, мучни крици одЌекивали су целом салом.
  
  Други човек Ќе пао са пулта и упао унутра. Тре"и човек се зауставио на ивици базена, са закаш®е®ем схвативши да нема чисте тезге на коЌу би могао да скочи, и гурнут Ќе док му Ќе други човек слепо ударио у леђа.
  
  Огледала су одражавала особу испред. Да ли бисте завидели човеку испред вас?
  
  Крвави кра  Ќе видео сврху огледала и униште®е замке. "Оборити поглед!" Томас Ќе истовремено викнуо. "ГледаЌ у своЌа стопала, а не у особу испред. Ова Ќедноставна вежба "е вам помо"и да безбедно пређете преко постова."
  
  Крвави кра  се зауставио на ивици новонасталог Ќезера. Суде"и по томе што Ќе вода и да е нарасла, видео Ќе да "е се врхови ослонаца ускоро на"и под узаврелом површином. Гурнуо Ќе човека испред себе и повукао Томаса са собом. Замка Ќе отишла ван домета, толико близу да Ќе осетио ветар док му Ќе метални стуб пролетео поред рамена.
  
  Изађите на стубове и брзо плешите насумично. Настала Ќе кратка пауза док Ќе вода п уснула напред. Други стуб, а човек пред ®им се спотакнуо. Вриште"и, чинио Ќе чуда, успевши да заустави пад тако што Ќе слетео на други стуб. Вода са киселином прскала Ќе око ®ега, али га ниЌе додирнула.
  
  Здраво.
  
  Крвави кра  Ќе видео своЌу шансу. Без размиш а®а и заустав а®а, нагазио Ќе на леже"е тело човека, користе"и га као мост да пређе и стигне до безбедности далеке обале. Његова тежина гурнула Ќе човека Ќош ниже, гурнувши му груди у киселину.
  
  Следе"е секунде изгубио се у вихору.
  
  Крвави кра  Ќе зурио за ®им. "Будала".
  
  Томас Ќе слетео поред ®ега. Више  уди Ќе спретно скочило између металних стубова на сигурно. Крвави кра  Ќе погледао напред у лучни излаз.
  
  "И тако до петог нивоа", рекао Ќе самозадово но. "Где "у имитирати овог црва, Кук. И где, коначно", зарежао Ќе. "Уништи"у Мета ДреЌка."
  
  
  ТРИДЕСЕТ СЕДМА ГЛАВА
  
  
  Велико острво ХаваЌи Ќе названо овако да би се избегла забуна. Његово право име Ќе ХаваЌи, или острво ХаваЌи, и наЌве"е Ќе острво у СЌеди®еним Државама. У ®ему се налази Ќедан од наЌпознатиЌих вулкана на свету, Килауеа, планина коЌа непрекидно еруптира од 1983. године.
  
  Данас су на нижим падинама сестринског вулкана Мауна Лое, Мано Кинимака и Алиша МаЌлс, заЌедно са тимом америчких маринаца, почели да протеруЌу паразита коЌи се укоренио у главама становника острва.
  
  Пробили су спо ни периметар, убили десетине  уди Крвавог кра а и провалили у велики анекс баш када су стражари ослободили све таоце. У истом тренутку зачула се промукла граЌа аутомобила коЌи су убрзавали иза зграде. Алициа и Кинимака нису губили време на трча®е около.
  
  АлисиЌа Ќе збу®ено застала. "Проклетство, шупци беже." Четири теренска возила су одЌурила, поскакуЌу"и на своЌим огромним гумама.
  
  Кинимака Ќе подигао пушку и нанишанио. "Не задуго." Он Ќе пуцао. Алициа Ќе посматрала како послед®а особа пада и АТВ се брзо заустав а.
  
  "Вау, велики дечко, ниЌе лоше за полицаЌца. Омогу"ава."
  
  "єа сам из ЦИА-е." Кинимака Ќе увек хватала мамац, на Алишино одушев е®е.
  
  "єедине трословне скра"енице коЌе су важне су британске. Запамтите ово".
  
  Кинимака Ќе нешто промрм ала док Ќе АлисиЌа прилазила АТВ-у. єош Ќе радио. У исто време, обоЌица су покушали да заузму пред®е седиште. Алициа Ќе одмахнула главом и показала на леђа.
  
  "Више волим да моЌи  уди иза мене, друже, ако нису доле."
  
  Алициа Ќе упалила мотор и одвезла се. АТВ Ќе био велика ружна звер, али се кретао глатко и удобно поскакивао преко неравнина. Крупни ХаваЌац Ќе обавио руке око ®еног струка да би Ќе задржао, ниЌе му било потребно. Тамо где Ќе он седео налазиле су се оловке. Алициа се нацерила и ништа ниЌе рекла.
  
  Људи коЌи су бежали испред схватили су да их Ќури. Станари у двоЌици од ®их су се окренули и пуцали. АлисиЌа се намрштила, знаЌу"и да Ќе овако потпуно немогу"е било шта погодити. Аматери, помислила Ќе. Увек се осе"ам као да се борим са аматерима. Послед®а права битка коЌу Ќе водила била Ќе против ДреЌка у упоришту Абела ФреЌа. А и тада Ќе човек био зарђао, спутан замкама седмогодиш®е учтивости.
  
  Сада можда има другачиЌу перспективу.
  
  Алициа Ќе возила паметно, а не брзо. За кратко време довела Ќе ®ихов АТВ на прихват иву да ину гађа®а. Кинимака ЌоЌ Ќе викнула на уво. "Идем да пуцам!"
  
  Он Ќе истиснуо ударац. Други пла"еник Ќе вриснуо и силовито одбио у зем у. "То Ќе два од два", узвикнула Ќе Алиша. "єош Ќедан и доби"еш бло..."
  
  Њихов АТВ се забио у скривено брдо и лудо скренуо улево. На тренутак су се нашли на два точка, превр"у"и се, али Ќе возило успело да одржи равнотежу и падне на зем у. Алициа ниЌе губила време отвараЌу"и гас за полета®е.
  
  Кинимака Ќе видела Ќарак пре ®е. "Сра®е!" Повикао Ќе "ЧекаЌ!"
  
  АлисиЌа Ќе могла само да пове"а брзину док се широки, дубоки Ќарак брзо приближавао. АТВ Ќе прелетео понор, врте"и точкове и урлаЌу"и мотором, и слетео на другу страну, покушаваЌу"и да остане на месту. Алициа Ќе ударила главом о мекану шипку. Кинимака Ќу Ќе тако чврсто држао да им ниЌе дозволио да се окрену, а када се прашина слегла, схватили су да су се изненада нашли међу неприЌате има.
  
  Поред ®их, црни АТВ се окретао у блату, незгодно слетео и сада се борио да се исправи. Кинимака Ќе без оклева®а скочио, потрчао право на возача и избацио ®ега и ®еговог сувозача из аутомобила у узбуркано блато.
  
  АлисиЌа Ќе обрисала прашину са очиЌу. АТВ са Ќединим путником убрзао Ќе испред ®е, али Ќе и да е био на дохват руке. Узела Ќе пушку, наци ала и опалила, а затим, без потребе да проверава, померила нишан тамо где се ®ен хаваЌски партнер мучио у блату.
  
  Кинимака Ќе Ќедну особу вукао кроз блато. "Ово Ќе моЌ дом!" Алиша га Ќе чула како режи пре него што се изокренуо и сломио руку противнику. Док Ќе други мушкарац насрнуо на ®ега, Алициа се насмеЌала и спустила пушку. Кинимаки ниЌе била потребна ®ена помо". Други човек се одбио од ®ега као што се упутства одбиЌаЌу од четворогодиш®ег детета, без ефекта. Човек Ќе пао на зем у и Кинимака га Ќе докраЌчио ударцем у лице.
  
  Алициа му климну главом. "ХаЌде да завршимо са овим."
  
  Послед®и АТВ Ќе тешко напредовао. Мора да Ќе ®егов возач повређен током свих тих скокова. Алициа Ќе брзо почела да се осваЌа, сада помало разочарана лако"ом са коЌом су поново заузели ранч. Али барем су спасили све таоце.
  
  Ако Ќе било нешто што Ќе знала о Крвавом Кра у, то Ќе чи®еница да су ови  уди овде, ти такозвани пла"еници, били талог ®еговог тима, послани овде да ометаЌу и ометаЌу власти. Завади па владаЌ.
  
  Успорила Ќе док се приближавала послед®ем АТВ-у. Без паузе, не држе"и ни стуб управ ача, испалила Ќе два метка и двоЌица мушкараца су пала.
  
  Битка коЌа Ќе Ќедва почела била Ќе завршена. Алициа Ќе на минут гледала у да ину. Ако све буде по плану, ако МеЌ и ХеЌден, ДреЌк и остали преживе своЌе делове битке, онда би следе"а битка могла бити ®ена наЌтежа и послед®а.
  
  Зато што би то било против Маи Китана. И мора"е да каже ДреЌку да Ќе МеЌ убила Велса.
  
  Хладан.
  
  Кинимака Ќе потапша по рамену. "Време Ќе да се вратимо."
  
  "Ах, опусти девоЌку", промрм ала Ќе. "Ми смо на ХаваЌима. Пусти ме да гледам залазак сунца."
  
  
  ТРИДЕСЕТ ОСМА ГЛАВА
  
  
  "Дакле, овако изгледа завист?"
  
  ДреЌк и ®егов тим ушли су у четврту комору, подузимаЌу"и све мере предострожности. Чак и тада, требало Ќе неколико тренутака да у потпуности схвате призор коЌи Ќе лежао пред ®има. Тела без главе лежала су свуда. Крв Ќе била прскана по поду и на неким местима Ќе Ќош увек густо текла. Саме главе биле су разбацане по поду као одбачене дечиЌе играчке.
  
  Опружне замке стаЌале су са обе стране уског пролаза. ДреЌк Ќе бацио поглед на жицу танку као жилет и погодио шта се догодило. Комодо Ќе звиждао, не веруЌу"и своЌим ушима.
  
  "У Ќедном тренутку би ове замке могле да се активираЌу", рекао Ќе Бен. "Морамо да се кре"емо."
  
  Карин Ќе испустила звук гађе®а.
  
  "Морамо брзо да се кре"емо и останемо у току", рекао Ќе ДреЌк. "Без чека®а".
  
  Сада иза замки угледа широки базен пун воде коЌа Ќе жуборила и пенила се. Вода Ќе прскала и светлуцала дуж ивица базена.
  
  "Ово би могао бити проблем. Видите ли металне стубове?"
  
  "Кладим се да су их  уди Крвавог кра а користили као одскочне даске", рече Бен мистериозно. "Све што треба да урадимо Ќе да сачекамо да се вода повуче."
  
  "Зашто Ќедноставно не прођете кроз ®их." Чак и док Ќе Комодо изговорио ове речи, на ®еговом лицу била Ќе сум®а.
  
  "ОваЌ базен се могао хранити неким киселим Ќезером или бунаром", обЌаснила Ќе Карин. "Гасови могу претворити воду у сумпорну киселину у вулкану или близу ®ега. Чак и давно нестала."
  
  "Зар киселина не би кородирала металне стубове?" ДреЌк Ќе показао.
  
  Бен климну главом. "Дефинитивно".
  
  Неколико минута су посматрали воду коЌа Ќури. Док су гледали, зачуо се злокобни шк оцаЌ. ДреЌк Ќе брзо подигао пишто . Шест преживелих бораца Делте поновило Ќе ®егове акциЌе делич секунде касниЌе.
  
  Ништа се ниЌе померило.
  
  Онда се звук поново поЌавио. єак клик. Звук кабла гаражних врата коЌи пролази дуж металних шина. Само што то нису била гаражна врата.
  
  Полако, док Ќе ДреЌк посматрао, Ќедна од замки Ќе почела да се вра"а у зид. Привремено одлага®е? Али таква технологиЌа ниЌе била доступна древним расама. Или Ќе оваЌ ток мисли био сличан лудилу особе коЌа Ќе изЌавила да не постоЌи други интелигентни живот у универзуму?
  
  Каква ароганциЌа.
  
  Ко Ќе знао коЌе су цивилизациЌе постоЌале пре него што су направ ени записи? ДреЌк ниЌе требало да оклева сада. Време Ќе за акциЌу.
  
  "Вода се повлачи", рекао Ќе. "Бен. Има ли изненађе®а?"
  
  Бен Ќе прегледао ®егове белешке и Карин Ќе, надамо се, поновила у свом уму. "Хоксворт не говори много." Бен Ќе шушкао неким папирима. "Можда Ќе Ќадник био у шоку. Запамтите, тада нису могли очекивати овако нешто."
  
  "Онда ниво пет мора да Ќе права усрана олуЌа", рекао Ќе Комодо промукло. "Зато што се након овога Кук вратио.
  
  Бен Ќе стиснуо усне. "Хоксворт каже да Ќе оно што Ќе Кук видео после петог нивоа натерало да се врати. Не сама соба."
  
  "Да, наЌвероватниЌе ниво шест и седам", тихо Ќе рекао Ќедан од воЌника Делте.
  
  "Не заборавите на огледала." Карин Ќе показала на ®их. "Они показуЌу напред, очигледно на особу испред. НаЌвероватниЌе Ќе ово упозоре®е."
  
  "То Ќе као да држимо корак са Џонсима. Драке климну главом. "Прим ено к зна®у. Дакле, у духу Динорока и ДеЌвида КовердеЌла посебно, постави"у уводно пита®е коЌе сам увек чуо да га постав а на сваком концерту на коЌи сам икада био. Да ли си спреман?"
  
  Драке Ќе пред®ачио. Остатак екипе Ќе пао у ред као и навикли. Уласком у средиш®у траку, ДреЌк ниЌе очекивао никакве потешко"е са замкама и ниЌе налетео ни на кога, иако Ќе зарадио неколико потрошених поена притиска. Док су стигли до ивице базена, вода Ќе брзо нестала.
  
  "Стапови изгледаЌу добро", рекао Ќе. "Чувати леђа. И не гледаЌ доле. Има неких гадних ствари коЌе плутаЌу около."
  
  ДреЌк Ќе био први, паж ив и прецизан. Цела екипа их Ќе лако прешла у року од неколико минута и кренула ка излазном луку.
  
  "Било Ќе лепо од Крвавог Кра а што нам Ќе поставио све замке. Бен се благо насмеЌао.
  
  "Сада не можемо бити далеко иза копиле." ДреЌк Ќе осетио како му се руке стисну у песнице и како му глава Ќури у перспективи да се нађе лицем у лице са наЌстрашниЌим криминалном фигуром у новиЌоЌ историЌи.
  
  
  * * *
  
  
  Следе"и лук се отворио у огромну пе"ину. НаЌближа стаза водила Ќе низ падину па широким путем испод високог каме®ара.
  
  Али постоЌала Ќе озби на препрека коЌа им Ќе потпуно блокирала пут.
  
  ДреЌкове очи су се рашириле. "Дођавола."
  
  Никада ниЌе ни са®ао овако нешто. Блокада Ќе заправо била огромна фигура исклесана у живоЌ стени. Лежао Ќе у миру, насло®ен леђима на леви зид, а огроман стомак му Ќе вирио преко пута. Скулптуре хране лежале су у гомили на ®еговом стомаку, а такође су биле разбацане по ногама и нагомилане на стази.
  
  У подножЌу скулптуре лежала Ќе злокобна фигура. Мртво  удско тело. Чинило се да Ќе торзо искрив ен као у краЌ®оЌ агониЌи.
  
  "Ово Ќе прождр ивост", рекао Ќе Бен са страхопоштова®ем. "Демон повезан са прождр ивош"у Ќе Белзебуб.
  
  ДреЌково око се трзло. "Мислите као у Белзебубу из Боемске рапсодиЌе?"
  
  Бен Ќе уздахнуо. "НиЌе све у рокенролу, Мет. Мислим на демона Белзебуба. Десна рука сатане".
  
  "Чуо сам да Ќе Сатанина десна рука преоптере"ена. ДреЌк Ќе зурио у огромну препреку. "И док поштуЌем твоЌ мозак, БлеЌки, престани да причаш глупости. Наравно, све има везе са рокенролом."
  
  Карин Ќе пустила своЌу дугу плаву косу, а затим Ќе почела да Ќе Ќош чврш"е везуЌе. Неколико воЌника Делте Ќу Ќе посматрало, ук учуЌу"и Комодо. Напоменула Ќе да Ќе Хоксворт у своЌим белешкама навео неке заним иве дета е о овоЌ пе"ини. Док Ќе говорила, ДреЌк Ќе дозволио своЌим очима да лутаЌу по соби.
  
  Иза огромне фигуре, сада Ќе приметио одсуство излазног лука. Уместо тога, широка платформа се протезала дуж зад®ег зида, савиЌаЌу"и се према високом плафону док се ниЌе завршила на високом стеновитом платоу. Када Ќе ДреЌк погледао преко платоа, видео Ќе нешто што Ќе изгледало као балкон на другом краЌу, скоро као осматрачница коЌа гледа на... послед®а два нивоа?
  
  ДреЌкове мисли су прекинуте када Ќе одЌекнуо пуца®. Метак им Ќе рикошетирао изнад глава. ДреЌк Ќе пао на под, али тада Ќе Комодо нечуЌно показао према истом стеновитом платоу коЌи Ќе управо прегледао и видео преко десетак фигура како трче ка ®ему са кривудаве платформе.
  
  Коваленкови  уди.
  
  шта Ќе то значило...
  
  "Пронађи начин да прођеш поред тог копилана", просиктао Ќе ДреЌк Бену, климнувши ка тешкоЌ скулптури коЌа им Ќе блокирала пут напред, а затим Ќе скренуо пуну паж®у на стеновити изданак.
  
  Глас са Ќаким акцентом Ќе одЌекнуо, арогантан и арогантан. "Мет ДреЌк! МоЌ нови неприЌате ! Значи опет покушаваш да ме зауставиш, а? єа! Зар ви  уди никад ништа не научите?"
  
  "Шта покушаваш да постигнеш, Коваленко? Шта све ово значи?"
  
  "Шта све ово значи? Реч Ќе о доживотноЌ потрази. О томе да сам пребио Кука. О томе како сам учио и тренирао убиЌаЌу"и човека сваки дан двадесет година. Нисам као други мушкарци. Преболио сам то пре него што сам зарадио своЌу прву милиЌарду."
  
  "Ве" сте победили Кука", рекао Ќе ДреЌк мирно. "Зашто се не вратиш овде? Разговара"емо, ти и Ќа."
  
  "Хо"еш да ме убиЌеш? Не бих другачиЌе. Чак и моЌи  уди желе да ме убиЌу."
  
  "То Ќе вероватно зато што сте велики струч®ак."
  
  Коваленко се намрштио, али га Ќе ®егова самозадово на тирада толико занела да увреда ниЌе ни схва"ена како треба. "Убио бих хи аде да бих постигао своЌе ци еве. Можда сам то ве" урадио. Коме смета да броЌи? Али запамти ово, Драке, и запамти то добро. Ви и ваши приЌате и би"ете део ове статистике. Избриса"у твоЌа се"а®а са лица зем е".
  
  "Престани да будеш тако мелодраматичан", викнуо Ќе ДреЌк. "Дођи овамо и докажи да имаш сет, старче." У близини Ќе видео Карин и Бена како се паж иво саветуЌу, а обоЌе су сада почели енергично да климаЌу главом када им Ќе нешто синуло.
  
  "НемоЌте мислити да "у тако лако умрети, чак и ако се случаЌно сретнемо. Одрастао сам на наЌтежим улицама наЌтежег града у маЌци РусиЌи. И ходао сам кроз ®их слободно. Они су припадали мени. Британци и Американци не знаЌу ништа о правоЌ борби. Човек строгог изгледа п унуо Ќе на зем у.
  
  Дракеове очи су биле смртоносне. "Ох, искрено се надам да не"еш лако умрети.
  
  "Видимо се ускоро, Британце. Гледа"у те како гориш док тражим своЌе благо." Виде"у те како вриштиш док узмем Ќош Ќедну твоЌу жену. Гледа"у те како трунеш док постанем бог."
  
  "За име Бога". Комодо Ќе уморан од слуша®а див а®а тиранина. Испалио Ќе рафал према каменоЌ платформи, бацивши  уде Крвавог кра а у панику. Чак и сада, ДреЌк Ќе видео, девет од десет мушкараца и да е му притрчава у помо".
  
  Одмах су се зачули узвратни пуц®и. Меци су фиЌукали са оближ®их камених зидова.
  
  Бен Ќе викнуо: "Све што треба да урадимо Ќе да се попнемо преко дебелог момка. НиЌе превише тешко..."
  
  ДреЌк Ќе осетио да се приближава. Подигао Ќе обрву када му Ќе комад камена пао на раме.
  
  "Али", убацила се Карин, ®ена сличност са Беном Ќе постаЌала очигледниЌа што Ќе ДреЌк дуже проводио време са ®ом. "Квака Ќе у храни. Неки од ®их су празни. И напу®ен неком врстом гаса."
  
  "Претпостав ам да то ниЌе гас за смех." ДреЌк Ќе погледао у безобличан леш.
  
  Комодо Ќе испалио конзервативни рафал да задржи  уде Крвавог кра а на одстоЌа®у. "Ако Ќе то случаЌ, онда Ќе то стварно, стварно добра ствар."
  
  "Спремни пудери", рекла Ќе Карин. "Отпушта се када се повуку окидачи. Можда слични онима коЌи су убили ве"ину археолога коЌи су открили Тутанкамонову гробницу. Знаш за наводно проклетство, зар не? Па, ве"ина  уди веруЌе да су одређени напитци или гасови коЌе су нам древни египатски свештеници оставили у гробници били наме®ени иск учиво уништава®у п ачкаша гробова.
  
  "КоЌи Ќе наЌсигурниЌи начин?" упита Драке.
  
  "Не знамо, али ако трчимо брзо, Ќедан по Ќедан, ако неко пусти мало праха иза себе, то мора бити мала количина коЌа "е брзо испарити. Замка Ќе овде првенствено да би спречила сваког ко се попне на скулптуру &# 184; , немоЌ да преболиш."
  
  "Према Хоксворту", рекла Ќе Карин уз тесан осмех.
  
  ДреЌк Ќе проценио ситуациЌу. Ово Ќе за ®ега изгледало као прекретница. Ако Ќе горе био балкон за посматра®е, онда су морали бити близу краЌа. Замиш ао Ќе да "е одатле бити директан пут до шесте и седме коморе, а затим до легендарног "блага". ОдвоЌио Ќе тренутак да одмери тим.
  
  "Тамо идемо са овим", рекао Ќе он. "Све или ништа. Горе",  утито Ќе махнуо шаком према Коваленку, "слепац испа уЌе метке у свет. И, Бен, за твоЌу информациЌу, ово Ќе прави Динорок. Али ту идемо са овим. Све или ништа. Да ли сте спремни за ово?"
  
  Дочекан Ќе заглушуЌу"им урла®ем.
  
  Мет ДреЌк Ќе отишао у бекство, одводе"и своЌе  уде на ниже нивое пакла у послед®оЌ фази своЌе потраге да освети жену коЌу Ќе волео и ослободи свет наЌзлобниЌег човека коЌег Ќе икада познавао.
  
  Време Ќе да се опустимо.
  
  
  ТРИДЕСЕТ ДЕВЕТА ГЛАВА
  
  
  ДреЌк Ќе скочио на ¤иновску скулптуру, покушаваЌу"и да остане на ногама и хватаЌу"и изрезбарену храну да би се извукао. Скулптура Ќе била хладна, груба и туђа под ®еговим прстима, као да додируЌе ванзема ско ЌаЌе. Задржао Ќе дах док Ќе вукао свом снагом да одржи равнотежу, али во"е, хрскави хлеб и сви®ски дупе су издржали.
  
  Испод ®ега и десно лежало Ќе тело човека коЌи ниЌе имао сре"е.
  
  Око ®ега су звиждали меци. Комодо и Ќош Ќедан члан Делта тима обезбедили су покрива®е ватре.
  
  Без губ е®а секунде, ДреЌк Ќе прескочио главни део обликоване фигуре и сишао на другу страну. Када су му стопала додирнула камени под, окренуо се и подигао палац следе"оЌ особи у реду.
  
  А онда Ќе и он отворио ватру, убивши Ќедног од  уди Крвавог кра а првим хицем. Човек се откотр ао са литице, слетевши поред тела свог сада мртвог друга уз страшно шкрипа®е.
  
  Друга особа у реду Ќе то урадила.
  
  Бен Ќе био следе"и.
  
  
  * * *
  
  
  Пет минута касниЌе цео тим Ќе био безбедно сакривен у сенци прождр ивости. Само Ќедан комад хране Ќе смрв ен. ДреЌк Ќе посматрао како се облак праха уздиже у ваздух, спирално попут тела смртоносне, зачаране змиЌе, али Ќе после неколико секунди испарио а да ниЌе ни додирнуо чизме злочинца коЌи Ќе бежао.
  
  "Ледге."
  
  ДреЌк Ќе два пута показао пут до кратке стрмине коЌа Ќе чинила почетак платформе. Са ове тачке гледишта видели су Ќе како се грациозно завиЌа уз зид пре него што Ќе изронила на стеновити плато.
  
  Људи Крвавог кра а су се повукли. Била Ќе то трка са временом.
  
  ЕксплодираЌу нагоре, Ќедан фаЌл. Ивица Ќе била дово но широка да опрости неколико грешака. ДреЌк Ќе пуцао док Ќе трчао, убивши Ќош Ќедног Коваленковог човека док су нестаЌали испод лука следе"ег излаза. Када су стигли до врха платформе и видели огромно пространство стеновитих изданака, ДреЌк Ќе угледао нешто друго како лежи у заседи.
  
  "Граната!"
  
  У пуноЌ брзини, бацио се главом у под, користе"и своЌ замах да изврне своЌе тело док Ќе клизило по глатком камену, и бацио гранату у страну.
  
  Пао Ќе са платоа и експлодирао неколико секунди касниЌе. ЕксплозиЌа Ќе потресла просториЌу.
  
  Комодо му Ќе помогао да устане. "Могли бисмо те користити у нашем фудбалском тиму, човече."
  
  "єенкиЌи не знаЌу да играЌу фудбал." ДреЌк Ќе отрчао на балкон, же ан да види шта Ќе иза ®ега и да сустигне Коваленка. "Без увреде".
  
  "Хм. Не видим да енглески тим доноси ку"и много трофеЌа."
  
  "Доне"емо ку"и злато." ДреЌк Ќе довео Американца у ред. "На ОлимпиЌским играма. Бекам "е променити ситуациЌу."
  
  Бен их Ќе сустигао. "Он Ќе у праву. Тим "е играти за ®ега. Гомила "е устати за ®им."
  
  Карин Ќе  утито вриснула иза себе. "ПостоЌи ли место где човек не"е да прича о проклетом фудбалу!"
  
  ДреЌк Ќе стигао до балкона и ставио руку на ниски, порушени камени зид. Од призора пред ®им ноге су му поклекнуле, затетурао Ќе, заборавио све своЌе туге и поново се запитао какво Ќе то створе®е заиста изградило ово место коЌе изазива страхопоштова®е.
  
  Призор коЌи су видели испунио Ќе ®ихова срца страхопоштова®ем и страхом.
  
  Балкон Ќе био отприлике четвртина пута до заиста гигантске пе"ине. Без сум®е наЌве"а коЌу Ќе неко од ®их икада видео. Светлост Ќе долазила од безброЌних блескова тамног "илибара коЌе су  уди Крвавог кра а пустили пре него што су ушли у шести ниво. Чак и тада, велики део пе"ине и ®ених опасности и да е Ќе био скривен у тами и сенци.
  
  Са ®ихове леве стране и коЌе Ќе водило од излазног лука, покривено цик-цак степениште водило Ќе доле око стотину стопа. Из дубине ових степеница, ДреЌк и ®егов тим су зачули тежак, грм ави звук, пра"ен врисцима од коЌих су им се срца стиснула у песнице ужаса.
  
  Бен Ќе удахнуо. "ЧовЌече, не свиђа ми се како то звучи."
  
  "Да. Звучи као увод у Ќедну од ваших песама." ДреЌк Ќе покушао да спречи да духови падаЌу предалеко, али Ќе и да е било тешко поди"и вилицу са зем е.
  
  Степениште се завршавало на ускоЌ платформи. Иза ове платформе пе"ина се отварала у неизмерност. Могао Ќе да види уску, виЌугаву стазу коЌа се држала уз десни зид, пречицу коЌа води у пе"ину изнад бескраЌних дубина, и сличну коЌа се потом настав ала лево, али ниЌе било моста или неког другог начина да их повеже преко велики понор.
  
  На наЌда ем краЌу пе"ине стаЌала Ќе огромна, црна, назуб ена стена. Док Ќе ДреЌк шки ио, помислио Ќе да би могао да разабере облик отприлике на пола стене, нешто велико, али уда еност и тама су га спречили.
  
  За сад.
  
  "Коначни притисак", рекао Ќе, надаЌу"и се да Ќе то истина. "Прати ме".
  
  єедном воЌник увек остаЌе воЌник. То му Ќе Алисон рекла. Баш пре него што га Ќе напустила. Непосредно пре него што Ќе...
  
  Одгурнуо Ќе успомене. Сада ниЌе могао да се бори са ®има. Али била Ќе у праву. ЗастрашуЌу"е истинито. Да Ќе она била жива, све Ќе могло бити другачиЌе, али сада Ќе у ®ему потекла крв воЌника, ратника; ®егов прави карактер га никада ниЌе напустио.
  
  Ушли су у уски пролаз: два цивила, шест воЌника Делте и Мет ДреЌк. Тунел Ќе у почетку изгледао мало другачиЌе од претходних, али онда, у светлу "илибарских блескова коЌи су наставили да пуцаЌу напред, ДреЌк Ќе видео како се пролаз одЌедном поделио и проширио на ширину два аутомобила, и приметио да Ќе канал ударио у камени под.
  
  Канал за навође®е?
  
  "ЧуваЌте се оних коЌи ломе глеж®еве." ДреЌк Ќе приметио злослутну малу рупу испред, коЌа се налази тачно тамо где Ќе особа могла да стави ногу. "Не би требало бити превише тешко побе"и овим темпом.
  
  "Не!" - узвикнуо Ќе Бен без трунке хумора. "Ти си проклети воЌник. Требало Ќе да знаш бо е него да говориш такве ствари."
  
  Као да Ќе потврдила, зачуо се снажан бум и тло под ®има се затресло. Звучало Ќе као да Ќе нешто велико и тешко пало у пролаз коЌи Ќе раздваЌао онаЌ коЌим су ишли. Могу се вратити и бити блокирани или-
  
  "Трцати!" - викнуо Ќе ДреЌк. "Само Ќебено бежи!"
  
  Дубока грм авина почела Ќе да испу®ава пролаз, као да Ќе нешто тешко кренуло ка ®има. Побегли су, а ДреЌк Ќе испалио ракете док Ќе трчао и очаЌнички се надаЌу"и да ни Бен ни Карин нису закорачили ни у Ќедну од подлих замки.
  
  Овом брзином...
  
  Тут®ава Ќе постаЌала све гласниЌа.
  
  Наставили су да беже, не усуђуЌу"и се да се осврну, држе"и се десно од широког канала и надаЌу"и се да ДреЌку ниЌе понестало бак и. Минут касниЌе зачули су друго злослутно гунђа®е коЌе Ќе допирало однекуд испред.
  
  "Исусе!"
  
  ДреЌк ниЌе успорио. Да Ќесте, били би мртви. ПроЌурио Ќе поред широког отвора у зиду са ®ихове десне стране. Бука Ќе долазила одозго. Ризиковао Ќе брзим погледом.
  
  НЕ!
  
  Блакеи Ќе био у праву, луди мали штребер. Ролингстонси су грмели ка ®има, и то не у динорок стилу. То су биле велике сферичне камене кугле, ослобођене древним механизмима и контролисане очигледним и скривеним каналима. ОнаЌ са ®ихове десне стране насрнуо Ќе на ДреЌка.
  
  Постигао Ќе велику брзину. "Бежи!" Окренуо се, вичу"и. "О Боже".
  
  Бен му се придружио. Два воЌника Делте, Карин и Комодо, проЌурила су поред рупе са Ќедним инчом на претек. єош два воЌника су се прогурала, спотакнувши се о сопствене ноге и ударивши у Комодо и Карин, завршивши у запет аноЌ збрци.
  
  Али послед®и човек из Делте ниЌе имао те сре"е. Нестао Ќе без звука када Ќе огромна лопта излетела из попречног пролаза, ударила у ®ега снагом камиона Мацк и ударила у зид тунела. Дошло Ќе до Ќош Ќедног судара када Ќе лопта коЌа их Ќе Ќурила ударила у ону коЌа им Ќе блокирала пут за бекство.
  
  Комодово лице Ќе све говорило. "Ако пожуримо", зарежао Ќе, "могли бисмо да заобиђемо остале замке пре него што оду".
  
  Поново су полетели. Прошли су Ќош три раскрснице, на коЌима су тут®али, пуцкетали и звецкали механизми огромне машинериЌе. Лидер Делте Ќе био у праву. ДреЌк Ќе паж иво слушао, али ниЌе чуо никакав звук од Коваленка или ®егових  уди испред.
  
  Онда су наишли на препреку коЌе се толико плашио. єедан од огромних каменова уздизао се испред, блокираЌу"и пут напред. Скупили су се заЌедно, питаЌу"и се да ли Ќе могу"е да "е ова ствар почети да се поново покре"е.
  
  "Можда Ќе покварено", рекао Ќе Бен. "Мислим на замку."
  
  "Или можда..." Карин Ќе пала на колена и пузала напред неколико стопа. "Можда Ќе требало да буде овде."
  
  ДреЌк Ќе пао поред ®е. Ту се испод огромне стене налазио мали простор за пе®а®е. Под ®ом Ќе било дово но простора да се човек угура.
  
  "НиЌе добро". Комодо Ќе такође чучнуо. "Ве" сам изгубио Ќедну особу у овоЌ усраноЌ замци. Нађи други начин, ДреЌк."
  
  "Ако сам у праву", рекао Ќе ДреЌк, гледаЌу"и преко рамена, "када се ове замке ресетуЌу, поново "е се активирати. МораЌу да раде на истом систему притиска као и остали. Би"емо овде зароб ени." Сусрео Ќе Комодоове очи тврдим погледом. "Немамо избора."
  
  Не чекаЌу"и одговор, склизнуо Ќе испод лопте. Остатак тима се нагурао иза ®ега, не желе"и да буде послед®и у реду, али Делта  уди су били дисциплиновани и поставили се тамо где им Ќе командант указао. ДреЌк осети како му се у грудима диже позната же а, же а да каже: Не брини, веруЌ ми. Провеш"у те кроз то, али знао Ќе да то више никада не"е ре"и.
  
  Не после КенедиЌеве бесмислене смрти.
  
  Након тренутка извиЌа®а, нашао се како клизи главом низ стрму падину и одмах Ќе чуо како га други прате. Дно ниЌе било далеко, али Ќе оставило дово но простора да стане директно испод масивне камене лопте. Сви остали су се нагурали иза ®ега. Интензивно размиш аЌу"и, ниЌе смео да помери ни Ќедан миши". Ако се ова ствар сруши, желео Ќе да сви буду равноправни.
  
  Али тада Ќе познати сте®аЌу"и звук машине за млеве®е уздрмао тишину и лопта се померила. ДреЌк Ќе полетео као слепи миш из пакла, вичу"и да га сви прате. Успорио Ќе и помогао Бену да хода, осетивши да чак и млади студент има физичка ограниче®а и да му недостаЌе издрж ивост као воЌник. Знао Ќе да "е Комодо помагати Карин, иако Ќе, пошто Ќе она струч®ак за борилачке вештине, ®ена физичка спремност лако могла да буде у рангу са мушком.
  
  Као група, трчали су низ изрезани пролаз испод смртоносне кугле коЌа се котр ала, покушаваЌу"и да искористе ®ен спор почетак Ќер би могли наи"и на стрму падину испред коЌа би их приморала да се поново суоче с ®ом.
  
  ДреЌк Ќе приметио слом ен скочни зглоб и узвикнуо упозоре®е. Прескочио Ќе ђаволски постав ену рупу, скоро вуку"и Бена са собом. Затим се срушио у падину.
  
  Било Ќе сурово. Укопао се, погнуте главе, ногама лупао, десном руком обавио Бенов струк, подижу"и се са сваким кораком. На краЌу Ќе погодио лопту на извесноЌ уда ености, али Ќе онда морао да пружи шансу свима иза себе.
  
  НиЌе одустао, само Ќе кренуо напред да би осталима дао мало простора и испалио Ќош неколико ракета напред.
  
  Одбили су се од чврстог каменог зида!
  
  Огроман камен се откотр ао ка ®има уз урлик. Цео тим Ќе прошао, али се сада нашао у "орсокаку. Буквално.
  
  ДреЌкове очи су разабрале дуб у таму између светлих блескова "ПостоЌи рупа. Рупа у зем и."
  
  Брзо, запет аних ногу и похабаних нерава од очаЌа, Ќурнули су у рупу. Био Ќе мали,  удске величине и потпуно црн изнутра.
  
  "Скок вере", рекла Ќе Карин. "Нешто као да веруЌеш у Бога."
  
  Тешка рика камене кугле постаЌала Ќе све гласниЌа. Било Ќе то за минут након што су их зг®ечили.
  
  "Светле"и штапи"", рекао Ќе Комодо напетим гласом.
  
  "Нема времена". ДреЌк Ќе сломио светле"и штап и Ќедним брзим покретом скочио у рупу. Пад Ќе изгледао бескраЌан. Црнило Ќе светлуцало, чинило се да пружа квргаве прсте. За неколико секунди стигао Ќе до дна, допустио да му ноге попусте и снажно ударио главом о тврду стену. Звезде су му пливале пред очима. Крв му Ќе текла низ чело. ИмаЌу"и на уму оне коЌи би га пратили, оставио Ќе светле"и штап на месту и отпузао ван домета.
  
  Неко други Ќе слетео са сударом. Онда Ќе Бен био поред ®ега. "Мат. Матт! Да ли си добро?"
  
  "О да, проклето сам добро." Сео Ќе, држе"и се за слепоочнице. "Имате ли аспирин?"
  
  "Иструну"е ти изнутра."
  
  "ПолинезиЌски Маи Таи? ХаваЌски ток лаве?"
  
  "Боже, не поми®и овде реч Л, друже."
  
  "Шта кажете на Ќош Ќедну глупу шалу?"
  
  "Никад их не понестане. Остани прибран."
  
  Бен Ќе проверио своЌу рану. У то време, остатак тима Ќе безбедно слетео и гомилао се около. ДреЌк Ќе махнуо млади"у у страну и устао. Чинило се да Ќе све у реду. Комодо Ќе испалио пар ракета коЌе су погодиле кров и одбиле се низ стрму падину.
  
  И падали су изнова и изнова док нису изашли кроз свод испод.
  
  "То Ќе то", рекао Ќе ДреЌк. "Мислим да Ќе ово послед®и ниво."
  
  
  ГЛАВА ЧЕТРДЕСЕТА
  
  
  ДреЌк и Делта тим су изашли из тунела, снажно пуцаЌу"и. НиЌе било избора. Ако су хтели да зауставе Коваленка, брзина Ќе била од виталног значаЌа. ДреЌк Ќе одмах погледао удесно, се"аЌу"и се распореда пе"ине, и видео да су  уди Крвавог кра а прескочили до прве платформе у облику слова С и да се окуп аЌу око ®ене наЌуда ениЌе тачке. Почетак друге платформе у облику слова С почи®ао Ќе неколико корака испред ®их, али на другоЌ страни ¤иновске пе"ине раздваЌао их Ќе зЌапе"и понор непознате дубине. Сада када Ќе био ближе, и када се чинило да су  уди Крвавог кра а испустили Ќош неколико "илибарних блескова, коначно Ќе успео да добро погледа да и краЌ пе"ине.
  
  Огроман плато од стене вирио Ќе из зад®ег зида у истом нивоу као и обе платформе у облику слова С. У самом зад®ем зиду било Ќе уклесано стрмо степениште коЌе Ќе изгледало тако близу вертикале да би се чак и маверику завртело у глави.
  
  Велика црна фигура се нагнула на врху степеница. ДреЌк Ќе имао само секунд, поглед, али... да ли Ќе то колосална столица направ ена од камена? Можда невероватан, необичан трон?
  
  Ваздух Ќе био прожет мецима. ДреЌк Ќе пао на Ќедно колено, одбацивши човека у страну и зачувши ®егов страшни врисак док Ќе пао у провалиЌу. Потрчали су према Ќедином заклону коЌи су могли да виде, слом еноЌ маси камених громада коЌа Ќе вероватно пала са балкона изнад. Док су гледали, Ќедан од Коваленкових  уди испалио Ќе гласно оружЌе, коЌе Ќе кроз процеп избацило нешто што Ќе личило на гломазну челичну стрелицу. Ударио Ќе у далеки зид са гласним праском и заглавио се у камену.
  
  Док Ќе стрелица летела, иза ®е се одмотало дебело уже.
  
  Затим Ќе други краЌ ужета убачен у исто оружЌе и лансиран у наЌближи зид, држе"и се неколико стопа изнад првог. Конопац Ќе брзо стегнут.
  
  Направили су поштанску линиЌу.
  
  ДреЌк се брзо замисли. "Ако "емо да га зауставимо, потребан нам Ќе таЌ знак", рекао Ќе. "Било би потребно предуго да створимо наше. Зато не пуцаЌ. Али такође морамо да их зауставимо када пређу границу.
  
  "Размиш аЌте више као Крвави кра ", рекла Ќе Карин са гађе®ем. "Замислите да пресече линиЌу са послед®их неколико ®егових  уди коЌи су Ќош увек на ®оЌ.
  
  "Не"емо стати", рекао Ќе ДреЌк. "Никад".
  
  Искочио Ќе иза заклона и отворио ватру. ВоЌници Делта Форце-а су трчали лево-десно, пуцаЌу"и паж иво, али прецизно.
  
  Први од Коваленкових  уди Ќурнуо Ќе преко провалиЌе, пове"аваЌу"и брзину док Ќе ишао, и вешто слетео на другу страну. Брзо се окренуо и почео да постав а зид за покрива®е ватре на потпуно аутоматско.
  
  ВоЌник Делте Ќе бачен у страну, раскомадан. Његово тело се срушило пред ДреЌком, али Ќе Енглез прескочио без прекида. Док се приближавао првоЌ платформи у облику слова С, пред ®им се отворио широк понор празнине. Морали би да скоче на ®ега!
  
  Настав аЌу"и да шутира, прескочио Ќе празнину. Други од Коваленкових  уди Ќе полетео дуж линиЌе. Громаде су одбачене са оближ®ег зида пе"ине док су меци ударали разорном снагом.
  
  ДреЌков тим Ќе трчао и скочио за ®им.
  
  Тре"а фигура Ќе скочила на чврсто затегнуту линиЌу. Коваленко. ДреЌков мозак Ќе вриштао на ®ега да пуца. Искористите прилику! Уклоните ово копиле одмах.
  
  Али превише тога може по"и наопако. Може да прекине линиЌу и Коваленко Ќе можда и да е сигуран. Може само да повреди копиле. И - што Ќе наЌважниЌе - требао им Ќе руски серо®а жив да зауставе крваву освету.
  
  Коваленко Ќе безбедно слетео. єош троЌица ®егових  уди успела су да их пређу. ДреЌк Ќе испустио Ќош три док су се две силе споЌиле. Три хица из близине. Три убиства.
  
  Тада му Ќе пушка полетела у главу. Чучнуо Ќе, бацио нападача преко рамена и гурнуо га са платформе у мрак. Окренуо се и опалио из кука. Други човек Ќе пао. Комодо Ќе био на ®еговоЌ страни. Извучен Ќе нож. Крв Ќе прскала по зиду пе"ине. Коваленкови  уди су се полако повлачили, отерани на литицу иза себе.
  
  Преостала четири воЌника Делте клечала су на ивици провалиЌе, паж иво пуцаЌу"и на било кога од Коваленкових  уди коЌи су се задржали близу линиЌе. Међутим, било Ќе само пита®е времена када "е Ќедан од ®их помислити да се повуче и почне да шутира.
  
  Брзина Ќе била све што су имали.
  
  єош двоЌица  уди Крвавог кра а су се попела на зип-лаЌн и сада су одЌурила. ДреЌк Ќе видео како други почи®е да се пе®е уз зидине и пуцао Ќе, одбацуЌу"и га као ударену муву. Човек Ќе Ќурнуо на ®ега, погнуте главе, вриште"и, без сум®е виде"и да Ќе одсечен. ДреЌк се повукао до зида. Комодо Ќе повукао човека са платформе.
  
  "Горе!"
  
  ДреЌк Ќе провео драгоцене секунде гледаЌу"и около. Шта су дођавола користили да држе ту проклету линиЌу? Онда Ќе видео. Сваки човек мора да Ќе добио мали посебан блок, какав користе професионалци. Неколико их Ќе лежало около. Крвави кра  Ќе дошао спреман за све могу"ности.
  
  Као и Драке. У руксацима су носили професионалну спелеолошку опрему. ДреЌк Ќе брзо извукао блок и закачио поЌас за леђа.
  
  "Бен!"
  
  Док се млади" кришом приближавао, ДреЌк се окренуо Комоду. "Хо"еш ли довести Карин?"
  
  "Сигурно". Груб, тврдог лица и ожи ака од борбе, крупни човек Ќош увек ниЌе могао да сакриЌе да Ќе ве" био погођен.
  
  Од свих места...
  
  ВеруЌу"и  удима из Делте да држе Коваленкове насилнике на одстоЌа®у, ДреЌк Ќе пове"ао притисак тако што Ќе брзо причврстио своЌу колотуру за чврсто затегнуту саЌлу. Бен Ќе закопчао поЌас и ДреЌк му Ќе пружио пушку.
  
  "ПуцаЌ као да нам животи зависе од тога, БлеЌки!"
  
  ВриштаЌу"и, одгурнули су се и Ќурили дуж зиплаЌна. Са ове висине и при овоЌ брзини растоЌа®е Ќе изгледало ве"е, а далека платформа као да се повлачила. Бен Ќе отворио ватру, ®егови хици су летели високо и широко, а комади камена су падали на  уде Крвавог кра а испод.
  
  Али ниЌе било важно. Била Ќе потребна бука, притисак и прет®а. Пове"аЌу"и брзину, ДреЌк Ќе подигао ноге док Ќе ваздух Ќурио поред, откриваЌу"и огроман понор без дна испод. Ужас и узбуђе®е су му убрзали срце. У ушима му Ќе гласно шиштао звук металног котура коЌи се превлачи преко жичане мреже.
  
  Неколико метака Ќе звиждало поред, пресецаЌу"и ваздух око пара коЌи Ќе Ќурио. ДреЌк Ќе чуо узвратну ватру Делта тима. єедан од Коваленкових  уди се бучно срушио. Бен Ќе урлао и држао прст на обарачу.
  
  Што су се више приближавали, постаЌало Ќе опасниЌе. Био Ќе благослов од Бога што Коваленкови  уди нису имали покри"е, а стална салва метака коЌи су долазили из Делта тима била Ќе превише за подноше®е. Чак и при тоЌ брзини, ДреЌк Ќе могао да осети како му хладно"а пролази кроз ноге. Векови таме су се мешали испод ®ега, кипте"и, узбуркаваЌу"и, а можда и пружаЌу"и сабласне прсте да би покушали да га повуку доле у вечни загр аЌ.
  
  Избочина поЌури ка ®ему. У послед®ем тренутку, Крвави кра  Ќе наредио своЌим  удима да се повуку, а ДреЌк Ќе пустио блок. Спустио се на ноге, али ®егов замах ниЌе био дово ан да одржи равнотежу између потиска напред и тежине усмерене уназад.
  
  Другим речима, БлеЌкиЌева тежина их Ќе оборила. До понора.
  
  ДреЌк Ќе намерно пао на страну, став аЌу"и цело тело у неспретан маневар. Бен се очаЌнички ухватио за тврдоглави камен, али Ќе ипак храбро држао своЌу пушку. ДреЌк Ќе чуо изненадни звук затеза®а зиплаЌна и схватио да су Комодо и Карин ве" на ®ему, приближаваЌу"и му се вртоглавом брзином.
  
  Људи Крвавог кра а кренули су дуж платформе до зад®ег дела ходника, готово у ста®у да направе послед®и скок на огромни стеновити плато где Ќе почи®ало мистериозно степениште. Добра вест Ќе била да Ќе остало само десетак  уди.
  
  ДреЌк Ќе пузао преко платформе пре него што Ќе откопчао Бена, а затим Ќе дозволио себи неколико секунди да удахне пре него што Ќе сео. У трен ока, Комодо и Карин су полетели пред ®еговим очима, пар Ќе грациозно слетео и не без благог лукавог осмеха.
  
  "Момак се мало угоЌио." ДреЌк Ќе показао на Бена. "Превише пуног доручка. Нема дово но плеса."
  
  "Група не игра." Бен Ќе одмах узвратио док Ќе ДреЌк проценио ®ихов следе"и потез. Да сачекам остатак тима или да кренем у потеру?
  
  "ХеЌден каже да када плешеш изгледаш као Пикси Лот.
  
  "Сра®е".
  
  Комодо се такође бринуо о Коваленковим  удима. Конопац се поново стегнуо и сви су се притиснули уза зид. єош два воЌника Делте стигла су брзо за редом, а ®ихове чизме су гласно стругале по песку док су успоравали и брзо су се заустав али.
  
  "Настави се кретати." Драке Ќе донео своЌу одлуку. "Бо е Ќе не давати им времена за размиш а®е.
  
  ПоЌурили су уз ивицу, држе"и оружЌе спремно. Напредова®е Крвавог Кра а на тренутак Ќе било закло®ено из вида кривином у стеновитом зиду, али док су ДреЌк и ®егова посада пролазили кривину, видели су Коваленка и остале ®егове  уде ве" на стеновитом платоу.
  
  Негде Ќе изгубио Ќош двоЌе  уди.
  
  А сада им Ќе, изгледа, наређено да предузму краЌ®е мере. Неколико  уди Ќе извадило преносне РПГ бацаче граната.
  
  "Проклетство, напу®ени су! ДреЌк Ќе вриснуо, а затим стао и окренуо се, а срце му Ќе изненада пропадало кроз зем у. "О, не-"
  
  Зачуо се први тресак и звиждук гранате коЌа се пунила из отвора. Послед®а два воЌника Делте Ќурила су дуж зиплаЌна, ци аЌу"и на ивицу када Ќу Ќе погодио проЌектил. Забио се у зид изнад зип-лаЌн сидра и уништио их у експлозиЌи каме®а, прашине и шкри аца.
  
  ЛиниЌа Ќе попустила. ВоЌници су полетели у црни заборав, а да нису ни гласа. Било како било, ово Ќе било Ќош горе.
  
  Комодо Ќе опсовао, а бес му Ќе искривио црте лица. То су били добри  уди са коЌима Ќе годинама тренирао и борио се. Сада су у Делта тиму била само три Ќака, плус ДреЌк, Бен и Карин.
  
  ДреЌк Ќе вриснуо и Ќурио их низ ивицу, избезум ен сазна®ем да "е нови РПГ-ови ускоро бити лансирани. Преживели су трчали дуж платформе, вођени светле"им штапи"има и оби ем блескова "илибара. Сваки корак их Ќе приближавао стеновитом платоу, чудном степеништу и таЌанственом, али невероватном призору ¤иновског престола коЌи вири из стенског зида.
  
  Испа ен Ќе други РПГ хитац. ОваЌ Ќе експлодирао на платформи иза тркача, оштетивши, али не и уништивши стазу. Чак и док Ќе трчао, гураЌу"и своЌе преоптере"ене миши"е до краЌ®их граница, ДреЌк Ќе могао да чуЌе Коваленка како виче на своЌе  уде да буду опрезни - платформа би им могла бити Ќедини излаз одатле.
  
  Сада Ќе ДреЌк дошао до подножЌа платформе и видео провалиЌу коЌу Ќе морао да прескочи да би стигао до стеновите висоравни и супротставио се  удима Крвавог кра а.
  
  Било Ќе огромно.
  
  Толико велики, у ствари, да се скоро затетурао. Скоро стао. Не за себе, ве" за Бена и Карин. На први поглед ниЌе мислио да "е они скочити. Али онда Ќе отврднуо своЌе срце. Морали су да. И ниЌе могло бити успорава®а, нема повратка. Они су били Ќедини  уди способни да зауставе Крвавог кра а и стану на краЌ ®еговом лудом плану. єедини  уди коЌи су способни да униште вођу међународног тероризма и да се постараЌу да никада више никоме не науди.
  
  Али се и да е напола окренуо док Ќе трчао. "НемоЌ стати", викнуо Ќе Бену. "ВеруЌте. Ти то можеш".
  
  Бен Ќе климнуо главом, адреналин Ќе преузео ®егове ноге и миши"е и испунио их снагом во е, величином и снагом. ДреЌк Ќе први ударио у празнину, скачу"и са раширеним рукама и ногама коЌе Ќош увек пумпаЌу, пребацуЌу"и се преко празнине као олимпиЌски атлетичар.
  
  Бен Ќе дошао следе"и, испружене руке, забачене главе у свим правцима, а живци су му пробиЌали осе"аЌ равнотеже. Али слетео Ќе на другу страну са Ќош неколико инча.
  
  "Да!" Узвикнуо Ќе и ДреЌк му се нацерио. "Џесика Енис не може ништа да уради за тебе, друже."
  
  Комодо Ќе тада тешко слетео, скоро изврнувши своЌе тело наопачке док се одмах окренуо и погледао Карин. Њен скок Ќе био прелеп. Ноге подигнуте високо, леђа савиЌена, масовно крета®е напред.
  
  И савршено слета®е. Уследио Ќе остатак Делта тима.
  
  ДреЌк се окренуо да види наЌшокантниЌи призор коЌи Ќе икада видео.
  
  Крвави Кра  и ®егови  уди, вриште"и и запомагаЌу"и, ве"ина обливени крв у и разЌап еним ранама, сви су Ќурили право ка ®има и махали оружЌем као демони из пакла.
  
  Време Ќе за послед®у битку.
  
  
  ГЛАВА ЧЕТРДЕСЕТ ПРВА
  
  
  Мет ДреЌк Ќе преживео и дошао лицем у лице са Крвавим кра ем.
  
  Његови  уди су стигли први, зачули су се врискови док су пушке звецкале, а ножеви шк оцали и б ескали попут мачева, одбиЌаЌу"и "илибарску светлост и бацаЌу"и ватру у многим правцима. Испа ено Ќе неколико хитаца, али на овоЌ уда ености и у овом вртлогу тестостерона и страха, ниЌедан ниЌе био правилно нишан. А ипак се чуо оштар крик иза ДреЌка, Ќош Ќедног палог воЌника Делте.
  
  ДреЌкова су миши"и бо ели као да се бори са горилом од три стотине фунти. Крв и пр авштина су му прекрили лице. Девет  уди Ќе напало ®ега, ®их, али их Ќе све победио, Ќер Ќе Крвави кра  стаЌао иза ®их, и ништа га ниЌе спречило да обЌави своЌу освету.
  
  Стари воЌник се вратио, цивилно лице Ќе сада било ума®ено, и он Ќе био тамо, у наЌвишим чиновима, са наЌгорим Ќебеним воЌницима на животу.
  
  Упуцао Ќе троЌицу мушкараца из близине, право у срце. Ушао Ќе у четврту, преврнувши пишто , потпуно разбивши мушкарцу нос и притом поломивши део Ќагодичне кости. Прошле су три секунде. Осе"ао Ќе како се посада Делте уда ава од ®ега готово у страху, даЌу"и му простор за рад. Оставио их Ќе да се боре против троЌице пла"еника док Ќе кренуо према Ќедном човеку и самом Коваленку.
  
  Комодо Ќе ударио човека главом и Ќедним потезом избо другог на смрт. Карин Ќе била поред ®ега и ниЌе устукнула. Ни на секунд. Она Ќе дланом лица гурнула избоденог човека назад и уследила Ќе комбинациЌа удараца. Док Ќе пла"еник режао и покушавао да се обузда, она Ќе интервенисала и употребила технику теквондоа да га баци преко рамена.
  
  Према самоЌ ивици.
  
  Човек се оклизнуо, вичу"и, ношен понором. Карин Ќе зурила у Комода, изненада схвативши шта Ќе урадила. Вођа великог тима Ќе брзо размислио и дао ЌоЌ знак захвалности, одмах цене"и ®ене поступке и даЌу"и им релевантност.
  
  Карин Ќе дубоко удахнула.
  
  ДреЌк се суочио са Крвавим Кра ем.
  
  Коначно.
  
  Послед®и човек Ќе преживео кратку борбу и сада Ќе лежао увиЌаЌу"и се код ®егових ногу са зг®еченом цеви за диса®е и слом еним оба зглоба. Коваленко Ќе презриво погледао човека.
  
  "Будало. И слаб."
  
  "Сви слаби  уди се криЌу иза свог богатства и привида мо"и коЌе им оно доноси.
  
  "Сличност?" Коваленко Ќе извадио пишто  и пуцао у лице грче"ем човеку. "НиЌе ли ово снага? Да ли сте мислили да Ќе слично? Хладнокрвно убиЌам човека сваког дана Ќер могу. Да ли Ќе то привид мо"и?"
  
  "На исти начин на коЌи сте наредили да убиЌу КенедиЌа Мура? Шта Ќе са породицама моЌих приЌате а? Можда те Ќе неки део света родио, Коваленко, али то ниЌе био део коЌи Ќе био здрав."
  
  Кретали су се брзо и истовремено. Два оружЌа, пишто  и пушка, кликну истовремено.
  
  Оба су празна. Дупли клик.
  
  "Не!" Коваленков врисак био Ќе пун дечЌег беса. Био Ќе одбиЌен.
  
  ДреЌк Ќе убо ножем. Крвави кра  Ќе показао своЌу уличну памет избегава®ем у страну. Драке Ќе бацио пушку на ®ега. Коваленко Ќе примио ударац у чело не трзнувши се, а истовремено Ќе извукао нож.
  
  "Ако морам сам да те убиЌем, ДреЌк..."
  
  "О, да, хо"еш", рекао Ќе Енглез. "Не видим више никога у близини. Немаш ни Ќедан Ќебени шилинг, друже."
  
  Коваленко Ќе скочио. ДреЌк Ќе видео да се то дешава у успореном снимку. Коваленко Ќе можда мислио да Ќе тешко одрастао, можда Ќе чак мислио да Ќе вредно тренирао, али ®егова обука ниЌе била ништа у поређе®у са оштрим захтевима и тестовима коЌима Ќе био изложен британски САС.
  
  ДреЌк Ќе ушао са стране брзим ударцем коленом коЌи Ќе привремено паралисао Коваленка и сломио неколико ребара. Уздах коЌи се отео из Русових уста био Ќе моментално потиснут. Он Ќе устукнуо.
  
  ДреЌк Ќе глумио брз напад, сачекао реакциЌу Крвавог кра а и одмах ухватио ®егову десну руку своЌом. Брзо окрета®е и Коваленков зглоб се сломио. И опет Ќе Рус само сиктао.
  
  Посматрали су их Комодо, Карин, Бен и преостали воЌник Делте.
  
  Крвави кра  Ќе зурио у ®их. "Не можеш ме убити. Сви ви. Не можеш ме убити. єа сам бог!"
  
  Комодо Ќе зарежао. "Не можемо те убити, идиоте. Мора"еш много да вриштиш. Али сигуран сам да се радуЌем што "у вам помо"и да одаберете у коЌоЌ "ете паклу провести остатак живота."
  
  "Затвор." Проклети кра  Ќе п унуо. "НиЌедан затвор ме не може задржати. Поседова"у га неде у дана."
  
  Комодова уста су се осмехнула. "Неколико затвора", рекао Ќе тихо. "Они чак и не постоЌе."
  
  Коваленко Ќе на тренутак изгледао изненађено, али онда му Ќе ароганциЌа поново прекрила лице и он се поново окренуо ДреЌку. "И ви?" - упитао. "Могао би да будеш мртав да нисам морао да те Ќурим на пола света."
  
  "Мртав?" - одЌекнуо Ќе ДреЌк. "ПостоЌе различите врсте мртвих. Ово би требало да знаш."
  
  ДреЌк га Ќе ударио у хладно, мртво срце. Коваленко затетура. Крв му Ќе текла из уста. Уз Ќадан плач паде на колена. Сраман краЌ за Крвавог кра а.
  
  Драке му се насмеЌао. "Завршио Ќе. Вежите му руке и идемо."
  
  Бен Ќе говорио. "Снимио сам ®егове обрасце говора." Рекао Ќе тихо, подижу"и телефон. "Можемо да користимо посебан софтвер да репродукуЌемо ®егов глас. Мет, он нам заправо не треба жив."
  
  Тренутак Ќе био напет као послед®а секунда пре експлозиЌе. ДреЌков израз лица променио се из резигнациЌе у чисту мрж®у. Комодо Ќе оклевао да интервенише, не из страха, ве" из тешко стеченог поштова®а - Ќединог поштова®а коЌе би воЌник препознао. Каринине очи су се рашириле од ужаса.
  
  ДреЌк Ќе подигао пушку и куцнуо тврдим челиком по Коваленковом челу.
  
  "Сигуран си?"
  
  "Позитивно. Видео сам Ќе како умире. Била сам тамо. Дао Ќе наређе®а за терористичке нападе на ХаваЌе.Бен Ќе погледао по соби. "Чак "е га и пакао исп унути."
  
  "Овде припадате." ДреЌков осмех Ќе био хладан и таман, као душа Крвавог кра а. "Иза врата пакла. Овде морате остати, и овде морате умрети."
  
  Коваленкова се вилица чврсто стиснула; иза тога Ќе лежало четрдесет година смрти, лишава®а и крвавог пропада®а. "Никада ме не"ете уплашити."
  
  ДреЌк Ќе проучавао палог човека. Он Ќе био у праву. Смрт му не би наудила. НиЌе било ничега на зем и што би могло да уплаши овог човека.
  
  Али постоЌала Ќе Ќедна ствар коЌа би га сломила.
  
  "Дакле, ми те везуЌемо овде." Спустио Ќе пушку, на Комодоово олакша®е. "И настав амо да тражимо благо. То Ќе била потрага за твоЌим животом и никада не"еш сазнати шта Ќе то било. Али запамти моЌе речи, Коваленко, уради"у то. "
  
  "Не!" Русин врисак Ќе одмах био. "КоЌе су ваше жалбе? Не! Никада. То Ќе моЌа. Ово Ќе одувек било моЌе."
  
  Уз очаЌнички урлик, Крвави кра  Ќе направио послед®и очаЌнички ударац. Лице му Ќе било изобличено од бола. Крв му Ќе текла са лица и руку. Устао Ќе и у своЌ скок уложио сваку унцу во е и живота пун мрж®е и убиства.
  
  ДреЌкове очи заискриле, лице му Ќе постало тврдо као гранит. Дозволио Ќе Крвавом Кра у да га удари, стаЌао Ќе чврсто док Ќе помахнитали Рус трошио све до послед®е унце енергиЌе у десетак удараца, у почетку Ќаких, али брзо слабе"и.
  
  Онда се ДреЌк насмеЌао, звук иза мрака, звук лишен  убави и изгуб ен, заглав ен на пола пута између чистилишта и пакла. Када Ќе и послед®а енергиЌа Кра а крви била потрошена, ДреЌк га Ќе гурнуо дланом и стао му на груди.
  
  "Све Ќе било узалуд, Коваленко. Ти губиш".
  
  Комодо Ќе поЌурио до Руса и везао га пре него што Ќе ДреЌк успео да се предомисли. Карин му Ќе помогла да му скрене паж®у указуЌу"и на скоро окомито степениште и запа®уЌу"и призор црног трона коЌи вири. Одавде Ќе било Ќош запа®уЌу"е. Створе®е Ќе било огромно и савршено изваЌано, висило Ќе сто стопа изнад ®ихових глава.
  
  "После тебе".
  
  ДреЌк Ќе проценио следе"у препреку. Степенице су се дизале под благим углом око стотину стопа. До®а страна трона била Ќе тамно црна, упркос многим "илибарским сЌаЌима расутим око ®ега.
  
  "Требао бих да идем први", рекао Ќе Комодо. "Имам одређено искуство у пе®а®у. Морамо да се пе®емо неколико степеница истовремено, убацуЌу"и карабине док идемо, а затим продужимо безбедносну линиЌу до нашег тима.
  
  Драке га Ќе пустио да води. Бес Ќе и да е био Ќак у ®еговом уму, готово неодо ив. Његов прст Ќе и да е био добар на обарачу М16. Али убити Коваленка сада би значило заувек отровати ®егову душу, унети таму коЌа се никада не"е распршити.
  
  Као што би Бен БлеЌк могао да каже, то би га окренуло на тамну страну.
  
  Почео Ќе да се пе®е уз зид после Комода, траже"и одвра"а®е паж®е док Ќе бескраЌна потреба за осветом расла и покушавао Ќе да преузме контролу над ®им. Изненадни успон одмах Ќе усредсредио ®егов ум. Крикови и сте®а®е Крвавог Кра а су утихнули како се трон приближавао, а степенице све теже.
  
  Отишли су горе, Комодо их Ќе водио, паж иво обезбеђуЌу"и сваки карабинер пре него што су проверили ®егову тежину, а затим навукли сигурносни конопац и бацили га свом тиму испод. Што су се више пе®али, постаЌало Ќе све мрачниЌе. Сваки степеник степеништа био Ќе уклесан у живу стену. ДреЌк Ќе почео да осе"а страхопоштова®е док Ќе устаЌао. Чекало их Ќе неко невероватно благо; осетио Ќе то у своЌоЌ утроби.
  
  Али престо?
  
  Осе"аЌу"и апсолутну празнину иза себе, стао Ќе, скупио храброст и спустио поглед. Бен се борио, отворених очиЌу и уплашених. ДреЌк Ќе осетио талас саосе"а®а и  убави према свом младом приЌате у коЌи се ниЌе осетио откако Ќе Кенеди умро. Видео Ќе преосталог воЌника Делте како покушава да помогне Карин и осмехнуо се када му Ќе она махнула. Пружио Ќе руку помо"и Бену.
  
  "Престани да се правиш од себе, БлеЌки. Омогу"ава."
  
  Бен га Ќе погледао и као да му Ќе у мозгу опалио ватромет. Нешто у ДреЌковим очима или тон ®еговог гласа га Ќе узбудио, а на лицу му се поЌавио израз наде.
  
  "Хвала Богу да сте се вратили."
  
  Уз Дракеову помо", Бен се попео брже. Заборав ена Ќе смртоносна празнина иза ®их, а сваки корак постао Ќе корак ка откри"у, а не ка опасности. До®а страна престола постаЌала Ќе све ближа и ближа док се ниЌе приближила.
  
  Комодо Ќе паж иво сишао низ степенице и попео се на сам трон.
  
  После минут, ®ихову паж®у привукао Ќе ®егов испреплени амерички нагласак. "О моЌ Боже, ви момци не"ете веровати у ово."
  
  
  ЧЕТРДЕСЕТ ДРУГА ГЛАВА
  
  
  ДреЌк Ќе прескочио мали размак и слетео директно на широки камени блок коЌи Ќе чинио подножЌе престола. Сачекао Ќе да стигну Бен, Карин и послед®и Делта воЌник пре него што Ќе погледао Комодо.
  
  "Шта имаш тамо горе?"
  
  Вођа Делта тима попео се на престо. Сада Ќе отишао до ивице и загледао се у ®их
  
  "Ко год да Ќе изградио оваЌ трон обезбедио Ќе не тако таЌни пролаз. Овде, иза леђа престола, налазе се зад®а врата. И били су отворени."
  
  "Не прилази ЌоЌ", брзо Ќе рекао ДреЌк, размиш аЌу"и о системима замки поред коЌих су прошли. "Колико знамо, ово окре"е прекидач коЌи ша е оваЌ трон право доле.
  
  Комодо Ќе изгледао крив. "Добра одлука. Проблем Ќе што га ве" имам. Добра вест Ќе..." Нацерио се. "Нема замки."
  
  ДреЌк Ќе пружио руку. "Помози ми да устанем."
  
  єедан по Ќедан, пе®али су се на седиште трона од опсидиЌана. ДреЌку Ќе потребан тренутак да се окрене и диви погледу на понор.
  
  Управо насупрот, преко огромног понора, видео Ќе исти камени балкон коЌи су они раниЌе заузели. Балкон са коЌег Ќе отишао капетан Кук. Балкон на коме Ќе Крвави кра  наЌвероватниЌе изгубио и послед®е трунке разума коЌи Ќе поседовао. Чинило се као да су уда ени само Ќедан камен, али то Ќе била вар ива ми а.
  
  ДреЌк Ќе направио гримасу. "ОваЌ трон", рекао Ќе тихо. "Ово Ќе направ ено за..."
  
  Бенов врисак га Ќе прекинуо. "Матт! Дођавола. Не"ете веровати у ово."
  
  НиЌе шок у гласу ®еговог приЌате а изазвао страх кроз ДреЌкове нервне завршетке, ве" осе"аЌ слут®е. Предосе"а®е.
  
  "Шта Ќе ово?"
  
  Окренуо се. Видео Ќе оно што Ќе Бен видео.
  
  "єеби ме."
  
  Карин их Ќе изгурала. "Шта Ќе ово?" Онда Ќе и она то видела. "Никад".
  
  Погледали су зад®и део трона, високи стуб на коЌи би се неко могао ослонити и део коЌи Ќе чинио зад®а врата.
  
  Била Ќе прекривена сада ве" познатим ковитлацима - невероватно древним симболима коЌи су изгледали као нека врста писа®а - и истим симболима коЌи су били уписани на оба уређаЌа за путова®е кроз време, као и на великом луку испод диЌаманта. Глава, коЌу Ќе Кук звану Врата пакла.
  
  Исти симболи коЌе Ќе Торстен Дал недавно открио у гробници богова, далеко на Исланду.
  
  ДреЌк Ќе затворио очи. "Како се ово може догодити? Од када смо први пут чули за Одинових девет крвавих крхотина, осе"ам се као да живим у сну. Или но"на мора."
  
  "Кладим се да Ќош нисмо завршили са девет делова", рекао Ќе Бен. "Ово мора да Ќе манипулациЌа. НаЌвишег реда. Као да смо изабрани или тако нешто."
  
  "Више као проклети." ДреЌк Ќе зарежао. "И престаните са сра®има из Ратова звезда."
  
  "Размиш ао сам о мало ма®е СкаЌвокеру, мало више о Чаку Бартовском", рекао Ќе Бен уз благи осмех. "Зато што смо ми штребери и све остало."
  
  Комодо Ќе са ишчекива®ем погледао на таЌна врата. "Да наставимо? МоЌи  уди су дали своЌе животе да нам помогну да стигнемо овако далеко. Све што можемо да урадимо заузврат Ќе да пронађемо краЌ овоЌ пакленоЌ рупи."
  
  "Комодо", рекао Ќе ДреЌк. "Ово Ќе краЌ. Мора да постоЌи."
  
  Прогурао се поред вође велике групе и ушао у ¤иновски пролаз. Простор Ќе ве" био ве"и од врата коЌа су водила у ®ега, и ако Ќе то било могу"е, ДреЌк осети како се пролаз шири, зидови и плафон иду све да е и да е, док...
  
  Хладан, оштар поветарац миловао му Ќе лице.
  
  Зауставио се и испустио светле"и штап. У слабом светлу испалио Ќе ракету од "илибара. Летио Ќе горе, горе, горе, па све ниже и ниже, не налазе"и подршку. Не проналазе"и плафон, платформу или чак под.
  
  Испалио Ќе другу ракету, овог пута удесно. И опет Ќе инфузиЌа "илибара нестала без трага. Сломио Ќе неколико светле"их штапи"а и бацио их напред да им осветле пут.
  
  Чиста ивица литице пала Ќе шест стопа испред ®их.
  
  ДреЌку се завртело у глави, али се натерао да настави. єош неколико корака и нашао се лицем у лице са празнином.
  
  "Не видим ништа. Сра®е".
  
  "Нисмо могли да пређемо цео оваЌ пут, а да нас проклета тама не заустави. Карин Ќе изнела свачиЌе мисли. "ПокушаЌ поново, ДреЌк."
  
  Послао Ќе тре"и блиц у празнину. На овом снимку Ќе било неколико бледих светла док Ќе летео. Било Ќе нешто с друге стране понора. Огромна зграда.
  
  "Шта Ќе то?" Бен Ќе уздахнуо са страхопоштова®ем.
  
  Б есак Ќе брзо избледео, кратка искра живота заувек изгуб ена у тами.
  
  "СачекаЌ тамо", рекао Ќе послед®и преостали воЌник Делте, човек са позивним знаком Мерлин. "Колико нам Ќе остало "илибарских б ескова?"
  
  ДреЌк Ќе проверио своЌе каишеве и ранац. Комодо Ќе урадио исто. БроЌ до коЌег су дошли Ќе био тридесетак.
  
  "Знам на шта мислиш", рекао Ќе Комодо. "Ватромет, зар не?"
  
  "єедном", рекао Ќе Мерлин, тимски струч®ак за оружЌе, мрко. "СазнаЌте са чиме имамо посла, а затим га вратите на локациЌу где можемо да позовемо резервну копиЌу."
  
  Драке климну главом. "Договорити се". ОдвоЌио Ќе десетак ракета за повратак, а онда се спремио. Комодо и Мерлин су дошли и стали поред ®ега на ивицу.
  
  "Спреман?"
  
  єедан за другим, у брзом низу, испалили су проЌектил за проЌектилом високо у ваздух. єантарна светлост Ќе блистала на наЌвишоЌ тачки и ослобађала блистав сЌаЌ коЌи Ќе распршио таму.
  
  Први пут у историЌи дневна светлост Ќе дошла у вечни мрак.
  
  Пиротехнички приказ Ќе почео да делуЌе. Док су бак а за бак ом настав ала да лете горе и експлодираЌу пре него што се полако спуштаЌу, огромна структура на другом краЌу ¤иновске пе"ине Ќе засветлела.
  
  Бен Ќе дахтао. Карин се насмеЌа. "Бри антно".
  
  Док су зачуђено посматрали, мркли мрак Ќе био запа ен и почела Ќе да се поЌав уЌе запа®уЌу"а структура. Прво ред лукова уклесаних у зад®и зид, а затим други ред испод ®их. Тада Ќе постало очигледно да су лукови заправо мале просториЌе - нише.
  
  Испод другог реда видели су тре"и, затим четврти, а затим редове за редовима док су заслеп уЌу"а светла клизила низ велики зид. И у свакоЌ ниши велико блиставо благо одражавало Ќе пролазну славу плутаЌу"ег "илибарског пакла.
  
  Бен Ќе био запа®ен. "Ово... ово..."
  
  ДреЌк и Делта тим наставили су да испа уЌу проЌектил за проЌектилом. Чинило се да су довели до тога да огромна комора запали. Избио Ќе величанствен пожар и беснео пред ®иховим очима.
  
  Коначно, ДреЌк Ќе испалио своЌу послед®у ракету. Затим Ќе одвоЌио тренутак да цени запа®уЌу"е откри"е.
  
  Бен Ќе муцао. "Огроман Ќе... то Ќе..."
  
  "єош Ќедна гробница богова." ДреЌк Ќе завршио са више забринутости у гласу него изненађе®а. "НаЌма®е три пута више него на Исланду. Исусе Христе, Бене, шта се дођавола дешава?"
  
  
  * * *
  
  
  Повратни пут, иако и да е пун опасности, траЌао Ќе пола времена и пола напора. єедина велика препрека била Ќе велика празнина где су морали да поставе Ќош Ќедну зип-лаЌн да би се вратили, иако Ќе Луст соба увек представ ала проблем за момке, као што Ќе Карин истакла искоса погледавши Комода.
  
  Вра"аЌу"и се кроз лук Кукове капиЌе пакла, газили су кроз цев лаве назад на површину.
  
  ДреЌк Ќе прекинуо дуго "ута®е. "Вау, ово Ќе тренутно наЌбо и мирис на свету. Коначно мало свежег ваздуха."
  
  Глас Мано КинимакиЌа допирао Ќе из околне таме. "Удахни таЌ хаваЌски дах, човече, и би"еш ближе свом ци у."
  
  Људи и лица изронили су из полумрака. Генератор Ќе покренут, паливши на брзину постав ену сиЌалицу. Подигао се по ски сто. Комодо Ќе приЌавио ®ихову локациЌу док су почели да се пе®у уз цев лаве. Бенов сигнал се вратио и ®егов мобилни телефон Ќе четири пута запиштао телефонском секретарицом. Карин Ќе урадила исто. Родите има Ќе било дозво ено да се Ќаве.
  
  "Само четири пута?" упитао Ќе ДреЌк са осмехом. "Мора да су те заборавили."
  
  ХеЌден Ќе сада пришао до ®их, Хаиден отрцаног, уморног изгледа. Али она се насмешила и стид иво загрлила Бена. Алициа Ќе следила, зуре"и у ДреЌка убоЌитим очима. А у сенци ДреЌк Ќе видео МеЌ, на ®еном лицу се одразила ужасна напетост.
  
  Скоро Ќе било време за ®ихов обрачун. Чинило се да се због тога наЌвише посрамила єапанка, а не Енглески®а.
  
  ДреЌк отресе тамни облак депресиЌе са своЌих рамена. Све Ќе надопунио бацивши везану фигуру Крвавог кра а са зачеп еним уста на неравно тло пред ®иховим ногама.
  
  "ДмитриЌ Коваленко." Зарежао Ќе. "Кра  звона краЌа. НаЌпокварениЌи те врсте. Жели ли неко ударце?"
  
  У том тренутку, лик Џонатана ГеЌтса материЌализовао се од све ве"е буке око привременог логора. ДреЌк сузи очи. Знао Ќе да Ќе Коваленко лично убио ГеЌтсову жену. ГеЌтс Ќе имао више разлога да повреди Руса него чак и ДреЌк и Алиша.
  
  "Покушати". - просиктао Ќе ДреЌк. "У сваком случаЌу, копиле не"е требати све ®егове руке и ноге у затвору."
  
  Видео Ќе како су се Бен и Карин лецнули и окренули. У том тренутку Ќе угледао човека какав Ќе постао. Видео Ќе горчину, осветнички гнев, спиралу мрж®е и огорчености коЌа "е довести до тога да постане неко као и сам Коваленко, и знао Ќе да "е га све те емоциЌе изЌедати и на краЌу променити, претворити у другу особу. Био Ќе то краЌ коЌи нико од ®их ниЌе желео...
  
  ... То Ќест Алисон или Кенеди.
  
  И он се окренуо и ставио руку око Блакеових рамена. Погледали су на исток, поред низа палми коЌе се  у аЌу, према уда еним светлуцавим светлима и узбурканом океану.
  
  "ВидЌети овако нешто може промиЌенити особу", рекао Ќе Драке. "Могао би му дати нову наду. Време Ќе дато."
  
  Бен Ќе говорио не окре"у"и се. "Знам да тренутно желите Динорок цитат, али не"у вам га дати. Уместо тога, могао бих да цитирам неколико релевантних стихова из "Уклетог". Шта кажете на ово?"
  
  "Да ли сада цитирате ТеЌлор Свифт? Шта Ќе ту пошло по злу?"
  
  "Ова стаза Ќе добра као и сваки ваш Динороцкс. И ти то знаш".
  
  Али ДреЌк то никада не би признао. Уместо тога, слушао Ќе брб а®е коЌе се допирало иза ®их. Терористичке завере су осуЌе"ене интелигентно и брзо, али Ќе ипак било неких жртава. Неизбежна последица када се ради са фанатицима и лудацима. Зем а Ќе била у жалости. Председник Ќе био на путу и ве" Ќе обе"ао Ќош Ќедан потпуни ремонт СЌеди®ених Држава. обавештаЌног система, иако Ќе Ќош увек било неЌасно како би било ко могао да спречи Коваленка у спровође®у плана коЌи Ќе био у изради двадесет година, када Ќе све ово време сматран Ќедноставно митском фигуром.
  
  Веома сличан боговима и ®иховим остацима коЌе су сада налазили.
  
  Међутим, поуке су извучене, а САД и друге зем е биле су одлучне да све то узму у обзир.
  
  Пита®е оптужница против оних коЌи су на власти деловали под принудом и из страха за добробит своЌих наЌмилиЌих, годинама "е закочити правосудни систем.
  
  Али зароб еници Крвавог Кра а су ослобођени и поново се сЌединили са своЌим наЌмилиЌима. ГеЌтс Ќе обе"ао да "е Коваленко бити приморан да одустане од своЌе крваве освете, на оваЌ или онаЌ начин. Харисон се поново састао са своЌом "ерком, додуше накратко, а вест Ќе само Ќош више растужила ДреЌка.
  
  Да Ќе ®егова рођена "ерка била рођена и во ена, а затим киднапована, да ли би он урадио исто што и Харисон?
  
  Наравно да би. Сваки отац би померио небо и зем у и све између да спасе своЌе дете.
  
  ХеЌден, ГеЌтс и Кинимака су се уда или од буке све док нису били близу ДреЌка и ®егове групе. Било му Ќе драго да види и Комода и преживелог воЌника Делте, Мерлина, са ®има. Везе исковане у другарству и акциЌи биле су вечне.
  
  ХеЌден Ќе питао ГеЌтса за неког типа по имену Расел КаЌман. Чинило се као да Ќе оваЌ човек заменио Торстена Дала на месту шефа исландске операциЌе, а наређе®а су му долазила са самог врха... а можда чак и са магловитог и далеког места изнад ®ега. Чинило се да Ќе КаЌман био тврд човек и немилосрдан. Рутински Ќе руководио таЌним операциЌама и причао о Ќош таЌниЌим и одабраним операциЌама у зем и и иностранству.
  
  "КаЌман Ќе алат за решава®е проблема", рекао Ќе ГеЌтс. "Али не само то. Видите, изгледа да нико не зна чиЌи Ќе он. Његово одобре®е прелази наЌвиши ниво. Његов приступ Ќе тренутан и безуслован. Али када Ќе гурнут, нико не зна за кога, дођавола, он заиста ради."
  
  ДреЌку Ќе зазвонио мобилни телефон и он Ќе спустио слушалицу. Проверио Ќе екран и са задово ством Ќе видео да Ќе звао Торстен Дал.
  
  "ХеЌ, то Ќе луди Швеђанин! Шта има, друже? єош увек причаш као идиот?"
  
  "Тако би изгледало. Ве" неколико сати покушавам да ступим у контакт са неким и разумем. Судбина ниЌе благонаклона према мени."
  
  "Имаш сре"е што имаш Ќедног од нас", рекао Ќе ДреЌк. "Било Ќе то тешких неколико дана."
  
  "Па, ускоро "е постати Ќош груб е." Дахл се вратио.
  
  "Сум®ам-"
  
  "СлушаЌ. Нашли смо цртеж. Карта да будем прецизниЌи. Успели смо да дешифруЌемо ве"ину пре него што га Ќе таЌ идиот КаЌман класификовао као безбедносно пита®е наЌвишег нивоа. Узгред, да ли су ХеЌден или ГеЌтс сазнали нешто о ®ему?"
  
  ДреЌк збу®ено трепну. "КаЌман? Ко Ќе дођавола оваЌ КаЌмански тип? А шта знаЌу ХеЌден и ГеЌтс?"
  
  "НиЌе важно. Немам много времена." ДреЌк Ќе први пут схватио да ®егов приЌате  говори шапатом и у журби. "Види. Мапа коЌу смо пронашли барем указуЌе на локациЌу три гробнице. Да ли сте разумели ово? ПостоЌе три гробнице богова."
  
  "Управо смо пронашли другу." ДреЌк Ќе осетио како га ветар избацуЌе. "Огромно Ќе."
  
  "Тако сам и мислио. Онда изгледа да Ќе мапа тачна. Али, ДреЌк, мораш ово да чуЌеш, тре"а гробница Ќе наЌве"а од свих, и наЌгора Ќе."
  
  "єош горе?"
  
  "Испу®ен наЌстрашниЌим боговима. Заиста одвратно. Зла створе®а. Тре"а гробница Ќе била нешто као затвор, где Ќе смрт била приси ена, а не прихва"ена. А ДреЌк..."
  
  "Шта?"
  
  "Ако смо у праву, мислим да то држи к уч за неку врсту оружЌа суд®ег дана."
  
  
  ЧЕТРДЕСЕТ ТРЕ"А ГЛАВА
  
  
  Док се Ќош Ќедан мрак спустио на ХаваЌе и када су почеле следе"е фазе неког древног мегаплана, ДреЌк, Алиша и МеЌ су све то оставили иза себе како би Ќедном заувек окончали сопствену кризу.
  
  Игром случаЌа, изабрали су наЌдраматичниЌу поставку од свих. Плажа Ваикики са топлим Тихим океаном, Ќарко освет ена заласком пуног месеца са Ќедне стране и редовима запа ених туристичких хотела са друге стране.
  
  Али вечерас Ќе то било место за опасне  уде и оштра откри"а. Три силе природе окупиле су се у сусрету коЌи "е заувек променити ток ®ихових живота.
  
  ДреЌк Ќе први проговорио. "Вас двоЌе морате да ми кажете. Ко Ќе убио Велса и зашто. Зато смо овде, тако да нема смисла више да се тучемо."
  
  "То ниЌе Ќедини разлог зашто смо овде." Алициа Ќе  утито погледала Маи. "ОваЌ виле®ак Ќе помогао да се убиЌе Хадсон тако што Ќе "утао о своЌоЌ малоЌ сестри. Време Ќе да Ќа и моЌ човек добиЌемо неку старомодну освету."
  
  Маи Ќе полако одмахнула главом. "То ниЌе тачно. ТвоЌ дебели, идиотски дечко..."
  
  "Онда у духу Велса." Алициа Ќе просиктала. "Волео бих да имам мало слободног времена!"
  
  Алициа Ќе иступила напред и снажно ударила МеЌ у лице. Мала єапанка Ќе затетурала, затим подигла поглед и насмешила се.
  
  "Сетио си се".
  
  "Шта си ми рекао да "у те следе"и пут кад те ударим, ударити као мушкарца? Да, не заборав ате тако нешто."
  
  Алициа Ќе избацила налет удараца. Маи Ќе одступила, зграбивши сваки ®ихов зглоб. Песак око ®их био Ќе ускомешан, разбацан у насумичне шаре ®иховим брзим стопалима. ДреЌк Ќе Ќедном покушао да интервенише, али га Ќе ударац у десно уво натерао да размисли.
  
  "Само немоЌте се Ќебено убиЌати."
  
  "Не могу ништа да обе"ам", промрм а Алиша. Пала Ќе и саплела МеЌову десну ногу. Маи Ќе слетела уз гунђа®е, а песак ЌоЌ Ќе смрскао главу. Када се Алиша приближила, Маи ЌоЌ Ќе бацила шаку песка у лице.
  
  "Кучка".
  
  "Све Ќе поштено..." Маи Ќе скочила. Две жене су се суочиле лицем у лице. АлисиЌа Ќе била кориш"ена за блиску борбу и задавала Ќе снажне ударце лактовима, песницама и длановима, али Ќе Маи ухватила или избегала сваког од ®их и одговорила истим. Алициа Ќе зграбила МеЌин каиш и покушала да Ќе избаци из равнотеже, али све што Ќе постигла било Ќе да Ќе делимично поцепала гор®и део МеЌних панталона.
  
  И оставити АлициЌину одбрану широм отвореном.
  
  ДреЌк Ќе трепнуо док Ќе гледао како се догађаЌи одвиЌаЌу. "Сада ово више личи на истину." Одступио Ќе. "Настави".
  
  МеЌ Ќе у потпуности искористила АлициЌину грешку, а могла Ќе бити само Ќедна против ратника из МеЌ класе. Ударци су п уштали на АлисиЌу и она Ќе затетурала назад, десна рука ЌоЌ Ќе висила млитаво од муке, а грудна кост горела од броЌних удараца. Ве"ина ратника би одустала након два или три поготка, али Алициа Ќе била направ ена од строжиЌих ствари, па се чак и на краЌу скоро сабрала.
  
  Бацила се назад кроз ваздух, шутнула и омамила Маи двоножним ногом у стомак. Алициа Ќе слетела на леђа у песак и окренула цело тело наопачке.
  
  Само да упознам би но лице наЌсложениЌег реда. Ударац у стомак могао Ќе да нокаутира Хулка, али ниЌе чак ни зауставио Маи. Њени миши"и су с лако"ом поднели ударац.
  
  АлисиЌа Ќе пала, светло се скоро угасило. Пред очима су ЌоЌ пливале звезде, а не оне исте коЌе су светлуцале на но"ном небу. Засте®ала Ќе. "Проклето сре"ан погодак."
  
  Али МеЌ се ве" окренула ДреЌку.
  
  "Убио сам Велса, ДреЌк. Урадио сам".
  
  "Рано сам то схватио", рекао Ќе. "Мора да сте имали разлог. Шта Ќе то?"
  
  "Не бисте то рекли да сам убио старог копиле." Алициа Ќе сте®ала испод ®их. "Ти би ме назвао психо-кучком."
  
  ДреЌк Ќе игнорисао. Маи Ќе отресла песак из своЌе косе. После минут, дубоко Ќе удахнула и дубоко га погледала у очи.
  
  "Шта Ќе ово?"
  
  "Два разлога. Прва и наЌЌедноставниЌа ствар Ќе да Ќе сазнао за Чикину отмицу и запретио да "е вам ре"и.
  
  "Али могли бисмо да разговарамо о..."
  
  "Знам. Ово Ќе само мали део."
  
  Само мали део, помислио Ќе. Да ли Ќе Маиина сестра киднапована мали део?
  
  Сада се Алициа с муком усправила на ноге. И она се окренула према ДреЌку, очиЌу испу®ених неуобичаЌеним страхом.
  
  "Знам", почела Ќе МеЌ, а затим показала на АлисиЌу. "Знамо нешто много горе. Нешто страшно..."
  
  "Исусе, ако ово не ставиш тамо, одстрели"у ти обе Ќебене главе."
  
  "Пре свега, треба да знате да вам Велс никада не би рекао истину. Био Ќе САС. Био Ќе официр. И радио Ќе за малу организациЌу коЌа Ќе толико високо у ланцу исхране да она управ а владом."
  
  "Стварно? О чему?" ДреЌкова крв се изненада заледила.
  
  "Да Ќе твоЌа жена - Алисон - убиЌена."
  
  Уста су му се померила, али ниЌе испуштала никакав звук.
  
  "Превише си се приближио некоме. Требали сте да напустите оваЌ пук. И ®ена смрт те Ќе натерала да одустанеш."
  
  "Али хтео сам да одем. Хтео сам да напустим САС због ®е!"
  
  "Нико ниЌе знао", тихо Ќе рекла Маи. "Чак ни она то ниЌе знала."
  
  ДреЌк Ќе трепнуо, осетивши изненадну влагу у угловима очиЌу. "Она Ќе родила наше дете."
  
  Маи Ќе зурила у ®ега са сивим лицем. Алициа се окрену.
  
  "Никада раниЌе никоме нисам рекао", рекао Ќе. "Никад".
  
  ХаваЌска но" Ќе Ќечала око ®их, Ќак сурф Ќе шапутао давно заборав ене песме древних, звезде и месец су гледали доле као и увек, чуваЌу"и таЌне и слушаЌу"и обе"а®а коЌа човек често може дати.
  
  "И има Ќош нешто", рекла Ќе Маи у мрак. "Провео сам доста времена са Велсом док смо скакали по МаЌамиЌу. Док смо били у том хотелу, знате, оном коЌи Ќе разнет у комаде, чуо сам га како разговара телефоном наЌма®е пола туцета пута са човеком...
  
  "Каква особа?" ДреЌк Ќе брзо рекао.
  
  "Човек се звао КаЌман. Расел КаЌман."
  
  
  КРАє
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Давид Леадбеатер
  На четири угла Зем е
  
  
  ГЛАВА ПРВО
  
  
  Секретарка одбране Кимберли Кроу Ќе села са све ве"им осе"аЌем анксиозности у свом ве" убрзаном срцу. Додуше, ниЌе дуго била на том послу, али претпостав а да се не дешава сваки дан да воЌни генерал са четири звездице и високи званичник ЦИА-е захтеваЌу аудиЌенциЌу код неког ®еног стаса.
  
  Била Ќе то мала, мрачна, али кит®аста соба у хотелу у центру Вашингтона; место на коЌе Ќе навикла када су ствари захтевале мало више такта него иначе. Пригушено освет е®е се слабо одражавало од стотина златних и чврстих предмета од храстовине, даЌу"и просториЌи лежерниЌи осе"аЌ и наглашаваЌу"и особине и изразе лица коЌа се стално ме®аЌу оних коЌи су се овде срели. Кроу Ќе чекао да први од ®их проговори.
  
  Марк Дигби, човек ЦИА-е, прешао Ќе право на ствар. "ТвоЌ тим Ќе луд, Кимберли", рекао Ќе, а ®егов тон Ќе пресекао атмосферу као киселина кроз метал. "Пише своЌу карту."
  
  Кроу, коЌи Ќе очекивао оваЌ заЌед ив напад, мрзео Ќе да иде у дефанзиву, али заиста ниЌе имао избора. Чак и док Ќе говорила, знала Ќе да Ќе то управо оно што Дигби жели. "Позвали су суђе®е. У по у. Можда ми се не свиђа, Марк, али остаЌем при томе."
  
  "А сада смо заостали", незадово но Ќе гунђао генерал Џор¤ Глисон. Нова веридба била Ќе све до чега му Ќе стало.
  
  "У трци за такозвана 'места за одмор'? єахачи? Молимо вас. Наши наЌбо и умови Ќош нису разбили код."
  
  "Држи се тога, зар не?" Дигби Ќе наставио као да Глисон ниЌе прекинуо. "Шта Ќе са ®иховом одлуком да убиЌу цивила?"
  
  Кроу Ќе отворила уста, али ниЌе ништа рекла. Бо е Ќе не радити ово. Дигби Ќе очигледно знала више од ®е и намеравала Ќе да искористи сваки послед®и део тога.
  
  Зурио Ќе право у ®у. "Шта с тим, Кимберли?"
  
  Зурила Ќе у ®ега, не говоре"и ништа, а ваздух Ќе сада пуцкетао између ®их. Било Ќе Ќасно да "е Дигби први да пукне. Човек се практично извиЌао од своЌе потребе да дели, да излиЌе душу и обликуЌе Ќе по свом начину размиш а®а.
  
  "Човек по имену Џошуа Видал помогао им Ќе у истрази. МоЌ тим на терену ниЌе знао зашто га траже, нити зашто су иск учили све камере у просториЌи за надзор", застао Ќе, "све док касниЌе нису проверили и открили..." Одмахнуо Ќе главом, претвараЌу"и се жалости горе од ве"ине звезда сапуница.
  
  Кроу Ќе читао између редова, осе"аЌу"и много слоЌева сра®а. "Имате ли комплетан извештаЌ?"
  
  "ВеруЌем". Дигби одлучно климну главом. "Би"е на вашем столу до вечери."
  
  Кроу Ќе "утала о свему што Ќе знала о наЌновиЌоЌ мисиЌи. Тим СПЕАР-а Ќе био у контакту - Ќедва - али су мало знали шта се догодило. Међутим, убиство овог Џошуе Видала, ако Ќе иоле тачно, има"е дубоке и далекосежне последице по тим. ДодаЌте овоме Марка ДигбиЌа, коЌи Ќе био човек коЌи Ќе радо исправио сваку грешку коЌа Ќе допринела ®еговим сопственим ци евима, и ХеЌденов тим би се лако могао назвати срамотом за СЌеди®ене Државе. Они могу бити распуштени, класификовани као бегунци коЌи подлежу хапше®у, или... Ќош горе.
  
  Све Ќе зависило од ДигбиЌевог плана.
  
  Кроу Ќе морала да корача веома паж иво, имаЌу"и на уму своЌу прилично тешку кариЌеру. До"и овако далеко, до"и овако високо, ниЌе било без опасности - а неке су Ќош увек вребале иза ®е.
  
  Генерал Глисон се насмеЌао. "То ништа не помера напред. Нарочито они момци коЌи раде у по у."
  
  Кроу климну главом генералу. "Слажем се, Џор¤. Али СПЕАР Ќе имао и настав а да има Ќедан од наших наЌефикасниЌих тимова, заЌедно са СЕАЛ тимовима 6 и 7. Они су... Ќединствени на много начина. Мислим, буквално, не постоЌи други тим на свету попут ®их.
  
  ДигбиЌев поглед Ќе био тврд. "Сматрам ово као веома несигурну позициЌу, а не као супериорну. Овим СВАТ тимовима су потребни кра"и поводци, а не лабавиЌи ланци."
  
  Кроу Ќе осетио да се атмосфера погоршава и знао Ќе да "е бити Ќош горе. "Ваш тим Ќе скренуо са шина. ИмаЌу унутраш®е проблеме. Спо аш®е мистериЌе коЌе "е нас можда све угристи за дупе..." Застао Ќе.
  
  Генерал Глисон Ќе поново гунђао. "Послед®е што нам треба Ќе тим одметнутих мултинационалних корпорациЌа коЌе су ангажовале СЌеди®ене Државе коЌи лудуЌу у иностранству, ствараЌу"и Ќош Ќедну усрану олуЌу. Бо е да прекинемо везе док можемо."
  
  Кроу ниЌе могла да сакриЌе своЌе изненађе®е. "О чему говориш?"
  
  "Ми ништа не говоримо." Дигби Ќе гледао у зидове као да Ќе очекивао да "е видети Дамбоове уши.
  
  "Хо"ете да кажете да их треба ухапсити?" притиснула Ќе.
  
  Дигби Ќе готово неприметно одмахнуо главом; Ќедва приметан, али покрет коЌи Ќе звонио упозоре®а дубоко у КроуовоЌ души. НиЌе ЌоЌ се допало, ни мало, али Ќедини начин да се ослободи ужасне напетости у просториЌи и оде био Ќе да настави да е.
  
  "Стави иглу у то", рекла Ќе наЌблажим гласом колико Ќе могла да сакупи. "И хаЌде да разговарамо о другом разлогу зашто смо овде. На четири угла зем е".
  
  "ХаЌде да разговарамо директно", рекао Ќе генерал. "И гледаЌте чи®енице, а не баЌке. Чи®енице говоре да Ќе нека гомила психопата налетела на тридесетогодиш®е рукописе коЌе су писали ратни злочинци коЌи су се крили на Куби. Чи®енице говоре да Ќе ова гомила психопата кренула наприЌед и Ќебено их процурила на проклету Мрежу, што Ќе сасвим природно за ову гомилу. Ово су чи®енице."
  
  Кроу Ќе знао за генералову аверзиЌу према археолошком фолклору и ®егов потпуни недостатак маште. "Мислим да Ќесте, Џор¤."
  
  "Хо"еш ли Ќош?"
  
  "Па, прилично сам сигуран да "емо их чути."
  
  "Сваки луди научник, сваки Ќебени ИндиЌански Џонс и опортунистички криминалац на свету сада имаЌу приступ истим информациЌама као и ми. Свака влада, сваки тим специЌалних снага, свака црна Ќединица Ќе то видела. Чак и оне коЌе не постоЌе. И управо сада... сви су своЌу наЌпр авиЌу паж®у усмерили на Ќедно место."
  
  Кроу ниЌе била сигурна да ЌоЌ се допала ®егова аналогиЌа, али Ќе упитала: "КоЌа?"
  
  "План за поредак Страшног суда. ПланираЌте смак света".
  
  "Сад то звучи помало драматично од вас, генерале."
  
  "Прочитао сам дословно, то Ќе све.
  
  "Сви смо то прочитали. Све ово", убацио се Дигби. "Наравно, ово треба схватити озби но и за сада се не може занемарити. Главни документ, коЌи они зову "Поредак Послед®ег суда", односи се на Ко®анике и, веруЌемо, на ред коЌим их треба тражити.
  
  "Али..." Глеасон очигледно ниЌе могао да се суздржи. "Четири угла. Ово Ќе потпуно нелогично."
  
  Кроу му Ќе помогао да напредуЌе. "Претпостав ам да Ќе ово намерно кодирано, Џор¤. Да закомпликуЌе одлуку. Или то учините тако да буде доступно само онима коЌе Ќе Ред изабрао."
  
  "Не свидЌа ми се". Глеасон Ќе изгледао као да "е полудети.
  
  "Сигуран сам". Кроу Ќе куцнуо по столу испред ®е. "Али погледаЌте - рукопис постав а многа пита®а, на коЌа Ќош увек нема одговора. У суштини, где су они сада... Ред?"
  
  "Ово никако ниЌе наЌве"а мистериЌа са коЌом се суочавамо", не слаже се Дигби. "ОваЌ план Ќе оно чему морамо да се окренемо уз сву журбу.
  
  Кроу Ќе уживао у победи ове конкретне манипулациЌе. "КОПЉА су ве" у Египту", потврдила Ќе. "Узети рукопис по номиналноЌ вредности и под претпоставком да су наша рана тумаче®а тачна Ќе оно где би требало да будемо.
  
  Дигби Ќе угризао до®у усну. "Ово Ќе све добро", рекао Ќе он, "али нас такође доводи до потпуног круга тамо где желимо да будемо. Сада се мора донети одлука, Кимберли.
  
  "Сада?" Била Ќе искрено изненађена. "Они не иду нигде и била би грешка склонити их са терена. Претпостав ам да сте разумели рукопис? Четири ко®аника? Послед®а четири оружЌа? Рат, осваЌа®е, глад, смрт. Ако Ќе ово валидна тврд®а, потребно Ќе да раде оно што наЌбо е раде."
  
  "Кимберли." Дигби протр а очи. "Ви и Ќа имамо потпуно различите погледе на то шта Ќе то."
  
  "Сигурно не можете оспорити ®ихове претходне успехе?"
  
  "Како дефинишете успех?" Дигби Ќе раширио руке на нечувено самозадово ан начин. "Да, неутралисали су неколико прет®и, али су то могли и СЕАЛ-ови, Рен¤ери, Одсек за специЌалне активности ЦИА-е, СОГ, маринци Раидерс..." Застао Ќе. "Видиш куда идем?"
  
  "Кажете да нам не треба СПИР."
  
  Дигби намерно заколута очима. "То се никада ниЌе догодило".
  
  Кроу Ќе требало више од секунде да размисли о намераваноЌ увреди. Погледала Ќе са ДигбиЌа на Глисона, али Ќе генерал одговорио само равнодушним, стоичким погледом, без сум®е спо аш®им изразом ®егове креативне црте. Било ЌоЌ Ќе Ќасно где Ќе СПИР успео. Глеесон то искрено ниЌе разумео, а Дигби Ќе тежио другачиЌем ци у.
  
  "За сада", рекла Ќе, "имамо само речи и извештаЌе, углавном гласине. ОваЌ тим Ќе ризиковао своЌе животе, губио  уде и жртвовао се изнова и изнова за ову зем у. Они имаЌу право да говоре."
  
  Дигби Ќе направио гримасу, али ниЌе рекао ништа. Кроу се завалио у столицу, уживаЌу"и у мирноЌ атмосфери коЌа Ќе Ќош увек прожимала четири угла собе у покушаЌу да остане усредсређен. єедан Ќе захтевао концентрациЌу и смиреност у раду са змиЌама отровницама.
  
  "Предлажем да поша ем  уде на ТерраЛеакс у покушаЌу да се заустави оваЌ ток информациЌа", рекла Ќе она. "Док се не утврди аутентичност овог налога. Шта "е се ускоро догодити", додала Ќе она. "ИстражуЌемо кубански бункер где Ќе ово пронађено. И пуштамо Тим СПЕАР-а да ради своЌ посао. Нико то не"е учинити брже."
  
  Генерал Глисон климну главом у знак слага®а. "Тамо су", прогунђао Ќе.
  
  Дигби ЌоЌ се затим широко осмехнуо, алудираЌу"и на мачку коЌа Ќе добила крему. "Прихватам све ваше предлоге", рекао Ќе. "Желим да останем у записнику да кажем да се не слажем са ®има, али сложи"у се. А заузврат, желим да прихватите моЌ мали предлог."
  
  Боже драги, не. "КоЌи од ®их?"
  
  "Ша емо други тим. Да их покриЌем и можда им помогнем."
  
  Кроу Ќе знао шта говори. "Покрити" Ќе значило посматрати, а "помагати" Ќе врло вероватно значило извршити.
  
  "КоЌи тим?"
  
  "СЕАЛ тим 7. ПриближаваЌу се."
  
  "Невероватан." Кроу Ќе одмахнула главом. "Имамо два наша наЌбо а тима у истоЌ области у исто време. Како се то догодило?
  
  Дигби Ќе успео да остане равнодушан. "Чиста случаЌност. Али морате се сложити да су два бо а од Ќедног."
  
  "Добро". Кроу Ќе знао да нема другог избора осим да пристане. "Али ни под коЌим околностима се ова два тима не"е састати. Не из било ког разлога. Прекид узбуне?"
  
  "Само ако свет зависи од тога." Дигби се осмехнуо, избегаваЌу"и пита®е и наводе"и Глисона да сте®е.
  
  "Останите професионални", рекао Ќе Глисон. "Могу имати седам у правом подручЌу за неколико сати. Под условом да ускоро завршимо са овим."
  
  "Размислите о томе." Кроу се уздржао да каже пару да не дозволи да их врата ударе у гузу на изласку. За СПЕАР, ниЌе могло постати озби ниЌе. За човека коЌи Ќе убио Џошуу Видала, то Ќе било брутално. За ®у Ќе то могло бити било шта од наведеног и горе. Али прво, спасимо свет, помислила Ќе.
  
  Опет.
  
  
  ПОГЛАВЉЕ ДВА
  
  
  АлександриЌа лежи у своЌ своЌоЌ модерноЌ слави иза стакленог прозора; напредна бетонска метропола окружена светлуцавим морем, обележена палмама и хотелима, закрив еном обалом и невероватно импресивном АлександриЌском библиотеком.
  
  Сигурна ку"а ЦИА-е гледала Ќе на шест саобра"аЌних трака коЌе су полако кривудале око прамца обале. Сав приступ климавом балкону спо а био Ќе ограничен тешким стаклом и решеткама. Само Ќе главни салон пружао било какве знаке удобности; кухи®а Ќе била мала и импровизована, две спава"е собе су одавно постале челичне кавезе. Само Ќедна особа Ќе радила у сигурноЌ ку"и са пуним радним временом, а он Ќе очигледно био изван своЌе зоне удобности.
  
  Алициа Ќе наручила шо у кафе. "ХеЌ човече, ово су четири црне, две са млеком, три са каЌмаком и Ќедна са укусом цимета. Прим ено к зна®у?"
  
  "єа не..." Мушкарац од тридесет и нешто са наочарима танких оквира и чупавим обрвама бесно Ќе трепнуо. "єа не... кувам кафу. Да ли разумеш ово?
  
  "Ти не разумеш? Па, шта дођавола радиш овде?"
  
  "Веза. Локални контакт. Ку"на помо"ница. Ќа-"
  
  Алициа Ќе напето сузила очи. "Ку"на помо"ница?"
  
  "Да. Али не овако. єа..."
  
  Алициа се окрену. "єеби га, човЌече. Ти не намешташ кревете. Не куваш кафу. За шта те дођавола пла"амо?"
  
  ДреЌк Ќе дао све од себе да игнорише Енглески®у, уместо тога фокусираЌу"и се на сусрет између Смита и Лорен. Нев Иоркер Ќе био спреман и одлетео Ќе у Египат у тренутку када Ќе нова прет®а од помало алармантне постала приоритетна. СтоЌе"и у центру собе спуштене косе и разиграног израза лица, била Ќе спремна да ажурира тим, али када Ќе Смит пришао Лорен, читав низ емоциЌа Ќе обрушио на ®у.
  
  "Не сада", одмах Ќе одговорила.
  
  "Жив сам", зарежао Ќе Смит. "Мислио сам да би могао бити заинтересован."
  
  Уместо да се врати, Лаурен Ќе дубоко удахнула. "Бринем за тебе сваки дан, сваки минут. ВеруЌем. Да ли ти се свиђа, Смит?"
  
  ВоЌник Ќе отворио уста да приговори, али АлисиЌа Ќе спретно интервенисала. "Проклетство, зар ниси чуо? Његово име Ќе Ланцелот. Он то више воли него Смит. Сада га сви тако зовемо."
  
  Лорен Ќе ухва"ена неспремна по други пут за минут. "Ланце-а-шта? НиЌе ли то име старог витеза?"
  
  "Наравно", рекла Ќе Алициа сре"но. "Исти тип коЌи Ќе починио неверство са кра евом женом.
  
  "Хо"еш да кажеш да треба да бринем? Или те брига?"
  
  Алиша Ќе зурила у Смита. "Не. Ако те изгуби, наЌбо е "е добити бабуна, а у Египту нема црвеноликих маЌмуна." Погледала Ќе по соби упитним погледом. "Бар не изван ове собе."
  
  Маи Ќе сада стаЌала поред Лорен, након што Ќе двапут проверила безбедносни систем сигурне ку"е. "Да ли треба да ухватимо корак са операциЌом? Ва да Ќе зато Лорен овде?"
  
  "Да да". ЊуЌорчанка се брзо прибрала. "Желите ли сви да седнете? Може потраЌати неко време".
  
  Иорги Ќе нашао празно место. ДреЌк Ќе сео на наслон столице, паж иво разгледаЌу"и просториЌу. Било му Ќе Ќасно, посматраЌу"и са стране, како су се Дал и Кензи зближили, како Ќе ХеЌден измакла КинимакиЌу, и, на сре"у, како Алиша и МеЌ сада више прихватаЌу присуство Ќедне друге. ДреЌк Ќе осетио велико олакша®е због овог исхода, али следе"а велика ствар се спремала да се деси. Иорги Ќе остао скоро потпуно неми од свог откри"а пре само три дана.
  
  єа сам таЌ коЌи Ќе хладнокрвно убио своЌе родите е.
  
  Да, ово Ќе поткопала слав е, али нико ниЌе вршио притисак на Русе. Заиста се потрудио да призна шта Ќе урадио; Сада му Ќе требало времена да преточи се"а®е у стварне речи.
  
  Лаурен Ќе изгледала помало неприЌатно да стоЌи на челу собе, али када се Смит одмакнуо, почела Ќе да говори. "Прво, можда имамо траг о томе где се налази ТаЌлер Веб. Запамтите - обе"ао Ќе да "е бити откривено Ќош таЌни?"
  
  ДреЌк Ќе ово добро запамтио. Од тада су забринути због могу"их последица. Или су бар два или три била.
  
  "Али сада немамо времена за то. КасниЌе, надам се да "емо сви мо"и да идемо на пут. Али ово... ова нова прет®а Ќе почела када Ќе организациЌа ТерраЛеакс поставила читаву гомилу докумената на Интернет. Она се трзнула. "Више као физичка бомба бачена на дигиталну подлогу. Сви документи су били руком писани, Ќасно фанатични и чисто самоувеличаваЌу"и. Редовно старо сме"е. Запослени ТерраЛеакса пронашли су их у старом бункеру на Куби, нешто што Ќе остало од пре неколико децениЌа. Чини се да Ќе бункер некада био седиште групе лудака коЌи су себе назвали Орденом послед®ег суда."
  
  "Звучи као пуно смеха", рекао Ќе ДреЌк.
  
  "Наравно да Ќесте. Али у ствари, ствари постаЌу много горе. Сви ти  уди су били ратни злочинци коЌи су побегли из нацистичке Немачке и крили се на Куби. Сада, као што сви знате, лакше Ќе направити листу чудних сра®а коЌа нацисте нису занимала него списак онога што су они били. ОваЌ Ред Ќе створен да пренесе ствари буду"им генерациЌама. Да су ухва"ени или убиЌени, желели би да имаЌу неку величанствену резонанцу негде у буду"ности.
  
  "И кажете да га имаЌу?" упитала Ќе ХеЌден.
  
  "Па, не Ќош. Ништа ниЌе доказано. Орден се састоЌао од два генерала, две утицаЌне владине личности и два богата бизнисмена. ЗаЌедно би имали значаЌну мо" и ресурсе."
  
  "Како знамо ово?" упитала Ќе Маи.
  
  "Ох, нису ништа крили. Имена, догађаЌи, места. Све ово стоЌи у документима. И ТерраЛеакс Ќе следио ®ихов пример", Лорен Ќе одмахнула главом, "као и они."
  
  "Хо"еш да кажеш да сви знаЌу?" ДреЌк Ќе тихо рекао. "Свака проклета организациЌа на свету? Сра®е." Окренуо Ќе главу према прозору, као да посматра цео свет напо у, коЌи се зближава.
  
  "Дотични документ ниЌе у потпуности завршен", почела Ќе Лорен.
  
  Алициа Ќе фркнула. "Осим ако, наравно, ниЌе тако."
  
  "Дакле, немамо све информациЌе. Можемо само претпоставити да ови ратни злочинци, коЌи су нестали са лица зем е пре неких двадесет седам година, нису добили прилику да заврше своЌ посао.
  
  "Нестала?" промрм а Дал, лагано се помераЌу"и с ноге на ногу. "Обично се ради о таЌноЌ полициЌи. Или специЌалне снаге. Има смисла Ќер су они били ратни злочинци."
  
  Лорен климну главом. "Ово Ќе консензус. Али онаЌ коЌи Ќе "нестао" ниЌе помислио да тражи таЌни бункер.
  
  "Онда вероватно САС." Дал Ќе погледао ДреЌка. "Дебела копилад."
  
  "Барем се наше специЌалне снаге не зову АББА.
  
  Кинимака приђе прозору да погледа. "Звучи као маЌка свих грешака", затут®ао Ќе у своЌу чашу. "Дозво авам да се ове информациЌе слободно шире. Колико "е влада тражити ово у исто време?"
  
  "НаЌма®е шест", рекла Ќе Лорен. "О чему знамо. До сада би могло бити више од овога. Трка Ќе почела када сте ви завршили у Перуу."
  
  "Завршавате?" поновио Ќе Смит. "Спасили смо животе."
  
  Лорен Ќе слегнула раменима. "Нико те не криви за ово."
  
  ДреЌк се Ќасно се"ао Смитових понов ених захтева да пожури дођавола током послед®е мисиЌе. Али сада ниЌе било време да се покрене ово пита®е. Уместо тога, тихо Ќе привукао паж®у ЊуЌоркера.
  
  "Дакле", рекао Ќе. "Зашто нам не кажете тачно шта Ќе оваЌ поредак суд®ег дана планирао и како планира да уништи свет?"
  
  Лорен Ќе дубоко удахнула. "Онда Ќе у реду. Надам се да сте спремни за ово."
  
  
  ГЛАВА ТРЕ"А
  
  
  "Преко шпиЌунских сателита, скривених агената и камера, беспилотних летелица, НСА... да се тако каже, знамо да се наЌма®е шест других зема а утркуЌу ко "е прве прона"и четири угла зем е. Американци..." застала Ќе, размиш аЌу"и, "па... пошто сте Американци... желите да стигнете тамо пре других. Не само због престижа, ве" и зато што Ќедноставно не можемо да кажемо шта "е неко други урадити са оним што пронађе. Осе"аЌ Ќе... шта ако Израел пронађе таЌног убицу унутар зем е? Шта ако Кина пронађе сва четири?"
  
  "Дакле, ово су потврђене зем е коЌе учествуЌу у проЌекту?" упита Кенси тихо. "Израел?"
  
  "Да. Плус Кина, Француска, Шведска, РусиЌа и Велика БританиЌа.
  
  ДреЌк Ќе помислио да можда познаЌе неке од  уди коЌи су умешани. Било Ќе погрешно што Ќе морао да ради против ®их.
  
  "Тешко", рекао Ќе. "КоЌа су тачна наређе®а?"
  
  Лорен Ќе проверила своЌ лаптоп да се увери. "Садрже ужасно много 'без грешке' и 'по сваку цену'.
  
  "Они то виде као глобалну прет®у", рекао Ќе ХеЌден. "Што да не? Увек Ќе остало само неколико дана до следе"е апокалипсе."
  
  "А ипак", рекао Ќе ДреЌк, "сви смо у суштини на истоЌ страни."
  
  ХеЌден Ќе трепнула према ®ему. "Вау. Престани да се дрогираш, човече."
  
  "Не, мислио сам..."
  
  "Превише удараца га Ќе коначно излудило." Дахл се насмеЌао.
  
  ДреЌкове очи су се рашириле. "Зачепи уста." Направио Ќе паузу. "Да ли сте се распитивали о свом єоркширу? У сваком случаЌу, оно што сам мислио Ќе да смо сви специЌалци. Изрежите од исте тканине. Сигурно не би требало да Ќуримо Ќедни друге широм света."
  
  "Слажем се", рекао Ќе ХеЌден без емоциЌа. "Па с ким "еш о томе разговарати?"
  
  ДреЌк рашири руке. "Председник Кобурн?"
  
  "Прво бисте морали да прођете поред министра одбране. И други. Кол Ќе окружен не само физичким зидовима, а неки од ®их нису без зубаца.
  
  "Не"е сви тимови играти приЌате ске утакмице", самоуверено Ќе додао Кензи.
  
  "Сигурно". ДреЌк Ќе попустио и сео. "Извини, Лаурен. Настави."
  
  "єел тако. Дакле, сви су прочитали процурела документа. Ве"ина Ќе нацистичко сра®е, да будем искрен. И читам ово дословно. Страница названа по овоЌ несре"ноЌ групи, под насловом "Наредба Страшног суда", Ќасно указуЌе на такозвана "почивалишта" Четири ко®аника: Рат, ОсваЌа®е, Глад и Смрт".
  
  "Из к®иге Откриве®а?" упитала Ќе ХеЌден. "Она четири ко®аника?"
  
  "Да." Лорен Ќе климнула главом, и да е прегледаваЌу"и многе белешке коЌе су потврдили неки од наЌбо их штребера у Америци. "єаг®е БожиЌе отвара прва четири од седам печата, коЌи рађаЌу четири створе®а коЌа Ќашу на белим, црвеним, црним и бледим ко®има. Наравно, годинама су били везани за све и изнова су тумачени у популарноЌ култури. Они су чак описани као симбол Римског царства и ®егове касниЌе историЌе. Али хеЌ, нацисти су могли да се играЌу са тим како год желе, зар не? Сада Ќе можда наЌбо е да дам ово. Извукла Ќе гомилу папира из своЌе актовке, изгледаЌу"и пословниЌе него што Ќу Ќе ДреЌк икада видео. Интересантна промена за Лорен, коЌу Ќе, чини се, прихватила к срцу. Брзо Ќе бацио поглед на папир.
  
  "Да ли Ќе ово ствар коЌа Ќе све поцрнела? Ред?
  
  "Да, прочитаЌте ово."
  
  Дал Ќе то прочитао наглас док су други то схватили.
  
  "На четири угла Зем е пронашли смо Четири ко®аника и изложили им план за Ред Послед®ег Суда. Они коЌи преживе Суд®и крсташки рат и ®егове последице "е с правом владати. Ако ово читате, изгубили смо се, па читаЌте и пратите са опрезом. Наше послед®е године протекле су у склапа®у послед®а четири оружЌа светских револуциЌа: рата, осваЌа®а, глади и смрти. УЌеди®ени, уништи"е све владе и отворити нову буду"ност. Бити спреман. Нађи их. ПутуЌте на четири угла Зем е. Пронађите места за одмор Оца стратегиЌе, а затим и Кхагана; наЌгори ИндиЌанац коЌи Ќе икада живео, а затим и Бич БожиЌа. Али ниЌе све како изгледа. Посетили смо Кхаган 1960. године, пет година након завршетка, став аЌу"и Цонкуест у ®егов ковчег. Пронашли смо Бич коЌи чува истински Послед®и суд. А Ќедина шифра за убиЌа®е Ќе када су се поЌавили Ко®аници. На Очевим костима нема идентификационих знакова. ИндиЌанац Ќе окружен оружЌем. Поредак послед®ег суда сада живи кроз вас и влада"е заувек."
  
  Драке Ќе све то упио. Много трагова, много истина. Пуно посла. Међутим, Дал га Ќе првим коментаром победио на удару. "Устао? Не"е ли се побунити?
  
  "Да, изгледа да нешто ниЌе у реду." Лаурен се сложила. "Али то ниЌе грешка у куца®у."
  
  Маи Ќе прокоментарисао: "Изгледа да показуЌе редослед гледа®а, иако суптилно.
  
  Лорен климну главом у знак слага®а. "Ово Ќе истина. Али да ли такође разумете зашто ова места зову 'места за одмор'? Не гробнице или гроб а или шта ве"?"
  
  "НиЌе све како изгледа", прочитао Ќе Дал наглас.
  
  "Да. єасно Ќе да Ќе потребно Ќош много истражива®а."
  
  "ИндиЌанац Ќе окружен оружЌем", прочитала Ќе Алиша наглас. "Шта то, дођавола, значи?"
  
  "ХаЌде да не идемо превише испред себе", рекао Ќе ХеЌден.
  
  "ВеруЌе се да Ќе зна®е о свим овим послед®им почивалиштима умрло са нацистичким наређе®ем. рекла Ќе Лаурен. "Можда су планирали нешто да сниме. Можда Ќе то кодира®е. Или преноше®е зна®а на друге генерациЌе. Не знамо сигурно, али знамо да Ќе то све што треба да наставимо", слегнула Ќе раменима, "и сви су у истом чамцу. Загледала се у ДреЌка. "Чамац. Сплав за прежив ава®е. Схватили сте идеЌу."
  
  єоркширац поносно климну главом. "Наравно да желим. САС може да натера камен да лебди."
  
  "Па, на кога год да налетимо, они имаЌу исте трагове као и ми", рекао Ќе ХеЌден. "А да почнемо?"
  
  Кинимака се окрену од прозора. "На четири угла зем е?" упитао. "Где се налазе?"
  
  Соба Ќе изгледала празно. "Тешко Ќе ре"и", рекао Ќе Дал. "Када Ќе зем а округла."
  
  "У реду, шта кажете на првог єахача кога су споменули. ОваЌ отац стратегиЌе." Кинимака Ќе ушао у собу, блокираЌу"и сву светлост са прозора иза себе. "КоЌе референце имамо за то?"
  
  "Као што можете очекивати", Лорен Ќе куцнула по екрану, "тхинк танк код ку"е такође ради ово..." ОдвоЌила Ќе тренутак да прочита.
  
  ДреЌк Ќе искористио исти тренутак да размисли. Лауренино поми®а®е "тхинк танка код ку"е" само Ќе разЌаснило оно чега нема.
  
  Карин Блаке.
  
  Наравно, време Ќе пролетело док сте били део СПЕАР тима, али давно Ќе прошао дан или чак неде а када Ќе Карин требало да буде дежурна. Сваки пут када би одлучио да Ќе контактира, нешто га Ќе зауставило - било да Ќе то гомила неприЌате а, светска криза или ®егов сопствени захтев да не буде досадан. Карин Ќе био потребан ®ен простор, али...
  
  Где Ќе она дођавола?
  
  Лорен Ќе почела да говори, а мисли о Карин су поново морале да се оставе по страни.
  
  "Чини се да Ќе историЌска личност била позната као отац стратегиЌе. Ханибал".
  
  Смит Ќе изгледао несигурно. "КоЌи од ®их?"
  
  Алициа Ќе стиснула усне. "Ако Ќе ово фраЌер ЕнтониЌа Хопкинса, не"у напустити ову собу.
  
  "Ханибал Барка Ќе био легендарни воЌсковођа из Картагине. Рођен 247. пре Христа, он Ќе био човек коЌи Ќе водио читаву воЌску, ук учуЌу"и ратне слонове, преко ПиринеЌа и Алпа у ИталиЌу. Имао Ќе способност да идентификуЌе своЌе предности и слабости своЌих неприЌате а и победио Ќе многе римске савезнике. єедини начин на коЌи Ќе на краЌу ниЌе успео Ќе када Ќе неки момак научио своЌу бри антну тактику и развио начин да их употреби против ®ега. Било Ќе то у Картагини".
  
  "Дакле, оваЌ тип Ќе отац стратегиЌе?" - упитао Ќе Смит. "ОваЌ Ханибал?"
  
  "Сматра се за Ќедног од наЌве"их воЌних стратега у историЌи и за Ќедног од изузетних генерала антике заЌедно са Александром Великим и Цезаром. Звали су га оцем стратегиЌе Ќер Ќе ®егов наЌве"и неприЌате , Рим, на краЌу усвоЌио ®егову воЌну тактику у своЌе планове.
  
  "Ово Ќе победа", рекао Ќе Дал, "ако Ќе икада и постоЌала."
  
  Лорен климну главом. "Бо е. Ханибал се сматрао таквом но"ном мором за Рим да су ту изреку користили кад год би се десила нека катастрофа. Преведено, то значи да Ќе Ханибал на капиЌи! Латинска фраза Ќе постала општеприхва"ена и користи се и данас."
  
  "Назад на ред", подстакао их Ќе ХеЌден. "Како се уклапа?"
  
  "Па, можемо са сигурнош"у ре"и да Ќе Ханибал Ќедан од Четири ко®аника. Осим што Ќе очигледно Ќахао ко®а, кроз историЌу су га називали оцем стратегиЌе. То значи да Ќе Он Рат, први ко®аник. Он Ќе сигурно донео рат у Римско царство."
  
  ДреЌк Ќе скенирао текст. "Овде пише да су план за Наредбу суд®ег дана поставили Ко®аници. Можемо ли претпоставити да Ќе Ред закопао разорно оружЌе у Ханибалов гроб? Оставити ово за следе"у генерациЌу?"
  
  Лорен климну главом. "То Ќе општи осе"аЌ. ОружЌе у сваком гробу. У сваком кутку зем е постоЌи гроб."
  
  Кинимака подиже обрву. "Што, опет, има смисла колико и сук®а од траве.
  
  ХеЌден му Ќе махнуо руком да престане. "Заборави", рекла Ќе. "За сад. Сигурно би човек попут Ханибала требало да има гробницу или маузолеЌ?"
  
  Лорен се завалила у столицу. "Да, овде се ствари компликуЌу. єадни стари Ханибал Ќе прогнан и умро Ќе бедном смр"у, вероватно од отрова. Сахра®ен Ќе у необележеноЌ гробници".
  
  ДреЌкове очи су се рашириле. "Сра®е".
  
  "То те тера на размиш а®е, зар не?"
  
  "Имамо ли локациЌу?" упитала Ќе Маи.
  
  "Ох да". Лаурен се насмешила. "Африка".
  
  
  ЧЕТВРТО ПОГЛАВЉЕ
  
  
  Алициа Ќе отишла до бочног ормари"а и извукла флашу воде из мини фрижидера на врху. Почетак нове операциЌе Ќе увек био стресан. Њена Ќача страна била Ќе борбеност; међутим, овога пута им Ќе очигледно био потребан план. ХеЌден се ве" придружио Лорен на лаптопу, а Смит Ќе покушавао да изгледа заинтересовано, без сум®е зато што Ќе ЊуЌорчанин преузимао другу улогу. О да, и зато што ниЌе у затвору у посети лудом терористу.
  
  Алиша Ќе имала своЌе миш е®е, али Ќе тешко разумела Лоренину логику. Ипак, ниЌе било ®ено место да суди, не после живота коЌи Ќе ве" водила. Лорен Фокс Ќе била дово но мудра и прониц ива да види шта долази.
  
  Надам се. Алициа Ќе попила пола флаше, а затим се окренула ДреЌку. єоркширац Ќе тренутно стаЌао поред Дала и КенсиЌа. Хтела Ќе да уђе када се у ®еноЌ близини зачуло крета®е.
  
  "О, здраво єоги. Како тамо стоЌе ствари?
  
  "Добро". Руски лопов Ќе у депресиЌи откако Ќе изненада разоткривен. "Мислиш ли да ме сада мрзе?"
  
  "СЗО? Они? Шалиш се? Нико те не осуђуЌе, поготово Ќа. НасмеЌала се и погледала около. "Или маЌ. Или Драке. А посебно не Кензи. Кучка вероватно има тамницу пуну гадних малих таЌни."
  
  "О ТОМЕ".
  
  "НиЌе баш твоЌа гадна мала таЌна." Сра®е! "ХеЌ, Ќош увек покушавам да се променим овде. Не знам ништа о навиЌа®у."
  
  "єа то видим".
  
  Пружила Ќе руку: "Дођи овамо!" - и Ќурнуо му у главу када Ќе измакнуо, покушаваЌу"и да се ухвати за главу. єорги Ќе скочио до краЌа собе, светлих ногу. Алициа Ќе видела узалудност потере.
  
  "Следе"и пут, дечко."
  
  ДреЌк Ќе посматрао како се приближава. "Знаш, он те се боЌи."
  
  "Нисам мислио да се дете ничега плаши. Не после боравка у том руском затвору и подиза®а зидова. Онда сазнаш да се он тога боЌи." Ударила се по глави.
  
  "НаЌмо"ниЌе оружЌе од свих", рекао Ќе Дал. "Само питаЌте Ханибала."
  
  "Ох, Торсти збиЌа шале. ХаЌде сви да се окренемо календару. Али озби но", додала Ќе Алиша. "Дете треба да проговори. Нисам бо е квалификован."
  
  лаЌала Ќе Кенси. "Стварно? єа сам запа®ена".
  
  "Да ли сте поменути у ВебовоЌ изЌави? О да, мислим да Ќесте."
  
  Израелац Ќе слегнуо раменима. "Тешко спавам но"у. Па шта?"
  
  "Зато", рекла Ќе Алиша. "Ништа."
  
  "Претпостав ам из истог разлога као и ти."
  
  Завладала Ќе дубока тишина. Дал Ќе срео ДреЌков поглед преко женских глава и благо се наклонио. ДреЌк Ќе брзо скренуо поглед, не омаловажаваЌу"и жене, али не желе"и да их повуку низ бунар беде. Алиша Ќе подигла поглед док Ќе ХеЌден почео да говори.
  
  "У реду", рекао Ќе ®ихов шеф. "Бо е Ќе него што Ќе Лаурен првобитно мислила. Ко Ќе за путова®е на Хелеспонт?
  
  Алициа Ќе уздахнула. "Звучи савршено за оваЌ проклети тим. ПриЌави ме."
  
  
  * * *
  
  
  Прво хеликоптером, а потом и глисером, екипа СПЕАР Ќе пришла Дарданелима. Сунце Ќе ве" тонуло према хоризонту, светлост се из сЌаЌне кугле претворила у панорамску траку у позадини и хоризонталну косу. ДреЌк се Ќедва пребацуЌе са Ќедног на други начин транспорта током неравне вож®е, и нашао Ќе времена да се задиви како су пилоти безбедно прошли дан. АлисиЌа Ќе, док Ќе била поред ®ега у хеликоптеру, мало разЌаснила своЌа осе"а®а.
  
  "ХеЌ  уди, да ли мислите да оваЌ тип покушава да нас убиЌе?"
  
  Кинимака, чврсто привезан и држе"и се за онолико резервних каишева колико Ќе могао, рекао Ќе кроз стиснуте зубе: "Прилично сам сигуран да мисли да одскачу.
  
  КомуникациЌе су биле потпуно оперативне и отворене. Тишина Ќе испунила ваздух док Ќе ®ихов тим прегледао оружЌе коЌе Ќе испоручила ЦИА. ДреЌк Ќе пронашао уобичаЌене осум®ичене, међу коЌима су Глоцкс, ХКС, борбени ножеви и асортиман граната. Обезбеђени су и уређаЌи за но"но осматра®е. Само неколико минута касниЌе, ХеЌден Ќе почео да прича преко комуникатора.
  
  "Дакле,  уди, време Ќе да размотримо Ќош Ќедан, личниЌи аспект ове мисиЌе. Такмичарски тимови. ЦИА и да е каже да их има шест, па будимо захвални да ниЌе много више. АлександриЌска "елиЌа стално прима информациЌе коЌе стижу из "елиЌа ЦИА-е широм света, од НСА и таЌних агената. Они ми преносе све релевантне чи®енице..."
  
  "Ако Ќе то у ®иховом наЌбо ем интересу", убацила се Кенси.
  
  ХеЌден се накаш ао. "Разумем да сте имали лоша искуства са владиним агенциЌама, а ЦИА добиЌа веома лошу штампу, али Ќа сам радио за ®их. И барем сам добро урадио своЌ посао. ИмаЌу читаву нациЌу коЌу треба да штите. Будите сигурни да "у вам дати чи®енице."
  
  "Питам се шта ЌоЌ подиже сук®у", шапнула Ќе Алиша преко комуникатора. "Сигуран сам да то ниЌе проклето добро."
  
  Кенси Ќе зурила у ®у. "Шта би могло бити добро да ти се сук®а подиже?"
  
  "Не знам". Алициа Ќе брзо трептала. "Уста ЏониЌа Депа?"
  
  ХеЌден Ќе прочистила грло и наставила. "Шест тимова специЌалних снага. Тешко Ќе ре"и ко Ќе саосе"аЌан, а ко потпуно неприЌате . Не претпостав аЌ. Морамо се према свима односити као према неприЌате има. НиЌедна од зема а коЌе знамо да Ќе умешана у ово не"е то признати. Разумем да можда познаЌете неке од ових момака, али песма остаЌе иста."
  
  Када Ќе ХеЌден застао, ДреЌк Ќе помислио на британски контингент. САС Ќе имао доста пукова и он Ќе био одсутан много година, али свет ултра-елитних воЌника ипак ниЌе био баш велики. ХеЌден Ќе био у праву што Ќе сада говорио о потенциЌалним конфронтациЌама и резервама, уместо да га они затекну неспремног на боЌном по у. Дал би могао бити заинтересован за шведски контингент, а Кензи за израелски. Браво, тамо ниЌе било традиционалног америчког присуства.
  
  "Не могу да замислим да Ќе Кина приЌате ска", рекао Ќе он. "Ни РусиЌа."
  
  "Овом брзином", рекла Ќе Маи, гледаЌу"и кроз прозор. "Они "е бити облици у мраку."
  
  "Да ли имамо идеЌу о тренутноЌ ситуациЌи у свакоЌ зем и?" - питао Ќе Дал.
  
  "Да, управо сам кренуо ка овоме. Колико можемо да зак учимо, Швеђани су уда ени неколико сати. Французи су Ќош код ку"е. Мосад Ќе наЌближи, веома близу."
  
  "Наравно", рекао Ќе Дал. "Нико заиста не зна куда иду."
  
  ДреЌк се благо накаш ао. "Да ли покушавате да оправдате неуспели покушаЌ Шведске?"
  
  "Сада звучите као да сте на ЕвровизиЌи. И нико ниЌе поменуо БританиЌу. Где се налазе? єош куваш чаЌ?" Дал Ќе подигао замиш ену шо у, а мали прст му Ќе вирио под углом.
  
  То Ќе била фер тачка. "Па, Шведска Ќе вероватно почела уназад."
  
  "Барем су почели."
  
  "Момци", умешао се ХеЌден. "Не заборавите да смо и ми део овога. А Вашингтон очекуЌе да победимо.
  
  Драке се насмеЌао. Дал се нацерио. Смит Ќе подигао поглед док Ќе Лорен почела да говори.
  
  "Заним ив додатак свему овоме Ќе да неке од ових зема а жестоко протестуЌу против било какве интервенциЌе. Наравно, ниво сра®а Ќе увек висок, али могли бисмо да се носимо са неким непоштеним елементима."
  
  "Незванично? Сплинтер групе?" - упитао Ќе Кинимака.
  
  "То Ќе могу"е."
  
  "То нас само вра"а на основне информациЌе", рекао Ќе ХеЌден. "Сви су неприЌате ски расположени."
  
  ДреЌк се питао шта Ќе Смит могао да помисли о ®еноЌ изЌави. єош у Куску, Џошуа Ќе био неприЌате ски расположен, али пошто ®егова смрт ниЌе била одобрена од стране владе и ®ихов боравак у зем и се стално ме®ао и оспоравао, нико ниЌе знао шта "е се догодити. Смрт овог човека била Ќе несре"ан случаЌ, али узрокована непаж®ом и претераном ревнош"у. Да, био Ќе паразит и убица, али околности су биле другачиЌе.
  
  После хеликоптера напунили су чамце. Обучени у црно, камуфлираних лица, глатко скачу"и по водама Хелеспонта, но" Ќе коначно испу®ена тамом. Пут коЌим су кренули био Ќе празан, светла су треперила иза далеке обале. Хелеспонт Ќе био важан канал коЌи чини део границе између Европе и АзиЌе. Уски мореуз, Галипо и се налазио на ®еговим северним обалама, док Ќе ве"ина ®егових других граница била релативно ретко насе ена. Док су клизили кроз воду, ХеЌден и Лорен су користиле своЌ комуникатор.
  
  "Ханибал никада ниЌе имао гроб, чак ни оби ежЌе гроба. После блиставе кариЌере, оваЌ легендарни генерал преминуо Ќе готово сам, отрован у дубокоЌ старости. Па како прона"и необележени гроб?"
  
  ДреЌк Ќе подигао поглед док Ќе Лорен застала. Да ли их Ќе питала?
  
  Смит Ќе храбро кренуо да пронађе реше®е. "Сонар?"
  
  "Могу"е Ќе, али морате имати прилично добру идеЌу о томе где да тражите", одговорио Ќе Дал.
  
  "Пронашли су неЌасан документ, документ за снима®е, да, али изгуб ен у времену", рекао Ќе ХеЌден. "Судбина Ханибала Ќе увек иритирала оне коЌи су волели хероЌа коЌи се супротстав ао римском империЌализму. єедна таква особа Ќе био председник Туниса, коЌи Ќе посетио Истанбул шездесетих година. Током ове посете, Ќедино што Ќе желео Ќе да може да понесе Ханибалове остатке са собом у Тунис. Ништа друго ниЌе било важно. Турци су на краЌу мало попустили и повели га са собом на кратко путова®е."
  
  "Шездесете?" Дахл Ќе рекао. "НиЌе ли тада ратни злочинци почели да куЌу своЌ гадни мали план?"
  
  "Више као". рекао Ќе ХеЌден. "Након што су се настанили на Куби и започели нови живот. Тада Ќе ®ихов нови поредак траЌао скоро двадесет година."
  
  "Доста времена за креативност", рекла Ќе Алиша.
  
  "И изабери за ®их Четири ко®аника", додала Ќе Маи. "Ханнибал - Ратни ко®аник? Има смисла. Али ко су дођавола ОсваЌа®е, глад и смрт? И зашто су Дарданели у Африци Ќедан од четири кардинална правца?"
  
  "Добра поента", поновила Ќе Алиша МеЌ, што Ќе натерало ДреЌка да удвостручи своЌе напоре. "Мораш да вратиш ту малу капицу за размиш а®е, Фокси."
  
  Лаурен се насмешила. ДреЌк Ќе могао да зак учи по тону ®еног гласа. "Тако су Турци, посебно постиђени сопственим непоштова®ем Ханибала, одвели туниског председника на Ќедно место на Хелеспонту. Пише 'на брду где Ќе трошна зграда'. Ово Ќе познато почивалиште Ханибала Барке."
  
  ДреЌк Ќе чекао, али више информациЌа ниЌе стигло. "А ипак", рекао Ќе, "то Ќе било пре тридесет година.
  
  "Тамо Ќе стаЌао тако дуго", рекла Ќе Лорен, "и Турци су без сум®е поставили неку врсту почасне страже.
  
  ДреЌк Ќе изгледао сум®иво. "Уистину, то би могао бити само почасни гроб."
  
  "Тамо су одвели председника Туниса, Мета. Чак Ќе узео бочице песка коЌе су му оверили ®егови телохраните и, називаЌу"и их 'песком из Ханибаловог гроба' по повратку ку"и. Да ли би у тоЌ ситуациЌи, те године, Турци заиста преварили председника Туниса?"
  
  ДреЌк климну напред ка тамноЌ кривини обале коЌа се приближавала. "Сазна"емо."
  
  
  ПЕТО ПОГЛАВЉЕ
  
  
  ДреЌк Ќе помогао да се глисер боЌе самура извуче из воде, привезао га за оближ®и део старог корена и монтирао ванбродски мотор. МеЌ, Алиша и Смит су пожурили да поставе испоставу. Кинимака Ќе уз Далову помо" подигао тешке ранчеве. ДреЌк осети песак испод чизама. Ваздух Ќе мирисао на зем у. Таласи су силовито Ќурнули на обалу са ®егове леве стране, давали замах чамцима. НиЌедан други звук ниЌе прекинуо тишину док су коп аници правили рачун.
  
  ХеЌден Ќе држао преносиви ГПС навигатор. "Добро. Програмиране су ми координате. Да ли смо спремни да кренемо?"
  
  "Спремни", уздахнуло Ќе неколико гласова као одговор.
  
  ХеЌден Ќе кренуо напред, а ДреЌк се сместио иза ®ега, прелазе"и живи песак под ®еговим ногама. Стално су скенирали подручЌе, али други извори светлости нису били вид иви. Можда су ипак први стигли. Можда су се други тимови уздржали, препуштаЌу"и неком другом да преузме све тешке послове. Можда су их чак и сада посматрали.
  
  Могу"ности су биле бескраЌне. ДреЌк Ќе климнуо АлисиЌи док су пролазили и Енглески®а се придружила реду. "МаЌ варира са Ќедне стране на другу."
  
  "Шта Ќе са Смитом?" - Питао сам.
  
  "єа сам овде. Пут Ќе чист".
  
  О да, али идемо у унутраш®ост, помислио Ќе ДреЌк, али ништа ниЌе рекао. Меки песак Ќе уступио место тврдо набиЌеноЌ зем и, а затим су се попели на насип. Високи само неколико стопа и са косим врхом, убрзо су прешли пусти®ску границу и нашли се на равном комаду зем е. ХеЌден Ќе показао пут и они су прешли голу пустош. Сада нема потребе за постав а®ем стражара. Могли су да виде ми ама, али МеЌ и Смит су остали да е, пове"аваЌу"и своЌ домет гледа®а.
  
  ГПС екран Ќе нечуЌно трептао, воде"и их све ближе мети, а тамни лук но"и величанствено се протезао изнад ®их. Са толико простора, небо Ќе било огромно; звезде се Ќедва виде, а месец Ќе си"ушна пруга. Десет минута се претворило у двадесет, па у тридесет, а они су и да е ходали сами. ХеЌден Ќе остао у контакту преко комуникатора и са тимом и са АлександриЌом. ДреЌк Ќе дозволио да га околина унесе у себе, удишу"и назуб ени ритам природе. Звуци животи®а, поветарац, шушта®е зем е - све Ќе било ту, али ништа неприкладно. Схватио Ќе да тимови против коЌих се боре могу бити добри као они, али Ќе веровао своЌим способностима и способностима своЌих приЌате а.
  
  "Напред", прошапута ХеЌден. "ГПС показуЌе како се терен уздиже око четрдесет стопа. Ово би могло бити брдо коЌе тражимо. Потражити."
  
  Брдо Ќе полако изра®ало из мрака, гомила зем е коЌа се стално уздизала са замршеним коренима и громадама коЌе су засипале суво тло док су крочили стазу кроз препреке. ДреЌк и Алиша су за тренутак застали и погледали уназад, приметивши глатку црнину коЌа се протезала све до узбурканог мора. А далеко иза тога, светлуцава светла луке, потпуно другачиЌе постоЌа®е.
  
  "єедног дана?" упита АлисиЌа изненађено.
  
  Драке се надао. "Сти"и "емо тамо", рекао Ќе.
  
  "Ово би требало да буде лако."
  
  "И  убав. Као вож®а бициклом. Али паднеш и добиЌеш посекотине, модрице и огреботине много пре него што повратиш равнотежу."
  
  "Дакле, пола пута Ќе ве" пређено." Накратко га Ќе додирнула, а затим наставила узбрдо.
  
  ДреЌк Ќу Ќе "утке пратио. Буду"ност Ќе заиста имала ново богатство могу"ности сада када се Алиша МаЌлс ослободила свог циклуса самоуниште®а. Све што су морали да ураде било Ќе да поразе Ќош Ќедну групу лудака и мегаломана коЌи су паклено склони да натераЌу  уде света да пате.
  
  И зато воЌници попут ®ега све став аЌу на коцку. За Адриана суседа и Грахама преко пута. За Клои, коЌа се сваког дана борила да своЌе двоЌе деце одведе у школу на време. За парове коЌи су цвилили и сте®али на путу до супермаркета. За добробит оних коЌи су добродушно седели у гужви на обилазници, и оних коЌи су прескакали редове. Не за олош из олука коЌи се попнуо у ваш комби или гаражу по мраку, беже"и са свиме што Ќе могао. НиЌе за насилнике, оне коЌи траже мо" и убоде у леђа. Нека буду збринути они коЌи су се тешко борили за поштова®е,  убав и бригу. Нека они коЌи су се борили за буду"ност своЌе деце буду сигурни у ®ену безбедност. Нека се помогне онима коЌи су помогли другима.
  
  ХеЌден му Ќе привукао паж®у тихим гунђа®ем. "Ово би могло бити то место. ГПС каже да Ќесте, а испред видим напуштену зграду."
  
  Видео Ќе преклапаЌу"е обоЌене тачке. Тада Ќе то био епицентар догађаЌа. Сада ниЌе било времена за суптилности. Могли би и да покрену ватромет у потрази за Ханибаловим гробом да су могли брже да га пронађу сада када су овде. Зато што Ќе ДреЌк био уверен да ако могу да га пронађу, онда могу и сви остали тимови.
  
  ХеЌден Ќе забележио приближну област. Кинимака и Дал су спустили своЌе тешке ранчеве на зем у. МеЌ и Смит су заузели наЌбо е посматрачке позициЌе. ДреЌк и Алиша су се приближили ХеЌдену да помогну. Само Ќе Иорги висио, показуЌу"и несигурност док Ќе чекао да му се каже шта да ради.
  
  Кинимака и Дахл су направили сЌаЌне батериЌске лампе тако што су поставили трио на посто е од уг еничних влакана и дали Ќош више. То нису биле само светле сиЌалице, ве" су направ ене да симулираЌу сунчеву светлост што Ќе ближе могу"е. Додуше, чак су и опсежне могу"ности ЦИА-е биле ограничене у Египту, али ДреЌк Ќе мислио да апарат не изгледа превише лоше. Кинимака Ќе користио лампу постав ену на посто е да осветли велику површину, а затим су ХеЌден и Дал отишли да прегледаЌу тло.
  
  "Сада обратите паж®у", рекао им Ќе ХеЌден. "Наредба послед®ег суда тврди да Ќе оружЌе овде закопано много после Ханибалове смрти. Ово Ќе необележена гробница, а не надгробни споменик. Дакле, тражимо пореме"ено тло, а не кости, блокове или стубове. Тражимо предмете коЌи су недавно закопани, а не древне реликвиЌе. Не би требало да буде превише тешко..."
  
  "Не говори то!" Дахл Ќе залаЌао. "Све "еш избледети, дођавола.
  
  "Само кажем да не морамо да тражимо Ханибала. Само оружЌе."
  
  "Добар зак учак." Кинимака Ќе мало прилагодио освет е®е око периметра.
  
  ХеЌден Ќе означио три места на зем и. Сви су изгледали као да су на неки начин проме®ени, а ниЌедан недавно. єорги Ќе паж иво пришао, с лопатом у руци. ДреЌк и Алиша су му се придружили, а за ®има Кинимака.
  
  "Само копаЌ", рекао Ќе ХеЌден. "Пожури".
  
  "Шта ако постоЌи замка за мине?" упитала Ќе Алициа.
  
  ДреЌк Ќе погледао оронулу зграду. Зидови су тужно висили, клонули, као да држе тежину света. єедна страна Ќе била пресечена на пола као ¤иновским секачем, а блокови су сада вирили са обе стране као назуб ени зуби. Кров се одавно урушио, ниЌе било ни врата ни прозора. "Па, не изгледа да "емо тамо мо"и да нађемо склониште."
  
  "Хвала вам".
  
  "Не брини,  убави. Држи главу горе."
  
  ДреЌк Ќе игнорисао бесни одсЌаЌ и прионуо на посао. "Па какав Ќе уопште значаЌ Четири ко®аника?" упитао Ќе ХеЌдена преко комуникатора.
  
  "НаЌбо а претпоставка тхинк танка? Они одговараЌу историЌским личностима коЌе тражимо и оружЌу за коЌе се надамо да "емо на"и. Дакле, Ханибал, васпитан да мрзи Рим ане, започео Ќе скоро бесконачан рат у Риму, зар не? Овде "емо на"и ратно оружЌе."
  
  "Може бити и да су ко®аници", убаци се Кинимака. "Мислим, Ханибал Ќе био."
  
  "Да, мало превише неЌасно, Мано."
  
  "Дакле, то нема никакве везе са БиблиЌом?" ДреЌк Ќе ископао Ќош Ќедну гомилу зем е. "Зато што нам не треба ниЌедан од ових глупих кодова."
  
  "Па, поЌавили су се у Откриве®у и..."
  
  "Вау!" Алициа Ќе изненада вриснула. "Мислим да сам ударио у нешто!"
  
  "И паж®а", прошапута МеЌин глас преко комуникатора. "Нова светла су се поЌавила на води, брзо се приближаваЌу.
  
  
  ГЛАВА ШЕСТА
  
  
  ДреЌк Ќе спустио лопату на под и пришао да погледа АлисиЌу. Иорги Ќе ве" био тамо, помажу"и ЌоЌ да копа. Кинимака Ќе такође брзо напредовала.
  
  "Колико имамо времена?" - хитно Ќе упитала ХеЌден.
  
  "Суде"и по ®иховоЌ брзини, наЌвише тридесет минута", одговорио Ќе Смит.
  
  Дал Ќе паж иво провирио. "Има ли трагова?"
  
  "Вероватно Мосад", одговорио Ќе Кенси. "Били су наЌближи."
  
  ДреЌк се заклео. "єедини пут када сам пожелео да су проклети Швеђани први."
  
  Алициа Ќе стаЌала до колена у рупи, забиЌаЌу"и ивицу своЌе лопате у меку зем у, покушаваЌу"и да ослободи предмет. Борила се, без радости повлаче"и неЌасне ивице. Кинимака Ќе чистио зем у одозго док се єорги придружио АлишиЌи у рани коЌа се стално ширила.
  
  "Шта Ќе ово?" - Питао сам. упита Драке.
  
  ХеЌден Ќе чучнула с рукама на коленима. "єош не могу са сигурнош"у да кажем."
  
  "Сабери се, Алиша." Драке се нацерио.
  
  ОдсЌаЌ и подигнут прст били су ®егов Ќедини одговор. Предмет о коме Ќе реч био Ќе са свих страна прекривен зем ом и пр авштином, али Ќе имао облик. Дугу аст, димензиЌа око два метра са метар, имао Ќе одређени кутиЌасти облик и лако се кретао, показуЌу"и да уопште ниЌе тежак. Проблем Ќе био што Ќе био окружен и збиЌен тврдом зем ом и коре®ем. ДреЌк Ќе погледао из кутиЌе у море, посматраЌу"и како се светла све ближе и питаЌу"и се како, дођавола, тако мали, лагани контеЌнер може да држи разорно воЌно оружЌе.
  
  "Петнаест минута", известио Ќе Смит. "Нема других знакова приближава®а."
  
  Алиша се борила са зем ом, псуЌу"и у почетку и ништа ниЌе успела, али Ќе на краЌу извадила предмет и дозволила єоргиЌу да га извуче. Чак и тада, зарасла лоза и запет ано коре®е прилепили су се за ®ега наизглед сре"но, тврд, уврнут грозд коЌи Ќе одбиЌао да пусти. Сада су били до поЌаса у блату, отресали оде"у и осла®али се на лопате. ДреЌк се уздржао од очигледне речи "Мушкарци на послу" и нагнуо се да помогне у подиза®у. Дал се такође сагнуо, и заЌедно су успели да нађу ослонац са стране предмета и извуку га. Корени су протестовали, ломили се и расплитали. Неки су се држали до краЌа живота. ДреЌк Ќе притиснуо и осетио како се пе®е уз рупу и преко ивице. Одозго су текле реке измештеног тла. Затим су он и Дал заЌедно устали и загледали се у АлисиЌу и єоргиЌа. ОбоЌица су имала заЌапурена лица и тешко су дисали.
  
  "Шта?" - Питао сам. упита Драке. "Да ли вас двоЌе планирате да направите паузу за чаЌ? Губи се одавде."
  
  Алициа и Иорги су Ќош Ќедном проверили дно рупе, траже"и Ќош кутиЌа или можда старе кости. Ништа ниЌе пронађено. Тренутак касниЌе, млади Рус Ќе потрчао уз ивицу рупе, проналазе"и ослонац тамо где га као да га нема, па Ќе могао да одскочи уз падину и преко ивице рупе. Алициа Ќе ожалош"ено посматрала шта се дешава, а онда Ќе помало неспретно скочила у страну. ДреЌк Ќу Ќе ухватио за руку и повукао.
  
  Он се закикотао. "Заборавио си своЌу лопату."
  
  "Хо"еш ли да га узмеш? Прво нудим главу."
  
  "Уздржаност, уздржаност."
  
  ХеЌден Ќе наставио да гледа доле у рупу. "Мислио сам да би било добро време да одвоЌим тренутак да проведем тренутак са Ќадним старим Ханибалом Барком. Не желимо да не поштуЌемо сабра"у."
  
  ДреЌк климну у знак слага®а. "Легенда".
  
  "Ако Ќе чак и тамо доле."
  
  "Нацисти су урадили своЌе истражива®е", рекао Ќе ХеЌден. "И, нерадо признаЌем, добро су то урадили. Ханибал Ќе постигао траЌну славу само зато што Ќе био добар у свом послу. Његово путова®е преко Алпа остаЌе Ќедно од наЌзначаЌниЌих воЌних достигну"а раних ратова. Увео Ќе воЌне стратегиЌе коЌе су и данас хва ене."
  
  После неког тренутка подигли су поглед. Дахл Ќе био са ®има. Кинимака Ќе повукао предмет и открио чврсту кутиЌу од тамног дрвета. На врху Ќе био мали грб, а ХаваЌац Ќе покушао да га покаже.
  
  ХеЌден се нагнуо према мени. "То Ќе све. Њихов дома"и лого. Поредак Страшног суда."
  
  ДреЌк га Ќе проучавао, памте"и симбол. Подсе"ао Ќе на мали централни круг са четири уврнуте плетенице постав ене око ®ега на различитим тачкама компаса. Круг Ќе био симбол бесконачности.
  
  "Косе су оружЌе", рекао Ќе ХеЌден. "Заштитите своЌ унутраш®и свет?" Она слегне раменима. "Овим "емо се позабавити касниЌе ако буде потребно. Омогу"ава."
  
  Светла више нису била на мору, што Ќе значило да Ќе Мосад, ако Ќе био онаЌ ко Ќе био наЌближи, стигао до чврстог тла и био Ќе уда ен ма®е од петнаест минута пуном брзином. ДреЌк се Ќош Ќедном запитао како "е се сукоб завршити. СПЕАР-у Ќе наређено да по сваку цену обезбеди сва четири оружЌа, али су наређе®а ретко била савршено извршена на боЌном по у. Видео Ќе нервозне изразе лица других и знао Ќе да се они исто осе"аЌу, чак и ХеЌден, коЌи Ќе био наЌближи командноЌ структури.
  
  Спремали су се за одлазак.
  
  "ПокушаЌте да избегнете конфронтациЌу", рекао Ќе ХеЌден. "Очигледно".
  
  "Шта ако не можемо?" - питао Ќе Дал.
  
  "Па, ако Ќе Мосад, можда можемо да разговарамо."
  
  "Сум®ам да "е имати личне прслуке", промрм а Алиша. "Ово ниЌе пандурска емисиЌа."
  
  ХеЌден Ќе на тренутак пребацила своЌ комуникатор у положаЌ иск учен. "Ако на нас пуцаЌу, бори"емо се", рекла Ќе. "Шта друго можемо да урадимо?"
  
  ДреЌк Ќе ово видео као наЌбо и компромис. У идеалном свету, они би се провукли поред воЌника коЌи су се приближавали и вратили се у своЌ транспорт неповређени и неоткривени. Наравно, СПЕАР не би постоЌао у идеалном свету. Поново Ќе проверио своЌе оружЌе док се тим спремао да се исели.
  
  "Идите дугим путем", предложио Ќе ХеЌден. "Они не"е".
  
  Све мере предострожности. Сви трикови за избегава®е сукоба.
  
  Лоренин глас му Ќе био трн у уху. "Управо смо добили вести,  уди. ПриближаваЌу се и Швеђани".
  
  
  ГЛАВА СЕДМА
  
  
  ДреЌк Ќе пред®ачио, прво Ќе обишао оронулу зграду, а затим кренуо низ падину. Тама Ќе Ќош увек обавиЌала зем у, али зора Ќе била одмах иза угла. ДреЌк Ќе описао своЌ пут у неравноЌ пет и све док се ниЌе нашао у супротном смеру од мора.
  
  Чула на опрезу, подигнуте главе, екипа нас прати.
  
  Дал Ќе преузео кутиЌу, паж иво држе"и поклопац испод руке. Кензи му Ќе притрчао, помажу"и му да пронађе пут. Тим Ќе носио опрему за но"ни вид, сви осим Смита, коЌи Ќе више волео да буде у потпуности свестан свог окруже®а. Била Ќе то добра комбинациЌа. єедан поред другог и у Ќедном низу трчали су све док нису стигли до подножЌа брда и равне равнице где ниЌе било заклона. ДреЌк се држао своЌе пет е, воде"и их у општем правцу чамаца. НиЌе проговорила ни реч - свако Ќе чулима проверавао околину.
  
  Знали су колико су ®ихови неприЌате и смртоносни. Овог пута нема полузаинтересованих пла"еника. И данас, и наредног, и наредног, суочавали су их се воЌници коЌи нису били инфериорни од ®их.
  
  Скоро.
  
  ДреЌк Ќе успорио, осе"аЌу"и да се кре"у мало пребрзо. Терен им ниЌе био накло®ен. Бледи сЌаЌ пузао Ќе према источном хоризонту. Ускоро не"е бити покри"а. Смит Ќе стаЌао са ®егове десне стране, а Маи са ®егове леве стране. Тим Ќе остао ниско. Брдо са оронулом зградом на врху се уда ило, поЌавивши се иза ®их. Испред се поЌавио ред жбу®а са неколико стабала и ДреЌк осети олакша®е. Били су далеко североисточно од места где су требали бити, али краЌ®и резултат Ќе био вредан тога.
  
  НаЌбо и сценарио? Без борбе.
  
  Наставио Ќе да е, пазе"и на опасност и држе"и неутралан говор тела. Веза Ќе остала мирна. Док су се приближавали склоништу, успорили су, у случаЌу да Ќе неко ве" био тамо и чекао. Као командоси, могли су очекивати упозоре®е, али ништа се у овоЌ мисиЌи ниЌе могло узети здраво за готово.
  
  ДреЌк Ќе угледао велико подручЌе оивичено са неколико дрве"а и ретким жбу®ем и застао, даЌу"и знак осталима да се одморе. Прегледом пеЌзажа ништа ниЌе откривено. Врх брда Ќе био пуст докле Ќе могао да види. Са ®ихове леве стране танак покривач водио Ќе све до равне равнице, а затим до обале мора. Претпоставио Ќе да су ®ихови чамци можда уда ени петнаест минута хода. Тихо Ќе ук учио везу.
  
  "Лорен, има ли вести о Швеђанима?"
  
  "Не. Али они мораЌу бити близу."
  
  "Други тимови?"
  
  "РусиЌа Ќе у ваздуху. Чинило се да ЌоЌ Ќе неприЌатно. "Не могу вам дати позициЌу."
  
  "Ово место "е ускоро постати вру"а зона", рекао Ќе Смит. "Морамо се померити."
  
  Драке се сложио. "ХаЌде да се иселимо."
  
  Устао Ќе и чуо врисак шокантан као сваки метак.
  
  "Престани тамо! Треба нам кутиЌа. Не мрдаЌ".
  
  ДреЌк ниЌе оклевао, ве" Ќе брзо сишао, и захвалан на упозоре®у и шокиран што су промашили неприЌате а. Дал Ќе зурио у ®ега, а Алиша Ќе изгледала збу®ено. Чак Ќе и Маи показала изненађе®е.
  
  Кенси Ќе шк оцнула Ќезиком. "Мора да Ќе Мосад."
  
  "Да ли сте их узели на нишан?" упитала Ќе ХеЌден.
  
  "Да", рекао Ќе ДреЌк. "Говорник Ќе право напред и вероватно има помо"нике са обе стране. Тачно тамо где желимо да будемо."
  
  "Не можемо да идемо напред", рекла Ќе Маи. "Вра"амо се. У том правцу". Показала Ќе на исток. "ПостоЌи склониште и пут, неколико фарми. Град ниЌе превише далеко. Можемо да наЌавимо евакуациЌу."
  
  ДреЌк баци поглед на ХеЌден. Чинило се да ®ихов шеф одмерава избор између тога да се упути на север дуж обале, на исток према цивилизациЌи или да се суочи са битком.
  
  "Ништа добро се не"е догодити ако останемо овде", рекао Ќе Дал. "Против Ќедног елитног неприЌате а био би изазов, али знамо да Ќе Ќош ®их на путу.
  
  ДреЌк Ќе ве" знао да Ќе МеЌ у праву. Север ниЌе нудио никакав пут ка спасе®у. Трчали би дуж Хелеспонта без заклона и осла®али се на чисту сре"у да би могли наи"и на неки облик транспорта. Путова®е на исток Ќе загарантована прилика.
  
  Осим тога, тешко да би дошли други тимови из било ког града.
  
  ХеЌден га Ќе позвао и онда скренуо на исток, проце®уЌу"и терен и шансе за брзи бег. У овом тренутку се поново огласио глас.
  
  "Остани ту!"
  
  "Сра®е", дахнула Ќе Алициа. "ОваЌ тип Ќе видов®ак."
  
  "Само имам добар вид", рекао Ќе Смит, мисле"и на визуелну технологиЌу. "Сакри се иза нечег чврстог. Ми "емо узети ватру".
  
  Тим Ќе кренуо на исток. Израелци су отворили ватру, меци су преко глава коп аника забили у стабла дрве"а и између грана. Лиш"е Ќе падало. ДреЌк се брзо попео, знаЌу"и да су хици намерно уперени високо, и питаЌу"и се у какав дођавола нови рат се упуштаЌу овде.
  
  "То Ќе као Ќебени воЌни тренинг", рекла Ќе Алиша.
  
  "Стварно се надам да користе гумене метке", одговорио Ќе Дал.
  
  Пе®али су се и импровизовали, кре"у"и се на исток, стизали до Ќачег дрве"а и упадали у очи. ДреЌк Ќе узвратио, намерно високо. НиЌе видео никакве знаке крета®а.
  
  "Препредна копилад."
  
  "Мали тим", рекао Ќе Кензие. "Паж иво. Аутоматске машине. Они "е чекати одлуку."
  
  ДреЌк Ќе био же ан да искористи пуну предност. Тим Ќе паж иво кренуо на исток, право у бледу зору коЌа Ќе Ќош претила далеком хоризонту. Стигавши до следе"е чистине, ДреЌк Ќе чуо и практично осетио звиждук метка.
  
  "Сра®е". Заронио Ќе у заклон. "ТаЌ Ќе био близу."
  
  Више пуца®а, више испушта®а олова међу склоништима. ХеЌден Ќе дубоко погледао ДреЌку у очи. "Њихови начини су се променили."
  
  ДреЌк Ќе дубоко удахнуо, Ќедва веруЌу"и у то. Израелци су пуцали жестоко и без сум®е су напредовали опрезно, али пово ним темпом. Други метак Ќе откинуо комад коре са дрвета одмах иза єоргине главе, због чега се Рус силовито лецнуо.
  
  "НиЌе добро", гунђала Ќе Кенси бесно. "Нимало добар".
  
  ДреЌкове очи су биле као кремен. "ХаЌден, контактираЌ Лорен. Нека потврди Кроуу да узвра"амо ватру!"
  
  "Морамо узвратити ватру", повикао Ќе Кенси. "Ви момци никада раниЌе нисте проверили."
  
  "Не! Они су воЌници пла"еници, елитне трупе коЌе су обучене и прате наређе®а. Они су Ќебени савезници, потенциЌални приЌате и. ПогледаЌ, Хаиден. Проверите одмах! "
  
  Нови меци су пробили шиб е. НеприЌате  Ќе остао невид ив, нечувен, СПИР Ќе о ®иховом напредова®у знао само из сопственог искуства. ДреЌк Ќе посматрао како ХеЌден кликне на дугме за комуникациЌу и разговара са Лорен, а затим се молио за брз одговор.
  
  ВоЌници Мосада су се приближили.
  
  "Потврдите наш статус." Чак Ќе и Далов глас звучао напето. "Лорен! Да ли доносиш одлуку? Хо"емо ли се борити? "
  
  
  * * *
  
  
  Екипа КОПЉА, пошто Ќе ве" отерана са своЌих чамаца, била Ќе принуђена да крене да е на исток. Тешко им Ќе било под ватром. Не желе"и да се боре са познатим савезницима, нашли су се до грла у опасности.
  
  Сму"ени, изгребани и крвави, користили су сваки трик у свом арсеналу, сваки трик да би направили ве"у дистанцу између себе и Мосада. Лоренин повратак траЌао Ќе само неколико минута, али ти минути су траЌали дуже од ЦД-а Џастина Бибера.
  
  "Кров Ќе несре"ан. Каже да си добио наређе®е. ЧуваЌте своЌе оружЌе по сваку цену. Сва четворица."
  
  "И то Ќе све?" упита Драке. "єеси ли ЌоЌ рекао с ким имамо посла?"
  
  "Сигурно. Изгледала Ќе бесна. Мислим да смо Ќе разбеснели."
  
  ДреЌк одмахну главом. Нема смисла. Морамо радити на овоме заЌедно.
  
  Дал Ќе изнео своЌе миш е®е. "У Перуу смо заправо ишли против ®ених наређе®а. Можда Ќе ово освета."
  
  ДреЌк ниЌе веровао. "Не. Било би ситно. Она ниЌе таква политичарка. Нама се супротстав аЌу савезници. Сра®е. "
  
  "Имамо наређе®а", рекао Ќе ХеЌден. "ХаЌде да преживимо данас и боримо се сутра."
  
  ДреЌк Ќе знао да Ќе она у праву, али ниЌе могао да не помисли да су Израелци вероватно рекли исту ствар. Тако су почеле вековне туге. Сада су, као тим, кренули на исток, остаЌу"и унутар свог шумског штита, и организовали позадину, не превише агресивну, али дово ну да успори Израелце. Смитх, Кинимака и Маи су били изванредни у демонстрира®у да сада мисле на посао, спутаваЌу"и своЌе противнике на сваком кораку.
  
  Дошло Ќе иза ®их док Ќе ДреЌк летео кроз дрве"е. Хеликоптер Ќе тут®ао изнад главе, а затим се нагнуо и слетео на неку неприметну чистину. ХеЌден ниЌе морао да каже ни реч.
  
  "Швеђани? Руси? Боже, ово Ќе само сра®е, момци!"
  
  ДреЌк Ќе одмах чуо пуц®е из тог правца. На онога коЌи Ќе управо изашао из хеликоптера пуцао Ќе, а не Мосад.
  
  То Ќе значило да су четири тима специЌалаца сада била у борби.
  
  Испред се шума завршавала, откриваЌу"и стару сеоску ку"у иза широког по а оивиченог каменим зидовима.
  
  "ОдвоЌите мало времена", викнуо Ќе. "ДелуЌ чврсто и брзо. Тамо се можемо прегруписати."
  
  Тим Ќе трчао као да су им паклени пси врели за петама.
  
  
  * * *
  
  
  Кре"у"и се пуним, али контролисаним темпом, тим Ќе насумично изашао из заклона и поЌурио према сеоскоЌ ку"и. Зидови и прозорски отвори били су скоро Ќеднако отрцани као ку"а на брду, што указуЌе на одсуство  удског присуства. Иза ®их су лежале три групе специЌалаца, али колико близу?
  
  Драке ниЌе знао. Снажно Ќе трчао по изрованоЌ зем и, скидаЌу"и но"ни вид и користе"и светле"е небо да означи своЌ пут. Пола тима Ќе гледало напред, пола иза. Маи Ќе шапутала да Ќе видела Мосадов тим како стиже до ивице шуме, али онда Ќе ДреЌк стигао до првог ниског зида и Маи и Смит су отворили малу количину ватре за сузбиЌа®е.
  
  ЗаЌедно су се стиснули иза каменог зида.
  
  Сеоска ку"а Ќе била Ќош двадесет корака испред. ДреЌк Ќе знао да им не би било добро да дозволе Израелцима и другима да се населе и успоставе идеалне линиЌе вид ивости. Поред тога, други тимови би сада били опрезни Ќедни према другима. Говорио Ќе у комуникатор.
  
  "Бо е да вуците гузице, момци."
  
  Алициа се окренула да га погледа. "Да ли Ќе то ваш наЌбо и амерички нагласак?"
  
  ДреЌк Ќе изгледао забринуто. "Сра®е. Коначно сам се окренуо." Онда Ќе видео Дахла. "Али хеЌ, могло би бити горе, претпостав ам."
  
  Као Ќедан пробили су поклопац. МеЌ и Смит су поново отворили ватру и добили само два хица као одговор. Други звуци се нису чули. ДреЌк Ќе пронашао чврст зид и стао. ХеЌден Ќе одмах одредио МеЌ, Смита и Кинимаку да чуваЌу периметар, а затим Ќе пожурио да се придружи осталима.
  
  "У реду смо на неколико минута. Оно што имамо?"
  
  Дал Ќе ве" отварао мапу када им Ќе Лоренин глас испунио уши.
  
  "План Б Ќе и да е могу". Крените у унутраш®ост. Ако сте брзи, не"е вам требати превоз."
  
  "єебени план Б." ДреЌк одмахну главом. "Увек план Б."
  
  Ободна патрола Ќе Ќавила да Ќе све Ќасно.
  
  ХеЌден Ќе показао на кутиЌу коЌу Ќе Дахл носио. "Овде морамо да преузмемо одговорност. Ако га изгубите, немамо поЌма шта Ќе унутра. А ако ово изгубиш од неприЌате а..." НиЌе морала да настави. Швеђанин Ќе спустио кутиЌу на зем у и клекнуо поред ®е.
  
  ХеЌден Ќе додирнуо симбол угравиран на поклопцу. Оштрице коЌе се окре"у ша у злокобно упозоре®е. Дал Ќе паж иво отворио поклопац.
  
  ДреЌк Ќе застао дах. Ништа се ниЌе десило. Увек Ќе требало да буде ризично, али нису могли да виде никакве скривене браве или механизме. Сада Ќе Дал потпуно подигао поклопац и погледао у простор унутра.
  
  Кенси се насмеЌала. "Шта Ќе ово? Ратно оружЌе? Повезан са Ханибалом и скривен по наређе®у? Све што видим Ќе хрпа папира."
  
  Дал се завалио на леђа. "Рат се може водити и речима."
  
  ХеЌден Ќе паж иво извукао неколико листова папира и скенирао текст. "Не знам", признала Ќе. "Изгледа као истраживачки фаЌл и... запис о..." Застала Ќе. "Тестови? Суђе®е?" Прелистала Ќе Ќош неколико страница. "СпецификациЌе монтаже."
  
  ДреЌк се намрштио. "Сада то звучи лоше. Зову га ПроЌекат Вавилон, Лорен. ХаЌде да видимо шта можете да откриЌете о овоме."
  
  "Разумео", рекао Ќе ЊуЌоркер. "єош нешто?"
  
  "Управо почи®ем да схватам ове карактеристике", почео Ќе Дал. "Огроман Ќе..."
  
  "Доле!" Смит Ќе вриснуо. "Приближава се."
  
  Тим Ќе успорио и припремио се. Иза камених зидова загрмео Ќе митра ески рафал, оштар и заглушуЌу"и. Смит Ќе узвратио ватру са десне стране, ци аЌу"и из нише у зиду. ХеЌден Ќе одмахнула главом.
  
  "Мора"емо да окончамо ово. Изађи одавде".
  
  "Вуци дупе?" упита Драке.
  
  "Ухвати своЌе дупе."
  
  "План Б", рекла Ќе Алиша.
  
  ЧуваЌу"и се, кретали су се од зида до зида према зад®ем делу сеоске ку"е. Под Ќе био затрпан крхотинама, а комади зида и дрвета означавали су где Ќе кров упао. Маи, Смитх и Кинимака покривали су позадину. ДреЌк Ќе стао када су стигли до зад®их прозора и бацио поглед на пут испред себе.
  
  "Може само да постане теже", рекао Ќе.
  
  Излазе"е сунце клизило Ќе преко хоризонта у налету боЌа.
  
  
  ОСМО ГЛАВА
  
  
  Трка се наставила, али сада су се шансе сма®ивале. Док су ДреЌк и Алиша, коЌи су водили пут, напустили заклон и кренули ка унутраш®ости, држе"и сеоску ку"у између себе и своЌих прогоните а, Мосадов тим Ќе коначно изашао из шуме. Обучени сви у црно и са маскама преко лица, пришли су ниско и опрезно, дижу"и оружЌе и пуцаЌу"и. МеЌ и Смит су се брзо склонили иза сеоске ку"е. ХеЌден Ќе поЌурио напред.
  
  "Потез!"
  
  ДреЌк се борио против инстикта да стоЌи и бори се; Дахл са ®егове леве стране се очигледно борио и са овим. Обично су се борили и надмудрили своЌе противнике - понекад се свело на грубу силу и броЌност. Али често се све сводило на глупост ®ихових противника. Ве"ина пла"ених пла"еника била Ќе спора и досадна, осла®аЌу"и се на своЌу величину, жестину и недостатак морала да би обавили посао.
  
  Не данас.
  
  ДреЌк Ќе био веома свестан потребе да заштити награду. Дал Ќе носио кутиЌу и чувао Ќе што Ќе безбедниЌе могао. Иорги Ќе сада кретао напред, тестираЌу"и терен и покушаваЌу"и да пронађе путеве са наЌве"им покривачем. Прешли су брдовито по е, а затим се спустили низ мали, ретки шумарак. Израелци су на неко време прекинули ватру, можда осетивши друге команде и не желе"и да саопште своЌ став.
  
  Сада су демонстриране разне тактике.
  
  Али за Дракеа, Алициа Ќе то наЌбо е сажела. "За име Бога, єоги. Спусти своЌу руску главу и бежи!"
  
  Лорен Ќе пратила ®ихов напредак на ГПС-у и обЌавила да Ќе тачка састанка Плана Б у наредном хоризонту.
  
  ДреЌк Ќе мало лакше уздахнуо. ГаЌ се завршио, а єорги се први попео на мало брдо, а Кинимака га Ќе пратио за петама. ХаваЌцу су панталоне биле прекривене блатом где Ќе пао - три пута. АлисиЌа Ќе бацила поглед на МеЌ, коЌа се окретно кретала између набора зем е.
  
  "Проклети СпраЌт. Изгледа као проле"но Ќаг®е коЌе се брчка у див ини."
  
  "Све што ради, ради добро", сложио се ДреЌк.
  
  Алициа Ќе проклизала на плочи, али Ќе успела да остане на ногама. "Сви то радимо добро."
  
  "Да, али неки од нас су више као серо®е.
  
  Алициа Ќе подигла оружЌе. "Надам се да не мислиш на мене, Дракес." У ®еном гласу се чула нота упозоре®а.
  
  "Ох, наравно да не, душо. Очигледно сам мислио на Швеђанина."
  
  "Скупо?"
  
  Пуц®и су одЌекнули отпозади, окончавши Далову примедбу пре него што Ќе и почела. Искуство Ќе говорило ДреЌку да снимци нису били наме®ени ®има и да су се састоЌали од две различите ноте. Мосад Ќе сарађивао или са Русима или са Швеђанима.
  
  Швеђани су, вероватно Ќе мислио, безглаво трчали ка Мосаду.
  
  НиЌе могао да се не осмехне.
  
  Дал Ќе погледао око себе, као да Ќе осетио огорче®е. ДреЌк Ќе упутио невини поглед. Попели су се на мало брдо и склизнули низ другу страну.
  
  "Транспорт стиже", рекла Ќе Лорен.
  
  "Овако!" ХеЌден Ќе показао на небо, далеко, далеко, где се кретала црна мр а. ДреЌк Ќе скенирао подручЌе и повукао єорги доле баш када Ќе метак звиждао изнад врха брда. Неко се одЌедном више заинтересовао за ®их.
  
  "У долину", рече Кинимака. "Ако можемо да дођемо до тог дрве"а..."
  
  Тим се припремао за завршни спринт. ДреЌк Ќе поново погледао у тачку коЌа се приближавала. На тренутак Ќе помислио да можда види сенку, али онда Ќе видео истину.
  
  "Људи, ово Ќе Ќош Ќедан хеликоптер."
  
  Кинимака Ќе изблиза провирио. "Сра®е".
  
  "И тамо". Маи Ќе показала лево, високо према обали облака. "Тре"и".
  
  "Лорен", хитно Ќе рекла ХеЌден. "Лорен, причаЌ са нама!"
  
  "Само добиЌам потврду." Вратио се миран глас. "У ваздуху имате Кинезе и Британце. РусиЌа, Швеђани и Израелци на зем и. СлушаЌ, сада "у те повезати са чавр а®ем да добиЌеш информациЌе први пут. Нешто од тога Ќе сра®е, али све то може бити вредно."
  
  "Французи?" Кинимака Ќе из неког разлога постао замиш ен.
  
  "Ништа", одговорила Ќе Лорен.
  
  "Добар посао, нису сви као Бо", рекла Ќе Алиша са дозом горчине и меланхолиЌе. "Мислим на Французе. Тип Ќе био издаЌник, али Ќе био проклето добар у свом послу."
  
  Дахл Ќе направио гримасу. "Ако су као Бо", рекао Ќе тихо. "Можда су ве" овде."
  
  Алиша Ќе трепнула на те речи, проучаваЌу"и оближ®е гомиле зем е. Ништа се ниЌе померило.
  
  "Опко ени смо", рекао Ќе ХеЌден.
  
  "Тимови специЌалних снага на свим странама", сложио се ДреЌк. "Пацови у замци."
  
  "Говори за себе." Маи Ќе брзо све ценила. "ОдвоЌите два минута. Запамтите шта Ќе у овоЌ кутиЌи наЌбо е што можете." Она Ќе подигла руке. "Уради то".
  
  Драке Ќе схватио суштину. КутиЌа ипак ниЌе била вредна ®ихових живота. Ако ствари постану заиста напете и приЌате ски тим прође кроз то, не бокс би им могао спасити животе. Дал Ќе отворио поклопац и тим Ќе кренуо право ка хеликоптерима коЌи су се приближавали.
  
  Свима Ќе поделио хрпе папира.
  
  "Вау, то Ќе чудно", рекла Ќе Алиша.
  
  Кензи Ќе промешала неколико листова папира. "Упадати у тучу док читате документ од пре тридесет до педесет година, коЌи су написали нацисти и сакривен у гробу Ханибала Барке? Шта Ќе ту чудно?
  
  ДреЌк Ќе покушао да запамти одломке. "Њене речи имаЌу смисла. Ово Ќе исто као курс за СПЕАР."
  
  Истраживачки проЌекат великих висина, прочитао Ќе. Првобитно креиран за потребе проучава®а балистике поновног уласка по нижоЌ цени. Уместо скупих ракета...
  
  "Не знам шта Ќе ово дођавола."
  
  Лансирати у свемир без употребе ракете. ПроЌекат сугерише да би се веома велики пишто  могао користити за гађа®е обЌеката великом брзином на великим висинама...
  
  "Сра®е".
  
  Лица Дала и АлисиЌе била су исто тако пепе аста. "Ово не може бити добро."
  
  ХеЌден Ќе показао на хеликоптере коЌи су се приближавали, коЌи су сада били на видику свих. Могли су да виде поЌединачне топове како висе са хеликоптера.
  
  "А ни то ниЌе истина!"
  
  ДреЌк Ќе предао папире и спремио оружЌе. Време за оно на шта Ќе навикао и у чему Ќе био добар. Био Ќе бомбардован брб а®ем од ХеЌдена, МеЌ и Смита, као и из комуникационог система коЌи Ќе Лорен поправила.
  
  "Израелци су ушли у битку са Швеђанима. РусиЌа непозната..." Затим су уследили рафали смет®и и брзи преноси из директних преноса коЌе су НСА и друге организациЌе успеле да слушаЌу.
  
  Французи: "Приближавамо се области..."
  
  Британци: "Да, господине, мете су приме"ене. Имамо много неприЌате а на боЌном по у..."
  
  Кинези: "єесте ли сигурни да имаЌу кутиЌу?"
  
  Хаиден Ќе пред®ачио. Побегли су са по а. Побегли су без плана. Опрезна ватра Ќе приморала хеликоптере да предузму акциЌу избегава®а и приморала Ќе ®ихову потеру на зем и да се кре"у краЌ®е опрезно.
  
  А онда, баш када се ДреЌк спремао да се зонира и фокусира на ®ихову нову руту бекства, други глас Ќе пресекао статику.
  
  Само кратко.
  
  Делимично скривен иза буке, Ќедва чуЌан, дубок, развучен звук сече му у ушима.
  
  Американац: "СЕАЛ Тим 7 Ќе овде. Сада смо заиста близу..."
  
  Шок га Ќе потресао до сржи. Али ниЌе било времена. Нема начина да се разговара. Нема ни секунде да то апсорбуЌе.
  
  Међутим, ®егове очи су се сусреле са очима Торстена Дала.
  
  Шта коЌ...?
  
  
  ГЛАВА ДЕВЕТА
  
  
  "Реци хеликоптеру да одЌебе!" ХеЌден Ќе кликнуо на своЌ комуникатор. "На"и "емо други начин."
  
  "Желите ли да се ово мота около?" упитала Ќе Лорен, насмеЌавши АлисиЌу чак и док Ќе трчала за живот.
  
  "Сигурно. Сагни се и покриЌ се. Не зовите нас, ми "емо вас звати!"
  
  ДреЌк се запитао да ли "е се оваЌ дан икада завршити, а затим Ќе угледао пуни диск сунца коЌи виси над хоризонтом и схватио ирониЌу. ПодручЌе Ќе било низ брда, сваки стрмиЌи од претходног. КОПЉЕ им Ќе покрило гузице док су стигли до врха брда, паж иво корачаЌу"и, а онда пуном брзином потрчали низ другу страну.
  
  Повремено су се чули пуц®и са зад®е стране, али нису били уперени у ®их, вероватно су Израелци и Швеђани разме®ивали ударце. С леве и десне стране поЌавило се Ќош неколико трошних зграда, ве"ина изграђених у плитким долинама, све напуштене. ДреЌк ниЌе био сигуран шта Ќе навело  уде да оду, али то се догодило давно.
  
  єош брда, а затим група дрве"а лево. Нуде"и заклон, зеленило и гра®е густо су расли. ХеЌден Ќе упутио тим у том правцу, а ДреЌк Ќе мало лакше уздахнуо. Било какво заташкава®е било Ќе бо е него никакво заташкава®е. Прво су ХеЌден, а затим Алиша пролетели кроз дрве"е, а сада за ®има Дал, Кензи и Кинимака. ДреЌк Ќе ушао у шуму, остав аЌу"и МеЌ, єорги и Смита позади. ОдЌекнули су пуц®и, сада ближе, чине"и ДреЌка опрезним према своЌим приЌате има.
  
  Окренувши се, видео Ќе да се Маи саплела.
  
  Гледао како ЌоЌ лице одбиЌа од зем е.
  
  "Неее!"
  
  
  * * *
  
  
  ХеЌден Ќе нагло закочио и окренуо се. У овом тренутку, Маи Ќе лежала онесвеш"ена на зем и, ДреЌк ЌоЌ Ќе пришао, Смит се ве" савиЌао. Меци су са ударцем погодили дрве"е на перифериЌи. Неко Ќе био близу.
  
  Онда Ќе почело шиб е. Искочиле су фигуре, Ќедна Ќе ударила Хаиден у до®и део тела. Затетурала Ќе, али Ќе остала на ногама. Дебло Ќу Ќе ударило у кичму. Игнорирала Ќе б есак бола и подигла пишто . Онда Ќу Ќе црна фигура поново напала, удараЌу"и Ќе лактом, коленом, ножем...
  
  ХеЌден Ќе скочила и осетила да ЌоЌ Ќе сечиво на длаку од стомака. Узвратила Ќе лактом у лице и коленом у стомак да направи ве"и размак између ®их. Видела Ќе Кинимаку и АлисиЌу како се боре на десноЌ страни, а Дала како шутира фигуру коЌу Ќе оборио.
  
  Драке покупи млохаву Маи.
  
  Меци су летели између дрве"а, сецкаЌу"и лиш"е и расти®е. єедан Ќе победио неприЌате а, али не задуго. Човек Ќе убрзо устао, очигледно носио неки облик кевлара. Тада Ќе Хаиденова визиЌа била испу®ена ®еним сопственим противником - човеком из Мосада чиЌе су црте лица биле прожете бруталном и злобном одлучнош"у.
  
  "Стани", рекла Ќе. "На истоЌ смо страни..."
  
  Зауставио Ќу Ќе ударац у вилицу. ХеЌден Ќе окусила крв.
  
  "Наручите", уследио Ќе неЌасан одговор.
  
  Блокирала Ќе нове ударце, гураЌу"и човека у страну, покушаваЌу"и да не подигне пишто , чак и када Ќе држао нож. Оштрица Ќе осетила укус коре, затим пр авштине. ХеЌден Ќе шутнуо човека по ногама док Ќе ДреЌк проЌурио поред, Ќуре"и низ стазу у дрве"е. Смит му Ќе покрио леђа, ударио Израелца у лице и вратио га у шиб е. Кензи Ќе била следе"а, овог пута са неодлучним изразом лица и широм отворених очиЌу, као да Ќе тражила неког познатог.
  
  ХеЌден се прогурала према ДреЌку.
  
  "Маи?"
  
  "Она Ќе добро. Само метак у кичму и то Ќе то. Ништа спектакуларно."
  
  ХеЌден Ќе пребледео. "Шта?" - Питао сам.
  
  "єакна Ќе то зауставила. Пала Ќе и ударила лоба®у. Ништа посебно".
  
  "О ТОМЕ".
  
  Алиша Ќе избегла брутални напад лактом и ¤удо баца®ем послала свог противника да одлети у дрве"е. Кинимака Ќе булдожером прошао кроз другог воЌника Мосада. На неколико тренутака пут Ќе био чист, а екипа СПЕАР-а Ќе у потпуности искористила предност.
  
  Свака унца искуства дошла Ќе у игру док су трчали пуним темпом, без размиш а®а о успорава®у, кроз увиЌа®е, ро®е®е, опасне гомиле дрве"а. Између ®их и Мосадовог тима отворио се Ќаз, а густо лиш"е Ќе пружало идеалну заштиту.
  
  "Како су дођавола успели да прођу поред нас?" ДреЌк Ќе вриснуо.
  
  "Мора да Ќе било када смо стали да проверимо кутиЌу", рекао Ќе ХеЌден.
  
  Смит Ќе гласно загунђао. "Гледали смо."
  
  "НемоЌ се ту"и..." поче ХеЌден.
  
  "Не, приЌате у", рекла Ќе Кенси. "Они су наЌбо и у ономе што раде."
  
  Смит се насмеЌао, као да Ќе хтео да каже да смо и ми, али Ќе иначе "утао. ХеЌден Ќе видео како Кинимака поср"е, како му огромна стопала слете у гомилу еластичне иловаче, и кренуо Ќе да помогне, али Дал Ќе ве" подржавао крупног човека. Швеђанин Ќе кутиЌу пребацио у другу руку, гурнувши ХаваЌца десном.
  
  А сада Ќе мешавини додата Ќош Ќедна опасност - непогрешив звук хеликоптера коЌи лети изнад главе.
  
  Хо"е ли отворити ватру?
  
  Да ли би чеш али шуму мецима?
  
  ХеЌден ниЌе тако мислио. Хи аде ствари могу кренути по злу због таквог неодговорног поступка. Наравно, ови момци су следили наредбе своЌих влада, а неки од кловнова коЌи су седели код ку"е у своЌим топлим, климатизованим канцелариЌама нису могли ма®е да брину о томе шта се дешава испред ®ихових кула од слоноваче.
  
  Лупа®е пропелера долазило Ќе одозго. ХеЌден Ќе наставио да бежи. Ве" Ќе знала да "е Мосад бацити око на ®ихов тим, а можда и Швеђане и Русе иза ®их. Чула се бука са леве стране и учинило ЌоЌ се да Ќе видела Ќош фигура - они мора да су Руси, помислила Ќе.
  
  Или можда Британци?
  
  Сра®е!
  
  Били су превише отворени. Превише неприпрем ен. У ствари, такви су били и сви тимови тамо. Нико ниЌе очекивао да сви стигну одЌедном - и то Ќе била грешка. Али реците ми план коЌи би ово узео у обзир?
  
  Напред Ќе лежао ДреЌков траг, нимало успорен МеЌовом тежином. Алициа га Ќе пратила за петама, гледаЌу"и около. Пут Ќе виЌугао бесци но, али Ќе углавном ишао у правом смеру, и ХеЌден Ќе био захвалан на томе. Чула Ќе како им Смит испа уЌе метке позади, обесхрабруЌу"и ®ихове гониче. Чула Ќе неколико крикова са леве стране, као да се сусре"у две силе.
  
  Проклетство, ово Ќе неко лудо сра®е.
  
  ДреЌк Ќе прескочио оборено дрво. Кинимака се пробио Ќедва грцаЌу"и. Фрагменти су се расули на све стране. Терен Ќе почео да се спушта и тада су угледали ивицу шуме. ХеЌден Ќе залаЌао у комуникациону мрежу да би требало да успоре - нико ниЌе знао шта би на зем и могло да чека иза дрвореда.
  
  ДреЌк Ќе само мало успорио. Алициа га Ќе прошла десно, а Дал га Ќе погодио лево; заЌедно су ®их троЌица савладали покривач и ушли у уску долину, са обе стране зашти"ену стрмим смеђим падинама. Кинимака и Кензи су шк оцнуле петама у покушаЌу да пруже подршку, а онда Ќе и ХеЌден изашла из скровишта, покушаваЌу"и да игнорише све ве"и осе"аЌ пече®а у грудима.
  
  Трчали су дуже него што Ќе волела да мисли.
  
  А наЌближи град Ќе био ми ама далеко.
  
  
  ДЕСЕТО ПОГЛАВЉЕ
  
  
  ДреЌк Ќе осетио да се Маи помало бори. Дао ЌоЌ Ќе минут, знаЌу"и да "е брзо до"и себи. У том пролазном тренутку приметио Ќе нешто равно, сиво и виЌугаво због чега му Ќе убрзано срце поскочило.
  
  "Лево!"
  
  Цела група Ќе пробила лево, паж иво али непотребно покриваЌу"и своЌе бокове Ќер су ®ихови противници Ќош увек били невид иви. ДреЌк Ќе пустио да се МеЌ мало мучи, али Ќе издржао. Убрзо га Ќе ударила песницом у ребра.
  
  "Пусти ме".
  
  "єедна секунда,  убави моЌа..."
  
  Алициа га Ќе жестоко погледала. "Да ли ти се толико свиђа?"
  
  ДреЌк Ќе оклевао, а онда се нацерио. "Не постоЌи сигуран одговор на ово пита®е,  убави моЌа."
  
  "Стварно?"
  
  "Па, размислите о томе из моЌе тачке гледишта."
  
  Маи Ќе решио своЌу дилему користе"и кичму да се одгурне и преврне на под. Успешно Ќе слетела, али се за у ала на месту, држе"и се за главу.
  
  "Види", рекао Ќе ДреЌк. "У моЌу одбрану, она изгледа несигурно."
  
  "Глава "е ти се трести ако не пожуримо." Алиша се прогурала, а ДреЌк га Ќе пратио, посматраЌу"и МеЌ Ќош мало док се ниЌе усправила и ушла у ритам. Група Ќе истрчала насипом до асфалта.
  
  "Прва забуна са Мосадом." Дахл се протегнуо. "Ништа спектакуларно."
  
  "Они су се уздржавали", рекла Ќе Кензи. "Такав какав си био."
  
  "Друга забуна", рекао Ќе ДреЌк. "Се"ате се оног села у ЕнглескоЌ? Пре много година."
  
  "єонкс?" - Питао сам.
  
  "Векови".
  
  "О ТОМЕ". Дал Ќе застао на тренутак, а затим Ќе рекао: "Пре наше ере или нове ере?"
  
  "Мислим да то сада зову БЦ."
  
  "Сра®е".
  
  Пут се протезао у оба смера, пуст, рупа и потребно га Ќе поправити. ДреЌк Ќе чуо пуца®е противавионског топа коЌи се приближава хеликоптеру, а затим Ќош пуц®ева. Окренуо се и видео да на ®ега пуцаЌу из шуме, помислио Ќе да само засипа мецима, а онда Ќе видео како Ќе нагло скренуо у страну.
  
  "Не могу да ризикуЌем", рекао Ќе Дал. "Претпостав ам да су они Кинези и да не чуЌу брб а®е као ми.
  
  ДреЌк "утке климну главом. У разговорима се у послед®е време ниЌе открило ништа ново. Од...
  
  ХеЌден Ќе тихо поздравио. "Видим возило."
  
  ДреЌк Ќе чучнуо и прегледао област. "Па шта имамо иза себе? Мосад и Руси на дрве"у, Ќедни другима сметаЌу. Да ли су Швеђани негде поред Руса? САС? Одмахнуо Ќе главом. "Ко зна? Ваша наЌбо а претпоставка Ќе да обиђете шуму. Сви они знаЌу да су мртви ако се предаЌу. Зато смо Ќош увек били живи".
  
  "Кинези у хеликоптеру", рекао Ќе Смит. "Слета®е тамо." Указао Ќе на низ плитких удуб е®а.
  
  "Француски?" упитао Ќе Иорги.
  
  ДреЌк одмахну главом. Шалу на страну, Французи су се можда чак уздржали да тестираЌу воде и дозволили своЌим противницима да их разблаже. Лукава победа у послед®ем тренутку. Зурио Ќе у комби коЌи се приближавао.
  
  "Руке горе."
  
  Смит и Кензи су узели правац, стаЌали су поред пута и уперили оружЌе у комби коЌи се приближавао. Дал и Драке су поставили неколико тешких громада на пут. Како Ќе комби успоравао, остатак тима Ќе дошао с леђа, паж иво покриваЌу"и возило и наређуЌу"и путницима да изађу.
  
  Алициа Ќе отворила зад®а врата.
  
  "Вау, смрди овде!"
  
  Али било Ќе празно. И ДреЌк Ќе чуо КенсиЌа како постав а пита®е на турском. Одмахнуо Ќе главом док се Дал триЌумфално осмехнуо. Ова девоЌка Ќе пуна изненађе®а. "ПостоЌи ли неки Ќезик коЌи не може да говори?"
  
  Швеђанин Ќе праснуо у смех. "ХаЌде, човече. Не остав аЌте се тако отвореним."
  
  "Ох", климну ДреЌк. "Да. єезик богова".
  
  "Устани,  убави. Да ли желите да имате секс? Да, само могу да чуЌем твоЌ слатки нагласак како силази са Одиновог Ќезика."
  
  ДреЌк Ќе ово игнорисао, фокусираЌу"и се на два Турчина коЌа су деловала искрено уплашено.
  
  И заиста турски.
  
  ХеЌден их Ќе гурнуо назад у камион, прате"и их изблиза. Дал се поново нацерио и кренуо за ®ом, показуЌу"и осталима да ускоче на зад®е седиште. ДреЌк Ќе тренутак касниЌе схватио разлог своЌе забаве, а онда се поново загледао у АлисиЌу.
  
  "Колико Ќе лоше тамо позади?"
  
  
  * * *
  
  
  Камион Ќе одскочио и трзао се и покушао да се уништи на трошном путу.
  
  АлисиЌа се држала свом снагом. "Да ли покушава да постигне проклето лоше ритмове?"
  
  "Можда", рекао Ќе Ќадно Смит, држе"и се за нос и пр ав каиш везан за сталак у комбиЌу. "Миришем козе."
  
  Алициа сузи очи. "О да? ТвоЌ друг?"
  
  Кинимака Ќе седео у зад®ем делу камиона, очаЌнички гутаЌу"и пуне плу"а свежег ваздуха кроз пукотине где су се спаЌала зад®а врата. "Мора да су... ови... фармери, претпостав ам."
  
  "Или шверцери коза", додала Ќе Алиша. "Никад не могу ре"и."
  
  Смит Ќе зарежао од беса. "Када сам рекао 'козе', мислио сам уопштено.
  
  "Да да да".
  
  ДреЌк се ниЌе мешао у то, плитко Ќе удахнуо и покушавао да се фокусира на друге ствари. Морали су да веруЌу ХеЌдену и Далу, коЌи су се унапред побринули за ®ихову безбедност и пронашли наЌбо е место за пут. КомуникациЌа Ќе остала тиха, осим повременог праска статике. Чак Ќе и Лорен "утала, што Ќе помогло на своЌ начин. То им Ќе говорило да су релативно безбедни.
  
  Посада се гласно жалила око ®ега, на ®ихов начин да се изборе и одврате паж®у од смрада животи®а. У шали су понуђена поређе®а са шведским купатилима, америчким ресторанима и лондонским хотелима.
  
  ДреЌк Ќе пустио да му мисли одлутаЌу од єоргиног недавног испада и потребе да подели ужасну таЌну, до новог разумева®а између АлисиЌе и МеЌ, до других проблема коЌи муче СПЕАР тим. ХеЌден и Кинимака су остали у сукобу, као и Лорен и Смит, иако их Ќе раздваЌало више од пуких разлика. Дал Ќе радио колико Ќе могао са Џоаном, али опет Ќе посао стао на пут.
  
  Нешто хитниЌе и неумо ивиЌе проболо му Ќе мозак. ИритациЌа секретара Кроуа што нису следили наређе®а у Перуу и увере®е да Ќе овде таЌни, строго повер иви амерички други тим. Негде.
  
  СЕАЛ тим 7.
  
  Било Ќе безброЌ пита®а и била су необЌаш®ива. Шта Ќе био одговор? Кров више ниЌе веровао СПЕАР тиму? Да ли су били резервни?
  
  НиЌе заборавио велики знак пита®а коЌи Ќош увек виси над Смитовом главом, али ниЌе могао да замисли било коЌи други сценарио. Кроу Ќе послао седам  уди да их држе на оку.
  
  ДреЌк Ќе потиснуо бес. Имала Ќе своЌ посао. Црно-бела Ќе била визиЌа живота коЌу су делиле само будале и лудаци. Његове дубоке мисли прекинуо Ќе ХеЌден.
  
  "Позади и напред Ќе све Ќасно. Изгледа да се приближавамо месту званом Ç Анакале, на обали. Сачека"у да пронађемо локациЌу пре него што контактирам хеликоптер. Ох, и Дахл Ќе имао прилику да растави ту кутиЌу."
  
  Швеђанин их Ќе накратко одвратио од ситуациЌе обЌаш®аваЌу"и шта су изгледали гомиле папира. Био Ќе то више од рата, то Ќе била сама ®егова наЌава. Чинило се да Ќе Ханибал изабран Ќедноставно као симбол.
  
  
  * * *
  
  
  "Има ли наговештаЌа о томе како Ќе Африка постала Ќедан од четири угла зем е?" упитала Ќе Маи.
  
  "Нема такве проклете ствари. Стога, не можемо предвидети где "е бити следе"и ко®аник."
  
  "ПогледаЌте у прошлост", рекао Ќе Кензи. "У мом послу, на мом старом послу, одговори су увек били скривени у прошлости. Само треба да знате где да тражите."
  
  Онда Ќе Лаурен интервенисала. "Покуша"у ово."
  
  ДреЌк се борио против нагиба камиона. "Колико Ќе далеко до Чанакалеа?"
  
  "Сада улазимо у предграђе. Не изгледа превелико. Видим море".
  
  "Ох, победио си." ДреЌк се сетио игре коЌу Ќе играо као дете.
  
  "Први сам то видео", рекао Ќе Дал са осмехом у гласу.
  
  "Да, и ми смо то играли."
  
  Камион се зауставио и убрзо су се зад®а врата отворила напо е. Тим Ќе искочио и увукао пуну плу"а свежег ваздуха. Алиша се жалила да се не осе"а добро, а Кензи се претварала да се онесвестила на енглески начин. Ово Ќе одмах развеселило АлисиЌу. ДреЌк се затекао како бу и и бу и у чуду.
  
  "Проклетство", намерно Ќе промрм ао. "Па, Ќа "у бити маЌмунов уЌак."
  
  Дал Ќе био превише запа®ен да би коментарисао.
  
  Испред ®их Ќе стаЌао огроман дрвени ко®, из неког разлога познат, мрзео на малом тргу окруженом зградама. Конопац као да му Ќе везивао ноге и био Ќе развучен око главе. ДреЌк Ќе мислио да изгледа оклоп ено и величанствено, поносна животи®а коЌу Ќе створио човек.
  
  "Шта дођавола?"
  
  Гомиле су се окуп але око ®ега, бу иле, позирали и сликали.
  
  Лорен Ќе говорила преко комуникатора. "Мислим да сте управо пронашли ТроЌанског ко®а."
  
  Смит се насмеЌао. "Ово Ќе далеко од играчке."
  
  "Нема ТроЌе. Знате? Бред Пит?"
  
  Алициа Ќе скоро сломила врат гледаЌу"и около на све стране. "Шта? Где?"
  
  "Вау". Кенси се насмеЌа. "Видео сам змиЌе како спориЌе нападаЌу."
  
  Алициа Ќе и да е паж иво проучавала подручЌе. "Где Ќе Лаурен? Да ли Ќе на ко®у?"
  
  ЊуЌорчанин се насмеЌао. "Па, био Ќе Ќедном. Се"ате се модерног филма "ТроЌа"? Па, након снима®а, оставили су ко®а на месту где стоЌиш, у Чанакалеу."
  
  "Сра®е". Алициа Ќе дала одушка своЌим осе"а®има. "Мислио сам да су ми сви Божи"и дошли одЌедном." Одмахнула Ќе главом.
  
  ДреЌк Ќе прочистио грло. "єош сам овде,  убави."
  
  "Ох да. СЌаЌно".
  
  "И не брини, ако Бред Пит искочи из гузице тог ко®а и покуша да те киднапуЌе, Ќа "у те спасити.
  
  "Да се Ќебено ниси усудио."
  
  Лоренин глас пресекао Ќе ®ихово брб а®е као Ќак ударац самураЌског мача. "Улаз, момци! Много неприЌате а. Управо се приближавамо Чанакалеу. Они мораЌу бити повезани на систем комуникациЌа, као и ми. Потез! "
  
  "Види ово?" ДреЌк Ќе показао на тврђаву. "Позовите хеликоптер. Ако можемо да се попнемо на замак и одбранимо се, он може да нас одведе одатле."
  
  ХеЌден Ќе бацио поглед на предграђе Чанакалеа. "Ако можемо да одбранимо замак у туристичком граду од шест СВАТ тимова.
  
  Дахл Ќе подигао кутиЌу. "ПостоЌи само Ќедан начин да сазнате."
  
  
  ГЛАВА єЕДАНАЕСТА
  
  
  Инстинктивно су кренули ка приобалноЌ стази, знаЌу"и да "е она виЌугати према импресивном градском утврђе®у. Лорен Ќе покупила врло мало информациЌа из исечака разговора у комуникациЌи, а ДреЌк Ќе Ќош ма®е чуо од разних вођа тимова, али општи консензус Ќе био да су се сви брзо приближавали.
  
  Стаза Ќе водила поред многих зграда са белим проче има: ку"а, продавница и ресторана са погледом на таласасте плаве воде Хелеспонта. Лево су били паркирани аутомобили, а иза ®их неколико малих чамаца, изнад коЌих су се уздизали високи зидови утврђе®а боЌе песка. Пролазили су туристички аутобуси, полако тут®аЌу"и уским улицама. Зачули су се рогови. Мештани су се окупили у близини популарног кафи"а, пушили и разговарали. Тим Ќе пожурио што Ќе брже могао не изазиваЌу"и сум®у.
  
  НиЌе лако носити борбену опрему, али посебно за ову мисиЌу, они су били обучени у црно и могли су да уклоне и сакриЌу оне предмете коЌи би могли да привуку паж®у. Међутим, група  уди се кретала када су окренули главе и ДреЌк Ќе видео да се отворило више телефона.
  
  "Брзо позовите проклети хеликоптер", рекао Ќе. "Немамо зем е и проклетог времена овде."
  
  "На путу. За десет до петнаест минута."
  
  Знао Ќе да Ќе ово доба битака. Неки други СВАТ тимови не би оклевали да пусте пакао на град, уверени у своЌа наређе®а и способност да побегну, знаЌу"и да би власти обично терористичком реакциЌом поставиле сваку изузетно прет®у ситуациЌу.
  
  Зидови боЌе песка нагло су се уздизали испред ®их. Тврђава Ц Анаккале имала Ќе два заоб ена, према мору окренута тврђавска зида и централну цитаделу, а иза ®их широки крак ограда коЌи се спуштао низ падину према мору. ДреЌк Ќе пратио линиЌу првог закрив еног зида, питаЌу"и се шта се налази на споЌу овог и ®егове сестре. ХеЌден Ќе стао испред и осврнуо се.
  
  "УстаЌемо."
  
  Храбра одлука, али Ќедна ствар са коЌом се ДреЌк сложио. Полазак Ќе значио да "е бити заглав ени у тврђави, бра®ени одозго, али беспомо"ни, зароб ени. Наставак Ќе значио да су имали и друге опциЌе осим бекства на море: могли су да се сакриЌу у граду, пронађу ауто, потенциЌално се притаЌе или се раздвоЌе на неко време.
  
  Али ХаЌденов избор им Ќе омогу"ио да преузму вођство. Тамо Ќе било и других Ќахача. Лакше би их хеликоптер пронашао. Њихове вештине су бо е кориш"ене у тактичкоЌ борби.
  
  Груби зидови уступили су место лучном улазу, а затим спиралним степеништем. Први Ќе отишао ХеЌден, затим Дал и Кенси, па остали. Смитх Ќе довео позади. Тама Ќе створила огртач за ®ихове очи, висио Ќе дебео и непробоЌан док се нису навикли. Ипак, ишли су навише, пе®али се уз степенице и вра"али се ка светлу. ДреЌк Ќе покушао да филтрира све релевантне информациЌе у свом мозгу и да им да смисао.
  
  Ханибал. Ратни ко®аник. Ред Суд®ег дана и ®ихов план да створе бо и свет за оне коЌи су преживели. Владе широм света требале су заЌедно да раде на томе, али немилосрдни, похлепни  уди су желели плен и зна®е за себе.
  
  На четири угла зем е? Како Ќе то функционисало? И шта се дођавола десило следе"е?
  
  "Интересантно..." У том тренутку, Лоренин глас се огласио преко комуникатора. "Ц Анакале се налази на два континента и била Ќе Ќедна од полазних тачака за Галиполи. Сада су Руси ушли у град, као и Израелци. Не знам где. Ипак, разговор локалне полициЌе Ќе уобичаЌен. Мора да вас Ќе неко од грађана приЌавио и сада зове придошлице. Не"е про"и много времена пре него што Турци позову своЌе елитне снаге".
  
  ДреЌк одмахну главом. Сра®е.
  
  "До тада "емо бити далеко одавде." ХеЌден Ќе опрезно кренуо ка светлу изнад. "Десет минута, момци. Омогу"ава."
  
  єутар®е сунце обасЌавало Ќе широм отворену, ретку област скоро на врху куле. Округла гор®а ивица куле уздизала се Ќош осам стопа изнад ®ихових глава, али то Ќе било онолико високо колико су могли и"и без уласка унутра. Свуда су лежале разрушене зидине, коЌе су вириле као назуб ени прсти, а праш®ава стаза граничила Ќе са низом ниских брда с десне стране. ДреЌк Ќе видео броЌне бра®ене позициЌе и мало лакше одахнуо.
  
  "Овде смо", рекао Ќе ХеЌден Лорен. "Реците хеликоптеру да се припреми за вру"е слета®е."
  
  "Вре"е него што мислите", рекао Ќе Смит.
  
  Цео тим Ќе зурио доле.
  
  "Не доле", рекао Ќе Смит. "Горе. Горе."
  
  Изнад замка град Ќош увек лежи на брдима. Ку"е су се уздизале изнад зидина, а према ®има су се пружали високи и дебели зидови. Кроз ове зидове трчао Ќе тим од четири особе покривених лица и потпуно извученог оружЌа.
  
  Драке Ќе препознао оваЌ стил. "Проклетство, ово Ќе проблем. САС."
  
  Дал се први упустио, али уместо да пусти оружЌе, сакрио га Ќе, зграбио кутиЌу и скочио на саме зидине. "Британци имаЌу праву идеЌу о разноликости. ПогледаЌ..."
  
  ДреЌк га Ќе пратио погледом. Зидови су се простирали у широком луку све до плаже и узбурканог мора. Ако су то тачно одредили, хеликоптер би их могао откинути са врха или на краЌу. ДреЌк Ќе преузео на себе да испали неколико хитаца у груби бетон испод британских ногу, успораваЌу"и их и даЌу"и тиму времена да се попне на врх благо климавог утврђе®а.
  
  Алициа Ќе затетурала. "Нисам у висинама!"
  
  "Хо"еш ли икада престати да кукаш?" Кенси се намерно прогурала поред ®е, лагано Ќе гураЌу"и успут.
  
  "О кучко, плати"еш за ово." Алициа Ќе звучала несигурно.
  
  "Хо"у ли мо"и? Само се побрини да останеш иза мене. На таЌ начин, када будете погођени и чуЌем да вриштите, зна"у да убрзам."
  
  АлисиЌа Ќе киптела од беса. ДреЌк Ќу Ќе подржао. "Само исмеЌавам Мосад." Раширио Ќе руке.
  
  "єел тако. Па, кад сиђемо одавде, Ќеба"у Ќе како треба."
  
  ДреЌк Ќу Ќе водио кроз првих неколико корака. "Да ли би ово требало да звучи узбуд иво?"
  
  "ОдЌеби, Драке."
  
  Сматрао Ќе да Ќе наЌбо е да не поми®е да су зидине далеко испод постале размакнуте бедеме где "е морати да скачу с Ќедне на другу. Дал Ќе био први коЌи Ќе трчао дуж зида широког три стопе, воде"и тим. Кинимака Ќе овога пута преузео Смит позади, посматраЌу"и Британце. ДреЌк и остали су држали отворене уши за било какве друге знаке неприЌате а.
  
  Трка низ зидине Ќе почела. ВоЌници САС-а су одржали формациЌу и кренули у потеру са подигнутим оружЌем, али без звука. Наравно, професионална попуст ивост може бити само Ќедан од разлога; Поред туриста, локални становници преферираЌу таЌност и високо сигурне нару¤бе.
  
  ДреЌк Ќе открио да му Ќе потребна пуна концентрациЌа за ноге. Литица са обе стране и постепено спушта®е до мора нису правили разлику, само сигурна зона под ®еговим ногама. СавиЌао се постепено, грациозно равномерно, у постоЌаноЌ кривини. Нико ниЌе успорио, нико се ниЌе оклизнуо. Били су на пола пута до ци а када им Ќе звук ротираЌу"их пропелера испунио уши.
  
  ДреЌк Ќе успорио и погледао у небо. "Не наше", викнуо Ќе. "Проклети француски!"
  
  Ово ниЌе био коначан зак учак, али би обЌаснио ®ихово досадаш®е одсуство. Журимо у послед®ем тренутку. Тим СПЕАР Ќе био принуђен да успори. ДреЌк Ќе видео лица двоЌице воЌника коЌи су  утито гледали кроз прозоре, док су Ќош двоЌица висила са полуотворених врата, окре"у"и оружЌе како би правилно кликнули на браву.
  
  "Истини за во у", рече Дал без даха. "Можда то ниЌе била наЌбо а идеЌа. Проклета британска звона се завршаваЌу."
  
  Као Ќедан, ДреЌк, Смит, ХеЌден и МеЌ подигли су оружЌе и отворили ватру. Меци су рикошетирали од хеликоптера коЌи се приближавао. Стакло се разбило и Ќедан човек Ќе пао са свог ужета, снажно ударивши о тло испод. Хеликоптер Ќе скренуо, го®ен ХаЌденовим мецима.
  
  "Французи нису навиЌачи", рекла Ќе мрачно.
  
  "Реци нам нешто што не знамо", промрм а Алиша.
  
  єорги Ќе брзо прошао поред Дала, претекавши га на спо ноЌ ивици зида, и посегнуо за кутиЌом. "Ево, даЌ ми ово", рекао Ќе. "Бо е се осе"ам на зиду, зар не?"
  
  Дахл Ќе изгледао као да жели да се расправ а, али Ќе додао петерцу на средини ининга. Швеђанин ниЌе био нов у паркуру, али Иорги Ќе био професионалац. Рус Ќе полетео наЌве"ом брзином, Ќуре"и низ зид и ве" се приближаваЌу"и зидинама.
  
  Алициа их Ќе приметила. "О сра®е, упуцаЌ ме сада."
  
  "То би се и да е могло догодити." ДреЌк Ќе видео како се француски хеликоптер наги®ао и долазио за слета®е. Проблем Ќе био у томе што би их Британци ухватили ако би застали да нишане. Ако би потрчали да пуцаЌу, могли би пасти или бити лако погођени.
  
  Дал Ќе махнуо оружЌем. И он и ХеЌден отворили су ватру на хеликоптер док се вра"ао у игру. Овог пута воЌници на броду су узвратили ватру. Гранате су пробиле зидове замка смртоносним узорком, удараЌу"и испод ивице. Хаиденова сопствена ватра погодила Ќе пилотску кабину хеликоптера, звецкаЌу"и о металне подупираче. ДреЌк Ќе видео како пилот стисне зубе у мешавини беса и страха. Супер брз поглед уназад открио Ќе да Ќе САС тим такође посматрао хеликоптер - добар знак? Можда не. Желели су да се дочепаЌу ратног оружЌа за себе.
  
  Или за некога високо у ®иховоЌ влади.
  
  На птицу Ќе п уштала салва хитаца, због чега Ќе заронила и скретала. Дал Ќе искористио послед®их сто метара зида да падне и склизне док Ќе пуцао, али ниЌе стигао далеко. Површина Ќе била превише груба. Међутим, ®егове акциЌе су послале Ќош Ќедну салву у хеликоптер, због чега Ќе пилот коначно изгубио дух и одлетео птицу са лица места.
  
  АлисиЌа Ќе успела да узвикне слабашно.
  
  "єош нисам изашао из тога." ДреЌк Ќе прескакао зидове Ќедан по Ќедан, слетаЌу"и безбедно и паж иво.
  
  Лоренин глас Ќе прекинуо тишину коЌа Ќе обавиЌала везу. "Хеликоптер се приближава. Тридесет секунди."
  
  "На зиду смо", вриснула Ќе Алиша.
  
  "Да Ќа вас разумем. Округ КолумбиЌа Ќе послао сателит за ову операциЌу.
  
  ДреЌку Ќе требало Ќош Ќедан тренутак да осети шок. "Да помогне?" упитао Ќе брзо.
  
  "Зашто иначе?" ХеЌден Ќе одмах реаговао.
  
  ДреЌк се умало шутнуо пре него што Ќе схватио да Ќе ово вероватно лоша идеЌа с обзиром на тренутну ситуациЌу. Истина, ниЌе знао ко Ќе Ќош чуо те тихе америчке интонациЌе и речи СЕАЛ тима 7.
  
  Очигледно не Хаиден.
  
  Хеликоптер се угледао напред, носом надоле, лете"и брзо изнад мора. єорги Ќе ве" чекао на краЌу зидина, где Ќе мала округла купола гледала на уску плажу. Убрзо га Ќе стигао Дал, а потом и ХеЌден. Хеликоптер се приближио.
  
  ДреЌк Ќе пустио АлисиЌу, а затим помогао Кинимаки да прође. И да е се полако кре"у"и, наглашено Ќе испружио руку, сигнализираЌу"и САС-у. На тридесет стопа од куле зауставио се.
  
  САС Ќе такође стао, Ќош тридесет стопа више.
  
  "Не желимо жртве", повикао Ќе. "Не између нас. Ми смо на истоЌ проклетоЌ страни!"
  
  Пишто и су уперени у ®егово тело. Одоздо Ќе чуо Дахл како урла: "Престани да будеш..."
  
  Драке га Ќе иск учио. "Молим вас", рекао Ќе. "То ниЌе у реду. Сви смо ми овде воЌници, чак и проклети Французи."
  
  Ово Ќе изазвало анонимно смеЌа®е. Коначно, дубок глас Ќе рекао: "Наручите."
  
  "Човече, знам", рекао Ќе ДреЌк. "Био сам где си. Добили смо иста наређе®а, али не"емо отварати ватру на приЌате ске специЌалне снаге... осим ако они први не отворе ватру.
  
  єедна од пет фигура благо се подигла. "Кембри¤", рекао Ќе.
  
  "ДреЌк", одговорио Ќе. "Мет ДреЌк."
  
  Тишина коЌа Ќе уследила испричала Ќе причу. ДреЌк Ќе знао да Ќе сукоб готов... за сада. У наЌма®у руку, заслужио Ќе Ќош Ќедно одлага®е следе"ег обрачуна, а можда чак и миран разговор. Што више ових елитних воЌника могу да се окупе, то "е бити сигурниЌе.
  
  За све.
  
  Климнуо Ќе главом, окренуо се и отишао, посегнувши за руком коЌа му Ќе помогла да га увуче у хеликоптер.
  
  "Они су кул?" упитала Ќе Алициа.
  
  ДреЌк се удобно сместио док се хеликоптер наги®ао, уда аваЌу"и се. "Сазна"емо", одговорио Ќе. "Следе"и пут када дођемо у сукоб."
  
  ИзненађуЌу"е, Лорен Ќе седела наспрам ®ега. "Дошла сам са хеликоптером", рекла Ќе као обЌаш®е®е.
  
  "Шта? Како вам се свиђа опциЌа?"
  
  Она се попуст иво осмехнула. "Не. Дошао сам Ќер Ќе наш посао овде завршен." Хеликоптер се уздизао високо изнад сунцем обасЌаних таласа. "Идемо из Африке у следе"и део света.
  
  "Где Ќе коЌи?" ДреЌк Ќе везао поЌас.
  
  "Кина. И момче, имамо ли пуно посла."
  
  "єош Ќедан Ќахач? КоЌи пут оваЌ пут?"
  
  "Можда наЌгоре од свега. Вежите се, приЌате и моЌи. Идемо стопама Џингис-кана".
  
  
  ГЛАВА ДВАНАЕСТА
  
  
  Лорен Ќе рекла тиму да се што удобниЌе смести у зад®ем делу великог теретног хеликоптера и промешала хрпу папира. "Прво, хаЌде да склонимо ратно оружЌе и Ханибала с пута. Оно што сте пронашли у кутиЌи су планови за ствара®е проЌекта Вавилон, супертопа од две тоне и сто метара. По нару¤би Садама Хусеина, заснована Ќе на истражива®у из 60-их и дизаЌнирана 80-их. У целоЌ овоЌ афери осетио се холивудски дух. СупероружЌе коЌе може да поша е терет у свемир. УбиЌени генерали. УбиЌени цивили. Разне куповине из десетак зема а да би се то чувало у таЌности. КасниЌи диЌаграми показуЌу да Ќе оваЌ свемирски пишто  можда био скроЌен тако да може погодити било коЌу мету, било где, само Ќедном."
  
  Дал се са интересова®ем нагнуо напред. "єедног дана? Зашто?"
  
  "Никада ниЌе требало да буде преносиво оружЌе. Његово лансира®е оставило би отисак коЌи би разне силе одмах виделе и потом уништене. Али... штета Ќе можда ве" учи®ена."
  
  "У зависности од ци а." Кенси климну главом. "Да, многи модели су направ ени око идеЌе светског рата са Ќедним ударом. Начин да се нуклеарна сила присили да неумо иво делуЌе. Међутим, са модерном технологиЌом, та идеЌа постаЌе све контроверзниЌа."
  
  "Добро, добро", гракнуо Ќе Смит, Ќош увек истежу"и миши"е и провераваЌу"и своЌе модрице од дугог, тешког трча®а. "Дакле, у гробници првог ко®аника чували су се планови масивног свемирског топа. Ми схватамо. Друге зем е то нису урадиле. Шта Ќе следе"е?"
  
  Лорен Ќе заколутала очима. "Прво, ознака изричито каже 'места за одмор'. Надам се да се се"ате да Ќе Ханибал био сахра®ен у необележеноЌ гробници и да можда више ниЌе тамо. Гледа®е би било непоштова®е за многе. Оставити то непроме®еним значи показати непоштова®е према другима."
  
  ХеЌден Ќе уздахнуо. "И тако то иде да е. Иста прича, другачиЌи план у целом свету."
  
  "Замислите да информациЌе дођу у руке терориста. Рекао бих да би све зем е коЌе тренутно гоне Ко®анике лако могле да направе своЌ супер топ. Али..."
  
  "То Ќе коме одређене фракциЌе ове владе продаЌу планове", зак учио Ќе ДреЌк. "єер Ќош увек нисмо сигурни да ли Ќе сваки тим званично санкционисан. НиЌе морао да додаЌе чак и ако су мислили да Ќесте.
  
  Хеликоптер Ќе летео по чистом плавом небу, без турбуленциЌа и приЌатне топлине. ДреЌк Ќе успео да се опусти први пут за отприлике Ќедан дан. Било Ќе тешко поверовати да Ќе баш претходне но"и клечао на месту где Ќе почивао велики Ханибал.
  
  Лорен Ќе прешла на следе"и фаЌл. "Се"ате се наредбе Послед®ег суда? Дозволите ми да вас освежим. "На четири угла Зем е нашли смо Четири ко®аника и изложили им план за Ред Послед®ег Суда. Они коЌи преживе Суд®и крсташки рат и ®егове последице "е с правом владати. Ако ово читате, изгубили смо се, па читаЌте и пратите са опрезом. Наше послед®е године протекле су у склапа®у послед®а четири оружЌа светских револуциЌа - рата, осваЌа®а, глади и смрти. УЌеди®ени, уништи"е све владе и отворити нову буду"ност. Бити спреман. Нађи их. ПутуЌте на четири угла Зем е. Пронађите места за одмор Оца стратегиЌе, а затим и Кхагана; наЌгори ИндиЌанац коЌи Ќе икада живео, а затим и Бич БожиЌа. Али ниЌе све како изгледа. Посетили смо Кхаган 1960. године, пет година након завршетка, став аЌу"и Цонкуест у ®егов ковчег. Пронашли смо Бич коЌи чува истински Послед®и суд. А Ќедина шифра за убиЌа®е Ќе када су се поЌавили Ко®аници. На Очевим костима нема идентификационих знакова. ИндиЌанац Ќе окружен оружЌем. Поредак послед®ег суда сада живи кроз вас и влада"е заувек."
  
  ДреЌк Ќе покушао да споЌи релевантне тачке. "Шифра униште®а? Стварно ми се не свиђа ово што звучи. И 'истински послед®и суд'. Дакле, чак и ако неутралишемо прва три, послед®и "е бити прави хумдингер."
  
  "За сада", рекла Ќе Лорен, мисле"и на радну собу испред ®е. "Вашингтонски труст мозгова Ќе изнео неколико идеЌа.
  
  ДреЌк се онесвестио на само секунд. Сваки пут када би чуо да се поми®е истражива®е, сваки пут када се помене тхинк танк, само две речи су му пролетеле кроз мозак као црвена неонска светла величине билборда.
  
  Карин Блаке.
  
  Њено дуже одсуство ниЌе слутило на добро. Карин би могла бити ®ихова следе"а мисиЌа. За сада Ќе нежно одбацио бригу.
  
  "... други ко®аник Ќе ОсваЌач. У другом опису се поми®е каган. Из овога зак учуЌемо да Ќе Џингис-кан ОсваЌач. Џингис Кан Ќе рођен 1162. Он Ќе, буквално, осваЌа®е. ОсвоЌио Ќе ве"и део АзиЌе и Кине, као и зем е изван ®е, а Монголско царство Ќе било наЌве"е суседно царство у историЌи. Кан Ќе био жетелац; прошао Ќе кроз ве"и део античког света, и, као што Ќе раниЌе речено, Ќедан од сваких двеста данас живих  уди Ќе у сродству са Џингис-каном."
  
  Маи Ќе куцкала. "Вау, Алиша, он Ќе као мушка верзиЌа тебе."
  
  Драке климну главом. "ОваЌ момак Ќе дефинитивно знао како да се репродукуЌе."
  
  "Право име овог човека било Ќе ТемуЌин. Џингис Кан Ќе почасна титула. Његов отац Ќе отрован када Ќе дечак имао само девет година, остав аЌу"и маЌку да сама одгаЌа седам синова. Он и ®егова млада жена такође су киднаповани, и обоЌе су неко време провели као робови. Упркос свему томе, Ќош у своЌим раним двадесетим, он се афирмисао као жестоки вођа. Он Ќе персонифицирао фразу 'држи своЌе неприЌате е близу' Ќер су ве"ина ®егових наЌве"их генерала били бивши неприЌате и. Никада ниЌе оставио ниЌедан рачун нерашчиш"ен и наводно Ќе одговоран за смрт 40 милиона  уди, сма®ивши светску популациЌу за 11 одсто. Пригрлио Ќе различите религиЌе и створио први међународни поштански систем, користе"и поште и успутне станице коЌе се налазе широм ®еговог царства."
  
  ДреЌк се померио на свом седишту. "ПостоЌи много информациЌа коЌе треба узети."
  
  "Био Ќе први каган Монголског царства."
  
  Дал се окренуо од размиш а®а о прозору. "А ®егово почивалиште?"
  
  "Па, сахра®ен Ќе у Кини. У необележеном гробу".
  
  Алициа Ќе фркнула. "Да, дођавола, наравно да Ќесте!"
  
  "Дакле, прво Африка, а сада Кина представ аЌу два од четири угла зем е", помисли Маи наглас. "Осим ако ниЌе АзиЌа и не говоримо о континентима.
  
  "Има седам", подсетио Ќу Ќе Смит.
  
  "Не увек", мистериозно Ќе одговорила Лорен. "Али на ово "емо до"и касниЌе. Пита®а су: шта Ќе осваЌачко оружЌе и где Ќе Џингисово почивалиште?
  
  "Претпостав ам да Ќе Ќедан одговор Кина", промрм а Кензи.
  
  "Џингис Кан Ќе умро под мистериозним околностима око 1227. Марко Поло Ќе тврдио да Ќе то због инфекциЌе, други због отрова, а тре"и због принцезе узете као ратни плен. После смрти, ®егово тело би, по обичаЌу, вра"ено у домовину, на аимаг Кхенти. ВеруЌе се да Ќе сахра®ен на планини Буркхан Кхалдун близу реке Онон. Међутим, легенда каже да Ќе свако ко Ќе дошао у контакт са погребном поворком убиЌен. Након тога, река Ќе преусмерена на Каенов гроб, а сви воЌници коЌи су формирали поворку такође су убиЌени." Лорен Ќе одмахнула главом. "Живот и жив е®е тада су имали мало смисла."
  
  "Као што Ќе сада случаЌ на неким местима у свету", рекао Ќе Дал.
  
  "Дакле, поново ронимо?" Алициа се намршти. "Нико поново ниЌе рекао ништа о ро®е®у. Ово ниЌе моЌ наЌбо и таленат."
  
  Маи Ќе некако успела да прогута примедбу коЌа Ќе изгледала спремна да ЌоЌ побегне са усана, уместо тога Ќе закаш ала. "Не роним", коначно Ќе рекла. "Могло Ќе бити на планини. Зар монголска влада ниЌе изоловала одређено подручЌе стотинама година?"
  
  "Тачно, и зато смо се усредсредили на Кину", рекла Ќе Лорен. "И гробница Џингис-кана. Сада, да вас обавештаваЌу, НСА и ЦИА Ќош увек користе десетине метода за прикуп а®е информациЌа о нашим конкурентима. Французи су заиста изгубили човека. Британци су отишли у исто време када и ми. Руси и Швеђани су се касниЌе уплели у турско чиш"е®е тог подручЌа брже него што се очекивало. Нисмо сигурни ни за Мосад ни за Кинезе. Наредбе остаЌу исте. Међутим, постоЌи Ќедна ствар... тренутно имам секретара Кроуа на линиЌи."
  
  ДреЌк се намрштио. Никада му ниЌе пало на памет да Кроу можда прислушкуЌе ®егове и Лоренине разговоре, али то Ќе морало до"и. Њихов тим, ®ихова породица, имали су таЌне као и свака друга. Док Ќе погледао око себе, постало Ќе Ќасно да се и остали осе"аЌу исто и да Ќе то био Лоренин начин да им стави до зна®а.
  
  Вашингтон Ќе увек имао своЌу агенду.
  
  Кроов глас Ќе звучао убед иво. "Не"у се претварати да знам више од вас о овоЌ мисиЌи. Не на зем и. Али знам да Ќе ово политичко минско по е, са замршеностима и интригама на наЌвишим нивоима неких од наших ривалских нациЌа.
  
  Да не поми®ем САД, помисли ДреЌк. Шта никад!
  
  "Искрено, изненађен сам неким ук ученим администрациЌама", отворено Ќе рекао Кроу. "Мислио сам да могу да раде са нама, али као што сам споменуо, ствари можда нису онакве какве изгледаЌу.
  
  єош Ќедном, ДреЌк Ќе другачиЌе схватио ®ене речи. Да ли Ќе говорила о мисиЌи Хорсеман? Или нешто личниЌе?
  
  "Има ли разлога за то, госпођо секретарко?" упитала Ќе ХеЌден. "Нешто што не знамо?"
  
  "Па, нисам тога свестан. Али чак ни Ќа не знам све ово. "Без ограниче®а" Ќе ретка реч у политици.
  
  "Онда Ќе то само оружЌе", рекао Ќе ХеЌден. "Ово Ќе прва суперпушка. Да Ќе изграђен, да Ќе продат терористима, цео свет би могао да тражи откуп за ®ега.
  
  "Знам. ОваЌ... Орден Послед®ег Суда", рекла Ќе име са гнуша®ем, "Ќе Ќасно развио главни план, остав аЌу"и га буду"им генерациЌама. На сре"у, Израелци су их одавно затворили. Нажалост, нису нашли таЌ конкретан план. Ова шема."
  
  До сада, ДреЌк ниЌе видео смисао у овом позиву. Завалио се, затворио очи, слушаЌу"и разговор.
  
  "Направиш скок до неких других. Само Израел и Кина су МУП. Важе нормална правила, али прво дођите до тог оружЌа и узмите га. Америка не може приуштити да ово падне у погрешне руке, било коЌе врсте. И буди опрезан, КОПЉЕ. Има више у томе него што се на први поглед чини."
  
  Драке Ќе сео. Дал се нагнуо напред. "Да ли Ќе ово друга врста упозоре®а?" прошапутао Ќе.
  
  ДреЌк Ќе проучавао ХеЌдена, али ®ихов шеф ниЌе показивао знаке забринутости. ПокриЌте леђа? Да ниЌе раниЌе чуо оваЌ амерички диЌалект, ни овоЌ фрази не би придао никакво значе®е. Његове мисли су се окренуле ка смрти Смита и Џошуе у Перуу. Ово Ќе мерило дубину ®иховог пркоса. Као обичан воЌник, са воЌничким погледом, био би веома забринут. Али они више нису били воЌници - били су приморани да свакодневно доносе тешке изборе, на терену, под притиском. На своЌим пле"има су носили тежину хи ада живота, понекад и милиона. Ово Ќе био необичан тим. Не више.
  
  Добар си онолико колико Ќе твоЌа послед®а грешка. Памте вас само по послед®оЌ грешци. Етика на светском радном месту. Више Ќе волео да настави да ради, настави да се бори. Држите главу изнад воде - Ќер милиони аЌкула непрестано круже светом, а да стоЌите на месту, или бисте се удавили или би били раскомадани.
  
  Кроу Ќе завршио напетим живахним разговором, а онда им се ХеЌден окренуо. Додирнула Ќе своЌ комуникатор и направила гримасу.
  
  "Не заборавите".
  
  Драке климну главом. Отворите канал.
  
  "Мислим да "е се веома разликовати од уобичаЌених ствари из Томб Раидера. єорги Ќе говорио. "Суочавамо се са владиним воЌницима, струч®ацима. Непознате фракциЌе, могу"е издаЌице. Тражимо  уде изгуб ене у времену, рођене у годинама разлике. Пратимо пророчанство неког старог ратног злочинца, баш онако како Ќе он желео да то урадимо." Слегнуо Ќе раменима. "Немамо контролу над ситуациЌом."
  
  "Ближе сам Томб Раидер-у колико можете", рекла Ќе Кенси са осмехом. "Ово... Ќе потпуно другачиЌе."
  
  Алициа и Маи зуриле су у Израелца. "Да, склони смо да заборавимо на твоЌу гадну криминалну прошлост, зар не... Твисти?"
  
  Швеђанин Ќе трепнуо. "єа... оваЌ... Ќа... шта?"
  
  Кенси Ќе интервенисао. "И претпостав ам да те околности никада нису приморале на било какве компромитуЌу"е позициЌе, а, Алиша?"
  
  Енглески®а Ќе слегнула раменима. "Зависи од тога да ли Ќош увек говоримо о криминалу. Неки компромисни ставови су бо и од других."
  
  "Ако смо Ќош будни и будни", рекао Ќе ХеЌден, "можемо ли почети да читамо о Џингис-кану и локациЌи ®егове гробнице?" Тинк центар у Вашингтону Ќе све у реду, али ми смо тамо и виде"емо шта они не"е видети. Што више информациЌа можете да апсорбуЌете, ве"е су шансе да пронађемо друго оружЌе."
  
  "И изађи из овога живи", сложио се Дал.
  
  Таблете су прослеђене, Ќедва дово но да се поделе. Алиша Ќе прва узвикнула да Ќе проверавала своЌу е-пошту и ФеЌсбук страницу. ДреЌк Ќе знао да она нема чак ни имеЌл адресу, а камоли први наговештаЌ друштвених медиЌа, и погледао Ќу Ќе.
  
  Она се дури. "Озби но време?"
  
  "То, или се одмори,  убави. Кина нас дефинитивно не"е дочекати раширених руку.
  
  "Добар зак учак." ХеЌден Ќе уздахнуо. "єа "у контактирати локалне тимове и замолити их да нам олакшаЌу улазак. Да ли се сви до сада придржаваЌу плана?"
  
  "Па", рекао Ќе Дал опуштено. "Никада нисам мислио да "у Ќурити Џингис Кана у Кину док покушавам да не уђем у борбу са пола туцета ривалских нациЌа. Али, хеЌ", слегнуо Ќе раменима, "знаш да причаЌу о покушаЌу нечег другачиЌег."
  
  Алиша Ќе погледала около, а затим одмахнула главом. "Нема коментара. Прелако."
  
  "Управо сада", рекао Ќе ДреЌк, "радиЌе бих имао мало више информациЌа."
  
  "И ти и Ќа, єоркиЌи." Дал Ќе климнуо главом. "Ти и Ќа обоЌе."
  
  
  ГЛАВА ТРИНАЕСТА
  
  
  Сати су летели неопажено. Хеликоптер Ќе био принуђен да допуни гориво. Недостатак вести о другим тимовима постао Ќе фрустрираЌу"и. ХеЌден Ќе открила да Ќе ®ена наЌбо а опциЌа да се урони у оби е информациЌа коЌе се односе на Џингисову гробницу, али ЌоЌ Ќе било тешко да откриЌе било шта ново. И други су очигледно покушавали да ураде исто неко време, али су се неки уморили и одлучили да узму мало слободног времена, док Ќе другима било лакше да реше своЌе личне проблеме.
  
  Било Ќе немогу"е игнорисати то у ®иховом скученом простору, а истина, тим Ќе до сада био дово но близак и познат да све то прихвати.
  
  Дахл Ќе звао ку"и. Деца су га била сре"на што су га чула, што Ќе натерало Дала на широк осмех. Жоана Ќе питала када "е до"и ку"и. ТензиЌа Ќе била очигледна, резултат ниЌе био тако велики. ХеЌден Ќе одвоЌио тренутак да посматра Кинимаку док велики ХаваЌац прелази прстом по екрану таблета. Насмешила се. УређаЌ Ќе изгледао као разгледница у ®еговим великим рукама, а она се сетила како су те руке додирнуле ®ено тело. Нежно. Узбуђе®е. Он Ќу Ќе тако добро познавао и то Ќе поЌачало ®ихову интимност. Сада Ќе гледала у оште"ени врх свог прста, онаЌ коЌи Ќе била приморана да прогута током ®ихове послед®е мисиЌе. Шок ситуациЌе отворио ЌоЌ Ќе очи. Живот Ќе био бескраЌно прекратак да би се борио против во е онога кога волиш.
  
  Мало Ќе задржала дах, несигурна да ли заиста веруЌе у то. Проклетство, не заслужуЌеш ово. Не после свега што си рекао. НиЌе оправдавала повратак и ниЌе имала поЌма одакле да почне. Можда Ќе то била битка, ситуациЌа, посао. Можда Ќе то био случаЌ у сваком тренутку ®ене историЌе.
  
  Људи су правили грешке. Могли су искупити.
  
  Алициа Ќе то урадила.
  
  Ова помисао Ќу Ќе натерала да погледа Енглески®у док се хеликоптер пробиЌао небом. Изненадна турбуленциЌа натерала Ќу Ќе да се чврш"е ухвати за поЌас. Секунда слободног пада, и срце ЌоЌ Ќе потонуло на ноге. Али све Ќе било у реду. Имитирао Ќе живот.
  
  ХеЌденови инстинкти су одувек били да води, да обави ствари. Сада Ќе видела да се ти инстинкти мешаЌу у друге важне аспекте ®еног живота. Видела Ќе мрачну буду"ност.
  
  ДреЌк и Алиша су били сре"ни, насмеЌани, тапкали по заЌедничком таблету. Маи Ќе позаЌмила Кензи своЌ, а две жене су га наизменично узимале. Било Ќе заним иво како су се различити  уди носили са сличним ситуациЌама.
  
  Смит се приближио Лорен. "Како си?"
  
  "Колико год буде добро, ти глатко копиле. Сада ниЌе време, Смит."
  
  "Мислиш да Ќа ово не знам? Али реци ми. Када "е до"и време?"
  
  "Не сада".
  
  "Никад", рекао Ќе Смит суморно.
  
  Лаурен Ќе зарежала. "Озби но? У "орсокаку смо, човече. Ударите у зид од цигле и не можете га пре"и."
  
  "Зид?"
  
  Лорен Ќе фркнула. "Да, има име."
  
  "Ох. ОваЌ зид."
  
  ХеЌден Ќе видео да су обоЌе решили проблем. НиЌе било ®ено место да суди или интервенише, али Ќе Ќасно показало како свака препрека може поткопати било коЌу везу. Смит и Лорен су били, благо речено, неортодоксан пар, толико необичан да су можда добро функционисали.
  
  Ипак, наЌнеконвенционалниЌе препреке су им сада стаЌале на путу.
  
  Смит Ќе покушао другачиЌи приступ. "Добро, добро, шта ти Ќе дао у послед®е време?"
  
  "єа? Ништа. Не идем тамо ради информациЌа. То Ќе посао ЦИА или ФБИ или ко год да Ќе то."
  
  "О чему онда причаш?"
  
  За Смита, ово Ќе био корак напред. Отворено, неконфронтираЌу"е пита®е. ХеЌден Ќе осетио неки понос на воЌника.
  
  Лорен Ќе мало оклевала. "Сра®е", рекла Ќе. "Говоримо глупости. ТелевизиЌа. Филмови. К®иге. Познате личности. Вести. Он Ќе градите , па пита за проЌекте."
  
  "Какви проЌекти?"
  
  "Све ово вас тера да постав ате опрезно пита®е. Зашто не коЌе познате личности или коЌи филмови? Да ли те занимаЌу зграде, Ланце?"
  
  ХеЌден Ќе желела да га иск учи, али Ќе открила да не може. Кабина Ќе била превише тесна; пита®е Ќе превише озби но; помен Смитовог имена Ќе превише привлачан.
  
  "Само ако неко жели да им науди.
  
  Лорен му Ќе махнула и разговор се завршио. ХеЌден се питала да ли Ќе Лорен прекршила неку врсту закона тако што се искрала да разговара са познатим терористом, али ниЌе могла да одлучи како да формулише Лоренино пита®е. Барем не Ќош.
  
  "Остало Ќе ма®е од сат времена." Пилотов глас се чуо преко комуникационог система.
  
  ДреЌк Ќе подигао поглед. ХеЌден Ќе видео одлучност на ®еговом лицу. Иста ствар са Дахлом. Тим Ќе био потпуно ангажован, стално усавршаваЌу"и своЌе вештине. ПогледаЌте на пример послед®у операциЌу. Сви су прошли кроз потпуно различите мисиЌе, суочили се са оличе®ем зла и нису добили ни Ќедну огреботину.
  
  Бар у физичком погледу. Емоционални ожи ци - посебно ®ени - никада не"е зацелити.
  
  Провела Ќе минут прегледаваЌу"и папире испред себе и покушаваЌу"и да упиЌе Ќош мало историЌе Џингис-кана. Прегледала Ќе текст Наредбе, истичу"и редове: Иди на четири краЌа света. Пронађите места за одмор Оца стратегиЌе, а затим и Кхагана; наЌгори ИндиЌанац коЌи Ќе икада живео, а затим и Бич БожиЌа. Али ниЌе све како изгледа. Посетили смо Кхаган 1960. године, пет година након завршетка, став аЌу"и Цонкуест у ®егов ковчег.
  
  Четири угла зем е? И да е остаЌе мистериЌа. На сре"у, трагови идентитета Ко®аника су до сада били Ќасни. Али да ли Ќе Ред пронашао гробницу Џингис-кана? Тако Ќе изгледало.
  
  Док Ќе хеликоптер наставио да сече кроз разређени ваздух, єорги Ќе устао и потом иступио напред. Лице лопова Ќе изгледало извучено, очи су му биле затворене, као да ниЌе ни намигнуо од свог испада у Перуу. "Рекао сам вам да сам део Вебове изЌаве, ®еговог наслеђа", рекао Ќе Рус, а ®егов тон Ќе откривао да Ќе ужаснут оним што "е да каже. "Рекао сам ти да сам наЌгори од свих поменутих."
  
  Узнемирено гунђаЌу"и, Алициа Ќе покушала да уклони изненадни атмосферски пригушивач. "єош увек чекам да чуЌем ко Ќе проклета лезбеЌка", рекла Ќе весело. "Искрено да ти кажем, єоги, надао сам се да "еш то бити ти."
  
  "Како..." Иорги Ќе стао усред реченице. "єа сам мушкарац".
  
  "Нисам убеђен. Те мале руке. Ово лице. Начин на коЌи ходаш."
  
  "Пустите га да говори", рекао Ќе Дал.
  
  "И сви треба да знате да сам лезбеЌка", рекла Ќе Лорен. "Знате, у томе нема ништа лоше или срамотно.
  
  "Знам", рекла Ќе Алиша. "Морате бити оно што желите и прихватити то. Знам, знам. Само сам се надао да "е то бити Ќоги, то Ќе све."
  
  Смит Ќе погледао Лорен са збу®еним, али иначе празним изразом лица. ДреЌк Ќе мислио да Ќе реакциЌа невероватна с обзиром на изненађе®е.
  
  "ОстаЌе само Ќедан", рекао Ќе Кинимака.
  
  "Неко ко умире", рекао Ќе ДреЌк, зуре"и у под.
  
  "Можда би требало да пустимо нашег приЌате а да говори?" Дахл Ќе инсистирао.
  
  єорги Ќе покушао да се осмехне. Затим Ќе склопио руке испред себе и загледао се у кров колибе.
  
  "То ниЌе дуга прича", рекао Ќе са густим акцентом. "Али ово Ќе тешко пита®е. єа... хладнокрвно сам убио своЌе родите е. И захвалан сам сваког дана. Хвала што Ќесам."
  
  ДреЌк Ќе подигао руку да привуче паж®у свог приЌате а. "Не морате ништа да обЌаш®авате, знате. Овде смо породица. То не"е изазвати никакве проблеме."
  
  "Разумем. Али ово Ќе и за мене. Разумеш?"
  
  Тим Ќе климнуо главом. Они су разумели.
  
  "Живели смо у малом селу. Хладно село. зима? НиЌе било годиш®е доба, било Ќе то п ачка, батина, батина од Бога. То Ќе депримирало наше породице, чак и нашу децу. Био сам Ќедан од шест, а моЌи родите и нису могли да се изборе. Нису могли да пиЌу дово но брзо да дани лакше пролазе. Нису могли да донесу дово но да преживе но"и. Нису могли да нађу начин да се носе са нама и брину о нама, па су нашли начин да промене слику".
  
  Алициа ниЌе могла да обузда своЌа осе"а®а. "Надам се да ниЌе како звучи."
  
  "єедног поподнева сви смо се нагомилали у аутомобилу. Рекли су да су обе"али пут у град. Годинама нисмо ишли у град и требало Ќе да питамо, али..." Слегнуо Ќе раменима. "Били смо деца. Они су били наши родите и. Напустили су мало село и никада Ќе више нисмо видели."
  
  ХеЌден Ќе видео далеку тугу на МеЌовом лицу. Њен млади живот Ќе можда био другачиЌи од єоргиног, али Ќе било тужних сличности.
  
  "Дан испред аута Ќе постаЌао све хладниЌи, мрачниЌи. Возили су и возили и нису говорили. Али навикли смо на то. Нису имали  убав према животу, према нама, ни Ќедно према другом. Претпостав ам да никада нисмо познавали  убав, не онакву каква би требало да буде. У мраку су стали рекавши да се ауто покварио. Скупили смо се, неки су плакали. МоЌа млађа сестра Ќе имала само три године. Имао сам девет година, наЌстариЌи. Требао сам ... требао сам ..."
  
  Иорги се борио са сузама, гледаЌу"и у кров, као да има мо" да промени прошлост. Испружио Ќе чврсту руку пре него што Ќе ико успео да устане да му приђе, али Ќе ХеЌден барем знао да Ќе то нешто кроз шта мора да прође сам.
  
  "Измамили су нас. Ходали су неко време. Лед Ќе био толико тврд и хладан да су из ®ега извирали снажни, смртоносни таласи. Нисам могао да схватим шта раде, а онда ми Ќе било превише хладно да бих добро размиш ао. Видео сам како нас окре"у изнова и изнова. Били смо изгуб ени и слаби, ве" умирали. Били смо деца. Ми... веровали смо."
  
  ХеЌден Ќе затворила очи. НиЌе било речи.
  
  "Очигледно су пронашли ауто. Отишли су. Ми... па, умрли смо... Ќедан по Ќедан." єорги и да е ниЌе могао Ќасно формулисати дета е. Само Ќе тугом на ®еговом лицу откривена истина.
  
  "єа сам Ќедини преживео. Био сам наЌЌачи. Покушао сам. Носио сам, и вукао, и грлио, али од тога ништа ниЌе било. Све сам их изневерио. Видео сам како живот одлази од сваког од моЌе бра"е и сестара и заклео сам се да "у преживети. Њихова смрт ми Ќе дала снагу, као да су се ®ихове преминуле душе придружиле моЌоЌ. Надам се да Ќесу. єош увек веруЌем. ВеруЌем да су Ќош увек са мном. Преживео сам руски затвор. На¤ивео сам Мета ДреЌка", успео Ќе да се насмеЌе, "и извукао га одатле.
  
  "Како сте успели да се вратите у село?" Кинимака Ќе желео да зна. ХеЌден и Дал су га опрезно погледали, али Ќе такође било Ќасно да Иорги треба да разговара.
  
  "Носио сам ®ихову оде"у", просиктао Ќе болно тихим гласом. "Кошу е. єакне. Чарапе. Било ми Ќе топло и оставио сам их саме у снегу и леду и стигао сам до пута."
  
  ХеЌден ниЌе могао да замисли бол у срцу, уочену кривицу коЌа ниЌе требало да буде ®егова.
  
  "Помогао ми Ќе аутомобил коЌи Ќе туда пролазио. Испричао сам им причу, вратио се у село неколико дана касниЌе", дубоко Ќе удахнуо, "и пустио их да виде дух туге коЌу су изазвали. Нека виде и осете колико Ќе дубок ®егов бес. Дакле, да, хладнокрвно сам убио своЌе родите е."
  
  Наступила Ќе тишина коЌу никада не треба прекинути. ХеЌден Ќе знао да тела єоргине бра"е и сестара леже тамо где су управо сада пала, заувек смрзнута, да се никада не одморе.
  
  "Постао сам лопов." Иорги Ќе ослабио срцепараЌу"у резонанцу. "И касниЌе Ќе ухва"ен. Али никада ниЌе осуђен за убиство. И ево нас."
  
  Пилотов глас се зачуо у ваздуху. "Тридесет минута до кинеског ваздушног простора, момци, а онда Ќе свако нагађати.
  
  ХеЌден Ќе била задово на када Ќе Лорен у овом тренутку позвала вашингтонски труст мозгова. єедини начин да се крене напред био Ќе омета®е.
  
  "Близу смо ци а", рекла Ќе ВеЌу када смо се срели. "Има ли шта ново?"
  
  "Радимо на четири угла, референцама на датуме рође®а ко®аника, МонголиЌе, Кагана и самог Реда, шта прво желите?"
  
  
  ГЛАВА ЧЕТРНАЕСТА
  
  
  "Ооох", рекла Ќе Алициа узбуђено, играЌу"и ту улогу. "ХаЌде да послушамо коЌи су броЌеви датума рође®а. єа само волим да збиЌам броЌеве."
  
  "Хладан. Лепо Ќе то чути од по ског пешадиЌе." Глас Ќе наставио радосно, подигавши неколико обрва у салону, али блажено несвестан: "Дакле, Ханибал Ќе рођен 247. пре Христа, умро Ќе око 183. пре Христа. Џингис Кан 1162, умро 1227..."
  
  "То Ќе превише броЌева", рекла Ќе Алиша.
  
  "Проблем Ќе", рекао Ќе Дахл. "Немате прстиЌу на рукама и ногама."
  
  "Нисам сигуран шта то значи", наставио Ќе компЌутерски научник. "Али ови луди култови заиста воле своЌе игре броЌева и кодове. ИмаЌте то на уму."
  
  "Дакле, Ханибал Ќе рођен 1.400 година пре Џингиса", рекао Ќе Кенси. "Ми то разумемо."
  
  "Изненадили бисте се броЌу говнара коЌи ово не раде", рекао Ќе штребер нехаЌно. "У сваком случаЌу-"
  
  "ХеЌ друже?" ДреЌк Ќе брзо прекинуо: "Да ли сте икада били ударени песницом у лице?"
  
  "Па, заправо, да. Да имам."
  
  ДреЌк се завалио у столицу. "У реду", рекао Ќе. "Сада можеш да наставиш да Ќебеш."
  
  "Ми, наравно, Ќош не можемо да радимо са овим цифрама, пошто не познаЌемо остале возаче. Иако претпостав ам да чак и ви можете да схватите четврту? Не? Нема корисника? Добро. Дакле, у овом тренутку, момци, огромна количина ватрене мо"и се ша е у Монголску Републику. Седам, или Ќе Ќош шест? Да, шест тимова елитних воЌника коЌи представ аЌу шест зема а Ќуре Ко®аника осваЌа®а. єа сам у праву? Ура!"
  
  ДреЌк Ќе  утито погледао ХеЌден. "Да ли Ќе оваЌ момак наЌбо и представник Вашингтона?"
  
  ХеЌден Ќе слегнуо раменима. "Па, он барем не криЌе своЌе емоциЌе. НиЌе сакривен испод многих набора вар ивог огртача као ве"ина Вашингтона.
  
  "Напред ко®анику осваЌа®а. Очигледно, Ред има своЌу агенду, тако да осваЌа®е може бити било шта, од дечиЌе играчке до видео игрице... ха ха. Светска доминациЌа може до"и у много облика, Ќесам ли у праву?"
  
  "Само наставите са упутствима", рекао Ќе ХеЌден.
  
  "Наравно, наравно. Дакле, хаЌде да пређемо директно на ствар, хо"емо ли? Иако су Израелци били чудно нево ни да нам даЌу било какве информациЌе о нацистичком култу ратних злочина коЌи су уништили на Куби, сазнали смо оно што Ќе требало да знамо. Када се прашина слегла, нацисти су Ќасно зак учили да су забр али и дошли су на ову разрађену идеЌу да контролишу свет. Они су створили Ред, заЌедно са грбом, таЌним шифрама, симболима и Ќош много тога. Развили су план - врло вероватно онаЌ на коЌем су радили годинама под РаЌхом. Закопали су четири врсте оружЌа и смислили ову слагалицу. Можда су хтели да га учине Ќош неЌасниЌим, ко зна? Али Мосад их Ќе уништио без трага и, чини ми се, пребрзо. Скривени бункер остао Ќе неоткривен тридесет година."
  
  "Петнаест минута", лаконски Ќе одговорио пилот.
  
  "Да ли Ќе ово оружЌе?" упитала Ќе ХеЌден. "Где су их набавили?"
  
  "Па, нацисти су имали отприлике онолико веза колико Ќе било ко могао имати. Велики пишто  Ќе стари дизаЌн ажуриран за простор и прецизност. Могли су апсолутно да се дочепаЌу било чега од четрдесетих до осамдесетих. Новац никада ниЌе био препрека, али крета®е Ќесте. И повере®е. Не би веровали ни ЌедноЌ живоЌ души да то уради уместо ®их. Вероватно су биле потребне године малог шу®а®а да се сакриЌу сва четири оружЌа и неколико десетина служби. Фактори повере®а су такође Ќедан од разлога зашто су сакрили оружЌе. Нису могли сада да их задрже на Куби, зар не?" Вашингтон Ќе праснуо у смех, а онда Ќе некако успео да се отрезни.
  
  Алициа Ќе заколутала очима и склопила обе руке као да се могу омотати око нечиЌег мршавог врата.
  
  "У сваком случаЌу, Ќесте ли Ќош увек са мном? Разумем да Ќе времена мало и да вас сврби да изађете у зем у и нешто снимите, али имам мало више информациЌа. Управо сам ушао..."
  
  Пауза.
  
  "Сада Ќе ово заним иво."
  
  єош тишине.
  
  "Желите ли да поделите?" ХеЌден Ќе гурнула човека, гледаЌу"и чврсту страну хеликоптера као да Ќе видела приближава®е ®иховог места слета®а.
  
  "Па, хтео сам да причам о четири стране зем е - или барем о томе како ми то видимо - али видим да нам понестаЌе времена. Види, даЌ ми петицу, али шта год да радиш", застао Ќе, "немоЌ слетети!"
  
  Веза Ќе нагло прекинута. ХеЌден Ќе прво зурио у под, а затим у унутраш®ост хеликоптера.
  
  ДреЌк Ќе подигао обе руке. "Не гледаЌ у мене. Нисам крив!"
  
  Алициа се насмеЌа. "Да и Ќа такође."
  
  "НемоЌ слетети?" понови Дал. "Шта то, дођавола, значи?"
  
  Алиша Ќе прочистила грло као да жели да обЌасни, али тада Ќе из звучника залаЌао пилотов глас. "Два минута, момци."
  
  ХеЌден се обратио старом вернику за помо". "Мано?" - Питао сам.
  
  "Он Ќе магарац, али Ќе Ќош увек на нашоЌ страни", прогунђа велики ХаваЌац. "Рекао бих да му веруЌте на реч.
  
  "Бо е Ќе брзо одлучити", убацио се Смит. "Ми идемо доле."
  
  Комуникациони систем Ќе одмах оживео. "Шта сам рекао? Не слетаЌте! "
  
  ДреЌк Ќе устао и ук учио интерфон хеликоптера. "ОдЌеби, друже", рекао Ќе. "Нова интелигенциЌа на путу."
  
  "Али ми смо унутар кинеског ваздушног простора. Не зна се колико "е про"и пре него што нас примете."
  
  "Уради шта можеш, али не сле"еш.
  
  "ХеЌ друже, речено ми Ќе да "е ово бити брза мисиЌа доласка и одласка. Без зеза®а. Можете бити сигурни да "емо, ако останемо овде дуже од неколико минута, имати неколико є-20 у гузици."
  
  Алициа се нагнула према ДреЌку и прошапутала: "Ово Ќе лоше..."
  
  єоркшир Ќу Ќе прекинуо, виде"и хитност ситуациЌе. "Па, очигледно нас Кнобенд из Вашингтона може да чуЌе чак и када Ќе веза прекинута", рекао Ќе, поентирано гледаЌу"и у Дала. "єеси ли чуо то, Нобенде? Имамо око шездесет секунди."
  
  "ТраЌа"е дуже", одговорио Ќе човек. "Будите храбри,  уди. Ми смо на овом случаЌу."
  
  ДреЌк осети како му се стисну песнице. Ово снисход иво понаша®е само Ќе изазвало конфронтациЌу. Можда Ќе то била намера? Од када су пронашли Ханибалов гроб, ДреЌк Ќе осе"ао да нешто ниЌе у реду са овом мисиЌом. Нешто неоткривено. Да ли су тестирани? Да ли су били под присмотром? Да ли Ќе америчка влада проценила ®ихове поступке? Ако Ќе тако, онда се све свело на оно што се догодило у Перуу. А ако Ќе то случаЌ, ДреЌк ниЌе био превише забринут за ®ихов учинак.
  
  Бринуле су га завере, интриге и интриге коЌе би слушаоци могли да скуваЌу после прегледа. Било коЌа зем а коЌом су владали политичари никада ниЌе била онаква каква Ќе изгледала, а само они коЌи стоЌе иза  уди на власти знали су шта се заиста дешава.
  
  "Педесет секунди", рекао Ќе наглас. "Онда "емо оти"и одавде."
  
  "Покушавамо да изведемо штос", рекао им Ќе пилот. "Ве" смо толико ниско да можете иза"и кроз врата на дрво, али Ќа криЌем птицу у планинскоЌ долини. Ако чуЌете да нешто струже по дну, то "е бити или камен или Ќети."
  
  Алициа гласно прогута. "Мислио сам да се друже по целом Тибету?"
  
  Дал Ќе слегнуо раменима. "Годиш®и одмор. Путова®е. Ко зна?"
  
  Коначно, веза Ќе оживела. "У реду,  уди. єесмо ли Ќош живи? Добро добро. Одличан посао. Сада... се"ате се свих контроверзи око Џингис-кановог почивалишта? Он Ќе лично желео необележен гроб. ПобиЌени су сви коЌи су му саградили гробницу. Место сахра®ива®а су згазили ко®и и засадили дрве"е. Буквално, недостижно Ќе осим случаЌно. єедна прича коЌу сматрам дир ивом Ќер тако Ќедноставно руши све ове луде планове Ќе да Ќе Кан био сахра®ен са младом камилом - а локациЌа Ќе тачно утврђена када Ќе камилина маЌка пронађена како плаче на гробу свог телета."
  
  Пилот Ќе нагло прекинуо комуникациЌу. "Скоро смо на тачки без повратка, друже. Тридесет секунди и или "емо оти"и одавде наЌбрже што желимо да гори, или "емо децу послати тамо."
  
  "Ох", рекао Ќе човек из Вашингтона. "Заборавио сам на тебе. Да, губи се одатле. Посла"у вам нову локациЌу."
  
  ДреЌк се трзнуо, деле"и пилотов бол, али Ќе рекао у одговору: "Исусе, брате. Да ли покушавате да нас заробите или убиЌете?"
  
  Само се делимично шалио.
  
  "ХеЌ хеЌ. Смири се. Видите - ови нацисти - Орден Послед®ег суда - тражили су Ко®анике - почивалиште - између педесетих и осамдесетих, зар не? Очигледно су их све нашли. Нешто ми говори да нису пронашли Џингис-канов гроб. Заиста веруЌем да би се о таквом налазу могло више ре"и. Затим следи сам Ред и речи: 'Али ниЌе све како изгледа. Посетили смо Каган 1960. године, пет година након завршетка, став аЌу"и Конквисту у ®егов ковчег.' Сигурно Кан ниЌе имао ниЌедну гробницу изграђену 1955. Али, углавном због недостатка гробнице, али и да би помогла верницима и пове"ала туристички проток, Кина му Ќе подигла маузолеЌ.
  
  "Да ли Ќе ово у Кини?" упитала Ќе ХеЌден.
  
  "Наравно, ово Ќе у Кини. Размиш аш о целоЌ овоЌ ствари са четири угла, зар не? У реду, нека ваша сива материЌа буде активна. Можда "е се Ќедног дана чак и на"и посао за тебе овде."
  
  ХеЌден Ќе прогутао задав ени звук. "Само обЌасни своЌу теориЌу."
  
  "Тачно, кул. МаузолеЌ Џингис-кана изграђен Ќе 1954. године. Ово Ќе велики храм изграђен дуж реке у ЕЌин Хороу, у ЌугозападноЌ Унутраш®оЌ МонголиЌи. Сада Ќе маузолеЌ заправо кенотаф - у ®ему нема тела. Али кажу да садржи покривач за главу и друге предмете коЌи су припадали Џингису. Чингис, коЌи Ќе одувек био повезан са идеЌом о маузолеЌу, а не о чувеноЌ гробници и надгробном споменику, првобитно Ќе обожаван у осам белих Ќурта, шаторских палата у коЌима Ќе првобитно живео. Ове преносиве маузолеЌе заштитили су Даркхад кра еви єин и касниЌе су постали симбол монголске нациЌе. На краЌу Ќе одлучено да се укину преносиви маузолеЌи и да се древне реликвиЌе пренесу у нови, траЌни. Распоред се савршено уклапа са планом Реда. КоЌе год оружЌе коЌе одлуче да освоЌе налази се у Џингисовом ковчегу, у том маузолеЌу."
  
  ХеЌден Ќе одмерио своЌе речи. "Проклета глупача", рекла Ќе. "Ако грешите..."
  
  "Кур?"
  
  "Ово Ќе наЌбо е што можете добити."
  
  "Ред Ќе имао приступ", рекао Ќе Дал. "Ово обЌаш®ава ред у тексту."
  
  ХеЌден полако климну главом. "Колико смо далеко од зем е?"
  
  "Двадесет седам минута."
  
  "Шта Ќе са осталим тимовима?"
  
  "БоЌим се да не постоЌи начин да се утврди да ли су заиста паметни као ти. Вероватно имаЌу струч®ака за високе технологиЌе коЌи их саветуЌе." ПаузираЌте да бисте изразили захвалност.
  
  "Проклети мешанац", зарежала Ќе Алиша.
  
  "Не". ХеЌден Ќе обуздала своЌ бес. "Мислио сам - шта Ќе наЌновиЌе о интерном разговору?"
  
  "Ох, тачно. Брб а®е Ќе гласно и поносно. Неким тимовима Ќе управа разбила гузицу. Неки су добили задатак да поново ископаЌу Ханибалово место. Знам да су Руси и Швеђани ишли у Буркхан Кхалдун, баш као и ви у почетку. Мосад и Кинези су прилично тихи. Французи? Па, ко зна, зар не?"
  
  "Бо е да си у праву у вези овога", рекао Ќе ХеЌден, глас му Ќе био прожет отровом. "єер ако то не учините... свет "е патити."
  
  "Само дођите до овог маузолеЌа, госпођице ЏеЌ. Али уради то брзо. Други тимови су можда ве" тамо."
  
  
  ГЛАВА ПЕТНАЕСТА
  
  
  "ЕЌин Хоро Банер", рекао Ќе пилот, Ќош увек нервозан. "єош осам минута."
  
  Направ ени су аранжмани да се тим искрца ван града и почне пут. У помо" им Ќе ангажован локални археолог, коЌи Ќе требало да их одвезе у маузолеЌ. ДреЌк Ќе претпоставио да ниЌе имала поЌма шта "е се тада догодити.
  
  У том ци у, хеликоптер би остао вру" и спреман, упркос сталноЌ забринутости пилота о кинеским стелт борбеним авионима.
  
  Ударац и псовка, а онда Ќе хеликоптер стао, даЌу"и тиму времена да скочи. Нашли су се међу шикарама жбу®а, шикарама умиру"е шуме, али су лако могли да виде пут напред.
  
  Око ми е низ брдо налази се предграђе великог града. ХеЌден Ќе програмирала своЌу сателитску навигациЌу на тачне координате и тим се тада учинио што Ќе могу"е презентативниЌим. Кинезима су били потребни туристи, па су данас добили Ќош девет. Лорен Ќе била убеђена да остане са хеликоптером и да реши чавр а®е коЌе Ќе у току.
  
  "Следе"и пут", позвала Ќе док Ќе тим журио да оде, "АлисиЌа може да се умрежи".
  
  Енглески®а Ќе фркнула. "Да ли изгледам као проклета секретарица?"
  
  "Ммм, стварно?"
  
  ДреЌк Ќе гурнуо АлисиЌу и шапнуо: "Па, урадио си то прошле неде е, се"аш се? За игру улога?"
  
  "О, да", весело се осмехнула, "било Ќе забавно. Сум®ам да "е Лоренина улога бити иста."
  
  "НадаЌмо се да не"е."
  
  Њих двоЌе су разменили топао осмех када су изашли из свог импровизованог склоништа и кренули низ брдо коЌе се полако пузало. Оскудна вегетациЌа и пусти®а убрзо су уступили место путевима и зградама, а неколико високих хотела и пословних зграда почело Ќе да се назире у да ини. Црвени, зелени и пастели борили су се против плавог неба и бледих облака. ДреЌка Ќе одмах запа®ило колико су чисте улице и сам град, колико су широки неки од аутопутева. Доказ за буду"ност, рекли су.
  
  У почетку су изгледали чудно, али не могавши да се суздрже, туристи су кренули ка месту окуп а®а, пазе"и да им руке не излазе из превеликих ранчева. Археолог их Ќе дочекао у сенци велике црне статуе човека коЌи Ќаше на ко®у.
  
  "ПристаЌе". Дал климну Ќахачу.
  
  Испред ®их Ќе стаЌала мршава, висока жена зачеш ане косе и директног погледа. "Да ли сте део туристичке групе?" Говорила Ќе паж иво, бираЌу"и речи. "Извините због мог енглеског. Ово ниЌе добро". НасмеЌала се, а ®ено мало лице се скупило.
  
  "Нема проблема", брзо Ќе рекао Дахл. "То Ќе ЌасниЌе од Дракеове верзиЌе."
  
  "Смешно фу-"
  
  "Не изгледате као туристи", рекла Ќе жена заустав аЌу"и га. "Имате ли искуства?"
  
  "О, да", рече Дал, хватаЌу"и Ќе за руку и воде"и Ќе великодушним гестом. "ПутуЌемо светом у потрази за новим атракциЌама и градовима."
  
  "Погрешан пут", рече жена прилично  убазно. "МаузолеЌ Ќе на другоЌ страни."
  
  "Ох".
  
  Драке се насмеЌао. "Опростите му", рекао Ќе. "Обично само носи прт аг."
  
  Жена Ќе ишла испред, исправ аЌу"и леђа, праве косе скуп ене у чврсту траку за главу. Екипа се раширила како Ќе могла, опет не желе"и да изазива помет®у или да остави траЌне успомене. Дал Ќе сазнао да се жена зове Алтан и да Ќе рођена у близини, напустила Кину у младости, а затим се вратила пре само две године. Водила их Ќе директно и пристоЌно и убрзо показала да се приближаваЌу ци у.
  
  ДреЌк Ќе видео врх маузолеЌа како се уздиже испред, статуе, степенице и друге иконске елементе около. Смрт може вребати било где. Раде"и заЌедно, тим Ќе успоравао жену док су тражили друге тимове и друге воЌнике, све време се претвараЌу"и да се диве погледу. Смит коЌи Ќе вирио иза канти за отпатке и клупа можда Ќе забринуо Алтана, али ДреЌков опис ®еговог 'веома ограниченог изда®а' само Ќе поЌачао ®ену радозналост.
  
  "Да ли Ќе посебан?"
  
  "О да, он Ќе Ќедан од ®их."
  
  "ЧуЌем те преко Ќебене везе", зарежао Ќе Смит.
  
  "Како?"
  
  "Што се тиче аутомобила, ово Ќе изда®е Пагани Хуаира Хермес, коЌе су за МанниЌа Кошбина дизаЌнирали Пагани и Хермес.
  
  "Жао ми Ќе. Не знам шта све ово значи".
  
  "То Ќе Ќасно". Драке Ќе уздахнуо. "Смит Ќе Ќединствен. Али реци ми о свом оми еном хобиЌу."
  
  "Заиста уживам у планинаре®у. Има лепих места у пусти®и."
  
  "У смислу кампова®а, замислите Смита као климаву мотку за шатор. ОнаЌ коЌи те стално доводи у нево е, али и да е добро функционише када га уобличиш, и увек, али увек, успе да те разбесни."
  
  Смит Ќе нешто промрм ао преко везе, након што Ќе завршио своЌе извиђа®е. Лорен Ќе ушла у неконтролисани налет кикота.
  
  Алтан Ќе сум®ичаво погледала єоркширца, а затим скренула поглед на остатак тима. Маи Ќе, посебно, избегавала ову жену, као да Ќе покушавала да сакриЌе своЌе порекло. ДреЌк Ќе разумео оно што други нису могли. єедна ствар Ќе водила ка другоЌ, а Маи ниЌе желела да расправ а одакле Ќе дошла или како Ќе овде завршила. Алтан Ќе показао на неколико корака.
  
  "У том правцу. МаузолеЌ Ќе горе."
  
  ДреЌк Ќе видео невероватно широку и невероватно дугу бетонску стазу коЌа води директно до дугих и стрмих бетонских степеница. Непосредно пре него што су почеле степенице, стаза се проширила у огроман круг, у чиЌем Ќе средишту стаЌала непогрешива статуа.
  
  "Па, оваЌ тип Ќе дефинитивно био Ќахач", приметио Ќе Кинимака.
  
  Џингис Кан, Ќашу"и ко®а у галопу, стаЌао Ќе на огромноЌ каменоЌ плочи.
  
  "Други ко®аник", рече єорги. "ОсваЌа®е".
  
  Алтан Ќе сигурно чула послед®у реченицу Ќер се окренула и рекла: "Да. Каган Ќе освоЌио ве"ину познатог света пре своЌе смрти. Вероватно геноцидни кра , он Ќе такође политички уЌединио Пут свиле током свог живота, пове"аваЌу"и трговину и комуникациЌе широм западне хемисфере. Био Ќе крвав, ужасан вођа, али се добро понашао према своЌим оданим воЌницима и ук учивао их у све своЌе планове".
  
  "Можете ли нам ре"и нешто о томе шта се налази у маузолеЌу?" ДреЌк Ќе желео да буде спреман. У овим мисиЌама брзина Ќе била све.
  
  "Па, то ниЌе ништа друго до правоугаоно гроб е, украшено спо ним украсима." Сада Ќе Алтан говорила као да цитира туристичког водича. "Главна палата Ќе осмоугаона и садржи петометарску статуу Џингиса од белог жада. Има четири собе и две сале, коЌе личе на три Ќурте. У палати УпокоЌ се налази седам ковчега. Канг, три супруге, ®егов четврти син и жена тог сина."
  
  "Палата за одмор", рекао Ќе Смит. "Такође звучи као место за одмор."
  
  "Иееес". Алтан га Ќе извукао, стрп иво гледаЌу"и у Смита и не знаЌу"и ништа о тексту коЌи су пратили.
  
  "МаузолеЌ чуваЌу мрач®аци, привилеговани. Ово Ќе изузетно свето за многе Монголе."
  
  ДреЌк испусти дубок, узбуђен уздах. Ако су погрешили, а ово ниЌе била локациЌа другог оружЌа... Плашио се да и замисли последице.
  
  Живот у кинеском затвору био би ®ихов наЌма®и проблем.
  
  Дуга шет®а се наставила, прво ходочаш"е дуж огромног пута, затим сецира®е сфере, брзи поглед на лице древног генерала, а затим бесконачно пе®а®е уз камене степенице. Тим Ќе остао на позициЌи, ретко прекидаЌу"и корак, и остао Ќе стално на опрезу. ДреЌку Ќе било драго што Ќе данас видео релативно мало посетилаца маузолеЌа, што Ќе било од велике помо"и.
  
  Импресивна структура Ќе коначно дошла на видЌело. Тим Ќе стао када Ќе стигао до наЌвише степенице да би све то прихватио. Алтан Ќе чекао, вероватно навикао на туристе ухва"ене у тренуцима страхопоштова®а. ДреЌк Ќе видео огромну зграду са релативно малим куполама на сваком краЌу и много ве"ом у средини. Кровови су им били бронзани, са шарама. Пред®и део зграде имао Ќе много црвених прозора и наЌма®е три велика улаза. Испред зграде Ќе био низак камени зид.
  
  Алтан Ќе ишао напред. Дал се осврнуо на тим.
  
  "Право у гроб", рекао Ќе ХеЌден. "Отвори ово, пронађи кутиЌу и изађи. Сре"ом, нема тела са коЌим би се борили. Као што наш пилот каже, без сра®а."
  
  ДреЌк Ќе слушао док Ќе Лорен делила наЌновиЌе о "аска®у.
  
  "Овде сада имам велику, дебелу нулу, момци. Апсолутно сам сигуран да су Израелци и Руси полудели, текст Ќе указао на погрешан пут. ДЦ мисли да се Французи приближаваЌу, можда пола сата иза вас. Слуша®е сада постаЌе много теже. Имамо друге ресурсе и само неколико трикова коЌе НСА никада не"е открити. Швеђани, Кинези и Британци су непознати. Као што сам рекао, то Ќе борба."
  
  "Било ко други?" ДреЌк Ќе гурнуо.
  
  "Смешно Ќе да то поменете. Примам сабласне смет®е из непознатог извора. Нема гласова, нема начина да се потврди, али понекад се чини да Ќе неко други у систему.
  
  "Не поми®и духове", рекла Ќе Алиша. "Имали смо дово но хорор прича о послед®оЌ операциЌи.
  
  Алтан Ќе стао и окренуо се. "Да ли си спреман? Увеш"у те унутра."
  
  Група Ќе климнула главом и кренула напред. А онда Ќе ДреЌк угледао кинеске воЌнике како напуштаЌу маузолеЌ, Ќедан од ®их држи велику кутиЌу испод руке, међу ®има су били и археолози.
  
  Кинези су са собом понели оружЌе, а сада им Ќе одсуство туриста очигледно ишло на руку.
  
  Прошао Ќе само тренутак пре него што Ќе ®ихов вођа скренуо паж®у на ®их.
  
  
  ГЛАВА ШЕСНАЕСТА
  
  
  ДреЌк Ќе видео да Ќе Дал зграбила Алтан и повукла Ќе уназад, дугим скоком низ степенице док их нису заштитили кинески воЌници. Бацио Ќе ранац на зем у и брзо откопчао спо ни ¤еп. Раде"и брзо и не гледаЌу"и Кинезе, ипак се осе"ао сигурним. ХеЌден, Смит и МеЌ су били наоружани пишто има.
  
  На тргу испред маузолеЌа Џингис-кана дигло се оружЌе и сукобили се ривали. Човек коЌи Ќе носио кутиЌу изгледао Ќе забринуто. Кинески тим се састоЌао од пет  уди и ве" Ќе гурао промиш ене археологе у страну. ДреЌк Ќе подигао своЌу малу аутоматску пушку и чекао. Остатак тима био Ќе распоређен на ®еговоЌ страни.
  
  "Све што нам треба Ќе кутиЌа", викао Ќе ХеЌден. "Стави на зем у и иди."
  
  Вођа кинеског тима имао Ќе очи боЌе сивог шкри евца. "Ви сте ти коЌи морате и"и своЌим путем док Ќош имате прилику."
  
  "Желимо кутиЌу", поновио Ќе ХеЌден. "И ми "емо то узети."
  
  "Онда пробаЌ." Водите ка Ќе превела, а свих пет Кинеза Ќе синхроно кренуло напред.
  
  "Вау. Ми смо на истоЌ проклетоЌ страни."
  
  "Ох, само шала. Смешно. Америка и Кина никада не"е бити на истоЌ страни."
  
  "Можда не", проговори ДреЌк. "Али ми смо воЌници коЌи се боре за народ. "
  
  Видео Ќе несигурност у ходу вође, благу несигурност на ®еговом лицу. Мора да их Ќе све то погодило Ќер Ќе кинески тим потпуно стао. ХеЌден Ќе спустила оружЌе и Ќош више сма®ила празнину.
  
  "Зар не можемо да нађемо заЌеднички Ќезик?"
  
  Нод. "Да, могли бисмо. Али владине и политичке вође, терористи и тирани "е нам увек стаЌати на путу."
  
  ДреЌк Ќе видео тугу на човековом лицу и апсолутну веру у сопствене речи. НиЌе подигнута ни пушка ни цев док су се ривалске екипе жестоко сукобиле. Све Ќе то било зарад поштова®а.
  
  ДреЌк Ќе устао, оставио митра ез у ранцу и суочио се са нападом. Песнице споЌене на ®еговим грудима и подигнуте руке. Колено му се Ќако урезало у ребра. ДреЌк осети како му ваздух излази из тела и пао Ќе на Ќедно колено. Напад Ќе био немилосрдан, колена и песнице су снажно ударале и п уштале, а жестина Ќе била срачуната да му не да шансу за одмазду или олакша®е. Издржао Ќе бол и чекао своЌе време. Друге сцене су б еснуле док се увиЌао и превртао. Алициа се борила са високим човеком; Хаиден и Кинимака су се борили против вође. Маи Ќе послала свог противника преко рамена, а затим га болно ударила у грудну кост.
  
  ДреЌк Ќе видео прилику и искористио Ќе. Иза себе Ќе чуо како се Торстен Дал поЌав уЌе као и обично, прескачу"и врх степеница; приметно присуство коЌе се не може занемарити. ДреЌков нападач Ќе застао на тренутак.
  
  Бивши воЌник САС-а се кретао по зем и, замахнуо ногама и ухватио противника иза колена. Пао Ќе напред, пао на колена. Како Ќе пао на ДреЌков ниво, єоркширац Ќе снажно ударио главом. Врисак и разрогачене очи показали су колико Ќе снажно ударио. Кинески командос Ќе затетурао и наслонио се на Ќедну руку. ДреЌк Ќе устао и узвратио у потпуности коленима и ударцима по глави. Било Ќе модрица и крви, али ништа опасно по живот.
  
  Дал Ќе проЌурио, гађаЌу"и АлисиЌиног противника. Швеђанин Ќе ударио као бик као што Ќе ударила АлисиЌа. Њен нападач Ќе оборен са ногу и снажно ударен у поти ак, задрхтавши и запа®ен. Окренули су се баш на време да виде како Маи онесвести свог противника, а затим проналази човека са кутиЌом.
  
  "Здраво!" АлисиЌа Ќе заплакала када их Ќе угледао и почела да бежи.
  
  Почели су да беже, али Смит и єорги су ве" напустили битку. "Видиш?" Алициа рече. "Наша снага Ќе у броЌкама. Знао сам да постоЌи разлог зашто смо толико патили у овом проклетом тиму."
  
  Испред, Кензи Ќе блокирао човеков Ќедини пут - назад до маузолеЌа. Сада мрког погледа и покорног држа®а извадио Ќе оружЌе коЌе Ќе раниЌе држао.
  
  ДреЌк Ќе проверио подручЌе и видео да Ќе ХеЌден коначно покорио вођу групе.
  
  "Не ради то!" - викнуо Ќе човеку. "Претражен си, друже."
  
  ХеЌден Ќе подигла поглед, проценила ситуациЌу, а затим обрисала крв са образа. ДреЌк Ќе сада видео Алтана како се шу®а назад уз степенице да би погледао и уздахнуо у себи. Радозналост...
  
  Пишто  Ќе остао непомичан, кутиЌа Ќе и да е била чврсто држана, готово у смртном стиску. ХеЌден Ќе устао и подигао руку, дланом окренутим напо е. Висока кадионица стаЌала Ќе између ®е и човека, али се кретала све док ниЌе била на видику.
  
  Кензи Ќе напредовао са зад®е стране. Смит и Кинимака са стране. У очима воЌника ниЌе било ни трага панике, само резигнациЌа.
  
  "Нико ниЌе умро." ХеЌден Ќе показао на кинеске воЌнике коЌи су у несвести и сте®али. "Нико ниЌе дужан. Само остави кутиЌу."
  
  Алициа Ќе привукла ®егову паж®у. "А ако вам треба шамар, само да изгледа добро", рекла Ќе. "єа сам овде".
  
  Менталитет воЌника ниЌе ук учивао предаЌу. А оваЌ момак ниЌе имао куда да оде, ни пут за бекство.
  
  "Пишто ", рекао Ќе ДреЌк, "Ќе лажна нада. Знаш да Ќесте."
  
  Коментар Ќе погодио мету, први пут Ќе задрхтала рука са пишто ем. Тешка тишина се продужила и ДреЌк Ќе приметио да Ќе неколико поражених почело да се меша. "Мораш да одлучиш, друже", рекао Ќе. "Сат откуцава."
  
  Човек Ќе скоро одмах извадио пишто  и почео да бежи. Наци ао Ќе ХеЌден, а онда Ќе, Ќедном поред кадионице, ударио руком о поклопац, надаЌу"и се да "е га срушити на ®у. Туп ударац и сте®а®е били су му Ќедина награда Ќер Ќе предмет био безбедно причврш"ен, али Ќе наставио да бежи.
  
  ХеЌден Ќе чекао, задржаваЌу"и ®егову паж®у.
  
  Алициа Ќе Ќурнула са ®егове слепе стране, голубице, и зграбила га око струка у рагби стиску. Човек се сагнуо, скоро преполовивши се, главом Ќе ударио у Алишино раме, а кутиЌа Ќе одлетела у страну. ХеЌден Ќе покушао да га зграби, ухвативши га пре него што Ќе начи®ена превелика штета. Брзи поглед потврдио Ќе присуство орденског грба.
  
  Алициа Ќе потапшала онесвеш"еног човека. "Рекао сам ти да "у бити ту за тебе."
  
  Тим Ќе оценио. Кинези су ве" кренули. Французи су сигурно били близу. Хаиденова реч Ќе вратила Лорен у разговор.
  
  "Лоше вести, момци. Французи не скидаЌу поглед са тебе, а Руси не скидаЌу поглед са ®их. Потез!"
  
  Сра®е!
  
  ДреЌк Ќе посматрао скроз назад низ степенице и равну стазу коЌа Ќе водила до маузолеЌа. Видео Ќе  уде како трче, тим од четворо коЌи су готово сигурно морали бити Французи. "Проклето су добри", рекао Ќе. "Заправо, прошло Ќе два пута да су први стигли до нас.
  
  "Морамо да идемо", рекао Ќе Смит. "Би"е са нама за неколико минута."
  
  "Где да одем?" упитала Ќе Алициа. "Блокирали су Ќедини излаз."
  
  ДреЌк Ќе приметио дрве"е са стране и трав®аке испред. У ствари, избор Ќе био ограничен.
  
  "ХаЌде", рекао Ќе. "А Лорен, поша и хеликоптер."
  
  "На путу".
  
  "Пожурите", рекао Ќе Смит. "Ови Французи су на ногама."
  
  ДреЌк Ќе поЌурио напред, мисле"и да Руси не могу да буду превише иза. Нажалост, ниЌе прошло много времена пре него што Ќе неко почео да пуца. До сада им Ќе све ишло добро, наЌбо е су видели у односима воЌника према воЌнику и човека према човеку, али су шансе да тако крхко примирЌе потраЌе биле минималне.
  
  Суочимо се са чи®еницама: ако би ове зем е желеле да раде заЌедно и деле награде, мушкарци и жене на власти добро знаЌу да би то био лакши пут - а ипак настав аЌу да се боре.
  
  Клизао Ќе између дрве"а. Тим Ќе поЌурио за ®им, ХеЌден Ќе држала кит®асту кутиЌу у коЌоЌ Ќе била ®ена Ќош неоткривена таЌна. Дал се мотао позади, прате"и напредова®е Француза.
  
  "Пет минута иза нас. Ни трага од Руса. И Кинези се буде. У реду, то би их све могло мало задржати."
  
  "Хеликоптер Ќе за десет минута", рекла им Ќе Лорен.
  
  "Реци му да пожури", рекла Ќе Алиша. "ОваЌ момак мора да Ќе згодан."
  
  "Прене"у ово да е."
  
  ДреЌк Ќе кренуо наЌдиректниЌим путем, надаЌу"и се доброЌ линиЌи покри"а. Дрве"е се пружало на све стране, зем а Ќе била мека и иловаста и богато Ќе мирисала на зем у. Кенси Ќе узела дебелу грану, слежу"и раменима док Ќе трчала као да жели да каже: 'Мора"емо да се задово имо овим.' Прво дуго спушта®е, затим оштар успон, и рута иза ®их Ќе нестала. Небо се Ќедва видело и сви звуци су били пригушени.
  
  "Само се надам да нема никога испред нас", рекао Ќе Дал.
  
  Кинимака Ќе прогунђао, снажно притискаЌу"и. "ВеруЌте слушаоцима", рекао Ќе он, Ќасно подсе"аЌу"и на своЌе дане у ЦИА-и. "Бо и су него што мислите."
  
  ДреЌк Ќе такође видео да они нису овде на зем и, и имао Ќе слаб теренски осе"аЌ. Скенирао Ќе сваки хоризонт, уверен да "е Дал учинити исто с леђа. После четири минута накратко су застали да слушаЌу.
  
  "Проналаже®е правца на овом хеликоптеру?" ХеЌден Ќе шапнула Лорен.
  
  ЊуЌоркер Ќе могао да види ®ихове позициЌе као треп"у"е плаве тачке на скенеру. "Право напред. Настави."
  
  Све Ќе било тихо; могли би да буду Ќедини  уди на свету. ДреЌк Ќе наставио после неког времена, паж иво бираЌу"и кораке. Алициа се ушу ала поред ®ега, Хаиден корак иза. Остатак тима се сада рашири да пове"а своЌ домет. ОружЌе Ќе било извучено и држано слободно.
  
  Дрве"е се проређивало напред. ДреЌк се зауставио близу спо ног периметра, провераваЌу"и терен.
  
  "То Ќе кратко спушта®е до равног по а", рекао Ќе. "Идеално за сецкалицу. Дођавола, чак и Швеђанин може да погоди тако велику мету."
  
  "Три минута до састанка", рекла Ќе Лорен.
  
  ХеЌден се нагнуо ближе ДреЌку. "Како то изгледа?"
  
  "Нема знакова неприЌате а." Слегнуо Ќе раменима. "Али с обзиром на то са ким имамо посла, зашто би они били?"
  
  Дал Ќе пришао. "Исто Ќе и овде. Они су, наравно, тамо негде, али добро сакривени."
  
  "И можете бити сигурни да иду овим путем", рекла Ќе Маи. "Зашто чекамо?"
  
  Дал Ќе погледао ДреЌка. "єоркширском пудингу Ќе потребна пауза."
  
  "єедног дана", рекао Ќе ДреЌк, бацивши послед®и поглед на област. "Управо "ете ре"и нешто заиста невероватно смешно, али до тада, молим вас, само говорите када се са вама разговара.
  
  Изашли су из дрвореда, кре"у"и се низ оштру, травнату падину. Топао поветарац Ќе дочекао ДреЌка, приЌатан осе"аЌ после густог дрве"а. Читав простор Ќе био празан и ограђен недалеко од места где Ќе завршавао у асфалтноЌ траци далеко испред.
  
  "Помери се сада", рекао Ќе ДреЌк. "Можемо поставити периметар на равном терену."
  
  Али тада Ќе нарушен мир и празнина у читавом краЌу. Тим КОПЉА Ќурио Ќе низ падину док су са ®ихове леве стране Руси излазили одакле су били сакривени. Испред ®их обоЌе, закло®ени далеким шумарком, у видику су се поЌавили и Французи.
  
  Барем Ќе тако ДреЌково виђе®е ствари. Сигурно нису носили етикете са именима, али су им црте лица и држа®е били упад иво другачиЌи.
  
  Истовремено, ®ихов хеликоптер се поЌавио на небу изнад ®их.
  
  "Сра®е".
  
  Са ®егове леве стране, Рус се спустио на Ќедно колено и причврстио ракетни пишто  на раме.
  
  
  ГЛАВА СЕДАМНАЕСТА
  
  
  ДреЌк се окренуо на пола корака и отворио ватру. Његови меци су поцепали траву око елитног воЌника, али нису упропастили ®егове припреме. Ракетни бацач се никада ниЌе поколебао; полуга коЌа Ќе држала остала Ќе чврста. Његови другови су се раширили око ®ега, узвра"аЌу"и ватру. ДреЌк се изненада нашао у свету пуном опасности.
  
  Французи су свом снагом Ќурнули право ка хеликоптеру за слета®е. ДреЌк Ќе, заЌедно са Далом и Смитом, држао Русе на одстоЌа®у и на опрезу. Видело се лице пилота, усредсређено на место слета®а. Алиша и МеЌ нису нимало успориле и махнуле су како би привукле ®егову паж®у.
  
  Меци секу кроз ваздух.
  
  ДреЌк Ќе ударио крилом Ќедног од Руса и клекао га на Ќедно колено. ХеЌденов глас Ќе одЌекнуо преко комуникатора.
  
  "Пилоте, предузмите акциЌу избегава®а! Лорен, реци му да имаЌу проЌектиле!
  
  ДреЌк, Дал и Смит су претукли руски контингент, али су остали предалеко да би се правилно формирали, посебно док су се кретали. Пилот Ќе подигао поглед, шокираног лица.
  
  РПГ Ќе испалио, проЌектил Ќе излетео уз шум ваздуха и Ќак прасак. ДреЌк и остали могли су само беспомо"но да посматраЌу како остав а траг у ваздуху и непогрешиво лети право ка хеликоптеру. У тешкоЌ паници, пилот Ќе направио оштар маневар избегава®а, нагнувши хеликоптер, али Ќе ракета коЌа Ќе пролазила била пребрза, погодила Ќе до®у страну и експлодирала у облаку дима и пламена. Хеликоптер се нагнуо и пао, а делови су отпадали и однели ван пута®е лета.
  
  Тек док Ќе гледао са неверицом, очаЌем и мрачним гневом, видео Ќе куда "е одвести ®егова страшна пута®а.
  
  Французи су видели да долази и покушали да се разиђу, али се срушени хеликоптер срушио на зем у међу ®има.
  
  ДреЌк Ќе пао на зем у, заривши главу у трав®ак. Црвени и наран¤асти пламен су Ќурили и гасили, а црни дим се надвиЌао у небо. НаЌве"и део хеликоптера слетео Ќе на Ќедну особу; он и пилот су одмах умрли. Главна лопатица ротора се откачила и прошла кроз тре"ег губитника, тако брзо и изненада да он ниЌе знао ништа о томе. ДреЌк Ќе подигао поглед и видео како огроман комад запа еног отпада пада на други. Од силине ударца оборио га Ќе с ногу и одбацио десетак корака уназад, након чега Ќе прекинуо свако крета®е.
  
  Преживела су само два Француза; наЌве"и део тима Ќе поражен у Ќедном несре"ном инциденту. ДреЌк Ќе видео Ќедног од ®их како се уда ава од бесне ватре са опеченом руком, а другог, тетураЌу"и, приближава. Други Ќе некако успео да зграби оружЌе и уЌедно помогне свом саборцу да побегне.
  
  ДреЌк Ќе прогутао бес и наставио да чврсто држи концентрациЌу. Њихово Ќедино средство за производ®у Ќе уништено. ХеЌден Ќе ипак држао слободан ударац, али сада су Руси Ќурили ка ®има са апсолутно очигледним намерама. Човек са РПГ-ом Ќе и да е нишанио у рушевине, као да Ќе размиш ао о другом удару.
  
  ДреЌк Ќе устао, а тим Ќе устао са ®им. Уда аваЌу"и се од Руса према ватри, успоставили су мрежу склоништа коЌа су приморала своЌе неприЌате е да се притаЌе. ДреЌк и Дал су обоЌица ударили мушкарце са оделима, тераЌу"и их да се изва уЌу на зем у. Ужарени пламен их Ќе прогутао док су се приближавали, изнутра су се чули оштри ударци и тешка шкрипа. ДреЌк Ќе осетио како му Ќе преплавио лице, а затим се сагнуо иза ®егове слепе стране. Преостали Французи су ве" били далеко, боре"и се са своЌим ранама и губицима, и очигледно за сада били ван сукоба.
  
  ДреЌк се окренуо на Ќедном колену, притискаЌу"и дугме за комуникациЌу.
  
  "Хеликоптер сле"е", рекао Ќе да би то потврдио Лорен, а затим "треба нам Ќош Ќедно средство за евакуациЌу одмах."
  
  Одговор Ќе био пригушен. "На ®ега".
  
  Тим Ќе наставио да се повлачи, пове"аваЌу"и растоЌа®е између гору"е препреке и неприЌате а коЌи се приближава. Невероватно и безосе"аЌно, руски РПГ Ќе испалио Ќош Ќедну ракету на ве" уништени хеликоптер, одашивши Ќош стубова пламена и гелера у ваздух.
  
  ДреЌк Ќе осетио да му Ќе комад метала одлетео од рамена и окренуо се од ударца. Дал се осврнуо, али єоркширац Ќе климнуо главом: "Добро сам.
  
  Алициа их Ќе показала према уда еноЌ огради. "ОваЌ пут Ќе Ќедина опциЌа. МрдаЌте се  уди!"
  
  ХеЌден Ќе поравнао кутиЌу и побегао. Смит и Кинимака су остали, одржаваЌу"и ватру између себе и Руса. ДреЌк Ќе скенирао област испред себе, увек спреман за нова изненађе®а и очекуЌу"и наЌгоре. Кинези су били негде, а Израелци, Швеђани и Британци у приправности.
  
  Њихова брзина их Ќе одвоЌила од Руса коЌи су их Ќурили, а стигли су до ограде с временом. АлисиЌа и МеЌ су кренуле пречицом и онда се нашле на другоЌ страни, поред асфалтне траке са две траке коЌа Ќе нестаЌала у оба смера у наизглед пусти®и. Лорен им се Ќош ниЌе вратила, али су Ќе препустили себи, знаЌу"и да "е ДЦ помо"и.
  
  ДреЌк ниЌе био испу®ен великим самопоузда®ем. НиЌе кривио Лорен-ЊуЌоркер Ќе био на чистоЌ води, али ништа му у овоЌ мисиЌи до сада ниЌе говорило да су мушкарци и жене коЌи су седели на сигурном и топлом у Капитолу имали потпуно покривена леђа.
  
  Алициа Ќе отишла да трчи. Био Ќе то све чудниЌи сценарио. ДреЌк Ќе знао да су Руси сигурно имали неку врсту покри"а. Можда Ќе било на путу.
  
  "ПогледаЌ тамо", проговори Кензи.
  
  Отприлике пола ми е испред, црни СУВ стао Ќе да покупи Французе коЌи се боре. Док су гледали, ауто Ќе брзо убрзао до сто осамдесет ми а на сат, натоварио двоЌицу оперативаца и уз цви е®е одЌурио.
  
  "єадна копилад", рекао Ќе Дал.
  
  "Морамо да бринемо о себи", рекао Ќе Смит. "Или "емо и ми постати "Ќадни гадови".
  
  "Гранпи има право", рекла Ќе Алиша, гледаЌу"и у свим правцима. "Озби но, немамо где да идемо."
  
  "ЗакопаЌ кутиЌу." Кинимака Ќе показао на гаЌ дрве"а одмах поред пута. "Вратите се по ово касниЌе. Или замолите Лорен да поша е други тим."
  
  ДреЌк Ќе погледао Дала. "Не би требало да буде превише тешко, а?"
  
  "Превише ризично", рекао Ќе ХеЌден. "Можда "е га на"и. Пресретни поруку. Осим тога, потребне су нам ове информациЌе. Други тимови можда ве" иду ка тре"ем Ќахачу."
  
  ДреЌк Ќе трепнуо. НиЌе размиш ао о томе. Чвор напетости почео Ќе да пулсира тачно на средини ®еговог чела.
  
  "Никад нисам мислила да "у бити шворц у ЌебеноЌ Кини", пожалила се Алиша.
  
  "Ово Ќе Ќедан од четири угла зем е", рекао ЌоЌ Ќе Дал. "Зато се утеши у овоме."
  
  "Ох, хвала, човече. Хвала за ово. Можда "у купити кондоминиЌум".
  
  Руси су ве" на путу. ДреЌк Ќе видео Ќедног од ®их како виче у радио. Затим Ќе ®егов поглед прошао поред Руса и покушао да се фокусира на нешто што се кре"е у да ини.
  
  "Можда Ќе ово ®ихово возило", рекао Ќе Дал, трче"и и гледаЌу"и у исто време.
  
  єорги се насмеЌао, очи као орлови. "Надам се. А пре десет година можда сте били у праву."
  
  ДреЌк сузи очи. "ХеЌ, то Ќе аутобус."
  
  "Наставите да бежите", рекао Ќе ХеЌден. "ПокушаЌте да не изгледате заинтересовано."
  
  Алициа се насмеЌа. "Сада сте то урадили. Не могу да престанем да гледам. Да ли сте икада радили ово? Знаш да не треба да бу иш у некога и схватиш да не можеш да скренеш поглед?"
  
  "Све време добиЌам", рекао Ќе Дал. "Природно".
  
  "Па, Мапет обучен у кожу Ќе редак призор", убацио се ДреЌк.
  
  Аутобус Ќе био Ќарко жут и модеран и проЌурио Ќе поред Руса не успораваЌу"и. ДреЌк Ќе ценио ®егову брзину, возача и путнике, али Ќе знао да немаЌу избора. Били су добрих неколико ми а од било ког ве"ег града. Како се аутобус приближавао и Руси су зурили у ®ега, екипа СПЕАР-а Ќе блокирала пут.
  
  "Успори", рекла Ќе Алициа.
  
  Смит се нагло насмеЌао. "Ово ниЌе Канзас. Он те не"е разумети."
  
  "Онда универзални Ќезик." Алициа Ќе подигла оружЌе упркос Хаиденовом блеску.
  
  "Брже", рекао Ќе Дал. "Пре него што скочи на радио."
  
  Аутобус Ќе успорио и лагано скренуо, широки пред®и краЌ Ќе клизио у офсаЌд. Руси су ве" побегли. ДреЌк Ќе отворио врата, показуЌу"и возачу да их отвори. Лице човека Ќе било уплашено, очи су му биле разрогачене и Ќуриле између воЌника и путника. ДреЌк Ќе сачекао док се врата не отворе, а затим иступио, пружаЌу"и руку.
  
  "Ми само желимо да се провозамо", рекао Ќе што Ќе смирениЌе могао.
  
  Тим Ќе заузео средину аутобуса. Дал Ќе послед®и скочио и потапшао возача по руци.
  
  "Напред!" Показао Ќе низ пут.
  
  Руси су били не више од стотину метара иза, подигнутих пишто а док Ќе возач притискао ногу на под. Очигледно Ќе пазио на бочне ретровизоре. Аутобус Ќе почео да се кре"е, путници су скочили назад. Драке Ќе издржао. Алициа Ќе отишла до зад®ег дела аутобуса да процени потеру.
  
  "Они добиЌаЌу снагу"
  
  ДреЌк Ќе махнуо Далу. "Реци Киануу да пожури дођавола!"
  
  Швеђанин Ќе изгледао помало посрам ено, али Ќе разговарао са возачем аутобуса. Аутомобил Ќе полако пове"авао брзину. ДреЌк Ќе видео како се Алиша лецнула, а затим се брзо окренула, вичу"и на путнике аутобуса.
  
  "Сагнути се! Сада!"
  
  Плаше"и се РПГ-а, ДреЌк Ќе такође пао. На сре"у, меци су погодили само зад®и део аутомобила, сви заглав ени у шасиЌи. Уздахнуо Ќе с олакша®ем. Очигледно, Руси су упозорени на цивилне жртве. Бар Ќе било нешто.
  
  Поново су се пале на памет политичке махинациЌе иза планова сваког елитног тима. Нису сви тимови били спонзорисани од стране државе; а неке вође нису ни знале шта се дешава. Поново су се ®егове мисли вратиле Французима - и мртвим воЌницима.
  
  Они раде своЌ посао.
  
  Аутобус се уда ио од Руса, убрзаваЌу"и пут, цео оквир му Ќе дрхтао. ДреЌк се мало опустио, знаЌу"и да се вра"аЌу ка ЕЌин Хороу у правцу у ком су ишли. Возач Ќе прегазио широк, широк заокрет. ДреЌк се окренуо док Ќе Алиша тихо вриснула са зад®ег седишта.
  
  И видели су црни хеликоптер коЌи Ќе припадао Русима, како се спушта да их покупи.
  
  ХеЌденов глас Ќе испунио везу. "Они не"е напасти."
  
  ДреЌк Ќе стиснуо усне. "Флуид оп. Налози се ме®аЌу."
  
  "И Ќош увек могу да гурну аутобус са пута", одговорио Ќе Дал. "Колико Ќе далеко до града?"
  
  "Осам минута", одговорила Ќе Лорен.
  
  "Предуго". Дал Ќе отишао низ пролаз до зад®ег дела аутомобила коЌи Ќе Ќурио и почео да обЌаш®ава путницима да треба да крену напред. Прошло Ќе неколико тренутака и онда се придружио АлисиЌи.
  
  "Здраво Торсти. И увек сам мислио да су зад®а седишта само за  уб е®е."
  
  Швеђанин Ќе испустио задав ени звук. "Да ли покушаваш да ме разболиш да путуЌем? Знам где су биле те усне."
  
  Алициа му Ќе упутила по убац. "Не знате где су били."
  
  Дал Ќе потиснуо осмех и прекрстио се. Руски хеликоптер Ќе накратко слетео док су се воЌници укрцавали, лебде"и изнад писте. Аутобус Ќе прешао извесну уда еност и окренуо се између ®их, а Алиша и Дал су испитивали ваздух.
  
  ДреЌк Ќе пазио на Французе коЌи су бежали испред, али Ќе сум®ао да ли "е покушати да нападну. Били су малоброЌни и борили су се са губицима. Преценили су. Имало би више смисла да су прешли право на тре"и траг.
  
  Ипак, гледао Ќе.
  
  Лоренин глас допирао Ќе преко комуникатора. "Шест минута. Имате ли времена за разговор?"
  
  "О чему?" Смит Ќе зарежао, али се уздржао да каже било шта запа иво.
  
  "Тре"и ко®аник Ќе мистериЌа, неко кога Ќе Ред бацио тамо да замути воду. Међу познатим ИндиЌцима су Махатма Ганди, Идира Ганди, Дипак Чопра, али како прона"и наЌгору особу коЌа Ќе икада живела? И био Ќе познат." Уздахнула Ќе. "єош увек проверавамо. Међутим, тхинк танк у Вашингтону Ќе и да е у "орсокаку. Рекао сам им да можда и ниЌе тако лоше."
  
  ДреЌк Ќе одахнуо. "Да  убави. НиЌе наЌгора ствар коЌа се може десити", рекао Ќе он. "Ово би требало да успори друге нациЌе."
  
  "Дефинитивно "е се догодити. У другим вестима, мислимо да смо разбили четири угла зем е."
  
  "Имате?" Маи Ќе рекла. "Ово Ќе добра вест."
  
  ДреЌку се допало ®ено типично потце®ива®е. "Држи се, Маи."
  
  "Да, не желим да скочим са свог места од узбуђе®а", суво Ќе додала Алиша.
  
  Маи се ниЌе удостоЌила да одговори. Лорен Ќе наставила као да ништа ниЌе речено: "ЧекаЌ мало, момци. Управо ми Ќе речено да се Кинези вра"аЌу. НаЌма®е два хеликоптера иду у вашем правцу."
  
  "Ми смо у кинеском аутобусу", рекао Ќе Иорги. "Зар не"емо барем бити сигурни од ®их?"
  
  "Мало Ќе наивно", рекла Ќе Кензи. "Влади ниЌе стало."
  
  "Упркос претераноЌ генерализациЌи", додао Ќе ХеЌден. "Кензи Ќе у праву. Не можемо претпоставити да не"е у"и у аутобус."
  
  Пророчке речи, помислио Ќе ДреЌк, док Ќе црна мр а расла на плавом небу испред аутобуса.
  
  Алиша Ќе рекла: "Руси су овде.
  
  Постало Ќе много теже.
  
  
  ГЛАВА ОСАМНАЕСТА
  
  
  Испред и позади летели су хеликоптери. ДреЌк Ќе посматрао како се кинеска птица спушта скоро до асфалта пре него што се изЌедначила и кренула право ка аутобусу.
  
  "ТераЌу нас да се сударимо", рекао Ќе, а затим показао на уплашеног возача. "Не не. Настави!"
  
  Мотор аутобуса Ќе заурлао, а гуме су грмеле о тлу. Неколико  уди окуп ених испред ве" Ќе почело да виче. ДреЌк Ќе знао да Кинези не"е намерно да сруше хеликоптер, али Ќе било тешко пренети своЌе зна®е путницима.
  
  Возач Ќе чврсто затворио очи. Аутобус се окренуо.
  
  ДреЌк Ќе опсовао и повукао човека са свог места, ухвативши волан. Смит Ќе помогао човеку и грубо га извео у пролаз. ДреЌк Ќе скочио за волан аутобуса, ставивши ногу на папучицу гаса и чврсто држе"и руке на волану, држе"и га у савршено правоЌ линиЌи.
  
  Нос хеликоптера био Ќе уперен директно у ®их, Ќаз се брзо затварао.
  
  Чули су се крици и иза и са стране. Сада Ќе Смит морао да обузда возача. Драке Ќе издржао.
  
  Комуникатор Ќе почео да пуцкета. "ХаЌде, моЌ безобразни Киану", дахтала Ќе Алиша. "Руси су практично на нашим..."
  
  "Кучко", узврати Кензи. "Остани прибран. єеси ли погледао фасаду?"
  
  АлишиЌино вриска®е одЌекнуло Ќе читавим аутобусом.
  
  "Мисли?" упита ДреЌк у послед®оЌ секунди.
  
  "Ово заправо ниЌе састанак одбора!"
  
  ДреЌк се чврсто држао своЌе вере, свог искуства и свог кормила. Гласни протести испунили су му уши. Тела падаЌу на под аутобуса. Чак се и Смит згрчио. У послед®ем тренутку кинески хеликоптер се нагнуо удесно, а руски хеликоптер Ќе закочио, при чему су клизачи замало ударили у зад®и део аутобуса. Алиша Ќе звиждала и Дал Ќе прочистио грло.
  
  "Заиста веруЌем да смо победили у овоЌ рунди пилетине.
  
  ДреЌк Ќе наставио да вози, виде"и Ќош Ќедан широки заокрет испред себе. "А бонус Ќе што нисмо пржени или хрскави."
  
  "Престани", рекао Ќе Кинимака. "Ве" сам гладан."
  
  Алициа се накаш ала. "То Ќе само луди кинески хеликоптер."
  
  "Вра"аЌу се", рекао Ќе ХеЌден.
  
  "Ви момци управо се приближавате перифериЌи града", рекла Ќе Лорен. "Али Ќош увек Ќе три минута вож®е од било ког пристоЌног насе еног места."
  
  ДреЌк Ќе поЌурио до комуникатора. "ХаЌде,  уди! Морате их натерати да се тога плаше!"
  
  Кензи Ќе пришао зад®им вратима, вичу"и: "Има ли неко овде катану?"
  
  Њене речи су дочекане празним погледом, а двоЌе или троЌе  уди понудило Ќе своЌа места. Старац разрогачених очиЌу пружи дрхтаву руку држе"и кесу са слаткишима.
  
  Кензи уздахну. ДреЌк Ќе притиснуо прекидач да отвори врата. Израелка Ќе у трену извукла тело, ухватила се за ивицу прозора, затим за кров и извукла се на кров аутобуса. ДреЌк Ќе возио ауто што Ќе лакше могао, избегаваЌу"и велику рупу, дубоко дишу"и док Ќе разумео своЌу одговорност коЌа проистиче из КенсиЌевих поступака.
  
  Затим Ќе у ретровизору видео да Ќе Дал скочио да ЌоЌ се придружи.
  
  Сра®е.
  
  Уз интензивну концентрациЌу, држао га Ќе стабилно.
  
  
  * * *
  
  
  Дал се попео на кров аутобуса. Кенси ЌоЌ пружи руку, али он климну главом поред ®е.
  
  "Брже!"
  
  Руски хеликоптер Ќе добио висину и сада Ќе поново заронио, овог пута под углом од три четвртине дуж фронта. Могао Ќе да види човека како виси са обе стране, како ци а оружЌе, вероватно ци аЌу"и точкове или чак возача.
  
  Одмах се окренуо траже"и кинески хеликоптер. НиЌе било далеко. Роне"и лево, било Ќе и  уди коЌи су са врата ци али оружЌем. Чи®еница да Кинези нису жестоко пуцали на сопствени аутобус у почетку Ќе била охрабруЌу"а, али Ќе била ублажена спознаЌом да им Ќе потребна кутиЌа коЌу Ќе ХеЌден држао, а потребна им Ќе нетакнута.
  
  Кенси Ќе седела на крову аутобуса, ослушкуЌу"и ветар и крета®е, и раширила колена. Затим Ќе подигла оружЌе, фокусираЌу"и се на хеликоптер. Дал се надао да не"е ни покушати да то сними, ве" "е Ќедноставно уплашити стрелце. Руси нису показали такву уздржаност, али Кензи Ќе очаЌнички желео да се промени.
  
  Дал Ќе проценио хеликоптер коЌи се приближава. Препун до врха, ниЌе био само окретан, ве" и смртоносан. Послед®е што Ќе желео Ќе да изазове било какву несре"у, а камоли ону коЌа би могла ук учивати ударце у аутобус.
  
  Пред®е гуме су одскочиле преко рупе, изазиваЌу"и "извини" од ДреЌка. Дал ниЌе чуо ништа друго осим буке ужурбаног ваздуха и хуку хеликоптера. Хитац се одбио од метала поред ®егове десне ноге. Швеђанин Ќе ово игнорисао, нанишанио и опалио.
  
  Мора да Ќе метак погодио мету Ќер Ќе човек испустио пишто  и повукао се. Дал ниЌе дозволио да му ово поквари концентрациЌу и Ќедноставно Ќе испалио Ќош Ќедан хитац кроз отворена врата. Хеликоптер се окренуо директно према ®ему, брзо се приближаваЌу"и, и овог пута Дал Ќе схватио да Ќе игра®е кукавице лоша идеЌа.
  
  Бацио се на кров аутобуса.
  
  Хеликоптер Ќе зашкрипао изнад главе, пресецаЌу"и простор коЌи Ќе управо напустио. НиЌе имао маневарске способности да се окрене према Кенси, али се дово но приближио да Ќе одбаци у страну.
  
  До ивице крова аутобуса!
  
  Дал се оклизнуо и пузао напред, покушаваЌу"и да Ќе стигне на време. Кензи Ќе зауставила ®ен пад, али Ќе изгубила контролу над оружЌем; међутим, замах Ќу Ќе послао да излети из Ќуре"ег аутобуса на немилосрдни пут далеко испод.
  
  Кинеска птица се нагло нагнула и ушла у круг. Рус Ќе пуцао изнад главе, а залутали метак Ќе пробио метал близу Далове десне бутине. КензиЌево тело Ќе склизнуло са бочне стране аутобуса, а он Ќе цело своЌе тело унео у послед®и очаЌнички скок, испружене руке.
  
  Успео Ќе да обавиЌе десну руку око ®еног зглоба коЌи се трзао; чврсто стиснуо и чекао неизбежни трзаЌ.
  
  Дошло Ќе, али се издржао, развукао до краЌ®их граница. СЌаЌни, глатки метал деловао Ќе на ®ега, дозво аваЌу"и ®еговом телу да клизи ка ивици, а КензиЌева тежина их Ќе обоЌицу повукла надоле.
  
  Врисци су допирали преко комуникациЌа. Тим Ќе могао да види КензиЌеве ноге како лете около испред Ќедног од бочних прозора. Дал се држао свом снагом, али сваким треном ®егово Ќе тело клизило све ближе тоЌ тврдоЌ ивици.
  
  НиЌе било хвата®а на крову аутобуса и за шта би се могло ухватити. Могао Ќе да издржи, никада не би пустио, али такође ниЌе могао да нађе подршку да Ќе подигне. ДреЌков глас се чуо преко комуникатора.
  
  "Желиш ли да престанем?" Гласно, несигурно, помало узнемирено.
  
  Дахл Ќе добро читао емоциЌе. Да су стали, тешко би их ударили и Руси и Кинези. Нико не зна какав "е бити резултат.
  
  Лоренин глас се сломио. "Извините, управо сам добио поруку да Швеђани иду ка вама. Сада Ќе то четворосмерно шире®е,  уди."
  
  Дал осети како му тежина растеже миши"е. Сваки пут када би аутобус одскочио, Ќош Ќедан центиметар ®еговог тела би склизнуо до ивице, а Кензи би пао Ќош мало да е. Чуо Ќе Израелов глас однекуд одоздо.
  
  "Пустити! єа то могу да урадим!"
  
  Никада. Путовали су шездесет ми а на сат. Кенси Ќе знала да Ќе не"е пустити и ниЌе желела да обоЌе падну. Дал Ќе осе"ао Ќош више поштова®а према ®оЌ. Срце за коЌе Ќе знао да Ќе дубоко закопано само се подигло мало ближе површини.
  
  Звук ®ених чизама коЌе удараЌу у прозоре натерао Ќе ®егово сопствено срце да закуца брже.
  
  Клизнули су заЌедно, Кензи низ страну, а Дахл дуж крова аутобуса. Покушао Ќе да зграби храпаву ивицу коЌа Ќе ишла дуж ивице, али Ќе била премала и посекла му Ќе месо. Не виде"и наду, држао се тога колико Ќе могао, ризикуЌу"и све.
  
  Прса су му се кретала према литици, неумо иво клизе"и. Његове очи су се сусреле са КензиЌевим, подигавши поглед. Њихова размена Ќе била без речи, без израза, али дубока.
  
  Мораш ме пустити.
  
  Никада.
  
  Повукао Ќе поново, само да би склизнуо преко тачке без повратка.
  
  Снажне руке хватале су му обе листове, руке коЌе су могле припадати само Мано Кинимаки.
  
  "Разумео сам", рекао Ќе ХаваЌац. "Ви момци не идете нигде."
  
  ХаваЌац Ќе подржао Дала, а затим га полако повукао од пада. Дал Ќе чврсто држао Кенси. ЗаЌедно су полако кренули ка безбедном путу.
  
  Изнад су хеликоптери послед®и пут заронили.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк Ќе знао да Кинимака чврсто држи своЌе приЌате е, али Ќе и да е оклевао да пренагло окрене аутобус. Руси и Кинези су напредовали из супротних праваца, без сум®е знаЌу"и да "е то бити ®ихов послед®и приступ.
  
  Звук лом е®а прозора говорио му Ќе да остали не стоЌе беспослени. Имали су план.
  
  Од позади, Алициа, Смитх, Маи, Хаиден и Иорги су узели сваки прозор са различитих страна аутобуса и разбили га. ГађаЌу"и хеликоптере коЌи су се приближавали, отворили су Ќаку ватру, коЌа их Ќе натерала да брзо скрену у страну. ЛиниЌа дрве"а се завршила и ДреЌк Ќе угледао зграде испред себе.
  
  Путна мрежа, кружни ток. Иза ®ега су одЌекнули пуц®и коЌи су пунили аутобус; црни хеликоптери полетели у небо.
  
  Уздахнуо Ќе с олакша®ем.
  
  "Прежив авамо", рекао Ќе. "Да се борим други пут."
  
  Лорен Ќе прекинула. "Швеђани су се такође повукли", рекла Ќе она. "Али Ќош увек имам мало ореола у сигналу. Нешто између Вашингтона, терена и мене. Ово Ќе чудно. Скоро као да... као да..."
  
  "Шта?" - Питао сам. упита Драке.
  
  "Као да се дешава другачиЌи скуп комуникациЌа. Нешто друго Ќе у игри. єош Ќедно..." оклевала Ќе.
  
  "Тим?" ДреЌк Ќе завршио.
  
  ХеЌден Ќе гласно гунђао. "Ово звучи смешно."
  
  "Знам", одговорила Ќе Лорен. "Стварно знам, и нисам струч®ак. Да Ќе само Карин овде, сигуран сам да бисмо имали нешто бо е."
  
  "Можете ли да ухватите било какав диЌалог?" упитала Ќе ХеЌден. "Чак и само мало?"
  
  ДреЌк се присетио раниЌег поми®а®а СЕАЛ тима 7, коЌе су чули само Дахл и он. Поново му Ќе пало на памет да се прате све комуникациЌе.
  
  "Можемо ли ово да одложимо на неко време?" - упитао. "А можете ли на"и бо и начин да одемо одавде?"
  
  Лаурен Ќе звучала као да ЌоЌ Ќе лакнуло. "Наравно, наравно", рекла Ќе. "ДаЌ ми тренутак."
  
  
  ГЛАВА ДЕВЕТНАЕСТА
  
  
  ХеЌден ЏеЌ Ќе чекала неколико сати док екипа ниЌе била безбедна у малом сателитском склоништу на ТаЌвану пре него што Ќе напустила скучене одаЌе да обави позив.
  
  Њен ци : контактирати Кимберли Кроу.
  
  Требало Ќе неко време, али ХеЌден Ќе истраЌао. Нашла Ќе миран угао иза ку"е, чучнула и чекала, покушаваЌу"и да ЌоЌ се не врти у глави. Било Ќе тешко прона"и нешто траЌно у ®еном животу за шта би се приклонила ван тима. СПИР Ќе постао ®ен живот, смисао ®еног живота и, као последица тога, Ќедноставно ниЌе имала никакве личне везе, ништа осим посла. ПрисЌетила се вртлога авантура коЌе су заЌедно диЌелили - од Одина и Врата пакла, до Вавилона и Пандоре, нуклеарне експлозиЌе коЌа Ќе скоро уништила ЊуЌорк, ®еног старог раскида са Беном БлеЌком и недавног раскида са Маном Кинимаком. . Била Ќе Ќака, преЌака. НиЌе морала да буде тако Ќака. НаЌновиЌи инцидент са благом Инка у Перуу утицао Ќе на ®у и психички и физички. Никада раниЌе ниЌе била толико шокирана до сржи.
  
  Сада се мирно предомислила. Мостови су можда спа ени и требало Ќе да буде супер. Али ако Ќе заиста желела да се промени, ако Ќе желела више у свом животу, морала Ќе да буде проклето сигурна пре него што се одлучи и ризикуЌе да поново некога повреди. Био оваЌ Мано или неко други.
  
  Стало. Стварно желим. И следе"и пут морам да се уверим да останем веран ономе што на краЌу желим.
  
  Од живота. Не без посла. Екипа СПЕАР се окупила и урадила добар посао, али ништа ниЌе траЌало вечно. До"и "е време-
  
  "Госпођица ЏеЌ?" - рече роботов глас. "Сада ти помажем."
  
  ХеЌден Ќе све то споЌио. Следе"и глас на линиЌи припао Ќе министру одбране.
  
  "У чему Ќе проблем, агенте ЏеЌ?" Лаконичан, тих, одвоЌен. Чинило се да Ќе Кроу био на ивици.
  
  ХеЌден Ќе одвоЌила време да смисли како да формулише своЌе главно пита®е. Одлучила Ќе да га закопа у сра®е и види шта Ќе Кроу схватио.
  
  "Изашли смо из Кине и добили другу кутиЌу. Тим тренутно ово тестира. ИзвештаЌи стижу ускоро, без сум®е. Жртава ниЌе било, иако Ќе било много посекотина и модрица. Нису сви ривалски тимови неприЌате ски расположени..." Она се накратко запитала да ли би Кроу прихватио мамац, а затим Ќе наставила: "Неке зем е су агресивниЌе од других. Французи су изгубили наЌма®е три. єедан Рус Ќе ра®ен. Може ли постоЌати други, таЌновитиЌи тим? Чули смо делове таЌног америчког брб а®а, што, наравно, ништа не доказуЌе. Британци су на нашоЌ страни, или тако изгледа, и ДреЌк има неки утицаЌ на ®их. Сада смо у сигурноЌ ку"и и чекамо да истраживачки центар откриЌе где се налази тре"и єахач."
  
  Сада Ќе стала и чекала.
  
  Кроу Ќе задржала резерву. "єош нешто?"
  
  "Не веруЌем у ово". ХеЌден Ќе била разочарана када су ®ени напори пропали. Питала се да ли би требало да буде директниЌа.
  
  "У сталном сам контакту са  удима у Вашингтону", рекао Ќе Кроу. "Нема потребе да ме обавештавате."
  
  "Ох, у реду. Хвала вам".
  
  ХеЌден Ќе почео да потписуЌе. Тек тада Ќе Кроу послао наизглед невин захтев.
  
  "Чекати. Рекли сте да мислите да се неко можда лажно представ а за Американце? Негде у по у?
  
  ХеЌден ниЌе рекао ништа слично. Али од свих ових релевантних информациЌа, Кроу Ќе ухватио само Ќедну ствар. Истерала Ќе смех. "Тако изгледа. Чули смо то на зем и." Она ниЌе увела Лаурен у ово. "Наравно, знамо да не постоЌи други тим, па Ќе можда ово нека од других зема а коЌе користе бивше америчке специЌалне снаге или чак пла"енике.
  
  "Ма®и елемент стране владе коЌа користи особ е СЌеди®ених Држава?" - просиктао Ќе Кроу. "Могло би бити, агенте ЏеЌ. Можда си у праву. Наравно," насмеЌала се, "не"е бити другог тима."
  
  ХеЌден Ќе слушао више од речи. "А када "емо се вратити? чему се вра"амо?
  
  Кроу Ќе "утао, што Ќе ХеЌден рекао да зна тачно шта се пита. "єедна по Ќедна ствар", коначно Ќе рекла. "Прво, такозвани єахачи Реда мораЌу бити пронађени и неутралисани.
  
  "Сигурно". ХеЌден Ќе такође знала да Ќе ово ®ена послед®а прилика да разговара директно са Кроуом, па Ќе одлучила да оде мало да е. "Шта ако поново чуЌемо америчко брб а®е?"
  
  "Ко сам Ќа, теренски агент? Носи се са тим."
  
  Кроу Ќе прекинула позив, остав аЌу"и ХеЌден да неколико минута бу и у екран свог мобилног телефона, сада поново проце®уЌу"и не само себе, ве" и намере своЌе зем е.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк Ќе искористио прилику да се одмори док су се єорги, Маи и Кинимака бавили новом кутиЌом. Чи®еница да потиче из маузолеЌа Џингис-кана и да лежи међу личним стварима легендарне личности само Ќе пове"ала поштова®е са коЌим су се према ®ему односили. єасан, одвратан симбол на врху доказуЌе да Ќе некада припадао Реду Послед®ег Суда.
  
  Кинимака Ќе проучавао замак. "Сигуран сам да Ќе Ред некада имао план да преда к учеве", рекао Ќе. "Али живот Ќе стао на пут." Он се насмешио.
  
  "Смрт", тихо Ќе рекла Маи. "Смрт Ќе стала на пут."
  
  "Да ли бисте желели да га грациозно отворим?" упитао Ќе Иорги.
  
  "Да, хаЌде да погледамо неке од тих вештина лопова, єоги." Алициа Ќе проговорила, седе"и леђима окренута зиду поред ДреЌка, са флашом воде у ЌедноЌ руци, пишто ем у другоЌ.
  
  "Нема смисла". Кинимака Ќе своЌом меснатом шапом гурнуо браву. "То заправо ниЌе уметност."
  
  Кензи Ќе допузала до ®ега док Ќе Маи подигла поклопац. Био Ќе то чудан сценарио, помислио Ќе ДреЌк, воЌници зак учани у малоЌ соби без места за седе®е, за друже®е, за кува®е. Само мали фрижидер напу®ен водом и неколико кутиЌа колачи"а. Прозори су били засторени, врата су била причврш"ена масивним заврт®има. Тепих Ќе био излизан и смрдео Ќе на буђ, али воЌници су прошли и горе. Ово Ќе било дово но да се мало одморим.
  
  Смит, коЌи Ќе чувао врата, пустио Ќе ХеЌден назад унутра, ушавши баш када Ќе МеЌ посегнула за кутиЌом. ДреЌк Ќе мислио да шеф изгледа исцрп ено и забринуто, на ивици. Надам се да "е касниЌе разЌаснити своЌ разговор.
  
  Маи Ќе преметала с ноге на ногу неколико секунди пре него што Ќе извукла руке. Држала Ќе дебелу гомилу папира, умотаних у дебелу фасциклу и везаних завезаним комадом канапа, због чега су неки од чланова тима подигли обрве.
  
  "Стварно?" Кинимака Ќе седео на леђима. "Да ли Ќе ово оружЌе коЌе би могло да угрози свет?"
  
  "Писана реч", рекла Ќе Кензи, "може бити прилично мо"на.
  
  "Шта Ќе ово?" - Питао сам. упитала Ќе Лаурен. "Сви момци из Вашингтона нас чекаЌу.
  
  Време Ќе наставило да ради против ®их. Као и увек, ово Ќе био к уч за останак испред игре, а посебно у трци. ДреЌк Ќе видео два пута напред. "МаЌ, ХеЌден и Дал, зашто не сазнате шта Ќе то? Лорен - шта имаш за тре"ег ко®аника, пошто нам Ќе потребан правац у ком да идемо?"
  
  Лорен им Ќе ве" рекла да "е их дочекати на тре"оЌ локациЌи. Сада Ќе гласно уздахнула. "Па, нико ниЌе 100 посто сигуран, момци. Да бих вас упознао са сликом, упозна"у вас са ®иховим тумаче®ем четири кардинална правца."
  
  ДреЌк Ќе посматрао МеЌ и остале како се мрште док су се пробиЌали до осваЌачког оружЌа. "Имамо времена".
  
  "Па, ово Ќе заиста заним иво. Пре откри"а такозваног Новог света у шеснаестом веку, веровало се да Ќе Зем а поде ена на три дела - Европу, АзиЌу и Африку. Подела између ових континената био Ќе Хелеспонт, што се савршено уклапа у план Реда коЌи сте до сада следили. Тако Ќе АзиЌа почела иза Хелеспонта, непознате зем е егзотичних богатстава, коЌу су звали Исток. Наравно, касниЌе су пронашли Америку, а она Ќе тада постала Нови Свет, же ен, непознат и пун наде. ОбЌав ена Ќе к®ига амблема коЌи приказуЌу нова четири кардинална правца. АзиЌа, Европа, Африка и Америка. Чини се да Ќе Ред одлучио да имплементира ово древно размиш а®е у своЌу мапу из непознатих разлога - иако вероватно зато што су Ќош увек веровали да су свемо"ни патриЌарси коЌи лове реликвиЌе." Лаурен Ќе удахнула.
  
  "Дакле, ово Ќе преваспитава®е света коЌе се поновило када су пронашли АустралиЌу, а затим Антарктик?" рекао Ќе Кензи.
  
  "Да, постепено преваспитава®е током векова, за коЌе неки  уди мисле да се Ќош увек дешава. Али то Ќе сасвим друга прича. НиЌе то била само сре"а и руже. Израз "четири угла зем е" можда Ќе био наЌконтроверзниЌи израз у историЌи. На хебреЌском се преводи као "екстремно". У БроЌевима 15:38 ово су границе; код єезеки а - углови; а єов има краЌеве. Ово се такође може превести као поделе. Очигледно Ќе да Ќе БиблиЌа овде отворена за исмева®е..."
  
  Драке Ќе ово разумео. "Зато што претпостав а да Ќе свет раван?"
  
  "Да. Али БиблиЌа то описуЌе у к®изи ИсаиЌе, називаЌу"и Ќе сфером. Дакле, намерно упу"ива®е. Поента Ќе у томе да су могли да користе било коЌи броЌ речи - десетак - да опишу угао. ВеруЌе се да Ќе реч "екстремно" намерно употреб ена да се пренесе, па, управо то. И ниЌедан єевреЌин никада ниЌе могао погрешно да протумачи право значе®е, Ќер су се 2000 година суочавали са градом єерусалимом три пута дневно и певали: 'Трубите у велику трубу за нашу слободу.' Подигните заставу да сакупите наше прогнане, и сакупите нас са четири краЌа зем е у нашоЌ зем и."
  
  "Дакле, нису насумично изабрали фразу?" - упитао Ќе Смит.
  
  "Не. К®ига пророка ИсаиЌе обЌаш®ава како "е МесиЌа окупити своЌ народ са четири краЌа зем е. Са свих страна "е се сакупити у Израелу."
  
  Кенси ниЌе померила ни миши" нити проговорила реч. ДреЌк ниЌе имао поЌма коЌа су ®ена верска увере®а, ако их Ќе уопште имала, али Ќе знао да "е то ипак неизбежно постати велики део ®еног живота. У овом тренутку Ќу Ќе Ќош мало проучавао док су чекали да Лорен настави. Далово увере®е да Ќе она сама по себи добра и да "е се увек вра"ати свом моралном срцу било Ќе у извесноЌ мери оправдано. єош увек Ќе видео ивицу у ®оЌ - ивицу безако®а - али то ниЌе нужно била лоша ствар.
  
  С времена на време.
  
  Али нисте могли на оба начина. И то Ќе оно што Ќе видео у Кенси - немилосрдног убицу када Ќе била потребна, и борбену душу када ниЌе. Због ®е су морали да Ќе пусте да се промени.
  
  "Наравно да има смисла", рекао Ќе Кинимака. "Прво Африка, па Кина. Па шта Ќе следе"е?
  
  Лорен Ќе одмах одговорила. "Да, мислимо да Ќе значе®е БиблиЌе било у коначности, попут Реда. Отежали су ономе ко Ќе следе"и. Према тексту... па... Прочита"у одговараЌу"и одломак: 'Пронађи почивалишта Оца СтратегиЌе, а затим Кагана; наЌгори ИндиЌанац коЌи Ќе икада живео, а затим и Бич БожиЌа. Али ниЌе све како изгледа. Посетили смо Кхаган 1960. године, пет година након завршетка, став аЌу"и Цонкуест у ®егов ковчег. Пронашли смо Бич коЌи чува истински Послед®и суд. А Ќедина шифра за убиЌа®е Ќе када су се поЌавили Ко®аници. На Очевим костима нема идентификационих знакова. ИндиЌац Ќе окружен оружЌем..."
  
  Драке га Ќе упио. "НаЌгори ИндиЌац коЌи Ќе икада живео? И он Ќе окружен оружЌем? Наравно, то може бити било где у ИндиЌи. Ово Ќе зем а окружена оружЌем."
  
  "Тада када Ќе Ред сакрио Ќахаче?"
  
  Драке Ќе размиш ао о томе. "Па, да, мислим да Ќесте. Уосталом, шта Ќе тре"и ко®аник?"
  
  "глад".
  
  Дубоко Ќе удахнуо и погледао АлисиЌу. "То ниЌе могла бити Крзнена принцеза, зар не?"
  
  Алициа Ќе махала руком напред-назад. "Можда. Ово "у узети у обзир."
  
  ДреЌкове очи су се рашириле. "єебено си немогу"."
  
  "Има ли преференциЌа?"
  
  "За шта?"
  
  "КоЌа принцеза? ДевоЌка би требало да зна, знаш."
  
  Проучавао Ќе своЌе ципеле. "Добро. Увек сам био пристрасан према Клеопатри. Знам да ниЌе принцеза, али..."
  
  "Кра ица? Тако да Ќош бо е".
  
  Лаурен Ќе Ќош увек причала. "Као што сам раниЌе рекао, момци и девоЌке Ќош увек проце®уЌу на коЌе ИндиЌанце се Ред односи. Истина, ово Ќе превише двосмислено. Мислим, чак и да се ставим у ®ихову кожу у ®ихово време, то Ќе могао бити Ќедан од десетак."
  
  "И сви су окружени оружЌем?" - упитао Ќе Смит.
  
  "Живим у ИндиЌи, да. Углавном."
  
  "Па, бар имамо одредиште", рекла Ќе Алиша.
  
  ДреЌк Ќе погледао МеЌ, ХеЌден и Дала, коЌи су пребирали садржаЌ друге кутиЌе, Цонкуест.
  
  "Има ли напретка?"
  
  ХеЌден Ќе померила руку да покаже да су скоро стигли. Подигла Ќе поглед. "Изгледа да Ќе ово нацрт за сценарио суд®ег дана. Да ли се се"ате ефекта штапа? єедан мали догађаЌ изазива други и други, сваки ве"и?"
  
  "ТеориЌа хаоса", рекао Ќе Дал. "Ово Ќе оружЌе осваЌа®а, а Џингис Кан Ќе био дубок мислилац. Овим бисте могли освоЌити цео свет."
  
  ДреЌк Ќе оборио своЌу флашу са водом.
  
  Алициа Ќе рекла: "ОружЌе домино ефекта?"
  
  "Баш тако. Како Ќе убиство Франца Фердинанда довело до звезде Првог светског рата. ПотенциЌално, оваЌ план пове"а®а хаоса могао би да покрене Тре"и светски рат".
  
  "И", ДреЌк Ќе на тренутак иск учио комуникатор и проговорио тихо, "прилично Ќе компликовано. Коме "емо га дати?"
  
  Сви су зурили. Било Ќе то исправно пита®е. ХеЌден Ќе Ќасно ставио до зна®а да не треба ништа више да каже. Знао Ќе да су Вашингтон и министар одбране ве" били незадово ни ®има, и вратио се размиш а®у о СЕАЛ тиму 7.
  
  СлучаЌност?
  
  Никада.
  
  ХеЌден Ќе Ќош неколико минута проучавала листове папира, а затим их угурала испод Ќакне. Обра"аЌу"и се целом тиму, она Ќе слегнула раменима, указуЌу"и да одлука Ќош ниЌе донета и да са необезбеђеним документима може да се деси апсолутно све.
  
  Наглас Ќе рекла: "Позабави"емо се овим чим будемо могли. Управо нам Ќе потребна тре"а локациЌа. Лорен?"
  
  "ЧуЌем те. Ми и да е чекамо ".
  
  "СачекаЌ мало", рекла Ќе Кенси, а мрште®е на ®еном лицу из послед®их десет минута Ќе Ќош увек било Ќасно. "Ви  уди кажете да постоЌе четири угла зем е, зар не?"
  
  "Па, БиблиЌа то поми®е", рекла Ќе Лорен. "А ово Ќе поредак Послед®ег суда."
  
  "Па, нешто ниЌе у реду. Зар не видиш?
  
  ДреЌк Ќе трепнуо, сада збу®ениЌи него икад. Дал Ќе паж иво проучавао Кензи.
  
  "Можда би неко обЌаш®е®е помогло?"
  
  "Четири угла? Африка, АзиЌа, Европа и Америка."
  
  "Сигурно. То ми кажу".
  
  Кенси рашири обе руке. "Где Ќе ИндиЌа?"
  
  ХеЌден Ќе устала. "Проклетство, ИндиЌа Ќе део азиЌског континента.
  
  "Са чиме смо се ве" позабавили.
  
  помислила Ќе Лорен док Ќе стаЌала на ногама. "Што остав а само Европу и Америку", рекла Ќе она. "ХеЌ  уди, да ли ви мислите исто што и Ќа?"
  
  "Можда", засте®ала Ќе Алиша. "Да ли Ќе и твоЌа гуза укочена од седе®а на лошем поду?"
  
  "Пилетина", рече Кинимака. "Али онда увек мислим 'пилетина'."
  
  "Ред су ратни злочинци четрдесетих. У време када су сакрили оружЌе, израз 'ИндиЌанац' Ќе био у моди, али они о томе не би размиш али на таЌ начин. Рођени су двадесетих или раниЌе, за име Бога.
  
  "Црвени ИндиЌанци?" ДреЌк Ќе рекао. "Са Див ег Запада? Дођавола".
  
  "Могу"е Ќе", рекла Ќе Лаурен. "Оно што Ќе тхинк танк тражио на погрешном месту."
  
  "Па, ко Ќе био наЌгора особа коЌа Ќе икада живела?" - питао Ќе Дал.
  
  "Дозволите ми да вам се вратим на ово. За сада, само уђи у авион."
  
  ДреЌк ниЌе био Ќедини коЌи Ќе оштро гледао у ХеЌдена.
  
  Назад у Америку?
  
  Сра®е.
  
  Хаиден Ќе посебно гледао Смита. Нису имали поЌма шта се могло догодити након догађаЌа у Перуу, нити шта су власти мислиле. ВоЌник Ќе, свака му част, одмах почео да устаЌе и проверава своЌ ранац.
  
  Тре"и ко®аник? Хунгер? А Америка? Да ли наши ривали знаЌу?
  
  Хо"е ли икада добити тренутак мира да среди своЌ живот?
  
  Не данас, ХеЌден, не данас.ДаЌу"и сигнал осталима да склоне комуникаторе и иск уче их, она Ќе пркосно стала усред ®их.
  
  "Ми то радимо", рекла Ќе. "И ми то радимо како треба. Како треба, као и увек. Али момци, имам резерве. ВеруЌем", застала Ќе, "да Кроу и америчка влада имаЌу други тим у игри. СЕАЛ тим 7, и очигледно су проклето добри. ОваЌ тим можда ниЌе у игри само да бисмо били сигурни да "емо добити све возаче."
  
  ДреЌк се намрштио чувши ово. "Изви®авам се?"
  
  "Па, да ли сте мислили да би могао постоЌати други сценарио? Шта ако су они овде да нас у суштини униште?"
  
  
  ГЛАВА ДВАДЕСЕТА
  
  
  Карин БлеЌк Ќе седела са своЌим црним чизмама на столу, са своЌим мобилним телефоном стиснутим између врата и браде, тапкаЌу"и по тастатури слободним рукама. Носила Ќе похабану маЌицу и фармерке, а косу Ќе имала завезану дебелом краватом. Глас коЌи ЌоЌ Ќе говорио у лево уво био Ќе скоро пригушен Палладиновим смехом.
  
  "Умукни, Дино!" окренула се и викнула.
  
  "Да да". ВоЌник се окренуо са осмехом и онда ЌоЌ угледао лице. "Добро добро. Боже, ко те Ќе, дођавола, поставио на челу?"
  
  Карин се извинила говорнику. "Деца су несташна", рекла Ќе. "єош мало и на"и "е се напо у на непослушноЌ степеници.
  
  Жена се тихо насмеЌа. "О, да, купио сам два ова."
  
  Карин Ќе погледала високог, миши"авог диносауруса и ®иховог саборца, малог, мршавог Вуа. Оба воЌника су испуштала пару, досадно што су били затворени у ку"и у пусти®и током протекле неде е, постав аЌу"и разне системе. Оно што им Ќе било потребно Ќе права акциЌа.
  
  Карин Ќе упитала: "И побегли су?"
  
  "Сигурно. Био сам део Ќединице за комуникациЌе. Распоредили су нас на смене. Екипа СПЕАР-а узела Ќе кутиЌу од Кинеза и успела да побегне на ТаЌван. Делимично сре"а, делимично резерва на страни других тимова, претпостав ам."
  
  Карин Ќе знала да Ќе ово много више од сре"е. Данас на свету ниЌе било бо ег тима од СПЕАР-а. Некада Ќе била поносна што Ќе била део тога.
  
  "Ово Ќахачко сра®е ми не значи много", признала Ќе. "Фокусирам се на друге ствари. Али реци ми, куда иду да е?"
  
  "Па, Ќош не знам. Изгледа као ИндиЌа. Али изгледа да има неких неслага®а. Видите, пристао сам да помогнем мало због онога што се десило Палладиновим Ќадним родите има и зато што смо на истоЌ страни, али постоЌи граница за оно што могу да кажем."
  
  Карин осети расту"у сум®у. "Не треба нам много више. Само ово - када зовем, морам да знам позициЌу Драке тима. Да ли "е то бити сутра или за месец дана. Ти то можеш?"
  
  Одговор Ќе био постоЌан. "Да, све док сам у истоЌ Ќединици. ВеруЌем."
  
  "Хвала вам". Карин Ќе брзо прекинула разговор пре него што Ќе могла да се постави Ќош пита®а. ОдвоЌила Ќе тренутак да процени собу и види где се налазе. Откако су то место узели из гнезда дилера дроге, очистили су га од свега лошег, проналазе"и потрепштине на свим могу"им местима, од подних дасака до испод ку"е, као и у "ошковима у поткров у. Спа ива®е до послед®ег комада било Ќе самозадово ство. Док су Ќош увек ван мреже, Карин, Дино и Ву су поставили рачунаре, комуникациЌе, уређаЌе за надзор и Ќош много тога. Да би пусти®ска ку"а постала ®ихов штаб, морала Ќе бити утврђена, одбра®ива, замак за себе.
  
  Карин Ќе мислила да су скоро стигли.
  
  Сада ЌоЌ Ќе пала на памет нова, болна мисао.
  
  Гледала Ќе како Дино и Ву раде на рачунарима, повезуЌу"и жице према сопственим упутствима и инсталираЌу"и софтвер, заштитне зидове и Ќош много тога. Била Ќе динамитна у оваквим стварима пре него што Ќе почела да тренира. Сада Ќе била много више. Да, недостаЌало им Ќе Ќош неколико ствари, али садаш®а средства би била дово на само да то покриЌу. Требао им Ќе неки извор стабилног прихода.
  
  НемоЌте то игнорисати. Не можете га гурати, закопати дубоко.
  
  Карин Ќе знала све о СЕАЛ тиму 7. Знала Ќе зашто су тамо, коЌи су им ци еви; ®ихове предности и слабости; ®ихов дневни ред и коначна таЌна наређе®а. Затим, пошто Ќе ефикасно пружила подршку, сада Ќе могла да упозори Матта Дракеа.
  
  Било Ќе узбуд иво, увиЌало се, изазивало Ќе киселину у ®еним цревима.
  
  Сваки инцидент кроз коЌи су прошли, светли тренуци и тешки тренуци, дани потпуног лудила, дирнули су ®ене емоциЌе као птица коЌа к уца тврдоглавог црва. Карин Ќе ве" Ќедном била тако тешко ра®ена и одустала Ќе од живота, да би га поново нашла на наЌнеочекиваниЌим местима. Добила Ќе нову сврху.
  
  Опет, из ведра неба, доживела Ќе пустош када су ЌоЌ умрли брат и породица, а затим  убав када се Комодо за убио у ®у. Можда Ќу Ќе таЌ врло рани инцидент када Ќе била тако млада уништио и поставио на пут живота.
  
  Девастатион.
  
  Сада Ќе све што Ќе заиста желела да уради било да уништи све добре ствари коЌе Ќе имала. Ако нешто иде како треба, желела Ќе да пропадне. Ако би ЌоЌ се нешто сЌаЌно спремало, побринула би се да се то распадне с предрасудама.
  
  Када би нови тим почео да цвета, да се зближава, распао би га.
  
  Самоуниште®е ниЌе био нови начин живота за Карин Блаке. Ово Ќе моЌ изабрани стил живота. МоЌе удобно "ебе.Увек се питала да ли "е до"и до пуног круга, тачно около и назад до овога.
  
  И тако Ќе седела, опуштена, са информациЌама коЌе су недостаЌале чак и СЕАР тиму док су прелазили четири кардиналне тачке у своЌим покушаЌима да набаве четири оружЌа из но"не море. Раскрсница Ќе стаЌала широм отворена на ®еним вратима.
  
  єедан пут Ќе водио до коначног искуп е®а, до приЌате а, другарства и животног бола.
  
  Други пут би уништио сву ову историЌу, сву ову неизвесну буду"ност и дао ЌоЌ све што ЌоЌ Ќе потребно: хаос.
  
  Карин Ќе скупила своЌе ствари и изашла на трем. Пусти®ски ваздух Ќе био сув, помешан са прашином. Светла лопта Ќе б еснула високо на небу. Негде далеко, супер-елитна Ќединица америчких специЌалних снага под називом СЕАЛ Теам 7 Ќурила Ќе своЌе старе другове - Мета Дракеа и Алициу Милес, Торстен Дахл и Маи Китано и друге - са намером да убиЌе.
  
  Карин Ќе помислила да их упозори.
  
  Затим Ќе провукла главу кроз врата. "ХеЌ губитници, скините гузице. Имамо места да идемо и  уде да видимо. ТаЌна залиха ТаЌлера Веба не"е остати скривена заувек."
  
  
  ДВАДЕСЕТ ПРВА ГЛАВА
  
  
  Карин Ќе Ќахала сачмарицу, посматраЌу"и Дина како паж иво управ а ®иховим До¤ Рамом кроз виЌугаве змиЌе коЌе су формирале аутопутеве и забачене улице Лос Анђелеса.
  
  "Држи своЌ курс", рекла Ќе док Ќе млади воЌник пролазио поред црвеног роадстера. "Се"ате ли се да нас лове?"
  
  Дино ЌоЌ се нацерио са незрелим весе ем. "Сре"ан сам што излазим из ку"е, мама. У сваком случаЌу, требало би да знаш да сам Ќа бо и од тебе. Бо е у сваком погледу."
  
  "Дакле, настави да причаш."
  
  "ВоЌска нас не"е пустити", рекао Ќе Ву. "Сваки пут када изађемо на површину, ра®иви смо."
  
  "Сма®ите тон, господине Мизери. Боже, вас двоЌе бисте могли да обав ате двоструку дужност."
  
  "Да видимо колико "ете бити сре"ни када вам повежу навртке са акумулатором аутомобила.
  
  "Не буди магарац, Ву. Ово Ќе воЌска, а не ЦИА.
  
  Карин Ќе уживала у сталном панорамском погледу са обе стране аутомобила; Лос Анђелес у свом сЌаЌу. Тренутак да се опустите и не размиш ате ни о чему. Густо зеленило и бетонски гиганти такмичили су се за превласт, а иза ®их су били метални небодери коЌи су блистали под ужареним сунцем. Лагани смог висио Ќе у нивоу облака, замрачивши дан, али Ќе био Ќедва приметан. Људи су долазили и одлазили, Ќедва приметни на тротоарима и у тржним центрима, копчаЌу"и се напред-назад у своЌим колима. Холивудска брда Ќе прошла полако удесно, неприме"ено, Ќер Ќе у том тренутку Дино приметио црно-бели патролни аутомобил како улази у брзу траку и успорио Ќе као добар дечко, не скидаЌу"и поглед са пута, фокусираЌу"и се право.
  
  Да их не гледаш, не би те приметили.
  
  На краЌу се отворио обални пут и они су били на путу за Сан Франциско.
  
  "Бо е од пусти®е." Ву Ќе проучавао светлуцаве, котр аЌу"е таласе.
  
  Карин Ќе анализирала своЌ задатак. Нису губили време у штабу. Прво су инсталирали рачунаре, два врхунска Мац-а са онолико специЌалних играчака колико су могли да приуште. Оптички кабл Ќе био наЌзахтевниЌи део, али када су то схватили и Карин инсталирала гомилу заштитних зидова, били су спремни да крену. Чак и тада, чак и са Карин за тастатуром и користе"и ®ен гениЌални интелект, нису имали потенциЌал за лудо хакова®е. Били су ограничени, принуђени да користе домиш атост.
  
  Карин Ќе знала за безброЌне таЌне банковне рачуне ТаЌлера Веба. Гледала их Ќе док Ќе радила за СПИР. Била Ќе свесна онога што су неки називали ®еговим наслеђем; о неколико таЌни коЌе Ќе имао у ®еном старом тиму. И била Ќе свесна огромног скровишта; нешто што Ќе наЌбогатиЌа, наЌплодниЌа сталкерка на свету скупила против стотина  уди, ук учуЌу"и и чланове ®еног старог тима.
  
  Ве"ина Ќе веровала да, пошто Ќе Веб мртав, могу да га пронађу у слободно време.
  
  Проблем Ќе био што Карин ниЌе имала такве мисли. Приступ скровишту дао би ЌоЌ неописиву мо" - и на краЌу свега, мо" Ќе била тамо где Ќе и била. Њих троЌица су одатле могли да е; стица®е новца, анонимност, сигурност и утицаЌ. Наравно, да постоЌе стотине  уди коЌи траже Вебову залиху, то би било посебно тешко украсти.
  
  Тренутно нико ниЌе знао где Ќе.
  
  Осим Карин Блаке.
  
  Барем Ќе тако мислила. Следе"их неколико сати "е показати. ИнсаЌдерске информациЌе су биле од велике помо"и. Знала Ќе све о Николасу Белу и о томе како Ќе узбу®ивач, седе"и у своЌоЌ затворскоЌ "елиЌи, све испричао - имена, места, личности, целу трулу септичку Ќаму. Знала Ќе колико Ќе Лорен Фокс волела да посе"уЌе. Познавала Ќе  уде коЌи су слушали и разговарали са Лорен Фокс.
  
  Па, она их Ќе познавала, нису нужно познавали ®у.
  
  Можда Ќе мало закаснила на журку - Каринина обука за воЌску и касниЌи одлазак су потраЌали - али она Ќе то надокнадила малим врхунским хакерским талентом. Беллови разговори су били прислушкивани. Чинило се да Ќе Смитх имао храбрости да редовно прима копиЌу ових разговора - нева али дечко - и третира их како Ќе желео. Ко Ќе знао шта им Ќе урадио  ути, лако  ути воЌник? Очигледно бранио националну безбедност.
  
  Поента Ќе била да Ќе Карин могла да хакуЌе у линиЌу коЌа Ќе водила директно до Смитхове мреже. За ®у Ќе то био релативно лак посао. ОдвоЌила Ќе време да прикупи богат плен. ТаЌлер Веб Ќе некада поседовао безброЌ канцелариЌа, ку"а, пентхауса, па чак и острва широм света. Имена места коЌа су ЌоЌ одЌекнула ук учивала су Вашингтон, Д.Ц., НиЌагару и Монте Карло. Бел Ќе разговарао са Лорен, али Ќе разговарао и са чуварима и адвокатима, а Смитове белешке су ук учивале исечке свих ®их.
  
  Смит нема светлу буду"ност, помислила Ќе.
  
  Без обзира на то како га исечете, перуански инцидент - или инциденти - гурнули су СПЕАР тим у свет беде.
  
  Карин Ќе променила положаЌ када Ќе пролетео знак да су 130 ми а од Сан Франциска. Белл Ќе постао прилично елоквентан са Лорен - изнова и изнова износе"и чи®енице коЌе су вероватно биле тачне, наводе"и имена, места, банковне рачуне. Карин се за сада ниЌе усуђивала да користи ниЌедан од налога, плаше"и се да би их власти могле тихо шпиЌунирати да виде ко се поЌавио. Прво им Ќе био потребан поуздан план акциЌе и бекства.
  
  Отуда пут у Сан Франциско.
  
  Када Ќе притиснут, Белл Ќе описао како се Веб понекад хвалио оним што Ќе знао. ОваЌ човек Ќе био ритуални прогоните , богата сенка са ресурсима да разоткриЌе, повреди и запоседне скоро сваку особу на свету ако то жели. Веб Ќе увек нудио Белу посластице, намештаЌу"и га, али Ќе и наговештавао оно што Ќе назвао "маЌчином водом".
  
  Испоставило се да Ќе ова 'маЌка вена' посебна канцелариЌа у коЌоЌ Ќе мегаломан на било коме држао сву пр авштину коЌу Ќе икада сакупио. Наравно, никада ниЌе рекао Белу где се налази.
  
  Карин Ќе ипак размислила о свему. Имала Ќе изузетну предност што Ќе све то могла да види изнутра. И сетила се тренутака када Ќе Веб крао информациЌе од ве"ине тима и таЌно их посе"ивао. Њено еидетичко пам"е®е Ќе завладало управо тамо. Наравно, ниЌе било лако, али Карин Ќе знала да Веб тада ради у познатоЌ канцелариЌи у Вашингтону и успела Ќе да уђе у траг преписци коЌа Ќе сада сним ена.
  
  Велики фаЌлови су послани на одређену адресу у Сан Франциску пола туцета пута. Да а истражива®а су открила да су други велики досиЌеи добиЌени из других познатих канцелариЌа. Тако Ќе, док су власти копале по дебелим подацима, Карин успела да утврди шта ЌоЌ Ќе тачно потребно.
  
  Дино их Ќе водио кроз саобра"аЌ, кроз Златну капиЌу и поред Рибарског пристаништа. Туристи су преплавили подручЌе са спремним камерама, излазе"и на путеве без много бриге о себи. Дино се умешао у саобра"аЌ, не даЌу"и полицаЌцима никакав разлог да их примете. Стрмо брдо одвело их Ќе да е у град и убрзо су кружили око Унион Скуареа, мимоилазе"и банке и апотеке, бродове и ресторане, у свом наЌтежем подухвату до сада: проналаже®у доброг паркинг места.
  
  "Само га оставите овде." Ву Ќе показао на мали простор у близини Волгринса. "Адреса Ќе уда ена пет минута хода."
  
  "Пет минута?" рекла Ќе Карин. "Могло Ќе бити заувек да Ќе Веб оставио било какве непредвиђене случаЌеве.
  
  "Плус", рекао Ќе Дино док се полако приближавао свом одредишту, "то Ќе Додге Рам." Тешко бих паркирао своЌе дупе на том месту."
  
  "Желиш ли да урадим ово? єа могу да возим."
  
  "О, заиста? Па, наравно, Торетто. Да видимо како "ете се сна"и..."
  
  "Децо", уздахнула Ќе Карин. "Умукни, Ќебо те. Видиш тамо?"
  
  "Потребан нам Ќе добар приступ за брзи бег. Потребан нам Ќе брз приступ. Треба нам..." Дино застаде. "Проклетство, дуго "е нам требати гаража, зар не?"
  
  Карин климну главом. "Баш овде. Ако треба, мало "емо се притаЌити; увек можемо оти"и одавде другог дана када се прашина слегне."
  
  "Проклетство, надам се да не", промрм а Ву. "Проводим дово но времена са вама двоЌе ових дана."
  
  "Ово Ќе проблем?" Карин Ќе мислила док Ќе Дино возио Овна до подземног паркинга.
  
  "Па, тестостерон Ќе мало висок. Вас двоЌе се стално такмичите као бра"а и сестре. Понекад постаЌе мало заморно."
  
  "Ми? Такмичити се?" Карин Ќе  утито погледала Дина. "Стварно ми?"
  
  Млади воЌник се гласно насмеЌа. "Само зато што не желиш да признаш да сам Ќа бо и од тебе."
  
  "Не видим то." Карин га Ќе критички погледала, а затим се окренула Вуу. "Видиш ли ово?"
  
  "Дозволите ми да то кажем овако. Ако се вас двоЌе икада потпуно напиЌете и одлучите да се парите, мора"ете то да урадите стоЌе"и Ќер "ете обоЌе желети да будете на врху."
  
  Карин се промукло насмеЌала док Ќе Дино коначно пронашао место по свом укусу. "ПиЌан као пакао? Проклетство, Ќедноставно нема дово но алкохола на свету да би се то догодило, Ву."
  
  Дино извади к учеве и отвори врата. "Време Ќе да се фокусирамо. Све ове глупости о паре®у не помажу."
  
  "Ти не волиш девоЌке, Дино?" Карин се придружила двоЌици мушкараца коЌи су стаЌали испред. "У Сан Франциску постоЌи зоолошки врт. Увек вас можемо одвести тамо након што завршимо."
  
  Дино Ќе игнорисао, извадио мобилни телефон и чекао адресу коЌу им Ќе требало да учитаЌу. "Три минута", рекао Ќе. "Ми смо спремни?"
  
  Карин Ќе завукла рамена у ранац. "Као пакао."
  
  
  * * *
  
  
  Била Ќе то висока пословна зграда, а Вебова канцелариЌа била Ќе на тридесет петом спрату. Карин Ќе мислила да Ќе то за ®ега необично - лудак Ќе обично више волео да живи на наЌвишем нивоу како би на све гледао са висине - али Ќе мислила да он може да задржи ову адресу што Ќе могу"е скровитиЌу и таЌну - то Ќе оно што Ќе ценио и елитно складиште ®еговог животног дела.
  
  Све мере предострожности, помислила Ќе.
  
  Што Ќе учинило оно што су намеравали да ураде Ќош више...
  
  Глупо? Наивно? Оштроуман? Оштроуман?
  
  Мрачно се насмешила у себи када Ќе схватила да одговор зависи од исхода.
  
  ТроЌац Ќе ушао кроз окретна врата у призем у, уочио неколико лифтова и кренуо тамо. Мушкарци и жене у тамним оделима лутали су напред-назад. У краЌ®ем углу налазио се информативни пулт коЌим су биле две црнокосе секретарице. Ниво буке Ќе био низак, сви су се трудили да не праве буку. Карин Ќе у "ошку видела Ќедног дебе ушкастог чувара, коЌи Ќе гледао у пролазни саобра"аЌ и три сигурносне камере. Довела Ќе Дина до информативне табле.
  
  "Тридесет и пет". Она климну главом. "єедна компаниЌа поседуЌе цео спрат."
  
  "Има значе®е".
  
  Ву Ќе зурио у наслов. "Минмак системи?" прочитао Ќе. "Све Ќе исто, све Ќе исто."
  
  Безличне корпорациЌе коЌе су владале светом.
  
  Карин Ќе кренула да е, стигла до лифтова и Ќош Ќедном проверила. Не би Ќе изненадило да Ќе пронашла празан броЌ 35 - или броЌ коЌи му недостаЌе - али ето га, бео и сЌаЌан као и сви остали. Становници су притискали дугмад на различитим спратовима, а Карин Ќе чекала до послед®ег тренутка, али Ќе само она притиснула 35.
  
  Нису морали дуго да чекаЌу. Скинула Ќе ранац, претвараЌу"и се да нешто претура унутра. Дино и Ву су се такође спремили. Када Ќе лифт закуцао и врата су се отворила на 35, трио Ќе чекао само неколико секунди да види са чиме се суочава.
  
  Углачани ходник се протезао у да ини, са вратима и прозорима са обе стране. На другом краЌу Ќе био дрвени сто. Зидови су били украшени сликама, неукусним и досадним. Карин Ќе претпоставила да Ќе неко чекао откако Ќе притиснула дугме, али сада су били овде. Били су спремни, же ни, млади и способни.
  
  Показала Ќе пут, ушла у чудан свет коЌи Ќе некако Ќош увек припадао мртвом човеку. Ако ништа друго, то Ќе било Вебово наслеђе. Његова маЌка вена.
  
  Нема ЦЦТВ камера. Без обезбеђе®а. Прва врата коЌа Ќе покушала тако су се снажно затресла у свом оквиру да су отишла. Све Ќе то било за шоу, само за насловницу. Извукла Ќе пишто  и напунила ¤епове часописима. Прслук коЌи Ќе носила испод капута био Ќе гломазан све до довде, али сада Ќу Ќе штитио. Тим се раширио док су опрезно прилазили столу.
  
  Карин Ќе застала и погледала у обе стране два нова ходника. Била Ќе изненађена када Ќе проговорио роботов глас.
  
  "Могу ли ти помо"и?"
  
  Приметила Ќе сензор причврш"ен за пред®у ивицу стола. Међутим, ниЌе видела никакве камере.
  
  "Здраво? Има ли некога тамо? Играм се будале.
  
  Све ово време размиш ала Ќе о плану у своЌоЌ глави. Вебов велики ток података не само да Ќу Ќе довео до ове адресе, ве" Ќе била у могу"ности да одреди локациЌу терминала до коЌег Ќе дошао користе"и дизаЌн дигиталног оквира зграде. Знала Ќе да треба да скрену лево па десно, али се питала шта роботи могу да ураде...
  
  "Мислим да смо се изгубили." Слегнула Ќе раменима, гледаЌу"и Дина и Вуа. "Само сачекаЌте, господине роботе, док покушамо да нађемо некога."
  
  Вредело Ќе покушати. Карин Ќе кренула лево, момци иза ®е. Први планински човек поЌавио се са леве стране, излазе"и из канцелариЌе, чврсто држе"и беЌзбол палицу у ЌедноЌ руци и удараЌу"и се по глави у другоЌ. Испред се поЌавио други, за ®им тре"и, а затим се са леве стране поЌавио четврти, овога пута чеки"ем.
  
  Ву се засмеЌао. "Три иза."
  
  Карин Ќе махнула пишто ем. "ХаЌде момци, шта ми недостаЌе?"
  
  Прва планина, човек "елаве главе, церио се. "Тамо Ќе радар, девоЌко, а ми остаЌемо испод ®ега."
  
  "Видим. Дакле, познаваЌу"и ТаЌлера Веба као и Ќа - човека коЌи воли да прави буку у право време и на правом месту - да ли Ќе ово ®егов врт мира? МедитациЌа? Па, мало Ќе вероватно да "емо му сада сметати, момци, зар не?"
  
  "Пуца®е и полицаЌци "е бити овде за десет минута", рекао Ќе човек. "УДАРАЦ за двадесет."
  
  "Шта Ќе са обезбеђе®ем зграде?"
  
  Човек се насмеЌао. "НиЌе важно".
  
  "Хвала за инфо".
  
  Карин га Ќе без упозоре®а пуцала у руку и видела како тетура. Следе"и пут Ќе пуцала у стомак и чекала док он не удари о под пре него што му Ќе прескочила леђа и одгурнула се од кичме.
  
  БеЌзбол палица Ќе долетела близу ®ене главе, промашила Ќе и прошла кроз врата, разбивши стакло и оквир. Она Ќе то игнорисала. Ву Ќе био иза ®е, а Дино се кретао у другом правцу. Тре"а гоЌазност ЌоЌ Ќе блокирала пут. Испалила Ќе два хица у масу, избегла Ќе снажан замах, а онда ниЌе имала избора него да удари у непокретну масу главом увис.
  
  Скочила Ќе назад, шокирана.
  
  Држала Ќе пишто  када Ќе пала на леђа. Подигавши поглед, видела Ќе огромно округло лице како гледа доле у ®у - умртв еног, окрутног ¤ина са рупама од метака коЌе ниЌе могао да осети, потоцима крви коЌе ниЌе могао да види, и наЌве"им дрвеним топом, умр аним жилетима, коЌи Ќе икада - видео сам.
  
  "єебени пе"ински човек."
  
  Карин Ќе пуцала када Ќе палица пала. Два метка су прошла кроз надвишени стомак и погодила плафон, али Ќе палица наставила да се спушта. Карин Ќе окренула главу. То аг Ќе слетео поред ®ега, цепаЌу"и под, ша у"и варнице из ужарених оштрица. Лежао Ќе на тренутак, а онда се рука коЌа га Ќе држала стегла и он Ќе почео да се подиже са пода.
  
  Карин се повукла, видела ужасно лице и пуцала право у ®ега. Овог пута власник Ќе то осетио и одмах затетурао, на сре"у пао удесно и право кроз другог колегу, заробивши ма®ег човека испод.
  
  Ву га Ќе прескочио, пуцаЌу"и на Ќош два огромна трупа. Ови  уди су пали на колена. Палица Ќе ударила у Вуов бицепс, натеравши га да викне. Карин се окренула и видела првог човека - "елавог момка коЌег Ќе упуцала у ногу - како се вуче поред ®е, остав аЌу"и за собом крвави траг.
  
  "Управо сте све покварили, госпођо. За све."
  
  "Ох, сад кад сам те упуцао, Ќа сам дама, а? Претпостав ам да знаш због чега смо овде?"
  
  Посегнуо Ќе за батином и ножем коЌи му Ќе висио о поЌасу.
  
  "Шалиш се? Овде постоЌи само Ќедна ствар, ви то знате."
  
  Карин климну главом. "Сигурно".
  
  "Али никада га не"ете на"и."
  
  Брзо Ќе бацила поглед на многе просториЌе препуне компЌутерских терминала, све без сум®е покренуте, покренуле неку врсту програма, и све идентичне ®иховим суседима.
  
  Али знала Ќе бо е. "Ох, мислим да бих могао."
  
  Такође Ќе знала да човеку попут Веба никада не би пало на памет да инсталира прекидач. Не после свог тешког рада коЌи Ќе уложио да би добио такав материЌал, не када се свака слатка потрага коЌу Ќе икада преузео дешавала управо овде.
  
  Избегла Ќе палицу, зауставила ударац ножем и оставила другу рупу од метка у човеку. Скочила Ќе и пратила Вуа, а затим се осврнула да види како Ќе Дино. Све Ќе било добро. єедини проблем са коЌим су се сада суочили била Ќе полициЌа.
  
  Ву Ќе оклевао; ходник Ќе био празан. "Где идеш?"
  
  Карин Ќе протрчала, ово место ЌоЌ се урезало у се"а®е. "У Ќазбину Ќедног од наЌгорих чудовишта коЌа су икада живела", рекла Ќе. "Па нека буде мраз. Овуда, момци."
  
  
  ДВАДЕСЕТ ДРУГА ГЛАВА
  
  
  Сама соба Ќе била одвратна, послед®и траг ТаЌлера Веба, врви од спо аш®их слика коЌе су сведочиле о злонамерном унутраш®ем лудилу. Окупили су браве за неколико секунди, видели урам ене фотографиЌе на зидовима - оми ене жртве и прогоне, пре и после пуц®аве - и бизарну колекциЌу шпиЌунске опреме из целог света распоређену на столовима широм собе.
  
  Карин Ќе то игнорисала колико Ќе могла, ве" Ќе чула сирене кроз стаклене прозоре. Ву и Дино су чували стражу док Ќе Ќурила према терминалу.
  
  После двоструке провере, потврдила Ќе да се ради о истом оном коЌи прима огромне токове података повезаних на флеш диск посебног формата и погледала мало зелено светло коЌе би потврдило аутоматско учитава®е садржаЌа терминала. Карин Ќе предвидела да се велика количина информациЌа може пренети и у складу са тим Ќе конфигурисала флеш диск. Било Ќе наЌбрже што Ќе могла.
  
  "Како нам иде?" Подигла Ќе поглед.
  
  Ву Ќе слегнуо раменима. "Овде Ќе све мирно."
  
  "Осим сте®а®а", рекао Ќе Дино. "Има доста тога."
  
  Део ®иховог плана Ќе био да оставе жртве. Ово би збунило и одложило полициЌу. Карин Ќе била сре"на што су у наЌма®у руку насилници и што су заслужили своЌ нови животни део. Погледала Ќе у треп"у"е зелено светло, видела да брзо треп"е и знала да Ќе посао скоро завршен.
  
  "Бити спреман".
  
  Сирене су завиЌале испред прозора.
  
  Индикатор Ќе престао да трепери, сигнализираЌу"и да Ќе све завршено. Извадила Ќе мали диск и ставила га у унутраш®и ¤еп са патент затварачем. "Време Ќе да се иде".
  
  Момци су истог трена кренули напред, паж иво обилазе"и пале, окрвав ене мушкарце и удараЌу"и ногама двоЌицу коЌи су покушали да устану. Карин им Ќе претила пишто ем, али ниЌе хтела да га употреби. Можда Ќош увек постоЌи забуна око тога одакле Ќе дошло до пуц®аве. Они би ве" били заузети надзорним камерама и постав аЌу"и многа пита®а. К уч за бекство Ќе био не реагова®е брзо, чак ни опрез.
  
  Ово Ќе требало да буде изненађе®е.
  
  Отк учали су им ранчеве, извадили ®ихов садржаЌ, а затим бацили празне торбе. Зурили су Ќедно у друго и климали главом.
  
  "Официр". Ву Ќе поздравио Дина.
  
  "Официр". Дино Ќе енергично климнуо главом Карин.
  
  "Наредниче", поЌачала Ќе своЌ британски нагласак и кренула према сервисним лифтовима.
  
  Она у ¤епу држи к уч мо"и, владе и кра евске манипулациЌе, државног удара за државним ударом, финансиЌске слободе и контроле спровође®а закона.
  
  Све што им Ќе требало Ќе безбедно место за лансира®е.
  
  
  ДВАДЕСЕТ ТРЕ"А ГЛАВА
  
  
  єош Ќедан дан, Ќош Ќедна вож®а авионом, и Мет ДреЌк Ќе осе"ао озби ан ¤ет лаг. Узлета®е се догодило пре само сат времена, а они су сустизали дан према Атлантику, на путу ка СЌеди®еним Америчким Државама.
  
  Без Ќасне идеЌе куда и"и.
  
  Тре"и ко®аник Ќе Глад. ДреЌк се плашио да замисли какав Ќе рат Ред измислио за глад. єош увек су били веома заокуп ени развоЌем првог оружЌа, свемирског пишто а, а посебно другог оружЌа, главног кода. ХеЌден Ќе и да е све информациЌе држао за себе, али притисак да их подели био Ќе огроман. Само изненадна конфузиЌа и неЌасно одредиште учинили су ®ену неактивност прихват ивом.
  
  Главни код Ќе осмислио догађаЌе широм половине Европе и коначно Америке да збаце светске шефове држава, униште инфраструктуру зем е, окова ®ихове воЌске и ослободе психопате коЌи су желели да поша у Зем у назад у мрачно доба. Деловало Ќе застрашуЌу"е стварно и застрашуЌу"е лако. єедног дана Ќе та прва домино пала...
  
  ХеЌден Ќе "утала док Ќе читала до краЌа. ДреЌк Ќе дозволио свом уму да понови сва недавна откри"а: СЕАЛ тим 7; тимови специЌалних снага међусобно се боре; Француски губици, углавном због Руса; а сада веза са ИндиЌанцима. Наравно, домороци су били одлични ко®аници - можда наЌбо и коЌи су икада живели. Али одакле глад у свему томе?
  
  Алициа Ќе тихо хркала поред ®ега, благо отвореног ока. Кензи Ќе дала све од себе да забележи догађаЌ на видео снимку, али Ќе Дал успео да Ќе задржи. ДреЌк Ќе приметила да ниЌе било нежно физичко убеђива®е, ве" речи коЌе су Ќе натерале да се предомисли. НиЌе био сигуран да "е се Дал и Кенси зближити. НиЌе ®егова ствар, наравно, и он Ќе, у ствари, путовао истим железничким шинама, али...
  
  ДреЌк Ќе желео оно што Ќе наЌбо е за лудог Швеђанина и то Ќе било то.
  
  Лорен Ќе седела испред, са Смитом што Ќе ближе могао, а да се она не осе"а превише незгодно. Иорги, Кинимака и Маи су тихо разговарали у зад®ем делу авиона; прт ажни простор у коме су се налазили био Ќе нешто више од промаЌе, умиваоника са високим плафоном. Бар Ќедном би желео да лети првом класом. Чак Ќе и тренер надмашио класу прт ага.
  
  Лорен се фокусирала на преписку коЌу су Ќош водили између себе и Вашингтона. Тренутно Ќе разговор био спор и неусредсређен, више размиш а®а него стварна дискусиЌа. Иако има толико штребера?ДреЌк ниЌе сум®ао да "е прона"и управо оно што су тражили.
  
  Пролазили су сати, а државе су се приближавале. Лорен се заинтересовала за различите материЌале коЌи су долазили из конкурентских зема а. Израелци су изгледа средили америчке везе готово истовремено са СПИР-ом. Британци такође. Кинези су "утали, а Французи су, сасвим могу"е, изашли из тога. Драке Ќе знао да не"е чути ништа од СЕАЛ-а. У стварности их, наравно, ниЌе било.
  
  "Би"е заним иво видети да ли "е тихо послати ове тимове у Америку", рекао Ќе Дал. "Или користите интерне команде."
  
  "Да ли су се  уди ве" инфилтрирали у друштво?" ХеЌден Ќе подигао поглед. "Сум®ам. Слеепер агентима су потребне године да се створе."
  
  "И ниЌе тешко улетети неоткривено", рекао Ќе Смит. "Шверцери дрогом то раде децениЌама."
  
  "Има ли трагова о овом наЌгорем ИндиЌанцу коЌи Ќе икада живео?" упитала Ќе Маи.
  
  "Не из Вашингтона, а ако наши конкуренти знаЌу, они то држе у таЌности.
  
  "Сра®е".
  
  ДреЌк Ќе погледао у време и схватио да се приближаваЌу СЌеди®еним Државама. Нежно Ќе пробудио АлисиЌу.
  
  "Вау?"
  
  "Време Ќе за буђе®е".
  
  Кензи се нагнуо ближе. "Спремна сам твоЌа флаша, душо."
  
  Алициа Ќе махнула рукама према ®оЌ. "Проклетство, Ќеботе! Макни ову ствар од мене!"
  
  "То сам само Ќа!"
  
  Алициа се помери назад колико Ќе то преграда дозво авала. "Крвави циркуски кловн физзог."
  
  "Шта Ќе поп?" Кинимака Ќе изгледала искрено заинтересовано.
  
  "То на енглеском значи 'лице'", рекао Ќе ДреЌк. И као одговор на КенсиЌево очигледно малодушност, рекао Ќе: "Не слажем се. Ти си рит Бобби Даззлер."
  
  "Стварно?" Алициа Ќе зарежала.
  
  "Шта? "
  
  "То значи да ниси лоша за гледа®е,  убави."
  
  Кенси се намрштила када Ќе Алиша почела да режи, а ДреЌк Ќе схватио да Ќе вероватно прешао границу са обе жене. Па, барем са КензиЌем. Брзо Ќе климнуо Лаурен.
  
  "Никад. Сигуран си? "
  
  Паж®а Ќе скренута на Нев Иоркер.
  
  "О да, сигуран сам." Лорен Ќе била дово но брза да сакриЌе своЌе изненађе®е и пређе право на извештава®е о вестима. "ДаЌ ми нешто."
  
  Одмах, као по судбини, вратиле су се добре вести. Лаурен га Ќе ставила на спикерфон. "ХеЌ  уди, лепо Ќе видети да се Ќош увек забав амо." Г. Одвратни Ќе поново на линиЌи. "Па, добра вест Ќе да док сте ви добиЌали своЌ део зи-а, Ќа сам радио на усиЌаном рачунару. Дакле прво други ко®аник и осваЌа®е. госпођице ЏеЌ? Велики пси лаЌу."
  
  ХеЌден Ќе одмахнула главом. "Говори амерички, серо®о, или "у те отпустити.
  
  ДреЌк Ќе бацио поглед преко стола, знаЌу"и да она Ќош увек одуговлачи. На краЌу краЌева, к учна шифра Ќе била у ®иховом поседу, а Американци су то знали. Тада га Ќе синула мисао и он ЌоЌ Ќе дао знак да му се придружи у зад®ем делу авиона.
  
  Тихо су се држали Ќедно уз друго.
  
  "Да ли би било могу"е Ќедноставно изгубити Ќедан од листова?" упитао. "НаЌважниЌи од ®их."
  
  Она Ќе зурила. "Наравно, ако желите да нацртате мету на нас. Нису толико глупи."
  
  Слегнуо Ќе раменима. "Знам, али погледаЌте алтернативу."
  
  ХеЌден се завалио у столицу. "Па, мислим да смо ве" сЌебани. Какву штету може да изазове други чин непослушности?"
  
  "ХаЌде да питамо СЕАЛ тим 7 када стигну."
  
  Њих двоЌица су на тренутак зурили Ќедно у друго, питаЌу"и се шта су тачно наређе®а другог тима. ТаЌновитост свега их Ќе забринула. ХеЌден Ќе чуо да одвратни човек поново почи®е да говори и окренуо се.
  
  "Агенте ЏеЌ, Вашингтон жели да зна тачне дета е о Цонкуест Бок-у.
  
  "Реци им да "у их контактирати."
  
  "Ммм, стварно? Добро."
  
  "Имате ли нешто ново?"
  
  "Да, да, желимо. ДаЌ ми секунд".
  
  ХеЌден се поново окренула ДреЌку. "Време Ќе да донесемо одлуку, Мет. На краЌ?"
  
  ДреЌк се за у а на петама и осмехну се. "Увек".
  
  ХеЌден Ќе извукао комад папира из хрпе.
  
  "Да ли сте ве" пронашли лист коЌи вам Ќе потребан?"
  
  "Размиш ао сам о овоме пре два сата."
  
  "Ох".
  
  ЗаЌедно, без Ќош секунде пат®е, уништили су наЌважниЌе вођство у главном ланцу. ХеЌден Ќе затим пресавио све листове и вратио их у кутиЌу за нару¤бу. Остатак екипе их Ќе обоЌицу погледао без коментара.
  
  ЗаЌедно су били као Ќедно.
  
  "Добро". Човек из Вашингтона се вратио. "Сада заиста кувамо на гас. Чини се да Ќе Орден Страшног суда погодио ексер на глави своЌим описима тре"ег єахача - Глади. НаЌгори ИндиЌанац коЌи Ќе икада живео и да Ќе окружен оружЌем.
  
  "Рођени Американац?" - упитао Ќе Кинимака.
  
  "О да, рођен 1829; ово Ќе седамсто година после Џингис-кана и хи аду четрнаест стотина после Ханибала. Скоро тачно..." Застао Ќе.
  
  "Чудно", Кинимака Ќе попунио празно место.
  
  "Можда, можда", рекао Ќе ботаничар. "Неко Ќе Ќедном рекао да нема случаЌности. Па да видимо. У сваком случаЌу, променио сам руту авиона и сада сте кренули у Оклахому."
  
  "Знамо ли ко би могао бити оваЌ стари ко®аник?" упита Драке.
  
  "Рекао бих да Ќе он наЌпознатиЌи ИндиЌанац од свих, не наЌгори, али шта Ќа знам?"
  
  АлисиЌа се промешко ила, Ќош увек у полусну. "Не толико, дођавола."
  
  "Добро хвала. Па, Гоиаале, што значи "онаЌ коЌи зиЌева", био Ќе познати поглавица племена Апача. Они су се опирали САД и Мексиканцима током ®еговог живота, а ®егови напади су постали ужасан трн у оку Америци."
  
  "Многи ИндиЌанци Ќесу", рекла Ќе Маи.
  
  "Наравно, и то Ќе тачно. Али човек Ќе био поштован као врхунски вођа и стратег, архетип рациЌе и осветничког рата. Да ли ово звучи познато?
  
  ДреЌк климну у знак слага®а. "Исто као Ханибал и Џингис-кан."
  
  "Схватила си, душо. Три пута се предао, а затим три пута побегао. О ®еговим подвизима снимили су неколико филмова. Тада Ќе третиран као ратни зароб еник и прво Ќе превезен у Форт Боуви заЌедно са многим другима.
  
  "И опет Ќе побегао?" Алиша Ќе изгледала као да би волела да тако мисли.
  
  "Не. У старости, Геронимо Ќе постао славна личност.
  
  "Ах, сада разумем", рекао Ќе ДреЌк. "ЗаЌедно са биком коЌи седи и лудим ко®ем, вероватно Ќе наЌпознатиЌи.
  
  "Па, да, а да ли сте знали да су се ®их троЌе окуп али? Вау-вау, седимо краЌ ватре. Изградити ово и оно? РазговараЌте о томе да изаберете своЌу оми ену славну личност са коЌом "ете оти"и на кафу - Ќа бих ишао са ово троЌе."
  
  Алициа климну главом. "Било би то незаборавно искуство", сложила се она. "Под претпоставком, наравно, да Деп и Бореаназ нису били слободни.
  
  "Године 1850? Вероватно не. Али оваЌ тип Депп? Чини се да никад не стари, па ко зна? Се"ате се приче о лекарима коЌи су могли да помере своЌ манитоу - своЌе духове - кроз време? У сваком случаЌу...Џеронимо се поЌавио на СветскоЌ изложби 1904. и на неколико других ма®их изложби. єаднику никада ниЌе било дозво ено да се врати ку"и и умро Ќе у Форт Силу, Ќош увек као ратни зароб еник, 1909. Сахра®ен Ќе на индиЌанском гроб у Форт Сил, окружен гробовима рођака и других ратних зароб еника Апача."
  
  "ОружЌе". Дахл Ќе рекао. "Храбри  уди."
  
  "Ох, и, наравно, мноштво топова самог Форт Сил, коЌи данас служи као арти ериЌска школа воЌске СЌеди®ених Држава. ОстаЌе Ќедина активна тврђава на Ќужним равницама, коЌа Ќе играла улогу у такозваним индиЌским ратовима и била Ќе активна у сваком ве"ем сукобу од 1869. Штребер Ќе застао пре него што Ќе додао: "Ред Ќе изабрао ово место и овог Ќахача с разлогом.
  
  "Осим оружЌа?" - питао Ќе Дал.
  
  "И озлоглашеност такође", стигао Ќе одговор. "Првобитни напад на индиЌску териториЌу су одавде водили Буффало Билл и Вилд Билл Хицкок. Тврђава Ќе ук учивала 10. ко®ицу, такође познату као воЌници бивола.
  
  "Дакле, хаЌде да сумирамо." Дал Ќе уздахнуо. "Џеронимов гроб се налази унутар Форт Силла. Ред Ќе успео да сакри планове за изград®у разорног оружЌа у ®ему пре наЌма®е четрдесет година, а сада пола туцета наЌсмртоносниЌих тимова специЌалних снага на планети безглаво Ќури ка ®ему."
  
  У дубокоЌ тишини, штребер Ќе весело рекао: "Да, човече, кул ствари, а?"
  
  
  ДВАДЕСЕТ ЧЕТВРТА ГЛАВА
  
  
  Док Ќе авион долазио на послед®у деоницу лета за Оклахому, посада Ќе разговарала о ономе што Ќе до сада знала - о ве"ини откри"а о четири угла зем е, ко®аницима и смртоносном оружЌу коЌе су нацистички ратни злочинци закопали у гробови старих воЌсковођа. Завера Ќе била огромна, сложена и била Ќе неизбежна - Ќер Ќе Ред желео да буде одржива сто година. А и сада Ќе, према тексту, четврти Ко®аник био "истински Страшни суд".
  
  У светлу до сада откривеног оружЌа, шта би то могло бити?
  
  ДреЌк Ќе ово размислио. Прво су морали да стигну у Форт Сил и спрече све да се дочепаЌу оружЌа глади. И брините о томе да други иду право ка четвртом ко®анику - Бичу БожиЌем. Мислим... какво Ќе ово име?
  
  "Могу ли да поставим пита®е?" - рекао Ќе док Ќе авион почео да се спушта.
  
  "Ве" Ќеси", насмеЌао се штребер, што Ќе довело до тога да су ХеЌден, Алиша и МеЌ затвориле очи, а стрп е®е им Ќе на измаку.
  
  "Како Ќе Геронимо добио титулу?"
  
  "Џеронимо Ќе био прави борац. Чак и на самрти признао Ќе да жали због одлуке да одустане. Његове послед®е речи су биле: "Никада нисам требао одустати. Морао сам да се борим док нисам остао послед®и.' Имао Ќе и девет жена, неке у исто време."
  
  "Али наЌгори ИндиЌанац коЌи Ќе икада живео?"
  
  "Током своЌе воЌне кариЌере, Џеронимо Ќе био познат по своЌим смелим лудориЌама и безброЌним бекствима. Нестао Ќе у пе"инама из коЌих ниЌе било излаза, да би касниЌе био виђен напо у. Он Ќе увек побеђивао, иако Ќе увек био у ма®ини. У Новом Мексику постоЌи место коЌе Ќе и данас познато као пе"ина Џеронимо. єедна од наЌве"их прича говори о томе како Ќе водио малу групу од тридесет осам мушкараца, жена и деце коЌу су хи аде америчких и мексичких воЌника ужасно ловиле више од годину дана. Тако Ќе постао наЌпознатиЌи ИндиЌанац свих времена и стекао титулу "наЌгорег ИндиЌанаца коЌи Ќе икада живео" међу белим насе еницима тог времена. Џеронимо Ќе био Ќедан од послед®их ратника коЌи Ќе прихватио окупациЌу ®ихове зем е од СЌеди®ене Државе."
  
  "єедном су ме звали 'наЌгором кучком коЌа Ќе икада живела'", присе"а се Алиша са чеж®ом. "Не могу да се сетим од кога."
  
  "Само Ќедном?" упитала Ќе Кензи. "Ово Ќе чудно".
  
  "НаЌвероватниЌе сам то био Ќа." Маи ЌоЌ се благо осмехнула.
  
  "Или Ќа", рекао Ќе ДреЌк.
  
  Дахл Ќе изгледао као да му се мозак ломи. "Па, мислим да се се"ам..."
  
  "Форт Сил", рекао Ќе пилот. "єош десет минута. Имамо дозволу за слета®е и вру"е Ќе у том подручЌу."
  
  ДреЌк се намрштио, припремаЌу"и се. "Вру"е? Да ли он чита из уређеног сценариЌа или шта?"
  
  "Мора да има око осамдесет  уди тамо доле. Кинимака Ќе зурио кроз веома мали прозор.
  
  "Мислим да мисли забринуто", проговори Иорги. "Или под нападом."
  
  "Не, мисли на своЌ статус", рекао им Ќе Смит. "Одлично припрем ено."
  
  Авион Ќе слетео и брзо се зауставио. Скоро одмах почеше да се отвараЌу зад®а врата прт ажника. Екипа, ве" испружена и на ногама, журно Ќе изашла на сунчеву светлост коЌа се блиставо одбиЌала од асфалта. Чекао их Ќе хеликоптер коЌи их Ќе одвезао на териториЌу Форт Сил. Када су стигли, пуковник из Форт Силла их Ќе обавестио о ситуациЌи.
  
  "Овде смо у пуноЌ борбеноЌ готовости. Сво оружЌе Ќе спремно, напу®ено и наци ано. Ђеронимов гроб Ќе такође, и спремни смо за снима®е."
  
  "Остало нас Ќе петоро." рекао Ќе ХеЌден. "Агресивно напредуЌем на месту сахране. Сигуран сам да сте свесни свих потенциЌалних противника".
  
  "Био сам потпуно спреман, госпођо. То Ќе инсталациЌа воЌске СЌеди®ених Држава, инсталациЌа маринског корпуса и база противваздушне одбране и ватрогасне бригаде. ВеруЌте ми када вам кажем да смо покрили све наше углове."
  
  ХеЌден се извукао и посматрао како се Форт Сил поЌав уЌе испод. ДреЌк Ќе скенирао подручЌе и послед®и пут проверио своЌе оружЌе.
  
  Дођавола се надам.
  
  
  ДВАДЕСЕТ ПЕТА ГЛАВА
  
  
  Атмосфера Ќе била наелектрисана, сваки воЌник Ќе био напет и очекивао неку врсту рата. Тим Ќе ходао између широких стубова од цигала и кретао се између многих надгробних споменика, од коЌих Ќе сваки био почивалиште палог хероЌа. Ђеронимов гроб Ќе био ван утабане стазе и требало им Ќе много додатних минута да дођу до ®ега. ХеЌден Ќе пред®ачио, а Кинимака позади.
  
  ДреЌк Ќе слушао, навикаваЌу"и се на околину. Место толиких арти ериЌских бата она никада ниЌе било тихо, али данас Ќе човек скоро могао да чуЌе шушта®е листа на ветру. По целоЌ бази  уди су чекали. Били су припрем ени. Наређе®е Ќе послато одозго да се чврсто супротстави ономе што "е се догодити. Американци не би изгубили образ.
  
  Ишли су уском, шкри цем посутом стазом, крцкаЌу"и чизмама. Чинило се чудним остати у ста®у приправности унутар такве базе, али зем е и тимови против коЌих су се борили без сум®е су били способни за било шта.
  
  ДреЌк Ќе ишао поред Лорен, коЌа Ќе обавештавала тим о свим новим информациЌама.
  
  "Французи су и да е активни. ДвоЌица су тренутно, а Ќош их Ќе на путу."
  
  "ИзвештаЌи о пуц®ави у Оклахома СитиЌу. Могли би бити Британци. У овом тренутку Ќе немогу"е ре"и."
  
  И одговор: "Да, ми имамо оружЌе за осваЌа®е. Овде Ќе. Ако некога ставите у базу, сигуран сам да то можемо пренети."
  
  ДреЌк Ќе претпоставио да су вероватно безбедни од СЕАЛ тима 7, барем овде изнутра. єедноставна чи®еница да им Ќе дозво ено да уђу у СЌеди®ене Државе, а затим на веб локациЌу воЌске, говорила му Ќе да нешто озби но ниЌе у реду.
  
  Ко Ќе послао печате?
  
  Зашто?
  
  ХеЌден Ќе успорио док их Ќе водич водио другом, Ќош ужом стазом. Убрзо се зауставио пред пола туцета знакова.
  
  "ОваЌ," рекао Ќе, "припада Ђерониму".
  
  Наравно, то Ќе углавном било непогрешиво. Надгробни споменик ниЌе био обичан надгробни споменик, ве" камени камен; велика, вештачка гомила каме®а у облику грубе пирамиде са плочом постав еном у средини коЌа носи намерно недвосмислено име "Џеронимо". Било Ќе то невероватно древно место и морало Ќе бити импресивно у своЌе време. Уз ®ега Ќе био гроб ®егове жене Зи-Ќе и ®егове "ерке Еве Џеронимо Годли.
  
  ДреЌк Ќе осетио неку врсту духовног страхопоштова®а када Ќе видео гроб великог ратника, и знао Ќе да су и други осе"али исто. ОваЌ човек Ќе био воЌник коЌи се углавном борио против Мексиканаца и борио се за своЌу породицу, своЌе зем е и своЌ начин живота. Да, изгубио Ќе, баш као што су изгубили Цоцхисе, Ситтинг Булл и Црази Хорсе, али ®ихова имена су живела много година.
  
  Мали багер Ќе стаЌао спреман.
  
  ХеЌден Ќе климнуо главом команданту базе, а он Ќе климнуо возачу багера. Убрзо Ќе кренуо на посао велики багер коЌи Ќе подигао огромне комаде зем е и разбацао их на зем у у близини. ДреЌк Ќе такође био свестан скрнав е®а и оптужби коЌе су се могле изнети на рачун воЌске, али присуство толиког броЌа воЌника у близини значило Ќе да Ќе мало вероватно да "е то неко сазнати. Вероватно би затворили Форт Сил за Ќавност на неко време.
  
  Како Ќе Ред то урадио?
  
  Питам се... пре толико година? Можда Ќе приступ тада био лакши. ХеЌден Ќе рекао возачу ровокопача да лагано копа, без сум®е се"аЌу"и се Ханибаловог плитког гроба где ниЌе било ковчега. Тим Ќе посматрао како рупа постаЌе све дуб а, а насип зем е све ве"и.
  
  Коначно Ќе багер стао и два човека су скочила у рупу да уклоне послед®е комаде зем е.
  
  ДреЌк Ќе полако кренуо ка ивици Ќаме. Алициа Ќе крала са ®им. Очекивано, Кинимака Ќе остао назад, не желе"и да заврши на дну. ДвоЌица мушкараца су очистили поклопац ковчега од зем е и повикали да се ужад за диза®е причврсти за кашику багера. Убрзо Ќе ковчег почео полако да се диже, а ДреЌк Ќе поново погледао около.
  
  Знао Ќе да свуда стоЌе  уди са стоичким лицима и окружуЌу логор. Сад му Ќе почело синути да не"е бити битке. Ђеронимов ковчег Ќе паж иво спуштен на зем у, ситни комади"и каме®а и зем е су се распадали. ХеЌден Ќе погледао команданта базе, коЌи Ќе слегнуо раменима.
  
  "Ваша забава, агенте ЏеЌ. Наређено ми Ќе да вам обезбедим све што вам треба".
  
  ХеЌден Ќе кренуо напред док Ќе Ќедан од копача отворио поклопац ковчега. Тим Ќе повео. Поклопац се подигао изненађуЌу"е лако. ДреЌк Ќе завирио преко оквира у дубину кутиЌе.
  
  ПогледаЌте Ќедно од наЌве"их изненађе®а у свом животу.
  
  
  * * *
  
  
  ХеЌден се повукао, залеђен на тренутак; мисиЌа заборав ена, ®ен живот заборав ен, ®ени приЌате и изненада нестали док ЌоЌ се мозак претворио у камен.
  
  никад...
  
  Било Ќе немогу"е. Ово Ќе свакако била истина. Али ниЌе смела да скрене поглед.
  
  Унутар ковчега, постав еног на титаниЌумски носач, висио Ќе наЌсавремениЌи дигитални екран, и док су гледали, он Ќе оживео.
  
  Из звучника се чуо пригушени смех. ХеЌден и остали су пали назад, без речи. Вештачки смех одЌекивао Ќе са побо шаног екрана док га Ќе испу®авало мноштво боЌа, б есак за блеском звезда коЌе су се шириле напо е. Тим Ќе почео да долази себи, а ДреЌк се окренуо ка ®има.
  
  "Да ли Ќе тако... мислим... шта до..."
  
  Дал Ќе пришао ближе да бо е погледа. "Да ли Ќе Ќадни стари Геронимо Ќош увек овде?"
  
  ХеЌден га Ќе одвукао. "Паж иво! Зар не разумете све конотациЌе овога?"
  
  Дал Ќе трепнуо. "То значи да нам Ќе неко оставио екран уместо кутиЌе. Мислите ли да Ќе ово оружЌе?"
  
  "Ред ниЌе одустао од овога", рекао Ќе ХеЌден. "Бар не када су у пита®у нацистички ратни злочинци. То значи да Ќе Наредба-"
  
  Али онда Ќе смех престао.
  
  ХеЌден се укочила, не знаЌу"и шта да очекуЌе. Погледала Ќе доле, спремна да се сагне и сакриЌе. Стала Ќе испред Лорен. Желела Ќе да Кинимака, ДреЌк и Дал нису тако проклето блиски. Она...
  
  Лого Ќе б еснуо на екрану, Ќарко црвено на црном, ништа више од трага крви у ®еном уму.
  
  "Ово Ќе лого наредбе", рекла Ќе Алиша.
  
  Не разумем", признала Ќе МеЌ. "Како су могли да ставе таЌ екран на место? И како би Ќош могао да функционише?"
  
  "Они то нису урадили", рекао Ќе Иорги.
  
  Логотип Ќе избледео и ХеЌден Ќе све остало избацила из главе. Поново се поЌавио црни екран и кроз звучнике Ќе почео да шкрипи вештачки спуштен глас.
  
  "Добро дошли у своЌу но"ну мору, дечаци и девоЌке", писало Ќе, а онда Ќе уследила пауза за навалу потиснутог смеха. "Поздрав а те глад, и треба да знаш да су послед®а два ко®аника наЌгори од свих. Ако те глад не обузме, смрт "е! Ха, ха. Ха, ха, ха."
  
  ХеЌден Ќе одвоЌио тренутак да се запита какво Ќе уврнуто ум и уврнута машта смислили ово сра®е.
  
  "Онда пређимо право на ствар. Тре"и ко®аник би радиЌе уништио све вас него дозволио да уништите Ќедни друге. Глад то чини, Ќесам ли у праву? " - наставио Ќе грлени глас. "А сада када сте прешли у електронско доба, то "е се догодити много, много брже. Да ли сте икада чули за Страск Лабс?"
  
  ХеЌден се намрштио, брзо погледао около и окренуо се према команданту базе. Климнуо Ќе главом и спремао се да проговори када се глас наставио.
  
  "Ово Ќе Ќедан од наЌве"их конгломерата, коЌи жели да преузме свет. Снага. УтицаЌ. Огромно богатство, желе све и кре"у у велике лиге. Америчка влада Ќе недавно дала повере®е у Страск Лабс.
  
  Шта то значи? ХеЌден Ќе размиш ао о томе. А колико недавно?
  
  "У Даласу у Тексасу, недалеко одавде, Страск има лабораториЌу за биолошка испитива®а. Они производе лекове, болести, лекове и оружЌе. Они воде гаму. Ако тамо постоЌи смртоносна инфекциЌа, вирус коЌи убиЌа свет, канистер нервног гаса или ново биолошко оружЌе, Страск у Даласу "е га имати. Буквално", гунђао Ќе, "то Ќе продавница општег производа."
  
  ХеЌден Ќе желео да то заустави. Ствари су ишле у веома лошем правцу.
  
  "Биолошка лабораториЌа Ќе постала мета. Глад "е бити ослобођена. Ваши усеви и они широм света "е увенути и умрети. То Ќе вештачки отров коЌи намерно ци а на одређену сорту усева и не може се зауставити. Ми смо Ред Страшног Суда. И као што сам рекао, ово Ќе твоЌа но"на мора."
  
  Снима®е Ќе престало. ХеЌден Ќе трептала и зурила, потпуно несвесна света и ®ених проблема. Ако Ќе Ред ци ао биолабораториЌу коЌа Ќе утврдила контаминациЌу усева и планирала да уништи све залихе, онда...
  
  Било Ќе могу"е. И вероватно. Без сум®е, болест би захватила и зем иште, тако да ниЌедан Ќестиви усев више никада не би израстао.
  
  Онда Ќе, изненада, екран поново оживео.
  
  "Ох, и сада када живимо у електронском добу, дозволите ми да вам кажем ово. Отвара®ем овог ковчега, покрета®ем овог снимка, ви покре"ете целу ствар - електронски!"
  
  
  ДВАДЕСЕТ ШЕСТА ГЛАВА
  
  
  Форт Сил Ќе ушао у борбу. Командир базе Ќе повикао да дође техничар да растави снимак, екран и све остало што су могли да нађу у ковчегу. ХеЌден Ќе видео снопове старе оде"е и костиЌу на дну и морао Ќе да претпостави да Ќе Ред Ќедноставно ставио екран унутра и оставио га да неко пронађе. Да ли Ќе сигнал повезан на Ви-Фи базе могао нестати у тренутку када су отворили ковчег?
  
  Морам да веруЌем. Испис Ќе означио почетак снимка. НаЌвероватниЌе су били ук учени сензори. Ко год да Ќе све ово урадио био Ќе технички подкован. Што Ќе покренуло Ќош Ќедно пита®е.
  
  "Да ли смо управо скочили испред нацистичких ратних злочинаца од пре педесет година до сада?
  
  "Не разумем", рекао Ќе Смит.
  
  Тим се уда ио од Ђеронимовог гроба како би омогу"ио другима да учествуЌу, а сада Ќе стаЌао у групи испод дрве"а.
  
  "Мислио сам да Ќе прилично Ќасно", рекао Ќе ХеЌден. "Тип Ќе рекао да смо ми Орден послед®ег суда. Они и да е постоЌе".
  
  Пришао Ќе командант базе. "Дакле,  уди, удвостручили смо и утростручили провераваЌу"и наш периметар. Нема трага од ваших неприЌате а специЌалних снага. Изгледа да су овог пута очигледно промашили ци  и стварно сам их кривио. Овде има много ватрене мо"и." Показао Ќе на воЌнике коЌи су стаЌали око тврђаве.
  
  "То не значи да сигнал коЌи Ќе дошао из те гробнице ниЌе емитован на другим местима", приметила Ќе Лорен. "Било коЌи броЌ  уди Ќе то могао да види у овом или оном облику."
  
  "Иако Ќе ово истина", климну главом командант, "мало тога можемо да урадимо. Сада оно што можемо да урадимо Ќе да позовемо Страск Лабс и, како кажу, упозоримо ове момке.
  
  Показао Ќе на човека у близини коЌи Ќе ве" држао телефон присло®ен уз ухо.
  
  ХеЌден Ќе знала да би требало да позове секретара Кроуа, али се уздржала када се воЌников позив чуо преко звучника, а бескраЌни бип натерао Ќе тим СПЕАР-а да се забринуто осврне около.
  
  "Ово Ќе лабораториЌа коЌа ради 24 сата", рекао Ќе командант базе. "На позив у воЌску и Белу ку"у. Не могу да опишем колико Ќе лоше." Окривио Ќе телефон коЌи Ќе звонио.
  
  "Не морате." рекао Ќе ХеЌден. "Можете ли контактирати локалне власти? Поша ите их у Штраск и реците им да смо на путу."
  
  "Одмах, агенте ЏеЌ."
  
  ХеЌден Ќе потрчао према хеликоптеру. "Морамо у Далас! Сада! "
  
  
  ДВАДЕСЕТ СЕДМА ГЛАВА
  
  
  Карин Ќе потрошила оно што ЌоЌ Ќе било важно неизмерно много времена пре него што Ќе уопште показала флеш диск на рачунарском терминалу. Била Ќе добро свесна да неко са богатством и утицаЌем ТаЌлера Веба може да инсталира било коЌу технологиЌу на ®егов рачунар - посебно ону коЌа садржи све пр аве таЌне коЌе Ќе акумулирао током година.
  
  И ево Ќе.
  
  Млада жена. Рачунар. Флеш картица.
  
  Колико су ме имена прозвали у прошлости? ДевоЌка са подацима. Глава у мрежи. Хаказ. Давно, далеко, али Ќош увек релевантно.
  
  Дино и Ву су стаЌали и гледали, а надзор ку"е Ќе ве" био добар колико Ќе икада могао бити. Имали су сензоре за сваки приступ и планове са резервним стратегиЌама за тешке и меке ситуациЌе евакуациЌе. Сва троЌица воЌника тренутно су у тешком ста®у - претучени, у модрицама, полако се зарастаЌу од шет®е Сан Франциском. Такође им Ќе било вру"е, гладни и недостаЌало им Ќе средстава. Под Каринином гаранциЌом, кладили су се на све. Од самог почетка.
  
  "Време Ќе да докажете своЌу вредност", рекла Ќе.
  
  Ране године Ќе нису напустиле, дуго Ќе окренула леђа свету. Самоуниште®е Ќе било Ќедан од начина помире®а.
  
  "ВеруЌемо у вас", рекао Ќе Дино.
  
  Мрко се насмешила док Ќе убацивала флеш диск и посматрала велики екран. ДизаЌнирала Ќе све да ради што Ќе брже могу"е, и сада ниЌе било никаквог каш®е®а када Ќе на екрану треперио упит:
  
  Настави?
  
  У праву.
  
  Села Ќе и прионула на посао. Тастатура Ќе звецкала, прсти су ЌоЌ треперили, екран Ќе треперио. НиЌе очекивала да "е све то прона"и или чак разумети одЌедном - тамо Ќе било много гигабаЌта информациЌа - и зато Ќе све учинила максимално безбедним пре него што Ќе учитала диск. Такође Ќе отворила неколико офшор рачуна и неколико рачуна у Лос Анђелесу на коЌе би могли брзо да положе нешто новца. Наравно, се"ала се свега из свог времена у СПЕАР-у; управо оно што се догодило након Вебове смрти може допринети случаЌу.
  
  Игноришу"и досадне, али злослутне документе за сада и фокусираЌу"и се на своЌе финансиЌе, претворила Ќе своЌе прсте и екран у вртлог информациЌа. Дино Ќе дахтао док се она борила да одржи корак.
  
  "Проклетство, мислио сам да сам гениЌе у Сонику. Кладим се да правиш то бод икаво мало сра®е да пуца свуда, а?"
  
  "Да ли познаЌете Соника? Са Мастер система или Мега Дриве-а? Нисмо ли сви премлади за ово?"
  
  Дино Ќе изгледао збу®ено. "ПлеЌстеЌшн, човече. А ретро Ќе бо е."
  
  Карин Ќе одмахнула главом, примораваЌу"и се да се осмехне. "О да, то Ќе потпуно ретро, човече."
  
  КопаЌу"и дуб е у финансиЌски фаЌл, убрзо Ќе открила броЌеве рачуна, шифре за сортира®е и к учне команде. Пронашла Ќе изворне банке, ве"ином офшор. Пронашла Ќе преко седамдесет пет различитих налога.
  
  "Невероватан."
  
  Дино Ќе привукао столицу. "Да, тешко ми Ќе да пратим ®их двоЌе. И обе су празне!"
  
  Карин Ќе знала да нема времена да провери сваки рачун. Требало Ќе да га исече и изабере наЌбо е. ГениЌално, ве" Ќе написала Ќедноставан програм коЌи би прошао кроз фаЌл и истакао рачуне са наЌве"им броЌевима. Сада га Ќе пустила и чекала пет секунди.
  
  Три блиставе плаве пруге изгледале су обе"аваЌу"е.
  
  "ХаЌде да те погледамо."
  
  Први налог Ќе б еснуо. Био Ќе базиран на КаЌманским острвима, некориш"ен, и показивао Ќе ста®е од тридесет хи ада долара. Карин Ќе трепнула. Мора да се шалите! Знала Ќе да Ќе Веб на краЌу прекинуо везе у своЌоЌ безобзирноЌ потрази за Сен Жерменовим благом - отишао Ќе сам и потрошио огромне суме да остане неоткривен и регрутуЌе воЌску пред краЌ, платио Ќе хи аде да тражи послед®у услугу, - али ниЌе очекивала да "е ®егови рачуни бити толико исцрп ени.
  
  У сваком случаЌу, брзо Ќе послала тридесет хи ада на локални банковни рачун у Лос Анђелесу коЌи Ќе ве" отворила.
  
  Ризично Ќе, али ако пожуримо, можемо да подигнемо новац и понесемо га са собом. Ако Ќе неко шпиЌунирао рачун, што се чинило мало вероватним с обзиром на ниско ста®е, требало би да буде у могу"ности да то уради пре него што неко сазна.
  
  Прешла Ќе на следе"и рачун, видела да Ќе ста®е осамдесет хи ада долара, и морала Ќе да призна да Ќе овако бо е. Али ништа као милиони коЌе Ќе очекивала. Поред ®е, Дино Ќе "утао. Узела Ќе готовину и, задржаваЌу"и дах, притиснула завршни рачун.
  
  Дођавола. Петнаест хи ада?
  
  Била Ќе принуђена да прегледа преостале рачуне и до краЌа уновчила износ од око сто тридесет хи ада долара. НиЌе било лоше, али ниЌе био новац са доживотном гаранциЌом. То би потраЌало, а она Ќе била опрезна да остане у вези дуже, али за сада Ќе оскудица залиха учинила следе"и корак неопходан.
  
  "Храна за уцену", рекла Ќе.
  
  "Нисам задово ан овим", рекао Ќе Дино.
  
  "Зависи о коме се ради", приметила Ќе Карин. "И шта су урадили. Можемо разоткрити истински зла копилад - можда преко неке нове специЌализоване веб странице - и разговарати о томе шта бисмо могли да урадимо са онима коЌи би могли да изгубе неколико килограма."
  
  Ву Ќе одмахнуо главом. "Шта?" - Питао сам.
  
  "Неколико долара. Тсентаринос. Вонга. Проклетство, одакле да почнемо?"
  
  Нова датотека Ќе садржала много страница имена, свака подеб ана и пра"ена фотографиЌом и датумом. Карин Ќе листала низ листу. "Тачно, па, они су по абецедном реду. Бар Ќе то нешто. Има ли преференциЌа?"
  
  "Не познаЌем ниЌедног богаташа", рекао Ќе Дино. "Да не споми®ем уце®ива®е некога.
  
  "ПрепознаЌем нека од ових имена", рекао Ќе Ву док Ќе Карин самоуверено листала АЦ страницу. "Познате личности. Спортске звезде. ТВ водите и. Боже, ко Ќе био таЌ Веб?"
  
  "Ко Ќе он?" Карин осети како се мрж®а распламсава са новом снагом. "єедно од наЌгорих, наЌЌезивиЌих и наЌмо"ниЌих створе®а коЌа су икада живела. Инкарнирано зло, способно да утиче на сваки живот на планети."
  
  "Могао бих сада да их именуЌем неколико", рекао Ќе Дино.
  
  "Да, свако би то могао да уради. Али то су управо она врста шупка под коЌима желимо да останемо."
  
  Карин Ќе проверила заштитне зидове свог система, траже"и било какве знаке раног упозоре®а да неко други ®ушка около. Ништа се ниЌе могло замислити, али ниЌе била толико суЌетна да веруЌе да неко тамо ниЌе много паметниЌи од ®е.
  
  "Провери цело место", рекла Ќе, укла®аЌу"и флеш диск. "Морамо све да пратимо дан или тако са локациЌе Б. Онда "емо видети."
  
  
  * * *
  
  
  Све Ќе ово био део ®ене паж иве припреме. Ако нешто крене наопако и они буду виђени, зароб ени или убиЌени, то не"е бити због недостатка припреме. Карин Ќе користила сваки трик у свом значаЌном арсеналу и сваку унцу свог огромног интелекта да их заштити.
  
  И моЌ план. МоЌа мала освета.
  
  Дино, Ву и она напустили су своЌ дом у пусти®и и осамили се у малу колибу коЌу су пронашли усред ничега. Било Ќе потребно неде ама методичке претраге, али када Ќе пронађено, показало се да Ќе то идеално место за резервно склониште. Ву Ќе провео двадесет четири сата гледаЌу"и ку"у преко ЦЦТВ-а. Карин и Дино су се одвезли у Лос Анђелес, повукли залихе новца и ставили оно што Ќе остало негде другде, повремено провераваЌу"и заштитне зидове ®ене мреже, ®ихову поузданост и ста®е у коЌем су били. Изнова и изнова ниЌе видела никакав знак да Ќе ово на било коЌи начин тестирано.
  
  Међутим, методично и паж иво; то Ќе био Ќедини начин да остану слободни.
  
  Прошло Ќе пуних тридесет сати када су се вратили у ку"у. єош неколико провера и Карин Ќе била спремна да поново ради са флеш диском.
  
  "Да ли сте проверили камере?" - упитала.
  
  "Да, само уради то."
  
  Требало Ќе само неколико секунди, а онда Ќе, Ќош Ќедном, листала кроз листу имена. После Ц, наравно, дошао Ќе Д.
  
  Матт Драке ниЌе био на листи.
  
  Али постоЌао Ќе посебан оде ак за СПЕАР. ДреЌково име Ќе било на листи. Као и Алициа Милес. Хаиден єаи и Мано Кинимака Ќе очекивала. Видела Ќе Бридгет Мацкензие - ниЌе ни чудо. Ланселот Смит? Хммм. Маи Китано. Лаурен Фок. Иорги. Заним иво Ќе да се ниЌе споми®ао Тхорстен Дахл.
  
  Али поми®ала се Карин БлеЌк.
  
  Гледала Ќе у ®ега на тренутак, а онда Ќе одлучила да га за сада игнорише. Друге везе везане за СПЕАР тим и додане на дно прве странице биле су од Кимберли Кроу, секретарке за одбрану; Николасу Белу, затворенику; и цео подмени под називом "Породица/ПриЌате и".
  
  Проклетство, оваЌ тип Ќе стварно отишао у град на ®има.
  
  У реду.
  
  Први клик Ќе требао бити Ќедноставно на име: Матт Драке.
  
  Поглед ЌоЌ Ќе затреперио, поколебао се, а затим почео да се шири; очи су ЌоЌ се рашириле до величине та®ира.
  
  "єеби ме", прошапутала Ќе уплашено. "Ох. єебати. Ќа."
  
  
  ДВАДЕСЕТ ОСМА ГЛАВА
  
  
  Матт Драке Ќе видео натпис Страск Лабораториес много пре него што су стигли тамо. На перифериЌи Даласа, то Ќе Ќош увек била висока зграда, а ®ен плаво-бели стилизовани 'С' лого Ќе био монтиран на самом врху структуре. Међутим, ®ихова кола су се брзо кретала и убрзо Ќе видео да се цео терен отвара испред.
  
  Страск Лабс Ќе изгледао неважно, б утаво, штап у точку, и то Ќе, без сум®е, била идеЌа. Његови прозори су били непробоЌни, али многи су били. Његов паркинг Ќе био прекривен гнездом ЦЦТВ камера, али то Ќе био свет. Нико ниЌе могао да каже колико су напредне камере или колико су далеко. НиЌе било капиЌе осим слабе бариЌере. Безбедност се уопште не види.
  
  "єош ли има одговора?" - питао Ќе Дал.
  
  ХеЌден ЌоЌ Ќе стиснула мости" носа. "Мртва тишина", било Ќе све што Ќе рекла.
  
  ДреЌк Ќе проучавао пеЌзаж. Паркинг Ќе био у облику слова Л око зграде, испред и на источноЌ страни. На западу Ќе био стрм, травнати насип. Нема ограде. Цело подручЌе Ќе било отвореног плана. Мрежа путева Ќе пролазила око ®ега, а десетине малих пословних зграда, складишта и трговачких центара чинили су непосредан видик.
  
  "ПолициЌа", рекао Ќе Дал.
  
  ПолицаЌци ДПД-а су ве" били на лицу места, паркирани ван подручЌа поред пута. ХеЌден Ќе рекао ®иховим возачима да паркираЌу у близини и искочио.
  
  ДреЌк ме Ќе брзо пратио.
  
  "єесте ли видели нешто? Било шта?" упитала Ќе ХеЌден.
  
  Високи официр са залисцима подиже поглед. "Оно што видите Ќе оно што имамо, госпођо. Наређено нам Ќе да посматрамо и не предузимамо ништа."
  
  ХеЌден Ќе опсовао. "Дакле, немамо поЌма у шта се упуштамо. Само обе"а®е луде особе да су ствари лоше колико могу бити."
  
  Алициа Ќе слегнула раменима. "Здраво, шта има ново?"
  
  "Ако тамо имаЌу биолошко оружЌе или биолошки уређаЌ коЌи Ќе посебно дизаЌниран да уништи наше усеве, онда немамо избора", рекао Ќе Дал.
  
  "А како предлажете да уђемо унутра?"
  
  "Напред", рекао Ќе Дал са осмехом. "ПостоЌи ли неки други начин?"
  
  "Не за нас", рекао Ќе ДреЌк. "Да ли си спреман?"
  
  "Проклетство", промрм а Алиша. "Стварно се надам да се вас двоЌе не"ете држати за руке."
  
  ХеЌден Ќе тражио ствари коЌе су тражили и дао их. ДреЌк Ќе узео гас маску и ставио Ќе. У лабораториЌи ниЌе било ризика.
  
  ДреЌк Ќе затим склизнуо низ травнати насип и скочио преко Ќаруге испод на паркинг. Посвуда Ќе било разбацано четрдесетак аутомобила, уобичаЌених курира различите старости и чисто"е. Ништа необично. Дал Ќе трчао поред ®ега, Алиша и МеЌ са ®егове десне стране. Били су потпуно спремни и ®ихово оружЌе Ќе било спремно. ДреЌк Ќе очекивао наЌгоре, али за сада их Ќе дочекала Ќезива тишина.
  
  "Да ли мислите да су информациЌе стигле до других тимова?" Кинимака Ќе погледао около. "Ако неке од ових зема а сазнаЌу да Ќе такво биолошко оружЌе овде и ра®иво у овоЌ лабораториЌи, могли бисмо се суочити са нападом. А Страск Ќе много ма®е сигуран од Форт Сил.
  
  "Други тимови?" Лорен Ќе уздахнула у комуникатор. "Забринут сам што Ќе снимак Наредбе емитован без ограниче®а. И да би усрана олуЌа могла бити у пуном Ќеку."
  
  КинимакиЌева уста су се претворила у велики круг. "Ооох."
  
  ДреЌк и Дал су кренули да е, маневришу"и између аутомобила и држе"и очи на свим прозорима. Ништа се ниЌе померило. Унутра се ниЌе огласио аларм. Стигли су до стаза коЌе су водиле до главног предворЌа и видели да су и ти мали прозори затам®ени.
  
  "Ако сам испоручио овде", рекао Ќе Дал. "Одмах бих претпоставио да ово ниЌе обична лабораториЌа.
  
  "Да друже. Увек Ќе бо е имати леп мали приЌем."
  
  Дал Ќе пробао кваке на вратима и изгледао Ќе изненађено. "Отк учано."
  
  ДреЌк Ќе чекао ХеЌденову команду и наређе®е. "Иди."
  
  Са гас-маском коЌа му Ќе ограничавала вид, гледао Ќе како Дахл широм отвара врата, а затим улази унутра. ДреЌк Ќе подигао своЌ нови ХК док Ќе тражио неприЌате е. Прво што су видели била су тела коЌа леже у близини рецепциЌе иу ходницима иза ®их.
  
  "Брзо". Дал Ќе дотрчао до првог, покривен од АлисиЌе. Маи Ќе отрчала до другог, покривена ДреЌком. Швеђанин Ќе брзо проверио пулс.
  
  "Хвала Богу", рекао Ќе. "Она Ќе жива".
  
  "И оваЌ такође", потврди Маи и подиже жртвин капак. "Мислим да Ќе био дрогиран. Гас за спава®е, или како год да га зову."
  
  ХеЌден Ќе са собом носио детектор гаса, паре и дима. "То Ќе тако нешто. Нетоксичан. НиЌе фатално. Можда нешто лагано да их успава?"
  
  "Водка се претворила у оружЌе", рекла Ќе Алиша, а глас ЌоЌ Ќе био изобличен маском. "То би било дово но."
  
  Кенси Ќу Ќе погледала, полако одмахуЌу"и главом.
  
  "У шта гледаш, Бри¤ит?"
  
  "Па, бар са овом маском могу да те погледам без повратка.
  
  "Гас мора да Ќе био гас коЌи брзо делуЌе, потпуно покрива", рекао Ќе ХеЌден. "Како су дођавола то урадили?"
  
  "Вентине", рече Лаурен. "Систем греЌа®а, клима, тако нешто. Иако, можда, негде постоЌе научници затворени у своЌим лабораториЌама. С обзиром на тип обЌекта, не"е свака лабораториЌа или складишни обЌекат бити повезан са главним чвором."
  
  "У реду", рекао Ќе ХеЌден. "Па зашто ? Шта су постигли успав ива®ем целог особ а?"
  
  У ®ихов разговор упао Ќе нови глас, не преко комуникационог система, ве" преко неке врсте система звучника коЌи Ќе вероватно покривао целу зграду.
  
  "єеси ли овде? Шта Ќе са остатком? Ох добро. Онда можемо да почнемо за око дванаест секунди."
  
  ДреЌк се брзо окренуо, посматраЌу"и врата. Лоренин глас Ќе прошао кроз комуникатор попут плимног таласа.
  
  "Приближавамо се! Мислим да Израелци. ХаЌде да се одмах пробиЌемо. И Швеђани!"
  
  "Ако Ќе икада постоЌало место где ниЌе било пуц®аве..." истакла Ќе АлисиЌа.
  
  Пуц®ава Ќе ве" почела; ПолицаЌци из Даласа су без сум®е били на трагу инфилтратора. Упркос томе, напад се догодио невероватно брзо. ДреЌк Ќе ве" ходао ходником и повезивао се са своЌим комуникатором, захтеваЌу"и шифру за хитно иск уче®е коЌа би отворила ве"ину унутраш®их врата. У том тренутку експлодирао Ќе велики ред прозора иза првог реда врата, а гранате су брзо уништиле троструко стакло. ДреЌк Ќе видео како оштар гелер експлодира у смртоносном, незаустав ивом таласу, разливаЌу"и се по собама. Крхотине уграђене у сваку површину. Унутраш®е преграде и канцелариЌски прозори су такође полом ени или опуштени. Драке Ќе уперио пишто  у врата.
  
  Лоренин глас: "Два, три, пет, осам, седам."
  
  Брзо Ќе унео шифру за превазилаже®е, затим Ќе прошао кроз ®у, пра"ен остатком тима. Свуда су била тела, онесвеш"ена гасом за спава®е.
  
  "Да ли Ќе безбедно да скинемо маске?" упитао.
  
  ХеЌден Ќе пратио квалитет ваздуха. "Не препоручуЌем то. Да, сада Ќе Ќасно, али ко год да Ќе увео гас могао би то да уради поново.
  
  "Са наЌгорим", додао Ќе Дал.
  
  "Дођавола".
  
  ДреЌк Ќе отворио ватру када Ќе видео маскиране фигуре како улазе. ОдЌедном петорица, па су вероватно били Руси, коЌи су се ослобађали своЌих метака и не маре"и кога "е успут повредити. ДреЌк Ќе Ќедног ударио у прслук, остали су побегли.
  
  "Мислим да можемо са сигурнош"у да кажемо да руски тим ниЌе под санкциЌама владе. НиЌедна влада здраве памети не би пристала на ово."
  
  Кинимака се закикота. "Овде говоримо о Русима, друже. Тешко Ќе ре"и."
  
  "И ако су мислили да могу да се извуку", рекла Ќе Кензи. "И Израелци."
  
  ДреЌк се склонио иза стола. Преграде око периметра овог унутраш®ег лавиринта канцелариЌа биле су у наЌбо ем случаЌу слабе. МораЌу наставити да се кре"у.
  
  Махнуо Ќе АлисиЌи и МеЌ док Ќе пролазио. "Лорен", рекао Ќе. "Знамо ли где Ќе биолошко оружЌе?"
  
  "єош ниЌе. Али информациЌе стижу."
  
  ДреЌк Ќе направио гримасу. Убице бирократе су вероватно одмериле цену живота у односу на приходе. Хаиден се прогурао. "Иди дуб е", рекла Ќе. "Тако "е бити."
  
  Руси су пуцали на унутраш®е канцелариЌе. Меци су продрли кроз кожу од фибергласа, узрокуЌу"и да се панели сруше, а алуминиЌумски клинови лете свуда. ДреЌк ниЌе подигао главу. ХеЌден Ќе пузао напред.
  
  ДреЌк Ќе погледао између рушевина. "Не могу да их угледам."
  
  Дал Ќе седео са друге тачке гледишта. "єа могу". Он Ќе пуцао; човек Ќе пао, али Дал Ќе мрко одмахнуо главом.
  
  "Вест. єош пет Ќаких."
  
  Лорен Ќе прекинула позив. "Само дели" информациЌа,  уди. Команда коЌа Ќе ослободила агента за спава®е дефинитивно Ќе дошла из унутраш®ости зграде."
  
  "Разумео", рекао Ќе ХеЌден. "Лорен, где су Швеђани?"
  
  Тишина, а затим: "Од начина на коЌи су ушли, рекао бих са друге стране зграде, правац ка вама.
  
  "Проклетство, онда прво морамо да дођемо до централне тачке. Под претпоставком да Ќе ово пут до нижих нивоа, Лорен?
  
  "Да, али Ќош увек не знамо где Ќе биолошко оружЌе.
  
  "Тамо Ќе доле", рекао Ќе ХеЌден. "Морали би бити глупи да би га чували било где другде.
  
  ДреЌк климну Далу. "Да ли си добро?"
  
  "Сигурно. Али као што сте раниЌе рекли, ниЌедна влада не би одобрила оваЌ напад.
  
  "Сад мислите да Швеђани делуЌу независно?"
  
  Дал се намршти, али ништа не рече. У том тренутку, све Ќе било могу"е, а ново откри"е да Ќе Ред можда Ќош увек у функциЌи, ажуриран на модерну инфраструктуру, такође Ќе ставио знаке пита®а по целоЌ страници. Колико су корака испред нас?
  
  А четврти? Ако те глад не обузме, смрт "е!
  
  Драке се преврнуо. Кинимака се ушу ао на другу страну канцелариЌе и притиснуо се о спо ни зид, а за ®им Ќе ишао Смит док су се приближавали унутраш®ем центру. Хаиден, Маи и Иорги су прошли тачно кроз средину. ДреЌк Ќе пуцао хитац за поготком како би прибио Русе о зем у. Кензи Ќе шу ао међу ®има, држе"и пишто , али Ќе ипак изгледао мрачно. єадноЌ девоЌци Ќе недостаЌала катана.
  
  ДреЌк Ќе стигао до краЌа канцелариЌског простора отвореног плана. ХеЌден Ќе ве" био тамо, разгледаЌу"и отворени простор коЌи Ќе водио до лифта и Ќош Ќедног великог дела канцелариЌа иза ®ега. Тамо су негде били Швеђани.
  
  "Мрзим да вам саопштим лоше вести", рекла Ќе Лорен у ®ихове уши. "Али Израелци су такође управо направили пробоЌ. Ово Ќе ратна зона. Проклето си сре"ан што си тамо. "
  
  Сада се Кенси вратила. "Озби но сум®ам да Израелци имаЌу подршку владе. Али веруЌем да су то СпециЌалне снаге. Зар немаш никакву подршку?"
  
  "На путу. Чамац пун тога. Немам поЌма како ови тимови очекуЌу да "е касниЌе иза"и из тога."
  
  "Не веруЌете у ово", рекла Ќе Кенси. "Увек постоЌи начин. Овде морате почети да чувате жртве. ПружаЌу"и им помо" коЌа им Ќе потребна."
  
  ХеЌден се вратио. "Извините, Ќош увек не могу да се сложим са овим. Не знамо са чиме имамо посла. Не знамо да ли Ред може да ослободи нешто смртоносниЌе."
  
  "Зар то ниЌе разлог да их извучемо?"
  
  "Ред би можда желео да урадимо управо то. Отворите врата."
  
  "Ммм, човЌече", рекла Ќе Алициа. "Неки идиот Ќе ве" отворио прозоре."
  
  ХеЌден Ќе размиш ао о томе. "Проклетство, у праву си, али ово само погоршава ситуациЌу. Шта ако Ќе трик Реда да ослободи нешто смртоносно широм Даласа?
  
  ДреЌк Ќе  утито погледао лифтове. "Морамо да знамо где Ќе Ќебено биолошко оружЌе."
  
  Меци су експлодирали на руски контингент, претвараЌу"и га у "папиер-мацхе" направ ен од разних панела. Дописница Ќе полетела у ваздух: комплет оловака, телефон, цела хрпа папира.
  
  Тим Ќе слетео.
  
  Лауренин глас се Ќедва чуо. "Подниво четири, лабораториЌа 7. Ту Ќе. Пожури!"
  
  
  ДВАДЕСЕТ ДЕВЕТА ГЛАВА
  
  
  Користе"и низ лифтова као штит против Швеђана, тим СПЕАР-а Ќе наставио сталну ватру на Русе док су Ќурили ка челичним вратима. ХеЌден и Џорги су пуштени док су Кинимака и Смит бринули о Швеђанима, а остатак тима се фокусирао на Русе.
  
  ХеЌден Ќе притиснуо дугме са ознаком СЛ4.
  
  Ако су лифтови зазвонили, звук се изгубио услед Ќаке пуц®аве. ДреЌк се сагнуо, али Ќе неприЌате  ипак успео да узврати ватру и да пузи напред, кре"у"и се око стола за столом и користе"и Ќаче предмете да се склони иза ®их. Чак Ќе и тада Ќедан човек пао са метком у главу. Други Ќе вриштао од бола док Ќе био крилати, а други Ќе погођен у ногу. Ипак, дошли су.
  
  Светла су б еснула изнад металних врата и онда су се нагло отворила. ХеЌден Ќе ускочио, а остатак тима Ќе уследио. Било им Ќе тешко, али су прошли.
  
  ДреЌк Ќе био притиснут против Дала, између ®их Хонг Конгер.
  
  Алициа Ќе наслонила своЌу браду на ®егова леђа. "Ко Ќе дођавола то иза мене? Са лутаЌу"им прстима?
  
  "То сам Ќа". Кензи Ќе хукнуо док их Ќе тесан простор стиснуо, не остав аЌу"и простора за крета®е док Ќе убрзавао до нивоа четири. "Али руке су ми зароб ене око врата. ИзненађуЌу"е, и моЌи прсти су ту." Махнула им Ќе.
  
  Алициа осети покрет. "Па, неко ми Ќе забио нешто у дупе. И то ниЌе банана."
  
  "Ох, мора да сам Ќа", рекао Ќе Иорги. "Па, ово Ќе моЌ пишто ."
  
  Алициа Ќе подигла обрву. "ТвоЌ пишто , зар не?"
  
  "МоЌ пишто . МоЌ пишто , на то мислим."
  
  "Да ли Ќе потпуно напу®ен?"
  
  "Алиша..." упозорио Ќе ДреЌк.
  
  "Ммм, да, тако би требало да буде."
  
  "Онда Ќе бо е да се не померам. Не желимо да сада функционише у тако скученом простору, зар не?"
  
  Сре"ом, баш када Ќе Кенси изгледала као да "е дати разум ив одговор, лифт се зауставио и огласио се звуком доласка. Врата су се отворила и екипа Ќе практично испала у ходник. ДреЌк Ќе прегледао зидове у потрази за знаком. Наравно да ту ниЌе било ничега.
  
  "Где Ќе лабораториЌа 7?"
  
  "Скрените десно, тре"а врата", рече Лорен.
  
  "Савршен".
  
  Дал Ќе ишао напред, Ќош увек опрезан, али изгледаЌу"и самоуверено. Прет®а Ќе била много ве"а, али ДреЌк ни на тренутак ниЌе заборавио разлог зашто су овде. Поредак Страшног суда. Шта Ќош планираЌу?
  
  єорги Ќе скинуо маску, дахтаЌу"и. Кенси се придружила, прекршивши правила, а онда Ќе Смит следио ®ихов пример, даЌу"и ХаЌден празан поглед док Ќе беспомо"но подигала руке.
  
  "Побу®еници", рекао Ќе Дал, настав аЌу"и да хода.
  
  "Рекао бих лопови", рекао Ќе Кензи. "Звучи бо е."
  
  СтаЌала Ќе поред ®ега.
  
  "Да нисам тако добро дисциплинован, проклето бих вам се придружио.
  
  "Не брини. Можемо радити на овоме."
  
  ДреЌк Ќу Ќе гурнуо у леђа. "Знаш да Ќе ишао у приватну школу, зар не, Кенз? Никада га не"ете сломити."
  
  "Мосад има своЌе методе.
  
  Дал Ќе погледао преко рамена. "Хо"ете ли вас двоЌе у"утати? Покушавам да се концентришем."
  
  "Схваташ шта сам мислио?" ДреЌк Ќе рекао.
  
  "ФокусираЌ се на шта?" упитала Ќе Алициа. "БроЌеви од Ќедан до четири?"
  
  "Ево нас", рекао Ќе Дал. "ЛабораториЌа 7".
  
  "Да ли ти све сам израчунаш, Торсти? ЧекаЌ, мислим да негде имам налепницу."
  
  ХеЌден Ќе гурнуо напред. "ФормациЌа,  уди. Осврнути се. Пазите на лифтове са обе стране. Треба ми Лаурен на телефону да ме повеже са биолошким оружЌем, и треба ми да лабораториЌа буде безбедна. Мислите ли да можете то учинити?"
  
  Без паузе су се разишли и заузели своЌе положаЌе. ДреЌк и ХеЌден су морали сами да уђу у лабораториЌу. Прво су ушли у спо ну канцелариЌу, коЌа Ќе била затрпана залихама, а свака расположива површина била Ќе прекривена свим врстама алата. ДреЌк ниЌе имао поЌма шта су, али изгледали су витално и скупо.
  
  Иза стакленог зида налазила се унутраш®а, сигурна соба.
  
  "Лорен", рекао Ќе. "ЛабораториЌа 7 се састоЌи од две просториЌе. Спо аш®е и унутраш®е. Унутраш®ост Ќе вероватно хемиЌска контролна соба коЌа се може затворити и ослободити.
  
  Ништа. КомуникациЌа Ќе прекинута.
  
  ДреЌк Ќе  утито погледао ХеЌден. "Шта коЌ-"
  
  "Извини, Матт. Хаиден. ЛабораториЌе су увек зашти"ене фреквенциЌом, тако да сигнали не могу да уђу и изађу. ЛабораториЌа 7 Ќе на другом нивоу од остатка обЌекта и требало нам Ќе времена да онемогу"имо додатно обезбеђе®е.
  
  "Не брини", рекао Ќе ХеЌден. "Где да одем?"
  
  "Унутраш®а соба. Тамо би требало да буде стаклени ормари". Видите ли ово?"
  
  ДреЌк Ќе пришао великом стакленом зиду. "Да. Право у краЌ®ем углу."
  
  "Биолошко оружЌе очигледно ниЌе попут оружЌа. Требало би да се чува у канистеру величине боце за кафу. Може се идентификовати по коду ПД777. Схватио?"
  
  "Прим ено к зна®у". Отишао Ќе до панела са шифром врата и укуцао шифру за превазилаже®е. "Ништа". Уздахне. "Може ли ова соба имати другачиЌи код?"
  
  "Дозволите ми да сазнам. Проблем Ќе што тамо са вама спаваЌу сви шефови, техничари и лабораториЌски асистенти.
  
  "О Русима, Швеђанима и Израелцима да и не говоримо. Пожури".
  
  ДреЌк Ќе слушао како се ХеЌден консултуЌе са тимом. Све Ќе било тихо, сабласно. Смит Ќе тада зарежао кроз своЌу комуникациЌу.
  
  "Крета®е на источним степеницама. Ево их долазе!"
  
  "Детектовала сам крета®е на западноЌ", известила Ќе МеЌ. "Пожури".
  
  "Задржи те лифтове", рекао Ќе ХеЌден. "Би"е нам потребни врло брзо."
  
  ДреЌк Ќе размиш ао о пуца®у кроз стакло. Без сум®е би био отпоран на метке и потенциЌално опасан. Спо на просториЌа Ќе такође садржала стаклене ормари"е пу®ене епруветама и канистерима коЌи су могли да садрже било коЌи броЌ отрова.
  
  Лорен Ќе викнула нову шифру. Драке га Ќе ударио. Врата су се отворила. Отрчао Ќе до другог краЌа собе, отворио орман и почео да тражи канистер. ХеЌден Ќе остав ен. Док покриваЌу леђа, сваки члан тима држи следе"ег на видику.
  
  Драке Ќе пролазио кроз канистер за канистером. На свакоЌ Ќе био отисак црних, масних слова и броЌева, и нису били у реду. Прошао Ќе минут. Смит Ќе отворио ватру уз степенице, а МеЌ Ќе урадила исто неколико секунди касниЌе. Били су нападнути, моле"и се да нико не буде толико идиот да поша е гранату у борбу.
  
  "Прим ено к зна®у!"
  
  Подигао Ќе контеЌнер, требало Ќе пола секунде да се сети да се у ®ему налази биолошко оружЌе коЌе би могло да уништи барем Америку и ставио га испод руке. "Време Ќе да се иде".
  
  Као Ќедан, координирани, почели су да се повлаче. МеЌ и Смит су покривали степенице док ДреЌк и ХеЌден нису стигли до ходника, а затим су их покрили єорги и Дал. МеЌ и Смит су се брзо повукли док Ќе Алиша притиснула дугме лифта.
  
  Врата су се одмах отворила.
  
  "Брже!" - викнула Ќе Маи, брзо се поЌавивши иза угла. "Они су неколико секунди иза мене."
  
  Она Ќе узвратила ватру, приковавши их за зем у.
  
  Смит Ќе кренуо другим путем, коЌи Ќе сада покривао Дахл, обоЌица су се повукла према вратима.
  
  А онда су аларми почели да се оглашаваЌу, снажан урлик налик на рог коЌи Ќе испунио уши и послао чула у преоптере"е®е.
  
  "Ста Ќе бре ово?" ДреЌк Ќе вриснуо.
  
  "Не. О, не!" Лорен Ќе вриснула. "Излази одатле. Губите се одатле одмах! Управо су пустили нешто у систем." Застала Ќе. "О моЌ Боже... то Ќе сарин."
  
  Ве" Ќе цурило кроз вентилационе отворе на крову ходника и бочне вентилационе отворе лифта.
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТА
  
  
  ДреЌк Ќе потиснуо почетни талас страха на помен имена Сарин. Знао Ќе да Ќе смртоносно. Знао сам да се то сматра оружЌем за масовно униште®е. Знао Ќе да су Смит, єорги и Кензи скинули маске.
  
  И видео Ќе оно што Ќе речено да Ќе безбоЌна течност без мириса коЌа цури кроз вентилационе отворе.
  
  "Никада нисам сум®ао да овде чуваЌу сарин. ХеЌден Ќе напао ИоргиЌа. "Али ово..." Зграбила Ќе ®егову маску.
  
  ДреЌк Ќе знао да се скоро свиме може манипулисати, конструисати или чак поново замислити. єедино ограниче®е била Ќе машта. Течни нервни агенс био Ќе бескраЌно флексибилан. Сада Ќе из све снаге журио да стигне до КензиЌа, али Ќе видео да су АлисиЌа и МеЌ ве" ту. Израелка Ќе носила маску, али су ЌоЌ очи биле ве" затворене, а тело млохаво.
  
  Сарин може да убиЌе за Ќедан до десет минута, у зависности од дозе.
  
  "Не", рекао Ќе ДреЌк. "Не не не".
  
  Смит Ќе клизнуо низ бочну страну лифта, ве" без свести, пре него што Ќе Дал успео да потпуно навуче маску преко лица.
  
  Лифт Ќе поЌурио горе, назад на први спрат.
  
  "Шта да радимо?" ХеЌден Ќе викнуо преко комуникационе мреже. "Колико времена имаЌу?"
  
  "СЗО?" Лаурен Ќе одговорила природно. "Ко Ќе повређен?"
  
  "Само пронађите проклетог лабораториЌског пацова или доктора и реците нам шта да радимо!"
  
  Кинимака Ќе подигао Смита на раме када су се врата отворила. ДреЌк Ќе видео да "е да побегне, а онда Ќе први утрчао, знаЌу"и да Ќе ХаваЌац вероватно заборавио на Швеђане, Русе и Израелце коЌи су чекали. Одмах Ќе видео нешто што Ќе изгледало као слаба пара коЌа Ќе продирала кроз све отворе високог нивоа. Срце му се стиснуло. "И овде Ќе обЌав ено."
  
  "Цео комплекс", рекла Ќе Лаурен. "Имам лабораториЌског техничара овде."
  
  "Не треба ми", уздахнуо Ќе Кинимака. "Потребан нам Ќе атропин. Где Ќе оваЌ проклети атропин?
  
  На линиЌи се Ќавио нови глас. "Колико се  уди заразило? И до ког нивоа?"
  
  ДреЌк Ќе скенирао подручЌе и потрчао у заклон, нишане"и оружЌе. Алициа га Ќе подржала. Крета®е напред натерало их Ќе да зауставе.
  
  "До ђавола са овим!" Хаиден Ќе плакала. "Имамо троЌе наших и десетине  уди коЌи су ве" у несвести у лабораториЌи. Морате до"и овамо са противотровом, и то морате учинити одмах!"
  
  "Сарин Ќе смртоносан", рекао Ќе човек. "Али може потраЌати сат времена да се убиЌе. На добром смо путу, веруЌте ми. Били смо спремни за ово. Реците ми, да ли жртве тешко дишу?"
  
  ДреЌк се осврнуо. ХеЌден Ќе одвоЌио тренутак да провери. "Да", рекла Ќе са кнедлом у грлу. "Да, Ќесте".
  
  ДреЌк Ќе посматрао како Дал прилази Кензи, нежно Ќе одваЌа од АлисиЌе и држи Ќе у наручЌу. Зурио Ќе право у Кинимаку. Нико други. Нигде. Свет Ќе нестао, а само Ќедна ствар Ќе остала на савести Швеђанина.
  
  "Мано. Шта да радимо?"
  
  Велики ХаваЌац Ќе фркнуо. "Атропин и ауто-и®ектор."
  
  Глас Ќе одмах одговорио. "Медицински кабинети се налазе на сваком спрату. Сваки оде ак садржи неколико антидота, а атропин Ќе Ќедан од ®их. Тамо "ете на"и и аутоматске и®екторе. Само га забиЌте у миши" бутине."
  
  "Знам шта треба да урадим!"
  
  ДреЌк Ќе сачекао да техничар каже Кинимаки где да иде, а онда Ќе отишао први. Нема шу®а®а, нема избегава®а за столовима; овог пута су били безглави, подржаваЌу"и своЌе погинуле приЌате е, изазиваЌу"и било коЌу одметничку нациЌу коЌа Ќе дово но глупа да их преузме. Под Ќе Ќош био затрпан лешевима, само што су се сада ова заспала тела склупчала, измучена болом, нека су се ве" тресла.
  
  Уништена су улазна врата. Мушкарци у маскама и оделима утрчали су унутра.
  
  ДреЌк Ќе шутнуо своЌу столицу у страну и онда приметио медицински простор у Ќедном од углова собе. Трчао Ќе. Десно Ќе лежало тело Руса, обучено у кевлар, на кога су пуцали. єош двоЌица су лежала поред ®ега; згрчили су се и умрли. Сарин их Ќе такође Ќако ударио. ХемиЌско ослобађа®е Ќе практично зауставило битку и СПИР Ќе Ќош увек имао биолошко оружЌе.
  
  ХеЌден Ќе поЌурио напред без оружЌа у рукама и отворио врата медицинског оде е®а. Унутра Ќе испред ®их стаЌало десетак ампула напу®ених сЌаЌном течнош"у. Били су Ќасно обележени, а Кинимака Ќе викала на атропин; Маи Ќе извукла ауто-и®ектор и напунила га. Кинимака Ќе забио иглу у Смитово лице само неколико секунди пре него што Ќе Дал учинио исто Кензи. Алициа и Маи су се обрачунале са ИоргиЌем, а онда Ќе тим поклекнуо, исцрп ен, отупио, уплашен да Ќе нада коЌа им Ќе испунила срца сада изгледала тако очаЌна.
  
  Минуте су пролазиле. ДреЌк се окренуо Кинимаки. "Шта се сада дешава?"
  
  "Па, атропин блокира ефекте сарина. МораЌу да се окрену".
  
  "Пазите на неже ене ефекте", рекао Ќе техничар. "У основи, халуцинациЌе. Али вртоглавица, мучнина, замаг ен вид..."
  
  "Не брини", рекла Ќе Алиша. "Не постоЌи ништа горе од ручка у пабу за Тим СПЕАР."
  
  "Сува уста. Пове"ан броЌ откуцаЌа срца..."
  
  "Да."
  
  Прошло Ќе Ќош неколико минута, а ДреЌк се беспомо"но загледао у єоргино лице, пожелевши сто пута у секунди да му се врати бар кап живота. ХеЌден Ќе питао техничара да ли могу да уклоне сарин из система и да дозволе свима да скину маске, али ситуациЌа тешко да Ќе била под контролом. Ко год да Ќе пустио сарин можда и да е има друге планове.
  
  "И ми смо сада у систему", уверавала их Ќе Лаурен. "ФБИ Ќе ухапсио неколико компЌутерских научника високог нивоа коЌи су ве" неко време копали по овом случаЌу.
  
  "Има ли вести о другим тимовима специЌалних снага?" упитала Ќе ХеЌден.
  
  "Мислимо да Ќесте. Управо добиЌам потврду. Тамо Ќе све мало збу®уЌу"е."
  
  ДреЌк Ќе потапшао єоргиЌев образ, десно од ®егове маске. "ПричаЌ ми о томе".
  
  Рус се лагано промешко ио, дижу"и руке. Очи су му се отвориле и тупо Ќе зурио право у ДреЌка. Накаш ао се и покушао да скине маску, али Ќе ДреЌк држао на месту. Са или без атропина, наЌбо е Ќе ништа не препустити случаЌу. Смит се такође мучио, а затим и Кензи; Дал Ќе дуго, чуЌно уздахнуо. Тим Ќе искористио прилику да размени кратак, слаб осмех.
  
  "ХаЌде да их подигнемо у ваздух", рекао Ќе ХеЌден. "Завршили смо овде за данас."
  
  Лаурен Ќе поново ступила у контакт. "Да ли Ќе све у реду са ®има? Сви они?" єош увек ниЌе имала поЌма ко Ќе заражен.
  
  "За сада Ќе добро,  убави", рекао Ќе ДреЌк. "Иако би било лепо да их лекар прегледа.
  
  "Имамо их овде десетак."
  
  "Сада долазим код тебе", рекао Ќе ХеЌден.
  
  Тим се прегруписао и помогао Ќедни другима да изађу кроз врата. ХеЌден Ќе стиснула биолошко оружЌе на своЌим грудима, чак ни сада ниЌе била сигурна коме може веровати. Поставила Ќе Лорен пита®е преко везе.
  
  "Треба га одвести на сигурно у Далас", рекла Ќе Лорен. "Овде имам дета е. ЧекаЌу вас".
  
  ХеЌден Ќе зурио у ДреЌка уморним очима иза маске.
  
  Никад краЌа.
  
  ДреЌк Ќе тачно знао шта она мисли. Док су стигли у хитну помо", скинули маске и пронашли Лорен, почели су да се осе"аЌу мало одморниЌе. ДреЌк Ќе уживао у томе што му Ќе донела топлу кафу, а Алиша Ќе блеЌала за флашу воде. Маи Ќе узела чашу од ®е, отпила гут аЌ, а затим Ќе позвала да отпиЌе гут аЌ из искориш"ене флаше.
  
  Кензи Ќе пружио руку и узео га од маЌа и уздахнуо. "Зашто вас видим четворицу?"
  
  Алициа ЌоЌ Ќе вратила воду. "Дакле, Ќош увек жив? ХеЌ, да ли се ово рачуна као троЌка?"
  
  Драке Ќе посматрао. "Знаш нешто? Зна"у када Ќе време да напусти оваЌ посао, када вас двоЌе престанете да  утите Ќедно друго. Тада "у и"и у пензиЌу."
  
  Лорен се на тренутак уда ила од Смита када Ќе талас информациЌа погодио ®ен централни комуникациони систем. Ово ук учуЌе комуникациЌу одвратног типа из Вашингтона, локалну операциЌу у Даласу и, у ма®оЌ мери, министра одбране.
  
  Махнула Ќе руком да Ќе група саслуша пре него што се сети да би могла да користи везу. "ХеЌ, ух, па, здраво. Да"у ти адресу у Даласу и требало би да кренеш. Што дуже ово биолошко оружЌе остаЌе у див ини, ве"а Ќе опасност. Сада имамо мало поЌаш®е®е. Чини се да Ќе оригинални лек за смире®е коЌи Ќе дат да утиче на скоро све коЌи раде у лабораториЌи активиран преко сувишног кода чим сте отворили Џеронимов ковчег. Чини се да мисле да култ можда и да е не постоЌи, али да бар Ќедна особа Ќош увек ради за ®их. Сарин Ќе такође активиран истом шифром и, без сум®е, истом особом. ИнсаЌдер? Можда. Али не заборавите да смо морали да уклонимо заштитне екране лабораториЌе како би сигнал могао да уђе унутра.
  
  "Морате да се уверите да  уди не одлазе пре него што агент за спава®е обави своЌ посао", рекао Ќе ХеЌден.
  
  "На ®ега. Али то ниЌе све. Тела су преброЌана". Удахнула Ќе. "Наше лабораториЌско особ е и невини цивили су урадили добар посао. Чини се да сви реагуЌу на атропин. Претпостав а се да су због тога што су спавали на поду примали само слабе дозе, а помо" Ќе стигла брзо. Сада нема проблема са идентификациЌом, али пошто смо знали позициЌе Руса и Швеђана, морамо претпоставити да смо у праву. Три Руса су погинула, двоЌица су нестала. Два Швеђана су мртва, Ќедан Ќе нестао. И три Израелца су умрла, два су нестала.
  
  "Нису добили атропин?" забринуто Ќе упитао Дал.
  
  "Наравно да су то урадили, али после цивила. И то их Ќе заиста агресивниЌе погодило."
  
  До овог тренутка, Смит, єорги и Кензи су били на ногама, изгледаЌу"и одморно и же ни акциЌе. ДреЌк се питао да ли би ово могао бити Ќедан од горе наведених неже ених ефеката.
  
  "єорги", рекао Ќе. "ПогледаЌ АлициЌу. Шта видите?"
  
  Рус се нацерио. "Сладолед и  ути чили?"
  
  Драке се нацерио. "Он Ќе Ок".
  
  Алициа се дубоко намршти. "Шта то, дођавола, значи. єоги? єоги? ХаЌде, друже. Знаш да те волим, али ако не проспеш пасу , мора"у да те убиЌем."
  
  ДреЌк Ќу Ќе одвукао према аутомобилима коЌи су чекали. "Браво  убави моЌа, управо си доказао ®егову тачку."
  
  
  ТРИДЕСЕТ ПРВА ГЛАВА
  
  
  Брзина Ќе била ®ихов избор, ®ихов спасите , ®ихов Бог и ®ихов наЌбо и начин да остану живи управо сада.
  
  Нису гаЌили илузиЌе о томе шта би их могло чекати на путу за Далас. НиЌе било важно колико Ќе полицаЌаца помагало; без обзира на то колико се ФБИ СУВ-ова и СВАТ комбиЌа налазило на рути,  уди са коЌима су се суочавали били су Ќедни од наЌбо их на свету, и они би пронашли излаз.
  
  У зависности од тога за кога су заправо радили.
  
  ДреЌк Ќе видео возила коЌа су им обезбеђена за кратко путова®е кроз Далас - два државна возила са погоном на сва четири точка - и притиснуо Ќе кочнице.
  
  "Ово заиста не"е радити."
  
  Се"аЌу"и се паркинга и ®еговог садржаЌа, климнуо Ќе ка пар паркинг места близу излаза.
  
  "Они "е".
  
  Лорен Ќе изразила сагласност. "Замоли"у ФБИ да ово испита."
  
  "Брзо". ДреЌк Ќе ве" кренуо у том правцу. "Све? УчитаЌ Ќеботе. Ускоро "е нам требати сва мунициЌа коЌу имамо."
  
  Са ХеЌденом у центру, поЌурили су ка аутомобилима, црном До¤ Челен¤еру стелт боЌе и светлоплавом Мустангу са две беле пруге дуж хаубе. Дал Ќе модификовао Мустанг, што Ќе било одлично Ќер Ќе ДреЌк желео Челен¤ера. ПолициЌски аутомобили су се уда или, припремаЌу"и се да рашчисте пут кроз центар Даласа. Хеликоптер Ќе лебдео у близини, упозораваЌу"и да Ќе велика вероватно"а да "е га оборити СВАТ тимови. Оба аутомобила су била дово но нова да буду хакована - ФБИ-у нису били потребни к учеви.
  
  ДреЌк Ќе ушао са єоргиЌем, коЌи Ќе заузео сувозачко место, ХеЌден, АлишиЌом и МеЌ. Упалио Ќе мотор, сре"но се смеше"и.
  
  "Ово Ќе", рекао Ќе, "звук због коЌег бих устао из кревета пре шест уЌутру."
  
  Алициа Ќе то игнорисала. Навикла се на ®егову дети®астост и дала Ќе свима до зна®а.
  
  Драке Ќе упалио мотор. Дал Ќе покренуо Мустанг поред себе и двоЌица мушкараца су се нацерио кроз два реда прозора, коначно заЌедно.
  
  ХеЌден Ќе куцнуо канистером на наслону свог седишта. "Биолошко оружЌе".
  
  "Ммм, да. Добро."
  
  Притиснуо се на под, окренуо волан и утерао аутомобил у узак простор паркинга и поЌурио ка излазу. Аутомобил Ќе одскочио на неравном коловозу, пред®им подиза®ем и греба®ем позади. Искре су летеле.
  
  Иза ДреЌка, Дал Ќе видео искре како му сиЌаЌу преко ветробранског стакла, захвативши га на секунду ватром. Очигледно ниЌе био сре"ан.
  
  "Кинел, ДреЌк. Да ли сте покушавали да уђете у ово?"
  
  "Само вози", одговорио Ќе ХеЌден. "Сигурна зграда уда ена Ќе само девет минута."
  
  "Да, можда на тркачкоЌ стази", рекао Ќе Смит. "Али ово Ќе Далас, а ова двоЌица нису тркачи."
  
  "Хо"еш ли да пуцаш, Ланселоте?" Драке Ќе уздахнуо. "Попни се преко овог Швеђанина и узми га."
  
  "НиЌе важно".
  
  "Сте  ути?" Алициа се придружила. "Наравно да не, Ланселоте."
  
  "Можемо ли..." ХеЌден Ќе покушао поново.
  
  Лоренин глас Ќе заглушио ®ен. "НеприЌате  се приближава", рекла Ќе, а затим: "НемоЌ да те упуцаЌу, Ланселоте."
  
  ДреЌк Ќе спречио значаЌно преуправ а®е финим подешава®ем управ а®а и кориш"е®ем обе траке пута. Испред Ќе стаЌао полициЌски аутомобил, спречаваЌу"и друге возаче да им пређу пут. Челен¤ери су проЌурили поред раскрснице, сада окружене високим зградама. Мустанг Ќе проЌурио пола секунде касниЌе, за длаку промашивши До¤ов зад®и блатобран. ДреЌк Ќе погледао у ретровизор и могао Ќе да види само Далове стиснуте зубе.
  
  "Сада знам како Ќе кад те Ќури аЌкула."
  
  Негде испред Ќе био преостали контингент Руса, Швеђана и Израелаца, коЌи су сви имали Ќедну дужност - да набаве биолошко оружЌе коЌе Ќе посебно дизаЌнирано да уништи америчке залихе хране.
  
  "Зашто га Ќедноставно не уништимо?" рече Кинимака држе"и се за рукохват.
  
  "То Ќе поштено пита®е", приметио Ќе Дахл.
  
  "єесте", рекла Ќе Лаурен. "Али управо ми Ќе речено да постоЌе протоколи. Процедуре. Урадите то погрешно и могли бисте да убиЌете себе и безброЌ других."
  
  ДреЌк Ќе сма®ио гас када се испред ®ега поЌавио оштар заокрет. ПолициЌа Ќе поново затворила све друге руте, а он Ќе грациозно скренуо аутомобилом иза угла, скидаЌу"и гуме и Ќуре"и кроз црвено светло. Дал Ќе био неколико стопа иза ®ега. Пешаци су се низали улицама, зуре"и и гестикулираЌу"и, али их Ќе полициЌа задржавала мегафоном. ДреЌк Ќе увек био свестан да неки можда не"е слушати.
  
  "ПолицаЌци не могу да поднесу све ово", рекао Ќе ХеЌден. "Успорите, момци. Остало нам Ќе пет минута."
  
  У том тренутку, камионет Ќе излетео из споредне улице, умало ударивши несвесног полицаЌца. Скренуо им Ќе на пут и онда их сустигао. єорги Ќе ве" спустио прозор, а Маи Ќе разбила стакло с леђа.
  
  Камион, сребрни Ф-150, држао Ќе корак док се приближавао. Нацерено лице за воланом зурило Ќе у ®их, гледаЌу"и их двоструко више него пут. Иорги се завалио у столицу.
  
  "О не, не, не. Ово ниЌе добро. Знам Ќе. Знам Ќе. "
  
  ДреЌк Ќе брзо погледао. "По мом миш е®у, он изгледа као руски дизач тегова.
  
  "Била Ќе на ОлимпиЌади", рекао Ќе Иорги. "То Ќе било пре него што Ќе постала воЌни таЌни убица, Ќедан од наЌбо их коЌи су икада изашли из РусиЌе. Она Ќе Олга."
  
  ДреЌк Ќе успорио када Ќе група пешака изашла испред аутомобила коЌи су Ќурили, а ве"ина ®их Ќе држала мобилне телефоне неколико центиметара од очиЌу.
  
  "Олга?"
  
  "Да, Олга. Она Ќе легенда. Никада нисте чули за ®у?
  
  "Не у овом контексту. Не".
  
  Сребрни Ф-150 Ќе нагло скренуо, ударивши у бок свог Челен¤ера. Ослобођен од лутаЌу"ег крда, ДреЌк Ќе поново нагазио на гас и Ќурнуо напред, а Цхалленгер Ќе одговорио задово аваЌу"им урла®ем. Олга Ќе направила Ќош Ќедан окрет, ци аЌу"и на зад®е три четвртине крила, али Ќе промашила за неколико центиметара. Њен Ф-150 Ќе прешао на другу страну, директно између ДреЌка и Дала. Швеђанин Ќе маневрисао своЌим Мустангом иза ®е.
  
  "Не могу да га набиЌем", рекао Ќе. "Сувише ризично."
  
  "Не могу да Ќе упуцам", рекла Ќе Маи. "Исти проблем".
  
  "Како она очекуЌе да побегне?" Кинимака Ќе размиш ао о томе.
  
  "Олга Ќе непобедива", уверавао их Ќе єорги. "И она никада не подбаци."
  
  "Ово Ќе одлично за ®у", рекла Ќе Алиша. "Можда бисте се вас двоЌе могли сакрити испод истог душека."
  
  Три аутомобила су Ќурила напред, остала возила су била углавном блокирана, а пешаци су били упозорени сталним завиЌа®ем полициЌских сирена. ДреЌк Ќе следио ХеЌденова упутства док Ќе ХеЌден седела залеп ена за екран преносиве сателитске навигациЌе.
  
  ДреЌк Ќе угледао дугачку право испред себе.
  
  "Остани са мном, Дал", рекао Ќе. "ГураЌ кучку у угао."
  
  Убрзао Ќе, држе"и се центра пута. Залутало возило Ќе заправо почело да се извлачи из споредне улице, али Ќе застало када Ќе возач видео да се потера приближава. ДреЌк Ќе спустио чеки", посматраЌу"и Олгу и Дала иза ®е. Мотори су заурлали и гуме су почеле да тут®е. Стаклени излози и пословне зграде б еснуле су као у магли. Пешаци су скакали на коловоз да фотографишу. ПолициЌски аутомобил се ук учио у потеру, вуку"и уз Олгу, тако да Ќе ДреЌк сада имао два аутомобила у погледу позади.
  
  "Три минута", рекао Ќе ХеЌден.
  
  "Људи, узмите оружЌе", рекла Ќе Алиша.
  
  "НадаЌмо се да руска кучка не"е тихо оти"и", рекла Ќе Кензи.
  
  єорги тешко прогута поред ДреЌка.
  
  Онда, напред, догодила се наЌчудниЌа и наЌстрашниЌа ствар. Ликови су истрчали на средину пута, пали на Ќедно колено и отворили ватру.
  
  Меци су пробили пред®и краЌ Цхалленгер-а, звекетали о метал и пробиЌали виЌке. Варнице су полетеле у ваздух. Драке Ќе возио ауто потпуно право.
  
  "Удри Ќебени шпил!" - Он Ќе викао.
  
  Више снимака. ПолициЌа Ќе искочила са тротоара да покуша да заустави нападаче. Цивили су се сагнули у заклон. СВАТ тим Ќе напустио заклон и потрчао са полициЌом, са оружЌем уперено, али ниЌе употреб ено због вероватно"е да "е погодити  уде са друге стране пута.
  
  ДреЌково ветробранско стакло Ќе експлодирало, гелери су му пали на Ќакну, рамена и на колена. Метак Ќе погодио наслон за главу само неколико центиметара десно од ®еговог уха. єоркширац Ќе сачекао Ќош две секунде, дозволио стрелцима да се поново поставе, а онда великом снагом одбио Челен¤ера.
  
  Остав аЌу"и Олгин Ф-150 на линиЌи ватре.
  
  Сама Ќе изврнула волан, погодила полицаЌца у десну страну, али су меци ипак погодили. Човек коЌи Ќе седео поред ®е одЌедном Ќе клонуо; црвена Ќе преплавила унутраш®ост аутомобила. єош Ќедан Рус Ќе мртав, а остао Ќе само Ќедан.
  
  Дал се изненада нашао на директноЌ линиЌи ватре.
  
  Али до тада су стрелци били фокусирани на пандуре и специЌалце коЌи су се приближавали, само двоЌица су се окренула и отворила ватру за покрива®е, спремаЌу"и се да побегну. ДреЌк Ќе видео како меци пробиЌаЌу гомилу, видео Ќе презир са коЌим су се ти  уди - вероватно Израелци - односили према цивилима.
  
  "До ђавола са свиме", рекао Ќе. "Ово се не"е толерисати."
  
  "ДреЌк!" Хаиден Ќе упозорио. "Два минута".
  
  Маи Ќе ухвати за раме. "Ово мора да се уради."
  
  ДреЌк Ќе нагазио папучицу гаса и прогутао тло између аутомобила и милитаната коЌи су бежали. єорги се нагнуо кроз Ќедан прозор, а Маи кроз други. НанишаваЌу"и оружЌе, испалили су по три хица дуж мртве праве улице, без шансе за друге жртве, и одбацили  уде коЌи су бежали.
  
  ДреЌк Ќе нагло скренуо, избегаваЌу"и ®ихова тела коЌа падаЌу.
  
  "Копиле."
  
  У ретровизору, полицаЌци су их привели. Онда су се Олга и Дал вратили, тркаЌу"и се колико су могли, Ќуре"и Ќедно друго средином пута. Олгин ауто био Ќе у крви, недостаЌало Ќе шофершаЌбно, полом ени су блатобрани, бокови и фарови, а гума Ќе отпала са Ќедне гуме. Али она Ќе ипак дошла, неумо ива, као ураган.
  
  "Деведесет секунди", прочитао Ќе ХеЌден наглас.
  
  "Где?" - Питао сам. упита Драке.
  
  Узвикнула Ќе адресу. "Скрените оштро десно, па лево и зграда Ќе тачно испред вас, блокира пут.
  
  "У другоЌ точки", убацила се Лорен. "Израелци су напустили битку. И трка."
  
  "Неовлаш"ено", рекао Ќе Кенси. "Као што сам мислио. Ово се никада не би догодило да Ќе наша влада била умешана."
  
  Дал ниЌе скидао поглед са пута. "Оно што долази од тебе ме изненађуЌе."
  
  "Не би требало да буде. Не кажем да не"е деловати, убиЌати и сакатити на страном тлу. ПриЌате ска териториЌа. Кажем да то не би урадили тако отворено."
  
  "Ах, то има више смисла."
  
  ДреЌк Ќе успорио, притиснувши кочницу, и скренуо урлаЌу"и Челен¤ер оштро удесно. Скоро стигавши до краЌ®ег ивич®ака, упалио Ќе мотор и чуо шкрипу гума у потрази за вучом. У послед®ем тренутку су ухватили и исп унули ш унак и помогли да се аутомобил гурне напред. Нада Ќе била да би Дал могао да гурне Олгиног дефанзивца док се она окретала, али Ќе Руски®а била превише паметна и непромиш ено Ќе пресекла угао и повела. Канта за сме"е Ќе одскочила високо иза ®е, ударивши у пред®у страну.
  
  "Тридесет секунди", рекао Ќе ХеЌден.
  
  Онда Ќе све отишло дођавола.
  
  
  ТРИДЕСЕТ ДРУГА ГЛАВА
  
  
  Олга Ќе ризиковала све, брзо се приближаваЌу"и прт ажнику Цхалленгер-а.
  
  ДреЌк Ќе видео како се лево скрета®е брзо приближава и припремио се да окрене ауто.
  
  У позадини ®еговог целог овог пута прога®ала га Ќе брига да Ќе послед®и преостали Швеђанин негде тамо. Али никада се ниЌе поЌавио.
  
  єош увек.
  
  ВоЌник Ќе искочио из продавнице, држе"и на нишану аутомат злокобног изгледа, крвавог лица искрив еног гримасом бола. Боловао Ќе, али Ќе остао на мисиЌи. єош Ќедан неовлаш"ени напад. єош Ќедна тре"а страна коЌа користи  уде из специЌалних снага.
  
  ДреЌк Ќе одмах реаговао. КоЌе су биле опциЌе? Чинило се као да би опасним помера®ем на леви бок, покушаваЌу"и да савршено уклопи Челен¤ер у нову уску улицу, могао да баци бекенда у нападачког Швеђанина. Ово Ќе била Ќедина игра и ниЌе узимала у обзир човеково поседова®е смртоносног оружЌа.
  
  Хаиден и Иорги су седели са друге стране аутомобила. Швеђанин Ќе изгледао као да "е попрскати цео ауто док Ќе клизио поред ®ега. Прст му се напео. ДреЌк се мучио са воланом, чврсто га држао, десном ногом Ќе притискао гас тачно одговараЌу"ом брзином.
  
  Швеђанин Ќе отворио ватру готово у отвор - неколико секунди пре него што Ќе реп аутомобила требало да га погоди.
  
  А онда Ќе цео свет полудео, преокренуо се, када Ќе Олга свом снагом ударила у лебде"и Челен¤ер. НиЌе ни мало успорила. Она Ќе ударила аутомобилом о бочну страну Додге-а, што Ќе изазвало окрета®е, зг®ечивши Швеђанина и пославши ®егово тело на пола пута. ДреЌк Ќе зграбио волан, не могавши да види право док се аутомобил окре"е; два окрета, затим Ќе ударила у висок ивич®ак и преврнула се.
  
  Срушио се на кров, и да е клизе"и и стружу"и по бетону док се ниЌе забио у пред®и део продавнице. Стакло Ќе пукло и киша Ќе почела да пада. ДреЌк се борио за равнотежу. АлисиЌа Ќе била запа®ена, єорги Ќе био запа®ен.
  
  Олга Ќе закочила и некако Ќе успела да нагло заустави Ф-150.
  
  ДреЌк Ќу Ќе видео у окренутом бочном огледалу. Прозори су били полом ени на све стране, али су пукотине биле премале да би се било ко лако провукао. Чуо Ќе како се Маи бори са сигурносним поЌасом и скида га. Знао Ќе да Ќе окретна, али ниЌе веровао да "е стати кроз зад®и прозор. Нису могли да се бране.
  
  Олга Ќе корачала према ®има, ®ене огромне руке и ноге су ЌоЌ радиле, лице ЌоЌ Ќе било тако пуно гнева да Ќе могао да запали цео свет. Крв ЌоЌ Ќе прекрила црте лица и текла са врата на прсте, капала на под. У ЌедноЌ руци Ќе држала митра ез, а у другоЌ ракетни бацач. ДреЌк Ќе видео резервни магацин стиснут између ®ених зуба и воЌно сечиво поред ®е.
  
  Сма®уЌу"и Ќаз, била Ќе немилосрдна. Приближава се смрти. Њене очи никада нису трептале. Из аута иза ®е излазила Ќе пара, а сада и ватра, лижу"и ®ену фигуру. ДреЌк Ќе тада видео плави б есак и схватио да Ќе стигао Мустанг. Видео Ќе Олгу како се цери. Видео Ќе како тим искаче из другог аутомобила у налету акциЌе.
  
  Олга се спустила на Ќедно колено, уперила ракетни бацач у ®ено огромно раме и нанишанила наопако окренутог Челен¤ера.
  
  Хо"е ли онда уништити биолошко оружЌе?
  
  Изгубила Ќе. Иза овог демонског лица нема рационалне мисли.
  
  Били су беспомо"ни. Жене на зад®ем седишту су се сада оживеле, ослобађаЌу"и се и покушаваЌу"и да нађу простор за маневриса®е. Нису видели шта долази, а ДреЌк им ниЌе рекао. Нису могли ништа да ураде поводом тога.
  
  Олга Ќе повукла обарач и ракета се упалила.
  
  ПриЌате и, породица, овако идемо...
  
  Торстен Дал се пробиЌао попут страшног овна; трче"и пуном брзином, свом снагом, налетео Ќе на Олгу с леђа. Бацач проЌектила Ќе оклизнуо, ®егова мунициЌа се скренула и испалила дуж друге пута®е. Сам Дахл Ќе, спашаваЌу"и ситуациЌу, сигурно доживео наЌЌачи шок у свом животу, пошто се Олга ниЌе померила.
  
  Швеђанин Ќе управо улетео главом у наЌЌачи зид од цигле на свету.
  
  Дал Ќе пао на леђа са слом еним носом и остао без свести.
  
  Олга Ќе махнула Лудом Швеђанину, Ќедва приметивши величанствени напад. Подигла се као нова планина, бацила ракетни бацач на зем у и Ќедном руком подигла митра ез, а крв Ќе Ќош цурила одоздо, прскаЌу"и по поду.
  
  ДреЌк Ќе све ово видео и окренуо се да избаци єоргиЌа, а затим и ХеЌдена. єош му се вртело у глави, али Ќе успео да ухвати АлисиЌин поглед.
  
  "Ми смо добро?" Знала Ќе да нешто ниЌе у реду.
  
  "Управо сам видео како Ќе Дал ударио Олгу свом снагом, одскочио назад без свести, а она Ќе Ќедва приметила.
  
  Алициа Ќе Ќедва дошла до даха. "єебати. єа".
  
  "А сада има митра ез."
  
  Хаиден Ќе ослобођен. Маи Ќе скочила за ®ом, пробиЌаЌу"и се кроз мали процеп. ДреЌк се окренуо уназад, посматраЌу"и огледало чак и док Ќе покушавао да се провуче кроз сопствене мале прозоре простора. Олга Ќе изЌедначила пишто , поново се нацерила, подигла слободну руку и извукла зуб из уста, бацивши га на зем у. У том тренутку су стигли и остали Далови саиграчи.
  
  А Ќедан од ®их Ќе био Мано Кинимака.
  
  ХаваЌац се, на прави начин, лансирао пуном брзином, ногу од зем е, раширених руку,  удски проЌектил коЌи Ќе разбио лопту миши"а и костиЌу. Ударао Ќе Олгу по раменима, тачно, бо е од Дала, и чврсто стиснуо. Олга Ќе затетурала напред шест стопа, а то Ќе само по себи било чудо.
  
  Кинимака се окренуо испред, окренувши се према Русу.
  
  Митра ез Ќе пао на под.
  
  Драке ЌоЌ Ќе прочитао са усана.
  
  "Требало би да клекнеш, мали човече."
  
  Кинимака Ќе замахнуо косом сена, чему Ќе Олга вешто избегала, брже него што Ќе ДреЌк могао да замисли. Тада Ќе ®ена песница ударила дубоко у Манове бубреге, због чега Ќе ХаваЌац одмах пао на колена и дахнуо.
  
  Кензи и Смит су стигли до места битке. ДреЌк ниЌе могао да се отресе осе"аЌа да то не"е бити дово но.
  
  Грчио се док му се месо ниЌе отргло од стомака, док му карлична кост ниЌе зашкрипала. Избио Ќе из аута и игнорисао свежу крв. СигнализираЌу"и свима осим ХеЌдену, почео Ќе шепаЌу"и да иде према бици док су се сирене огласиле око ®их, б ештава плава свЌетла испунила су му видно по е, а урлик  уди, полицаЌаца и воЌника испунио Ќе зрак.
  
  Ходао Ќе улицом, приближаваЌу"и се Олги. Руски®а Ќе игнорисала Смита док Ќу Ќе пуцао у стомак; ухватила Ќе Кензи за косу и бацила Ќе у страну. Смеђи чуперци су остали стегнути у Руски®иним рукама, а Кензи се, шокирана, преврнула и откотр ала низ Ќарак, ого евши своЌе месо. Олга Ќе затим ударила руком о Смитов зглоб, срушивши пишто  на зем у и натеравши воЌника да вришти.
  
  "Пуцаш на мене? Откину"у ти руку и задавити те крвавим краЌем."
  
  ДреЌк Ќе скупио снагу и ударио Ќе с леђа, задавши три ударца у бубреге и грудни кош. Употребио би пишто , али га Ќе изгубио у несре"и. Олга ниЌе ни приметила напад. Било Ќе као да удариш у дебло. Погледао Ќе око себе траже"и оружЌе, нешто што би му могло користити.
  
  Видео Ќе то.
  
  Дотрчала Ќе Маи, за ®ом АлисиЌа, а онда и єорги, бео као чаршав. ДреЌк Ќе подигао ракетни бацач, подигао га изнад главе и свом снагом оборио на Русова леђа.
  
  ОваЌ пут се преселила.
  
  Кинимака Ќе скочио у страну док се огромна планина срушила на Ќедно колено. Резервни магацин ЌоЌ Ќе испао из зуба. РПГ ЌоЌ Ќе пао са поЌаса. ДреЌк Ќе испустио оружЌе, тешко дишу"и.
  
  Олга Ќе устала, окренула се и насмешила се. "Гази"у те док не будеш сме"е на бетону."
  
  ДреЌк Ќе отетурао. Олгин ударац окрзнуо му Ќе бутину и послао експлозиЌу бола са Ќедног краЌа ®еговог тела на други. АлисиЌа Ќе ушла у воду, али Ќе бачена високо у ваздух и ударила се о Кензи. Кинимака Ќе устао пред ударцем главом коЌи га Ќе послао право у зад®ицу. Смит Ќе задао безброЌ удараца у тело, а затим три у грло и нос, због чега Ќе Олга праснула у смех.
  
  "Ох, хвала ти, душо, што си ми помогао да се отарасим слузи. єош Ќедна молим."
  
  Изложила Ќе своЌе лице Смитовом ударцу.
  
  Алициа Ќе помогла Кензи да устане. Пандури су Ќурили ка ®има. ДреЌк ниЌе могао а да не пожели да се држе пода е. Ово би могло постати крвопроли"е. Покушао Ќе да устане и успео Ќе на ЌедноЌ нози.
  
  Олга Ќе зграбила Смита за врат и бацила га у страну. Кинимака Ќе одмахнуо огромном главом, сада пред Олгиним ногама, и задао ЌоЌ пола туцета невероватних удараца у ®ена дебела бедра.
  
  Ударила Ќе Кинимаку песницом у главу и срушила га. Одбила Ќе ДреЌков следе"и напад и оборила га уназад, чак и када ЌоЌ Ќе крв слободно текла из ушиЌу, десног ока и безброЌ посекотина и модрица на ®еном челу. Отворила се рупа у ®еном стомаку где Ќу Ќе Смит упуцао, а ДреЌк се запитао да ли би то могао бити начин да Ќе заустави.
  
  МеЌ Ќе привукао Олгину паж®у. "ПогледаЌ ме", рекла Ќе. "ПогледаЌ ме. Никада нисам био поражен."
  
  Израз интересова®а прешао Ќе крвави рудник. "Али ти си само Ќедна од моЌих зноЌних жлезда. єеси ли ти Супергирл? Вондер Воман? Сцарлетт єоханссен?
  
  "єа сам Маи Китано."
  
  Олга Ќе неспретно кренула напред, гурнувши Смита и АлисиЌу коЌа се приближавала у страну. Маи Ќе чучнула. Олга Ќе скочила. Маи Ќе плесала далеко, далеко, а онда показала на Олгино десно раме.
  
  "И док сам те Ќа ометао, моЌ приЌате  Иорги "е те уништити."
  
  Олга се задив уЌу"е брзо окренула. "Шта..."
  
  Иорги Ќе привезао ракетни бацач за рамена, уверио се да Ќе послед®а граната правилно постав ена, а затим Ќе пуцао директно у Олгино тело.
  
  Драке се сагнуо.
  
  
  ТРИДЕСЕТ ТРЕ"А ГЛАВА
  
  
  Тим СПЕАР Ќе касниЌе нестао. Након што су предали биолошко оружЌе, одведени су са места злочина и одведени кроз срце неприродно мирног града у Ќедну од наЌбезбедниЌих ку"а ФБИ на селу. Био Ќе то ранч, нужно мали из безбедносних разлога, али ипак ранч, са своЌом ку"ом, шталом и коралима. Задржали су ко®е да би продали илузиЌу и ранча да их обуче, али Ќе такође радио за федералце.
  
  Тим Ќе био невероватно сре"ан што Ќе стигао у сигурну ку"у, а Ќош сре"ниЌи што се поделио и затворио врата различитих соба. За човека су били пребиЌени, исцрп ени, претучени, у модрицама, крварили.
  
  Крв их Ќе све натопила, модрице и длакавост такође. Они коЌи нису губили свест пожелели су да су то учинили; а они коЌи су то учинили жалили су се што нису могли помо"и. ДреЌк и Алиша су ушли у своЌу собу, свукли се и кренули право под туш. Млаз топле воде помогао Ќе да се спере више од крви. ДреЌк Ќе помогао АлишиЌи, а Алиша Ќе помогла ДреЌку на местима где су им руке биле превише модрице да би помогле.
  
  Тим ниЌе био слом ен, али су били мало преоптере"ени.
  
  "Увек постоЌи неко", дахтао Ќе ДреЌк док га Ќе вода ударила у пуноЌ снази, "ко може да те обори с ногу.
  
  "Знам". АлисиЌа Ќе сипала шаке течног сапуна у длан. "єесте ли видели Дала како се одбиЌа од ®е?"
  
  ДреЌк Ќе почео да каш е. "О, не, молим те. Не засмеЌаваЌ ме. Молимо вас".
  
  ДреЌку ниЌе било чудно што Ќе могао да пронађе хумор тако брзо након онога чему Ќе управо био сведок. ОваЌ човек Ќе био воЌник обучен да се носи са траумом и болом у срцу, смр"у и наси ем; то Ќе радио ве"ину свог живота, али су се воЌници другачиЌе сналазили. єедан од таквих начина био Ќе одржава®е другарства са своЌим колегама; други су увек морали да гледаЌу на светлу страну ствари.
  
  Када Ќе то могу"е. Било Ќе ситуациЌа коЌе су чак и воЌника бациле на колена.
  
  Сада се АлисиЌа, изрезана од истог платна, сетила КинимакиЌеве борбе са огромном Олгом. "Проклетство, било Ќе као Годзилина беба против Годзиле. Крвави Мано Ќе био више шокиран него ра®ен."
  
  "Он сигурно може да прими ударац главом." Драке се нацерио.
  
  "Не!" Алициа се насмеЌала и они су неко време уживали заЌедно, желе"и да се отарасе бола.
  
  КасниЌе Ќе ДреЌк изашао под тушем, бацио чаршав и вратио се у спава"у собу. Обузео га Ќе осе"аЌ нестварности. Пре сат времена били су у самом центру пакла, уро®ени у Ќедну од наЌтежих и наЌкрвавиЌих битака у свом животу, а сада су се умивали на ранчу у Тексасу, окружени стражарима.
  
  Шта Ќе следе"е?
  
  Па, позитивна страна Ќе била та што су победили у три од четири кардинална правца. И три од четири ко®аника. Ред Ќе сакрио четири оружЌа, тако да Ќе према ДреЌковом, додуше, помало недоследном, неЌасном и потпуно неизвесном броЌа®у, остало само Ќедно. НасмеЌао се сам себи.
  
  Проклетство, надам се да сам добро схватио.
  
  Иза ®ега су се чули кораци и он се окренуо.
  
  Алициа Ќе стаЌала тамо, потпуно гола и блистала од воде из туша, а коса ЌоЌ се залепила за натучено раме. ДреЌк Ќе зурио и заборавио на задатак.
  
  "Проклетство", рекао Ќе. "Дакле, има тренутака када Ќе добро видети вас двоЌе.
  
  Пришла Ќе и скинула му пешкир. "Мислите ли да имамо времена?"
  
  "Не брини", рекао Ќе са осмехом у гласу. "Не треба много времена".
  
  
  * * *
  
  
  КасниЌе, након што су открили и покушали да избегну модрице на своЌим телима, ДреЌк и Алиша су обукли свежу оде"у и сишли у огромну кухи®у. ДреЌк ниЌе био сигуран зашто су изабрали кухи®у; изгледало Ќе као природно место сусрета. Коси зраци залазе"ег сунца продирали су кроз панорамске прозоре, даЌу"и златну ниЌансу дрвеном поду и кухи®ским елементима. Соба Ќе била топла и мирисала Ќе на свеже испечен хлеб. ДреЌк Ќе сео на барску столицу и опустио се.
  
  "Могао бих да проведем месец дана овде."
  
  "єош Ќедан Ќахач", рекла Ќе Алиша. "А онда "емо да направимо паузу?"
  
  "Можемо ли ово да урадимо? Мислим, не звучи као краЌ речи "одмори се,  убави."
  
  "Па, Ќош увек морамо да одговоримо Кроуу", слегнула Ќе раменима, "о Перуу. И Смит може имати проблема. Не треба да идемо у мисиЌу када Ќе члан наше породице у нево и."
  
  Драке климну главом. "Да, слажем се. А ту Ќе и СЕАЛ тим 7."
  
  "єедног дана", уздахнула Ќе Алиша, седаЌу"и на смуђ поред ®ега, "наш празник "е до"и.
  
  "ХеЌ, види шта Ќе мачка донела!" - викнуо Ќе ДреЌк када Ќе угледао Дала.
  
  Швеђанин Ќе паж иво прошао кроз врата. "Сра®е, покушавам да ходам, али све ми Ќе дупло пред очима."
  
  "Мислите ли да Ќе хода®е тешко?" ДреЌк Ќе рекао. "Хо"еш ли да покушаш да повалиш?"
  
  Дал Ќе опипавао пут до барске столице. "Нека ми неко донесе пи"е."
  
  Алициа Ќе гурнула флашу воде према ®ему. "Идем по Ќош мало."
  
  ДреЌк Ќе забринуто погледао свог приЌате а. "Хо"еш ли морати да сачекаш до краЌа, друже?"
  
  "Истини за во у, сваким минутом постаЌе све бо е.
  
  "Ох, Ќер се се"ам како си седео током свађе са Олгом.
  
  "ОдЌеби, Драке. Никада не желим да се сетим овога."
  
  Драке се насмеЌао. "Као да "емо ти икада дозволити да заборавиш на ово."
  
  Остатак екипе Ќе стигао мало по мало, а двадесет минута касниЌе сви су седели за шанком, пили кафу и воду, во"е и траке сланине, и више рана него што су могли да изброЌе. Кинимака ниЌе гледао ни у кога, а Смит ниЌе могао ништа да држи у десноЌ руци. Иорги Ќе био неизмерно депресиван. Кенси ниЌе могла да престане да се жали. Чинило се да су само МеЌ, Лорен и ХеЌден били они сами.
  
  "Знаш", рекао Ќе ХеЌден. "Сре"ан сам што смо сви заЌедно прошли кроз ово. Могло Ќе бити много горе. Атропин Ќе урадио своЌ посао. Има ли накнадних ефеката, момци?"
  
  єорги, Смит и Кензи су трепнули. Кенси Ќе говорила за све ®их. "Мислим да Ќе Олга надмашила последице.
  
  ХеЌден се осмехну. "У реду, Ќер Ќош нисмо готови. Они тимови коЌи нису посетили Форт Сил и Далас тражили су послед®и траг. На сре"у, вашингтонски истраживачки центар и НСА су били у могу"ности да прате главне играче.
  
  "САС?" - предложио Ќе ДреЌк.
  
  "Па, Британци, да. Прати"е их Кина и све што Ќе остало од Француске...
  
  "СЕАЛ тим 7?" - питао Ќе Дал.
  
  "Непознато, неприЌав ено и неовлаш"ено", рекао Ќе ХеЌден. "Према Кроуу."
  
  "ПостоЌе више структуре од министра одбране", рекао Ќе Кинимака.
  
  "Председник Кобурн нас не би окачио да се сушимо", протестовао Ќе ДреЌк. "Морам да веруЌем да он не зна ништа о печатима.
  
  "Слажем се", рекао Ќе ХеЌден. "И док се слажем са Маном да постоЌе би"а виших од Врана, има много подмуклиЌих. Она врста коЌа вам наиђе постранце, из ведра неба, и остав а вам мали избор. Морам да веруЌем да се дешава више него што знамо."
  
  "Ово не помаже нашем проблему." Смит се насмеЌао и борио се да подигне чашу млека.
  
  "єел тако". ХеЌден Ќе узела шаку во"а и раскомотила се. "Дакле, хаЌде да се фокусирамо на оконча®е ове лоше маЌке и идемо ку"и. И да е смо наЌве"и тим и наЌбо и. Чак и сада, Британци су добили само Ќеднодневну предност. Кинези такође. Сада су се, чини се, од свих осталих само Французи оживели. Послали су Ќош Ќедан тим од три особе да контактираЌу Ќедини преостали оригинал."
  
  "Исто Ќе и у борби снага за специЌалне операциЌе", рекао Ќе Дал. "Ми смо на врху."
  
  "Да, али мало Ќе вероватно да "е ово бити релевантно. И лажи. НиЌе да смо руку под руку или заЌедно у пусти®и."
  
  "То Ќе груба, непредвидива битка", рекао Ќе Дал. "Ово Ќе онолико колико Ќе реално."
  
  ХеЌден Ќе климнуо главом и онда брзо наставио. "ХаЌде да сумирамо текст Наредбе. "На четири угла Зем е нашли смо Четири ко®аника и изложили им план за Ред Послед®ег Суда. Они коЌи преживе Суд®и крсташки рат и ®егове последице "е с правом владати. Ако ово читате, изгубили смо се, па читаЌте и пратите са опрезом. Наше послед®е године протекле су у склапа®у послед®а четири оружЌа светских револуциЌа: рата, осваЌа®а, глади и смрти. УЌеди®ени, уништи"е све владе и отворити нову буду"ност. Бити спреман. Нађи их. ПутуЌте на четири угла Зем е. Пронађите места за одмор Оца стратегиЌе, а затим и Кхагана; наЌгори ИндиЌанац коЌи Ќе икада живео, а затим и Бич БожиЌа. Али ниЌе све како изгледа. Посетили смо Кхаган 1960. године, пет година након завршетка, став аЌу"и Цонкуест у ®егов ковчег. Пронашли смо Бич коЌи чува истински Послед®и суд. А Ќедина шифра за убиЌа®е Ќе када су се поЌавили Ко®аници. На Очевим костима нема идентификационих знакова. ИндиЌанац Ќе окружен оружЌем. Поредак послед®ег суда сада живи кроз вас и влада"е заувек."
  
  Завршила Ќе и отпила гут аЌ.
  
  "Све Ќе у реду? Мислим да сада има више смисла. Ред Ќе мртав, давно нестао, али Ќош увек постоЌи мали елемент ®их у овоме. Можда кртица. єедно. Можда нешто друго. Али дово но Ќе добро да хакуЌе лабораториЌу у Даласу, и дово но добро да уништи читаву гомилу специЌалних снага, тако да не можемо да га потценимо."
  
  Застала Ќе док Ќе ДреЌк махнуо. "Да?"
  
  "Знаш ли где му Ќе наЌбо е да буде?" - упитао. "Унутар труста мозгова у Вашингтону. Или ради за НСА."
  
  ХеЌденове очи су се рашириле. "Проклетство, то Ќе стварно добра поента. Пустите ме да размислим о томе." Сипала Ќе црну кафу из стакленог бокала.
  
  "Време лети, приЌате и моЌи", рекла Ќе Маи.
  
  "Да, са тобом сам". ХеЌден Ќе напунио уста. "Онда хаЌде да анализирамо текст: послед®и кутак зем е Ќе Европа. Морамо прона"и гроб Бича БожиЌег, коЌи Ќе Ко®аник Смрти и чува истински Послед®и суд. НаЌгори од свих. И да ли Ќе постоЌала шифра за убиство када су се Ко®аници поЌавили? Ово Ќош не разумем, извини."
  
  "Претпостав ам да Ќе тхинк танк то радио неко време?" рекао Ќе Иорги.
  
  Сада Ќе Лорен, коЌа Ќе била насло®ена на огроман фрижидер, проговорила. "Наравно да Ќесте. Древном вођи су Рим ани против коЌих се борио и убиЌао своЌевремено дали сум®иву титулу 'Бижеви Бога'. Он Ќе вероватно био наЌуспешниЌи од варварских владара и напао Ќе источно и западно Римско царство када Ќе живео око 406-453. Ќе био наЌстрашниЌи неприЌате  Рима и Ќедном Ќе цитиран: "Тамо где сам прошао, трава више никада не"е расти.
  
  "єош Ќедан прослав ени древни масовни убица", рекао Ќе Дал.
  
  "Атила Хун", рекла Ќе Лорен, "убио Ќе свог брата 434. да би постао Ќедини владар Хуна. Познат по свом жестоком погледу, Атила Ќе био познат по томе што често превр"е очима, "као да ужива у терору коЌи Ќе инспирисао", каже историчар Едвард Гибон. Такође Ќе наводно тврдио да рукуЌе правим мачем Марса, римског бога рата. могу замислити страх коЌи би ово улило на римско боЌно по е."
  
  "Успели смо", рекао Ќе ДреЌк. "Атила Ќе био лош или добар дечко, у зависности од тога на коЌоЌ сте страни. И ко Ќе писао историЌске к®иге. Како и где Ќе умро?
  
  "Неколико супротстав ених извештаЌа описуЌе како Ќе умро. Од крваре®а из носа до ножа у рукама ®егове нове жене. Када су пронашли ®егово тело, мушкарци су, по обичаЌу Хуна, чупали косу са ®ихових глава и наносили им дубоке, одвратне ране на лицу. Причало се да Ќе Атила, као тако страшни неприЌате , примио поруку од богова о своЌоЌ смрти као фантастично изненађе®е. Благослови. Његово тело било Ќе положено у центру огромне равнице, унутар свиленог шатора, да би га сви видели и дивили. НаЌбо и ко®аници племена су Ќахали около и причали приче о ®еговим великим подвизима око логорских ватри. Била Ќе то велика смрт. Да е се каже да Ќе одржана прослава над ®еговим гробом. Лорен Ќе наставила да понав а релевантне тачке коЌе ЌоЌ Ќе полицаЌац шапнуо на уво. НиЌе имало смисла инсталирати звучник.
  
  "Запечатили су му гробове златом, сребром и гвожђем, Ќер Ќе имао три. И веровали су да ова три материЌала пристаЌу наЌве"ем од свих кра ева. Наравно, додато Ќе оружЌе, богатство и ретки драгу и. И, изгледа, и по обичаЌу, побили су све оне коЌи су радили на ®еговом гробу, да би се ®егова локациЌа чувала у таЌности.
  
  Алициа се осврнула на оне коЌи су седели за столом. "єедан од вас "е умрети", рекла Ќе. "Не тражи од мене да те сахраним. Никаква шанса."
  
  "Би"ете и тужни и одушев ени када чуЌете да Ќе Атилина гробница Ќедно од наЌве"их изгуб ених гробница у историЌи. Наравно, од неких других - давно изгуб еног тела кра а Ричарда ИИИ откривеног испод паркинга у Лестеру пре неколико година - веруЌемо да се Ќош увек могу прона"и. Можда Клеопатра? Сир Францис Драке? Моцарт? У сваком случаЌу, што се Атиле тиче, веруЌе се да су хунски инже®ери преусмерили реку Тису дово но дуго да исуши главно корито. Атила Ќе тамо сахра®ен у свом величанственом, непроце®ивом троструком ковчегу. Тиса Ќе тада пуштена, скриваЌу"и Атилу заувек.
  
  У том тренутку зачули су звук хеликоптера коЌи се приближавао. ХеЌден Ќе погледао по соби.
  
  "Надам се да сте спремни за Ќош Ќедну битку, момци и девоЌке, Ќер ово Ќе далеко од краЌа.
  
  ДреЌк Ќе истегнуо своЌе болне миши"е. Дал Ќе покушао да држи главу на раменима. Кенси се тргнула када Ќе додирнула огреботину на леђима.
  
  "Да будемо поштени", рекао Ќе ДреЌк. "єош ми Ќе било досадно овде."
  
  ХеЌден се осмехну. Дал Ќе климнуо главом колико Ќе могао. МеЌ Ќе ве" била на ногама. Лорен Ќе кренула ка вратима.
  
  "ХаЌде", рекла Ќе. "Они "е нас више обавестити успут."
  
  "Европа?" упитао Ќе Иорги.
  
  "Да. И за послед®ег ко®аника смрти."
  
  Алициа Ќе скочила са барске столице. "Одличан полетни разговор", рекла Ќе саркастично. "С обзиром на вас, звучи тако узбуд иво да чак и моЌи ножни прсти почи®у да трну.
  
  
  ТРИДЕСЕТ ЧЕТВРТА ГЛАВА
  
  
  єош Ќедан лет, Ќош Ќедна борба на хоризонту. ДреЌк се сместио у удобну столицу и слушао како Лорен износи пресуде и зак учке Дистрикта КолумбиЌа у случаЌу Атила Хун. Тим Ќе седео у разним положаЌима, узимаЌу"и шта Ќе могао и покушаваЌу"и да игнорише бол од недавно названог "Инцидент са Олгом".
  
  "Атилин гроб Ќе изгуб ен за историЌу", зак учила Ќе Лорен. "Никада ниЌе пронађено, иако Ќе било неколико лажних откри"а. Дакле," застала Ќе, слушаЌу"и, "да ли сте чули за гравитациону аномалиЌу?"
  
  Дал се осврнуо. "ОваЌ термин има неколико значе®а."
  
  "Па, то Ќе наша поента. Недавно су научници открили огромну и мистериозну аномалиЌу закопану испод поларног леденог покривача. Знао си то? Огромне Ќе величине - 151 ми у у пречнику и скоро хи аду метара дубине. Откривена од НАСА сателита, то Ќе била гравитациона аномалиЌа Ќер су промене у ®еговом окруже®у указивале на присуство огромног обЌекта коЌи се налази у кратеру. Сада, на страну див е теориЌе, оваЌ обЌекат Ќе гравитациона аномалиЌа. Постав ен Ќе погрешно, не кре"е се као све остало око ®ега, па га може открити мо"ни радар.
  
  "Говорите о радару коЌи продире у зем у", рекао Ќе Дал. "МоЌ стари специЌалитет."
  
  ДреЌкове очи су се рашириле. "Сигуран си? Мислио сам да Ќе то мушки стриптиз на девоЌачким забавама. Звали су те Викинг коЌи плеше."
  
  Дахл га Ќе уморио. "Заустави то".
  
  Алициа се нагнула према мени. "Изгледа да Ќе мрзово ан", театрално Ќе прошапутала.
  
  "Одскака®е од старе даме коЌа ништа не слути, то "е вам учинити.
  
  ИзненађуЌу"е, Смит Ќе имао сузе у очима. "Морам да кажем", дахтао Ќе, "никада нисам видео да неко тако снажно одскаче од некога без трамполина." Сакрио Ќе лице, покушаваЌу"и да се смири.
  
  Кинимака га потапша по рамену. "єеси ли добро, брате? Никад те раниЌе нисам видео да се смеЌеш, човече. Ово Ќе чудно".
  
  Лорен Ќе интервенисала, спасаваЌу"и Швеђанина од више задиркива®а. "ГПР, али у интензивним размерама. Мислим, постоЌи Ќедна чудна ствар на Гоогле мапама коЌа се зове Антарктик. Ово можете видети са свог лаптопа. Али прона"и нешто тако мало као Атилина гробница? Па, то ук учуЌе кориш"е®е машина и софтвера коЌе НАСА Ќош ниЌе ни признала да поседуЌе."
  
  "Да ли користе сателит?" упитао Ќе Иорги.
  
  "О да, све цоол нациЌе имаЌу ово."
  
  "Ук учуЌу"и Кину, Велику БританиЌу и Француску." ДреЌк Ќе указао на ®ихову листу противника.
  
  "Сигурно. Кинези би из свемира могли да идентификуЌу особу коЌа седи у свом аутомобилу, провере интернет саЌтове коЌе прегледава и класификуЌу садржаЌ сендвича коЌи Ќеде. Сваки човек. Скоро било где."
  
  "Само мушкарци?" упитала Ќе Кензи. "Или и жене?"
  
  Лорен се нацерила и прошапутала: "Имам човека у уху коЌи ми то преноси. Звучи мало младо, као да Ќош ниЌе открио жене."
  
  ДреЌк Ќе слушао како хеликоптер пресеца небо између Америке и Европе, тре"ег и четвртог краЌа зем е.
  
  "У реду, па, у сваком случаЌу..." намигнула Ќе Лорен. "Ако саберемо мало познату Пискарину географиЌу, Ќедан текст каже да се Атилина чувена палата налазила између Дунава и Тисе, у карпатским брдима, на равницама гор®е Угарске и суседног Зазберина. Много неЌасниЌи одломак каже да Ќе Атилина гробница била преко пута ®егове палате."
  
  "Али закопан испод реке", рекла Ќе Маи.
  
  "Да, Тиса пресеца Мађарску са севера на Ќуг, Ќер Ќе велика притока самог Дунава. Пут реке "е помо"и нашим научницима. Надамо се да "е ®ихово истражива®е кориш"е®ем геофизичке технологиЌе комбиновати сателит, магнет, МАГ и радар коЌи продире у зем у. Магнетна истражива®а су допу®ена ГПР профилима за одабране аномалиЌе. Такође кажу да могу да виде да ли Ќе река икада била преусмерена." Она слегне раменима. "Говоримо о хи адама и хи адама слика коЌе рачунар мора да погледа и онда донесе одлуку."
  
  "Добро, добро, идемо у Мађарску." Алициа Ќе глумила главобо у. "Само реци."
  
  Тим Ќе залегао, питаЌу"и се како су ®ихове агресивне колеге.
  
  
  * * *
  
  
  Мађарска, Дунав и Тиса но"у су изгледали црни као и остатак Европе, али ДреЌк Ќе знао да Ќе сада овде много турбулентниЌе. Тамо Ќе лежао наЌмо"ниЌи од Четири ко®аника - Смрт - и они коЌи су га пронашли могли би одредити буду"ност света.
  
  Тим Ќе слетео, поново полетео, поново слетео, а затим ускочио у огроман комби без рефлексиЌе да заврши послед®у деоницу свог путова®а. Калкулатори Ќош ништа нису схватили, површине су и да е биле велике, а ци  мали, да не споми®емо старе и потенциЌално деградиране. Било би лепо схватити како Ќе Ред деловао независно, али ®ихова изненадна убиства пре много децениЌа зауставила су свако повлаче®е.
  
  Поставили су логор на равницама, поставили страже напо у и настанили се унутра. Дувао Ќе Ќак ветар, лепршаЌу"и шаторе; надреална стварност свега што су урадили протеклих дана Ќош увек Ќе покушавала да уђе.
  
  Да ли смо заиста овде, камповали на пола мађарског брда? Драке Ќе размиш ао о томе. Или нас Олга Ќош туче?
  
  Цветно платно шатора говорило Ќе истину, као и фигура коЌа се увиЌа поред ®ега. Алициа, умотана у вре"у за спава®е и само ЌоЌ се виде очи.
  
  "єе ли хладно,  убави?"
  
  "Да, дођи овамо и загреЌ ме."
  
  "Молим вас", рекао Ќе Дал негде Ќужно од ДреЌкових стопа, "не данас.
  
  "Слажем се", рекао Ќе Кензи са истока. "Реци кучки да те боли глава или тако нешто. Ко зна где Ќе била? БроЌ болести и тако да е и тако да е."
  
  "Дакле, нема говора о четворци?"
  
  "єесте", додала Ќе Маи, коЌа Ќе стаЌала на улазу у шатор. "Поготово што нас Ќе петоро.
  
  "Луда, заборавио сам да си овде, Сприте. єош не могу да веруЌем да су нас све затворили у Ќедан проклети шатор".
  
  "єа, на пример, више волим да спавам на равницама", рекао Ќе Дал устаЌу"и. "Онда "у можда спавати."
  
  ДреЌк Ќе посматрао Швеђанина како иде ка излазу, претпостав аЌу"и да "е искористити прилику да позове Џоану. Њихова веза Ќе остала у ваздуху, али "е ускоро до"и дан када "е неко донети траЌну одлуку.
  
  Дошла Ќе зора, а струч®аци из Вашингтона су предложили пола туцета локациЌа. Тим се раздвоЌио и почео да копа, избацуЌу"и из главе и срца величанствене пределе: светлуцаву плаву змиЌу Тисе, понекад широку, понекад чудно уска на местима, травната брда Карпата, бескраЌно ведро небо. Хладан поветарац коЌи Ќе дувао широким просторима био Ќе добродошао, ублажаваЌу"и умор и умируЌу"и модрице. ДреЌк и остали су се стално питали где су им неприЌате и. Британци, Кинези и Французи. Где? Преко наЌближег брда? Нико никада ниЌе видео ни наЌма®и наговештаЌ надзора. Као да су остали тимови одустали.
  
  "НиЌе ваш просечан лов на реликвиЌе", рекао Ќе ДреЌк Ќедном. "єедва да знам где "у следе"е завршити."
  
  "Слажем се", рекао Ќе Дал. "У Ќедном тренутку се сви боримо, а у следе"ем Ќе све лако. А ипак Ќе могло бити горе."
  
  Први дан Ќе брзо пролетео, па други. Ништа нису нашли. Почела Ќе киша, а онда и заслеп уЌу"е сунце. Тим се сме®ивао да се одмара, а затим Ќе дозволио неколицини наЌамних радника да их мало растерете. Мушкарци и жене коЌи нису говорили енглески били су постав ени из оближ®ег села. єедног дана, Алиша Ќе открила рупу у зем и, вероватно стари тунел, али Ќе ®ено узбуђе®е брзо избледело када Ќе ®ена потрага доспела у "орсокак.
  
  "Нема користи", рекла Ќе. "Могли бисмо бити метар уда ени од ®ега, а да га Ќош увек не пронађемо.
  
  "Како мислите да Ќе ово прошло незапажено свих ових година?"
  
  Дал Ќе наставио да се чеше по глави, сигуран да нешто нису разумели. "На врху ми Ќе Ќезика", поновио Ќе више пута.
  
  ДреЌк ниЌе могао да помогне себи. "Мислиш на Олгу, зар не? Било Ќе то врло кратко искуство, друже."
  
  Дал Ќе зарежао, Ќош увек скенираЌу"и.
  
  єош Ќедна но" и Ќош неколико сати у шатору. НаЌнапетиЌе од ових вечери било Ќе када Ќе ДреЌк почео да прича о ВебовоЌ изЌави, ®еговом наслеђу и ®еговом таЌном трезору информациЌа.
  
  "Морамо да се фокусирамо на то следе"и пут. ТаЌне коЌе Ќе прикупио могле би бити поражаваЌу"е. Запа®уЌу"е".
  
  "За кога?" Дахл Ќе рекао. "Они против нас нису били тако лоши."
  
  "Осим Ќедног коЌи Ќош не знамо", рекла Ќе Маи.
  
  "Проклетство, стварно? Заборавио сам. КоЌи Ќе?"
  
  єапанка Ќе снизила глас и проговорила тихо. "єедан од вас умире."
  
  Дуг, болан тренутак владала Ќе тишина.
  
  Алициа га Ќе сломила. "Морам се сложити са ДреЌком. Ово се не односи само на нас. Веб Ќе био специЌалиста за ухође®е и мега богати серо®а. Мора да Ќе имао пр авштину на свима."
  
  Лажна узбуна навела их Ќе да изЌуре из шатора, павши у зем у и блато, међу рушевине и песак древног гроб а. На ®ихову дубоку иритациЌу, испоставило се да не припада Атили. Барем не колико су они могли да кажу.
  
  КасниЌе су се у шатору вратили своЌим мислима.
  
  "Има толико тога за решава®е", рекао Ќе ХеЌден. "Можда би нас ова потрага за Вебовим скровиштем и оним што накнадно откриЌемо могла заштитити од онога што би могло до"и.
  
  "єошуина смрт у Перуу? Наша непослушност? Упитан суд и неизвесна узица? Морамо некоме да одговарамо. єедно прозива®е са коЌим се можете изву"и. Али три? Четири? Наши рачуни су у минусу,  уди, и не мислим на превелику потрош®у."
  
  "Дакле, СЕАЛ тим 7?" - питао Ќе Дал.
  
  "Можда", промрм а ХеЌден. "Ко зна? Али ако нас нападну са предрасудама, кунем се Богом да "у узвратити упоредном снагом. И тако "е бити са свима вама. То Ќе наређе®е".
  
  Дошао Ќе Ќош Ќедан дан и лов се наставио. Киша Ќе омела ®ихове напоре. Вашингтонски истраживачки центар вратио се са Ќош седам локациЌа за укупно двадесет три. Ве"ина ®их ниЌе дала ништа осим празних простора или старих теме а, зграда коЌе су давно нестале, скелета претворених у крпе. Прошао Ќе ве"и део Ќош Ќедног дана и морал тима СПЕАР Ќе почео да опада.
  
  "Да ли смо уопште на правом месту?" упитала Ќе Кензи. "Мислим на Мађарску. Насупрот Атилине палате. Пре колико времена Ќе ова особа рођена? Пре хи аду шест стотина година, зар не? Шта Ќе ово? Четрнаест векова пре Ђеронима. Можда Ќе Атила погрешна 'пошаст'. Претпостав ам да Ќе Католичка црква многе означила."
  
  "Проналазимо широк спектар аномалиЌа", рекао Ќе Кинимака. "Толико их Ќе, а ниЌедна ниЌе тачна.
  
  Дал Ќе зурио у ®ега. "Потребан нам Ќе начин да сузимо нашу претрагу."
  
  Лорен, коЌа Ќе увек била ук учена у тхинк танк, погледала Ќе на другу страну. "Да, кажу. Да."
  
  Ветар Ќе нежно развеЌао Швеђанину косу, али Ќе ®егово лице остало равнодушно. "Немам ништа".
  
  "Можда би требало Ќош Ќедном да погледамо Атилу?" МеЌ Ќе предложила. "Има ли нешто у ®еговоЌ биографиЌи?"
  
  Лорен Ќе рекла вашингтонскоЌ банди да се побрине за то. Тим се одмарао, спавао, тражио грешке и ниЌе их пронашао и учествовао у Ќош две лажне узбуне.
  
  Коначно, ДреЌк Ќе окупио тим. "Мислим да "емо ово морати назвати неуспехом,  уди. Ред каже да су га пронашли, вероватно ¸ али ако ми не можемо, не"е мо"и ни друге зем е. Можда би четвртог ко®аника било бо е оставити тамо где Ќе и сахра®ен. Ако Ќе Ќош увек тамо."
  
  "Можда Ќе гроб оп ачкан", рекла Ќе ХеЌден, шире"и руке, "убрзо након сахране. Али тада би, наравно, мошти биле откривене. Цлотх. Мач. Гемс. Друга тела."
  
  "Тешко Ќе оставити тако мо"но оружЌе тамо", рекла Ќе Кензи са празним изразом лица. "Знам да моЌа влада не би. Никада не би престали да траже."
  
  ДреЌк климну у знак слага®а. "Тачно, али несум®иво се спремаЌу друге кризе. Не можемо да останемо овде заувек."
  
  "Исто су рекли у Перуу", рекао Ќе Смит.
  
  ДреЌк климну главом Лорен. "ИмаЌу ли они нешто за нас?"
  
  "Не Ќош, са изузетком осам других потенциЌалних локациЌа. ИндикациЌе су и да е исте. Ништа тешко."
  
  "Али зар ово не може бити управо оно што тражимо?" рече Дахл врло тихо.
  
  ХеЌден Ќе уздахнуо. "Мислим да "у можда морати да позовем ову особу и ступим у контакт са секретаром. Ми смо бо и..."
  
  "Будите опрезни", упозорила Ќе Алиша. "Можда Ќе ово сигнал коЌи фоке чекаЌу."
  
  ХеЌден Ќе у"утао, а у очима му се поЌавила несигурност.
  
  Дахл Ќе коначно привукао ®ихову паж®у. "Радар коЌи продире у зем у", рекао Ќе. "Тражи аномалиЌе, гравитационе, магнетне или било шта друго. Наравно, он налази ужасно много, пошто Ќе ово веома стара планета. Али можемо сузити нашу претрагу. Ми Можемо. О, дођавола, како можемо бити такве будале?"
  
  ДреЌк Ќе поделио Алишин забринут поглед. "єеси ли добро, друже? єош увек не осе"аш последице те Олге коЌу си покушао да киднапуЌеш, зар не?"
  
  "Добро сам. Савршен сам као и увек. СлушаЌ - се"аш се оних идиота коЌи су пронашли гробнице богова?
  
  ДреЌково лице Ќе сада постало озби но. "Били смо то ми, Торстен. Па, ве"ина нас."
  
  "єа то знам. Пронашли смо кости Одина, као и Тора, Зевса и ЛокиЌа." Направио Ќе паузу. "Афродита, Марс и Ќош много тога. Па, од чега Ќе било ®ихово оружЌе и оклоп? Неки од ®ихових драгу а?"
  
  "Непозната супстанца коЌа нам Ќе касниЌе помогла у Ќош ЌедноЌ мисиЌи", рекао Ќе ДреЌк.
  
  "Да." Дахл ниЌе могао да престане да се цери. "ЧиЌи Ќе мач закопан са Атилом?"
  
  Лаурен Ќе скочила на то. "Марс!" - узвикнула Ќе. "Римски бог рата пробио Ќе Атилу своЌим мачем кроз Ските. Звали су га Мач Светог рата. Али ако Ќе заиста дошло из Марсове руке..."
  
  "Можете да реконфигуришете радар коЌи продире у зем у да бисте тражили таЌ одређени елемент", рекао Ќе Дал. "И само оваЌ невероватно редак елемент."
  
  "И бум!" ДреЌк му климну главом. "То Ќе тако Ќедноставно. Луди Швеђанин се вратио."
  
  Алициа Ќе и да е изгледала узнемирено. "Ниси могао да помислиш на ово, дођавола, пре неколико дана?"
  
  
  ТРИДЕСЕТ ПЕТА ГЛАВА
  
  
  єош осам сати и били су спремни. Тим ДЦ-а Ќе поново покренуо радар коЌи Ќе продирао у зем у након што Ќе контактирао исландску археолошку Ќединицу коЌа Ќе Ќош увек истраживала оно што Ќе остало од прве гробнице богова. Увек се вра"а Одину, помислио Ќе ДреЌк док Ќе чекао. єасно Ќе да су Исланђани сачували ве"ину дета а налаза и све узорке. Сла®е података о ретком елементу у Вашингтон било Ќе пита®е минута.
  
  Барем су тако рекли, ДреЌк Ќе касниЌе замислио. Био би шокиран да Американци ово ве" немаЌу у евиденциЌи.
  
  Извршен Ќе тест, а затим Ќе послат вру"и сигнал. Пинг на подручЌу коЌе су ве" обишли, а древни Марсов мач постао Ќе Ќасна тачка на мапи.
  
  "То Ќе то", рекла Ќе Маи. "Гробница Атиле Хуна."
  
  Ископава®а су почела озби но. Се ани су почели да прошируЌу рупу коЌу су ве" ископали. Пре него што су стигли до празнине коЌа Ќе ишла савршено паралелно са мачем, исплатили су се ане и претварали се да су потиштени док су их гледали како одлазе.
  
  "Друга страна овога", рекла Ќе Маи, "Ќе огромно културно откри"е.
  
  "Не можемо сада да бринемо о томе", рекао Ќе ХеЌден. "Ово Ќе оружЌе смрти. Ово се мора неутралисати пре него што било шта обЌавимо."
  
  Смит, єорги и Кинимака су скочили, напали зем у. Дал Ќе и да е изгледао и осе"ао се помало омам ено, иако су Алициа и Кензи искористиле прилику да га назову све, од 'празног дупета' до 'Луди ле®ивца'.
  
  НиЌе требало дуго да се пробиЌе у празнину.
  
  ДреЌк Ќе посматрао како троЌац пове"ава Ќаз. Маи и Алициа су скенирале подручЌе како би се увЌериле да нема изненађе®а у дугоЌ трави коЌа "е се ускоро пришу®ати. Лорен Ќе намеравала да остане близу рупе; линиЌа вида између две жене и оних испод.
  
  "Пошто не знамо колико далеко идемо доле", рекао Ќе ДреЌк, "комуникациЌа може бити бескорисна. Али мислим да "емо Ќе играти онако како нађемо."
  
  "Све што нам треба Ќе кутиЌа", потврдио Ќе ХеЌден. "Не губимо време зуре"и у било шта или било кога другог. Да ли се слажете?"
  
  Климнули су главом. Иорги Ќе био први, као наЌагилниЌи у тиму. Следе"и Ќе дошао Кинимака, коЌи Ќе Ќош увек лечио рану на глави, а за ®ом и Смит. ДреЌк Ќе скочио у рупу, а за ®им ХеЌден и Дал. Швеђанин Ќе морао да остане на улазу. ДреЌк Ќе заронио испод неравног тла и нашао се у мрачном тунелу. єедан минут пуза®а и стиска®а између зидова довео Ќе до шире празнине где Ќе тим скренуо лево. Иорги Ќе повезао мач са преносним навигатором и сваких неколико минута прозивао растоЌа®е између ®их и ®ега.
  
  ДреЌк Ќе држао своЌу батериЌску лампу мирно, повезуЌу"и снопове са онима испред. Пролаз никада ниЌе скренуо, ве" Ќе кружио око почивалишта мача док се они полако нису уда или од ®ега.
  
  Иорги се заустави испред. "Можда "емо морати да се пробиЌемо."
  
  ДреЌк се заклео. "То Ќе чврст камен. Требала би нам велика опрема да се пробиЌемо тамо. Видиш ли колико Ќе дебела?"
  
  єорги Ќе испустио незадово ан звук. "Двоструко шири од овог пролаза."
  
  "А мач?" - Питао сам.
  
  "Само на другоЌ страни."
  
  ДреЌк Ќе имао Ќасан утисак да се са ®има игра. Стари богови се поново забав аЌу. Понекад се чинило да су га пратили целим путем, увлаче"и га у Ќедну или другу авантуру, понекад се вра"аЌу"и да се даЌу до зна®а.
  
  Као сада.
  
  Он Ќе донео своЌу одлуку. "Иди да е", рекао Ќе. "Морамо да видимо куда води оваЌ пролаз."
  
  "Па, пред нама Ќе Ќедна од аномалиЌа", послао Ќе Иорги одговор. "Велики непознати облик."
  
  Алишин глас Ќе пуцкетао кроз комуникатор. "Да ли се кре"е?"
  
  ДреЌк Ќе знао за лош тон хумора. "Заустави то".
  
  "Колико ногу има?"
  
  "АлисиЌа!"
  
  Сви под зем ом су извадили своЌе пишто е. ДреЌк Ќе покушао да испружи врат како би погледао напред, али Кинимака му Ќе блокирао поглед. єедино што Ќе успео Ќе да удари врх главе о тунел.
  
  Прашина се ширила кроз ваздух. ДреЌк се зноЌио, а свеже модрице су му куцале. Тим Ќе пузао да е што Ќе брже могао. єорги их Ќе повео око споре кривине. Тек тада Ќе млади Рус стао.
  
  "Ох! Имам нешто."
  
  "Шта?" - Питао сам. Чуло се неколико гласова.
  
  "Чекати. Можеш до"и овамо са мном."
  
  Убрзо Ќе ДреЌк заобишао кривину и видео да се страна пролаза шири, претвараЌу"и се у камени лук висок осам стопа и четири пута шири од човека. Био Ќе жутосмеђе боЌе, гладак и уздизао се изнад уже рупе коЌа Ќе била усечена у саму стену, мали улаз као врата.
  
  ДреЌк Ќе завирио у црнило ове рупе. "Дакле, можда су мало ископали стену, осигураваЌу"и да Атила остане овде заувек?"
  
  "Али изнад нас нема реке", рекао Ќе єорги. "Било ми Ќе на уму."
  
  "Токови река се ме®аЌу током година", рекао Ќе ХеЌден. "Тренутно не можемо ре"и да ли Ќе Тиса некада текла овим путем. У сваком случаЌу, то Ќе само неколико метара ЌужниЌе."
  
  ДреЌк Ќе кренуо ка тами. "єа сам у игри. Да погледамо?
  
  Иорги Ќе скочио, задржаваЌу"и позициЌу испред. Нова врата су испрва била само обрис потпуног црнила, али како су се приближили и осветлили батериЌским лампама, видели су наговештаЌе велике собе на другоЌ страни. Соба ниЌе била ве"а од пристоЌне трпезариЌе, пуне честица прашине и апсолутне тишине, са посто ем високим до колена у средини.
  
  На посто у Ќе био камени ковчег.
  
  "Невероватно", уздахнуо Ќе Иорги.
  
  "Мислите ли да Ќе Атила тамо?" упитала Ќе Кензи.
  
  "Мач Ќесте, мислим." Иорги Ќе проверио своЌ радар за продор у зем у. "Тако каже ова ствар."
  
  "ОстаЌемо на мисиЌи." ХеЌден ниЌе ни погледао ковчег. Била Ќе заузета уче®ем о роду. "И то Ќе тачно тамо? То Ќе све".
  
  ДреЌк Ќе погледао где Ќе показивала. Тим Ќе прошао кроз улазни лук и нашао се потпуно унутар собе. На самом посто у, у подножЌу ковчега, стаЌала Ќе позната дрвена кутиЌа са печатом Ордена на поклопцу. ХеЌден Ќе пришао ®ему.
  
  "Спремите се", рекла Ќе Лорен преко везе. "На путу смо. Реци Вашингтону да смо пронашли послед®у кутиЌу."
  
  "єеси ли га отворио?"
  
  "Негативно. Мислим да то овде доле ниЌе добра идеЌа. Сачека"емо док не стигнемо до врха."
  
  ДреЌк Ќе зурио у ковчег. єоги се приближи. Кензи се попео на посто е и погледао доле.
  
  "Хо"е ли ми неко помо"и?"
  
  "Не сада", рекао Ќе ХеЌден. "Морамо да идемо".
  
  "Зашто?" Кензи Ќе остао ве"и. "Овде ниЌе као у другим тимовима. Лепо Ќе имати тренутак за себе, зар не? Лепа Ќе промена што нико не покушава да ме задржи."
  
  Драке Ќе ук учио комуникациЌу. "Дал? Ти си копиле".
  
  "Шта?"
  
  Кензи уздахну. "То Ќе само камени поклопац."
  
  ДреЌк Ќу Ќе видео као шверцера реликвиЌа са страш"у за благом. Наравно, ово се никада не"е смирити. То Ќе био део ®е. Климнуо Ќе ХеЌдену.
  
  "Сти"и "емо те. Обе"авам".
  
  Отрчао Ќе на другу страну посто а, зграбио камен и повукао.
  
  ХеЌден Ќе журно изашао из гробнице, а єорги и Кинимака су га пратили. Смит Ќе застао на вратима. ДреЌк Ќе посматрао како су откривена блага из гробнице Атиле Хуна.
  
  У светлости батериЌске лампе очи су му биле заслеп ене; блиставо зелено и црвено, сафирно плаво и светло жуто; дугиних ниЌанси, светлуцавих и слободних по први пут после скоро хи аду година. Богатство Ќе померено, мач Ќе избачен из поравна®а овим покретом. Друге оштрице су б еснуле. Огрлице, глеж®еви и наруквице лежале су у гомилама.
  
  Испод свега, Ќош увек умотано у неколико комада оде"е, лежало Ќе Атилино тело. ДреЌк Ќе тако веровао. Локалитет никада ниЌе откривен од стране п ачкаша гробова; дакле присуство богатства. Нацистима Ќе то било потребно само за ®ихове ве"е планове, а скрета®е паж®е на монументални налаз само би скренуло паж®у на ®их. ЗадржаваЌу"и дах, скочио Ќе до комуникатора.
  
  "Лорен", шапнуо Ќе. "Морате да унаЌмите некога да све то чува. Само треба да се то деси. Ово Ќе невероватно. єедина ствар Ќе..." Застао Ќе траже"и.
  
  "Шта Ќе ово?" - Питао сам.
  
  "Овде нема мачева. НедостаЌе Марсов мач."
  
  Лаурен Ќе издахнула. "О не, ово ниЌе добро."
  
  ДреЌково лице Ќе постало напето. "После свега кроз шта смо прошли", рекао Ќе. "Знам то проклето добро."
  
  Кенси се насмеЌала. ДреЌк се осврнуо. "Марсов мач Ќе овде."
  
  "Проклетство, добар си. КриЌумчар реликвиЌа и главни лопов. Украо си ми га право испод носа." Загледао се. "То Ќе невероватно".
  
  "Не можете узети ништа." Видео Ќе како вади предмет украшен драгу има. "Али веруЌем да "ете тамо оти"и по наЌвредниЌу робу."
  
  "Више од Атиле?"
  
  "Да сигуран. Можете га покупити. Али шта год да радите, задржите мач за себе."
  
  Кензи се насмеЌала и уклонила руку, остав аЌу"и иза себе благо украшено драгу има, али Ќе задржала мач. "Сада сам све видела", рекла Ќе са поштова®ем. "Можемо да идемо."
  
  ДреЌк Ќе био сре"ан што Ќе показала унутраш®у же у и што ЌоЌ Ќе помогао да Ќе испуни. "Онда Ќе у реду. ХаЌде да видимо шта Ќе ко®аник смрти."
  
  
  ТРИДЕСЕТ ШЕСТА ГЛАВА
  
  
  Клече"и на директноЌ сунчевоЌ светлости, тим СПЕАР-а Ќе прегледао послед®у кутиЌу Ордена послед®ег суда.
  
  Кинимака Ќе чекала на одобре®е док су се АлисиЌа и МаЌ приближавале границама, сада када су се на хоризонту могли видети приЌате ски хеликоптери. ХеЌден Ќе показао на Кинимаку.
  
  "Настави са добрим радом, Мано. Морамо да видимо шта Ќе унутра пре него што компаниЌа стигне; приЌате  или неприЌате ."
  
  ХаваЌац Ќе климнуо главом и кликнуо на браву. ДреЌк се нагнуо напред док се поклопац подигао, удараЌу"и се главама са Далом.
  
  "Сра®е!" - викао Ќе треп"у"и.
  
  "єе ли то био твоЌ покушаЌ по упца, єоркиЌе?"
  
  "По уби"у те ако ми Ќош Ќедном гурнеш ту чупаву крпу коЌу називаш главом у лице. Крвави Ќоркширски по убац."
  
  Наравно, нико га ниЌе чуо. Сви су били усредсређени на ново открове®е.
  
  ХеЌден Ќе провирио унутра, наги®у"и се над Кенси. "Схеееит", рекла Ќе нехаЌно. "Никад нисам замиш ао да "е бити овако."
  
  "И Ќа исто". МеЌ Ќе стаЌао.
  
  "Прави послед®и суд", рекла Ќе Лорен, поново рецитуЌу"и текст. "НаЌгоре од свега."
  
  "Па, не знам за вас", промрм а Алиша. "Али све што видим унутра Ќе Ќебени комад папира. Звучи као моЌа листа за куповину."
  
  Маи се осврнула. "Некако те не могу замислити у супермаркету."
  
  Алициа се трзнула. "Само Ќедном. Сва ова колица, бариЌере за пролазе и избори потпуно су ме избацили из колосека." Са чеж®ом Ќе проучавала Ќуришне хеликоптере коЌи су се приближавали. "Много Ќе бо е".
  
  Кинимака Ќе посегнуо у кутиЌу, извукао комад папира и подигао га да га сви виде. "То Ќе само гомила броЌева."
  
  "СлучаЌно", рекао Ќе Смит.
  
  ДреЌк Ќе био  ут. "Дакле, Орден Послед®ег Суда послао нас Ќе на пола света да пронађемо парче папира у гробници коЌа Ќе била скривена стотинама година? Место коЌе можда никада не бисмо пронашли да нисмо имали искуства са гробницама богова? Не разумем ово ".
  
  "Нацисти су били ловци на реликвиЌе и благо", рекао Ќе Кензи. "Да ли знате за ову невероватну масу коЌу су недавно открили испод поларног леда? Неки кажу да Ќе нацистичка база. Оп ачкали су све, од накита до свитака и слика. Покушали су да створе зомбиЌе, тражили вечни живот и изгубили хи аде  уди у опасноЌ потрази. Ако су одлучили да га оставе у гробници Атиле Хуна радиЌе него да украду богатство, постоЌи ужасан разлог за то."
  
  Лорен Ќе показала на уши. "Округ КолумбиЌа жели да зна шта Ќе то."
  
  ХеЌден га Ќе преузео од КинимакиЌа. "Дакле, момци, ово Ќе стари комад папира за белешке, прилично дебео и поцепан са обе стране. Пожутео Ќе и изгледа прилично крхко. Дакле, у средини Ќе ред писа®а коЌи се састоЌи само од броЌева." Прочитала их Ќе: "483794311656..." Удахнула Ќе. "То ниЌе све..."
  
  "Мокри сан штребера." Алициа Ќе уздахнула. "Али шта, дођавола, да радимо?"
  
  "Губи се одавде", рекао Ќе ДреЌк, устаЌу"и док су хеликоптери слетали. "Пре него што нас Хуни пронађу."
  
  Пилот Ќе трчао горе. "єесте ли спремни? Мора"емо да пазимо на то."
  
  Тим га Ќе испратио назад до хеликоптера. ХеЌден Ќе завршила своЌ говор и додала комад папира док су сели на своЌа места. "Има ли идеЌа?"
  
  "Не можете чак ни да играте лутриЌу са ®има", рекла Ќе Алиша. "Бескорисно".
  
  "А какве везе они имаЌу са смр"у?" ДреЌк Ќе рекао. "А четири ко®аника? Пошто броЌеви изгледаЌу важни, може ли то имати неке везе са датумима рође®а? Датуми смрти?
  
  "Овде смо", рекао му Ќе глас на уво и он се поново сетио да су повезани са целим светом осим ако нису морали да угасе ДЦ да би завршили мисиЌу, у ком случаЌу су били повезани само са Лорен.
  
  "Не само на ®ему", рече други глас. "Разумели смо."
  
  ДреЌк Ќе слушао како се хеликоптери полако дижу у ваздух.
  
  "Ови кварови броЌеви су координате. Лако. Нацисти су вам оставили савршену мету,  уди."
  
  ДреЌк Ќе почео да проверава и припрема своЌе оружЌе. "Мета?" - Питао сам.
  
  "Да, први низ броЌева указуЌе на УкраЌину. Низ Ќе Ќедан дугачак континуирани броЌ, тако да нам Ќе требало неко време да га дешифруЌемо.
  
  Алициа погледа на сат. "Не зовем пет минута дневно."
  
  "Немате коефициЌент интелигенциЌе од сто шездесет."
  
  "Како дођавола знаш, памет®акови"у? Никад га нисам тестирао."
  
  Минут "ута®а, а онда: "У сваком случаЌу. Унели смо цео низ и повезали га са сателитом. Оно што сада гледамо Ќе велика индустриЌска област, можда укупно осам квадратних ми а. Углавном Ќе пуна магацина, изброЌали смо преко тридесет, а они као да су празни. Нешто из напуштене ере рата. Ово би могло бити старо совЌетско воЌно складиште, сада напуштено.
  
  "А координате?" упитала Ќе ХеЌден. "Да ли указуЌу на нешто конкретно?"
  
  "єош увек проверавам." На линиЌи Ќе завладала тишина.
  
  ХеЌден ниЌе морао да обавести пилоте; ве" су кренули ка УкраЌини. ДреЌк Ќе осетио да се мало опушта; бар ®ихови ривалски тимови нису могли да их победе. Погледао Ќе Хаиден и заустио.
  
  Можемо ли ово иск учити?
  
  Направила Ќе гримасу. Изгледало би сум®иво.
  
  Кртица? Полако Ќе опоми®ао, наги®у"и се напред.
  
  И Хаиден Ќе тако мислио. Не постоЌи нико коме можемо веровати.
  
  Алициа се насмеЌа. "Проклетство, ДреЌк, ако желиш да Ќе по убиш, само уради то."
  
  Човек из єоркшира се наслонио док Ќе хеликоптер пресекао небо. Било Ќе готово немогу"е радити пуним капацитетом када нисте били сигурни да ли "е вас чак ни сопствени шефови чувати. Тежина му Ќе пала на срце. Ако Ќе неко планирао нешто против ®их, ускоро "е сазнати.
  
  Комуникатор Ќе запиштао.
  
  "Вау".
  
  ХеЌден Ќе подигао главу. "Шта?" - Питао сам.
  
  Глас супер штребера из Вашингтона звучао Ќе уплашено. "єеси ли сигуран, Џеф? Мислим, не могу им ово ре"и, а онда открити да Ќе то само нагађа®е."
  
  Тишина. Тада Ќе ®ихов  убавник дубоко удахнуо. "Вау, морам да кажем. Ово Ќе лоше. Ово Ќе стварно лоше. Чини се да координате воде директно до єахача смрти.
  
  Дал Ќе застао на средини пу®е®а магацина у своЌ пишто . "Има смисла", рекао Ќе. "Али шта Ќе то?"
  
  "Нуклеарна боЌева глава."
  
  ХеЌден Ќе стиснула зубе. "Можете ли да одредите ово? Да ли Ќе ово уживо? Да ли-"
  
  "ЧекаЌ", издахнуо Ќе штребер, хватаЌу"и дах. "Молим вас само сачекаЌте. То ниЌе све. Нисам мислио на 'нуклеарну боЌеву главу'.
  
  ХеЌден се намршти. "На шта сте онда мислили?"
  
  "ПостоЌи шест нуклеарних боЌевих глава у три складишта. Не можемо да видимо кроз зидове Ќер су зграде обложене оловом, али можемо да видимо кроз кровове уз помо" наших сателита. Слике показуЌу да нуклеарно оружЌе датира из ере осамдесетих, да вероватно вреди богатство правом купцу и да се паж иво чува. Обезбеђе®е Ќе углавном унутра, понекад се возе по празноЌ бази."
  
  "Дакле, Наредба послед®ег суда Ќе сакрила шест нуклеарних оружЌа у три складишта за касниЌу употребу?" упитала Ќе Маи. "То заиста изгледа као нацистичка ствар.
  
  "ОружЌе Ќе такође у исправном ста®у", рекао Ќе штребер.
  
  "Како сте знали да?"
  
  "КомпЌутерски систем ради. Они могу бити наоружани, усмеравани, пуштени."
  
  "Имате ли тачну локациЌу?" упитала Ќе Кензи.
  
  "Да. Сва шесторица су била везана за леђа камиона с равним платформама коЌи су се налазили унутар складишта. Чудно, активност унутра се недавно удвостручила. Наравно, и они би могли да се помере."
  
  ДреЌк Ќе погледао ХеЌдена, коЌи му Ќе узвратио поглед.
  
  "Кртица", рекла Ќе Кенси наглас.
  
  "Шта Ќе са ривалским тимовима?" - питао Ќе Дал.
  
  "Према НСА, броЌ гласина се пове"ао. Не изгледа добро."
  
  "Волела бих да знам шта се надаЌу да "е прона"и", рекла Ќе Маи. "Не ук учуЌу"и шест старих нуклеарних боЌевих глава."
  
  "Марсов мач"
  
  ДреЌк Ќе брзо окренуо врат. "Шта?" - Питао сам.
  
  "Сви су добили координате, под претпоставком да ова кртица ради овде. Свако Ќе себи поставио задатак да направи сателит. Наш софтвер за снима®е Ќе опрем ен свим врстама сензора, а почевши од приче о Одину и касниЌим промашаЌима, можемо открити редак елемент повезан са гробницама и боговима. Наши инструменти показуЌу приближну величину и облик предмета, а он одговара мачу коЌи недостаЌе. Сви они знаЌу да смо пронашли мач и да идемо ка нуклеарном набоЌу. Морамо ово да урадимо."
  
  "Оставите мач на хеликоптеру." Смит Ќе слегнуо раменима.
  
  ДреЌк, Дал и ХеЌден су разменили погледе. "Нема шансе у паклу. Мач остаЌе код нас".
  
  ДреЌк обори главу. "єедина проклета ствар коЌа Ќе вредниЌа од Џингис-кана, Атиле, Џеронима и Ханибала заЌедно", рекао Ќе. "И ми смо приморани да пређемо на нуклеарно оружЌе.
  
  "Промиш ено", рекла Ќе Маи. "И потребно им Ќе из много разлога. Богатство."
  
  "Награда", рекао Ќе Смит.
  
  "Похлепа", рекла Ќе Кенси.
  
  "Без проблема", рекао Ќе ХеЌден убеђено. "Из свих ових разлога заЌедно. Где Ќе шест нуклеарних оружЌа?"
  
  "Унутар складишта 17 постоЌе два," рекао Ќе компЌутерски тип. "Друге нуклеарне инсталациЌе се налазе у осамнаестом и деветнаестом, а Ќа вам сада говорим ®ихову тачну локациЌу. То Ќе велика база и ми рачунамо емисиЌе топлоте из наЌма®е два туцета тела, па будите опрезни."
  
  ДреЌк се наслонио, гледаЌу"и у кров. "Опет?"
  
  ХеЌден Ќе знао шта мисли. "ВеруЌете ли да "е се све променити после овога?"
  
  Тужно се осмехнуо. "ВеруЌем".
  
  "Онда хаЌде да ударимо Ќако", рекао Ќе Дал. "Као тим, као колеге. Урадимо ово послед®и пут."
  
  
  ТРИДЕСЕТ СЕДМА ГЛАВА
  
  
  НиЌе било лако екипи СПЕАР-а. Стара, напуштена база била Ќе Ќедноставно збркана збирка великих, издужених складишта са мрежом глатких зем аних путева између ®их. Путеви су били веома широки да приме велике камионе. ДреЌк Ќе изнео теориЌу да Ќе то некада била нека врста складишта, место где су се могле чувати огромне количине воЌне опреме. Хеликоптери су слетели на перифериЌу, иза зарђале, оронуле ограде, и готово моментално угасили моторе.
  
  "Тим Ќе спреман", рекла Ќе ХеЌден у свом комуникатору.
  
  "Иди", рекао ЌоЌ Ќе полицаЌац. "Уверите се да су боЌеве главе онемогу"ене и да Ќе друга ставка безбедна."
  
  Дал Ќе гунђао до зем е. "ХаЌде да причамо о зак учава®у врата штале након што ко® побегне."
  
  Тим Ќе ве" у мислима зацртао локациЌе сва три складишта и имао Ќе добру идеЌу о виЌугавоЌ путноЌ мрежи. У суштини, све се преклапало са свим осталим. НиЌе било "орсокака, заобилазних путева, ни путева за бекство, осим Ќедног. Сва периметрална складишта била су окружена густом шумом, али унутраш®а - три витална - била су лоцирана међу осталима у насумичном редоследу.
  
  ЗаЌедно су трчали.
  
  "Мора"емо да се поделимо, неутралишемо нуклеарно оружЌе, а затим пронађемо начин да га одведемо одавде на лепше место", рекао Ќе ХеЌден. "РумуниЌа ниЌе далеко.
  
  Сада Ќе Лаурен била са ®има, потпуно прик учена на Вашингтон, и пошто Ќе доказала да може да размиш а под притиском, можда "е им требати када Ќе у пита®у рукова®е нуклеарним оружЌем. Стабилна глава способна да преноси информациЌе путем канала не може се потценити. Ходали су ниско, брзо и кренули ка магацинима.
  
  Пред ®има се отворио зем ани пут, пуст. Иза тога Ќе читава област била прекривена голом зем ом и шкри цем, са само неколико чуперака ретке смеђе траве. ДреЌк Ќе прегледао сцену и издао наређе®е да се крене напред. Истрчали су на отворено са спремним оружЌем. Мирис пр авштине и у а захватио Ќе ®егова чула, а хладан поветарац ударио му Ќе у лице. Њихова опрема Ќе звецкала и ®ихове чизме су снажно ударале о тло.
  
  Пришли су првом зиду магацина и застали насло®ени леђима на ®ега. ДреЌк Ќе погледао дуж линиЌе.
  
  "Спреман?" - Питао сам.
  
  "Иди."
  
  Скенирао Ќе следе"у деоницу ®ихове руте, знаЌу"и да немаЌу никакве ЦЦТВ камере о коЌима би бринули, Ќер уређаЌи нису ухватили никакве сигнале коЌи долазе из базе осим мобилних телефона. Сама нуклеарна пу®е®а су емитовала шум ниске фреквенциЌе. Иза овога место Ќе било неплодно.
  
  єош Ќедан трк и наишли су на друго складиште. На сваком од ®их Ќе црним шкрабатом био исписан броЌ. Сваки од ®их изгледао Ќе оронуло, неукусно, са поточи"има рђе коЌи су се спуштали од крова до пода. Олуци су се слободно  у али, назуб ени делови су били усмерени ка зем и, капала Ќе пр ава вода.
  
  ДреЌк Ќе сада испред себе могао да види леви угао складишта 17. "Прелазимо оваЌ пут", рекао Ќе. "Кре"емо се дуж бока овог складишта док не стигнемо до краЌа. Дакле, само смо двадесет стопа уда ени од седамнаест."
  
  Кренуо Ќе да е, а затим стао. Возило обезбеђе®а Ќе кренуло низ пут испред, кре"у"и се стазом коЌа их Ќе прешла. Међутим, ништа се ниЌе догодило. ДреЌк Ќе одахнуо.
  
  "Овде нема приЌате а", подсетио их Ќе Дал. "Не веруЌте никоме ван тима." НиЌе морао да додаЌе "Чак ни Американци".
  
  Сада се ДреЌк померио са свог места, притиснуо се уза зид складишта и кренуо напред. Складиште 17 имало Ќе два мала прозора окренута ка пред®оЌ страни. ДреЌк Ќе тихо опсовао, али Ќе схватио да другог излаза нема.
  
  "Помери се", рекао Ќе хитно. "Помери то сада."
  
  
  ТРИДЕСЕТ ОСМА ГЛАВА
  
  
  Отрчали су до врата магацина, поделивши се у три групе. ДреЌк, Алиша и МеЌ су постигли по седамнаест поена; Дал, Кензие и Хаиден су постигли по осамнаест, остав аЌу"и Смита, Лорен, Кинимаку и єоргиЌа са по деветнаест. Као Ќедан су се забили на главна врата.
  
  ДреЌк Ќе ногом ударио врата, откинувши их са шарки. Човек Ќе управо излазио из канцелариЌе унутра. ДреЌк га Ќе узео испод руке, снажно повукао и бацио на супротни зид канцелариЌе. Уски пролаз у коЌем су били отворио се директно у магацин, па су га Алиша и МеЌ обишле.
  
  ДреЌк Ќе докраЌчио човека, оставио га у коми и проверио мале канцелариЌе пре него што се придружио женама. У очима му се сусрео призор коЌи одузима дах. Складиште Ќе било огромно, дугачко и високо. У ®еговом средишту, окренут према низу роло врата, стаЌао Ќе дугачак ниски камион с равним платформама - кабина са великим мотором напред. Две нуклеарне боЌеве главе лежале су у зад®ем делу камиона, Ќасне као дан, са носовима окренутим напред, а црне траке су их причврш"ивале у правилним интервалима. Каишеви би пружили флексибилност без много крета®а - добра идеЌа за транспорт, предложио Ќе ДреЌк, пошто нико ниЌе желео да се смртоносна ракета сруши на непокретни обЌекат. Огроман сноп бочних завеса лежао Ќе са стране огромног камиона, за коЌи Ќе претпоставио да Ќе био причврш"ен пре поласка.
  
  "Нема обезбеђе®а", рекла Ќе Маи.
  
  Алициа Ќе показала на другу канцелариЌу десно од камиона. "МоЌ предлог".
  
  "Помислили бисте да би били више забринути," рекла Ќе Маи.
  
  ДреЌк ниЌе могао а да не провери сигурносне камере, Ќер му Ќе било тешко да се у потпуности ослони на групу обожавалаца коЌи седе у климатизованоЌ канцелариЌи. "Наш стари приЌате у, самозадово ство Ќе вероватно на делу", рекао Ќе. "Дуго су то чували у таЌности."
  
  Путем комуникациЌских канала чули су звуке борбе, остали тимови су били заузети.
  
  Алициа Ќе одЌурила до камиона. "На мене!"
  
  
  * * *
  
  
  Дал Ќе зграбио наЌближег човека и бацио га на греде, добивши пристоЌну количину времена за емитова®е пре него што га Ќе посматрао како се незгодно руши на зем у. Кости су биле полом ене. Потекла Ќе крв. Кензи Ќе прошла поред, испаливши из аутоматске пушке, погодивши мушкарце коЌи су бежали, коЌи су затим снажно ударили лицем о зем у. ХеЌден Ќе променила страну, преферираЌу"и свог Глока. Огроман камион коЌи су пронашли био Ќе паркиран у центру магацина, поред три канцелариЌе и неколико редова сандука. Нису имали поЌма шта Ќе унутра, али су мислили да би било паметно открити.
  
  ХеЌден Ќе кренула ка камиону, очима скенираЌу"и пар нуклеарних пу®е®а постав ених изнад ®ене главе. Проклетство, били су огромни на тоЌ уда ености. Чудовишта коЌа немаЌу другу сврху осим да опустоше. Онда су, несум®иво, били Смрт и очигледно су били део четвртог єахача. Атила Ќе био друга наЌстариЌа фигура од четворице, рођен седам стотина година после Ханибала и, случаЌно, седам стотина година пре Џингис-кана. Геронимо Ќе рођен 1829. Сви возачи су у праву на своЌ начин. Сви кра еви, убице, генерали, стратези без премца. Свако Ќе изазвао своЌ наводни наЌбо и.
  
  Да ли Ќе то био разлог зашто их Ќе Ред изабрао?
  
  Знала Ќе да им се вашингтонска кртица вешто руга.
  
  Сада нема времена да се било шта ме®а. Ишла Ќе иза платформе, кренула према кутиЌама. Неки поклопци су били искрив ени, други насло®ени на дрвене зидове. Слама и други материЌали за пакова®е цурили су одозго. ХеЌден Ќе упуцао Ќедног човека, а затим Ќе заменио метке са другим и био Ќе приморан да зарони на зем у ради заклона.
  
  Нашла се у зад®ем делу камиона, са репом нуклеарне боЌеве главе коЌи Ќе висио над ®ом.
  
  "Шта би се дођавола догодило да метак погоди Ќедну од ових ствари?"
  
  "Не брини, требало би да буде добар ударац да погоди Ќезгро или експлозив", рекао ЌоЌ Ќе глас преко везе. "Али мислим да увек постоЌи шанса за сре"ну паузу."
  
  ХеЌден Ќе стиснула зубе. "Ох, хвала, друже."
  
  "Нема проблема. Не брините, мало Ќе вероватно да "е се то догодити."
  
  ХеЌден Ќе игнорисала благ, непристрасан коментар, изашла на видело и испалила цео часопис на свог противника. Човек Ќе пао, крваре"и. ХеЌден Ќе убацила Ќош Ќедан часопис док Ќе Ќурила према фиокама.
  
  Окружило Ќу Ќе огромно складиште, одзва®аЌу"и пуц®авом, дово но пространо да буде узнемируЌу"е, са сплавовима тако високим да би се неприЌате ски неприЌате  лако могао сакрити у ®има. Погледала Ќе иза кутиЌа.
  
  "Мислим да нам иде добро", рекла Ќе. "Изгледа да овде имаЌу више од Ќедне операциЌе.
  
  Кензи Ќе притрчао, машу"и Марсовим мачем. "Шта Ќе ово?" - Питао сам.
  
  Дал Ќе чучнуо за огромним точком платформе. "Чувати леђа. Овде имамо више од Ќедног неприЌате а."
  
  ХеЌден Ќе просиЌао сламу. "Украдена роба", рекла Ќе. "Ово мора да Ќе путна тачка. Овде постоЌи велики избор."
  
  Кензи извади златну фигурицу. "ИмаЌу тимове коЌи врше рациЌе од ку"е до ку"е. Провала. Ово Ќе огроман посао. Све се извози, продаЌе или претопи. Ниво свести иза ових злочина Ќе испод нуле".
  
  Дал Ќе прошаптао: "С ваше леве стране.
  
  ХеЌден се сагнула иза кутиЌе, угледала своЌу жртву и отворила ватру.
  
  
  * * *
  
  
  Лорен Фокс Ќе пратила Мано Кинимаку у лав у Ќазбину. Видела Ќе како се Смит обрачунао са неприЌате ем и оставио га да умре. Видела Ќе ИоргиЌа како Ќе откуцао браву на вратима канцелариЌе, ушао и прогласио Ќе застарелим за ма®е од минута. Сваки дан Ќе очаЌнички покушавала да одржи корак. Сваки дан Ќе бринула да би могла изгубити место у тиму. То Ќе био део зашто се удварала Николасу Белу, зашто Ќе остала у контакту и тражила друге начине да помогне.
  
  Волела Ќе тим и желела Ќе да остане део ®ега.
  
  Сада Ќе остала позади, са Глоком у руци, надаЌу"и се да не"е морати да га користи. Висоравни су заузимали ве"и део ®еног вида, огромни и страшни. БоЌеве главе су биле загасито зеленкасте боЌе коЌе нису рефлектовале светлост, несум®иво Ќедан од наЌпрете"их облика коЌе савремени  удски ум може замислити. Смит се ухватио у коштац са великим чуваром, примио Ќе неколико удараца, а затим Ќе извео типа баш када се Лорен пришу®ала да помогне. Са ®ене десне стране, Кинимака Ќе пуцала Ќош два. Меци су почели да лете по складишту док су остали схватили да су нападнути.
  
  С леђа Ќе видела неколико стражара како пробиЌаЌу до кабине камиона.
  
  "Паж иво", ук учила Ќе везу, "видим  уде како иду напред. О моЌ Боже, хо"е ли покушати да их извуку одавде?"
  
  "О, не", био Ќе одговор из ДЦ-а да га сви виде. "Морате неутралисати ово нуклеарно оружЌе. Ако ови момци имаЌу кодове за лансира®е, онда "е чак и Ќедан од ових коЌи се обЌави бити катастрофа. Види, свих шест мора бити неутралисано. Сада!"
  
  
  * * *
  
  
  "Лако Ќе теби да кажеш", промрм а Алиша. "Умотан у своЌ огртач и пиЌуцкам своЌ пенасти капу"ино. ЧекаЌ, видим да и овде иду према таксиЌу."
  
  ДреЌк Ќе променио правац, видевши да може да Ќури дуж ове стране платформе без да наиђе на отпор. Махнуо Ќе АлисиЌи и брзо кренуо.
  
  Маиин глас му Ќе сломио концентрациЌу. "Пази!"
  
  Шта...?
  
  Човек у дебелоЌ црноЌ кожноЌ Ќакни склизнуо Ќе испод платформе, испружених ногу. Сре"ом или паметним планом, ударили су ДреЌка у цеванице и послали га да се преврне. Пушкомитра ез Ќе клизнуо напред. ДреЌк Ќе игнорисао нове модрице и завукао се испод камиона баш када Ќе чувар отворио ватру. Меци су пробили бетон иза ®ега. Стражар га Ќе Ќурио, извлаче"и пишто .
  
  ДреЌк се попео тачно испод камиона, осетивши огромно оружЌе изнад своЌе главе. Стражар се сагнуо, а затим чучнуо. ДреЌк Ќе испалио своЌ Глок и посекао човеково чело. Чуо Ќе звук корака иза себе, а онда се тежина другог човека спустила на ®ега. ДреЌкова брада Ќе ударила о тло, због чега су му се звезде и црнило вртели пред очима. Зуби су му шк оцнули, ломе"и ситне комаде. Бол Ќе експлодирао свуда. Преврнуо се и ударио лактом у нечиЌе лице. Пишто  се подигао и опалио; меци су промашили ДреЌкову лоба®у за центиметар и отишли право у базу нуклеарног пу®е®а.
  
  ДреЌк Ќе осетио налет адреналина. "Ово..." Ухватио Ќе човека за главу и свом снагом ударио ®оме о бетон. "...Ќеботе." Нуклеарна. Ракета." Свака реч Ќе ударац. На краЌу Ќе глава пала назад. ДреЌк Ќе изашао испод камиона и срео АлисиЌу како трчи да е.
  
  "Нема времена за спава®е, Дракес. Ово Ќе неко озби но сра®е."
  
  єоркширанац Ќе зграбио своЌ митра ез и покушао да заустави зуЌа®е у ушима. Алишин глас Ќе помогао.
  
  "Маи? Да ли си добро?"
  
  "Не! Притиснути Ќедно уз друго".
  
  Из мотора платформе допирао Ќе урлик.
  
  "Трчи брже", рекао Ќе ДреЌк. "єош неколико секунди и ове боЌеве главе "е оти"и одавде!"
  
  
  ТРИДЕСЕТ ДЕВЕТА ГЛАВА
  
  
  ДреЌк Ќе пове"ао брзину. Ових дана му Ќе било необично да види право, па Ќе данас све било као и обично. Врата кабине испред су се подигла до висине главе. ДреЌк Ќе испружио руку, зграбио ручку и повукао. Алициа Ќе нанишанила своЌим Глоцком.
  
  Одбила се ручна бомба.
  
  ДреЌк Ќе зурио у ®ега, не веруЌу"и своЌим очима. "Шта си ти, Ќебено дете..."
  
  Алициа га Ќе ударила у груди, одлетевши уназад и око пред®ег дела камиона. Граната Ќе снажно експлодирала, одашивши гелере у свим правцима. ДреЌк Ќе Ќахао са АлишиЌом, ®их двоЌе су се држали заЌедно. Врата камиона су почела да се окре"у и превр"у испред возила. Када Ќе ДреЌк подигао поглед, била Ќе само Ќедна особа коЌа Ќе седела у кабини, високо изнад, и злобно му се церекала. Притиснуо Ќе папучицу гаса.
  
  ДреЌк Ќе знао да у паклу не постоЌи начин да се возило кре"е дово но брзо да их прегази. Погледао Ќе у страну и видео Ќош троЌицу стражара како Ќуре на ®их. Камион Ќе оживео док су му точкови почели да се спаЌаЌу и гураЌу га напред, Ќедан по инч. Клизна врата се нису померала, али то га ниЌе спречило.
  
  Комуникатор Ќе оживео.
  
  "Одвозе камионе одавде! Кабине су отпорне на метке. И проклето тешко до"и до тога." Био Ќе то ХеЌденов глас."
  
  "Нема шансе унутра?" - упитао Ќе Кинимака.
  
  "Не. Запеча"ено Ќе. И не желим да користим превише силе, ако знате на шта мислим."
  
  И иако Ќе ДреЌк знао да ®ихов камион сада нема бочна врата, остала су Ќош два разлога за бригу.
  
  "Скочи на платформу", рекао Ќе. "Почните да иск учуЌете ова нуклеарна пу®е®а. Би"е приморани да зауставе."
  
  "Ризичан. Проклето ризично, Драке. Шта ако се Ќедна од боЌевих глава откачи?"
  
  ДреЌк Ќе истрчао иза кабине, пуцаЌу"и на нападаче. "єедан по Ќедан проклети проблем. Ко смо ми - чудовишта?"
  
  Алициа Ќе упуцала свог прогоните а. "БоЌим се да су ових дана више као 'соЌна копилад'."
  
  ЗаЌедно су скочили на платформу и нашли се лицем у лице са нуклеарном бомбом.
  
  
  * * *
  
  
  "Ради на два фронта", рекао Ќе ДреЌк преко везе. "Можемо неутралисати и прекинути везу у исто време.
  
  Хаиден се насмеЌао. "ПокушаЌте да не звучите тако самозадово но у вези са тим.
  
  "Људи из єоркшира се не понашаЌу самозадово но,  убави моЌа. Све радимо невероватно уз само мало понизности."
  
  "Плус неколико хи ада усраних ствари." Далов глас Ќе звучао као да трчи. "єоркширски пудинги. ТериЌери. Пиво. Спортски тимови. А таЌ акценат?"
  
  ДреЌк осети како камион почи®е да се кре"е испод ®ега. "Где Ќе контролна табла,  уди?"
  
  Техничар Ќе одмах реаговао. "Видите како се боЌева глава састоЌи од тридесетак закрив ених панела? Ово Ќе осма са ши астог краЌа."
  
  "МоЌ необичан Ќезик."
  
  ОдЌекнуло Ќе Ќош пуц®ева. Алициа Ќе ве" била фокусирана на потеру. Маи Ќе само скочила на зад®и део платформе. Сада Ќе погледала зад®и део нуклеарке.
  
  "Лоше вести. Британци су овде".
  
  "Мислим да имамо Кинезе", проговори Дал.
  
  "Француски", рече Кинимака. "Нови тим"
  
  ДреЌк Ќе скочио до контролне табле. Знамо ли где Ќе Марсов мач?"
  
  "Да, Матт. Али не могу то сада да кажем наглас, зар не?" - одговори глас.
  
  "Да", рекао Ќе Дахл.
  
  ДреЌк се тргнуо и извукао мали електрични одвиЌач са вишенаменским наставком. Брзо Ќе одврнуо осам виЌака и пустио их да испадну. Нашао се испред две мале контролне табле величине екрана за сателитску навигациЌу аутомобила, тастатуре и мноштва светлуцавих белих симбола.
  
  ""ирилица", рекао Ќе. "Наравно да Ќесте."
  
  "Може ли оваЌ дан постати Ќош гори?" Алициа Ќе вриснула широм света.
  
  єоркширац спусти главу. "Сад "е се Ќебено догодити."
  
  Камион Ќе убрзао и кренуо ка клизним вратима. Британци су напредовали у блискоЌ формациЌи из зад®ег дела складишта. Стражари су били распоређени свуда око ®их.
  
  Нуклеарна бомба Ќе б еснула, потпуно активирана, чекаЌу"и шифру за лансира®е или шифру за убиЌа®е.
  
  ДреЌк Ќе знао да мораЌу да се преселе. Знао Ќе да не могу да се помере. єедино што ниЌе знао Ќе ко "е први умрети?
  
  
  * * *
  
  
  Стражари су улетели први, пуцаЌу"и. ДреЌк Ќе био велика мета, а непомични меци су пролазили поред АлисиЌе, погађаЌу"и боЌеву главу. На тренутак му Ќе ДреЌков живот б еснуо пред очима, онда Ќе Алиша скинула Ќедног чувара, а Маи другог. Видео Ќе да долази Ќош нешто, иако Ќе знао да више долази са ®ихове слепе стране. Бели симболи су треперили, курсор Ќе трептао и чекао.
  
  "Мислите ли да би обезбеђе®е могло да експлодира?" Смит Ќе изненада тихо рекао. "Можда Ќе ово ®ихово наређе®е?"
  
  "Зашто су морали да умру?" упитала Ќе Кензи.
  
  "Ово смо ве" видели", рекао Ќе Кинимака. "Породице коЌе су примале огромне плате захтевале су медицинску помо" или очаЌно пресе е®е када Ќе глава ®ихове породице умро. Ако припадаЌу, на пример, мафиЌи или триЌади. То Ќе могу"е."
  
  ДреЌк Ќе знао да не могу дуго остати сре"ни. Алициа Ќе успела да олабави каиш док Ќе камион кренуо да е. Надам се да возач види. Али зар га онда не би било брига? ДреЌк ниЌе видео други избор.
  
  єурио Ќе платформом према позади, махнито махаЌу"и рукама.
  
  "Чекати! Стани, стани. Не пуцаЌ. єа сам Енглез!"
  
  Далово гунђа®е Ќе све рекло, речи нису биле потребне.
  
  ДреЌк Ќе пао на колена у зад®ем делу камиона, реп нуклеарке са ®егове леве стране, са рукама у ваздуху и окренут према Ќединици САС-а коЌа се приближавала петорице, потпуно ненаоружан.
  
  "Треба нам ваша помо"", рекао Ќе. "Превише Ќе тога на коцки да бисмо могли да водимо рат."
  
  Видео Ќе млади"а како прелази на комуникациЌу, видео Ќе двоЌицу стариЌих мушкараца како му зуре у лице. Можда би га препознали. Можда су знали за МаЌкла Крауча. Поново Ќе проговорио.
  
  "єа сам Матт Драке. Бивши воЌник САС-а. Бивши воЌник. Радим за међународни тим специЌалних снага коЌи се зове СПЕАР. Тренирао сам у Херефорду. Тренирао ме Ќе Крауч."
  
  Се"ам се имена, свега. Два од пет топова су спуштена. ДреЌк Ќе чуо Алишин глас преко везе.
  
  "Могли сте да поменете и моЌе име.
  
  Лагано се тргнуо. "Ово можда ниЌе наЌбо а идеЌа,  убави."
  
  Маи и Алициа држале су чуваре на одстоЌа®у. Секунде су пролазиле. Британски воЌници САС-а отворили су ватру на стражаре коЌи су се више приближавали коЌи су се сагнули иза бачви са нафтом коЌа Ќе испу®авала равни кревет. Драке Ќе чекао. Радио Ќе коначно завршио.
  
  "Мет ДреЌк? єа сам из Кембри¤а. Ве" смо се срели. Шта ти треба?"
  
  Сре"ан дан, помислио Ќе. САС на броду.
  
  "Помозите нам да обезбедимо ово складиште, зауставимо оваЌ камион и разоружамо ову нуклеарну бомбу", рекао Ќе он. "Овим редом".
  
  Британци су то ухватили.
  
  Поделивши се и трче"и дуж обе стране платформе, скинули су стражаре коЌи су се приближавали, раде"и добро као тим. ДреЌк Ќе то видео и уживао у се"а®има на стара времена. ПостоЌала Ќе течна грациозност, кра евско држа®е и непопуст иво самопоузда®е у покретима тима. Мислио Ќе да Ќе СПИР наЌбо и тим на свету, али сада...
  
  "ДреЌк! Маи Ќе плакала. "Атомска бомба!"
  
  Ох да . ПоЌурио Ќе назад до контролне табле, зуре"и у екране, тастатуру и броЌеве.
  
  "Штреберци?" упитао. "Да ли знамо шифру?"
  
  "То може бити буквално било шта", одговорио Ќе неко.
  
  "Ово баш Ќебено не помаже, Ќебени будало."
  
  "Изви®авам се. Да смо знали имена чланова Реда, да ли бисмо могли да сазнамо ®ихове рођендане?"
  
  ДреЌк Ќе знао да разговара са човеком коме ниЌе стало. Био Ќе то човек са коЌим су раниЌе разговарали, одвратни серо®а.
  
  Лорен Ќе викнула: "Поменули сте Ред. Да су били овде, вероватно су програмирали нуклеарно оружЌе. Не могу да веруЌем да нису оставили поруку са шифрама."
  
  "Можда овде нема шифре, душо", рекао Ќе серо®а. "Се"ате се сигнала коЌи сте дали када сте отворили Ђеронимов гроб? Можда се то догодило и овде и довело до лансира®а нуклеарних боЌевих глава.
  
  Драке Ќе одступио. "Проклетство, Ќесу ли наоружани?"
  
  "Потпуно. Треп"у"и бели симболи коЌе видите су броЌеви за одброЌава®е."
  
  Оштра, ледена вода преплавила му Ќе тело и Ќедва Ќе могао да дише. "Колико... колико дуго?"
  
  Каша . "Шездесет четири секунде. Тада "ете ви и ваша ванбрачна бра"а постати историЌа. Ред "е владати заувек! Они живе кроз мене! єа сам Ред!"
  
  Уследила Ќе туча и велика вика. ДреЌк Ќе пратио секунде на свом ручном сату.
  
  "Здраво? єеси ли ту?" - упитао Ќе млади глас.
  
  "ХеЌ, друже", промрм ао Ќе ДреЌк. "Имамо тридесет Ќедну секунду."
  
  "Мислио сам о томе. ТвоЌа приЌате ица Лаурен Ќе споменула Орден. Па, они мораЌу имати шифру за убиЌа®е. А пошто Ќе све остало део текста, само сам прелетео. Да ли се се"аш? Овде пише: 'єедини код за убиЌа®е Ќе када су Ќахачи горе.' Да ли ти ово нешто значи?
  
  ДреЌк се мучио, али ниЌе могао да смисли ништа осим све ма®ег броЌа секунди. "Устао?" - поновио Ќе. "Пробудио се? Рисен? Размислите о томе како Ред размиш а? Шта су нацисти мислили? Ако се Ко®аник поЌави, он..."
  
  "Бити рођен", рече млади глас. "Можда су ово ®ихови датуми рође®а? Али ово не може бити. Ове нуклеарне бомбе из осамдесетих обично имаЌу троцифрену шифру убиЌа®а. У гласу му Ќе било очаЌа.
  
  Деветнаест секунди до униште®а.
  
  Кенси Ќе проговорила. "Три цифре кажеш? Обично?"
  
  "Да".
  
  Шеснаест.
  
  ДреЌк се осврнуо на АлисиЌу и видео да се она савиЌа преко каиша, покушаваЌу"и да га откопча и истовремено пуца у чувара. Видео сам ®ену косу, ®ено тело, ®ен невероватан дух. Алициа...
  
  Десет секунди.
  
  Кензи Ќе тада вриснула, потврђуЌу"и Далову веру у ®у. "Имам га. ПробаЌ седам стотина."
  
  "Седам-о-о-о. Зашто?"
  
  "Не питаЌ. Само уради!"
  
  Млади техничар дао Ќе ДреЌку "ириличне броЌеве и єоркширанац Ќе притискао дугмад.
  
  Четири - три - два -
  
  "НиЌе успело", рекао Ќе.
  
  
  ГЛАВА ЧЕТРДЕСЕТА
  
  
  "Да", одговорила Ќе Кенси. "То се десило".
  
  Наравно, она Ќе разоружала ®ихове, а Лорен ®ихове. ДреЌк Ќе погледао са тела нуклеарне бомбе на Маи, где Ќе стаЌала испред друге тастатуре. Неутрализовано Ќе свих шест нуклеарних пу®е®а.
  
  Погледао Ќе на сат. "Остало нам Ќе ма®е од секунде", рекао Ќе.
  
  САС Ќе свуда брзо радио стражаре. Алиша Ќе откопчала други ремен и боЌева глава се лагано померила. ДреЌк Ќе осетио како убрзава док се приближавао роло вратима.
  
  "Да ли Ќе неко ве" зауставио своЌ камион?"
  
  "єа "у се побринути за то!" - узвикнуо Ќе Кензи. "Буквално!"
  
  "Нема шансе", рекао Ќе Кинимака. "Французи су свуда где нема обезбеђе®а. Овде Ќе прави неред".
  
  ДреЌк Ќе посматрао како САС ша е стражаре; Алиша повлачи други каиш док Маи баца чувара у зад®у гуму камиона.
  
  "Да, знам на шта мислите." Екипа СПЕАР-а Ќе била под невероватном стресом.
  
  "Видим да се Ќош нешто дешава", почео Ќе млади техничар. "Ќа-"
  
  Њихова веза са Вашингтоном Ќе прекинута.
  
  "Да ли да кажем поново?" Драке Ќе покушао.
  
  Злослутна тишина била Ќе ®егов Ќедини одговор.
  
  "Проклетство, ово не може бити добро." ДреЌк Ќе прочеш ао цело складиште.
  
  СЕАЛ тим 7 се спустио на ®их као да Ќе сав пакао експлодирао.
  
  
  * * *
  
  
  Дал Ќе потрчао за камионом док се приближавао клизним вратима складишта 18. Кинез Ќе протрчао кроз пред®и део камиона коЌи Ќе тут®ао, кре"у"и се ка споредним вратима. Пуцали су преко док су трчали. Стражари су покушали да их зауставе. Кинески специЌалци уништили су их мецима и борбом прса у прса. ХеЌден Ќе имао несре"у да Ќе био испред платформе када Ќе акциЌа почела.
  
  Сломила Ќе врат чувару, а затим Ќе искористила ®егово тело да се покриЌе док су Кинези отварали ватру без разлике. Меци су ЌоЌ тупим ударцем пробили тело и одбацили Ќе назад. Њен штит се срушио. Бацивши га, скочила Ќе иза Ќедне од пред®их гума коЌе су тут®але, прошавши Ќе одострага док се котр ао напред. Кинези су прешли пред®и део камиона.
  
  Дал Ќе запалио ватру, распршивши их као игле за кугла®е. Невероватно за гледа®е, послужило Ќе као демонстрациЌа ®ихових готово не удских реакциЌа. Чак и након што су скочили назад, отворили су ватру.
  
  Дал се брзо склонио, чучнуо иза камиона, а затим Ќе погледао напо е и испалио Ќош неколико метака. Кинези су на тренутак били приковани за зем у док су им стражари прилазили с леђа. Дал Ќе погледао Кенси.
  
  Не тамо где Ќе требало да буде.
  
  "Кенз? Да ли си добро?"
  
  "О да, управо покупим старог приЌате а."
  
  Дал се инстинктивно окренуо и видео Ќе како претура по фиокама, главе дубоко унутра, стомака на ивици поклопца, високо подигнутог дупета.
  
  "Мало Ќе одвратно."
  
  "Шта? Ох, да ли ти недостаЌе твоЌа жена? Можда Ќе згодниЌа од тебе, Торст, али запамти, то те чини само згодниЌим од ®е.
  
  Скренуо Ќе поглед, осе"аЌу"и се растрганим. Живео Ќе у оваквом ста®у између брака и развода, а ипак Ќе имао прилику да уради нешто по том пита®у. Шта Ќе дођавола радио овде?
  
  МоЌ посао.
  
  Кинези су се поново ангажовали, посекуЌу"и стражаре коЌи су се приближавали ватром из митра еза и приковавши Дала и ХеЌдена за зем у. Швеђанин се окренуо и видео Кенси како измиче из дрвене кутиЌе.
  
  "Ох, ЌаЌа. Стварно?"
  
  Пред очима Ќе држала нову сЌаЌну катану, оштрицом нагоре. "єедноставно сам знао да "у га прона"и ако копам дово но дубоко. РазбоЌници не могу да одоле мачу."
  
  "Где Ќе крвави Марсов мач?"
  
  "Ох, бацио сам га у фиоку."
  
  "Дођавола!"
  
  Потрчала Ќе са мачем у ЌедноЌ руци, митра езом у другоЌ, а затим Ќе скочила назад на зад®и део камиона, б еснувши пред Даловим очима као замаг ено. Одбацивши катану, отворила Ќе ватру на Кинезе у бекству.
  
  "Где иду?"
  
  "Складиште 17", рекао Ќе Дал. "И ми их морамо пратити."
  
  
  * * *
  
  
  Лорен Ќе видела напад француског контингента са десне стране складишта 19. Кинимака и Смит су ве" били у том правцу и одмах су се ангажовали. єорги Ќе чучнуо иза буради, пуцаЌу"и на стражаре. Лорен Ќе осетила како ЌоЌ срце трепери док се камион са две нуклеарне боЌеве главе кретао напред.
  
  Се"аЌу"и се свега реченог, скочила Ќе на кров камиона, користе"и точкове као ослонац. Онда Ќе почела да попушта први ремен. Ако би могли да учине терет веома нестабилним, камиони би били принуђени да зауставе. Подигла Ќе поглед иза нуклеарне бомбе, стала на Ќедан од великих балвана, и видела Смита како се бори песницом са Ќедним од Француза.
  
  Позорник Ќе ступио у контакт. "Управо потврдио агент у Паризу. Се"ате се Арманда Аргента? Помогао вам Ќе неколико пута током година. Па, он каже да присуство француског контингента ниЌе дозво ено. Потпуно. Унутра би се могао десити нека врста бруталног рата."
  
  Лорен Ќе прогутала слину и гледала како Смит пада уназад, павши на Ќедно колено. Француз коЌи Ќе стаЌао над ®им зграбио га Ќе за косу, откинуо траку из корена и бацио Ќе у страну. Смит Ќе вриснуо. Ко ено у носу га Ќе затетурало. Француз Ќе скочио на врх. Смит се мучио. Лорен Ќе погледала са ®ега на Кинимаку, затим на єоргиЌа, нуклеарну боЌеву главу и врата коЌа су се приближавала.
  
  Шта бих требао да урадим?
  
  Направи проклету буку.
  
  Испразнила Ќе магацину свог Глока високо изнад глава своЌих неприЌате а, натеравши их да се тргну и сагну. То Ќе Смиту и Кинимаки дало драгоцене секунде. Смит Ќе видео простор и пуцао у ®ега, оборивши нападача на зем у. Кинимака Ќе човеку сломила врат , туђе лице и пуцао из непосредне близине, у тре"ем, због чега Ќе затетурао и испао из борбе.
  
  Остао Ќе само Ќедан Француз.
  
  Лорен Ќе пала када Ќе метак одлетео од тела нуклеарног проЌектила. Колико Ќе било страшно што ЌоЌ то ниЌе ни сметало? Колико Ќе навикла на то? Али она Ќе била део овог тима и била Ќе одлучна да остане са ®им све док га имаЌу. Она Ќе нашла ову породицу и подржа"е Ќе.
  
  Огроман камион Ќе брзо пове"ао брзину, снажно убрзаваЌу"и, право у врата ролетне, залупио се у ®их, при чему Ќе пред®а кабина лагано одскочила, а затим Ќе ударила право кроз ®у.
  
  Лорен се бацила на зад®и део камиона.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк се трзнуо док су СЕАЛ-ови упали у САС и СПЕАР поред нуклеарне боЌеве главе у покрету, питаЌу"и се да ли би било коЌа битка могла бити збу®уЌу"а или смртоносниЌа од ове. Неколико речи комуникатора му Ќе рекло да Ќе то свакако могу"е.
  
  Сва три камиона, са шест нуклеарних оружЌа, провалила су у исто време кроз ролетне. Метални гелери су летели свуда док су поцепана врата тонула. Камиони су пролазили. Мушкарци су напали камионе, ускачу"и унутра, осе"аЌу"и да "е само убрзати. Сада Ќе ДреЌк видео два кинеска воЌника како трче у близини. Остао Ќе на платформи и угледао АлисиЌу и МеЌ мало да е како се криЌу иза Ќедног од дрвених ослонаца. Нуклеарна бомба се одбацила када Ќе погодила Ќедну од наЌве"их рупа на свету.
  
  Драке се згрчио. Ако би се огромно, тешко оружЌе откачило из наслона и покидало каишеве, сви би били у нево и.
  
  Изашли су на дневну светлост и одЌурили. Двадесет ми а на сат, па тридесет, три платформе су оживеле док су ®ихови возачи нагазили на папучицу гаса. Испред Ќе био широк отворен пут, скоро право до излаза из базе, уда ене око две ми е. Сада, док су били Ќедан поред другог, ДреЌк Ќе могао да гледа са свог камиона на Далов камион, а затим на Кинимаку. Призор огромних нуклеарних проЌектила у покрету,  уди коЌи се боре раме уз раме,  уди коЌи пуцаЌу из пишто а, користе се ножеви и песнице,  уди су избачени, без дава®а четвртине, пут кривуда и сва три камиона прелазе у нижу брзину у скрета®у, запа®ио га Ќе да Ќезгро.. Био Ќе то бедлам похлепе и наси а, поглед у пакао.
  
  Али сада Ќе сва ®егова паж®а била усмерена на печате.
  
  Четири Ќака, први су напали САС, убивши Ќедног без проблема. Британци су се окупили и узвратили, приси аваЌу"и СЕАЛ-ове да се заклоне. Четворица мушкараца потрчала су иза камиона, надаЌу"и се да "е ускочити. Командант САС-а, Кембри¤, борио се прса у прса са морнаричким СЕАЛ-ом и обоЌица су погођени. Маи и Алициа су биле заузете борбом против чувара и покушаваЌу"и да пронађу отвор у ме"у.
  
  ДреЌк се нашао лицем у лице са вођом СЕАЛ тима. "Зашто?" - упитао.
  
  "Не постав аЌте пита®а", зарежао Ќе човек и пришао ДреЌку. Ударци су били прецизни и невероватно Ќаки, веома слични ®еговим. Блокирао Ќе, осетио бол тих блокова и узвратио. Снажно Ќе ударио. У руци другог човека поЌавио се нож. ДреЌк Ќе своЌим ударцем парирао, бацивши оба оружЌа у страну и одлетевши од камиона.
  
  "Зашто?" - поновио Ќе.
  
  "Зезнуо си ствар. Ти и твоЌ тим."
  
  "Како?" - Питао сам. ДреЌк се одмакнуо да добиЌе мало простора.
  
  "А зашто би ова копилад хтела да нас убиЌу?" упитала Ќе Алиша када се поЌавила иза човека.
  
  Задао Ќе тренутни ударац, погодивши Ќе у слепоочницу. ДреЌк га Ќе ударио ногом у бубреге и гледао како пада. Алициа му Ќе померила ногу у лице. ЗаЌедно су га бацили, врте"и се, у море.
  
  Пут се ширио напред.
  
  Маи Ќе послала два стражара. Погинуо Ќе Ќош Ќедан човек САС-а, а сада су Британци и Американци били Ќеднаки по снази. Три против три. ДреЌк Ќе видео двоЌицу Кинеза коЌе Ќе раниЌе видео како пузе као пауци изнад нуклеарне бомбе.
  
  "Види ово!"
  
  Прекасно. Пали су на ®ега.
  
  
  * * *
  
  
  Дал Ќе, у суштини, знао да су кренули у РумуниЌу. Било Ќе добро. Било Ќе пола сата вож®е коЌе би могло да их убиЌе пре него што стигну тамо.
  
  Борио се са Кинезима и стражарима, гурнуо их назад и затекао их како скачу, желе"и Ќош. Кинези су заобишли ®егову одбрану, снажно ударивши и замало га двапут набивши на колац своЌим страшним оштрицама. Опколило га Ќе више стражара. ХеЌден Ќе прибегао да их избаци из камиона све док се ®ихов броЌ ниЌе сма®ио.
  
  Позади, Кензи се обрачунала са послед®им неприЌате ем. Машина Ќе била празна, са катане Ќе цурило црвено. Кренула Ќе назад низ платформу, сада сузивши очи док су два Кинеза заЌедно наишла на ®у, машу"и ножевима. Она се супротставила ходаЌу"и около. Изнели су оружЌе. Бацила им се у лице, изненадивши их. Хитац Ќе прошао испод ®ене руке, одбивши се од нуклеарне бомбе. Нашла се поред Ќедног од момака са пишто ем упереним у лице.
  
  "Сра®е".
  
  єедини пут Ќе био горе. Шутнула Ќе руку коЌа Ќе држала пишто  и одлетела га, а затим се попела на носач на чахуру нуклеарног оружЌа. Стигла Ќе до врха, откривши да Ќе горе само блага кривина, али опасна за равнотежу. Уместо тога, седела Ќе на нуклеарноЌ бомби са катаном у руци.
  
  "Дођи и Ќебено ме узми!" - вриснула Ќе. "Ако се усудите."
  
  Брзо су полетели, савршено избалансирани. Кензи Ќе стаЌала на врху боЌеве главе, врте"и мач, док су Ќе напали ножевима. Удари и замахни. Она Ќе узвратила, али су извукли крв. Ударила Ќе у ракету. Камион се тресао брзином од тридесет ми а на сат. Кинези су се максимално прилагодили. Кензи Ќе изгубила равнотежу, оклизнула се и пала назад на ракету.
  
  "Ох".
  
  Налет ветра ЌоЌ Ќе прошао кроз косу, хладну као замрзивач. Нож Ќе пао на ®у. Пребацила Ќе катану у другу руку, зграбила Ќе прстима за зглоб и нагло га тргнула у страну. Ручни зглоб се сломио и нож Ќе испао. Такође Ќе изврнула тело на оваЌ начин и видела како Ќе главом излетело из камиона. Друга особа Ќе ве" напала. Кензи Ќе пребацила катану назад у своЌу десну руку и пустила Ќе да директно погоди тачку. Лебдио Ќе на тренутак пре него што га Ќе Кензи одбацила у страну.
  
  Затим Ќе погледала доле са свог места на врху нуклеарне бомбе, а оштрица ®ене катане капала Ќе крв на оне коЌи се боре испод.
  
  "УбиЌена су два Кинеза. Остала су три".
  
  Алициа Ќу Ќе гледала из свог освоЌеног камиона, посматраЌу"и битку на врху боЌеве главе. "Изгледало Ќе тако проклето кул", рекла Ќе. "Стварно веруЌем да имам ерекциЌу."
  
  Дал Ќу Ќе погледао из свог камиона. "И Ќа исто".
  
  Али тада Ќе боЌева глава почела да се кре"е.
  
  
  ГЛАВА ЧЕТРДЕСЕТ ПРВА
  
  
  Дал Ќе одмах приметио помера®е, видео две каишеве коЌе су успели да откопчаЌу како лепршаЌу на ветру, а онда се тре"и раздвоЌио као наЌлуђа гумица на свету, биЌесно лупкаЌу"и о нуклеарно пу®е®е и дно платформе. Првим снажним искораком ударио Ќе чувара у стомак, натеравши га да полети, испружених руку, право са бочне стране камиона и ударио у зад®е гуме онога коЌи Ќе возио поред ®ега. Дал се тргнуо на резултат.
  
  Нуклеарна бомба се поново покренула. Дал Ќе осетио како се црвена магла спушта преко ®ега док се Кензи борила на ®ему, а ХеЌден се борио тачно испод ®егове сенке, не слуте"и шта следи. Вриштао Ќе и урлао, али безуспешно. Тут®ава гума, вриска, концентрациЌа потребна за борбу; све Ќе то сметало ®иховом слуху. Скочио Ќе до комуникатора.
  
  "Потез." Нуклеарна бомба само што ниЌе експлодирала!"
  
  Кензи Ќе зурио доле. "Где да одем? Мислиш полетЌети?"
  
  "Неее!"
  
  На краЌу своЌе везе, Швеђанин Ќе као луд трчао близу ХеЌдена и притиснуо му раме о невероватну масу проЌектила. "Нуклеарна бомба пада!"
  
  ХеЌден се брзо откотр а, као и чувар. БоЌева глава се померила Ќош Ќедан инч. Дал га Ќе подигао сваком унцу снаге коЌу Ќе икада скупио, сваки миши" Ќе вриштао.
  
  Поред ®ега се зачуло тешко куца®е.
  
  Сра®е.
  
  Али то Ќе била Кензи, коЌа Ќе Ќош увек држала катану и са саркастичним осмехом на лицу. "Проклетство, ти си само луди Ќебени хероЌ. Да ли стварно мислиш да можеш ово да задржиш и на секунд?"
  
  "Хм нема. Не баш."
  
  "Онда се помери."
  
  Луди Швеђанин Ќе прецизно заронио.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк и Алиша су успели да одвоЌе секунду да учествуЌу у спектаклу.
  
  "Шта, дођавола, Дал ради?" упитала Ќе Алициа. "Да ли он грли проклету нуклеарну бомбу?"
  
  "Не буди будала", одбрусио Ќе ДреЌк, одмахуЌу"и главом. "Очигледно Ќе да Ќе  уби."
  
  ДреЌк Ќе затим скочио у страну да помогне момцима из САС-а, отео СЕАЛ од млади"а и бацио га под нуклеарну бомбу. Цело тело човека се тресло. Разменили су ударце, а онда Ќе ФОЧА остао без свести, лицем надоле, али жив. ДреЌк Ќе намеравао да то тако остави.
  
  єош Ќедан СЕАЛ Ќе умро, а за ®им воЌник САС-а, обоЌица избодени из непосредне близине. Кембри¤ и млади" су све што Ќе остало. Удружили су се са Дракеом у борби против коначног СЕАЛ-а. У исто време придружиле су им се АлисиЌа и МеЌ. Камион Ќе тут®ао по зем аном путу, ударио Ќедном комшиЌу и одвезао се. Судар Ќе омогу"ио стабилизациЌу Дахлове нуклеарне бомбе тако што Ќе била причврш"ена за своЌе огромне ослонце. Сва три аутомобила, као Ќедан, пробила су излазну капиЌу и наставила вож®у ка РумуниЌи. Челик и бетон су потпуно уништени, цепаЌу"и се напред-назад. У то време, хеликоптери су полетели и летели поред камиона, а  уди са тешком арти ериЌом су се наги®али кроз врата и фокусирали се на возаче.
  
  Драке Ќе зауставио напад на СЕАЛ. "Чекати. Ви сте воЌник специЌалних снага. Американке. Зашто би покушао да нас убиЌеш?"
  
  Истина, никада ниЌе очекивао одговор, али Ќе човек одговорио нападом. Уклонио Ќе Кембри¤, а затим докраЌчио ДреЌка. Млади САС пао Ќе на бок. СЕАЛ Ќе био окрутан и немилосрдан, задавао Ќе пораз за ударцем. Али онда се Маи окренула према ®ему.
  
  Прошло Ќе осам секунди и борба Ќе завршена. Опет су га оставили живог, како сте®е у гомили, разоружан.
  
  ДреЌк се окренуо Кембри¤у. "Не могу да изразим колико ценимо вашу помо", маЌоре. Тако ми Ќе жао због губитка ваших  уди. Али молим вас, ако хо"ете, оставите ове  уде у животу, они су само извршавали наређе®а."
  
  Две преживеле фоке су подигле поглед, изненађене и можда збу®ене.
  
  Кембри¤ климну главом. "Разумем и слажем се са тобом, ДреЌк. На краЌу краЌева, сви смо ми пиони."
  
  ДреЌк Ќе направио гримасу. "Па, не више. Америчка влада Ќе управо покушала да нас убиЌе. Не видим повратка од овога."
  
  Кембри¤ слеже раменима. "Узвратити удар."
  
  ДреЌк се мрко осмехну. "Човек по мом срцу. Било ми Ќе драго упознати вас, маЌоре Кембри¤."
  
  "А ти, Матт Драке."
  
  Климнуо Ќе Маи и АлисиЌи, а затим паж иво кренуо према зад®ем делу камиона. ДреЌк га Ќе посматрао како одлази, истовремено провераваЌу"и стабилност боЌеве главе. Све Ќе изгледало добро.
  
  "Знаш ли да "е се вратити и узети мач?" Алициа га Ќе подстакла.
  
  "Да, али знаш шта? єебе ми се. Марсов мач Ќе наЌма®и наш проблем." Ук учио Ќе везу. "ХаЌден? Колико далеко? Како си тамо?"
  
  "У реду", одговорио Ќе ХеЌден. "Послед®и Кинез Ќе управо скочио. Идем по мач."
  
  Кензи се закикота. "Не, видели су ме у акциЌи."
  
  "Зар нисмо сви?" Драке се осмехнуо. "Не"у заборавити оваЌ призор Ќош неко време."
  
  Алициа га Ќе право ударила по рамену. "Смири се, воЌниче. Следе"и пут када будеш желео да ставим нуклеарну бомбу међу своЌе ноге.
  
  "Не, не брини", рекао Ќе ДреЌк, окре"у"и се. "Учини"у то за тебе касниЌе."
  
  
  * * *
  
  
  Хеликоптери су се подсмевали, претили и убеђивали возаче да успоре возила. Наравно, испрва ниЌе ишло, али након што Ќе неко пробио метак високог калибра кроз Ќедно од шофершаЌбни,  уди коЌи су мислили да су недодир иви одЌедном су почели да сум®аЌу. Три минута касниЌе, камиони су успорили, руке су вириле кроз прозоре и сав саобра"аЌ Ќе стао.
  
  ДреЌк Ќе повратио равнотежу, навикао на стално забиЌа®е и крета®е напред. Скочио Ќе на зем у, схвативши да Ќе комуникациони систем изненада оживео, и сада веома паж иво прати своЌе пилоте.
  
  Из комуникатора ниЌе долазио никакав звук. Вашингтон Ќе овога пута "утао.
  
  Тим се окупио након што им Ќе уништио слушалице. Седели су на травнатом брду са погледом на три ракетна брода, питаЌу"и се шта би им свет и ®егови зли ликови следе"е могли бацити.
  
  ДреЌк Ќе погледао пилота. "Можете ли да нас одвезете у РумуниЌу?"
  
  Очи овог човека никада нису поколебале. "Наравно", рекао Ќе. "Не разумем зашто не. У сваком случаЌу, нуклеарно оружЌе се ша е тамо да се ускладишти у бази. Би"емо у предности".
  
  ЗаЌедно су напустили друго ратиште.
  
  ЗаЌедно су остали Ќаки.
  
  
  * * *
  
  
  Неколико сати касниЌе, тим Ќе напустио румунску сигурну ку"у и укрцао се на аутобус за ТрансилваниЌу, искрцаваЌу"и се у близини замка Бран, наводне резиденциЌе грофа Дракуле. Овде, међу високим дрве"ем и високим планинама, нашли су мрачну, тиху гостинску ку"у и настанили се у ®оЌ. Светла су била пригушена. Тим Ќе сада био обучен у цивилну оде"у одузету из сигурне ку"е, и носио Ќе само оно оружЌе и мунициЌу коЌу су могли да понесу, као и добру залиху новца из сефа коЌи Ќе Иорги узео. Нису имали пасош, документа, личне карте.
  
  Окупили су се у ЌедноЌ просториЌи. Десет  уди, нема везе. Десет  уди Ќе у бекству од америчке владе без поЌма коме могу да веруЌу. Нема Ќасног места за окрета®е. Нема више КОПЉА и нема више таЌне базе. Нема канцелариЌе у Пентагону, нема ку"е у Вашингтону. Врста породице коЌу су имали била Ќе изнад дозво еног. Контакти коЌе би могли да користе могу бити угрожени.
  
  Цео свет се променио због неког непознатог, несхват ивог налога извршне власти.
  
  "Шта Ќе следе"е?" Смит Ќе први покренуо пита®е, тихим гласом у слабо освет еноЌ просториЌи.
  
  "Прво "емо завршити мисиЌу", рекао Ќе ХеЌден. "Ред послед®ег суда Ќе настоЌао да уништи свет скриваЌу"и четири ужасна оружЌа. Рат, захва уЌу"и Ханибалу, коЌи Ќе био одлично оружЌе. ОсваЌа®е уз помо" Џингис-кана, што Ќе била к учна шифра коЌу смо уништили. Глад, преко Геронима, коЌи Ќе био биолошко оружЌе. И коначно, Смрт, преко Атиле, коЌи Ќе имао шест нуклеарних боЌевих глава. ЗаЌедно, ово оружЌе би наше друштво какво познаЌемо свело на пропаст и хаос. Мислим да са сигурнош"у можемо ре"и да смо неутралисали прет®у."
  
  "Са Ќединим лабавим краЌем коЌи Ќе Марсов мач", рекла Ќе Лорен. "Сада у рукама Кинеза или Британаца."
  
  "Стварно се надам да смо то ми", рекао Ќе ДреЌк. "САС нас Ќе тамо спасио и изгубио неке добре  уде. Надам се да Кембри¤ не"е бити замерен".
  
  "Идемо напред..." рекао Ќе Дал. "Чак ни ми не можемо ово сами. Пре свега, шта "емо дођавола сада да радимо? И друго, коме можемо веровати да "е нам помо"и у томе?"
  
  "Па, прво "емо сазнати шта Ќе навело Американце да се окрену против нас", рекао Ќе ХеЌден. "Претпостав ам да се десила операциЌа у Перуу и... друге ствари.... Да ли Ќе само неколико мо"них  уди против нас? Отцеп ена група коЌа утиче на друге? Не могу да веруЌем ни на тренутак да би Кобурн ово одобрио."
  
  "Хо"ете да кажете да треба да имамо таЌни разговор са председником?" упита Драке.
  
  ХеЌден Ќе слегнуо раменима. "Што да не?"
  
  "А ако Ќе у пита®у група коЌа се одвоЌила", рекао Ќе Дал. "Ми их уништавамо."
  
  "Жив", рече Маи. "єедини начин да преживимо ово Ќе да ухватимо наше неприЌате е живе."
  
  Тим Ќе седео у великоЌ просториЌи на различитим позициЌама, завесе су биле чврсто навучене, штите"и их од непролазне но"и. Дубоко у РумуниЌи разговарали су. Планирано. Убрзо Ќе постало Ќасно да они имаЌу ресурсе, али су ти ресурси оскудни. ДреЌк их Ќе могао преброЌати на Ќедну руку.
  
  "Где да одем?" упитала Ќе Кензи, и да е држе"и своЌу катану, пуштаЌу"и сечиво да се греЌе у полумраку.
  
  "Само напред", рекао Ќе ДреЌк. "Увек идемо напред."
  
  "Ако икада станемо", рекао Ќе Дал. "Ми умиремо."
  
  Алициа Ќе држала Дракеа за руку. "И мислио сам да су моЌи дани бежа®а прошли."
  
  "Ово Ќе другачиЌе", рекао Ќе, а затим уздахнуо. "Наравно да то знаш. Изви®авам се."
  
  "Све Ќе у реду. Глупо, али слатко. Коначно сам схватио да Ќе ово моЌ тип."
  
  "Да ли то значи да смо у бекству?" упитала Ќе Кензи. "Зато што сам стварно желео да побегнем од свега."
  
  "Ми "емо се бавити тиме". Дал се нагнуо ближе ®оЌ. "Обе"авам ти. И Ќа имам своЌу децу, не заборавите. За ®их "у све превази"и."
  
  "Ниси споменуо своЌу жену."
  
  Дал Ќе зурио, а затим се завалио у своЌу столицу, размиш аЌу"и. ДреЌк Ќе видео како се Кенси мало приближила великом Швеђанину. Избацио Ќе то из ума и погледао по соби.
  
  "Сутра Ќе други дан", рекао Ќе. "Где желите прво да идете?"
  
  
  КРАє
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Давид Леадбеатер
  На ивици Армагедона
  
  
  ГЛАВА ПРВО
  
  
  ЏулиЌан Марш Ќе одувек био човек контрастних боЌа. єедна страна Ќе црна, друга сива... ад инфинитум. Чудно, никада ниЌе показао интересова®е за то зашто Ќе еволуирао мало другачиЌе од осталих, само Ќе то прихватио, научио да живи са тим, уживао у томе. У сваком смислу, то га Ќе учинило предметом интересова®а; скренула Ќе паж®у са махинациЌа коЌе се криЌу иза изражаЌних очиЌу и косе са со у и бибером. Март Ќе увек био изванредан - на оваЌ или онаЌ начин.
  
  Унутра Ќе поново био друга особа. Иннер Ќе фокусирао своЌу паж®у на Ќедно Ќезгро. Овог месеца Ќе то био узрок ПитиЌаца, тачниЌе шта Ќе остало од ®их. Чудна група Ќе привукла ®егову паж®у и онда се Ќедноставно растворила око ®ега. ТаЌлер Веб Ќе више био психопатски мега-прогоните  него вођа кабалиста. Али Марсх Ќе уживао у прилици да иде сам, ствараЌу"и личне, ексцентричне дизаЌне. До ђавола са Зои Ширс и свима коЌи су Ќош увек били активни у секти, а у Ќош дуб и пакао са Николасом Белом. Везан, с лисицама на рукама и под водом, нема сум®е да би бивши грађевински радник све изложио надлежнима да добиЌе и наЌма®у одгоду казне.
  
  За Марша Ќе буду"ност изгледала светла, иако са благом ниЌансом. ПостоЌале су две стране сваке приче, а он Ќе био веома двостран човек. Након што смо тужни напустили несре"ни Рамзес базар - пави они су нам се Ќако допали са свом понудом - март се уз помо" хеликоптера боЌе понора подигао у небо. Журе"и, брзо се усредсредио на нову авантуру коЌа Ќе пред ®им.
  
  ЊУ єОРК.
  
  Марш Ќе тестирао уређаЌ на боку, приближаваЌу"и га, несигуран шта Ќе видео, али сигуран у оно што може да уради. Ово дете Ќе било главно оруђе за преговара®е. Велики тата апсолутног убеђе®а. Ко може да се расправ а са нуклеарном бомбом? Марш Ќе оставио уређаЌ на миру, проверивши спо аш®и ранац и олабавио нараменице да би се прилагодио свом дебелом оквиру. Наравно, он би предмет морао да подвргне тестира®у и потврди ®егову аутентичност. На краЌу краЌева, ве"ина бомби би се могла кувати да изгледа као нешто што нису - ако Ќе кувар био дово но добар. Тек тада би се Бела ку"а поклонила.
  
  Ризично, рекла Ќе Ќедна ®егова страна. Ризичан.
  
  Али забавно! инсистирао Ќе други. И вредело Ќе мало трова®а радиЌациЌом, што се тога тиче.
  
  Март се смеЌао сам себи. Такав нитков. Али мини ГаЌгеров броЌач коЌи Ќе понео са собом остао Ќе неми, подстичу"и ®егову бравуру.
  
  Али, да будем потпуно искрен, лете®е ниЌе било ®егова ствар. Да, било Ќе узбуђе®а, али постоЌала Ќе и шанса за вру"у смрт - а тренутно га то заиста ниЌе привлачило. Можда други пут. Марш Ќе провео много мучних сати планираЌу"и ову мисиЌу, пазе"и да су све тачке на месту и што безбедниЌе, иако Ќе с обзиром на места на коЌима "е стати, идеЌа била готово смешна.
  
  Узмимо сада за пример. Кренули су под крош®е амазонске прашуме на путу за КолумбиЌу. Човек га Ќе чекао - више од Ќедног, у ствари, а Марш Ќе на састанку утиснуо ®егову личност инсистираЌу"и да носе бело. Само мали уступак, али важан за ПитиЌу.
  
  Да ли Ќе ово све што сам сада?
  
  Марш се гласно насмеЌао, натеравши пилота хеликоптера да погледа около уплашено.
  
  "Све Ќе у реду?" - упитао Ќе мршав човек са ожи цима.
  
  "Па, то зависи од ваше тачке гледишта." март се смеЌао. "И колико гледишта имате. Више волим да забав ам више од Ќедног. Ти?"
  
  Пилот се окренуо, промрм аЌу"и нешто неразум иво. Март одмахну главом. Кад би само неопране масе знале коЌе су силе вребале, сагнуле се и извиЌале испод ®их, не обазиру"и се или не обазиру"и се на пустош коЌи су изазвали.
  
  Марш Ќе посматрао пеЌзаж испод, питаЌу"и се по милионити пут да ли Ќе ова тачка уласка у СЌеди®ене Државе права рута. Када Ќе дошло до тога, постоЌале су само две праве опциЌе - преко Канаде или преко Мексика. Ова друга зем а Ќе била ближа АмазониЌи и прожета корупциЌом; препун  уди коЌи би могли бити пла"ени да помогну и да држе Ќезик за зубима. Канада Ќе понудила неколико сигурних уточишта за  уде попут Марша, али они нису били дово ни и нису се ни приближили разноликости коЌа Ќе постоЌала у єужноЌ Америци. Док се монотони пеЌзаж настав ао развиЌати испод, Марш Ќе открио да му ум лута.
  
  Дечак Ќе одрастао у привилегованом положаЌу, са много више у устима од сребрне кашике; више као полуга од пуног злата. НаЌбо е школе и наЌбо и учите и - читаЌте "наЌбо и" као "наЌдражи", Марш Ќе увек исправ ао - покушавали су да га усмере на прави пут, али нису успели. Можда би боравак у некоЌ нормалноЌ школи помогао, али ®егови родите и су били богати стубови Ќужног друштва и били су далеко од стварности.Марша су одгаЌале слуге и виђао Ќе родите е углавном за време оброка и луксузних приЌема, где му Ќе наређено да не прича.Увек под критичним погледом свог оца, коЌи Ќе обезбеђивао беспрекорно понаша®е. И увек ®егов криви осмех маЌка коЌа Ќе знала да Ќе ®ен син одрастао без  убави и сам, али Ќе била потпуно неспособна да се изазове у било ком облику. И тако Ќе ЏулиЌан Марш растао, развиЌао се и постао оно што Ќе ®егов отац отворено називао " чудан дечак."
  
  Пилот Ќе проговорио, а Марш Ќе то потпуно игнорисао. "Да ли да кажем поново?"
  
  "Приближавамо се КалиЌу, господине. КолумбиЌа".
  
  Марш се нагнуо и посматрао како се нова сцена одвиЌа испод. Кали Ќе био познат као Ќедан од наЌнасилниЌих градова у Америци и дом Кали картела, Ќедног од наЌве"их светских добав ача кокаина. Сваког обичног дана, човек као што Ќе Марш узео би своЌ живот у своЌе руке, шетаЌу"и забаченим улицама Ел КалвариЌа, где су муффини претраживали улице у потрази за ђубретом и спавали у ку"ицама, где су мештани патили од етикетира®а "зоне толеранциЌе" дозво ава®ем комерциЌалне конзумациЌе дрога и секса могу процветати уз минималну интервенциЌу полициЌе.
  
  Марш Ќе знао да Ќе ово место за ®ега и ®егову нуклеарну бомбу.
  
  Док Ќе сео, пилот Ќе показао Маршу сиви камионет у коме су седела три гоЌазна мушкарца хладних, мртвих очиЌу и безизражаЌних лица. Отворено наоружани ватреним оружЌем, испратили су Марша у камион само кратким поздравом. Потом су се возили кроз влажне, претрпане улице, пр аве зграде и зарђале тенде, нуде"и ®еговом увежбаном оку Ќош Ќедан алтернативни поглед на свет, место где Ќе део становништва "лебдео" из Ќедне колибе у другу, без сталног дома. Март се мало повукао, знаЌу"и да нема шта да каже о ономе што се следе"е догодило. Међутим, ова заустав а®а су била неопходна ако Ќе желео да успешно прокриЌумчари нуклеарно оружЌе у САД и била су вредна сваког ризика. И наравно, Марсх Ќе изгледао неутрално колико Ќе могао, са неколико трикова у своЌим шареним рукавима.
  
  Ауто Ќе кривудао кроз нека магла прекривена валовита брда, на краЌу се претворивши у поплочани прилаз са великом, тихом ку"ом испред себе. Путова®е Ќе било у тишини, али сада Ќе Ќедан од стражара непопуст иво окренуо лице према Маршу.
  
  "Ми смо ту".
  
  "Очигледно. Али где Ќе "овде"?"
  
  Не превише без поштова®а. Не превише цвиле"и. Држите све заЌедно.
  
  "Узми своЌ ранац." Стражар Ќе искочио и отворио врата. "Господин Наваро вас чека.
  
  Март климну главом. Било Ќе то право име и право место. Не би остао овде дуго, само дово но дуго да се увери да Ќе ®егов следе"и начин транспорта и коначно одредиште неометано и безбедно. Пратио Ќе стражара испод ниског надсвођеног пролаза са коЌег Ќе цурила магла, а затим у мрачни улаз старе ку"е. Унутра ниЌе било упа ених светла, а поЌава Ќедног или два стара духа не би била ни изненађе®е ни забринутост. Марш Ќе често виђао старе духове у мраку и разговарао са ®има.
  
  Стражар Ќе показао на отвор на десноЌ страни. "Платили сте себи приватну собу наЌвише четири сата. Уђи право унутра."
  
  Март Ќе погнуо главу у знак захвалности и гурнуо тешка врата. "Такође сам тражио дозволу да слетим на следе"и начин транспорта. Хеликоптер?"
  
  "Да. Такође Ќе добро. Позови ме на интерфон кад дође време и показа"у ти ку"у."
  
  Март задово но климну главом. Новац коЌи Ќе платио више него што Ќе био потребан био Ќе да пружи бо у услугу, и до сада Ќесте. Наравно, сум®а Ќе изазвало и пла"а®е више од тражене цене, али су то били ризици.
  
  Опет две стране, помисли он. єин и єанг. Мочвара и мочвара. Црно и... црно са гримизним б есковима проЌурило Ќе...
  
  Унутраш®ост собе била Ќе луксузна. Да ®у страну заузимала Ќе угаона софа од црне коже и дубоког плиша. У близини Ќе био стаклени сто са бокалом за пи"е, вино и жестока пи"а, док Ќе у другом углу апарат нудио кафу и чаЌ. Грицкалице су положене на стаклени сто. Марсх се осмехнуо на све ово.
  
  Удобно, али само на кратко. Идеално.
  
  Сипао Ќе махуну наЌЌаче кафе и мало сачекао да се скува. Затим се сместио на кауч и извадио лаптоп, паж иво став аЌу"и ранац на кожну пресвлаку поред себе. Никада пре нуклеарна бомба ниЌе била толико размажена, помислио Ќе, накратко се питаЌу"и да ли би требало да направи сопствени напитак за ®у. Наравно, за човека као што Ќе Марш, ово ниЌе било тешко, а за неколико минута у ранцу Ќе била шо а коЌа се кувала и мали колачи" са глазуром са стране.
  
  Март се осмехнуо. Све Ќе било добро.
  
  Сурфовао сам интернетом; потврдни меЌлови обавестили су га да хеликоптер Форвард ве" улази у КолумбиЌу. Нигде Ќош нису биле подигнуте заставе, али прошло Ќе само неколико сати откако Ќе у пуном Ќеку напустио чаршиЌу. Марш Ќе попио пи"е и спаковао малу вре"у сендвича за следе"и лет, а затим притиснуо дугме интерфона.
  
  "Спреман сам да одем."
  
  Двадесет минута касниЌе и он Ќе поново био у ваздуху, лет нуклеарног ранца Ќе био уврнут, али удобан. Кренули су у Панаму, где "е он завршити своЌе брзе летове и започети заморан део свог путова®а копном. Пилот се пробиЌао у ваздуху и кроз било какве патроле, наЌбо и у ономе што Ќе радио, и за то Ќе био добро пла"ен. Како Ќе обрис Панаме почео да се поЌав уЌе у левом прозору, Марш Ќе почео да схвата колико Ќе ве" био ближи СЌеди®еним Америчким Државама.
  
  Долази ураган,  уди, и не"е лако нестати...
  
  Настанио се у Панама СитиЌу на неколико сати, два пута се пресвукао и четири пута се истуширао, сваки пут са другачиЌим мирисним шампоном. Ароме су се приЌатно мешале и надЌачале слабу арому зноЌа. Доручковао Ќе и ручао, иако Ќе било време за вечеру, и попио три чаше вина, свака из друге флаше и друге боЌе. Живот Ќе био добар. Поглед са прозора остао Ќе непроме®ен и неинспиративни, па Ќе Марш извадио кутиЌу кармина коЌу Ќе чувао управо за такву прилику и обоЌио стакло у Ќарко црвено. Ово Ќе помогло, бар неко време. Марш Ќе тада почео да замиш а како би било да полиже таЌ панел, али у том тренутку пинг долазне поруке прекинуо Ќе ®егове снове.
  
  Предвиђено време доласка Ќе 15 минута.
  
  Март Ќе направио гримасу, сре"ан, али истовремено и забринут. Четрдесеточасовно путова®е Ќе било пред нама неким од наЌгорих путева у региону. Ова мисао вероватно не"е инспирисати. Међутим, када се заврши, следе"а фаза би била бескраЌно заним ивиЌа. Март Ќе скупио своЌе ствари, поређао махуне кафе, боце вина и посуђе по боЌи, облику и величини, а затим кренуо напо е.
  
  Теренац Ќе чекао, преде поред пута, и изгледао Ќе изненађуЌу"е удобно. Марш Ќе демонтирао нуклеарну бомбу, завезао Ќе поЌасом, а затим се побринуо за себе. Возач Ќе мало "аскао пре него што Ќе схватио да Маршу ниЌе стало до свог усраног малог живота, а онда Ќе сео за волан. Пут се пружао бескраЌно напред.
  
  Пролазили су сати. Теренац Ќе клизио, затим се затресао, па поново склизнуо, заустав аЌу"и се неколико пута ради провере гаса и на лицу места. Возач не би ризиковао да буде заустав ен због ма®ег прекршаЌа. На краЌу краЌева, било Ќе то само Ќош Ќедно возило међу многима, Ќош Ќедна искра живота коЌа путуЌе вечитим аутопутем ка непознатим дестинациЌама, а да остане неугледна, прошла би незапажено.
  
  А онда Ќе МонтереЌ лежао испред. Март се широко осмехнуо, уморан али сре"ан, Ќер Ќе дуго путова®е било више од пола пута.
  
  Нуклеарна актовка лежала Ќе поред ®ега, сада само неколико сати од америчке границе.
  
  
  ПОГЛАВЉЕ ДВА
  
  
  Март Ќе следе"и део свог пута прошао под окри ем потпуног мрака. Било Ќе то место где се све могло добити или изгубити; у слику Ќе унет непознат фактор, коЌи су на непроце®иву суму подигли шефови локалних картела. Ко би могао да погоди мисли таквих  уди? Ко Ќе знао шта "е следе"е урадити?
  
  Наравно не они... или ЏулиЌан Марш. Он Ќе срамотно превезен заЌедно са Ќош десетак  уди у зад®ем делу камиона коЌи Ќе кренуо ка граници. Негде успут оваЌ камион Ќе скренуо са аутопута и нестао у мраку. Без светла, без знакова, возач Ќе знао ову руту са повезом преко очиЌу - и добро Ќе да Ќе знао.
  
  Марш Ќе стаЌао позади у камиону, слушаЌу"и брб а®е и незадово ство породица. Размере ®еговог плана су се назирале пред ®им. НиЌе могао до"и тренутак ®еговог доласка у ЊуЌорк. Када Ќе камион закочио и зад®а врата су се отворила на подмазаним шаркама, он Ќе први изашао, траже"и вођу наоружаних  уди коЌи су чували стражу.
  
  "Диабло", рекао Ќе, користе"и кодну реч коЌа га Ќе идентификовала као ВИП путника и да Ќе пристао да плати. Човек Ќе климнуо главом, али га Ќе онда игнорисао, гурнувши све у мало згура®е испод широко раширених грана надвишеног дрвета.
  
  "Сада Ќе од виталног значаЌа", рекао Ќе на шпанском, "да се кре"ете тихо, не говорите ништа и радите како вам се каже. Ако то не урадиш, пререза"у ти грк ан. Разумеш?"
  
  Марш Ќе посматрао како се човек сусре"е са свим погледима, ук учуЌу"и и своЌ. Марш Ќе почео тренутак касниЌе, по изрованом путу и кроз шикаре дрве"а. Месечина Ќе треперила изнад главе, а воде"и Мексиканац Ќе често чекао док облаци не сакриЌу светлост пре него што Ќе наставио. Изговарано Ќе врло мало речи, и то само од  уди са оружЌем, али одЌедном Ќе Марш пожелео да говори мало шпанског - или можда много.
  
  Провлачио се на средини реда, не обра"аЌу"и паж®у на уплашена лица око себе. После сат времена успорили су, а Марш Ќе испред себе угледао валовиту пешчану равницу прошарану ретким дрве"ем, кактусима и неколико других би ака. Цела група Ќе чучнула.
  
  "До сада Ќе добро", прошапута вођа. "Али сада Ќе наЌтежи део. Гранична патрола не може стално да надгледа целу границу, али спроводи насумичне провере. Све време. А ти си", климнуо Ќе на Марта, "тражио да пређеш Диабло. Надам се да сте спремни за ово."
  
  Март се насмеЌао. НиЌе имао поЌма о чему малишан прича. Међутим,  уди су убрзо почели да нестаЌу, сваки са малом групом имиграната, док нису остали само Марш, вођа, и Ќедан стражар.
  
  "єа сам Гомез", рекао Ќе вођа. "Ово Ќе Лопез. Ми "емо вас безбедно водити кроз тунел."
  
  "Шта Ќе са тим момцима?" Марш Ќе климнуо главом одлазе"им имигрантима, став аЌу"и своЌ наЌбо и лажни амерички нагласак.
  
  "Пла"аЌу само пет хи ада по глави." Гомез Ќе направио презиран гест. "Они ризикуЌу метке. Не брините, можете нам веровати."
  
  Марш Ќе задрхтао када Ќе угледао лукави осмех чврсто фиксиран на лицу ®еговог водича. Наравно, цео пут Ќе прошао сувише глатко да би се очекивало да "е се наставити. Пита®е Ќе било: када би га напали?
  
  "Идемо у тунел", рекао Ќе. "Овде осе"ам радознале погледе."
  
  Гомез ниЌе могао да обузда б есак бриге коЌи му Ќе б еснуо лицем, а Лопез Ќе скенирао таму око себе. Као Ќедног, двоЌица су га повели у правцу истока, под благим углом, али према граници. Март Ќе кренуо напред, намерно греше"и и изгледаЌу"и неадекватно. У Ќедном тренутку, Лопез му Ќе чак пружио руку помо"и, што Ќе Марш каталогизирао за касниЌе, записавши то као слабост. Он никако ниЌе био струч®ак, али банковни рачун без дна му Ќе некада омогу"ио много да е од материЌалних замки, искуства светских шампиона у борилачким вештинама и бивших воЌника специЌалних снага међу ®има. Марш Ќе знао неколико трикова, ма колико били фенси.
  
  Ходали су неко време, пусти®а се простирала око ®их, готово нечуЌна. Како се брдо поЌавило испред, Марсх Ќе био потпуно спреман да почне успон, али Гомез Ќе стао и указао на особину коЌу иначе никада не би видео. Тамо где се песковито зем иште сусрело са благо нагнутим подножЌем, неколико малих стабала сусрело се са шикаром. Међутим, Гомез ниЌе отишао на ово место, ве" Ќе опрезно направио тридесетак корака удесно, а затим Ќош десет уз наЌстрмиЌу падину. єедном тамо, Лопез Ќе са бескраЌном паж®ом прегледао то подручЌе.
  
  "Чисто", рекао Ќе коначно.
  
  Гомез Ќе тада пронашао комад закопаног ужета и почео да вуче. Марш Ќе видео како се мали део обронка уздиже, помераЌу"и каме®е и грм е како би открио рупу величине човека коЌа Ќе била урезана у живу стену. Гомез Ќе ушао унутра, а онда Ќе Лопез уперио цев свог пишто а у Марша.
  
  "Сад сте. И ти."
  
  Март га Ќе пратио, паж иво спуштаЌу"и главу и пазе"и на замку за коЌу Ќе знао да Ќе уда ена само неколико корака од ®еног поЌав ива®а. Онда Ќе, после неког размиш а®а, двострани човек променио канале, одлучивши да се повуче у мрак.
  
  Лопез Ќе чекао, подигнут пишто . Март се оклизнуо, а чизме су му стругале по каменитоЌ падини. Лопез Ќе испружио руку, испустивши оружЌе, а Марш Ќе замахнуо оштрицом од шест инча, заривши врх у каротидну артериЌу другог човека. Лопезове очи су се рашириле и он Ќе подигао руку да заустави ток, али Марш ниЌе имао намеру да то учини. Ударио Ќе Лопеза између очиЌу, отео му пишто , а затим Ќе ногом ударио ®егово умиру"е тело низ брдо.
  
  Ќеби се.
  
  Марш Ќе испустио пушку, знаЌу"и да "е Гомез то схватити брже него што Ќе потребно ако Ќе види у МаршовоЌ руци. Затим Ќе поново ушао у тунел и брзо прошао првобитним пролазом. Био Ќе храпав и спреман, подржан од дрхтавих греда и прашине и малтера коЌи Ќе капао са крова. Марш се очекивао да "е сваког тренутка бити сахра®ен. Гомесов глас допре до ®егових напетих ушиЌу.
  
  "Не брини. То Ќе само лажни улаз да уплаши свакога ко би могао упасти у оваЌ тунел. Иди Ќош ниже, приЌате у."
  
  Марш Ќе тачно знао шта "е га чекати "ниже", али сада Ќе имао мали елемент изненађе®а. Тешки део би био онеспособити Гомезово оружЌе, а да га при том озби но не повреди. ЊуЌорк Ќе Ќош увек био хи адама ми а далеко.
  
  И чинило му се много да е док Ќе стаЌао испод мексичке пусти®е, осе"аЌу"и како му се зем а спушта низ леђа, окружен смрадом зноЌа и расти®а, а очи му пеку од прашине.
  
  Март Ќе кренуо напред, у Ќедном тренутку пузе"и и вуку"и за собом ранац, чиЌи Ќе каиш био омотан око ®еговог скочног зглоба. Овде има доста оде"е, помисли у Ќедном тренутку. Само оде"а и можда четкица за зубе. Лепа коло®ска вода. Кеса кафе... питао се где су Американци могли да поставе своЌе уређаЌе за мере®е радиЌациЌе, а онда Ќе почео да брине о самом зраче®у. Опет.
  
  Ово Ќе вероватно нешто што сте требали да проверите пре него што одете.
  
  Па, мора се живети и учити.
  
  Март се присилио да се насмеЌе док Ќе излазио из уског тунела у много ве"и. Гомез се нагнуо, пружаЌу"и руку да помогне.
  
  "Нешто ти Ќе смешно?"
  
  "Да, твоЌи Ќебени зуби."
  
  Гомез Ќе гледао шокиран и у неверици. Чинило се да Ќе ова реченица послед®а ствар коЌу Ќе очекивао да чуЌе у овоЌ фази ®иховог путова®а. Марш Ќе израчунао шта би то могло бити. Док Ќе Гомез покушавао да то схвати, Марш Ќе устао, завртио пишто  у Гомесовим рукама и забио кундак у уста другог човека.
  
  "Сад разумете на шта мислим?"
  
  Гомез се борио свом снагом, одгурнуо Марша и вратио буре себи. Крв му Ќе прскала из уста док Ќе урлао, а зуби су му пали на под. Марш се забио испод дугачке цеви и задао снажан ударац у вилицу, а други у страну главе. Гомез Ќе затетурао, а очи су му откривале да Ќош увек не може да веруЌе да га Ќе ова чудна патка победила.
  
  Марш Ќе извукао нож из корица на страни Мексиканца док су се хватали. Гомез Ќе одЌурио, знаЌу"и шта "е се да е догодити. Ударио се у камени зид, уз тежак ЌецаЌ сломио раме и лоба®у. Марш Ќе задао ударац коЌи се одбио од Мексиканца, а затим погодио року. Крв Ќе цурила из ®егових зглобова. Пишто  се поново подигао, али Марш се усправио тако да му Ќе био међу ногама, а пословни део Ќе сада постао бескорисан.
  
  Гомез га Ќе ударио главом, ®ихова крв се помешала и попрскала по зидовима. Март Ќе затетурао, али Ќе избегао следе"и ударац, а онда се сетио ножа коЌи Ќе Ќош увек држао у левоЌ руци.
  
  Снажан гура®е, и нож Ќе окрзнуо Гомесова ребра, али Ќе Мексиканац испустио пишто  и ставио обе руке на Маршову руку ножем, чиме Ќе зауставио снагу ударца и закопао сечиво. Бол му Ќе изобличио црте лица, али Ќе човек успео да спречи неизбежну смрт.
  
  Март се одмах концентрисао на своЌу слободну руку, користе"и Ќе да удара изнова и изнова, траже"и слабе тачке. Мушкарци су се заЌедно борили наЌбо е што су могли, кре"у"и се полако горе-доле кроз тунел, налетаЌу"и на дрвене греде и газе"и кроз гомиле блата. Потоци зноЌа су текли низ песак; тешко гунђа®е, слично рота®у сви®а, испунило Ќе вештачки простор. Милости ниЌе било, али до зем е се ниЌе стигло. Гомез Ќе сваки ударац примио као искусни улични борац, а Марш Ќе први почео да слаби.
  
  "Нестрп иво... чекаЌу"и да те... посечем... посечем..." Гомез Ќе тешко дисао, див их очиЌу, крвавих усана и забачених.
  
  Марш Ќе одбио да умре на овом усам еном, пакленом месту. Повукао Ќе нож назад, одвоЌио га од Гомесовог тела, а затим се одмакнуо, остав аЌу"и двоЌици мушкараца неколико стопа уда ености. Пишто  Ќе лежао на поду, бачен.
  
  Гомез га Ќе напао као ђаво, вриште"и, грме"и. Марш Ќе одбио напад како су га учили, окренувши раме и дозволивши Гомезовом сопственом моментуму да удари главом о супротни зид. Марш га Ќе потом ударио ногом у кичму. НиЌе поново употребио нож све док краЌ ниЌе био унапред предвиђен. Такође су га учили да наЌочигледниЌе оружЌе ниЌе увек наЌбо е за употребу.
  
  Гомез Ќе подигао своЌе тело са зида, обесивши главу, и окренуо се. Март се загледао у крваво црвено лице демона. На тренутак га Ќе фасцинирало, контраст гримизног лица и белог врата, црне рупе на коЌима су се некада угнездили пожутели зуби, бледе уши коЌе су скоро комично вириле са обе стране. Гомез Ќе замахнуо на ударац. Марш Ќе ударен у страну главе.
  
  Сада Ќе Гомез био широм отворен.
  
  Марш Ќе иступио напред, врте"и му се у глави, али Ќе остао дово но свестан да заиста убоде нож, уперивши сечиво у срце другог човека. Гомез се тргнуо, а дах му Ќе звиждао из слом ених уста, а затим се сусрео са Мартовим погледом.
  
  "Платио сам ти у доброЌ намери", дахне Март. "Требало Ќе само узети новац."
  
  Знао Ќе да су ти  уди по природи издаЌници, а несум®иво и по образова®у. ИздаЌа би била ®ихова друга или тре"а мисао дана, након "зашто ми Ќе крв на рукама?" и "кога сам дођавола убио сино"?" Можда се размиш а и о последицама дозе кокаина. Али Гомез... требао Ќе само узети новац.
  
  Марш Ќе посматрао како човек склизне на зем у, а затим Ќе прегледао ста®е. Имао Ќе модрице и болове, али релативно неповређен. У глави му Ќе лупало. Сре"ом, смислио Ќе да стави парацетамол у Ќедну од кесица у свом ранцу, коЌа се налазила поред нуклеарне бомбе. Тако згодно. Тамо Ќе имао и пакет марамица за бебе.
  
  Март га Ќе обрисао и суво прогутао таблете. Заборавио Ќе да понесе воду са собом. Али увек постоЌи нешто, зар не?
  
  Не освр"у"и се на мртво тело, спустио Ќе главу и започео дуго путова®е кроз подземни тунел до Тексаса.
  
  
  * * *
  
  
  Сати су се вукли. ЏулиЌан Марш се провлачио испод Америке са нуклеарним оружЌем причврш"еним за леђа. УређаЌ Ќе можда био ма®и него што Ќе очекивао - иако Ќе ранац и да е био надувен - али унутраш®и оде ци нису били ништа ма®е тешки. Створе®е се држало за ®ега као неже ени приЌате  или брат, вуку"и га назад. Сваки корак Ќе био тежак.
  
  Мрак га Ќе окружио и скоро га прогутао, слом ен само понеким висе"им светлом. Многи су били слом ени, превише. Овде доле Ќе било влажно, чопор невид ивих животи®а увек Ќе призивао кошмарне слике у ®еговом уму коЌе су играле у ЌезивоЌ хармониЌи са повременим сврабом коЌи му Ќе пролазио по раменима и низ кичму. Ваздух Ќе био у ограниченоЌ количини, а оно што Ќе било било Ќе лошег квалитета.
  
  Почео Ќе да се осе"а неизмерно уморно и почео Ќе да халуцинира. єедног дана га Ќе прога®ао ТаЌлер Веб, а затим и зли трол. Двапут Ќе пао, огребавши се по коленима и лактовима, али се с муком усправио. Трол се претворио у  уте Мексиканце, а затим у шетаЌу"и тако пу®ен црвеним и зеленим паприкама и гвакамолом.
  
  Како су километри пролазили, почео Ќе да осе"а да можда не"е успети, да "е ствари испасти бо е ако само мало легне. ОдспаваЌ мало. єедина ствар коЌа га Ќе зауставила била Ќе ®егова светлиЌа страна - део коЌи Ќе некада тврдоглаво преживео ®егово дети®ство када су сви други желели да нестане.
  
  На краЌу су се испред ®ега поЌавила Ќача светла и он Ќе прешао преко другог краЌа тунела, а затим Ќе провео много минута проце®уЌу"и какав приЌем може добити. Истина, ниЌе очекивао никакву приЌемну комисиЌу - никада се ниЌе очекивало да "е сти"и у зем у слободних.
  
  По свом плану, организовао Ќе потпуно одвоЌен транспорт на овом краЌу. Марсх Ќе био опрезан и ниЌе био будала. Хеликоптер би требало да буде стациониран неколико ми а далеко, чекаЌу"и ®егов позив. Марш Ќе уклонио Ќедну од три запа ене "елиЌе коЌе су биле постав ене око ®еговог тела и у ранцу и упутио позив.
  
  На састанку ниЌе било речи, ниЌе било коментара о крви и пр авштини коЌа Ќе прекрила Маршово лице и косу. Пилот Ќе подигао птицу у ваздух и упутио се ка Корпус КристиЌу, следе"оЌ и претпослед®оЌ станици у МаршовоЌ великоЌ авантури. єедно Ќе било сигурно, имао би причу да исприча...
  
  И нема ко да им каже. єедина ствар коЌу нисте поделили са гостима на забави Ќе како сте успели да прокриЌумчарите нуклеарну актовку из Бразила на источну обалу Америке.
  
  Корпус Кристи Ќе понудио кратак предах, дуго тушира®е и кратак сан. Следе"е двадесетчетворочасовно путова®е до ЊуЌорка, а затим...
  
  Армагедон. Или бар на ивици тога.
  
  Марш се осмехнуо док Ќе лежао лицем надоле на кревету са главом забоденом у Ќастук. єедва Ќе могао да дише, али му се таЌ осе"аЌ прилично допао. Трик би био да се власти убеде да Ќе озби ан и да Ќе бомба права. НиЌе тешко - Ќедан поглед на канистере и фисиони материЌал би их натерао да седну и моле. Када Ќе то било урађено... Марш Ќе замислио доларе како се слиЌеваЌу, као нека слот машина у Лас Вегасу коЌа избацуЌе новац брзином чворова. Али све за добар ци . Веббов случаЌ.
  
  Можда не. Марш Ќе имао своЌе планове да спроведе док Ќе чудни вођа ПитиЌана Ќурио дуге.
  
  Склизнуо Ќе са кревета, спустио се на колена пре него што Ќе устао. Нанео Ќе руж за усне. Преуредио Ќе намештаЌ у соби тако да има смисла. Изашао Ќе и лифтом се спустио у подрум, где га Ќе чекао изнаЌм ени аутомобил.
  
  Цхрислер 300. Величина и боЌа избе еног кита.
  
  Следе"а станица... град коЌи никад ниЌе спавао.
  
  
  * * *
  
  
  Марш Ќе возио аутомобил без напора док Ќе светски познати Скилине дошао у видЌело. Чинило се смешно лако возити оваЌ аутомобил до ЊуЌорка, али ко Ќе онда знао да "е бити другачиЌе? Па, неко би могао. Прошло Ќе више од три дана откако Ќе напустио Рамзесову чаршиЌу. Шта ако вест процури? Марш ниЌе ништа променио. Био Ќе само Ќош Ќедан путник, коЌи Ќе лутао кроз живот кривудавом стазом. Ако Ќе утакмица готова, он "е то знати врло брзо. Иначе... Веб Ќе обе"ао да "е Рамзес обезбедити  уде коЌи су спремни да помогну у овоме. Март Ќе рачунао на ®их.
  
  Марш Ќе возио на слепо, не знаЌу"и и не маре"и много шта "е се следе"е догодити. Био Ќе дово но опрезан да се заустави пре него што Ќе ушао у велики град, проналазе"и уточиште за но" на другоЌ страни реке док Ќе сунце почело да залази, што Ќе компликовало случаЌну руту ®еговог путова®а. Мотел у облику слова Л Ќе био дово ан, иако Ќе посте ина била изгребана и неоспорно пр ава, а оквири прозора и ивице подова били су премазани са неколико инча црне пр авштине. Међутим, било Ќе неупад иво, непланирано и практично неприметно.
  
  Зато Ќе око поно"и седео усправно, срце му Ќе лупало, када Ќе неко закуцао на врата ®егове собе. Врата су се отворила на паркинг, тако да Ќе, искрено, могао бити било ко, од залуталог пиЌаног госта до ша ив¤иЌе. Али то могу бити и полицаЌци.
  
  Или СЕАЛ тим шест.
  
  Марш Ќе изложио ножеве, кашике и чаше, а затим повукао завесу да погледа напо е. Оно што Ќе видео оставило га Ќе на тренутак без речи.
  
  Шта коЌ...?
  
  Поново се зачуло куца®е, лагано и свеже. Марш ниЌе оклевао да отвори врата и дозволи човеку да уђе.
  
  "Изненадио си ме", рекао Ќе. "А то се ових дана не дешава пречесто."
  
  "Осе"ам се добро онако како Ќесте", рекао Ќе посетилац. "єедан од моЌих многих квалитета."
  
  Март се чудио осталима, али ниЌе морао да гледа предалеко да би приметио бар десетак. "Срели смо се само Ќедном раниЌе."
  
  "Да. И одмах сам осетио сродство."
  
  Март се усправио, сада пожелевши да се ве" четврто истуширао. "Мислио сам да су све ПитиЌе мртве или зароб ене. Осим Веба и мене."
  
  "Као што видите", посетилац Ќе раширио руке, "погрешили сте.
  
  "Задово ан сам." Март Ќе лажирао осмех. "Веома задово ан.
  
  "Ох", насмеЌао се и ®егов посетилац, "ускоро "еш то постати."
  
  Март Ќе покушао да одагна осе"аЌ да су му сви рођендани стигли одЌедном. Ова жена Ќе била чудна, можда Ќеднако чудна као и он. Имала Ќе смеђу косу ошишану на ши асти стил; ®ене очи су биле зелено-плаве, баш као и ®егове. Колико Ќе Ќезиво било? Њена оде"а се састоЌала од зеленог вуненог пуловера, Ќарко црвених фармерки и тегет Доц Мартинса. У ЌедноЌ руци Ќе држала чашу млека, у другоЌ чашу вина.
  
  Где Ќе добила...?
  
  Али то заправо ниЌе било важно. Волео Ќе што Ќе Ќединствена, што га Ќе некако разумела. Свидело му се што Ќе дошла ниоткуда. Свидело му се што Ќе потпуно другачиЌа. Силе таме супротставиле су их Ќедна против друге. Крваво црно вино и бело млеко су се спремали да се помешаЌу.
  
  Март ЌоЌ Ќе узео наочаре. "Да ли желите да будете на врху или на дну?"
  
  "Ох, немам ништа против. Да видимо где "е нас расположе®е одвести."
  
  Тако Ќе Марш поставио нуклеарну бомбу на узглав е кревета где су обоЌе могли да Ќе виде и кроз очи Зое Ширс видели додатну искру коЌа Ќе личила на комету. Ова жена Ќе била мо"на, смртоносна и потпуно откачена. Вероватно луда. Нешто што му Ќе бескраЌно одговарало.
  
  Док се скидала, ®егов поде ени ум Ќе одлутао да размиш а о томе шта "е се догодити. Помисао на сва узбуђе®а коЌа су обе"ана за сутра и прекосутра, када "е Америку бацити на колена и бити сре"на због нуклеарне бомбе, учинила га Ќе потпуно спремним за Зоеи док му Ќе скидала панталоне и пе®ала се на брод.
  
  "Без предигре?" упитао.
  
  "Па, кад си ставио таЌ ранац тек тако", рекла Ќе, посматраЌу"и нуклеарну бомбу као да може да Ќе посматра. "Схватио сам да ми то не треба."
  
  Март се осмехнуо сре"но изненађе®е. "И Ќа исто".
  
  "Видиш ли,  убави?" Зое се спустила на ®ега. "Смо створени Ќедно за друго."
  
  Тада Ќе Марш схватио да у одразу огледала коЌе Ќе висило на зиду директно изнад старе комоде, а иза ®е и сам ранац, угнежђен међу Ќастуке кревета, види ®ену како се полако кре"е, изузетно бледу гузицу. Загледао се у ®ено добро преплануло лице.
  
  "Проклетство", излануо Ќе. "Не треба много времена".
  
  
  ГЛАВА ТРЕ"А
  
  
  Матт Драке се спрема за наЌлуђу вож®у тима до сада. НеприЌатан, мучан осе"аЌ се наталожио у стомаку, и ниЌе имао никакве везе са квргавим летом, ве" само резултат напетости, стреп®е и гађе®а према  удима коЌи су могли да покушаЌу да почине тако страшне злочине. Саосе"ао Ќе са  удима света коЌи су се бавили своЌим свакодневним пословима, неупу"ени, али задово ни. Они су били  уди за коЌе се борио.
  
  Хеликоптери су били препуни воЌника коЌи су се бринули и став али себе у опасност за  уде коЌи су свет учинили добрим местом за живот. Био Ќе присутан цео СПЕАР тим, са изузетком Карин БлеЌк и Борегард Ален и Бри¤ит Мекензи - зване Кензи, бившег Мосадовог агента коЌи држи катане, шверцуЌе артефакте. Тим Ќе у толикоЌ журби напустио Рамзесов девастирани 'послед®и базар' да су били приморани да понесу све са собом. НиЌе било ни минута за губ е®е, а цео тим Ќе био спреман, информисан и спреман да изађе на улице ЊуЌорка у трча®е.
  
  Од праве ¤унгле до бетонске ¤унгле, помисли ДреЌк. Никада не затварамо.
  
  Свуда око ®ега биле су поуздане линиЌе коЌе се укрштаЌу и олуЌни таласи ®еговог живота. Алиша и Бо, МеЌ и Кензи и Торстен Дал. У другом хеликоптеру били су Смит и Лорен, ХеЌден, Кинимака и єорги. Тим Ќе улетео у ваздушни простор ЊуЌорка, коЌи Ќе председник Кобурн ве" очистио, и оштро залегао, Ќуре"и кроз празнине између небодера и спуштаЌу"и се ка крову квадратног облика. ТурбуленциЌа их Ќе ударила. Радио Ќе цвркутао док су информациЌе стизале. ДреЌк Ќе могао само да замисли вреву на улицама испод, агенте коЌи Ќуре и махнитале специЌалце, паклену помисао о безглавоЌ Ќур®ави да спасе ЊуЌорк и источну обалу.
  
  Дубоко Ќе удахнуо, осе"аЌу"и да "е наредних неколико сати бити турбулентно.
  
  Дал му Ќе запео за око. "После овога идем на одмор."
  
  ДреЌк се дивио Швеђанином самопоузда®у. "После овога, свима "е нам требати Ќедан."
  
  "Па, ти не идеш са мном, єорк."
  
  "Нема проблема. Прилично сам сигуран да "е Џоана ионако бити главна."
  
  "Шта би то, дођавола, требало да значи?"
  
  Хеликоптер се брзо спустио, пославши ®ихове стомаке у стратосферу.
  
  Алициа се закикота. "Само да знамо ко води ку"у Далеи, Торсти. Знамо".
  
  Швеђанин Ќе направио гримасу, али више ниЌе коментарисао. ДреЌк Ќе разменио осмех са АлишиЌом и онда приметио да их Маи обоЌе посматра. Проклетство, ионако као да немамо о чему да бринемо.
  
  Алициа Ќе махнула Маи. "Да ли си сигуран да можеш да се носиш са овом врстом акциЌе, Сприте, након што си се недавно посекао док си се бриЌао?"
  
  МеЌин израз лица се ниЌе променио, али Ќе оклеваЌу"и пружила руку да додирне нови ожи ак на лицу. "Недавни догађаЌи учинили су ме много паж ивиЌим према  удима коЌима веруЌем. И пази на оне коЌи издаЌу."
  
  ДреЌк се изнутра згрчио.
  
  Ништа се ниЌе десило. Оставила ме Ќе, окончавши то! Ништа ниЌе обе"ано. .
  
  Мешале су се емоциЌе и мисли, претвараЌу"и се у киселу жуч, коЌа се мешала са хи аду других осе"а®а. Дал се, приметио Ќе, полако уда авао од КензиЌа, а Бо Ќе Ќедва скидао поглед са АлисиЌе. Боже, надао се да су се ствари мало смириле у другом хеликоптеру.
  
  Нови удари див ег ветра задесили су их када Ќе клиза®е хеликоптера дотакло кров зграде. Птица Ќе слетела, а онда су се врата отворила, путници су скочили и потрчали ка отвореним вратима. Људи са оружЌем су чували улаз, а унутра Ќе било Ќош неколико  уди. ДреЌк Ќе заронио први, лете"и првим ногама и осе"аЌу"и се помало неспремним без оружЌа, али добро знаЌу"и да "е ускоро бити наоружани. Тим Ќе пожурио низ уске степенице Ќедан по Ќедан док се ниЌе нашао у широком ходнику, замраченом и окруженом Ќош више страже. Овде су застали на тренутак пре него што су добили упутства да наставе.
  
  Све Ќе Ќасно.
  
  ДреЌк Ќе ¤огирао, схвативши да су изгубили виталне дане извлаче"и информациЌе из чаршиЌе, а затим их испитивали сум®иви агенти, посебно из ЦИА-е. На краЌу се умешао и сам Кобурн, коЌи Ќе наредио да се екипа СПЕАР-а одмах поша е на наЌтоплиЌе место на планети.
  
  Нев Иорк Цити.
  
  Сада, низ друге степенице, изашли су на балкон коЌи Ќе гледао на унутраш®ост, како му Ќе речено, локална полициЌска станица на углу 3. и 51. улице. Непознато Ќавности, локациЌа Ќе такође служила као канцелариЌа за националну безбедност - у ствари, била Ќе то Ќедна од две коЌе су назване "центром" града, Ќезгром свих активности агенциЌе. ДреЌк Ќе сада посматрао локалну полициЌу како обав а своЌе свакодневне послове, а станица Ќе била ужурбана, гласна и препуна, све док се са другог краЌа ниЌе приближио човек у црном оделу.
  
  "ХаЌде да се кре"емо", рекао Ќе. "Овде нема времена за губ е®е."
  
  ДреЌк се ниЌе могао више сложити. Гурнуо Ќе АлисиЌу напред, на велико плавушино незадово ство, заслуживши блиставост због своЌих нево а. Остали су се нагурали унутра, ХеЌден Ќе покушао да приђе дош аку, али му Ќе понестало времена Ќер Ќе нестао иза уда ених врата. Док су ходали, ушли су у округлу просториЌу са белим поплочаним подовима и зидовима, и столицама поређаним у редовима испред мале подигнуте платформе. Човек их Ќе испратио што Ќе брже могао.
  
  "Хвала што сте дошли", рекао Ќе непристрасно. "Само да знате,  уди коЌе сте заробили - варалица Рамзес и Роберт ПраЌс - одведени су у "елиЌе испод нас да чекаЌу резултате наше... потере. Мислили смо да могу да садрже вредне информациЌе и да би требало да буду ту."
  
  "Поготово ако не успемо", рекла Ќе Алиша мрачно.
  
  "Стварно. А ове подземне затворске "елиЌе са додатним обезбеђе®ем унутар Оде е®а за унутраш®у безбедност "е задржати Рамзесово присуство неприме"еним, као што сам сигуран да можете да цените."
  
  ДреЌк Ќе подсетио да Ќе Рамзесовим локалним Ќединицама, након што су украле или насилно узеле нуклеарну бомбу из Маршових руку, наређено да сачекаЌу Рамзесову дозволу за детонациЌу. Нису знали да Ќе зароб ен, нити да Ќе скоро мртав. ЊуЌоршке "елиЌе Рамзесове организациЌе нису знале баш ништа.
  
  Бар Ќе то било Ќедино што Ќе говорило у прилог тиму КОПЉА.
  
  "Би"е од користи", рекао Ќе ХеЌден. "Прилично сам сигуран."
  
  "Да", додао Ќе Смит. "Зато одложите гура®е стоке за сада."
  
  Агент Министарства унутраш®их послова се тргнуо. "Зовем се Мур. єа сам главни теренски агент овде. Сва интелигенциЌа "е про"и кроз мене. Стварамо нову радну групу за асимилациЌу и дистрибуциЌу активности. Имамо центар и сада организуЌемо подружнице. Сваки агент и полицаЌац - доступни или не - раде против ове прет®е и ми у потпуности разумемо последице неуспеха. Не може..." мало Ќе заклецао, показуЌу"и стрес коЌи би иначе био невиђен. "Не може се дозволити да се ово деси овде.
  
  "Ко Ќе газда на зем и?" упитала Ќе ХеЌден. "Ко доноси одлуке овде тамо где Ќе то заиста важно?"
  
  Мур Ќе оклевао и почешао се по бради. "Па, знамо. Домовина. У сарад®и са єединицом за борбу против тероризма и єединицом за управ а®е прет®ама.
  
  "А под "ми" мислите на вас и мене?" Или мислите само на Ота¤бину?"
  
  "Мислим да би се то могло променити како ситуациЌа буде захтевала", признао Ќе Мур.
  
  Хаиден Ќе изгледала задово но. "Уверите се да Ќе батериЌа вашег мобилног телефона напу®ена."
  
  Мур Ќе погледала по групи као да Ќе осетила ®ихову хитност и да ЌоЌ се то допада. "Као што знате, имамо кратак период. Овим копиладима не би требало дуго да схвате да Рамзес не"е дати то наређе®е. Дакле, пре свега. Како да откриЌемо терористичку "елиЌу?"
  
  ДреЌк погледа на сат. "И марш. Зар не би март требало да буде приоритет ако он носи бомбу?"
  
  "ОбавештаЌни извештаЌи да "е се Март уЌединити са локалним "елиЌама. Не знамо колико "е их бити. Тако да се, наравно, фокусирамо на обоЌе."
  
  ДреЌк се присетио Беауовог извештаЌа о разговору између Марша и Веба. Тада му Ќе пало на памет да Ќе  игави Француз коЌег су први пут срели док су били приморани на турнир Ласт Ман Стандинг, а од тада су се често борили, засиЌао светлош"у доброте када Ќе то било важно. СЌала као звезда. Он би заиста требао момку дати мало простора за диса®е.
  
  Негде уз цеваницу...
  
  Мур Ќе поново проговорио. "ПостоЌи неколико начина да се откриЌе дубока "елиЌа или чак "елиЌа коЌа спава. Сужавамо броЌ осум®ичених. ИстражуЌемо везе са другим познатим "елиЌама коЌе су ве" под присмотром. ПогледаЌте запа ене богомо е где познати ¤ихадисти б уЌу своЌ отров. Гледамо  уде коЌи су се недавно посветили ритуалима - оне коЌи се изненада заинтересуЌу за религиЌу, повуку се из друштва или говоре о женскоЌ оде"и. НСА слуша метаподатке прикуп ене са милиона мобилних телефона и проце®уЌе их. Али далеко ефикасниЌи су мушкарци и жене коЌи то ризикуЌу сваког дана у неде и - они коЌе смо инфилтрирали у популациЌу из коЌе се редовно регрутуЌу нови ¤ихадисти.
  
  "ТаЌни". Смит Ќе климнуо главом. "Ово Ќе добро".
  
  "Ово Ќе истина. У овом тренутку, наше информациЌе су та®е од Барбике ИгиЌа Попа. Покушавамо да потврдимо броЌ  уди у свакоЌ "елиЌи. Величина "елиЌе. Окрузи. Могу"ности и спремност. Прегледавамо све недавне телефонске записе. Мислите ли да "е Рамзес проговорити?"
  
  ХеЌден Ќе Ќедва чекала да почне да ради. "Проба"емо то проклето добро."
  
  "Прет®а Ќе неминовна", рекао Ќе Кинимака. "ХаЌде да доделимо тимове и губимо се одавде.
  
  "Да, да, то Ќе добро", обЌаснио Ќе Мур. "Али где "еш и"и? ЊуЌорк Ќе веома велики град. Беже"и не"еш ништа пости"и ако немаш куда. Не знамо ни да ли Ќе бомба права. Многи  уди могу да направе бомбу... погледаЌ десно."
  
  Алициа се помери на свом седишту. "Могу да гарантуЌем за то."
  
  "Возила су у приправности", рекао Ќе Мур. "Возила специЌалних снага. Хеликоптери. Брзи аутомобили без ознака. Веровали или не, имамо планове за ово, начине да очистимо улице. Званичници и ®ихове породице се ве" евакуишу. Све што нам сада треба Ќе почетна тачка."
  
  ХеЌден се окренула свом тиму. "Дакле, хаЌде да брзо распоредимо групе и дођемо до Рамзеса. Како рече таЌ човек, наш прозор Ќе мали, а ве" се затвара.
  
  
  ЧЕТВРТО ПОГЛАВЉЕ
  
  
  ЏулиЌан Марш Ќе напустио мотел освежен, чак узбуђен, али и помало тужан. Био Ќе добро обучен: плаве фармерке, чиЌа Ќе Ќедна ногавица била нешто тамниЌа од друге, неколико слоЌева кошу е и шешир гурнут на Ќедну страну главе. Поглед Ќе био добар и мислио Ќе да Ќе надмашио Зое. Жена Ќе изашла из малог купатила, изгледала Ќе помало рашчупана, са косом само напола зачеш аном и пола нанешеног кармина. Тек након неколико минута процене, Марсх Ќе схватио да она намерно покушава да га имитира.
  
  Или му одати почаст?
  
  Можда Ќе то било ово друго, али Ќе заиста гурнуло Марша преко ивице. Послед®е што Ќе желео Ќе да женска верзиЌа себе ограничи ®егов Ќединствени стил. Готово као накнадна мисао, подигао Ќе ранац са кревета, гладе"и материЌал и осе"аЌу"и обрисе живе звери унутра.
  
  моЌ .
  
  єутро Ќе било добро, свеже, ведро и весело. Марш Ќе чекао док се ниЌе зауставио аутомобил са пет седишта и док су два мушкарца искочила. ОбоЌица су били тамнопути и носили су густе браде. Март Ќе изговорио послед®у лозинку за послед®е путова®е и дозволио им да отворе зад®а врата. Зоеи се поЌавила док се пе®ао унутра.
  
  "Чекати". єедан од мушкараца Ќе извадио пишто  када Ќе жена пришла. "Требало би да постоЌи само Ќедан."
  
  Март Ќе био склон да пристане, али ®егова друга страна Ќе желела да Ќош бо е упозна ову жену. "Она Ќе касни додатак. Она Ќе добро".
  
  Рука са пишто ем и да е Ќе оклевала.
  
  "СлушаЌ, нисам био у контакту три дана, можда четири." Марш се ниЌе могао тачно сетити. "Планови се ме®аЌу. Дао сам ти лозинку, сад слушаЌ моЌе речи. Она Ќе добро. Чак и корисно."
  
  "Врло добар". НиЌедан мушкарац ниЌе изгледао убеђено.
  
  Аутомобил Ќе брзо полетео, подижу"и стуб пр авштине испод зад®их гума, и скренуо ка граду. Марш се повукао док су небодери постаЌали Ќош ве"и и саобра"аЌ се поЌачао. СЌаЌне, рефлектуЌу"е површине окруживале су аутомобил, заслеп уЌу"и на неким местима док су преусмеравале вештачко светло. Гужве су испуниле тротоаре, а зграде су заискриле информациЌама. ПолициЌски аутомобили возили су се улицама. Марш ниЌе приметио знаке пове"ане паж®е полициЌе, али у том тренутку ниЌе могао да види изнад крова аутомобила. Споменуо Ќе то возачу.
  
  "Све изгледа нормално", одговорио Ќе човек. "Али брзина Ќе и да е важна. Све "е се распасти ако се кре"емо преспоро."
  
  "Рамзес?" упитао Ќе Марш.
  
  "Чекамо ®егову реч."
  
  Март се намршти, осетивши неку снисход ивост у одговору. ОваЌ план Ќе био у потпуности ®егов, а Рамзесови слуге мораЌу да плешу у ®егову мелодиЌу. Када су стигли на локациЌу коЌу Ќе Марш одабрао и припремио месецима пре него што су могли да почну.
  
  "Останите испод радара", рекао Ќе, да бисте успоставили контролу. "И испод ограниче®а брзине, зар не? Не желимо да нас заустав аЌу."
  
  "У ЊуЌорку смо", рекао Ќе возач, а онда су се обоЌица смеЌала док Ќе пролазио кроз црвено светло. Марш Ќе одлучио да их игнорише.
  
  "Али", додао Ќе возач. "ТвоЌ ранац? ОваЌ... садржаЌ треба проверити."
  
  "Знам", просиктао Ќе Марш. "Мислиш да Ќа ово не знам?"
  
  Каквог му Ќе маЌмуна Веб натоварио?
  
  Можда осетивши расту"у напетост, Зоеи Ќе пришла ®ему. Између ®их Ќе била само нуклеарна бомба. Њена рука Ќе полако клизила низ ранац, Ќедан по Ќедан врх прста, и спуштала се у ®егово крило, наводе"и га да се тргне, а затим се загледа у ®у.
  
  "Да ли Ќе ово заиста прикладно?"
  
  "Не знам, ЏулиЌане. Да ли Ќе тако?"
  
  Марш ниЌе био сасвим сигуран, али се осе"ао дово но добро што га Ќе оставио на миру. На тренутак му Ќе пало на памет да Ќе Ширс помало привлачна, мо"на попут папе сенке, и без сум®е способна да призове било коЌи мушки примерак коЌи ЌоЌ Ќе потребан.
  
  Зашто Ќа?
  
  Нуклеарна бомба Ќе вероватно помогла, знао Ќе. Свака девоЌка Ќе волела мушкарца са нуклеарним оружЌем. Нешто што има везе са мо"и... Ох, па, можда ЌоЌ се допала идеЌа да Ќе он мало страшниЌи од ®е. Његова необичност? Наравно, зашто дођавола не? Његов ток мисли Ќе искочио из шина када су се зауставили поред пута, а возач Ќе кратко показао на зграду коЌу Ќе Марш одабрао приликом своЌе претходне посете. Дан напо у Ќе био Ќош топао и потпуно неочекиван. Марш Ќе замиш ао владине дебеле гузице, чврсто седе"е у своЌим плишаним кожним седиштима, како би дочекали батине своЌих живота.
  
  Ускоро долази. Тако да "у ускоро Ќедва мо"и да се обуздам.
  
  Узео Ќе Зои за руку и замало прескочио тротоар, пустивши да му ранац виси на савиЌеном лакту. Након што Ќе прошла поред портира и добила упутства на левоЌ страни, четворочлана група се лифтом попела до четвртог спрата, а затим Ќе одЌавила пространи двособан стан. Све Ќе било добро. Март Ќе отворио балконска врата и поново удахнуо градски ваздух.
  
  Могао бих и док Ќош могу.
  
  ИрониЌа га Ќе насмеЌала самом себи. Ово се никада не би догодило. Све што су Американци морали да ураде било Ќе да веруЌу, плате, а онда би могао да уништи нуклеарну бомбу у Хадсону како Ќе планирано. Затим, нови план. Нови живот. И узбуд иву буду"ност.
  
  Зачуо се глас иза ®еговог рамена. "Поша е нам се особа коЌа може да провери садржаЌ вашег ранца. Требало би да стигне у року од сат времена."
  
  Март климну главом не окре"у"и се. "Као што Ќе очекивано. Врло добар. Али постоЌи Ќош неколико разматра®а. Треба ми неко да ми помогне да пребацим новац чим Бела ку"а плати. Потребна ми Ќе помо" да поставим потеру да створим омета®е. И морамо да активирамо све "елиЌе и детонирамо ову бомбу."
  
  Човек иза ®ега се промешко ио. "Све Ќе у планира®у", рекао Ќе. "Ми смо спремни. Ове ствари "е се врло брзо споЌити."
  
  Март се окренуо и вратио у хотелску собу. Зое Ќе седела пиЌуцкаЌу"и шампа®ац, подигнутих витких ногу и одмараЌу"и се на лежа ци. "Дакле, сада само чекамо?" - упитао Ќе момка.
  
  "Не задуго".
  
  Марш се осмехнуо Зои и пружио му руку. "Би"емо у спава"оЌ соби."
  
  Пар Ќе зграбио каиш из сваког ранца и однео их са собом у наЌве"у спава"у собу. У року од Ќедног минута обоЌица су били голи и извиЌали се Ќедно на друго на чаршавима. Марш Ќе овога пута покушао да докаже да има потребну издрж ивост, али Зои Ќе била мало препредена. Њено широко, беспрекорно лице чинило Ќе разне ствари ®еговом либиду. На краЌу Ќе било добро што Ќе Марш брзо завршио, Ќер се убрзо закуцало на врата спава"е собе.
  
  "ОваЌ човек Ќе овде."
  
  Ве"? Марш се брзо обукао са Зои, а онда су се ®их двоЌе вратили у собу, Ќош румени и помало зноЌави. Марш се руковао са новопридошлим, приметивши ®егову танку косу, бледу пут и изгужвану оде"у.
  
  "Не излазите често?"
  
  "Они ме држе зак учаног."
  
  "Ох, па, нема везе. єеси ли овде да провериш моЌу бомбу?"
  
  "Да, господине, Ќесам."
  
  Марш Ќе ставио ранац на ниски стаклени сто коЌи Ќе заузимао центар велике собе. Зое Ќе прошла, привлаче"и ®егову паж®у када се на тренутак сетио ®ене голе фигуре пре само неколико минута. Скренуо Ќе поглед, окре"у"и се придошлици.
  
  "Како се зовеш, момче?"
  
  "Адам, господине."
  
  "Па, Адаме, знаш шта Ќе то и шта може. Да ли сте нервозни?"
  
  "Не не у овом тренутку."
  
  "Напет?"
  
  "Мислим да ниЌе".
  
  "Да ли сте нервозни? Напет? Можда Ќе преуморан?"
  
  Адам Ќе одмахнуо главом, гледаЌу"и у ранац.
  
  "Ако Ќе то случаЌ, сигуран сам да Зоеи може да вам помогне. Ово Ќе рекао у полушали.
  
  ПитиЌанац се окренуо са лукавим осмехом. "Буди срецан".
  
  Марш Ќе трепнуо, као и Адам, али пре него што Ќе млади" успео да се предомисли, проговори ®ихов брадати возач. "Пожурите са тим", рекао Ќе. "Морамо бити спремни за..." зашутио Ќе.
  
  Март слеже раменима. "У реду, нема потребе да почнете да газите ногама. ХаЌдемо доле и упр ати се." Окренуо се Адаму. "Мислим, са бомбом."
  
  Млади" Ќе збу®ено погледао ранац, а затим га окренуо тако да су копче биле окренуте према ®ему. Полако их Ќе откопчао и отворио поклопац. Унутра Ќе лежао стварни уређаЌ, окружен издрж ивиЌим и свеукупно супериорниЌим ранцем.
  
  "У реду", рекао Ќе Адам. "Дакле, сви знамо за МАСИНТ, протокол мере®а и обавештаЌних података коЌи скенира трагове радиЌациЌе и других физичких поЌава повезаних са нуклеарним оружЌем. ОваЌ уређаЌ, и барем Ќош Ќедан сличан за коЌи знам, дизаЌнирани су да прођу испод овог по а. Тренутно у свету постоЌи много система за детекциЌу и пра"е®е нуклеарних уређаЌа, али нису сви напредни, нити су сви у потпуности попу®ени." Слегнуо Ќе раменима. "ПогледаЌте недавне неуспехе у цивилизованим зем ама. Може ли ико заиста зауставити одлучног поЌединца или збиЌену "елиЌу да дЌелуЌе сам? Наравно да не. Потребан Ќе само Ќедан квар или унутраш®и рад." Он се насмешио. "Несре"ни запосленик или чак мртво уморан. Углавном Ќе потребан новац или полуга. Ово су наЌбо е валуте међународног тероризма.
  
  Марш Ќе слушао млади"еву причу, питаЌу"и се да ли су предузете Ќедна или две озби ниЌе мере предострожности док Ќе обЌаш®авао своЌ пут Рамзесу и Вебу. То би било у ®иховом интересу. Никада не би знао, и искрено, ниЌе га било брига. Сада Ќе био управо овде и спремао се да отвори врата пакла.
  
  "То Ќе у суштини оно што ми зовемо 'пр ава бомба'", рекао Ќе Адам. "Израз Ќе одувек постоЌао, али Ќе Ќош увек примен ив. Имам алфа сцинтилатор, детектор загађивача и Ќош неколико ствари. Али у суштини", Адам Ќе извадио шрафцигер из ¤епа, "имам ово.
  
  Брзо Ќе уклонио чврсто пакова®е и откопчао чичак траке коЌе су откривале мали екран и мини тастатуру. Плоча Ќе држана на месту помо"у четири заврт®а, коЌа Ќе Адам брзо уклонио. Када се метална плоча ослободила, низ жица се одмотао иза ®е, што Ќе довело до срца новооткривеног уређаЌа.
  
  Март Ќе застао дах.
  
  Адам се први пут осмехнуо. "Не брини. Ова ствар има више осигурача и Ќош ниЌе ни наоружана. Нико овде не"е започети ово."
  
  Март се осе"ао помало празним.
  
  Адам Ќе завирио у механизам и дета е унутар ®ега, узевши све то. После неког тренутка, погледао Ќе екран лаптопа поред себе. "Цури", признао Ќе. "Али ниЌе тако лоше."
  
  Март се немирно врпо ио. "Колико Ќе лоше?"
  
  "Саветовао бих ти да никада не имаш децу", рекао Ќе Адам без емоциЌа. "Ако Ќош можете. И уживаЌте у наредних неколико година свог живота."
  
  Марш Ќе зурио у Зоеи док Ќе она слегла раменима. У сваком случаЌу, никада ниЌе очекивао да "е на¤ивети свог себичног оца или своЌу арогантну бра"у.
  
  "Сада могу бо е да га заштитим", рекао Ќе Адам, ваде"и пакет из кофера коЌи Ќе донео са собом. "Као што бих урадио са било коЌим уређаЌем ове природе."
  
  Март Ќе на тренутак посматрао и онда схватио да су скоро готови. Срео Ќе мртве очи ®иховог возача. "Ове камере о коЌима Ќе Рамзес говорио. Да ли су спремни? Потера ускоро почи®е и не желим никаква одлага®а."
  
  Сув осмех Ќе б еснуо као одговор. "А тако и ми. Свих пет "елиЌа Ќе сада активно, ук учуЌу"и две "елиЌе за спава®е коЌих Американци можда нису свесни." Човек Ќе погледао на сат. "6:45 Ќе уЌутру, све "е бити спремно до седам.
  
  "Фантастичан". Марш Ќе осетио да му се либидо поново пове"ава и помислио Ќе да би могао да искористи ову чи®еницу док Ќош може. ПознаваЌу"и Зоеи, као што Ќе недавно учинио, ионако би се брзо завршили. "А протоколи за трансфер новца?"
  
  "Адам "е се фокусирати на завршетак програма коЌи "е емитовати нашу локациЌу широм света у бескраЌноЌ пет и. Они никада не"е пратити трансакциЌу."
  
  Март ниЌе приметио изненађе®е на Адамовом лицу.
  
  Он Ќе био превише фокусиран на Зое, а она на ®ега. Требао Ќе Ќош пет минута да гледа како Адам покре"е бомбу и слуша упутства како да разоружа проклету ствар, а затим се уверио да Ќе човек направио одговараЌу"е фотографиЌе уређаЌа у акциЌи. ФотографиЌе су имале к учну улогу у убеђива®у Беле ку"е у аутентичност уређаЌа и у покрета®у потере коЌа би одвратила паж®у и поделила снаге распоређене против ®ега. Сре"ан, коначно се окренуо Адаму.
  
  "ОнаЌ жути. Да ли Ќе ово жица за разоружава®е?"
  
  "Хм, да, господине, Ќесте."
  
  Марш се искрено осмехнуо возачу. "Дакле, Ќесмо ли спремни?"
  
  "Ми смо спремни".
  
  "Онда иди."
  
  Марш Ќе испружио руку и повео Зое у спава"у собу, навлаче"и ЌоЌ фармерке и га"ице док Ќе ишао и покушаваЌу"и да потисне осмех. Поплава страсти и узбуђе®а готово га Ќе преплавила када Ќе схватио да "е се сви ®егови снови о мо"и и важности ускоро остварити. Кад би само ®егова породица могла да га види сада.
  
  
  ПЕТО ПОГЛАВЉЕ
  
  
  Док се ДреЌк усправио, погодила га Ќе сва тежина онога што се дешавало. Хитност му Ќе текла кроз вене, троше"и ®егове нервне завршетке, а Ќедан поглед на ®егове саиграче рекао му Ќе да се и они осе"аЌу исто - чак и Кензи. Заиста Ќе мислио да Ќе бивши агент Мосада ве" натерао ®ен потез, али тада, истина, због повезаности воЌника, ниЌе ни требало да Ќе пита зашто то ниЌе учинила. Исти невини за коЌе се борила, исти цивили, били су у пита®у. Свако ко има пола срца не би дозволио да се ово деси, а ДреЌк Ќе сум®ао да Кенси може бити много више од пола срца, без обзира колико Ќе дубоко скривено.
  
  Зидни сат Ќе показивао седам четрдесет пет, а цела екипа Ќе била у покрету. У полициЌскоЌ станици Ќе владао алармантан, хаотичан мир, полициЌа Ќе била на челу, али очигледно на ивици. На телевизиЌским екранима б ескали су вести, али нико од ®их ниЌе имао никакве везе са ®има. Мур Ќе ходао и ходао, чекаЌу"и вести од таЌних агената, надзорних тимова или возе"и аутомобиле. ХеЌден Ќе сустигао остатак тима.
  
  "Мано и Ќа "емо се позабавити Рамзесом. Потребне су нам Ќош две групе, Ќедна за процену информациЌа о нуклеарноЌ експлозиЌи како се догоди, а друга за траже®е ових "елиЌа. "ути, али не узимаЌ зароб енике. Данас, приЌате и моЌи, ниЌе дан за глупира®е. Узмите оно што вам Ќе потребно и брзо и тешко. Лаж нас може скупо коштати."
  
  Мур Ќе схватио шта говори и осврнуо се. "Данас", рекао Ќе, "не"е бити милости".
  
  Дал Ќе смркнуто климнуо главом, пуцкетаЌу"и зглобовима као да би могао да разбиЌе човекову лоба®у. ДреЌк Ќе покушао да се опусти. Чак Ќе и Алиша ходала около као пантер у кавезу.
  
  Онда Ќе у 8 уЌутро почело лудило.
  
  Позиви су почели да стижу, наменски телефони су звонили изнова и изнова, ®ихова бука Ќе испу®авала малу собу. Мур се ефикасно борио против ®их Ќедног по Ќедног, а два помо"ника су притрчала у помо". Чак Ќе и Кинимака прихватио изазов, иако сто за коЌим Ќе седео ниЌе деловао посебно сре"но.
  
  Мур Ќе упоредио информациЌе са брзином светлости. "На прагу смо", рекао Ќе. "Сви тимови су спремни. ТаЌни агенти су приЌавили наЌновиЌе разговоре о таЌним састанцима и "аска®у. ПоЌачана су крета®а око познатих ¤амиЌа. Чак и да не знамо шта се дешава, били бисмо забринути. Видела су се нова лица у своЌим уобичаЌеним стаништима, сва одлучна и кретала се брзо, са сврхом. Од нама познатих "елиЌа, две су нестале са радара. Мур одмахну главом. "Као да се ве" нисмо позабавили овим. Али имамо трагове. єедан тим би требало да се упути на докове - Ќедна од познатих "елиЌа ради одатле.
  
  "Ово смо ми", промуца Дал. "Устаните, копилад."
  
  "Говори за себе." Кенси му се приближила. "Ох, и Ќа сам са тобом."
  
  "Ох, да ли мораш ово да урадиш?"
  
  "Престаните да се играте тешко да бисте добили."
  
  ДреЌк Ќе проучавао тимове коЌи су на заним ив начин поде ени у парове. Дахл и Кензие су имали другове - Лаурен, Смитх и Иорги. На краЌу Ќе остао код АлисиЌе, МеЌ и Боа. Био Ќе то рецепт за нешто; то Ќе било сигурно.
  
  "Сре"но, друже", рекао Ќе ДреЌк.
  
  Дал се окренуо да нешто каже баш када Ќе Мур подигао руку. "Чекати!" На секунд Ќе покрио слушалицу руком. "Ово Ќе управо исправ ено на нашоЌ вру"оЌ линиЌи."
  
  Све су се главе окренуле. Мур Ќе прихватио Ќош Ќедан позив и сада Ќе испружио руку, пипаЌу"и дугме за спикерфон.
  
  "Ук учени сте", рекао Ќе Мур.
  
  Бестелесна пукотина испунила Ќе просториЌу, речи су изашле тако брзо да Ќе ДреЌкове ноге хтеле да Ќуре. "Ово Ќе ЏулиЌан Марш и знам да знаш скоро све. Да, знам. Пита®е Ќе, како бисте волели да Ќе играте?"
  
  ХеЌден Ќе преузео када Ќе Мур одмахнуо руком да настави. "Престани да будеш будала, Марш. Где се налази?"
  
  "Па, то Ќе експлозивно пита®е, зар не? Ре"и "у ти ово, драга моЌа, овде Ќе. У ЊуЌорку."
  
  ДреЌк се ниЌе усуђивао да дише Ќер су се ®ихови наЌгори страхови несум®иво потврдили.
  
  "Дакле, друго пита®е Ќе шта желим следе"е?" март Ќе дуго застао.
  
  "Крени се на посао, серо®о", зарежао Ќе Смит.
  
  Алициа се намршти. "НемоЌмо се супротстав ати овом идиоту."
  
  март се смеЌао. "НемоЌмо, заиста. Дакле, нуклеарна бомба Ќе напу®ена, све шифре су паж иво унете. Како кажу, сат откуцава. Сада све што треба да урадите Ќе да се уверите да Ќе то стварно и да вам дате броЌ банковног рачуна. єа сам у праву?"
  
  "Да", Ќедноставно Ќе рекао ХеЌден.
  
  "Треба ли вам доказ? Мора"ете да радите за то."
  
  ДреЌк се нагнуо напред. "Шта мислите?"
  
  "Мислим, потера Ќе у току."
  
  "Хо"ете ли ускоро пре"и на ствар?" упитала Ќе ХеЌден.
  
  "Ах, сти"и "емо тамо. Прво, ви мали мрави радници морате да радите своЌ посао. Да сам на твом месту, отишао бих. Видиш ли... видиш ли како сам смислио ову риму? Хтео сам да се све то римуЌе, знаш, али на краЌу... па, схватио сам да ме ниЌе брига."
  
  ДреЌк Ќе у очаЌу одмахнуо главом. "Проклетство, друже. Говорите прави енглески."
  
  "Први траг Ќе ве" у игри. Образац за потврду. Имате двадесет минута да стигнете до хотела Едисон, соба 201. Затим "е бити Ќош четири трага, од коЌих су неки о потврди, а неки о захтевима. Сада ме разумеш?"
  
  МеЌ се прва вратила. "Лудило".
  
  "Па, Ќа сам двоумна особа. єедан из потребе, Ќедан из порока. Можда на ®иховоЌ раскрсници лете искре лудила."
  
  "Двадесет минута?" ДреЌк погледа на сат. "Можемо ли уопште ово да урадимо?"
  
  "За сваки минут када сте закаснили, наредио сам ЌедноЌ од Рамзесових "елиЌа да убиЌе два цивила.
  
  Опет шок, ужас, све ве"а напетост. ДреЌк Ќе стиснуо песнице док Ќе адреналин порастао.
  
  "Двадесет минута", поновио Ќе Марш. "Од сада."
  
  Драке Ќе истрчао кроз врата.
  
  
  * * *
  
  
  ХеЌден Ќе отрчала низ степенице у подрум зграде, а Кинимака ЌоЌ Ќе била на леђима. Бес Ќу Ќе ухватио и тукао Ќе као ђаво а крила. Бес Ќе учинио да ЌоЌ стопала иду брже и скоро Ќе натерала да се спотакне. Њен хаваЌски партнер Ќе прогунђао, оклизнуо се и устао готово без заустав а®а. Размиш ала Ќе о своЌим приЌате има, у страшноЌ опасности, коЌи се раштркаЌу у различите делове града без имало поЌма шта да очекуЌу, став аЌу"и се на коцку без пита®а. Размиш ала Ќе о свим тамош®им цивилима и о томе шта би Бела ку"а могла да мисли управо сада. Било Ќе добро имати протоколе, планове и извод иве формуле, али када Ќе стварни, радни свет постао мета екстремне прет®е - све опкладе су пропале. У подножЌу степеница истрчала Ќе у ходник и почела да бежи. Врата су пролетела са обе стране, ве"ина неосвет ена. На другом краЌу, низ шипки Ќе брзо повучен за ®у.
  
  ХеЌден ЌоЌ пружи руку. "Пишто ".
  
  Стражар се лецнуо, али онда послушао, наређе®е одозго му Ќе ве" допирало до ушиЌу.
  
  ХеЌден Ќе узео оружЌе, проверио да ли Ќе напу®ено и да Ќе осигурач иск учен и упао у малу просториЌу.
  
  "Рамзес!" - вриснула Ќе. "Шта си дођавола урадио?"
  
  
  ГЛАВА ШЕСТА
  
  
  ДреЌк Ќе истрчао из зграде са АлишиЌом, МеЌ и Боом поред себе. Четворица су ве" била облила зноЌ. Одлучност Ќе избиЌала из сваке поре. Бо Ќе из ¤епа извадио наЌсавремениЌи ГПС навигатор и одредио Едисонову локациЌу.
  
  "Област ТаЌмс сквера", рекао Ќе, проучаваЌу"и руту. "Пређимо тре"у и пређимо Лекингтон Авенуе. Крените у Валдорф Асториу."
  
  ДреЌк Ќе упао у густ ток аутомобила. Ништа се не може поредити са покушаЌем да спасе живот ®уЌоршког таксисте када Ќе очаЌнички покушавао да вам сломи ноге у коленима, гураЌу"и напред свом снагом. ДреЌк Ќе скочио у послед®оЌ секунди, проклизавши преко пред®ег дела оближ®ег жутог таксиЌа и слетевши у пуном нагибу. Рогови су урлали. Сваки члан тима успео Ќе да одузме пишто  на изласку и сада Ќе махао ®име, желе"и да имаЌу Ќош. Али време Ќе ве" било изгуб ено. ДреЌк Ќе погледао на сат док Ќе пао на тротоар.
  
  Седамнаест минута.
  
  Прешли су Лексингтон, а затим проЌурили дуж Валдорфа, Ќедва се зауставивши док су аутомобили пузали низ Парк авениЌу. ДреЌк се пробиЌао кроз гомилу на семафору, коначно се нашао лицем у лице са  утитим црвеним лицем.
  
  "СлушаЌ, друже, Ќа "у први пре"и овамо, чак и ако ме то убиЌе. Шефови "е се охладити, а у паклу нема шансе да се то догоди."
  
  ДреЌк Ќе заобишао  утитог човека док су Алиша и МеЌ проЌуриле напо е. Сигнали су се променили и пут Ќе био чист. Сада, сакривши оружЌе, одлучно су кренули ка следе"оЌ главноЌ улици - авениЌи Медисон. Поново Ќе гужва испунила тротоар. Бо Ќе уклизао на 49., маневришу"и између аутомобила и стичу"и предност. На сре"у, саобра"аЌ се сада одвиЌао успорено, а било Ќе мало простора између зад®их браника и пред®их браника. Жене су пратиле Беауа, а онда Ќе ДреЌк стао у ред.
  
  Возачи су им узвикивали увреде.
  
  Остало Ќе 12 минута.
  
  Да су закаснили, где би терористичке "елиЌе удариле? ДреЌк Ќе замислио да "е бити близу Едисона. Марш би желео да посада зна да су ®егова наређе®а извршена до краЌа. Испред су се отворила врата аутомобила - само зато што Ќе возач могао - и Беау Ќе скочио преко крова баш на време. Алициа Ќе зграбила ивицу оквира и ударила га назад у лице човека.
  
  Сада скре"у лево, приближаваЌу се 5. авениЌи и Ќош више гужве. Бо Ќе провукао наЌгоре као ¤епарош на поп концерту, а за ®им су Алиша и МеЌ. ДреЌк Ќе управо викао на све, стрп е®е ®еговог єоркширца Ќе коначно понестало. Пут су му блокирали и мушкарци и жене, мушкарци и жене коЌима Ќе било свеЌедно да ли жури да спасе сопствени живот, живот неког од своЌе деце, па чак и себе. ДреЌк се прогурао, остав аЌу"и Ќедног човека испруженог. Жена са дететом га Ќе погледала дово но паж иво да се осе"а кривим све док се ниЌе сетио за чим Ќе трчао.
  
  Захвали"еш ми се касниЌе.
  
  Али наравно да никада не"е сазнати. Без обзира шта се деси.
  
  Бо Ќе сада пуцао улево, трче"и АвениЌом Америка према 47. улици. Пекара МагнолиЌа Ќе прошла удесно, наводе"и ДреЌка да помисли на Маноа, а затим и на оно што Ќе ХаваЌац можда ве" научио од Рамзеса. Два минута касниЌе, док су експлодирали у 47. улици, са ®ихове леве стране изненада се поЌавио ТаЌмс сквеер. Десно од ®их био Ќе обичан Старбакс, где Ќе била гужва и редови на вратима. ДреЌк Ќе скенирао лица док Ќе трчао поред, али ниЌе очекивао да "е се суочити лицем у лице са неким од осум®ичених.
  
  Четири минута.
  
  Време Ќе брже пролазило и било Ќе Ќош драгоцениЌе од послед®их тренутака умиру"ег старца. Лево, окренута према тротоару, указала се сива фасада хотела са позла"еним улазом, а Бо Ќе први ушао на улазна врата. ДреЌк Ќе заобишао колица за прт аг и опасно пожутели такси да би пратио Маи унутра. Дочекао их Ќе широки фоаЌе са шареним црвеним тепихом.
  
  Беау и Алициа су ве" притискали дугмад за позива®е поЌединачних лифтова, држе"и руке близу свог скривеног оружЌа док их Ќе чувар посматрао. ДреЌк Ќе размиш ао да покаже своЌ тим СПЕАР ИД, али то би само довело до додатних пита®а, а одброЌава®е Ќе ве" било на послед®а три минута. Звоно Ќе сигнализирало да Ќе Алишин лифт стигао и да се екипа укрцала. ДреЌк Ќе спречио млади"а да им се придружи, одгурнувши га отвореним дланом. Хвала Богу да Ќе успело Ќер би следе"и гест био стиснута песница.
  
  Четворочлани тим се окупио док се возило дизало, заустав аЌу"и крета®е и извлаче"и оружЌе. Чим су се врата отворила, изашли су, траже"и собу 201. У тренутку, међу ®има се поЌавио налет песница и стопала, шокираЌу"и чак и Боа.
  
  Неко Ќе чекао.
  
  ДреЌк се тргнуо када му се песница споЌила изнад очне дуп е, али Ќе игнорисао б есак бола. НечиЌа нога Ќе покушала да ухвати своЌу, али се он одмакнуо. Иста фигура се уда ила и окружила АлисиЌу, ударивши ®ено тело у гипсани зид. Маи Ќе зауставио ударце подигнутим рукама, а онда Ќе Бо упутио брз ударац Ќедан-два коЌи Ќе зауставио сав замах и бацио нападача на колена.
  
  ДреЌк Ќе скочио, а затим ударио свом снагом. Време Ќе истицало. Фигура, здепаст човек у дебелом сакоу, задрхтала Ќе под ударцем єоркширца, али Ќе некако успела да одбиЌе ®ен наЌЌачи део. ДреЌк Ќе пао на бок, изгубивши равнотежу.
  
  "Вре"а за бокс", рекла Ќе Маи. "Он Ќе вре"а за удара®е. Постав ен да нас успорава."
  
  Бо Ќе ушао Ќаче него раниЌе. "Он Ќе моЌ. Идеш."
  
  ДреЌк Ќе скочио преко клече"е фигуре, провераваЌу"и броЌеве соба. До одредишта су остале само три собе, а преостао им Ќе Ќош Ќедан минут. Остали су у послед®им секундама. ДреЌк Ќе стао испред собе и ударио ногом врата. Ништа се ниЌе десило.
  
  Маи га Ќе гурнула у страну. "Потез."
  
  єедан високи ударац и дрво се расцепило, други и оквир се срушио. Драке се накаш ао. "То вас Ќе морало ослабити."
  
  Унутра су се раширили, извукли оружЌе и брзо тражили, али предмет коЌи су тражили био Ќе ужасно очигледан. Лежао Ќе на средини кревета - сЌаЌна фотографиЌа А4. Алициа Ќе пришла кревету, освр"у"и се око себе.
  
  "Соба Ќе беспрекорна", рекла Ќе Маи. "Кладим се да нема трагова."
  
  Алициа Ќе стаЌала на ивици кревета, гледаЌу"и доле и плитко дишу"и. Одмахнула Ќе главом и засте®ала док ЌоЌ се ДреЌк придружио.
  
  "О Боже. Шта Ќе ово-"
  
  Прекинуо га Ќе телефонски позив. ДреЌк Ќе обишао кревет, отишао до но"ног ормари"а и зграбио телефон са полуге.
  
  "Да!"
  
  "Ах, видим да си то урадио. НиЌе могло бити лако."
  
  "Март! Ти лудо копиле. Да ли сте нам оставили фотографиЌу бомбе? єебена фотографиЌа?"
  
  "Да. ТвоЌ први траг. Зашто си мислио да "у ти дати праву ствар? Тако глуп. Поша и ово своЌим вођама и ЌаЌоглавима. Провери"е сериЌске броЌеве и сва та друга сра®а. Канистери плутониЌума Е. Фисилни материЌал. То Ќе досадна ствар, заиста. Следе"и траг "е бити Ќош елоквентниЌи."
  
  У том тренутку Бо Ќе ушао у собу. ДреЌк се надао да "е пову"и Панчмена са собом, али Ќе Беау повукао замиш ену линиЌу кроз своЌу каротидну артериЌу. "Извршио Ќе самоубиство", рекао Ќе Француз запа®еним гласом. "Пилула за самоубиство."
  
  Сра®е.
  
  "Видиш?" Марсх Ќе рекао. "Ми смо веома озби ни."
  
  "Молим те, Марш", покушао Ќе ДреЌк. "Само нам реците шта желите. Уради"емо то одмах, дођавола."
  
  "Ох, сигуран сам да би. Али остави"емо то за касниЌе, у реду? Шта кажете на ово? Трчи за трагом броЌ два. Ова потера постаЌе све бо а и тежа. Имате двадесет минута да дођете до ресторана Мареа. Иначе, ово Ќе италиЌанско Ќело и праве веома укусан Ндуиу цалзоне, веруЌте ми. Али немоЌмо стати ту, приЌате и моЌи, Ќер "ете оваЌ траг на"и испод тоалета. Уживати."
  
  "Мочвара" -
  
  "Двадесет минута".
  
  ЛиниЌа Ќе прекинута.
  
  ДреЌк Ќе опсовао, окренуо се и потрчао што Ќе брже могао.
  
  
  ГЛАВА СЕДМА
  
  
  НемаЌу"и другог избора, Торстен Дал и ®егов тим су одлучили да напусте аутомобил и оду. НиЌе желео ништа друго него да се чврсто држи док Ќе Смит бацао мо"ни СУВ око пола туцета окрета, цвиле"и гуме, помераЌу"и ствари, али ЊуЌорк ниЌе био ништа друго до  утито режа®е жутих таксиЌа, аутобуса и аутомобила за изнаЌм ива®е. Реч "ЗастоЌ" пала Ќе Далу на памет, али то се дешавало сваки дан, ве"и део дана, а трубе су и да е трештале и  уди су вриштали са оборених прозора. Трчали су што су брже могли, прате"и упутства. Лаурен и Иорги су навукли своЌе панцире. Кенси Ќе трчала поред Дала, напу"ених усана.
  
  "Била бих ти много корисниЌа", рекла Ќе Далу.
  
  "Не".
  
  "Ма даЌ, како би то могло да боли?"
  
  "Никад".
  
  "Ох, Торсти..."
  
  "Кензи, не"еш добити назад своЌу проклету катану. И не зови ме тако. Дово но Ќе лоше што ми Ќедна луда жена даЌе надимке."
  
  "Ох да? Баш као што сте ви и Алиша икада... знате?
  
  Смит Ќе зарежао док су прелазили другу раскрсницу, угледавши пешаке и бициклисте како се гомилаЌу на путу на зеленом семафору, сви држе своЌе животе у рукама, али су били сигурни да нису они ти коЌи "е данас патити. ПроЌурили су следе"ом улицом, док су воЌници Ќедва осе"али врелину спринта док су пролазили поред два приЌуса коЌи се споро кре"у, разбиЌаЌу"и им бочна ретровизора. ГПС Ќе пиштао.
  
  "Четири минута до докова", проценио Ќе єорги. "Требало би да успоримо."
  
  "Успори"у за три", одбрусио Ќе Смит. "НемоЌ ми указивати на моЌ рад."
  
  Дал Ќе Кензи предао Глок и хонгконшки пишто  - ниЌе лак задатак, ниЌе га лако таЌно обавити у ЊуЌорку. Он се тргнуо док Ќе ово радио. Против ®еговог бо ег расуђива®а, они су практично били принуђени да прихвате помо" скитничког агента. Био Ќе то необичан дан и потребне су све мере, чак и оне очаЌне. И, истина, и да е Ќе осе"ао да они можда имаЌу сродство, нешто попут паралелних воЌних душа, што Ќе пове"ало ®егов ниво повере®а.
  
  Веровао Ќе да могу да спасу Бри¤ит Мекензи, ма колико се она борила.
  
  Смит Ќе сада прешао две саобра"аЌне траке, ударио се раменом о Ф150 коЌи Ќе застао, али Ќе наставио да вози не освр"у"и се. Како им Ќе понестаЌало времена, нису могли да приуште  убазност, а ужасан облак коЌи се надвио над ®има значио Ќе да су били приморани да иду алл ин, све време.
  
  Дахл Ќе подигао чеки" свог оружЌа. "Складиште Ќе уда ено ма®е од Ќедног минута", рекао Ќе. "Зашто дођавола не поправе све ове рупе?"
  
  Смит Ќе саосе"ао са ®им. Путеви су били бескраЌна, изрована, подмукла деоница где су аутомобили полако обилазили неравне ударне рупе, а радови на путу су искочили сваког тренутка, наизглед равнодушни према добу дана или густини саобра"аЌа. То Ќе заиста био пас на пса, и ниЌедна особа ниЌе желела да помогне никоме другом.
  
  Брзо су се кретали ГПС-ом и ци али на врх стреле. СвЌежина раног Ќутра наЌежила Ќе ®ихову голу кожу, подсЌетивши их да Ќе Ќош рано. Сунчева светлост се пробиЌала кроз пукотине у облацима, претвараЌу"и докове и оближ®у реку у бледо злато. Ти  уди коЌе Ќе Дахл могао да види радили су своЌ уобичаЌени посао. Замиш ао Ќе да Ќе пристаниште мрачно и пр аво, али осим складишта, било Ќе чисто и ниЌе било посебно гужве. И ниЌе било прометно, пошто су главне области транспорта биле преко залива у Њу ЏерсиЌу. Међутим, Дал Ќе видео велике, похабане контеЌнере и дугачак, широк брод коЌи Ќе непомично седео на води, и огромне контеЌнерске дизалице, офарбане у плаво, коЌе су могле да трче дуж мола на железничким шинама и сакуп аЌу своЌе контеЌнере помо"у посипача.
  
  Лево су били магацини, као и двориште пуно светлиЌих контеЌнера. Дал Ќе показао на зграду уда ену сто педесет стопа.
  
  "Ово Ќе наш дечак. Смитх, Кензи, Ќавите се. Желим Лаурен и ИоргиЌа иза нас."
  
  Отишао Ќе, сада фокусиран, фокусиран на борбу са Ќедним нападом иза ®их пре него што пређу на следе"и... и онда следе"и, док се ова но"на мора не заврши и он не може да се врати своЌоЌ породици. Ново офарбана врата била су постав ена дуж бочне стране зграде, а Дал Ќе подигао поглед када Ќе угледао први прозор.
  
  "Празна канцелариЌа. ХаЌде да пробамо следе"и."
  
  Прошло Ќе неколико минута док се група шу ала дуж зграде, с извученим оружЌем, провераваЌу"и прозор за прозором, врата за вратима. Дал Ќе са разочара®ем приметио да су почели да привлаче паж®у локалних радника. НиЌе желео да уплаши ®ихов плен.
  
  "Омогу"ава".
  
  Пожурили су напред, коначно стигли до петог прозора и брзо погледали. Дал Ќе видео широк простор затрпан картонским кутиЌама и дрвеним сандуцима, али Ќе поред прозора видео и правоугаони сто. Четири мушкарца су седела око стола, погнутих глава, као да разговараЌу, планираЌу и размиш аЌу. Дал Ќе скочио на зем у и сео, наслонивши се леђима на зид.
  
  "Ми смо добро?" упитао Ќе Смит.
  
  "Можда", рекао Ќе Дал. "Могло Ќе бити ништа... али..."
  
  "ВеруЌем ти", рекао Ќе Кензи са дозом сарказма. "Ти водиш, Ќа "у пратити," Затим Ќе одмахнула главом. "єесте ли ви  уди заиста толико луди? Само пожурите тамо и почните да пуцате први?"
  
  Пришао му Ќе човек, гледаЌу"и их попреко. Дал Ќе подигао своЌ ХК и човек се укочио, подижу"и руке у ваздух. Одлука Ќе донета углавном зато што Ќе момак био у директном видокругу свих у магацину. НиЌе прошло ма®е од секунде пре него што Ќе Дал устао, окренуо се и ударио раменом о спо на врата. Смит и Кенси су били са ®им и читали му мисли.
  
  Када Ќе Дал ушао у пространо складиште, четири мушкарца су скочила од стола. ОружЌе им Ќе лежало са стране, а сада су их склонили, пуцаЌу"и неселективно на странце коЌи су се приближавали. Меци су летели свуда, разбили прозор и прошли кроз окретна врата. Дал Ќе голубице нагло, котр аЌу"и се, изра®аЌу"и, пуцаЌу"и. Мушкарци за столом су устукнули, узвра"аЌу"и пуцаЌу"и, пуцаЌу"и преко рамена, па чак и између ногу док су трчали. Нигде ниЌе било безбедно. Насумична пуц®ава испунила Ќе простор пе"ине. Дал се осла®ао на оба лакта док ниЌе стигао до стола и окренуо га, користе"и га као штит. єедан краЌ се разбио када Ќе метак великог калибра прошао право кроз ®ега.
  
  "Сра®е".
  
  "Да ли покушаваш да ме убиЌеш?" промрм а Кензи.
  
  Велики Швеђанин Ќе променио тактику, покупио огроман сто, а затим га лансирао у ваздух. Ивице коЌе су падале захватиле су глеж®еве Ќедног човека, одлетевши и ®егов пишто . Док се Дал брзо приближавао, КенсиЌев глас га Ќе натерао да успори.
  
  "Будите опрезни са тим малим копиладима. Радио сам широм Блиског истока и видео сам хи аде ®их у прслуцима."
  
  Дал Ќе оклевао. "Мислим да не можете само..."
  
  ЕксплозиЌа Ќе потресла зидове магацина. Швеђанин Ќе полетео са ногу, полетео у ваздух и забио се у ве" разбиЌен прозор. Бела бука му Ќе испунила главу, силно зуЌа®е у ушима, и на тренутак ниЌе могао ништа да види. Док му Ќе вид почео да се разбистри, схватио Ќе да Кенси чучи испред ®ега, тапшаЌу"и га по образима.
  
  "Пробуди се, човече. То ниЌе било цело тело, само граната."
  
  "Ох. Па, због тога се осе"ам бо е."
  
  "Ово Ќе наша шанса", рекла Ќе. "Потрес мозга Ќе оборио и ®егове колеге идиоте с ногу.
  
  Дал се с муком дигао на ноге. Смит Ќе био на ногама, али Лорен и єорги су седели на коленима, присло®ених прстима на слепоочнице. Дал Ќе видео да су терористи почели да долазе себи. Хитност га Ќе убола као игла коЌа пробиЌа комад меканог меса. Подигавши пишто , поново се нашао под ватром, али Ќе успео да рани Ќедног од терориста у успону и посматрао Ќе како се човек преврнуо и пао.
  
  Смит Ќе проЌурио. "Ухвати га."
  
  Дал Ќе повео. Кенси Ќе истиснуо пуц®е поред ®ега. ДвоЌица преосталих терориста скренула су иза угла, а Дал Ќе схватио да су кренули ка излазу. Успорио Ќе на тренутак, а затим скренуо у истом углу, паж иво пуцаЌу"и, али су ®егови меци погодили само празан ваздух и бетон. Врата су била широм отворена.
  
  Граната се вратила унутра.
  
  Сада Ќе експлозиЌа била задата, СПИР тим се склонио и чекао да их гелер прође. Зидови су се од снажног удара тресли и попуцали. Онда су били на ногама, пробиЌаЌу"и се кроз врата у склониште и у ведар дан.
  
  "єедан Ќе сат уЌутру", рекао Ќе Смит.
  
  Дал Ќе погледао у назначеном правцу, видео две фигуре коЌе трче, а иза ®их Хадсон, коЌи води до Гор®ег залива. "Сра®е, можда имаЌу глисере."
  
  Кенси Ќе пао на Ќедно колено, паж иво нишанио. "Онда "емо узети..."
  
  "Не", Дал Ќе спустио цев свог оружЌа. "Зар не видите тамо цивиле?"
  
  "Зуби", опсовала Ќе на хебреЌском, Ќезику коЌи Дахл ниЌе разумео. ЗаЌедно, Смит, Кензи и Швеђанин су започели потеру. Терористи су деловали брзо, били су скоро на пристаништу. Кензи Ќе направила компромис тако што Ќе испалила своЌ ХК у ваздух, очекуЌу"и да "е цивили или побе"и или се сакрити.
  
  "Можете ми захвалити након што спасимо дан", одбрусила Ќе.
  
  Дал Ќе видео да се пред ®им отворио пут прилика. Оба терориста су стаЌала усправно на воденоЌ позадини, одличне мете, а КензиЌева опортунистичка ватра им Ќе отворила пут. Успорио Ќе и ставио кундак на раме, паж иво нишане"и. Смит га Ќе пратио поред ®ега.
  
  Терористи су се окренули као да вежбаЌу телепатиЌу, ве" пуцаЌу. Дал Ќе остао концентрисан док Ќе вођство звиждало између коп аника. Његов други метак погодио Ќе мету у груди, тре"и - у чело, тачно у центар. Човек Ќе пао, ве" мртав.
  
  "Оставите Ќедног живог", Лоренин глас Ќе пролетео кроз ®егову слушалицу.
  
  Смитх Ќе пуцао. Послед®и терориста Ќе ве" скочио у страну, метак му Ќе окрзнуо Ќакну док се Смит прилагођавао. Брзим покретом терориста Ќе бацио Ќош Ќедну гранату - овог пута дуж самог пристаништа.
  
  "Не!" Дал Ќе пуцао безуспешно, а срце му Ќе поскочило до грла.
  
  Мала бомба Ќе експлодирала уз гласан звук, а експлозиЌски талас Ќе одЌекнуо доковима. Дал се на тренутак сакрио иза контеЌнера, а онда Ќе искочио назад - али ®егов замах Ќе поколебао када Ќе видео да сада ниЌе само преостали терориста о коме мора да брине.
  
  єедна од контеЌнерских дизалица Ќе оште"ена у подножЌу од експлозиЌе и опасно се нагнула изнад реке. Звуци бруше®а, кида®а метала наЌав ивали су скори колапс. Људи су се загледали и почели да беже од високог оквира.
  
  Терориста Ќе извадио Ќош Ќедну гранату.
  
  "Не оваЌ пут, идиоте." Смит Ќе ве" клечао на Ќедном колену, жмире"и уз призор. Повукао Ќе окидач, гледаЌу"и како послед®и терориста пада пре него што Ќе успео да извуче иглу на гранати.
  
  Али дизалица се ниЌе могла зауставити. Наги®у"и се и обрушаваЌу"и целом дужином оквира, тешка гвоздена скела пала Ќе на пристаниште, уништивши оквир и претворивши у прашину малу колибу на коЌу Ќе пала. КонтеЌнери су оште"ени и одбачени неколико стопа. Металне шипке и пречке летеле су доле, одбиЌаЌу"и се од зем е као смртоносне шибице. єаркоплави стуб величине уличног светла провлачио се између Смита и Дала - нешто што би их могло поцепати на пола да Ќе ударило у ®ега - и зауставио се само неколико стопа од места где су Лаурен и Иорги стаЌали леђима окренути складишту.
  
  "Нема потеза." Кенси Ќе нанишанио терористу, провераваЌу"и. "Веома Ќе мртав."
  
  Дал Ќе сабрао мисли и погледао по доковима. Брза провера Ќе показала да, на сре"у, од контеЌнерске дизалице нико ниЌе повређен. Ставио Ќе прст на микрофон у грлу.
  
  "Камера Ќе иск учена", рекао Ќе. "Али сви су мртви."
  
  Лаурен се вратила. "У реду, прене"у да е."
  
  КензиЌева рука почивала Ќе на Даловом рамену. "Требало Ќе да ме пустиш да пуцам. Сломио бих колена том гаду; онда бисмо га натерали да прича, на оваЌ или онаЌ начин."
  
  "Сувише ризично." Дахл Ќе разумео зашто она ово ниЌе разумела. "И сум®иво Ќе да бисмо га могли натерати да проговори за кратко време коЌе имамо.
  
  Кенси Ќе узнемирено фркнула. "Говорите у име Европе и Америке. єа сам Израелац".
  
  Лаурен се вратила преко везе. "Морамо да идемо. Ту Ќе виђена камера. НиЌе добро."
  
  Дал, Смит и Кензи украли су оближ®и аутомобил, мисле"и да би уштеда времена могла бити више него значаЌна ако би им требало само пет минута дуже од хода®а.
  
  
  ОСМО ГЛАВА
  
  
  ДреЌк Ќе ударио у бетон 47. улице, исцрп ен, са само осамнаест минута на сату. Одмах су наишли на проблем.
  
  "Седма, осма или БродвеЌ?" Маи Ќе вриснула.
  
  Бо ЌоЌ Ќе махнуо ГПС-ом. "Мареа Ќе близу Централ Парка."
  
  "Да, али коЌа улица нас води поред ®е?"
  
  Лебдели су на тротоару док су секунде одмицале, знаЌу"и да март спрема не само нуклеарну бомбу, ве" и екипе коЌе "е одузети животе два цивила за сваки минут закаш®е®а на следе"и састанак.
  
  "Броадваи Ќе увек заузет", рекао Ќе ДреЌк. "ХаЌде да урадимо осмо."
  
  Алиша Ќе зурила у ®ега. "Како би ти, дођавола, знао?"
  
  "Чуо сам за БродвеЌ. Никада нисам чуо за Осмог."
  
  "Ох, поштено. Где-"
  
  "Не! Ово Ќе БродвеЌ!" Беау Ќе изненада вриснуо своЌим готово музичким нагласком. "Ресторан Ќе на самом врху... скоро."
  
  "Скоро?"
  
  "Са мном!"
  
  Бо Ќе полетео као стометарски спринтер, прескочивши паркирани аутомобил као да га нема. ДреЌк, Алиша и МеЌ су га пратили за петама, скре"у"и на исток према БродвеЌу и раскрсници где Ќе ТаЌмс сквеер светлуцао и светлуцао и презирао своЌе трепераве дисплеЌе.
  
  Гомили Ќе поново било тешко да се разиђу, и поново их Ќе Беау повео краЌ пута. Чак Ќе и овде било туриста, коЌи су се завалили, бу или у високе зграде и билборде, или покушавали да одлуче да ли да ризикуЌу своЌе животе и Ќуре преко прометног пута. Гомилу су опслуживали лаЌавци коЌи су нудили Ќефтине карте за разне представе на БродвеЌу. єезици свих боЌа испунили су ваздух, готово неодо ива, сложена мешавина. Беску"ника Ќе било мало, али они коЌи су говорили у ®ихово име су врло гласно и енергично водили кампа®у за донациЌе.
  
  Испред Ќе био БродвеЌ, препун ЊуЌорчана и посетилаца, прошаран пешачким прелазима, и обруб ен шареним рад®ама и ресторанима са ®иховим окаченим, освет еним натписима и дисплеЌима у А-оквиру. Пролазници су били замаг ени док су ДреЌк и ®егова страна тима СПЕАР Ќурили да е.
  
  Петнаест минута.
  
  Бо Ќе узвратио поглед на ®ега. "ГПС каже да Ќе то двадесет и два минута хода, али тротоари су толико претрпани да сви ходаЌу истим темпом."
  
  "Онда бежи", подстакла га Ќе Алиша. "Маши своЌим огромним репом. Можда "е вас то натерати да се кре"ете брже."
  
  Пре него што Ќе Беу успео било шта да каже, ДреЌк Ќе осетио да му се срце коЌе Ќе ве" нагло потонуло Ќош више тоне. Пут испред Ќе био потпуно блокиран у оба смера, углавном жутим такси возилима. Дошло Ќе до лома блатобрана, а они коЌи то нису покушавали да избегну полако су померали аутомобиле да би бо е видели. Тротоар са обе стране био Ќе испу®ен  удима.
  
  "Дођавола."
  
  Али Бо ниЌе ни успорио. Лагани скок га Ќе пренео на гепек оближ®ег таксиЌа, а онда Ќе потрчао дуж ®еговог крова, скочио на хаубу и налетео на следе"ег у реду. МеЌ Ќе убрзо уследила, а за ®ом Алиша, остав аЌу"и ДреЌка иза себе да га вичу и нападаЌу власници возила.
  
  ДреЌк Ќе био приморан да се концентрише изнад нормале. Нису све ове машине биле исте, а ®ихов метал се ме®ао, а неке су се чак полако котр але напред. Трка Ќе била тесна, али су скакали из аутомобила у аутомобил, користе"и дугу линиЌу да би напредовали. Гомиле су зуриле на обе стране. Добро Ќе што им овде нико ниЌе сметао и могли су да виде приближава®е раскрснице БродвеЌа и 54. па 57. улице. Када Ќе гужва аутомобила попустила, Бо Ќе изашао из послед®ег аутомобила и наставио да трчи по самом путу, а Маи поред ®ега. Алициа се осврнула на ДреЌка.
  
  "Само проверавам да ли си пропао кроз онаЌ отворени отвор позади."
  
  "Да, то Ќе ризична опциЌа. Само сам захвалан што тада ниЌе било кабриолета."
  
  Иза друге раскрснице и 57. улице поређане су мешалице цемента, доставна возила и црвено-беле бариЌере. Ако Ќе тим мислио да Ќе успео, или да "е ова трка бити Ќедноставна као и претходна, ®ихове илузиЌе су се изненада разбиле.
  
  ДвоЌица мушкараца изашла су иза камиона за доставу, са оружЌем упереним директно у тркаче. ДреЌк ниЌе промашио. Непрестана битка, године битака максимално су изоштриле ®егова чула и држале их тамо - двадесет четири сата дневно. Одмах су се поЌавиле прете"е форме, и он Ќе без оклева®а Ќурнуо главом према ®има, право испред надолазе"ег цементара. єедан пишто  Ќе уз урлик одлетео у страну, а други се заглавио испод тела Ќедног од мушкараца. ДреЌк Ќе затетурао када му Ќе ударац погодио лоба®у. Иза ®их Ќе чуо шкрипа®е точкова камиона са цементом док Ќе нагло кочио и псовке ®еговог возача...
  
  Видео Ќе огромно сиво тело коЌе се окре"е ка ®ему...
  
  И чуо сам Алишин уплашени врисак.
  
  "Матт!"
  
  
  ГЛАВА ДЕВЕТА
  
  
  ДреЌк Ќе могао само да посматра како се камион коЌи Ќе ван контроле окренуо ка ®ему. Нападачи се ни на секунду нису повлачили, обасипаЌу"и га градом удараца, Ќер нису били забринути за сопствену безбедност. Ударан Ќе песницама у грло, грудни кош и соларни плексус. Гледао Ќе како се тело  у а и удара док му Ќе летело директно изнад главе.
  
  Први терориста Ќе пао уназад, посрнувши, и ударио га Ќе Ќедан од точкова, при чему му Ќе удар сломио леђа и прекинуо ®егову прет®у. Други Ќе трепнуо, као да Ќе запа®ен ДреЌковом смелош"у, а затим окренуо главу ка зад®ем делу камиона коЌи се приближавао.
  
  Мокри звук шамара®а био Ќе дово ан. ДреЌк Ќе схватио да Ќе ван своЌе дубине, а онда Ќе видео лоба®у првог терористе зг®ечену под клизним точковима док се тело камиона окретало изнад ®ега. Оквир Ќе био сп оштен, могао се само надати. На дели" секунде мрак Ќе прогутао све, чак и звук. До®а страна камиона се кретала изнад ®ега, успораваЌу"и, успораваЌу"и, а затим се нагло зауставила.
  
  АлисиЌина рука Ќе посегнула испод ®ега. "Да ли си добро?"
  
  ДреЌк се откотр а до ®е. "Бо е од оних момака."
  
  Беау Ќе чекао, скоро мрдаЌу"и ногама док Ќе гледао на сат. "єош четири минута!"
  
  Исцрп ен, у модрицама, изгребан и изубиЌан, ДреЌк Ќе натерао своЌе тело да крене у акциЌу. Овог пута Алиша Ќе остала са ®им, као да Ќе осетила да би могао да узме паузу након скорог промашаЌа. Они су победили гомилу туриста, проналазе"и Централ Парк Соутх и Мареа међу многим другим ресторанима.
  
  МеЌ Ќе показала на знак, коЌи Ќе био релативно дискретан за ЊуЌорк.
  
  Бо Ќе трчао напред. ДреЌк и остали су га ухватили на вратима. Конобарица Ќе зурила у ®их, у ®ихов рашчупани изглед, у ®ихове тешке Ќакне, и устукнула. Из ®ених очиЌу се видело да Ќе и раниЌе видела униште®е и пат®у.
  
  "Не брини", рекао Ќе ДреЌк. "Ми смо Енглези."
  
  Маи Ќе бацила поглед у ®еговом правцу. "Ќапански".
  
  А Бо Ќе застао у потрази за мушким тоалетом са подигнутом обрвом. "Дефинитивно не енглески."
  
  ДреЌк Ќе трчао што Ќе грациозниЌе могао кроз Ќош увек затворен ресторан, успут удараЌу"и у столицу и сто. Мушки тоалет Ќе био мали, састоЌао се од само два писоара и тоалета. Погледао Ќе испод чиниЌе.
  
  "Овде нема ничега", рекао Ќе.
  
  Беаурегардово лице показивало Ќе напетост. Куцнуо Ќе дугмад на свом сату. "Време Ќе истекло".
  
  Конобарица коЌа Ќе стаЌала у близини Ќе скочила када Ќе зазвонио телефон. ДреЌк ЌоЌ пружи руку. "Не жури. Молим вас, узмите си времена."
  
  Мислио Ќе да може да побегне, али унутраш®а одлучност Ќу Ќе усмерила на цев. У том тренутку АлисиЌа Ќе изашла из женског тоалета са забринутим изразом лица. "НиЌе тамо. Ми то немамо!"
  
  ДреЌк се лецнуо као да Ќе погођен. Погледао Ќе око себе. Може ли бити Ќош Ќедан тоалет у овом малом ресторану? Можда кабина за запослене? Морали би поново да провере, али конобарица Ќе ве" била на телефону. Њене очи су затрепериле према ДреЌку и замолила Ќе позиваоца да сачека.
  
  "Ово Ќе човек по имену Марш. За тебе."
  
  ДреЌк се намрштио. "Да ли ме Ќе назвао по имену?"
  
  "Рекао Ќе Енглез." Конобарица Ќе слегнула раменима. "То Ќе све што Ќе рекао."
  
  Бо се задржао поред ®ега. "И зато што се лако збуниш, приЌате у, то си ти."
  
  "У твоЌе здрав е".
  
  ДреЌк посегне за телефоном, Ќедном руком тр аЌу"и образ док га Ќе преплавио талас умора и напетости. Како би сада могли да пропадну? Савладали су све препреке, а ипак се Марш можда Ќош увек на неки начин игра са ®има.
  
  "Да?"
  
  "Марш овде. Сада ми реци шта си нашао?"
  
  ДреЌк Ќе отворио уста, а затим их брзо затворио. Шта Ќе био тачан одговор? Можда Ќе Марш очекивао реч "ништа". Можда...
  
  Застао Ќе, оклеваЌу"и од одговора до одговора.
  
  "Реците ми шта сте нашли или "у издати наређе®е да убиЌем два ЊуЌорчана у року од следе"ег минута.
  
  ДреЌк Ќе отворио уста. Дођавола! "Нашли смо-"
  
  Маи Ќе тада истрчала из женског тоалета, оклизнула се на мокрим плочицама и пала на бок. У руци ЌоЌ Ќе држала мала бела коверта. Беау Ќе био уз ®у у дели"у секунде, подигао коверту и пружио Ќе ДреЌку. Маи Ќе лежала на поду, тешко дишу"и.
  
  Алициа Ќе зурила у ®у отворених уста. "Где си ово нашао, Сприте?"
  
  "Урадио си оно што они зову 'изглед дечака', Таз. И ово не треба никога да чуди, пошто сте ионако три четвртине мушкарац."
  
  Алициа Ќе киптела од беса у тишини.
  
  ДреЌк се накаш ао док Ќе отварао коверту. "Пронашли смо... оваЌ... проклети флеш диск, Марш. Проклетство, друже, шта Ќе ово?"
  
  "Одличан посао. Одличан посао. Мало сам разочаран, али хеЌ, можда следе"и пут. Сада само паж иво погледаЌте УСБ. Ово Ќе ваш послед®и тест, и као и раниЌе, можда бисте желели да га предате некоме са више интелигенциЌе од вас или полициЌе ЊуЌорка."
  
  "Да ли Ќе ово унутраш®ост... торте?" ДреЌк Ќе схватио да конобарица Ќош увек стоЌи у близини.
  
  Марш се гласно насмеЌа. "О, добро, о, веома добро. ХаЌде да не пуштамо мачку из торбе, зар не? Да, Ќесте. Сада слушаЌте, да"у вам десет минута да поша ете садржаЌ флеш диска онима коЌи су бо и од вас, а онда "емо почети изнова."
  
  "Не, не, не знамо." ДреЌк Ќе показао према МеЌ, коЌа Ќе носила мали ранац у коме су сакрили мали лаптоп. єапанка се подигла са зем е и пришла.
  
  "Не"емо Ќурити своЌе репове по целом овом граду, Марсх."
  
  "Умм, да хо"еш. Зато што Ќа тако кажем. Дакле, време пролази. ХаЌде да покренемо лаптоп и уживамо у ономе што следи, хо"емо ли? Пет, четири..."
  
  ДреЌк Ќе ударио песницом о сто док Ќе рафал утихнуо. У крви му Ќе к учао бес. "СлушаЌ, Марш..."
  
  Прозор ресторана Ќе експлодирао када Ќе пред®и блатобран комбиЌа ударио у трпезариЌу. Стакло се разбило и комади су полетели у ваздух. У просториЌу су упали производи од дрвета, пластике и малтера. Комби се ниЌе зауставио, ударио Ќе у гуме и урлао као шегрт смрти док Ќе Ќурио кроз малу просториЌу.
  
  
  ДЕСЕТО ПОГЛАВЉЕ
  
  
  ЏулиЌан Марш осети оштар бол у стомаку док се откотр а удесно. Комади пице су пали на под, а чиниЌа салате пала Ќе на софу. Брзо се ухватио за бокове, потпуно не могавши да престане да се смеЌе.
  
  Ниски сто коЌи Ќе стаЌао испред ®ега и Зое се затресао када га Ќе нечиЌа див а нога случаЌно ударила. Зоеи Ќе пружила руку да га подржи, брзо га потапшавши по рамену док Ќе Ќош Ќедан узбуд ив догађаЌ почео да се одвиЌа. До сада су гледали како ДреЌк и ®егова екипа излазе из Едисона - прилично лако су гледали како човек обучен као туриста снима догађаЌ преко пута - затим видели луду Ќуриш на БродвеЌу - ова хистерична сцена Ќе била спорадичниЌа, Ќер ниЌе било много сигурносних камера у коЌе би локални терориста могао да упадне - а онда Ќе задржао дах посматрао како се напад некако развиЌа око мешалице за цемент.
  
  Све ово Ќе приЌатна дистракциЌа. Марсх Ќе у ЌедноЌ руци држао мобилни телефон за Ќеднократну употребу, а у другоЌ Зоеин бут у другоЌ док Ќе Ќела неколико кришки шунке и печурака и "аскала на ФеЌсбуку.
  
  Испред ®их су била три екрана, по осамнаест инча. Пар Ќе сада показивао велику паж®у док су ДреЌк и компаниЌа упали у мали италиЌански ресторан. Марш Ќе проверио време и погледао шарени ватромет.
  
  "Проклетство, ово Ќе близу."
  
  "єеси ли узбуђен?"
  
  "Да, зар не?"
  
  "То Ќе у реду филм." Зоеи се напу"и. "Али надао сам се Ќош крви."
  
  "СачекаЌ мало,  убави моЌа. ПостаЌе бо е".
  
  Пар Ќе седео и играо се у изнаЌм еном стану коЌи Ќе припадао ЌедноЌ од терористичких "елиЌа; главни, помисли Марш. Тамо су била четворица терориста, од коЌих Ќе Ќедан, на претходни захтев, поставио простор за гледа®е налик биоскопу за Марш. Док Ќе питиЌски пар уживао у гледа®у, мушкарци су седели по страни, скуп ени око малог телевизора, листаЌу"и на десетине других канала, траже"и ситнице вести или чекаЌу"и неки позив. Марш ниЌе знао и ниЌе га било брига. Такође Ќе игнорисао чудне скривене погледе, знаЌу"и добро да Ќе он згодан човек необичне личности, а неки  уди - чак и други мушкарци - воле да цене такву личност.
  
  Зоеи му Ќе показала мало више захвалности клизе"и рукама низ пред®у страну ®егових боксерица. Дођавола, имала Ќе оштре нокте.
  
  Зачи®ено, а опет некако... приЌатно.
  
  Погледао Ќе на тренутак нуклеарну актовку - израз коЌи ниЌе могао да избаци из главе, иако Ќе ма®а бомба била у великом ранцу - а онда му Ќе убацио кавиЌар у уста. Сто пред ®има био Ќе, наравно, величанствен, састоЌао се од непроце®ивих и неукусних производа, али су сви били укусни.
  
  Да ли Ќе то била нуклеарна бомба коЌа вришти ®егово име?
  
  Марш Ќе схватио да Ќе време за акциЌу и позвао Ќе, разговараЌу"и са шармантном конобарицом, а затим са Енглезом са Ќаким нагласком. Тип Ќе имао Ќедан од оних чудних тонова гласа - нешто што Ќе мирисало на се аштво - и Марш Ќе правио згрчена лица, покушаваЌу"и да разазнаЌе самогласник од самогласника. НиЌе лак задатак, а постаЌе мало тежи када женске руке држе ваш сет Орашара.
  
  "Реците ми шта сте нашли или "у издати наређе®е да убиЌем два ЊуЌорчана у року од следе"ег минута. Марш се насмеЌао док Ќе ово говорио, игноришу"и изнервиране погледе коЌе су ®егови ученици слали преко собе.
  
  Енглез Ќе Ќош мало оклевао. Марш Ќе пронашао комад краставца коЌи Ќе испао из чиниЌе за салату и забио га дубоко у Зоину косу. НиЌе да Ќе икада приметила. Минути су пролазили, а Марш Ќе брб ао кроз комору за сагорева®е, постаЌу"и све узнемирениЌи. У близини Ќе била флаша хладног Болингера и требало му Ќе пола минута да сипа велику чашу. Зои се привила уз ®ега док Ќе радио, и пиЌуцкали су из исте чаше, наравно са супротних страна.
  
  "Пет", рекао Ќе Марсх у слушалицу. "Четири, три..."
  
  ЗоЌине руке су постале посебно упорне.
  
  "Два".
  
  Енглез Ќе покушао да се це®ка са ®им, Ќасно се питаЌу"и шта се, дођавола, дешава. Марш Ќе замислио аутомобил коЌи Ќе организовао како удара кроз пред®и прозор у унапред одређено време, ци аЌу"и сада, убрзаваЌу"и, приближаваЌу"и се ресторану коЌи ништа не сум®а.
  
  "єедан".
  
  А онда Ќе све експлодирало.
  
  
  ГЛАВА єЕДАНАЕСТА
  
  
  ДреЌк Ќе поЌурио ка зиду ресторана, зграбио конобарицу за струк и повукао Ќе са собом. Крхотине стакла и цигле падале су са ®еговог котр аЌу"ег тела. Комби коЌи се приближавао Ќе шкрипао да би добио вучу док су ®егове гуме удариле о под ресторана, а средина аутомобила Ќе прешла преко прозорске даске, а зад®и краЌ се сада подигао и ударио у надвратник изнад стакла. Метал изгребан. Столови су се срушили. Столице су се нагомилале као сме"е испред ®ега.
  
  Алициа Ќе такође одмах реаговала, обишла Ќе око стола и измакнула се, а Ќедина рана ЌоЌ Ќе била мала посекотина на потколеници од брзо лете"ег комада дрвета. Маи Ќе некако успела да се откотр а преко врха покретног стола без икаквог оште"е®а, а Бо Ќе отишао корак да е, прескачу"и Ќе и скачу"и са површине на површину, коначно темпираЌу"и своЌ скок тако да су му ноге и руке удариле у бочни зид и помогле он безбедно слети.
  
  ДреЌк Ќе подигао поглед, конобарица Ќе вриштала поред ®ега. Алициа Ќе погледала оптужуЌу"е.
  
  "Значи, зграбио си Ќе, зар не?"
  
  "Пази!"
  
  Комби се и да е кретао напред, успораваЌу"и за секунду, али сада Ќе цев пишто а вирила из спуштеног сувозачевог прозора. Алициа се сагнула и покрила. МеЌ се Ќош мало откотр ала. ДреЌк Ќе извукао пишто  и испалио шест метака у бестелесну руку, а звукови су били гласни у скученом простору, коЌи су се супротстав али заглушуЌу"оЌ граЌи комбиЌа. Бо се ве" кретао, заокружуЌу"и зад®и део аутомобила. Коначно су точкови престали да се окре"у и стали. Слом ени столови и столице каскадно су падали са хаубе, па чак и крова. ДреЌк се побринуо да конобарица ниЌе повређена пре него што Ќе кренуо напред, али тада су Бо и МеЌ ве" били код аута.
  
  Беау Ќе разбио прозор возача и борио се са фигуром. Маи Ќе проверила локациЌу кроз разбиЌено шофершаЌбну, а затим покупила одлом ени комад дрвета.
  
  "Не", почео Ќе ДреЌк, а глас му Ќе био помало промукао. "Морамо-"
  
  Али Маи ниЌе била расположена да слуша. Уместо тога, бацила Ќе импровизовано оружЌе кроз шофершаЌбну таквом снагом да се чврсто заглавила у возачево чело, тресу"и се на месту. Човекове очи су се окренуле уназад и он Ќе престао да се бори са Беауом, Француз Ќе изгледао запа®ено.
  
  "Стварно сам имао."
  
  Маи Ќе слегнула раменима. "Мислио сам да треба да помогнем."
  
  "Помо"?" понови ДреЌк. "Потребан нам Ќе барем Ќедан од ових копилана жив.
  
  "И у том смислу", ук учила се Алиша. "Добро сам, та. Иако Ќе лепо видети те како спашаваш Вендино дупе конобарице."
  
  ДреЌк се угризао за Ќезик, знаЌу"и на неком дубоком нивоу да му се Алиша само руга. Борегар Ќе ве" извукао возача из аута и претурао му Ќе по ¤еповима. АлисиЌа Ќе отишла до чудесно нетакнутог лаптопа. УСБ диск Ќе завршио учитава®е и поЌавио се гомилу слика - узнемируЌу"их слика сребрних канистера од коЌих се ДреЌку ледила крв.
  
  "Изгледа као унутраш®ост бомбе", рекао Ќе, испитуЌу"и жице и релеЌе. "Поша и ово Муру пре него што се било шта друго догоди."
  
  Алициа се нагнула над машину, тапкаЌу"и.
  
  ДреЌк Ќе помогао конобарици да устане. "єеси ли добро,  убави?"
  
  "єа... мислим да Ќесте."
  
  "Нана. А да нам направиш лаза®е?"
  
  "Шеф... кувар Ќош ниЌе стигао." Њен поглед Ќе са страхом хватао униште®е.
  
  "Проклетство, мислио сам да си их управо бацио у микроталасну."
  
  "Не брини". Маи Ќе пришла и ставила руку на раме конобарице. "Они "е бити реконструисани. ОсигураваЌу"а компаниЌа би требало да се побрине за ово."
  
  "Надам се".
  
  ДреЌк се поново угризао за Ќезик, овог пута да не псуЌе. Да, био Ќе благослов што су сви Ќош увек дисали, али Марш и ®егови приЌате и су и да е уништавали животе  уди. Без гриж®е савести. Без етике и без бриге.
  
  Као да Ќе телефон зазвонио преко психичке везе. ОваЌ пут се ДреЌк Ќавио на телефон.
  
  "єош увек удараш?"
  
  Маршов глас га Ќе натерао да нешто удари, али Ќе то урадио на строго професионалан начин. "Проследили смо ваше фотографиЌе."
  
  "О, одлично. Па смо ово мало средили. Надам се да сте зграбили нешто за грицка®е док сте чекали, Ќер оваЌ следе"и део-па, могао би да вас убиЌе."
  
  Драке се накаш ао. "Знате да Ќош нисмо тестирали вашу бомбу."
  
  "И чувши то, видим да желите да успорите ствари док покушавате да сустигнете. Ово се не"е десити, моЌ нови приЌате у. Ово се уопште не дешава. Ваши полицаЌци и агенти, воЌска и ватрогасци могу бити део добро подмазане машине, али они су и да е машина и потребно им Ќе неко време да дођу до брзине. Тако да користим ово време да те растргнем. Прилично Ќе забавно, веруЌте ми."
  
  "Шта имаЌу ПитиЌе од свега овога?"
  
  Марсх се закикотао. "Ох, мислим да знате да Ќе ова суЌетна група рагамафина недавно експлодирала. Да ли Ќе икада било нешто одређениЌе? Предводили су их сериЌски убица, психо-прогоните , мегаломан и  убоморни господар. Испоставило се да су сви иста особа."
  
  У овом тренутку, Алициа се нагнула ближе ДреЌку. "Па реци нам - где Ќе ово копиле?"
  
  "Ох, нова девоЌка. єеси ли плавуша или АзиЌат? Вероватно плавуша како звучи. Драга, да сам знао где Ќе, пустио бих да га живог одерам. ТаЌлер Веб Ќе увек желео Ќедну ствар. Напустио Ќе ПитиЌце оног тренутка када Ќе схватио где да их нађе.
  
  "КоЌи Ќе био на пиЌаци?" - упитао Ќе ДреЌк, сада стичу"и и време и информациЌе.
  
  "Ово место Ќе одвратна кошница, Ќесам ли у праву? Замислите све уговоре направ ене тамо коЌи "е утицати на свет у децениЌама коЌе долазе."
  
  "Рамзес му Ќе нешто продао", рекао Ќе ДреЌк, испробаваЌу"и то.
  
  "Да. И сигуран сам да вам Ќе лукава паштета од француских кобасица ве" рекла шта Ќе то. Или га увек можете питати одмах."
  
  Дакле, ово Ќе потврдило. Марш их Ќе посматрао, иако ниЌе имао очи у ресторану. ДреЌк Ќе послао кратку поруку Муру. "Како би било да нам кажеш где Ќе Веб отишао?"
  
  "Па, озби но, ко сам Ќа, Фок Невс? Следе"е "еш ми тражити готовину."
  
  "Задово и"у се овим терористичким серо®ом."
  
  "И назад на посао коЌи Ќе пред нама." Марш Ќе изговорио ове речи, а онда као да се забав а, изненада се смеЌу"и. "Извините, лична шала. Али сада смо завршили са контролним делом потере. Сада желим да вам изложим своЌе захтеве."
  
  "Зато нам само реци." Алишин глас Ќе звучао уморно.
  
  "Шта Ќе тако смешно у овоме? Ова бомба "е експлодирати ако не будем потпуно задово ан. Ко зна, драга, можда бих чак одлучио да те поседуЌем."
  
  У трену се учинило да Ќе АлисиЌа спремна да крене, а очи и израз лица су ЌоЌ дово но запалили да запале исушену шуму.
  
  "Волела бих да будем сама са тобом", прошапутала Ќе.
  
  Март Ќе застао, а затим брзо наставио. "Природ®ачки музеЌ, двадесет минута."
  
  Драке Ќе подесио сат. "И онда?"
  
  "Хммм, шта?"
  
  "Ово Ќе велико архитектонско дело."
  
  "Ох, па, ако сте стигли довде, предлажем да скинете мушкарца из обезбеђе®а по имену Хосе Гонзалес. єедан од наших партнера Ќе сино" зашио моЌе захтеве у поставу свог сакоа. Оригиналан начин за транспорт докумената, да, и без вра"а®а поши аоцу."
  
  ДреЌк ниЌе одговорио, углавном збу®ен.
  
  "Знам шта мислите", рекао Ќе Марш, поново демонстрираЌу"и невероватну интелигенциЌу. "Зашто вам Ќедноставно не поша ете фотографиЌе и Ќавите ми шта желите? Па, Ќа сам посебна особа. Рекли су ми да имам две стране, два ума и два лица, али више волим да их видим као два одвоЌена квалитета. єедан део Ќе закрив ен, други Ќе савиЌен. Знате на шта мислим?"
  
  Драке се накаш ао. "Наравно да знам ко сте."
  
  "Супер, онда знам да "ете разумети да "у се осе"ати и невероватно сре"но и невероватно изнервирано када видим ваша четири растргана леша за отприлике седамнаест минута. Са вама. А сада, збогом."
  
  ЛиниЌа Ќе прекинута. ДреЌк Ќе кликнуо на сат.
  
  Двадесет минута.
  
  
  ГЛАВА ДВАНАЕСТА
  
  
  ХеЌден и Кинимака су проводили време са Рамзесом. Принц терориста Ќе деловао неприкладно у своЌоЌ "елиЌи од шест метара квадратних: пр ав, рашчупан и, иако очигледно исцрп ен, корача напред-назад као лав у кавезу. ХеЌден Ќе навукла панцир, проверила своЌ Глок и резервне метке и замолила Маноа да уради исто. Од сада не"е бити шансе. Испоставило се да су и Рамзес и Март били превише паметни да би били потце®ени.
  
  Можда Ќе мит о тероризму био управо тамо где Ќе желео да буде.
  
  ХеЌден Ќе сум®ао у то, сум®ао Ќе много. Битка унутар замка и очаЌничка смрт ®еговог телохраните а показали су колико Ќе желео да побегне. Такође, да ли Ќе ®егова репутациЌа уништена? Зар не би требало да буде очаЌан да поправи штету? Можда, али човек ниЌе уништен до те мере да ниЌе могао поново да се изгради. ХеЌден га Ќе посматрао како корача док им Кинимака доноси пар пластичних столица.
  
  "У овом граду постоЌи нуклеарно оружЌе", рекао Ќе ХеЌден. "Сигуран сам да знате откако сте склопили договор са ТаЌлером Вебом и ЏулиЌаном Маршом. Ти си у овом граду, и ако дође време, ми "емо се проклето побринути да не будеш под зем ом. Наравно да ваши следбеници не знаЌу да вас имамо..." Оставила Ќе то да виси.
  
  Рамзес Ќе застао, зуре"и у ®у уморним очима. "Мислите, наравно, на превару у коЌоЌ "е моЌи  уди ускоро убити Марша, преузети одговорност за бомбу и детонирати Ќе. То би требало да знаш од Веба и ®еговог телохраните а, пошто су они Ќедини знали. А знате и да они само чекаЌу моЌу команду." Климнуо Ќе главом, као за себе.
  
  ХеЌден Ќе чекао. Рамзес Ќе био лукав, али то ниЌе значило да не би посрнуо.
  
  "Они "е експлодирати", рекао Ќе Рамзес. "Они "е сами донети одлуку."
  
  "Можемо учинити твоЌих послед®их неколико сати готово неподнош ивим", рекао Ќе Кинимака.
  
  "Не можете ме натерати да ово откажем", рекао Ќе Рамзес. "Чак и кроз муче®е. Не"у зауставити ову експлозиЌу."
  
  "Шта хо"еш?" упитала Ќе ХеЌден.
  
  "Би"е преговора."
  
  Проучавала га Ќе, паж иво завируЌу"и у лице новог светског неприЌате а. Ови  уди нису хтели ништа заузврат, нису хтели да преговараЌу, и веровали су да Ќе смрт само корак ка неком привиду неба. Где нас ово остав а?
  
  Стварно где? Напипала се за оружЌем. "Лако Ќе иза"и на краЌ са особом коЌа не жели ништа друго него да почини масовно убиство", рекла Ќе она. "Са метком у главу."
  
  Рамзес Ќе притиснуо лице на решетке. "Онда само напред, запад®ачка кучко."
  
  ХеЌден ниЌе морао да буде струч®ак да би прочитао лудило и жар коЌи сиЌаЌу у тим бездушним очима. Без више речи, променила Ќе тему и изашла из собе, паж иво зак учавши спо на врата за собом.
  
  Никада не можете бити превише опрезни.
  
  У суседноЌ просториЌи била Ќе "елиЌа Роберта ПраЌса. Добила Ќе дозволу да задржи секретарицу овде због непосредне прет®е и ®егове потенциЌалне улоге у томе. Када су она и Кинимака ушле у собу, ПраЌс Ќу Ќе надмено погледао.
  
  "Шта знаш о бомби?" - упитала. "А зашто сте били у Амазону, у посети терористичком базару?"
  
  ПраЌс Ќе сео на кревет. "Треба ми адвокат. И како то мислиш? Бомба?"
  
  "Нуклеарна бомба", рекао Ќе ХеЌден. "Овде у ЊуЌорку. Послужи се, говно Ќедно. Помозите себи сада тако што "ете нам ре"и шта знате."
  
  "Озби но". ПраЌсове очи су се рашириле. "єа не знам ништа".
  
  "Починили сте издаЌу", рекао Ќе Кинимака, приближаваЌу"и своЌе тело камери. "Да ли овако желите да вас памте? Епитаф за ваше унуке. Или бисте радиЌе били познати као покаЌник коЌи Ќе помогао у спасава®у ЊуЌорка?"
  
  "Без обзира колико слатко то кажете", ПраЌсов глас Ќе звецкао као увиЌена змиЌа. "Нисам учествовао ни у каквим преговорима о "бомби" и не знам ништа. Сада молим, моЌ адвокате."
  
  "Да"у ти мало времена", рекао Ќе ХеЌден. "Онда "у Рамзеса и тебе ставити заЌедно, у исту "елиЌу. Можеш се борити против овога. Да видимо ко први говори. РадиЌе би умро него живео, а сваку живу душу жели да поведе са собом. Ти? Само пази да не извршиш самоубиство."
  
  ПраЌс Ќе изгледао узнемирен бар неким ®еним речима. "Без адвоката?"
  
  ХеЌден се окренуо. "єеби се."
  
  Секретар Ќе пазио на ®у. ХеЌден га Ќе зак учао унутра, а затим се окренуо према Ману. "Има ли идеЌа?"
  
  "Питам се да ли Ќе Веб умешан у ово. Он Ќе све време био фигура."
  
  "ОваЌ пут не, Мано. Веб нас више не Ќури. Сигуран сам да Ќе све то Рамзес и Март".
  
  "Па шта Ќе следе"е?"
  
  "Не знам како другачиЌе можемо помо"и ДреЌку и момцима", рекао Ќе ХеЌден. "Тим Ќе ве" усред свега. Хомеланд се побринуо за све остало, од полицаЌаца коЌи разбиЌаЌу врата, преко шпиЌуна коЌи се криЌу иза свог тешко зарађеног новца, до гомила®а воЌске и доласка НЕСТ-а, тима за подршку у нуклеарним ситуациЌама. Пандури су свуда, са свиме што имаЌу. Сапери су у високоЌ приправности. Морамо прона"и начин да сломимо Рамзеса."
  
  "Да ли га видиш. Како сломити човека коме Ќе свеЌедно да ли живи или умире?"
  
  ХеЌден Ќе  утито застао. "Морамо да покушамо. Или бисте радиЌе одустали? Свако има окидач. Овом црву Ќе стало до нечега. Његово богатство, ®егов начин живота, ®егова скривена породица? Мора да постоЌи нешто што можемо да урадимо да помогнемо."
  
  Кинимака Ќе желео да се позове на компЌутерску експертизу Карин БлеЌк, али жена Ќе и да е била ухва"ена у режиму Форт Брага. "ХаЌде да тражимо посао."
  
  "И молите се да имамо времена."
  
  "Они чекаЌу да Рамзес да зелено светло. Имамо мало времена."
  
  "Чуо си то добро као и Ќа, Мано. Пре или касниЌе "е убити Марша и ди"и га у ваздух."
  
  
  ГЛАВА ТРИНАЕСТА
  
  
  Дал Ќе слушао супротстав ене комуникациЌске поруке док Ќе Смит возио ®ихов аутомобил по препуним улицама Менхетна. Сре"ом, нису морали да иду далеко, а нису све бетонске артериЌе биле потпуно блокиране. Чинило се да Ќе умешан цео тим доушника, од наЌнижег доушника у сироти®ским четвртима до наЌбогатиЌег, поквареног милиЌардера и свих између ®их. То Ќе довело до гомиле супротстав ених извештаЌа, али су код ку"е учинили све да раздвоЌе поуздано од искрив еног.
  
  "Две познате "елиЌе имаЌу блиске везе са оближ®ом ¤амиЌом", рекао Ќе Мур Далу преко слушалице. Издиктирао Ќе адресу. "Тамо имамо таЌног агента, иако Ќе прилично нов. Каже да Ќе ово место изоловано цео дан."
  
  Дал никада ниЌе био особа способна да било шта претпостави. "Шта то заправо значи у ¤амиЌскоЌ терминологиЌи?"
  
  "Шта то значи? То значи, дођавола, иди тамо и очисти бар Ќедну Рамзесову "елиЌу."
  
  "Грађански ангажман?"
  
  "Нема много о чему да се прича. Али ко год Ќе тамо, мало Ќе вероватно да "е се молити. Претражите све помо"не просториЌе и подземне коморе. И спреми се. МоЌ дечко не прави често грешке и веруЌем ®еговоЌ интуициЌи у вези с тим."
  
  Дал Ќе пренео информациЌе и унео координате у ГПС. На сре"у, били су скоро на врху ¤амиЌе, а Смит Ќе окренуо волан ка ивич®аку.
  
  "Провиденце", рекла Ќе Лаурен.
  
  "Име коЌе сам дао моЌоЌ староЌ катани." Кенси Ќе уздахнула, се"аЌу"и се.
  
  Дал Ќе затегнуо копче свог прслука. "Ми смо спремни? Исти систем. Ударамо снажно и брзо,  уди. Не"е бити милости".
  
  Смит Ќе угасио мотор. "Са мном нема никаквих проблема."
  
  єутро их Ќе ипак дочекало док су излазили из аутомобила и истраживали ¤амиЌу преко пута. У близини се налазио црвено-бели отвор из кога Ќе цурила пара. Зграда, коЌа се налази на раскрсници, низала Ќе обе улице, своЌим шареним прозорима и издуженим фасадним делом заЌеднице. На крову зграде стаЌао Ќе мали минарет, чудан и готово блистав на позадини околних бетонских фасада. Улаз са улице био Ќе кроз пар стаклених врата.
  
  "Улазимо", рекао Ќе Дал. "Сада се помери."
  
  Наменски су прелазили пут, заустав аЌу"и саобра"аЌ раширених руку. Садаш®а пауза би могла да их кошта свега.
  
  "Одлично место", прокоментарисао Ќе Смит. "Тешко Ќе на"и одлучну групу тамо."
  
  Дахл Ќе контактирао Мура. "На месту смо. Имате ли Ќош нешто за нас?"
  
  "Да. МоЌ човек ме уверава да су камере испод зем е. Близу Ќе прихвата®а, али ниЌе дово но близу да нам данас помогне."
  
  Дал Ќе пренео вест док су прелазили други тротоар и отварали улазна врата ¤амиЌе. Са поЌачаним чулима, полако су се кретали унутра, а очи су им се прилагођавале на мало слабиЌе освет е®е. Бели зидови и плафон одражавали су светлост, заЌедно са златним свети кама и црвеним и златним тепихом. Све се то налазило иза регистрационог простора, где их Ќе човек посматрао са нескривеном сум®ом.
  
  "Могу ли ти помо"и?"
  
  Дал Ќе показао своЌу идентификациону документациЌу. "Да, друже, можеш. Можете нас одвести до свог таЌног подземног улаза."
  
  Рецепционарка Ќе деловала збу®ено. "Шта Ќе ово, шала?"
  
  "Помери се у страну", Дал Ќе пружио руку.
  
  "ХеЌ, не могу ти дозволити..."
  
  Дал Ќе подигао човека за кошу у и ставио га на пулт. "Мислим да сам рекао да се склоните у страну."
  
  Екипа Ќе журно прошла и ушла у главну зграду ¤амиЌе. Простор Ќе био празан, а врата позади су била зак учана. Дал Ќе чекао заклон од Смита и КензиЌа, а затим их Ќе два пута ударио ногом. Дрво се расцепило и плоче су пале на под. У том тренутку из предворЌа иза се зачула галама и метеж. Тим Ќе заузео положаЌе, покриваЌу"и териториЌу. Прошле су три секунде, а онда су иза бочног зида искочили лице и шлем команданта специЌалаца.
  
  "єеси ли ти Дал?"
  
  Швеђанин се насмеЌао. "Да?"
  
  "Мур нас Ќе послао. ХИТ. Ту смо да подржимо вашу игру."
  
  "Наша представа?"
  
  "Да. Нове информациЌе. У погрешноЌ си проклетоЌ ¤амиЌи, а они су укопани прилично дубоко. Би"е потребан фронтални напад да би их нокаутирали. И ци амо на ноге."
  
  Далу се то ниЌе допало, али Ќе разумео процедуру, бонтон рада овде. НиЌе шкодило што су специЌалци ве" имали бо е место.
  
  "Покажи пут", рекао Ќе Дал.
  
  "Ми смо. Права ¤амиЌа Ќе преко пута."
  
  "С друге стране..." клео се Дал. "ГПС сра®е."
  
  "Прилично су близу Ќедно другом." Официр Ќе слегнуо раменима. "А та енглеска псовка Ќе дир ива, али ниЌе ли време да померимо своЌа проклета гузица?"
  
  Минути су пролазили док су се тимови мешали и формирали Ќуришну групу док су поново прелазили цесту. єедном састав ен, ниЌедан тренутак ниЌе изгуб ен. Почео Ќе напад у пуном обиму. Мушкарци су напали пред®и део зграде, срушили врата и провалили у предворЌе. Други талас Ќе прошао кроз ®их, раширивши се у потрази за знаменитостима о коЌима су им говорили. Када су плава врата пронађена, мушкарац Ќе на ®их ставио експлозив и разнео их. Дошло Ќе до експлозиЌе, много шире него што Ќе Дал очекивао, али са радиЌусом на коЌи су специЌалци очигледно рачунали.
  
  "Мина замка", рекао му Ќе вођа. "Би"е их Ќош."
  
  Швеђанин Ќе мало лакше уздахнуо, ве" знаЌу"и вредност прикривених агената и сада не заборав аЌу"и да им ода заслуге. ТаЌни рад био Ќе Ќедан од наЌподмуклиЌих и наЌсудбоносниЌих метода полициЌе. Ово Ќе био редак и вредан агент коЌи Ќе могао да се инфилтрира у неприЌате а и тиме спаси животе.
  
  СпециЌалци су ушли у скоро уништену просториЌу, а затим се окренули ка уда еним вратима. Био Ќе отворен и покривао оно што Ќе очигледно био улаз у подрум. Када се први човек приближио, одоздо су одЌекнули пуц®и и метак Ќе одбио преко собе.
  
  Дал Ќе погледао Кенси. "Има ли идеЌа?"
  
  "Мене питате? Зашто?"
  
  "Можда зато што могу да замислим да и ви имате овакву собу."
  
  "НемоЌ да лупаш по жбу®у, дођавола, Дал, у реду? єа нисам твоЌ шверцер ку"них  убимаца. Овде сам само зато што... зато што..."
  
  "Да, зашто си овде?"
  
  "Стварно бих волео да знам. Можда би требало да одем..." Оклевала Ќе, а онда уздахнула. "СлушаЌ, можда постоЌи други пут. Паметан криминалац не би отишао тамо без поузданог пута за бекство. Али са правим терористичким "елиЌама? Ко зна са таквим самоубилачким копиладима?"
  
  "Немамо времена за размиш а®е", рекао Ќе командант специЌалних снага, седаЌу"и поред ®ега. "То Ќе ролер за ове момке."
  
  Дал Ќе посматрао како тим извлачи своЌе флеш гранате док Ќе размиш ао о КензиЌевим речима. Намерно оштар, веровао Ќе да иза ®их лежи брижно срце, или бар слом ени остаци Ќедног. Кенси Ќе требало нешто да помогне у слага®у ових делова - али колико дуго Ќе могла да тражи а да не изгуби сваку наду? Можда Ќе оваЌ брод ве" разбиЌен.
  
  СВАТ тим Ќе сигнализирао да су спремни, а затим Ќе ослободио луди облик пакла користе"и дрвене мердевине. Када су гранате одскочиле и експлодирале, тимови су повели, Дал Ќе гурнуо команданта за пол позициЌу.
  
  Смит се прогурао. "Помери своЌе гузице."
  
  Отрчавши доле, одмах их Ќе дочекала митра еска ватра. Дал Ќе угледао зем ани под, ноге стола и кутиЌе за оружЌе пре него што Ќе намерно склизнуо низ четири спрата заредом, извукао пишто  и узвратио ватру. Смит се увиЌао испред ®ега, клизе"и на дно и пузе"и у страну. СВАТ тим Ќе напредовао с леђа, чуче"и и не трзнувши на линиЌи ватре. Меци су се вра"али пуца® за хицем, смртоносни рафови су пробиЌали подрум и кидали комаде из дебелих зидова. Када Ќе Дахл ударио на само дно, одмах Ќе ценио сценарио.
  
  Овде су била четири члана "елиЌе, што Ќе одговарало ономе што су видели у претходноЌ "елиЌи. ТроЌица су била на коленима, крв им Ќе текла из ушиЌу, са рукама притиснутим на чело, док Ќе четврти изгледао неповређен и жестоко Ќе пуцао на своЌе нападаче. Можда су га Ќош троЌица покривала, али Дал Ќе одмах пронашао начин да нађе живог затвореника и нанишанио Ќе стрелца.
  
  "О, не!" Вођа специЌалаца необЌаш®иво Ќе проЌурио поред ®ега.
  
  "ХеЌ!" Дахл Ќе звао. "Шта-"
  
  Усред наЌгоре врсте пакла, само они коЌи су га ве" искусили могу да делуЌу без паузе. Вођа специЌалаца Ќе Ќасно приметио знак, нешто ®ему познато, и размиш ао само о животима своЌих колега. Док Ќе Дал повлачио сопствени обарач, видео Ќе како терориста испушта напу®ену гранату из Ќедне руке, а другом баца оружЌе.
  
  "За Рамзеса!" - Он Ќе викао.
  
  Подрум Ќе био смртна замка, мала соба у коЌу су ова створе®а мамила своЌ плен. ПостоЌе и друге замке разбацане по просториЌи, замке коЌе "е се покренути када експлодираЌу гелери. Дал Ќе терористу пуцао између очиЌу, иако Ќе знао да Ќе таЌ гест био чисто академски - то их не би спасило.
  
  Не у овоЌ малоЌ просториЌи са зидовима од цигле, у скученим условима, док се послед®е секунде одброЌаваЌу пре експлозиЌе граната.
  
  
  ГЛАВА ЧЕТРНАЕСТА
  
  
  Дал Ќе видео како свет тоне у таму. Видео Ќе како се време успорило у ритам пузе"и, како се откуцаЌи сваког живог срца мере у бескраЌним тренуцима. Док се граната одбиЌала, дижу"и прашину и пр авштину са пода у облаку мале печурке, ®егов метак Ќе ушао у лоба®у терористе, звецкаЌу"и около пре него што Ќе излетео из ®егових леђа и ударио у зид усред широког извора крви. Тело Ќе ослаб ено, живот Ќе ве" нестао. Граната Ќе пала за други рикошет, а Дал Ќе почео да помера пишто  са лица.
  
  Преостале су драгоцене секунде.
  
  ТроЌица терориста су и да е клечали, сте®али и поражени, и нису видели шта долази. СпециЌалци су покушали да обуздаЌу импулс или да се попну уз степенице.
  
  Смит Ќе скренуо поглед ка Далу, послед®оЌ визиЌи ®еговог живота.
  
  Дал Ќе знао да су Кенси, Лорен и єорги на врху степеница, и на тренутак се понадао да су дово но далеко од епицентра.
  
  А ипак, ово Ќе све за моЌу децу...
  
  Граната Ќе експлодирала на врхунцу другог рикошета, што Ќе за тренутак био наЌгласниЌи звук коЌи Ќе Швеђанин икада чуо. Онда су сви звуци одЌедном замрли док Ќе мисао нестала...
  
  Очи су му биле упрте напред и ниЌе могао да веруЌе шта виде.
  
  Вођа СВАТ-а Ќе трчао наЌбрже што Ќе могао, знаЌу"и шта долази и био Ќе одлучан да спасе што више  уди, одмах схвативши да Ќе он Ќедина особа коЌа то може. Његов залет подигао га Ќе изнад гранате, омогу"аваЌу"и му да падне директно на ®у дели" секунде пре него што Ќе експлодирала. Кроз кевлар, месо и кост, детонирала Ќе, али ниЌе погодила оне коЌи су стаЌали, приковани ланцима за своЌе место у просториЌи. ЕксплозиЌа Ќе била пригушена, а затим утихнула.
  
  Дал Ќе прочистио грло, не могавши да веруЌе сопственим очима. Посве"еност ®егових колега га Ќе увек понизила, али ово Ќе било на другом нивоу.
  
  Нисам... Нисам му ни знала име.
  
  Па ипак, терористи су клечали пред ®им.
  
  Дал Ќе трчао низ послед®их неколико степеница, а сузе су му замаглиле очи чак и када Ќе шутнуо троЌицу мушкараца на ®ихова леђа. Смит им Ќе поцепао Ќакне. НиЌе било експлозивних прслука на видику, али Ќедан човек Ќе пенио на уста чак и док Ќе Смит клечао поред ®ега. Други се грчио у агониЌи. Тре"и Ќе био прикован за зем у, непомичан. Дал Ќе сусрео ужасан поглед човека, попут поларног капа, са сопственом мрж®ом. Кензи Ќе пришла и привукла Швеђанкину паж®у, гледаЌу"и у Дала, ®ене ледено плаве очи тако Ќасне, хладне и испу®ене емоциЌама да су изгледале као огроман пеЌзаж коЌи се одмрзнуо, и изговорила Ќе Ќедине речи коЌе Ќе могла да изговори.
  
  "Он нас Ќе спасао жртвуЌу"и себе. єа... осе"ам се тако ма®каво, тако жалосно у поређе®у с ®им."
  
  Дал, током свих своЌих дана, никада ниЌе био у ста®у да коментарише. Сада Ќе то урадио.
  
  Смит Ќе претражио сву троЌицу мушкараца, пронашавши Ќош граната, метака и малокалибарског оружЌа. Папири и белешке у ¤еповима су били згужвани, па су окуп ени почели да претураЌу по ®има.
  
  Други су пришли свом палом вођи погнувши главе. єедан човек Ќе клекнуо и пружио руку да додирне леђа полицаЌца.
  
  Тре"и терориста Ќе умро, без обзира коЌи отров Ќе узео, само Ќе требало дуже да отров делуЌе него ®еговим колегама. Дал Ќе гледао равнодушно. Када Ќе ®егова слушалица запиштала и Муров глас му Ќе испунио главу, слушао Ќе, али ниЌе могао да смисли одговор.
  
  "Пет камера", рекао му Ќе Мур. "Наши извори су сазнали да Рамзес има само пет камера. Суочили сте се са два, што остав а три преостала. Имаш ли неку нову информациЌу за мене, Дал? Здраво? єеси ли ту? Шта се дођавола дешава?"
  
  Луди Швеђанин Ќе притиснуо мало дугме коЌе Ќе иск учило Мур. Хтео Ќе да изрази своЌе поштова®е у тишини бар неколико секунди. Као и сви мушкарци и жене доле, преживео Ќе само захва уЌу"и огромноЌ жртви Ќедног човека. ОваЌ човек никада више не"е видети дневну светлост или залазе"е сунце, нити осетити топли поветарац како му дува по лицу. Дал би то доживео уместо ®ега.
  
  Све док Ќе био жив.
  
  
  ГЛАВА ПЕТНАЕСТА
  
  
  Седамнаест минута.
  
  ДреЌк Ќе пратио Боово вођство, пресекао Ќе лево на 59. и кренуо право у хаос коЌи Ќе био Колумбов круг. Заставе су се виЌориле са зграда са ®егове леве стране, а са ®егове десне стране лежала Ќе зелена трака прошарана дрве"ем. Испред ®их Ќе стаЌала стамбена зграда, углавном од стакла, чиЌи су прозори госто убиво блистали на зрацима сунца коЌе се Ќош увек диже. Жути такси Ќе стао поред пута, а ®егов возач Ќе очекивао да види четири добро обучена спринтера како Ќуре тротоаром иза ®ега, али Беау ниЌе бацио поглед на човека. Круг Ќе био широк бетонски простор са водопадима, статуама и седиштима. Туристи су лутали ту и тамо, препакуЌу"и ранчеве и воду за пи"е. ДреЌк Ќе пресекао средину групе озноЌених спортиста, а затим потрчао испод дрве"а коЌе Ќе пружало бар мало хлада.
  
  Ван погледа радозналих очиЌу.
  
  Контраст између сурових, ужурбаних улица са ®иховим броЌним екстремима - величанственим, претрпаним небодерима коЌи се боре за простор међу традиционалним црквама дуж мреже - и апсолутног мира и спокоЌа коЌи су владали у зеленилу са ®егове десне стране испунили су ДреЌка осе"аЌем нестварности. Колико Ќе ово место било лудо? Колико Ќе ово сан? Разлике су биле незамисливо екстремне.
  
  Питао се колико их Марш паж иво посматра, али му то ниЌе превише сметало. Ово може довести до смрти особе. Код ку"е су чак и сада покушавали да пронађу канал како би могли да га прате до ®еговог извора.
  
  Светла кугла се полако окретала улево док Ќе група убрзавала. Алиша и МеЌ су трчале близу, посматрале, али нису могле да искористе све своЌе способности овим темпом. НеприЌате  може бити било где, било ко. Пролазна лимузина са затам®еним стаклима захтевала Ќе паж ивиЌи преглед, али Ќе нестала у да ини.
  
  Драке Ќе проверио време. єош Ќеданаест минута.
  
  Па ипак, тренуци су откуцавали, секунду по секунду. Бо Ќе успорио када се изнад пута поЌавила светлосива зграда коЌу Ќе ДреЌк одмах препознао. єош увек беже"и, окренуо се АлисиЌи и МеЌ. "У истоЌ згради у коЌоЌ смо се свађали током приче са Одином. Проклетство, осе"ам се као да Ќе прошао цео живот."
  
  "Зар хеликоптер ниЌе ударио у страну?" упитала Ќе Алициа.
  
  "О да, и напао нас Ќе Тираносаурус Рекс."
  
  Природ®ачки музеЌ Ќе изгледао релативно мали из овог угла, што Ќе заблуда ако Ќе икада постоЌао. Од тротоара до улазних врата водиле су степенице, тренутно испу®ене групом туриста. Помешани мириси дизела и бензина напали су их када су стали поред пута. Бука мотора, труба и повремена вика и да е су мучили ®ихова чула, али бар Ќе овде био велики саобра"аЌ.
  
  "НемоЌ сада стати", рекла Ќе Алиша. "Немамо поЌма где "е бити обезбеђе®е.
  
  ДреЌк Ќе покушао да заустави саобра"аЌ и дозволи им да пређу. "НадаЌмо се да ниЌе рекао да Ќе болестан."
  
  Сре"ом, било Ќе мало саобра"аЌа и група Ќе могла прилично лако да пређе пут. Кад су стигли до подножЌа музеЌских степеница, почели су да се пе®у, али су изненада застали када су иза себе зачули гласно шкрипу гума.
  
  ДреЌк помисли: Седам минута.
  
  Постали су поприште необузданог лудила. Четири човека су искочила из аута, са пушкама у приправности. ДреЌк Ќе покушао да избегне, скачу"и са врата музеЌа и разбацуЌу"и посетиоце. Бо Ќе брзо извукао оружЌе и нанишанио неприЌате а. ОдЌекнули су пуц®и. Крици су раздрли Ќутро у комади"е.
  
  ДреЌк Ќе високо скочио и задао ниски ударац, откотр аЌу"и се док Ќе ударао о тротоар и игноришу"и бол где Ќе ®егово раме преузело сву снагу ®еговог тела. Нападач Ќе скочио на хаубу лимузине и ве" Ќе држао Маи на нишану. ДреЌк се откотр ао према ауту, а затим устао, на сре"у, на дохват руке од пушке. Пружио Ќе руку, постаЌу"и све више прет®а и захтеваЌу"и паж®у.
  
  Алициа Ќе заронила у другу страну, рашчиш"аваЌу"и степенице и постав аЌу"и ко®ичку статуу Теодора Рузвелта између себе и ®ених нападача. Ипак, пуцали су, меци су се забиЌали у бронзани одлив. Алициа Ќе извукла оружЌе и шмугнула на другу страну. ДвоЌица мушкараца су сада била на врху аутомобила, праве"и савршене мете. Цивили су трчали на све стране, чисте"и подручЌе. Нанишанила Ќе терористу, коЌи Ќе пао на колена, али Ќе непрекидна млаз ®егове ватре кренуо ка ®оЌ, примораваЌу"и Ќе да се склони.
  
  МеЌ и Бо су се стиснули у мали увучени лук у близини главног улаза у музеЌ, чврсто се стиснувши како би избегли млаз метака коЌи су им пробиЌали пут кроз камену ограду. Беау Ќе стаЌала окренута према зиду, неспособна да се помери, али МеЌ Ќе гледала напо е, леђима окренута Французу.
  
  "Ово Ќе... незгодно", пожалио се Борегард.
  
  "И велика Ќе сре"а што си танак као трска", одговорила Ќе Маи. Испружила Ќе главу и испалила волеЌ. "Знате, када смо вас први пут срели, чинило се да често пузите између пукотина у зидовима.
  
  "То би сада било од помо"и."
  
  "Као дим." Маи се поново нагнула, узвра"аЌу"и ватру. Меци су трасирали руту изнад ®ене главе.
  
  "Можемо ли да се преселимо?"
  
  "Не осим ако не желите да вас ударе песницом."
  
  ДреЌк Ќе схватио да нема времена да употреби своЌе оружЌе, па Ќе покушао да пресретне оружЌе свог противника. Прекасно Ќе схватио да не може да га дохвати - момак Ќе био превисоко - и тада Ќе видео да се цев окре"е према ®ему.
  
  Нигде за и"и.
  
  Инстинкт га Ќе пробио као проЌектил. Повлаче"и се, ударио Ќе ногом у прозор аутомобила, разбио стакло, а затим заронио унутра баш када Ќе терориста отворио ватру. Иза ®ега се пенио плочник. ДреЌк се прогурао кроз рупу у возачево седиште, кожа Ќе шкрипала, а облик седишта му Ќе отежавао пролаз. Знао Ќе шта долази. Метак Ќе пробио кров, седиште и под аутомобила. ДреЌк Ќе брже промешао. Средиш®и претинац састоЌао се од претинца за рукавице и два велика држача за чаше коЌи су му давали нешто за шта да се ухвати док Ќе подигао своЌе тело на сувозачево седиште. Више метака Ќе немилосрдно продрло кроз кров. ДреЌк Ќе вриснуо, покушаваЌу"и да купи време. Проток Ќе на тренутак стао, али онда, када се ДреЌк наслонио и натоварио прозор, почео Ќе поново Ќош ве"ом брзином.
  
  ДреЌк се попео на зад®е седиште, а метак му Ќе запео рану на средини леђа. Нашао се на неуређеноЌ гомили, без даха и идеЌа. Тренутак оклева®а мора да Ќе проузроковао да се и стрелац заустави, а онда Ќе човек дошао под Алишину ватру. ДреЌк Ќе отк учао зад®а врата изнутра и исклизнуо напо е, лица заривеног у бетон и не могавши да види куда да иде.
  
  Осим...
  
  Испод аута. Откотр ао се, Ќедва стаЌу"и испод возила. Сада Ќе видео црну шасиЌу, цеви и издувни систем. єош Ќедан метак Ќе испа ен одозго, пробиЌаЌу"и размак између раширених миши"а у облику слова В. ДреЌк Ќе издахнуо, тихо звижду"и.
  
  Ову игру могу да играЌу две особе.
  
  ПомераЌу"и ноге, натерао Ќе своЌе тело да се кре"е по зем и према пред®ем делу аутомобила, вуку"и своЌ Глок док Ќе ишао. Затим, ци аЌу"и кроз претходне рупе од метака, приближио се месту где Ќе човек морао бити. Испалио Ќе шест хитаца заредом, сваки пут лагано ме®аЌу"и положаЌ, а затим брзо изашао испод аутомобила.
  
  Терориста Ќе пао поред ®ега, хватаЌу"и се за стомак. Пушка Ќе са треском пала поред ®ега. Док Ќе очаЌнички посегао за ®им, као и за поЌасом, ДреЌк га Ќе упуцао из непосредне близине. Ризици су били превелики да би се ризиковало, становништво Ќе било превише ра®иво. Мучио га Ќе бол у миши"има док се тада борио да стане усправно, вире"и преко хаубе аутомобила.
  
  Алициа Ќе искочила иза Рузвелтове статуе, испаливши неколико метака пре него што Ќе поново нестала. Њена мета Ќе била на пред®ем краЌу другог аутомобила. єош двоЌица терориста су покушала да нанишане МеЌ и Боа, коЌи су изгледали некако притиснути у зид, али МеЌ Ќе прецизно пуцао терористе на одстоЌа®у.
  
  ДреЌк погледа на сат.
  
  Два минута.
  
  СЌебани су добро и искрено.
  
  
  ГЛАВА ШЕСНАЕСТА
  
  
  Драке Ќе преузео терористе. ОтпуштаЌу"и своЌ ХК, фокусирао се на двоЌицу коЌи су сметали Боу и МеЌ. єедан Ќе одмах пао, ®егов живот се ширио по бетону, тешка смрт за окорело срце. Други се у послед®ем тренутку окренуо, примивши метак, али Ќе ипак могао да узврати ватру. ДреЌк Ќе пратио напад човека мецима, остав аЌу"и смрт за собом. На краЌу, човек ниЌе имао где да оде и стао Ќе, а затим сео и испалио послед®и рафал у правцу МеЌ, док Ќе ДреЌков пишто  окончао ®егову прет®у.
  
  МеЌ Ќе то видела и срушила Боа на под. Француз Ќе протестовао, слетевши у незгодну гомилу, али МеЌ га Ќе приковала лактовима на врху, спречаваЌу"и га да се помери. Комади су одлепили са зида управо тамо где су им биле главе.
  
  Бо Ќе зурио увис. "Свака част, Маи."
  
  "Ки ни синаЌде."
  
  ДреЌк Ќе до сада привукао паж®у послед®ег преосталог терористе, али ништа од тога ниЌе било важно. Важан Ќе био само страшни страх у ®еговоЌ души. Важан Ќе био само очаЌнички откуцаЌ ®еговог срца.
  
  Промашили су рок.
  
  Његово расположе®е се мало подигло када Ќе видео да МеЌ и Бо трче у музеЌ, а онда Ќе Алиша изашла из скровишта да поша е послед®ег терористе у бесни пакао коЌи Ќе заслужио. єош Ќедан човек крвари на тротоару. єош Ќедна душа изгуб ена и жртвована.
  
  Били су бескраЌни, ти  уди. Били су олуЌно море.
  
  ДреЌк Ќе тада видео послед®ег, вероватно мртвог, терористе како устаЌе и тетура. ДреЌк Ќе помислио да мора да носи прслук. Наци ао Ќе рамена коЌа су се ®ихала и опалио, али Ќе метак промашио ци  само милиметара. Полако издишу"и, нанишанио Ќе за други хитац. Сада Ќе човек пао на колена и поново устао, а следе"ег тренутка Ќе упао у гомилу  уди, посматрача, мештана и деце са камерама коЌи су покушавали да ухвате своЌ тренутак славе на ФеЌсбуку или Инстаграму.
  
  ДреЌк Ќе затетурао ка АлисиЌи. "Дакле, ово Ќе била Ќедна од Рамзесових "елиЌа?"
  
  "Четири човека. Управо онако како Ќе Дал описао. Ово "е бити тре"а "елиЌа са коЌом смо се суочили као тим."
  
  "И Ќош увек не знамо услове Марта.
  
  АлисиЌа Ќе разгледала улице, пут и заустав ене, напуштене аутомобиле. Затим се окренула када Ќе МеЌин врисак привукао ®ихову паж®у.
  
  "Имамо стражу!"
  
  ДреЌк Ќе поЌурио уз степенице, спуштене главе, чак ни не покушаваЌу"и да склони оружЌе. Ово Ќе било све, ово Ќе био цео ®ихов свет. Да Ќе Марш звао, можда би...
  
  Хосе Гонзалес му Ќе дао мобилни телефон. "єеси ли ти исти Енглез?"
  
  ДреЌк Ќе затворио очи и прислонио уређаЌ на ухо. "Мочвара. Изговарате с-"
  
  ПитиЌин смех га Ќе прекинуо. "Сада, сада, не прибегаваЌте уобичаЌеним псовкама. Клетве су за необразоване, или су ми бар тако рекли. Или Ќе обрнуто? Али честитам, моЌ нови приЌате у, жив си!"
  
  "Би"е потребно више од неколико удараца да нас победимо."
  
  "Ох, сигуран сам. Може ли нуклеарна бомба да уради ово?
  
  ДреЌк се осе"ао као да Ќе могао да настави своЌе  утите примедбе у недоглед, али се свесно потрудио да зачепи уста. Алиша, МеЌ и Бо су се скупили око телефона док Ќе Хозе Гонзалес посматрао са осе"аЌем предосе"аЌа.
  
  "Мачка ти Ќе прогутала Ќезик? Ох, и хеЌ, зашто дођавола ниси одговарао на Гонзалесове позиве?"
  
  ДреЌк Ќе гризао гор®у усну док крв ниЌе почела да тече. "єа сам овде."
  
  "Да, да, видим. Али где си био... оваЌ... пре четири минута?"
  
  ДреЌк Ќе "утао.
  
  "єадни стари Хозе Ќе морао сам да се Ќави на телефон. Нисам имао поЌма о чему причам."
  
  ДреЌк Ќе покушао да одвуче паж®у Марша. "Имамо Ќакну. Где-"
  
  "Не слушаш ме, Енглезе. Касниш. Да ли се се"ате казне за каш®е®е?"
  
  "Мочвара. Престани да се зезаш. Да ли желите да се ваши захтеви испуне или не?"
  
  "МоЌи захтеви? Па, наравно да "е бити готови када одлучим да сам добар и спреман. Сада вас троЌе, будите добри воЌници и чекаЌте тамо. Наручи"у само неколико за понети."
  
  ДреЌк се заклео. "Не ради то. Да се ниси усудио да то урадиш!"
  
  "Говори брзо."
  
  ЛиниЌа Ќе прекинута. ДреЌк Ќе зурио у три пара уклетих очиЌу и схватио да су то само ®егови одрази. Нису успели.
  
  Уз огроман напор, успео Ќе да се задржи да не зг®ечи телефон. Алициа Ќе преузела на себе да приЌави непосредну прет®у Домовини. Маи Ќе натерала Гонзалеса да скине Ќакну.
  
  "ХаЌде да завршимо са овим", рекла Ќе. "Ми се бавимо оним што Ќе пред нама и припремамо се за оно што би могло до"и.
  
  ДреЌк Ќе скенирао хоризонте, бетонске и дрве"е, уда ене умом и срцем, схрван самом идеЌом о мартовским намерама. Невини би умрли у наредних неколико минута, а ако поново не успе, било би их Ќош.
  
  "Март "е детонирати ову бомбу", рекао Ќе он. "Шта год да каже. Ако га не пронађемо, цео свет "е патити. СтоЌимо на самоЌ ивици..."
  
  
  ГЛАВА СЕДАМНАЕСТА
  
  
  Март се насмеЌао и спустио слушалицу са лепим гласом. Зоеи се Ќош више притиснула уз ®ега. "Сигурно си му показао", пред®ала Ќе.
  
  "О да, а сада "у му показати Ќош више."
  
  Марш Ќе извадио Ќош Ќедан мобилни телефон и проверио броЌ коЌи Ќе ве" сачувао у мемориЌи. Уверен да Ќе то оно што му треба, брзо Ќе окренуо броЌ и сачекао. Глас коЌи Ќе одговорио, груб и импозантан, потврдио Ќе ®егова очекива®а.
  
  "Знате шта треба да радите", рекао Ќе.
  
  "єедан? Или два?
  
  "Два, како смо се договорили. Онда иди да е у случаЌу да ми поново затребаш."
  
  "Наравно, шефе. Био сам у току преко апликациЌе за мобилни телефон. Дефинитивно бих уживао у некоЌ од те акциЌе."
  
  март фркну. "єеси ли терориста, Степхен?"
  
  "Па, не, не бих се сврстао у таЌ разред. Не баш."
  
  "Радите посао за коЌи сте пла"ени. Одмах."
  
  Марш Ќе пребацио Ќедан од екрана на градску камеру, Ќедноставно мини уређаЌ за надзор коЌи су суседна предузе"а користила да прате ко долази и излази на тротоар. Стивен би изазвао хаос у овоЌ конкретноЌ улици, а Марш Ќе желео да гледа.
  
  Зои се нагнула, покушаваЌу"и да бо е погледа. "Па, шта "емо Ќош данас да радимо?"
  
  Мартовске очи су се рашириле. "Зар вам ово ниЌе дово но? И одЌедном се чините мало меким, мало повод ивим за жену позвану да се придружи великоЌ зли ПитиЌи, госпођици Зои Ширс. Зашто Ќе ово? Да ли Ќе то зато што ти се свиђа лудило у мени?"
  
  "Мислим да Ќе тако. И више од само мало. Можда ми Ќе шампа®ац отишао у главу."
  
  "Добро. Сада "ути и гледаЌ."
  
  Следе"их неколико тренутака одвиЌало се баш онако како Ќе Марш желео. Нормални мушкарци и жене би се задрхтали од онога што су видели, чак и они тешки, али Марш и Ширс су то гледали са хладно"ом. Маршу Ќе тада требало само пет минута да сачува снимак и поша е га Енглезу путем видео поруке са приложеном напоменом: Поша и ово домовини. Ускоро "у вас контактирати.
  
  Обвио Ќе Ќедну руку око Зое. ЗаЌедно су проучавали следе"и сценарио Ќур®аве, у коЌем су Енглез и ®егова три присташа заправо знали да "е сти"и прекасно пре него што су и почели. Савршен. А хаос на краЌу... Ќе непроце®ив.
  
  Марш се присетио да Ќе у просториЌи било других  уди. Главна Рамзесова "елиЌа и ®ени чланови. Седели су тако тихо у краЌ®ем углу стана да им се Ќедва се"ао лица.
  
  "ХеЌ", позвао Ќе. "Дама Ќе остала без шампа®ца. Да ли би неко од вас скитница могао то да почисти?"
  
  єедан човек Ќе устао, очиЌу испу®ених толико презира да Ќе Марш задрхтао. Али израз лица Ќе брзо био маскиран и претворен у брзо одмахива®е главом. "Свакако може".
  
  "Савршен. єош Ќедна боца би требала бити дово на."
  
  
  ГЛАВА ОСАМНАЕСТА
  
  
  ДреЌк Ќе посматрао како Маи откопчава раЌсфершлус чувару сакоа док Ќе тражила списак захтева. Алициа и Беау су скенирали окуп ену гомилу, готово сигурни да "е послед®и преостали члан тре"е "елиЌе направити неки потез. Ота¤бина Ќе била на путу са само два минута до краЌа. У близини су се огласиле сирене док су се полицаЌци окуп али. ДреЌк Ќе знао да "е до сада врхунски инциденти све ЊуЌорчане натерати на ивицу и туристе у страху. Можда би била добра идеЌа да се  уди клоне улица, али шта би Бела ку"а заиста могла да уради?
  
  Дронови са детекторима радиЌациЌе кружили су небом. Детектори метала зауставили су све коЌи су заслужили паж®у, а многе и не. ВоЌска и ГНЕЗДО су били овде. Било Ќе толико агената коЌи су лутали улицама да Ќе то било као састанак ветерана. Да су Министарство унутраш®их послова, ФБИ, ЦИА и НСА исправно радили своЌ посао, Марш би вероватно био пронађен.
  
  ДреЌк погледа на сат. Прошло Ќе нешто више од сат времена од почетка ове но"не море.
  
  Ово Ќе све?
  
  Алициа га Ќе гурнула. "Нашла Ќе нешто."
  
  ДреЌк Ќе посматрао како Маи извлачи пресавиЌени комад папира из Гонзалесове уништене Ќакне.
  
  ЊуЌорчанин се трзнуо угледавши Ќе и узео отрцани рукав у сваку руку. "Хо"е ли ми град дати надокнаду... компензациЌу..."
  
  "Град вам може дати неки савет", рече Алиша одлучно. "Следе"и пут употребите мало топлог у а. Не пла"аЌте лоше друштво."
  
  Гонзалес Ќе у"утао и измакао.
  
  Драке Ќе отишао до маЌа. Маршови захтеви су одштампани на белом А4 листу наЌве"им фонтом. Све у свему, били су прилично директни.
  
  "Петсто милиона долара", прочитала Ќе Маи. "И ништа више".
  
  Испод захтева налазила се реченица исписана контрастним ситним рукописом.
  
  "Дета и ускоро следе."
  
  ДреЌк Ќе тачно знао шта то значи. "Они "е нас послати у Ќош Ќедну потрагу за немогу"им.
  
  Борегард Ќе посматрао гомилу. "А ми, без сум®е, остаЌемо под присмотром. Сигурно "емо и овога пута пропасти."
  
  ДреЌк Ќе изгубио броЌ телефона коЌе Ќе окуп ена гомила подигла, а затим Ќе чуо тупо зуЌа®е поруке на свом мобилном телефону и погледао екран. Чак и пре него што Ќе кликнуо на видео линк, почело га Ќе да сврби скалп од осе"аЌа слут®е. "Момци," рекао Ќе и држао уређаЌ на дохват руке док су се окуп али.
  
  ФотографиЌа Ќе била зрнаста и црно-бела, али камера Ќе била стабилна и Ќасно Ќе показивала Ќедну од ДреЌкових наЌгорих но"них мора. "Нема смисла", рекао Ќе. "УбиЌа®е  уди коЌи немаЌу поЌма шта се дешава. Ово ниЌе за застрашива®е, ово ниЌе за профит. Ово Ќе за..." НиЌе могао да настави.
  
  "Лепо Ќе", уздахнула Ќе Маи. "Сваког дана копамо све више ових до®их хранилица. А наЌгоре Ќе што они живе у самом срцу наших заЌедница."
  
  ДреЌк ниЌе губио ни минут и послао Ќе линк за Хомеланд. Чи®еница да Ќе Марсх изгледао у ста®у да извуче броЌ свог мобилног телефона ниЌе била посебно изненађуЌу"а с обзиром на све што Ќе постигао до сада. Терористи коЌи су му помагали били су очигледно више од потрошних воЌника.
  
  Драке Ќе гледао како пандури раде своЌ посао. Алициа му се приближила, а затим насумично повукла ногавице панталона. "Видиш ли ово?" - рекла Ќе певачким гласом. "Схватио сам када си покушао да ме разбиЌеш у пусти®и. И Ќош Ќе проклето свеж. Толико брзо ова ствар напредуЌе."
  
  Њене речи су оставиле више него Ќедан утисак на ДреЌка. Било Ќе се"а®е на ®ихову везу, ®ихову нову привлачност; зак учак за МеЌ и Бо да се нешто догодило између ®их; и очигледниЌа референца на ®ен досадаш®и живот - колико се брзо одвиЌао и како Ќе покушала да успори ствари.
  
  У директноЌ линиЌи ватре.
  
  "Ако ово преживимо", рекао Ќе. "Тим СПЕАР узима неде у дана паузе."
  
  "Торсти Ќе ве" резервисао карте за Барбадос", рекла Ќе Алиша.
  
  "Шта се догодило у пусти®и?" Маи Ќе размиш ала о томе.
  
  ДреЌк Ќе погледао на сат, па у телефон, ухва"ен у чудном, надреалном тренутку. Суочени са непотребном смр"у и расту"ом прет®ом, са бесконачном потером и бруталним борбом, сада су ударали у пете и били су приморани да узму неколико минута предаха. Наравно, требало им Ќе времена да се отарасе напетости, расту"е анксиозности коЌа би на краЌу могла да доведе до ®ихове смрти... Али Алишин начин на коЌи то ради увек Ќе био помало неконвенционалан.
  
  "Бикини. Плажа. Плави таласи", рекла Ќе Алиша. "То сам Ќа".
  
  "Водиш ли свог новог наЌбо ег приЌате а са собом?" Маи се осмехнула. "Кензи?"
  
  "Знаш, Алиша, мислим да Дахл ниЌе резервисао тимски одмор", рекао Ќе ДреЌк, само се напола шале"и. "Више као породични одмор."
  
  Алициа Ќе зарежала. "Какво копиле. Ми смо породица".
  
  "Да, али не онако како он жели. Знате, Џоани и Далу треба мало времена.
  
  Али Алициа Ќе сада зурила у МеЌ. "И као одговор на то прво исмева®е, Сприте, не, размиш ао сам о томе да узмем Дракеиа. Да ли ти одговара?"
  
  ДреЌк Ќе брзо скренуо поглед, стиснувши усне у тихом звиждуку. Иза себе Ќе чуо како Бо коментарише.
  
  "Да ли то значи да смо ти и Ќа сада готови?"
  
  МеЌин глас Ќе остао миран. "Мислим да Ќе на Матту да одлучи."
  
  Ох хвала. Хвала ти пуно, проклетство.
  
  Звучао Ќе готово да му Ќе лакнуло када му Ќе зазвонио телефон. "Да?"
  
  "Марш овде. Да ли су моЌи мали воЌници спремни за брзо трча®е?"
  
  "Убио си те невине  уде. Кад се сретнемо, виде"у да "еш одговарати за ово."
  
  "Не, приЌате у, ти "еш одговорити. Прочитао си моЌе захтеве, зар не? Пет стотина милиона. То Ќе приличан износ за град пун мушкараца, жена и малих штребера."
  
  ДреЌк Ќе затворио очи, шкргу"у"и зубима. "Шта Ќе следе"е?"
  
  "Дета и пла"а®а, наравно. Иди на централну станицу. ЧекаЌу у Ќедном од централних кафи"а." Споменуо Ќе име. "Уредно пресавиЌено и убачено у коверту коЌу Ќе нека  убазна душа залепила на до®у страну послед®ег стола на другом краЌу пулта. ВеруЌте ми, разуме"ете када стигнете тамо."
  
  "Шта ако ово не урадимо?" ДреЌк ниЌе заборавио на одбеглог члана "елиЌе, као ни на постоЌа®е Ќош наЌма®е две "елиЌе.
  
  "Онда "у позвати следе"ег магарца да понесе моЌ терет и диже у ваздух продавницу крофни. Да ли ти одговара?"
  
  ДреЌк Ќе накратко маштао о томе шта би могао да уради Маршу када га ухвате. "Колико дуго?"
  
  "Ох, десет минута би требало да буде дово но."
  
  "Десет минута? Ово Ќе сра®е, марте, и ти то знаш. Главна станица Ќе уда ена више од двадесет минута вож®е. Можда дупло више."
  
  "Никад нисам рекао да треба да идеш."
  
  ДреЌк Ќе стиснуо песнице. Били су намештени да пропадну, и сви су то знали.
  
  "Ре"и "у ти шта", рекао Ќе Марш. "Да бих доказао да могу да будем сусрет ив, промени"у ово на дванаест минута. И броЌа®е..."
  
  ДреЌк Ќе почео да бежи.
  
  
  ГЛАВА ДЕВЕТНАЕСТА
  
  
  ДреЌк Ќе истрчао на цесту док Ќе Беау уписивао координате главне централне станице у своЌ ГПС. Алиша и МеЌ су трчале корак иза. ОваЌ пут, међутим, ДреЌк ниЌе планирао да путуЌе на копитима. Упркос невероватно густом распореду коЌи Ќе Марш поставио, покушаЌ Ќе морао бити учи®ен. У близини музеЌа су напуштена три аутомобила, два короле и сивик. єоркширац их ниЌе ни погледао. Оно што Ќе желео Ќе нешто...
  
  "У"и!" Алициа Ќе стаЌала на отвореним вратима Цивица.
  
  "НиЌе дово но кул", рекао Ќе.
  
  "Не можемо губити време стоЌе"и овде чекаЌу"и..."
  
  "Доста Ќе," ДреЌк Ќе видео иза ко®а и кочиЌе коЌа се полако кретала коЌа Ќе управо изашла из Централ парка до места где Ќе поред пута у празном ходу стаЌао мо"ни камионет Ф150.
  
  ПоЌурио Ќе према ®ему.
  
  Алициа и Маи су поЌуриле за ®има. "Да ли ме он Ќебено зеза?" Алициа Ќе покренула тираду у маЌу. "Нема шансе да Ќашем ко®а. Никад!"
  
  Провукли су се поред животи®е и брзо замолили возача да им позаЌми ауто. ДреЌк Ќе газио папучицу гаса, загоревши гуму док се уда авао од ивич®ака. Беау Ќе показао на десно.
  
  "Провозите се кроз Централ Парк. Ово Ќе попречна 79. улица и води до авениЌе Медисон."
  
  "Волим ову песму", лаЌала Ќе Алиша. "Где Ќе Тифани? Гладан сам."
  
  Беау ЌоЌ Ќе упутио чудан поглед. "Ово ниЌе ресторан, Милес."
  
  "А Медисон авениЌа Ќе била поп група", рекао Ќе ДреЌк. "Под вођством ЧеЌни Коутса. Као да би Ќе ико икада могао заборавити." Прогутао Ќе, изненада се сетивши.
  
  Алициа се насмеЌала. "Сра®е. Само "у престати да покушавам да разведрим расположе®е. Има ли разлога за ово, Дракес? Да ли Ќе била курва?"
  
  "ХеЌ, сачекаЌ!" Он Ќе Ќуре"и аутомобил усмерио на 79. улицу, коЌа Ќе била Ќедна широка трака окружена високим зидом са дрве"ем коЌи Ќе надвишен. "Пинуп можда. И диван водите ."
  
  "Пази!"
  
  МеЌово упозоре®е Ќе спасило ®ихов аутомобил док Ќе Силверадо прелетео преко инча високе централне резерве и покушао да их набиЌе. ДреЌк Ќе приметио лице за воланом - послед®ег члана тре"е "елиЌе. Нагазио Ќе папучицу гаса, примораваЌу"и све да се врате на своЌа седишта док се други аутомобил окренуо и кренуо у потеру. ОдЌедном Ќе ®ихова трка кроз Централ Парк попримила много смртоносниЌу природу.
  
  Возач Силверада возио Ќе безобзирно. ДреЌк Ќе успорио да прође неколико таксиЌа, али Ќе ®ихов прогоните  искористио прилику да их удари с леђа. Ф150 се трзнуо и скренуо, али се онда исправио без икаквих проблема. Силверадо Ќе ударио у такси, одвевши га на други коловоз где се забио у потпорни зид. ДреЌк Ќе скренуо оштро улево, па удесно да прође линиЌу таксиЌа, а затим Ќе убрзао на отворен део пута.
  
  Терориста иза ®их се нагнуо кроз прозор са пишто ем у руци.
  
  "Сагни се!" ДреЌк Ќе вриснуо.
  
  Меци су пробиЌали сваку површину - аутомобил, пут, зидове и дрве"е. Човек Ќе био ван себе од беса, узбуђе®а, а вероватно и мрж®е, не маре"и за штету коЌу Ќе нанео. Беау, коЌи Ќе седео на зад®ем седишту Ф150, извукао Ќе Глок и пуцао кроз зад®е стакло. Хладан ваздух Ќе ушао у кабину.
  
  Лево се поЌавио низ зграда, а затим неколико пешака коЌи су шетали тротоаром испред. ДреЌк Ќе сада видео само ђаво и избор - случаЌну смрт пролазника или закаш®е®е на Гранд Централ Статион и суочава®е са последицама.
  
  Остало Ќе осам минута.
  
  Скренувши у 79. улицу, ДреЌк Ќе уочио кратак тунел испред себе са зеленим гранама коЌе су се надвиЌале. Када су ушли у тренутни мрак, он Ќе притиснуо папучицу кочнице, надаЌу"и се да "е се ®ихов прогоните  забити у зид или барем изгубити пишто  у хаосу. Уместо тога, возио их Ќе око ®их, тешко возе"и, пуцаЌу"и кроз бочни прозор док Ќе пролазио.
  
  Сви су се сагнули док Ќе ®ихов сопствени прозор експлодирао, а звиждук метка Ќе скоро утихнуо пре него што су га чули. Сада Ќе и сама Алициа испружила главу, уперила пишто  и пуцала на Силверадо. Напред Ќе убрзао, а затим успорио. ДреЌк Ќе брзо сма®ио Ќаз. ПоЌавио се Ќош Ќедан мост и саобра"аЌ Ќе сада био стабилан са обе стране двоструких жутих линиЌа. ДреЌк Ќе затворио празнину све док ®ихово сопствено крило скоро ниЌе додирнуло зад®и део другог аутомобила.
  
  Терориста Ќе окренуо своЌе тело и уперио пишто  преко рамена.
  
  Алициа Ќе прва пуцала, метак Ќе разбио зад®е стакло Силверада. Мора да Ќе возач био запрепаш"ен Ќер Ќе ®егов аутомобил скренуо, умало улетевши у саобра"аЌ коЌи Ќе из супротног смера изазвао мелодичан звук сирене. Алициа се нагнула Ќош више.
  
  "ОваЌ комад плаве косе лети около", рекла Ќе МеЌ. "Само ме подсе"а на нешто. Како их сада зову? Да ли Ќе ово... коли?"
  
  Више снимака. Терориста Ќе узвратио ватру. ДреЌк Ќе користио технике избегава®а вож®е што Ќе безбедниЌе могао. Саобра"аЌ испред ®ега се поново разриЌедио и он Ќе искористио прилику да претекне Силверадо, скренувши у траку коЌа долази из сусрета. Иза ®ега, МеЌ Ќе спустила прозор и истоварила клип у други ауто. ДреЌк се наслонио и проучавао поглед отпозади.
  
  "єош увек долази."
  
  ОдЌедном се Централ Парк завршио и прометна раскрсница Пете авениЌе као да Ќе искочила на ®их. Аутомобили су успоравали, стаЌали, а пешаци су шетали раскрсницама и низали тротоаре. ДреЌк Ќе бацио брз поглед на жуто обоЌена стоп светла, коЌа су тренутно била зелена.
  
  Изузетно дугачки бели аутобуси низали су се са обе стране Пете авениЌе. ДреЌк Ќе притиснуо кочнице, али се терориста поново забио у ®ихова зад®а светла. Кроз управ ач Ќе осетио трзаЌ зад®ег краЌа, видео потенциЌал за катастрофу и повукао се из окрета®а да би повратио контролу. Аутомобил се исправио кроз раскрсницу, а Силверадо само центиметар иза.
  
  Аутобус Ќе покушао да се извуче испред ®их, не остав аЌу"и ДреЌку ништа друго него да вози скроз левом страном до средине пута. Метал Ќе изгребан и стакло се разбило по ®еговом крилу. Следе"и се на ®ега налетео Силверадо.
  
  "Пет минута", тихо Ќе рекао Бо.
  
  Не губе"и време, пове"ао Ќе брзину. Убрзо се указала Медисон авениЌа, сива фасада Цхасе Банк и црни є.Црев коЌи Ќе испу®авао видно по е испред.
  
  "єош две", рекао Ќе Бо.
  
  ЗаЌедно, тркачки аутомобили су Ќурили од малог до малог размака, разбиЌаЌу"и аутомобиле бочно и око спориЌих препрека. ДреЌк Ќе непрестано притискао сирену, желе"и да има неку врсту сирене, а АлисиЌа Ќе пуцала у ваздух како би натерала пешаке и возаче да се брзо уда е. Аутомобили НИПД-а су ве" урлали, остав аЌу"и траг униште®а за собом. Ве" Ќе приметио да су Ќедина возила према коЌима се поступало с поштова®ем велика црвена ватрогасна возила.
  
  "Напред", рекао Ќе Бо.
  
  "Разумем", ДреЌк Ќе видео пролаз коЌи води до авениЌе Лекингтон и поЌурио ка ®ему. Покренувши мотор, брзо Ќе одвезао ауто иза угла. Из гума Ќе ку ао дим, због чега су  уди вриштали по целом тротоару. Овде, на новом путу, аутомобили су били паркирани уско са обе стране, а хаос перона, комбиЌа и Ќедносмерних улица терао Ќе и наЌбо е возаче да нагађаЌу.
  
  "НиЌе далеко", рекао Ќе Бо.
  
  ДреЌк Ќе видео своЌу шансу док се саобра"аЌ ређао. "МаЌ", рекао Ќе. "Се"ате ли се Бангкока?"
  
  Глатко попут ме®а®а брзина у супераутомобилу, Маи Ќе убацила нови магацин у своЌ Глок и откопчала поЌас, ме®аЌу"и се на свом седишту. Алиша Ќе зурила у ДреЌка, а ДреЌк Ќе зурио у ретровизор. Силверадо се приближио свом снагом, покушаваЌу"и да их набиЌе док су се приближавали ВеликоЌ централноЌ станици и гомили гомилу.
  
  Маи Ќе села на своЌе седиште, наги®ала се кроз сада разбиЌено зад®е стакло и почела да гура.
  
  Алициа Ќе гурнула ДреЌка. "Бангкок?"
  
  "НиЌе оно што мислите."
  
  "Ох, то се никада не дешава. Ре"и "ете ми да "е се оно што се догодило на ТаЌланду и да е дешавати на ТаЌланду."
  
  Маи се провукла кроз мали процеп, цепаЌу"и оде"у, али примораваЌу"и своЌе тело да настави да е. ДреЌк Ќе видео тренутак када Ќу Ќе ветар ударио, како ЌоЌ песак пече очи. Видео Ќе тренутак када Ќе терориста коЌи Ќе Ќурио трепнуо од шока.
  
  Силверадо се приближио, шокантно близу.
  
  Маи Ќе скочила на зад®и део камиона, раширених ногу и подигла оружЌе. Нанишанила Ќе, а затим почела да пуца из зад®ег дела камиона, а меци су разбили стакла другог аутомобила. Лежерно су пролазиле зграде, аутобуси и лампе. Маи Ќе повлачила обарач изнова и изнова, несвесна ветра и крета®а аутомобила, фокусираЌу"и се само на човека коЌи би их иначе убио.
  
  ДреЌк Ќе држао волан што Ќе могу"е стабилниЌим, одржаваЌу"и брзину константном. Овог пута ни Ќедан ауто ниЌе прошао испред ®их, како се молио. МеЌ Ќе чврсто стаЌала на ногама, ®ена концентрациЌа Ќе неизбежно била фокусирана на Ќедну по Ќедну ствар. Драке Ќе био ®ен водич.
  
  "Сада!" - викао Ќе из свег гласа.
  
  Алициа се окренула као дете коЌе Ќе испустило слаткише са наслона свог седишта. "Шта "е она урадити?"
  
  ДреЌк Ќе кочио веома нежно, Ќедан по милиметар. Маи Ќе уметнула другу копчу и затим потрчала уз кревет камиона, право до зад®их врата. Очи возача Силверада су се Ќош више разрогачиле када Ќе из другог угледао див у нин¤у како трчи право ка ®еговом Ќуре"ем аутомобилу!
  
  Маи Ќе стигла до зад®их врата и скочила у ваздух, замахуЌу"и ногама и млатараЌу"и рукама. Прошао Ќе тренутак пре него што Ќу Ќе гравитациЌа повукла надоле, док Ќе грациозно савиЌала кроз ваздух, оличе®е прикривености, вештине и лепоте, али онда Ќе тешко потонула на хаубу аутомобила другог човека. Одмах се сагнула, дозво аваЌу"и ногама и коленима да поднесу ударац и одрже равнотежу. Слета®е на непопуст иви метал ниЌе било лако и Маи Ќе брзо полетела напред ка назуб еном ветробранском стаклу.
  
  Возач Силверада Ќе притиснуо кочницу, али Ќе ипак успео да ЌоЌ упери пишто  у лице.
  
  Маи Ќе раширила колена док Ќе изненадни удар прошао кроз ®у, оЌачаваЌу"и ®ену кичму и рамена. Њено оружЌе Ќе остало у ®еним рукама, ве" уперено у терористу. Два хица и он Ќе запиштао, са ногом и да е на папучици кочнице, а крв му Ќе била натоп ена пред®ом страном кошу е и пао Ќе напред.
  
  Маи се увукла на хаубу аутомобила, посегнула у шофершаЌбну и извукла возача. НиЌе било шансе да му дозволи  убазност да поврати снагу. Његове очи испу®ене болом среле су ®ене и покушале да се фиксираЌу.
  
  "Како... како си..."
  
  Маи га Ќе ударила песницом у лице. Затим се издржала док Ќе аутомобил ударио у зад®и део ДреЌка. Енглез Ќе намерно успорио да 'ухвати' самовозе"и аутомобил пре него што Ќе скренуо у неком опасном, насумичном правцу.
  
  "Дакле, ово сте радили у Бангкоку?" упитала Ќе Алициа.
  
  "Нешто налик томе".
  
  "И шта се да е догодило?"
  
  ДреЌк Ќе скренуо поглед. "Немам поЌма,  убави."
  
  Отворили су врата, дупло паркирали поред таксиЌа, што ближе централноЌ станици колико су могли. Цивили су се повукли, зуре"и у ®их. Паметни су се окренули да беже. Десетине других извадиле су своЌе мобилне телефоне и почеле да фотографишу. ДреЌк Ќе искочио на тротоар и одмах почео да бежи.
  
  "Време Ќе истекло", промрм а Борегар поред ®ега.
  
  
  ГЛАВА ДВАДЕСЕТА
  
  
  ДреЌк Ќе упао у главну салу централне станице. Огроман простор Ќе зевао лево и десно и високо изнад. СЌаЌне површине и углачани подови шокирали су систем, табле за одласке и доласке трепериле су свуда, а прилив  уди Ќе изгледао непрестан. Беау их Ќе подсетио на име Цафе е и показао им тлоцрт терминала.
  
  "Главни лоби", рекла Ќе Маи. "Скрените десно, поред покретних степеница."
  
  ТркаЌу"и се, увиЌаЌу"и се и изводе"и невероватне акробатске подвиге само да би избегао судар, тим Ќе прошао кроз станицу. Минуте су пролазиле. КафетериЌе, продавнице белгиЌске чоколаде и штандови са пецивом су шиштали, а од ®ихових помешаних арома ДреЌку се заврти у глави. Ушли су у такозвани Лексингтон пролаз и почели да успораваЌу.
  
  "Овако!"
  
  Алиша Ќе трчала да е, пробиЌаЌу"и се кроз уски улаз у Ќедан од наЌма®их кафи"а коЌе Ќе ДреЌк икада видео. Готово несвесно, ®егов ум Ќе рачунао табеле. НиЌе тешко, било их Ќе само троЌе.
  
  Алиша Ќе одгурнула човека у сивом капуту у страну, а затим пала на колена поред црне површине. Плоча стола Ќе била затрпана непотребним сме"ем, столице су биле немарно распоређене. Алициа Ќе претурала около и убрзо изронила, држе"и у рукама белу коверту, очиЌу пуних наде.
  
  ДреЌк Ќе посматрао са неколико корака, али не и Енглески®а. Уместо тога, посматрао Ќе особ е и муштериЌе, оне коЌи су пролазили напо у, а посебно Ќош Ќедну област.
  
  Врата за помо"не просториЌе.
  
  Сада се отворио, радознала женска фигура Ќе провукла главу. Скоро одмах Ќе успоставила контакт очима са Ќединим мушкарцем коЌи Ќе гледао директно у ®у: Метом Дракеом.
  
  НЕ...
  
  Узела Ќе мобилни телефон. "Мислим да Ќе ово за тебе", рекла Ќе само уснама.
  
  ДреЌк Ќе климнуо главом док Ќе наставио да посматра читаво подручЌе. Алициа Ќе отворила коверту и онда се намрштила.
  
  "Ово не може бити истина."
  
  Маи Ќе раширила очи. "Шта? Што да не?"
  
  "Пише бум!"
  
  
  ДВАДЕСЕТ ПРВА ГЛАВА
  
  
  ДреЌк Ќе поЌурио до телефона и отео га од жене. "Шта играш?"
  
  Марш се насмеЌао на краЌу реда. "Да ли сте проверили испод друга два стола?"
  
  Онда Ќе линиЌа прекинута. ДреЌк Ќе осетио како се све у ®ему срушило док су му се душа и срце смрзавали, али ниЌе престаЌао да се кре"е. "За столове!" вриснуо Ќе и почео да бежи, падаЌу"и и клизе"и на колена испод наЌближег.
  
  Алициа Ќе вриштала на особ е и посетиоце да изађу и евакуишу се. Бо се срушио испод другог стола. ДреЌк Ќе без сум®е видео тачну реплику онога што Ќе Француз приметио - малу експлозивну направу залепену на до®у страну стола. Величина и облик боце за воду, била Ќе грубо умотана у стари божи"ни папир за умотава®е. Порука Хо-хо-хо! ДреЌк ниЌе прошао незапажено.
  
  Алициа Ќе села поред ®ега. "Како да неутралишемо наивчину? И, што Ќе Ќош важниЌе, можемо ли разоружати наивчину?"
  
  "Знаш шта Ќа знам, МаЌлс. У воЌсци смо детонирали Ќедну бомбу за другом. У суштини, ово Ќе наЌсигурниЌи начин. Али оваЌ тип Ќе знао шта ради. Добро упаковано у безопасну амбалажу. Видите ли жице? Сви су исте боЌе. Детонатор цап. Да ински осигурач. НиЌе тешко, али проклето опасно."
  
  "Зато направите комплет и не дозволите да та проклета капица за експлозиЌу нестане."
  
  "РазгаЌати сет? Проклетство, овде смо потпуно на путу." ДреЌк Ќе подигао поглед и очима са неверицом угледао гомилу  уди коЌи су притискали своЌа лица на прозоре кафи"а. Неки су чак покушали да прођу кроз отворена врата. Основни Андроид телефони снимили су оно што Ќе могла бити смрт ®ихових власника за само неколико минута.
  
  "Изађи!" - викнуо Ќе, а АлисиЌа му се придружила. "Одмах евакуишите ову зграду!"
  
  НаЌзад су се уплашена лица окренула и порука Ќе почела да им стиже. ДреЌк се сетио величине главне сале и масе  уди унутра и стискао Ќе зубе док га корени нису заболели.
  
  "Шта мислите колико дуго?" АлисиЌа Ќе поново чучнула поред ®ега.
  
  "Минути, ако Ќе то."
  
  ДреЌк Ќе зурио у уређаЌ. Истина, ниЌе изгледала софистицирано, само обична бомба дизаЌнирана да уплаши, а не осакати. Видео Ќе ватрометне бомбе ове величине и вероватно са сличним рудиментарним детонационим уређаЌем. Његово воЌно искуство Ќе можда мало избледело, али када се суочио са ситуациЌом црвено-плаве жице, убрзо се вратио.
  
  Осим што су све жице исте боЌе.
  
  Хаос Ќе обавио све око ®егове доброво но створене чахуре. Попут издаЌничког шапата, вести о бомби су се прошириле великим ходницима, а же а Ќедног човека за слободом заразила Ќе следе"ег и следе"ег, све док сви осим наЌотпорниЌих - или наЌглуп их - путника нису кренули ка излазу. Бука Ќе била заглушуЌу"а, допирала Ќе до високих рогова и текла назад низ зидове. Мушкарци и жене су у журби падали, а пролазници су им помагали да се попну. Неки су се успаничили, док су други остали мирни. Шефови су покушавали да задрже своЌе особ е на месту, али су оправдано водили изгуб ену битку. Гомиле су се излиле са излаза и почеле да пуне 42. улицу.
  
  ДреЌк Ќе оклевао, а на челу му Ќе цурио зноЌ. єедан погрешан потез овде може довести до губитка удова или више. И Ќош горе, то би га избацило из борбе да уништи Марш. Ако ПитиЌанац може да их прореди, онда "е имати много ве"е шансе да постигне своЌ краЌ®и ци  - ма колико оваЌ пакао био перверзан.
  
  Борегар Ќе затим чучнуо поред ®ега. "Да ли си добро?"
  
  ДреЌкове очи су се рашириле. "Шта дођавола... Мислим, зар се не дружиш са неким другим..."
  
  Бо Ќе пружио Ќош Ќедан уређаЌ, коЌи Ќе ве" био иск учио. "То Ќе Ќедноставан механизам и траЌао Ќе само неколико секунди. Да ли ти треба помо"?"
  
  ДреЌк Ќе зурио у унутраш®е механизме коЌи су висили испред ®ега, у благи самозадово ство на лицу Француза и рекао: "Проклетство. Бо е да нико не каже Швеђанину да се то догодило.
  
  Затим Ќе извукао капицу за минира®е.
  
  Све остаЌе исто. Обузео га Ќе осе"аЌ олакша®а и за тренутак Ќе стао и дошао до даха. єош Ќедна криза решена, Ќош Ќедна мала победа добрих момака. Онда Ќе Алиша, не скидаЌу"и поглед са пулта кафи"а, изговорила пет веома изразитих речи.
  
  "Проклети телефон поново звони."
  
  И свуда око Гранд централне станице, широм ЊуЌорка, у кантама за отпатке и испод дрве"а - чак везане за ограде и на краЌу бачене од стране мотоциклиста - бомбе су почеле да експлодираЌу.
  
  
  ДВАДЕСЕТ ДРУГА ГЛАВА
  
  
  ХеЌден Ќе стаЌала испред низа телевизиЌских монитора, а Кинимака поред ®е. Њихове мисли о разбиЌа®у Рамзеса биле су привремено став ене на чека®е потером кроз Централ Парк, а затим и лудилом на Гранд Централ Статион. Док су гледали, Мур Ќе пришао до ®их и почео да коментарише на сваком монитору, а слике камере су биле означене и могле су да зумираЌу како би истакле  удску длаку на руци са пегама. Покривеност ниЌе била тако свеобухватна колико Ќе требало да буде, али се побо шала како су се ДреЌк и ®егов тим приближавали чувеноЌ железничкоЌ станици. Други монитор Ќе показао Рамзеса и ПраЌса у ®иховим "елиЌама, при чему Ќе први нестрп иво корачао као да треба да буде на местима, а други седео потиштен као да Ќе све што Ќе заиста желео била понуда омче.
  
  Муров тим Ќе мар иво радио око ®их, извештаваЌу"и о виђе®има, нагађа®има и траже"и од полицаЌаца и агената на улици да посете одређена подручЌа. Напади су осуЌе"ени испред ХеЌдена, чак и док су ДреЌк и Бо дезинфиковали бомбе на Гранд Централу. єедини начин на коЌи Ќе Мур могао бити потпуно сигуран да Ќе Мидтовн збринут био би да у суштини испразни читаву локациЌу.
  
  "НиЌе ме брига да ли Ќе стара глува бака коЌа Ќе управо изгубила мачку", рекао Ќе. "Бар их убеди.
  
  "Како су камере могле да провуку бомбе кроз детекторе метала на главноЌ централноЌ станици?" упита Кинимака.
  
  "Пластични експлозив?" Мооре се одважио.
  
  "Зар немате друге мере за ово?" упитала Ќе ХеЌден.
  
  "Наравно, али погледаЌте около. Деведесет посто наших  уди тражи проклету нуклеарну бомбу. Никада нисам видео ово подручЌе тако празно."
  
  ХеЌден се питао колико дуго Ќе Марш ово планирао. А Рамзес? Принц терориста Ќе имао око пет "елиЌа у ЊуЌорку, можда и више, а неке од ®их су биле "елиЌе за спава®е. Експлозив било коЌе врсте могао би се прокриЌумчарити у било коЌе време и Ќедноставно закопати, сакрити у шуми или у подруму годинама ако Ќе потребно. ПогледаЌте Русе и доказану причу о ®иховим несталим нуклеарним коферима - Американац Ќе сугерисао да Ќе броЌ коЌи недостаЌе тачан броЌ потребан за униште®е СЌеди®ених Држава. Био Ќе то руски пребег коЌи Ќе потврдио да су ве" у Америци.
  
  Она Ќе направила корак уназад, покушаваЌу"и да обухвати целу слику. Током ве"ег дела свог одраслог живота, ХеЌден Ќе била службеник за спровође®е закона; осе"ала се као да Ќе била сведок сваке замисливе ситуациЌе. Али сада... ово Ќе било без преседана. ДреЌк Ќе ве" Ќурио од ТаЌмс сквера до Гранд Централа, спасаваЌу"и животе сваког минута, а затим изгубивши два. Дал Ќе демонтирао Рамзесове камере на сваком кораку. Али била Ќе запа®ена чистим, застрашуЌу"им обимом овог феномена.
  
  И свет Ќе постао гори. Познавала Ќе  уде коЌи се више нису трудили да гледаЌу вести,  уде коЌи су избрисали апликациЌе са своЌих телефона Ќер Ќе све што су видели било одвратно и осе"али су се као да не могу ништа. Одлуке коЌе су биле Ќасне и очигледне од самог почетка, посебно са поЌавом ИСИС-а, никада нису донете, замаг ене политиком, профитом и похлепом, и потце®ива®ем дубине  удске пат®е. Оно што Ќе Ќавност сада желела Ќе поште®е, фигура коЌоЌ могу да веруЌу, неко ко Ќе дошао са онолико транспарентности колико Ќе било безбедно да управ а.
  
  ХеЌден Ќе све то прихватио. Њен осе"аЌ беспомо"ности био Ќе сличан емоциЌама кроз коЌе Ќу Ќе ТаЌлер Веб довео у послед®е време. Осе"аЌ да вас тако вешто прогоне и да сте немо"ни да било шта учините поводом тога. Сада Ќе осе"ала исте емоциЌе, гледаЌу"и ДреЌка и Дала како покушаваЌу да врате ЊуЌорк и остатак света са ивице.
  
  "Уби"у Рамзеса због овога", рекла Ќе.
  
  Кинимака Ќе ставила огромну шапу на ®ена рамена. "Дозволи ми. єа сам много ма®е леп од тебе, и бо е би ми било у затвору."
  
  Мур Ќе показао на одређени екран. "ПогледаЌте тамо, момци. Деактивирали су бомбу."
  
  Усхи"е®е Ќе преплавило ХеЌден када Ќе видела Мета Дракеа како излази из кафи"а &# 233; са растере"еним и победничким изразом лица. Окуп ени тим Ќе навиЌао, а затим изненада застао када су догађаЌи почели да измичу контроли.
  
  На многим мониторима, ХеЌден Ќе видео како експлодираЌу канте за отпатке, како се аутомобили скре"у како би избегли избиЌа®е поклопаца шахтова. Видела Ќе мотоциклисте како возе на коловоз и бацаЌу предмете у облику цигле на зграде и прозоре. Секунд касниЌе чула се Ќош Ќедна експлозиЌа. Видела Ќе како се аутомобил подигао неколико стопа од пода док Ќе бомба експлодирала испод ®ега, а дим и пламен су избиЌали са страна. Свуда око Гранд централне станице, канте за сме"е су се запалиле међу путницима у бекству. Ци  Ќе био терор, а не жртве. На два моста Ќе дошло до пожара, коЌи су изазвали толико велике гужве да ни мотоцикли нису могли да их пређу.
  
  Мур Ќе зурио, а лице му се опустило на само секунду пре него што Ќе почео да виче наређе®а. ХеЌден Ќе покушала да задржи своЌу снажну тачку гледишта и осетила Ќе како Мано раме додируЌе ®ено.
  
  идемо да е.
  
  ОперациЌе су настав ене у оперативном центру, упу"ене су хитне службе, а полициЌа Ќе преусмерена на наЌтеже погођена подручЌа. Ватрогасна Ќединица и сапери били су преко свих ук учени. Мур Ќе наредио употребу хеликоптера за патролира®е улицама. Када Ќе Ќош Ќедан мали уређаЌ слетео код МеЌси, ХеЌден више ниЌе могао да издржи да га гледа.
  
  Окренула се, траже"и кроз читаво своЌе искуство било какав траг шта да е, се"аЌу"и се ХаваЌа и Вашингтона, послед®их година, концентрираЌу"и се... али онда Ќе ужасан звук, ужасна дуготраЌна бука, вратила ®ену паж®у на екрани.
  
  "Не!"
  
  
  ДВАДЕСЕТ ТРЕ"А ГЛАВА
  
  
  ХеЌден Ќе пробила  уде око себе и истрчала из собе. Готово режу"и од беса, сишла Ќе низ степенице, стиснувши песнице у тврде грудве меса и костиЌу. Кинимака Ќе узвикнуо упозоре®е, али га Ќе ХеЌден игнорисао. Она би то урадила и свет би био бо е, сигурниЌе место.
  
  ПробиЌаЌу"и се ходником коЌи Ќе водио испод локациЌе, коначно Ќе стигла до Рамзесове "елиЌе. Гад се и да е смеЌао, звук ниЌе био ништа друго до страшно режа®е чудовишта. Некако Ќе знао шта се дешава. Претходно планира®е Ќе било очигледно, али краЌ®и презир према  удском благоста®у ниЌе нешто што Ќе могла лако да реши.
  
  ХеЌден Ќе отворио врата своЌе собе. Стражар Ќе скочио, а затим пуцао напо е као одговор на ®ено наређе®е. ХеЌден Ќе отишао право до гвоздених решетки.
  
  "Реци ми шта се дешава. Реци ми сада и би"у нежан према теби."
  
  Рамзес се насмеЌао. "Шта се дешава?" Лажирао Ќе амерички нагласак. "Поента Ќе у томе да вас  уди бацаЌу на колена. И оста"еш тамо", крупни човек се ниско нагнуо да погледа директно у ХеЌденове очи са уда ености од неколико милиметара. "Са Ќезиком коЌи му виси. Радиш све што ти кажем."
  
  ХеЌден Ќе отк учала врата "елиЌе. Рамзес Ќе, не губе"и ни секунде, Ќурнуо на ®у и покушао да Ќе баци на под. Човеку су руке биле везане, али то га ниЌе спречило да искористи своЌу огромну масу. ХеЌден Ќе вешто избегао и откотр ао га главом у Ќедну од окомитих гвоздених шипки, а врат му се од ударца одломио. Затим му Ќе снажно ударила бубреге и кичму, због чега се тргнуо и сте®ао.
  
  Нема више лудог смеха.
  
  ХеЌден га Ќе користио као вре"у за удара®е, кре"у"и се по телу и удараЌу"и у различите области. Када Ќе Рамзес заурлао и окренуо се, изброЌала Ќе прва три ударца - крваре®е из носа, модрица вилице и грла. Рамзес Ќе почео да се гуши. ХеЌден ниЌе одустаЌала, чак ни када ЌоЌ Ќе Кинимака пришао и позвао Ќе да буде мало опрезниЌа.
  
  "Престани да блеЌаш, Мано," одбрусио му Ќе ХеЌден. "Људи умиру тамо."
  
  Рамзес Ќе покушао да се насмеЌе, али га Ќе зауставио бол у ларинксу. ХеЌден Ќе ово пратио брзим ударцем зеца. "СмеЌ се сада."
  
  Кинимака Ќу Ќе одвукао. ХеЌден се окренуо према ®ему, али тада Ќе наизглед оште"ен Рамзес насрнуо на ®их обоЌе. Био Ќе крупан човек, чак и виши од КинимакиЌа, ®ихова миши"на маса Ќе била отприлике иста, али Ќе ХаваЌац био супериорниЌи од терористе у ЌедноЌ важноЌ области.
  
  Борбено искуство.
  
  Рамзес се сударио са Кинимаком, а затим насилно одскочио, тетураЌу"и назад у своЌу "елиЌу. "Од чега си дођавола направ ен?" промрм ао Ќе.
  
  "МатериЌал Ќе Ќачи од вас", рекао Ќе Кинимака, тр аЌу"и подручЌе удара.
  
  "Желимо да знамо шта "е се да е дешавати", инсистирао Ќе ХеЌден, прате"и Рамзеса назад у "елиЌу. "Желимо да знамо о нуклеарноЌ бомби. Где се налази? Ко има контролу? Каква су ®ихова наређе®а? И, за име Бога, коЌе су ваше праве намере?"
  
  Рамзес се борио да остане усправан, очигледно не желе"и да падне на колена. Напетост се осе"ала у свакоЌ тетиви. Међутим, када Ќе коначно устао, глава му се погнула. ХеЌден Ќе остала опрезна као што би била са ра®еном змиЌом.
  
  "Не можете ништа да урадите. ПитаЌте свог човека, Прице. Он то ве" зна. Он све зна. ЊуЌорк "е горети, дамо, а моЌи  уди "е плесати нашу победничку ђиг међу ти®аЌу"им пепелом."
  
  Цена? ХеЌден Ќе на сваком кораку видео издаЌу. Неко Ќе лагао и од тога Ќе ®ен бес Ќош више узаврео. Не подлегавши отрову коЌи Ќе капао са човекових усана, пружила Ќе руку Ману.
  
  "Иди, донеси ми пишто  за омам ива®е."
  
  "ХаЌден..."
  
  "Само уради!" Окренула се, а бес Ќе избиЌао из сваке поре. "Донеси ми пишто  за омам ива®е и одЌеби."
  
  У своЌоЌ прошлости, ХеЌден Ќе уништила везе у коЌима Ќе свог партнера сматрала преслабом. Нарочито онаЌ коЌи Ќе делила са Беном БлеЌком, коЌи Ќе умро од руку  уди Крвавог кра а само неколико месеци касниЌе. Бен Ќе, мислила Ќе, био премлад, неискусан, помало незрео, али Ќе чак и са Кинимаком сада почела да прилагођава своЌе гледиште. Видела га Ќе као слабог, недостатног и дефинитивно му Ќе потребна обнова.
  
  "Не бори се са мном, Мано. Само уради".
  
  Шапат, али Ќе савршено дошао до ушиЌу ХаваЌаца. Крупни човек Ќе побегао, скриваЌу"и лице и своЌе емоциЌе од ®е. ХеЌден Ќе поново скренула поглед на Рамзеса.
  
  "Сада си исти као Ќа", рекао Ќе. "Стекао сам Ќош Ќедног ученика."
  
  "Мислите?" ХеЌден Ќе ударила коленом у стомак другог, а онда Ќе ®ен лакат немилосрдно ударио у ®егов поти ак. "Да ли би те студент пребио?"
  
  "Кад би ми руке биле слободне..."
  
  "Стварно?" ХеЌден Ќе била слепа од беса. "Да видимо шта можеш да урадиш, хо"емо ли?"
  
  Док Ќе посегнула за Рамзесовим лисицама, Кинимака се вратила, са пишто ем за омам ива®е у облику цигаре у ®еговоЌ стиснутоЌ песници. Схватио Ќе ®ене намере и повукао се.
  
  "Шта?" - вриснула Ќе.
  
  "Ради оно што мораш."
  
  ХеЌден Ќе опсовао човека, а затим Ќош гласниЌе опсовао Рамзесу у лице, осе"аЌу"и се веома разочараним што га ниЌе могао сломити.
  
  Низак, миран глас пресекао Ќе ®ен бес: Ипак, можда ти Ќе он дао траг.
  
  Можда.
  
  ХеЌден Ќе гурао Рамзеса док ниЌе пао на кревет, а нова идеЌа му Ќе пала у главу. Да, можда постоЌи начин. ГледаЌу"и Кинимаку, изашла Ќе из "елиЌе, зак учала Ќе, а затим кренула ка спо ним вратима.
  
  "Да ли се нешто ново дешава горе?"
  
  "Више бомби за сме"е, али сада их Ќе ма®е. єош Ќедан мотоциклиста, али су га зграбили."
  
  Хаиденов мисаони процес постао Ќе ЌасниЌи. Изашла Ќе у ходник, а затим отишла до других врата. Без заустав а®а, прогурала се кроз гомилу, сигурна да би Роберт ПраЌс чуо буку коЌа Ќе долазила из Рамзесове "елиЌе. Поглед у ®еговим очима ЌоЌ Ќе говорио да Ќе тако.
  
  "Не знам ништа", беснио Ќе. "Молим вас да ми веруЌете. Ако вам Ќе рекао да знам нешто, било шта, о нуклеарноЌ бомби, онда лаже."
  
  ХеЌден Ќе посегнуо за своЌим пишто ем за омам ива®е. "Коме веровати? Луди терориста или политичар издаЌник. У ствари, хаЌде да видимо шта нам тасер каже."
  
  "Не!" ПраЌс Ќе подигао обе руке.
  
  ХеЌден Ќе наци ао. "Можда не знаш шта се дешава у ЊуЌорку, Роберте, па "у ти све ре"и. Само Ќедном. Терористичке "елиЌе контролишу нуклеарно оружЌе, за коЌе веруЌемо да су способне да детонираЌу у сваком тренутку. Сада луди ПитиЌанац мисли да он заправо контролише ситуациЌу. Мале експлозиЌе се дешаваЌу широм Менхетна. Бомбе су постав ене на ГлавноЌ станици. И, Роберте, ово ниЌе краЌ."
  
  Бивши државни секретар Ќе зинуо, потпуно неспособан да изговори ни реч. У своЌоЌ новооткривеноЌ Ќасно"и, ХеЌден Ќе била готово уверена да говори истину. Али остао Ќе оваЌ Ќедини трачак сум®е, непрестано Ќе муче"и као мало дете.
  
  ОваЌ човек Ќе био успешан политичар.
  
  Опалила Ќе из омам ивача. Пуцало Ќе у страну, промашивши човека за центиметар. ПраЌс Ќе почео да дрхти у чизмама.
  
  "Следе"и ударац "е бити испод поЌаса", обе"ао Ќе ХеЌден.
  
  Онда, када се ПраЌс расплакала, када Ќе Мано прогунђао, и сетила се Рамзесовог демонског смеха, када Ќе размиш ала о свом ужасу коЌи Ќе сада био на Менхетну, и о своЌим колегама у гушти, у срцу єеопардиЌа, било Ќе Хаиден єаи коЌи се сломио.
  
  Не више. Не"у да трпим ово ни минут.
  
  Зграбивши ПраЌса, бацила га Ќе уза зид, од силине ударца пао Ќе на колена. Кинимака га подигне, упитно Ќе погледа.
  
  "Само ми се склони с пута."
  
  Поново Ќе бацила ПраЌса, овог пута у спо на врата. Он Ќе скочио назад, цвиле"и, падаЌу"и, а онда га Ќе она поново зграбила, воде"и га у ходник и ка РамзесовоЌ "елиЌи. Када Ќе ПраЌс видео терористе зак учаног у своЌоЌ "елиЌи, почео Ќе да цвили и пузи. ХеЌден га Ќе гурнуо напред.
  
  "Молим те, молим те, не можеш ово да урадиш."
  
  "Заправо", рекао Ќе Кинимака. "Ово Ќе нешто што можемо да урадимо."
  
  "Неее!"
  
  ХеЌден Ќе бацио ПраЌса на решетке и отк учао "елиЌу. Рамзес се ниЌе померао, и да е седе"и на свом кревету и посматраЌу"и шта се дешава испод затворених капака. Кинимака Ќе извукао своЌ Глоцк и нанишанио обоЌицу док Ќе ХеЌден размрсавао ®ихове везе.
  
  "єедна шанса", рекла Ќе. "єедна затворска "елиЌа. ДвоЌица. Прва особа коЌа ме позове на "аска®е осе"а се бо е. Разумеш?"
  
  Цена Ќе блеЌала као напола поЌедено теле. Рамзес се и да е ниЌе померио. За ХеЌдена Ќе поглед на ®ега био узнемируЌу"и. Изненадна промена у ®ему била Ќе апсурдна. Отишла Ќе и зак учала "елиЌу, остав аЌу"и оба мушкарца заЌедно док Ќе ®ен телефон почео да звони и глас агента Мура се поЌавио на линиЌи.
  
  "Дођи овамо, ЏеЌ. Морате да видите ово."
  
  "Шта Ќе ово?" Трчала Ќе са Кинимаком, гоне"и ®ихове сенке из блокова "елиЌа и назад уз степенице.
  
  "єош бомби", рекао Ќе тужно. "Послао сам све да очисте неред. И оваЌ послед®и захтев ниЌе оно што смо очекивали да буде. Ох, и твоЌ човек Дахл има траг у "елиЌи четири. Он га управо сада Ќури."
  
  - Кренимо на пут! ХеЌден Ќе одЌурио у зграду станице.
  
  
  ДВАДЕСЕТ ЧЕТВРТА ГЛАВА
  
  
  Дал се бацио на сувозачево седиште и дозволио Смиту да вози; Кензи, Лаурен и Иорги су поново на зад®ем седишту. Чак и док су се вра"али у станицу, било Ќе извештаЌа да Ќе ДреЌк напао Гранд Централ Статион, али више ништа ниЌе чуо. Мур Ќе управо добио Ќош Ќедну доЌаву од доушника - четврта терористичка "елиЌа Ќе радила у луксузноЌ стамбеноЌ згради у близини Централ парка, а сада када Ќе Дахл размислио о томе, логично Ќе да су неке од ових "елиЌа финансиране другачиЌе од других - то Ќе помогао им да се стапаЌу са гомилом - али Дал се питао како гомила  уди може тако лако да постоЌи у одређеном друштву, а да се не се"а своЌе индоктринациЌе кроз испира®е мозга. Испира®е мозга Ќе била посебна уметност и сум®ао Ќе да Ќе типични терориста то Ќош савладао.
  
  Не буди тако наиван.
  
  Мурови агенти су ризиковали више од пуког излага®а да би добили ове трагове. РеперкусиЌе овог дана "е бескраЌно одЌекивати, а он се надао да Домовина зна како "е све то про"и. Ако Ќе таЌни агент данас изгорео, ®егове нево е су тек почи®але.
  
  Саобра"аЌни полицаЌци, коЌи су увек доминирали раскрсницама, давали су све од себе да филтрираЌу саобра"аЌ, суочени са огромним и вероватно непремостивим проблемима, али Ќе предност требало дати свесним хитним возилима. Дал Ќе видео неколико малих платформи за посматра®е - скоро као мини берачице треша®а - где су полицаЌци усмеравали своЌе колеге са више тачке гледишта, и климнуо Ќе главом у знак захвалности док су их пуштали.
  
  Дахл Ќе проверио ГПС у ауту. "Осам минута", рекао Ќе. "Ми смо спремни?"
  
  "Спремни", узвратио Ќе цео тим.
  
  "Лорен, єорги, оваЌ пут остани са колима. Не можемо те више ризиковати."
  
  "Долазим", рекла Ќе Лаурен. "Потребна ти Ќе помо"."
  
  Дал Ќе одбацио слике подрума и смрти вође специЌалних снага. "Не можемо ризиковати непотребне животе. Лаурен, Иорги, ви имате своЌу вредност у различитим областима. Само пазите на изглед. И тамо су нам потребне очи."
  
  "Можда "е вам требати моЌе вештине", рекао Ќе Иорги.
  
  "Сум®ам да "емо скакати по балконима, Иорги. Или користе"и одводне цеви. Само..." Уздахнуо Ќе. "Молим вас, урадите како Ќа тражим и погледаЌте крвави изглед. Не тераЌте ме да ово претворим у наређе®е."
  
  Наступила Ќе неприЌатна тишина. Сваки члан екипе Ќе потпуно другачиЌе дожив авао догађаЌе из претходног напада, али пошто се све ово догодило пре само пола сата, ве"ина Ќе и да е била у шоку. Запажа®а су била бескраЌна - колико су била близу експлозиЌе. Како се човек тако несебично жртвовао да би им спасао животе. Како су Ќефтино ови терористи третирали све облике живота.
  
  Дал Ќе открио да му се мисли вра"аЌу на ону стару тестеру - како би одрасла особа могла да усади такве особине мрж®е млађем детету? НаЌневиниЌи ум? Како Ќе одрасла, одговорна особа могла да веруЌе да Ќе исправно искривити тако крхке умове, да заувек промени ток обе"аваЌу"ег живота? Заменити то... чиме?... мрж®ом, нефлексибилнош"у, фанатизмом.
  
  Без обзира како на то гледамо, без обзира на наше ставове о религиЌи, мислио Ќе Дал, ђаво заиста хода међу нама.
  
  Смит Ќе притиснуо кочницу док су се приближавали високоЌ згради. Требало Ќе неколико секунди да се спремим и изађем из аута, остав аЌу"и их све без одбране на тротоару. Дал се осе"ао нелагодно знаЌу"и да Ќе четврта "елиЌа готово сигурно унутра и колико су компетентни изгледали. Поглед му Ќе пао на Лорен и єоргиЌа.
  
  "Шта дођавола радиш? Врати се у ауто."
  
  Пришли су портиру, показали личне карте и питали за два стана на четвртом спрату. ОбоЌе су припадали младом пару коЌи се држао до себе и увек био  убазан. Портир никада ниЌе ни видео оба пара заЌедно, али да, Ќедан од станова Ќе примао редовне посетиоце. Мислио Ќе да Ќе то неко друштвено вече, али тада ниЌе био пла"ен што Ќе превише радознао.
  
  Дал га Ќе нежно гурнуо у страну и кренуо према степеницама. Портир Ќе питао да ли им треба к уч.
  
  Дал се тихо осмехнуо. "То не"е бити потребно."
  
  Четири спрата су лако савладана, а онда су три воЌника паж иво прошла ходником. Када Ќе Дал угледао тачан броЌ стана, ®егов мобилни телефон Ќе почео да вибрира.
  
  "Шта?" Смит и Кензи су чекали, покриваЌу"и своЌу перифериЌу.
  
  Мооров уморни глас испунио Ќе Далову главу. "ИнформациЌа Ќе лажна. Неки доушници постав аЌу погрешне  уде да би се мало осветили. Извини, управо сам сазнао."
  
  "Лажи", издахнуо Ќе Дал. "Да ли се шалиш на моЌ рачун? СтаЌали смо испред ®ихових Ќебених врата са ХК-има."
  
  "Онда иди. Информатор воли Ќедну од жена. Нема везе, само се врати на пут, Дал. Следе"е информациЌе су усиЌане."
  
  Швеђанин Ќе опсовао и позвао своЌ тим назад, сакрио оружЌе, а затим пожурио поред изненађеног портира. Дал Ќе заправо размиш ао да замоли вратара да спроведе тиху евакуациЌу пре него што се попну на четврти спрат - знаЌу"и шта би се тамо могло догодити - и сада се питао како су станари могли реаговати након што су сазнали да Ќе ®егова доЌава лажна.
  
  Заним иво социЌално пита®е. КоЌа би се особа пожалила да Ќе избачена из ку"е док полициЌа трага за терористима... ако Ќе та потрага на краЌу заснована на лажи?
  
  Дал Ќе слегнуо раменима. Мур Ќош ниЌе био на ®еговоЌ листи гована, али човек Ќе лелуЌао на каменитом тлу. "ОваЌ следе"и траг "е радити, зар не?" Говорио Ќе у Ќош увек отворену линиЌу.
  
  "Тако би требало да буде. Исти тип коЌи Ќе додирнуо тре"у камеру. Само идите до ТаЌмс сквера и брзо."
  
  "Да ли Ќе Тимес Скуаре угрожен? КоЌе су снаге безбедности ве" на месту?"
  
  "Сви они".
  
  "У реду, остало нам Ќе десет минута."
  
  "Нека их буде пет."
  
  Смит Ќе возио као демон, секао углове и гурао се, чак и четкаЌу"и, између лоше паркираних аутомобила. Напустили су ауто у 50. улици и потрчали, сада против масе коЌа Ќе Ќурила са ТаЌмс сквера, веселих продавница М&М'с Ворлд-а, Херсхеи'с Цхоцолате Ворлд-а, па чак и Старбуцкс-а на углу улице, сада поткопане прет®ом коЌа се назирала. Огромни билборди у  удскоЌ величини освет авали су улицу хи адама шарених слика, од коЌих се свака борила за паж®у и учествовала у живоЌ, вибрираЌу"оЌ битци. Екипа Ќе подигла шуму скела Ќер се чинило да скоро свака друга продавница пролази кроз неку врсту реновира®а. Дал Ќе покушао да смисли начин да сачува Лорен и єоргиЌа, али путова®е и бекство су то учинили готово немогу"им. Хтели то или не, сада су сви били воЌници, тим поЌачан ®иховим присуством.
  
  Испред Ќе полициЌа стезала кордон око трга. ЊуЌорчани су гледали у неверици, а посетиоцима Ќе речено да се врате у своЌе хотеле.
  
  "То Ќе само мера предострожности, госпођо", чуо Ќе Дахл како каже Ќедан од униформисаних полицаЌаца.
  
  А онда се свет поново претворио у пакао. Четири туриста, коЌи су излагали излоге око Левиса и Буба Гампа, испустили су ранце, претурали по унутра и извукли аутоматско оружЌе. Дал се сагнуо иза уличног киоска, откопчаваЌу"и своЌе оружЌе.
  
  Пуц®и су одЌекивали ТаЌмс сквером. Полом ени прозори и билборди су затрпани песком, уништени, Ќер су ве"ина сада били паравани, наЌве"и на свету, и оличе®е капитализма. Малтер се спустио на тротоар. Они коЌи су остали и снаге безбедности су трчале у заклон. Дал Ќе испружио главу и узвратио; ®егови хици нису били ци ани, ве" су терористи натерали да гласно псуЌу и траже сопствено заклон.
  
  Овог пута право вама, помисли Дал са суморним задово ством. Нема наде за тебе.
  
  Дал Ќе видео како кавез рони иза паркираног таксиЌа и приметио Ќе аутобус напуштен у близини. Никада раниЌе ниЌе био на ТаЌмс скверу и само га Ќе видео на ТВ-у, али видети тако наизглед празну област погодну за пешаке било Ќе узнемируЌу"е. ОдЌекнуло Ќе Ќош пуц®ева када су чланови "елиЌе без сум®е видели  уде како се кре"у унутар продавница и пословних зграда. Дал Ќе тихо изашао на улицу.
  
  Иза аутобуса и дуж краЌ®ег тротоара, друге снаге безбедности заузимале су своЌе положаЌе. єош специЌалаца, агената у црним оделима и полицаЌаца НИПД-а маневрисали су у тихом, кореографисаном ритму. Дал им Ќе дао знак да се построЌе. Оно што Ќе овде представ ено као знак очигледно ниЌе преведено, Ќер на лудог Швеђанина нико ниЌе обра"ао ни наЌма®у паж®у.
  
  "Да ли чекамо ове пичке од три или четири слова, или "емо натерати ове мамоЌебаче да горе?" Кенси се тр ао о ®егову страну.
  
  Дал се окренуо од америчких агената. "Стварно ми се свиђа твоЌа шарена терминологиЌа", рекао Ќе, шу аЌу"и се у сенку аутобуса. "Али економски."
  
  "Дакле, желиш ме сада овде. Разумем."
  
  "Нисам то рекао".
  
  Смит се извалио на зем у, вире"и испод аутомобила. "Видим ноге."
  
  "Можете ли бити сигурни да су ово ноге терориста?" упита Дахл.
  
  "Мислим да Ќесте, али сигурно ниЌе као да су обележени."
  
  "Ускоро "е до"и", Кензи Ќе подигла пушку као да Ќе то мач за коЌим Ќе жудела и стала иза Ќедног од огромних точкова аутобуса. Тим Ќе удахнуо Ќедан колективни дах.
  
  Дал Ќе погледао напо е. "Стварно веруЌем да Ќе поново то време."
  
  Кензи Ќе кренуо први, заобишао зад®и део аутобуса и напао жути такси. Чула се митра еска ватра, али Ќе била усмерена на прозоре, аутобуске станице и сва друга места где су се, по миш е®у терориста, могли сакрити беспомо"ни  уди. Дал Ќе захвалио своЌим сре"ним звездама што ниЌе постав ен осматрачница, знаЌу"и да Ќе брзина ®ихов савезник у уништава®у "елиЌе, што Ќе морало да се уради пре него што пређу на гранате или Ќош горе. Она и Кенси су кружиле око таксиЌа, гледаЌу"и у четворицу мушкараца, коЌи су реаговали изненађуЌу"е брзо. Уместо да замахну оружЌем, Ќедноставно су напали, ударили у Дала и КензиЌа и оборили их на зем у. Тела су се пружала преко пута. Дал Ќе ухватио песницу коЌа се спуштала и скренуо Ќе, чувши како ®егови зглобови снажно удараЌу о асфалт. Међутим, друга рука се спустила, овога пута са подигнутим кундаком пушке. Дал ниЌе могао ни да га ухвати у клопку, ни да скрене поглед, па се вратио ЌединоЌ акциЌи коЌа му Ќе била доступна.
  
  Спустио Ќе чело и примио ударац у лоба®у.
  
  Црнило му се виЌугало пред очима, бол Ќе рикошетирао са нерва на нерв, али Швеђанин ниЌе дозволио да му ништа од тога омета рад. ОружЌе Ќе ударило и онда се повукло, ра®иво. Дал га Ќе зграбио и повукао према човеку коЌи га Ќе држао. Крв му Ќе текла низ обе стране лица. Човек Ќе поново подигао песницу, овога пута мало плаш ивиЌе, а Дал Ќу Ќе ухватио сопственом песницом и почео да Ќе стеже.
  
  Напето се свако влакно ®еговог би"а, свака вена сваког зглоба.
  
  Кости су се ломиле као лом ене гране. Терориста Ќе вриснуо и покушао да повуче руку, али Дал ниЌе желео да чуЌе за то. Морали су да онеспособе ову камеру. Фаст. Стиснувши се Ќош Ќаче, побринуо се да мушка паж®а буде потпуно заокуп ена силним болом у ®еговоЌ песници, и извукао Ќе своЌ Глок.
  
  єедан Ќе убиЌен.
  
  Пишто  Ќе испалио три метка пре него што су терористове очи зацаклеле. Дал га Ќе бацио у страну, а затим устао као анђео освете, крв му Ќе текла из лоба®е и израз одлучности кварио ®егове црте лица.
  
  Кензи се борио са крупним човеком, са оружЌем у сендвичу између тела и скоро зг®еченим лицима. Смит се спустио на тре"ем, примораваЌу"и дечака да клекне на колена док Ќе ударао са скоро савршеном, прецизном жестином. Послед®и терориста Ќе победио Лорен, оборио Ќе на зем у и покушао да нанишани када се Иорги бацио испред цеви.
  
  Дахл Ќе застао дах.
  
  Опалио Ќе пишто . єорги се срушио, погођен оклопом. Дал Ќе тада видео да Ќе ситуациЌа мало другачиЌа од оне када Ќу Ќе први пут прочитао. єорги ниЌе атлетски скочио испред метка, ве" Ќе целим телом забио терористову пуцачку руку.
  
  ДругачиЌе, али и да е ефикасно.
  
  Дал Ќе притрчао Русу у помо", погодивши милитанта испод леве руке и подигавши му ноге од зем е. Швеђанин Ќе изградио замах и брзину, савиЌаЌу"и миши"е, носе"и терет са жестином рођеном из незадово ства. Три стопе, затим шест, а терориста Ќе брзо одбачен када Ќе коначно ударио главом у таблу мениЌа Хард Роцк Цафеа е. Пластика Ќе напукла, натоп ена крв у, док Ќе Далов луди импулс разбио лоба®у ®еговог противника и раздерао месо. Кинимаки се то можда ниЌе допало, али Швеђанин Ќе искористио америчку икону да неутралише терористе.
  
  Карма.
  
  Дал се поново окренуо, сада му Ќе крв цурила из ушиЌу и браде. Кензи и ®ен противник су и да е били зак учани у смртноЌ борби, али Ќе Смит успела да сма®и Ќаз између себе и воЌника са неколико баца®а. У послед®ем заокрету мучио се да замахне оружЌем, имао Ќе сре"е и завршио са оштрим краЌем упереним право у Смита.
  
  Дал Ќе урлао, Ќуре"и напред, али ниЌе могао ништа да уради у вези са ударцем. У трен ока, терориста Ќе пуцао, а нападач, Смит, Ќе добио метак коЌи га Ќе зауставио и бацио на колена.
  
  Приближавам му чело линиЌи следе"ег хица.
  
  Терориста Ќе повукао обарач, али се у том тренутку поЌавио Дал - узаврела, покретна планина - и приковао терористу између себе и зида. Кости су се ломиле и м еле Ќедна о другу, крв Ќе шикнула, а пушка Ќе уз хук полетЌела у страну. Док Ќе запа®ени Дал ишао према Смиту, видео Ќе и чуо побеснелог воЌника како гласно псуЌе.
  
  Онда Ќе он добро.
  
  Спашен прслуком од кевлара, Смит Ќе и да е погођен из непосредне близине и замало би умро од контузиЌе, али ®ихов нови авангардни панцир ублажио Ќе ударац. Дал Ќе обрисао лице, сада приметивши приступ тима специЌалних снага.
  
  Кенси се борила против своЌе противнице на оваЌ и на онаЌ начин, крупниЌи мушкарац се борио да парира ®еноЌ агилности и стварним миши"има. Дал Ќе одступио са благим осмехом на лицу.
  
  Дотрчао Ќе Ќедан од специЌалаца. "Да ли ЌоЌ Ќе потребна помо"?"
  
  "Не, она се само зеза. Остави Ќе на миру".
  
  Кенси Ќе краЌичком ока ухватила размену и стиснула ве" стиснуте зубе. Било Ќе Ќасно да су ®их две равноправне, али Швеђанка Ќу Ќе тестирала, проце®ивала ®ену посве"еност тиму, па и самоЌ себи. Да ли Ќе била достоЌна?
  
  Зграбила Ќе пишто , а затим пустила док се ®ен противник трзнуо уназад, због чега Ќе изгубио равнотежу са коленом до ребара и лактом до носа. Њен следе"и ударац био Ќе ударац у зглоб, након чега Ќе уследило му®евито хвата®е. Док се мушкарац борио и сте®ао, она Ќе снажно савила зглоб, чула шк оцаЌ и видела како пишто  пада на под. И да е се мучио, извукао нож и забио ЌоЌ га у груди. Кенси Ќе све то стиснула, осетила како сечиво пресеца месо изнад ®ених ребара, и окренула се, повлаче"и га са собом. Нож се померио назад за други ударац, али оваЌ пут Ќе била спремна. Зграбила Ќе укло®ену руку, окренула се испод ®е и заврнула Ќе иза леђа човека. Немилосрдно Ќе притискала све док се и он ниЌе сломио и оставио терористу беспомо"ног. Брзо му Ќе откинула две гранате са поЌаса, а затим му Ќедну угурала у пред®и део панталона иу боксерице.
  
  Дахл Ќе, посматраЌу"и, открио да му врисак раздире грло. "Неее!"
  
  КензиЌеви прсти су ослободили нападача.
  
  "Ми то не радимо, ви..."
  
  "Шта "еш сада", прошапутао Ќе Кензи врло близу, "са слом еним рукама и свиме?" Не"еш сада никога повредити, идиоте?"
  
  Дал ниЌе знао да ли да се држи или да избегне, да трчи или зарони стрмоглаво, да зграби КензиЌа или да скочи у заклон. На краЌу су секунде откуцале и ништа ниЌе експлодирало осим Смитовог посебно кратког фити а.
  
  "Да ли се шалиш на моЌ рачун?" урлао Ќе. "Шта дођавола-"
  
  "Лажно", Кензи Ќе бацио нападача у Дахлу крваре"у главу. "Мислио сам да би те савршене орловске очи приметиле проблем.
  
  "Нисам то урадио." Швеђанин Ќе дубоко уздахнуо. "Проклетство, Кенз, ти си Ќедна Ќебена луда жена светске класе."
  
  "Само ми врати моЌу катану. То ме увек смируЌе."
  
  "Ох да. Кладим се,"
  
  "А ти кажеш ово, луди Швеђанине."
  
  Дал Ќе погнуо главу. Додирните. Али дођавола, мислим да сам нашао свог партнера.
  
  У то време међу ®има су били специЌалци и окуп ени агенти коЌи су обезбеђивали подручЌа око ТаЌмс сквера. Тим се прегруписао и требало Ќе неколико минута да дође до даха.
  
  "Четири "елиЌе доле", рекла Ќе Лорен. "Остао Ќе само Ќедан."
  
  "Мислимо", рекао Ќе Дал. "Бо е Ќе не претЌеривати. И запамтите, ова послед®а комора чува Марша и вероватно контролише..." Реч "нуклеарна бомба" ниЌе изговорио наглас. Не овде. Ово Ќе било срце Менхетна. Ко Ќе знао какви би параболични микрофони могли бити раштркани?
  
  "Одличан посао, момци", рекао Ќе Ќедноставно. "ОваЌ паклени дан Ќе скоро готов."
  
  Али у ствари, тек Ќе почело.
  
  
  ДВАДЕСЕТ ПЕТА ГЛАВА
  
  
  ЏулиЌан Марш Ќе веровао да Ќе, без сум®е, наЌсре"ниЌи човек на свету. Право испред ®ега лежало Ќе напу®ено, везано нуклеарно оружЌе, дово но близу да га додирне, да се ®име поигра. Са леве стране му Ќе била склупчана, божанствена, лепа жена са коЌом Ќе такође могао да се игра по во и. И она се, наравно, играла с ®им, иако Ќе од све паж®е почело помало да боли одређено подручЌе. Можда мало тог шлага...
  
  Али настав аЌу"и своЌ претходни и наЌважниЌи ток мисли - пасивна терористичка "елиЌа Ќе седела поред прозора, а он се опет играо ®оме по свом хиру. А онда Ќе ту била америчка влада, коЌа Ќе Ќурила своЌе репове по целом граду, трче"и уплашена и слепа да се игра -
  
  "єулиЌан?" Зои Ќе дисала на само длаку од ®еговог левог уха. "Хо"еш ли да поново идем на Ќуг?"
  
  "Наравно, али немоЌ да удишеш копиле као прошли пут. ДаЌ му мало одмора, хо"еш ли?"
  
  "О, наравно".
  
  Март Ќу Ќе пустио да се забави, а онда Ќе размиш ао шта "е се следе"е десити. Ве" Ќе било средино Ќутра и рокови су се приближавали. Умало Ќе дошло време када Ќе морао да развиЌе Ќош Ќедан мобилни телефон за Ќеднократну употребу и позове своЌу домовину са хитним захтевима. Наравно, знао Ќе да не"е бити правог "скрива®а", бар не уз размену од петсто милиона, али принцип Ќе био исти и могао се спровести на сличан начин. Март Ќе захвалио боговима греха и безако®а. Са овим момцима на вашоЌ страни, шта се ниЌе могло пости"и?
  
  Као и сви добри снови, и оваЌ би се на краЌу завршио, али Марш Ќе одлучио да "е уживати док траЌе.
  
  Потапшавши Зоеи по глави, а затим устао, одвезао Ќе Ќедну пертлу и пришао прозору. Са два ума често су постоЌала два различита гледишта, али обе Маршове личности су биле верне сценариЌу. Како би било ко од ®их могао да изгуби? Зграбио Ќе Ќедан од Зоиних кондома и сада Ќе покушавао да га стави на руку. Коначно Ќе одустао и снашао се са два прста. Дођавола, то Ќе и да е задово авало ®егову унутраш®у необичност.
  
  Док се Марш питао шта да ради са резервном траком, вођа "елиЌе Ќе устао и зурио у ®ега, даЌу"и му празан осмех. Био Ќе то алигатор, или како га Ќе Марш приватно назвао - алигатор - и иако Ќе био тих и очигледно спор, постоЌао Ќе прави осе"аЌ опасности у вези са ®им. Марш Ќе сугерисао да Ќе он вероватно био Ќедан од оних коЌи су носили прслуке. Павн. Исти потрошни предмет као продужено мокре®е. Марш се гласно насмеЌао, прекинувши контакт очима са Алигатором у правом тренутку.
  
  Зои га Ќе пратила у стопу, гледаЌу"и кроз прозор.
  
  "Нема шта да се види", рекао Ќе Марш. "Тако да не волиш да проучаваш уши човечанства.
  
  "Ох, понекад могу бити смешни."
  
  Март Ќе тражио своЌ шешир, онаЌ коЌи Ќе волео да носи под углом. Наравно, нестало Ќе, можда чак и пре него што Ќе стигао у ЊуЌорк. Прошла неде а Ќе за ®ега прошла у магли. Алигатор Ќе пришао и  убазно упитао да ли му нешто треба.
  
  "Не Тренутно. Али ускоро "у их позвати и дати им дета е за трансфер новца."
  
  "Хо"еш ли ово да урадиш?"
  
  "Да. Зар вам нисам дао пут?" Пита®е Ќе било реторичко.
  
  "Ох, ово сра®е. Користио сам га као бацач мува."
  
  Марш Ќе можда био ексцентричан, луд и вођен крвожеднош"у, али ма®и део ®ега Ќе такође био паметан, прорачунат и потпуно ангажован. Зато Ќе преживео као и кроз мексичке тунеле. После неког тренутка схватио Ќе да Ќе погрешно проценио Алигатора и ситуациЌу. Он овде ниЌе био главни - били су.
  
  И био Ќе тренутак прекасно.
  
  Марш Ќе напао Алигатора, знаЌу"и тачно где Ќе оставио пишто , нож и неискориш"ени пишто  за омам ива®е. ОчекуЌу"и успех, био Ќе изненађен када Ќе Гатор блокирао ударце и узвратио Ќедан од своЌих. Март Ќе то прихватио мирно, игноришу"и бол, и покушао поново. Знао Ќе да Зоеи бу и у ®ега, и питао се зашто му ле®а кучка ниЌе притрчала у помо".
  
  Алигатор Ќе поново с лако"ом парирао ®еговом ударцу. Онда Ќе Марш зачуо буку иза себе - звук отвара®а врата стана. Одскочио Ќе, изненађен када му Ќе алигатор дозволио, и окренуо се.
  
  Из грла му се отео дах од шока.
  
  У стан Ќе ушло осам мушкараца, сви обучени у црно, сви су носили торбе, и изгледали су  ути као лисице у кокоши®цу. Марш Ќе зурио, а затим се окренуо ка Гатору, а ®егове очи ни сада нису баш веровале у оно што виде.
  
  "Шта се дешава?"
  
  "Шта? Да ли сте мислили да "емо сви мирно седети док богаташи у скроЌеним оделима финансираЌу своЌе ратове? Па, имам вести за тебе, велики човече. Не чекамо те више. Ми сами финансирамо."
  
  Март Ќе затетурао од двоструког ударца у лице. Док Ќе пао уназад, зграбио Ќе Зое, очекуЌу"и да га она задржи, а када ниЌе, обоЌе су пали на под. Шок од свега послао Ќе ®егово тело у преоптере"е®е, ®егове зноЌне жлезде и нервни завршеци су се убрзали, а у углу Ќедног ока Ќе почео досадан тик. Вратио га Ќе у стара лоша времена када Ќе био дечак и нико ниЌе марио за ®ега.
  
  Алигатор Ќе ходао по стану, организуЌу"и "елиЌу од дванаест  уди. Зои Ќе постала што Ќе могу"е ма®а, практично комад намештаЌа, када су откривени пишто и и друго воЌно оружЌе - гранате, више од Ќедног РПГ-а, увек поуздани калаш®иков, сузавац, блиц и разне ручне ракете са челичним врхом . Ово Ќе било помало узнемируЌу"е.
  
  Март Ќе прочистио грло, Ќош увек држе"и се послед®их трагова достоЌанства и себичности коЌи су га уверили да Ќе Сатанин наЌрогати Ќарац у овоЌ просториЌи.
  
  "Види", рекао Ќе. "СкидаЌте своЌе пр аве руке са моЌе нуклеарне бомбе. Знаш ли ти уопште шта Ќе ово, дечко? Алигатор. Алигатор! Морамо да испоштуЌемо рок."
  
  Вођа пете "елиЌе коначно Ќе бацио лаптоп у страну и пришао Маршу. Сада, без подршке и заиста без рукавица, Алигатор Ќе био друга особа. "Мислиш да ти дугуЌем нешто ооо?" Послед®а реч Ќе била цика. "МоЌе руке су чисте! МоЌе чизме су кул! Али они "е ускоро бити прекривени крв у и пепелом!"
  
  Март Ќе брзо трептао. "О чему, дођавола, причаш?"
  
  "Не"е бити пла"а®а. Нема више новца! Радим за великог, поштованог и Ќединог Рамзеса, а они ме зову Творац бомби. Али данас "у Ќа бити инициЌатор. Да"у му живот!"
  
  Март Ќе чекао неизбежну шкрипу на краЌу, али овога пута ниЌе било. Алигатор Ќе очигледно пустио навалу мо"и на ®егову главу, а Марш Ќош увек ниЌе разумео зашто ови  уди рукуЌу ®еговом бомбом. "Момци, ово Ќе моЌа нуклеарна бомба. Купио сам ово и донео вам. Чекамо добру исплату. Сада, будите добри момци и ставите нуклеарну бомбу на сто."
  
  Тек када га Ќе Алигатор ударио дово но Ќако да извуче крв, Марш Ќе заиста почео да схвата да Ќе овде нешто пошло наопако. Пало му Ќе на памет да су га сви ®егови прошли поступци довели до ове тачке у ®еговом животу, свака исправно и погрешно, свака добра и лоша реч и коментар. Збир свих ®егових искустава довео га Ќе право у ову собу у овом тренутку.
  
  "Шта "еш са овом бомбом?" Ужас му Ќе спустио и згуснуо глас, као да га пробиЌаЌу кроз ренде као сир.
  
  "Детонира"емо вашу нуклеарну бомбу чим се чуЌемо са великим Рамзесом."
  
  Март Ќе усисао дах без диса®а. "Али то "е убити милионе."
  
  "И тако "е наш рат почети."
  
  "Радило се о новцу", рекао Ќе Марш. "Плати. Мало забаве. Држати УЌеди®ене магарце Америке да Ќуре своЌ реп. Радило се о финансира®у, а не о масовном убиству."
  
  "Уууу... ти... убио!" Алигаторова фанатична тирада Ќе ескалирала.
  
  "Па, да, али не толико."
  
  Алигатор га Ќе шутирао док се ниЌе склупчао у непомично клупко; боле ме ребра, плу"а, кичма и ноге. "Чекамо само вести од Рамзеса. Нека ми неко дода телефон."
  
  
  ДВАДЕСЕТ ШЕСТА ГЛАВА
  
  
  Унутар Гранд Централ Терминала, послед®и делови Маршове слагалице почели су да се нижу. ДреЌк то раниЌе ниЌе схватио, али све Ќе ово био део нечиЌег главног плана, некога за кога су мислили да су га ве" неутралисали. НеприЌате  на кога нису рачунали било Ќе време - а то колико Ќе брзо прошло бацило Ќе ®ихово размиш а®е у неред.
  
  Пошто Ќе станица проглашена безбедном и насе ена углавном полицаЌцима, ДреЌк и ®егов тим добили су прилику да помно испитаЌу четврту тврд®у, коЌу су коначно нашли залепену на до®у страну стола у кафи"у. Низ броЌева исписаних великим фонтом, било Ќе немогу"е одгонетнути шта би то могло бити осим ако нисте успели да зажмирите на наслов, коЌи Ќе обично био написан наЌма®им доступним фонтом.
  
  Кодови за нуклеарну активациЌу.
  
  ДреЌк Ќе сузио очи у неверици, поново губе"и равнотежу, а затим трепнуо у АлисиЌу. "Стварно? Зашто би нам ово послао?"
  
  "Претпостав ам да Ќе то способност да се игра. Он ужива, Драке. С друге стране, они могу бити лажни."
  
  "Или кодови за убрза®е", додала Ќе МеЌ.
  
  "Или чак," Беау Ќе да е замаглио тему, "шифре коЌе би се могле користити за лансира®е друге врсте скривеног оружЌа."
  
  ДреЌк Ќе на тренутак погледао Француза, питаЌу"и се откуд му тако изопачене мисли, пре него што Ќе позвао Мура. "Имамо нови захтев", рекао Ќе он. "Осим што се чини да Ќе уместо тога скуп кодова за деактивациЌу нуклеарног оружЌа.
  
  "Зашто?" Мур Ќе био шокиран. "Шта? Ово нема никаквог смисла. Да ли ти Ќе ово рекао?"
  
  ДреЌк Ќе схватио колико Ќе све то звучало смешно. "Сада се ша е." Нека свемирска одела све то реше.
  
  "Добро. Поклони"емо им дужну паж®у."
  
  Након што Ќе ДреЌк ставио телефон у ¤еп, Алициа се одбрусила и дуго гледала около. "Имамо сре"е овде", рекла Ќе. "Нема жртава. И без вести из марта, упркос нашем каш®е®у. Дакле, мислите ли да Ќе ово био послед®и услов?"
  
  "Нисам сигурна како би то могло бити", рекла Ќе МеЌ. "Рекао нам Ќе да жели новац, али нам Ќош ниЌе рекао ни када ни где.
  
  "Дакле, бар Ќош Ќедан", рекао Ќе ДреЌк. "Можда два. Морамо да проверимо оружЌе и поново га напунимо. У сваком случаЌу, са свим овим мини-бомбама коЌе експлодираЌу по целом граду, мислим да смо далеко од тога да завршимо са овим."
  
  Питао се о сврси малих бомби. НемоЌте убиЌати или сакатити. Да, унели су терор у саму душу друштва, али у светлу нуклеарне бомбе, ЏулиЌана Марша, и камера коЌе су уништавали, ниЌе могао а да не помисли да можда постоЌи Ќош Ќедан план. Секундарне бомбе су биле ометаЌу"е и досадне. НаЌве"и проблем Ќе изазвало неколико  уди на мотоциклима коЌи су бацали дома"е бомбе за ватромет низ Волстрит.
  
  Алиша Ќе приметила киоск сакривен у да ем углу. "Мешавина ше"ера", рекла Ќе. "Да ли неко жели слаткиш?"
  
  "Донеси ми два Сницкерса", уздахнуо Ќе ДреЌк. "Зато што Ќе шездесет пет грама било само за деведесете.
  
  Алициа Ќе одмахнула главом. "Ти и твоЌе проклете бомбоне."
  
  "Шта Ќе следе"е?" Беау Ќе пришао, а Француз му Ќе олакшао болове са неколико истеза®а.
  
  "Мур мора да поЌача своЌу игру", рекао Ќе ДреЌк. "Бити проактивно. єа, на пример, не"у да плешем уз Маршову мелодиЌу цео дан."
  
  "Пуно Ќе", подсетила га Ќе Маи. "Ве"ина ®егових агената и полицаЌаца контролише улице.
  
  "Знам", уздахнуо Ќе ДреЌк. "Знам проклето добро."
  
  Такође Ќе знао да за Мура не може бити бо е подршке од ХеЌдена и Кинимаке, обоЌица са обра"а®има председнику, коЌи су искусили ве"ину онога што им свет може бацити. У овом тренутку релативног мира, он Ќе сагледао ста®е, размиш ао о ®иховом проблему, а онда Ќе открио да брине за други тим - Далов тим.
  
  Ово лудо шведско копиле се вероватно борило у Марабоу бару док Ќе гледало наЌголишиЌе тренутке Александра Скарсге.
  
  ДреЌк Ќе климнуо главом у знак захвалности АлишиЌи када се вратила и пружила му два комада чоколаде. На тренутак Ќе тим само стаЌао ту, размиш аЌу"и, укочен. Трудим се да не размиш ам о томе шта би могло да се деси следе"е. Иза ®их Ќе кафи" &# 233; стаЌао као напуштени стари посао, прозори су му полом ени, столови преврнути, врата поцепана и висила са шарки. Чак и сада, тимови су паж иво чеш али подручЌе у потрази за новим уређаЌима.
  
  ДреЌк се окрену Бо. "Упознали сте Марсха, зар не? ВеруЌете ли да "е он ово доживети до краЌа?"
  
  Француз Ќе направио замршен гест. "Хм, ко зна? Марш Ќе чудан, у Ќедном тренутку делуЌе стабилно, а следе"ег лудо. Можда Ќе све била лаж. Веб му ниЌе веровао, али то ниЌе изненађуЌу"е. Сматрам да ако Ќе Веб Ќош увек заинтересован за случаЌ ПитиЌа, онда Маршу не би било дозво ено да се чак претвара да Ќе умешан у случаЌ."
  
  "Не морамо да бринемо о Марши", узбуђено се убацила Маи. "Ово..."
  
  И одЌедном Ќе све добило смисла.
  
  ДреЌк Ќе то истовремено схватио, схвативши име особе коЌу Ќе намеравала да позове. Његове очи су среле ®ене као ракете коЌе траже топлоту, али на тренутак нису могле ништа да кажу.
  
  Размиш ам о томе. Евалуатор. До страшног краЌа.
  
  "Проклетство", рекао Ќе ДреЌк. - Играли смо од самог почетка.
  
  Алициа их Ќе посматрала. "Обично бих рекао 'узми собу', али..."
  
  "Никад не би могао да уђе у ову зем у", засте®ала Ќе Маи. "Не без нас."
  
  "Сада", рекао Ќе ДреЌк. "Он Ќе тачно тамо где жели да буде."
  
  А онда Ќе зазвонио телефон.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк Ќе умало испустио своЌу чоколадицу од шока, био Ќе толико задуб ен у алтернативни ток мисли. Када Ќе погледао у екран и угледао непознати броЌ, пиротехничка експлозиЌа супротстав ених мисли рикошетирала му Ќе око главе.
  
  Шта да кажем?
  
  Мора да Ќе Марш звао са свог новог мобилног телефона за Ќеднократну употребу. Да ли треба да се одупре пориву да му обЌасни да Ќе изиграван, да Ќе Ќедноставно преварен у великоЌ шеми? Желели су да "елиЌе и нуклеарно оружЌе остану неутрални што Ќе дуже могу"е. ДаЌте свима Ќош бар сат времена да све то пронађу. Али сада...сада се игра променила.
  
  Шта да радим?
  
  "Март?" Ќавио се после четвртог звона.
  
  Непознат глас му се обратио. "Неее! То Ќе Гаторрр!"
  
  ДреЌк Ќе одмакнуо телефон од уха, а шкрипа, висина тона се пове"авала на краЌу сваке речи вређаЌу"и ®егове бубне опне.
  
  "Ко Ќе ово? Где Марсх?
  
  "Рекао сам - Гаторрррр! Сра®е се ве" прикрада. Где би требало да буде. Али имам Ќош Ќедан захтев за тебе, уххх. єош Ќедан, а онда "е бомба или експлодирати или не. То зависи од вас!"
  
  "єеби ме." ДреЌку Ќе било тешко да се концентрише на речи због насумичних вика®а. "Мораш се мало смирити, друже."
  
  "Трчи, зеко, трчи, трчи, трчи. Иди нађи полициЌску станицу на углу 3. и 51. и види коЌе смо комаде меса за тебе оставили ооооо. Схвати"ете послед®и захтев када стигнете тамо."
  
  ДреЌк се намрштио, траже"и пам"е®е. Има нешто веома познато у вези са овом адресом...
  
  Али глас Ќе опет прекинуо ток ®егових мисли. "Сада бежи! Трцати! Зеко, бежи и не освр"и се! Експлодира"е за минут или сат, ррр! И тада "е почети наш рат!"
  
  "Марш Ќе само желео откуп. Новац за бомбу Ќе ваш."
  
  "Не треба нам твоЌ новац, ииии! Мислите ли да не постоЌе организациЌе - чак ни ваше сопствене организациЌе - коЌе нам помажу? Мислите да нема богатих  уди коЌи нам помажу? Мислите ли да тамо нема завереника коЌи таЌно финансираЌу нашу ствар? Ха ха, ха ха ха!"
  
  ДреЌк Ќе желео да испружи руку и пукне лудаку врат, али пошто то ниЌе могао да уради - Ќош увек - урадио Ќе следе"у наЌбо у ствар.
  
  Позив Ќе прекинут.
  
  И коначно, ®егов мозак Ќе обрадио сваку информациЌу. Остали су ве" знали. Лица су им била бела од страха, тела напета од напетости.
  
  "Ово Ќе наш саЌт, зар не?" ДреЌк Ќе рекао. "Где су сада ХеЌден, Кинимака и Мур."
  
  "И Рамзеса", рекла Ќе Маи.
  
  Да Ќе бомба експлодирала баш у том тренутку, тим не би могао да трчи брже.
  
  
  ДВАДЕСЕТ СЕДМА ГЛАВА
  
  
  ХеЌден Ќе проучавао мониторе. Пошто Ќе ве"и део станице испраж®ен, а чак су и агенти коЌи су лично доде ени Муру послани на улице да помогну, локални центар за унутраш®у безбедност осе"ао се преоптере"ено до тачке да се поквари. ДогађаЌи коЌи су се одвиЌали широм града за сада су имали предност над поновним окуп а®ем Рамзеса и ПраЌса, али ХеЌден Ќе приметио недостатак контакта између ®их и запитао се да ли обоЌица заиста немаЌу шта да кажу. Рамзес Ќе био образован човек коЌи Ќе имао све одговоре. Цена Ќе била само Ќош Ќедан преварант коЌи Ќури за доларима.
  
  Кинимака Ќе помогао у раду монитора. ХеЌден Ќе претресла шта се догодило између ®их раниЌе, када Ќе ХаваЌац саветовао да не извлачи информациЌе од обоЌице мушкараца, а сада се питао каква Ќе ®ена реакциЌа.
  
  Да ли Ќе била у праву? Да ли Ќе био патетичан?
  
  Нешто о чему треба размиш ати касниЌе.
  
  Пред ®ом су б еснуле слике, све су зумиране на десетинама квадратних екрана, црно-белих и у боЌи, призора савиЌа®а блатобрана и пожара, блиставих кола хитне помо"и и престрашене гомиле. Паника међу ЊуЌорчанима Ќе сведена на апсолутни минимум; иако су догађаЌи од 9-11. Ќош увек били свеж ужас у ®иховим главама и утицали су на сваку одлуку. За толико  уди коЌи су имали причу о прежив ава®у 9-11, од оних коЌи тог дана нису отишли на посао до оних коЌи су каснили или су обав али послове, страх никада ниЌе напустио ®ихове мисли. Туристи су бежали ужаснути, често да би се суочили са следе"им неочекиваним ударцем. ПолициЌа Ќе почела озби но да рашчиш"ава улице, уз мало против е®а увек раздраж ивих мештана.
  
  ХеЌден Ќе проверио време...било Ќе Ќедва 11 уЌутру. КасниЌе се то осетило. Остатак тима ЌоЌ Ќе био у мислима, стомак ЌоЌ се вртио од страха да би данас могли изгубити живот. Зашто дођавола ово настав амо да радимо? Дан за даном, неде у за неде ом? Шансе су све ма®е пово не сваки пут када се боримо.
  
  И Дахл посебно; Како Ќе оваЌ човек остао на овоме? Са женом и двоЌе деце, мушкарац мора имати радну етику величине Монт Евереста. Њено поштова®е према воЌнику никада ниЌе било ве"е.
  
  Кинимака Ќе додирнула Ќедан од монитора. "Могло Ќе бити лоше."
  
  ХеЌден Ќе зурио у ®ега. "Шта Ќе ово... о сра®е."
  
  Запа®ена, посматрала Ќе како Рамзес предузима акциЌу, трче"и ка ПраЌсу и удараЌу"и главом о зем у. Принц терориста Ќе тада стао изнад тела коЌе се борило и почео да га немилосрдно шутира, а сваки ударац Ќе изазивао крик агониЌе. ХеЌден Ќе поново оклевао, а онда Ќе видео како се локва крви шири по поду.
  
  "Идем доле."
  
  "И Ќа "у и"и". Кинимака Ќе почео да се диже, али га ХеЌден заустави покретом.
  
  "Не. Овде сте потребни."
  
  Игноришу"и погледе, поЌурила Ќе назад у подрум, позвала двоЌицу стражара коЌи су стаЌали у ходнику и отворила спо на врата Рамзесове "елиЌе. ЗаЌедно Ќуре унутра, извучени пишто и.
  
  Рамзесова лева нога ударила Ќе у ПраЌсов образ и сломила кост.
  
  "Зауставити!" ХеЌден Ќе вриснула од беса. "УбиЌаш га."
  
  "НиЌе те брига", Рамзес Ќе поново употребио своЌе оружЌе, разбивши ПраЌсову вилицу. "Зашто бих? Тераш ме да делим "елиЌу са овим олошем. Хо"еш да разговарамо? Е, овако се спроводи моЌа гвоздена во а. Можда "ете сада сазнати."
  
  ХеЌден Ќе отрчао до решетки, убацивши к уч у браву. Рамзес се издржао, а затим почео да гази ПраЌсову лоба®у и рамена, као да тражи слабе тачке и ужива у процесу. ПраЌс Ќе престао да вришти и могао Ќе само тихо да сте®е.
  
  ХеЌден Ќе широм отворио врата, уз подршку двоЌице чувара. Напала Ќе без церемониЌе, ударивши Рамзеса пишто ем иза уха и одгурнувши га од Роберта ПраЌса. Затим Ќе пала на колена поред цвилилог човека.
  
  "Ти си жив?" Сигурно ниЌе желела да изгледа превише забринуто. Људи попут ®ега дожив авали су бригу као слабост коЌа се може искористити.
  
  "То боли?" Притиснула се уз ПраЌсова ребра.
  
  Сквит ЌоЌ Ќе рекао да "да, десило се".
  
  "Добро, ок, престани да кукаш. Окрени се и даЌ да те видим."
  
  ПраЌс се трудио да се преврне, али када Ќе то урадио, ХеЌден се тргнуо угледавши маску крви, полом ене зубе и поцепане усне. Видела Ќе да ЌоЌ Ќе уво црвено, а око толико натечено да можда више никада не"е радити. Упркос наЌбо им же ама, тргнула се.
  
  "Сра®е".
  
  Кренула Ќе према Рамзесу. "Човече, не морам ни да те питам да ли си луд, зар не? Само би лудак урадио то што ти радиш. Узрок? Мотив? Таргет? Сум®ам да ти Ќе то уопште пало на памет."
  
  Подигла Ќе Глок, не баш потпуно спреман за пуца®е. Чувари поред ®е покривали су Рамзеса у случаЌу да Ќе нападне.
  
  "ПуцаЌ", рекао Ќе Рамзес. "Спаси се од света пуног бола."
  
  "Да Ќе ово твоЌа зем а, твоЌ дом, убио би ме одмах, зар не? Ти би све окончао."
  
  "Не. Шта Ќе забавно у убиЌа®у тако брзо? Прво бих уништио твоЌе достоЌанство тако што бих те скинуо и везао ти удове. Онда бих сломио твоЌу во у насумичним методом, без обзира шта се чинило исправним у том тренутку. Онда бих смислио начин да те убиЌем и вратим, изнова и изнова, коначно попуштаЌу"и када си ме по стоти пут молио да ти окончам живот.
  
  ХеЌден Ќе посматрао, виде"и истину у Рамзесовим очима и не могавши да се заустави да не задрхти. Овде Ќе био човек коЌи би, без размиш а®а, детонирао нуклеарну бомбу у ЊуЌорку. Рамзес Ќе, као и ®ени чувари, толико заокупио ®ену паж®у да нису реаговали на шушта®е корака и неуредно диса®е коЌе Ќе долазило иза ®их.
  
  Рамзесове очи су заискриле. ХеЌден Ќе знао да су преварени. Окренула се, али не дово но брзо. ПраЌс Ќе можда био министар одбране, али Ќе такође имао запажену воЌну кариЌеру и сада Ќе живео оно што се се"ао. Обема Ќе рукама ударио у испружену руку чувара, због чега Ќе ®егов пишто  звекетао о под, а затим Ќе ударио песницом у стомак човека, савиЌаЌу"и га на пола. При томе Ќе пао, кладе"и се да га ХеЌден и други чувар не"е упуцати, кладе"и се на своЌу позициЌу на неколико начина, и пао Ќе на пишто .
  
  И опалио Ќе испод пазуха, метак Ќе запа®еног чувара погодио у око. ХеЌден Ќе оставила по страни своЌе емоциЌе и уперила своЌ Глок у ПраЌса, али Рамзес Ќе Ќурнуо на ®у као бик на трактору, парализираЌу"и пуном снагом ®еговог тела, оборио Ќе с ногу. Рамзес и ХеЌден су тетурали кроз "елиЌу, даЌу"и ПраЌсу прилику да изведе чист погодак на другог чувара.
  
  Он Ќе то искористио, искористивши конфузиЌу у своЌу корист. Други стражар Ќе умро пре него што Ќе одЌекнуо метак коЌи га Ќе убио. Његово тело Ќе ударило о зем у код ПраЌсових стопала, посматрано Ќедним функционалним оком секретарице. ХеЌден Ќе искочила испод Рамзесовог огромног тела, и да е држе"и своЌ Глок, див их очиЌу, и држе"и ПраЌса на нишану.
  
  "Зашто?"
  
  "Сре"ан сам што "у умрети", рекао Ќе ПраЌс Ќадно. "Желим да умрем".
  
  "Да помогнем да се спаси ово сра®е?" Посрнула Ќе по поду, боре"и се.
  
  "Остала ми Ќе Ќош Ќедна игра", промрм а Рамзес.
  
  ХеЌден Ќе осетила како зем а под ®ом подрхтава, зидови подрума дрхте и избацуЌу облаке малтера. Саме решетке кавеза почеле су да дрхте. Преместивши руке и колена, смирила се и погледала горе-доле, лево-десно. ХеЌден Ќе зурио у светла док су светлела изнова и изнова.
  
  Шта сад? Ста Ќе бре ово...
  
  Али она Ќе ве" знала.
  
  Локалитет Ќе био нападнут са зем е.
  
  
  ДВАДЕСЕТ ОСМА ГЛАВА
  
  
  ХеЌден Ќе дахтала док су зидови наставили да се тресу. Рамзес Ќе покушао да устане, али соба се затресла око ®ега. Терориста Ќе пао на колена. ПраЌс Ќе са страхопоштова®ем посматрао како се сам угао собе ме®а, зглобови се помераЌу и преуређуЌу, косине искрив уЌу сваке секунде. ХеЌден Ќе избегао да падне комад малтера када се део плафона срушио. Жице и ваздушни канали висили су са крова,  у аЌу"и се као разнобоЌна клатна.
  
  ХеЌден Ќе кренула ка вратима "елиЌе, али Рамзес Ќе био дово но паметан да ЌоЌ блокира пут. Прошао Ќе тренутак пре него што Ќе схватила да Ќош увек држи Глок, а до тада се ве"и део плафона срушио, а саме решетке су се повиЌале према унутра, скоро се срушиле.
  
  "Мислим... да сте претерали", рекао Ќе ПраЌс без даха.
  
  "Цело ово проклето место се распада", викао Ќе ХеЌден у лице Рамзесу.
  
  "єош ниЌе".
  
  Терориста Ќе устао и поЌурио ка уда еном зиду, а облаци малтера и комади бетона и гипса летели су и падали свуда око ®ега. Спо на врата су се спустила и онда су се нагло отворила. ХеЌден Ќе зграбила шипку и подигла се, сустижу"и лудака, а ПраЌс Ќе ходао иза. Имали су  уде на врху. Рамзес Ќе могао да оде само тако далеко.
  
  Са том миш у, ХеЌден Ќе потражила своЌ телефон, али Ќе Ќедва успела да прати Рамзеса. ОваЌ човек Ќе био брз, чврст и немилосрдан. Попео се уз степенице, одбацивши изазов Ќедног полицаЌца и бацивши га главом у Хаиден. Ухватила Ќе момка, задржала га, а у то време Рамзес се ве" прогурао кроз гор®а врата.
  
  ХеЌден Ќе Ќурнуо у потеру. Гор®а врата стаЌала су широм отворена, стакло им Ќе напукло, рамови распуцали. У почетку Ќе све што Ќе могла да види из собе са монитором био Мур, коЌи се дизао са пода и посегао да исправи неколико искрив ених екрана. Други су отргнути са своЌих привезишта, одвоЌени од зида и пали при слета®у. Кинимака Ќе сада устао са екраном коЌи му Ќе пао са рамена, стаклом и пластиком заглав енима у ®еговоЌ коси. Друга два агента у просториЌи покушавала су да се саберу.
  
  "Шта нас Ќе погодило?" Мур Ќе истрчао из собе када Ќе приметио ХеЌдена.
  
  "Где Ќе дођавола Рамзес?" вриснула Ќе. "Зар га ниси видео?"
  
  Мурова уста су разЌап ена. "Требало би да буде у блоку "елиЌа."
  
  Кинимака Ќе отресао стакло и друге крхотине са своЌих рамена. "Гледао сам... Онда Ќе настао пакао."
  
  ХеЌден Ќе гласно опсовала када Ќе приметила степенице са своЌе леве стране, а затим и балкон испред коЌи Ќе гледао на главну канцелариЌу станице. Из зграде ниЌе било другог излаза осим да се преко ®е пређе. Отрчала Ќе до ограде, зграбила Ќе и прегледала собу испод. Особ е Ќе сма®ено, како су терористи планирали, али су неки послови у призем у били заузети. И мушкарци и жене скуп али су своЌе ствари, али ве"ина Ќе кренула ка главном улазу са извученим оружЌем, као да очекуЌу напад. Рамзес никако ниЌе могао бити међу ®има.
  
  Где онда?
  
  Очекива®е. Гледам. НиЌе било...
  
  "Ово ниЌе краЌ!" - вриснула Ќе. "Склони се од прозора!"
  
  Прекасно. Блицкриг Ќе почео колосалном експлозиЌом; експлодирала су пред®а стакла и срушио се део зида. Хаиденова цела тачка гледишта се променила, линиЌа крова Ќе пала. Крхотине су експлодирале широм станице док Ќе полициЌа пала. Неки су се дигли на колена или отпузали. Други су повређени или су се нашли зароб ени. РПГ Ќе зашиштао кроз разбиЌену фасаду и ударио у конзолу за помо"ника, ша у"и облаке пламена, дима и крхотина широм оближ®е области. ХеЌден Ќе тада видео како трче како се поЌавило много маскираних мушкараца, сви са оружЌем везаним за рамена. Раширивши се на сваку страну, нишанили су све што се кретало, а затим, након паж ивог разматра®а, отворили ватру. ХеЌден, Кинимака и Мур су одмах узвратили ватру.
  
  Меци су пробили уништену станицу. ХеЌден Ќе доле изброЌала Ќеданаест  уди пре него што Ќе дрвени балкон коЌи Ќу Ќе штитио почео да се распада у комаде. Гранате су прошле право. Фрагменти су се одломили, претвараЌу"и се у опасне иверЌе. ХеЌден Ќе пао на ®у с леђа, а затим се преврнуо. Њен прслук Ќе задобио два ма®а поготка, не од метака, а интензиван бол у до®ем делу потколенице рекао ЌоЌ Ќе да Ќе дрвени ши ак ударио у откривено месо. Кинимака Ќе такође дахнуо, а Мур Ќе устао да скине Ќакну и скине струготине са рамена.
  
  ХеЌден се вратила на балкон. Кроз рупе Ќе посматрала напредова®е Ќуришне групе и чула грлено гунђа®е док су позивали свог вођу. Рамзес Ќе побегао као лав у лову, нестао из ХаЌденовог видокруга за ма®е од секунде. Искористила Ќе прилику да пуца, али Ќе ве" знала да метак не"е долетЌети близу.
  
  "Сра®е!"
  
  ХеЌден Ќе устао, биЌесно погледао Кинимаку и потрчао према степеницама. Нису могли дозволити да принц терориста побегне. На ®егову реч бомба би била детонирана. ХеЌден Ќе имао осе"аЌ да не"е дуго чекати.
  
  "Одлази, одлази!" - урлала Ќе на Мано. "Морамо одмах вратити Рамзеса!"
  
  
  ДВАДЕСЕТ ДЕВЕТА ГЛАВА
  
  
  Раскрсница испред локациЌе обично Ќе била препуна  уди, прелаз Ќе био закрчен пешацима, а путеви су тут®али у сталном ритму аутомобила коЌи су пролазили. Високе зграде са много прозора обично су одражавале звуке трубе и смеха између ®их, што указуЌе на пораст међу удске интеракциЌе, али данас Ќе сцена била веома другачиЌа.
  
  Дим се ковитлао преко пута и дизао се у небо. РазбиЌени прозори засули су тротоаре. Пригушени гласови шапутали су око чворишта док су се гранатирани и ра®ени уразумили или изашли из скровишта. Сирене су завиЌале у близини. Страна 3. авениЌе ®ихове зграде изгледала Ќе као да Ќу Ќе ¤иновски миш заменио за парче сивог сира и узео огромне залогаЌе из ®е.
  
  ХеЌден Ќе мало тога приметила, истрчавши из станице, а затим успоривши док Ќе тражила бегунце. Право напред, у 51. улици, они су Ќедини трчали - Ќеданаест мушкараца обучених у црно, са непогрешивим Рамзесом коЌи се издизао изнад осталих. ХеЌден Ќе Ќурила кроз крш посуту раскрсницу, запа®ена тишином коЌа Ќу Ќе окруживала, вриском тишине и облацима прашине коЌи су Ќе покушавали да заслепе. Горе, у празнинама између кровова пословних зграда - правих бетонских стубова коЌи су означавали окомиту стазу попут линиЌа на мрежи - Ќутар®а сунчева светлост се борила да се такмичи. Сунце се ретко поЌав ивало на улицама пре подне, одбиЌало се од прозора нешто раниЌе и освет авало само раскрснице све док се ниЌе подигло изнад главе и ниЌе могло да се спусти између зграда.
  
  Кинимака, верни стари пас, пожурио Ќе поред ®е. "Има их само дванаест", рекао Ќе. "Мур прати нашу позициЌу. Прати"емо их док не добиЌемо поЌача®е, у реду?"
  
  "Рамзес", рекла Ќе. "Ово Ќе наш приоритет. Врати"емо га по сваку цену."
  
  "ХаЌден", Кинимака се замало сударио са паркираним комбиЌем. "Не размиш аш о овоме. Рамзес Ќе све планирао. А чак и да ниЌе - чак и да Ќе ®егова локациЌа некако процурила у пету комору - то сада ниЌе важно. Ово Ќе бомба коЌу морамо да пронађемо."
  
  "єош Ќедан разлог за хвата®е Рамзеса."
  
  "Он нам никада не"е ре"и", рекао Ќе Кинимака. "Али можда "е то учинити Ќедан од ®егових ученика."
  
  "Што дуже можемо да држимо Рамзеса ван равнотеже", рекао Ќе ХеЌден. "То су ве"е шансе да оваЌ град преживи све ово."
  
  єурили су тротоаром, држе"и се неколико сенки коЌе су бацале вишеспратнице и труде"и се да не праве никакву буку. Рамзес Ќе био у центру свог чопора и издавао наређе®а, а сада се ХеЌден сетио да Ќе Ќош на пиЌаци те  уде назвао своЌим "легионарима". Сваки од ®их Ќе био смртоносан и одан своЌоЌ ствари, много корака изнад обичних пла"еника. НаЌпре Ќе дванаесторо  уди журило без много размиш а®а, праве"и мало одстоЌа®е између себе и места, али су после минут почели да успораваЌу, а двоЌица су се осврнула, провераваЌу"и да ли има гонича.
  
  ХеЌден Ќе отворио ватру,  утито лаЌу"и из свог Глока. єедан човек Ќе пао, а остали су се окренули, узвра"аЌу"и ватру. Два бивша агента ЦИА-е сагнула су се иза бетонске гредице. ХеЌден Ќе вирила око ®егове округле ивице, не желе"и да изгуби свог неприЌате а из вида. Рамзес Ќе био на ивици слома, покривен од стране своЌих  уди. Сада Ќе видела да Ќе Роберт ПраЌс препуштен судбини, Ќедва да може да стоЌи, али се и да е добро сналази за претученог, остарЌелог човека. Њена паж®а се вратила на Рамзеса.
  
  "Он Ќе ту, Мано. ХаЌде да завршимо са овим. Мислите ли да "е и да е експлодирати ако он умре?"
  
  "Проклетство, не знам. Бо е би било да га узмете живог. Можда бисмо могли да му дамо откупнину."
  
  "Да, добро, прво морамо да се приближимо дово но."
  
  Камера Ќе поново зумирала, овога пута прикриваЌу"и ®ихов бекство. ХеЌден Ќе трчала од гредице до гредице, Ќуре"и их низ улицу. Меци су фиЌукали између две групе, разбиЌаЌу"и прозоре и удараЌу"и паркиране аутомобиле. Низ разбацаних жутих таксиЌа понудио Ќе ХеЌден бо е покри"е и прилику да се приближи, а она ниЌе оклевала да га узме.
  
  "Омогу"ава!"
  
  Ушла Ќе у први такси, склизнула у страну и употребила Ќош Ќедан коЌи Ќе остао поред пута да се покриЌе док Ќе трчала до следе"ег. Прозори су експлодирали око ®е док су ®ени тамничари покушавали да их уклоне, али поклопац Ќе значио да Рамзесови нови легионари никада нису знали где се налазе. Четири таксиЌа касниЌе и они су терали тркаче да се сакриЌу, успораваЌу"и их.
  
  КинимакиЌева слушалица Ќе почела да пуцкета. "Помо" Ќе уда ена пет минута."
  
  Али и ово Ќе било неизвесно.
  
  єош Ќедном, "елиЌа Ќе деловала као компактна група. ХеЌден Ќе кренуо у потеру, неспособан да безбедно затвори Ќаз и такође Ќе био приморан да штеди мунициЌу. Постало Ќе очигледно да Ќе "елиЌа такође почела да брине о могу"ности доласка поЌача®а Ќер су ®ихова крета®а постаЌала све махнита, ма®е опрезна. ХеЌден Ќе нанишанио Ќедног од позадинских стражара и промашио само зато што Ќе прошао поред исклесаног дрвета док Ќе она пуцала.
  
  Чиста лоша сре"а.
  
  "Мано", рекла Ќе изненада. "Да ли смо негде изгубили Ќедног од ®их?"
  
  "Поново броЌи."
  
  Могла Ќе да изброЌи само десет броЌева!
  
  ПоЌавио се ниоткуда, откотр аЌу"и се испод паркираног аутомобила са стилом. Његов први ударац се повезао са зад®им делом КинимакиЌевог колена, због чега се крупни човек сагнуо. Док Ќе шутирао, ®егова десна рука Ќе подигла мали ППК, чиЌа величина га ниЌе чинила ма®е смртоносним. ХеЌден Ќе бацила Кинимаку на страну, ®ено релативно мало тело било Ќе мо"но и енергично као било коЌи спортиста светске класе, али чак и то Ќе могло само мало да покрене великог човека.
  
  Метак Ќе пролетео између ®их, запа®уЌу"и, одузимаЌу"и дах, наЌкра"и тренутак чистог пакла, а онда Ќе легионар поново кренуо. єош Ќедан ударац повезан Ќе са ХеЌденовим коленом, а Мано Ќе наставио да пада, ударивши се прсима у исти паркирани аутомобил коЌи Ќе ®ихов неприЌате  користио за заклон. Отело му се гунђа®е док се затекао како очаЌнички покушава да се окрене на коленима.
  
  ХеЌден Ќе осетила убод бола у колену и, што Ќе Ќош важниЌе, изненадни губитак равнотеже. Знала Ќе више о Рамзесовом бекству и ужасном бифеу коЌи Ќе уследио него о борбеном легионару, и сваки ®ен чин Ќе желео да се са овим брзо заврши. Али оваЌ човек Ќе био борац, прави борац, и очигледно Ќе желео да преживи.
  
  Опет Ќе пуцао из пишто а. Сада Ќе ХеЌдену било драго што Ќе изгубила равнотежу Ќер ниЌе била тамо где Ќе очекивао да буде. Метак ЌоЌ Ќе, међутим, окрзнуо раме. Кинимака се бацио на руку са пишто ем, заривши Ќе испод планине миши"а.
  
  Легионар га Ќе одмах напустио, увидевши узалудност борбе против ХаваЌаца. Затим Ќе извукао застрашуЌу"у оштрицу од осам инча и бацио се на ХеЌдена. Неспретно се извила, добивши мало простора да избегне фатални ударац. Кинимака Ќе замахнуо пишто ем, али Ќе легионар то предвидео и замахнуо Ќе много брже, нож Ќе ХаваЌца снажно посекао по грудима, што Ќе због човековог прслука постало безначаЌно, али га Ќе ипак бацило на леђа.
  
  Размена Ќе Хаидену дала шансу коЌа ЌоЌ Ќе била потребна. Док Ќе извлачила пишто , претпоставила Ќе шта "е легионар да уради - да се окрене и потаЌно баци нож - па Ќе закорачила у страну, повлаче"и обарач.
  
  Три метка су ударила у груди човека док се нож одбио од врата аутомобила и звекетао на под, не наневши никакву штету.
  
  "Узми га Волтера", рекао Ќе ХеЌден Кинимакеу. "Треба"е нам сваки метак."
  
  Док Ќе устаЌала, видела Ќе непогрешиву групу наоружаних  уди како журе низ улицу, неколико стотина метара да е. Сада Ќе постаЌало све компликованиЌе - групе  уди су се поЌав ивале и лутале улицама, ишле ку"и или проверавале штету, или чак стаЌале на видном месту и кликтале на своЌе Андроид уређаЌе - али призор Рамзесове главе коЌа се поЌав уЌе на сваких неколико стопа био Ќе одмах препознат ив .
  
  "Сада се помери", рекла Ќе, примораваЌу"и своЌе болне удове са модрицама да раде изнад своЌих могу"ности.
  
  Камера Ќе нестала.
  
  "Шта коЌ-"
  
  Кинимака Ќе обилазио кола, прескачу"и хаубу.
  
  "Велика спортска продавница", рекао Ќе ХаваЌац без даха. "Они су заронили."
  
  "КраЌ пута, принче Рамзес", исп унуо Ќе Хаиден послед®е две речи с презиром. "Пожури, Мано. Као што сам рекао, морамо да задржимо копиле заузетим и да му скренемо паж®у са ове нуклеарне бомбе. Сваки минут, свака секунда Ќе важна."
  
  
  ГЛАВА ТРИДЕСЕТА
  
  
  ЗаЌедно су прошетали кроз улазна врата спортске рад®е коЌа се Ќош увек  у аЌу у ®ену огромну, тиху унутраш®ост. Витрине, полице и вешалице за оде"у биле су свуда, дуж сваког пролаза. Постав ен на плафон отвореног оквира, освет е®е Ќе обезбеђено светле"им плочицама. ХеЌден Ќе зурио у рефлектуЌу"и бели под и видео праш®аве отиске стопала коЌи воде у срце продавнице. У журби Ќе проверила своЌу рад®у и намЌестила прслук. Лице коЌе Ќе вирило испод сталка за оде"у натерало Ќу Ќе да се тргне, али страх урезан у ®егове црте лица омекшао Ќу Ќе.
  
  "Не брини", рекла Ќе. "Сиђи доле и "ути."
  
  НиЌе морала да пита за правац. Иако су можда ишли по блат®авим траговима, бука испред ®их Ќе одавала положаЌе ®ихових мета. ПраЌсово стално Ќадикова®е Ќе била додатна предност. ХеЌден Ќе склизнула испод металног наслона за руке пуна хеланке и прогурала се поред "елавог манекена у Нике униформи за вежба®е у простор резервисан за спортску опрему. Сталци за утеге, носачи тегова, трамполини и траке за трча®е поређани су у равним редовима. Само што сам прешао у други део, тамо Ќе била терористичка група.
  
  єедан човек Ќу Ќе видео, дигао узбуну и отворио ватру. ХеЌден Ќе трчала снажно и под углом, чувши како се метак одбиЌа од металне руке веслача само неколико центиметара од ®е. Кинимака Ќе скочио у страну, тешко се спустио на покретни део траке за трча®е и откотр ао се кроз процеп. ХеЌден Ќе легионару узвратио комплимент тако што Ќе направио рупу на полици од патика изнад ®егове главе.
  
  Човек се полако одмакнуо док су се ®егове колеге разишле. ХеЌден Ќе бацио ружичасту торбу у ваздух да провери ®ихов броЌ и направио гримасу док су Ќе четири одвоЌена хица снажно погодила.
  
  "Можда покрива Рамзесов бекство", уздахнуо Ќе Кинимака.
  
  "Ако нам Ќе икада затребао Торстен Дал", уздахнуо Ќе ХеЌден.
  
  "Желите да пробам луди режим?"
  
  ХеЌден ниЌе могао да обузда смех. "Мислим да Ќе то више избор животног стила него промена брзине", рекла Ќе она.
  
  "Шта год да Ќе", рекао Ќе Кинимака. "ХаЌде да пожуримо."
  
  ХеЌден га Ќе претукао, скочивши из заклона и брзо отворивши ватру. єедна од фигура Ќе звиждала и пала на страну, а остале су се сагнуле. ХеЌден их Ќе напала, остав аЌу"и им препреке на путу, али затвараЌу"и Ќаз што Ќе брже могла. Легионари су се повукли, пуцаЌу"и високо, и нестали иза сталка до плафона патика свих доступних марки и боЌа. ХеЌден и Кинимака су сели на другу страну, заставши на тренутак.
  
  "Спреман?" - Питао сам. ХеЌден Ќе уздахнуо док Ќе ослобађао палог члана "елиЌе из ®еговог оружЌа.
  
  "Иди", рекао Ќе Кинимака.
  
  Док су се дизали, рафал из митра еза мало Ќе здробио сталак за обуку изнад ®ихових глава. По ®има су п уштали комади метала и картона, платна и пластике. ХеЌден се попео до ивице чак и док се цела конструкциЌа  у ала.
  
  "Ох..." поче Кинимака.
  
  "Сра®е!" ХеЌден Ќе завршио и скочио.
  
  Цела гор®а половина широке тезге се срушила, поцепана на комаде и пала на ®их. Огроман, надвишени зид полица, бацао Ќе у страну металне подупираче, картонске кутиЌе и гомиле нових платнених ципела када су стигли. Кинимака Ќе подигао руку као да се брани од зграде и наставио самоуверено да се кре"е, али Ќе због своЌе масе заостао за ХеЌденом коЌи Ќе бежао. Док се откотр ала од масе коЌа Ќе падала, а ®ена нога коЌа Ќе вукла закачила се за метални ослонац, Кинимака Ќе зарио главу испод руку и ослонио се док Ќе пала на ®ега.
  
  ХеЌден Ќе завршила баца®е са пишто ем у руци и осврнула се. "Мано!"
  
  Али ®ени проблеми су тек почели.
  
  Четири легионара су Ќе напала, одбацивши пишто  и удараЌу"и Ќе по телу кундацима своЌих пушака. ХеЌден се покрио, а затим Ќош мало закотр ао. Сталак кошаркашких лопти се преврнуо, а наран¤асте лопте су летеле у свим правцима. ХеЌден Ќе погледала преко ®еног рамена, видела сенке како се кре"у, и погледала около у потрази за своЌим Глоком.
  
  ОдЌекнуо Ќе пуца®. Чула Ќе да ЌоЌ Ќе метак погодио нешто близу главе.
  
  "Стани овде", рече глас.
  
  ХеЌден се укочила и подигла поглед док су се сенке Рамзесових  уди спуштале на ®у.
  
  "Сада си са нама."
  
  
  ТРИДЕСЕТ ПРВА ГЛАВА
  
  
  ДреЌк Ќе упао у руинирано подручЌе, Алиша поред ®ега. Први покрет коЌи су видели било Ќе од Мура када се окренуо на балкону на спрату и уперио пишто  у ®их. После пола минута на ®еговом лицу се видело олакша®е.
  
  "Коначно", уздахнуо Ќе. "Мислим да сте ви први стигли овде."
  
  "Добили смо мало унапред упозоре®е", рекао Ќе ДреЌк. "Неки кловн по имену Алигатор?"
  
  Мур Ќе изгледао збу®ено и позвао их на спрат. "Никад нисам чуо за ®ега. Да ли Ќе он вођа пете "елиЌе?"
  
  "Мислимо да Ќесте, да. Он Ќе Ќебени ваззок са гузицом пуним сра®а, али сада Ќе задужен за ову нуклеарну бомбу."
  
  Мур Ќе гледао отворених уста.
  
  Алициа превела. "Алигатор звучи луђе од ЏулиЌана Марша после десет галона кафе, и рекао бих да Ќе то немогу"е док нисам чуо шта Ќе имао да каже. Дакле, где Ќе ХеЌден и шта се овде догодило?"
  
  Мур им Ќе све то изложио, коментаришу"и борбу Рамзеса и ПраЌса, а затим и бекство. ДреЌк Ќе одмахнуо главом на ста®е станице и неадекватну расподелу агената.
  
  "Да ли Ќе могао ово да испланира? Долазиш чак из тог проклетог замка у Перуу? Чак и када смо истраживали базар?"
  
  Маи Ќе изгледала скептично. "Звучи мало натегнуто чак и за Ќедну од ваших теориЌа.
  
  "И ниЌе важно", рекла Ќе Алиша. "Стварно? Мислим, кога брига? Морамо да престанемо да се гасимо и да почнемо да тражимо."
  
  "ОваЌ пут", рекла Ќе МеЌ. "Слажем се са Тазом. Можда Ќе ®ен послед®и  убавник унео нешто разума у ®у." Бацила Ќе грациозан поглед на Бо.
  
  ДреЌк се згрчио док га Ќе Мур погледао, а очи су му сада биле Ќош шире. Агент Министарства унутраш®их послова Ќе зурио у ®их четворицу.
  
  "Звучи као одлична забава, момци."
  
  Драке Ќе слегнуо раменима. "Где су отишли? ХеЌден и Кинимака?"
  
  Мооре Ќе показао. "51ст. Пратио Рамзеса, ®егових Ќеданаест следбеника и оног идиота ПраЌса у дим. Изгубио сам их из вида након само неколико минута."
  
  Алициа Ќе показала на низ паравана. "Можете ли их прона"и?"
  
  "Ве"ина канала Ќе онемогу"ена. Екрани су уништени. Било би нам тешко да тренутно пронађемо Баттери Парк."
  
  ДреЌк Ќе отишао до полом ене балконске ограде и погледао станицу и улицу напо у. Био Ќе то чудан свет коЌи Ќе лежао пред ®им, у супротности са градом коЌи Ќе замиш ао, поново за петама, барем за данас. Знао Ќе само Ќедан начин да помогне овим  удима да постану бо и.
  
  ЧуваЌте их.
  
  "Имате ли Ќош вести?" упита Мур. "ВеруЌем да сте разговарали са Маршом и овим алигатором.
  
  "Баш оно што смо ти рекли", рекла Ќе Алиша. "Да ли сте проверили кодове за деактивациЌу?"
  
  Мур Ќе показао на треп"у"у икону коЌа Ќе управо почела да трепери на Ќедном од сачуваних екрана. "ХаЌде да гледамо".
  
  ДреЌк се вратио док Ќе Беау кренуо до хлад®ака за воду да узме пи"е. Мур Ќе наглас прочитао е-пошту, брзо прелазе"и на ствар и потврђуЌу"и аутентичност кодова за деактивациЌу.
  
  "Дакле", паж иво Ќе прочитао Мур. "Шифре су заправо кошер. Морам да кажем да Ќе ово невероватно. Мислите ли да Ќе Марсх знао да "е бити узурпиран?"
  
  "Могло би бити много разлога", рекао Ќе ДреЌк. "Сигурност за себе. Балансира®е на ивици. єедноставна чи®еница Ќе да човеку недостаЌе шест метака до пуне клипове. Да таЌ алигатор не звучи тако претенциозно, сада бих се заправо осе"ао сигурниЌе."
  
  "Вхаппие?"
  
  "Ораси?" Драке Ќе покушао. "Не знам. ХеЌден говори твоЌ Ќезик бо е од мене."
  
  "Енглески Ќезик". Мур климну главом. "Наш Ќезик Ќе енглески."
  
  "Ако тако кажеш. Али ово Ќе добра ствар, момци. Прави кодови за деактивациЌу су добра ствар."
  
  "Да ли разумете да смо ипак могли да их контактирамо када научници утврде порекло нуклеарног набоЌа?" рекао Ќе Беау када се вратио и отпио гут аЌ из пластичне чаше.
  
  "Хм, да, али то се Ќош ниЌе догодило. И колико знамо, променили су кодове или додали нови окидач."
  
  Беау Ќе ово прихватио благим клима®ем.
  
  ДреЌк погледа на сат. Били су на станици скоро десет минута, а од ХеЌдена или Дала ниЌе било ни речи. Данас Ќе десет минута изгледало као вечност.
  
  "Зовем Хаиден." Извадио Ќе мобилни телефон.
  
  "Не брини", рекла Ќе Маи. "Зар ово ниЌе Кинимака?"
  
  ДреЌк се нагло окрену тамо где Ќе показала. Непогрешива фигура Мано КинимакиЌа шу ала Ќе равномерно низ улицу, погнута, очигледно у болу, али Ќе тврдоглаво трчала ка станици. ДреЌк Ќе прогутао десетак пита®а и уместо тога поЌурио право до особе коЌа Ќе могла да одговори на ®их. Када Ќе изашао, тим Ќе ухватио Маноа на раскрсници пуноЌ рушевина.
  
  "Шта има, друже?"
  
  Олакша®е ХаваЌаца при сусрету с ®има било Ќе засенчено неким страшним душевним болом коЌи Ќе вребао тик испод површине. "ИмаЌу ХеЌдена", шапнуо Ќе. "Уклонили смо три од ®их, али се нисмо приближили Рамзесу или ПраЌсу. И онда су нам на краЌу упали у заседу. Извукао ме Ќе из игре, и док сам се извукао испод тоне рушевина, ХеЌден Ќе нестао."
  
  "Како знаш да су Ќе ухватили?" упита Беау. "Можда она Ќош увек уходи?"
  
  "Можда су ми повређене руке и ноге", рекао Ќе Кинимака. "Али моЌе уши су добро чуле. Разоружали су Ќе и одвукли. Послед®е што су рекли Ќе..." Кинимака Ќе прогутала тешка срца, не могавши да настави.
  
  ДреЌк Ќе ухватио човеков поглед. "Ми "емо Ќе спасити. Ми то увек радимо."
  
  Кинимака се тргне. "Не увек".
  
  "Шта су ЌоЌ рекли?" Алициа Ќе инсистирала.
  
  Кинимака Ќе погледао у небо, као да тражи инспирациЌу од сунчеве светлости. "Рекли су да "е ЌоЌ бо е погледати ову нуклеарну бомбу. Рекли су да "е ЌоЌ га везати за леђа."
  
  
  ТРИДЕСЕТ ДРУГА ГЛАВА
  
  
  Торстен Дал Ќе оставио неколико екипа да почисти подручЌе око ТаЌмс сквера и одвео своЌ тим дубоко у сенке коЌе Ќе створила уска уличица. Било Ќе тихо и безбрижно, савршено место за важан телефонски позив. Прво Ќе позвао ХеЌден, али када се она ниЌе Ќавила, покушао Ќе да контактира ДреЌка.
  
  "Уда еност Ќе овде. КоЌе су наЌновиЌе вести?
  
  "У говнима смо, друже..."
  
  "Опет до ЌаЌа?" Дахл Ќе прекинуо. "Шта Ќе ново?"
  
  "ОваЌ пут ми ниЌе до врата. Ти луди гадови су се разбили, или су били слом ени, из своЌих "елиЌа. Рамзеса и ПраЌса више нема. Пета "елиЌа се састоЌи - или Ќе била - од дванаест  уди. Мано каже да имаЌу три."
  
  Дал Ќе ухватио интонациЌу. "Мано говоре"и?"
  
  "Да друже. Зграбили су Хаиден. Одвели су Ќе са собом."
  
  Дал Ќе затворио очи.
  
  "Али Ќош имамо времена." Драке Ќе покушао позитивну страну. "Уопште га не би узели да су хтели одмах да га разнесу.
  
  єоркиЌи су били у праву, Дал Ќе морао да призна. Слушао Ќе како Ќе ДреЌк наставио да обЌаш®ава да Ќе Марш сада укло®ен из улоге Принца таме и да Ќе привремено заме®ен оним коЌи се зове Алигатор. Хомеланд Ќе управо могао да идентификуЌе овог човека као америчког присталица.
  
  "Стварно?" Дахл Ќе рекао. "За шта?"
  
  "Прилично све што би могло да изазове анархиЌу", рекао Ќе ДреЌк. "Он Ќе пла"еник, само што Ќе оваЌ пут изгубио живце."
  
  "Мислио сам да Рамзес увек води своЌ посао 'у ку"и'.
  
  "Алигатор Ќе родом из ЊуЌорка. Он би могао да пружи непроце®иво логистичко зна®е за операциЌу."
  
  "Да, то има смисла." Дал уздахну и уморно протр а очи. "Па шта Ќе следе"е? Имамо ли ХаЌденове координате?"
  
  "Узели су ЌоЌ камеру. Мора да су ЌоЌ узели бар део оде"е Ќер етикета ушивена на ®ену кошу у каже да Ќе испод стола у Цхипотле Мекицан Грилл-у, што смо управо потврдили да Ќе сра®е. Сигурносне камере раде, али су приЌемници на нашоЌ страни углавном покварени услед напада на саЌт. Они спаЌаЌу све што могу. И Ќедноставно немаЌу дово но радне снаге. Одавде би ствари могле кренути Ќако лоше, друже."
  
  "Могао?" понови Дал. "Рекао бих да смо прошли лоше и да идемо низ улицу лошег, зар не?"
  
  ДреЌк Ќе застао на тренутак, а затим рекао: "Надамо се да "е наставити да постав аЌу захтеве", рекао Ќе. "Сваки нови захтев нам даЌе више времена."
  
  Дахл ниЌе морао да каже да Ќош нису постигли никакав напредак. Чи®еница Ќе била сама по себи очигледна. Овде су зависили од Хомеланда да откриЌе локациЌу нуклеарне бомбе, трче"и около као унапред упозорени божи"ни "урке, само да би Мур одредио локациЌу, али цео подухват Ќе пропао.
  
  "Све што смо урадили Ќе да смо неутралисали неколико потрошних материЌала", рекао Ќе он. "Нисмо ни близу Рамзесовог стварног плана, а посебно ®еговог краЌа."
  
  "Зашто не одете до станице? Могли бисмо и да будемо заЌедно када дође следе"а предност."
  
  "Да, уради"емо то." Дал Ќе махнуо остатку свог тима и одредио прави правац да их одведе до 3. авениЌе. "Здраво, како се Мано држи?"
  
  "Тип Ќе снажно ударен о зид са полицама. Не питаЌ. Али он Ќе же ан борбе, само чека да му неко да мету."
  
  Дал Ќе почео да бежи када су завршили разговор. Кенси се зауставила поред ®ега и климнула главом. "Лош потез?"
  
  "С обзиром на нашу ситуациЌу, претпостав ам да Ќе могло бити и горе, али, да, био Ќе то лош избор. Киднаповали су Хаиден. Одвео Ќе тамо где Ќе бомба."
  
  "Па, то Ќе сЌаЌно! Мислим, зар сви ви момци немате скривене светионике?"
  
  "Радимо. И бацили су га заЌедно са ®еном оде"ом."
  
  "Мосад ти се увукао под кожу", тихо Ќе рекла Кенси. "Добро за ®их, али не и за мене. ОсЌе"ао сам се као да припадам."
  
  "Било би". Дал Ќе климнуо главом. "Сви морамо да осе"амо да сами контролишемо своЌу судбину и да Ќе свака одлука у суштини слободна. Ово ниЌе манипулациЌа".
  
  "Ових дана", КенсиЌеви прсти су се савили, а затим стиснули у песнице, "манипулишете мноме на своЌу опасност", она му се затим насмеЌала. "Осим тебе, приЌате у, можеш да манипулишеш са мном кад год и где год желиш.
  
  Дал Ќе скренуо поглед. Бри¤ит Мекензи Ќе била незаустав ива. Жена Ќе знала да Ќе он оже®ен човек, отац, а ипак се препустила искуше®у. Наравно, овако или онако, не би дуго остала овде.
  
  Проблем решен.
  
  Смит и Лорен су такође ¤огирали заЌедно, разме®уЌу"и тихе коментаре. Иорги Ќе подигао позадину, уморан и посут крхотинама, али Ќе скакао са разиграном одлучнош"у. Дал Ќе знао да Ќе ово ®егово прво право искуство бЌесомучне, насумичне борбе, и мислио Ќе да Ќе то добро поднео. Улице су пролетеле, а затим су скренуле лево на 3. авениЌу, ка раскрсници са 51. улицом.
  
  Било Ќе то чудних неколико минута за Дахла. Неки делови града остали су неоште"ени, и док су многе продавнице остале отворене и  уди су улазили унутра са осе"аЌем стреп®е, други су били напуштени, готово без живота. Неколико улица Ќе било ограђено возилима полициЌе за нереде и воЌним возилима са погоном на сва четири точка разбацаним свуда. Неке области су се стисле од присуства п ачкаша. Људи коЌе Ќе видео углавном нису разумели шта да раде, па Ќе он додао своЌ глас ономе за шта Ќе веровао да Ќе власт и позивао их да се склоне где год могу.
  
  А онда су стигли на место где су ДреЌк и остали чекали, надаЌу"и се и планираЌу"и да спасу ХеЌден ЏеЌа.
  
  Од почетка овог дана прошло Ќе само неколико сати. А сада су очаЌнички тражили начин да пронађу нуклеарну бомбу. Дал Ќе знао да повратка не"е бити; ниЌе могао да побегне или да се сакриЌе у бункере. Екипа СПЕАР Ќе била у томе до краЌа. Ако град умре данас, то не"е бити због недостатка хероЌа коЌи покушаваЌу да га спасу.
  
  
  ТРИДЕСЕТ ТРЕ"А ГЛАВА
  
  
  ХеЌден Ќе "утао док Ќе Рамзес усмеравао акциЌу и реакциЌу, подсе"аЌу"и своЌе  уде ко Ќе главни, тестираЌу"и ®ихову апсолутну лоЌалност. Након што су Ќе одвукли из продавнице спортске опреме, натерали су Ќе да трчи међу ®их на 3. авениЌи, а онда су одвоЌили време да пронађу и бациЌу ®ен мобилни телефон и стргну ЌоЌ панцир прслук. Чинило се да Рамзес има нешто о уређаЌима за пра"е®е и ®иховим локациЌама и наредио Ќе своЌим  удима да скину ®ену кошу у. Мали уређаЌ Ќе брзо пронађен и одбачен, након чега Ќе група наставила да трчи по нечему што се чинило потпуно случаЌном рутом.
  
  ХеЌден Ќе стекао утисак да то уопште ниЌе случаЌ.
  
  Требало Ќе неко време. Група Ќе бацила своЌе ве"е оружЌе и црну оде"у, откриваЌу"и своЌу уобичаЌену туристичку униформу испод. ОдЌедном су били светли, безопасни, део стотина узнемирене гомиле коЌа Ќе лутала градским улицама. ПолициЌске и воЌне патроле низале су се на неким од рута, али су камере Ќедноставно скретале у Ќедну мрачну уличицу, а затим у другу све док се нису очистиле. ХеЌден Ќе добила резервну Ќакну да носи. У неком тренутку су се попели на унапред припрем ене мотоцикле и полако одЌахали из центра Менхетна.
  
  Али не предалеко. ХеЌден Ќе свом снагом желела да поруку пренесе некоме - било коме - сада када зна где се налази бомба. НиЌе било важно што су могли да Ќе убиЌу - важно Ќе било само да су ови фанатици заустав ени.
  
  Бицикли су се котр али делом низ уличицу, а затим Ќе десет  уди - осам преосталих легионара, Рамзес и ПраЌс - пратило Ќедан другог кроз зарђала метална бочна врата. ХаЌден се нашла усред ®их, ратна награда, и иако Ќе ве" знала своЌу судбину, покушавала Ќе да ухвати сваки поглед, сваку промену правца и сваку прошаптану реч.
  
  Иза полом ених спо них врата, смрд иви унутраш®и ходник водио Ќе до бетонског степеништа. Овде се Ќедан од мушкараца окренуо према ХеЌден и ставио ЌоЌ нож под грло.
  
  "Тишина", рече Рамзес, не окре"у"и се. "Више бих волео да те не убиЌем за сада."
  
  Попели су се на четири спрата, а затим застали само на тренутак испред врата стана. Када се отворило, група се нагомилала унутра, истрчавши из ходника што Ќе брже могла. Рамзес се зауставио у центру собе, раширених руку.
  
  "И ево нас", рекао Ќе. "Са милион завршетака и наЌма®е Ќедног почетка. Становници овог града напусти"е оваЌ живот не знаЌу"и да Ќе то почетак нашег новог пута, нашег светог рата. Ово-"
  
  "Стварно?" Сув глас Ќе прекинуо тираду. "Део мене жели да ти веруЌе, Рамзес, али други део, што Ќе Ќош горе, мисли да си пун тога.
  
  ХеЌден Ќе први пут добро погледала ЏулиЌана Марша. ПитиЌанац Ќе изгледао чудно, изобличено, као да се део ®ега пресавио у други. Носио Ќе оде"у коЌа никада не би пристаЌала, без обзира на годину или тренутни тренд. єедно око Ќе било поцр®ело, друго Ќе било широм отворено и нетреп"е, док Ќе Ќедна ципела отпала. Са ®егове десне стране седела Ќе упечат ива бринета коЌу ХеЌден ниЌе препознао, али по начину на коЌи су били притиснути Ќедно уз друго, било Ќе Ќасно да су повезани на више начина.
  
  Дакле, ниЌе савезник.
  
  ХеЌден Ќе са презиром посматрао како Рамзес реагуЌе на Мартово исмева®е. "Знао си?" - упитао Ќе принц терориста. "Да смо те преварили пре него што смо те и упознали. Пре него што смо и знали како се зове будала коЌа "е понети наш вечни пламен у срце Америке. Чак те Ќе и твоЌ, ТаЌлер Веб, издао."
  
  "єебеш Веба", рекао Ќе Марш. "И иди."
  
  Рамзес се одврати смеЌу"и се. "ХаЌде да се вратимо на оно што сам говорио. Чак и  уди коЌи овде раде мрзе оваЌ град. Прескупо Ќе, превише туриста. Обични мушкарци и жене не могу себи да приуште да живе овде и да се боре да дођу до посла. Можете ли замислити горчину коЌа расте против система и  уди коЌи га и да е подржаваЌу? Путарина се напла"уЌе на мостовима и тунелима. Ти си ништа ако немаш новца. Похлепа, похлепа, похлепа Ќе свуда. И од тога ми Ќе мука."
  
  ХеЌден Ќе "утала, Ќош увек срачунаваЌу"и своЌ следе"и потез, и да е посматраЌу"и Маршову реакциЌу.
  
  Рамзес Ќе направио корак у страну. "И Алигатор, моЌ стари приЌате . Лепо Ќе видети те опет."
  
  ХеЌден Ќе гледао како човек по имену Алигатор грли свог шефа. Труде"и се да остане мала, тиха и можда неприме"ена, израчунала Ќе колико Ќе корака потребно да дође до врата. Превише за сада. ЧекаЌ, само чекаЌ.
  
  Али колико дуго би то могла да приушти? Упркос Рамзесовим речима, питала се да ли он уопште жели да избегне нуклеарну експлозиЌу. Добра вест Ќе била да су власти затвориле ваздушни простор, па се човеку ниЌе журило.
  
  Роберт ПраЌс се бацио у столицу уз сте®а®е. Тражио Ќе од наЌближег легионара флашу аспирина, али Ќе оштро игнорисан. Марш Ќе сузио очи на министра одбране.
  
  "Да ли те познаЌем?"
  
  ПраЌс се завукао дуб е у ®егов Ќастук.
  
  ХеЌден Ќе бацила поглед по остатку собе, тек сада приметивши трпезариЌски сто коЌи Ќе стаЌао поред прозора са завесама.
  
  Проклетство, шта Ќе ово...?
  
  Било Ќе ма®е него што Ќе замиш ала. Ранац Ќе био ве"и од стандардног модела, превелик да стане у гор®и део авиона, али не би изгледао превише незгодно на леђима ве"е особе.
  
  "Продао сам ти Ќе, Март", рече Рамзес. "У нади да "ете ово донети у ЊуЌорк. За ово "у заувек бити захвалан. СматраЌте то поклоном када вам кажем да "е вама и вашем приЌате у бити дозво ено да осетите ватру коЌа све прождире. Ово Ќе наЌбо е што вам могу понудити, и много бо е од ножа у врату."
  
  ХеЌден Ќе запамтила нуклеарну бомбу - ®ену величину, облик и изглед ранца - у случаЌу да ЌоЌ затреба. НиЌе било шансе да Ќе данас умрла овде.
  
  Рамзес се тада окренуо своЌим  удима. "Спреми Ќе", рекао Ќе. "И не поштедите америчку кучку ни трунке бола.
  
  ХеЌден Ќе знао да долази. Нису успели да ЌоЌ вежу руке на путу овамо, а сада Ќе то у потпуности искористила. Од ®е Ќе тада зависило толико тога - судбина града, нациЌе, ве"ег дела цивилизованог света. Ваза са ®ене десне стране Ќе добро дошла, ®ен врат савршене ширине за ®ену руку и таман праве тежине да нанесе штету. Разбио се о слепоочницу наЌближег човека, назуб ени комади су пали на под. Док Ќе подигао руку, ХеЌден Ќе зграбио пишто , али када Ќе видела да му Ќе безбедно омотан око рамена, она Ќе одмах попустила, уместо да га Ќе ухватила за цев да га Ќош више избаци из равнотеже. ОружЌе Ќе било уперено, али ХеЌден их Ќе све игнорисао. Сада Ќе то био чист салон Ласт Цханце... нема више борбе за ®ен живот - више као борба за опстанак града. И зар Ќе нису прокриЌумчарили овде на таЌном задатку? То ЌоЌ Ќе говорило да "е ватрено оружЌе бити мрштено.
  
  Алигатор ЌоЌ Ќе пришао са стране, али га Ќе Рамзес задржао. єош Ќедно заним иво откри"е. Алигатор Ќе био важан за Рамзеса. Следе"ег тренутка, била Ќе исцрп ена, неспособна да се фокусира да е од руку и ногу коЌе су Ќе ударале. ОдбиЌам Ќедан или два ударца, али увек Ќе био Ќош Ќедан. Ово нису ТВ зликовци -  убазно чекаЌу да Ќедан буде погођен да би други могао да интервенише. Не, ови су Ќе опколили и напали одЌедном, па колико год да Ќе стала и ударала, Ќош двоЌица су Ќе ударала. Бол Ќе експлодирао на више места него што Ќе могла да изброЌи, али она Ќе искористила своЌ спотица®е да подигне назуб ени комад вазе и удари двоЌицу мушкараца по лицу и рукама. Повукли су се, крваре"и. Откотр ала се на пар ногу, преврнувши ®иховог власника. Покушала Ќе да баци тешку шо у на прозор, мисле"и да "е приву"и паж®у, али проклета ствар Ќе одлетела око пола метра од прозора.
  
  Шта би ДреЌк урадио?
  
  Она Ќе то знала. Управо ово. Бори"е се до послед®ег даха. Кроз шуму ногу тражила Ќе оружЌе. Њене очи сусреле су се са очима Марта и жене, али су се само Ќош чврш"е при убиле Ќедна уз другу, налазе"и утеху у чудноЌ комуникациЌи. ХеЌден се ритала и извиЌала, навиЌаЌу"и за сваки Ќедва потиснути врисак, а затим пронашла кауч иза себе. Користе"и ово као ослонац, присилила се да стане на ноге.
  
  Песница ЌоЌ Ќе ударила у лице и звезде су експлодирале. ХеЌден Ќе одмахнула главом, одбацуЌу"и крв, и узвратила ударац, због чега Ќе ®ена противница пала. Друга песница Ќу Ќе ударила у бочну страну главе, а затим Ќу Ќе мушкарац ухватио око струка, оборио с ногу и вратио на кауч. ХеЌден га Ќе бацио преко леђа користе"и сопствени замах. У секунди Ќе поново била на ногама, спуштене главе, задавала ударце у ребра, врат, препоне и колена, бацаЌу"и ударац за ударцем, ударац за ударцем.
  
  Видела Ќе Рамзеса како корача ка ®има. "Осам  уди!" - Он Ќе викао. "Осам мушкараца и Ќедна девоЌчица. Где ти Ќе понос?
  
  "На истом месту као и ®ихова ЌаЌа", рече ХеЌден без даха, наносе"и им штету, осе"аЌ умора, бол од броЌних удараца, борбу против беса Ќе®аваЌу"и. Ово не"е траЌати вечно, и ниЌе имала наде да "е побе"и.
  
  Али никада ниЌе престала да покушава. Никад не одустаЌ. Живот Ќе био свакодневна битка, била она буквална или не. Како Ќе снага нестаЌала из ®ених удараца, а енергиЌа из ®ених удова, ХеЌден Ќе и да е ударала, иако ®ени ударци више нису били дово ни.
  
  Мушкарци су Ќе подигли на ноге и одвукли преко собе. Осетила Ќе да ЌоЌ се вра"а нека снага и прешла Ќе чизмом преко потколенице, наводе"и да Ќе зацвилила. Руке су ЌоЌ се стиснуле око миши"а, гураЌу"и Ќе према уда еном прозору.
  
  Рамзес Ќе стаЌао изнад стола на коме Ќе лежала нуклеарна актовка.
  
  "Тако мали", рекао Ќе замиш ено. "Тако неприкладно. А опет тако незабораван. Да ли се слажете?"
  
  ХеЌден Ќе исп унула крв из ®ених уста. "Слажем се да сте ви лудо дело века."
  
  Рамзес ЌоЌ Ќе упутио збу®ен поглед. "Радите? Схватате да се тамо доле грле єулиан Марсх и Зое Схеарс из Тхе Питхианс, зар не? А ®ихов вођа - Веб - где Ќе он? Претпостав ам да претражуЌем свет у потрази за древним археолошким благом. Пратим давно мртве траг давно умрле аристократе. Иде своЌим лудим стопама док свет гори. Не приближавам се лудом послу века, госпођице ЏеЌ."
  
  И иако Ќе ХеЌден интерно признао да Ќе у нечему био у праву, она Ќе "утала. На краЌу дана требало би да их све сачека одаЌа са филцом.
  
  "Па шта Ќе следе"е, те занима да знаш?" упитао Ќу Ќе Рамзес смеше"и се. "Па, не толико, да будем искрен. Сви смо тамо где желимо да будемо. Ти си са нуклеарном бомбом. єа сам са Алигатором, моЌим струч®аком за бомбе. МоЌи  уди су на моЌоЌ страни. Атомска бомба? Скоро Ќе спремно да... - застаде - да постане Ќедно са светом. Треба ли ре"и... за сат времена?"
  
  ХеЌденове очи су Ќе издале.
  
  "Ох хаха. Сад се питате. Да ли Ќе ово превише времена за вас? Значи десет минута?"
  
  "Не", уздахнуо Ќе ХеЌден. "Не можеш. Молимо вас. Мора постоЌати нешто што желиш. Нешто око чега се можемо сложити."
  
  Рамзес Ќе зурио у ®у као да Ќу Ќе, против своЌе во е, изненада сажалио. "ЗброЌ свега што желим Ќе у овоЌ соби. Униште®е такозваног Првог света."
  
  "Како се договорити са  удима коЌи само желе да те убиЌу или да умру покушаваЌу"и?" Хаиден Ќе рекао наглас. "Или их зауставите, а да сами не прибегнете крвопроли"у. Коначна дилема за нови свет."
  
  Рамзес се насмеЌао. "Ви  уди сте тако глупи." Он се насмеЌао. "Одговор Ќе: 'Не смете'. УбиЌте нас или нас обожаваЌте. Зауставите нас или гледаЌте како прелазимо ваше границе. То Ќе ваша Ќедина дилема."
  
  ХеЌден се поново борила док су мушкарци скидали ®ену нову кошу у, а затим поставили бомбу тако да Ќе била везана за ®у. Алигатор Ќе дошао напред и откопчао ранац и одвоЌио неке жице изнутра. Морали су бити причврш"ени за таЌмер механизам, била Ќе сигурна ХеЌден. Чак ни такви луди терористи не би ризиковали да одвоЌе праве експлозивне направе.
  
  Надала се.
  
  Алигатор Ќе повукао жице, а затим погледао у Рамзеса, чекаЌу"и дозволу да настави. Џин климну главом. Мушкарци су зграбили ХеЌден за руке и гурнули Ќе напред преко стола, савиЌаЌу"и ®ено тело све док нуклеарна бомба ниЌе притиснула ®ен стомак. Затим су Ќе држали на месту док Ќе Алигатор омотао жице прво око ®ених леђа и груди, затим доле између ®ених ногу и на краЌу све док се нису среле на дну ®ених леђа. ХеЌден Ќе осетио свако повлаче®е жица, сваки покрет ранца. Коначно, користили су поЌасеве сред®е чврсто"е и леп иву траку како би осигурали да Ќе нуклеарна бомба чврсто залеп ена за ®ено тело и да Ќе била омотана око ®ега. ХеЌден Ќе тестирала ®ене везе и открила да се Ќедва кре"е.
  
  Рамзес се повукао да би се дивио Алигаторовом раду. "Савршено", рекао Ќе. "Амерички ђаво Ќе заузео идеалну позициЌу да уништи своЌу зем у. То Ќе прикладно светилиште, као и оваЌ грешни град, за остале. Сада, алигаторе, подеси таЌмер и даЌ нам дово но времена да одемо у зоолошки врт."
  
  ХеЌден Ќе дахтала за столом, прво шокирана, а затим збу®ена речима терористе. "Молимо вас. Не можеш ово да урадиш. Не можеш. Знамо где сте и шта планирате да урадите. Увек можемо да те пронађемо, Рамзесе."
  
  "Мислиш на своЌе приЌате е!" Алигатор ЌоЌ Ќе вриснуо у уво, натеравши Ќе да скочи и протресе нуклеарну бомбу. "Енглез... Кхманнн! Не брини. Виде"ете га поново. Марсх се заиста забавио с ®им, ммм, али "емо и ми!
  
  Рамзес се нагнуо близу ®еног другог уха. "Све вас се се"ам из чаршиЌе. ВеруЌем да сте га уништили, уништивши моЌу репутациЌу за наЌма®е две године. Знам да сте сви напали моЌ замак, убили мог телохраните а Акаташа, убили моЌе легионаре и одвели ме у ланцима. За Америку. Зем а будала. Господин ПраЌс ми каже да сте сви део тима, али не само то. Ти себе називаш породицом. Па, зар ниЌе прикладно да сте на самом краЌу сви заЌедно?"
  
  "Проклетство", дахнуо Ќе ХеЌден у гор®и део свог ранца. "Ти. шупак."
  
  "О, не. Ти и твоЌа породица сте стварно зезнули. Само запамтите - Рамзес Ќе то урадио. И да ни ово ниЌе моЌа завршница. МоЌа поузданост Ќе Ќош импресивниЌа. Али знаЌ да "у бити негде на сигурном, смеЌу"и се, док Америка и остали ®ени западни приЌате и имплодираЌу."
  
  Сагнуо се тако да Ќе ®егово тело смрскало и ®у и садржаЌ ранчева. "Сада Ќе време за вашу послед®у посету зоолошком врту. Да"у Мету ДреЌку част да те пронађе", шапнуо Ќе. "Када бомба експлодира."
  
  ХеЌден Ќе чуо речи, импликациЌе скривене у ®има, али се питала коЌа би сигурна акциЌа била импресивниЌа од онога што Ќе ве" планирао.
  
  
  ТРИДЕСЕТ ЧЕТВРТА ГЛАВА
  
  
  ХеЌден се оклизнуо и налетео на зад®и део малог камиона. Легионари су Ќе положили, Ќош увек везану за бомбу, иза себе пред ноге док су заузимали клупе са обе стране. НаЌтежи део целог путова®а био Ќе изву"и Ќе из стамбене зграде. Легионари нису губили време покушаваЌу"и да Ќе прикриЌу; гурнули су Ќе куда су хтели и кренули са оружЌем у приправности. Свако ко их види би"е убиЌен. На ®ихову сре"у, чинило се да Ќе ве"ина  уди послушала упозоре®а и остала код ку"е испред своЌих телевизора или лаптопа. Рамзес се побринуо да ХеЌден види како камион стаЌе поред пута поред мрачне уличице, цере"и се све време.
  
  Црна са ознакама специЌалних снага.
  
  Ко би их зауставио? Испитати их? Можда током времена. Али то Ќе била суштина свега што се до сада догодило. Брзина и изврше®е сваког дела плана тестирали су одговор Америке до своЌих граница. РеакциЌе су биле очекиване, а прави проблем Ќе био што терористима Ќедноставно ниЌе било свеЌедно. Њихов Ќедини ци  била Ќе смрт нациЌе.
  
  Користили су 57. улицу да крену на исток, избегаваЌу"и патроле и кордоне где су могли. Било Ќе рушевина, чудних напуштених аутомобила и група посматрача, али сам Алигатор Ќе био рођени ЊуЌорчанин и знао Ќе све тише, наизглед пусте руте. Помогао Ќе градски систем за напаЌа®е електричном енергиЌом коЌи Ќе омогу"ио возачу да се лако врати на унапред планирану руту. Деловали су полако, опрезно, знаЌу"и да Американци Ќош реагуЌу, Ќош чекаЌу, и тек после неколико сати схватили су да Ќе бомба можда ве" ту.
  
  ХеЌден Ќе знао да "е чак и сада званичници Беле ку"е препоручити опрез, потпуно неспособни да прихвате да су ®ихове границе прекршене. Било би и других коЌи би покушали да искористе ситуациЌу. ХаЌде да се Ќош више отарасимо До¤а и да Ќебемо пореске обвезнике. Међутим, познавала Ќе Кобурна и надала се да су ®егови наЌближи саветници поуздани и паметни као и он.
  
  Путова®е ЌоЌ Ќе оставило модрице. Легионари су Ќе подржавали ногама. Изненадна заустав а®а и велике рупе изазвале су ЌоЌ мучнину. Ранац се померио испод ®е, ®егова тврда унутраш®ост Ќе увек узнемирила. ХеЌден Ќе знала да Ќе то оно што Ќе Рамзес желео - да ®ени послед®и тренуци буду испу®ени ужасом како таЌмер буде откуцавао.
  
  НиЌе прошло ни пола сата. Путеви су били тихи, ако не и празни. ХеЌден ниЌе могао да каже са сигурнош"у. У Ќош Ќедном новом обрту свог плана, Рамзес Ќе наредио Гатору да веже Марша и Ширса за бомбу, заЌедно са ХеЌденом. Њих двоЌица су се жалили, свађали, па чак и почели да вриште, па им Ќе Алигатор залепио уста и нос, седео док се нису смирили, а онда пустио да им ноздрве удахну мало ваздуха. Марш и Ширс су тада почели да плачу готово углас. Можда су гаЌили снове о ослобође®у. Марш Ќе цвилио као новорођенче, а Ширс Ќе ®ушкао као дечак са мушким грипом. Као казну за обоЌе - а, нажалост, и за Хаидена - Рамзес их Ќе везао голе за нуклеарну бомбу, што Ќе изазвало све врсте проблема, згрчености и Ќош шмрка®а. ХеЌден Ќе то добро прихватио, замиш аЌу"и лавкрафтовски ужас на коЌи би сада могли да личе и питаЌу"и се како "е дођавола про"и кроз зоолошки врт.
  
  "Заврши"емо унутра", алигатор Ќе критички погледао масу. "НаЌвише пет минута."
  
  ХеЌден Ќе приметио да Ќе произвођач бомбе добро говорио када Ќе имао посла са своЌим шефом. Можда Ќе забринутост проузроковала да му се глас изненада повиси. Можда узбуђе®е. Скренула Ќе паж®у када се камион зауставио, а возач Ќе неколико минута пустио мотор у празном ходу. Рамзес Ќе изашао из таксиЌа, а ХеЌден Ќе предложио да су можда на улазу у зоолошки врт.
  
  Послед®а шанса.
  
  ОчаЌнички се борила, покушаваЌу"и да се  у а с Ќедне на другу страну и саструже селотеЌп са своЌих уста. Марш и Ширс су засте®али, а легионари су Ќе згазили своЌим чизмама, отежаваЌу"и крета®е, али ХеЌден се опирао. Све што Ќе било потребно Ќе чудна тут®ава, неприкладно ®иха®е, и заставе би се подигле.
  
  єедан од легионара Ќе опсовао и прескочио Ќе, приковавши Ќе Ќош више уз нуклеарно пу®е®е и зад®и део возила. Засте®ала Ќе у селотеЌп. Његове руке су обавиле ®ено тело, спречаваЌу"и Ќе да се кре"е, а када се Рамзес вратио, ниЌе могла да дише.
  
  Уз лагану граЌу мотора, камион Ќе поново кренуо напред. Кола су полако возила, а легионар Ќе отишао. ХеЌден Ќе дубоко удахнула, прокли®у"и своЌу сре"у и лица свих око ®е. Возило се убрзо зауставило, а возач Ќе угасио мотор. Наступила Ќе тишина док Ќе Рамзес, сада обучен у рудиментарну униформу специЌалаца, гурнуо главу у зад®е седиште.
  
  "Цил Ќе постигнут", рекао Ќе непристрасно. "ЧекаЌ моЌ сигнал и буди спреман да их носиш између себе.
  
  Беспомо"ан, ХеЌден Ќе могао да дише само док се пет легионара постав ало око бизарног снопа и припремало се да га подигну. Рамзес Ќе покуцао на врата, све Ќе било Ќасно, а Ќедан човек их Ќе отворио. Легионари су затим подигли завеж аЌ у ваздух, изнели га из комбиЌа и повели стазом са дрворедом. ХеЌден Ќе трепнула када ЌоЌ Ќе дневна светлост ударила у очи, а затим Ќе угледала где се налази.
  
  Дрвена надстрешница осло®ена на дебеле стубове од цигле пружала се изнад главе, окружена зеленилом. Добро уређена и поплочана замка за сунце, тренутно Ќе била пуста, као што Ќе ХеЌден очекивао да "е остатак зоолошког врта бити. Неколико неустрашивих туриста Ќе можда искористило слабо насе ене атракциЌе, али ХеЌден Ќе сум®ао да "е зоолошком врту бити дозво ено да прими било кога у наредних неколико сати. НаЌвероватниЌе, Рамзес Ќе убедио обезбеђе®е зоолошког врта да су специЌалне снаге ту да обезбеде потпуну безбедност териториЌе. Носили су их стазом оивиченом луковима и висе"им зеленилом док их нису зауставила споредна врата. Алигатор Ќе ушао на силу, а онда су се нашли у просториЌи са високим плафоном коЌа се састоЌала од дрвених стаза, мостова и много дрве"а коЌе Ќе помогло да се изборе са влажном атмосфером.
  
  "Тропска зона", климну Рамзес. "Сада, алигаторе, узми пакет и стави га да е у шиб е. Не требаЌу нам рана случаЌна запажа®а."
  
  ХеЌден и остатак ®еног несигурног друштва завршили су на дрвеном поду. Алигатор Ќе подесио неколико каишева, додао Ќош леп иве траке ради стабилности, а затим Ќе пет ао са ролом додатне жице док ниЌе обЌавио да Ќе детонатор безбедно омотан око затвореника.
  
  "А окретни прекидач?" упита Рамзес.
  
  "Да ли сте сигурни да желите да додате ово?" упита Алигатор. "Марш и Ширс могу ово почети прерано.
  
  Рамзес замиш ено климну човеку. "Управу си". Чучнуо Ќе поред пакета, ранац Ќе лежао на поду, ХеЌден се везала директно на врху, а затим Марш и Зои на ®у. Рамзесове очи биле су у равни са главом ЏулиЌана Марша.
  
  "Дода"емо прекидач осет ивости", рекао Ќе тихо. "РотираЌу"и уређаЌ коЌи, ако вас подигнете или направите било какве велике покрете, изазива детонациЌу бомбе. СаветуЌем вам да останете на месту и сачекате да стигну саиграчице госпођице є. Не брините, не"е дуго траЌати."
  
  Његове речи су наЌежиле Хаиденово тело. "Колико дуго?" успела Ќе да издахне.
  
  "ТаЌмер "е бити подешен на Ќедан сат", рекао Ќе Рамзес. "Таман дово но времена да Алигатору и мени омогу"имо да стигнемо на сигурно. МоЌим  удима "е остати бомба, послед®е изненађе®е за твоЌе приЌате е ако успеЌу да те пронађу."
  
  Ако?
  
  Рамзес Ќе устао, бацивши послед®и поглед на пакет коЌи Ќе припремио, на  удско месо и ватрену олуЌу испод, на изразе страха на ®иховим лицима и мо" коЌу Ќе показао над свима ®има.
  
  ХеЌден Ќе затворила очи, сада неспособна да се помери, а ужасан притисак притискао ЌоЌ Ќе груди у неумо иву бомбу и отежавао диса®е. Ово су можда били ®ени послед®и тренуци и ниЌе могла ништа да уради након што Ќе чула како се Алигатор хвали око подешава®а прекидача осет ивости, али нека Ќе проклета ако их намерава да проведе у тропскоЌ зони зоолошког врта Централ Парк у ЊуЌорку. Уместо тога, она би се вратила у наЌбо а времена свог живота, у Манос и ®ихово време на ХаваЌима, на стазе Диамонд Хеада, сурфа®е Северне плаже и вулканске планине МауиЌа. Ресторан на активном вулкану. Место изнад облака. Црвена зем а иза путева. Треперава светла дуж КапиоланиЌа, а затим плажа на краЌу свих плажа, пенуша се под распростра®еним црвеним светлима сумрака и безбрижно, Ќедино право место на свету где Ќе могла да побегне од свих стресова и животних брига.
  
  ХеЌден Ќе сада отишао тамо, док Ќе сат откуцавао.
  
  
  ТРИДЕСЕТ ПЕТА ГЛАВА
  
  
  ДреЌк Ќе чекао у полициЌскоЌ станици, осе"аЌу"и се потпуно беспомо"но док су се држали сваке доЌаве, сваког виђе®а, сваког малог наговештаЌа о Рамзесу, ХеЌдену или нуклеарноЌ бомби. Истина Ќе била да Ќе ЊуЌорк био превелик за покрива®е за неколико сати, а телефони су звонили без везе. Његови становници су били преброЌни, а посетиоци преброЌни. ВоЌсци би могло бити потребно десет минута да стигне до Беле ку"е, али упркос свим чуварима и мерама обезбеђе®а, колико би дуго требало да се претражи ово релативно мало место? Сада, помислио Ќе ДреЌк, однесите оваЌ сценарио у ЊуЌорк и шта "ете добити? Био Ќе то редак инцидент у коЌем су снаге безбедности ухватиле терористе коЌи су заиста извршили своЌ злочин. У стварном свету, терористи су прого®ени и пра"ени након нереда.
  
  Дал Ќе коначно стигао, изгледаЌу"и рашчупано и уморно од света, са остатком СЕАР тима иза ®ега. Кензи Ќе необЌаш®иво почео да гледа около и питао где Ќе складиште доказа. Дал Ќе Ќедноставно преврнуо очима на ®у и рекао: "Пусти Ќе или никада не"е бити задово на. Остатак тима се окупио около и слушао шта ДреЌк има да каже, што, осим што Ќе био забринут за ХеЌден, ниЌе било много.
  
  Мур Ќе поЌедноставио ствар. "Људи знаЌу за терористичку прет®у граду. Не можемо да се евакуишемо, иако не заустав амо оне коЌи покушаваЌу да оду. Шта се дешава ако бомба експлодира? Не знам, али ниЌе на нама да сада размиш амо о међусобним оптужбама. Наши системи не раде, али друге агенциЌе и саЌтови имаЌу приступ другим каналима. УпоређуЌемо их док говоримо. Ве"ина система ради. Улице ЊуЌорка су тихе, али и да е прометне у поређе®у са ве"ином градова. Путеви такође."
  
  "Али Ќош ништа?" упитао Ќе Смит изненађено.
  
  Мооре Ќе уздахнуо. "ПриЌате у моЌ, одговарамо на стотине позива у минути. Имамо посла са сваким психопатом, сваким ша ив¤иЌом и сваким потпуно уплашеним добрим грађанином у граду. Ваздушни простор Ќе затворен за све осим за нас. Хтели смо да иск учимо Ви-Фи, интернет, па чак и телефонске линиЌе, али схватите да Ќе вероватно да "емо се одморити од ове авениЌе исто колико и од уличног полицаЌца, агента ФБИ или, што Ќе вероватниЌе, припадник Ќавности."
  
  "ТаЌни?" упита Дахл.
  
  "Колико знамо, ниЌе остала ниЌедна "елиЌа. Можемо само претпоставити да Ќе "елиЌа коЌа сада штити Рамзеса регрутована на националном и локалном нивоу. Не веруЌемо да наши таЌни агенти могу да помогну, али они истражуЌу све могу"е опциЌе."
  
  "Па где нас ово остав а?" упитала Ќе Лаурен. "Не можемо да пронађемо камеру, Рамзеса, ПраЌса или ХеЌдена. Нисмо пронашли нуклеарну бомбу," проучавала Ќе свако лице, Ќош увек у срцу као цивил одрастао у удруженим емисиЌама где су се сви делови слагалице поређали у завршни чин.
  
  "НапоЌнице су оно што обично ради", рекао Ќе Мур. "Неко нешто види и изазива. Да ли знате како овде зову сериЌу вру"их савета? Две карте за раЌ, по староЌ песми ЕдиЌа МаниЌа."
  
  "Па, чекамо ли позив?"
  
  ДреЌк Ќе извео Лорен на балкон. Сцена испод Ќе била махнита, са неколико живих полицаЌаца и агената коЌи се боре са шоком од гранате док су се пробиЌали кроз рушевине и разбиЌено стакло, одговарали на позиве и ударали к учевима, неки са крвавим завоЌима омотаним око руку и глава, други са ногама горе, гримасе од бола.
  
  "Морамо да идемо доле", рекла Ќе Лорен. "Да им помогне."
  
  Драке климну главом. "Они воде изгуб ену битку и то више ниЌе ни чвориште. Ови момци су Ќедноставно одбили да оду. Ово им значи више од пута у болницу. То раде добри полицаЌци и Ќавност то ретко види. Штампа увек изнова износи само лоше вести, боЌе"и опште миш е®е. Кажем да "емо и ми ®има помо"и."
  
  Кренули су према лифту, а онда се ДреЌк окренуо, изненађен видевши цео тим иза себе. "Шта?" - упитао. "Немам новца".
  
  Алициа се уморно насмешила. Чак Ќе и Бе успео да се насмеЌе. Тим СПЕАР Ќе и сам прошао кроз много тога данас, али су и да е били Ќаки, спремни на више. ДреЌк Ќе видео много модрица и других рана коЌе су биле добро скривене.
  
  "Зашто не напуните? И понесите додатну мунициЌу са собом. Када ово коначно завршимо, има"емо тежак период."
  
  "Схвати"у то", рекао Ќе Кинимака. "То "е одвратити паж®у."
  
  "И Ќа "у помо"и", рекао Ќе Иорги. "Тешко ми Ќе чак и да разумем ДреЌков акценат, тако да би се изгубио са америчким акцентом.
  
  Дал се насмеЌао док се придружио ДреЌку у лифту. "МоЌ руски приЌате у, имаш то потпуно уназад."
  
  ДреЌк Ќе ударио Швеђанина, наневши му Ќош модрица, и спустио се лифтом на први спрат. СПЕАР тим Ќе потом интервенисао где Ќе могао, одговараЌу"и на нове позиве и снимаЌу"и информациЌе, интервЌуисао становнике и постав аЌу"и пита®а, и преусмераваЌу"и позиве коЌи нису имали никакве везе са хитним случаЌем на друге доде ене станице. И иако су знали да су потребни и да им се помаже, нико од ®их ниЌе био задово ан тиме само зато што Ќе ХеЌден Ќош увек нестао, а Рамзес Ќе остао на слободи. До сада их Ќе победио.
  
  КоЌе Ќе Ќош трикове имао у рукаву?
  
  ДреЌк Ќе проследио позив о несталом рођаку и послао други у вези са неравним коловозом. Централа Ќе остала активна, а Мур Ќе и да е рачунао на напоЌницу, своЌу карту за раЌ. Али ДреЌку Ќе убрзо постало Ќасно да време истиче брже од просипа®а млека из разбиЌеног контеЌнера. єедина ствар коЌа га Ќе одржала Ќе то што Ќе очекивао да "е Рамзес назвати бар Ќедном. ОваЌ човек се Ќош увек показивао. ДреЌк Ќе сум®ао да би притиснуо дугме а да ниЌе покушао да буде мало театралниЌи.
  
  ПолициЌа Ќе управ ала станицом, али Ќе екипа помагала тако што Ќе села за столове и преносила поруке. Дал Ќе отишао да скува кафу. ДреЌк му се придружио испред чаЌника, осе"аЌу"и се краЌ®е беспомо"но и ван места док су чекали информациЌе.
  
  "ХаЌде да причамо о првом", рекао Ќе ДреЌк. "Да ли вам се ово икада раниЌе десило?"
  
  "Не. Разумем како Ќе Рамзес успео да се сакриЌе све ове године. И претпостав ам да уређаЌ не производи сигнал зраче®а Ќер га Ќош нису детектовали. Човек коЌи Ќе препаковао ту бомбу дефинитивно Ќе знао шта ради. Претпостав ам да Ќе бивша америчка воЌска."
  
  "Али зашто? ПостоЌи много  уди коЌи могу заштитити зраче®е."
  
  "Ово се односи и на друге ствари. Локално зна®е. ТаЌни тим коЌи Ќе окупио. Забележи моЌе речи, стари ДреЌк, то су бивши фоке. СпециЌална операциЌа."
  
  ДреЌк Ќе сипао воду док Ќе Дал кашиком убацивао грануле. "Учини то Ќаким. У ствари, да ли уопште знате шта Ќе то? Да ли Ќе "Инстант" ве" стигао до Северног пола?
  
  Дал Ќе уздахнуо. "Инстант кафа Ќе дело ђавола. И никада нисам био на Северном полу".
  
  Алициа се провукла кроз отворена врата собе. "Шта Ќе то? Чуо сам нешто о стубу и само знао да Ќе моЌе име на ®ему."
  
  ДреЌк ниЌе могао да сакриЌе осмех. "Како си, Алиша?"
  
  "Ноге боле. Боли ме глава. Бол у срцу. Осим тога, сасвим сам добро."
  
  "Мислим-"
  
  Позив икс-амбасадора заглушио Ќе ®егове следе"е речи, коЌе су допирале из звучника ®еговог мобилног телефона. И да е држе"и чаЌник, принео Ќе уређаЌ бради.
  
  "Здраво?"
  
  "Да ли ме се се"аш?"
  
  ДреЌк Ќе ставио чаЌник са таквом снагом да му Ќе недавно проврела вода попрскала руку. Никада ниЌе приметио.
  
  "Где си, копиле?"
  
  "Сада. Зар ваше прво пита®е не би требало да буде "где Ќе нуклеарно оружЌе" или "колико "у брзо експлодирати"? Дубоко изненађен урлик Ќе прошао кроз линиЌу.
  
  "Рамзес", рекао Ќе ДреЌк, сетивши се да ук учи спикерфон. "Зашто не пређемо директно на ствар?"
  
  "Ох, шта Ќе ту смешно? И не говориш ми шта да радим. єа сам принц, власник кра евстава. Владао сам много година и влада"у Ќош много. Дуго након што постанете хрскави. Размисли о томе".
  
  "Дакле, имате ли Ќош обруча кроз коЌе можемо да прескочимо?"
  
  "То нисам био Ќа. Био Ќе то єулиан Марсх. ОваЌ човек Ќе у наЌма®у руку луд, па сам га повезао са вашим агентом ЏеЌем.
  
  ДреЌк Ќе задрхтао, бацивши поглед на Дала. "єе ли она добро?"
  
  "За сад. Иако изгледа мало укочено и болно. Труди се да остане потпуно мирна."
  
  У ДреЌковом стомаку се уврнуо осе"аЌ слут®е. "А зашто Ќе ово?"
  
  "Тако да, наравно, не оштети сензор покрета."
  
  Боже, помислио Ќе ДреЌк. "Копиле. єеси ли Ќе везао за бомбу?"
  
  "Она Ќе бомба, приЌате у."
  
  "Где се налази?"
  
  "Сти"и "емо тамо. Али пошто ви и ваши приЌате и уживате у добром трча®у, и пошто сте се ве" загреЌали, помислио сам зашто вам не дам шансу? Надам се да волите загонетке."
  
  "Ово Ќе лудило. Ти си луд, играш се са толико живота. Загонетке? Реши то уместо мене, серо®о. Ко "е ти пишати по телу кад га запалим?"
  
  Рамзес Ќе за тренутак "утао, као да Ќе размиш ао. "Дакле, рукавице су стварно скинуте. Ово Ќе добро. Заиста имам где да одем, да присуствуЌем састанцима, да утичем на нациЌе. Па слушаЌ..."
  
  "Стварно се надам да "ете чекати тамо", прекинуо га Ќе ДреЌк, брзо извукавши "Кад стигнемо тамо."
  
  "Нажалост нема. Овде се опраштамо. Као што вероватно знате, користим вас да побегнем. Дакле, како ви кажете - хвала вам на овоме."
  
  "Уф-"
  
  "Да да. єеби се Ќа, моЌи родите и и сва моЌа бра"а. Али ти и оваЌ град "ете завршити зезнути. И Ќа, коЌи "у наставити. Дакле, време сада постаЌе проблем. єеси ли спреман да молиш за своЌу шансу, мали Енглезе?"
  
  ДреЌк Ќе пронашао своЌ професионализам знаЌу"и да Ќе то ®ихова Ќедина опциЌа. "Кажи ми".
  
  "МоЌ антисептик "е очистити свет од инфекциЌа на Западу. Од прашуме до прашуме, ово Ќе део пода крош®е. То Ќе све ".
  
  ДреЌк Ќе направио гримасу. "И то Ќе све?"
  
  "Да, а пошто се све што радите у такозваном цивилизованом свету мери минутама, сатима, постави"у таЌмер на шездесет минута. Леп, чувени округли броЌ за вас."
  
  "Како да разоружамо ово?" ДреЌк се надао да Марш ниЌе споменуо кодове за деактивациЌу.
  
  "О, проклетство, не знаш? Онда само запамтите ово - нуклеарна бомба, посебно нуклеарна бомба у коферу, Ќе прецизан и савршено избалансиран механизам. Све Ќе миниЌатуризовано и прецизниЌе, што "ете, сигуран сам, ценити. Ово "е захтевати... софистицираност."
  
  "Софистицираност?"
  
  "Софистицираност. ГледаЌ ово".
  
  Овим речима Рамзес Ќе прекинуо везу, остав аЌу"и линиЌу мртвом. ДреЌк Ќе одЌурио назад у канцелариЌу и вриснуо на целоЌ станици да стане. Његове речи, ®егов тон гласа натерали су главе, очи и тела да се окрену ка ®ему. Телефони су став ени на трибине, позиви су игнорисани, а разговори прекинути.
  
  Мур Ќе погледао ДреЌксово лице, а затим рекао: "Иск учи телефоне.
  
  "Имам га", викнуо Ќе ДреЌк. "Али морамо имати смисла..." Понав ао Ќе загонетку од речи до речи. "Пожурите", рекао Ќе. "Рамзес нам Ќе дао шездесет минута."
  
  Мур се нагнуо преко климавог балкона, а придружили су му се Кинимака и єорги. Сви остали су се окренули према ®ему. Када су ®егове речи почеле да допиру до  уди, они су почели да вриште.
  
  "Па, антисептик Ќе бомба. Очигледно Ќе ".
  
  "И намерава да га диже у ваздух", неко Ќе шапнуо. "То ниЌе блеф."
  
  "Од прашуме до прашуме?" Маи Ќе рекла. "Не разумем".
  
  ДреЌк га Ќе омотао око главе. "Ово Ќе порука за нас", рекао Ќе. "Све Ќе почело у амазонскоЌ прашуми. Први пут смо га видели на пиЌаци. Али не разумем како то функционише за ЊуЌорк."
  
  "Али друго?" Смит Ќе рекао. "Део пода испод надстрешнице? єа не-"
  
  "Ово Ќе Ќош Ќедна референца на прашуму", повикао Ќе Мур. "НиЌе ли крош®а оно што зову чврсти покривач дрве"а? Под Ќе прекривен шикаром."
  
  Драке Ќе ве" био тамо. "Ово Ќе истина. Али ако ово прихватите, онда нам каже да Ќе бомба скривена у прашуми. У ЊуЌорку", трзнуо се. "Нема смисла."
  
  На станици Ќе завладала тишина, она тишина коЌа човека може ошамутити до беспомо"ности или га наелектрисати до блиставости.
  
  ДреЌк никада ниЌе био свесниЌи протока времена, сваке секунде испу®ене судбоносном зво®авом звона Суд®ег дана.
  
  "Али ЊуЌорк има прашуму", коначно Ќе рекао Мур. "У зоолошком врту Централ Парк. Мали Ќе, зове се "тропска зона", али Ќе мини верзиЌа праве ствари."
  
  "Испод балдахина?" Дахл Ќе притиснуо.
  
  "Да, тамо има дрве"а."
  
  ДреЌк Ќе оклевао Ќош секунд, болно свестан да их чак и ово може коштати много живота. "єош нешто? Има ли других предлога?
  
  Само тишина и празни погледи дочекали су ®егово пита®е.
  
  "Онда смо сви за," рекао Ќе. "Без компромиса. Без шале. Време Ќе да се стави тачка на ово митско копиле. Баш као и прошли пут."
  
  Кинимака и Иорги су поЌурили до степеница.
  
  ДреЌк Ќе повео цео тим на улице ЊуЌорка пуне страха.
  
  
  ТРИДЕСЕТ ШЕСТА ГЛАВА
  
  
  Прате"и Мурове инструкциЌе, тим од десет  уди Ќе изгубио Ќош драгоцениЌе минуте тако што Ќе скренуо у уличицу да би заузео неколико полициЌских аутомобила. Позив Ќе био упу"ен до тренутка када су стигли, а полицаЌци су чекали, а ®ихови напори да рашчисте улице почели су да даЌу плодове. Смит Ќе сео за Ќедан волан, Дал за други, аутомобили су ук учили сирене и треп"у"е светла и поЌурили иза угла 3. авениЌе, запа ене гуме, право у зоолошки врт. Зграде и уплашена лица проЌурили су четрдесет, па педесет ми а на сат. Смит Ќе бацио напуштени такси у страну, ударио га у пред®и део, пославши га право. На путу им Ќе био само Ќедан кордон полициЌе и ве" су добили наређе®е да их пропусте. єурили су кроз на брзину очиш"ену раскрсницу, приближаваЌу"и се шездесетоЌ.
  
  ДреЌк Ќе скоро игнорисао нови позив на свом мобилном телефону, мисле"и да би то могао бити Рамзес коЌи Ќе поново звао да се весели. Али онда Ќе помислио: чак и ово би нам могло дати неке трагове.
  
  "Шта?" - залаЌао Ќе кратко.
  
  "ДреЌк? Ово Ќе председник Кобурн. Имате ли минут?"
  
  єоркширац Ќе изненађено скочио, а затим Ќе проверио своЌ ГПС. "Четири минута, господине."
  
  "Онда слушаЌ. Знам да не морам да вам говорим колико "е лоше ствари бити ако се дозволи да ова бомба експлодира. Одмазда Ќе неизбежна. А ми чак и не знамо праву националност или политичке склоности овог лика Рамзеса. єедан од великих проблема коЌи се Ќав а Ќесте то што Ќе Ќош Ќедан лик - алигатор - посетио РусиЌу четири пута ове године.
  
  ДреЌкова уста су се претворила у песак. "РусиЌа?"
  
  "Да. Ово ниЌе одлучуЌу"е, али..."
  
  ДреЌк Ќе тачно знао шта та пауза значи. Ништа ниЌе требало да буде одлучуЌу"е у свету коЌим манипулишу новински канали и друштвени медиЌи. "Ако ова информациЌа прође..."
  
  "Да. Гледамо на догађаЌ високог нивоа."
  
  ДреЌк, наравно, ниЌе желео да зна шта то значи. Знао Ќе да у ширем свету тренутно постоЌе  уди, изузетно мо"ни  уди, коЌи имаЌу средства да преживе нуклеарни рат, и често су замиш али како би било када би могли да живе у потпуно новом, Ќедва насе еном свету. Неки од ових  уди су ве" били вође.
  
  "ДеактивираЌ бомбу ако Ќе потребно, ДреЌк. Речено ми Ќе да Ќе НЕСТ на путу, али "е сти"и после вас. Као и остали. Све. Ово Ќе наш нови наЌмрачниЌи час."
  
  "Заустави"емо ово, господине. ОваЌ град "е доживети сутраш®и дан."
  
  Када Ќе ДреЌк завршио разговор, Алициа му Ќе ставила руку на раме. "Дакле", рекла Ќе. "Када Ќе Мур рекао да Ќе то прашума и мини прашума, да ли Ќе мислио да "е тамо бити и змиЌа?"
  
  ДреЌк Ќе покрио ®ену руку своЌом. "Увек има змиЌа, Алиша."
  
  Маи се накаш ала. "Неки су ве"и од других."
  
  Смит Ќе окренуо ®ихов аутомобил око саобра"аЌне гужве, прошао поред блиставог кола хитне помо"и отворених врата и болничара коЌи су радили на  удима умешаним у инцидент, и Ќош Ќедном ставио ногу на папучицу гаса.
  
  "єеси ли нашла оно што си тражила, Маи?" Алициа рече равномерно и учтиво. "Када сте оставили тим иза себе?"
  
  Све се догодило тако давно, али ДреЌк се живо се"ао како Ќе Маи Китано отишла, главе испу®ене кривицом за смрт коЌу Ќе ненамерно изазвала. Од тог Ќедног инцидента током потраге за ®еним родите има - убиства перача новца Ќакузе - много се променило.
  
  "МоЌи родите и су сада безбедни", рекла Ќе Маи. "Као Граце. Победио сам клан. Цхица. ДаЌ. Нашао сам много тога што сам тражио."
  
  "Па зашто си се вратио?"
  
  ДреЌк Ќе нашао да су му очи чврсто приковане за цесту, а уши притиснуте на зад®е седиште. Било Ќе то необично време да се разговара о последицама и оспорава одлуке, али Ќе било прилично типично за АлисиЌу, и то Ќе можда била ®ихова послед®а шанса да ствари исправе.
  
  "Зашто сам се вратио?" - Шта? - понови МеЌ безбрижно. "Зато што ми Ќе стало. Стало ми Ќе до овог тима."
  
  Алициа звижди. "Добар одговор. Ово Ќе Ќедини разлог?"
  
  "Питате да ли сам се вратио за Дракеа. Да сам само очекивао да "ете вас двоЌе изградити неко ново разумева®е. Да сам и на секунд помислио да би кренуо да е. Чак и кад би ми могао дати другу шансу. Па, одговор Ќе Ќедноставан - не знам."
  
  "Тре"а шанса", истакла Ќе Алиша. "Да Ќе био дово но глуп да те врати, ово би била твоЌа тре"а шанса."
  
  ДреЌк Ќе видео како се приближава улаз у зоолошки врт и осетио расту"у напетост на зад®ем седишту, оштре и непоуздане емоциЌе коЌе су беснеле у ®ему. За све ово им Ќе била потребна соба, по могу"ности са меким пресвлакама.
  
  "Завршите, момци", рекао Ќе. "Ми смо ту".
  
  "єош ниЌе готово, Сприте. Ова Алициа Ќе нови модел. Одлучила Ќе да више не бежи у залазак сунца. Сада стоЌимо, учимо и пролазимо кроз ово."
  
  "Видим то и дивим му се", рекла Ќе Маи. "Стварно ми се свиђаш нова ти, Алиша, упркос ономе што можда мислиш.
  
  ДреЌк се окренуо, испу®ен узаЌамним поштова®ем и потпуно збу®ен како би се оваЌ сценарио на краЌу могао одиграти. Али било Ќе време да се све то сада одложи, стави на полицу, Ќер су се брзо приближавали Ќош Ќедном Армагедону, воЌницима, спасиоцима и хероЌима до самог краЌа.
  
  А да су гледали, можда играЌу"и шах, чак и Бог и ђаво би изгубили дах.
  
  
  ТРИДЕСЕТ СЕДМА ГЛАВА
  
  
  Смит Ќе зацвилио гумама у послед®ем скрета®у, а затим тешком ногом нагазио папучицу кочнице. ДреЌк Ќе отворио врата пре него што се ауто зауставио и избацио ноге. Маи Ќе ве" изашла на зад®а врата, Алициа корак иза. Смит Ќе климнуо главом полицаЌцима коЌи су чекали.
  
  "Рекли су да морате знати наЌбржи пут до тропске зоне?" - упитао Ќе Ќедан од полицаЌаца. "Па, пратите ову стазу право доле." Он Ќе указао. "Би"е на левоЌ страни."
  
  "Хвала вам". Смит Ќе узео карту водича и показао Ќе осталима. Дахл Ќе дотрчао на трча®е.
  
  "Ми смо спремни?"
  
  "Такви какви можемо да будемо", рекла Ќе Алиша. "Ох, види", показала Ќе на карту. "Продавницу поклона на лицу места зову зоолошким вртом.
  
  "Онда идемо."
  
  ДреЌк Ќе ушао у зоолошки врт са поЌачаним чулима, очекуЌу"и наЌгоре и знаЌу"и да Ќе Рамзес имао више од Ќедног гадног трика у рукаву коЌи ниЌе имао никакве везе са ®им. Група се раширила и проредила, ве" се кретала брже него што Ќе требало и без дужног опреза, али знаЌу"и да Ќе свака прошла секунда нова смртна звона. ДреЌк Ќе обратио паж®у на знакове и убрзо угледао тропску зону испред себе. Како су се приближавали, пеЌзаж око ®их Ќе почео да се кре"е.
  
  Осам  уди Ќе изЌурило из скровишта, вуку"и ножеве док им Ќе наређено да пос ед®у битку спасилаца учине болном и изузетно крвавом. ДреЌк Ќе заронио испод  у ашке и бацио свог власника преко леђа, а затим се суочио са следе"им нападом. Бо и МеЌ су дошли до изражаЌа, ®ихове борбене вештине су данас потребне.
  
  Свих осам нападача носили су панцире и маске, и борили су се компетентно колико Ќе ДреЌк очекивао. Рамзес никада ниЌе бирао са дна гомиле. Маи Ќе парирала брзом ударцу, покушала да сломи руку, али Ќе открила да Ќе уврнута, а ®ена равнотежа Ќе нарушена. Следе"и ударац Ќе промашио ®ено раме, упиЌао га Ќе ®ен прслук, али ЌоЌ Ќе дао тренутак паузе. Беау Ќе ходао међу свима ®има, права сенка смрти. Рамзесови легионари су се повлачили или скакали у страну да би избегли Француза.
  
  ДреЌк се наслонио на преграду, подигавши руке. Ограда иза ®ега Ќе напукла док Ќе ®егов противник шутирао са обе ноге од зем е. ОбоЌица су се откотр ала на другу стазу, боре"и се док су се котр али. Енглез Ќе ударао песницу за песницом у главу легионара, али Ќе успео само да погоди руку подигнуту у одбрани. Подигао Ќе своЌе тело где Ќе желео, подигао се на колена и ударио песницом. Нож Ќе склизнуо и пробио му ребра, и да е га боли упркос ®еговоЌ одбрани. ДреЌк Ќе удвостручио напад.
  
  Блиска борба на улазу у тропску зону Ќе поЌачана. МеЌ и Бо су нашли лица своЌих противника. Крв Ќе прскала по целоЌ групи. Легионари су пали са слом еним удовима и потресима мозга, а главни преступник био Ќе Мано Кинимака. Огромни ХаваЌац Ќе булдожером разбио своЌе нападаче, као да Ќе покушавао да пркоси самим таласима, да их разбиЌе на комаде. Ако би му легионар стао на пут, Кинимака Ќе немилосрдно ударао, над удски везиста, неуништиви плуг. Његов пут Ќе био потпуно погрешан, тако да су и Алиша и Смит били на ивици да му се склоне с пута. Легионари су слетели поред ®их, грцаЌу"и, али их Ќе било лако докраЌчити.
  
  Дал Ќе уз извесну вештину разме®ивао ударце из руке у руку. Ударци ножа били су снажно и брзо, прво ниско, затим високо, затим у груди и лице; Швеђанин их Ќе све блокирао му®евитим рефлексима и тешко стеченом вештином. Његов противник ниЌе одустаЌао, клинички у свом наступу, брзо осетивши да Ќе срео себи равног и да треба да направи разлику.
  
  Дал се повукао у страну док Ќе легионар користио ноге и лактове као наставак напада ножем. Први лакат га Ќе ударио у слепоочницу, поЌачаваЌу"и ®егову свест и помажу"и му да предвиди безброЌ напада. Пао Ќе на Ќедно колено, ударивши испод пазуха директно у Ќаму и нервни скуп, због чега Ќе легионар у агониЌи испустио сечиво. Међутим, на краЌу Ќе борца Кинимака била та коЌа Ќе срушила борца, чисто набиЌаЌу"и миши"е, ломе"и кости и кидаЌу"и тетиве. Мано Ќе имао поцр®еле модрице дуж вилице и Ќагодица и ходао Ќе шепаЌу"и, али ништа га ниЌе могло зауставити. Дал Ќе замиш ао да "е се срушити кроз бочну страну зграде као ХаваЌски Хулк ако су врата зак учана.
  
  Кензи Ќе било лакше да се кре"е око ивица борбе, оште"уЌу"и кога год Ќе могла и жале"и због чи®енице да Ќош увек нема своЌу катану. Дал Ќе знао да има научену посебну вештину и да може да напада Ќедног легионара за другим, убиЌаЌу"и сваког Ќедним ударцем, штеде"и драгоцено време тима. Али дан Ќе био скоро готов.
  
  У сваком случаЌу.
  
  ДреЌк Ќе пронашао своЌу Флурри песницу како одбиЌа ударац. Пао Ќе на бок док га Ќе легионар ухватио за зглоб и уврнуо га. Бол му Ќе изобличио црте лица. Закотр ао се са ненормалним нагибом, ослободио притисак и нашао се лицем у лице са своЌим противником.
  
  "Зашто?" упитао.
  
  "Само да вас успорим", нацерио се легионар. "Тик Так. Тик-так."
  
  ДреЌк се снажно одгурнуо, сада на ногама. "И ти "еш умрети."
  
  "Сви "емо умрети, будало."
  
  Суочен са таквим фанатизмом, ДреЌк Ќе без милости ударио, поломивши човеку нос и вилицу, као и ребра. Ови  уди су тачно знали шта раде, а ипак су наставили да се боре. НиЌедан човек међу ®има ниЌе заслужио Ќош Ќедан уздах.
  
  Задахнувши, легионар Ќе уперио нож у ДреЌка. єоркширанац га Ќе ухватио, изокренуо и окренуо тако да Ќе сечиво ушло у лоба®у другог човека до балчака. Пре него што Ќе тело ударило у траву, ДреЌк се придружио главноЌ борби.
  
  Била Ќе то чудна и луда битка. Ударац за ударцем и одбрана за одбраном, бесконачна ротациЌа у позициЌу. Крв Ќе обрисана из очиЌу, лактови и зглобови су елиминисани усред меча, а чак Ќе и Ќедно ишчашено раме вра"ено на своЌе место захва уЌу"и СмитовоЌ сопственоЌ тежини. Било Ќе сирово, онолико стварно колико може.
  
  А онда Ќе Кинимака све то обишао, ударао, Ќурио, уништавао где год Ќе могао. НаЌма®е три пала, слом ена легионара била су ®егова заслуга. Беау Ќе извадио Ќош два, а онда су МеЌ и Алиша радиле заЌедно да заврше послед®у. Док Ќе пао, сусрели су се лицем у лице, подигнутих песница, борбени бес и крвожедност су пламтЌели између ®их, б ескаЌу"и као ласери у ®иховим очима, али Беау Ќе био таЌ коЌи их Ќе раздвоЌио.
  
  "Бомба", рекао Ќе.
  
  А онда су се одЌедном сва лица окренула према ДреЌку.
  
  "Колико нам Ќе остало?" упита Дахл.
  
  ДреЌк ниЌе ни знао. Битка ми Ќе одузела сву преосталу концентрациЌу. Сада Ќе спустио поглед, плаше"и се онога што "е видети, повукао рукав и погледао на сат.
  
  "єош нисмо ни видели бомбу", рекао Ќе Кенси.
  
  "Петнаест минута", рекао Ќе ДреЌк.
  
  А онда су одЌекнули пуц®и.
  
  
  ТРИДЕСЕТ ОСМА ГЛАВА
  
  
  Кенси Ќе осетио удар попут ракетног удара. То Ќу Ќе оборило с ногу, ударило у плу"а и на тренутак ЌоЌ одузело сву свест из ума. ДреЌк Ќе видео како метак погоди и пао Ќе на колена, спречивши неизбежан пад. Она то никада ниЌе видела, али ни било ко други. Смит Ќе такође погодио. На сре"у, оба метка су погодила прслуке.
  
  Тхорстен Дал Ќе наЌбрже реаговао, и да е са речима "петнаест минута" коЌе су бомбардовале ®егов мозак. Док су се два легионара дизала са зем е, меци су брзо пуцали, и сада, са бо им ци ем, напао их Ќе, раширених руку, урлаЌу"и као воз коЌи носи изгуб ене душе из крв у натоп ених дубина пакла . Изненађено су оклевали, а онда их Ќе Швеђанин тукао, по Ќедног сваком руком, и обоЌицу бацио назад на зид дрвене колибе.
  
  Структура се распала око  уди, дрвене даске су се ломиле, ломиле и превртале кроз ваздух. Мушкарци су пали на леђа међу ®еговим садржаЌем, што се показало наЌкорисниЌим за лудог Швеђанина.
  
  Била Ќе то радна шупа, место пуно алата. Док су се легионари мучили да подигну оружЌе, Ќедан Ќе сте®аЌу"и, а други п у"у"и зубе, Дал Ќе подигао добро увежбани ма . Пали  уди су га краЌичком ока видели како излази и укочили се, неверица их Ќе лишила храбрости.
  
  Бо Ќе пришао до ®ега и видео ®ихову реакциЌу. "Заврши их. Запамтите ко су они."
  
  Кинимака Ќе такође застао, смеЌу"и се заплету, као да Ќе хтео да их згази у прах. "Убили су КенсиЌа. И Смит."
  
  "Знам", рекао Ќе Дал, бацивши чеки" и осла®аЌу"и се на ®егову дршку. "єа то знам".
  
  ОбоЌица су паузу схватила као знак слабости и посегнули за оружЌем. Дал Ќе полетео у ваздух док Ќе истовремено подигао чеки" и спустио га док се ®егово тело спуштало. єедан ударац погодио Ќе легионара у средиште ®еговог чела, а остало му Ќе Ќош дово но снаге и вештине да се окрене, подигне дршку и здроби слепоочницу другог човека. Када Ќе завршио, подигао се на колена, шкргу"у"и зубима, и бацио чеки" преко рамена.
  
  Затим Ќе други легионар сео, сте®аЌу"и, погнуте главе на Ќедну страну као у агониЌи, и подигавши пишто  коЌи Ќе држао у дрхтавим рукама. У том дели"у секунде, Кенси Ќе реаговала брже од било кога и изложила се великом личном ризику. Без застаЌкива®а, отресла Ќе своЌе претходне модрице, блокирала човеков нишан и бацила се на ®ега. Пишто  коЌи Ќе држала у руци бацао се као цигла, краЌ по краЌ, све док га ниЌе погодио у средиште ®еговог лица. Пуцао Ќе, падаЌу"и уназад, а метак му Ќе прошао преко главе. Када Ќе стигла до ®ега, Кензи Ќе узела своЌе оружЌе, али не пре него што му га Ќе испразнила у груди.
  
  "Колико дуго?" Дал Ќе тешко дисао, Ќуре"и ка вратима коЌа су водила у тропску зону.
  
  ДреЌк Ќе проЌурио.
  
  "Седам минута."
  
  Ово ниЌе дово но да се разоружа непознато нуклеарно оружЌе.
  
  
  ТРИДЕСЕТ ДЕВЕТА ГЛАВА
  
  
  Шест минута.
  
  ДреЌк Ќе поЌурио у тропску зону, вриште"и док га ниЌе заболело грло, очаЌнички покушаваЌу"и да лоцира бомбу. ТаЌ тихи крик коЌи Ќе био одговор ниЌе дошао од ХеЌдена, али га Ќе пратио наЌбо е што Ќе могао. Жиле су му избу иле по целом челу. Руке су му се стиснуле у песнице од напетости. Како Ќе цео тим ушао у зграду, суочаваЌу"и се са виЌугавим дрвеним стазама и стаништима са дрве"ем, раширили су се како би искористили своЌу броЌност.
  
  "Сра®е!" Кинимака Ќе плакао, стрес га Ќе сада скоро уништио. "ХаЌден!"
  
  єош Ќедан пригушени врисак. ДреЌк Ќе подигао руке од краЌ®е фрустрациЌе, не могавши да одреди тачну локациЌу. Секунде су пролазиле. єарко обоЌени папагаЌ насрнуо Ќе на ®их, натеравши Алишу да направи корак уназад. ДреЌк ниЌе могао а да не погледа поново на сат.
  
  Пет минута.
  
  Бела ку"а би сада зрачила таквом анксиознош"у да би била испрана са Капитол Хила. ПриближаваЌу"и НЕСТ тим, оде е®е за бомбардова®е, полицаЌци, агенти и ватрогасци коЌи су били свесни, или би трчали док им ноге не попусте или би пали на колена, скенираЌу"и небо и моле"и се за своЌе животе. Да Ќе било коЌи светски лидер обавештен, и они би били на ногама, гледали на сатове и припремали неколико предлога.
  
  Свет Ќе држао мо".
  
  ДреЌк се трзнуо од олакша®а када Ќе чуо Маин врисак, а онда Ќе требало Ќош неколико секунди да пронађе ®егов извор. Тим се окупио као Ќедан, али оно што су открили било Ќе изнад ®ихових очекива®а. єорги Ќе стаЌао иза ®ега поред Лорен; Бо и Кензи су покушали да то схвате издалека, док Ќе остатак тима или пао на колена или пузао уз масу.
  
  ДреЌкове очи су се рашириле. Прво што Ќе видео било Ќе тело голе жене, умотано у селотеЌп и плаву жицу, како лежи раширено око два метра од зем е. єош увек збу®ен, видео Ќе да се испод ®ених стопала налази Ќош Ќедан пар стопала коЌи Ќе припадао мушкарцу, суде"и по длакавим ногама коЌе су биле причврш"ене за ®их.
  
  ХеЌден Ќе бомба, рекао му Ќе Рамзес.
  
  Али... шта дођавола...
  
  Испод голог човека сада Ќе видео чизме коЌе Ќе препознао. Чинило се да Ќе ХеЌден био на дну гомиле.
  
  Где Ќе онда дођавола нуклеарна бомба?
  
  Алициа Ќе подигла поглед са свог места поред непознате жене. "СлушаЌте паж иво. Зоеи каже да Ќе бомба обезбеђена испод ХеЌдена, на дну ове карактеристике. Наоружан Ќе, има прилично поуздан сензор покрета и зашти"ен Ќе ранцем. Жице омотане око ®ихових тела су причврш"ене за крвави окидач." Одмахнула Ќе главом. "Не видим излаз. Време Ќе за неке светле идеЌе, момци."
  
  ДреЌк Ќе зурио у тела, бескраЌни траг жица, и да е исте плаве боЌе. Његова прва реакциЌа била Ќе да се сложи.
  
  "Да ли има обрис коЌи се урушава?" упита Кинимака.
  
  "МоЌа наЌбо а претпоставка Ќе 'не'", рекао Ќе Дал. "Било би превише ризично Ќер би  уди повезани са тим могли да се промене. Круг коЌи се урушава - уређаЌ за спречава®е оружЌа - би открио ХеЌденово крета®е, претпостави да би неко - а затим додирнуо бомбу , и бум."
  
  "Не говори то". Алициа се згрчи.
  
  ДреЌк Ќе пао на колена близу места где Ќе претпоставио да Ќе ХеЌденова глава. "Онда би, по истом принципу, детектор покрета био прилично лабав. Опет, дозволити затвореницима да се мало помере."
  
  "Да".
  
  Глава га Ќе бо ела од преоптере"е®а стресом. "Имамо кодове за деактивациЌу", рекао Ќе.
  
  "Што би Ќош увек могло бити лажно. И да ствар буде Ќош гора, морамо да их унесемо на тастатури причврш"еноЌ за окидач испод ХеЌдена."
  
  "Бо е да пожурите", рече Кенси тихо. "Имамо Ќош три минута."
  
  ДреЌк бесно протр а главу. Сада ниЌе било време за сум®у. Разменио Ќе поглед са Далом.
  
  Шта Ќе следе"е, приЌате у? Да ли смо коначно дошли до краЌа пута?
  
  ЏулиЌан Марш Ќе говорио. "Видео сам да га наоружаваЌу", рекао Ќе. "Могу да га ублажим. Ово никада ниЌе требало да се деси. Новац Ќе био Ќедини ци ... Не ово сра®е о смрти милиона, о смаку света."
  
  "Веб Ќе знао", рекла Ќе Лорен. "Ваш шеф. Све време Ќе знао."
  
  Марсх се само накаш ао. "Само ме изведите одавде."
  
  Драке се ниЌе померио. Да би пронашли бомбу, морали би да преврну  удску гомилу. Нису имали времена да пресеку сву траку. Али увек Ќе постоЌао бржи начин да се деактивира бомба. Нису га приказали на ТВ-у Ќер Ќедва да Ќе био погодан за гледа®е са ивице.
  
  Ниси пресекао жицу. Управо си их све извукао.
  
  Али било Ќе ризично као и пресеца®е погрешне жице. Клекнуо Ќе све док му очи нису биле у равни са Маршовим.
  
  "єулиЌан. Хо"еш ли да умреш?"
  
  "Не!"
  
  "Не видим други начин", дахнуо Ќе. "Момци, хаЌде да их померимо."
  
  Предводе"и тим, он Ќе полако, намерно, превртао гомилу лешева све док се ХеЌденов стомак ниЌе подигао са пода и ниЌе откривен ранац. єауци су побегли од Зоеи, Марсх, па чак и Хаиден, док су се сви откотр али на бок, а Кинимака их Ќе све позивала да остану мирни. Упркос Зоиним тврд®ама, нико ниЌе знао колико Ќе детектор покрета заправо осет ив, иако се чинило очигледним да, ако Ќе радио толико дуго, ниЌе био подешен ни на шта близу окидача. Заиста, морао Ќе бити програмиран да буде скоро непробоЌан да би се осигурао ДреЌков долазак пре него што Ќе експлодирао.
  
  Жице Ќе требало одвоЌити од Маршовог тела и уклонити са Зоиних удова, неуредан посао коЌи Ќе тим Ќедва приметио. Оне умотане око Хаиденовог тела су се лако скидале Ќер су ЌоЌ биле на путу оде"е. Сада поштуЌу"и упутства и Ќош увек држан леп ивом траком, Марш Ќе подигао руке тако да су се омотале око ХеЌденове десне стране и лебделе изнад ранца. ПитиЌанац Ќе савио прсте.
  
  "Жмарци."
  
  Маи Ќе ставила руке на ранац, на врх нуклеарне бомбе. Спретним прстима откопчала Ќе копче и повукла гор®и поклопац. Затим Ќе, користе"и велику и спретну снагу, зграбила ивице ранца и извукла бомбу, заЌедно са металним ку"иштем, право напо е.
  
  Окружила га Ќе црна шко ка. Маи Ќе бацила ранац у страну и врло полако ротирала бомбу, обилно се зноЌе"и како су секунде одмицале. ХеЌденине очи су заискриле док Ќе гледала у бомбу, а Кинимака Ќе ве" клечао поред ®е, стежу"и ®егову руку.
  
  Указала се табла за одброЌава®е, причврш"ена са четири заврт®а на спо аш®у страну бомбе. Плаве жице су се виЌугале испод ®ега у срце апсолутне катастрофе. Марш Ќе зурио у жице, ®их четири, испреплетене и намотане заЌедно.
  
  "Скините плочу. Морам да видим ко Ќе ко."
  
  ДреЌк се угризао за Ќезик док Ќе погледао на сат.
  
  Остало Ќе неколико секунди.
  
  Педесет девет, педесет осам...
  
  Смит Ќе пао на колена поред ®их, а воЌник Ќе ве" извлачио своЌе сечиво. УзимаЌу"и свачиЌе животе у своЌе руке, преузео Ќе одговорност за откла®а®е недостатака. єедна огреботина, Ќедна тврдоглава нит, Ќедан недостатак концентрациЌе, и они би или губили време или би изазвали ужасну експлозиЌу. ДреЌк Ќе на тренутак затворио очи док Ќе човек радио. Иза ®ега, Дал Ќе тешко дисао, а чак се и Кенси врпо ила.
  
  Док Ќе Смит радио на послед®ем шрафу, Алиша Ќе изненада вриснула. Цела група Ќе задрхтала, срце им Ќе скочило на уста.
  
  ДреЌк се нагло окренуо. "Шта Ќе ово?"
  
  "ЗмиЌа! Видео сам змиЌу! То Ќе било велико жуто копиле."
  
  Смит Ќе  утито зарежао док Ќе подигао плочу и паж иво уклонио таблу за одброЌава®е са трептавим црвеним броЌчаником. "КоЌа жица?"
  
  Имали су Ќош тридесет седам секунди.
  
  Марш се прикрао ближе, очима му Ќе скенирао замршен сплет плавих жица, траже"и место где се сетио да Ќе Алигатор ук учио уређаЌ.
  
  "Не видим то! єебено то не видим!"
  
  "То Ќе све", ДреЌк га Ќе бацио у страну. "Извлачим све жице!"
  
  "Не", Дал Ќе тешко слетео поред ®ега. "Ако ово урадите, ова бомба "е експлодирати."
  
  "Шта онда да радимо, Торстен? Шта да радимо?"
  
  Двадесет девет... двадесет осам... двадесет седам...
  
  
  ГЛАВА ЧЕТРДЕСЕТА
  
  
  ДреЌково се"а®е Ќе избило у први план. Рамзес му Ќе намерно рекао да Ќе ХеЌден бомба. Али шта Ќе то заиста значило?
  
  ГледаЌу"и сада, видео Ќе три жице омотане око ®ега. КоЌи га Ќе покренуо? Дал Ќе извукао комад папира из ¤епа.
  
  "Шифре", рекао Ќе. "Сада нема другог начина."
  
  "Нека Марсх покуша поново. Рамзес Ќе посебно поменуо ХеЌдена."
  
  "Користимо кодове."
  
  "Могу бити проклето лажни! Њихов сопствени окидач!"
  
  Март Ќе ве" гледао у ХаЌденово тело. ДреЌк се попео преко ®ега и привукао КинимакиЌеву паж®у. "Окрени Ќе."
  
  ХеЌден Ќе помагала колико Ќе могла, миши"и и тетиве су без сум®е вриштале од бола, али нису добиЌале олакша®е. Сат Ќе откуцавао. Бомба Ќе била при краЌу. И свет Ќе чекао.
  
  Марш се нагнула, прате"и жице око ®еног тела док Ќе ДреЌк подигао Ќедну руку, затим ногу, и коначно откопчао каиш где су се две жице укрстиле. Када Ќе видео да ЌоЌ завезани пар поново пролази кроз крило, показао Ќе на Кинимаку. "Овако".
  
  Пате"и од кошмарне игре Твистер, ХеЌден Ќе посматрао како Марш прати пута®у сваке жице до таЌмера.
  
  "Свакако", рекао Ќе, жмире"и снажно, Ќедно око широм отворено, друго затворено. "То Ќе онаЌ са десне стране."
  
  ДреЌк Ќе  утито погледао нуклеарну актовку. Кенси се придружила ®ему и Далу на поду тик до ®ега. "Да би се ова ствар дигла у ваздух, потребна Ќе посебна конфигурациЌа делова и механизама. То Ќе... тако деликатно. Да ли заиста веруЌемо особи коЌа Ќе ово унела у зем у у овом тренутку?"
  
  ДреЌк Ќе узео наЌдуб и дах у свом животу.
  
  "Нема избора".
  
  Повукао Ќе жицу.
  
  
  ГЛАВА ЧЕТРДЕСЕТ ПРВА
  
  
  ДреЌк Ќе брзо повукао, а жица му Ќе отргнута из руке, откриваЌу"и бакарни краЌ. На ивици ножа, сви присутни су се нагнули напред да провере одброЌава®е.
  
  Дванаест... Ќеданаест... десет...
  
  "єош Ќе наоружан!" Алициа Ќе плакала.
  
  ДреЌк Ќе пао на леђа, запа®ен, и да е држе"и жицу као да Ќе чак и сада могао да запали искру и уништи бомбу. "Ово... ово..."
  
  "єош увек откуцава!" Алициа Ќе плакала.
  
  Дал Ќе голуб, одгуруЌу"и єоркширца дланом на чело. "Мислим", рекао Ќе. "Би"емо сре"ни ако сада будемо имали времена."
  
  осам...
  
  Зои Ќе почела да плаче. Марш Ќе плакао, изви®аваЌу"и се за сваку грешку коЌу Ќе икада направио. ХеЌден и Кинимака су безосе"аЌно посматрали тим како ради, склапаЌу"и беле руке, признаЌу"и да ништа не могу да ураде. Смит Ќе пустио нож и погледао Лорен, испруживши дрхтаве прсте да Ќе додирне. єорги се спустио на зем у. ДреЌк Ќе погледао АлисиЌу, а Алиша Ќе зурила у МеЌ, не могавши да одвоЌи поглед. Бо Ќе стаЌао између ®их, а израз му се разбистрио док Ќе посматрао Дала како ради.
  
  Швеђанин Ќе у панел унео кодове за деактивациЌу. Сваки од ®их Ќе регистрован аудио сигналом. Остале су само секунде пре него што Ќе унео коначан броЌ.
  
  пет...
  
  Дахл Ќе притиснуо дугме "Ентер" и престао да дише.
  
  Али сат Ќе и да е откуцавао.
  
  Три два Ќедан...
  
  
  * * *
  
  
  У послед®оЌ секунди, Торстен Дал ниЌе очаЌавао. НиЌе одустао нити се окренуо да умре. Имао Ќе породицу коЌоЌ Ќе требало да се врати - жену и двоЌе деце - и ништа га ниЌе спречило да вечерас обезбеди ®ихову безбедност.
  
  Увек Ќе постоЌао план Б. ДреЌк га Ќе томе научио.
  
  Био Ќе спреман.
  
  ПоЌавио се режим лудила, обузме га прорачунато лудило, даЌу"и му снагу изнад нормалне. Послед®их сат времена слушао Ќе како Ќедан или други човек гази савршену, прецизну опрему без грешака коЌа Ќе чинила нуклеарну актовку. Чуо Ќе колико Ќе све тачно.
  
  Па, шта ако Ќе то био мали Дахл луд. Како би то функционисало?
  
  Када се на екрану поЌавио Ќедан, Швеђанин Ќе ве" држао чеки" у руци. Срушио га Ќе послед®им дахом, послед®им покретом, замахнувши свом снагом. Ма  Ќе ударио у срце нуклеарне бомбе, и чак у тоЌ бескраЌноЌ секунди видео Ќе ДреЌков ужас, Алишин договор. А онда више ништа ниЌе видео.
  
  Сат Ќе откуцавао
  
  Нула.
  
  
  ЧЕТРДЕСЕТ ДРУГА ГЛАВА
  
  
  Време никоме ниЌе стало, а поготово не у овом одлучуЌу"ем часу.
  
  ДреЌк Ќе видео Дала испруженог преко бомбе, као да може да заштити своЌе приЌате е и цео свет од страшне ватре. Видео Ќе савиЌени метални оквир, удуб ене изнутрице око ма а; а онда Ќе видео таЌмер за одброЌава®е.
  
  Заглав ен на нули.
  
  "Ох, проклетство", рекао Ќе на наЌсрдачниЌи могу"и начин. "О моЌ Боже."
  
  єедан по Ќедан, екипа Ќе схватила. ДреЌк Ќе удахнуо дашак свежег ваздуха коЌи никада ниЌе очекивао да "е поново окусити. Допузао Ќе до Дала и ударио Швеђанина по широким леђима. "Добар момак", рекао Ќе. "Удари га великим чеки"ем. Зашто нисам помислио на то?"
  
  "Бити єоркширанац", говорио Ќе Дал у срце бомбе. "И Ќа сам се ово питао."
  
  Драке га Ќе повукао назад. "СлушаЌ", рекао Ќе. "Ова ствар се заглавила, зар не? Могу"е полом ен изнутра. Али шта "е спречити да се поново покрене?"
  
  "Ми", рекао Ќе глас иза.
  
  ДреЌк се окренуо и видео НЕСТ и бомбашки одред како им се приближаваЌу са ранчевима и отвореним лаптопима у рукама. "Ви момци касните", дахнуо Ќе.
  
  "Да друже. То Ќе обично случаЌ".
  
  Кинимака, Иорги и Лаурен почели су да отпет аваЌу ХеЌден из бизарне мреже коЌу Ќе делила са Зое Схеарс и єулиан Марсх. Две ПитиЌе су биле покривене колико год Ќе то било могу"е, али нису изгледале превише забринуте због своЌе голоти®е.
  
  "Помогао сам", понав ао Ќе Марш изнова и изнова. "Не заборавите да им кажете да сам помогао."
  
  ХеЌден се нашла на коленима, котр аЌу"и сваки уд како би обновила циркулациЌу и тр аЌу"и подручЌа на коЌима су се накупили болови у зглобовима. Кинимака ЌоЌ Ќе дао своЌу Ќакну, што Ќе она са захвалнош"у прихватила.
  
  Алициа Ќе зграбила ДреЌка за рамена, са сузама у очима. "Ми смо живи!" - вриснула Ќе.
  
  А онда га привуче ближе, проналазе"и уснама ®егове усне,  убе"и га што Ќе Ќаче могла. ДреЌк се прво повукао, али Ќе онда схватио да Ќе управо тамо где Ќе желео да буде. Узвратио ЌоЌ Ќе по убац. Њен Ќезик Ќе излетео и пронашао га, а ®ихова напетост Ќе попустила.
  
  "Овде смо ишли дуго времена", рекао Ќе Смит. Извини, МеЌ."
  
  "Ох, човече, недостаЌе ми моЌа жена", рекао Ќе Дал.
  
  Бо Ќе зурио у ®ега, лица каменог попут гранита, али иначе нечит ивог.
  
  Маи Ќе стиснула слаб осмех. "Да су улоге заме®ене, Алиша би сада промрм ала нешто о придружива®у.
  
  "НемоЌ да се стидиш". Алициа се одвоЌила од ДреЌка уз грлени смех. "Никада раниЌе нисам по убио филмску звезду."
  
  Смит Ќе поцрвенео на помен старих времена. "Ах, сада сам се помирио са чи®еницом да МеЌ ниЌе баш сЌаЌна Меги КЌу. Извини за то ".
  
  "Бо а сам од Меги КЌу", осмехнула се Маи.
  
  Смит Ќе попустио, ноге су му попустиле. Лорен Ќе пружила руку да га подржи.
  
  Алициа Ќе накривила главу у страну. "Ох чекаЌ, по убио сам филмску звезду. Нека врста єацка. Или Ќе то било ®егово екранско име? Ох, заправо два. Или можда три..."
  
  Кенси се кретала међу ®има. "Леп по убац", рекла Ќе. "Никада ме ниси тако по убио."
  
  "То Ќе само зато што си кучка."
  
  "Ох хвала".
  
  "ЧекаЌ", рекао Ќе ДреЌк. "єеси ли по убио Кенси? Када?"
  
  "То Ќе стара прича", рекла Ќе Алиша. "єедва се се"ам."
  
  Направио Ќе ци  да привуче сву ®ену паж®у своЌим очима. "Значи, то Ќе био по убац 'драго Ќе што смо живи'? Или нешто више?
  
  "Шта мислиш?" Алициа Ќе изгледала опрезно.
  
  "Мислим да бих волео да то урадиш поново."
  
  "ОК..."
  
  "КасниЌе".
  
  "Сигурно. єер имамо посла."
  
  ДреЌк Ќе сада погледао ХеЌдена, вођу ®иховог тима. "Рамзес и алигатор су Ќош увек тамо", рекао Ќе. "Не можемо им дозволити да побегну."
  
  "Хм, извините?" - рекао Ќе Ќедан од момака из саперске екипе.
  
  ХеЌден Ќе погледао Марша и Ширса. "Вас двоЌе можете зарадити додатне поене ако имате информациЌе."
  
  "Рамзес Ќе Ќедва разговарао са мном", рекла Ќе Ширс. "А Алигатор Ќе био наЌве"а луда особа коЌу сам икада срео. Волео бих да знам где су они."
  
  ДреЌк Ќе зурио у ®ега. "Алигатор Ќе био наЌве"и лудак..."
  
  "Жао ми Ќе. Момци?" рекао Ќе лидер НЕСТ-а.
  
  Мартовске очи б еснуле. "Рамзес Ќе буба", рекао Ќе. "Требало Ќе да га згазим када сам имао прилику. Сав оваЌ новац Ќе нестао. Мо", престиж - нестало. Шта бих требао да урадим?"
  
  "Надам се да "у трунути у затвору", рекао Ќе Смит. "У друштву убице."
  
  "СлушаЌ!" - викали су  уди из ГНЕЗДА.
  
  ХеЌден Ќе погледао у ®их, затим у Дала. ДреЌк погледа преко АлициЌиног рамена. Вођа тима НЕСТ Ќе био на ногама и лице му Ќе било бледо, боЌе апсолутног страха.
  
  "Ова бомба Ќе бескорисна."
  
  "Шта?"
  
  "Нема електричних детонатора. Попуцала су сочива, мислим да Ќе могу"е од ударца чеки"ем. Али ураниЌум? Иако можемо на"и трагове коЌи нам говоре да Ќе некада било овде, то... недостаЌе."
  
  "Не". ДреЌк осети како му миши"и дрхте. "Нема шансе, не можете ми ре"и ово. Хо"еш да кажеш да Ќе та бомба Ќебена лажна?"
  
  "Не", рекао Ќе вођа, куцкаЌу"и по свом лаптопу. "Кажем вам да ниЌе та бомба. Деактивиран Ќе укла®а®ем свих делова коЌи га чине да ради. Дакле, ово Ќе лажна. ОваЌ човек - Рамзес - вероватно има правог."
  
  Тим ниЌе оклевао ни секунде.
  
  ХеЌден посегне за телефоном и окрене Муров броЌ. ДреЌк Ќе викао да треба да позове хеликоптере.
  
  "Колико нам треба?"
  
  "Напуните Ќебено небо", рекао Ќе.
  
  Без приговора, подигли су своЌа болна тела и жустро кренули ка вратима. ХеЌден Ќе говорила брзо док Ќе трчала, не показуЌу"и никакве физичке последице ®еног третмана. То су били ментални ефекти коЌи су имали мо" да Ќе заувек ожи е.
  
  "Мур, бомба у Централ парку Ќе лажна. Очиш"ено, затворено. Мислимо да су унутраш®ост и детонатори укло®ени, а затим убачени у други уређаЌ."
  
  ДреЌк Ќе чуо Мура како уздише са три метра уда ености.
  
  "И мислили смо да Ќе но"на мора готова."
  
  "Ово Ќе био Рамзесов план од самог почетка." ХеЌден Ќе откинуо спо на врата са шарки без омета®а. "Сада експлодира у своЌе време и побегне. Има ли хеликоптера коЌи лете из ЊуЌорка?"
  
  "ВоЌна. ПолициЌа. СпециЌална операциЌа, претпостав ам.
  
  "Почни са овим. Он има план, Мур, и веруЌемо да Ќе Алигатор бивши командос. Како изгледаЌу ЦЦТВ камере?"
  
  "Прикуп амо свако лице, сваку фигуру. Сатима смо на ивици. Ако Рамзес трчи кроз град, ухвати"емо га."
  
  ДреЌк Ќе прескочио канту за отпатке, Дал Ќе био поред ®ега. Хеликоптери су тут®али изнад ®их, два су слетела на пут на улазу у зоолошки врт. Подигавши поглед, ДреЌк Ќе угледао иза ротираЌу"их ротора канцелариЌских зграда, где су међу белим ролетнама многа лица притиснута уз прозоре. Друштвени медиЌи би данас експлодирали, а ако би се тако наставило, резултати би били нула. Истина, то Ќе вероватно омело ®ихове напоре.
  
  ХеЌден Ќе поЌурио до наЌближег хеликоптера, зауставивши се одмах испред праонице ротора. "ОваЌ пут", рекла Ќе Муру. "Рамзес се не"е показати. Све Ќе то била смет®а коЌа му Ќе помогла да преживи. Реч Ќе о ®еговоЌ репутациЌи - Престолонаследник терора вра"а своЌ статус и улази у историЌу. Он доноси нуклеарно оружЌе у ЊуЌорк, детонира га и некаж®ено бежи. Ако га сада пустиш, Мур, никад га више не"еш видети. И утакмица "е бити готова."
  
  "Знам то, агенте ЏеЌ. єа то знам".
  
  ДреЌк Ќе лебдео преко ХеЌденовог рамена, слушаЌу"и, док се остатак тима раздражено трзао у близини. Дал Ќе проучавао околину, бираЌу"и наЌбо а места за заседу, а затим Ќе свако проверавао своЌим теренским наочарима. Чудно, али барем га Ќе то заокупило. Драке га Ќе ударио лактом.
  
  "Где су санке?"
  
  "Оставио Ќе иза себе." Дахл Ќе заправо изгледао мало несре"но. "То Ќе проклето добро оружЌе."
  
  Кенси Ќе интервенисао. "Подсетио сам га да Ќош увек немам своЌе оми ено оружЌе. Ако он добиЌе чеки", Ќа морам да узмем катану."
  
  ДреЌк Ќе посматрао Швеђанина. "Звучи као договор."
  
  "Ма хаЌде, престани да ЌоЌ даЌеш разлог. Где бих уопште набавио катану овде?"
  
  Неки глас Ќе рекао: "Нису далеко од СтеЌтен АЌленда, ХеЌдене.
  
  ДреЌкова глава се окренула тако брзо да се тргнуо. "Шта Ќе то?"
  
  ХеЌден Ќе замолио Мура да се понови, а затим се окренуо тиму. "Имамо мету, момци. Звао Ќе цивил, како Ќе Мур предвидео, и потврдио камером. МрдаЌ гузице!"
  
  Погнутих глава, екипа Ќе истрчала преко тротоара на чист, забарикадиран пут, скочила кроз отворена врата хеликоптера и везала се за седишта. Две птице се дижу у ваздух, ротори секу лиш"е са оближ®ег дрве"а и разбацуЌу крхотине по улици. ДреЌк Ќе извукао пишто е и пушку, воЌну оштрицу и омам уЌу"и пишто , провераваЌу"и да ли Ќе све исправно и потпуно спремно. Дал Ќе проверио саопште®е.
  
  Пилот Ќе очистио кровове, а затим скренуо нагло према Ќугу, пове"аваЌу"и брзину. Алициа Ќе проверила своЌе оружЌе, одбацивши оно коЌе Ќе узела од легионара, а друго задржавши за себе. Кинимака Ќе крадом погледала ХеЌдена, коЌе Ќе покушала да игнорише, и да е примаЌу"и информациЌе од Мура и ®егових агената. Беау Ќе у"утао, стиснут у "ошак као што Ќе био од када су се ДреЌк и Алиша по убили. Са своЌе стране, Маи Ќе седела спокоЌно, ®ених Ќапанских црта лица непробоЌних, чврсто усредсређена на своЌ ци . Остатак тима Ќе све проверио, сви осим Кензи, коЌа се жалила на вож®у хеликоптером, Ќак ветар, мирис зноЌа и чи®еницу да Ќе икада видела тим СПЕАР.
  
  "Нико те ниЌе тражио да останеш са нама", тихо Ќе рекла Алиша.
  
  "Шта сам друго могао да урадим? Побе"и као уплашени црквени миш?"
  
  "Дакле, ово Ќе доказ да сте храбри?"
  
  КензиЌеве очи су заискриле. "Не желим да видим Армагедон. И ви?"
  
  "Ве" сам видео ово. Бен Афлек Ќе изненађуЌу"е геЌ, а Брус Вилис Ќе шокантниЌи од проклетог астероида. Али, дођавола, да ли покушаваш да нам кажеш да заиста имаш срце?"
  
  Кенси Ќе зурила кроз прозор.
  
  "Крадижник археолошких артефаката има срце. Ко би знао?
  
  "Само покушавам да се вратим свом послу на Блиском истоку. єедан. Помага®е вама будалама "е увелико помо"и у постиза®у овога. єебеш своЌе проклето срце."
  
  Хеликоптер Ќе прелетео кровове Менхетна док Ќе ХеЌден добио поЌаш®е®е да Рамзес и Гатор Ќош нису напустили острво, Ќер су приме"ени у близини траЌекта СтеЌтен АЌленд.
  
  "Делови коЌи се изгубе у преводу могли би да нас све убиЌу", уздахнуо Ќе ХеЌден, а ДреЌк Ќе признао да Ќе то истина. Од наЌма®е свађе у школском дворишту до рата председника и премиЌера, ниЌанса Ќе била све.
  
  Њихово одредиште постаЌало Ќе све ближе како су зграде пролазиле. Пилот Ќе заронио између два небодера како би одржао брзину док Ќе кренуо ка своЌоЌ мети. ДреЌк се носио са мрачном намером. КовитлаЌу"е сиве воде залива лежале су напред. Испод су могли да виде групу хеликоптера за слета®е, коЌи се сви боре за положаЌ.
  
  "Овако!" Хаиден Ќе плакала.
  
  Али пилот се ве" нагло спуштао, узрокуЌу"и да се хеликоптер мучио да слети како би заузео главну позициЌу испред низа саксиЌа и аутобуске станице. ДреЌк Ќе осетио како му се стомак грчи кроз уста. ХеЌден Ќе вриснула у своЌу "елиЌу.
  
  "Наравно да Ќе терминал затворен", рекла Ќе. "Ако Ќе Рамзес овде, шта се нада да "е пости"и?"
  
  "Иза вас би требало да буде ограда и низ аутомобила паркираних испод дрве"а. ПолицаЌци тамо имаЌу жену коЌа га Ќе послед®а видела."
  
  "Велики. Дакле, сада ми..."
  
  "Чекати!" АлициЌине уши су чуле звукове пре свих других. "ЧуЌем пуц®аву."
  
  "Иди."
  
  Изашавши из аутомобила, тим се упутио ка терминалу, трче"и дуж зграде. ДреЌк Ќе приметио да око широке кривине главног улаза дуга бетонска рампа води до пристаништа. Пуц®и су долазили одатле, испа ени преко отвореног простора, а не пригушени, као зидови.
  
  "Тамо позади", рекао Ќе. "Долази са навоза."
  
  Хеликоптери су испунили небо иза ®их. На путу им Ќе лежало тело полицаЌца коЌи Ќе сте®ао, али Ќе он одмахнуо руком да крену напред, не показуЌу"и знакове повреде. єош пуц®ева одЌекну у ваздуху. Тим Ќе извукао оружЌе, потрчао у тандему и претражио подручЌе испред. Други полицаЌац Ќе клечао испред ®их, погнуте главе, држе"и га за руку.
  
  "У реду Ќе", рекао Ќе. "Иди. Само рана у телу. Потребни сте нам момци. Они... они одлазе."
  
  "Не данас", рекао Ќе ХеЌден и проЌурио.
  
  ДреЌк Ќе приметио краЌ навоза и избочине лево од ®ега - све бетонске навозе коЌе се користе за траЌекте. Таласи су прскали у ®иховоЌ основи. "ЧуЌете ли то?" рекао Ќе када Ќе поново почела пуц®ава. "Рамзес Ќе набавио аутоматски вод."
  
  Лорен Ќе била Ќедина коЌа Ќе одмахнула главом. "КоЌи од ®их?"
  
  "Више метака у минути од АК-а. ИсЌечак од шест стотина до осам стотина метака. Замен иве бурад у случаЌу да постане превру"е. НиЌе баш тачно, али проклето застрашуЌу"е."
  
  "Надам се да се то копиле топи у ®еговим рукама", рекла Ќе Алиша.
  
  Група полицаЌаца клечала Ќе испред, непрестано се саги"у"и у потрази за заклоном док Ќе САВ исп увао своЌе метке. Низ метака Ќе б еснуо изнад главе. Два полицаЌца су узвратила ватру, гађаЌу"и краЌ®и краЌ навоза где Ќе био усидрен траЌект.
  
  "НемоЌ ми ре"и..." рекао Ќе Дал.
  
  "Мислимо да се управо тамо укрцава на траЌект са Ќедном од карата за одржава®е", рекао Ќе Ќедан од полицаЌаца. "Два дечака. єедан Ќе ци ао на нас, други Ќе покретао чамац."
  
  "Он не може тако да побегне", протестовао Ќе ХеЌден. "То Ќе... то Ќе... игра Ќе готова." Очи су ЌоЌ заискриле од ужаса.
  
  "За ®ега", рекла Ќе Алиша самозадово но.
  
  "Не, не", шапнуо Ќе ХеЌден. "За нас. Све смо погрешно схватили. Рамзес буквално излази са праском. єа запечатим ®егово наслеђе. Момци, он "е да детонира ову нуклеарну бомбу."
  
  "Када?"
  
  "Не знам. НаЌбо а претпоставка? Иде на острво слободе и статуу, и обЌави"е Ќе на друштвеним мрежама. О Боже, о Боже, замисли..." она се загрцнула. "Не могу... Ќедноставно не могу..."
  
  Кинимака Ќу Ќе тргнуо на ноге, а крупни човек Ќе зарежао намерно. "Не"емо дозволити да се ово деси. Морамо нешто да урадимо. Сада."
  
  А ДреЌк Ќе видео б есак САВ-а на око педесет стопа да е, смртоносност ®егових хитаца, Ќедину ствар коЌа Ќе стаЌала између ®их и Рамзеса, и нуклеарну бомбу.
  
  "Ко жели да живи вечно, зар не?"
  
  "Не", тихо Ќе рекла Алиша. "Увек би било досадно као пакао."
  
  И Дал Ќе послед®и пут погледао тим. "єа "у преузети вођство."
  
  У том послед®ем дели"у секунде, ®уЌоршки хероЌи су се припремили; тим СПЕАРЕРС-а, а затим сваки полицаЌац и агент на дохват руке. Сви су устали на ноге, суочили се са п увачким оружЌем и донели коначни избор свог живота.
  
  Дахл Ќе започео. "Напад!"
  
  
  ЧЕТРДЕСЕТ ТРЕ"А ГЛАВА
  
  
  ДреЌк Ќе трчао усред своЌих приЌате а, тачно тамо где Ќе желео да буде, подигавши пишто  и снажно пуцаЌу"и. Меци се испа уЌу из сваког пишто а у покрету брзином од две хи аде петсто стопа у секунди, вишеструке експлозиЌе одЌекуЌу кроз кундаке. Прозори су попуцали по целом траЌекту.
  
  За неколико секунди преполовили су размак, настав аЌу"и интензивно да пуцаЌу. Корисник САВ Ќе одмах променио подешава®а, шокиран бруталнош"у напада. НиЌе да Ќе престао да пуца; ®егови меци су оцртали траг на кундацима и изашли у море пошто Ќе врло вероватно затетурао назад. ДреЌк Ќе принео телескопски нишан своЌим очима, ставио прст на окидач и разабрао црте лица човека коЌи држи тестеру.
  
  "Ово Ќе Алигатор", рекао Ќе ХеЌден преко комуникатора. "Не пропустите."
  
  САВ се окренуо, кренуо назад ка ®има, и да е п уваЌу"и олово. ДреЌк Ќе замислио да буре сада мора бити толико вру"е да би се истопило, али не дово но брзо. єедан метак Ќе погодио полицаЌца у панциру, а онда Ќе други сломио руку. У овом тренутку ®ихова срца су била спремна да искоче из груди, али нису зауставили напад нити сма®или пуц®аву. До®и део траЌекта Ќе отпао, разбиЌен, а отворена леђа толико избушена да Ќе подсе"ала на ренде за сир. Алигатор Ќе снажно замахнуо тестером, покушаваЌу"и да надокнади. Меци су им пробили простор изнад глава.
  
  Тупи звук мотора траЌекта претворио се у спору граЌу, и то Ќе све променило. Алигатор Ќе скочио на брод, настав аЌу"и див е пуцати. Вода Ќе почела да узбуркава отпозади, а брод се нагнуо напред. ДреЌк Ќе видео да су Ќош увек уда ени двадесет стопа, видео Ќе како скре"е лево и у страну, и знао Ќе да никада не"е сти"и на време.
  
  ВриштаЌу"и док Ќе пао, пао Ќе на бок, нагло се зауставивши. Дахл Ќе пао у близини. ХеЌден се откотр ао, што Ќе све додатно отежало Алигаторов ци , али човека изгледа ниЌе било брига. Видела се ®егова фигура како се повлачи, како иде дуб е у траЌект.
  
  ДреЌк Ќе дао знак ХеЌдену, а ХеЌден Ќе позвао хеликоптере.
  
  Црне птице су поЌуриле ка навозу, нагло се спустиле и лебделе три стопе изнад зем е док се посада КОПЉА пе®ала на брод. Док су полицаЌци и агенти салутирали, настала Ќе нова веза коЌа се никада не"е прекинути, узвратили су како су могли, а онда су хеликоптери практично полетели у ваздух. Пилоти су гурали аутомобиле до краЌ®их граница, Ќуре"и за узаврелим траЌектом и убрзо завршили изнад ®их. Био Ќе то призор коЌи ДреЌк никада ниЌе могао да замисли: птице коЌе висе као смртоносни црни предатори на небу ЊуЌорка, чувени хоризонт као позадина, спремаЌу"и се да полете траЌектом на СтеЌтен АЌленд.
  
  "Удари их Ќако", рекао Ќе ХеЌден у радио хеликоптера. "И брзо".
  
  СпуштаЌу"и се, два хеликоптера су поЌурила према крми траЌекта. Скоро одмах, немирни Алигатор Ќе гурнуо главу кроз бочни прозор и испалио биЌесан рафал. Његов тре"и рафал ударио Ќе у спо аш®и слоЌ хеликоптера, пробиЌаЌу"и неке делове и одбиЌаЌу"и се од других. Хеликоптери су падали са неба као громаде. Дал Ќе разбио врата и узвратио ватру, меци су безнадежно промашили.
  
  "Пуца као да се Ќебе", гунђао Ќе ДреЌк. "Никад не погађа праву мету."
  
  "ОдбиЌ". Дал Ќе одустао од покушаЌа да удари алигатора и припремио се за надолазе"и ударац.
  
  Три секунде касниЌе то се догодило, само што ниЌе био ударац, ве" само нагло заустав а®е. Први хеликоптер Ќе лебдео изнад гор®е палубе траЌекта, док Ќе други лебдео у близини леве стране, а на ®ему су били преостали чланови посаде СПИР-а. Брзо су отишли, чизме су звецкале по палуби и окуп але се у групе. Хеликоптери су се затим подигли да се придруже своЌим колегама у ваздуху коЌи прате траЌект.
  
  ХеЌден се нашао лицем у лице са тимом на неколико секунди. "Знамо где Ќе. Машинска радионица. ХаЌде да сада завршимо са овим."
  
  Потрчали су, надимаЌу"и адреналин преко сваке мере, а онда Ќе Алигатор Ќасно променио тактику на палуби испод.
  
  РПГ Ќе звиждао кроз ваздух, сударио се са хеликоптером и експлодирао. Птица Ќе изгубила контролу, метал се расуо на све стране, ватра Ќе захватила црни труп, и она Ќе исцрп ена пала на гор®у палубу траЌекта.
  
  На команду "трча®е СПЕАР".
  
  
  ГЛАВА ЧЕТРДЕСЕТ ЧЕТВРТА
  
  
  ДреЌк Ќе чуо промену у звуку мотора хеликоптера и знао Ќе без провере да аутомобил Ќури ка ®има. Ако то ниЌе било дово но, сенка коЌа се издужила, грабеж ива сенка коЌа се ширила по палуби била Ќе тачно на мети.
  
  Бежи или умри.
  
  Залупио Ќе раменом о спо на врата, откинувши цео оквир са шарки и павши у простор иза. Тела су Ќурила за ®им, котр ала се, протезала, пе®ала се и гурала. Хеликоптер Ќе тешко слетео, ротори су се откачили, а метално тело се распало. Све, од гелера до копа а до руке, пресецало Ќе ваздух, секу"и га на комаде. ТраЌект се  у ао и сте®ао, вода се пенила лево-десно.
  
  Ватрена лопта Ќе пуцала на друге хеликоптере, коЌи су одмах предузели акциЌу избегава®а, чиста сре"а их Ќе спречила да се сударе. Ватрени токови лизали су гор®у палубу, изазиваЌу"и нове пожаре, уг енисали фарбу и металне стубове и топили боЌу. Ротор се савио док Ќе ударио у стуб са ДреЌкове десне стране, одбиЌаЌу"и се према поду са свим своЌим замахом коЌи Ќе изненада стао. Друге лете"е гранате су разбиле прозоре и пробиле оквир, а Ќедан страшни ши ак прошао Ќе право кроз бок чамца и изашао у море. ДреЌк Ќе осетио додир пламена док Ќе топлота пролазила кроз ®ега, погледао Ќе испод свог рамена и видео цео тим како лежи ничице, чак и Смит како лежи на Лорен. ЕксплозиЌа Ќе прошла и они су гледали устанак и онда Ќе Алигатор довео ствари до нивоа потпуног лудила.
  
  лудило.
  
  Следе"и РПГ Ќе прошао право кроз сам чамац, остав аЌу"и ракетни бацач и разбиЌаЌу"и палубе док Ќе летео. ЕксплозиЌа Ќе одЌекнула док Ќе граната пробила палубу, ша у"и Ќош ватрених и смртоносних крхотина. ДреЌк Ќе засте®ао док су му гелери проболи главу и раме, лакнувши што му Ќе бол показао да Ќе Ќош увек жив. Узевши тренутак да дође до даха, погледао Ќе ново окруже®е испред себе.
  
  На палуби Ќе била изрована рупа. Свуда су биле гомиле дрва. Дим и ватра су струЌали кроз некада затворену сред®у гор®у палубу.
  
  "Пут Ќе Ќасан", рекао Ќе.
  
  "Само за тебе!" Лорен Ќе скоро вриснула.
  
  "Онда остани", п унула Ќе Кензи, повлаче"и Дахлово раме. "єеси ли добро, Тхорст?"
  
  "Да, да, добро сам. Пусти ме".
  
  ДреЌк Ќе ходао половичним темпом, опрезниЌи него што Ќе могао да се сети у свом животу. Група иза ®ега се скупила, знаЌу"и тачно куда иде. У послед®ем тренутку, како Ќе и очекивао, Дал се поЌавио тик уз ®егово раме.
  
  "Радимо ли ово, друже?"
  
  "Проклето смо у праву."
  
  И скочили су кроз нову рупу, ногама и очима траже"и неприЌате е. Снажно су се забили у до®у палубу, откотр али се, нетакнути, и подигли се са увежбаним оружЌем.
  
  "Чисто!" Драке Ќе плакао.
  
  Њихове чизме удариле су у тврду палубу иза ®их.
  
  Кенси Ќе дошла послед®а, а ДреЌк Ќе видео, прво, да Ќе скинула своЌу тешку унутраш®у Ќакну и, друго, да Ќу Ќе омотала око основе трометра поде еног дела ротора хеликоптера. Њено лице Ќе било самозадово но када се окренула према Швеђанину.
  
  "Сада", рекла Ќе, "Ќа имам своЌе оружЌе."
  
  "Нека нам Богови помогну."
  
  Улетели су на брод као Ќедан, у борби против Рамзеса и Гатора. ТраЌект Ќе пове"авао брзину са сваким тренутком коЌи Ќе прошао. Острво слободе Ќе такође расло, све ве"е и ве"е на хоризонту.
  
  "Зар маниЌак не схвата да не"е до"и до статуе?" Кинимака Ќе тешко дисала.
  
  "Не говори то", узвратио Ќе ХеЌден. "Не говори то."
  
  "О да, разумем."
  
  "Не"е потопити оваЌ траЌект", уверавао их Ќе Дал. "Залив ниЌе дово но дубок да упиЌе... па, знаш шта.
  
  На следе"оЌ палуби доле коначно су пронашли своЌ плен. Алигатор Ќе чувао врата док Ќе Рамзес управ ао траЌектом. У складу са своЌом ве" утврђеном склонош"у ка лудилу, произвођач бомби Ќе обЌавио РПГ коЌи Ќе припремио управо за такав тренутак. ДреЌк ниЌе могао а да не дахне и викне да се сви заклоне, а онда Ќе проЌектил пролетео кроз средину траЌекта у висини главе, остав аЌу"и за собом траг дима, вођен Алигаторовим маниЌакалним смехом.
  
  "Да ли ти се Ќако свиђа? єесте ли ухватили то? Ми ве" умиремо!"
  
  ДреЌк Ќе подигао поглед и нашао Алигатора скоро изнад себе како трчи за ракетом, носе"и са собом своЌ ракетни бацач. Сама ракета Ќе пролетела кроз траЌект и изашла из зад®ег дела, експлодираЌу"и у ваздуху. Алигатор Ќе замахнуо ракетним бацачем у ДреЌкову главу.
  
  єоркширац се сагнуо када се Рамзес коначно окренуо, лежерно наслонивши руку на волан.
  
  "Ве" касниш", рекао Ќе.
  
  ДреЌк Ќе ударио Алигатора у стомак, али Ќе он одскочио, и да е замахуЌу"и своЌим гломазним оружЌем. Да будемо поштени, то Ќе одложило тим за додатни тренутак. Нико ниЌе желео да га удари тако меснати штап, али унутар траЌекта Ќе било доста простора, што Ќе Далу и осталима давало ве"у маневарску способност. Алигатор Ќе зарежао и окренуо се, а затим потрчао право ка Рамзесу, терористичком принцу, коЌи Ќе сада држао полуаутоматски пишто . ДреЌк Ќе приметио ранац везан за Алигаторова леђа.
  
  "Ви само одлажете неизбежно", рекао Ќе Рамзес.
  
  єедном руком прскаЌу"и пару изнутра, другом Ќе лагано променио курс, ци аЌу"и на Острво слободе.
  
  "Да ли сте икада бринули о томе како да живите?" рекао Ќе ДреЌк иза пулта. "Базар? Зак учати? Разрађен план бекства? Шта Ќе дођавола све то било?"
  
  "Ах, базар Ќе био само - како да то кажем - распродаЌа за понети? Ослободивши се свих моЌих овозема ских добара. Замак Ќе опроштаЌ и значи краЌ. На краЌу краЌева, одвео си ме право у ЊуЌорк. А план бекства Ќе, да, мало компликован, признаЌем. Али видите ли сада? Ве" касниш. Сат откуцава."
  
  ДреЌк ниЌе тачно знао шта Ќе Рамзес мислио, али импликациЌа Ќе била Ќасна. Изашавши из заклона, засуо Ќе кормиларницу мецима и потрчао за ®има, а ®егов тим Ќе био близу. Нема више разговора; ово Ќе била ®егова завршница. Рамзес Ќе затетурао уназад, крв му Ќе шикнула из рамена као фонтана. Алигатор Ќе вриснуо када су меци ушли у ®егово тело. Стакло Ќе прекрило оба терориста назуб еним прскама.
  
  ДреЌк Ќе разбио врата, а затим се оклизнуо, одбио се од оквира и застао, прокли®у"и своЌу сре"у. Дал га Ќе прескочио, Кензи Ќе био поред ®ега. Њих двоЌе су ушли у кормиларницу и подигли оружЌе да убиЌу. Рамзес их Ќе дочекао свом снагом седам стопа, миши"авог лудака, коЌи се церио као див и пас; улетио Ќе и покушао да их распрши.
  
  Дал ниЌе толерисао ништа од овога, одупиру"и се грубоЌ сили и преузимаЌу"и све ударце. Кенси Ќе плесала око ®их обоЌе, удараЌу"и по Рамзесовим боковима попут опасног вука. Радикални принц Ќе претукао Швеђанина. Дахл Ќе задрхтао од тегленице. Невероватно Ќаке руке зграбиле су Швеђанина за врат и почеле да стежу. Подигавши руке, Дал Ќе до пола олабавио стисак, а затим и сам узео Ќедну; обоЌица су се  у ала и стискала док ниЌедан ниЌе могао да дише. Рамзес Ќе окренуо Дала и ударио га назад у зид, али Швеђанин Ќе Ќедина реакциЌа био широк осмех.
  
  Кенси Ќе скочила у ваздух, подигавши лакат, коЌи Ќе срушила снажном силом, директно на Рамзесову рану од метка коЌа крвари. Никад не очекуЌу"и да "е Ќедан ударац окончати такву борбу, она Ќе тада убола мушкарчево грло чак и док Ќе он вриштао, због чега су му очи избу иле.
  
  Затим Ќе Рамзес отетурао, сав у крви, повра"аЌу"и. Дал га Ќе пустио, осетивши краЌ. Очи терористе упрле су се у Швеђанине и у ®има ниЌе било знакова пораза.
  
  "Схвати"у оваЌ тренутак као тренутак победе", гракнуо Ќе. "И сломити срце капитализма."
  
  Пружио Ќе руку као да жели да додирне алигатора.
  
  Дахл Ќе узвратио. Метак Ќе погодио Рамзеса у стомак, одбацивши га назад.
  
  Алигатор Ќе скочио и пао на Рамзеса.
  
  Принц терориста Ќе успео да зграби ранац везан за леђа Алигатора коЌи Ќе падао, а ®егова испружена рука Ќе хватала откривену плаву жицу док су се обоЌе срушили.
  
  Кензи Ќе поЌурила напред, ци аЌу"и на руку коЌа Ќе држала жицу Ќединим оружЌем коЌе Ќе имала при руци, наЌбо им оружЌем коЌе Ќе имала, сировом катаном. Њено сечиво Ќе брзо посекло, одсекавши Рамзесову руку на рамену, што Ќе терористки®е навело да изрази краЌ®е изненађе®е.
  
  Рука Ќе ударила о под у исто време када и Алигатор, али су прсти Ќош увек хватали сада отворени краЌ плаве жице.
  
  "Без проблема", накаш а се Рамзес. "Био си у праву што си ме тако напао. Сат ниЌе откуцавао. Али..." Изврнуо га Ќе грч, крв му Ќе брзо потекла из стомака, руке и левог рамена.
  
  "Ово... се дешава... сада."
  
  
  ГЛАВА ЧЕТРДЕСЕТ ПЕТА
  
  
  ДреЌк Ќе пузао по поду, откотр аЌу"и алигатора на стомак док се лудак церекао у крваву палубу. Дал Ќе пао поред ®ега, на ®еговом лицу исписани су бол, ужас и слут®а. Каиш Ќе био причврш"ен, али га Ќе ДреЌк одмах откопчао, а затим ослободио метално ку"иште од грубог материЌала.
  
  ТаЌмер за одброЌава®е стаЌао Ќе испред ®их, а ®егови светлуцави црвени броЌеви били су прете"и и страшни као крв коЌа се ширила по поду испод ®ихових колена.
  
  "Четрдесет минута", рекла Ќе ХеЌден прва, пригушеног гласа. "Не играЌ се с тим, ДреЌк. Одмах разоружаЌте ову ствар."
  
  ДреЌк Ќе ве" окретао бомбу, као и прошли пут. Кинимака му Ќе пружио отворени нож, коЌи Ќе растав ао део по део, кре"у"и се паж иво, пазе"и на многе замке коЌе би произвођач бомби попут Гатора могао да ослободи. Док Ќе одмицао уређаЌ од лудог терористе, бацио Ќе поглед на АлисиЌу.
  
  "Не говори више", рекла Ќе, зграбила човека испод руку и одвукла га. За таквог убицу не би било милости.
  
  Мирном руком Ќе уклонио пред®у плочу бомбе. За ®ега су биле причврш"ене намотане плаве жице коЌе су се алармантно протезале.
  
  "Ово ниЌе бомба дома"е израде", шапнуо Ќе Дал. "Бити паж ив".
  
  ДреЌк Ќе застао да погледа свог приЌате а. "Да ли желиш да урадиш ово?"
  
  "И бити одговоран за ®егово покрета®е? Не баш. Не."
  
  ДреЌк Ќе угризао до®у усну, потпуно свестан свих фактора. Треп"у"е одброЌава®е Ќе био стални подсетник колико им Ќе мало времена остало.
  
  ХеЌден Ќе звао Мура. Кинимака Ќе позвао сапере. Неко други се зове НЕСТ. Када Ќе ДреЌк погледао уређаЌ, сваки аспект Ќе размотрен и информациЌе су брзо излиле.
  
  "Повуците жице поново", предложио Ќе Дал.
  
  "Сувише ризично."
  
  "Претпостав ам да овог пута нема сензора покрета, суде"и по начину на коЌи Ќе Алигатор трчао."
  
  "єел тако. И не можемо поново да искористимо вашу идеЌу о ма у."
  
  "Срушено коло?"
  
  "У томе Ќе проблем. Ве" су користили нешто ново - жицу без грешке. А ово копиле Ќе стварно. Ако се ук учим у ово, можда "е успети."
  
  Алигатор Ќе стварао незема ске звукове из суседне собе док Ќе АлисиЌа радила. НиЌе прошло много времена пре него што Ќе провукла главу кроз разбиЌена врата. "Он каже да бомба заправо има прекидач против неовлаш"еног отвара®а. Она слегне раменима. "Али онда мислим да би то урадио."
  
  "Нема времена", рекао Ќе Дал. "Нема проклетог времена за ово."
  
  ДреЌк Ќе бацио поглед на таЌмер. Имали су ве" тридесет пет минута до краЌа. Завалио се на потко енице. "Проклетство, не можемо да преузмемо таЌ ризик. Колико брзо "е бомбашки одред сти"и овде?"
  
  "НаЌвише пет минута", рекао Ќе Кинимака док су хеликоптери ударали у траЌектне палубе где год су могли. Други су лебдели нешто више када су спасиоци скочили. "Али шта ако не могу да га разоружаЌу?"
  
  "А да га бацимо у залив?" предложила Ќе Лаурен.
  
  "То Ќе добра идеЌа, али Ќе премала", ве" Ќе питао ХеЌден Мура. "Загађена вода би заситила град.
  
  ДреЌк се  у ао напред-назад, размиш аЌу"и о лудилу, а онда Ќе ухватио Далов поглед. Швеђанин Ќе имао исту идеЌу, знао Ќе. Захва уЌу"и ®иховом погледу, комуницирали су директно и лако.
  
  Ми то можемо. Ово Ќе Ќедини начин.
  
  Били бисмо слепи. Исход Ќе непознат. єедном започето, нема повратка. Ишли бисмо на Ќедносмерно путова®е.
  
  Па шта дођавола чекаш? Устани, дрка¤иЌо.
  
  ДреЌк Ќе одговорио на изазов у Даловим очима и усправио се. Дубоко удахнувши, везао Ќе пушку, ставио пишто е у футролу и извукао нуклеарну бомбу из ранца. ХеЌден Ќе зурио у ®ега раширених очиЌу, продорно намрштено.
  
  "Шта дођавола радиш?"
  
  "Знате тачно шта радимо."
  
  "Сигурне уда ености можда нису исте. За тебе, мислим."
  
  "Онда то не"е учинити." ДреЌк слеже раменима. "Али сви знамо да постоЌи само Ќедан начин да се спасе оваЌ град.
  
  ДреЌк Ќе подигао нуклеарну бомбу и Дал Ќе кренуо напред. Алициа га Ќе зауставила за Ќош Ќедан драгоцени тренутак.
  
  "Одлазиш после само Ќедног по упца? Не дозволи да ово буде наЌкра"а веза у мом животу."
  
  "Чуди ме да нисте имали кра"е."
  
  "Намерно поништавам типа за коЌег сам одлучила да ми се свиђа, кога сам поЌебала, а онда му Ќе досадило после отприлике осам минута.
  
  "Ох добро. Онда се видимо за неколико."
  
  Алициа га Ќе држала самим очима, држе"и остатак тела апсолутно мирним. "Врати се ускоро".
  
  ХеЌден се стиснуо између ДреЌка и Дала, брзо разговараЌу"и, преносе"и информациЌе од Мура и држе"и на оку оне коЌи би могли да пруже прву помо".
  
  "Кажу да Ќе носивост бомбе између пет и осам килотона. С обзиром на ®ену запремину, тежину и брзину коЌом "е потонути..." Застала Ќе. "Сигурна дубина Ќе хи аду осамсто стопа..."
  
  ДреЌк Ќе послушао, али се упутио оближ®им степеницама на гор®у палубу. "Потребан нам Ќе наЌбржи хеликоптер коЌи имате", рекао Ќе пилоту коЌи се приближавао. "Не сери. Без кука®а. Само нам даЌ проклете к учеве."
  
  "Нисмо-"
  
  Хаиден Ќе прекинуо. "Да, 1800 стопа, да неутралишем све ово зраче®е, према НЕСТ команди. Проклетство, мораш бити осамдесет ми а од обале."
  
  ДреЌк осети како метално тело бомбе лагано клизи кроз зноЌ коЌи му Ќе обложио прсте. "За тридесет минута? Ово се не"е десити. Шта Ќош имаш?"
  
  ХеЌден Ќе пребледео. "Ништа, ДреЌк. Они немаЌу ништа."
  
  "Сада оваЌ ма  почи®е да изгледа добро", прокоментарисао Ќе Дал.
  
  ДреЌк Ќе видео како Алиша проЌури поред, кре"у"и се ка гор®оЌ палуби и гледаЌу"и у море. Шта Ќе тражила тамо, напо у?
  
  Пилот се приближио, а Блуетоотх уређаЌ Ќе трептао на дну ®еговог шлема. "Имамо наЌбржи проклети хеликоптер у воЌсци", провукао Ќе он. "Белл СуперЦобра. Двеста ми а на сат ако Ќе гурнеш."
  
  ДреЌк се окренуо ХеЌдену. "Хо"е ли ово радити?"
  
  "Мислим да". Урадила Ќе неке менталне аритметичке прорачуне у своЌоЌ глави. "ЧекаЌ, ово не може бити истина."
  
  ДреЌк се ухватио за нуклеарну бомбу, црвени броЌеви и да е трепере, Дахл поред ®ега. "Омогу"ава!"
  
  "Осамдесет ми а", рекла Ќе док Ќе трчала. "Да, можете то учинити. Али то "е вам оставити само... три минута да се извучете одатле. Не"ете побе"и из зоне експлозиЌе!"
  
  ДреЌк Ќе пришао Супер Кобри без успорава®а, посматраЌу"и углађене сиве облике, куполе, троцевне топове, ракетне оде ке и лансере Хеллфире.
  
  "Доста", рекао Ќе.
  
  "ДреЌк", заустави га ХеЌден. "Чак и ако безбедно баците нуклеарну бомбу, експлозиЌа "е вас уништити."
  
  "Онда престани да губиш време", рекао Ќе єоркширанац. "Осим ако ти или Мур или било ко други у твоЌоЌ глави не зна други начин?"
  
  ХеЌден Ќе слушао податке, савете и обавештаЌне податке коЌе Ќе Мур непрестано преносио. ДреЌк Ќе осетио како се траЌект  у а на узбурканим таласима, видео Ќе хоризонт Менхетна из непосредне близине, чак Ќе разабрао мравину вреву  уди коЌи се ве" вра"аЌу у своЌе животе. Посвуда су били воЌни бродови, глисери и хеликоптери, коЌима су управ али многи коЌи би дали своЌе животе да спасу оваЌ дан.
  
  Али све се свело на само два.
  
  ДреЌк и Дал су се укрцали на Супер Кобру, пролазе"и курс управ а®а од стране пилота коЌи одлази.
  
  "ПриЌатан пут", рекао Ќе док Ќе одлазио. "И сретно".
  
  
  ГЛАВА ЧЕТРДЕСЕТ ШЕСТА
  
  
  ДреЌк Ќе са благим осмехом на лицу предао нуклеарну бомбу Далу. "Мислио сам да би ти можда желео да одаш почаст, друже.
  
  Швеђанин Ќе подигао бомбу и попео се у зад®и део хеликоптера. "Нисам сигуран да вам могу веровати да возите праволиниЌски."
  
  "Ово ниЌе ауто. И заиста веруЌем да смо ве" утврдили да могу да возим бо е од вас."
  
  "Зашто Ќе ово? Не се"ам се тога тако."
  
  "єа сам Енглез. Ти ниси такав."
  
  "А какве тачно везе националност има са овим?" Дал Ќе склизнуо у столицу.
  
  "Педигре", рекао Ќе Драке. "Стуарт. Хамилтон. Лов. Дугме. Брдо. И Ќош много тога. Шведска Ќе била наЌближа победи у Формули 1 када Ќе Финска заузела прво место.
  
  Дал се насмеЌао, закопчао и, ставивши црни метални кофер на колена, затворио врата. "Не говори тако гласно, ДреЌк. Бомба може бити опрем ена сензором 'сра®е'.
  
  "Онда смо ве" сЌебани."
  
  Повлаче®ем ручице ме®ача, подигао Ќе хеликоптер са траЌекта, након што се уверио да Ќе небо изнад ®ега ведро. Сунчева светлост Ќе б еснула иза и одбиЌала се од милиона рефлектуЌу"их површина града, даЌу"и му мали подсетник зашто то раде. Лица су га гледала са испод палубе, многи од ®их ®егови приЌате и и породица, ®егови саиграчи. Кензи и Маи су стаЌали раме уз раме, безизражаЌних лица, али Израелац Ќе био таЌ коЌи га Ќе коначно насмеЌао.
  
  Куцнула Ќе на сат и само уснама рекла: Помери се да е.
  
  АлисиЌе нигде ниЌе било, а ни Боа. ДреЌк Ќе послао воЌни хеликоптер ниско изнад таласа на директан курс преко Атлантика. Ветрови су им укрштали пут, а сунчева светлост Ќе треперила на сваком валовитом таласу. Хоризонти су се простирали у свим правцима, лукови светлоплавог неба су се надметали са пространствима мора коЌа изазиваЌу страхопоштова®е. Епски хоризонт иза ®их Ќе нестао док су се минути и секунде полако приближавале нули.
  
  "Петнаест минута", рекао Ќе Дал.
  
  ДреЌк Ќе погледао одометар. "Тачно по распореду."
  
  "Колико "е нам времена остати?"
  
  "Три минута", ДреЌк Ќе подигао руку. "Плус или минус."
  
  "Колико Ќе ово у ми ама?"
  
  "Двеста ми а на сат? Око седам."
  
  Дал Ќе показао наду на свом лицу. "НиЌе лоше".
  
  "У идеалном свету", слегнуо Ќе раменима ДреЌк. "Не ук учуЌе маневре скрета®а, убрза®е, напад аЌкула. Шта год да су дођавола Ќош тамо бацили на нас."
  
  "Да ли ова ствар има надувава®е?" Дал Ќе погледао око себе, прстима чврсто стежу"и нуклеарну бомбу.
  
  "Ако се то догоди, не знам где." ДреЌк погледа на сат.
  
  Дванаест минута до експлозиЌе.
  
  "Бити спреман".
  
  "Увек овако."
  
  "Кладим се да нисте очекивали да "ете ово урадити када сте се данас пробудили.
  
  "Шта? Бацити нуклеарну бомбу у Атлантски океан да спасим ЊуЌорк? Или разговарати с вама лицем у лице док сте у хеликоптеру маринаца?"
  
  "Па, обоЌе."
  
  "Први део ми Ќе пао на памет."
  
  ДреЌк Ќе одмахнуо главом, не могавши да сакриЌе осмех. "Наравно да се десило. Ти си Торстен Дал, велики хероЌ."
  
  Швеђанин Ќе олабавио стисак нуклеарне бомбе на само секунду да би ставио руку на ДреЌково раме. "А ти си ДреЌк, Мет ДреЌк, наЌбрижниЌа особа коЌу сам икада познавао. НиЌе важно колико се трудите да то сакриЌете."
  
  "Да ли сте спремни да баците ову нуклеарну бомбу?"
  
  "Наравно да Ќесте, идиоте са севера."
  
  ДреЌк Ќе натерао хеликоптер да зарони, првим носом у сиви оток. Дал Ќе отворио зад®а врата, окре"у"и се да би добио бо и положаЌ. СтруЌа ваздуха Ќе проЌурила кроз Супер Кобру. ДреЌк Ќе чврш"е стиснуо контролну ручицу и притиснуо педале, настав аЌу"и брзо да пада. Дал Ќе померио нуклеарну бомбу послед®и пут. Таласи су се дизали, сударали и слали ка ®има хаотичне прска®е, б ештави белом пеном, прожети диЌамантским искрицама сунчеве светлости. Напевши све миши"е, ДреЌк се коначно снажно попео, исправивши ореол и окренувши главу да гледа како Дал баца оружЌе краЌ®ег униште®а у металном ку"ишту кроз врата.
  
  Пала Ќе у таласе, ротираЌу"а бомба коЌа Ќе лако ушла у воду због мале надморске висине на коЌоЌ Ќе пуштена, Ќош Ќедан сигуран начин да се осигура да сензор отпоран на неовлаш"е®е остане неутралан. ДреЌк их Ќе моментално одвукао од судара, Ќашу"и таласе тако ниско да су му преплавили клиза®е, не губе"и време на пове"а®е висине и даЌу"и хеликоптеру ма®е простора за пад у случаЌу катастрофе.
  
  Дал Ќе погледао своЌ сат.
  
  Два минута.
  
  "Спусти ногу."
  
  ДреЌк Ќе скоро поновио да он заправо ниЌе возио ауто, ве" се уместо тога усредсредио на то да голуб добиЌе што Ќе брже могао, знаЌу"и да Швеђанин само сма®уЌе притисак. Сада се све свело на секунде - време пре нуклеарне експлозиЌе, километре уда ава®а од радиЌуса експлозиЌе, дужину ®иховог живота.
  
  "Осамнаест секунди", рекао Ќе Дал.
  
  Драке се припремио за пакао. "Било Ќе лепо, друже."
  
  десет... девет...
  
  "Видимо се ускоро, Иоркие."
  
  Шест... пет... четири...
  
  "Не ако видим твоЌу глупу..."
  
  Нула.
  
  
  ЧЕТРДЕСЕТ СЕДМА ГЛАВА
  
  
  ДреЌк и Дал нису видели ништа од почетне подводне експлозиЌе, али огроман водени зид коЌи Ќе избио из мора иза ®их био Ќе дово ан да им срце затрепери. Течни облак печурке коЌи се диже хи адама стопа у ваздух, помрачуЌе све остало, Ќури ка атмосфери као да покушава да заглуши само сунце. Подигла се купола од прска®а, претеча ударних таласа, сферни облак, високи површински таласи и базни талас коЌи би се подигао на висину од преко пет стотина метара.
  
  Експлозивни талас се ниЌе могао зауставити, то Ќе била  удска сила природе, енергетско распада®е. Погодио Ќе зад®и део хеликоптера као ударац чеки"ем, остав аЌу"и ДреЌку утисак да га гура рука злог ¤ина. Готово одмах, хеликоптер Ќе заронио, подигао се, а затим се окренуо у страну. Дракеова глава Ќе ударила у метал. Дал се држао као крпена лутка коЌу Ќе опаки пас бацао около.
  
  Хеликоптер се тресао и котр ао, тресао га Ќе бескраЌна експлозиЌа, динамички талас. Вртило се изнова и изнова, пропелери су му успоравали, тело се  у ало. Иза ®ега, огромна водена завеса наставила Ќе да се диже, вођена титанском силом. ДреЌк се борио да остане свестан, одричу"и се сваке контроле над своЌом судбином и Ќедноставно покушаваЌу"и да се задржи, да остане будан и цео.
  
  Време више ниЌе било од суштинског значаЌа, и могли су сатима да петаЌу и удараЌу у таласу експлозиЌе, али тек када Ќе пролетео и када су се нашли на ®еговом таласу, праве последице ®егове деструктивне мо"и постале су Ќасне.
  
  Хеликоптер Ќе, готово наопако, Ќурио ка Атлантику.
  
  Изгубивши контролу, ДреЌк се припремио за удар, знаЌу"и да чак и ако преживе катастрофу, немаЌу сплав за спасава®е, прслуке за спасава®е, нити наду за спас. Некако одржаваЌу"и дово но свести да се држи за драги живот, посматрао Ќе како ура®аЌу у океан.
  
  
  ЧЕТРДЕСЕТ ОСМА ГЛАВА
  
  
  Алиша Ќе видела како ДреЌк прави везу у своЌоЌ глави око три секунде после ®е. Дахл такође. Момци су били спори, али она никад ниЌе рекла. Било Ќе много бо е неке ствари држати у резерви. Како су други схватили, а ХеЌден се обратио Муру и ®еговим владиним приЌате има за савет, Алиша Ќе била затечена судбоносним сазна®ем да "е закон безбедне уда ености проузроковати да сви они трпе велику пат®у у наредних пола сата. Док Ќе ДреЌк радио на преузима®у хеликоптера, Алиша Ќе своЌ поглед и паж®у усмерила на друго место.
  
  Хеликоптер "е се срушити, она Ќе то знала, тако да очигледан избор да га прати другом птицом ниЌе имао смисла. Али ако Ќе ®егов хеликоптер летео 200 ми а на сат...
  
  Алициа Ќе одвела Беауа у страну, обЌаснила ЌоЌ своЌ план, а затим пронашла воЌника коЌи их Ќе упознао са представником обалске страже САД.
  
  "КоЌи Ќе ваш наЌбржи брод?"
  
  У време када се ДреЌк повукао, Алиша Ќе била испод палубе и скакала на брзо преуређени катер класе Дефендер, достижу"и брзину од преко осамдесет ми а на сат. Као што Ќе сведочио Ќедан од оваквих чланова посаде, направили су неке измене коЌе су могле, а можда и не, пове"але брзину чамца на преко стотину. Када им Ќе АлисиЌа у само неколико кратких речи рекла шта жели да ради, сваки присутни мушкарац Ќе инсистирао да остане и помогне.
  
  Неколико минута касниЌе, Дефендер Ќе урлао, пресецаЌу"и таласе своЌим крутим трупом, покушаваЌу"и да затвори Ќаз између неизбежне експлозиЌе и времена ®иховог доласка.
  
  Као што им Ќе Алициа рекла: "Идемо ка нуклеарноЌ експлозиЌи, момци. Држи се своЌих ш ива."
  
  И схватили то или не, посада Ќе гурала максималну брзину из чамца. єашу"и на таласима и изазиваЌу"и их, чамац класе Дефендер Ќе дао све што Ќе имао. Алиша, побелих зглобова и белог лица, држала се за ограду у салону и посматрала кроз прозоре. ГПС Ќе исцртао курс хеликоптера тако што Ќе снимио сигнал ®еговог транспондера. Посада брода Ќе стално водила рачуна о временскоЌ разлици, говоре"и да су сма®или размак на двадесет минута, па на осамнаест минута.
  
  Седамнаест.
  
  єош предуго. Алициа се ухватила за ограду и тргнула се када Ќу Ќе Беау ухватио за раме.
  
  "Успе"е", рекао Ќе. "Сачува"емо оваЌ дан."
  
  Чамац Ќе Ќурио наЌбрже што Ќе могао, Ќуре"и за Ќуре"им хеликоптером, обоЌица су чудно Ќурили за експлозиЌом коЌа се Ќош ниЌе догодила. Хоризонт Ќе био линиЌа коЌа се стално ме®а, никад равна. Тим се презноЌио, мучио и ушао у дубине свог зна®а. Чамац Ќе улазио на неистражену териториЌу, мотори су били толико снажни да су изгледали као живи.
  
  Када се капетан окренуо ка АлисиЌи, она Ќе ве" могла да види спирални облак на хоризонту, не превише далеко, али много да е од ДреЌковог и Даловог хеликоптера. УбрзаваЌу"и Дефендер Ќе прешао преко Ќедног великог прска®а воде, видео талас експлозиЌе коЌи се приближавао, ударио га и пробио се, потресаЌу"и сваки виЌак коЌи Ќе држао ®егову структуру. У да ини се могао видети огроман прстен беле воде, призор Ќе чак и АлициЌи застао дах на секунд.
  
  Али само на секунд.
  
  "Покрени се", дахнула Ќе, свесна да се ДреЌк и Дал сада готово сигурно падаЌу у неприЌате ске воде. "Покрет, покрет, покрет!"
  
  
  * * *
  
  
  Требало Ќе Ќош тринаест минута да стигнемо до места несре"е. Алициа Ќе била спремна, са прслуком за спасава®е привезаним уз тело и другим у руци. Бо Ќе био поред ®е са више од пола туцета чланова посаде, скенираЌу"и воду очима. Први остаци коЌи су пронашли био Ќе плутаЌу"и комад лопатице пропелера, други Ќе био клиза®е целе дужине. После овога, чеш"е су се поЌав ивали они делови коЌи нису тонули, пролазе"и у кластеру.
  
  Али ни ДреЌк ни Дал.
  
  Алициа Ќе гледала у таласе, стоЌе"и на Ќарком сунцу, али живе"и у наЌмрачниЌем паклу. Ако Ќе судбина одредила да ова два хероЌа могу да спасу ЊуЌорк и преживе експлозиЌу, само да би се изгубила у Атлантику, ниЌе била сигурна да може да се носи са тим. Минуте су пролазиле. Олупина Ќе плутала поред. Нико ниЌе рекао ни реч нити се померио ни за центиметар. По потреби "е остати до мрака.
  
  Радио Ќе непрестано пуцкетао. Хаиденов упитни глас. Онда су Мур и Смит на другоЌ линиЌи. Чак Ќе и Кенси проговорила. Тренуци су пролазили у успореном снимку немира и све ве"ег ужаса. Што Ќе ово дуже траЌало...
  
  Беау Ќе стаЌао на прстима, приметивши да се нешто уздиже уз страну таласа. Он Ќе то истакао и поставио пита®е. Онда Ќе то видела и Алиша, чудна црна маса коЌа се полако кретала.
  
  "Ако Ќе то Кракен", у суштини Ќе прошапутала, а да ниЌе ни схватила шта Ќе рекла. "Одлазим одавде."
  
  Капетан Ќе управ ао чамцем у том правцу, помажу"и форми да се фокусира. Требало Ќе неколико минута и мало Ќе одлутало, али када Ќе Алиша зашки ила, видела Ќе да су то два тела, везана заЌедно да се не би замаглила, и везана за Ќош увек плутаЌу"е пилотско седиште. Чинило се да Ќе борба између ступа®а на воду и ро®е®а наги®ала овом другом, па Ќе АлисиЌа позвала Заштитника да пожури.
  
  И скочио Ќе преко палубе.
  
  УЌедначено пливаЌу"и, зграбила Ќе масу коЌа Ќе поскакивала и  у ала Ќе, покушаваЌу"и да ЌоЌ схвати смисао. НечиЌе лице се окренуло.
  
  "Дал. Да ли сте добро? Где Ќе Драке?
  
  "Држе"и се за репове. Као и увек."
  
  Док Ќе струЌа окретала Дала у води, постало Ќе вид иво друго лице, насло®ено на зад®и део сакоа другог.
  
  "Па, вама двоЌе Ќе проклето приЌатно заЌедно", лажно Ќе протестовала Алиша. "НиЌе ни чудо што нисте позвали помо". Хо"емо ли вам дати Ќош десетак минута?"
  
  ДреЌкова дрхтава рука се подигла из воде. "Чак ни сама. Чини ми се да сам прогутао пола крвавог океана."
  
  "И мислим да "емо се спустити доле", дахнуо Ќе Дал, неколико тренутака пре него што Ќе пилотско седиште склизнуло уназад и ®егова глава нестала под водом.
  
  Катер обалске страже пришао Ќе колико Ќе могао. "С ®има Ќе све у реду?" викали су гласови.
  
  Алициа Ќе махнула. "С ®има Ќе све у реду. Гадови се само зезаЌу."
  
  Тада Ќе и ДреЌк склизнуо под воду.
  
  "Ммм", Алициа Ќе зурила у ®ега. "Заправо..."
  
  
  ЧЕТРДЕСЕТ ДЕВЕТА ГЛАВА
  
  
  Након тога, свет се прилагодио, шокиран ужасом онога што се догодило, али се, нажалост, и навикао на то. Као што су СЌеди®ене Државе дета но описале шездесетих година прошлог века, било Ќе само пита®е времена када "е неки терориста детонирати нуклеарну бомбу у Ќедном од наЌве"их градова на свету. Чак су развили документ и одговор на ®ега - сценарио националног одговора броЌ Ќедан.
  
  Да се окупила група више ра®ених, натучениЌих, болних и жале"их  уди да разговараЌу о последицама и замаг уЌу неуспехе ЊуЌорка, то никада не би било признато. Међутим, оваЌ тим, СПИР и неколико других, контактирали су председник, директор унутраш®е безбедности и градоначелник ЊуЌорка.
  
  Алициа се увек жалила на то. "И све што сам заиста желео Ќе позив од Лоренса.
  
  "Фишбурн?" упита Драке.
  
  "Не буди блесав. Џенифер, наравно."
  
  "Да ли би могла да те украде од мене?"
  
  Алициа се насмеЌа. "У трептаЌу ока."
  
  "Па, увек Ќе лепо знати на чиЌоЌ си страни."
  
  "Ако желите, могао бих да вам напишем листу наЌбо их кандидата."
  
  ДреЌк Ќе одмахнуо руком, и да е покушаваЌу"и да се опорави од по упца коЌи су поделили. То се десило одмах након тренутка великог стреса, слав а живота, али Ќе у ®ему узбуркало емоциЌе, старе емоциЌе за коЌе Ќе мислио да су одавно умрле. Како ствари сада стоЌе, било Ќе много других ствари о коЌима треба размиш ати - међу ®има су Маи и Бо шеф.
  
  Али живот ниЌе успорио само због тебе, помислио Ќе. Иако су многи ово очекивали, а одличне шансе су се углавном Ќав але само Ќедном. Промашити их обично Ќе значило доживотно жа е®е, никад се не сазнати. Пропуштена шанса никада ниЌе пропуштена шанса.
  
  Бо е Ќе покушати и не успети него никада не покушати.
  
  Алиша Ќе била сложена као соларни систем, али чак и она Ќе била пловна. На тренутак Ќе иск учио своЌе мисли, Ќош увек физички и психички слаб од свих стресова овог дана и, заправо, послед®их неколико неде а. Његови приЌате и су седели око ®ега, уживаЌу"и у оброку у Ќедном од наЌбо их италиЌанских ресторана у ЊуЌорку. Агент Мур Ќе изнаЌмио читаве просториЌе о трошку Хомеланда, у знак захвалности тиму, и зак учао их унутра.
  
  "Шта год да се деси", рекао Ќе. "Не желим да ви  уди журите да ово спречите.
  
  Драке Ќе то ценио.
  
  А тим Ќе ценио дивну храну, опуштену атмосферу и дугу паузу после толиког стреса. Седишта су била плишана, соба топла, а особ е Ќедва приметно. Дал Ќе био обучен у белу кошу у и црне панталоне, готово непрепознат ив за ДреЌка, коЌи Ќе навикао да га види у борбеноЌ опреми. Али тада Ќе био слично обучен, заменивши панталоне поузданим Леви'с фармеркама.
  
  "Не личи на Бонда", приметио Ќе Дал.
  
  "єа нисам ЏеЌмс Бонд."
  
  "Онда престаните да размиш ате и покушавате да изгледате софистицираниЌе сваки пут када Алициа прође. Она ве" зна да си само Ќоркширски дв..."
  
  "Мислим да Ќе време да идеш на одмор, друже. Ако не можете да одлучите где да идете, радо "у вас позвати следе"е неде е." Подигао Ќе песницу.
  
  "И ево моЌе захвалности што сам ти спасао живот.
  
  "Не се"ам се овога. А ако се тога не се"ам, онда се то никада ниЌе догодило."
  
  "Врло слично као кад си одрастао."
  
  Бо и МеЌ су седели Ќедан поред другог, а Француз Ќе уживао у оброку и разговарао када се са ®им разговара; єапанка Ќе изгледала неумесно, ухва"ена између два света. ДреЌк се питао шта она заиста жели и где ЌоЌ Ќе право место. У неким тренуцима у ®оЌ Ќе видео ватру коЌа Ќу Ќе охрабрила да се бори за ®ега, у другим - сум®у коЌа Ќу Ќе терала да "ути, ура®аЌу"и у себе. Наравно, ®их четворица нису могли ништа да реше за Ќедан дан, али Ќе видео да се нешто приближава, замаг уЌу"и хоризонт испред себе.
  
  Врло слично нуклеарноЌ експлозиЌи коЌоЌ Ќе присуствовао Ќуче.
  
  Смит и Лорен су сада били Ќедно. Можда их Ќе подстакао ДреЌков и Алишин по убац, или можда ®ихов сусрет са униште®ем. У сваком случаЌу, нису изгубили ни дан размиш аЌу"и о томе. ХеЌден и Кинимака су седели заЌедно, а ДреЌк се питао да ли Ќе видео нешто више од метра простора између ®их, нешто значаЌниЌе. То Ќе имало више везе са говором тела него било чим другим, али он Ќе тада био психички исцрп ен и то Ќе приписао умору.
  
  "За сутра", подигао Ќе чашу, "и за следе"у битку.
  
  Пи"е Ќе оцеђено и оброк се наставио. Кензи Ќе одлучила да разговара са целом групом након што Ќе главно Ќело поЌело и ве"ина се завалила у столице, дубоко у задово ном сну.
  
  "Шта ниЌе у реду са мном?" - упитала. "Да ли Ќе моЌа судбина заиста тако неизвесна?"
  
  ХеЌден се померила, плашт вођства Ќу Ќе поново обавио. "Па, би"у искрен према вама, што "ете, сигуран сам, ценити. Не постоЌи ништа што бих више волео него да те држим пода е од затворске "елиЌе, Кенси, али морам да кажем - не могу да замислим да се то дешава."
  
  "Могао бих да одем."
  
  "Нисам могао да те зауставим", признао Ќе ХеЌден. "И не бих желео. Али злочини коЌе сте починили на Блиском истоку", направила Ќе гримасу, "у наЌма®у руку су узнемирили многе мо"не  уде. Неки од ®их су Американци."
  
  "НаЌвероватниЌе исти мушкарци и жене за коЌе сам купио друге предмете.
  
  "Добар зак учак. Али ниЌе помогло".
  
  "Онда "у се придружити вашем тиму. Почните са чистим листом. Трчите поред плаве газеле, чиЌе Ќе име Тхорстен Дахл. Сада сам твоЌ, ХеЌден, ако ми даш прилику да одрадим своЌ дуг."
  
  Вођа СПЕАР тима брзо Ќе трепнула када ЌоЌ Ќе синула Кензина искрена изЌава. ДреЌк се угушио водом по други пут у два дана. "Никада нисам мислио о Далу као о газели. єош више-"
  
  "Не говори то", упозорио Ќе Швеђанин, изгледаЌу"и помало посрам ено.
  
  АлисиЌа Ќе паж иво посматрала Израелца. "Нисам сигуран да желим да радим са овом кучком."
  
  "Ох, би"у добар према теби, МаЌлс. Држите се на ногама. Могао бих да те научим како да задаш ударац коЌи заиста боли."
  
  "Можда "у такође морати да останем са тобом за сада", проговори Бо. "Са ТаЌлером Вебом у ветру и Томб Раидер-ом, нигде другде не бих могао да будем."
  
  "Хвала", прогунђао Ќе ДреЌк. "Размисли"емо о томе и послати вам врло кратко писмо одговора."
  
  "Добри  уди су увек добродошли у оваЌ тим", рекао му Ќе ХеЌден. "Све док играЌу добро са нама осталима. Уверен сам да "е Беау бити одличан додатак."
  
  "Па, Ќа на пример знам да има велику предност", рече Алиша замиш ено. "Иако нисам сигуран да би то било добро са тимом."
  
  Неки су се смеЌали, неки не. Но" Ќе расла и Ќе®ала, а ипак су воЌници коЌи су спасили ЊуЌорк сма®или притисак у добром друштву и усред добрих прича. Са ®има Ќе славио и сам град, иако ве"ина ®егових становника никада ниЌе знала зашто. Ваздух Ќе прожимао осе"аЌ карневала. У мраку, а затим при изласку сунца, живот се наставио.
  
  Како Ќе освануо нови дан, тим Ќе кренуо своЌим путем, вра"аЌу"и се у хотелске собе и договоривши се да се састанемо поподне.
  
  "Спреман за борбу други пут?" Дал Ќе зевнуо ДреЌку док су излазили у свеже, ново Ќутро.
  
  "До тебе?" ДреЌк Ќе помислио да исмеЌе Швеђанина и онда се сетио свега кроз шта су прошли. Не само данас, ве" од дана када су се упознали.
  
  "Увек", рекао Ќе.
  
  
  КРАє
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Давид Леадбеатер
  Одинове кости
  
  
  ПОСВЕТА
  
  
  Желео бих да посветим ову к®игу своЌоЌ "ерки,
  
  Кира,
  
  обе"а®а да "е се одржати
  
  и Ќош много ми а напред...
  
  И свима коЌи су ме икада подржали у мом писа®у.
  
  
  Део 1
  Никада нисам хтео да започнем рат...
  
  
  єЕДАН
  
  
  
  ИОРК, Енглеска
  
  
  Мрак Ќе експлодирао.
  
  "То Ќе то". Мет ДреЌк Ќе бацио поглед на тражило и покушао да игнорише спектакл и ухвати слику док Ќе необично обучена манекенка корачала модном пистом ка ®ему.
  
  НиЌе лако. Али он Ќе био професионалац, или се барем трудио да буде. Нико никада ниЌе рекао да "е прелазак из воЌника САС-а у цивила бити лак, а он се мучио послед®их седам година, али изгледало Ќе да Ќе фотографиЌа у ®ему погодила праву жицу.
  
  Посебно вечерас. Прва манекенка Ќе махнула и благо охоло се насмешила, а затим се глатко уда ила уз звуке музике и клица®а. ДреЌк Ќе наставио да шк оца камеру када му Ќе Бен, ®егов двадесетогодиш®и станар, почео да вришти на уво.
  
  "У програму пише да Ќе то била Мила єанкови". Мислим да сам чуо за ®у! Цитирам: 'шик дизаЌнерски модел Фреиа'. Вау, да ли Ќе то Бри¤ит Хол? Тешко Ќе ре"и испод све те викиншке опреме."
  
  ДреЌк Ќе игнорисао коментар и наставио своЌу игру, делом зато што ниЌе био сигуран да ®егов млади приЌате  вуче конце, да тако кажем. Снимио Ќе живописне слике мачЌег хода и расуте игре светлости у гомили. Манекенке су биле обучене у викиншке костиме, употпу®ене мачевима и штитовима, шлемовима и роговима - ретро костиме коЌе Ќе дизаЌнирао светски познати дизаЌнер Абел ФреЌ, коЌи Ќе у част вечери моду нове сезоне употпунио скандинавским борбеним оделом.
  
  ДреЌк Ќе скренуо паж®у на главу мачЌе шет®е и предмет данаш®е прославе - недавно откривену реликвиЌу, амбициозно названу 'Одинов штит'. Новооткривени штит, коЌи Ќе добио широко призна®е широм света, ве" Ќе поздрав ен као наЌве"е откри"е у нордиЌскоЌ митологиЌи и заправо датира много пре почетка историЌе Викинга.
  
  Чудно, рекли су струч®аци.
  
  МистериЌа коЌа Ќе уследила била Ќе огромна и интригантна и привукла Ќе паж®у целог света. Вредност Штита Ќе порасла само када су се научници придружили Ќавном циркусу након што Ќе у ®еговом саставу откривен некласификован елемент.
  
  Штребери гладни своЌих петнаест минута славе, проговорила Ќе цинична страна ®егове личности. Он га Ќе отресао. Колико год се борио против тога, цинизам коЌи Ќе постао део ®ега када Ќе остао удовица цветао Ќе као отровна ружа кад год би попустио.
  
  Бен Ќе повукао ДреЌка за руку, нагло претворивши ®егову уметничку композициЌу у снимак пуног месеца.
  
  "Упс". Он се насмеЌао. "Извини, Матт. Прилично Ќе укусно. Осим музике... то Ќе сра®е. Могли би унаЌмити моЌ бенд за неколико стотина фунти. Можете ли да веруЌете да Ќе єорк успео да се дочепа нечег тако невероватног као што Ќе ово?"
  
  ДреЌк Ќе махнуо камером у ваздух. "Искрено? Не." Познавао Ќе Савет града єорка са ®иховим корумпираним идеЌама. Буду"ност Ќе у прошлости, тако кажу. "Али гледаЌте, єорк пла"а вашем станодавцу неколико фунти да фотографише моделе, а не небо но"у у септембру. А твоЌ бенд Ќе сра®е. Дакле, охлади се."
  
  Бен Ќе заколутао очима. "Сра®е? Зид сна чак и сада разматра ух... броЌне предлоге, приЌате у."
  
  "Само покушавам да се фокусирам на добре моделе." ДреЌк Ќе заправо био фокусиран на Штит, обасЌан светлима мачиЌег хода. СастоЌао се од два круга, унутраш®и Ќе био прекривен нечим што Ќе личило на древне животи®ске слике, а спо аш®и Ќе био мешавина животи®ских симбола.
  
  Веома мистично, помислио Ќе. Одлично за сушено во"е и орашасте плодове.
  
  "Слатко", шапнуо Ќе док Ќе манекенка пролазила, и на дигиталном филму ухватио контраст младости и старости.
  
  Стаза за мачке Ќе брзо постав ена поред познатог єорвик центра у єорвику - музеЌа историЌе Викинга - након што Ќе Шведски музеЌ националних антиквитета обезбедио кратку позаЌмицу за почетак септембра. ЗначаЌ догађаЌа Ќе експоненциЌално порастао када Ќе дизаЌнер суперзвезде Абел ФреЌ понудио да спонзорише догађаЌ шет®е мачака како би прославио отвара®е изложбе.
  
  Други модел корачао Ќе импровизованим плочицама са изразом мачке коЌа тражи своЌу но"ну чиниЌу креме. Идиоте, цинизам се поново дигао. Ово Ќе била Ќебена парадигма звезде коЌоЌ Ќе суђено да се поЌави у буду"ем риЌалити ТВ програму "славне личности" и да о ®оЌ твитуЌу на Твитеру и ФеЌсбуку милион идиота коЌи пиЌу пиво и пуше десет дневно.
  
  ДреЌк Ќе трепнуо. єош увек Ќе била нечиЌа "ерка...
  
  Рефлектори су се окретали и шарали по но"ном небу. єарка светлост се рефлектовала од излога до излога, уништаваЌу"и оно мало уметничке ауре коЌу Ќе ДреЌк успео да створи. ОметаЌу"а плесна музика Цасцаде напала му Ќе уши. Господе, помислио Ќе. У Босни су осе"а®а била лакша него у овоЌ.
  
  Гомила Ќе расла. Упркос свом послу, одвоЌио Ќе тренутак да погледа лица око себе. Парови и породице. СтреЌт и геЌ дизаЌнери коЌи се надаЌу да "е бацити поглед на свог идола. Људи у фенси ха инама, што доприноси карневалскоЌ атмосфери. Он се насмешио. Додуше, же а да буде на опрезу ових дана Ќе била отупела - борбена готовост воЌске Ќе прошла - али Ќе и да е осе"ао неке старе сензациЌе. У изокренутом смислу, добили су снагу откако Ќе Алисон, ®егова жена, умрла две године раниЌе након што га Ќе напустила,  ута, слом еног срца, изЌавивши да Ќе можда напустио САС, али САС га никада не"е напустити. Шта Ќе то уопште значило?
  
  Време Ќе Ќедва дотакло бол.
  
  Зашто се срушила? Да ли Ќе то био лош одраз на путу? Лоша процена? Сузе у ®еним очима? Намерно? Одговор коЌи би му заувек измицао; страшну истину коЌу никада не"е сазнати.
  
  Древни императив вратио Ќе ДреЌка у садаш®ост. Нешто се памтило из ®егових воЌничких дана - далеко куц-куц, давно заборав ено... сада стара се"а®а... куц....
  
  ДреЌк се отресао магле и фокусирао се на шоу шет®е мачака. Два модела су извела лажну битку под Одиновим штитом: ништа спектакуларно, само промотивни материЌал. Публика Ќе навиЌала, телевизиЌске камере су зуЌале, а ДреЌк Ќе шк оцао као дервиш.
  
  А онда се намрштио. Спустио Ќе камеру. Његов воЌнички ум, тром, али не распаднут, ухватио Ќе то уда ено куца®е, поново куца®е, и запитао се зашто се, дођавола, два воЌна хеликоптера приближаваЌу месту догађаЌа.
  
  "Бене", рекао Ќе паж иво, постав аЌу"и Ќедино пита®е коЌе му Ќе пало на памет, "да ли си током свог истражива®а чуо за неке неочекиване госте вечерас?"
  
  "Вау. Нисам мислио да си приметио. Па, твитовали су да би се КеЌт Мос могла поЌавити."
  
  "Кате Мосс?"
  
  Два хеликоптера, звук коЌи истренирано уво може непогрешиво да препозна. И не само хеликоптери. То су били Ќуришни хеликоптери Апачи.
  
  Онда Ќе настао пакао.
  
  Хеликоптери су полетели изнад ®их, направили круг и почели да лебде углас. Публика Ќе одушев ено навиЌала, очекуЌу"и нешто посебно. Све очи и камере окренуте су ка но"ном небу.
  
  Бен Ќе узвикнуо: "Вау..." Али онда му Ќе зазвонио мобилни телефон. Његови родите и и сестра су стално звали, а он, породични момак златног срца, увек се Ќав ао.
  
  ДреЌк Ќе навикао на кратке породичне паузе. Паж иво Ќе прегледао положаЌе хеликоптера, потпуно напу®ене ракетне просторе, ланчани топ од 30 мм коЌи се очигледно налазио испод пред®ег трупа авиона и проценио ситуациЌу. сра®е...
  
  ПотенциЌал за потпуни хаос.. Одушев ена гомила збиЌена на мали трг окружен рад®ама са три уска излаза. Бен и он су имали само Ќедан избор ако... када... стампедо почне.
  
  Крените право у шет®у за мачке.
  
  Без упозоре®а, десетине ужади су склизнуле са другог хеликоптера, за коЌи Ќе ДреЌк сада схватио да мора бити хибрид Апача: машина модификована да може да прими више чланова посаде.
  
  Маскирани  уди спустили су се низ ®ихаЌу"е редове, нестаЌу"и иза мачиЌег хода. ДреЌк Ќе приметио пишто е причврш"ене на ®иховим грудима док Ќе опрезна тишина почела да се шири гомилом. Послед®и гласови били су дечЌи гласови коЌи су питали зашто, али убрзо су и они замрли.
  
  Главни Апач Ќе тада испалио проЌектил Хеллфире на Ќедан од празних магацина. Зачуо се звук шишта®а, као да излази милион галона паре, затим урлик као да се два диносауруса сусре"у. Ватра, стакло и фрагменти цигле расути су високо по области.
  
  Бен Ќе од шока испустио мобилни телефон и потрчао за ®им. ДреЌк Ќе чуо вриске коЌи се дижу попут плимног таласа и осетио Ќе мафиЌашки инстинкт коЌи обузима гомилу. Не размиш аЌу"и ни секунде, зграбио Ќе Бена и бацио га преко ограде, а затим прескочио себе. Слетели су поред мачЌе стазе.
  
  ОдЌекнуо Ќе звук ланчаног пишто а Апача, дубок и смртоносан, ®егови пуц®и су летели преко гомиле, али су и да е изазивали чисту панику.
  
  "Бене! Остани уз мене." ДреЌк Ќе трчао око дна стазе за мачке. Неколико модела се нагнуло у помо". ДреЌк Ќе устао и осврнуо се на узаврелу масу  уди коЌи су у паници трчали ка излазима. Десетине  уди попели су се на модну писту, уз помо" манекенки и особ а. Уплашени крици пробиЌали су ваздух, изазиваЌу"и шире®е панике. Ватра Ќе обасЌавала таму, а тешки звекет хеликоптерских ротора угушио Ќе ве"ину буке.
  
  Ланчани пишто  Ќе поново зазвонио, одашивши тешко олово у ваздух уз кошмарни звук коЌи ниЌедан цивил нигде не би смео да чуЌе.
  
  ДреЌк се окренуо. Модели су се згрчили иза ®ега. Одинов штит Ќе био испред ®ега. ПокораваЌу"и се импулсу, ризиковао Ќе да направи неколико фотографиЌа баш у тренутку када су се иза кулиса поЌавили воЌници у панцирима. ДреЌкова прва брига била Ќе да се постави између Бена, модела и воЌника, али Ќе наставио да клик"е, сужаваЌу"и тражило...
  
  Другом руком Ќе одгурнуо свог младог станара да е.
  
  "ХеЌ!"
  
  єедан од воЌника Ќе зурио у ®ега и прете"и махао митра езом. ДреЌк Ќе потиснуо осе"аЌ неверице. Овакве ствари се нису десиле у єорку, на овом свету. єорк Ќе био дом туриста,  убите а сладоледа и америчких дневних излетника. Био Ќе то лав коЌи никада ниЌе смео да риче, чак ни када Ќе Рим владао. Али било Ќе безбедно, и било Ќе разборито. Ово Ќе било место коЌе Ќе ДреЌк одабрао да побегне од проклетог САС-а.
  
  Да будем са своЌом женом. Да избегнем... сра®е!
  
  ВоЌник му се изненада поЌави у лицу. "ДаЌ ми то!" викну он са немачким акцентом. "ДаЌ ми то!"
  
  ВоЌник Ќе Ќурнуо ка камери. ДреЌк Ќе посекао своЌу подлактицу и заврнуо митра ез. ВоЌниково лице се озарило од изненађе®а. ДреЌк Ќе тихо дао камеру Бену у потезу коЌи би учинио поносним сваког главног конобара у ЊуЌорку. Чуо сам га како бЌежи брзим темпом.
  
  ДреЌк Ќе уперио митра ез у под док су Ќош три воЌника напредовала ка ®ему.
  
  "Ти!" єедан од воЌника Ќе подигао оружЌе. ДреЌк напола затвори очи, али онда зачу промукли плач.
  
  "Чекати! Минимални губици, идиоте. Да ли заиста желите хладнокрвно да снимите некога на националноЌ телевизиЌи?"
  
  Нови воЌник климну главом ДреЌку. "ДаЌ ми камеру." Његов немачки нагласак имао Ќе неки ле®и нос.
  
  ДреЌк Ќе смислио план Б и пустио пишто  да звекне на под. "Немам их".
  
  Командант Ќе климнуо главом своЌим потчи®енима. "Провери га."
  
  "Тамо Ќе био Ќош неко..." први воЌник Ќе подигао пишто , изгледаЌу"и збу®ено. "Он... он Ќе отишао."
  
  Командир Ќе закорачио ДреЌку у лице. "Лош потез."
  
  Буре му Ќе притиснуло чело. Његов вид Ќе био испу®ен бесним Немцима и лете"им п увачком. "Провери га!"
  
  Док су га претресали, приметио Ќе организовану крађу Одиновог штита коЌу Ќе предводио новопридошли маскирани човек обучен у бело одело. Он Ќе некако демонстративно одмахнуо руком и почешао се по глави, али ништа ниЌе рекао. Када Ќе Штит био безбедно сакривен, човек Ќе махнуо радиом у ДреЌковом правцу, Ќасно привлаче"и командантову паж®у.
  
  Командир Ќе прислонио радио на уво, али ДреЌк ниЌе скидао поглед са човека у белом.
  
  "у Париз", рекао Ќе човек само уснама. "Сутра у шест."
  
  Обука САС-а, помислио Ќе ДреЌк, и да е Ќе корисна.
  
  Командант Ќе рекао: "Да. єош Ќедном се нашао у ДреЌковом лицу, машу"и своЌим кредитним картицама и личним документима фотографа. "Сре"ни орашчи"", провукао Ќе ле®о. "Шеф каже да су губици минимални, зато си жив. "Али", махнуо Ќе ДреЌковом новчаником, "имамо твоЌу адресу, и ако проспеш пасу ", додао Ќе, блеснувши осмех хладниЌи од скротума поларног медведа, "проблема "е те прона"и."
  
  
  ДВА
  
  
  
  ИОРК, Енглеска
  
  
  КасниЌе, код ку"е, ДреЌк Ќе почастио Бена филтер кафом без кофеина и придружио му се да гледа извештава®е о но"ним догађаЌима.
  
  Одинов штит Ќе украден Ќер град єорк Ќедноставно ниЌе био спреман за тако брутални напад. Право чудо Ќе било да нико ниЌе умро. Запа ени хеликоптери пронађени су ми ама далеко, напуштени тамо где су се спаЌала три аутопута, а ®ихови станари давно нестали.
  
  "Уништавам ФреЌеву емисиЌу", рекао Ќе Бен, полуозби но. "Модели су ве" спаковани и отишли."
  
  "Проклетство, и Ќа сам променио посте ину. Па, сигуран сам да "е Фреи, Прада и Гуцци преживети."
  
  "Зид сна би играо кроз све то."
  
  "Поново сте почели у породичном филму Титаник?"
  
  "То ме подсе"а - прекинули су мог оца усред тока."
  
  Драке Ќе напунио своЌу шо у. "Не брини. Назва"е се за отприлике три минута."
  
  "Шалиш ме, Красти?"
  
  ДреЌк Ќе одмахнуо главом и насмеЌао се. "Не. Само си премлад да би разумео."
  
  Бен Ќе живео са ДреЌком око девет месеци. За само неколико месеци од странаца су постали добри приЌате и. ДреЌк Ќе субвенционисао Бенову станарину у замену за ®егово познава®е фотографиЌе - млади" Ќе био на путу да дипломира - а Бен Ќе помогао тако што Ќе све поделио. Био Ќе тип коЌи ниЌе крио своЌа осе"а®а, можда знак невиности, али такође достоЌан див е®а.
  
  Бен Ќе спустио своЌу шо у. "Лаку но", друже. Мислим да "у оти"и да позовем своЌу сестру."
  
  "Но"".
  
  Врата су се затворила и ДреЌк Ќе на тренутак тупо зурио у СкаЌ ®уз. Када се поЌавила слика Одиновог штита, вратио се у садаш®ост.
  
  Узео Ќе камеру коЌа му Ќе давала средства за живот, ставио мемориЌску картицу у ¤еп, намераваЌу"и да сутра прегледа слике, а затим се упутио ка компЌутеру коЌи Ќе зурио. Предомисливши се, стао Ќе да Ќош Ќедном провери врата и прозоре. Ова ку"а Ќе била Ќако зашти"ена пре много година док Ќе он Ќош служио воЌску. Волео Ќе да веруЌе у основно добро сваког човека, али рат вас Ќе Ќедном научио - никада ни у шта не веруЌте слепо. Увек имаЌте план и резервну опциЌу - план Б.
  
  Прошло Ќе седам година, а сада Ќе знао да га воЌнички менталитет никада не"е напустити.
  
  Гуглао Ќе 'Один' и 'Одинов штит'. Испред ку"е се дизао ветар, Ќурио преко стрехе и урлао попут инвестиционог банкара чиЌи Ќе бонус био ограничен на четири милиона. Убрзо Ќе схватио да Ќе Штит велика вест. велики археолошки налаз, наЌве"и у историЌи Исланда. Неки типови ИндиЌане Џонса отишли су утабаним путем да истраже древни ледени поток. Неколико дана касниЌе, ископали су Штит, али Ќе тада почео да тут®а Ќедан од наЌве"их вулкана на Исланду, и да е истражива®е Ќе морало бити обустав ено.
  
  Исти вулкан, размиш ао Ќе ДреЌк, коЌи Ќе недавно послао облак пепела широм Европе, ометаЌу"и ваздушни саобра"аЌ и празнике  уди.
  
  ДреЌк Ќе пиЌуцкао кафу и слушао завиЌа®е ветра. Сат на камину Ќе откуцао поно". Поглед на огромну количину информациЌа коЌе пружа Интернет рекао му Ќе да "е Бен имати више смисла него што би могао. Бен Ќе био као сваки студент - способан Ќе да брзо разуме неред коЌи се поЌавио заЌедно са технологиЌом. Прочитао Ќе да Ќе Одинов штит украшен многим замршеним дизаЌном, коЌе су све проучавали струч®аци за подруме, и да Ќе є.Р.Р. Толкин Ќе свог лутаЌу"ег чароб®ака Гандалфа засновао на Одину.
  
  СлучаЌне ствари. Веровало се да су симболи или хиЌероглифи коЌи су окруживали спо ну страну штита древни облик Одинове клетве:
  
  
  РаЌ и пакао су само привремено незна®е,
  
  Бесмртна душа Ќе та коЌа наги®е ка исправном или погрешном.
  
  
  НиЌе било сценариЌа коЌи би обЌаснио клетву, али су сви и да е веровали у ®ену аутентичност. Барем Ќе ово приписано Викинзима, а не Одину.
  
  Драке се завалио у своЌу столицу и протрчао кроз но"на дешава®а.
  
  єедна ствар га Ќе позвала, али га Ќе истовремено натерала на размиш а®е. Момак у белим устима Ќе рекао: "У Париз, сутра у шест." Ако ДреЌк крене овим путем, могао би да угрози Бенов живот, а да не поми®емо своЌ.
  
  Цивил би ово игнорисао. ВоЌник би зак учио да им Ќе ве" пре"ено, да су им животи ве" у опасности и да Ќе свака информациЌа добра информациЌа.
  
  Гуглао Ќе: єедан + Париз.
  
  єедан смели унос му Ќе запео за око.
  
  Одинов ко®, Слеипнир, био Ќе изложен у Лувру.
  
  Одинов ко®?ДреЌк се почешао по поти ку. За Бога, оваЌ тип Ќе полагао право на неке врло материЌалне ствари. ДреЌк Ќе отворио почетну страницу Лувра. Чинило се да Ќе пре много година у планинама Норвешке откривена скулптура легендарног ко®а Одина. Уследило Ќе Ќош прича. ДреЌк се убрзо толико занео многим причама о Одину да Ќе скоро заборавио да Ќе он заправо Бог Викинга, само мит.
  
  Лувр? Драке га Ќе сажвакао. Попио Ќе кафу, осе"аЌу"и се уморно, и уда ио се од компЌутера.
  
  Следе"ег тренутка Ќе ве" спавао.
  
  
  * * *
  
  
  Пробудио се уз звук жабе коЌа креке"е. Његов мали стражар. НеприЌате  Ќе можда очекивао узбуну или поЌаву пса, али никада не би посум®ао да Ќе мали зелени украс смештен поред канте за сме"е, а ДреЌк Ќе био обучен да лако спава.
  
  Заспао Ќе за компЌутерским столом са главом у рукама; Сада се одмах пробудио и склизнуо у мрачни ходник. Зад®а врата су зазвецкала. Стакло Ќе пукло. Прошло Ќе само неколико секунди откако Ќе жаба гракнула.
  
  Били су унутра.
  
  ДреЌк се сагнуо испод нивоа очиЌу и видео два човека како улазе, држе"и митра езе вешто, али помало тра аво. Њихови покрети су били чисти, али не и грациозни.
  
  Нема проблема.
  
  ДреЌк Ќе чекао у сенци, надаЌу"и се да га стари воЌник у ®ему не"е изневерити.
  
  Ушла су два човека, претходна група. Ово Ќе показало да неко зна шта ради. ДреЌкова комплетна стратегиЌа за ову ситуациЌу била Ќе планирана пре много година, када Ќе менталитет воЌника Ќош био Ќак и експерименталан, и он Ќедноставно никада ниЌе морао да га ме®а. Сада се то преориЌентисало у ®еговом уму. Када Ќе ®ушка првог воЌника искочила из кухи®е, ДреЌк Ќу Ќе зграбио, повукао према себи, а затим окренуо назад. Истовремено Ќе закорачио ка противнику и окренуо се, ефикасно отевши пишто  и завршио иза човека.
  
  Други воЌник Ќе био изненађен. То Ќе било све што Ќе требало. ДреЌк Ќе пуцао без паузе од милисекунде, а затим се окренуо и упуцао првог воЌника пре него што Ќе други могао да падне на колена.
  
  Бежи!" помислио Ќе. Брзина Ќе сада била све.
  
  Потрчао Ќе уз степенице, вичу"и Беново име, а онда Ќе преко рамена испалио рафал из митра еза. Стигао Ќе до одморишта, поново викнуо, а затим утрчао на Бенова врата. Пукло Ќе. Бен Ќе стаЌао у боксерицама, са мобилним телефоном у руци, са искреним ужасом на лицу.
  
  "Не брини", намигнуо Ќе ДреЌк. "ВеруЌ ми. Ово Ќе моЌ други посао."
  
  За ®егову част, Бен ниЌе постав ао пита®а. ДреЌк се концентрисао свом снагом. Онеспособио Ќе оригинални тавански отвор у ку"и, а затим уградио други у ту просториЌу. Након тога Ќе оЌачао врата спава"е собе. То не би зауставило одлучног неприЌате а, али би га свакако успорило.
  
  Све Ќе то део плана.
  
  Затегнуо Ќе врата, пазе"и да су уграђена дрва причврш"ена за оЌачани оквир, а затим спустио мердевине на таван. Бен Ќе пуцао први, ДреЌк секунд касниЌе. Простор у поткров у Ќе био велик и покривен тепихом. Бен Ќе само стаЌао, разЌап ених уста. Велике полице за к®иге по нару¤бини испуниле су цео простор у правцу исток-запад, препун ЦД-ова и старих кутиЌа за касете.
  
  "Да ли Ќе ово све твоЌе, Мет?"
  
  Драке ниЌе одговорио. Отишао Ќе до гомиле кутиЌа коЌе су скривале врата дово но висока да се кроз ®их провуче; врата коЌа су водила на кров.
  
  ДреЌк Ќе преврнуо кутиЌу на тепиху. Потпуно спакован ранац, коЌи Ќе причврстио на рамена, испао Ќе.
  
  "Платно?" шапнуо Ќе Бен.
  
  Потапшао Ќе ранац. "Имам их."
  
  Када Ќе Бен изгледао празно, ДреЌк Ќе схватио колико Ќе уплашен. Схватио Ќе да се превише лако претворио у оног САС типа. "Платно. Мобилни телефони. Новац. Пасоши. И-пад. ИдентификациЌа".
  
  Нисам споменуо пишто . Меци. нож...
  
  "Ко ово ради, Мет?"
  
  Одоздо се зачуо тресак. Њихов непознати неприЌате  куца на врата Бенове спава"е собе, можда сада схватаЌу"и да су потценили ДреЌка.
  
  "Време Ќе да се иде".
  
  Бен се без икаквог израза окренуо и испузао у но" завеЌану. ДреЌк Ќе залетио за ®им и, бацивши послед®и поглед на зидове обложене ЦД-овима и тракама, залупио вратима.
  
  Наместио Ќе кров како Ќе могао, а да не привуче паж®у  уди. Под изговором постав а®а новог олука, поставио Ќе три стопе широку шетницу коЌа се протезала целом дужином ®еговог крова. Проблем би био на страни ®еговог комшиЌе.
  
  Ветар их Ќе вукао нестрп ивим прстима док су прелазили преко несигурног крова. Бен Ќе ходао паж иво, босе ноге су му клизиле и тресле се по бетонским плочицама. ДреЌк га Ќе чврсто држао за руку, желе"и да имаЌу времена да пронађу ®егове патике.
  
  Тада Ќе Ќак налет ветра завиЌао изнад о¤ака, погодио Бена квадратно у лице и саплео га преко ивице. ДреЌк се снажно повукао, чуо крик од бола, али ниЌе попуштао стисак. Секунд касниЌе зауздао Ќе свог приЌате а.
  
  "Недалеко", шапнуо Ќе. "Скоро смо стигли, друже."
  
  ДреЌк Ќе видео да Ќе Бен престрав ен. Поглед му Ќе прелетео између врата на тавану и ивице крова, па у башту и назад. Паника му Ќе искривила црте лица. Његово диса®е се убрзало; они то никада не би урадили овом брзином.
  
  ДреЌк Ќе бацио поглед на врата, скупио храброст и окренуо им леђа. Да Ќе неко прошао, први би га видео. Ухватио Ќе Бена за рамена и сусрео га погледом.
  
  "Бене, мораш ми веровати. ВеруЌ ми. Обе"авам да "у вам помо"и да прођете кроз ово."
  
  Бенове очи су се усредсредиле и он Ќе климнуо главом, Ќош увек уплашен, али став аЌу"и своЌ живот у ДреЌкове руке. Окренуо се и паж иво закорачио напред. ДреЌк Ќе приметио да му крв цури из ногу, тече у Ќарак. Прешли су комшиЌин кров, сишли у ®егов стакленик и склизнули на зем у. Бен се оклизнуо и пао на пола пута, али ДреЌк Ќе био први и ублажио ве"и део свог пада.
  
  Тада су били на чврстом тлу. У суседноЌ просториЌи Ќе било упа ено светло, али у близини ниЌе било никога. Вероватно су чули митра еску па бу. Надам се да Ќе полициЌа на путу.
  
  ДреЌк Ќе чврсто загрлио Бена и рекао: "Фантастичне ствари. Наставите са добрим радом и набави"у вам нови рам за пе®а®е. Сада идемо."
  
  Била Ќе то шала. Кад год им Ќе било потребно да ме покупе, Бен би одржао говор ДреЌку о ®еговим годинама, а ДреЌк би исмевао Бенову младост. ПриЌате ско ривалство.
  
  Бен Ќе фркнуо. "Ко Ќе дођавола тамо горе?"
  
  ДреЌк Ќе погледао таван и ®егова таЌна врата. Одатле Ќош нико ништа ниЌе извукао.
  
  "Немци".
  
  "Ха? Као немачки мост из Другог светског рата преко реке КваЌ?"
  
  "Мислим да су то били єапанци. И не, мислим да то ниЌе ништа слично Немцима из Другог светског рата."
  
  Ве" су били у зад®ем делу комшиЌске баште. Сагнули су се кроз живу ограду и прогурали се кроз лажни део ограде коЌу Ќе ДреЌк направио током Ќедне од годиш®их Свифтових прослава.
  
  Излазимо право на прометну улицу.
  
  Директно наспрам такси стаЌалишта.
  
  ДреЌк Ќе кренуо ка аутомобилима коЌи су чекали са убиством на уму. Поново се показала ®егова воЌничка прониц ивост. Као Мики Рурк, као КаЌли, као Хаваии Фиве-О... Само Ќе био успаван, чекаЌу"и право време да се величанствено врати.
  
  Био Ќе сигуран да Ќе Ќедини начин да заштити ®их двоЌе да први дође до лошег момка.
  
  
  ТРИ
  
  
  
  ПАРИЗ, ФРАНЦУСКА
  
  
  Лет за Шарл де Гол слетео Ќе нешто после 9 сати уЌутро тог дана. ДреЌк и Бен су слетели само са ранцем и неколико предмета из оригиналног садржаЌа. Носили су нову оде"у, били су спремни нови мобилни телефони. И-пад Ќе напу®ен. НедостаЌао Ќе ве"и део готовине - потрошен Ќе на транспорт. ОружЌе Ќе одбачено чим Ќе ДреЌк одредио ®егову намену.
  
  Током лета, ДреЌк Ќе обавестио Бена о свим стварима немачког и Викинга и замолио га да помогне у истражива®у. Бенов саркастичан коментар Ќе био: "Банг банг, то Ќе моЌа диплома."
  
  ДреЌк Ќе одобрио овакав став. Грифини се нису сломили, хвала Богу.
  
  Изашли су са аеродрома у хладну париску кишу. Бен Ќе пронашао такси и махнуо му водичем коЌи Ќе купио. Када су ушли унутра, рекао Ќе: "Умм... Руе... Цроик? Хотел преко пута Лувра?"
  
  Такси Ќе кренуо, коЌим Ќе управ ао мушкарац на чиЌем се лицу видело да га ништа не покре"е. Хотел, када Ќе стигао четрдесет минута касниЌе, био Ќе освежаваЌу"е нетипичан за Париз. ПостоЌао Ќе велики хол, лифтови коЌи су могли да приме више особа и неколико ходника са собама.
  
  Пре него што су се приЌавили, ДреЌк Ќе на банкомату у холу подигао преостали новац - око петсто евра. Бен се намрштио, али га Ќе ДреЌк уверио намигуЌу"и. Знао Ќе шта мисли ®егов паметни приЌате .
  
  Електронски надзор и трагови новца.
  
  єедну собу Ќе платио кредитном картицом, а затим Ќе купио собу преко пута готовином. Када су се попели на спрат, обоЌица су ушли у "кеш" собу и ДреЌк Ќе поставио надзор.
  
  "Ово Ќе наша шанса да убиЌемо неколико голубова Ќедним ударцем", рекао Ќе, посматраЌу"и Бена како критично гледа по соби.
  
  "А?" - Питао сам.
  
  "Видимо колико су добри. Ако ускоро дођу, то Ќе добро, а вероватно и нево а. Ако не, па, важно Ќе и то знати. И имаш прилику да извучеш своЌу нову играчку."
  
  Бен Ќе ук учио И-пад. "Да ли "е се ово заиста догодити данас у шест?"
  
  "То Ќе образована претпоставка." Драке Ќе уздахнуо. "Али то се уклапа са неколико чи®еница коЌе знамо."
  
  "Хм, онда се склони, Красти..." Бен Ќе демонстративно пуцкетао прстима. Његово самопоузда®е Ќе сиЌало сада када Ќе помагао, а не да би био спасен, али тада никада ниЌе био "акционар". Уместо тога, тип личности идентификован ®еговим именом или надимком - углавном БлеЌки - никада ниЌе дово но динамичан да заслужи то презиме.
  
  ДреЌк Ќе зурио кроз шпиЌунку. "Што "е дуже траЌати", промрм ао Ќе. "Што више шанси имамо."
  
  НиЌе дуго требало. Док Ќе Бен тапкао по свом И-паду, ДреЌк Ќе видео пола туцета крупних момака окуп ених на вратима преко пута. Брава Ќе била разбиЌена и у собу Ќе прова ено. Тридесет секунди касниЌе екипа се поново поЌавила,  утито погледала около и разишла се.
  
  ДреЌк Ќе стиснуо вилицу.
  
  рекао Ќе Бен. "Ово Ќе заиста заним иво, Мет. ВеруЌе се да Ќе заправо девет комада Одинових остатака расутих широм света. Штит Ќе Ќедно, ко® друго. Ово никад нисам знао."
  
  ДреЌк га Ќе Ќедва чуо. Уништио му Ќе мозак. Ту су имали проблема.
  
  Без речи се одмакнуо од врата и окренуо броЌ на мобилном телефону. На позив Ќе скоро одмах одговорено.
  
  "Да?"
  
  "Ово Ќе Драке."
  
  "єа сам шокиран. Дуго се нисмо видели, друже."
  
  "Знам".
  
  "Увек сам знао да "еш назвати."
  
  "НиЌе оно што мислиш, Велс. Треба ми нешто."
  
  "Наравно да знаш. ПричаЌ ми о Маи."
  
  Проклетство, Веллс га Ќе тестирао нечим што Ќе само он могао знати. Проблем Ќе био у томе што Ќе Маи био ®ихов стари пламен Ќош од ®иховог застоЌа на ТаЌланду, пре него што се оженио Алисон - а чак ни Бен ниЌе морао да чуЌе те пр аве дета е.
  
  "Сред®е име Ќе Ширан. ЛокациЌа - Пхукет. Тип - хмм... егзотично..."
  
  Бенове уши су се трзале. ДреЌк Ќе то читао своЌим говором тела тако Ќасно као што Ќе могао да прочита лажи политичара. Отворена уста су била траг...
  
  ДреЌк Ќе скоро могао да чуЌе смех у Велсовом гласу. "Егзотично? Да ли Ќе ово наЌбо е што можете учинити?"
  
  "У овом тренутку, да."
  
  "Има ли некога тамо?"
  
  "Стварно свиђа".
  
  "Имам те. Добро, друже, шта хо"еш?"
  
  "Треба ми истина, Велс. Потребне су ми сирове информациЌе коЌе нису дозво ене за емитова®е на вестима или на интернету. ТаЌ Одинов штит Ќе украден. О Немцима коЌи су га украли. Посебно Немци. Праве САС информациЌе. Морам да знам шта се заиста дешава, друже, а не да процури у Ќавност."
  
  "Да ли сте у нево и?"
  
  "Огроман." Не лажете свог команданта, бившег или не.
  
  "Потребна Ќе помо"?"
  
  "єош ниЌе".
  
  "Заслужио си своЌу руку, ДреЌк. Само реците реч и САС Ќе ваш."
  
  "Учини"у".
  
  "Добро. ДаЌ ми мало. И успут, да ли Ќош увек говорите себи да сте били само стари САС?
  
  ДреЌк Ќе оклевао. Термин "стари добри САС" не би требало ни да постоЌи. "То Ќе прихват ив термин за обЌаш®е®е, то Ќе све."
  
  Драке се онесвестио. Замолити свог бившег команданта за помо" ниЌе било лако, али Бенова безбедност Ќе надЌачала сваки осе"аЌ поноса. Поново Ќе проверио шпиЌунку, видео празан ходник, а затим пришао и сео поред Бена.
  
  "Кажете девет делова Одина? Шта дођавола то значи?
  
  Бен Ќе брзо напустио Фацебоок страницу своЌе групе, промрм аЌу"и да су имали два нова захтева за приЌате ство, чиме Ќе ®ихов укупан броЌ био седамнаест.
  
  На тренутак Ќе проучавао ДреЌка. "Значи, ви сте бивши капитен САС-а и фанатик за снима®е. Чудно Ќе, друже, ако немаш ништа против да кажем."
  
  "ФокусираЌ се, Бене. Шта имаш?"
  
  "Па... Пратим траг ових девет делова Одина. Чини се да Ќе девет посебан броЌ у нордиЌскоЌ митологиЌи. єедан Ќе био саморазапет на нечему што се зове Светско дрво, девет дана и девет но"и, посте"и, са коп ем у боку, баш као Исус Христ, и много година пре Исуса. Ово Ќе права ствар, Матт. Прави научници су га каталогизирали. Можда Ќе то чак и прича коЌа Ќе инспирисала причу о Исусу Христу. ПостоЌи девет делова Одина. Коп е Ќе тре"и комад и повезано Ќе са Светским дрветом, иако не могу да нађем било какво поми®а®е ®егове локациЌе. Легендарна локациЌа Дрвета Ќе у ШведскоЌ. Место коЌе се зове Апсала."
  
  "Успори, успори. Да ли пише нешто о Одиновом штиту или ®еговом ко®у?"
  
  Бен Ќе слегнуо раменима. "Само да Ќе Штит био Ќедно од наЌве"их археолошких налаза свих времена. И да уз ®егову ивицу стоЌе речи: РаЌ и пакао су само привремено незна®е. Бесмртна душа Ќе та коЌа наги®е ка исправном или погрешном. Очигледно Ќе да Ќе ово Одиново проклетство, али нико у живом се"а®у никада ниЌе успео да схвати шта она има за ци ."
  
  "Можда Ќе то Ќедна од оних клетви где Ќедноставно мораш да будеш тамо", ДреЌк се осмехнуо.
  
  Бен га Ќе игнорисао. "Овде пише да Ќе ко® скулптура. єош Ќедна скулптура, "Одинови вукови", тренутно Ќе изложена у ЊуЌорку."
  
  "Његови вукови? Сада?" ДреЌков мозак Ќе почео да се пржи.
  
  "У боЌ Ќе Ќахао два вука. Очигледно."
  
  ДреЌк се намрштио. "Да ли Ќе свих девет делова узето у обзир?"
  
  Бен Ќе одмахнуо главом. "Неколико недостаЌе, али..."
  
  Драке Ќе застао. "Шта?" - Питао сам.
  
  "Па, звучи глупо, али овде постоЌе делови легенде коЌа се обликуЌе. Нешто о томе да се сви делови Одина споЌе и започну ланчану реакциЌу коЌа "е довести до краЌа света."
  
  "Стандардне ствари", рекао Ќе ДреЌк. "Сви ови древни богови имаЌу неку врсту 'смака света' повезану са ®има.
  
  Бен климну главом и погледа на сат. "єел тако. ПогледаЌ. Нама интернет чароб®ацима Ќе потребна храна", помислио Ќе на тренутак. "И мислим, осе"ам да ускоро стижу нови текстови из бенда. Кроасани и Бри за ручак?"
  
  "Када сте у Паризу..."
  
  ДреЌк Ќе отворио врата, погледао око себе, а затим показао Бену да изађе. Видео Ќе осмех на лицу свог приЌате а, али и прочитао страшну напетост у ®еговим очима. Бен Ќе то добро сакрио, али Ќе лоше поколебао.
  
  Драке се вратио у собу и ставио све ®ихове ствари у ранац. Док Ќе везивао тешки каиш, чуо Ќе Бена како пригушено поздрав а и осетио како му срце стаЌе од страха тек други пут у животу.
  
  Први Ќе био када га Ќе Алисон напустила, наводе"и ту непомир иву разлику - више си воЌник него проклети камп за обуку.
  
  Те но"и. Док му Ќе бескраЌна киша пунила очи сузама као никада.
  
  Потрчао Ќе према вратима, сваки миши" на ®еговом телу био Ќе напет и спреман, а онда Ќе угледао стариЌи пар како се мучи низ ходник.
  
  И Бен Ќе приметио апсолутни ужас коЌи Ќе испунио ДреЌкове очи пре него што Ќе бивши воЌник имао прилику да га прикриЌе. Глупа грешка.
  
  "Не брини". рече Бен са бледим осмехом. "Добро сам".
  
  ДреЌк Ќе дрхтаво удахнуо и повео их низ степенице, увек на опрезу. Проверио Ќе предворЌе, ниЌе видео никакву прет®у и изашао напо е.
  
  Где Ќе био наЌближи ресторан? Погодио Ќе и кренуо ка Лувру.
  
  
  * * *
  
  
  Одмах их Ќе видео Ќедан дебео човек из Минхена са вештинама неурохирурга. Проверио Ќе своЌу фотографску сличност и за два откуцаЌа срца препознао добро грађеног, способног єоркширца и ®еговог дугокосог идиотског приЌате а и зак учао их на нишану.
  
  Променио Ќе положаЌ, не воле"и високу тачку гледа®а или беле крхотине коЌе су се зариле у ®егове меснате удове.
  
  Прошапутао Ќе у микрофон на рамену: "Држим их за конац.
  
  Одговор Ќе био изненађуЌу"е тренутан. "УбиЌте их сада."
  
  
  ЧЕТИРИ
  
  
  
  ПАРИЗ, ФРАНЦУСКА
  
  
  Брзо су испа ена три метка.
  
  Први метак се одбио од металног оквира врата поред ДреЌкове главе, а затим рикошетирао низ улицу, погодивши стариЌу жену у руку. Изврнула се и пала, прскаЌу"и крв у ваздух у облику знака пита®а.
  
  Од другог ударца длаке на БеновоЌ глави су се наЌежиле.
  
  Тре"и Ќе ударио у бетон где Ќе стаЌао наносекунду након што га Ќе ДреЌк грубо зграбио за струк. Метак се одбио о тротоар и разбио прозор хотела иза ®их.
  
  ДреЌк се откотр ао и грубо прошетао Бена иза низа паркираних аутомобила. "Држим те". Бесно Ќе шапутао. "Само наставите." Чуче"и, ризиковао Ќе да погледа кроз прозор аутомобила и видео крета®е на крову баш када се прозор разбио.
  
  "Сра®е пуца®е!" Његов Ќоркширски нагласак и воЌни сленг учинили су да му глас буде храпавиЌи док се адреналин пове"авао. Скенирао Ќе подручЌе. Цивили су трчали, вриштали, изазивали разне врсте омета®а, али проблем Ќе био у томе што Ќе стрелац тачно знао где се налазе.
  
  И не би био сам.
  
  Чак и сада, ДреЌк Ќе препознао троЌицу момака коЌе Ќе раниЌе видео током крађе браве, коЌи су изашли из мрачног Мондеа и намерно кренули ка ®има.
  
  "Време Ќе за крета®е."
  
  ДреЌк их Ќе у два аутомобила одвео до места где Ќе ве" приметио младу жену како хистерично плаче у свом ауту. На ®ено изненађе®е, отворио Ќе ®ена врата и осетио брз налет кривице при погледу на ®ен уплашени израз лица.
  
  Задржао Ќе равнодушан израз лица. "Напо е."
  
  єош увек ниЌе испа ено. Жена Ќе испузала, страх ЌоЌ Ќе смрзнуо миши"е, претвараЌу"и их у мртве плоче. Бен Ќе ушао, држе"и своЌу телесну тежину што Ќе могу"е ма®ом. ДреЌк Ќе пожурио за ®им и онда окренуо к уч.
  
  Удахнувши, ставио Ќе ауто у рикверц, а затим извукао напред са паркинг места. Гума Ќе ти®ала преко пута за ®има.
  
  Бен Ќе викнуо: "Руе Рицхелиеу!"
  
  ДреЌк Ќе скренуо, чекаЌу"и метак, чуо метални звук коЌи се одбиЌао од мотора, а затим ударио у гас. Прошли су поред изненађених провалника на тротоару и видели их како журе назад до аутомобила.
  
  ДреЌк Ќе окренуо точак удесно, па улево, па опет улево.
  
  "Руе Саинт-Хоноре." викнуо Ќе Бен, извиЌаЌу"и врат да види назив пута.
  
  Ук учили су се у ток саобра"аЌа. ДреЌк Ќе пожурио што Ќе брже могао, увлаче"и аутомобил - за коЌи се, на ®егово одушев е®е, испоставило да Ќе Мини Цоопер - у уличицама и ван ®их и помно мотре"и на зад®и поглед.
  
  Стрелац са крова Ќе одавно нестао, али Мондео Ќе био тамо, недалеко иза.
  
  Скренуо Ќе десно па опет десно, посре"ило му се на семафору. МузеЌ Лувр, сним ен са леве стране. НиЌе било користи: путеви су били препуни, семафори су били пречести. Морали су да побегну из центра Париза.
  
  "Руе Де Риволи!"
  
  ДреЌк се строго намршти према Бену. "Зашто дођавола вичете имена улица?"
  
  Бен Ќе зурио у ®ега. "Не знам! Они... они то показуЌу на ТВ-у! Помаже?"
  
  
  * * *
  
  
  "Не!" - викнуо Ќе узвратио, преко урла®а мотора док Ќе Ќурио клизавим путем да е од Руе де Риволи.
  
  Метак се одбио од чизме. ДреЌк Ќе видео пролазника како се срушио у агониЌи. Било Ќе лоше; било Ќе озби но. Ови  уди су били дово но арогантни и мо"ни да их ниЌе брига кога су повредили, и очигледно су могли да живе са последицама.
  
  Зашто им Ќе девет делова Одина било толико важно?
  
  Меци су пробили бетон и метал и оставили шаре око Мини.
  
  У том тренутку зазвонио Ќе Бенов мобилни телефон. Извео Ќе сложен маневар уврта®а рамена да га извуче из ¤епа. "МаЌко?"
  
  "О моЌ Боже!" ДреЌк Ќе тихо опсовао.
  
  "Добро сам, та. Ти? Као тата?"
  
  Мондео Ќе ушао у прт ажник Мини. Заслеп уЌу"и фарови испу®авали су поглед отпозади, заЌедно са лицима троЌице подруг ивих Немаца. Гадови су то волели.
  
  Бен климну главом. "А мала сестра?"
  
  ДреЌк Ќе посматрао како Немци удараЌу оружЌем по инструмент табли у махнитом узбуђе®у.
  
  "Не. Ништа посебно. Хм... каква Ќе то бука?" Направио Ќе паузу. "Ох... Ксбок."
  
  ДреЌк притисне гас на под. Мотор Ќе брзо реаговао. Гуме су цвилиле чак шездесет ми а на сат.
  
  Следе"и хитац Ќе разбио зад®е стакло. Бен се спустио у пред®и простор за пе®а®е не чекаЌу"и позив. ДреЌк Ќе дозволио себи тренутак за процену, а затим Ќе усмерио Мини на празан тротоар испред дугог реда паркираних аутомобила.
  
  Путници у Мондеу су неопрезно пуцали, меци су ударали у стакла паркираних аутомобила, ударали у Мини и одбиЌали се од ®ега. У року од неколико секунди, притиснуо Ќе кочнице, окренуо се уз цви е®е, бацио мали аутомобил за 180 степени, а затим Ќе поЌурио назад путем коЌим су дошли.
  
  Требале су драгоцене секунде да путници Мондеа схвате шта се догодило. Скрета®е од 180 степени било Ќе непаж иво и опасно и уз страшну шкрипу изнело Ќе два паркирана аутомобила. Где Ќе, за име свега светог, била полициЌа?
  
  Сада нема избора. ДреЌк Ќе возио што Ќе више могао. "Буди спреман, Бене. Бежимо."
  
  Да Бен ниЌе био тамо, стаЌао би и борио се, али безбедност ®еговог приЌате а Ќе била приоритет. А изгубити се сада Ќе био паметан потез.
  
  "Добро мама, видимо се касниЌе." Бен Ќе затворио мобилни телефон и слегнуо раменима. "Родите и".
  
  ДреЌк Ќе повукао Мини назад до ивич®ака и изненада закочио на пола пута преко уређеног трав®ака. Пре него што се аутомобил зауставио, широм су отворили врата и искочили, кренувши ка оближ®им улицама. Помешали су се са дома"им Парижанима пре него што Ќе Мондео уопште дошао на видик.
  
  Бен Ќе успео нешто да крек"е и трепну у ДреЌка. "МоЌ хероЌ".
  
  
  * * *
  
  
  Сакрили су се у малом интернет кафеу поред места званог Харри'с Нев Иорк Бар. Ово Ќе био наЌмудриЌи потез за ДреЌка. Неупад иво и Ќефтино, било Ќе то место где су могли да наставе своЌе истражива®е и да одлуче шта да ураде у вези са непосредном инвазиЌом на Лувр без бриге и прекида.
  
  ДреЌк Ќе припремио мафине и кафу док се Бен приЌавио. ДреЌк Ќош ниЌе претрпео никакву повреду, али Ќе претпоставио да Ќе Бен мало забринут. ВоЌник у ®ему ниЌе имао поЌма како да се носи са ®им. ПриЌате  Ќе знао да мораЌу да разговараЌу. Зато Ќе гурнуо храну и пи"е према млади"у, сместио се у удобан сепаре и задржао ®егов поглед.
  
  "Како сте са свим овим сра®ем?"
  
  "Не знам". Бен Ќе рекао истину. "єош нисам имао времена да то схватим."
  
  Драке климну главом. "Ово Ќе добро. Па кад то урадиш..." показао Ќе на компЌутер. "Шта имаш?"
  
  "Вратио сам се на исту веб страницу као и раниЌе. Невероватан археолошки налаз... девет фрагмената... Ќада, Ќада, Ќада... о да - читао сам о ОдиновоЌ спектакуларноЌ теориЌи завере о 'смаку света'."
  
  "И рекао сам..."
  
  "То Ќе било сра®е. Али не нужно, Матт. СлушаЌ ово. Као што сам рекао, постоЌи легенда и преведена Ќе на многе Ќезике. Не само скандинавске. ДелуЌе прилично универзално, што Ќе веома необично за се аке коЌи проучаваЌу овакве ствари. Овде се каже да "е, ако се девет комада Одина икада сакупи током Рагнарока, отворити пут до Гробнице богова. И ако ова гробница буде икада оскрнав ена... па, сумпор и сав ослобођен пакао Ќе само почетак наших проблема. Приметили сте да сам рекао Богови?"
  
  ДреЌк се намрштио. "Не. Како овде може бити гробница богова? Никада нису постоЌали Рагнарок никада ниЌе постоЌао. Било Ќе то само норвешко место за Армагедон."
  
  "Баш тако. А шта ако Ќе заиста постоЌао?"
  
  "Зато замислите вредност оваквог налаза."
  
  "Гробница богова? То би било изнад свега. Атлантис. Цамелот. Еден. Они би били ништа у поређе®у са овим. Дакле, ви кажете да Ќе Одинов штит само почетак?"
  
  Бен Ќе одгризао врх свог колача. "Ва да "емо видети. Остало Ќе Ќош осам комада, па ако почну да нестаЌу", застао Ќе. "Знате, Карин Ќе мозак породице, а сестра би желела да схвати све ово интернет сра®е. Све Ќе у комадима."
  
  "Бене, осе"ам се прилично кривим због тебе. И обе"авам да вам се ништа не"е десити, али не могу никога другог да увлачим у ово. ДреЌк се намрштио. "Питам се зашто су проклети Немци почели ово да раде сада. Нема сум®е да осталих осам делова постоЌи ве" неко време."
  
  "Ма®е аналогиЌа са фудбалом. И имаЌу га. Можда Ќе било нешто посебно у вези са Штитом? Нешто у томе Ќе учинило све остало вриЌедним."
  
  ДреЌк се сетио да Ќе сликао Штит изблиза, али су могли да одложе ту истрагу за касниЌе. Куцнуо Ќе по екрану. "Овде пише да Ќе Одинова скулптура ко®а пронађена у викиншком дугом чамцу, коЌи Ќе заправо главни експонат Лувра. Ве"ина  уди не би ни приметила саму скулптуру ко®а док шетаЌу Лувром.
  
  "Дугачки чамац", прочитао Ќе Бен наглас. "То Ќе мистериЌа сама по себи - изграђена Ќе од дрвета коЌе Ќе претходило познатоЌ историЌи Викинга."
  
  "Баш као Штит", узвикнуо Ќе ДреЌк.
  
  "Пронађен у ДанскоЌ", читао Ќе да е Бен. "И видите овде", показао Ќе на екран, "ово се фокусира на друге делове Одина коЌе сам раниЌе споменуо? Вукови су у ЊуЌорку, а наЌбо а претпоставка Ќе да се Коп е налази у Упсали, у ШведскоЌ, пошто Ќе пало са Одиновог тела док Ќе сишао са Светског дрвета.
  
  "Дакле, то Ќе пет." ДреЌк се завалио у своЌу удобну столицу и отпио гут аЌ кафе. Око ®их Ќе интернет кафе бруЌао од тихих активности. Напо у су тротоари били испу®ени  удима коЌи су цик-цак пролазили кроз живот.
  
  Бен Ќе рођен са челичним устима и попио Ќе пола своЌе топле кафе у Ќедном гут аЌу. "Овде има Ќош нечега", репао Ќе. "Боже, не знам. Изгледа компликовано. О нечему што се зове Волва. Шта значи Сеер? "
  
  "Можда су аутомобил назвали по ®оЌ."
  
  "Смешно. Не, чини се да Ќе Один имао посебну Велву. ЧекаЌ - ово може потраЌати."
  
  ДреЌк Ќе био толико заузет пребацива®ем паж®е између Бена, компЌутера, протока информациЌа и ужурбаног тротоара напо у да ниЌе приметио жену коЌа се приближавала све док ниЌе стала поред ®иховог стола.
  
  Пре него што Ќе успео да се помери, подигла Ќе руку.
  
  "Не устаЌте, момци", рекла Ќе америчким акцентом. "Треба да разговарамо".
  
  
  ФИВЕ
  
  
  
  ПАРИЗ, ФРАНЦУСКА
  
  
  Кенеди Мур Ќе провео неко време проце®уЌу"и пар.
  
  У почетку Ќе мислила да Ќе безопасно. После неког времена, након анализе млади"евог уплашеног, али одлучног говора тела и будног држа®а стариЌег момка, дошла Ќе до зак учка да су нево а, околности и ђаво ®их двоЌицу увукли у несвето троЌство опасности.
  
  Она овде ниЌе била полицаЌац. Али она Ќе била полицаЌац у ЊуЌорку и ниЌе било лако одрастати на овом релативно малом острву са великим бетонским кулама. Имали сте око полицаЌца пре него што сте знали да Ќе ваша судбина да се придружите НИПД-у. КасниЌе си брусио и прерачунавао, али си увек имао те очи. ТаЌ чврст, прорачунат изглед.
  
  Чак и на одмору, помислила Ќе горко.
  
  После сат времена испиЌа®а кафе и бесци ног сурфова®а, ниЌе могла да си помогне. Можда Ќе била на одмору - што ЌоЌ Ќе звучало бо е од принудног одмора - али то ниЌе значило да Ќе полицаЌац у ®оЌ Ќедноставно одустао брже него што се Британац одрекао своЌе врлине прве но"и у Вегасу.
  
  Пришла Ќе ®иховом столу. Принудни одмор, поново Ќе помислила. Ово Ќе ставило ®ену славну кариЌеру ®уЌоршке полициЌе у перспективу.
  
  СтариЌи момак Ќе брзо процени, подижу"и антене. Оценио Ќу Ќе брже него што би амерички маринац проценио бордел у Бангкоку.
  
  "Не устаЌте, момци," рекла Ќе разоружаваЌу"и. "Треба да разговарамо".
  
  "Американац?" рече стариЌи момак са призвуком изненађе®а. "Шта хо"еш?"
  
  Игнорирала га Ќе. "єеси ли добро, душо?" Она Ќе б еснула своЌим штитом. "єа сам полицаЌац. Сада "еш бити искрен према мени."
  
  СтариЌи момак Ќе одмах кликнуо и осмехнуо се са олакша®ем, што Ќе било чудно. Други Ќе збу®ено трепнуо.
  
  "А?" - Питао сам.
  
  ПолицаЌац у КенедиЌу Ќе покренуо пита®е. "Да ли сте овде своЌом во ом?" Било Ќе све о чему Ќе могла да размиш а да буде близу ®их.
  
  Млади" Ќе изгледао тужно. "Па, разгледа®е Ќе добро, али груб секс ниЌе баш забаван."
  
  СтариЌи момак Ќе изгледао изненађуЌу"е захвално. "ВеруЌ ми. Овде нема никаквих проблема. Добро Ќе видети да неки у заЌедници за спровође®е закона и да е поштуЌу оваЌ рад. єа сам Матт Драке."
  
  Пружио Ќе руку.
  
  Кенеди Ќе ово игнорисао, Ќош увек ниЌе убеђен. Њен ум се ухватио за ту фразу, и да е поштуЌу"и рад, и прегледао прошли месец. Стали су тамо где су увек стали. У Калебу. Над своЌим окрутним жртвама. За ®егово безусловно ослобађа®е.
  
  Само ако.
  
  "Па... хвала, претпостав ам."
  
  "Дакле, ти си полицаЌац из ЊуЌорка? " Млади" Ќе ниЌансу употпунио подигнутим обрвама, коЌе Ќе упутио стариЌем човеку.
  
  "Проклето лукаво." Матт Драке се лагано насмеЌао. Деловао Ќе самоуверено, и иако Ќе седео опуштено, Кенеди Ќе могао да каже да Ќе компетентан да реагуЌе у секунди. А начин на коЌи Ќе непрестано скенирао околину натерао Ќу Ќе да помисли на полицаЌца. Или воЌска.
  
  Климнула Ќе, питаЌу"и се да ли да позове себе да седне.
  
  ДреЌк Ќе показао на празно место остав аЌу"и му слободан излаз. "И  убазно такође. Чуо сам да су ЊуЌорчани наЌпоузданиЌи  уди на свету".
  
  "Матт!" Тип се намрштио.
  
  "Ако под претераним самопоузда®ем мислите себичан и арогантан, и Ќа сам то чуо. Кенеди Ќе склизнуо у кабину, осе"аЌу"и се помало незгодно. "Онда сам дошао у Париз и упознао Французе."
  
  "На одмору?"
  
  "То Ќе оно што су ми рекли."
  
  Момак ниЌе инсистирао, Ќедноставно Ќе поново пружио руку. "єош увек сам Мет ДреЌк. А ово Ќе моЌ станар, Бен."
  
  "Здраво, Ќа сам Кенеди. Чуо сам шта сте говорили, барем наслове, боЌим се. То Ќе оно што ме Ќе зачудило. А шта Ќе са Вуковима у ЊуЌорку?" Подигла Ќе обрве, опонашаЌу"и Бена.
  
  "єедан". ДреЌк Ќу Ќе паж иво проучавао, чекаЌу"и реакциЌу. "Знате ли нешто о ®ему?"
  
  "Био Ќе Торов отац, зар не? Знате, у Марвеловим стриповима."
  
  "Он Ќе у свим вестима." Бен климну према компЌутеру.
  
  "У послед®е време покушавам да се држим пода е од наслова." КенедиЌеве речи су дошле брзо, напете од бола и разочара®а. Прошао Ќе тренутак пре него што Ќе могла да настави. "Дакле, не много. Дово но."
  
  "Звучи као да сте направили неколико."
  
  "Више него добро за моЌу кариЌеру." Вратила се и онда кроз пр аве прозоре кафи"а погледала на улицу.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк Ќе пратио ®ен поглед, питаЌу"и се да ли да Ќе гурне, а очи су му се сусреле са очима Ќедног од претходних провалника коЌи Ќе гледао кроз стакло.
  
  "Сра®е. Ови момци су упорниЌи од индиЌског кол центра."
  
  Момково лице Ќе заблистало од препознава®а када се ДреЌк померио, али сада Ќе ДреЌк одлучио да више не треба да Ќебе. Рукавице су заиста биле скинуте и капитен САС-а се вратио. Брзо се померио, зграбио Ќедну од столица и бацио Ќе кроз прозор са страшним треском. Немац Ќе полетео назад, срушивши се на плочник као мртво месо.
  
  ДреЌк Ќе махнуо Бену у страну. "ХаЌдеш са нама или не", викнуо Ќе КенедиЌу док Ќе трчао. "Али клони ми се с пута."
  
  Брзо Ќе пришао вратима, отворио их и стао у случаЌу да Ќе дошло до пуц®аве. Шокирани Парижани су стаЌали около. Туристи су се разбЌежали на све стране. ДреЌк баци траже"и поглед дуж улице.
  
  "Самоубиство". Заронио Ќе назад.
  
  "Зад®а врата". Потапшао Ќе Бена по рамену и кренули су према пулту. Кенеди тек треба да се пресели, али ниЌе био потребан аналитички ум полицаЌца да схвати да су ови  уди у стварноЌ нево и.
  
  "єа "у те покривати."
  
  ДреЌк Ќе прошао поред уплашеног продавца у мрачни ходник обложен кутиЌама кафе, ше"ера и штапи"а за меша®е. На краЌу Ќе било пожарно степениште. ДреЌк Ќе ударио у пречку, а онда опрезно погледао напо е. Поподневно сунце ми Ќе пекло очи, али обала Ќе била чиста. Што Ќе за ®ега значило да Ќе тамо негде био само Ќедан неприЌате .
  
  ДреЌк Ќе показао осталима да сачекаЌу, а затим Ќе намерно кренуо ка Немцу коЌи Ќе чекао. НиЌе избегао човеков ударац, ве" га Ќе снажно однео у соларни плексус без да се тргне. Шок на лицу ®еговог противника донео му Ќе тренутно задово ство.
  
  "Пице ци аЌу на плексус." прошапутао Ќе. Искуство га Ќе научило да би обучени човек ударио у Ќедну од очигледних тачака притиска на телу и застао да би постигао ефекат, па Ќе ДреЌк поделио бол - како су га бескраЌно учили - и прогурао га. Сломио Ќе момку нос, разбио му вилицу и замало му сломио врат са два ударца, а затим га оставио изва еног на тротоару без прекида. Махнуо Ќе осталима да напредуЌу.
  
  Изашли су из кафи"а и погледали около.
  
  Кенеди Ќе рекао: "МоЌ хотел Ќе три блока одавде.
  
  Драке климну главом. "Проклето кул. Иди."
  
  
  СИКС
  
  
  
  ПАРИЗ, ФРАНЦУСКА
  
  
  Минут касниЌе Бен Ќе рекао: "ЧекаЌ."
  
  "НемоЌ ре"и да треба да идеш у купатило, другар, или "емо морати да ти купимо пелене."
  
  Кенеди Ќе сакрио осмех док Ќе Бен поцрвенео.
  
  "Знам да Ќе време да одспаваш, старче, али скоро Ќе време... хм... да посетиш Лувр."
  
  Проклетство, Драке Ќе изгубио поЌам о времену. "Сра®е".
  
  "У Лувру?"
  
  "О скрета®у." ДреЌк Ќе махнуо таксиЌу коЌи Ќе пролазио. "Кенеди, обЌасни"у."
  
  "Бо е се осе"аш. Данас сам ве" био у Лувру."
  
  "Не за ово..." промрм а Бен док су улазили у такси. ДреЌк Ќе рекао магичну реч и ауто Ќе одЌурио. Путова®е се одвиЌало у тишини и траЌало Ќе десет минута улицама закрченим саобра"аЌем. Ни тротоари нису били ништа бо и када су ®их троЌица у журби покушали да се пробиЌу до музеЌа.
  
  Док су ходали, Бен Ќе обавестио КенедиЌа. "Неко Ќе пронашао Одинов штит на Исланду. Неко их Ќе украо са изложбе у єорку, потпуно уништивши ФреЌеву невероватну шет®у мачака."
  
  "Фреи?"
  
  "Модни креатор. Зар ниси из ЊуЌорка?"
  
  "єа сам из ЊуЌорка, али нисам велика модна особа. И нисам велики обожавате  слепо увлаче®а у неку врсту сукоба. Заиста ми сада више не требаЌу проблеми."
  
  ДреЌк Ќе замало рекао "има врата", али се зауставио у послед®оЌ секунди. ПолицаЌац би вечерас могао бити од користи из више разлога, посебно из СЌеди®ених Држава. Док су се приближавали стакленоЌ пирамиди коЌа Ќе означавала улаз у Лувр, рекао Ќе: "Кенеди, ови  уди су покушали да нас убиЌу наЌма®е три пута. єа сам одговоран да се ово не догоди. Сада нам треба више информациЌа о томе шта се дођавола овде дешава, а из неког разлога их занима оно што Ќе Бен сазнао да се зове 'Девет комада Одина'. Заиста не знамо зашто, али овде Ќе", показао Ќе иза стаклене пирамиде, "други део".
  
  "Они "е га украсти вечерас", рекао Ќе Бен, а затим додао: "Вероватно."
  
  "А какав Ќе оваЌ ®уЌоршки угао?"
  
  "Тамо Ќе изложен Ќош Ќедан комад Одина. Вукови. У Природ®ачком музеЌу."
  
  ДреЌк Ќе проучавао карту. "Изгледа да Лувр обично не приказуЌе викиншке колекциЌе. Ово Ќе такође под закупом, попут оног у єорку. Овде пише да Ќе наЌинтересантниЌа ствар викиншки дугачак чамац, Ќедан од наЌбо их икада откривених, и ®егова озлоглашена слава.
  
  "Шта то значи?" Кенеди Ќе стаЌао на врху степеница као трска против олуЌе док су многи пари стопала газили око ®е.
  
  "АномалиЌа представ ена ®еним годинама. Ово претходи историЌи Викинга."
  
  "Па, то Ќе заним иво."
  
  "Знам. Изложени су на до®ем спрату крила Денон, поред неког египатског... оптичког... птолемеЌског... сра®а. .сра®е...нема везе. Ево у чему Ќе ствар."
  
  Широки, углађени ходници блистали су око ®их док су се стапали у гомилу. Мештани и туристи свих узраста испунили су велики стари простор и оживели га током целог дана. Могло се само нагађати каква Ќе ®егова гробна, Ќезива природа током но"и.
  
  У том тренутку зачу се заглушуЌу"и хук, као да се руши бетонски зид. Сви су стали. ДреЌк се окрену Бену.
  
  "СачекаЌ овде, Бене. ДаЌте нам пола сата. На"и "емо те." Застао Ќе, а затим додао: "Ако се евакуишу, онда сачекаЌте што ближе стакленоЌ пирамиди.
  
  НиЌе чекао одговор. Бен Ќе био потпуно свестан опасности. ДреЌк Ќе посматрао како вади мобилни телефон и бира броЌ на брзом бира®у. То би била мама, или тата, или сестра. Показао Ќе КенедиЌу и паж иво су сишли спиралним степеницама на до®и спрат. Док су кренули ка сали у коЌоЌ Ќе била смештена изложба Викинга,  уди су почели да истрчаваЌу. Густи облак се ковитлао иза ®их.
  
  "Трцати!" Момак коЌи Ќе изгледао као холистер модел Ќе вриснуо. "Унутра су момци са оружЌем!"
  
  ДреЌк се зауставио на вратима и ризиковао да погледа унутра. Дочекао га Ќе потпуни хаос. Сцена из акционог филма МаЌкла БеЌа, само чудниЌа. ИзброЌао Ќе осам момака у маскирним униформама, са маскама за лице и митра езима, коЌи су се пе®али у наЌве"и викиншки дугачак чамац коЌи Ќе икада видео. Иза ®их, у чину невероватне лакомислености, у зид музеЌа Ќе избушена рупа за пуше®е.
  
  Ови момци су били луди. Оно што им Ќе дало предност Ќе то што су имали шокантну директност фанатизма. Диза®е улаза у зграде и испа ива®е ракета у гомилу изгледало Ќе као ®ихова норма. НиЌе ни чудо што су раниЌе Ќурили Бена и ®ега по целом Паризу. Потера аутомобилима Ќе вероватно била само ®ихова забава пре спава®а.
  
  Кенеди Ќе ставио руку на ®егово раме и погледао око себе. "Бог".
  
  "ДоказуЌе да смо на добром путу. Сада само треба да се приближимо ®иховом команданту."
  
  "Не идем ни близу ниЌедног од ових идиота. " Опсовала Ќе са изненађуЌу"е добрим енглеским нагласком.
  
  "Слатко. Али морам да нађем начин да нас скинем са ®ихове листе сра®а."
  
  ДреЌк Ќе приметио Ќош цивила како трче ка излазу. Немци их нису ни посматрали, Ќедноставно су самоуверено извршили своЌ план.
  
  "Омогу"ава". ДреЌк Ќе кроз довратак ушао у собу. Искористили су експонате на периметру за покри"е и стигли што ближе саслуша®у колико Ќе било безбедно.
  
  "ПобиЌеди дикх!" - викну неко упорно.
  
  "Нешто о 'журби'. ДреЌк Ќе рекао. "Проклета копилад "е морати брзо да реагуЌу. Лувр мора бити високо на листи француских одговора."
  
  єедан од Немаца Ќе Ќош нешто викнуо и подигао камену плочу величине послужавника. Изгледали су тешки. ВоЌник Ќе позвао Ќош двоЌицу да помогну да га истоваре из дугог чамца.
  
  "єасно ниЌе САС", прокоментарисао Ќе ДреЌк.
  
  "Или амерички", приметио Ќе Кенеди. "Некада сам имао Ќедног маринца коЌи Ќе могао да стави ову ситницу испод кожице.
  
  Драке се лагано загрцнуо. "Добра слика. Хвала на доприносу. ПогледаЌ." Климнуо Ќе према отвору у зиду где се управо поЌавио маскирани човек обучен у бело.
  
  "Исти тип коЌи Ќе оп ачкао Штит у єорку. Вероватно."
  
  Човек Ќе кратко прегледао скулптуру, а затим климнуо главом и окренуо се свом команданту. "Време Ќе да..."
  
  Напо у Ќе одЌекнула пуц®ава. Немци су се на тренутак укочили, очигледно збу®ено зуре"и Ќедни у друге. Тада Ќе просториЌа била изрешетана мецима и сви су заронили у заклон.
  
  На недавно експлодираном улазу поЌавило се Ќош маскираних мушкараца. Нова снага, обучена другачиЌе од Немаца.
  
  ДреЌк помисли: Француска полициЌа?
  
  "Канађани!" Ќедан од Немаца Ќе презриво викнуо. "УбиЌ! УбиЌ!"
  
  ДреЌк Ќе покрио уши док Ќе десетак митра еза истовремено отварало ватру. Меци су се одбиЌали од  удског тела, од дрвеног експоната, од гипсаног зида. Стакло се разбило, а непроце®иви експонати су поцепани у комади"е и са треском пали на под. Кенеди Ќе гласно опсовала, за шта Ќе ДреЌк почео да схвата да за ®у ниЌе баш "свеже тло". "Где су Ќебени Французи, дођавола!"
  
  ДреЌку се завртело у глави. Канађани?Какав су они уврнути пакао овде?
  
  Експонат поред ®их се разбио на хи аду комада. Стакло и комади дрвета п уштали су на ®ихова леђа. ДреЌк Ќе почео да пузи назад, вуку"и КенедиЌа са собом. Барка Ќе била изрешетана оловом. У то време Канађани су напредовали у просториЌу и неколико Немаца Ќе лежало мртво или се трзало. Док Ќе ДреЌк посматрао, Ќедан од Канађана Ќе пуцао Немцу из непосредне близине у главу, разбиЌаЌу"и му мозак о 3.000 година стару египатску вазу од теракоте.
  
  "Не постоЌи  убав између лудих ловаца на реликвиЌе. ДреЌк се тргнуо. "И све време коЌе сам провео играЌу"и Томб Раидер, то се никада ниЌе догодило.
  
  "Да", Кенеди Ќе отресао комади"е стакла са ®ене косе. "Али ако сте заиста играли игру, уместо да бу ите у ®ено дупе седамнаест сати, можда бисте заправо знали шта се дешава.
  
  "Бенова Ќача страна. Не моЌ. Игра®е игре, то Ќест." Ризиковао Ќе да подигне поглед.
  
  єедан од Немаца Ќе покушао да побегне. Потрчао Ќе право према ДреЌку не приметивши га, а онда Ќе изненађено скочио када му Ќе пут био блокиран. "Бевеген!" Подигао Ќе пишто .
  
  "Да, и твоЌ." ДреЌк Ќе подигао руке.
  
  Човеков прст се напео на обарачу.
  
  Кенеди Ќе направио нагли покрет у страну, због чега Ќе паж®а Немца поколебала. ДреЌк Ќе пришао и ударио га лактом у лице. Песница Ќе замахнула у ДреЌкову главу, али се он одмакнуо, истовремено удараЌу"и воЌника у колено. Врисак Ќе Ќедва прикрио звук лом е®а костиЌу. ДреЌк Ќе био на ®ему у секунди, колена су му снажно притискала груди коЌа су му се дизала. Брзим покретом откинуо Ќе воЌнику маску.
  
  И он Ќе прогунђао. "Ух. Не знам шта сам заиста очекивао."
  
  Плава коса. Плаве очи. Чврсте црте лица. Збу®ен израз лица.
  
  "КасниЌе". ДреЌк га Ќе онесвестио гуше®ем, веруЌу"и КенедиЌу да држи на оку своЌе другове. Када Ќе ДреЌк подигао поглед, битка се наставила. У том тренутку други Немац Ќе обишао експонат коЌи Ќе падао. ДреЌк га Ќе спустио у страну, а Кенеди га Ќе клекао у соларни плексус. ОваЌ човек Ќе одустао брже од новог дечачког бенда на Кс Фацтору.
  
  Сада Ќе Ќедан од Канађана вукао Одинову скулптуру од мртвих и крвавих прстиЌу ®еговог неприЌате а. єош Ќедан Немац га Ќе опколио и напао са стране, али Канађанин Ќе био добар, изврнуо Ќе и задао три смртоносна ударца, а затим бацио млохаво тело преко рамена и оборио га на зем у. Канађанин Ќе опалио три пута из непосредне близине ради ве"е убеђе®а, а затим Ќе наставио да вуче скулптуру према излазу. Чак Ќе и Драке био импресиониран. Када Ќе Канађанин стигао до своЌих другова, они су вриснули и отворили ватру на ®их пре него што су се повукли кроз олупину коЌа се Ќош димила.
  
  "Упсала!" Првокласни Канађанин Ќе почео да плаче и подигао песницу на преживеле Немце. ДреЌк Ќе ухватио ароганциЌу, пркос и узбуђе®е у тоЌ ЌедноЌ речи. ИзненађуЌу"е, глас Ќе женски.
  
  Жена Ќе затим застала и скинула маску у знак апсолутног презира. "Упсала!" Поново Ќе завапила Немцима. "Буди тамо!"
  
  ДреЌк би затетурао да ве" ниЌе био на коленима. Мислио Ќе да га Ќе погодио метак, такав Ќе био шок. Препознао Ќе овог такозваног Канађанина. Добро Ќу Ќе познавао. Била Ќе то Алиша МаЌлс, Лондончанка коЌа му Ќе некада била равна у СРТ-у.
  
  ТаЌна компаниЌа у оквиру САС-а.
  
  Велсов претходни коментар Ќе покренуо стара се"а®а коЌа би требало да остану закопана дуб е од историЌе потрош®е политичара. Био си више од САС-а. Зашто желиш да то заборавиш?
  
  Због онога што смо урадили.
  
  Алиша МаЌлс Ќе била Ќедан од наЌбо их воЌника коЌе Ќе икада видео. Жене у специЌалним Ќединицама би морале да буду бо е од мушкараца да би стигле упола тако далеко. И Алициа се подигла право на врх.
  
  Шта Ќе радила да буде умешана у све ово, и да звучи као фанатик, а он Ќе знао да она дефинитивно ниЌе? АлисиЌу Ќе мотивисала само Ќедна ствар: новац.
  
  Можда Ќе зато радила за Канађане?
  
  ДреЌк Ќе почео да пузи ка стварном излазу из собе. "Дакле, уместо да нас избришемо са листе за убиство и разоткриЌемо наше неприЌате е", дахтао Ќе, "сада имамо више неприЌате а и ништа нисмо постигли осим што смо се Ќош више збунили."
  
  Кенеди Ќе, пузе"и иза ®ега, додао: "МоЌ живот... у две проклете речи.
  
  
  СЕДАМ
  
  
  
  ПАРИЗ, ФРАНЦУСКА
  
  
  КенедиЌева хотелска соба била Ќе нешто бо а од оне у коЌоЌ су ДреЌк и Бен провели пар сати.
  
  "Мислио сам да сте сви ви пандури шворц", гунђао Ќе ДреЌк, провераваЌу"и улазне и излазне тачке.
  
  "Ми смо. Али када ваш одмор практично не постоЌи десет година, онда претпостав ам да "е ваш теку"и рачун почети да се пуни."
  
  "Да ли Ќе ово лаптоп?" Бен га Ќе стигао пре него што Ќе одговорено на реторичко пита®е. Нашли су га како се криЌе у близини стаклене пирамиде након што су напустили музеЌ, понашаЌу"и се као два уплашена туриста, превише уплашена да се сете било каквих дета а.
  
  "Зашто не кажемо Французима оно што знамо?" упита Кенеди док Ќе Бен отварао лаптоп.
  
  "Зато што су Французи", рекао Ќе ДреЌк уз смех, а онда се уозби ио када се нико ниЌе придружио. Седео Ќе на ивици КенедиЌевог кревета, гледаЌу"и свог приЌате а како ради. "Изви®авам се. Французи не"е знати ништа. Пролазак кроз ово са ®има сада "е нас успорити. И мислим да Ќе време проблем. Требало би да контактирамо Швеђане."
  
  "ПознаЌете ли некога у шведскоЌ таЌноЌ служби?" Кенеди подиже обрву на ®ега.
  
  "Не. Међутим, морам да позовем свог старог команданта."
  
  "Када сте напустили САС?"
  
  "Никада нисте напустили САС." Када Ќе Бен подигао поглед, додао Ќе: "Метафорички."
  
  "Три главе мораЌу бити бо е од две." Бен Ќе на тренутак погледао КенедиЌа. "Шта ако сте Ќош увек у послу?"
  
  Лагано клима®е главом. КенедиЌева коса пала ЌоЌ Ќе у очи и требало ЌоЌ Ќе минут да Ќе одгурне. "Разумем да постоЌи девет делова Одина, па Ќе моЌе прво пита®е зашто? Друго пита®е Ќе шта Ќе то?"
  
  "Управо смо то смислили у кафи"у. Бен бесно куцка по тастатури. "ПостоЌи легенда, коЌу господин Красти овде оповргава, а коЌа тврди да постоЌи права Гробница богова - буквално, место где су сахра®ени сви древни богови. И ово ниЌе само стара легенда; броЌни научници су о томе расправ али, а многи радови су обЌав ени током година. Проблем Ќе у томе," рекао Ќе Бен тр аЌу"и очи, "што Ќе тешко читати. Научници нису познати по свом прозаичном Ќезику."
  
  "Прозаично? ", поновио Ќе Кенеди са осмехом. "Идеш ли на коле¤?"
  
  "Он Ќе воде"и вокал у бенду", рекао Ќе ДреЌк.
  
  Кенеди подиже обрву. "Дакле, имате Гроб богова коЌи никада ниЌе постоЌао. ОК. Па шта?"
  
  "Ако икада буде оскрнав ен, свет "е се утопити у ватри... итд. и тако да е."
  
  "Разумем. Шта Ќе са девет делова?
  
  "Па, окуп ени у време Рагнарока, они показуЌу пут до гроба.
  
  "Где Ќе Рагнарок?"
  
  Драке Ќе шутнуо тепих. "єош Ќедна црвена харинга. Ово ниЌе место. У стварности, то Ќе низ догађаЌа, велика битка, свет прочиш"ен млазом ватре. Природне катастрофе. Прилично Армагедон."
  
  Кенеди се намршти. "Дакле, чак су се и окорЌели Викинзи плашили апокалипсе.
  
  ГледаЌу"и доле, ДреЌк Ќе приметио свежу, али Ќако изгужвану копиЌу УСА Тодаи на поду. Било Ќе умотано око наслова - 'ОСЛОБОЂЕНИ СЕРИєСКИ УБИЦА ТРАЖИ єОШ ДВОєЕ'.
  
  НеприЌатно, али не толико необично за насловну страну новина. Оно што га Ќе натерало да Ќош Ќедном погледа, као да су му очи изгореле, Ќесте фотографиЌа КенедиЌа у полициЌскоЌ униформи у тексту. И ма®и наслов поред ®ене фотографиЌе - ПолицаЌац се сломио - одлази у АВОЛ.
  
  Наслове Ќе повезао са скоро празном боцом вотке на тоалетном столи"у, таблетама против болова на но"ном ормари"у, недостатком прт ага, туристичких мапа, сувенира и плана пута.
  
  Сра®е.
  
  Кенеди Ќе рекао: "Дакле, ови Немци и Канађани желе да пронађу оваЌ непостоЌе"и гроб, можда за славу? За богатство коЌе би могло донети? А да би то урадили, мораЌу сакупити девет Одинових делова на месту коЌе ниЌе место. То Ќе у реду?"
  
  Бен Ќе направио гримасу. "Па, песма ниЌе песма док се не утисне на винил", како Ќе говорио моЌ отац. На енглеском имамо Ќош много посла."
  
  "То Ќе натеза®е. "
  
  "Више Ќе тако." Бен Ќе окренуо екран лаптопа. "Девет Одинових фигура су Очи, Вукови, Валкире, Ко®, Штит и Коп е.
  
  Драке Ќе броЌао. "Има их само шест, душо."
  
  "Два ока. Два вука. Две ВалкириЌе. Да."
  
  "КоЌи Ќе у Апсали?" ДреЌк Ќе намигнуо КенедиЌу.
  
  Бен Ќе за тренутак скроловао, а затим рекао: "Овде пише да Ќе Коп е пробило Одинов бок док Ќе постио док Ќе висио на Светском дрвету, откриваЌу"и све своЌе броЌне таЌне своЌоЌ Волви - ®еговом Видовнику. ПослушаЌте Ќош Ќедан цитат: "Поред храма у Упсали налази се Ќедно веома велико дрво са раширеним гранама, коЌе су увек зелене и зими и лети. Какво Ќе ово дрво, нико не зна, Ќер нема другог сличног Ќе икада пронађено. Старо Ќе стотинама година. Светско дрво Ќе - или Ќе било - у Упсали и централно Ќе у нордиЌскоЌ митологиЌи. Каже да постоЌи девет светова око Светског дрвета. єада... Ќада. Ох, Ќош Ќедна референца - "свето дрво у Упсали. Често се тамо посе"ивало, поред огромног Ќасена званог Игдрассил, коЌи локално становништво сматра светим. Али сада га више нема."
  
  Да е Ќе прочитао: "Скандинавски хроничари дуго су сматрали Гамлу Упсалу Ќедним од наЌстариЌих и наЌважниЌих места у историЌи Северне Европе."
  
  "И све Ќе ту", рекао Ќе Кенеди. "Где би га било ко могао на"и.
  
  "Па", рекао Ќе Бен, "све то треба да буде повезано. Не потце®уЌте моЌе способности госпођице, добар сам у ономе што радим."
  
  ДреЌк климну главом у знак призна®а. "Истина Ќе, веруЌте ми. Помагао ми Ќе да се кре"ем кроз моЌу фотографску кариЌеру послед®их шест месеци."
  
  "Морате да споЌите много различитих песама и историЌских сага. Сага Ќе викиншка песма високе авантуре. ПостоЌи и нешто што се зове Поетска Еда, коЌу су написали потомци  уди коЌи су познавали  уде коЌи су познавали хроничаре тог времена. Тамо има много информациЌа."
  
  "А ми не знамо ништа о Немцима. О Канађанима да и не говоримо. Или зашто Алиша МаЌлс..." ДреЌков мобилни телефон Ќе зазвонио. "Извини... ха?"
  
  "Ќа".
  
  "Здраво, Велс."
  
  "Ухвати се, ДреЌк." Велс Ќе удахнуо. "СГГ су шведске специЌалне снаге и елементи шведске воЌске су повучени из целог света.
  
  ДреЌк Ќе на тренутак остао без речи. "Шалиш се?"
  
  "Не шалим се са послом, ДреЌк. Само жене."
  
  "Да ли се ово икада раниЌе догодило?"
  
  "Колико се се"ам, не."
  
  "Да ли указуЌу на разлог?"
  
  "УобичаЌене глупости, боЌим се. Ништа конкретно."
  
  "єош нешто?"
  
  Зачуо се уздах. "ДреЌк, стварно ми дугуЌеш неке маЌске приче, друже. Да ли Ќе Бен Ќош увек тамо?"
  
  "Да, а да ли се се"ате АлисиЌе МаЌлс?"
  
  "Исусе. ко не би? Да ли Ќе она са тобом?
  
  "Не баш. Управо сам Ќе наишао у Лувру пре отприлике сат времена.
  
  Десет секунди тишине, а затим: "Да ли Ќе она била део овога? Немогу"е." Никада не би издала своЌ народ."
  
  "Никада нисмо били '®ени', или се бар тако чини."
  
  "Види, ДреЌк, хо"еш да кажеш да Ќе она помогла у п ачки музеЌа?"
  
  "То сам Ќа, господине. То сам Ќа. ДреЌк Ќе пришао прозору и загледао се у светла аутомобила коЌа су треперила испод. "Тешко Ќе сварити, зар не? Можда Ќе зарадила новац своЌим новим позивом."
  
  Иза себе Ќе могао да чуЌе Бена и КенедиЌа како бележе добро познате и непознате локациЌе Девет комада Одина.
  
  Велс Ќе тешко дисао. "Алиша Ќебени МаЌлс! єаха®е са неприЌате ем? Никада. Нема шансе, ДреЌк."
  
  "Видео сам ®ено лице, господине. Била Ќе то она."
  
  "Исус у колицима. Какав Ќе твоЌ план?"
  
  ДреЌк Ќе затворио очи и одмахнуо главом. "Више нисам део тима, Велс. Немам план, дођавола." НиЌе ми требао план."
  
  "Знам. Окупи"у тим, друже, и почети да га истражуЌем са овог краЌа. Како ствари иду, можда бисмо желели да развиЌемо неке велике стратегиЌе. Остати у контакту ".
  
  ЛиниЌа Ќе прекинута. ДреЌк се окренуо. И Бен и Кенеди су зурили у ®ега. "Не брини", рекао Ќе. "Не"у да полудим. Шта имаш?"
  
  Кенеди Ќе користила кашику да разбиЌе неколико листова папира коЌе Ќе прекрила полициЌском стенографиЌом. "Спеар - Упсалла. Вукови - ЊуЌорк. После тога, ни наЌма®ег трага."
  
  "Не причамо сви као да смо рођени са сребрним кашикама у гузици", одбрусио Ќе ДреЌк пре него што Ќе успео да се заустави. "ОК ОК. Можемо се бавити само оним што знамо."
  
  Кенеди му се чудно осмехну. "Свиђа ми се твоЌ стил".
  
  "Оно што знамо", поновио Ќе Бен, "Ќе да "е Апсала бити следе"а.
  
  "Пита®е Ќе," промрм ао Ќе ДреЌк, "може ли моЌа златна картица то поднети?"
  
  
  ОСАМ
  
  
  
  УПСАЛА, ШВЕДСКА
  
  
  Током лета за Стокхолм, ДреЌк Ќе одлучио да искористи предности КенедиЌа.
  
  Након низа бесних рукова®а између ДреЌка и Бена, ®уЌоршки полицаЌац Ќе седео поред прозора са ДреЌком поред ®е. На оваЌ начин су ма®е шансе за бекство.
  
  "Дакле", рекао Ќе док се авион коначно изЌедначио и Бен Ќе отворио КенедиЌев лаптоп. "Осе"ам одређену атмосферу. Не занима ме своЌа посла, Кенеди, само имам правило. Морам да знам о  удима са коЌима радим."
  
  "Требао сам да знам... увек мораш да платиш место до прозора, зар не? Реци ми прво како Ќе ова атмосфера функционисала са АлишиЌом МаЌлс?"
  
  "Прилично добро", признао Ќе ДреЌк.
  
  "Може ли. Шта желиш да знаш?"
  
  "Ако Ќе то лични проблем, ништа. Ако Ќе ово посао, брзи преглед."
  
  "Шта ако Ќе обоЌе?"
  
  "Сра®е. Не желим да улазим у туђе послове, заиста не желим, али морам да ставим Бена на прво место. Обе"ао сам му да "емо ово пребродити, а исто бих рекао и теби. Добили смо наређе®е да нас убиЌемо. єедина ствар око коЌе ниси глуп Ќе Кенеди, тако да знаш да морам да ти веруЌем да "еш радити са мном на овоме."
  
  СтЌуардеса се нагнула и понудила папирну шо у на коЌоЌ Ќе писало "Поносно кувамо Старбуцкс кафу".
  
  "кофеин". Кенеди Ќе ово прихватио са очигледним радош"у. Испружила Ќе руку и притом додирнула ДреЌков образ. Приметио Ќе да она носи своЌе тре"е неупад иво одело са панталонама откако Ќу Ќе упознао. То му Ќе говорило да Ќе она жена коЌоЌ се обра"а паж®а из погрешних разлога; жена коЌа се обукла скромно да би се уклопила тамо где Ќе озби но желела да припада.
  
  Драке Ќе зграбио Ќедну за себе. Кенеди Ќе пио минут, а онда Ќе завукао прамен косе иза уха нежним покретом коЌи Ќе привукао ДреЌкову паж®у. Затим се окренула према ®ему.
  
  "Не тиче те се, заиста, али Ќа... єа сам докраЌчио пр авог полицаЌца. Струч®ак за судску медицину. Ухватили су га како држи шаку долара у ¤епу на месту злочина и о томе рекли ИнституциЌи. Као резултат тога, добио Ќе стриЌу. Неколико година."
  
  "Све Ќе у реду. єесу ли те ®егове колеге посрале?"
  
  "Човече, дођавола, могу Ќа ово да поднесем. Узимам ово од своЌе пете године. Шта ниЌе у реду, оно што ми лупа по мозгу као Ќебена бушилица, то Ќе реалност о коЌоЌ не размиш аш - да се свако претходно дело овог лоповачког гада онда доводи у пита®е. Сваки. Лонели. єедан."
  
  "Званично? Од кога?"
  
  "Адвокати коЌи Ќеду сра®е. Политичари коЌи Ќеду говна. Буду"и градоначелници. Оглашивачи опседнути славом сувише заслеп ени сопственим незна®ем да би знали добро од лошег. Бирократе".
  
  "То ниЌе твоЌа кривица".
  
  "Ох да! Реците то породицама наЌгорег сериЌског убице коЌег Ќе држава ЊуЌорк икада упознала. Реци то тринаест маЌки и тринаест очева, коЌи сви знаЌу сваки Ќезиви дета  о томе како Ќе Томас КеЌлеб убио ®ихове мале "ерке, Ќер су оне биле присутне током целог ®еговог суђе®а на суду.
  
  ДреЌк Ќе стиснуо песнице од беса. "Хо"е ли ослободити овог типа?"
  
  КенедиЌеве очи биле су празне Ќаме. "Пустили су га пре два месеца. Од тада Ќе поново убиЌао и сада Ќе нестао."
  
  "Не".
  
  "Све Ќе на мени."
  
  "Не, то ниЌе истина. То Ќе у систему."
  
  "єа сам систем. Радим за систем. Ово Ќе моЌ живот".
  
  "Дакле, послали су те на одмор?"
  
  Кенеди Ќе обрисао очи. "Принудно одсуство. МоЌ ум више ниЌе... оно што Ќе био. Посао захтева Ќасно"у сваког минута сваког дана. єасно"а коЌу Ќедноставно више не могу пости"и."
  
  СвоЌ непристоЌан став Ќе ставила на видело. "И шта? єеси ли сретан сада? Можете ли сада да радите са мном?"
  
  Али ДреЌк ниЌе одговорио. Знао Ќе ®ен бол.
  
  Чули су капетанов глас коЌи Ќе обЌаш®авао да су тридесет минута од одредишта.
  
  Бен Ќе рекао: "Луд. Управо сам прочитао да су Одинове ВалкириЌе део приватне колекциЌе, локациЌа непозната. Извадио Ќе свеску. "Поче"у да пишем ово сра®е."
  
  Драке Ќедва да Ќе чуо ништа од тога. КенедиЌева прича Ќе била трагична, а не она коЌу Ќе требало да чуЌе. Закопао Ќе своЌе сум®е и без оклева®а покрио ®ену дрхтаву руку своЌом.
  
  "Треба нам ваша помо" око овога", шапнуо Ќе, како га Бен касниЌе не би чуо и испитивао. "ВеруЌем. Добра подршка Ќе неопходна у свакоЌ операциЌи."
  
  Кенеди ниЌе могла да говори, али ®ен кратак осмех Ќе много говорио.
  
  
  * * *
  
  
  КасниЌе авион и брзи воз и они су се приближавали Апсали. ДреЌк Ќе покушао да се отресе умора од путова®а коЌи му Ќе замаг ивао мозак.
  
  Напо у га Ќе поподневна хладно"а довела к себи. Зауставили су такси и ушли унутра. Бен Ќе расчистио маглу умора рекавши:
  
  Гамла Уппсалла. Ово Ќе стара Упсалла. Ово место," он Ќе показао на Упсалу у целини, "настало Ќе након што Ќе катедрала у Гамла Упсали изгорела давно. Ово Ќе у суштини нова Упсала, иако Ќе стара стотинама година.
  
  "Вау", рекао Ќе Кенеди. "Колико година то чини старом Упсалу?"
  
  "Баш тако."
  
  Такси се ниЌе померио. Возач Ќе сада полуокренут. "Моундс?"
  
  "Хо"еш ли ми опростити?" КенедиЌев глас Ќе звучао увређено.
  
  "Видиш ли хумке? Кра евске гробне хумке?" Енглези коЌи муцаЌу нису помогли.
  
  "Да". Бен климну главом. "Кра евске гробне хумке. На правом Ќе месту."
  
  На краЌу су отишли на мини турнеЌу по Упсали. Глуме"и туриста, ДреЌк ниЌе могао да прихвати заобилазни пут. Са друге стране, Сааб Ќе био удобан и град Ќе био импресиван. У то време Апсала Ќе била универзитетски град и путеви су били закрчени бициклима. У Ќедном тренутку, ®ихов прич иви, али тешко дешифруЌу"и возач обЌаснио Ќе да вам бицикл не"е стати на путу. Оборило би те без размиш а®а.
  
  "Несре"е". Уперио Ќе руке у цве"е коЌе Ќе украшавало тротоаре. "Много несре"а."
  
  Старе зграде су плутале са обе стране. На краЌу Ќе град попустио и село Ќе почело да се увлачи у пеЌзаж.
  
  "У реду, дакле, Гамла Апсала Ќе сада мало село, али у раним рекламама било Ќе велико село", рекао Ќе Бен по се"а®у. "Тамо су сахра®ени важни кра еви. И Один Ќе тамо живео неко време."
  
  "Овде се обесио", присе"а се ДреЌк легенде.
  
  "Да. Жртвовао Ќе себе на Светском Дрвету док Ќе ®егов Видов®ак посматрао и слушао сваку таЌну коЌу Ќе икада чувао. Мора да му Ќе много значила." Намрштио се, мисле"и: Мора да су били невероватно блиски.
  
  "Све ово звучи као хриш"анска исповест", одважио се ДреЌк.
  
  "Али Один ниЌе умро овде?" упитао Ќе Кенеди.
  
  "Не. Умро Ќе у Рагнароку заЌедно са своЌим синовима Тором и ФреЌем.
  
  Такси Ќе обишао широки паркинг пре него што се зауставио. Десно Ќе кроз ретко дрве"е водила ухоЌена зем ана стаза. "У хумке", рекао Ќе ®ихов возач.
  
  Захвалили су му и изашли из Сааба на Ќако сунце и свеж поветарац. ДреЌкова идеЌа Ќе била да извиди околину и само село да види да ли Ќе нешто искочило из столариЌе. На краЌу краЌева, када толики међународни шупци став аЌу своЌ добро удово ени его иза онога што се може описати само као глобална слобода за све, нешто мора да се истиче.
  
  Иза дрве"а, предео Ќе постао отворено по е, испрекидано само са десетинама малих хумки и три велике хумке коЌе су лежале право испред. Иза овога, у да ини, приметили су светли кров и Ќош Ќедну зграду десно од ®ега, коЌа Ќе означавала почетак села.
  
  Кенеди Ќе застао. "Нема дрве"а нигде, момци."
  
  Бен Ќе био задуб ен у своЌу свеску. "Не"е они сада да ставе знак, зар не?"
  
  "Имате ли идеЌу?" ДреЌк Ќе посматрао широка отворена по а у потрази за било каквим знаком активности.
  
  "Се"ам се да сам читао да Ќе овде некада било до три хи аде хумки. Данас их има неколико стотина. Знате ли шта то значи?"
  
  "Нису их добро изградили?" Кенеди се осмехнуо. ДреЌку Ќе лакнуло што Ќе изгледала потпуно усредсређена на посао.
  
  "У стара времена било Ќе много подземних активности. А онда ове три 'кра евске' хумке. У деветнаестом веку су добили име по три легендарна кра а из ку"е Инглинг - Аун, Адил и Егил - Ќедне од наЌпознатиЌих кра евских породица СкандинавиЌе. Али..." застао Ќе уживаЌу"и у себи, "такође се наводи да су у наЌраниЌоЌ митологиЌи и фолклору ве" постоЌале хумке - и да су биле древна почаст наЌраниЌим - првобитним - трима Кра има - или Боговима како знамо их Сада. Ово су ФреЌр, Тор и Один."
  
  "Овде постоЌи насумични унос", рекао Ќе Кенеди. "Али да ли сте приметили колико референци на библиЌске приче стално добиЌамо из свих ових древних прича.
  
  "Ово Ќе Саги. " исправио Ќу Ќе Бен. "ПоезиЌа. Академски цртежи. Нешто што може бити важно - постоЌи на десетине референци везаних за хумке на шведску реч фалла и манга фаллор - нисам сигуран шта то значи. И, Кенеди, зар нисам негде прочитао да Ќе прича о Христу веома слична причи коЌа ук учуЌе Зевса?"
  
  Драке климну главом. "А египатски бог Хорус био Ќе Ќош Ќедан претеча. ОбоЌица су били богови коЌи наводно никада нису постоЌали." ДреЌк климну главом према три кра евске хумке коЌе су се истицале наспрам равног пеЌзажа. "ФреЌ, Тор и Один, зар не? Па ко Ќе ко онда, БлеЌки? А?"
  
  "Немам поЌма, друже."
  
  "Не брини, мунцхкин. Можемо да извучемо информациЌе из ових се ана ако Ќе потребно."
  
  Прошли су поред хумки, играЌу"и улогу троЌе уморних туриста као диверзиЌу. Сунце им Ќе ударало у главе, а ДреЌк Ќе видео како ЌоЌ Кенеди разбиЌа наочаре за сунце.
  
  Одмахнуо Ќе главом. Американци.
  
  Онда Ќе зазвонио Бенов телефон. Кенеди Ќе одмахнула главом, ве" преплав ена учесталош"у породичних контаката. Драке се само нацерио.
  
  "Карин", рекао Ќе Бен сре"но. "Како Ќе моЌа стариЌа сестра?"
  
  Кенеди потапша ДреЌка по рамену. "Главни певач у групи?" - упитала.
  
  ДреЌк слеже раменима. "Златно срце, то Ќе све. Учинио би све за тебе без приговора. Колико оваквих приЌате а или колега имате?"
  
  Село Гамла Упсала било Ќе живописно и чисто, са неколико улица оивичених зградама са високим крововима коЌе су биле старе стотинама година, добро очуване и ретко насе ене. СлучаЌни се анин их Ќе погледао са радозналош"у.
  
  ДреЌк Ќе кренуо ка цркви. "Локални викари су увек од помо"и."
  
  Када су пришли трему, старац у црквеноЌ одежди умало их ниЌе оборио с ногу. Застао Ќе изненађен.
  
  "Здраво. Кан Ќаг хЌалпа диг?"
  
  "Нисам сигуран у то, друже." ДреЌк Ќе навукао своЌ наЌбо и осмех. "Али коЌа од ових хумки тамо припада Одину?"
  
  "На енглеском?" Свештеник Ќе добро говорио о свету, али се трудио да разуме. "Вад? Шта? єедан?"
  
  Бен Ќе иступио и скренуо паж®у викара на кра евске хумке. "єедан?"
  
  "Видиш." Старац климну главом. "Да. Хм. Сторста..." Борио се да пронађе реч. "Велике."
  
  "НаЌве"а?" Бен Ќе раширио руке.
  
  ДреЌк му се осмехнуо, импресиониран.
  
  "БроЌке." Кенеди Ќе почео да се окре"е, али Бен Ќе имао послед®е пита®е.
  
  "Фалла?" рекао Ќе изненађено само уснама, гледаЌу"и викара, и претерано слегнуо раменима. "Или манга фаллор?"
  
  Требало Ќе неко време, али Ќе одговор, када Ќе стигао, одледио ДреЌка до костиЌу.
  
  "Замке... много замки."
  
  
  ДЕВЕТ
  
  
  
  ГАМЛА УПСАЛА, ШВЕДСКА
  
  
  ДреЌк Ќе пратио Бена и КенедиЌа до наЌве"е кра евске хумке, пет аЌу"и са каишевима на свом ранцу како би могао у миру да истражуЌе област. єедини поклопац био Ќе око ми у иза наЌма®ег хумка, и на тренутак му се учинило да тамо види крета®е. Брзо крета®е. Али да е истражива®е ниЌе открило ништа више.
  
  Зауставили су се у подножЌу Одинове хумке. Бен Ќе удахнуо. "Ко послед®и коЌи стигне до врха "е добити неко сра®е на моЌоЌ Фацебоок страници!" - викнуо Ќе журно кренувши. ДреЌк Ќе кренуо мирниЌе и осмехнуо се КенедиЌу, коЌи Ќе ходао мало брже од ®ега.
  
  Дубоко у себи, почео Ќе да се све више узнемируЌе. НиЌе му се допало. Били су безнадежно голи. Било коЌи броЌ мо"них пушака могао Ќе да их прати, држе"и их на нишану, Ќедноставно чекаЌу"и наређе®а. Ветар Ќе Ќако звиждао и тукао по ушима, поЌачаваЌу"и осе"аЌ несигурности.
  
  До врха травнатог брда требало Ќе двадесетак минута. Када Ќе ДреЌк стигао тамо, Бен Ќе ве" седео на трави.
  
  "Где Ќе корпа за пикник, Красти?"
  
  "Оставио си ово у колицима." Погледао Ќе око себе. Одавде Ќе поглед одузимао дах: бескраЌна зелена валовита по а, брда и потоци свуда, и  убичасте планине у да ини. Могли су да виде село Гамла Упсала, коЌе се простирало до граница града Нове Упсале.
  
  Кенеди Ќе изЌавио очигледно. "Тако да "у само ре"и нешто што ме мучи ве" неко време. Ако Ќе ово Одинова хумка, а у ®оЌ Ќе скривено Светско дрво - што би било страшно откри"е - зашто га нико раниЌе ниЌе пронашао? Зашто бисмо то сада тражили?"
  
  "То Ќе Ќедноставно". Бен Ќе сређивао своЌе непослушне локне. "Нико раниЌе ниЌе помислио да погледа. Све док Штит ниЌе откривен пре месец дана, све Ќе то била праш®ава легенда. мит. И ниЌе било лако повезати Коп е са Светским Дрветом, коЌе се сада скоро универзално зове Иггдрасил, а затим и са кратким девет дана Одиновог боравка тамо."
  
  И-" ДреЌк се Ќавио, "то дрво не"е бити лако прона"и ако постоЌи. Не би желели да неко старо копиле налети на ово."
  
  Сада Ќе ДреЌков мобилни телефон зазвонио. Погледао Ќе Бена с лажном озби нош"у док га Ќе извлачио из ранца. "Исусе. Почи®ем да се осе"ам као ти."
  
  "Велови?"
  
  "На располага®у вам Ќе тим од десет  уди. Само реци реч."
  
  ДреЌк Ќе прогутао изненађе®е. "Десет  уди. Ово Ќе велики тим." Тим САС-а од десет  уди могао би да поша е председника у ®егову Овалну канцелариЌу и да ипак нађе времена да се поЌави у новом видеу ЛеЌди Гаге пре него што крене ку"и на чаЌ.
  
  "ЧуЌем да су велики улози. СитуациЌа Ќе сваким часом све гора."
  
  "Ово Ќе истина?"
  
  "Владе се никада не ме®аЌу, ДреЌк. Почели су полако, а затим покушали да се пробиЌу булдожером, али су се плашили да заврше. Ако Ќе за утеху, ово ниЌе наЌве"а ствар коЌа се тренутно дешава на свету."
  
  Велсова изЌава Ќе осмиш ена тако да се према ®оЌ поступа као што се лав односи према зебри, а ДреЌк ниЌе разочарао. "Као шта?"
  
  "Научници НАСА-е управо су потврдили постоЌа®е новог супервулкана. И..." Велс Ќе заправо деловао узнемирено: "Активно Ќе."
  
  "Шта?"
  
  "Мало активно. Мало, али размислите, прва ствар коЌу замислите када поменете супервулкан Ќе...
  
  "...краЌ планете", завршио Ќе ДреЌк, а грло му се изненада осушило. Била Ќе случаЌност да Ќе ДреЌк сада чуо ову фразу два пута за толико дана. Посматрао Ќе Бена и КенедиЌа како круже насипом, удараЌу"и по трави, и осетио дубоко укоре®ен страх какав никада ниЌе осетио.
  
  "Где се налази?" упитао.
  
  Велс се насмеЌао. "НиЌе далеко, ДреЌк. Недалеко од места где су нашли твоЌ Штит. Ово Ќе на Исланду."
  
  ДреЌк се спремао да угризе други пут када Ќе Бен викнуо: "Нашао сам нешто! високим гласом коЌи Ќе показивао ®егову наивност док се ширила свуда.
  
  "Морам да идем". ДреЌк Ќе потрчао ка Бену, бацаЌу"и чини наЌбо е што Ќе могао. Кенеди Ќе такође погледао около, али Ќедино што су могли да виде било Ќе у селу.
  
  "Смири се, друже. Шта имаш?"
  
  "Ове". Бен Ќе клекнуо и обрисао замршену траву да би открио камену плочу величине А4 папира. "Они су поређали читав периметар хумка, сваких неколико стопа, у редовима од врха до отприлике половине базе. Мора да их има на стотине."
  
  ДреЌк Ќе бо е погледао. Површина камена Ќе била Ќако оште"ена временским приликама, али Ќе делимично зашти"ена зараслом травом. На ®иховоЌ површини су биле неке ознаке.
  
  "Рунски натписи, мислим да се зову", рекао Ќе Бен. "Викиншки симболи"
  
  "Како дођавола знаш?"
  
  Он се нацерио. "У авиону сам проверио ознаке штита. Они су слични. Само питаЌте Гугл."
  
  "Дечко каже да их има на стотине", провукао Ќе Кенеди, гледаЌу"и горе-доле стрму, травнату падину. "Па шта? Не помаже."
  
  "Дечко каже да би то могло да упали", рекао Ќе Бен. "Морамо прона"и руне повезане са оним што тражимо. Руна коЌа представ а коп е. Руна коЌа представ а дрво. И руна за -"
  
  "єедан", завршио Ќе Кенеди.
  
  Драке Ќе имао идеЌу. "Кладим се да можемо да користимо линиЌу вида. Сви морамо да се видимо да бисмо знали да Ќе то успело, зар не?"
  
  "ВоЌничка логика", насмеЌао се Кенеди. "Али мислим да вреди покушати."
  
  ДреЌк Ќе био нестрп ив да Ќе пита за полициЌску логику, али време Ќе измицало. Друге фракциЌе су напредовале и биле су изненађуЌу"е одсутне, чак и сада. Сви су почели да чисте траву са сваког камена, Ќуре"и око зеленог брда. У почетку Ќе то био незахвалан задатак. ДреЌк Ќе направио симболе коЌи су изгледали као штитови, самострели, магарац, дуги чамац, затим коп е!
  
  "ПостоЌи Ќедна". Његов дубоки глас пренео се до друге двоЌице, али не да е. Сео Ќе са своЌим ранцем и изложио залихе коЌе су купили током вож®е таксиЌем кроз Апсалу. Бак е, велика батериЌска лампа, шибице, вода, пар ножева за коЌе Ќе рекао Бену да су за чиш"е®е отпада. Погледао Ќе уназад, нисам тако проклето лаковеран, али ®ихова потреба Ќе била хитниЌа од Бенове бриге тренутно.
  
  "Дрво". Кенеди Ќе пала на колена, гребаЌу"и по камену.
  
  Бену Ќе требало Ќош десет напетих минута да нешто пронађе. Застао Ќе, а затим поновио своЌе недавне кораке. "Се"ате се шта сам рекао о томе да Ќе Толкиен базирао Гандалфа на Одину?" Ударао Ќе ногом о камен. "Па, ово Ќе Гандалф. Чак има и штап. ХеЌ!"
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк га Ќе паж иво посматрао. Чуо Ќе шкрипа®е, као да се тешки капци отвараЌу уз шкргут звук.
  
  "Да ли сте то изазвали тако што сте газили на камен?" - упитао Ќе паж иво.
  
  "Мислим да".
  
  Сви су се погледали, а изрази су им се променили од узбуђе®а до забринутости до страха, а онда су, као Ќедан, иступили напред.
  
  ДреЌков камен Ќе мало попустио. Чуо Ќе исти звук бруше®а. Тло испред камена Ќе потонуло, а онда Ќе удуб е®е као турбо змиЌа обилазило насип.
  
  Бен Ќе викнуо: "Овде има нешто.
  
  ДреЌк и Кенеди ишли су преко потоп ене зем е до места где Ќе он стаЌао. Чучнуо Ќе, завиривши у пукотину у зем и. "Нека врста тунела."
  
  ДреЌк Ќе махнуо бак ом. "Време Ќе да одгаЌате пар,  уди", рекао Ќе. "Прати ме".
  
  
  * * *
  
  
  У тренутку када су нестали из видокруга, две радикално различите снаге су почеле да се мобилишу. Немци, коЌи су до сада били задово ни да леже ниско у успаваном граду Гамла Апсала, припремили су се и почели да иду ДреЌковим стопама.
  
  Други одред, контингент елитних трупа шведске воЌске - Сарскилда Скиддсгрупен, или ССГ - наставио Ќе да посматра Немце и разговарао о чудноЌ компликациЌи коЌу су предложила троЌица цивила коЌи су се управо спустили у Ќаму.
  
  МораЌу бити у потпуности испитани. По било коЌу цену.
  
  Односно, ако су преживели оно што Ќе требало да се деси.
  
  
  ТЕН
  
  
  
  СВЕТСКА єАМА ДРВЕТА, ШВЕДСКА
  
  
  ДреЌк се нагнуо. Мрачни пролаз Ќе почео као простор за пуза®е и сада Ќе био висок ма®е од шест стопа. Таваница Ќе била од камена и зем е и била Ќе изрешетана великим, висе"им пет ама зарасле траве коЌе су морали да исеку са пута.
  
  То Ќе као да ходаш у ¤унглу, помислио Ќе ДреЌк. Само под зем ом.
  
  Приметио Ќе да су неке Ќаче лозе ве" посечене. ПроструЌао га Ќе талас стреп®е.
  
  Дошли су до подручЌа где Ќе коре®е било толико густо да су морали поново да пузе. Битка Ќе била тешка и пр ава, али ДреЌк Ќе ставио лакат испред лакта, колено испред колена и позвао остале да га следе. Када Бену у неком тренутку чак ни убеђива®е ниЌе помогло, ДреЌк се окренуо малтретира®у.
  
  "Барем температура пада", промрм а Кенеди. "Мора да идемо доле."
  
  ДреЌк се уздржао од одговора стандардног воЌника, а ®егов поглед Ќе изненада ухватило нешто што се открило у светлости ®егове бак е.
  
  "ПогледаЌ".
  
  Руне уклесане на зиду. Чудни симболи коЌи су ДреЌка подсетили на оне коЌи су красили Одинов штит. Бенов задав ени глас одЌекнуо Ќе ходником.
  
  "Скандинавске руне. Добар знак."
  
  ДреЌк Ќе са жа е®ем окренуо своЌе светло од ®их. Кад би само могли да их прочитаЌу. САС би, помислио Ќе кратко, имао више ресурса. Можда Ќе било време да их доведемо овде.
  
  єош педесет стопа и он Ќе цурио од зноЌа. Чуо Ќе како Кенеди тешко дише и псуЌе да Ќе обукла своЌе наЌбо е одело за панталоне. Уопште ниЌе ништа чуо од Бена.
  
  "єеси ли добро, Бене? Да ли ти Ќе коса запет ана у корен?"
  
  "Ха, дођавола, ха. Настави, серо®о."
  
  ДреЌк Ќе наставио да пузи кроз блато. "єедна ствар коЌа ме мучи", дахтао Ќе између удисаЌа, "Ќе то што постоЌе "многе замке." Егип"ани су направили сложене замке да заштите своЌе благо. Зашто не и Норвежани?"
  
  "Не могу да замислим да Викинг превише размиш а о замци", рекао Ќе Кенеди.
  
  "Не знам", викнуо Ќе Бен низ линиЌу. "Али Викинзи су такође имали велике мислиоце, знате. Баш као и Грци и Рим ани. Нису сви били варвари."
  
  Неколико окрета и пролаз Ќе почео да се шири. єош десет стопа и кров изнад ®их Ќе нестао. У овом тренутку су се протегнули и предахнули. ДреЌкова бак а Ќе осветлила пролаз испред. Када га Ќе уперио у КенедиЌа и Бена, насмеЌао се.
  
  "Проклетство, вас двоЌе изгледате као да сте се управо вратили из гроба!"
  
  "И претпостав ам да сте навикли на ово сра®е?" Кенеди одмахну руком. "Бити САС и све то?"
  
  Не САС, ДреЌк ниЌе могао да се отресе затрованих речи. "Били су." Рекао Ќе и кренуо напред сада брже.
  
  єош Ќедан оштар окрет, и ДреЌк осети поветарац на свом лицу. Осе"аЌ вртоглавице га Ќе погодио као изненадни удар грм авине, и прошла Ќе секунда пре него што Ќе схватио да стоЌи на платформи са пе"инском литицом испод себе.
  
  Пред очима му се сусрео невероватан призор.
  
  Тако Ќе изненада стао да су се Кенеди и Бен забили у ®ега. Тада су и они видели оваЌ призор.
  
  "ОМФГ." Бен Ќе издиктирао наслов песме са потписом Тхе Валл оф Слееп.
  
  Светско дрво стаЌало Ќе пред ®има у своЌ своЌоЌ слави. Никада ниЌе било изнад зем е. Дрво Ќе било наопако, ®егово снажно коре®е се протезало у планину зем е изнад ®их, чврсто држано годинама и околним стеновитим формациЌама, гране су му биле златносмеђе, лиш"е вишегодиш®е зелено, стабло се протезало сто стопа доле у дубину ¤иновске Ќаме.
  
  Њихов пут се претворио у уско степениште уклесано у стене.
  
  "Замке", уздахнуо Ќе Бен. "Не заборавите на замке."
  
  "До ђавола са замкама", Кенеди Ќе изразио саму ДреЌкову мисао. "Одакле, дођавола, долази светлост?"
  
  Бен Ќе погледао около. "Наран¤аста Ќе."
  
  "Светле"и штапи"и", рекао Ќе ДреЌк. "Христе. Ово место Ќе припрем ено."
  
  Током ®егових САС дана слали су  уде да припреме овакво подручЌе; тим да процени прет®у и да Ќе неутралише или каталогизуЌе пре повратка у базу.
  
  "Немамо много времена", рекао Ќе. Његова вера у КенедиЌа Ќе управо порасла. "Омогу"ава".
  
  Ходали су низ излизане и трошне степенице, а нагли пад Ќе увек био десно од ®их. Десет стопа доле и степенице су почеле нагло да се наги®у. ДреЌк Ќе стао када се отворио размак од три стопе. Ништа спектакуларно, али дово но да застане - пошто Ќе рупа коЌа зЌапи испод постала Ќош очигледниЌа.
  
  "Сра®е".
  
  Он Ќе скочио. Камено степениште Ќе било широко око три стопе, лако за навигациЌу, застрашуЌу"е када Ќе било коЌи погрешан корак значио сигурну смрт.
  
  Истина Ќе слетео и одмах се окренуо, осе"аЌу"и да "е Бен бити на ивици суза. "Не брини", игнорисао Ќе КенедиЌа и фокусирао се на свог приЌате а. "ВеруЌ ми, Бене. Бене. Ухвати"у те."
  
  Видео Ќе веру у Беновим очима. Апсолутно, дети®асто повере®е. Дошло Ќе време да се то поново заради, а када Ќе Бен скочио, а затим затетурао, ДреЌк га Ќе подржао руком на лакту.
  
  ДреЌк Ќе намигнуо. "Лако, а?"
  
  Кенеди Ќе скочио. ДреЌк Ќе паж иво посматрао, претвараЌу"и се да не примети. Слетела Ќе без проблема, видела ®егову забринутост и намрштила се.
  
  "То Ќе три стопе, ДреЌк. Не Велики ка®он."
  
  ДреЌк Ќе намигнуо Бену. "Спреман, друже?"
  
  єош двадесет стопа, а следе"и отвор на степеницама био Ќе шири, овога пута тридесет стопа, и блокиран дебелом дрвеном даском коЌа се  у ала док Ќе ДреЌк ходао дуж ®ега. Кенеди га Ќе пратио, а онда Ќадни Бен, кога Ќе ДреЌк приморао да гледа горе, да гледа напред, а не доле, да проучава одредиште, а не своЌа стопала. Млади" се тресао док Ќе стигао до чврстог тла, а ДреЌк Ќе позвао на кратку паузу.
  
  Када су застали, ДреЌк Ќе видео да се Светско дрво раширило овде тако широко да су ®егове дебеле гране скоро додиривале степенице. Бен Ќе с поштова®ем пружио руку да поглади уд коЌи Ќе подрхтавао под ®еговим додиром.
  
  "Ово... ово Ќе неодо иво", дахнуо Ќе.
  
  Кенеди Ќе ово време искористила да стилизуЌе косу и прегледа улаз изнад ®е. "За сада Ќе све Ќасно", рекла Ќе она. "Морам да кажем да како сада стоЌи, сигурно Ќе да нису Немци припремили ово место. Они би га оп ачкали и спалили до теме а бацачима пламена."
  
  єош неколико пауза и пали су педесет стопа, скоро на пола пута. ДреЌк Ќе коначно дозволио себи да помисли да древни Викинзи ипак нису били Ќеднаки Егип"анима, а празнине су биле наЌбо е што су могли да ураде док Ќе крочио на камено степениште, коЌе Ќе у ствари било сложен део од коноп е, канапа и пигмента. Пао Ќе, видео бескраЌан пад и ухватио се за врхове прстиЌу.
  
  Кенеди га Ќе повукао горе. "Дупе се ®ише на ветру, САС момче?"
  
  Отпузао Ќе назад на чврсто тло и испружио своЌе натучене прсте. "Хвала вам".
  
  Кретали су се опрезниЌе, сада више од пола пута. Иза празног простора са ®ихове десне стране, заувек Ќе стаЌало огромно дрво, нетакнуто поветарцем и сунчевом светлош"у, заборав ено чудо прошлих времена.
  
  Преносили су све више и више викиншких симбола. Бен Ќе погодио чудно. "То Ќе као оригинални зид са графитима", рекао Ќе. "Људи би само исецали своЌа имена и остав али поруке - ране верзиЌе 'єохн вас хере!'
  
  "Можда креатори пе"ине", рекао Ќе Кенеди.
  
  ДреЌк Ќе покушао да направи Ќош Ќедан корак, држе"и се хладног каменог зида, и дубока, шкргутава рика Ќе одЌекнула пе"ином. Одозго Ќе пала река крхотина.
  
  "Трцати!" - викнуо Ќе ДреЌк. "Сада!"
  
  ПоЌурили су низ степенице, игноришу"и остале замке. Огромна стена пала Ќе одозго са снажним треском, одломивши се од стариЌих стена док се рушила. ДреЌк Ќе покрио Беново тело своЌим док се камена громада срушила низ степенице на коЌима су стаЌали, праве"и са собом око двадесет стопа драгоцених корака.
  
  Кенеди Ќе збрисао камене крхотине са ®еног рамена и погледао ДреЌка са сувим осмехом. "Хвала вам".
  
  "ХеЌ, знао сам да жена коЌа Ќе спасила гузицу САС-овца може претрчати обичну стену. "
  
  "Смешно Ќе, човече. Веома смешно."
  
  Али Ќош ниЌе било готово. Зачуо се оштар звук зво®аве, а танка, али Ќака струна пукла Ќе на степеници коЌа Ќе раздваЌала Бена и КенедиЌа.
  
  "Фуууцк!", вриснуо Ќе Кенеди. Комад канапа Ќе изашао са таквом силином да Ќе лако могао да одвоЌи ®ен глежа® од остатка тела.
  
  єош Ќедан клик два корака ниже. Драке Ќе плесао на лицу места. "Сра®е!"
  
  єош Ќедан урлик одозго значио Ќе следе"и пад камена.
  
  "То Ќе замка коЌа се понав а", рекао им Ќе Бен. "Иста ствар се дешава изнова и изнова. Морамо до"и до овог оде ка."
  
  ДреЌк ниЌе знао коЌи су кораци збу®уЌу"и, а коЌи не, па Ќе веровао сре"и и брзини. Безглаво су трчали низ тридесетак степеница, труде"и се да што дуже остану у ваздуху. Зидови степеница су се срушили док су прелазили древни пут, улазе"и у дубину стеновите пе"ине.
  
  Звук крхотина коЌи падаЌу на дно почео Ќе да постаЌе све Ќачи.
  
  Њихов лет Ќе пратио пуца®е укочене жице.
  
  ДреЌк Ќе закорачио на Ќош Ќедно лажно степениште, али га Ќе ®егов замах однео преко кратке празнине. Кенеди га Ќе прескочио, грациозан као газела у пуном лету, али Ќе Бен пао иза ®е, сада клизе"и у провалиЌу.
  
  "Ноге!" ДреЌк Ќе вриснуо, а затим пао уназад у празнину, поставши тло. Олакша®е Ќе испрало напетост из ®еговог мозга док Ќе Кенеди повукао стопала на место. Осетио Ќе да га Ќе Бен ударио у тело, а затим му пао на груди. ДреЌк Ќе рукама усмерио момков замах, а затим га додатно гурнуо на чврсто тло.
  
  Сео Ќе брзо, уз хрска®е.
  
  "Настави!"
  
  Ваздух Ќе био испу®ен комадима камена. єедан се одбио од КенедиЌеве главе, оставивши посекотину и извор крви. єош Ќедан ударац ДреЌка у скочни зглоб. АгониЌа га Ќе натерала да стисне зубе и подстакне га да трчи брже.
  
  Меци су им пробили зид изнад глава. ДреЌк Ќе чучнуо и накратко бацио поглед на улаз.
  
  Видео сам познату силу окуп ену тамо. Немци.
  
  Сада су трчали пуном брзином, изван непромиш ености. ДреЌку су биле потребне драгоцене секунде да скочи назад. Док Ќе Ќош Ќедна салва метака пробила стену поред ®егове главе, заронио Ќе напред, одбио се од степеница, направио пун круг, склопивши руке, и устао у своЌу пуну висину не губе"и ни трунке замаха.
  
  Ах, добра стара времена су се вратила.
  
  Више метака. Тада су се остали срушили испред ®ега. Ужас му Ќе направио рупу у срцу све док ниЌе схватио да су само трче"и стигли до дна пе"ине и, неприпрем ени, срушили се право у зем у.
  
  ДреЌк Ќе успорио. Дно пе"ине Ќе био густа збрка од камена, прашине и дрвених остатака. Када су устали, Кенеди и Бен су били призор за посматра®е. Не само да су прекривене пр авштином, ве" су сада прекривене прашином и буђом од лиш"а.
  
  "Ах, за моЌу поуздану камеру", интонирао Ќе. ПредстоЌе ми године уцене.
  
  ДреЌк Ќе узео светле"и штап и загрлио кривину пе"ине коЌа Ќе бежала од наоружаних  уди. Било Ќе потребно пет минута да се стигне до спо них граница дрвета. Стално су били у сенци ®егове импозантне тишине.
  
  ДреЌк потапша Бена по рамену. "Бо е од било ког петка увече, а друже?"
  
  Кенеди Ќе погледао младог момка новим очима. "Имате ли фанове? Да ли ваша група има фанове? Врло брзо "емо имати оваЌ разговор, брате. ВеруЌте у то".
  
  "Само два..." Бен Ќе почео да замуцкуЌе док су заокружили део послед®е кривине, а онда Ќе у"утао од шока.
  
  Сви су стали.
  
  Пред ®има су се поЌавили древни снови задив ености, остав аЌу"и их без речи, практично иск учуЌу"и им мозак на око пола минута.
  
  "Сада ово... ово..."
  
  "Запа®уЌу"е", уздахнуо Ќе ДреЌк.
  
  Ред наЌве"их викиншких дугих чамаца коЌе су икада замиш али простирао се од ®их у Ќедном низу, стоЌе"и краЌ до краЌа као да су заглав ени усред архаичне саобра"аЌне гужве. Стране су им биле украшене сребром и златом, Ќедра су им била украшена свилом и драгим каме®ем.
  
  "Дугачи", глупо Ќе рекао Кенеди.
  
  "Бродови на велике уда ености." Бен Ќе и да е имао дово но разума да Ќе исправи. "Проклетство, ове ствари су се сматрале наЌве"им благом свог времена. Мора да Ќе... шта? Има ли овде двадесет?"
  
  "Прилично кул", рекао Ќе ДреЌк. "Али ово Ќе коп е по коЌе смо дошли. Има ли идеЌа?"
  
  Бен Ќе сада гледао у Светско дрво. "О моЌ Боже, момци. Можете замислити? єедан Ќе висио на том дрвету. єебени Ќедан."
  
  "Дакле, сада веруЌеш у богове, хмм? Лепеза?" Кенеди Ќе мало дрско померио своЌу страну према Бену, због чега Ќе поцрвенео.
  
  ДреЌк се попео на уску платформу коЌа се протезала целом дужином репа дугог брода. Камен Ќе изгледао Ќак. Зграбио Ќе дрвену ивицу и нагнуо се. "Ове ствари су пуне плена. Може се ре"и да данас нико никада ниЌе био овде."
  
  Поново Ќе проучавао линиЌу бродова. Приказ незамисливог богатства, али где Ќе било право благо? На краЌу? КраЌ дуге? Зидови пе"ине били су украшени древним цртежима. Видео Ќе слику Одина како виси на Светском дрвету и жену коЌа клечи пред ®им.
  
  "О чему ово говори?" Позвао Ќе Бена према себи. "ХаЌде пожури. Та подли гадови не гураЌу кобасице у грло тамо горе. Кренимо."
  
  Показао Ќе на груби вртлог текста испод лика жене коЌа се моли. Бен Ќе одмахнуо главом. "Али технологиЌа "е прона"и начин. " Кликнуо Ќе на своЌ поуздани И-телефон, за коЌи се на сре"у испоставило да овде доле нема сигнала.
  
  ДреЌку Ќе потребан тренутак да се окрене КенедиЌу. "МоЌа Ќедина идеЌа Ќе да пратим ове дуге чамце", рекао Ќе. "Да ли ти одговара?"
  
  "Као што Ќе навиЌач фудбалског тима рекао, Ќа сам у игри, момци. Покажи пут."
  
  Кренуо Ќе напред, знаЌу"и да "е они бити зароб ени ако оваЌ супер тунел дође у "орсокак. Немци би се чврсто држали за реп, а не да почиваЌу на ловорикама. ДреЌк Ќе поделио мисао на делове, фокусираЌу"и се на избочину коЌа Ќе била уклесана у стену. С времена на време наилазили су на Ќош Ќедан светле"и штапи". ДреЌк их Ќе прерушио или померио да створе мрачниЌе окруже®е у припреми за предстоЌе"у борбу. Непрестано Ќе тражио међу дугим бродовима и коначно видео уску стазу коЌа се виЌуга између ®их.
  
  План Б.
  
  Прошла су два, четири, па десет дугих бродова. ДреЌка су почеле да боле ноге од напора коЌим Ќе прешао узану стазу.
  
  Џиновском пе"ином одЌекнуо Ќе тихи звук громаде коЌа пада, а затим и Ќачи врисак, чиЌе Ќе значе®е било очигледно. Не испуштаЌу"и ни звука, они су се Ќош Ќаче приклонили свом задатку.
  
  ДреЌк Ќе коначно дошао до краЌа реда. ИзброЌао Ќе двадесет и три брода, сваки нетакнут и натоварен пленом. Како су се приближавали зад®ем делу тунела, мрак Ќе почео да се продуб уЌе.
  
  "Мислим да никада нису отишли тако далеко", приметио Ќе Кенеди.
  
  ДреЌк Ќе претурао около у потрази за великим фе®ером. "Ризично", рекао Ќе. "Али морамо да знамо."
  
  Ук учио га Ќе и померао греду с Ќедне на другу страну. Пролаз се нагло сужавао док ниЌе постао обичан лучни пролаз испред.
  
  А иза лука Ќе било Ќедно степениште.
  
  Бен Ќе изненада потиснуо врисак, а затим театралним шапатом рекао: "На ивици су!"
  
  То Ќе било то.ДреЌк Ќе предузео акциЌу. "Ми смо поде ени", рекао Ќе. "И"и "у до степеница. Вас двоЌица идите тамо доле до бродова и вратите се путем коЌим смо дошли."
  
  Кенеди Ќе почео да протестуЌе, али ДреЌк Ќе одмахнуо главом. "Не. Уради то. Бену треба заштита, мени не. И треба нам Коп е."
  
  "А када "емо сти"и до краЌа бродова?"
  
  "Врати"у се до тада."
  
  ДреЌк Ќе без речи скочио назад, скочио са платформе и кренуо ка слепом степеништу. Осврнуо се Ќедном и видео сенке како се приближаваЌу дуж платформе. Бен Ќе пратио КенедиЌа низ падину посуту рушевинама до подножЌа послед®ег викиншког брода. ДреЌк Ќе изговорио молитву наде и потрчао уз степенице наЌбрже што Ќе могао, скачу"и по два корака.
  
  ХаЌде.Пе®ао се док га нису заболели листови и догорела плу"а. Али онда Ќе отишао широко. Иза ®их Ќе текао широк поток са бесном струЌом, а да е се уздизао олтар од грубо тесаног камена, скоро као архаични рошти .
  
  Али оно што Ќе привукло ДреЌкову паж®у био Ќе масивни симбол угравиран на зиду иза олтара. Три троугла коЌи се преклапаЌу Ќедан са другим. Неки минерал унутар резбаре®а ухватио Ќе вештачко светло и заискрило као ш окице на црноЌ ха ини.
  
  Нема времена за губ е®е. Прешао Ќе поток, хватаЌу"и ваздух док му се ледена вода дизала до бедара. Док Ќе прилазио олтару, видео Ќе предмет како лежи на ®еговоЌ површини. Кратак, ши аст артефакт, ниЌе изненађуЌу"и или импресиван. У ствари, светски...
  
  ... Одиново коп е.
  
  Предмет коЌи Ќе пробио бок Бога.
  
  Кроз ®ега Ќе прошао талас узбуђе®а и слут®е. Ово Ќе био догађаЌ коЌи Ќе све то учинио стварним. До сада Ќе било много нагађа®а, само паметних нагађа®а. Али након тог тренутка, било Ќе застрашуЌу"е стварно.
  
  ЗастрашуЌу"е стварно. СтаЌали су пред одброЌава®ем до смака света.
  
  
  єЕДАНАЕСТ
  
  
  
  СВЕТСКА єАМА ДРВЕТА, ШВЕДСКА
  
  
  Драке ниЌе стаЌао на церемониЌи. Зграбио Ќе Коп е и кренуо назад путем коЌим Ќе дошао. Кроз ледени поток, низ трошне степенице. Угасио Ќе батериЌску лампу на пола пута и успорио док га Ќе мркли мрак обавио.
  
  Слаби зраци светлости освет авали су улаз испод.
  
  Он Ќе наставио да хода. єош ниЌе било готово. Одавно Ќе научио да се, чеш"е него не, човек коЌи Ќе предуго размиш ао у борби никада ниЌе стигао ку"и.
  
  Зауставио се мртав на послед®оЌ степеници, а затим се увукао у дуб и мрак пролаза. Немци су ве" били близу, скоро на краЌу платформе, али би га ®ихове батериЌске лампе на таквоЌ уда ености издвоЌиле само као Ќош Ќедну сенку. Прескочио Ќе пролаз, притиснуо се уза зид и упутио се ка падини коЌа Ќе водила до подножЌа викиншких бродова.
  
  Мушки глас Ќе залаЌао: "Види ово! Држи очи отворених, Стиви Вондер!" Глас га Ќе изненадио; имао Ќе дубок нагласак америчког Ќуга.
  
  Проклетство, копиле са орловим очима видело га Ќе - или барем покретну сенку - нешто за шта ниЌе мислио да Ќе могу"е у овоЌ тами. Трчао Ќе брже. ОдЌекнуо Ќе пуца® коЌи Ќе погодио камен поред места где Ќе управо био.
  
  Тамна фигура се нагнула преко платформе - вероватно Американац. "ПостоЌи пут доле међу бродовима. Помери своЌе ките пре него што их набиЌем у твоЌа ле®а грла."
  
  Сра®е. єенкиЌи су видели скривену стазу.
  
  Строг, арогантан, арогантан. єедан од Немаца Ќе рекао: "єеби се, Мило", а онда Ќе викнуо док су га грубо вукли низ падину.
  
  ДреЌк се захвалио своЌим сре"ним звездама. У секунди Ќе био на човеку, сломио му гласне жице и сломио му врат уз чуЌно крцка®е пре него што Ќе било ко други успео да га прати.
  
  ДреЌк Ќе узео Немчев пишто  - Хеклер и Кох МГ4 - и испалио неколико хитаца. єедном човеку Ќе експлодирала глава.
  
  О да, помислио Ќе. Ипак пуца бо е из пишто а него са камером.
  
  "Канађани!" пра"ено истовременим низом шишта®а.
  
  ДреЌк се насмешио на бесни шапат. Нека тако мисле.
  
  Пошто се више ниЌе забав ао, потрчао Ќе стазом наЌбрже што Ќе смео. Бен и Кенеди су били испред и била им Ќе потребна ®егова заштита. Заклео се да "е их живе изву"и одавде и не"е их изневерити.
  
  Иза ®ега су се Немци паж иво спуштали низ падину. Испалио Ќе неколико хитаца да их задржи и почео да преброЌава бродове.
  
  Четири, шест, Ќеданаест.
  
  Стаза Ќе постала несигурна, али се коначно изравнала. У Ќедном тренутку се толико иста®ио да би свако стариЌи од петнаест камена вероватно сломио ребро коЌе се стисло између балвана, али се поново проширило када Ќе изброЌао шеснаести брод.
  
  Над ®им су се надвиЌале посуде, древне, застрашуЌу"е, мирисале на стару кору и буђ. Пролазни покрет привукао му Ќе паж®у и он Ќе погледао налево да угледа фигуру коЌа би могла бити само онаЌ новаЌлиЌа Мило коЌи трчи назад дуж уске платформе по коЌоЌ Ќе ве"ина  уди Ќедва могла да хода. ДреЌк ниЌе имао времена ни да пуца - Американац се кретао тако брзо.
  
  Дођавола! Зашто Ќе морао да буде тако добар? єедина особа коЌу Ќе ДреЌк познавао - осим ®ега самог - коЌа Ќе могла да постигне такав подвиг била Ќе Алиша МаЌлс.
  
  Нашао сам се усред предстоЌе"ег гладиЌаторског такмиче®а овде...
  
  Скочио Ќе напред, сада поред бродова, користе"и своЌ замах да скаче са степеника на степеницу, трче"и готово слободно од насумичних насипа до дубоких пукотина и скачу"и под угловима са зидова од песка. Чак и кориш"е®ем флексибилног дрвета бродова да добиЌете замах између скокова.
  
  "Чекати!"
  
  Однекуд се чуо бестелесни глас. Застао Ќе када Ќе угледао КенедиЌеву мутну фигуру, лакнувши му што Ќе чуо таЌ амерички звекет. "За мном", викнуо Ќе, знаЌу"и да не може дозволити да га Мило победи до краЌа пролаза. Могли би бити притиснути сатима.
  
  Вртелом брзином Ќе проЌурио поред послед®ег брода, а Бен и Кенеди су пали иза ®ега, баш када Ќе Мило скочио са ивице и одсекао пред®и део истог брода. ДреЌк га Ќе зграбио око струка, пазе"и да му Ќе снажно слетео на грудну кост.
  
  Провео Ќе секунду бацаЌу"и пишто  на КенедиЌа.
  
  Док Ќе пишто  Ќош био у лету, Мило Ќе ударио у маказе и ослободио се, преврнувши се на руке и нагло окренувши се према ®ему.
  
  Зарежао Ќе: "Матт Драке, онаЌ. Радовао сам се овоме, друже."
  
  Бацао Ќе ударце и лактове. ДреЌк Ќе примио неколико удараца у руке, лецнувши се док се повлачио. ОваЌ тип га Ќе познавао, али ко Ќе дођавола био он? Стари безлични неприЌате ? Дух из сенке из мрачне прошлости САС-а? Мило Ќе био близу и сре"ан што Ќе ту остао. Из свог периферног вида, ДреЌк Ќе приметио нож на Американцу, коЌи Ќе само чекао да га омести.
  
  Добио Ќе брутални ударац у сопствени корак.
  
  Иза себе Ќе могао чути прве неспретне покрете немачких трупа коЌе су напредовале. Били су уда ени само неколико бродова.
  
  Бен и Кенеди су гледали у чуду. Кенеди Ќе подигао пишто .
  
  ДреЌк Ќе финтирао на Ќедну страну, а затим на другу, избегаваЌу"и Милов бруталан ударац у ногу. Кенеди Ќе пуцао, подижу"и зем у неколико центиметара од Миловог стопала.
  
  ДреЌк се нацерио и отишао, претвараЌу"и се да мази пса. "Остани", рекао Ќе подруг иво. "То Ќе добар дечко."
  
  Кенеди Ќе испалио Ќош Ќедан хитац упозоре®а. ДреЌк се окренуо и протрчао поред ®их, зграбио Бена за руку и повукао док се млади" аутоматски окренуо према степеницама коЌе су се рушиле.
  
  "Не!" - викнуо Ќе ДреЌк. "Извади"е нас Ќедног по Ќедног."
  
  Бен Ќе изгледао запа®ено. "Где другде?"
  
  ДреЌк разоружаЌу"е слегну раменима. "Шта си мислио?"
  
  Кренуо Ќе право према Светском дрвету.
  
  
  ДВАНАЕСТ
  
  
  
  СВЕТСКО ДРВО, ШВЕДСКА
  
  
  И устали су. ДреЌк се кладио да Ќе Светско дрво било толико старо и снажно да су ®егове гране морале бити броЌне и Ќаке. єедном када сте прихватили да се пе®ете на дрво коЌе Ќе буквално наопако, физика ниЌе била уопште важна.
  
  "Као да сам поново дечак", охрабривао Ќе ДреЌк Бена, подстичу"и га брже без изазива®а панике. "Не би требало да буде проблем за тебе, БлеЌки. єеси ли добро, Кеннеди?
  
  ЊуЌорчанка се послед®а попела, држе"и пишто  уперен испод себе. Сре"ом, огромна симетриЌа грана и листова Светског дрвета скривала Ќе ®ихов напредак.
  
  "У своЌе време сам се попела на неколико стаб ика", рекла Ќе безбрижно.
  
  Бен се насмеЌао. Добар знак. ДреЌк се тихо захвалио КенедиЌу, почевши да се осе"а Ќош бо е што Ќе она ту.
  
  Проклетство, помислио Ќе. Скоро Ќе додао: на овоЌ мисиЌи.Врати"емо се на стари диЌалект за ма®е од неде у дана.
  
  ДреЌк се пе®ао од гране до гране, све више и више, седе"и или стоЌе"и уз Ќедну грану и истовремено посежу"и за следе"ом. Напредак Ќе био брз, што Ќе значило да Ќе ®ихова снага гор®ег дела тела траЌала дуже него што се очекивало. Међутим, на пола пута, ДреЌк Ќе приметио да Ќе Бен све слабиЌи.
  
  "Да ли се Твеение уморио?" - упитао Ќе и видео моментално удвоструче®е напора. С времена на време Кенеди Ќе испалио метак кроз гра®е. Два пута су успели да виде камено степениште како се уздиже поред ®их, али нису видели ни трага своЌих гонилаца.
  
  Гласови им одЌекуЌу. "Енглез Ќе Мет ДреЌк." Бивши воЌник САС-а Ќедном Ќе чуо глас искрив ен са Ќаким немачким акцентом, коЌи, како му Ќе говорило шесто чуло, мора да припада човеку у белом. Човек кога Ќе видео ве" два пута прихвата украдене артефакте.
  
  Други пут Ќе чуо: "СРТ се елиминише." ТаЌни глас Ќе био Мило, откриваЌу"и ®егову прошлост, откриваЌу"и Ќединицу коЌу су чували у таЌности чак и унутар САС-а. Ко Ќе, у име свега што Ќе свето, био оваЌ момак?
  
  Пуц®и су цепали тешке гране. ДреЌк Ќе застао да подеси ранац са покретним благом унутра, а онда примети широку грану на коЌу Ќе ци ао. ОнаЌ коЌи Ќе допирао скоро до места на степеницама где су се раниЌе одмарали.
  
  "Тамо", показао Ќе на Бена. "єаши грану и кре"и се... брзо!"
  
  Били би голи око два минута. Минус изненађе®е и време реакциЌе, коЌе Ќе ипак оставило преко минута екстремне опасности.
  
  Бен Ќе први напустио склониште, ДреЌк и Кенеди секунду касниЌе, сви су скочили на руке и чучнули уз грану према степеницама. Када су приме"ени, Кенеди им Ќе купио драгоцене секунде испаливши рафал олова, пробиЌаЌу"и рупе у наЌма®е Ќедном несре"ном п ачкашу гробница.
  
  И сад су видели да Ќе Мило заиста послао команду да трчи уз степенице. Пет  уди. А тим Ќе био брз. Сти"и "е до краЌа гране пре Бена!
  
  Сра®е! Нису имали шансе.
  
  Бен Ќе то такође видео и задрхтао. ДреЌк му Ќе викнуо на уво: "Никад не одустаЌ! Никад!"
  
  Кенеди Ќе поново повукао обарач. Два човека су пала: Ќедан Ќе улетео у рупу, други се ухватио за бок и вриснуо. Поново га Ќе стиснула, а онда Ќе ДреЌк чуо да Ќе часопис истекао.
  
  Два Немца су остала, али су сада стаЌала сучелице ®има, држе"и оружЌе спремно. ДреЌк Ќе направио строго лице. Изгубили су трку.
  
  "УпуцаЌте их!" ОдЌекнуо Ќе Милов глас. "Потражи"емо белешке овде доле."
  
  "Неин!" Поново Ќе почео снажан немачки нагласак. "Дер Спеар! "Дер Спеар!"
  
  ЦиЌеви пишто а нису се поколебале. єедан од Немаца се ругао: "Пузи, голубице. Дођи овамо."
  
  Бен се полако кретао. ДреЌк Ќе видео како му се рамена тресу. "ВеруЌ ми", шапнуо Ќе приЌате у на уво и напео сваки миши". Скочио би чим Ќе Бен стигао до краЌа гране, ®егова Ќедина игра Ќе била да нападне и искористи своЌ сет вештина.
  
  "єош увек имам нож", промрм а Кенеди.
  
  Драке климну главом.
  
  Бен Ќе стигао до краЌа гране. Немци су мирно чекали.
  
  ДреЌк Ќе почео да се диже.
  
  Тада су Немци, као у магли, одлетели у страну, као да су погођени торпедом. Њихова тела, поцепана и крвава, одгурнута су од зида и мокра се откотр аЌу у Ќаму као кола.
  
  Неколико метара изнад гране, где су се степенице кривудале, стаЌала Ќе огромна група мушкараца са тешким наоружа®ем. єедан од ®их Ќе држао Ќуришну пушку АК-5 коЌа се Ќош димила.
  
  "Швеђанине", ДреЌк Ќе препознао оружЌе као оружЌе коЌе обично користи шведска воЌска.
  
  ГласниЌе, рекао Ќе, "Проклети таЌминг."
  
  
  ТРИНАЕСТ
  
  
  
  ВОєНА БАЗА, ШВЕДСКА
  
  
  Соба у коЌоЌ су се нашли - спартанска соба дванаест пута дванаест са столом и прозором обруб еним ледом - вратила Ќе ДреЌка неколико година уназад.
  
  "Опусти се", куцнуо Ќе Бенове беле зглобове. "Ово место Ќе стандардни воЌни бункер. Видео сам и горе хотелске собе, друже, веруЌ ми."
  
  "Био сам у лошиЌим становима." Кенеди Ќе деловао опуштено, обучаваЌу"и полицаЌца на послу.
  
  "Кости другог типа?" ДреЌк Ќе подигао обрву.
  
  "Сигурно. Зашто?"
  
  "Ох ништа." ДреЌк Ќе изброЌао до десет на прстима, а затим спустио поглед као да "е почети да ради ножним прстима.
  
  Бен се натерао да се слабо осмехне.
  
  "Види, Бене, признаЌем да у почетку ниЌе било лако, али видео си како таЌ Швеђанин зове. Ми смо добро. У сваком случаЌу, морамо мало да попричамо. Исцрп ени смо."
  
  Врата су се отворила и ®ихов власник, добро грађен Швеђанин плаве косе и погледа тврдог као нокат од коЌег би чак и Шрек побелео, шепао Ќе по бетонском поду. Када су ухва"ени и ДреЌк Ќе паж иво обЌаснио ко су и шта раде, човек се представио као Торстен Дал, а затим Ќе отишао на другу страну свог хеликоптера да обави неколико позива.
  
  "Мет ДреЌк", рекао Ќе. "Кенеди Мур. И Бен Блаке. Шведска влада нема никаквих потражива®а према вама..."
  
  ДреЌк Ќе био узнемирен акцентом, коЌи уопште ниЌе био шведски. "Идеш ли у Ќедну од оних сЌаЌних школа за дупе, Дал? Итон или нешто слично?"
  
  "СЌаЌно дупе?"
  
  "Школе коЌе промовишу своЌе официре педигреом, новцем и васпита®ем. Истовремено сте ишли на вештину, спретност и ентузиЌазам."
  
  "Претпостав ам да Ќе тако." Далов тон Ќе био уЌедначен.
  
  "Велики. Па... ако Ќе то све..."
  
  Дал Ќе подигао руку док Ќе Бен упутио ДреЌка увређени поглед. "Престани да будеш жртвено Ќарац, Мет. Само зато што сте груби се ак єоркшира не значи да су сви остали кра евски потомци, зар не?"
  
  ДреЌк Ќе шокирано зурио у свог станара. Кенеди Ќе дао 'испусти'. Онда му Ќе пало на памет да Ќе Бен пронашао нешто у овоЌ мисиЌи што га Ќе заиста закачило, и желео Ќе више.
  
  Дал Ќе рекао: "Био бих захвалан на размени зна®а, приЌате и. Заиста бих волео."
  
  ДреЌк Ќе био за де е®е, али како кажу, зна®е Ќе мо", и покушавао Ќе да смисли начин да добиЌе подршку од шведске владе овде.
  
  Бен се ве" припремао за своЌу причу о Девет делова Одина и Гробници богова када га Ќе ДреЌк прекинуо.
  
  "Види", рекао Ќе. "єа и оваЌ тип, а сада можда и Гронк, смо наслови од осам инча на некоЌ листи за убиство..."
  
  "Нисам Ќа глупан, серо®о енглески ти." Кенеди се напола дигла на ноге.
  
  "Импресиониран сам да знаш ову реч." ДреЌк спусти очи. "Изви®авам се. То Ќе жаргон. То те никада не напушта." Сетио се Алисониних речи на растанку: увек "еш бити САС.
  
  Проучавао Ќе своЌе руке, Ќош увек прекривене ожи цима од борбе са Милом и пе®а®а на Светско дрво, и размиш ао о своЌим брзим и исправним реакциЌама у протеклих неколико дана.
  
  Како Ќе била у праву.
  
  "Шта Ќе гронк?" - изненадио се Бен.
  
  Дал Ќе сео на тврду металну столицу и газио своЌим тешким чизмама по столу. "Жена коЌа...ух...'ужива у друштву воЌног особ а. - дипломатски Ќе одговорио.
  
  "МоЌ опис би био мало груб и", ДреЌк Ќе погледао Бена, а затим рекао: "Листа за убиство. Немци нас желе мртве за злочине коЌи нису почи®ени. Како можеш помо"и, Дахл?"
  
  Швеђанин неко време ниЌе одговарао, само Ќе гледао кроз ледени прозор у снегом прекривен пеЌзаж и да е, у трошно сте®е коЌе се уздизало усам ено на позадини побеснелог океана.
  
  Кенеди Ќе рекао: "Дал, Ќа сам полицаЌац. Ову двоЌицу нисам познавао до пре пар дана, али имаЌу добра срца. ВеруЌте им."
  
  Дал Ќе климнуо главом. "ТвоЌа репутациЌа Ќе испред тебе, ДреЌк. Добро и лоше о томе. Помо"и "емо ти, али прво..." климнуо Ќе Бену. "Настави".
  
  Бен Ќе наставио као да га никада нису прекидали. ДреЌк Ќе бацио поглед на КенедиЌа и видео ®ен осмех. Скренуо Ќе поглед, шокиран из два разлога. Прво, Дахлова референца на ®егову репутациЌу, и друго, КенедиЌева искрена подршка.
  
  Бен Ќе завршио. Дал Ќе рекао: "Немци су нова организациЌа у свему овоме, коЌа нам ниЌе пала до тог инцидента у єорку.
  
  "Нова?" ДреЌк Ќе рекао. "Они су добри. И веома добро организован; контролисан страхом и гвозденом дисциплином. И имаЌу велики адут у момку по имену Мило - амерички специЌалци, очигледно. Проверите наслов."
  
  "Ми "емо урадити. Добра вест Ќе да имамо информациЌе о Канађанима."
  
  "Да ли пазиш на то?"
  
  "Да, али пристрасан, неискусан и усам ен", бацио Ќе Дал потаЌно поглед на КенедиЌа. "Однос шведске владе са вашим новим Обаминим режимом ниЌе оно што бих назвао првокласним. "
  
  "Извините због тога", Кенеди се лажно насмешио, а затим се наглашено осврнуо око себе. "СлушаЌ, друже, ако "емо бити овде неко време, да ли мислиш да бисмо могли нешто да Ќедемо?"
  
  "Ве" га припрема наш соус кувар," Дал Ќе навукао лажни осмех као одговор. "Али озби но, ускоро "е бити хамбургера и чипса."
  
  Дракеу су засузила уста. НиЌе могао да се сети када Ќе послед®и пут Ќео.
  
  "Ре"и "у вам шта могу. Канађани су започели живот као таЌни култ посве"ен Викингу - Ерику Црвеном. НемоЌте се смеЌати, ове ствари заиста постоЌе. Ови  уди користе косплеЌ да би редовно репродуцирали догађаЌе, битке, па чак и поморска путова®а."
  
  "У томе нема праве штете", Бен Ќе звучао помало дефанзивно. ДреЌк Ќе сачувао оваЌ дивни грумен за касниЌе.
  
  "Никако, господине БлеЌк. КосплеЌ Ќе уобичаЌен, уживаЌу га многи  уди на конвенциЌама широм света, и постао Ќе чеш"и током година. Али права штета почи®е када бизнисмен милиЌардер постане савремени вођа овог култа, а затим баци милионе долара у ринг."
  
  "ПостаЌе тако безбрижна забава-"
  
  "ОпсесиЌа". Дахл Ќе завршио када су се врата отворила. ДреЌк Ќе засте®ао док Ќе стандардно Ќело за п ескавицу и чипс став ено испред ®ега. Мирис лука био Ќе божанствен за ®егов гладни стомак.
  
  Дал Ќе наставио док су Ќели: "Канадски бизнисмен по имену Колби ТеЌлор посветио Ќе своЌ живот чувеном Викингу, Ерику Црвеном, коЌи Ќе, као што сам сигуран да знате, слетео у Канаду убрзо након откри"а Гренланда. Из овог истражива®а родила се манична фасцинациЌа нордиЌском митологиЌом. Истражива®а, ископава®а, откри"а. БескраЌна претрага. ОваЌ човек Ќе стекао сопствену библиотеку и покушао да откупи све постоЌе"е скандинавске текстове."
  
  "То Ќе луд посао", рекао Ќе Кенеди.
  
  "Договорити се. Али "ораш" коЌи финансира сопствене "безбедносне снаге" - читаЌте то као воЌску. И остаЌе дово но приватан да остане испод радара ве"ине  уди. Његово име се изнова и изнова поЌав ивало током година у вези са Девет фрагмената Одина, тако да су га шведски обавештаЌци, природно, увек означавали као "особу од интереса".
  
  "Украо Ќе ко®а", рекао Ќе ДреЌк. "Знаш ово, зар не?"
  
  Дахлове разрогачене очи показивале су да он то ниЌе урадио. "Сада знамо."
  
  "Не можете да га ухапсите?" упитао Ќе Кенеди. "Под сум®ом за крађу или нешто слично?"
  
  "Замислите га као Ќедног од ваших... гангстера. Ваше вође мафиЌе или триЌаде. Он Ќе недодир ив - човек на врху - за сада."
  
  ДреЌку се свидело наглашено осе"а®е. Рекао Ќе Дахлу о умешаности АлисиЌе МаЌлс и испричао Дахлу онолико позадинске приче колико му Ќе било дозво ено да откриЌе.
  
  "Дакле", рекао Ќе када Ќе завршио. "єесмо ли корисни или шта?"
  
  "НиЌе лоше", признао Ќе Дал када су се врата поново отворила и ушао Ќе стариЌи човек са изненађуЌу"е густом гривом дуге косе и густом брадом. ДреЌку Ќе изгледао као модеран, остарели Викинг.
  
  Дал Ќе климнуо главом. "Ох, чекао сам вас, професоре. Дозволите ми да вам представим професора Роланда Парневика", осмехнуо се. "Наш струч®ак за нордиЌску митологиЌу."
  
  ДреЌк Ќе климнуо главом, а затим угледао Бена како одмерава новог човека као да Ќе  убавни ривал. Сада Ќе схватио зашто Ќе Бен потаЌно волео ову мисиЌу. Потапшао Ќе свог младог приЌате а по рамену.
  
  "Па, наш породични човек овде можда ниЌе професор, али он сигурно зна како се кре"е по Интернету - нека врста модерне медицине наспрам старих ствари, а?"
  
  "Или наЌбо е од оба света", Кенеди Ќе показала ви ушком на обе стране у пита®у.
  
  ДреЌкова цинична страна рачунала Ќе да би Кенеди Мур могао да усмери ову мисиЌу на начин коЌи "е му спасити кариЌеру. ИзненађуЌу"е, мекша страна Ќе волела да гледа како ЌоЌ се углови усана подижу када се смеЌе.
  
  Дечак Ќе дотетурао у собу, стежу"и прегршт свитака и балансираЌу"и неколико свеска на врху гомиле. Погледао Ќе око себе, загледао се у Дала као да не може да се сети имена воЌника, а затим бацио ®егов терет на сто.
  
  "Тамо Ќе", рекао Ќе, показуЌу"и на Ќедан од свитака. "Исти онаЌ. Легенда Ќе стварна... баш као што сам вам рекао пре неколико месеци."
  
  Дал Ќе извукао назначени свитак уз налет. "Били сте са нама неде у дана, професоре. Само неде у дана."
  
  "Да ли сте... Ќесте ли сигурни?"
  
  "Ох, сигуран сам." Далов тон Ќе одавао невероватну количину стрп е®а.
  
  Други воЌник Ќе ушао на врата. "Господине. "ОваЌ Ќе", климнуо Ќе према Бену, "непрекидно звонио. Хела тиден...ммм...нон-стоп." Уследио Ќе осмех. "Ово Ќе ®егова маЌка."
  
  Бен Ќе скочио секунд касниЌе и притиснуо дугме за брзо бира®е. ДреЌк се  убазно осмехнуо, док Ќе Кенеди изгледао несташно. "Боже, могу да смислим толико начина да искварим овог дечака."
  
  Дал Ќе почео да чита из свитка:
  
  "Чуо сам да Ќе умро у Рагнароку, потпуно обузет своЌом судбином. Од човека вука Фенрира - Ќедном окренутог месецом.
  
  А касниЌе су Тор и Локи лежали хладни поред ®ега. Велики богови међу неброЌеним боговима, наше стене против плиме.
  
  Девет фрагмената Ќе разбацано у ветар по стазама єедне Истинске Волве. НемоЌте доносити ове делове у Рагнарок или ризиковати смак света.
  
  Заувек "ете се боЌати овога, слушаЌте ме, синови  удски, Ќер оскрнавити гробницу богова значи започети Дан обрачуна."
  
  Дал Ќе слегнуо раменима. "И тако да е. И тако да е. И тако да е. Ве" сам схватио од маминог сина тамо, професора. Чини се да Ќе Веб заиста мо"ниЌи од Свитка. И брже."
  
  "Имате? Па, као што сам рекао... Месеци, Торстен, месеци. И годинама сам био игнорисан. Чак и институционализован. Гробница Ќе одувек била ту, знате, ниЌе се материЌализовала тек прошлог месеца. Агнетха ми Ќе дала оваЌ свитак пре тридесет година, а где смо сада? Хм? Ќесмо ли негде?
  
  Дал Ќе дао све од себе да остане миран. ДреЌк Ќе интервенисао. "Ви говорите о Рагнароку, професоре Парневик. Место коЌе не постоЌи."
  
  "Не више, господине. Али Ќедног дана - да. Ово Ќе Ќедно време дефинитивно постоЌало. Иначе, где су Один, Тор и сви остали богови умрли?"
  
  "Да ли веруЌете да су тада постоЌале?"
  
  "Наравно!" Момак Ќе практично викнуо.
  
  Далов глас Ќе постао тиши. "За сада," рекао Ќе, "ми обустав амо неверицу."
  
  Бен се вратио до стола, став аЌу"и своЌ мобилни телефон у ¤еп. "Дакле, знаш за Валкире?" упитао Ќе таЌанствено, лукаво гледаЌу"и у ДреЌка и КенедиЌа. "Знате ли зашто су они драгу  у ОдиновоЌ круни?"
  
  Дахл Ќе само изгледао изнервиран. Момак Ќе трепнуо и оклевао. "Ово... ово... драгу  у... ово... шта?"
  
  
  ЧЕТРНАЕСТ
  
  
  
  ВОєНА БАЗА, ШВЕДСКА
  
  
  Бен се осмехнуо када Ќе соба постала тиха. "Ово Ќе наша улазна карта", рекао Ќе. "И моЌа гаранциЌа поштова®а. У нордиЌскоЌ митологиЌи се стално изнова каже да Валкире "одлазе у царства богова." ПогледаЌте - тамо Ќе.
  
  Кенеди Ќе куцнула ви ушком по та®иру. "Шта то значи?"
  
  "ПоказуЌу пут", рекао Ќе Бен. "Можете сакуп ати девет делова Одина током Рагнарока током читавог месеца, али ВалкириЌе су те коЌе показуЌу пут до гробнице богова.
  
  ДреЌк се намрштио. "И задржао си то за себе, зар не?"
  
  "Нико не зна где су ВалкириЌе, Мет. Оне су у приватноЌ колекциЌи, само Бог зна где. Вукови у ЊуЌорку су послед®и комади за коЌе имамо локациЌу."
  
  Дал се осмехнуо када Ќе Парневик практично напао ®егове свитке. Беле цеви летеле су свуда усред олуЌе мрм а®а. "ВалкириЌе. ВалкириЌе. Не постоЌи. Могу постоЌати. Ах, идемо. Хм."
  
  ДреЌк Ќе привукао Далову паж®у. "А теориЌа апокалипсе? Паклена ватра на Зем и и уништена сва жива би"а итд. и тако да е."
  
  "Могао бих да вам испричам сличну легенду за скоро сваког Бога у пантеону. Схива. Зевс. Комплет. Али, ДреЌк, ако Канађани пронађу ову гробницу, оскрнави"е Ќе, без обзира на друге последице."
  
  ДреЌк се вратио лудим Немцима. "Као наши нови приЌате и", климнуо Ќе главом и благо се осмехнуо Далу. "Немам избора..."
  
  "Лопте уза зид." Дал Ќе завршио малу воЌну мантру и погледали су се.
  
  Бен се нагнуо преко стола да привуче Далову паж®у. "Извини, друже, али губимо време овде. ДаЌ ми лаптоп. Пусти ме да сурфуЌем. Или Ќош бо е, поша ите нас на пут до Велике Ќабуке и сурфова"емо у ваздуху."
  
  Кенеди климну главом. "Он Ќе у праву. єа могу помо"и. Следе"а логична мета Ќе Национални историЌски музеЌ, и да се суочимо са тим, САД нису спремне.
  
  "То Ќе позната прича", рекао Ќе Дал. "МобилизациЌа Ќе ве" почела. Напето Ќе погледао Бена. - Нудиш ли помо", млади"у?
  
  Бен Ќе отворио уста, али Ќе онда застао, као да Ќе осетио важност ®еговог одговора. "Па, Ќош увек смо на листи за убиство, зар не? А Зид сна Ќе на паузи овог месеца."
  
  "Мама има полициЌски час за нашег младог студента?" Драке Ќе гурнуо.
  
  "Зид од-?" Дал се намршти. "Да ли Ќе ово час обуке за лишава®е сна?"
  
  "НиЌе важно. ПогледаЌте шта сам до сада открио. И Маттов САС. Кенеди Ќе ®уЌоршки полицаЌац. Ми смо практично савршен тим!"
  
  Далове очи су се сузиле, као да одмерава своЌу одлуку. Тихо Ќе гурнуо ДреЌков мобилни телефон преко стола и показао на екран. "Где сте фотографисали руне на овоЌ слици?"
  
  "У Ќами. Поред дугих бродова био Ќе зид са стотинама резбаре®а. Ова жена," куцнуо Ќе по екрану, "клекла Ќе поред Одина када Ќе патио на Светском дрвету. Можете ли превести натпис?"
  
  "О Да. Овде пише - Один и Велва - Хеиди су поверене таЌне Бога. Професор сада истражуЌе ово..." Дал Ќе погледао Парневика док Ќе покушавао да прикупи све своЌе свитке одЌедном.
  
  "божиЌе таЌне" Момак се окренуо као да му Ќе паклени пас слетео на леђа. "Или таЌне богова. Да ли чуЌете ниЌансу? Разумеш? Пусти ме да прођем." Окренуо се ка празним вратима и нестао.
  
  "Одвеш"емо вас", рекао им Ќе Дал. "Али знаЌ ово. Преговори са вашом владом Ќош нису почели. Надамо се да "е то бити решено током нашег лета. Али сада идемо у ЊуЌорк са десетак воЌника специЌалних снага и без безбедносне дозволе. Носимо оружЌе у Национални историЌски музеЌ." Направио Ќе паузу. "єош увек желите да дођете?"
  
  "САС "е помо"и", рекао Ќе ДреЌк. "ИмаЌу тим коЌи Ќе спреман."
  
  "Мислим да "у покушати да контактирам капетана локациЌе, да видим да ли можемо да подмажемо неке точкове." Суморна промена у КенедиЌевом држа®у при помисли на повратак ку"и била Ќе очигледна. ДреЌк Ќе одмах себи обе"ао да "е ЌоЌ помо"и ако може.
  
  ВеруЌте ми, хтео Ќе да каже. Помо"и "у ти да пребродиш ово Али речи су му замрле у грлу.
  
  Бен Ќе савио прсте. "Само ми даЌ И-пад или нешто слично. Брже."
  
  
  ПЕТНАЕСТ
  
  
  
  АИР СПАЦЕ
  
  
  Њихов авион Ќе био опрем ен уређаЌем званим пикосел, тор®ем за мобилни телефон коЌи омогу"ава да се сви мобилни телефони користе у авионима. Неопходан за владину воЌску, али двоструко неопходан за Бена БлеЌка.
  
  "ХеЌ секо, имам посао за тебе. Не питаЌ. СлушаЌ, Карин, слушаЌ! ТребаЌу ми информациЌе о Националном историЌском музеЌу. Експонати, викиншке ствари. Нацрти. Особ е. Посебно шефови. И..." глас му се спустио неколико октава, "... броЌеви телефона."
  
  ДреЌк Ќе чуо неколико тренутака тишине, а затим: "Да, онаЌ у ЊуЌорку! Колико их има?... Ох... стварно? Па, добро, мала сестро. Пребаци"у вам нешто новца да покриЌете ово. Волим вас".
  
  Када Ќе ®егов приЌате  спустио слушалицу, ДреЌк Ќе упитао: "Да ли Ќе Ќош увек без посла?"
  
  "Седи код ку"е цео дан, друже. Ради као 'послед®и момак' у сум®ивом бару. Чудо старе лабуристичке политике."
  
  Карин се седам година борила да стекне диплому компЌутерског програмира®а. Када се лабуристичка влада срушила на краЌу Блерове владавине, напустила Ќе Универзитет Нотингем - самоуверена, високо квалификована радница - само да би открила да Ќе нико не жели. Наступила Ќе рецесиЌа.
  
  Изађите из универзитетског реда - скрените лево у депониЌу, скрените десно у трудно"у и државну помо". Наставите право путем слом ених снова.
  
  Карин Ќе живела у стану близу центра Нотингема. Око ®ега има®а су изнаЌм ивали наркомани и алкохоличари. Ретко Ќе излазила из ку"е током дана и поузданим таксиЌем Ќе одлазила до бара где Ќе радила од осам до поно"и. НаЌстрашниЌи тренуци ®еног живота били су када се вратила у своЌ стан, мрак, стари зноЌ и други неприЌатни мириси коЌи су Ќе окруживали, ходаЌу"и злочин коЌи Ќе само чекао да се догоди.
  
  У зем и проклетих и игнорисаних, човек коЌи живи у сенци Ќе кра .
  
  "Да ли ти Ќе она заиста потребна за ово?" Питао Ќе Дал, коЌи Ќе седео на другоЌ страни авиона. "Или..."
  
  "Види, ово ниЌе добротворне сврхе, друже. Морам да се фокусирам на ствари о Одину. Карин може да се бави музеЌским послом. Има потпуног смисла."
  
  ДреЌк Ќе обавио сопствени позив за брзо бира®е. "Пусти га да ради, Дал. ВеруЌ ми. Ту смо да помогнемо."
  
  Велс Ќе одмах одговорио. "Хва"аш зедове, ДреЌк? Шта се дођавола дешава?"
  
  Драке га Ќе упознао.
  
  "Па, ево грумен чистог злата. ПриЌавили смо се код АлисиЌе МаЌлс. Знаш шта Ќе, Матт. Никада заиста не"ете напустити САС", застао Ќе. "Послед®а позната адреса: Минхен, Хилдегардштрасе 111."
  
  "Немачка? Али она Ќе била са Канађанима."
  
  "Да. То ниЌе све. Живела Ќе у Минхену са своЌим дечком - извесним Милом Ноксоном - прилично неприЌатним грађанином Лас Вегаса, САД. И он Ќе бивши официр маринске обавештаЌне службе. НаЌбо е што єенкиЌи могу да понуде."
  
  ДреЌк се замисли на тренутак. "Тако ме Ќе познавао тада, преко МаЌлса. Пита®е Ќе да ли Ќе она променила страну да га нервира или да му помогне?
  
  "Одговор Ќе непознат. Можда бисте Ќе могли питати."
  
  "Покуша"у. Види, држимо се за ЌаЌа, Веллс. Мислите да бисте могли да контактирате своЌе старе другаре у СЌеди®еним Државама? Дал Ќе ве" контактирао ФБИ, али они играЌу на време. Пред нама Ќе седам сати лета... и приближавамо се слепо."
  
  "Да ли им веруЌете? Ове репе? Хо"еш ли да наши момци очисте неизбежно Ќеба®е кластера?"
  
  "Они су Швеђани. И да, веруЌем им. И да, желим да наши момци учествуЌу."
  
  "То Ќе Ќасно". Велс Ќе прекинуо везу.
  
  ДреЌк Ќе погледао около. Авион Ќе био мали, али простран. єеданаест маринаца специЌалних снага седело Ќе позади, излежавали се, дремали и генерално се зезали на шведском. Дал Ќе непрестано разговарао телефоном преко пута док Ќе професор отварао свитак за свитком пред собом, паж иво став аЌу"и сваки на наслон свог седишта, прелазе"и преко древних разлика између чи®еница и фикциЌе.
  
  Са ®егове леве стране, Кенеди, поново обучена у своЌе безоблично одело броЌ Ќедан, обавила Ќе први позив. "Да ли Ќе капетан Липкинд тамо?... ах, реци му да Ќе Кенеди Мур."
  
  Прошло Ќе десет секунди, а онда: "Не. Реци му да не може да ме позове. Ово Ќе важно. Реци му да Ќе у пита®у национална безбедност, ако желиш, само га назови."
  
  єош десет секунди, па: "Мур!" ДреЌк Ќе чуо лавеж чак и са места где Ќе седео. "Зар ово не може да сачека?"
  
  "СлушаЌте ме, капетане, настала Ќе ситуациЌа. Прво, консултуЌте се са полицаЌцем Сваином из ФБИ-а. Овде сам са Торстеном Далом из шведског СГГ-а и официром САС-а. Национални историЌски музеЌ Ќе под директном прет®ом. Проверите дета е и одмах ме позовите. Треба ми твоЌа помо"."
  
  Кенеди Ќе затворио телефон и дубоко удахнуо. "Банг - и моЌа пензиЌа нестаЌе."
  
  ДреЌк погледа на сат. Шест сати до слета®а.
  
  Бенов мобилни телефон Ќе цвркутао и он га Ќе зграбио. "Сестра?"
  
  Професор Парневик се нагнуо преко пролаза, грабе"и жилавом руком отпали свитак. "Клинац познаЌе своЌе ВалкириЌе." Рекао Ќе, не обра"аЌу"и се никоме посебно. "Али где су они? А Очи - да, на"и "у Очи."
  
  Бен Ќе говорио. "Одлично, Карин. Поша ите ми цртеже музеЌа е-поштом и доделите ми ову собу. Затим поша ите информациЌе о кустосу у посебном писму. ХеЌ мала сестро, поздрави маму и тату. Волим вас".
  
  Бен Ќе наставио да шк оца, а затим Ќе почео да прави Ќош неке белешке. "Добио сам броЌ кустоса музеЌа", повикао Ќе. "Дал? Хо"еш ли да га преплашим?"
  
  ДреЌк се насмеЌао у неверици док Ќе шведски обавештаЌац махнито махао рукама Не!, не пропуштаЌу"и ни Ќедан самогласник. Било Ќе лепо видети Бена како показуЌе такво самопоузда®е. Штребер се померио мало уназад да би особи у некоЌ просториЌи дао прилику да дише.
  
  КенедиЌев телефон Ќе запевао. Брзо га Ќе отворила, али не пре него што Ќе цео авион почастила делом прилично непромиш ене игре Гоин' Довн.
  
  Бен Ќе на време климнуо главом. "Слатко. Наша следе"а насловна верзиЌа сигурно."
  
  "Мур." Кенеди Ќе ставила телефон на звучник.
  
  "Шта се дођавола дешава? Пола туцета серо®а ми Ќе преприЌечило пут и онда ми рекло, не баш пристоЌно, да држим нос да е од Ќарка гдЌе му Ќе и мЌесто. Нешто Ќе натерало све велике псе да лаЌу, Мур, и кладим се да си то ти." Застао Ќе, а затим замиш ено рекао: "Претпостав ам да ниЌе први пут.
  
  Кенеди му Ќе дао скра"ену верзиЌу, коЌа се завршила авионом пуним шведских маринаца и непознате посаде САС-а на путу, коЌи Ќе сада пет сати лета од америчког тла.
  
  ДреЌк Ќе осетио страхопоштова®е. Пет сати.
  
  У овом тренутку Дал Ќе викнуо: "Нове информациЌе! Управо сам чуо да Канађани нису ни били у ШведскоЌ. Чини се да су жртвовали Светско дрво и коп е да би се усредсредили на Валкире." Климнуо Ќе у знак захвалности у Беновом правцу, наглашено иск учуЌу"и професора коЌи Ќе направио гримасу. "Али... вратили су се празних руку. ОваЌ приватни колекционар мора да Ќе прави самот®ак... Или..." ДреЌк Ќе слегнуо раменима, "могао би бити криминалац.
  
  "Добра понуда. Мушкарци су ионако тамо где постаЌе ружно. Канађани се спремаЌу да нападну музеЌ рано Ќутрос по ®уЌоршком времену.
  
  КенедиЌево лице попримило Ќе убилачки израз док Ќе истовремено слушала свог шефа и Дала. "Користе датум", изненада Ќе просиктала обема странама када ЌоЌ Ќе синуло. "Ова апсолутна копилад - и Немци, без сум®е - криЌу своЌе праве намере иза Ќебеног датума."
  
  Бен Ќе подигао поглед. "Изгубио сам траг."
  
  ДреЌк му Ќе поновио. "Ког датума?"
  
  "Када слетимо у ЊуЌорк", обЌаснио Ќе Дал, "11. септембра "е бити око осам уЌутру.
  
  
  ШЕСНАЕСТ
  
  
  
  АИР СПАЦЕ
  
  
  Остала су четири сата. Авион Ќе наставио да бруЌи на облачном небу.
  
  Дал Ќе рекао: "Покуша"у поново са ФБИ. Али чудно Ќе. Не могу да прођем оваЌ ниво верификациЌе. То Ќе проклети камени зид. Бен - позови надзорника. Драке Ќе твоЌ стари шеф. Сат откуцава,  уди, а нас нема нигде. ОваЌ час захтева напредак. Иди."
  
  Кенеди Ќе молила свог шефа: "Сра®е на Томаса КеЌлеба, Липкинде", рекла Ќе. "Ово нема никакве везе са ®им или моЌом проклетом кариЌером. Говорим ти оно што ФБИ, ЦИА и сви остали идиоти од три слова не знаЌу. Питам..." застала Ќе, "Претпостав ам да те молим да ми веруЌеш."
  
  "Шупци од три слова", гунђао Ќе Бен. "Бри антно".
  
  ДреЌк Ќе желео да приђе КенедиЌу Муру и понуди неколико речи охрабре®а. Цивил у ®ему Ќе хтео да Ќе загрли, али га Ќе воЌник приморао да се клони.
  
  Али цивилно становништво Ќе почело да добиЌа ову битку. РаниЌе Ќе користио реч "гронк" да Ќе "укроти", да узврати расту"у искру осе"а®а коЌе Ќе препознао, али то ниЌе успело.
  
  Велс Ќе одговорио на ®егов позив. "Говорим сада".
  
  "Поново слушате ТеЌлора? Види где смо, друже? Да ли сте нас ве" убедили да уђемо у ваздушни простор САД?"
  
  "Па... да... и не. Имам посла са гомилом бирократске бирократиЌе, ДреЌк, и не стаЌе ми у крило..." Сачекао Ќе тренутак, а онда се разочарано насмеЌао. "То Ќе била референца за маЌ, друже. ПокушаЌте да одржите корак."
  
  ДреЌк се нехотице осмехну. "Проклет био, Велс. СлушаЌте, саберите се за ову мисиЌу - помозите нам - и ре"и "у вам о наЌпр авиЌем клубу у Хонг Конгу у коЌем Ќе Маи икада радила на таЌном задатку, а зове се Спиннинг Топ.
  
  "єеби се, то звучи интригантно. Ти си на томе, друже. Видите, кренули смо, све Ќе спремно по свим правилима, а моЌи преко баре немаЌу проблема са овим."
  
  ДреЌк Ќе осетио 'али'. "Да?"
  
  "Неко на власти ускра"уЌе привилегиЌе за слета®е и нико никада ниЌе чуо за ваш авион, а то, приЌате у, мирише на унутраш®у корупциЌу.
  
  ДреЌк га Ќе чуо. "У реду, обавештаваЌте ме." Лагани притисак на дугме прекинуо Ќе позив.
  
  Чуо Ќе КенедиЌа како каже: "Ниско Ќе идеално, капетане. Слушам овде разговоре коЌи говоре о завери. Буди... пази, Липкинде."
  
  Затворила Ќе телефон. "Па, он Ќе бод икав, али ме држи на реч. На сцену, уздржано, ша е што више црно-белих ликова. И он познаЌе некога у локалноЌ канцелариЌи за унутраш®у безбедност", рекла Ќе, заглађуЌу"и своЌу меку блузу. "Пасу  се просипа."
  
  Боже, помислио Ќе ДреЌк. Гомила ватрене мо"и иде у оваЌ музеЌ Дово но да започне проклети рат. НиЌе ништа рекао наглас, ве" Ќе погледао на сат.
  
  єош три сата.
  
  Бен Ќе и да е био у контакту са кустосом: "Види, овде не говоримо о великоЌ реновира®у, ве" само о премешта®у изложбе. Не морам да вам говорим колики Ќе музеЌ, господине. Само га помери и све "е бити у реду. Да... СГГ... Шведске специЌалне снаге. ФБИ Ќе обавештен Ќер ми говоримо...не! Не чекаЌте да позову. Не можете себи приуштити да оклевате."
  
  Петнаест секунди тишине, па: "Зар никада нисте чули за СГГ? Па, гуглаЌ!" Бен Ќе у очаЌу показао на своЌ телефон. "Он одуговлачи", рекао Ќе Бен. "єедноставно то знам. Говорио Ќе избегаваЌу"и, као да ниЌе могао да нађе дово но изговора."
  
  "єош Ќедна бирократиЌа." ДреЌк Ќе показао на Дала. "Ово брзо постаЌе епидемиЌа."
  
  Наступила Ќе тешка тишина, а онда Ќе зазвонио Далов мобилни телефон. "О моЌ Боже", рекао Ќе у одговору. "Ден Статсминистер."
  
  ДреЌк Ќе направио гримасу на КенедиЌу и Бену. "ПремиЌер".
  
  Изречено Ќе неколико речи поштова®а, али искрених, коЌе су продубиле ДреЌково поштова®е према Торстену Далу. СпециЌалац Ќе свом шефу испричао шта се догодило. ДреЌк Ќе био мрачно уверен да "е му се оваЌ момак на краЌу свидети.
  
  Дал Ќе прекинуо разговор, а затим Ќе одвоЌио тренутак да се сабере. Коначно Ќе подигао поглед и окренуо се према авиону.
  
  "Директно од члана председниковог кабинета, ®егових наЌближих саветника", рекао им Ќе Дал. "Овом лету не"е бити дозво ено да слети."
  
  
  * * *
  
  
  єош три сата.
  
  "Они не би обавестили председника", рекао Ќе Дал. "Вашингтон, ДЦ и Капитол Хил су дубоко у овоме, приЌате и моЌи. Државни министар каже да Ќе то сада постало глобално, завера међународних размера и нико не зна ко кога подржава. Само ово", рекао Ќе мрште"и се, "говори о озби ности наше мисиЌе.
  
  "ЗаЌеби кластер", рекао Ќе ДреЌк. "То Ќе оно што смо некада називали огромним неуспехом.
  
  Бен Ќе у међувремену поново покушао да контактира кустоса Националног историЌског музеЌа. Све што Ќе добио Ќе говорна пошта. "Погрешно", рекао Ќе. "Требало Ќе да провери нешто до сада." Бенови окретни прсти су одмах почели да лете преко виртуелне тастатуре.
  
  "Имам идеЌу", рекао Ќе гласно. "Молим се Богу да грешим."
  
  Велс се тада Ќавио, обЌаш®аваЌу"и да Ќе ®егов САС тим таЌно слетео на напуштени аеродром у Њу ЏерсиЌу. Тим Ќе кренуо у центар ЊуЌорка, путуЌу"и свим потребним средствима.
  
  Драке Ќе проверио време. Два сата пре слета®а.
  
  А онда Ќе Бен викнуо: "Погоди ци ! Сви су скочили. Чак су му и шведски маринци посветили пуну паж®у.
  
  "То Ќе овде!" - Он Ќе викао. "Раштркано по целом интернету ако имате времена да погледате." Љутито Ќе показао на екран.
  
  "Колби ТеЌлор", рекао Ќе. "Канадски милиЌардер Ќе наЌве"и сарадник Националног историЌског музеЌа и Ќедан од наЌве"их финансиЌера у ЊуЌорку. Кладим се да Ќе обавио неколико позива?"
  
  Дал се тргнуо. "Ово Ќе наша бариЌера", засте®ао Ќе. "Човек о коме причаЌу поседуЌе више  уди него мафиЌа." По први пут, шведски официр као да се погнуо у своЌоЌ столици.
  
  Кенеди ниЌе могао да сакриЌе своЌу мрж®у. "Одела кеса новца поново побеђуЌу", просиктала Ќе. "Кладим се да Ќе то копиле такође банкар.
  
  "Можда, можда не", рекао Ќе ДреЌк. "Увек имам план Б."
  
  єош Ќедан сат.
  
  
  СЕДАМНАЕСТ
  
  
  
  ЊуЌорк, САД
  
  
  ПолициЌска управа Лучке управе ЊуЌорка Ќе можда наЌпознатиЌа по своЌоЌ понижаваЌу"оЌ храбрости и жртвама током догађаЌа 11. септембра. Оно по чему Ќе ма®е познат Ќе таЌно рукова®е ве"ином САС летова коЌи полазе из Европе. Иако не постоЌи посве"ен тим коЌи би надгледао оваЌ елемент ®иховог рада, интерконтинентално особ е ук учено Ќе тако мала ма®ина да су током година многи постали блиски приЌате и.
  
  Драке Ќе направио Ќош Ќедан позив. "Вечерас "е бити вру"е", рекао Ќе инспектору ЦАПД Џеку Шварцу. "єесам ли ти недостаЌао, друже?"
  
  "Боже, ДреЌк Ќе био... шта? Две године?"
  
  "Три. Нова година, '07."
  
  "Да ли Ќе твоЌа жена добро?"
  
  "Алисон и Ќа смо раскинули, друже. Да ли Ќе ово дово но да дефинишем моЌ идентитет?"
  
  "Мислио сам да си напустио службу."
  
  "Урадио сам. Веллс ме Ќе позвао назад за послед®и посао. Да ли те Ќе звао?"
  
  "Он Ќе урадио. Рекао Ќе да сте му обе"али да "ете мало сачекати."
  
  "Да ли Ќе то сада урадио? Шварц, слушаЌ ме. Ово Ќе твоЌ позив. Морате знати да "е ово сра®е одлетети до навиЌача и да "е наш улазак на краЌу довести до вас. Сигуран сам да "емо до тада сви бити хероЌи и ово "е се сматрати добрим делом, али..."
  
  "Веллс ме Ќе довео до брзине", рекао Ќе Шварц, али Ќе ДреЌк чуо наговештаЌ забринутости. "Не брини, друже. єош увек имам дово но снаге да добиЌем дозволу за слета®е."
  
  Њихов авион Ќе упао у ваздушни простор САД.
  
  
  * * *
  
  
  Авион Ќе слетео по слабом дневном светлу и таксирао директно до мале зграде терминала. Чим су се врата лагано отворила, дванаест напу®ених припадника шведског СГГ-а сЌурило се низ климаве металне степенице и укрцало се у три кола коЌа су чекала. ДреЌк, Бен, Кенеди и Професор су га пратили, Бен се умало упишао када Ќе видео ®ихов транспорт.
  
  "ИзгледаЌу као хамви!"
  
  Минут касниЌе, аутомобили су Ќурили низ празну писту, пове"аваЌу"и брзину ка скривеноЌ рампи у зад®ем делу неупад ивог аеродрома коЌа Ќе, после неколико окрета, изашла на неупад ив сеоски пут коЌи Ќе повезивао са Ќедном од главних притока Менхетна.
  
  ЊуЌорк се ширио пред ®има у свом свом сЌаЌу. Модерни небодери, стари мостови, класична архитектура. Њихов конвоЌ Ќе кренуо пречицом право до центра града, ризикуЌу"и користе"и сваку лукаву пречицу коЌу су познавали ®ихови локални возачи. Затрубили су рогови, псовке су испуниле ваздух, посечени су ивич®аци и канте за отпатке. У Ќедном тренутку, Ќедносмерна улица Ќе била ук учена, што Ќе сма®ило ®ихово путова®е за седам минута и изазвало три квара на бранику.
  
  Унутар аутомобила акциЌа Ќе била скоро исто тако ужурбана. Дал Ќе коначно добио позив од шведског премиЌера, коЌи Ќе коначно добио добру во у ФБИ-а и дозволу да уђе у музеЌ ако тамо први стигну.
  
  Дал се окрену ®иховом возачу. "Брже!"
  
  Бен Ќе Далу дао мапу музеЌа коЌа показуЌе локациЌу Вукова.
  
  Више информациЌа Ќе процурило. Црно-бели су стигли. Тимови за брзо реагова®е су обавештени.
  
  ДреЌк Ќе стигао до Велса. "Ситцх?"
  
  "Напо у смо. ПолициЌска ко®ица Ќе стигла пре два минута. Ти?"
  
  "Двадесет корака да е. Вичите нам ако се нешто деси." Нешто му Ќе привукло паж®у и он се на тренутак усредсредио на нешто изван прозора. Снажан осе"аЌ деЌ а ву-а наЌежио му Ќе ребра када Ќе угледао огроман билборд коЌи Ќе наЌав ивао долазак модног дизаЌнера Абела ФреЌа у ЊуЌорк са ®еговом невероватном представом коЌа шета мачке.
  
  Ово Ќе лудо, помислио Ќе ДреЌк. Заиста лудо.
  
  Бен Ќе пробудио своЌу сестру у ВеликоЌ БританиЌи и, Ќош без даха при погледу на ®ихов транспорт, успео Ќе да Ќе упише у ПроЌекат Валкира - како га Ќе назвао. "Штеди време", рекао Ќе Дахлу. "Она може да настави своЌе истражива®е док смо ми тамо и спашавамо ове вукове. Не брини, она мисли да Ќе то зато што желим да их фотографишем за своЌу диплому."
  
  "Лажеш ли своЌу сестру?" ДреЌк се намрштио.
  
  "Он расте." Кенеди Ќе потапшао БлеЌка по руци. "ДаЌте детету мало простора."
  
  ДреЌков мобилни телефон Ќе цвркутао. НиЌе морао да проверава ИД позиваоца да би знао да Ќе Велс. "НемоЌ ми ре"и, друже. Канађани?
  
  Велс се тихо насмеЌао. "Само се надаЌ."
  
  "А?" - Питао сам.
  
  "И Канађани и Немци користе различите руте. ОваЌ рат "е ускоро почети без вас."
  
  Дал Ќе рекао: "СВАТ тим Ќе уда ен три минута. ФреквенциЌа Ќе 68."
  
  ДреЌк Ќе погледао кроз широки прозор. "Ми смо ту".
  
  
  * * *
  
  
  "Западни улаз у Централни парк", рекао Ќе Бен док су излазили из аутомобила. "Воде до Ќедина два степеништа коЌа се пе®у од до®ег нивоа па све до четвртог спрата.
  
  Кенеди Ќе изашао на Ќутар®у вру"ину. "На ком спрату живе вукови?"
  
  "Четврти".
  
  "БроЌке." Кенеди Ќе слегнуо раменима и потапшао Ќе по стомаку. "Знао сам да "у на краЌу пожалити због ових празничних колача."
  
  ДреЌк Ќе остао док су шведски воЌници трчали наЌбрже што су могли низ степенице музеЌа. Када су стигли, почели су да скидаЌу оружЌе. Дал их Ќе зауставио у сенци високог улаза, тим окружен округлим колонама.
  
  "Твитери су ук учени. "
  
  Зачуло се десетак "Чекова!". "Идемо први", биЌесно Ќе погледао ДреЌка. "Ти пратиш. Зграби га."
  
  ДреЌку Ќе дао два цилиндрична предмета величине упа ача и две слушалице. ДреЌк Ќе окренуо цилиндрична стабла 68 и чекао док оба не почну да емитуЌу зелено светло из своЌих база. єедну Ќе дао КенедиЌу, а другу задржао за себе.
  
  "Твитери," рекао Ќе уз празне погледе. "Ово Ќе нова приЌате ска ватрогасна помо". Све приЌате ске утакмице су подешене на исту фреквенциЌу. ПогледаЌ колегу и у уху ти Ќе досадно цврку"е, погледаЌ лошег момка и ништа не чуЌеш..." Ставио Ќе слушалицу. "Знам да ниЌе поуздано, али помаже у ситуациЌама када имате много посла. Овако."
  
  Бен Ќе рекао: "Шта ако се фреквенциЌа судари са другом?"
  
  "То се не"е догодити. Ово Ќе наЌновиЌа Блуетоотх технологиЌа - фреквентно прилагод иви шири спектар. УређаЌи 'скаку"у' кроз седамдесет девет насумично одабраних фреквенциЌа у унапред доде еним опсезима - заЌедно. Има домет од приближно две стотине стопа."
  
  "Кул", рекао Ќе Бен. "Где су моЌи?"
  
  "Ти и професор "ете неко време провести у Централ Парку", рекао му Ќе ДреЌк. "Туристичке ствари. Смири се друже, ово "е бити неприЌатно."
  
  Без више речи, ДреЌк се окренуо да прати послед®ег шведског воЌника кроз високи свод у мрачну унутраш®ост музеЌа. Кенеди Ќе паж иво посматрао.
  
  "Пишто  би био добар", промрм ала Ќе.
  
  "Американци", интонирао Ќе ДреЌк, али се онда брзо осмехнуо. "Опусти се. Швеђани мораЌу да униште Канађане, и то двоструко брже.
  
  Стигли су до огромног степеништа у облику слова И, коЌим су доминирали лучни прозори и засвођена таваница, и пожурили на спрат без заустав а®а. Обично би ово степениште било испу®ено туристима широм отворених очиЌу, али данас Ќе цело место било сабласно тихо.
  
  ДреЌк Ќе корачао и остао на опрезу. Десетине опасних  уди Ќуриле су овим огромним старим простором управо сада. Било Ќе само пита®е времена када "е се окупити.
  
  Потрчали су, а чизме су им гласно одЌекивале од високих зидова, статичност коЌа Ќе долазила из ®ихових грлених микрофона, резонираЌу"и са природном акустиком зграде. ДреЌк се снажно концентрисао, се"аЌу"и се свог тренинга, али Ќе покушао да будно држи КенедиЌа на оку, а да се то не види. Цивил и воЌник су наставили да се сукоб аваЌу у ®ему.
  
  ПриближаваЌу"и се тре"ем спрату, Дал Ќе направио гест "напред-споро". Кенеди се приближио ДреЌку. "Где су ваши САС другари?"
  
  "Држи се пода е", рекао Ќе ДреЌк. "На краЌу краЌева, сада не желимо да чинимо непотребна убиства, зар не?"
  
  Кенеди Ќе потиснуо кикот. "Ти си комичар, ДреЌк. Заиста забаван момак."
  
  "Требало би да ме видиш на састанку."
  
  Кенеди Ќе промашио ударац, а затим Ќе рекао: "НемоЌте мислити да "у се сложити. Њена десна рука Ќе обично испружила да заглади пред®и део блузе.
  
  "НемоЌ мислити да сам питао."
  
  Почели су да се пе®у послед®им степеницама. Док се воде"и воЌник приближавао послед®оЌ кривини, одЌекнуо Ќе пуца® и комад гипса експлодирао Ќе неколико центиметара од ®егове главе.
  
  "Сагни се!"
  
  Пуц®ава Ќе пробила зидове. Дал Ќе пузао напред на стомаку, праве"и сериЌу покрета рукама.
  
  Драке Ќе рекао: "Метода страшила."
  
  єедан воЌник Ќе брзо испалио рафал како би заокупио свог неприЌате а. Други Ќе скинуо шлем, закачио пушку за поЌас и полако Ќе померио напред у линиЌу ватре. Чули су тихо шушта®е покрета. Тре"и воЌник Ќе искочио из заклона испод степеница и ударио стражара међу очи. Човек Ќе пао мртав пре него што Ќе успео да пуца.
  
  "Слатко", ДреЌку су се свидели добро планирани потези.
  
  Попели су се уз степенице, с извученим оружЌем, и раширили се око лучног улаза на четврти спрат, а затим су опрезно завирили у собу иза.
  
  Драке Ќе прочитао знакове. Ово Ќе била дворана диносауруса гуштера. Господе, помислио Ќе. НиЌе ли тамо био држан проклети тираносаурус?
  
  Кришом Ќе погледао у собу. Неколико момака професионалног изгледа у цивилу изгледало Ќе заузето, сви наоружани неком врстом тешког митра еза, наЌвероватниЌе Мац-10 'прскаЌ и моли се'. Међутим, Тиранозаурус Ќе стаЌао пред ®им, издижу"и се у кошмарном величанству, траЌно отелотворе®е но"не море чак и милионе година након ®еног нестанка.
  
  А тачно поред ®ега - спретно му провлаче"и вилице - прошла Ќе Алиша МаЌлс, Ќош Ќедан смртоносни предатор. Викала Ќе у свом потпису: "Пазите на време, момци! єедан лапсус овде и Ќа "у лично избацити све вас глупане из игре! Пожури!"
  
  "Сада Ќе тамо Ќедна дама", подруг иво Ќе шапнуо Кенеди са милиметра уда ености. ДреЌк осети ®ен дискретан мирис парфема и лагано диса®е. "Стари приЌате , ДреЌк?"
  
  "Научио Ќу Ќе свему што зна", рекао Ќе. "Буквално, у почетку. Онда Ќе прошла поред мене. Чудно нин¤а-Схаолин сра®е. И никада ниЌе била дама, то Ќе сигурно."
  
  "С леве су стране четири", Ќавио Ќе воЌник. "Пет на десноЌ страни. Плус жена. Одинов експонат мора бити у зад®ем делу собе, можда у посебноЌ ниши, не знам.
  
  Дал Ќе удахнуо. "Време Ќе за крета®е."
  
  
  ОСАМНАЕСТ
  
  
  
  ЊУєОРШКИ НАЦИОНАЛНИ ИСТОРИєСКИ МУЗЕє
  
  
  Швеђани искачу из заклона, прецизно пуцаЌу"и. Четири Канађана су пала, затим Ќош Ќедан, од коЌих су троЌица ударила у стаклени експонат, коЌи се заузврат преврнуо и срушио на под уз буку попут експлозиЌе.
  
  Преостали Канађани су се окренули и отворили ватру на лицу места. ДвоЌица Швеђана су вриснула. єедан Ќе пао и крв Ќе потекла из ране на глави. Други се срушио у хрпу коЌа се увиЌала, хватаЌу"и се за бедро.
  
  ДреЌк Ќе склизнуо у просториЌу преко углачаног пода и завукао се иза масивног стакленог дисплеЌа на коме су били приказани ¤иновски оклопници. Када Ќе био сигуран да Ќе Кенеди безбедан, подигао Ќе главу да погледа кроз стакло.
  
  Видео сам Алишу како убиЌа два Швеђана коЌи су бежали са два савршена хица.
  
  єош четири Канађана су се поЌавила иза Тиранозауруса. Мора да су били у ниши где су Вукови били изложени. Имали су чудне кожне каишеве закачене за своЌа тела и тешке ранчеве на леђима.
  
  И такође Мац-10. Испунили су просториЌу мецима.
  
  Швеђани су заронили у заклон. ДреЌк Ќе пао на под, пазе"и да обави руку око КенедиЌеве главе како би била што ниже могу"е. Стакло изнад ®ега се разбило, крхотине стакла су се расуле около и п уштале на ®их. Фосили и реплике армадила су пуцали и распадали се око ®их.
  
  "Брзо очистите, у реду?" промрм а Кенеди. "Да то Ќе тачно."
  
  ДреЌк се стресао, бацаЌу"и свуда крхотине стакла, и проверио спо ни бочни зид музеЌа. Канађанин Ќе пао тамо и ДреЌк га Ќе одмах означио.
  
  "Ве" радим ово."
  
  Користе"и полом ени екран као покри"е, пришао Ќе леже"ем момку. Посегнуо Ќе за митра езом, али су се човекове очи одЌедном широм отвориле!
  
  "Исусе!" ДреЌково срце куцало Ќе брже од НоЌевих руку док Ќе градио Арку.
  
  Човек Ќе засте®ао, а очи су му се рашириле од бола. ДреЌк Ќе брзо дошао к себи, одузео оружЌе и ударио га у заборав. "Крвави зомби."
  
  Окренуо се на Ќедном колену, спреман да удари, али Канађани су се повукли иза ребрастог стомака Т. Рекса. Дођавола! Само да му нису недавно променили држа®е, због чега Ќе ходао ма®е усправно него раниЌе. Све што Ќе могао да види било Ќе неколико одсечених ногу.
  
  Кенеди Ќе кренуо ка ®ему, клизе"и да стане поред ®ега.
  
  "Леп тобоган", рекао Ќе,  у аЌу"и се лево-десно, покушаваЌу"и да види шта Канађани смераЌу.
  
  Коначно Ќе видео крета®е између три слом ена ребра и дахтао Ќе у неверици. "ИмаЌу Вукове", издахнуо Ќе. "И разбиЌу их на комаде!"
  
  Кенеди одмахну главом. "Не. РазбиЌаЌу их на комаде", истакла Ќе она. "Види. ПогледаЌ ранчеве. Нико ниЌе рекао да сви делови Одина мораЌу бити цели, зар не?"
  
  "И лакше их Ќе извадити у деловима", климнуо Ќе ДреЌк.
  
  Хтео Ќе да пређе на насловницу следе"е изложбе када Ќе настао пакао. Из да ег угла собе, кроз врата са натписом "Порекло кичме®ака", упало Ќе десетак вриште"их баншиЌа. Хулили су, див е пуцали, смеЌали се као навиЌачи коЌи се предозираЌу вишеструким єегером на проле"ном распусту.
  
  "Немци су овде." рече ДреЌк суво пре него што Ќе пао на под.
  
  Тиранозаурус се див е тресао док Ќе оловни проЌектил пробио право кроз ®ега. Глава му Ќе висила, зуби стиснути, као да га Ќе наси е око ®ега дово но на утило да га врати у живот. Канађанин Ќе одлетео назад у облаку крви. Крв Ќе попрскала диносаурусову вилицу. Шведски воЌник Ќе изгубио руку до лакта и вриштао Ќе около.
  
  Немци су упали, полудели.
  
  Иза прозора наЌближег ДреЌку допирао Ќе познати бум-бум-бум лопатица ротора хеликоптера.
  
  Не опет!
  
  Из свог периферног вида, ДреЌк Ќе приметио групу фигура специЌалних снага обучених у тамно како се шу®аЌу према ®ему. Када Ќе ДреЌк погледао у том правцу, твитераши у ®еговим ушима су полудели.
  
  Добри момци.
  
  Канађани су кренули на то, изазвавши хаос. Избили су испод ¤иновског стомака Т. Река, бесно пуцаЌу"и. ДреЌк Ќе зграбио КенедиЌа за раме.
  
  "Потез!" Били су на линиЌи лета. Одгурнуо Ќе КенедиЌа баш када Ќе Алиша МаЌлс ушла у видЌело. ДреЌк Ќе подигао оружЌе, а затим угледао масивног Немца Мила како се приближава са леве стране.
  
  У ЌедноЌ заЌедничкоЌ секунди паузе, сва троЌица су спустили оружЌе.
  
  Алициа Ќе изгледала изненађено. "Знао сам да "еш се упустити у ово, ДреЌк, ти старо копиле!"
  
  Мило Ќе стао мртав. ДреЌк Ќе погледао с Ќедног на другог. "Требало Ќе да останем у ШведскоЌ, псе"и дах." ДреЌк Ќе покушао да натера великог момка. "НедостаЌе ти твоЌа кучка, а?"
  
  Меци су пробиЌали ваздух око ®их не пробиЌаЌу"и ®ихову напету чахуру.
  
  "До"и "е твоЌе време", промукло Ќе шапнуо Мило. "Као твоЌ мали момак и ®егова сестра. И Парневикове кости."
  
  А онда се свет вратио, а ДреЌк се инстинктивно сагнуо за милисекунду након што Ќе видео како Алиша необЌаш®иво пада на зем у.
  
  РПГ ракета Ќе пробила Т-Рексов стомак, одашивши ножеве од костиЌу коЌи су летели у свим правцима. ПоЌурио Ќе преко ходника, право кроз Ќедан од бочних прозора. После тешке паузе, зачула се огромна експлозиЌа коЌа Ќе потресла просториЌу, пра"ена мучним звуком урушава®а метала и шкрипа®ем зглобова.
  
  Метална смрт се забила у зид Националног историЌског музеЌа.
  
  ДреЌк Ќе био изва ен на КенедиЌу док Ќе замах хеликоптера проузроковао да се забио у зид музеЌа, узрокуЌу"и колапс тешких крхотина. Нос Ќе пробио право, бацаЌу"и крхотине напред у валовитим гомилама. Кокпит се тада срушио скоро вертикално у зид коЌи се рушио, а пилот Ќе виђен како грчевито трза ручицу ме®ача у махнитоЌ паници пре него што Ќе био размазан као мува по сопственом ветробрану.
  
  Онда су лопатице пропелера удариле... и отпале!
  
  Лете"а метална коп а су створила зону убиЌа®а унутар собе. Ши ак од шест стопа Ќе зуЌао док Ќе летео према ДреЌку и КенедиЌу. Бивши воЌник САС-а лежао Ќе што Ќе могу"е равниЌе, а затим Ќе осетио како му Ќе одсечен врх уха пре него што Ќе коса одсекла део КенедиЌевог скалпа и заронила три стопе у наЌуда ениЌи зид.
  
  На тренутак Ќе лежао запа®ен, а онда изненада окренуо главу. Хеликоптер Ќе застао и изгубио брзину. Следе"ег тренутка склизнуо Ќе низ ивицу музеЌа, као Виле Е. Цоиоте коЌи клизи низ страну планине са коЌом се управо сударио.
  
  ДреЌк Ќе одброЌао четири секунде пре него што се зачуло заглушуЌу"е крцка®е тешког метала. ОдвоЌио Ќе тренутак да погледа по соби. Канађани нису прекинули корак, иако Ќе Ќедан ®ихов био исечен на комаде оштрицом ротора. Стигли су до ивице собе, четворица момака са тешким ранчевима, као и Алиша и Ќедан борац за покрива®е. Окретали су се око нечега што Ќе личило на Ќединице коЌе се спуштаЌу.
  
  Ужас Ќе исписан на лицима Немаца, не прекривеним маскама. ДреЌк ниЌе приметио човека у белом и запитао се да ли Ќе ова мисиЌа превише ризична за ®ега. Видео Ќе специЌалне снаге како им се брзо приближаваЌу; Швеђани су предали власт када су стигли Американци.
  
  Канађани су се спасли са Вуковима! ДреЌк Ќе покушао да устане, али му Ќе било тешко да подигне своЌе тело, веома потресен скором промашаЌем и изненађуЌу"им призором.
  
  Кенеди му Ќе помогао тако што га Ќе снажно ударио лактом пре него што Ќе искочио испод ®ега, сео и обрисао крв са ®ене главе.
  
  "Перверз®ак". - промрм а она у подруг ивом гневу.
  
  ДреЌк Ќе притиснуо руку на ухо да заустави крваре®е. Док Ќе посматрао, три од пет преосталих шведских специЌалаца покушала су да се боре против Канађана, док Ќе први користио своЌ лансер да искочи кроз уништен прозор.
  
  Али Алициа се окренула, разиграни осмех на лицу, а ДреЌк се изнутра згрчио. Скочила Ќе напред и проЌурила кроз ®их, црна удовица бруталног погуб е®а, савиЌаЌу"и високо веште воЌнике на такав начин да им Ќе с ненадмашном лако"ом ломила кости и требало ЌоЌ Ќе ма®е од дванаест секунди да уништи тим.
  
  До тада су три Канађана нечуЌно и вешто искочила из зграде.
  
  Преостали канадски воЌник отворио Ќе ватру из заклона.
  
  ЊуЌоршки СВАТ тим Ќе Ќуришао на Немце, гурнувши их у зад®и део собе, остав аЌу"и све осим троЌице где су стаЌали. Преостала троЌица, ук учуЌу"и и Мило, бацили су оружЌе и побегли.
  
  ДреЌк се тргнуо када се Тиранозаурус коначно одрекао духа и срушио се у гомилу старих костиЌу и прашине.
  
  Кенеди Ќе опсовао док Ќе четврти Канађанин скочио, а убрзо га Ќе пратила Алиша. Послед®и воЌник Ќе погођен у лоба®у док се спремао да скочи. Пао Ќе назад у собу и лежао изва ен међу запа еним рушевинама, само Ќош Ќедна жртва рата лудака и ®егове трке у апокалипсу.
  
  
  ДЕВЕТНАЕСТ
  
  
  
  ЊУ єОРК
  
  
  Скоро одмах, ДреЌков ум Ќе почео да проце®уЌе и анализира. Мило Ќе донео неке зак учке о Бену и професору Парневику.
  
  Извадио Ќе своЌ мобилни телефон и проверио да ли Ќе оште"ен пре него што Ќе притиснуо брзо бира®е.
  
  Телефон Ќе звонио и звонио. Бен га не би оставио тако дуго, не Бен...
  
  Срце му се стиснуло. Покушао Ќе да заштити Бена, обе"ао момку да "е бити добро. Ако ишта...
  
  Глас Ќе одговорио: "Да?" Шапат.
  
  "Бен? Да ли си добро? Зашто шапу"еш?"
  
  "Мате, хвала Богу. Тата ме Ќе позвао, отишао сам да разговарам, а онда сам се осврнуо и видео ова два насилника како туку професора. Потрчао сам према ®има, а они су се одвезли мотоциклима са Ќош неколико других."
  
  "єесу ли узели професора?"
  
  "Извини, друже. Помогао бих му да могу. Проклет био моЌ отац!"
  
  "Не! Дракеово срце се Ќош увек опорав ало. "Ниси ти крив, БлеЌки. Нимало. Да ли су ови баЌкери имали велике ранчеве везане за леђа?"
  
  "Неки Ќесу."
  
  "ОК. Остани тамо."
  
  ДреЌк Ќе дубоко удахнуо и покушао да смири живце. Канађани би пожурили. Бен Ќе избегао гадан ударац, захва уЌу"и свом оцу, али Ќе професор био у дубоком говну. "Њихов план Ќе био да побегну одавде на бициклима коЌи су чекали", рекао Ќе КенедиЌу, а затим се осврнуо по разбацаноЌ просториЌи. "Морамо да пронађемо Дахла. Имамо проблем."
  
  "Само Ќедан?"
  
  ДреЌк Ќе прегледао униште®е коЌе су изазвали у музеЌу. "Ова ствар Ќе управо експлодирала."
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк Ќе напустио музеЌ окружен владиним особ ем. Постав али су станицу на западном улазу у Централ парк, што Ќе он намерно игнорисао када Ќе приметио Бена како седи на клупи преко пута ®ега. Дете Ќе неконтролисано плакало. Шта сад? Кенеди Ќе трчао травнатом траком поред ®ега.
  
  "Ово Ќе Карин", Бенове очи су биле препуне као НиЌагарини водопади. "Послао сам ЌоЌ имеЌл да питам како Ќе са ВалкириЌама и добио сам... добио оваЌ МПЕГ... као одговор."
  
  Окренуо Ќе своЌ лаптоп како би могли да виде. На екрану се поЌавио мали видео фаЌл коЌи се понав ао. Снимак Ќе траЌао тридесетак секунди.
  
  Црно-бели замрзнути оквир показивао Ќе мутне слике Бенове сестре Карин како млитаво виси у рукама двоЌице крупних, маскираних мушкараца. Тамне мр е коЌе су могле бити само крв биле су размазане око ®еног чела и уста. Тре"и човек Ќе подигао лице ка камери, вичу"и са густим немачким нагласком.
  
  "Оупирала се, мала курва, али будите сигурни да "емо Ќе научити колико Ќе ово глупо у наредних неколико неде а!" Човек Ќе протресао прст, а п увачка му Ќе прскала из уста. "Престани да им помажеш, дечаче. Престани да их нападаш.... исссс.... Ако то урадиш, врати"еш Ќе живу и здраву" - неприЌатан смех. "Ма®е више".
  
  Фрагмент Ќе почео да се понав а.
  
  "Она Ќе други Дан," брб ао Ќе Бен. "Жели да отвори сопствену школу борилачких вештина. Нисам мислио да би неко могао да Ќе победи, моЌу-моЌу стариЌу сестру."
  
  ДреЌк Ќе загрлио Бена док се ®егов млади приЌате  сломио. Његов поглед, коЌи Ќе приметио Кенеди, али му ниЌе био наме®ен, био Ќе пун мрж®е на боЌном по у.
  
  
  ДВАДЕСЕТ
  
  
  
  ЊУ єОРК
  
  
  Абел ФреЌ, светски познати модни дизаЌнер, мултимилионер и власник злогласне 24-часовне журке Цхатеау-Ла Вереин, седео Ќе иза сцене у Медисон Сквер Гардену и посматрао своЌе слуге како Ќуре около као паразити коЌи су заиста били.
  
  Током солстициЌа или периода пада, пружао их Ќе у границама свог пространог алпског дома - све од светски познатих модела, све до екипа за освет е®е и безбедносног особ а - забаве нису престаЌале неде ама. Али како Ќе турнеЌа одмицала и ФреЌево име Ќе било у центру паж®е, они су се узнемирили и узнемирили и задово или сваки ®егов хир.
  
  Сцена Ќе добиЌала облик. Трча®е мачака Ќе напола завршено. Његов дизаЌнер расвете Ќе радио са тимом Тхе Гарден како би смислио магични план коЌи се узаЌамно поштуЌе: синхронизовани распоред освет е®а и звука за двочасовну емисиЌу.
  
  ФреЌ Ќе намеравао да то мрзи и да натера копилад да се озноЌи и почне испочетка.
  
  Супермодели су ходали напред-назад у разним фазама скида®а. БекстеЌ¤ на модноЌ ревиЌи био Ќе супротан сценскоЌ ревиЌи - требало вам Ќе ма®е материЌала, а не више - а ови модели - барем они коЌи су живели са ®им у Ла Вереини - знали су да Ќе ионако све то ве" видео.
  
  Подстицао Ќе егзибиционизам. Истина, он Ќе то захтевао. Страх их Ќе обуздао, ове зверове. Страх, похлепа и прождр ивост, и сви други дивни уобичаЌени греси коЌи су оковали обичне мушкарце и жене за оне коЌи имаЌу мо" и богатство - од продаваца слаткиша Вицториа'с Сецрета до источноевропских ледених скулптура и осталих ®егових сре"них слугу - сваки од ®их цвили крвопиЌа.
  
  ФреЌ Ќе видео како Мило продире у свадбена тела. Видео сам како манекенке беже од окрутног грубиЌана. НасмеЌао сам се у себи ®иховоЌ очигледноЌ причи.
  
  Мило ниЌе изгледао сре"но. "Тамо!" Климнуо Ќе према ФреЌевоЌ импровизованоЌ мобилноЌ канцелариЌи.
  
  ФреЌево лице Ќе отврднуло када су били сами. "Шта се десило?"
  
  "Шта се ниЌе десило? Изгубили смо хеликоптер. Шкрипао сам одатле са два момка. Имали су СВАТ, СГГ, тог гада Дракеа и Ќош неку кучку. Тамо Ќе био пакао, човече." Милове америчке интонациЌе буквално су заболеле ФреЌеве култивисаниЌе уши. Звер га Ќе управо назвала "човек".
  
  "Сплинтер?"
  
  "Изгуб ен од те курве без седла, МаЌлс." Мило се нацерио.
  
  "Да ли су га Канађани добили?" ФреЌ се у бесу ухватио за руке своЌе столице, због чега су се изобличили.
  
  Мило се правио да не приме"уЌе, одаЌу"и своЌу унутраш®у стреп®у. ФреЌева себичност му Ќе надимала груди. "єебена бескорисна копилад!" Вриснуо Ќе тако гласно да се Мило тргнуо. "Ви бескорисна копилад сте изгубили од гомиле Ќебених ко®аника!"
  
  П увачка Ќе полетела са ФреЌевих усана, прскаЌу"и по столу коЌи их раздваЌа. "Знате ли колико дуго сам чекао оваЌ тренутак? ОваЌ пут? И ви?"
  
  Не могавши да се контролише, ударио Ќе америчког командоса у лице. Мило Ќе оштро окренуо главу и образи су му поцрвенели, али другачиЌе ниЌе реаговао.
  
  ФреЌ Ќе присилио врхунску чахуру мира да га обавиЌа. "МоЌ живот", рекао Ќе са наЌве"им напором за коЌи Ќе знао да само  уди високог порекла могу да уложе, "Ќе био посве"ен - не, посве"ен - потрази за овом Гробницом... овом Гробом богова. Прене"у их - део по део - у своЌ замак. "єа сам владар", рекао Ќе, махнувши руком према вратима, "и не мислим на владара ових идиота. Могу да натерам пет супермодела да Ќебу мог наЌнижег чувара само зато што сам имао идеЌу. Могу да натерам доброг човека да се бори до смрти у моЌоЌ борбеноЌ арени, али то ме не чини владаром. Разумеш?"
  
  ФреЌев глас Ќе одавао интелектуалну супериорност. Мило климну главом, али очи су му биле празне. Фреи Ќе ово схватио као глупост. Уздахне.
  
  "Па, шта Ќош имаш за мене?"
  
  "Ово". Мило Ќе устао и неколико секунди куцкао по тастатури ФреЌевог лаптопа. ПоЌавио се директан пренос са фокусом на простор у близини Националног историЌског музеЌа.
  
  "Имамо  уде коЌи се представ аЌу као телевизиЌске екипе. Погледали су ДреЌка, жену и дечака - Бена БлеЌка. То такође остав а СПЕЦИєАЛ и сав остатак СГГ-а, и видите, Ќа веруЌем у ово", лагано Ќе куцнуо по екрану, остав аЌу"и за собом неже ене мр е зноЌа и бог зна шта Ќош, "ово Ќе САС тим."
  
  "Ти веруЌеш...", рекао Ќе ФреЌ. "Да ли покушавате да ми кажете да сада имамо мултирасну расу у нашим рукама? А ми више немамо наЌве"е ресурсе." Уздахне. "НиЌе да нам Ќе до сада помогло."
  
  Мило Ќе са шефом поделио таЌни осмех. "Знаш да Ќесте."
  
  "Да. ТвоЌа девоЌка. Она Ќе наше наЌбо е богатство и ®ено време се приближава. Па, надаЌмо се да се се"а коме подноси извештаЌе."
  
  "Више се ради о новцу коЌег "е она памтити", рекао Ќе Мило са великим увидом.
  
  ФреЌеве очи су се засветлеле и у ®еговим очима се поЌавио развратни светлуца®е. "Хм. Ово не"у заборавити."
  
  "Имамо и сестру Бена БлеЌка. Очигледно див а мачка."
  
  "Добро. Поша ите Ќе у замак. Ускоро се вра"амо тамо." Направио Ќе паузу. "ЧекаЌ... ЧекаЌ... Та жена Ќе са ДреЌком. Ко Ќе она?"
  
  Мило му Ќе проучавао лице и слегнуо раменима. "Немам поЌма".
  
  "Па, сазнаЌте!"
  
  Мило Ќе позвао ТВ екипу: "Користите софтвер за препознава®е лица на ДреЌковоЌ жени", зарежао Ќе.
  
  Четири минута "ута®а касниЌе, добио Ќе одговор. "Кенеди Мур", рекао Ќе ФреЌу. "ЊуЌоршки полицаЌац"
  
  "Да. ДА.Никад не заборав ам разврат. Склони се, Мило. Пусти ме да радим."
  
  Фреи Ќе пронашао наслов на Гоогле-у и пратио неколико линкова. За ма®е од десет минута знао Ќе све, а осмех му Ќе постао широк и Ќош изопачениЌи. Клице велике идеЌе расле су у ®еговом уму после пубертета.
  
  "Кенеди Мур", ниЌе могао да одоли да не обЌасни пешадиЌу, "био Ќе Ќедан од наЌбо их у ЊуЌорку. Тренутно Ќе на принудном одсуству. Ухапсила Ќе пр авог полицаЌца и послала га у затвор. Његова осуда довела Ќе до ослобађа®а неких  уди коЌима Ќе помогао да се осуде, што има везе са прекинутим ланцем доказа." ФреЌ Ќе застао. "Каква би заостала зем а применила овакав систем, Мило?"
  
  "САД", Његов насилник Ќе знао шта се од ®ега очекуЌе.
  
  "Па, диван адвокат Ќе обезбедио ослобађа®е човека по имену Томас Калеб, "наЌгорег сериЌског убице у историЌи северних СЌеди®ених Држава", како се овде каже. МоЌ, моЌ. Укусно Ќе одвратно. СлушаЌ!
  
  "КеЌлеб отвара очи своЌоЌ жртви, користе"и хефталицу да пробиЌе клипове кроз капак и чело, а затим тера живе инсекте у ®ихова грла, тераЌу"и их да жва"у и гутаЌу док се не угуше на смрт." ФреЌ Ќе погледао Мила раширеним очима. "Рекао бих помало као да Ќедем у Мекдоналдсу."
  
  Мило се ниЌе осмехнуо. "Он Ќе убица невиних", рекао Ќе. "КомедиЌа не иде добро са убиством."
  
  ФреЌ му се осмехнуо. "Убио си невине, зар не?"
  
  "Само док радим своЌ посао. єа сам воЌник."
  
  "Хмм, па, то Ќе фина линиЌа, зар не? НиЌе битно. Вратимо се садаш®ем раду. ОваЌ Калеб Ќе убио Ќош двоЌе невиних откако Ќе ослобођен. Рекао бих Ќасан резултат етичке доктрине и скупа моралних вредности, а, Мило? У сваком случаЌу, оваЌ КеЌлеб Ќе сада нестао."
  
  Милова глава се тргнула према екрану лаптопа, према КенедиЌу Муру. "єош два?"
  
  Сада се ФреЌ насмеЌао. "Ха, ха. Ниси ва да толико глуп да не разумеш ово? Замислите ®ену тугу. Замислите ®ену агониЌу!"
  
  Мило се ухватио и, упркос себи, показао зубе као бели медвед коЌи кида своЌ први улов дана.
  
  "Имам план". ФреЌ се закикотао од одушев е®а. "О сра®е... имам план."
  
  
  ДВАДЕСЕТ єЕДАН
  
  
  
  ЊУ єОРК
  
  
  У мобилном штабу владао Ќе хаос. ДреЌк, Кенеди и Бен су пратили Торстена Дала и побеснелог команданта специЌалних снага уз степенице и поред метежа. Прошли су кроз два оде ка пре него што су се зауставили у релативноЌ тишини коЌу Ќе пружала ниша на краЌу металне шупе.
  
  "Добили смо позив", у бесу Ќе бацио оружЌе командант специЌалне Ќединице. "Добили смо проклети позив и петнаест минута касниЌе троЌица моЌих  уди су мртви! Шта коЌ...?"
  
  "Само три?" упита Дахл. "Изгубили смо шест. Поштова®е захтева да одвоЌимо време..."
  
  "єеботе поштова®е", био Ќе бесан специЌалац. "Упадаш на моЌу териториЌу, ти енглески серо®о. Лоши сте као проклети терористи!"
  
  ДреЌк Ќе подигао руку. "У ствари, Ќа сам енглески серо®а. ОваЌ идиот Ќе Швеђанин."
  
  Американац Ќе изгледао збу®ен. ДреЌк Ќе стегнуо Бенова рамена. Осетио Ќе како момак дрхти. "Помогли смо", рекао Ќе момку из специЌалаца. "Они су помогли. Могло Ќе бити много горе."
  
  А онда, док Ќе судбина срушила своЌ иронични чеки", зачуо се шокантан звук метака коЌи су п уштали на штаб. Сви су пали на под. Метални звук се одбиЌао од источног зида. Пре него што Ќе пуц®ава завршена, командант специЌалаца Ќе устао. "Отпоран Ќе на метке", рекао Ќе са мало стида.
  
  "Морамо да идемо", ДреЌк Ќе тражио КенедиЌа, али ниЌе могао да Ќе пронађе.
  
  "На линиЌи ватре?" рекао Ќе тип из специЌалаца. "Ко си сад па ти?"
  
  "Не брине ме компаниЌа или меци", рекао Ќе ДреЌк. "Ово Ќе граната на ракетни погон коЌа би ускоро могла да уследи.
  
  Разборитост Ќе диктирала евакуациЌу. ДреЌк Ќе изашао баш на време да види како црно-бели трче вриште"и у правцу из коЌег су меци дошли.
  
  Поново Ќе погледао около у потрази за Кенеди, али се чинило да Ќе нестала.
  
  Онда се изненада међу ®има поЌавило ново лице. Начелник Бироа Ќе, суде"и по обележЌима са три звездице и, као да то ниЌе било дово но, гураЌу"и се поред ®ега, био човек са ретких пет звездица полициЌског комесара. ДреЌк Ќе одмах знао да Ќе то момак са коЌим би требало да разговараЌу. У борбу против тероризма били су ук учени полициЌски комесари.
  
  Радио команданта специЌалне Ќединице Ќе викнуо: "Све чисто. Овде на крову Ќе оружЌе на да инско управ а®е. Ово Ќе црвена харинга."
  
  "Копиле!" ДреЌк Ќе мислио да се Канађани и Немци кре"у све да е са своЌим зароб еницима.
  
  Торстен Дал се обратио придошлици. "Стварно би требало да разговарате са моЌим државним министром."
  
  "Посао Ќе завршен", рекао Ќе комесар. "Излазиш одавде."
  
  "Не, чекаЌ", почео Ќе ДреЌк, физички суздржаваЌу"и Бена да не поЌури напред. "Ти не разумеш...."
  
  "Не, не", рече комесар кроз зубе. "Не знам. И мислим ти одлазиш одавде, за Вашингтон, ДЦ. Капитол Хил жели део вас, и надам се да "е га узети у великим комадима. "
  
  
  * * *
  
  
  Лет Ќе траЌао деведесет минута. ДреЌк Ќе био забринут због КенедиЌевог мистериозног нестанка све док се она поново ниЌе поЌавила баш када Ќе авион требало да полети.
  
  Дотрчала Ќе низ пролаз, без даха.
  
  "Мислио сам да смо те изгубили", рекао Ќе ДреЌк. Осе"ао Ќе огромно олакша®е, али се трудио да остане безбрижан.
  
  Кенеди ниЌе одговорио. Уместо тога, села Ќе на седиште поред прозора, далеко од разговора. ДреЌк Ќе устао да истражи, али Ќе стао када се она одвоЌила од ®ега, лица белог као алабастер.
  
  Где Ќе била и шта се тамо догодило?
  
  Током лета нису дозво ени позиви или меЌлови. Нема телевизиЌе. Летели су у тишини; неколико стражара их Ќе посматрало не ометаЌу"и се.
  
  ДреЌк Ќе могао да га пусти. САС обука Ќе захтевала сате, дане и месеце чека®а. За припрему. За посматра®е. За ®ега би сат могао да пролети за милисекунду. У Ќедном тренутку им Ќе понуђен алкохол у овим малим пластичним флашама и ДреЌк Ќе оклевао више од тренутка.
  
  Виски Ќе светлуцао, амаЌлиЌа од "илибара катастрофе, ®егово оружЌе коЌе Ќе изабрао послед®и пут када су ствари постале тешке - када Ќе Алисон отишла. Сетио се бола, очаЌа, а поглед му Ќе ипак застао на ®ему.
  
  "Не овде, хвала." Бен Ќе био дово но опрезан да поша е своЌу  убавницу. "Ми смо момци из Моунтаин Дев-а. Донеси то."
  
  Бен Ќе чак покушао да извуче ДреЌка из овог ста®а претвараЌу"и се да Ќе штребер. Нагнуо се у пролаз, гледаЌу"и како се водите ка,  у аЌу"и се, вра"а на своЌе место. "У жаргону наше америчке бра"е, ушао бих у то!"
  
  Лице му Ќе постало црвено док га Ќе дома"ица изненађено погледала. После секунде Ќе рекла: "Ово ниЌе Хоотерс аир, душо."
  
  Бен се завали у столицу. "Сра®е".
  
  ДреЌк одмахну главом. "ТвоЌе здрав е, друже. Ваше стално пониже®е служи као сре"ан подсетник да никада нисам био у вашим годинама."
  
  "Сра®е".
  
  "Озби но - хвала."
  
  "Не брини".
  
  "А Карин - би"е добро. Обе"авам."
  
  "Како то можеш да обе"аш, Мет?"
  
  Драке Ќе застао. Оно што Ќе било изражено Ќе ®егова урођена посве"еност помо"и онима коЌима Ќе потребна, а не Ќасна одлука воЌника.
  
  "Не"е Ќе Ќош повредити", рекао Ќе. "И врло брзо "емо имати више помо"и него што можете замислити."
  
  "Како знаш да Ќе не"е повредити?"
  
  Драке Ќе уздахнуо. "У реду, добро, то Ќе образована претпоставка. Да су Ќе желели мртву, одмах би Ќе убили, зар не? Без маже®а. Али нису. Тако..."
  
  "Да?"
  
  "Немцима Ќе потребна за нешто. Они "е Ќе одржати у животу." ДреЌк Ќе знао да би могли да Ќе одведу на одвоЌено испитива®е или нешто Ќош конвенционалниЌе - код диктаторског шефа коЌи Ќе волео да доминира сваким догађаЌем. Током година, ДреЌк се за убио у ову врсту тиранина. Њихова ауторитарност Ќе добрим момцима увек давала другу шансу.
  
  Бен се уси ено осмехне. ДреЌк Ќе осетио да Ќе авион почео да се спушта и почео да преиспитуЌе чи®енице у своЌоЌ глави. Пошто се ®егов мали тим распао, морао Ќе да се поЌача и заштити их Ќош више.
  
  
  * * *
  
  
  У року од два минута по изласку из авиона, ДреЌк, Бен, Кенеди и Дал су уведени кроз неколико врата, уз тихе покретне степенице, низ плишани ходник обложен дебелим плавим панелима, и коначно кроз тешка врата за коЌа Ќе ДреЌк приметио да су паж иво зак учана иза ®их.
  
  Нашли су се у првокласном, првокласном салону, празном осим ®их самих и осам других: пет наоружаних стражара и три одела - две жене и Ќедан стариЌи мушкарац.
  
  Човек Ќе иступио напред. "Џонатан ГеЌтс", рекао Ќе тихо. "Министар одбране."
  
  ДреЌк осети изненадни налет панике. Боже, оваЌ момак Ќе био мегамо"ан, можда пети или шести у реду за председника. Уздахнуо Ќе и закорачио напред, приметивши крета®е стражара, а затим раширио руке.
  
  "Сви приЌате и су овде", рекао Ќе. "Барем... Ќа тако мислим."
  
  "ВеруЌем да сте у праву." Министар одбране Ќе иступио и пружио му руку. "Да бих уштедела време, ве" сам био у току. СЌеди®ене Државе су во не и способне да помогну. Овде сам да... олакшам... ову помо"."
  
  єедна од жена понудила Ќе свима пи"е. Имала Ќе црну косу, продоран поглед и била Ќе у сред®им педесетим, са борама дово но дебелим да сакриЌу државне таЌне и начином игнориса®а чувара коЌи Ќе говорио о ®еноЌ нелагоди према ®има.
  
  Пи"а су мало отопила лед. ДреЌк и Бен су остали близу ГеЌтса, пиЌуцкаЌу"и диЌетална пи"а. Кенеди Ќе пришла прозору, вртела вино и гледала у авионе коЌи су таксирали, наизглед изгуб ена у мислима. Торстен Дал се спустио у удобну столицу са ЕвиЌаном, а ®егов говор тела Ќе изабрао да не представ а прет®у.
  
  "МоЌа сестра", рекао Ќе Бен. "Можете ли ЌоЌ помо"и?"
  
  "ЦИА Ќе контактирала Интерпол, али Ќош немамо трагове о Немцима. После неког тренутка, приметивши Бенову нево у и труд коЌи му Ќе био потребан да дође до члана Конгреса, секретар Ќе додао: "Трудимо се, сине. На"и "емо их".
  
  "МоЌи родите и Ќош не знаЌу." Бен Ќе нехотице спустио поглед на своЌ мобилни телефон. "Али не"е потраЌати дуго..."
  
  Сада Ќе искорачила Ќош Ќедна жена - весела, самоуверена, много млађа индивидуа, по свему подсе"а на буду"у бившу госпођу државног секретара, права граб ивица или, како Ќе ДреЌк себи рекао, политичка верзиЌа АлисиЌе МаЌлс.
  
  "МоЌа зем а ниЌе ништа друго до нереална, господине Дал, господине ДреЌк. Знамо да смо доста заостали у овоме, и знамо коЌи су улози. Ваш САС тим Ќе одобрен за рад. СГГ такође. Имамо Делта тим спреман да помогне. Само сабери броЌеве..." Она мрдла прстима. "Координате".
  
  "А професор Парневик?" Дал Ќе први пут проговорио. "Какве вести о Канађанима?"
  
  "РаздаЌу се потернице", рече секретар помало укочено. "Ово Ќе дипломатска ситуациЌа..."
  
  "Не!" ДреЌк Ќе викнуо, а затим издахнуо да се смири. "Не, господине. Ово Ќе погрешан приступ. Ова ствар Ќе лансирана... шта?... пре три дана? Време Ќе све овде, посебно сада. Следе"их неколико дана," рекао Ќе, "побеђуЌемо или губимо".
  
  Секретар ГеЌтс га Ќе изненађено погледао. "ЧуЌем да Ќош увек имаш нешто од воЌника у себи, ДреЌк. Али не због ове реакциЌе."
  
  "ПребацуЌем се између воЌника и цивила када ми одговара", слегнуо Ќе раменима ДреЌк. "Предности бити бивши воЌник."
  
  "Да. Па, ако се због тога осе"аш бо е, налози не"е помо"и. Колби ТеЌлор Ќе нестао из своЌе канадске виле заЌедно са ве"ином своЌих запослених. Претпостав ам да Ќе он ово планирао дуго времена и да Ќе прешао на неке унапред договорене непредвиђене ситуациЌе. У суштини - он Ќе ван мреже."
  
  ДреЌк Ќе затворио очи. "Има ли добрих вести?"
  
  Проговорила Ќе млада жена. "Па, нудимо вам све ресурсе Конгресне библиотеке да помогнемо вашем истражива®у. Очи су ЌоЌ заискриле. "НаЌве"а библиотека на свету. Тридесет два милиона к®ига. Раре принтс. И Светска дигитална библиотека."
  
  Бен Ќу Ќе погледао као да Ќе управо пристала да учествуЌе на такмиче®у за косплеЌ принцезе ЛеЌе. "Сви ресурси? Дакле - теоретски - могли бисте да схватите коЌи Немац Ќе опседнут нордиЌском митологиЌом? Можда "ете прона"и текстове о Одину и овоЌ гробници богова. Ствари коЌих нема на интернету?"
  
  "Можете, само притиском на дугме", рекла Ќе жена. "А ако то не успе, имамо неке веома старе библиотекаре."
  
  Бенове очи засиЌале су од наде док Ќе гледао Мета. "Одведи нас тамо."
  
  
  * * *
  
  
  Конгресна библиотека била Ќе отворена за ®их у раним Ќутар®им сатима у неде у. Упа ена светла, паж иво особ е, наЌве"а библиотека на свету свакако Ќе импресионирала. У почетку, архитектура и осе"аЌ овог места подсе"али су ДреЌка на музеЌ, али док Ќе гледао у редове полица за к®иге и кружне балконе за чита®е, убрзо Ќе осетио атмосферу поштова®а древног зна®а, а ®егово расположе®е се променило како би одговарало ®еговом окруже®у.
  
  Док Ќе ДреЌк провео неко време лутаЌу"и ходницима, Бен ниЌе губио време на истражива®е. Ушу®ао се на балкон, напунио лаптоп и послао ®иховог команданта шведских специЌалних снага у потрагу да пронађе кафу и колачи"е.
  
  "Лепо место", рекао Ќе ДреЌк док Ќе кружио около. "Осе"ам да би Николас КеЌ¤ могао да искочи сваког тренутка.
  
  Бен се уштипнуо за мости" носа. "Не знам одакле да почнем", признао Ќе. "МоЌа глава Ќе штала, друже."
  
  Торстен Дал Ќе куцнуо по огради коЌа Ќе окруживала балкон. "Почни од онога што знаш", рекао Ќе оним проученим оксфордским тоном. "Почните са легендом."
  
  "єел тако. Па, знамо ову песму. Углавном се каже да "е онаЌ ко оскрнави гробницу богова спустити паклену ватру на Зем у. И то Ќе ватра, буквално. Наша планета "е изгорети. Такође знамо да ова легенда има Ќединствене историЌске паралеле са другим сродним легендама написаним о другим боговима."
  
  "Оно што не знамо", рекао Ќе Дал, "Ќе зашто? Или како?"
  
  "Ватра", рекао Ќе ДреЌк оштро. "Тип Ќе то управо рекао."
  
  Бен Ќе затворио очи. Дал се окренуо према ДреЌку са чврстим осмехом. "То се зове браинсторминг", рекао Ќе. "Анализа чи®еница често помаже у открива®у истине. Мислио сам како настаЌе катастрофа. Молим вас, помозите или идите."
  
  ДреЌк Ќе пиЌуцкао кафу и "утао. ОбоЌица су изгубила  уде и заслужила простор. Пришао Ќе огради и осврнуо се, а очима му Ќе летео по округлоЌ просториЌи, бележе"и положаЌе особ а и америчких агената. Кенеди Ќе седела два спрата ниже, бесно лупкаЌу"и по свом лаптопу, изолована од себе... шта?" помислио Ќе ДреЌк. Кривица? БоЌати се? ДепресиЌа? Знао Ќе све о томе и ниЌе намеравао да почне да проповеда.
  
  "Легенда", рече Бен, "указуЌе да "е Ќедно скрнав е®е Одиновог гроба покренути ток ватрених река. Рекао бих да Ќе ово важно знати као било шта друго овде."
  
  ДреЌк се намрштио када су се поЌавила ®егова недавна се"а®а. Реке ватре? Видео Ќе то.
  
  Али где?
  
  "Зашто си то тако рекао?" упитао. "Ватрене реке?"
  
  "Не знам. Можда зато што ми Ќе досадило да говорим 'паклена ватра избиЌа' и 'краЌ Ќе близу'. Осе"ам се као треЌлер за холивудски филм."
  
  "Дакле, кренуо си за ватреним рекама?" Дал Ќе подигао обрву. "Као лава?"
  
  "Не, чекаЌ", ДреЌк Ќе пуцнуо прстима. "Да! Супервулкан! На... на Исланду, зар не?" Погледао Ќе Швеђанина за потврду.
  
  "Види, само зато што сам Скандинавац не значи да сам"
  
  "Да". У том тренутку, млађи помо"ник секретара за одбрану се материЌализовао иза оближ®е полице за к®иге. "На ЌугоисточноЌ страни Исланда. Цео свет зна за ово. Након чита®а нове владине студиЌе, мислим да Ќе ово седми постоЌе"и супервулкан.
  
  "НаЌпознатиЌи Ќе у єелоустон парку", рекао Ќе Бен.
  
  "Али да ли Супервулкан представ а такву прет®у?" упита Драке. "Или Ќе ово Ќош Ќедан холивудски мит?"
  
  И Бен и помо"ник секретара су климнули главом. "Израз 'истреб е®е врста' ниЌе претерано у овом контексту," рекао Ќе помо"ник. "Истражива®а нам говоре да се две претходне супервулканске ерупциЌе поклапаЌу са два наЌве"а догађаЌа масовног изумира®а коЌа су се икада догодила на нашоЌ планети. Друго, наравно, су диносауруси."
  
  "Колико Ќе то случаЌност?" упита Драке.
  
  "Толико близу да бисте се изненадили ако би се то Ќедном десило. Али двапут? Омогу"ава..."
  
  "Сра®е".
  
  Бен Ќе подигао руке у ваздух. "Види, овде смо скренули са пута. Оно што нам треба Ќе да напунимо Одина сра®има." На екрану Ќе истакао неколико наслова. "Ово, ово и вау ¸ дефинитивно ово. Волуспа - где Один говори о своЌим састанцима са Видовцем.
  
  "Посете?" ДреЌк Ќе направио гримасу. "Викиншка порнографиЌа, а?"
  
  Помо"ник се нагнуо над Бена и притиснуо неколико дугмади, унео лозинку и укуцао ред. Њено одело са панталонама било Ќе супротно КенедиЌевом оделу, са укусом дизаЌнирано да истакне ®ену фигуру, а не да Ќе сакриЌе. Бенове очи су се рашириле, а ®егови проблеми су на тренутак заборав ени.
  
  ДреЌк Ќе рекао: "Протра"ен таленат.
  
  Бен му Ќе дао сред®и прст чим Ќе помо"ник устао. На сре"у, ниЌе га видела. "Би"е вам донети за пет минута", рекла Ќе.
  
  "Хвала вам госпођице." ДреЌк Ќе оклевао. "Извини, не знам твоЌе име."
  
  "Зови ме ХеЌден", рекла Ќе.
  
  Неколико минута касниЌе к®иге су став ене поред Бена, а он Ќе одмах изабрао ону коЌа се звала Волуспа.Прелиставао Ќе странице као опседнут; као животи®а коЌа мирише крв. Дал Ќе изабрао други том, Драке - тре"и. ХеЌден Ќе седео поред Бена, проучаваЌу"и текст са ®им.
  
  А онда Ќе Бен викнуо "Еурека! Имам Ќе!" Део коЌи недостаЌе. ХаЌди Ќе! Проклета ХаЌди! Ова к®ига прати, и цитирам, "путова®а Одинове оми ене пророке, ХаЌди".
  
  "Као у к®изи за децу?" Дал се очигледно се"ао своЌих школских дана.
  
  ДреЌк Ќе само изгледао збу®ено. "А? єа сам више тип типа ХаЌди Клум."
  
  "Да, к®ига за децу! ВеруЌем да су легенда о ХаЌди и прича о ®еним путова®има током година еволуирала из нордиЌске саге у нордиЌски мит, а онда Ќе писац из ШваЌцарске одлучио да ту причу искористи као основу за дечиЌу к®игу.
  
  "Па, шта пише?" ДреЌк осети како му срце куца брже.
  
  Бен Ќе читао на секунд. "Ох, то много говори", наставио Ќе журно. "То проклето добро говори све."
  
  
  ДВАДЕСЕТ ДВА
  
  
  
  ВАШИНГТОН, ДЦ
  
  
  Кенеди Мур Ќе седела зуре"и у екран свог компЌутера, не виде"и ништа, и размиш ала о томе како Ќе то, у суштини, само тениска лоптица коЌом манипулише маЌстор. Мали заокрет Ќе променио вашу судбину, неки неочекивани заокрет вас Ќе послао у спиралу самоуниште®а, а затим вас Ќе неколико дана брзе акциЌе вратило у игру.
  
  Осе"ала се енергично на путу за ЊуЌорк, Ќош бо е после музеЌског лудила. Била Ќе задово на собом, а можда чак и мало задово на Метом ДреЌком.
  
  Како перверзно, рекла Ќе себи. Али, зар ниЌе неко Ќедном рекао да из великих тешко"а долази велики напредак? Нешто налик томе.
  
  Професор Ќе тада киднапован. Сестра Бена БлеЌка Ќе киднапована. И Кенеди Ќе одлучно кренула ка овом мобилном штабу, усправне главе и поново потпуно уро®ена у игру, а мисли су ЌоЌ биле усредсређене на разумева®е конфузиЌе.
  
  Затим, када Ќе почела да се пе®е степеницама, Липкинд се материЌализовао из гомиле и нагло Ќе зауставио.
  
  "Капетане?"
  
  "Здраво Мур. Треба да разговарамо ".
  
  "Уђите унутра", махнуо Ќе Кенеди према штабу, "добила би нам ваша помо"."
  
  "Ух, ух. Не. НиЌе због музеЌа, Мур. Крстарица Ќе у том правцу."
  
  Кретао се кроз гомилу, а ®егова напета леђа Ќе сада гледала у ®у као у тихоЌ оптужби. Кенеди Ќе морао да пожури да га сустигне.
  
  "Шта... шта се догодило, капетане?"
  
  "У"и."
  
  Крстарица Ќе била празна осим ®их двоЌице. Улична бука Ќе пригушена, догађаЌи напо у коЌи потресаЌу свет сада су зак учани да е од врлине друштванца коЌи иде на забаву.
  
  Кенеди се напола окренула на свом седишту да се суочи са Липкиндом. "НемоЌ ми ре"и... молим те, немоЌ ми ре"и..." Кврга у грлу натерала Ќе Липкинда да изгуби строг израз лица, говоре"и ЌоЌ све пре него што су му речи сишле с усана.
  
  Али падоше, и свака реч беше кап отрова у ®еноЌ ве" поцрнелоЌ души.
  
  "КеЌлеб Ќе поново ударио. Имали смо месец дана каш®е®а - а онда смо Ќуче поподне добили позив. ДевоЌка... ахх... девоЌка из Неваде", глас му Ќе постао промукао. "Нови у граду. Ученик."
  
  "Не. Молимо вас..."
  
  "Хтео сам да знаш сада, пре него што чуЌеш било какво пацовско сра®е.
  
  "Не".
  
  "Жао ми Ќе, Мур."
  
  "Желим да се вратим. Пусти ме да се вратим, Липкинд. Пусти ме унутра. "
  
  "Жао ми Ќе".
  
  "єа могу да ти помогнем. Ово Ќе моЌ посао. МоЌ живот."
  
  Липкинд Ќе гризао до®у усну, сигуран знак стреса. "єош ниЌе. Чак и да сам хтео, власти то не би одобриле. Знаш."
  
  "Да ли би Ќа требао? Од када могу да знам шта мисле политичари? Сви у политици су гад, Липкинде, а од када су почели да раде како треба? "
  
  "Ухватио си ме", Липкиндово режа®е Ќе издало ®егово срце. "Али наређе®а, како кажу, су наређе®а. А моЌи нису проме®ени."
  
  "Липкинд, ово... ме уништава."
  
  Суво Ќе прогутао. "ДаЌ му времена. Хо"еш ли се вратити".
  
  "НиЌе ме брига за мене, дођавола! Ово су ®егове Ќебене жртве! Њихове породице!"
  
  "И Ќа тако мислим, Мур. ВеруЌ ми."
  
  После неког тренутка упитала Ќе: "Где? То Ќе било све што Ќе могла да уради, све што Ќе могла да тражи, све о чему Ќе могла да размиш а.
  
  "Мооре. Овде не"ете морати да пла"ате никакву казну. Ниси ти крив што Ќе оваЌ психопата Ќебени психопата."
  
  "Где?" - Питао сам.
  
  Липкинд Ќе знала шта ЌоЌ треба и рекла ЌоЌ Ќе место.
  
  
  * * *
  
  
  Отворено градилиште. Три блока Ќужно од Гроунд Зероа. Програмер се зове Силке Холдингс.
  
  Кенеди Ќе пронашао место злочина у року од двадесет минута, приметио лепршаву траку на четвртом спрату отворене зграде и послао такси. СтаЌала Ќе испред зграде, гледаЌу"и увис бездушним очима. Место Ќе било напуштено - Ќош увек активно место злочина - али субота Ќе била касно, а инцидент се догодио пре више од 24 сата.
  
  Кенеди Ќе шутнуо остатке, а затим изашао на градилиште. Ишла Ќе отвореним бетонским степеништем уз бочну страну зграде до четвртог спрата и на бетонску плочу.
  
  єак ветар вукао ЌоЌ Ќе широку блузу. Да ЌоЌ коса ниЌе била зачеш ана Ќаком траком, виЌорила би се као нешто опседнуто. Пред ®ом су се отворила три погледа на ЊуЌорк од коЌих ЌоЌ се завртело у глави - ста®е коЌе Ќе имала цео живот, али се, зачудо, сетила тек сада.
  
  А ипак се попела на Игдрасил, на Светско дрво.
  
  Онда нема вртоглавице.
  
  То Ќу Ќе подсетило на случаЌ Один и посебно на Мета Дракеа. Хтела Ќе да се врати на ово, на ®ега, али ниЌе била сигурна да има храбрости.
  
  Прешла Ќе преко праш®аве плоче, избегаваЌу"и гомиле шута и алата извођача. Ветар ЌоЌ Ќе вукао рукаве и панталоне, због чега су од вишка материЌала набуЌале. Зауставила се недалеко од места где Ќе Липкинд описао локациЌу тела. За разлику од популарне телевизиЌе, тела нису обележена кредом - она се фотографишу, а затим се мери ®ихова тачна локациЌа са разних фиксних тачака.
  
  У сваком случаЌу, само Ќе требала бити тамо. Сагни се, пади на колена, затвори очи и помоли се.
  
  И све Ќе журило назад. Као ђаво коЌи пада с неба. Као творевина арханђела, све ЌоЌ Ќе б еснуло у глави. Оног тренутка када Ќе видела Чака Вокера како држи тону пр авог новца у ¤еп. Звук судиЌског чеки"а коЌи проглашава кривицу. Мртви погледи ®ених сарадника, опсцени цртежи коЌи су почели да се поЌав уЌу на ®еном ормари"у, причврш"еном за хаубу ®еног аутомобила, причврш"еном за врата ®еног стана.
  
  Писмо коЌе Ќе добила од сериЌског убице, у коЌем ЌоЌ се захва уЌе за сву помо".
  
  Морала Ќе да се покаЌе за Ќош Ќедно убиство коЌе Ќе помогла Томасу КеЌлебу да почини.
  
  Требало Ќе да тражи опроштаЌ од мртвих и жалосних.
  
  
  ДВАДЕСЕТ ТРИ
  
  
  
  ВАШИНГТОН, ДЦ
  
  
  "Ова ствар Ќе очигледниЌа од Бритни", пожурио Ќе Бен, суздржаваЌу"и своЌе узбуђе®е. "Овде пише-"Док Ќе он на Светском дрвету, Волва открива Одину да она зна многе ®егове таЌне. Да се жртвовао на Игдрасилу у потрази за зна®ем. Да Ќе у исту сврху постио девет дана и девет но"и. Она му каже да зна где су му очи скривене и како их Ќе дао у замену за Ќош више зна®а."
  
  "єедан мудри", прекинуо га Ќе Дал. "Парневик Ќе рекао да су га увек сматрали наЌмудриЌим од свих богова.
  
  ДреЌк Ќе промрм ао: "Никад ниЌе мудро ре"и своЌе таЌне жени.
  
  Бен Ќе преврнуо очима на ®ега. "Один Ќе постио на Светском дрвету девет дана и девет но"и са коп ем коЌе му Ќе проболо бок, као Христос на крсту. ХаЌди каже да ЌоЌ Ќе Один у делириЌуму рекао где су сакривени ®егови сапутници. А где Ќе био сакривен ®егов штит? И да ту остане ®егово коп е. И да Ќе желео да она растера ®егове сапутнике - ®егове Делове - и стави ®егово тело у гроб."
  
  Бен се нацерио ДреЌку, широм отворених очиЌу. "Можда нисам завршио своЌу потрагу за легендарним клиторисом, приЌате у, али моЌ посао овде Ќе завршен.
  
  Бен се тада сетио где се налази и жене коЌа Ќе стаЌала поред ®ега. Ухватио се за мост носа. "Проклетство и сра®е."
  
  Дал ниЌе ни оком трепнуо. "Колико знам - а то се односи само на оно што сам се трудио да слушам током Парневиковог предава®а - Волве су, попут египатских фараона, увек биле сахра®ене у наЌбогатиЌим гробовима, поред коЌих Ќе било много вредних ствари. Ко®и, кола, дарови из далеких зема а."
  
  Чинило се да Хаиден скрива осмех. "Ако логично пратимо целу вашу причу, господине БлеЌк, онда веруЌем да су ХаЌдина такозвана путова®а заправо обЌаш®е®е где су сви делови Одина били разбацани... или скривени.
  
  "Зови ме... Бен. Да, Бен. И да, у праву си. Сигурно."
  
  ДреЌк Ќе помогао свом приЌате у да изађе. "НиЌе да Ќе то сада важно. Сви делови су пронађени, осим ВалкириЌа и..." застао Ќе.
  
  "Очи", рекао Ќе Бен уз напет осмех. "Ако успемо да пронађемо Очи, можемо да зауставимо ово и да добиЌемо паре за преговара®е за Карин.
  
  ДреЌк, Дал и ХеЌден су "утали. ДреЌк Ќе коначно рекао: "Валкире мораЌу такође бити негде тамо, БлеЌки. Можете ли сазнати где су пронађени? Мора да постоЌи неки стари новински извештаЌ или тако нешто."
  
  "ХаЌди Ќе смислила легенду о Рагнароку", Ќош Ќе размиш ао Бен, уро®ен у своЌе истражива®е. "Мора да Ќу Ќе Один тренирао пре него што Ќе умро у Рагнароку."
  
  ДреЌк Ќе климнуо главом и послао Дала и ХеЌдена у страну. "ВалкириЌе", рекао им Ќе. "Се"ате ли се потпуног недостатка информациЌа, а самим тим и могу"ег криминалног аспекта? ПостоЌи ли шанса да се Интерпол удружи са ЦИА-ом и да му пружи шансу?
  
  "Сада "у то одобрити", рекао Ќе ХеЌден. "И настави"у истрагу коЌу су наши информатичари водили против Немаца. Као што твоЌ слатки приЌате  скоро каже - електронски трагови треба да нас доведу до ®их."
  
  "Слатко?" ДреЌк ЌоЌ се осмехнуо. "Он Ќе више од тога. Уроните у фотографиЌу. Вокал у групи. Породичан човек, и..." слегнуо Ќе раменима, "да... моЌ приЌате у."
  
  Нагнула се ближе, рекла: "Може да ме слика у било ком тренутку", а затим се лагано насмеЌала и отишла. ДреЌк Ќу Ќе пратио, збу®ен и приЌатно изненађен. Погрешио Ќе у вези ®е. Боже, била Ќе тежа за чита®е од КенедиЌа.
  
  ДреЌк се поносио своЌом способнош"у да чита  уде. Да ли се оклизнуо? Да ли су га године државне службе учиниле меким?
  
  Глас му Ќе проговорио у ухо, од чега му Ќе срце поскочило. "Шта Ќе ово?" - Питао сам.
  
  Кенеди!
  
  "Сра®е!" Скочио Ќе и покушао да своЌ мали скок у ваздуху прикриЌе као уобичаЌено истеза®е удова.
  
  ЊуЌоршки полицаЌац Ќе прочитао као к®игу. "Чуо сам да САС никада ниЌе упао у заседу на неприЌате скоЌ териториЌи. Претпостав ам да никада ниси био део овог тима, а?"
  
  "Шта Ќе шта?" упитао Ќе Бен одсутно, одговараЌу"и на ®ено пита®е.
  
  "Ово?" Кенеди се нагнуо напред и куцнуо по монитору, показуЌу"и на си"ушну икону скривену међу гомилом симбола у рукопису.
  
  Бен се намрштио. "Не знам. Изгледа као икона на слици."
  
  Када се Кенеди усправио, коса ЌоЌ се ослободила веза и пала преко рамена. ДреЌк Ќе посматрао како се спуштаЌу до ®егових леђа.
  
  "Вау. То Ќе превише косе."
  
  "Можеш ти то, наказо."
  
  Бен Ќе двапут кликнуо на икону слике. Екран се претворио у текст, ®егов подеб ани наслов вам Ќе привукао паж®у. Один и Провидац, построЌени током Рагнарока. А испод тога Ќе неколико старих редова текста са обЌаш®е®ем.
  
  ВеруЌе се да Ќе ова слика, коЌу Ќе насликао Лоренцо Баче 1795. године и конфискована из приватне колекциЌе Џона Дилин¤ера 1934. године, заснована на стариЌоЌ слици и приказуЌе пратиоце нордиЌског бога Одина распоређене по посебном редоследу на месту где Ќе Один умро. - митско боЌно по е Рагнарок. Његов во ени Видов®ак гледа ово и плаче.
  
  Без речи, Бен Ќе поново притиснуо и слика се материЌализовала пред ®има.
  
  "Боже моЌ!" промрм а Бен. "Одличан посао."
  
  Кенеди Ќе рекао: "Ово Ќе план... како да распоредите делове."
  
  
  ДВАДЕСЕТ ЧЕТИРИ
  
  
  
  ВАШИНГТОН, ДЦ
  
  
  "ХаЌде да направимо неке копиЌе." Увек опрезни ДреЌк Ќе направио неколико брзих слика своЌим телефоном. Бен га Ќе научио да увек држи при руци добру, радну камеру, а ово Ќе био неочекивани губитак новца. "Све што нам сада треба су ВалкириЌе, Очи и мапа Рагнарока." Нагло Ќе застао, убоден крхотином се"а®а.
  
  Бен Ќе упитао: "Шта?"
  
  "Нисам сигуран. Сра®е. МемориЌа. Можда нешто што смо видели у послед®их неколико дана, али видели смо толико тога да не могу да сузим."
  
  Дал Ќе рекао: "Па, ДреЌк. Можда сте били у праву. Можда савремени Дилин¤ер има своЌу заним иву приватну колекциЌу.
  
  "ПогледаЌте овде", Бен Ќе наставио да чита. "Овде пише да Ќе ова слика Ќединствена, чи®еница коЌа Ќе реализована тек почетком шездесетих година прошлог века, након чега Ќе уврштена на изложбу о нордиЌскоЌ митологиЌи и послата на кратку светску турнеЌу. После овога, због опада®а интересова®а, слика Ќе зак учана у музеЌски трезор и... па заборав ена. До данас".
  
  "Добро обав ено, довели смо полицаЌца са собом." ДреЌк Ќе покушао да подигне КенедиЌево самопоштова®е, Ќош увек ниЌе сигуран где ЌоЌ Ќе глава после ЊуЌорка.
  
  Кенеди Ќе почела да везуЌе косу, а онда Ќе оклевала. Након неког тренутка, ставила Ќе руке у ¤епове, као да покушава да их ухвати. ДреЌк Ќу Ќе потапшао по рамену. "Па, како би било да одеш по ову слику и донесеш Ќе овде. Можда тамо има нешто што не видимо на фотографиЌи. МоЌ стари друг Дахл и Ќа "емо да проверимо мрачну страну колекциониса®а уметничких дела. Протресите неко дрве"е." Застао Ќе, цере"и се. "єош дрве"а."
  
  Кенеди Ќе засте®ао пре него што Ќе отишао.
  
  Дал Ќе зурио у ®ега сужених очиЌу. "Тако. Где да почнемо?
  
  "Поче"емо са ВалкириЌама", рекао Ќе ДреЌк. "Када нам наш приЌате ски мунцхкин каже где и када су пронађени, можемо покушати да им уђемо у траг.
  
  "Детективски посао?" упита Дахл. "Али управо сте послали нашег наЌбо ег детектива."
  
  "Тренутно ЌоЌ Ќе потребна физичка, а не ментална дистракциЌа. Она Ќе прилично отрцана."
  
  Бен Ќе говорио. "Добра претпоставка, Матт. Валкире су откривене међу другим великим благом у гробници викиншког видов®ака, Волве, 1945. у ШведскоЌ.
  
  "ХаЌдин гроб?" ДреЌк Ќе искористио шансу.
  
  "Морало Ќе бити. Проклето добар начин да сакриЌете Ќедан од делова. Замолите своЌе слуге да га закопаЌу са вама након што умрете."
  
  "Пренесите оваЌ чланак на други рачунар." ДреЌк и Дал су седели Ќедан поред другог и изгледали неспретно.
  
  ДреЌк Ќе знао да сат Ќош увек откуцава. За Карин. За Парневик. За своЌе неприЌате е и за цео свет. Бесно Ќе ударао по машини, пролазе"и кроз архиву музеЌа и покушаваЌу"и да откриЌе када су ВалкириЌе нестале из инвентара.
  
  "Да ли сум®ате да неко ради изнутра?" Дал Ќе одмах схватио куда иде.
  
  "НаЌбо а претпоставка Ќе недово но пла"ен чувар музеЌа или зароб ени кустос... тако нешто. Сачекали би да Валкире евентуално буду деградиране у трезор, а затим их тихо испратили. То нико не схвата годинама, ако уопште и не схвата."
  
  "Или п ачка", слегнуо Ќе раменима Дахл. "Исусе, човече, имамо преко шездесет година да ово схватимо. Поново Ќе додирнуо бурму коЌу Ќе ставио откако су ушли у Библиотеку. ДреЌк Ќе стао на секунд. "Жена?"
  
  "И деца".
  
  "Да ли ти недостаЌу?"
  
  "Сваки други".
  
  "Добро. Можда ниси баш онаЌ кретен какав сам мислио да Ќеси."
  
  "єеби се, Драке."
  
  "Више као да Ќе. Не видим никакве п ачке. Али погледаЌте овде - ВалкириЌе су отишле на турнеЌу 1991. године у оквиру кампа®е за односе с Ќавнош"у за Сведисх Херитаге Фоундатион. До 1992. су недостаЌали из каталога МузеЌа. Шта вам то говори?"
  
  Дал Ќе стиснуо усне. "Да Ќе неко повезан са турнеЌом одлучио да их украде?"
  
  "Или... одлучио Ќе неко ко их Ќе гледао на турнеЌи!"
  
  "У реду, то Ќе вероватниЌе." Дахлова глава се затресла. "Па где Ќе отишла турнеЌа?" Његови прсти су ударили по екрану четири пута. "Енглеска. ЊУ єОРК. Хаваии. АустралиЌа".
  
  "То заиста сужава ствар", рекао Ќе ДреЌк саркастично. "Сра®е".
  
  "Не, чекаЌ", узвикнуо Ќе Дал. "Ово Ќе истина. Отмица Валкире Ќе требало да прође глатко, зар не? Добро планирано, добро изведено. Идеално. єош увек мирише на умешаност у злочин."
  
  "Да си мало паметниЌи, ти би..."
  
  "СлушаЌте! Почетком 90-их, српска мафиЌа Ќе почела да забиЌа кан¤е у подножЌе Шведске. Злочини везани за изнуду су се удвостручили за ма®е од Ќедне децениЌе, а сада широм зем е делуЌе на десетине организованих банди. Неки себе називаЌу Бандидос. Други, попут анђела пакла, су само баЌкерске банде."
  
  "Хо"ете да кажете да српска мафиЌа има Валкире?"
  
  "Не. Кажем да су планирали да их украду па да их продаЌу за новац. Они су Ќедини коЌи имаЌу везе да ово изведу. Ови  уди раде све, не само изнуду. Међународни шверц не би био изван ®их."
  
  "ОК. Па како да сазнамо коме су их продали?"
  
  Дахл Ќе подигао телефон. "Ми то не радимо. Али наЌма®е троЌица стариЌих коловођа су сада иза решетака у близини Осла." Отишао Ќе да обави позив.
  
  ДреЌк протр а очи и завали се. Погледао Ќе на сат и шокирао се када Ќе видео да Ќе скоро 6 уЌутро.Када су послед®и пут спавали? Погледао Ќе около када се ХеЌден вратио.
  
  Лепа помо"ница министра одбране изгледала Ќе депресивно. "Извините момци. Нема сре"е са Немцима."
  
  Бенова глава се вртела около, напетост се видела. "Нико?"
  
  "єош ниЌе. Стварно ми Ќе жао."
  
  "Али како? ОваЌ тип мора бити негде." Сузе су му испуниле очи и уперио их Ќе у ДреЌка. "Зар не?"
  
  "Да, друже, тако Ќе. ВеруЌте ми, на"и "емо га." Ухватио Ќе свог приЌате а у медведЌи загр аЌ, а очи су му молиле ХеЌдена да направи пробоЌ. "Морамо да направимо паузу и добро доручкуЌемо", рекао Ќе, док Ќе ®егов Ќоркширски нагласак сиЌао.
  
  ХеЌден Ќе одмахнула главом, гледаЌу"и га као да Ќе управо говорио Ќапански.
  
  
  ДВАДЕСЕТ ПЕТ
  
  
  
  ЛАС ВЕГАС
  
  
  Алиша МаЌлс Ќе посматрала мултимилиЌардера КолбиЌа ТеЌлора док Ќе седео на пространом спрату Ќедног од многих станова коЌе Ќе поседовао, овог коЌи се налазио двадесет два спрата изнад Булевара у Лас Вегасу. єедан зид Ќе био потпуно стаклен, пружаЌу"и фантастичан поглед на фонтане Беллагио и златна светла АЌфелове куле.
  
  Колби ТеЌлор ниЌе размиш ао о томе. Био Ќе уро®ен у своЌу наЌновиЌу аквизициЌу, Одинови вукови, коЌу Ќе провео два сата паж иво спаЌаЌу"и. Алициа Ќе пришла до ®ега, скидала Ќедну по Ќедну оде"у док ниЌе била гола, а затим се спустила на све четири док ЌоЌ очи нису биле у равни са ®еговим, стопало од зем е.
  
  Мо" и опасност биле су две ствари коЌе су Ќе напалиле. Мо" КолбиЌа ТеЌлора - мегаломанског изузетног - и опасност коЌу представ а дивно сазна®е да Ќу Ќе ®ен дечко Мило, таЌ велики, мо"ни модричар из Вегаса, заправо волео.
  
  "Хо"еш ли да направиш паузу, шефе?" упитала Ќе без даха. "єа сам без седла. Без додатних трошкова."
  
  ТеЌлор Ќу Ќе погледао одозго до доле. "Алиша", рекао Ќе, ваде"и десет долара из новчаника. "ОбоЌе знамо да би вас више напалило да платим. Стиснуо Ќе новчаницу између ®ених зуба пре него што Ќе заузео положаЌ иза ®е.
  
  Алициа Ќе високо подигла главу, готово слина, диве"и се блиставим светлима Стрипа коЌи се пружао испред ®е. "Не жури. Ако можеш."
  
  "Како стоЌе ствари са Парневиком?" ТеЌлор Ќе своЌе пита®е изразио као гунђа®е.
  
  "Чим завршите", одговорила Ќе Алиша на свом слом еном енглеском. "Разломи"у га на два дела."
  
  "ИнформациЌе су мо", МаЌлс. Ми... морамо знати шта они знаЌу. ... Коп е. Све остало. Тренутно смо испред. Али ВалкириЌе и Очи су... праве награде."
  
  Алициа Ќе то иск учила. ЗуЌа®е. Грунт. ОпсесиЌа. Живела Ќе за две ствари - опасност и новац. Имала Ќе вештину и шарм да узме шта год Ќе желела, што Ќе чинила сваки дан без размиш а®а или жа е®а. Њени дани у САС-у били су само обука. Њене мисиЌе у Авганистану и Либану биле су Ќедноставан дома"и задатак.
  
  Ово Ќе била ®ена игра, ®ено средство за самодово ност. Овог пута било Ќе забавно са КолбиЌем ТеЌлором и ®еговом воЌском, али Немци су ускоро требали да понуде ве"у плату - Абел ФреЌ Ќе представ ао праву мо", а не Колби ТеЌлор. ПомешаЌте то са опоЌном опаснош"у да Ќе Милу коЌи се увек воли налази у близини, и она ниЌе видела ништа осим фантастичног ватромета на свом хоризонту.
  
  Осврнула се око Стрипа, препознаЌу"и апсолутну мо" у тим треп"у"им светлима и великим казинима, и искористила мало забаве коЌу Ќе Колби ТеЌлор имао да понуди, све време размиш аЌу"и о Мету ДреЌку и жени са коЌом га Ќе видела.
  
  
  * * *
  
  
  Ушла Ќе у спава"у собу за госте стана и затекла професора Роланда Парневика везаног, испруженог, за кревет тачно онако како га Ќе оставила. Са ТеЌлоровом топлотом коЌа ЌоЌ Ќе Ќош увек пекла између бутина и руменом на образима, вриснула Ќе Џеронима! и скочио на душек долетевши се поред старца.
  
  Скочила Ќе на колена и стргнула сребрну селотеЌп траку са ®егових усана. "Чули сте нас, зар не, професоре? Наравно да Ќесте." Поглед ЌоЌ се зауставио на ®еговим препонама. "Има ли Ќош живота тамо доле, старче? Потребна Ќе помо"?"
  
  МаниЌално се насмеЌала и скочила са кревета. Професоркине уплашене очи пратиле су сваки ®ен мо"ни покрет, распламсаваЌу"и ®ен его, подстичу"и Ќе на Ќош див е манифестациЌе. Плесала Ќе, вртела се, постала стид ива.
  
  Али на краЌу Ќе села на старчеве груди, тераЌу"и га да тешко дише, и замахнула маказама од руже.
  
  "Време Ќе да одсечеш прсте", рекла Ќе весело. "Уживам у свом муче®у колико и у свом сексу, центиметар по инч. И што дуже траЌе, то бо е. Озби но друже, овде сам само због крви и хаоса."
  
  "Шта... шта желите... да знате?" Парневиков шведски нагласак био Ќе пун страха.
  
  "ПричаЌ ми о Мету ДреЌку и курви коЌа му помаже.
  
  "ДреЌк? єа... не разумем... зар не желиш - Один?"
  
  "єебе ме за све ово норвешко сра®е. У ®ему сам због чистог махнитог узбуђе®а свега тога." Брзо Ќе шк оцнула маказе са ружама близу врха ®еговог носа.
  
  "Умм... ДреЌк Ќе био - САС, чуо сам. У ово се умешао... случаЌно."
  
  Алиша осети како Ќе зап ускуЌе ледени талас. Паж иво се попела на Парневиково тело, ставила му обе оштрице око носа и стискала све док се ниЌе поЌавио поток крви.
  
  "Осе"ам се као да одуговлачиш, старче."
  
  "Не! Не! Молим те!" Сада Ќе ®егов нагласак био толико густ и изобличен од притиска на ®ен нос да Ќе Ќедва могла да разабере речи. Она се закикота. "Звучиш као онаЌ кувар из Тхе Муппетс-а. Бла бла бла, бла бла бла, бла бла бла."
  
  "Његова жена - напустила га Ќе. Криви САС!" - испали Парневик и преплашено заколута очима. "Његов приЌате  има сестру коЌа нам помаже! Жена Ќе Кенеди Мур, полицаЌац из ЊуЌорка. Пустила Ќе сериЌског убицу!"
  
  Алициа Ќе  утито померала своЌе оштрице. "Бо е. Много бо е, професоре. Шта Ќош?"
  
  "Она... она Ќе на... оваЌ... одмору. Нема присилних празника. Видите, сериЌски убица - опет Ќе убио.
  
  "Боже, професоре, почи®еш да ме узбуђуЌеш.
  
  "Молимо вас. Могу ре"и да Ќе ДреЌк добра особа!
  
  Алициа Ќе извукла своЌе секаче за руже. "Па, он дефинитивно пролази кроз то. Али налетео сам на ®ега у СРТ, не на тебе. Знам шта прога®а тог гада."
  
  Зачуо се врисак и тресак, а онда Ќе Колби ТеЌлор пробио главу кроз врата. "Ми е! Управо сам добио позив од нашег савезника у шведскоЌ влади. Сазнали су где су Валкире. Морамо да пожуримо. Сада!"
  
  АлисиЌа Ќе узела резаче за руже и одсекла врх старчевог прста.
  
  Само зато што Ќе могла.
  
  И док Ќе он вриштао и грчио се, она му Ќе опколила леђа и забила га млазним и®ектором, шприцем без игле, убацивши му мали сензор тик под кожу.
  
  План Б, помислила Ќе Алиша, ®ен воЌнички тренинг Ќе Ќош увек на нивоу.
  
  
  ДВАДЕСЕТ ШЕСТ
  
  
  
  ВАШИНГТОН, ДЦ
  
  
  Када Ќе зазвонио мобилни телефон Торстена Дала, ДреЌкова уста су била пуна мафина од боровнице. Залио га Ќе свежом кафом, слушаЌу"и ишчекуЌу"и.
  
  "Да, државни министре." После овог изненађе®а, остатак Даловог разговора био Ќе спор, низ "видим", изЌава и "ута®е са поштова®ем. Завршило се са "Не"у вас изневерити, господине", што Ќе ДреЌку звучало помало злослутно.
  
  "Добро?" - Питао сам.
  
  "МоЌа влада Ќе Ќедном од ових српских ђубрета морала да обе"а сма®ену затворску казну у замену за помо", али имамо потврду. ДреЌк Ќе могао ре"и да се испод Дахлове конзервативне спо аш®ости криЌе човек коЌи Ќе желео да буде сре"ан.
  
  "И шта?"
  
  "єош ниЌе. ХаЌде да се окупимо". Неколико тренутака касниЌе, Бен Ќе одмакнут од екрана лаптопа, ХеЌден се смЌестио центиметар од ®еговог лакта, а Кенеди Ќе у ишчекива®у стаЌао поред ДреЌка, са Ќош распуштеном дугом косом.
  
  Дал Ќе удахнуо. "Кратка верзиЌа Ќе да Ќе вођа шведске српске мафиЌе деведесетих година - човек коЌи Ќе тренутно у нашем притвору - дао Валкире свом америчком колеги као гест добре во е. Дакле, Давор Баби" Ќе добио Валкире 1994. године. Године 1999, Давор Ќе напустио место вође мафиЌе и предао контролу свом сину Бланки, повлаче"и се на место коЌе Ќе наЌвише волео на свету - чак и у своЌу домовину.
  
  Дал Ќе застао на тренутак. "ХаваЌи".
  
  
  ДВАДЕСЕТ СЕДАМ
  
  
  
  ЊуЌорк, САД
  
  
  Абел ФреЌ Ќе са прозора свог стана на послед®ем спрату погледао доле у милионе си"ушних мрава коЌи су Ќурили дуж тротоара испод. Међутим, за разлику од мрава, ови  уди су били безумни, бесци ни и нису имали маште да погледаЌу да е од своЌих бедних живота. Он Ќе сугерисао да Ќе израз 'пили"и без главе' сковао човек коЌи Ќе стаЌао на овоЌ висини док Ќе посматрао разочарану септичку Ќаму коЌа Ќе била човечанство.
  
  ФреЌ Ќе одавно дао слободу своЌим фантазиЌама. Много млађа верзиЌа ®ега схватила Ќе да то што може да уради било шта чини све досадним. Морали сте да смислите нове, разноврсниЌе и забавниЌе активности.
  
  Отуда и боЌна арена. Отуда и модни бизнис - у почетку начин да поседуЌе лепе жене, затим параван за међународни ланац криЌумчаре®а, а сада начин да сакриЌе своЌе интересова®е за Гробницу богова.
  
  Његово животно дело.
  
  Штит Ќе био беспрекоран, право уметничко дело, и, поред шифроване мапе урезане у ®егову конвексну површину, недавно Ќе открио загонетну реченицу исписану дуж гор®е ивице. Његов оми ени археолог Ќе вредно радио на томе. А ®егов оми ени научник покушао Ќе да разоткриЌе Ќош Ќедно недавно изненађе®е - штит Ќе направ ен од необичног материЌала, не обичног метала, ве" од нечег значаЌниЌег, али у исто време невероватно лаганог. ФреЌ Ќе био и сре"ан и разочаран када Ќе открио да Одинова таЌна има чак и више него што Ќе прво замислио.
  
  Његово разочаре®е изазвало Ќе недостатак времена да их проучи. Поготово сада када Ќе био део ове међународне трке. Како би пожелео да може све да поша е назад у Ла Верен, и док су се неприкладни друштвени  уди забав али, он и неколицина других анализирали би таЌне богова.
  
  Затим се нацерио празноЌ соби. Анализа Ќе увек морала да буде пра"ена са неколико драгоцених тренутака грубог предаха. Можда супротставити неколико мушких модела Ќедан против другог у арени, понудити им излаз. єош бо е, сукобите неколико ®егових зароб еника Ќедан против другог. Њихово незна®е и очаЌ увек су представ али наЌбо и спектакл.
  
  Његова е-пошта пингуЌе. На екрану се поЌавио снимак на коме се види нова девоЌка, Карин БлеЌк, како у ланцима седи на свом кревету.
  
  "Коначно". ФреЌ Ќу Ќе први пут погледао. Жена БлеЌк Ќе обележила сваког од три пла"еника коЌе Ќе послао да Ќе киднапуЌу, Ќедног прилично злобно. Била Ќе веома паметна, права предност, и управо Ќе била затворена у свом малом затвору у Ла Вереини, чекаЌу"и ФреЌев долазак.
  
  Свеже месо за ®егово ужива®е. Од крви невиних Ќе ®егово вечно блаженство. Сада Ќе била ®егово власништво. Имала Ќе подшишану плаву косу, лепе шишке и пар разрогачених очиЌу - иако ФреЌ ниЌе могао да буде сигуран у боЌу с обзиром на квалитет слике. Лепо тело - ниЌе мршаво као модел; завод ивиЌе, што би се, без сум®е, допало лепшем полу.
  
  Додирнуо Ќе ®ено дигитализовано лице. "Ускоро "еш до"и ку"и, мала моЌа..."
  
  У том тренутку врата су се нагло отворила и ушао Ќе грубиЌан Мило, машу"и у ЌедноЌ руци своЌим мобилним телефоном. "То Ќе она", повикао Ќе. "АлисиЌа!" Имао Ќе глупи осмех на свом идиотском лицу.
  
  ФреЌ Ќе сакрио емоциЌе. "єа? Хало? Да, реци ми. ТаЌ послед®и комад у ЊуЌорку, требало Ќе да буде моЌ. ЕнглескоЌ кучки ниЌе веровао ни мало.
  
  Слушао Ќу Ќе смеше"и се док ЌоЌ Ќе обЌаш®авала куда треба да иду, мрште"и се када Ќе чуо да су Швеђани и ®ихови пратиоци на путу, а онда ниЌе могао да не заблиста када Ќе обе"ала да "е ускоро држати оба канадског фигуре.
  
  Тада Ќе могао да дешифруЌе оваЌ чудни натпис на ивицама Штита и да види да ли су и други делови направ ени од истог ретког материЌала. Тада би имао три комада и предност.
  
  "Бар си сналаж ив", рекао Ќе у слушалицу, паж иво гледаЌу"и у Мила. "РадуЌем се што "у искористити ову сналаж ивост када се ускоро поново сретнемо. Прошло Ќе доста времена откако Ќе пробушио енглеску ружу.
  
  ФреЌ се изнутра насмеЌао док су Милове очи засветлеле при помисли на поновно окуп а®е са своЌом девоЌком. Алишин одговор Ќе и да е одзва®ао у ®еговим мислима.
  
  Како желите, господине.
  
  
  ДВАДЕСЕТ ОСАМ
  
  
  
  ОАХУ, ХАВАє
  
  
  12. септембра, подневно сунце над ХаваЌима Ќе замрачила тамна киша падобрана Медузе, препознат ивог падобрана америчке воЌске. У ЌединственоЌ операциЌи, Делта Цоммандос се спустио окружен шведским СГГ-ом и британским САС-ом - и Ќедним ®уЌоршким полицаЌцем - на уда ену плажу на северноЌ страни острва.
  
  ДреЌк Ќе трчао на плажу, песак Ќе омекшао ®егово слета®е, пустио Ќе падобран и брзо се окренуо да провери КенедиЌев напредак. Слетела Ќе међу пар дечака из Делте, пала на Ќедно колено, али убрзо устала на ноге.
  
  Бен Ќе требало да остане у авиону док настав а своЌе истражива®е уз помо" ХеЌдена, коЌи Ќе послат као "саветник" у САД у мисиЌи.
  
  По ДреЌковом искуству, саветници су обично били бо е обучене верзиЌе своЌих шефова - шпиЌуни у овчиЌоЌ кожи, да тако кажем.
  
  Трчали су дуж плаже по врелом хаваЌском сунцу, тридесет високо обучених воЌника специЌалних снага, пре него што су стигли до благе падине закло®ене крош®ама дрве"а.
  
  Овде их Ќе Тхорстен Дахл зауставио. "Знате правила. Тих и чврст. Ци  Ќе остава. Напред!"
  
  Донета Ќе одлука да се на палату бившег вође српске мафиЌе удари максималном снагом. Време Ќе било ужасно против ®их - ®ихови ривали су такође могли да знаЌу локациЌу ВалкириЌа до сада, а добиЌа®е предности у овоЌ трци било Ќе од виталног значаЌа.
  
  А за време своЌе владавине Давор Баби" ниЌе био милостив човек.
  
  Попели су се уз падину и претрчали преко пута, право до Баби"еве личне капиЌе. Ни поветарац их ниЌе дотакао. Напад Ќе извршен, а за ма®е од минута високе капиЌе од кованог гвожђа су претворене у комаде метала. Пробили су кроз капиЌу и разишли се по целом краЌу. ДреЌк се склонио иза густе палме, проучаваЌу"и отворен трав®ак коЌи Ќе водио до масивних мермерних степеница. На ®иховом врху налазио се улаз у Баби"ев двор. Са обе стране су стаЌале чудне статуе и благо хаваЌске културе, чак и фигурица Моаи са Ускрш®ег острва.
  
  єош нема активности.
  
  Српски мафиЌашки пензионер био Ќе смртно самоуверен.
  
  Човек из САС-а, полускривеног лица, клизнуо Ќе поред ДреЌка.
  
  "Поздрав, стари приЌате у. Леп дан, зар не? Волим када директна сунчева светлост удари у сочива. Велс ша е наЌбо е же е."
  
  "Где Ќе та стара будала?" ДреЌк ниЌе скидао поглед са баште.
  
  "Каже да "е те контактирати касниЌе. Нешто о томе да му дугуЌеш неко време."
  
  "Пр аво старо копиле."
  
  "Ко Ќе МеЌ?" - упитао Ќе Кенеди. Поново Ќе зачеш ала косу и обукла безобличну воЌну униформу преко одела за панталоне. Имала Ќе пар Глокова.
  
  ДреЌк, као и обично, са собом ниЌе носио никакво оружЌе, осим ножа посебне намене.
  
  Нови тип из САС-а Ќе рекао: "Олд Драке Фламе Ќе овде. Што Ќе Ќош важниЌе, ко си ти?"
  
  "ХаЌде момци. ФокусираЌ се на ово. Спремамо се да покренемо Ќедан од наЌве"их напада на цивиле у историЌи".
  
  "Грађански?" Кенеди се намршти. "Ако Ќе оваЌ тип цивил, онда сам Ќа гузица КлаудиЌе Шифер.
  
  Делта Теам Ќе ве" био на степеницама. ДреЌк Ќе изашао из скровишта чим су кренули и претрчао отворено тло. Када Ќе био на пола пута, почели су вришти.
  
  На врху степеница поЌавиле су се фигуре, различито обучене у одела, боксерице и одсечене маЌице.
  
  ОдЌекнуло Ќе шест кратких хитаца. Шест тела Ќе беживотно пало низ степенице. Делта тим Ќе био на пола пута. Хитни врискови су се сада чули однекуд напред док Ќе ДреЌк стигао до дна степеница и пузао удесно, где Ќе закрив ена камена ограда пружала мало више заклона.
  
  ОдЌекнуо Ќе пуца®, гласан, значи од Срба. ДреЌк се поново окренуо да провери КенедиЌа, а затим двапут закорачио на спрат.
  
  Иза ®их, мала трака ш унка водила Ќе до улаза у дворац, коЌи се налазио између две половине зграде у облику слова Х. Наоружани  уди су изашли из отворених врата и залупивши француским вратима са обе стране улаза.
  
  Има их на десетине.
  
  Изненађени су - али се брзо прегрупишу. Можда ипак ниЌе тако самозадово ан. ДреЌк Ќе видео шта долази и склонио се међу чудну збирку статуа. На краЌу Ќе вукао КенедиЌа на комад са Ускрш®ег острва.
  
  Секунду касниЌе чула се митра еска па ба. Шокирани чувари су поставили оловне завесе на све стране. ДреЌк Ќе пао на стомак док Ќе неколико метака ударило у статуу.
  
  Стражари су потрчали напред. Били су унаЌм ени миши"и, изабрани више због своЌе чврсте глупости него због интелектуалне способности. Утрчали су право у паж иве ватрене линиЌе дечака из Делте и пали, превиЌаЌу"и се међу потоцима крви.
  
  За ®има се разбило стакло.
  
  Са прозора виле чуло се Ќош пуц®ева. Несре"ни воЌник Делте добио Ќе метак у врат и одмах пао мртав.
  
  Два чувара су налетела на статуе, Ќедан од ®их Ќе лакше повређен. ДреЌк Ќе "утке извукао оштрицу и чекао да Ќедан од ®их обиђе статуу.
  
  Послед®е што Ќе ра®ени Србин видео била Ќе сопствена крв како му цури док му Ќе ДреЌк пререзао грк ан. Кенеди Ќе пуцао у другог Србина, промашио, а онда Ќе заронио у заклон док Ќе подигао оружЌе.
  
  Чеки" Ќе кликнуо празан.
  
  Кенеди Ќе устао. Без обзира да ли Ќе оружЌе било испраж®ено или не, она се и да е суочавала са разЌареним противником. Стражар Ќе замахнуо косилицом, савиЌаЌу"и миши"е.
  
  Кенеди Ќе изашао из домета, а затим скочио напред док га Ќе ®егов замах оставио изложеним. Брзи ударац ногом у препоне и лактом у поти ак оборили су га на зем у. Откотр ао се, са оштрицом изненада у руци, и пресекао у широком луку. Кенеди се трзнула уназад тек толико да ЌоЌ смртоносни врх прође кроз образ пре него што му Ќе утрнуле прсте забио у душник.
  
  Чула Ќе како се мека хрскавица ломи, чула Ќе да Ќе почео да се гуши.
  
  Она се окрену. Био Ќе готов. НиЌе имала же у да га гледа како умире.
  
  ДреЌк Ќе стаЌао и посматрао. "НиЌе лоше".
  
  "Можда "еш сада престати да ме мажеш."
  
  "Не бих..." Нагло Ќе застао. Он Ќе своЌу срамоту прекрио храбрим хвалиса®ем. "Не постоЌи ништа бо е него гледати жену са пишто ем."
  
  "НиЌе важно". Кенеди се ушу ао иза тотемског стуба, Ќош Ќедне необичне карактеристике виле, и посматрао сцену.
  
  "Идемо своЌим путем", рекла му Ќе. "На"и "ете оставу. Вра"ам."
  
  Урадио Ќе разуман посао скриваЌу"и своЌе оклева®е. "Сигуран си?"
  
  "ХеЌ човече, Ќа сам полицаЌац овде, се"аш се? Ви сте цивил. Радите како вам се каже."
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк Ќе посматрао како Кенеди пузи удесно, кре"у"и се ка зад®ем делу виле, где Ќе сателитски надзор показао хелиодром и неколико ниских зграда. Тим САС-а Ќе тамо ве" био распоређен и требало Ќе да се инфилтрира баш у том тренутку.
  
  Пронашао Ќе ®егов поглед како се задржава на ®еноЌ фигури, а ®егов мозак Ќе изненада пожелео да оде"а коЌу Ќе носила покаже ®ено дупе.
  
  Шок га Ќе потресао. Понизност и неизвесност удружили су снаге у ®еговоЌ глави, изазвавши вртлог сум®е у себе. Две године откако Ќе Алисон отишла, више од седам стотина дана нестабилности. Необичне дубине сталног пиЌанства, пра"ене банкротом, а потом и полаганим, врло спорим успоном у нормалан живот.
  
  єош нису ни тамо. Нигде у близини.
  
  Да ли Ќе причала о ®еговоЌ ра®ивости?
  
  План Б.
  
  Рад при руци. ПокушаЌте да вратите своЌ воЌни фокус и оставите проклете цивилне ствари на неко време. Зграбио Ќе пишто е од оба чувара и увукао се између статуа све док ниЌе стао на ивицу ш унчаног прилаза. Приметио Ќе три мете у три различита прозора и испалио три рафала у брзом низу.
  
  Два вриска и врисак. НиЌе лоше. Када Ќе преостала глава искочила назад, траже"и своЌу локациЌу, ДреЌк Ќу Ќе претворио у црвену измаглицу.
  
  Затим Ќе потрчао, само да би се оклизнуо на колена и зауставио се испред виле, главом ударивши о груби камен. Осврнуо се на екипу Делте, коЌа Ќе поЌурила да га сустигне. Климнуо Ќе ®иховом вођи.
  
  "Кроз". ДреЌк Ќе климнуо према вратима, па удесно. "Остава."
  
  Ушли су унутра, ДреЌк послед®и, притискаЌу"и кривину зида. Широко степениште од кованог гвожђа спирално се уздизало испред ®их на други ниво виле.
  
  Док су пузали уз зид, на балкону послед®ег спрата директно изнад ®их поЌавило се Ќош Срба. У тренутку Ќе Делта тим постао лак плен.
  
  Пошто ниЌе имао куда да оде, ДреЌк Ќе пао на колена и отворио ватру.
  
  
  * * *
  
  
  Кенеди Ќе отрчао до дрвореда коЌи Ќе граничио са спо ним зидом виле и почео да се кре"е брже. За трен ока стигла Ќе до зад®ег дела ку"е пре него што Ќе безлични воЌник САС-а пао на стомак испред ®е.
  
  Као зец, стаЌала Ќе непомично, хипнотизована цевом пушке. Први пут после неколико месеци напустиле су Ќе све мисли на Томаса КеЌлеба.
  
  "Сра®е!"
  
  "У реду Ќе", рекао Ќе глас поред ®еног десног уха. Осетила Ќе хладну оштрицу само милиметара од себе. "Ово Ќе ДреЌкова птица."
  
  Коментар Ќе одагнао ®ен страх. "ДреЌкова птица? Отишао сам!"
  
  Човек Ќе ишао испред ®е смеше"и се. "Па, онда, према вашем председнику, госпођица Мур ниЌе битна. єа бих се наЌрадиЌе представио како треба, али сада ниЌе ни време ни место. Зови ме Велс."
  
  Кенеди Ќе препознао име, али ништа више ниЌе рекао док се велики тим британских воЌника материЌализовао око ®е и почео да остав а трагове. Зад®и део Бабичевог има®а састоЌао се од огромног поплочаног дворишта обложеног индиЌским каменом, базена олимпиЌске величине окружен лежа кама и белим кабанама, и неколико здепастих, ружних зграда коЌе нису одговарале остатку декорациЌе. Поред наЌве"е зграде налазио се кружни хелиодром опрем ен цивилним хеликоптером.
  
  Након година хода®а улицама ЊуЌорка, Кенеди Ќе морао да се запита да ли се злочин заиста исплати. Ови момци и Цалеб су то платили. Чак Вокер би платио за то да Кенеди ниЌе видео да Ќе убацио у ¤еп.
  
  Лежа ке су биле пуне. Неколико полуголих мушкараца и жена сада Ќе стаЌало у шоку, хватаЌу"и се за своЌу оде"у и покушаваЌу"и да прикриЌу вишак меса. Кенеди Ќе приметио да неки стариЌи мушкарци не"е мо"и да се носе са кожом нилског ко®а, док ве"ина младих жена то може да уради са само две руке и левим окретом.
  
  "Ови  уди... да их назовемо гостима... они вероватно нису део српске групе", рекао Ќе Велс тихо у микрофон. "Одведите их", климнуо Ќе троЌици воде"их  уди. "Ви остали идете ка морскоЌ страни ових зграда."
  
  Како Ќе група почела да се раздваЌа, одЌедном се догодило неколико ствари. Лопатице хеликоптера су почеле да се ротираЌу; звуци ®егових мотора одмах су пригушили врисак оних у близини. Затим Ќе дубока тут®ава, попут звука отвара®а ролетни, претходила изненадноЌ граЌи мо"ног аутомобила. Иза морске стране ружних зграда поЌавила се бела метална трака - Ауди Р8 коЌи Ќе убрзавао наЌве"ом брзином.
  
  Док Ќе стигла до дворишта, била Ќе тона смртоносних метака. Срушио се на запа®ене воЌнике САС-а, испруживши их и преврнувши се кроз ваздух. Иза ®ега се зауставио Ќош Ќедан ауто, оваЌ пут црн и ве"и.
  
  Лопатице хеликоптера почеше брже да се окре"у, а мотори завиЌаЌу. Цела машина се тресла, спремаЌу"и се за полета®е.
  
  Кенеди, запа®ен, могао Ќе само да слуша док Ќе Велс узвикивао наређе®а. Она се лецнула када су преостали воЌници САС-а отворили ватру.
  
  Сав пакао Ќе настао у башти.
  
  ВоЌници су отворили ватру на Ќуре"и Ауди Р8, меци су пробили ®егово метално тело, пробили кожу блатобрана и врата. Аутомобил Ќе Ќурио према углу ку"е, скре"у"и у послед®ем тренутку и нагло скренуо.
  
  Ш унак Ќе излетео испод ®егових гума као мале ракете.
  
  Метак Ќе разбио шофершаЌбну и уништио га. Аутомобил Ќе буквално погинуо усред лета, а мотор му Ќе застао када Ќе возач тешко пао за волан.
  
  Кенеди Ќе потрчао напред, подигавши пишто . "Не мрдаЌ!"
  
  Пре него што Ќе стигла до аутомобила, било Ќе очигледно да Ќе возач ®ен Ќедини путник.
  
  Мамац.
  
  Хеликоптер Ќе био два метра изнад зем е и полако се ротирао. ВоЌник САС-а Ќе викао, али без праве  ут®е у гласу. Други аутомобил, црни кадилак са четворо врата, сада Ќе Ќурио дуж огромног базена, а ®егове гуме су бацале плимне таласе воде у свим правцима. Прозори су били замрачени. Немогу"е Ќе утврдити ко Ќе био унутра.
  
  Тре"и мотор се упалио, тренутно ван видокруга.
  
  ВоЌници су отворили ватру на кадилак, са три хица оштетили гуме и возача. Аутомобил Ќе проклизао, а зад®и део му Ќе ударио у базен. Велс и Ќош три воЌника потрчали су према ®ему, вриште"и. Кенеди Ќе држао поглед на хеликоптеру, али као и Цадди, ®егови прозори су били непрозирни.
  
  Кенеди Ќе теоретисао да Ќе све ово део неког разрађеног плана за бекство. Али где Ќе био прави Давор Баби"?
  
  Хеликоптер Ќе почео да се диже више. САС се коначно уморио од упозоре®а и пуцао Ќе на зад®и ротор. Чудовишна машина Ќе почела да се окре"е, а онда Ќе испод ®е клекнуо човек са спремним бацачем граната.
  
  Велс Ќе стигао до ЦаддиЌа. Испа ена су два хица. Кенеди Ќе преко микрофона чуо да Ќе Бабич Ќош увек на слободи. Сада Ќе тре"и аутомобил дошао иза угла, мотор Ќе урлао попут тркача Формуле 1, али то Ќе био Бентлеи, велики и храбар, ®егово присуство Ќе вриштало, макни ми се с пута!
  
  Кенеди Ќе скочио у дрве"е. За ®ом Ќе кренуло неколико воЌника. Велс се окренуо и испалио три брза хица коЌа су се одбила право у бочне прозоре.
  
  Буллетпрооф стакло!
  
  "Ово Ќе серо®а!"
  
  Речи су изговорене дели" секунде прекасно да би се спасио хеликоптер - граната Ќе пуштена - ®ено експлозивно пу®е®е експлодирало Ќе на дну хеликоптера. Хеликоптер се разбио у комаде, разбацуЌу"и свуда крхотине метала. Искрив ени комад слом еног челика ударио Ќе право у базен, истиснувши хи аде галона воде огромном снагом.
  
  Кенеди Ќе сачекао док Ќе монструозни Бентли проЌурио поред ®е, а онда Ќе кренуо у потеру. Брзи зак учак ЌоЌ Ќе рекао да постоЌи само Ќедна шанса да ухвати Србина у бекству.
  
  Велс Ќе то у исто време видео и кренуо у акциЌу. Р8 Ќе био потпуно истрошен, али Цадди Ќе Ќош увек био нетакнут, а точкови су му били само центиметар под водом на мермерним степеницама базена.
  
  Велс и два ®егова воЌника потрчаше ка КадиЌу. Кенеди Ќе кренуо у потеру, решен да преузме власт. У том тренутку зачуло се чудно шишта®е ваздуха, као да Ќе прошао вихор, и одЌедном Ќе експлодирао угао Баби"еве ку"е.
  
  "О моЌ Боже!" Велс Ќе пао у блато када Ќе чак и ®егов мир био нарушен. Крхотине су летеле у свим правцима, кишом су падале на базен и терасу. Кенеди се тргнуо. Окренула Ќе главу према литицама.
  
  Црни хеликоптер Ќе лебдео тамо, а фигура Ќе махала са отворених врата.
  
  "Да ли ти се свиђа?"
  
  Велс Ќе подигао главу. "Алиша МаЌлс? Шта радиш за име свега што Ќе свето?"
  
  "Могао би чак и да ти откинеш мала ЌаЌа тим ударцем, ти стари Ќебачу. ДугуЌеш ми. Алиша се смеЌала док се хеликоптер на тренутак подигао пре него што се окренуо да Ќури Бентли.
  
  Канађани су били овде.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк се откотр ао пре него што се зид иза ®ега претворио у шваЌцарски сир. НаЌма®е Ќедан метак Ќе долетео тако близу да Ќе чуо ®егово звучно цви е®е. Направио Ќе преокрет да би изашао на платформу испод балкона у исто време када и ве"ина Делта тима. Када Ќе стигао, нанишанио Ќе према горе и отворио ватру.
  
  Као што се очекивало, под на балкону Ќе био релативно слаб. Пуц®ава изнад Ќе престала и почело Ќе вришта®е.
  
  Командант Делте Ќе одмахнуо руком улево у правцу складишта. Брзо су протрчали кроз две лепо намештене, али празне собе. Командир им Ќе показао да стану близу оне за коЌу Ќе ®ихов сателитски надзор упозорио да има нешто мало посебно - скривену подземну собу.
  
  Унутра су бачене шок гранате, пра"ене америчким воЌницима коЌи су махнито вриштали да би поЌачали ефекат дезориЌентациЌе. Међутим, они су одмах ступили у борбу прса у прса од стране пола туцета српских гардиста. ДреЌк Ќе уздахнуо и ушао унутра. Хаос и збрка испунили су просториЌу од краЌа до краЌа. Трепнуо Ќе и нашао се пред огромним чуваром, коЌи се нацерио и подригнуо пре него што Ќе скочио напред у медведЌи загр аЌ.
  
  ДреЌк Ќе брзо избегао, ударио у бубреге и ударио бодежом тврдом руком у соларни плексус. Човек-звер се ниЌе ни тргнуо.
  
  Онда се сетио старе изреке о туч®ави у кафани - ако ти противник удари у плексус а да се не тргне, онда бо е да бежиш, човече, Ќер си до грла у говнима...
  
  ДреЌк се повукао, паж иво се кре"у"и око свог непокретног неприЌате а. Србин Ќе био огроман, са ле®им салом преко чврстих миши"а, и челом дово но великим да разбиЌе бетонске блокове од шест инча. Човек Ќе неспретно кренуо напред, раширених руку. єедан лапсус и ДреЌк би био смрв ен на смрт, стиснут и зг®ечен као грожђе. Брзо Ќе заобишао, финтирао удесно и изашао напред са три брза ударца.
  
  Еие. Еар. Грло.
  
  Сва три су повезана. Док Ќе Србин затворио очи од бола, ДреЌк Ќе извео ризично баца®е у лете"и ударац коЌи Ќе створио дово ан замах да сруши чак и овог бронтосауруса са ®егових широких ногу.
  
  Човек се срушио на под уз звук као да се руши планина. Слике су падале са зида. Сила коЌу Ќе произвео сопственим скоком уназад онесвестила га Ќе када Ќе главом ударио о палубу.
  
  ДреЌк се упустио да е у собу. ДвоЌица Делта су погинула, али су сви Срби неутралисани. Део источног зида се отворио, а ве"ина Американаца Ќе стаЌала око отвора, али су се сада полако повлачили, прокли®у"и страх.
  
  ДреЌк Ќе пожурио да им се придружи, не могавши да замисли шта Ќе могло да изазове панику воЌника Делте. Прво што Ќе видео биле су камене степенице коЌе воде доле у добро освет ену подземну комору.
  
  Други Ќе био црни Пантер, коЌи се полако пе®ао степеницама, а ®егова широка уста откривала су низ оштрих оч®ака.
  
  "Фуууу..." провукао Ќе Ќедан од Американаца. ДреЌк се ниЌе могао више сложити.
  
  Пантер Ќе просиктао, сагнувши се да удари. ДреЌк се повукао док Ќе звер скочила у ваздух, 100 фунти смртоносног миши"а у бесу. Слетео Ќе на наЌвишу степеницу и покушао да се издржи, све време гледаЌу"и своЌе хипнотичке зелене очи на воЌнике коЌи су се повлачили.
  
  "Мрзим ово да радим", рекао Ќе командант Делте, нишане"и своЌом пушком.
  
  "Чекати!" ДреЌк Ќе видео како нешто б есне на светлости лампи. "Само чекаЌ. Не мрдаЌ."
  
  Пантер Ќе кренуо напред. Делта тим га Ќе држао на нишану док Ќе пролазио између ®их и презирно фркнуо на онеспособ ене српске чуваре док су излазили из собе.
  
  "Шта коЌ- ?" Ќедан од Американаца се намрштио на ДреЌка.
  
  "Зар ниси видео? Носио Ќе огрлицу са диЌамантима. Претпостав ам да Ќе таква мачка, коЌа живи у оваквоЌ ку"и, обучена да нападне само када чуЌе глас свог власника."
  
  "Добра одлука. Не бих желео да убиЌем такву животи®у." Командант Делте Ќе махнуо Србима. "Провео бих цео дан забав аЌу"и се са овим копиладима."
  
  Почели су да силазе низ степенице, остав аЌу"и два човека на стражи. ДреЌк Ќе био тре"и коЌи Ќе стигао до пода трезора, а оно што Ќе видео натерало га Ќе да зачуђено одмахне главом.
  
  "Колико су изопачени ови луди гадови?"
  
  Соба Ќе била пуна онога што Ќе могао описати само као 'трофеЌе'. Предмети коЌе Ќе Давор Баби" сматрао вредним Ќер су - у своЌим изопаче®има - били вредни другим  удима.Свуда су били ормани, велики и мали, насумично распоређени.
  
  Вилична кост тираносауруса рекса. Натпис поред ®е Ќе гласио "Из колекциЌе Едгар Филлион - доживотна награда". Поред тога, откриваЌу"а фотографиЌа славне глумице са натписом "Она Ќе хтела да живи". Поред овога, сабласно положена на бронзаном посто у, била Ќе мумифицирана рука идентификована као 'Окружни тужилац бр. 3'.
  
  И Ќош много тога. Док Ќе ДреЌк шетао око витрина, покушаваЌу"и да се избори са своЌом морбидном фасцинациЌом и концентриса®ем, коначно Ќе приметио фантастичне предмете коЌе су тражили.
  
  ВалкириЌе: Пар снежно белих статуа постав ених на дебели округли блок. Обе скулптуре биле су високе око пет стопа, али Ќе ДреЌку застао дах због невероватног дета а у ®има. Две прсате жене, голе и изгледаЌу као мо"не Амазонке из антике, обе раширених ногу, као да седе на нечему. Вероватно крилати ко®, помисли ДреЌк. Бен Ќе желео да зна више, али се сетио да су их Валкире користиле да лете из битке у битку. Приметио Ќе миши"аве удове, класичне црте лица и збу®уЌу"е рогате шлемове.
  
  "Вау!" - узвикнуо Ќе момак из Делте. "Волео бих да имам шест пакета овога."
  
  Што Ќе Ќош значаЌниЌе, обе ВалкириЌе су своЌим левим рукама показивале нагоре у нешто непознато. ПоказуЌу"и, како Ќе ДреЌк сада мислио, право на Гробницу Богова.
  
  Кад би само могли да нађу Рагнарок.
  
  У том тренутку Ќедан од воЌника Ќе покушао да из витрине узме неки предмет. Зачуло се гласно звоно и челична капиЌа се срушила у подножЌу степеница, блокираЌу"и ®ихов излаз.
  
  Американци су одмах посегнули за гас маскама. ДреЌк одмахну главом. "Не брини. Нешто ми говори да Ќе Бабич она врста копиле коЌа би више волела да лопов буде ухва"ен жив и шутира."
  
  Командант Делте Ќе погледао у шипке коЌе су Ќош увек вибрирале. "Разнесите ове штапове у комаде."
  
  
  * * *
  
  
  Кенеди Ќе зачуђено гледао хеликоптер и Бентли коЌи се повлачио. Велс Ќе такође деловао збу®ено док Ќе зурио у небо.
  
  "Кучко", Кенеди га Ќе чуо како дише. "Проклето сам Ќе добро тренирао. Како се усуђуЌе да се претвори у издаЌицу?"
  
  "Добро Ќе да Ќе отишла", Кенеди се побринула да ЌоЌ Ќе коса Ќош увек везана од свих тих скака®а и скренула Ќе поглед када Ќе приметила да Ќе неколико  уди из САС-а мери. "Имала Ќе високо место. Сада, ако су ДреЌк и Делта тим ухватили Валкире, могли бисмо да се искрадемо док Ќе Алиша заузета Бабичем.
  
  Велс Ќе изгледао као да Ќе растрган између две значаЌне опциЌе, али ниЌе рекао ништа док су Ќурили око ку"е према главном улазу. Видели су како се хеликоптер окренуо да би се директно сударио са БентлиЌем. ОдЌекнули су пуц®и и одбили се од аутомобила у бекству. Тада Ќе аутомобил изненада нагло закочио и зауставио се у облаку ш унка.
  
  Предмет Ќе гурнут кроз прозор.
  
  Хеликоптер Ќе пао са неба, а ®егов оператер Ќе поседовао готово натприродно чуло, док Ќе РПГ звизнуо изнад главе. Чим су ®егове санке дотакле зем у, канадски пла"еници су излетели кроз врата. Избила Ќе пуц®ава.
  
  КенедиЌу се учинило да Ќе видела Алишу МаЌлс, гипку фигуру обучену у оклоп коЌи пристаЌе, како скаче у борбу попут пословичног лава. Звер створена за битку, изгуб ена у наси у и бесу свега тога. Упркос себи, Кенеди Ќе осетила како ЌоЌ се крв хлади.
  
  Да ли Ќе то био страх коЌи Ќе осе"ала?
  
  Пре него што Ќе успела да размисли о томе, са супротне стране хеликоптера пала Ќе мршава фигура. Фигура коЌу Ќе препознала у трену.
  
  Професоре Парневик!
  
  ШепаЌу"и Ќе напред, у почетку оклеваЌу"и, али онда са обнов еном одлучнош"у, да би на краЌу пузао док су меци пролазили по ваздуху изнад ®егове главе, а Ќедан му Ќе пролазио у ширини Ќедне руке од лоба®е.
  
  Парневик се коначно дово но приближио да га САС и Кенеди извуку на сигурно, Канађани нису свесни, потпуно ук учени у битку
  
  "Тако Ќе", рекао Ќе Велс, показуЌу"и на ку"у. "ХаЌде да завршимо са овим."
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк Ќе помогао да се Валкире повуку напред док Ќе неколико момака причврстило малу количину експлозива на решетку. ПробиЌали су се уском стазом између застрашуЌу"их експоната, труде"и се да не гледаЌу превише изблиза. єедан од момака из Делте вратио се са сабласне провере пре неколико минута и приЌавио црни ковчег коЌи седи у зад®ем делу собе.
  
  Атмосфера ишчекива®а траЌала Ќе пуних десет секунди. ВоЌничка логика Ќе била потребна да се ово заустави. Што ма®е знаш...
  
  Ово више ниЌе ДреЌкова логика. Али он озби но ниЌе желео да зна. Чак се и тргнуо, као обичан цивил, када су решетке разнесене.
  
  Из собе на спрату се чула пуц®ава. Чувари Делте су се срушили низ степенице, мртви у крвавим рупама. Следе"е секунде, на врху степеница поЌавило се десетак  уди наоружаних митра езима.
  
  Заобиђен и надЌачан, покривен са више тачке гледишта, Делта тим Ќе пропао и сада Ќе био ра®ив. ДреЌк Ќе полако кренуо ка орману и ®еговоЌ релативноЌ безбедности, труде"и се да не размиш а о глупости што Ќе тако ухва"ен и како се ово не би десило САС-у, веруЌу"и у сре"у да ови нови неприЌате и не"е бити дово но глуп да убиЌе ВалкириЌе.
  
  Било Ќе неколико тренутака немилосрдне напетости, дожив ене у загуш ивоЌ тишини, све док Ќедна фигура ниЌе сишла низ степенице. Фигура обучена у бело и са белом маском.
  
  ДреЌк га Ќе одмах препознао. Исти човек коЌи Ќе освоЌио Штит на шет®и за мачке у єорку. Човек кога Ќе видео у Апсалу.
  
  "Знам те", дахнуо Ќе у себи, затим гласниЌе. "Проклети Немци су овде."
  
  Човек Ќе узео пишто  калибра 45 и махао ®име. "Баци оружЌе. Сви ви. Сада!"
  
  Арогантан глас. Глас коЌи Ќе припадао глатким рукама, ®егов власник Ќе поседовао праву мо", онакву каква се пише на папиру и даЌе у клубовима само за чланове. Она врста особе коЌа ниЌе имала поЌма шта Ќе прави светски посао и замор. Можда банкар, рођен у банкарскоЌ индустриЌи, или политичар, син политичара.
  
  Људи из Делте су чврсто држали оружЌе. Нико ниЌе рекао ни реч. Сукоб Ќе био прете"и.
  
  човек Ќе поново вриснуо, васпита®е му ниЌе дозво авало да сазна за опасност.
  
  "єеси ли глув? Рекао сам сада!"
  
  Тексашанин глас Ќе рекао отегнутим гласом: "То се не"е догодити, копиле.
  
  "Али... али..." човек Ќе зачуђено застао, а онда нагло откинуо маску. "Учини"ете то!"
  
  ДреЌк се скоро срушио. Знам те Абел ФреЌ, немачки модни креатор. Шок Ќе преплавио ДреЌка као отровни талас. Било Ќе немогу"е. Било Ќе као да видим ТеЌлор и МаЌли горе, како се кико"у о преузима®у света.
  
  ФреЌ Ќе срео ДреЌков поглед. "А ти, Мет ДреЌк!" дрхтала му Ќе рука с пишто ем. "Коштао си ме скоро све! Узе"у ти Ќе. єа "у то учинити! И она "е платити. О, како "е платити!"
  
  
  Пре него што Ќе то могао да схвати, ФреЌ Ќе уперио пишто  између ДреЌкових очиЌу и опалио.
  
  
  * * *
  
  
  Кенеди Ќе утрчао у собу и видео  уде САС-а како падаЌу на колена, позиваЌу"и на тишину. Пред собом Ќе видела групу маскираних мушкараца, у панцирима, како упиру оружЌе у оно за шта Ќе само мислила да Ќе таЌни трезор Давора Баби"а.
  
  На сре"у, мушкарци их нису приметили.
  
  Велс ЌоЌ Ќе узвратио поглед и рекао: "Ко?
  
  Кенеди Ќе направио збу®ено лице. Могла Ќе да чуЌе како неко гунђа, видела му Ќе профил са стране, .45 наставио Ќе да неспретно маше рукама. Када га Ќе чула како виче име Мета Дракеа, знала Ќе, и Велс Ќе знао, а неколико секунди касниЌе отворили су ватру.
  
  Током шездесет секунди ватреног окршаЌа коЌи Ќе уследио, Кенеди Ќе све то видео у успореном снимку. Човек у белом пуца из свог калибра .45, а ®ен хитац стиже дели" секунде касниЌе и повлачи поруб ®еговог капута док пролази кроз материЌал за веша®е. Његово шокирано лице када се окренуо. Њихова пуначка, млитава меко"а.
  
  Размажен човек.
  
  Затим се маскирани  уди врте и пуцаЌу. САС воЌници прецизно и смирено узвра"аЌу добро постав ене ударце. єош ватре долази из трезора. амерички гласови. немачки гласови. Гласови на енглеском.
  
  Успорени хаос, сличан поетским интонациЌама ТеЌлор Свифт, помешан са архаичним роком Металике. Ударила Ќе наЌма®е два Немца - остали су пали. Момак у белом Ќе викао и махао рукама, и натерао своЌу екипу да се журно повуче. Кенеди Ќе видео како га покриваЌу и умиру при томе, испадаЌу"и као трулеж из ране, али рана Ќе живела. На краЌу Ќе побегао у зад®у собу и само су четворица ®егових  уди остала жива.
  
  Кенеди Ќе у очаЌу поЌурила низ ходник са чудном кнедлом у грлу и хвата кама за лед у срцу, ни не схватаЌу"и колико Ќе забринута све док ниЌе видела ДреЌка живог и осетила како Ќе преплав уЌе хладна струЌа одушев е®а.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк Ќе устао са пода, захвалан што Ќе ци  Абела ФреЌа био мутан као и ®егово схвата®е стварности. Прво што Ќе видео било Ќе КенедиЌа како трчи низ степенице, друго Ќе било ®ено лице док Ќе притрчала ®ему.
  
  "Хвала Богу да си добро!" - узвикнула Ќе и загрлила га пре него што се сетила своЌе уздржаности.
  
  ДреЌк Ќе зурио у Велсове зналачке очи пре него што Ќе затворио своЌе. Загрлио Ќу Ќе на тренутак, осетивши ®ено витко тело, ®ену мо"ну фигуру, ®ено крхко срце како куца поред ®еговог. Њена глава била Ќе притиснута уз ®егов врат, осе"аЌ коЌи Ќе био дово но диван да му пецну синапсе.
  
  "ХеЌ, добро сам. Ти?"
  
  Повукла се, смеше"и се.
  
  Велс им Ќе пришао и на тренутак сакрио своЌ лукави осмех. "ДреЌк. Чудно место за поновни сусрет, стари момче, а не паб на углу у Еарл'с Цоурту коЌи сам имао на уму. Морам ти нешто ре"и, Матт. Нешто о Маи."
  
  ДреЌк Ќе одмах вра"ен назад. Велс Ќе рекао послед®е што Ќе очекивао. Секунд касниЌе приметио Ќе КенедиЌев осмех коЌи бледи и прибрао се. "ВалкириЌе", истакао Ќе. "ХаЌде док имамо прилику."
  
  Али командант Делте Ќе то ве" организовао и звао их. "Ово ниЌе Енглеска, момци. Кренимо. ПоЌео сам скоро све ХаваЌе коЌе сам могао да поднесем на овом одмору."
  
  
  ДВАДЕСЕТ ДЕВЕТ
  
  
  
  АИР СПАЦЕ
  
  
  ДреЌк, Кенеди и остатак Ќуришног тима сусрели су се са Беном и ХеЌденом неколико сати касниЌе у воЌноЌ бази у близини Хонолулуа.
  
  Како Ќе време пролазило. Бирократска бирократиЌа Ќе прекинута. Неравни путеви су изглађени. Владе су се препирале, затим дуриле, а онда су коначно почеле да разговараЌу. Устаничке бирократе биле су умирене политичким еквивалентом млека и меда.
  
  А смак света се ближио.
  
  Реални играчи су причали, бринули и спекулисали, и спавали у лоше климатизованим зградама у близини Перл Харбора. ДреЌк Ќе одмах претпоставио да Ќе Бенов промиш ен поздрав значио да су имали мало напретка у потрази за следе"им делом Одина - Његовим очима. ДреЌк Ќе сакрио изненађе®е; он Ќе заиста веровао да би Беново искуство и мотивациЌа до сада решили све трагове.
  
  Помогао му Ќе ХеЌден, паметни помо"ник министра одбране, али су мало напредовали.
  
  Њихова Ќедина нада била Ќе да су остали апокалиптични учесници - Канађани и Немци - прошли мало бо е.
  
  Бенову паж®у Ќе у почетку скренуло ДреЌково откри"е.
  
  "Абел ФреЌ? Немачки мозак? Губи се, серо®о."
  
  "Озби но, друже. Да ли бих те лагао?"
  
  "Не цитираЌ Вхитеснаке преда мном, Матт. Знате, наш бенд има проблема са извође®ем своЌе музике, и ниЌе смешно. Просто не могу да веруЌем... Абел ФреЌ?"
  
  Драке Ќе уздахнуо. "Па, почи®ем поново. ДА. Абел ФреЌ."
  
  Кенеди га Ќе подржао. "Видео сам то и Ќош увек желим да кажем ДреЌку да престане да прича глупости. ОваЌ тип Ќе самот®ак. Смештена у немачким Алпима - "Замак за журке". Супермодели. Новац. Живот суперзвезде."
  
  "Вино, жене и песма", рекао Ќе ДреЌк.
  
  "Престани!" рекао Ќе Бен. "На неки начин", размиш ао Ќе, "то Ќе савршена насловница."
  
  "Лако Ќе преварити незналице када си познат", сложио се ДреЌк. "Можете да изаберете своЌу дестинациЌу - где год желите. КриЌумчаре®е би требало да буде лако за ове  уде. єедноставно пронађите своЌ древни артефакт, изаберите своЌу дипломатску актовку и..."
  
  "...Убаци ово." Кенеди Ќе глатко завршио и окренуо своЌе насмеЌане очи ка Бену.
  
  "Вас двоЌе морате..." промуцао Ќе. "...Вас двоЌе би требало да добиЌете Ќебену собу."
  
  У том тренутку приђе Велс. "Ова ствар са Абелом ФреЌем... одлучено Ќе да за сада остане таЌна. ГледаЌте и чекаЌте. Стационирамо воЌску око ®еговог замка, али му дамо слободу у случаЌу да научи нешто што ми не знамо.
  
  "На први поглед ово звучи разумно", почео Ќе ДреЌк, "али..."
  
  "Али он има моЌу сестру", просиктао Ќе Бен. ХеЌден Ќе подигао руку да га смири. "У праву су, Бене. Карин Ќе сигурна... за сада. Свет ниЌе."
  
  ДреЌк Ќе сузио очи, али Ќе задржао Ќезик. Не"ете ништа пости"и протестом. То би само Ќош више одвратило ®еговог приЌате а. Поново Ќе имао проблема да разуме ХеЌдена. Да ли га Ќе ®егов новооткривени цинизам изЌедао? Да ли Ќе брзо размиш ала за Бена или Ќе паметно размиш ала за своЌу владу?
  
  У сваком случаЌу, одговор Ќе био исти. Чекати.
  
  Драке Ќе променио тему. Пробио Ќе Ќош Ќедну близу Беновог срца. "Како су твоЌи мама и тата?" - паж иво Ќе упитао. "єесу ли се ве" скрасили?"
  
  Бен Ќе болно уздахнуо. "Не, друже. На послед®ем позиву су Ќе споменули, али сам ЌоЌ рекао да Ќе нашла други посао. То "е помо"и, Мет, али не задуго."
  
  "Знам". ДреЌк Ќе погледао Велса и ХеЌдена. "Као лидери овде, вас двоЌе би требало да помогнете. Затим Ќе, не чекаЌу"и одговор, рекао: "Какве вести о ХаЌди и Одиновим очима?"
  
  Бен Ќе одмахнуо главом са гађе®ем. "Много", пожалио се. "Свуда има фрагмената. Ево - слушаЌте ово: да би пио из Мимировог бунара - фонтане мудрости у Валхали - свако мора да принесе важну жртву. єедан Ќе жртвовао своЌе очи, симболизуЌу"и ®егову спремност да стекне зна®е о актуелним и буду"им догађаЌима. Напивши се, он Ќе предвидео сва искуше®а коЌа "е се тицати  уди и богова кроз вечност. Мимир Ќе прихватио Одинове Очи и од тада леже тамо, симбол коЌи чак и Бог мора да плати за увид у вишу мудрост."
  
  "У реду", слегнуо Ќе раменима ДреЌк. "Стандардне историЌске ствари, а?"
  
  "єел тако. Али то Ќе управо тако. Поетска Едда, сага о Фленриху, Ќе Ќош Ќедна коЌу сам превео као "Много ХаЌдиних стаза." Они обЌаш®аваЌу шта се догодило, али нам не говоре где су сада Очи.
  
  "У Валхали", Кенеди Ќе направио гримасу.
  
  "То Ќе норвешка реч за небо."
  
  "Онда не"у имати шансе да их икада пронађем."
  
  Драке Ќе размислио. "И нема ништа друго? Исусе, друже, ово Ќе послед®и комад!"
  
  "Пратио сам ХаЌдино путова®е - ®ена путова®а. Она посе"уЌе места за коЌа знамо, а затим се вра"а своЌоЌ ку"и. Ово ниЌе Плаистатион, друже. Без нуспоЌава, без скривених достигну"а, без алтернативних путева, безвезе."
  
  Кенеди Ќе сео поред Бена и забацио ЌоЌ косу. "Да ли би могла да стави два дела на Ќедно место?"
  
  "Могу"е Ќе, али се не би добро уклопило са оним што знамо у овом тренутку. Други трагови су уследили током година, а сви су указивали на Ќедан фрагмент на свакоЌ локациЌи."
  
  "Дакле, кажете да Ќе ово наш траг?"
  
  "К уч мора да Ќе Валхала", брзо Ќе рекао ДреЌк. "Ово Ќе Ќедина фраза коЌа означава место. И се"ам се да сте раниЌе рекли нешто о томе да Ќе ХаЌди рекла Одину да зна где су му очи скривене Ќер Ќе одао све своЌе таЌне док Ќе висио на крсту.
  
  "Дрво", - у том тренутку у собу Ќе ушао Тхорстен Дахл. Швеђанин Ќе изгледао исцрп ено, уморниЌе од административне стране посла него од физичке. "єедан Ќе висио на Светском дрвету."
  
  "Упс", промрм ао Ќе ДреЌк. "Иста прича. єе ли кафа?"
  
  "МакадамиЌа", Дахл Ќе изгледао самозадово но. "НаЌбо е коЌе ХаваЌи могу да понуде."
  
  "Мислила сам да Ќе неже ена пошта", рекла Ќе Кенеди, показуЌу"и снисход ивост према ЊуЌоркеру.
  
  "Спам Ќе веома оми ен на ХаваЌима", сложио се Дал. "Али кафа влада свиме. А орах макадамиЌе Кона Ќе кра ."
  
  "Дакле, кажете да Ќе ХаЌди знала где Ќе Валхала?" ХеЌден Ќе дала све од себе да изгледа више збу®ена него скептична када Ќе ДреЌк показао некоме да им донесе Ќош кафе.
  
  "Да, али ХаЌди Ќе била човек. Не Бог. Дакле, оно што би она доживела био би светски раЌ?"
  
  "Извини, човече", нашалио се Кенеди. "Вегас ниЌе основан до 1905.
  
  "У Норвешку", додао Ќе ДреЌк, покушаваЌу"и да се не осмехне.
  
  Уследила Ќе тишина. ДреЌк Ќе посматрао како Бен ментално прегледа све што Ќе до сада научио. Кенеди Ќе стиснула усне. ХеЌден прихвати послужавник са шо ицама за кафу. Велс се одавно повукао у "ошак, претвараЌу"и се да спава. ДреЌк се сетио ®егових интригантних речи - Морам нешто да ти кажем. Нешто о маЌу.
  
  За ово "е бити времена касниЌе, ако уопште буде.
  
  Бен се насмеЌао и одмахнуо главом. "То Ќе Ќедноставно. Боже, тако Ќе Ќедноставно. Небо за човека Ќе... ®ихов дом."
  
  "Баш тако. Место где Ќе живела. Њено село. Њена кабина", потврдио Ќе ДреЌк. "И моЌе мисли."
  
  "Мимиров бунар се налази унутар села ХаЌди!" Кенеди Ќе погледала око себе, узбуђе®е ЌоЌ Ќе сиЌало у очима, а затим Ќе заиграно боцнула ДреЌка песницом. "НиЌе лоше за пешадиЌу."
  
  "Порастао ми Ќе прави мозак откако сам дао отказ." ДреЌк Ќе приметио да се Велс лагано лецнуо. "НаЌбо и потез у мом животу."
  
  Торстен Дал Ќе устао. "Онда у Шведску на завршни део." Изгледао Ќе сре"но што се вратио у своЌу домовину. "Умм... где Ќе била ХаЌдина ку"а?"
  
  "Остерготланд", рече Бен без провере. "Такође Ќе дом Беовулфа и Грендела место где Ќош увек причаЌу о чудовиштима коЌа но"у лутаЌу по зем ама.
  
  
  ТРИДЕСЕТ
  
  
  
  ЛА ВЕРЕИН, НЕМАЧКА
  
  
  Ла Вераине, ПартиЌски дворац, налазио се Ќужно од Минхена, близу границе са Баварском.
  
  Попут тврђаве, стаЌао Ќе на пола пута уз питому планину, а зидови су му били назуб ени, па чак и прошарани пет ама стрелица на разним местима. Куле са округлим врховима коЌе се уздижу са обе стране засвођених капиЌа и широки прилазни прилаз омогу"или су скупим аутомобилима да се извуку са стилом и покажу своЌа наЌновиЌа достигну"а, док су ручно одабрани папараци клечали да их фотографишу.
  
  Абел ФреЌ Ќе водио журку Ќедног по Ќедног, честитаЌу"и неколицини наЌважниЌих гостиЌу и брину"и се да се ®егови модели понашаЌу како се од ®их очекуЌе. Штипац овде, жамор тамо, чак и понека шала натерала их Ќе да сви оправдаЌу ®егова очекива®а.
  
  У приватним нишама правио се да не приме"уЌе беле тркаче положене на стаклене столове до колена, руководиоце погнуте са сламкама у ноздрвама. Манекенке и познате младе глумице обучене у лутке од сатена, свиле и чипке. Ружичасто месо, Ќауци и опоЌна арома пожуде. Плазма панели од педесет инча коЌи приказуЌу МТВ и хардцоре порнографиЌу.
  
  Цхатеау Ќе био испу®ен живом музиком, а Слеш и Ферги су изводили 'Беаутифул Дангероус' на бини далеко од декадентних места - оптимистична рок музика Ќе удахнула Ќош више живота ФреЌевоЌ ионако динамичноЌ забави.
  
  Модни креатор Ќе отишао, нико неприме"ен, и упутио се главним степеништем до тихог крила замка. єош Ќедан лет и ®егови чувари су затворили сигурна врата за ®им, доступна само комбинациЌом тастера и препознава®ем гласа. Ушао Ќе у просториЌу претрпану комуникационом опремом и низом телевизиЌских екрана високе резолуциЌе.
  
  єедан од ®егових обожавате а од наЌве"ег повере®а Ќе рекао: "Тачно на време, господине. Алиша МаЌлс разговара преко сателитског телефона."
  
  "Одлично, Хадсон. Да ли Ќе шифровано?"
  
  "Наравно господине."
  
  ФреЌ Ќе прихватио предложену направу, стиснувши усне Ќер Ќе био приморан да принесе уста тако близу месту где Ќе ®егов лакеЌ ве" прскао п увачку.
  
  "МаЌлс, бо е да Ќе ово укусно. Имам пуну ку"у гостиЌу о коЌима треба да се бринем." Лаж о погодностима ниЌе му изгледала као изум. То Ќе било само оно што ови нико ниЌе требао чути.
  
  "ДостоЌан бонус, рекао бих", добро постав ен енглески тон звучао Ќе иронично. "Имам веб адресу и лозинку за траже®е Парневик."
  
  "Све Ќе то део договора, МаЌлс. И ве" знате да постоЌи само Ќедан начин да добиЌете бонус."
  
  "Да ли Ќе Мило у близини?" Сада се тон променио. Резач грла. НесташниЌи...
  
  "Само Ќа и моЌ наЌбо и обожавате ."
  
  "Ммм... Позови и ®ега ако желиш", ®ен глас се променио. "Али, нажалост, морам да будем брз. ПриЌавите се на ввв.лоцатетхепро.цо.ук и унесите лозинку малим словима: бонусмилес007,"лол. "Мислио сам да "еш то ценити, ФреЌ. Требало би да се поЌави стандардни формат за пра"е®е. Парневик Ќе програмиран као четврти. Требало би да можете да га пратите било где."
  
  Абел ФреЌ Ќе "утке салутирао. Алициа Милес Ќе била наЌбо а оперативка коЌу Ќе икада користио. "Дово но добро, МаЌлс. Када ваше очи буду под контролом, би"ете с поводца. Онда се врати код нас и донеси фрагменте Канађана. Онда "емо причати."
  
  ЛиниЌа Ќе прекинута. Фреи Ќе спустио мобилни телефон, за сада сре"ан. "У реду, Хадсоне", рекао Ќе. "Упалити ауто. Одмах поша ите све у Остерготланд." Послед®а фигура му Ќе била на дохват руке, као и сви остали комади ако су послед®е партиЌе одиграли исправно. "Мило зна шта треба да ради."
  
  Проучавао Ќе низ телевизиЌских монитора.
  
  "КоЌа Ќе од ®их Зароб еница 6 - Карин БлеЌк?"
  
  Хадсон Ќе почешао своЌу неуређену браду пре него што Ќе махнуо. ФреЌ се нагнуо напред да проучи плаву девоЌку коЌа Ќе седела на средини свог кревета, подигнутих ногу до браде,
  
  Или, тачниЌе, седе®е на кревету коЌи Ќе припадао ФреЌу. И Ќести ФреЌеву храну у зак учаноЌ и чуваноЌ колиби коЌу Ќе ФреЌ наредио. Користе"и струЌу коЌу Ќе ФреЌ платио.
  
  На зглобу Ќе ланац коЌи Ќе дизаЌнирао.
  
  Сада Ќе припадала ®ему.
  
  "Одмах поша ите видео у моЌу собу на великом екрану. Онда реците кувару да тамо послужи вечеру. Десет минута након овога, треба ми моЌ струч®ак за борилачке вештине." Застао Ќе, размиш аЌу"и.
  
  "Кен?"
  
  "Да, исти. Желим да оде тамо и узме ®ене ципеле. Ништа друго за сада. Желим да психолошка тортура буде дивно дуга док се ово не уништи. Сачека"у Ќедан дан и онда "у ЌоЌ однети нешто важниЌе."
  
  "А затвореник 7?"
  
  "Драги Боже, Хадсон, понашаЌ се према ®ему добро, као што би се понашао према себи. НаЌбо е од свега. Приближава се ®егово време да нас импресионира..."
  
  
  ТРИДЕСЕТ єЕДАН
  
  
  
  ВАЗДУШНИ ПРОСТОР НАД ШВЕДСКОє
  
  
  Авион се нагнуо. Кенеди Мур се тргнула, олакшана што Ќу Ќе пробудила турбуленциЌа, Ќер Ќе нови дан отерао ®еног сопственог Мрачног ловца.
  
  КеЌлеб Ќе постоЌао у ®еним сновима баш као и у стварном свету, али Ќу Ќе током но"и више пута убиЌао гураЌу"и ЌоЌ живе бубашвабе у грло све док се ниЌе угушила и била приморана да жва"е и гута, ®ена Ќедина издаЌа мучена Ќе ужасом у очима , константно све док се и послед®а искра ниЌе угасила.
  
  Изненада пробуђена и истргнута из подножЌа пакла, погледала Ќе по кабини див им очима. Било Ќе тихо; цивили и воЌници су дремали или тихо разговарали. Чак Ќе и Бен БлеЌк заспао држе"и своЌ лаптоп, а линиЌе бриге коЌе сан нису изгладиле и трагично нису на месту на ®еговом дечачком лицу.
  
  Онда Ќе угледала ДреЌка и он Ќе зурио у ®у. Сада су ®егове забринуте линиЌе Ќедноставно побо шале ®егово ве" упад иво лице. Његова искреност и несебичност били су очигледни, немогу"е их Ќе сакрити, али бол скривен иза ®егове смирености натерао Ќе да га утеши... целу но".
  
  НасмеЌала се у себи. Више референци на стене диносауруса. ДреЌково време Ќе било сЌаЌно забавно. Прошао Ќе тренутак пре него што Ќе схватила да Ќе ®ен унутраш®и осмех можда стигао до ®ених очиЌу, Ќер ЌоЌ Ќе он узвратио осмех.
  
  А онда Ќе први пут за све године од када Ќе ушла на АкадемиЌу пожалила што Ќе ®ен позив захтевао да десексуализуЌе своЌу личност. Желела Ќе да зна како да тако стилизуЌе косу. Волела би да Ќе мало више Селма Блер, а мало ма®е Сандра Булок.
  
  Рекавши све то, било Ќе сасвим очигледно да се ДреЌку допала.
  
  Она му се осмехнула, али у том тренутку се авион поново нагнуо и сви су се пробудили. Пилот Ќе саопштио да су на сат лета од одредишта. Бен се пробудио и ходао као зомби да узме остатке Кона кафе. Торстен Дал Ќе устао и погледао око себе.
  
  "Време Ќе да се ук учи радар коЌи продире у зем у", рекао Ќе са полуосмехом.
  
  Послани су да лете изнад Остерготланда, ци аЌу"и подручЌа у коЌима су професор Парневик и Бен веровали да "е се ХаЌдино село налазити. єадни професор Ќе очигледно боловао од одсеченог врха прста и био Ќе дубоко шокиран колико Ќе ®егов мучите  био бездушан, али Ќе био сре"ан као штене док им Ќе причао о мапи угравираноЌ на Одиновом штиту.
  
  Пут до Рагнарока.
  
  Претпостав ам.
  
  До сада нико ниЌе успео да Ќе преведе. Да ли Ќе ово било Ќош Ќедно погрешно усмере®е од стране АлисиЌе МаЌлс и ®еног збу®еног тима?
  
  Када Ќе авион пробио Далов груби периметар, показао Ќе на слику коЌа се поЌавила на телевизиЌи авиона. Радар коЌи продире у зем у слао Ќе кратке рафале радио таласа у зем у. Када Ќе ударио у закопани обЌекат, границу или празнину, рефлектовао Ќе слику у свом повратном сигналу. У почетку их Ќе тешко идентификовати, али са искуством постаЌе лакше.
  
  Кенеди Ќе одмахнула главом према Далу. "Да ли шведска воЌска има све?"
  
  "Оваква ствар Ќе неопходна", рекао ЌоЌ Ќе озби но Дахл. "Имамо хибридну верзиЌу ове машине коЌа детектуЌе мине и скривене цеви. Веома висока технологиЌа."
  
  Над хоризонтом Ќе сванула зора, а онда су Ќе отерали одрпани сиви облаци док Ќе Парневик испустио крик. "Ево! Ова слика изгледа као старо викиншко насе е. Видите ли округли спо ни обод - ово су заштитни зидови - и правоугаоне обЌекте унутра? Ово су мале настамбе."
  
  "Дакле, хаЌде да одредимо наЌве"у ку"у..." поче Бен журно.
  
  "Не", рекао Ќе Парневик. "Ово мора да Ќе дуга ку"а заЌеднице - место састанка или гозба. ХаЌди би, да Ќе заиста овде, имала другу наЌве"у ку"у."
  
  Како се авион полако спуштао, поЌавиле су се ЌасниЌе слике. Насе е Ќе убрзо Ќасно означено неколико стопа испод зем е, а друга наЌве"а ку"а убрзо Ќе постала вид ива.
  
  "Видите ово", Дал Ќе показао на дуб у боЌу, толико слабу да се можда не"е приметити осим ако Ќе неко ниЌе тражио. "То значи да постоЌи празнина и да се налази директно испод ХаЌдине ку"е. "Проклетство", рекао Ќе, окре"у"и се. "Саградила Ќе своЌу ку"у тачно изнад Мимировог бунара!"
  
  
  ТРИДЕСЕТ ДВА
  
  
  
  ОСТЕРГОТЛАНД, ШВЕДСКА
  
  
  Када су били на зем и и прешли неколико ми а кроз влажне ливаде, Дал Ќе наредио да стану. ДреЌк се осврнуо на оно што Ќе Ќедино могао да опише као, у новом дино-рок духу коЌи су он и Кенеди делили, шаролику екипу. Швеђане и СГГ представ али су Торстен Дал и троЌица ®егових  уди, САС Велс и десет воЌника. єедан Ќе остав ен на ХаваЌима, ра®ен. Делта тим Ќе сма®ен на шест  уди; затим су ту били Бен, Парневик, Кенеди и он сам. ХеЌден Ќе остао са авионом.
  
  Међу ®има ниЌе било ниЌедне особе коЌу нису мучиле тешко"е ®иховог задатка. Чи®еница да Ќе авион чекао, пун горивом и наоружан, са фигурама у авиону, спремним да их одвезе било где у свету, само Ќе додатно нагласила озби ност ситуациЌе.
  
  "Ако то помогне", рекао Ќе Дал док су га сви с ишчекива®ем гледали, "не видим како "е нас оваЌ пут прона"и", истакао Ќе. "Почните кориш"е®ем лаког експлозива да очистите неколико стопа доле, а онда Ќе време за граб а®е."
  
  "Пазите", закрче руке Парневик. "Не желимо колапс."
  
  "Не брини", рекао Ќе Дахл весело. "Између разних снага овде, мислим да имамо искусан тим, професоре.
  
  Зачуо се мрзово ан смех. ДреЌк Ќе прегледао ®ихову околину. Поставили су широки периметар, остав аЌу"и  уде на врху неколико брда коЌа су окруживала место где Ќе радар коЌи продире у зем у указивао да Ќе некада стаЌала стара стражарница. Да Ќе само дово но добро за Викинге и све...
  
  Равнице су биле травнате и мирне, лагани поветарац Ќедва Ќе померао дрве"е коЌе Ќе расло источно од ®иховог положаЌа. Почело Ќе лагано да киши, а затим престало пре него што Ќе покушао поново.
  
  Зазвонио Ќе Бенов мобилни телефон. Очи су му попримиле уклет изглед. "Тата? Само заузет. Позва"у те назад на крму. " Затворио Ќе уређаЌ, гледаЌу"и ДреЌка. "Немам времена", промрм ао Ќе. "Они ве" знаЌу да се нешто дешава, само не знаЌу шта Ќе то."
  
  ДреЌк Ќе климнуо главом и посматрао прву експлозиЌу без да се тргне. Трава, трав®ак и зем а полетели су у ваздух. Одмах Ќе уследио Ќош Ќедан, нешто дуб и удар, и други облак се подигао са зем е.
  
  Неколико мушкараца Ќе дошло грме"и, држе"и лопате док су држали оружЌе. Надреална сцена.
  
  "Пазите", промрм а Парневик. "Не бисмо желели да неко покваси ноге. НасмеЌао се као да Ќе то наЌве"а шала у историЌи.
  
  єасниЌа прегледна слика показала Ќе рупу испод ХаЌдине дугачке ку"е коЌа Ќе водила до огромне пе"ине. Очигледно Ќе да Ќе тамо лежао више од пуког бунара, а тим Ќе погрешио на страни опреза. Требало Ќе Ќош сат времена паж ивог ископава®а и неколико пауза док Ќе Парневик кукурикао и проучавао откопане артефакте пре него што су нестали у ваздуху.
  
  ДреЌк Ќе искористио ово време да организуЌе своЌе мисли. До данас се осе"ао као да Ќе био на ролеркостеру без икаквих кочница. Чак и после свих ових година, он Ќе и да е био навикнут да следи наређе®а него да извршава план акциЌе, па му Ќе било потребно више времена за размиш а®е него, рецимо, Бену БлеЌку. Он Ќе сигурно знао две ствари - они су увек били у заостатку, а ®ихови неприЌате и су их терали да реагуЌу на ситуациЌе радиЌе него да их ствараЌу; без сум®е Ќе то резултат чи®енице да су у ову трку ушли иза своЌих противника.
  
  Сада Ќе време да почнемо да побеђуЌемо у овоЌ трци. Штавише, чинило се да су они Ќедина фракциЌа посве"ена спасава®у света уместо да га ризикуЌе.
  
  Па да ли веруЌеш у приче о духовима?, шапутао му Ќе древни глас у мислима.
  
  Не, одговорио Ќе исто као и тада. Али веруЌем у хорор приче...
  
  Током своЌе послед®е мисиЌе као припадник таЌне СРТ, специЌалне Ќединице САС-а, он и Ќош три члана ®еговог тима, ук учуЌу"и Алишу МаЌлс, налетели су на забачено село у северном Ираку, где су ®егови становници били мучени и убиЌани. Под претпоставком очигледног, оно што су истраживали... било Ќе да пронађу британске и француске воЌнике коЌи су Ќош увек у Ќеку ®иховог испитива®а.
  
  Оно што Ќе уследило помрачило Ќе остатак дана Мета ДреЌка на Зем и. Заслеп ени бесом, он и друга два члана тима прекинули су тортуру.
  
  єош Ќедан инцидент "приЌате ске ватре" међу многима.
  
  Алиша МаЌлс Ќе стаЌала и посматрала, неока ана било каквим необичностима, на оваЌ или онаЌ начин. НиЌе могла зауставити муче®е, а ниЌе могла зауставити ни смрт мучите а. Али Ќе следила наређе®а свог команданта.
  
  Матт Драке.
  
  Након овога, воЌнички живот се завршио за ®ега, све романтичне везе коЌе Ќе подржавала биле су разбиЌене у комаде. Али напушта®е службе ниЌе значило да су се"а®а избледела. Жена га Ќе будила из но"и у но", а онда Ќе исклизала из свог кревета натоп еног зноЌем, плачу"и доле када Ќе одбио да призна.
  
  Сада Ќе приметио Кенеди како стоЌи наспрам ®ега, смешкаЌу"и се као да Ќе у авиону. Коса ЌоЌ Ќе висила опуштено, а лице ЌоЌ Ќе постало живахно и несташно са осмехом. Усредсређене очи и тело Вицториа'с Сецрет у комбинациЌи са пристоЌнош"у наставника и пословном суздржанош"у. Прилично измешано.
  
  Он се нацерио. Торстен Дал Ќе викнуо: "Уђите дубоко у чита®е! Потребан нам Ќе водич за потомке".
  
  Када га Ќе Бен питао шта Ќе Десцендер, само се нацерио. "Право из холивудске легенде, приЌате у. Се"ате се како Ќе лопов скочио са зграде и ®егов скок Ќе подешен на милиметар пре него што Ќе ®егов пад заустав ен? Па, Блуе Диамонд Ландер Ќе уређаЌ коЌи користе."
  
  "Хладан".
  
  ДреЌк Ќе приметио свог старог команданта како полако хода около и узео понуђену п оску кафе. ОваЌ разговор Ќе дуго настаЌао. ДреЌк Ќе хтео да то оконча.
  
  "Маи?" упитао Ќе, чврсто спустивши усне на зем у да нико не би разумео ®егово пита®е.
  
  "Хм?" - Питао сам.
  
  "Само ми реци".
  
  "Боже милостиви, брате, након очигледног недостатка информациЌа коЌе сте дали у вези са своЌим старим хобиЌем, тешко да могу рачунати да "у сада давати бесплатне, зар не?"
  
  ДреЌк ниЌе могао да не потисне осмех. "Ти си пр ав старац, знаш ли то?"
  
  "То Ќе оно што ме држи у врху моЌе игре. Сада ми испричаЌ причу из Ќедне од ®ених таЌних мисиЌа - било коЌе од ®их."
  
  "Па... можда бих ти искористио шансу и дао ти нешто питомо", рекао Ќе ДреЌк. "Или би могао да сачекаш да се све ово заврши и да"у ти злато... знаш Ќединог."
  
  "Токио Цос-цон?"
  
  "Токио Цос-цон. Када Ќе Маи отишла на таЌном задатку на наЌве"оЌ ЌапанскоЌ конвенциЌи косплеЌа да се инфилтрира и ухапси Фуцху триЌаде коЌе су у то време водиле порно индустриЌу.
  
  Велс Ќе изгледао као да "е добити напад. "Исусе, ДреЌк. Ти си идиот. Добро онда, али веруЌ ми, сада ми дугуЌеш", удахнуо Ќе. "єапанци су Ќе управо извукли из Хонг Конга, тачно под лажним идентитетом, без упозоре®а, потпуно уништивши покривач коЌи Ќе градила две године.
  
  ДреЌк га Ќе погледао отворених уста, неповер иво. "Никад".
  
  "И моЌе речи."
  
  "Зашто?"
  
  "Такође моЌе следе"е пита®е. Али, ДреЌк, зар ниЌе очигледно?"
  
  Драке Ќе размиш ао о томе. "Само да Ќе она наЌбо а што имаЌу. НаЌбо и коЌи су икада имали. И мора да су очаЌни због тога."
  
  "Примамо позиве од ®иховог Министарства правде и премиЌера ве" петнаестак сати, баш као єенкиЌи. Све "е нам признати - послали су Ќе да извиђа Ла Вераине Ќер Ќе то Ќедина веза коЌу су пронашли са овим нередом коЌи Ќе ве" прерастао у наЌве"и догађаЌ коЌи се тренутно дешава на планети. Само Ќе пита®е сати када "емо бити приморани да им признамо."
  
  ДреЌк се намрштио. "Има ли разлога да се не призна сада? МаЌ би била фантастична аквизициЌа."
  
  "Слажем се, друже, али владе су владе, и без обзира да ли Ќе свет у опасности или не, оне воле да играЌу своЌе мале игрице, зар не?"
  
  ДреЌк Ќе показао на рупу у зем и. "Изгледа да су спремни."
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌкова брзина спушта®а била Ќе постав ена на 126 стопа. У руку му Ќе став ена направа коЌа се звала брзо отпуштаЌу"а цев и уручен му Ќе ранац. Извукао Ќе ватрогасну кацигу са батериЌском лампом причврш"еном за главу и претурао по свом ранцу. Велика батериЌска лампа, резервоар са кисеоником, оружЌе, храна, вода, радио, средства за прву помо" - све што му Ќе потребно за спелеологиЌу. Навукао Ќе пар тешких рукавица и отишао до ивице Ќаме.
  
  "Џеронимо?" замолио Ќе КенедиЌа, коЌи Ќе остао горе са Беном и професором, да помогне у надгледа®у ®иховог периметра.
  
  "Или се ухватите за глеж®еве, испружите зад®ицу и надаЌте се", рекла Ќе.
  
  ДреЌк ЌоЌ се злобно нацерио: "Врати"емо се на ово касниЌе", рекао Ќе и скочио у мрак.
  
  Одмах Ќе осетио окидач за ослобађа®е црвеног диЌаманта. Брзина ®еговог пада се сма®ивала како Ќе падао, а ®егов мали точак Ќе откуцао сто пута у секунди. Зидови бунара - на сре"у сада суви - пролетали су у калеидоскопским б есковима, као у старом црно-белом филму. Коначно се спушта®е успорило до пуза®а, а ДреЌк осети како му чизме нежно одбиЌаЌу од тврдог камена. Стиснуо Ќе ®ушку и осетио како му окидач отпушта поЌас. ДреЌк Ќе прегледао процес ®еговог претвара®а у Асцендента пре него што Ќе отишао тамо где су Дал и пола туцета  уди стаЌали и чекали.
  
  Под Ќе алармантно шкрипао, али он Ќе то приписао мумифицираним крхотинама.
  
  "Ова пе"ина Ќе чудно мала у поређе®у са оним што смо видели на радару коЌи продире у зем у", рекао Ќе Дал. "Могао Ќе да се погрешио. Раширите се и потражите... тунел... или нешто слично."
  
  Швеђанин Ќе слегнуо раменима, забав ен сопственим незна®ем. Дракеу се допало. Полако Ќе ходао око пе"ине, проучаваЌу"и неравне зидове и дрхте"и, упркос дебелом огртачу коЌи му Ќе дат. Хи аде тона каме®а и зем е притискале су га, и ево га, покушаваЌу"и да продре дуб е. Њему Ќе то звучало као воЌнички живот.
  
  Дал Ќе комуницирао са Парневиком преко двосмерног видеофона. Професор Ќе узвикнуо толико 'сугестиЌа' да Ќе Дал после два минута иск учио звук. ВоЌници су газили по пе"ини док Ќедан од момака из Делте ниЌе викнуо: "Овде имам резбариЌе. Иако Ќе то си"ушна ствар."
  
  Дахл Ќе иск учио видеофон. Парневиков глас Ќе звучао гласно и Ќасно, а онда Ќе престао када Ќе Дал принео мобилни телефон на зид.
  
  "Видиш ли ово?"
  
  "єа! Дет ар бра! Груд®ак!" Парневик Ќе од узбуђе®а изгубио енглески. "Валкнотт... ммм... чвор убиЌених ратника. Ово Ќе симбол Одина, троугао или БоромеЌев троугао, повезан са идеЌом славне смрти у борби.
  
  ДреЌк одмахну главом. "Крвави Викинзи."
  
  "ОваЌ симбол се често налази на 'каменовима са сликама' коЌи приказуЌу смрт хероЌских ратника коЌи путуЌу чамцем или на ко®у до Валхале - Одинове палате. Ово додатно поЌачава идеЌу да смо пронашли мондену Валхалу."
  
  "Извини што ти покварим параду, друже", рекао Ќе директни човек САС-а, "али оваЌ зид Ќе дебео као моЌа свекрва."
  
  Сви су се повукли корак уназад, упаливши светла на шлемовима преко нетакнуте површине.
  
  "То мора да Ќе лажни зид." Момак Ќе скоро вриснуо од узбуђе®а. "Мора бити!"
  
  "ЧекаЌ", чуо Ќе ДреЌк Бенов млади глас. "Такође се каже да се Валкнотх назива и Чвором смрти, симболом Одинових следбеника коЌи су имали склоност ка насилноЌ смрти. Заиста веруЌем да би ово могло бити упозоре®е."
  
  "Сра®е". ДреЌков уздах Ќе био искрен.
  
  "Ево Ќедне мисли, момци", зачуо се КенедиЌев глас. "Шта кажете на дета ниЌу инспекциЌу свих зидова. Ако добиЌете више Валкноттс-а, али онда пронађете празан зид, изабрао бих оваЌ."
  
  "Лако Ќе теби да кажеш", промрм а ДреЌк. "Бити тамо горе и све."
  
  РаздвоЌили су се, чеш аЌу"и стеновите зидове центиметар по центиметар. Састругали су вековну прашину, збрисали паучину и отерали буђ. На краЌу су пронашли Ќош три Валкнота.
  
  "Одлично", рекао Ќе ДреЌк. "То су четири зида, четири чворне ствари. Шта "емо, дођавола, сада?"
  
  "Да ли су сви идентични?" - зачуђено Ќе упитао професор.
  
  єедан од воЌника Ќе показао Парневикову слику на екрану видеофона. "Па, не знам за вас, али сам сигуран да сам уморан од слуша®а ®ега. Проклети Швеђанин би нас одавно докраЌчио."
  
  "ЧекаЌ", рече Бенов глас. "Очи су у Мимировом бунару, а не..." ®егов глас се изгубио иза шишта®а статике, а онда се екран замрачио. Дал га Ќе протресао, палио и гасио, али безуспешно.
  
  "Сра®е. Шта Ќе хтео да каже?
  
  ДреЌк се спремао да погоди када Ќе видеофон оживео и Беново лице испунило Ќе екран. "Не знам шта се догодило. Али чуЌ - Очи су у Мимировом бунару, а не у пе"ини испод ®ега. Разумеш?"
  
  "Да. Значи прошли смо поред ®их на путу доле?"
  
  "Мислим да".
  
  "Али зашто?" упита Дал с неверицом. "Зашто Ќе онда ова пе"ина уопште настала? А радар коЌи продире у зем у Ќасно Ќе показао да се испод налази огроман простор. Наравно, комад Ќе морао бити тамо доле."
  
  "Осим ако..." ДреЌк Ќе осетио страшну хладно"у. "Осим ако ово место ниЌе замка."
  
  Дал Ќе одЌедном изгледао несигурно. "Како то?"
  
  "Да ли Ќе ово простор испод нас? Шта ако Ќе то рупа без дна?"
  
  "То значи да стоЌите на глиненом Ќастуку!" Момак Ќе вриснуо од ужаса. "Замка! Може се срушити сваког тренутка. Губите се одатле одмах!"
  
  Гледали су Ќедно у друго у Ќедном бесконачном тренутку очаЌничке смртности. Сви су толико желели да живе. А онда се све променило. Оно што Ќе некада била пукотина у бетонском поду сада Ќе напукла тврда плоча. ОваЌ чудан звук трга®а ниЌе био од помера®а камена, ве" од чи®енице да се под полако цепао с краЌа на краЌ.
  
  Са бескраЌном Ќамом испод ®их....
  
  Шесторица мушкараца бесно су Ќуришала на два Асцендента. Када су стигли тамо, Ќош увек живи, Дал Ќе викнуо да успостави ред.
  
  "Вас двоЌе идите први. За име Бога, буди оштар".
  
  "И на свом путу горе", прокоментарисао Ќе Парневик, "буди посебно свестан свог окруже®а. Не желимо да пропустимо артефакт."
  
  "Не буди идиот, Парневик." Дал Ќе био ван себе од слут®и. ДреЌк га никада раниЌе ниЌе видео оваквог. "Нас послед®а двоЌица "емо проверити док идемо", рекао Ќе, зуре"и у ДреЌка. "То смо ти и Ќа".
  
  Видеофон Ќе поново запиштао и иск учио се. Дал га Ќе протресао као да Ќе покушавао да га задави. "Проклети од єенкиЌа, без сум®е."
  
  Требало Ќе првих три минута да дође до нивоа зем е. Затим Ќош три за други пар. ДреЌк Ќе размиш ао о свим стварима коЌе би се могле десити за шест минута - доживотно искуство или ништа. За ®ега Ќе то било послед®е. Ништа осим шкрипе глине, сте®а®а камена коЌи се помера, шкрипе случаЌности, одлучива®а да ли да га награди животом или смр"у.
  
  Под испод првог симбола коЌи су пронашли се срушио. НиЌе било упозоре®а; као да се под Ќедноставно одрекао духа и пао у заборав. ДреЌк се попео што Ќе више могао уз бунар. Балансирао Ќе са стране, а не на крхком поду пе"ине. Дал Ќе загрлио другу страну бунара, обема рукама стежу"и комад зеленог канапа, а прстен на ®еговом венчаном прсту одражавао Ќе фе®ер на ДреЌковом шлему.
  
  ДреЌк Ќе подигао поглед, траже"и Ќаке комаде канапа коЌе би могли да прикаче за своЌе поЌасеве. Онда Ќе чуо Дала како виче: "Сра®е! и погледао доле таман на време да види како се видеофон врти од краЌа до краЌа у злобном успореном снимку пре него што Ќе с шкрипом пао на под пе"ине.
  
  Ослаб ен, чврсти диск Ќе попустио, упао Ќе у црну рупу попут ДреЌкових старих снова о оснива®у породице. ОлуЌа Ќе кренула ка ®има, испуштаЌу"и заму"ени ваздух испу®ен неизрецивом тамом са места где су се слепа створе®а скривала и клизила.
  
  И, гледаЌу"и доле у таЌ понор безимене сенке, ДреЌк Ќе поново открио своЌе верова®е из дети®ства у чудовишта.
  
  Зачуо се слаб звук клиза®а и конопац се спустио одозго, лепршаЌу"и. ДреЌк га Ќе са захвалнош"у зграбио и причврстио за своЌ поЌас. Дахл Ќе урадио исто, изгледаЌу"и идентично бело, и обоЌица су притиснула своЌа одговараЌу"а дугмад.
  
  ДреЌк Ќе посматрао висиномер. Проучавао Ќе своЌу половину бунара док Ќу Ќе Дал копирао на другу страну. Неколико пута су застаЌали и наги®али се напред да бо е погледаЌу, али сваки пут нису нашли ништа. Прошло Ќе сто стопа, а онда деведесет. ДреЌк Ќе крваво огулио руке, али ништа ниЌе нашао. Ишли су да е, сада педесет стопа, а онда Ќе ДреЌк угледао одсуство светлости, помраче®е коЌе Ќе Ќедноставно апсорбовало светлост коЌу Ќе бацио на ®у.
  
  Широка дрвена даска, назуб ена по ивицама, нетакнута од влаге или буђи. ДреЌк Ќе могао да види резбариЌе на ®еговоЌ површини и требало му Ќе времена да правилно постави кацигу.
  
  Али када Ќе то урадио...
  
  Очи. Симболична слика Одинових очиЌу, исклесаних од дрвета и остав ених овде... од кога?
  
  Од самог Одина? Пре неколико хи ада година? Аутор: Хеиди? Да ли Ќе то било ма®е или више увер иво?
  
  Дал Ќе бацио забринут поглед доле. "Због свих нас, ДреЌк, немоЌ ово испустити."
  
  
  ТРИДЕСЕТ ТРИ
  
  
  
  ОСТЕРГОТЛАНД, ШВЕДСКА
  
  
  ДреЌк Ќе изашао из Мимировог бунара, држе"и дрвену плочу високо као трофеЌ. Пре него што Ќе успео да изговори реч, грубо су га отргнули из поЌаса и бацили на зем у.
  
  "ХеЌ, смири се..." Погледао Ќе низ гепек машине за снове из Хонг Конга, Ќедне од нових. Лагано се откотр ао и видео мртве и умиру"е воЌнике како леже на трави - Делта, СГГ, САС - а иза ®их Кенеди, клече"и са пишто ем упереним у ®ену главу.
  
  Видео сам да Ќе Бен приморан да стоЌи усправно у гуше®у, а немилосрдне руке АлисиЌе МаЌлс чврсто стежу ®егов врат. ДреЌку се скоро сломило срце када Ќе видео Бена како Ќош увек држи мобилни телефон у руци. Држе"и се до послед®ег даха...
  
  "Нека Британци стоЌе", ушао Ќе у ДреЌкову паж®у Канађанин Колби ТеЌлор. "Нека гледа како му приЌате и умиру - доказ да могу узети сваки део ®ега пре него што му одузмем живот.
  
  ДреЌк Ќе дозволио да ватра битке продре у ®егове удове. "Све што доказуЌете Ќе да ово место испу®ава оно што пише у проклетом водичу - да Ќе то зем а чудовишта."
  
  "Како поетично", насмеЌао се милиЌардер. "И истина Ќе. ДаЌ ми очи." Испружио Ќе руке као дете коЌе тражи Ќош. Пла"еник Ќе пренео слику Одинових очиЌу. "Добро. Сад Ќе доста. Па где ти Ќе авион, Драке? Желим комади"е тебе и онда изађи из ове усране рупе."
  
  "Не"ете пости"и ништа без Штита", рекао Ќе ДреЌк... прва ствар коЌа му Ќе пала на памет. "А онда схватите како то постаЌе мапа за Рагнарок."
  
  "Будало", ТеЌлор се одвратно насмеЌао. "єедини разлог зашто смо овде данас, а не пре двадесет година Ќе таЌ што Ќе Штит тек недавно пронађен. Сигуран сам да ово ве" знате. Покушаваш да ме успориш? Мислиш ли да "у омашкати и дати ти Ќош Ќедну шансу? Па, господине Драке, да вам кажем. Она..." показао Ќе на АлисиЌу, "она не оклизне. Она. . тврда златна гузица, то Ќе она!"
  
  ДреЌк Ќе посматрао како Ќе ®егов бивши колега задавио Бена на смрт. "Она "е те продати ономе ко понуди наЌве"у цену.
  
  "єа сам наЌбо и понуђач, ти потпуно говно."
  
  И во ом Провиђе®а, неко Ќе искористио оваЌ тренутак да испали метак. Пуца® Ќе гласно одЌекнуо шумом. єедан од ТеЌлорових пла"еника колабирао Ќе са новим тре"им оком и одмах умро.
  
  Колби ТеЌлор Ќе на тренутак изгледао неповер иво. Изгледао Ќе као да Ќе БраЌан Адамс управо искочио из шуме и почео да свира "Лето '69". Очи су му се претвориле у та®ире. Онда Ќе Ќедан од ®егових пла"еника налетео на ®ега, оборио га на зем у, наЌамник Ќе крварио, вриштао и борио се, умирао. ДреЌк Ќе био на ®иховоЌ страни у трену док Ќе олово раздирала ваздух изнад ®их.
  
  Све се догодило у исто време. Кенеди Ќе бацио своЌе тело нагоре. Врх ®ене лоба®е био Ќе тако чврсто у контакту са брадом чувара коЌи Ќу Ќе покривао да ниЌе ни схватио шта се догодило. Одмах спустите слушалицу.
  
  Бараж метака Ќе летео напред-назад; пла"еници, затечени на отвореном, уништени су.
  
  Торстен Дал Ќе ослобођен када Ќе пла"еник коЌи га Ќе држао изгубио три четвртине главе од тре"ег хица коЌи Ќе одЌекнуо из пушке. Командант СГГ-а Ќе пришао професору Парневику као раку и почео да вуче старца према гомили жбу®а.
  
  ДреЌкова прва мисао била Ќе о Бену. Док се спремао на очаЌничку опкладу, неверица га Ќе потресла као електромагнетни пулс од хи аду вати. Алициа Ќе бацила дечака у страну и кренула на самог ДреЌка. ОдЌедном се у ®еноЌ руци поЌавио пишто ; ниЌе било важно коЌи. Била Ќе подЌеднако смртоносна и са Ќеднима и са другима.
  
  Подигла га Ќе, фокусираЌу"и се на ®ега.
  
  ДреЌк Ќе раширио руке у страну у постиђеном гесту. Зашто?
  
  Њен осмех Ќе био радостан, попут оног демона коЌи Ќе открио нетакнуто месо у Ќазбини за коЌу Ќе мислио да Ќе одавно потрошена.
  
  Повукла Ќе обарач. ДреЌк се тргнуо, очекуЌу"и вру"ину, па утрнулост, па бол, али му Ќе око ума ухватио мозак и видео Ќе да Ќе променила ци  у послед®ем тренутку... и убацио три метка у пла"еника коЌи Ќе покривао огорчену фигуру КолбиЌа. Таилор. ХаЌде да не ризикуЌемо.
  
  Преживела су два воЌника САС-а и два Делта маринца. САС Ќе зграбио Бена и одвукао га. Оно што Ќе остало од Делта тима припремило се да узврати ватру на оближ®и шумарак.
  
  ОдЌекнуло Ќе Ќош пуц®ева. Тип из Делте се окренуо и пао. Други Ќе пузао потрбушке до места где Ќе Велс пао, с друге стране Мимировог бунара. Велсово леже"е тело се тргло док га Ќе Американац одвлачио, доказ да Ќе жив.
  
  Следе"их неколико минута прошло Ќе у магли. АлисиЌа Ќе вриснула од беса и скочила за америчким воЌником. Када се окренуо и суочио са ®ом песницама, застала Ќе на тренутак.
  
  "Окрени се", ДреЌк Ќу Ќе чуо како говори. "Само идите."
  
  "Не"у оставити овог човека иза себе."
  
  "Ви Американци, само се одморите", рекла Ќе пре него што Ќе ослободила пакао. НаЌбо и амерички играч Ќе устукнуо, поср"у"и кроз густу траву, прво се држао за Ќедну руку, а затим затетурао док Ќе била слом ена пре него што Ќе изгубио вид на Ќедно око и на краЌу се срушио, а да се ниЌе ни тргнуо.
  
  ДреЌк Ќе вриснуо, трче"и према АлишиЌи док Ќе подигла Велса за крагну.
  
  "єеси ли луд?" - Он Ќе викао. "єеси ли потпуно луд?"
  
  "Он иде у бунар", АлисиЌе су биле убоЌите очи. "Можеш му се придружити или не, ДреЌк. ТвоЌа одлука."
  
  "Зашто у име Бога? Зашто?"
  
  "єедног дана, ДреЌк. єедног дана, ако преживите ово, зна"ете."
  
  ДреЌк Ќе застао да дође до даха. Шта Ќе мислила? Али изгубити концентрациЌу сада би значило призвати смрт тако сигурно као да Ќе извршио самоубиство. Позвао Ќе своЌа се"а®а на тренинг, своЌ ум, све своЌе САС вештине. Погодио Ќу Ќе директним боксерским ударцем, ударцем, центром. Она се супротставила, пазе"и да му сваки пут удари у ручни зглоб, али сада Ќе био веома близу.
  
  Где Ќе желео да буде.
  
  Уперио Ќе прст у ®ен врат. Направила Ќе бочни корак, директно у ®егово колено коЌе се диже, са ци ем да сломи неколико ребара и успори пад.
  
  Али она се откотр ала између ®егових колена док нису била шокантно близу, неколико центиметара Ќедан од другог, очи у очи.
  
  Огромне очи. Дивне очи.
  
  Припадали су Ќедном од наЌве"их светских предатора.
  
  "Слаб си као беба од пру"а, Мет."
  
  Њен шапат му Ќе охладио кости док Ќе иступила, пружила руку и бацила га у ваздух. Слетео Ќе на леђа, без даха. Ни секунд касниЌе била Ќе на ®ему, колена су му се забила у соларни плексус, чело о ®егово, натеравши га да види звезде.
  
  ГледаЌу"и се поново у очи, прошапутала Ќе: "Лезите.
  
  Али ниЌе он био таЌ коЌи Ќе морао да донесе избор. Било Ќе све што Ќе могао да учини да подигне руку, откотр аЌу"и се у страну да гледа како она полусвесни бунар вуче ка ивици бездана познатог као Мимиров бунар.
  
  ДреЌк Ќе вриснуо, боре"и се да стане на колена. Постиђен поразом, шокиран колико Ќе предности изгубио откако се придружио  удскоЌ раси, могао Ќе само да гледа.
  
  Алиша Ќе преврнула Велса преко ивице бунара. Командант САС-а ниЌе ни викао.
  
  ДреЌк се за у ао док Ќе устао на ноге, а глава и тело су вриштали. Алиша Ќе пришла КолбиЌу ТеЌлору, Ќош увек свежа и окретна као проле"но Ќаг®е. ДреЌк, окренут леђима Немцима, осе"ао се беспомо"но попут морнара на сплаву коЌи се суочава са праисториЌским Кракеном, али ниЌе се тргнуо.
  
  Алициа Ќе извукла тело мртвог пла"еника од ТеЌлора. МилиЌардер Ќе устао, широм отворених очиЌу, гледаЌу"и од МаЌлса до ДреЌка у дрве"е.
  
  Иза гепека обавиЌених маглом почеле су да се поЌав уЌу фигуре, налик духовима, коЌи се осе"аЌу као код ку"е у овоЌ легендарноЌ зем и. ИлузиЌа се разбила када су се дово но приближили да виде своЌе оружЌе.
  
  ДреЌк Ќе ве" прошетао. Могао Ќе да види  уде како се приближаваЌу, знао Ќе да су Немци попут лешинара коЌи су дошли да узму сав плен.
  
  ДреЌк Ќе збу®ено гледао у оружЌе ®ихове победе. Алиша Ќе Ќедноставно зграбила канадског милиЌардера за међуножЌе и стиснула све док му очи нису излетеле из главе. НасмеЌала се ®еговоЌ збу®ености пре него што га Ќе одвела до Мимировог бунара и нагнула му главу преко ивице.
  
  ДреЌк Ќе схватио да има друге приоритете. Избегао Ќе акциЌу, користе"и АлисиЌу и ТеЌлор као штит. Стигао Ќе до жбу®а и наставио да хода, полако се пе®у"и уз мало травнато брдо.
  
  Алициа Ќе показала у рупу и тресла ТеЌлора све док ниЌе молио за милост."Можда "еш тамо на"и нешто да сакупиш, ти мегаломански идиоте", просиктала Ќе и бацила ®егово тело у бескраЌну празнину. Његови крици су неко време одзва®али, а онда су престали. ДреЌк се питао да ли Ќе човек коЌи Ќе пао у рупу без дна заувек вриштао, и ако нико ниЌе био у близини да га чуЌе, да ли се то заиста рачуна?
  
  У то време Мило Ќе стигао до своЌе девоЌке. ДреЌк га Ќе чуо како каже: "Зашто си то дођавола урадио? Шеф би волео овог серо®у живог."
  
  А Алишин одговор: "Умукни, Мило. Радовао сам се сусрету са Абелом ФреЌем. Да ли сте спремни да идете?"
  
  Мило се злобно нацери ка врху брда. "Не"емо их докраЌчити?"
  
  "Не буди магарац. Они су и да е наоружани и држе високу позициЌу. Имате ли оно по шта смо дошли?"
  
  "Свих девет делова Одина Ќе присутно и функционално. Ваш авион Ќе спржен!" - Он Ќе викао. "Забавите се но"у на овоЌ мртвоЌ зем и!"
  
  ДреЌк Ќе посматрао како се Немци опрезно повлаче. Свет се управо колебао на ивици. Прешли су цео оваЌ пут и поднели много жртава. Забили су се у зем у.
  
  Само да изгуби све од Немаца на послед®оЌ линиЌи.
  
  "Да," Бен му Ќе ухватио поглед са невеселим осмехом, као да чита ®егове мисли. "Као да живот имитира фудбал, а?"
  
  
  ТРИДЕСЕТ ЧЕТИРИ
  
  
  
  ОСТЕРГОТЛАНД, ШВЕДСКА
  
  
  Сунце Ќе залазило испод Ќасног хоризонта док су Европ ани и ®ихов Ќедини преостали амерички савезник шепали на више тло. Дувао Ќе слаб, хладан поветарац. Брзом проценом Ќе откривено да Ќе Ќедан од воЌника САС-а повређен, а професор Парневик пати од шока. Ово ниЌе изненађуЌу"е с обзиром на то кроз шта Ќе прошао.
  
  Дал Ќе контактирао ®ихову локациЌу путем сателитског телефона. Помо" Ќе била уда ена око два сата.
  
  ДреЌк се спустио поред Бена када су се зауставили у малом шумарку голих стабала са отвореном равницом око ®их.
  
  Бенове прве речи: "Знам да су други  уди умрли, Мет, али се само надам да су Карин и ХеЌден добро. Стварно ми Ќе жао."
  
  ДреЌку Ќе било неприЌатно да призна да Ќе заборавио да Ќе ХеЌден Ќош увек у авиону. "Не брини. То Ќе природно. Шансе су изузетно добре за Карин, поштене и за Хаиден", признао Ќе, изгубивши способност да улепшава негде током мисиЌе. "Како се држиш, друже?"
  
  Бен Ќе подигао своЌ мобилни телефон. "єош увек жив".
  
  "Прешли смо дуг пут од модне ревиЌе."
  
  "єедва се тога се"ам", рекао Ќе Бен озби но. "Мете, Ќедва се се"ам какав Ќе био моЌ живот пре него што Ќе ово почело. И ве" Ќе прошло... дана?"
  
  "Могао бих да те подсетим ако желиш. Фронтмен групе Тхе Валл оф Слееп. Пада у несвест због ТеЌлор Момсон. Мобилни телефон Ќе преоптере"ен. Заостале обавезе за изнаЌм ива®е. Падам у несвест због Таилора.
  
  "Изгубили смо све."
  
  "Не лажи, Бене - не бисмо могли да стигнемо овако далеко без тебе."
  
  "Знаш ме, друже. Помогао бих свакоме." Био Ќе то стандардан одговор, али ДреЌк Ќе могао ре"и да Ќе задово ан похвалом. Ово ниЌе заборавио када Ќе Бен надмудрио одела, па чак и скандинавског професора.
  
  Без сум®е Ќе то било оно што Ќе Хаиден видео у ®ему. Видела Ќе како особа унутра почи®е да сиЌа. ДреЌк се молио за ®ену безбедност, али тренутно ниЌе могао ништа да учини за ®у.
  
  Кенеди Ќе пао поред ®их. "Надам се да вас нисам узнемирио. Изгледаш прилично фит."
  
  "Не ти", рекао Ќе ДреЌк, а Бен Ќе климнуо главом. "Сада си Ќедан од нас."
  
  "Хмм, хвала, ва да. То Ќе комплимент?"
  
  ДреЌк Ќе подигао расположе®е. "Свако ко може да игра неколико Дино Роцк игара са мном Ќе моЌ доживотни брат.
  
  "Целу но", човече, целу но"."
  
  Бен Ќе засте®ао. "Дакле", погледао Ќе около. "Управо се смрачило."
  
  ДреЌк Ќе погледао у бескраЌне ливаде. Послед®а тамноцрвена пруга управо Ќе капала са наЌда ег хоризонта. "Проклетство, кладим се да овде постаЌе хладно но"у."
  
  Дал им Ќе пришао. "Значи, ово Ќе краЌ,  уди? єесмо ли завршили? Свету смо потребни."
  
  Продорни ветар Ќе раскидао ®егове речи у комади"е, расипаЌу"и их по равницама.
  
  Парневик Ќе говорио са места где се одмарао, насло®ен леђима на дрво. "СлушаЌ, хм, рекао си ми да си видео Ќедину познату слику делова у ®иховом правом распореду. Слика коЌа Ќе некада припадала Џону Дилин¤еру.
  
  "Да, али ствар Ќе отишла на турнеЌу 60-их година", обЌаснио Ќе Дал. "Не можемо бити сигурни да га ниЌе копирао, посебно Ќедан од оних Викинга опседнутих историЌом.
  
  Професор Ќе био дово но добар да промрм а: "Ох. Хвала вам."
  
  Потпуни мрак, и милион звезда трепери изнад главе. Гра®е се  у ало и лиш"е шуштало. Бен се инстинктивно приближио ЌедноЌ страни ДреЌка. Кенеди Ќе урадио исто са оним другим.
  
  Тамо где Ќе КенедиЌева бутина додирнула ®егову, ДреЌк Ќе осетио ватру. То Ќе било све што Ќе могао да уради да се фокусира на оно што Ќе Дал говорио.
  
  "Штит Ќе наша послед®а нада", рекао Ќе Швеђанин.
  
  Да ли намерно седи тако близу? Драке Ќе размиш ао о томе. Додирните....
  
  Боже, прошло Ќе много времена откако се овако осе"ао. Вратило га Ќе у дане када су девоЌке биле девоЌчице, а дечаци нервозни, носили су маЌице по снегу и водили своЌе девоЌке по граду суботом поподне пре него што им Ќе купио оми ени ЦД и почастили се кокицама и сламчицом у биоскопу. .
  
  Невини дани, давно прошли. Дуго запам"ено и, нажалост, изгуб ено.
  
  "Штит?" Он се умешао у разговор. "Шта?"
  
  Дал га Ќе намрштио. "Настави, ти дебело Ќоркширско копиле. Рекли смо да Ќе Штит овде главни дета . Без тога се ништа не може пости"и Ќер оно одређуЌе локациЌу Рагнарока. Такође Ќе направ ен од другачиЌег материЌала од осталих делова - као да има другачиЌу улогу. Таргет. "
  
  "Као шта?"
  
  "Фуууу", рекао Ќе Дал своЌим наЌбо им оксфордским нагласком. "ПитаЌте ме нешто о спорту."
  
  "ОК. Зашто Ќе дођавола Лидс ЌунаЌтед потписао Томаса Бролина?
  
  Далово лице се издужило, а затим очврсло. Хтео Ќе да протестуЌе када Ќе тишину прекинула чудна бука.
  
  Вриштати. єецаЌ из мрака.
  
  Звук коЌи Ќе изазивао исконски страх. "Христос живи", шапнуо Ќе ДреЌк. "Шта- ?"
  
  Поново се десило. ЗавиЌа®е, слично животи®ском, али грлено, као од нечег великог. То Ќе учинило да но" пузи.
  
  "Да ли се се"аш?" Шапатом неприродно са ужасом, Бен Ќе рекао: "Ово Ќе Гренделова зем а. Чудовиште из Беовулфа. єош увек постоЌе легенде да у овим краЌевима живе чудовишта."
  
  "єедино чега се се"ам од Беовулфа Ќе гузица Анђелине Џоли," рекао Ќе ДреЌк с  убав у. "Али онда, претпостав ам да се исто може ре"и за ве"ину ®ених филмова."
  
  "ШХ!" - просиктао Ќе Кенеди. "Каква Ќе то бука, дођавола?"
  
  ЗавиЌа®е се поново поЌавило, сада ближе. ДреЌк Ќе очаЌнички покушавао да разабере било шта у мраку, замиш аЌу"и голе оч®аке како Ќуре ка ®ему, п увачка коЌа цури, траке трулог меса заглав ене између ®ихових назуб ених зуба.
  
  Подигао Ќе пишто , не желе"и да уплаши остале, али превише несигуран да би ризиковао.
  
  Торстен Дахл Ќе наци ао сопствену пушку. Спремни воЌник САС-а извукао Ќе нож. Тишина Ќе оковала но" више него што Ќе Гордон Браун оковао британску економиЌу, истиснувши Ќе до краЌа.
  
  Слаби звук. Цланк.Нешто што Ќе звучало као лагани кораци....
  
  Али какве су то биле ноге? Драке Ќе размиш ао о томе. Човек или...?
  
  Да Ќе чуо шк оца®е кан¤и, можда би у страху пустио цео часопис.
  
  Проклете ове старе баЌке.
  
  Саме коморе у ®еговом срцу умало су експлодирале када Ќе Бенов мобилни телефон изненада оживео. Бен га Ќе изненађено бацио у ваздух, али га Ќе онда похвално ухватио на путу доле.
  
  "Сра®е!" шапнуо Ќе пре него што Ќе схватио шта Ќе одговорио. "О, здраво, мама."
  
  ДреЌк Ќе покушао да заустави крв коЌа му лупа у мозгу. "Одсеци Ќе. Одсеци Ќе!"
  
  Бен Ќе рекао: "У тоалету. Позва"у те касниЌе!"
  
  "Слатко". КенедиЌев глас Ќе био изненађуЌу"е миран.
  
  Драке Ќе слушао. Поново се Ќавио ЌецаЌ, танак и болан. Уследило Ќе уда ено куца®е, као да Ќе букач бацио камен. єош Ќедан плач, а онда урлик....
  
  ОваЌ пут дефинитивно  удски! И ДреЌк Ќе Ќурнуо у битку. "То Ќе Велс!" ПоЌурио Ќе у мрак, инстинкт га Ќе водио право до Мимировог бунара и зауставио га на ивици.
  
  "Помози ми", засте®ао Ќе Велс, дохвативши назуб ену ивицу литице напуклим и крвавим прстима. "Ухватио сам се за Ќедан од ужади... на путу доле. Скоро сам сломио руку. Ова кучка има... Ќош нешто да уради да убиЌе... мене."
  
  ДреЌк Ќе преузео ®егову тежину, спасаваЌу"и га од слободног пада назад у бескраЌну но".
  
  
  * * *
  
  
  Док се Велс топло умотавао и одмарао, ДреЌк му Ќе Ќедноставно одмахнуо главом.
  
  Велс Ќе гракнуо: "Никада нисам желео да започнем рат...унутар САС-а.
  
  "Онда Ќе у реду, Ќер Алициа и Ќа више нисмо део САС-а."
  
  Поред ®ега Бен Ќе испитивао Парневика као да се ништа ниЌе догодило. "Мислите ли да Ќе Штит нека врста к уча?"
  
  "Штит Ќе све. Ово би могао бити к уч, али то Ќе дефинитивно све што нам Ќе остало."
  
  "Отишла?" понови ДреЌк, подижу"и обрву. Фокусирао се на Бенов И-телефон. "Наравно да знамо!"
  
  Бен Ќе био корак испред, гуглаЌу"и 'Схиелд оф Один' штреберском брзином. Слика коЌа се поЌавила Ќе била мала, али Бен Ќе зумирао брже него што Ќе ДреЌк могао да замисли. Покушао Ќе да се сети како Ќе Штит изгледао. Округла, са подигнутим округлим средиштем, спо ни обод Ќе поде ен на четири Ќеднака дела.
  
  Бен Ќе држао И-телефон на дохват руке, дозво аваЌу"и свима да се окупе.
  
  "То Ќе Ќедноставно", рекао Ќе Кенеди. "Рагнарок у Вегасу. Сви су у Вегасу."
  
  Момак Ќе протр ао браду. "Постав а®е Штита указуЌе на четири различита дела коЌа окружуЌу одговор у центру. Видиш? ХаЌде да их означимо север, исток, Ќуг и запад како бисмо знали о чему говоримо."
  
  "Одлично", рекао Ќе Бен. "Па, Запад Ќе очигледан. Видим коп е и два ока."
  
  "єуг Ќе ко® и два, хм, вука, мислим." ДреЌк Ќе сузио очи колико Ќе могао.
  
  "Сигурно!" Момак Ќе плакао. "Управу си. єер на Истоку мораЌу постоЌати две ВалкириЌе. Да? Видиш?"
  
  ДреЌк Ќе Ќако трептао да би се усредсредио и видео Ќе оно за шта би се могло ре"и да су жене ратнице узЌахане на пар крилатих ко®а. "Проклети Старбуцкс!" заклео се. "Кафе са бесплатним бежичним интернетом било где у свету осим овог!"
  
  "Па..." промуца Кенеди, "ух, Штит нема Штит на себи?"
  
  "Хммм...!" Професор Ќе вредно учио, ушао Ќе у Бенов вид и примио приЌате ски ударац. "Можете ли мало више да зумирате?"
  
  "Не. Ово Ќе ®егова граница."
  
  "Не видим никакве друге ознаке на источноЌ страни", рекао Ќе Дал са свог места. "Али север Ќе прилично заним ив."
  
  ДреЌк Ќе скренуо паж®у и осетио налет шока. "Господе, ово Ќе симбол Одина. Три повезана троугла. Исто оно што смо видели у бунару."
  
  "Али шта Ќе ово? Дал Ќе показао на мали симбол коЌи се налази у до®ем левом углу Ќедног од троуглова. Када се Бен приближио, сви су узвикнули: "То Ќе Штит!"
  
  Завладала Ќе постиђена тишина. ДреЌк му Ќе уништио мозак. Зашто Ќе симбол Штита постав ен унутар троуглова? Очигледно Ќе ово траг, само неодређен.
  
  "Било би много лакше на великом екрану!" Професор Ќе фркнуо.
  
  "Престани да кукаш", рекао Ќе Бен. "Не дозволи да те порази."
  
  "Ево Ќедне мисли", рекао Ќе Кенеди. "Да ли троуглови могу представ ати нешто друго осим овог 'Одиновог чвора' или нешто друго?
  
  "ТаЌна сврха мистичног симбола повезаног са Богом, коЌи се раниЌе сматрао само легендом?" Момак се нацерио. "Наравно да не".
  
  ДреЌк Ќе протр ао ребра где га Ќе Алиша МаЌлс научила да Ќе седам година без тренинга утицало на ваш борбени ниво. Она га Ќе понизила, али он Ќе нашао утеху у чи®еници да Ќе жив и да су Ќош увек - само - у игри.
  
  "Хеликоптер "е имати уграђен интернет", покушао Ќе да све увери Дал. "За отприлике... ох, тридесет минута."
  
  "Добро, добро, шта Ќе са средиш®им делом?" Драке Ќе урадио своЌ део. "Два обриса коЌа личе на дечиЌи цртеж са три вимена и медузом.
  
  "И опет Штит", Бен Ќе зумирао око 'медузе'. "Иста слика као у северном делу. Дакле, имамо две слике Штита на самом Штиту. Централни део, коЌи се састоЌи од две слободне форме и три поЌединачна троугла", рекао Ќе, климнувши на КенедиЌа. "Можда ово уопште нису троуглови."
  
  "Па, ово барем потврђуЌе моЌу теориЌу да Ќе Штит главни део", приметио Ќе Парневик.
  
  "Ови обриси ме подсе"аЌу на нешто", размиш ао Ќе Дал. "єедноставно не могу ре"и шта."
  
  ДреЌк Ќе могао да смисли неке гадне личне нападе, али се држао под контролом. Напредак, помислио Ќе. Помпезни Швеђанин Ќе прешао дуг пут са ®има и сада Ќе заслужио мало поштова®а.
  
  "Види!" Бен Ќе вриснуо, због чега су сви скочили. "ПостоЌи танка, готово ирелевантна линиЌа коЌа повезуЌе обе слике Штита!"
  
  "Што нам заправо ништа не говори", гунђао Ќе Парневик.
  
  "Или..." размиш ао Ќе ДреЌк, се"аЌу"и се дана када Ќе читао воЌне карте, "или... ако погледате на другу страну, знамо да Ќе Штит карта Рагнарока. Ове две слике могу бити иста жаришна тачка на две различите слике... Само Ќедан поглед Ќе висина, а други..."
  
  "То Ќе план!" рекао Ќе Бен.
  
  У том тренутку зачуо се звук хеликоптера коЌи се приближавао. Дал Ќе о томе говорио демонстрираЌу"и своЌу зависност од старе школе иск учива®ем ГПРС-а. Зашки ио Ќе у мраку заЌедно са свима док му се приближавала велика црна фигура.
  
  "Па, немамо много избора", рекао Ќе са полуосмехом. "Мора"емо, ух, да преузмемо оваЌ случаЌ."
  
  
  * * *
  
  
  Када се укрцао и сместио, Дал Ќе покренуо 20-инчни Сони Ваио лаптоп, коЌи Ќе користио сопствени преносиви модем, сличан И-телефону. У зависности од покривености мобилном мрежом, они би имали приступ интернету.
  
  "Ово Ќе мапа", наставио Ќе ДреЌк своЌ ток мисли. "Дакле, хаЌде да то тако третирамо. Очигледно, средина, централни дета , Ќе поглед на план. Дакле, копираЌте диЌаграм, користите неки софтвер за географско препознава®е и видите шта "е се десити."
  
  "Хм", Парневик Ќе сум®ичаво прегледао уве"ани приказ. "Зашто ук учити Ќош Ќедну слику коЌа изгледа као виме када Ќе симбол штита на, ух, Медузи. "
  
  "Полазна тачка?" Кенеди Ќе искористио шансу.
  
  Хеликоптер се  у ао, ношен Ќаким ветром. Пилоту Ќе наређено да лети у Осло док не добиЌе да а упутства. Тамо их Ќе чекала друга екипа СГГ.
  
  "ПробаЌ програм, Тхорстен."
  
  "Ве" га имам, али ми не треба", одговорио Ќе Дал са изненадним изненађе®ем. "Знао сам да ови облици изгледаЌу познато. Ово Ќе СкандинавиЌа на мапи! Виме Ќе Норвешка, Шведска и Финска. Медуза Ќе Исланд. Невероватан."
  
  Дели" секунде касниЌе, лаптоп Ќе пинговао са три могу"а подудара®а. Софтверски алгоритми за препознава®е су били наЌближи деведесет осам процената - то Ќе била СкандинавиЌа.
  
  ДреЌк с поштова®ем климну према Далу.
  
  "Рагнарок на Исланду?" Момак Ќе размиш ао о томе. "Али зашто?"
  
  "ДаЌте ове координате пилоту", ДреЌк Ќе показао прстом на исландску обалу и положаЌ симбола Штита. "Тако. Ве" каснимо неколико сати."
  
  "Али ми немамо проклете комаде", рече Бен жалосно. "Немци их имаЌу. И само они могу да пронађу Гробницу Богова користе"и Крхотине."
  
  А сада се Тхорстен Дахл заправо насмеЌао, наводе"и ДреЌка на размиш а®е. "Ох, не", рекао Ќе Швеђанин, а ®егов смех Ќе био готово злобни. "Имам много бо у идеЌу него да се пет ам са овим проклетим комадима. Увек су били. Нека остану у киселом купусу!"
  
  "Радите? Да размислим - зар Штит ниЌе пронађен на Исланду?" упитао Ќе Бен, Ќош Ќедном импресионираЌу"и ДреЌка своЌим Ќасним размиш а®ем под притиском.
  
  "Да, и ако Ќе ово древно место Рагнарока", рекао Ќе Парневик, "то има смисла. Одинов штит би пао тамо где Ќе умро."
  
  "Ох, то сада има смисла, професоре", задиркивао Ќе Кенеди. "Сада су ови момци одлучили све уместо тебе."
  
  "Па, ако то помаже, Ќош увек морамо да решимо наЌве"у мистериЌу", рекао Ќе Бен уз благи осмех. "Значе®е древног симбола Одина - три троугла."
  
  
  ТРИДЕСЕТ И ПЕТ
  
  
  
  Исланд
  
  
  Обала Исланда Ќе ледена, храпава и шарена, на неким местима Ќе исклесана огромним глечерима, а на другим Ќе изглађена бесним таласима и продорним ветровима. Ту су обале лаве и црне литице, величанствени санти леда и свеукупно нека врста зен мира. Опасност и лепота иду руку под руку, спремни да у у каЌу неопрезног путника и доведу га до превременог краЌа.
  
  РеЌкЌавик Ќе прошао поред ®их за неколико минута, а ®егови Ќарко црвени кровови, беле зграде и околне планине прекривене снегом гарантовале су да "е одушевити чак и наЌуморниЌа срца.
  
  Зауставили су се накратко у ретко насе еноЌ воЌноЌ бази да допуне гориво и утоваре зимска одела, мунициЌу и оброке и шта год Ќе Далу могао да смисли у тих десет минута колико су били насукани.
  
  Али  уди у црном воЌном хеликоптеру нису видели ништа од овога. Били су груписани заЌедно - разговараЌу"и о истом ци у - али ®ихове унутраш®е мисли су биле о сопственоЌ смртности и смртности света - колико су били уплашени и уплашени, и колико су се плашили за друге.
  
  ДреЌк Ќе био узнемирен. НиЌе могао да смисли како да све заштити. Ако су пронашли Рагнарок, онда Ќе легендарна Гробница богова била следе"а, а ®ихови животи су управо постали игра рулета - онакав какав сте играли у КенедиЌевоЌ оми еноЌ алегориЌи, Вегасу - где Ќе сто био намештен.
  
  Конструисан у овом посебном наговештаЌу таЌним плановима сваког таЌног играча и непознатим плановима ®ихових броЌних неприЌате а.
  
  А сада Ќе, поред Бена и КенедиЌа - двоЌе  уди коЌе би заштитио животом - ДреЌк морао да размиш а и о ХеЌден и о Карин.
  
  Хо"е ли сви ови страхови стати на пут спасава®у света? Само "е време показати.
  
  Завршне игре су се играле на сваком углу. Абел ФреЌ Ќе ве" започео своЌу. Алиша и Мило можда имаЌу своЌе, али ДреЌк Ќе сум®ао да Ќе ®егова бивша колегиница из СРТ-а припремила убиствено изненађе®е коЌе чак ни ®ен дечко ниЌе очекивао.
  
  Торстен Дал и Велс ретко су разговарали телефоном откако су прешли обалу Исланда, примаЌу"и наређе®а, наговештаЌе и шапутане савете од своЌих влада. Коначно, Кенеди Ќе одговорила на позив, због чега Ќе неколико минута седела усправно и од шока уморно одмахнула главом.
  
  Обра"ала се само Дракеу. "Се"ате се ХеЌдена? Секретар? Да, она само добро ради своЌ посао."
  
  "Шта то значи?"
  
  "Она Ќе из ЦИА-е, дођавола. И тачно тамо где она жели да буде. Усред свега овог сра®а."
  
  "Сра®е". ДреЌк Ќе забринуто погледао Бена, али Ќе и да е веровао да она има меку тачку према ®еговом приЌате у. Да ли га Ќе ДреЌково срце само хранило романтичним идеЌама говоре"и му да су ХеЌденова осе"а®а истинита, или Ќе она била стварна?
  
  "Био Ќе то министар одбране", наставио Ќе Кенеди као да се ништа ниЌе догодило. "Желе"и да будем, хм, 'упознат'.
  
  "Стварно". ДреЌк климну главом Далу и Велсу. "А тамо, то Ќе само историЌа коЌа се понав а." Уморно Ќе погледао кроз наЌближи прозор. "Можеш ли да веруЌеш, Кенеди, после послед®е неде е или тако нешто да смо Ќош увек у игри?"
  
  "Можете ли да веруЌете", рекао Ќе Кенеди, "да сви веруЌу у теориЌу о суд®ем дану "ватра "е нас прогутати"?"
  
  ДреЌк се спремао да одговори са уморним апломбом када Ќе дно пало из ®еговог света. Крв се ледила у ®еговим венама када се нешто гигантско назирало изван прозора.
  
  Нешто тако огромно...
  
  "Сада знам", просиктао Ќе ужасним гласом човека коЌи Ќе изненада схватио да све што воли данас може да умре. "Проклетство... Кенеди... Сада знам."
  
  
  * * *
  
  
  Док Ќе показивао на своЌе откри"е и Кенеди се нагнуо да погледа, осетио Ќе како ЌоЌ се цело тело напето.
  
  "О Боже!" - Она Ќе рекла. "Ово..."
  
  "Знам", прекинуо га Ќе ДреЌк. "Дал! ПогледаЌ ово. ПогледаЌ!"
  
  Швеђанин Ќе ухватио неуобичаЌено испо ава®е страха и брзо прекинуо разговор. Кратак поглед кроз прозор натерао га Ќе да се збу®ено намршти. "То Ќе само ЕЌафЌалаЌокул. И да, да, ДреЌк, знам, лако ми Ќе да кажем, и да, да, ово Ќе таЌ коЌи Ќе направио све вести 2010..." Застао Ќе, пренеражен, ишчекуЌу"и.
  
  Парневикове очи разрогачише. Шведске клетве су летеле из ®ега као затроване стрелице.
  
  Сада се Бен приближио прозору. "Вау. Ово Ќе наЌпознатиЌи вулкан на Исланду и чини се да Ќош увек еруптира, иако нежно.
  
  "Да!" Драке Ќе плакао. "Ватра "е нас прогутати. Проклети супервулкан. "
  
  "Али што Ќе Ќош важниЌе", Кенеди Ќе сада успео да настави, "погледаЌте Штит из птичЌе перспективе, Мет. ПогледаЌ!"
  
  Сада Ќе Парневик успео да пронађе своЌу тачку гледишта: "Три планине нису три троугла, како се одувек веровало. Древни научници су погрешили. Одинов наЌпознатиЌи симбол Ќе погрешно дешифрован. О Боже!"
  
  ДреЌк Ќе погледао да е од вулкана коЌи Ќе еруптирао и угледао две Ќош више планине са обе ®егове стране, коЌе су, гледано одозго, веома личиле на Одинов симбол.
  
  "О моЌ Боже", рекао Ќе Парневик. "Овде нас наше очи заиста изиграваЌу, Ќер иако изгледа да су ове планине близу ЕЌафЌалаЌокула, оне су заправо стотинама ми а далеко. Али они су део ланца исландских вулкана. Све Ќе међусобно повезано".
  
  "Дакле, ако се Ќедан подигне дово ном снагом и директно Ќе повезан са друга два..." наставио Ќе Кенеди.
  
  "Имате почетке супервулкана", завршио Ќе ДреЌк.
  
  "Гробница богова", издахнуо Ќе Дал, "налази се унутар вулкана коЌи еруптира."
  
  "А укла®а®е Одинових костиЌу прави бум!" Кенеди Ќе одмахнула главом, а коса ЌоЌ Ќе текла. "Да ли бисте очекивали нешто ма®е?"
  
  "Чекати!" Дал Ќе сада гледао сателитски снимак, коЌи им Ќе рекао када "е сти"и до ока Медузе. "єош увек нам треба мала помо" око упутстава, а то Ќе увек био моЌ план Б. Тамо Ќе Ќедна огромна планина и Абел ФреЌ "е нам показати право кроз улазна врата."
  
  "Како?" Питала су бар два гласа.
  
  Дал Ќе намигнуо и обратио се пилоту. "Подигните нас више."
  
  
  * * *
  
  
  Сада су били толико високи да ДреЌк ниЌе могао ни да види планине кроз облаке. Његовом новооткривеном поштова®у према команданту СГГ била Ќе преко потребна подршка.
  
  "Добро, Торвил, ослободи се аке ®ихове беде, хо"еш ли?"
  
  "Тхорстен", исправио Ќе Дал, пре него што Ќе схватио да га наговараЌу. "Ох разумем. У реду, онда покушаЌте да будете у току ако можете. Ово Ќе моЌ воЌни специЌалитет, или Ќе барем био пре него што сам се придружио СГГ-у. Снима®е из ваздуха, посебно ортофото. "
  
  "Ово Ќе бри антно", рекао Ќе ДреЌк. "СтоЌим усправно док разговарамо. Ста Ќе бре ово?"
  
  "Ово су фотографиЌе сним ене са 'бесконачне' уда ености, гледане право надоле, коЌе се затим геометриЌски модификуЌу како би се уклопиле у прихва"ени стандард карте. Када Ќе фотографиЌа постав ена, све што треба да урадимо Ќе да Ќе ускладимо са координатама 'стварног света', а затим..." слегнуо Ќе раменима.
  
  "Бум!" Кенеди се насмеЌао. "Мислите на нешто попут Гоогле Еартх-а, зар не? Само без 3Д?"
  
  "Стварно". ДреЌк Ќе направио гримасу. "Надам се да "е ово успети, Дал. Ово Ќе наша Ќедина шанса да пред®ачимо у завршници."
  
  "Тако "е и бити. И не само то, ве" када компЌутер израчуна координате, зна"емо тачно где се налази улаз у Гробницу богова. Чак "е и Немци, коЌи у потпуности поседуЌу свих девет фрагмената, то морати да цене."
  
  "Под условом да Немци правилно поставе све делове", рекао Ќе Бен са тужним осмехом.
  
  "Па, истина Ќе. Можемо се само надати да Абел Фреи зна шта ради. Дефинитивно Ќе имао дово но времена за вежба®е."
  
  ДреЌк Ќе склизнуо са свог седишта и потражио Велса. Видео сам га како у очаЌу лупа своЌим мобилним телефоном о прозор.
  
  "Има ли вести о ФреЌевом замку, друже?"
  
  Командант САС-а Ќе фркнуо. "Окружен. Али таЌно - Замак ниЌе свестан своЌе новооткривене паж®е. Тамо су немачки полицаЌци. Интерпол. Представници ве"ине влада у свету. Али не и Маи, из неког разлога. Не"у те лагати, Мет, ово "е бити тврд камен за разбиЌа®е без тона губитка."
  
  ДреЌк климну главом, размиш аЌу"и о Карин. Знао Ќе шансе, играо их Ќе много пута. "Дакле, прво "емо урадити гробницу... А онда "емо видети где "емо завршити."
  
  Управо у овом тренутку дошло Ќе до неког узбуђе®а у пред®ем делу скученог хеликоптера. Дал се окренуо са ликуЌу"им осмехом на лицу. "ФреЌ Ќе сада доле! Ставили смо га на комаде. Ако упалимо ову бебу пуном снагом и снимимо Ќедан кадар у секунди, би"емо у овоЌ гробници за сат времена! "
  
  "ИмаЌте мало поштова®а", уздахнуо Ќе Парневик с поштова®ем. "Тамо доле Ќе Рагнарок. єедно од наЌве"их боЌних по а у познатоЌ историЌи и место бар Ќедног Армагедона. Богови су умрли вриште"и у овом леду. Богови. "
  
  "И Абел ФреЌ такође", тихо Ќе рекао Бен БлеЌк. "Ако Ќе повредио моЌу сестру."
  
  
  
  ДЕО 2
  обуци оклоп...
  
  
  ТРИДЕСЕТ ШЕСТ
  
  
  
  ГРОБНИЦА БОГОВА
  
  
  Игра Ќе била готова.
  
  Док су ДреЌк и ®егови сапутници летели изнад Рагнарока и посаде Абела ФреЌа, кре"у"и се ка планини коЌа се димила, знали су да "е Немци бити у потери. Хеликоптер се брзо спуштао ка меком снежном котлини, снажно потресаном повременим налетима ветра и све ве"ом пропухом. Пилот Ќе контролисао групу све док хеликоптер ниЌе лебдео што Ќе ближе могао, шест стопа од зем е, а онда Ќе повикао на све да се извуку.
  
  "Сат откуцава!" - викнуо Ќе Дал чим су му чизме дотакле снег. "Кренимо!"
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк Ќе пружио руку да подржи Бена пре него што Ќе погледао около. Мала депресиЌа Ќе изгледала као наЌбо а тачка за слета®е, Ќер Ќе била само ми у од малог улаза коЌи су истраживали, и Ќедино зем иште на разумноЌ уда ености коЌе ниЌе било превише стеновито или потенциЌална магматска цев. Додатни бонус био Ќе то што би то могло помо"и да се Фреи збуни у вези са тачном локациЌом гробнице.
  
  Био Ќе то суморан пеЌзаж, сличан ономе како би смак света могао да изгледа, помисли ДреЌк. СлоЌеви сивог пепела, досадни обронци планине и поцрнеле наслаге лаве давали су му мало самопоузда®а док Ќе чекао да Дал покаже улаз на свом ГПРС уређаЌу. Напола Ќе очекивао да "е се из мутне магле поЌавити отрцани хобит, тврде"и да Ќе стигао до Мордора. Ветар ниЌе био Ќак, али су га спорадични удари гризли у лице као питбула.
  
  "Овде". Дал Ќе трчао кроз наносе пепела. Високо изнад ®их печуркасти облак уздигао се у небо са спокоЌним миром. Дал Ќе ци ао у дебелу црну пукотину у планини испред.
  
  "Зашто би неко поставио тако важно и свето место унутар вулкана?" упитао Ќе Кенеди док Ќе вукла поред ДреЌка.
  
  "Можда ниЌе требало да траЌе вечно", слегнуо Ќе раменима. "Исланд Ќе експлодирао вековима. Ко би рекао да "е оваЌ вулкан тако често еруптирати, а да не постигне своЌ пуни капацитет?"
  
  "Осим ако... осим ако не избиЌе како треба из Одинових костиЌу. Да ли би то могли да држе под контролом?"
  
  "НадаЌмо се да не"е."
  
  Небо изнад главе било Ќе прекривено снегом и пепелом, што Ќе допринело прераном сумраку. Овде сунце ниЌе сиЌало; као да Ќе пакао први пут заузео Зема ско царство и чврсто га се држао.
  
  Дал се пробиЌао по неравном терену, понекад се спотакнуо о неочекивано дубоке наносе сивог праха. Када Ќе Дал стигао до голих стена, сав разговор у овоЌ шароликоЌ групи Ќе престао - истиснула их Ќе досадна див ина.
  
  "Овде горе", показао Ќе Швеђанин пишто ем. "Око двадесет стопа." Сузио Ќе очи. "Не видим ништа очигледно."
  
  "Да Ќе Кук то рекао на обали ХаваЌа, никада не бисмо Ќели кашу од ананаса", нежно Ќе прекорео ДреЌк, надаЌу"и се да "е се насмеЌати.
  
  "Или Кона кафе", Кенеди Ќе облизнуо усне док га Ќе погледала, а онда Ќе оштро поцрвенео када му Ќе он намигнуо.
  
  "После тебе", рекао Ќе, показуЌу"и нагибом од тридесет степени.
  
  "Нема шансе, перверз®аку." Тек сада Ќе успела да се насмеЌе.
  
  "Па, ако ми обе"аш да не"еш бу ити у моЌе дупе." ДреЌк Ќе с гуштом Ќуришао на стеновиту падину, тестираЌу"и сваки захват пре него што Ќе поделио своЌу тежину, помно мотре"и на Дала и усам еног воЌника САС-а изнад ®ега. Следе"и Ќе био Кенеди, затим Бен и на краЌу професор и Велс.
  
  Нико ниЌе желео да буде изостав ен из ове конкретне мисиЌе.
  
  Неко време Дал Ќе напредовао напред уз урлик. ДреЌк Ќе бацио поглед иза себе, али ниЌе видео никакав знак потере иза хоризонта, безазлениЌе од премиЌеровог говора. Тренутак касниЌе, Далов глас продре кроз вео тишине.
  
  "Вау, има нешто овде, момци. Изда®е камена, па лево скрета®е иза ®ега..." глас му Ќе утихнуо. "Окомити шахт са... да, са степеницама уклесаним у стену. Веома чврсто. Хелвите! Ти стари богови мора да су били мршави!"
  
  ДреЌк Ќе стигао до избочине и склизнуо иза ®е. "єеси ли се управо псовао, Дахл, и нашалио се? Или покушаЌте, у сваком случаЌу. Дакле, можда сте ипак човек. Проклетство, каква тесна рупа. Надам се да нам се не жури да одемо."
  
  Са овом узнемируЌу"ом миш у, помогао Ќе Далу да осигура сигурносну линиЌу пре него што Ќе гурнуо Швеђанина у црну рупу. Пало ми Ќе на памет неколико узвратних напада, али сада ниЌе било ни време ни место. Не могавши да усмери бак у доле, Ќадни Торстен Дал Ќе слепо силазио, корак по корак.
  
  "Ако осетите мирис сумпора", ДреЌк ниЌе могао да се суздржи. "Зауставити."
  
  Дал Ќе одвоЌио време, паж иво постав аЌу"и сваку ногу. После неколико минута нестао Ќе и ДреЌк Ќе могао да види само пригушени сЌаЌ ®еговог ватрогасног шлема коЌи Ќе постаЌао све слабиЌи.
  
  "Да ли си добро?"
  
  "Дотакнуо сам дно!" ОдЌекнуо Ќе Далов глас.
  
  Кенеди погледа около. "єе ли ово Ќош Ќедна шала?"
  
  "Па, хаЌде да се склонимо са ове хладно"е", ДреЌк Ќе зграбио ивицу црног камена и паж иво се спустио преко ивице. Користе"и ноге да би први пронашао упориште, паж иво се спустио, центиметар по опасан центиметар. Отвор Ќе био толико узак да се сваким покретом чешао по носу и образима. "Сра®е! Само мало времена", рекао Ќе осталима. "ПокушаЌте да померате гор®и део тела што Ќе ма®е могу"е."
  
  Неколико минута касниЌе чуо Ќе Дахла како говори: "Шест стопа", и осетио да се стена иза ®ега претвара у празан простор.
  
  "Будите опрезни", упозорио Ќе Дал. "Сада смо на ивици понора. Око два метра широка. Чисти стеновити зид са наше десне стране, обична Ќама без дна са наше леве стране. Остао Ќе само Ќедан пут."
  
  ДреЌк Ќе користио сопствено светло да тестира Швеђанина откри"а, док су остали правили своЌе дуге спустове. Када су сви били упозорени и припрем ени, Дал Ќе почео полако да напредуЌе дуж платформе. Обавио их Ќе мркли мрак, обасЌане само бак ама на ®иховим шлемовима, коЌе су плесале као криЌеснице у потоку. Потпуна празнина у у кала их Ќе као издаЌнички зов сирене са ®ихове леве стране, чине"и тешки камен са ®ихове десне стране Ќош приЌатниЌим.
  
  "Подсе"а ме на Ќедан од оних старих филмова о диносаурусима", рекао Ќе професор Парневик. "Да ли се се"аш? Зем а коЌу Ќе Време заборавило, претпостав ам? Кре"у се кроз пе"ине, окружени смртоносним створе®има. СЌаЌан филм".
  
  "ОнаЌ са Ракел Велч?" - питао Ќе Велс. "Не? Па,  уди моЌе ере, мисле диносауруса - мисле Ракел Велч. НиЌе важно."
  
  ДреЌк Ќе притиснуо леђа о стену и закорачио напред раширених руку, уверивши се да су Бен и Кенеди следили ®ихов пример пре него што су се правилно уда или. Пред ®има се поЌавила суморна празнина, а сада Ќе тиха тут®ава, дубока и далека, допирала до ®ихових ушиЌу.
  
  "Ово мора да Ќе ЕЌафЌалаЌокул, планина коЌа тихо еруптира", прошапутао Ќе професор Парневик уз линиЌу. "МоЌа наЌбо а претпоставка Ќе да смо у бочноЌ комори, добро изоловани од коморе магме и од канала коЌи храни ерупциЌе. Између нас и расту"е магме може бити на десетине слоЌева пепела и лаве, коЌи штите нас и Гробницу. Можда смо чак и унутар аномалиЌе стена где се уздиже под стрмиЌим углом од стране планине.
  
  Дал Ќе викнуо у мрак. "Гелвит! Пакао и проклетство! Приближава нам се низак зид, коЌи нам прелази пут под углом од деведесет степени. НиЌе високо, па не брините, само будите опрезни."
  
  "Нека врста замке?" Момак Ќе ризиковао.
  
  ДреЌк Ќе видео препреку и помислио исто. Са великим опрезом пратио Ќе команданта СГГ кроз бариЌеру до колена. ОбоЌица су у исто време угледали прву гробницу.
  
  "Ооох", Дахл ниЌе имао дово но речи да их разуме.
  
  ДреЌк Ќе само звиждао, задив ен спектаклом.
  
  Огромна ниша била Ќе урезана у обронку планине, коЌа се протезала можда стотинак стопа у Ќезгро вулкана - према комори магме. Формиран Ќе у облику лука, висине можда стотину стопа. Док су се сви окупили и извадили своЌе снажне батериЌске лампе, отворио се запа®уЌу"и призор прве гробнице.
  
  "Вау!" - рекао Ќе Кенеди. Његова светлост Ќе освет авала Ќедну полицу за другом, уклесану у стеновити оквир, а свака полица Ќе била украшена и испу®ена благом: огрлицама и коп има, напрсницима и шлемовима. Мачеви....
  
  "Ко Ќе дођавола оваЌ момак?"
  
  Парневик Ќе, као што се и очекивало, проучавао далеки зид, онаЌ коЌи Ќе био окренут према ®има, заправо лучни надгробни споменик Бога. Било Ќе фантастичних резбаре®а у Ќасном ре ефу, Ќеднаких вештини било ком од савремених ренесансних  уди, чак и Микеланђелу.
  
  "Ово Ќе Марс", рекао Ќе професор. "Римски бог рата"
  
  ДреЌк Ќе угледао миши"аву фигуру у оклопу и сук®и, како Ќе на Ќедном масивном рамену држала огромно коп е, гледаЌу"и преко другог. У позадини Ќе стаЌао величанствен ко® и округла зграда коЌа Ќе веома подсе"ала на Колосеум у Риму.
  
  "Чуди ме како су одлучили ко "е бити сахра®ен овде", промрм а Кенеди. "Римски богови. скандинавски богови..."
  
  "И Ќа", рекао Ќе Парневик. "Можда Ќе то био само Зевсов хир."
  
  ОдЌедном Ќе све погледе привукао огроман саркофаг коЌи Ќе стаЌао испод исклесане фреске. ДреЌкова машта Ќе преузела. Кад би погледали унутра, да ли би пронашли БожЌе кости?
  
  "Проклетство, али немамо времена!" Дал Ќе звучао фрустрирано, исцрп ено и исцрп ено. "Идемо у. Немамо поЌма колико би богова могло бити сахра®ено овде."
  
  Кенеди се намрштио у ДреЌка и погледао дуж платформе док Ќе нестаЌао у тами. "То Ќе крхки камени траг коЌи пратимо, Мет. И спреман сам да се кладим у своЌих 401 хи аду да броЌ богова ниЌе само Ќедан или два."
  
  "Сада ништа не можемо да веруЌемо", рекао Ќе. "Само Ќедно друго. Омогу"ава. Немци "е ускоро до"и".
  
  Изашли су из погребне коморе Марса, а сваки човек Ќе крадом погледао назад на ®егову релативну безбедност и непроце®ив значаЌ. Празнина Ќе поново позвала, и сада Ќе ДреЌк почео да осе"а туп бол у глеж®евима и коленима, нуспроизвод ®иховог спорог крета®а дуж ивице. єадни професор Парневик и млади Бен су сигурно били у стварном болу.
  
  єош Ќедан урлик Ќе потресао огромну пе"ину и одЌекнуо Ќе кроз ®ихову. ДреЌк Ќе подигао поглед и помислио да види сличну платформу далеко изнад себе. Сра®е, ова проклета ствар може да се врти целу но"!
  
  Позитивно Ќе то што Ќош нису чули знакове прогона. ДреЌк Ќе претпоставио да су они добар сат испред Немаца, али Ќе знао да Ќе сукоб готово неизбежан. Само се надао да би могли да неутралишу глобалну прет®у пре него што се то догоди.
  
  Испред се поЌавила друга платформа, а иза ®е друга величанствена ниша, смештена у дубини планине. ОваЌ Ќе био украшен многим златним предметима, а бочни зидови су буквално сиЌали златном светлош"у.
  
  "О Боже!" Кенеди Ќе уздахнуо. "Никада нисам видео ништа слично. Ко Ќе ово? Благо Богу?
  
  Парневик Ќе зашки ио гледаЌу"и камене резбариЌе коЌе су доминирале масивним саркофагом. На тренутак Ќе одмахнуо главом, мрште"и се. "ЧекаЌ, Ќе ли ово перЌе?" Да ли Ќе ово Бог обучен у перЌе?"
  
  "Можда, професоре", Бен Ќе ве" гледао поред нише у пространство црне но"и коЌа их Ќе чекала. "єе ли то битно? Ово ниЌе єедно."
  
  Тип га Ќе игнорисао. "Кецалкоатл Ќе! Боже Астека! О чему се све ово..." показао Ќе на светле"е зидове.
  
  "Азтечко злато." Велс Ќе уздахнуо, задив ен упркос себи. "Вау".
  
  "Ово место..." Кенеди Ќе скоро у потпуности проветрио просториЌу, "наЌве"и Ќе археолошки налаз свих времена. Разумете ли то? Овде божанство ниЌе само Ќедне цивилизациЌе, ве" многих. И све традициЌе и блага коЌа долазе са ®има. То Ќе... неодо иво."
  
  ДреЌк Ќе скренуо поглед са слике Кецалкоатла, украшеног перЌем и машу"и секиром. Парневик Ќе рекао да Ќе астечки бог био познат - према уобичаЌеним црквеним изворима - као Бог владар, што Ќе израз коЌи наговештава да Ќе он заиста стваран.
  
  "Кецалкоатл" значи "лете"и гмизавац" или "перната змиЌа". Што..." Парневик Ќе драматично застао, а онда као да Ќе схватио да су се сви остали повукли на платформу, "змаЌ", рекао Ќе у себи, задово ан.
  
  "Има ли нешто заЌедничко са Марсом?" упитао Ќе усам ени воЌник САС-а по имену Џим Марстерс.
  
  ДреЌк Ќе посматрао како Парневик ступа на платформу стиснутих усана. "Хмм", ®егова задихана претпоставка Ќе стигла до свих на ивици. "Само да могу значити смрт, а некада Ќесу.
  
  
  * * *
  
  
  Тре"а ниша, а ова Ќе исто тако одузима дах као и претходна. ДреЌк се затекао како бу и у задив уЌу"у голу даму исклесану од дрвета.
  
  Зидови су били прекривени фигуринама вредним богатство. Делфини, огледала, лабудови. Огрлица од изваЌаних голубова дово но велика да окружи врат Кипа слободе.
  
  "Па", рекао Ќе ДреЌк. "Чак и Ќа знам ко Ќе то."
  
  Кенеди Ќе направио гримасу. "Да, ти би."
  
  "Права курва", оштро Ќе рекао Парневик. "Афродита".
  
  "Здраво", рекао Ќе Велс. "Зовеш ли Бога Афродиту курвом? Овде? Тако близу ®еног гроба?"
  
  Парневик Ќе наставио са типичним основношколским хулиганизмом: "Познато Ќе да спава са боговима и  удима, ук учуЌу"и и Адониса. Понудио Ќе Хелену од ТроЌе Паризу, а затим Ќе зак учио договор тако што Ќе запалио Парисов жар у тренутку када Ќу Ќе уперио у очи. Рођен у близини Пафоса од недавно кастрираних Уранових тестиса. Морам да кажем да она..."
  
  "Добили смо поруку", рекао Ќе ДреЌк суво, и да е гледаЌу"и у резбаре®е. НасмеЌао се када Ќе приметио да му Кенеди одмахуЌе главом.
  
  "єеси ли  убоморна, драга?"
  
  "Веома сте сексуално разочарани?" Прогурала се поред ®ега и постала друга у реду после Дахла.
  
  Гледао Ќе за ®ом. "Па, сад кад сте то споменули..."
  
  "ХаЌде, Мет," Бен Ќе такође прошао поред ®ега. "Вау!"
  
  Његов узвик натерао их Ќе све да поскоче. Окренули су се и видели га како пузи назад на све четири, са ужасом исписаним по целом лицу. ДреЌк се питао да ли Ќе управо видео самог ђавола како се диже на крилима демона право из паклене кухи®е.
  
  "Ова ниша..." издахнуо Ќе. "На платформи Ќе... лебди у ваздуху... На другоЌ страни нема ничега! "
  
  ДреЌк осети како му срце прескаче. Сетио се Мимировог бунара и ®еговог лажног пода.
  
  Дал Ќе скочио неколико пута. "Проклети камен изгледа дово но Ќак. Ово не може бити краЌ реда."
  
  "Не ради то!" зацвилио Ќе Бен. "Шта ако се одвоЌи?"
  
  Завладала Ќе тишина. Сви су зурили Ќедан у другог раширених очиЌу. Неки су се усудили да се осврну на пут коЌим су ишли, сигуран пут коЌи Ќе ук учивао бунаре и Марстере.
  
  У том тренутку, на наЌда оЌ слушноЌ уда ености, зачуо се тихи тут®ави звук. Звук камена коЌи пада у бунар.
  
  "Ово су Немци", рекао Ќе Дахл са увере®ем. "Провера дубине окна. Сада "емо или прона"и начин да напустимо ову платформу или "емо ипак умрети."
  
  ДреЌк Ќе ударио КенедиЌа лактом. "ПогледаЌте тамо", показао Ќе изнад ®их. "Држао сам уши отворене. Мислим да мора да постоЌи Ќош Ќедан низ ниша или пе"ина изнад нас. Али види... ПогледаЌ како се чини да се ивица литице кривуда.
  
  "єел тако". Кенеди Ќе пожурио до ивице Афродитине нише. Затим Ќе, притиснувши се о назуб ени камен, провирила иза угла. "Овде постоЌи некаква структура... Боже! О Боже."
  
  ДреЌк Ќу Ќе држао за рамена и завирио у таму. "Мислим да мислиш Ќеби ме!"
  
  Тамо се, далеко изван домета ®ихових светла, налазила танка платформа коЌа се претварала у Ќош та®е спирално степениште. Степенице су се пружале навише изнад ®их и водиле на следе"и ниво.
  
  "РазговараЌте о вртоглавици", рекао Ќе ДреЌк. "Било Ќе потребно само колачи" и тегла."
  
  
  ТРИДЕСЕТ СЕДАМ
  
  
  
  ГРОБНИЦА БОГОВА
  
  
  Спирално степениште Ќе изгледало дово но чврсто, али Ќедноставна чи®еница да Ќе виЌугала кроз празнину изнад бескраЌне Ќаме, а да не поми®емо чи®еницу да ®ене архитекте нису успеле да поставе ниЌедну ограду, учинила Ќе да чак и ДреЌкови добро увежбани нерви задрхте брже од буве на вибратор .
  
  єедан пун круг их Ќе довео до четвртине пута до Афродитине нише, па Ќе ДреЌк проценио да треба да направе четири или пет кругова. Ишао Ќе напред корак по корак, прате"и Бена, покушаваЌу"и да потисне своЌ страх, дубоко удишу"и и увек се радуЌу"и ®иховом ци у.
  
  Шездесет стопа горе. педесет. Четрдесет.
  
  Када се приближио тридесет стопа, видео Ќе да Ќе Бен стао и сео на тренутак. Дечакове очи су се скамениле од страха. ДреЌк Ќе паж иво сео на степеницу испод ®ега и потапшао га по колену.
  
  "ЧовЌече, нема времена за почетак писа®а нове пЌесме, Валл оф Слееп. Или са®ати ТеЌлор Момсон."
  
  Тада им Ќе одЌекнуо глас воЌника САС-а. "Шта се тамо дешава? Ми се овде зезамо. Потез."
  
  САС воЌници, помисли ДреЌк. Учинио сам их другачиЌима од пре.
  
  "Одмори се", викнуо Ќе. "Само буди мо."
  
  "Пауза! Уф..." ДреЌк Ќе чуо Велсов дубок глас, а затим тишину. Осетио Ќе КенедиЌа како му седи до ногу, видео ®ен чврст осмех и прстима на ногама осетио ®ено дрхтаво тело.
  
  "Како Ќе дете?"
  
  "Прескака®е коле¤а," ДреЌк се присилио да се насмеЌе. "Другари из бенда. Пабови єорка. Бесплатно филмско вече. КФЦ. Зов дужности. Знате, студентске ствари."
  
  Кенеди Ќе бо е погледао. "По мом искуству, ово ниЌе оно што студенти и девоЌке раде.
  
  Сада Ќе Бен отворио очи и покушао да се чврсто осмехне. Полако Ќе ходао на рукама и коленима. Поново окренут према горе, Ќош увек на рукама и коленима, пе®ао се Ќедан напоран степеник за другим.
  
  Пе" по центиметар, корак по опасан корак, дизали су се. ДреЌк Ќе осетио како га глава и срце боле од напетости. Да Ќе Бен пао, своЌево но би блокирао дечаков пад своЌим телом, само да би га спасио.
  
  Без пита®а или оклева®а.
  
  єош Ќедан пун круг и били су око двадесет стопа од своЌе мете, платформе коЌа Ќе одражавала ону коЌу су управо прешли. ДреЌк га Ќе проучавао у треперавоЌ светлости бак и. Водила Ќе назад до улазног шахта, али очигледно Ќедан ниво више.
  
  Ниво горе?, помислио Ќе. Боже, превише Ќе ово 'модернизовао' са Соником проклетим Ќежем.
  
  Изнад себе Ќе видео Дала како оклева. Швеђанин Ќе пребрзо устао, изгубио равнотежу и сада Ќе превише оптеретио зад®у ногу. НиЌе било никаквих звукова, само тиха борба. Могао Ќе само да замисли муче®е коЌе Ќе преплавило Далов ум. Простор иза, сигурност испред, помисао на дуг, болан пад.
  
  Швеђанин Ќе потом Ќурнуо напред, ударио у степенице и издржао се до краЌа живота. ДреЌк Ќе могао да чуЌе ®егово тешко диса®е са десет стопа навише.
  
  Прошло Ќе неколико минута и тежак успон се наставио. Коначно, Дал Ќе искорачио са мердевина на платформу, а затим Ќе пузао напред на рукама и коленима да направи места. ДреЌк Ќе убрзо уследио, вуку"и КенедиЌа за собом, осе"аЌу"и огромно олакша®е што су се вратили на уску платформу коЌа Ќе Ќош увек била само Ќедан корак од вришта®а смрти.
  
  Када су сви били разрачунати, Дал Ќе уздахнуо. "Пређимо на следе"у нишу и направимо паузу", рекао Ќе он. "єа сам, на пример, потпуно уништен."
  
  После Ќош пет минута меша®а своЌих исцрп ених тела и борбе са све Ќачим грчевима миши"а, посрнули су до четврте нише, оне коЌа се налазила директно изнад Афродитине гробнице.
  
  У почетку нико ниЌе видео траЌног Бога. Сви су били на коленима, одмарали се и тешко дисали. ДреЌк Ќе са осмехом помислио да Ќе то управо оно до чега га Ќе довео ®егов цивилни живот, и подигао Ќе поглед тек када Ќе Парневик изговорио псовку коЌа би се чинила чудном да долази од било кога другог осим од ®ега.
  
  "Вау!"
  
  "Шта?" - Питао сам.
  
  "Вау! ПасЌа глава. Ово Ќе Анубис."
  
  "Исти шакал?" Велс се завалио у столицу и привукао колена на груди. "Добро. Хо"у....."
  
  "Египатско божанство", рекао Ќе Парневик. "И то свакако има неке везе са смр"у."
  
  ДреЌк Ќе погледао у редове мумиЌа и статуа шакала од дрвеног уг а. Златом опточени ковчези и анкхови опточени смарагдима. Без импресионира®а, окренуо Ќе леђа БожиЌоЌ погребноЌ комори и упао у КитКат. Тренутак касниЌе Кенеди Ќе сео поред ®ега.
  
  "Дакле", рекла Ќе, одмотаваЌу"и храну и пи"е.
  
  "Проклетство, добар си у прича®у", насмеЌао се ДреЌк. "Ве" се осе"ам узбуђено."
  
  "СлушаЌ, друже, да сам хтео да те напалим, био би ми у рукама." Кенеди му се насмеЌао и убеђен и изнервиран. "Проклетство, не можете стати ни на минут, зар не?"
  
  "У реду, у реду, жао ми Ќе. Само се играм. Шта се десило?"
  
  Гледао Ќе КенедиЌа како гледа у празно. Видео сам ®ене очи како се рашире када Ќе ухватила тихи звук воЌника ФреЌа коЌи их сустижу. "Ово... ствар... тукли смо се ве" неко време. Мислиш ли, ух, да заиста имамо нешто, ДреЌк?
  
  "Дефинитивно мислим да Ќе Один овде доле."
  
  Кенеди Ќе устао да оде, али Ќе ДреЌк ставио руку на ®ено колено да Ќе заустави. Додир Ќе скоро изазвао варнице.
  
  "Овде", рекао Ќе. "Шта мислиш?"
  
  "Мислим да не"у имати много посла када се вратимо", прошапутала Ќе. "Што се тиче сериЌског убице Томаса КеЌлеба и свега осталог. ТаЌ гад Ќе поново убио, знате, дан пре него што смо стигли на Менхетн.
  
  "Шта? Не."
  
  "Да. Тамо сам отишао да прошетам по месту убиства. И одаЌте поштова®е."
  
  "єако ми Ќе жао". ДреЌк се уздржао од загр аЌа, знаЌу"и да Ќе то послед®е што ЌоЌ Ќе тренутно потребно.
  
  "Хвала, знам. Ти си Ќедан од наЌпоштениЌих  уди коЌе сам икада познавао, Драке. И наЌнесебичниЌе. Можда ми се зато толико свиђаш."
  
  "Упркос моЌим досадним коментарима?"
  
  "Врло снажно, упркос овоме."
  
  ДреЌк Ќе завршио остатак своЌе чоколаде и одлучио да не баци КитКат омот у празнину. ЗнаЌу"и своЌу сре"у, можда Ќе покренуо древну замку за сме"е или нешто слично.
  
  "Али без посла нема везе", наставио Ќе Кенеди. "Немам правих приЌате а у ЊуЌорку. Нема породице. Претпостав ам да бих ипак морао да нестанем из очиЌу Ќавности."
  
  "Па", рекао Ќе ДреЌк замиш ено, "видим да сте примам ива перспектива." Дао ЌоЌ Ќе глупе очи. "Можда бисте могли да кажете болокс веселом старом Паризу и да посетите стари єорк.
  
  "Али где бих остао?"
  
  ДреЌк Ќе чуо Дала како окуп а своЌе трупе. "Па, само треба да схватимо како можете да зарадите своЌе задржава®е." Сачекао Ќе док ниЌе устала на ноге, а онда Ќе ухватио за рамена и погледао у ®ене светлуцаве очи.
  
  "Озби но, Кенеди, одговор на сва ваша пита®а Ќе да. Али не могу да схватим све ово тренутно. Имам своЌ прт аг о коме треба да разговарамо и зато морам да останем фокусиран." Климнуо Ќе према празнини. "Тамо Ќе Алициа Милес. Можда мислите да Ќе наше путова®е овако далеко било опасно, да Ќе ова Гробница била опасна, али веруЌте ми, они су ништа у поређе®у са том кучком."
  
  "У праву Ќе", Велс Ќе пришао и ухватио послед®и коментар. "И не видим други излаз одавде, ДреЌк. Не постоЌи начин да се то избегне."
  
  "И не можемо да блокирамо руту Ќер нам Ќе потребан излаз", климнуо Ќе ДреЌк. "Да, и Ќа сам погледао све сценариЌе."
  
  "Знао сам да "еш ово урадити." Велс се осмехнуо као да Ќе све време знао да Ќе ДреЌк Ќош увек Ќедан од ®егових момака. "ХаЌде, репа риче.
  
  ДреЌк Ќе пратио свог старог шефа до платформе, а затим заузео своЌе место иза Бена и Дала. єедан проце®уЌу"и поглед видео Ќе да су сви били одморни, али нервозни због онога што их чека.
  
  "Четворо погинулих", рекао Ќе Дал и одшетао уз ивицу, планина иза ®ега.
  
  Следе"а ниша Ќе била изненађе®е и дала им Ќе подстицаЌ. Ово Ќе била гробница Тора, Одиновог сина.
  
  Тип Ќе блеЌао као да Ќе открио ЌетиЌа коЌи Ќе камповао у Долини смрти. И за ®ега Ќе имао. Професор нордиЌске митологиЌе открио Ќе гробницу Тора, можда наЌпознатиЌе нордиЌске личности свих времена, делимично захва уЌу"и Марвеловим стриповима.
  
  Чисто одушев е®е.
  
  А за ДреЌка, Торово присуство га Ќе одЌедном учинило Ќош стварниЌим.
  
  Наступила Ќе тишина пуна поштова®а. Сви су знали за Тхора, или бар неку инкарнациЌу викиншког Бога грома и му®е. Парневик Ќе одржао предава®е о четвртку, или, како га сада знамо, четвртку. Ово Ќе повезано са средом - или Даном воде, или Одиновим даном. Тор Ќе био наЌве"и бог ратник кога Ќе човек познавао, држао Ќе чеки" и сламао своЌе неприЌате е снагом. Чисто оличе®е викиншке мушкости.
  
  То Ќе било све што су могли да ураде да одвуку Парневика и спрече га да покуша да прегледа Тхорове кости одмах и тамо. Следе"а ниша, шеста, садржала Ќе ЛокиЌа, Торовог брата и Ќош Ќедног Одиновог сина.
  
  "Стаза се загрева", рекао Ќе Дал, Ќедва завиривши у удуб е®е пре него што Ќе наставио уз ивицу коЌа се завршавала на ивици планине, чврста црна маса.
  
  ДреЌк се придружио Швеђанину, Бену и КенедиЌу док су преносили бак е дуж стене.
  
  "Упоришта", рече Бен. "И наслони за руке. Изгледа да идемо горе."
  
  ДреЌк испружи врат да погледа горе. Камене степенице су се пе®але у бескраЌну таму, а иза ®их не би било ничега осим ваздуха.
  
  Прво тест нерава, шта сад? Сила? Одрживост?
  
  И опет Дахл Ќе био први. Брзо се подигао око двадесет стопа пре него што Ќе изгледао као да Ќе успорио док га Ќе црнило прогутало. Бен Ќе одлучио да иде следе"и, па Кенеди.
  
  "Мислим да сада можеш да пазиш на моЌе дупе", рекла Ќе са полуосмехом, "Побрини се да не пролети поред тебе."
  
  Намигнуо Ќе. "Не могу да одвоЌим очи од овога."
  
  ДреЌк Ќе отишао следе"и, постигавши три савршена држа®а пре него што Ќе померио своЌ четврти додатак. Уздижу"и се на оваЌ начин, полако се попео уз стрму литицу у вулкански ваздух.
  
  Тут®ава се наставила свуда око ®их: далека Ќадиковка планине. ДреЌк Ќе замислио оближ®у магматску комору како к уча, избацуЌе паклену ватру кроз зидове, избиЌаЌу"и у далеко плаво исландско небо.
  
  Нога Ќе зашуштала изнад ®ега, склизнувши са своЌе мале платформе. Остао Ќе миран, знаЌу"и да мало може да уради ако неко проЌури поред ®ега, али Ќе био спреман, за сваки случаЌ.
  
  КенедиЌева нога се за у ала у свемиру око метар изнад ®егове главе.
  
  Испружио Ќе руку,  у аЌу"и се помало несигурно, али Ќе успео да зграби ђон ®ене ципеле и повуче Ќе назад на платформу. До нас Ќе стигао кратак шапат захвалности.
  
  Ходао Ќе да е, бицепси су му горели, прсти су га бо ели у сваком зглобу. Врхови ®егових ножних прстиЌу преузимали су тежину ®еговог тела при сваком малом успону. ЗноЌ му Ќе клизио низ сваку пору.
  
  Проценио Ќе две стотине стопа сигурних, али застрашуЌу"их рукохвата и упоришта пре него што су стигли до упоредне безбедности друге платформе.
  
  Исцрп уЌу"и посао. КраЌ света, Апокалипса Ќе касниЌе дело. Спашава®е човечанства сваким казненим кораком напред.
  
  "Шта сад?" Велс Ќе лежао на леђима и сте®ао. "єош Ќедна проклета шет®а по ивици?"
  
  "Не", Дал ниЌе имао снаге ни да се нашали. "Тунел".
  
  "єаЌа".
  
  На коленима су пузали напред. Тунел Ќе водио у тамни мрак због чега Ќе ДреЌк почео да веруЌе да са®а пре него што се изненада сударио са непокретним КенедиЌем с леђа.
  
  Окрените лице напред.
  
  "Ох! Могао си да ме упозориш."
  
  "Тешко Ќе када ме Ќе задесила иста судбина", чуо се суви глас у одговору. "Мислим да Ќе само Дахл изашао из ове гомиле без слом еног носа."
  
  "Забринут сам за своЌе проклето срце", одговорио Ќе Дахл уморно. "Тунел се завршава директно наспрам првог степеника другог степеништа под, хм, претпостав ам под углом од четрдесет пет степени. Ништа лево или десно, бар ништа што могу да видим. Спреми се."
  
  "Ове ствари мораЌу негде да буду причврш"ене", промрм ао Ќе ДреЌк, пузе"и на натученим коленима. "За име Бога, не могу само да буду суспендовани у ваздуху."
  
  "Можда могу", рекао Ќе Парневик. "За име Бога. ха ха. Шалио сам се, али озби но, моЌа наЌбо а претпоставка Ќе низ лете"их подупирача."
  
  "Скривен испод нас", рекао Ќе ДреЌк. "Сигурно. Мора да Ќе требало много радне снаге. Или неколико заиста мо"них богова."
  
  "Можда су тражили помо" од Херкула и Атласа."
  
  ДреЌк Ќе паж иво закорачио на прву степеницу, изненађуЌу"е Ќезив осе"аЌ коЌи му Ќе преплавио мозак, и попео се на груби камен. Пе®али су се неко време, да би коначно изашли у другу нишу коЌа се налазила око висе"е платформе.
  
  Дал га Ќе дочекао исцрп ено одмахуЌу"и главом. "ПосеЌдон".
  
  "Импресиван."
  
  ДреЌк Ќе поново клекнуо. Господе, помислио Ќе. Надам се да Ќе и Немцима тешко. На краЌу, можда су уместо борбе могли то да реше каменом, папиром, маказама.
  
  Грчки бог мора носио Ќе своЌ уобичаЌени трозубац и собу пуну баснословних богатстава. Ово Ќе био седми Бог поред коЌег су прошли. БроЌ девет Ќе почео да га гризе ум.
  
  НиЌе ли броЌ девет био наЌсветиЌи у викиншкоЌ митологиЌи?
  
  Он Ќе то споменуо Парневику док су се одмарали.
  
  "Да, али ово место очигледно ниЌе само нордиЌско", професор Ќе показао прстом према човеку са трозубом иза ®их. "Могло би их бити стотину."
  
  "Па, очигледно не"емо преживети стотину ®их", расправ ао се Кенеди с ®им. "Осим ако неко ниЌе направио Хо-єо испред."
  
  "Или, Ќош бо е, продавница сендвича са сланином," ДреЌк Ќе пуцнуо уснама. "Дефинитивно бих могао да убиЌем Ќедног од ових лоших момака управо сада."
  
  "Црунцхи", Бен се насмеЌао и ударио се по нози. "Говорите о нечему што Ќе десет година застарело. Али не брините - Ќош увек имате вредност забаве."
  
  Прошло Ќе Ќош пет минута пре него што су се осетили дово но одморни да наставе. Дал, Велс и Марстерс провели су неколико минута слушаЌу"и своЌе гониче, али ни Ќедан звук ниЌе пореметио вечну но".
  
  "Можда су сви отпали", слегнуо Ќе раменима Кенеди. "Могло би се догодити. Да Ќе ово филм МаЌкла БеЌа, неко би ве" пао."
  
  "Стварно". Дал нас Ќе повео уз Ќош Ќедно висе"е степениште. Као судбина, Велс Ќе овде изгубио стисак и склизнуо низ две клизаве степенице, сваки пут ударивши брадом о камен.
  
  Крв му Ќе цурила кроз усне из угризеног Ќезика.
  
  ДреЌк га Ќе зграбио за рамена ®еговог великог капута. Човек испод ®ега - Марстерс - ухватио га Ќе за бутине над удском снагом.
  
  "Нема спаса, старче. єош ниЌе."
  
  Педесетпетогодиш®ака су грубо вукли назад уз степенице, Кенеди Ќе држао ДреЌка за леђа, а Марстерс Ќе пазио да се не оклизне ни на ЌедноЌ степеници. Када су стигли до осме нише, Велс Ќе поново био добро расположен.
  
  "Да, урадили су то намерно, момци. Само сам желео остало."
  
  Али стиснуо Ќе Марстерсову руку и шапутао од срца захвалност ДреЌку кога нико ниЌе гледао.
  
  "Не брини, старче. Само се држи. єош нисте имали своЌе маЌско време."
  
  Осма ниша Ќе била своЌеврсна демонстрациЌа.
  
  "О Боже". Парневиково чудо их Ќе све заразило. "Ово Ќе Зевс. Отац човека. Чак га и богови називаЌу божанством - очевом фигуром. То Ќе... изван Одина... много да е, и долази од Норвежана."
  
  "Зар Один ниЌе идентификован као Зевс међу раним германским племенима?" упитао Ќе Бен, се"аЌу"и се свог истражива®а.
  
  "Био Ќе, човече, али мислим, хаЌде. Ово Ќе Зевс. "
  
  ОваЌ човек Ќе био у праву. Кра  богова Ќе стаЌао висок и неподе ен, стежу"и му®у у своЌоЌ масивноЌ руци. У ®еговоЌ ниши налазило се мноштво блиставих блага, преплав ених одава®ем више од свега што би Ќедан човек данас могао да прикупи.
  
  А онда Ќе ДреЌк чуо клетву, гласну, на немачком. ОдЌекивало Ќе одоздо.
  
  "Управо су пробили тунел", Дал Ќе раздражено затворио очи. "Само петнаест минута Ќе иза нас. Проклетство, немамо сре"е! Прати ме!"
  
  єош Ќедно степениште Ќе позвало, овога пута водило напо е и преко Зевсове гробнице пре него што Ќе постало вертикално на послед®их десет степеница. Борили су се за то како су могли, а ®ихова храброст се претворила у пепео пузе"и мрак. Као да Ќе одсуство светлости потиснуло муцави дух. Страх Ќе дошао на позив и одлучио да седне.
  
  Причамо о вртоглавици, помисли ДреЌк. РазговараЌте о томе како вам се ЌаЌа сма®уЌу на величину кикирикиЌа. Тих послед®их десет степеница, обешених изнад мрклих мрака, пе®у"и се кроз пузаву но", скоро га Ќе савладало. НиЌе имао поЌма како су други то успели - све што Ќе могао да уради било Ќе да поново проживи грешке своЌе прошлости и чврсто се држи за ®их - Алисон, дете коЌе никада нису имали и никада не"е имати; кампа®а СРТ-а у Ираку коЌа Ќе све зезнула - сваку грешку Ќе ставио у први план да би елиминисао интензиван страх од пада.
  
  И стави Ќедну руку на другу. єедна нога Ќе виша од друге. Подигао се окомито, бескраЌ иза ®ега, удари неког безименог ветра мрсили су му оде"у. Далеки громогласни хук могао би бити песма вулкана, али могу бити и друге ствари. Неописиви ужаси, толико страшни да никада не"е угледати светлост дана. Ужасна створе®а коЌа клизе преко каме®а, блата и балеге, емитуЌу Ќезиве мелодиЌе коЌе изазиваЌу крвавоцрвене визиЌе лудила.
  
  ДреЌк Ќе, скоро плачу"и, допузао преко послед®е камените степенице на равну површину. Груби камен Ќе огребао ®егове руке коЌе су стругале. Послед®им болним напором подигао Ќе главу и видео да су сви остали ничице око ®ега, али иза ®их видео Ќе Торстена Дала - лудог Швеђанина - коЌи Ќе буквално пузао напред на стомаку до нише ве"е од свега што су тако видели далеко .
  
  Црази Сведе. Али Боже, момак Ќе био добар.
  
  Ниша Ќе била обешена са Ќедне стране, али причврш"ена за срце планине са друге.
  
  "Хвала Богу", рече Дахл слабашно. "То Ќе Ќедна. Нашли смо Одинову гробницу."
  
  Затим се срушио од исцрп ености.
  
  
  ТРИДЕСЕТ ОСАМ
  
  
  
  ГРОБНИЦА БОГОВА
  
  
  Из ®егове омам ености проломи се врисак.
  
  Не, вришти. Врисак коЌи леди крв коЌи Ќе говорио о чистом терору. ДреЌк Ќе отворио очи, али површина стена Ќе била преблизу да би се фокусирала. П унуо Ќе на зем у и засте®ао.
  
  И затекао сам себе како размиш ам: колико далеко човек може пасти у бесконачност пре него што умре?
  
  Немци су били овде. єедан од ®ихове бра"е Ќе управо пао низ степенице.
  
  ДреЌк се борио да стане усправно, болио Ќе сваки миши", али Ќе адреналин почео да распа уЌе крв и разбистри мисли. Полако Ќе кренуо ка Бену. Његов приЌате  Ќе лежао лицем надоле на ЌедноЌ од ивица платформе. ДреЌк га Ќе одвукао у Одинову нишу. Брзи поглед иза себе рекао му Ќе да Немци Ќош нису стигли, али су му уши говориле да су неколико минута уда ени.
  
  Чуо Ќе звук псова®а Абела ФреЌа. Звекет заштитне опреме. Мило вришти крваво убиство Ќедном од воЌника.
  
  Прилика да покаже своЌ храброст, помислио Ќе, се"аЌу"и се Ќедне од Велсових изрека коЌу Ќе одабрао током ®иховог САС тренинга.
  
  Вукао Ќе Бена около, насло®ен леђима на Одинов велики саркофаг. Дечакови капци су затреперили. Кенеди се спотакнуо: "Будите спремни за ®их. єа "у се позабавити ®им." Лагано га Ќе п еснула по образу.
  
  ДреЌк Ќе застао, сусревши ®ен поглед на тренутак. "КасниЌе".
  
  Први од Немаца коЌи Ќе савладао врх. ВоЌник коЌи се брзо срушио од исцрп ености, а одмах за ®им и други. ДреЌк Ќе оклевао да уради оно што Ќе знао да треба, али Торстен Дал Ќе прошао поред ®ега, не показуЌу"и такво каЌа®е. Велс и Марстерс су такође кренули напред.
  
  Тре"и неприЌате ски борац Ќе пузао преко врха, овог пута огромна, гломазна мушка лешина. Слатко. Крв, зноЌ и праве сузе претвориле су гротескну маску на ®егово ве" узнемируЌу"е лице. Али био Ќе дово но чврст и брз да скочи преко врха, откотр а се и подигне мали пишто .
  
  єедан хитац Ќе излетео из цеви. ДреЌк и ®егове колеге су се инстинктивно сагнуле, али Ќе ударац промашио ци .
  
  Рески глас Абела ФреЌа разбио Ќе тишину коЌа Ќе уследила након пуц®а. "Без оружЌа, глупане. Нар! Нар! СлушаЌ ме!"
  
  Мило Ќе направио гримасу и упутио ДреЌку гадан осмех. "єебени швабе серо®е. ХеЌ друже?
  
  Пишто  Ќе прогутала дебела песница и заме®ена назуб еном оштрицом. ДреЌк га Ќе препознао као нож специЌалних снага. Закорачио Ќе у страну према диву, даЌу"и Далу прилику да Ќедног од палих воЌника шутне у свемир.
  
  Други воЌник се с муком бацио на колена. Марстерс му се Ќош Ќедном осмехну, а затим одбаци млохаво тело у страну. У то време, Ќош три воЌника су стигла на равну зем у, а онда Ќе АлисиЌа искочила одоздо и слетела као мачка, држе"и нож у свакоЌ руци. ДреЌк Ќе никада ниЌе видео тако исцрп ену и Ќош увек Ќе изгледала као да може да се бори са нин¤а елитом.
  
  "Не... оружЌе?" Дал Ќе успео да каже између напетих даха. "Да ли коначно... веруЌеш у теориЌу Армагедона, ФреЌ?"
  
  Велики немачки дизаЌнер Ќе сада прешао ивицу. "Не буди будала, воЌниче", рекао Ќе без даха. "Само не желим да обележавам оваЌ ковчег. У моЌоЌ колекциЌи има места само за савршенство."
  
  "Што видите као одраз себе, претпостав ам", рекао Ќе Дал, застаЌу"и док Ќе ®егов тим хватао дах.
  
  Наступила Ќе пауза, тренутак страшне напетости док Ќе сваки противник проце®ивао своЌу непосредну мету. ДреЌк Ќе устукнуо од Мила, несвесно се упутио ка ОдиновоЌ гробници, где су Бен и Професор и да е седели Ќедан поред другог, чувани само од КенедиЌа. Чекао Ќе Ќош Ќедну...
  
  ...надати се...
  
  А онда се са степеница зачуо пригушен ЌецаЌ, слаба молба за помо". ФреЌ Ќе спустио поглед. "Сте слаби!" п унуо Ќе на некога. "Да ниЌе било Штита, Ќа бих..."
  
  ФреЌ Ќе показао на АлисиЌу. "Да ЌоЌ помогнем". Жена ратница се надмено закикота, а затим пружи руку преко бока. єедним трзаЌем повукла Ќе Хаиден горе. Америчка агентица ЦИА била Ќе исцрп ена од дугог успона, али Ќош више од ноше®а тешког терета коЌи су ЌоЌ Немци везали за леђа.
  
  Одинов штит умотан у платно.
  
  Чуо се Парневиков глас. "Донео Ќе Штит! Главни део! Али зашто?"
  
  "Зато што Ќе то главни део, идиоте." Фреи га Ќе упуцао. "ОваЌ главни обЌекат не би постоЌао да нема неку другу сврху." Модни креатор Ќе презриво одмахнуо главом и окренуо се ка АлисиЌи. "Заврши ове патетичне кретене. Морам да умирим Одина и да се вратим на забаву."
  
  Алициа се маниЌакално насмеЌа. "МоЌ ред!" Вриснула Ќе, смртоносниЌе од реке Там, и бацила своЌу заштитну опрему на средину стеновите платформе. У конфузиЌи, поЌурила Ќе ка Велсу, не показуЌу"и изненађе®е ®еговим присуством. ДреЌк се усредсредио на сопствену борбу, бацио се ка Милу да га изненади, заобилазе"и вештим замахом сечива, а затим снажно ударивши лакат у Милову вилицу.
  
  Кост Ќе напукла. ДреЌк Ќе плесао, ®ишу"и се и остао лаган на ногама. Онда би ово била ®егова стратегиЌа - да удари и бежи, удараЌу"и у наЌтврђе тачке свог тела, са ци ем да ломи кости и хрскавицу. Био Ќе бржи од Мила, али не тако Ќак, па ако га Ќе ¤ин сустигао...
  
  Грм авина Ќе одЌекивала планином, режа®е и пуцкета®е магме коЌа се диже и помера®а стена.
  
  Мило се грчио од муке. ДреЌк Ќе повео дуплим бочним ударцем, два тапа - нешто што бисте могли видети како Ван Дам вешто ради на ТВ-у потпуно Ќе бескорисно за уличне борбе у стварном животу. Мило Ќе то знао и режа®ем Ќе одбио напад. Али ДреЌк Ќе то такође знао, и док Ќе Мило бацио цело тело напред, ДреЌк Ќе задао Ќош Ќедан снажан ударац лактом право у лице свог противника, смрскавши му нос и очну дуп у, снажно га оборио на под.
  
  Мило се срушио на зем у као посечени носорог. єедном изгуб ен од противника ДреЌковог калибра, више ниЌе било повратка. ДреЌк Ќе згазио зглоб и колено, сломивши обе главне кости, затим своЌа ЌаЌа за добру меру, а онда Ќе подигао одбачени воЌни нож.
  
  Извршен увиђаЌ на месту инцидента.
  
  Марстерс, воЌник САС-а, кратко Ќе успео са двоЌицом Немаца и сада се борио против тре"ег. Убиство троЌе  уди за неколико минута ниЌе био лак задатак ни за кога, чак ни за воЌника САС-а, а Марстерс Ќе само лакше ра®ен. Велс Ќе плесао са АлишиЌом дуж ивице платформе, више трче"и него плешу"и, али ЌоЌ Ќе одвлачио паж®у. Његова стратегиЌа Ќе била паметна. Из непосредне близине, она би га уништила у секунди.
  
  Кенеди Ќе одвукао ХаЌденово исцрп ено тело да е од центра битке. Бен Ќе притрчао да ЌоЌ помогне. Парневик ниЌе спавао, проучавао гробницу Одина - идиота.
  
  Абел ФреЌ се суочио са Торстеном Далом. Швеђанин Ќе био супериорниЌи од Немца у сваком погледу, а ®егови покрети су из секунде у секунду постаЌали све рафинираниЌи како се снага вра"ала у ®егове болне удове.
  
  Господе!" помислио Ќе ДреЌк. РазбиЌамо дупе овде! Или у добром старом духу Дино Роцка... Дозволите ми да вас забавим!
  
  Не уживаЌу"и у обрачуну са АлишиЌом, ипак се упутио ка Велсу, веруЌу"и да Ќе педесетогодиш®аки®и наЌпотребниЌа помо". Када га Ќе угледала ®егова бивша саиграчица, повукла се из борбе.
  
  "Ве" сам те шутнуо Ќедном ове неде е, ДреЌк. єеси ли толико садиста да желиш ово поново?"
  
  "Имаш сре"е, Алиша. Успут, тренираш ли свог дечка?" климнуо Ќе главом као одговор на Американца коЌи се Ќедва померао.
  
  "Само у послушности", бацила Ќе оба ножа и ухватила их Ќедним покретом. "Омогу"ава! єа само волим троЌке!"
  
  Њена природа Ќе можда била див а, али су ®ени поступци били контролисани и прорачунати. Боцнула Ќе ДреЌка, док Ќе лукаво покушавала да сатера Велса у "ошак леђима ка бескраЌноЌ празнини. Командант Ќе у послед®оЌ секунди схватио ®ене намере и проЌурио поред ®е.
  
  ДреЌк Ќе скренуо оба ®ена ножа, помераЌу"и свако сечиво у страну, пазе"и да не сломи зглобове. НиЌе само да Ќе била добра... ве" и да Ќе стално била добра.
  
  Абел ФреЌ Ќе изненада проЌурио поред ®их. Чинило се да Ќе, пошто ниЌе успео да надмаши Дала, претрчао Швеђанина у своЌоЌ брзоЌ потрази за Одиновим гробом.
  
  И у том дели"у секунде, ДреЌк Ќе видео Марстерса и послед®ег немачког воЌника зак учане у смртноЌ борби право на праш®авоЌ ивици платформе. Затим, шокантном изненаднош"у, оба мушкарца су се спотакнула и Ќедноставно пала.
  
  У празнини су одЌекивали повици смрти.
  
  ДреЌк га Ќе поделио, молио се за Велса, а затим се окренуо и поЌурио за ФреЌем. НиЌе могао оставити Бена тамо без одбране. Кенеди Ќе блокирао пут дизаЌнеру, скуп аЌу"и храброст, али док Ќе Ќурио напред, ДреЌк Ќе приметио мали црни предмет стиснут у ФреЌевоЌ руци.
  
  Радио или мобилни. Нека врста предаЌника.
  
  Шта дођавола?
  
  Оно што се да е догодило било Ќе ван разумева®а. У запа®уЌу"ем чину непромиш ености, обронак планине Ќе изненада експлодирао! Зачуо се Ќак ударац, а онда су се свуда расуле ¤иновске громаде и комади планинског шкри аца. Каме®е свих облика и величина Ќурило Ќе и звиждало кроз празнину као меци.
  
  Огромна рупа поЌавила се на страни вулкана, као да Ќе чеки" пробио танки суви зид. Слаба дневна светлост се пробиЌала кроз пукотину. єош Ќедан ударац, а рупа се Ќош више проширила. Планина рушевина се спустила у Ќаму без дна у ЌезивоЌ, дубокоЌ тишини.
  
  ДреЌк Ќе пао на под са главом у рукама. Нешто од овог експлодираЌу"ег камена мора да Ќе оштетило друге непроце®иве гробнице. Шта се дођавола дешавало?
  
  
  ТРИДЕСЕТ ДЕВЕТ
  
  
  
  ГРОБНИЦА БОГОВА
  
  
  У новонасталоЌ рупи поЌавио се хеликоптер, коЌи Ќе лебдео на секунд пре него што Ќе пролетео кроз ®у!
  
  Са основе машине висила су четири дебела саЌла и неколико ужади.
  
  Било Ќе немогу"е поверовати. Абел Фреи Ќе управо наредио да се планински обронак отвори. Обронак планине коЌи Ќе био део активног вулкана и коЌи би некако могао да изазове масовно изумира®е познато као супервулкан.
  
  Да употпуни своЌу колекциЌу.
  
  ОваЌ човек Ќе био Ќеднако луд као ДреЌк и остатак  удске расе му Ќе придавао заслуге. Чак се и сада маниЌакално смеЌао, а када Ќе ДреЌк подигао поглед, видео Ќе да се ФреЌ ниЌе померио ни за инч, ве" да Ќе чврсто стаЌао усправно док Ќе експлодирала планина шиштала око ®ега.
  
  Алициа Ќе напустила Велс и тетурала према ФреЌу, чак Ќе и ®ена луда самоконтрола мало посустала. Иза ®их, професор Парневик, Бен и Кенеди били су зашти"ени зидовима Одинове нише. ХеЌден Ќе био погнут, непомичан. Да ли Ќе заиста прешла оваЌ пут да умре у ватреном лудилу? Велс Ќе клекнуо поред ®ега, држе"и се за стомак.
  
  Хеликоптер Ќе лебдео ближе, а мотор му Ќе завиЌао. ФреЌ Ќе подигао своЌ митра ез и показао свима да се уда е од Одиновог масивног саркофага. Кратак рафал поЌачао Ќе ®егов захтев, меци су звецкали док су погађали непроце®иве златне викиншке реликвиЌе у облику штитова, мачева, прсних оклопа и рогатих шлемова. Златници, покренути ланцем догађаЌа, почели су да падаЌу са полица као конфете на ТаЌмс скверу.
  
  ФреЌ Ќе махнуо хеликоптером.
  
  ДреЌк Ќе клекнуо. "Ако померите оваЌ ковчег, ризикуЌете цео свет!" - викнуо Ќе Ќедва чуЌним гласом преко тешког звука лопатица пропелера.
  
  "Не буди луђак!" ФреЌ Ќе узвикнуо, а лице му се згрчило као зли кловн зависник од хероина. "ПризнаЌ, ДреЌк. Победио сам те!"
  
  "Не ради се о победи!" ДреЌк Ќе узвратио, али сада Ќе хеликоптер био директно изнад главе и ниЌе могао да чуЌе ни сопствени глас. Гледао Ќе како га ФреЌ усмерава, прскаЌу"и га мецима из хира док Ќе махао рукама. ДреЌк се молио да ®егове приЌате е не ухвати залутали проЌектил.
  
  Немац га Ќе изгубио. Буду"и да Ќе био тако близак своЌоЌ доживотноЌ опсесиЌи, Ќедноставно се сломио.
  
  Сада Ќе Дал био поред ®ега. Посматрали су како ФреЌ и АлисиЌа спуштаЌу тешке ланце све ниже и ниже док се коначно нису замотали око оба краЌа саркофага. ФреЌ се побринуо да буду безбедни.
  
  Хеликоптер Ќе преузео тежину. Ништа се ниЌе десило.
  
  ФреЌ Ќе вриснуо у своЌу телефонску слушалицу. Хеликоптер Ќе поново покушао, овог пута су му мотори заурлали као  ути диносаурус. Ланци су узели своЌу тежину и зачуо се Ќасан прасак, звук лом е®а камена.
  
  Одинов ковчег се померио.
  
  "Ово нам Ќе послед®а шанса!" - викнуо Ќе Дал у ДреЌково уво. "Идемо у млин! Из Милове пушке!"
  
  Драке Ќе водио сценарио. Могли су уништити хеликоптер и спасити Гробницу. Али Бен и Кенеди, заЌедно са ХеЌденом и Парневиком, вероватно "е умрети.
  
  "Нема времена!", викнуо Ќе Дал. "Или ово или Апокалипса!"
  
  Швеђанин Ќе скочио за Миловим оружЌем. ДреЌк Ќе стиснуо очи док му Ќе агониЌа пробадала срце. Поглед му Ќе пао на Бена и КенедиЌа, а агониЌа одлуке га Ќе увукла изнутра као омча. Ако изгубите Ќедном руком, изгуби"ете и другом. А онда Ќе одлучио да Ќедноставно не може дозволити Дахлу да то уради. Да ли Ќе могао да жртвуЌе два приЌате а да спасе свет?
  
  Не.
  
  Скочио Ќе напред као жаба баш када Ќе Дал почео да претура по МиловоЌ оде"и. Швеђанин Ќе изненађено устукнуо док Ќе Мило исправ ао своЌе тело, Американац се погрбио у агониЌи, али Ќе био покретан и шепао Ќе до ивице платформе. До Ќедне од линиЌа спушта®а.
  
  ДреЌк Ќе застао од шока. Мотори хеликоптера су Ќош Ќедном зацвилели и безбожни судар Ќе испунио пе"ину. Следе"ег тренутка, Одинов огроман саркофаг се померио и ослободио своЌих сидришта, замахнувши прете"и према ДреЌку и ивици платформе, тона  у ачке смрти.
  
  "Неее!" Далов крик Ќе поновио Парневиков крик.
  
  Чуо се врисак, махнит врисак као да се вентилациони отвор прегреЌао, звук као да су сви демони у паклу живи спа ени. СтруЌа сумпорног ваздуха побегла Ќе из новоотворене рупе испод Одинове гробнице.
  
  ФреЌ и Алиша су одЌурили, замало да су живи спа ени док су се попели на ковчег коЌи се  у ао. ФреЌ Ќе викнуо: "Не прати нас, ДреЌк!" Имам осигура®е!" тада ми Ќе као да ми Ќе синула идеЌа, гаранциЌа сигурности. Повикао Ќе ДреЌковим сапутницима: "Сада! Пратите ковчег или "ете умрети!" Охрабривао их Ќе ФреЌ, машу"и аутоматом, и ниЌе им преостало ништа друго него да заобиђу стуб паре.
  
  Дал Ќе скренуо своЌ уклети поглед ка ДреЌку. "Морамо да зауставимо ово", рекао Ќе моле"иво. "За... за моЌу децу."
  
  ДреЌк ниЌе имао одговор осим да климне главом. Сигурно. Пратио Ќе команданта СГГ-а, паж иво заобилазе"и саркофаг коЌи се  у ао док Ќе летео изнад ®их, а ®ихови насмеЌани неприЌате и безбедно изнад, док су ®егови другови пратили ®егову пута®у на другоЌ страни.
  
  Прекривен оружЌем и хиром маниЌака.
  
  ДреЌк Ќе стигао до рупе у каменом поду. Пара Ќе била врела кула коЌа се увиЌала. Неповредиви. ДреЌк Ќе пришао што Ќе ближе могао пре него што се окренуо да гледа како ®егови неприЌате и напредуЌу.
  
  ХеЌден Ќе остао на зем и, претвараЌу"и се да Ќе без свести. Сада Ќе села и скинула каишеве коЌи су ЌоЌ причврш"ивали Одинов штит за леђа. "Шта могу да урадим?"
  
  ДреЌк Ќу Ќе накратко погледао. "Да ли ЦИА има планове за ванредне ситуациЌе за гаше®е Супервулкана?"
  
  Лепа 'секретарка' Ќе на тренутак изгледала збу®ено пре него што Ќе одмахнула главом. "Само очигледно. Ставите Немца у вентилациону цев." Одбацила Ќе Штит уз крик олакша®а. Сва троЌица су га гледали како се котр а по ободу као новчи".
  
  Да ли су заиста пропали?
  
  Притисак коЌи Ќе излазио из цеви се пове"авао како Ќе вулкан добиЌао снагу. "Када ланчана реакциЌа почне", рекао Ќе Дал. "Не"емо мо"и да затворимо ово. Морамо то да урадимо сада!"
  
  ДреЌков поглед Ќе на тренутак привукао Штит док се бучно котр ао око своЌе ивице. Његов обод.Речи су излазиле из ®ега као да су исписане у ватри.
  
  
  РаЌ и пакао су само привремено незна®е,
  
  Бесмртна душа Ќе та коЌа наги®е ка исправном или погрешном.
  
  
  "План Б", рекао Ќе. "Се"ате ли се Одинове клетве? НиЌе изгледало прикладно, зар не? Нема где да се ово стави, зар не? Па, можда Ќе то то."
  
  "Да ли Ќе Одиново проклетство начин да се спасе свет?" Дал Ќе сум®ао у то.
  
  "Или пакао", рекао Ќе ДреЌк. "Зависи од тога ко доноси одлуку. Ово Ќе одговор. Особа коЌа постав а Штит мора имати чисту душу. То Ќе замка замки. Више ништа не знамо Ќер смо уклонили гробницу. Ако не успемо, свет "е пропасти."
  
  "Како Ќе прошла клетва?" ХеЌден, коЌа ниЌе изгледала ништа горе него што Ќе имала после искуше®а у неприЌате ским рукама, зурила Ќе у отвор као да би могла да буде поЌедена жива.
  
  ДреЌк Ќе опсовао док Ќе подизао Штит и држао га испред себе. Дал Ќе стаЌао и посматрао га док Ќе ходао према шиштавом отвору. "Оног тренутка када додирнете ту пару овим Штитом, она "е вам бити истргнута право из руку."
  
  Затим, са звуком попут рике крда животи®а зароб ених у запа еноЌ шуми, Ќош паре Ќе избило одоздо, а високи писак ®ене ерупциЌе готово Ќе заглушуЌу"и. Смрад сумпора Ќе сада почео да згуш®ава ваздух, претвараЌу"и га у токсичну миЌазму. Слаба тут®ава планине коЌа им Ќе тако дуго била стални пратилац сада Ќе више личила на грм авину. ДреЌк се осе"ао као да се и сами зидови тресу.
  
  "Нове вести, Дал. План Б у акциЌи. За буду"у референцу, ово значи да не знам шта друго, дођавола, да радим."
  
  "Немаш буду"ности", Дал Ќе стаЌао са друге стране Штита. "Или Ќа."
  
  ЗаЌедно су се вукли према отвору. Шкри евац Ќе почео да клизи низ стену поред ®их. Врисак и урлик, какве ДреЌк никада ниЌе чуо, допирали су из бескраЌних дубина понора.
  
  "Супервулкан се приближава!" Хаиден Ќе вриснула. "Иск учите га!"
  
  
  * * *
  
  
  Невиђена од ДреЌка, Дала или чак Абела ФреЌа, чувена исландска планина ЕЌафЌалаЌокул, коЌа се до сада задово авала да емитуЌе нежне сиве потоке и терорише ваздушни саобра"аЌ, изненада Ќе експлодирала на ивици. Запрепаш"ени милиони "е то ускоро мо"и да виде на Ски Невс-у и Би-Би-СиЌу, а касниЌе и на Иоу Тубе-у - ватрени Ќезици хи ада змаЌева коЌи запа уЌу ватрену олуЌу на небу. У исто време експлодирала су Ќош два исландска вулкана, чиЌи су врхови летели као чепови од шампа®ца под притиском. Извештавано Ќе, помало неспретно, да Ќе Армагедон стигао.
  
  Само неколицина одабраних Ќе знала колико Ќе то заиста близу.
  
  
  * * *
  
  
  У мрачним дубинама планине борили су се хероЌи невиђени и никад познати. ДреЌк и Дал су напали отвор за пару са Штитом, користе"и округли предмет да одбиЌу пару у оближ®у празнину док су Ќе поставили директно изнад рупе коЌа Ќе остала након руше®а Одинове гробнице.
  
  "Пожури!" Дал се борио да задржи Штит на месту. ДреЌк Ќе осетио како му руке дрхте од напора коЌим Ќе савладао првобитну снагу планине. "Само желим да знам од чега Ќе дођавола ова ствар направ ена!"
  
  "Кога Ќе брига!" ХеЌден Ќе покушала да их задржи, држе"и их за ноге и гураЌу"и колико Ќе могла. "Само стави гад унутра!"
  
  Дал Ќе скочио, скочивши у рупу. Да Ќе Штит промашио или се чак мало померио, одмах би испарио, али ®ихов ци  Ќе био тачан, а главни део Ќе паж иво ушао у вештачку пукотину испод Одинове гробнице.
  
  Сложена замка, измиш ена пре стотинама и хи адама векова. кунем се боговима.
  
  Замка замки!
  
  "НаЌве"а древна замка коЌу Ќе савремени свет икада познавао." Дал Ќе пао на колена. "ОнаЌ коЌи би могао да стави тачку на ово.
  
  ДреЌк Ќе посматрао како се Штит чини да се та®и, упиЌаЌу"и огроман притисак коЌи се дизао одоздо. Сп оштио се и формирао дуж ивица пукотине, попримаЌу"и ниЌансу опсидиЌана. Заувек. Никада не"е бити обрисан.
  
  "Бог благослови".
  
  Посао завршен, застао Ќе на тренутак пре него што Ќе поново скренуо паж®у на ФреЌа. Ужас му Ќе испунио срце више него што Ќе могао да замисли, чак и сада.
  
  Хеликоптер се подигао, напрежу"и се да издржи тежину Одиновог ковчега, коЌи се нежно  у ао испод ®ега. И ФреЌ и Алиша су седели на поклопцу ковчега, са рукама чврсто омотаним око каишева коЌи су га причврш"ивали за хеликоптер.
  
  Али Бен, Кенеди и професор Парневик су висили о три друга ужада коЌа су висила испод хеликоптера, без сум®е држани тамо на нишану док се ДреЌк борио да спасе планету.
  
  Висили су изнад празнине,  у аЌу"и се док се хеликоптер пе®ао, отети право испод ДреЌковог носа.
  
  "Неее!"
  
  И, невероватно, трчао Ќе - усам ен човек, трчао са енергиЌом рођеном од беса, губитка и  убави - човек коЌи се бацио преко Ќаме без дна у црни простор, захтеваЌу"и шта му Ќе одузето, и очаЌнички стежу"и Ќедног од ®их. каблова, када Ќе пао.
  
  
  ЧЕТРДЕСЕТ
  
  
  
  ГРОБНИЦА БОГОВА
  
  
  ДреЌков свет Ќе стао са ®еговим скоком у таму - бескраЌна празнина изнад, Ќама без дна испод - три инча ужета коЌи се  у а, ®егов Ќедини спас. Његов ум Ќе био спокоЌан; учинио Ќе то за своЌе приЌате е. Ни због чега другог него да их спасе.
  
  Несебичан.
  
  Његови прсти су додирнули конопац и нису могли да се затворе!
  
  Његово тело, коначно изложено гравитациЌи, почело Ќе брзо да пада. У послед®оЌ секунди, ®егова замахуЌу"а лева рука затворила се на конопац коЌи Ќе био дужи од осталих и стегнут од рефлексне злобе.
  
  Његов пад Ќе престао када га Ќе зграбио обема рукама и затворио очи како би смирио своЌе убрзано куца®е срца. Однекуд одозго допирао Ќе промукао аплауз. Алициа излива своЌ сарказам.
  
  "Да ли Ќе Велс ово мислио под 'покажи своЌу храброст'? Увек се питао шта значи таЌ луди фосил!"#
  
  ДреЌк Ќе подигао поглед, акутно свестан понора испод, осе"аЌу"и вртоглавицу као никада пре. Али ®егови миши"и су били у пламену новопронађеном снагом и адреналином, и велики део старе ватре Ќе сада поново у ®ему, умиру"и од же е да изађе.
  
  Попео се на конопац, руку преко руке, хватаЌу"и га коленима, брзо се кре"у"и. ФреЌ Ќе махао своЌим аутоматом и смеЌао се, паж иво нишане"и, али онда Ќе ХеЌден викнуо из Одиновог гроба. ДреЌк Ќу Ќе видео како стоЌи, уперивши Велсов пишто  у ФреЌа - стари командант Ќе пао поред ®е, али Ќе, хвала Богу, Ќош дисао.
  
  ХеЌден Ќе уперио пишто  до пола у ФреЌа. "Нека устане!"
  
  Хеликоптер Ќе Ќош увек био у ваздуху, а ®егов пилот ниЌе био сигуран у своЌа наређе®а. ФреЌ Ќе оклевао, режу"и као дете одвоЌено од своЌе оми ене играчке. "ОК. Хундин, кучко! Требало Ќе да те избацим из тог проклетог авиона!"
  
  ДреЌк се насмеЌао када Ќе чуо ХеЌденов одговор. "Да, често разумем ово."
  
  Кенеди, Бен и Парневик су посматрали раширених очиЌу, Ќедва се усуђуЌу"и да дишу.
  
  "Иди и узми га!" - ФреЌ Ќе тада викнуо на АлисиЌу. "Из руке у руку. Узми га и идемо. Ова кучка те не"е упуцати. Она Ќе проблем владе. "
  
  ДреЌк Ќе прогутао док Ќе Алиша скочила са саркофага и зграбила ДреЌков паралелни конопац, али Ќе и поред тога одвоЌио време да погледа Бена, проценивши како Ќе дечак реаговао на открива®е ХеЌденовог статуса.
  
  Бен Ќу Ќе, ако ништа друго, погледао са више нежности.
  
  Алициа Ќе клизнула низ конопац као маЌмун и убрзо се изЌедначила са ДреЌком. Погледала га Ќе, савршеног лица пуног беса.
  
  "Могу да се  у ам у оба смера." Скочила Ќе у ваздух, ногама на првом месту, у грациозном луку кроз таму, на тренутак потпуно висе"и у ваздуху. Тада су ЌоЌ се ноге чврсто споЌиле за ДреЌкову грудну кост и она Ќе трзнула тело напред, накратко ухвативши ®егов сопствени конопац пре него што га Ќе пребацила на следе"и.
  
  "єебени бабуни", промрм ао Ќе ДреЌк, груди су му гореле, стисак Ќе попуштао.
  
  Алициа Ќе искористила своЌ замах да замахне око ужета, раширивши ноге у нивоу груди, и удари у ®егов стомак. ДреЌк Ќе успео да се замахне удесно да ублажи ударац, али Ќе и да е осетио како су му ребра натучена.
  
  Зарежао Ќе на ®у, поделио бол и подигао се више. У ®еним очима се поЌавила искра, заЌедно са новим поштова®ем.
  
  "Коначно", уздахнула Ќе. "Вратио си се. Сада "емо видети ко Ќе наЌбо и."
  
  Промешала Ќе конопац, самопоузда®е Ќе зрачило сваким покретом. У Ќедном скоку заобишла Ќе ДреЌков сопствени конопац и поново искористила своЌ замах да узврати, ци аЌу"и своЌим ногама оваЌ пут у ®егову главу.
  
  Али ДреЌк се вратио и био Ќе спреман. Са наЌве"ом вештином, пустио Ќе конопац, потиснуо интензивну вртоглавицу и ухватио га на дубини од два метра. Алициа Ќе безазлено лебдела изнад ®ега, запа®ена ®еговим покретом, док су ЌоЌ руке и да е млатарале.
  
  ДреЌк Ќе поскакивао по ужету ногу по ногу. Када Ќе ®егов противник схватио шта Ќе урадио, он Ќе био изнад ®е. Снажно ЌоЌ Ќе газио по глави.
  
  Видео сам како ЌоЌ прсти пуштаЌу конопац. Пала Ќе, али само неколико центиметара. Тврди орах у ®оЌ Ќе прорадио и она Ќе поново стекла стисак.
  
  ФреЌ Ќе урлао одозго. "Ништа добро! Умри, ти енглески неверник!"
  
  Онда Ќе Немац за ма®е од трептаЌа ока извукао нож и пресекао ДреЌков конопац!
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк Ќе све то видео у успореном снимку. СЌаЌ сечива, зао сЌаЌ резне површине. Изненадно расплет ®еговог поЌаса за спасава®е - начин на коЌи Ќе почео да се избочи и да се миго и изнад ®ега.
  
  Тренутна бестежинска ста®а ®еговог тела. Залеђени тренутак ужаса и неверице. ЗнаЌу"и да Ќе све што Ќе икада осетио и све што Ќе могао да уради у буду"ности управо уништено.
  
  А онда пад... виде"и ®еговог неприЌате а, АлициЌу, како се пе®е на ®ену песницу да би се вратила на врх саркофага... видети како се Бенова уста извиЌаЌу у вриску... КенедиЌево лице се претвара у маску смрти... и кроз ®егов периферни вид... Уда еност... шта Ќе. ?
  
  Торстен Дал, луди Швеђанин, трчи, не, трчи, преко платформе са сигурносним поЌасом везан за тело, буквално се бацио у црну Ќаму, баш као што Ќе и сам ДреЌк учинио неколико тренутака раниЌе.
  
  Сигурносни поЌас коЌи се одмотава иза ®ега, причврш"ен око стуба у ОдиновоЌ ниши, чврсто су га држали ХеЌден и Велс, коЌи су били спремни за максималан напор.
  
  Далов луди скок...приближивши га дово но близу да зграби ДреЌка за руке и чврсто га држи.
  
  ДреЌков прасак наде Ќе избледео док су он и Дал пали заЌедно, а безбедносна линиЌа Ќе била затегнута... а затим изненадно, болно повлаче®е када су ХеЌден и Велс прихватили напетост.
  
  Онда нада. Спори, болни покушаЌи спасе®а. ДреЌк Ќе погледао у Далове очи, не изговараЌу"и ниЌедну реч, не одаЌу"и ни трунке емоциЌа док су их вукли центиметар по инч на сигурно.
  
  Пилот хеликоптера мора да Ќе добио наређе®е, Ќер Ќе почео да се пе®е све док ниЌе био спреман да испали тре"у ракету, овог пута са планине, дизаЌнирану да прошири Ќаз дово но да саркофаг може да прође без опасности од оште"е®а.
  
  У року од три минута, Одинов ковчег Ќе нестао. Топот лопатица хеликоптера Ќе далека успомена. Бен, Кенеди и Парневик су били исти као сада.
  
  Коначно, Дал и ДреЌк су вукли преко стеновитих ивица понора. ДреЌк Ќе хтео да крене у потеру, али ®егово тело ниЌе реаговало. Било Ќе све што Ќе могао да уради да лежи тамо, пуштаЌу"и трауму да уђе, преусмераваЌу"и бол у изоловани део свог мозга.
  
  И док Ќе лежао, вратио се звук хеликоптера. Само оваЌ пут то Ќе био хеликоптер Дахл. А ово Ќе истовремено било и ®ихово средство спасе®а и прогона.
  
  ДреЌк Ќе могао само да погледа у измучене очи Торстена Дала. "Ти си Бог, друже," и он ниЌе изгубио значаЌ места на коме су били. "Прави Бог"
  
  
  ЧЕТРДЕСЕТ єЕДАН
  
  
  
  НЕМАЧКА
  
  
  Сваки пут када би Кенеди Мур толико окренуо своЌе дупе на тврдом седишту, оштре очи АлисиЌе МаЌлс су приметиле. Енглеска кучка била Ќе Уберов ратник, обдарен пандурским шестим чулом - сталним ишчекива®ем.
  
  Током трочасовног лета од Исланда до Немачке стали су само Ќедном. Прво, само десет минута након што су напустили вулкан, подигли су ковчег и осигурали га и све укрцали.
  
  Абел ФреЌ Ќе одмах отишао у зад®и оде ак. Од тада га ниЌе видела. Вероватно подмазуЌе точкове крађе и индустриЌе. АлисиЌа Ќе практично бацила КенедиЌа, Бена и Парневика на ®ихова места, а затим села поред свог дечка, повређеног Мила. Здепасти Американац као да се хватао за сваки део свог тела, али углавном за ЌаЌа, што Ќе Алиша изгледа наизменично сматрала забавним и алармантним.
  
  У хеликоптеру су била Ќош троЌица чувара, коЌи су опрезне погледе са затвореника скретали на чудну комуникациЌу коЌа Ќе постоЌала између АлисиЌе и Мила - наизменично тужну, па смислену, а онда испу®ену бесом.
  
  Кенеди ниЌе имао поЌма где су били када Ќе хеликоптер почео да се спушта. Њен ум Ќе лутао послед®их сат времена, од ДреЌка и ®ихових авантура у Паризу, ШведскоЌ и вулкану, до ®еног старог живота са полициЌом ЊуЌорка, а одатле, неизбежно, до Томаса КеЌлеба.
  
  КеЌлеб Ќе сериЌски убица кога Ќе ослободила да поново убиЌе. Напала су Ќе се"а®а на ®егове жртве. Место злочина кроз коЌе Ќе прошетала пре неколико дана - ®егово место злочина - остало ЌоЌ Ќе свеже у мислима, као тек проливена крв. Схватила Ќе да од тада ниЌе видела ниЌедан новински извештаЌ.
  
  Можда су га ухватили.
  
  У твоЌим сновима....
  
  Не. У моЌим сновима га никад не ухвате, никад му се не приближе. Он ме убиЌа и злостав а, а моЌа кривица ме прога®а као проклети демон док не одустанем од свега.
  
  Хеликоптер се брзо спустио, тргнувши Ќе из визиЌе са коЌом се ниЌе могла суочити. Лични оде ак у зад®ем делу хеликоптера се отворио и Абел ФреЌ Ќе изашао, лаЌу"и наређе®а.
  
  "АлисиЌа, Мило, би"еш са мном. Доведите затворенике. Чувари, испрати"ете ковчег до моЌе собе за гледа®е. Тамош®и старате  има упутства да ме контактира чим све буде спремно за преглед. И желим да се ово деси брзо, чувари, зато не оклеваЌте. Один Ќе можда чекао ФреЌа хи адама година, али ФреЌ не чека Одина."
  
  "Цео свет зна шта си урадио, Фреи, ти си луд", рекао Ќе Кенеди. "Модни дизаЌнер, дођавола. Колико дуго мислиш да "еш остати ван затвора?"
  
  "Амерички осе"аЌ сопствене важности", одбрусио Ќе ФреЌ. "А идиотизам те тера да веруЌеш да можеш да говориш наглас, хмм? Виши ум увек триЌумфуЌе. Да ли стварно мислиш да су твоЌи приЌате и изашли? Тамо смо поставили замке, ти глупа кучко. Не"е про"и поред ПосеЌдона."
  
  Кенеди Ќе отворила уста у знак протеста, али Ќе видела да Ќе Бен накратко одмахнуо главом и брзо ЌоЌ затворио уста. Остави то. Прво преживи, а касниЌе се бори. Она Ќе ментално цитирала Вану Бонту: "РадиЌе бих имала комплекс инфериорности и била бих приЌатно изненађена него да имам комплекс супериорности и да ме грубо пробудим."
  
  ФреЌ ниЌе могао да зна да Ќе ®ихов хеликоптер остао сакривен на ве"оЌ висини. И понос га Ќе убедио да Ќе ®егов интелект супериорниЌи од ®иховог.
  
  Нека тако мисли. Изненађе®е би било Ќош слађе.
  
  
  * * *
  
  
  Хеликоптер Ќе слетео уз трзаЌ. ФреЌ Ќе иступио напред и скочио први, вичу"и наређе®а  удима на зем и. Алициа Ќе устала и направила покрет кажипрстом. "Прво вас троЌе. Погнуте главе. Наставите да се кре"ете док не кажем другачиЌе."
  
  Кенеди Ќе скочио из хеликоптера иза Бена, осе"аЌу"и бол од исцрп ености у сваком миши"у. Када Ќе погледала око себе, невероватан призор Ќу Ќе натерао да на минут заборави на умор, у ствари, одузео ЌоЌ Ќе дах.
  
  єедан поглед и схватила Ќе да Ќе то ФреЌев замак у НемачкоЌ; дизаЌнерска Ќазбина безако®а у коЌоЌ забава никада не престаЌе. Њихов простор за слета®е био Ќе окренут према главном улазу, двоструким храстовим вратима уметнутим златним клиновима и уоквиреним италиЌанским мермерним стубовима коЌи су водили у велики улазни хол. Док Ќе Кенеди посматрао, зауставила су се два скупа аутомобила, Ламборгини и Масерати, из коЌих су четири ентузиЌастична двадесетогодиш®ака изашла и затетурала уз степенице ка Замку. Тешки ритмови плесне музике допирали су иза врата.
  
  Изнад врата налазила се фасада обложена каменом на чиЌем Ќе врху био низ троугластих тор®ева и две више куле на оба краЌа, даЌу"и огромноЌ структури изглед готичког препорода. Импресивно, помисли Кенеди, и помало неодо иво. Замиш ала Ќе да би позив на журку на овом месту био сан буду"е манекенке.
  
  И тако Ќе Абел Фреи профитирао од ®ихових снова.
  
  Гурнули су Ќе према вратима, Алициа их Ќе паж иво посматрала док су пролазили поред тут®авих супераутомобила и пе®али се мермерним степеницама. Кроз врата и у предворЌе одЌека. Са леве стране, отворена, кожом пресвучена капиЌа водила Ќе у но"ни клуб испу®ен живахном музиком, шареним светлима и сепареима коЌи су се  у али изнад гомиле, где Ќе свако могао да докаже како добро уме да игра. Кенеди Ќе одмах стао и вриснуо.
  
  "Помо"!" Плакала Ќе гледаЌу"и право у посетиоце. "Помози нам!"
  
  Неколико  уди Ќе искористило тренутак да спусти полупуне чаше и загледа се у мене. Секунд касниЌе почели су да се смеЌу. Класична шведска плавуша подигла Ќе флашу у знак поздрава, а тамнопути ИталиЌан Ќе почео да Ќе гледа. Остали су се вратили у своЌ диско пакао.
  
  Кенеди Ќе сте®ао док Ќу Ќе Алиша зграбила за косу и вукла по мермерном поду. Бен Ќе вриснуо у знак протеста, али га Ќе шамар умало оборио. Међу гостима журке било Ќе више смеха, а потом и неколико развратних коментара. Алициа Ќе бацила КенедиЌа у велико степениште, снажно Ќе ударивши у ребра.
  
  "Глупа женка", просиктала Ќе. "Зар не видите да су за уб ени у свог господара? Никада не"е мислити лоше о ®ему. Сада иди."
  
  Показала Ќе нагоре са малим пишто ем коЌи се поЌавио у ®еноЌ руци. Кенеди Ќе желела да се одупре, али суде"и по ономе што се управо догодило, одлучила Ќе да иде са тим. Одведени су уз степенице и лево, у друго крило замка. Чим су напустили степениште и ушли у дугачак, ненамештен ходник - мост између крила - музика за плес Ќе престала, а можда су они били Ќедини  уди коЌи су у том тренутку били живи.
  
  ШетаЌу"и ходником, нашли су се у просториЌи коЌа Ќе некада могла бити пространа плесна дворана. Али сада Ќе подручЌе било поде ено на пола туцета одвоЌених просториЌа - соба са решеткама спо а уместо зидова.
  
  "елиЌе.
  
  Кенеди, заЌедно са Беном и Парневиком, гурнути су у наЌближу "елиЌу. Гласан звекет значио Ќе да се врата затвараЌу. Алициа Ќе махнула. "Ви сте посматрани. Уживати."
  
  У заглушуЌу"оЌ тишини коЌа Ќе уследила, Кенеди Ќе прошла прстима кроз своЌу дугу црну косу, загладила одело са панталонама колико Ќе могла и дубоко удахнула.
  
  "Па..." почела Ќе да говори.
  
  "ХеЌ, кучке!" Абел ФреЌ се поЌавио испред ®ихове камере, цере"и се попут Бога пакла. "Добро дошли у моЌ дворац за забаву. Некако сум®ам да "еш уживати колико и моЌи, ух, богатиЌи гости."
  
  Одбио Ќе понуду пре него што су одговорили. "НиЌе важно. Не мораш да причаш. Ваше речи ме мало занимаЌу. Дакле," претварао се да размиш а, "кога имамо... па, да, наравно, то Ќе Бен БлеЌк. Сигуран сам да "е вам то причинити велико задово ство."
  
  Бен Ќе отрчао до решетки и повукао их колико Ќе могао. "Где Ќе моЌа сестра, копиле?"
  
  "Хм? Мислиш на дрску плавушу са..." див е Ќе избацио ногу. "Увести стил борбе змаЌева? Да ли желите дета е? Па, добро, пошто си то ти, Бен. Прве но"и послао сам тамо свог кума да ЌоЌ покупи ципеле, знаш, да Ќе мало омекша. Означила га Ќе, повредила неколико ребара, али Ќе добио оно што сам желела.
  
  ФреЌ Ќе на тренутак извукао да ински управ ач из ¤епа чудног свиленог огртача коЌи Ќе носио. Пребацио га Ќе на преносиви телевизор, што Кенеди ниЌе ни приметио. У етеру се поЌавила фотографиЌа - СКИ Невс - брб а®е о расту"ем националном дугу Велике БританиЌе.
  
  "Друга но"?" ФреЌ Ќе застао. "Да ли ®ен брат заиста жели да зна?"
  
  Бен Ќе вриснуо, а грлени звук му Ќе излазио дубоко из стомака. "єе ли она добро? Она Ќе добро?"
  
  ФреЌ Ќе поново притиснуо да ински управ ач. Екран се пребацио на другу, зрнатиЌу слику. Кенеди Ќе схватио да гледа у малу собу са девоЌком везаном за кревет.
  
  "Шта мислиш?" подстакао Ќе ФреЌ. "Бар Ќе жива. За сад."
  
  "Карин!" Бен Ќе потрчао према ТВ-у, али Ќе онда стао, изненада савладан. єецаЌи су му потресли цело тело.
  
  ФреЌ се насмеЌао. "Шта Ќош хо"еш?" Поново Ќе глумио замиш еност, а затим поново променио канал, овог пута у ЦНН. Одмах у вестима се поЌавила порука о сериЌском убици из ЊуЌорка - Томасу Калебу.
  
  "Записао сам ти ово раниЌе", рекао Ќе лудак Кенеди с весе ем. "Мислио сам да бисте можда желели да погледате."
  
  Она Ќе нехотице слушала. Чуо сам страшну вест да Ќе КеЌлеб наставио да лута улицама ЊуЌорка, ослобођен, као дух.
  
  "ВеруЌем да сте га ослободили", рекао Ќе ФреЌ сувисло КенедиЌевим леђима. "Одличан посао. Предатор се вратио тамо где му Ќе место, више ниЌе животи®а у кавезу у градском зоолошком врту."
  
  ИзвештаЌ Ќе пуштао кроз архивске снимке случаЌа - стандардне ствари - ®ено лице, лице пр авог полицаЌца, лица жртава. Увек лица жртава.
  
  Исте оне коЌе су ЌоЌ свакодневно прога®але но"не море.
  
  "Кладим се да знаш сва ®ихова имена, зар не?" ФреЌ се наругао. "Адресе ®ихових породица. Тако... умрли су."
  
  "Умукни!" Кенеди Ќе ставила главу у ®ене руке. Заустави то! Молимо вас!
  
  "А ти", чула Ќе Фреи да шапу"е. "Професоре Парневик", исп унуо Ќе речи као да су покварено месо коЌе му Ќе пало у уста. "Требало Ќе да останеш и радиш за мене."
  
  ОдЌекнуо Ќе пуца®. Кенеди Ќе вриснуо од шока. Следе"е секунде чула Ќе како се тело руши, и, окренувши се, видела Ќе да Ќе старац пао на зем у, у грудима му зЌапи рупа, крв Ќе текла и прскала по зидовима "елиЌе.
  
  Вилица ЌоЌ Ќе пала, а неверица ЌоЌ Ќе затворила мозак. Могла Ќе само да гледа како се ФреЌ Ќош Ќедном окре"е према ®оЌ.
  
  "А ти, Кенеди Мур. ТвоЌе време долази. Ускоро "емо истражити дубине до коЌих сте способни да се спустите."
  
  Окренувши се на пети и цере"и се, отишао Ќе.
  
  
  ЧЕТРДЕСЕТ ДВА
  
  
  
  ЛА ВЕРЕИН, НЕМАЧКА
  
  
  Абел ФреЌ се насмеЌао у себи док Ќе кренуо ка свом безбедносном оде е®у. Неколико инвентивних тренутака и згазио Ќе ове идиоте у зем у. ОбоЌе су слом ени. И коначно, убио Ќе оног старог идиота Парневик Стоне на смрт.
  
  Невероватно. Сада пређите на Ќош приЌатниЌе активности.
  
  Отворио Ќе врата своЌе приватне одаЌе и затекао Мила и Алишу како изва ени на ®еговом каучу, баш као што их Ќе и оставио. Велики Американац Ќе и да е патио од повреде, трзао се при сваком покрету, захва уЌу"и том Швеђанину Торстену Далу.
  
  "Има ли вести из суседне ку"е?" - одмах Ќе упитао ФреЌ. "Да ли Ќе Хадсон звао?"
  
  У суседству Ќе био контролни центар за ЦЦТВ, тренутно под присмотром Ќедног од ФреЌевих наЌрадикалниЌих присталица, Тима Хадсона. Познат у замку као "човек са мемориЌом" због свог обимног компЌутерског зна®а, Хадсон Ќе био Ќедан од ФреЌевих првих ученика, човек спреман да иде у било коЌу краЌност за свог фанатичног шефа. Углавном су пратили ток постав а®а Одинове гробнице, а Хадсон Ќе био на челу - псуЌу"и, зноЌе"и се и нервозно гутаЌу"и єегерса као да Ќе млеко. ФреЌ Ќе био нестрп ив да види Гробницу постав ену на ®еном месту и извршио Ќе пуне припреме за своЌу прву значаЌну посету. Прегледани су и ®егови затвореници, Карин одаЌе и "елиЌе ®егових нових затвореника.
  
  И забава, наравно. Хадсон Ќе поставио систем коЌи Ќе подвргао сваки центиметар клуба некоЌ контроли, било да Ќе то инфрацрвени или стандардни терен, а сваки потез ФреЌевих елитних гостиЌу Ќе сним ен и проверен за ®егову тежину у полузи.
  
  Схватио Ќе да мо" ипак ниЌе зна®е. Снага Ќе била чврст доказ. Дискретна фотографиЌа. Видео високе дефинициЌе. Хвата®е Ќе можда било незаконито, али ниЌе шкодило ако Ќе жртва била дово но уплашена.
  
  Абел ФреЌ Ќе могао да организуЌе "вече за излазак" са старлетом или девоЌком у било коЌе време за ®ега. Могао Ќе да купи слику или скулптуру, да добиЌе места у првом реду на наЌтоплиЌоЌ представи у наЌблиставиЌем граду, да постигне недостижно кад год Ќе Ќе хтео.
  
  "єош увек ништа. Хадсон мора да се поново онесвестио на каучу", рекла Ќе Алиша док Ќе лежала са главом у рукама и ногама коЌе су висиле преко ивице ®еговог кауча. Када Ќу Ќе ФреЌ погледао, лагано Ќе раширила колена.
  
  Сигурно. Наравно, ФреЌ Ќе уздахнуо у себи. Гледао Ќе како Мило сте®е и држао се за ребра. Осетио Ќе како му струЌа убрзава откуцаЌе срца док се помисао на секс помешала са опаснош"у. Подигао Ќе обрву у АлишиЌином правцу, даЌу"и ЌоЌ универзални знак 'новац'.
  
  Алициа Ќе спустила ноге. "Кад бо е размислим, Мило, зашто не одеш и поново провериш. И добити цео извештаЌ од оног идиота Худсона, хмм? Шефе", климнула Ќе према сребрном послужавнику са предЌелима. "Нешто необично?"
  
  ФреЌ Ќе проучавао та®ир док Ќе Мило, несвестан шта се дешава, као политичар на своЌу глупост, лажно погледао у правцу своЌе девоЌке, а затим засте®ао и шепаЌу"и изашао из собе.
  
  ФреЌ Ќе рекао: "Кексе изгледаЌу укусно.
  
  Чим су врата шк оцнула на своЌе место, Алиша Ќе дала ФреЌу та®ир кекса и попела се на ®егов сто. СтоЌе"и на све четири, окренула Ќе главу према ®ему.
  
  "Хо"еш ли лепо енглеско дупе са овим бисквитом?"
  
  ФреЌ Ќе притиснуо таЌно дугме испод свог стола. Лажна слика се одмах померила у страну, откриваЌу"и низ видео екрана. Рекао Ќе: "Шест" и Ќедан од екрана Ќе оживео.
  
  Окусио Ќе колачи" док Ќе посматрао, одсутно милуЌу"и АлисиЌину округлу зад®ицу.
  
  "МоЌа борбена арена", дахнуо Ќе. "Ве" Ќе кувано. Да?"
  
  АлисиЌа се завод иво миго и. "Да".
  
  ФреЌ Ќе почео да мази удуб е®е између ®ених ногу. "Онда имам десетак минута. За сада "ете морати да се задово ите Ќедним брзим."
  
  "Прича о мом животу".
  
  ФреЌ Ќе скренуо паж®у на ®у, увек памте"и на Мила на само двадесет стопа иза отк учаних врата, али чак и уз то, и сензуално присуство АлисиЌе МаЌлс, Ќош увек ниЌе могао да одвоЌи поглед од луксузне "елиЌе Ќедне од своЌих новопечених стекли зароб енике .
  
  СериЌски убица - Томас Калеб.
  
  Коначна конфронтациЌа Ќе била неизбежна.
  
  
  
  део 3
  боЌно по е...
  
  
  ЧЕТРДЕСЕТ ТРИ
  
  
  
  ЛА ВЕРЕИН, НЕМАЧКА
  
  
  Кенеди Ќе отрчао до решетака док су се Абел ФреЌ и ®егови чувари поЌавили испред ®ихове "елиЌе. Вриштала Ќе на ®их да уклоне професорово тело или их пусте на слободу, а онда Ќе осетила налет стреп®е када су управо то урадили.
  
  Зауставила се на улазу у "елиЌу, не знаЌу"и шта да ради. єедан од стражара Ќе уперио своЌ пишто . Ушли су дуб е у затворски комплекс, поред Ќош неколико "елиЌа, све ненасе ене. Али обим свега Ќу Ќе заледио до костиЌу. Питала се на какве Ќе све покварене безако®е оваЌ момак способан.
  
  Тада Ќе схватила да би могао бити гори од КеЌлеба. Горе од свих ®их. Надала се да се ДреЌк, Дал и прате"а воЌска приближаваЌу, али Ќе морала да се суочи са овом дилемом и да Ќе превазиђе, веруЌу"и да су они сами. Како се могла надати да "е заштитити Бена као ДреЌк? Поред ®е Ќе ишао млади". НиЌе много говорио откако Ќе Парневик умро. У ствари, помислио Ќе Кенеди, дечак Ќе рекао само неколико речи откако су зароб ени у Гробници.
  
  Да ли Ќе видео да му шанса да спасе Карин измиче? Знала Ќе да му Ќе мобилни телефон и да е безбедно у ¤епу, подешен да вибрира, и да Ќе примио пола туцета позива од родите а на коЌе ниЌе одговарао.
  
  "На правом смо месту", прошапутала Ќе Кенеди краЌичком усана. "Задржи своЌе мисли за себе."
  
  "Умукни, Американце!" ФреЌ Ќе исп унуо послед®у реч као да Ќе клетва. За ®ега, помислила Ќе, наЌвероватниЌе Ќесте. "Требало би да бринеш о своЌоЌ судбини."
  
  Кенеди Ќе бацио поглед. "Шта би ово требало да значи? Хо"еш ли ме натерати да обучем Ќедну од твоЌих малих ха ина коЌе си направио?" Имитирала Ќе сече®е и шива®е.
  
  Немац Ќе подигао обрву. "Слатко. ХаЌде да видимо колико дуго "еш остати жесток."
  
  Иза комплекса "елиЌа ушли су у други, много мрачниЌи део ку"е. Сада су ишли под оштрим углом надоле, собе и ходници око ®е били су у запуштеном ста®у. Мада, познаваЌу"и ФреЌа, све Ќе то била црвена харинга да збуни крвоследнике.
  
  Прошли су послед®им ходником, коЌи Ќе водио до лучних дрвених врата са великим металним плочама на шаркама. єедан од чувара Ќе ударио осмоцифрени броЌ на бежичноЌ нумеричкоЌ тастатури и тешка врата су почела да се отвараЌу шкрипом.
  
  Одмах Ќе угледала металне ограде високе до груди коЌе су окруживале нову собу. Око ®ега Ќе стаЌало тридесетак до четрдесет  уди с пи"ем у рукама и смеЌали се. ПлеЌбоЌи и наркобосови, мушке и женске проститутке високе класе, чланови кра евске породице и Фортуне 500. Удовице са огромним наследством, шеици богати нафтом и к"ери милионера.
  
  Сви су стаЌали око бариЌере, пиЌуцкали Болингера и Романи ЦонтиЌа, грицкали деликатесе и одисали своЌом културом и класом.
  
  Када Ќе Кенеди ушао, сви су застали и на тренутак се загледали у ®у. Њена Ќезива помисао била Ќе да Ќе процени. Шаптови су се провлачили дуж праш®авих зидова и напуцали ЌоЌ уши.
  
  То Ќе она? ПолицаЌац?
  
  Уништи"е Ќе за наЌвише четири минута.
  
  єа "у га узети. Да"у ти Ќош десет, Пиерре. шта "еш ре"и?
  
  Седам. Кладим се да Ќе Ќача него што изгледа. И, па, би"е мало  ута, зар не?
  
  О чему су дођавола причали?
  
  Кенеди Ќе осетила груб ударац у зад®ицу и посрнула Ќе у собу. ЗаЌедница се смеЌала. ФреЌ Ќе брзо потрчао за ®ом.
  
  "Људи!" Он се насмеЌао. "ПриЌате и моЌи! Ово Ќе дивна понуда, зар не? И она "е нам пружити Ќедну дивну но"!"
  
  Кенеди Ќе погледао око себе, неконтролисано уплашен. О чему су дођавола причали? Остани бод икав, сетила се оми ене изреке капетана Липкинда. Наставите своЌу игру. Покушала Ќе да се концентрише, али Ќе шок и надреално окруже®е претили да Ќе излуде.
  
  "Не"у да наступам пред тобом", промрм ала Ќе ФреЌевим леђима. "На било коЌи начин на коЌи очекуЌете."
  
  ФреЌ се окренуо ка ®оЌ, а ®егов зналачки осмех Ќе био невероватан. "Зар не? Зарад нечег вредног?Мислим да преце®уЌеш себе и своЌу врсту. Али то Ќе нормално. Можда мислите другачиЌе, али Ќа мислим да "ете то учинити, драги Кенеди. Стварно мислим да можеш. До"и." Показао ЌоЌ Ќе да дође до ®ега.
  
  Кенеди Ќе закорачио ка шини. Око дванаест стопа испод ®е налазила се кружна рупа неравномерно укопана у зем у, ®ен под посут каме®ем, а зидови прекривени зем ом и каменом.
  
  Старомодна гладиЌаторска арена. Борбена Ќама.
  
  Поред ®е су довучене металне мердевине и подигнуте преко ограде у Ќаму. ФреЌ Ќе показао да треба да сиђе.
  
  "Нема шансе", шапнуо Ќе Кенеди. Три пишто а била су уперена у ®у и Бена.
  
  ФреЌ Ќе слегнуо раменима. "Требаш ми, али ми озби но не треба дечак. Могли бисмо да почнемо метком у колено, па у лакат. Радите и видите колико вам Ќе потребно да испуните моЌ захтев." Његов паклени осмех Ќу Ќе уверио да би радо потврдио своЌе речи.
  
  Стиснула Ќе зубе и провела секунду глађуЌу"и одело са панталонама. Богата гомила Ќу Ќе са занима®ем посматрала, као животи®у у кавезу. Чаше су биле празне, а предЌела поЌедена. Конобари и конобарице лепршали су међу ®има, ®има невиђени, заситни и освежаваЌу"и.
  
  "Каква Ќама?" це®кала се са временом, не виде"и излаз из тога, покушаваЌу"и да ДреЌку пружи сваку драгоцену додатну секунду.
  
  "Ово Ќе моЌа борбена арена", рекао Ќе ФреЌ  убазно. "Живиш у славном се"а®у или умиреш у срамоти. Избор, драги моЌ Кенеди, Ќе у вашим рукама. "
  
  Остани бод икав.
  
  єедан од стражара Ќу Ќе гурнуо цевом свог пишто а. Некако Ќе успела да проЌектуЌе позитиван поглед на Бена и посегнула Ќе за степеницама.
  
  "ЧекаЌ," ФреЌеве очи су  утито б еснуле. "ИзуЌ ЌоЌ ципеле. Ово "е Ќош мало подста"и ®егову крвожедност."
  
  Кенеди Ќе стаЌао тамо, понижен и бесан, и помало омам ен када Ќе Ќедан од чувара клекнуо испред ®е и изуо ЌоЌ ципеле. Пе®ала се уз степенице, осе"аЌу"и се нестварно и уда ено, као да се оваЌ чудан сусрет одвиЌа са другим КенедиЌем у уда еном углу света. Питала се ко Ќе заправо таЌ он кога су сви стално споми®али.
  
  НиЌе звучало баш добро. Звучало Ќе као да "е морати да се бори за живот.
  
  Док Ќе силазила низ степенице, из гомиле се зачуо звиждук, а снажан талас крвожедности испунио Ќе ваздух.
  
  Извикивали су свакакве безобразлуке. Кладиле су се, неке да "е умрети за ма®е од минута, друге да "е изгубити танге за ма®е од тридесет секунди. єедан или двоЌица су ЌоЌ чак понудили подршку. Али ве"и ризик Ќе био да "е оскрнавити ®ено мртво тело након што Ќе претвори у прах.
  
  НаЌбогатиЌи од богатих, наЌмо"ниЌи олош на Зем и. Ако су вам то дали богатство и мо", онда Ќе свет заиста уништен.
  
  Пребрзо су ®ене босе ноге дотакле тврдо тло. СЌахала Ќе, осе"аЌу"и се хладно и изложено, и погледала око себе. Насупрот ®оЌ, у зиду Ќе изрезана рупа. Тренутно Ќе био покривен скупом дебелих шипки.
  
  Фигура зароб ена са друге стране ових решетки изненада Ќе поЌурила напред, ударивши у ®их уз врисак беса коЌи леди крв. Протресао их Ќе тако снажно да су одскочили, а лице му Ќе било нешто више од искрив еног режа®а.
  
  Али упркос томе, и упркос ®еном бизарном окруже®у, Кенеди га Ќе препознала брже него што ЌоЌ Ќе требало да запамти ®егово име.
  
  Тхомас Цалеб, сериЌски убица. Овде у НемачкоЌ, са ®ом. Два смртна неприЌате а ушла су у боЌну арену.
  
  План Абела ФреЌа, изкоЌен Ќош у ЊуЌорку, се спроводи.
  
  КенедиЌево срце Ќе поскочило, а чиста навала мрж®е Ќурила Ќе од ®егових ножних прстиЌу до мозга и назад као стрела.
  
  "Копиле Ќедно!" Повикала Ќе, кипте"и од беса. "Ти си апсолутно копиле!"
  
  Тада су се решетке подигле и Калеб Ќе скочио ка ®оЌ.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк Ќе изашао из хеликоптера пре него што Ќе дотакао тло, и да е корак иза Торстена Дала, и потрчао ка ужурбаном хотелу, коЌи Ќе заузела заЌедничка коалициЌа међународних снага. ВоЌска Ќе свакако мешовита, али одлучна и борбено спремна.
  
  Налазили су се 1,2 ми е северно од Ла Вереине.
  
  ВоЌска и цивилна возила су била построЌена, мотори су тут®али, стаЌали спремни.
  
  ФоаЌе Ќе био ужурбан: командоси и специЌалци, обавештаЌци и воЌници су се окуп али, справ али и спремали.
  
  Дал Ќе наЌавио своЌе присуство тако што Ќе скочио на рецепциЌу хотела и викнуо тако гласно да су се сви окренули. Владала Ќе тишина пуна поштова®а.
  
  Они су га ве" познавали, и ДреЌка, и остале, и били су свесни шта су постигли на Исланду. Сви овде били су обавештени путем видео везе емитоване између хотела и хеликоптера.
  
  "Ми смо спремни?" Дахл Ќе вриснуо. "Да уништи ово копиле?"
  
  "Опрема Ќе спремна", викао Ќе командант. Сви су сматрали Дала одговорним за ову операциЌу. "СнаЌперисти су на месту. Толико смо вру"и да бисмо могли поново покренути оваЌ вулкан, господине!"
  
  Дал Ќе климнуо главом. "Шта онда чекамо?"
  
  Ниво буке Ќе порастао за стотину степеница. ВоЌници су изашли напо е, удараЌу"и Ќедни друге по леђима и договараЌу"и се да се састану на пиву после битке како би задржали бравуру. Мотори су почели да тут®е док су се састав ена возила уда ила.
  
  ДреЌк се придружио Далу у тре"ем возилу у покрету, воЌном ХамвиЌу. Током послед®их неколико сати брифинга знао Ќе да имаЌу око 500  уди, дово но да потопи ФреЌеву малу армиЌу од 200  уди, али Немац Ќе био на вишоЌ позициЌи и очекивало се да има много трикова.
  
  Али Ќедина ствар коЌу ниЌе имао Ќе елемент изненађе®а.
  
  ДреЌк Ќе поскакивао на пред®ем седишту, држе"и пушку, а мисли су му биле усредсређене на Бена и КенедиЌа. ХеЌден Ќе био на седишту иза ®их, опрем ен за рат. Велс Ќе остав ен у хотелу са тешком раном на стомаку.
  
  КонвоЌ Ќе заобишао оштар кривину, а онда се у видику поЌавила Ла Вераине, обасЌана попут божи"не Ќелке у мраку коЌи га Ќе окруживао, и пред црном литицом планине коЌа се надвиЌала над ®им. Њене капиЌе су биле широм отворене, показуЌу"и дрску одважност човека кога су дошли да свргну.
  
  Дал Ќе ук учио микрофон. "Послед®и позив. Почи®емо вру"е. Брзина "е овде спасити животе,  уди. Знате ци еве, и знате нашу наЌбо у претпоставку о томе где "е бити Одинов ковчег. ХаЌде да се позабавимо овом СВИЊОМ, воЌници".
  
  Веза Ќе значила Учтиви интелигентни господин. Превише ирониЌе. ДреЌк Ќе имао беле зглобове док Ќе Хамер пролазио кроз ФреЌеву стражарницу са Ќедва по Ќедан инч на обе стране. Немачки стражари почели су да дижу узбуну са своЌих високих кула.
  
  Зачули су се први хици коЌи су се одбиЌали од оловних возила. Када Ќе конвоЌ нагло стао, ДреЌк Ќе отворио врата и одвезао се. Нису користили ваздушну подршку Ќер Ќе Фреи можда имао РГПС. Из истог разлога су морали брзо да се уда е од аутомобила.
  
  Уђите и претворите зем у СВИЊА у фабрику сланине.
  
  ДреЌк Ќе отрчао до густог жбу®а коЌе Ќе расло испод прозора на првом спрату. Тим САС-а коЌи су послали пре тридесетак минута ве" Ќе требало да огради простор но"ног клуба и ®егове "цивилне" госте. Меци су летели са прозора замка, обасипаЌу"и зидове капиЌе док су аутомобили уливали унутра. Коалиционе снаге су осветнички узвратиле ватру, разбиЌаЌу"и стакло, удараЌу"и у месо и кост, и претвараЌу"и камену фасаду у кашу. Чули су се повици, вриска и позиви за поЌача®е.
  
  У замку Ќе владао хаос. ЕксплозиЌа РПГ-а дошла Ќе са прозора на гор®ем спрату, ударила у ФреЌеву стражарницу и уништила део зида. Крхотине су каскадно падале на воЌнике коЌи су нападали. Узвратила Ќе ватра из митра еза и Ќедан немачки пла"еник Ќе пао са гор®ег спрата, вриште"и и превр"у"и се све док ниЌе ударио о зем у уз застрашуЌу"и тресак.
  
  Дал и Ќош Ќедан воЌник отворили су ватру на улазна врата. Њихови меци или рикошети убили су двоЌе  уди. Дал Ќе потрчао напред. Хаиден Ќе био негде у борби иза ®ега.
  
  "Морамо да уђемо у ову паклену рупу! Сада!"
  
  Нове експлозиЌе потресле су но". Други РПГ Ќе ударио масивни кратер неколико стопа источно од ДреЌковог Хамера. П усак зем е и каме®а пао Ќе у небо
  
  ДреЌк Ќе трчао, чучнуо, остаЌу"и испод укрштеног шара метака коЌи су му пробиЌали ваздух изнад главе.
  
  Рат Ќе заиста почео.
  
  
  * * *
  
  
  Публика Ќе показала своЌу крвожедност и пре него што су се Кенеди и КеЌлеб додирнули. Кенеди Ќе паж иво кружила, прстима Ќе хватала пр авштину, а стопала Ќе тестирала камен и зем у, кре"у"и се нередовно да не би била предвид ива. Њен мозак се трудио да све то схвати, али Ќе ве" приметила слабост код свог противника - начин на коЌи су ®егове очи посматрале фигуру коЌу Ќе ®ено безоблично одело са панталонама конзервативно прекривало.
  
  Дакле, ово Ќе био Ќедан од начина да се убиЌе убица. Фокусирала се на проналаже®е неког другог.
  
  КеЌлеб Ќе направио први потез. П увачка му Ќе полетела са усана док Ќе бацио на ®у, млатара"и рукама. Кенеди га Ќе одбио и одступио. Гомила Ќе тражила крв. Неко Ќе пролио црно вино по зем и, симболичан гест крви коЌу су желели да пролиЌу. Чула Ќе како Фреи, болесно копиле, наговара КеЌлеба, бездушног психопату, да уради ово.
  
  Сада Ќе КеЌлеб поново скочио. Кенеди Ќу Ќе пронашао насло®ену на зид. Изгубила Ќе концентрациЌу, ометана од стране гомиле.
  
  Онда Ќе КеЌлеб био на ®оЌ, голим рукама омотаним око ®еног врата - ®еговим зноЌавим, одвратним... голим рукама. Руке убице...
  
  ... суровост и смрт ...
  
  ...размазуЌу"и своЌу трулу пр авштину по ®еноЌ кожи. У ®еноЌ глави су звонила упозоре®а. Морате престати да размиш ате тако! Морате се фокусирати и борити се! Борите се са правим борцем, а не са легендом коЌу сте створили.
  
  Нестрп ива гомила Ќе поново завиЌала. РазбиЌали су флаше и чаше о ограду, ричу"и као животи®е же не да убиЌу.
  
  И КеЌлеб, тако близу после свега што се десило. Њен центар концентрациЌе Ќе упуцан, одуван у пакао. Чудовиште Ќу Ќе ударило песницом у бок, истовремено ЌоЌ Ќе притиснуло главу на своЌа прса. Његова пр ава, зноЌна гола прса. Онда Ќу Ќе поново ударио. Бол ЌоЌ Ќе експлодирао у грудима. Затетурала Ќе. Црно вино Ќе преливало, разливало се одозго.
  
  "То Ќе то", ругао ЌоЌ се Калеб. "Иди доле тамо где припадаш."
  
  Гомила Ќе урлала. Калеб Ќе обрисао своЌе одвратне руке о ®ену дугу косу и насмеЌао се са тихом, смртоносном злобом.
  
  "Пиша"у на твоЌе мртво тело, кучко."
  
  Кенеди Ќе пала на колена, накратко избегавши КеЌлебов стисак. Покушала Ќе да му избегне, али Ќу Ќе он чврсто држао за панталоне. Привукао Ќу Ќе назад к себи, цере"и се као див ак са смртном главом. НиЌе имала избора. Откопчала Ќе панталоне, своЌе безобличне панталоне коЌе су прикривале фигуру и пустила их да ЌоЌ склизну низ ноге. Искористила Ќе ®егово тренутно изненађе®е да отпуза на ®еноЌ зад®ици. Каме®е Ќе огребало ®ену кожу. Гомила Ќе урлала. КеЌлеб Ќе скочио напред, посегнувши у поЌас ®еног до®ег веша, али га Ќе она жестоко ударила ногом у лице, до®и веш Ќе звекетао уназад баш када му Ќе нос, крвав и слом ен, висио на страну. Седела Ќе тамо на тренутак, гледаЌу"и у свог неприЌате а и откривши да не може да скрене поглед са ®егових крвавих, месождерских очиЌу.
  
  
  * * *
  
  
  ДреЌк се откотр ао кроз отмЌена врата у масивно предворЌе. САС Ќе заправо оградио простор но"ног клуба и покрио главно степениште. Остатак замка не би био тако приЌате ски настроЌен.
  
  Дал се потапшао по ¤епу на грудима. "На цртежима Ќе приказано складиште са наше десне стране и у краЌ®ем источном крилу. Не сум®аЌ ни у шта сада, Драке. Хаиден. Сложили смо се да Ќе ово наЌлогичниЌе место за ФреЌа, наше приЌате е и Гроб."
  
  "Нисам ни са®ао о томе", одлучно Ќе рекао ХеЌден.
  
  Са групом  уди коЌа се кретала иза ®ега, ДреЌк Ќе пратио Дала кроз врата до источног крила. Чим су се врата отворила, Ќош метака Ќе пробило ваздух. ДреЌк се откотр а и устане, пуцаЌу"и.
  
  И одЌедном су се међу ®има нашли и ФреЌеви  уди!
  
  Блештали су ножеви. Пуцали су из ручних пишто а. ВоЌници су се спуштали с лева и здесна. ДреЌк Ќе притиснуо цев свог пишто а на слепоочницу Ќедног од ФреЌевих чувара, а затим Ќе замахнуо оружЌем у положаЌ за па бу баш на време да удари метак у лице нападача. Стражар га Ќе напао са леве стране. ДреЌк Ќе избегао искорак и ударио га лактом у лице. Сагнуо се над онесвеш"еним човеком, подигао ®егов нож и забио ®егов врх у главу другог коЌи се спремао да пререже врат Делта командоса.
  
  Пуц® из пишто а одЌекнуо Ќе поред ®еговог уха; СГГ-ово оми ено оружЌе. ХеЌден Ќе користио Глок и воЌни нож. Мултинационалне снаге за мултинационални инцидент, помисли ДреЌк. єош пуц®ева одЌекну на другом краЌу собе. Ук учите ИталиЌане.
  
  ДреЌк се откотр ао под бочним ударцем неприЌате а. Окренуо се целим телом, ногама напред, оборио момка с ногу. Када Ќе човек тешко пао на кичму, ДреЌк Ќе извршио самоубиство.
  
  Бивши официр САС-а Ќе устао и угледао Дала на десетак корака испред. Њихових неприЌате а Ќе било све ма®е и ма®е - вероватно Ќе остало само неколико десетина мученика, послатих да исцрпе осваЌаче. Права воЌска би била негде другде.
  
  "НиЌе лоше за загрева®е", нацерио се Швеђанин, са крв у око уста. "Сада само напред!"
  
  Прошли су кроз друга врата, очистили собу од замки, затим другу собу у коЌоЌ су снаЌперисти убили шесторицу добрих момака пре него што су елиминисани. На краЌу су се нашли испред високог каменог зида са пушкарницама кроз коЌе су пуцали митра ези. У средишту каменог зида налазила су се Ќош упечат ивиЌа челична врата, коЌа су подсе"ала на трезор банке.
  
  "То Ќе то", рекао Ќе Дал, савиЌаЌу"и се. "ФреЌева соба за посматра®е."
  
  "Изгледа као опасан дрка¤иЌа", рекао Ќе ДреЌк, скриваЌу"и се поред ®ега, подижу"и руку док му Ќе десетине воЌника притрчало. Погледао Ќе око себе у потрази за ХеЌден, али међу мушкарцима ниЌе могао да разазна ®ену витку фигуру. Где Ќе дођавола отишла? Ох, молим те, молим те, не дозволи ЌоЌ да опет лежи тамо... крвари...
  
  "Форт Нокс Ќе тврд орах", рекао Ќе командос Делте док Ќе загризао.
  
  ДреЌк и Дал су се погледали. "Рвачи!" - Рекли су обоЌица у исто време, држе"и се своЌе политике "брзи и не зезаЌ".
  
  Две велике пушке су паж иво пребачене дуж линиЌе, док су се воЌници церекали док су гледали. За цеви мо"них топова биле су причврш"ене Ќаке челичне куке за хвата®е, сличне ракетним бацачима.
  
  ДвоЌица воЌника су потрчала назад путем коЌим су дошли, држе"и у рукама додатне челичне саЌле. Челични каблови причврш"ени за шуп у комору на зад®ем делу лансера.
  
  Дал Ќе двапут кликнуо на своЌу Блуетоотх везу. "Реци ми када можемо да почнемо."
  
  Прошло Ќе неколико секунди, а онда Ќе стигао одговор. "Напред!"
  
  Постав ена Ќе баража. ДреЌк и Дал су изашли са бацачима граната преко рамена, нанишанили и повукли обараче.
  
  Две челичне куке за хвата®е излетеле су брзином ракете, заривши дубоко у камени зид ФреЌевог трезора пре него што су избиле на другу страну. Чим су наишли на простор, сензор Ќе активирао уређаЌ коЌи Ќе окретао саме удице, примораваЌу"и их чврсто на зид са друге стране.
  
  Дал се куцнуо по уху. "Уради то".
  
  А чак и одоздо, ДреЌк Ќе могао да чуЌе звук два хамера коЌи прелазе у рикверц, каблова причврш"ених за ®ихове оЌачане бранике.
  
  ФреЌев непробоЌни зид Ќе експлодирао.
  
  
  * * *
  
  
  Кенеди Ќе ударио у упозоре®е док Ќе КеЌлеб шу ао ка ®оЌ, ухватио се за колено и затетурао га. Искористила Ќе тренутак предаха да скочи на ноге. КеЌлеб Ќе поново дошао и она га Ќе ударила по уху надланицом.
  
  Гомила изнад ®е Ќе блеЌала од задово ства. Хи аде долара вредног ретког вина и финог вискиЌа просуло се по пр авштини арене. Пар женских чипканих га"ица лебде доле. Мушка кравата. Пар Гучи манжетних, од коЌих се Ќедна одбиЌа од КеЌлебових длакавих леђа.
  
  "УбиЌ Ќе!" Фреи Ќе вриснуо.
  
  Калеб Ќе Ќурио према ®оЌ као теретни воз, раширених руку, грлених звукова коЌи су допирали из ®еговог стомака. Кенеди Ќе покушао да скочи, али Ќу Ќе ухватио и подигао са зем е, подигавши Ќе са пода.
  
  Док Ќе био у ваздуху, Кенеди Ќе могао само да се клони док Ќе чекао слета®е. И било Ќе тешко, камен и зем а ударили су ЌоЌ у кичму, избацивши ваздух из плу"а. Ноге су ЌоЌ се подигле, али КеЌлеб Ќе ушао у ®их и сео на ®у, наслонивши лактове напред.
  
  "Више тако", промрм а убица. "Сада "еш вриштати. Ееееее!" Глас му Ќе био маничан, као писка сви®е у кланици у ®еним ушима. "Еееееееее!"
  
  Гору"а агониЌа изазвала Ќе грчеве КенедиЌевог тела. Копиле Ќе сада било центиметар уда ено од ®е, ®егово тело Ќе лежало на ®оЌ, а слина му Ќе цурила са усана на образе, очи су му гореле пакленом ватром, притиснуо Ќе своЌе међуножЌе уз ®ена.
  
  На тренутак Ќе била беспомо"на, Ќош увек покушаваЌу"и да дође до даха. Његова песница ЌоЌ Ќе ударила у стомак. Његова лева рука се спремала да уради исто када Ќе стала. Помисао коЌа Ќе ударала у срцу, а онда се померила до ®еног грла и почела да стеже.
  
  Кенеди се загрцнуо, дахтаЌу"и. КеЌлеб се кикотао као луд. Стиснуо Ќе Ќаче. Проучавао Ќе ®ене очи. Наслонио се на ®ено тело, зг®ечивши Ќе своЌом тежином.
  
  Ударала Ќе што Ќе Ќаче могла, одбацивши га у страну. Савршено Ќе разумела да Ќе управо добила пропусницу. Гадове изопачене потребе спасиле су ЌоЌ живот.
  
  Опет Ќе измакла. Публика ЌоЌ се ругала - на ®ен наступ, на ®ену пр аву оде"у, на ®ено изгребано дупе, на ®ена крваре®а стопала. КеЌлеб Ќе устао, попут Стена, са ивице пораза и раширио руке, смеЌу"и се.
  
  А онда Ќе зачула глас, слаб, али коЌи Ќе пресекао промуклу какофониЌу.
  
  Бенов глас: "ДреЌк се приближава, Кенеди. Он Ќе све ближе. Добио сам поруку!"
  
  Проклетство... не би их нашао овде. НиЌе могла да замисли да "е од свих места у замку он претражити ово. Његова наЌвероватниЌа мета би била складиште или "елиЌе. Ово може потраЌати сатима....
  
  Бену Ќе и да е била потребна. Калебовим жртвама Ќе и да е била потребна.
  
  Устани и вришти кад нису могли.
  
  Калеб Ќе Ќурнуо на ®у, непромиш ен у своЌоЌ себичности. Кенеди Ќе глумила ужас, затим Ќе подигла ногу и ударила лактом право у лице коЌе му се приближавало.
  
  Крв ЌоЌ Ќе шикнула по целоЌ руци. Калеб се заустави као да Ќе налетео на зид од цигле. Кенеди Ќе притискала своЌу предност, удараЌу"и га песницом у груди, удараЌу"и му ве" слом ени нос, удараЌу"и га ногама у колена. Користила Ќе све могу"е методе да онеспособи ¤елата.
  
  Хук гомиле се поЌачавао, али она га Ќедва чула. єедан брзи ударац у ЌаЌа гурнуо Ќе шупак на колена, други у браду га Ќе окренуо на леђа. Кенеди Ќе пао у зем у поред себе, дах"у"и од исцрп ености, и загледао се у ®егове неповер иве очи.
  
  Зачуо се ударац у близини ®еног десног колена. Кенеди се осврнуо и видео слом ену боцу вина заглав ену наопачке у пр авштини. Мерло коЌи Ќош увек излива течно црвено обе"а®е.
  
  КеЌлеб Ќе замахнуо према ®оЌ. Примила Ќе ударац у лице не трзнувши се. "Мораш да умреш", просиктала Ќе. "За ОливиЌу Дан", извукла Ќе слом ену флашу из зем е. "За Селену ТаЌлер", подигла га Ќе изнад ®егове главе. "Миранда Друри", додала Ќе, "®ен први ударац разбио Ќе зубе, хрскавицу и кости. "А за Ему Силке", ®ен други ударац му Ќе одузео око. "За Емили єане Винтерс", ®ен послед®и ударац претворио му Ќе врат у млевено месо.
  
  И клекнула Ќе тамо на крвавом тлу, победоносна, адреналин ЌоЌ Ќе цурио кроз вене и пулсирао кроз ®ен мозак, покушаваЌу"и да поврати човечанство коЌе Ќу Ќе на тренутак напустило.
  
  
  ЧЕТРДЕСЕТ ЧЕТИРИ
  
  
  
  ЛА ВЕРЕИН, НЕМАЧКА
  
  
  КенедиЌу Ќе наређено да се врати уз степенице под прет®ом пишто а. Тело Томаса КеЌлеба Ќе остав ено да се трза тамо где Ќе требало да умре.
  
  ФреЌ Ќе изгледао несре"но, причаЌу"и на мобилни. "Свод", гракнуо Ќе. "СачуваЌ трезор по сваку цену, Хадсоне. Не занима ме ништа друго, идиоте. Сиђи са овог проклетог кауча и ради оно за шта те Ќа пла"ам!"
  
  Иск учио Ќе везу и загледао се у КенедиЌа. "Изгледа да су твоЌи приЌате и провалили у моЌу ку"у."
  
  Кенеди га Ќе лукаво погледао пре него што га Ќе окренуо окуп еноЌ елити. "Изгледа да "ете ви будале добити нешто од онога што заслужуЌете.
  
  Чуо се тихи смех и звецка®е чаша. ФреЌ се придружио на тренутак пре него што Ќе рекао: "ПиЌте, приЌате и моЌи. Затим отиђите на уобичаЌен начин."
  
  Кенеди Ќе глумио мало храбрости, дово но да намигне Бену. Проклетство да Ќе тело ниЌе болело као кучка. Горело ЌоЌ Ќе дупе и пулсирале су ЌоЌ ноге; бо ела га Ќе глава а руке су му биле обливене леп ивом крв у.
  
  Она их Ќе предала ФреЌу. "Могу ли ово да очистим?"
  
  "Употреби своЌу кошу у", насмеЌао се. "У сваком случаЌу, ово ниЌе ништа друго до крпа. Без сум®е, одражава остатак ваше гардеробе."
  
  Кра евски Ќе одмахнуо руком. "Доведите Ќе. И дечак."
  
  Напустили су арену, Кенеди се осе"ао уморно и покушавао да смири ®ену вртоглаву главу. Последице онога што Ќе урадила живе"е са ®ом децениЌама, али сада ниЌе било време да се задржава. Бен Ќе био поред ®е и, суде"и по изразу ®еговог лица, очигледно Ќе покушавао да Ќе телепатски увери.
  
  "Хвала, момче", рекла Ќе, игноришу"и чуваре. "То Ќе била шет®а за колаче."
  
  Прате"и лево рачва®е, кренули су низ други ходник коЌи се гранао од ®иховог блока "елиЌа. Кенеди Ќе сабрала мисли.
  
  Само преживи, помислила Ќе. Само остани жив.
  
  ФреЌ Ќе примио Ќош Ќедан позив. "Шта? Да ли су у складишту? Идиоте! Ти... ти..." промрм ао Ќе у бесу. "Хадсоне, ти... поша и овде целу воЌску!"
  
  Електронски врисак Ќе нагло прекинуо везу, као ги отина коЌа одсеца главу францускоЌ кра ици.
  
  "Узми их!" ФреЌ се окренуо своЌим чуварима. "Одведите их у стамбене просториЌе. Изгледа да има више твоЌих приЌате а него што смо мислили, драги Кенеди. Врати"у се да ти лечим ране касниЌе."
  
  Са овим речима, пореме"ени Немац се брзо уда и. Кенеди Ќе био веома свестан да су она и Бен сада сами са четири чувара. "Настави", Ќедан од ®их Ќу Ќе гурнуо према вратима на краЌу ходника.
  
  Док су пролазили кроз ово, Кенеди Ќе изненађено трептао.
  
  ОваЌ део замка Ќе потпуно срушен, над главом Ќе подигнут нови лучни кров и мале "ку"е" од цигала поредане са обе стране простора. Не много ве"е од великих амбара, било их Ќе око осам. Кенеди Ќе одмах схватио да Ќе кроз ово место у Ќедном тренутку прошло више од неколико затвореника.
  
  Гора особа од Томаса КеЌлеба?
  
  УпознаЌте Абела ФреЌа.
  
  Њена ситуациЌа се сваке секунде погоршавала. Чувари су ®у и Бена гурали према ЌедноЌ од ку"а. Када сам ушао, утакмица Ќе била готова. Ти губиш.
  
  Могла Ќе да извади Ќедну, можда чак и две. Али четири? НиЌе имала шансе.
  
  Само ако....
  
  Осврнула се на наЌближег чувара и приметила да Ќе он проце®уЌу"е гледа. "ХеЌ, Ќе ли то то? Хо"еш ли нас тамо ставити?"
  
  "Ово су моЌа наређе®а."
  
  "Види. ОваЌ тип Ќе овде - прешао Ќе читав оваЌ пут да спаси своЌу сестру. Мислиш, можда би могао да Ќе види. Само Ќедном."
  
  "Наређе®а од ФреЌа. НиЌе нам дозво ено."
  
  Кенеди Ќе погледао од Ќедног чувара до другог. "И шта? Ко би требао знати? Безобзирност Ќе зачин живота, зар не?"
  
  Чувар Ќе залаЌао на ®у. "єеси ли слеп? Зар нисте видели камере на овом проклетом месту?"
  
  "Фреи Ќе заузет борбом против воЌске", осмехнуо се Кенеди. "Шта мислите зашто Ќе тако брзо побегао?" Момци, пустите Бена да види своЌу сестру, па "у вас можда мало опустити када стигну нови шефови.
  
  Стражари су се кришом погледали. Кенеди Ќе унео више убеђе®а у ®ен глас и мало више флертова®а у ®ен говор тела, и убрзо су ®их двоЌе отк учавали Каринина врата.
  
  Два минута касниЌе Ќе изведена. Тетурала Ќе између ®их, изгледала Ќе исцрп ено, плаве косе рашчупане и исцртаног лица.
  
  Али онда Ќе видела Бена и очи су ЌоЌ засиЌале као му®а у олуЌи. Чинило се као да ЌоЌ се снага вратила у тело.
  
  Кенеди ЌоЌ Ќе запео за око када су се две групе састале, покушаваЌу"и да брзо пренесу хитност, опасност, послед®и случаЌни сценарио ®ене луде идеЌе, све Ќедним очаЌничким погледом.
  
  Карин Ќе одмахнула стражарима и зарежала. "Само напред и узмите мало, копилад. "
  
  
  * * *
  
  
  Торстен Дал Ќе предводио Ќуриш, држе"и своЌ пишто  као подигнут мач, вичу"и из свег гласа. ДреЌк Ќе био тик до ®ега, трче"и пуном брзином и пре него што се цео зид трезора срушио. Дим и крхотине разбацани по малоЌ површини. Док Ќе ДреЌк трчао, осетио Ќе друге коалиционе трупе како се шире у оба смера. Били су Ќуришна фаланга смрти, коЌа Ќе надирала своЌе неприЌате е са убилачком намером.
  
  ДреЌкови инстинкти су се активирали док се дим ковитлао и ста®ивао. Са леве стране стаЌала Ќе група стражара, укочених од страха, споро реагуЌу"и. Испалио Ќе рафал у ®ихову средину, уништивши наЌма®е три тела. Напред се чула узвратна ватра. ВоЌници су му падали с леве и десне стране, снажно удараЌу"и о срушени зид своЌим замахом.
  
  Крв му Ќе прскала пред очима док се ИталиЌана глава претворила у пару, човек ниЌе био дово но брз да избегне метак.
  
  Драке голуб за заклон. Оштре стене и бетон покидали су му месо на рукама док Ќе пао на под. Превр"у"и се, испалио Ќе неколико рафала у углове. Људи су вриштали. Експонат Ќе експлодирао под интензивном ватром. Старе кости ковитлале су се кроз ваздух у успореном снимку попут мр а прашине.
  
  Пуц®и су поново одЌекнули напред, и ДреЌк Ќе видео масу  уди како се кре"е. Исусе! ФреЌева воЌска Ќе била ту, састав ена у своЌу смртоносну формациЌу, кретала се напред све брже Ќер су осе"али да имаЌу предност.
  
  
  * * *
  
  
  Карин Ќе користила тренинг борилачких вештина да онеспособи своЌе чуваре за неколико секунди. Кенеди Ќе упутила оштар бекхенд у браду свог чувара, а затим Ќе иступила напред и ударила се тако снажно да су ЌоЌ звезде б еснуле пред очима. Секунду касниЌе, видела Ќе свог другог противника, четвртог чувара, како скаче у страну да направи мало простора између ®их.
  
  Срце ЌоЌ се стиснуло. Дакле, четврти стражар Ќе био предалеко мост. Чак и за ®их двоЌе.
  
  Чувар Ќе изгледао скаме®ен док Ќе подизао пушку. Дрхтавим прстима скенирао Ќе подручЌе траже"и помо". Кенеди Ќе испружила руке са длановима напо е.
  
  "Смири се, стари. Само остани мирна."
  
  Његов прст на обарачу се савио од страха. ОдЌекнуо Ќе пуца® и одбио се о плафон.
  
  Кенеди се згрчио. Напетост Ќе згуш®авала ваздух, претвараЌу"и га у нервни буЌон.
  
  Бен Ќе замало вриснуо када Ќе ®егов мобилни телефон почео да пушта храпаву мелодиЌу звона због ®егове анксиозности. Сизеров ими¤ Ќе био подигнут на максимум.
  
  Чувар Ќе такође скочио, одбивши Ќош Ќедан нехотични хитац. Кенеди осети како ветар од метка пролази кроз ®ену лоба®у. Чисти страх Ќу Ќе укочио на месту.
  
  Молим те, помислила Ќе. Не буди идиот. Водите рачуна о свом тренингу.
  
  Бен Ќе потом бацио телефон на чувара. Кенеди га Ќе видео како се лецнуо и брзо пао на под да би додатно одвукао паж®у. Док Ќе чувар испустио слушалицу и скренуо паж®у, Кенеди Ќе узео оружЌе тре"ег чувара.
  
  Карин Ќе ипак живела овде неко време. Видела Ќе и доживела тешко"е. Одмах Ќе опалила. Стражар Ќе устукнуо када Ќе црвени облак избио из ®еговог сакоа. Тада му се преко рамена проширила тамна мр а и изгледао Ќе збу®ен, па  ут.
  
  Пуцао Ќе из близине Бена.
  
  Али хитац Ќе био неуспешан, промашаЌ без сум®е потпомогнут чи®еницом да му Ќе глава експлодирала милисекунду пре него што Ќе повукао окидач.
  
  Иза ®ега, уоквирен прска®ем ®егове крви, стаЌао Ќе ХеЌден са Глоком у руци.
  
  Кенеди Ќе погледао Бена и Карин. Видео сам како се гледаЌу са одушев е®ем,  убав у и тугом. Чинило се разумним дати им минут. Тада Ќе ХеЌден била поред ®е, климнувши Бену с олакша®ем.
  
  "Како се то ради?"
  
  Кенеди Ќе намигнуо. "Би"е сре"ниЌи сада када сте стигли."
  
  Онда се отрезнила. "Морамо да спасемо остале затворенике овде, ХеЌдене. ХаЌде да их узмемо и оставимо ову паклену рупу."
  
  
  * * *
  
  
  Две армиЌе су се сукобиле, коалиционе снаге су на лицу места пуцале у своЌе противнике, Немци су махали ножевима и покушавали да се брзо приближе.
  
  ДреЌк Ќе на тренутак помислио да Ќе ова игра ножем узалудна, потпуно луда, али онда се сетио ко им Ќе шеф. Абел Фреи. Лудак не би желео да ®егова дружина користи метке у случаЌу да оштете ®егове непроце®иве артефакте.
  
  Међу ®има, ДреЌк Ќе секао неприЌате а за неприЌате ем. ВоЌници су грцали и ударали Ќедни друге свуда око ®ега, користе"и силу коЌа Ќе ломила кости. Људи су вриштали. Битка Ќе била свеобухватна борба прса у прса. Опстанак Ќе зависио од чисте сре"е и инстинкта, а не од било какве вештине.
  
  Док Ќе пуцао, ударао и пробиЌао се, приметио Ќе лик испред себе. Вртложни дервиш смрти.
  
  Алиша МаЌлс се пробиЌа кроз редове међународних супер трупа.
  
  ДреЌк се окренуо ка ®оЌ. Звук битке Ќе утихнуо. Били су у зад®ем делу свода, а поред ®их Одинов саркофаг, сада отворен, са рефлекторима постав еним изнад.
  
  "Па, добро", насмеЌала се. "ДреЌкестер. Како си, друже?"
  
  "Исто као и увек."
  
  "Ммм, се"ам се. Иако не могу ре"и да Ќе висио предуго, а? Успут, одлична мачЌа борба на конопцима. НиЌе лоше за бившег воЌника коЌи Ќе постао цивил."
  
  "И ти. Где Ќе твоЌ ББФ?"
  
  "ВВФ?"
  
  Два борбена воЌника су се срушила на ДреЌка. Одгурнуо их Ќе уз АлисиЌину помо", обоЌе су уживали у ономе што "е се догодити.
  
  "НаЌбо и дечко заувек? Да ли га се се"ате? Слатко?"
  
  "Ох да. Морао сам да га убиЌем. Гад Ќе ухватио ФреЌа и мене како се шушкамо у дворишту." Она се закикота. "На утио сам се. Они умрли." Направила Ќе гримасу. "Само Ќош Ќедна мртва будала."
  
  "Ко Ќе мислио да може да те укроти", климнуо Ќе ДреЌк. "Се"ам се".
  
  "Зашто си сада морао да будеш овде, ДреЌк? Заиста не желим да те убиЌем."
  
  ДреЌк запрепаш"ено одмахну главом. "ПостоЌи израз коЌи се зове прелепи лажов. Те две речи сумираЌу све о теби, МаЌлсе, бо е него што би било коЌи Шекспир могао."
  
  "И шта?" Алициа Ќе са осмехом засукала рукаве и изула ципеле. "Да ли сте спремни да вам предаЌу ЌаЌа?"
  
  КраЌичком ока ДреЌк Ќе видео Абела ФреЌа како се уда ава од ®их и виче на некога по имену Хадсон. Очигледно, МаЌлс их Ќе штитио када Ќе каналисала ®ихове мо"и, али сада Ќе имала друге приоритете. Торстен Дал, увек поуздан, стао Ќе испред лудог Немца и почео да напада.
  
  ДреЌк Ќе стиснуо песнице. "То се не"е догодити, Милес."
  
  
  ЧЕТРДЕСЕТ ПЕТ
  
  
  
  ЛА ВЕРЕИН
  
  
  Алициа га Ќе шокирала тако што Ќе стргла своЌу маЌицу, омотала Ќе око себе док ниЌе била чврста као конопац, а затим Ќе користила обема рукама да Ќе омотала око ®еговог врата. Борио се, али га Ќе ®ен импровизовани поЌас увукао унутра.
  
  Право у ®ена колена коЌа се дижу - Муаи Тхаи стил. єедан. Два. Три.
  
  Окренуо се око првог. Опет смо се окренули. Други Ќе хрскао под ребрима. Тре"и ударац га Ќе погодио право у ЌаЌа. Бол му Ќе прошао кроз стомак, због чега Ќе осетио мучнину и пао Ќе на леђа.
  
  Алициа Ќе стаЌала над ®им, цере"и се. "Шта сам рекао? Реци ми, Дракеи, тачно шта сам рекао. Она Ќе дала захтев да му да нешто.
  
  "ТвоЌа ЌаЌа."
  
  Спустила Ќе кук и изврнула се како би задала бочни ударац уперен у ®егов нос. ДреЌк Ќе подигао обе руке и блокирао ударац. Осетио сам ишчаше®е Ќедног прста. Окренула се тако да Ќе била лицем у лице с ®им, подижу"и Ќедну ногу високо у луку, а затим спустила пету на ®егово чело.
  
  Ударац секиром.
  
  ДреЌк се откотр а, али га Ќе ударац ипак погодио у груди. И са онолико снаге колико Ќе МаЌлс могао да скупи, то Ќе изазвало неподнош ив бол.
  
  Нагазила му Ќе на чланак.
  
  ДреЌк Ќе вриснуо. Његово тело Ќе систематски лом ено, у модрицама и унакажено. Сломила га Ќе, део по део. Проклете грађанске године. Али онда, да ли би он уопште могао да окриви отпушта®е? Увек Ќе била добра. Да ли Ќе увек била овако добра?
  
  Слом ен цивил или не, он Ќе и да е био САС, а она Ќе умр ала под ®еговом крв у.
  
  Он Ќе устукнуо. На ®ега су пала три борца, разбиЌаЌу"и све око себе. ДреЌк Ќе уживао у предаху од удара®а Немца лактом у грло. Чуо Ќе крцка®е хрскавице и осе"ао се мало бо е.
  
  Устао Ќе, схвативши да му Ќе она дозволила. Плесала Ќе, пребацуЌу"и се с ноге на ногу, а очи су ЌоЌ сиЌале изнутра ђаволски и сивило. Иза ®е, Дал, ФреЌ и Хадсон су били зак учани заЌедно, боре"и се преко ивице Одиновог ковчега, лица згрчених од бола.
  
  Алициа Ќе бацила своЌу маЌицу на ®ега. Ударио Ќе као бич, од чега му Ќе загорела лева страна лица. Поново Ќе ударила и он Ќу Ќе ухватио. Повукао Ќе невероватном снагом. Посрнула Ќе и бацила му се у загр аЌ.
  
  "Здраво".
  
  Ставио Ќе оба палца тик испод ®ених ушиЌу, снажно притискаЌу"и. Одмах Ќе почела да се грчи, а сав привид пркоса Ќе нестао. Дово но Ќе притиснуо нервни чвор да би се свака нормална особа онесвестила.
  
  МаЌлс Ќе поколебао као родео бик.
  
  Притиснуо Ќе Ќаче. Коначно, завалила се у ®егов чврст загр аЌ, пуштаЌу"и му да преузме ®ену тежину, опуштена, покушаваЌу"и да подели бол. Затим се усправила и ставила му оба палца испод пазуха.
  
  Право у сопствени нервни сноп. АгониЌа му Ќе пролазила кроз тело.
  
  И зато су били зак учани. Два страшна неприЌате а, боре се кроз таласе бола, Ќедва се кре"у, гледаЌу Ќедан другом у очи као давно изгуб ени  убавници док их смрт не растави.
  
  ДреЌк Ќе прогунђао, не могавши да сакриЌе своЌу беду. "Луда... кучко. Зашто... зашто радити за овог... овог човека?"
  
  "Значи... до"и до... краЌа."
  
  Ни ДреЌк ни МаЌлс не би одустали. Око ®их Ќе битка почела да се приводи краЌу. Више коалиционих трупа Ќе остало на ногама него Немаца. Али они су наставили да се боре. А ДреЌк Ќе неЌасно могао да види Дала и ФреЌа зак учане у сличном смртоносном загр аЌу, како се боре до краЌа.
  
  НиЌедан воЌник их ниЌе прекинуо. Поштова®е Ќе било превелико. У приватности и непристрасно, ове битке би се одлучивале.
  
  ДреЌк Ќе пао на колена, повукавши АлисиЌу са собом. Пред очима су му плесале црне тачке. Схватио Ќе да "е он заиста бити готов, ако она пронађе начин да прекине ®егов стисак. ЕнергиЌа га Ќе напуштала са сваком секундом.
  
  Он Ќе клонуо. Притиснула Ќе Ќаче, таЌ апсолутни инстинкт убице Ќе забио у ®у. Палчеви су му склизнули. АлисиЌа Ќе пала напред, ударивши га лактом у браду. ДреЌк Ќе видео да то долази, али ниЌе имао снаге да то заустави.
  
  Искре су му прснуле пред очима. Пао Ќе на леђа, зуре"и у ФреЌеву готичку таваницу. Алициа Ќе допузала и заклонила му поглед своЌим лицем, изобличеним болом.
  
  Нико од воЌника око ®их ниЌе покушао да Ќе заустави. Не"е се завршити све док Ќедан од бораца не прогласи примирЌе или не умре.
  
  "НиЌе лоше", накаш ала се. "єош увек имаш, ДреЌк. Али Ќа сам ипак бо и од тебе."
  
  Трепнуо Ќе. "Знам".
  
  "Шта?" - Питао сам.
  
  "Имаш... ту ивицу. ТаЌ убиствени инстинкт. Бес битке. НиЌе битно. єе важно. Ово... због тога сам дао отказ."
  
  "Зашто би вас то зауставило?"
  
  "Брио сам због нечега ван посла", рекао Ќе. "То ме®а све".
  
  Њена песница Ќе била подигнута, спремна да му зг®ечи грло. Тренутак Ќе прошао. Онда Ќе рекла: "Живот за живот?"
  
  ДреЌк Ќе почео да осе"а како му се енергиЌа полако вра"а у удове. "После свега што сам урадио данас, мислим да ми много дугуЌу."
  
  АлисиЌа се одмакнула и пружила му руку да му помогне да устане. "Бацио сам бунаре према ужадима код Мимировог бунара. Нисам га убио на Одиновом гробу. Скренуо сам ФреЌеву паж®у са Бена БлеЌка. Нисам овде да уништавам свет, ДреЌк, овде сам само да се забавим."
  
  "ПотврђуЌем." ДреЌк Ќе повратио равнотежу баш када Ќе Торстен Дал подигао млохаво тело Абела ФреЌа са широке ивице Одиновог ковчега. Пао Ќе на под уз мокро шкрипа®е, беживотно се срушио на италиЌанско мермерно поплочава®е.
  
  Узвици су одЌекнули и одЌекнули широм коалиционих трупа.
  
  Дал Ќе стиснуо песницу, гледаЌу"и у ковчег.
  
  "То копиле никада ниЌе видело ту награду", насмеЌао се. "Његово животно дело. Исусе Христе, морате ово да видите."
  
  
  ЧЕТРДЕСЕТ ШЕСТ
  
  
  
  СТОЦКХОЛМ
  
  
  Дан касниЌе, ДреЌк Ќе успео да побегне од бесконачне рунде испитива®а да би спавао неколико сати у оближ®ем хотелу, Ќедном од наЌстариЌих и наЌбо их у Стокхолму.
  
  У холу Ќе чекао лифт и питао се зашто су сви ®егови мисаони процеси сним ени. Полудели су од недостатка сна, сталних батина и Ќаког притиска. Требало му Ќе неколико дана да се опорави.
  
  Лифт Ќе зазвонио. Поред ®ега се поЌави лик.
  
  Кенеди, обучен у лежерно субот®е одело са панталонама, косе зачеш ане уназад, проучава га исцрп еним очима.
  
  "Здраво".
  
  Речи нису биле дово не. Питати Ќе да ли Ќе добро било Ќе не само Ќадно, ве" Ќе било потпуно глупо.
  
  "Здраво и теби."
  
  "На истом спрату?"
  
  "Сигурно. Све нас држе изоловане, али заЌедно."
  
  Ушли су унутра. Зуре"и у ®ихов разбиЌени одраз у огледалу. ИзбегаваЌте контакт са потребном видео камером. ДреЌк Ќе притиснуо дугме за деветнаест.
  
  "єеси ли добар у овоме као и Ќа, Кенеди?"
  
  НасмеЌала се од срца. "Луда неде а, или неде е. Нисам сигуран. ИзлуђуЌе ме што сам се на краЌу борио против свог неприЌате а и очистио своЌе име на краЌу свега."
  
  ДреЌк слеже раменима. "Као што сам. Иронично, зар не?"
  
  "Где Ќе отишла? Алициа."
  
  "У но" у коЌу иду све наЌбо е таЌне, она и таЌ штребер Хадсон", слегнуо Ќе раменима ДреЌк. "Отишли су пре него што их Ќе приметио било ко коме Ќе заиста било важно. Вероватно разносимо Ќедан другом мозак док разговарамо."
  
  "Учинили сте праву ствар. Они овде нису били главни инспиратори. Алициа Ќе опасна, али ниЌе луда. Ох, и зар не мислиш "у тишини но"и".
  
  ОдвоЌио Ќе тренутак да обради ®ену референцу Диносаур Роцк. Он се насмеЌао. Расположе®е му Ќе расло брже од живе по сунчаном дану.
  
  "Шта Ќе са ХеЌденом?" рекао Ќе Кенеди док су се врата лифта затворила и стари аутомобил почео полако да се диже. "Мислиш ли да "е она остати са Беном?"
  
  "Стварно се надам. Ако не, онда барем мислим да Ќе сада имао секс."
  
  Кенеди га Ќе ударио у раме. "Не рачунаЌ те кокошке, друже. Можда "е написати песму за ®у".
  
  "Кажете - три и по минута са вама!"
  
  Полако су летели поред седмог спрата. "Подсе"а ме. Тамо, у ОдиновоЌ гробници, шта си тамо рекао? Нешто о томе да останем у єорку и, ух, зарађуЌем за живот."
  
  ДреЌк Ќе зурио у ®у. Упутила му Ќе завод ив осмех.
  
  "Па... Ќа... Ќа..." Уздахнуо Ќе и омекшао. "Ово сам безнадежно ван праксе."
  
  "Шта?" КенедиЌеве очи су заискриле од несташлука.
  
  "Стари дино-рок бенд Хеарт назвао Ќе то врхунским завође®ем. У єоркширу само кажемо '"аскаЌ са птицом'. Ми смо Ќедноставни  уди."
  
  Док Ќе лифт шк оцао поред четрнаестог спрата, Кенеди Ќе откопчала кошу у и пустила Ќе да падне на под. Испод Ќе носила црвени провидни груд®ак.
  
  "Шта радиш?" ДреЌк осети како му срце поскочи као да га Ќе ударила струЌа.
  
  "ЗарађуЌем за живот."
  
  Кенеди Ќе откопчала панталоне и пустила их да падну на под. Носила Ќе одговараЌу"и пар црвених га"ица. Лифт Ќе закуцао када Ќе стигао на ®ихов спрат. ДреЌк Ќе осетио како му се расположе®е и све остало подижу. Врата су склизнула у страну, отворила се.
  
  Млади пар Ќе чекао. Жена се закикота. Тип се нацерио ДреЌку. Кенеди Ќе извукао ДреЌк из лифта и ушао у ходник, остав аЌу"и ®ено одело за панталоне.
  
  ДреЌк се осврнуо. "Зар не желиш ово?"
  
  "Ово ми више не треба."
  
  Драке Ќу Ќе подигао. "Добар посао, то Ќе брза шет®а до моЌе собе."
  
  Кенеди Ќе пустио косу.
  
  
  КРАє
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"