Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Gulliver A Tretia RÍŠa

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Gulliver sa vo sne presunie do paralelného vesmíru. Tam vidí drakov a musí sa dozvedieť, že existuje Tretia ríša a hitlerovské Nemecko, ktorému pomáha rozprávkový trpaslík. Mladý hobit bol poslaný na pomoc ZSSR. Ale ocitne sa v kolónii detskej roboty, ktorá nedokáže pomôcť sovietskemu Rusku. A Nemci zajali ZSSR!

  GULLIVER A TRETIA RÍŠA
  ANOTÁCIA
  Gulliver sa vo sne presunie do paralelného vesmíru. Tam vidí drakov a musí sa dozvedieť, že existuje Tretia ríša a hitlerovské Nemecko, ktorému pomáha rozprávkový trpaslík. Mladý hobit bol poslaný na pomoc ZSSR. Ale ocitne sa v kolónii detskej roboty, ktorá nedokáže pomôcť sovietskemu Rusku. A Nemci zajali ZSSR!
  . KAPITOLA č.1.
  Odvážny cestovateľ, unavený z otrockej práce, zaspal a sníval sa mu sen, ktorý bol oveľa zaujímavejší ako realita.
  Chlapec Gulliver letel na drakovi a vedľa neho bolo dievča nebývalej krásy. Už celkom dospelý, ale stále mladý a veľmi svalnatý a zakrivený. A na jej vlasoch vo farbe plátkového zlata bola bohatá koruna z diamantov a niektoré kamene také žiarivé, ako hviezdy, že zažiarili aj tie najväčšie a najdrahšie diamanty.
  Chlapec cestovateľ sa spýtal:
  -Kto si?
  Dievča odpovedalo s úsmevom:
  - Som princezná Leia! A momentálne velím armáde drakov!
  Gulliver sa obzrel. A v skutočnosti bolo na oblohe celé kŕdeľ drakov a všetky tieto stvorenia boli nádherné. A sedeli na nich nádherné dievčatá.
  Ale najkrajšia a najkrajšia bola stále kráľovná. A drak, na ktorom všetci traja leteli, spolu s ďalšou kráskou, bol naozaj rozprávkový. Tu bol tím. A zároveň sú všetky dievčatá bosé, hoci ich nahota je pokrytá drahými kameňmi a korálkami.
  No neskryli ani čokoládové tyčinky brušákov na bruchu, ani guľôčky svalov kotúľajúce sa pod bronzovou kožou. Podrážky mali zároveň elegantný a jedinečný ohyb opätkov.
  Chlapec bojovník povedal:
  - Aká si krásna. Dievčatá ste naozaj zázrak!
  Leia si potriasla vlasmi vo farbe lístkového zlata a spievala:
  Všetky dievčatá sú krásne, bosé,
  Sú silní a bojovníci z jaslí...
  Krásky majú veľmi prísny pohľad,
  Srdce je pri nich jednoznačne veselšie!
  Gulliver s tým súhlasil. Zakrútil mečom v rukách, urobil s ním osmičku a povedal:
  - Bez akýchkoľvek pochybností je s vami väčšia zábava!
  Tím krások lietal na drakoch. Je ich celá armáda, veľkolepá a jedinečná. A draci mali krídla namaľované všetkými farbami dúhy. A zdalo sa, že sú zdobené drahými kameňmi.
  Gulliver poznamenal:
  - Každý žiadostivý človek je svojím spôsobom drak, no nie sedemhlavý, ale najčastejšie bezhlavý!
  Princezná Leia sa zasmiala a odpovedala:
  -Na rozdiel od draka si muž nemusí sťať hlavy, už ich stráca, keď sa pozrie na ženu!
  Chlapec bojovník hádzal obnaženými prstami - vyzeral asi na dvanásť rokov a mal na sebe len krátke nohavice, preto hodil ihlu. Takže preletel a prepichol pomerne veľkého komára, čím ho zabil na smrť.
  Gulliver s úsmevom poznamenal:
  - Tí, čo sú nahnevaní ako osa a s inteligenciou hmyzu, robia z krtinca krtinca!
  Princezná bojovníčka Leia potvrdila:
  - Pre niekoho, kto má inteligenciu muchy, je akýkoľvek hmyz slon!
  A smiali sa. Vyzeralo to veľmi vtipne. Pred nimi letel kŕdeľ husí. Vtáky boli dosť veľké a tučné, s veľkým rozpätím krídel. Na vodcovi svorky sedel pár: chlapec a dievča a v rukách držali strieborné zvončeky, ktorými veselo štrngali.
  Gulliver poznamenal:
  - Dospelí často klamú, deti si vymýšľajú a starí ľudia vo všeobecnosti klamú až do detskej reči!
  Princezná prikývla a dodala:
  - Staroba nie je radosť, ale pád do detstva je ešte väčšia katastrofa!
  Deti na vedúcej husi zrazu spievali:
  Ako vzniklo zlo vo vesmíre?
  Je pravda, že samotný tvorca si nepamätá...
  Je možné, že je večný,
  Nezhasne ako plamene podsvetia!
  
  Nie si prvý, kto vie, že Adam zhrešil,
  Eva nebola prvá, ktorá bola skazená telom...
  Opilec, ktorý pochádza z mesta "Agdam",
  Chlap, ktorý fajčí "plán" počas prestávky...
  
  Každý, kto vie, čo je zlo
  Zvyknutý porušovať zákony bez strachu...
  A pre koho je len dobro bremenom,
  Kto sa chce klaňať len pre seba!
  
  Stále ho chcem vytrhnúť z plienok,
  Už ako dieťa mám nutkanie urobiť taký neporiadok...
  Prečo zlá matka preklína dieťa?
  Kam idú v boji tvrdej armády?
  
  Len jedna čerešňová štóla z letnej záhrady,
  Ďalší zabíja obchodníkov s oceľovým dvorom...
  Ktorému krivou sekerou odsekne hlavu,
  Koho kat hodí na koleso.
  
  Defraudant kradne, pľuje si na svedomie,
  A kto ukradol žobrácke mince...
  Som rád aj za jeden polkus,
  Iní si užívajú ženské kučery.
  
  Áno, je veľa tvárí, veľa podôb zla,
  Jeho tváre sú nádherné v akomkoľvek odtieni.
  Ale túžba je stále dobrá v duši,
  Aj keď svet okolo nás je, žiaľ, strašne divoký!
  
  Vdova plače, sirota škrípe -
  Náš svet smeruje do pekla...
  Je naozaj možné, že Božie srdce je monolitické,
  Ľudia nemajú miesto v Božom raji?
  
  Odpoveď nájdeš len v sebe,
  Keď dokážeš vyhnať hnev vo svojich myšlienkach...
  Keď oplácate podlosť dobrom,
  A prestaňte napĺňať svoje lono!
  Deti veľmi veselo a krásne spievali, po čom vyplazovali jazyk na Gullivera. Odvážny navigátor na nich v reakcii vyplazil jazyk.
  A smiech a hriech...
  Gulliver s úsmevom poznamenal:
  - Myseľ dieťaťa je ako zázrak. A tu budete súhlasiť, nebudete mať žiadne námietky!
  Princezná Leia sa chichotala a spievala:
  Včera som bol len dieťa,
  Tu sa nedá nič robiť...
  Lepšie levíča ako hlúpe slonie
  A drak bude kaput!
  A narazili: chlapec a dievča s bosými nohami. Áno, zažívajú tu veľké dobrodružstvá. A veľa rôznych nuancií. Takže život ide v pohode.
  Gulliver si všimol, že dievčatá na drakoch začali niečo hádzať na pakomáry holými prstami. Aký je to firemný štýl - vziať muchy a rozdrviť ich. dobre? Ak to chcú, tak nech sa páči. Hlavná vec je nestratiť hlavu.
  Gulliver však nie je bojazlivý bojovník. Aj keď teraz je to len chlapec.
  A princezná Leia sa spýtala chlapca:
  - Máš rád med?
  Mladý bojovník prikývol:
  - Určite!
  Dievča vtipne odpovedalo:
  - Včelí med prináša zdravie, medové reči politikov spôsobujú len sklamanie z cukrovky!
  Gulliver vtipne dodal:
  - Z medu včiel sa im lepia ruky, z medu politikov sa im na labky lepia mince dôverčivých hlupákov!
  Dievčenská bojovníčka s tým súhlasila:
  - Bez ohľadu na to, aký sladký je prejav politika, okrem cukrovky nespôsobuje žiadne sklamanie pre tých, ktorí nemajú inteligenciu!
  Chlapec-bojovník logicky poznamenal:
  -Človek nikdy nemôže mať viac ako jedného otca, ale krajina má desiatku kandidátov na úlohu otca národa!
  Potom obaja bojovníci: chlapec a dievča zapískajú a vložia si holé prsty do úst. Čo spôsobilo otrasy atmosféry a výboj prírodnej elektriny. A omráčené pakomáry padali dolu, padli naraz na huňaté hlavy orkov, prepichovali ich a prepichovali.
  Princezná Leia vrúcne spievala:
  - Mami, počkaj, otec, počkaj.
  Keby to bolo každý večer, toto by bol život!
  Orkovia sa ocitli pod drakmi a dievčatami, ich bosou posádkou.
  A začalo cielené a nie až tak cielené bombardovanie, hádzanie podomácky vyrobených granátov vyrobených z uhoľného prachu, alebo niečoho ešte chladnejšieho a ničivejšieho.
  Používali sa najmä veľmi ostré, jedovaté ihly, ktoré doslova prepichovali orkov a goblinov na smrť. Toto si dievčatá naozaj odniesli a zapli.
  Princezná Leia tiež veľmi presne vystrelila na chlpatých orkov a spievala:
  - Nostradamus, Nostradamus,
  Kráľ bielej mágie...
  Nostradamus, Nostradamus,
  Bolesť v mojom srdci neustupuje!
  Nostradamus, Nostradamus,
  Dievčatá bosých snov,
  Nostradamus, Nostradamus -
  Ty si jediná záchrana!
  A bojovníčka ukázala svoj dlhý a smrtiaci jazyk.
  Potom ho vezme a vypľuje ohnivým perím plameňa. Toto je skutočne dievča s kolosálnou silou a mimoriadnym talentom. Ktorá dokáže veľa. A ak sa rozpadne, tak proti tomu nič nemôže stáť.
  Chlapecký cestovateľ Gulliver zo svojho draka vypálil na orkov aj tvrdú a agresívnu paľbu. Pôsobil mimoriadne aktívne a efektívne. A detský bojovník mal jasný talent na víťazstvo a vôľu zvládnuť vojenské umenie.
  Nie, je proti tomu, orkovia nemôžu odolať. A dievčatá strieľali veľmi efektívne a nedali nepriateľovi ani najmenšiu šancu. Toto je skutočne epická bitka.
  Chlapec cestovateľ Gulliver dokonca spieval:
  Raduj sa, raduj sa,
  Na silu dňa nosiča...
  Raduj sa, raduj sa,
  Prečo som nesadol na koňa?
  Toto je skutočne bojovná a energická pieseň. A zároveň dochádza k totálnej deštrukcii orkov. A dievčatá z drakov po nich začali strieľať z kuší a holými prstami roztáčali bubny.
  A všetko to vyzeralo tak cool a groteskné, doslova vznikal nový a jedinečný príbeh. V ktorej nebolo miesto pre slabých a nevládnych.
  Len sa pokúste priblížiť k dievčatám, ako sú tieto, a oni rozdrvia každého na kus koláča.
  A ako sa hovorí, choroba šialených kráv je nákazlivá. A bojovníci to dokázali ukázať úplne prirodzene. A porazili nepriateľov s veľkým nadšením. A chrlia šípy a strelky z kuše. Navyše sa všetko robí s veľkou intenzitou.
  Takže proti takejto armáde toho veľa nezmôžete. A bojovníci sa tak dostali do orkov, že nemohli utiecť. Toto je skutočne deštruktívny účinok šípov a kuší.
  Gulliver to vzal a zaspieval:
  Odvážne strieľajte a ničte
  Bude tam život zo srdca!
  Princezná Leia poznamenala:
  - Deti sú lepšie ako dospelí, pretože ich vek ospravedlňuje ich mladícku hlúposť!
  Chlapec bojovník poznamenal:
  -Mladosť ospravedlňuje hlúposť, ale nie podlosť; na rozlíšenie čiernej od bielej nepotrebujete veľa rokov a vedomostí!
  A chlapec Terminátor zapískal a na hlavy strapatých orkov padali mraky vrán ako krúpy.
  Princezná Leia tweetovala:
  - Žiadna inteligencia, považujte za mrzáka, myseľ nezávisí od storočia! Aj keď máte silu bez inteligencie, všetci ste slabí!
  Gulliver logicky poznamenal:
  - Svaly vyrobené z ocele nevykompenzujú dubovú hlavu!
  Ďalšie z dievčat veselo poznamenalo:
  - Pre dievča to nie je problém - ak má bosú nohu, potom je to pre dievča horšie - pod pätou topánok!
  Princezná Leia logicky povedala:
  - Ak sa chceš stať esom, maj v hlave žolíka!
  Gulliver zachichotal so smiechom:
  -Vlka kŕmia rýchle nohy, ženu štíhle, keď kozy sajú!
  Potom sa radmi rozbehol smiech. A princezná Leia povedala:
  - Najlepší spôsob, ako vytiahnuť mince z mužskej peňaženky, je holými prstami na dievčenských nohách!
  Dievča grófka poznamenalo:
  - Holý opätok dievčaťa dostane najmódnejšie oblečenie, ak má muž hlúpu čižmu a plstenú čižmu!
  Gulliver vtipne tweetoval:
  - Bosé dievčatá milujú nielen čižmy a plstené čižmy, ale pchajú sa pod holé päty života!
  Potom to vzali a zborovo spievali:
  A potom z najväčšej hory,
  Orly prileteli do Gulliveru...
  Posaďte sa Gulliver na koni -
  Dostaneme vás tam rýchlo!
  
  A Gulliver si sadol na orla,
  Ukázal najväčší príklad...
  A nie je ľahké nosiť chlapca,
  Limpopo bude čoskoro na ceste!
  A bojovníci si vezmú a odhalia šarlátové bradavky svojich pŕs a zasiahnu orkov bleskom. A toto úplne spáli veľa orkov.
  Toto je skutočne ich tím.
  Princezná Leia sa spýtala Gullivera:
  -Vieš, že v budúcnosti bude druhá svetová vojna a bude tam taký super chlap ako Hitler!
  Gulliver sa zasmial a odpovedal:
  - Nevedel som to, ale teraz to viem!
  Dievča vycerilo zuby a pokračovalo:
  A Hitler mal problém: objavil sa jeden veľmi cool konštruktér tanku, trpaslík. A vyrobil tank Mouse, vážiaci len päťdesiatpäť ton a vysoký jeden a pol metra s rovnakou výzbrojou, pancierom a motorom!
  Gulliver opäť pokrčil plecami a úprimne odpovedal:
  - Vôbec neviem, čo je tank! A s čím to jedávaš?
  Princezná Leia sa zasmiala a odpovedala:
  - No, to je dlhý príbeh. V každom prípade ľudia v tomto vesmíre narazili na značné problémy. A v prvom rade ZSSR, ktorý bojoval s hlavnými silami Tretej ríše a jej spojencov. Okrem Talianska. Čo je to päťdesiatpäťtonová myš? Jedná sa o predné pancierovanie 240 milimetrov, bočné pancierovanie 210 milimetrov a na svahoch 128 mm kanón a 75 mm kanón s motorom s výkonom tisíc dvesto päťdesiat koní. To dávalo rýchlosť okolo sedemdesiat kilometrov za hodinu, vďaka čomu bolo auto prakticky nepreniknuteľné zo všetkých uhlov. Od začiatku roku 1944 išiel tento stroj do sériovej výroby. Výsledkom bolo, že do leta 1944 nacisti nahromadili pôsobivé pancierové päste.
  A 20. júna vyslali dva silné údery, jeden z Moldavska, druhý zo západnej Ukrajiny, v zbiehajúcich sa smeroch. V dôsledku toho bola obrana sovietskych vojsk hacknutá a bola prerazená ako baranidlo. Tank Maus-2 sa ukázal ako nepreniknuteľný pre všetky typy sovietskych zbraní. A okrem toho je dosť pohyblivý a má dobré jazdné vlastnosti. Toto auto bolo skutočným trestom.
  Pasívne sa správali aj spojenci. Ofenzíva v Taliansku skončila porážkou a vylodenie v Normandii bolo opäť odložené.
  Okrem toho Nemci dali do výroby impozantný ME-262, ktorý bolo veľmi ťažké zostreliť. Bola to prúdová stíhačka so štyrmi vzduchovými kanónmi kalibru 30 mm. A tak vyradil sovietske lietadlá a zostrelil ich stovky. A západná koalícia tiež. Hitler tiež trochu spomalil program V-2 a namiesto drahých a menej užitočných balistických a riadených striel stavil na prúdové bombardéry typu Arado.
  Churchill a Roosevelt mali chvosty medzi nohami a navyše boli silne tlačení nemeckou ponorkovou flotilou. A spojenci ponúkli Nemecku aj Japonsku prímerie. Hitler súhlasil pod podmienkou, že spojenci opustia Sicíliu a Sardíniu. Čo sa podarilo.
  Počas prímeria s Treťou ríšou boli obnovené obchodné vzťahy. Ropu tam začali dodávať USA aj Británia. A Nemci, ktorí viedli ofenzívu na Ukrajine, obsadili Kyjev a znova vstúpili do Odesy.
  Tank Mouse-2 sa stal neporaziteľným. Objavil sa aj mladší model myši - Tiger-3, ktorý bol ľahší a mobilnejší s jedným 88 mm kanónom.
  Tak sa sem hrnuli sovietske vojská. A toto bol kritický krok...
  Gulliver prerušil princeznú Leiu:
  - Hovoríš toľko nezrozumiteľných slov. Nezabúdajte, že som len dieťa zo začiatku osemnásteho storočia. A naša úroveň technologického rozvoja nie je príliš dobrá!
  Princezná Leia s úsmevom prikývla.
  - Viem to! Ale hovorím o polovici dvadsiateho storočia. A to urobil iba jeden trpaslík. A musíte uznať, že je to vážne!
  Gulliver s radosťou spieval:
  - Konštrukciou dvoch svetov vznikol starý svet... V kontexte vojny som ja a oni, a to je vážne!
  Princezná Leia poznamenala:
  - Na začiatku dvadsiateho prvého storočia sa objavil démonický Vladimír s plešatosťou, ktorý bol špiónom, ktorý sa chopil moci v Rusku, a tiež spôsobil veľa problémov. Ale jeho vojna je samostatná záležitosť. A tu trpaslík vytvoril situáciu, keď Nemci znovu dobyli pravobrežnú Ukrajinu a na jeseň začali ofenzívu v strede. A ich tanky sa zdali nezraniteľné a neporaziteľné. A proti gnómovi by ste potrebovali vlastného alternatívneho génia. Kto by však mal byť odoslaný ako symetrická alebo asymetrická odpoveď? Bol tu nápad - elf alebo troll? Ale budú slabší v technológii ako trpaslík.
  A Nemci postupovali, takže padol Smolensk a po ňom Kalinin a Vjazma. Nemci sa už blížili k Moskve. Stalin, samozrejme, odišiel. Nechcel zomrieť. A Hitler povedal, že ZSSR by sa mal stať nemeckou kolóniou. A pristane mu len kapitulácia.
  Nakoniec poslali hobitieho trpaslíka ako odpoveď. A toto je tiež chlapec, úprimne povedané, dalo by sa povedať, že je génius. Bosého chlapca, ktorý vyzeral asi na desať rokov, však nebrali vážne. A boli otrávení do Gulagu pre najmenších.
  Medzitým Nemci obsadili Moskvu. Tak sa to stalo!
  Moskva padla a Leningrad tiež... Prišla zima a Nemci nocovali v mestách. Tam sa usadili.
  A komsomolské dievčatá sa napriek chladu a nedostatku oblečenia rozhodli zúfalo bojovať proti fašistom a spievať piesne.
  Sme krásne sovietske dievčatá,
  Milujeme bojovať a šteklení chlapcov...
  Je počuť jasný, zvonivý malý hlas,
  A máme povolanie zabiť Krautsa!
  
  Sme veľmi temperamentné komsomolské dievčatá,
  Odvážne sa rútime bosými nohami...
  Nie sme zvyknutí stáť skromne na okraji,
  A fašistov odmeňujeme päsťou!
  
  Ver mi, dievčatá majú veľké tajomstvo,
  Ako efektívne poraziť nacistov...
  A verte mi, že úspech dievčat nie je náhodný,
  Pretože ruská armáda je veľmi statočná!
  
  A pre naše dievčatá s holými opätkami,
  Novoročný sneh je veľmi sladký...
  Nuž, Fuhrer je jednoducho svinstvo,
  Nenechajme fašistov oslavovať úspech!
  
  My dievčatá hráme triky veľmi divoko,
  Odhalili sme prsia pred vojakmi...
  A nacistov poriadne naštveme,
  Nás mocných členov Komsomolu nemôžeme rozdrviť!
  
  My dievčatá dokážeme veľa,
  Dokonca zastreliť Hitlera z tanku...
  Protivník nebude mať čas na obed,
  Dievčatá prídu ako zlodej!
  
  Naozaj rešpektujeme Rusko,
  Stalin je mocný ako temperamentný otec, ver mi...
  A verím, že víťazstvo príde v teplom máji,
  Každý, kto tomu verí, je jednoducho skvelý!
  
  Pre dievčatá nie je pochýb a žiadna prekážka,
  Každý je ochotný sa len hádať vo svojich rukách...
  Nech krásam prídu nádherné odmeny,
  Sila Komsomolu je v silných pästiach!
  
  My bojovníci veľmi rýchlo dospievame,
  A v rukách šikovných zbraní hlaveň horí...
  A akúkoľvek úlohu, ktorú dievčatá zvládnu,
  Naše priateľstvo je nepochybným monolitom!
  
  Sme také šumivé dievčatá
  Nezaujímajú nás snehové záveje ani mrazy...
  Naboso nám v zime neudrží labky chladné,
  A srdcia krás sú štedré a čisté!
  
  Čo môžeme urobiť, vyvyšujeme,
  Poďme cválať ako virtuózne klokany...
  A úspešne sme odpálili hlavy fašistom,
  A láska k cvičeniu aj ráno!
  
  Všetky dievčatá sú skvelé bojovníčky,
  Krauts môžu jednoducho rozdrviť do cesta...
  No a čo na tom, že fašisti sú jednoducho zlí?
  Komsomolci nepoznali superschopnosť!
  
  Hitler tiež nič nezmôže.
  Veľmi tvrdo sme ho bili palicou,
  A vylámali si zuby, vyrazili si kožu z tváre,
  A potom som prebehol cez oheň bosý!
  
  Len Stalin nám prikáže urobiť to, čo,
  Jeho prísny a úprimný pohľad je viditeľný...
  A verte mi, že dievča nebude chýbať,
  Nabíjam veľký guľomet!
  
  Ak to bude potrebné, dostaneme sa na Mars,
  A Venušu dobyjeme veľmi rýchlo...
  Vojaci potrebujú lesk na topánky,
  My dievčatá beháme bosé!
  
  S nami dievčatami je všetko krásne,
  Vidno hruď a boky, pás...
  Je tiež priekopníkom, ako vlčiak,
  Priekopník je úplne Satan!
  
  No, sme dievčatá - viete, že sme cool,
  Všetkých fašistov zmetieme ako metla...
  A na oblohe sú modré hviezdy,
  Rozbijeme tigre na kusy oceľou!
  
  Čo nerobiť, verte, že to nie je možné,
  Uznajte, komunista je demiurg...
  A niekedy si zle rozumieme
  A berú si krásky, aby ich vystrašili!
  
  Ale viete, Nemcov odvážne zničíme,
  A sú schopní roztrhať Krautov na kusy...
  Aj keď máme titánové duše,
  Prejdeme stepou a vyčistíme močiare!
  
  Vybudujeme komunizmus bez všetkých klincov,
  A rozhodne porazíme fašistov...
  Členovia Komsomolu milujú beh vo formácii,
  A nad nimi letí cherubín!
  
  Nepriateľ sa s dievčaťom nebude môcť vyrovnať,
  Pretože to dievča je orol...
  A nie je potrebné, aby sa Krauts príliš kazili,
  A váš Fuhrer márne kričí!
  
  Člen Komsomolu s bosými nohami,
  dal Hitlerovi vajce...
  Nezaoberaj sa Satanom
  Alebo to bude jedno!
  
  Žiariaci idol komunizmu,
  Nad planétou bude svietiť červená vlajka...
  A Herodes bol uvrhnutý do pekla,
  A dievčatá dostali päť!
  
  Lenin, Stalin - slnko nad planétou,
  Krúžia po oblohe ako dva orly...
  Spievajú sa výdobytky komunizmu,
  Vlasť má silu oceľového krídla!
  
  Podarilo sa nám dožiť víťazstva,
  A prešli sme celú cestu cez Berlín...
  Bábätká sa narodili v kolíske,
  A teraz je krajina vo veľkosti!
  . KAPITOLA č.2.
  Gulliver lietal na drakoch a veľa počul. V tomto prípade sme hovorili o vojne, ktorá bola pre človeka takmer stredoveku nepochopiteľná. Aj keď sa zdá, že už prišla nová doba. Ale princezná Leia pokračovala v bľabotaní o druhej svetovej vojne;
  Po páde Moskvy a Leningradu Japonsko a Turecko vstúpili do vojny proti ZSSR. Pre sovietske Rusko sa veci stali úplne beznádejnými. A pomôcť im nedokázal ani geniálny hobit, ktorý sa ocitol v kolónii detskej roboty.
  A boli tam chlapci, ktorí ešte nemali šestnásť rokov, bosí a v montérkach, s poznávacími značkami, tvrdo pracovali na Sibíri. Deťom v kolónii mladistvých boli oholené hlavy. Zobrali mi topánky a prinútili ma rúbať les naboso. V lete ešte nič, ale v zime s holými opätkami štípe chlapov s ostrihanými vlasmi mráz. Chlapca hobita zatkli. Odfotili ho z profilu, celú tvár, zobrali odtlačky prstov a oholili mu hlavu. Po zatknutí chlapca dôkladne prehľadali, ruky v rukaviciach dozorcov sa dostali do všetkých dier a urobili to veľmi hrubo. Potom chlapca dôkladne umyli a poslali do cely preplnenej deťmi.
  Keďže hobití chlapec vyzeral asi na desať rokov, miestni farmári ho chceli umiestniť blízko vedra. Ale rozprávkový hrdina sa ukázal byť oveľa silnejší a rýchlejší ako bežné deti. A zbil krstných otcov, potom sa sám stal pozorovateľom cely a postavil sa k oknu. Pre mladých je to jednoduchšie - majú silu, vedia bojovať a ty si kráľ.
  Hobití chlapec však svoje postavenie nezneužil. Pracoval tvrdšie ako ktokoľvek iný v tábore, a aj keď ostatní detskí väzni dostali v mraze plstené čižmy, zostal bosý. Preto je hobit. Hoci bosé nohy chlapca sú červené ako husacie nohy. Ale na druhej strane ste obratnejší bez plstených čižiem.
  Bosé dieťa teda pracovalo v snehu na Sibíri. A Nemci dosiahli Kazaň v zime, ale zastavili sa tam. Čakali sme na jar. A je tam blato. A až v máji 1945 sa presunuli ďalej na Ural.
  Zároveň boli v chladnom období zachytené Kaukaz a Stredná Ázia.
  Sovietske jednotky sa príliš tvrdohlavo nebránili. Nechcel som zomrieť pre Stalina. Napriek tomu sa v ZSSR objavil nový tank IS-3, ktorý dorazil na front v malom množstve. Toto vozidlo malo dobrú čelnú ochranu a odolalo úderom mnohých zbraní. Aj keď som nemohol odolať zbrani Maus-2.
  Pali mestá: Čeľabinsk a Sverdlovsk. A tak to bolo veľmi dobré a došlo k rýchlej ofenzíve.
  Už je leto. Väzni pracujú naboso v šortkách a s odhaleným krkom. A ak je horúco, potom s úplne nahými trupmi. A chlapci sú chudí. Ale hobití chlapec vyzerá veľmi strhaný a napumpovaný. Hoci vyzerá ako malé dieťa, má asi desať rokov. A samozrejme nerastie ani nedospieva.
  Chlapcov štípu komáre menej ako dospelých, ale hobitov neštípu vôbec.
  A nemecké jednotky sa k nim stále viac približujú, nacisti už takmer nenarážajú na odpor. Áno, a Stalin niekam zmizol. Je jasné, že prefíkaný Gruzínec nezomrie. S najväčšou pravdepodobnosťou utiekol do Ameriky. Nemci ho zatiaľ neobsadili.
  Hobití chlapec a ostatní väzni začali hrdo a patrioticky spievať. Aj keď na druhej strane je vlastenectvo jedno, keď vás bičujú bičom a nútia vás pracovať ako somárik v kolónii detskej roboty. Aj keď je v tom niečo dobré. Napríklad si robíte priateľov - iných chlapcov. Hobití chlapec má v skutočnosti vyše sto rokov, no vyzerá ako dieťa, a preto je k nemu ambivalentný postoj.
  A detskí väzni spievajú s veľkým nadšením;
  Som večne mladý priekopník,
  Prišiel som bojovať proti besnému fašistovi...
  Aby sme dali príklad veľkosti,
  V batohu nosím diár s výborným!
  
  Prišla vojna, utekal som na front,
  A bosý sa túlal po cestách...
  A vystrelil zo samopalu na Fritzovcov,
  Aspoň čistý chlapec vo svojom srdci pred Bohom!
  
  Zastrelil som Fritza zo zálohy,
  Vzal som od toho bastarda samopal s granátom...
  Koniec koncov, chlapec má veľa sily,
  Za našu vlasť musíme statočne bojovať!
  
  Chlapec je bojovník od diabla, ver mi,
  Ohlušujúco strieľa na Fritza...
  V boji je ako šabľozubé zviera,
  Čo už nebude chladnejšie!
  
  Čo sa dá robiť s Hitlerom?
  Chlapci ho s divokým revom pochovajú...
  Aby vrah neudrel sekerou,
  V čistom nebi pre neho nebude miesto!
  
  Čokoľvek môžete získať hneď
  Dravý Fuhrer chcel krajana s pannou...
  Ale tento lovec sa zmenil na zver,
  Áno, je to pravda, ľutujem guľky na Adolfa!
  
  Už je mráz a ja som úplne bosý,
  Agilný a zúrivý víchricový chlapec...
  A dievča na mňa kričí - počkaj,
  Ale vidíte, že je to príliš rýchle!
  
  Udrel policajta päsťou,
  Zrazil toho bastarda a udrel ho zozadu do hlavy...
  Tento záber s mliekom nepošlem,
  A svoju vlasť nepredám za fľašu!
  
  Som priekopník a som na to hrdý,
  Keďže kravata je tiež veľmi červená...
  Budem bojovať za Svätú Rus,
  Hoci Adolf je taký strašný bandita!
  
  Ale verím, že Wehrmacht statočne porazíme,
  Malý chlapec to veľmi dobre vie...
  Sme cherubín so zlatými krídlami,
  A vzácny vodca, súdruh Stalin!
  
  Statočne porazíme Wehrmacht,
  Hoci nacisti bojujú pri Moskve...
  Ale zložím skúšku s dobrým A,
  A svoju pištoľ zverím hrdinovi!
  
  Môžem urobiť priekopníka,
  Niečo, o čom nacisti ani nesnívali...
  Je tu naše za dobré skutky,
  A Fuhrer nedostane ani milosť!
  
  Čokoľvek môžem urobiť, vždy môžem,
  Nech sa oblaky opäť vznášajú nad Vlasťou...
  Ale priekopník sa nepriateľovi nepoddá,
  Ruský vojak je statočný a mocný!
  
  Áno, býval som zajatý,
  A viedli ho bosého cez závej...
  Na rany bol aplikovaný policajný chren,
  A chlapca zbili drôtom!
  
  A moje päty tiež horeli rozpáleným ohňom,
  A popálili si nohy pokrom...
  Ale Krauts dostali len nuly,
  Hoci oheň na chlapcovej nohe!
  
  Zlomili si prsty, popálili si čelo,
  A chlapcovi vytrhli kĺby z pliec...
  Boh zrejme zabudol na priekopníka
  Keď kat posypal rany korením!
  
  Ale fašistom nič nepovedal,
  A ihly, horúce pod nechtami...
  Koniec koncov, pre mňa je sám Stalin ideál,
  A odporný Fuhrer radšej zomrie v agónii!
  
  Tak ma viedli k poprave v snehu,
  Chlapec surovo zbitý, bosý...
  Ale neverím, že som už na mizine
  Porážke od nacistov sa nevyhnete!
  
  Fritz mi dal hviezdu na hruď,
  No, na toto som hrdý...
  Nevzdám sa krutému nepriateľovi,
  A neuchýlim sa k strachu a zlej podlosti!
  
  Môžem urobiť krok do hrobu,
  A s takou zvonivou pionierskou piesňou...
  Koniec koncov, Fuhrer je len šialený somár,
  A v Edene stretnem dievča, vieš!
  
  Ale v poslednej chvíli zazvonilo,
  Hodinový trilk našich guľometov...
  Popravná čata sa usadila,
  Z nacistov sa stal vrany trus!
  
  A teraz k môjmu hrdinovi,
  Prišiel po tom, čo prešiel mučením a utrpením...
  Bojoval s veľkou hordou,
  Po prekonaní takých zlých skúšok!
  
  Chlapec opäť zabíja Krautov,
  Bosý chlapec sa ponáhľa cez snehové záveje...
  A urobí veľmi odvážny krok,
  Pokojne zapleťte priateľovi vlasy!
  
  Berlín zrejme čoskoro čaká na chlapca,
  Nemecko kosí hlavu Rusom...
  Mocný cherub máva mečom,
  A odvážne žiada všetkých, aby vyšli na námestie!
  
  Verím, že čoskoro vzkriesime mŕtvych,
  Kto bude pochovaný, bude ako anjel...
  Náš Pán je dosť silný, Jeden,
  Satan je aspoň niekedy príliš arogantný!
  
  Nech je vesmír navždy
  Pod zástavou svätého komunizmu...
  Súdruh Lenin je jasná hviezda,
  A Stalin je víťaz: zlo, fašizmus!
  Pravda je tu skôr opačná: nacisti to zobrali a vyhrali. Ale v piesni chlapci dúfajú v to najlepšie. Aj keď na druhej strane mizne myšlienky, možno sa pre nich po novej vláde nájde miesto?
  Hobití chlapec sa ukázal byť pre stalinistický režim nepotrebný. A to jednoznačne ovplyvnilo jeho náladu.
  Ale deti, aby sa rozveselili, začali opäť s veľkým nadšením spievať a dupotať bosými nohami;
  Chlapec prišiel z vesmírnej éry,
  Keď bolo všetko ticho - pokoj...
  Vo svojich snoch je chlapec chladný orol,
  Toto ho vôbec nebolí!
  
  Vojna, čas úzkosti,
  Chlapca zachvátila ako cunami...
  Mocná horda vpochodovala do Ruska,
  A Fritz zasekol oceľovú hlaveň tanku!
  
  Som chlapec bosý v mraze,
  Zlí fašisti ma vyhnali...
  Boli chytení ako gyrfalconi silou,
  Chcel som vidieť komunizmus v diaľke!
  
  Dlho ma viezli snehom,
  skoro som všetko zmrazil...
  Popálili mi bosú nohu železom,
  Chceli ho zavesiť nahého medzi borovice!
  
  Ale prišlo krásne dievča
  A automaticky odstránila všetkých fašistov...
  Koniec koncov, jej oko je ako ostrá ihla,
  Vyrúbame a strážime veľa naraz!
  
  Chlapec bol takmer mŕtvy
  Chlapcovi stuhla krv v žilách...
  Ale teraz to neskončí
  Dievča akoby ožilo!
  
  Prebral som sa zo strašných popálenín,
  Veď po snehu ma vtedy spálili...
  Vedz, čo je kat bez srdca somár,
  Ale zaplatí aj pokutu!
  
  Dievča je veľmi múdre, ver mi,
  A priekopník sa s ňou rýchlo spriatelil...
  Teraz budeš skutočným zvieracím chlapcom,
  A tváre cherubínov nás podporia!
  
  Začali s ňou veľmi dobre bojovať,
  Donekonečna sme ničili fašistov...
  Zvládli sme skúšky, dostali sme A,
  Cválajúc do komunizmu na míle ďaleko!
  
  Dievča a ja sme bosí v snehu,
  Pár strachov, bez vedomia, ponáhľame sa...
  Zasiahnem nepriateľa päsťou,
  A slnko vždy svieti nad vlasťou!
  
  Krauti ma nebudú môcť poraziť,
  A spolu s dievčaťom sme neporaziteľní...
  Som silný ako nahnevaný medveď
  Keď sme zjednotení s Komsomolcom!
  
  A tu dievča beží bosé,
  A tak obratne strieľa do fašistov...
  Vytvoríme mocný štít pre vlasť,
  Nech je zničený zlý Kain!
  
  Rusko je veľmi silná krajina,
  A má hlaveň...
  Satan nás nemôže poraziť,
  Príde mu krvavá odplata!
  
  Takže krásne dievča spieva,
  Keď sa bosý rúti snehovým závejom...
  A spolu s priekopníkom bije plazy,
  Dosiahneme to, ale skoncujeme s každým z nás!
  
  Tiež nie som vôbec slabý chlapec,
  Drvím fašistov tvrdou zúrivosťou...
  Fuhrer odo mňa dostane nikel,
  A vybudujeme obrovský nový svet!
  
  Bojujeme v tejto chladnej zúrivosti,
  Wehrmacht nás nezrazí na kolená...
  Hurá za nacistom v jeho odvahe,
  Každý, kto sa stane Leninom, sa k nám pridá!
  
  Budeš veľmi cool kráska,
  Ten chlapec je do teba šialene zamilovaný...
  Budem strieľať pre teba, krajinu
  A v záujme veľmi žiarivého mesta!
  
  Verím, že do Berlína prídem včas,
  Brutálna vojna potom ustúpi...
  Porazíme rozľahlosť vesmíru,
  Nech plamene jasne zúria!
  
  A ak je nám súdené zomrieť,
  radšej sám...
  Nechajte dievča robiť, čo chcem,
  Môj syn mi dá darček, dokonca aj dcéru!
  
  Budeš dobré dievča
  Postavíš tento svet, v ktorom bude raj...
  Rastú nám krásne kvety,
  A verte mi, že svetlo vôbec nie je stodola!
  
  Zostrelil som tigra s dievčaťom,
  A po ňom dokončil Pantera.
  Bojovník zmení pole na strelnicu,
  Aj keď niekedy ani nepoznáme rozsah!
  
  Dokončíme hlavnú vec v krajine,
  Vybudujme komunizmus a dolár zmizne...
  A tam porazíme Satana,
  Nech je náš údel žiarivý!
  
  Dievča oralo celú zimu,
  Prechádzal sa bosými nohami cez zimu...
  Prečo sme v boji - prečo,
  Budeme pestovať nádhernejšiu ružu!
  
  Taká veľmi cool cesta,
  Bosé dievča a ja čakáme...
  A nie je možné poraziť ZSSR,
  V sľubnom máji budeme pochodovať!
  
  A aj keď máj nepríde,
  Stále budeme kráčať s víťazstvom...
  Takže chlapče, buď odvážny a odváž sa -
  Slnko sa nad nami bude trblietať v raji!
  
  Potom sa neboj, kriesime mŕtvych,
  Veda má veľmi silné rady...
  Náš Pán je jeden, nie jeden,
  A povoláme Fuhrera na zodpovednosť!
  Takto spievali bosí chlapci v krátkych nohaviciach s vyholenými vlasmi. A mnohí z nich mali na tele aj tetovania. Dokonca aj hobitský chlapec si do hrude vyrezal podobizeň Stalina.
  Potom sa však objavili nemecké tanky a tí istí väzni ich s veľkým nadšením vítali a dupali bosými, detskými nohami.
  Do konca roku 1945 nemecké a japonské jednotky obsadili takmer všetky hlavné osídlené oblasti ZSSR. A len v niektorých dedinách a osadách stále prebiehali bitky a partizánske útoky. Stalin skutočne utiekol a neukázal sa v Brazílii, kde sa skrýval. Namiesto toho však zostal Molotov. V máji tisícdeväťstoštyridsaťšesť však Molotova zajali útočné špeciálne jednotky SS. Potom Beria, ktorý nahradil Molotova, ponúkol kapituláciu za čestných podmienok.
  Hitler súhlasil a Berijov život bol ušetrený a dostal obmedzenú slobodu. A v ZSSR sa partizánska vojna takmer zastavila. Nastal pokoj.
  Tretia ríša trávila to, čo dobyla. Ale stret s USA a Britániou bol nevyhnutný. Hitler požadoval najmä vrátenie koloniálneho majetku Taliansku a Francúzsku, Belgicku a Holandsku. Predovšetkým v Afrike. A dať ich legálne Nemcom. Teraz mala Tretia ríša voľnú ruku. A keby niečo...
  Ale USA mali atómovú bombu. Pravda, Tretia ríša má nielen tanky, ale aj vyvinuté prúdové lietadlá. A nedovolí zhadzovať bomby na európske územie.
  Pauza bola teda na svete. Nemci zrýchleným tempom stavali lietadlové lode, bojové lode a veľké hladinové lode. Ale ich ponorková flotila už bola silná a ich ponorky jazdili na peroxid vodíka. Takže...
  Hobití chlapec si našiel miesto v Tretej ríši. Začala vylepšovať lietajúce taniere - disk Belonce. V reálnej histórii dokázal tento disk vzlietnuť a dosiahol rýchlosť dvoch zvukových bariér. Bojov sa však nezúčastnil. Bolo to príliš zraniteľné, veľké a drahé. V reálnej histórii: ZSSR ani USA neprijali lietajúce taniere. Pretože hra nestála za sviečku. Poškodíte jeden motor a Belonce disk okamžite stratí kontrolu a spadne hore nohami.
  Ale hobití chlapec to urobil tak, že laminárne prúdenie obteká lietajúce taniere a stávajú sa nezraniteľnými pre ručné zbrane. A teraz ich protilietadlové delá, vzduchové delá a guľomety skutočne nedokážu zostreliť. Ale večný a bosý chlapec to zariadil tak, že, hľa, boli na nich nainštalované lasery. A tieto lasery doslova všetko spálili ohňom a tepelnými lúčmi. A skúste proti tomu bojovať.
  Takže Nemci mali vlastne silné vojenské tromfy. Zároveň bolo na tanky nainštalované pokročilejšie aktívne pancierovanie a dokonca začali vyrábať vozidlá z plastu.
  Áno, vyzeralo to mimoriadne vtipne a svojím spôsobom mimoriadne agresívne.
  V USA samozrejme chceli Nemcom odpovedať, ale proti lietajúcim tanierom majú len atómové nálože, ktoré by ich teoreticky mohli zničiť. Ale nacisti už mali tisíce diskových lietadiel. Fuhrer sa rozhodol ísť do vojny 20. apríla 1949, na svoje šesťdesiate narodeniny. To, čo sa dá povedať, nie je najhlúpejší nápad.
  Navyše, nacisti by mohli byť nepríjemne prekvapení, ak by raketová technológia bola vyvinutá v Spojených štátoch.
  Hitler sa pred inváziou rozhodol zabávať na súbojoch gladiátorov. A to tiež nie je bláznivý nápad.
  Ale to je už iný príbeh...
  
  SPY HRY - ZNIČENIE RUSKA
  ANOTÁCIA
  Spravodajské služby, predovšetkým CIA, NSA, MI, MOSAD a iné, vykonávajú rôzne druhy operácií, čím sa na celom svete vytvára zvláštna situácia, ktorá sa často stáva nepredvídateľnou. Bojuje sa proti terorizmu a o sféry vplyvu. Tomu, ako aj zrade Michaila Gorbačova sú venované veľmi zaujímavé romány.
  
  PRVÁ KAPITOLA
  
  
  Nenávisť v jeho srdci horela jasnejšie ako roztavená oceľ.
  
  Matt Drake sa postavil, preliezol cez stenu a v tichosti pristál. Krčil sa medzi kývajúcimi sa kríkmi a počúval, no ticho okolo seba necítil žiadnu zmenu. Na chvíľu sa odmlčal a znova skontroloval subkompakt Glock.
  
  Všetko bolo pripravené. Prisluhovači Krvavého kráľa to budú mať dnes večer ťažké.
  
  Dom pred ním bol v súmraku. Kuchyňu a obývačku na prvom poschodí zachvátili plamene. Zvyšok miesta bol ponorený do tmy. Na ďalšiu sekundu sa odmlčal, pozorne si prezeral diagram, ktorý dostal od predchádzajúceho, teraz mŕtveho stúpenca, a potom sa ticho pohol vpred.
  
  Jeho starý tréning mu dobre poslúžil a opäť mu koloval v žilách, teraz mal na to čisto osobný dôvod a požiadavku. Traja z prisluhovačov Krvavého kráľa v priebehu troch týždňov strašným spôsobom zomreli.
  
  Bez ohľadu na to, čo mu povedal, Rodriguez by bol číslo štyri.
  
  Drake sa dostal k zadnému vchodu a skontroloval zámok. Po niekoľkých minútach otočil kľučkou a vkĺzol dovnútra. Z televízie počul výbuch a tlmený jasot. Rodriguez, Boh žehnaj starému masovému vrahovi, sledoval hru.
  
  Prechádzal sa po kuchyni a nepotreboval svetlo svojej kompaktnej baterky kvôli žiare vychádzajúcej z hlavnej miestnosti pred ním. Zastavil sa na chodbe, aby pozorne počúval.
  
  Bolo tam viac ako jeden chlap? Je to ťažké rozoznať kvôli hluku z toho prekliateho televízora. Nevadí. Všetkých by ich zabil.
  
  Zúfalstvo, ktoré pociťoval počas posledných troch týždňov po Kennedyho smrti, ho takmer premohlo. Svojich priateľov nechal za sebou len s dvoma ústupkami. Najprv zavolal Torstenovi Dahlovi, aby varoval Švéda pred pomstou Krvavého kráľa a poradil mu, aby dostal svoju rodinu do bezpečia. A po druhé, prizval si na pomoc svojich starých kamarátov zo SAS. Dôveroval im, že sa postarajú o rodinu Bena Blakea, pretože on sám to nedokázal.
  
  Teraz Drake bojoval sám.
  
  Zriedka hovoril. On pil. Násilie a temnota boli jeho jedinými priateľmi. V jeho srdci nezostala žiadna nádej ani milosrdenstvo
  
  Potichu sa pohol uličkou. Miesto páchlo vlhkosťou, potom a vyprážaným jedlom. Pivné výpary boli takmer viditeľné. Drake urobil tvrdú tvár.
  
  Je to pre mňa jednoduchšie.
  
  Jeho spravodajská služba povedala, že tu žije muž, muž, ktorý pomohol uniesť najmenej troch neslávne známych "zajatcov" Krvavého kráľa. Po havárii jeho lode a mužovom zjavne dobre naplánovanom úteku najmenej tucet vysokopostavených osobností opatrne a tajne vystúpilo, aby vysvetlili, že člena ich rodiny zadržiavajú postavy podsvetia. Krvavý kráľ manipuloval rozhodnutiami a činmi Spojených štátov, profitoval z lásky a súcitu ich figúrky.
  
  Jeho plán bol skutočne vynikajúci. Ani jeden človek nevedel, že blízki iných ľudí sú v nebezpečenstve a Krvavý kráľ ich všetkých ovplyvnil železnou a krvnou palicou. Všetko, čo bolo potrebné. Čokoľvek funguje.
  
  Drake veril, že sa ešte ani nedotkli toho, koho uniesli. Nevedeli pochopiť, ako ďaleko v skutočnosti zašla krutá kontrola Krvavého kráľa.
  
  Naľavo od neho sa otvorili dvere a vyšiel neoholený, tučný muž. Drake konal okamžite a so smrteľnou silou. Vyrútil sa na muža, vytiahol nôž a vrazil mu ho hlboko do žalúdka, potom ho zotrvačnosťou pretlačil cez otvorené dvere do obývačky.
  
  Tučný muž neveriacky a šokovane vyvalil oči. Drake ho pevne držal, široký, kričiaci štít, silno zatlačil na čepeľ, než ju pustil a vytiahol glock.
  
  Rodriguez konal rýchlo, napriek šoku z Drakeovho vzhľadu. Už sa zvalil zo stlačenej pohovky na zem a šantil sa s opaskom. Ale Drakeovu pozornosť pritiahol tretí muž v miestnosti.
  
  V rohu sa pohrával podsaditý, dlhovlasý muž s veľkými čiernymi slúchadlami na ušiach. Ale aj keď sa napínal, aj keď svojimi zablatenými prstami vyťukal mreže hymny, siahol po odpílenej brokovnici.
  
  Drake sa stal malým. Osudný výstrel tučného muža roztrhal. Drake odsunul zmietané telo nabok, postavil sa a vystrelil. Tri výstrely odniesli hudobníkovi väčšiu časť hlavy a odhodili jeho telo o stenu. Slúchadlá samy odleteli nabok, opísali oblúk vo vzduchu a zastavili sa na obrovskom televízore, ktorý krásne visel z okraja.
  
  Krv stekala po plochej obrazovke.
  
  Rodriguez sa stále plazil po podlahe. Odhodené čipsy a pivo okolo neho poskakovali a špliechali. Drake bol v okamihu pri jeho boku a silno mu vrazil glock do podnebia.
  
  "Chutné?"
  
  Rodriguez sa dusil, no aj tak si siahol za opasok pre malý nôž. Drake to s pohŕdaním sledoval, a keď im prisluhovač Krvavého kráľa zasadil brutálnu ranu, bývalý vojak SAS ho zachytil a tvrdo vrazil útočníkovi do bicepsu.
  
  "Nebuď idiot".
  
  Rodriguez znel ako zabíjané prasa. Drake ho otočil a oprel ho chrbtom o pohovku. Stretol sa s mužovými očami zakalenými bolesťou.
  
  "Povedz mi všetko, čo vieš," zašepkal Drake, "o Krvavom kráľovi." Vytiahol glock, ale nechal ho na očiach.
  
  "V čom?" Rodriguezov prízvuk bol hustý a ťažko rozlúštiteľný kvôli jeho rase a bolesti.
  
  Drake vrazil Glock Rodriguezovi do úst. Aspoň jeden zub je vyrazený.
  
  "Nerob si zo mňa srandu." Jed v jeho hlase prezrádzal viac ako len nenávisť a zúfalstvo. Vďaka tomu si muž Krvavého kráľa uvedomil, že brutálna smrť bola skutočne nevyhnutná.
  
  "Dobre dobre. Viem o Boudreauovi. Chceš, aby som ti povedal o Boudreauovi? Toto môžem."
  
  Drake zľahka poklepal ústím glocku na mužovo čelo. "Môžeme začať tam, ak chceš."
  
  "Fajn. Zostaň v kľude ". Rodriguez pokračoval cez zjavnú bolesť. Z polámaných zubov mu tiekla krv po brade. "Boudreaux je posratý debil, človeče." Poznáš jediný dôvod, prečo ho Krvavý kráľ nechal nažive?
  
  Drake namieril pištoľ mužovi do oka. "Vyzerám ako typ človeka, ktorý odpovedá na otázky?" Jeho hlas strúhal ako oceľ na oceli. "Mal by som?"
  
  "Áno. Dobre dobre. Pred nami je ešte veľa úmrtí. To povedal Krvavý kráľ, človeče. Pred nami je veľa smrti a Boudreau bude rád, že bude v jej centre. "
  
  "Takže používa Boudreaua na upratovanie." Niet sa čomu diviť. Pravdepodobne ničí celý ranč."
  
  Rodriguez zažmurkal. "Vieš o ranči?"
  
  "Kde je on?" Drake cítil, ako ho premohla nenávisť. "Kde?" - Opýtal som sa. V ďalšej sekunde sa chystal vytrhnúť a začať biť Rodrigueza na kašu.
  
  Nedochádza k žiadnym stratám. Ten hovno aj tak nič nevie. Tak ako všetci ostatní. Ak sa o Krvavom kráľovi dalo povedať niečo, tak to, ako dobre skrýval svoje stopy.
  
  Vtom Rodriguezovi zažiarila v očiach iskra. Drake sa prevalil, keď tam, kde mal predtým hlavu, prešlo niečo ťažké.
  
  Štvrtý muž, ktorý pravdepodobne omdlel vo vedľajšej miestnosti a prebudil ho hluk, zaútočil.
  
  Drake sa otočil, vyhodil nohu a takmer odňal hlavu svojmu novému protivníkovi. Keď sa muž zrútil na zem, Drake ho rýchlo zhodnotil - tvrdý pohľad, električkové koľajnice na oboch rukách, špinavé tričko - a dvakrát ho strelil do hlavy.
  
  Rodriguez vyvalil oči. "Nie!"
  
  Drake ho strelil do ruky. "Nebol si mi na nič."
  
  Ďalší výstrel. Vybuchlo mu koleno.
  
  "Nevieš nič".
  
  Tretia guľka. Rodriguez bol zdvojený a držal sa za brucho.
  
  "Ako všetci ostatní."
  
  Posledný výstrel. Rovno medzi oči.
  
  Drake si prezrel smrť okolo seba, napil sa a dovolil svojej duši na chvíľu vypiť nektár pomsty.
  
  Nechal dom za sebou, utiekol cez záhradu a nechal sa pohltiť hlbokou tmou.
  
  
  DRUHÁ KAPITOLA
  
  
  Drake sa zobudil neskoro v noci celý od potu. Oči boli zatvorené od čiastočne vyronených sĺz. Sen bol vždy rovnaký.
  
  Bol to človek, ktorý ich vždy zachránil. Osoba, ktorá vždy ako prvá povie slová "ver mi". Potom mu však nič nevyšlo.
  
  Pustite ich oboch.
  
  Už dvakrát. Najprv Alison. Teraz Kennedy.
  
  Vykĺzol z postele a načiahol sa po fľaši, ktorú držal vedľa pištole na nočnom stolíku. Odpil si z fľaše s otvoreným uzáverom. Lacná whisky sa mu prepálila do hrdla a do čriev. Liek pre slabých a zatratených.
  
  Keď hrozilo, že ho vina opäť zrazí na kolená, trikrát rýchlo zavolal. Prvý na Islande. Krátko sa rozprával s Thorstenom Dahlom a počul súcit v hlase veľkého Švéda, aj keď mu povedal, aby prestal každú noc telefonovať, že jeho manželka a deti sú v bezpečí a že sa im nič nestane.
  
  Druhý bol pre Joea Sheparda, muža, po boku ktorého bojoval v mnohých bitkách počas svojho pôsobenia v starom pluku. Shepard zdvorilo načrtol rovnaký scenár ako Dahl, ale nekomentoval Drakeove nezmyselné slová ani hrubé zakrákanie v jeho hlase. Ubezpečil Drakea, že rodina Bena Blakea je dobre strážená a že on a niekoľko jeho priateľov sedeli v tieni a skúsene strážili miesto.
  
  Drake zavrel oči, keď uskutočnil posledný hovor. Hlava sa mu točila a jeho vnútro horelo ako na najnižšej úrovni pekla. Toto všetko bolo vítané. Čokoľvek, čo by odviedlo jeho pozornosť od Kennedyho Moora.
  
  Dokonca si zmeškal jej prekliaty pohreb...
  
  "Ahoj?" Aliciin hlas bol pokojný a sebavedomý. Aj ona nedávno stratila niekoho blízkeho, hoci neprejavovala žiadne vonkajšie znaky.
  
  "To som ja. Ako sa majú?"
  
  "Všetko je v poriadku. Hayden sa zotavuje dobre. Už len pár týždňov a vráti sa k svojmu svätému obrazu CIA. Blake je v poriadku, ale chýbaš mu. Práve sa objavila jeho sestra. Skutočné rodinné stretnutie. Máj je zlý, vďaka Bohu. Sledujem ich, Drake. Kde do pekla si?"
  
  Drake zakašľal a utrel si oči. "Ďakujem," stihol povedať predtým, ako prerušil spojenie. Smiešne, že spomenula peklo.
  
  Cítil, že postavil tábor mimo týchto brán.
  
  
  KAPITOLA TRETIA
  
  
  Hayden Jay pozoroval východ slnka nad Atlantickým oceánom. Bola to jej obľúbená časť dňa, ktorú rada trávila sama. Opatrne sa vyšmykla z postele, trhla sa bolesťou v bedrovom kĺbe a opatrne podišla k oknu.
  
  Zostúpil na ňu relatívny pokoj. Plazivý oheň sa dotkol vĺn a na pár minút sa všetka jej bolesť a obavy rozplynuli. Čas sa zastavil a ona bola nesmrteľná a potom sa za ňou otvorili dvere.
  
  Benov hlas. "Nádherný výhľad".
  
  Kývla smerom k východu slnka a potom sa otočila, aby videla, ako sa na ňu pozerá. "Nemusíš byť čerstvý, Ben Blake." Len káva a maslový bagel."
  
  Jej priateľ sa oháňal nápojovým kartónom a papierovou taškou ako zbraňami. "Stretneme sa na posteli."
  
  Hayden sa naposledy pozrel na New Dawn a potom pomaly prešiel k posteli. Ben umiestnil kávu a bagety na dosah ruky a venoval jej šteniatku psie oči.
  
  "Ako-"
  
  "Rovnako ako včera večer," povedal Hayden rýchlo. "Osem hodín nezmizne krívanie." Potom trochu zmäkla. "Niečo od Drakea?"
  
  Ben sa oprel o posteľ a pokrútil hlavou. "Nie. Rozprával som sa s otcom a všetci sa majú dobre. Žiadne znamenie -" Odmlčal sa. "Od..."
  
  "Naše rodiny sú v bezpečí." Hayden si položil ruku na koleno. "Krvavý kráľ tam zlyhal. Teraz ho musíme len nájsť a odvolať vendetu."
  
  "Nepodarilo sa?" zopakoval Ben. "Ako to môžeš povedať?"
  
  Hayden sa zhlboka nadýchol. "Vieš, čo som tým myslel."
  
  "Kennedy zomrel. A Drake... ani nešiel na jej pohreb.
  
  "Viem".
  
  "Je preč, vieš." Ben pozeral na svoj bagel, ako keby to bol syčiaci had. "Nevráti sa".
  
  "Daj mu čas."
  
  "Mal tri týždne."
  
  "Tak mu daj ešte tri."
  
  "Čo si myslíš, že robí?"
  
  Hayden sa mierne usmial. "Podľa toho, čo viem o Drakeovi... Najprv nám kry chrbát." Potom sa pokúsi nájsť Dmitrija Kovalenka."
  
  "Krvavý kráľ sa už nikdy nemusí objaviť." Benova nálada bola taká depresívna, že zmizol aj jasný prísľub nového rána.
  
  "Bude." Hayden pozrel na mladého muža. "Má plán, pamätáš? Nebude si ľahnúť na zem ako doteraz. Zariadenia na cestovanie v čase boli len začiatkom. Kovalenko má naplánovaný oveľa väčší zápas."
  
  "Pekelná brána?" Ben o tom premýšľal. "Veríš tomu svinstvu?"
  
  "To nevadí. On tomu verí. Všetko, čo musí CIA urobiť, je zistiť."
  
  Ben si zhlboka odpil z kávy. "To je v poriadku?"
  
  "No..." Hayden sa naňho šibalsky usmial. "Teraz sa naše geekovské schopnosti zdvojnásobili."
  
  "Karin je mozog," priznal Ben. "Ale Drake by Boudreauxa zlomil za minútu."
  
  "Nebuď si príliš istý." Kinimaka to neurobil. A nie je to úplne pudel."
  
  Ben sa zastavil, keď niekto zaklopal na dvere. Jeho oči prezrádzali hrôzu.
  
  Haydenovi chvíľu trvalo, kým ho upokojil. "Sme v zabezpečenej nemocnici CIA, Ben." Úroveň bezpečnosti v okolí miesta by zahanbila prehliadku pri inaugurácii prezidenta. Schladiť."
  
  Doktor strčil hlavu cez dvere. "Všetko je v poriadku?" Vošiel do miestnosti a začal kontrolovať Haydenove tabuľky a vitálne funkcie.
  
  Keď cestou von zavrel dvere, Ben znova prehovoril. "Myslíš si, že sa Krvavý kráľ pokúsi znova prevziať kontrolu nad zariadeniami?"
  
  Hayden pokrčil plecami. "Naznačuješ, že nedostal prvú vec, ktorú som stratil." To sa asi aj stalo. Čo sa týka toho druhého, ktorého sme našli z jeho člna?" Usmiala sa. "Pribitý."
  
  "Nebuď spokojný."
  
  "CIA nespí na vavrínoch, Ben," povedal Hayden okamžite. "Nikdy viac. Sme pripravení sa s ním stretnúť."
  
  "A čo obete únosov?"
  
  "A čo oni?"
  
  "Určite sú vysoko profilovaní. Harrisonova sestra. Iné, ktoré ste spomenuli. Využije ich."
  
  "Samozrejme, že to urobí. A sme pripravení sa s ním stretnúť."
  
  Ben dopil bagel a olízal si prsty. "Stále nemôžem uveriť, že celá kapela sa musela dostať do ilegality," povedal zatúžene. "Práve keď sme sa začali stávať slávnymi."
  
  Hayden sa diplomaticky zachichotal. "Áno. Tragické."
  
  "No, možno nás to urobí ešte notorickejšími."
  
  Ozvalo sa ďalšie jemné zaklopanie a do miestnosti vstúpili Karin a Kinimaka. Havajčan vyzeral depresívne.
  
  "Tento bastard nebude kričať." Bez ohľadu na to, čo robíme, nebude na nás ani pískať."
  
  Ben si oprel bradu o kolená a urobil zachmúrenú tvár. "Sakra, prial by som si, aby tu bol Matt."
  
  
  ŠTVRTÁ KAPITOLA
  
  
  Hereford pozorne sledoval. Zo svojho výhodného miesta na vrchole trávnatého kopca napravo od hustého porastu stromov mohol použiť teleskopický zameriavač namontovaný na jeho puške na určenie členov rodiny Bena Blakea. Rozsah vojenskej kvality zahŕňal osvetlený zámerný kríž, možnosť, ktorá umožňovala rozsiahle použitie v nepriaznivých svetelných podmienkach a zahŕňala BDC (Bullet Drop Compensation).
  
  Po pravde, puška bola do bodky vybavená všetkými možnými špičkovými odstreľovacími pomôckami, ale muž za ďalekohľadom ich, samozrejme, nepotreboval. Bol vyškolený na najvyššej úrovni. Teraz sledoval, ako otec Bena Blakea prešiel k televízoru a zapol ho. Po malej úprave videl, ako matka Bena Blakea gestikuluje na otca malým diaľkovým ovládačom. Zameriavací kríž jeho zraku sa nepohol ani o milimeter.
  
  Nacvičeným pohybom zamietol zrak po okolí domu. Bol odvrátený od cesty, skrytý stromami a vysokým múrom a muž z Herefordu pokračoval v tichom počítaní stráží ukrývajúcich sa medzi kríkmi.
  
  Jeden dva tri. Všetko sa berie do úvahy. Vedel, že v dome sú ďalšie štyri a ďalšie dve sú úplne skryté. Napriek všetkým ich hriechom odviedla CIA pri ochrane Blakeovcov vynikajúcu prácu.
  
  Muž sa zamračil. Všimol si pohyb. Temnota, černejšia ako noc, sa rozprestierala pozdĺž základne vysokej steny. Príliš veľký na to, aby bol zvieraťom. Príliš tajný na to, aby som bol nevinný.
  
  Našli ľudia Krvavého kráľa Blakea? A ak áno, aké dobré boli?
  
  Zľava, priamo od Lamanšského prielivu, fúkal ľahký vánok, ktorý so sebou priniesol slanú chuť mora. Herefordský muž mentálne kompenzoval zmenenú trajektóriu guľky a priblížil sa trochu bližšie.
  
  Muž bol oblečený celý v čiernom, no vybavenie bolo jednoznačne domáce. Tento chlap nebol profesionál, len žoldnier.
  
  Bullet food.
  
  Mužov prst sa na chvíľu stiahol a potom uvoľnil. Samozrejme, skutočná otázka bola, koľko ich so sebou priniesol?
  
  Udržal svoj cieľ v zameriavači a rýchlo zhodnotil dom a jeho okolie. O sekundu neskôr si bol istý. Okolie bolo čisté. Tento muž v čiernom konal sám, muž z Herefordu si bol istý.
  
  Žoldnier, ktorý zabíja za odmenu.
  
  Sotva stojí za guľku.
  
  Jemne stlačil spúšť a absorboval spätný ráz. Zvuk guľky opúšťajúcej hlaveň je sotva vnímateľný. Videl, ako žoldnier bez akéhokoľvek rozruchu spadol, zrútil sa medzi zarastené kríky.
  
  Strážcovia rodiny Blakeovcov si nič nevšimli. O pár minút tajne zavolá CIA a oznámi im, že ich nový bezpečný dom bol vlámaný.
  
  Herefordský muž, starý kamarát zo SAS Matta Drakea, naďalej strážil stráže.
  
  
  PIATA KAPITOLA
  
  
  Matt Drake odskrutkoval uzáver z čerstvej fľaše Morgan's Spiced a vytočil číslo rýchlej voľby na svojom mobilnom telefóne.
  
  Mayov hlas znel vzrušene, keď odpovedala. "Drake? Čo chceš?"
  
  Drake sa zamračil a odpil si z fľaše. Pre Maya bolo prejavovanie emócií asi tak netypické, ako by bolo pre politika ctiť si volebný sľub. "Si v poriadku?"
  
  "Samozrejme, že som v poriadku." Prečo by som nemal byť? Čo to je?"
  
  Dal si ďalší dlhý dúšok a pokračoval. "Zariadenie, ktoré som ti dal. Je to bezpečné?"
  
  Nastalo chvíľkové zaváhanie. "Nemám to. Ale je to bezpečné, priateľu." Maiine upokojujúce intonácie sa vrátili. "Je to tak bezpečné, ako to len môže byť." Drake si dal ďalší dúšok. Mai sa spýtala: "To je všetko?"
  
  "Nie. Myslím si, že v tomto smere som už takmer vyčerpal svoje možnosti. Ale mám iný nápad. Jeden je bližšie k...domu."
  
  Ticho zacvaklo a prasklo, keď čakala. Toto nebol obyčajný máj. Možno s niekým bola.
  
  "Potrebujem, aby si použil svoje japonské kontakty." A Číňania. A hlavne Rusi. Chcem vedieť, či má Kovalenko rodinu."
  
  Bolo počuť ostrý nádych. "Myslíš to vážne?"
  
  "Samozrejme, že to myslím sakramentsky vážne." Povedal to tvrdšie, ako mal v úmysle, ale neospravedlnil sa. "A tiež chcem vedieť o Boudreauovi." A jeho rodina."
  
  Maiovi trvalo celú minútu, kým odpovedala. "Dobre, Drake. Urobím to najlepšie, čo viem."
  
  Drake sa zhlboka nadýchol, keď sa spojenie prerušilo. O minútu neskôr civel na fľašu koreneného rumu. Z nejakého dôvodu bola poloprázdna. Pozrel sa na okno a pokúsil sa vidieť mesto Miami, ale sklo bolo také špinavé, že ho sotva videl.
  
  Bolelo ho srdce.
  
  Znova vrátil fľašu. Bez ďalšieho rozmýšľania podnikol kroky a stlačil ďalšie číslo rýchlej voľby. V akcii našiel spôsob, ako dať smútok bokom. V akcii našiel spôsob, ako napredovať.
  
  Mobil zvonil a zvonil. Nakoniec hlas odpovedal. "Do riti, Drake! Čo?"
  
  "Hovoríš hladko, suka," pretiahol a potom sa odmlčal. "Ako... ako sa má tím?"
  
  "Tím? Kristus. Dobre, chcete prekliate futbalové prirovnanie? Jedinou osobou, ktorú môžete v tomto bode rozumne použiť ako útočníka, je Kinimaka. Hayden, Blake a jeho sestra by sa nedostali ani na lavičku." Odmlčala sa. "Žiadna koncentrácia. Tvoja vina."
  
  Urobil pauzu. "Ja? Chceš povedať, že keby sa na nich niekto pokúsil, bol by úspešný?" Trochu zahmlená hlava mu začala pulzovať. "Pretože sa uskutoční pokus."
  
  "Nemocnica je dobre strážená. Strážcovia sú celkom kompetentní. Ale je dobré, že si ma požiadal, aby som zostal. A je dobré, že som povedal áno.
  
  "A Boudreau? A čo tento bastard?"
  
  "Zábavné ako praženica. Nezlomí sa. Ale pamätaj, Drake, celá americká vláda na tom teraz pracuje. Nielen my."
  
  "Nepripomínaj mi to." Drake sa trhol. "Vláda, ktorá je hlboko skompromitovaná. Informácie sa šíria po vládnych komunikačných linkách, Alicia. Na to, aby sa to všetko naplnilo, stačí jedno veľké uzamknutie."
  
  Alicia zostala ticho.
  
  Drake sedel a premýšľal o tom. Kým nebol Krvavý kráľ fyzicky objavený, všetky informácie, ktoré mali, museli byť považované za nespoľahlivé. Zahŕňalo to informácie o Bráne pekla, spojení s Havajom a akýchkoľvek kúskoch, ktoré pozbieral od štyroch mŕtvych stúpencov.
  
  Možno by pomohla ešte jedna vec.
  
  "Mám ešte jednu stopu. A May kontroluje rodinné väzby Kovalenka a Boudreaua. Možno by si mohol požiadať Haydena, aby urobila to isté?
  
  "Som tu ako láskavosť, Drake." Nie som tvoj prekliaty ovčiak."
  
  Tentokrát Drake mlčal.
  
  Alicia si povzdychla. "Pozri, spomeniem to." A čo sa týka Mája, never tej bláznivej víle, ako sa len dá."
  
  Drake sa pri odkaze na videohru usmial. "S tým budem súhlasiť, keď mi povieš, ktorá z vás bláznivých sviní zabila Wellsa." A prečo."
  
  Očakával dlhé ticho a dostal ho. Využil príležitosť a dal si ešte pár dúškov jantárového lieku.
  
  "Porozprávam sa s Haydenom," zašepkala Alicia. "Ak Boudreaux alebo Kovalenko majú rodinu, nájdeme ich."
  
  Spojenie bolo prerušené. V náhlom tichu Drake v hlave tĺkol ako zbíjačka. Jedného dňa mu povedia pravdu. Nateraz však stačilo, že stratil Kennedyho.
  
  Stačilo, že kedysi veril v niečo, čo je teraz vzdialené ako Mesiac, v svetlú budúcnosť, ktorá sa zmenila na popol. Beznádej v ňom mu skrútila srdce. Fľaša vypadla z oslabených prstov, nerozbila sa, ale vyliala svoj ohnivý obsah na špinavú podlahu.
  
  Drake na chvíľu zvažoval, že si ho naleje do pohára. Rozliata tekutina mu pripomenula sľuby, sľuby a uistenia, ktoré dal a ktoré sa v zlomku sekundy vyparili a zanechali životy zmarené a zničené ako toľko vody rozliatej na podlahu.
  
  Ako to mohol urobiť znova? Sľúbte, že udržíte jeho priateľov v bezpečí. Jediné, čo teraz mohol urobiť, bolo zabiť toľko nepriateľov, koľko mohol.
  
  Porazte svet zla a nechajte dobro ďalej žiť.
  
  Sadol si na kraj postele. Zlomený. Nič nezostalo. Všetko okrem smrti v ňom zomrelo a rozbitá škrupina, ktorá zostala, nechcela od tohto sveta nič viac.
  
  
  ŠIESTA KAPITOLA
  
  
  Hayden počkal, kým Ben a Karin neodídu do jednej zo servisných miestností. Bratský a sesterský tím skúmali Havaj, Diamantovú hlavu, Brány pekla a ďalšie legendy spojené s Krvavým kráľom v nádeji, že poskladajú teóriu.
  
  Keď sa situácia vyjasnila, Hayden si obliekol čerstvé oblečenie a vošiel do malej kancelárie, kde Mano Kinimaka zriadil malú pracovnú stanicu. Veľký Havajčan klopal na kľúče a vyzeral trochu rozrušene.
  
  "Stále chytíš dva kľúče naraz prstami od klobásy?" spýtal sa Hayden nonšalantne a Kinimaka sa s úsmevom otočila.
  
  "Aloha nani wahine," povedal a potom sa takmer začervenal, keď ukázala, že pozná význam týchto slov.
  
  "Myslíš si, že som krásna? Je to preto, že ma bodol šialený človek?"
  
  "Pretože som rád. Som tak rád, že si stále s nami."
  
  Hayden položil ruku na Kinimakiho rameno. "Ďakujem, Mano." Chvíľu počkala a potom povedala: "Ale teraz s Boudreauom máme príležitosť aj dilemu. Musíme vedieť, čo vie on. Ale ako ho môžeme zlomiť?"
  
  "Myslíš si, že tento bláznivý bastard vie, kde sa skrýva Krvavý kráľ?" Naozaj by mu to taký opatrný človek ako Kovalenko povedal?
  
  "Boudreau je najhorší typ blázna." Múdry muž. Hádam niečo vie."
  
  Spoza Haydena sa ozval sardonický hlas. "Drakey si myslí, že by sme mali mučiť jeho rodinu." Hayden sa otočil. Alicia jej venovala cynický úsmev. "Ste s tým v poriadku, CIA?"
  
  "Znova si hovoril s Mattom?" povedal Hayden. "Ako sa má?"
  
  "Vyzerá ako jeho staré ja," povedala Alicia s iróniou, ktorú zjavne nemyslela vážne. "Tak, ako som ho mal kedysi rád."
  
  "Beznádejný? Opitý? Jeden?" Hayden nedokázala skryť pohŕdanie vo svojom hlase.
  
  Alicia pokrčila plecami. "Nervózny. Ťažko. Smrteľný." Stretla sa s pohľadom agenta CIA. "Ver mi, zlatko, taký by mal byť." Len tak sa z tohto prípadu dostane živý. A..." Odmlčala sa, akoby premýšľala, či má pokračovať. "A...toto môže byť jediný spôsob, ako z toho všetci vyviaznete živí a so svojimi rodinami nedotknutými."
  
  "Uvidím, či má Boudreaux rodinu." Hayden sa otočil späť ku Kinimakovi. "Ale CIA určite nebude nikoho mučiť."
  
  "Je váš preukaz platný na vstup do zariadenia?" Kinimaka sa pozrel na bývalého vojaka britskej armády.
  
  "Daj alebo ber, veľký chlapec." Alicia sa šibalsky usmiala a zámerne sa pretlačila okolo Haydena do malej miestnosti, v ktorej bolo väčšinou Kinimakiho telo. "Čo robíš?"
  
  "Práca". Kinimaka vypol obrazovku a schoval sa do rohu, čo najďalej od Alicie.
  
  Hayden mu prišiel na pomoc. "Keď si bola človekom, bola si vojakom, Alicia. Máte nejaké návrhy, ktoré by nám mohli pomôcť zlomiť Boudreaux?"
  
  Alicia sa s výzvou v očiach otočila k Haydenovi. "Prečo nejdeme a neporozprávame sa s ním?"
  
  Hayden sa usmial. "Len som sa pripravoval."
  
  
  * * *
  
  
  Hayden nás zaviedol dolu do záchytného priestoru. Päťminútová prechádzka a jazda výťahom jej nespôsobili žiadne bolesti, hoci to zobrala pokojne a zlepšila sa jej nálada. Uvedomila si, že byť bodnutý bol relatívne podobný akoukoľvek inou chorobou, ktorá spôsobila, že ste si vzali voľno z práce. Skôr či neskôr ste sa začali nudiť a chceli ste znova zatiahnuť peklo do boja.
  
  Priestor predbežného zadržania pozostával z dvoch radov ciel. Kráčali po starostlivo vyleštenej podlahe, kým sa nedostali k jedinej cele, v ktorej bol väzeň, poslednej cele naľavo. Predná časť cely bola dokorán a jej obyvateľ bol obklopený radmi mreží, ktoré sa tiahli od podlahy až po strop.
  
  Vzduch bol naplnený vôňou bielidla. Hayden kývla na ozbrojené stráže umiestnené pred Boudreauovou celou, keď prišla konfrontovať muža, ktorý sa ju pred tromi týždňami niekoľkokrát pokúsil zabiť.
  
  Ed Boudreaux ležal na posteli. Keď ju uvidel, usmial sa. "Ako sa máš stehná, blondínka?"
  
  "Čo?" Hayden vedela, že by ho nemala provokovať, no nemohla si pomôcť. "Váš hlas znie trochu chrapľavo. Bol si nedávno uškrtený?" Tri týždne krívania a traumy z bodnej rany ju nechali bezohľadnou.
  
  Kinimaka k nej pristúpila s úsmevom. Boudreau sa stretol s jeho pohľadom s prudkým hladom. "Niekedy," zašepkal. "Otočme stôl."
  
  Kinimaka narovnal svoje veľké ramená bez odpovede. Alicia potom obišla telo veľkého muža a kráčala rovno k barom. "Pokazil ti ten vychudnutý bastard tvoje drobné nohavičky?" Úsmev smerovala na Haydena, no nespustila oči z Boudreauxa. "Netrvalo by to viac ako minútu."
  
  Boudreau vstal z postele a prešiel k mrežiam. "Krásne oči," povedal. "Špinavé ústa. Nie si to ty, čo pojebal toho tučného chlapa s bradou? Ten, ktorý zabili moji ľudia?"
  
  "To som ja".
  
  Boudreaux sa chytil tyčí. "Aký máš z toho pocit?"
  
  Hayden vycítil, že stráže začínajú byť nervózne. Tento druh konfrontačného váženia ich nikam nedostal.
  
  Kinimaka sa už pokúsil prinútiť žoldniera hovoriť tuctom rôznych spôsobov, takže Hayden sa spýtal niečo jednoduché. "Čo chceš, Boudreau? Čo vás presvedčí, aby ste nám povedali, čo viete o Kovalenkovi?"
  
  "SZO?" Boudreau nespúšťal oči z Alicie. Boli oddelené šírkou mriežky medzi nimi.
  
  "Vieš koho myslím. Krvavý kráľ."
  
  "Ach, on." Je to len mýtus. Myslel som si, že CIA to musí vedieť."
  
  "Uveďte svoju cenu."
  
  Boudreau konečne prerušil očný kontakt s Aliciou. "Zúfalstvo je anglický spôsob." Slovami Pink Floyd."
  
  "Nikam sa nedostaneme," Haydenovi to nepríjemne pripomenulo súťaž Drakea a Bena v žartovaní Dinoroc a dúfal, že Boudreau má len zbytočné poznámky. "My-"
  
  "Vezmem si ju," zasyčal Boudreau. Hayden sa otočil a uvidel ho opäť stáť tvárou v tvár Alicii. "Jeden na jedného. Ak ma porazí, budem hovoriť."
  
  "Vyrobené". Alicia sa prakticky pretlačila cez mreže. Stráže sa rozbehli vpred. Hayden cítila, ako jej vrie krv.
  
  "Prestaň!" Natiahla ruku a stiahla Aliciu späť. "Si šialený? Tento debil nikdy neprehovorí. Nestojí to za to riziko."
  
  "Žiadne riziko," zašepkala Alicia. "Vôbec žiadne riziko."
  
  "Odchádzame," povedal Hayden. "Ale-" Premýšľala o tom, čo sa Drake pýtal. "Čoskoro sa vrátime."
  
  
  * * *
  
  
  Ben Blake sa opieral a sledoval, ako jeho sestra ľahko ovláda upravený počítač CIA. Netrvalo jej dlho, kým si zvykla na špeciálny operačný systém vyžadovaný vládnou agentúrou, no potom bola mozgom rodiny.
  
  Karin bola drzá s čiernym opaskom a leňoškou striptíz, ktorej život v šiestich rokoch v neskorej tínedžerskom veku zrazil hlavu, zbalila si mozgy a diplomy a plánovala nerobiť absolútne nič. Jej cieľom bolo ublížiť a nenávidieť život za to, čo s ňou urobil. Plytvanie jej darmi bolo jedným zo spôsobov, ako ukázať, že sa už nestará.
  
  Teraz sa naňho otočila. "Pozrite sa a uctievajte silu Blakeovej ženy. Všetko, čo ste kedy chceli vedieť o Diamond Head, v jednom rýchlom prečítaní."
  
  Ben si prezrel informácie. Robili to už niekoľko dní - skúmali Havaj a Diamond Head - slávnu sopku Oahu - a čítali o cestách kapitána Cooka, legendárneho objaviteľa Havajských ostrovov v roku 1778. Bolo dôležité, aby obaja naskenovali a uložili čo najviac informácií, pretože keď došlo k prelomu, úrady očakávali, že udalosti nabehnú skutočne veľmi rýchlo.
  
  Odkaz Krvavého kráľa na Brány pekla však zostal záhadou, najmä v súvislosti s Havajom. Zdalo sa, že väčšina Havajčanov ani neverí v tradičnú verziu pekla.
  
  Samotná Diamond Head bola súčasťou komplexnej série kužeľov a prieduchov známych ako Honolulu Volcano Series, reťazec udalostí, ktoré tvorili väčšinu neslávne známych pamiatok Oahu. Samotná Diamond Head, pravdepodobne najznámejšia pamiatka, vybuchla iba raz asi pred 150 000 rokmi, ale s takou jednorazovou výbušnou silou, že si dokázala udržať svoj neuveriteľne symetrický kužeľ.
  
  Ben sa pri ďalšom komentári mierne uškrnul. Verí sa, že Diamond Head už nikdy nevybuchne. Hm...
  
  "Pamätáš si časť o Diamond Head, ktorá je sériou kužeľov a otvorov?" Karin mal prízvuk yorkshirský na chybu. S miestnymi ľuďmi zo CIA v Miami na tom už zažila veľa zábavy a nepochybne rozrušila nejedného.
  
  Nie že by to Karin zaujímalo. "Si hluchý, kamarát?"
  
  "Nevolaj ma kamarát," zakňučal. "Muži tak nazývajú iných mužov. Dievčatá by takto nemali hovoriť. Najmä moja sestra."
  
  "Dobre, vývar. Zatiaľ prímerie. Viete však, čo znamenajú vetracie otvory? Aspoň vo vašom svete?"
  
  Ben mal pocit, že je späť v škole. "Lávové trubice?"
  
  "Pochopené. Hej, nie si hlúpy ako kľučka, ako hovorieval otec."
  
  "Otec nikdy nepovedal-"
  
  "Kľud, suka. Jednoducho povedané, lávové rúry znamenajú tunely. Po celom Oahu."
  
  Ben pokrútil hlavou a pozrel sa na ňu. "Viem to. Chceš povedať, že za jedným z nich sa skrýva Krvavý kráľ?"
  
  "Kto vie? Ale sme tu, aby sme robili výskum, však?" Ťukala na kľúče na Benovom vlastnom počítači CIA. "Dostaň sa do toho."
  
  Ben si vzdychol a odvrátil sa od nej. Rovnako ako zvyšku jeho rodiny, aj jemu chýbali, kým boli od seba, ale po hodine dobiehania sa staré otravovanie vrátilo. Na pomoc však prešla dlhú cestu.
  
  Spustil vyhľadávanie v The Legends of Captain Cook a posadil sa späť na stoličku, aby zistil, čo sa objavilo, jeho myšlienky boli veľmi podobné myšlienkam Matta Drakea a jeho najlepšieho priateľa. Stav mysle.
  
  
  SIEDMA KAPITOLA
  
  
  Krvavý kráľ prehliadol svoje územie cez zrkadlové okno po zem, vytvorené s jediným cieľom vytvoriť panoramatický výhľad na svieže zvlnené údolie, raj, kam nikto okrem jeho vlastného nevkročil.
  
  Jeho myseľ, zvyčajne stabilná a sústredená, sa dnes preháňala mnohými témami. Strata jeho lode - jeho domova po celé desaťročia - hoci sa očakávala, situáciu ešte zhoršila. Možno to bola náhla povaha zániku lode. Nestihol sa rozlúčiť. Ale rozlúčky pre neho nikdy predtým neboli dôležité ani sentimentálne.
  
  Bol to tvrdý, bezcitný muž, ktorý vyrastal v najťažších časoch Ruska a v mnohých najťažších oblastiach krajiny. Napriek tomu relatívne ľahko prosperoval, vybudoval impérium krvi, smrti a vodky a zarobil miliardy.
  
  Veľmi dobre vedel, prečo ho strata Búrkového plášťa rozzúrila. Považoval sa za nedotknuteľného, za kráľa medzi ľuďmi. Byť urazený a sklamaný týmto spôsobom zo strany mizernej americkej vlády nebolo nič iné, ako len mihnutie do oka. Ale aj tak to bolelo.
  
  Bývalý vojak Drake sa ukázal byť obzvlášť tŕňom v oku. Kovalenko mal pocit, že Angličan sa osobne pokúsil prekaziť jeho dobre premyslené plány, ktoré boli v pohybe už niekoľko rokov, a bral mužovu účasť ako osobnú urážku.
  
  Preto Krvavá vendeta. Jeho osobný prístup bol najprv vysporiadať sa s Drakeovou priateľkou; Zvyšok lariev prenechá svojim globálnym žoldnierskym spojeniam. Už očakával prvý telefonát. Ďalší čoskoro zomrie.
  
  Na okraji údolia, zastrčený za vzdialeným zeleným kopcom, stál jeden z jeho troch rančov. Rozoznával iba maskované strechy, ktoré videl len preto, že presne vedel, kam sa má pozerať. Ranč na tomto ostrove bol najväčší. Ďalšie dva boli na samostatných ostrovoch, menších a silne bránených, určených výhradne na rozdelenie nepriateľského útoku na tri smery, ak by vôbec prišiel.
  
  Hodnota umiestňovania rukojemníkov na rôzne miesta spočívala v tom, že nepriateľ by musel rozdeliť svoje sily, aby každého z nich zachránil živého.
  
  Krvavý kráľ mal tucet rôznych spôsobov, ako opustiť tento ostrov nepozorovane, no ak by všetko išlo podľa plánu, nikam by neodišiel. Nájde to, čo Cook našiel za bránami pekla, a odhalenia určite zmenia kráľa na boha.
  
  Len brána na to stačila, uvažoval.
  
  Ale akékoľvek myšlienky o bráne nevyhnutne viedli k spomienkam, ktoré sa hlboko zapálili - strata oboch dopravných zariadení, drzosť, ktorá sa bude pomstiť. Jeho sieť rýchlo objavila polohu jedného zariadenia - takého, ktoré bolo vo väzbe CIA. Už poznal polohu toho druhého.
  
  Je čas priviesť ich oboch späť.
  
  V poslednej chvíli sa kochal pohľadom. Husté lístie sa hojdalo v rytme tropického vánku. Hlboký pokoj pokoja na chvíľu upútal jeho pozornosť, ale nepohol ním. Čo nikdy nemal, to mu nikdy nebude chýbať.
  
  Hneď na zavolanie sa ozvalo opatrné zaklopanie na dvere jeho kancelárie. Krvavý kráľ sa otočil a povedal: "Poďme." Jeho hlas sa ozýval ako zvuk tanku jazdiaceho po štrkovisku.
  
  Dvere sa otvorili. Vstúpili dvaja strážcovia, ktorí so sebou ťahali vystrašené, ale dobre vychované dievča japonského pôvodu. "Chica Kitano," zachrapčal Krvavý kráľ. "Dúfam, že je o teba postarané?"
  
  Dievča tvrdohlavo hľadelo do zeme a neodvážilo sa zdvihnúť oči. Krvavý kráľ schválil. "Čakáš na moje povolenie?" Nesúhlasil. "Povedali mi, že tvoja sestra je najnebezpečnejšia súperka, Chica," pokračoval. "A teraz je pre mňa len ďalším zdrojom, ako je Matka Zem. Povedz mi... miluje ťa, Chika, tvoja sestra, Mai?"
  
  Dievča ani nedýchalo. Jeden zo strážcov sa spýtavo pozrel na Krvavého kráľa, no ten muža ignoroval. "Nie je potrebné hovoriť. Rozumiem tomu viac, ako si dokážete predstaviť. Pre mňa je to len obchod. A veľmi dobre poznám hodnotu starostlivého mlčania počas obchodnej transakcie."
  
  Mával satelitným telefónom. "Vaša sestra - Mai - ma kontaktovala." Veľmi šikovný a v zmysle nevyslovenej hrozby. Je nebezpečná, tvoja sestra." Povedal to druhýkrát, takmer sa tešil z vyhliadky na stretnutie tvárou v tvár.
  
  Ale to sa jednoducho nemohlo stať. Nie teraz, keď bol tak blízko k svojmu životnému cieľu.
  
  "Ponúkla sa, že ťa vymení za život. Vidíš, ona má môj poklad. Veľmi špeciálne zariadenie, ktoré vám nahradí. Toto je dobré. Ukazuje to vašu hodnotu vo svete, ktorý odmeňuje bezohľadných ľudí, ako som ja."
  
  Japonka nesmelo zdvihla oči. Krvavý kráľ skrútil ústa do niečoho ako úsmev. "Teraz vidíme, čo je ochotná pre teba obetovať."
  
  Vytočil číslo. Telefón raz zazvonil a ozval sa pokojný ženský hlas.
  
  "Áno?"
  
  "Mai Kitano." Viete kto to je? Vieš, že tento hovor nie je možné vystopovať, však?"
  
  "Nemám v úmysle to skúšať."
  
  "Veľmi dobre". Vzdychol. "Och, keby sme mali viac času, ty a ja." Ale nevadí. Tvoja krásna sestra Chica je tu." Krvavý kráľ pokynul strážam, aby ju priviedli dopredu. "Pozdrav svoju sestru, Chica."
  
  V telefóne sa ozval Mayov hlas. "Chica? Ako sa máš?" Rezervované. Bez toho, aby som prezrádzal strach a hnev, o ktorých Krvavý kráľ vedel, že musia vrieť pod povrchom.
  
  Chvíľu to trvalo, ale Chika nakoniec povedala: "Konnichiwa, shimai."
  
  Krvavý kráľ sa zasmial. "Pre mňa je úžasné, že Japonci vytvorili taký brutálny bojový stroj ako ty, Mai Kitano." Vaša rasa nepozná protivenstvo ako moja. Všetci ste tak prekliate rezervovaní. "
  
  "Náš hnev a vášeň pochádzajú z toho, čo v nás vyvoláva pocit," povedala Mai potichu. "A z toho, čo sa s nami robí."
  
  "Nemysli na to, že mi budeš kázať. Alebo sa mi vyhrážaš?
  
  "Nemusím robiť ani jednu z týchto vecí." Bude ako bude."
  
  "Tak mi dovoľte, aby som vám povedal, ako to bude. S mojimi ľuďmi sa stretnete zajtra večer v Coconut Grove na CocoWalku." O ôsmej večer budú vo vnútri reštaurácie, v dave ľudí. Odovzdáte zariadenie a odídete."
  
  "Ako ma spoznajú?"
  
  "Budú ťa poznať, Mai Kitano, rovnako ako ja. To je všetko, čo potrebujete vedieť. O ôsmej večer, bolo by od teba múdre nemeškať."
  
  V Mayovom hlase sa zrazu ozvala veselosť, čo vyvolalo úsmev Krvavého kráľa. "Moja sestra. A čo ona?
  
  "Keď budú mať zariadenie, moji ľudia vám dajú pokyny." Krvavý kráľ dokončil výzvu a chvíľu si užíval svoje víťazstvo. Všetky jeho plány do seba zapadajú.
  
  "Pripravte dievča na cestu," povedal svojim mužom hlasom bez emócií. "A urobte pre Kitana vysoké stávky." Chcem zábavu. Chcem vidieť, aký dobrý tento legendárny bojovník naozaj je."
  
  
  ÔSMA KAPITOLA
  
  
  Mai Kitano civela na vybitý telefón vo svojich rukách a uvedomila si, že jej cieľ ani zďaleka nedosiahol. Dmitrij Kovalenko nepatril k tým, ktorí sa ľahko rozlúčili s vecami, ktoré vlastnil.
  
  Jej sestra, Chika, bola unesená z tokijského bytu týždne predtým, ako ju Matt Drake prvýkrát kontaktoval so svojimi divokými teóriami o Bermudskom trojuholníku a mýtickej postave podsvetia zvanej Krvavý kráľ. Dovtedy sa Mai naučila dosť na to, aby vedela, že tento muž je veľmi skutočný a veľmi, veľmi smrtiaci.
  
  Svoje skutočné úmysly však musela skrývať a tajomstvá si nechať pre seba. V skutočnosti to pre Japonku nie je ťažká úloha, no sťažuje ju zjavná lojalita Matta Drakea a jeho neústupné presvedčenie chrániť svojich priateľov.
  
  Veľakrát mu to takmer povedala.
  
  Ale Chica bola jej priorita. Ani jej vlastná vláda nevedela, kde je May.
  
  Vyšla z miamskej uličky, kde mala telefonát, a zamierila cez rušnú cestu do svojho obľúbeného Starbucks. Útulné malé miesto, kde si našli čas na napísanie vášho mena na šálky a vždy si zapamätali váš obľúbený nápoj. Chvíľu sedela. CocoWalk dobre poznala, no aj tak tam mala v úmysle čoskoro chytiť taxík.
  
  Prečo chodiť na polovicu?
  
  Obrovské množstvo ľudí, miestnych aj turistov, bude pracovať pre ňu aj proti nej. Ale čím viac o tom premýšľala, tým viac verila, že Krvavý kráľ urobil veľmi múdre rozhodnutie. Nakoniec všetko záležalo na tom, kto vyhrá.
  
  Kovalenko to urobil, pretože držal sestru May.
  
  Medzi davom by teda nebolo od veci, keby tašku odovzdala nejakým chlapom. Ale keby potom vyzvala tých chlapov a prinútila ich, aby hovorili o svojej sestre, upútalo by to pozornosť.
  
  A ešte niečo - mala pocit, že teraz Kovalenka pozná o niečo lepšie. Vedel, ktorým smerom jeho myseľ pracuje.
  
  Bol by sa pozeral.
  
  
  * * *
  
  
  Neskôr v ten deň Hayden Jay zatelefonovala svojmu šéfovi Jonathanovi Gatesovi. Hneď si uvedomila, že je na pokraji.
  
  "Áno. Čo sa stalo, Hayden?"
  
  "Pane?" Ich profesionálny vzťah bol taký dobrý, že ho niekedy dokázala zmeniť na osobný. "Všetko je v poriadku?"
  
  Na druhom konci linky sa ozvalo zaváhanie, niečo iné pre Gatesa netypické. "Je to také dobré, ako sa dalo očakávať," zamrmlal napokon minister obrany. "Akú máš nohu?"
  
  "Áno Pane. Uzdravenie prebieha dobre." Hayden sa zastavila v otázke, ktorú chcela položiť. Zrazu nervózna sa téme vyhýbala. "A čo Harrison, pane? Aký je jeho stav?"
  
  "Harrison pôjde do väzenia ako všetci Kovalenkovi informátori. Manipulované alebo nie. To je všetko, slečna Jay?"
  
  Hayden uštipaná chladnými tónmi sa zvalila na stoličku a pevne zavrela oči. "Nie Pane. Musím sa ťa niečo opýtať. Možno to už zakryla CIA alebo iná agentúra, ale naozaj to potrebujem vedieť..." Odmlčala sa.
  
  "Prosím, Hayden, spýtaj sa."
  
  "Má Boudreaux nejakú rodinu, pane?"
  
  "Čo to do pekla znamená?"
  
  Hayden si vzdychol. "Znamená to presne to, čo si myslíte, pán tajomník." Nikam sa nedostaneme a čas sa kráti. Boudreau niečo vie."
  
  "Sakra, Jay, my sme americká vláda a ty si CIA, nie Mossad." Mal si to vedieť lepšie, ako hovoriť tak otvorene."
  
  Hayden to vedel lepšie. Zlomilo ju však zúfalstvo. "Matt Drake by to dokázal," povedala potichu.
  
  "Agent. Toto nebude fungovať." Sekretárka chvíľu mlčala a potom prehovorila. "Agent Jay, dostali ste slovné pokarhanie. Moja rada je, aby ste mali chvíľu sklonenú hlavu."
  
  Spojenie bolo prerušené.
  
  Hayden civel na stenu, ale bolo to ako hľadať inšpiráciu na prázdnom plátne. Po chvíli sa otočila a sledovala západ slnka nad Miami.
  
  
  * * *
  
  
  Dlhé meškanie požieralo Mayovu dušu. Odhodlanú a aktívnu ženu, každé obdobie nečinnosti ju dráždilo, no keď bol život jej sestry v rovnováhe, prakticky to roztrhalo jej ducha.
  
  Teraz je však čakaniu koniec. Mai Kitano sa priblížila ku kokosovej cestičke v Coconut Grove a rýchlo sa presunula na pozorovacie stanovište, ktoré určila deň predtým. Keďže výmena prebiehala ešte niekoľko hodín, Mai sa usadila v slabo osvetlenom bare Cheesecake Factory a na pult pred seba položila svoj batoh naplnený zariadeniami.
  
  Priamo nad jej hlavou hučal rad televíznych obrazoviek, ktoré vysielali rôzne športové kanály. Bar bol hlasný a hektický, ale nič v porovnaní s davom, ktorý zaplnil vchod do reštaurácie a recepciu. Ešte nikdy nevidela takú populárnu reštauráciu.
  
  Barman prišiel a položil obrúsok na bar. "Ešte raz ahoj," povedal s iskrou v očiach. "Ďalšie kolo?"
  
  Ten istý chlap ako včera večer. Mai nepotrebovala žiadne rozptýlenie. "Ulož to. Vezmem si balenú vodu a čaj. Nevydržal si so mnou tri minúty, priateľu."
  
  Ignorovala barmanov pohľad a pokračovala v skúmaní vchodu. Preskúmať desiatky ľudí naraz pre ňu nikdy nebolo ťažké. Ľudia sú tvory zvyku. Majú tendenciu zostať vo svojom kruhu. Boli to nové prírastky, ktoré musela neustále kontrolovať.
  
  Mai popíjala čaj a pozerala sa. Vládla tam veselá atmosféra a lahodná vôňa chutného jedla. Zakaždým, keď okolo šiel čašník s obrovským oválnym podnosom naplneným až po okraj obrovskými taniermi a nápojmi, mala problém udržať pozornosť na dverách. Smiech naplnil miestnosť.
  
  Uplynula hodina. Na konci baru sedel starý muž sám so sklonenou hlavou a popíjal polliter piva. Osamelosť ho obklopovala ako vrstva strniska a varovala každého pred nebezpečenstvom. Bol jediným škodcom na celom tomto mieste. Hneď za ním, akoby na zdôraznenie jeho výnimočnosti, požiadal britský pár okoloidúceho čašníka, aby ich odfotil, ako sedia spolu s rukami okolo seba. Mai počula vzrušený mužský hlas: "Práve sme zistili, že sme tehotné."
  
  Jej oči neprestali blúdiť. Barman k nej niekoľkokrát pristúpil, no nič viac nepriniesol. Na televíznych obrazovkách sa odohrával akýsi futbalový zápas.
  
  Mai pevne držala batoh. Keď indikátor na jej telefóne ukazoval osem hodín, videla vstúpiť do reštaurácie troch mužov v tmavých oblekoch. Vynikli ako mariňáci v kostole. Veľký, so širokými ramenami. Tetovanie na krku. Vyholené hlavy. Tvrdé tváre bez úsmevu.
  
  Boli tu Kovalenkovi ľudia.
  
  Mai sledovala ich pohyb a oceňovala ich schopnosti. Všetci boli kompetentní, no niekoľko líg za ňou. Dopila posledný dúšok čaju, pevne si vryla do mysle Chikinu tvár a skĺzla z barovej stoličky. S dokonalou ľahkosťou sa prikradla za nimi a chytila si batoh na nohy.
  
  Čakala.
  
  O sekundu neskôr si ju všimol jeden z nich. Šok na jeho tvári bol potešujúci. Poznali jej povesť.
  
  "Kde je moja sestra?"
  
  Chvíľu im trvalo, kým získali späť svoje tvrdé správanie. Jeden sa opýtal: "Máte nejaké zariadenie?"
  
  Museli hovoriť nahlas, aby sa navzájom počuli cez hluk prichádzajúcich a odchádzajúcich ľudí, ktorí boli vyzvaní, aby si vzali ich stoly.
  
  "Áno, mám to. Ukáž mi moju sestru."
  
  Teraz sa jeden z odsúdených prinútil k úsmevu. "Teraz to zvládnem," usmial sa.
  
  V snahe zostať v dave jeden z Kovalenkových násilníkov vylovil úplne nový iPhone a vytočil číslo. Mai cítila, ako na ňu ostatní dvaja zízali, keď sa pozerala, s najväčšou pravdepodobnosťou odhadovala, akú formu môže mať jej reakcia.
  
  Ak by Čike ublížili, nestarala by sa o dav.
  
  Napäté chvíle sa skončili. Mai videla pekné mladé dievča, ktoré sa šťastne rútilo k veľkej výstave tvarohových koláčov, za ktorým rýchlo a rovnako šťastne nasledovali jej rodičia. Ako blízko boli k smrti a chaosu, jednoducho nemohli vedieť a Mai nemala chuť im to ukázať.
  
  iPhone ožil s ranou. Napínala sa, aby videla na malú obrazovku. Bolo to rozostrené. Po niekoľkých sekundách sa rozmazaný obraz spojil a ukázal zblízka tvár jej sestry. Chica žila a dýchala, no vyzerala vystrašene.
  
  "Ak jej niekto z vás, bastardov ublížil..."
  
  "Len sledujte."
  
  Obraz sa ďalej strácal. Chicino celé telo bolo pripútané tak pevne k masívnemu dubovému kreslu, že sa ledva mohla pohnúť. Mai škrípala zubami. Kamera sa stále vzďaľovala. Používateľ odišiel od Chica cez veľký, dobre osvetlený sklad. V určitom okamihu sa zastavili pri okne a ukázali jej výhľad von. Okamžite spoznala jednu z najikonickejších budov v Miami, Miami Tower, trojposchodový mrakodrap známy svojim neustále sa meniacim farebným displejom. Po niekoľkých sekundách sa telefón vrátil jej sestre a majiteľ začal opäť ustupovať, až nakoniec prestal.
  
  "Je pri dverách," povedal jej Kovalenko, zhovorčivejší z ľudí. "Keď nám dáte zariadenie, vyjde. Potom môžete presne vidieť, kde to je."
  
  Mai študovala svoj iPhone. Hovor mal prebiehať. Nemyslela si, že je to nahrávka. Okrem toho ho videla vytáčať číslo. A jej sestra bola určite v Miami.
  
  Samozrejme, mohli ju zabiť a utiecť ešte skôr, ako sa Mai podarilo ujsť z Kokoshnika.
  
  "Zariadenie, slečna Kitano." Zbojníkov hlas, hoci drsný, obsahoval veľa rešpektu.
  
  Ako sa patrí.
  
  Mai Kitano bola dôvtipná agentka, jedna z najlepších japonských rozviedok. Musela sa čudovať, ako veľmi chcel Kovalenko prístroj. Bolo to také zlé, ako chcela svoju sestru späť?
  
  S rodinou nehráte ruletu. Dostanete ich späť a dostanete ich aj neskôr.
  
  Mai zdvihla batoh. "Dám ti to, keď vyjde z dverí."
  
  Ak by to bol niekto iný, možno by sa ho pokúsili zobrať. Mohli ju trochu viac šikanovať. Ale vážili si svoj život, títo násilníci, a všetci prikývli ako jeden.
  
  Ten s iPhonom hovoril do mikrofónu. "Urob to. Ísť von."
  
  Mai napäto sledovala, ako obraz skáče v kruhu a odvádza pozornosť od svojej sestry, až kým sa neobjaví zlomený kovový rám dverí. Potom vonkajšok ošarpaného skladu, kde súrne potrebujú farby a plecháča.
  
  Kamera sa posunula ešte ďalej. Objavili sa parkovacie miesta na ulici a veľký biely nápis "Garáž". Okolo sa mihla červená škvrna auta. Mai cítila, ako jej netrpezlivosť začína vrieť, a potom sa kamera zrazu zamerala späť na budovu a konkrétne napravo od dverí, aby odhalila ošúchaný starý nápis.
  
  Číslo budovy a potom slová: Juhovýchodná ulica 1. Mala svoju adresu.
  
  Mai zhodila batoh a utiekla ako hladný gepard. Dav sa pred ňou roztopil. Keď bola vonku, rozbehla sa k najbližšiemu eskalátoru, preskočila zábradlie a sebavedomou nohou pristála asi v polovici. Kričala a ľudia uskočili nabok. Šprintovala na úroveň zeme a zamierila k autu, ktoré úhľadne zaparkovala na Grand Avenue.
  
  Otočil kľúčom zapaľovania. Zaradil som manuálnu rýchlosť a stlačil plyn na podlahu. V premávke na Tigertail Avenue spálil nejakú gumu a neváhal riskovať. Otočením volantu obrátila tri štvrtiny svojej pozornosti na satelitnú navigáciu, písala adresu a srdce jej búšilo.
  
  Navigátor ju priviedol na 27. juh. Pred ňou bola rovná cesta smerujúca na sever a ona doslova stlačila pedál na koberec. Bola taká sústredená, že ani nepomyslela na to, čo urobí, keď príde do skladu. Auto vpredu neznášalo jej vyčíňanie. Vytiahol sa pred ňu, jeho zadné svetlá blikali. Mai narazil do zadného blatníka, čo spôsobilo, že vodič stratil kontrolu a poslal svoje auto do radu zaparkovaných motocyklov. Bicykle, prilby a kovové črepy lietali na všetky strany.
  
  Mai zúžila pozornosť. Výklady a autá sa mihali ako rozmazané steny tunelového videnia. kričali na ňu okoloidúci. Motorkár bol z jej manévrov vo vysokej rýchlosti taký šokovaný, že sa zapotácal a spadol na semafore.
  
  Navigátor ju vzal na východ, smerom k Flaglerovi. Indikátor jej povedal, že tam bude o päť minút. Rybí trh bol naľavo vo farebnom opare. Rýchlym potiahnutím a uvidela tabuľu s nápisom "SW1st Street".
  
  O 50 sekúnd neskôr írsky prízvuk navigátora oznámil: dosiahli ste cieľ.
  
  
  * * *
  
  
  Ani teraz Mai neprijala žiadne vážne opatrenia. Nezabudla zamknúť auto a kľúče nechať za predným kolesom na strane spolujazdca. Prebehla cez cestu a na roztrasenom fotoaparáte našla nápis, ktorý pred chvíľou videla.
  
  Teraz sa nadýchla, aby sa pripravila na to, čo by mohla objaviť. Zavrela oči, nadobudla rovnováhu a upokojila strach a hnev.
  
  Rukoväť sa voľne otáčala. Prešla cez prah a rýchlo skĺzla doľava. Nič sa nezmenilo. Priestor bol asi päťdesiat stôp od dverí k zadnej stene a široký asi tridsať metrov. Nebol tam žiadny nábytok. Žiadne obrázky na stenách. Na oknách nie sú žiadne závesy. Nad ňou bolo niekoľko jasných, horúcich radov svetiel.
  
  Chica bola stále priviazaná o stoličku v zadnej časti miestnosti, oči mala vyvalené a snažila sa pohnúť. A on sa snažil, to bolo jasné, niečo povedať Mai.
  
  Japonský spravodajský agent však vedel, čo má hľadať. Všimla si poltucta bezpečnostných kamier rozmiestnených po celom mieste a hneď vedela, kto ich sleduje.
  
  Kovalenko.
  
  Čo nevedela, bolo prečo? Čakal nejakú šou? Nech to bolo čokoľvek, poznala povesť Krvavého kráľa. Nebolo by to rýchle ani jednoduché, čo nerátalo so skrytou bombou či plynovou fľašou.
  
  Psia noha na konci miestnosti, priamo pred sestriným kreslom, nepochybne skrývala jedno či dve prekvapenia.
  
  Mai sa pomaly pohla vpred, uľavilo sa jej, že Chika je stále nažive, ale bez ilúzií o tom, ako dlho to Kovalenko chcel trvať.
  
  Akoby odpoveďou sa ozval hlas zo skrytých reproduktorov. "Mai Kitano! Vaša povesť nemá obdoby." Bol to Kovalenko. "Uvidíme, či je to zaslúžené."
  
  Spoza nohy slepého psa sa vyšmykli štyri postavy. Mai chvíľu hľadela, ledva neverila vlastným očiam, ale potom bola prinútená zaujať postoj, keď sa k nej rútil prvý z vrahov.
  
  Rýchlo sa rozbehol a pripravoval sa na letmý kop, až sa Mai ľahko skĺzol nabok a predviedol perfektný otočný kop. Prvý bojovník sa šokovaný zrútil na zem. Z reproduktorov sa ozýval smiech Krvavého kráľa.
  
  Teraz na ňu zaútočil druhý bojovník a nedal jej šancu dokončiť prvého. Muž si zakrútil čakrom - oceľovým krúžkom s vonkajším okrajom ostrým ako žiletka - na končeku prsta a usmial sa, keď sa k nemu priblížil.
  
  Mai sa odmlčala. Tento muž bol adept. Smrteľný. Schopnosť ovládať takú nebezpečnú zbraň so sebavedomou ľahkosťou hovorila o rokoch tvrdej praxe. Mohol hodiť chakram jednoduchým pohybom zápästia. Rýchlo vyrovnala šance.
  
  Rozbehla sa k nemu a uzavrela jeho dosah. Keď videla jeho zápästie, skočila do šmykľavky, vkĺzla pod oblúk zbrane a odhodila hlavu čo najviac dozadu, keď zlé čepele prerezávali vzduch nad ňou.
  
  Prameň jej vlasov spadol na podlahu.
  
  Mai buchla nohami najprv do adeptky, kopala mu z celej sily kolená. Teraz nebol čas brať zajatcov. S chrumkaním, ktoré počula aj cítila, sa mužovi podlomili kolená. Jeho krik predchádzal pádu na zem.
  
  Toľko rokov tréningu stratených v okamihu.
  
  Oči tohto muža odhaľovali oveľa viac ako len osobnú bolesť. Mai chvíľu uvažoval, čo nad ním môže mať Kovalenko, ale potom do boja vstúpil tretí bojovník a cítila, že prvý sa už postavil na nohy.
  
  Tretí bol veľký muž. Prešľapoval po podlahe smerom k nej ako veľký medveď, ktorý prenasleduje svoju korisť, bosými nohami plieskajúc o betón. Krvavý kráľ ho povzbudil sériou zavrčania a potom vybuchol do smiechu, maniak vo svojom živle.
  
  Mai mu pozrela priamo do očí. "Nemusíš to robiť." Sme blízko k zajatiu Kovalenka. A prepustenie rukojemníkov."
  
  Muž na chvíľu zaváhal. Kovalenko si odfrkol vysoko nad hlavou. "Chviem sa kvôli tebe, Mai Kitano, chvejem sa od strachu. Dvadsať rokov som bol len mýtus a teraz prerušujem mlčanie podľa svojich predstáv. Ako si mohol..." Odmlčal sa. "Vyrovnal sa mi niekedy niekto ako ty?"
  
  Mai ďalej hľadela do očí veľkého bojovníka. Cítila, že aj ten za ňou sa zastavil, akoby čakal na výsledok duševného boja.
  
  "Boj!" Krvavý kráľ zrazu vykríkol. "Bojujte, inak nechám vašich blízkych stiahnuť z kože zaživa a nakŕmiť žraloky!"
  
  Hrozba bola skutočná. Dokonca aj Mai to videla. Veľký muž sa rozbehol a rútil sa k nej s roztiahnutými rukami. Mayová prehodnotila svoju stratégiu. Udri a utekaj, udri rýchlo a zdrvujúco tvrdo a potom uhni z cesty. Ak je to možné, použite jeho veľkosť proti nemu. Mai mu dovolila priblížiť sa, vedela, že od nej bude očakávať nejaký úhybný krok. Keď k nej došiel a schmatol jej telo, bola v jeho dosahu a omotala sa mu okolo nôh.
  
  Zvuk jeho dopadu na podlahu prehlušil dokonca aj šialený chichot Krvavého kráľa.
  
  Prvý bojovník ju teraz tvrdo udrel, mieril do jej chrbta, zasadil bolestivý úder, než sa Mai skrútila a prevrátila, pristúpila za zostreleného muža a dala si trochu priestoru.
  
  Teraz Krvavý kráľ vykríkol. "Odrež jej sestre zasranú hlavu!"
  
  Teraz sa objavil štvrtý muž, ozbrojený samurajským mečom. Kráčal priamo k Chike, šesť krokov od ukončenia jej života.
  
  A Mai Kitano vedela, že teraz je čas predviesť najlepšiu hru svojho života. Celý jej tréning, všetky jej skúsenosti sa spojili v poslednom zúfalom pokuse zachrániť sestru - išlo o otázku života a smrti.
  
  Desať sekúnd smrteľnej milosti a krásy alebo celý život horiacej ľútosti.
  
  Mai vyskočila na zdvíhajúci sa chrbát veľkého muža a použila ho ako odrazový mostík, aby zasadila letmý kop do prvého bojovníka. Sotva pocítil šok, keď mu Mayova dominantná noha zlomila niekoľko kostí v tvári, no zrútil sa ako mŕtva váha. Mai okamžite stiahla hlavu a prevrátila sa, tvrdo pristála na chrbtici, ale hybnosť jej skoku ju preniesla ďaleko cez betónovú podlahu v minimálnom čase.
  
  Pristála ďalej od svojej sestry a muža s mečom.
  
  Ale hneď vedľa čakry.
  
  V milisekundovej pauze sústredila svoju bytosť, upokojila dušu a otočila sa, čím uvoľnila smrtiacu zbraň. Preletel vzduchom, jeho smrtiaca čepeľ sa zaleskla, už bola posiata červenou od Mayovej vlastnej krvi.
  
  Čakran sa triasol šermiarovi do krku. Muž bez jediného zvuku skolaboval, vôbec nič necítil. Stále nechápal, čo ho to zasiahlo. Meč zacvakal na podlahu.
  
  Veľký muž bol jediným bojovníkom, ktorý sa teraz proti nej dokázal udržať, no noha sa mu podlomila, keď sa snažil postaviť. Pravdepodobne si poranila jednu alebo dve šľachy. Po tvári mu tiekli slzy agónie a bezmocnosti, nie kvôli nemu, ale kvôli svojim blízkym. Mai pozrela na Chiku a prinútila sa utiecť k sestre.
  
  Mečom preťala povrazy, pričom škrípala zubami pri pohľade na fialové zápästia a krvavé odreniny spôsobené neustálym bojom. Nakoniec vytiahla roubík z úst svojej sestry.
  
  "Choď krívať. Ponesiem ťa."
  
  Krvavý kráľ sa prestal smiať. "Zastav ju!" Kričal na veľkého bojovníka. "Urob to. Alebo tvoju ženu zabijem vlastnými rukami!"
  
  Veľký muž kričal a snažil sa k nej plaziť s roztiahnutými rukami. Mai sa zastavila vedľa neho. "Poď s nami," povedala. "Pripoj sa k nám. Pomôžte nám zničiť toto monštrum."
  
  Na chvíľu sa mužova tvár rozžiarila nádejou. Zažmurkal a vyzeral, akoby z jeho pliec bola zdvihnutá váha sveta.
  
  "Pôjdeš s nimi a ona zomrie," zachrapčal Krvavý kráľ.
  
  Mai pokrútila hlavou. "Stále je mŕtva, človeče." Jediná pomsta, ktorú dostaneš, je, že ma budeš nasledovať."
  
  Oči muža prosili. Na chvíľu si Mai myslela, že sa s ňou skutočne vytiahne, ale potom sa oblaky pochybností vrátili a jeho pohľad klesol.
  
  "Nemôžem. Kým ešte žije. Ja proste nemôžem ".
  
  Mai sa odvrátila a nechala ho tam ležať. Musela viesť svoje vlastné vojny.
  
  Krvavý kráľ jej poslal rozlúčku. "Utekaj, Mai Kitano." Moja vojna bude čoskoro vyhlásená. A brány na mňa čakajú."
  
  
  DEVIATA KAPITOLA
  
  
  Ruky Krvavého kráľa sa rozbehli k jeho nožu. Zbraň bola zabodnutá do stola pred ním. Priblížil si ho k očiam a skúmal krvou nasiaknutú čepeľ. Koľko životov ukončil s týmto nožom?
  
  Jeden po druhom, každý druhý deň, dvadsaťpäť rokov. Najmenej.
  
  Už len preto, aby legenda, rešpekt a strach zostali čerstvé.
  
  "Taký dôstojný súper," povedal si. "Škoda, že nemám čas to skúsiť znova." Postavil sa na nohy, pomaly krútil nožom a jeho čepeľ odrážala svetlo, keď kráčal.
  
  "Ale môj čas konať už takmer prišiel."
  
  Zastal na opačnom konci stola, kde bola na stoličke priviazaná žena s tmavými vlasmi. Už stratila pokoj. Bol znechutený pohľadom na jej červené oči, vznášajúce sa telo a chvejúce sa pery.
  
  Krvavý kráľ pokrčil plecami. "Neboj sa. Teraz mám prvý prístroj, aj keď mi chýbalo Kitano. Váš manžel by mal doručiť druhé zariadenie asi teraz. Ak to prejde, pôjdeš na slobodu."
  
  "Ako - ako ti môžeme veriť?"
  
  "Som čestný muž. Takto som prežil svoju mladosť. A ak by sa mala spochybňovať česť..." Ukázal jej zafarbenú čepeľ. "Vždy bolo viac krvi."
  
  Z obrazovky jeho počítača sa ozvalo tlmené pípnutie. Prešiel k nemu a stlačil niekoľko tlačidiel. Objavila sa tvár jeho veliteľa z Washingtonu, DC.
  
  "Sme na mieste, pane." Cieľ bude pripravený za desať minút."
  
  "Zariadenie je prioritou. Nad všetko ostatné. Zapamätaj si to".
  
  "Pane". Tvár sa posunula dozadu, aby odhalila zvýšený pohľad. Pozreli sa dole na parkovisko, posiate odpadkami a takmer opustené. Zrnitý obraz ukazoval tuláka pohybujúceho sa v hornej časti obrazovky a modrý Nissan, ktorý prechádzal dvojicou automatických brán.
  
  "Zbav sa toho vývrtu. Mohol by byť políciou."
  
  "Skontrolovali sme ho, pane. Je to len tulák."
  
  Krvavý kráľ cítil, ako v ňom pomaly narastá hnev. "Zbaviť sa ho. Opýtaj sa ma ešte raz a pochovám tvoju rodinu zaživa."
  
  Tento muž pre neho jednoducho pracoval. Tento muž však vedel, čoho je Dmitrij Kovalenko schopný. Bez ďalších slov zamieril a bezdomovca strelil do hlavy. Krvavý kráľ sa usmial, keď videl, ako sa po nahrubo vybetónovanej ploche začína šíriť tmavá škvrna.
  
  "Do cieľa zostáva päť minút."
  
  Krvavý kráľ pozrel na ženu. Bola jeho hosťom niekoľko mesiacov. Manželka ministra obrany nebola žiadna malá cena. Jonathan Gates sa chystal draho zaplatiť za jej bezpečnosť.
  
  "Pane, Gates prekročil svoj termín."
  
  V akejkoľvek inej situácii by Krvavý kráľ teraz použil svoj nôž. Bez pauzy. Ale druhé zariadenie bolo pre jeho plány dôležité, aj keď nie podstatné. Zodvihol satelitný telefón, ktorý ležal vedľa počítača, a vytočil číslo.
  
  Počúval som ako zvoní a zvoní. "Zdá sa, že vášmu manželovi nezáleží na vašej bezpečnosti, pani Gatesová." Krvavý kráľ zvlnil pery do niečoho ako úsmev. "Alebo ťa už možno nahradil, hmm? Títo americkí politici..."
  
  Ozvalo sa cvaknutie a vystrašený hlas konečne odpovedal. "Áno?"
  
  "Dúfam, že si blízko a že máš to zariadenie, priateľu. Inak..."
  
  Hlas ministra obrany bol napätý na maximum. "Spojené štáty sa neskláňajú pred tyranmi," povedal a tieto slová ho zjavne stáli veľa srdca a duše. "Vaše požiadavky nebudú splnené."
  
  Krvavý kráľ premýšľal o Bráne pekla a o tom, čo sa za nimi skrýva. "Potom počúvaj, ako tvoja žena umiera v agónii, Gates." Na to, kam idem, nepotrebujem druhé zariadenie."
  
  Krvavý kráľ sa uistil, že kanál zostal otvorený, zdvihol nôž a začal napĺňať každú svoju vražednú fantáziu.
  
  
  DESIATA KAPITOLA
  
  
  Hayden Jay odišla od počítača, keď jej zazvonil mobil. Ben a Karin boli zaneprázdnení oživovaním námorných plavieb kapitána Cooka a najmä tých, ktoré sa týkali Havajských ostrovov. Cook, aj keď je všeobecne známy ako slávny prieskumník, zdalo sa, že bol mužom mnohých talentov. Bol tiež uznávaným navigátorom a uznávaným kartografom. Muž, ktorý všetko zmapoval, zaznamenal krajiny od Nového Zélandu po Havaj a bol všeobecne známy tým, že prvýkrát pristál na Havaji, na mieste, ktoré nazval Sandwichove ostrovy. Socha stále stojí v meste Waimea na Kauai ako dôkaz miesta, s ktorým sa prvýkrát stretol v roku 1778.
  
  Hayden ustúpila, keď videla, že volajúcim je jej šéf, Jonathan Gates.
  
  "Áno Pane?"
  
  Z druhého konca bolo počuť len prerušované dýchanie. Išla k oknu. "Počuješ ma? Pane?"
  
  Odkedy ju slovne napomenul, nerozprávali sa. Hayden sa cítil trochu neistý.
  
  Konečne bolo počuť Gatesov hlas. "Zabili ju. Tí bastardi ju zabili."
  
  Hayden hľadel von oknom a nič nevidel. "Čo urobili?"
  
  Ben a Karin sa za ňou otočili, vystrašení jej tónom.
  
  "Vzali mi manželku Hayden. Mesiace dozadu. A minulú noc ju zabili. Pretože by som neprijal ich rozkazy."
  
  "Nie. Nedalo sa-"
  
  "Áno". Gatesov hlas praskol, keď sa jeho adrenalín nabitý whisky začal rozplývať. "To ťa nezaujíma, Jay, moja žena." Vždy som bol patriot, takže prezident sa to dozvedel niekoľko hodín po jej únose. Zostávam..." odmlčal sa. "Patriot".
  
  Hayden sotva vedel, čo povedať. "Prečo mi to hovoríš teraz?"
  
  "Aby som vysvetlil svoje ďalšie kroky."
  
  "Nie!" skríkol Hayden a v náhlom zdesení zabúchal na okno. "Toto nemôžeš! Prosím!"
  
  "Uvoľni sa. Nemám v úmysle zabiť sa. Najprv pomôžem pomstiť Sarah. Ironické, nie?
  
  "Čo?"
  
  "Teraz viem, ako sa cíti Matt Drake."
  
  Hayden zavrela oči, no slzy sa jej stále kotúľali po tvári. Spomienka na Kennedyho sa už zo sveta vytrácala, srdce, kedysi tak plné ohňa, sa teraz zmenilo na večnú noc.
  
  "Prečo mi to hovoríš teraz?" nakoniec zopakoval Hayden.
  
  "Aby som to vysvetlil." Gates sa odmlčal a potom povedal: "Ed Boudreaux má malú sestru. Posielam ti podrobnosti. Urob to-"
  
  Hayden bola taká šokovaná, že sekretárku prerušila skôr, ako mohol pokračovať. "Si si istý?"
  
  "Urob všetko, čo je v tvojich silách, aby si dokončil tohto bastarda."
  
  Linka bola mŕtva. Hayden počula zvoniť e-mail na telefóne. Bez zastavenia sa prudko otočila a odišla z miestnosti, ignorujúc ustarané pohľady Bena Blakea a jeho sestry. Prešla ku Kinimakiho malej skrinke a našla ho, ako pripravuje kurča s chorizo omáčkou.
  
  "Kde je Alicia?"
  
  "Včera bol jej pas zrušený." Slová veľkého Havajčana boli skreslené.
  
  Hayden sa naklonil bližšie. "Nebuď zasraný idiot." Obaja vieme, že nepotrebuje preukaz. Takže, kde je Alicia?"
  
  Kinimakiho oči sa rozšírili a hľadeli na taniere. "Hmm, jednu minútu." nájdem ju. Nie, na to je príliš vnímavá. Budem-"
  
  "Len jej zavolaj." Haydenovi sa zovrel žalúdok, len čo vyslovila tieto slová, a jej dušu zahalila temnota. "Povedz jej, aby kontaktovala Drakea. Dostal, čo žiadal. Ublížime nevinnému človeku, aby sme získali informácie."
  
  "Sestra Boudreau?" Kinimaka sa zdala ostrejšia ako zvyčajne. "Naozaj ho má? A Gates to podpísal?"
  
  "Aj ty by si," Hayden si utrela oči, "keby niekto mučil a zabil tvoju ženu."
  
  Kinimaka to ticho strávil. "A to umožňuje CIA urobiť to isté americkému občanovi?"
  
  "To je zatiaľ všetko," povedal Hayden. "Sme vo vojne."
  
  
  JEDENÁSTA KAPITOLA
  
  
  Matt Drake začal s drahými vecami. Fľaša Johnnie Walker Black bola lákavá a nevyzerala príliš ošúchaná.
  
  Možno by spomienku na jej tvár rýchlo vytlačilo niečo lepšie? Zachráni ju tentoraz vo svojom sne naozaj tak, ako vždy sľuboval?
  
  Pátranie pokračovalo.
  
  Whisky horela. Okamžite vypil pohár. Znovu ho naplnil. Snažil sa sústrediť. Bol to človek, ktorý pomáhal druhým, ktorý si získal ich dôveru, s ktorým sa počítalo a nikdy nikoho nesklamal.
  
  Kennedyho Moorea však zlyhal. A predtým zlyhal Alison. A sklamal ich nenarodené dieťa, dieťa, ktoré zomrelo skôr, než mal šancu žiť.
  
  Johnnie Walker, ako každá iná fľaša, ktorú predtým vyskúšal, prehĺbil jeho zúfalstvo. Vedel, že sa to stane. Chcel, aby to bolelo. Chcel, aby to z jeho duše odrezalo kus agónie.
  
  Bolesť bola jeho pokánie.
  
  Pozeral von oknom. Hľadel späť, prázdny, neviditeľný a bez emócií - zafarbený na čierno, rovnako ako on. Aktualizácie od mája a Alicie boli čoraz zriedkavejšie. Hovory od jeho priateľov zo SAS prichádzali načas.
  
  Krvavý kráľ pred pár dňami zavraždil Benových rodičov. Boli v bezpečí. Nikdy nevedeli o nebezpečenstve a Ben sa nikdy nedozvie, ako blízko sa stali obeťami pomsty Krvavého kráľa.
  
  A nevedeli to ani agenti CIA, ktorí strážili Blakeovcov. SAS nepotrebovala uznanie ani potľapkanie po pleci. Jednoducho splnili úlohu a prešli na ďalšiu.
  
  Začala hrať strašidelná melódia. Pieseň bola rovnako dojemná ako krásna - "My Immortal" od Evanescence - a pripomenula mu všetko, čo kedy stratil.
  
  Bolo to jeho zvonenie. Trochu zmätene šmátral po obliečkach, ale nakoniec sa do telefónu dostal.
  
  "Áno?"
  
  "Toto je Hayden, Matt."
  
  Posadil sa trochu rovnejšie. Hayden vedel o svojich nedávnych skutkoch, no rozhodol sa ich ignorovať. Alicia bola ich prostredníkom. "Čo sa stalo? Ben-?" Nedokázal sa ani prinútiť povedať tie slová.
  
  "Je v poriadku. Sme v poriadku. Ale niečo sa stalo."
  
  "Našli ste Kovalenka?" Netrpezlivosť preťala alkoholický opar ako jasný reflektor.
  
  "Ešte nie. Ale Ed Boudreaux má sestru. A dostali sme povolenie priviesť ju sem."
  
  Drake sa posadil a zabudol na whisky. Nenávisť a pekelný oheň mu vpálili do srdca dve stopy. "Presne viem, čo mám robiť."
  
  
  DVANÁSTA KAPITOLA
  
  
  Hayden sa pripravila na to, čo malo prísť. Celá jej kariéra v CIA ju na túto situáciu nepripravila. Manželka ministra obrany bola zabitá. Medzinárodný terorista drží ako rukojemníkov neznámy počet príbuzných mocných ľudí.
  
  Poznala vláda totožnosť všetkých zúčastnených? Nikdy. Ale môžete si byť sakra istí, že vedia oveľa viac, než kedy pripustili.
  
  Keď sa prvýkrát zapísala, zdalo sa to oveľa jednoduchšie. Možno to bolo jednoduchšie vtedy, pred 11. septembrom. Možno za čias jej otca Jamesa Jaya, legendárneho agenta, ktorého sa snažila napodobniť, boli veci čiernobiele.
  
  A bezohľadný.
  
  Bola to ostrá hrana. Vojna proti Krvavému kráľovi sa viedla na mnohých úrovniach, no tá jej sa ešte môže ukázať ako tá najstrašnejšia a najúspešnejšia.
  
  Rôznorodé povahy ľudí, ktorí boli na jej strane, jej dali výhodu. Gates si to všimol ako prvý. Preto im umožnil viesť vlastné vyšetrovanie záhady okolo Bermudského trojuholníka. Gates bol múdrejší, než si kedy myslela, že je. Okamžite videl výhodu, ktorú poskytujú kontrastné osobnosti ako Matt Drake, Ben Blake, May Kitano a Alicia Miles. Videl potenciál jej tímu. A dal ich všetkých dokopy.
  
  Brilantné.
  
  Tím budúcnosti?
  
  Teraz muž, ktorý prišiel o všetko, chcel, aby bola vykonaná spravodlivosť pre muža, ktorý tak brutálne zavraždil jeho manželku.
  
  Hayden pristúpil k Boudreauxovej cele. Lakonický žoldnier sa na ňu lenivo pozrel cez zložené ruky.
  
  "Môžem vám pomôcť, agent Jay?"
  
  Hayden by si to nikdy neodpustila, keby to neskúsila znova. "Povedzte nám, kde sa Kovalenko nachádza, Boudreau." Len to rozdaj a bude po všetkom." Roztiahla ruky. "Chcem povedať, nie je to tak, že by mu na teba záležalo."
  
  "Možno vie." Boudreau sa otočil a skĺzol z postieľky. "Možno nevie. Možno je ešte priskoro hovoriť, však?"
  
  "Aké sú jeho plány? Čo je to Brána pekla?
  
  "Keby som to bol vedel..." Boudreauova tvár vyžarovala úsmev hodujúceho žraloka.
  
  "Naozaj áno." Hayden zostal veľmi vecný. "Dávam ti poslednú šancu."
  
  "Posledná šanca? Zastrelíš ma? Uvedomila si CIA konečne, aké temné hriechy musia spáchať, aby zostali v hre?
  
  Hayden pokrčil plecami. "Na to je čas a miesto."
  
  "Určite. Mohol by som vymenovať niekoľko miest." Boudreau sa jej posmieval, cez spŕšku slín presvitalo šialenstvo. "Nemôžete mi urobiť nič, agent Jay, čo by ma prinútilo zradiť niekoho tak mocného ako Krvavý kráľ."
  
  "No..." Hayden sa prinútil usmiať sa. "Práve to nás priviedlo k myšlienke, Ed." Do hlasu pridala veselosť. "Nič tu nemáš, človeče. Nič. A predsa sa nevylejete. Sedíte tam, chradnete a šťastne prijímate záver. Ako úplný bastard. Ako porazený. Ako kus južanského svinstva." Hayden dal zo seba všetko.
  
  Boudreauxove ústa tvorili napätú bielu čiaru.
  
  "Si muž, ktorý sa vzdal. Quirk. Obetovať sa. Impotentný."
  
  Boudreau sa pohol smerom k nej.
  
  Hayden si pritlačila tvár na mreže a dráždila ho. "Zasraný ochabnutý péro."
  
  Boudreau udrel päsťou, ale Hayden ustúpila rýchlejšie a stále sa nútila usmievať sa. Zvuk jeho úderu päsťou do ocele bol ako vlhká rana do tváre.
  
  "Tak sme sa čudovali. Prečo sa človek ako ty, vojak, stáva členom so slabou vôľou?
  
  Teraz sa na ňu Boudreau pozrel pomaly chápajúcimi očami.
  
  "To je všetko". Hayden ho napodobňovala. "Dostali ste sa tam, však? Volá sa Mária, však?"
  
  Boudreau zabuchol mreže v nevýslovnom hneve.
  
  Bola na rade Hayden, aby sa uškrnula. "Ako som už povedal. Impotentný."
  
  Odvrátila sa. Semená boli zasiate. Išlo o rýchlosť a brutalitu. Ed Boudreau by za normálnych podmienok nikdy nepraskol. Ale teraz...
  
  Kinimaka zroloval televízor, ktorý priviazali o stoličku, aby naň žoldnier videl. V mužovom hlase bolo zjavné znepokojenie, hoci sa to snažil skryť.
  
  "Čo sa to, do pekla, snažíte vytiahnuť?"
  
  "Sleduj ďalej, bastard." Hayden znel jej hlas, akoby jej to už bolo jedno. Kinimaka zapla televízor.
  
  Boudreauxove oči sa rozšírili. "Nie," povedal potichu len perami. "Ale nie".
  
  Hayden sa stretol s jeho pohľadom s úplne vierohodným úškrnom. "Sme vo vojne, Boudreau." Ešte stále nechceš hovoriť? Vyberte si posraný prívesok."
  
  
  * * *
  
  
  Matt Drake sa pred vstupom do záberu uistil, že kamera je bezpečne na svojom mieste. Čiernu kukla mal stiahnutú cez tvár skôr na efekt ako na maskovanie, ale nepriestrelná vesta, ktorú mal na sebe, a zbraň, ktorú mal pri sebe, dávali absolútne najavo vážnosť dievčenskej situácie.
  
  Oči dievčaťa boli jazerami zúfalstva a strachu. Netušila, čo urobila. Netuším, prečo to potrebovali. Nevedela, čím sa jej brat živí.
  
  Maria Fedak je nevinná, pomyslel si Drake, ak je v týchto dňoch niekto nevinný. Chytený náhodou, chytený nešťastím v sieti rozprestretej po celom svete, ktorá syčala a praskala smrťou, bezcitnosťou a nenávisťou.
  
  Drake sa zastavil vedľa nej, v pravej ruke mával nožom, pričom druhá sa zľahka opierala o zbraň. Už mu nezáležalo na tom, že je nevinná. Bola to odplata, nie menej. Život za život.
  
  Trpezlivo čakal.
  
  
  * * *
  
  
  "Maria Fedak," povedal Hayden. "Je to vaša sestra, vydatá, pán Boudreau." Vaša sestra, zábudlivá, pán Žoldnier. Vaša sestra je vydesená, pán Killer. Nevie, kto je jej brat a čo pravidelne robí. Ale ona ťa naozaj pozná. Pozná milujúceho brata, ktorý ju raz alebo dvakrát do roka navštívi s falošnými príbehmi a premyslenými darčekmi pre jej deti. Povedz mi, Ed, chceš, aby vyrastali bez matky?"
  
  Boudreauxove oči boli vypúlené. Jeho nahý strach bol taký silný, že ho Hayden skutočne ľutoval. Ale teraz na to nebol čas. Život jeho sestry bol skutočne v rovnováhe. Preto si za hostiteľa vybrali Matta Drakea, jedného.
  
  "Mária". To slovo z neho vyšlo, úbohé a zúfalé.
  
  
  * * *
  
  
  Drake ledva videl vystrašené dievča. Videl Kennedyho mŕtveho v jeho náručí. Videl Benove krvavé ruky. Videl Harrisonovu previnilú tvár.
  
  Ale hlavne videl Kovalenka. Krvavý kráľ, hlavný mozog, je muž taký prázdny a bez citu, že nemôže byť ničím iným ako oživenou mŕtvolou. Zombie. Videl mužovu tvár a chcel udusiť život vo všetkom, čo ho obklopovalo.
  
  Jeho ruky sa načiahli k dievčaťu a zovreli jej hrdlo.
  
  
  * * *
  
  
  Hayden zažmurkal na monitor. Drake sa ponáhľal. Boudreau sotva mal čas poľaviť. Kinimaka k nej pristúpil, vždy milý prostredník, ale Alicia Miles ho stiahla späť.
  
  "V žiadnom prípade, veľký chlap." Nech sa títo bastardi zapotia. Nemajú v rukách nič okrem smrti."
  
  Hayden sa prinútila posmievať Boudreauxovi tak, ako si pamätala, že sa mu posmieval, keď nariadil zabiť jej mužov.
  
  "Budeš kričať, Ed, alebo chceš vedieť, ako robia sushi vo Veľkej Británii?"
  
  Boudreaux sa na ňu pozrel vražedným pohľadom. Z kútika úst mu tieklo riedke množstvo slín. Jeho emócie sa ho zmocňovali, rovnako ako vtedy, keď cítil blízkosť vraždy. Hayden nechcel, aby sa pred ňou uzavrel.
  
  Alicia už bola blízko mreží. "Nariadil si popravu môjho priateľa. Mali by ste byť radi, že kocky robí Drake a nie ja. Nechal by som tú sviňu trpieť dvakrát tak dlho."
  
  Boudreau sa pozeral z jedného na druhého. "Radšej by ste sa mali obaja uistiť, že sa odtiaľto nikdy nedostanem." Prisahám, že vás oboch rozsekám na kusy."
  
  "Ulož to." Hayden sledoval, ako Drake stískal krk Márie Fedakovej. "Nemá veľa času."
  
  Boudreau bol tvrdý muž a jeho tvár bola uzavretá. "CIA neublíži mojej sestre." Je občiankou Spojených štátov amerických."
  
  Teraz Hayden skutočne veril, že ten šialenec to naozaj nepochopil. "Počúvaj ma, ty bláznivý bastard," zasyčala. "Sme vo vojne. Krvavý kráľ zabíjal Američanov na americkej pôde. Uniesol desiatky. Desiatky. Chce držať túto krajinu na výkupnom. Je mu to fuk ani na tebe, ani na tvojej smradľavej sestre!"
  
  Alicia si niečo zamrmlala do slúchadla. Hayden počul pokyny. Kinimaka urobil to isté.
  
  Rovnako aj Drake.
  
  Pustil žene krk a vytiahol zbraň z puzdra.
  
  Hayden zaťala zuby tak silno, že nervy okolo jej lebky kričali. Jej inštinkt ju takmer prinútil kričať a povedať mu, aby prestal. Na sekundu sa jej zaostrilo, ale potom sa jej tréning rozbehol a povedal jej, že toto je najlepšia šanca, ako Kovalenka vystopovať.
  
  Jeden život na záchranu stoviek alebo viac.
  
  Boudreau si všimol hru emócií na jej tvári a zrazu sa ocitol pri baroch, presvedčený, natiahol ruku a zavrčal.
  
  "Nerob to. Neopovažuj sa to kurva urobiť mojej malej sestre!"
  
  Haydenova tvár bola kamenná maska. "Posledná šanca, vrah."
  
  "Krvavý kráľ je duch." Pokiaľ viem, mohol by to byť červený sleď. Miluje takéto veci."
  
  "Pochopené. Otestujte nás."
  
  Ale Boudreau bol príliš dlho žoldnierom, príliš dlho vrahom. A jeho nenávisť k autoritám zaslepila jeho úsudok. "Choď do pekla, suka."
  
  Hayden stislo srdce, no poklepala si na monitor mikrofónu na zápästí. "Zastreľ ju."
  
  Drake zdvihol zbraň a priložil jej ju k hlave. Jeho prst stlačil spúšť.
  
  Boudreaux od hrôzy zreval. "Nie! Krvavý kráľ v-"
  
  Drake nechal strašný zvuk streľby prehlušiť všetky ostatné zvuky. Sledoval, ako Márii Fedakovej zo strany hlavy strieka krv.
  
  "Severné Oahu!" Boudreaux skončil. "Jeho najväčší ranč je tam..." Jeho slová sa vytratili, keď klesol na podlahu, pozoroval svoju mŕtvu sestru, ako sa zvalila na stoličku a hľadel na krvou postriekanú stenu za ňou. Šokovane sledoval, ako sa postava v kukle približuje k obrazovke, až kým ju úplne nevyplní. Potom si zložil masku.
  
  Tvár Matta Drakea bola chladná, vzdialená, tvár kata, ktorý miloval svoju prácu.
  
  Hayden sa striasol.
  
  
  KAPITOLA TRINÁSŤ
  
  
  Matt Drake vystúpil z taxíka a zavrel oči, aby si prezrel vysokú budovu, ktorá sa pred ním črtala. Šedé a nepopísané, bolo to perfektné krytie pre tajnú operáciu CIA. Miestni agenti museli preniknúť do podzemnej garáže, pričom prešli viacerými vrstvami zabezpečenia. Všetci ostatní, či už agenti alebo civilisti, vstúpili cez predné dvere a zámerne sa prezentovali ako ľahké ciele.
  
  Zhlboka sa nadýchol, takmer triezvy, prvýkrát odkedy si pamätal, a otvoril otočné dvere pre jednu osobu. Prinajmenšom sa zdalo, že táto inštalácia berie svoju bezpečnosť vážne. Pred ním bol jednoduchý stôl, za ktorým sedelo pol tucta prísne vyzerajúcich mužov. Nepochybne ich sledovalo oveľa viac ľudí.
  
  Prešiel po leštenej dláždenej podlahe. "Hayden Jay čaká na stretnutie so mnou."
  
  "Ako sa voláš?"
  
  "Drake."
  
  "Matt Drake?" Strážcov stoický vzhľad mierne zakolísal.
  
  "Určite".
  
  Muž mu venoval pohľad, ktorý by človek mohol použiť, keď videl celebritu alebo väzňa. Potom zavolal. O sekundu neskôr odprevadil Drakea k diskrétnemu výťahu. Vložil kľúč a stlačil tlačidlo.
  
  Drake cítil, ako výťah letel nahor, akoby na vzduchovom vankúši. Rozhodol sa, že nebude príliš myslieť na to, čo sa bude diať, nechal udalosti, nech sa postarajú samé o seba. Keď sa dvere otvorili, zamieril do chodby.
  
  Na konci chodby stál výbor, aby ho pozdravil.
  
  Ben Blake a jeho sestra Karin. Hayden. Kinimaka. Alicia Miles stála niekde vzadu. Maya nevidel, ale potom to ani poriadne nečakal.
  
  Scéna však bola chybná. To muselo zahŕňať Kennedyho. Všetko to bez nej vyzeralo zvláštne. Vystúpil z výťahu a snažil sa spomenúť si, že sa pravdepodobne cítia rovnako. Ale ležali každú noc v posteli, pozerali sa jej očami a čudovali sa, prečo tam nie je Drake, aby ju zachránil?
  
  Ben sa potom postavil pred neho a Drake bez toho, aby čokoľvek povedal, stiahol mladého chlapca do náručia. Karin sa ostýchavo usmiala ponad rameno svojho brata a Hayden pristúpil, aby mu položil ruku na rameno.
  
  "Chýbal si nám".
  
  Zúfalo sa držal. "Ďakujem".
  
  "Nemusíš byť sám," povedal Ben.
  
  Drake o krok ustúpil. "Pozri," povedal, "je dôležité si ujasniť jednu vec. Som zmenený človek. Už sa na mňa nemôžeš spoľahnúť, hlavne na teba, Ben. Ak to všetci pochopíte, potom je tu šanca, že môžeme spolupracovať."
  
  "Nebol to tvoj..." Ben išiel priamo k problému, presne ako Drake vedel, že to urobí. Karin, prekvapivo, bola ruka rozumu. Chytila ho a odtiahla nabok, čím nechala Drakea voľnú cestu do kancelárie za nimi.
  
  Prechádzal sa nimi a cestou kýval Kinimakovi. Alicia Miles sa naňho pozrela vážnymi očami. Utrpela aj stratu niekoho, kto jej bol drahý.
  
  Drake sa zastavil. "Ešte nie je koniec, Alicia, v žiadnom prípade." Tento bastard musí byť odstránený. Ak nie, môže spáliť svet do tla."
  
  "Kovalenko zomrie s krikom."
  
  "Aleluja".
  
  Drake prešiel okolo nej do izby. Napravo od neho sedeli dva veľké počítače a pri vyhľadávaní a načítavaní údajov bzučali a cvakali pevné disky. Pred ním bol pár nepriestrelných okien až do výšky podlahy s výhľadom na Miami Beach. Zrazu ho zasiahla predstava Wellsa, ktorý predstiera, že je zvrhlík a žiada o ostreľovač, aby mohol vidieť opálené telá tam dole.
  
  Táto myšlienka ho prinútila zamyslieť sa. Bolo to prvýkrát, čo súvisle premýšľal o Wellesovi, odkedy bol Kennedy zavraždený. Wells zomrel strašnou smrťou v rukách Alicie alebo May. Nevedel ktoré, a nevedel prečo.
  
  Počul, že ostatní ho nasledovali. "Takže..." Zameral sa na výhľad. "Kedy ideme na Havaj?"
  
  "Ráno," povedal Hayden. "Veľa našich aktív je teraz sústredených na Oahu. Kontrolujeme aj ďalšie ostrovy, pretože je známe, že Kovalenko má viac ako jeden ranč. Samozrejme, teraz je tiež známe, že je majstrom podvodu, takže pokračujeme v sledovaní ďalších potenciálnych zákazníkov v rôznych regiónoch sveta."
  
  "Fajn. Pamätám si odkazy na Captain Cook, Diamond Head a Hell's Gate. Toto si mal na mysli?"
  
  Ben to zobral. "V podstate áno. Ale Cook pristál na Kauai, nie na Oahu. Jeho..." Monológ sa náhle skončil. "Hmm, v skratke." Nenašli sme nič neobvyklé. Zbohom."
  
  "Medzi Cookom a Diamond Head neexistujú žiadne priame spojenia?"
  
  "Pracujeme na tom". Karin prehovorila trochu defenzívne.
  
  "Ale narodil sa v Yorkshire," dodal Ben a vyskúšal Drakeovu novú bariéru. "Vieš, Božia Zem."
  
  Zdalo sa, že Drake ani nepočul, čo jeho priateľ hovoril. "Ako dlho strávil na Havaji?"
  
  "Mesiace," povedala Karin. "Vrátil sa tam aspoň dvakrát."
  
  "Možno vtedy navštívil každý ostrov. Čo by ste mali urobiť, je skontrolovať jeho záznamy, nie jeho históriu alebo úspechy. Potrebujeme vedieť o tých veciach, ktorými nie je známy."
  
  "Toto je..." Karin sa odmlčala. "Naozaj to dáva zmysel."
  
  Ben nič nepovedal. Karin neskončila. "Vieme toto: havajským bohom ohňa, bleskov a sopiek je žena menom Pele. Je populárnou postavou v mnohých starých rozprávkach z Havaja. Hovorí sa, že jej domov je na vrchole jednej z najaktívnejších sopiek na svete, ale je to na Veľkom ostrove, nie na Oahu."
  
  "To je všetko?" spýtal sa Drake krátko.
  
  "Nie. Zatiaľ čo väčšina príbehov je o jej sestrách, niektoré legendy hovoria o Bráne Pele. Brána vedie k ohňu a srdcu sopky - znie vám to ako peklo?
  
  "Možno je to metafora," povedal Kinimaka bez rozmýšľania a potom sa začervenal. "No, môže byť. Vieš..."
  
  Ako prvá sa rozosmiala Alicia. "Vďaka Bohu, že aspoň niekto iný má zmysel pre humor." Odfrkla si a potom dodala: "Bez urážky," hlasom, ktorý ukázal, že jej v skutočnosti nezáleží na tom, ako sa k nej ľudia správajú.
  
  "Pele's Gate by mohla byť užitočná," povedal Drake. "Pokračuj v dobrej práci. Uvidime sa rano".
  
  "Neostávaš?" Ben vyhŕkol a očividne dúfal, že bude mať príležitosť porozprávať sa so svojím priateľom.
  
  "Nie". Drake hľadel von oknom, keď slnko začalo zapadať nad oceánom. "Dnes večer mám kde byť."
  
  
  KAPITOLA ŠTRNÁSŤ
  
  
  Drake odišiel z miestnosti bez toho, aby sa obzrel. Ako sa dalo očakávať, Hayden ho dobehla práve vo chvíli, keď sa chystal nastúpiť do výťahu.
  
  "Drake, spomaľ. Je v poriadku?"
  
  "Vieš, že je v poriadku." Videli ste ju vo videostreame."
  
  Hayden ho chytil za ruku. "Vieš čo myslím."
  
  "Bude v poriadku." Muselo to vyzerať dobre, to vieš. Boudreaux si musel myslieť, že je to naozaj tak."
  
  "Áno".
  
  "Prial by som si, aby som ho videl zlomiť."
  
  "No, ja som bol ten, koho bodol, takže som mal to potešenie, vďaka tebe."
  
  Drake stlačil tlačidlo pre prvé poschodie. "Jeho sestra by už mala byť s vašimi agentmi. Odvezú ju do nemocnice a nechajú ju vyčistiť. Vieš, falošná krv je diabol, ktorý sa stará o svoje veci."
  
  "Boudreau sa práve zbláznil, ak je to možné." Keď jeho sestra vstala, živá..." Hayden pokrútila hlavou. "Konečný kolaps."
  
  "Plán vyšiel. Bol to dobrý nápad," povedal jej Drake. "Dostali sme informácie. Stálo to za to ".
  
  Hayden prikývol. "Viem. Som rád, že ten maniak je za mrežami."
  
  Drake vošiel do výťahu a čakal, kým sa zatvoria dvere. "Keby to bolo na mne," povedal, keď Hayden zmizol z dohľadu. "Zastrelil by som toho bastarda v jeho cele."
  
  
  * * *
  
  
  Drake vzal taxík na Biscayne Boulevard a zamieril na nákupné námestie Bayside. Muž, ktorý mu volal, znel potichu, neisto a úplne neprirodzene, sa chcel stretnúť mimo Bubbu Gumpa. Drake mal chvíľu humoru a navrhol Hooters, miesto, ktoré bolo pre nich pravdepodobne vhodnejšie, ale May sa tvárila, akoby ho ani nepočula.
  
  Drake sa pridal k davu, počúval hlučnú zábavu okolo seba a cítil sa úplne mimo. Ako mohli byť títo ľudia takí šťastní, keď stratil niečo také drahé? Ako by im to mohlo byť jedno?
  
  V hrdle mal sucho a pery popraskané. Bar v Bubba Gump kývol. Možno by ich mohol pár potopiť, kým prišla. Nerobil si však žiadne ilúzie; toto muselo prestať. Ak sa chystal na Havaj vypátrať vraha ženy, ktorú miloval, ak sa chcel radšej pomstiť, ako sa stať obeťou, muselo to byť naposledy.
  
  To muselo byť.
  
  Už sa chystal zatlačiť dvere, keď na neho Mai zakričala. Bola priamo tam, opretá o stĺp menej ako šesť stôp odo mňa. Ak by bola nepriateľom, bol by práve teraz mŕtvy.
  
  Jeho odhodlanie pre krutosť a odplatu bolo bez sústredenia a skúseností bezcenné.
  
  Mai zamierila do reštaurácie, Drake ju nasledoval. Usadili sa v bare a objednali si Lava Flows na počesť ich nadchádzajúceho výletu na Havaj.
  
  Drake zostal ticho. Nikdy predtým nevidel Mai Kitano nervóznu. Nikdy predtým ju nevidel vystrašenú. Nevedel si predstaviť scenár, ktorý by ju naštartoval.
  
  A potom sa mu opäť zrútil svet.
  
  "Kovalenko uniesol moju sestru Čiku z Tokia. Prešlo veľa mesiacov. Odvtedy ju drží v zajatí." Mai sa zhlboka nadýchla.
  
  "Rozumiem. Rozumiem, čo si urobil," povedal Drake šeptom. Bolo to zrejmé. Rodina bola vždy na prvom mieste.
  
  "Má zariadenie."
  
  "Áno".
  
  "Prišiel som za ňou do USA. Nájsť Kovalenka. Ale zlyhal som, kým ste ma nekontaktovali vy a vaši priatelia. Dlhujem ti".
  
  "Nezachránili sme ju. Ty si urobil."
  
  "Dal si mi nádej, urobil si zo mňa súčasť tímu."
  
  "Stále si súčasťou tímu." A nezabúdajte, že vláda má aj inú nápravu. Nebudú sa vzdať."
  
  "Pokiaľ jeden z nich nemal v zajatí milovanú osobu."
  
  Drake vedel, čo sa stalo Gatesovej žene, ale nič nepovedal. "Potrebujeme ťa na Havaji, Mai." Ak chceme poraziť tohto muža, budeme potrebovať tých najlepších. Vláda to vie. To je dôvod, prečo ste vy, Alicia a ostatní mohli odísť."
  
  "A ty?"
  
  "A ja".
  
  "A čo tvoji milovaní, Drake? Pokúšal sa Krvavý kráľ uskutočniť svoju pomstu?"
  
  Drake pokrčil plecami. "Zlyhal."
  
  "A napriek tomu sa bude snažiť."
  
  "Je tvoja sestra v bezpečí?" Potrebuje dodatočnú ochranu? Poznám niektorých ľudí-"
  
  "O to je postarané, ďakujem."
  
  Drake študoval nedotknutý nápoj. "Potom sa to všetko skončí na Havaji," povedal. "A teraz, keď sme to takmer našli, bude to čoskoro."
  
  Mai sa zhlboka napil z nápoja. "Bude pripravený, Drake." Plánoval to celé desaťročie."
  
  "Toto je krajina ohňa," povedal. "Pridaj do tejto rovnice Kovalenka a nás ostatných a celé toto miesto môže vybuchnúť."
  
  
  * * *
  
  
  Sledoval, ako May odchádza na parkovisko a zamieril tam, kde si myslel, že by mohol byť taxík. Nočný život v Miami bol v plnom prúde. Alkohol nebol jediným dostupným prostriedkom intoxikácie a kombinácia nekonečných, príjemných nocí, krásnych mužov a žien a dynamických melódií tvrdo pracovala na tom, aby zdvihla aj jeho ochabujúcu morálku.
  
  Zabočil za roh a pred ním sa otvorila marína - jachty naježené, aby zaujali svoje miesto, davy zaplnili chodníky, reštaurácia pod holým nebom plná krásnych ľudí, ktorým nič na svete nedalo.
  
  Z veľkej časti vďaka ľuďom ako Matt Drake.
  
  Otočil sa späť. Jeho mobil zazvonil s tou strašidelnou, melodickou melódiou.
  
  Rýchlo stlačte tlačidlo. "Áno?"
  
  "Matt? Dobrý deň. Ahoj." Jemné tóny oxfordského vzdelania ho prekvapili.
  
  "Dal?" - povedal. "Torsten Dahl?"
  
  "Určite. Kto iný znie tak dobre?"
  
  Drake spanikáril. "Všetko je v poriadku?"
  
  "Neboj sa, kamarát. Na tejto strane sveta je všetko v poriadku. Island je skvelý. Deti sú fantastické. Manželka je... manželka. Ako to ide s Kovalenkom?"
  
  "Našli sme to," povedal Drake s úsmevom. "Takmer. Vieme, kde hľadať. Práve teraz prebieha určitá mobilizácia a zajtra by sme mali byť na Havaji."
  
  "Perfektné. Dôvod, prečo volám, vám môže, ale nemusí byť užitočný. Môžete sa rozhodnúť sami. Ako viete, prieskum Hrobky bohov pokračuje opatrne. Pamätáš si, ako som vo Freyovom zámku stál na okraji Odinovej hrobky s vyplazeným jazykom? Pamätáš si, čo sme našli?"
  
  Drake si spomenul na svoj bezprostredný úžas. "Určite".
  
  "Verte mi, keď hovorím, že takmer každý deň nachádzame poklady, ktoré sa tomuto rovnajú alebo dokonca prevyšujú. Ale dnes ráno ma zaujalo niečo všednejšie, hlavne preto, že mi to pripomenulo teba."
  
  Drake vstúpil do úzkej uličky, aby lepšie počul Švéda. "Pripomína ti ma? Našli ste Herkula?
  
  "Nie. Na stenách každého výklenku v hrobke sme však našli znaky. Boli skryté za pokladmi, takže spočiatku neboli viditeľné."
  
  Drake zakašľal. "Marks?"
  
  "Zhodovali sa s fotkou, ktorú si mi poslal."
  
  Drake chvíľu trval a potom mu do srdca udrel blesk. "Počkaj. Myslíš presne ako na obrázku, ktorý som poslal? Vírivý obraz, ktorý sme našli na zariadeniach na cestovanie v čase?
  
  "Myslel som, že ťa to prinúti uhryznúť, priateľu. Áno, tieto znaky - alebo kučery, ako hovoríš."
  
  Drake na chvíľu onemel. Ak sa označenia v Hrobke bohov zhodovali s označeniami, ktoré našli na starých dopravných zariadeniach, potom to znamenalo, že pochádzajú z rovnakej doby.
  
  Drake prehovoril cez sucho v ústach. "To znamená-"
  
  Thorsten Dahl však už myslel na všetko. "Že bohovia vytvorili zariadenia na cestovanie v čase." Ak sa nad tým zamyslíte, dáva to zmysel. Z toho, čo sme našli v Odinovej hrobke, vieme, že existovali. Teraz vieme, ako manipulovali s plynutím času."
  
  
  Pätnásta kapitola
  
  
  Krvavý kráľ stál na okraji svojej malej rezervácie a sledoval, ako niekoľko jeho bengálskych tigrov prenasleduje malého jeleňa, ktorý im bol vypustený. Jeho emócie boli naštrbené. Na jednej strane bolo potešením vlastniť a v kľude sledovať jeden z najväčších zabíjacích strojov, aké boli kedy na planéte vytvorené. Na druhej strane bola hanba, že ich držali v zajatí. Zaslúžili si lepšie.
  
  Nie ako jeho ľudskí zajatci. Zaslúžili si to, čo dostali.
  
  Boudreau.
  
  Krvavý kráľ sa otočil, keď začul niekoľko ľudí kráčať po tráve. "Pán Boudreau," zachrapčal. "Ako prebiehalo zadržiavanie CIA?"
  
  Muž sa zastavil o niekoľko metrov ďalej, prejavoval mu rešpekt, ktorý vyžadoval, no bez strachu sa naňho díval. "Náročnejšie, ako som si predstavoval," priznal. "Ďakujem za tichú extrakciu."
  
  Krvavý kráľ sa odmlčal. Cítil za sebou tigre, ktoré prenasledovali vystrašenú srnku. Jeleň zapišťal a ušiel, premožený hrôzou, neschopný čeliť vlastnej smrti. Boudreau taký nebol. Krvavý kráľ mu prejavil istú mieru rešpektu.
  
  "Prekonal ťa Matt Drake?"
  
  "Ukázalo sa, že CIA je vynaliezavejšia, než som očakával. To je všetko".
  
  "Vieš, že keby som mal tú zbraň, smrť tvojej sestry by nebola sfalšovaná."
  
  Boudreauxovo mlčanie ukázalo, že rozumie.
  
  "Nastal čas konať," povedal Krvavý kráľ. "Potrebujem niekoho, kto by zničil ostatné ranče. Tie na Kauai a Veľkom ostrove. Môžeš to pre mňa urobiť?"
  
  Muž, ktorého zachránil pred doživotným väzením, zrazu našiel nádej. "Ja to dokážem."
  
  "Musíte zabiť každého rukojemníka. Každý muž, žena a dieťa. Ty to dokážeš?"
  
  "Áno Pane".
  
  Krvavý kráľ sa naklonil dopredu. "Si si istý?"
  
  "Urobím všetko, o čo ma požiadaš."
  
  Krvavý kráľ neprejavil žiadne vonkajšie emócie, ale bol spokojný. Boudreau bol jeho najschopnejším bojovníkom a veliteľom. Je dobré, že zostal taký verný.
  
  "Tak sa choď pripraviť. Čakám na tvoje pokyny."
  
  Jeho muži odviedli Američana preč a Krvavý kráľ naznačil jednému mužovi, aby počkal za ním. Bol to Claude, manažér jeho ranča na Oahu.
  
  "Ako som povedal, Claude, prišiel čas. Si pripravený, však?"
  
  "Všetko je pripravené. Ako dlho by sme mali vydržať?"
  
  "Vydržíš, kým nezomrieš," zakričal Krvavý kráľ. "Potom bude tvoj dlh voči mne splatený. Ste súčasťou rozptýlenia. Samozrejme, je to len malá časť, ale vaša obeta stojí za to."
  
  Jeho nadriadený z Oahu mlčal.
  
  "Obťažuje ťa to?"
  
  "Nie. Nie Pane."
  
  "Toto je dobré. A keď ich pozornosť zameriame na ranč, otvoríte miestne ostrovné bunky. Som to ja, kto prejde cez brány pekla, ale Havaj zhorí."
  
  
  ŠESTNÁSTA KAPITOLA
  
  
  Súkromné lietadlo CIA letelo vo výške tridsaťdeväťtisíc stôp. Matt Drake rozvíril ľad vo svojom prázdnom pohári a odlomil viečko pre ďalšiu miniatúrnu whisky. Sedel sám v zadnej časti lietadla a dúfal, že budú rešpektovať jeho samotu. Ale neustále bočné pohľady a zúrivé šepkanie mu prezrádzali, že dodávka "vitajte späť" čoskoro zastaví vedľa neho.
  
  A to mi whisky ešte ani nezačala liezť na nervy.
  
  Hayden sedela oproti nemu, Kinimaka vedľa nej. Napriek povahe svojej misie sa Havajčan zdal celkom veselý z návratu do vlasti. Jeho rodina bola starostlivo strážená, no večne optimistický gigant si bol celkom istý, že ich ešte bude mať možnosť vidieť.
  
  Hayden hovoril s Jonathanom Gatesom cez satelitný telefón. "Ešte tri? To je spolu dvadsaťjeden väzňov, pane. Áno, som si istý, že ich je viac. A zatiaľ neexistuje žiadna lokalita. Ďakujem".
  
  Hayden prerušila spojenie a sklonila hlavu. "Už sa s ním nemôžem rozprávať." Ako sa rozprávate s mužom, ktorému práve zavraždili manželku? Čo chceš povedať?"
  
  Drake ju sledoval. Chvíľu to trvalo, ale potom k nemu obrátila svoj strašidelný pohľad. "Je mi to ľúto, Matt." Nemyslím. Deje sa toho toľko."
  
  Drake prikývol a vypil pohár. "Nemal by si Gates vziať dovolenku?"
  
  "Situácia je príliš nestabilná." Hayden si priložila telefón ku kolenu. "Vo vojne nikto nemôže ustúpiť do pozadia."
  
  Drake sa nad tou iróniou usmial. "Nemyslel som si, že Havaj je taký veľký."
  
  "Chceš povedať, prečo ešte nenašli aspoň jeden z jeho rančov?" No nie je to veľký problém. Ale je tam strašne veľa nepreniknuteľného lesa, kopcov a dolín. Ranče sú pravdepodobne tiež maskované. A Krvavý kráľ je pre nás pripravený. Zdá sa, že Washington si myslí, že miestni obyvatelia nám pomôžu viac ako bežná pracovná sila.
  
  Drake zdvihol obočie. "Prekvapivo, pravdepodobne majú pravdu." Tu vstupuje do hry náš priateľský obr."
  
  Mano mu venoval široký, uvoľnený úsmev. "Naozaj poznám väčšinu ľudí z Honolulu."
  
  Objavil sa rozmazaný obraz a zrazu sa vedľa neho objavil Ben Blake. Drake zízal na mladého muža. Bolo to prvýkrát, čo sa skutočne videli, odkedy Kennedy zomrel. Zdvihla sa v ňom vlna emócií, ktorú rýchlo potlačil a skryl ďalším dúškom.
  
  "Všetko sa to zbehlo tak rýchlo, kamarát. Nemohla som si pomôcť. Zachránila ma, ale... ale ja som ju zachrániť nedokázal."
  
  "Neobviňujem ťa. Nebola to tvoja chyba."
  
  "Ale ty si odišiel."
  
  Drake sa pozrel na Karin, Benovu sestru, ktorá sa na svojho brata pozerala nahnevanými očami. Očividne diskutovali o Benovom nerozvážnom kroku a on išiel proti prúdu. Drake otvoril ďalšiu whisky a oprel sa v kresle, jeho pohľad nehýbal. "Asi pred tisíc rokmi som vstúpil do SAV. Najlepšia svetová bojová sila. Existuje dôvod, prečo sú najlepší, Ben. Okrem iného aj preto, že sú to krutí ľudia. Bezohľadný. Zabijaci. Nevyzerajú ako Matt Drake, ktorého poznáte. Alebo dokonca ako Matt Drake, ktorý hľadal kosti Odina. Tento Matt Drake nebol v SAS. Bol to civilista."
  
  "A teraz?"
  
  "Pokiaľ je Krvavý kráľ nažive a Vendeta stále existuje, nemôžem byť civilista. Nezáleží na tom, aký zlý chcem byť."
  
  Ben odvrátil pohľad. "Chápem to".
  
  Drake bol prekvapený. Napoly sa otočil, keď sa Ben postavil a vrátil sa na svoje miesto. Možno ten mladý chalan začínal dospievať.
  
  Ak by posledné tri mesiace tento proces nezrýchlili, nikdy by sa nič nestalo.
  
  Hayden ho sledoval. "Bol s ňou, vieš. Keď zomrela. Aj pre neho to bolo ťažké."
  
  Drake prehltol a nič nepovedal. Zovrelo mu hrdlo a bolo všetko, čo mohol urobiť, aby sa nerozplakal. Nejaký chlap zo SAS. Whisky zanechala horúcu stopu v mojom žalúdku. Po chvíli sa spýtal: "Ako sa máš na nohe?"
  
  "Bolí. Môžem chodiť a dokonca aj behať. Nechcel by som však bojovať s Boudreauom ešte niekoľko týždňov."
  
  "Kým bude on vo väzení, nebudeš musieť."
  
  Rozruch upútal jeho pozornosť. Mai a Alicia sedeli niekoľko radov pred sebou a cez uličku od seba. Vzťah medzi týmito dvoma ženami nebol nikdy viac ako mrazivý, no obe ich niečo dráždilo.
  
  "Vy ste nás kompromitovali!" Alicia začala kričať. "Aby som zachránil svoju prekliatu sestru." Ako inak by mohli nájsť hotel?"
  
  Drake sa zošmykol zo sedadla a zamieril uličkou. Posledná vec, ktorú počas letu potreboval, bola bitka medzi dvoma najsmrteľnejšími ženami, aké kedy poznal.
  
  "Hudson zomrel v tom hoteli," zavrčala Alicia. "Zastrelili ho, zatiaľ čo... zatiaľ-" Pokrútila hlavou. "Boli to vaše informácie, Kitano? Vyzývam ťa, aby si povedal pravdu."
  
  Alicia vošla do uličky. Mai sa postavila a pozrela jej do tváre. Obe ženy boli takmer od nosa k nosu. Mai ustúpila, aby si urobila miesto. Neskúsený pozorovateľ si mohol myslieť, že ide o prejav slabosti japonského dievčaťa.
  
  Drake vedel, že je to smrteľné znamenie.
  
  Ponáhľal sa dopredu. "Prestaň!"
  
  "Moja sestra má hodnotu desať Hudsonov."
  
  zavrčala Alicia. "Teraz dostanem májový čas!"
  
  Drake vedel, že May neustúpi. Bolo by jednoduchšie povedať Alicii to, čo už vedela - že Hudson sa prezradil - ale hrdosť Mai Kitano jej nedovolila vzdať sa. Alicia zasiahla. odsekla Mai. Alicia sa presunula nabok, aby si dala viac priestoru. Mai na ňu zaútočila.
  
  Drake sa k nim rozbehol.
  
  Alicia napodobnila kop, vykročila vpred a hodila sa lakťom do Mayovej tváre. Japonská bojovníčka sa nepohla, ale mierne otočila hlavu, čím umožnila úder zapískať na milimeter od nej.
  
  Mai silno zasiahla Aliciu do rebier. Ozvalo sa silné zasyčanie unikajúceho dychu a Alicia sa zapotácala späť na prepážku. May sa posunul vpred.
  
  Hayden s krikom vyskočila na nohy. Ben a Karin boli tiež na nohách, obaja zvedaví, kto vyhrá súboj. Drake sa silou mocou vrútil dnu, zatlačil May do sedadla vedľa nej a porezal Alici ruku na hrdle.
  
  "Prestaň." Jeho hlas bol tichý ako hrob, no plný hrozieb. "Tvoj zasraný mŕtvy priateľ s tým nemá nič spoločné." A tvoja sestra tiež." Zamračil sa na May. "Kovalenko je nepriateľ. Akonáhle sa z toho bastarda stane FUBAR, môžete bojovať, ako chcete, ale dovtedy ho zachráňte."
  
  Alicia si vykrútila ruku. "Tá sviňa by mala zomrieť za to, čo urobila."
  
  Mai ani okom nemihla. "Dopadla si oveľa horšie, Alicia."
  
  Drake videl, ako v Aliciiných očiach opäť vzbĺkol oheň. Vyhrkol jediné, čo ho napadlo. "Namiesto hádok by si mi mohol vysvetliť, kto z vás vlastne zabil Wellsa. A prečo."
  
  Boj prekročil ich hranice.
  
  Hayden bol hneď za ním: "Hudsona sledovali pomocou špičkového sledovacieho zariadenia, Miles. Vieš to. Nikto tu nie je spokojný s tým, ako Mai dala zariadenie." V jej hlase bola oceľ. "Nehovoriac o tom, ako sa k tomu dostala. Ale aj ja chápem, prečo to urobila. Niektorí vysokí vládni predstavitelia v súčasnosti prežívajú to isté. Kovalenko už hrá svoju poslednú hru a my sme sa sotva dostali na druhú základňu. A ak netesnosti nie sú utesnené..."
  
  Alicia zavrčala a vrátila sa na svoje miesto. Drake našiel ďalšiu kopu miniatúr a zamieril späť uličkou k svojej. Pozrel sa priamo pred seba, zatiaľ sa mu nechcelo začať so svojím najlepším priateľom žiadny rozhovor.
  
  Ale cestou sa k nemu Ben naklonil. "FUBAR?"
  
  "Posratý na nepoznanie."
  
  
  KAPITOLA 71
  
  
  Predtým, ako pristáli, Hayden dostal hovor, že Ed Boudreau utiekol z väzenia CIA. Krvavý kráľ použil zasväteného človeka a proti svojmu vlastnému želaniu vytiahol Boudreaua v diskrétnej a bezproblémovej operácii.
  
  "Vy ľudia sa nikdy nič nenaučíte," povedal jej Drake a nebol prekvapený, keď nemala čo povedať.
  
  Letisko v Honolulu sa mihlo rozmazane, rovnako ako rýchla cesta autom do mesta. Keď boli naposledy na Havaji, zaútočili na sídlo Davora Babica a jeho syn Blanca ich zapísal na zoznam podozrivých. Vtedy to vyzeralo vážne.
  
  Potom sa objavil Dmitrij Kovalenko.
  
  Honolulu bolo rušné mesto, nie nepodobné väčšine amerických či európskych miest. Ale jednoduchá myšlienka, že pláž Waikiki nie je vzdialená viac ako dvadsať minút, zjemnila aj Drakeove pochmúrne myšlienky.
  
  Bol podvečer a všetci boli unavení. Ben a Karin však trvali na tom, aby išli priamo do budovy CIA a pripojili sa k miestnej sieti. Obaja dychtivo začali pátrať po tom, kde sa nachádzajú denníky kapitána Cooka. Drake sa takmer usmial, keď to počul. Ben vždy miloval hádanky.
  
  Hayden urýchlil papierovanie a čoskoro sa ocitli v ďalšej malej kancelárii, podobnej tej, ktorú nechali v Miami. Jediný rozdiel bol v tom, že z okna videli výškové hotely Waikiki, slávnu otočnú reštauráciu Top of Waikiki a v diaľke najväčšiu atrakciu Oahu, dlho spiacu sopku známu ako Diamond Head.
  
  "Bože, chcem tu žiť," povedala Karin s povzdychom.
  
  "Verím," zamrmlal Kinimaka. "Aj keď som si istý, že väčšina dovolenkárov tu trávi viac času ako ja."
  
  "Hej, nedávno si bol v Everglades," vtipkovala Hayden, keď pripájala počítače Bena a Karin k privilegovanému systému. "A stretol som jedného z miestnych obyvateľov."
  
  Kinimaka sa na chvíľu tváril zmätene a potom sa zachichotal. "Myslíš aligátora? Bola to veľká zábava, áno."
  
  Hayden dokončila to, čo robila, a rozhliadla sa. "Čo tak rýchla večera a skorý spánok? Začíname pracovať za úsvitu."
  
  Ozývali sa prikývnutia a súhlasné mumlanie. Keď May súhlasila, Alicia odišla. Drake sa za ňou pozrel a potom sa obrátil na svojich kolegov. "Všetci by ste mali vedieť niečo, čo som sa dnes naučil. Mám pocit, že by to mohla byť jedna z najdôležitejších informácií, aké kedy odhalíme." Urobil pauzu. "Dahl ma včera kontaktoval."
  
  "Torsten?" vyhŕkol Ben. "Ako sa má bláznivý Švéd? Keď som ho videl naposledy, pozeral na Odinove kosti."
  
  Drake sa tváril, že ho nikto neprerušil. "Pri skúmaní Hrobky bohov našli značky, ktoré sa zhodovali s vírmi, ktoré sme našli na prenosových zariadeniach."
  
  "Dôsledne?" - zopakoval Hayden. "Ako konzistentné?"
  
  "Sú úplne rovnaké."
  
  Benov mozog začal pracovať na plný výkon. "To znamená, že tí istí ľudia, ktorí postavili Hrobku, vytvorili aj zariadenia. To je šialenstvo. Teória hovorí, že bohovia si postavili svoje vlastné hrobky a doslova sa uložili na smrť, pričom predlžovali život masovým vymieraním. Teraz hovoríš, že vytvorili aj zariadenia na cestovanie v čase? Ben sa odmlčal. "Vlastne to dáva zmysel-"
  
  Karin pokrútila hlavou a pozrela sa na neho. "Blázon. Samozrejme, toto dáva zmysel. A tak cestovali v čase, manipulovali udalosti a vytvárali osudy ľudí."
  
  Matt Drake sa ticho odvrátil. "Uvidíme sa ráno."
  
  
  * * *
  
  
  Nočný vzduch bol vlahý, tropický teplý a jemne ochutený Tichým oceánom. Drake sa túlal po uliciach, kým nenašiel otvorený bar. Klientela sa musí líšiť od ostatných barov v iných krajinách, však? pomyslel si. Veď to bol raj. Prečo potom doživotne odsúdení stále hrali biliard a vyzerali, že im to miesto patrí? Prečo na konci baru sedel opitý s odhodenou hlavou? Prečo večný pár sedel oddelene, stratený vo svojich malých svetoch, spolu, ale sám?
  
  No niektoré veci boli iné. Alicia Miles bola v bare a dopila dvojitý drink. Drake premýšľal o odchode. Boli aj iné bary, v ktorých sa mohol schovať pred smútkami, a keby väčšina z nich vyzerala takto, cítil by sa ako doma.
  
  Ale možno výzva k akcii trochu zmenila jeho pohľad. Podišiel k nej a posadil sa. Ani sa nepozrela hore.
  
  "Do riti, Drake." Prisunula k nemu svoj prázdny pohár. "Kúp mi drink."
  
  "Nechaj fľašu," prikázal Drake barmanovi a nalial si polovicu pohára Bacardi Oakheart. Zdvihol pohár na prípitok. "Alicia Milesová. Desaťročný vzťah, ktorý nikam neviedol, čo? A teraz sa ocitneme v nebi, opijeme sa v bare."
  
  "Život má spôsob, ako ťa pokaziť."
  
  "Nie. SRT to dokázal."
  
  "Určite to nepomohlo."
  
  Drake na ňu úkosom pozrel. "Je to úprimný návrh? Od teba? Koľko z nich si utopil?"
  
  "Dosť na uvoľnenie napätia. Nie toľko, koľko potrebujem."
  
  "A napriek tomu ste neurobili nič, aby ste tým ľuďom pomohli." V tej dedine. Pamätáš si vôbec? Dovolili ste našim vlastným vojakom, aby ich vypočúvali."
  
  "Bol som vojakom, rovnako ako oni. Mal som rozkazy."
  
  "A potom si ustúpil tomu, kto zaplatil viac."
  
  "Splnil som si svoju povinnosť, Drake." Alicia si doliala rum a prudko buchla fľašou o stôl. "Je čas ťažiť z výhod."
  
  "A pozri, kam ťa to dostalo."
  
  "Chceš povedať, pozri, kam nás to dostalo, však?"
  
  Drake zostal ticho. Dá sa povedať, že sa vybral po hlavnej ceste. Dalo by sa tiež povedať, že sa vybrala po nízkej ceste. Na tom nezáležalo. Skončili na rovnakom mieste s rovnakými stratami a rovnakou budúcnosťou.
  
  "Najskôr sa budeme zaoberať Krvavou vendetou." A Kovalenko. Potom uvidíme, kde sme." Alicia sedela a pozerala do diaľky. Drake bol zvedavý, či jej na mysli nemyslí Tim Hudson.
  
  "Ešte sa musíme porozprávať o Wellsovi." Bol to môj priateľ."
  
  Alicia sa zasmiala, znelo to ako predtým. "Ten starý zvrhlík? V žiadnom prípade to nebol tvoj priateľ, Drake, a ty to kurva vieš. Budeme hovoriť o studniach. Ale na konci. Vtedy sa to stane."
  
  "Prečo?"
  
  Cez rameno sa mu vznášal jemný hlas. "Pretože vtedy sa to musí stať, Matt." Boli to májové jemné tóny. S tichou ľahkosťou sa k nim priklonila. "Pretože potrebujeme jeden druhého, aby sme to prekonali ako prvý."
  
  Drake sa snažil skryť svoje prekvapenie, keď ju videl. "Je pravda o Wellsovi naozaj taká hrozná?"
  
  Ich mlčanie hovorilo o tom, čo to bolo.
  
  Mai vstúpila medzi nich. "Som tu, pretože mám náskok."
  
  "Háčik? Od koho? Myslel som, že ťa nahradili Japonci."
  
  "Je to oficiálne, urobili to." V Maiinom hlase zaznel veselý tón. "Neoficiálne rokujú s Američanmi. Vedia, aké dôležité je chytiť Kovalenka. Nemyslite si, že moja vláda nemá oči na videnie."
  
  "Ani sa mi o tom nesnívalo." Alicia si odfrkla. "Len chcem vedieť, ako si nás našiel." Potriasla bundou, akoby chcela zhodiť maják.
  
  "Som lepšia ako ty," povedala Mai a teraz sa smiala. "A je to jediný bar na tri bloky."
  
  "Toto je pravda?" Drake zažmurkal. "Aké ironické."
  
  "Mám náskok," zopakovala Mai. "Chceš ísť teraz so mnou a skontrolovať to, alebo ste obaja príliš opití na to, aby ste sa o to starali?"
  
  Drake o sekundu vyskočil zo stoličky a Alicia sa otočila. "Ukáž cestu, malý škriatok."
  
  
  * * *
  
  
  O krátku jazdu taxíkom sa tlačili na rohu rušnej ulice a počúvali, ako ich Mai aktualizuje.
  
  "Toto pochádza priamo od niekoho, komu dôverujem v spravodajskej službe. Kovalenkov ranč vedie viacero ľudí, ktorým dôveruje. Vždy to tak bolo, aj keď mu to teraz pomáha viac ako kedykoľvek predtým, keď potrebuje čas...no, urobiť to, čo má v pláne. Každopádne, jeho ranč na Oahu vedie muž menom Claude."
  
  Mai ich upozornil na rad mladých ľudí, ktorí prešli cez klenutý a jasne osvetlený vchod do luxusného klubu. "Claude vlastní tento klub," povedala. Blikajúce svetlá propagovali "živých DJov, piatkové špeciálne fľaše a špeciálnych hostí". Drake sa bez dychu rozhliadol po dave. Vystupovalo v ňom asi tisícka najkrajších havajských mladých mužov v rôznom stave vyzlečenia.
  
  "Mohli by sme trochu vyniknúť," povedal.
  
  "Teraz už viem, že ste všetci uprataní." Alicia sa naňho uškrnula. "Drake pred rokom by stál vedľa dvoch horúcich žien, s ktorými je teraz, oboma rukami ich chytil po lícach a strčil by nás tam."
  
  Drake si pretrel oči, vedel, že má úžasnú pravdu. "Polovica tridsiatych rokov zmení človeka," vyžmýkal a zrazu pocítil váhu straty Alison, atentátu na Kennedyho a neustáleho opilstva. Podarilo sa mu na oboch upierať oceľový pohľad.
  
  "Tu sa začína pátranie po Claude."
  
  S úsmevom prešli okolo vrátnikov a ocitli sa v úzkom tuneli plnom blikajúcich svetiel a falošného dymu. Drake bol na chvíľu dezorientovaný a priviedol to až do týždňov opilosti. Jeho myšlienkové pochody boli nejasné, jeho reakcie ešte viac. Potreboval to rýchlo dobehnúť.
  
  Za tunelom bol široký balkón, ktorý ponúkal pohľad na tanečný parket z vtáčej perspektívy. Telá sa pohybovali jednotne s hlbokými basovými rytmami. Stena napravo od nich držala tisíce fliaš s alkoholom a odrážala svetlo v trblietavých hranoloch. Tucet zamestnancov baru pracovalo na hráčoch, čítali z pier, rozdávali drobné a podávali nesprávne nápoje ľahostajným návštevníkom klubu.
  
  Rovnako ako v každom inom bare. Drake sa zasmial s istou iróniou. "Vzadu". Ukázal, nepotreboval sa skrývať v dave. "Spevnená oblasť. A za nimi sú závesy."
  
  "Súkromné večierky," povedala Alicia. "Viem, čo sa tam vzadu deje."
  
  "Samozrejme, že vieš." Mai bola zaneprázdnená skúmaním toho miesta, koľko len mohla. "Je tu zadná miestnosť, v ktorej si nikdy nebol, Miles?"
  
  "Ani tam nechoď, suka." Viem o tvojich skutkoch v Thajsku. Ani ja by som nič z toho neskúšal."
  
  "To, čo si počul, bolo veľmi podhodnotené." Mai začala kráčať po širokých schodoch bez toho, aby sa obzrela. "Dôveruj mi".
  
  Drake sa zamračil na Aliciu a kývol smerom k tanečnému parketu. Alicia vyzerala prekvapene, ale potom si uvedomila, že má v úmysle použiť skratku a zamieriť do súkromnej oblasti. Angličanka pokrčila plecami. "Ty vedieš, Drake." Budem ťa nasledovať."
  
  Drake pocítil náhly, iracionálny príval krvi. Bola to šanca dostať sa bližšie k osobe, ktorá by mohla poznať miesto pobytu Dmitrija Kovalenka. Krv, ktorú doteraz prelial, bola len kvapkou v mori v porovnaní s tým, čo bol ochotný vyliať.
  
  Keď sa predierali vysmiatymi spotenými telami na tanečnom parkete, jednému z chalanov sa podarilo Aliciu poriadne roztočiť. "Hej," zakričal na svojho priateľa a jeho hlas bol cez pulzujúci rytmus sotva počuteľný. "Mal som len šťastie."
  
  Alicia mu znecitlivenými prstami zasiahla solar plexus. "Nikdy si nemal šťastie, synu." Len sa pozri na svoju tvár."
  
  Rýchlo pokračovali ďalej, ignorujúc dunivú hudbu, kývajúce sa telá, personál baru pobehujúci tam a späť v dave s podnosmi neistým spôsobom balansovaným nad ich hlavami. Dvojica sa hlasno hádala, muž bol pritlačený k stĺpu a žena mu kričala do ucha. Skupina žien v strednom veku sa potila a nafukovala, keď sedeli v kruhu s vodkou a malými modrými lyžičkami v rukách. Po podlahe boli roztrúsené nízke stolíky, väčšina z nich bola pod slnečníkmi plná nápojov bez chuti. Nikto nebol sám. Keď Mai a Alicia zomreli, mnohí z mužov to urobili dvojnásobne, čo ich priateľky veľmi rozčuľovalo. Mai múdro ignorovala pozornosť. Podnietila to Alicia.
  
  Prišli do oblasti oplotenej lanom, ktorá pozostávala z hrubého zlatého opletu natiahnutého medzi dvoma silnými mosadznými lanovými stĺpmi. Zdalo sa, že establišment predpokladal, že v skutočnosti nikto nevyzve dvoch násilníkov na oboch stranách.
  
  Teraz jeden z nich vykročil vpred s natiahnutou dlaňou a zdvorilo požiadal Mai, aby ustúpila.
  
  Japonka sa rýchlo usmiala. "Claude nás poslal pozrieť sa..." Odmlčala sa, akoby premýšľala.
  
  "Pilipo?" Druhý zločinec rýchlo prehovoril. "Chápem prečo, ale kto je ten chlap?"
  
  "Osobný strážca".
  
  Dvaja veľkí chlapi pozerali na Drakea ako mačky v zákrutách s myšou. Drake sa na nich široko usmial. Nepovedal nič pre prípad, že by jeho anglický prízvuk vzbudil podozrenie. Alicia takéto obavy nemala.
  
  "Takže tento Pilipo." Aký je? Budeme sa dobre baviť alebo čo?"
  
  "Ach, on je najlepší," povedal prvý vyhadzovač s ironickým úsmevom. "Dokonalý gentleman"
  
  Druhý vyhadzovač sa pozeral na ich oblečenie. "Nie si celkom - oblečený - na túto príležitosť." Si si istý, že ťa poslal Claude?"
  
  V Maiinom hlase nebolo ani stopy po výsmechu, keď povedala: "Som si celkom istá."
  
  Drake využil výmenu na vyhodnotenie skrytých výklenkov. Krátke schodisko viedlo na vyvýšenú plošinu, na ktorej sedel veľký stôl. Okolo stola sedel asi tucet ľudí, z ktorých väčšina vyzerala dostatočne nadšene, aby naznačovali, že nedávno šnupali poriadny prášok. Ostatní len vyzerali vystrašene a smutne, mladé ženy a pár chalanov, ktorí zjavne neboli súčasťou párty skupiny.
  
  "Ahoj Pilipo!" - zakričal druhý vyhadzovač. "Čerstvé mäso pre vás!"
  
  Drake nasledoval dievčatá po krátkom schodisku. Tu hore bolo oveľa tichšie. Doteraz napočítal dvanásť nezameniteľných padouchov, z ktorých všetci pravdepodobne nosili zbrane. Ale keď porovnal dvanástich miestnych vymáhačov s Mayom, Aliciou a sebou, nemal obavy.
  
  Zostal za nimi a snažil sa na seba čo najviac neupútať pozornosť. Cieľom bol Pilipo a teraz boli pár metrov od nich. Tento nočný klub sa mal začať skutočne rozhýbať.
  
  Pilipo civel na dievčatá. Zvuk jeho suchého kliknutia v hrdle naznačoval jeho záujem. Drake matne videl, ako sa jeho ruka načiahla po nápoji a zrazila ho späť.
  
  "Poslal ťa Claude?"
  
  Pilipo bol nízky, štíhly muž. Jeho široké, výrazné oči okamžite povedali Drakeovi, že tento muž nie je Claudeov priateľ. Ani sme sa nepoznali. Bol skôr bábkou, figúrkou klubu. Spotrebný materiál.
  
  "Nie naozaj". Mai si to uvedomila tiež a mihnutím oka sa premenila z pasívnej ženy na ohromujúcu vrahyňu. Necitlivé prsty sa zaryli do hrdla dvoch najbližších mužov a hlboká rana spredu poslala tretieho do zabudnutia a spadol zo stoličky. Alicia vyskočila na stôl vedľa nej, dopadla na zadok s nohami vysoko vo vzduchu a muža s rozviatym tetovaním na krku tvrdo kopla pätou do tváre. Vrazil do toho zvera vedľa neho, pričom ich oboch zrazil z nôh. Alicia poskočila na tretie miesto.
  
  Drake bol v porovnaní s tým pomalý, ale oveľa deštruktívnejší. Ázijčan s dlhými vlasmi mu kontroval ako prvý a pomocou kombinácie úderov a čelného úderu sa pohol dopredu. Drake ustúpil nabok, chytil nohu a točil sa veľkou, náhlou silou, až kým muž nevykríkol a spadol a zmenil sa na vzlykajúcu guľu.
  
  Ďalší muž vytiahol nôž. Drake sa uškrnul. Čepeľ vyrazila dopredu. Drake chytil zápästie, zlomil ho a vrazil zbraň svojmu majiteľovi hlboko do žalúdka.
  
  Drake išiel ďalej.
  
  Nešťastní vešiaci utiekli od stola. Na tom nezáležalo. Nevedeli by nič o Claudovi. Jediný človek, ktorý sa mohol, ako sa očakávalo, schoval čo najhlbšie vo svojom luxusnom koženom kresle, oči rozšírené od strachu a ticho sa pohybovali perami.
  
  "Pilipo." Mai sa k nemu prisadla a položila mu ruku na stehno. "Najprv chcete našu spoločnosť. Teraz to nerob. To je drsné. Čo to znamená byť mojím priateľom?
  
  "Ja... mám mužov." Pilipo divo gestikuloval a prsty sa mu triasli ako niekto na pokraji závislosti od alkoholu. "všade".
  
  Drake narazil na dvoch vyhadzovačov, ktorí takmer dosiahli vrchol schodiska. Alicia zametala opozdilcov po jeho pravici. Zdola sa ozývala ťažká tanečná hudba. Telá v rôznom štádiu opitosti boli rozhádzané po celom tanečnom parkete. DJ mixoval a grcal pre zajaté publikum.
  
  "Claude ťa neposlal," zalapal po dychu druhý vyhadzovač, zjavne šokovaný. Drake použil priečky rebríka, aby sa pohol dopredu a položil obe nohy na mužovu hruď, čo ho poslalo dozadu do hlučnej jamy.
  
  Ďalší muž preskočil posledný schod a rútil sa na Drakea, mávajúc rukami. Angličan dostal úder do rebier, ktorý by zrazil aj slabšieho muža. Bolí to. Jeho súper sa odmlčal a čakal na efekt.
  
  Ale Drake si len povzdychol a urobil tesný zvršok, ktorý sa hojdal od samotných chodidiel. Vyhadzovač bol zdvihnutý zo zeme a okamžite stratil vedomie. Hluk, s ktorým dopadla na zem, spôsobil, že Pilipo viditeľne poskočil.
  
  "Povedal si niečo?" Mai prešla svojim dokonale upraveným nechtom po Havajčanovom strnisku pokrytom líci. "O vašich mužoch?"
  
  "Si šialený? Vieš vôbec, kto vlastní tento klub?"
  
  Mai sa usmiala. Alicia sa k obom priblížila, nevyrušená po vyslaní štyroch bodyguardov. "Smiešne, že by si to mal povedať." Položila nohu na Pilipovo srdce a silno zatlačila. "Tento chlapík, Claude. Kde je on?"
  
  Pilipove oči lietali okolo ako chytené svetlušky. "Ja... neviem." Nikdy sem nepríde. Riadim toto miesto, ale ja... nepoznám Clauda."
  
  "Nešťastné." Alicia kopla Pilipa do srdca. "Pre teba".
  
  Drakeovi chvíľu trvalo, kým prehľadal ich obvod. Všetko sa zdalo bezpečné. Naklonil sa, až kým nebol nos na nos s majiteľom klubu.
  
  "Chápeme to. Si bezcenný prisluhovač. Dokonca súhlasím, že nepoznáš Clauda. Ale si si sakra istý, že poznáš niekoho, kto pozná jeho. Osoba, ktorá z času na čas navštívi. Muž, ktorý sa postará o to, aby ste sa držali na uzde. Teraz -" Drake schmatol Pilipa pod krkom, jeho hnev sotva skrýval. "Povedzte mi meno tejto osoby. Alebo ti odkrútim hlavu."
  
  Pilipov šepot zostal nepočuteľný aj tu hore, kde dunenie tlmili ťažké akustické steny. Drake pokrútil hlavou tak, ako tiger krúti hlavou mŕtvej gazely.
  
  "Čo?"
  
  "Buchanan." Tento muž sa volá Buchanan."
  
  Drake stlačil silnejšie, keď sa jeho hnev začal zmocňovať. "Povedz mi, ako ho kontaktuješ." Obrazy Kennedyho naplnili jeho víziu. Sotva cítil, ako ho Mai a Alicia odťahujú od umierajúceho majiteľa klubu.
  
  
  18. KAPITOLA
  
  
  Havajská noc bola stále v plnom prúde. Bolo tesne po polnoci, keď sa Drake, May a Alicia vykradli z klubu a zavolali na zaparkovaný taxík. Alicia prekryla ich únikovú cestu tým, že šťastne podišla k DJ-ovi, schmatla jeho mikrofón a urobila svoj najlepší dojem z rockovej hviezdy. "Ahoj Honolulu! Ako sa kurva máš? Som rád, že som tu dnes večer. Vy ste tak sakramentsky krásni!" Potom hladko odišla a zanechala za sebou tisíc predpokladov na tisíc perách.
  
  Teraz sa voľne rozprávali s taxikárom. "Ako dlho si myslíte, že bude trvať, kým Pilipo varuje Buchanana?" spýtala sa Alicia.
  
  "S trochou šťastia ho možno nejaký čas nenájdu. Je dobre prepojený. Ale ak áno -"
  
  "Nebude hovoriť," povedal Drake. "Je to zbabelec. Nebude upozorňovať na skutočnosť, že sa obrátil na Claudeovho muža. Dal by som na to hypotéku."
  
  "Vyhadzovači môžu rozsypať fazuľu." povedala Mai potichu.
  
  "Väčšina z nich je v bezvedomí." Alicia sa zasmiala a potom povedala vážnejšie. "Ale ten škriatok má pravdu." Keď budú môcť opäť chodiť a rozprávať, budú kvičať ako prasatá."
  
  Drake klikol jazykom. "Do pekla, obaja máte pravdu." Potom to musíme urobiť rýchlo. Túto noc. Nie je iná možnosť."
  
  "North Kukui Street," povedal Mai taxikárovi. "Môžete nás vysadiť blízko márnice."
  
  Taxikár na ňu rýchlo pozrel. "Naozaj?"
  
  Alicia upútala jeho pozornosť drzým úsmevom. "Drž to dole, päť." Len choďte."
  
  Taxikár zamrmlal niečo ako "Skurvená haole", ale obrátil svoj pohľad na cestu a stíchol. Drake premýšľal, kam idú. "Ak je toto skutočne Buchananova kancelária, je nepravdepodobné, že tam v tomto čase bude."
  
  Alicia si odfrkla. "Drakey, Drakey, len nepočúvaš dosť pozorne." Keď sme si konečne uvedomili, že ten hlúpy muž, Pilipo, má tak pevne hrdlo v tvojich rukách, až sfialovelo, pustili sme sa do záchrany jeho smiešneho života a povedal nám, že Buchanan má dom."
  
  "Dom?" Drake urobil grimasu.
  
  "O biznise. Poznáte týchto predajcov. Žijú a jedia tam, hrajú sa a organizujú si svoje miestne pracovné miesta. Udržuje poriadok. Dokonca bude držať svojich ľudí nablízku. Je to nepretržitá tvrdá párty, človeče."
  
  "Čo pomôže udržať udalosti v nočnom klube zatiaľ v tajnosti." povedala Mai, keď taxík zastavil v márnici. "Pamätáš sa, keď sme sa vlámali do kancelárie toho doručovacieho magnetu v Hong Kongu? Rýchlo vchádzame, rýchlo odchádzame. Takto to má byť."
  
  "Tak ako keď sme sa dostali na to miesto v Zürichu." povedala Alicia nahlas Drakeovi. "Nie je to všetko o tebe, Kitano." Nie tak ďaleko."
  
  
  * * *
  
  
  Hayden vošla do bytu, ktorý dostala v budove CIA v Honolulu, a zastavila sa. Ben na ňu čakal, sedel na posteli a visel na nohách.
  
  Mladý muž vyzeral unavene. Oči mal podliate krvou z toho, ako niekoľko dní hľadel na obrazovku počítača, a čelo vyzeral trochu pokrčené od takej intenzívnej koncentrácie. Hayden bol rád, že ho vidí.
  
  Ostro sa poobzerala po miestnosti. "Konečne ste s Karin prestrihli pupočnú šnúru?"
  
  "Har, har." Je to rodina." Povedal to, ako keby ich blízkosť bola tá najočividnejšia vec. "A rozhodne sa vie orientovať v počítači."
  
  "IQ na úrovni génia ti v tom pomôže." Hayden si vyzula topánky. Hrubý koberec bol pod jej ubolenými nohami ako penový vankúš. "Som si úplne istý, že zajtra nájdete v Cookových denníkoch to, čo potrebujeme."
  
  "Ak ich vôbec dokážeme odhaliť."
  
  "Všetko je na internete. Len musíš vedieť, kde hľadať."
  
  Ben sa na ňu zamračil. "Máte... pocit, že sme tu manipulovaní? Najprv nájdem Hrobku bohov a potom prenosné zariadenia. Teraz zisťujeme, že tieto dve veci spolu súvisia. A -" Odmlčal sa.
  
  "A čo?" Hayden sa usadila vedľa neho na posteľ.
  
  "Zariadenia by mohli byť nejakým spôsobom spojené s bránami pekla," uvažoval. "Ak ich chce Kovalenko, mali by tam byť."
  
  "Nie je to pravda". Hayden sa naklonil bližšie. "Kovalenko je blázon. Nemôžeme predstierať, že rozumieme jeho zmýšľaniu."
  
  Benove oči ukázali, že rýchlo stráca prehľad o svojich myšlienkach a flirtuje s ostatnými. Pobozkal Hayden, keď naklonila hlavu k jeho. Odtiahla sa, keď začal šmátrať s niečím vo vrecku.
  
  "Cítim sa lepšie, keď to ide von cez zips, Ben."
  
  "Eh? Nie Toto som chcel." Vytiahol mobil, prepol obrazovku na MP3 prehrávač a vybral si album.
  
  Fleetwood Mac začal spievať "Second Hand News" z klasických povestí.
  
  Hayden prekvapene zažmurkal. "Dinorok? Naozaj?"
  
  Ben ju hodil na chrbát. "Niektoré z toho sú lepšie, ako si myslíš."
  
  Hayden neunikol prenikavý smútok v tóne jej priateľa. Nevynechala ani tému piesne, zrejmú z názvu. Z rovnakých dôvodov ako Bena to prinútilo premýšľať o Kennedym Mooreovi a Drakeovi a o všetkom, čo stratili. Nielenže obaja stratili skvelého priateľa v Kennedym, ale jej násilná smrť zredukovala všetkých Drakeových priateľov na obyčajný hluk v pozadí.
  
  Ale keď Lindsey Buckingham začal spievať o vysokej tráve a robiť svoje veci, nálada sa čoskoro zmenila.
  
  
  * * *
  
  
  Mai požiadal taxikára, aby počkal, ale muž nepočúval. Len čo vystúpili z auta, naštartoval motor a odfrčal so štrkom.
  
  Alicia sa za ním pozrela. "Trhák".
  
  Mai ukázala na križovatku pred nimi. "Buchananov dom je vľavo."
  
  Kráčali v príjemnom tichu. Pred mesiacmi Drake vedel, že sa to nikdy nestane. Dnes mali spoločného nepriateľa. Všetkých sa ich šialenstvo Krvavého kráľa dotklo. A ak mu bude dovolené zostať na slobode, stále by im mohol spôsobiť vážne škody.
  
  Spolu boli jedným z najlepších tímov na svete.
  
  Prešli cez križovatku a spomalili, keď sa objavil Buchananov pozemok. Miesto bolo zaliate svetlom. Závesy sú dole. Dvere boli otvorené, takže hudba mohla prúdiť celou oblasťou. Hukot rapovej hudby bolo počuť aj cez ulicu.
  
  "Vzorný sused," poznamenala Alicia. "Niekto taký - musel by som sa len priblížiť a rozbiť ich prekliaty stereo systém na kúsky."
  
  "Ale väčšina ľudí nie je ako ty," povedal Drake. "To je to, z čoho títo ľudia prosperujú. V srdci sú to násilníci. V skutočnom živote nosia brokovnice a nemajú súcit ani svedomie."
  
  Alicia sa naňho uškrnula. "Potom nebudú očakávať útok v plnom rozsahu."
  
  Mai súhlasila. "Rýchlo sa dostaneme, rýchlo vystúpime."
  
  Drake premýšľal o tom, ako Krvavý kráľ nariadil zabiť toľko nevinných. "Poďme ich pojebať."
  
  
  * * *
  
  
  Hayden bola nahá a spotená, keď jej zazvonil mobil. Keby to nebol tón zvonenia jej šéfa Jonathana Gatesa, zablokovala by ho.
  
  Namiesto toho zastonala, odstrčila Bena a stlačila tlačidlo odpovede. "Áno?"
  
  Gates si ani nevšimol, že jej dochádza dych. "Hayden, ospravedlňujem sa za neskorú hodinu." Môžete hovoriť?"
  
  Hayden sa okamžite vrátil do reality. Brána si zaslúžila jej pozornosť. Hrôza, ktorú prežil pre svoju krajinu, bola ďaleko za hranicou jeho zmyslu pre povinnosť.
  
  "Samozrejme, pane."
  
  "Dmitrij Kovalenko drží v zajatí rodinných príslušníkov ôsmich senátorov Spojených štátov, štrnástich zástupcov a jedného starostu. Toto monštrum bude predvedené pred súd, Jay, všetkými potrebnými prostriedkami. Máte všetky zdroje."
  
  Spojenie bolo prerušené.
  
  Hayden sedela a hľadela do tmy, jej zápal úplne vyhasol. Jej myšlienky boli s väzňami. Nevinní opäť trpeli. Bola zvedavá, koľko ľudí ešte utrpí, kým bude Krvavý kráľ postavený pred súd.
  
  Ben sa k nej odplazil cez posteľ a jednoducho ju objal, ako chcela.
  
  
  * * *
  
  
  Drake vošiel dnu ako prvý a ocitol sa v dlhej chodbe s dvomi dverami otváranými naľavo a otvorenou kuchyňou na konci. Muž zišiel po schodoch a jeho oči sa zrazu naplnili šokom, keď videl, ako do domu vchádza Drake.
  
  "Čo-?"
  
  Maiina ruka sa pohybovala rýchlejšie, než oko dokázalo vidieť. V jednej sekunde muž naťahoval vzduch, aby kričal varovanie, a v ďalšej sa šmýkal dolu schodmi s malou dýkou v hrdle. Keď sa dostal dnu, Mai dokončila svoju prácu a vzala si späť svoju dýku. Drake prešiel chodbou. Zabočili doľava do prvej miestnosti. Štyri páry očí vzhliadli od jednoduchých škatúľ, do ktorých zabalili výbušniny.
  
  Výbušniny?
  
  Drake okamžite rozpoznal C4, ale nemal čas premýšľať, keď muži schmatli neopatrne pohodené zbrane. Mai a Alicia tancovali okolo Drakea.
  
  "Tam!" Drake ukázal na najrýchlejších. Alicia ho zrazila nešetrným kopom do slabín. Spadol a niečo zamrmlal. Muž pred Drakeom k nemu rýchlo vykročil a preskočil stôl, aby zvýšil výšku a silu svojho útoku. Drake zatočil telom pod letom muža a keď pristál, zozadu si vybil obe kolená. Muž kričal od zúrivosti a z úst mu vyletovali sliny. Drake zasadil drvivú ranu sekerou do temena hlavy so všetkou svojou hrubou silou a silou.
  
  Muž bez jediného zvuku skolaboval.
  
  Naľavo od neho Mai spustil dva údery v rýchlom slede. Obaja boli zdvojení s ranami v žalúdku a na tvári mali napísané prekvapenie. Drake rýchlo použil smrteľný stisk, aby zneschopnil jedného, zatiaľ čo Mai vyradila druhého.
  
  "Odísť". - zasyčal Drake. Možno to nevedeli, ale stále to boli ľudia Krvavého kráľa. Mali šťastie, že sa Drake ponáhľal.
  
  Vrátili sa na chodbu a zišli dolu do inej miestnosti. Keď vkĺzli dovnútra, Drake uvidel kuchyňu. Bolo to plné mužov, všetci hľadeli na niečo na nízkom stolíku. Zvuky rapu vychádzajúce zvnútra boli také hlasné, že Drake takmer čakal, že mu vyjdú v ústrety. Mai sa ponáhľala dopredu. Keď Drake vstúpil do miestnosti, už položila jedného muža a prešla k ďalšiemu. Do Drakea vbehol chlapík s hustou bradou, už s revolverom v ruke.
  
  "Čo si robil-?"
  
  Tréning bol všetko v umení boja a Drake bol späť rýchlejšie, než sa politik dokázal vyhnúť kľúčovej otázke. Okamžite zdvihol nohu, vyrazil mužovi revolver z rúk, potom predstúpil a chytil ho vo vzduchu.
  
  Otočil zbraň.
  
  "Žiť mečom." Vystrelil. Buchananov muž spadol v umeleckom výbuchu dozadu. Mai a Alicia okamžite zobrali ďalšiu odhodenú strelnú zbraň, keď niekto zakričal z kuchyne. "Hej, blázni! Čo to kurva robíš?"
  
  Drake sa uškrnul. V tomto dome zrejme nebola streľba neslýchaná. Dobre. Podišiel k dverám.
  
  "Dvaja," zašepkal, čím naznačil, že priestor pri dverách dáva priestor len im dvom na manévrovanie. Mai sedela za ňou.
  
  "Skroťme týchto psov." Drake a Alicia vyšli, strieľali a mierili na les nôh, ktorý obklopoval stôl.
  
  Krv striekala a telá padali na podlahu. Drake a Alicia sa pohli vpred, vediac, že šok a hrôza zmiatnu a zastrašia ich protivníkov. Jeden z Buchananových strážcov preskočil nízky stôl a vrazil do Alície, čím ju odhodil nabok. Mai vstúpila do medzery a bránila sa, keď do nej strážca dvakrát udrel prstom. Mai zachytila každú ranu predlaktím a potom ho tvrdo udrela pištoľou na koreň nosa.
  
  Alicia sa opäť pustila do bitky. "Mal som to."
  
  "Och, som si istý, že áno, zlatko."
  
  "Sfúkni ma." Alicia namierila zbraň na nariekajúcich, plačúcich mužov. "Chce to ešte niekto skúsiť? Hm?"
  
  Drake civel na nízky stolík a jeho obsah. Kopy C4 posiate povrch v rôznych štádiách prípravy.
  
  Čo do pekla plánoval Krvavý kráľ?
  
  "Kto z vás je Buchanan?"
  
  Nikto neodpovedal.
  
  "Mám dohodu pre Buchanana." Drake pokrčil plecami. "Ale ak tu nie je, myslím, že vás budeme musieť všetkých zastreliť." Najbližšieho muža strelil do brucha.
  
  Hluk naplnil miestnosť. Dokonca aj Mai na neho hľadela v úžase. "Matt-"
  
  Zavrčal na ňu. "Žiadne mená."
  
  "Ja som Buchanan." Muž, ktorý sa opieral chrbtom o veľkú chladničku, zalapal po dychu, keď silne zatlačil na ranu po guľke. "Poď, človeče." Neublížili sme ti."
  
  Drakeov prst stlačil spúšť. Nevystreliť si vyžadovalo obrovskú dávku sebakontroly. "Neublížil si mi?" Skočil dopredu a úmyselne si priložil koleno na krvácajúcu ranu. "Neublížil si mi?"
  
  Krvavosť naplnila jeho víziu. Neutíšiteľný smútok mu prepichol mozog aj srdce. "Povedz mi," povedal chrapľavo. "Povedz mi, kde je Claude, alebo, Bože, pomôž mi, rozbijem ti mozgy po celej tej posratej chladničke."
  
  Buchananove oči neklamali. Strach zo smrti urobil jeho nevedomosť transparentnou. "Poznám Claudeových priateľov," zafňukal. "Ale nepoznám Clauda." Mohol by som vám povedať jeho priateľov. Áno, môžem ti ich dať."
  
  Drake počúval, keď hovoril dve mená a ich umiestnenie. Scarberry a Peterson. Až keď boli tieto informácie úplne extrahované, ukázal na stôl plný C4.
  
  "Čo tu robíš? Chystáte sa začať vojnu?"
  
  Odpoveď ho ohromila. "No áno. Bitka o Havaj sa čoskoro začne, človeče."
  
  
  KAPITOLA 19
  
  
  Ben Blake vošiel do malej kancelárie, ktorú zdieľal so svojou sestrou, a našiel Karin stáť pri okne. "Ahoj sestra".
  
  "Ahoj. Len sa pozri na toto, Ben. Východ slnka na Havaji."
  
  "Mali by sme byť na pláži." Každý tam chodí na východ a západ slnka."
  
  "Naozaj? Karin sa na brata pozrela s miernym sarkazmom. "Pozrel si si to na internete, však?"
  
  "No, keď sme tu, rád by som sa dostal z tohto dusného miesta a stretol sa s niektorými miestnymi obyvateľmi."
  
  "Prečo?"
  
  "Nikdy som nestretol Havajčana."
  
  "Mano je prekliaty Havajčan, hlupák." Bože, niekedy rozmýšľam, či mám obe zásoby mozgových buniek."
  
  Ben vedel, že nemá zmysel začať bitku rozumu so svojou sestrou. Niekoľko minút obdivoval nádherný pohľad, než zamieril k dverám, aby im obom nalial kávu. Keď sa vrátil, Karin už spúšťala ich počítače.
  
  Ben položil hrnčeky vedľa ich klávesníc. "Vieš, že sa na to teším." Pošúchal si ruky. "Myslím tým, že hľadám denníky kapitána Cooka." Toto je skutočná detektívna práca, pretože hľadáme to, čo je skryté, nie to, čo je zrejmé."
  
  "S istotou vieme, že na internete nie sú žiadne odkazy, ktoré by spájali Cooka s Diamond Head alebo Leahyho s Havajčanmi. Vieme, že Diamond Head je len jedným zo série kužeľov, prieduchov, tunelov a lávových rúr, ktoré vedú pod Oahu."
  
  Ben si odpil z horúcej kávy. "Vieme tiež, že Cook pristál na Kauai v meste Waimea. Pozrite sa na Waimea, kde nájdete kaňon, ktorý je dostatočne ohromujúci, aby mohol konkurovať Grand Canyonu. Miestni obyvatelia Kauai vymysleli frázu pôvodné miesto na návštevu Havaja ako drzý úder na Oahu. Vo Waimea vedľa veľmi malého múzea je Cookova socha.
  
  "Ďalšia vec, ktorú vieme," odpovedala Karin. "Ide o to, že denníky kapitána Cooka sú práve tu." Ťukala do počítača. "Online".
  
  Ben si vzdychol a začal listovať v prvom z rozsiahlych časopisov. "Nech sa zábava začne." Zapol si slúchadlá a oprel sa v kresle.
  
  Karin sa naňho pozrela. "Vypni to. Je toto Stena spánku? A ďalší obal? Jedného dňa, braček, budeš musieť nahrať tieto nové skladby a prestať plytvať svojimi piatimi minútami slávy."
  
  "Nehovor mi, že strácaš čas, sestra." Všetci vieme, že si v tomto majster."
  
  "Chystáte sa to vytiahnuť znova? Teraz?"
  
  "Uplynulo päť rokov." Ben zosilnil hudbu a sústredil sa na počítač. "Päť rokov skazy. Nedovoľte, aby to, čo sa stalo, zničilo ďalších desať."
  
  
  * * *
  
  
  Drake, May a Alicia pracovali bez spánku a s minimálnym odpočinkom a rozhodli sa dať si krátku prestávku. Drakeovi zavolali Hayden a Kinimaka asi hodinu po východe slnka. Tlačidlo stlmenia tento problém čoskoro vyriešilo.
  
  Prenajali si izbu na Waikiki. Bol to veľký hotel na kolesách, preplnený turistami, čo im dávalo vysokú úroveň anonymity. Rýchlo sa najedli u miestneho Dennyho, potom zamierili do svojho hotela, kde sa výťahom odviezli do svojej izby na ôsmom poschodí.
  
  Keď bol Drake vo vnútri, uvoľnil sa. Vedel o výhodách zásobovania sa jedlom a oddychom. Schúlil sa do kresla pri okne a užíval si, ako ho cez francúzske okná obmýva jasné havajské slnko.
  
  "Vy dvaja by ste sa mohli pohádať o posteľ," zamrmlal bez toho, aby sa otočil. "Niekto nastavil budík na dve hodiny."
  
  S tým nechal svoje myšlienky utiecť, upokojený vedomím, že majú adresu dvoch mužov, ktorí boli tak blízko Claudovi, ako len mohli byť. Pokoj z vedomia, že Clauda priviedli priamo ku Krvavému kráľovi.
  
  Pokoj v duši z vedomia, že do krvavej pomsty zostávalo už len pár hodín.
  
  
  * * *
  
  
  Hayden a Kinimaka strávili dopoludnie na miestnom policajnom oddelení v Honolulu. Správa bola, že niektorí z Claudeových 'spoločníkov' boli v noci zlikvidovaní, ale neboli žiadne skutočné správy. Majiteľ klubu menom Pilipo povedal veľmi málo. Niekoľko jeho vyhadzovačov skončilo v nemocnici. Ukázalo sa tiež, že jeho video zázračne stmavlo, keď ho tesne pred polnocou napadli muž a dve ženy.
  
  Pridajte si k tomu krvavú prestrelku niekde v centre mesta, do ktorej sa zapojilo viacero známych Claudeových komplicov. Keď na miesto dorazili ozbrojení policajti, našli iba prázdny dom. Žiadni muži. Žiadne telefónne číslo. Len krv na podlahe a kuchynskom stole, na ktorom sa pri utieraní prachu našli stopy po C4.
  
  Hayden vyskúšal Drakea. Pokúsila sa zavolať Alici. Odtiahla Mana nabok a zúrivo mu zašepkala do ucha. "Dočerta s nimi! Nevedia, že máme podporu, aby sme konali tak, ako uznáme za vhodné. Mali by to vedieť."
  
  Kinimaka pokrčil plecami a jeho veľké ramená sa zdvihli a klesli. "Možno to Drake nechce vedieť." Urobí to po svojom, s podporou vlády alebo bez nej."
  
  "Teraz je na ťarchu."
  
  "Alebo jedovatý šíp letiaci priamo do srdca." Kinimaka sa usmial, keď sa naňho jeho šéf pozrel.
  
  Hayden bol na chvíľu zmätený. "Čo? Sú tieto slová z nejakej piesne alebo čo?"
  
  Kinimaka vyzerala urazene. "To si nemyslím, šéfe. Takže," pozrel na zhromaždených policajtov, "čo polícia vie o Claudovi?
  
  Hayden sa zhlboka nadýchol. "Nie je prekvapujúce, že je ich veľmi málo. Claude je tieňovým vlastníkom niekoľkých klubov, ktoré môžu alebo nemusia byť zapojené do nezákonných aktivít. Nie sú vysoko na policajnom zozname. V dôsledku toho zostáva ich tichý vlastník anonymný."
  
  "So všetkým, čo bezpochyby navrhol Kovalenko."
  
  "Bezpochýb. Pre zločinca je vždy prospešné, ak je niekoľkokrát odstránený z reálneho sveta."
  
  "Možno Drake robí pokroky. Ak by to tak nebolo, myslím si, že by bol s nami."
  
  Hayden prikývol. "Dúfajme, že je to tak." Medzitým musíme šokovať pár miestnych. A mali by ste kontaktovať všetkých známych, ktorí by nám mohli pomôcť. Kovalenko už vytvoril krvavý kúpeľ. Nenávidím pomyslenie na to, ako sa to všetko môže skončiť."
  
  
  * * *
  
  
  Ben sa snažil čo najlepšie sa sústrediť. Jeho emócie boli búrlivé. Prešli mesiace, čo bol jeho život normálny. Pred aférou Odina bolo jeho dobrodružnou predstavou udržať svoju modernú rockovú skupinu The Wall of Sleep v tajnosti pred mamou a otcom. Bol to rodinný muž, dobrosrdečný hlupák s talentom na všetko technické.
  
  Teraz videl bitku. Videl zabíjať ľudí. Bojoval o život. Priateľka jeho najlepšieho kamaráta mu zomrela v náručí.
  
  Prechod medzi svetmi ho roztrhal.
  
  Keď sa k tomu pridal tlak, že je so svojou novou priateľkou, americkou agentkou CIA, vôbec ho neprekvapilo, keď sa ocitol v zmätku.
  
  Nie že by to niekedy povedal svojim priateľom. Jeho rodina, áno, mohol im to povedať. Na toto však Karin ešte nebola pripravená. A mala svoje problémy. Práve jej povedal, že po piatich rokoch sa mala posunúť ďalej, no vedel, že ak by sa mu niekedy stalo to isté, zničilo by mu to zvyšok života.
  
  A ostatní členovia Wall of Sleep mu neustále písali SMS. Kde do pekla si, Blakey? Stretneme sa dnes večer? Odpíš mi aspoň ty idiot! Mali pripravené nové skladby na nahranie. Bol to jeho prekliaty sen!
  
  Teraz je ohrozená práve tá vec, ktorá mu dala veľký zlom.
  
  Myslel na Haydena. Keď sa svet rozpadal, vždy mohol obrátiť svoje myšlienky na ňu a všetko by bolo o niečo jednoduchšie. Jeho myseľ blúdila. Pokračoval v listovaní na stránkach online knihy, ktorú niekto prepísal z Cookových vlastných čmáraníc.
  
  Skoro mu to ušlo.
  
  Zrazu sa medzi správami o počasí, zemepisnou dĺžkou a zemepisnou šírkou a krátkymi údajmi o tom, kto bol potrestaný za to, že nezjedol svoju dennú dávku hovädzieho mäsa a koho našli mŕtveho v takeláži, objavil krátky odkaz na Peleho bránu.
  
  "Sestra". - vydýchol si Ben. "Myslím, že som niečo našiel." Prečítal krátky odsek. "Páni, toto je mužský popis ich cesty." Si na to pripravený?"
  
  
  * * *
  
  
  Drake prešiel z ľahkého spánku do bdelého času, kým otvoril oči. Mai za ním chodila sem a tam. Znelo to, akoby bola Alicia v sprche.
  
  "Ako dlho sme boli vonku?"
  
  "Dajte alebo vezmite deväťdesiat minút. Tu, skontrolujte toto." Mai mu hodil jednu z pištolí, ktoré zobrali Buchananovi a jeho mužom.
  
  "Aké je skóre?"
  
  "Päť revolverov. Všetko je v poriadku. Dve 38 a tri 45 kalibru. Všetko s časopismi plnými do troch štvrtín."
  
  "Viac než dosť". Drake vstal a natiahol sa. Rozhodli sa, že pravdepodobne budú čeliť vážnejšiemu protivníkovi - ľuďom blízkym Claudovi - takže nosenie zbraní bolo povinné.
  
  Alicia vyšla z kúpeľne s mokrými vlasmi a natiahla si bundu. "Pripravený sa vysťahovať?"
  
  Informácie, ktoré dostali od Buchanana, boli, že Scarberry aj Peterson vlastnili exotickú predajňu áut na okraji Waikiki. Volal sa Exoticars a bol to maloobchod aj opravovňa. Prenajímal si aj väčšinu typov áut vyššej triedy.
  
  Veľmi lukratívna obálka, pomyslel si Drake. Niet pochýb, že je navrhnutý tak, aby pomohol skrývať všetky druhy trestnej činnosti. Scarberry a Peterson mali nepochybne blízko k vrcholu potravinového reťazca. Claude bude ďalší.
  
  Nastúpili do taxíka a dali vodičovi adresu predajne. Bolo to asi dvadsať minút.
  
  
  * * *
  
  
  Ben a Karin sú prekvapení, keď čítajú denník kapitána Cooka.
  
  Vidieť očami inej osoby udalosti, ktoré sa stali slávnemu námornému kapitánovi pred viac ako dvesto rokmi, bolo pozoruhodné. Ale čítanie správy o Cookovej zaznamenanej, no stále veľmi tajnej ceste pod najznámejšou havajskou sopkou bolo takmer zdrvujúce.
  
  "Je to úžasné". Karin si prelistovala svoju kópiu na obrazovke počítača. "Jednu vec, ktorú si neuvedomujete, je Cookova skvelá predvídavosť. Vzal so sebou ľudí zo všetkých oblastí, aby zaznamenali svoje objavy. Vedci. Botanici. Umelci. Pozri -" Poklepala na obrazovku.
  
  Ben sa naklonil, aby videl jemne prevedenú kresbu rastliny. "V pohode".
  
  Karin sa zaleskli oči. "Toto je skvelé. Tieto rastliny neboli objavené ani zdokumentované, kým ich Cook a jeho tím nezaznamenali a nevrátili sa do Anglicka s týmito fantastickými kresbami a popismi. Mapovali náš svet, týchto ľudí, maľovali krajinu a pobrežia tak, ako by sme dnes jednoducho fotografovali. Premýšľajte o tom".
  
  Benov hlas prezrádzal jeho vzrušenie. "Viem. Viem. Ale počúvaj toto -"
  
  "Wow". Karin bola pohltená vlastným príbehom. "Vedeli ste, že jeden z Cookovej posádky bol William Bligh? Muž, ktorý sa stal kapitánom Bounty? A že vtedajší americký prezident Benjamin Franklin poslal odkaz všetkým svojim námorným kapitánom, aby nechali Cooka na pokoji, napriek tomu, že Američania boli v tom čase vo vojne s Britmi. Franklin ho nazval "spoločným priateľom ľudstva".
  
  "Sestra". - zasyčal Ben. "Niečo som našiel. Počúvajte - pristátie sa uskutočnilo v Owhihi na Havaji, blízko najvyššieho bodu ostrova. 21 stupňov 15 minút severnej zemepisnej šírky, 147 stupňov severnej zemepisnej dĺžky, 48 minút západne. Výška 762 stôp. Boli sme nútení zakotviť pri Lihi a ísť na breh. Domorodci, ktorých sme najali, vyzerali, že nám strhnú handry z chrbta za fľašu rumu, ale v skutočnosti boli znesiteľní a znalí."
  
  "Daj mi skrátenú verziu," odsekla Karin. "V angličtine".
  
  Ben na ňu zavrčal. "Bože, dievča, kde je tvoj Indiana Jones?" Váš Luke Skywalker? Nemáte zmysel pre dobrodružstvo. Náš rozprávač, muž menom Hawksworth, sa teda s Cookom, šiestimi ďalšími námorníkmi a hŕstkou domorodcov vydal preskúmať, čo domorodci nazývali Pele's Gate ". Stalo sa tak bez vedomia miestneho kráľa a s veľkým rizikom. Keby sa o tom dozvedeli, kráľ by ich všetkých zabil. Havajčania uctievali Bránu Pele. Domorodí sprievodcovia požadovali veľké odmeny."
  
  "Pelého brána musela Cookovi spôsobiť vážne obavy, aby podstúpil také riziko," poznamenala Karin.
  
  "No, Pele bol boh ohňa, bleskov, vetra a sopiek." Možno najobľúbenejšie havajské božstvo. Bola to veľká novinka. Veľká časť jej legiend sa sústredila okolo toho, ako vládla oceánom. Spôsob, akým o nej museli Havajčania hovoriť, pravdepodobne vzbudil Cookov záujem. A pravdepodobne to bol arogantný muž na veľkej objaviteľskej ceste. Nebál by sa obťažovať miestneho kráľa."
  
  "Muž ako Cook by sa veľa nebál."
  
  "Presne tak. Podľa Hawkswortha ich miestni obyvatelia viedli cez temnú chodbu pod hlbokým srdcom sopky. Akonáhle sa rozsvietili svetlá a ako by povedal Glum, vykonalo sa niekoľko zložitých zákrut, všetci sa zastavili a s úžasom hľadeli na Bránu Pele.
  
  "Zvláštne. je tam kresba?
  
  "Nie. Umelec zostal kvôli tomuto výletu pozadu. Hawksworth však opisuje, čo videli. Obrovský oblúk, ktorý letel tak vysoko, že vrcholil nad samotným horným kruhom našich plameňov. Ručne vyrobený rám vykladaný drobnými symbolmi. Zárezy na každej strane, chýbajú dve menšie položky. Ten zázrak nám vyrazil dych a naozaj sme sa pozerali, až kým tmavý stred nezačal priťahovať náš pohľad."
  
  "Takže v duchu všetkých ľudí to znamená, že našli to, čo hľadali, ale potom si uvedomili, že chcú viac." Karin pokrútila hlavou.
  
  Ben na ňu vyvalil oči. "Myslím si, že v duchu všetkých dobrodruhov chceli viac. Ale máš pravdu. Peleho brána bola presne taká. Brána. Niekam to muselo viesť."
  
  Karin si pritiahla stoličku. "Teraz som zvedavý." Kam to viedlo?
  
  Vtom Benovi zazvonil mobil. Pozrel sa na obrazovku a prevrátil očami. "Mama a otec".
  
  
  KAPITOLA DVADSIATA
  
  
  Mano Kinimaka miloval srdce Waikiki. Narodil sa a vyrastal na Havaji, svoje rané detstvo prežil na pláži Kuhio, kým jeho rodina nezískala finančné prostriedky a presťahovala sa na pokojnejšie severné pobrežie. Surfovanie tam bolo na svetovej úrovni, jedlo bolo autentické, aj keď ste jedli vonku, život bol taký slobodný, ako si viete predstaviť.
  
  Ale jeho nezmazateľné rané spomienky boli na Kuhio: nádherná pláž a voľný luaus, nedeľné plážové grilovanie, ľahké surfovanie, dobromyseľní miestni obyvatelia a nočná nádhera zapadajúceho slnka.
  
  Teraz, keď išiel po Kuhio Avenue a potom Kalakaua, všimol si staré, dojemné veci. Nie svieži turisti. Nie miestni obyvatelia, ktorí nosia rannú dávku šťavy Jamba. V blízkosti Royal Hawaiian nie je ani predavač zmrzliny. Boli to dlhé čierne pochodne, ktoré zapálili každú noc, teraz takmer prázdny nákupný komplex, kde kedysi plakal a smial sa jednoduchému výstražnému znaku v tvare písmena A blokujúceho jednu z uličiek s nápisom: Ak nie ste Spider-Man, Most je zatvorený. Je to také jednoduché. Taká havajská.
  
  Prešiel okolo Lassenovho starého obchodu, kde si kedysi prezeral ich nádherné maľby a fantastické autá. Teraz je to preč. Jeho rané detstvo sa skončilo. Prešiel okolo nákupného centra King's Village, o ktorom mu matka raz povedala, že bolo kedysi sídlom kráľa Kalakaua. Prešiel okolo najkrajšej policajnej stanice na svete, priamo na pláži Waikiki v tieni stoviek surfov. A prešiel okolo nezničiteľnej sochy vojvodu Kahanamoku, pokrytej ako vždy čerstvými lei, tej istej, na ktorú sa pozeral, keď bol malý chlapec a v hlave mu vírilo milión snov.
  
  Jeho rodinu teraz nonstop strážili. Starali sa o nich špičkoví americkí maršáli a cracklíri. Rodinný dom bol prázdny, slúžil ako návnada pre atentátnikov. On sám bol poznačený človek.
  
  Hayden Jay, jeho najlepší priateľ a šéf, sedel vedľa neho na sedadle spolujazdca, možno niečo videl z výrazu jeho tváre, keďže nič nepovedala. Zranil ju nôž, no už sa takmer zotavila. Ľudia okolo neho boli zabití. Kolegovia. Nový priatelia.
  
  A tu je, vrátil sa do svojho domova, do miesta svojho detstva. Spomienky ho napĺňali ako dlho stratení priatelia túžiaci po tom, aby sa s ním znova spojili. Spomienky ho bombardovali z každého rohu ulice.
  
  Krása Havaja spočívala v tom, že vo vás žil navždy. Nezáležalo na tom, či ste tam strávili týždeň alebo dvadsať rokov. Jeho postava bola nadčasová.
  
  Hayden nakoniec pokazil náladu. "Tento chlapík, tento Capua." Naozaj predáva drvený ľad z dodávky?"
  
  "Je tu dobrý biznis. Každý má rád drvený ľad."
  
  "Dosť spravodlivé".
  
  Mano sa usmial. "Uvidíte".
  
  Keď prechádzali krásou Kuhio a Waikiki, na pravej strane sa pravidelne objavovali pláže. More sa iskrilo a biele vlnolamy sa lákavo hojdali. Mano videl na pláži pripravovať niekoľko výložníkov. Kedysi bol súčasťou výložného tímu, ktorý vyhrával trofeje.
  
  "Sme tu". Zašiel na zakrivené parkovisko so zábradlím na jednom konci s výhľadom na Tichý oceán. Capuova dodávka sa nachádzala úplne na konci, na skvelom mieste. Mano okamžite zbadal svojho starého priateľa, no na chvíľu sa zastavil.
  
  Hayden sa naňho usmial. "Staré spomienky?"
  
  "Úžasné spomienky. Niečo, čo nechceš pokaziť pretváraním niečoho nového, vieš?"
  
  "Viem".
  
  V jej hlase nebolo cítiť dôveru. Mano sa dlho pozrel na svojho šéfa. Bola to dobrá osoba - priamočiara, spravodlivá, tvrdá. Vedeli ste, na koho strane je Hayden Jay a ktorý zamestnanec môže od svojho šéfa požadovať viac? Odkedy sa prvýkrát stretli, dobre ju poznal. Jej otec James Jay bol silák, skutočná legenda a stálo to za to. Haydenovým cieľom bolo vždy splniť svoj sľub, svoj odkaz. Toto bol jej hnací motor.
  
  Až tak, že Mano zostala zaskočená, keď oznámila, ako vážne to myslí s mladým nerdom Benom Blakeom. Myslel si, že potrvá dlho, dlho, kým sa Hayden prestane tlačiť na krok, aby splnila dedičstvo, ktoré Mano cítila, že už prekonala. Najprv si myslel, že vzdialenosť plameň uhasí, no potom sa dvojica opäť ocitla spolu. A teraz sa zdali silnejší ako kedykoľvek predtým. Dá jej geek nový účel, nový smer v živote? To ukážu až najbližšie mesiace.
  
  "Choď". Hayden kývol smerom k dodávke. Mano otvoril dvere a zhlboka sa nadýchol čistého miestneho vzduchu. Naľavo od neho sa týčila Diamantová hlava, nápadná postava stojaca na obzore, vždy prítomná.
  
  Pre Mano to bolo vždy. Neprekvapilo ho, že toto môže byť na vrchole nejakého veľkého zázraku.
  
  Spoločne kráčali k dodávke na rezanie ľadu. Capua sa vyklonil a civel na nich. Jeho tvár sa zvraštila prekvapením a potom skutočným potešením.
  
  "Mano? Muž! Hej!"
  
  Capua zmizla. O sekundu neskôr vybehol spoza dodávky. Bol to svalnatý muž so širokými ramenami, tmavými vlasmi a tmavou pleťou. Už na prvý pohľad bolo na Haydenovi vidieť, že na surfe trávi každý deň minimálne dve hodiny.
  
  "Kapua." Mano objal svojho starého priateľa. "Bolo ich niekoľko, brácho."
  
  Capua ustúpil. "Čo si robil? Povedz mi, ako sa darí kolekcii skla Hard Rock?"
  
  Mano pokrútil hlavou a mykol plecami. "Ach, trochu bla bla a ešte viac. Vieš. ty?"
  
  "Správny. Kto je Howli?"
  
  "Haole..." Mano prepol späť na zrozumiteľnú ameriku, na veľkú úľavu Haydena. "...toto je môj šéf. Zoznámte sa s Haydenom Jayom."
  
  Miestny obyvateľ sa narovnal. "Rád ťa spoznávam," povedal. "Ste šéf Mano? Wow. Lucky Mano, hovorím."
  
  "Nemáš ženu, Capua?" Mano sa snažil skryť miernu urážku.
  
  "Kúpil som si poi-dog." Ona, jedna horúca havajsko-čínska filipínska haole, ma nechala postaviť stan celú noc, človeče." Väčšina Havajčanov bola zmiešanej rasy.
  
  Mano sa nadýchol. Poy Dog bol zmiešaný rasový muž. Haole bol návštevník a nebolo to nevyhnutne hanlivé označenie.
  
  Skôr ako stihol čokoľvek povedať, Hayden sa k nemu otočil a sladko sa spýtal: "Stavanie stanu?"
  
  Mano sa prikrčil. Hayden presne vedel, čo je Capua, a nemalo to nič spoločné s kempovaním. "To je super. Znie to pekne. Počuj, Capua, potrebujem ti položiť pár otázok."
  
  "Strelci".
  
  "Počuli ste už o významnej postave podsvetia známej ako Kovalenko? Alebo Krvavý kráľ?
  
  "Počujem len to, čo je v správach, brat." Je na Oahu?"
  
  "Možno. A čo Claude?
  
  "Nie. Keby si bol tak nazval Howleyho, zapamätal by som si to." Capua zaváhal.
  
  Hayden to videl. "Ale ty niečo vieš."
  
  "Možno šéf. Možno viem. Ale vaši priatelia," trhol hlavou smerom k policajnej stanici Waikiki Beach, "to nechcú vedieť. Už som im to povedal. Neurobili nič."
  
  "Otestuj ma." Hayden sa stretol s mužovým pohľadom.
  
  "Niečo počujem, šéfe. Preto za mnou prišiel Mano, však? No, nové peniaze v poslednej dobe rozdávajú nejaké tučné kúsky, človeče. Noví hráči na celej scéne, ktorí budúci týždeň organizujú večierky, ktoré nikdy neuvidia."
  
  "Nové peniaze?" - ozval sa Mano. "Kde?" - Opýtal som sa.
  
  "Nikde," povedal Capua vážne. "Myslím, tu, človeče." Práve tu. Vždy boli marginalizovaní, ale teraz sú z nich bohatí ľudia."
  
  Hayden si rukou prehrabla vlasy. "Čo ti to hovorí?"
  
  "Nie som zapojený do tejto scény, ale viem to." Niečo sa deje alebo sa má stať. Veľa ľudí dostalo zaplatené veľa peňazí. Keď sa to stane, naučíte sa držať hlavu dole, kým to zlé neprejde."
  
  Mano hľadel na trblietavý oceán. "Si si istý, že nič nevieš, Capua?"
  
  "Prisahám na svojho psa."
  
  Capua bral svoje poi vážne. Hayden ukázal na dodávku. "Prečo nám nejaké neurobíš, Capua."
  
  "Určite".
  
  Hayden sa na Mana zaškeril, keď Capua odchádzal. "Myslím, že to stojí za pokus. Máš vôbec predstavu, o čom hovorí?"
  
  "Nepáči sa mi zvuk toho, čo sa stane v mojom rodnom meste," povedal Mano a natiahol sa po ľade na holenie. "Kapua. Povedz mi svoje meno, brat. Kto mohol niečo vedieť?
  
  "Tam hore na kopci žije miestny chlapík Danny." Jeho pohľad smeroval na Diamond Head. "Bohatý. Jeho rodičia, vychovávajú ho ako kvíča." Usmial sa na Haydena. "Povedz to ako Američan. Myslím, že na tom nie je nič zlé. Ale s eštebákmi to myslí vážnejšie. Nakopne ho to, že vie sračky, rozumieš mi?"
  
  Mano použil lyžicu a vyhrabal veľký kus dúhovo sfarbeného ľadu. "Chce ten chlap predstierať, že je veľký strelec?"
  
  Capua prikývol. "Ale to nie je pravda. Je to len chlapec, ktorý hrá mužskú hru."
  
  Hayden sa dotkol Manovej ruky. "Pôjdeme k Dannymu." Ak existuje nejaká nová hrozba, mali by sme to vedieť aj my."
  
  Capua prikývol smerom k ľadovým kužeľom. "Sú na úkor zriadenia. Ale ty ma nepoznáš. Nikdy si ma neprišiel pozrieť."
  
  Mano prikývol svojmu starému priateľovi. "To je samozrejmé, brat."
  
  
  * * *
  
  
  Capua im dal adresu, ktorú naprogramovali do GPS auta. O pätnásť minút neskôr dorazili k čiernej bráne z tepaného železa. Pozemok sa zvažoval späť k oceánu, takže videli iba okná najvyššieho poschodia veľkého domu.
  
  Vystúpili z auta, z Manovej strany zapískali pružiny. Mano položil ruku na veľkú bránu a zatlačil. Predzáhradka prinútila Haydena zastaviť sa a pozrieť sa.
  
  Stojan na surf. Úplne nové nákladné auto s otvoreným lôžkom. Medzi dvoma palmami sa tiahla hojdacia sieť.
  
  "Ach môj bože, Mano." Sú všetky havajské záhrady takéto?"
  
  Mano sa strhol. "Naozaj nie, nie."
  
  Keď chceli zazvoniť, zozadu začuli hluk. Prechádzali sa po dome a ruky držali pri zbraniach. Keď zabočili za posledný roh, uvideli mladého muža šantiť sa v bazéne so staršou ženou.
  
  "Ospravedlnte ma!" skríkol Hayden. "Sme z policajného oddelenia v Honolulu." Pár slov?" Sotva počuteľná zašepkala: "Dúfam, že to nie je jeho matka."
  
  Mano sa dusil. Nebol zvyknutý, že si jeho šéf robí žarty. Potom uvidel jej tvár. Bola smrteľne vážna. "Prečo ste-?"
  
  "Čo do pekla chceš?" Mladý muž kráčal smerom k nim a divoko gestikuloval. Keď prišiel bližšie, Mano uvidel jeho oči.
  
  "Máme problém," povedal Mano. "Je na hrane."
  
  Mano nechal chlapíka divoko hojdať. Pár veľkých hayrides a on bol zadýchaný, šortky sa mu začali zosúvať. Nedával najavo, že by si bol vedomý svojej ťažkej situácie.
  
  Potom sa k nim rozbehla staršia žena. Hayden neveriacky zažmurkal. Žena vyskočila na Kinimakeho chrbát a začala na ňom jazdiť ako na žrebcovi.
  
  Do čoho sa to tu sakra zaplietli?
  
  Hayden nechal Kinimaka, aby sa o seba postaral. Poobzerala sa po dome a pozemku. Nič nenasvedčovalo tomu, že by niekto iný bol doma.
  
  Nakoniec sa Manovi podarilo striasť monštrum. Pristála s mokrým plesknutím na štrku, ktorý obklopoval bazén, a začala zavýjať ako banshee.
  
  Danny, ak to bol Danny, na ňu zízal s otvorenými ústami a šortky mu teraz padali pod kolená.
  
  Hayden toho mal dosť. "Danny!" - kričala mu do tváre. "Musíme s tebou hovoriť!"
  
  
  Zatlačila ho späť do kresla. Bože, keby ju teraz videl jej otec. Otočila a vyprázdnila koktailové poháre a potom ich naplnila vodou z bazéna.
  
  Postriekala Dannymu tvár vodou a jemne ho udrela. Hneď sa začal usmievať. "Ahoj zlatko, vieš, že sa mi páči-"
  
  Hayden ustúpil. Pri správnom zaobchádzaní to môže dopadnúť v ich prospech. "Si sám, Danny?" Mierne sa usmiala.
  
  "Tina je tu." Niekde." Hovoril krátkymi, dýchavičnými vetami, akoby jeho srdce tvrdo pracovalo, aby podporilo muža päťkrát väčšieho ako on. "Moje dievča."
  
  Hayden si vnútorne povzdychol úľavou. "Fajn. Počul som, že vy ste ten, kto môže zistiť, či potrebujem informácie."
  
  "To som ja". Dannyho ego sa na sekundu ukázalo cez opar. "Ja som tá osoba."
  
  "Povedz mi o Claudovi."
  
  Znova sa ho zmocnila strnulosť, takže jeho oči boli ťažké. "Claude? Ten černoch, ktorý pracuje v Crazy Shirts?"
  
  "Nie". Hayden zaťala zuby. "Claude, chlapík, ktorý vlastní kluby a ranče po celom Oahu."
  
  "Toho nepoznám Claude." Úprimnosť pravdepodobne nepatrila medzi Dannyho silné stránky, ale Hayden pochyboval, že ju teraz predstieral.
  
  "A čo Kovalenko? Počuli ste o ňom?
  
  Dannymu sa v očiach nič nezablyslo. Žiadne známky alebo náznaky uvedomenia.
  
  Hayden za sebou počula, ako sa Mano snaží upokojiť Dannyho priateľku Tinu. Rozhodla sa, že by nebolo na škodu vyskúšať iný prístup. "Dobre, skúsme niečo iné." V Honolulu sú čerstvé peniaze. Je toho veľa. Odkiaľ to prichádza, Danny, a prečo?"
  
  Oči dieťaťa sa doširoka otvorili a zrazu sa rozžiarili takou hrôzou, že Hayden takmer siahol po zbrani.
  
  "Toto sa môže stať každú chvíľu!" - zvolal. "Vidíš? Kedykoľvek! Len... len zostaň doma. Zostaň doma, chlapče." Jeho hlas znel úzkostlivo, akoby opakoval niečo, čo mu bolo povedané.
  
  Hayden cítila, ako jej po chrbte prebehol hlboký mráz, aj keď ju na chrbte hrialo nebeské teplo. "Čo sa môže čoskoro stať, Danny." Poď, môžeš mi to povedať."
  
  "Napadnutie," povedal Danny hlúpo. "Nedá sa to vrátiť späť, pretože to bolo kúpené a zaplatené." Danny ju chytil za ruku a zrazu vyzeral desivo triezvy.
  
  "Teroristi sa blížia, slečna polícia. Len rob svoju prekliatu prácu a nenechaj tých bastardov prísť sem."
  
  
  KAPITOLA 21
  
  
  Ben Blake citoval denníky kapitána Cooka a jeho druha Hawkswortha, ktoré opisujú najnebezpečnejšiu plavbu, akú kedy človek podnikol.
  
  "Prešli Peleho bránou," povedal Ben prekvapene, "do hlbokej tmy. V tomto čase Cook stále označuje klenutý vchod ako Peleho bránu. Až potom, čo zažije to, čo leží za nimi - píše sa tu - neskôr zmení odkaz na Brány pekla."
  
  Karin sa otočila k Benovi s vyvalenými očami. "Čo môže spôsobiť, že muž ako kapitán Cook prejaví taký nahý strach?"
  
  "Takmer nič," povedal Ben. "Cook objavil kanibalizmus. Ľudské obete. Vydal sa na cestu do úplne neznámych vôd."
  
  Karin ukázala na obrazovku. "Prečítaj si tú prekliatu vec."
  
  "Za čiernymi bránami ležia tie najprekliatejšie cesty, aké človek pozná..."
  
  "Nehovor mi," odsekla Karin. "Zhrnúť."
  
  "Nemôžem"
  
  "Čo? Prečo?"
  
  "Pretože sa tu píše - nasledujúci text bol z tejto konverzie odstránený kvôli pochybnostiam o jeho pravosti."
  
  "Čo?"
  
  Ben sa zamyslene zamračil, keď sa pozrel na počítač. "Myslím si, že ak by to bolo prístupné verejnosti, niekto by sa to už pokúsil vyšetriť."
  
  "Alebo možno áno a zomreli." Možno sa úrady rozhodli, že tieto poznatky sú príliš nebezpečné na zdieľanie s verejnosťou.
  
  "Ale ako zobrazíme odstránený dokument?" Ben náhodne strčil niekoľko kľúčov. Na stránke neboli žiadne skryté odkazy. Nič trestuhodné. Vyhľadal si meno autora a našiel niekoľko stránok, na ktorých sa spomínala Cookova kronika, no už žiadna zmienka o Hell's Gate, Pele alebo dokonca Diamond Head.
  
  Karin sa otočila a pozrela na srdce Waikiki. "Takže Cookova cesta cez brány pekla bola vypísaná z histórie. Mohli by sme to skúšať ďalej." Ukázala smerom k počítačom.
  
  "Ale nebude to k ničomu," povedal Ben vo svojom najlepšom Yodovom dojme. "Nemali by sme strácať čas."
  
  "To, čo na tebe Hayden vidí, sa nikdy nedozviem." Karin pokrútila hlavou a pomaly sa otočila. "Problém je v tom, že nemáme spôsob, ako vedieť, čo tam dole nájdeme." Išli by sme do pekla naslepo."
  
  
  * * *
  
  
  Hayden a Kinimaka stihli z Dannyho vyžmýkať ešte pár viet, kým usúdili, že je rozumné nechať ich samých na ich drogovej párty. Pri troche šťastia si obaja budú myslieť, že návšteva CIA bol zlý sen.
  
  Kinimaka vyliezol späť do auta a položil ruku na volant z mäkkej kože. "Teroristický útok?" zopakoval. "Na Waikiki? V toto neverím."
  
  Hayden už vytáčala číslo svojho šéfa. Brána okamžite zareagovala. V niekoľkých krátkych vetách predniesla informácie, ktoré sa dozvedeli od Dannyho.
  
  Mano počúval Gatesovu odpoveď cez hlasitý odposluch. "Hayden, približujem sa." Ešte pár hodín a budem tam. Polícia sa pri zisťovaní polohy ranča veľmi spolieha na všetkých známych zločincov. Budeme to mať čoskoro. Upozorním príslušné orgány na tento údajný útok, ale pokračujte v kopaní."
  
  Linka bola mŕtva. Hayden tichým prekvapením vydýchol. "Ide sem? Ťažko to zvláda tak, ako to je. Čo dobré urobí?
  
  "Možno mu práca pomôže vyrovnať sa."
  
  "Dúfajme. Myslia si, že čoskoro získajú polohu ranča. Sledujeme teroristov. Teraz potrebujeme pozitívnych, priamych ľudí. Hej Mano, myslíš si, že tento teroristický príbeh je súčasťou plánu Krvavého kráľa?"
  
  Mano prikývol. "Napadlo mi to." Jeho oči sa napili z toho úchvatného výhľadu, akoby si ho odkladal, aby pomohol bojovať s prenikavou tmou.
  
  "Keď už hovoríme o priamych ľuďoch, Drake a jeho dvaja kamaráti stále neodpovedali na moje správy." A nevie to ani polícia."
  
  Zazvonil jej mobil, čo ju vyľakalo. Bola to Brána. "Pane?"
  
  "Táto vec sa práve zbláznila," zakričal, jasne vystrašený. "Polícia v Honolulu práve dostala ďalšie tri legitímne teroristické hrozby. Všetko na Waikiki. Všetko sa stane čoskoro. Boli nadviazané kontakty s Kovalenkom.
  
  "Tri!"
  
  Brána sa zrazu na sekundu zavrela. Hayden prehltla a cítila, ako sa jej krúti žalúdok. Zo strachu v Manových očiach sa zapotila.
  
  Gates sa znova ozval. "Nech sú štyri." Ďalšie informácie boli práve overené. Kontaktujte Drakea. Čaká ťa boj o život, Hayden. Buďte zmobilizovaní."
  
  
  * * *
  
  
  Krvavý kráľ stál na vyvýšenej palube, na tvári mal chladný úsmev, niekoľko jeho dôveryhodných poručíkov stálo pred ním a pod ním. "Je čas," povedal jednoducho. "To je to, na čo sme čakali, na čom sme pracovali. Toto je výsledok všetkého môjho úsilia a všetkých vašich obetí. "Tam to všetko končí," efektívne sa odmlčal.
  
  Skenoval tváre, či nehľadá nejaké známky strachu. Žiadne neboli. Zdalo sa, že Boudreau bol takmer potešený, že ho pustili späť do krvavého boja.
  
  "Claude, znič ranč." Zabite všetkých väzňov. A..." uškrnul sa. "Vypusť tigre. Musia na chvíľu obsadiť moc. Boudreaux, rob to, čo robíš, ale brutálnejšie. Pozývam vás splniť akékoľvek vaše želanie. Pozývam vás, aby ste na mňa urobili dojem. Nie, šokuj ma. Urob to, Boudreau. Choďte na Kauai a zatvorte tam ranč."
  
  Krvavý kráľ sa naposledy pozrel na svojich pár zostávajúcich mužov. "Pokiaľ ide o teba... rozpútaj peklo na Havaji."
  
  Odvrátil sa, odhodil ich nabok a naposledy sa kriticky pozrel na svoj transport a starostlivo vybraných mužov, ktorí ho budú sprevádzať do smrtiacich hlbín pod Diamond Head.
  
  "Žiaden človek to neurobil od čias Cooka a nedožil sa toho, aby mohol rozprávať príbeh." Žiadny človek sa nikdy nepozrel za piatu úroveň pekla. Nikto nikdy nezistil, na čo bol pascí systém postavený. Urobíme to."
  
  Smrť a skaza boli za ním aj pred ním. Nástup chaosu bol neodvratný. Krvavý kráľ bol šťastný.
  
  
  * * *
  
  
  Matt Drake kráčal po parkovisku Exoticars ruka v ruke so svojou 'priateľkou' Aliciou Miles. Parkovalo tam jediné auto z požičovne, požičovňa Basic Dodge, ktorá pravdepodobne patrila dvojici turistov, ktorí si na hodinu prenajali jedno z nových Lamborghini. Keď Drake a Alicia vstúpili do módneho showroomu, zavalitého muža s posádkovým strihom už mali pod nosom.
  
  "Dobrý deň. Môžem ti pomôcť?"
  
  "Ktoré sú najrýchlejšie?" Drake urobil netrpezlivú tvár. "Máme doma Nissan a moja priateľka chce zažiť skutočnú rýchlosť." Drake žmurkol. "Mohli by ste mi získať pár bonusových bodov, ak viete, čo tým myslím."
  
  Alicia sa milo usmiala.
  
  Drake dúfal, že Mai práve obchádza zadnú časť veľkej predvádzacej miestnosti, pričom sa drží mimo dohľadu zadnej garáže a smeruje k oplotenému bočnému komplexu. Pokúsi sa dostať dnu z druhej strany. Drake a Alicia mali asi šesť minút.
  
  Mužov úsmev bol široký a neprekvapivo falošný. "Väčšina ľudí si vyberie nové Ferrari 458 alebo Lamborghini Aventador, obe sú skvelé autá." Úsmev sa v skutočnosti rozšíril, keď obchodník upozornil na predmetné vozidlá, ktoré boli obe umiestnené pred veľkými oknami showroomu. "Ale pokiaľ ide o legendárne úspechy, ak je to to, čo hľadáte, mohol by som odporučiť Ferrari Daytona alebo McLaren F1." Mávol rukou smerom k zadnej časti showroomu.
  
  Vzadu a napravo boli kancelárie. Naľavo bol rad súkromných stánkov, kde bolo možné zbierať informácie o kreditných kartách a odovzdávať kľúče. V kancelárii neboli žiadne okná, ale Drake počul pohybujúce sa postavy.
  
  Odpočítaval sekundy. Mai mala prísť o štyri minúty.
  
  "Ste pán Scarberry alebo pán Petersen?" spýtal sa s úsmevom. "Videl som ich mená na vonkajšej tabuli."
  
  "Ja som James." Majitelia sú páni Scarberry a Petersen. Sú na zadnom dvore."
  
  "O". Drake predviedol šou pri pohľade na Ferrari a Lamborghini. Klimatizácia showroomu skolabovala na chrbát. Zo vzdialenej kancelárie nevychádzal žiaden zvuk. Alicia sa držala v ústraní, hrala sa na dobromyseľnú manželku pri vytváraní priestoru.
  
  Minútu predtým, ako Mai musela vyjsť bočnými dverami.
  
  Drake sa pripravil.
  
  
  * * *
  
  
  Čas okolo nich lietal znepokojivou rýchlosťou, ale Ben dúfal, že Karin bláznivý nápad prinesie ovocie. Prvým krokom bolo zistiť, kde sa uchovávali pôvodné záznamy kapitána Cooka. To sa ukázalo ako ľahká úloha. Dokumenty boli uložené v Národnom archíve neďaleko Londýna vo vládnej budove, ale nie v takom bezpečí ako v Bank of England.
  
  Zatiaľ je všetko dobré.
  
  Ďalším krokom bolo priviesť Haydena. Trvalo dlho, kým pochopili svoj názor. Hayden sa spočiatku zdal extrémne roztržitý bez toho, aby bol hrubý, ale keď Karin, podporovaná Benom, predstavila ich plán, agent CIA smrteľne mlčal.
  
  "Čo chceš?" spýtala sa zrazu.
  
  "Chceme, aby ste poslali prvotriedneho zlodeja do Národného archívu v Kew, aby ho odfotografoval, nie ukradol, a potom mi poslal e-mailom kópiu relevantnej časti Cookových denníkov. Časť, ktorá chýba."
  
  "Bol si opitý, Ben? Vážne-"
  
  "Najťažšia časť," trval na svojom Ben, "nebude krádež. Budem si istý, že zlodej nájde a pošle mi tú správnu časť."
  
  "Čo ak ho chytia?" Hayden vyhrkol otázku bez rozmýšľania.
  
  "Preto musí byť svetovým zlodejom, ktorého by mohla CIA vlastniť vďaka tejto dohode. A prečo by v ideálnom prípade už mal byť vo väzbe. Oh, a Hayden, toto všetko by malo byť hotové v najbližších hodinách. Naozaj sa to nevie dočkať."
  
  "Uvedomujem si to," odsekla Hayden, ale potom jej tón zmäkol. "Pozri, Ben, viem, že vás dvoch strčili do tejto malej kancelárie, ale možno budete chcieť vystrčiť hlavu z dverí a získať najnovšie informácie. Musíte byť pripravení pre prípad-"
  
  Ben sa znepokojene pozrel na Karin. "V prípade čoho? Hovoríš, akoby sa blížil koniec sveta."
  
  Haydenovo mlčanie mu prezradilo všetko, čo potreboval vedieť.
  
  Po chvíli sa jeho priateľka opäť ozvala: "Ako veľmi potrebuješ tieto poznámky, tieto denníky? Stojí to za to naštvať Britov?"
  
  "Ak Krvavý kráľ dosiahne Brány pekla a my budeme musieť ísť za ním," povedal Ben, "budú pravdepodobne naším jediným zdrojom navigácie. A všetci vieme, aký dobrý bol Cook so svojimi kartami. Mohli nám zachrániť život."
  
  
  * * *
  
  
  Hayden položila telefón na kapotu svojho auta a snažila sa upokojiť svoje utrápené myšlienky. Jej oči sa cez čelné sklo stretli s očami Mana Kinimakiho a jasne cítila, ako mu mysľou prebubláva hrôza. Práve dostali tú najstrašnejšiu správu, opäť od Jonathana Gatesa.
  
  Nie je to tak, že by teroristi zasiahli viacero miest na Oahu.
  
  Teraz vedeli, že je to oveľa horšie.
  
  Mano vyliezol, viditeľne sa triasol. "Kto to bol?"
  
  "Ben. Hovorí, že sa musíme dostať do Národného archívu v Anglicku, aby sme mu získali kópiu denníkov kapitána Cooka."
  
  Mano sa zamračil. "Urob to. Len to urob. Ten zasraný Kovalenko sa snaží zničiť všetko, čo milujeme, Hayden. Robíte všetko, čo je vo vašich silách, aby ste ochránili to, čo milujete."
  
  "Britský-"
  
  "Jebeme na nich." Mano sa stratil v strese. Haydenovi to neprekážalo. "Ak nám polená pomôžu zabiť tohto bastarda, vezmite si ich."
  
  Hayden si utriedila myšlienky. Snažila sa vyčistiť si myseľ. Chcelo by to pár telefonátov do kancelárií CIA v Londýne a hlasný výkrik od jej šéfa Gatesa, ale myslela si, že tú prácu pravdepodobne zvládne. Najmä vo svetle toho, čo jej práve povedal Gates.
  
  A dobre vedela, že v Londýne je mimoriadne šarmantný agent CIA, ktorý túto prácu zvládne bez toho, aby sa zapotil.
  
  Mano sa na ňu stále pozeral, stále v šoku. "Verili by ste tomuto hovoru? Verili by ste tomu, čo Kovalenko urobí, len aby odvrátil pozornosť ľudí?
  
  Hayden nemohla, ale zostala ticho a stále si pripravovala svoj prejav pre Gatesa a londýnsku kanceláriu. O pár minút bola pripravená.
  
  "No, poďme pokračovať v jednom z najhorších hovorov našich životov s tým, ktorý nám pomôže zmeniť roly," povedala a vytočila číslo na rýchlej voľbe.
  
  Aj keď sa rozprávala so svojím šéfom a vyjednávala o zahraničnej pomoci pri hackovaní Britského národného archívu, predchádzajúce slová Jonathana Gatesa sa jej vryli do pamäti.
  
  Nie je to len Oahu. Teroristi Krvavého kráľa plánujú zaútočiť na niekoľko ostrovov súčasne.
  
  
  KAPITOLA DVADSAŤ DVA
  
  
  Drake zalapal po dychu, keď Mai prekĺzla cez bočné dvere tak, aby ho predavačka videla.
  
  "Čo-"
  
  Drake sa usmial. "Je májový čas," zašepkal a potom mužovi zlomil čeľusť seno. Predavač sa bez zvuku otočil a dopadol na zem. Alicia prešla okolo Lamborghini a pripravila si zbraň. Drake preskočil nehybného predavača. Mai rýchlo kráčal pozdĺž zadnej steny a prechádzal za nedotknutým McLarenom F1.
  
  Za pár sekúnd boli pri stene kancelárie. Nedostatok okien fungoval v ich prospech aj v neprospech. Ale boli by tam bezpečnostné kamery. Bola to len otázka -
  
  Niekto vbehol zo zadných dverí, montérky zašpinené olejom, dlhé čierne vlasy zviazané zeleným šátkom. Drake pritlačil lícom priamo na tenkú preglejkovú prepážku a počúval zvuky vychádzajúce zvnútra kancelárie, zatiaľ čo May cvičila mechanikove pohyby.
  
  Stále nevydali ani hlásku.
  
  Potom však cez dvere vtrhlo niekoľko ďalších ľudí a niekto v kancelárii zakričal. Drake vedel, že hra sa skončila.
  
  "Nech to majú."
  
  Alicia zavrčala "Fuck yeah" a kopla do dverí kancelárie, len čo sa otvorili, čo spôsobilo náraz muža do hlavy. Ďalší muž vystúpil s očami vyvalenými v šoku, keď hľadel na krásnu ženu so zbraňou v postavení bojovníka, ktorý na neho čakal. Zdvihol brokovnicu. Alicia ho strelila do brucha.
  
  Zrútil sa vo dverách. Z kancelárie sa ozvali ďalšie výkriky. Šok sa začal meniť na pochopenie. Čoskoro si uvedomia, že by bolo rozumné zavolať pár priateľov.
  
  Drake vystrelil na jedného z mechanikov, trafil ho do stredu stehna a zrazil ho. Muž skĺzol z McLarenu a zanechal za sebou krvavú stopu. Dokonca aj Drake trhol. Mai zaútočila na druhého muža a Drake sa otočil späť k Alicii.
  
  "Musíme sa dostať dovnútra."
  
  Alicia sa posunula bližšie, až mala dobrý výhľad do interiéru. Drake sa plížil po podlahe, kým sa nedostal k dverám. Na jeho prikývnutie Alicia vystrelila niekoľko výstrelov. Drake takmer vliezol do dverí, no v tom momente vyskočilo pol tucta ľudí s tasenými zbraňami a zúrivo spustili paľbu.
  
  Alicia sa otočila a schovala sa za Lamborghini. Po bokoch mu svišťali guľky. Predné sklo sa rozbilo. Drake rýchlo zmizol. Videl bolesť v očiach muža, keď strieľal na superautá.
  
  Aj ten druhý ho videl. Drake spustil paľbu zlomok sekundy pred ním a videl, ako ťažko spadol a vzal so sebou jedného zo svojich kolegov.
  
  Alicia vyskočila spoza Lamborghini a zasadila pár krycích úderov. Drake sa rozbehol smerom k Ferrari a skrčil sa za jeho obrovskými pneumatikami. Teraz sa počíta každá guľka. Videl, ako May, skrytá pred očami rohom steny kancelárie, hľadí dozadu, odkiaľ prišli mechanici.
  
  Tri z nich jej ležali pri nohách.
  
  Drake sa prinútil k úsmevu. Stále bola dokonalým strojom na zabíjanie. Na chvíľu sa obával nevyhnutného stretnutia medzi May a Aliciou a odplaty za Wellsovu smrť, ale potom zamkol svoje obavy v rovnako vzdialenom kúte ako lásku, ktorú cítil k Benovi, Haydenovi a všetkým svojim ostatným priateľom.
  
  Toto nebolo miesto, kde by ste mohli dať voľný priechod svojim občianskym emóciám.
  
  Guľka zasiahla Ferrari, prešla dverami a von na druhú stranu. S ohlušujúcim nárazom explodovalo predné okno a sklo padlo do mini vodopádu. Drake využil rozptýlenie, aby vyskočil a zastrelil ďalšieho muža, ktorý bol natlačený pri dverách kancelárie.
  
  Samozrejme, amatéri.
  
  Potom uvidel dvoch prísne vyzerajúcich mužov odchádzať z kancelárie so samopalmi v rukách. Drakeovi poskočilo srdce. Zablikal obrazom ďalších dvoch mužov za nimi - takmer určite Scarberryho a Petersena, ktorých chránia najatí žoldnieri - predtým, ako spravil svoje telo čo najmenšie za masívnou pneumatikou.
  
  Zvuk letiacich guliek explodoval jeho ušné bubienky. Potom by to bola ich stratégia. Držte Aliciu a jeho v domácom väzení, kým dvaja majitelia neuniknú zadnými dverami.
  
  Na máj však neplánovali.
  
  Japonský agent zobral pár odhodených pištolí a vyšiel spoza rohu a strieľal na mužov zo samopalov. Jeden letel dozadu, ako keby ho zrazilo auto, divo strieľal z pištole a pri páde rozhadzoval konfety po strope. Druhý zahnal svojich šéfov za vlastnou zdochlinou a prepol mieridiel na Mai.
  
  Alicia sa vrhla nahor a vystrelila jeden výstrel, ktorý prešiel cez líce bodyguarda a okamžite ho zrazil na zem.
  
  Teraz si Scarberry a Petersen vytiahli zbrane sami. Drake prisahal. Potreboval ich živých. V tomto momente vstúpili cez zadné a bočné dvere ďalší dvaja muži, čo prinútilo Maia, aby sa opäť schoval za McLaren.
  
  Guľka prerazila karosériu vzácneho auta.
  
  Drake počul, ako jeden z majiteľov kvičí ako havajské kalua prasa.Tých pár zostávajúcich mužov sa zhromaždilo okolo svojich šéfov a strieľajúc na autá, a teda aj útočníkov, bežali závratnou rýchlosťou smerom k zadnej garáži.
  
  Drake bol na chvíľu zaskočený. Mai zabila dvoch bodyguardov, ale Scarberry a Petersen rýchlo zmizli zadnými dverami pod krupobitím krycej paľby.
  
  Drake vstal, vystrelil a vykročil vpred. Počas pohybu vpred sa sklonil, aby zobral ďalšie dve zbrane. Jeden zo strážcov pri zadných dverách spadol a držal ho za rameno. Druhý v prúde krvi ustúpil.
  
  Drake pribehol k dverám, Mai a Alicia po jeho boku. May vystrelila, zatiaľ čo Drake urobil niekoľko rýchlych pohľadov a snažil sa odhadnúť umiestnenie technických miestností a garáže.
  
  "Len veľký otvorený priestor," povedal. "Ale je tu jeden veľký problém."
  
  Alicia si drepla vedľa neho. "Čo?"
  
  "Vzadu tam majú Shelby Cobru."
  
  Mai na neho vyvalila oči. "Prečo je to problém?"
  
  "Čokoľvek robíš, nestrieľaj."
  
  "Je nabitý výbušninami?"
  
  "Nie".
  
  "Tak prečo si to nemôžem dať dole?"
  
  "Pretože je to Shelby Cobra!"
  
  "Práve sme vystrelili showroom plný hlúpych superáut." Alicia ho odstrčila lakťom nabok. "Ak na to nemáš guráž, tak do riti."
  
  "Svinstvo". Drake k nej priskočil. Guľka mu zasvišťala popri čele a prerazila omietkovú stenu, pričom mu osprchovala oči sadrovými hoblinami. Ako očakával, zlí chlapci strieľali pri behu. Ak by niečo trafili, bolo by to slepé šťastie.
  
  Drake zamieril, zhlboka sa nadýchol a vytiahol mužov na oboch stranách dvoch bossov. Keď padli ich poslední zostávajúci bodyguardi, Scarberry aj Petersen si zrejme uvedomili, že bojujú prehranú bitku. Zastali so zbraňami visiacimi po bokoch. Drake sa k nim rozbehol, prst už mal na spúšti.
  
  "Claude," povedal. "Potrebujeme Claudea, nie teba." Kde je on?"
  
  Zblízka vyzerali dvaja šéfovia zvláštne podobní. Obaja mali unavené tváre, zbrázdené tvrdými líniami zrodenými z rokov neľútostného rozhodovania. Ich oči boli chladné, oči hodujúcich piraní. Ruky, ktoré stále zvierali pištole, sa opatrne zohli.
  
  Mai ukázala na zbraň. "Vyhoď ich."
  
  Alicia rozkrútila vejár doširoka, takže bolo ťažšie zacieliť. Drake takmer videl porážku v očiach šéfov. Pištole dopadli na podlahu takmer súčasne.
  
  "Do pekla," zamrmlala Alicia. "Vyzerajú rovnako a konajú rovnako. Robia z vás zlí ľudia v nebi klony? A keď už som pri téme, prečo by sa tu niekto zmenil na toho zlého? Toto miesto je lepšie ako dovolenka v siedmom nebi."
  
  "Kto z vás je Scarberry?" spýtala sa Mai a ľahko sa dostala k veci.
  
  "Som," povedal ten s blond vlasmi. "Hľadali ste Claude po celom meste?"
  
  "Toto sme my," zašepkal Drake. "A toto je naša posledná zastávka."
  
  V tichu sa ozvalo slabé cvaknutie. Drake sa otočil, vedel, že Alicia zasiahne cieľ, ako vždy. Garáž vyzerala prázdna, ticho bolo zrazu ťažké ako hora.
  
  Scarberry im venoval žltkastý úsmev. "Sme v dielni." Niekedy sa všetko rozpadne."
  
  Drake sa na Aliciu nepozrel, ale naznačil jej, aby bola neustále v strehu. Niečo nebolo v poriadku. Vošiel dnu a chytil Scarberryho. Rýchlym džudistickým pohybom ho Drake zdvihol a prehodil si ho cez plece, čím muža tvrdo vrazil do betónu. Keď bolesť v Scarberryho očiach pominula, Drake mal na bradu namierenú zbraň.
  
  "Kde je Claude?" - Opýtal som sa.
  
  "Nikdy nepočul-"
  
  Drake zlomil mužovi nos. "Máš ešte jednu šancu."
  
  Scarberryho dýchanie bolo rýchle. Jeho tvár bola strnulá ako žula, ale svaly na krku tvrdo pracovali, čo prezrádzalo nervozitu a strach.
  
  "Začnime odstreľovať kusy." Doľahol k nim Maiin ľahký hlas. "Nudím sa".
  
  "Dosť spravodlivé". Drake sa odtiahol, ustúpil nabok a stlačil spúšť.
  
  "NIE!"
  
  Scarberryho krik ho zastavil v poslednej možnej chvíli. "Claude žije na ranči! do vnútrozemia od severného pobrežia. Môžem ti dať súradnice."
  
  Drake sa usmial. "Tak poď ďalej."
  
  Ďalšie kliknutie. Drake videl ten najmenší pohyb a srdce sa mu zovrelo.
  
  Ale nie.
  
  Alicia vystrelila. Jej guľka okamžite zabila posledného zlého chlapa. Skrýval sa v kufri Shelby.
  
  Drake sa na ňu zamračil. Opätovala úsmev s trochou starej šibalstva. Drake videl, že sa aspoň znova nájde. Mala silný charakter, ktorý sa dokázal vyrovnať so stratou.
  
  Nebol si sám sebou taký istý. Postrčil Scarberryho, aby sa ponáhľal. "Ponáhľaj sa. Tvojho priateľa Clauda čaká veľké prekvapenie."
  
  
  KAPITOLA 23
  
  
  Hayden a Kinimaka ani nestihli naštartovať auto, keď sa ozval Drake. Na obrazovke videla jeho číslo a vydýchla si.
  
  "Drake. Kde si-"
  
  "Nie je čas. Mám Claudeovu polohu."
  
  "Áno, tiež si to myslíme, múdry chlapík. Je úžasné, čoho sa niektorí zločinci vzdajú pre pokojnejší život."
  
  "Ako dlho to vieš? Kde si?" Drake vypálil otázky ako seržant cvičnej jednotky, ktorý vydáva rozkazy.
  
  "Spomal, tiger. Správu sme dostali len pred minútou. Počúvaj, pripravujeme sa na okamžitý zásah. A myslím práve teraz. Hráš?"
  
  "Mám sakra pravdu. Všetci sme takí. Tento bastard je o krok za Kovalenkom."
  
  Hayden mu povedala o teroristických varovaniach, keď naznačila Kinimakovi, aby šoféroval. Keď skončila, Drake stíchol.
  
  Po chvíli povedal: "Stretneme sa v centrále."
  
  Hayden rýchlo vytočil číslo Bena Blakea. "Vaša operácia bola úspešná. Dúfame, že náš agent v Londýne vám v priebehu niekoľkých hodín poskytne to, čo potrebujete, a potom vám pošle kópie priamo k vám. Dúfam, že toto je to, čo potrebuješ, Ben."
  
  "Dúfam, že tam naozaj je." Benov hlas znel nervóznejšie, než ho kedy počula hovoriť. "Je to zdravý odhad, ale stále je to len odhad."
  
  "Tiež v to dúfam".
  
  Hayden hodila telefón na palubnú dosku a nechápavo hľadela na ulice Waikiki, keď sa Kinimaka vracala do ústredia. "Gates si myslí, že ak sa rýchlo vysporiadame s Claudom, môžeme zastaviť útoky." Dúfajú, že by tam mohol byť aj Kovalenko."
  
  Mano zaťal zuby. "Všetci to robia, šéfe." Miestna polícia, špeciálne jednotky. Všetko sa zmršťuje, až praskne. Problém je, že tí zlí už tam sú. Mali by byť. Musí byť prakticky nemožné zastaviť akýkoľvek hroziaci útok, nehovoriac o pol tuctu útokov na tri rôzne ostrovy.
  
  Všetci pri moci boli presvedčení, že Kovalenko skutočne nariadil početné útoky, aby všetkých zamestnal, kým sa vydal hľadať svoj sen - cestu, ktorej zasvätil poslednú časť svojho života.
  
  Vydajte sa po stopách kapitána Cooka. Je lepšie ísť po jednom. Preskúmajte brány pekla.
  
  Hayden sa otočil, keď sa vonku objavilo veliteľstvo. Je čas konať.
  
  
  * * *
  
  
  Drake priviedol May a Aliciu do budovy CIA a okamžite ich odviedli hore. Boli odvedení do miestnosti rušnej aktivitou. Na druhom konci stáli Hayden a Kinimaka medzi davom policajného a vojenského personálu. Drake mohol vidieť SWAT a tím HPD zlodejov. Videl uniformy, ktoré nepochybne patrili tímom špeciálnych operácií CIA. Možno aj nejaká delta v okolí.
  
  Diabol je nepochybne na chvoste Krvavého kráľa a hľadá krv.
  
  "Pamätáš sa, keď Krvavý kráľ poslal svojich mužov, aby zaútočili na ničiteľa, aby ukradli zariadenie?" Povedal. "A zároveň sa pokúsili uniesť Kinimaka? Stavím sa, že to bolo náhodné prevzatie. Chceli len poznať havajský jazyk Kinimaki."
  
  Drake si potom spomenul, že May ani Alicia neboli nablízku, keď Kovalenkovi muži pripojili torpédoborec. Pokrútil hlavou. "Nezáleží na tom".
  
  Drake si všimol Bena a Karin zaparkovaných pri okne. Každý z nich mal v ruke pohár a vyzerali ako rolujúce papiere na školskej diskotéke.
  
  Drake premýšľal, ako sa stratiť v dave. Bolo by to jednoduché. Strata Kennedyho mu stále vrela v krvi a znemožnila mu diskusiu. Bol tam Ben. Ben ju držal, keď umierala.
  
  Musel to byť Drake. Nielen toto. Drake musel zabrániť jej smrti. To je to, čo urobil. Čas sa zahmlieval a na chvíľu sa ocitol doma v Yorku s Kennedym a niečo varil v kuchyni. Kennedy nalial do panvice tmavý rum a zdvihol zrak, keď zasvišťala. Drake marinoval steak v cesnakovom masle. Bolo to obyčajné. Bola to zábava. Svet sa stal opäť normálnym.
  
  Pred očami sa mu mihali hviezdy ako nepodarený ohňostroj. Zrazu sa vrátil pokoj a okolo neho sa začali ozývať hlasy. Niekto ho udrel lakťom. Ďalší muž rozlial horúcu kávu na jedného zo svojich šéfov a utekal na záchod ako netopier z pekla.
  
  Alicia sa naňho uprene pozrela. "Čo sa deje, Drakes?"
  
  Predieral sa davom, až kým sa nestretol tvárou v tvár s Benom Blakeom. Toto bol ideálny moment na rýchly komentár od Dinorocka. Drake to vedel. Ben to asi vedel. Obaja však mlčali. Cez okno za Benom prúdilo svetlo; Honolulu stálo orámované slnečným žiarením, jasnou modrou oblohou a niekoľkými ryhovanými mrakmi vonku.
  
  Drake konečne našiel svoj hlas. "Boli tieto počítače CIA užitočné?"
  
  "Dúfame". Ben zhrnul príbeh o plavbe kapitána Cooka do Diamond Head a skončil odhalením, že CIA použila britského agenta na vykradnutie Národného archívu.
  
  Alicia sa pomaly pohla vpred, keď sa dozvedela správy od mladého chlapca. "Britský super zlodej? Aké je jeho meno?"
  
  Ben pri náhlej pozornosti zažmurkal. "Hayden mi to nikdy nepovedal."
  
  Alicia krátko pozrela na agenta CIA a potom sa drzo usmievala. "Och, stavím sa, že to neurobila."
  
  "Čo to znamená?" Karin prehovorila.
  
  Alicin úsmev sa zmenil na trochu zlomyseľný. "Nie som zvlášť známy svojou diplomaciou. Netlačte na to."
  
  Drake zakašľal. "Iba ďalší medzinárodný zločinec, ktorého Alicia jebala." Trik bol vždy nájsť to, čo nemá."
  
  "Je to pravda," povedala Alicia s úškrnom. "Vždy som bol populárny."
  
  "No, ak je toto ten agent, o ktorom uvažujem," vložil sa do ich rozhovoru Mai, "je známy japonskej spravodajskej službe. On je... hráč. A veľmi, veľmi dobrý pracovník."
  
  "Takže sa pravdepodobne postará o svoj koniec." Drake študoval blaženosť tichomorského mesta rozprestierajúceho sa pred ním a sám túžil po troche pokoja.
  
  "Nikdy to pre neho nebol problém," povedala Alicia. "A áno, bude doručovať vaše časopisy."
  
  Ben sa stále pozeral medzi Aliciu a Haydena, no držal jazyk za zubami. V tejto fáze bola najlepšou súčasťou zverejnenia diskrétnosť. "Stále je to kvalifikovaný odhad," povedal. "Ale ak skončíme pri Bráne pekla, som si istý, že tieto nahrávky nám môžu zachrániť život."
  
  "Dúfam" - Drake sa otočil a rozhliadol sa po chaose - "Na to nepríde. Krvavý kráľ bude stále na ranči. Ale ak sa títo idioti neponáhľajú, Kovalenko utečie."
  
  "Kovalenko." Alicia si olízla pery, keď to povedala, vychutnávajúc si svoju pomstu. "Zomriem za to, čo sa stalo Hudsonovi. A Boudreau? Je to ďalší skutočne poznačený." Aj ona sa obzrela po hlučnom dave. "Každopádne, kto tu velí?"
  
  Akoby odpoveď zaznel hlas z davu dôstojníkov obklopujúcich Haydena Jaya. Keď hluk utíchol a muža bolo vidieť, Drake bol rád, že vidí Jonathana Gatesa. Mal rád senátora. A smútil s ním.
  
  "Ako viete, na Oahu máme ranč Kovalenko," povedal Gates. "Naša misia sa preto musí skladať zo štyroch častí. Najprv zaistite všetkých rukojemníkov. Po druhé, zbierajte informácie o údajných teroristických útokoch. Po tretie, nájdite tohto muža, Clauda a Kovalenka. A po štvrté, nájdite umiestnenie ďalších dvoch rančov."
  
  Gates sa odmlčal, aby to nechal ponoriť, a potom sa mu nejako podarilo prinútiť každého muža a ženu v miestnosti, aby si mysleli, že sa na nich pozerá jediným pohybom oka. "Musí sa to urobiť všetkými potrebnými prostriedkami. Kovalenko pri svojom zbesilom pátraní ochotne ohrozil mnohé životy. Dnes to končí."
  
  Brány sa otvorili. Zrazu chaos v miestnosti ustal a všetci sa začali rýchlo vracať na svoje miesta. Podrobnosti boli starostlivo premyslené.
  
  Drake zachytil Haydenov pohľad. Mávla na neho rukou a vyzvala ho, aby prišiel.
  
  "Vybavte sa a osedlajte si kone, chlapci. Na Claudeov ranč sa dostaneme za tridsať minút."
  
  
  KAPITOLA DVADSAŤ ŠTYRI
  
  
  Drake sedel so svojimi priateľmi v jednom z ľahkých vrtuľníkov havajského policajného oddelenia a snažil sa vyčistiť si hlavu, keď rýchlo leteli ku Claudeovmu ranču. Obloha bola posiata podobnými vrtuľníkmi a ťažšími vojenskými. Vo vzduchu boli stovky ľudí. Iní boli na ceste po súši a pohybovali sa tak rýchlo, ako mohli. Väčšina policajného a vojenského personálu bola nútená zostať v Honolulu a oblasti Waikiki pre prípad, že by sa teroristické útoky skutočne zhmotnili.
  
  Krvavý kráľ rozdelil ich sily.
  
  Satelitná snímka ukazovala veľkú aktivitu na ranči, no veľká časť bola maskovaná, takže nebolo možné zistiť, čo sa skutočne deje.
  
  Drake bol odhodlaný svoje city ku Kovalenkovi odložiť. Gates mal pravdu. Rozhodovali tu rukojemníci a ich bezpečnosť. Niektoré z najúžasnejších pohľadov, aké kedy videl, sa rozvinuli pod ním a okolo neho, keď leteli smerom k severnému pobrežiu, ale Drake použil každú štipku svojej vôle, aby sa sústredil. Bol to vojak, akým bol kedysi.
  
  Nemohol byť nikým iným.
  
  Po jeho ľavici sa Mai krátko porozprávala so svojou sestrou Chikou, skontrolovala jej bezpečnosť a prehodila pár tichých slov, kým mohli. Nebolo žiadnym tajomstvom, že môžu začať vojnu v plnom rozsahu alebo zamieriť do pripravenej bojovej zóny.
  
  Po Drakeovej pravici Alicia trávila čas kontrolou a opakovanou kontrolou svojich zbraní a vybavenia. Nepotrebovala nič vysvetľovať. Drake nepochyboval, že vykoná svoju pomstu.
  
  Hayden a Kinimaka sedeli oproti, neustále stláčali mikrofóny a rozplývali sa alebo dostávali aktualizácie a príkazy. Dobrou správou bolo, že na Oahu ani inom ostrove sa nič nestalo. Zlou správou bolo, že Krvavý kráľ mal roky na to, aby sa na to pripravil. Netušili, do čoho idú.
  
  Ben a Karin zostali v centrále. Dostali príkaz počkať na agentov e-mail a potom sa pripraviť na trochu desivú možnosť, že možno budú musieť prejsť pod Diamond Head a možno prelomiť Brány pekla.
  
  Zo zvukového systému Choppers sa ozval kovový hlas. "Päť minút do cieľa."
  
  Či sa ti to páči alebo nie, pomyslel si Drake. Teraz sme v tom.
  
  Vrtuľník sa vzniesol nízko nad hlbokým údolím, neuveriteľný pohľad, keď letel obklopený desiatkami ďalších vrtuľníkov. Išlo o prvú vlnu pozostávajúcu z vojakov špeciálnych jednotiek. Každý druhý americký vojenský súkromník bol pripravený pomôcť. Vzdušné sily. námorníctvo. armády.
  
  Hlas sa ozval znova. "Cieľ".
  
  Vstali ako jeden.
  
  
  * * *
  
  
  Drakeove topánky sa dotkli mäkkej trávy a okamžite bol pod paľbou. Bol predposledným, kto vyšiel z dverí. Nešťastný mariňák, ktorý sa stále bránil, spustil plný výbuch do hrude a zomrel skôr, ako dopadol na zem.
  
  Drake sa rozvalil na zemi. Nad hlavou mu svišťali guľky. Tupé údery zasiahli polená vedľa neho. Vystrelil z voleja. Muži po jeho oboch stranách sa plazili po tráve a ako úkryt využívali prirodzené zvlnené kopce.
  
  Pred sebou uvidel dom, dvojposchodovú tehlovú stavbu, nič zvláštne, ale nepochybne vhodné pre Kovalenkove miestne potreby. Naľavo si všimol areál ranča. Čo...?
  
  Vystrašené, neozbrojené postavy sa k nemu rozbehli. Rozpŕchli sa doľava a doprava, na všetky strany. V slúchadle počul syčanie
  
  "Priateľské zápasy".
  
  Posunul sa dopredu. May a Alicia sa pohybovali po jeho pravici. Nakoniec sa námorníci dali dokopy a začali volať koordinovaný požiarny vzor. Drake sa začal pohybovať rýchlejšie. Ľudia pred nimi začali ustupovať, vynárali sa zo svojho úkrytu a ponáhľali sa k domu.
  
  Ľahké ciele
  
  Drake teraz vstal s útočnou silou a zabíjal ľudí, keď bežal, zdvihol pištoľ. Videl väzňa, ako skáče do trávy a smeruje k domu. Nevedeli, že prišli dobrí chlapci.
  
  Väzeň sa zrazu skrútil a spadol. Muži Krvavého kráľa na nich strieľali trávu. Drake zavrčal, zamieril na pištoľníka a odstrelil tomu bastardovi hlavu. Pravidelne strieľal, buď pritlačil ľudí k zemi, alebo ich navádzal, aby ich ostatní mohli dokončiť.
  
  Hľadal Clauda. Predtým, ako opustili helikoptéru, všetkým ukázali fotografiu zástupcu Krvavého kráľa. Drake vedel, že bude riadiť udalosti zo zákulisia a vypracuje plán úniku. Pravdepodobne z domu.
  
  Drake bežal, stále skenoval oblasť a občas strieľal. Jeden z tých zlých chlapov vstal spoza kopca a prišiel na neho s mačetou. Drake jednoducho spustil rameno, čím umožnil hybnosti svojho protivníka, aby ho niesol priamo k sebe, a on sa zrútil na zem. Muž sa zachichotal. Drakeova čižma mu rozdrvila čeľusť. Drakeova druhá topánka stúpila na ruku držiacu mačetu.
  
  Bývalý muž zo SAS namieril pištoľ a vystrelil. A potom sme sa pohli ďalej.
  
  Neobzrel sa späť. Dom bol vpredu, zdal sa obrovský, dvere boli mierne pootvorené, akoby pozývali dnu. Je zrejmé, že toto nie je správna cesta. Drake pri behu vykopol okná a mieril vysoko. V dome vybuchlo sklo.
  
  Teraz sa z ranča hrnuli ďalší a ďalší väzni. Niektorí stáli vo vysokej tráve, jednoducho kričali alebo vyzerali šokovane. Keď sa na nich Drake pozrel, všimol si, že väčšina z nich beží tempom, letia dopredu, akoby pred niečím unikali.
  
  A potom to uvidel a jeho krv sa zmenila na ľad.
  
  Hlava, neuveriteľne obrovská hlava bengálskeho tigra, šmuhala po tráve v ľahkom prenasledovaní. Drake nemohol dovoliť, aby tigre ulovili svoju korisť. Rozbehol sa k nim.
  
  Stlačil som slúchadlo. "Tigre v tráve."
  
  V reakcii na to sa ozvalo bľabotanie. Zvieratá si všimli aj iní. Drake sledoval, ako jedno zo zvierat skočilo na chrbát bežiaceho muža. Stvorenie bolo obrovské, zúrivé a počas letu bolo dokonalým obrazom chaosu a krviprelievania. Drake prinútil svoje nohy ísť rýchlejšie.
  
  Ďalšia obrovská hlava prerazila trávu niekoľko metrov pred nimi. Tiger naňho skočil, papuľa sa mu zmenila na obrovské vrčanie, zuby vycenené a už zafarbené krvou. Drake spadol na palubu a prevalil sa, každý nerv v jeho tele bol živý a kričal. Nikdy predtým nekorčuľoval tak dokonale. Nikdy predtým nevstal tak rýchlo a presne. Vyzeralo to, ako keby v ňom zúrivejší protivník vytiahol lepšieho bojovníka.
  
  Vytiahol pištoľ, otočil sa a vystrelil tigrovi do hlavy. Beštia okamžite spadla a prestrelila mozog.
  
  Drake nelapal po dychu. Rýchlo preskočil cez trávu, aby pomohol mužovi, ktorého videl spadnúť pred pár sekundami. Tiger sa nad ním týčil, vrčal, jeho obrovské svaly sa napínali a vlnili, keď sklonil hlavu, aby uhryzol.
  
  Drake ho strelil do tyla, počkal, kým sa otočil, a potom ho strelil medzi oči. Pristálo, celých päťsto kíl, na mužovi, ktorého sa chystalo zožrať.
  
  nie dobré, pomyslel si Drake. Ale je to lepšie, ako byť roztrhaný na kusy a zjedený zaživa.
  
  V jeho slúchadle bolo počuť výkriky. "Jeb na mňa, títo bastardi sú obrovskí!" "Ešte jeden, Jacko! Ešte jeden pre vašich šesť!"
  
  Študoval svoje okolie. Po tigroch ani stopy, len vydesení zajatci a vydesené jednotky. Drake sa ponáhľal späť cez trávu, pripravený schovať sa, ak by zazrel nejakého nepriateľa, ale za pár sekúnd bol späť v dome.
  
  Predné okná boli rozbité. Námorníci boli vnútri. Drake ho nasledoval a jeho bezdrôtový Bluetooth signál ho označil za priateľského. Prešiel cez rozbitý parapet a premýšľal, kde by mohol byť samotný Claude. Kde by bol práve teraz?
  
  Do ucha mu zašepkal hlas. "Myslel som, že si odišiel z večierka skôr, Drakey." Aliciine hodvábne tóny. "Pre vás oboch."
  
  Videl ju. Čiastočne skrytá pri skrini, v ktorej sa prehrabávala. Ježiš, ona si prezerala jeho zbierku DVD?
  
  Mai stála za ňou so zbraňou v ruke. Drake sledoval, ako Japonka zdvihla zbraň a namierila ju na Aliciinu hlavu.
  
  "Mai!" zakričal im do uší jeho zúfalý hlas.
  
  Alicia vyskočila. Mayova tvár sa skrútila do mierneho úsmevu. "Bolo to gesto, Drake." Ukazoval som na rozhranie alarmu, nie na Aliciu. Ešte nie ".
  
  "Úzkosť?" Drake sa zasmial. "Už sme vo vnútri."
  
  "Zdá sa, že pechota si myslí, že je tiež spojená s veľkým skladom na dvore."
  
  Alicia ustúpila a namierila pištoľ. "Do pekla, ak viem." Vypálila salvu do skrine. Lietali iskry.
  
  Alicia pokrčila plecami. "To by malo stačiť."
  
  Hayden, s Kinimakou v pätách, sa vrátil do miestnosti. "Stodola je tesne uzavretá. Známky nástražných pascí. Technici na tom teraz pracujú."
  
  Drake vycítil, že to všetko je nesprávne. "A napriek tomu sa sem dostaneme tak ľahko? Toto-"
  
  V tej chvíli bolo na vrchole schodiska počuť rozruch a zvuk niekoho zostupujúceho. Rýchlo. Drake zdvihol zbraň a pozrel hore.
  
  A šokovane stuhla.
  
  Jeden z Claudových mužov pomaly zostupoval zo schodov, jednou rukou stisol zajatcovi hrdlo. V druhej ruke mala Desert Eagle namiereného na jej hlavu.
  
  Ale to nebol úplný rozsah Drakeovho šoku. Keď spoznal ženu, zmocnil sa jej nepríjemný pocit. Bola to Kate Harrison, dcéra Gatesovej bývalej asistentky. Muž, ktorý bol čiastočne zodpovedný za Kennedyho smrť.
  
  Bola to jeho dcéra. Stále nažive.
  
  Claudov muž jej silno pritlačil pištoľ k spánku, čo spôsobilo, že od bolesti zavrela oči. Ale nekričala. Drake spolu s tuctom ďalších v miestnosti namierili na muža svoje zbrane.
  
  A predsa sa to Drakeovi nezdalo správne. Prečo bol do pekla ten chlap hore s jedným väzňom? Zdalo sa, akoby -
  
  "Vráť sa!" - skríkol muž a divoko mrštil očami na všetky strany. Pot z neho stekal vo veľkých kvapkách. Spôsob, akým napoly niesol a napoly tlačil ženu, znamenal, že celú váhu mal na zadnej nohe. Žena mu to, ku cti, neuľahčila.
  
  Drake vypočítal, že tlak na spúšť bol už v polovici cieľa. "Odsťahovať sa! Pusti nás von!" Muž ju znížil o ďalší schod. Vojaci špeciálnych jednotiek sa stiahli normálne, ale len do trochu výhodnejších pozícií.
  
  "Varujem vás, sráči." Spotený muž ťažko dýchal. "Choď preč z cesty."
  
  A tentoraz Drake videl, že to myslí vážne. V jeho očiach bolo zúfalstvo, niečo, čo Drake spoznal. Tento muž stratil všetko. Čokoľvek robil, čokoľvek robil, dialo sa to pod strašným nátlakom.
  
  "Späť!" muž znova skríkol a hrubo stlačil ženu o ďalší schod. Ruka, ktorá jej objímala krk, bola ako železná tyč. Držal za ňou každú časť tela, aby sa neprezentoval ako terč. Kedysi bol vojakom, s najväčšou pravdepodobnosťou dobrým.
  
  Drake a jeho kolegovia videli múdrosť ústupu. Mužovi dali trochu viac priestoru. Zišiel ešte pár krokov dole. Drake padol Mayovi do oka. Mierne pokrútila hlavou. Aj ona vedela. Toto bolo nesprávne. To bolo...
  
  Červený sleď. Najstrašnejší druh. Claude, nepochybne na Kovalenkov príkaz, využil tohto muža, aby ich rozptýlil. Archetypálne správanie Kráľa krvi. V dome môže byť bomba. Skutočnou odmenou, Claude, bol pravdepodobne úspešný útek zo stodoly.
  
  Drake čakal, dokonale pripravený. Každý nerv v jeho tele zamrzol. Vyrovnal úder. Jeho dych sa zastavil. Jeho myseľ bola prázdna. Teraz tam nebolo nič, ani napätá miestnosť plná vojakov, ani vydesený rukojemník, dokonca ani dom a služobníctvo, ktoré ho obklopovalo.
  
  Len milimeter. Zameriavací krížik. Menej ako palec do cieľa. Jeden pohyb. To je všetko, čo potreboval. A ticho bolo jediné, čo vedel. Muž potom stlačil Kate Harrison o ďalší schod a v tom zlomku sekundy pohybu mu spoza lebky ženy vykuklo ľavé oko.
  
  Drake to rozbil jedným výstrelom.
  
  Muž odskočil, narazil do steny a prešmykol sa popri kričiacej žene. S nárazom pristál, hlavou napred, za ním cinkali zbrane, a potom uvideli jeho vestu, brucho.
  
  Kate Harrison kričala: "Má na sebe bombu!"
  
  Drake skočil dopredu, ale Mai a veľký mariňák už preskakovali cez okraj schodov. Námorník schmatol Kate Harrisonovú. Mai preskočila mŕtveho žoldniera. Jej hlava sa otočila k veste, k indikátoru.
  
  "Osem sekúnd!"
  
  Všetci sa ponáhľali k oknu. Všetci okrem Drakea. Angličan sa vrútil ďalej do domu, rútil sa úzkou chodbou do kuchyne a modlil sa, aby niekto nechal otvorené zadné dvere. Takto by bol bližšie ku Claudovi, keď vybuchla bomba. Takže mal šancu.
  
  Cez chodbu. Prešli tri sekundy. Do kuchyne. Rýchly pohľad okolo. Ešte dve sekundy. Zadné dvere sú zatvorené.
  
  Čas vypršal.
  
  
  KAPITOLA DVADSAŤPÄŤ
  
  
  Drake spustil paľbu, len čo začul prvý výbuch. Dostať sa tam bude trvať sekundu alebo dve. Kuchynské dvere sa rozbili od mnohých úderov. Drake sa rozbehol priamo na neho a celý čas strieľal. Nespomalil, len ho udrel ramenom a spadol vzduchom.
  
  Výbuch sa za ním prehnal ako útočiaci had. Z dverí a okien vyletel jazyk plameňa a vystrelil do neba. Drake sa kotúľal. Dych ohňa sa ho na chvíľu dotkol a potom ustúpil.
  
  Bez spomalenia opäť vyskočil a rozbehol sa. Pomliaždený a zbitý, ale strašne odhodlaný sa rútil k veľkej stodole. Prvé, čo videl, boli mŕtve telá. Sú štyri. Technici, ktorí tu Hayden nechali, aby získali prístup. Zastavil sa pri nich a každý skontroloval, či nejaví známky života.
  
  Neexistuje žiadny pulz ani rany po guľkách. Boli tieto prekliate steny elektrifikované?
  
  V ďalšej chvíli na tom už nezáležalo. Predná časť stodoly explodovala, trieskalo drevo a plamene vyšľahli vo veľkolepej detonácii. Drake spadol na palubu. Počul hukot motora a vzhliadol práve včas, aby uvidel žltú šmuhu, ktorá prerazila rozbité dvere a mocne letela po provizórnej príjazdovej ceste.
  
  Drake vyskočil. Pravdepodobne mieril k ukrytej helikoptére, lietadlu alebo inej prekliatej nástražnej pasci. Nevedel sa dočkať posily. Vbehol do rozpadnutej stodoly a rozhliadol sa. Neveriacky pokrútil hlavou. Hlboký lesk nalešteného supercaru žiaril na všetky strany.
  
  Drake si vybral ten najbližší, strávil vzácne sekundy hľadaním kľúča a potom ich videl visieť pred vnútornou kanceláriou. Aston Martin Vanquish začal kombináciou kľúča a výkonu, ktorú Drake síce nepoznal, no pri šialenom hučaní motora mu naštartoval adrenalín.
  
  Aston Martin vyletel zo stodoly so škrípajúcimi pneumatikami. Drake ho ukázal smerom k Claudovmu rýchlemu autu, o ktorom dúfal. Ak to bolo len ďalšie kolo dezorientácie, Drake je v háji. Ako možno celý Havaj. Zúfalo potrebovali zajať zástupcu Krvavého kráľa.
  
  Drake kútikom oka videl, ako sa Alicia náhle zastavila. Nečakal. V spätnom zrkadle ju videl cielene vbiehať do maštale. Bože, toto by sa mohlo dostať do problémov.
  
  Žltá škvrna vpredu začala vyzerať ako špičkové superauto, trochu pripomínajúce staré kupé Porsche Le Mans, ktoré vyhralo preteky. Tesne pri zemi objímal zákruty cesty a odrážal sa, akoby bežal po pružinách. Nevhodné do drsného terénu, no potom sa provizórna cesta o niekoľko kilometrov vyššie úplne vydláždila.
  
  Drake vystrelil na Vanquish, opatrne položil zbraň na sedadlo za sebou a počúval zvuky Bluetooth, ktoré sa mu šírili v mozgu. Prevádzka na ranči bola stále v plnom prúde. Rukojemníkov oslobodili. Niektorí boli mŕtvi. Niekoľko skupín Claudových mužov bolo stále ukrytých na strategických pozíciách a pritláčali úrady k zemi. A stále sa okolo potulovalo pol tucta tigrov, čo spôsobovalo zmätok.
  
  Rozdiel medzi Aston Martin a Porsche sa znížil na nulu. Anglické auto bolo na nerovných cestách oveľa lepšie. Drake sa postavil priamo za neho s úmyslom sadnúť si vedľa neho, keď v spätnom zrkadle videl, že sa k nemu blíži ďalšie superauto.
  
  Alicia šoféruje starý Dodge Viper. Verte jej, že so svalmi niečo urobí.
  
  Tri autá uháňali po nerovnom teréne, striedali sa a zatáčali na dlhých rovinkách. Okolo a za nimi lietal štrk a špina. Drake videl blížiacu sa spevnenú cestu a rozhodol sa. Chceli dostať Clauda živého, no najprv ho museli chytiť. Bol veľmi opatrný, aby pokračoval v počúvaní klábosenia v slúchadlách pre prípad, že by niekto nahlásil, že chytil Clauda, ale čím dlhšie toto naháňanie trvalo, tým si Drake bol istý, že muž vpredu je druhým Krvavým kráľom.
  
  Drake zdvihol zbraň a rozbil čelné sklo Astonu. Po chvíli nebezpečného šmyku sa spamätal a vystrelil druhý náboj na unikajúce Porsche. Guľky mu prerazili zadok.
  
  Auto ledva spomalilo. Vyšiel na novú cestu. Drake spustil paľbu, keď jazdec Le Mans zrýchľoval, nábojnice sa rozsypali na koženom sedadle vedľa neho. Je čas zamerať sa na pneumatiky.
  
  Ale práve v tej chvíli okolo nich preletel jeden z helikoptér, z otvorených dverí sa vyklonili dve postavy. Vrtuľník sa pred Porsche otočil a vznášal sa bokom. Varovné výstrely vytrhávali kusy z cesty pred ním. Drake neveriacky pokrútil hlavou, keď z okna vodiča vystrčila ruka a začala strieľať na helikoptéru.
  
  Okamžite zložil nohu z plynu a ruky z volantu, zamieril a uvoľnil nálož ambícií, zručnosti a nerozvážnosti. Alicin Viper narazil do vlastného auta. Drake opäť získal kontrolu, ale videl, ako zbraň preletela cez čelné sklo.
  
  Jeho šialená strela však fungovala. Utekajúceho vodiča strelil do lakťa a auto teraz spomaľovalo. Stop. Drake náhle zastavil Aston, vyskočil a rýchlo bežal k dverám spolujazdca na Porsche, zastavil sa, zdvihol zbraň a celý čas hľadel na hlavu postavy.
  
  "Odhoďte zbraň! Urob to!"
  
  "Nemôžem," znela odpoveď. "Strel si ma do ruky, aby si ma ojebal, ty hlúpy kanec."
  
  Vrtuľník sa vznášal vpredu, jeho rotory hučali, keď jeho búrlivý motor otriasal zemou.
  
  Alicia sa priblížila a vystrelila na bočné zrkadlo Porsche. Ako tím zabočili doľava a doprava, obaja kryli muža za volantom.
  
  Napriek grimase agónie na mužovej tvári ho Drake spoznal z fotografie. Bol to Claude.
  
  Je čas zaplatiť.
  
  
  * * *
  
  
  Ben Blake v šoku vyskočil, keď mu zazvonil mobil. Emuláciou Drakea prešiel aj na Evanescence. Mrazivý vokál Amy Lee v skladbe "Lost in Paradise" dokonale zodpovedal nálade každého v tej chvíli.
  
  Na obrazovke sa objavil nápis International. Hovor by nebol od člena jeho rodiny. Ale vo svetle práce Národného archívu to môže byť od akéhokoľvek počtu vládnych agentúr.
  
  "Áno?"
  
  "Ben Blake?"
  
  Strach mu ostrými prstami škrabal chrbticu. "Kto je to?"
  
  "Povedz mi". Hlas bol kultivovaný, anglický a úplne sebavedomý. "Práve teraz. Mám sa porozprávať s Benom Blakeom?"
  
  Karin k nemu pristúpila a čítala hrôzu na jeho tvári. "Áno".
  
  "Fajn. Výborne. Bolo to také ťažké? Volám sa Daniel Belmonte."
  
  Benovi takmer spadol telefón. "Čo? Ako sa do pekla máš-"
  
  Zastavil ho prúd nádherného smiechu. "Uvoľni sa. Len sa upokoj môj priateľ. Som prinajmenšom prekvapený, že Alicia Miles a vaša priateľka nespomenuli moje... schopnosti."
  
  Benove ústa boli otvorené, neschopný povedať ani slovo. Karin vyslovila slová, zlodej? Z Londýna? je to on?
  
  Benova tvár hovorila za všetko.
  
  "Zahryzla vám mačka do jazyka, pán Blake? Možno by si mal obliecť svoju krásnu sestru. Ako sa má Karin?"
  
  Spomenutie mena jeho sestry ho trochu rozveselilo. "Odkiaľ máš moje číslo?"
  
  "Nebuď ku mne blahosklonný. Naozaj si myslíte, že vykonanie jednoduchej operácie, o ktorú ste ma požiadali, bude trvať dve hodiny? Alebo som strávil posledných štyridsať minút učením sa niečoho o svojich... dobrodincoch? Hm? Neponáhľaj sa s tým, Blakey."
  
  "Nič o tebe neviem," povedal Ben na obranu. "Poradil som ti-" Odmlčal sa. "Cez-"
  
  "Vaša priateľka? Som si istý, že to tak bolo. Pozná ma celkom dobre."
  
  "A čo Alicia?" skríkla Karin a snažila sa muža vyviesť z rovnováhy. Obaja boli tak prekvapení a takí neskúsení, že ich ani nenapadlo varovať CIA.
  
  Chvíľu bolo ticho. "Toto dievča ma skutočne desí, ak mám povedať pravdu."
  
  Zdalo sa, že Benov mozog začína fungovať. "Pán Belmonte, položka, ktorú ste mali skopírovať, je veľmi cenná." Tak cenné-"
  
  "Chápem to. Napísal ju kapitán Cook a jeden z jeho mužov. Počas svojich troch plavieb urobil Cook viac objavov ako ktorýkoľvek iný človek v histórii."
  
  "Nemyslím historickú hodnotu," odsekol Ben. "Myslím, že by to mohlo zachrániť životy." Teraz. Dnes."
  
  "Naozaj?" Zdalo sa, že Belmonte má skutočný záujem. "Prosím povedz mi".
  
  "Nemôžem". Ben začal byť trochu zúfalý. "Prosím. Pomôž nám".
  
  "Už je to vo vašom e-maile," povedal Belmonte. "Ale nebol by som tým, kým som, keby som ti neukázal, akú mám hodnotu, však? Užite si to."
  
  Belmonte ukončil hovor. Ben hodil mobil na stôl a na pár sekúnd klikol na počítači.
  
  Chýbajúce stránky z denníkov šéfkuchára sa objavili v plnej a nádhernej farbe.
  
  "Úrovne pekla," prečítal Ben nahlas. "Cook sa dostal len na piatu úroveň a potom sa otočil späť. Preboha, počuješ to, Karin? Ani kapitán Cook neprekonal piatu úroveň. Toto... toto..."
  
  "Obrovský systém pascí." Karin mu rýchlo čítala cez rameno, jej fotografická pamäť fungovala nadčas. "Najväčší, najšialenejší pascový systém, aký sme si kedy dokázali predstaviť."
  
  "A ak je to také veľké, nebezpečné a prepracované..." Ben sa k nej otočil. "Predstavte si ohromnosť a význam zázraku, ku ktorému to vedie."
  
  "Neuveriteľné," povedala Karin a čítala ďalej.
  
  
  * * *
  
  
  Drake vytiahol Clauda zo zostreleného auta a hrubo ho vyhodil na cestu. Jeho výkriky bolesti roztrhali vzduch a prehlušili aj hukot helikoptéry.
  
  "Blázni! Nikdy to nezastavíš. Vždy vyhrá. Sakra, bolí ma ruka, ty bastard!"
  
  Drake posunul svoj guľomet na dĺžku paže a kľakol si na Claudeovu hruď. "Len pár otázok, kamarát. Potom vás lekári napumpujú naozaj chutnými sračkami. Kde je Kovalenko? On je tu?"
  
  Claude mu venoval kamennú tvár, takmer otrávený.
  
  "Dobre, skúsme niečo jednoduchšie." Ed Boudreau. Kde je on?"
  
  "Vzal wiki-wiki raketoplán späť na Waikiki."
  
  Drake prikývol. "Kde sú ďalšie dva ranče?"
  
  "Zmizla." Claudeova tvár sa rozosmiala. "Všetko je stratené".
  
  "Je to dosť". Alicia počúvala cez Drakeovo rameno. Prešla okolo, namierila pištoľ na Claudovu tvár a opatrne položila svoju čižmu na Claudov rozbitý lakeť. Vzduch rozdelil okamžitý výkrik.
  
  "Môžeme to dotiahnuť tak ďaleko, ako chceš," zašepkal Drake. "Nikto tu nie je na tvojej strane, kamarát." Sme si vedomí teroristických útokov. Hovor alebo krič. Na mne nezáleží."
  
  "Prestaň!" Claudeove slová boli takmer nezrozumiteľné. "Puh... prosím."
  
  "To je lepšie". Alicia trochu zmiernila tlak.
  
  "Ja... som s Krvavým kráľom mnoho, mnoho rokov." Claude si odpľul. "Ale teraz ma necháva za sebou." Nechá ma zomrieť. Hniloba v prasacej krajine. Aby si zakryl zadok. Možno nie." Claude sa pokúsil posadiť. "Svinstvo".
  
  Všetci boli ostražití, Drake vytiahol pištoľ a zamieril na Claudeovu lebku. "Pokojne".
  
  "Bude to ľutovať." Claude prakticky prekypoval hnevom. "Už ma nezaujíma jeho hrozná odplata." Z jeho tónu sršal sarkazmus. "Je mi to jedno. Teraz už pre mňa niet života."
  
  "Rozumieme." Alicia si povzdychla. "Nenávidíš svojho zasraného priateľa." Len odpovedzte na otázky sexi vojaka."
  
  V Drakeovom slúchadle sa ozvalo pípnutie. Kovový hlas povedal: "Našlo sa prvé portálové zariadenie. Zdá sa, že to Kovalenko nechal za sebou."
  
  Drake zažmurkal a krátko pozrel na Aliciu. Prečo by Krvavý kráľ opúšťal portálové zariadenie v čase ako je tento?
  
  Jednoduchá odpoveď. Nepotreboval to.
  
  "Kovalenko vedie Diamond Head, však? Do brán Pele, alebo do pekla, alebo niečo iné. To je jeho konečný cieľ, však?"
  
  Claude urobil tvár. "Táto legenda, ktorú našiel, sa stala posadnutosťou. Muž bohatý nad všetky sny. Muž, ktorý môže dostať, čo chce. Čo robí?
  
  "Posadnutý niečím, čo nikdy nebude mať?" navrhla Alicia.
  
  "Muž taký inteligentný, taký vynaliezavý, sa cez noc zmenil na neurotického idiota. Vie, že pod tou prekliatou sopkou je niečo. Vždy mrmlal, že je najlepší kuchár. Tento kuchár sa v skutočnosti v strachu otočil späť. Ale nie Dmitrij Kovalenko, nie Krvavý kráľ; posunul by sa ďalej."
  
  Dokonca aj Drake pocítil nával predtuchy. "Vrátil sa Cook? Čo je to tam dole do pekla?"
  
  Claude pokrčil plecami a potom zastonal od bolesti. "Nikto nevie. Ale predpokladám, že Kovalenko to bude vedieť ako prvý. Už je tam na ceste."
  
  Drakeovi pri tejto informácii poskočilo srdce. Už je tam na ceste. Bol čas.
  
  V tom čase sa k nim priblížil Mai a pol tucet vojakov. Všetci s dychtivou pozornosťou počúvali.
  
  Drake si spomenul na nadchádzajúcu úlohu. "Potrebujeme miesta na rančoch. A my chceme Eda Boudreaua."
  
  Claude odovzdal informácie. Ďalšie dva ranče, jeden na Kauai, druhý na Veľkom ostrove. Boudreau bol na ceste na Kauai.
  
  "A čo teroristické útoky?" spýtala sa Mai potichu. "Je to len ďalší trik?"
  
  A teraz sa Claudeova tvár skutočne natiahla takým zúfalstvom a utrpením, že Drakeovi prepadol žalúdok cez podlahu.
  
  "Nie". Claude zastonal. "Sú skutočné. Môžu sa kedykoľvek otvoriť."
  
  
  26. KAPITOLA
  
  
  Ben a Karin podišli k oknu, každý držal kópiu tajných denníkov kapitána Cooka. Keď čítali a znovu čítali šialenstvo, ktoré obsahovalo, Ben sa pýtal svojej sestry na zvláštne správanie Krvavého kráľa.
  
  "Kovalenko musel plánovať ísť na túto cestu, keď sa našli prenosné zariadenia. Je príliš dobre pripravený na to, aby všetko zorganizoval za posledných pár týždňov."
  
  "Roky," zamrmlala Karin. "Roky plánovania, praxe a mazania tých správnych kolies. Ale prečo riskoval túto obrovskú operáciu a vydal sa na malý výlet na Bermudy?
  
  Ben pokrútil hlavou nad jednou z pasáží, ktoré čítal. "Bláznivé veci. Jednoducho šialené. K tomu ho mohla prinútiť len jedna vec, sestra."
  
  Karin sa pozrela na vzdialený oceán. "Videl niečo o zariadeniach, ktoré súviseli s Diamond Head."
  
  "Áno, ale čo?"
  
  "No, nakoniec zjavne nič veľmi dôležité." Sledovali trasúce sa hlavy, keď boli zábery kamier vysielané z ranča Krvavého kráľa. Vedeli, že megaloman za sebou nechal portálové zariadenie. "On to nepotrebuje."
  
  "Alebo verí, že to môže vziať späť, ak chce."
  
  Za nimi, na operačnom uplinke, počuli Drakea kričať informácie, ktoré tak dlho získaval od Clauda.
  
  Ben žmurkol na Karin. "Hovorí, že Krvavý kráľ je už v Diamond Head." To znamená-"
  
  Karin nečakaný výkrik mu však zmrazil ďalšie slová v hrdle. Sledoval jej pohľad, prižmúril oči a cítil, ako sa mu rúca svet.
  
  Z okien hotela pozdĺž pláže Waikiki sa valil čierny dym z viacerých výbuchov.
  
  Ben ignoroval hluk prichádzajúci z kancelárií okolo neho, pribehol k stene a zapol televízor.
  
  Zazvonil mu mobil. Tentoraz to bol jeho otec. Určite tiež pozerajú televíziu.
  
  
  * * *
  
  
  Drake a vojaci, ktorí neboli zaneprázdnení braním rukojemníkov alebo porážkou niekoľkých zostávajúcich zón odporu, videli vysielanie na svojich iPhonoch. Ich veliteľ jednotky, muž menom Johnson, sa nabúral do vojenských zariadení so systémom Android a kontaktoval mobilné veliteľské stanovište v Honolulu priamo, keď sa udalosti vyvíjali.
  
  "Bomby vybuchli v troch hoteloch na Waikiki," zopakoval veliteľ. "Opakujem. Tri. Plavíme sa na západ od pobrežia. Kalakuau Waikiki. Zamávaj Ohane." Veliteľ počúval minútu. "Zdá sa, že vybuchli v prázdnych miestnostiach a spôsobili paniku... evakuácie... skoro... chaos. Pohotovostné služby v Honolulu sú vyťažené na maximum."
  
  "To je všetko?" Drake skutočne pocítil určitú úľavu. Mohlo to byť oveľa horšie.
  
  "Počkaj..." Veliteľova tvár klesla. "Ale nie".
  
  
  * * *
  
  
  Ben a Karin s hrôzou sledovali, ako sa na televíznej obrazovke prepínali scény. Hotely boli rýchlo evakuované. Muži a ženy behali, tlačili sa a padali. Pri silnom objímaní svojich detí kričali, bránili svojich blízkych a plakali. Hotelový personál prišiel za ním, vyzeral prísne a vystrašene, no udržiaval si kontrolu. Policajti a hasiči vstupovali a vychádzali z vestibulov a hotelových izieb a ich prítomnosť bolo cítiť pred každým hotelom. Keď helikoptéra priletela, televízny obraz sa vytratil a odkryl nádherný výhľad na Waikiki a zvlnené kopce za ním, majestát sopky Diamond Head a svetoznámu pláž Kuhio, ktorú teraz kazí ohromujúci pohľad na výškové hotely chrliace dym. a plamene z ich zničených stien a okien.
  
  Televízna obrazovka znova cvakla. Ben zalapal po dychu a Karin poskočilo srdce. Nemohli sa spolu ani porozprávať.
  
  Štvrtého hotela, pred očami celého sveta, sa zmocnili maskovaní teroristi. Každý, kto sa im postavil do cesty, bol zastrelený na chodníku. Posledný muž sa otočil a potriasol päsťou vznášajúcu sa helikoptéru. Predtým, ako vošiel do hotela a zamkol za sebou dvere, zastrelil civilistu, ktorý sedel v podrepe vedľa zaparkovaného taxíka.
  
  "Ach môj bože". Karin hlas bol tichý. "A čo chudobní ľudia vo vnútri?"
  
  
  * * *
  
  
  "Kráľovná Ala Moana bola napadnutá ozbrojenými mužmi," povedal im veliteľ. "Rozhodne. Nosenie masky. Nebojím sa zabíjať." Obrátil svoj vražedný pohľad na Clauda. "Koľko ďalších útokov bude, ty zlý bastard?"
  
  Claude vyzeral vystrašene. "Žiadne," povedal. "Na Oahu."
  
  Drake sa odvrátil. Musel premýšľať. Musel sa preorientovať. To bolo to, čo Kovalenko chcel, aby ich všetkých rozptyľoval. Faktom bolo, že Kovalenko vedel, že hlboko pod Diamantovou hlavou sa skrýva niečo ohromujúce, a bol na ceste k tomu, aby si to urobil nárok.
  
  Niečo, čo by mohlo dokonca zatieniť hrôzu týchto útokov.
  
  Jeho koncentrácia sa vrátila. Tu sa nič nezmenilo. Útoky boli načasované perfektne. Súčasne znefunkčnili vojakov, armádu a záchranné zložky. Ale nič sa nezmenilo. Krvavého kráľa nenašli, takže...
  
  Plán B bol uvedený do praxe.
  
  Drake ukázal Mayovi a Alicii. Hayden a Kinimaka už boli blízko. Veľký Havajčan vyzeral šokovane. Drake mu ostro povedal: "Si na to pripravený, Mano?"
  
  Kinimaka takmer zavrčal. "Mám sakra pravdu."
  
  "Plán B," povedal Drake. "Kovalenko tu nie je, tak sa toho držíme. Zvyšok vojakov to o minútu pochopí. Hayden a May, pripájate sa k útoku na Kauai. Mano a Alicia, pripájate sa k útoku na Veľkom ostrove. Choď na tie ranče. Uložte čo najviac. A Alicia..." Jeho tvár sa zmenila na vytesaný ľad. "Počítam s tým, že spáchaš vraždu." Nech ten bastard Boudreaux zomrie brutálnou smrťou."
  
  Alicia prikývla. Bol to Drakeov nápad udržať Mai a Aliciu od seba, keď si uvedomili, že budú musieť rozdeliť svoj tím. Nechcel, aby Wellsova smrť a ďalšie tajomstvá prišli medzi záchranu životov a zastavenie nepriateľa.
  
  Claudeov vysoký hlas upútal Drakeovu pozornosť. "Kovalenko financoval útoky na Oahu, Kauai a Big Island, len aby upútal vašu pozornosť. Rozdeľte a podmaňte si vás. Tohto muža nemôžete poraziť. Pripravoval sa roky."
  
  Matt Drake zdvihol zbraň. "Preto ho budem nasledovať cez Brány pekla a nakŕmiť ho zasraného diabla." Zamieril k nákladnému vrtuľníku. "Poďte, ľudia. Naplniť."
  
  
  * * *
  
  
  Ben sa rýchlo otočil, keď mu zazvonil mobil. Bol to Drake
  
  "Pripravený?"
  
  "Ahoj Matt. Si si istý? Naozaj odchádzame?"
  
  "Naozaj odchádzame. Práve teraz. Dostali ste od Daniela Belmonteho to, čo ste potrebovali?
  
  "Áno. Ale je trochu slabý -"
  
  "Fajn. Našli ste najbližší vchod do lávovej trubice?"
  
  "Áno. Asi dve míle od Diamond Head je uzavretá komunita. Havajská vláda podobne uzavrela každý známy vchod. Vo väčšine prípadov to nezabráni ani odhodlanému dieťaťu dostať sa dnu."
  
  "Nič nepomáha. Počúvaj, Ben. Chyťte Karin a nájdite niekoho, kto vás vezme do tej lávovej trubice. Pošlite mi súradnice. Sprav to hneď ".
  
  "Myslíš to vážne? Nemáme tušenie, čo je tam dole. A tento pascový systém? Toto je za hranicou krutosti."
  
  "Odvahu, Ben. Alebo, ako povedal Def Leppard - Let's rock. "
  
  Ben položil telefón na stôl a zhlboka sa nadýchol. Karin mu položila ruku na rameno. Obaja sa pozreli na televízor. Moderátorkin hlas bol napätý.
  
  "...toto je terorizmus v takom rozsahu, aký sme ešte nevideli."
  
  "Drake má pravdu," povedal Ben. "Sme vo vojne. Musíme zvrhnúť vrchného veliteľa našich nepriateľov."
  
  
  KAPITOLA DVADSAŤ SEDEM
  
  
  Drake zhromaždil osem členov tímu Delta, ktorí mu boli pridelení pre prípad, že by bolo potrebné preskúmať hlboké jaskyne. Boli to relatívni veteráni oddelenia, najskúsenejší a každý človek raz na nejakom bohom zabudnutom mieste vykonal svoju vlastnú operáciu.
  
  Predtým, ako nastúpili do vrtuľníka, Drake na chvíľu vystúpil so svojimi priateľmi. Krvavý kráľ už rozdelil havajské a vládne sily a teraz sa ich chystal oddeliť.
  
  "Byť v bezpečí." Drake sa postupne pozrel všetkým do očí. Hayden. Mai. Alicia. Kinimaka. "Budeme musieť stráviť ešte jednu noc v pekle, ale zajtra budeme všetci voľní."
  
  Mano prikývol a zavrčal.
  
  "Ver tomu," povedal Drake a natiahol ruku. Prišli k nemu ďalšie štyri ruky. "Len zostaňte nažive, chlapci."
  
  S tým sa otočil a rozbehol sa smerom k čakajúcej helikoptére. Delta Squad dokončovala svoje vybavenie a teraz zaujala svoje miesta, keď nastupoval. "Čaute ľudia". Mal silný yorkshirský prízvuk. "Pripravený roztrhať toto prasa nasiaknuté vodkou?"
  
  "Booya!"
  
  "Do riti." Drake zamával pilotovi, ktorý ich zdvihol do vzduchu. Poslednýkrát sa obzrel na ranč a videl, že jeho priatelia stále stoja v tom istom kruhu a pozerajú sa, ako odchádza.
  
  Uvidí ich ešte niekedy naživo?
  
  Ak by to urobil, došlo by k vážnemu zúčtovaniu. Musel by sa nejako ospravedlniť. S niektorými hroznými skutočnosťami sa bude musieť vyrovnať. Ale po Kovalenkovej smrti by to bolo jednoduchšie. Kennedy by bol pomstený, keby nebol zachránený. A teraz, keď bol pevne na stope Krvavého kráľa, jeho nálada už vyletela o niečo vyššie.
  
  Ale konečné zúčtovanie medzi Mayom a Aliciou to všetko môže obrátiť na hlavu. Bolo medzi nimi niečo obrovské, niečo strašné. A nech je to čokoľvek, Drake je zapojený. A studne.
  
  Netrvalo dlho a helikoptéra dorazila na Benove súradnice. Pilot ich pristál na rovnom kúsku zeme asi sto metrov od maličkého komplexu. Drake videl, že Ben a Karin už sedia chrbtom opretí o vysoký plot. Ich tváre boli úplne biele od napätia.
  
  Potreboval byť na chvíľu starý Drake. Táto misia potrebovala Bena Blakea v jeho najlepšom, najchladnejšom stave, a zatiaľ čo Ben strieľal na všetky valce, Karin sa z toho kŕmila. Úspech misie závisel od toho, či boli všetci v najlepšej forme svojho života.
  
  Drake dal signál vojakom Delty, vystúpil z vrtuľníka, obklopený prudkými poryvmi vzduchu a rozbehol sa smerom k Benovi a Karin. "Všetko je v poriadku?" on krical. "Priniesol si polená?"
  
  Ben prikývol, stále trochu neistý, ako sa má cítiť k svojmu starému priateľovi. Karin si začala zväzovať vlasy vzadu na hlave. "Sme plne naložení, Drake." Dúfam, že si priniesol niečo sakra dobré späť."
  
  Okolo nich sa tlačili vojaci Delty. Drake zatlieskal za jedného muža, veľkého bradatého jedinca s tetovaním na krku a rukách ako motorkár. "Toto je môj nový priateľ, volací znak je Komodo a toto je jeho tím." Tím, zoznámte sa s mojimi starými priateľmi Benom a Karin Blakeovcami."
  
  Všade sa ozývalo prikyvovanie a chrčanie. Dvaja vojaci boli zaneprázdnení vyberaním symbolického visiaceho zámku, ktorý ľuďom bránil zostúpiť na jednu zo slávnych lávových trubíc na Havaji. Po niekoľkých minútach sa stiahli a brána zostala otvorená.
  
  Drake vstúpil do areálu. Betónová plošina viedla ku kovovým dverám, ktoré boli bezpečne uzamknuté. Napravo stál vysoký stĺp, na vrchole ktorého oblasť sledovala otočná bezpečnostná kamera. Komodo mávol na tých istých dvoch vojakov dopredu, aby sa postarali o dvere.
  
  "Máte nejaké rady o tom, do čoho sa ja a moji muži chystáme?" Komodov chrapľavý hlas prinútil Bena trhnúť sa.
  
  "Slová Roberta Baden-Powella," povedal Ben. "Byť pripravený".
  
  Karin dodala: "Na čokoľvek."
  
  Ben povedal: "To je motto skautov."
  
  Komodo pokrútil hlavou a popod nos si zamrmlal "Geeks".
  
  Ben sa postavil za drsne vyzerajúceho vojaka. "Aj tak, prečo ťa volajú Komodo? Je tvoje uhryznutie jedovaté?"
  
  Drake ho prerušil skôr, ako mohol kapitán Delty odpovedať. "Možno to volajú lávová trubica, ale stále je to jednoduchý staromódny tunel. Nebudem vás urážať tým, že uvediem obvyklé protokoly, ale poviem vám toto. Pozor na nástražné pasce. Bloody King je o veľkých displejoch a separačných technikách. Ak nás dokáže izolovať, sme mŕtvi."
  
  Drake kráčal vpredu a pokynul Benovi, aby išiel ďalej a Karin, aby nasledovala Komoda. V malej strážnici nebolo nič, len pár veľkých skriniek a zaprášený telefón. Voňal zatuchnutým a vlhkým zápachom a rezonoval s hlbokým, prvotným tichom, ktoré viselo vo vzduchu pred ním. Drake pokračoval a čoskoro zistil prečo.
  
  Vchod do lávovej trubice bol pri ich nohách, obrovská diera vedúca dolu do plazivej tmy.
  
  "Ako ďaleko je to?" Komodo vykročil vpred a hodil svietiacu palicu. Zariadenie zablikalo a niekoľko sekúnd sa otáčalo, kým narazilo na tvrdý kameň. "V blízkosti. Zaistite nejaké laná, chlapci. Ponáhľaj sa."
  
  Kým vojaci pracovali, Drake počúval, ako najlepšie vedel. Z atramentovej tmy nevyšiel ani zvuk. Predpokladal, že za Kovalenkom zaostávajú niekoľko hodín, no mienil to rýchlo dobehnúť.
  
  Keď zostúpili a pevne položili nohy na hladkú podlahu lávovej trubice, Drake sa zorientoval a zamieril k Diamond Head. Potrubie sa zužovalo, prepadalo a ohýbalo. Dokonca aj tím Delta kvôli nepredvídateľnosti vulkanickej šachty občas stratil rovnováhu alebo si poškrabal hlavu. Dvakrát sa prudko otočil, čo spôsobilo Drakeovi paniku, kým si neuvedomil, že mierna krivka bola vždy v smere Diamond Head.
  
  Nespúšťal oči z diaľkomeru. Zo všetkých strán sa nad nimi zatvárala podzemná tma. "Svetlo vpred," povedal zrazu Drake a zastavil sa.
  
  Z tmy niečo vyskočilo. Závan studeného vzduchu zdola. Zastal a študoval obrovskú dieru pred sebou. Komodo prešiel a hodil ďalšiu žiariacu palicu.
  
  Tentoraz spadol asi pätnásť metrov.
  
  "Fajn. Komodo, ty a tvoj tím sa priprav. Ben, Karin, poďme sa pozrieť na tieto časopisy."
  
  Keď tím Delta postavil nad zubatú dieru pevný statív, Drake rýchlo prečítal poznámky pod čiarou. Oči sa mu rozšírili ešte predtým, než dočítal prvú stranu a zhlboka sa nadýchol.
  
  "Krvavé peklo. Myslím si, že potrebujeme väčšie zbrane."
  
  Ben zdvihol obočie. "Nie sú to guľky, ktoré tam dole potrebujeme." Toto sú mozgy."
  
  "No, našťastie mám oboje." Drake zdvihol zbraň. "Myslím, že ak si cestou budeme potrebovať vypočuť nejakú posratú hudbu, obrátime sa na teba."
  
  "Vajcia. Teraz mám Fleetwood Mac na svojom iPode."
  
  "Som šokovaný. Ktorá verzia?
  
  "Je ich viac ako jeden?"
  
  Drake pokrútil hlavou. "Myslím si, že všetky deti by mali niekde začať so vzdelávaním." Žmurkol na Karin. "Ako sa máme, Komodo?"
  
  "Hotový".
  
  Drake vykročil vpred, schmatol lano pripevnené k statívu a stlačil čudne žiariace potrubie. Len čo sa jeho čižmy dotkli dna, potiahol a ostatní sa jeden po druhom skĺzli dole. Zostup s ľahkosťou zvládla trénovaná atlétka Karin. Ben sa trochu trápil, ale bol mladý a fit a nakoniec pristál bez toho, aby sa zapotil.
  
  "Vpred". Drake rýchlo kráčal smerom k Diamond Head. "Dávaj si pozor. Blížime sa."
  
  Chodba začala klesať. Drake krátko premýšľal, ako by sa lávová trubica mohla odkloniť od jej prirodzeného toku, ale potom si uvedomil, že samotná magma si vynúti cestu cez cestu najmenšieho odporu s pekelnou silou v chrbte. Láva mohla nabrať akýkoľvek uhol, aký chcela.
  
  Prešlo ešte pár minút a Drake sa opäť zastavil. Pred nami bola ďalšia diera v podlahe, tentoraz menšia a dokonale zaoblená. Keď Komodo upustil žiariacu palicu, uhádli, že šachta je hlboká asi tridsať metrov.
  
  "Ešte nebezpečnejšie," povedal Drake. "Dávajte na seba pozor, vy dvaja."
  
  Potom si všimol, že svetlo zo žeraviacej tyčinky sa neodráža od žiadnej kamennej steny. Jeho oranžové svetlo bolo pohltené okolitou tmou. Pod nimi bola veľká komora.
  
  Ukázal na ticho. Ako jeden pozorne počúvali akékoľvek zvuky prichádzajúce zdola. Po chvíli úplného ticha Drake chytil zlaňovacie lano a prehupol sa cez prázdnu šachtu. Rýchlo sa skĺzol po jej dĺžke, až bol pod stropom.
  
  Stále žiadny hluk. Zlomil ďalších pol tucta svietiacich tyčiniek a hodil ich do cely nižšie. Postupne začalo kvitnúť neprirodzené svetlo.
  
  A Matt Drake konečne videl to, čo predtým videlo len málo ľudí. Veľká obdĺžniková miestnosť dlhá asi päťdesiat metrov. Dokonale hladká podlaha. Tri zakrivené steny, na ktorých sú vyryté nejaké starodávne znaky, na takú vzdialenosť nerozoznateľné.
  
  A jednej stene dominuje zakrivený oblúk, ktorý tak fascinoval kapitána Cooka. Dvere v ňom, ktoré tak uchvátili Krvavého kráľa. A hrôzy a zázraky, ktoré sa mohli skrývať, naplnili Matta Drakea a jeho spoločníkov takou hrôzou.
  
  Našli Brány pekla.
  
  
  KAPITOLA DVADSAŤOSMA
  
  
  Hayden sa pevne držal, keď sa helikoptéra nakláňala na oblohu a rýchlo menila kurz. Posledným pohľadom na Kinimakiho bola vždy hravá Alicia Miles, ktorá ho tlačila do iného vrtuľníka. Ten pohľad ju prinútil trhnúť sa, no jej praktická stránka vedela, že keď prišlo na bitku, Mano má najlepšiu oporu v biznise v podobe bláznivej Angličanky.
  
  Rovnako aj Hayden. Mai sedela vedľa nej, tichá a pokojná, ako keby smerovali na pobrežie Napali, aby videli pamiatky svetovej úrovne. Zvyšok miest obsadili bezva vojaci. Kauai bol vzdialený asi dvadsať minút. Gates ju práve kontaktoval, aby nahlásila teroristický útok v nákupnom centre Kukui Grove na Kauai. Muž sa pripútal reťazou k zábradliu pred spoločným miestom Jamba Juice/Starbucks na severnej strane komplexu. Niekto s kúskami džemtexu priviazanými na tele a prstom na spúšti primitívnej rozbušky.
  
  Muž mal tiež dve automatické zbrane a náhlavnú súpravu Bluetooth a zabránil komukoľvek z návštevníkov reštaurácie v odchode.
  
  Podľa Gatesových vlastných slov. "Tento idiot tam bude očividne visieť tak dlho, ako bude môcť, a potom, keď úrady urobia krok, vybuchne." Väčšina policajných síl z Kauai bola nasadená na miesto činu, ďaleko od vás."
  
  "Udržíme ranč v bezpečí, pane," uistil ho Hayden. "Toto sme očakávali."
  
  "Urobili sme to, slečna Jayová. Myslím, že uvidíme, aké má Kovalenko plány na Big Island ďalej."
  
  Hayden zavrela oči. Kovelenko plánoval tento útok už roky, no otázky zostali. Prečo sa vzdať portálového zariadenia? Prečo odchádzať s takým revom? Mohol by to byť jeho plán B? Že napriek tomu, že úrady rýchlo odhalili všetko jeho úsilie a podnietili proti Drakeovi, jeho priateľom a rodinám Krvavú vendetu, vybral si túto cestu, aby získal najväčšiu slávu.
  
  Alebo, pomyslela si, možno použil starú, starú stratégiu, aby tu vyvolal taký rozruch, že vaše činy by tam mohli zostať nepovšimnuté.
  
  Nevadí, pomyslela si. Jej myšlienky boli o Benovi a nebezpečnej úlohe, na ktorej bol. Nikdy by to nepovedala z povinnosti, ale začínala ho vrúcne milovať. Povinnosť, ktorú cítila voči svojmu otcovi, nezmizla, ale po strašnej smrti Kennedyho Moora sa stala menej naliehavou. Skutočný život každý deň prekoná staré sľuby.
  
  Keď helikoptéra prechádzala jasnomodrou havajskou oblohou, Hayden sa modlil za Bena Blakea.
  
  Potom jej zazvonil mobil. Keď sa pozrela na obrazovku, od prekvapenia jej vyskočilo obočie.
  
  "Ahoj," odpovedala hneď. "Ako sa máš?"
  
  "Výborne, ďakujem, ale tento prieskum hrobiek má jeden vážny vedľajší účinok. Moje opálenie je takmer preč."
  
  Hayden sa usmial. "Nuž, Torsten, na takéto veci existujú salóny."
  
  "Medzi veliteľským stanovišťom a hrobkou? Nie naozaj."
  
  "Samozrejme, rád by som sa porozprával, Torsten, ale vy Švédi si vyberáte svoje chvíle."
  
  "Pochopené. Najprv som sa pokúsil zavolať Drakeovi, ale išlo to priamo do hlasovej schránky. Je v poriadku?"
  
  "Lepší ako bol, áno." Hayden videl panorámu Kauai črtajúcu sa napravo. "Počúvaj-"
  
  "Budem rýchly. Operácia tu bola úspešná. Nič trestuhodné. Všetko bolo podľa očakávania a načas. Ale..." Torsten sa odmlčal a Hayden počul, ako lapá po dychu. "Dnes sa niečo stalo. Povedal by som, že sa zdá, že niečo nie je v poriadku. Vy, Američania, to môžete nazvať inak."
  
  "Áno?"
  
  "Dostal som hovor od mojej vlády. Od môjho sprostredkovateľa až po štátneho ministra. Výzva na vysokej úrovni. Ja-" Ďalšia váhavá pauza, vôbec nie ako Dahl.
  
  Pod nimi sa rútilo členité pobrežie Kauai. Hovor prišiel z rádia. "Ešte osem minút."
  
  "Povedali mi, že naša prevádzka - naša škandinávska prevádzka - bude presunutá do novej agentúry. Spoločná pracovná skupina pozostávajúca z vysokopostavených, ale nemenovaných členov americkej CIA, DIA a NSA. Takže Hayden, som vojak a budem plniť rozkazy svojho najvyššieho nadriadeného, ale zdá sa vám to správne?
  
  Hayden bola napriek sebe šokovaná. "Mne to znie ako úplný nezmysel. Ako sa volá hlavná osoba? Ten, ktorému sa dávaš do rúk."
  
  "Russell Cayman. Poznáš ho?"
  
  Hayden hľadala v pamäti. "Poznám to meno, ale viem o ňom veľmi málo. Som si istý, že je z DIA, Defence Intelligence Agency, ale väčšinou sa zaoberajú získavaním zbraňových systémov. Čo do pekla chce tento Russell Cayman s tebou a Hrobkou?"
  
  "Čítate mi myšlienky."
  
  Hayden kútikom oka videla, ako May trhla hlavou, ako keby ju prestrelili cez lebku. No keď sa k nej Hayden spýtavo otočil, japonský agent odvrátil zrak.
  
  Hayden sa na pár sekúnd zamyslel a potom sa tichým hlasom spýtal: "Dôveruješ všetkým svojim ľuďom, Torsten?"
  
  Dahlova príliš dlhá pauza odpovedala na jej otázku.
  
  "Ak bola DIA pred niečím varovaná, potom majú veľmi veľké pokrytie. Ich priorita môže dokonca prekročiť prioritu CIA. Našľapuj opatrne, kamarát. Tento chlapík, Cayman, nie je nič viac ako duch. Riešenie problémov s Black ops, Gitmo, 11. september. Ak sa niečo vážne a citlivé pokazí, je to osoba, na ktorú sa obrátite."
  
  "Jeb na mňa." Prial by som si, aby som sa nepýtal."
  
  "Už musím ísť, Torsten." Ale sľubujem ti, že sa o tom s Jonathanom porozprávam hneď, ako to bude možné. Drž sa."
  
  Torsten podpísal zmluvu s unaveným povzdychom profesionálneho vojaka, ktorý to všetko videl a bol znechutený, že ho vymenovali za nejakého lokaja do amerického povýšenia. Hayden s ním sympatizoval. Otočila sa k Mai a chcela sa opýtať, čo vie.
  
  Z rádia sa však ozvalo volanie "Cieľ".
  
  Polia pred nimi a pod nimi horeli. Keď helikoptéra klesala, bolo vidieť drobné postavičky, ktoré sa náhodne rozbiehali všetkými smermi. Z chatky sa tiahli laná a ľudia po nich skákali a rýchlo sa posúvali smerom k spálenej krajine pod nimi. Hayden a May čakali, až na ne príde rad, Mayov výraz prázdny, keď počuli, ako ich vlastní muži spustili paľbu.
  
  Hayden po tretíkrát skontrolovala pripravenosť svojho Glocka a povedala: "Budro tam dole."
  
  "Neboj sa," povedala Japonka. "Zistí, čo Mai-time skutočne znamená."
  
  Obe ženy sa zišli po lane spolu, pristáli v rovnakom čase a odišli klasickým pohybom jeden-dva kryty. Táto prax si vyžadovala absolútnu vzájomnú dôveru, pretože kým jedna osoba bežala, druhá sledovala svoje periférie. Jeden, dva, ako skokan. Stavebníctvo. Bol to však rýchly a deštruktívny spôsob napredovania.
  
  Hayden pri behu skenovala oblasť. Niekoľko miernych kopcov končilo oploteným areálom, na ktorom stál obrovský dom a niekoľko veľkých hospodárskych budov. Toto by bol Kovalenkov druhý ranč. Súdiac podľa ohňa a chaosu, Boudreau dorazil krátko pred nimi.
  
  Alebo, čo je pravdepodobnejšie, sadisticky si s tým všetkým dával na čas.
  
  Hayden bežala a strieľala zo svojej požičanej útočnej pušky Marine M16 na záblesky v ústí a mužov, ktorých videla v úkryte. O dve minúty neskôr bola na rade ona a zakričala: "Nabite!" a trvalo jej ešte niekoľko sekúnd, kým do zbrane vložila nový zásobník. Zriedkavo im paľbu opätovali, a keď sa tak stalo, bolo to také neorganizované, že ich minuli o niekoľko metrov.
  
  Na oboch stranách postupovali tímy crackových námorníkov rovnakou rýchlosťou. Teraz sa pred nimi črtal plot, brána zostala lákavo otvorená, ale tímy sa presunuli doľava. Dobre umiestnený granát zničil podpery plotu, takže tím mal nerušený vstup na ranč.
  
  Guľky teraz svišťali nebezpečne blízko.
  
  Hayden sa ukryl za prístavbou generátora. Náraz odpálil iskry z muriva, keď sa Mai holubica kryla. Všade porozhadzované úlomky hliny a kovu.
  
  Mai si utrela pramienok krvi z líca. "Boudreauovi vojaci boli vycvičení vo vašich materských školách."
  
  Hayden chvíľu lapal po dychu a potom sa rýchlo pozrel na dom. "Dvanásť stôp. Si pripravený?"
  
  "Áno".
  
  Hayden utiekol. Mai vykročila vpred a postavila olovenú stenu, čím prinútila ich nepriateľa, aby sa ukryl. Hayden dobehla do rohu domu a pritlačila sa k stene. Hodila blesk na okno a potom zakryla Mai.
  
  Ale v tom momente sa jej cez slúchadlo ozvalo ohromujúce množstvo štebotania. Vedúci tímu vyzval ľudí, aby zamierili do vzdialeného skladu. Tam sa malo stať niečo hrozné. Ako Hayden počúvala, uvedomila si, že Boudreauxovi muži napoly obkľúčili budovu a chystali sa spustiť paľbu na čokoľvek, čo by mohlo byť vnútri.
  
  Zajatci, nepochybne. Rukojemníci.
  
  Hayden pretekal po May, bežal na čistinku a strieľali spolu. Pridali sa k nim ďalší vojaci, ktorí sa rozprestierali na oboch stranách a vytvorili smrtiacu, útočnú stenu odvahy a smrti.
  
  Nezmyselný masaker, ktorý sa chystal, bol Boudreauovou vizitkou. Bol by tam.
  
  Utekajúci vojaci neprestávali strieľať. Guľky prerezali vzduch, odrazili sa od stien a strojov a našli najmenej pol tucta nepriateľských cieľov. Boudreauxovi muži v šoku a strachu cúvali a cúvali. Keď vojaci prechádzali okolo ich úkrytov, pokúsili sa bezohľadne strieľať zboku, no mariňáci boli pripravení a zasypali ich granátmi.
  
  Výbuchy vystrelili vysoko do vzduchu na oboch stranách bežcov. Výbuchy rozleteli šrapnely; ohnivé jazyky šírili horúcu smrť tak rýchlo, že ich oko sotva sledovalo. V ceste im ležia kričiaci ľudia.
  
  Hayden uvidel pred sebou stodolu. Srdce sa jej zovrelo od absolútnej hrôzy. Bola to pravda. Najmenej pätnásť Boudreauxových mužov stálo okolo zamknutej stodoly a mierili zbraňami na steny tenké ako papier, a keď Hayden zamieril na prvého muža, všetci spustili paľbu.
  
  
  * * *
  
  
  Alicia Miles bežala a spustila paľbu, keď havajské sily a ich spojenci začali útok na ranč Kovalenko na Veľkom ostrove. Terén bol nerovný. Všetko hlboké kaňony, vysoké kopce a zalesnené pláne. Predtým, než sa čo i len priblížili k ranču, bol na jeden z útočných vrtuľníkov vypálený granátomet, ktorý ho zachytil, ale nezničil, čo ich všetkých prinútilo predčasne pristáť.
  
  Teraz sa ponáhľali ako tím a zdolávali hustý les a drsné svahy. Už stratili jedného muža v nástraze. Útok pripravili muži Krvavého kráľa. RPG lietali bezcieľne po stromoch.
  
  Žoldnieri sa bavia.
  
  Ale námorníci sa tlačili vpred, teraz ich delilo od plota len asi tridsať stôp a posledné strmé údolie. Alicia dokázala rozoznať škeriace sa tváre ich nepriateľov. Krv jej začala vrieť. Vedľa nej pomerne rýchlo cválal veľký agent CIA Kinimaka na obra. Ukázalo sa, že je veľmi užitočný.
  
  Komunikačné zariadenia v ich ušiach prenášali správy o prichádzajúcich zverstvách. Hotel Ala Moana Queen na Oahu bol zapečatený. Turistu vyhodili na smrť z okna na desiatom poschodí. Granáty hádzali na ulicu. Tím špeciálnych síl sa pripravoval na operáciu, ktorá pravdepodobne čoskoro dostane zelenú kvôli smrti a chaosu spôsobenému žoldniermi. Na Kauai vypálil osamelý samovražedný atentátnik niekoľko guliek na dodávky, v ktorých sa zhromažďovali novinári, pričom zranil reportéra. A teraz na Veľkom ostrove uniesli autobus plný turistov a do jeho posádky nastražili bombu. Boli zamknutí vo vnútri, zatiaľ čo ich zajatci sedeli vonku na ležadlách, pili pivo a hrali karty. Nebolo známe, ktorý z nich má rozbušku, ani koľko ich bolo.
  
  Alicia skočila dolu do údolia. RPG pred ňou vybuchlo a vystrelilo špinu a kamene vysoko do vzduchu. Preskočila ich so smiechom a otočila sa, keď vycítila Kinimakiho zaváhanie.
  
  "No tak, tučná," povedala a hravo nakrútila pery. "Zostaň so mnou. Tu sa veci poriadne zamotajú."
  
  
  * * *
  
  
  Hayden pálila znova a znova, snažila sa zachovať pokoj a zachovať si tak presnosť. Do videnia jej vybuchli tri hlavy. Mai stále bežala vedľa nej a nič nehovorila. Ostatní vojaci klesli na jedno koleno, vyhýbali sa výstrelom a vyradili žoldnierov skôr, ako sa stihli otočiť.
  
  Vtedy bol medzi nimi aj Hayden. Jeden muž sa otočil a ona ho udrela puškou do koreňa nosa. S krikom spadol, no kopol jej nohy, čo spôsobilo, že nad ním preletela hlava nehlava.
  
  Rýchlo vyliezla hore, ale jeho telo spadlo na ňu a pritlačilo ju k zemi. Keď zdvihla zrak, pozrela sa mu priamo do nenávisťou naplnených, bolesťou nasiaknutých očí. S medvedím vrčaním ju udrel päsťou a svojimi hrubými rukami jej objal hrdlo.
  
  Okamžite uvidela hviezdy, no nepokúsila sa ho zastaviť. Namiesto toho jej dve voľné ruky našli zbraň samy. Na pravej strane je jej Glock. Naľavo je jej nôž. Vrazila mu hlaveň pištole do rebier a dala mu to pocítiť.
  
  Jeho stisk povolil a oči sa mu rozšírili.
  
  Hayden vystrelil tri tupé strely. Muž sa z nej zvalil. Keď sa pohľad nad ňou vyjasnil, objavila sa tvár ďalšieho žoldniera. Hayden strelil do nosa, videl muža letieť späť a zmiznúť.
  
  Posadila sa a uvidela Mai. Postaví sa jej posledný zostávajúci žoldnier. Hayden zažmurkal. Z tohto muža bola troska. Jeho tvár vyzerala ako natretá červenou farbou. Nebolo dosť zubov. Jeho čeľusť vyzerala ochabnutá. Jedna ruka bola vykĺbená, druhá bola zlomená v lakti. Stál na roztrasených nohách a potom padol na kolená do krvavého blata.
  
  "Vybral si si nesprávneho človeka na výzvu," povedala Mai so sladkým úsmevom, keď zamierila požičaným Glockom a odstrelila mu hlavu.
  
  Hayden mimovoľne prehltol. Bola to vážna žena.
  
  Mariňáci otvorili dvere stodoly a zvolali ich prítomnosť. Haydenovi kleslo srdce pri množstve dier v zfalšovaných stenách. Dúfajme, že rukojemníci ušli.
  
  Medzi jej rýchlo sa vyjasňujúcimi myšlienkami bolo niečo zjavné nadovšetko. Boudreaux tu nebol. Pozrela sa späť na dom. Bolo to posledné miesto, kde by čakala, že sa schová, ale aj tak...
  
  Jej pozornosť upútal náhly rozruch. Mariňáci sa vypotácali zo stodoly, jeden ho držal za rameno, ako keby ho bodli.
  
  Potom sa zo stodoly vyvalil Boudreaux a horda žoldnierov, strieľali zo zbraní a kričali ako démoni. Znamenalo to, že ostatní žoldnieri dali svoje životy za návnadu? Strieľali slepými nábojmi alebo z konkrétnej pozície?
  
  Realita ju zasiahla ako jadrový výbuch. Muži Krvavého kráľa boli teraz medzi mariňákmi, bojovali a Boudreau sa rútil k Haydenovi s nožom vzdorovito zdvihnutým.
  
  
  * * *
  
  
  Alicia povzbudila tím svojou kreativitou a duchom pod paľbou. O niekoľko minút neskôr dosiahli vrchol konečného vzostupu a na zakopaných obrancov spustili ohnivú svätožiaru. Alicia si všimla veľký dom, veľkú stodolu a garáž pre dve autá. Miesto malo výhľad na širokú rieku, ktorá nepochybne slúžila ako únikový prostriedok, a vedľa stodoly bola pristávacia plocha pre helikoptéry s jedným ošarpaným vrtuľníkom.
  
  Obzrela sa späť. "Granátomety."
  
  Veliteľ tímu sa zamračil. "Už to robím."
  
  Alicia ukázala na nepriateľské pozície. "Je tam nízky múrik. Zadná strana domu. Za Rolls-Royceom. Napravo od fontány."
  
  Vedúci tímu si oblizol pery. "Vykopnite tých bastardov."
  
  Niekoľko výbuchov spôsobilo, že sa zem otriasla. Útočníci vypálili tri granáty a potom sa vrhli vpred vo formácii jeden-dva, pričom stále strieľali ako jednotka, ale rozprestreli sa v smrteľnom oblúku.
  
  S ničivou brutalitou vtrhli na ranč Krvavého kráľa.
  
  
  KAPITOLA DVADSAŤ DEVIATA
  
  
  Drakeove nohy v topánkach sa dotkli podlahy cely. Predtým, ako ostatní začali zostupovať, nastavil svetlicu, aby im osvetlil cestu. Steny okamžite ožili, ich rytiny boli teraz jasne viditeľné pre Drakeove šokované oči.
  
  Kučery podobné tým na dvoch prenosných zariadeniach. Teraz sa potvrdilo, že sú úplne rovnaké ako tie, ktoré Thorsten Dahl a jeho tím objavili v Hrobke bohov na Islande.
  
  Na akú starovekú civilizáciu nedávno narazili? A ako by toto všetko skončilo?
  
  Ben, Karin a zvyšok tímu Delta odtlačili spúšťacie lano, až kým sa všetci nenatlačili okolo obrovského oblúka Peleho brány. Drake sa zo všetkých síl snažil nenahliadnuť príliš hlboko do atramentovej temnoty za ním.
  
  Ben a Karin padli na kolená. Samotný oblúk pozostával z nejakého druhu brúseného kovu, dokonale hladkého a symetrického. Kovový povrch bol vyleptaný rovnakými drobnými značkami ako zvyšok jaskyne.
  
  "Tieto znamienka," opatrne sa ich dotkla Karin, "nie sú náhodné. Pozri. Vidím, že sa stále dokola opakuje tá istá kučera. A zvyšok jaskyne..." Obzrela sa. "To je to isté".
  
  Ben hľadal telefón. "Toto je fotografia, ktorú nám poslal Dahl." Podržal ho proti svetlu. Drake sa naklonil dopredu, presvedčený, že tím Delta bude v pohotovosti pred votrelcami.
  
  "Takže Hrobka bohov má nejaké spojenie s Bránami pekla," pomyslel si Drake nahlas. "Ale čo znamenajú kučery?"
  
  "Opakujúce sa vzorce," povedala potichu Karin. "Povedz mi. Aké znamenia, starodávne resp
  
  Moderné, zložené z mnohých opakujúcich sa vzorov?"
  
  "Jednoduché." Veľký Komodo si čupol vedľa nich. "Jazyk".
  
  "Je to správne. Takže, ak je toto ten jazyk-" Ukázala na steny cely. "Potom povedia celý príbeh."
  
  "Ako tie, ktoré našiel Dahl." Drake prikývol. "Ale teraz nemáme čas to analyzovať." Kovalenko prešiel týmito bránami."
  
  "Počkaj". Ben si stisol koreň nosa. "Tieto znamenia..." Dotkol sa oblúka. "Presne to isté ako na zariadeniach. Pre mňa to naznačuje, že táto brána je revidovanou verziou toho istého zariadenia. Stroj na cestovanie v čase. Už sme dospeli k záveru, že bohovia mohli používať ručné zariadenia na cestovanie v čase a ovplyvňovanie osudu. Možno je táto vec hlavným systémom."
  
  "Pozri," povedal Drake potichu, "to je skvelé. Toto pochopíte. Ale za týmito bránami -" ukázal prstom do tmy. "Krvavý kráľ." Muž zodpovedný za Kennedyho smrť, medzi stovkami ďalších. Je čas prestať hovoriť a začať chodiť. Choď".
  
  Ben prikývol a postavil sa, vyzeral trochu previnilo, keď sa oprášil. Všetci v miestnosti sa zhlboka nadýchli. Za bránou bolo ešte niečo, čo ani jeden z nich nechcel spomenúť:
  
  Dôvod, prečo kapitán Cook zmenil názov oblúka z "Pele's Gate" na "Hell's Gate".
  
  
  TRIDSIATA KAPITOLA
  
  
  Štát Havaj sa triasol pod silou šialenca.
  
  Ak by ponad mohol preletieť helikoptéra schopná poskytnúť široký panoramatický výhľad na temné, nemorálne udalosti, ktoré sa odohrávali na ostrovoch, najprv by preletela nad Oahu, aby dobyla obliehaný hotel Ala Moana Queen, kde boli skúsení členovia niekoľkých tímov SWAT. práve začínajú konať proti ťažko ozbrojeným, motivovaným žoldnierom, ktorí držali všetky výšiny a nespočetné množstvo rukojemníkov. Prebehol okolo, vyhýbajúc sa pekelným oblakom čierneho dymu, ktoré sa valili z najmenej tuctu rozbitých okien, opatrne poukazoval na otvory, kde bolo vidieť maskovaných mužov s puškami a granátometmi, ako ženie bezmocných mužov, ženy a deti do skupín, ktoré bolo ľahšie zničiť. .
  
  A potom by sa valila preč, hore a doprava vo veľkom oblúku, najprv smerom k slnku, tá tučná žltá guľa si pomaly razila cestu k neistej a možno katastrofickej budúcnosti a potom by sa na svojej strašnej ceste ponorila nižšie a doľava. objavu smerom na Kauai. Prejde neďaleko Diamond Head, nevšímajúc si hrdinov a darebákov, ktorí hľadajú tajomstvá a prenasledujú strašné sny v najtemnejších a najnebezpečnejších podzemných jaskyniach vyhasnutej sopky.
  
  Na Kauai by zamieril vzdušnou čiarou k mužovi zmáčanému potom, ktorý sa pripútal reťazou k plotu kaviarne, uväznil návštevníkov vo vnútri a jasne ukázal vestu naplnenú dynamitom a trasúcu sa ruku zvierajúcu detonačné zariadenie mŕtveho muža. Ak ste si priblížili obrázok, mohli ste vidieť zúfalstvo v očiach muža. To by jasne ukázalo skutočnosť, že možno nebude môcť dlho vydržať. A potom sa vzniesol vysoko, opäť sa zdvihol nad strechy, aby sledoval ladnú krivku exotického pobrežia. Na horiaci ranč, kde Hayden Jay práve bojoval s Edom Boudreauom, zatiaľ čo Mai Kitano a zvyšok mariňákov bojovali v tesnom boji proti sebe s desiatkami Boudreauxových žoldnierov. Uprostred desivého hluku smrti a bitky plakali zranení rukojemníci.
  
  A dopredu. Minulosť a budúcnosť sa už zrazili. Starovekí a avantgarda sú zomknutí v konflikte.
  
  Dnes bol deň, keď bohovia mohli zomrieť a noví hrdinovia mohli rozkvitnúť a povstať.
  
  Vrtuľník vykoná svoj posledný prelet, pričom sa zameria na kontrastnú krajinu a dynamické ekosystémy, ktoré tvoria Veľký ostrov. Pretekanie cez ďalší ranč, bolo tu niekoľko momentov, na ktoré sa treba sústrediť, keď Alicia Miles, Mano Kinimaka a ich tím mariňákov zaútočili na silne bránený komplex, kde sa v jednom všemocnom strete stretli rukojemníci, žoldnieri a muži s náhrdelníkmi z dynamitu. Po okrajoch bitky začali pracovať silné stroje, pripravené evakuovať ľudí Krvavého kráľa po zemi, vzduchom a vodou. Kamera sa začala približovať, keď Alicia a Kinimaka vzhliadli, vedomí si utečencov a už vytyčovali cesty, aby ich mohli zachytiť a zničiť.
  
  A nakoniec sa helikoptéra odklonila, len stroj, ale stále stroj, plný obrazov ľudskej hlúposti, odvahy, ktorú dokážu nazbierať a objaviť, a toho najhoršieho zla, aké môžu spáchať.
  
  
  KAPITOLA 31
  
  
  Drake vošiel pod oblúk, ktorý kapitán Cook nazval Brána pekla, a ocitol sa v nahrubo vytesanom úzkom priechode. Rozsvietil svetlo pušky a pripevnil ju k hlavni. Na rameno si pripevnil aj lampáš a upravil ho tak, aby osvetľoval steny. Chvíľu bolo dostatok svetla a žiadne zjavné nebezpečenstvo.
  
  Keď prechádzali kľukatou chodbou, Drake cez rameno povedal: "Povedz mi, Ben, o Cookových denníkoch."
  
  Ben rýchlo vydýchol. "Toto nie je nič iné ako prehľad tohto obrovského systému pascí. Cook to nazval "Brány pekla" kvôli povahe pascí. Ani nevidel, čo sa nakoniec stane."
  
  "Tak kto postavil pasce?" spýtal sa Drake. "A prečo?"
  
  "Nikto nevie. Znaky, ktoré sme našli vonku a tie v Hrobke bohov, nie sú na týchto vnútorných stenách." Odkašľal si a dodal: Čau.
  
  ozval sa za nimi Komodov hlas. "Prečo Cook nevidel koniec?"
  
  "Utiekol," povedala Karin potichu. "V strachu".
  
  "Och, do riti."
  
  Drake sa na chvíľu odmlčal. "Takže, keďže som len hlúpy vojak a vy dvaja ste mozgom tejto operácie, dovoľte mi to objasniť." V podstate sú polená kľúčom k systému pascí. A vy dvaja máte so sebou kópie."
  
  "Máme jeden," povedal Ben. "Karin má v hlave niekoho iného."
  
  "Potom jednu máme," zavrčal Komodo.
  
  "Nie..." začal Ben, ale Drake ho zastavil. "Chce tým povedať, že ak zomrie, budeme mať jednu kópiu, zlato." Fotografická pamäť nie je veľmi užitočná, keď si mŕtvy."
  
  "Ja nie... Áno, dobre, prepáč, nemyslíme ako vojaci."
  
  Drake si všimol, že tunel sa začal rozširovať. Najľahší vánok mu zavial tvár. Zdvihol ruku, aby ich zastavil, a potom vystrčil hlavu za roh.
  
  Pozrite sa na úchvatné predstavenie.
  
  Bol pri vchode do obrovskej komory, podlhovastého tvaru, so stropom strateným v tme. Slabé svetlo vychádzalo zo žiarivých tyčiniek, ktoré museli zanechať muži Krvavého kráľa. Priamo pred ním, ktorý strážil tunel, ktorý pokračoval do hlbín hory, sa naskytol pohľad, pri ktorom mu poskočilo srdce.
  
  Do skaly nad samotným tunelom bola vytesaná obria tvár. So šikmými očami, zahnutým nosom a tým, čo sa dalo opísať len ako rohy vyčnievajúce z hlavy, Drake okamžite usúdil, že je to tvár diabla alebo démona.
  
  Na chvíľu ignoroval tvár a prezrel oblasť. Steny boli zakrivené, ich základne zahalené v tme. Tu potrebovali pridať trochu svetla navyše.
  
  Pomaly pokynul ostatným dopredu.
  
  A potom sa zrazu jaskyňou rozliehal hluk, ako keby naraz vystrelilo sto plameňometov, alebo, ako povedal Ben, "znie to ako ten prekliaty Batmobil".
  
  Oheň vybuchol cez nozdry rezby a vytvoril pec okolo kamennej podlahy. Z každej nosovej dierky vybuchli dva samostatné prúdy plameňa a potom, o pár sekúnd neskôr, jeden z každého oka.
  
  Drake si to so znepokojením preštudoval. "Možno uvádzame do pohybu nejaký mechanizmus. Spínač citlivý na tlak alebo niečo podobné." Otočil sa k Benovi. "Dúfam, že si pripravený, kamarát, pretože ako hovorila jedna z mojich obľúbených dinorockových kapiel, Poison, nie je nič iné ako dobrý čas."
  
  Benove pery sa zvlnili do letmého úsmevu, keď si prezeral svoje poznámky. "Toto je prvá úroveň pekla. Podľa scenáristu, muža menom Hawksworth, túto úroveň nazvali Wrath. Myslím, že dôvod je jasný. Neskôr ho prirovnali k diablovi, Amonovi, démonovi hnevu."
  
  "Ďakujem za lekciu, chlapče." zavrčal Komodo. "Spomína to náhodou cestu do minulosti?"
  
  Ben položil text na zem a vyrovnal ho. "Pozri. Toto som už videl, ale nerozumel som tomu. Možno je to stopa."
  
  Drake si drepol vedľa svojho mladého priateľa. Skopírované časopisy boli starostlivo navrhnuté a ilustrované, ale Benov prst ho upozornil na zvláštny riadok textu.
  
  1 (||) - prejdite na 2 (||||) - prejdite na 3 (||) - prejdite na 4 (|||||/)
  
  A za tým nasledoval jediný nápis: "S hnevom maj trpezlivosť. Pozorný človek si naplánuje trasu, ak sú pred ním navigačné čiary."
  
  "Cook bol najväčší námorník všetkých čias," povedal Ben. "Tento riadok nám hovorí dve veci. Tento kuchár načrtol cestu popri démonovi a že cesta cez ňu si vyžaduje starostlivé plánovanie."
  
  Karin sledovala záblesk ohňa. "Napočítala som štyri," povedala zamyslene. "Štyri erupcie plameňov. Rovnaké množstvo ako -"
  
  Ozval sa výstrel, ktorý otriasol tichom. Guľka sa odrazila od steny vedľa Drakeovej hlavy, čo spôsobilo, že vzduch prerezali ostré úlomky kameňa. O milisekundu neskôr Drake zdvihol pištoľ a vystrelil a o milisekundu neskôr si uvedomil, že ak by sa skrčil späť do chodby, ostreľovač ich mohol držať prikovaný k stene na neurčito.
  
  S touto myšlienkou vbehol, strieľajúc, do cely. Komodo, zrejme dospel k rovnakému záveru, ho nasledoval. Kombinovaný oheň vybíjal iskry z okolitej steny. Schovávač sa v šoku prikrčil, no aj tak stihol vystreliť ďalšiu guľku, ktorá zapískala medzi Drakeom a Komodom.
  
  Drake klesol na jedno koleno a zamieril.
  
  Muž vyskočil z krytu, vysoko zdvihol zbraň, ale Komodo vystrelil ako prvý - nárazová vlna odhodila útočníka späť. Ozval sa prenikavý výkrik a muž pristál v spleti, puška s rachotom padala na podlahu. Komodo prešiel a uistil sa, že muž je mŕtvy.
  
  Drake prisahal. "Ako som si myslel, Kovalenko nechal ostreľovačov, aby nás spomalili."
  
  "A aby nás preriedil," dodal Komodo.
  
  Karin vystrčila hlavu za roh, blond vlasy jej padali do očí. "Ak mám pravdu, potom tá zvláštna veta je kľúčovou dierkou a kľúčom je slovo ‚trpezlivosť". Tie dve električkové linky, ktoré vyzerajú ako dve ja? V hudbe, poézii a starej literatúre môžu znamenať pauzu. Preto trpezlivosť znamená "zastaviť sa".
  
  Drake zízal na návrh, zatiaľ čo tím Delta sa rozprestieral cez jaskyňu, nabádal ho Komodo a rozhodol sa už nerobiť žiadne chyby.
  
  Komodo kričal: "A čo ľudia? Pozor na nástražné pasce. Nedovolil by som tomu ruskému idiotovi, aby niečo narušil v porote."
  
  Drake si šúchal spotenú dlaň o hrubú stenu a pod rukou cítil zubatý kameň, studený ako vnútro chladničky. "Takže to je: 'Počkajte na prvý výbuch, potom pauzu na dva a prejdite na dva. Po druhom výbuchu zastavte štvrtý a prejdite na tretí. Po treťom výbuchu urobte pauzu na dvoch a prejdite na štyri. A po štvrtom výbuchu sa po šiesty raz zastavte a potom vyjdite."
  
  "Jednoduché." Ben žmurkol. "Ale ako dlho trvá pauza?"
  
  Karin pokrčila plecami. "Krátke kúzlo."
  
  "Och, to je užitočné, sestrička."
  
  "A ako počítaš výbuchy?"
  
  "Myslím, že ten, kto sa dostane najďalej ako prvý, je číslo jeden a číslo štyri je najkratšie."
  
  "No, myslím, že to dáva zmysel." Ale stále je-"
  
  "To je všetko". Drake mal dosť. "Moja trpezlivosť už bola skúšaná počúvaním tejto debaty. Idem prvý. Urobme to skôr, než moje vysoké množstvo kofeínu vyprchá."
  
  Prešiel okolo posádky Komodo a zastavil sa niekoľko metrov od najdlhšieho plameňa. Cítil, ako sa každý muž otočil, aby sa pozrel. Cítil Benove obavy. Zavrel oči a cítil, ako teplota stúpa, ako ďalší prehriaty výboj smažil vzduch pred ním.
  
  Kennedyho tvár plávala pred očami jeho mysle. Videl ju takú, aká bola predtým. Prísny bob vo vlasoch, nohavicové kostýmy bez výrazu - jeden na každý deň v týždni. Vedomá snaha odvrátiť všetko od skutočnosti, že bola žena.
  
  A potom jej Kennedy rozpustil vlasy a spomenul si na ženu, s ktorou strávil dva nádherné mesiace. Žena, ktorá mu po zdrvujúcej smrti manželky Alison a bolesti spôsobenej osudnou autonehodou pred mnohými rokmi začala pomáhať ísť ďalej.
  
  Jej oči zablýskali priamo do jeho srdca.
  
  Pred ním horel oheň.
  
  Počkal, kým ochabne horúčava plameňov a na dve sekundy sa zastavil. Kým čakal, uvedomil si, že záblesk ohňa z druhého oka už vyšľahol dole. Ale po dvoch sekundách sa presunul do tohto bodu, hoci každé vlákno jeho bytosti kričalo, že by nemal.
  
  Oheň ho zničil -
  
  Zamrzlo to však v momente, keď dokončil svoj pohyb. Vzduch okolo neho bol stále horúci, ale znesiteľný. Drake dýchal, pot z neho stekal vo vlnách. Keďže sa nedokázal ani na sekundu uvoľniť, začal znova počítať.
  
  Štyri sekundy.
  
  Vedľa neho zapraskal plameň a pokúšal sa zapáliť práve to miesto, ktoré sa chystal obsadiť.
  
  Drake urobil svoj krok. Oheň zhasol. V ústach mal pocit slaného koláča. Obidve jeho očné buľvy horeli, ako keby ich prešli brúsnym papierom.
  
  Aj keď si myslím, že áno. Myslite, vždy premýšľajte. Ešte dve sekundy a ideme. Prejdime k poslednému manévru. Teraz mal dôveru.
  
  Pauza na šesť sekúnd a potom -
  
  V šiestej sa pohol, ale oheň neutíchal! Obočie ho horelo. Padol na kolená a hodil svoje telo dozadu. Ben zakričal jeho meno. Horúčava bola taká intenzívna, že sa pokúsil kričať. Ale v tej chvíli to zrazu zmizlo. Pomaly si uvedomil, že jeho ruky a kolená škriabu po drsnej kamennej podlahe. Zdvihol hlavu a rýchlo sa plazil tunelom v zadnej časti cely.
  
  Po chvíli sa otočil a zakričal na ostatných: "Radšej si dajte posledných sedem sekúnd prestávku, chlapci. "Posledná vec, ktorú by ste chceli vedieť, je, aké je Kentucky Fried."
  
  Bolo počuť tlmený smiech. Komodo okamžite prešiel a spýtal sa Karin a Bena, kedy by chceli ísť na rad. Ben uprednostňoval, aby pred ním išlo ešte niekoľko vojakov, ale Karin bola ochotná Drakea nasledovať. Trvalo to samotnému Komodovi, aby si ju vzal nabok a potichu sa porozprával o obozretnosti zabezpečiť, aby Drake nemal šťastie len pri načasovaní, kým riskovali stratu jedného z mozgov svojej operácie.
  
  Drake videl, ako Karin zmäkla a dokonca sa mierne usmiala. Bolo pekné vidieť niekoho, kto má upokojujúci účinok na divoké dieťa rodiny Blakeovcov. Skontroloval tunel okolo seba a hodil svietiacu palicu do tieňa. Jeho rozširujúci sa jantárový odtieň neosvetľoval nič iné ako ešte viac vytesaný tunel, ktorý sa strácal v čierni.
  
  Prvý vojak Delty padol vedľa neho a čoskoro nato druhý. Drake nestrácal čas a poslal ich do tunela, aby to vyšetrili. Keď sa otočil späť do komnaty hnevu, videl Bena Blakea, ako sa pohybuje.
  
  Ben schmatol tašku skoro ako školák, uistil sa, že má dlhé vlasy zastrčené pod vrchom trička a vykročil vpred. Drake sledoval, ako sa jeho pery pohybujú, keď odpočítaval sekundy. Drake, ktorý neprejavil žiadne vonkajšie známky emócií, mu doslova vyskočilo z úst a zostalo tam, kým sa mu jeho priateľ nezrútil k nohám.
  
  Drake mu ponúkol ruku. Ben zdvihol zrak, "Čo chceš povedať, debil? Ak neznesieš teplo?"
  
  "Necitujem Bucks Fizz," povedal Drake naštvaným tónom. "Ak chceš - nie, počkaj -"
  
  Drake si všimol, ako sa Karin blíži k prvému ohnivému prúdu. Benove ústa sa okamžite zatvorili a jeho oči sledovali každý pohyb jeho sestier. Keď sa zapotácala, Benove zuby zaťali tak silno, že si Drake myslel, že to znie ako tektonické platne, ktoré sa o seba brúsia. A keď prekĺzla medzi jedným bezpečným prístavom a druhým, Drake musel Bena pevne chytiť, aby mu zabránil vybehnúť von, aby ju schmatol.
  
  "Počkaj! Nemôžeš ju zachrániť"
  
  Karin sa odmlčala. Jej pád ju úplne dezorientoval. Pozerala sa nesprávnym smerom asi dve sekundy predtým, ako ju spálila ďalšia erupcia.
  
  Ben zápasil s Drakeom, ktorý ho hrubo schmatol za hlavu a telom ochránil svojho priateľa pred svedkom ďalšej hroznej udalosti.
  
  Karin zatvorila oči.
  
  Potom ju Komodo, vedúci tímu Delta, zdvihol jednou veľkou rukou a šikovne preskakoval medzi prestávkami. Svoj rytmus neporušil, jednoducho si Karin prehodil cez rameno hlavou napred a jemne ju zložil na zem k jej nahnevanému bratovi.
  
  Ben klesol vedľa nej a niečo zamrmlal, keď ju držal blízko. Karin sa pozrela cez Benovo rameno priamo na Komodo a povedala dve slová. "Ďakujem".
  
  Komodo namosúrene prikývol. O niekoľko minút neskôr dorazili v poriadku aj ostatní jeho muži a dvaja, ktorých Drake poslal do tunela, sa vrátili.
  
  Jeden z nich oslovil Drakea aj Komoda súčasne. "Ďalšia pasca, pane, asi kilometer pred nami. Neboli tam žiadne zjavné známky ostreľovačov alebo nástražných pascí, ale nedržali sme sa, aby sme to znova skontrolovali. Myslel som, že by sme sa sem mali vrátiť."
  
  Karin sa oprášila a postavila sa. "Ako vyzerá pasca?"
  
  "Slečna, to vyzerá ako jeden veľký bastard."
  
  
  32 KAPITOLA
  
  
  Rozbehli sa úzkym priechodom, podnietení násilnými činmi, ktoré sa mohli odohrať vo svete nad nimi, a zlými úmyslami muža, ktorý sa pred nimi vplížil cez podzemnú tmu.
  
  Hrubý oblúk ich viedol do ďalšej jaskyne. Žiarovky opäť osvetlili časť obrovského priestoru, sviežo aj pomaly miznúce, ale Drake rýchlo vystrelil dva jantárové záblesky na vzdialenú stenu.
  
  Priestor pred nimi bol ohromujúci. Cestičky mali tvar trojzubca. Hlavná šachta bola priechodom dostatočne širokým na umiestnenie troch ľudí vedľa seba. Končila pri vzdialenejšej stene v ďalšom výstupnom oblúku. Od hlavného hriadeľa, ktoré tvorili ďalšie dva hroty trojzubca, boli ďalšie dva priechody, len tieto boli oveľa užšie, o niečo väčšie ako rímsy. Tieto výstupky končili širokou krivkou v stene jaskyne.
  
  Priestory medzi cestami trojzubca boli vyplnené hlbokou, zákernou tmou. Keď Komodo hodil kameň do blízkej neprítomnosti svetla, nikdy nepočuli, že by dopadol na dno.
  
  Opatrne sa pomaly posúvali vpred. Ramená sa im napínali od napätia a nervy im začali praskať. Drake cítil, ako sa mu po chrbte valil tenký pramienok potu, ktorý ho svrbel až dole. Každý pár očí v skupine sa rozhliadol a prehľadal každý tieň, každý kút a štrbinu, až kým Ben konečne nenašiel svoj hlas.
  
  "Počkaj," povedal sotva počuteľný, potom si odkašľal a zakričal: "Počkaj."
  
  "Čo to je?" Drake stuhol, nohu mal stále vo vzduchu.
  
  "Pre každý prípad by sme mali najskôr skontrolovať Cookove denníky."
  
  "Ty si vyberáš svoje prekliate časy."
  
  Karin prehovorila. "Nazvali to chamtivosť, druhý smrteľný hriech. Démon spojený s chamtivosťou je Mammon, jeden zo siedmich kniežat pekla. Spomínali ho v Milton's Paradise Lost a dokonca ho nazývali veľvyslancom pekla v Anglicku."
  
  Drake na ňu zízal. "To nie je na smiech".
  
  "Nemalo to tak byť." Toto som si raz prečítal a uložil. Jediným vodítkom, ktoré tu Hawksworth uvádza, je táto veta: Naproti chamtivosti je milosrdenstvo. Nech má ďalší muž, čo chceš."
  
  Drake sa pozrel na studenú, vlhkú jaskyňu. "Nie je toho veľa, čo by som chcel, možno okrem Krispyho Kremesa."
  
  "Toto je priama cesta k východu." Komodo zastavil jedného zo svojich mužov, keď sa pretlačil okolo. "Nič nie je nikdy také jednoduché. Ahoj! Čo to kurva, kámo -"
  
  Drake sa otočil a uvidel muža z Delty, ktorý odtláča Komodo nabok a prechádza priamo okolo svojho veliteľa.
  
  "Wallis! Drž zadok v línii, vojak."
  
  Drake si všimol mužove oči, keď sa priblížil. Glazované. Upevnené v bode vpravo. Drake sledoval jeho pohľad.
  
  A hneď som videl výklenky. Smiešne, ako si ich predtým nevšimol. Na konci pravého cimburia, kde priliehalo k stene jaskyne, teraz Drake uvidel tri hlboké výklenky vytesané do čiernej skaly. V každom výklenku niečo zaiskrilo. Niečo vzácne, vyrobené zo zlata, zafírov a smaragdov. Objekt zachytil slabé a rozptýlené svetlo, ktoré sa mihlo cez jaskyňu, a vrátilo ho desaťnásobne. Bolo to ako pozerať sa do srdca trblietavej disko gule z desať karátových diamantov.
  
  Karin zašepkala: "Na druhej strane je prázdna brána."
  
  Drake cítil ťah sľúbeného bohatstva. Čím bližšie sa díval, tým boli predmety jasnejšie a tým viac ich chcel. Chvíľu trvalo, kým sa do toho Karin komentár vnoril, no keď sa tak stalo, so závisťou a hrôzou pozrel na prázdny výklenok. Možno sa nejaká šťastná duša odvážila na rímsu a odišla s korisťou? Alebo ho chytil, keď sa s krikom vrhal do nevyčísliteľných hĺbok pod nimi?
  
  Jeden spôsob, ako to zistiť.
  
  Drake dal jednu nohu pred druhú a potom sa zastavil. Sakra . Návnada cez rímsy bola silná. Ale jeho prenasledovanie Kovalenka bolo atraktívnejšie. Vrátil sa späť do reality a premýšľal, ako môže byť sada svetiel taká očarujúca. Vtom okolo neho prebehol Komodo a Drake natiahol ruku, aby ho zastavil.
  
  Ale veliteľ Delta Force práve spadol na kolegu a zvalil ho na zem. Drake sa otočil, aby videl zvyšok tímu na kolenách, ako si pretierajú oči alebo sa úplne vyhýbajú pokušeniam. Ben a Karin stáli očarení, no Karinina rýchla myseľ sa čoskoro oslobodila.
  
  Rýchlo sa otočila k bratovi. "Si v poriadku? Ben?
  
  Drake sa pozorne pozrel do očí mladého chlapca. "Môžeme mať problémy. Rovnaký sklenený pohľad sa mu naskytne, keď na pódium vystúpi Taylor Momsen."
  
  Karin pokrútila hlavou. "Chlapci," zamrmlala a svojho brata poriadne poplácala.
  
  Ben zažmurkal a zdvihol ruku na líce. "Ach!"
  
  "Si v poriadku?"
  
  "Nie, do pekla nie! Skoro si mi zlomil čeľusť."
  
  "Prestaň byť slabochom. Keď nabudúce zavolajú, povedzte to mame a otcovi."
  
  "Do čerta, spravím to. Prečo si ma do pekla vôbec udrel?"
  
  Drake potriasol ramenom, keď Komodo zdvihol svojho muža z podlahy a hodil ho späť do radu. "Nováčik."
  
  Karin s obdivom pozerala.
  
  Drake povedal: "Nepamätáš sa? Pekné svetlá? Skoro ťa dostali, kamarát."
  
  "Pamätám si..." Benov pohľad sa zrazu vrátil na kamennú stenu a jej zložité výklenky. "Ó, wow, aké vzrušenie." Zlato, diamanty a bohatstvo. Toto si pamätám."
  
  Drake videl, že trblietavé predmety začínajú znovu získavať svoju gravitáciu. "Poďme," povedal. "Dvakrát. Vidím, čo robí táto jaskyňa, a čím skôr sa cez ňu dostaneme, tým lepšie."
  
  Rýchlo odišiel, držal ruku na Benovom ramene a kývol Karin. Komodo ho ticho nasledoval a pozorne sledoval svojich mužov, ako prechádzajú pri rímsach, ktoré lemovali obe strany.
  
  Keď kráčali bližšie k výklenkom, Drake riskoval rýchly pohľad. V každom výklenku stál malý miskovitý predmet, ktorého povrch bol vykladaný drahými kameňmi. Ale to samo o sebe nestačilo na vytvorenie veľkolepej svetelnej show, ktorá bola taká pútavá. Za každou miskou boli hrubé steny samotných výklenkov lemované radmi rubínov, smaragdov, zafírov, diamantov a nespočetných iných drahých kameňov.
  
  Misky mohli stáť majland, ale samotné výklenky mali nevyčísliteľnú hodnotu.
  
  Drake sa zastavil, keď sa blížil k východovému oblúku. Zľava i sprava naňho zavial studený vánok. Celé miesto voňalo dávnym tajomstvom a skrytými tajomstvami. Niekde stekala voda, len malý pramienok, ale dosť na to, aby pridal na nesmiernosti jaskynného systému, ktorý skúmali.
  
  Drake si všetkých pozorne prezrel. Pasca bola prekonaná. Otočil sa, aby prešiel cez východový oblúk.
  
  A niečí hlas zakričal: "Stoj!"
  
  Okamžite zamrzol. Jeho viera v krik a inštinkt zrodený zo starého výcviku SAS mu zachránili život. Jeho pravá noha sa sotva dotkla tenkého drôtu, ale ešte jedno stlačenie mohlo spustiť nástražnú pascu.
  
  Kovalenko tentokrát ostreľovača neopustil. Správne usúdil, že skupina za ním bude ťahať zadok cez Greed Hall. Drôt viedol do skrytej bane M18 Claymore, tej s nápisom "Front to the Enemy".
  
  Predná časť bola namierená na Drakea a odpálila by ho oceľovými guľôčkovými ložiskami spolu s Benom a Karin, keby Komodo nezakričal varovanie.
  
  Drake spadol a rýchlo vypol zariadenie. Toto odovzdal Komodovi. "Ďakujem pekne, kamarát. Majte to po ruke a neskôr to strčíme Kovalenkovi do zadku."
  
  
  KAPITOLA 33
  
  
  Ďalšia túra bola krátka a rýchlo klesala dole kopcom. Drake a ostatní museli chodiť v podpätkoch, opierajúc sa o telo, aby zostali vzpriamené. Drake si myslel, že sa môže každú chvíľu pošmyknúť a bezvládne spadnúť, len Boh vie, aký strašný osud čaká dole.
  
  Ale len o pár minút neskôr uvideli známy oblúk. Drake si pripravil svoju žiariacu palicu a postavil sa pri vchode. Pamätajúc na ostreľovačov, rýchlo sklonil hlavu a odišiel.
  
  "Ach, gule," vydýchol si pre seba. "Zhoršuje sa to."
  
  "Nehovor mi," povedal Ben. "Nad našimi hlavami visela obrovská betónová guľa."
  
  Drake naňho zízal. "Život nie je film, Blakey." Bože, ty si čudák."
  
  Zhlboka sa nadýchol a zaviedol ich do tretej obrovskej jaskyne. Ohromujúce miesto, ktoré videli, zastavilo každého z nich na ceste. Ústa sa otvorili. Ak si Krvavý kráľ mohol vybrať akýkoľvek bod na svojej doterajšej ceste, aby nastražil pascu, tak toto je, pomyslel si Drake o pár minút neskôr, perfektná šanca. Na dobrých chlapcov však našťastie nič nečaká. Možno na to bol dobrý dôvod...
  
  Dokonca aj Komodo zízal úžasom a neveriacky, no podarilo sa mu zo seba vyžmýkať pár slov. "Potom si myslím, že je to žiadostivosť."
  
  Kašľanie a chrčanie boli jeho jedinou odpoveďou.
  
  Cesta pred nimi sledovala jedinú priamku k východovému oblúku. Prekážkou bolo, že cestu z oboch strán ohraničovali krátke podstavce zakončené sochami a vysoké podstavce zakončené maľbami. Každá socha a každý obraz predstavovali niekoľko erotických foriem, od prekvapivo vkusných až po vyslovene obscénne. Okrem toho jaskynné maľby zaplnili každý dostupný centimeter stien jaskyne, ale nie primitívne obrazy, ktoré sa zvyčajne nachádzajú v starovekých jaskyniach - boli to úžasné obrazy, ktoré sa ľahko vyrovnajú každému renesančnému alebo modernému umelcovi.
  
  Téma bola šokujúca aj iným spôsobom. Obrázky znázorňovali jednu masívnu orgiu, pričom každý muž a žena boli vykreslení v mučivých detailoch, páchali každý chlípny hriech, ktorý človek pozná... a ďalšie.
  
  Celkovo to bola ohromujúca rana pre zmysly, rana, ktorá v nezmenšenej miere pokračovala, keď sa odvíjali ďalšie a ďalšie dramatické scény, ktoré oslňovali ľudské oko a myseľ.
  
  Drake takmer vyronil krokodíliu slzu pre svojho starého kamaráta Wellsa. Tento starý zvrhlík by tu bol vo svojom živle. Najmä ak to objavil s Mayom.
  
  Myšlienka na Maya, jeho najstaršieho žijúceho priateľa, pomohla odvrátiť jeho myseľ od pornografického preťaženia zmyslov okolo neho. Pozrel sa späť na skupinu.
  
  "Chlapi. Chlapci, to nemôže byť všetko. Musí tu byť nejaký pascový systém. Majte uši otvorené." Zakašľal. "A myslím na pasce."
  
  Cesta išla ďalej. Drake si teraz všimol, že ani pohľad do zeme ti nepomôže. Aj tam sa zvíjali nádherne detailné postavy. Ale toto všetko bol nepochybne červený sleď.
  
  Drake sa zhlboka nadýchol a vykročil vpred. Všimol si, že na oboch stranách cesty bol asi sto metrov zvýšený okraj.
  
  Zároveň prehovoril Komodo. "Vidíš to, Drake? Mohlo to byť nič."
  
  "Alebo všetko ostatné." Drake opatrne položil jednu nohu pred druhú. Ben nasledoval krok vzadu, potom pár vojakov a potom Karin, ktorú pozorne sledoval Komodo. Drake počul, ako veľký, statný Komodo šepká potichu ospravedlňovanie Karin za drzé obrázky a hrubosť jeho okukaných ľudí, a potlačil úsmev.
  
  Vo chvíli, keď sa jeho olovená noha dotkla zeme na začiatku vyvýšených strán, vzduch naplnil hlboký dunivý zvuk. Priamo pred ním sa podlaha začala hýbať.
  
  "Ahoj". Jeho široký yorkshirský štýl sa objavil v časoch stresu. "Počkajte chlapci."
  
  Cesta bola rozdelená na rad širokých horizontálnych kamenných políc. Každá polica sa pomaly začala posúvať do strán, takže každý, kto na nej stojí, mohol spadnúť, ak nestúpol na ďalšiu. Sekvencia bola dosť pomalá, ale Drake naznačil, že teraz našli dôvod Chambersovho odvážneho rozptyľovania.
  
  "Našľapuj opatrne," povedal. "V pároch. A odtrhnite myseľ od špiny a choďte vpred, "pokiaľ nechcete vyskúšať tento nový šport "potápanie sa do priepasti".
  
  Ben sa k nemu pripojil na prvej pohyblivej poličke. "Je také ťažké sústrediť sa," zastonal.
  
  "Mysli na Haydena," povedal mu Drake. "To ti pomôže prejsť."
  
  "Myslím na Haydena." Ben zažmurkal na najbližšiu sochu, zvíjajúcu sa trojicu prepletených hláv, rúk a nôh. "To je problém."
  
  "So mnou". Drake opatrne vstúpil na druhú výsuvnú policu a už hodnotil pohyb tretej a štvrtej. "Vieš, som tak rád, že som nakoniec strávil všetky tie hodiny hraním Tomb Raidera."
  
  "Nikdy by som si nemyslel, že skončím ako šprt v hre," zamrmlal Ben a potom premýšľal o May. Veľká časť japonskej spravodajskej komunity ju porovnávala s postavou z videohier. "Hej, Matt, ty si nemyslíš, že v skutočnosti snívame, však?" A toto je všetko sen?"
  
  Drake sledoval, ako jeho priateľ opatrne vystúpil na tretiu policu. "Nikdy som nemal taký živý sen." Nepotreboval prikyvovať okoliu, aby vyjadril svoj názor.
  
  Teraz za nimi druhá a tretia skupina ľudí začala svoju únavnú cestu. Drake narátal dvadsať políc, kým sa dostal na koniec a našťastie vyskočil na pevnú zem. Vďaka Bohu, že si jeho pretekárske srdce mohlo dať pauzu. Chvíľu pozoroval východový oblúk, potom spokojný, že sú sami, sa otočil, aby skontroloval postup ostatných.
  
  Práve včas, aby som videl jedného z mužov z Delty odvrátiť pohľad od krikľavého maľovaného stropu -
  
  A minúť poličku, na ktorú sa chystal stúpiť. V zlomku sekundy bol preč, jediná pripomienka, že tam kedy bol, bol vystrašený výkrik, ktorý nasledoval po jeho páde.
  
  Celá spoločnosť sa zastavila a vzduch sa otriasol šokom a strachom. Komodo dal všetkým minútu a potom ich hnal dopredu. Všetci vedeli, ako sa cez to dostať. Padlý vojak bol sám sebe hlupákom.
  
  Opäť, a tentoraz opatrnejšie, sa všetci začali hýbať. Drake si na chvíľu myslel, že stále počuje výkriky vojakov, ktorí navždy padajú do tej nekonečnej priepasti, ale odmietol to ako halucináciu. Zameral sa späť na ľudí práve včas, aby videl, ako veľký Komodo spadol podobne.
  
  Nastal jeden zúfalý moment mávania rukami, jeden nahnevaný výkrik ľútosti nad jeho hroznou stratou koncentrácie a veliteľ tímu Big Delta skĺzol z okraja police. vykríkol Drake, takmer pripravený ponáhľať sa mu na pomoc, no nanešťastie si bol istý, že to nestihne včas. Ben kričal ako dievča...
  
  Ale to bolo preto, že Karin sa jednoducho zamilovala do veľkého muža!
  
  Karin Blake bez váhania nechala celý vysoko trénovaný tím Delta sledovať jej odchod a bezhlavo sa rútila smerom na Komodo. Bola pred ním, takže jej hybnosť mu mala pomôcť hodiť ho späť na betónovú platňu. Ale Komodo bol veľký a ťažký muž a Karin rázny skok ním sotva pohol.
  
  Ale trochu sa ho dotkla. A to stačilo na pomoc. Komodo sa stihol otočiť, keďže mu Karin dala ďalšie dve sekundy vysielacieho času a chytil sa okraja betónu prstami ako zverák. Držal sa zúfalo, nevládal sa zdvihnúť.
  
  A posuvná polica sa bolestivo pomaly pohybovala smerom k jej ľavému obvodu, potom zmizla a vzala so sebou vedúceho tímu Delta.
  
  Karin pevne chytila Komodo za ľavé zápästie. Napokon zareagovali aj ostatní členovia jeho tímu a chytili ho za druhú ruku. S veľkou námahou ho vytiahli hore a cez dosku, práve keď zmizla v skrytej chodbe.
  
  Komodo pokrútil hlavou nad zaprášeným betónom. "Karin," povedal. "Už sa nikdy nepozriem na inú ženu."
  
  Blonďavý geniálny exštudent, ktorý vypadol, sa uškrnul. "Vy chlapci, s vašimi blúdiacimi očami sa nikdy nenaučíte."
  
  A cez Drakeov obdiv prišlo poznanie, že táto tretia úroveň "pekla", táto miestnosť zvaná žiadostivosť, nie je ničím iným ako obrazom večného utrpenia muža s túlavým pohľadom. Klišé é o tom, čo keby muž sedel v kaviarni & # 233; so svojou ženou alebo priateľkou a okolo išiel ďalší pár pekných nôh - takmer určite by vyzeral.
  
  Ibaže tu dole, keby sa bol pozrel, zomrel by.
  
  Niektoré ženy by s tým nemali problém, uvažoval Drake. A tiež z dobrého dôvodu. Ale Karin zachránila Komodo a teraz bol pár vyrovnaný. Trvalo to ďalších päť minút napätého čakania, no napokon sa zvyšok tímu dostal cez posuvné police.
  
  Všetci si dali pauzu. Každý muž v spoločnosti cítil, že je ich povinnosťou podať Karin ruku a vyjadriť jej uznanie za jej statočnosť. Dokonca aj Ben.
  
  Potom sa ozval výstrel. Jeden z vojakov Delty padol na kolená a chytil sa za brucho. Zrazu boli napadnutí. Pol tucta mužov Krvavého kráľa sa vyhrnulo z oblúka a držali svoje zbrane pripravené. Vzduchom svišťali guľky.
  
  Drake a jeho posádka už na kolenách padli na palubu a schmatli svoje zbrane. Zasiahnutý muž zostal na kolenách a dostal ďalšie štyri guľky do hrudníka a hlavy. Za menej ako dve sekundy bol mŕtvy, ďalšia obeť Krvavého kráľa.
  
  Drake zdvihol svoju požičanú útočnú pušku M16 a vystrelil. Napravo od neho bola jedna zo sôch posiata olovom a vo vzduchu sa rozsypali črepy alabastru. Drake sa prikrčil.
  
  Okolo hlavy mu presvišťala ďalšia guľka.
  
  Celý tím bol nehybný, pokojný a schopný opatrne mieriť s puškami na zemi. Keď spustili paľbu, bol to masaker, desiatky guliek prevŕtali Kovalenkových utekajúcich mužov a prinútili ich tancovať ako krvavé bábky. Jeden muž si prerazil cestu buldozérom, zázračne nezranený, až kým nestretol Matta Drakea.
  
  Bývalý muž zo SAS sa k nemu rútil čelne, zasadil mu drvivú pažbu hlavy a sériu rýchlych úderov nožom do jeho rebier. Posledný z Kovalenkových mužov vkĺzol na miesto, kde skončili všetci zlí muži.
  
  Peklo.
  
  Drake im naznačil, aby prešli, vrhnúc ľútostivý pohľad na padlého člena tímu Delta. Jeho telo vyzdvihnú na spiatočnej ceste.
  
  "Musíme chytiť bastarda."
  
  
  34 KAPITOLA
  
  
  Hayden sa stretol tvárou v tvár s Edom Boudreauxom a svet sa rozplynul.
  
  "Som rád, že ťa môžem zabiť," zopakoval Boudreau slová, ktoré jej už raz povedal. "Opäť".
  
  "Minule si zlyhal, psycho." Opäť zlyháš."
  
  Boudreau sa pozrel na jej nohu. "Aký je tvoj bok?" - Opýtal som sa.
  
  "Tým lepšie". Hayden stál na špičkách a čakal na bleskový útok. Snažila sa usmerniť Američana tak, aby mal zadok pritlačený k stene stodoly, no na to bol príliš prefíkaný.
  
  "Si krv." Boudreaux mimicky olizoval nôž. "Bolo to chutné. Myslím, že moje dieťa chce viac."
  
  "Na rozdiel od tvojej sestry," zavrčal Hayden. "Naozaj to už nevydržala."
  
  Boudreau sa k nej rozbehol. Hayden to očakávala a opatrne sa vyhla a vystavila jej čepeľ úderu jeho líca. "Prvá krv," povedala.
  
  "Predhra". Boudreaux urobil výpad a ustúpil, potom ju zasiahol niekoľkými krátkymi ranami. Hayden ich všetkých odrazil a zakončil úderom dlane do nosa. Boudreau sa zapotácal a z očí sa mu tlačili slzy.
  
  Hayden to okamžite využila a bodla nožom. Pritlačila Boudreauxa k stene a potom ustúpila o jeden úder...
  
  Boudreau sa vrhol.
  
  Hayden sa prikrčil a zapichol si nôž do stehna. Keď kričal, odtiahla sa, nedokázala zastaviť úškľabkový úsmev, ktorý sa jej objavil v očiach.
  
  "Cítiš to, kreténe?"
  
  "Mrcha!" Boudreaux sa zbláznil. Ale toto bolo šialenstvo bojovníka, mysliteľa, ostrieľaného bojovníka. Búchal ju do chrbta úderom za úderom, podstupoval šialené riziko, no zachoval si len toľko sily a rýchlosti, aby si dvakrát rozmyslela, či zasiahne. A teraz, keď cúvali, narazili na ďalšie skupiny bojujúcich mužov a Hayden stratila rovnováhu.
  
  Pri preliezaní kolena padnutého muža spadla, zvalila sa a postavila sa s pripraveným nožom.
  
  Boudreau sa rozplynul v dave, úsmev na jeho tvári sa zmenil na úškrn, keď ochutnal vlastnú krv a švihol nožom.
  
  "Uvidíme sa," zakričal cez hluk. "Viem, kde bývate, slečna Jay."
  
  Hayden odhodil jedného z mužov Krvavého kráľa z cesty a zlomil mu nohu ako prútik, keď uvoľnila cestu Boudreauxovi. Kútikom oka videla Mai, ktorá nepochybne zmenila hru v tejto bitke, ako neozbrojená bojuje proti mužom s ostrými zbraňami, bitka bola príliš blízko na streľbu a nechala ich na hromade pri svojich nohách. Hayden hľadela na mŕtvych a umierajúcich, ktorí okolo nej škubali.
  
  Všimla si, že aj Boudreau prehodnocuje situáciu, keď sledoval Haydenov pohľad a videl legendárneho japonského agenta v akcii.
  
  May hľadela na Haydena. "Priamo za tebou."
  
  Hayden sa vrhol na Boudreaua.
  
  Hlavné psycho Krvavého kráľa sa rozbehlo, akoby mu na päty šliapala havajská mangusta. Hayden a May ich prenasledovali. Pri prechádzaní okolo Mai zasadil zdrvujúci úder inému z Kovalenkových mužov, čím zachránil život ďalšiemu vojakovi.
  
  Za stodolou bolo otvorené pole, heliport s helikoptérou a úzky prístav, kde kotvilo niekoľko člnov. Boudreau prebehol okolo helikoptéry a zamieril k veľkému motorovému člnu a ani neprerušil krok, keď naskočil na palubu a prevalil sa vzduchom. Predtým, ako sa Hayden dostal cez helikoptéru, veľká loď už odštartovala a začala sa posúvať vpred.
  
  Máj začal spomaľovať. "Toto je Baja." Veľmi rýchlo a vnútri už čakajú traja muži. V porovnaní s nimi ostatné lode pôsobia pokojne." Jej oči hľadeli na helikoptéru. "Teraz potrebujeme toto."
  
  Hayden sa prikrčil, keď guľka preletela okolo nich, sotva si to všimol. "Dokážeš to ovládať?"
  
  Mai sa jej spýtala: "Naozaj sa ma pýtaš túto otázku?" pozri sa predtým, ako stúpiš na šmyk a skočíš dovnútra. Kým sa tam Hayden dostal, Mai už spustila hlavný rotor a Boudreauxova loď sa s mohutným rachotom rútila po rieke.
  
  "Ver si," povedala Mai potichu, čím demonštrovala legendárnu trpezlivosť, ktorou bola známa, keď Hayden frustrovane škrípala zubami. O minútu bolo auto pripravené na let. May zlepšil tím. Sánky opustili zem. Guľka zasiahla stĺp vedľa Haydenovej hlavy.
  
  Odtiahla sa, potom sa otočila, aby videla, ako posledný z mužov Krvavého kráľa padá pod paľbou. Jeden z vojakov havajských špeciálnych síl im zdvihol palec, keď vrtuľník začal klesať a otáčať sa a pripravoval sa na prenasledovanie člna. Hayden zamával späť.
  
  Len ďalší bláznivý deň v jej živote.
  
  Ale stále tu bola. Stále prežívajú. V hlave sa jej opäť vynorilo Jayovo staré motto. Prežiť ďalší deň. Len ži.Aj v takýchto chvíľach jej otec veľmi chýbal.
  
  O minútu neskôr sa helikoptéra zakolísala a rozbehla sa v prenasledovaní. Haydenino brucho zostalo niekde v tábore a chytila sa zábradlia, až ju boleli kĺby. Mai nevynechala ani chvíľku.
  
  "Nechaj si nohavice."
  
  Hayden sa snažila odviesť hlavu od závratnej jazdy tým, že skontrolovala stav svojej zbrane. Jej nôž sa vrátil do držiaka. Jej jedinou zostávajúcou pištoľou bol skôr štandardný glock než kaspický, ktorý mala v poslednom čase najradšej. Ale čo do pekla, zbraň je zbraň, však?
  
  Mai letela dostatočne nízko, aby sprej zasiahol čelné sklo. Po širokej rieke vpredu sa pohybovala veľká žltá loď. Hayden videl postavy, ktoré stáli za ním a sledovali, ako sa približujú. Niet pochýb o tom, že boli ozbrojení.
  
  Mai sklonila hlavu a potom pozrela na Haydena. "Odvaha a sláva."
  
  Hayden prikývol. "Do konca".
  
  May zasiahla tím a poslala helikoptéru do zúrivého ponoru na kolízny kurz do žltého Bayeux. Ako sa dalo očakávať, ľudia stojaci po stranách v šoku ustúpili. Hayden sa vyklonil z okna a vystrelil. Guľka zašla beznádejne ďaleko.
  
  Mai jej podala poloprázdnu M9. "Nechajte ich počítať."
  
  Hayden opäť vystrelil. Jeden z Boudreauových mužov vystrelil späť, guľka sa odrazila od vrchlíka helikoptéry. Mai urobil cik-cak kruh okolo tímu a poslal Haydenovu hlavu rozbitú proti tyči opory. Mai sa potom znova potopila, agresívne, nedala žiadnu štvrtinu. Hayden vyprázdnila glock a videla, ako jeden z Boudreauových mužov prešiel cez palubu v spŕške krvi.
  
  Vrtuľník potom zasiahla ďalšia guľka, po ktorej nasledoval príval ďalších. Veľké auto predstavovalo veľký cieľ. Hayden videl Boudreaua za volantom člna, ako pevne drží nôž v zuboch a strieľa na nich zo samopalu.
  
  "Ach," Mayov výkrik bol slabým vyjadrením, keď sa z helikoptéry zrazu vyvalil čierny dym a zvuk motora sa zrazu zmenil z revu na kňučanie. Bez vedenia sa helikoptéra začala kývať a trhať.
  
  May žmurkla na Haydena.
  
  Hayden počkal, kým boli nad Boudreauovou loďou a otvoril jej dvere, keď helikoptéra klesala.
  
  Pozrela sa do samotných bielkov Boudreauxových očí, povedala: "Naskrutkuj to," a vyskočila z padajúcej helikoptéry.
  
  
  35. KAPITOLA
  
  
  Haydenov voľný pád mal krátke trvanie. Boudreauxova loď nebola ďaleko, ale cestou uštedril mužovi letmý úder a potom sa zrútil na palubu. Z jej tela hlučne vychádzal vzduch. Stará rana na stehne ju bolela. Videla hviezdy.
  
  Helikoptéra špirálovito klesla do rýchlo tečúcej rieky asi tridsať stôp doľava, ohlušujúci zvuk jej smrti prehlušil všetky súvislé myšlienky a vyslal obrovskú vlnu cez provu člna.
  
  Vlna dostatočne silná na to, aby zmenila samotný kurz lode.
  
  Loď stratila rýchlosť, všetci leteli vpred a začala sa radiť. Potom sa na konci svojho pohybu vpred prevrátil a pristál bruchom v bielej vode.
  
  Hayden sa držal, keď sa čln naklonil. Keď šla pod vodu, silno kopla, mierila rovno dole, a potom kopla smerom k najbližšiemu brehu. Zo studenej vody ju rozbolela hlava, no trochu upokojila ubolené končatiny. Príval prúdu ju prinútil uvedomiť si, aká je unavená.
  
  Keď sa vynorila, zistila, že nie je ďaleko od brehu, ale tvárou v tvár Edovi Boudreauxovi. Stále držal nôž medzi zubami a zavrčal, keď ju uvidel.
  
  Vrak dymiaceho vrtuľníka sa za ním začal ponárať do rieky. Hayden videl, ako May prenasleduje dvoch zostávajúcich Boudreauových mužov smerom k zablatenému brehu. Keďže vedela, že súboj na vode neprežije, prehnala sa okolo šialenca a nezastavila sa, kým nenarazila na breh. Okolo nej sa rozprestieralo husté blato.
  
  Vedľa nej sa ozvalo hlasné špliechanie. Boudreaux, zadýchaný. "Prestaň. Dojeba. Utiecť." Ťažko dýchal.
  
  "Máš to," schmatol ho Hayden, hodil mu do tváre kopu hliny a vyliezol na breh. Blato sa na ňu lepilo a snažilo sa ju stiahnuť dole. To, čo malo byť ľahké plazenie sa na suchú zem, ju vynieslo len pár stôp nad čiaru rieky.
  
  Otočila sa a buchla špinavým opätkom do Boudreauxovej tváre. Videla, ako sa mu nôž, ktorý držal medzi zubami, zarezal hlboko do líc, čo spôsobilo, že sa usmieval širšie ako Jokerov. S krikom a spŕškou krvi a hlienu jej brucho padol na nohy, pričom použil jej opasok ako prostriedok na vytiahnutie jej tela. Hayden udrela do jeho nechránenej hlavy, ale jej údery mali malý účinok.
  
  Potom si spomenula na svoj nôž.
  
  Druhou rukou sa natiahla pod seba, tlačila, napínala, dvíhala svoje telo o centimeter, keď špina žmýkala a snažila sa ju držať.
  
  Prsty sa jej zovreli okolo rukoväte. Boudreaux z nej prakticky strhol nohavice, keď ešte raz trhol, zastavil sa priamo na jej chrbte, hlavu a pery zrazu tesne pri jej uchu.
  
  "Dobrý kurva pokus." Cítila, ako jej krv stekala z tváre na jej líce. "Pocítiš to. Deje sa to pekne a pomaly."
  
  Naložil celú svoju váhu na celé jej telo a zatlačil ju hlbšie do bahna. Jednou rukou jej zaboril tvár do slizu a zastavil jej dýchanie. Hayden sa zúfalo snažila, kopala a kotúľala sa, ako najlepšie vedela. Zakaždým, keď vzhliadla, tvár mala pokrytú lepkavým bahnom, videla pred sebou May, ako bojuje sama s dvoma Boudreauovými stúpencami.
  
  Jeden spadol za tri sekundy, keď držali Haydenovu tvár. Druhý ustúpil a predĺžil agóniu. V čase, keď sa Haydenova tvár objavila po štvrtýkrát, May ho konečne zahnala do kúta a chystala sa mu zlomiť chrbát o spadnutý strom.
  
  Haydenove zvyšné sily boli takmer vyčerpané.
  
  Boudreauov nôž prepichol kožu okolo jej tretieho rebra. S mučivým pomalým a odmeraným ťahom sa čepeľ začala posúvať hlbšie. Hayden sa vzpierala a kopala, no nedokázala odhodiť útočníka.
  
  "Nie je kam ísť." Boudreauxov zlý šepot jej napadol hlavu.
  
  A mal pravdu, zrazu si uvedomil Hayden. Musela prestať bojovať a nechať to tak. Len tak ležať. Dajte si čas -
  
  Čepeľ klesla hlbšie, oceľ škrabala o kosť. Boudreauxov smiech bol volanie Smrtonosnej, volanie démona, ktorý sa jej vysmieval.
  
  Nôž pod jej telom sa uvoľnil s ťažkým prskavým zvukom. Jedným pohybom otočila meč v ruke a silno ho zabodla za chrbát do Boudreauxových rebier.
  
  Psycho sa s krikom zapotácal späť, rukoväť noža mu trčala z hrude. Ani vtedy sa Hayden nedokázala pohnúť. Bola zatlačená príliš hlboko v bahne, celé jej telo bolo stiahnuté. Nemohla ani pohnúť druhou rukou.
  
  Boudreau zasyčal a dusil ju. Potom cítila, ako vyťahujú veľký nôž. Tak to bolo vtedy. Teraz by ju zabil. Jeden tvrdý úder do zátylku alebo chrbtice. Boudreau ju porazil.
  
  Hayden otvorila oči dokorán, odhodlaná ešte raz vidieť slnečné svetlo. Jej myšlienky boli o Benovi a myslela si: Posudzujte ma podľa toho, ako som žil, nie podľa toho, ako som zomrel.
  
  Opäť.
  
  Potom, obrovská a desivá ako dobíjajúci sa lev, vbehla dnu Mai Kitano. Asi tri metre od Haydena sa odrazila od zeme a každú štipku hybnosti využila na letmý kop. O sekundu neskôr všetka tá sila rozbila Boudreauxovu hornú časť trupu, polámala kosti a orgány, vylomila zuby a v širokom oblúku striekala krv.
  
  Závažie bolo zdvihnuté z Haydenovho chrbta.
  
  Niekto ju so zjavnou ľahkosťou vytiahol z blata. Niekto ju niesol, opatrne ju položil na trávnatý breh a sklonil sa nad ňu.
  
  Ten niekto bol Mai Kitano. "Uvoľni sa," povedala ľahko. "On je mŕtvy. Sme vyhrali".
  
  Hayden sa nemohol hýbať ani rozprávať. Len pozerala na modrú oblohu, kývajúce sa stromy a Mayinu usmievavú tvár.
  
  A po chvíli povedala: "Pripomeň mi, aby som ťa nikdy nerozhneval. Naozaj, ak nie si najlepší, aký kedy bol, ja..." Jej myšlienky boli stále väčšinou s Benom, takže nakoniec povedala, čo by mohol povedať. "Ukážem svoj zadok Asde."
  
  
  36. KAPITOLA
  
  
  Krvavý kráľ dotlačil svoj ľud k jeho absolútnym hraniciam.
  
  Skutočnosť, že ich prenasledovatelia takmer uzavreli medzeru, ho rozzúrila. Spomaľovalo ho príliš veľa ľudí. Bol to ich úzkoprsý sprievodca, ktorý sa pohrával s maličkosťami, keď mohli robiť pokroky. Na počte ľudí, ktorí zomreli pri hľadaní tejto ceny, nezáležalo. Krvavý kráľ požadoval a očakával ich obeť. Očakával, že si všetci ľahnú a zomrú za neho. O ich rodiny by bolo postarané. Alebo by aspoň neboli mučení.
  
  Všetko bola cena.
  
  Jeho sprievodca, muž menom Thomas, zamrmlal niečo o tom, že ide o úroveň, ktorú nejaký iný idiot menom Hawksworth nazval závisťou. Bola to štvrtá komnata, Krvavý kráľ kypel hnevom. Iba štvrtý. Štandardná legenda hovorila o siedmich úrovniach pekla. Naozaj by po tomto mohli byť ďalšie tri?
  
  A ako to Hawksworth vedel? Pisár a kuchár sa otočili a utiekli, ich gule sa zmenšili na veľkosť arašidov, keď po piatej úrovni uvideli pascový systém. Dmitrij Kovalenko, pomyslel si, samozrejme, že nie.
  
  "Na čo čakáš?" - zavrčal na Thomasa. "Budeme sa sťahovať. Teraz."
  
  "Neprišiel som na systém pascí, pane," začal Thomas.
  
  "Do pekla s pascou." Pošlite ľudí dovnútra. Nájdu to rýchlejšie." Krvavý kráľ pobavene stisol pery, keď študoval miestnosť.
  
  Na rozdiel od predchádzajúcich troch sa táto komora zvažovala do centrálnej plytkej priehlbiny, ktorá vyzerala, akoby bola vytesaná do samotnej skaly. Z tvrdej podlahy trčalo niekoľko hrubých kovových podpier, takmer ako schody. Ako sme postupovali, steny komory sa zužovali, až sa po bazéne opäť začali rozširovať.
  
  Bazén sa zdal byť 'úzkym bodom'.
  
  Závisť?" pomyslel si prekliaty kráľ. Ako sa takýto hriech preniesol do skutočného života, do tohto podsvetia, kde ťa tiene môžu nielen ochrániť, ale aj zabiť? Sledoval, ako Thomas vydal rozkaz k postupu. Spočiatku išlo všetko dobre. Krvavý kráľ sa pozrel späť, odkiaľ prišli, keď začul vzdialené zvuky streľby. Drake a jeho malá armáda budú prekliati. Keď sa odtiaľto dostane, osobne sa postará o to, aby krvavá vendeta dosiahla svoj brutálny cieľ.
  
  Streľba ho oživila. "Pohni sa!" - skríkol, práve vo chvíli, keď vodca stúpil na nejaký skrytý tlakový bod. Ozval sa náraz ako padajúca skala, šuchot vzduchu a zrazu hlava vodcu narazila na kamennú podlahu a potom sa kotúľala zo strmého svahu ako futbalová lopta. Telo bez hlavy sa zrútilo na krvavú hromadu.
  
  Dokonca aj Krvavý kráľ zízal. Ale necítil žiadny strach. Chcel len vidieť, čo spôsobilo také zranenie jeho vedúcemu mužovi. zakričal Thomas vedľa neho. Krvavý kráľ ho tlačil vpred, kráčal v jeho stopách, pričom mal z mužovho strachu veľkú radosť. Nakoniec vedľa šklbajúceho tela zastal.
  
  Krvavý kráľ, obklopený vystrašenými ľuďmi, študoval staroveký mechanizmus. Vo výške hlavy medzi dvoma kovovými stĺpikmi bol natiahnutý tenký drôt ako žiletka, ktorý musel byť držaný na mieste nejakým napínacím zariadením. Keď jeho muž stlačil spúšť, tyče sa uvoľnili a drôt sa s nimi otočil a odrezal jeho mužovi hlavu pri krku.
  
  Brilantné. Úžasný odstrašujúci prostriedok, pomyslel si a uvažoval, či by takéto zariadenie mohol použiť v priestoroch pre služobníctvo svojho nového domova.
  
  "Na čo čakáš?" kričal na zvyšných ľudí. "Pohni sa!"
  
  Traja muži skočili dopredu a tucet ďalších ich nasledovalo. Krvavý kráľ považoval za rozumné nechať za sebou poltucet ďalších pre prípad, že by ho Drake rýchlo predbehol.
  
  "Teraz rýchlo," povedal. "Ak pôjdeme rýchlejšie, rýchlejšie sa tam dostaneme, však?"
  
  Jeho muži utiekli a rozhodli sa, že v skutočnosti nemajú na výber a existuje malá šanca, že ich vyšinutý šéf má pravdu. Spustila sa ďalšia pasca a druhá hlava sa skotúľala dolu svahom. Telo spadlo a muž za ním oň zakopol, pretože mal šťastie, keď ďalší napnutý drôt preťal vzduch priamo nad jeho hlavou.
  
  Keď druhá skupina začala zostupovať, pridal sa k nim aj Krvavý kráľ. Boli nastražené nové pasce. Začali padať ďalšie hlavy a skalpy. Potom sa ozvala silná rana, ktorá sa rozliehala celou jaskyňou. Na oboch stranách zužujúceho sa priechodu sa objavili zrkadlá umiestnené tak, aby sa v nich odrážala osoba vpredu.
  
  V tom istom čase sa ozval zvuk zurčiacej vody a bazén na úpätí svahu sa začal napĺňať.
  
  Len táto voda nebola len voda. Nesúdiac podľa spôsobu fajčenia.
  
  Thomas kričal, keď sa k nim rozbehli. "Napája sa z kyslého jazera. Vtedy sa plynný oxid siričitý rozpúšťa vo vode a vytvára kyselinu sírovú. Toho sa určite nechcete dotknúť!"
  
  "Neprestávaj," zareval Krvavý kráľ, keď videl, ako ľudia začínajú spomaľovať. "Použite kovové tyče, idioti."
  
  Celý tím sa v zástupe rútil dole svahom. Naľavo a napravo sa otvorili náhodné pasce so zvukom podobným výstrelu z luku. Telá bez hláv padali a hlavy sa kotúľali medzi mužmi ako odhodené ananásy, o niektorých zakopli, iní do nich omylom kopali. Krvavý kráľ si hneď na začiatku všimol, že na počet pólov je príliš veľa ľudí a uvedomil si, že mentalita svorky spôsobí, že tí menej dôvtipní budú bez rozmýšľania skákať.
  
  Zaslúžili by si svoj osud. Pre idiota bolo vždy lepšie zomrieť.
  
  Krvavý kráľ spomalil a zadržal Thomasa. Niekoľko ďalších mužov tiež spomalilo, čím potvrdili vieru Krvavého kráľa, že prežijú len tí najbystrejší a najlepší. Vodca balíka vyskočil na prvý kovový stĺpik a potom začal preskakovať z tyče na tyč ponad zurčiacu vodu. Najprv urobil určitý pokrok, ale potom mu jedovatá vlna zasiahla nohy. Tam, kde sa dotkla kyslá voda, sa mu spálilo oblečenie a koža.
  
  Keď sa jeho nohy dotkli ďalšieho stĺpika, bolesť spôsobila, že sa prevrátil a spadol a striekal priamo do preplneného bazéna. Zúrivé, utrápené výkriky sa ozývali celou sálou.
  
  Ďalší muž spadol z pultu a spadol dovnútra. Tretí muž sa zastavil na okraji bazéna, oneskorene si uvedomil, že neexistuje žiadny jasný pult, na ktorý by mohol skočiť, a bol zatlačený dnu, keď mu druhý muž naslepo vrazil do chrbta.
  
  Zrkadlá odrážali osobu vpredu. Závideli by ste mužovi pred vami?
  
  Krvavý kráľ videl účel zrkadiel a zničenie pasce. "Pozri dole!" skríkol Thomas súčasne. "Pozrite sa na svoje nohy, nie na osobu vpredu. Toto jednoduché cvičenie vám pomôže bezpečne prekonať stĺpiky."
  
  Krvavý kráľ sa zastavil na okraji novovzniknutého jazera. Súdiac podľa toho, že voda stále stúpala, videl, že vrcholy podpier budú čoskoro pod vriacou hladinou. Strčil muža pred seba a stiahol Thomasa so sebou. Pasca vyletela tesne mimo dosahu, tak blízko, že cítil vietor, keď mu kovová tyč preletela okolo ramena.
  
  Vyjdite na tyče a rýchlo tancujte v náhodnom poradí. Nastala krátka pauza, kým voda striekala dopredu. Ďalší stĺp a muž pred ním sa potkol. S krikom robil zázraky a podarilo sa mu zastaviť pád pristátím na inom stĺpe. Kyselinová voda okolo neho špliechala, no nedotkla sa ho.
  
  Zbohom.
  
  Krvavý kráľ videl svoju šancu. Bez rozmýšľania a zastavovania stúpil na mužovo ležiace telo a použil ho ako most na prechod a dosiahnutie bezpečia vzdialeného brehu. Jeho váha stlačila muža ešte nižšie a hruď mu ponorila do kyseliny.
  
  V ďalšej sekunde sa stratil vo víchrici.
  
  Krvavý kráľ za ním hľadel. "Blázon".
  
  Thomas pristál vedľa neho. Ďalší ľudia šikovne preskočili pomedzi kovové stĺpiky do bezpečia. Krvavý kráľ sa pozrel pred seba na klenutý východ.
  
  "A tak ďalej až do piatej úrovne," povedal samoľúbo. "Kde budem napodobňovať tohto červa, Cook. A kde konečne," zavrčal. "Zničím Matta Drakea."
  
  
  37. KAPITOLA
  
  
  Veľký ostrov Havaj je pomenovaný týmto spôsobom, aby nedošlo k zámene. Jeho skutočný názov je Hawaii alebo Hawaii Island a je to najväčší ostrov v Spojených štátoch. Je domovom jednej z najznámejších sopiek na svete, hory Kilauea, ktorá nepretržite vybuchuje od roku 1983.
  
  Mano Kinimaka a Alicia Miles dnes na dolných svahoch sesterskej sopky Mauna Loa spolu s tímom amerických námorníkov začali vyháňať parazita, ktorý sa zakorenil v mysliach obyvateľov ostrova.
  
  Prelomili vonkajší obvod, zastrelili desiatky mužov Krvavého kráľa a vlámali sa do veľkej prístavby práve vtedy, keď stráže oslobodili všetkých rukojemníkov. V tom istom momente sa ozval chrapľavý hukot áut, ktoré za budovou zrýchľovali. Alicia a Kinimaka nestrácali čas behaním.
  
  Alicia sa zmätene zastavila. "Sakra, kreténi utekajú." Štyri štvorkolky sa rozbehli a poskakovali na svojich obrovských pneumatikách.
  
  Kinimaka zdvihol pušku a zamieril. "Nie na dlho." Vystrelil. Alicia sledovala, ako padol posledný človek a štvorkolka sa rýchlo zastavila.
  
  "Wow, veľký chlap, nie je to zlé na policajta." Poďme."
  
  "Som zo CIA." Kinimaka vždy vzala návnadu, na veľkú radosť Alicie.
  
  "Jediné trojpísmenové skratky, na ktorých záleží, sú britské. Zapamätaj si to".
  
  Kinimaka niečo zamrmlala, keď sa Alicia priblížila k štvorkolke. Stále pracoval. Zároveň sa obaja pokúsili zaujať predné sedadlo. Alicia pokrútila hlavou a ukázala na chrbát.
  
  "Dávam prednosť svojim ľuďom za mnou, kamarát, ak nie sú dole."
  
  Alicia naštartovala motor a odišla. Štvorkolka bola veľká škaredá beštia, no pohybovala sa plynulo a cez nerovnosti pohodlne poskakovala. Veľký Havajčan ju objal okolo pása, aby ju držal, nie že by to potreboval. Tam, kde sedel, boli ohrádky. Alicia sa uškrnula a nič nepovedala.
  
  Ľudia vpredu si uvedomili, že ich prenasledujú. Obyvatelia dvoch z nich sa otočili a vystrelili. Alicia sa zamračila, vedela, že takto je úplne nemožné do ničoho zasiahnuť. Amatéri, pomyslela si. Vždy mám pocit, že bojujem s amatérmi Posledná skutočná bitka, ktorú bojovala, bola proti Drakeovi v pevnosti Abela Freya. A už vtedy bol ten muž hrdzavý, brzdený nánosmi siedmich rokov zdvorilosti.
  
  Teraz môže mať inú perspektívu.
  
  Alicia jazdila skôr inteligentne ako rýchlo. Za krátky čas priviedla ich štvorkolku na prijateľnú streleckú vzdialenosť. zakričala jej do ucha Kinimaka. "Idem strieľať!"
  
  Vytlačil úder. Druhý žoldnier zakričal a prudko sa odrazil do hliny. "To sú dve z dvoch," zvolala Alicia. "Ešte jeden a dostaneš blo-"
  
  Ich štvorkolka narazila do skrytého kopca a šialene zabočila doľava. Na chvíľu sa ocitli na dvoch kolesách, prevrátili sa, no vozidlu sa podarilo udržať rovnováhu a spadnúť späť na zem. Alicia nestrácala čas otvorením plynu, aby vzlietla.
  
  Kinimaka videla priekopu skôr ako ona. "Sakra!" Zakričal "Vydrž!"
  
  Alicia mohla len zvýšiť rýchlosť, keď sa široká a hlboká priekopa rýchlo blížila. Štvorkolka preletela nad priepasťou, roztočila kolesá a zaburácala motorom a pristála na druhej strane a snažila sa udržať na mieste. Alicia si udrela hlavu o mäkkú tyč. Kinimaka ju držal tak pevne, že im obom nedovolil otočiť sa, a kým sa usadil prach, uvedomili si, že sú zrazu medzi nepriateľmi.
  
  Vedľa nich sa v blate roztočila čierna štvorkolka, ktorá nemotorne pristála a teraz sa snažila napraviť. Kinimaka bez váhania skočil, rozbehol sa priamo na vodiča a zrazil ho aj jeho spolujazdca z auta do rozvíreného blata.
  
  Alicia si utrela prach z očí. Štvorkolka s jedinou pasažierkou pred ňou zrýchlila, no stále bola v dosahu. Zdvihla pušku, namierila a vystrelila, a potom, bez toho, aby sa musela kontrolovať, presunula mieridlá na miesto, kde sa jej havajský partner trápil v blate.
  
  Kinimaka ťahal jednu osobu cez blato. "Toto je môj domov!" Alicia ho počula vrčať, než sa skrútil a zlomil súperovi ruku. Keď sa na neho druhý muž vrhol, Alicia sa zasmiala a spustila pušku. Kinimaka nepotrebovala jej pomoc. Druhý muž sa od neho odrazil tak, ako sa pokyny odrážajú od štvorročného dieťaťa, bez účinku. Muž spadol na zem a Kinimaka ho ukončil úderom do tváre.
  
  Alicia mu prikývla. "Skončime s tým."
  
  Posledná štvorkolka sa s ťažkosťami pohla dopredu. Jeho vodič sa musel pri všetkých tých skokoch zraniť. Alicia sa rýchlo začala presadzovať, teraz trochu sklamaná z ľahkosti, s akou znovu dobyli ranč. Ale aspoň zachránili všetkých rukojemníkov.
  
  Ak niečo vedela o Krvavom kráľovi, bola to skutočnosť, že títo ľudia, títo takzvaní žoldnieri, boli spodinou jeho tímu, poslaného sem, aby prekážali a rozptyľovali úrady. Rozdeľuj a panuj.
  
  Keď sa priblížila k poslednej štvorkolke, spomalila. Bez prestávky, dokonca bez toho, aby držala stĺpik riadenia, vystrelila dva výstrely a dvaja muži spadli.
  
  Bitka, ktorá sa sotva začala, sa skončila. Alicia sa minútu pozerala do diaľky. Ak všetko pôjde podľa plánu, ak May a Hayden, Drake a ostatní prežijú svoje časti bitky, potom môže byť ďalšia bitka jej najťažšia a posledná.
  
  Pretože by to bolo proti Mai Kitano. A bude musieť povedať Drakeovi, že May zabila Wellsa.
  
  V pohode.
  
  Kinimaka ju potľapkal po pleci. "Je čas, aby sme sa vrátili."
  
  "Ach, dajte tomu dievčaťu pokoj," zamrmlala. "Sme na Havaji." Dovoľte mi sledovať západ slnka."
  
  
  KAPITOLA TRIDSIATA OSMA
  
  
  "Takže takto vyzerá závisť?"
  
  Drake a jeho tím vstúpili do štvrtej komnaty a urobili všetko pre to. Dokonca aj vtedy trvalo niekoľko okamihov, kým plne pochopili scénu, ktorá sa pred nimi nachádzala. Všade ležali bezhlavé telá. Krv bola postriekaná po podlahe a na niektorých miestach stále husto tiekla. Samotné hlavy boli rozhádzané na podlahe ako odhodené detské hračky.
  
  Po oboch stranách úzkeho priechodu stáli pružinové pasce. Drake sa pozrel na tenký drôt a uhádol, čo sa stalo. Komodo zapískal, neveril vlastným ušiam.
  
  "V určitom bode môžu tieto pasce vypadnúť," povedal Ben. "Musíme sa pohnúť."
  
  Karin vydala znechutený zvuk.
  
  "Musíme konať rýchlo a zostať nad vecou," povedal Drake. "Nie, pockaj".
  
  Teraz za pascami videl široký bazén plný vody, bublajúcej a peniacej sa. Voda špliechala a trblietala sa po okrajoch bazéna.
  
  "Toto môže byť problém. Vidíš tie kovové stĺpy?"
  
  "Stavím sa, že ľudia Krvavého kráľa ich použili ako odrazový mostík," povedal Ben záhadne. "Všetko, čo musíme urobiť, je počkať, kým voda opadne."
  
  "Prečo cez ne jednoducho neprejdete." Už keď Komodo hovoril tieto slová, v jeho tvári boli pochybnosti.
  
  "Tento bazén mohol byť napájaný nejakým kyslým jazerom alebo studňou," vysvetlila Karin. "Plyny dokážu premeniť vodu na kyselinu sírovú v sopke alebo v jej blízkosti. Dokonca aj dávno zmiznutý."
  
  "Nekorodovala by kyselina kovové stĺpiky?" ukázal Drake.
  
  Ben prikývol. "Určite".
  
  Niekoľko minút sledovali prúdiacu vodu. Ako sa pozerali, bolo počuť zlovestné cvakanie. Drake rýchlo zdvihol pištoľ. Šesť preživších bojovníkov Delta zopakovalo jeho činy o zlomok sekundy neskôr.
  
  Nič sa nepohlo.
  
  Potom sa zvuk ozval znova. Silné kliknutie. Zvuk kábla garážovej brány, ktorý vedie po kovových koľajniciach. Len to nebola garážová brána.
  
  Pomaly, ako sa Drake pozeral, sa jedna z pascí začala hrýzť späť do steny. Dočasné oneskorenie? Ale takáto technológia nebola dostupná pre staroveké rasy. Alebo sa tento sled myšlienok podobal šialenstvu človeka, ktorý vyhlasuje, že vo vesmíre neexistuje žiadny iný inteligentný život?
  
  Aká arogancia.
  
  Kto vedel, aké civilizácie existovali predtým, ako boli zaznamenané? Drake teraz nemal váhať. Je čas konať.
  
  "Voda ustupuje," povedal. "Ben. Nejaké prekvapenia?"
  
  Ben si prezrel svoje poznámky a Karin si to s nádejou prehrala v mysli. "Hawksworth toho veľa nehovorí." Ben šuchol papiermi. "Možno bol chudák v šoku. Pamätajte, že niečo také vtedy nemohli očakávať."
  
  "Potom musí byť piata úroveň poriadna búrka," povedal Komodo zachrípnuto. "Pretože práve po tomto sa Cook vrátil."
  
  Ben našpúli pery. "Hawksworth hovorí, že to, čo Cook videl po piatej úrovni, ho prinútilo vrátiť sa späť. Nie samotná izba."
  
  "Áno, s najväčšou pravdepodobnosťou úrovne šesť a sedem," povedal potichu jeden z vojakov Delty.
  
  "Nezabudni na zrkadlá." Karin na nich ukázala. "Ukazujú dopredu, samozrejme na osobu vpredu." S najväčšou pravdepodobnosťou je to varovanie."
  
  "Je to ako držať krok s Jonesovcami." Drake prikývol. "Pochopené. V duchu Dinorocka a Davida Coverdalea teda položím úvodnú otázku, ktorú som ho vždy počul položiť na každom koncerte, na ktorý som kedy išiel. Si pripravený?"
  
  Drake viedol cestu. Zvyšok tímu zapadol do radu tak, ako bol tiež zvyknutý. Drake pri zaradení sa do stredového pruhu nečakal žiadne ťažkosti s pascami a do nikoho nenarazil, hoci si vyslúžil niekoľko utratených tlakových bodov. Kým sa dostali k okraju bazéna, voda rýchlo odtekala.
  
  "Tieto palice vyzerajú dobre," povedal. "Dávaj si pozor. A nepozeraj sa dole. Plávajú tu nejaké škaredé veci."
  
  Drake išiel prvý, opatrný a presný. Celý tím ich v priebehu niekoľkých minút ľahko prešiel a zamieril k východovému oblúku.
  
  "Od Krvavého kráľa bolo milé, že na nás nastražil všetky pasce." Ben sa mierne zachichotal.
  
  "Teraz nemôžeme byť ďaleko za tým bastardom." Drake cítil, ako sa mu ruky zatínajú v päste a hlava sa mu rúti z vyhliadky, že sa stretne tvárou v tvár s najobávanejšou zločineckou postavou nedávnej histórie.
  
  
  * * *
  
  
  Ďalší oblúk sa otváral do obrovskej jaskyne. Najbližšia cesta viedla dolu svahom a potom po širokej ceste popod vysoký skalný výbežok.
  
  Bola tu však vážna prekážka, ktorá im úplne zablokovala cestu.
  
  Drakeove oči sa rozšírili. "Krvavé peklo."
  
  O niečom takom sa mu nikdy ani len nesnívalo. Blokáda bola v skutočnosti obrovská postava vytesaná zo živej skaly. Ležal v pokoji, chrbtom sa opieral o ľavú stenu, obrovské brucho mu trčalo cez cestu. Sochy jedla mu ležali na žalúdku nahromadené a tiež boli rozhádzané po nohách a nahromadené na ceste.
  
  Pri nohách sochy ležala zlovestná postava. Mŕtve ľudské telo. Trup sa zdal byť skrútený ako v extrémnej agónii.
  
  "Toto je obžerstvo," povedal Ben s úžasom. "Démon spojený s obžerstvom je Belzebub."
  
  Drake zašklbal v oku. "Myslíš ako v Belzebubovi z Bohemian Rhapsody?"
  
  Ben si vzdychol. "Nie je to všetko o rock'n'rolle, Matt." Myslím démona Belzebuba. Pravá ruka Satana."
  
  "Počul som, že Satanova pravá ruka je prepracovaná." Drake hľadel na obrovskú prekážku. "A kým rešpektujem tvoj mozog, Blakey, prestaň hovoriť nezmysly." Samozrejme, všetko súvisí s rokenrolom."
  
  Karin si nechala rozpustené dlhé blond vlasy a potom si ich začala zviazať ešte pevnejšie. Sledovalo ju niekoľko vojakov Delty, vrátane Komodo. Poznamenala, že Hawksworth vo svojich poznámkach uviedol niekoľko zaujímavých podrobností o tejto konkrétnej jaskyni. Keď hovorila, Drake dovolil svojim očiam blúdiť po miestnosti.
  
  Za obrovskou postavou si teraz všimol absenciu výstupného oblúka. Namiesto toho sa pozdĺž zadnej steny tiahla široká rímsa, ktorá sa stáčala smerom k vysokému stropu, až kým nekončila na vysokej skalnatej plošine. Keď sa Drake rozhliadol po náhornej plošine, na druhom konci uvidel niečo, čo vyzeralo ako balkón, takmer ako vyhliadková plošina s výhľadom na... posledné dve poschodia?
  
  Drakeove myšlienky boli prerušené, keď zaznel výstrel. Guľka sa odrazila nad ich hlavami. Drake spadol na podlahu, ale potom Komodo mlčky ukázal na tú istú skalnú plošinu, ktorú si práve prezrel, a uvidel viac ako tucet postáv, ktoré k nemu bežali z kľukatej rímsy.
  
  Kovalenkovi ľudia.
  
  Čo to znamenalo...
  
  "Nájdi spôsob, ako sa dostať cez toho bastarda," zasyčal Drake na Bena, kývol smerom k ťažkej soche, ktorá im blokovala cestu vpred, a potom obrátil svoju plnú pozornosť na skalnatý výbežok.
  
  Zaburácal hlas so silným prízvukom, arogantný a arogantný. "Matt Drake! Môj nový nepriateľ! Takže sa ma znova snažíš zastaviť, čo? Ja, vy ľudia sa nikdy nič nenaučia?"
  
  "Čo sa snažíš dosiahnuť, Kovalenko? Čo to všetko znamená?"
  
  "Čo to všetko znamená? Je to o celoživotnom hľadaní. O tom, že som zmlátil Cooka. O tom, ako som dvadsať rokov študoval a trénoval každodenným zabíjaním človeka. Nie som ako ostatní muži. Dostal som sa z toho skôr, ako som zarobil svoju prvú miliardu."
  
  "Už si porazil Cooka," povedal Drake pokojne. "Prečo sa sem nevrátiš? Porozprávame sa, ty a ja."
  
  "Chceš ma zabiť? Inak by som to nemal. Dokonca aj moji ľudia ma chcú zabiť."
  
  "Pravdepodobne preto, že si veľký odborník."
  
  Kovalenko sa zamračil, ale nechal sa tak uniesť svojou samoľúbou tirádou, že tú urážku ani poriadne neprijal. "Zabil by som tisíce ľudí, aby som dosiahol svoje ciele. Možno som to už urobil. Kto sa obťažuje počítať? Ale zapamätaj si to, Drake, a dobre si to zapamätaj. Vy a vaši priatelia budete súčasťou tejto štatistiky. Vymažem tvoje spomienky z povrchu Zeme."
  
  "Prestaň byť taký melodramatický," zakričal Drake. "Poď sem dole a dokáž, že na to máš, starec." Videl neďaleko Karin a Bena, ako sa sústredene zhovárajú, obaja teraz začali energicky prikyvovať, keď im niečo došlo.
  
  "Nemysli si, že zomriem tak ľahko, aj keby sme sa náhodou stretli. Vyrastal som na najdrsnejších uliciach najtvrdšieho mesta Matky Rusi. A voľne som nimi prechádzal. Patrili mne. Briti a Američania nevedia nič o skutočnom boji." Prísne vyzerajúci muž si odpľul na zem.
  
  Drakeove oči boli smrteľné. "Och, úprimne dúfam, že nezomrieš ľahko."
  
  "Čoskoro sa uvidíme, Brit. Budem sa pozerať, ako horíš, kým si budem nárokovať svoj poklad." Uvidím ťa kričať, kým si vezmem ďalšiu tvoju ženu. Budem sa pozerať, ako hniješ, kým sa ja stanem bohom."
  
  "Pre Boha". Komodo je unavený počúvať besnenie tyranov. Vystrelil salvu smerom ku kamennej rímse, čím uvrhol mužov Krvavého kráľa do paniky. Dokonca aj teraz, Drake videl, deväť z desiatich mužov mu stále bežalo na pomoc.
  
  Okamžite bolo počuť spätné výstrely. Guľky svišťali z neďalekých kamenných múrov.
  
  Ben zakričal: "Všetko, čo musíme urobiť, je preliezť cez toho tučného chlapa. Nie príliš ťažké..."
  
  Drake cítil, že sa blíži. Nadvihol obočie, keď mu na rameno spadol kus kameňa.
  
  "Ale," vložila sa do toho Karin a jej podobnosť s Benom bola tým viditeľnejšia, čím dlhšie s ňou Drake trávil čas. "Háčikom je jedlo. Niektoré z nich sú prázdne. A naplnené nejakým druhom plynu."
  
  "Hádam to nie je plyn na smiech." Drake sa pozrel na beztvarú mŕtvolu.
  
  Komodo vystrelil konzervatívnu salvu, aby udržal mužov Krvavého kráľa na uzde. "Ak je to tak, potom je to naozaj, naozaj dobrá vec."
  
  "Hotové prášky," povedala Karin. "Uvoľní sa po stlačení spúšte. Možno podobné tým, ktoré zabili väčšinu archeológov, ktorí objavili Tutanchamónovu hrobku. Vieš o údajnej kliatbe, však? Väčšina ľudí verí, že určité elixíry alebo plyny, ktoré nám v hrobke zanechali staroegyptskí kňazi, boli určené výhradne na zničenie vykrádačov hrobov."
  
  "Aký je najbezpečnejší spôsob?" spýtal sa Drake.
  
  "Nevieme, ale ak bežíme rýchlo, jeden po druhom, ak niekto za sebou vypustí trochu prášku, musí to byť malé množstvo, ktoré sa rýchlo vyparí. Pasca je tu predovšetkým na to, aby prekazila každého, kto na súsošie vylezie &# 184; , neprekonaj to."
  
  "Podľa Hawkswortha," povedala Karin s pevným úsmevom.
  
  Drake zhodnotil situáciu. Vyzeralo to pre neho ako zlomový bod. Ak tam hore bol vyhliadkový balkón, tak museli byť blízko konca. Predstavoval si, že odtiaľ povedie priama cesta do šiestej a siedmej komnaty a potom k legendárnemu "pokladu". Chvíľu si našiel tím, aby roztriedil tím.
  
  "To je to, kam s tým ideme," povedal. "Všetko alebo nič. Tam hore," mávol nahnevane päsťou na Kovalenka, "slepý muž strieľajúci guľky do sveta. A, Ben, pre tvoju informáciu, toto je skutočný Dinoroc. Ale to je miesto, kam s týmto smerujeme. Všetko alebo nič. Si na to pripravený?"
  
  Privítal ho ohlušujúci rev.
  
  Matt Drake sa dal na útek a viedol svojich mužov do nižších úrovní pekla v záverečnej fáze svojej vlastnej snahy pomstiť ženu, ktorú miloval, a zbaviť svet toho najzlejšieho muža, akého kedy poznal.
  
  Čas vyraziť.
  
  
  KAPITOLA 39
  
  
  Drake vyskočil na obrovskú sochu, snažil sa udržať na nohách a schmatol vyrezávané jedlo, aby sa zdvihol. Socha bola pod jeho prstami studená, drsná a cudzia, ako keby sa dotkol cudzieho vajíčka. Zadržal dych, keď ťahal zo všetkých síl, aby udržal rovnováhu, ale ovocie, chrumkavý chlieb a bravčový zadok vydržali.
  
  Pod ním a napravo ležalo telo muža, ktorý také šťastie nemal.
  
  Okolo neho svišťali guľky. Komodo a ďalší člen Delta Team poskytli kryciu paľbu.
  
  Drake bez straty sekundy preskočil hlavnú časť tvarovanej postavy a zišiel na druhú stranu. Keď sa jeho nohy dotkli kamennej podlahy, otočil sa a zdvihol palec ďalšej osobe v rade.
  
  A potom tiež spustil paľbu a prvým výstrelom zabil jedného z mužov Krvavého kráľa. Muž sa skotúľal z útesu a so strašným škrípaním pristál vedľa tela svojho už mŕtveho kamaráta.
  
  Urobil to druhý človek v poradí.
  
  Ben bol ďalší.
  
  
  * * *
  
  
  O päť minút neskôr bol celý tím bezpečne skrytý v tieni Obžerstva. Rozdrvil sa len jeden kus jedla. Drake sledoval, ako sa do vzduchu zdvihol oblak prášku, špirálovito sa krútil ako telo smrtiaceho, začarovaného hada, ale po niekoľkých sekundách sa vyparil bez toho, aby sa čo i len dotkol topánok utekajúceho zločinca.
  
  "Rímsa."
  
  Drake dvakrát ukázal cestu ku krátkemu svahu, ktorý tvoril začiatok rímsy. Z tohto miesta videli, ako sa pôvabne krúti hore po stene, kým sa vynorí na skalnatú plošinu.
  
  Muži Krvavého kráľa ustúpili. Boli to preteky s časom.
  
  Vybuchli nahor, jeden súbor. Rímsa bola dostatočne široká, aby odpustila pár chýb. Drake pri behu vystrelil a zabil ďalšieho z Kovalenkových mužov, keď zmizli pod oblúkom ďalšieho východu. Keď sa dostali na vrchol rímsy a uvideli obrovský skalnatý výbežok, Drake uvidel v zálohe ešte niečo.
  
  "Granát!"
  
  V plnej rýchlosti sa hodil hlavou na podlahu, využil svoju hybnosť na to, aby skrútil svoje telo, keď sa kĺzalo po hladkom kameni, a odhodil granát nabok.
  
  Spadol z náhornej plošiny a o niekoľko sekúnd explodoval. Výbuch otriasol miestnosťou.
  
  Komodo mu pomohol vstať. "Mohli by sme ťa použiť v našom futbalovom tíme, človeče."
  
  Yankees nevedia hrať futbal. Drake vybehol na balkón, dychtivý vidieť, čo je za ním, a dobehnúť Kovalenka. "Bez urážky".
  
  "Hm. Nevidím, že by anglický tím priniesol domov veľa trofejí."
  
  "Prinesieme domov zlato." Drake priviedol Američana do poriadku. "Na olympijských hrách. Beckham situáciu zmení."
  
  Ben ich dobehol. "On má pravdu. Tím bude hrať za neho. Dav povstane kvôli nemu."
  
  Karin spoza seba vydala otrávený výkrik. "Existuje miesto, kde človek nebude hovoriť o prekliatom futbale!"
  
  Drake sa dostal na balkón a položil ruku na nízky zničený kamenný múr. Pohľad pred ním mu podlomil nohy, zapotácal sa, zabudol na všetky svoje smútky a znova sa čudoval, aké stvorenie skutočne vybudovalo toto úžasné miesto.
  
  Pohľad, ktorý videli, naplnil ich srdcia úžasom a strachom.
  
  Balkón bol asi v štvrtine výšky skutočne gigantickej jaskyne. Bezpochyby najväčší z nich, aký kedy videl. Svetlo pochádzalo z nespočetných tmavých jantárových zábleskov, ktoré muži Krvavého kráľa vypustili pred vstupom do šiestej úrovne. Dokonca aj vtedy bola veľká časť jaskyne a jej nebezpečenstiev stále ukrytá v temnote a tieni.
  
  Naľavo od nich, vedúce z výstupného oblúka, viedlo kryté cik-cak schodisko dolu asi sto metrov. Z hlbín týchto schodov Drake a jeho tím počuli ťažký dunivý zvuk, po ktorom nasledovali výkriky, pri ktorých sa im srdcia zovreli v päste hrôzy.
  
  Ben sa nadýchol. "Kámo, nepáči sa mi ten zvuk."
  
  "Áno. Znie to ako úvod k jednej z vašich skladieb." Drake sa snažil zabrániť tomu, aby duchovia neklesli príliš ďaleko, ale stále bolo ťažké zdvihnúť čeľusť zo zeme.
  
  Schodisko končilo na úzkej rímse. Za touto rímsou sa jaskyňa otvárala do nekonečnosti. Videl úzky, kľukatý chodník priliehajúci k pravej stene, skratku vedúcu do jaskyne nad nekonečnými hlbinami a podobnú, ktorá potom pokračovala doľava, ale nebol tam žiadny most ani žiadny iný spôsob, ako ich spojiť cez rieku. veľká priepasť.
  
  Na najvzdialenejšom konci jaskyne stála obrovská, čierna, rozoklaná skala. Keď Drake prižmúril oči, pomyslel si, že by mohol rozoznať tvar asi v polovici skaly, niečo veľké, ale vzdialenosť a tma mu zabránili.
  
  Na Teraz.
  
  "Posledný tlak," povedal a dúfal, že je to pravda. "Nasleduj ma".
  
  Raz vojak vždy zostane vojakom. To mu povedala Alison. Tesne predtým, ako ho opustila. Tesne pred ňou...
  
  Odsunul spomienky. Teraz s nimi nemohol bojovať. Ale mala pravdu. Desivo pravdivé. Keby bola nažive, všetko mohlo byť inak, ale teraz v ňom tiekla krv vojaka, bojovníka; jeho skutočný charakter ho nikdy neopustil.
  
  Vošli do úzkej chodby: dvaja civilisti, šesť vojakov Delty a Matt Drake. Tunel spočiatku vyzeral trochu inak ako tie predchádzajúce, ale potom, vo svetle jantárových zábleskov, ktoré pokračovali v streľbe vpred, Drake videl, ako sa chodba náhle rozdelila a rozšírila na šírku dvoch áut, a všimol si, že bol vytvorený kanál. udrel do kamennej podlahy.
  
  Usmerňovací kanál?
  
  "Pozor na tých, ktorí si zlomia členky." Drake si všimol hrozivú malú dieru, ktorá sa nachádzala presne tam, kde si človek mohol dať nohu. "Nemalo by byť príliš ťažké uniknúť týmto tempom."
  
  "Nie!" - zvolal Ben bez štipky humoru. "Si prekliaty vojak." Mal si to vedieť lepšie, ako hovoriť takéto veci."
  
  Akoby sa to potvrdilo, ozval sa silný bum a zem pod nimi sa triasla. Znelo to, ako keby niečo veľké a ťažké spadlo do chodby, ktorá oddeľovala tú, po ktorej kráčali. Môžu sa otočiť späť a byť zablokované alebo...
  
  "Utekaj!" - zakričal Drake. "Len kurva utekaj!"
  
  Priechod začal napĺňať hlboký hrom, akoby k nim smerovalo niečo ťažké. Utiekli, Drake pri behu vystrelil svetlice a zúfalo dúfal, že ani Ben ani Karin nevkročili do žiadnej z tých odporných pascí.
  
  Pri tejto rýchlosti...
  
  Hukot zosilnel.
  
  Pokračovali v behu, neodvážili sa obzrieť späť, držali sa napravo od širokého kanála a dúfali, že Drakeovi nedošli svetlice. O minútu neskôr počuli odniekiaľ spredu druhé zlovestné zavrčanie.
  
  "Ježiš!"
  
  Drake nespomalil. Ak by to urobil, boli by mŕtvi. Prebehol okolo širokého otvoru v stene napravo od nich. Hluk prichádzal zhora. Riskoval rýchly pohľad.
  
  NIE!
  
  Blakey mal pravdu, ten bláznivý malý geek. Rolling Stones hromžili smerom k nim a nie v štýle Dinoroc. Boli to veľké guľovité kamenné gule, uvoľňované starodávnymi mechanizmami a ovládané zjavnými a skrytými kanálmi. Ten napravo sa vrhol na Drakea.
  
  Nabral veľkú rýchlosť. "Utekaj!" Otočil sa a kričal. "Ach môj bože".
  
  Ben sa k nemu pridal. Dvaja vojaci Delty, Karin a Komodo, sa prehnali okolo diery s centimetrom nazvyš. Dvaja ďalší vojaci sa pretlačili okolo, zakopli o vlastné nohy a narazili do Komodo a Karin a skončili v stonajúcej spleti.
  
  Posledný muž z Delty však také šťastie nemal. Zmizol bez zvuku, keď z križovatky vyletela obrovská guľa, narazila do neho silou nákladného auta Mack a narazila do steny tunela. Nastal ďalší náraz, keď lopta, ktorá ich prenasledovala, narazila do tej, ktorá blokovala ich únikovú cestu.
  
  Komodova tvár hovorila za všetko. "Ak sa ponáhľame," zavrčal, "mohli by sme obísť ostatné pasce skôr, ako vybuchnú."
  
  Opäť vzlietli. Prešli ešte cez tri križovatky, kde rachotili, praskali a hrkotali mechanizmy obrovských strojov. Vedúci Delty mal pravdu. Drake pozorne počúval, ale nepočul žiadny zvuk od Kovalenka ani jeho mužov pred sebou.
  
  Potom narazili na prekážku, ktorej sa tak bál. Jeden z obrovských kameňov sa týčil pred nimi a blokoval cestu vpred. Tlačili sa k sebe a premýšľali, či je možné, že sa táto vec začne reštartovať.
  
  "Možno je to pokazené," povedal Ben. "Myslím pascu."
  
  "Alebo možno..." Karin padla na kolená a plazila sa niekoľko metrov dopredu. "Možno to malo byť tu."
  
  Drake spadol vedľa nej. Tam pod obrovskou skalou bol malý priestor na lezenie. Bolo dosť miesta, aby sa pod ňu človek vtesnal.
  
  "Nie dobré". Komodo si tiež drepol. "Už som stratil jedného človeka v tejto pasci na hovadiny." Nájdi iný spôsob, Drake."
  
  "Ak mám pravdu," povedal Drake a pozrel sa cez plece, "keď sa tieto pasce resetujú, znova vybuchnú." Musia bežať na rovnakom systéme tlakových podložiek ako ostatné. Budeme tu uväznení." Tvrdým pohľadom sa stretol s Komodovými očami. "Nemáme na výber."
  
  Bez toho, aby čakal na odpoveď, vkĺzol pod loptu. Zvyšok tímu sa tlačil za ním, nechceli byť poslední v rade, ale muži z Delty boli disciplinovaní a postavili sa tam, kde im ich veliteľ naznačil. Drake cítil, ako mu v hrudi stúpa známa túžba, túžba povedať: Neboj sa, ver mi. Prevediem ťa tým, ale vedel, že to už nikdy nepovie.
  
  Nie po Kennedyho nezmyselnej smrti.
  
  Po chvíľke zvíjania sa zistil, že sa šmýka po strmom svahu po hlave a hneď počul, ako ho idú ostatní. Dno nebolo ďaleko, ale nechávalo mu dosť miesta, aby mohol stáť priamo pod mohutnou kamennou guľou. Všetci ostatní sa tlačili za ním. Intenzívne premýšľal a neodvážil sa pohnúť jediným svalom. Ak by sa táto vec zrútila, chcel, aby boli všetci na rovnakej úrovni.
  
  Potom však ticho otriasol známy stonací zvuk brúsnych strojov a lopta sa pohla. Drake vyletel ako netopier z pekla a kričal, aby ho všetci nasledovali. Spomalil a pomohol Benovi kráčať, cítil, že aj mladý študent má fyzické obmedzenia a chýba mu výdrž vojaka. Vedel, že Komodo bude Karin asistovať, hoci keďže bola odborníčkou na bojové umenia, jej fyzická zdatnosť sa ľahko vyrovnala mužskej.
  
  Ako skupina sa rozbehli vyhĺbeným priechodom pod smrtiacou valiacou sa guľou a snažili sa využiť jej pomalý štart, pretože by pred sebou mohli naraziť na strmý svah, ktorý by ich prinútil znova čeliť.
  
  Drake si všimol zlomený členok a zakričal varovanie. Preskočil cez diabolsky umiestnenú dieru a takmer so sebou ťahal aj Bena. Potom narazil do svahu.
  
  Bolo to drsné. Zaryl sa, hlavu sklonenú, nohy búšiace, pravú ruku obmotanú okolo Benovho pása a dvíhal sa pri každom kroku. Nakoniec trafil loptu z určitej vzdialenosti, ale potom musel dať šancu všetkým za ním.
  
  Nevzdal sa, len sa pohol dopredu, aby dal ostatným trochu priestoru a vystrelil ešte niekoľko svetlíc dopredu.
  
  Odrazili sa od pevnej kamennej steny!
  
  S rachotom sa k nim privalil obrovský kameň. Celý tím sa presadil, no teraz sa ocitol v slepej uličke. Doslova.
  
  Drakeove oči rozpoznali hlbšiu tmu medzi jasnými zábleskami "Je tu diera. Diera v zemi."
  
  Rýchlo, so zamotanými nohami a nervami naštrbenými zúfalstvom, sa vrhli do diery. Bol malý, mal ľudskú veľkosť a vo vnútri bol úplne čierny.
  
  "Skok viery," povedala Karin. "Niečo ako veriť v Boha."
  
  Ťažký rev kamennej gule zosilnel. Bolo to do minúty od ich rozdrvenia.
  
  "Žiarivá palica," povedal Komodo napätým hlasom.
  
  "Nie je čas". Drake zlomil žiariacu palicu a jedným rýchlym pohybom skočil do diery. Pád sa zdal nekonečný. Čierna sa trblietala, zdalo sa, že sa naťahuje s pokrčenými prstami. V priebehu niekoľkých sekúnd sa dostal dnu, dovolil svojim nohám, aby povolili a tvrdo narazil hlavou na tvrdú skalu. Pred očami mu plávali hviezdy. Krv mu stekala po čele. Pamätajúc na tých, ktorí ho budú nasledovať, nechal svietiacu tyč na mieste a odplazil sa z dosahu.
  
  Niekto iný pristál s nárazom. Potom bol vedľa neho Ben. "Matt. Matt! Si v poriadku?"
  
  "Ach áno, som sakramentsky dobrý." Sadol si a držal si spánky. "Máte aspirín?"
  
  "Zničia tvoje vnútro."
  
  "Polynézsky Mai Tai? Havajský prúd lávy?"
  
  "Bože, nespomínaj tu slovo L, kamarát."
  
  "A čo tak ďalší hlúpy vtip?"
  
  "Nikdy ich nevyčerpajte. Zostaň v kľude."
  
  Ben si skontroloval ranu. V tom čase už zvyšok tímu bezpečne pristál a tlačil sa okolo. Drake mávol na mladého chlapca bokom a postavil sa na nohy. Zdalo sa, že všetko funguje. Komodo vypálil dvojicu svetlíc, ktoré dopadli na strechu a odrazili sa dolu strmým svahom.
  
  A padali znova a znova, až kým nevyšli cez oblúk dole.
  
  "To je všetko," povedal Drake. "Myslím, že toto je posledná úroveň."
  
  
  KAPITOLA 40
  
  
  Drake a Delta Team sa vynorili z tunela a prudko strieľali. Nebolo na výber. Ak chceli zastaviť Kovalenka, rýchlosť bola životne dôležitá. Drake sa okamžite pozrel doprava, spomenul si na usporiadanie jaskyne a videl, že muži Krvavého kráľa preskočili na prvú rímsu v tvare S a zhromaždili sa okolo jej najvzdialenejšieho bodu. Pár krokov pred nimi začínal začiatok druhej rímsy v tvare S, no na druhej strane obrovskej jaskyne ich oddeľovala priepasť neznámej hĺbky. Teraz, keď bol bližšie, a keď sa zdalo, že muži Krvavého kráľa vypustili niekoľko ďalších jantárových zábleskov, mohol sa konečne dobre pozrieť na vzdialený koniec jaskyne.
  
  Zo zadnej steny vyčnievala obrovská skalná plošina v rovnakej úrovni ako obe rímsy v tvare S. V zadnej stene bolo vytesané strmé schodisko, ktoré sa zdalo tak blízko vertikále, že by sa aj čudákovi zatočila hlava.
  
  Na vrchole schodiska sa vyklonila veľká čierna postava. Drake mal len sekundu, letmý pohľad, ale... bola to kolosálna stolička vyrobená z kameňa? Možno nepravdepodobný, nezvyčajný trón?
  
  Vzduch bol prešpikovaný guľkami. Drake padol na jedno koleno, odhodil muža nabok a počul jeho hrozný krik, keď padal do priepasti. Rozbehli sa smerom k jedinému krytu, ktorý videli, k rozbitej mase balvanov, ktoré pravdepodobne spadli z balkóna vyššie. Ako tak sledovali, jeden z Kovalenkových mužov vystrelil z hlasnej zbrane, ktorá cez trhlinu vystrelila niečo, čo vyzeralo ako objemná oceľová šípka. S hlasným prasknutím narazil na vzdialenú stenu a zasekol sa v kameni.
  
  Keď šípka letela, rozmotalo sa za ňou hrubé lano.
  
  Potom bol druhý koniec vlasca vložený do tej istej zbrane a vystrelený do najbližšej steny, pričom trčal niekoľko stôp nad prvým. Lano bolo rýchlo stiahnuté.
  
  Vytvorili poštovú linku.
  
  Drake sa rýchlo zamyslel. "Ak ho chceme zastaviť, potrebujeme to tágo," povedal. "Vytvorenie vlastného by trvalo príliš dlho. Tak to nestrieľajte. Ale musíme ich tiež zastaviť, keď prekročia hranicu."
  
  "Mysli viac ako Krvavý kráľ," povedala Karin znechutene. "Myslite na to, že prerušuje líniu, keď na nej ešte zostáva niekoľko posledných jeho mužov."
  
  "Nezastavujeme," povedal Drake. "Nikdy".
  
  Vyskočil spoza krytu a spustil paľbu. Vojaci Delta Force behali po jeho ľavej a pravej strane a strieľali opatrne, ale presne.
  
  Prvý z Kovalenkových mužov sa rútil cez priepasť, za pochodu naberal rýchlosť a šikovne pristál na druhej strane. Rýchlo sa otočil a začal s plnou automatikou vytvárať kryciu stenu.
  
  Vojak Delty bol odhodený nabok, roztrhaný na kusy. Jeho telo sa pred Drakeom zrútilo, ale Angličan bez prerušenia kroku preskočil. Keď sa blížil k prvej rímse v tvare S, otvorila sa pred ním široká priepasť prázdnoty. Museli by naňho skočiť!
  
  Pokračoval v streľbe a preskočil medzeru. Druhý z Kovalenkových mužov letel pozdĺž čiary. Z neďalekej steny jaskyne boli odhodené balvany, keď guľky zasiahli ničivou silou.
  
  Drakeov tím sa rozbehol a skočil za ním.
  
  Tretia postava vyskočila na pevne natiahnutú čiaru. Kovalenko. Drakeov mozog naňho kričal, aby vystrelil. Využi šancu! Odstráňte tohto bastarda hneď teraz.
  
  Ale príliš veľa sa môže pokaziť. Môže prelomiť čiaru a Kovalenko môže byť stále v bezpečí. Ten bastardovi môže len ublížiť. A - čo je najdôležitejšie - potrebovali živého ruského debila, aby zastavili tú krvavú pomstu.
  
  Kovalenko bezpečne pristál. Ešte trom jeho mužom sa ich podarilo prejsť. Drake pustil ďalšie tri, keď sa obe sily spojili. Tri výstrely zblízka. Tri vraždy.
  
  Potom mu puška letela na hlavu. Prikrčil sa, prehodil si útočníka cez rameno a odtlačil ho z rímsy do tmy. Otočil sa a vystrelil od boku. Spadol ďalší muž. Komodo bol na jeho strane. Bol vytiahnutý nôž. Krv striekala na stenu jaskyne. Kovalenkovi muži pomaly ustupovali, zahnaní na útes za nimi.
  
  Zostávajúci štyria vojaci Delty si kľakli na okraji priepasti a opatrne strieľali na ktoréhokoľvek z Kovalenkových mužov, ktorí sa zdržiavali blízko línie. Bolo však len otázkou času, kedy jedného z nich napadne ustúpiť a začať fotiť pot shoty.
  
  Rýchlosť bola všetko, čo mali.
  
  Ďalší dvaja muži Krvavého kráľa vyliezli na zips a teraz sa tlačili preč. Drake videl, ako ten druhý začína liezť na cimburie, a vystrelil, odmrštil ho ako muchu. Muž sa naňho rútil so sklonenou hlavou, kričal, nepochybne videl, že je odrezaný. Drake sa stiahol k stene. Komodo stiahol muža z rímsy.
  
  "Hore!"
  
  Drake strávil vzácne sekundy pozeraním sa okolo seba. Čo do pekla použili, aby držali tú prekliatu líniu? Každý muž musel dostať malý špeciálny blok, aký používajú profesionáli. Okolo ležalo niekoľko. Krvavý kráľ prišiel pripravený na všetky eventuality.
  
  Rovnako aj Drake. V ruksakoch niesli profesionálnu speleologickú techniku. Drake rýchlo vytiahol blok a pripevnil si bezpečnostný pás na chrbát.
  
  "Ben!"
  
  Keď sa mladý muž kradmo priblížil, Drake sa otočil ku Komodovi. "Prinesieš Karin?"
  
  "Určite". Drsný, s tvrdou tvárou a bojovými jazvami, veľký muž stále nedokázal zakryť skutočnosť, že už bol zrazený.
  
  Zo všetkých miest...
  
  Drake dôveroval mužom z Delty, že udržia Kovalenkových darebákov na uzde, a tak zvýšil tlak rýchlym pripojením kladky k pevne natiahnutému lanku. Ben sa pripútal a Drake mu podal pušku.
  
  "Strieľaj, akoby na tom záviseli naše životy, Blakey!"
  
  S krikom sa odrazili a uháňali pozdĺž zipline. Z tejto výšky a pri tejto rýchlosti sa vzdialenosť zdala väčšia a vzdialená rímsa akoby ustupovala. Ben spustil paľbu, jeho strely lietali vysoko a široko a kusy kameňa pršali na mužov Krvavého kráľa dole.
  
  Ale na tom nezáležalo. Bol to hluk, tlak a hrozba, ktorá bola potrebná. Drake nabral rýchlosť a zdvihol nohy, keď sa vzduch prehnal okolo a odhalil pod sebou obrovskú bezodnú priepasť. Hrôza a vzrušenie mu rozbúchali srdce. V ušiach mu hlasno zasyčal zvuk ťahania kovovej kladky cez drôtené pletivo.
  
  Okolo presvišťalo niekoľko guliek, ktoré prerezali vzduch okolo ponáhľajúcej sa dvojice. Drake počul spätnú paľbu od Delta Teamu. Jeden z Kovalenkových mužov hlučne skolaboval. Ben zareval a držal prst na spúšti.
  
  Čím boli bližšie, tým to bolo nebezpečnejšie. Bolo požehnaním od Boha, že Kovalenkovi muži nemali žiadne krytie a neustály príval guliek prichádzajúcich od Delta Teamu bolo príliš ťažké zniesť. Aj pri takej rýchlosti Drake cítil, ako mu cez nohy prechádza chlad. Stáročia temnoty sa pod ním miešali, kypeli, vírili a možno sa naťahovali spektrálnymi prstami, aby sa ho pokúsili strhnúť do večného objatia.
  
  Rímska sa k nemu rozbehla. V poslednej chvíli Krvavý kráľ nariadil svojim mužom ustúpiť a Drake blok uvoľnil. Dopadol na nohy, ale jeho hybnosť nestačila na udržanie rovnováhy medzi ťahom dopredu a váhou smerujúcou dozadu.
  
  Inými slovami, Blakeyho váha ich zrazila späť. Do priepasti.
  
  Drake úmyselne spadol nabok a celé telo vložil do nemotorného manévru. Ben sa zúfalo chytil tvrdohlavého kameňa, no stále sa statočne držal svojej pušky. Drake začul náhly zvuk napínania zipsu a uvedomil si, že Komodo a Karin sú už na ňom a približujú sa k nemu závratnou rýchlosťou.
  
  Muži Krvavého kráľa sa dostali po rímse do zadnej časti haly, takmer schopní urobiť posledný skok na rozľahlú skalnú plošinu, kde začínalo tajomné schodisko. Dobrou správou bolo, že zostalo len asi desať ľudí.
  
  Drake sa preplazil cez rímsu a potom Bena odopol, potom si dovolil pár sekúnd dýchať, kým si sadol. Bez mihnutia oka mu pred očami preleteli Komodo a Karin, dvojica pristála ladne a nie bez mierneho šibalského úsmevu.
  
  "Ten chlap trochu pribral." Drake ukázal na Bena. "Príliš veľa kompletných raňajok. Tancovania je málo."
  
  "Kapela netancuje." Ben okamžite vrátil úder, keď Drake zhodnotil ich ďalší krok. Mám počkať na zvyšok tímu alebo sa dať naháňať?
  
  "Hayden hovorí, že keď tancuješ, vyzeráš ako Pixie Lott."
  
  "Hovadina".
  
  Komodo sa staral aj o Kovalenkových ľudí. Lano sa opäť natiahlo a všetci sa pritlačili k stene. V rýchlom slede dorazili ďalší dvaja vojaci Delty, ich topánky hlasno škriabali o piesok, keď spomalili a rýchlo zastali.
  
  "Hýb sa." Drake sa rozhodol. "Je lepšie nenechať im čas na rozmyslenie."
  
  Ponáhľali sa pozdĺž rímsy, držiac svoje zbrane v pohotovosti. Postup Krvavého kráľa bol na chvíľu zakrytý zákrutou v skalnej stene, ale keď Drake a jeho posádka vyčistili zákrutu, videli Kovalenka a zvyšok jeho mužov už na skalnatej plošine.
  
  Niekde stratil ďalších dvoch ľudí.
  
  A teraz sa zdalo, že dostali príkaz prijať extrémne opatrenia. Niekoľko ľudí vytiahlo prenosné RPG granátomety.
  
  "Sakra, majú nabitú papuľu!" Drake zakričal, potom sa zastavil a otočil sa, srdce mu zrazu prepadlo zemou. "Ale nie-"
  
  Bolo počuť prvé puknutie a hvizd nabitého granátu z hlavne. Poslední dvaja vojaci Delty uháňali po zipline a mierili na rímsu, keď ju zasiahla strela. Narazil do steny nad kotvami zipsu a zničil ich výbuchom kameňa, prachu a bridlíc.
  
  Linka sa prepadla. Vojaci odleteli do čierneho zabudnutia bez toho, aby vydali čo i len zvuk. Tak či onak, toto bolo ešte horšie.
  
  Komodo zaklial a jeho črty skrivil hnev. Boli to dobrí ľudia, ktorých roky trénoval a bojoval s nimi. Teraz boli v tíme Delta len traja silní plus Drake, Ben a Karin.
  
  Drake kričal a prenasledoval ich po rímse, šialený vedomím, že čoskoro budú spustené nové RPG hry. Tí, čo prežili, uháňali po rímse, viedli ich žiariace palice a množstvo jantárových zábleskov. Každý krok ich približoval k skalnatej plošine, podivnému schodisku a tajomnému, no neuveriteľnému pohľadu na obrovský trón vyčnievajúci zo skalnej steny.
  
  Zaznel druhý výstrel z RPG. Tento explodoval na rímse za bežcami a poškodil, ale nezničil cestu. Aj keď bežal a tlačil svoje prepracované svaly na maximum, Drake počul, ako Kovalenko kričí na svojich mužov, aby boli opatrní - rímsa môže byť ich jedinou cestou von.
  
  Teraz Drake prišiel k úpätiu rímsy a uvidel priepasť, ktorú musel preskočiť, aby sa dostal na skalnatú plošinu a postavil sa mužom Krvavého kráľa.
  
  Bolo to obrovské.
  
  V skutočnosti taký veľký, že sa takmer zapotácal. Takmer zastavil. Nie pre seba, ale pre Bena a Karin. Na prvý pohľad si nemyslel, že sa im podarí skok. Potom však zatvrdil svoje srdce. Museli. A nemohlo dôjsť k spomaleniu, žiadnemu návratu späť. Boli to jediní ľudia, ktorí boli schopní zastaviť Krvavého kráľa a ukončiť jeho bláznivý plán. Jediní ľudia, ktorí sú schopní zničiť vodcu medzinárodného terorizmu a zabezpečiť, aby už nikdy nemal šancu nikomu ublížiť.
  
  Ale aj tak sa pri behu napoly otočil. "Neprestávaj," kričal na Bena. "Ver. Ty to dokážeš".
  
  Ben prikývol, adrenalín ovládol jeho nohy a svaly a naplnil ich silou vôle, veľkosťou a silou. Drake trafil medzeru ako prvý, skákal s natiahnutými rukami a nohami, ktoré stále pumpovali, oblúkom cez medzeru ako olympijský atlét.
  
  Ben prišiel na rad s vystretou rukou, hlavou vychýlenou na všetky strany, nervy mu vystreľovali z pocitu rovnováhy. Ale pristál na druhej strane s pár centimetrami k dobru.
  
  "Áno!" Vykríkol a Drake sa naňho uškrnul. "Jessica Ennisová s tebou nemôže nič urobiť, kamarát."
  
  Komodo potom ťažko pristál, takmer obrátil svoje telo naruby, keď sa okamžite otočil a pozrel na Karin. Jej skok bol nádherný. Nohy vysoko zdvihnuté, chrbát klenutý, hromadný pohyb vpred.
  
  A perfektné pristátie. Nasledoval zvyšok tímu Delta.
  
  Drake sa otočil a uvidel ten najšokujúcejší pohľad, aký kedy videl.
  
  Krvavý kráľ a jeho muži, kričali a nariekali, zväčša pokrytí krvou a otvorenými ranami, sa všetci vrhli priamo k nim a mávali zbraňami ako démoni z pekla.
  
  Je čas na posledný boj.
  
  
  KAPITOLA 41
  
  
  Matt Drake prežil a stretol sa tvárou v tvár s Krvavým kráľom.
  
  Jeho muži dorazili prví, ozvali sa výkriky, keď pušky cinkali a nože praskali a blýskali sa ako meče, odrážali jantárové svetlo a vrhali oheň do mnohých strán. Padlo niekoľko výstrelov, ale na túto vzdialenosť a v tomto víre testosterónu a strachu nebola žiadna správne namierená. A predsa sa spoza Drakea, ďalšieho padlého vojaka Delty, ozval ostrý výkrik.
  
  Drakeove svaly boleli, ako keby bojoval s tristo kilovou gorilou. Tvár mu pokryla krv a špina. Deväť ľudí zaútočilo na neho, na nich, no on ich všetkých porazil, pretože za nimi stál Krvavý kráľ a nič mu nezabránilo vo vyhlásení pomsty.
  
  Starý vojak bol späť, civilná tvár sa teraz zmenšila a bol tam späť, v najvyšších radoch, s tými najhoršími zasranými vojakmi nažive.
  
  Zastrelil troch mužov priamo do srdca. Vošiel do štvrtej, prevrátil zbraň, pričom mužovi úplne rozbil nos a zároveň zlomil časť lícnej kosti. Prešli tri sekundy. Cítil, že posádka Delty od neho takmer v strachu cúva a dáva mu priestor na prácu. Nechal ich bojovať proti trom žoldnierom, zatiaľ čo sa pohol smerom k jednému mužovi a samotnému Kovalenkovi.
  
  Komodo udrel muža do hlavy a druhého jedným pohybom dobodal na smrť. Karin bola vedľa neho a neustúpila. Ani na sekundu. Dlaňou tváre zatlačila dobodaného muža späť a nasledovala kombinácia úderov. Keď žoldnier zavrčal a pokúsil sa vzchopiť, zasiahla a pomocou techniky taekwondo si ho prehodila cez rameno.
  
  Smerom k úplnému okraju.
  
  Muž sa pošmykol, kričal, unášaný priepasťou. Karin civela na Komodo a zrazu si uvedomila, čo urobila. Vedúci veľkého tímu rýchlo premýšľal a vyjadril jej vďačnosť, okamžite ocenil jej činy a dal im relevantnosť.
  
  Karin sa zhlboka nadýchla.
  
  Drake čelil Krvavému kráľovi.
  
  Konečne.
  
  Posledný muž prežil krátky boj a teraz ležal a zvíjal sa pri jeho nohách s rozdrvenou dýchacou trubicou a zlomenými oboma zápästiami. Kovalenko venoval mužovi opovržlivý pohľad.
  
  "Blázon. A slabý."
  
  "Všetci slabí ľudia sa skrývajú za svoje bohatstvo a zdanie moci, ktoré im prináša."
  
  "Podobnosť?" Kovalenko vytiahol pištoľ a strelil zvíjajúceho sa muža do tváre. "Nie je toto sila? Mysleli ste si, že je to podobné? Každý deň chladnokrvne zabijem človeka, pretože môžem. Je to zdanie sily?"
  
  "Rovnakým spôsobom, akým si nariadil zabiť Kennedyho Moora? A čo rodiny mojich priateľov? Niektorá časť sveta ťa možno porodila, Kovalenko, ale nebola to tá časť, ktorá bola pri zmysloch."
  
  Pohybovali sa rýchlo a súčasne. Dve zbrane, pištoľ a puška, cvaknú súčasne.
  
  Obe sú prázdne. Dvojité kliknutie.
  
  "Nie!" Kovalenkov výkrik bol plný detského hnevu. Bol odmietnutý.
  
  Drake bodol nožom. Krvavý kráľ ukázal svoju pouličnú šikovnosť uhýbaním do strany. Drake po ňom hodil pušku. Kovalenko prijal úder do čela bez trhnutia a súčasne vytiahol nôž.
  
  "Ak ťa mám zabiť sám, Drake..."
  
  "Áno, budeš," povedal Angličan. "Už nikoho nevidím. Nemáš ani jeden zasraný šiling, kamarát."
  
  Kovalenko sa vrhol. Drake to videl v spomalenom zábere. Kovalenko si mohol myslieť, že tvrdo vyrástol, dokonca si mohol myslieť, že tvrdo trénoval, ale jeho tréning nebol ničím v porovnaní s tvrdými požiadavkami a skúškami, ktorým bola britská SAS vystavená.
  
  Drake prišiel zboku rýchlym úderom kolena, ktorý dočasne ochromil Kovalenka a zlomil si niekoľko rebier. Povzdych, ktorý Rusovi unikol z úst, bol okamžite potlačený. Odstúpil.
  
  Drake predstieral rýchly útok, čakal na reakciu Krvavého kráľa a okamžite chytil mužovu pravú ruku svojou vlastnou. Rýchla otočka dole a Kovalenkovi sa zlomilo zápästie. A opäť Rus len zasyčal.
  
  Sledovali ich Komodo, Karin, Ben a zvyšný vojak Delty.
  
  Krvavý kráľ na nich zízal. "Nemôžeš ma zabiť." Vy všetci. Nemôžeš ma zabiť. Ja som Boh!"
  
  zavrčal Komodo. "Nemôžeme ťa zabiť, idiot." Budete musieť sakra veľa kričať. Ale som si istý, že sa teším, keď ti pomôžem vybrať si, v ktorej pekle stráviš zvyšok života."
  
  "Väzenie." Odpľul si prekliaty kráľ. "Žiadne väzenie ma nemôže zadržať. Budem ho vlastniť týždeň."
  
  Komodove ústa sa rozosmiali. "Niekoľko väzníc," povedal potichu. "Ani neexistujú."
  
  Kovalenko sa chvíľu tváril prekvapene, ale potom mu tvár opäť zahalila arogancia a otočil sa späť k Drakeovi. "A ty?" - spýtal sa. "Mohol by si byť mŕtvy, keby som ťa nemusel prenasledovať cez pol sveta."
  
  "Mŕtvy?" - zopakoval Drake. "Sú rôzne druhy mŕtvych. Toto by si mal vedieť."
  
  Drake ho kopol do jeho studeného, mŕtveho srdca. Kovalenko sa zapotácal. Z úst mu tiekla krv. S žalostným výkrikom padol na kolená. Hanebný koniec pre Krvavého kráľa.
  
  Drake sa mu zasmial. "Skončil. Zviažte mu ruky a poďme."
  
  Ben prehovoril. "Zaznamenal som jeho rečové vzorce." Povedal potichu a zdvihol telefón. "Môžeme použiť špeciálny softvér na reprodukciu jeho hlasu. Matt, my ho vlastne nepotrebujeme živého."
  
  Ten moment bol rovnako napätý ako posledná sekunda pred výbuchom. Drakeov výraz sa zmenil z rezignácie na čistú nenávisť. Komodo váhal so zásahom, nie zo strachu, ale z ťažko nadobudnutého rešpektu - jediného rešpektu, ktorý by vojak rozpoznal. Karin oči sa rozšírili hrôzou.
  
  Drake zdvihol pušku a poklepal Kovalenkovi na čelo.
  
  "Si si istý?"
  
  "Pozitívne. Videl som ju umierať. Bol som tam. Vydal rozkazy na teroristické útoky na Havaji Ben sa rozhliadol po miestnosti. "Dokonca aj peklo ho vypľuje."
  
  "Tu patríš." Drakeov úsmev bol chladný a temný ako duša Krvavého kráľa. "Za bránami pekla. Tu musíš zostať a tu musíš zomrieť."
  
  Kovalenkova čeľusť pevne zaťala; za tým bolo štyridsať rokov smrti, deprivácie a krvavého úpadku. "Nikdy ma nevystrašíš."
  
  Drake študoval padlého muža. Mal pravdu. Smrť by mu neublížila. Na zemi nebolo nič, čo by tohto muža mohlo vystrašiť.
  
  Jedna vec ho však zlomila.
  
  "Takže ťa tu priviažeme." Na veľkú úľavu Komoda sklonil pušku. "A pokračujeme v získavaní pokladu." Bolo to hľadanie vášho života a nikdy nebudete vedieť, čo to bolo. Ale poznamenajte si moje slová, Kovalenko, urobím to. "
  
  "Nie!" Krik Rusa bol okamžitý. "Aké sú vaše sťažnosti? Nie! Nikdy. To je moje. Toto bolo vždy moje."
  
  Krvavý kráľ so zúfalým revom urobil posledný zúfalý ťah. Jeho tvár bola zdeformovaná bolesťou. Z tváre a rúk mu tiekla krv. Postavil sa a do skoku vložil každú štipku vôle a život plný nenávisti a vraždy.
  
  Drakeove oči zaiskrili, jeho tvár bola tvrdá ako žula. Dovolil Krvavému kráľovi, aby ho zasiahol, stál pevne, keď šialený Rus vynakladal každú poslednú štipku energie na tucet úderov, spočiatku silných, ale rýchlo slabnúcich.
  
  Potom sa Drake zasmial, zvuk za tmou, zvuk bez lásky a stratený, uviaznutý na polceste medzi očistcom a peklom. Keď sa minula posledná energia Krvavého kráľa, Drake ho zatlačil dlaňou a postavil sa mu na hruď.
  
  "Všetko to bolo márne, Kovalenko. Prehral si".
  
  Komodo sa prirútil k Rusovi a zviazal ho skôr, ako si to Drake stihol rozmyslieť. Karin mu pomohla rozptýliť pozornosť tým, že ukázala na takmer zvislé schodisko a úžasný pohľad na vyčnievajúci čierny trón. Odtiaľto to bolo ešte úžasnejšie. Tvor bol obrovský a dokonale tvarovaný, visel sto stôp nad ich hlavami.
  
  "Po vás".
  
  Drake zhodnotil ďalšiu prekážku. Schody stúpali pod miernym uhlom asi sto stôp. Spodná strana trónu bola sýto čierna, napriek mnohým jantárovým odleskom roztrúseným okolo.
  
  "Mal by som ísť prvý," povedal Komodo. "Mám nejaké skúsenosti s lezením. Musíme vyliezť niekoľko schodov naraz, zasúvať karabíny a potom predĺžiť bezpečnostné lano nášmu tímu."
  
  Drake ho nechal viesť. V jeho mysli bol stále silný hnev, takmer ohromujúci. Jeho prst stále dobre cítil na spúšti M16. Ale zabiť Kovalenka teraz by znamenalo otráviť jeho dušu navždy, navodiť temnotu, ktorá sa nikdy nerozplynie.
  
  Ako by mohol povedať Ben Blake, obrátilo by ho to na temnú stranu.
  
  Začal liezť po stene po Komodo, potreboval rozptýlenie, pretože nekonečná potreba pomsty rástla a snažila sa nad ním prevziať kontrolu. Náhly vzostup okamžite sústredil jeho myseľ. Výkriky a stonanie Krvavého kráľa utíchli, keď sa trón približoval a schody boli ťažšie.
  
  Išli hore, Komodo viedol cestu, starostlivo zaistil každú karabínu a potom skontroloval jej hmotnosť a potom navliekol bezpečnostné lano a pustil ho svojmu tímu dole. Čím vyššie stúpali, tým bola tma. Každý stupeň schodiska bol vytesaný do živej skaly. Drake začal pociťovať úctu, keď vstal. Čakal ich neuveriteľný poklad; cítil to v útrobách.
  
  Ale trón?
  
  Cítil za sebou absolútnu prázdnotu, zastavil sa, nabral odvahu a pozrel sa dolu. Ben bojoval, oči mal vytreštené a vystrašené. Drake pocítil nával sympatií a lásky k svojmu mladému priateľovi, ktorý necítil odvtedy, čo Kennedy zomrel. Videl, ako sa zvyšný vojak Delta snaží pomôcť Karin, a usmial sa, keď mu odkývala. Benovi podal pomocnú ruku.
  
  "Prestaň to zo seba robiť, Blakey." Poďme."
  
  Ben sa naňho pozrel a bolo to, ako keby sa v jeho mozgu spustil ohňostroj. Niečo v Drakeových očiach alebo tón jeho hlasu ho vzrušovali a na jeho tvári sa objavil výraz nádeje.
  
  "Vďaka bohu, že si späť."
  
  S Drakeovou pomocou Ben vyliezol rýchlejšie. Na smrteľnú prázdnotu za nimi sa zabudlo a každý krok sa stal krokom k objavu, nie k nebezpečenstvu. Spodná strana trónu sa približovala a približovala, až bola na dotykovú vzdialenosť.
  
  Komodo opatrne zišiel po schodoch a vyliezol na samotný trón.
  
  Po minúte ich pozornosť upútal jeho ťahavý americký prízvuk. "Ach môj bože, chlapci tomu neuveríte."
  
  
  KAPITOLA 42
  
  
  Drake preskočil malú medzeru a pristál priamo na širokom kamennom bloku, ktorý tvoril nohu trónu. Pred pohľadom na Komodo počkal na príchod Bena, Karin a posledného vojaka Delty.
  
  "Čo to tam máš?"
  
  Vodca Delta Teamu vyliezol na trón. Teraz podišiel k okraju a zízal na nich
  
  "Ktokoľvek postavil tento trón, poskytol nie príliš tajnú cestu. Tu, za chrbtom trónu, sú zadné dvere. A boli otvorení."
  
  "Nepribližuj sa k tomu," povedal Drake rýchlo a myslel na pasce, ktorými prešli. "Pokiaľ vieme, toto prepne prepínač, ktorý pošle tento trón priamo dole."
  
  Komodo vyzeral previnilo. "Dobrý hovor. Problém je, že jeden už mám. Dobrá správa je..." uškrnul sa. "Žiadne pasce."
  
  Drake natiahol ruku. "Pomôž mi vstať."
  
  Jeden po druhom vyliezli na sedadlo obsidiánového trónu. Drake sa na chvíľu otočil a pokochal sa výhľadom na priepasť.
  
  Priamo oproti, cez obrovskú priepasť, videl ten istý kamenný balkón, ktorý predtým obsadili. Balkón, z ktorého odišiel kapitán Cook. Balkón, kde Krvavý kráľ s najväčšou pravdepodobnosťou stratil posledné kúsky zdravého rozumu, ktorý mal. Zdalo sa, že sú len čo by kameňom dohodil, ale bola to klamná míľa.
  
  Drake urobil grimasu. "Tento trón," povedal potichu. "Toto bolo postavené pre-"
  
  Benov krik ho prerušil. "Matt! Krvavé peklo. Tomu neuveríš."
  
  Nebol to šok v hlase jeho priateľa, ktorý poslal strach cez Drakeove nervové zakončenia, ale pocit predtuchy. Predtucha.
  
  "Čo to je?"
  
  Otočil sa. Videl to, čo videl Ben.
  
  "Jebem ma."
  
  Karin ich vystrčila. "Čo to je?" Potom to videla aj ona. "Nikdy".
  
  Pozreli sa na zadnú časť trónu, vysoký stĺp, o ktorý sa mohol niekto oprieť, a časť, ktorá tvorila zadné dvere.
  
  Bol pokrytý dnes už známymi vírmi - neuveriteľne starými symbolmi, ktoré vyzerali ako nejaká forma písma - a rovnakými symbolmi, ktoré boli napísané na oboch zariadeniach na cestovanie v čase, ako aj na veľkom oblúku pod diamantom. Head, ktorý Cook nazývané Brány pekla.
  
  Rovnaké symboly, ktoré Thorsten Dahl nedávno objavil v hrobke bohov, ďaleko na Islande.
  
  Drake zavrel oči. "Ako sa to môže stať? Odkedy sme prvýkrát počuli o Odinových deviatich krvavých črepinách, mám pocit, že žijem vo sne. Alebo nočná mora."
  
  "Stavím sa, že s deviatimi časťami sme ešte neskončili," povedal Ben. "To musí byť manipulácia. Najvyššieho rádu. Akoby nás vybrali alebo čo."
  
  "Skôr prekliaty." zavrčal Drake. "A prestaň s tým svinstvom zo Star Wars."
  
  "Myslel som trochu menej na Skywalkera, trochu viac na Chucka Bartowského," povedal Ben s miernym úsmevom. "Pretože sme geekovia a tak."
  
  Komodo s očakávaním pozrel na tajné dvere. "Máme pokračovať? Moji ľudia položili svoje životy, aby nám pomohli dostať sa tak ďaleko. Jediné, čo môžeme na oplátku urobiť, je nájsť koniec tejto diery."
  
  "Komodo," povedal Drake. "Toto je koniec. Musí byť."
  
  Pretlačil sa okolo vedúceho veľkej skupiny do obrovskej chodby. Priestor bol už väčší ako dvere, ktoré do neho viedli, a ak to bolo možné, Drake cítil, ako sa chodba rozširuje, steny a strop idú stále ďalej, až...
  
  Tvár mu pohladil studený, ostrý vánok.
  
  Zastal a pustil svietiacu palicu. V slabom svetle odpálil jantárovú raketu. Lietal hore, hore, hore, potom nižšie a nižšie, nenachádzal žiadnu oporu. Nenájdenie stropu, rímsy alebo dokonca podlahy.
  
  Vypálil druhú svetlicu, tentoraz doprava. A opäť jantárový nálev zmizol bez stopy. Zlomil niekoľko svietiacich palíc a hodil ich dopredu, aby im posvietil na cestu.
  
  Strmý okraj útesu klesol šesť stôp pred nimi.
  
  Drakeovi sa veľmi točila hlava, ale prinútil sa pokračovať. Ešte pár krokov a ocitol sa tvárou v tvár prázdnote.
  
  "Nič nevidím. Hovadina".
  
  "Nemohli sme prejsť celú túto cestu bez toho, aby nás zastavila tá prekliata tma." Karin vyjadrila všetkým myšlienky. "Skús to znova, Drake."
  
  Vyslal tretí záblesk do prázdna. Počas letu bolo na tomto zábere niekoľko slabých svetiel. Na druhej strane priepasti bolo niečo. Obrovská budova.
  
  "Čo to bolo?" Ben si s úžasom vzdychol.
  
  Záblesk rýchlo zmizol, krátka iskra života sa navždy stratila v tme.
  
  "Počkajte tam," povedal posledný zostávajúci vojak Delty, muž s volacím znakom Merlin. "Koľko jantárových zábleskov nám zostáva?"
  
  Drake si skontroloval opasky a batoh. Komodo urobil to isté. Číslo, na ktoré prišli, bolo asi tridsať.
  
  "Viem, čo si myslíš," povedal Komodo. "Ohňostroj, však?"
  
  "Raz," povedal Merlin, tímový expert na zbrane, zachmúrene. "Zistite, s čím máme do činenia, a potom to odneste späť na miesto, kde môžeme zavolať zálohu."
  
  Drake prikývol. "Súhlasím". Odložil si tucet svetlíc na spiatočnú cestu a potom sa pripravil. Komodo a Merlin prišli a postavili sa vedľa neho na okraj.
  
  "Pripravený?"
  
  Jeden po druhom, v rýchlom slede, strieľali raketu za raketou vysoko do vzduchu. Jantárové svetlo jasne vzplanulo v najvyššom bode a uvoľnilo oslnivú žiaru, ktorá rozptýlila temnotu.
  
  Prvýkrát v histórii prišlo denné svetlo do večnej tmy.
  
  Pyrotechnická prehliadka začala pôsobiť. Keď erupcia za erupciou lietala hore a explodovala, kým pomaly klesala, obrovská stavba na druhom konci obrovskej jaskyne sa rozsvietila.
  
  Ben zalapal po dychu. Karin sa zasmiala. "Brilantne".
  
  Ako s úžasom sledovali, tma bola zapálená a začala sa objavovať ohromujúca stavba. Najprv rad oblúkov vytesaných do zadnej steny, potom druhý rad pod nimi. Potom sa ukázalo, že oblúky sú vlastne malé miestnosti - výklenky.
  
  Pod druhým radom videli tretí, potom štvrtý a potom rad za radom, ako oslepujúce svetlá kĺzali po veľkej stene. A v každom výklenku veľké trblietavé poklady odrážali prchavú slávu unášajúceho jantárového pekla.
  
  Ben bol ohromený. "Toto... toto..."
  
  Drake a Delta Team pokračovali v streľbe rakety za raketou. Zdalo sa, že spôsobili, že mohutná komora vybuchla v plameňoch. Pred ich očami vypukol veľkolepý požiar a zúril.
  
  Nakoniec Drake vystrelil svoju poslednú svetlicu. Potom si našiel chvíľu, aby ocenil ohromujúce odhalenie.
  
  Ben koktal. "Je to obrovské... je to..."
  
  "Ďalšia hrobka bohov." skončil Drake s väčším znepokojením v hlase ako prekvapením. "Minimálne trikrát viac ako na Islande. Ježiši Kriste, Ben, čo sa to do pekla deje?"
  
  
  * * *
  
  
  Spiatočná cesta, hoci stále plná nebezpečenstva, zabrala polovicu času a polovicu úsilia. Jedinou väčšou prekážkou bola veľká medzera, kde museli postaviť ďalšiu zipsovú šnúru, aby sa dostali späť, hoci miestnosť Lust bola pre chlapcov vždy problém, ako Karin podotkla úkosom na Komodo.
  
  Keď sa vrátili cez oblúk Cookovej pekelnej brány, prešli lávovou rúrou späť na povrch.
  
  Drake prerušil dlhé ticho. "Wow, toto je momentálne najlepšia vôňa na svete." Konečne čerstvý vzduch."
  
  Z okolitej tmy sa ozval hlas Mano Kinimaki. "Nadýchni sa havajského čerstvého vzduchu, človeče, a budeš bližšie k svojmu cieľu."
  
  Z polotmy sa vynorili ľudia a tváre. Generátor bol spustený a zapálil narýchlo postavenú sadu reťazových svetiel. Bol postavený poľný stôl. Komodo nahlásil ich polohu, keď začali stúpať lávovou rúrou. Benov signál sa vrátil a jeho mobil pípol štyrikrát so záznamníkom. Karin urobila to isté. Rodičia mohli zavolať.
  
  "Len štyrikrát?" spýtal sa Drake s úškrnom. "Určite na teba zabudli."
  
  Teraz k nim pristúpil Hayden, ošúchaný, unavene vyzerajúci Hayden. Ona sa však usmiala a nesmelo Bena objala. Alicia ho nasledovala a vražednými očami hľadela na Draka. A v tieni Drake videl May, na jej tvári sa zračilo strašné napätie.
  
  Už bol skoro čas na ich zúčtovanie. Japonka, nie Angličanka, z toho vyzerala najviac v rozpakoch.
  
  Drake zo seba striasol temný mrak depresie. Všetko zavŕšil tým, že zviazanú a zakrpatenú postavu Krvavého kráľa hodil na nerovnú zem pod ich nohy.
  
  "Dmitrij Kovalenko." Zavrčal. "Kráľ zvonu koniec." Najskazenejší svojho druhu. Chce niekto kopačky?"
  
  V tej chvíli sa z narastajúceho hluku okolo dočasného tábora zhmotnila postava Jonathana Gatesa. Drake prižmúril oči. Vedel, že Kovalenko osobne zabil Gatesovu manželku. Gates mal viac dôvodov ublížiť Rusovi ako Drake a Alicia.
  
  "Skúsiť". - zasyčal Drake. "V každom prípade, ten bastard nebude vo väzení potrebovať všetky ruky a nohy."
  
  Videl, ako Ben a Karin cúvli a odvrátili sa. V tej chvíli zazrel muža, ktorým sa stal. Videl horkosť, pomstychtivý hnev, špirálu nenávisti a odporu, ktorá by z neho viedla k tomu, že sa z neho stane niekto ako sám Kovalenko, a vedel, že všetky tieto emócie ho zožierajú a nakoniec zmenia, premenia na iného človeka. Bol to koniec, ktorý ani jeden z nich nechcel...
  
  ... Teda Alison alebo Kennedy.
  
  Odvrátil sa tiež a objal Blakea ramená. Pozreli na východ, popri rade kymácajúcich sa paliem, smerom k vzdialeným trblietavým svetlám a rozbúrenému oceánu.
  
  "Vidieť niečo také môže človeka zmeniť," povedal Drake. "Mohol by mu dať novú nádej. Čas je daný."
  
  Ben prehovoril bez toho, aby sa otočil. "Viem, že práve teraz chceš citát z Dinoroka, ale ja ti ho nedám. Namiesto toho by som mohol citovať niekoľko relevantných riadkov z "Haunted". A čo toto?"
  
  "Cituješ teraz Taylor Swift? Čo sa tam pokazilo?"
  
  "Táto skladba je rovnako dobrá ako ktorýkoľvek z vašich Dinorockov. A ty to vieš".
  
  Ale Drake by to nikdy nepriznal. Namiesto toho počúval klábosenie, ktoré sa za nimi vracalo sem a tam. Teroristické sprisahania boli zmarené inteligentne a rýchlo, no stále boli nejaké obete. Nevyhnutný dôsledok pri rokovaní s fanatikmi a šialencami. Krajina bola v smútku. Prezident bol na ceste a už sľúbil ďalšiu kompletnú prestavbu Spojených štátov. spravodajský systém, aj keď stále nebolo jasné, ako by niekto mohol zastaviť Kovalenka v realizácii plánu, na ktorom sa pracovalo dvadsať rokov, keď bol celý ten čas považovaný len za mýtickú postavu.
  
  Veľmi podobné bohom a ich pozostatkom, ktoré teraz nachádzali.
  
  Poučili sme sa však a USA a ďalšie krajiny boli odhodlané to všetko vziať do úvahy.
  
  Otázka obvinení vznesených proti tým, ktorí boli pri moci, ktorí konali pod nátlakom a zo strachu o blaho svojich blízkych, zväzovala súdny systém na roky.
  
  Ale zajatci Krvavého kráľa boli oslobodení a opäť sa stretli so svojimi milovanými. Gates sľúbil, že Kovalenko bude nútený vzdať sa svojej krvavej pomsty tak či onak. Harrison sa opäť stretol so svojou dcérou, aj keď nakrátko, a táto správa Drakea len zarmútila.
  
  Keby sa mu narodila a milovala jeho vlastná dcéra a potom ju uniesli, urobil by to isté ako Harrison?
  
  Samozrejme, že by. Každý otec by pohol nebom a zemou a všetkým medzi tým, aby zachránil svoje dieťa.
  
  Hayden, Gates a Kinimaka odišli od hluku, až kým neboli blízko Drakea a jeho skupiny. Bol rád, že s nimi videl aj Komoda a preživšieho vojaka z Delty Merlina. Putá vytvorené kamarátstvom a akciou boli večné.
  
  Hayden sa pýtal Gatesa na chlapíka menom Russell Cayman. Zdalo sa, že tento muž nahradil Torstena Dahla vo funkcii šéfa islandskej operácie, pričom jeho príkazy prichádzali úplne zhora... a možno aj z hmlistého a vzdialeného miesta nad ním. Zdalo sa, že Cayman bol tvrdý a nemilosrdný muž. Bežne riadil tajné operácie a hovoril o ešte tajnejších a vyberaných operáciách doma aj v zahraničí.
  
  "Kajmanská oblasť je nástroj na odstraňovanie problémov," povedal Gates. "Ale nielen to. Vidíte, zdá sa, že nikto nevie, čí je poradca pri riešení problémov. Jeho povolenie presahuje najvyššiu úroveň. Jeho prístup je okamžitý a bezpodmienečný. Ale keď je zatlačený, nikto nevie, pre koho do pekla skutočne pracuje."
  
  Drakeovi zazvonil mobil a zložil. Skontroloval obrazovku a s potešením zistil, že volajúci je Thorsten Dahl.
  
  "Hej, to je šialený Švéd! Čo je kamoš? Stále hovoríš ako idiot?"
  
  "Zdalo by sa. Už niekoľko hodín sa snažím niekoho kontaktovať a chápem. Osud ku mne nie je láskavý."
  
  "Máš šťastie, že máš jedného z nás," povedal Drake. "Bolo to pár ťažkých dní."
  
  "No, bude to ešte drsnejšie." Dahl je späť.
  
  "Pochybujem, že-"
  
  "Počúvaj. Našli sme kresbu. Aby som bol presnejší, mapa. Väčšinu z toho sa nám podarilo rozlúštiť skôr, ako to ten idiot Cayman klasifikoval ako bezpečnostný problém najvyššej úrovne. Mimochodom, zistili o ňom niečo Hayden alebo Gates?
  
  Drake zmätene zažmurkal. "Kajman? Kto do pekla je ten Kajman? A čo vedia Hayden a Gates?"
  
  "To nevadí. Nemám veľa času." Drake si prvýkrát uvedomil, že jeho priateľ hovorí šeptom a v zhone. "Pozri. Mapa, ktorú sme našli, aspoň naznačuje polohu troch hrobiek. toto si pochopil? Sú tam tri hrobky bohov."
  
  "Práve sme našli druhú." Drake cítil, ako z neho vyrazil vietor. "Je to obrovské."
  
  "Myslel som si. Potom sa zdá, že mapa je presná. Ale, Drake, toto musíš počuť, tretia hrobka je najväčšia zo všetkých a je najhoršia."
  
  "Horšie?"
  
  "Naplnené tými najstrašnejšími bohmi. Naozaj hnusné. Zlé stvorenia. Tretia hrobka bola niečo ako väzenie, kde bola smrť skôr vynútená ako prijatá. A Drake..."
  
  "Čo?"
  
  "Ak máme pravdu, myslím, že je to kľúč k nejakej zbrani súdneho dňa."
  
  
  KAPITOLA 43
  
  
  V čase, keď na Havaj zostúpila ďalšia temnota a začali sa ďalšie fázy nejakého starovekého megaplánu, Drake, Alicia a May to všetko nechali za sebou, aby raz a navždy ukončili svoju vlastnú krízu.
  
  Náhodou si vybrali najdramatickejšie prostredie zo všetkých. Pláž Waikiki s teplým Tichým oceánom, jasne osvetlená západom Mesiaca v splne na jednej strane a radmi horiacich turistických hotelov na druhej strane.
  
  Ale dnes večer to bolo miesto pre nebezpečných ľudí a drsné odhalenia. Tri prírodné sily sa stretli na stretnutí, ktoré navždy zmenilo beh ich životov.
  
  Prvý prehovoril Drake. "Musíte mi to povedať vy dvaja. Kto zabil Wellsa a prečo. Preto sme tu, takže už nemá zmysel mlátiť okolo seba."
  
  "To nie je jediný dôvod, prečo sme tu." Alicia pozrela na Mai. "Tento elf pomohol zabiť Hudsonovú tým, že mlčal o svojej malej sestre. Je čas, aby sme sa ja a môj muž staromódne pomstili."
  
  Mai pomaly pokrútila hlavou. "Nie je to pravda. Tvoj tučný, idiotský priateľ -"
  
  "Potom v duchu Wellsa." Alicia zasyčala. "Kiežby som mal nejaký voľný čas!"
  
  Alicia vykročila vpred a silno udrela May do tváre. Malé japonské dievčatko sa zapotácalo, potom zdvihlo zrak a usmialo sa.
  
  "Spomenul si".
  
  "Čo si mi povedal, že keď ťa nabudúce udriem, mal by som ťa udrieť ako chlapa? Áno, nemáš tendenciu na niečo také zabudnúť."
  
  Alicia rozpútala nával úderov. Mai ustúpila a chytila ich za zápästia. Piesok okolo nich bol rozvírený a ich rýchlymi nohami rozptýlený do náhodných vzorov. Drake sa raz pokúsil zasiahnuť, ale úder do pravého ucha ho prinútil premýšľať.
  
  "Len sa navzájom nezabíjajte."
  
  "Nemôžem nič sľúbiť," zamrmlala Alicia. Spadla a podrazila Mayovi pravú nohu. Mai s chrčaním pristála a piesok jej rozdrvil hlavu. Keď sa Alicia priblížila, Mai jej hodila do tváre hrsť piesku.
  
  "Mrcha".
  
  "Všetko je v poriadku -" Mai sa vrhla. Obe ženy sa stretli tvárou v tvár. Alicia bola zvyknutá na boj zblízka a hádzala silné údery lakťami, päsťami a dlaňami, ale Mai každého z nich chytila alebo uhýbala a odpovedala rovnako. Alicia chytila May za opasok a snažila sa ju vyviesť z rovnováhy, no jediné, čo dokázala, bolo čiastočné roztrhnutie vrchu Mayiných nohavíc.
  
  A nechajte Aliciinu obranu dokorán.
  
  Drake zažmurkal, keď sledoval vývoj udalostí. "Teraz to vyzerá skôr ako pravda." Odstúpil. "Ďalej".
  
  May naplno využila Aliciinu chybu a proti bojovníkovi triedy May mohol byť len jeden. Na Aliciu dopadli údery a ona sa zapotácala, pravá ruka ochabnutá v agónii a hrudná kosť jej pálila od mnohých úderov. Väčšina bojovníkov by to vzdala po dvoch alebo troch zásahoch, ale Alicia bola z tvrdších vecí a dokonca sa na konci takmer dala dokopy.
  
  Vrhla sa späť vzduchom, kopla a omráčila Mai dvojnožkou do brucha. Alicia pristála na chrbte v piesku a otočila celé telo hore nohami.
  
  Len stretnúť rastlinnú tvár toho najzložitejšieho poriadku. Úder päsťou do brucha mohol Hulka vyradiť, no ani to Mai nezastavilo. Jej svaly prijali úder s ľahkosťou.
  
  Alicia spadla, svetlo takmer zhaslo. Pred očami jej plávali hviezdy a nie tie, ktoré sa mihali na nočnej oblohe. Zastonala. "Sakra šťastná strela."
  
  Ale May sa už obrátil na Drakea.
  
  "Zabil som Wellsa, Drake." Urobil som".
  
  "Uvedomil som si to skoro," povedal. "Musel si mať dôvod. Čo to bolo?"
  
  "To by si nepovedal, keby som zabil toho starého bastarda." Alicia pod nimi zastonala. "Nazvali by ste ma psycho sučkou."
  
  Drake ju ignoroval. Mai si vytriasla piesok z vlasov. Po minúte sa zhlboka nadýchla a pozrela sa mu hlboko do očí.
  
  "Čo to je?"
  
  "Dva dôvody. Prvá a najjednoduchšia vec je, že sa dozvedel o Chikinom únose a vyhrážal sa, že ti to povie."
  
  "Ale mohli by sme sa porozprávať o-"
  
  "Viem. Toto je len malá časť."
  
  Len malá časť, pomyslel si. Bola Mayova sestra unesená malá časť?
  
  Teraz sa Alicia s námahou postavila na nohy. Aj ona sa otočila tvárou k Drakeovi, oči mala naplnené netypickým strachom.
  
  "Ja viem," začala May a potom ukázala na Aliciu. "Poznáme niečo oveľa horšie. Niečo hrozné..."
  
  "Ježiši, ak to tam nedáš, odstrelím ti obe posrané hlavy."
  
  "V prvom rade by si mal vedieť, že Welles by ti nikdy nepovedal pravdu. Bol to SAS. Bol dôstojníkom. A pracoval pre malú organizáciu tak vysoko v potravinovom reťazci, že riadi vládu.
  
  "Naozaj? O čom?" Drakeovi zrazu stuhla krv.
  
  "Že tvoja žena - Alison - bola zavraždená."
  
  Jeho ústa sa pohli, no nevydali žiadny zvuk.
  
  "Priblížil si sa k niekomu príliš blízko. Potrebovali, aby ste opustili tento pluk. A jej smrť ťa prinútila odísť."
  
  "Ale chystal som sa odísť. Chystal som sa kvôli nej odísť zo SAS!"
  
  "Nikto nevedel," povedala Mai potichu. "Ani ona to nevedela."
  
  Drake zažmurkal a v kútikoch očí pocítil náhlu vlhkosť. "Mala naše dieťa."
  
  Mai na neho hľadela so sivou tvárou. Alicia sa odvrátila.
  
  "Nikdy predtým som to nikomu nepovedal," povedal. "Nikdy".
  
  Okolo nich stonala havajská noc, silný príboj šepkal dávno zabudnuté piesne staroveku, hviezdy a mesiac hľadeli dolu tak nezaujato ako vždy, zachovávali tajomstvá a počúvali sľuby, ktoré človek často dokáže dať.
  
  "A je tu ešte niečo," povedala Mai do tmy. "Strávil som veľa času s Wellsom, keď sme poskakovali po Miami. Keď sme boli v tom hoteli, viete, v tom, ktorý bol rozbitý na kusy, počul som ho aspoň poltucetkrát telefonovať s mužom...
  
  "Aký druh človeka?" povedal Drake rýchlo.
  
  "Ten muž sa volal Cayman." Russell Cayman."
  
  
  KONIEC
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  David Leadbeater
  Na štyroch rohoch Zeme
  
  
  PRVÁ KAPITOLA
  
  
  Ministerka obrany Kimberly Crow sa posadila s rastúcim pocitom úzkosti v jej už aj tak bijúcom srdci. Pravdaže, nebola v práci dlho, ale uhádla, že sa nestáva každý deň, keď štvorhviezdičkový armádny generál a vysoký predstaviteľ CIA žiadajú audienciu u niekoho jej formátu.
  
  Bola to malá, tmavá, ale zdobená izba v hoteli v centre Washingtonu; miesto, na ktoré bola zvyknutá, keď veci vyžadovali trochu viac taktu ako zvyčajne. Tlmené osvetlenie sa slabo odrážalo od stoviek zlatých a masívnych dubových predmetov, dodávalo miestnosti neformálnejší dojem a zdôrazňovalo črty a neustále sa meniace výrazy tých, ktorí sa tu stretli. Qrow čakal, kým prehovorí prvý z nich.
  
  Mark Digby, muž zo CIA, sa dostal priamo k veci. "Váš tím je šialený, Kimberly," povedal a jeho tón pretínal atmosféru ako kyselina cez kov. "Vypíše svoj vlastný lístok."
  
  Qrow, ktorý očakával tento žieravý útok, nerád šiel do defenzívy, ale naozaj nemal na výber. Už keď hovorila, vedela, že je to presne to, čo Digby chcel. "Požiadali o súd. V teréne. Nemusí sa mi to páčiť, Mark, ale trvám na tom."
  
  "A teraz sme pozadu," zavrčal nespokojne generál George Gleason. Nové angažmán bolo jediné, na čom mu záležalo.
  
  "V pretekoch o takzvané 'miesta na dovolenke'? Jazdci? Prosím. Naše najlepšie mysle ešte nerozlúštili kód."
  
  "Drž sa toho, áno?" Digby pokračoval, akoby ho Gleeson neprerušil. "A čo ich rozhodnutie zabiť civilistu?"
  
  Qrow otvorila ústa, ale nič nepovedala. Je lepšie to nerobiť. Digby očividne vedel viac ako ona a chystal sa to využiť do posledného kúsku.
  
  Pozeral priamo na ňu. "Čo s tým, Kimberly?"
  
  Pozrela sa na neho, nič nehovorila, vzduch medzi nimi teraz praskal. Bolo jasné, že Digby sa zlomí ako prvý. Ten človek sa prakticky krútil potrebou podeliť sa, vyliať si dušu a formovať ju podľa svojho spôsobu myslenia.
  
  "Muž menom Joshua Vidal im pomohol s vyšetrovaním. Môj tím na zemi nevedel, prečo ho hľadali, ani prečo vypli všetky kamery v dozornej miestnosti," odmlčal sa, "až neskôr to skontrolovali a nenašli..." Pokrútil hlavou a predstieral smútok horší ako väčšina hviezd z telenoviel.
  
  Qrow čítal medzi riadkami, vnímal množstvo vrstiev svinstva. "Máte úplnú správu?"
  
  "Verím". Digby rozhodne prikývol. "Do večera to bude na tvojom stole."
  
  Qrow mlčala o všetkom, čo vedela o najnovšej misii. Tím SPEAR zostal v kontakte - sotva -, ale trochu vedel o tom, čo sa stalo. Vražda tohto Joshuu Vidala, ak je čo i len trochu pravdivá, však bude mať pre tím hlboké a ďalekosiahle následky. Pridajte k tomu Marka Digbyho, ktorý bol typom človeka, ktorý rád napravil každú chybu, ktorá podporila jeho vlastné ciele, a Haydenov tím by sa dal pokojne nazvať hanbou Spojených štátov. Môžu byť rozpustení, klasifikovaní ako utečenci podliehajúci zatknutiu alebo... ešte horšie.
  
  Všetko záviselo od Digbyho plánu.
  
  Crowe musela našľapovať veľmi opatrne, pamätajúc na svoju dosť ťažkú kariéru. Dostať sa tak ďaleko, dostať sa tak vysoko, nebolo bez nebezpečenstva - a niektorí sa za ňou stále skrývali.
  
  Generál Gleason sa zasmial. "Nič to neposúva dopredu. Najmä tí, ktorí pracujú na poli."
  
  Qrow prikývol generálovi. "Súhlasím, George. Ale SPEAR mal a má jeden z našich najefektívnejších tímov spolu s tímami SEAL 6 a 7. Sú... jedinečné v mnohých smeroch. Doslova to znamená, že na svete neexistuje žiadny iný tím ako oni."
  
  Digbyho pohľad bol tvrdý. "Považujem to skôr za veľmi neistú pozíciu ako za nadradenú. Tieto tímy SWAT potrebujú kratšie vodítka, nie voľnejšie reťaze."
  
  Qrow cítil, že atmosféra sa zhoršuje a vedel, že pred nami bude ešte horšie. "Váš tím vypadol z koľají." Majú vnútorné problémy. Vonkajšie tajomstvá, ktoré nás všetkých ešte môžu zahryznúť do zadku..." Odmlčal sa.
  
  Generál Gleason opäť reptal. "Posledná vec, ktorú potrebujeme, je tím nečestných nadnárodných korporácií najatých Spojenými štátmi, ktoré sa zbláznili v zámorí a vytvorili ďalšiu sračku. Je lepšie prerušiť vzťahy, kým môžeme."
  
  Qrow nedokázala skryť prekvapenie. "O čom to rozprávaš?"
  
  "Nič nepovieme." Digby sa pozeral na steny, akoby čakal, že uvidí Dumbove uši.
  
  "Hovoríte, že by ich mali zatknúť?" stlačila.
  
  Digby takmer nepostrehnuteľne pokrútil hlavou; sotva badateľný, ale pohyb, ktorý zazvonil varovnými zvonmi hlboko v Qrowovej duši. Nepáčilo sa jej to, ani trochu, ale jediný spôsob, ako uvoľniť strašné napätie v miestnosti a odísť, bolo ísť ďalej.
  
  "Zapichni tam špendlík," povedala tak ľahkým hlasom, aký dokázala zohnať. "A poďme diskutovať o ďalšom dôvode, prečo sme tu." Na štyroch uhloch zeme."
  
  "Poďme hovoriť priamo," povedal generál. "A pozri sa na fakty, nie na bájky. Fakty hovoria, že nejaká banda psychopatov narazila na tridsaťročné rukopisy, ktoré napísali vojnoví zločinci skrývajúci sa na Kube. Fakty hovoria, že táto banda psychopatov pokračovala a kurva ich prepustila do prekliatej siete, čo je pre túto bandu celkom prirodzené. Toto sú fakty."
  
  Crow vedel o generálovej averzii voči archeologickému folklóru a o jeho úplnom nedostatku predstavivosti. "Myslím, že áno, George."
  
  "Chceli by ste ešte?"
  
  "No, som si celkom istý, že ich budeme počuť."
  
  "Každý šialený vedec, každý rádoby a oportunistický zločinec z Indiany Jones na svete má teraz prístup k rovnakým informáciám ako my. Každá vláda, každý tím špeciálnych síl, každá jednotka čiernych operácií to videla. Aj tie, ktoré neexistujú. A práve teraz... všetci sústredili svoju najšpinavšiu pozornosť na jedno miesto."
  
  Qrow si nebola istá, či sa jej jeho prirovnanie páčilo, ale spýtal sa: "Ktoré?"
  
  "Naplánujte si poriadok posledného súdu. Plán na koniec sveta."
  
  "Od vás to znie trochu dramaticky, generál."
  
  "Prečítal som to doslovne, to je všetko."
  
  "Všetci sme to čítali." Toto všetko," vložil sa do reči Digby. "Samozrejme, treba to brať vážne a nateraz to nemožno zľaviť. Hlavný dokument, ktorý nazývajú "Poriadok posledného súdu", sa týka jazdcov a veríme, že poradie, v ktorom ich treba hľadať.
  
  "Ale-" Gleason si zjavne nemohol pomôcť. "Štyri rohy. To je úplne nelogické."
  
  Qrow mu pomohol napredovať. "Hádam je to zakódované schválne, George." Aby sa skomplikovalo rozhodovanie. Alebo ho urobte tak, aby bol dostupný len tým, ktorých si Rád vyvolil."
  
  "Nepáči sa mi to". Gleason vyzeral, že sa zbláznil.
  
  "Som si istý". Qrow poklepal na stôl pred ňou. "Ale pozrite sa - rukopis vyvoláva veľa otázok, z ktorých všetky zatiaľ nemajú odpovede." V podstate, kde sú teraz... Rozkaz?"
  
  "Toto nie je v žiadnom prípade najväčšia záhada, ktorej čelíme," nesúhlasil Digby. "Tento plán je to, k čomu sa musíme urýchlene obrátiť."
  
  Qrow sa tešil z víťazstva tejto konkrétnej manipulácie. "SPEARS sú už v Egypte," potvrdila. "Vzhľadom na nominálnu hodnotu rukopisu a za predpokladu, že naše skoré interpretácie sú správne, by sme mali byť."
  
  Digby si zahryzol do spodnej pery. "Toto je všetko dobré," povedal, "ale tiež nás to privádza do kruhu tam, kde chceme byť. Teraz sa musí rozhodnúť, Kimberly."
  
  "Teraz?" Bola skutočne prekvapená. "Nikam neodchádzajú a bola by chyba vziať ich z ihriska. Predpokladám, že ste rukopis pochopili? Štyria jazdci? Posledné štyri zbrane? Vojna, dobývanie, hlad, smrť. Ak je toto právoplatné, potrebujeme, aby robili to, čo vedia najlepšie."
  
  "Kimberly." Digby si pretrel oči. "Ty a ja máme úplne odlišné názory na to, čo to je."
  
  "Určite nemôžete spochybniť ich predchádzajúce úspechy?"
  
  "Ako definuješ úspech?" Digby roztiahol ruky neuveriteľne samoľúbo. "Áno, zneškodnili niekoľko hrozieb, ale to dokázali aj SEALs, Rangers, Divízia špeciálnych činností CIA, SOG, námorní lupiči..." Odmlčal sa. "Vidíš, kam idem?"
  
  "Hovoríš, že nepotrebujeme SPIR."
  
  Digby schválne prevrátil očami. "Nikdy sa to nestalo".
  
  Qrowovi trvalo viac ako sekundu, kým zvážil zamýšľanú urážku. Pozrela sa z Digbyho na Gleasona, ale generál odpovedal len ľahostajným, stoickým pohľadom, nepochybne vonkajším výrazom jeho tvorivého ducha. Bolo jej jasné, kde SPIR uspel. Gleeson to úprimne nechápal a Digby sledoval iný cieľ.
  
  "Zatiaľ," povedala, "máme len slová a správy, väčšinou fámy. Tento tím riskoval svoje životy, stratil svojich mužov a znova a znova obetoval túto krajinu. Majú právo vyjadriť sa."
  
  Digby sa zaškeril, ale nič nepovedal. Qrow sa oprel na stoličke a užíval si pokojnú atmosféru, ktorá stále prenikala do štyroch kútov miestnosti v snahe zostať sústredený. Človek si vyžadoval sústredenie a pokoj pri rokovaní s jedovatými hadmi.
  
  "Navrhujem poslať ľudí do TerraLeaks v snahe zastaviť tento tok informácií," povedala. "Kým nebude potvrdená pravosť tohto rozkazu. Čo sa stane čoskoro," dodala. "Vyšetrujeme kubánsky bunker, kde sa našiel. A nechali sme tím SPEAR robiť svoju prácu. Nikto to neurobí rýchlejšie."
  
  Generál Gleason súhlasne prikývol. "Sú tam," zavrčal.
  
  Digby sa potom na ňu zoširoka usmial a narážal tak na mačku, ktorá dostala krém. "Prijímam všetky vaše návrhy," povedal. "Chcem povedať, že s nimi nesúhlasím, ale budem súhlasiť. A na oplátku chcem, aby si prijal môj malý návrh."
  
  Drahý Bože, nie. "Ktorý z nich?"
  
  "Posielame druhý tím. Aby som ich kryl a možno im pomohol."
  
  Qrow vedel, čo hovorí. "Zakryť" znamenalo pozorovať a "pomôcť" dosť možno znamenalo vykonať.
  
  "Ktorý tím?"
  
  "SEAL Team 7. Blížia sa."
  
  "Neuveriteľné." Qrow pokrútila hlavou. "Máme dva naše najlepšie tímy v rovnakej oblasti súčasne. Ako sa to stalo?
  
  Digbymu sa podarilo zostať nečinný. "Čistá náhoda. Ale musíte súhlasiť, že dvaja sú lepší ako jeden."
  
  "Fajn". Qrow vedel, že nemá inú možnosť, len súhlasiť. "Ale za žiadnych okolností sa tieto dva tímy nestretnú." Nie z akéhokoľvek dôvodu. Všetko jasné?"
  
  "Len ak na tom závisí svet." Digby sa usmial, vyhýbal sa otázke a spôsobil, že Gleeson zastonal.
  
  "Zostaňte profesionáli," povedal Gleason. "Za pár hodín môžem mať sedem v správnej oblasti. Za predpokladu, že to čoskoro skončíme."
  
  "Zvážte to." Qrow sa zdržal toho, aby dvojici povedal, aby ich pri odchode nenechali udrieť dverami do zadku. Pre SPEAR to nemohlo byť vážnejšie. Pre muža, ktorý zabil Joshuu Vidala, to bolo brutálne. Pre ňu to mohlo byť čokoľvek z vyššie uvedeného a ešte horšie. Ale najprv zachráňme svet, pomyslela si.
  
  Opäť.
  
  
  DRUHÁ KAPITOLA
  
  
  Alexandria leží v celej svojej modernej sláve za tabuľovým oknom; prosperujúca betónová metropola lemovaná trblietavým morom, poznačená palmami a hotelmi, zakriveným pobrežím a neuveriteľne pôsobivou Alexandrijskou knižnicou.
  
  Bezpečný dom CIA mal výhľad na šesť rušných pruhov, ktoré sa pomaly krivili okolo úpätia pobrežia. Všetok prístup na vratký balkón zvonku bol obmedzený ťažkým sklom a mrežami. Len hlavný salón ponúkal akékoľvek známky pohodlia; kuchyňa bola malá a provizórna, z dvoch spální sa už dávno stali oceľové klietky. Iba jedna osoba pracovala v bezpečnostnom dome na plný úväzok a bola zjavne mimo svojej komfortnej zóny.
  
  Alicia si objednala šálku kávy. "Človeče, toto sú štyri čierne, dve s mliekom, tri so smotanou a jedna so škoricovou príchuťou. Rozumel?"
  
  "Ja nie..." Asi tridsaťročný muž s tenkými okuliarmi a hustým obočím zúrivo zažmurkal. "Ja... nerobím kávu." Rozumieš tomu?
  
  "Vy nerozumiete? No čo tu do pekla robíš?"
  
  "Spojenie. Miestny kontakt. Gazdiná. ja-"
  
  Alicia napäto prižmúrila oči. "Gazdiná?"
  
  "Áno. Ale nie takto. Ja-"
  
  Alicia sa odvrátila. "Do riti, kámo. Postele neustielate. Kávu nevaríte. Za čo ťa do pekla platíme?"
  
  Drake sa snažil ignorovať Angličanku, namiesto toho sa sústredil na stretnutie Smitha a Lauren. New Yorker bol pripravený a odletel do Egypta vo chvíli, keď sa nová hrozba zmenila z trochu alarmujúcej na prioritu. Stála uprostred miestnosti so spustenými vlasmi a hravým výrazom na tvári a bola pripravená aktualizovať tím, ale keď Smith oslovil Lauren, spadla na ňu celá škála emócií.
  
  "Teraz nie," odpovedala okamžite.
  
  "Som nažive," zavrčal Smith. "Myslel som, že by ťa to mohlo zaujímať."
  
  Namiesto toho, aby Lauren cvakla, zhlboka sa nadýchla. "Bojím sa o teba každý deň, každú minútu. Verím. Páči sa ti to, Smith?"
  
  Vojak otvoril ústa, aby namietal, ale Alicia šikovne zasiahla. "Sakra, nepočul si? Volá sa Lancelot. Má to radšej ako Smith. Teraz ho tak voláme všetci."
  
  Lauren bola zaskočená už druhýkrát v priebehu minúty. "Lance-a-čo? Nie je to meno starého rytiera?"
  
  "Samozrejme," povedala Alicia šťastne. "Ten istý chlap, ktorý sa dopustil nevery s kráľovou manželkou."
  
  "Chceš povedať, že sa mám báť? Alebo ti je to jedno?"
  
  Alicia hľadela na Smitha. "Nie. Ak ťa stratí, najlepšie, čo dostane, je pavián a v Egypte nie sú žiadne červenolíce opice." Spýtavým pohľadom sa rozhliadla po miestnosti. "Aspoň nie mimo tejto miestnosti."
  
  Mai teraz stála vedľa Lauren, ktorá ustúpila nabok po tom, čo dvakrát skontrolovala bezpečnostný systém bezpečného domu. "Mali by sme stihnúť operáciu? Myslím, že preto je tu Lauren?"
  
  "Áno áno". Newyorčanka sa rýchlo spamätala. "Chceli by ste si všetci sadnúť? Môže to chvíľu trvať."
  
  Yorgi našiel voľné miesto. Drake sa posadil na lakťovú opierku kresla a pozorne sa rozhliadal po miestnosti. Z postrannej čiary mu bolo jasné, ako sa Dal a Kenzi zblížili, ako sa Hayden vyšmykol Kinimaki a našťastie sa zdalo, že Alicia a May teraz viac akceptujú svoju prítomnosť. Drakeovi sa týmto výsledkom veľmi uľavilo, ale mala sa stať ďalšia veľká vec. Yorgi zostal takmer úplne ticho od svojho odhalenia len pred tromi dňami.
  
  Ja som chladnokrvne zabil svojich rodičov.
  
  Áno, podkopalo to oslavu, ale na Rusov nikto netlačil. Skutočne zašiel veľmi ďaleko, aby priznal, čo urobil; Teraz potreboval čas, aby preložil spomienku na skutočné slová.
  
  Lauren vyzerala trochu nepríjemne, keď stála v čele miestnosti, ale keď Smith ustúpil, začala hovoriť. "Po prvé, môžeme mať stopu, pokiaľ ide o umiestnenie skrýše Tylera Webba." Pamätáš - sľúbil, že budú odhalené ďalšie tajomstvá?
  
  Drake si to dobre pamätal. Odvtedy sa obávajú možných následkov. Alebo boli aspoň dvaja alebo traja.
  
  "Ale teraz na to nemáme čas. Neskôr dúfam, že pôjdeme všetci na výlet. Ale toto... táto nová hrozba začala, keď organizácia TerraLeaks zverejnila na internete množstvo dokumentov." Trhla sebou. "Skôr ako fyzická bomba zhodená na digitálny základ. Všetky dokumenty boli písané rukou, jasne fanatické a čisto sebazvelebujúce. Bežný starý odpad. Zamestnanci TerraLeaks ich našli v starom bunkri na Kube, niečom, čo tu zostalo spred desaťročí. Zdá sa, že bunker býval sídlom skupiny šialencov, ktorí si hovorili Rád posledného súdu.
  
  "Znie to ako veľa smiechu," povedal Drake.
  
  "Samozrejme, že bolo. Ale v skutočnosti sa veci ešte zhoršia. Všetci títo ľudia boli vojnoví zločinci, ktorí utiekli z nacistického Nemecka a skrývali sa na Kube. Teraz, ako všetci viete, je jednoduchšie vytvoriť zoznam čudných sračiek, o ktoré nacisti nemali záujem, ako zoznam toho, čím boli. Tento rád bol vytvorený, aby odovzdal veci budúcim generáciám. Ak by ich chytili alebo zabili, chceli by mať niekde v budúcnosti slávnu rezonanciu."
  
  "A hovoríš, že to majú?" spýtal sa Hayden.
  
  "No, ešte nie." Nič nebolo dokázané. Rád pozostával z dvoch generálov, dvoch vplyvných vládnych predstaviteľov a dvoch bohatých podnikateľov. Spoločne by mali veľkú moc a zdroje."
  
  "Ako to vieme?" spýtala sa Mai.
  
  "Ach, nič neskrývali." Mená, udalosti, miesta. Toto všetko je v dokumentoch. A TerraLeaks ich nasledovala," pokrútila hlavou Lauren, "tak ako oni.
  
  "Chceš povedať, že to každý vie?" povedal Drake ticho. "Každá prekliata organizácia na svete? Sakra." Otočil hlavu k oknu, akoby premýšľal o tom, že celý svet vonku sa spája.
  
  "Dotknutý dokument nie je úplne dokončený," začala Lauren.
  
  Alicia si odfrkla. "Pokiaľ, samozrejme, nie je to tak."
  
  "Takže nemáme všetky informácie." Môžeme len predpokladať, že títo vojnoví zločinci, ktorí zmizli z povrchu zemského asi pred dvadsiatimi siedmimi rokmi, nedostali šancu dokončiť svoje dielo."
  
  "Zmizol?" zamrmlal Dahl a mierne prešľapoval z nohy na nohu. "Zvyčajne to znamená tajnú políciu. Alebo špeciálne jednotky. Dáva to zmysel, keďže to boli vojnoví zločinci."
  
  Lauren prikývla. "Toto je konsenzus. Ale toho, kto "zmizol", nenapadlo hľadať tajný bunker.
  
  "Potom pravdepodobne SAS." Dahl sa pozrel na Drakea. "Tlustí bastardi."
  
  "Aspoň sa naše špeciálne jednotky nevolajú ABBA."
  
  Kinimaka sa išla pozrieť k oknu. "Znie to ako matka všetkých chýb," zahrmel do pohára. "Dovoľujem, aby sa tieto informácie voľne šírili. Koľko vlád sa o to bude pokúšať súčasne?
  
  "Najmenej šesť," povedala Lauren. "O ktorých vieme. Teraz by toho mohlo byť viac. Preteky sa začali, keď ste skončili v Peru."
  
  "Končíš?" zopakoval Smith. "Zachránili sme životy."
  
  Lauren pokrčila plecami. "Nikto ťa za to neobviňuje."
  
  Drake si jasne pamätal Smithove opakované požiadavky, aby sa ponáhľal počas poslednej misie. Teraz však nebol čas nastoliť túto otázku. Namiesto toho potichu upútal pozornosť New Yorkera.
  
  "Takže," povedal. "Prečo nám presne nepovieš, čo tento Doomsday Order naplánoval a ako plánuje zničiť svet?"
  
  Lauren sa zhlboka nadýchla. "Potom je to v poriadku." Dúfam, že si na to pripravený."
  
  
  KAPITOLA TRETIA
  
  
  "Prostredníctvom špionážnych satelitov, skrytých agentov a kamier, dronov, NSA... ako si spomeniete, vieme, že najmenej šesť ďalších krajín sa preteká, kto ako prvý nájde štyri kúty Zeme. Američania..." odmlčala sa a pomyslela si, "no... keď ste Američanmi... chcete sa tam dostať skôr ako ostatní. Nielen kvôli prestíži, ale aj preto, že jednoducho nemôžeme povedať, čo kto iný urobí s tým, čo nájde. Ten pocit je... čo ak Izrael nájde tajného vraha zvnútra krajiny? Čo ak Čína nájde všetky štyri?"
  
  "Takže toto sú potvrdené krajiny zapojené do projektu?" spýtala sa Kensi potichu. "Izrael?"
  
  "Áno. Plus Čína, Francúzsko, Švédsko, Rusko a Veľká Británia.
  
  Drake si pomyslel, že možno pozná niektorých zo zúčastnených ľudí. Bolo nesprávne, že musel pracovať proti nim.
  
  "Zložité," povedal. "Aké sú presné rozkazy?"
  
  Lauren skontrolovala svoj laptop, aby sa uistila. "Obsahujú strašne veľa 'bez zlyhania' a 'za každú cenu'."
  
  "Vnímajú to ako globálnu hrozbu," povedal Hayden. "Prečo nie? Do ďalšej apokalypsy vždy zostáva len pár dní."
  
  "A predsa," povedal Drake, "v podstate sme všetci na rovnakej strane."
  
  Hayden na neho žmurkol. "Wow. Prestaň s drogami, kámo."
  
  "Nie, myslel som-"
  
  "Príliš veľa úderov ho nakoniec priviedlo do šialenstva." Dahl sa zasmial.
  
  Drakeove oči sa rozšírili. "Zavri si ústa." Urobil pauzu. "Pýtali ste sa na váš Yorkshire? V každom prípade som chcel povedať, že všetci sme špeciálne jednotky. Vystrihnite z rovnakej látky. Sme si istí, že do pekla by sme sa nemali navzájom naháňať po celom svete."
  
  "Súhlasím," povedal Hayden bez emócií. "Tak s kým o tom budeš diskutovať?"
  
  Drake roztiahol ruky. "Prezident Coburn?"
  
  "Najskôr by ste museli prejsť okolo ministra obrany. A ďalšie. Cole je obklopený viac než len fyzickými stenami a niektoré z nich nie sú bez cimburia."
  
  "Nie všetky tímy budú hrať priateľské zápasy," dodal Kenzie sebavedomo.
  
  "Určite". Drake sa poddal a posadil sa. "Prepáč, Lauren. Ďalej."
  
  "Správny. Každý si teda prečítal uniknuté dokumenty. Väčšina z toho sú nacistické kecy, aby som bol úprimný. A čítam to doslovne. Stránka pomenovaná po tejto nešťastnej skupine s názvom "Poriadok posledného súdu" jasne označuje takzvané "miesta odpočinku" štyroch jazdcov: Vojna, dobývanie, hlad a smrť."
  
  "Z Knihy Zjavenia?" spýtal sa Hayden. "Tí štyria jazdci?"
  
  "Áno." Lauren prikývla a stále si prezerala množstvo poznámok, ktoré potvrdili niektorí z najlepších geekov v Amerike. "Baránok Boží otvára prvé štyri zo siedmich pečatí, ktoré prinášajú štyri bytosti jazdiace na bielych, červených, čiernych a bledých koňoch. Samozrejme, v priebehu rokov boli ku všetkému pripútaní a v populárnej kultúre boli znovu a znovu interpretovaní. Boli dokonca označované ako symbol Rímskej ríše a jej nasledujúcich dejín. Ale hej, nacisti sa s tým mohli hrať, ako chceli, však? Teraz možno bude najlepšie, keď to dám preč. Z kufríka vytiahla stoh papierov a vyzerala tak obchodne, ako ju kedy Drake videl. Pre Lauren zaujímavá zmena a zdá sa, že si ju vzala k srdcu. Rýchlo pozrel na papier.
  
  "Toto je tá vec, ktorá všetkých opálila? Objednať?
  
  "Áno, prečítajte si toto."
  
  Dahl to prečítal nahlas, zatiaľ čo ostatní to prevzali.
  
  "V štyroch rohoch Zeme sme našli štyroch jazdcov a načrtli sme im plán Rádu posledného súdu. Tí, ktorí prežijú súdnu krížovú výpravu a jej následky, budú právom kraľovať. Ak toto čítate, sme stratení, preto čítajte a postupujte opatrne. Naše posledné roky sme strávili skladaním posledných štyroch zbraní svetových revolúcií: Vojna, Dobývanie, Hlad a Smrť. Zjednotení zničia všetky vlády a otvoria novú budúcnosť. Byť pripravený. Nájdi ich. Cestujte do štyroch kútov Zeme. Nájdite miesta odpočinku Otca stratégie a potom Khagana; najhorší Ind, aký kedy žil, a potom Pohroma Božia. Ale nie je všetko tak, ako sa zdá. Navštívili sme Khagan v roku 1960, päť rokov po dokončení, a uložili sme Conquest do jeho rakvy. Našli sme metlu, ktorá stráži skutočný posledný súd. A jediný zabíjací kód je, keď sa objavili jazdci. Na Otcových kostiach nie sú žiadne identifikačné znaky. Ind je obklopený zbraňami. Poriadok posledného súdu teraz žije cez teba a bude vládnuť navždy."
  
  Drake to všetko nasal. Veľa indícií, veľa právd. Veľa práce. Dahl ho však porazil hneď prvým komentárom. "Vstal? Nebudú sa búriť?
  
  "Áno, zdá sa, že niečo nie je v poriadku." Lauren súhlasila. "Ale to nie je preklep."
  
  Mai poznamenala: "Zdá sa, že ukazuje poradie, v ktorom sa má pozerať, aj keď jemne."
  
  Lauren súhlasne prikývla. "Toto je pravda. Ale chápete aj to, prečo tieto miesta nazývajú ‚miestami odpočinku'? Nie hrobkami alebo pohrebiskami alebo podobne?"
  
  "Všetko nie je tak, ako sa zdá," prečítal Dahl nahlas.
  
  "Áno. Je zrejmé, že je potrebný ďalší výskum."
  
  "Ind je obklopený zbraňami," prečítala Alicia nahlas. "Čo to do pekla znamená?"
  
  "Nepredbiehajme príliš ďaleko," povedal Hayden.
  
  "Verí sa, že znalosť všetkých týchto miest posledného odpočinku zomrela s nacistickým rozkazom." povedala Lauren. "Možno plánovali niečo nahrať. Možno je to tým kódovaním. Alebo odovzdávanie vedomostí ďalším generáciám. Nevieme to s istotou, ale vieme, že to je všetko, čím musíme pokračovať," pokrčila plecami, "a všetci sú na jednej lodi. Pozrela sa na Drakea. "Loď. Plť na prežitie. Dostaneš nápad."
  
  Yorkshireman hrdo prikývol. "Samozrejme že chcem. SAS dokáže nadnášať kameň."
  
  "Nuž, na koho narazíme, má rovnaké stopy ako my," povedal Hayden. "Čo keby sme začali?"
  
  Kinimaka sa odvrátila od okna. "Na štyroch rohoch zeme?" spýtal sa. "Kde sa nachádzajú?"
  
  Izba vyzerala prázdna. "Ťažko povedať," povedal Dahl. "Keď je zem guľatá."
  
  "Dobre, čo poviete na prvého jazdca, o ktorom hovorili?" Tento otec stratégie." Kinimaka vošiel do miestnosti a blokoval všetko svetlo z okna za ním. "Aké referencie na to máme?"
  
  "Ako sa dalo očakávať," poklepala Lauren na obrazovku, "toto robí aj domáci think-tank..." Chvíľu čítala.
  
  Drake využil rovnakú chvíľu na zamyslenie. Laurenina zmienka o "think tanku doma" len objasnila, čo tam nebolo.
  
  Karin Blake.
  
  Samozrejme, čas letel, keď ste boli súčasťou tímu SPEAR, ale už dávno uplynul deň alebo dokonca týždeň, keď mala byť Karin v pohotovosti. Vždy, keď sa ju rozhodol kontaktovať, niečo ho zastavilo - či už to bola kopa nepriateľov, svetová kríza, alebo jeho vlastná požiadavka, aby nebol otravný. Karin potrebovala svoj priestor, ale...
  
  Kde do pekla je?
  
  Lauren začala rozprávať a myšlienky na Karin museli opäť odložiť bokom.
  
  "Zdá sa, že historická postava bola známa ako otec stratégie. Hannibal."
  
  Smith vyzeral neisto. "Ktorý z nich?"
  
  Alicia našpúlila pery. "Ak je toto frajer Anthony Hopkins, neopustím túto miestnosť."
  
  "Hannibal Barca bol legendárny vojenský vodca z Kartága. Narodil sa v roku 247 pred Kristom a bol to muž, ktorý viedol celú armádu, vrátane vojnových slonov, cez Pyreneje a Alpy do Talianska. Mal schopnosť identifikovať svoje silné stránky a slabé stránky svojich nepriateľov a porazil mnohých spojencov Ríma. Jediný spôsob, ako nakoniec zlyhal, bolo, keď sa nejaký chlapík naučil svoju vlastnú geniálnu taktiku a vyvinul spôsob, ako ju použiť proti nemu. Bolo to v Kartágu."
  
  "Takže tento chlap je otcom stratégie?" - spýtal sa Smith. "Tento Hannibal?"
  
  "Považovaný za jedného z najväčších vojenských stratégov v histórii a za jedného z vynikajúcich generálov staroveku spolu s Alexandrom Veľkým a Caesarom. Bol nazývaný otcom stratégie, pretože jeho najväčší nepriateľ, Rím, nakoniec prijal jeho vojenskú taktiku do svojich vlastných plánov.
  
  "Toto je víťazstvo," povedal Dahl, "ak vôbec nejaké bolo."
  
  Lauren prikývla. "Lepšie. Hannibal bol pre Rím považovaný za takú nočnú moru, že toto príslovie používali vždy, keď sa stala nejaká katastrofa. V preklade to znamená, že Hannibal je pred bránami! Latinská fráza sa stala všeobecne akceptovanou a používa sa dodnes."
  
  "Späť k objednávke," vyzval ich Hayden. "Ako to sedí?"
  
  "No, môžeme s istotou povedať, že Hannibal je jedným zo štyroch jazdcov." Okrem toho, že zjavne jazdil na koni, bol počas histórie nazývaný otcom stratégie. To znamená, že On je Vojna, prvý jazdec. Určite priniesol vojnu Rímskej ríši."
  
  Drake prehľadal text. "Takže sa tu píše, že plán na Rád súdneho dňa stanovili jazdci. Máme predpokladať, že Rád zakopal ničivú zbraň do Hannibalovho hrobu? Nechať to pre ďalšiu generáciu?"
  
  Lauren prikývla. "Je to všeobecný pocit. Zbrane v každom hrobe. V každom kúte zeme je hrob."
  
  Kinimaka zdvihla obočie. "Čo opäť dáva zmysel ako trávová sukňa."
  
  Hayden na neho mávol rukou, aby prestal. "Zabudni na to," povedala. "Na Teraz. Človek ako Hannibal by určite mal mať hrobku alebo mauzóleum?
  
  Lauren sa oprela v kresle. "Áno, tu sa veci komplikujú. Úbohý starý Hannibal bol vyhnaný a zomrel nešťastnou smrťou, pravdepodobne na jed. Bol pochovaný v neoznačenom hrobe."
  
  Drakeove oči sa rozšírili. "Hovadina".
  
  "Núti ťa to premýšľať, však?"
  
  "Máme miesto?" spýtala sa Mai.
  
  "Ó áno". Lauren sa usmiala. "Afrika".
  
  
  ŠTVRTÁ KAPITOLA
  
  
  Alicia prešla k bočnej skrinke a vytiahla fľašu vody z minichladničky na vrchu. Začiatok novej prevádzky bol vždy stresujúci. Jej silnou stránkou bol boj; tentoraz však jednoznačne potrebovali plán. Hayden sa už pripojil k Lauren na notebooku a Smith sa snažil vyzerať zainteresovane, nepochybne preto, že Newyorčan bral inú úlohu. Ach áno, a pretože nie je vo väzení a navštevuje šialeného teroristu.
  
  Alicia mala svoj vlastný názor, no len ťažko chápala Laureninu logiku. Napriek tomu nebolo jej miesto súdiť, nie po živote, ktorý už viedla. Lauren Fox bola dostatočne múdra a bystrá, aby videla, čo príde.
  
  Dúfam. Alicia vypila polovicu fľaše a potom sa otočila k Drakeovi. Yorkshireman práve stál vedľa Dahla a Kensi. Už sa chystala vojsť, keď v jej blízkosti nastal pohyb.
  
  "Ach, ahoj Yogi." Ako to tam chodí?
  
  "Fajn". Ruský zlodej je v depresii, odkedy bol náhle odhalený. "Myslíš, že ma teraz nenávidia?"
  
  "SZO? oni? Robíš si srandu? Nikto ťa nesúdi, hlavne ja. Zasmiala sa a obzrela sa. "Alebo máj. Alebo Drake. A hlavne nie Kenzi. Tá sučka má pravdepodobne žalár plný škaredých malých tajomstiev."
  
  "O".
  
  "Nie je to presne tvoje malé malé tajomstvo." Sakra! "Hej, stále sa tu snažím zmeniť." O fandení neviem ani hovno."
  
  "Ja to vidím".
  
  Natiahla ruku: "Poď sem!" - a ponáhľal sa mu k hlave, keď sa vyšmykol a snažil sa ho chytiť za hlavu. Yorgi preskočil na koniec miestnosti s ľahkými nohami. Alicia videla zbytočnosť naháňačky.
  
  "Nabudúce, chlapče."
  
  Drake sledoval, ako sa blíži. "Vieš, on sa ťa bojí."
  
  "Nemyslel som si, že by sa dieťa niečoho bálo. Nie po čase strávenom v tom ruskom väzení a stavaním múrov. Potom zistíš, že sa toho bojí." Poklepala si po hlave.
  
  "Najmocnejšia zbraň zo všetkých," povedal Dahl. "Spýtaj sa Hannibala."
  
  "Ach, Torsti si robí žarty." Obráťme sa všetci na kalendár. Ale vážne," dodala Alicia. "Dieťa sa potrebuje ozvať. Nemám lepšiu kvalifikáciu."
  
  vyštekla Kensi. "Naozaj? Som ohromený".
  
  "Boli ste spomenutí vo Webbovom vyhlásení? Ach áno, myslím si to."
  
  Izraelčan pokrčil plecami. "V noci sa mi ťažko zaspáva. No a čo?"
  
  "Práve preto," povedala Alicia. "Nič."
  
  "Myslím, že z rovnakého dôvodu ako ty."
  
  Nastalo hlboké ticho. Dahl sa stretol s Drakeovým pohľadom nad hlavami žien a mierne sa uklonil. Drake rýchlo odvrátil pohľad, neznižoval ženy, ale nechcel, aby ich strhli do studne biedy. Alicia zdvihla zrak, keď Hayden začal hovoriť.
  
  "Dobre," povedal ich šéf. "Je to lepšie, ako si Lauren pôvodne myslela." Kto ide na výlet do Hellespontu?
  
  Alicia si povzdychla. "Znie to perfektne pre tento prekliaty tím." Prihlás ma."
  
  
  * * *
  
  
  Najprv helikoptérou a potom rýchloloďou sa tím SPEAR priblížil k Dardanelám. Slnko už klesalo k horizontu, svetlo sa z jasnej gule premenilo na panoramatický pruh v pozadí a vodorovnú lomku. Drake zistil, že počas hrboľatej jazdy sotva prepínal medzi druhmi dopravy a našiel si čas žasnúť nad tým, ako piloti prežili deň bezpečne. Alicia, ktorá bola vedľa neho na palube vrtuľníka, trochu objasnila svoje pocity.
  
  "Hej chlapci, myslíte si, že sa nás tento chlap snaží zabiť?"
  
  Kinimaka, pevne pripútaný a držiaci sa čo najväčšieho počtu náhradných popruhov, cez zaťaté zuby povedal: "Som si celkom istý, že si myslí, že odskakujú."
  
  Komunikácia bola plne funkčná a otvorená. Ticho naplnilo vzduch, keď ich tím kontroloval zbrane dodané CIA. Drake našiel obvyklých podozrivých, medzi ktoré patrili glocky, HKS, bojové nože a sortiment granátov. K dispozícii boli aj prístroje na nočné videnie. Len o pár minút neskôr začal Hayden hovoriť cez komunikátor.
  
  "Takže, ľudia, je čas zvážiť iný, osobnejší aspekt tejto misie." Súťažiace tímy. CIA stále tvrdí, že ich je šesť, tak buďme vďační, že to nie je oveľa viac. Alexandrijská bunka neustále dostáva informácie z buniek CIA z celého sveta, od NSA a tajných agentov. Poskytujú mi všetky relevantné fakty -"
  
  "Ak je to v ich najlepšom záujme," zamiešala sa Kensi.
  
  Hayden zakašľal. "Chápem, že ste mali zlé skúsenosti s vládnymi agentúrami a CIA má naozaj zlú tlač, ale pracoval som pre nich." A aspoň som svoju prácu urobil správne. Majú chrániť celý národ. Buď si istý, že ti dám fakty."
  
  "Zaujímalo by ma, čo jej dvíha sukňu," zašepkala Alicia cez komunikátor. "Som si istý, že to nie je sakra dobré."
  
  Kensi na ňu civel. "Čo môže byť dobré, že ti vyletí sukňa?"
  
  "Neviem". Alicia rýchlo zažmurkala. "Ústa Johnnyho Deppa?"
  
  Hayden si odkašlala a pokračovala. "Šesť tímov špeciálnych síl. Ťažko povedať, kto je sympatický a kto vyslovene nepriateľský. Nepredpokladajte. Ku každému musíme pristupovať ako k nepriateľom. To neprizná žiadna z krajín, o ktorých vieme, že sú do toho zapojené. Chápem, že niektorých z týchto chlapcov možno poznáte, ale pesnička zostáva rovnaká."
  
  Keď sa Hayden odmlčal, Drake premýšľal o britskom kontingente. SAS mala pomerne veľa plukov a bol preč dlhé roky, no svet ultraelitných vojakov stále nebol veľký. Hayden mal pravdu, keď teraz hovoril o potenciálnych konfrontáciách a výhradách, namiesto toho, aby ich zaskočili na bojisku. Dahl by mohol mať záujem o švédsky kontingent a Kenzie o izraelský. Dobrá práca, nebola tam žiadna tradičná americká prítomnosť.
  
  "Neviem si predstaviť, že by Čína bola priateľská," povedal. "Ani Rusko."
  
  "Takouto rýchlosťou," povedala Mai a pozrela sa von oknom. "Budú to tvary v tme."
  
  "Máme predstavu o súčasnej situácii každej krajiny?" - spýtal sa Dahl.
  
  "Áno, práve som k tomu smeroval. Pokiaľ vieme, Švédi sú odtiaľto niekoľko hodín. Francúzi sú stále doma. Mossad je najbližšie, veľmi blízko."
  
  "Samozrejme," povedal Dahl. "Nikto naozaj nevie, kam idú."
  
  Drake mierne zakašľal. "Pokúšate sa ospravedlniť neúspešný pokus Švédska?"
  
  "Teraz znieš, akoby si bol na Eurovízii." A nikto nespomenul Britániu. kde sa nachádzajú? Stále varíš čaj?" Dahl zdvihol pomyselnú šálku a malíček mu šikmo vystrčil.
  
  Bola to férová pointa. "No, Švédsko pravdepodobne začalo odzadu."
  
  "Aspoň začali."
  
  "Chlapci," prerušil ich Hayden. "Nezabúdajte, že aj my sme toho súčasťou. A Washington od nás očakáva víťazstvo."
  
  Drake sa zasmial. Dahl sa uškrnul. Smith zdvihol zrak, keď Lauren začala hovoriť.
  
  "Zaujímavým doplnkom k tomu všetkému je, že niektoré z týchto krajín vehementne protestujú proti akejkoľvek intervencii. Samozrejme, úroveň svinstva je vždy vysoká, ale mohli by sme sa vysporiadať s niektorými nečestnými prvkami."
  
  "Neoficiálne? Odštiepené skupiny?" - spýtal sa Kinimaka.
  
  "Je to možné."
  
  "Len nás to privádza späť k základným informáciám," povedal Hayden. "Všetci sú nepriateľskí."
  
  Drake premýšľal, čo si Smith mohol myslieť o jej vyhlásení. Späť v Cuscu bol Joshua nepriateľský, ale keďže jeho smrť nebola schválená vládou a ich pobyt v krajine sa neustále menil a spochybňoval, nikto nevedel, čo sa stane. Smrť tohto muža bola nehoda, ale spôsobená nepozornosťou a prílišnou horlivosťou. Áno, bol to parazit a vrah, ale okolnosti boli iné.
  
  Po helikoptére naplnili člny. Oblečení v čiernom, ich tváre zamaskované, hladko poskakovali po vodách Hellespontu, noc konečne naplnená tmou. Cesta, ktorou sa vybrali, bola prázdna, svetlá blikali za vzdialeným brehom. Hellespont bol dôležitým kanálom, ktorý tvorí časť hranice medzi Európou a Áziou. Úzky prieliv Gallipoli sa nachádzal na jeho severnom pobreží, zatiaľ čo väčšina jeho ostatných hraníc bola relatívne riedko osídlená. Keď kĺzali po vode, Hayden a Lauren použili svoj komunikátor.
  
  "Hannibal nikdy nemal hrob, dokonca ani značku hrobu. Po brilantnej kariére zomrel tento legendárny generál takmer sám, otrávený v starobe. Ako teda nájdete neoznačený hrob?"
  
  Drake vzhliadol, keď sa Lauren zastavila. Pýtala sa ich?
  
  Smith sa odvážne pustil do hľadania riešenia. "Sonar?"
  
  "Je to možné, ale musíte mať celkom dobrú predstavu o tom, kde hľadať," odpovedal Dahl.
  
  "Našli neznámy dokument, dokument, ktorý možno zaznamenať, áno, ale stratený časom," povedal Hayden. "Osud Hannibala vždy dráždil tých, ktorí milovali hrdinu, ktorý bol proti rímskemu imperializmu. Jedným z takýchto ľudí bol aj prezident Tuniska, ktorý navštívil Istanbul v šesťdesiatych rokoch. Počas tejto návštevy chcel jediné, aby mohol Hannibalove pozostatky vziať so sebou do Tuniska. Na ničom inom nezáležalo. Turci nakoniec trochu poľavili a vzali ho so sebou na krátku cestu."
  
  "Šesťdesiate roky?" povedal Dahl. "Nie je to vtedy, keď vojnoví zločinci začali vymýšľať svoj odporný malý plán?"
  
  "Skôr". povedal Hayden. "Po tom, čo sa usadili na Kube a začali nový život. Potom ich nový poriadok vydržal takmer dvadsať rokov."
  
  "Dosť času na tvorivosť," povedala Alicia.
  
  "A vyberte pre nich štyroch jazdcov," dodala Mai. "Hannibal - jazdec vojny? To dáva zmysel. Ale kto do pekla sú Conquest, Famine a Death? A prečo sú Dardanely v Afrike jedným zo štyroch hlavných smerov?"
  
  "Dobrá poznámka," zopakovala Alicia May, čo spôsobilo, že Drake zdvojnásobil svoje úsilie. "Musíš si nasadiť späť tú malú čiapku, Foxy."
  
  Lauren sa usmiala. Drake to mohol poznať podľa tónu jej hlasu. "Takže Turci, obzvlášť zahanbení vlastnou neúctou k Hannibalovi, vzali tuniského prezidenta na miesto na Hellesponte." Je tam napísané "na kopci, kde je schátraná budova". Toto je známe miesto odpočinku Hannibala Barcu.
  
  Drake čakal, no ďalšie informácie neprichádzali. "A predsa," povedal, "to bolo pred tridsiatimi rokmi."
  
  "Stál tam tak dlho," povedala Lauren, "a Turci nepochybne postavili niečo ako čestnú stráž."
  
  Drake vyzeral pochybovačne. "V skutočnosti by to mohol byť len čestný hrob."
  
  "Vzali tam prezidenta Tuniska, Matta. Dokonca si vzal fľaštičky piesku certifikované jeho bodyguardmi a po návrate domov ich nazval "piesok z Hannibalovho hrobu". Skutočne by v takejto situácii v tom roku Turci oklamali prezidenta Tuniska?
  
  Drake prikývol smerom k približujúcej sa tmavej krivke pobrežia. "Ideme to zistiť."
  
  
  PIATA KAPITOLA
  
  
  Drake pomohol vytiahnuť motorový čln sobolej farby z vody, priviazal ho k neďalekej časti starých koreňov a namontoval prívesný motor. May, Alicia a Smith sa ponáhľali zriadiť základňu. Kinimaka zdvihol ťažké batohy s Dahlovou pomocou. Drake cítil pod topánkami piesok. Vzduch voňal zemou. Vlny sa prudko rútili na pobrežie naľavo od neho, čo im dodávali člny. Žiadny iný zvuk neprerušil ticho, keď kopijníci zhodnotili.
  
  Hayden držal prenosný GPS navigátor. "Fajn. Súradnice mám naprogramované. Sme pripravení ísť?"
  
  "Pripravený," vydýchlo niekoľko hlasov ako odpoveď.
  
  Hayden sa pohol dopredu a Drake sa usadil za ním a prešiel cez pohyblivý piesok pod nohami. Neustále skenovali oblasť, ale žiadne iné zdroje svetla neboli viditeľné. Možno sa sem predsa len dostali prví. Možno sa ostatné tímy držali späť a nechali niekoho iného, aby urobil všetko ťažké. Možno aj teraz boli sledovaní.
  
  Možnosti boli nekonečné. Drake kývol Alicii, keď prechádzali a Angličanka sa pridala k radu. "Máj kolíše zo strany na stranu."
  
  "A čo Smith?" - Opýtal som sa.
  
  "Som tu. Cesta je jasná."
  
  Ach áno, ale smerujeme do vnútrozemia, pomyslel si Drake, ale nepovedal nič. Mäkký piesok ustúpil tvrdej zemi a potom vyliezli na násyp. Len niekoľko metrov vysokí a so šikmým vrcholom čoskoro prekročili hranicu púšte a ocitli sa na rovnom kúsku zeme. Hayden ukázal cestu a prešli cez neúrodnú pustatinu. Teraz už nie je potrebné posielať stráže. Videli na míle, ale May a Smith zostali ďalej a zväčšili tak svoj pozorovací dosah.
  
  Obrazovka GPS potichu zablikala, navádzala ich stále bližšie k cieľu a nad nimi sa majestátne rozprestieral tmavý oblúk noci. S toľkým priestorom bola obloha obrovská; hviezdy sú sotva viditeľné a mesiac je malý prúžok. Z desiatich minút sa stalo dvadsať, potom tridsať a stále kráčali sami. Hayden zostal v kontakte prostredníctvom komunikátora s tímom aj Alexandriou. Drake sa nechal uniesť prostredím a dýchal v zubatom rytme prírody. Zvuky zvierat, vánok, šumenie zeme - to všetko tam bolo, ale nič nevhodné. Uvedomil si, že tímy, proti ktorým stoja, môžu byť rovnako dobré ako oni, no dôveroval svojim vlastným schopnostiam a schopnostiam svojich priateľov.
  
  "Vpredu," zašepkal Hayden. "GPS ukazuje, že terén stúpa asi štyridsať metrov. Toto môže byť kopec, ktorý hľadáme. Vyhľadať."
  
  Kopec sa pomaly vynáral z tmy, stále sa dvíhajúci kopec zeme so zamotanými koreňmi a balvanmi posiatymi suchú zem, keď si razili stabilnú cestu cez prekážky. Drake a Alicia sa na chvíľu zastavili a obzreli sa, pričom si všimli hladkú čiernu, ktorá sa tiahla až po rozbúrené more. A ďaleko za tým, blikajúce svetlá prístavu, úplne iná existencia.
  
  "Jeden deň?" spýtala sa Alicia prekvapene.
  
  Drake v to dúfal. "Dostaneme sa tam," povedal.
  
  "Toto by malo byť ľahké."
  
  "A láska. Ako jazda na bicykli. Ale spadnete a utrpíte rezné rany, modriny a škrabance dlho predtým, než znovu získate rovnováhu."
  
  "Takže polovica cesty už prešla." Krátko sa ho dotkla a potom pokračovala do kopca.
  
  Drake ju ticho nasledoval. Teraz, keď sa Alicia Miles vymanila z cyklu sebazničenia, budúcnosť skutočne ponúkala nové bohatstvo možností. Jediné, čo museli urobiť, bolo poraziť ďalšiu skupinu šialencov a megalomanov, ktorí chcú nechať ľudí na svete trpieť.
  
  A preto vojaci ako on nasadzujú všetko. Pre Adriana vedľa a Grahama cez cestu. Pre Chloe, ktorá sa snažila dostať svoje dve deti do školy načas každý jeden deň. Pre páry, ktoré kňučali a nariekali cestou do supermarketu. V prospech tých, ktorí dobromyseľne sedeli v dopravných zápchach na obchvate, a tých, ktorí predskakovali v radoch. Nie pre odkvapovú špinu, ktorá vám po zotmení vliezla do dodávky alebo garáže a utiekla so všetkým, čo sa dalo. Nie pre tyranov, hľadačov moci a zadákov. Nech je postarané o tých, ktorí tvrdo bojovali za úctu, lásku a starostlivosť. Nech tí, ktorí bojovali za budúcnosť svojich detí, veria v jej bezpečnosť. Nech sa pomáha tým, ktorí pomáhali iným.
  
  Hayden upútala jeho pozornosť tichým zavrčaním. "Toto by mohlo byť to miesto. GPS hovorí, že áno, a pred sebou vidím opustenú budovu."
  
  Videl prekrývajúce sa farebné bodky. Vtedy to bolo epicentrum udalostí. Teraz nebol čas na jemnosti. Pri hľadaní Hannibalovho hrobu by mohli pri hľadaní Hannibalovho hrobu tiež spustiť ohňostroj, keby ho našli rýchlejšie, keď sú tu. Pretože Drake bol presvedčený, že ak to dokážu nájsť oni, potom to dokážu aj všetky ostatné tímy.
  
  Hayden si všimol približnú oblasť. Kinimaka a Dahl spustili svoje ťažké batohy na zem. May a Smith zaujali najlepšie pozorovacie pozície. Drake a Alicia sa priblížili k Haydenovi, aby mu pomohli. Len Yorgi visel späť, prejavoval neistotu, keď čakal, kým mu povedia, čo má robiť.
  
  Kinimaka a Dahl vytvorili niekoľko skvelých bateriek namontovaním trojice na stojany z uhlíkových vlákien a rozdali ešte viac. Neboli to len jasné žiarovky, boli vyrobené tak, aby čo najvernejšie simulovali slnečné svetlo. Je pravda, že aj rozsiahle možnosti CIA boli v Egypte obmedzené, ale Drake si myslel, že prístroj nevyzerá príliš zle. Kinimaka použila lampu namontovanú na stojane, aby osvetlila veľkú plochu a potom sa Hayden a Dahl vybrali na prieskum zeme.
  
  "Teraz dávajte pozor," povedal im Hayden. "Rád posledného súdu tvrdí, že zbrane tu boli pochované dlho po Hannibalovej smrti. Toto je neoznačený hrob, nie náhrobný kameň. Hľadáme teda narušenú zem, nie kosti, bloky či stĺpy. Hľadáme predmety, ktoré boli nedávno pochované, nie staroveké relikvie. Nemalo by to byť príliš ťažké..."
  
  "Nehovor to!" vyštekol Dahl. "Všetko pokazíš, sakra."
  
  "Len hovorím, že nemusíme hľadať Hannibala." Iba zbrane."
  
  "Dobrá poznámka." Kinimaka trochu upravila osvetlenie po obvode.
  
  Hayden označil tri miesta na zemi. Všetky vyzerali, že boli nejakým spôsobom zmenené, a žiadna nedávno. Yorgi opatrne pristúpil s lopatou v ruke. Pridali sa k nemu Drake a Alicia a za nimi Kinimaka.
  
  "Len kopať," povedal Hayden. "Ponáhľaj sa".
  
  "Čo ak je tam nástražný systém?" spýtala sa Alicia.
  
  Drake sa pozrel na schátranú budovu. Steny smutne viseli, ovisnuté, akoby držali váhu sveta. Jedna strana bola rozrezaná na polovicu, ako keby obrovský sekáčik, bloky teraz vyčnievali z oboch strán ako zubaté zuby. Strecha sa už dávno zrútila, neboli tam žiadne dvere ani okná. "Nuž, nezdá sa, že by sme tam našli úkryt."
  
  "Ďakujem".
  
  "Neboj sa, láska. Hlavu hore."
  
  Drake ignoroval zúrivý pohľad a pustil sa do práce. "Takže aký význam majú štyria jazdci?" spýtal sa Hayden cez komunikátor.
  
  "Najlepší odhad think tanku? Zodpovedajú historickým postavám, ktoré hľadáme, a zbraniam, ktoré dúfame, že nájdeme. Takže Hannibal, vychovávaný k nenávisti k Rimanom, začal v Ríme takmer nekonečnú vojnu, však? Tu nájdeme vojnové zbrane."
  
  "Môže to byť aj tým, že sú to jazdci," vložil sa do toho Kinimaka. "Myslím, Hannibal bol."
  
  "Áno, trochu príliš vágne, Mano."
  
  "Takže to nemá nič spoločné s Bibliou?" Drake vykopal ďalší kopec zeme. "Pretože nepotrebujeme žiadne z týchto hlúpych kódov."
  
  "No, objavili sa v Zjavení a..."
  
  "Wow!" Alicia zrazu vykríkla. "Myslím, že som niečo trafil!"
  
  "A pozor," zašepkal Mayov hlas cez komunikátor. "Na vode sa objavili nové svetlá, rýchlo sa približujú."
  
  
  ŠIESTA KAPITOLA
  
  
  Drake pustil lopatu na zem a podišiel k Alicii. Yorgi tam už bol a pomáhal jej kopať. Rýchlo napredoval aj Kinimaka.
  
  "Koľko máme času?" spýtal sa Hayden naliehavo.
  
  "Súdiac podľa ich rýchlosti, maximálne tridsať minút," odpovedal Smith.
  
  Dahl uprene hľadel. "Nejaké stopy?"
  
  "Pravdepodobne Mossad," odpovedal Kensi. "Boli najbližšie."
  
  Drake prisahal. "Jedinýkrát som si želal, aby tí prekliati Švédi boli na prvom mieste."
  
  Alicia stála po kolená v diere, hranou lopaty zaryla do mäkkej zeme a pokúšala sa predmet vyslobodiť. Namáhala sa a neradostne ťahala za nejasné okraje. Kinimaka čistila zem zhora, keď sa Yorgi pridal k Alicii v neustále sa zväčšujúcej rane v zemi.
  
  "Čo to je?" - Opýtal som sa. spýtal sa Drake.
  
  Hayden si drepla s rukami na kolenách. "Zatiaľ to nemôžem s istotou povedať."
  
  "Daj sa dokopy, Alicia." Drake sa uškrnul.
  
  Jeho jedinou odpoveďou bol pohľad a zdvihnutý prst. Predmetný predmet bol pokrytý špinou a zo všetkých strán pokrytý špinou, no mal tvar. Podlhovastý, s rozmermi približne dva metre krát jeden meter, mal jednoznačný krabicový tvar a ľahko sa pohyboval, čo ukazuje, že vôbec nie je ťažký. Problém bol v tom, že bol obklopený a zhutnený tvrdou zeminou a koreňmi. Drake sa pozrel zo škatule na more, sledoval, ako sa svetlá stále približujú, a premýšľal, ako do pekla taký malý, ľahký kontajner môže obsahovať ničivú vojenskú zbraň.
  
  "Pätnásť minút," oznámil Smith. "Žiadne iné známky priblíženia."
  
  Alicia zápasila so zemou, najprv nadávala a nikam sa nedostala, no nakoniec ten predmet vybalila a dovolila Yorgimu, aby ho vytiahol. Už vtedy sa naňho zdanlivo šťastne lepili prerastené liany a spletité korene, tvrdý, pokrútený trs, ktorý sa nechcel pustiť. Teraz boli po pás v blate, striasali zo seba šaty a opierali sa o lopaty. Drake sa zdržal očividnej línie "Muži v práci" a naklonil sa, aby pomohol zdvihnúť. Dahl sa tiež zohol a spoločnými silami sa im podarilo nájsť oporu na boku predmetu a vytiahnuť ho. Korene protestovali, lámali sa a rozplietali. Niektorí sa držali o život. Drake stlačil a cítil, ako sa plazí cez dieru a cez okraj. Zhora tiekli rieky vytlačenej pôdy. Potom spolu s Dahlom vstali a pozreli sa dole na Aliciu a Yorgiho. Obaja mali začervenané tváre a ťažko dýchali.
  
  "Čo?" - Opýtal som sa. spýtal sa Drake. "Plánujete vy dvaja prestávku na čaj? Vypadni odtiaľto."
  
  Alicia a Yorgi ešte raz skontrolovali dno diery a hľadali ďalšie krabice alebo možno staré kosti. Nič sa nenašlo. O chvíľu sa mladý Rus rozbehol po okraji diery a našiel oporu tam, kde sa zdalo, že žiadna nie je, aby sa mohol odraziť do svahu a cez okraj diery. Alicia s hnevom sledovala, čo sa deje, a potom trochu nemotorne uskočila nabok. Drake ju chytil za ruku a potiahol.
  
  Zachichotal sa. "Zabudol si si lopatu."
  
  "Chceš ísť po to? Najprv ponúkam hlavu."
  
  "Zdržanlivosť, zdržanlivosť."
  
  Hayden ďalej hľadel dolu do diery. "Myslel som si, že by bolo dobré stráviť chvíľu s nebohým starým Hannibalom Barcom. Nechceme zneuctiť kolegu vojaka."
  
  Drake súhlasne prikývol. "Legenda".
  
  "Ak je tam dole."
  
  "Nacisti urobili svoj výskum," povedal Hayden. "A neochotne priznávam, urobili to dobre. Hannibal dosiahol trvalú slávu jednoducho preto, že bol dobrý vo svojej práci. Jeho cesta cez Alpy zostáva jedným z najpozoruhodnejších vojenských úspechov prvých vojen. Predstavil vojenské stratégie, ktoré sú dodnes vychvaľované."
  
  Po chvíli zdvihli zrak. Dahl bol s nimi. Kinimaka odhrnul predmet preč a odhalil pevnú krabicu vyrobenú z tmavého dreva. Na vrchu bol malý erb a Havajčan sa ho snažil predviesť.
  
  Hayden sa ku mne naklonil. "To je všetko. Ich domáce logo. Poriadok posledného súdu."
  
  Drake si to preštudoval a zapamätal si symbol. Pripomínalo to malý centrálny kruh so štyrmi skrútenými vrkočmi umiestnenými okolo neho v rôznych bodoch kompasu. Kruh bol symbolom nekonečna.
  
  "Kosy sú zbrane," povedal Hayden. "Chrániť svoj vnútorný svet?" Pokrčila plecami. "Ak to bude potrebné, budeme to riešiť neskôr." Poďme."
  
  Svetlá už neboli v mori, čo znamenalo, že Mossad, ak to bol ten, kto bol najbližšie, dosiahol pevnú zem a plnou rýchlosťou bol vzdialený menej ako pätnásť minút. Drake opäť premýšľal, ako sa konfrontácia skončí. SPEAR dostal rozkaz zabezpečiť všetky štyri zbrane za každú cenu, ale rozkazy sa na bojisku len zriedka plnili dokonale. Videl nervózne výrazy na tvárach ostatných a vedel, že sa cítia rovnako, dokonca aj Hayden, ktorý mal najbližšie k veliteľskej štruktúre.
  
  Pripravovali sa na odchod.
  
  "Pokúste sa vyhnúť konfrontácii," povedal Hayden. "Jasné".
  
  "Čo ak nemôžeme?" - spýtal sa Dahl.
  
  "No, ak je to Mossad, možno by sme sa mohli porozprávať."
  
  "Pochybujem, že budú mať identifikačné vesty," zamrmlala Alicia. "Toto nie je policajná šou."
  
  Hayden na chvíľu prepla komunikátor do vypnutej polohy. "Ak nás zastrelia, budeme bojovať," povedala. "Čo ešte môžeme urobiť?"
  
  Drake to považoval za najlepší kompromis. V ideálnom svete by prekĺzli okolo blížiacich sa vojakov a vrátili by sa do svojho transportu nezranení a nezistení. Samozrejme, SPEAR by v ideálnom svete neexistoval. Keď sa tím pripravoval na odchod, znova skontroloval svoje zbrane.
  
  "Choď na dlhú cestu," navrhol Hayden. "Oni nebudú".
  
  Všetky preventívne opatrenia. Všetky triky, ako sa vyhnúť konfliktom.
  
  Laurenin hlas bol tŕňom v uchu. "Práve sme dostali správy, ľudia. Blížia sa aj Švédi."
  
  
  SIEDMA KAPITOLA
  
  
  Drake viedol cestu, najprv prešiel okolo schátranej budovy a potom zamieril dolu svahom. Krajinu stále zahalila tma, ale úsvit bol hneď za rohom. Drake opísal svoju cestu nerovnomernou slučkou, až kým sa neocitol v opačnom smere ako more.
  
  Zmysly v strehu, hlavy zdvihnuté, tím za nami.
  
  Dahl sa zmocnil škatule a veko opatrne držal pod pažou. Kenzi pribehla k nemu a pomohla mu nájsť cestu. Tím mal na sebe vybavenie na nočné videnie, všetci okrem Smitha, ktorý si radšej plne uvedomoval svoje okolie. Bola to dobrá kombinácia. Bok po boku a v jednom súbore bežali, až kým nedosiahli úpätie kopca a rovnú pláň, kde nebolo žiadne útočisko. Drake sa prilepil na svoju slučku a viedol ich všeobecným smerom člnov. Nepadlo ani slovo - každý zmyslami kontroloval svoje okolie.
  
  Vedeli, akí smrteľní sú ich nepriatelia. Tentoraz žiadni žoldnieri s polovičným záujmom. Dnes, aj nabudúce a nabudúce, boli konfrontovaní s vojakmi, ktorí neboli horší ako oni.
  
  Takmer.
  
  Drake spomalil, cítil, že sa pohybujú príliš rýchlo. Terén im nebol naklonený. K východnému obzoru sa plazila bledá žiara. Čoskoro nebude kryt. Smith stál po jeho pravici a Mai po jeho ľavici. Tím zostal nízky. Kopec so schátranou budovou na vrchu sa scvrkol a objavil sa za nimi. Pred nimi sa objavil rad kríkov posiatych niekoľkými stromami a Drake pocítil úľavu. Boli ďaleko na severovýchod od miesta, kde mali byť, ale konečný výsledok stál za to.
  
  Najlepší scenár? Žiadne bitky.
  
  Išiel ďalej, dával pozor na nebezpečenstvo a udržiaval neutrálnu reč tela. Spojenie zostalo pokojné. Keď sa blížili k úkrytu, spomalili, keby tam už niekto bol a čakal. Ako komandá mohli očakávať varovanie, ale na tejto misii nebolo možné nič považovať za samozrejmosť.
  
  Drake uvidel veľkú oblasť ohraničenú niekoľkými stromami a riedkymi kríkmi a zastavil sa, čím dal ostatným najavo, aby si dali prestávku. Obhliadka krajiny nič neodhalila. Vrch kopca bol opustený, kam len dovidel. Naľavo od nich viedla tenká pokrývka až na rovnú pláň a potom na brehy mora. Odhadol, že ich člny môžu byť vzdialené pätnásť minút chôdze. Potichu zapol spojenie.
  
  "Lauren, sú nejaké správy o Švédoch?"
  
  "Nie. Ale musia byť blízko."
  
  "Iné tímy?"
  
  "Rusko je vo vzduchu." Vyzerala trápne. "Nemôžem ti dať pozíciu."
  
  "Toto miesto sa čoskoro stane horúcou zónou," povedal Smith. "Musíme sa pohnúť."
  
  Drake súhlasil. "Poďme von."
  
  Vstal a počul výkrik šokujúci ako každá guľka.
  
  "Prestaň tam! Potrebujeme krabicu. Nehýbte sa."
  
  Drake neváhal, ale rýchlo zostúpil, vďačný za varovanie a šokovaný, že minuli nepriateľa. Dahl naňho civel a Alicia vyzerala zmätene. Dokonca aj Mai ukázala prekvapenie.
  
  Kensi klikla jazykom. "Musí to byť Mossad."
  
  "Vzali ste ich so zbraňou v ruke?" spýtal sa Hayden.
  
  "Áno," povedal Drake. "Rečník ide priamo vpred a pravdepodobne má asistentov na oboch stranách. Presne tam, kde chceme byť."
  
  "Nemôžeme sa pohnúť vpred," povedala Mai. "Ideme späť. Tým smerom." Ukázala na východ. "Je tu prístrešok a cesta, niekoľko fariem. Mesto nie je príliš ďaleko. Môžeme vyhlásiť evakuáciu."
  
  Drake pozrel na Haydena. Zdalo sa, že ich šéf zvažuje, či sa vydať na sever pozdĺž pobrežia, na východ k civilizácii alebo čeliť bitke.
  
  "Nič dobré sa nestane, ak tu zostaneme," povedal Dahl. "Odporovať jednému elitnému nepriateľovi by bola výzva, ale vieme, že ďalší sú na ceste."
  
  Drake už vedel, že May mala pravdu. Sever neponúkol žiadnu cestu k spáse. Behali po Hellesponte bez krytu a spoliehali sa na čisté šťastie, že by mohli naraziť na nejakú formu dopravy. Cestovanie na východ zaručená príležitosť.
  
  Navyše, ďalšie tímy by sotva prišli z nejakého mesta.
  
  Hayden to zavolal a potom sa otočil na východ, zhodnotil terén a šance na rýchly únik. V tej chvíli sa hlas ozval znova.
  
  "Zostaň tam!"
  
  "Sakra," zalapala po dychu Alicia. "Tento chlap je duševný."
  
  "Mám len dobrý zrak," povedal Smith s odkazom na vizuálnu technológiu. "Schovaj sa za niečo pevné. Ideme zapáliť."
  
  Tím vyrazil smerom na východ. Izraelčania spustili paľbu, guľky nad hlavami kopijníkov narážali do kmeňov stromov a medzi konáre. Pršalo lístie. Drake rýchlo vyliezol, vedel, že výstrely mierili zámerne vysoko, a premýšľal, do akej, preboha, novej vojny sa tu púšťajú.
  
  "Je to ako posratý armádny výcvik," povedala Alicia.
  
  "Naozaj dúfam, že používajú gumené projektily," odpovedal Dahl.
  
  Stúpali a improvizovali, pohybovali sa na východ, dostali sa k silnejším stromom a upútali pohľad. Drake vystrelil späť, zámerne vysoko. Nevidel žiadne známky pohybu.
  
  "Zložití bastardi."
  
  "Malý tím," povedal Kenzie. "Opatrne. Automatické stroje. Budú čakať na rozhodnutie."
  
  Drake chcel naplno využiť výhodu. Tím sa opatrne vydal na východ, priamo do bledého úsvitu, ktorý stále ohrozoval vzdialený horizont. Keď Drake dosiahol ďalšiu čistinku, počul a prakticky cítil hvizd guľky.
  
  "Svinstvo". Ponoril sa do úkrytu. "Ten bol blízko."
  
  Viac streľby, viac výbojov olova medzi úkrytmi. Hayden sa hlboko zahľadel do Drakeových očí. "Ich spôsoby sa zmenili."
  
  Drake sa zhlboka nadýchol, sotva tomu uveril. Izraelčania prudko strieľali a nepochybne postupovali opatrne, no výhodným tempom. Ďalšia guľka odtrhla kúsok kôry zo stromu tesne za Yorgovou hlavou, čo spôsobilo, že Rus prudko uhol.
  
  "Nie dobre," zavrčal Kensi zúrivo. "Vôbec nie dobré".
  
  Drakeove oči boli ako kremeň. "Hayden, kontaktujte Lauren." Nech potvrdí Qrowovi, že paľbu opätujeme!"
  
  "Musíme opätovať paľbu," zakričal Kensi. "Nikdy predtým ste to nekontrolovali."
  
  "Nie! Sú to žoldnieri, elitné jednotky, ktoré sú vycvičené a plnia rozkazy. Sú to zasraní spojenci, potenciálni priatelia. Pozrite sa na to, Hayden. Pozrite si to teraz! "
  
  Nové guľky prerazili podrast. Nepriateľ zostal neviditeľný, neslýchaný, SPIR vedel o ich postupe len z vlastnej skúsenosti. Drake sledoval, ako Hayden klikol na tlačidlo komunikácie a hovoril s Lauren, potom sa modlil za rýchlu odpoveď.
  
  Vojaci Mossadu prišli bližšie.
  
  "Potvrďte náš stav." Dokonca aj Dahlov hlas znel napäto. "Lauren! Rozhodujete sa? Ideme bojovať? "
  
  
  * * *
  
  
  Tím SPEAR, ktorý už bol vyhnaný zo svojich člnov, bol nútený presunúť sa ďalej na východ. Pod paľbou to mali ťažké. Keďže neboli ochotní bojovať so známymi spojencami, ocitli sa až po krk v nebezpečenstve.
  
  Poškriabaní, poškriabaní a zakrvavení, použili každý trik vo svojom arzenáli, každý trik, aby sa medzi sebou a Mossadom viac vzdialili. Laurenin návrat trval len pár minút, no tie minúty trvali dlhšie ako CD Justina Biebera.
  
  "Qrow je nešťastný." Hovorí, že ste dostali objednávku. Majte svoje zbrane za každú cenu. Všetci štyria."
  
  "A to je všetko?" spýtal sa Drake. "Povedal si jej, s kým máme do činenia?"
  
  "Určite. Vyzerala zúrivo. Myslím, že sme ju naštvali."
  
  Drake pokrútil hlavou. Nedáva to zmysel. Musíme na tom pracovať spoločne.
  
  Dahl vyjadril svoj názor. "Vlastne sme išli proti jej rozkazom v Peru." Možno je to odplata."
  
  Drake tomu neveril. "Nie. Bolo by to malicherné. Ona nie je taká politička. Proti nám stoja spojenci. Sakra. "
  
  "Máme rozkazy," povedal Hayden. "Prežime dnes a bojujme zajtra."
  
  Drake vedel, že má pravdu, no nemohol si pomôcť, ale myslel si, že Izraelčania pravdepodobne povedali to isté. Tak sa začali stáročné krivdy. Teraz sa ako tím prepracovali na východ, zostali vo svojom lesnom štíte a zorganizovali zadný voj, nie príliš agresívny, ale dosť na to, aby spomalil Izraelčanov. Smith, Kinimaka a Mai boli vynikajúci v demonštrovaní toho, že to teraz mysleli vážne a spútavali svojich protivníkov na každom kroku.
  
  Prišlo to spoza nich, keď sa Drake mihol medzi stromami. Vrtuľník zarachotil nad hlavou, potom sa naklonil a pristál na nejakej nenápadnej čistinke. Hayden nemusel povedať ani slovo.
  
  "Švédi? Rusi? Bože, to je svinstvo, chlapci!"
  
  Drake okamžite počul výstrely prichádzajúce z tohto smeru. Ten, kto práve vystúpil z helikoptéry, bol ostreľovaný, a nie Mossad.
  
  To znamenalo, že v boji boli teraz štyri tímy špeciálnych síl.
  
  Pred nimi sa les končil a za širokým poľom ohraničeným kamennými múrmi odhaľoval starý statok.
  
  "Nájdi si čas," zakričal. "Konaj tvrdo a rýchlo. Tam sa môžeme preskupiť."
  
  Tým bežal, ako keby im bolo pekelným psom horúco v pätách.
  
  
  * * *
  
  
  Tím, ktorý sa pohyboval plným, ale kontrolovaným tempom, sa náhodne vynoril z krytu a ponáhľal sa smerom k farme. Steny a okenné otvory boli takmer také ošarpané ako dom na kopci, čo naznačovalo absenciu ľudskej prítomnosti. Za nimi ležali tri skupiny špeciálnych síl, ale ako blízko?
  
  Drake nevedel. Silno kĺzal po rozrytej zemi, zložil nočné videnie a pomocou rozjasňujúcej sa oblohy si označil cestu. Polovica tímu sa pozerala dopredu, polovica dozadu. Mai zašepkala, že videla, ako tím Mossad dosiahol okraj lesa, ale potom Drake dosiahol prvú nízku stenu a Mai a Smith spustili malú potlačovaciu paľbu.
  
  Spoločne sa tlačili za kamenným múrom.
  
  Farmársky dom bol stále dvadsať krokov pred ním. Drake vedel, že by im neprospelo, keby umožnili Izraelčanom a ostatným usadiť sa a vytvoriť si ideálne línie výhľadu. Navyše, ostatné tímy by teraz boli voči sebe obozretné. Hovoril do komunikátora.
  
  "Radšej ťahajte zadok, chlapci."
  
  Alicia sa otočila, aby sa naňho pozrela. "Je to tvoj najlepší americký prízvuk?"
  
  Drake vyzeral znepokojene. "Sakra. Konečne som sa otočil." Potom uvidel Dahla. "Ale hej, myslím, že by to mohlo byť aj horšie."
  
  Ako jeden prerazili kryt. May a Smith opäť spustili paľbu a ako odpoveď dostali iba dva výstrely. Neboli počuť žiadne iné zvuky. Drake našiel pevnú stenu a zastavil sa. Hayden okamžite poveril May, Smith a Kinimaka strážením perimetra a potom sa ponáhľal pridať sa k ostatným.
  
  "Na pár minút sme v poriadku." Čo máme?"
  
  Dahl už rozkladal mapu, keď im uši naplnil Laurenin hlas.
  
  "Plán B je stále možný. Vydajte sa do vnútrozemia. Ak ste rýchly, nebudete potrebovať dopravu."
  
  "Plán kurva B." Drake pokrútil hlavou. "Vždy plán B."
  
  Obvodová hliadka hlásila, že je všetko jasné.
  
  Hayden ukázal na krabicu, ktorú niesol Dahl. "Tu musíme prevziať zodpovednosť. Ak ho stratíte, netušíme, čo je vo vnútri. A ak toto prehráš pre nepriateľa..." Nepotrebovala pokračovať. Švéd položil krabicu na zem a kľakol si vedľa nej.
  
  Hayden sa dotkol symbolu vyrytého na veku. Rotujúce čepele vysielajú zlovestné varovanie. Dahl opatrne otvoril veko.
  
  Drake zadržal dych. Nič sa nestalo. Vždy to bude riskantné, ale nevideli žiadne skryté zámky alebo mechanizmy. Teraz Dahl úplne zdvihol veko a pozrel sa do priestoru vo vnútri.
  
  Kensi sa zasmiala. "Čo je toto? Vojnové zbrane? Spojený s Hannibalom a skrytý rozkazom? Všetko, čo vidím, je hromada papiera."
  
  Dahl sa posadil späť na bobok. "Vojna sa dá bojovať aj slovami."
  
  Hayden opatrne vytiahol niekoľko listov papiera a naskenoval text. "Neviem," priznala. "Vyzerá to ako výskumný súbor a... záznam o..." Odmlčala sa. "Testy? Súd?" Prelistovala ešte niekoľko strán. "Špecifikácie montáže."
  
  Drake sa zamračil. "Teraz to znie zle. Nazývajú to Projekt Babylon, Lauren. Pozrime sa, čo sa o tom dá zistiť."
  
  "Rozumiem," povedal New Yorker. "Čokoľvek iné?"
  
  "Práve začínam chápať tieto vlastnosti," začal Dahl. "Je to gigantické-"
  
  "Dole!" skríkol Smith. "Blíži sa."
  
  Mužstvo spomalilo a pripravilo sa. Za kamennými múrmi zahrmela salva zo samopalu, ostrá a ohlušujúca. Smith opätoval paľbu sprava a mieril z výklenku v stene. Hayden pokrútila hlavou.
  
  "Budeme to musieť ukončiť. Dostať sa odtiaľ".
  
  "Ťahať zadok?" spýtal sa Drake.
  
  "Daj si zadok."
  
  "Plán B," povedala Alicia.
  
  Zostali v bezpečí a presúvali sa od steny k stene smerom k zadnej časti farmárskeho domu. Podlaha bola posiata troskami a kusy muriva a dreva označovali miesta, kde sa prepadla strecha. Mai, Smith a Kinimaka kryli zadnú časť. Drake zastal, keď sa dostali k zadným oknám a pozrel sa na cestu pred nimi.
  
  "Môže to byť len ťažšie," povedal.
  
  Vychádzajúce slnko skĺzlo za horizont v záplave farieb.
  
  
  ÔSMA KAPITOLA
  
  
  Preteky pokračovali, no teraz sa šance zmenšovali. Keď Drake a Alicia, ktorí boli v čele, opustili úkryt a zamierili do vnútrozemia, pričom farmu držali medzi sebou a ich prenasledovateľmi, tím Mossadu sa konečne vynoril z lesa. Oblečení celí v čiernom as maskami na tvárach sa približovali nízko a opatrne, zdvihli zbrane a strieľali. Mai a Smith sa rýchlo schovali za farmu. Hayden sa ponáhľal dopredu.
  
  "Pohni sa!"
  
  Drake bojoval s inštinktom postaviť sa a bojovať; Dahl po jeho ľavici s tým zjavne tiež bojoval. Obyčajne bojovali a prekabátili svojich protivníkov - niekedy išlo o hrubú silu a počty. Ale často to všetko spôsobila hlúposť ich oponentov. Väčšina žoldnierov, ktorí boli platení, bola pomalá a nudná, spoliehajúc sa na svoju veľkosť, dravosť a nedostatok morálky, aby svoju prácu vykonali.
  
  Nie dnes.
  
  Drake si veľmi dobre uvedomoval potrebu chrániť cenu. Dahl niesol krabicu a držal ju tak bezpečne, ako len vedel. Yorgi teraz kráčal vpred, testoval zem a snažil sa nájsť cesty, ktoré by boli čo najkrytejšie. Prešli cez kopcovité pole a potom zostúpili cez malý, riedky hájik stromov. Izraelčania na chvíľu prestali strieľať, možno vycítili iné príkazy a nechceli dať najavo svoju pozíciu.
  
  Teraz sa ukázali rôzne taktiky.
  
  Ale pre Drakea to najlepšie zhrnula Alicia. "Preboha, Yogi." Polož svoju ruskú hlavu a utekaj!"
  
  Lauren sledovala ich pokrok na GPS a oznámila, že miesto stretnutia plánu B je za ďalším horizontom.
  
  Drake si povzdychol o niečo ľahšie. Háj skončil a Yorgi bol prvý, kto vyliezol na malý kopec, Kinimaka ho nasledoval v pätách. Havajčan mal na mieste, kde spadol, pokryté blatom - trikrát. Alicia pozrela na Maya, ktorý sa čiperne pohyboval medzi záhybmi zeme.
  
  "Prekliaty Sprite." Vyzerá to ako jarné jahňa šantiace sa vo voľnej prírode."
  
  "Všetko, čo robí, robí dobre," súhlasil Drake.
  
  Alicia sa na bridlici šmykla, no dokázala sa udržať na nohách. "Všetci to robíme dobre."
  
  "Áno, ale niektorí z nás sú skôr kreténi."
  
  Alicia zdvihla zbraň. "Dúfam, že nemyslíš mňa, Drakes." V jej hlase zaznel varovný tón.
  
  "Och, samozrejme, že nie, zlatko." Očividne som mal na mysli Švéda."
  
  "Drahé?"
  
  Zozadu sa ozvali výstrely, ktoré ukončili Dahlovu poznámku skôr, ako vôbec začala. Skúsenosti povedali Drakeovi, že zábery neboli určené pre nich a pozostávali z dvoch rôznych poznámok. Mossad kolaboroval buď s Rusmi, alebo so Švédmi.
  
  Švédi, pomyslel si pravdepodobne, bezhlavo utekali do Mossadu.
  
  Neubránil sa úsmevu.
  
  Dahl sa obzrel, akoby cítil rozhorčenie. Drake urobil nevinný pohľad. Vyliezli na malý kopec a skĺzli sa na druhú stranu.
  
  "Doprava prichádza," povedala Lauren.
  
  "Páči sa ti to!" Hayden ukázal na oblohu, ďaleko, ďaleko, kde sa pohybovala čierna škvrna. Drake prehľadal oblasť a stiahol Yorgiho dole, práve keď guľka zahvízdala cez vrchol kopca. Niekto sa o ne zrazu začal viac zaujímať.
  
  "Do údolia," povedal Kinimaka. "Ak sa dostaneme k tým stromom..."
  
  Tím sa pripravoval na záverečný šprint. Drake sa znova pozrel na blížiacu sa škvrnku. Na chvíľu si myslel, že vidí tieň, ale potom uvidel pravdu.
  
  "Ľudia, toto je ďalší vrtuľník."
  
  Kinimaka sa pozorne zahľadel. "Sakra".
  
  "A tam". Mai ukázala doľava, vysoko k brehu mrakov. "Tretí".
  
  "Lauren," povedal Hayden naliehavo. "Lauren, porozprávaj sa s nami!"
  
  "Len dostávam potvrdenie." Pokojný hlas sa vrátil. "Vo vzduchu máte Číňanov a Britov." Rusko, Švédi a Izraelčania na zemi. Počúvajte, teraz vás pripojím k chatovaniu, aby ste mohli prvýkrát získať informácie. Niečo z toho je svinstvo, ale všetko môže byť cenné."
  
  "Francúzi?" Kinimaka sa z nejakého dôvodu stal zamysleným.
  
  "Nič," odpovedala Lauren.
  
  "Dobrá práca, nie sú všetci ako Bo," povedala Alicia s nádychom trpkosti a melanchólie. "Myslím Francúzov." Ten chlap bol zradca, ale vo svojej práci bol sakramentsky dobrý."
  
  Dahl sa zaškeril. "Ak sú ako Bo," povedal potichu. "Možno už sú tu."
  
  Alicia pri tých slovách zažmurkala a prezerala si neďaleké kopy hliny. Nič sa nepohlo.
  
  "Sme obkľúčení," povedal Hayden.
  
  "Tímy špeciálnych síl na všetkých stranách," súhlasil Drake. "Potkany v pasci."
  
  "Hovor za seba." Mai všetko rýchlo ocenila. "Dajte si dve minúty." Čo najlepšie si zapamätajte, čo je v tejto krabici." Zdvihla ruky. "Urob to".
  
  Drake pochopil podstatu. Box im predsa nestál za život. Ak sa veci naozaj vyostria a priateľskejší tím sa cez to dostane, nie box im môže zachrániť život. Dahl otvoril veko a tím zamieril priamo k približujúcim sa vrtuľníkom.
  
  Všetkým rozdal stohy papiera.
  
  "Wow, to je zvláštne," povedala Alicia.
  
  Kenzi zamiešala niekoľko listov papiera. "Pobiť sa pri čítaní dokumentu spred tridsiatich až päťdesiatich rokov, ktorý napísali nacisti a ukryli ho v hrobe Hannibala Barcu? Čo je na tom zvláštne?
  
  Drake sa pokúsil zapamätať si pasáže. " Jej slová dávajú zmysel. Toto je rovnaké ako kurz pre SPEAR."
  
  Výskumný projekt vysokej nadmorskej výšky, čítal. Pôvodne vytvorený za účelom štúdia re-entry balistiky za nižšiu cenu. Namiesto drahých rakiet...
  
  "Neviem, čo to do pekla je."
  
  Štart do vesmíru bez použitia rakety. Projekt naznačuje, že na strieľanie objektov vysokou rýchlosťou vo veľkých výškach by sa mohla použiť veľmi veľká zbraň...
  
  "Sakra."
  
  Tváre Dahla a Alicie boli rovnako popolavé. "To nemôže byť dobré."
  
  Hayden ukázal na blížiace sa helikoptéry, ktoré boli teraz všetkým na očiach. Videli jednotlivé zbrane visiace z helikoptér.
  
  "A ani to nie je pravda!"
  
  Drake podal papiere a pripravil si zbraň. Čas na to, na čo bol zvyknutý a v čom bol dobrý. Bol bombardovaný štebotaním od Haydena, Maya a Smitha, ako aj z komunikačného systému, ktorý Lauren opravila.
  
  "Izraelčania vstúpili do boja so Švédmi. Rusko neznáme..." Potom prišli výbuchy rušenia a rýchle prenosy z priamych prenosov, ktoré sa NSA a ďalším organizáciám podarilo odpočúvať.
  
  Francúzsky: "Blížime sa k oblasti..."
  
  Brit: "Áno, pane, ciele boli zaznamenané. Na bojisku máme veľa nepriateľov..."
  
  Číňan: "Ste si istý, že majú tú krabicu?"
  
  Hayden viedol cestu. Utekali z poľa. Bežali bez plánu. Opatrná paľba prinútila helikoptéry k úhybnému kroku a prinútila ich pozemné prenasledovanie pohybovať sa s mimoriadnou opatrnosťou.
  
  A potom, práve keď sa Drake chystal odísť a sústrediť sa na ich novú únikovú cestu, preťal statickú energiu ďalší hlas.
  
  Len krátko.
  
  Čiastočne skrytý za hlukom sa mu do uší zarezával sotva počuteľný, hlboký, ťahavý zvuk.
  
  Američan: "SEAL Team 7 je tu. Už sme naozaj blízko..."
  
  Šok ním otriasol do morku kostí. Ale nebol čas. Nedá sa rozprávať. Nie je ani sekunda na to, aby ste to absorbovali.
  
  Jeho oči sa však stretli s očami Thorstena Dahla.
  
  Čo...?
  
  
  DEVIATA KAPITOLA
  
  
  "Povedz helikoptére, aby sa posral!" Hayden klikol na svoj komunikátor. "Ideme nájsť iný spôsob."
  
  "Chceš, aby sa to tu motalo?" spýtala sa Lauren, čím Aliciu rozosmiala, aj keď utekala o život.
  
  "Určite. Skloňte sa a prikryte sa. Nevolajte nám, zavoláme vám!"
  
  Drake uvažoval, či sa tento deň niekedy skončí, potom uvidel celý slnečný kotúč visiaci nad obzorom a uvedomil si tú iróniu. Oblasť tvorila séria kopcov, z ktorých každý bol strmší ako predchádzajúci. Oštep im zakryl zadok, keď sa dostali na vrchol kopca, opatrne vykročili a potom sa plnou rýchlosťou rozbehli na druhú stranu.
  
  Zozadu sa pravidelne ozývali výstrely, ale nemierili na ne, Izraelci a Švédi si pravdepodobne vymieňali údery. Naľavo a napravo sa objavilo niekoľko ďalších schátraných budov, väčšina z nich bola postavená v plytkých údoliach, všetky opustené. Drake si nebol istý, čo spôsobilo, že ľudia odišli, ale stalo sa to už dávno.
  
  Ďalšie kopce a potom skupina stromov naľavo. Ponúka úkryt, zeleň a konáre rástli husto. Hayden nasmeroval tím tým smerom a Drake si povzdychol o niečo ľahšie. Akékoľvek zakrývanie bolo lepšie ako žiadne zakrývanie. Najprv sa medzi stromami mihol Hayden a potom Alicia, teraz ich nasledovali Dal, Kenzi a Kinimaka. Drake vošiel do lesa a May, Yorgi a Smith zostali vzadu. Ozvali sa výstrely, teraz bližšie, vďaka čomu si Drake začal dávať pozor na svojich priateľov.
  
  Keď sa otočil, videl, že Mai zakopla.
  
  Sledoval, ako sa jej tvár odrazila od zeme.
  
  "Nooo!"
  
  
  * * *
  
  
  Hayden prudko zabrzdil a otočil sa. V tomto momente Mai ležala v bezvedomí na zemi, Drake sa k nej priblížil, Smith sa už skláňal. Guľky s rachotom zasiahli stromy na okraji. Niekto bol blízko.
  
  Potom začal podrast. Vyskočili postavy, jedna zasiahla Haydena do spodnej časti tela. Zapotácala sa, no zostala stáť na nohách. Kmeň stromu ju zasiahol do chrbtice. Ignorovala záblesk bolesti a zdvihla zbraň. Potom na ňu opäť zaútočila čierna postava, udrela ju lakťom, kolenom, nožom...
  
  Hayden sa vrhla a zacítila, ako sa čepeľ priblížila na vlások jej žalúdka. Bojovala s lakťom do tváre a kolenom do brucha, aby medzi nimi bola väčšia vzdialenosť. Videla, ako Kinimaka a Alicia bojujú napravo a Dala kopal kus, ktorý zrazil.
  
  Drake zdvihne bezvládnu Mai.
  
  Guľky lietali medzi stromami a drvili listy a vegetáciu. Jeden porazil nepriateľa, ale nie na dlho. Muž čoskoro vstal, zjavne mal na sebe nejakú formu kevlaru. Potom sa Haydenina vízia naplnila jej vlastným protivníkom - mužom z Mossadu, ktorého črty boli presiaknuté brutálnym a zlomyseľným odhodlaním.
  
  "Prestaň," povedala. "Sme na rovnakej vlne..."
  
  Zastavil ju úder do čeľuste. Hayden ochutnal krv.
  
  "Objednávka," znela nejasná odpoveď.
  
  Blokovala nové údery, odsunula muža nabok a snažila sa nezdvihnúť zbraň, aj keď mal nôž. Čepeľ ochutnala kôru, potom špinu. Hayden kopol do mužov nohy, keď sa Drake rútil okolo, uháňal po ceste a medzi stromy. Smith mu kryl chrbát, udrel Izraelčana do tváre a poslal ho späť do porastu. Na rade bola Kenzi, tentoraz s váhavým výrazom na tvári a vyvalenými očami, akoby hľadala niekoho známeho.
  
  Hayden sa pretlačila k Drakeovi.
  
  "Mai?"
  
  "Je v poriadku. Stačí guľka do chrbtice a je to. Nič veľkolepé."
  
  Hayden zbledol. "Čo?" - Opýtal som sa.
  
  "Zastavila to bunda. Spadla a narazila si na lebku. Nič zvláštne".
  
  "O".
  
  Alicia sa vyhla brutálnemu útoku lakťom a hodom z džuda poslala súperku letieť medzi stromy. Kinimaka si prerazil cestu cez ďalšieho vojaka Mossadu. Na chvíľu bola cesta voľná a tím SPEAR to naplno využil.
  
  Do hry vstúpila každá štipka skúseností, keď bežali plným tempom, bez pomyslenia na spomalenie, cez krútenie, potápanie, nebezpečné trsy stromov. Medzi nimi a tímom Mossadu sa otvorila medzera a husté lístie poskytovalo ideálne krytie.
  
  "Ako sa im do pekla podarilo dostať cez nás?" zakričal Drake.
  
  "Muselo to byť, keď sme sa zastavili, aby sme skontrolovali políčko," povedal Hayden.
  
  Smith nahlas zavrčal. "Sme sledovali."
  
  "Nebi sa..." začal Hayden.
  
  "Nie, môj priateľ," povedala Kensi. "Sú najlepší v tom, čo robia."
  
  Smith sa zachichotal, akoby chcel povedať, že my tiež, ale inak zostal ticho. Hayden videl, ako Kinimaka zakopol, jeho obrovské nohy pristáli v hromade elastickej hliny a pohol sa pomôcť, ale Dal už toho veľkého muža podopieral. Švéd si preniesol šestnástku do druhej ruky a pravou pretlačil Havajčana.
  
  A teraz sa do mixu pridalo ďalšie nebezpečenstvo - nezameniteľný zvuk helikoptéry letiacej nad hlavou.
  
  Spustia paľbu?
  
  Prečesali by les guľkami?
  
  Hayden si to nemyslel. V dôsledku takéhoto nezodpovedného konania sa môžu pokaziť tisíce vecí. Samozrejme, títo chlapi sa riadili príkazmi svojich vlád a niektorí klauni sediaci doma vo svojich teplých, klimatizovaných kanceláriách sa vôbec nestarali o to, čo sa deje pred ich vežami zo slonoviny.
  
  Zhora sa ozvalo mávanie vrtúľ. Hayden pokračoval v behu. Už vedela, že Mossad bude mať na očiach ich tím a možno za nimi budú Švédi a Rusi. Naľavo sa ozval hluk a ona si myslela, že vidí viac postáv - musia to byť Rusi, pomyslela si.
  
  Alebo možno Briti?
  
  Sakra!
  
  Boli príliš otvorení. Príliš nepripravený. Vlastne aj všetky tamojšie tímy. Nikto nečakal, že prídu všetci naraz - a to bola chyba. Ale povedzte mi plán, ktorý by to zohľadnil?
  
  Vpredu ležal Drake Trail, vôbec nespomalený Mayovou váhou. Alicia ho nasledovala v pätách a obzerala sa okolo seba. Cesta sa kľukatila bezcieľne, ale celkovo išla správnym smerom a Hayden bol za to vďačný. Počula, ako im Smith zozadu vystrelil guľky, čím odradil ich prenasledovateľov. Počula niekoľko výkrikov zľava, akoby sa stretli dve sily.
  
  Sakra, to je šialená kravina.
  
  Drake preskočil spadnutý strom. Kinimaka prerazila sotva zavrčaním. Úlomky sa rozpŕchli na všetky strany. Terén začal klesať a potom uvideli okraj lesa. Hayden štekol do komunikátora, že by mali spomaliť - nikto nevedel, čo na zemi môže čakať za hranicou lesa.
  
  Drake len trochu spomalil. Alicia ho minula sprava a Dahl ho trafil zľava; spoločne všetci traja prekonali príkrov a vošli do úzkeho údolia, chráneného z oboch strán strmými hnedými svahmi. Kinimaka a Kenzi si zacvakli päty v snahe poskytnúť si oporu a potom z úkrytu vyšla aj Hayden, ktorá sa teraz snažila ignorovať rastúci pocit pálenia v hrudi.
  
  Bežali dlhšie, ako si chcela myslieť.
  
  A najbližšie mesto bolo na míle vzdialené.
  
  
  DESIATA KAPITOLA
  
  
  Drake cítil, že Mai začína trochu bojovať. Venoval jej minútu, vedel, že sa rýchlo spamätá. V tom prchavom okamihu si všimol niečo ploché, sivé a kľukaté, z čoho mu zaplesalo srdce.
  
  "Doľava!"
  
  Celá skupina sa zlomila doľava, opatrne, ale zbytočne si kryla boky, pretože ich súperi boli stále neviditeľní. Drake nechal May trochu bojovať, ale vydržal. Čoskoro ho udrela päsťou do rebier.
  
  "Nechaj ma ísť".
  
  "Sekundu, láska..."
  
  Alicia naňho zúrivo pozrela. "Páči sa ti to tak?"
  
  Drake zaváhal a potom sa uškrnul. "Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď, láska."
  
  "Naozaj?"
  
  "No, premýšľaj o tom z môjho pohľadu."
  
  Mai vyriešil svoju dilemu tak, že sa pomocou chrbtice odrazil a prevrátil sa na podlahu. Úspešne pristála, ale zakolísala sa na mieste a držala sa za hlavu.
  
  "Pozri," povedal Drake. "Na moju obranu sa zdá byť neistá."
  
  "Bude sa ti krútiť hlava, ak sa nebudeme ponáhľať." Alicia sa pretlačila okolo a Drake ju nasledoval a pozoroval May ešte chvíľu, kým sa nevzpriamila a dostala sa do rytmu. Skupina vybehla po hrádzi na asfaltku.
  
  "Prvý zmätok s Mossadom." Dahl sa natiahol. "Nič veľkolepé."
  
  "Držali sa späť," povedal Kenzie. "Aký si bol."
  
  "Druhý zmätok," povedal Drake. "Pamätáš sa na tú dedinu v Anglicku? Pred mnohými rokmi."
  
  "Yonks?" - Opýtal som sa.
  
  "Storočia".
  
  "O". Dahl sa na sekundu odmlčal a potom povedal: "BC alebo AD?"
  
  "Myslím, že to teraz volajú BC."
  
  "Hovadina".
  
  Cesta sa tiahla obojsmerne, bola opustená, preliačená a potrebovala opravu. Drake počul puknutie protilietadlového dela približujúceho sa k helikoptére a potom ďalšie výstrely. Otočil sa, aby videl, že naňho strieľajú z lesa, myslel si, že oblasť len posypal guľkami, a potom ho uvidel, ako prudko uhol na stranu.
  
  "Nemôžem to riskovať," povedal Dahl. "Myslím, že to musia byť Číňania a nepočujú ten štebot tak ako my."
  
  Drake ticho prikývol. V rozhovoroch sa v poslednom čase neukázalo nič nové. Keďže...
  
  Hayden vydal tichý pozdrav. "Vidím vozidlo."
  
  Drake sa prikrčil a prehľadal oblasť. "Tak čo máme za sebou? Mossad a Rusi na stromoch, ktorí si navzájom prekážajú. Sú Švédi niekde vedľa Rusov? SAS? Pokrútil hlavou. "Kto vie? Najlepším odhadom je ísť okolo lesa. Všetci vedia, že ak sa prezradia, sú mŕtvi. Preto sme boli stále nažive."
  
  "Číňania vo vrtuľníku," povedal Smith. "Tam pristávam." Ukázal na sériu plytkých priehlbín.
  
  "Francúzsky?" spýtal sa Yorgi.
  
  Drake pokrútil hlavou. Vtipy bokom, Francúzi sa možno dokonca zdržali, aby otestovali vody a umožnili svojim súperom ich preriediť. Prefíkané víťazstvo na poslednú chvíľu. Pozrel na blížiacu sa dodávku.
  
  "Zdvihnite ruky."
  
  Smith a Kenzie nabrali smer, postavili sa na kraj cesty a namierili zbrane na blížiacu sa dodávku. Dahl a Drake položili na cestu pár ťažkých balvanov. Keď dodávka spomalila, zvyšok tímu prišiel zozadu, opatrne zakryl vozidlo a prikázal jeho pasažierom, aby vystúpili.
  
  Alicia otvorila zadné dvere.
  
  "Páni, smrdí to tu!"
  
  Ale bol prázdny. A Drake počul, ako Kensi kladie otázku v turečtine. Pokrútil hlavou, keď sa Dahl víťazoslávne usmial. Toto dievča je plné prekvapení. "Existuje nejaký jazyk, ktorým nehovorí?"
  
  Švéd vybuchol do smiechu. "Poď, človeče." Nenechávaj sa tak otvorený."
  
  "Ach," prikývol Drake. "Áno. Jazyk bohov."
  
  "Vstávaj, láska. chces mat sex? Áno, len počujem tvoj sladký prízvuk, ktorý sa valí z Odinovho jazyka."
  
  Drake to ignoroval a sústredil sa na dvoch tureckých mužov, ktorí sa zdali byť skutočne vystrašení.
  
  A skutočne turecké.
  
  Hayden ich vtlačil späť do auta a nasledoval ich tesne za nimi. Dahl sa znova uškrnul a nasledoval ju a naznačil ostatným, aby vyskočili na zadné sedadlo. Drake si o chvíľu neskôr uvedomil dôvod svojho pobavenia a potom znova pozrel na Aliciu.
  
  "Aké zlé je tam vzadu?"
  
  
  * * *
  
  
  Nákladiak poskakoval a trhal a snažil sa zničiť na rozpadnutej ceste.
  
  Alicia sa držala zo všetkých síl. "Snaží sa udrieť do prekliateho zlého rytmu?"
  
  "Možno," povedal Smith nešťastne, držiac si nos a špinavý opasok priviazaný k stojanu vo vnútri dodávky. "Cítim kozy."
  
  Alicia prižmúrila oči. "Ó áno? Tvoj priateľ?"
  
  Kinimaka sedel vzadu v kamióne a zúfalo hltal plnými dúškami čerstvý vzduch cez škáry, kde sa stretávali zadné dvere. "Musí to byť... títo... farmári, myslím."
  
  "Alebo pašeráci kôz," dodala Alicia. "Nikdy nemôžem povedať."
  
  Smith od zlosti zavrčal. "Keď som povedal 'kozy', myslel som to všeobecne."
  
  "Áno áno áno".
  
  Drake zostal mimo, plytko dýchal a snažil sa sústrediť na iné veci. Museli dôverovať Haydenovi a Dahlovi, ktorí sa vopred postarali o ich bezpečnosť a našli to najlepšie miesto na výlet. Komunikácia zostala tichá, s výnimkou občasného výbuchu statickej elektriny. Dokonca aj Lauren zostala ticho, čo svojim spôsobom pomohlo. To im povedalo, že sú relatívne v bezpečí.
  
  Posádka sa okolo neho nahlas sťažovala, ako sa vyrovnávajú a odvádzajú pozornosť od smradu zvierat. Zo žartu sa ponúkali prirovnania k švédskym kúpeľom, americkým reštauráciám a londýnskym hotelom.
  
  Drake nechal svoje myšlienky blúdiť od Yorginho nedávneho výbuchu a potreby podeliť sa o strašné tajomstvo, cez nové porozumenie medzi Aliciou a May až po ďalšie problémy, ktoré sužujú tím SPEAR. Hayden a Kinimaka zostali v rozpore, rovnako ako Lauren a Smith, hoci druhých od seba delilo viac než len rozdiely. Dahl pracoval s Joannou tak tvrdo, ako mohol, ale opäť mu to prekážalo.
  
  Niečo naliehavejšie a neúprosnejšie mu prepichlo mozog. Podráždenie ministra Crowa, že v Peru neplnili rozkazy, a sebavedomé vedomie, že je tu tajný, prísne tajný americký druhý tím. Niekde.
  
  Tím SEAL 7.
  
  Otázok bolo nespočetne veľa a boli nevysvetliteľné. Aká bola odpoveď? Qrow už neveril tímu SPEAR? Boli zálohované?
  
  Nezabudol na veľký otáznik, ktorý stále visí nad Smithovou hlavou, no nevedel si predstaviť iný scenár. Qrow poslal sedem ľudí, aby na nich dohliadali.
  
  Drake potlačil svoj hnev. Mala svoju vlastnú prácu. Čiernobiela bola vízia života, ktorú zdieľali iba blázni a šialenci. Jeho hlboké myšlienky prerušila Hayden.
  
  "Vzadu aj vpredu je všetko jasné. Zdá sa, že sa blížime k miestu s názvom Ç Anakkale, na pobreží. Pred kontaktovaním vrtuľníka počkám, kým nájdeme miesto. A Dahl mal možnosť tú krabicu rozobrať."
  
  Švéd ich na chvíľu odviedol od situácie vysvetľovaním toho, čo sa javí ako stohy papiera. Bola to viac ako vojna, bolo to jej samotné vyhlásenie. Zdalo sa, že Hannibal bol vybraný jednoducho ako symbol.
  
  
  * * *
  
  
  "Existujú nejaké náznaky, ako sa Afrika stala jedným zo štyroch kútov zeme?" spýtala sa Mai.
  
  "Žiadne prekliate niečo také. Preto nemôžeme predpovedať, kde bude ďalší jazdec."
  
  "Pozri sa do minulosti," povedala Kenzi. "V mojej práci, v mojej starej práci, boli odpovede vždy skryté v minulosti. Len musíš vedieť, kde hľadať."
  
  Potom zasiahla Lauren. "Skúsim toto."
  
  Drake bojoval s náklonom nákladného auta. "Ako ďaleko je to do Çanakkale?"
  
  "Teraz vstupujeme na perifériu. Nevyzerá príliš veľký. Vidím more."
  
  "Ach, vyhral si." Drake si spomenul na hru, ktorú hral ako dieťa.
  
  "Videl som to prvý," povedal Dahl s úsmevom v hlase.
  
  "Áno, hrali sme to tiež."
  
  Nákladné auto zastavilo a čoskoro sa zadné dvere otvorili smerom von. Tím vyskočil a nadýchol sa čerstvého vzduchu. Alicia sa sťažovala, že sa necíti dobre a Kenzi predstierala, že omdlievala na anglický spôsob. To Aliciu okamžite rozveselilo. Drake zistil, že hľadí a hľadí v úžase.
  
  "Do pekla," zamrmlal naschvál. "No, ja budem strýko opice."
  
  Dahl bol príliš ohromený na to, aby to komentoval.
  
  Pred nimi stál na malom námestí obklopenom budovami obrovský drevený kôň, z nejakého dôvodu známy. Lano mu akoby zväzovalo nohy a bolo natiahnuté okolo hlavy. Drake si myslel, že to vyzerá obrnené a majestátne, hrdé zviera vytvorené človekom.
  
  "Čo do pekla?"
  
  Okolo neho sa zhromaždili davy, ktoré zízali, pózovali a fotili.
  
  Lauren hovorila do komunikátora. "Myslím, že si práve našiel trójskeho koňa."
  
  Smith sa zasmial. "Toto ani zďaleka nie je hračka."
  
  "Nie Troy. Vieš? Brad Pitt?"
  
  Alicia si takmer zlomila krk, keď sa obzerala na všetky strany. "Čo? Kde?"
  
  "Wow". Kensi sa zasmiala. "Videl som zmije útočiť pomalšie."
  
  Alicia stále pozorne študovala oblasť. "Kde je Lauren? Je na koni?"
  
  New Yorker sa zasmial. "No, raz bol." Pamätáte si moderný film "Trója"? No po natáčaní nechali koňa presne tam, kde stojíš, v Çanakkale."
  
  "Hovadina". Alicia dala priechod svojim citom. "Myslel som, že všetky moje Vianoce prídu naraz." Pokrútila hlavou.
  
  Drake si odkašlal. "Stále som tu, láska."
  
  "Ó áno. Úžasné".
  
  "A neboj sa, ak Brad Pitt vyskočí z toho koňa a pokúsi sa ťa uniesť, zachránim ťa."
  
  "Sakra, neopováž sa."
  
  Laurenin hlas preťal ich štebotanie ako tvrdý úder samurajského meča. "Vstupné, chlapci! Veľa nepriateľov. Práve sa blížime k Canakkale. Musia byť napojené na komunikačný systém, rovnako ako my. Pohyb! "
  
  "Pozri na toto?" Drake ukázal na pevnosť. "Zavolaj vrtuľník. Ak dokážeme vyliezť na hrad a brániť sa, môže nás odtiaľ vziať."
  
  Hayden sa obzrel späť na predmestie Canakkale. "Ak dokážeme ubrániť hrad v turistickom meste pred šiestimi tímami SWAT."
  
  Dahl zdvihol krabicu. "Existuje len jeden spôsob, ako to zistiť."
  
  
  JEDENÁSTA KAPITOLA
  
  
  Inštinktívne sa pohli smerom k pobrežnej ceste, vediac, že sa vinie smerom k impozantnej mestskej pevnosti. Lauren vyzbierala veľmi málo informácií z útržkov komunikačných rozhovorov a Drake počul ešte menej od rôznych vedúcich tímov, ale všeobecná zhoda bola, že sa všetci rýchlo blížili.
  
  Cesta viedla popri mnohých budovách s bielou fasádou: domy, obchody a reštaurácie s výhľadom na vlniace sa modré vody Hellespontu. Naľavo boli zaparkované autá a za nimi niekoľko malých člnov, nad ktorými sa týčili vysoké múry pieskovo sfarbenej pevnosti. Okolo prechádzali turistické autobusy, ktoré pomaly duneli úzkymi uličkami. Zazneli klaksóny. Miestni obyvatelia sa zhromaždili pri obľúbenej kaviarni, fajčili a rozprávali sa. Tím sa ponáhľal tak rýchlo, ako mohol, bez vzbudenia podozrenia.
  
  Nie je ľahké nosiť bojovú výstroj, ale špeciálne pre túto misiu boli všetci oblečení v čiernom a mohli odstrániť a skryť tie predmety, ktoré by mohli upútať pozornosť. Skupina ľudí sa však pohla, keď otočili hlavy, a Drake videl, že sa otvorilo viacero telefónov.
  
  "Rýchlo zavolajte ten prekliaty vrtuľník," povedal. "Sme mimo krajiny a prekliaty čas tu."
  
  "Na ceste. Za desať až pätnásť minút."
  
  Vedel, že toto bola éra bojov. Niektoré ďalšie tímy SWAT by neváhali rozpútať peklo v meste, boli by si istí svojimi rozkazmi a schopnosťou utiecť s vedomím, že úrady zvyčajne privedú teroristický útok na každú mimoriadne ohrozujúcu situáciu.
  
  Steny pieskovej farby sa pred nimi prudko týčili. Fort Ç Anakkale mala dve okrúhle, k moru orientované hradby a centrálnu citadelu a za nimi široké rameno cimburia, ktoré sa tiahlo dolu svahom smerom k moru. Drake sledoval líniu prvej zakrivenej steny a premýšľal, čo je na križovatke tejto a jej sestry. Hayden sa zastavil vpredu a obzrel sa.
  
  "Vstávame."
  
  Odvážne rozhodnutie, ale s jednou vecou Drake súhlasil. Idú hore znamenalo, že uviaznu v pevnosti, budú bránení zhora, ale bezbranní, uväznení. Pokračovať znamenalo, že mali okrem úteku na more aj iné možnosti: mohli sa schovať v meste, nájsť si auto, potenciálne ležať nízko alebo sa na chvíľu rozdeliť.
  
  Ale Haydenov výber im umožnil dostať sa do vedenia. Boli tam aj iní jazdci. Ľahšie by ich našiel vrtuľník. Ich schopnosti boli lepšie využité v taktickom boji.
  
  Hrubé múry ustúpili klenutému vchodu a potom točitému schodisku. Prvý išiel Hayden, za ním Dal a Kensi, potom zvyšok. Smith zdvihol zadnú časť. Tma im vytvorila pre oči plášť, ktorý visel hustý a nepreniknuteľný, kým si naň nezvykli. Napriek tomu kráčali hore, stúpali po schodoch a smerovali späť k svetlu. Drake sa pokúsil odfiltrovať všetky relevantné informácie vo svojom mozgu a dať im zmysel.
  
  Hannibal. Vojnový jazdec. Doomsday Order a ich plán vytvoriť lepší svet pre tých, ktorí prežili. Vlády po celom svete na tom mali spolupracovať, ale bezohľadní, chamtiví ľudia chceli korisť a vedomosti pre seba.
  
  Na štyroch uhloch zeme? ako to fungovalo? A čo sa do pekla stalo potom?
  
  "Zaujímavé..." V tom momente sa z komunikátora ozval Laurenin hlas. "Ç Anakkale sa nachádza na dvoch kontinentoch a bolo jedným z východiskových bodov pre Gallipoli. Teraz do mesta vstúpili Rusi, rovnako ako Izraelčania. Ja neviem kde. Napriek tomu je žartovanie miestnej polície bežné. Niekto z občanov vás musel nahlásiť a teraz volá po nových príchodzích. Nepotrvá dlho a Turci povolajú svoje vlastné elitné sily."
  
  Drake pokrútil hlavou. Hovadina.
  
  "Vtedy budeme ďaleko odtiaľto." Hayden sa opatrne pohol smerom k svetlu nad ním. "Desať minút, chlapci. Poďme."
  
  Ranné slnko osvetľovalo dokorán riedky priestor takmer na vrchole veže. Okrúhly horný okraj veže sa zdvihol ďalších osem stôp nad ich hlavy, ale to bolo tak vysoko, ako mohli ísť bez toho, aby vošli dovnútra. Všade ležalo zničené cimburie, ktoré trčalo ako zubaté prsty, a prašná cesta lemovala napravo rad nízkych kopcov. Drake videl množstvo bránených pozícií a dýchal trochu ľahšie.
  
  "Sme tu," povedal Hayden Lauren. "Povedz helikoptére, aby sa pripravila na horúce pristátie."
  
  "Horšie, ako si myslíte," povedal Smith.
  
  Celý tím zízal dole.
  
  "Nie dole," povedal Smith. "Hore. Hore."
  
  Mesto nad hradom stále leží na kopcoch. Domy sa týčili nad cimburím a smerom k nim sa tiahli vysoké a hrubé múry. Cez tieto steny prebehol štvorčlenný tím so zakrytými tvárami a úplne vytiahnutými zbraňami.
  
  Drake tento štýl rozpoznal. "Sakra, toto je problém. SAS."
  
  Dahl zaútočil ako prvý, no namiesto toho, aby zbraň pustil, schoval ju, schmatol krabicu a vyskočil na samotné cimburie. "Británi majú správnu predstavu o rozmanitosti. Pozri..."
  
  Drake sledoval jeho pohľad. Cimburie sa tiahlo širokým oblúkom až po pláž a rozbúrené more. Ak to načasovali správne, vrtuľník by ich mohol odtrhnúť priamo z vrchu alebo úplne na konci. Drake sa rozhodol vystreliť pár výstrelov do hrubého betónu pod britskými nohami, čím ich spomalil a dal tímu čas vyliezť na vrchol mierne vratkej pevnosti.
  
  Alicia sa zapotácala. "Nie som vo výškach!"
  
  "Prestaneš niekedy fňukať?" Kensi sa okolo nej zámerne pretlačil a cestou ju mierne šťuchol.
  
  "Ach suka, za toto zaplatíš." Alicia znela neisto.
  
  "Budem môcť? Len sa uistite, že zostanete za mnou. Takto, keď ťa postrelia a budem ťa počuť kričať, budem vedieť, že mám zvýšiť tempo."
  
  V Alicii kypel hnev. Drake ju podporil. "Len si robím srandu z Mossadu." Roztiahol ruky.
  
  "Správny. No, keď sa odtiaľto dostaneme, poriadne jej vyšibem zadok."
  
  Drake ju sprevádzal prvými krokmi. "Toto má znieť vzrušujúco?"
  
  "Do riti, Drake."
  
  Myslel si, že bude najlepšie nespomenúť, že cimburie hlboko pod ním sa zmenilo na rozmiestnené cimburie, kde budú musieť skákať z jedného na druhé. Dahl bol prvý, kto bežal pozdĺž tri stopy širokej steny a viedol tím. Kinimaka tentoraz prevzala vedenie od Smitha vzadu a sledovala Britov. Drake a ostatní mali uši otvorené pre akékoľvek ďalšie známky nepriateľov.
  
  Preteky po hradbách sa začali. Vojaci SAS udržiavali formáciu a prenasledovali so zdvihnutými zbraňami, ale bez akéhokoľvek zvuku. Samozrejme, profesionálna zhovievavosť môže byť len jedným dôvodom; Miestni obyvatelia okrem turistov uprednostňujú utajenie a vysoko bezpečné objednávky.
  
  Drake zistil, že potrebuje plnú koncentráciu na nohy. Útes z každej strany a pozvoľné klesanie k moru nerobili rozdiel, iba bezpečná zóna pod nohami. Stáčalo sa postupne, pôvabne rovnomerne, v rovnomernom oblúku. Nikto nespomalil, nikto sa nepošmykol. Boli na polceste k cieľu, keď im uši naplnil zvuk rotujúcich vrtúľ.
  
  Drake spomalil a pozrel sa na oblohu. "Nie naši," zakričal. "Prekliata francúzština!"
  
  Nebol to definitívny záver, ale vysvetľovalo by to ich doterajšiu absenciu. Ponáhľame sa na poslednú chvíľu. Tím SPEAR bol nútený spomaliť. Drake videl tváre dvoch vojakov, ktorí nahnevane pozerali z okien, zatiaľ čo ďalší dvaja viseli na pootvorených dverách a otáčali zbraňami, aby poriadne zacvakli zámok.
  
  "Pravdupovediac," povedal Dahl bez dychu. "Možno to nebol najlepší nápad. Krvavé britské zvony končia."
  
  Ako jeden Drake, Smith, Hayden a May zdvihli zbrane a spustili paľbu. Guľky sa odrazili od blížiaceho sa vrtuľníka. Sklo sa rozbilo a jeden muž spadol z lana a tvrdo dopadol na zem. Vrtuľník uhol, prenasledovaný Haydenovými guľkami.
  
  "Francúzi nie sú fanúšikovia," povedala pochmúrne.
  
  "Povedz nám niečo, čo nevieme," zamrmlala Alicia.
  
  Yorgi rýchlo prešiel okolo Dahla, predbehol ho na vonkajšej rímse steny a natiahol sa po krabici. "Tu, daj mi to," povedal. "Na stene sa cítim lepšie, však?"
  
  Dahl vyzeral, že sa chce hádať, ale v polovici smeny minul box. Švéd nebol v parkoure nováčikom, no Yorgi bol profesionál. Rus vyštartoval v najvyššej rýchlosti, uháňal po stene a už sa blížil k cimburiu.
  
  Alicia si ich všimla. "Do riti, zastreľ ma hneď."
  
  "Stále sa to môže stať." Drake videl, ako sa francúzsky vrtuľník naklonil a prišiel na pristátie. Problém bol v tom, že ak by zastavili, aby zacielili, Briti by ich chytili. Ak by bežali strieľať, mohli by spadnúť alebo byť ľahko zastrelení.
  
  Dahl mávol zbraňou. On aj Hayden spustili paľbu na helikoptéru, keď sa vrátila do hry. Tentoraz vojaci na palube paľbu opätovali. Mušle so smrtiacim vzorom prerazili hradné múry a dopadli pod okraj. Haydenova vlastná paľba zasiahla kokpit helikoptéry a odrazila sa od kovových vzpier. Drake videl, ako pilot škrípal zubami v zmesi hnevu a strachu. Super rýchly pohľad späť odhalil, že vrtuľník sledoval aj tím SAS - dobré znamenie? Možno nie. Chceli získať vojnové zbrane pre seba.
  
  Alebo pre niekoho vysoko vo vláde.
  
  Na vtáka sa spustila salva výstrelov, čo spôsobilo, že sa ponoril a vybočil. Dahl využil posledných sto metrov steny na pád a šmýkanie pri streľbe, no ďaleko sa nedostal. Povrch bol príliš drsný. Jeho počínanie však vyslalo do vrtuľníka ďalšiu salvu, čo napokon spôsobilo, že pilot stratil odvahu a odletel vtáka z miesta činu.
  
  Alicii sa podarilo slabo vykríknuť.
  
  "Ešte nie von." Drake skákal cez cimburie jeden po druhom a pristával bezpečne a opatrne.
  
  Laurenin hlas prerušil ticho, ktoré zakrývalo spojenie. "Vrtuľník sa blíži. Tridsať sekúnd."
  
  "Sme na stene," zakričala Alicia.
  
  "Áno, rozumiem ti. District of Columbia vyslal k tejto operácii satelit."
  
  Drakeovi chvíľu trvalo, kým pocítil šok. "Pomôcť?" spýtal sa rýchlo.
  
  "Prečo inak?" Hayden okamžite zareagoval.
  
  Drake sa skoro kopol, kým si uvedomil, že to bol pravdepodobne zlý nápad vzhľadom na súčasnú situáciu. Po pravde, nevedel, kto iný počul tie tiché americké intonácie a slová SEAL Team 7.
  
  Očividne nie Hayden.
  
  Vrtuľník sa objavil vpredu so sklopeným nosom a rýchlo letel ponad more. Yorgi už čakal na konci cimburia, kde mala malá okrúhla vežička výhľad na úzku pláž. Dahl sa k nemu čoskoro dostal a potom aj Hayden. Vrtuľník sa priblížil.
  
  Drake pustil Aliciu a potom pomohol Kinimakovi prejsť. Stále sa pomaly pohyboval, ostro natiahol ruku, čím naznačil SAS. Tridsať stôp od veže sa zastavil.
  
  Zastavila sa aj SAS, o ďalších tridsať metrov vyššie.
  
  "Nechceme obete," kričal. "Nie medzi nami." Sme na rovnakej prekliatej strane!"
  
  Na jeho telo mieria pištole. Zdola počul Dahlov rev: "Prestaň byť..."
  
  Drake ho naladil. "Prosím," povedal. "Nie je to správne. Všetci sme tu vojaci, dokonca aj prekliati Francúzi."
  
  To vyvolalo anonymný smiech. Nakoniec hlboký hlas povedal: "Rozkaz."
  
  "Kámo, ja viem," povedal Drake. "Bol si tam, kde si. Dostali sme rovnaké rozkazy, ale nezačneme strieľať na priateľské špeciálne jednotky... pokiaľ nespustia paľbu ako prvé."
  
  Jedna z piatich číslic mierne stúpla. "Cambridge," povedal.
  
  "Drake," odpovedal. "Matt Drake."
  
  Ticho, ktoré nasledovalo, rozprávalo príbeh. Drake vedel, že patová situácia sa skončila... zatiaľ. Prinajmenšom si zaslúžil ďalší odklad z ďalšej konfrontácie a možno aj pokojný rozhovor. Čím viac týchto elitných vojakov sa im podarí dať dokopy, tým to bude bezpečnejšie.
  
  Pre všetkých.
  
  Prikývol, otočil sa a odišiel, siahol po ruke, ktorá mu pomohla vtiahnuť ho do vrtuľníka.
  
  "Sú v pohode?" spýtala sa Alicia.
  
  Drake si urobil pohodlie, keď sa helikoptéra naklonila a vzdialila sa. "To zistíme," odpovedal. "Nabudúce sa dostaneme do konfliktu."
  
  Prekvapivo oproti nemu sedela Lauren. "Prišla som s vrtuľníkom," povedala na vysvetlenie.
  
  "Čo? Ako sa vám páči táto možnosť?"
  
  Zhovievavo sa usmiala. "Nie. Prišiel som, pretože naša práca tu skončila." Vrtuľník sa vzniesol vysoko nad slnkom zaliate vlny. "Smerujeme z Afriky do ďalšieho kúta sveta."
  
  "Ktorý je kde?" Drake si zapol bezpečnostný pás.
  
  "Čína. A chlapče, máme veľa práce?"
  
  "Ďalší jazdec? Kedy tentoraz?"
  
  "Možno najhoršie zo všetkých. Pripútajte sa, priatelia. Pôjdeme po stopách Džingischána."
  
  
  DVANÁSTA KAPITOLA
  
  
  Lauren povedala tímu, aby sa v zadnej časti veľkého nákladného vrtuľníka usadili čo najpohodlnejšie, a zamiešala hromadu papierov. "Najprv odložme vojnové zbrane a Hannibala z cesty." V krabici ste našli plány na vytvorenie Projektu Babylon, dvojtonového, sto metrov dlhého superkanónu. Na objednávku Saddáma Husajna bola založená na výskume zo 60. rokov a navrhnutá v 80. rokoch. V celej tejto záležitosti bolo cítiť hollywoodskeho ducha. Superzbrane, ktoré by mohli poslať náklad do vesmíru. Zabití generáli. Zabití civilisti. Rôzne nákupy z tucta krajín, aby to zostalo v tajnosti. Neskoršie nákresy ukazujú, že táto vesmírna zbraň mohla byť prispôsobená tak, aby mohla zasiahnuť akýkoľvek cieľ, kdekoľvek a len raz."
  
  Dahl sa so záujmom naklonil dopredu. "Jeden deň? Prečo?"
  
  "Nikdy to nebolo zamýšľané ako prenosná zbraň. Jeho štart by zanechal stopu, ktorú by okamžite videli rôzne sily a potom by ju zničili. Ale... škoda už mohla byť spôsobená."
  
  "V závislosti od cieľa." Kensi prikývol. "Áno, veľa modelov bolo postavených na myšlienke svetovej vojny jedným úderom. Spôsob, ako prinútiť jadrovú moc konať neúprosne. S modernou technológiou sa však táto myšlienka stáva čoraz kontroverznejšou."
  
  "Dobre, dobre," zakričal Smith, stále si naťahoval svaly a kontroloval si modriny z dlhého, tvrdého behu. "Takže v hrobke prvého jazdca boli uložené plány na masívne vesmírne delo." Chápeme to. Ostatné krajiny to neurobili. Čo bude ďalej?"
  
  Lauren prevrátila očami. "Po prvé, označenie konkrétne hovorí "miesta odpočinku". Dúfam, že si pamätáte, že Hannibal bol pochovaný v neoznačenom hrobe a možno tam už ani nie je. Pozerať sa na to by bolo pre mnohých neúctivé. Nechať to nezmenené znamená prejaviť neúctu k ostatným."
  
  Hayden si vzdychol. " A tak to ide ďalej. Rovnaký príbeh, iná agenda na celom svete."
  
  "Predstavte si, že by sa informácie dostali do rúk teroristov. Povedal by som, že všetky krajiny, ktoré momentálne prenasledujú jazdcov, by si mohli ľahko vytvoriť svoje vlastné super delo. Ale..."
  
  "Tomu isté frakcie tejto vlády predávajú plány," uzavrel Drake. "Pretože si stále nie sme istí, či je každý tím oficiálne sankcionovaný." Nepotreboval dodať, aj keď si mysleli, že áno.
  
  Vrtuľník lietal na jasne modrej oblohe, žiadne turbulencie a príjemné teplo. Drake zistil, že je schopný relaxovať prvýkrát asi za deň. Bolo ťažké uveriť, že práve minulú noc kľačal na mieste odpočinku veľkého Hannibala.
  
  Lauren prešla k ďalšiemu súboru. "Pamätáš sa na príkaz posledného súdu? Dovoľ mi osviežiť ťa. "V štyroch rohoch Zeme sme našli štyroch jazdcov a načrtli sme im plán Rádu posledného súdu. Tí, ktorí prežijú súdnu krížovú výpravu a jej následky, budú právom kraľovať. Ak toto čítate, sme stratení, preto čítajte a postupujte opatrne. Naše posledné roky sme strávili skladaním posledných štyroch zbraní svetových revolúcií - Vojna, Dobývanie, Hlad a Smrť. Zjednotení zničia všetky vlády a otvoria novú budúcnosť. Byť pripravený. Nájdi ich. Cestujte do štyroch kútov Zeme. Nájdite miesta odpočinku Otca stratégie a potom Khagana; najhorší Ind, aký kedy žil, a potom Pohroma Božia. Ale nie je všetko tak, ako sa zdá. Navštívili sme Khagan v roku 1960, päť rokov po dokončení, a uložili sme Conquest do jeho rakvy. Našli sme metlu, ktorá stráži skutočný posledný súd. A jediný zabíjací kód je, keď sa objavili jazdci. Na Otcových kostiach nie sú žiadne identifikačné znaky. Ind je obklopený zbraňami. Poriadok posledného súdu teraz žije cez teba a bude vládnuť navždy."
  
  Drake sa pokúsil poskladať relevantné body. "Kód ničenia? Naozaj sa mi nepáči tento zvuk. A "pravý posledný súd". Takže aj keď zneškodníme prvé tri, posledný bude poriadny huncút."
  
  "Zatiaľ," povedala Lauren s odkazom na pracovňu pred ňou. "Washingtonský think tank predložil niekoľko nápadov."
  
  Drake na sekundu stratil vedomie. Zakaždým, keď počul zmienku o výskume, zakaždým, keď bol spomenutý think tank, mu mozgom prebleskli len dve slová ako červené neónové svetlá veľkosti billboardu.
  
  Karin Blake.
  
  Jej dlhotrvajúca neprítomnosť neveštila nič dobré. Karin by mohla byť ich ďalšou misiou. Obavy zatiaľ jemne odsunul bokom.
  
  "... druhý jazdec je Dobyvateľ. V druhom opise sa spomína kagan. Z toho usudzujeme, že Džingischán je dobyvateľ. Džingischán sa narodil v roku 1162. Je doslova dobytím. Podmanil si veľkú časť Ázie a Číny, ako aj krajiny za nimi, a Mongolská ríša bola najväčšou súvislou ríšou v histórii. Kahn bol ženec; prešiel veľkou časťou starovekého sveta a ako už bolo spomenuté, jeden z dvoch stoviek dnes žijúcich mužov je príbuzný Džingischánovi.
  
  Mai zaklapala. "Wow, Alicia, je ako tvoja mužská verzia."
  
  Drake prikývol. "Tento chlap určite vedel, ako sa rozmnožovať."
  
  "Skutočné meno tohto muža bolo Temujin." Džingischán je čestný titul. Jeho otec bol otrávený, keď mal chlapec iba deväť rokov, takže ich matka nechala na výchovu siedmich synov sama. On a jeho mladá manželka boli tiež unesení a obaja strávili nejaký čas ako otroci. Napriek tomu všetkému sa aj vo svojich dvadsiatich rokoch etabloval ako zúrivý vodca. Zosobnil frázu "drž si svojich nepriateľov blízko", keďže väčšina jeho najväčších generálov boli bývalí nepriatelia. Nikdy nenechal nevyrovnaný ani jeden účet a údajne bol zodpovedný za smrť 40 miliónov ľudí, čím sa svetová populácia znížila o 11 percent. Prijal rôzne náboženstvá a vytvoril prvý medzinárodný poštový systém s využitím poštových úradov a prestupných staníc rozmiestnených po celom jeho impériu."
  
  Drake sa posunul na svojom sedadle. "Je tu veľa informácií, ktoré treba prijať."
  
  "Bol to prvý kagan Mongolskej ríše."
  
  Dahl sa odvrátil od uvažovania nad oknom. "A miesto jeho odpočinku?"
  
  "No, bol pochovaný v Číne." V neoznačenom hrobe."
  
  Alicia si odfrkla. "Áno, sakra, samozrejme, že bol!"
  
  "Takže najprv Afrika a teraz Čína predstavujú dva zo štyroch kútov zeme," pomyslela si Mai nahlas. "Pokiaľ to nie je Ázia a nehovoríme o kontinentoch."
  
  "Je ich sedem," pripomenul jej Smith.
  
  "Nie vždy," odpovedala Lauren záhadne. "Ale k tomu sa dostaneme neskôr. Otázky sú: aké sú dobyvateľské zbrane a kde je miesto odpočinku Džingisa?
  
  "Myslím, že jedna odpoveď je Čína," zamrmlal Kenzi.
  
  "Džingischán zomrel za záhadných okolností okolo roku 1227. Marco Polo tvrdil, že to bolo kvôli infekcii, iní kvôli jedu a ďalší kvôli princeznej branej ako vojnová korisť. Po smrti by jeho telo bolo podľa zvyku vrátené do jeho vlasti, do Khenti imag. Verí sa, že bol pochovaný na hore Burkhan Khaldun neďaleko rieky Onon. Legenda však hovorí, že každý, kto prišiel do kontaktu s pohrebným sprievodom, bol zabitý. Potom bola rieka odklonená cez Caenovu hrobku a všetci vojaci, ktorí tvorili sprievod, boli tiež zabití." Lauren pokrútila hlavou. "Život a život vtedy mali malý zmysel."
  
  "Ako je to teraz na niektorých miestach vo svete," povedal Dahl.
  
  "Takže sa opäť potápame?" Alicia sa zamračila. "Nikto nepovedal nič o potápaní. Toto nie je môj najlepší talent."
  
  Mai sa nejako podarilo prehltnúť poznámku, ktorá sa zdala byť pripravená uniknúť z jej pier, namiesto toho zakašlala. "Nepotápam sa," povedala nakoniec. "Mohlo to byť v horách. Neizolovala mongolská vláda určitú oblasť na stovky rokov?
  
  "Presne tak, a preto sme sa zamerali na Čínu," povedala Lauren. "A hrobka Džingischána. Teraz, aby ste boli informovaní, NSA a CIA stále používajú desiatky metód na zhromažďovanie informácií o našich konkurentoch. Francúzi skutočne stratili človeka. Angličania odišli v rovnakom čase ako my. Rusi a Švédi sa neskôr zaplietli do rýchlejšej tureckej očisty oblasti, než sa očakávalo. Nie sme si istí Mossadom alebo Číňanmi. Objednávky zostávajú rovnaké. Je tu však jedna vec... v skutočnosti mám práve teraz na linke tajomníka Qrowa."
  
  Drake sa zamračil. Nikdy mu nenapadlo, že Qrow môže odpočúvať jeho a Laurenine rozhovory, ale muselo to prísť. Ich tím, ich rodina, mala tajomstvá ako každá iná. Keď sa rozhliadol okolo seba, bolo jasné, že ostatní to cítia rovnako a že to bol Lauren spôsob, ako im to dať najavo.
  
  Washington mal vždy svoj vlastný program.
  
  Qrowov hlas znel presvedčivo. "Nebudem predstierať, že viem o tejto konkrétnej misii viac ako ty." Nie na zemi. Ale viem, že toto je politické mínové pole so zložitosťami a intrigami na najvyšších úrovniach niektorých našich súperiacich národov.
  
  Nehovoriac o USA, pomyslel si Drake. Čo nikdy!
  
  "Úprimne povedané, som prekvapený niektorými zapojenými administratívami," povedal Crowe otvorene. "Myslel som si, že by s nami mohli spolupracovať, ale ako som už spomenul, veci nemusia byť také, aké sa zdajú."
  
  Drake opäť zobral jej slová inak. Hovorila o misii Jazdca? Alebo niečo osobnejšie?
  
  "Je na to dôvod, pani ministerka?" spýtal sa Hayden. "Niečo, čo nevieme?"
  
  "No, nie že by som si to uvedomoval." Ale ani ja toto všetko nemusím vedieť. "Žiadne obmedzenia" je v politike zriedkavé slovo."
  
  "Potom je to samotná zbraň," povedal Hayden. "Toto je prvá superguľa. Ak by bol postavený, ak by bol predaný teroristom, celý svet by zaň mohol žiadať výkupné."
  
  "Viem. Tento... Rád posledného súdu," povedala meno so znechutením, "jasne vypracoval hlavný plán a ponechal ho pre budúce generácie. Našťastie, Izraelčania ich už dávno zavreli. Bohužiaľ, tento konkrétny plán nenašli. Táto schéma."
  
  Doteraz Drake v tomto hovore nevidel zmysel. Naklonil sa dozadu, zavrel oči a počúval rozhovor.
  
  "Urobíš skok k iným. Iba Izrael a Čína sú MIA. Platia normálne pravidlá, ale dostaňte sa k tej zbrani a získajte ju ako prvú. Amerika si nemôže dovoliť, aby sa to dostalo do nesprávnych rúk, akéhokoľvek druhu. A buď opatrný, SPEAR. Je v tom viac, ako sa na prvý pohľad zdá."
  
  Drake sa posadil. Dahl sa naklonil dopredu. "Je to iný druh varovania?" zašepkal.
  
  Drake si Haydena prezrel, ale ich šéf neprejavil žiadne známky obáv. Kryť si chrbát? Ak by predtým nepočul tento americký dialekt, ani by tomuto slovnému spojeniu nepripisoval žiadny význam. Jeho myšlienky sa obrátili na Smithovu a Joshuovu smrť v Peru. Tým sa merala hĺbka ich vzdoru. Ako obyčajný vojak s rozhľadom vojaka by mal veľké starosti. Ale to už neboli vojaci - boli nútení robiť ťažké rozhodnutia každý deň, v poli, pod tlakom. Na svojich pleciach niesli ťarchu tisícov životov, niekedy aj miliónov. Bol to nezvyčajný tím. Nikdy viac.
  
  Si len taký dobrý ako tvoja posledná chyba. Pamätáte si len na vašu poslednú chybu. Etika na svetovom pracovisku. Radšej pokračoval v práci, pokračoval v boji. Majte hlavu nad vodou - pretože okolo sveta neustále krúžia milióny žralokov a keby ste stáli na mieste, buď by ste sa utopili, alebo by vás roztrhali na kusy.
  
  Qrow skončil s napätým povzbudivým rozhovorom a potom sa k nim Hayden otočil. Dotkla sa komunikátora a zaškerila sa.
  
  "Nezabudni".
  
  Drake prikývol. Otvorte kanál.
  
  "Myslím, že to bude veľmi odlišné od bežných vecí Tomb Raider." Yorgi prehovoril. "Čelíme vládnym vojakom, expertom. Neznáme frakcie, možno zradcovia. Hľadáme ľudí stratených v čase, narodených s odstupom rokov. Riadime sa proroctvom nejakého starého vojnového zločinca, presne tak, ako chcel, aby sme to urobili." Pokrčil plecami. "Nemáme žiadnu kontrolu nad situáciou."
  
  "Som tak blízko k Tomb Raiderovi, ako sa len dá," povedal Kensi s úškrnom. "Toto... je úplne iné."
  
  Alicia a Mai zízali na Izraelčana. "Áno, máme tendenciu zabúdať na tvoju odpornú kriminálnu minulosť, však... Twisty?"
  
  Švéd zažmurkal. "Ja... ehm... ja... čo?"
  
  Kensi zasiahol. "A myslím, že okolnosti ťa nikdy neprinútili do žiadnych kompromisných pozícií, čo, Alicia?"
  
  Angličanka pokrčila plecami. "Záleží na tom, či sa stále bavíme o zločine. Niektoré kompromisné pozície sú lepšie ako iné."
  
  "Ak sme stále bdelí a bdelí," povedal Hayden, "mohli by sme začať čítať o Džingischánovi a umiestnení jeho hrobky?" Think tank vo Washingtone je v poriadku, ale my sme tam a uvidíme, čo oni neuvidia. Čím viac informácií dokážete absorbovať, tým väčšiu šancu máme, že nájdeme druhú zbraň."
  
  "A vyjdite z toho živý," súhlasil Dahl.
  
  Tablety sa prehadzovali, sotva stačili na zdieľanie. Alicia bola prvá, ktorá kričala o tom, že si skontroluje svoj e-mail a facebookovú stránku. Drake vedel, že nemá ani e-mailovú adresu, nehovoriac o prvom náznaku sociálnych sietí, a pozrel sa na ňu.
  
  Našpúlila sa. "Vážny čas?"
  
  "To, alebo si oddýchni, láska." Čína nás rozhodne neprijme s otvorenou náručou."
  
  "Dobrá poznámka." Hayden si vzdychol. "Kontaktujem miestne tímy a požiadam ich, aby nám uľahčili vstup. Sú zatiaľ všetci na palube plánu?"
  
  "No," prehovoril Dahl nenútene. "Nikdy som si nemyslel, že budem prenasledovať Džingischána do Číny a zároveň sa nebudem snažiť dostať sa do boja s pol tuctom súperiacich krajín. Ale hej," pokrčil plecami, "vieš, že hovoria o tom, že skúsia niečo iné."
  
  Alicia sa obzrela a potom pokrútila hlavou. "Bez komentára. Príliš ľahké."
  
  "Práve teraz," povedal Drake, "radšej by som mal trochu viac informácií."
  
  "Vy aj ja, Yorkies." Dahl prikývol. "Ty a ja, obaja."
  
  
  KAPITOLA TRINÁSŤ
  
  
  Hodiny ubiehali bez povšimnutia. Vrtuľník bol nútený doplniť palivo. Nedostatok správ o iných tímoch sa stal frustrujúcim. Hayden zistila, že jej najlepšou možnosťou je ponoriť sa do bohatstva informácií týkajúcich sa Džingisovej hrobky, ale bolo pre ňu ťažké objaviť niečo nové. Ostatní sa očividne pokúšali urobiť to isté už nejaký čas, no niektorí boli unavení a rozhodli sa dať si chvíľu voľna, zatiaľ čo pre iných bolo jednoduchšie riešiť svoje osobné problémy.
  
  V ich stiesnenom priestore to nebolo možné ignorovať a po pravde, už bol tím dosť blízky a známy na to, aby to všetko bral s nadhľadom.
  
  Dahl zavolal domov. Deti boli šťastné, že ho počuli, načo sa Dahl zoširoka usmieval. Joanna sa spýtala, kedy bude doma. Napätie bolo zjavné, výsledok nebol až taký veľký. Hayden chvíľu sledoval Kinimaka, keď veľký Havajčan prechádzal prstom po obrazovke tabletu. Usmiala sa. V jeho veľkých rukách to zariadenie vyzeralo ako pohľadnica a ona si spomenula, ako sa tie ruky dotýkali jej tela. Jemný. Vzrušenie. Poznal ju tak dobre a to posilnilo ich intimitu. Teraz sa pozerala na poškodený koniec prsta, ten, ktorý bola nútená prehltnúť počas ich poslednej misie. Šok zo situácie jej otvoril oči. Život bol nekonečne krátky na to, aby si bojoval s vôľou toho, koho si miloval.
  
  Trochu lapala po dychu, nebola si istá, či tomu naozaj verí. Sakra, toto si nezaslúžiš. Nie po všetkom, čo si povedal. Neospravedlňovala návrat späť a netušila, kde začať. Možno to bola bitka, situácia, práca. Možno to tak bolo v každom okamihu jej života.
  
  Ľudia urobili chyby. Mohli by to odčiniť.
  
  Alicia to dokázala.
  
  Táto myšlienka ju prinútila pozrieť sa na Angličanku, keď si vrtuľník razil cestu oblohou. Náhle turbulencie spôsobili, že si zovrela opasok pevnejšie. Sekundu voľného pádu a srdce jej kleslo na nohy. Ale všetko bolo v poriadku. Napodobňovalo to život.
  
  Haydenove inštinkty boli vždy viesť, dotiahnuť veci do konca. Teraz videla, že tieto inštinkty zasahujú do iných dôležitých aspektov jej života. Videla pochmúrnu budúcnosť.
  
  Drake a Alicia boli šťastní, usmievali sa a ťukali do spoločného tabletu. Mai požičala Kenzi svoje a obe ženy sa pri tom striedali. Bolo zaujímavé, ako jedinečne rôzni ľudia riešili podobné situácie.
  
  Smith sa priblížil k Lauren. "Ako sa máš?"
  
  "Tak dobre, ako to len ide, ty uhladený bastard." Teraz nie je čas, Smith."
  
  "Myslíš, že to neviem? Ale povedz mi. Kedy príde čas?"
  
  "Teraz nie".
  
  "Nikdy," povedal Smith zachmúrene.
  
  zavrčala Lauren. "To vážne? Sme v slepej uličke, človeče. Narazil si na tehlovú stenu a nemôžeš ju prekonať."
  
  "Stena?"
  
  Lauren si odfrkla. "Áno, má to meno."
  
  "Ach. Táto stena."
  
  Hayden videl, že obaja riešia problém. Neprináležalo jej súdiť ani zasahovať, no jasne sa ukázalo, ako môže každá prekážka podkopať akýkoľvek vzťah. Smith a Lauren boli, mierne povedané, neortodoxný pár, taký nezvyčajný, že by spolu mohli dobre fungovať.
  
  No v ceste im teraz stáli tie najnetradičnejšie prekážky.
  
  Smith vyskúšal iný prístup. "Dobre, dobre, tak čo ti dal v poslednej dobe?"
  
  "Ja? Nič. Nechodím tam pre informácie. To je úlohou CIA alebo FBI alebo kohokoľvek iného."
  
  "Tak o čom to hovoríš?"
  
  Pre Smitha to bol krok vpred. Otvorená, nekonfliktná otázka. Hayden cítil na vojaka určitú hrdosť.
  
  Lauren trochu zaváhala. "Sakra," povedala. "Hovoríme nezmysly. Televízia. Filmy. knihy. Celebrity. Správy. Je staviteľ, takže sa pýta na projekty."
  
  "Aké projekty?"
  
  "Toto všetko vás núti položiť opatrnú otázku. Prečo nie, ktoré celebrity alebo ktoré filmy? Zaujímajú vás budovy, Lance?
  
  Hayden to chcela vypnúť, no zistila, že to nejde. Kabína bola príliš stiesnená; otázka je príliš vážna; zmienka o Smithovom mene je príliš atraktívna.
  
  "Len ak im chce niekto ublížiť."
  
  Lauren mu odkývala a rozhovor sa skončil. Hayden uvažoval, či Lauren neporušuje nejaký zákon tým, že sa odkradne porozprávať so známym teroristom, no nevedel sa celkom rozhodnúť, ako formulovať Laureninu otázku. Aspoň zatiaľ nie.
  
  "Zostáva menej ako hodina." Cez komunikačný systém sa ozval pilotov hlas.
  
  Drake zdvihol zrak. Hayden videl na jeho tvári odhodlanie. To isté s Dahlom. Tím bol naplno nasadený, neustále zlepšoval svoje schopnosti. Pozrite sa napríklad na poslednú operáciu. Všetci prešli úplne inými misiami, čelili stelesneniu zla a nedostali jediný škrabanec.
  
  Aspoň po fyzickej stránke. Emocionálne jazvy - najmä jej vlastné - sa nikdy nezahoja.
  
  Strávila minútu prezeraním papierov pred sebou a snažila sa vstrebať ešte niečo z Džingischánovej histórie. Prezrela si text rádu a zvýraznila riadky: Choďte do štyroch kútov sveta. Nájdite miesta odpočinku Otca stratégie a potom Khagana; najhorší Ind, aký kedy žil, a potom Pohroma Božia. Ale nie je všetko tak, ako sa zdá. Navštívili sme Khagan v roku 1960, päť rokov po dokončení, a uložili sme Conquest do jeho rakvy.
  
  Štyri kúty zeme? Stále zostáva záhadou. Stopy po identite Jazdcov sú našťastie zatiaľ jasné. Našiel však Rád hrob Džingischána? Tak sa zdalo.
  
  Keď helikoptéra prerezávala riedky vzduch, Yorgi vstal a potom vykročil vpred. Zlodejova tvár vyzerala stiahnutá, oči mal zatvorené, ako keby od svojho výbuchu v Peru ani žmurkol nespal. "Povedal som vám, že som súčasťou Webbovho vyhlásenia, jeho odkazu," povedal Rus a jeho tón prezrádzal, že je zhrozený tým, čo sa chystal povedať. "Povedal som ti, že som najhorší zo všetkých spomínaných."
  
  Alicia sa s otráveným chrčaním pokúsila odstrániť náhly atmosférický tlmič. "Stále čakám, kým sa dozviem, kto je tá prekliata lesba," povedala veselo. "Aby som ti povedal pravdu, Yogi, dúfal som, že to budeš ty."
  
  "Ako..." Yorgi sa zastavil uprostred vety. "Som muž".
  
  "Nie som presvedčený. Tie drobné ručičky. Táto tvár. Spôsob akým kráčaš."
  
  "Nechajte ho hovoriť," povedal Dahl.
  
  "A všetci by ste mali vedieť, že som lesba," povedala Lauren. "Vieš, nie je na tom nič zlé alebo hanebné."
  
  "Ja viem," povedala Alicia. "Musíš byť tým, kým chceš byť, a prijať to. Ja viem, ja viem. Len som dúfal, že to bude Yogi, to je všetko."
  
  Smith pozrel na Lauren so zmäteným, ale inak prázdnym výrazom. Drake si myslel, že reakcia bola úžasná vzhľadom na to prekvapenie.
  
  "Zostáva len jeden," povedal Kinimaka.
  
  "Niekto, kto umiera," povedal Drake a hľadel na podlahu.
  
  "Možno by sme mali nechať hovoriť nášho priateľa?" trval na tom Dahl.
  
  Yorgi sa pokúsil o úsmev. Potom pred sebou zovrel ruky a pozeral na strechu chatrče.
  
  "Nie je to dlhý príbeh," povedal s hrubým prízvukom. "Ale toto je ťažká otázka. Ja... chladnokrvne som zabil svojich rodičov. A som vďačná každý jeden deň. Ďakujem, že som to urobil."
  
  Drake zdvihol ruku, aby upútal pozornosť svojho priateľa. "Nemusíš nič vysvetľovať, vieš. Tu sme rodina. Nespôsobí to žiadne problémy."
  
  "Rozumiem. Ale toto je aj pre mňa. Rozumieš?"
  
  Tým, každý jeden, prikývol. Pochopili.
  
  "Bývali sme v malej dedinke. Chladná dedina. Zima? Nebolo to ročné obdobie, bola to lúpež, bitka, výprask od Boha. Deprimovalo to naše rodiny, dokonca aj naše deti. Bol som jeden zo šiestich a moji rodičia sa s tým nevedeli vyrovnať. Nemohli piť dostatočne rýchlo, aby im uľahčili dni. Nemohli priniesť späť toľko, aby sa dali noci prežiť. Nevedeli nájsť spôsob, ako sa s nami vysporiadať a postarať sa o nás, tak našli spôsob, ako zmeniť obraz."
  
  Alicia nedokázala udržať svoje city. "Dúfam, že to nie je tak, ako to znie."
  
  "V jedno popoludnie sme sa všetci nahromadili do auta. Povedali, že sľúbili výlet do mesta. Mesto sme už roky nenavštívili a mali sme sa opýtať, ale..." Mykol plecami. "Boli sme deti. Boli to naši rodičia. Odišli z malej dediny a už sme ju nikdy nevideli."
  
  Hayden videl na Mayovej tvári vzdialený smútok. Jej mladý život bol možno iný ako Yorgin, no boli tam smutné podobnosti.
  
  "Deň vonku pred autom bol stále chladnejší, temnejší. Šoférovali a jazdili a nerozprávali. Ale na to sme si už zvykli. Nemali lásku k životu, k nám, ani k sebe navzájom. Asi sme nikdy nepoznali lásku, nie takú, aká by mala byť. V tme zastavili s tým, že auto sa pokazilo. Túlili sme sa k sebe, niektorí plakali. Moja mladšia sestra mala len tri roky. Mal som deväť rokov, bol som najstarší. Mal by som... mal by som..."
  
  Yorgi potláčal slzy a hľadel na strechu, ako keby mala moc zmeniť minulosť. Natiahol pevnú ruku skôr, ako sa k nemu mohol niekto postaviť, no Hayden aspoň vedel, že toto je niečo, čím si musí prejsť sám.
  
  "Vylákali nás von. Chvíľu kráčali. Ľad bol taký tvrdý a studený, že z neho vychádzali silné, smrtiace vlny. Nevedel som prísť na to, čo robia, a potom som sa cítil príliš chladný na to, aby som uvažoval priamo. Videl som, ako nás znova a znova otáčali. Boli sme stratení a slabí, už sme umierali. Boli sme deti. My sme... verili."
  
  Hayden zavrela oči. Neboli žiadne slová.
  
  "Zrejme našli auto. Odišli. My... no, zomreli sme... jeden po druhom." Yorgi stále nedokázal jasne sformulovať detaily. Iba smútkom zasiahnutá úzkosť na jeho tvári odhalila pravdu.
  
  "Bol som jediný, kto prežil. Bol som najsilnejší. Skúsil som. Nosil som, ťahal a objímal, ale nič z toho nebolo. Sklamal som ich všetkých. Videl som, ako z každého z mojich bratov a sestier odchádza život, a sľúbil som, že prežijem. Ich smrť mi dodávala silu, akoby sa ich zosnulé duše spojili s mojou. Dúfam, že áno. Stále verím. Verím, že sú stále so mnou. Prežil som ruské väzenie. Vydržal som Matta Drakea," podarilo sa mu slabo usmiať, "a dostal som ho odtiaľ von."
  
  "Ako sa ti podarilo vrátiť do dediny?" chcel vedieť Kinimaka. Hayden a Dahl sa naňho ostražito pozreli, no tiež bolo jasné, že Yorgi sa potrebuje porozprávať.
  
  "Nosil som ich šaty," zasyčal bolestivo tichým hlasom. "Košele. Bundy. Ponožky. Bolo mi teplo a nechal som ich samých v snehu a ľade a dostal som sa na cestu."
  
  Hayden si nevedel predstaviť bolesť srdca, vnímanú vinu, ktorá nemala byť jeho.
  
  "Pomohlo mi okoloidúce auto. Porozprával som im ten príbeh, o pár dní som sa vrátil do dediny," zhlboka sa nadýchol, "a nechal som ich vidieť ducha smútku, ktorý spôsobili. Nechajte ich vidieť a cítiť, aký hlboký bol jeho hnev. Takže áno, chladnokrvne som zabil svojich rodičov."
  
  Nastalo ticho, ktoré by sa nikdy nemalo prerušiť. Hayden vedel, že telá Yorginých súrodencov ležali tam, kde práve teraz padli, navždy zamrznuté a nikdy si neodpočinuli.
  
  "Stal som sa zlodejom." Yorgi oslabil srdcervúcu rezonanciu. "A neskôr ho chytili. Nikdy však nebol odsúdený za vraždu. A sme tu."
  
  Zo vzduchu sa ozval pilotov hlas. "Tridsať minút do čínskeho vzdušného priestoru, chlapci, a potom to môže hádať ktokoľvek."
  
  Haydena potešilo, keď Lauren v tomto bode zavolala washingtonskému think tanku. Jediným spôsobom, ako sa pohnúť vpred, bolo rozptýlenie.
  
  "Sme blízko k cieľu," povedala Wayovi, keď sme sa stretli. "Niečo nové?"
  
  "Pracujeme na štyroch rohoch, odkazoch na dátumy narodenia jazdcov, Mongolsko, kagan a samotný rád, čo chcete ako prvé?"
  
  
  KAPITOLA ŠTRNÁSŤ
  
  
  "Oooh," povedala Alicia vzrušene a hrala úlohu. "Poďme si vypočuť, aké sú rodné čísla. Jednoducho milujem lámanie čísel."
  
  "V pohode. Je príjemné to počuť od poľného pešiaka." Hlas šťastne pokračoval, zdvihol niekoľko obočia v salóne, no blažene netušiac: "Takže, Hannibal sa narodil v roku 247 pred Kristom, zomrel okolo roku 183 pred Kristom. Džingischán 1162, zomrel 1227 -"
  
  "To je príliš veľa čísel," povedala Alicia.
  
  "Problém je v tom," povedal Dahl. "Došli ti prsty na rukách a nohách."
  
  "Nie som si istý, čo to znamená," pokračoval počítačový vedec. "Ale tieto bláznivé kulty skutočne milujú svoje číselné hry a kódy. Pamätaj na to."
  
  "Takže Hannibal sa narodil 1400 rokov pred Džingisom," povedal Kenzi. "Rozumieme tomu."
  
  "Bol by si prekvapený, koľko sráčov to nerobí," povedal hlupák nenútene. "Aj tak-"
  
  "Hej kamoš?" Drake ho rýchlo prerušil: "Už ste niekedy dostali päsťou do tváre?"
  
  "No, vlastne áno. Áno, mám."
  
  Drake sa oprel v kresle. "Dobre," povedal. "Teraz môžeš šukať ďalej."
  
  "S týmito číslami, samozrejme, zatiaľ nemôžeme pracovať, keďže nepoznáme ostatných jazdcov. Aj keď hádam aj vy viete prísť na to štvrté? nie? Žiadni odberatelia? Dobre. Takže, chlapci, momentálne sa do Mongolskej republiky posiela obrovské množstvo palebnej sily. Sedem, alebo je stále šesť? Áno, šesť tímov elitných vojakov zastupujúcich šesť krajín prenasleduje Jazdca dobytia. Mám pravdu? Hurá!"
  
  Drake civel na Haydena. "Je tento chlapík najlepším reprezentantom vo Washingtone?"
  
  Hayden pokrčil plecami. "No, aspoň neskrýva svoje emócie." Nie je skrytý pod mnohými záhybmi klamlivého plášťa ako väčšina Washingtonu.
  
  "Vpred k dobyvačnému jazdcovi. Je zrejmé, že Rád má svoj vlastný program, takže dobývanie môže byť čokoľvek, od detskej hračky po videohru... ha ha. Svetovláda môže mať mnoho podôb, mám pravdu?
  
  "Pokračujte v pokynoch," povedal Hayden.
  
  "Samozrejme. Tak poďme rovno k veci, nie? Hoci sa Izraelčania zvláštne zdráhali poskytnúť nám akékoľvek informácie o nacistickom kulte vojnových zločinov, ktorý zničili na Kube, dozvedeli sme sa to, čo sme potrebovali vedieť. Akonáhle sa prach usadil, nacisti sa jasne rozhodli, že to pokazili a prišli s týmto prepracovaným nápadom ovládnuť svet. Vytvorili Rád spolu s erbom, tajnými kódmi, symbolmi a oveľa viac. Vypracovali plán - dosť možno ten, na ktorom pracovali roky za ríše. Pochovali štyri druhy zbraní a vymysleli túto hádanku. Možno to chceli viac zatemniť, kto vie? Ale Mossad ich zničil bez stopy a zdá sa mi, že príliš rýchlo. Skrytý bunker zostal tridsať rokov neobjavený."
  
  "Pätnásť minút," odpovedal pilot lakonicky.
  
  "Je to zbraň?" spýtal sa Hayden. "Kde ich vzali?"
  
  "Nuž, nacisti mali asi toľko spojení, koľko mohol mať ktokoľvek." Big Pistol je starý dizajn aktualizovaný pre priestor a presnosť. Od štyridsiatych do osemdesiatych rokov mohli úplne položiť ruky na čokoľvek. Peniaze nikdy neboli prekážkou, no pohyb áno. A dôverujte. Neverili by ani jednej živej duši, aby to za nich urobila. Malým sneakom zrejme trvalo roky, kým ukryli všetky štyri zbrane a niekoľko desiatok služieb. Faktory dôvery sú tiež jedným z dôvodov, prečo skryli zbrane. Teraz si ich nemohli nechať na Kube, však?" Washingtonský muž vybuchol do smiechu, potom sa mu podarilo vytriezvieť.
  
  Alicia prevrátila očami a spojila obe ruky, akoby sa mohli omotať okolo niekoho chudého krku.
  
  "A vôbec, ste stále so mnou? Chápem, že času je málo a máš chuť vyliezť do špiny a niečo natočiť, ale mám trochu viac informácií. Práve vošiel..."
  
  Pauza.
  
  "Teraz je to zaujímavé."
  
  Viac ticha.
  
  "Chceli by ste sa podeliť?" Hayden šťuchla do muža a pozerala sa na pevnú stranu helikoptéry, akoby videla, ako sa blíži ich pristávací bod.
  
  "No, chcel som hovoriť o štyroch stranách Zeme - alebo aspoň o tom, ako to vidíme my - ale vidím, že sa nám kráti čas." Pozri, daj mi päťku, ale nech robíš čokoľvek," odmlčal sa, "nepristávaj!"
  
  Spojenie sa náhle prerušilo. Hayden hľadel najprv na podlahu a potom na vnútro helikoptéry.
  
  Drake zdvihol obe ruky. "Nepozeraj sa na mňa. Nie som vinný!"
  
  Alicia sa zasmiala. "Áno, ja tiež."
  
  "Nepristáť?" zopakoval Dahl. "Čo to do pekla znamená?"
  
  Alicia si odkašlala, akoby to chcela vysvetliť, ale potom sa z reproduktorov ozval pilotov hlas. "Dve minúty, chlapci."
  
  Hayden sa obrátil o pomoc na starého veriaceho. "Mano?" - Opýtal som sa.
  
  "Je to zadok, ale stále je na našej strane," zahrmel veľký Havajčan. "Povedal by som, že ho vezmi za slovo."
  
  "Je lepšie sa rozhodnúť rýchlo," vložil sa do toho Smith. "Ideme dole."
  
  Komunikačný systém okamžite ožil. "Čo som povedal? Nepristávaj! "
  
  Drake vstal a zapol interkom helikoptéry. "Do riti, kamarát," povedal. "Nová inteligencia na ceste."
  
  "Ale sme v čínskom vzdušnom priestore." Nedá sa povedať, ako dlho to bude trvať, kým si nás všimnú."
  
  "Rob, čo môžeš, ale nepristávaj."
  
  "Ahoj, kamarát, bolo mi povedané, že to bude misia na rýchly príchod a odchod." Nekecám. Môžete si byť istý, že ak tu zostaneme dlhšie ako pár minút, budeme mať v zadku pár J-20."
  
  Alicia sa naklonila k Drakeovi a zašepkala: "To je zlé..."
  
  Yorkshireman ju prerušil, pretože videl naliehavosť situácie. "No, Knobend z Washingtonu nás očividne počujú, aj keď je spojenie nefunkčné," povedal a uprene sa pozrel na Dahla. "Počul si to, Nobend? Máme asi šesťdesiat sekúnd."
  
  "Bude to trvať dlhšie," odpovedal muž. "Buďte odvážni, ľudia. Sme na tomto prípade."
  
  Drake cítil, ako sa mu zatínajú päste. Toto blahosklonné správanie vyvolalo iba konfrontáciu. Možno to bol zámer? Odkedy našli Hannibalov hrob, Drake cítil, že s touto misiou nie je niečo v poriadku. Niečo neodhalené. Boli testované? Boli pod dozorom? Vyhodnotila americká vláda ich kroky? Ak áno, potom sa všetko zvrhlo na to, čo sa stalo v Peru. A ak je to tak, Drake sa o ich výkon príliš nestaral.
  
  Obával sa konšpirácií, intríg a intríg, ktoré si poslucháči po recenzii môžu navariť. Žiadna krajina, v ktorej vládli politici, nikdy nebola taká, ako sa zdalo, a len tí, ktorí stoja za ľuďmi pri moci, vedeli, čo sa v skutočnosti deje.
  
  "Päťdesiat sekúnd," povedal nahlas. "Potom odtiaľto vypadneme."
  
  "Snažíme sa urobiť kaskadérsky kúsok," povedal im pilot. "Už sme tak nízko, že by ste mohli vyjsť z dverí na strom, ale ja schovávam vtáka v horskom údolí. Ak budete počuť niečo škrabať po dne, bude to buď kameň, alebo yeti."
  
  Alicia nahlas prehltla. "Myslel som, že sa stretávajú po celom Tibete?"
  
  Dahl pokrčil plecami. "Dovolenka. Cestný výlet. Kto vie?"
  
  Nakoniec sa spojenie vrátilo k životu. "Dobre, ľudia. Sme ešte nažive? Dobre dobre. Dobrá práca. Teraz... pamätáte si všetky tie spory týkajúce sa miesta odpočinku Džingischána? Osobne chcel neoznačený hrob. Každý, kto postavil jeho hrob, bol zabitý. Pohrebisko bolo vyšliapané koňmi a vysadené stromami. Doslova je to nedosiahnuteľné okrem náhody. Jeden príbeh, ktorý považujem za dojímavý, pretože tak jednoducho búra všetky tieto bláznivé plány, je ten, že Kahna pochovali s mladou ťavou - a miesto bolo presne určené, keď ťaviu matku našli plakať pri hrobe svojho teľaťa."
  
  Pilot náhle prerušil komunikáciu. "Sme takmer v bode, odkiaľ niet návratu, kamarát." Tridsať sekúnd a buď odtiaľto vypadneme tak rýchlo, ako len budeme chcieť, alebo tam pošleme deti."
  
  "Ach," povedal muž z Washingtonu. "Zabudol som na teba. Áno, vypadni odtiaľ. Pošlem vám nové miesto."
  
  Drake sebou trhol, zdieľajúc bolesť pilota, ale v odpovedi vyhŕkol: "Ježiši, kámo. Snažíš sa nás chytiť alebo zabiť?"
  
  Žartoval len čiastočne.
  
  "Hej hej. Ukľudni sa. Pozri - títo nacisti - Rád posledného súdu - hľadali Jazdcov - miesto odpočinku - medzi päťdesiatymi a osemdesiatymi rokmi, však? Zrejme ich všetkých našli. Niečo mi hovorí, že nenašli Džingischánovu hrobku. Naozaj verím, že o takomto náleze by sa dalo povedať viac. Potom nasleduje samotný rád a slová: "Ale všetko nie je tak, ako sa zdá. Navštívili sme Khagana v roku 1960, päť rokov po dokončení, a uložili sme Conquest do jeho rakvy." Kahn si v roku 1955 určite nedal postaviť žiadnu hrobku. Ale najmä kvôli nedostatku hrobky a tiež kvôli pomoci veriacim a zvýšeniu toku turistov pre neho Čína postavila mauzóleum.
  
  "Je to v Číne?" spýtal sa Hayden.
  
  "Samozrejme, je to v Číne. Myslíš na celú túto vec so štyrmi rohmi, však? Dobre, udržujte svoju šedú hmotu aktívnu. Možno sa tu jedného dňa nájde práca aj pre teba."
  
  Hayden prehltol priškrtený zvuk. "Len vysvetli svoju teóriu."
  
  "Správne, v pohode. Mauzóleum Džingischána bolo postavené v roku 1954. Toto je veľký chrám postavený pozdĺž rieky v Ejin Horo v juhozápadnom Vnútornom Mongolsku. Teraz je mauzóleum vlastne kenotaf - nie je v ňom telo. Hovorí sa však, že obsahuje pokrývku hlavy a ďalšie predmety, ktoré patrili Džingisovi. Chinggis, ktorý bol vždy spájaný skôr s myšlienkou mauzólea než so slávnou hrobkou a náhrobkom, bol pôvodne uctievaný v ôsmich bielych jurtách, stanových palácoch, kde pôvodne býval. Tieto prenosné mauzóleá boli chránené darkhadskými kráľmi Jin a neskôr sa stali symbolom mongolského národa. Nakoniec bolo rozhodnuté zrušiť prenosné mauzóleá a preniesť staroveké relikvie do nového, trvalého. Harmonogram dokonale zapadá do plánu Rádu. Akákoľvek zbraň, ktorú sa rozhodnú dobyť, je v Džingisovej rakve, v tom mauzóleu."
  
  Hayden zvážil slová. "Prekliaty hlupák," povedala. "Ak sa mýliš..."
  
  "Cur?"
  
  "Toto je to najlepšie, čo môžete dostať."
  
  "Rád mal prístup," povedal Dahl. "To vysvetľuje riadok v texte."
  
  Hayden pomaly prikývol. "Ako ďaleko sme od zeme?"
  
  "Dvadsaťsedem minút."
  
  "A čo ostatné tímy?"
  
  "Obávam sa, že neexistuje spôsob, ako zistiť, či sú skutočne tak múdri ako tvoji." Pravdepodobne im radí špecialista na špičkové technológie." Pauza na vyjadrenie vďaky.
  
  "Prekliaty kríženec," zavrčala Alicia.
  
  "Nie". Hayden ovládla svoj hnev. "Chcel som povedať - aké sú najnovšie informácie o internom chatovaní?"
  
  "Och, presne tak. Chatovanie je hlasné a hrdé. Niektoré tímy dostali od vedenia zadok. Niektorí mali za úlohu opäť vykopať okolie Hannibalovho náleziska. Viem, že Rusi a Švédi mierili do Burkhan Khaldun, rovnako ako vy. Mossad a Číňania sú celkom ticho. Francúzi? No ktovie, však?"
  
  "Radšej máš v tomto pravdu," povedal Hayden a jeho hlas bol pretkaný jedom. "Pretože ak to neurobíš... svet bude trpieť."
  
  "Len choďte do tohto mauzólea, slečna Jayová. Ale urobte to rýchlo. Môžu tam byť už aj iné tímy."
  
  
  Pätnásta kapitola
  
  
  "Ejin Horo Banner," povedal pilot, stále nervózny. "Zostáva osem minút."
  
  Boli urobené opatrenia, aby sa tím vylodil mimo mesta a začal trek. Na pomoc im bol najatý miestny archeológ, ktorý ich mal odviesť do mauzólea. Drake uhádol, že netušila, čo sa vtedy pravdepodobne stane.
  
  Za týmto účelom by vrtuľník zostal horúci a pripravený, napriek pretrvávajúcim obavám pilota o čínske stíhačky typu stealth.
  
  Úder a kliatba a potom sa helikoptéra zastavila, čo dalo tímu čas na skok. Ocitli sa medzi húštinami kríkov, húštinami umierajúceho lesa, ale cestu vpred videli ľahko.
  
  Asi kilometer dolu kopcom leží okraj veľkého mesta. Hayden naprogramovala svoju satelitnú navigáciu na správne súradnice a tím sa potom dal čo najlepšie reprezentovať. Číňania potrebovali turistov, a tak dnes dostali deväť ďalších. Lauren bola presvedčená, aby zostala pri helikoptére a vyriešila prebiehajúce rozprávanie.
  
  "Nabudúce," zavolala, keď sa tím ponáhľal na odchod, "Alicia môže urobiť nejaký networking."
  
  Angličanka si odfrkla. "Vyzerám ako prekliata sekretárka?"
  
  "Mmm, naozaj?"
  
  Drake šťuchol do Alicie a zašepkal: "No, to si urobil minulý týždeň, pamätáš? Na hranie rolí?"
  
  "Ach áno," veselo sa usmiala, "bola to zábava. Pochybujem, že Laurenina rola bude rovnaká."
  
  "Dúfajme, že nie."
  
  Obaja si vymenili vrúcny úsmev, keď vyšli z provizórneho prístrešku a zamierili dolu pomaly sa plaziacim kopcom. Riedka vegetácia a púšť čoskoro vystriedali cesty a budovy a v diaľke sa začalo črtať niekoľko výškových hotelov a kancelárskych budov. Červené, zelené a pastelové farby bojovali proti modrej oblohe a bledým oblakom. Drakea okamžite zarazilo, aké čisté sú ulice a mesto samotné, aké široké sú niektoré diaľnice. Dôkaz do budúcnosti, povedali.
  
  Turisti vyzerali spočiatku čudne, no nevedeli si pomôcť, a tak zamierili k miestu stretnutia a ubezpečili sa, že ich ruky nikdy neopustia príliš veľké batohy. Archeológ ich privítal v tieni veľkej čiernej sochy muža jazdiaceho na koni.
  
  "Pasuje". Dahl kývol na jazdca.
  
  Pred nimi stála útla vysoká žena s vyčesanými vlasmi a priamym pohľadom. "Ste súčasťou turistickej skupiny?" Hovorila opatrne, volila slová. "Ospravedlňujem sa za svoju angličtinu. Toto nie je dobré". Zasmiala sa a jej malá tvár sa zvraštila.
  
  "Žiadny problém," povedal Dahl rýchlo. "Je to jasnejšie ako Drakeova verzia."
  
  "Zábavné fu-"
  
  "Nevyzeráš ako turisti," povedala žena a zastavila ho. "Máš skúsenosti?"
  
  "Ach, áno," povedal Dahl, vzal ju za ruku a viedol ju veľkorysým gestom. "Cestujeme po svete a hľadáme nové atrakcie a mestá."
  
  "Zlá cesta," povedala žena skôr láskavo. "Mauzóleum je na druhej strane."
  
  "Ach".
  
  Drake sa zasmial. "Odpusť mu," povedal. "Zvyčajne nosí len batožinu."
  
  Žena kráčala vpredu, vyrovnávala si chrbát, s rovnými vlasmi zopnutými do pevnej čelenky. Tím sa rozložil, ako sa len dalo, opäť nechcel spôsobiť rozruch ani zanechať nejaké trvalé spomienky. Dahl zistil, že žena sa volá Altan a že sa narodila neďaleko, v mladosti opustila Čínu a potom sa vrátila len pred dvoma rokmi. Viedla ich priamo a slušne a čoskoro ukázala, že sa blížia k svojmu cieľu.
  
  Drake videl vrchol mauzólea týčiaci sa pred ním, sochy, schody a ďalšie ikonické prvky okolo. Smrť môže číhať kdekoľvek. Spoločne pracovali, tím spomalil ženu, keď kontroloval ďalšie tímy a iných vojakov, pričom predstieral, že obdivuje výhľad. Smith, ktorý nazeral za odpadkové koše a lavičky, mohol Altan znepokojiť, ale Drakeov opis jeho "veľmi limitovanej edície" len zvýšil jej zvedavosť.
  
  "Je špeciálny?"
  
  "Ach áno, je jedným z nich."
  
  "Počujem ťa cez to posrané spojenie," zavrčal Smith.
  
  "Ako?"
  
  "Pokiaľ ide o autá, toto je edícia Pagani Huayra Hermes, ktorú pre Mannyho Koshbina navrhli Pagani a Hermes."
  
  "Prepáč. Neviem, čo to všetko znamená."
  
  "To je jasné". Drake si vzdychol. "Smith je jediný svojho druhu. Ale povedz mi o svojom obľúbenom koníčku."
  
  "Veľmi ma baví turistika. V púšti je niekoľko krásnych miest."
  
  "Pokiaľ ide o kemping, predstavte si Smitha ako vratkú stanovú tyč. Ten, ktorý ťa neustále dostáva do problémov, ale stále funguje dobre, keď si ho vyformuješ, a vždy, ale vždy ťa dokáže naštvať."
  
  Smith niečo zamrmlal cez komunikátor, keď dokončil prieskum. Lauren dostala nekontrolovateľný záchvat chichotu.
  
  Altan sa podozrievavo pozrel na Yorkshiremana a potom obrátil pohľad na zvyšok tímu. Tejto žene sa vyhýbala najmä Mai, akoby sa snažila zakryť svoj vlastný pôvod. Drake pochopil, čo iní nedokázali. Jedna vec viedla k druhej a Mai nechcela diskutovať o tom, odkiaľ prišla a ako sa tu ocitla. Altan ukázal na niekoľko krokov.
  
  "Tým smerom. Tam hore je mauzóleum."
  
  Drake videl neuveriteľne širokú a neuveriteľne dlhú betónovú cestu vedúcu priamo k dlhým a strmým betónovým schodom. Tesne pred začiatkom schodov sa cesta rozšírila do obrovského kruhu, v strede ktorého stála neprehliadnuteľná socha.
  
  "No, tento chlapík bol určite jazdec," poznamenal Kinimaka.
  
  Džingischán jazdiaci na cválajúcom koni stál na obrovskej kamennej doske.
  
  "Druhý jazdec," povedal Yorgi. "Dobytie".
  
  Altan musel počuť poslednú vetu, pretože sa otočila a povedala: "Áno. Khagan si pred svojou smrťou podmanil väčšinu známeho sveta. Pravdepodobne bol genocídnym kráľom, počas svojho života tiež politicky zjednotil Hodvábnu cestu, čím zvýšil obchod a komunikáciu na celej západnej pologuli. Bol to krvavý, hrozný vodca, ale so svojimi vernými vojakmi sa správal dobre a zahrnul ich do všetkých svojich plánov."
  
  "Mohli by ste nám povedať niečo o tom, čo je v mauzóleu?" Drake chcel byť pripravený. Pri týchto misiách bola rýchlosť všetkým.
  
  "No, nie je to nič iné ako obdĺžnikový cintorín zdobený vonkajšími dekoráciami." Teraz Altan hovorila, ako keby citovala turistického sprievodcu. "Hlavný palác je osemuholníkový a obsahuje päťmetrovú sochu Džingisa vyrobenú z bieleho nefritu. Sú tu štyri izby a dve sály, ktoré vyzerajú ako tri jurty. V Paláci pokoja je sedem rakiev. Kang, tri manželky, jeho štvrtý syn a manželka toho syna."
  
  "Dovolenkový palác," povedal Smith. "Znie to tiež ako miesto odpočinku."
  
  "Yeees". Altan ho vytiahol, trpezlivo sa pozeral na Smitha a nevedel nič o texte, ktorý sledovali.
  
  "Mauzóleum je strážené darkhadmi, privilegovanými." To je pre mnohých Mongolov mimoriadne posvätné.
  
  Drake si zhlboka vzrušene povzdychol. Ak sa mýlili a toto nebolo miesto, kde sa nachádzala druhá zbraň... Bál sa čo i len predstaviť dôsledky.
  
  Život v čínskom väzení by bol tým najmenším problémom.
  
  Dlhá prechádzka pokračovala, najprv púť po obrovskej ceste, potom pitva gule, rýchly pohľad na tvár starovekého generála a potom nekonečné stúpanie po kamenných schodoch. Tím zostal na svojom mieste, len zriedka porušil krok a zostal neustále ostražitý. Drake bol rád, že dnes v mauzóleu vidí relatívne málo návštevníkov, čo mu veľmi pomohlo.
  
  Nakoniec sa objavila pôsobivá štruktúra. Tím sa zastavil, keď dosiahli najvyšší stupienok, aby všetko zobral. Altan čakal, pravdepodobne zvyknutý na turistov zachytených vo chvíľach úžasu. Drake videl obrovskú budovu s relatívne malými kupolami na každom konci a oveľa väčšou uprostred. Ich strechy boli bronzové so vzormi. Predná časť budovy mala veľa červených okien a najmenej tri veľké vchody. Pred budovou bol nízky kamenný múrik.
  
  Altan kráčal vpredu. Dahl sa pozrel späť na tím.
  
  "Priamo do hrobu," povedal Hayden. "Otvor toto, nájdi krabicu a vypadni. Našťastie tu nie je telo, s ktorým by sa dalo bojovať. Ako hovorí náš pilot, žiadne kecy."
  
  Drake počúval, ako sa Lauren podelila o najnovšie správy.
  
  "Teraz tu mám veľkú, tučnú nulu, chlapci. Som si úplne istý, že Izraelčania a Rusi nemajú rozum, text ukázal nesprávnym smerom. DC si myslí, že Francúzi sa blížia, možno pol hodiny za vami. Počúvanie je teraz oveľa ťažšie. Máme iné zdroje a len pár trikov, ktoré NSA nikdy neprezradí. Švédi, Číňania a Briti sú neznámi. Ako som povedal, je to boj."
  
  "Niekto iný?" Drake štuchol.
  
  "Smiešne, že by si to mal spomenúť." Dostávam strašidelné rušenie z neznámeho zdroja. Neexistujú žiadne hlasy, žiadny spôsob, ako potvrdiť, ale niekedy sa zdá, že v systéme je niekto iný."
  
  "Nehovorte o duchoch," povedala Alicia. "Pri poslednej operácii sme mali dosť hororových príbehov."
  
  Altan zastal a otočil sa. "Si pripravený? Vezmem ťa dovnútra."
  
  Skupina prikývla a pohla sa vpred. A potom Drake videl čínskych vojakov opúšťať mauzóleum, jeden z nich držal pod pažou veľkú krabicu, medzi nimi boli archeológovia.
  
  Číňania si so sebou zobrali zbrane a teraz im absencia turistov jednoznačne prospela.
  
  Trvalo len chvíľu, kým ich vodca obrátil svoju pozornosť na nich.
  
  
  ŠESTNÁSTA KAPITOLA
  
  
  Drake videl, ako Dal schmatol Altan a stiahol ju späť, spravil dlhý skok dolu schodmi, kým ich neochránili čínski vojaci. Hodil ruksak na zem a rýchlo rozopol vonkajšie vrecko. Pracoval rýchlo a nepozeral sa na Číňanov, no napriek tomu sa cítil bezpečne. Hayden, Smith a May boli ozbrojení pištoľami.
  
  Na námestí pred mauzóleom Džingischána sa dvíhali zbrane a súperi sa bili. Muž, ktorý niesol krabicu, vyzeral znepokojene. Čínsky tím pozostával z piatich ľudí a namyslených archeológov už odsúval nabok. Drake zdvihol svoj malý samopal a čakal. Zvyšok tímu sa rozložil na jeho strane.
  
  "Všetko, čo potrebujeme, je krabica," zakričal Hayden. "Polož to na zem a odíď."
  
  Líder čínskeho tímu mal oči farby sivej bridlice. "Si to ty, kto musí ísť svojou vlastnou cestou, kým ešte máš šancu."
  
  "Chceme krabicu," zopakoval Hayden. "A my to vezmeme."
  
  "Tak to skús." Moderátorka prekladala a všetci piati Číňania sa synchrónne pohli dopredu.
  
  "Wow. Sme na rovnakej prekliatej strane."
  
  "Och, len vtip. Smiešne. Amerika a Čína nikdy nebudú na rovnakej strane."
  
  "Možno nie," prehovoril Drake. "Ale my sme vojaci, ktorí bojujú za ľudí." "
  
  Videl neistotu v chôdzi vodcu, miernu neistotu na jeho tvári. Muselo sa ich to všetkých dotknúť, pretože čínsky tím sa úplne zastavil. Hayden sklonila zbraň a ešte viac uzavrela medzeru.
  
  "Nemôžeme nájsť spoločnú reč?"
  
  Kývnutie. "Áno, mohli by sme. Ale vládni a politickí vodcovia, teroristi a tyrani nám budú vždy stáť v ceste."
  
  Drake videl smútok na mužovej tvári a absolútnu vieru vo vlastné slová. Nezdvihli sa ani pištole, ani hlaveň, keď sa súperiace tímy zúrivo zrazili. Všetko to bolo kvôli rešpektu.
  
  Drake sa postavil, nechal si samopal v batohu a postavil sa útoku čelom. Päte spojené na hrudi a zdvihnuté ruky. Koleno sa mu silno zarezalo do rebier. Drake cítil, ako sa mu vzduch vyrútil z tela a padol na jedno koleno. Útok bol nemilosrdný, kolená a päste tvrdo udierali a pršalo, zúrivosť bola vypočítaná tak, že mu nedala žiadnu šancu na odplatu alebo úľavu. Vydržal bolesť a čakal na čas. Ďalšie scény sa mihli, keď sa krútil a prevracal. Alicia zápasila s vysokým mužom; Hayden a Kinimaka bojovali s lídrom. Mai poslala súpera cez rameno a potom ho bolestivo zasiahla do hrudnej kosti.
  
  Drake videl príležitosť a využil ju. Za sebou počul, ako sa ako obvykle objavil Thorsten Dahl, ktorý preskočil vrchol schodov; výrazná prítomnosť, ktorú nemožno ignorovať. Drakeov útočník sa na chvíľu odmlčal.
  
  Bývalý vojak SAS sa škriabal po zemi, švihal nohami a chytil súpera za koleno. Spadol dopredu a padol na kolená. Keď klesol na Drakeovu úroveň, Yorkshireman rozpútal silnú hlavičku. Výkrik a rozšírené oči ukázali, ako tvrdo udrel. Čínske komando sa zapotácalo a oprelo sa o jednu ruku. Drake vstal a oplatil mu láskavosť v plnej miere strkaním kolien a hlavy. Boli tam nejaké modriny a trocha krvi, ale nič život ohrozujúce.
  
  Dahl sa prehnal okolo a namieril proti Alicii. Švédka zasiahla ako býk, rovnako ako zasiahla Alicia. Jej útočníka zrazili z nôh a udrel ho tvrdo do zátylku, triasol sa a omráčil. Otočili sa práve včas, aby videli, ako Mai zrazila svoju súperku do bezvedomia a potom našla muža s krabicou.
  
  "Ahoj!" Alicia sa rozplakala, keď ich uvidel a začala utekať.
  
  Začali utekať, ale Smith a Yorgi už bitku opustili. "Vidíš?" povedala Alicia. "Naša sila je v číslach. Vedel som, že existuje dôvod, prečo sme v tomto prekliatom tíme toľko trpeli."
  
  Kenzi vpredu zablokovala mužovu jedinú ďalšiu cestu - späť do mauzólea. Teraz s pochmúrnym pohľadom a poddajným postojom vytiahol zbraň, ktorú predtým držal.
  
  Drake skontroloval oblasť a videl, že Hayden konečne pokoril vodcu skupiny.
  
  "Nerob to!" - kričal na muža. "Si v presile, kamarát."
  
  Hayden zdvihla zrak, zhodnotila situáciu a potom si utrela krv z líca. Drake teraz videl, ako sa Altan zakráda po schodoch, aby sa na to pozrel, a vzdychol si. zvedavosť...
  
  Pištoľ zostala nehybná, krabica bola stále pevne držaná, takmer v smrteľnom zovretí. Hayden vstal a zdvihol ruku dlaňou smerom von. Medzi ňou a mužom stála vysoká kadidelnica, no pohla sa, až kým ju nebolo na dohľad.
  
  Kenzi postupoval zozadu. Smith a Kinimaka zo strany. V očiach vojaka nebolo vidieť paniku, iba rezignáciu.
  
  "Nikto nezomrel." Hayden ukázal na bezvedomých a stonajúcich čínskych vojakov. "Nikto nie je povinný. Len nechaj krabicu."
  
  Alicia upútala jeho pozornosť. "A ak potrebujete facku, len aby to vyzeralo dobre," povedala. "Som tu".
  
  Mentalita vojaka nezahŕňala kapituláciu. A tento chlap nemal kam ísť, žiadnu únikovú cestu.
  
  "Tá zbraň," povedal Drake, "je falošná nádej. Vieš, že je."
  
  Komentár zasiahol cieľ, ruka s pištoľou sa prvýkrát zachvela. Ťažké ticho sa predĺžilo a Drake si všimol, že pár porazených mužov sa začalo miešať. "Musíš sa rozhodnúť, kamarát," povedal. "Hodiny tikajú."
  
  Muž takmer okamžite vytiahol pištoľ a začal utekať. Zamieril na Hayden a potom, keď bol vedľa kadidelnice, udrel rukou o veko v nádeji, že ho na ňu zvalí. Buchnutie a zastonanie boli jeho jedinou odmenou, pretože predmet bol bezpečne pripevnený, ale pokračoval v behu.
  
  Hayden čakal a udržal jeho pozornosť.
  
  Alicia vyrazila z jeho slepého boku, holubica, a chytila ho okolo pása rugby. Muž sa zohol, takmer sa zlomil na polovicu, hlavou trafil Aliciu do ramena a krabica odletela nabok. Hayden sa ho pokúsil chytiť a chytil ho skôr, ako napáchal príliš veľa škody. Rýchly pohľad potvrdil prítomnosť erbu rádu.
  
  Alicia pohladila muža v bezvedomí. "Povedal som ti, že tu budem pre teba."
  
  Tím hodnotil. Číňania sa už hýbali. Francúzi museli byť blízko. Slovo od Hayden priviedlo Lauren späť do rozhovoru.
  
  "Zlé správy, chlapci." Francúzi z vás nespúšťajú oči a Rusi z nich nespúšťajú oči. Hýb sa!"
  
  Hovadina!
  
  Drake pozoroval celú cestu späť po schodoch a po rovnej ceste, ktorá viedla k mauzóleu. Videl bežať ľudí, štvorčlenný tím, ktorí takmer určite museli byť Francúzi. "Sú sakramentsky dobré," povedal. "Vlastne je to už dvakrát, čo sa k nám dostali ako prví."
  
  "Musíme ísť," povedal Smith. "O pár minút budú u nás."
  
  "Kam ísť?" spýtala sa Alicia. "Zablokovali jediný východ."
  
  Drake si všimol stromy po stranách a trávniky vpredu. V skutočnosti bol výber obmedzený.
  
  "Poď," povedal. "A Lauren, pošli helikoptéru."
  
  "Na ceste".
  
  "Rýchlo to," povedal Smith. "Títo Francúzi sú na nohách."
  
  Drake sa ponáhľal vpred, pretože si myslel, že Rusi nemôžu byť príliš pozadu. Bohužiaľ, netrvalo dlho a niekto začal strieľať. Zatiaľ im všetko vychádzalo, vo vzťahoch vojaka k vojakovi a človeka k človeku videli to najlepšie, no šanca, že takéto krehké prímerie vydrží, bola minimálna.
  
  Priznajme si fakty: Ak by tieto krajiny chceli spolupracovať a podeliť sa o odmeny, muži a ženy pri moci dobre vedia, že by to bola jednoduchšia cesta - a napriek tomu pokračujú v boji.
  
  Vkĺzol medzi stromy. Tím sa za ním ponáhľal, Hayden zvierala zdobenú škatuľu s jej zatiaľ neodhaleným tajomstvom. Dahl visel vzadu a sledoval postup Francúzov.
  
  "Päť minút za nami." Po Rusoch ani stopy. A Číňania sa prebúdzajú. Dobre, to by ich všetkých mohlo trochu zdržať."
  
  "Vrtuľník je o desať minút," povedala im Lauren.
  
  "Povedz mu, nech sa ponáhľa," povedala Alicia. "Tento chlap musí byť horúci."
  
  "Pošlem to ďalej."
  
  Drake zvolil najpriamejšiu cestu a dúfal v dobrú líniu krytu. Stromy sa tiahli na všetky strany, pôda bola mäkká a hlinitá a bohato voňala zemou. Kensi zdvihla hrubý konár, pokrčila plecami a bežala, akoby chcela povedať: 'Musíme si s tým vystačiť.' Najprv dlhý zjazd, potom prudké stúpanie a trasa za nimi zmizla. Obloha bola sotva viditeľná a všetky zvuky boli tlmené.
  
  "Len dúfam, že pred nami nikto nie je," povedal Dahl.
  
  Kinimaka zavrčal a silno tlačil. "Dôverujte poslucháčom," povedal a jasne sa vracal do čias CIA. "Sú lepšie, ako si myslíš."
  
  Drake tiež videl, že nie sú tu na zemi, a mal slabý zmysel pre pole. Skenoval každý horizont a bol si istý, že Dahl urobí to isté zozadu. Po štyroch minútach sa nakrátko zastavili, aby počúvali.
  
  "Hľadanie smeru na tomto vrtuľníku?" zašepkal Hayden Lauren.
  
  New Yorker videl ich pozície ako blikajúce modré bodky na skeneri. "Rovno. Pokračuj."
  
  Všetko bolo ticho; mohli byť jedinými ľuďmi na svete. Drake po chvíli pokračoval a starostlivo si vyberal kroky. Alicia sa prikradla vedľa neho, Hayden o krok pozadu. Zvyšok tímu sa teraz rozložil, aby zvýšil svoj dosah. Zbraň bola vytiahnutá a držaná voľne.
  
  Stromy vpredu redli. Drake sa zastavil pri vonkajšom obvode a skontroloval terén.
  
  "Je to krátky zostup na rovné pole," povedal. "Ideálne do skartovačky. Do pekla, dokonca aj Švéd môže zasiahnuť taký veľký cieľ."
  
  "Tri minúty do stretnutia," povedala Lauren.
  
  Hayden sa naklonil bližšie k Drakeovi. "Ako to vyzerá?"
  
  "Žiadne stopy po nepriateľoch." Pokrčil plecami. "Ale vzhľadom na to, s kým máme do činenia, prečo by mali byť?"
  
  Dahl sa priblížil. "Tu je to rovnaké. Sú, samozrejme, niekde vonku, ale sú dobre skryté."
  
  "A môžete si byť istí, že idú týmto smerom," povedala Mai. "Prečo čakáme?"
  
  Dahl sa pozrel na Drakea. "Yorkshire puding potrebuje prestávku."
  
  "Jedného dňa," povedal Drake a naposledy sa pozrel na oblasť. "Chystáte sa povedať niečo naozaj úžasne vtipné, ale dovtedy, prosím, hovorte."
  
  Vynorili sa zo stromoradia a pohli sa dolu ostrým trávnatým svahom. Drakea privítal teplý vánok, príjemný pocit po húštine stromov. Celý areál bol prázdny a oplotený neďaleko miesta, kde končil v páse asfaltu ďaleko vpredu.
  
  "Pohni sa," povedal Drake. "Môžeme nastaviť obvod na rovnom pozemku."
  
  Potom bol však pokoj a prázdnota v celej oblasti zničená. Tím SPEAR utekal dolu svahom, zatiaľ čo naľavo od nich sa Rusi vyliali z miesta, kde boli ukrytí. Pred nimi oboma, chránení vzdialeným hájom, sa objavili aj Francúzi.
  
  Aspoň taký bol Drakeov pohľad na vec. Určite nemali menovky, no ich črty tváre a správanie boli nápadne odlišné.
  
  V tom istom čase sa na oblohe nad nimi objavil ich vrtuľník.
  
  "Sakra."
  
  Naľavo od neho Rus klesol na jedno koleno a pripevnil si svetlicu k ramenu.
  
  
  KAPITOLA 71
  
  
  Drake sa otočil uprostred kroku a spustil paľbu. Jeho guľky roztrhali trávu okolo elitného vojaka, no nezničili jeho prípravy. Raketomet nikdy nezakolísal; páka, ktorá ju držala, zostala pevná. Jeho druhovia sa okolo neho rozprestreli a opätovali paľbu. Drake sa zrazu ocitol vo svete plnom nebezpečenstiev.
  
  Francúzi sa zo všetkých síl vrhli priamo k pristávajúcemu vrtuľníku. Drake spolu s Dahlom a Smithom držali Rusov na uzde a na stráži. Bolo vidieť tvár pilota, zameranú na miesto pristátia. Alicia a May vôbec nespomalili a mávli rukou, aby upútali jeho pozornosť.
  
  Guľky prerezali vzduch.
  
  Drake trafil jedného z Rusov krídlom a poslal ho na jedno koleno. Haydenov hlas sa ozval cez komunikátor.
  
  "Pilot, podnikni úhybný krok! Lauren, povedz mu, že majú rakety!"
  
  Drake, Dahl a Smith porazili ruský kontingent, ale zostali príliš ďaleko na to, aby sa poriadne sformovali, najmä počas pohybu. Pilot zdvihol zrak a tvár mal šokovanú.
  
  RPG vystrelilo, strela vyletela so šuchotom vzduchu a hlasným treskom. Drake a ostatní sa mohli len bezmocne prizerať, ako zanecháva vo vzduchu stopu a neomylne letel priamo k helikoptére. Pilot v silnej panike urobil prudký úhybný manéver, naklonil vrtuľník, ale prelietajúca strela bola príliš rýchla, zasiahla spodnú časť a explodovala v oblaku dymu a plameňa. Vrtuľník sa naklonil a spadol, kusy odpadli a boli odnesené mimo jeho letovej dráhy.
  
  Až keď sa s nedôverou, zúfalstvom a temným hnevom pozeral, videl, kam povedie jeho hrozná dráha.
  
  Francúzi to videli prichádzať a pokúsili sa rozptýliť, no havarovaný vrtuľník sa zrútil na zem medzi nich.
  
  Drake spadol na zem a zaboril hlavu do trávnika. Červené a oranžové plamene šľahali hore a von a k oblohe stúpal čierny dym. Väčšina vrtuľníka pristála na jednej osobe; on a pilot zomreli okamžite. List hlavného rotora sa odtrhol a prešiel cez tretieho porazeného tak rýchlo a zrazu, že o ničom nevedel. Drake vzhliadol a uvidel, že na druhú padá obrovský kus horiacich trosiek. Sila úderu ho zrazila z nôh a odhodila o desať krokov späť, po ktorých zastavil všetky pohyby.
  
  Prežili len dvaja Francúzi; väčšina tímu bola porazená pri jednom nešťastnom incidente. Drake videl, ako sa jeden z nich plazí preč od zúriaceho ohňa s popálenou rukou a druhý sa potácajúc približuje. Druhému sa nejako podarilo chytiť zbraň a zároveň pomôcť kamarátovi dostať sa preč.
  
  Drake prehltol svoj hnev a naďalej pevne držal svoju koncentráciu. Ich jediný výrobný prostriedok bol zničený. Hayden ešte držal priamy kop, no teraz sa k nim Rusi rútili s úplne zjavnými úmyslami. Muž s RPG stále mieril na trosky, akoby uvažoval o druhom údere.
  
  Drake vstal a tím vstal s ním. Keď sa vzdialili od Rusov smerom k ohňu, vytvorili sieť krytov, ktoré prinútili ich nepriateľov ľahnúť si nízko. Drake a Dahl udreli päsťou nasadených mužov a poslali ich k zemi. Keď sa priblížili, pohltili ich šľahajúce plamene, zvnútra bolo počuť ostré praskanie a ťažké škrípanie. Drake cítil, ako sa mu zaliala tvár a potom sa prikrčil za slepý bok. Zostávajúci Francúzi už boli ďaleko, zápasili so svojimi zraneniami a stratami a nateraz jasne mimo konfliktu.
  
  Drake sa otočil na jednom kolene a stlačil tlačidlo komunikácie.
  
  "Vrtuľník pristáva," povedal, aby to potvrdil Lauren, a potom, "hneď potrebujeme iný spôsob evakuácie."
  
  Odpoveď bola stlmená. "Na neho".
  
  Tím pokračoval v ústupe a zväčšoval vzdialenosť medzi horiacou prekážkou a blížiacim sa nepriateľom. Ruská RPG neuveriteľne a bezcitne vypálila ďalšiu raketu na už zničenú helikoptéru a vyslala do vzduchu ďalšie stĺpy plameňov a šrapnelov.
  
  Drake cítil, ako mu z ramena spadol kus kovu a po náraze sa otočil. Dahl sa obzrel, ale Yorkshireman prikývol: "Som v poriadku."
  
  Alicia ich nasmerovala k vzdialenému plotu. "Táto cesta je jediná možnosť. Hýbte sa, ľudia!"
  
  Hayden vyrovnal krabicu a rozbehol sa. Smith a Kinimaka zostali vzadu a udržiavali paľbu medzi sebou a Rusmi. Drake prehľadal oblasť pred sebou, vždy pripravený na nové prekvapenia a očakával to najhoršie. Niekde boli Číňania a v pohotovosti boli Izraelčania, Švédi a Briti.
  
  Ich rýchlosť ich delila od prenasledujúcich Rusov a s časovou rezervou sa dostali k plotu. Alicia a May si vybrali skratku a potom sa ocitli na druhej strane, vedľa dvojprúdového pásu asfaltu, ktorý v oboch smeroch zmizol v zdanlivej púšti. Lauren sa k nim ešte nevrátila, no nechali ju napospas, vediac, že DC pomôže.
  
  Drake nebol naplnený veľkou sebadôverou. Nevinil Lauren - New Yorker bol na čistej vode, ale nič z tejto misie mu doteraz nepovedalo, že muži a ženy, ktorí sedia v bezpečí a teple v Kapitole, majú úplne zakrytý chrbát.
  
  Alicia si išla zabehať. Bol to čoraz čudnejší scenár. Drake vedel, že Rusi museli mať nejaké krytie. Možno to bolo na ceste.
  
  "Pozri sa tam," prehovorila Kenzi.
  
  Asi pol míle vpredu zastavilo čierne SUV, aby zodvihlo bojujúcich Francúzov. Ako tak sledovali, auto rýchlo zrýchlilo na stoosemdesiat míľ za hodinu, naložilo dvoch robotníkov a so škrípaním sa rozbehlo preč.
  
  "Chudáci bastardi," povedal Dahl.
  
  "Musíme sa o seba obávať," povedal Smith. "Alebo sa z nás tiež stanú 'úbohí bastardi'."
  
  "Grumpy má pravdu," povedala Alicia a rozhliadla sa na všetky strany. "Vážne, nemáme kam ísť."
  
  "Pochovajte krabicu." Kinimaka ukázal na hájik stromov hneď vedľa cesty. "Vráť sa pre to neskôr. Alebo požiadajte Lauren, aby poslala iný tím."
  
  Drake sa pozrel na Dahla. "Nemalo by to byť príliš ťažké, však?"
  
  "Príliš riskantné," povedal Hayden. "Možno to nájdu. Zachyťte správu. Okrem toho tieto informácie potrebujeme. Iné tímy už možno smerujú k tretiemu jazdcovi."
  
  Drake zažmurkal. Nemyslel na to. Priamo uprostred čela mu začal pulzovať uzol napätia.
  
  "Nikdy som si nemyslela, že v posratej Číne budem na mizine," sťažovala sa Alicia.
  
  "Toto je jeden zo štyroch kútov zeme," povedal jej Dahl. "Tak sa v tom uteš."
  
  "Och, ďakujem, človeče." Ďakujem za to. Možno si kúpim byt."
  
  Rusi sú už na ceste. Drake videl, ako jeden z nich kričí do rádia. Potom jeho pohľad prešiel popri Rusoch a pokúsil sa zamerať na niečo, čo sa pohybovalo v diaľke.
  
  "Možno je to ich vozidlo," povedal Dahl, bežal a zároveň sa obzeral späť.
  
  Yorgi sa zasmial, jeho oči boli ako orlie. "Dúfam. A pred desiatimi rokmi si mohol mať pravdu."
  
  Drake prižmúril oči. "Hej, to je autobus."
  
  "Utekaj ďalej," povedal Hayden. "Skús nevyzerať záujem."
  
  Alicia sa zasmiala. "Teraz si to urobil." Nemôžem sa prestať pozerať. Robili ste to niekedy? Vieš, že by si sa nemal na niekoho pozerať a zistiť, že nedokážeš odvrátiť zrak?"
  
  "Celý čas to chápem," povedal Dahl. "Prirodzene".
  
  "No, Muppet oblečený v koži je vzácny pohľad," vložil sa do toho Drake.
  
  Autobus bol žiarivo žltý a moderný a bez spomalenia sa rútil okolo Rusov. Drake ocenil jeho rýchlosť, vodiča a pasažierov, no vedel, že nemajú na výber. Boli pekných pár kilometrov od akéhokoľvek väčšieho mesta. Keď sa autobus blížil a Rusi sa naňho pozerali, tím SPEAR zablokoval cestu.
  
  "Spomaľ," povedala Alicia.
  
  Smith sa náhle zasmial. "Toto nie je Kansas." Nebude ti rozumieť."
  
  "Potom univerzálny jazyk." Alicia zdvihla zbraň napriek Haydenovmu pohľadu.
  
  "Rýchlejšie," povedal Dahl. "Skôr ako skočí do rádia."
  
  Autobus spomalil a mierne odbočil, široká predná časť sa zosunula do ofsajdu. Rusi už utiekli. Drake otvoril dvere a naznačil vodičovi, aby ich otvoril. Mužova tvár bola vystrašená, oči mal vyvalené a vrhal sa medzi vojakov a pasažierov. Drake počkal, kým sa dvere neotvoria, a potom vykročil vpred a natiahol ruku.
  
  "Chceme sa ísť len previezť," povedal tak upokojujúco, ako len vedel.
  
  Tím sa dostal do stredu autobusu. Dahl vyskočil ako posledný a potľapkal vodiča po ruke.
  
  "Vpred!" Ukázal na cestu.
  
  Rusi nezaostávali viac ako sto metrov, zbrane zdvihnuté, keď vodič tlačil nohu na podlahu. Zrejme dával pozor na bočné zrkadlá. Autobus sa dal do pohybu, cestujúci odskočili. Drake sa držal. Alicia prešla do zadnej časti autobusu, aby zhodnotila prenasledovanie.
  
  "Naberajú na sile"
  
  Drake zamával Dahlovi. "Povedz Keanuovi, nech sa do pekla ponáhľa!"
  
  Švéd sa tváril trochu zahanbene, no porozprával sa s vodičom autobusu. Auto pomaly naberalo rýchlosť. Drake videl, ako Alicia cúvla a potom sa rýchlo otočila a kričala na cestujúcich v autobuse.
  
  "Prikrčiť sa! Teraz!"
  
  Zo strachu z RPG padol aj Drake. Guľky našťastie zasiahli iba zadnú časť auta, všetko uviaznuté v podvozku. S úľavou si vzdychol. Je zrejmé, že Rusi boli varovaní pred civilnými obeťami. Bolo to aspoň niečo.
  
  Opäť raz prišli na rad politické machinácie za plánmi každého elitného tímu. Nie všetky tímy boli sponzorované štátom; a niektorí vodcovia ani nevedeli, čo sa deje. Jeho myšlienky sa opäť vrátili k Francúzom - a mŕtvym vojakom.
  
  Robia si svoju prácu.
  
  Autobus sa vzdialil od Rusov, nabral rýchlosť po ceste, celý rám sa chvel. Drake sa trochu uvoľnil, pretože vedel, že smerujú späť k Ejin Horo v smere, ktorým smerovali. Šofér prekonal širokú, rozľahlú zákrutu. Drake sa otočil, keď Alicia zo zadného sedadla vydala tichý výkrik.
  
  A videli čierny vrtuľník, ktorý patril Rusom, ako sa rúti dole, aby ich vyzdvihol.
  
  Haydenov hlas naplnil spojenie. "Nebudú útočiť."
  
  Drake našpúli pery. "Tekutina op. Objednávky sa menia."
  
  "A stále môžu vytlačiť autobus z cesty," odpovedal Dahl. "Ako ďaleko je to do mesta?"
  
  "Osem minút," odpovedala Lauren.
  
  "Príliš dlho". Dahl prešiel uličkou k zadnej časti uháňajúceho auta a začal cestujúcim vysvetľovať, že by sa mali pohnúť dopredu. Prešlo pár okamihov a potom sa pridal k Alicii.
  
  "Ahoj Torsti." A vždy som si myslel, že zadné sedadlá sú len na bozkávanie."
  
  Švéd vydal priškrtený zvuk. "Snažíš sa mi prinútiť cestovanie? Viem, kde boli tie pery."
  
  Alicia mu dala pusu. "Nevieš, kde boli."
  
  Dahl potlačil úsmev a urobil znamenie kríža. Ruský vrtuľník krátko pristál, keď nastúpili vojaci a vznášali sa nad pristávacou dráhou. Autobus prešiel istú vzdialenosť a otočil sa medzi nimi a Alicia a Dahl skúmali vzduch.
  
  Drake pozoroval utekajúcich Francúzov vpredu, ale pochyboval, či by sa pokúsili zaútočiť. Bolo ich málo a zápasili so stratami. Prerátali sa. Bolo by to zmysluplnejšie, keby išli rovno k tretej stope.
  
  Napriek tomu sa pozeral.
  
  Z komunikátora sa ozval Laurenin hlas. "Šesť minút. Máte čas sa porozprávať?"
  
  "O čom?" Smith zavrčal, ale nepovedal nič poburujúce.
  
  "Tretí jazdec je záhada, niekto, koho tam Rád hodil, aby rozbahnil vody. Medzi slávnych Indov patria Mahátma Gándhí, Idira Gándhí, Deepak Chopra, ale ako nájdete najhoršieho človeka, ktorý kedy žil? A bol slávny." Povzdychla si. "Stále kontrolujeme. Think tank vo Washingtone je však stále v slepej uličke. Povedal som im, že to nemusí byť také zlé."
  
  Drake si vydýchol úľavou. "Áno, moja láska. Nie je to to najhoršie, čo sa môže stať," povedal. "To by malo spomaliť ostatné národy."
  
  "Určite sa to stane. V iných správach si myslíme, že sme prelomili štyri rohy zeme."
  
  "Máš?" povedala Mai. "Toto je dobrá správa."
  
  Drakeovi sa páčila jej typická skromnosť. "Vydrž, Mai."
  
  "Áno, nechcem od vzrušenia vyskočiť zo sedadla," sucho dodala Alicia.
  
  Mai sa neodvážila odpovedať. Lauren pokračovala, akoby nič nebolo povedané: "Počkajte chvíľu, chlapci. Práve mi bolo povedané, že Číňania sú v tom späť. Najmenej dva vrtuľníky mieria vašim smerom."
  
  "Sme v čínskom autobuse," povedal Yorgi. "Nebudeme aspoň pred nimi v bezpečí?"
  
  "Je to trochu naivné," povedal Kenzie. "Vládam je to jedno."
  
  "Napriek prílišnému zovšeobecňovaniu," dodal Hayden. "Kenzie má pravdu. Nemôžeme predpokladať, že nenastúpia do autobusu."
  
  Prorocké slová, pomyslel si Drake, keď na modrej oblohe pred autobusom vyrástla čierna škvrna.
  
  Alicia povedala: "Rusi sú tu."
  
  Stalo sa to oveľa ťažšie.
  
  
  18. KAPITOLA
  
  
  Spredu aj zozadu lietali vrtuľníky. Drake sledoval, ako čínsky vták klesol takmer na asfalt, potom sa vyrovnal a zamieril rovno k autobusu.
  
  "Nútia nás havarovať," povedal a ukázal na vystrašeného vodiča. "Nie nie. ďalej!"
  
  Motor autobusu zaburácal a pneumatiky zahrmeli o zem. Niekoľko ľudí natlačených vpredu už začalo kričať. Drake vedel, že Číňania vrtuľník schválne nezrútia, no bolo ťažké sprostredkovať jeho poznatky cestujúcim.
  
  Vodič pevne zavrel oči. Autobus sa otočil.
  
  Drake zaklial a odtiahol muža z jeho bidielka, pričom schmatol volant. Smith pomohol mužovi a hrubo ho vyviedol von na chodbu. Drake skočil za volant autobusu, položil nohu na plynový pedál a ruky držal pevne na volante, čím ho držal v dokonale priamej línii.
  
  Nos vrtuľníka smeroval priamo na nich, medzera sa rýchlo zatvárala.
  
  Zozadu a do strán bolo počuť výkriky. Teraz musel Smith obmedziť vodiča. Drake sa držal.
  
  Komunikátor začal praskať. "No tak, môj hlúpy Keanu," zalapala po dychu Alicia. "Rusi sú prakticky na našom..."
  
  "Sučka," odsekla Kenzi. "Zostaň v kľude. Pozrel si sa na fasádu?"
  
  Aliciin piskot sa ozýval celým autobusom.
  
  "Myšlienky?" spýtal sa Drake v poslednej sekunde.
  
  "Toto naozaj nie je zasadnutie správnej rady!"
  
  Drake sa pevne držal svojej viery, svojich skúseností a kormidla. Uši mu naplnili hlasné protesty. Telá padajú na podlahu autobusu. Dokonca aj Smith sa prikrčil. V poslednej chvíli sa čínsky vrtuľník naklonil doprava a ruský vrtuľník zabrzdil, pričom šmyk takmer narazil do zadnej časti autobusu. Alicia zapískala a Dal si odkašlal.
  
  "Skutočne verím, že sme vyhrali toto kolo kurčiat."
  
  Drake pokračoval v jazde a videl pred sebou ďalšiu širokú zákrutu. "A bonusom je, že nie sme vyprážané ani chrumkavé."
  
  "Prestaň," povedal Kinimaka. "Už som hladný."
  
  Alicia zakašlala. "Je to len šialený čínsky vrtuľník."
  
  "Vracajú sa," povedal Hayden.
  
  "Práve teraz sa blížite k okraju mesta," povedala Lauren. "Ale stále je to tri minúty jazdy od akéhokoľvek centra slušného obyvateľstva."
  
  Drake sa ponáhľal ku komunikátoru. "Poďte, ľudia! Musíte ich prinútiť, aby sa toho báli!"
  
  Kenzi kráčala k zadným dverám a kričala: "Má tu niekto katanu?"
  
  Jej slová sa stretli s prázdnymi pohľadmi a dvaja alebo traja ľudia ponúkli svoje miesta. Starec so širokými očami natiahol trasúcu sa ruku, v ktorej držal vrecúško so sladkosťami.
  
  Kenzi si povzdychol. Drake stlačil spínač, aby otvoril dvere. Izraelčanka v okamihu vystrčila telo von, chytila sa okraja okna, potom strechy a vytiahla sa na strechu autobusu. Drake riadil auto tak hladko, ako len vedel, vyhýbal sa veľkému výmolu a zhlboka dýchal, keď chápal svoju zodpovednosť prameniacu z Kensiho činov.
  
  Potom v spätnom zrkadle videl, ako Dal skočil, aby sa k nej pridal.
  
  Do riti.
  
  S intenzívnym sústredením to držal v pokoji.
  
  
  * * *
  
  
  Dahl vyliezol na strechu autobusu. Kensi natiahla ruku, ale on popri nej prikývol.
  
  "Rýchlejšie!"
  
  Ruský vrtuľník nabral výšku a teraz sa opäť ponáral, tentoraz pod trojštvrťovým uhlom pozdĺž prednej časti. Z každej strany videl visieť muža, ktorý mieril zbraňou, pravdepodobne mieril na kolesá alebo dokonca na vodiča.
  
  Okamžite sa otočil a hľadal čínsky vrtuľník. Nebolo to ďaleko. Ponorili sa doľava a boli tam aj ľudia, ktorí mierili zbraňami z dverí. Skutočnosť, že Číňania nestrieľali na svoj vlastný autobus, bola spočiatku povzbudzujúca, ale zmiernilo ju poznanie, že potrebujú krabicu, ktorú držal Hayden, a potrebovali ju neporušenú.
  
  Kensi sedela na streche autobusu, počúvala vietor a pohyb a roztiahla si kolená. Potom zdvihla zbraň a zamerala sa na helikoptéru. Dahl dúfala, že sa to ani nepokúsi natočiť, strelcov jednoducho odstraší. Rusi nepreukázali žiadnu takú zdržanlivosť, ale Kenzi sa zúfalo chcel zmeniť.
  
  Dahl zhodnotil blížiaci sa vrtuľník. Nabitý až po okraj bol nielen svižný, ale aj smrteľný. Posledná vec, ktorú chcel, bolo spôsobiť akúkoľvek nehodu, nieto takú, ktorá by mohla zahŕňať náraz do autobusu.
  
  Predné pneumatiky poskakovali cez výmoľ a vyvolali u Drakea "prepáč". Dahl nepočul nič iné okrem hluku prúdiaceho vzduchu a hukotu helikoptéry. Strela sa odrazila od kovu vedľa pravej nohy. Švéd to ignoroval, zamieril a vystrelil.
  
  Guľka musela zasiahnuť svoj cieľ, pretože muž odhodil zbraň a ustúpil. Dahl sa tým nenechal zlomiť v koncentrácii a jednoducho vystrelil ďalšiu strelu cez otvorené dvere. Vrtuľník sa otočil priamo k nemu, rýchlo sa k nemu priblížil a tentoraz si Dahl uvedomil, že hrať sa na zbabelca bol zlý nápad.
  
  Vrhol sa na strechu autobusu.
  
  Vrtuľník škrípal nad hlavou a prerezával priestor, ktorý práve opustil. Nemal takú manévrovaciu schopnosť, aby sa otočil ku Kensi, ale dostal sa dosť blízko, aby ju odhodil nabok.
  
  Na okraj strechy autobusu!
  
  Dahl sa pošmykol a plazil sa dopredu, snažiac sa k nej dostať včas. Kenzi zastavila svoj pád, ale stratila kontrolu nad zbraňou; hybnosť ju však poslala von z uháňajúceho autobusu na nemilosrdnú cestu hlboko pod ním.
  
  Čínsky vták sa prudko naklonil a dostal sa do kruhu. Rus vystrelil nad hlavou, zablúdená guľka prerazila kov pri Dahlovom pravom stehne. Kenziho telo skĺzlo z boku autobusu a on dal celé svoje telo do posledného zúfalého skoku s natiahnutou rukou.
  
  Podarilo sa mu ovinúť pravú ruku okolo jej trhajúceho sa zápästia; pevne stlačil a čakal na nevyhnutné trhnutie.
  
  Prišlo to, ale vydržal, natiahol sa až na doraz. Lesklý, hladký kov pôsobil proti nemu a umožnil jeho telu skĺznuť k okraju, Kenziho váha ich oboch stiahla dole.
  
  Cez komunikačné zariadenia sa ozvali výkriky. Tím mohol vidieť, ako Kenziho nohy lietajú okolo jedného z bočných okien. Dahl sa držal zo všetkých síl, no každým okamihom sa jeho telo posúvalo bližšie a bližšie k tej tvrdej hrane.
  
  Na streche autobusu nebolo žiadne uchytenie a nebolo sa čoho chytiť. Mohol sa držať, nikdy sa nepustil, ale tiež nenašiel žiadnu oporu, aby ju zdvihol. Cez komunikátor sa ozval Drakeov hlas.
  
  "Chceš, aby som prestal?" Hlasný, neistý, trochu úzkostlivý.
  
  Dahl dobre čítal emócie. Ak by prestali, boli by tvrdo zasiahnutí Rusmi aj Číňanmi. Nikto nevie, aký bude výsledok.
  
  Lauren sa zlomil hlas. "Prepáčte, práve som dostal správu, že k vám idú Švédi. Teraz je to štvorstranné rozšírenie, ľudia."
  
  Dahl cítil, ako mu váha naťahuje svaly. Zakaždým, keď autobus odskočil, ďalší centimeter jeho tela sa skĺzol na okraj a Kenzi spadla o kúsok ďalej. Odniekiaľ zdola počul hlas Izraelčana.
  
  "Pusti! Môžem to urobiť!"
  
  Nikdy. Išli rýchlosťou šesťdesiat kilometrov za hodinu. Kensi vedela, že ju nepustí a nechcela, aby obaja spadli. Dahl k nej cítil ešte väčší rešpekt. Srdce, o ktorom vedel, že je pochované hlboko, sa zdvihlo trochu bližšie k povrchu.
  
  Zvuk jej topánok narážajúcich na okná spôsobil zrýchlenie jeho vlastného srdca.
  
  Kĺzli spolu, Kenzi po boku a Dahl po streche autobusu. Pokúsil sa chytiť hrubý okraj, ktorý prechádzal pozdĺž okraja, ale bol príliš malý a porezal si mäso. Keďže nevidel žiadnu nádej, držal sa jej tak dlho, ako len mohol, riskujúc všetko.
  
  Jeho hruď sa pohybovala smerom k útesu a neúprosne kĺzala. Jeho oči sa stretli s Kenzi a pozrel sa hore. Ich výmena bola bez slov, bezvýrazná, ale hlboká.
  
  Musíš ma pustiť.
  
  Nikdy.
  
  Znova potiahol, len aby prekĺzol za bod, odkiaľ niet návratu.
  
  Silné ruky mu chytili obe lýtka, ruky, ktoré mohli patriť len Manovi Kinimakovi.
  
  "Dobre," povedal Havajčan. "Chlapci, nikam nejdete."
  
  Havajčan podopieral Dahla a potom ho pomaly odtiahol od jeho pádu. Dahl pevne držal Kensi. Spoločne sa pomaly dostali do bezpečia.
  
  Vyššie sa vrtuľníky vrhli poslednýkrát.
  
  
  * * *
  
  
  Drake vedel, že Kinimaka pevne drží jeho priateľov, no stále váhal, či má autobus otočiť príliš prudko. Rusi a Číňania postupovali z opačných smerov, pričom nepochybne vedeli, že to bude ich posledný prístup.
  
  Zvuk rozbíjania okien mu prezrádzal, že ostatní nezostali nečinní. Mali plán.
  
  Alicia, Smith, May, Hayden a Yorgi zozadu zobrali okno z rôznych strán autobusu a rozbili ho. Zamerali sa na blížiace sa helikoptéry a spustili silnú paľbu, ktorá ich prinútila rýchlo sa odkloniť na stranu. Stromové rad skončilo a Drake videl pred sebou budovy.
  
  Cestná sieť, kruhový objazd. Za ním sa ozvali výstrely a naplnili autobus; čierne helikoptéry vzlietli do neba.
  
  S úľavou si vzdychol.
  
  "Prežívame," povedal. "Bojovať inokedy."
  
  prerušila ho Lauren. "Aj Švédi ustúpili," povedala. "Stále mám však v signáli trochu haló." Niečo medzi Washingtonom, ihriskom a mnou. Toto je zvláštne. Skoro ako keby... akoby..."
  
  "Čo?" - Opýtal som sa. spýtal sa Drake.
  
  "Je to ako keby prebiehala iná komunikácia. V hre je niečo iné. Ešte jeden..." zaváhala.
  
  "Tím?" Drake skončil.
  
  Hayden nahlas reptal. "To znie smiešne."
  
  "Ja viem," odpovedala Lauren. "Naozaj áno a nie som odborník." Keby tu bola len Karin, som si istý, že by sme mali niečo lepšie."
  
  "Dokážeš zachytiť nejaký dialóg?" spýtal sa Hayden. "Aj len trochu?"
  
  Drake si spomenul na skoršiu zmienku o SEAL Team 7, ktorú počul iba Dahl a on sám. Znova mu došlo, že všetka komunikácia bola monitorovaná.
  
  "Môžeme to na chvíľu odložiť?" - spýtal sa. "A viete nájsť lepší spôsob, ako sa odtiaľto dostať?"
  
  Lauren znela úľavou. "Samozrejme, samozrejme," povedala. "Daj mi minútku."
  
  
  KAPITOLA 19
  
  
  Hayden Jay čakal niekoľko hodín, kým bol tím v bezpečí v malom satelitnom prístrešku na Taiwane, a potom opustil stiesnené priestory, aby mohol zavolať.
  
  Jej cieľ: kontaktovať Kimberly Crowe.
  
  Chvíľu to trvalo, ale Hayden vydržal. Našla si tichý kút za domom, prikrčila sa a čakala a snažila sa, aby sa jej nekrútila hlava. Bolo ťažké nájsť v jej živote niečo trvalé, na čo by sa mohla držať mimo tímu. SPIR sa stal jej životom, zmyslom jej života a v dôsledku toho jednoducho nemala žiadne osobné vzťahy, nič okrem práce. Spomenula si na víchricu dobrodružstiev, ktoré spolu zdieľali - od Odina a pekiel cez Babylon a Pandoru, nukleárny výbuch, ktorý takmer zničil New York, jej starý rozchod s Benom Blakeom a nedávny rozchod s Mano Kinimaka. . Bola silná, príliš silná. Nepotrebovala byť taká silná. Najnovší incident s pokladom Inkov v Peru ju zasiahol psychicky aj fyzicky. Nikdy predtým nebola taká šokovaná až do špiku kostí.
  
  Teraz to pokojne prehodnotila. Možno boli spálené mosty a malo to byť skvelé. Ale ak sa naozaj chcela zmeniť, ak chcela vo svojom živote viac, musela si byť sakra istá, kým sa do toho pustila a riskovala, že niekomu opäť ublíži. Či už je to Mano alebo niekto iný.
  
  Starám sa. Naozaj chcem. A nabudúce sa musím uistiť, že zostanem verný tomu, čo nakoniec chcem.
  
  Zo života. Nie bez práce. Tím SPEAR sa dal dokopy a odviedol dobrú prácu, no nič netrvalo večne. Príde čas -
  
  "Slečna Jay?" - povedal robotov hlas. "Teraz ti pomáham."
  
  Hayden dal všetko dokopy. Ďalší hlas na rade patril ministrovi obrany.
  
  "Aký je problém, agent Jay?" Lakonický, tichý, oddelený. Zdalo sa, že Crowe je na nervy.
  
  Hayden si našla čas, aby prišla na to, ako formulovať svoju hlavnú otázku. Rozhodla sa to zakopať do sračiek a pozrieť sa, čo Qrow pochytil.
  
  "Prišli sme z Číny a dostali sme druhú krabicu. Tím to momentálne testuje. Správy budú čoskoro, nepochybne. Nedošlo k žiadnym obetiam, aj keď bolo veľa rezných rán a modrín. Nie všetky súperiace tímy sú nepriateľské..." Krátko uvažovala, či Qrow vezme návnadu, a potom pokračovala: "Niektoré krajiny sú agresívnejšie ako iné. Francúzi stratili minimálne tri. Jeden Rus je zranený. Môže existovať iný, tajnejší tím? Počuli sme útržky tajného amerického klábosenia, ktoré, samozrejme, nič nedokazuje. Briti sú na našej strane, alebo to tak aspoň vyzerá, a Drake má na nich určitý vplyv. Teraz sme v bezpečnom dome a čakáme, kým think tank zistí miesto pobytu tretieho jazdca."
  
  Teraz sa zastavila a čakala.
  
  Qrow si zachovala rezervu. "Čokoľvek iné?"
  
  "Tomu neverím". Hayden sa cítila sklamaná, keď jej úsilie vyšlo naprázdno. Rozmýšľala, či by nemala byť priamejšia.
  
  "Som v neustálom kontakte s ľuďmi vo Washingtone," povedal Crowe. "Nemusíš ma informovať."
  
  "Och, dobre." Ďakujem".
  
  Hayden začal podpisovať. Až potom Qrow poslal zdanlivo nevinnú žiadosť.
  
  "Počkaj. Povedali ste, že si myslíte, že by sa niekto mohol vydávať za Američanov? Niekde v poli?
  
  Hayden nič také nepovedal. Zo všetkých týchto relevantných informácií však Qrow zachytil iba jednu vec. Prinútila sa zasmiať. "Vyzerá to tak. Počuli sme to na zemi." Lauren do toho nezatiahla. "Samozrejme, vieme, že neexistuje žiadny druhý tím, takže možno je to jedna z ďalších krajín, ktoré využívajú bývalé americké špeciálne jednotky alebo dokonca žoldnierov."
  
  "Malý prvok zahraničnej vlády využívajúcej personál Spojených štátov?" zasyčal Qrow. "Môže byť, agent Jay." Možno máš pravdu. Samozrejme," zasmiala sa, "druhý tím nebude."
  
  Hayden počúval viac ako slová. "A kedy sa vrátime? K čomu sa vraciame?
  
  Qrow zostala ticho, čo Hayden povedalo, že presne vie, čo sa jej pýta. "Jedna vec po druhej," povedala nakoniec. "Najskôr treba nájsť a zneškodniť takzvaných Jazdcov Rádu."
  
  "Určite". Hayden tiež vedela, že toto je jej posledná šanca porozprávať sa priamo s Qrowom, a tak sa rozhodla ísť trochu ďalej. "Čo ak budeme znova počuť americký štebot?"
  
  "Kto som ja, agent v teréne? Zmier sa s tým."
  
  Qrow ukončila hovor a nechala Hayden niekoľko minút hľadieť na obrazovku svojho mobilného telefónu a teraz prehodnocovala nielen seba, ale aj zámery svojej krajiny.
  
  
  * * *
  
  
  Drake využil príležitosť na odpočinok, kým Yorgi, Mai a Kinimaka riešili novú krabicu. To, že pochádzalo z Džingischánovho mauzólea a ležalo medzi osobnými vecami legendárnej postavy, len zvýšilo úctu, s akou sa k nemu správali. Jasný, odporný symbol na vrchu dokazoval, že kedysi patril Rádu posledného súdu.
  
  Kinimaka študoval hrad. "Som si istý, že Rád mal kedysi plán rozdať kľúče," povedal. "Ale život sa postavil do cesty." Usmial sa.
  
  "Smrť," povedala Mai potichu. "Smrť stála v ceste."
  
  "Chceli by ste, aby som to elegantne otvoril?" spýtal sa Yorgi.
  
  "Áno, pozrime sa na niektoré z tých zlodejských schopností, Yogi." Prehovorila Alicia, sedela chrbtom k stene vedľa Drakea, v jednej ruke fľašu vody a v druhej pištoľ.
  
  "Nedáva to žiadny zmysel". Kinimaka švihol do zámku svojou mäsitou labkou. "V skutočnosti to nie je umenie."
  
  Kenzi sa k nemu priplazila, keď Mai zdvihla veko. Bol to zvláštny scenár, pomyslel si Drake, vojaci zavretí v maličkej miestnosti bez miesta na sedenie, kde sa stretávať, kde by sa nedalo variť. Len minichladnička naplnená vodou a pár krabičiek sušienok. Okná boli zatiahnuté, dvere boli zaistené masívnymi závorami. Koberec bol ošúchaný a zapáchal plesňou, no vojaci zažili aj horšie veci. Toto stačilo na oddych.
  
  Smith, ktorý strážil dvere, pustil Haydena späť dnu a vošiel práve vtedy, keď May siahla po krabici. Drake si myslel, že šéf vyzerá vyčerpane a ustarane, nervózne. Dúfam, že svoj rozhovor rozvedie neskôr.
  
  Mai pár sekúnd prešľapovala z nohy na nohu a potom vytiahla ruky. V ruke držala hrubý stoh papierov zabalený v hrubom priečinku a previazaný zauzleným motúzom, čo spôsobilo, že niektorí členovia tímu zdvihli obočie.
  
  "Naozaj?" Kinimaka sa posadil späť na bobok. "Je to zbraň, ktorá by mohla ohroziť svet?"
  
  "Písané slovo," povedala Kenzie, "môže byť dosť silné."
  
  "Čo to je?" - Opýtal som sa. spýtala sa Lauren. "Všetci chlapci z Washingtonu na nás čakajú."
  
  Čas naďalej pracoval proti nim. Ako vždy, toto bol kľúč k udržaniu náskoku v hre a najmä v pretekoch. Drake videl dve cesty vpred. "May, Hayden a Dal, prečo nezistíte, čo to je? Lauren - čo máš pre tretieho jazdca, keďže potrebujeme smer, ktorým sa máme vydať?
  
  Lauren im už povedala, že sa s nimi stretne na treťom mieste. Teraz si nahlas povzdychla. "Nikto si nie je na 100 percent istý, chlapci." Aby som vás uviedol do obrazu, predstavím vám ich výklad štyroch svetových strán."
  
  Drake sledoval, ako sa May a ostatní mračili, keď sa dostali k dobyvateľskej zbrani. "Máme čas".
  
  "No, toto je naozaj zaujímavé. Pred objavením takzvaného Nového sveta v šestnástom storočí sa verilo, že Zem je rozdelená na tri časti - Európu, Áziu a Afriku. Rozdelenie medzi týmito kontinentmi bol Hellespont, čo dokonale zapadá do plánu Rádu, ktorý ste doteraz nasledovali. Ázia teda začala za Hellespontom, neznámou krajinou exotického bohatstva, ktorú nazývali Východ. Samozrejme, neskôr našli Ameriku a tá sa potom stala Novým svetom, žiadaným, neznámym a plným nádeje. Bola vydaná kniha emblémov zobrazujúcich nové štyri svetové strany. Ázia, Európa, Afrika a Amerika. Zdá sa, že Rád sa rozhodol implementovať toto starodávne myslenie do svojej mapy z neznámych dôvodov - aj keď pravdepodobne preto, že sa stále považovali za všemocných patriarchov, ktorí lovia relikvie." Lauren sa nadýchla.
  
  "Takže toto je prevýchova sveta, ktorá sa zopakovala, keď našli Austráliu a potom Antarktídu?" povedala Kenzi.
  
  "Áno, postupná prevýchova v priebehu storočí, o ktorej si niektorí ľudia myslia, že stále prebieha. Ale to je úplne iný príbeh. Nebolo to všetko šťastie a ruže. Fráza "štyri kúty zeme" mohla byť najkontroverznejším výrazom v histórii. V hebrejčine sa prekladá ako "extrémny". V Numeri 15:38 sú to hranice; v Ezechielovi - uhly; a Jób má konce. Dá sa to preložiť aj ako delenie. Je zrejmé, že Biblia sa tu nechala otvorenú na posmech..."
  
  Drake to pochopil. "Pretože predpokladá, že svet je plochý?"
  
  "Áno. Ale Biblia to opisuje v knihe Izaiáš a nazýva to guľa. Takže zámerný odkaz. Ide o to, že na opis uhla mohli použiť ľubovoľný počet slov - asi tucet. Verí sa, že slovo "extrémne" bolo zámerne použité na vyjadrenie, no, práve to. A žiadny Žid si nikdy nemohol nesprávne vyložiť pravý význam, pretože 2000 rokov stáli tvárou v tvár mestu Jeruzalem trikrát denne a skandovali: 'Zatrúbte na veľkú trúbu za našu slobodu.' Zdvihnite zástavu, aby ste zhromaždili našich vyhnancov a zhromaždite nás zo štyroch kútov zeme v našej vlastnej krajine."
  
  "Takže nevybrali frázu len náhodne?" - spýtal sa Smith.
  
  "Nie. Kniha proroka Izaiáša vysvetľuje, ako Mesiáš zhromaždí svoj ľud zo štyroch kútov zeme. Zo všetkých strán sa zhromaždia v Izraeli."
  
  Kensi nepohla ani svalom, ani nepovedala slovo. Drake netušil, aké je jej náboženské presvedčenie, ak vôbec nejaké mala, ale vedel, že sa to nevyhnutne stane veľkou súčasťou jej života. V tomto bode si ju trochu viac prezeral, keď čakali, kým Lauren bude pokračovať. Dahlova viera, že je vo svojej podstate dobrá a vždy sa vráti k jej morálnemu srdcu, bola do istej miery opodstatnená. Stále v nej videl okraj - okraj nezákonnosti - ale to nebolo nevyhnutne zlé.
  
  Z času na čas.
  
  Ale nemohli ste to mať obojstranne. A to je to, čo videl v Kensi - neľútostnú premožiteľku, keď bola potrebná, a bojovnú dušu, keď ju nebolo treba. Kvôli nej ju museli nechať prezliecť.
  
  "Samozrejme, že to dáva zmysel," povedal Kinimaka. "Najprv Afrika, potom Čína. Tak čo ďalej?
  
  Lauren okamžite zareagovala. "Áno, myslíme si, že význam Biblie bol v konečnosti, ako poriadok. Sťažili to tomu, kto prišiel ďalší. Podľa textu... no... prečítam príslušnú pasáž: "Nájdi miesta odpočinku Otca Stratégie a potom Kagana; najhorší Ind, aký kedy žil, a potom Pohroma Božia. Ale nie je všetko tak, ako sa zdá. Navštívili sme Khagan v roku 1960, päť rokov po dokončení, a uložili sme Conquest do jeho rakvy. Našli sme metlu, ktorá stráži skutočný posledný súd. A jediný zabíjací kód je, keď sa objavili jazdci. Na Otcových kostiach nie sú žiadne identifikačné znaky. Indián je obklopený zbraňami..."
  
  Drake to absorboval. "Najhorší Ind, aký kedy žil? A je obklopený zbraňami? Samozrejme, môže to byť kdekoľvek v Indii. Toto je krajina obklopená zbraňami."
  
  "V čase, keď Rád ukryl jazdcov?"
  
  Drake sa zamyslel. "No, áno, myslím si to." A vôbec, čo je ten tretí jazdec?"
  
  "Hlad".
  
  Zhlboka sa nadýchol a pozrel na Aliciu. "Nemohla to byť Chlpatá princezná, však?"
  
  Alicia mávla rukou tam a späť. "Možno. Budem to brať na vedomie."
  
  Drakeove oči sa rozšírili. "Si kurva nemožný."
  
  "Nejaké preferencie?"
  
  "Prečo?"
  
  "Ktorá princezná? To dievča by to malo vedieť, vieš."
  
  Študoval svoje topánky. "No. Vždy som bol naklonený Kleopatre. Viem, že to nie je princezná, ale..."
  
  "Kráľovná? Takže ešte lepšie."
  
  Lauren stále hovorila. "Ako som už povedal, chlapci a dievčatá stále zvažujú, o ktorom Indovi sa rád hovorí. V skutočnosti je to príliš nejednoznačné. Chcem tým povedať, že aj keď som sa v ich čase vžil do ich kože, mohol to byť jeden z tuctov."
  
  "A všetci sú obklopení zbraňami?" - spýtal sa Smith.
  
  "Žijem v Indii, áno. Väčšinou."
  
  "No, aspoň máme cieľ," povedala Alicia.
  
  Drake sa pozrel na May, Hayden a Dahla, ktorí triedili obsah druhej krabice Conquest.
  
  "Nejaký pokrok?"
  
  Hayden pohla rukou, aby ukázala, že už sú skoro tam. Pozrela sa hore. "Zdá sa, že toto je plán pre scenár súdneho dňa. Pamätáte si na efekt tyče? Jedna malá udalosť spôsobuje ďalšiu a ďalšiu, každá väčšia?"
  
  "Teória chaosu," povedal Dahl. "Toto je dobyvateľská zbraň a Džingischán bol hlboký mysliteľ. S týmto by si mohol dobyť celý svet."
  
  Drake zvalil svoju fľašu s vodou.
  
  Alicia povedala: "Zbraň s dominovým efektom?"
  
  "Presne tak. Ako atentát na Františka Ferdinanda viedol k hviezde prvej svetovej vojny. Tento plán narastajúceho chaosu by potenciálne mohol začať tretiu svetovú vojnu."
  
  "A," Drake na chvíľu vypol komunikátor a potichu prehovoril, "je to dosť komplikované. Komu to dáme?"
  
  Všetci čumeli. Bola to opodstatnená otázka. Hayden dal jasne najavo, že by nemal nič viac hovoriť. Vedel, že Washington a minister obrany už s nimi nie sú spokojní a vrátil sa k myšlienkam o SEAL Team 7.
  
  Náhoda?
  
  Nikdy.
  
  Hayden študovala hárky papiera ešte niekoľko minút a potom si ich strčila pod sako. Na adresu celého tímu pokrčila plecami, čím naznačila, že rozhodnutie ešte nepadlo a s nezabezpečenými dokumentmi sa môže stať absolútne čokoľvek.
  
  Nahlas povedala: "Vyriešime to hneď, ako to bude možné. Práve teraz potrebujeme to tretie miesto. Lauren?"
  
  "Počujem ťa. Stále čakáme."
  
  "Teraz počkaj chvíľu," povedala Kensi, zamračená tvár z posledných desiatich minút bola stále jasná. "Vy ľudia hovoríte, že existujú štyri rohy zeme, však?"
  
  "No, Biblia to spomína," povedala Lauren. "A toto je poriadok posledného súdu."
  
  "Nuž, niečo nie je v poriadku." ty to nevidíš?
  
  Drake zažmurkal, teraz zmätenejší ako kedykoľvek predtým. Dahl pozorne študoval Kenzi.
  
  "Možno by pomohlo nejaké vysvetlenie?"
  
  "Štyri rohy? Afrika, Ázia, Európa a Amerika."
  
  "Určite. To mi hovoria."
  
  Kensi roztiahla obe ruky. "Kde je India?"
  
  Hayden sa postavila na nohy. "Sakra, India je súčasťou ázijského kontinentu."
  
  "S čím sme sa už zaoberali."
  
  pomyslela si Lauren, keď sa postavila na nohy. "Čo zostáva len Európe a Amerike," povedala. "Ahoj chlapci, myslíte na to isté čo ja?"
  
  "Možno," zastonala Alicia. "Aj tvoj zadok je stuhnutý zo sedenia na mizernej podlahe?"
  
  "Kura," povedal Kinimaka. "Ale potom si vždy myslím 'kura'."
  
  "Rád sú vojnoví zločinci štyridsiatych rokov. V čase, keď schovali zbrane, bol v móde výraz 'indiáni', ale takto by to ani nenapadlo. Narodili sa v dvadsiatych rokoch alebo skôr, preboha."
  
  "Červení Indiáni?" povedal Drake. "Z divokého západu? Dočerta".
  
  "Je to možné," povedala Lauren. "To, čo think tank hľadal na nesprávnom mieste."
  
  "Takže, kto bol najhorší človek, aký kedy žil?" - spýtal sa Dahl.
  
  "Dovoľte mi, aby som sa vám v tejto veci vrátil. Zatiaľ len nastúpte do lietadla."
  
  Drake nebol jediný, kto na Haydena civel.
  
  Späť do Ameriky?
  
  Sakra.
  
  Smitha sledoval najmä Hayden. Netušili, čo sa mohlo stať po udalostiach v Peru, ani čo si úrady mysleli. Vojak, ku cti, začal okamžite vstávať a kontrolovať si batoh.
  
  Tretí jazdec? hlad? A Amerika? Vedia to naši súperi?
  
  Dostane niekedy chvíľu pokoja, aby si vyriešila svoj život?
  
  Nie dnes, Hayden, nie dnes." Naznačila ostatným, aby odložili komunikátory a vypli ich, a vzdorovito sa postavila doprostred nich.
  
  "Urobíme to," povedala. "A robíme to správne. Ako by sme mali, ako vždy. Ale chlapci, mám výhrady. Verím," odmlčala sa, "že Crow a americká vláda majú v hre druhý tím." SEAL Team 7 a zjavne sú sakramentsky dobrí. Tento tím nemusí byť v hre len preto, aby sa uistil, že dostaneme všetkých jazdcov."
  
  Keď to Drake počul, zamračil sa. "Prepáč?"
  
  "No, myslel si si, že by mohol existovať druhý scenár? Čo ak sú tu, aby nás v podstate zničili?"
  
  
  KAPITOLA DVADSIATA
  
  
  Karin Blake sedela s čiernymi čižmami na stole, mobilný telefón zovretý medzi krkom a bradou a voľnými rukami ťukala do klávesnice. Mala na sebe otrhané tričko a rifle a vlasy mala zopnuté hustou sponkou. Hlas, ktorý jej hovoril do ľavého ucha, takmer prehlušil Palladinov smiech.
  
  "Drž hubu, Dino!" otočila sa a vykríkla.
  
  "Áno áno". Vojak sa s úškrnom otočil a potom uvidel jej tvár. "Dobre dobre. Bože, kto ťa do pekla poveril?"
  
  Karin sa ospravedlnila rečníkovi. "Deti sú zlomyseľné," povedala. "Ešte trochu a ocitnú sa vonku na neposlušnom schodisku."
  
  Žena sa ticho zasmiala. "Ach áno, kúpil som si tieto dve."
  
  Karin sa pozrela na vysokého, svalnatého Dinosaura a ich kamaráta v náručí, malého chudého Wu. Obaja vojaci vypúšťali paru, nudili sa tým, že ich posledný týždeň zavreli do domu v púšti a nastavovali rôzne systémy. To, čo potrebovali, bola skutočná akcia.
  
  Karin sa spýtala: "A oni utiekli?"
  
  "Určite. Bol som súčasťou komunikačnej jednotky. Zaradili nás na zmeny. Tím SPEAR zobral Číňanom krabicu a podarilo sa mu ujsť na Taiwan. Čiastočne šťastie, čiastočne rezerva na strane iných tímov, predpokladám."
  
  Karin vedela, že je to oveľa viac ako len šťastie. Na svete dnes nebol lepší tím ako SPEAR. Kedysi bola hrdá na to, že je toho súčasťou.
  
  "Toto jazdecké sranie pre mňa veľa neznamená," priznala. "Sústredím sa na iné veci. Ale povedz mi, kam idú ďalej?"
  
  "No, to ešte neviem." Vyzerá to ako India. Zdá sa však, že existujú určité nezhody. Pozri, súhlasil som, že trochu pomôžem kvôli tomu, čo sa stalo Palladinovým chudobným rodičom, a pretože sme na rovnakej strane, ale to, čo môžem povedať, má svoje hranice."
  
  Karin cítila rastúce podozrenie. "Nepotrebujeme oveľa viac. Len toto - keď zavolám, potrebujem poznať pozíciu tímu Drake. Bude to zajtra alebo o mesiac. Ty to dokážeš?"
  
  Odozva bola stabilná. "Áno, pokiaľ zostanem v tej istej jednotke." Verím."
  
  "Ďakujem". Karin rýchlo ukončila rozhovor skôr, ako stihli položiť ďalšie otázky. Chvíľu preskúmala miestnosť a zistila, kde sú. Odkedy to miesto vzali späť z hniezda drogových dílerov, vyčistili ho od všetkého zlého, našli vybavenie na najrôznejších miestach, od podlahových dosiek až po pod dom, ako aj v zákutiach po celom podkrovnom priestore. Spáliť každý posledný kúsok bolo samoľúbostné. Kým sú Karin, Dino a Wu offline, nastavujú počítače, komunikáciu, sledovacie zariadenia a ďalšie. Ak sa púštny dom mal stať ich veliteľstvom, musel byť opevnený, ubrániteľný, samostatný hrad.
  
  Karin si myslela, že už sú skoro tam.
  
  Teraz ju napadla nová, bolestivá myšlienka.
  
  Sledovala, ako Dino a Wu pracujú na počítačoch, pripájajú káble podľa jej vlastných pokynov a inštalujú softvér, brány firewall a ďalšie. Predtým, ako začala trénovať, bola na niečo podobné. Teraz bola oveľa viac. Áno, ešte im pár vecí chýbalo, ale súčasné financie by stačili len na pokrytie toho. Potrebovali nejaký zdroj stabilného príjmu.
  
  Neignorujte to. Nemôžeš to tlačiť, hlboko to zahrabať.
  
  Karin vedela všetko o SEAL Team 7. Vedela, prečo tam sú, aké sú ich ciele; ich silné a slabé stránky; ich program a záverečné tajné rozkazy. Potom, keď účinne poskytla podporu, mohla teraz varovať Matta Drakea.
  
  Bolo to vzrušujúce, krútilo sa to, spôsobovalo to kyselinu v jej čreve.
  
  Každý incident, ktorým prešli, svetlé chvíle a ťažké časy, dni úplného šialenstva, sa dotkli jej emócií ako vták, ktorý kluje do tvrdohlavého červa. Karin už raz bola tak ťažko zranená a vzdala sa života, len aby ho opäť našla na tých najneočakávanejších miestach. Dostala nový účel.
  
  Opäť, z ničoho nič, zažila skazu, keď jej zomrel brat a rodina, a potom lásku, keď sa do nej zamiloval Komodo. Možno ju ten veľmi skorý incident, keď bola taká mladá, zničil a postavil na cestu života.
  
  Devastácia.
  
  Teraz všetko, čo naozaj chcela urobiť, bolo zničiť všetko dobré, čo mala. Ak niečo išlo správne, chcela, aby to zlyhalo. Ak by jej prišlo do cesty niečo skvelé, postarala by sa, aby sa to rozpadlo s predsudkami.
  
  Ak by nový tím začal prekvitať, zbližovať sa, roztrhalo by ho to.
  
  Sebadeštrukcia nebola pre Karin Blake novým spôsobom života. Toto je môj zvolený životný štýl. Moja útulná prikrývka. Vždy premýšľala, či by sa to mohlo uzavrieť okolo a späť.
  
  A tak sedela, uvoľnene, s informáciami, ktoré chýbali dokonca ani tímu SPEAR, keď prekročili štyri svetové strany pri pokusoch získať štyri zbrane nočnej mory. Križovatka stála pri jej dverách dokorán.
  
  Jedna cesta viedla k prípadnému vykúpeniu, k priateľom, kamarátstvu a životnej bolesti.
  
  Iná cesta by zničila celú túto históriu, celú túto neistú budúcnosť a dala by jej všetko, čo potrebovala: chaos.
  
  Karin si pozbierala veci a vyšla na verandu. Púštny vzduch bol suchý, zmiešaný s prachom. Vysoko na oblohe sa mihla jasná guľa. Niekde ďaleko prenasledovala superelitná americká jednotka špeciálnych síl SEAL Team 7 svojich starých kamarátov - Matta Drakea a Aliciu Miles, Torstena Dahla a May Kitano a ďalších - s úmyslom zabiť.
  
  Karin premýšľala, ako ich varovať.
  
  Potom strčila hlavu späť cez dvere. "Hej porazení, daj si dole zadok." Máme kam ísť a ľudí vidieť. Tajná skrýša Tylera Webba nezostane skrytá navždy."
  
  
  KAPITOLA 21
  
  
  Karin jazdila na brokovnici a pozorovala Dina, ako opatrne vedie ich Dodge Ram cez krútiace sa hady, ktoré tvorili diaľnice a zadné uličky Los Angeles.
  
  "Držte kurz," povedala, keď mladý vojak prechádzal okolo červeného roadsteru. "Pamätáš si, že nás lovia?"
  
  Dino sa na ňu uškrnul s nezrelou radosťou. "Som rád, že som vypadol z domu, mami. V každom prípade by si mal vedieť, že som lepší ako ty. Lepšie vo všetkých smeroch."
  
  "Takže rozprávaj ďalej."
  
  "Armáda nás nepustí," povedal Wu. "Zakaždým, keď vyjdeme na povrch, sme zraniteľní."
  
  "Znížte tón, pán Misery." Bože, vy dvaja by ste mohli plniť dvojitú povinnosť."
  
  "Uvidíme, ako budete šťastní, keď vám spoja matice s autobatériou."
  
  "Nebuď somár, Wu." Toto je armáda, nie CIA."
  
  Karin si užívala neustále panoramatické výhľady na obe strany auta; Los Angeles v celej svojej kráse. Chvíľka oddychu a nemyslenia na nič. Hustá zeleň a betónoví giganti súperili o prvenstvo a za nimi boli kovové mrakodrapy, ktoré sa trblietali pod páliacim slnkom. Svetlý smog visel na úrovni mrakov, zatemňoval deň, ale bol sotva viditeľný. Ľudia prichádzali a odchádzali, na chodníkoch a v nákupných centrách ich bolo sotva badať, zipsovali na autách sem a tam. Hollywood Hills prešli pomaly doprava, bez povšimnutia, pretože v tom momente si Dino všimol čiernobiele hliadkové auto, ktoré vchádzalo do rýchleho pruhu a spomalil ako ten dobrý chlapec, nespúšťajúc oči z cesty a sústredil sa rovno pred seba.
  
  Keby ste sa na nich nepozerali, nevšimli by si vás.
  
  Nakoniec sa pobrežná cesta otvorila a boli na ceste do San Francisca.
  
  "Lepšie ako púšť." Wu študoval šumivé vlniace sa vlny.
  
  Karin analyzovala úlohu pred sebou. V centrále nestrácali čas. Najprv nainštalovali počítače, dva špičkové počítače Mac s toľkými špeciálnymi hračkami, koľko si mohli dovoliť. Kábel z optických vlákien bol najzložitejšou časťou, ale keď na to prišli a Karin nainštalovala veľa brán firewall, boli pripravení ísť. Ani vtedy, ani s Karin za klávesnicou a využívaním jej geniálneho intelektu, nemali potenciál na šialené hecovanie. Boli obmedzení, nútení používať vynaliezavosť.
  
  Karin vedela o nespočetných tajných bankových účtoch Tylera Webba. Sledovala ich, keď pracovala pre SPIR. Bola si vedomá toho, čo niektorí nazývali jeho dedičstvom; o niekoľkých tajomstvách, ktoré mal v jej starom tíme. A bola si vedomá obrovského úkrytu; niečo, čo najbohatší a najplodnejší stalker na svete zhromaždil proti stovkám ľudí, opäť vrátane členov jej starého tímu.
  
  Väčšina verila, že keďže je Webb mŕtvy, môžu ho nájsť vo svojom voľnom čase.
  
  Problém bol v tom, že Karin takéto myšlienky nemala. Prístup do úkrytu by jej dal nevýslovnú moc - a nakoniec zo všetkých vecí bola sila tam, kde bola. Odtiaľ sa všetci traja mohli pohnúť ďalej; získanie peňazí, anonymity, bezpečnosti a vplyvu. Samozrejme, ak by po Webbovej skrýši hľadali stovky ľudí, bolo by obzvlášť ťažké ju ukradnúť.
  
  Práve teraz nikto nevedel, kde to je.
  
  Okrem Karin Blake.
  
  Aspoň si to myslela. Najbližšie hodiny ukážu. Vnútorné informácie boli veľmi užitočné. Vedela všetko o Nicholasovi Bellovi a o tom, ako oznamovateľ sediaci vo väzenskej cele povedal všetko - mená, miesta, osobnosti, celú prehnitú žumpu. Vedela, ako veľmi rada navštevuje Lauren Fox. Poznala ľudí, ktorí počúvali a rozprávali sa s Lauren Fox.
  
  No ona ich poznala, oni nemuseli poznať ju.
  
  Na párty možno trochu meškala - Karin armádny výcvik a následný odchod nejaký čas trvali - ale vynahradila si to trochou špičkového hackerského talentu. Bellove rozhovory boli odpočúvané. Zdalo sa, že Smith má guráž pravidelne dostávať kópiu týchto rozhovorov - nezbedník - a zaobchádzať s nimi tak, ako chcel. Kto vedel, čo im ten vznetlivý, ľahko nahnevaný vojak urobil? Samozrejme, bráni národnú bezpečnosť.
  
  Išlo o to, že Karin sa mohla nabúrať do línie, ktorá viedla priamo do Smithovej siete. Bola to pre ňu pomerne ľahká práca. Dala si čas na zbieranie bohatej koristi. Tyler Webb kedysi vlastnil nespočetné množstvo kancelárií, domov, podkrovných bytov a dokonca aj ostrov po celom svete. Názvy miest, ktoré s ňou rezonovali, zahŕňali Washington, D.C., Niagara a Monte Carlo. Bell hovoril s Lauren, ale hovoril aj s ochrankou a právnikmi a Smithove poznámky obsahovali úryvky zo všetkých.
  
  Smithová nečaká svetlú budúcnosť, pomyslela si.
  
  Bez ohľadu na to, ako to nakrájate, peruánsky incident - alebo incidenty - ponoril tím SPEAR do sveta biedy.
  
  Karin zmenila svoju polohu, keď sa okolo nej mihol nápis, že sú 130 míľ od San Francisca. Bell sa stal celkom výrečným s Lauren - znova a znova uvádzal fakty, ktoré boli pravdepodobne správne, menoval mená, miesta, bankové účty. Karin sa zatiaľ neodvážila použiť žiadne z účtov, pretože sa obávala, že by ich úrady mohli potichu špehovať, aby zistili, kto sa objavil. Najprv potrebovali spoľahlivý plán akcie a úniku.
  
  Preto cesta do San Francisca.
  
  Keď ho stlačili, Bell opísal, ako sa Webb niekedy chválil tým, čo vedel. Tento muž bol rituálnym stalkerom, bohatým tieňom, ktorý mal prostriedky na odhalenie, zranenie a posadnutie takmer každého človeka na svete, keby chcel. Webb vždy Bellovi ponúkal lahôdky, nastavoval ho, ale tiež naznačoval, čo nazýval "materská loď".
  
  Táto 'materská žila' sa ukázala ako špeciálna kancelária, kde megaloman na nikom držal všetku špinu, ktorú kedy nazbieral. Samozrejme, nikdy Bell nepovedal, kde to bolo.
  
  Karin však o tom všetkom premýšľala. Mala výnimočnú výhodu, že to všetko mohla vidieť zvnútra. A spomenula si na chvíle, keď Webb kradol informácie väčšine tímu a tajne ich navštevoval. Jej eidetická pamäť zavládla práve tam. Samozrejme, nebolo to ľahké, ale Karin vedela, že Webb vtedy pracoval v známej kancelárii vo Washingtone a podarilo sa jej vystopovať korešpondenciu, ktorá bola teraz zaznamenaná.
  
  Veľké súbory boli odoslané na konkrétnu adresu v San Franciscu pol tucta krát. Ďalšie vyšetrovanie odhalilo, že ďalšie veľké spisy boli získané z iných známych úradov. Kým sa teda úrady prehrabávali hrubými údajmi, Karin dokázala presne určiť, čo potrebovala.
  
  Dino ich viedol cez premávku, cez Golden Gate a popri Fisherman's Wharf. Turisti zaplnili oblasť s pripravenými kamerami a vydali sa na cesty bez väčšej starostlivosti. Dino zapadol do premávky a nedal policajtom dôvod, aby si ich všimli. Strmý kopec ich zaviedol ďalej do mesta a čoskoro obiehali Union Square, míňajúc banky a lekárne, lode a reštaurácie, v ich doteraz najťažšej snahe: nájsť dobré parkovacie miesto.
  
  "Len to nechaj tu." Wu ukázal na malý priestor blízko Walgreens. "Adresa je odtiaľto päť minút chôdze."
  
  "Päť minút?" povedala Karin. "Mohlo to byť navždy, keby Webb zanechal nejaké nepredvídané udalosti."
  
  "Navyše," povedal Dino, keď sa pomaly blížil k svojmu cieľu, "je to Dodge Ram." Na tom mieste by som len ťažko zaparkoval zadok."
  
  "Chceš, aby som to urobil? Viem šoférovať."
  
  "Naozaj? No, samozrejme, Toretto. Uvidíme, ako to zvládneš..."
  
  "Deti," vydýchla Karin. "Drž hubu." Vidíš tam?"
  
  "Potrebujeme dobrý prístup na rýchly únik. Potrebujeme rýchly prístup. Potrebujeme..." Dino sa odmlčal. "Sakra, budeme potrebovať garáž na dlhú dobu, však?"
  
  Karin prikývla. "Práve tu. Ak treba, chvíľu si ľahneme; vždy tu môžeme odísť v iný deň, keď sa usadí prach."
  
  "Do pekla, dúfam, že nie," zamrmlal Wu. "V týchto dňoch trávim s vami dvoma dosť času."
  
  "Toto je problém?" Karin si pomyslela, kým Dino odviezol Barana do podzemného parkoviska.
  
  "No, testosterón je trochu vysoký." Vy dvaja neustále súťažíte ako súrodenci. Občas je to trochu únavné."
  
  "My? Súťažiť?" Karin nahnevane pozrela na Dina. "Naozaj my?"
  
  Mladý vojak sa hlasno zasmial. "Len preto, že si nechceš priznať, že som lepší ako ty."
  
  "Nevidím to." Karin si ho kriticky prezrela a potom sa otočila k Wuovi. "Vidíš toto?"
  
  "Dovoľte mi to povedať takto." Ak sa vy dvaja niekedy úplne opijete a rozhodnete sa páriť, budete to musieť urobiť v stoji, pretože obaja budete chcieť byť na vrchole."
  
  Karin sa chrapľavo zasmiala, keď si Dino konečne našiel miesto podľa jeho predstáv. "Opitá ako čert? Sakra, na svete nie je dosť alkoholu, aby sa to stalo, Woo."
  
  Dino vytiahol kľúče a otvoril dvere. "Je čas sústrediť sa. Všetky tieto nezmysly o párení nepomáhajú."
  
  "Nepáči sa ti dievčatá, Dino?" Karin sa pridala k dvom mužom stojacim vpredu. "V San Franciscu je zoologická záhrada. Keď skončíme, vždy ťa tam môžeme vziať."
  
  Dino ju ignoroval, vytiahol mobil a čakal na adresu, ktorú potrebovali načítať. "Tri minúty," povedal. "Sme pripravení?"
  
  Karin si strčila ramená do batohu. "Ako peklo."
  
  
  * * *
  
  
  Bola to výšková administratívna budova a Webbova kancelária bola na tridsiatom piatom poschodí. Karin si myslela, že je to pre neho nezvyčajné - šialenec zvyčajne uprednostňuje život na najvyššej úrovni, aby sa na každého pozeral zhora - ale myslela si, že túto adresu môže udržať tak nenápadnú a tajnú, ako je to len možné - to bolo to, čo si cenil. a elitné úložisko jeho celoživotného diela.
  
  Všetky preventívne opatrenia, pomyslela si.
  
  Čo urobilo to, čo sa chystali urobiť, ešte viac...
  
  Hlúpe? Naivný? Inteligentný? Inteligentný?
  
  Tmavo sa pre seba usmiala, keď si uvedomila, že odpoveď závisí od výsledku.
  
  Trojica vošla otočnými dverami na prízemí, zbadala niekoľko výťahov a zamierila tam. Muži a ženy v tmavých oblekoch putovali tam a späť. V najvzdialenejšom rohu bol informačný pult s dvomi čiernovlasými sekretárkami. Hladina hluku bola nízka, každý sa snažil nerobiť hluk. Karin uvidela v rohu jedného ochrankára s nadváhou, ktorý sa pozeral na prechádzajúcu premávku a tri bezpečnostné kamery. Viedla Dina k informačnej tabuli.
  
  "Tridsaťpäť". Prikývla. "Jedna spoločnosť vlastní celé poschodie."
  
  "Má význam".
  
  Wu zízal na názov. "Systémy Minmak?" čítal. "Všetko je rovnaké, všetko je rovnaké."
  
  Korporácie bez tváre, ktoré vládli svetu.
  
  Karin išla ďalej, došla k výťahom a skontrolovala. Neprekvapilo by ju, keby našla prázdne číslo 35 - alebo číslo, ktoré chýba dokopy - ale bolo tam, biele a lesklé ako všetky ostatné. Obyvatelia stláčali tlačidlá na rôznych poschodiach a Karin čakala do poslednej chvíle, no iba ona stlačila 35.
  
  Nemuseli čakať dlho. Zložila si batoh a tvárila sa, že sa vo vnútri po niečom prehrabáva. Dino a Wu sa tiež pripravili. Keď výťah zacinkal a dvere sa otvorili pri značke 35, trio čakalo len pár sekúnd, aby zistilo, proti čomu stoja.
  
  Do diaľky sa tiahla vyleštená chodba s dverami a oknami na oboch stranách. Na druhom konci bol drevený stôl. Steny boli zdobené maľbami, nevkusné a nudné. Karin uhádla, že od stlačenia tlačidla niekto čakal, no teraz boli tu. Boli pripravení, nedočkaví, mladí a schopní.
  
  Ukázala cestu, vstúpila do zvláštneho sveta, ktorý akosi stále patril mŕtvemu mužovi. Ak niečo, tak to bolo Webbovo dedičstvo. Jeho materská žila.
  
  Neexistujú žiadne CCTV kamery. Bez zabezpečenia. Prvé dvere, o ktoré sa pokúsila, sa v ráme zatriasli tak prudko, že zmizli. Bolo to všetko pre parádu, len obálka. Vytiahla pištoľ a naplnila si vrecká zásobníkmi. Vesta, ktorú mala na sebe pod kabátom, bola celú cestu sem objemná, no teraz ju chránila. Tím sa rozložil, keď sa opatrne približovali k stolu.
  
  Karin sa zastavila a obzrela sa dvoma novými chodbami. Bola prekvapená, keď sa ozval robotov hlas.
  
  "Môžem ti pomôcť?"
  
  Všimla si senzor pripevnený k prednej hrane stola. Nevidela však žiadne kamery.
  
  "Ahoj? je tam niekto? Hrám sa na blázna.
  
  Celý ten čas v hlave premýšľala nad plánom. Webbov veľký prúd údajov ju nielen priviedol na túto adresu, ale dokázala presne určiť polohu terminálu, ku ktorému prišlo, pomocou dizajnu digitálneho rámu budovy. Vedela, že by mali odbočiť doľava a potom doprava, ale zaujímalo ju, čo dokážu roboty...
  
  "Myslím, že sme stratení." Pokrčila plecami a pozrela sa na Dina a Wua. "Len počkajte, pán Robot, kým sa pokúsime niekoho nájsť."
  
  Za pokus to stálo. Karin zamierila doľava, chalani za ňou. Prvý horal sa objavil naľavo, vyšiel z kancelárie, v jednej ruke pevne držal bejzbalovú pálku a v druhej sa búchal po hlave. Vpredu sa objavil druhý, za ním tretí a potom sa naľavo objavil štvrtý, tentoraz s kladivom.
  
  Wu sa zasmial. "Tri vzadu."
  
  Karin mávla pištoľou. "No tak chlapci, čo mi chýba?"
  
  Prvá hora, muž s holou hlavou, sa uškrnul. "Je tam radar, dievča, a my zostávame pod ním."
  
  "Vidím. Takže, keď poznám Tylera Webba ako ja - muža, ktorý rád robí hluk v správnom čase a na správnom mieste - je toto jeho záhrada pokoja? Meditácia? Je nepravdepodobné, že by sme ho teraz obťažovali, chlapci, však?"
  
  "Výstrel zo zbrane a policajti tu budú o desať minút," povedal muž. "FÚHAŤ za dvadsať."
  
  "A čo bezpečnosť budovy?"
  
  Muž sa zasmial. "Nezáleží na tom".
  
  "Vďaka za informácie".
  
  Karin ho bez varovania strelila do ruky a videla, ako sa potácal. Nabudúce vystrelila do brucha a počkala, kým nedopadol na podlahu, potom preskočila cez chrbát a pomocou chrbtice sa odrazila.
  
  Bejzbalová pálka priletela blízko jej hlavy, minula ju a prešla dverami a rozbila sklo a rám. Ignorovala to. Wu bol za ňou a Dino išiel opačným smerom. Tretia obezita jej zablokovala cestu. Na masu vystrelila dva výstrely, uhýbala sa silnému švihu a potom už nemala inú možnosť, len čelne zasiahnuť nehybnú masu.
  
  Šokovaná odskočila.
  
  Keď spadla na chrbát, držala zbraň. Keď sa pozrela hore, uvidela obrovskú okrúhlu tvár, ktorá na ňu hľadela - znecitliveného, krutého obra s dierami po guľkách, ktoré necítil, potokmi krvi, ktoré nevidel, a najväčším dreveným kyjom, zašpineným žiletkami, ktorý niekedy - videl som to.
  
  "Zasraný jaskyniar."
  
  Karin vystrelila, keď palica klesala. Cez previsnuté brucho prešli dve guľky, ktoré zasiahli strop, no obušok klesal ďalej. Karin odvrátila hlavu. Palica pristála vedľa neho, rozštiepila podlahu a z horiacich čepelí vyletela iskry. Chvíľu tam ležal, potom sa ruka, ktorá ho držala, stiahla a začal sa zdvíhať z podlahy.
  
  Karin sa stiahla, uvidela strašnú tvár a vystrelila priamo na ňu. Tentoraz to majiteľ zacítil a okamžite sa zapotácal, našťastie spadol doprava a rovno cez ďalšieho kolegu, čím uväznil menšieho muža pod sebou.
  
  Wu ho preskočil a strieľal na ďalšie dva obrovské vraky. Títo ľudia padli na kolená. Obušok zasiahol Wuov biceps, čo spôsobilo, že vykríkol. Karin sa otočila a uvidela prvého muža - holohlavého chlapíka, ktorého strelila do nohy - ako sa vlečie vedľa nej a zanecháva za sebou krvavú stopu.
  
  "Práve ste všetko pokazili, slečna. Pre všetkých."
  
  "Ach, takže teraz, keď som ťa zastrelil, som dáma, čo? Predpokladám, že vieš, na čo sme tu?"
  
  Siahol po palici a noži, ktorý mu visel na opasku.
  
  "Robíš si srandu? Je tu len jedna vec, ty to vieš."
  
  Karin prikývla. "Určite".
  
  "Ale nikdy to nenájdeš."
  
  Rýchlo sa rozhliadla po mnohých miestnostiach zaplnených počítačovými terminálmi, všetky nepochybne spustené, spustený nejaký program a všetky identické so svojimi susedmi.
  
  Ale ona vedela lepšie. "Och, myslím, že by som mohol."
  
  Vedela tiež, že muža ako Webb by nikdy nenapadlo nainštalovať vypínač. Nie po všetkej tvrdej práci, ktorú vynaložil, aby získal taký materiál, nie keď sa každé sladké prenasledovanie, ktoré kedy podnikol, dialo práve tu.
  
  Vyhla sa pálke, zastavila úder nožom a v mužovi zanechala druhú dieru po guľke. Vyskočila a nasledovala Wua, potom sa obzrela, aby zistila, ako sa má Dino. Všetko bolo dobré. Jediný problém, ktorému teraz čelili, bola polícia.
  
  Wu zaváhal; chodba bola prázdna. "Kam ideš?"
  
  Karin prebehla okolo, toto miesto sa jej vrylo do pamäti. "Do brlohu jedného z najhorších monštier, aké kedy žili," povedala. "Tak nech je mráz. Takto, chlapci."
  
  
  KAPITOLA DVADSAŤ DVA
  
  
  Samotná miestnosť bola nechutná, posledná stopa Tylera Webba, hemžila sa vonkajšími obrazmi, ktoré svedčili o zlomyseľnom vnútornom šialenstve. V priebehu niekoľkých sekúnd otvorili zámky, na stenách videli zarámované fotografie - obľúbené obete a prenasledovania, pred a po výstreloch - a bizarnú zbierku špionážneho vybavenia z celého sveta usporiadanú na stoloch po miestnosti.
  
  Karin to ignorovala, ako najlepšie vedela, už počula sirény cez sklenené okná. Wu a Dino stáli na stráži, keď utekala k terminálu.
  
  Po dvojitej kontrole potvrdila, že ide o ten istý, ktorý prijíma obrovské prúdy dát pripojených na flash disk špeciálneho formátu a pozrela sa na malé zelené svetielko, ktoré by potvrdilo automatické načítanie obsahu terminálu. Karin predpokladala, že je možné preniesť veľké množstvo informácií a podľa toho nakonfigurovala flash disk. Bolo to tak rýchlo, ako to dokázala.
  
  "Ako sa máme?" Pozrela sa hore.
  
  Wu pokrčil plecami. "Všetko je tu pokojné."
  
  "Až na to stonanie," povedal Dino. "Je toho veľa."
  
  Súčasťou ich plánu bolo nechať obete za sebou. To by políciu zmiatlo a zdržalo. Karin bola šťastná, že sú aspoň násilníci a zaslúžia si svoj nadchádzajúci nový údel v živote. Pozrela sa na blikajúce zelené svetlo, videla, že rýchlo bliká, a vedela, že práca je takmer hotová.
  
  "Byť pripravený".
  
  Za oknom kvílili sirény.
  
  Indikátor prestal blikať, čo znamená, že je všetko dokončené. Vytiahla malý disk a vložila ho do vnútorného vrecka na zips. "Je čas ísť".
  
  Chlapci sa okamžite pohli dopredu, opatrne obchádzali padlých krvácajúcich mužov a kopali do dvoch, ktorí sa pokúsili vstať. Karin sa im vyhrážala zbraňou, no nepoužila ju. Stále môže nastať zmätok, odkiaľ streľba pochádza. Už by boli zaneprázdnení monitorovacími kamerami a pýtali by sa veľa otázok. Kľúčom k úteku bolo nekonať rýchlo, dokonca ani byť opatrný.
  
  Malo to byť prekvapenie.
  
  Rozopli si batohy, vybrali ich obsah a potom zahodili prázdne tašky. Pozreli sa na seba a prikývli.
  
  "Dôstojník". Wu pozdravil Dina.
  
  "Dôstojník". Dino energicky prikývol Karin.
  
  "Seržant," zosilnila svoj britský prízvuk a zamierila k služobným výťahom.
  
  Vo vrecku drží kľúč k moci, k vláde a kráľovskej manipulácii, k prevratu za prevratom, k finančnej slobode a kontrole presadzovania práva.
  
  Všetko, čo potrebovali, bolo bezpečné miesto na štart.
  
  
  KAPITOLA 23
  
  
  Ďalší deň, ďalšia jazda lietadlom a Matt Drake pociťoval vážne jet lag. Vzlet sa uskutočnil len pred hodinou a dobiehali deň smerom k Atlantiku a smerovali do Spojených štátov amerických.
  
  Bez jasnej predstavy, kam ísť.
  
  Tretím jazdcom je Hlad. Drake sa bál predstaviť si, akú vojnu vymyslel Rád kvôli hladomoru. Stále boli veľmi zaujatí vývojom prvej zbrane, vesmírnej zbrane, a najmä druhej zbrane, hlavného kódu. Hayden si stále nechal všetky informácie pre seba, no tlak na zdieľanie bol obrovský. Len náhly zmätok a nejasný cieľ spôsobili, že jej nečinnosť bola prijateľná.
  
  Hlavný kód zostrojil udalosti v polovici Európy a nakoniec v Amerike, aby zvrhol svetových hláv štátov, zničil infraštruktúru krajiny, spútal ich armády a oslobodil psychopatov, ktorí chceli poslať Zem späť do temných vekov. Zdalo sa to desivo skutočné a desivo ľahké. Jedného dňa padlo prvé domino...
  
  Hayden bola ticho, keď čítala do konca. Drake nechal svoju myseľ prehrať všetky nedávne odhalenia: SEAL Team 7; tímy špeciálnych síl, ktoré sa navzájom angažujú; francúzske straty, najmä kvôli Rusom; a teraz spojenie s domorodými Američanmi. Samozrejme, domorodci boli vynikajúci jazdci - možno najlepší, ktorí kedy žili. Ale kde sa v tom všetkom vzal hlad?
  
  Alicia vedľa neho ticho chrápala, jedno oko pootvorené. Kenzie sa zo všetkých síl snažila túto udalosť zachytiť na video, no Dahl ju dokázal zadržať. Drake poznamenal, že to nebolo jemné fyzické presviedčanie, ale skôr slová, ktoré ju prinútili zmeniť názor. Nebol si istý, či sa Dal a Kensi priblížia. Samozrejme, nie je to jeho vec a v skutočnosti cestoval po tých istých železničných tratiach, ale...
  
  Drake chcel pre šialeného Švéda to najlepšie a to bolo všetko.
  
  Lauren sedela vpredu so Smithom tak blízko, ako len mohol, bez toho, aby sa cítila príliš trápne. Yorgi, Kinimaka a Mai hovorili tichými hlasmi v zadnej časti lietadla; nákladný priestor, v ktorom sa nachádzali, bol len o málo viac ako prievan, hrkotajúci drez s vysokým stropom. Aspoň raz by chcel letieť prvou triedou. Dokonca aj tréner prekonal triedu batožiny.
  
  Lauren sa sústredila na korešpondenciu, ktorú stále viedli medzi sebou a Washingtonom. Práve teraz bol rozhovor pomalý a nesústredený, viac brainstorming ako skutočná diskusia. Hoci existuje toľko geekov, Drake nepochyboval, že nájdu presne to, čo hľadali.
  
  Hodiny plynuli a štáty sa zbližovali. Lauren sa začal zaujímať o rôzne materiály pochádzajúce z konkurenčných krajín. Zdá sa, že Izraelčania vyriešili americké spojenia takmer súčasne so SPIR. Briti tiež. Číňania zostali ticho a Francúzi z toho dosť možno vyšli. Drake vedel, že od SEALs nebudú nič počuť. V skutočnosti tam, samozrejme, neboli.
  
  "Bude zaujímavé sledovať, či tieto tímy pošlú do Ameriky potichu," povedal Dahl. "Alebo použite interné príkazy."
  
  "Infiltrovali sa už ľudia do spoločnosti?" Hayden zdvihol zrak. "Pochybujem. Vytvorenie agentov Sleeper trvá roky."
  
  "A nie je ťažké vletieť nepozorovane," povedal Smith. "Obchodníci s drogami to robia už desaťročia."
  
  "Nejaké stopy o tomto najhoršom Indovi, ktorý kedy žil?" spýtala sa Mai.
  
  "Nie z Washingtonu, a ak to naši konkurenti vedia, držia to v tajnosti."
  
  "Hovadina".
  
  Drake sa pozrel na čas a uvedomil si, že sa blížia k Štátom. Jemne potriasol Aliciou, aby sa zobudila.
  
  "Wow?"
  
  "Čas vstávať".
  
  Kenzi sa naklonila bližšie. "Mám tvoju fľašu pripravenú, zlatko."
  
  Alicia na ňu mávla rukami. "Sakra, kurva! Daj tú vec odo mňa preč!"
  
  "Som to iba ja!"
  
  Alicia sa posunula tak ďaleko, ako jej to priedel dovoľoval. "Zatracený cirkusový klaun fizzog."
  
  "Čo je pop?" Kinimaka vyzerala skutočne zaujatá.
  
  "V angličtine to znamená 'tvár'," povedal Drake. A v reakcii na Kensiho zjavnú skľúčenosť povedal: "Nesúhlasím. Si poriadny Bobby Dazzler."
  
  "Naozaj?" zavrčala Alicia.
  
  "Čo? "
  
  "Znamená to, že nie si zlý na pohľad, láska."
  
  Kensi sa zamračil, keď Alicia začala vrčať a Drake si uvedomil, že pravdepodobne prekročil hranicu s oboma ženami. Teda aspoň s Kenzi. Rýchlo prikývol Lauren.
  
  "Nikdy. Si si istý? "
  
  Pozornosť sa obrátila na New Yorker.
  
  "Ach áno, som si istý." Lauren bola dosť rýchla na to, aby skryla svoje prekvapenie a išla rovno oznámiť správy. "Daj mi niečo."
  
  Vzápätí, akoby osudom, sa vrátili dobré správy. Lauren to dala na hlasitý odposluch. "Ahoj ľudia, rád vidím, že sa stále bavíme." Pán Nepríjemný je opäť na rade. "Dobrou správou je, že kým vy ste dostávali svoj podiel zi, ja som pracoval na rozpálenom počítači." Takže najprv druhý jazdec a dobytie. Slečna Jayová? Veľké psy štekajú."
  
  Hayden pokrútila hlavou. "Hovor po americky, debil, alebo ťa vyhodím."
  
  Drake sa pozrel cez stôl, vedel, že stále stojí. Napokon, kľúčový kód vlastnili a Američania to vedeli. Potom ho napadla myšlienka a naznačil jej, aby sa k nemu pripojila v zadnej časti lietadla.
  
  Ticho sa k sebe prilepili.
  
  "Bolo by možné stratiť len jednu z plachiet?" spýtal sa. "Najdôležitejší z nich."
  
  Zízala. "Samozrejme, ak na nás chcete zacieliť. Nie sú takí hlúpi."
  
  Pokrčil plecami. "Ja viem, ale pozrite sa na alternatívu."
  
  Hayden sa oprel v kresle. "No, myslím, že sme už v háji." Akú škodu by mohol spôsobiť iný akt neposlušnosti?
  
  "Poďme sa opýtať SEAL Team 7, keď sem prídu."
  
  Obaja na seba chvíľu hľadeli a obaja boli zvedaví, aké presne boli rozkazy druhého tímu. Tajomstvo toho všetkého ich znepokojovalo. Hayden počul, ako ten otravný muž opäť začal rozprávať, a otočil sa.
  
  "Agent Jay, Washington chce vedieť presné detaily Conquest Box."
  
  "Povedz im, že ich budem kontaktovať."
  
  "Mmm, naozaj? Dobre."
  
  "Máš niečo nové?"
  
  "Áno, áno, chceme. Daj mi chvíľku".
  
  Hayden sa otočil späť k Drakeovi. "Je čas urobiť rozhodnutie, Matt." Do konca?"
  
  Drake sa vrátil na päty a usmial sa. "Vždy".
  
  Hayden vytiahol zo stohu papier.
  
  "Našli ste už list, ktorý potrebujete?"
  
  "Premýšľal som o tom pred dvoma hodinami."
  
  "Ach".
  
  Spoločne a bez ďalšej sekundy utrpenia zničili najdôležitejšie vedenie v hlavnom reťazci. Hayden potom zložil všetky listy späť dohromady a vložil ich späť do krabice na objednávku. Zvyšok tímu sa na nich oboch bez komentára pozrel.
  
  Spolu boli ako jeden.
  
  "Fajn". Muž z Washingtonu je späť. "Teraz naozaj varíme na plyne. Zdá sa, že Rád posledného súdu trafil klinec po hlavičke svojimi opismi tretieho Jazdca - Hlad. Najhorší Ind, aký kedy žil a že je obklopený zbraňami."
  
  "Rodený Američan?" - spýtal sa Kinimaka.
  
  "Ó áno, narodený v roku 1829; toto je sedemsto rokov po Džingischánovi a tisícštrnásťsto po Hannibalovi. Takmer presne..." Odmlčal sa.
  
  "Zvláštne," vyplnil Kinimaka prázdne miesto.
  
  "Možno, možno," povedal botanik. "Niekto raz povedal, že neexistujú náhody. No uvidíme. Každopádne, presmeroval som lietadlo a ty teraz mieriš do Oklahomy."
  
  "Vieme, kto by mohol byť tento starý jazdec?" spýtal sa Drake.
  
  "Povedal by som, že je to najslávnejší domorodý Američan zo všetkých, nie najhorší, ale čo ja viem?"
  
  Alicia sa zavrtela, stále v polospánku. "Nie tak veľa, sakra."
  
  "Ďakujem. No, Goyaale, čo znamená "ten, kto zíva", bol slávnym náčelníkom kmeňa Apačov. Počas jeho života odolávali USA a Mexičanom a jeho nájazdy sa stali strašným tŕňom v oku Ameriky."
  
  "Veľa domorodých Američanov áno," povedala Mai.
  
  "Samozrejme, a je to tak. Ale tento muž bol uctievaný ako vynikajúci vodca a stratég, archetyp nájazdov a pomstychtivých vojen. Znie vám to povedome?
  
  Drake súhlasne prikývol. "Rovnaké ako Hannibal a Džingischán."
  
  "Rozumieš, zlatko. Trikrát sa vzdal a potom trikrát ušiel. O jeho skutkoch nakrútili niekoľko filmov. Potom s ním zaobchádzali ako s vojnovým zajatcom a spolu s mnohými ďalšími ho najprv transportovali do Fort Bowie.
  
  "A znova utiekol?" Alicia vyzerala, že by si to rada myslela.
  
  "Nie. V starobe sa Geronimo stal celebritou."
  
  "Aha, už chápem," povedal Drake. "Spolu so Sitting Bull a Crazy Horse je pravdepodobne najznámejší."
  
  "No, áno, a vedel si, že tí traja sa stretávali? Wow-wow, sedíme pri ohni. Postaviť to a to? Porozprávajte sa o tom, že si vyberiete svoju obľúbenú celebritu, s ktorou pôjdete na kávu - ja by som išiel s týmito tromi."
  
  Alicia prikývla. "Bol by to nezabudnuteľný zážitok," súhlasila. "Samozrejme za predpokladu, že Depp a Boreanaz neboli slobodní."
  
  "V roku 1850? Pravdepodobne nie. Ale tento chlapík Depp? Zdá sa, že nikdy nestarne, takže kto vie? Pamätáte si na príbeh o medicinmanoch, ktorí dokázali pohnúť svojim manitou - svojim duchom - časom? Každopádne...Geronimo sa objavil na svetovej výstave v roku 1904 a niekoľkých ďalších menších výstavách. Chudobnému človeku nebolo nikdy dovolené vrátiť sa domov a zomrel vo Fort Sill, ešte ako vojnový zajatec, v roku 1909. Je pochovaný na indickom cintoríne Fort Sill, obklopený hrobmi príbuzných a ďalších vojnových zajatcov Apačov."
  
  "Zbraň". povedal Dahl. "Odvážni muži."
  
  "Ach, a samozrejme, veľa zbraní samotnej Fort Sill, ktorá dnes slúži ako delostrelecká škola armády Spojených štátov." Zostáva jedinou aktívnou pevnosťou na južných pláňach, ktorá zohrala úlohu v takzvaných indických vojnách a bola aktívna v každom väčšom konflikte od roku 1869. Geek sa odmlčal a dodal: "Rád si vybral toto miesto a tohto jazdca z nejakého dôvodu."
  
  "Okrem zbraní?" - spýtal sa Dahl.
  
  "A tiež sláva," znela odpoveď. "Pôvodný nájazd na indické územie odtiaľto viedli Buffalo Bill a Divoký Bill Hickok. Súčasťou pevnosti bola 10. kavaléria, známa aj ako Buffalo Soldiers.
  
  "Tak si to zhrňme." Dahl si vzdychol. "Geronimov hrob sa nachádza vo Fort Sill. Rádu sa pred najmenej štyridsiatimi rokmi podarilo utajiť plány na výrobu ničivých zbraní a teraz sa k nemu bezhlavo rúti poltucet najsmrteľnejších tímov špeciálnych síl na planéte.
  
  V hlbokom tichu geek veselo povedal: "Áno, človeče, skvelé veci, čo?"
  
  
  KAPITOLA DVADSAŤ ŠTYRI
  
  
  Keď lietadlo prichádzalo na posledný úsek letu do Oklahomy, posádka diskutovala o tom, čo doteraz vedela - o väčšine odhalení o štyroch kútoch zeme, jazdcoch a smrtiacich zbraniach, ktoré nacistickí vojnoví zločinci zakopali. hroby starých vojvodcov. Sprisahanie bolo rozsiahle, zložité a bolo nevyhnutné - pretože Rád chcel, aby bol životaschopný sto rokov. A aj teraz, podľa textu, bol štvrtý jazdec "skutočný posledný súd".
  
  Čo to do pekla môže byť, vzhľadom na doteraz objavené zbrane?
  
  Drake to zvážil. Najprv sa museli dostať do Fort Sill a zabrániť všetkým, aby dostali do rúk zbraň hladu. A starajte sa o ostatných, ktorí mieria priamo k štvrtému Jazdcovi - Božej metle. Teda...čo je to za meno?
  
  "Môžem sa opýtať otázku?" - povedal, keď lietadlo začalo klesať.
  
  "Už si to urobil," zasmial sa geek, čo spôsobilo, že Hayden, Alicia a May zavreli oči a ich trpezlivosť dochádzala.
  
  "Ako Geronimo získal svoj titul?"
  
  "Geronimo bol skutočný bojovník. Aj na smrteľnej posteli priznal, že svoje rozhodnutie vzdať sa oľutoval. Jeho posledné slová boli: "Nikdy som sa nemal vzdať. Musel som bojovať, kým som nezostal posledný." Mal tiež deväť manželiek, niektoré v rovnakom čase."
  
  "Ale najhorší Ind, aký kedy žil?"
  
  "Počas svojej vojenskej kariéry bol Geronimo známy svojimi odvážnymi huncútstvami a nespočetnými útekami. Zmizol v jaskyniach, z ktorých nebolo východu, až neskôr ho bolo vidieť vonku. Vždy vyhral, hoci bol vždy v menšine. V Novom Mexiku je miesto, ktoré je dodnes známe ako jaskyňa Geronimo. Jeden z najväčších príbehov hovorí o tom, ako viedol malú skupinu tridsiatich ôsmich mužov, žien a detí, ktorých vyše roka strašlivo prenasledovali tisíce amerických a mexických vojakov. Tak sa stal najslávnejším domorodým Američanom všetkých čias a medzi bielymi osadníkmi tej doby si vyslúžil titul "najhorší Indián, aký kedy žil." Geronimo bol jedným z úplne posledných bojovníkov, ktorí akceptovali okupáciu svojich krajín Spojené štáty."
  
  "Kedysi ma nazývali ‚najhoršou mrchou, aká kedy žila"," spomenula si Alicia túžobne. "Neviem si spomenúť, od koho."
  
  "Len raz?" spýtala sa Kenzi. "Toto je divné".
  
  "S najväčšou pravdepodobnosťou som to bol ja." Mai sa na ňu mierne usmiala.
  
  "Alebo ja," povedal Drake.
  
  Dahl vyzeral, akoby sa mu zlomil mozog. "No, myslím, že si pamätám..."
  
  "Fort Sill," povedal pilot. "Zostáva desať minút. Máme povolenie na pristátie a v oblasti je horúco."
  
  Drake sa zamračil a pripravoval sa. "Horúce? Číta z upraveného scenára alebo čo?"
  
  "Musí tam byť asi osemdesiat ľudí." Kinimaka hľadela z veľmi malého okna.
  
  "Myslím, že má na mysli obavy," prehovoril Yorgi. "Alebo pod útokom."
  
  "Nie, myslí tým svoj status," povedal im Smith. "Výborne pripravené."
  
  Lietadlo pristálo a rýchlo zastavilo. Takmer okamžite sa začali otvárať zadné nákladné dvere. Tím, už natiahnutý a na nohách, sa ponáhľal von do slnečného svetla, ktoré sa jasne odrážalo od asfaltu. Čakal na nich vrtuľník, ktorý ich previezol na územie Fort Sill. Keď dorazili, plukovník z Fort Sill ich informoval o situácii.
  
  "Sme tu v plnej bojovej pripravenosti." Všetky zbrane sú pripravené, nabité a namierené. Geronimov hrob tiež a sme pripravení natáčať."
  
  "Zostáva nás päť." povedal Hayden. "Agresívne postupujem na pohrebisku. Som si istý, že poznáte všetkých potenciálnych súperov."
  
  "Bol som plne pripravený, madam." Je to zariadenie armády Spojených štátov amerických, zariadenie námornej pechoty a základňa protivzdušnej obrany a hasičského zboru. Ver mi, keď ti poviem, že sme pokryli všetky naše uhly."
  
  Hayden vykročil a sledoval, ako sa pod ním objavil Fort Sill. Drake prehľadal oblasť a poslednýkrát skontroloval svoju zbraň.
  
  Pevne v to dúfam.
  
  
  KAPITOLA DVADSAŤPÄŤ
  
  
  Atmosféra bola elektrická, každý vojak bol napätý a očakával nejakú vojnu. Tým prechádzal pomedzi široké tehlové stĺpy a pohyboval sa medzi množstvom náhrobných kameňov, z ktorých každý bol miestom odpočinku padlého hrdinu. Geronimov hrob bol mimo vychodených ciest a trvalo im veľa minút, kým sa k nemu dostali. Hayden šiel vpredu a Kinimaka vzadu.
  
  Drake počúval, zvykal si na svoje okolie. Na mieste toľkých delostreleckých práporov nebolo nikdy ticho, ale dnes človek takmer počul šuchot lístia vo vetre. Ľudia na celej základni čakali. Boli pripravení. Rozkaz bol poslaný zhora, aby pevne stál tvárou v tvár tomu, čo sa malo stať. Američania by nestratili tvár.
  
  Kráčali úzkou, bridlicou vysypanou cestičkou a čižmy im vŕzgali. Zdalo sa čudné zostať vo vysokej pohotovosti na takejto základni, ale krajiny a tímy, proti ktorým stáli, boli nepochybne schopné čohokoľvek.
  
  Drake kráčal vedľa Lauren, ktorá neustále informovala tím o nových informáciách.
  
  "Francúzi sú stále aktívni. Momentálne dvaja z nich, ďalšie sú na ceste."
  
  "Správy o streľbe v Oklahoma City. Môžu to byť Briti. V tejto chvíli sa to nedá povedať."
  
  A odpoveď: "Áno, máme dobyvačné zbrane. Je to tu. Ak niekoho postavíte na základňu, som si istý, že to dokážeme preniesť."
  
  Drake uhádol, že sú pravdepodobne v bezpečí pred SEAL Team 7, aspoň tu zvnútra. Jednoduchý fakt, že im bol povolený vstup do Spojených štátov a potom na stránku armády, mu povedal, že niečo nie je v poriadku.
  
  Kto poslal pečate?
  
  prečo?
  
  Hayden spomalil, keď ich sprievodca viedol inou, ešte užšou cestou. Čoskoro zastavil pred pol tuctom značiek.
  
  "Tento," povedal, "patrí Geronimovi."
  
  Samozrejme, bolo to do značnej miery neprehliadnuteľné. Náhrobný kameň nebol obyčajný náhrobok, ale mohyla; veľká umelá hromada kameňov v tvare hrubej pyramídy s plaketou v strede so zámerne jednoznačným názvom "Geronimo". Bolo to neuveriteľne starobylé miesto a vo svojej dobe muselo byť pôsobivé. Po jeho boku stál hrob jeho manželky Zi-ye a dcéry Evy Geronimo Godley.
  
  Drake pocítil akúsi duchovnú úctu, keď videl hrob veľkého bojovníka, a vedel, že ostatní cítia to isté. Tento muž bol vojak, ktorý bojoval väčšinou proti Mexičanom a bojoval za svoju rodinu, krajinu a spôsob života. Áno, prehral, rovnako ako Cochise, Sitting Bull a Crazy Horse prehrali, no ich mená žili dlhé roky.
  
  Malý bager stál pripravený.
  
  Hayden kývol na veliteľa základne, ktorý kývol na vodiča bagra. Čoskoro sa pustil do práce veľký bager, nadvihol obrovské kusy zeminy a rozsypal ich na zem v blízkosti. Drake si bol tiež vedomý znesvätenia a obvinení, ktoré by mohli byť vznesené proti armáde, ale prítomnosť toľkých vojakov nablízku znamenalo, že bolo nepravdepodobné, že by sa to niekto dozvedel. Fort Sill by zrejme na nejaký čas zatvorili pre verejnosť.
  
  Ako to Rád urobil?
  
  Zaujímalo by ma... pred toľkými rokmi? Možno bol vtedy prístup jednoduchší. Hayden povedal vodičovi bagra, aby kopal zľahka, nepochybne si spomenul na Hannibalov plytký hrob, kde nebola žiadna rakva. Tím sledoval, ako sa diera prehlbuje a hromada zeme sa zvyšuje.
  
  Nakoniec sa bager zastavil a dvaja muži skočili do diery, aby odstránili posledné kusy zeme.
  
  Drake sa pomaly pohol smerom k okraju jamy. Alicia kradla s ním. Ako sa dalo očakávať, Kinimaka zostala vzadu, nechcela skončiť na dne. Dvaja muži očistili veko rakvy od zeminy a kričali, aby na vedro rýpadla pripevnili zdvíhacie laná. Čoskoro začala rakva pomaly stúpať a Drake sa znova rozhliadol.
  
  Vedel, že všade stoja ľudia so stoickými tvárami a obklopujú tábor. Teraz mu začalo dochádzať, že žiadna bitka nebude. Geronimovu rakvu opatrne spustili na zem, malé kúsky kameňov a zeminy sa rozpadli. Hayden sa pozrel na veliteľa základne, ktorý pokrčil plecami.
  
  "Vaša párty, agent Jay. Mám príkaz poskytnúť vám všetko, čo potrebujete."
  
  Hayden sa pohol dopredu, keď jeden z kopáčov otvoril veko rakvy. Tým sa ujalo vedenia. Veko sa zdvihlo prekvapivo ľahko. Drake nazrel cez rám do hlbín škatule.
  
  Pozrite si jedno z najväčších prekvapení svojho života.
  
  
  * * *
  
  
  Hayden sa odtiahol, na chvíľu zamrznutý; poslanie zabudnuté, jej život zabudnutý, jej priatelia zrazu preč, keď sa jej mozog zmenil na kameň.
  
  Nikdy...
  
  Bolo to nemožné. Toto bola určite pravda. Ale neodvážila sa odvrátiť zrak.
  
  Vo vnútri rakvy, namontovanej na titánovej konzole, visela najmodernejšia digitálna obrazovka, a keď sa pozerali, ožila.
  
  Z reproduktorov sa ozýval tlmený smiech. Hayden a ostatní bez slova ustúpili. Z vylepšenej obrazovky sa ozýval umelý smiech, keď ju zaplnilo množstvo farieb, záblesk hviezd za zábleskom, ktoré sa šírili smerom von. Tím sa začal spamätávať a Drake sa k nim otočil.
  
  "Je to tak... myslím... čo to-"
  
  Dahl prišiel bližšie, aby sa lepšie pozrel. "Je tu ešte chudák Geronimo?"
  
  Hayden ho odtiahol. "Opatrne! Nerozumieš všetkým konotáciám tohto?"
  
  Dahl zažmurkal. "To znamená, že nám niekto nechal namiesto krabice obrazovku. Myslíš, že je to zbraň?"
  
  "Rád sa toho nevzdal," povedal Hayden. "Aspoň nie, pokiaľ ide o nacistických vojnových zločincov. To znamená, že príkaz je -"
  
  Potom však smiech prestal.
  
  Hayden stuhla, nevedela, čo očakávať. Pozrela sa dole, pripravená uhnúť sa a schovať sa. Stála pred Lauren. Priala si, aby si Kinimaka, Drake a Dal neboli tak prekliate blízko. Ona...
  
  Na obrazovke sa mihlo logo, jasne červené na čiernom, v jej mysli len škvrna krvi.
  
  "Toto je logo objednávky," povedala Alicia.
  
  Nerozumiem," priznala May. "Ako mohli dostať tú obrazovku na miesto? A ako by to mohlo ešte fungovať?"
  
  "Neurobili to," povedal Yorgi.
  
  Logo vybledlo a Hayden vypustila z mysle všetko ostatné. Znova sa objavila čierna obrazovka a z reproduktorov začal škrípať umelo znížený hlas.
  
  "Vitajte vo svojej nočnej more, chlapci a dievčatá," znelo a potom nasledovala pauza na výbuch potlačeného smiechu. "Pozdravuje vás hlad a mali by ste vedieť, že poslední dvaja jazdci sú zo všetkých najhorší. Ak vás nezastihne hlad, prepadne smrť! Ha, ha. Ha, ha, ha."
  
  Hayden chvíľu premýšľal, čo pokazená myseľ a spletitá predstavivosť prišli s týmto svinstvom.
  
  "Tak poďme rovno k veci." Tretí jazdec vás radšej všetkých zničí, ako by vám dovolil zničiť jeden druhého. Robí to hlad, mám pravdu? "- pokračoval hrdelný hlas. "A teraz, keď ste sa presunuli do elektronického veku, stane sa to oveľa, oveľa rýchlejšie. Počuli ste už o Strask Labs?"
  
  Hayden sa zamračil, rýchlo sa rozhliadol a obrátil sa na veliteľa základne. Prikývol a chystal sa prehovoriť, keď hlas pokračoval.
  
  "Toto je jeden z najväčších konglomerátov, odhodlaný prevziať kontrolu nad svetom. Moc. Vplyv. Obrovské bohatstvo, chcú všetko a začnú sa presúvať do veľkej ligy. Americká vláda nedávno vložila dôveru do Strask Labs.
  
  Čo to znamená? Hayden sa zamyslel. A ako nedávno?
  
  "V Dallase v Texase, neďaleko odtiaľto, má Strask biologické testovacie laboratórium. Vyrábajú lieky, choroby, lieky a zbrane. Prevádzkujú gamut. Ak je tam vonku smrteľná infekcia, svet zabíjajúci vírus, nádoba s nervovým plynom alebo nová biologická zbraň, Strask v Dallase ju bude mať. Doslova," zavrčal, "je to obchod so zmiešaným tovarom."
  
  Hayden to chcel zastaviť. Veci sa uberali veľmi zlým smerom.
  
  "Biologické laboratórium sa stalo cieľom. Hladomor bude rozpútaný. Vaša úroda a tie na celom svete uschnú a odumrú. Ide o umelo vyrobený jed, ktorý sa zámerne zameriava na konkrétnu odrodu plodín a nedá sa zastaviť. Sme Rádom posledného súdu. A ako som povedal, toto je tvoja nočná mora."
  
  Nahrávanie sa zastavilo. Hayden žmurkala a civela, úplne nevnímala svet a svoje problémy. Ak sa Rád zameral na biolaboratórium, ktoré presne určilo kontamináciu plodín a plánovalo zničiť všetky zásoby, potom...
  
  Bolo to možné. A pravdepodobné. Choroba by nepochybne zasiahla aj pôdu, takže už nikdy nebudú rásť žiadne jedlé plodiny.
  
  Potom zrazu obrazovka opäť ožila.
  
  "Och, a teraz, keď žijeme v elektronickej dobe, dovoľte mi povedať vám toto. Otvorením tejto rakvy, spustením tohto záznamu uvediete celú vec do pohybu - elektronicky!"
  
  
  26. KAPITOLA
  
  
  Fort Sill vstúpil do boja. Veliteľ základne kričal na technika, aby prišiel a rozobral nahrávku, obrazovku a čokoľvek iné, čo by našli v rakve. Hayden uvidel na dne zväzky starého oblečenia a kostí a musel predpokladať, že Rád do vnútra jednoducho umiestnil zástenu a nechal ju, aby ju niekto našiel. Mohol sa signál pripojený k Wi-Fi základne vypnúť v momente, keď otvorili rakvu?
  
  Musím tomu veriť. Výtlačok označoval začiatok záznamu. S najväčšou pravdepodobnosťou boli zapojené senzory. Ktokoľvek toto všetko urobil, bol technicky zdatný. Čo vyvolalo ďalšiu otázku.
  
  "Preskočili sme od nacistických vojnových zločincov spred päťdesiatich rokov teraz?"
  
  "Nerozumiem tomu," povedal Smith.
  
  Tím sa vzdialil od Geronimovho hrobu, aby umožnil ostatným zúčastniť sa, a teraz stál v skupine pod stromami.
  
  "Myslel som, že je to celkom jasné," povedal Hayden. "Ten chlap povedal, že sme Rád posledného súdu." Stále existujú."
  
  Veliteľ základne sa priblížil. "Takže ľudia, pri kontrole nášho obvodu sme sa zdvojnásobili a strojnásobili." Žiadne stopy po nepriateľoch zo špeciálnych jednotiek. Zdá sa, že tentoraz sa jednoznačne minuli cieľom a ja som im to naozaj vyčítal. Je tu veľa palebnej sily." Ukázal na vojakov stojacich okolo pevnosti.
  
  "To neznamená, že signál, ktorý pochádzal z toho hrobu, nebol vysielaný na iných miestach," poznamenal Lauren. "Akýkoľvek počet ľudí to mohol vidieť v tej či onej podobe."
  
  "Hoci je to pravda," prikývol veliteľ, "nemôžeme s tým urobiť veľa. Teraz môžeme zavolať Strask Labs a ako sa hovorí, varovať týchto ľudí."
  
  Ukázal na muža neďaleko, ktorý už mal telefón pritlačený k uchu.
  
  Hayden vedela, že by mala zavolať tajomníkovi Croweovi, ale zdržala sa, keď sa z reproduktora ozvalo volanie vojaka. Nekonečné pípanie spôsobilo, že tím SPEAR sa znepokojene obzeral.
  
  "Toto je 24-hodinové laboratórium s personálom," povedal veliteľ základne. "Na výzvu pre armádu a Biely dom. Nedokážem vyjadriť, aké zlé to je." Obviňoval zvoniaci telefón.
  
  "Nemusíš." povedal Hayden. "Môžete kontaktovať miestne úrady? Pošlite ich do Straska a povedzte im, že sme na ceste."
  
  "Hneď, agent Jay."
  
  Hayden sa rozbehol smerom k helikoptére. "Musíme sa dostať do Dallasu! Teraz! "
  
  
  KAPITOLA DVADSAŤ SEDEM
  
  
  Karin strávila to, čo bolo pre ňu dôležité, nesmierne veľa času, kým vôbec ukázala flash disk počítačovému terminálu. Dobre si uvedomovala, že niekto s bohatstvom a vplyvom Tylera Webba môže do jeho počítača nainštalovať akúkoľvek technológiu - najmä tú, ktorá obsahuje všetky špinavé tajomstvá, ktoré za tie roky nazbieral.
  
  A tu bola.
  
  Mladá žena. Počítač. Flash karta.
  
  Koľko mien ma nazvali v minulosti? Dievča s údajmi. Hlava v sieti. Khakaz. Dávno, ďaleko, ale stále aktuálne.
  
  Dino a Wu stáli a pozerali sa, dohľad nad domom už taký dobrý, ako len mohol byť. Mali senzory pre každý prístup a plány so záložnými stratégiami pre ťažké aj mäkké evakuačné situácie. Všetci traja vojaci boli momentálne vo vážnom stave - zbití, pomliaždení, pomaly sa liečili z prechádzky v San Franciscu. Boli tiež nažhavení, hladní a mali nedostatok financií. Pod zárukou Karin na to vsadili všetko. Od úplného začiatku.
  
  "Je čas dokázať svoju hodnotu," povedala.
  
  Prvé roky ju nikdy neopustili, na dlhý čas sa otočila chrbtom k svetu. Sebadeštrukcia bola jedným zo spôsobov zmierenia.
  
  "Veríme vo teba," povedal Dino.
  
  Ponuro sa usmiala, keď vložila flash disk a sledovala veľkú obrazovku. Navrhla všetko tak, aby bežalo čo najrýchlejšie, a teraz nedošlo k žiadnemu oneskoreniu, keď na obrazovke zablikala výzva:
  
  Ďalej?
  
  Sakra správne.
  
  Posadila sa a pustila sa do práce. Klávesnica rachotila, jej prsty blikali, obrazovka blikala. Nečakala, že to naraz nájde alebo dokonca pochopí - bolo tam veľa gigabajtov informácií - a preto pred načítaním disku všetko maximálne zabezpečila. Tiež si otvorila niekoľko offshore účtov a niekoľko účtov v Los Angeles, na ktoré by mohli rýchlo vložiť nejakú hotovosť. Samozrejme, všetko si pamätala z čias svojho pôsobenia v SPEAR; k prípadu môže prispieť to, čo sa stalo po Webbovej smrti.
  
  Nateraz ignorovala nevkusné, no zlovestné dokumenty a sústredila sa na svoje financie a premenila prsty a obrazovku na smršť informácií. Dino zalapal po dychu, keď sa snažila udržať krok.
  
  "Sakra, myslel som si, že som génius v Sonic." Stavím sa, že tie pichľavé sračky rozstrieľate všade, čo?"
  
  "Poznáš Sonica? Z Master System alebo Mega Drive? Nie sme na to všetci príliš mladí?"
  
  Dino vyzeral zmätene. "Playstation, človeče. A retro je lepšie."
  
  Karin pokrútila hlavou a prinútila sa usmiať. "Ach áno, je to úplne retro, človeče."
  
  Keď sa pohrabala hlbšie vo finančnom spise, čoskoro objavila čísla účtov, triediace kódy a kľúčové príkazy. Našla zdrojové banky, väčšinou offshore. Našla vyše sedemdesiatpäť rôznych účtov.
  
  "Neuveriteľné."
  
  Dino si pritiahol stoličku. "Áno, mám problém sledovať tých dvoch." A obe sú prázdne!"
  
  Karin vedela, že nemá čas kontrolovať každý účet. Potrebovala to zredukovať a vybrať to najlepšie. Geniálne už mala napísaný jednoduchý program, ktorý prejde súbor a zvýrazní účty s najvyššími číslami. Teraz ho pustila a čakala päť sekúnd.
  
  Tri blikajúce modré pruhy vyzerali sľubne.
  
  "Pozrime sa na teba."
  
  Zablikal prvý účet. Sídlila na Kajmanských ostrovoch, nepoužívala sa a vykazovala zostatok tridsaťtisíc dolárov. Karin zažmurkala. Žartuješ! Vedela, že Webb nakoniec prerušil väzby vo svojej bezohľadnej honbe za pokladom Saint Germain - išiel na to sám a minul obrovské sumy, aby zostal neodhalený a naverboval armádu až do konca, zaplatil tisíce, aby požiadal o poslednú láskavosť, - ale nečakala, že jeho účty budú také vyčerpané.
  
  V každom prípade rýchlo poslala tridsaťtisíc na miestny bankový účet v Los Angeles, ktorý si už otvorila.
  
  Je to riskantné, ale ak sa ponáhľame, môžeme si peniaze vybrať a vziať so sebou. Ak niekto špehoval účet, čo sa zdalo nepravdepodobné vzhľadom na jeho nízky zostatok, malo by to byť možné urobiť skôr, ako to niekto zistí.
  
  Prešla na ďalší účet, videla zostatok osemdesiattisíc dolárov a musela uznať, že takto je to lepšie. Ale nič také ako milióny, ktoré očakávala. Dino vedľa nej zostal ticho. Vzala peniaze a so zatajeným dychom stlačila posledný účet.
  
  Dočerta. Pätnásť tisíc?
  
  Bola nútená prezrieť si zvyšné účty a do konca zinkasovala sumu okolo stotridsaťtisíc dolárov. Nebolo to zlé, ale neboli to peniaze typu doživotná záruka. Bude to chvíľu trvať a ona sa obávala, aby zostala v spojení dlhšie, no zatiaľ si nedostatok zásob vyžiadal ďalší krok.
  
  "Jedlo na vydieranie," povedala.
  
  "Nie som s tým spokojný," povedal Dino.
  
  "Záleží na tom, kto to je," poznamenala Karin. "A čo urobili. Môžeme odhaliť skutočne zlých bastardov - možno prostredníctvom nejakej novej špecializovanej webovej stránky - a diskutovať o tom, čo by sme mohli urobiť s tými, ktorí by mohli schudnúť pár kíl."
  
  Wu pokrútil hlavou. "Čo?" - Opýtal som sa.
  
  "Pár dolárov. Tsentarinos." Wonga. Sakra, kde začneme?"
  
  Nový súbor obsahoval mnoho strán s menami, každú tučným písmom a doplnenú fotografiou a dátumom. Karin rolovala v zozname nadol. "Správne, dobre, sú v abecednom poradí." To je aspoň niečo. Nejaké preferencie?"
  
  "Nepoznám žiadnych bohatých chlapov," povedal Dino. "Nehovoriac o vydieraní niekoho."
  
  "Niektoré z týchto mien poznám," povedal Wu, keď Karin sebavedomo listovala stránkou AC. "Cebrity. Športové hviezdy. televíznych moderátorov. Bože, kto bol ten Webb?"
  
  "Kto to bol?" Karin cítila, ako nenávisť vzplanula s novou silou. "Jedno z najhorších, najstrašidelnejších a najmocnejších stvorení, aké kedy žili. Vtelené zlo, schopné ovplyvniť každý život na planéte."
  
  "Mohol by som ich hneď pár vymenovať," povedal Dino.
  
  "Áno, to by mohol urobiť každý. Ale toto sú presne tie kreténe, pod ktorými chceme zostať."
  
  Karin skontrolovala firewally svojho systému a hľadala akékoľvek včasné varovné signály, že niekto iný sliedi okolo. Nič sa nedalo predstaviť, ale nebola taká márnivá, aby verila, že niekto tam vonku nie je oveľa múdrejší ako ona.
  
  "Skontrolujte celé miesto," povedala a vybrala flash disk. "Potrebujeme všetko monitorovať asi deň z lokality B. Potom uvidíme."
  
  
  * * *
  
  
  To všetko bolo súčasťou jej starostlivej prípravy. Ak sa niečo pokazí a budú videní, zajatí alebo zabití, nebude to kvôli nedostatočnej príprave. Karin použila každý trik vo svojom bohatom arzenáli a každý kúsok svojho obrovského intelektu, aby ich ochránila.
  
  A môj plán. Moja malá odplata.
  
  Dino, Wu a ona opustili svoj dom v púšti a odlúčili sa v malej chatrči, ktorú našli uprostred ničoho. Trvalo to týždne metodického hľadania, no po nájdení sa ukázalo, že je to ideálne miesto pre záložný úkryt. Wu strávil dvadsaťštyri hodín sledovaním domu prostredníctvom CCTV. Karin a Dino sa odviezli do Los Angeles, vybrali skrýšu peňazí a to, čo zostalo, umiestnili inde, pričom pravidelne kontrolovali firewally jej siete, ich spoľahlivosť a stav, v ktorom sa nachádzajú. Znovu a znovu nevidela žiadne známky toho, že by to bolo nejakým spôsobom testované.
  
  Metodicky a opatrne však; bol to jediný spôsob, ako mohli zostať slobodní.
  
  Keď sa vrátili do domu, prešlo celých tridsať hodín. Ešte pár kontrol a Karin bola opäť pripravená pracovať s flash diskom.
  
  "Skontroloval si kamery?" - opýtala sa.
  
  "Áno, len to urob."
  
  Trvalo to len pár sekúnd a potom ešte raz listovala zoznamom mien. Po C, samozrejme, prišiel D.
  
  Matt Drake nebol na zozname.
  
  Pre SPEAR však existovala samostatná sekcia. Na zozname bolo Drakeovo meno. Taká bola aj Alicia Miles. Hayden Jay a Mano Kinimaka čakala. Uvidela Bridget Mackenzie - niet divu. Lancelot Smith? Hmmm. Mai Kitano. Lauren Fox. Yorgi. Zaujímavé je, že tam nebol žiadny odkaz na Thorstena Dahla.
  
  Ale bol tam odkaz na Karin Blake.
  
  Chvíľu naňho hľadela a potom sa rozhodla ho zatiaľ ignorovať. Ďalšie odkazy súvisiace s tímom SPEAR a pridané do spodnej časti prvej stránky boli od Kimberly Crow, ministerky obrany; Nicholasovi Bellovi, väzňovi; a celé podmenu s názvom "Rodina/Priatelia".
  
  Sakra, ten chlap na nich naozaj išiel do mesta.
  
  Dobre.
  
  Prvý klik mal byť jednoducho na meno: Matt Drake.
  
  Jej pohľad zablikal, zakolísal a potom sa začal rozširovať; oči sa jej rozšírili do veľkosti tanierov.
  
  "Jeb na mňa," zašepkala v strachu. "Ach. Do riti. ja."
  
  
  KAPITOLA DVADSAŤOSMA
  
  
  Matt Drake videl nápis Strask Laboratories dávno predtým, ako sa tam dostali. Na okraji Dallasu to bola stále vysoká budova a jej modro-biele štylizované logo "S" bolo namontované na samom vrchu konštrukcie. Ich autá sa však pohybovali rýchlo a čoskoro videl, že sa pred ním otvoril celý terén.
  
  Strask Labs vyzerali nedôležito, nevýrazne, ako palica do kolesa, a to bol bezpochyby ten nápad. Jeho okná boli nepreniknuteľné, ale mnohé áno. Jeho parkovisko bolo pokryté hniezdom CCTV kamier, ale to bol svet. Nikto nevedel povedať, ako pokročilé boli kamery alebo ako ďaleko siahali. Nebola tam žiadna iná brána ako chatrná bariéra. Nie je tam vôbec vidieť žiadne zabezpečenie.
  
  "Ešte nejaká odpoveď?" - spýtal sa Dahl.
  
  Hayden si štipla koreň nosa. "Smrteľné ticho," bolo všetko, čo povedala.
  
  Drake študoval krajinu. Parkovacia plocha bola v tvare písmena L okolo budovy, pred a na východnej strane. Na západe bol strmý, trávnatý násyp. Žiadny plot. Celý areál bol otvorený. Okolo nej viedla sieť ciest a bezprostredný výhľad tvorili desiatky malých kancelárskych budov, skladov a nákupných centier.
  
  "Polícia," povedal Dahl.
  
  Policajti DPD už boli na mieste a zaparkovali mimo oblasti pozdĺž cesty. Hayden povedal ich vodičom, aby zaparkovali neďaleko a vyskočili.
  
  Drake ma rýchlo nasledoval.
  
  "Videli ste niečo? Niečo?" spýtal sa Hayden.
  
  Vysoký dôstojník s bokombradami vzhliadol. "To, čo vidíte, máme, madam. Dostali sme príkaz pozorovať a nepodnikať žiadne kroky."
  
  zaklial Hayden. "Takže netušíme, do čoho ideme." Len sľub šialeného človeka, že veci sú také zlé, ako len môžu byť."
  
  Alicia pokrčila plecami. "Ahoj, čo máš nové?"
  
  "Ak majú biologickú zbraň alebo biologické zariadenie, ktoré je špeciálne navrhnuté na ničenie našej úrody, potom nemáme na výber," povedal Dahl.
  
  "A ako navrhuješ, aby sme sa dostali dovnútra?"
  
  "Vpredu," povedal Dahl s úsmevom. "Je nejaký iný spôsob?"
  
  "Nie pre nás," povedal Drake. "Si pripravený?"
  
  "Sakra," zamrmlala Alicia. "Naozaj dúfam, že sa vy dvaja nebudete držať za ruky."
  
  Hayden požiadal o veci, o ktoré žiadali, a dal ich preč. Drake si vzal plynovú masku a nasadil si ju. V laboratóriu nehrozilo žiadne riziko.
  
  Drake sa potom skĺzol po trávnatom násype a preskočil roklinu pod ňou na parkovisko. Všade bolo roztrúsených asi štyridsať áut, obyčajní kuriéri rôzneho veku a čistoty. Nič nezvyčajné. Dahl bežal vedľa neho, Alicia a May po jeho pravici. Boli plne pripravení a ich zbrane boli pripravené. Drake očakával to najhoršie, ale zatiaľ ich privítalo len strašidelné ticho.
  
  "Myslíte si, že sa informácie dostali k ostatným tímom?" Kinimaka sa obzrela po obvode. "Ak niektoré z týchto krajín zistia, že takéto biologické zbrane sú tu a v tomto laboratóriu sú zraniteľné, môžeme čeliť útoku. A Strask je oveľa menej bezpečný ako Fort Sill."
  
  "Iné tímy?" Lauren si vzdychla do komunikátora. "Obávam sa, že záznam Rozkazu bol odvysielaný bez obmedzení. A že búrka môže byť v plnom prúde."
  
  Kinimakiho ústa sa zmenili na veľký kruh. "Oooh."
  
  Drake a Dahl išli ďalej, manévrovali medzi autami a nespúšťali oči zo všetkých okien. Nič sa nepohlo. Vnútri nezazneli žiadne alarmy. Dostali sa k cestičkám, ktoré viedli do hlavnej haly a videli, že aj tie malé okná boli zatemnené.
  
  "Ak som to sem doručil," povedal Dahl. "Okamžite by som predpokladal, že to nebolo obyčajné laboratórium."
  
  "Jo kámo. Vždy je lepšie mať príjemnú malú recepciu."
  
  Dahl vyskúšal kľučky dverí a vyzeral prekvapene. "Odomknuté."
  
  Drake čakal na Haydenov príkaz a rozkaz. "Choď."
  
  S plynovou maskou, ktorá mu obmedzovala výhľad, sledoval, ako Dahl otvoril dvere dokorán a potom vkĺzol dnu. Drake vyrovnal svoj nový HK pri hľadaní nepriateľov. Prvé, čo videli, boli telá ležiace blízko recepcie a na chodbách za nimi.
  
  "Rýchlo". Dahl pribehol k prvej, ktorú kryla Alicia. Mai pribehla k druhej, ktorú kryl Drake. Švéd si rýchlo skontroloval pulz.
  
  "Vďaka Bohu," povedal. "Je nažive".
  
  "A tento tiež," potvrdila Mai a zdvihla viečko obete. "Myslím, že bol zdrogovaný. Spací plyn, alebo akokoľvek vymyslený výraz, ktorý tomu hovoria."
  
  Hayden mal so sebou detektor plynov, pár a dymu. "Je to niečo také. Netoxický. Nie smrteľné. Možno niečo ľahké na uspávanie?"
  
  "Vodka sa zmenila na zbraň," povedala Alicia a jej hlas bol skreslený maskou. "To by stačilo."
  
  Kensi sa na ňu pozrela a pomaly pokrútila hlavou.
  
  "Na čo sa pozeráš, Bridget?"
  
  "No, aspoň s touto maskou sa na teba môžem pozerať bez toho, aby som zvracal."
  
  "Plyn musel byť rýchlo pôsobiaci plyn s úplným pokrytím," povedal Hayden. "Ako to do pekla urobili?"
  
  "Prieduchy," povedala Lauren. "Vykurovací systém, klimatizácia, niečo také. Aj keď možno niekde sú vedci zavretí vo svojich laboratóriách. Vzhľadom na typ zariadenia nie každé laboratórium alebo sklad bude napojené na hlavný uzol."
  
  "Dobre," povedal Hayden. "Tak prečo ? Čo dosiahli tým, že uspali celý personál?"
  
  Do ich rozhovoru vtrhol nový hlas, nie cez komunikačný systém, ale cez nejaký druh reproduktorového systému, ktorý pravdepodobne pokrýval celú budovu.
  
  "Ste tu? A čo zvyšok? OH dobre. Potom môžeme začať asi o dvanásť sekúnd."
  
  Drake sa rýchlo otočil a pozoroval dvere. Laurenin hlas prebehol komunikátorom ako prílivová vlna.
  
  "Už sa nám to blíži! Myslím, že Izraelčania. Hneď teraz prerazme. A Švédi!"
  
  "Keby niekedy existovalo miesto, kde by nedošlo k prestrelke..." poukázala Alicia.
  
  Streľba sa už začala; Dallasskí policajti boli bezpochyby na stope infiltrátorov. Napriek tomu sa útok odohral neuveriteľne rýchlo. Drake už kráčal po chodbe a pripájal sa k svojmu komunikátoru a žiadal kód núdzového vypnutia, ktorý by otvoril väčšinu vnútorných dverí. Vtom vybuchol veľký rad okien za prvým radom dverí, granáty rýchlo zničili trojsklo. Drake videl, ako šrapnel ostrý ako žiletka explodoval v smrtiacej, nezastaviteľnej vlne, ktorá sa rozliala po miestnostiach. Črepy vložené do každého povrchu. Vnútorné priečky a okná kancelárií sú tiež rozbité alebo ovisnuté. Drake namieril zbraň na dvere.
  
  Laurenin hlas: "Dva, tri, päť, osem, sedem."
  
  Rýchlo zadal prepisovací kód, potom ho prebehol a za ním zvyšok tímu. Všade boli telá, ktoré spiaci plyn upadol do bezvedomia.
  
  "Je pre nás bezpečné zložiť si masky?" spýtal sa.
  
  Hayden monitoroval kvalitu ovzdušia. "Neodporúčam to." Áno, teraz je to jasné, ale ktokoľvek zaviedol plyn, mohol by to urobiť znova."
  
  "S tým najhorším," dodal Dahl.
  
  "Dočerta".
  
  Drake spustil paľbu, keď videl vchádzať maskované postavy. Piati naraz, takže to boli asi Rusi, ktorí sa oslobodili od guliek a bolo im jedno, komu cestou ublížia. Drake jedného trafil do vesty, zvyšok ušiel.
  
  "Myslím, že môžeme s istotou povedať, že ruský tím nie je pod vládnymi sankciami. Žiadna vláda so zdravým rozumom by s tým nesúhlasila."
  
  Kinimaka sa zasmiala. "Hovoríme tu o Rusoch, kamarát." Ťažko povedať."
  
  "A keby si mysleli, že im to prejde," povedala Kenzie. "Aj Izraelčania."
  
  Drake sa uchýlil za stôl. Priečky po obvode tohto vnútorného labyrintu kancelárií boli prinajlepšom chatrné. Musia byť stále v pohybe.
  
  Keď prechádzal okolo, zamával Alici a May. "Lauren," povedal. "Vieme, kde sú biologické zbrane?"
  
  "Ešte nie. Ale informácie prichádzajú."
  
  Drake urobil grimasu. Vražední byrokrati pravdepodobne porovnali cenu životov s príjmami. Hayden sa pretlačil okolo. "Choď hlbšie," povedala. "Tak to bude."
  
  Rusi strieľali na úrady vnútra. Guľky pretrhli sklolaminátovú kožu, čo spôsobilo, že sa panely zrútili a hliníkové kolíky lietali všade. Drake nezdvihol hlavu. Hayden sa plazil dopredu.
  
  Drake sa pozrel medzi trosky. "Nemôžem si ich pozrieť."
  
  Dahl sedel z iného uhla pohľadu. "Môžem". Vystrelil; muž spadol, ale Dahl pochmúrne pokrútil hlavou.
  
  "Vesta. Stále päť silných."
  
  Lauren ukončila hovor. "Len útržok informácie, ľudia. Príkaz, ktorý prepustil spiaceho agenta, určite prišiel zvnútra budovy."
  
  "Rozumiem," povedal Hayden. "Lauren, kde sú Švédi?"
  
  Potom ticho: "Podľa toho, ako prišli, by som povedal, že z druhej strany budovy, mierili rovno k vám."
  
  "Sakra, potom sa musíme najskôr dostať do centrálneho bodu." Za predpokladu, že toto je cesta dole na nižšie úrovne, Lauren?"
  
  "Áno, ale zatiaľ nevieme, kde sú biologické zbrane."
  
  "Je to tam dole," povedal Hayden. "Museli by byť hlúpi, aby to skladovali niekde inde."
  
  Drake prikývol Dahlovi. "Si v poriadku?"
  
  "Určite. Ale ako ste už povedali, žiadna vláda by tento útok nepovolila."
  
  "Teraz si myslíš, že Švédi konajú nezávisle?"
  
  Dahl sa zamračil, ale nič nepovedal. V tom momente bolo možné všetko a nové odhalenie, že Rád môže byť stále v prevádzke, aktualizovaný na modernú infraštruktúru, tiež vyvolal po celej stránke otázniky. Koľko krokov sú pred nami?
  
  A štvrtý? Ak vás nezastihne hlad, prepadne smrť!
  
  Drake sa prevrátil. Kinimaka sa prikradol na druhú stranu kancelárie a pritlačil sa k vonkajšej stene, nasledovaný Smithom, keď sa zbiehali do vnútorného stredu. Hayden, Mai a Yorgi kráčali priamo stredom. Drake strieľal jeden výstrel za druhým, aby pritlačil Rusov k zemi. Kenzi sa medzi nimi predierala, zvierajúc pištoľ, no napriek tomu vyzerala zachmúrene. Chudobnej dievčine chýbala katana.
  
  Drake sa dostal na koniec otvoreného kancelárskeho priestoru. Hayden už tam bol a rozhliadal sa po otvorenom priestore, ktorý viedol k výťahovej banke a ďalšej veľkej časti kancelárií za ňou. Niekde tam boli Švédi.
  
  "Nerád vám dávam zlé správy," povedala im Lauren do uší. "Ale Izraelčania tiež práve urobili prelom. Toto je vojnová zóna. Máš sakra šťastie, že si tam. "
  
  Teraz je Kensi späť. "Vážne pochybujem, že Izraelčania majú podporu vlády. Ale verím, že toto sú špeciálne jednotky. Nemáš žiadnu podporu?"
  
  "Na ceste. Je toho plná loď. Netuším, ako tieto tímy očakávajú, že sa z toho neskôr dostanú."
  
  "Tomu neveríš," povedal Kensi. "Vždy existuje cesta. Tu musíte začať udržiavať obete v bezpečí. Poskytnite im pomoc, ktorú potrebujú."
  
  Hayden je späť. "Prepáč, s týmto zatiaľ nemôžem súhlasiť. Nevieme s čím máme do činenia. Nevieme, či Rád môže vydať niečo smrteľnejšie."
  
  "Nie je to dôvod dostať ich von?"
  
  "Rád možno bude chcieť, aby sme to urobili. Otvorte dvere."
  
  "Mmm, kámo," povedala Alicia. "Nejaký idiot už otvoril okná."
  
  Hayden sa zamyslel. "Sakra, máš pravdu, ale toto to len zhoršuje." Čo ak je trik Rádu vypustiť niečo smrtiace po celom Dallase?
  
  Drake sa zamračil na výťahy. "Potrebujeme vedieť, kde je tá posraná biologická zbraň."
  
  Guľky vybuchli na ruskom kontingente a zmenili ho na "papier-mâché" z rôznych panelov. Papiernictvo vyletelo do vzduchu: súprava ceruziek, telefón, celý stoh papiera.
  
  Tím pristál.
  
  Laurenin hlas bol sotva počuteľný. "Podúroveň štyri, laboratórium 7. Tam to je." Ponáhľaj sa!"
  
  
  KAPITOLA DVADSAŤ DEVIATA
  
  
  Pomocou radu výťahov ako štítu proti Švédom tím SPEAR neustále strieľal na Rusov, keď sa hnali k oceľovým dverám. Hayden a Jorgi boli prepustení, zatiaľ čo Kinimaka a Smith sa starali o Švédov a zvyšok tímu sa sústredil na Rusov.
  
  Hayden stlačil tlačidlo označené SL4.
  
  Ak zazvonili výťahy, zvuk sa stratil v dôsledku silnej streľby. Drake sa prikrčil, ale nepriateľovi sa stále podarilo opätovať paľbu a plaziť sa vpred, pohyboval sa okolo stola za stolom a pomocou silnejších predmetov sa za nimi kryl. Aj vtedy jeden muž spadol s guľkou v hlave. Ďalší kričal od bolesti, keď bol okrídlený, a ďalšieho strelili do nohy. Napriek tomu prišli.
  
  Nad kovovými dverami zablikali svetlá a potom sa otvorili. Hayden skočil a zvyšok tímu ho nasledoval. Bolo to pre nich ťažké, ale zvládli to.
  
  Drake bol natlačený proti Dahlovi, Hongkongu medzi nimi.
  
  Alicia si položila bradu na jeho chrbát. "Kto to sakra je za mnou? S túlavými prstami?
  
  "To som ja". Kenzi si povzdychla, keď ich tesný priestor vtlačil dovnútra a nenechal žiadny priestor na pohyb, keď sa zrýchlil na úroveň štyri. "Ale ruky mám uväznené okolo krku. Prekvapivo sú tam aj moje prsty." Zamávala im.
  
  Alicia cítila pohyb. "Nuž, niekto mi strčil niečo do zadku." A nie je to banán."
  
  "Ach, to musím byť ja," povedal Yorgi. "No, toto je moja zbraň."
  
  Alicia zdvihla obočie. "Tvoja zbraň, však?"
  
  "Moja zbraň. Moja zbraň, to je to, čo mám na mysli."
  
  "Je plne nabitá?"
  
  "Alicia..." varoval ho Drake.
  
  "Mmm, áno, tak to má byť."
  
  "Tak sa radšej nehýbem. Nechceme, aby to teraz fungovalo v takom obmedzenom priestore, však?"
  
  Našťastie, práve vo chvíli, keď sa Kensi zdalo, že sa chystá dať jadrnú odpoveď, výťah zastal a vydal zvuk pri príchode. Dvere sa otvorili a tím prakticky vypadol na chodbu. Drake hľadal po stenách nejaký znak. Samozrejme tam nič nebolo.
  
  "Kde je laboratórium 7?"
  
  "Odbočte doprava, tretie dvere," povedala Lauren.
  
  "Perfektné".
  
  Dahl kráčal vpredu, stále opatrný, ale vyzeral sebavedomo. Hrozba bola oveľa väčšia, ale Drake ani na chvíľu nezabudol na dôvod, prečo tu boli. Poriadok posledného súdu. Čo ešte plánujú?
  
  Yorgi si zložil masku a lapal po vzduchu. Kensi sa pridala, porušila pravidlá, a potom Smith nasledoval príklad a venoval Hayden prázdnym pohľadom, keď bezmocne rozhodila rukami.
  
  "Rebeli," povedal Dahl a pokračoval v chôdzi.
  
  "Povedal by som, že podvodníci," povedal Kenzi. "Znie to lepšie."
  
  Stála vedľa neho.
  
  "Keby som nebol taký disciplinovaný, sakra dobre by som sa k tebe pridal."
  
  "Neboj sa. Na tomto môžeme popracovať."
  
  Drake ju štuchol zozadu. "Vieš, že chodil do súkromnej školy, však, Kenz? Nikdy ho nezlomíš."
  
  "Mosad má svoje vlastné metódy."
  
  Dahl sa obzrel cez rameno. "Vy dvaja budete ticho? Snažím sa sústrediť."
  
  "Chápeš čo myslím?" povedal Drake.
  
  "Sústreď sa na čo?" spýtala sa Alicia. "Čísla jedna až štyri?"
  
  "Tu sme," povedal Dahl. "Laboratórium 7".
  
  "Vypočítaš si všetko sám, Torsti? Počkaj, myslím, že mám niekde nálepku."
  
  Hayden sa pretlačil dopredu. "Formácia, ľudia. Obzrieť sa. Pozor na výťahy na oboch stranách. Potrebujem Lauren na telefóne, aby ma pripojila k biologickej zbrani, a potrebujem, aby bolo laboratórium v bezpečí. Myslíš, že to dokážeš?"
  
  Bez prestávky sa rozišli a zaujali pozície. Drake a Hayden museli vstúpiť do laboratória sami. Najprv vstúpili do vonkajšej kancelárie, ktorá bola posiata zásobami, každý dostupný povrch pokrytý všemožnými nástrojmi. Drake netušil, čo sú zač, no vyzerali vitálne a drahé.
  
  Za sklenenou stenou bola vnútorná, bezpečná miestnosť.
  
  "Lauren," povedal. "Laboratórium 7 pozostáva z dvoch miestností. Vonkajšie a vnútorné. Interiér je pravdepodobne chemická kontrolná miestnosť, ktorú možno zapečatiť a uvoľniť."
  
  Nič. Komunikácia bola prerušená.
  
  Drake civel na Haydena. "Čo-"
  
  "Prepáč, Matt. Hayden. Laboratóriá sú vždy frekvenčne tienené, takže signály sa nemôžu dostať dovnútra a von. Laboratórium 7 je na inej úrovni ako zvyšok zariadenia a chvíľu nám trvalo, kým sme deaktivovali dodatočné zabezpečenie.
  
  "Neboj sa," povedal Hayden. "Kam ísť?"
  
  "Vnútorná izba. Mala by tam byť presklená skrinka. Vidíš toto?"
  
  Drake podišiel k veľkej sklenenej stene. "Áno. Hneď vo vzdialenom rohu."
  
  "Biologické zbrane zjavne nie sú podobné zbraniam. Mal by sa skladovať v nádobe veľkej približne ako fľaša na kávu. Možno ho identifikovať podľa kódu PD777. Mám to?"
  
  "Pochopené". Prešiel k panelu s kódom dverí a vyťukal prepisovací kód. "Nič". Vzdychol. "Mohla by mať táto miestnosť iný kód?"
  
  "Nechaj ma to zistiť. Problém je, že tam s vami spia všetci šéfovia, technici a laboranti."
  
  "Nehovoriac o Rusoch, Švédoch a Izraelčanoch. Ponáhľaj sa".
  
  Drake počúval, keď sa Hayden radil s tímom. Všetko bolo ticho, až strašidelne. Smith potom zavrčal cez svoj komunikátor.
  
  "Pohyb po východných schodoch. Tu sú!"
  
  "Na tej západnej som zaznamenal pohyb," uviedla Mayová. "Ponáhľaj sa".
  
  "Podrž tie výťahy," povedal Hayden. "Budeme ich veľmi skoro potrebovať."
  
  Drake premýšľal o streľbe cez sklo. Nepochybne by to bolo nepriestrelné a potenciálne nebezpečné. Vonkajšia miestnosť obsahovala aj sklenené skrinky naplnené skúmavkami a nádobami, ktoré mohli obsahovať ľubovoľný počet jedov.
  
  Lauren vykríkla nový kód. Drake ho udrel. Dvere sa prudko otvorili. Bežal na druhý koniec miestnosti, otvoril skriňu a začal hľadať nádobu. Hayden zostal pozadu. Kým si kryje chrbát, každý člen tímu má na dohľad ďalšieho.
  
  Drake prechádzal nádobou za nádobou. Každá mala na sebe odtlačok čiernych, tučných písmen a číslic a tie boli nefunkčné. Prešla minúta. Smith spustil paľbu po schodoch a May urobila to isté o niekoľko sekúnd neskôr. Boli napadnutí a modlili sa, aby nikto nebol taký idiot, aby poslal do boja granát.
  
  "Pochopené!"
  
  Zdvihol nádobu, na pol sekundy si spomenul, že obsahuje biologickú zbraň, ktorá môže zničiť aspoň Ameriku, a strčil si ju pod ruku. "Je čas ísť".
  
  Ako jeden, koordinovane, začali ustupovať. May a Smith zakryli schody, kým sa Drake a Hayden nedostali na chodbu, a potom ich zakryli Yorgi a Dal. May a Smith rýchlo ustúpili, keď Alicia stlačila tlačidlo výťahu.
  
  Dvere sa okamžite otvorili.
  
  "Rýchlejšie!" - skríkla Mai a rýchlo sa objavila za rohom. "Sú pár sekúnd za mnou."
  
  Opätovala paľbu a pritlačila ich k zemi.
  
  Smith sa vybral inou cestou, ktorú teraz kryl Dahl, obaja muži ustupovali k dverám.
  
  A potom sa začali ozývať alarmy, silný hukot podobný klaksónu, ktorý naplnil uši a prehnal zmysly.
  
  "Čo je to do pekla?" zakričal Drake.
  
  "Nie. Ale nie!" Lauren kričala späť. "Vypadni odtiaľ. Okamžite odtiaľ vypadnite! Len niečo vypustili do systému." Odmlčala sa. "Ach môj bože... to je sarin."
  
  Cez prieduchy na streche chodby a bočné prieduchy výťahu už lialo.
  
  
  TRIDSIATA KAPITOLA
  
  
  Drake potlačil prvotnú vlnu strachu pri zmienke mena Sarin. Vedel, že je to smrteľné. Vedel som, že to bolo považované za zbraň hromadného ničenia. Vedel, že Smith, Yorgi a Kenzi si zložili masky.
  
  A uvidel niečo, o čom sa hovorilo, že je to bezfarebná kvapalina bez zápachu, ktorá uniká cez prieduchy.
  
  "Nikdy som nepochyboval, že tu skladovali sarin." Hayden zaútočil na Yorgiho. "Ale toto..." chytila jeho masku.
  
  Drake vedel, že takmer všetko sa dá zmanipulovať, skonštruovať alebo dokonca prerobiť. Jediným obmedzením bola predstavivosť. Kvapalný nervový jed bol nekonečne pružný. Teraz sa zo všetkých síl rútil ku Kenzi, ale videl, že Alicia a May sú už tam. Izraelčanka mala na sebe masku, no oči už mala zatvorené a telo bezvládne.
  
  Sarin dokáže zabiť za jednu až desať minút, v závislosti od dávky.
  
  "Nie," povedal Drake. "Nie nie nie".
  
  Smith sa už v bezvedomí skĺzol dolu po boku výťahu, kým si Dahl stihol úplne stiahnuť masku cez tvár.
  
  Výťah sa rozbehol hore, späť na prvé poschodie.
  
  "Čo by sme mali urobiť?" zakričal Hayden cez komunikátor. "Koľko majú času?"
  
  "SZO?" Lauren odpovedala prirodzene. "Kto sa zranil?"
  
  "Len nájdite prekliateho laboratórneho potkana alebo lekára a povedzte nám, čo máme robiť!"
  
  Kinimaka zdvihol Smitha cez rameno, keď sa dvere otvorili. Drake ho videl, ako sa chystá vybehnúť von, potom sa vrútil ako prvý, pretože vedel, že Havajčan pravdepodobne zabudol na čakajúcich Švédov, Rusov a Izraelčanov. Okamžite uvidel niečo, čo vyzeralo ako slabá para prenikajúca cez všetky prieduchy na vysokej úrovni. Srdce mu stíchlo. "Aj tu to vyšlo."
  
  "Celý komplex," povedala Lauren. "Mám tu laboratórneho technika."
  
  "Nepotrebujem ho," vydýchol Kinimaka. "Potrebujeme atropín." Kde je ten prekliaty atropín?
  
  Na linke sa ozval nový hlas. "Koľko ľudí sa nakazilo? A na akú úroveň?"
  
  Drake prehľadal oblasť a bežal do úkrytu, mieriac zbraňou. Alicia ho podporila. Pohyb vpred ich prinútil zastaviť sa.
  
  "Do pekla s týmto!" Hayden plakala. "V laboratóriu máme troch vlastných a desiatky ľudí už v bezvedomí. Musíš sem prísť s protilátkou a musíš to urobiť hneď!"
  
  "Sarin je smrteľný," povedal muž. "Ale zabiť môže aj hodinu." Sme na správnej ceste, verte mi. Boli sme na to pripravení. Povedz mi, majú obete ťažkosti s dýchaním?
  
  Drake sa obzrel. Hayden chvíľu kontroloval. "Áno," povedala s hrčou v hrdle. "Áno, je".
  
  Drake sledoval, ako Dal podišiel ku Kenzi, jemne ju odtiahol od Alicie a držal ju v náručí. Pozeral priamo na Kinimaka. Nikto iný. Nikde inde. Svet zmizol a Švéd mal na svedomí len jednu vec.
  
  "Mano. Čo by sme mali urobiť?"
  
  Veľký Havajčan si odfrkol. "Atropín a autoinjektor."
  
  Hlas okamžite odpovedal. "Lekárske priestory sa nachádzajú na každom poschodí. Každé oddelenie obsahuje niekoľko protijedov a atropín je jedným z nich. Nájdete tam aj automatické vstrekovače. Stačí ho strčiť do stehenného svalu."
  
  "Viem, čo mám robiť!"
  
  Drake čakal, kým technik povie Kinimakovi, kam má ísť, a potom išiel ako prvý. Žiadne zakrádanie sa, žiadne uhýbanie sa pri stoloch; tentoraz boli hlavami, podporovali svojich padlých priateľov a vyzývali každý darebácky národ, ktorý je dostatočne hlúpy, aby sa s nimi ujal. Podlaha bola stále posiata telami, len teraz boli tieto spiace telá stočené, sužované bolesťou, niektoré sa už triasli.
  
  Vstupné dvere boli zničené. Dovnútra sa nahrnuli muži v maskách a oblekoch.
  
  Drake odkopol stoličku nabok a potom si všimol lekárske miesto v jednom z rohov miestnosti. Utekal. Napravo ležalo telo Rusa oblečeného v kevlare, na ktorého strieľali. Vedľa neho ležali ďalší dvaja; skrčili sa a zomreli. Sarin ich tiež tvrdo zasiahol. Chemické uvoľnenie účinne zastavilo bitku a SPIR mal stále biologickú zbraň.
  
  Hayden sa rútil dopredu bez zbrane v rukách a otvoril dvere do lekárskej kliniky. Vo vnútri pred nimi stál tucet ampuliek naplnených lesklou tekutinou. Boli jasne označené a Kinimaka kričal na atropín; Mai vytiahol autoinjektor a naplnil ho. Kinimaka zapichol Smithovi ihlu do tváre len pár sekúnd predtým, ako Dal urobil to isté Kenziemu. Alicia a Mai sa vysporiadali s Yorgim a potom sa tím prikrčil, vyčerpaný, otupený, vystrašený, že nádej, ktorá naplnila ich srdcia, sa teraz zdala taká zúfalá.
  
  Minúty prešli. Drake sa otočil ku Kinimakovi. "Čo sa teraz deje?"
  
  "No, atropín blokuje účinky sarínu." Musia sa otočiť."
  
  "Dávajte si pozor na vedľajšie účinky," povedal technik. "V podstate halucinácie. Ale závraty, nevoľnosť, rozmazané videnie..."
  
  "Neboj sa," povedala Alicia. "Nie je nič horšie ako obed v krčme pre tím SPEAR."
  
  "Suché ústa. Zvýšená srdcová frekvencia..."
  
  "Áno."
  
  Prešlo ešte pár minút a Drake bezmocne hľadel na Yorginu tvár a stokrát za sekundu si prial, aby sa mu vrátila aspoň kvapka života. Hayden sa opýtal technika, či môžu odstrániť sarín zo systému a umožniť každému, aby si zložil masky, ale situácia bola sotva pod kontrolou. Ten, kto vypustil sarin, môže mať ešte iné plány.
  
  "Teraz sme tiež v systéme," uistila ich Lauren. "FBI zadržala niekoľko vysokopostavených počítačových vedcov, ktorí sa už nejaký čas zaoberali týmto prípadom."
  
  "Máte nejaké novinky o ďalších tímoch špeciálnych síl?" spýtal sa Hayden.
  
  "Myslíme si, že áno. Práve dostávam potvrdenie. Všetko je tam trochu mätúce."
  
  Drake potľapkal Yorgiho po líci, napravo od jeho masky. "Povedz mi o tom".
  
  Rus sa mierne pohol a zdvihol ruky. Oči sa mu rozleteli a nechápavo hľadel priamo na Drakea. Zakašľal a pokúsil sa zložiť si masku, ale Drake ju držal na mieste. S atropínom alebo bez atropínu je najlepšie nenechať nič na náhodu. Smith tiež bojoval a potom Kenzie; Dahl si dlho, počuteľne vydýchol úľavou. Tím využil príležitosť vymeniť si krátky, slabý úsmev.
  
  "Poďme ich dostať do vzduchu," povedal Hayden. "Na dnes sme tu skončili."
  
  Lauren sa opäť ozvala. "Je s nimi všetko v poriadku? Všetky?" Stále netušila, kto sa nakazil.
  
  "Zatiaľ je to dobré, láska," povedal Drake. "Aj keď by bolo pekné, keby ich skontroloval lekár."
  
  "Máme ich tu tucet."
  
  "Idem k tebe," povedal Hayden.
  
  Tím sa preskupil a pomohol si vyjsť z dverí. Hayden si pritisla biologickú zbraň k hrudi, ani teraz si nebola istá, komu môže dôverovať. Cez komunikátor položila Lauren otázku.
  
  "Musí ho odviesť do bezpečia v Dallase," povedala Lauren. "Tu mám podrobnosti. Čakajú na vás."
  
  Hayden civel na Drakea s unavenými očami za maskou.
  
  To nikdy nekončí.
  
  Drake presne vedel, čo si myslí. Kým sa dostali na pohotovosť, zložili si masky a našli Lauren, začali sa cítiť o niečo viac oddýchnutí. Drake si užíval, keď mu priniesli horúcu kávu a Alicia bľačala po fľaši vody. Mai od nej vzala pohár, odpila si a potom ju vyzvala, aby si odpila z použitej fľaše.
  
  Kenzi natiahla ruku, vzala si ju od mája a povzdychla si. "Prečo vás vidím štyroch?"
  
  Alicia jej vrátila vodu. "Takže ešte žiješ? Hej, počíta sa to ako trojka?"
  
  Drake sa pozeral. "Niečo vieš? Budem vedieť, kedy bude čas skončiť s touto prácou, keď sa vy dvaja prestanete snažiť jeden druhého naštvať. Vtedy pôjdem do dôchodku."
  
  Lauren na chvíľu odstúpila od Smitha, keď jej centrálny komunikačný systém zasiahol príval informácií. To zahŕňa komunikáciu od toho nepríjemného chlapíka vo Washingtone, miestnu operáciu v Dallase a v menšej miere od ministra obrany.
  
  Mávla rukou, aby skupina počúvala, kým si spomenula, že môže použiť spojenie. "Ahoj, no, ahoj." Dám vám adresu v Dallase a mali by ste byť na ceste. Čím dlhšie zostávajú tieto biologické zbrane vo voľnej prírode, tým väčšie je nebezpečenstvo. Teraz máme malé objasnenie. Zdá sa, že pôvodný sedatívum, ktorý bol podaný tak, aby ovplyvnil takmer každého pracujúceho v laboratóriu, bol spustený cez nadbytočný kód, len čo ste otvorili Geronimovu rakvu. Zdá sa, že si myslia, že kult teraz možno ešte neexistuje, ale stále pre nich môže pracovať aspoň jeden človek. Sarin bol tiež aktivovaný rovnakým kódom a nepochybne aj tou istou osobou. Insider? Možno. Ale nezabudnite, že sme museli odstrániť ochranné clony laboratória, aby sa signál mohol dostať dovnútra."
  
  "Musíte sa uistiť, že ľudia neodídu skôr, ako spiaci agent vykoná svoju prácu," povedal Hayden.
  
  "Na neho. To však nie je všetko. Telá sú spočítané." Nadýchla sa. "Zamestnanci nášho laboratória a nevinní civilisti odviedli dobrú prácu. Zdá sa, že všetky reagujú na atropín. Predpokladá sa, že keďže spali na podlahe, dostávali len slabé dávky a pomoc prišla rýchlo. Teraz s identifikáciou problém nie je, ale keďže sme poznali pozície Rusov a Švédov, musíme predpokladať, že máme pravdu. Traja Rusi zahynuli, dvaja boli nezvestní. Dvaja Švédi sú mŕtvi, jeden je nezvestný. A traja Izraelčania zomreli, dvaja boli nezvestní."
  
  "Nedostali atropín?" spýtal sa Dahl znepokojene.
  
  "Samozrejme, že to urobili, ale po civilistoch." A skutočne ich to zasiahlo agresívnejšie."
  
  V tomto momente boli Smith, Yorgi a Kenzi na nohách, vyzerali odpočinutí a dychtiví po akcii. Drake uvažoval, či to nemôže byť jeden z vyššie spomínaných vedľajších účinkov.
  
  "Yorgi," povedal. "Pozri na Aliciu. Čo vidíš?"
  
  Rus sa uškrnul. "Zmrzlina a horúce čili?"
  
  Drake sa uškrnul. "Je v poriadku".
  
  Alicia sa hlboko zamračila. "Čo to do pekla znamená. jogín? jogín? Poď, kamarát. Vieš, že ťa milujem, ale ak nerozsypeš fazuľu, budem ťa musieť zabiť."
  
  Drake ju odtiahol k čakajúcim autám. "Výborne, láska, práve si dokázal jeho názor."
  
  
  KAPITOLA 31
  
  
  Rýchlosť bola ich voľba, ich záchranca, ich Boh a ich najlepší spôsob, ako zostať nažive práve teraz.
  
  Nerobili si ilúzie o tom, čo ich môže čakať na ceste do Dallasu. Nezáležalo na tom, koľko policajtov pomáhalo; bez ohľadu na to, koľko SUV FBI a dodávok SWAT lemovalo cestu, ľudia, ktorým čelili, boli jedni z najlepších na svete a našli cestu von.
  
  Podľa toho, pre koho vlastne pracovali.
  
  Drake videl vozidlá, ktoré dostali na krátku cestu cez Dallas - dve vládou vydané vozidlá s pohonom všetkých štyroch kolies - a dupol na brzdy.
  
  "Toto naozaj nebude fungovať."
  
  Spomenul si na parkovisko a jeho obsah a kývol smerom k niekoľkým parkovacím miestam pri východe.
  
  "Oni budú".
  
  Lauren vyjadrila svoj súhlas. "Požiadam FBI, aby sa na to pozrela."
  
  "Rýchlo". Drake už mieril tým smerom. "Všetci? Načítaj kurva. Čoskoro budeme potrebovať všetku muníciu, ktorú máme."
  
  S Haydenom v strede sa vrhli smerom k autám, čiernemu Dodge Challenger v tajnej farbe a svetlomodrému Mustangu s dvoma bielymi pruhmi pozdĺž kapoty. Dahl upravil Mustang, čo bolo skvelé, pretože Drake chcel Challenger. Policajné autá odfrčali a pripravovali sa uvoľniť cestu cez centrum Dallasu. Vrtuľník sa vznášal neďaleko, varovali ho, že ho s vysokou pravdepodobnosťou zostrelia tímy SWAT. Obe autá boli dosť nové na to, aby sa dali hacknúť - FBI nepotrebovala kľúče.
  
  Drake nastúpil s Yorgim, ktorý si sadol na sedadlo spolujazdca, Hayden, Alicia a May. Naštartoval motor a šťastne sa usmial.
  
  "Toto," povedal, "je zvuk, kvôli ktorému by som vstal z postele pred šiestou ráno."
  
  Alicia to ignorovala. Zvykla si na jeho detinskosť a dala to všetkým najavo.
  
  Drake naštartoval motor. Dahl naštartoval Mustang vedľa neho a obaja muži sa uškrnuli cez dva rady okien, konečne spolu.
  
  Hayden poklepal nádobkou na operadlo sedadla. "Biologické zbrane".
  
  "Mmm, áno. Dobre."
  
  Pritlačil sa k podlahe, stočil volant a nasmeroval auto do úzkeho priestoru parkoviska a rútil sa k východu. Auto na nerovnom chodníku poskakovalo, predná časť sa zdvihla a zadná časť škrabala. Lietali iskry.
  
  Dahl za Drakeom videl, ako mu na čelnom skle prebleskli iskry, ktoré ho na sekundu pohltili ohňom. Očividne nebol šťastný.
  
  "Keenell, Drake. Snažil si sa do toho dostať?"
  
  "Len choď," odpovedal Hayden. "Bezpečná budova je vzdialená len deväť minút."
  
  "Áno, možno na pretekárskej dráhe," povedal Smith. "Ale toto je Dallas a títo dvaja nie sú pretekári."
  
  "Chceš strieľať, Lancelot?" Drake si vzdychol. "Prelez cez tohto Švéda a vezmi si ho."
  
  "Nezáleží na tom".
  
  "Ty si nahnevaný?" Alicia sa pridala. "Samozrejme, že nie, Lancelot."
  
  "Môžeme..." Hayden to skúsil znova.
  
  Laurenin hlas prehlušil jej vlastný. "Nepriateľ sa blíži," povedala a potom: "Nenechaj sa zastreliť, Lancelot."
  
  Drake zabránil výraznej pretáčavosti jemným doladením riadenia a využívaním oboch jazdných pruhov. Vpredu stálo policajné auto a bránilo ostatným vodičom skrížiť ich cestu. Challengery prebehli popri križovatke, teraz obklopenej výškovými budovami. Mustang sa prehnal o pol sekundy neskôr a tesne minul zadný blatník Dodge. Drake sa pozrel do spätného zrkadla a videl len Dahlove zaťaté zuby.
  
  "Teraz viem, aké to je, keď ma prenasleduje žralok."
  
  Niekde vpredu bol zostávajúci kontingent Rusov, Švédov a Izraelčanov, ktorí mali jedinú povinnosť - získať biologickú zbraň, ktorá bola špeciálne navrhnutá na zničenie zásob potravín v Amerike.
  
  "Prečo to jednoducho nezničíme?" povedal Kinimaka, keď sa držal zábradlia.
  
  "Je to férová otázka," poznamenal Dahl.
  
  "Je," povedala Lauren. "Ale práve mi povedali, že existujú protokoly." Postupy. Urob to zle a môžeš zabiť seba a nespočetné množstvo iných."
  
  Drake uvoľnil plyn, keď sa pred ním objavila ostrá zákruta. Polícia opäť uzavrela všetky ostatné trasy a on ladne vymanévroval auto za roh, zhodil pneumatiky a prešiel na červenú. Dahl bol pár metrov za ním. Chodci lemovali ulice, čumeli a gestikulovali, no polícia ich zadržala megafónom. Drake si vždy dobre uvedomoval, že niektorí nemusia počúvať.
  
  "Policajti toto všetko nezvládnu," povedal Hayden. "Spomaľte, chlapci. Máme ešte päť minút."
  
  Vtom z vedľajšej ulice vyletel pick-up a takmer zrazil nevšímavého policajta. Zabočil im do cesty a potom ich dohonil. Yorgi už stiahol okno a Mai zozadu rozbil sklo.
  
  Pikap, strieborná F-150, držal krok, keď sa približoval. Vyškerená tvár za volantom na nich hľadela a sledovala ich dvakrát viac ako cestu. Yorgi sa oprel v kresle.
  
  "Ó nie, nie, nie." Toto nie je dobré. Poznám ju. Poznám ju. "
  
  Drake sa rýchlo pozrel. "Podľa mňa vyzerá ako ruský vzpierač."
  
  "Bola na olympiáde," povedal Yorgi. "Bolo to predtým, ako sa stala tajným vojenským vrahom, jedným z najlepších, ktorí kedy prišli z Ruska." Ona je Oľga."
  
  Drake spomalil, keď pred uháňajúce autá vystúpil zhluk chodcov, väčšina z nich držala mobilné telefóny len pár centimetrov od očí.
  
  "Olga?"
  
  "Áno, Olga. Ona je legenda. Nikdy ste o nej nepočuli?
  
  "Nie v tomto kontexte. Nie".
  
  Strieborná F-150 sa prudko otočila a narazila do boku svojho Challengera. Drake, oslobodený od putujúceho stáda, opäť dupol na plyn a vyrazil vpred, pričom Challenger odpovedal uspokojivým revom. Oľga urobila ďalšiu zákrutu, mierila na zadné trojštvrťové krídlo, ale minula ju o niekoľko centimetrov. Jej F-150 prešla na druhú stranu, priamo medzi Drakea a Dahla. Švéd za ňou vmanévroval svoj Mustang.
  
  "Nemôžem to nabiť," povedal. "Príliš riskantné."
  
  "Nemôžem ju zastreliť," povedala Mai. "Rovnaký problém".
  
  "Ako očakáva útek?" Kinimaka sa zamyslel.
  
  "Olga je neporaziteľná," uistil ich Yorgi. "A ona nikdy nesklame."
  
  "To je pre ňu skvelé," povedala Alicia. "Možno by ste sa vy dvaja mohli schovať pod ten istý matrac."
  
  Vpredu sa hnali tri autá, ostatné vozidlá boli z veľkej časti zablokované a chodcov upozorňovalo neustále kvílenie policajných sirén. Drake postupoval podľa Haydenových pokynov, zatiaľ čo Hayden sedel prilepený k obrazovke prenosnej satelitnej navigácie.
  
  Drake videl pred sebou dlhú rovinku.
  
  "Zostaň so mnou, Dal," povedal. "Zatlačte tú sučku do kúta."
  
  Zrýchlil a držal sa v strede cesty. Zatúlané vozidlo skutočne začalo vychádzať z bočnej ulice, ale zastavilo sa, keď vodič videl, že sa blíži prenasledovanie. Drake držal kladivo stlačené a sledoval Olgu a Dahla za ňou. Motory zahučali a pneumatiky začali hučať. Sklenené výklady a kancelárske budovy sa mihali ako v hmle. Chodci vyskočili na cestu fotiť. Policajné auto sa pripojilo k prenasledovaniu a ťahalo vedľa Olgy, takže Drake mal teraz v zadnom výhľade dve autá.
  
  "Tri minúty," povedal Hayden.
  
  "Zoberte si zbrane, ľudia," povedala Alicia.
  
  "Dúfajme, že ruská sučka neodíde potichu," povedal Kenzie.
  
  Yorgi vedľa Drakea ťažko prehltol.
  
  Potom sa vpredu stala tá najzvláštnejšia a najstrašnejšia vec. Postavy vbehli do stredu cesty, klesli na jedno koleno a spustili paľbu.
  
  Guľky prerazili prednú časť Challengera, zabúchali o kov a predierali skrutky. Do vzduchu vyleteli iskry. Drake išiel autom úplne rovno.
  
  "Zasiahnite posranú palubu!" - on krical.
  
  Viac záberov. Polícia sa vyškriabala z chodníka, aby sa pokúsila strelcov zastaviť. Civilisti sa ukryli. Tím SWAT opustil úkryt a bežal s políciou so zbraňami namierenými, ale nepoužitými kvôli pravdepodobnosti zasiahnutia ľudí na druhej strane cesty.
  
  Drakeovo čelné sklo explodovalo, črepiny spadli na jeho bundu, ramená a na kolená. Guľka zasiahla opierku hlavy len pár centimetrov napravo od jeho ucha. Yorkshireman počkal ďalšie dve sekundy, dovolil strelcom opäť sa zoradiť a potom veľkou silou odvrátil Challenger.
  
  Nechávam Oľgin F-150 v palebnej línii.
  
  Pokrútila vlastným volantom, zasiahla policajta do pravej strany, ale guľky stále zasiahli. Muž sediaci vedľa nej zrazu ochabol; červená zaplavila interiér auta. Ďalší Rus je mŕtvy a zostal len jeden.
  
  Dahl sa zrazu ocitol v priamej paľbe.
  
  Ale vtedy sa strelci sústredili na približujúcich sa policajtov a SWAT, len dvaja z nich sa otočili a spustili kryciu paľbu a pripravovali sa na útek. Drake videl, ako guľky prenikajú davom, videl opovrhnutie, s ktorým títo ľudia - pravdepodobne Izraelčania - zaobchádzali s civilistami.
  
  "Do pekla so všetkým," povedal. "Toto nebude tolerované."
  
  "Drake!" varoval Hayden. "Dve minúty".
  
  Mai ju chytil za rameno. "Toto sa musí urobiť."
  
  Drake dupol na plynový pedál a prehltol zem medzi autom a utekajúcimi militantmi. Yorgi sa vyklonil z jedného okna a Mai sa vyklonila z druhého. Namierili zbrane, vypálili tri výstrely po mŕtvej rovnej ulici bez šance na ďalšie obete a utekajúcich ľudí odhodili.
  
  Drake prudko uhol, vyhýbajúc sa ich padajúcim telám.
  
  "Bastardi."
  
  V spätnom zrkadle ich policajti zaistili. Potom sa Olga a Dal vrátili, uháňali tak tvrdo, ako len mohli, uháňali sa navzájom stredom cesty. Oľgino auto bolo od krvi, chýbalo čelné sklo, rozbité blatníky, boky a svetlomety, z jednej pneumatiky spadla guma. Ale aj tak prišla, neúprosná, ako hurikán.
  
  "Deväťdesiat sekúnd," prečítal Hayden nahlas.
  
  "Kde?" - Opýtal som sa. spýtal sa Drake.
  
  Vykríkla adresu. "Odbočte ostro doprava, potom doľava a budova je priamo pred vami a blokuje cestu."
  
  "Na inú notu," zamiešala sa Lauren. "Boli to Izraelčania, ktorí opustili bitku. A pretekať."
  
  "Neoprávnené," povedal Kensi. "Ako som si myslel. Toto by sa nikdy nestalo, keby do toho bola zapojená naša vláda."
  
  Dahl nespúšťal oči z cesty. "To, čo prichádza od teba, ma prekvapuje."
  
  "To by nemalo byť. Nehovorím, že nebudú konať, zabíjať a mrzačiť na cudzej pôde. Priateľské územie. Hovorím, že by to takto otvorene neurobili."
  
  "Ach, to dáva väčší zmysel."
  
  Drake spomalil, dupol na brzdy a prudko otočil burácajúci Challenger doprava. Takmer sa dostal k krajnému obrubníku, zapol motor a počul škrípanie pneumatík pri hľadaní trakcie. V poslednej chvíli chytili a vypľuli štrk a pomohli auto tlačiť dopredu. Dúfalo sa, že Dahl dokáže pri otáčaní zatlačiť na obrancu Olgy, no Rus bol príliš múdry a neuvážene vystrihol roh a dostal sa do vedenia. Odpadkový kôš sa odrazil vysoko za ňu a zasiahol prednú časť.
  
  "Tridsať sekúnd," povedal Hayden.
  
  Potom išlo všetko do hája.
  
  
  32 KAPITOLA
  
  
  Olga riskovala všetko a rýchlo sa priblížila ku kufru Challengera.
  
  Drake videl, ako sa rýchlo blíži zákruta doľava, a pripravil sa otočiť auto.
  
  Celú tú cestu ho v kútiku mysle prenasledovala obava, že posledný zostávajúci Švéd je niekde tam vonku. Ale nikdy sa neukázal.
  
  Stále.
  
  Vojak vyskočil z obchodu, na muške zbrane držal zlovestne vyzerajúci samopal s krvavou tvárou zdeformovanou grimasou bolesti. Mal bolesti, ale zostal na misii. Ďalší neoprávnený útok. Ďalšia tretia strana využívajúca ľudí zo špeciálnych jednotiek.
  
  Drake okamžite zareagoval. Aké boli možnosti? Zdalo sa, že nebezpečným pohybom na ľavé krídlo, snahou perfektne zapadnúť Challenger do novej úzkej ulice, by mohol hodiť backend do útočiaceho Švéda. Toto bola jediná hra a nebrala do úvahy mužovo držanie smrtiacej zbrane.
  
  Hayden a Yorgi sedeli na druhej strane auta. Švéd vyzeral, že sa chystá postriekať celé auto, keď sa prešmyklo nabok. Jeho prst sa natiahol. Drake sa trápil s volantom, pevne ho držal, pravou nohou tlačil na plyn práve správnou rýchlosťou.
  
  Švéd spustil paľbu takmer naprázdno - pár sekúnd predtým, ako ho mal zasiahnuť chvost auta.
  
  A potom sa celý svet zbláznil, obrátil hore nohami, keď Oľga celou silou narazila do unášaného Challengera. Nespomalila ani o kúsok. Vrazila autom do boku Dodge, čo spôsobilo, že sa otočil, rozdrvil Švéda a poslal jeho telo do polovice cesty. Drake schmatol volant a nemohol vidieť priamo, ako sa auto točilo; dve zákruty, potom narazila na vysoký obrubník a prevrátila sa.
  
  Narazil na strechu, pričom sa stále šmýkal a škrabal po betóne, až narazil do prednej časti predajne. Sklo sa rozbilo a začal padať dážď. Drake sa snažil udržať rovnováhu. Alicia bola omráčená, Yorgi bol omráčený.
  
  Olga dupla na brzdy a nejako sa jej podarilo F-150 náhle zastaviť.
  
  Drake ju videl v prevrátenom bočnom zrkadle. Okná boli rozbité zo všetkých strán, no škáry boli príliš malé na to, aby sa nimi niekto ľahko preliezol. Počul, ako Mai zápasí s bezpečnostným pásom a odhadzuje ho. Vedel, že je obratná, ale neveril, že sa zmestí cez zadné okno. Nevedeli sa brániť.
  
  Oľga kráčala smerom k nim, jej obrovské ruky a nohy pracovali, tvár tak plná hnevu, že by mohla zapáliť celý svet. Krv zakryla jej črty a stekala z krku na prsty a kvapkala na podlahu. V jednej ruke držala guľomet a v druhej raketomet. Drake videl náhradný zásobník zovretý medzi jej zubami a vojenskú čepeľ pri jej boku.
  
  Keď prekonala medzeru, bola neoblomná. Blížiace sa k smrti. Jej oči nikdy nežmurkali. Z auta za ňou vychádzala para a teraz oheň a olizoval jej postavu. Drake potom uvidel modrý záblesk a uvedomil si, že Mustang dorazil. Videl, ako sa Oľga usmieva. Videl, ako tím v návale akcie vyskočil z druhého auta.
  
  Olga klesla na jedno koleno, namierila raketomet na svoje obrovské rameno a zamierila na prevrátený Challenger.
  
  Zničí potom biologickú zbraň?
  
  Stratila to. Za touto démonickou tvárou nie je žiadna racionálna myšlienka.
  
  Boli bezmocní. Ženy na zadnom sedadle sa teraz vzchopili, uvoľnili sa a snažili sa nájsť nejaký priestor na manévrovanie. Nevideli, čo príde, a Drake im to nepovedal. Nemohli s tým nič urobiť.
  
  Oľga stlačila spúšť a raketa sa vznietila.
  
  Priatelia, rodina, takto to ide...
  
  Torsten Dahl sa predieral ako strašný baranidlo; bežal v plnej rýchlosti, s vypätím všetkých síl vrazil zozadu do Oľgy. Odpaľovač rakiet sa pošmykol, jeho munícia sa odklonila a vystrelila po inej trajektórii. Samotný Dahl, ktorý zachraňoval situáciu, musel zažiť najsilnejší šok vo svojom živote, pretože Olga sa nehýbala.
  
  Švéd práve vbehol po hlave do najsilnejšej tehlovej steny na svete.
  
  Dahl spadol na chrbát so zlomeným nosom a bol v bezvedomí.
  
  Oľga mávla na Šialeného Švéda preč, sotva si všimla veľkolepý útok. Zdvihla sa ako nová hora, zhodila raketomet na zem a jednou rukou zdvihla guľomet, zospodu stále kvapkala krv, ktorá postriekala podlahu.
  
  Drake to všetko videl a otočil sa, aby vytlačil Yorgiho a potom Haydena. Stále sa mu točila hlava, no podarilo sa mu zachytiť Aliciin pohľad.
  
  "Sme v poriadku?" Vedela, že niečo nie je v poriadku.
  
  "Práve som videl, ako Dal udrel Olgu celou svojou silou, upadol do bezvedomia a ona si to sotva všimla."
  
  Alicia ledva lapala po dychu. "Do riti. Ja".
  
  "A teraz má guľomet."
  
  Hayden sa dostal na slobodu. Mai skočila za ňou a pretlačila sa cez malú medzeru. Drake sa otočil a pozoroval zrkadlo, aj keď sa snažil pretlačiť cez svoje malé okná priestoru. Olga narovnala zbraň, znova sa uškrnula, zdvihla voľnú ruku, vytiahla zub z úst a hodila ho na zem. V tej chvíli dorazil aj zvyšok Dahlových spoluhráčov.
  
  A jedným z nich bol Mano Kinimaka.
  
  Havajčan, v pravom zmysle, vyštartoval plnou rýchlosťou, nohy nad zemou, ruky natiahnuté, ľudský projektil ničiaci guľu svalov a kostí. Zasiahol Olgu po ramenách, presne, lepšie ako Dahl, a pevne ju stisol. Oľga sa potácala šesť stôp dopredu a to samo o sebe bol zázrak.
  
  Kinimaka sa otočil vpredu tvárou k Rusovi.
  
  Guľomet spadol na podlahu.
  
  Drake jej čítal z pier.
  
  "Mali by ste si kľaknúť na kolená, človeče."
  
  Kinimaka švihla kosačkou, ktorej sa Oľga obratne vyhla, rýchlejšie, než si Drake dokázal myslieť. Potom jej vlastná päsť zasiahla Mano hlboko do obličiek, čo spôsobilo, že Havajčan okamžite padol na kolená a zalapal po dychu.
  
  Kenzi a Smith dorazili na miesto boja. Drake sa nemohol zbaviť pocitu, že to nebude stačiť.
  
  Zvíjal sa, až sa mu mäso z brucha vytrhlo, až mu vŕzgala panvová kosť. Vystúpil z auta a nevšímal si čerstvú krv. Naznačil všetkým okrem Haydena a začal krívať smerom k bitke, keď okolo nich zazneli sirény, jeho zorné pole vyplnili blikajúce modré svetlá a vzduch naplnil rev mužov, policajtov a vojakov.
  
  Kĺzal po ulici a blížil sa k Olge. Rus ignoroval Smitha, keď ju strelil do brucha; chytila Kenzi za vlasy a odhodila ju nabok. Hnedé chumáče zostali zovreté v rukách Rusa a šokovaná Kenzi sa prevrátila a skotúľala dolu do priekopy a vyzliekla si mäso. Oľga potom udrela rukou do Smithovho zápästia, čím zrazila zbraň na zem a vojak začal kričať.
  
  "Strieľaš na mňa? Odtrhnem ti ruku a uškrtím ťa krvavým koncom."
  
  Drake pozbieral svoju silu a udrel ju zozadu, pričom zasadil tri údery do obličiek a hrudníka. Použil by svoju zbraň, no pri nehode ju stratil. Oľga si útok ani nevšimla. Bolo to ako naraziť do kmeňa stromu. Hľadal okolo seba zbraň, niečo, čo by mohol použiť.
  
  Videl to.
  
  Pribehla Mai, za ňou Alicia a potom Yorgi, biely ako plachta. Drake zdvihol raketomet, zdvihol ho nad hlavu a z celej sily ho zhodil na Rusov chrbát.
  
  Tentoraz sa presťahovala.
  
  Kinimaka uskočil nabok, keď sa obrovská hora zrútila na jedno koleno. Náhradný zásobník jej vypadol zo zubov. RPG jej spadlo z opaska. Drake pustil zbraň a ťažko dýchal.
  
  Oľga vstala, otočila sa a usmiala sa. "Budem ťa šliapať, až kým nebudeš odpad na betóne."
  
  Drake sa odpotácal preč. Oľgin úder sa mu zaryl do stehna a vyslal výbuch bolesti z jedného konca jeho tela na druhý. Alicia vošla do vody, ale bola vyhodená vysoko do vzduchu a narazila na Kenzi. Kinimaka vstal pred úderom hlavy, ktorý ho poslal priamo na zadok. Smith dostal nespočetné množstvo úderov do tela a potom tri do krku a nosa, čo spôsobilo, že Olga vybuchla do smiechu.
  
  "Och, ďakujem ti, zlatko, že si mi pomohol zbaviť sa hlienu." Ešte jeden, prosím."
  
  Vystavila svoju tvár Smithovej rane.
  
  Alicia pomohla Kenzi vstať. Policajti sa k nim ponáhľali. Drake si nemohol pomôcť a prial si, aby zostali preč. Toto by sa mohlo stať krvavým kúpeľom. Pokúsil sa vstať a podarilo sa mu to na jednej nohe.
  
  Olga chytila Smitha pod krkom a odhodila ho nabok. Kinimaka pokrútil svojou obrovskou hlavou, teraz pri Oľginých nohách, a uštedril pol tucta neuveriteľných úderov do jej hrubých stehien.
  
  Udrela Kinimaka do hlavy a zložila ho. Odvrátila ďalší Drakeov útok a zrazila ho späť, aj keď jej krv voľne tiekla z uší, pravého oka a nespočetných rezných ran a modrín na čele. V bruchu sa jej otvorila diera, kde ju Smith zastrelil a Drake uvažoval, či by to mohol byť spôsob, ako ju zastaviť.
  
  May upútala pozornosť Oľgy. "Pozri sa na mňa," povedala. "Pozri sa na mňa. Nikdy som nebol porazený."
  
  Prejav záujmu prekročil krvavú baňu. "Ale ty nie si viac ako jedna z mojich potných žliaz." Si Supergirl? Wonder Woman? Scarlett Johanssen?
  
  "Ja som Mai Kitano."
  
  Oľga sa nemotorne pohla dopredu a odsunula Smitha a približujúcu sa Aliciu nabok. Mai si drepla. Oľga sa vrhla. Mai tancovala ďaleko, ďaleko a potom ukázala na Oľgino pravé rameno.
  
  "A kým ja odvediem tvoju pozornosť, môj priateľ Yorgi ťa zničí."
  
  Oľga sa úžasne rýchlo otočila. "Čo..."
  
  Yorgi si pripevnil raketomet na ramená, uistil sa, že posledný granát je správne umiestnený a potom vystrelil priamo na Oľgino telo.
  
  Drake sa prikrčil.
  
  
  KAPITOLA 33
  
  
  Tím SPEAR následne zmizol. Po odovzdaní biologickej zbrane ich odviezli z miesta činu a previezli cez srdce neprirodzene tichého mesta do jedného z najbezpečnejších domov FBI na vidieku. Bol to ranč, nevyhnutne malý z bezpečnostných dôvodov, no predsa ranč s vlastným domom, stajňami a koralmi. Nechávali kone, aby predali ilúziu, a ranča, aby ich trénoval, ale pracoval aj pre federálov.
  
  Tím bol neuveriteľne šťastný, že dorazil do bezpečného domu, a ešte šťastnejší, že sa rozdelil a zatvoril dvere do rôznych miestností. Pre človeka boli bití, vyčerpaní, zbití, pomliaždení, krvácali.
  
  Krv ich všetkých namočila, modriny a chlpy tiež. Tí, ktorí nestratili vedomie, si priali, aby tak urobili; a tí, ktorí to urobili, ľutovali, že nemôžu pomôcť. Drake a Alicia vošli do svojej izby, vyzliekli sa a zamierili rovno do sprchy. Prúd horúcej vody pomohol zmyť viac ako len krv. Drake pomohol Alici a Alicia pomohla Drakeovi na miestach, kde mali ruky príliš pomliaždené, aby pomohli.
  
  Mužstvo nebolo rozbité, ale trochu ich to prehnalo.
  
  "Vždy sa nájde niekto," vydýchol Drake, keď ho voda zasiahla v plnej sile, "kto ťa môže zraziť z nôh."
  
  "Viem". Alicia si do dlane nasypala hrste tekutého mydla. "Videli ste, že Dahl od nej odskočil?"
  
  Drake začal kašľať. "Och, nie, prosím." Nerozosmievaj ma. Prosím".
  
  Drakeovi nepripadalo čudné, že po tom, čoho bol práve svedkom, dokázal nájsť humor tak rýchlo. Tento muž bol vojakom vycvičeným na zvládanie traumy a bolesti srdca, smrti a násilia; robil to väčšinu svojho života, ale vojaci to zvládali inak. Jedným z takýchto spôsobov bolo udržiavať kamarátstvo s kolegami; iní sa mali vždy pozerať z tej lepšej stránky veci.
  
  Keď je to možné. Boli situácie, ktoré zrazili na kolená aj vojaka.
  
  Teraz si Alicia, vystrihnutá z tej istej látky, spomenula na Kinimakiho boj s obrovskou Olgou. "Sakra, bolo to ako Godzillino dieťa proti Godzille." Bloody Mano bol viac šokovaný ako zranený."
  
  "Určite dokáže zabiť hlavu." Drake sa uškrnul.
  
  "Nie!" Alicia sa zasmiala a chvíľu spolu luxovali a chceli sa zbaviť bolesti.
  
  Neskôr Drake vyšiel zo sprchy, hodil na seba plachtu a vrátil sa do spálne. Prepadol ho pocit neskutočnosti. Pred hodinou boli v samom centre pekla, ponorení do jednej z najťažších a najkrvavejších bitiek ich života, a teraz sa umývali na ranči v Texase, obklopení strážami.
  
  Čo bude ďalej?
  
  No pozitívom bolo, že vyhrali tri zo štyroch hlavných smerov. A traja zo štyroch jazdcov. Rád ukryl štyri zbrane, takže podľa Drakeovho mierne nekonzistentného, nejasného a úplne neistého počtu zostala iba jedna. Zasmial sa sám na sebe.
  
  Sakra, dúfam, že som to pochopil správne.
  
  Za ním sa ozvali kroky a otočil sa.
  
  Alicia tam stála, úplne nahá a leskla sa vodou zo sprchy, s vlasmi prilepenými na pomliaždené plece. Drake zízal a zabudol na úlohu.
  
  "Do pekla," povedal. "Takže sú chvíle, keď vás dvoch vidieť je dobré."
  
  Prešla k nemu a vyzliekla mu uterák. "Myslíš, že máme čas?"
  
  "Neboj sa," povedal s úsmevom v hlase. "Nezaberie to veľa času."
  
  
  * * *
  
  
  Neskôr, keď objavili modriny na svojich telách a pokúsili sa im vyhnúť, si Drake a Alicia obliekli čerstvé šaty a zišli dolu do obrovskej kuchyne. Drake si nebol istý, prečo si vybrali kuchyňu; vyzeralo to ako prirodzené miesto stretnutia. Cez panoramatické okná prenikali šikmé lúče zapadajúceho slnka a dodávali zlatistú farbu drevenej podlahe a kuchynskému zariadeniu. V izbe bolo teplo a vôňa čerstvo upečeného chleba. Drake sa posadil na barovú stoličku a uvoľnil sa.
  
  "Mohol by som tu stráviť mesiac."
  
  "Ďalší jazdec," povedala Alicia. "A potom si dáme pauzu?"
  
  "Môžeme to urobiť? Myslím, že to neznie ako koniec slova "dajte si pauzu, láska".
  
  "No, musíme sa ešte zodpovedať Qrowovi," pokrčila plecami, "o Peru. A Smith môže mať problémy. Nemali by sme ísť na misiu, keď má člen našej rodiny problémy."
  
  Drake prikývol. "Áno, súhlasím s tým. A potom je tu SEAL Team 7."
  
  "Jedného dňa," povzdychla si Alicia a sadla si na bidlo vedľa neho, "príde náš sviatok."
  
  "Hej, pozri, čo priniesla mačka!" - skríkol Drake, keď uvidel Dahla.
  
  Švéd opatrne prešiel dverami. "Sakra, snažím sa chodiť, ale pred mojimi očami sa všetko zdvojnásobuje."
  
  "Myslíš si, že chôdza je náročná?" povedal Drake. "Chceš sa pokúsiť zaľahnúť?"
  
  Dahl sa predieral k barovej stoličke. "Prineste mi niekto drink."
  
  Alicia k nemu posunula fľašu s vodou. "Idem si dať ešte."
  
  Drake s obavami pozrel na svojho priateľa. "Budeš musieť počkať do konca, kamarát?"
  
  "Pravdupovediac, z minúty na minútu sa to zlepšuje."
  
  "Och, pretože si pamätám, ako si sedel počas hádky s Olgou."
  
  "Do riti, Drake." Toto si nikdy nechcem pamätať."
  
  Drake sa zasmial. "Ako keby sme ťa niekedy nechali na to zabudnúť."
  
  Zvyšok tímu postupne prichádzal a o dvadsať minút neskôr sedeli všetci pri bare a popíjali kávu a vodu, ovocie a prúžky slaniny a viac rán, ako dokázali spočítať. Kinimaka sa na nikoho nepozeral a Smith nemohol držať nič v pravej ruke. Yorgi bol v obrovskej depresii. Kensi sa nemohol prestať sťažovať. Len May, Lauren a Hayden vyzerali byť sami sebou.
  
  "Vieš," povedal Hayden. "Som rád, že sme to všetci spolu prežili. Mohlo to byť oveľa horšie. Atropín urobil svoju prácu. Existujú nejaké následky, chlapci?"
  
  Yorgi, Smith a Kenzi zažmurkali. Kensi hovoril za všetkých. "Myslím, že Olga prekonala následky."
  
  Hayden sa usmial. "Dobre, pretože sme ešte neskončili." Tímy, ktoré nenavštívili Fort Sill a Dallas, hľadali poslednú stopu. Našťastie, washingtonský think-tank a NSA dokázali udržať prehľad o hlavných hráčoch.
  
  "SAS?" - navrhol Drake.
  
  "No, Briti, áno." Nasledovať ich bude Čína a všetko, čo zostalo z Francúzska -"
  
  "SEAL Team 7?" - spýtal sa Dahl.
  
  "Neznáme, nedeklarované a neoprávnené," povedal Hayden. "Podľa Crowea."
  
  "Sú tu vyššie štruktúry ako minister obrany," povedal Kinimaka.
  
  "Prezident Coburn by nás nevyvesil, aby sme sa vysušili," protestoval Drake. "Musím veriť, že o tuleňoch nič nevie."
  
  "Súhlasím," povedal Hayden. "A hoci súhlasím s Manom, že existujú bytosti vyššie ako Crow, je ich oveľa zákernejších. Takých, ktoré na vás prídu bokom, z čista jasna a nedajú vám na výber. Musím veriť, že sa deje viac, ako vieme."
  
  "Toto nášmu problému nepomôže." Smith sa zachichotal a snažil sa zdvihnúť pohár mlieka.
  
  "Správny". Hayden si vzala hrsť ovocia a urobila si pohodlie. "Takže sa sústreďme na ukončenie tejto zlej matky a poďme domov." Stále sme najväčší a najlepší tím. Dokonca aj teraz majú Briti iba jednodňový náskok. Číňania tiež. Zdá sa, že zo všetkých ostatných sa ožili len Francúzi. Poslali ďalší trojčlenný tím, aby kontaktoval jediný zostávajúci originál."
  
  "Je to rovnaké v bitke jednotiek špeciálnych operácií," povedal Dahl. "Sme na vrchole."
  
  "Áno, ale pravdepodobne to nebude relevantné. A klamstvá. Nie je to tak, že by sme boli ruka v ruke alebo spolu v púšti."
  
  "Je to drsný, nepredvídateľný boj," povedal Dahl. "Toto je také skutočné."
  
  Hayden prikývol a potom rýchlo pokračoval. "Zhrňme si text rádu. "V štyroch rohoch Zeme sme našli štyroch jazdcov a načrtli sme im plán Rádu posledného súdu. Tí, ktorí prežijú súdnu krížovú výpravu a jej následky, budú právom kraľovať. Ak toto čítate, sme stratení, preto čítajte a postupujte opatrne. Naše posledné roky sme strávili skladaním posledných štyroch zbraní svetových revolúcií: Vojna, Dobývanie, Hlad a Smrť. Zjednotení zničia všetky vlády a otvoria novú budúcnosť. Byť pripravený. Nájdi ich. Cestujte do štyroch kútov Zeme. Nájdite miesta odpočinku Otca stratégie a potom Khagana; najhorší Ind, aký kedy žil, a potom Pohroma Božia. Ale nie je všetko tak, ako sa zdá. Navštívili sme Khagan v roku 1960, päť rokov po dokončení, a uložili sme Conquest do jeho rakvy. Našli sme metlu, ktorá stráži skutočný posledný súd. A jediný zabíjací kód je, keď sa objavili jazdci. Na Otcových kostiach nie sú žiadne identifikačné znaky. Ind je obklopený zbraňami. Poriadok posledného súdu teraz žije cez teba a bude vládnuť navždy."
  
  Dopila a napila sa.
  
  "Všetko je v poriadku? Myslím, že teraz to dáva väčší zmysel. Rád je mŕtvy, dávno preč, ale stále je v ňom malý prvok. Možno krtko. Slobodný. Možno niečo iné. Ale je to dosť dobré na hacknutie laboratória v Dallase a dosť dobré na to, aby zlikvidovali celú skupinu špeciálnych jednotiek, takže to nemôžeme podceniť."
  
  Zastavila sa, keď Drake zamával. "Áno?"
  
  "Vieš, kde je pre neho najlepšie byť?" - spýtal sa. "Vo vnútri think-tanku vo Washingtone." Alebo pracujem pre NSA."
  
  Haydenove oči sa rozšírili. "Sakra, to je naozaj dobrý nápad." Nechaj ma o tom premýšľať." Naliala si čiernu kávu zo skleneného džbánu.
  
  "Čas letí, priatelia," povedala Mai.
  
  "Áno som s tebou". Hayden si zapchal ústa. "Potom analyzujme text: posledný kút zeme je Európa. Musíme nájsť hrob Pohromy Boha, ktorý je Jazdcom smrti a stráži skutočný Posledný súd. Najhoršie zo všetkých. A bol tam kód zabíjania, keď sa jazdci objavili? Zatiaľ tomu nerozumiem, prepáč."
  
  "Predpokladám, že think tank to už nejaký čas robí?" povedal Yorgi.
  
  Teraz prehovorila Lauren, ktorá sa opierala o obrovskú chladničku. "Samozrejme, že mám. Staroveký vodca dostal kedysi od Rimanov, s ktorými bojoval a zabíjal, pochybný titul "Boží bičík." Bol pravdepodobne najúspešnejším z barbarských vládcov a zaútočil na východnú a západnú rímsku ríšu, keď žil okolo roku 406 - 453. bol najstrašnejším nepriateľom Ríma a raz bol citovaný: "Tam, kde som prešiel, tráva už nikdy neporastie.
  
  "Ďalší oslavovaný staroveký masový vrah," povedal Dahl.
  
  "Hun Attila," povedala Lauren, "zabil svojho brata v roku 434, aby sa stal jediným vládcom Hunov. Attila, známy svojím zúrivým pohľadom, bol známy tým, že často prevracal oči, "akoby si užíval hrôzu, ktorú inšpiroval," tvrdí historik Edward Gibbon. Údajne tiež tvrdil, že ovláda skutočný meč Marsa, rímskeho boha vojny. viem si predstaviť, aký strach by to vyvolalo na rímskom bojisku."
  
  "Máme to," povedal Drake. "Atila bol zlý chlapec alebo dobrý chlapec, podľa toho, na ktorej strane si bol. A kto napísal historické knihy. Ako a kde zomrel?
  
  "Niekoľko protichodných správ opisuje, ako zomrel. Od krvácania z nosa po nôž v rukách jeho novej manželky. Keď našli jeho telo, muži si podľa zvyku Hunov vytrhali vlasy z hlavy a spôsobili im hlboké ohavné rany na tvári. Hovorilo sa, že Attila, ako taký hrozný nepriateľ, dostal správu od bohov o jeho smrti ako fantastické prekvapenie. Požehnanie. Jeho telo bolo položené v strede obrovskej pláne, v hodvábnom stane, aby ho všetci videli a obdivovali. Najlepší jazdci z kmeňov jazdili okolo a rozprávali príbehy o jeho veľkých výkonoch pri táborových ohňoch. Bola to veľká smrť. Ďalej sa hovorí, že nad jeho hrobom sa konala oslava." Lauren pokračovala v opakovaní príslušných bodov, ktoré jej strážnik pošepkal do ucha. Nemalo zmysel inštalovať reproduktor.
  
  "Jeho hroby zapečatili zlatom, striebrom a železom, lebo mal tri. A verili, že tieto tri materiály sú vhodné pre najväčšieho zo všetkých kráľov. Samozrejme, pribudli zbrane, bohatstvo a vzácne drahokamy. A zdá sa, že aj podľa zvyku zabili všetkých, ktorí pracovali na jeho hrobe, aby udržali jeho polohu v tajnosti."
  
  Alicia sa rozhliadla po tých, ktorí sedeli pri stole. "Jeden z vás zomrie," povedala. "Nežiadaj ma, aby som ťa pochoval. Žiadna prekliata šanca."
  
  "Budete zarmútení a zároveň potešení, keď sa dozviete, že Attilova hrobka je jedným z najväčších stratených pohrebísk v histórii. Samozrejme, veríme, že od niektorých ďalších - dávno strateného tela kráľa Richarda III. objaveného pod parkoviskom v Leicestri pred niekoľkými rokmi - sa stále dajú nájsť. Možno Kleopatra? Sir Francis Drake? Mozart? V každom prípade, pokiaľ ide o Attilu, predpokladá sa, že hunskí inžinieri odklonili rieku Tisu dostatočne dlho na to, aby vyschla hlavné koryto. Attila tam bol pochovaný vo svojej nádhernej, neoceniteľnej trojitej rakve. Tisu potom prepustili a Attilu navždy ukryl."
  
  Vtom začuli zvuk približujúceho sa vrtuľníka. Hayden sa rozhliadol po miestnosti.
  
  "Dúfam, že ste pripravení na ďalšiu bitku, chlapci a dievčatá, pretože toto sa ešte zďaleka nekončí."
  
  Drake si natiahol boľavé svaly. Dahl sa snažil udržať hlavu na pleciach. Kensi sebou trhla, keď sa dotkla škrabanca na chrbte.
  
  "Aby som bol spravodlivý," povedal Drake. "Stále som sa tu nudil."
  
  Hayden sa usmial. Dahl prikývol, ako najlepšie vedel. May už stála na nohách. Lauren zamierila k dverám.
  
  "Poď," povedala. "Cestou nám povedia viac."
  
  "Európa?" spýtal sa Yorgi.
  
  "Áno. A pre posledného Jazdca smrti."
  
  Alicia zoskočila z barovej stoličky. "Skvelé povzbudzujúce rozhovory," povedala sarkasticky. "Od teba to znie tak vzrušujúco, že ma začínajú brnkať aj prsty na nohách."
  
  
  34 KAPITOLA
  
  
  Ďalší let, ďalší boj na obzore. Drake sa usadil do pohodlného kresla a počúval, ako Lauren vyjadrila rozsudky a závery Kolumbijského okresu v prípade Attilu Huna. Tím sedel v rôznych pozíciách, bral, čo mohol, a snažil sa ignorovať bolesť z nedávno nazvaného "incident s Olgou".
  
  "Attilov hrob je stratený v histórii," uzavrela Lauren. "Nikdy sa nenašlo, aj keď tam bolo niekoľko falošných objavov." "Takže," odmlčala sa a počúvala, "počul si už o gravitačnej anomálii?"
  
  Dahl sa obzrel. "Tento výraz má niekoľko významov."
  
  "No, to je naša pointa. Len nedávno vedci objavili obrovskú a záhadnú anomáliu pochovanú pod polárnym ľadovcom. Vedeli ste to? Má obrovskú veľkosť - 151 míľ naprieč a takmer tisíc metrov hlboký. Zachytené satelitmi NASA išlo o gravitačnú anomáliu, keďže zmeny v jej okolí naznačovali prítomnosť obrovského objektu nachádzajúceho sa v kráteri. Odhliadnuc od divokých teórií, tento objekt je gravitačnou anomáliou. Je nesprávne umiestnený, nepohybuje sa ako všetko ostatné okolo neho, a preto ho môže detekovať výkonný radar."
  
  "Hovoríte o radare prenikajúcom do zeme," povedal Dahl. "Moja stará špecialita."
  
  Drakeove oči sa rozšírili. "Si si istý? Myslel som si, že je to mužský striptíz na večierkoch so sliepkami. Volali ťa Tancujúci Viking."
  
  Dahl ho unavoval. "Prestaň".
  
  Alicia sa ku mne naklonila. "Zdá sa byť nevrlý," zašepkala teatrálne.
  
  "To ti spraví, keď si odskočíš od nič netušiacej starej dámy."
  
  Smith mal prekvapivo slzy v očiach. "Musím povedať," vydýchol, "nikdy som nevidel niekoho, kto by sa od niekoho tak odrazil bez trampolíny." Skryl si tvár a snažil sa upokojiť.
  
  Kinimaka ho potľapkala po ramene. "Si v poriadku, braček? Ešte nikdy som ťa nevidel smiať sa, človeče. Toto je zvláštne."
  
  Lauren zasiahla a zachránila Švéda pred ďalším dráždiním. "GPR, ale v intenzívnom meradle. Myslím, že na Google Maps je taká zvláštna vec, ktorá sa volá Antarktída. Môžete to vidieť na svojom notebooku. Ale nájsť niečo také malé, ako je Attilova hrobka? To zahŕňa používanie strojov a softvéru, ktorých vlastníctvo NASA ani nepriznala."
  
  "Používajú satelit?" spýtal sa Yorgi.
  
  "Ó áno, všetky skvelé národy to majú."
  
  "Vrátane Číny, Spojeného kráľovstva a Francúzska." Drake ukázal na zoznam ich protivníkov.
  
  "Určite. Číňania mohli z vesmíru identifikovať osobu sediacu v jeho aute, kontrolovať internetové stránky, ktoré si prezerá, a klasifikovať obsah sendviča, ktorý jedáva. Akýkoľvek muž. Takmer kdekoľvek."
  
  "Iba muži?" spýtala sa Kenzi. "Alebo aj ženy?"
  
  Lauren sa uškrnula a zašepkala: "Mám muža v uchu, ktorý mi to odovzdáva. Znie to trochu mlado, akoby ešte neobjavil ženy."
  
  Drake počúval, ako helikoptéra pretína oblohu medzi Amerikou a Európou, tretím a štvrtým koncom zeme.
  
  "Dobre, no, každopádne..." žmurkla Lauren. "Ak si dáme dokopy Piscarovu málo známu geografiu, jeden text hovorí, že Attilov slávny palác sa nachádzal medzi Dunajom a Tisou, v karpatských kopcoch, na rovinách horného Uhorska a susedného Zazberina. Oveľa nejasnejšia pasáž hovorí, že Attilova hrobka bola oproti jeho palácu."
  
  "Ale pochovaný pod riekou," povedala Mai.
  
  "Áno, Tisa prechádza cez Maďarsko zo severu na juh a je obrovským prítokom samotného Dunaja. Cesta rieky pomôže našim vedcom. Dúfajme, že ich výskum pomocou geofyzikálnej technológie bude kombinovať satelit, magnetizmus, MAG a radar prenikajúci do zeme. Magnetické prieskumy sú doplnené o GPR profily pre vybrané anomálie. Tiež hovoria, že môžu vidieť, či bola rieka niekedy odklonená." Pokrčila plecami. "Hovoríme o tisíckach a tisíckach obrázkov, ktoré si musí počítač pozrieť a potom sa rozhodnúť."
  
  "Dobre, dobre, takže mierime do Maďarska." Alicia predstierala bolesť hlavy. "Len to povedz."
  
  Tím sa usadil a bol zvedavý, ako sa darí ich agresívnym kolegom.
  
  
  * * *
  
  
  Maďarsko, Dunaj a Tisa vyzerali v noci rovnako čierne ako zvyšok Európy, ale Drake vedel, že práve teraz je to tu oveľa búrlivejšie. Ležal tam najmocnejší zo štyroch jazdcov - Smrť - a tí, ktorí ho našli, môžu celkom dobre určiť budúcnosť sveta.
  
  Tím pristál, znova vzlietol, znova pristál a potom naskočil do obrovskej nereflexnej dodávky, aby dokončil posledný úsek svojej cesty. Kalkulačky ešte nič nezistili, plochy boli stále veľké a cieľ malý, nehovoriac o starých a potenciálne degradovaných. Bolo by pekné zistiť, ako Rád fungoval nezávisle, ale ich náhle vraždy pred mnohými desaťročiami ukončili akýkoľvek ústup.
  
  Postavili tábor na pláňach, vonku postavili stráže a usadili sa vo vnútri. Fúkal silný vietor, trepotal stanmi; surrealistická realita všetkého, čo urobili za posledných pár dní, sa stále pokúšala potopiť.
  
  Naozaj sme tu teraz, utáboríme sa v polovici maďarského kopca? Drake sa zamyslel. Alebo nás Oľga stále bije?
  
  Kvitnúce plátno stanu hovorilo pravdu, rovnako ako zvíjajúca sa postava vedľa neho. Alicia zabalená v spacáku, z ktorej sa jej ukazovali len oči.
  
  "Je zima, láska?"
  
  "Áno, poď sem a zohrej ma."
  
  "Prosím," povedal Dahl niekde južne od Drakeových nôh, "dnes nie."
  
  "Súhlasím," povedala Kenzi z východu. "Povedz tej sučke, že ťa bolí hlava alebo čo. Kto vie, kde bola? Počet chorôb a tak ďalej a tak ďalej."
  
  "Takže o štvorici nemôže byť reč?"
  
  "Je," dodala Mai, ktorá stála pri vchode do stanu. "Hlavne, že nás je päť."
  
  "Blázon, zabudol som, že si tu, Sprite." Stále nemôžem uveriť, že nás všetkých zavreli do jedného prekliateho stanu."
  
  "Ja napríklad radšej spím na pláňach," povedal Dahl a vstal. "Potom možno zaspím."
  
  Drake sledoval, ako Švéd smeruje k východu, predpokladajúc, že využije šancu zavolať Joanne. Ich vzťah zostal vo vzduchu, ale čoskoro príde deň, keď niekto urobí trvalé rozhodnutie.
  
  Prišiel úsvit a experti z Washingtonu navrhli pol tucta lokalít. Tím sa rozdelil a začal kopať, vyhadzujúc z hláv a sŕdc nádherné krajiny: trblietavého modrého hada Tisy, miestami širokého, miestami zvláštne úzkeho, trávnaté kopce Karpát, nekonečne jasné nebo. Chladný vánok fúkajúci širokými priestormi bol vítaný, zmierňoval únavu a upokojoval modriny. Drake a ostatní sa neustále čudovali, kde sú ich nepriatelia. Briti, Číňania a Francúzi. Kde? Cez najbližší kopec? Nikto nikdy nevidel ani najmenší náznak sledovania. Akoby to ostatné tímy vzdali.
  
  "Nie je to váš priemerný lov relikvií," povedal raz Drake. "Sotva neviem, kde skončím nabudúce."
  
  "Súhlasím," povedal Dahl. "V jeden moment všetci bojujeme a v ďalšom je to už ľahké. A predsa to mohlo byť horšie."
  
  Prvý deň ubehol rýchlo, potom druhý. Nič nenašli. Začalo pršať a potom oslepujúce slnko. Tím striedavo odpočíval a potom dovolil niekoľkým najatým pracovníkom, aby ich na chvíľu odbremenili. Muži a ženy, ktorí nevedeli po anglicky, boli vymenovaní z neďalekej dediny. Jedného dňa Alicia objavila dieru v zemi, možno starý tunel, no jej vzrušenie rýchlo vyprchalo, keď sa jej hľadanie dostalo do slepej uličky.
  
  "Neužitočné," povedala. "Mohli by sme byť meter od neho a stále ho nenájdeme."
  
  "Ako si myslíš, že to celé tie roky zostalo nepovšimnuté?"
  
  Dahl sa ďalej škrabal na hlave, istý, že niečomu nerozumeli. "Mám to na jazyku," zopakoval viackrát.
  
  Drake si nemohol pomôcť. "Myslíš Oľgu, však? Bola to veľmi krátka skúsenosť, kamarát."
  
  zavrčal Dahl a stále skenoval.
  
  Ďalšia noc a ešte pár hodín v stane. Najnapätejší z týchto večerov bol, keď Drake začal hovoriť o Webbovom vyhlásení, jeho dedičstve a tajnom trezore informácií.
  
  "Nabudúce sa na to musíme zamerať. Tajomstvá, ktoré zhromaždil, môžu byť zničujúce. Ohromujúca".
  
  "Pre koho?" povedal Dahl. "Tí proti nám neboli až takí zlí."
  
  "Okrem jednej, ktorú ešte nepoznáme," povedala Mai.
  
  "Sakra, naozaj? Zabudol som. Ktorý to je?"
  
  Japonka stíšila hlas a hovorila potichu. "Jeden z vás umiera."
  
  Na dlhú, bolestivú chvíľu bolo ticho.
  
  Alicia to zlomila. "Musím súhlasiť s Drakeom." Neplatí to len pre nás. Webb bol špecialista na prenasledovanie a megabohatý debil. Na každého musel mať špinu."
  
  Falošný poplach spôsobil, že sa vyrútili zo stanu a spadli do zeme a blata medzi sutiny a piesok starovekého pohrebiska. Na ich hlboké podráždenie sa ukázalo, že nepatrí Attilovi. Aspoň nie pokiaľ mohli povedať.
  
  Neskôr sa v stane vrátili k svojim myšlienkam.
  
  "Je toho toľko, čo treba riešiť," povedal Hayden. "Možno by nás toto hľadanie Webbovho úkrytu a to, čo následne objavíme, mohlo ochrániť pred tým, čo môže prísť."
  
  "Joshuovu smrť v Peru? Naša neposlušnosť? Pochybný úsudok a neisté vodítko? Musíme sa niekomu zodpovedať. Jedno osočovanie, ktoré vám prejde. Ale tri? Štyri? Naše účty sú v mínuse, ľudia, a nemám na mysli nadmerné výdavky."
  
  "Preto SEAL Team 7?" - spýtal sa Dahl.
  
  "Možno," zamrmlal Hayden. "Kto vie? Ale ak na nás zaútočia s predsudkami, prisahám Bohu, že im vrátim porovnateľnú silu. A tak to bude s vami všetkými. To je rozkaz."
  
  Prišiel ďalší deň a lov pokračoval. Ich úsilie brzdili dažde. Washingtonský think-tank sa vrátil s ďalšími siedmimi miestami, čo predstavuje celkovo dvadsaťtri. Väčšina z nich nepriniesla nič, len prázdne miesta alebo staré základy, budovy dávno preč, kostry premenené na handry. Uplynula väčšina ďalšieho dňa a morálka tímu SPEAR začala upadať.
  
  "Sme vôbec na správnom mieste?" spýtala sa Kenzi. "Mám na mysli Maďarsko. Oproti Attilovmu palácu. Ako dávno sa tento človek narodil? Pred tisícšesťsto rokmi, však? Čo je toto? Štrnásť storočí pred Geronimom. Možno je Attila nesprávna 'metla'. Myslím, že katolícka cirkev označila mnohých."
  
  "Nachádzame širokú škálu anomálií," povedal Kinimaka. "Je ich toľko a žiadna z nich nie je správna."
  
  Dahl naňho civel. "Potrebujeme spôsob, ako zúžiť naše hľadanie."
  
  Lauren, vždy zapojená do think tanku, sa pozrela na druhú stranu. "Áno, hovoria. Áno."
  
  Vietor jemne rozfúkal Švédove vlasy, no jeho tvár zostala nečinná. "Nemám nič".
  
  "Možno by sme sa mali ešte raz pozrieť na Attilu?" navrhla May. "Niečo z jeho životopisu?"
  
  Lauren povedala washingtonskému gangu, aby sa o to postaral. Tím odpočíval, spal, hľadal chyby a žiadne nenašiel a zúčastnil sa ďalších dvoch falošných poplachov.
  
  Nakoniec Drake zostavil tím. "Myslím, že to budeme musieť nazvať neúspech, ľudia." Rád hovorí, že to našli, možno ¸ ale ak to nedokážeme my, nebudú to môcť ani ostatné krajiny. Možno by bolo lepšie nechať štvrtého jazdca tam, kde bol pochovaný. Ak tam vôbec ešte je."
  
  "Možno bol hrob vykradnutý," povedala Hayden a roztiahla ruky, "krátko po pohrebe. Ale potom by, samozrejme, boli objavené relikvie. Látkové. Meč. Drahokamy. Iné telá."
  
  "Je ťažké nechať tam takú mocnú zbraň," povedala Kenzi s prázdnym výrazom na tvári. "Viem, že moja vláda by to neurobila. Nikdy by neprestali hľadať."
  
  Drake súhlasne prikývol. "To je pravda, ale nepochybne sa chystajú ďalšie krízy. Nemôžeme tu zostať navždy."
  
  "To isté povedali v Peru," povedal Smith.
  
  Drake prikývol Lauren. "Majú pre nás niečo?"
  
  "Zatiaľ nie, s výnimkou ôsmich ďalších potenciálnych lokalít. Indikácie sú stále rovnaké. Nič ťažké."
  
  "Ale nemôže to byť presne to, čo hľadáme?" Povedal Dahl veľmi potichu.
  
  Hayden si vzdychol. "Myslím, že budem musieť zavolať tejto osobe a spojiť sa so sekretárkou. Sme lepší -"
  
  "Buď opatrný," varovala ju Alicia. "Možno je to signál, na ktorý tulene čakajú."
  
  Hayden stíchol a v očiach sa mu objavila neistota.
  
  Dahl si konečne získal ich pozornosť. "Pozemný radar," povedal. "Hľadá anomálie, gravitačné, magnetické alebo iné. Prirodzene, nájde toho strašne veľa, keďže je to veľmi stará planéta. Naše vyhľadávanie však môžeme zúžiť. Môžeme. Preboha, ako sme mohli byť takí blázni?"
  
  Drake zdieľal Aliciin znepokojený pohľad. "Si v poriadku, kamarát? Ešte stále necítiš následky tej Olgy, ktorú si sa pokúsila uniesť, však?"
  
  "Som v poriadku. Som dokonalý ako vždy." Počúvajte - pamätáte si tých idiotov, ktorí našli hrobky bohov?
  
  Drakeova tvár teraz zvážnela. "Boli sme to my, Torsten." No väčšina z nás."
  
  "Viem to. Našli sme kosti Odina, ako aj Thora, Dia a Lokiho." Urobil pauzu. "Aphrodite, Mars a oveľa viac. No a z čoho boli vyrobené ich zbrane a brnenie? Nejaké ich drahokamy?"
  
  "Neznáma látka, ktorá nám neskôr pomohla pri ďalšej misii," povedal Drake.
  
  "Áno." Dahl sa nemohol prestať usmievať. "Čí meč bol pochovaný s Attilom?"
  
  Lauren na to skočila. "Mars!" - zvolala. "Rímsky boh vojny prebodol Attilu mečom cez Skýtov. Volalo sa to Meč svätej vojny. Ale ak to naozaj pochádza z vlastnej ruky Marsu..."
  
  "Môžete prekonfigurovať radar prenikajúci do zeme, aby ste hľadali tento konkrétny prvok," povedal Dahl. "A práve tento neuveriteľne vzácny prvok."
  
  "A bum!" Drake na neho prikývol. "Je to také jednoduché." Bláznivý Švéd je späť."
  
  Alicia vyzerala stále naštvane. "To si, do pekla, pred pár dňami nemohol myslieť?"
  
  
  35. KAPITOLA
  
  
  Ďalších osem hodín a boli pripravení. Tím DC reštartoval pozemný radar po kontakte s islandskou archeologickou jednotkou, ktorá stále skúmala to, čo zostalo z prvej hrobky bohov. Vždy sa to vráti Odinovi, pomyslel si Drake, keď čakal. Je zrejmé, že Islanďania zachovali väčšinu detailov nálezu a všetky vzorky. Odoslanie údajov o vzácnom prvku do Washingtonu bolo otázkou niekoľkých minút.
  
  Aspoň tak to hovorili, Drake si to neskôr predstavoval. Bol by šokovaný, keby to Američania už nemali v záznamoch.
  
  Bol vykonaný test a potom bol odoslaný horúci signál. Ping na oblasť, okolo ktorej už išli, a staroveký meč Marsu sa stal jasným bodom na mape.
  
  "To je ono," povedala Mai. "Hrobka Attilu Huna."
  
  Vykopávky sa začali naplno. Dedinčania začali rozširovať dieru, ktorú už vykopali. Predtým, ako sa dostali do prázdna, ktoré prebiehalo dokonale paralelne s mečom, zaplatili dedinčanom a predstierali depresiu, keď sledovali, ako odchádzajú.
  
  "Druhou stránkou tohto," povedala Mai, "je obrovský kultúrny nález."
  
  "Teraz si s tým nemôžeme robiť starosti," povedal Hayden. "Toto je zbraň Smrti. Toto musí byť neutralizované skôr, ako niečo oznámime."
  
  Smith, Yorgi a Kinimaka skočili a zaútočili na zem. Dahl stále vyzeral a cítil sa trochu omámene, hoci Alicia a Kenzi využili príležitosť a nazvali ho všetkým, od "nečinného zadku" po "Bláznivý lenivosť".
  
  Netrvalo dlho a praskol do prázdna.
  
  Drake sledoval, ako trojica zväčšuje medzeru. Mai a Alicia prehľadali oblasť, aby sa uistili, že vo vysokej tráve nie sú žiadne prekvapenia, ktoré sa chystali priplížiť. Lauren sa chystala zostať blízko diery; viditeľnosť medzi dvoma ženami a tými pod nimi.
  
  "Keďže nevieme, ako ďaleko klesáme," povedal Drake, "komunikácia môže byť zbytočná. Ale myslím si, že to zahráme tak, ako to nájdeme."
  
  "Všetko, čo potrebujeme, je krabica," potvrdil Hayden. "Nemrháme čas pozeraním sa na čokoľvek alebo kohokoľvek iného. Súhlasíš?"
  
  Prikývli. Yorgi išiel prvý, bol najagilnejší v tíme. Nasledoval Kinimaka, ktorý si stále liečil ranu na hlave, nasledovaný Smithom. Do diery skočil Drake a za ním Hayden a Dahl. Švéd musel zostať pri vchode. Drake sa ponoril pod nerovnú zem a ocitol sa v tmavom tuneli. Jedna minúta plazenia a stláčania medzi stenami viedla k širšej prázdnote, kde tím odbočil doľava. Yorgi pripojil meč k prenosnému navigátorovi a každých pár minút zvolal vzdialenosť medzi nimi a ním.
  
  Drake pevne držal baterku a spájal lúče s tými vpredu. Chodba sa nikdy neodchýlila, ale krúžila okolo miesta odpočinku meča, kým sa od neho pomaly nevzdialili.
  
  Yorgi sa zastavil vpredu. "Možno budeme musieť preraziť."
  
  Drake prisahal. "Je to pevný kameň. Na prerazenie by sme potrebovali veľkú techniku. Vidíš aká je tučná?"
  
  Yorgi vydal nespokojný zvuk. "Dvakrát väčšia šírka tohto priechodu."
  
  "A meč?" - Opýtal som sa.
  
  "Len na druhej strane."
  
  Drake mal jasný dojem, že sa s nimi zahráva. Starí bohovia sa opäť bavia. Niekedy sa zdalo, že ho celú cestu sledovali, vtiahli ho do toho či onoho dobrodružstva, inokedy sa vrátili, aby dali o sebe vedieť.
  
  Ako teraz.
  
  Urobil svoje rozhodnutie. "Pokračuj," povedal. "Musíme vidieť, kam tento priechod vedie."
  
  "No, pred nami je jedna z anomálií," poslal Yorgi odpoveď. "Veľká neznáma forma."
  
  Cez komunikátor zapraskal Alicin hlas. "Pohybuje sa?"
  
  Drake poznal zlý tón humoru. "Prestaň".
  
  "Koľko má nôh?"
  
  "Alicia!"
  
  Všetci v podzemí vytiahli pištole. Drake sa pokúsil natiahnuť krk, aby sa pozrel pred seba, ale Kinimaka mu zablokoval výhľad. Jediné, čo sa mu podarilo, bolo naraziť si temenom hlavy do tunela.
  
  Vzduchom preosial prach. Drake sa potil a jeho čerstvé modriny pulzovali. Tým sa plazil tak rýchlo, ako len mohol. Yorgi ich viedol pomalým oblúkom. Až potom sa mladý Rus zastavil.
  
  "Ach! Niečo mám."
  
  "Čo?" - Opýtal som sa. Bolo počuť niekoľko hlasov.
  
  "Počkaj. Môžeš ísť sem so mnou."
  
  Čoskoro Drake zabočil za zákrutu a videl, že strana chodby sa rozšírila a zmenila sa na kamenný oblúk vysoký osem stôp a štyrikrát väčší ako človek. Mal hnedú farbu, bol hladký a týčil sa nad užšou dierou, ktorá bola vysekaná do samotnej skaly, malým vchodom ako dvere.
  
  Drake sa zahľadel do temnoty tejto diery. "Takže možno trochu vykopali skalu, aby zabezpečili, že Attila tu zostane navždy?"
  
  "Ale nad nami nie je žiadna rieka," povedal Yorgi. "Bolo to v mojej mysli."
  
  "Kurz riek sa v priebehu rokov mení," povedal Hayden. "V tejto chvíli nevieme povedať, či tadiaľto kedysi tiekla Tisa. Každopádne je to len pár metrov na juh."
  
  Drake kráčal smerom k tme. "Som v hre. Pozrieme sa?
  
  Yorgi vyskočil a udržal si pozíciu vpredu. Najprv boli nové dvere len obrysom úplnej tmy, ale keď prišli bližšie a posvietili si baterkami, uvideli na druhej strane náznaky veľkej miestnosti. Miestnosť nebola väčšia ako slušná jedáleň, plná čiastočiek prachu a absolútneho ticha, s podstavcom po kolená v strede.
  
  Na podstavci bola kamenná rakva.
  
  "Neuveriteľné," vydýchol Yorgi.
  
  "Myslíš, že je tam Attila?" spýtala sa Kenzi.
  
  "Myslím, že meč je." Yorgi skontroloval svoj pozemný radar. "Tak hovorí táto vec."
  
  "Zostávame na misii." Hayden sa na rakvu ani nepozrel. Bola zaneprázdnená učením sa o pohlaví. "A je to tam? To je všetko".
  
  Drake sa pozrel, kam ukazovala. Tím prešiel cez vstupný oblúk a ocitol sa úplne vo vnútri miestnosti. Na samotnom podstavci pri nohách rakvy stála známa drevená škatuľa s pečaťou Rádu na veku. Hayden k nemu pristúpil.
  
  "Priprav sa," povedala Lauren cez komunikátor. "Sme na ceste." Povedzte Washingtonu, že sme našli poslednú krabicu."
  
  "Otvoril si to?"
  
  "Negatívne. Myslím, že to tu dole nie je dobrý nápad. Počkáme, kým sa dostaneme na vrchol."
  
  Drake hľadel na rakvu. Jogín sa priblížil. Kenzi vyliezla na podstavec a pozrela sa dole.
  
  "Pomôže mi niekto?"
  
  "Teraz nie," povedal Hayden. "Musíme ísť".
  
  "Prečo?" Kenzi zostal väčší. "Nie je to tu ako v iných tímoch." Je fajn mať chvíľku pre seba, nemyslíte? Je to príjemná zmena, keď sa ma nikto nesnaží brzdiť."
  
  Drake zapol komunikáciu. "Dal? Si bastard."
  
  "Čo?"
  
  Kenzi si povzdychol. "Je to len kamenné veko."
  
  Drake ju videl ako pašeráka relikvií s vášňou pre poklady. To samozrejme nikdy neustúpi. Bolo to jej súčasťou. Kývol na Haydena.
  
  "Dobehneme ťa." Sľubujem".
  
  Prebehol na druhú stranu podstavca, chytil kameň a potiahol.
  
  Hayden sa ponáhľal von z hrobky, Yorgi a Kinimaka ho nasledovali. Smith sa zastavil pri dverách. Drake sledoval, ako boli objavené poklady z hrobky Attilu Huna.
  
  Vo svetle baterky mal oči oslepené; šumivé zelené a červené, zafírovo modré a jasne žlté; odtiene dúhy, trblietavé a voľné prvýkrát po takmer tisíc rokoch. Bohatstvo bolo pohnuté, meč bol týmto pohybom vyradený zo zarovnania. Ostatné čepele blikali. Náhrdelníky, členky a náramky ležali na hromadách.
  
  Pod tým všetkým, stále zabalené v niekoľkých kúskoch oblečenia, ležalo Attilovo telo. Drake tomu veril. Miesto nikdy neobjavili vykrádači hrobov; teda prítomnosť bohatstva. Nacisti to potrebovali len pre svoje väčšie plány a upozorňovanie na monumentálny nález by na nich len upozornilo. So zatajeným dychom priskočil k komunikátoru.
  
  "Lauren," zašepkal. "Musíte si najať niekoho, kto to všetko stráži. Len to musíte zrealizovať. To je neuveriteľné. Jediná vec je..." Odmlčal sa a hľadal.
  
  "Čo to je?" - Opýtal som sa.
  
  "Nie sú tu žiadne meče. Marsov meč chýba."
  
  Lauren si vydýchla. "Ach nie, toto nie je dobré."
  
  Drakeova tvár bola napätá. "Po tom všetkom, čím sme si prešli," povedal. "Poznám to sakra dobre."
  
  Kensi sa zasmiala. Drake sa obzrel. "Martovský meč je tu."
  
  "Sakra, si dobrý." Pašerák relikvií a majster zlodejov. Ukradol si mi to priamo pod nosom." Pozeral sa. "Je to úžasné".
  
  "Nemôžeš si nič vziať." Videl, ako vytiahla predmet s drahokamami. "Ale verím ti, že tam pôjdeš po najcennejší tovar."
  
  "Viac ako Attila?"
  
  "Áno samozrejme. Môžete to vyzdvihnúť. Ale nech robíš čokoľvek, nechaj si meč pre seba."
  
  Kenzi sa zasmiala a sňala ruku, nechala za sebou poklad vyzdobený drahokamami, no meč si ponechala. "Teraz som to všetko videla," povedala s určitou úctou. "Môžeme ísť."
  
  Drake bol šťastný, že prejavila vnútornú túžbu a že jej ju pomohol splniť. "Potom je to v poriadku." Pozrime sa, čo je Jazdec smrti."
  
  
  36. KAPITOLA
  
  
  Tím SPEAR kľačal na priamom slnku a skúmal poslednú skrinku Rádu posledného súdu.
  
  Kinimaka čakala na schválenie, keď sa Alicia a Mai priblížili k hraniciam, keď teraz na obzore bolo vidieť priateľské helikoptéry. Hayden ukázal na Kinimaka.
  
  "Pokračuj v dobrej práci, Mano." Pred príchodom spoločnosti musíme vidieť, čo je vo vnútri; priateľ alebo nepriateľ."
  
  Havajčan prikývol a cvakol zámkom. Drake sa naklonil dopredu, keď sa veko zdvihlo, a narazil hlavy na Dahla.
  
  "Sakra!" - kričal a žmurkal.
  
  "To bol tvoj pokus o bozk, Yorkie?"
  
  "Pobozkám ťa, ak mi ešte raz strčíš do tváre ten huňatý mop, ktorý nazývaš hlavou. Krvavý Yorkshirský bozk."
  
  Samozrejme, nikto ho nepočul. Všetci sa sústredili na nové zjavenie.
  
  Hayden nazrel dovnútra a naklonil sa nad Kensi. "Sheeeit," povedala nenútene. "Nikdy som si nepredstavoval, že to bude takto."
  
  "A ja tiež". May stála.
  
  "Skutočný posledný súd," povedala Lauren a znovu recitovala text. "Najhoršie zo všetkých."
  
  "No, neviem ako vy," zamrmlala Alicia. "Ale vo vnútri vidím len kus papiera." Znie to ako môj nákupný zoznam."
  
  Mai sa obzrela späť. "Nejako si ťa neviem predstaviť v supermarkete."
  
  Alicia sa strhla. "Len raz. Všetky tieto vozíky, zábrany v uličkách a voľby ma úplne vyviedli z cesty." S túžbou študovala blížiace sa útočné helikoptéry. "Je to oveľa lepšie".
  
  Kinimaka siahol do škatule, vytiahol kúsok papiera a zdvihol ho, aby ho všetci videli. "Je to len zhluk čísel."
  
  "Náhodou," povedal Smith.
  
  Drake sa cítil nahnevaný. "Takže Rád posledného súdu nás poslal cez pol sveta, aby sme našli kúsok papiera v hrobke, ktorá bola ukrytá stovky rokov? Miesto, ktoré by sme možno nikdy nenašli, keby sme nemali skúsenosti s hrobkami bohov? Nerozumiem tomu ".
  
  "Nacisti boli lovci relikvií a pokladov," povedal Kenzie. "Viete o tejto neuveriteľnej mase, ktorú nedávno objavili pod polárnym ľadom? Niektorí hovoria, že je to nacistická základňa. Ukradli všetko od šperkov po zvitky a obrazy. Pokúsili sa vytvoriť zombie, hľadali večný život a pri nebezpečnom pátraní stratili tisíce ľudí. Ak sa rozhodli nechať ho v hrobke Attilu Huna, namiesto toho, aby ukradli bohatstvo, má to hrozný dôvod."
  
  Lauren si ukázala na uši. "Okres Columbia chce vedieť, čo to je."
  
  Hayden to prevzal od Kinimaki. "Takže, chlapci, toto je starý kus papiera, dosť hrubý a na oboch stranách roztrhaný. Zožltla a pôsobí dosť krehko. Takže v strede je riadok písma pozostávajúci iba z čísel." Prečítala ich: "483794311656..." Nadýchla sa. "To nie je všetko..."
  
  "Vlhký sen geeka." Alicia si povzdychla. "Ale čo máme do pekla robiť?"
  
  "Choď odtiaľto," povedal Drake a vstal, keď helikoptéry pristáli. "Skôr ako nás Huni nájdu."
  
  Pilot priskočil. "Ste pripravení? Na to si budeme musieť dať pozor."
  
  Tím ho odprevadil späť k vrtuľníkom. Hayden dokončila svoju reč a podala kus papiera, keď si sadli na svoje miesta. "Nejaké nápady?"
  
  "Nemôžete s nimi ani hrať v lotérii," povedala Alicia. "Neužitočné".
  
  "A čo majú spoločné so smrťou?" povedal Drake. "A štyria jazdci? Keďže čísla sa zdajú dôležité, mohlo by to mať niečo spoločné s dátumami narodenia? Dátumy smrti?
  
  "Sme tu," povedal mu hlas do ucha a on si znova spomenul, že sú spojení s celým svetom, pokiaľ nemuseli vypnúť DC, aby dokončili misiu, v takom prípade boli spojení iba s Lauren.
  
  "Nielen na neho," povedal ďalší hlas. "Máme to."
  
  Drake počúval, ako helikoptéry pomaly stúpajú do vzduchu.
  
  "Tieto čísla sú súradnice." Jednoducho. Nacisti z vás nechali dokonalý cieľ, ľudia."
  
  Drake začal kontrolovať a pripravovať svoje zbrane. "Cieľ?" - Opýtal som sa.
  
  "Áno, prvý súbor čísel ukazuje na Ukrajinu. Postupnosť je jedno dlhé súvislé číslo, takže nám chvíľu trvalo, kým sme ho rozlúštili."
  
  Alicia sa pozrela na hodinky. "Nevolám päť minút denne."
  
  "Nemáš IQ stošesťdesiat."
  
  "Ako to do pekla vieš, chytrák? Nikdy som to netestoval."
  
  Minúta ticha a potom: "Aj tak. Zadali sme celú sekvenciu a pripojili ju k satelitu. To, na čo sa teraz pozeráme, je veľká priemyselná oblasť, celkovo možno osem štvorcových míľ. Väčšinou je to plné skladov, narátali sme ich cez tridsať a tie sa zdajú byť prázdne. Niečo z opustenej éry vojny. Toto by mohol byť starý sovietsky vojenský sklad, ktorý je teraz opustený.
  
  "A súradnice?" spýtal sa Hayden. "Ukazujú na niečo konkrétne?"
  
  "Stále sa kontroluje." Na linke bolo ticho.
  
  Hayden nepotreboval informovať pilotov; už smerovali na Ukrajinu. Drake cítil, ako sa trochu uvoľnil; aspoň ich súperiace tímy ich nedokázali poraziť. Pozrel na Haydena a ústami.
  
  Môžeme to vypnúť?
  
  Urobila tvár. Vyzeralo by to podozrivo.
  
  Krtko? Pomaly to napodobňoval a naklonil sa dopredu.
  
  Aj Hayden si to myslel. Neexistuje nikto, komu by sme mohli dôverovať.
  
  Alicia sa zasmiala. "Do pekla, Drake, ak ju chceš pobozkať, urob to."
  
  Muž z Yorkshiru sa naklonil dozadu, keď vrtuľník preťal oblohu. Bolo takmer nemožné pracovať na plný výkon, keď ste si neboli istí, či vám budú chrbtom aj vaši vlastní šéfovia. Na srdce mu padla ťažoba. Ak proti nim niekto niečo plánoval, hneď to zistí.
  
  Komunikátor zapípal.
  
  "Wow".
  
  Hayden zdvihol hlavu. "Čo?" - Opýtal som sa.
  
  Hlas supergeeka z Washingtonu znel vystrašene. "Si si istý, Jeff? Nemôžem im to povedať a potom zistiť, že sú to len dohady."
  
  Ticho. Potom sa ich milenec zhlboka nadýchol. "Wow, musím povedať. Je to zlé. Toto je naozaj zlé. Zdá sa, že súradnice vedú priamo k Jazdcovi smrti.
  
  Dahl sa zastavil uprostred nabíjania zásobníka do pištole. "Dáva to zmysel," povedal. "Ale čo je?"
  
  "Jadrová hlavica."
  
  Hayden zaťala zuby. "Môžeš to určiť? Je to naživo? Je tam-"
  
  "Počkaj," vydýchol geek a zalapal po dychu. "Prosím, počkajte. To nie je všetko. Nemyslel som 'jadrovú hlavicu'."
  
  Hayden sa zamračil. "Tak čo si tým myslel?"
  
  "V troch skladoch je šesť jadrových hlavíc. Nevidíme cez steny, pretože budovy sú obložené olovom, ale vidíme cez strechy pomocou našich satelitov. Obrázky ukazujú, že jadrová zbraň pochádza z osemdesiatych rokov, pre správneho kupca má pravdepodobne veľkú hodnotu a je starostlivo strážená. Ochranka je väčšinou vo vnútri, niekedy jazdia okolo prázdnej základne."
  
  "Takže Rád posledného súdu ukryl šesť jadrových zbraní v troch skladoch na neskoršie použitie?" spýtala sa Mai. "Naozaj to vyzerá ako nacistická vec."
  
  "Zbraň je tiež v prevádzkovom stave," povedal geek.
  
  "Ako si to vedel?"
  
  "Počítačový systém funguje. Môžu byť vyzbrojení, nasmerovaní, prepustení."
  
  "Máte presnú polohu?" spýtala sa Kenzi.
  
  "Áno, robíme. Všetci šiesti boli pripútaní na korby valníkových nákladných áut umiestnených vo vnútri skladov. Čudné je, že aktivita vo vnútri sa nedávno zdvojnásobila. Samozrejme, že sa dajú aj presunúť."
  
  Drake sa pozrel na Haydena, ktorý sa naňho pozrel.
  
  "Krtko," povedala Kensi nahlas.
  
  "A čo súperiace tímy?" - spýtal sa Dahl.
  
  "Podľa NSA sa počet klebiet zvýšil. Nevyzerá to dobre."
  
  "Rada by som vedela, čo dúfajú, že nájdu," povedala Mai. "Bez šiestich starých jadrových hlavíc."
  
  "Meč Marsu"
  
  Drake rýchlo otočil krkom. "Čo?" - Opýtal som sa.
  
  "Všetci dostali súradnice, predpokladajúc, že tu pracuje tento krtko." Každý si dal za úlohu vytvoriť satelit. Náš zobrazovací softvér je vybavený všetkými druhmi senzorov a počnúc príbehom Odina a následných nezdarov dokážeme odhaliť vzácny prvok spojený s hrobkami a bohmi. Naše prístroje ukazujú približnú veľkosť a tvar predmetu a zhoduje sa s chýbajúcim mečom. Všetci vedia, že sme našli meč a smerujeme k jadrovým náložiam. Musíme to urobiť."
  
  "Nechajte meč na vrtuľníku." Smith pokrčil plecami.
  
  Drake, Dal a Hayden si vymenili pohľady. "Žiadna šanca v pekle." Meč zostáva s nami."
  
  Drake sklonil hlavu. "Jediná krvavá vec, ktorá je cennejšia ako Džingischán, Attila, Geronimo a Hannibal dohromady," povedal. "A sme nútení prejsť na jadrové zbrane."
  
  "Predvídavosť," povedala Mai. "A potrebujú to z mnohých dôvodov." Bohatstvo."
  
  "Odmena," povedal Smith.
  
  "Chamtivosť," povedala Kensi.
  
  "Bez problémov," povedal Hayden s presvedčením. "Pre všetky tieto dôvody dohromady. Kde je šesť jadrových zbraní?"
  
  "V sklade 17 sú dvaja," povedal chlapík s počítačom. "Ďalšie jadrové zariadenia sa nachádzajú v osemnástom a devätnástom a ja vám práve teraz hovorím ich presnú polohu. Je to veľká základňa a počítame emisie tepla z najmenej dvoch desiatok tiel, takže buďte opatrní."
  
  Drake sa oprel a pozeral na strechu. "Opäť?"
  
  Hayden vedel, čo si myslí. "Veríš, že po tomto sa všetko zmení?"
  
  Smutne sa usmial. "Verím".
  
  "Tak poďme na to tvrdo," povedal Dahl. "Ako tím, ako kolegovia. Urobme to poslednýkrát."
  
  
  37. KAPITOLA
  
  
  Pre tím SPEAR to nebolo ľahké. Stará opustená základňa bola jednoducho neusporiadaná zbierka veľkých podlhovastých skladov so sieťou hladkých prašných ciest medzi nimi. Cesty boli veľmi široké, aby sa tam zmestili veľké nákladné autá. Drake vyslovil teóriu, že kedysi to bol nejaký druh skladu, miesto, kde sa dalo skladovať obrovské množstvo vojenského materiálu. Vrtuľníky pristáli na okraji, za hrdzavým, schátraným plotom, a takmer okamžite vypli motory.
  
  "Tím je pripravený," povedala Hayden do komunikátora.
  
  "Choď," povedal jej Constable DC. "Uistite sa, že hlavice sú deaktivované a druhá položka je bezpečná."
  
  Dahl reptal k zemi. "Poďme sa porozprávať o zamknutí dverí stajne po úteku koňa."
  
  Tím už vo svojich mysliach zmapoval umiestnenie všetkých troch skladov a mal dobrú predstavu o kľukatej cestnej sieti. V podstate sa všetko prekrývalo so všetkým ostatným. Neexistovali žiadne slepé uličky, žiadne obchádzky, žiadne únikové cesty, okrem jednej. Všetky obvodové sklady boli obkolesené hustým lesom, no vnútorné - tri životne dôležité - sa nachádzali medzi ostatnými v náhodnom poradí.
  
  Bežali spolu.
  
  "Budeme sa musieť rozdeliť, neutralizovať jadrové zbrane a potom nájsť spôsob, ako ich odtiaľto dostať na krajšie miesto," povedal Hayden. "Rumunsko nie je ďaleko."
  
  Teraz bola s nimi Lauren, plne zapojená do Washingtonu, a keďže dokázala, že dokáže myslieť pod tlakom, možno ju budú potrebovať, keď príde na manipuláciu s jadrovými zbraňami. Stabilnú hlavu schopnú prenášať informácie kanálmi nemožno podceňovať. Kráčali nízko, rýchlo a zamierili do skladov.
  
  Otvorila sa pred nimi prašná cesta, opustená. Okrem toho bola celá oblasť pokrytá holou zeminou a bridlicou, len s niekoľkými trsmi riedkej hnedej trávy. Drake preskúmal scénu a vydal rozkaz pohnúť sa vpred. Vybehli na otvorené priestranstvo s pripravenými zbraňami. Pach špiny a oleja zaútočil na jeho zmysly a do tváre mu udrel studený vánok. Ich výstroj zacinkala a ich topánky tvrdo dopadli na zem.
  
  Pristúpili k prvej stene skladu a zastavili sa, opreli sa o ňu chrbtom. Drake sa pozrel pozdĺž línie.
  
  "Pripravený?" - Opýtal som sa.
  
  "Choď."
  
  Skenoval ďalšiu časť ich trasy, vediac, že nemajú žiadne CCTV kamery, o ktoré by sa museli obávať, keďže zariadenia nezachytili žiadne signály prichádzajúce zo základne okrem mobilných telefónov. Samotné jadrové nálože vydávali nízkofrekvenčné bzučanie. Okrem toho bolo miesto pusté.
  
  Ďalší beh a narazili na ďalší sklad. Na každom z nich bolo čiernou čmáranicou napísané číslo. Každý z nich vyzeral schátraný, nevkusný a zo strechy na podlahu stekali riavy hrdze. Žľaby sa voľne kývali, zubaté časti smerovali k zemi, z ktorých kvapkala špinavá voda.
  
  Drake teraz videl pred sebou ľavý roh Skladu 17. "Prechádzame cez túto cestu," povedal. "Prechádzame po boku tohto skladu, až kým sa nedostaneme na jeho koniec. Takže od sedemnástich nás delí len dvadsať metrov."
  
  Išiel ďalej, potom sa zastavil. Bezpečnostné vozidlo išlo po ceste pred nimi a pohybovalo sa po ceste, ktorá ich križovala. Nič sa však nestalo. Drake si vydýchol úľavou.
  
  "Nie sú tu žiadni priatelia," pripomenul im Dahl. "Neverte nikomu mimo tímu." Nepotreboval dodať "Dokonca aj Američania".
  
  Teraz sa Drake pohol zo svojho miesta, pritlačil sa k stene skladu a pohol sa vpred. Sklad 17 mal dve malé okná smerom dopredu. Drake ticho zaklial, no uvedomil si, že niet inej cesty von.
  
  "Pohni sa," povedal naliehavo. "Teraz to presuňte."
  
  
  KAPITOLA TRIDSIATA OSMA
  
  
  Rozbehli sa k dverám skladu a rozdelili sa na tri skupiny. Drake, Alicia a May získali po sedemnásť bodov; Dal, Kenzie a Hayden dosiahli každý osemnásť, pričom Smith, Lauren, Kinimaka a Yorgi získali po devätnástich. Ako jeden narazili do hlavných dverí.
  
  Drake kopol do dverí a vytrhol ich z pántov. Muž práve vychádzal z kancelárie dovnútra. Drake ho vzal pod ruku, silno ho strhol a hodil o opačnú stenu kancelárie. Úzka chodba, v ktorej sa nachádzali, ústila priamo do skladu, takže Alicia a May ju obchádzali.
  
  Drake skončil s mužom, nechal ho v kóme a skontroloval malé kancelárie predtým, ako sa pridal k ženám. V očiach sa mu naskytol úchvatný pohľad. Sklad bol obrovský, dlhý a vysoký. V jeho strede, oproti skupine rolovacích dverí, stál dlhý, nízky valník - kabína s veľkým motorom vpredu. Dve jadrové hlavice ležali v zadnej časti nákladného auta, jasné ako deň, ich nosy smerovali dopredu a čierne pásy ich zaisťovali v pravidelných intervaloch. Popruhy by poskytli flexibilitu bez veľkého pohybu - dobrý nápad na prepravu, navrhol Drake, pretože nikto nechcel, aby smrteľná strela narazila do stacionárneho objektu. Obrovský zväzok bočných závesov ležal na boku obrovského nákladného auta, o ktorom predpokladal, že bol pripevnený pred odchodom.
  
  "Žiadna bezpečnosť," povedala Mai.
  
  Alicia ukázala na ďalšiu kanceláriu napravo od nákladného auta. "Môj návrh".
  
  "Človek by si myslel, že budú mať väčšie obavy," povedala Mai.
  
  Drake si nemohol pomôcť a skontroloval bezpečnostné kamery, pretože bolo pre neho ťažké úplne sa spoľahnúť na skupinu fanúšikov sediacich v klimatizovanej kancelárii. "Náš starý priateľ, spokojnosť je pravdepodobne v práci," povedal. "Dlho to držali v tajnosti."
  
  Cez komunikačné kanály počuli zvuky bitky, ostatné tímy boli zaneprázdnené.
  
  Alicia sa ponáhľala k autu. "Na mňa!"
  
  
  * * *
  
  
  Dahl schmatol najbližšieho muža a hodil ho do trámov, pričom získal slušné množstvo vysielacieho času, než sa pozrel, ako sa nemotorne zrútil na zem. Kosti boli zlomené. Tiekla krv. Kenzi prekĺzla okolo, vystrelila zo samopalu a zasiahla utekajúcich mužov, ktorí potom tvrdo narazili tvárami do zeme. Hayden zmenila strany a dala prednosť svojmu Glockovi. Obrovský kamión, ktorý našli, bol zaparkovaný v strede skladu, vedľa troch kancelárií a niekoľkých radov škatúľ. Netušili, čo je vo vnútri, ale mysleli si, že by bolo múdre to zistiť.
  
  Hayden kráčala smerom k nákladnému autu a očami skúmala pár jadrových náloží namontovaných nad jej hlavou. Sakra, na tú vzdialenosť boli obrovské. Monštrá, ktoré nemajú iný účel ako devastovať. Potom to nepochybne boli Smrť a boli jednoznačne súčasťou štvrtého jazdca. Attila bol druhou najstaršou postavou zo štvorice, narodil sa sedemsto rokov po Hannibalovi a zhodou okolností sedemsto rokov pred Džingischánom. Geronimo sa narodil v roku 1829. Všetci jazdci majú svojim spôsobom pravdu. Všetci králi, zabijaci, generáli, bezkonkurenční stratégovia. Každý vyzýval, čo sa dalo.
  
  Bol to dôvod, prečo si ich Rád vybral?
  
  Vedela, že washingtonský krtek ich šikovne posmieva.
  
  Teraz nie je čas nič meniť. Prešla za nástupište smerom k boxom. Niektoré vrchnáky boli pokrivené, iné sa opierali o drevené steny. Zhora vytekala slama a iné obalové materiály. Hayden zastrelil jedného muža, potom si vymenil guľky s druhým a bol nútený skočiť na zem, aby sa skryl.
  
  Ocitla sa v korbe nákladného auta a nad ňou visel chvost jadrovej hlavice.
  
  "Čo by sa do pekla stalo, keby guľka zasiahla jednu z týchto vecí?"
  
  "Neboj sa, mala by to byť dobrá strela na zasiahnutie jadra alebo výbušniny," povedal jej hlas cez komunikátor. "Ale myslím si, že vždy existuje šanca na šťastnú prestávku."
  
  Hayden zaťala zuby. "Och, ďakujem, kamarát."
  
  "Žiaden problém. Neboj sa, to sa pravdepodobne nestane."
  
  Hayden ignorovala jemný, nezaujatý komentár, vyvalila sa von a vystrelila celý zásobník na svojho protivníka. Muž spadol, krvácal. Hayden vložila ďalší časopis a ponáhľala sa k zásuvkám.
  
  Obklopoval ju obrovský sklad, ozývajúci sa streľbou, dostatočne priestranný, aby znepokojoval, krokvy také vysoké, že sa v nich mohol ľahko skryť nepriateľský nepriateľ. Pozrela sa spoza škatúľ.
  
  "Myslím, že sa nám darí," povedala. "Zdá sa, že tu majú viac ako jednu operáciu."
  
  Kenzi pribehla a mávala Marsovým mečom. "Čo to je?" - Opýtal som sa.
  
  Dahl si drepol k obrovskému kolesu plošiny. "Dávaj si pozor. Máme tu viac ako jedného nepriateľa."
  
  Hayden preosial slamu. "Ukradnutý tovar," povedala. "Toto musí byť bod na ceste. Je tu veľký výber."
  
  Kenzi vytiahla zlatú figúrku. "Majú tímy, ktoré vedú nájazdy od domu k domu. Vlámanie. Ide o obrovský biznis. Všetko sa vyváža, predáva alebo taví. Úroveň vedomia za týmito zločinmi je pod nulou."
  
  Dahl zašepkal: "Naľavo."
  
  Hayden sa prikrčila za krabicu, zbadala svoju obeť a začala strieľať.
  
  
  * * *
  
  
  Lauren Fox nasledovala Mano Kinimaka do jamy levovej. Videla, ako sa Smith vysporiadal s nepriateľom a nechal ho mŕtveho. Videla, ako Yorgi vybral zámok na dverách kancelárie, vošiel dnu a za menej ako minútu ho vyhlásil za zastaraný. Každý deň sa zúfalo snažila držať krok. Každý deň sa obávala, že by mohla prísť o miesto v tíme. Bolo to súčasťou toho, prečo dvorila Nicholasovi Bellovi, prečo zostala v kontakte a hľadala iné spôsoby, ako mu pomôcť.
  
  Milovala tím a chcela zostať jeho súčasťou.
  
  Teraz zostala späť s Glockom v ruke a dúfala, že ho nebude musieť použiť. Plošiny zaberali väčšinu jej pohľadu, obrovské a hrozné. Hlavice mali matnú zelenkastú farbu, ktorá neodrážala svetlo, nepochybne jeden z najhrozivejších tvarov, aký si moderná ľudská myseľ dokáže predstaviť. Smith zápasil s veľkým strážcom, dostal niekoľko zásahov a potom chlapíka vyviedol, práve keď sa Lauren prikradol na pomoc. Napravo od nej Kinimaka zastrelil ďalšie dve. Okolo skladu začali lietať guľky, keď si ostatní uvedomili, že sú pod útokom.
  
  Zozadu videla, ako sa do kabíny nákladného auta prebilo niekoľko strážcov.
  
  "Opatrne," zapla spojenie, "vidím ľudí smerujúcich dopredu. Preboha, pokúsia sa ich odtiaľto dostať?"
  
  "Ach nie," znela odpoveď od DC, ktorú všetci videli. "Musíte zneškodniť tieto jadrové zbrane. Ak títo chlapci majú spúšťacie kódy, potom aj jeden z nich, ktorý sa uvoľní, bude katastrofou. Pozrite, všetkých šesť musí byť neutralizovaných. Teraz!"
  
  
  * * *
  
  
  "To je pre teba ľahké povedať," zamrmlala Alicia. "Zabalený v župane a popíjajúc svoje penivé cappuccino. Počkaj, vidím, že aj tu idú smerom k taxíku."
  
  Drake zmenil smer, pretože videl, že môže pretekať po tejto strane plošiny bez toho, aby narazil na akýkoľvek odpor. Zamával Alicii a rýchlo vyrazil.
  
  Maiin hlas narušil jeho koncentráciu. "Dávaj pozor!"
  
  Čo...?
  
  Muž v hrubej čiernej koženej bunde vkĺzol pod platformu s vystretými nohami. Šťastím alebo šikovnou konštrukciou zasiahli Drakea do holene a poslali ho na zem. Samopal sa posunul dopredu. Drake ignoroval nové modriny a vliezol pod kamión práve vo chvíli, keď strážca začala strieľať. Guľky prerazili betón za ním. Strážca ho prenasledoval a vytiahol zbraň.
  
  Drake vyliezol priamo pod nákladiak a nad hlavou cítil obrovskú zbraň. Strážca sa prikrčil a potom sa prikrčil. Drake vystrelil z glocka a porezal mužovo čelo. Počul za sebou zvuk krokov a potom na neho dopadla váha iného muža. Drakeova brada dopadla na zem, čo spôsobilo, že sa mu pred očami krútili hviezdy a temnota. Zuby mu zacvakli a odlomili drobné kúsky. Bolesť vybuchla všade. Prevrátil sa a udrel niekoho lakťom do tváre. Pištoľ sa zdvihla a vystrelila; guľky minuli Drakeovu lebku len o palec a išli priamo hore do základne jadrovej nálože.
  
  Drake pocítil príval adrenalínu. "Toto..." chytil muža za hlavu a z celej sily ňou udrel o betón. "... kurva." Jadrový. Raketa." Každé slovo je rana. Nakoniec hlava spadla dozadu. Drake vyliezol spod nákladného auta a stretol sa s Aliciou, ktorá bežala ďalej.
  
  "Nie je čas spať, Drakes." Toto je vážna kravina."
  
  Yorkshireman schmatol samopal a snažil sa zastaviť zvonenie v ušiach. Aliciin hlas pomohol.
  
  "Mai? Si v poriadku?"
  
  "Nie! Natlačené jeden na druhého."
  
  Z motora plošiny sa ozval rev.
  
  "Bež rýchlejšie," povedal Drake. "Ešte pár sekúnd a tieto hlavice budú odtiaľto preč!"
  
  
  KAPITOLA 39
  
  
  Drake zvýšil rýchlosť. V týchto dňoch bolo pre neho nezvyčajné vidieť rovno, takže dnes bolo všetko ako zvyčajne. Dvere kabíny vpredu sa zdvihli do výšky hlavy. Drake sa natiahol, chytil kľučku a potiahol. Alicia zamierila svojím Glockom.
  
  Odrazil sa ručný granát.
  
  Drake naňho zízal a neveril vlastným očiam. "Čo si, posrané dieťa..."
  
  Alicia ho zasiahla do hrude, čo ho poslalo dozadu a okolo prednej časti nákladného auta. Granát prudko vybuchol a rozletel šrapnel na všetky strany. Drake jazdil s Aliciou, obaja držali spolu. Dvere nákladného auta sa pred vozidlom začali otáčať a klopať. Keď Drake vzhliadol, v kabíne vysoko nad ním sedela iba jedna osoba a zle sa naňho uškrnula. Stlačil plynový pedál.
  
  Drake vedel, že v pekle neexistuje spôsob, ako by sa vozidlo mohlo pohybovať dostatočne rýchlo, aby ich prešlo. Pozrel sa na stranu a uvidel ďalších troch strážcov, ako sa k nim rútia. Nákladné auto s revom ožilo, keď sa jeho kolesá začali do seba zamykať a hnali ho dopredu, jeden palec po druhom. Posuvné dvere sa nepohli, ale to ho nezastavilo.
  
  Komunikátor ožil.
  
  "Presúvajú odtiaľto kamióny! Kabíny sú nepriestrelné. A sakramentsky ťažké sa k tomu dostať." Bol to Haydenov hlas."
  
  "Žiadny vstup?" - spýtal sa Kinimaka.
  
  "Nie. Je to zapečatené. A nechcem použiť príliš veľa sily, ak vieš, čo tým myslím."
  
  A hoci Drake vedel, že ich vlastný nákladiak teraz nemá žiadne bočné dvere, stále sa museli obávať ďalších dvoch.
  
  "Vyskočte na plošinu," povedal. "Začnite odpájať tieto jadrové nálože. Budú nútení prestať."
  
  "Riskantné. Sakra riskantné, Drake. Čo ak jedna z bojových hlavíc vypadne?"
  
  Drake vybehol spoza kabíny a strieľal do útočníkov. "Jeden prekliaty problém za druhým. Kto sme my - zázraky?"
  
  Alicia zastrelila svojho prenasledovateľa. "Obávam sa, že v týchto dňoch sú skôr ako 'tienistí bastardi'."
  
  Spoločne vyskočili na plošinu a ocitli sa tvárou v tvár jadrovej bombe.
  
  
  * * *
  
  
  "Funguje to na dvoch frontoch," povedal Drake cez komunikátor. "Môžeme neutralizovať a odpojiť súčasne."
  
  Hayden sa zasmial. "Snaž sa, aby to neznelo tak samoľúbo."
  
  "Ľudia z Yorkshiru sa nesprávajú samoľúbo, láska." Všetko robíme úžasne len s trochou pokory."
  
  "Plus niekoľko tisíc posratých vecí." Dahlov hlas znel, akoby bežal. "Yorkshire pudingy." teriérov. Pivo. Športové tímy. A ten prízvuk?"
  
  Drake cítil, ako sa nákladné auto pod ním začalo pohybovať. "Kde je ovládací panel, ľudia?"
  
  Technik okamžite zareagoval. "Vidíš, ako sa hlavica skladá z asi tridsiatich zakrivených panelov? Toto je osmina od zahroteného konca."
  
  "Môj zvláštny jazyk."
  
  Ozvali sa ďalšie výstrely. Alicia sa už sústredila na prenasledovanie. Mai len vyskočila na zadnú časť plošiny. Teraz sa pozrela na zadnú časť atomovky.
  
  "Zlé správy. Briti sú tu."
  
  "Myslím, že máme čínštinu," prehovoril Dahl.
  
  "Francúzsky," povedal Kinimaka. "Nový tím"
  
  Drake skočil k ovládaciemu panelu. Vieme, kde je Marsov meč?"
  
  "Áno, Matt." Ale teraz to nemôžem povedať nahlas, však?" - odpovedal hlas.
  
  "Áno," povedal Dahl.
  
  Drake sebou trhol a vytiahol malý elektrický skrutkovač s viacúčelovým nástavcom. Rýchlo odskrutkoval osem skrutiek a nechal ich vypadnúť. Ocitol sa pred dvoma malými ovládacími panelmi s veľkosťou obrazoviek automobilových satelitných navigácií, klávesnicou a množstvom blikajúcich bielych symbolov.
  
  "Azbuka," povedal. "Jasné že je."
  
  "Mohol by byť tento deň ešte horší?" Alicia kričala na celý svet.
  
  Yorkshireman sklonil hlavu. "Teraz sa to kurva stane."
  
  Kamión nabral rýchlosť a zamieril k posuvným dverám. Briti postupovali v tesnej zostave zo zadnej časti skladu. Všade okolo nich boli rozmiestnení stráže.
  
  Jadrová bomba zablikala, bola plne aktivovaná a čakala na štartovací kód alebo zabíjací kód.
  
  Drake vedel, že sa musia pohnúť. Vedel, že sa nemôžu pohnúť. Jediné, čo nevedel, bolo, kto zomrie prvý?
  
  
  * * *
  
  
  Dozorcovia vbehli ako prví a strieľali. Drake bol veľký cieľ a nehybné guľky preleteli okolo Alicie a zasiahli hlavicu. Na sekundu sa mu pred očami premietol Drakeov život, potom Alicia zložila jedného strážcu a Mai druhého. Videl, že prichádza niečo viac, aj keď vedel, že viac prichádza z ich slepej strany. Biele symboly blikali, kurzor blikal a čakal.
  
  "Myslíš, že bezpečnosť môže vybuchnúť?" Povedal zrazu potichu Smith. "Možno je to ich rozkaz?"
  
  "Prečo museli zomrieť?" spýtala sa Kenzi.
  
  "Už sme to videli," povedal Kinimaka. "Rodiny, ktoré dostávali obrovské platby, potrebovali lekársku pomoc alebo zúfalé presťahovanie, keď zomrela hlava ich rodiny. Ak patria napríklad k mafii alebo triáde. Je to možné."
  
  Drake vedel, že nemôžu zostať šťastní dlho. Alicii sa podarilo uvoľniť pás, keď sa kamión valil ďalej. Dúfam, že vodič vidí. Ale nebolo by mu to potom jedno? Drake nevidel inú možnosť.
  
  Bežal po plošine smerom dozadu a šialene mával rukami.
  
  "Počkaj! Stop, stop. Nestrieľajte. Som Angličan!"
  
  Dahlovo reptanie hovorilo za všetko, neboli potrebné žiadne slová.
  
  Drake padol na kolená v zadnej časti nákladného auta, chvost atómovej bomby vľavo od neho, ruky vo vzduchu a úplne neozbrojený čelil blížiacej sa päťčlennej jednotke SAS.
  
  "Potrebujeme vašu pomoc," povedal. "V stávke je príliš veľa na to, aby sme viedli vojnu."
  
  Videl, ako sa mladý muž prepol na komunikáciu, videl, ako mu dvaja starší muži hľadia do tváre. Možno by ho spoznali. Možno vedeli o Michaelovi Crouchovi. Znovu prehovoril.
  
  "Ja som Matt Drake." Bývalý vojak SAS. Bývalý vojak. Pracujem pre medzinárodný tím špeciálnych síl s názvom SPEAR. Trénoval som v Hereforde. Trénoval ma Crouch."
  
  Pamätám si meno, všetko. Dve z piatich zbraní boli spustené. Drake začul Alicin hlas cez komunikátor.
  
  "Mohol si spomenúť aj moje meno."
  
  Mierne trhol. "Toto nemusí byť najlepší nápad, láska."
  
  Mai a Alicia držali stráže na diaľku. Uplynuli sekundy. Britskí vojaci SAS spustili paľbu na približujúcich sa strážcov, ktorí sa schovali za olejové sudy, ktoré napĺňali ploché lôžko. Drake čakal. Rádio muž konečne skončil.
  
  "Matt Drake? Som z Cambridge. Už sme sa stretli. Čo potrebuješ?"
  
  Šťastný deň, pomyslel si. SAS na palube.
  
  "Pomôžte nám zabezpečiť tento sklad, zastaviť toto nákladné auto a odzbrojiť túto jadrovú bombu," povedal. "V tomto poradí".
  
  Briti sa toho chytili.
  
  Rozdelili sa a rozbehli sa po oboch stranách nástupišťa a zložili blížiacich sa strážcov, pričom fungovali dobre ako tím. Drake to videl a kochal sa spomienkami na staré časy. V pohybe tímu vládla plynulá milosť, kráľovský postoj a neústupná dôvera. Myslel si, že SPIR je najlepší tím na svete, ale teraz...
  
  "Drake! Mai plakala. "Atómová bomba!"
  
  Ó áno . Vrhol sa späť k ovládaciemu panelu, civel na obrazovky, klávesnicu a čísla.
  
  "Geekovia?" spýtal sa. "Poznáme kód?"
  
  "Môže to byť doslova čokoľvek," odpovedal niekto.
  
  "Toto naozaj nepomôže, ty zasraný hlupák."
  
  "Prepáč. Keby sme poznali mená členov Rádu, mohli by sme zistiť ich narodeniny?
  
  Drake vedel, že hovorí s mužom, ktorému to bolo jedno. Bol to muž, s ktorým sa predtým rozprávali, ten nepríjemný debil.
  
  Lauren vykríkla: "Spomenuli ste Rád. Ak tu boli, pravdepodobne naprogramovali jadrové zbrane. Nemôžem uveriť, že nezanechali poznámku s kódmi."
  
  "Možno tu nie je žiadny kód, zlatko," povedal kretén. "Pamätáš sa na signál, ktorý si dal, keď si otvoril Geronimov hrob? Možno sa to stalo aj tu a viedlo to k odpáleniu jadrových hlavíc."
  
  Drake ustúpil. "Sakra, sú ozbrojení?"
  
  "Plne. Blikajúce biele symboly, ktoré vidíte, sú čísla odpočítavania."
  
  Ostrá ľadová voda mu zaliala telo a ledva dýchal. "Ako... ako dlho?"
  
  Kašeľ. "Šesťdesiatštyri sekúnd." Potom sa vy a vaši nemanželskí bratia stanete históriou. Rád bude vládnuť navždy! Žijú cezo mňa! Ja som Poriadok!"
  
  Nasledovala potýčka a veľký krik. Drake sledoval sekundy na svojich náramkových hodinkách.
  
  "Ahoj? si tam?" - spýtal sa mladý hlas.
  
  "Hej, kamarát," zamrmlal Drake. "Máme tridsaťjeden sekúnd."
  
  "Myslel som na to. Vaša priateľka Lauren spomenula Rád. No, musia mať zabíjací kód. A keďže všetko ostatné je súčasťou textu, tak som len preletel. Pamätáš si? Tu sa píše: 'Jediný kód na zabitie je, keď sú jazdci hore.' Znamená to pre vás niečo?
  
  Drake si lámal hlavu, ale nedokázal myslieť na nič iné ako na zmenšujúci sa počet sekúnd. "Vstal?" - zopakoval. "Prebudil sa? Vstal? Zamyslite sa nad tým, ako uvažuje Rád? Čo tým nacisti mysleli? Ak sa objaví jazdec, on..."
  
  "Narodiť sa," povedal mladý hlas. "Možno sú to dátumy ich narodenia? Ale to nemôže byť. Tieto jadrové bomby z osemdesiatych rokov majú zvyčajne trojmiestny kód zabíjania. V jeho hlase bolo počuť zúfalstvo.
  
  Devätnásť sekúnd do zničenia.
  
  Kensi prehovorila. "Hovoríš tri číslice? Zvyčajne?"
  
  "Áno".
  
  Šestnásť.
  
  Drake sa pozrel späť na Aliciu a videl, že sa skláňa cez opasok, snaží sa ho odopnúť a zároveň zastreliť strážcu. Videl som jej vlasy, jej telo, jej úžasného ducha. Alicia...
  
  Desať sekúnd.
  
  Kenzi potom zakričala, čím potvrdila Dahlovu vieru v ňu. "Mám to. Skúste sedemsto."
  
  "Sedem-o-o-o." Prečo?"
  
  "Nepýtajte. Len to urob!"
  
  Mladý technik dal Drakeovi cyrilické číselné symboly a Yorkshireman stlačil tlačidlá.
  
  Štyri - tri - dva -
  
  "Nefungovalo to," povedal.
  
  
  KAPITOLA 40
  
  
  "Áno," odpovedal Kensi. "Stalo sa".
  
  Samozrejme, že odzbrojila ich a Lauren odzbrojila ich. Drake pozrel z tela atomovky na Mai, kde stála pred ďalšou klávesnicou. Všetkých šesť jadrových náloží bolo zneškodnených.
  
  Pozrel na hodinky. "Zostávala nám menej ako sekunda," povedal.
  
  Všade SAS rýchlo pracovala so strážami. Alicia odopla druhý popruh a hlavica sa mierne pohla. Drake cítil, ako nabral rýchlosť, keď sa blížil k rolovacím dverám.
  
  "Už niekto zastavil svoje nákladné auto?"
  
  "Postarám sa o to!" - zvolala Kenzi. "Doslova!"
  
  "V žiadnom prípade," povedal Kinimaka. "Francúzi sú všade tam, kde nie je žiadna bezpečnosť. Je tu skutočný nepokoj."
  
  Drake sledoval, ako SAS vyslala stráže; Alicia ťahá za druhý pás, keď Mai hodí strážcu do zadnej pneumatiky nákladného auta.
  
  "Áno, viem, čo myslíš." Tím SPEAR bol neskutočne vystresovaný.
  
  "Vidím, že sa deje niečo iné," začal mladý technik. "ja-"
  
  Ich spojenie s Washingtonom bolo prerušené.
  
  "Mám to povedať ešte raz?" Drake to skúsil.
  
  Jeho jedinou odpoveďou bolo zlovestné ticho.
  
  "Sakra, to nemôže byť dobré." Drake prečesal celý sklad.
  
  SEAL Team 7 na nich zostúpil, ako keby celé peklo vybuchlo.
  
  
  * * *
  
  
  Dahl bežal za kamiónom, keď sa približoval k posuvným dverám Skladu 18. Číňan prebehol prednou časťou rachotiaceho auta a zamieril k dverám na druhej strane. Pri behu prestrelili. Strážcovia sa ich snažili zastaviť. Čínske špeciálne jednotky ich zničili guľkami a bojom proti sebe. Hayden mal tú smolu, že bol v prednej časti nástupišťa, keď sa akcia začala.
  
  Strážcovi zlomila krk a jeho telom sa potom zakryla, keď Číňania začali strieľať bez rozdielu. Guľky s tupým úderom prerazili jej telo a odhodili ju späť. Jej štít sa zrútil. Odhodila ho a skočila za jednu z predných, hrkotajúcich pneumatík, prešla okolo nej zozadu, keď sa valila dopredu. Číňania prešli prednou časťou nákladiaku.
  
  Dahl zapálil oheň a rozhádzal ich ako kolky. Neskutočné sledovanie, poslúžilo ako ukážka ich takmer neľudských reakcií. Dokonca aj po skoku späť spustili paľbu.
  
  Dahl sa rýchlo schoval, prikrčil sa za kamión, potom sa pozrel von a vystrelil niekoľko ďalších nábojov. Číňania boli na chvíľu prikovaní k zemi, keď sa k nim zozadu priblížili stráže. Dahl sa pozrel na Kensiho.
  
  Nie tam, kde mala byť.
  
  "Kenz? Si v poriadku?"
  
  "Ach áno, práve som vyzdvihol starého priateľa."
  
  Dahl sa inštinktívne otočil a videl, ako sa prehrabáva v zásuvkách s hlavou hlboko vo vnútri, bruchom posadeným na okraj veka a vysoko zdvihnutým zadkom.
  
  "Je to trochu zarážajúce."
  
  "Čo? Ach, chýba ti tvoja žena? Môže byť príťažlivejšia ako ty, Torst, ale pamätaj, že vďaka tomu si žhavejší ako ona."
  
  Odvrátil pohľad, cítil sa roztrhaný. Žil v tomto stave medzi sobášom a rozvodom, a predsa mal šancu s tým všetkým niečo urobiť. Čo tu do pekla robil?
  
  Moja práca.
  
  Číňania opäť zaútočili, sťali približujúce sa stráže paľbou zo samopalov a prišpendlili Dahla a Haydena k zemi. Švéd sa otočil a videl, ako Kensi vykĺzla z drevenej škatule.
  
  "Ach, vajcia." Naozaj?"
  
  Pred očami držala novú lesklú katanu, čepeľ hore. "Vedel som, že takého nájdem, ak budem kopať dosť hlboko. Lupiči nedokážu odolať meču."
  
  "Kde je ten krvavý meč z Marsu?"
  
  "Ach, hodil som to do zásuvky."
  
  "Dočerta!"
  
  Bežala s mečom v jednej ruke, guľometom v druhej, potom skočila späť na korbu nákladného auta a Dahlovi sa blysla pred očami ako rozmazaná škvrna. Odhodila katanu a spustila paľbu na utekajúcich Číňanov.
  
  "Kam idú?"
  
  "Sklad 17," povedal Dahl. "A my ich musíme nasledovať."
  
  
  * * *
  
  
  Lauren videla útok francúzskeho kontingentu z pravej strany Skladu 19. Kinimaka a Smith už boli v tomto smere a okamžite sa zapojili. Yorgi sa krčil za sudmi a strieľal na stráže. Lauren cítila, ako sa jej srdce zachvelo, keď sa kamión s dvoma jadrovými hlavicami pohol dopredu.
  
  Spomenula si na všetko, čo bolo povedané, a vyskočila na strechu nákladného auta, pričom ako oporu použila kolesá. Potom začala uvoľňovať prvý popruh. Ak by sa im podarilo urobiť náklad veľmi nestabilným, kamióny by boli nútené zastaviť. Pozrela sa spoza jadrovej bomby, stúpila na jeden z veľkých kmeňov, a uvidela Smitha, ako päsťou zápasí s jedným z Francúzov.
  
  Strážnik sa ozval. "Práve potvrdené agentom v Paríži." Pamätáte si Armanda Argenta? Niekoľkokrát vám za tie roky pomohol. Hovorí, že prítomnosť francúzskeho kontingentu nie je povolená. Úplne. Vo vnútri môže prebiehať nejaká brutálna vojna."
  
  Lauren prehltla a sledovala, ako Smith padol dozadu a padol na jedno koleno. Francúz, ktorý stál nad ním, ho chytil za vlasy, odtrhol pásik od korienkov a odhodil ho nabok. skríkol Smith. Koleno pri nose ho zarazilo. Francúz vyskočil na vrchol. Smith bojoval. Lauren z neho pozrela na Kinimaku, potom na Yorgiho, jadrovú hlavicu a blížiace sa krídlové dvere.
  
  Čo mám robiť?
  
  Urobte prekliaty hluk.
  
  Vyprázdnila zásobník svojho glocku vysoko nad hlavami svojich nepriateľov, čo spôsobilo ich cúvnutie a uhol. To poskytlo Smithovi a Kinimakovi vzácne sekundy. Smith videl priestor a vystrelil do neho, pričom útočníka zrazil na zem. Kinimaka zlomil mužovi krk , tvár iného a výstrel z diaľky do tretice, čo spôsobilo, že sa zapotácal a vypadol z boja.
  
  Ostal už len jeden Francúz.
  
  Lauren spadla, keď guľka odpálila telo jadrového projektilu. Aké desivé bolo, že ju to ani netrápilo? Ako je zvyknutá? Ale bola súčasťou tohto tímu a bola odhodlaná zostať v ňom, kým ho budú mať. Našla túto rodinu a bude ju podporovať.
  
  Obrovské nákladné auto rýchlo nabralo rýchlosť, prudko zrýchlilo, rovno do roletových dverí, vrazilo do nich, čo spôsobilo mierne poskočenie prednej kabíny a následne cez ne priamo vrazilo.
  
  Lauren sa vrhla na korbu nákladného auta.
  
  
  * * *
  
  
  Drake sebou trhol, keď SEALs zasiahli SAS a SPEAR vedľa pohybujúcej sa jadrovej hlavice a premýšľal, či môže byť nejaká bitka mätúca alebo smrteľnejšia ako táto. Pár slov od komunikátora mu povedalo, že je to určite možné.
  
  Všetky tri nákladné autá so šiestimi jadrovými zbraňami naraz prerazili roletu. Kovový šrapnel lietal všade, keď sa roztrhané dvere potopili. Okolo prešli kamióny. Muži zaútočili na kamióny, skočili dovnútra a cítili, že len naberú rýchlosť. Teraz Drake uvidel dvoch čínskych vojakov bežiacich neďaleko. Zostal na plošine a o niečo ďalej uvidel Aliciu a May, ako sa schovávajú za jednou z drevených podpier. Jadrová bomba sa uvoľnila, keď narazila na jednu z najväčších dier na svete.
  
  Drake sa prikrčil. Ak by sa obrovská ťažká zbraň uvoľnila zo svojich opierok a zlomila popruhy, všetci by mali problémy.
  
  Vyšli na denné svetlo a ponáhľali sa preč. Dvadsať míľ za hodinu, potom tridsať, tri plošiny s revom ožili, keď ich vodiči šliapli na plynový pedál. Pred nimi bola široká otvorená cesta, takmer rovno k východu zo základne, asi dve míle ďaleko. Teraz, keď boli vedľa seba, mohol sa Drake pozrieť zo svojho auta na Dahlovo auto a potom na Kinimaku. Pohľad na obrovské pohybujúce sa jadrové strely, ľudí bojujúcich bok po boku, ľudí strieľajúcich z pištolí, používanie nožov a pästí, zhadzovanie ľudí, bez udania štvrtiny, zakrivenie cesty a všetky tri nákladné autá, ktoré v zákrute podraďovali, ho ohromil. jadro.. Bola to vlna chamtivosti a násilia, pohľad do pekla.
  
  Teraz sa však všetka jeho pozornosť sústredila na tulene.
  
  Štyria silní, najskôr zaútočili na SAS, jedného bez problémov zabili. Briti sa zhromaždili a udreli späť, čím prinútili SEALs kryť sa. Štyria muži bežali za nákladnými autami v nádeji, že naskočia na palubu. Veliteľ SAS, Cambridge, bojoval proti sebe s Navy SEAL a obaja boli zasiahnutí. Mai a Alicia boli zaneprázdnení bojom proti strážcom a snažili sa nájsť otvor v boji zblízka.
  
  Drake sa stretol tvárou v tvár s vedúcim tímu SEAL. "Prečo?" - spýtal sa.
  
  "Nepýtaj sa," zavrčal muž a podišiel k Drakeovi. Údery boli presné a neuveriteľne tvrdé, veľmi podobné tým jeho. Zablokoval sa, pocítil bolesť týchto blokov a udrel späť. Silno kopol. V ruke druhého muža sa objavil nôž. Drake odrazil úder svojou vlastnou, odhodil obe zbrane a odletel preč z nákladiaka.
  
  "Prečo?" - zopakoval.
  
  "Posral si sa. Ty a tvoj tím."
  
  "Ako?" - Opýtal som sa. Drake ustúpil, aby získal trochu miesta.
  
  "A prečo by nás títo bastardi chceli zabiť?" spýtala sa Alicia, keď sa objavila za mužom.
  
  Zasadil okamžitú ranu a zasiahol ju do spánku. Drake ho kopol do obličiek a sledoval, ako padá. Alicia mu posunula nohu do tváre. Spoločne ho hodili, otáčajúc sa, cez palubu.
  
  Cesta sa vpredu rozširovala.
  
  Mai poslal dvoch strážcov. Ďalší muž zo SAS bol zabitý a teraz boli Briti a Američania rovnakí. Traja proti trom. Drake videl, ako sa dvaja Číňania, ktorých predtým videl, plazili ako pavúky po jadrovej bombe.
  
  "Pozri sa na toto!"
  
  Neskoro. Padli na neho.
  
  
  * * *
  
  
  Dahl v podstate vedel, že mieria do Rumunska. Bolo to dobré. Bola to polhodina jazdy, ktorá ich mohla zabiť, kým sa tam dostali.
  
  Bojoval s Číňanmi a strážami, zatlačil ich dozadu a zistil, že vyskakujú a chcú viac. Číňania obišli jeho obranu, tvrdo udreli a takmer ho dvakrát prebodli svojimi hroznými čepeľami. Obkľúčili ho ďalší strážcovia. Hayden sa uchýlil k tomu, že ich zhodil z nákladiaku, kým sa ich počet nezmenšil.
  
  Vzadu sa Kenzi vysporiadala s posledným zo svojich nepriateľov. Stroj bol prázdny, z katany kvapkala červená. Zišla späť po plošine a teraz prižmúrila oči, keď k nej dvaja Číňania prišli a mávali nožmi. Kontrovala a prechádzala okolo. Vytiahli zbrane. Vrhla sa im do tváre a prekvapila ich. Strela jej prešla pod pažou a odrazila sa od jadrovej bomby. Ocitla sa vedľa jedného z chlapcov so zbraňou namierenou na jej tvár.
  
  "Sakra".
  
  Jediná cesta bola hore. Kopla do ruky držiacej pištoľ, vyletela a potom vyliezla po podpere na plášť jadrovej zbrane. Dostala sa na vrchol a zistila, že tam hore je to len mierna zákruta, ale nebezpečná na vyváženie. Namiesto toho sedela obkročmo nad jadrovou bombou s katanou v ruke.
  
  "Poď a vezmi si ma!" - skríkla. "Ak si trúfaš."
  
  Vzlietli rýchlo, dokonale vyvážené. Kenzi stála na vrchu hlavice a krútila mečom, keď na ňu zaútočili nožmi. Úder a švih. Kontrovala, no nabrali krv. Zasiahla raketu. Nákladné auto sa triaslo rýchlosťou tridsať kilometrov za hodinu. Číňania sa prispôsobili do najvyššej miery. Kenzi stratila rovnováhu, pošmykla sa a spadla späť na raketu.
  
  "Ach".
  
  Cez vlasy jej zavial závan vetra, studený ako mraznička. Spadol na ňu nôž. Prehodila katanu do druhej ruky, prstami ju chytila za zápästie a prudko ňou trhla nabok. Zápästie sa zlomilo a nôž vypadol. Takto skrútila aj telo a videla, ako vyletelo hlavou napred z nákladiaku. Druhá osoba už zaútočila. Kenzi si posunula katanu späť do pravej ruky a nechala ju zasiahnuť priamo do hrotu. Chvíľu sa vznášal, kým ho Kenzi odhodila nabok.
  
  Potom sa pozrela dolu zo svojho posedu na jadrovej bombe, čepeľ jej katany kvapkala krv na tých, ktorí bojovali dole.
  
  "Zabili dvoch Číňanov. Zostali tri."
  
  Alicia sa na ňu pozerala z vyhraného nákladného auta a sledovala bitku na hlavici. "Vyzeralo to sakramentsky cool," povedala. "Naozaj verím, že mám erekciu."
  
  Dahl sa na ňu pozrel zo svojho auta. "Ja tiež".
  
  Potom sa však hlavica začala pohybovať.
  
  
  KAPITOLA 41
  
  
  Dahl si ten posun okamžite všimol, videl, ako sa dva popruhy, ktoré sa mu podarilo odopnúť, chvejú vo vetre, a potom sa tretí roztrhol ako najbláznivejšia gumička na svete a zúrivo búchal o jadrovú nálož a spodok plošiny. Prvým silným výpadom zasiahol strážcu do brucha, čo spôsobilo, že vyletel s rukami v bokoch priamo z boku nákladiaka a trafil do zadných pneumatík toho, kto išiel vedľa neho. Dahl sa trhol nad výsledkom.
  
  Jadrová bomba sa opäť pohla. Dal cítil červenú hmlu, ktorá nad ním padala, keď sa naňho Kenzi snažila a Hayden zápasil priamo pod jeho tieňom, pričom netušil, čo bude nasledovať. Kričal a reval, no bezvýsledne. Hukot pneumatík, krik, sústredenie potrebné na boj; to všetko zasahovalo do ich sluchu. Skočil k komunikátoru.
  
  "Pohni sa." Jadrová bomba sa chystá vybuchnúť!"
  
  Kenzi hľadela dole. "Kam ísť? Myslíš vzlietnuť?"
  
  "Nooo!"
  
  Na konci svojich popruhov Švéd pribehol ako šialený blízko Haydena a pritlačil mu rameno na neuveriteľnú masu projektilu. "Jadrová bomba padá!"
  
  Hayden sa rýchlo zvalil a strážnik tiež. Hlavica sa posunula o ďalší palec. Dahl ho zdvihol s každou deciou sily, ktorú kedy nazbieral, každý sval kričal.
  
  Vedľa neho sa ozvalo silné zaklopanie.
  
  Sakra.
  
  Ale bola to Kenzi, stále držiaca katanu a so sarkastickým úsmevom na tvári. "Sakra, si len šialený zasraný hrdina." Naozaj si myslíš, že to vydržíš čo i len sekundu?"
  
  "Hm, nie. Nie naozaj."
  
  "Tak sa pohni."
  
  Bláznivý Švéd sa ponoril presne.
  
  
  * * *
  
  
  Drakeovi a Alicii sa podarilo stráviť sekundu, aby sa podelili o predstavenie.
  
  "Čo do pekla robí Dal?" spýtala sa Alicia. "Objíma prekliatu jadrovú bombu?"
  
  "Nebuď hlupák," odsekol Drake a pokrútil hlavou. "Očividne ju bozkáva."
  
  Drake potom uskočil na stranu, aby pomohol chlapom zo SAS, vytrhol mladíkovi SEAL a hodil ho pod jadrovú bombu. Celé telo muža sa triaslo. Vymenili si údery a potom SEAL ležal v bezvedomí, tvárou dolu, ale živý. Drake to mal v úmysle nechať tak.
  
  Zomrel ďalší SEAL a za ním vojak SAS, obaja bodnutí zblízka. Cambridge a mladý muž sú všetko, čo zostáva. Spojili sa s Drakeom, aby bojovali v záverečnej SEAL. Zároveň sa k nim pridali aj Alicia a May. Nákladné auto s dunením po poľnej ceste, raz zrazilo suseda a ušlo. Zrážka umožnila Dahlovu jadrovú bombu stabilizovať jej upevnením na jej obrovské podpery. Všetky tri autá ako jedno prerazili výjazdovú bránu a pokračovali v jazde smerom na Rumunsko. Oceľ a betón boli úplne zničené, trhalo sa tam a späť. V tom čase už helikoptéry vzlietli a lietali popri nákladných autách a z dverí sa vykláňali muži s ťažkým delostrelectvom a zameriavali sa na vodičov.
  
  Drake zastavil útok na SEAL. "Počkaj. Ste vojakom špeciálnych jednotiek. americké ženy. Prečo by si sa nás snažil zabiť?"
  
  Po pravde, nikdy nečakal odpoveď, no muž zareagoval útokom. Vytiahol Cambridge a potom dokončil Drakea. Mladý muž zo SAS spadol na bok. SEAL bol krutý a nemilosrdný a zasadil zdrvujúci úder za úderom. Ale potom sa Mai otočila tvárou k nemu.
  
  Prešlo osem sekúnd a súboj sa skončil. Opäť ho nechali nažive, stoná na hromade, odzbrojeného.
  
  Drake sa obrátil na Cambridge. "Nedokážem vyjadriť, ako veľmi si vážime vašu pomoc, major. Je mi veľmi ľúto straty vašich ľudí. Ale prosím, ak chceš, nechaj týchto ľudí nažive, len plnili rozkazy."
  
  Dve pečate, ktoré prežili, prekvapene a možno aj zmätene vzhliadli.
  
  Cambridge prikývol. "Rozumiem ti a súhlasím s tebou, Drake. Na konci dňa sme všetci pešiakmi."
  
  Drake urobil grimasu. "No, už nie." Americká vláda sa nás práve pokúsila zabiť. Nevidím z toho žiadnu cestu späť."
  
  Cambridge pokrčil plecami. "Odraziť."
  
  Drake sa pochmúrne usmial. "Muž podľa môjho srdca. Rád som vás spoznal, major Cambridge.
  
  "A ty, Matt Drake."
  
  Kývol Mai a Alicii a potom opatrne prešiel k zadnej časti nákladného auta. Drake ho sledoval ako odchádza a zároveň kontroloval stabilitu hlavice. Všetko vyzeralo dobre.
  
  "Vieš, že sa vrátia a vezmú meč?" vyzvala ho Alicia.
  
  "Áno, ale vieš čo? Je mi to jedno. Martovský meč je najmenší z našich problémov." Zapol spojenie. "Hayden? Ako ďaleko? Ako sa tam máš?"
  
  "Dobre," odpovedal Hayden. "Poslední Číňania práve odskočili. Idem po meč."
  
  Kenzi sa zachichotala. "Nie, videli ma v akcii."
  
  "Nie sme všetci?" Drake sa usmial. "Na tento pohľad na chvíľu nezabudnem."
  
  Alicia ho poriadne udrela po pleci. "Ukľudni sa, vojak. Keď nabudúce budeš chcieť, aby som si dal jadrovú bombu medzi nohy."
  
  "Nie, neboj sa," povedal Drake a odvrátil sa. "Urobím to pre teba neskôr."
  
  
  * * *
  
  
  Vrtuľníky sa posmievali, vyhrážali sa a presviedčali vodičov, aby spomalili svoje vozidlá. Samozrejme, že to spočiatku nefungovalo, no po tom, čo niekto prepichol jedno z predných skiel guľku vysokého kalibru, ľudia, ktorí si mysleli, že sú nedotknuteľní, zrazu začali pochybovať. O tri minúty neskôr kamióny spomalili, ruky vystrčili z okien a všetka premávka sa zastavila.
  
  Drake nadobudol rovnováhu, zvyknutý na neustále narážanie a pohyb vpred. Zoskočil na zem a uvedomil si, že komunikačný systém zrazu ožil a teraz veľmi pozorne sledoval svojich pilotov.
  
  Z komunikátora nevychádzal žiadny zvuk. Washington tentoraz mlčal.
  
  Tím sa zhromaždil po zničení slúchadiel. Sedeli na trávnatom kopci s výhľadom na tri raketové lode a premýšľali, čo by na nich svet a jeho horšie postavy mohli vrhnúť ďalej.
  
  Drake sa pozrel na pilota. "Mohli by ste s nami letieť do Rumunska?"
  
  Oči tohto muža nikdy nezaváhali. "Samozrejme," povedal. "Nechápem prečo nie. V každom prípade sa tam posielajú jadrové zbrane, aby boli uskladnené na základni. Budeme mať výhodu."
  
  Spolu opustili ďalšie bojisko.
  
  Spolu zostali silní.
  
  
  * * *
  
  
  O niekoľko hodín neskôr tím opustil rumunský bezpečný dom a nastúpil do autobusu smerujúceho do Transylvánie, pričom vystúpil neďaleko hradu Bran, údajného sídla grófa Drakulu. Tu, medzi vysokými stromami a vysokými horami, našli tmavý, tichý dom pre hostí a usadili sa v ňom. Svetlá boli slabé. Tím bol teraz oblečený v civilných šatách odnesených z bezpečného domu a niesol len toľko zbraní a streliva, ktoré mohol mať, ako aj veľa peňazí z trezoru, ktorý zobral Yorgi. Nemali pas, doklady ani občianske preukazy.
  
  Zhromaždili sa v jednej miestnosti. Desať ľudí, žiadne spojenie. Desať ľudí je na úteku pred americkou vládou, pričom nevedia, komu môžu dôverovať. Nie je jasné, kam sa obrátiť. Už žiadny SPEAR a žiadna tajná základňa. Žiadna kancelária v Pentagone, žiadny domov vo Washingtone. Typ rodín, ktoré mali, bol nad rámec toho, čo bolo dovolené. Kontakty, ktoré by mohli použiť, môžu byť napadnuté.
  
  Celý svet sa zmenil kvôli nejakému neznámemu, nepochopiteľnému príkazu výkonnej moci.
  
  "Čo bude ďalej?" Smith nastolil problém ako prvý, jeho hlas bol v slabo osvetlenej miestnosti.
  
  "Najprv dokončíme misiu," povedal Hayden. "Rád posledného súdu sa snažil zničiť svet ukrytím štyroch hrozných zbraní. Vojna, vďaka Hannibalovi, ktorý bol skvelou zbraňou. Dobytie s pomocou Džingischána, čo bol kľúčový kód, ktorý sme zničili. Hladomor prostredníctvom Geronima, ktorý bol biologickou zbraňou. A nakoniec Smrť prostredníctvom Attilu, ktorý mal šesť jadrových hlavíc. Spoločne by tieto zbrane zredukovali našu spoločnosť, ako ju poznáme, na skazu a chaos. Myslím si, že môžeme s istotou povedať, že sme hrozbu neutralizovali."
  
  "S jediným voľným koncom je meč z Marsu," povedala Lauren. "Teraz v rukách Číňanov alebo Britov."
  
  "Naozaj dúfam, že sme to my," povedal Drake. "SAS nás tam zachránil a stratil pár dobrých ľudí." Dúfam, že Cambridge nebude pokarhaný."
  
  "Ideme vpred..." povedal Dahl. "Ani my to sami nedokážeme." Po prvé, čo do pekla teraz budeme robiť? A po druhé, komu môžeme dôverovať, že nám to pomôže?
  
  "Nuž, najprv zistíme, čo prinútilo Američanov obrátiť sa na nás," povedal Hayden. "Myslím, že operácia v Peru a... ďalšie veci... sa stali." Je to len pár mocných proti nám? Odštiepená skupina ovplyvňujúca ostatných? Ani na chvíľu nemôžem uveriť, že by to Coburn schválil."
  
  "Chceš povedať, že by sme sa mali tajne porozprávať s prezidentom?" spýtal sa Drake.
  
  Hayden pokrčil plecami. "Prečo nie?"
  
  "A ak je to odštiepená skupina," povedal Dahl. "Zničíme ich."
  
  "Nažive," povedala Mai. "Jediný spôsob, ako to prežiť, je chytiť našich nepriateľov živých."
  
  Tím sedel vo veľkej miestnosti v rôznych polohách, závesy boli pevne zatiahnuté a chránili ich pred nepreniknuteľnou nocou. Hlboko v Rumunsku sa rozprávali. Plánované. Čoskoro sa ukázalo, že majú zdroje, ale tie boli mizivé. Drake by ich mohol spočítať na jednej ruke.
  
  "Kam ísť?" spýtala sa Kenzi a stále držala svoju katanu a nechala čepeľ vyhrievať sa v slabom svetle.
  
  "Pokračuj," povedal Drake. "Vždy sa posúvame vpred."
  
  "Ak sa niekedy zastavíme," povedal Dahl. "Umierame."
  
  Alicia držala Drakea za ruku. "A myslel som si, že moje dni úteku sa skončili."
  
  "Toto je iné," povedal a potom si vzdychol. "Samozrejme, že to vieš. Prepáč."
  
  "Všetko je v poriadku. Hlúpe, ale milé. Nakoniec som si uvedomil, že toto je môj typ."
  
  "Znamená to, že sme na úteku?" spýtala sa Kenzi. "Pretože som naozaj chcel od toho všetkého ujsť."
  
  "Poradíme sa s tým". Dahl sa k nej naklonil bližšie. "Sľubujem ti. Aj ja mám svoje deti, nezabudni. Prekonám pre nich čokoľvek."
  
  "Nespomenul si svoju manželku."
  
  Dahl zízal a potom sa posadil na stoličku a premýšľal. Drake videl, ako sa Kensi priblížila k veľkému Švédovi. Vypustil to z mysle a rozhliadol sa po miestnosti.
  
  "Zajtra je ďalší deň," povedal. "Kam chceš ísť ako prvý?"
  
  
  KONIEC
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  David Leadbeater
  Na pokraji Armagedonu
  
  
  PRVÁ KAPITOLA
  
  
  Julian Marsh bol vždy mužom kontrastných farieb. Jedna strana je čierna, druhá sivá... ad infinitum. Napodiv, nikdy neprejavil záujem o to, prečo sa vyvinul trochu inak ako ostatní, len to prijal, naučil sa s tým žiť, užíval si to. V každom zmysle to z neho urobilo objekt záujmu; odviedlo to pozornosť od machinácií číhajúcich za výraznými očami a soľou a korením. Marec bol vždy výnimočný - tak či onak.
  
  Vo vnútri bol opäť iný človek. Vnútorné sústredenie zameralo jeho pozornosť na jedno jadro. Tento mesiac to bola príčina Pýthovcov, alebo skôr toho, čo z nich zostalo. Jeho pozornosť upútala zvláštna skupina a potom sa okolo neho jednoducho rozpustila. Tyler Webb bol skôr psychopatický megastalker ako vodca kabalistov. Marsh si však užil príležitosť ísť sám a vytvárať osobné, výstredné návrhy. Do pekla so Zoe Shears a všetkými, ktorí boli v rámci sekty ešte aktívni, a do ešte hlbšieho pekla s Nicholasom Bellom. Niet pochýb, že bývalý stavebný robotník spútaný, spútaný a namočený na vode by úradom poskytol všetko, aby dostal čo i len najmenší odklad z trestu.
  
  Pre Marsha vyzerala budúcnosť jasne, aj keď s miernym nádychom. Každý príbeh mal dve strany a on bol veľmi obojstranný človek. Potom, čo sme smutne opustili nešťastný Ramses Bazaar - pavilóny sa nám veľmi páčili so všetkou ich ponukou - sa March vzniesol do neba pomocou vrtuľníka vo farbe priepasti. Ponáhľal sa preč a rýchlo sa sústredil na nové dobrodružstvo, ktoré ho čakalo.
  
  NEW YORK.
  
  Marsh vyskúšal zariadenie na boku, posunul ho bližšie, nebol si istý tým, čo vidí, ale bol si istý tým, čo dokáže. Toto dieťa bolo hlavným nástrojom vyjednávania. Veľký otec absolútneho presvedčenia. Kto môže argumentovať jadrovou bombou? Marsh nechal zariadenie na pokoji, skontroloval vonkajší batoh a uvoľnil ramenné popruhy, aby sa prispôsobil jeho mohutnému rámu. Samozrejme, že by musel predmet podrobiť testom a potvrdiť jeho pravosť. Koniec koncov, väčšina bômb by sa dala uvariť tak, aby vyzerala ako niečo, čím neboli - ak bol kuchár dosť dobrý. Až potom by sa Biely dom sklonil.
  
  Riskantné, povedala jedna jeho strana. Riskantné.
  
  Ale zábava! trval na tom druhý. A stálo to za malú otravu radiáciou.
  
  March sa zasmial sám na sebe. Taký darebák. Ale mini Geigerov pult, ktorý si so sebou priniesol, mlčal a posilňoval jeho odvahu.
  
  Ale, aby som bol úplne úprimný, lietanie nebolo jeho vecou. Áno, bolo tam vzrušenie, ale bola tu aj šanca na horúcu smrť - a to ho práve teraz naozaj nelákalo. Možno inokedy. Marsh strávil veľa mučivých hodín plánovaním tejto misie, pričom sa ubezpečil, že všetky body na trase sú na svojom mieste a čo najbezpečnejšie, hoci vzhľadom na miesta, na ktorých sa zastaví, bola táto myšlienka takmer smiešna.
  
  Vezmime si napríklad práve teraz. Smerovali pod baldachýn amazonského pralesa na ceste do Kolumbie. Čakal naňho muž - v skutočnosti viac ako jeden, a Marsh na stretnutí vtlačil svoju osobnosť tým, že trval na tom, aby nosili biele. Len malý ústupok, ale dôležitý pre Pýthiu.
  
  Je to všetko, čo som teraz?
  
  Marsh sa hlasno zasmial, čo spôsobilo, že pilot helikoptéry sa vystrašene rozhliadol.
  
  "Všetko je v poriadku?" - spýtal sa chudý muž s jazvami.
  
  "No, to závisí od tvojho uhla pohľadu." March sa zasmial. "A koľko máš uhlov pohľadu. Radšej zabávam viacerých. ty?"
  
  Pilot sa otočil a zamrmlal niečo nezrozumiteľné. March pokrútil hlavou. Keby len neumyté masy vedeli, aké sily sa pod nimi prenasledovali, schúlili a zvíjali, bez ohľadu na to, aké zmätok spôsobili.
  
  Marsh sledoval scenériu pod sebou a už po milióntykrát premýšľal, či je toto miesto vstupu do Spojených štátov tou správnou cestou. Keď na to prišlo, boli len dve reálne možnosti - cez Kanadu alebo cez Mexiko. Posledná menovaná krajina bola bližšie k Amazónii a bola prešpikovaná korupciou; preplnené ľuďmi, ktorým by sa dalo zaplatiť, aby pomáhali a držali jazyk za zubami. Kanada ponúkla ľuďom ako Marsh niekoľko bezpečných útočistí, ale nestačili a ani sa nepriblížili rozmanitosti, ktorá existovala v Južnej Amerike. Ako sa monotónna krajina pod ním ďalej rozvíjala, Marsh zistil, že jeho myseľ blúdi.
  
  Chlapec vyrastal vo výsadnom postavení, v ústach mal oveľa viac ako striebornú lyžičku; skôr ako masívna zlatá tehlička. Najlepšie školy a najlepší učitelia - čítajte "najlepší" ako "najdrahší", vždy opravil Marsh - sa ho pokúšali nasmerovať na správnu cestu, ale zlyhali. Možno by pomohol pobyt v nejakej normálnej škole, ale jeho rodičia boli bohatí piliera južanskej spoločnosti a boli ďaleko mimo realitu.Marsh bol vychovávaný služobníctvom a svojich rodičov vídal hlavne pri jedle a luxusných recepciách, kde mu bolo nariadené nerozprávať.Vždy pod kritickým pohľadom svojho otca, ktorý sa postaral o bezchybné správanie. A vždy jeho previnilý úsmev matky, ktorá vedela, že jej syn vyrastal bez lásky a sám, no nedokázal sa prinútiť postaviť sa proti sebe v akejkoľvek podobe. A tak Julian Marsh rástol, rozvíjal sa a stal sa tým, čo jeho otec otvorene nazýval " zvláštny chlapec."
  
  Pilot prehovoril a Marsh to úplne ignoroval. "Mám to povedať ešte raz?"
  
  "Blížime sa ku Cali, pane. Kolumbia."
  
  Marsh sa naklonil a sledoval, ako sa dole odohráva nová scéna. Cali bolo známe ako jedno z najnásilnejších miest v Amerike a domov Cartelu Cali, jedného z najväčších svetových dodávateľov kokaínu. V ktorýkoľvek bežný deň človek ako Marsh vzal svoj život do vlastných rúk, prechádzal sa po zadných uličkách El Calvario, kde ragamuffiny hľadali odpadky a spávali v domoch, kde miestni obyvatelia trpeli tým, že boli označení za "zónu tolerancie". povolením komerčnej spotreby môžu drogy a sex prekvitať s minimálnym zásahom polície.
  
  Marsh vedel, že toto je miesto pre neho a jeho jadrovú bombu.
  
  Keď si sadol, pilot ukázal Marshovi sivý pickup, v ktorom sedeli traja obézni muži s chladnými, mŕtvymi očami a bezvýraznými tvárami. Otvorene vyzbrojení strelnými zbraňami odprevadili Marsha do nákladného auta len s krátkym pozdravom. Potom jazdili vlhkými, upchatými ulicami, špinavými budovami a hrdzavými markízami a jeho vycvičenému oku ponúkli ďalší alternatívny pohľad na svet, miesto, kde časť obyvateľstva "plávala" z jednej chatrče do druhej, bez stáleho domova. March sa trochu stiahol, vediac, že nemá čo povedať o tom, čo sa stalo potom. Tieto zastávky však boli nevyhnutné, ak chcel úspešne prepašovať jadrové zbrane do USA, a stáli za akékoľvek riziko. A samozrejme, Marsh vyzeral tak neutrálne, ako len mohol, s niekoľkými trikmi na farebných rukávoch.
  
  Auto sa predieralo cez niekoľko kopcov pokrytých hmlou a nakoniec sa zmenilo na dláždenú príjazdovú cestu s veľkým, tichým domom pred ním. Cesta prebehla v tichosti, ale teraz sa jeden zo strážcov otočil neústupčivo k Marshovi.
  
  "Sme tu".
  
  "Samozrejme. Ale kde je "tu"?"
  
  Nie príliš neúctivé. Nie príliš šibnutý. Udržujte všetko spolu.
  
  "Vezmi si batoh." Strážca vyskočil a otvoril dvere. "Pán Navarro na vás čaká."
  
  March prikývol. Bolo to správne meno a správne miesto. Nezostane tu dlho, len tak dlho, aby sa uistil, že jeho ďalší spôsob dopravy a konečný cieľ bude hladký a bezpečný. Sledoval strážcu pod nízkym oblúkom, z ktorého kvapkala hmla, a potom do tmavého vchodu starého domu. Vnútri nesvietili žiadne svetlá a objavenie sa jedného alebo dvoch starých duchov by nebolo prekvapením ani obavou. Marsh často v tme videl starých duchov a rozprával sa s nimi.
  
  Strážca ukázal na otvor napravo. "Zaplatili ste si pre seba súkromnú izbu na maximálne štyri hodiny. Poď rovno dovnútra."
  
  March vďačne sklonil hlavu a otvoril ťažké dvere. "Požiadal som aj o povolenie pristáť na ďalšom spôsobe dopravy. Vrtuľník?"
  
  "Áno. Je to tiež dobré. Keď príde čas, zavolajte mi na interkom a ukážem vám celý dom."
  
  March spokojne prikývol. Peniaze, ktoré zaplatil nad rámec toho, čo bolo potrebné, boli na poskytovanie lepších služieb a doteraz to tak bolo. Zaplatenie vyššej ako vyvolávacej ceny samozrejme tiež vyvolalo podozrenia, ale také boli riziká.
  
  Opäť dve strany, pomyslel si. Yin a yang. Močiar a močiar. Čierna a... čierna s karmínovými zábleskami sa prehnala...
  
  Vnútro izby bolo luxusné. Odvrátenú stranu zaberala rohová sedačka z čiernej kože a hlbokého plyšu. Neďaleko sedel sklenený stolík s karafou na nápoje, víno a destiláty, zatiaľ čo v inom rohu automat ponúkal kávu a čaj. Občerstvenie je rozložené na sklenenom stole. Marsh sa nad tým všetkým usmial.
  
  Pohodlné, ale len na krátky čas. Ideálne.
  
  Nalial do struku najsilnejšiu kávu a chvíľu počkal, kým sa uvarí. Potom sa uvelebil na gauči, vytiahol laptop a batoh opatrne položil na kožené čalúnenie vedľa seba. Nikdy predtým nebola jadrová bomba tak rozmaznávaná, pomyslel si a krátko premýšľal, či by si pre ňu nemal pripraviť vlastný nápoj. Samozrejme, pre muža ako Marsh to nebolo ťažké a behom niekoľkých minút bol v batohu pariaci sa pohár a na boku malý koláčik s polevou.
  
  March sa usmial. Všetko bolo dobré.
  
  Surfoval som na internete; potvrdzujúce e-maily ho informovali, že vrtuľník Forward už vstupuje do Kolumbie. Nikde ešte neboli vztýčené vlajky, no od jeho odchodu z bazáru v plnom prúde ubehlo len pár hodín. Marsh dopil a zbalil si malú tašku sendvičov na ďalší let, potom stlačil tlačidlo interkomu.
  
  "Som pripravený odísť."
  
  O dvadsať minút neskôr bol opäť vo vzduchu, let jadrového batohu bol skrútený, ale pohodlný. Smerovali do Panamy, kde mal dokončiť rýchle lety a začať únavnú cestu po súši. Pilot sa predieral vzduchom a cez akékoľvek hliadky, najlepšie v tom, čo robil, a bol za to slušne zaplatený. Keď sa v ľavom okne začal objavovať obrys Panamy, Marsh si začal uvedomovať, o koľko bližšie je už k Spojeným štátom americkým.
  
  Prichádza hurikán, ľudia, a len tak ľahko nezmizne...
  
  Na pár hodín sa usadil v Panama City, dvakrát sa prezliekol a štyrikrát sa osprchoval, zakaždým s iným voňavým šampónom. Vône sa príjemne miešali a prehlušili slabú vôňu potu. Raňajkoval a obedoval, hoci bol čas večere, a vypil tri poháre vína, každý z inej fľaše a inej farby. Život bol dobrý. Výhľad von oknom zostal nezmenený a neinšpirujúci, a tak Marsh vytiahol škatuľku rúžu, ktorú si šetril práve na takúto príležitosť, a sklo nafarbil jasnou červenou farbou. Toto pomohlo, aspoň na chvíľu. Marsh si potom začal predstavovať, aké by to bolo olízať ten panel, ale v tom momente jeho sny prerušil ping prichádzajúcej správy.
  
  Predpokladaný čas príchodu je 15 minút.
  
  March urobil grimasu, šťastný, no zároveň znepokojený. Čakala nás štyridsaťhodinová cesta po niektorých z najhorších ciest v regióne. Táto myšlienka pravdepodobne nebude inšpirovať. Po dokončení by však ďalšia etapa bola nekonečne zaujímavejšia. March si pozbieral veci, usporiadal kávové kapsuly, fľaše vína a riad podľa farby, tvaru a veľkosti a potom vyrazil.
  
  SUV čakalo, vrčalo vedľa cesty a vyzeralo prekvapivo pohodlne. Marsh rozobral jadrovú bombu, pripútal si na ňu bezpečnostný pás a potom sa o seba postaral. Vodič sa chvíľu bavil, kým si uvedomil, že Marshovi nezáleží na jeho vlastnom posratom malom živote, a potom si sadol za volant. Cesta sa vpredu nekonečne tiahla.
  
  Prešli hodiny. SUV sa šmýkalo, potom sa triaslo a potom opäť skĺzlo, pričom niekoľkokrát zastavilo kvôli plynu a náhodnej kontrole. Vodič by neriskoval zatknutie za menší priestupok. Napokon to bolo len ďalšie vozidlo spomedzi mnohých, ďalšia iskra života putujúca po večnej diaľnici do neznámych destinácií, a ak by zostala nevýrazná, prešla by bez povšimnutia.
  
  A potom ležal Monterrey vpredu. March sa zoširoka usmieval, unavený, ale šťastný, pretože dlhá cesta bola viac ako v polovici.
  
  Jadrový kufrík ležal vedľa neho, teraz len pár hodín od hraníc s USA.
  
  
  DRUHÁ KAPITOLA
  
  
  March absolvoval ďalšiu časť svojej cesty pod rúškom úplnej tmy. Bolo to miesto, kde sa dalo vyhrať alebo prehrať čokoľvek; Do obrazu sa dostal neznámy faktor, ktorého šéfovia miestneho kartelu zvýšili na neoceniteľnú sumu. Kto mohol uhádnuť myšlienky takýchto ľudí? Kto vedel, čo budú robiť ďalej?
  
  Samozrejme, že nie oni... ani Julian Marsh. Bol potupne prepravený spolu s tuctom ďalších ľudí na korbe nákladného auta smerujúceho k hraniciam. Niekde po ceste tento kamión odbočil z diaľnice a zmizol v tme. Žiadne svetlá, žiadne značky, vodič poznal túto trasu so zaviazanými očami - a je dobré, že to vedel.
  
  Marsh stál vzadu v nákladnom aute a počúval klebetenie a nespokojnosť rodín. Pred ním sa črtal rozsah jeho plánu. Moment jeho príchodu do New Yorku nemohol nastať tak skoro. Keď kamión zabrzdil a zadné dvere sa otvorili na namazaných pántoch, vystúpil ako prvý a hľadal vodcu ozbrojených mužov, ktorí stáli na stráži.
  
  "Diablo," povedal pomocou kódového slova, ktoré ho identifikovalo ako VIP cestovateľa a súhlasil s platbou. Muž prikývol, ale potom ho ignoroval a všetkých nahnal do malého klbka pod širokými vetvami previsnutého stromu.
  
  "Teraz je životne dôležité," povedal v španielčine, "aby si sa pohyboval potichu, nič nehovoril a robil, čo ti povie. Ak to neurobíš, podrežem ti hrdlo. Rozumieš?"
  
  Marsh sledoval, ako sa muž stretol s pohľadom všetkých, vrátane jeho vlastného. Pochod sa začal o chvíľu neskôr, po rozrytej ceste a cez húštiny stromov. Nad hlavou sa mihotalo mesačné svetlo a vedúci Mexičan často čakal, kým mraky skryli jas, kým pokračoval. Bolo vyslovených len veľmi málo slov a tie iba muži so zbraňami, ale zrazu Marsh zistil, že si želá, aby vedel rozprávať trochu po španielsky - alebo možno veľa.
  
  Vlkol sa uprostred radu a nevenoval pozornosť vystrašeným tváram okolo seba. Po hodine spomalili a Marsh uvidel pred sebou zvlnenú piesočnatú pláň posiatu riedkymi stromami, kaktusmi a niekoľkými ďalšími rastlinami. Celá skupina si drepla.
  
  "Zatiaľ je to dobré," zašepkal vodca. "Ale teraz je to najťažšie." Hraničná hliadka nemôže neustále monitorovať celú hranicu, ale vykonáva náhodné kontroly. Celý čas. A ty," prikývol na Marcha, "požiadal o prechod cez Diablo. Dúfam, že si na to pripravený."
  
  March sa zasmial. Netušil, o čom ten malý chlapec hovorí. Čoskoro však začali miznúť ľudia, každý s malou skupinou prisťahovalcov, až zostal len Marsh, vodca a jeden strážca.
  
  "Ja som Gomez," povedal vodca. "Toto je Lopez." Bezpečne vás prevedieme tunelom."
  
  "A čo tí chlapi?" Marsh prikývol odchádzajúcim imigrantom a nasadil svoj najlepší falošný americký prízvuk.
  
  "Platia len päťtisíc za hlavu." Gomez urobil odmietavé gesto. "Riskujú guľky. Neboj sa, môžeš nám veriť."
  
  Marsh sa zachvel, keď videl, ako sa jeho sprievodca pevne usmeje. Samozrejme, celá cesta prebehla príliš hladko na to, aby sa dalo očakávať, že bude pokračovať. Otázka znela: kedy ho napadnú?
  
  "Poďme do tunela," povedal. "Cítim tu zvedavé pohľady."
  
  Gomez sa nemohol ubrániť záblesku obáv, ktorý sa mu mihol na tvári, a Lopez sa zahľadel do tmy okolo seba. Ako jedného ho obaja muži viedli východným smerom, pod miernym uhlom, ale smerom k hranici. March sa rútil dopredu, úmyselne prešľapoval a vyzeral neadekvátne. V jednom momente mu Lopez dokonca podal pomocnú ruku, čo si Marsh zapísal do zoznamu neskôr a zapísal si to ako slabosť. V žiadnom prípade nebol odborníkom, ale bezodné bankové konto mu kedysi umožnilo oveľa viac ako len materiálne pasce, skúsenosti svetových šampiónov bojových umení a bývalých vojakov špeciálnych jednotiek medzi nimi. Marsh vedel niekoľko trikov, bez ohľadu na to, aké boli vymyslené.
  
  Kráčali nejaký čas, okolo nich sa rozprestierala púšť, takmer tichá. Keď sa kopec objavil pred ním, Marsh bol plne pripravený začať stúpať, ale Gomez sa zastavil a poukázal na vlastnosť, ktorú by inak nikdy nevidel. Tam, kde sa piesčitá pôda stretávala s mierne sa zvažujúcim úpätím, sa pár malých stromov stretlo s húštinou kríkov. Gomez však nešiel na toto miesto, ale opatrne urobil tridsať krokov doprava a potom ďalších desať po najstrmšom svahu. Keď tam bol, Lopez skúmal oblasť s nekonečnou starostlivosťou.
  
  "Čistý," povedal nakoniec.
  
  Gomez potom našiel kus zakopaného lana a začal ťahať. Marsh videl, ako sa malá časť úbočia zdvíhala, posúvajúc skaly a štetce, aby odhalili dieru veľkosti človeka, ktorá bola vytesaná do živej skaly. Gomez vkĺzol dovnútra a potom Lopez namieril hlaveň pištole na Marsha.
  
  "Teraz ty. Ty tiež."
  
  March ho nasledoval, opatrne držal hlavu dole a dával pozor na pascu, o ktorej vedel, že je len pár krokov od jej odskočenia. Potom, po chvíli rozmýšľania, muž s dvoma stranami prepol kanály a rozhodol sa stiahnuť do tmy.
  
  Lopez čakala so zdvihnutou zbraňou. March sa pošmykol a topánky mu škriabali po skalnatom svahu. Lopez sa načiahol, odhodil zbraň a Marsh švihol šesťpalcovou čepeľou a vrazil jej hrot do krčnej tepny druhého muža. Lopezove oči sa rozšírili a zdvihol ruku, aby zastavil prúd, ale Marsh to nemal v úmysle. Zasiahol Lopeza medzi oči, vytrhol mu zbraň a potom kopol jeho umierajúce telo dolu kopcom.
  
  Jeb na teba.
  
  Marsh zahodil pušku, vedel, že Gomez by si to uvedomil rýchlejšie, ako by bolo potrebné, keby ju videl v Marshovej ruke. Potom znova vošiel do tunela a rýchlo prešiel pôvodným priechodom. Bol hrubý a pripravený, podopretý trasúcimi sa trámami a prachom a maltou kvapkajúcou zo strechy. Marsh sa plne očakával, že bude každú chvíľu pochovaný. Gomezov hlas sa dostal k jeho napätým ušiam.
  
  "Neboj sa. Je to len falošný vchod, ktorý má vystrašiť každého, kto by mohol naraziť do tohto tunela. Choď ešte nižšie, priateľu."
  
  Marsh presne vedel, čo ho bude čakať "ďalšie dole", ale teraz mal malý prvok prekvapenia. Zložitou časťou by bolo znefunkčnenie Gomezovej zbrane bez toho, aby ho vážne zranil. New York bol ešte tisíce kilometrov ďaleko.
  
  A zdalo sa mu to oveľa ďalej, keď stál pod mexickou púšťou a cítil, ako mu po chrbte steká špina, a obklopený zápachom potu a vegetácie, oči ho štípali prachom.
  
  March sa odvážil vpred, v jednej chvíli sa plazil a ťahal za sebou batoh, ktorého remeň mal omotaný okolo členku. Je tu veľa šiat, pomyslel si v jednej chvíli. Len oblečenie a možno aj zubnú kefku. Pekná kolínska. Sáčok kávy... premýšľal, kam asi Američania umiestnili svoje prístroje na meranie žiarenia, a potom sa začal obávať samotného žiarenia. Opäť.
  
  Toto je pravdepodobne niečo, čo by ste si mali pred odchodom skontrolovať.
  
  No treba žiť a učiť sa.
  
  March sa prinútil smiať sa, keď vyšiel z úzkeho tunela do oveľa väčšieho. Gomez sa naklonil a natiahol ruku, aby mu pomohol.
  
  "Niečo smiešne?"
  
  "Áno, tvoje posraté zuby."
  
  Gomez to sledoval, šokovaný a neveriacky. Táto veta sa zdala byť poslednou vecou, ktorú očakával, že v tejto fáze ich cesty počuje. Marsh vypočítal, čo by to mohlo byť. Keď sa to Gomez snažil zistiť, Marsh vstal, zakrútil pištoľou v Gomezových rukách a vrazil pažbu druhému mužovi do úst.
  
  "Teraz chápeš, čo tým myslím?"
  
  Gomez bojoval zo všetkých síl, odstrčil Marsha a vrátil sud pre seba. Krv mu striekala z úst, keď reval a zuby mu padali na podlahu. Marsh sa ponoril pod dlhú hlaveň a zasadil silný úder do čeľuste a ďalší do boku hlavy. Gomez sa zapotácal a jeho oči prezrádzali, že stále nemôže uveriť, že ho táto čudná kačica premohla.
  
  Marsh vytiahol nôž z puzdra na Mexičanovom boku, keď zápasili. Gomez sa ponáhľal preč, vedel, čo sa bude diať ďalej. Narazil do kamennej steny a s ťažkým zastonaním si zlomil rameno a lebku. Marsh hodil úder, ktorý sa odrazil od Mexičana a potom trafil roca. Z vlastných kĺbov mu tiekla krv. Pištoľ sa opäť zdvihla, ale Marsh sa narovnal tak, že bola medzi jeho nohami, obchodná časť bola teraz zbytočná.
  
  Gomez mu udrel hlavu, ich krv sa zmiešala a rozstriekala po stenách. March sa zapotácal, ale vyhol sa ďalšej rane a potom si spomenul na nôž, ktorý stále držal v ľavej ruke.
  
  Silné zatlačenie a nôž sa zahryzol do Gomezových rebier, ale Mexičan pustil zbraň a položil obe ruky na Marshovu ruku s nožom, čím zastavil silu úderu a zaryl čepeľ. Bolesť skreslila jeho črty, no mužovi sa podarilo zabrániť nevyhnutnej smrti.
  
  March sa okamžite sústredil na svoju voľnú ruku, znova a znova ňou udieral a hľadal slabé miesta. Spoločne sa muži snažili, ako sa len dalo, pomaly sa pohybovali hore a dole tunelom, narážali do drevených trámov a brodili sa kopcami hliny. Po piesku stekali prúdy potu; Umelý priestor zaplnilo ťažké grganie, podobné ruje ošípaných . Neexistovalo žiadne milosrdenstvo, ale žiadna krajina sa nedosiahla. Gomez dostal každý úder ako ostrieľaný pouličný bitkár, ktorým bol, a Marsh začal slabnúť ako prvý.
  
  "Netrpezlivo... čakám, kým... porežem... ťa porežem..." Gomez ťažko dýchal, oči mal divoké, pery krvavé a odhodilo ho späť.
  
  Marsh odmietol zomrieť na tomto osamelom, pekelnom mieste. Strhol nôž späť, odkrútil ho od Gomezovho tela a potom ustúpil, čím dal dvom mužom vzdialenosť niekoľko metrov. Pištoľ ležala na zemi, odhodená.
  
  Gomez na neho zaútočil ako diabol, kričal, hromoval. Marsh odvrátil útok tak, ako ho naučili, otočil ramenom a umožnil Gomezovej vlastnej sile, aby mu udrela hlavu do protiľahlej steny. Marsh ho potom kopol do chrbtice. Znovu nepoužil nôž, až kým koniec nebol vopred rozhodnutý. Učili ho tiež, že nie vždy je najlepšie použiť najviditeľnejšiu zbraň.
  
  Gomez zdvihol svoje telo zo steny, zvesil hlavu a otočil sa. March hľadel do krvavočervenej tváre démona. Na chvíľu ho to fascinovalo, kontrast karmínovej tváre a bieleho krku, čierne diery, kde sa kedysi uhniezdili zažltnuté zuby, bledé uši vytŕčajúce takmer komicky z oboch strán. Gomez sa švihol pri údere. Marsh bol zasiahnutý zboku hlavy.
  
  Teraz bol Gomez otvorený.
  
  Marsh vykročil vpred, hlava sa mu točila, ale zostal dostatočne vedomý na to, aby skutočne bodol nožom a namieril čepeľ na srdce druhého muža. Gomez sebou trhol, dych mu pískal z rozbitých úst, a potom sa stretol s Marchovým pohľadom.
  
  "Zaplatil som ti v dobrej viere," vydýchol March. "Mali ste si jednoducho vziať peniaze."
  
  Vedel, že títo ľudia sú zradcovia svojou povahou a nepochybne aj vzdelaním. Zrada by bola ich druhou alebo treťou myšlienkou dňa po "prečo mám na rukách krv? a "koho som to sakra minulú noc zabil?" Možno je tu aj úvaha o dôsledkoch dávky kokaínu. Ale Gomez... mal si zobrať tie peniaze.
  
  Marsh sledoval, ako muž skĺzol na zem, a potom zhodnotil situáciu. Bol pomliaždený a ubolený, no relatívne nezranený. V hlave mu búšilo. Našťastie ho napadlo dať paracetamol do jedného z malých vrecúšok v batohu, ktorý sa nachádzal vedľa jadrovej bomby. Tak pohodlné, že. Mal tam aj balíček detských obrúskov.
  
  March to zotrel a nasucho prehltol tabletky. Zabudol si so sebou vziať vodu. Ale vždy sa niečo nájde, nie?
  
  Bez toho, aby sa pozrel späť na mŕtve telo, sklonil hlavu a vydal sa na dlhú cestu podzemným tunelom do Texasu.
  
  
  * * *
  
  
  Hodiny sa vliekli. Julian Marsh sa vliekol popod Ameriku s jadrovou zbraňou pripútanou na chrbte. Zariadenie bolo možno menšie, ako očakával - batoh bol síce stále nafúknutý - ale vnútorné priehradky neboli o nič menej ťažké. Tvor sa k nemu prilepil ako nechcený priateľ alebo brat a ťahal ho späť. Každý krok bol ťažký.
  
  Obklopila ho tma a takmer ho pohltila, lámalo ho len občas visiace svetlo. Mnohé boli zlomené, príliš veľa. Bolo tu vlhko, svorka neviditeľných zvierat v jeho mysli vždy vyvolávala nočné mory, ktoré hrali v strašidelnej harmónii s občasným svrbením po pleciach a po chrbte. Vzduchu bolo obmedzené množstvo a to, čo tam bolo, malo nízku kvalitu.
  
  Začal sa cítiť nesmierne unavený a začal mať halucinácie. Jedného dňa ho prenasledoval Tyler Webb a potom zlý troll. Dvakrát spadol, poškrabal si kolená a lakte, no s námahou sa postavil na nohy. Troll sa zmenil na nahnevaných Mexičanov a potom na chodiace taco plnené červenou a zelenou paprikou a guacamole.
  
  Ako míňali kilometre, začal mať pocit, že to možno nestihne, že veci sa vyvinú lepšie, ak si na chvíľu len ľahne. Trochu si zdriemnuť. Jediná vec, ktorá ho zastavila, bola jeho svetlejšia stránka - časť, ktorá kedysi tvrdohlavo prežila jeho detstvo, keď všetci ostatní chceli, aby odišiel.
  
  Nakoniec sa pred ním objavili jasnejšie svetlá a on prešiel cez druhý koniec tunela a potom strávil mnoho minút posudzovaním, aký druh prijatia sa mu môže dostať. Po pravde, neočakával žiadnu prijímaciu komisiu - nikdy sa od neho neočakávalo, že sa dostane do krajiny slobodných.
  
  Podľa svojho plánu zorganizoval na tomto konci úplne samostatnú dopravu. Marsh bol opatrný a žiadny hlupák. Vrtuľník by mal stáť niekoľko míľ ďaleko a čakať na jeho zavolanie. Marsh odstránil jednu z troch horiacich buniek pridelených okolo jeho tela a v batohu a zavolal.
  
  Na stretnutí nepadlo ani slovo, nikto nekomentoval krv a špinu, ktorá pokrývala Marshovu tvár a vlasy. Pilot zdvihol vtáka do vzduchu a zamieril smerom k Corpus Christi, ďalšej a predposlednej zastávke Marshovho veľkolepého dobrodružstva. Jedna vec bola istá, že bude mať čo povedať...
  
  A nemá im to kto povedať. Jediné, o čo ste sa s hosťami párty nepodelili, bolo, ako sa vám podarilo prepašovať jadrový kufrík z Brazílie na východné pobrežie Ameriky.
  
  Corpus Christi ponúkol krátky oddych, dlhú sprchu a krátky spánok. Nasleduje dvadsaťštyrihodinový výlet do New Yorku a potom...
  
  Armagedon. Alebo aspoň jej okraj.
  
  Marsh sa usmial, keď ležal tvárou na posteli s hlavou zaborenou do vankúša. Sotva dýchal, no ten pocit sa mu celkom páčil. Trikom by bolo presvedčiť úrady, že to myslí vážne a že bomba je pravá. Nie je to ťažké - jeden pohľad na kanistre a štiepny materiál by ich prinútil sedieť a žobrať. Akonáhle to bolo hotové... Marsh si predstavil, ako sa doláre valia, ako nejaký automat v Las Vegas, ktorý vypľuje peniaze rýchlosťou uzlov. Ale všetko pre dobrú vec. Webbov prípad.
  
  Možno nie. Marsh mal svoje vlastné plány, ktoré vykonal, kým podivný vodca Pýthian prenasledoval dúhy.
  
  Zošmykol sa z postele, dopadol na kolená a potom sa postavil. Naniesol nejaký rúž. Zariadenie izby prerobil tak, aby dávalo zmysel. Vystúpil a výťahom sa zviezol do pivnice, kde naňho čakalo auto z požičovne.
  
  Chrysler 300. Veľkosť a farba bielenej veľryby.
  
  Ďalšia zastávka... mesto, ktoré nikdy nespalo.
  
  
  * * *
  
  
  Marsh riadil auto bez námahy, keď sa objavila svetoznáma Skyline. Zdalo sa mi smiešne ľahké riadiť toto auto do New Yorku, ale kto vedel, že to bude iné? No niekto by mohol. Odkedy odišiel z Ramsesovho bazáru, prešli viac ako tri dni. Čo keby tie správy unikli? Pochod nič nezmenil. Bol to len ďalší cestovateľ, blúdil životom na kľukatej ceste. Ak sa hra skončí, bude to vedieť veľmi skoro. Inak... Webb sľúbil, že Ramses poskytne ľudí ochotných s tým pomôcť. Marec s nimi počítal.
  
  Marsh jazdil naslepo, nevedel ani sa veľmi nezaujímal o to, čo bude ďalej. Bol dosť opatrný, aby sa zastavil pred vstupom do veľkého mesta a na noc sa uchýlil na druhú stranu rieky, keď začalo zapadať slnko, čo skomplikovalo náhodnú cestu jeho cesty. Motel v tvare L bol dostačujúci, aj keď posteľná bielizeň bola poškriabaná a nepopierateľne špinavá a okenné rámy a okraje podláh boli pokryté niekoľkými centimetrami čierneho blata. Bolo to však nevýrazné, neplánované a prakticky nepostrehnuteľné.
  
  Preto sa okolo polnoci vzpriamene posadil s búšiacim srdcom, keď mu niekto zaklopal na dvere izby. Dvere sa otvorili na parkovisko, takže pri všetkej úprimnosti to mohol byť ktokoľvek, od zatúlaného opitého hosťa až po vtipkára. Ale môžu to byť aj policajti.
  
  Alebo SEAL Team Six.
  
  Marsh rozložil nože, lyžice a poháre a potom odtiahol záves, aby sa pozrel von. To, čo uvidel, ho na chvíľu opustilo.
  
  Čo...?
  
  Klopanie sa ozvalo znova, ľahké a svieže. Marsh neváhal otvoriť dvere a dovoliť mužovi vojsť.
  
  "Prekvapil si ma," povedal. "A to sa v dnešnej dobe nestáva príliš často."
  
  "Cítim sa dobre tak, ako to je," povedal návštevník. "Jedna z mojich mnohých vlastností."
  
  March sa čudoval ostatným, ale nemusel sa pozerať príliš ďaleko, aby si všimol aspoň tucet. "Predtým sme sa stretli iba raz."
  
  "Áno. A hneď som pocítil príbuznosť."
  
  March sa narovnal a teraz si želal, aby si dal tú štvrtú sprchu. "Myslel som si, že všetky Pythie sú mŕtve alebo zajaté. Okrem Webba a mňa."
  
  "Ako vidíš," roztiahla návštevníčka ruky, "mýlil si sa."
  
  "Som potešený." March predstieral úsmev. "Veľmi spokojný.
  
  "Ach," usmial sa aj jeho návštevník, "už sa ním staneš."
  
  March sa snažil zahnať pocit, že všetky jeho narodeniny prišli naraz. Táto žena bola zvláštna, možno taká zvláštna ako on. Hnedé vlasy mala ostrihané do špičatého štýlu; jej oči boli zeleno-modré, presne ako jeho. Aké to bolo strašidelné? Jej outfit pozostával zo zeleného vlneného pulóvra, žiarivo červených džínsov a námorníckej modrej Doc Martins. V jednej ruke držala pohár mlieka, v druhej pohár vína.
  
  Kde sa vzala...?
  
  Ale na tom vlastne nezáležalo. Miloval, že je jedinečná, že mu nejako rozumie. Páčilo sa mu, že prišla z ničoho nič. Páčilo sa mu, že je úplne iná. Sily temnoty ich postavili proti sebe. Krvavo červené víno a bielenie bieleho mlieka sa chystali zmiešať.
  
  March jej zobral okuliare. "Chceš byť hore alebo dole?"
  
  "Och, nevadí mi to." Uvidíme, kam nás nálada zavedie."
  
  Marsh teda umiestnil jadrovú bombu na čelo postele, kde ju obaja videli a cez oči Zoe Shearsovej videli ďalšiu iskru, ktorá vyzerala ako kométa. Táto žena bola mocná, smrteľná a priam divná. Asi blázon. Niečo, čo mu nekonečne vyhovovalo.
  
  Keď sa vyzliekla, jeho rozpoltená myseľ zablúdila, aby premýšľala o tom, čo sa asi stane. Pomyslenie na všetko to vzrušenie sľúbené na zajtra a pozajtra, keď zrazia Ameriku na kolená a budú šťastní z jadrovej bomby, ho úplne pripravila na Zoey, keď mu stiahla nohavice a vyliezla na palubu.
  
  "Žiadna predohra?" spýtal sa.
  
  "No, keď si ten batoh umiestnil len tak," povedala a pozerala sa na jadrovú bombu, akoby ju mohla sledovať. "Uvedomil som si, že to nepotrebujem."
  
  March sa šťastným prekvapením usmial. "Ja tiež".
  
  "Vidíš, láska?" Zoe sa naňho spustila. "Boli sme stvorení jeden pre druhého."
  
  Potom si Marsh uvedomil, že vidí jej pomaly sa pohybujúci, extrémne bledý zadok v odraze zrkadla, ktoré viselo na stene priamo nad starou komodou, a za ním samotný ruksak, zasadený medzi vankúše postele. Pozeral na jej dobre opálenú tvár.
  
  "Do riti," vyhŕkol. "Nezaberie to veľa času."
  
  
  KAPITOLA TRETIA
  
  
  Matt Drake sa pripravuje na zatiaľ najdivokejšiu jazdu tímu. V žalúdku sa mi usadil nepríjemný, chorobný pocit, ktorý nemal nič spoločné s hrboľatým letom, len výsledkom napätia, úzkosti a znechutenia z ľudí, ktorí sa mohli pokúsiť spáchať také hrozné zločiny. Súcitil s ľuďmi na svete, ktorí sa zaoberali svojimi každodennými záležitosťami, ignoranti, ale spokojní. Boli to ľudia, za ktorých bojoval.
  
  Vrtuľníky boli nabité vojakmi, ktorí sa starali o ľudí, ktorí urobili svet dobrým miestom pre život, a ohrozili sa. Prítomný bol celý tím SPEAR, s výnimkou Karin Blake a Beauregard Alain a Bridget McKenzie - aka Kenzie, bývalá agentka Mossadu, ktorá ovláda katany a pašuje artefakty. Tím opustil Ramsesov zdevastovaný "posledný bazár" v takom zhone, že bol nútený vziať všetkých so sebou. Nestratila ani minúta a celý tím bol pripravený, informovaný a pripravený vyraziť do ulíc New Yorku o hod. beh.
  
  Zo skutočnej džungle do betónovej džungle, pomyslel si Drake. Nikdy sa nezatvárame.
  
  Všade okolo neho boli spoľahlivé pretínajúce sa línie a búrlivé vlny jeho života. Alicia a Bo, May a Kenzi a Torsten Dahl. V druhom vrtuľníku boli Smith a Lauren, Hayden, Kinimaka a Yorgi. Tím vbehol do vzdušného priestoru New Yorku, ktorý už vyčistil prezident Coburn, a prudko sa naklonil, rútil sa medzerami medzi mrakodrapmi a klesal k streche štvorcového tvaru. Otriasli nimi turbulencie. Rádio štebotalo, keď prichádzali informácie. Drake si vedel len predstaviť ruch ulíc pod ním, ponáhľajúcich sa agentov a zbesilé tímy SWAT, pekelné pomyslenie na bezhlavý zhon za záchranou New Yorku a východného pobrežia.
  
  Zhlboka sa nadýchol, cítil, že nasledujúce hodiny budú turbulentné.
  
  Dal zachytil jeho pohľad. "Po tomto si beriem dovolenku."
  
  Drake obdivoval Švédovu sebadôveru. "Po tomto budeme všetci jeden potrebovať."
  
  "No, nepôjdeš so mnou, Yorkie."
  
  "Žiaden problém. Som si celkom istý, že Joanna bude mať aj tak na starosti."
  
  "Čo to má do pekla znamenať?"
  
  Vrtuľník rýchlo klesol a poslal ich žalúdky do stratosféry.
  
  Alicia sa zachichotala. "Len, že vieme, kto vedie Daleyov dom, Torsti." Vieme".
  
  Švéd urobil grimasu, no nič viac nekomentoval. Drake si vymenil úsmev s Aliciou a potom si všimol, že Mai ich oboch pozoruje. Sakra, aj tak sa nemáme čoho obávať.
  
  Alicia zamávala Mai. "Si si istý, že zvládneš tento druh akcie, Sprite, keď si sa nedávno porezal pri holení?"
  
  Mayov výraz sa nezmenil, ale váhavo natiahla ruku, aby sa dotkla novej jazvy na tvári. "Nedávne udalosti ma prinútili oveľa opatrnejšieho, pokiaľ ide o ľudí, ktorým dôverujem. A dávajte pozor na tých, ktorí zrádzajú."
  
  Drake sa v duchu prikrčil.
  
  Nič sa nestalo. Opustila ma a tým to ukončila! Nič nebolo sľúbené. .
  
  Emócie a myšlienky sa miešali, menili sa na kyslú žlč, ktorá sa miešala s tisíckou ďalších pocitov. Dahl, všimol si, sa pomaly vzdialil od Kenzi a Bo sotva odtrhol oči od Alicie. Bože, dúfal, že sa to v druhom vrtuľníku trochu upokojilo.
  
  Nové poryvy divokého vetra ich zasiahli, keď sa šmyk vrtuľníka dotkol strechy budovy. Vták pristál a potom sa dvere otvorili, cestujúci zoskočili a rozbehli sa k otvoreným dverám. Muži so zbraňami strážili vchod a vo vnútri bolo umiestnených niekoľko ďalších ľudí. Drake sa ponoril ako prvý, lietal nohami ako prvý a cítil sa trochu nepripravený bez zbrane, ale dobre vedel, že čoskoro budú ozbrojení. Tím sa jeden po druhom ponáhľal dolu úzkymi schodmi, až sa ocitli v širokej chodbe, potemneli a obkolesili ich ešte viac stráží. Tu sa na chvíľu zastavili, kým dostali pokyny na pokračovanie.
  
  Všetko je jasné.
  
  Drake bežal, uvedomujúc si, že stratili životne dôležité dni získavaním informácií z bazáru a potom ich vypočúvali podozriví agenti, najmä zo CIA. Nakoniec zasiahol sám Coburn, ktorý nariadil okamžité vyslanie tímu SPEAR na najhorúcejšie miesto na planéte.
  
  Mesto New York.
  
  Teraz po ďalšom schodisku vyšli na balkón s výhľadom do vnútra toho, o čom mu povedali, že je to miestna policajná stanica na rohu 3. a 51. ulice. Verejnosti neznáme miesto slúžilo aj ako úrad národnej bezpečnosti - v skutočnosti to bol jeden z dvoch, ktoré sa nazývali "centrom" mesta, jadrom všetkých agentúrnych činností. Drake teraz pozoroval miestnu políciu, ktorá sa venovala každodenným záležitostiam, stanica bola rušná, hlučná a preplnená, až kým sa zo vzdialeného konca nepriblížil muž v čiernom obleku.
  
  "Poďme," povedal. "Nie je tu čas strácať čas."
  
  Drake nemohol viac súhlasiť. Postrčil Aliciu vpred, na blondínkinu nespokojnosť, čím si za svoje problémy vyslúžil pohľad. Ostatní sa natlačili dovnútra, Hayden sa pokúsil priblížiť k nováčikovi, no ten sa minul času, keď zmizol za vzdialenými dverami. Ako kráčali, vošli do kruhovej miestnosti s bielymi dláždenými podlahami a stenami a stoličkami usporiadanými v radoch pred malou vyvýšenou plošinou. Muž ich odpílil tak rýchlo, ako len mohol.
  
  "Ďakujem, že ste prišli," povedal nezaujato. "Aby ste vedeli, mužov, ktorých ste zajali - podvodníka Ramsesa a Roberta Pricea - odviedli do ciel pod nami, aby čakali na výsledky nášho... pátrania." Mysleli sme si, že môžu obsahovať cenné informácie a mali by byť nablízku."
  
  "Najmä ak zlyháme," povedala Alicia pochmúrne.
  
  "Naozaj. A tieto podzemné väzenské cely s extra bezpečnosťou v rámci divízie vnútornej bezpečnosti udržia Ramsesovu prítomnosť neodhalenú, ako som si istý, že to dokážete oceniť."
  
  Drake pripomenul, že Ramsesove miestne jednotky po tom, čo ukradli alebo násilne vzali jadrovú bombu z Marshových rúk, dostali príkaz počkať na Ramsesovo povolenie odpáliť sa. Nevedeli, že ho chytili, ani že je takmer mŕtvy. Newyorské bunky Ramsesovej organizácie nevedeli vôbec nič.
  
  Aspoň to bolo jediné, čo hovorilo v prospech tímu SPEAR.
  
  "Bude užitočný," povedal Hayden. "Som si celkom istý."
  
  "Áno," dodal Smith. "Takže nateraz odlož tlačenie dobytka."
  
  Agent ministerstva vnútra trhol. "Volám sa Moore. Som tu hlavný agent v teréne. Všetka inteligencia prejde mnou. Vytvárame novú pracovnú skupinu na asimiláciu a distribúciu aktivít. Máme centrum a teraz organizujeme pobočky. Každý agent a policajt - či už je k dispozícii alebo nie - pracuje proti tejto hrozbe a my plne chápeme dôsledky zlyhania. To nemôže..." trochu zaváhal, čím ukázal stres, ktorý by za normálnych okolností bol neslýchaný. "Toto tu nemôžeme dopustiť."
  
  "Kto je šéf na zemi?" spýtal sa Hayden. "Kto tu robí rozhodnutia tam, kde na tom skutočne záleží?"
  
  Moore zaváhal a poškrabal sa na brade. "No, vieme. Vlasť. V spolupráci s protiteroristickým útvarom a útvarom riadenia hrozieb."
  
  "A tým "my" myslíš teba a mňa?" Alebo myslíš len vlasť?"
  
  "Myslím, že by sa to mohlo zmeniť, ako si to situácia vyžiada," pripustil Moore.
  
  Hayden vyzeral spokojne. "Uistite sa, že je batéria vášho mobilného telefónu nabitá."
  
  Moore sa rozhliadla po skupine, akoby cítila ich naliehavosť a páčilo sa jej to. "Ako viete, máme krátke okno. Týmto bastardom by netrvalo dlho, kým by si uvedomili, že Ramses nevydá tento rozkaz. Takže prvé veci. Ako odhalíme teroristickú bunku?"
  
  Drake sa pozrel na hodinky. "A pochodovať. Nemal by byť marec prioritou, ak nesie bombu?"
  
  "Spravodajská služba uvádza, že March sa spojí s miestnymi bunkami. Koľko ich bude, nevieme. Takže sa samozrejme sústredíme na oboje."
  
  Drake si spomenul na Beauov popis rozhovoru medzi Marshom a Webbom. Vtedy mu napadlo, že ten slizký Francúz, ktorého prvýkrát stretli, keď ich nútili na turnaji Last Man Standing a odvtedy sa dosť často bili, žiaril svetlom dobroty, keď na tom záležalo. Zažiaril ako hviezda. Naozaj by mal dať tomu chlapovi trochu priestoru na oddych.
  
  Niekde pozdĺž holene...
  
  Moore znova prehovoril. "Existuje niekoľko spôsobov, ako odhaliť hlbokú bunku alebo dokonca spánkovú bunku. Zužujeme počet podozrivých. Skúmame spojenia s inými známymi bunkami, ktoré sú už pod dohľadom. Pozrite sa na horiace miesta uctievania, kde slávni džihádisti chrlia svoj jed. Pozeráme sa na ľudí, ktorí sa nedávno venovali rituálom - na tých, ktorí sa zrazu začali zaujímať o náboženstvo, stiahli sa zo spoločnosti alebo prehovorili o ženskom oblečení. NSA počúva metadáta zozbierané z miliónov mobilných telefónov a vyhodnocuje ich. Oveľa efektívnejší sú však muži a ženy, ktorí to riskujú každý deň v týždni - tí, ktorých sme infiltrovali do populácie, z ktorej sa pravidelne regrutujú noví džihádisti."
  
  "Pod krytom". Smith prikývol. "Toto je dobré".
  
  "Toto je pravda. V tomto bode sú naše informácie tenšie ako Barbie Iggyho Popa. Snažíme sa potvrdiť počet ľudí v každej bunke. Veľkosť bunky. Okresy. Príležitosti a pripravenosť. Kontrolujeme všetky posledné telefónne záznamy. Myslíš, že prehovorí Ramses?"
  
  Hayden sa nevedel dočkať, kedy sa pustí do práce. "Skúsime to sakramentsky dobre."
  
  "Hrozba je bezprostredná," povedal Kinimaka. "Prideľme tímy a vypadnime odtiaľto."
  
  "Áno, áno, to je dobré," vysvetlil Moore. "Ale kam pôjdeš? New York je veľmi veľké mesto. Útekom nič nedosiahnete, ak nemáte kam ísť. Ani nevieme, či je bomba skutočná. Veľa ľudí dokáže vyrobiť bombu... pozri sa napravo."
  
  Alicia sa posunula na svojom sedadle. "Môžem za to ručiť."
  
  "Vozidlá sú v pohotovosti," povedal Moore. "Vozidlá špeciálnych síl. Vrtuľníky. Rýchle autá bez označenia. Verte tomu alebo nie, máme na to plány, spôsoby, ako vyčistiť ulice. Úradníci a ich rodiny sú už evakuovaní. Všetko, čo teraz potrebujeme, je východiskový bod."
  
  Hayden sa obrátila na svoj tím. "Takže rýchlo rozdeľme skupiny a poďme k Ramsesovi." Ako povedal ten muž, naše okno je malé a už sa zatvára."
  
  
  ŠTVRTÁ KAPITOLA
  
  
  Julian Marsh odchádzal z motela svieži, dokonca nadšený, ale aj trochu smutný. Bol dobre oblečený: modré džínsy, ktorých jedna noha bola o niečo tmavšia ako druhá, niekoľko vrstiev košieľ a klobúk natlačený na jednu stranu hlavy. Výhľad bol dobrý a myslel si, že prekonal Zoe. Žena vyšla z malej kúpeľne, vyzerala trochu strapato, vlasy mala len napoly učesané a napoly nanesený rúž. Až po niekoľkých minútach hodnotenia si Marsh uvedomila, že sa ho zámerne snažila napodobniť.
  
  Alebo mu vzdať hold?
  
  Možno to bolo to druhé, ale Marsha to naozaj posunulo za okraj. Posledná vec, ktorú chcel, bolo, aby ženská verzia seba samého obmedzila jeho jedinečný štýl. Takmer ako dodatočný nápad zdvihol batoh z postele, pohladil materiál a nahmatal obrysy živej šelmy vo vnútri.
  
  môj .
  
  Ráno bolo dobré, svieže, jasné a veselé. Marsh počkal, kým nezastaví päťmiestne auto a z neho vyskočia dvaja muži. Obaja mali tmavú pleť a nosili husté fúzy. March povedal posledné heslo pre poslednú cestu a dovolil im otvoriť zadné dvierka. Keď vliezol dovnútra, objavila sa Zoey.
  
  "Počkaj". Keď sa žena priblížila, jeden z mužov vytiahol zbraň. "Mal by byť len jeden."
  
  March bol naklonený súhlasiť, no jeho druhá strana chcela túto ženu spoznať ešte lepšie. "Je neskorým prírastkom. Je v poriadku."
  
  Ruka so zbraňou stále váhala.
  
  "Počuj, nebol som v kontakte tri dni, možno štyri." Marsh si presne nepamätal. "Plány sa menia. Dal som ti heslo, teraz počúvaj moje slová. Je v poriadku. Dokonca užitočné."
  
  "Veľmi dobre". Ani jeden muž nevyzeral presvedčený.
  
  Auto rýchlo vzlietlo, spod zadných pneumatík zdvihlo stĺpec špiny a otočilo sa smerom do mesta. Pochod sa stiahol, keď sa mrakodrapy ešte zväčšili a doprava sa zintenzívnila. Vozidlo obklopovali lesklé reflexné plochy, ktoré na niektorých miestach oslepovali, keďže presmerovali umelé svetlo. Davy zaplnili chodníky a budovy sa leskli informáciami. Po uliciach jazdili policajné autá. Marsh nespozoroval žiadne známky zvýšenej pozornosti polície, no nad strechu auta v tom čase nevidel. Spomenul to vodičovi.
  
  "Všetko vyzerá normálne," odpovedal muž. "Ale rýchlosť je stále dôležitá." Všetko sa rozpadne, ak sa budeme pohybovať príliš pomaly."
  
  "Ramses?" spýtal sa Marsh.
  
  "Čakáme na jeho slovo."
  
  March sa zamračil a v odpovedi vycítil nejakú povýšenosť. Tento plán bol úplne jeho a Ramsesovi prisluhovači musia tancovať podľa jeho melódie. Keď dorazili na miesto, ktoré si Marsh vybral a pripravili sa mesiace predtým, ako mohli začať.
  
  "Zostaňte pod radarom," povedal, aby prevzal kontrolu. "A pod povolenou rýchlosťou, však? Nechceme, aby nás zastavili."
  
  "Sme v New Yorku," povedal vodič a potom sa obaja muži zasmiali, keď prešiel na červenú. Marsh sa ich rozhodol ignorovať.
  
  "Ale," dodal vodič. "Váš batoh? Tento... obsah je potrebné overiť."
  
  "Ja to viem," zasyčal Marsh. "Myslíš si, že to neviem?"
  
  Akú opicu mu naložil Webb?
  
  Zoey možno vycítila rastúce napätie a prikĺzla k nemu. Medzi nimi bola iba jadrová bomba. Jej ruka pomaly skĺzla dolu po ruksaku, jeden prst po druhom, a dolu do jeho lona, čo spôsobilo, že cúvol a potom na ňu zízal.
  
  "Je to naozaj vhodné?"
  
  "Neviem, Julian." Je to tak?"
  
  Marsh si nebol úplne istý, ale cítil sa dosť dobre, že to nechal tak. Na chvíľu mu napadlo, že Shears je trochu príťažlivá, mocná ako Tieňový pápež a nepochybne schopná privolať akýkoľvek mužský exemplár, ktorý potrebovala.
  
  Prečo ja?
  
  Jadrová bomba pravdepodobne pomohla, vedel. Každému dievčaťu sa páčil muž s jadrovými zbraňami. Niečo spoločné s mocou... No, možno sa jej páčila myšlienka, že je o niečo impozantnejší ako ona. Jeho svojráznosť? Jasné, prečo do pekla nie? Jeho myšlienkový pochod sa vykoľajil, keď zastavili na okraji cesty, pričom vodič stroho ukázal na budovu, ktorú si Marsh vybral pri svojej predchádzajúcej návšteve. Deň vonku bol ešte teplý a úplne nečakaný. Marsh si predstavil tučné zadky vlády pevne usadené vo svojich plyšových kožených sedadlách, ktoré sa chystajú dostať výprask svojho života.
  
  Už to príde čoskoro. Tak skoro sa sotva dokážem udržať.
  
  Vzal Zoe za ruku a takmer preskočil po chodníku, pričom batoh nechal visieť na svojom ohnutom lakti. Po prejdení vrátnika a prijatí pokynov doľava sa štvorčlenná skupina vyviezla výťahom na štvrté poschodie a potom si odhlásila priestranný dvojizbový byt. Všetko bolo dobré. March otvoril balkónové dvere a znova sa nadýchol mestského vzduchu.
  
  Mohol by som, kým ešte môžem.
  
  Irónia ho rozosmiala sama zo seba. Toto by sa nikdy nestalo. Američanom stačilo uveriť, zaplatiť a potom mohol podľa plánu zničiť jadrovú bombu v Hudsone. Potom nový plán. Nový život. A vzrušujúca budúcnosť.
  
  Spoza jeho ramena sa ozval hlas. "Pošleme k nám osobu, ktorá môže skontrolovať obsah vášho batohu. Mal by prísť do hodiny."
  
  March bez toho, aby sa otočil, prikývol. "Podľa očakávania. Veľmi dobre. Existuje však niekoľko ďalších úvah. Potrebujem niekoho, kto mi pomôže previesť peniaze hneď, ako Biely dom zaplatí. Potrebujem pomoc s nastavením naháňačky na rozptýlenie. A musíme aktivovať všetky bunky a odpáliť túto bombu."
  
  Muž za ním sa pohol. "Všetko je v pláne," povedal. "Sme pripravení. Tieto veci sa veľmi skoro spoja."
  
  March sa otočil a odišiel späť do hotelovej izby. Zoe sedela a popíjala šampanské, so zdvihnutými štíhlymi nohami a opretá o leňošku. "Takže teraz budeme len čakať?" - spýtal sa chlapíka.
  
  "Nie na dlho".
  
  Marsh sa na Zoe usmial a natiahol ruku. "Budeme v spálni."
  
  Dvojica schmatla popruh z každého batohu a odniesla ich so sebou do najväčšej spálne. V priebehu minúty boli obaja nahí a krútili sa na sebe na obliečkach. Marsh sa tentoraz snažil dokázať, že má potrebnú výdrž, ale Zoe bola príliš prefíkaná. Jej široká, bezchybná tvár robila s jeho libido všelijaké veci. Nakoniec bolo dobré, že Marsh rýchlo skončil, pretože čoskoro sa ozvalo klopanie na dvere spálne.
  
  "Tento muž je tu."
  
  už? Marsh sa rýchlo obliekol so Zoe a potom sa obaja vrátili do izby, stále začervenaní a mierne spotení. Marsh si s novým príchodom potriasol rukou a všimol si jeho tenké vlasy, bledú pleť a pokrčené oblečenie.
  
  "Nechodíš často von?"
  
  "Držia ma pod zámkom."
  
  "Och, nevadí." Si tu, aby si skontroloval moju bombu?"
  
  "Áno, pane."
  
  Marsh položil svoj batoh na nízky sklenený stolík, ktorý zaberal stred veľkej miestnosti. Zoe prešla okolo a upútala jeho pozornosť, keď si na chvíľu spomenul na jej nahú postavu spred niekoľkých minút. Odvrátil pohľad a otočil sa k nováčikovi.
  
  "Ako sa voláš, chlap?"
  
  "Adam, pane."
  
  "Nuž, Adam, vieš, čo to je a čo to dokáže. Si nervózny?"
  
  "Nie, momentálne nie."
  
  "Napäté?"
  
  "To si nemyslím".
  
  "Si nervózny? Napätý? Možno je unavený?"
  
  Adam pokrútil hlavou a pozrel sa na batoh.
  
  "Ak je to tak, som si istý, že Zoey ti môže pomôcť." Povedal to napoly zo žartu.
  
  Pýthian sa otočil s šibalským úsmevom. "Buď šťastný".
  
  Marsh zažmurkal rovnako ako Adam, no kým si to mladík stihol rozmyslieť, prehovoril ich fúzatý šofér. "Ponáhľaj sa s tým," povedal. "Musíme byť pripravení na..." odmlčal sa.
  
  March pokrčil plecami. "Dobre, nemusíš začať dupať nohami." Poďme dole a zašpiníme sa." Otočil sa k Adamovi. "Teda s bombou."
  
  Mladý muž sa nechápavo pozrel na batoh a potom ho otočil tak, aby spony smerovali k nemu. Pomaly ich odopínal a otvoril veko. Vnútri ležalo skutočné zariadenie obklopené odolnejším a celkovo lepším batohom.
  
  "Dobre," povedal Adam. "Všetci teda vieme o MASINT, protokole merania a podpisovej inteligencie, ktorý skenuje známky žiarenia a iných fyzikálnych javov spojených s jadrovými zbraňami. Toto zariadenie, a aspoň jedno ďalšie podobné, o ktorom viem, boli navrhnuté tak, aby sa dostali pod toto pole. V súčasnosti existuje na svete veľa systémov na detekciu a monitorovanie jadrových zariadení, ale nie všetky sú pokročilé a nie všetky sú plne obsadené." Pokrčil plecami. "Pozrite sa na nedávne zlyhania v civilizovaných krajinách. Môže niekto skutočne zastaviť odhodlaného jedinca alebo úzko prepojenú bunku konať osamote? Samozrejme, že nie. Stačí jedna chyba alebo interná práca." Usmial sa. "Nešťastný zamestnanec alebo dokonca smrteľne unavený. Väčšinou to vyžaduje peniaze alebo pákový efekt. Toto sú najlepšie meny medzinárodného terorizmu."
  
  Marsh si vypočul príbeh mladého muža a premýšľal, či bolo prijaté jedno alebo dve vážnejšie opatrenia, keď Ramsesovi a Webbovi vysvetľoval svoju cestu. Bolo by to v ich vlastnom záujme. Nikdy sa to nedozvie a úprimne, bolo mu to jedno. Teraz bol práve tu a chystal sa otvoriť dvere do pekla.
  
  "Je to v podstate to, čo nazývame 'špinavá bomba'," povedal Adam. "Tento výraz vždy existoval, ale stále platí. Mám alfa scintilátor, detektor znečisťujúcich látok a pár ďalších vychytávok. Ale v podstate," Adam vytiahol z vrecka skrutkovač, "toto mám."
  
  Rýchlo odstránil pevný obal a uvoľnil pásiky na suchý zips, ktoré odhaľovali malý displej a miniklávesnicu. Panel držali na mieste štyri skrutky, ktoré Adam rýchlo odstránil. Keď sa kovový panel uvoľnil, rozvinula sa za ním séria drôtov, ktoré viedli k srdcu novoobjaveného zariadenia.
  
  March zadržal dych.
  
  Adam sa prvýkrát usmial. "Neboj sa. Táto vec má viacero poistiek a ešte nie je ani ozbrojená. Nikto tu s tým nezačne."
  
  March sa cítil trochu prázdny.
  
  Adam sa zahľadel na mechanizmus a detaily v ňom a všetko pochopil. Po chvíli skontroloval obrazovku notebooku vedľa seba. "Vyteká," priznal. "Ale nie je to také zlé."
  
  March sa nepokojne ošíval. "Aké je to zlé?"
  
  "Poradil by som ti, aby si nikdy nemal deti," povedal Adam bez emócií. "Ak ešte môžeš. A užite si niekoľko ďalších rokov svojho života."
  
  Marsh civel na Zoey a mykla plecami. Tak či onak, nikdy nečakal, že prežije svojho sebeckého otca alebo svojich arogantných bratov.
  
  "Teraz to môžem chrániť lepšie," povedal Adam a vybral balíček z kufra, ktorý si priniesol so sebou. "Ako by som to urobil s akýmkoľvek zariadením tohto druhu."
  
  March sa na chvíľu pozeral a potom si uvedomil, že sú takmer hotové. Stretol sa s mŕtvymi očami ich vodiča. "Tieto kamery, o ktorých hovoril Ramses. Sú pripravení? Naháňačka sa čoskoro začne a ja nechcem žiadne zdržania."
  
  V reakcii sa mihol suchý úsmev. "A my tiež. Všetkých päť buniek je teraz aktívnych, vrátane dvoch spiacich buniek, o ktorých Američania nemusia vedieť." Muž sa pozrel na hodinky. "Je 6:45. Všetko bude pripravené o siedmej."
  
  "Fantastický". Marsh cítil, že jeho libido opäť stúpa a myslel si, že by túto skutočnosť mohol využiť, kým ešte mohol. Poznať Zoey, ako to nedávno urobil, aj tak by rýchlo skončili. "A protokoly pre prevody peňazí?"
  
  "Adam sa sústredí na dokončenie programu, ktorý bude vysielať našu polohu po celom svete v nekonečnej slučke. Nikdy nebudú sledovať transakciu."
  
  March si nevšimol prekvapenie na Adamovej tvári.
  
  Príliš sa sústredil na Zoe a ona na neho. Ďalších päť minút sledoval, ako Adam odpálil bombu, a počúval pokyny, ako tú prekliatu vec odzbrojiť, a potom sa uistil, že muž urobil príslušné fotografie zariadenia v akcii. Fotografie zohrali rozhodujúcu úlohu pri presviedčaní Bieleho domu o pravosti zariadenia a pri zariaďovaní prenasledovania, ktoré by rozptyľovalo a rozdelilo sily, ktoré sú proti nemu postavené. Šťastný sa nakoniec otočil k Adamovi.
  
  "Ten žltý. Toto je odzbrojovací drôt?"
  
  "Hm, áno pane, je."
  
  Marsh sa na vodiča úprimne usmial. "Takže, sme pripravení?"
  
  "Sme pripravení".
  
  "Tak odíď."
  
  Marsh sa natiahol a odviedol Zoe do spálne, pričom si natiahol džínsy a nohavičky a snažil sa potlačiť smiech. Záplava vášne a vzrušenia ho takmer premohla, keď si uvedomil, že všetky jeho sny o moci a dôležitosti sa čoskoro naplnia. Keby ho teraz mohla vidieť jeho rodina.
  
  
  PIATA KAPITOLA
  
  
  Keď sa Drake vzpriamil, zasiahla ho celá váha toho, čo sa dialo. Žilami mu prúdila naliehavosť, rozstrapkala nervové zakončenia a jeden pohľad na jeho spoluhráčov mu povedal, že sa cítia rovnako - dokonca aj Kenzi. Naozaj si myslel, že bývalý agent Mossadu ju už prinútil presťahovať sa, ale potom, po pravde, kvôli prepojeniu medzi vojakmi sa jej ani nemusel pýtať, prečo to neurobila. V stávke boli tí istí nevinní, za ktorých bojovala, tí istí civilisti. Každý, kto má polovičné srdce, by toto nedovolil a Drake tušil, že v Kensi môže byť oveľa viac ako polovica srdca, bez ohľadu na to, ako hlboko to bolo skryté.
  
  Nástenné hodiny ukazovali sedem štyridsaťpäť a celý tím bol v pohybe. Na policajnej stanici zavládol alarmujúci, chaotický pokoj, velila polícia, no zjavne bola na nervy. Na televíznych obrazovkách sa mihali správy, no žiadna z nich nemala nič spoločné. Moore kráčal a kráčal, čakal na správy od tajných agentov, sledovacích tímov alebo šoférovania áut. Hayden dobehol zvyšok tímu.
  
  "Mano a ja sa vysporiadame s Ramsesom." Potrebujeme dve ďalšie skupiny, jednu na vyhodnocovanie informácií o jadrovom výbuchu, keď k nemu dôjde, a jednu na hľadanie týchto buniek. Buďte ticho, ale neberte žiadnych zajatcov. Dnes, priatelia, nie je deň na bláznenie. Získajte to, čo potrebujete, a získajte to rýchlo a tvrdo. Klamstvo nás môže vyjsť draho."
  
  Moore zachytil, čo hovorila, a pozrel sa späť. "Dnes," povedal, "nebude žiadne milosrdenstvo."
  
  Dahl zachmúrene prikývol a praskol kĺbmi, ako keby dokázal rozbiť mužovu lebku. Drake sa pokúsil uvoľniť. Dokonca aj Alicia chodila okolo ako panter v klietke.
  
  Potom o ôsmej ráno začalo šialenstvo.
  
  Začali sa ozývať hovory, vyhradené telefóny vyzváňali znova a znova a ich hluk naplnil malú miestnosť. Moore ich efektívne porazil jedného po druhom a na pomoc pribehli dvaja asistenti. Dokonca aj Kinimaka prijal výzvu, hoci stôl, za ktorým sedel, sa nezdal byť obzvlášť šťastný.
  
  Moore porovnával informácie s rýchlosťou svetla. "Sme na prahu," povedal. "Všetky tímy sú pripravené. Tajní agenti informovali o najnovších rozhovoroch o tajných stretnutiach a rozhovoroch. Pohyby okolo známych mešít zosilneli. Aj keby sme nevedeli, čo sa deje, mali by sme obavy. Nové tváre boli videné v ich zvyčajných lokalitách, všetky odhodlané a pohybujúce sa rýchlo a cieľavedome. Z nám známych buniek dve zmizli z radaru." Moore pokrútil hlavou. "Zdá sa, že sme to ešte neriešili. Ale máme indície. Jeden tím by mal zamieriť do dokov - odtiaľ pôsobí jedna zo známych buniek."
  
  "Toto sme my," zachrapčal Dahl. "Vstávajte, bastardi."
  
  "Hovor za seba." Kensi sa k nemu prisunul. "Och, a som s tebou."
  
  "Och, musíš to urobiť?"
  
  "Prestaňte hrať tvrdo na získanie."
  
  Drake študoval tímy, ktoré boli rozdelené do dvojíc zaujímavým spôsobom. Dahl a Kenzie mali kamarátov - Lauren, Smith a Yorgi. Nakoniec zostal s Aliciou, Mayom a Boom. Bol to recept na niečo; to bolo isté.
  
  "Veľa šťastia, kamarát," povedal Drake.
  
  Dahl sa otočil, aby niečo povedal, práve keď Moore zdvihol ruku. "Počkaj!" Na sekundu zakryl slúchadlo rukou. "Práve to bolo opravené na našej horúcej linke."
  
  Všetky hlavy sa otočili. Moore prijal ďalší hovor a teraz siahol po tlačidle hlasitého odposluchu.
  
  "Si tam," povedal Moore.
  
  Miestnosť naplnila prasklina bez tela, slová vychádzali tak rýchlo, akoby sa Drakeove nohy chceli prenasledovať. "Toto je Julian Marsh a viem, že viete takmer všetko. Áno, viem. Otázkou je, ako by ste to chceli hrať?"
  
  Hayden sa prebral, keď Moore mávol rukou, aby pokračoval. "Prestaň byť hlupák, Marsh." Kde to je?"
  
  "No, to je výbušná otázka, však? Poviem ti to, drahá, je to tu. V NYC."
  
  Drake sa neodvážil dýchať, pretože ich najhoršie obavy sa nepochybne potvrdili.
  
  "Takže ďalšia otázka je, čo chcem ďalej?" Marec sa na dlhší čas odmlčal.
  
  "Daj sa do práce, debil," zavrčal Smith.
  
  Alicia sa zamračila. "Neznepriatelujme si tohto idiota."
  
  March sa zasmial. "To nie, naozaj." Takže jadrová bomba je nabitá, všetky kódy boli starostlivo zadané. Ako sa hovorí, hodiny tikajú. Teraz sa už stačí len uistiť, že je to skutočné a poskytnúť vám číslo bankového účtu. Mám pravdu?"
  
  "Áno," povedal Hayden jednoducho.
  
  "Potrebuješ dôkaz? Budeš na tom musieť pracovať."
  
  Drake sa naklonil dopredu. "Čo tým myslíte?"
  
  "Myslím, že prenasledovanie prebieha."
  
  "Dostaneš sa v blízkej dobe k veci?" spýtal sa Hayden.
  
  "Ach, dostaneme sa tam." Po prvé, vy malí robotníci, mravce, musíte urobiť svoju prácu. Keby som bol tebou, odišiel by som preč. Vidíš...vidíš, ako som prišiel na tento rým? Chcel som, aby sa to všetko rýmovalo, vieš, ale nakoniec... no, uvedomil som si, že mi je to jedno."
  
  Drake zúfalo pokrútil hlavou. "Sakra, kamarát. Hovorte správne anglicky."
  
  "Prvá stopa je už v hre. Potvrdzovací formulár. Máte dvadsať minút na to, aby ste sa dostali do hotela Edison, izba 201. Potom tu budú ďalšie štyri stopy, z ktorých niektoré sú o potvrdení a niektoré o požiadavkách. Teraz mi rozumieš?"
  
  May sa vrátil ako prvý. "Šialenstvo".
  
  "Nuž, som človek dvoch myslí." Jeden z núdze, jeden z neresti. Možno na ich križovatke lietajú iskry šialenstva."
  
  "Dvadsať minút?" Drake sa pozrel na hodinky. "Môžeme to vôbec urobiť?"
  
  "Za každú minútu, kedy ste meškali, som nariadil jednej z Ramsesových ciel zabiť dvoch civilistov."
  
  Opäť šok, z ktorého padala čeľusť, hrôza, rastúce napätie. Drake zaťal päste, keď adrenalín stúpal.
  
  "Dvadsať minút," zopakoval Marsh. "Odteraz."
  
  Drake vybehol z dverí.
  
  
  * * *
  
  
  Hayden zbehla dolu schodmi a do suterénu budovy, Kinimaka za ňou. Fury ju chytil a udrel do nej ako krídla diabla. Hnev jej zrýchlil chodidlá a takmer zakopla. Jej havajský partner zavrčal, pošmykol sa a takmer bez zastavenia sa postavil. Myslela na svojich priateľov, ktorí sa ocitli v strašnom nebezpečenstve, rozpŕchli sa do rôznych častí mesta bez najmenšej predstavy o tom, čo môžu očakávať, a bez akýchkoľvek otázok sa postavili na rad. Myslela na všetkých tamojších civilistov a na to, čo si Biely dom môže myslieť práve teraz. Bolo dobré mať protokoly, plány a funkčné vzorce, ale keď sa skutočný pracovný svet stal terčom extrémnej hrozby - všetky stávky boli zrušené. Na úpätí schodiska vbehla do chodby a začala utekať. Dvere sa mihali na oboch stranách, väčšina z nich nebola osvetlená. Na vzdialenom konci bol pre ňu rýchlo odtiahnutý rad tyčí.
  
  Hayden natiahla ruku. "Pištoľ".
  
  Strážca cúvol, ale potom poslúchol, rozkaz zhora sa už dostal k jeho ušiam.
  
  Hayden vzal zbraň, skontroloval, či je nabitá a či je vypnutá poistka, a vtrhol do malej miestnosti.
  
  "Ramses!" - skríkla. "Čo si do pekla urobil?"
  
  
  ŠIESTA KAPITOLA
  
  
  Drake vybehol z budovy s Aliciou, May a Beauom po boku. Štyria z nich už oblial pot. Odhodlanie sršalo z každého póru. Bo vytiahol z vrecka najmodernejší GPS navigátor a presne určil polohu Edisona.
  
  "Oblasť Times Square," povedal a študoval trasu. "Prejdime cez tretiu a prejdeme cez Lexington Avenue." Choďte do Waldorf Astoria."
  
  Drake vtrhol do hustého prúdu áut. Nič sa nevyrovná pokusu zachrániť život newyorskému taxikárovi, keď sa vám zúfalo snažil podlomiť nohy v kolenách a tlačil sa vpred zo všetkých síl. Drake vyskočil v poslednej sekunde, pošmykol sa po prednej časti neďalekého žltého taxíka a pristál v plnom náklone. Rohy zahučali. Každému členovi tímu sa na ceste von podarilo ukoristiť pištoľ a teraz ňou mával, želal si, aby mali viac. Ale čas už bol stratený. Drake sa pozrel na hodinky, keď spadol na chodník.
  
  Sedemnásť minút.
  
  Prešli cez Lexington a potom sa hnali popri Waldorfe, sotva sa zastavili, keď sa autá plazili po Park Avenue. Drake sa prebojoval davom na semafore a nakoniec sa stretol s nahnevanou červenou tvárou.
  
  "Počúvaj, kamoš, najprv tadiaľto prejdem, aj keď ma to zabije." Boss bagely vychladnú a v pekle sa to nemôže stať."
  
  Drake obišiel nahnevaného muža, keď sa Alicia a May prehnali von. Signály sa zmenili a cesta bola voľná. Teraz, keď ukryli svoje zbrane, odhodlane zamierili k ďalšej hlavnej ulici - Madison Avenue. Chodník opäť zaplnili davy ľudí. Bo sa prešmykol na 49. miesto, manévroval medzi autami a získal výhodu. Premávka bola našťastie pomalá a medzi zadnými nárazníkmi a prednými blatníkmi bolo trochu miesta. Ženy nasledovali Beaua a potom sa do radu postavil Drake.
  
  Vodiči na nich kričali nadávky.
  
  Zostáva dvanásť minút.
  
  Ak by boli neskoro, kde by zasiahli teroristické bunky? Drake si predstavoval, že to bude blízko Edisona. Marsh by chcel, aby posádka vedela, že jeho rozkazy boli splnené do bodky. Vpredu sa otvorili dvere auta - len preto, že vodič mohol - a Beau preskočil strechu práve včas. Alicia chytila okraj rámu a vrazila ho mužovi späť do tváre.
  
  Teraz odbočujú doľava, blížia sa k 5. Avenue a ešte viac davom ľudí. Beau sa z najhoršieho prešmykol ako vreckový zlodej na popovom koncerte, nasledovaný Aliciou a Mayom. Drake práve na všetkých zakričal, jeho Yorkshiremanovi konečne došla trpezlivosť. Cestu mu zablokovali muži aj ženy, muži aj ženy, ktorým bolo jedno, či sa ponáhľa zachraňovať svoj život, život jedného zo svojich detí alebo dokonca seba. Drake sa predieral a nechal jedného muža natiahnutého. Žena s dieťaťom sa naňho pozerala natoľko uprene, že sa cítil previnilo, až kým si nespomenul, o čo utekal.
  
  Poďakuješ mi neskôr.
  
  Ale to sa samozrejme nikdy nedozvie. Bez ohľadu na to čo sa stane.
  
  Bo teraz vystrelil doľava a bežal po Avenue of the Americas smerom k 47. ulici. Pekáreň Magnolia prešla doprava, vďaka čomu Drake myslel na Mana a potom na to, čo sa Havajčan už mohol naučiť od Ramsesa. O dve minúty neskôr, keď vybuchovali na 47. ulici, sa naľavo od nich zrazu objavilo Times Square. Napravo od nich bol obyčajný Starbucks, kde bol ruch a rady pri dverách. Drake si prebehol pohľadom tváre, ale nečakal, že sa stretne tvárou v tvár s niektorým z podozrivých.
  
  Štyri minúty.
  
  Čas plynul rýchlejšie a bol ešte vzácnejší ako posledné chvíle umierajúceho starca. Naľavo, čelom k chodníku, sa objavila sivá fasáda hotela s pozláteným vchodom a do vchodových dverí vošiel ako prvý Beau. Drake obišiel vozík s batožinou a nebezpečne otočený žltý taxík, aby nasledoval Mai dovnútra. Privítalo ich široké foyer so vzorovaným červeným kobercom.
  
  Beau a Alicia už stláčali tlačidlá na privolanie jednotlivých výťahov, pričom držali ruky blízko ukrytých zbraní, keď ich strážca sledovala. Drake zvažoval ukázať svoje tímové SPEAR ID, ale to by viedlo len k ďalším otázkam a odpočítavanie už prebiehalo do posledných troch minút. Zvonček signalizoval, že Aliciin výťah prišiel a tím nastúpil. Drake zabránil mladému mužovi, aby sa k nim pridal a odtlačil ho otvorenou dlaňou. Vďaka Bohu, že to fungovalo, pretože ďalším gestom by bola zaťatá päsť.
  
  Štvorčlenný tím sa zhromaždil, keď sa vozidlo zdvihlo, zastavilo svoj pohyb a vytiahlo zbrane. Hneď ako sa dvere otvorili, vyšli von a hľadali izbu 201. Okamžite sa medzi nimi objavila vlna pästí a nôh, čo šokovalo aj Boa.
  
  Niekto čakal.
  
  Drake cúvol ako päsť spojená nad jeho očným důlkom, ale ignoroval záblesk bolesti. Niečí noha sa snažila zachytiť tú svoju, no on ustúpil. Tá istá postava sa vzdialila a obkľúčila Aliciu a narazila jej telo do sadrovej steny. Mai zastavil údery zdvihnutými rukami a potom Bo spustil rýchly úder jeden-dva, ktorý zastavil všetku dynamiku a zrazil útočníka na kolená.
  
  Drake vyskočil a potom z celej sily udrel dole. Čas sa krátil. Postava, podsaditý muž v hrubom saku, sa pod úderom Yorkshiremana otriasla, no akosi sa jej podarilo odvrátiť jej najsilnejšiu časť. Drake spadol na bok a stratil rovnováhu.
  
  "Boxovacie vrece," povedala Mai. "Je to boxovacie vrece." Je umiestnený tak, aby nás spomalil."
  
  Bo zajazdil tvrdšie ako predtým. "On je môj. Ideš."
  
  Drake preskočil kľačiacu postavu a skontroloval čísla izieb. Do cieľa zostávali už len tri izby a mali na to minútu. Zostali v posledných sekundách. Drake sa zastavil pred miestnosťou a kopol do dverí. Nič sa nestalo.
  
  Mai ho odstrčila nabok. "Pohni sa."
  
  Jeden vysoký úder a strom sa rozlomil, druhý a rám sa zrútil. Drake zakašľal. "To to pre teba muselo oslabiť."
  
  Vnútri sa rozložili, zbrane vytiahnuté a rýchlo hľadali, no objekt, ktorý hľadali, bol strašne zrejmý. Ležala uprostred postele - lesklá fotografia formátu A4. Alicia podišla k posteli a rozhliadla sa.
  
  "Izba je nepoškvrnená," povedala Mai. "Stavím sa, že neexistujú žiadne stopy."
  
  Alicia stála na okraji postele, pozerala sa dole a plytko dýchala. Pokrútila hlavou a zastonala, keď sa k nej pridal Drake.
  
  "Och môj bože." Čo je toto-"
  
  Vyrušil ho telefonát. Drake obišiel posteľ, prešiel k nočnému stolíku a schmatol telefón z páky.
  
  "Áno!"
  
  "Ach, vidím, že si to urobil. Nemohlo to byť ľahké."
  
  "Marec! Ty šialený bastard. Nechal si nám fotku bomby? Prekliata fotka?"
  
  "Áno. Vaša prvá stopa. Prečo si si myslel, že ti dám tú pravú vec? Tak hlúpy. Pošlite to svojim vodcom a vajcom. Skontrolujú sériové čísla a všetky ostatné svinstvá. Kanistre plutónia E. Štiepny materiál. Je to nudná vec, naozaj. Ďalšia stopa bude ešte výrečnejšia."
  
  V tom momente do miestnosti vstúpil Bo. Drake dúfal, že so sebou potiahne Punch Mana, ale Beau mu nakreslil pomyselnú čiaru cez krčnú tepnu. "Spáchal samovraždu," povedal Francúz ohromeným hlasom. "Pilulka na samovraždu."
  
  Sakra.
  
  "Vidíš?" povedal Marsh. "Myslíme to veľmi vážne."
  
  "Prosím, Marsh," pokúsil sa Drake. "Len nám povedz, čo chceš. Urobíme to hneď, sakra."
  
  "Och, som si istý, že áno." Ale to si necháme na neskôr, dobre? A čo toto? Utekajte po stopu číslo dva. Táto honba je stále lepšia a ťažšia. Do reštaurácie Marea máte dvadsať minút. Mimochodom, toto je talianske jedlo a robia veľmi chutné Nduyu calzone, verte mi. Ale nezastavme sa len pri tom, priatelia, pretože túto stopu nájdete pod záchodom. Užite si to."
  
  "Močiar"-
  
  "Dvadsať minút".
  
  Linka bola mŕtva.
  
  Drake zaklial, otočil sa a bežal tak rýchlo, ako mohol.
  
  
  SIEDMA KAPITOLA
  
  
  Torsten Dahl a jeho tím nemali inú možnosť a rozhodli sa opustiť auto a odísť. Netúžil po ničom inom, len sa pevne držať, keď Smith hodil so silným SUV okolo pol tucta zákrut, pneumatiky vŕzgali, veci sa hýbali, ale New York nebol nič iné ako nahnevané vrčanie žltých taxíkov, autobusov a požičovní áut. Dahlovi prišlo na um slovo "Deadlock", no stávalo sa to každý deň, väčšinu dňa a klaksóny stále húkali a ľudia kričali zo stiahnutých okien. Bežali tak rýchlo, ako mohli, podľa pokynov. Lauren a Yorgi si natiahli nepriestrelné vesty. Kensi bežala vedľa Dahla s našpúlenými perami.
  
  "Bola by som pre teba oveľa užitočnejšia," povedala Dahlovi.
  
  "Nie".
  
  "Ale no tak, ako to môže bolieť?"
  
  "Nikdy".
  
  "Ach, Torsti-"
  
  "Kenzi, nedostaneš späť svoju prekliatu katanu." A nevolaj ma tak. To, že mi jedna bláznivá žena dáva prezývky, je dosť zlé."
  
  "Ó áno? Rovnako ako ty a Alicia niekedy... vieš?"
  
  Smith zavrčal, keď prešli cez ďalšiu križovatku, keď videli chodcov a cyklistov, ktorí sa tlačili na ceste na zelenú, všetci držali svoje životy vo svojich rukách, ale boli si istí, že to nie sú oni, ktorí budú dnes trpieť. Uháňali ďalšou ulicou, vojaci sotva cítili teplo šprintu, keď míňali dva pomaly sa pohybujúce Priusy a rozbíjali im bočné zrkadlá. GPS zapípalo.
  
  "Štyri minúty do dokov," odhadol Yorgi. "Mali by sme spomaliť."
  
  "O tri spomalím," odsekol Smith. "Neukazuj mi na moju prácu."
  
  Dahl odovzdal Kenziemu Glock a hongkongskú pištoľ - nie je to ľahká úloha, nie je ľahké ju splniť tajne v New Yorku. Pri tom sa strhol. Proti jeho lepšiemu úsudku boli prakticky nútení prijať pomoc darebáckeho agenta. Bol to nezvyčajný deň a boli potrebné všetky opatrenia, aj tie zúfalé. A popravde, stále cítil, že by mohli mať príbuznosť, niečo ako paralelné vojenské duše, čo zvýšilo jeho dôveru.
  
  Veril, že môžu zachrániť Bridget Mackenzie, bez ohľadu na to, ako tvrdo bojovala.
  
  Smith teraz prešiel cez dva jazdné pruhy, oprel sa ramenom o zastavenú F150, ale pokračoval v jazde bez toho, aby sa obzrel. Keďže im došiel čas, nemohli si dovoliť žiadne zdvorilosti a strašný mrak visiaci nad nimi znamenal, že boli nútení ísť do toho neustále.
  
  Dahl natiahol kladivo svojej zbrane. "Sklad je vzdialený menej ako minútu," povedal. "Prečo do pekla neopravia všetky tieto diery?"
  
  Smith s ním sympatizoval. Cesty boli nekonečným, rozjazdeným, zradným úsekom, kde autá pomaly prechádzali okolo nerovných výtlkov a každú chvíľu sa objavovali práce na ceste, zdanlivo ľahostajné k dennej dobe alebo hustote premávky. Naozaj to bol pes na psovi a ani jeden človek nechcel pomôcť niekomu inému.
  
  Rýchlo navigovali GPS a zamierili na hrot šípu. Sviežosť skorého rána im naháňala zimomriavky po holej koži a pripomenula im, že je ešte skoro. Slnečné svetlo preniklo cez prietrže mrakov a zmenilo prístavy a blízku rieku na svetlo zlaté. Tí ľudia, ktorých Dahl videl, robili svoju zvyčajnú prácu. Predstavil si, že oblasť doku je tmavá a špinavá, ale okrem skladov bola čistá a nijako zvlášť preplnená. A nebolo tam rušno, keďže hlavné lodné oblasti boli cez záliv v New Jersey. Dahl však videl veľké, ošúchané kontajnery a dlhú, širokú loď nehybne sediacu na vode a obrovské kontajnerové žeriavy natreté modrou farbou, ktoré sa mohli pohybovať po móle na železničných tratiach a zbierať kontajnery pomocou rozmetávačov.
  
  Naľavo boli sklady, ako aj dvor plný svetlejších kontajnerov. Dahl ukázal na budovu vzdialenú stopäťdesiat metrov.
  
  "Toto je náš chlapec. Smith, Kenzi, poďte dopredu. Chcem mať Lauren a Yorgiho za sebou."
  
  Odišiel, teraz sa sústredil, sústredil sa na odvrátenie jedného útoku za nimi, kým prešli k ďalšiemu... a potom ďalšiemu, kým táto nočná mora neskončila a on sa mohol vrátiť k svojej rodine. Novo natreté dvere boli umiestnené pozdĺž boku budovy a Dahl zdvihol zrak, keď uvidel prvé okno.
  
  "Prázdna kancelária. Skúsme ďalší."
  
  Uplynulo niekoľko minút, keď sa skupina plížila popri budove s vytiahnutými zbraňami, kontrolovala okno za oknom, dvere za dverami. Dahl so sklamaním poznamenal, že začínajú priťahovať pozornosť miestnych robotníkov. Nechcel odplašiť ich korisť.
  
  "Poďme".
  
  Ponáhľali sa vpred, konečne dosiahli piate okno a rýchlo sa pozreli. Dahl videl široký priestor zaprataný kartónovými krabicami a drevenými debnami, no vedľa okna videl aj obdĺžnikový stôl. Štyria muži sedeli okolo stola so sklonenými hlavami, akoby sa rozprávali, plánovali a premýšľali. Dahl zoskočil na zem a posadil sa, opretý chrbtom o stenu.
  
  "Sme v poriadku?" spýtal sa Smith.
  
  "Možno," povedal Dahl. "Nemohlo to byť nič... ale -"
  
  "Verím ti," povedala Kenzi s náznakom sarkazmu. "Ty vedieš, ja ťa budem nasledovať," Potom pokrútila hlavou. "Ste naozaj takí blázni? Ponáhľaj sa tam a začni strieľať ako prvý?"
  
  Priblížil sa k nim muž a zboku sa na nich pozeral. Dahl zdvihol HK a muž stuhol a zdvihol ruky do vzduchu. Rozhodnutie padlo najmä preto, že chlapík bol v priamom zornom poli všetkých v sklade. Neprešla ani sekunda, kým sa Dal postavil, otočil sa a vrazil ramenom do vonkajších dverí. Smith a Kensi boli s ním a čítali mu myšlienky.
  
  Keď Dahl vošiel do priestranného skladu, štyria muži vyskočili od stola. Zbrane ležali pri ich bokoch a teraz ich odložili a bez rozdielu strieľali na blížiacich sa cudzincov. Guľky lietali všade, rozbili okno a prešli cez otočné dvere. Dahl holubica bezhlavo, kotúľa, vynára, strieľa. Muži pri stole cúvali, opätovali paľbu, strieľali cez plece a dokonca aj medzi nohy, keď bežali. Nikde nebolo bezpečne. Jaskynný priestor zaplnila náhodná streľba. Dahl sa oprel o oba lakte, kým nedosiahol na stôl a otočil ho, pričom ho použil ako štít. Jeden koniec sa rozbil, keď ním prešla guľka veľkého kalibru.
  
  "Svinstvo".
  
  "Snažíš sa ma zabiť?" zamrmlala Kenzi.
  
  Veľký Švéd zmenil taktiku, zobral obrovský stôl a následne ho vystrelil do vzduchu. Padajúce hrany zachytili jedného muža za členky, odletel a jeho zbraň vyletela. Keď sa Dal rýchlo blížil, Kensiho hlas spôsobil, že spomalil.
  
  "Buď opatrný s tými malými bastardami." Pracoval som na celom Blízkom východe a videl som ich tisíce vo vestách."
  
  Dahl zaváhal. "Nemyslím si, že môžeš len-"
  
  Výbuch otriasol stenami skladu. Švéd vyletel z nôh, vyletel do vzduchu a narazil do už rozbitého okna. Hlavu mu naplnil biely šum, v ušiach mu prenikalo bzučanie a na sekundu nič nevidel. Keď sa mu začalo vyjasňovať videnie, uvedomil si, že Kensi pred ním čupí a potľapká ho po lícach.
  
  "Vstávaj, človeče. Nebolo to celé telo, len granát."
  
  "Ach. No, cítim sa vďaka tomu lepšie."
  
  "Toto je naša šanca," povedala. "Otras mozgu zrazil z nôh aj jeho ostatných idiotov."
  
  Dahl sa s námahou postavil na nohy. Smith bol na nohách, ale Lauren a Yorgi sedeli na kolenách, prsty pritlačené k spánkom. Dahl videl, že teroristi sa začínajú spamätávať. Naliehavosť ho bodla ako špendlík prepichnutý kusom zmäknutého mäsa. Zdvihol pištoľ a znova sa dostal pod paľbu, no podarilo sa mu zraniť jedného zo stúpajúcich teroristov a sledoval, ako sa muž prevrátil a spadol.
  
  Smith sa ponáhľal okolo. "Chytil ho."
  
  Dahl sa ujal vedenia. Kensi vytlačil strely vedľa. Dvaja zostávajúci teroristi zahli za roh a Dahl si uvedomil, že smerujú k východu. Na chvíľu spomalil, potom zabočil do toho istého rohu, opatrne vystrelil, no jeho strely zasiahli iba prázdny vzduch a betón. Dvere boli dokorán otvorené.
  
  Granát sa odrazil späť dovnútra.
  
  Teraz bol výbuch daný, tím SPIR sa schoval a čakal, kým okolo nich prejde šrapnel. Steny sa pod silným nárazom triasli a praskali. Potom boli na nohách, pretlačili sa dverami do prístrešku a do jasného dňa.
  
  "Je jedna hodina ráno," povedal Smith.
  
  Dahl sa pozrel naznačeným smerom, uvidel dve bežiace postavy a za nimi Hudson vedúci do Horného zálivu. "Sakra, môžu mať motorové člny."
  
  Kensi klesol na jedno koleno a opatrne zamieril. "Potom si vezmeme-"
  
  "Nie," Dahl spustila hlaveň zbrane. "Nevidíš tam civilistov?"
  
  "Zubi," zakliala v hebrejčine, v jazyku, ktorému Dahl nerozumel. Smith, Kenzie a Swede spolu začali prenasledovanie. Teroristi konali rýchlo, boli takmer pri móle. Kenzi kompromitovala streľbou zo svojho HK do vzduchu a očakávala, že civilisti buď utečú, alebo sa skryjú.
  
  "Môžeš mi poďakovať, keď zachránime deň," odsekla.
  
  Dahl videl, že sa pred ním otvorila cesta príležitostí. Obaja teroristi stáli vysoko na vodnom pozadí, vynikajúce ciele a Kenziho oportunistická paľba im uvoľnila cestu. Spomalil, priložil si pažbu k ramenu a opatrne zamieril. Smith nasledoval jeho príklad vedľa neho.
  
  Teroristi sa otočili, akoby si precvičovali telepatiu a už strieľali. Dahl zostal sústredený, keď vedenie medzi kopijníkmi pískalo. Jeho druhá guľka zasiahla cieľ do hrudníka, tretia - do čela, presne do stredu. Muž spadol, už mŕtvy.
  
  "Nechaj jedného nažive," ozval sa Laurenin hlas cez slúchadlo.
  
  Smith vystrelil. Posledný terorista už uskočil nabok, guľka sa mu dotkla bundy, kým sa Smith prispôsobil. Terorista rýchlym pohybom hodil ďalší granát - tentoraz po samotnom móle.
  
  "Nie!" Dahl vystrelil bezvýsledne, srdce mu vyskočilo až do hrdla.
  
  Malá bomba vybuchla s hlasným zvukom, tlaková vlna sa ozývala cez doky. Dahl sa na chvíľu schoval za kontajner a potom vyskočil späť - ale jeho hybnosť zakolísala, keď videl, že teraz sa nemusí obávať len zostávajúceho teroristu.
  
  Jeden z kontajnerových žeriavov bol pri výbuchu poškodený na základni a nebezpečne sa naklonil nad rieku. Zvuky brúsenia, trhania kovu ohlasovali blížiaci sa kolaps. Ľudia vzhliadli a začali utekať z vysokého rámu.
  
  Terorista vytiahol ďalší granát.
  
  "Tentoraz nie, idiot." Smith už bol na jednom kolene a žmúril popri pohľade. Stlačil spúšť a sledoval, ako posledný terorista padá skôr, ako stihol vytiahnuť špendlík na granáte.
  
  Žeriav sa ale nedal zastaviť. Ťažké železné lešenie, ktoré sa naklonilo a zrútilo po celej dĺžke rámu, spadlo na mólo, zničilo rám a prevrátilo malú chatku, na ktorú sa rozpadlo na prach. Kontajnery boli poškodené a posunuté o niekoľko metrov dozadu. Kovové tyče a brvná lietali dole a odrážali sa od zeme ako smrtiace zápalky. Medzi Smithom a Dahlom sa rozprúdil jasný modrý stĺp veľký ako pouličné osvetlenie - niečo, čo by ich mohlo roztrhnúť na polovicu, keby doň narazilo - a zastavil sa len pár metrov od miesta, kde stáli Lauren a Yorgi chrbtom k skladu.
  
  "Neexistuje žiadny pohyb." Kensi zamieril na teroristu a dvakrát skontroloval. "Je veľmi mŕtvy."
  
  Dahl pozbieral myšlienky a rozhliadol sa po dokoch. Rýchla kontrola ukázala, že kontajnerový žeriav našťastie nikoho nezranil. Priložil prst na hrdelný mikrofón.
  
  "Kamera je vypnutá," povedal. "Ale všetci sú mŕtvi."
  
  Lauren je späť. "Dobre, pošlem to ďalej."
  
  Kenziho ruka spočívala na Dahlovom ramene. "Mali ste ma nechať zastreliť." Rozdrvil by som tomu bastardovi kolená; potom by sme ho prinútili hovoriť, tak či onak."
  
  "Príliš riskantné." Dahl pochopila, prečo tomu nerozumela. "A je pochybné, že by sme ho prinútili hovoriť v krátkom čase, ktorý máme."
  
  Kensi si otrávene odfrkla. "Hovoríte v mene Európy a Ameriky. Som Izraelčan."
  
  Lauren sa vrátila cez komunikátor. "Musíme ísť. Bolo tam vidieť kameru. Nie dobré."
  
  Dahl, Smith a Kenzie ukradli neďaleké auto s tým, že ak im to bude trvať len o päť minút dlhšie ako chôdza, úspora času by mohla byť viac než významná.
  
  
  ÔSMA KAPITOLA
  
  
  Drake vyčerpaný narazil do betónu 47. ulice, na hodinách zostávalo už len osemnásť minút. Okamžite narazili na problém.
  
  "Siedmy, ôsmy alebo Broadway?" skríkla Mai.
  
  Bo na ňu zamával GPS. "Marea je blízko Central Parku."
  
  "Áno, ale ktorá ulica nás vedie priamo popri nej?"
  
  Vznášali sa na chodníku, keď sekundy ubiehali, vediac, že March pripravuje nielen jadrovú bombu, ale aj tímy, ktoré by pripravili o život dvoch civilistov za každú minútu, keď meškali na ďalšie stretnutie.
  
  "Broadway je vždy zaneprázdnená," povedal Drake. "Urobme ôsmu."
  
  Alicia sa naňho pozrela. "Ako by si to do pekla vedel?"
  
  "Počul som o Broadwayi. Nikdy som nepočul o ôsmom."
  
  "Och, dosť spravodlivé." Kde-"
  
  "Nie! Toto je Broadway!" Beau zrazu skríkol svojím takmer hudobným prízvukom. "Reštaurácia je na samom vrchole... takmer."
  
  "Takmer?"
  
  "So mnou!"
  
  Bo vzlietol ako stometrový šprintér, preskakoval zaparkované auto, akoby tam ani nebolo. Drake, Alicia a May ho nasledovali v pätách a otočili sa na východ smerom k Broadway a križovatke, kde sa Times Square trblietalo a trblietalo a pohŕdalo jeho blikajúcimi displejmi.
  
  Dav sa opäť len ťažko rozišiel a Beau ich opäť viedol po okraji cesty. Dokonca aj tu boli turisti, ktorí sa opierali o chrbát, hľadeli na vysoké budovy a bilbordy, alebo sa pokúšali rozhodnúť, či riskovať život a ponáhľať sa cez rušnú cestu. O davy sa starali barkeri, ktorí ponúkali lacné lístky na rôzne predstavenia na Broadwayi. Vzduch naplnili jazyky všetkých farieb, takmer ohromujúca, komplexná zmes. Bezdomovcov bolo málo, no tí, ktorí sa za nich prihovorili, veľmi nahlas a energicky viedli kampaň za dary.
  
  Vpredu bola Broadway, plná Newyorčanov a návštevníkov, posiata prechodmi pre chodcov a lemovaná farebnými obchodmi a reštauráciami s ich visiacimi, osvetlenými nápismi a A-rámovými displejmi. Okoloidúci boli rozmazaní, keď Drake a jeho časť tímu SPEAR utekali ďalej.
  
  Pätnásť minút.
  
  Bo mu opätoval pohľad. "GPS hovorí, že je to dvadsaťdva minút chôdze, ale chodníky sú také preplnené, že všetci idú rovnakým tempom."
  
  "Tak utekaj," vyzvala ho Alicia. "Vrhnite svojim obrovským chvostom. Možno ťa to prinúti pohybovať sa rýchlejšie."
  
  Predtým, ako Beau mohol čokoľvek povedať, Drake cítil, ako jeho už aj tak klesajúce srdce klesalo ešte viac. Cesta pred vami bola úplne zablokovaná v oboch smeroch, väčšinou žltými taxíkmi. Došlo k prasknutiu blatníka a tí, ktorí sa tomu nesnažili vyhnúť, pomaly presúvali svoje autá, aby sa lepšie pozreli. Chodník na oboch stranách zaplnili ľudia.
  
  "Krvavé peklo."
  
  Ale Bo ani nespomalil. Ľahký skok ho vyniesol na kufor neďalekého taxíka, potom sa rozbehol po jeho streche, vyskočil na kapotu a narazil do ďalšieho v poradí. May rýchlo nasledovala a za ňou Alicia, pričom Drakea nechali za sebou, aby na neho kričali a napadli ho majitelia vozidiel.
  
  Drake bol nútený sústrediť sa nad rámec normálu. Nie všetky tieto stroje boli rovnaké a ich kov sa menil, niektoré sa dokonca pomaly valili dopredu. Preteky boli tesné, ale skákali z auta na auto a používali dlhú čiaru, aby sa dostali dopredu. Na oboch stranách hľadeli davy. Je dobré, že ich tu nikto neobťažoval a mohli vidieť blížiacu sa križovatku Broadway a 54., potom 57. ulice. Keď sa tlačenica áut zmiernila, Bo sa vyvalil z posledného auta a pokračoval v jazde po samotnej ceste, Mai vedľa neho. Alicia sa pozrela späť na Drakea.
  
  "Len som skontroloval, či si neprepadol cez ten otvorený poklop vzadu."
  
  "Áno, je to riskantná možnosť. Som len vďačný, že vtedy neexistovali kabriolety."
  
  Za druhou križovatkou a 57. ulicou boli zoradené domiešavače cementu, dodávky a červeno-biele závory. Ak si tím myslel, že sa im to podarilo, alebo že tento beh bude taký jednoduchý ako ten predchádzajúci, ich ilúzie sa zrazu zrútili.
  
  Spoza nákladného auta sa vynorili dvaja muži so zbraňami namierenými priamo na pretekárov. Drake nevynechal ani chvíľku. Neustála bitka, roky bojov mu maximálne vycibrili zmysly a udržali ich tam - dvadsaťštyri hodín denne. Okamžite sa objavili hrozivé formy a bez váhania sa k nim bezhlavo rútil, priamo pred blížiacim sa kamiónom s cementom. Jedna z pištolí s rachotom odletela nabok a druhá uviazla pod telami jedného z mužov. Drake sa zapotácal, keď úder zasiahol bok jeho lebky. Za nimi počul škrípanie kolies nákladného auta s cementom, ktorý prudko brzdil, a nadávky jeho vodiča...
  
  Videl, ako sa k nemu otáča obrovské sivé telo...
  
  A počul som Aliciin vystrašený výkrik.
  
  "Matt!"
  
  
  DEVIATA KAPITOLA
  
  
  Drake mohol len sledovať, ako sa k nemu neovládateľný kamión otočil. Útočníci ani na sekundu neustúpili a zasypali ho množstvom úderov, pretože im nešlo o vlastnú bezpečnosť. Dostal päsťou do hrdla, hrudníka a solar plexu. Sledoval, ako sa telo hojdalo a kopalo, keď mu letelo priamo nad hlavou.
  
  Prvý terorista spadol dozadu, potkol sa a zasiahlo ho jedno z kolies, pričom náraz mu zlomil chrbát a ukončil jeho hrozbu. Druhý zažmurkal, akoby ho Drakeova drzosť omráčila, a potom otočil hlavu smerom k približujúcej sa zadnej časti nákladného auta.
  
  Stačil zvuk mokrého plesania. Drake si uvedomil, že je mimo svojej hĺbky, a potom uvidel lebku prvého teroristu rozdrvenú pod kĺzajúcimi kolesami, keď sa telo nákladného auta otočilo nad ním. Rám bol sploštený, mohol len dúfať. Na zlomok sekundy temnota pohltila všetko, dokonca aj zvuk. Spodná časť nákladného auta sa pohybovala nad ním, spomalila, spomalila a potom sa náhle zastavila.
  
  Alicia ruka siahla pod ňu. "Si v poriadku?"
  
  Drake sa k nej zvalil. "Lepšie ako tí chlapi."
  
  Beau čakal, takmer šúchal nohami, keď sa pozrel na hodinky. "Zostávajú štyri minúty!"
  
  Vyčerpaný, pomliaždený, poškriabaný a dobitý Drake prinútil svoje telo k akcii. Tentoraz Alicia zostala s ním, akoby tušila, že si po skorom nešťastí môže vziať chvíľu voľna. Porazili davy turistov a medzi mnohými ďalšími reštauráciami našli Central Park South a Marea.
  
  Mayová ukázala na nápis, ktorý bol na New York pomerne diskrétny.
  
  Bo bežal dopredu. Drake a ostatní ho chytili pri dverách. Čašníčka sa na nich zadívala, na ich strapatý vzhľad, na ťažké bundy a cúvla. Z jej očí bolo jasné, že skazu a utrpenie už videla.
  
  "Neboj sa," povedal Drake. "Sme Angličania."
  
  Mai poslala pohľad jeho smerom. "japonský".
  
  A Bo so zdvihnutým obočím prerušil hľadanie pánskej toalety. "Určite nie anglicky."
  
  Drake prebehol tak elegantne, ako len mohol, cez stále zatvorenú reštauráciu, pričom cestou narazil do stoličky a stola. Pánska toaleta bola malá, pozostávala len z dvoch pisoárov a toalety. Pozrel sa pod misku.
  
  "Nič tu nie je," povedal.
  
  Na Beauregardovej tvári bolo vidieť napätie. Stláčal tlačidlá na hodinkách. "Čas vypršal".
  
  Neďaleko stojaca čašníčka nadskočila, keď zazvonil telefón. Drake k nej natiahol ruku. "Neponáhľaj sa. Prosím, neponáhľaj sa."
  
  Myslel si, že by mohla utiecť, no jej vnútorné odhodlanie ju nasmerovalo k trubici. Vtom Alicia vyšla z dámskej toalety s ustarosteným výrazom na tvári. "Nie je tam. To my nemáme!"
  
  Drake cúvol, akoby ho niekto zasiahol. Poobzeral sa okolo seba. Môže byť v tejto malej reštaurácii ďalšia toaleta? Možno kóje pre zamestnancov? Museli by to znova skontrolovať, ale čašníčka už telefonovala. Jej oči zablikali smerom k Drakeovi a požiadala volajúceho, aby počkal.
  
  "Toto je muž menom Marsh. Pre teba."
  
  Drake sa zamračil. "Nazval ma menom?"
  
  "Povedal Angličan." Čašníčka pokrčila plecami. "To je všetko, čo povedal."
  
  Bo sa zdržiaval vedľa neho. "A pretože si ľahko zmätený, môj priateľ, si to ty."
  
  "Pre tvoje zdravie".
  
  Drake siahol po svojom telefóne, jednou rukou si šúchal líce, keď ho zaliala vlna únavy a napätia. Ako mohli teraz zlyhať? Prekonali všetky prekážky a napriek tomu sa s nimi Marsh možno stále nejakým spôsobom zahráva.
  
  "Áno?"
  
  "Pochod sem. Teraz mi povedz, čo si našiel?"
  
  Drake otvoril ústa a potom ich rýchlo zavrel. Aká bola správna odpoveď? Možno Marsh očakával slovo "nič". Možno...
  
  Odmlčal sa, váhal od odpovede k odpovedi.
  
  "Povedz mi, čo si našiel, alebo dám rozkaz zabiť dvoch Newyorčanov v priebehu nasledujúcej minúty."
  
  Drake otvoril ústa. Dočerta! "Našli sme-"
  
  Mai potom vybehla z dámskej toalety, pošmykla sa na mokrých dlaždiciach a spadla na bok. V ruke mala malú bielu obálku. Beau bol v zlomku sekundy pri nej, zdvihol obálku a podal ju Drakeovi. Mai ležala na podlahe a ťažko dýchala.
  
  Alicia na ňu hľadela s otvorenými ústami. "Kde si to našiel, Sprite?"
  
  "Urobil si to, čomu sa hovorí 'chlapský vzhľad', Taz." A to by nikoho nemalo prekvapiť, keďže aj tak ste z troch štvrtín muž."
  
  Alicia v tichosti prekypovala hnevom.
  
  Drake zakašľal, keď otvoril obálku. "Našli sme... tento... prekliaty flash disk, Marsh." Sakra, kámo, čo je toto?"
  
  "Dobrá práca. Dobrá práca. Som trochu sklamaný, ale hej, možno nabudúce. Teraz sa už len bližšie pozrite na USB. Toto je váš posledný test a ako predtým, možno ho budete chcieť odovzdať niekomu s väčšou inteligenciou ako vy alebo NYPD."
  
  "Toto je vnútro... torty?" Drake si uvedomil, že čašníčka stále stojí neďaleko.
  
  Marsh sa nahlas zasmial. "Ó dobre, veľmi dobre." Nepúšťajme mačku z vreca, však? Áno, je. Teraz počúvaj, dám ti desať minút na odoslanie obsahu flash disku tým lepším ako si ty, a potom začneme odznova."
  
  "Nie, nie, nevieme." Drake ukázal na May, ktorá niesla malý batoh, v ktorom mali schovaný maličký laptop. Japonka sa zdvihla zo zeme a priblížila sa.
  
  "Nebudeme naháňať svoje chvosty po celom tomto meste, Marsh."
  
  "Umm, áno, budeš. Pretože to hovorím. Takže čas plynie. Naštartujme notebook a užívajme si to, čo bude nasledovať, dobre? Päť, štyri..."
  
  Drake udrel päsťou do stola, keď výbuch utíchol. V krvi mu vrel hnev. "Počúvaj, Marsh-"
  
  Pri náraze predného blatníka dodávky do jedálne vybuchlo okno reštaurácie. Sklo sa rozbilo a kusy vyleteli do vzduchu. Drevené, plastové a maltové výrobky vtrhli do miestnosti. Dodávka nezastavila, narazila do pneumatík a revala ako učeň smrti, keď sa rútila malou miestnosťou.
  
  
  DESIATA KAPITOLA
  
  
  Julian Marsh pocítil ostrú bolesť v bruchu, keď sa prevrátil doprava. Kusy pizze padali na zem a miska šalátu spadla na pohovku. Rýchlo sa chytil za boky, úplne sa nedokázal prestať smiať.
  
  Nízky stolík, ktorý stál pred ním a Zoe, sa triasol, keď doň niekoho divoká noha omylom kopla. Zoey sa natiahla, aby ho podporila a rýchlo ho potľapkala po pleci, keď sa začala odvíjať ďalšia vzrušujúca udalosť. Doteraz sledovali Drakea a jeho posádku, ako sa vyliali z Edisona - pomerne ľahko sledovali, ako muž oblečený ako turista natáčal udalosť z druhej strany ulice - potom videli, ako sa šialene rúti na Broadway - táto hysterická scéna bola sporadickejšia, pretože nebolo veľa bezpečnostných kamier, do ktorých by sa mohol miestny terorista nabúrať - a potom so zatajeným dychom sledovali, ako sa útok nejako rozvinul okolo miešačky cementu.
  
  To všetko je príjemné rozptýlenie. Marsh držala v jednej ruke jednorazový mobil a v druhej Zoeino stehno, keď jedla pár plátkov šunky a húb a četovala na Facebooku.
  
  Pred nimi boli tri obrazovky, každá osemnásťpalcová. Dvojica teraz prejavovala veľkú pozornosť, keď Drake a spoločnosť vtrhli do malej talianskej reštaurácie. Marsh skontroloval čas a pozrel sa na farebný ohňostroj.
  
  "Sakra, toto je blízko."
  
  "Si vzrušený?"
  
  "Áno, nie?"
  
  "Je to dobrý film." Našpúlila sa Zoe. "Ale dúfal som v viac krvi."
  
  "Počkaj chvíľu, moja láska. Zlepsovat sa".
  
  Pár sedel a hral v prenajatom byte, ktorý patril jednej z teroristických buniek; ten hlavný, pomyslel si Marsh. Boli tam štyria teroristi, z ktorých jeden na predchádzajúcu žiadosť zriadil pre Marsh priestor na pozeranie ako v kine. Zatiaľ čo sa Pýthianovci radi pozerali, muži sedeli bokom, chúlili sa okolo malého televízora, prezerali si desiatky ďalších kanálov, hľadali novinky alebo čakali na nejaký hovor. Marsh nevedel a bolo mu to jedno. Ignoroval aj zvláštne kradmé pohľady, dobre vedel, že je to pekný muž s nezvyčajnou povahou a niektorí ľudia - dokonca aj iní muži - radi takúto osobnosť oceňujú.
  
  Zoey mu prejavila trochu viac uznania skĺznutím rúk po prednej časti jeho boxeriek. Sakra, mala ostré nechty.
  
  Pikantné a predsa akosi... príjemné.
  
  Chvíľu hľadel na nukleárny kufrík - výraz, ktorý nedokázal úplne dostať z hlavy, hoci menšia bomba bola vo veľkom batohu - a potom si strčil do úst trochu kaviáru. Stôl pred nimi bol, samozrejme, veľkolepý, pozostával z neoceniteľných a nevkusných produktov, ale všetky boli chutné.
  
  Bola to jadrová bomba, ktorá kričala jeho meno?
  
  Marsh si uvedomil, že je čas konať a zavolal, prihovoril sa očarujúcej čašníčke a potom Angličanovi so silným prízvukom. Ten chlap mal jeden z tých zvláštnych tónov hlasu - niečo, čo zaváňalo roľníctvom - a Marsh robil skrútené tváre, snažiac sa rozoznať samohlásku od samohlásky. Nie je to ľahká úloha a je o niečo zložitejšia, keď ženské ruky zvierajú vašu súpravu Luskáčika.
  
  "Povedz mi, čo si našiel, alebo dám rozkaz zabiť dvoch Newyorčanov v priebehu nasledujúcej minúty." Marsh sa uškrnul, keď to povedal, ignorujúc otrávené pohľady, ktoré jeho študenti posielali cez miestnosť.
  
  Angličan ešte trochu zaváhal. Marsh našiel plátok uhorky, ktorý vypadol zo šalátovej misy, a zapichol ho Zoe hlboko do vlasov. Nie že by si to niekedy všimla. Minúty ubiehali a Marsh klebetil cez spaľovaciu komoru a bol stále viac a viac rozrušený. Neďaleko bola fľaša studeného Bollingera a pol minúty mu trvalo naliať veľký pohár. Zoe sa k nemu túlila, keď pracoval, a popíjali z rovnakého pohára, samozrejme z opačných strán.
  
  "Päť," povedal Marsh do telefónu. "Štyri, tri..."
  
  Zoyine ruky boli obzvlášť nástojčivé.
  
  "Dva".
  
  Angličan sa s ním snažil vyjednávať, zjavne sa čudoval, čo sa to do pekla deje. Marsh si predstavil, ako auto, ktoré zosnoval, prerazilo cez predné okno vo vopred určenom čase, teraz mierilo, zrýchľovalo a blížilo sa k nič netušiacej reštaurácii.
  
  "Jeden".
  
  A potom všetko vybuchlo.
  
  
  JEDENÁSTA KAPITOLA
  
  
  Drake sa rozbehol k stene reštaurácie, chytil čašníčku okolo pása a ťahal ju so sebou. Z jeho váľajúceho sa tela padali črepy skla a tehly. Blížiaca sa dodávka škrípala, aby získala trakciu, keď jej pneumatiky dopadli na podlahu reštaurácie a stred auta prešiel cez okenný parapet, zadná časť sa teraz zdvihla a narazila na preklad nad sklom. Kov škrabaný. Stoly sa zrútili. Stoličky sa pred ním hromadili ako odpad.
  
  Okamžite zareagovala aj Alicia, obišla stôl a vykĺzla, pričom jej jedinou ranou bola malá rana na holeni od rýchlo letiaceho kusu dreva. Maiovi sa nejakým spôsobom podarilo prevaliť sa cez hornú časť pohyblivého stola bez akéhokoľvek poškodenia a Bo šiel ešte o krok ďalej, preskočil ju a skákal z povrchu na povrch, nakoniec svoj skok načasoval tak, že jeho nohy a ruky narazil do bočnej steny a pomohol. bezpečne pristane.
  
  Drake zdvihol zrak, čašníčka kričala vedľa neho. Alicia vyzerala vyčítavo.
  
  "Takže si ju chytil, však?"
  
  "Pozor!"
  
  Dodávka sa stále pohybovala vpred, o sekundu spomaľovala, ale teraz trčala hlaveň pištole zo stiahnutého okna spolujazdca. Alicia sa prikrčila a prikryla. May sa trochu viac stočila späť. Drake vytiahol pištoľ a vystrelil šesť guliek do ruky bez tela, pričom zvuky boli v stiesnenom priestore hlasné, konkurujúce ohlušujúcemu hukotu dodávky. Bo sa už pohol a obišiel zadnú časť auta. Nakoniec sa kolesá prestali otáčať a zastavili sa. Z kapoty a dokonca aj zo strechy sa valili rozbité stoly a stoličky. Drake sa uistil, že čašníčka nebola zranená, kým sa pohol vpred, ale vtedy už boli Bo a May pri aute.
  
  Beau rozbil vodičovi okno a zápasil s postavou. Mai skontroloval miesto cez rozbité čelné sklo a potom zdvihol odštiepený kus dreva.
  
  "Nie," začal Drake trochu chrapľavým hlasom. "Potrebujeme-"
  
  Ale Mai nemala náladu počúvať. Namiesto toho prehodila provizórnu zbraň cez čelné sklo takou silou, že sa pevne zapichla do čela vodiča a zatriasla sa na mieste. Muž prevrátil oči a prestal zápasiť s Beauom, Francúz vyzeral ohromene.
  
  "Naozaj som to mal."
  
  Mai pokrčila plecami. "Myslel som, že by som mal pomôcť."
  
  "Pomoc?" zopakoval Drake. "Potrebujeme nažive aspoň jedného z týchto bastardov."
  
  "A v tejto súvislosti," pripojila sa Alicia. "Som v poriadku, ta. Aj keď je pekné vidieť ťa zachraňovať zadok čašníčky Wendy."
  
  Drake si zahryzol do jazyka, vedel, že Alicia si z neho len robí srandu. Beauregard už vytiahol vodiča z auta a prehrabával sa mu vo vreckách. Alicia išla k zázračne nedotknutému notebooku. Jednotka USB dokončila načítanie a objavila sa množstvo obrázkov - znepokojujúce obrázky strieborných nádob, pri ktorých Drakeovi tuhla krv v žilách.
  
  "Vyzerá to ako vnútro bomby," povedal a skúmal káble a relé. "Pošli to Mooreovi skôr, ako sa stane čokoľvek iné."
  
  Alicia sa naklonila nad stroj a odklepávala.
  
  Drake pomohol čašníčke vstať. "Si v poriadku, láska?"
  
  "Ja... myslím, že áno."
  
  "Mäta. Čo keby si nám teraz urobil lasagne?"
  
  "Šéfkuchár... šéfkuchár ešte neprišiel." Jej pohľad nabral deštrukciu so strachom.
  
  "Sakra, myslel som, že si ich práve hodil do mikrovlnky."
  
  "Neboj sa". Mai pristúpila a položila ruku čašníčke na rameno. "Budú zrekonštruované. Poisťovňa by sa o to mala postarať."
  
  "Dúfam".
  
  Drake si znova zahryzol do jazyka, tentoraz, aby nenadával. Áno, bolo požehnaním, že všetci ešte dýchali, ale Marsh a jeho kumpáni stále ničili životy ľudí. Bez štipky svedomia. Bez etiky a bez obáv.
  
  Akoby telefón zazvonil cez psychické spojenie. Tentoraz Drake odpovedal na telefón.
  
  "Stále kopeš?"
  
  Marshov hlas v ňom vyvolal túžbu niečo udrieť, no urobil to prísne profesionálnym spôsobom. "Poslali sme vaše fotografie."
  
  "Och, vynikajúce. Tak sme to trošku vyriešili. Dúfam, že si si počas čakania zobral niečo na občerstvenie, pretože táto ďalšia časť - no, môže ťa to zabiť."
  
  Drake zakašľal. "Vieš, že sme tvoju bombu ešte netestovali."
  
  "A keď to počujem, vidím, že chcete veci spomaliť, zatiaľ čo sa snažíte dobehnúť zameškané." Toto sa nestane, môj nový priateľ. Toto sa vôbec nedeje. Vaši policajti a agenti, armáda a hasiči sú možno súčasťou dobre naolejovaného stroja, no stále sú strojom a chvíľu im trvá, kým sa dostanú do tempa. Takže využívam tento čas na to, aby som ťa roztrhal. Je to celkom zábavné, ver mi."
  
  "Čo z toho všetkého má Pýthia?"
  
  Marsh sa zachichotal. "Ach, myslím, že vieš, že táto márna skupina ragamuffinov nedávno vybuchla." Bolo niekedy niečo určitejšie? Viedol ich sériový vrah, psychostalker, megaloman a žiarlivý vládca. Ukázalo sa, že všetci sú tou istou osobou."
  
  V tomto bode sa Alicia naklonila bližšie k Drakeovi. "Tak nám povedz - kde je ten bastard?"
  
  "Ach, nové dievča. Si blondínka alebo Ázijčanka? Pravdepodobne blondínka, ako to znie. Miláčik, keby som vedel, kde je, nechal by som ťa z neho zaživa stiahnuť kožu. Tyler Webb vždy chcel jednu vec. Opustil Pýthianov vo chvíli, keď si uvedomil, kde ich nájde."
  
  "Ktorý bol na trhu?" - spýtal sa Drake, ktorý teraz získava čas aj informácie.
  
  "Toto miesto je úľ nechutnosti, mám pravdu? Predstavte si všetky dohody, ktoré sa tam uzavreli a ktoré ovplyvnia svet na ďalšie desaťročia."
  
  "Ramses mu niečo predal," povedal Drake a vyskúšal to.
  
  "Áno. A som si istý, že ošemetná francúzska klobásová paštéta vám už povedala, čo to bolo. Alebo sa ho môžeš spýtať hneď teraz."
  
  Tak toto to potvrdilo. Marsh ich pozoroval, hoci v reštaurácii nemal oči. Drake poslal krátku správu Mooreovi. "Čo keby si nám povedal, kam išiel Webb?"
  
  "No, vážne, kto som, Fox News? Ďalej odo mňa požiadate o hotovosť."
  
  "Upokojím sa s týmto teroristickým debilom."
  
  "A späť k práci, ktorú máme po ruke." Marsh povedal tieto slová a potom sa zdalo, že sa pobavil a zrazu sa zasmial. "Prepáč, osobný vtip." Ale teraz sme skončili s riadiacou časťou prenasledovania. Teraz ti chcem predostrieť svoje požiadavky."
  
  "Tak nám to len povedz." Aliciin hlas znel unavene.
  
  "Čo je na tom smiešne? Táto bomba vybuchne, ak nebudem úplne spokojný. Ktovie, miláčik, možno sa rozhodnem, že ťa budem vlastniť."
  
  V okamihu sa Alicia zdalo, že je pripravená ísť, oči a výraz jej horeli natoľko, že podpálili vyprahnutý les.
  
  "Chcela by som byť s tebou sama," zašepkala.
  
  March sa zastavil a potom rýchlo pokračoval. "Prírodovedné múzeum, dvadsať minút."
  
  Drake si nastavil hodinky. "A potom?"
  
  "Hmmm, čo?"
  
  "Toto je veľký kus architektúry."
  
  "Ach, no, ak ste sa dostali až sem, navrhol by som vyzliecť muža z ochranky menom Jose Gonzalez." Jeden z našich partnerov včera večer zašil moje požiadavky do podšívky saka. Originálny spôsob prepravy dokumentov, áno, a bez vrátenia odosielateľovi."
  
  Drake neodpovedal, väčšinou zmätený.
  
  "Viem, čo si myslíš," povedal Marsh a opäť ukázal úžasnú inteligenciu. "Prečo ti jednoducho nepošleš fotky a nedáš mi vedieť, čo chceš? No som zvláštny človek. Povedali mi, že mám dve strany, dve mysle a dve tváre, ale radšej ich vnímam ako dve samostatné vlastnosti. Jedna časť je zakrivená, druhá je ohnutá. Vieš čo myslím?"
  
  Drake zakašľal. "Samozrejme, že viem kto si."
  
  "Skvelé, potom viem, že pochopíš, že keď asi za sedemnásť minút uvidím tvoje štyri roztrhané mŕtvoly, budem sa cítiť úžasne šťastný aj neskutočne naštvaný." S tebou. A teraz zbohom."
  
  Linka bola mŕtva. Drake klikol na hodinky.
  
  Dvadsať minút.
  
  
  DVANÁSTA KAPITOLA
  
  
  Hayden a Kinimaka trávili čas s Ramsesom. Teroristický princ sa vo svojej cele s rozlohou šesť stôp štvorcových zdal byť nesvojprávny: špinavý, strapatý a hoci zjavne vyčerpaný, chodil sem a tam ako lev v klietke. Hayden si nasadila pancier, skontrolovala glock a náhradné náboje a požiadala Mana, aby urobil to isté. Odteraz už nebude šanca. Ramses aj March sa ukázali byť príliš inteligentní na to, aby ich niekto podcenil.
  
  Možno bol teroristický mýtus presne tam, kde chcel byť.
  
  Hayden o tom pochyboval, veľmi pochyboval. Bitka vo vnútri hradu a zúfalá smrť jeho osobného strážcu ukázali, ako veľmi chcel ujsť. Tiež bola zničená jeho povesť? Nemal by sa zúfalo snažiť napraviť škody? Možno, ale človek nebol zničený do takej miery, že by ho nemohol znovu vybudovať. Hayden sledoval, ako kráča, keď im Kinimaka priniesla pár plastových stoličiek.
  
  "V tomto meste sú jadrové zbrane," povedal Hayden. "O čom som si istý, že viete, odkedy ste uzavreli dohodu s Tylerom Webbom a Julianom Marshom." Si v tomto meste a ak príde čas, postaráme sa o to, aby si nebol pod zemou. Samozrejme, že vaši sledovatelia nevedia, že vás máme..." Nechala to visieť.
  
  Ramses sa zastavil a hľadel na ňu unavenými očami. "Myslíš, samozrejme, podvod, kde moji ľudia čoskoro zabijú Marsha, prevezmú zodpovednosť za bombu a odpália ju." Mali by ste to vedieť od Webba a jeho osobného strážcu, keďže to vedeli len oni. A tiež vieš, že čakajú len na môj príkaz." Prikývol, akoby pre seba.
  
  Hayden čakal. Ramses bol bystrý, ale to neznamenalo, že by nezakopol.
  
  "Vybuchnú," povedal Ramses. "Rozhodnú sa sami."
  
  "Môžeme urobiť tvojich posledných pár hodín takmer neznesiteľnými," povedal Kinimaka.
  
  "Nemôžeš ma prinútiť to zrušiť," povedal Ramses. "Aj cez mučenie. Tento výbuch nezastavím."
  
  "Čo chceš?" spýtal sa Hayden.
  
  "Budú rokovania."
  
  Sledovala ho a sústredene hľadela do tváre nového svetového nepriateľa. Títo ľudia nechceli nič na oplátku, nechceli vyjednávať a verili, že smrť je len krôčik k nejakému zdaneniu neba. Kde nás to opúšťa?
  
  Naozaj kde? Nahmatala zbraň. "S človekom, ktorý nechce nič iné ako spáchať masovú vraždu, je ľahké sa vysporiadať," povedala. "S guľkou v hlave."
  
  Ramses pritlačil tvár k mrežiam. "Tak do toho, západná suka."
  
  Hayden nepotreboval byť odborníkom, aby čítal šialenstvo a dychtivosť žiariace v tých bezduchých očiach. Bez ďalšieho slova zmenila tému a odišla z miestnosti, pričom za sebou opatrne zamkla vonkajšie dvere.
  
  Nikdy nemôžete byť príliš opatrní.
  
  V ďalšej miestnosti bola cela Roberta Pricea. Dostala povolenie ponechať si tu tajomníka kvôli bezprostrednej hrozbe a jeho potenciálnej úlohe v nej. Keď ona a Kinimaka vošli do miestnosti, Price na ňu hodil povýšenecký pohľad.
  
  "Čo viete o bombe?" - opýtala sa. "A prečo ste boli v Amazónii a navštívili ste teroristický bazár?"
  
  Price si sadol na posteľ. "Potrebujem právnika. a čo tým myslíš? Bomba?"
  
  "Jadrová bomba," povedal Hayden. "Tu v New Yorku." Pomôž si, ty hovno. Pomôžte si tým, že nám povedzte, čo viete."
  
  "Vážne". Priceovi sa rozšírili oči. "Nič neviem".
  
  "Spáchal si zradu," povedal Kinimaka a posunul svoje telo bližšie ku kamere. "Chceš, aby si ťa takto pamätali? Epitaf pre vaše vnúčatá. Alebo by si bol radšej známy ako kajúcnik, ktorý pomohol zachrániť New York?
  
  "Nezáleží na tom, ako milo to povieš," Priceov hlas rachotil ako stočený had. "Nezúčastnil som sa žiadnych rokovaní o "bombe" a nič neviem. Teraz prosím, môj právnik."
  
  "Dám ti nejaký čas," povedal Hayden. "Potom dám Ramsesa a teba dokopy do jednej cely." Môžete s tým bojovať. Pozrime sa, kto prehovorí prvý. Radšej zomrie ako žije a každú živú dušu si chce vziať so sebou. ty? Len sa uistite, že nespáchate samovraždu."
  
  Zdalo sa, že Pricea rozrušili aspoň niektoré jej slová. "Bez právnika?"
  
  Hayden sa otočil. "Do riti."
  
  Sekretárka sa o ňu starala. Hayden ho zamkol dnu a potom sa otočil k Manovi. "Nejaké nápady?"
  
  "Zaujímalo by ma, či je do toho zapletený Webb. Celý čas bol figúrkou."
  
  "Tentoraz nie, Mano." Webb už po nás ani nejde. Som si istý, že sú to všetko Ramses a March."
  
  "Tak čo ďalej?"
  
  "Neviem, ako inak môžeme pomôcť Drakeovi a chalanom," povedal Hayden. "Tím je už uprostred toho všetkého. Homeland sa postarala o všetko ostatné, od policajtov, ktorí vykopli dvere, cez špiónov, ktorí sa skrývali za ťažko zarobenou hotovosťou, až po vybudovanie armády a príchod NEST, nukleárneho núdzového podporného tímu. Policajti sú všade so všetkým, čo majú. Sapéri sú v pohotovosti. Musíme nájsť spôsob, ako zlomiť Ramsesa."
  
  "Videl si ho. Ako zlomiť človeka, ktorému je jedno, či žije alebo zomrie?"
  
  Hayden sa nahnevane zastavil. "Musíme to skúsiť. Alebo by ste to radšej vzdali? Každý má nejaký spúšťač. Tomuto červovi na niečom záleží. Jeho majetok, jeho životný štýl, jeho skrytá rodina? Musí existovať niečo, čím môžeme pomôcť."
  
  Kinimaka si želala, aby mohli využiť počítačovú expertízu Karin Blake, ale žena bola stále zachytená vo svojom režime vo Fort Bragg. "Poďme si hľadať prácu."
  
  "A modlite sa, aby sme mali čas."
  
  "Čakajú na Ramsesa, aby dal súhlas." Máme trochu času."
  
  "Počul si to rovnako dobre ako ja, Mano." Skôr či neskôr zabijú Marsha a vyhodia ho do vzduchu."
  
  
  KAPITOLA TRINÁSŤ
  
  
  Dahl počúval protichodné komunikačné správy, keď Smith šoféroval ich auto preplnenými ulicami Manhattanu. Našťastie nemuseli ísť ďaleko a ani všetky betónové tepny neboli úplne upchaté. Zdalo sa, že do toho bol zapletený celý tím informátorov, od najnižšieho šmejda v slumoch až po najbohatšieho, falošného miliardára a všetkých medzi tým. To viedlo k hromade protichodných správ, no doma robili všetko pre to, aby oddelili spoľahlivé od skresleného.
  
  "Dve zo známych buniek majú úzke väzby na neďalekú mešitu," povedal Moore Dahlovi cez slúchadlo. Nadiktoval adresu. "Máme tam tajného agenta, hoci je celkom nový. Hovorí sa, že toto miesto bolo celý deň izolované."
  
  Dahl nikdy nebol človek schopný čokoľvek predpokladať. "Čo to vlastne znamená v terminológii mešít?"
  
  "Čo to znamená? To znamená, dočerta, choďte tam a vyčistite aspoň jednu Ramsesovu celu."
  
  "Občianska angažovanosť?"
  
  "Nie je o čom hovoriť." Ale ktokoľvek je tam, je nepravdepodobné, že by sa modlil. Prehľadajte všetky technické miestnosti a podzemné komory. A pripravte sa. Môj priateľ nerobí chyby často a ja v tomto verím jeho intuícii."
  
  Dal odovzdal informácie a zadal súradnice do GPS. Našťastie boli takmer na vrchole mešity a Smith stočil volant smerom k obrubníku.
  
  "Prozreteľnosť," povedala Lauren.
  
  "Meno, ktoré som dal mojej starej katane." Kensi si povzdychol a spomenul si.
  
  Dahl si utiahol spony vesty. "Sme pripravení? Rovnaký systém. Udierame tvrdo a rýchlo, ľudia. Milosrdenstvo nebude".
  
  Smith vypol motor. "So mnou nie sú žiadne problémy."
  
  Ráno ich ešte privítalo, keď vystúpili z auta a preskúmali mešitu cez ulicu. Neďaleko bol červeno-biely prieduch, z ktorého sa valila para. Budova, ktorá sa nachádza na križovatke, lemovala obe ulice, svojimi farebnými oknami a predĺženou fasádou časť komunity. Na streche budovy stál malý minaret, zvláštny a takmer krikľavý na pozadí okolitých betónových fasád. Vchod z ulice bol cez pár sklenených dverí.
  
  "Ideme dnu," povedal Dahl. "Teraz sa pohni."
  
  Cielene prechádzali cez cestu, pričom vystretými rukami zastavovali premávku. Teraz by ich pauza mohla stáť všetko.
  
  "Skvelé miesto," poznamenal Smith. "Je ťažké nájsť tam odhodlanú skupinu."
  
  Dahl kontaktoval Moora. "Sme na mieste. Máš pre nás ešte niečo?"
  
  "Áno. Môj muž ma uisťuje, že kamery sú pod zemou. Je blízko k prijatiu, ale nie dosť blízko, aby nám dnes pomohol."
  
  Dahl odovzdal správy, keď prešli cez ďalší chodník a otvorili vchodové dvere mešity. So zosilnenými zmyslami sa pomaly presúvali dovnútra a ich oči si prispôsobovali trochu slabšie osvetlenie. Biele steny a strop odrážali svetlo spolu so zlatými svietidlami a červeným a zlatým vzorovaným kobercom. To všetko sa nachádzalo za registračnou plochou, kde sa na nich muž s neskrývaným podozrením pozeral.
  
  "Môžem ti pomôcť?"
  
  Dahl ukázal svoj SPEAR ID. "Áno, kamarát, môžeš. Môžete nás vziať do vášho tajného podzemného vchodu."
  
  Recepčná vyzerala zmätene. "Čo je to, vtip?"
  
  "Choď nabok," natiahol Dahl ruku.
  
  "Hej, nemôžem ti dovoliť..."
  
  Dahl zdvihol muža za košeľu a položil ho na pult. "Myslím, že som povedal krok vedľa."
  
  Tím sa ponáhľal okolo a vošiel do hlavnej budovy mešity. Priestor bol prázdny a dvere vzadu boli zamknuté. Dahl čakal na krytie od Smitha a Kenzieho a potom ich dvakrát kopol. Drevo sa rozštiepilo a panely spadli na podlahu. V tom momente sa z foyer za chrbtom ozval hluk a ruch. Tým zaujal pozície, pokrýval územie. Prešli tri sekundy a potom spoza bočnej steny vykukla tvár a prilba veliteľa špeciálnych jednotiek.
  
  "Si Dal?"
  
  Švéd sa zasmial. "Áno?"
  
  "Poslal nás Moore. HIT. Sme tu, aby sme podporili vašu hru."
  
  "Naša hra?"
  
  "Áno. Nové informácie. Si v nesprávnej prekliatej mešite a sú zakopané dosť hlboko. Na ich vyradenie bude potrebný čelný útok. A mierime na nohy."
  
  Dahlovi sa to nepáčilo, ale chápal postup, etiketu práce tu. Nezaškodilo, že špeciálne jednotky už mali lepšie miesto.
  
  "Ukáž cestu," povedal Dahl.
  
  "My sme. Správna mešita je cez cestu."
  
  "Na druhej strane..." prisahal Dahl. "GPS kecy."
  
  "Sú dosť blízko seba." Dôstojník pokrčil plecami. "A tá anglická nadávka je potešujúca, ale nie je načase, aby sme pohli tými prekliatymi zadkami?"
  
  Minúty plynuli, keď sa tímy zmiešali a vytvorili nájazdovú skupinu, keď opäť prešli cez cestu. Po zložení už nepremárnil ani chvíľku. Začal sa totálny útok. Muži zaútočili na prednú časť budovy, vyvrátili dvere a vtrhli do vestibulu. Prešla nimi druhá vlna, ktorá sa rozprestrela pri hľadaní orientačných bodov, o ktorých im bolo povedané. Keď sa našli modré dvere, muž na ne položil výbušninu a odpálil ich. Došlo k výbuchu, oveľa širšiemu, ako Dahl očakával, no s polomerom, s ktorým špeciálne jednotky jednoznačne rátali.
  
  "Nástraha," povedal mu vodca. "Bude ich viac."
  
  Švéd si povzdychol o niečo ľahšie, už poznal hodnotu tajných agentov a teraz im nezabudol dať, čo im patrí. Práca v utajení bola jednou z najzákernejších a najosudnejších metód polície. Bol to vzácny a cenný agent, ktorý mohol infiltrovať nepriateľa a tým zachrániť životy.
  
  Špeciálne jednotky vstúpili do takmer zničenej miestnosti a potom sa otočili k vzdialeným dverám. Bol otvorený a zakrýval to, čo bol jednoznačne vchod do suterénu. Keď sa prvý muž priblížil, zdola zazneli výstrely a guľka sa odrazila cez miestnosť.
  
  Dahl sa pozrel na Kensiho. "Nejaké nápady?"
  
  "Pýtaš sa ma? Prečo?"
  
  "Možno preto, že si viem predstaviť, že by si mal takúto izbu."
  
  "Nepreháňaj sa po kríkoch, sakra, Dal, dobre? Nie som váš pašerák domácich zvierat. Som tu len preto... pretože..."
  
  "Áno, prečo si tu?"
  
  "Naozaj by som to rád vedel." Možno by som mala odísť..." Zaváhala a potom si povzdychla. "Počúvaj, možno existuje iná cesta dovnútra." Inteligentný zločinec by sa tam nedostal bez spoľahlivej únikovej cesty. Ale so skutočnými teroristickými bunkami? Kto vie s takými samovražednými bastardmi?"
  
  "Nemáme čas premýšľať," povedal veliteľ špeciálnych síl a posadil sa vedľa neho. "Pre týchto chlapcov je to loptička."
  
  Dahl sledoval, ako tím vytiahol svoje bleskové granáty, zatiaľ čo uvažoval nad Kenziho slovami. Zámerne drsný veril, že za nimi leží starostlivé srdce alebo aspoň jeho zlomené zvyšky. Kensi potrebovala niečo, čo by pomohlo poskladať tieto kúsky - ale ako dlho mohla hľadať bez toho, aby stratila všetku nádej? Možno táto loď už stroskotala.
  
  Tím SWAT naznačil, že sú pripravení, a potom pomocou dreveného rebríka rozpútal šialenú formu pekla. Keď sa granáty odrazili a následne vybuchli, tímy sa ujali vedenia, Dahl tlačil veliteľa na pole position.
  
  Smith sa pretlačil okolo. "Pohni zadkom."
  
  Keď sa rozbehli dole, okamžite ich zastihla streľba zo samopalov. Dahl zazrel hlinenú podlahu, nohy stola a škatule so zbraňami, než sa úmyselne skĺzol po štyroch poschodiach za sebou, vytiahol pištoľ a opätoval paľbu. Smith sa pred ním skrútil, skĺzol dnu a plazil sa nabok. Tím SWAT postupoval zozadu, prikrčil sa a neuhol v palebnej línii. Guľky sa vracali výstrel za výstrelom, smrtiace salvy prerážali pivnicu a vytrhávali kusy z hrubých múrov. Keď Dahl dopadol na zem úplne dole, okamžite ocenil scenár.
  
  Boli tu štyria členovia bunky, čo sa zhodovalo s tým, čo videli v predchádzajúcej cele. Traja boli na kolenách, z uší im tiekla krv, s rukami pritlačenými k čelu, kým štvrtý sa nezranil a silno strieľal do svojich útočníkov. Možno ho kryli traja ďalší, ale Dahl okamžite našiel spôsob, ako dostať živého väzňa a zamieril na strelca.
  
  "Ale nie!" Vedúci špeciálnych síl sa okolo neho nevysvetliteľne prehnal.
  
  "Hej!" ozval sa Dahl. "Čo-"
  
  Uprostred najhoršieho pekla môžu bez prestávky konať len tí, ktorí to už zažili. Veliteľ špeciálnych jednotiek si zreteľne všimol znak, niečo, čo mu bolo známe, a myslel len na životy svojich kolegov. Keď Dahl stlačil spúšť, videl, ako terorista z jednej ruky pustil nabitý granát a druhou odhodil zbraň.
  
  "Pre Ramsesa!" - on krical.
  
  V suteréne bola smrteľná pasca, malá miestnosť, kde tieto stvorenia lákali svoju korisť. Po miestnosti sú roztrúsené ďalšie pasce, pasce, ktoré sa spustia pri výbuchu šrapnelu. Dahl strelil teroristovi medzi oči, hoci vedel, že to gesto bolo čisto akademické - nezachránilo by ich to.
  
  Nie v tejto malej miestnosti s tehlovými stenami, v stiesnených podmienkach, pretože posledné sekundy sa odpočítavajú, kým vybuchne granát.
  
  
  KAPITOLA ŠTRNÁSŤ
  
  
  Dahl videl, ako sa svet ponoril do temnoty. Videl, ako sa čas spomalil na plazivé tempo, ako sa v nekonečných chvíľach meria tep každého živého srdca. Keď sa granát odrazil a zdvihol prach a špinu z podlahy v malom hríbovom oblaku, jeho guľka vnikla do lebky teroristu, zarachotila a potom vybuchla z chrbta a zasiahla stenu uprostred širokej fontány krvi. Telo je oslabené, život je už preč. Granát dopadol na druhý odraz a Dahl si začal posúvať zbraň od tváre.
  
  Zostali vzácne sekundy.
  
  Traja teroristi boli stále na kolenách, stonali a boli porazení a nevideli, čo prichádza. Chlapci zo špeciálnych jednotiek sa pokúsili potlačiť svoj impulz alebo vyliezť späť po schodoch.
  
  Smith obrátil svoj pohľad na Dahla, poslednú víziu svojho života.
  
  Dahl vedel, že Kensi, Lauren a Yorgi sú na vrchole schodiska, a na chvíľu dúfal, že sú dostatočne ďaleko od epicentra.
  
  A toto je všetko pre moje deti...
  
  Granát vybuchol na vrchole druhého odrazu, zvuk na chvíľu najhlasnejší, aký kedy Švéd počul. Potom všetky zvuky náhle zmizli a myšlienka zmizla...
  
  Jeho oči boli upreté dopredu a nemohol uveriť tomu, čo vidí.
  
  Vodca SWAT bežal tak rýchlo, ako mohol, vedel, čo príde, a bol odhodlaný zachrániť čo najviac ľudí, pričom si okamžite uvedomil, že on je jediný, kto to dokáže. Jeho rozbeh ho zdvihol nad granát, čo mu umožnilo spadnúť priamo naň zlomok sekundy predtým, ako explodoval. Cez kevlar, mäso a kosť, vybuchol, ale nezasiahol tých, ktorí stáli pripútaní na svoje miesto v miestnosti. Výbuch bol tlmený a potom utíchol.
  
  Dahl si odkašlal, neveril vlastným očiam. Oddanosť kolegov ho vždy ponižovala, ale toto bolo na inej úrovni.
  
  Ja nie... Nevedel som ani jeho meno.
  
  A predsa pred ním teroristi pokľakli.
  
  Dahl zbehol dolu posledných schodov a slzy sa mu rozmazávali, aj keď kopal troch mužov na chrbát. Smith im roztrhol bundy. V dohľade neboli žiadne výbušné vesty, no jednému mužovi sa penila z úst, aj keď si Smith k nemu kľakol. Druhý sa zvíjal v agónii. Tretí bol nehybne prikovaný k zemi. Dahl sa stretol s hrozným pohľadom toho muža ako polárna čiapka s vlastnou nenávisťou. Kenzi pristúpila a upútala Švédovu pozornosť, pozerala sa na Dahla, jej ľadovo modré oči boli také jasné, chladné a naplnené emóciami, že vyzerali ako rozľahlá, roztápajúca sa krajina, a ústami vyslovila jediné slová, ktoré dokázala povedať.
  
  "Zachránil nás tým, že sa obetoval. Ja... cítim sa taká chybná, taká žalostná v porovnaní s ním."
  
  Dahl počas všetkých svojich dní nikdy nezistil, že by nebol schopný komentovať. Teraz to urobil.
  
  Smith prehľadal všetkých troch mužov a našiel ďalšie granáty, náboje a ručné zbrane. Papiere a poznámky vo vreckách boli pokrčené, a tak sa v nich zhromaždení muži začali prehrabávať.
  
  Iní pristúpili k svojmu padlému vodcovi a sklonili hlavy. Jeden muž si kľakol a natiahol ruku, aby sa dotkol dôstojníkovho chrbta.
  
  Tretí terorista zomrel, bez ohľadu na to, aký jed užil, len trvalo dlhšie, kým jed zaúčinkoval, ako jeho kolegom. Dahl sa nečinne prizeral. Keď mu zapípalo slúchadlo a hlavu mu naplnil Mooreov hlas, počúval, no nenašiel mu odpoveď.
  
  "Päť kamier," povedal mu Moore. "Naše zdroje zistili, že Ramses má iba päť kamier. Čelili ste dvom, takže zostávajú tri. Máš pre mňa nejaké nové informácie, Dal? Ahoj? si tam? Čo sa to sakra deje?"
  
  Bláznivý Švéd stlačil malé tlačidlo, ktoré stlmilo Moorea. Chcel mu aspoň na pár sekúnd v tichosti prejaviť úctu. Ako všetci muži a ženy tam dole, aj on prežil len vďaka obrovskej obeti jedného muža. Tento muž už nikdy neuvidí denné svetlo ani zapadajúce slnko, ani nepocíti teplý vánok, ktorý mu fúka do tváre. Dahl by to zažil za neho.
  
  Pokiaľ bol nažive.
  
  
  Pätnásta kapitola
  
  
  Sedemnásť minút.
  
  Drake nasledoval Boovo vedenie, škrtol doľava na 59. mieste a zamieril priamo do chaosu, ktorým bol Columbus Circle. Z budov naľavo vlali zástavy a napravo od neho ležal zelený pás posiaty stromami. Pred nimi stál obytný dom, väčšinou zo skla, ktorého okná sa v lúčoch stále vychádzajúceho slnka prívetivo leskli. Žltý taxík zastal na okraji cesty a jeho vodič očakával, že za ním po chodníku uháňa štyroch dobre oblečených šprintérov, ale Beau na muža nevenoval ani druhý pohľad. Kruh bol široký betónový priestor s vodopádmi, sochami a posedením. Turisti sa túlali sem a tam, prebaľovali batohy a pili vodu. Drake sa presekal stredom skupiny spotených športovcov a potom vbehol pod stromy, ktoré poskytovali aspoň trochu tieňa.
  
  Mimo dohľadu zvedavých očí.
  
  Kontrast medzi drsnými, hektickými ulicami s ich mnohými extrémami - majestátne, preplnené mrakodrapy súperiace o miesto medzi tradičnými kostolmi pozdĺž mriežky - a absolútny pokoj a vyrovnanosť, ktoré vládli v zeleni po jeho pravici, naplnili Drakea pocitom nereálnosti. Aké šialené bolo toto miesto? Aký veľký sen je toto? Rozdiely boli nepredstaviteľne extrémne.
  
  Premýšľal, ako pozorne ich Marsh sledoval, ale príliš mu to nevadilo. To môže viesť k smrti človeka. Doma sa dokonca teraz pokúšali nájsť kanál, aby ho mohli vystopovať späť k jeho zdroju.
  
  Svetlá guľa sa pomaly otáčala doľava, keď skupina zrýchľovala. Alicia a May bežali tesne za nimi, sledovali, ale nedokázali využiť všetky svoje schopnosti týmto tempom. Nepriateľ môže byť kdekoľvek, ktokoľvek. Prechádzajúci sedan s tónovanými sklami si vyžadoval bližšiu obhliadku, no zmizol v diaľke.
  
  Drake skontroloval čas. Zostáva jedenásť minút.
  
  A predsa tie chvíle ubiehali sekundu po sekunde. Bo spomalil, keď sa nad cestou objavila svetlosivá budova, ktorú Drake okamžite spoznal. Stále bežal a obrátil sa k Alici a May. "V tej istej budove, kde sme bojovali počas príbehu s Odinom. Sakra, mám pocit, akoby prešiel celý život."
  
  "Vrtuľník nenarazil do boku?" spýtala sa Alicia.
  
  "Áno, a napadol nás Tyrannosaurus Rex."
  
  Prírodovedné múzeum sa z tohto uhla pohľadu zdalo pomerne malé, bola to mylná predstava, ak vôbec niekedy existovala. Z chodníka viedli schody k predným dverám, momentálne zaplnených skupinou turistov. Keď zastavili na kraji cesty, napadli ich zmiešané pachy nafty a benzínu. Hluk motorov, húkanie klaksónov a občasný výkrik ešte potrápili ich zmysly, ale aspoň tu bola hustá premávka.
  
  "Teraz neprestávaj," povedala Alicia. "Nemáme potuchy, kde bude bezpečnosť."
  
  Drake sa snažil zastaviť premávku a umožniť im prejsť. "Dúfajme, že nepovedal, že je chorý."
  
  Našťastie bola slabá premávka a skupina sa celkom ľahko dostala cez cestu. Keď boli na spodku schodov v múzeu, začali stúpať, no zrazu zastali, keď za sebou počuli hlasné škrípanie pneumatík.
  
  Drake si pomyslel: Sedem minút.
  
  Stali sa dejiskom nekontrolovaného šialenstva. Z auta vyskočili štyria muži, pušky pripravené. Drake sa pokúsil vyhnúť, odskočil od dverí múzea a rozohnal návštevníkov. Bo rýchlo vytiahol zbraň a zamieril na nepriateľa. Ozvali sa výstrely. Výkriky roztrhali ráno na kusy.
  
  Drake vyskočil vysoko a hodil nízky úder, prevalil sa, keď narazil na chodník a ignoroval bolesť, kde jeho rameno zabralo celú silu jeho tela. Útočník vyskočil na kapotu sedanu a už držal Mai so zbraňou v ruke. Drake sa zvalil smerom k autu a potom vstal, našťastie bol na dosah ruky od pušky. Natiahol ruku, stal sa viac hrozbou a vyžadoval si pozornosť.
  
  Alicia sa vrhla opačným smerom, vyčistila schody a medzi seba a svojich útočníkov umiestnila jazdeckú sochu Theodora Roosevelta. Napriek tomu vystrelili, guľky narazili do bronzového odliatku. Alicia vytiahla zbraň a preplížila sa na druhú stranu. Dvaja muži boli teraz na vrchole áut a robili dokonalé ciele. Civilisti sa rozbehli na všetky strany a vyčistili oblasť. Zamierila na teroristu, ktorý padol na kolená, ale nepretržitý prúd jeho paľby sa pohyboval smerom k nej, čo ju prinútilo ukryť sa.
  
  May a Bo sa vtlačili do malého členitého oblúka blízko hlavného vchodu do múzea, pevne sa schúlili, aby sa vyhli prúdu guliek, ktoré si prerážali cestu kamenným múrom. Beau stál čelom k stene, nemohol sa pohnúť, ale May pozerala von, otočená chrbtom k Francúzovi.
  
  "Toto je... nepríjemné," sťažoval sa Beauregard.
  
  "A je veľké šťastie, že si tenký ako trstina," odpovedala Mai. Vystrčila hlavu a vystrelila z voleja. "Vieš, keď sme ťa prvýkrát stretli, zdalo sa, že sa často plazíš medzi trhlinami v stenách."
  
  "To by teraz pomohlo."
  
  "Ako dym." Mai sa znova vyklonila a opätovala paľbu. Guľky vytýčili cestu nad jej hlavou.
  
  "Môžeme sa pohnúť?"
  
  "Nie, pokiaľ nechceš dostať päsťou."
  
  Drake si uvedomil, že nemá čas použiť vlastnú zbraň, a tak sa pokúsil zachytiť súperovu zbraň. Príliš neskoro si uvedomil, že sa k nemu nemôže dostať - chlapík bol príliš vysoko - a potom videl, ako sa sud otočil smerom k nemu.
  
  Niet kam ísť.
  
  Inštinkt ho prepichol ako strela. Ustúpil, kopol do okna auta, rozbil sklo a potom sa ponoril dovnútra práve vtedy, keď terorista spustil paľbu. Dlažba za ním penila. Drake sa pretlačil cez medzeru na sedadlo vodiča, koža vŕzgala a tvar sedadiel mu sťažoval prechod. Vedel, čo príde. Guľka prenikla strechou, sedadlom a podlahou auta. Drake sa miešal rýchlejšie. Stredná priehradka pozostávala z priehradky na rukavice a dvoch veľkých držiakov na poháre, ktoré mu poskytovali niečo, za čo sa mohol chytiť, keď dvíhal svoje telo na sedadlo spolujazdca. Ďalšie guľky nemilosrdne prerazili strechu. zakričal Drake a snažil sa získať čas. Prúdenie sa na chvíľu zastavilo, ale potom, keď sa Drake oprel a naložil okno, začalo to znova s ešte väčšou rýchlosťou.
  
  Drake vyliezol na zadné sedadlo a guľka mu vypálila ranu do stredu chrbta. Ocitol sa na neudržiavanej hromade, bez dychu a bez nápadov. Chvíľkové zaváhanie zrejme spôsobilo, že aj strelec sa zastavil a potom sa muž dostal pod paľbu Alicie. Drake odomkol zadné dvere zvnútra a vykĺzol von, tvár zaborenú do betónu a nevidel, kam má ísť.
  
  Okrem...
  
  Pod autom. Prevrátil sa, ledva sa zmestil pod vozidlo. Teraz videl čierny podvozok, potrubie a výfukový systém. Ďalšia guľka vystrelila zhora a prerazila medzeru medzi roztiahnutými svalmi na nohách v tvare V. Drake si vydýchol a jemne zapískal.
  
  Túto hru môžu hrať dvaja ľudia.
  
  Posúval nohy a prinútil svoje telo pohybovať sa po zemi smerom k prednej časti auta, pričom ťahal svoj glock. Potom zamieril cez predchádzajúce diery po guľkách a priblížil sa, kde ten muž musel byť. Vypálil šesť rán za sebou, pričom zakaždým mierne zmenil pozíciu a potom sa rýchlo dostal spod auta.
  
  Terorista spadol vedľa neho a chytil sa za brucho. Puška spadla s rachotom vedľa neho. Keď sa po ňom zúfalo načiahol, rovnako ako po opasku, Drake ho zastrelil z bezprostrednej blízkosti. Riziká boli príliš veľké na to, aby sme riskovali, obyvateľstvo bolo príliš zraniteľné. Trápila ho bolesť svalov, keď sa potom snažil postaviť vzpriamene a pozeral sa cez kapotu auta.
  
  Alicia vyskočila spoza Rooseveltovej sochy a vypálila niekoľko guliek, kým znova zmizla. Jej cieľ bol v prednej časti druhého auta. Ďalší dvaja teroristi sa pokúsili zacieliť na Maya a Boa, ktorí sa zdali byť nejakým spôsobom pritlačení k stene, ale Mayova presná streľba teroristov udržala na uzde.
  
  Drake sa pozrel na hodinky.
  
  Dve minúty.
  
  Boli v prdeli dobre a skutočne.
  
  
  ŠESTNÁSTA KAPITOLA
  
  
  Drake sa ujal teroristov. Uvoľnil svoj HK a zameral sa na dvoch, ktorí trápili Bo a May. Jeden padol okamžite, jeho život sa rozlial po betóne, ťažká smrť pre zatvrdnuté srdce. Druhý sa na poslednú chvíľu otočil, dostal guľku, ale stále bol schopný opätovať paľbu. Drake nasledoval muža s guľkami a za sebou nechal smrť. Nakoniec ten muž nemal kam ísť a zastavil sa, potom si sadol a vystrelil poslednú dávku Mayovým smerom, keď Drakeova zbraň ukončila jeho hrozbu.
  
  May videla, ako to prichádza, a zrazila Bo na podlahu. Francúz protestoval, pristál na nepohodlnej hromade, ale May ho pritlačila lakťami nahor, čím mu zabránila v pohybe. Kusy sa odlepili od steny presne tam, kde mali hlavy.
  
  Bo pozrel hore. "Merci, Mai."
  
  "Ki ni sinayde."
  
  Drake už pritiahol pozornosť posledného zostávajúceho teroristu, ale na ničom z toho nezáležalo. Dôležitý bol len strašný strach v jeho duši. Rozhodoval len zúfalý tlkot jeho srdca.
  
  Zmeškali termín.
  
  Nálada sa mu trochu zdvihla, keď videl, ako May a Bo vbehli do múzea, a potom Alicia vyšla z úkrytu, aby poslala posledného teroristu do zúriaceho pekla, ktoré si zaslúžil. Ďalší muž krváca na chodníku. Ďalšia stratená a obetovaná duša.
  
  Títo ľudia boli nekoneční. Boli rozbúrené more.
  
  Drake potom videl posledného, pravdepodobne mŕtveho teroristu vstať a odpotácať sa preč. Drake si pomyslel, že musel mať na sebe vestu. Mieril na kývajúce sa ramená a vystrelil, ale strela minula cieľ len o milimetre. Pomaly vydýchol a zamieril na druhý výstrel. Teraz muž padol na kolená a potom sa opäť postavil a v nasledujúcom momente vtrhol do davu ľudí, prizerajúcich sa, miestnych obyvateľov a detí s fotoaparátmi, ktoré sa snažili zachytiť svoju chvíľu slávy na Facebooku alebo Instagrame.
  
  Drake sa zapotácal smerom k Alicii. "Takže toto bola jedna z Ramsesových ciel?"
  
  "Štyria muži. Presne ako opísal Dahl. Toto bude tretia bunka, ktorej čelíme ako tím."
  
  "A stále nepoznáme podmienky pochodu."
  
  Alicia sa rozhliadla po uliciach, ceste a zastavených opustených autách. Potom sa otočila, keď ich pozornosť zaujal Mayov krik.
  
  "Máme strážcu!"
  
  Drake sa ponáhľal po schodoch, hlavu sklonenú, ani sa nepokúsil odložiť zbraň. Toto bolo všetko, toto bol celý ich svet. Keby zavolal Marsh, možno by...
  
  Jose Gonzalez mu podal mobilný telefón. "Ste ten istý Angličan?"
  
  Drake zavrel oči a priložil si zariadenie k uchu. "Močiar. Vyslovujete s-"
  
  Prerušil ho Pýthiin smiech. "Teraz sa neuchyľuj k bežným nadávkam. Kliatby sú pre nevzdelaných, aspoň mi to bolo povedané. Alebo je to naopak? Ale gratulujem, môj nový priateľ, žiješ!"
  
  "Bude to trvať viac ako pár úderov, aby sme nás porazili."
  
  "Och, som si istý." Dokáže toto jadrová bomba?
  
  Drake mal pocit, že by mohol pokračovať vo svojich nahnevaných poznámkach donekonečna, ale vedome sa snažil zavrieť ústa. Alicia, May a Beau sa chúlili okolo telefónu, keď to Jose Gonzalez sledoval s pocitom predtuchy.
  
  "Mačka ti prehltla jazyk? Och, a hej, prečo si do pekla neodpovedal na Gonzalezove hovory?"
  
  Drake si zahryzol do hornej pery, až začala tiecť krv. "Som tu."
  
  "Áno, áno, vidím to. Ale kde si bol... ehm... pred štyrmi minútami?"
  
  Drake zostal ticho.
  
  "Chudák starý Jose musel zdvihnúť telefón sám. Netušila som, o čom hovorím."
  
  Drake sa pokúsil rozptýliť Marsha. "Máme bundu. Kde-"
  
  "Nepočúvaš ma, Angličan. Meškáš. Pamätáš si trest za meškanie?"
  
  "Močiar. Prestaň šaškovať. Chcete, aby boli vaše požiadavky splnené alebo nie?"
  
  "Moje požiadavky? No, samozrejme, že budú hotové, keď sa rozhodnem, že som dobrý a pripravený. Teraz, vy traja, buďte dobrými vojakmi a počkajte tam. Len si objednám pár jedál so sebou."
  
  Drake prisahal. "Nerob to. Sakra, neopováž sa to urobiť!"
  
  "Hovor rýchlo."
  
  Linka bola mŕtva. Drake hľadel do troch párov strašidelných očí a uvedomil si, že to boli len jeho vlastné odrazy. Neuspeli.
  
  S obrovským úsilím sa mu podarilo udržať telefón, aby nerozdrvil. Alicia sa ujala nahlásiť bezprostrednú hrozbu Homelandu. Mai prinútila Gonzalesa, aby si vyzliekol bundu.
  
  "Skončime s tým," povedala. "Zaoberáme sa tým, čo je pred nami, a pripravujeme sa na to, čo môže prísť."
  
  Drake skúmal horizonty, betónové a lemované stromami, vzdialený v mysli a srdci, zdrvený samotnou myšlienkou Marchových zámerov. Nevinní by zomreli v najbližších minútach a ak by opäť zlyhal, bolo by ich viac.
  
  "Marec odpáli túto bombu," povedal. "Čokoľvek povie. Ak ho nenájdeme, bude trpieť celý svet. Stojíme na samom okraji..."
  
  
  KAPITOLA 71
  
  
  March sa zasmial a s rozmarom zložil telefón. Zoey sa k nemu pritisla ešte bližšie. "Určite si mu to ukázal," zavrčala.
  
  "Ach áno, a teraz mu ukážem ešte viac."
  
  Marsh vytiahol ďalší mobilný telefón a skontroloval číslo, ktoré už mal uložené v pamäti. Presvedčený, že toto je to, čo potrebuje, rýchlo vytočil číslo a čakal. Hlas, ktorý odpovedal, drsný a impozantný, potvrdil jeho očakávania.
  
  "Vieš, čo máš robiť," povedal.
  
  "Jeden? Alebo dve?
  
  "Dve, ako sme sa dohodli. Potom choď ďalej, keby som ťa znova potreboval."
  
  "Samozrejme, šéfe. Bol som informovaný prostredníctvom aplikácie v mobilnom telefóne. Určite by som si užil nejakú tú akciu."
  
  March si odfrkol. "Ste terorista, Stephen?"
  
  "No, nie, do tej triedy by som sa nezaradil. Nie naozaj."
  
  "Robte prácu, za ktorú ste boli platení. Práve teraz."
  
  Marsh prepol jednu z obrazoviek na mestskú kameru, jednoducho mini sledovacie zariadenie, ktoré susedné podniky používali na sledovanie toho, kto prichádza a kto odchádza na chodník. Stephen by spôsobil chaos na tejto konkrétnej ulici a Marsh sa chcel pozerať.
  
  Zoe sa naklonila a snažila sa lepšie pozrieť. "Tak čo ešte dnes budeme robiť?"
  
  Marchove oči sa rozšírili. "To ti nestačí? A zrazu sa zdáš trochu mäkký, trochu poddajný na ženu pozvanú, aby sa pridala k veľkej zlej Pythias, slečna Zoe Shears. Prečo je toto? Je to preto, že sa ti páči to šialenstvo vo mne?"
  
  "Myslím si. A viac ako len trochu. Možno mi to šampanské stúplo do hlavy."
  
  "Fajn. Teraz mlč a pozeraj."
  
  Nasledujúcich pár momentov sa odvíjalo presne tak, ako to Marsh chcel. Normálni muži a ženy by sa pri tom, čo videli, strhli, dokonca aj tí drsní, ale Marsh a Shears sa na to pozerali s chladným odstupom. Marshovi potom trvalo len päť minút, kým záznam uložil a poslal ho Angličanovi prostredníctvom video správy s pripojenou poznámkou: Send this to Homeland. Čoskoro vás budem kontaktovať.
  
  Jednou rukou ovinul Zoe. Spoločne študovali nasledujúci scenár prenasledovania, v ktorom Angličan a jeho traja nohsledi skutočne vedeli, že dorazia príliš neskoro, skôr ako vôbec začali. Perfektné. A ten chaos na konci... je na nezaplatenie.
  
  Marsh si spomenul, že v miestnosti boli ďalší ľudia. Hlavná Ramsesova bunka a jej členovia. Sedeli tak ticho vo vzdialenom rohu bytu, že si sotva pamätal ich tváre.
  
  "Hej," zavolal. "Tá dáma je bez šampanského. Mohol by to niekto z vás tulákov vyčistiť?"
  
  Vstal muž s očami naplnenými takým pohŕdaním, až sa Marsh zachvel. Ale výraz sa rýchlo zamaskoval a zmenil sa na rýchle potrasenie hlavou. "Určite môže".
  
  "Perfektné. Ešte jedna fľaša by mala stačiť."
  
  
  18. KAPITOLA
  
  
  Drake sledoval, ako Mai rozopínala strážnikovi bundu a hľadala zoznam požiadaviek. Alicia a Beau si prezreli zbiehajúci sa dav, takmer si istí, že posledný zostávajúci člen tretej bunky urobí nejaký pohyb. Vlasť bola na ceste, zostávali len dve minúty. Neďaleko sa ozvali sirény, keď sa zhromaždili policajti. Drake vedel, že vrcholné incidenty budú mať všetkých Newyorčanov na nervy a turistov v úžase. Možno by bol dobrý nápad, keby ľudia zostali mimo ulíc, ale čo iné by mohol Biely dom naozaj urobiť?
  
  Drony s detektormi žiarenia krúžili po oblohe. Detektory kovov zastavili každého, kto si zaslúžil pozornosť, aj mnohých, ktorí nie. Bola tu armáda a HNIEZDO. Po uliciach sa pohybovalo toľko agentov, že to bolo ako na stretnutí veteránov. Ak by ministerstvo vnútra, FBI, CIA a NSA robili svoju prácu správne, Marsh by sa pravdepodobne našiel.
  
  Drake sa pozrel na hodinky. Od začiatku tejto nočnej mory ubehlo niečo vyše hodiny.
  
  To je všetko?
  
  Alicia ho štuchla. "Niečo našla."
  
  Drake sledoval, ako Mai vyťahuje z Gonzalezovej zničenej bundy poskladaný kus papiera.
  
  Newyorčan sa pri pohľade na ňu strhol a do každej ruky vzal ošúchaný rukáv. "Dá mi mesto kompenzáciu... kompenzáciu..."
  
  "Mesto vám môže poradiť," povedala Alicia rozhodne. "Nabudúce použite trochu teplého oleja. Neplaťte za zlú spoločnosť."
  
  Gonzales zmĺkol a vykĺzol.
  
  Drake vykročil do mája. Marshove požiadavky boli vytlačené na bielom hárku formátu A4 najväčším písmom. Celkovo boli dosť priame.
  
  "Päťsto miliónov dolárov," prečítala Mai. "A nič viac".
  
  Pod požiadavkou bola veta napísaná kontrastným malým rukopisom.
  
  "Podrobnosti čoskoro."
  
  Drake presne vedel, čo to znamená. "Pošlú nás na ďalšiu snahu o nemožné."
  
  Beauregard sledoval dav. "A my, nepochybne, zostávame pod dohľadom." Tentoraz určite zlyháme."
  
  Drake prestal počítať, koľko mobilných telefónov zdvihol zhromaždený dav, potom počul tupé bzučanie správy na svojom mobilnom telefóne a skontroloval obrazovku. Ešte predtým, ako klikol na odkaz na video, ho začala svrbieť pokožka hlavy od neblahej predtuchy. "Chlapci," povedal a držal zariadenie na dĺžku paže, keď sa tlačili okolo.
  
  Fotografia bola zrnitá a čiernobiela, ale fotoaparát bol stabilný a jasne ukazoval jednu z najhorších Drakeových nočných môr. "Nedáva to zmysel," povedal. "Zabíjanie ľudí, ktorí nemajú potuchy, čo sa deje." Toto nie je na zastrašovanie, nie je to pre zisk. Toto je pre..." Nemohol pokračovať.
  
  "To je pekné," vydýchla Mai. "Každý deň vykopávame viac a viac týchto spodných kŕmidiel. A najhoršie na tom je, že žijú v samom srdci našich komunít."
  
  Drake nestrácal ani minútu a poslal odkaz Homelandu. Skutočnosť, že sa Marshovi zdalo, že dokáže z ničoho nič vytiahnuť číslo svojho mobilného telefónu, nebola nijako zvlášť prekvapivá vzhľadom na všetko, čo doteraz dosiahol. Teroristi, ktorí mu pomáhali, boli zjavne viac než len postrádateľní pešiaci.
  
  Drake sledoval, ako policajti robia svoju prácu. Alicia sa k nemu priblížila a náhodne si vytiahla nohavice. "Vidíš toto?" - povedala speváckym hlasom. "Chápem to, keď si sa mi snažil nakopať zadok v púšti. A ešte je to sakra čerstvé. Takto rýchlo sa táto vec posúva vpred."
  
  Jej slová urobili na Drakea nejeden dojem. Bola tam spomienka na ich spojenie, ich novú príťažlivosť; záver pre May a Bo, že sa medzi nimi niečo stalo; a očividnejší odkaz na jej vlastný doterajší život - ako rýchlo sa pohyboval a ako sa snažila veci spomaliť.
  
  V priamej línii paľby.
  
  "Ak to prežijeme," povedal. "Tím SPEAR si berie týždeň pauzu."
  
  "Torsty si už zarezervoval lístky na Barbados," povedala Alicia.
  
  "Čo sa stalo v púšti?" Mai sa zamyslela.
  
  Drake pozrel na hodinky, potom na telefón, zachytený v tom zvláštnom, neskutočnom momente. Tvárou v tvár zbytočnej smrti a rastúcej hrozbe, nekonečnému prenasledovaniu a brutálnej bitke, teraz začali kopať podpätky a boli nútení dopriať si pár minút oddychu. Samozrejme, potrebovali čas, aby sa zbavili napätia, rastúcej úzkosti, ktorá by v konečnom dôsledku mohla viesť k ich smrti... Aliciin spôsob, ako to urobiť, bol však vždy trochu netradičný.
  
  "Bikiny. Pláž. Modré vlny," povedala Alicia. "To som ja".
  
  "Bereš so sebou svojho nového najlepšieho kamaráta?" Mai sa usmiala. "Kenzie?"
  
  "Vieš, Alicia, nemyslím si, že Dahl si rezervoval tímovú dovolenku," povedal Drake len napoly žartoval. "Skôr rodinná dovolenka."
  
  zavrčala Alicia. "Aký bastard." Sme rodina".
  
  "Áno, ale nie tak, ako by chcel. Vieš, Joanna a Dahl potrebujú nejaký čas."
  
  Ale Alicia teraz hľadela na May. "A ako odpoveď na ten počiatočný posmech, Sprite, nie, myslel som na to, že si vezmem Drakeyho." Vyhovuje ti to?"
  
  Drake rýchlo odvrátil pohľad a ticho našpúlil pery. Za sebou počul Bo komentovať.
  
  "Znamená to, že ty a ja sme už skončili?"
  
  Mayov hlas zostal pokojný. "Myslím, že rozhodnutie je na Mattovi."
  
  OH vďaka. Ďakujem veľmi pekne, sakra.
  
  Znel takmer úľavou, keď mu zazvonil vlastný telefón. "Áno?"
  
  "Pochod sem. Sú moji malí vojaci pripravení na rýchly útek?"
  
  "Zabili ste tých nevinných ľudí. Keď sa stretneme, uvidím, že za to odpovieš."
  
  "Nie, priateľ, ty odpovieš. Čítal si moje požiadavky, však? Päťsto miliónov. To je slušná suma na mesto plné mužov, žien a malých nerdov."
  
  Drake zavrel oči a zaťal zuby. "Čo bude ďalej?"
  
  "Platobné údaje, samozrejme. Choďte na hlavnú stanicu. Čakajú v jednej z centrálnych kaviarní." Spomenul meno. "Úhľadne zložené a zastrčené do obálky, ktorú nejaká dobrá duša prilepila na spodnú stranu posledného stola na druhom konci pultu. Ver mi, pochopíš, keď tam prídeš."
  
  "Čo ak to neurobíme?" Drake nezabudol na člena bunky, ktorý utiekol, ani na existenciu najmenej dvoch ďalších buniek.
  
  "Potom zavolám ďalšieho somára, aby odniesol môj náklad a vyhodil do vzduchu obchod so šiškami. Vyhovuje ti to?"
  
  Drake krátko sníval o tom, čo by mohol urobiť Marshovi, keď ho zajali. "Ako dlho?"
  
  "Och, desať minút by malo stačiť."
  
  "Desať minút? To je blbosť, March, a ty to vieš. Hlavná stanica je odtiaľto vzdialená viac ako dvadsať minút jazdy. Možno dvakrát toľko."
  
  "Nikdy som nepovedal, že by si mal ísť."
  
  Drake zaťal päste. Boli pripravení na zlyhanie a všetci to vedeli.
  
  "Poviem ti čo," povedal Marsh. "Aby som dokázal, že viem byť ústretový, zmením to na dvanásť minút. A počítanie..."
  
  Drake začal utekať.
  
  
  KAPITOLA 19
  
  
  Drake vybehol na cestu, keď Beau písal súradnice stanice Grand Central Station do svojho GPS. Alicia a May utekali o krok pozadu. Tentoraz však Drake neplánoval absolvovať cestu na kopytách. Napriek neuveriteľne napätému harmonogramu, ktorý stanovil Marsh, pokus sa musel uskutočniť. Pri múzeu zostali opustené tri autá, dve Corolly a Civic. Yorkshireman im nevenoval ani druhý pohľad. To, čo chcel, bolo niečo...
  
  "Nastúpiť!" Alicia stála pri otvorených dverách Civicu.
  
  "Nie je to dosť cool," povedal.
  
  "Nemôžeme strácať čas stáť tu a čakať..."
  
  "To je dosť," Drake videl za pomaly sa pohybujúcim koňom a kočom, ktorý práve vyšiel z Central Parku k miestu, kde vedľa cesty voľnobehoval výkonný pick-up F150.
  
  Ponáhľal sa k nemu.
  
  Alicia a May sa ponáhľali za ním. "Robí si zo mňa srandu?" Alicia spustila tirádu v máji. "V žiadnom prípade nebudem jazdiť na koni. Nikdy!"
  
  Prešmykli sa okolo zvieraťa a rýchlo požiadali vodiča, aby im požičal svoje auto. Drake dupol na plynový pedál a spálil gumu, keď sa vzdialil od obrubníka. Beau ukázal doprava.
  
  "Prejdi na ňom cez Central Park. Toto je priečna 79. ulica a vedie na Madison Avenue."
  
  "Milujem túto pieseň," vyštekla Alicia. "Kde je Tiffany? Som hladný."
  
  Beau na ňu venoval zvláštny pohľad. "Toto nie je reštaurácia, Miles."
  
  "A Madison Avenue bola popová skupina," povedal Drake. "Pod vedením Cheneyho Coatesa. Akoby na ňu niekto mohol zabudnúť." Prehltol, zrazu si spomenul.
  
  Alicia sa zachichotala. "Hovadina. Len sa prestanem snažiť odľahčiť náladu. Máš na to nejaký dôvod, Drakes? Bola to kurva?"
  
  "Hej, počkaj!" Rýchlostné auto nasmeroval na 79. ulicu, čo bol jediný široký pruh obklopený vysokým múrom s previsnutými stromami. "Pinup možno." A skvelá moderátorka."
  
  "Pozor!"
  
  Mayovo varovanie zachránilo ich auto, keď Silverado prešiel cez stredovú rezervu vo výške palca a pokúsil sa ich naraziť. Drake si všimol tvár za volantom - posledného člena tretej bunky. Šliapol na plynový pedál a prinútil všetkých vrátiť sa na svoje miesta, keď sa druhé auto otočilo a začalo ho prenasledovať. Zrazu ich preteky cez Central Park nadobudli oveľa smrteľnejšiu povahu.
  
  Vodič Silverada jazdil bezohľadne. Drake spomalil, aby minul niekoľko taxíkov, no ich prenasledovateľ využil príležitosť a zozadu do nich narazil. F150 sebou trhlo a vybočovalo, ale potom sa bez problémov vyrovnalo. Silverado narazilo do taxíka a pretočilo ho na ďalšiu vozovku, kde narazilo do oporného múru. Drake zabočil ostro doľava, potom doprava, aby minul rad taxíkov, a potom zrýchlil na otvorený úsek cesty.
  
  Terorista za nimi sa vyklonil z okna so zbraňou v ruke.
  
  "Choď dole!" zakričal Drake.
  
  Guľky prenikli každým povrchom - autom, cestou, stenami aj stromami. Muž bol bez seba hnevom, vzrušením a pravdepodobne aj nenávisťou a nestaral sa o škody, ktoré spôsobil. Beau, ktorý sedel na zadnom sedadle F150, vytiahol glock a vystrelil zadné okno. Do kabíny sa vhnal studený vzduch.
  
  Naľavo sa objavil rad budov a potom niekoľko chodcov kráčajúcich po chodníku pred nimi. Drake teraz videl iba diablovu voľbu - náhodnú smrť okoloidúceho alebo meškanie na Grand Central Station a znášanie následkov.
  
  Zostáva osem minút.
  
  Keď Drake odbočil na 79. ulicu, všimol si pred sebou krátky tunel so zelenými vetvami. Keď vošli do chvíľkovej tmy, dupol na brzdový pedál v nádeji, že ich prenasledovateľ narazí do steny alebo aspoň stratí zbraň v tom chaose. Namiesto toho jazdil okolo nich, jazdil tvrdo a keď prechádzal, vystrelil z bočného okna.
  
  Všetci sa prikrčili, keď im vyletelo okno, píšťalka guľky takmer zmizla skôr, ako ju počuli. Teraz sama Alicia vystrčila hlavu, namierila zbraň a vystrelila na Silverado. Vpredu zrýchlil a potom spomalil. Drake rýchlo uzavrel medzeru. Objavil sa ďalší most a doprava bola na oboch stranách dvojitých žltých čiar stabilná. Drake uzavrel medzeru, až kým sa ich krídlo takmer nedotklo zadnej časti druhého auta.
  
  Terorista sa otočil a namieril pištoľ cez rameno.
  
  Alicia vystrelila prvá, guľka rozbila zadné okno Silverada. Vodič sa musel zľaknúť, pretože jeho auto vybočilo, takmer vošlo do protiidúcej premávky a spôsobilo melodické trúbenie klaksónov. Alicia sa naklonila ešte viac.
  
  "Tento kúsok blond vlasov poletuje okolo," povedala May. "Len mi niečo pripomína. Ako ich teraz volajú? Je to... kólia?"
  
  Viac záberov. Terorista paľbu opätoval. Drake používal vyhýbavé techniky jazdy tak bezpečne, ako len mohol. Premávka vpredu sa opäť preriedila a on využil šancu predbehnúť Silverado a odbočil do protismerného pruhu. May za ním stiahol okno a vyložil klip do iného auta. Drake sa oprel a študoval pohľad zozadu.
  
  "Ešte to príde."
  
  Zrazu Central Park skončil a rušná križovatka Piatej Avenue akoby na nich vyskočila. Autá spomaľovali, zastavovali a chodci sa promenádovali na križovatkách a lemovali chodníky. Drake sa letmo pozrel na žlté brzdové svetlá, ktoré boli momentálne zelené.
  
  Po oboch stranách Piatej Avenue lemovali mimoriadne dlhé biele autobusy. Drake dupol na brzdy, no terorista opäť narazil do ich zadných svetiel. Cez riadidlá cítil trhnutie zadnej časti, videl potenciál katastrofy a vytiahol sa z vývrtky, aby opäť získal kontrolu. Auto sa cez križovatku vzpriamilo, Silverado len palec za ním.
  
  Autobus sa pred nimi pokúsil vytiahnuť, pričom Drakeovi nezostávalo nič iné, len prejsť po ľavej strane až do stredu cesty. Kov sa oškrabal a sklo sa mu rozbilo na lone. Potom do neho narazilo Silverado.
  
  "Päť minút," povedal Bo ticho.
  
  Bez toho, aby strácal čas, zvýšil rýchlosť. Čoskoro sa objavila Madison Avenue, sivá fasáda Chase Bank a čierna J.Crew vyplnili zorné pole pred sebou.
  
  "Ešte dve," povedal Bo.
  
  Spoločne pretekárske autá pretekali od malej medzery k malej medzere a rozbíjali autá do strán a okolo pomalších prekážok. Drake neustále stláčal klaksón, želal si, aby mal nejaký druh sirény, a Alicia vystrelila do vzduchu, aby prinútila chodcov a vodičov rýchlo sa vzdialiť. Autá NYPD už hučali a zanechávali za sebou skazu. Už si všimol, že jedinými vozidlami, s ktorými sa zaobchádzalo s rešpektom, boli veľké červené hasičské autá.
  
  "Vpred," povedal Bo.
  
  "Rozumiem," Drake uvidel chodbu vedúcu na Lexington Avenue a rozbehol sa k nej. Naštartoval motor a rýchlo zašiel s autom za roh. Z pneumatík sa valil dym a ľudia začali kričať na celý chodník. Tu na novej ceste autá parkovali tesne z oboch strán a chaos nástupíšť, dodávok a jednosmeriek nechal hádať aj tých najlepších vodičov.
  
  "Nie je to ďaleko," povedal Bo.
  
  Drake videl svoju šancu, keď sa premávka zmenšila. "Máj," povedal. "Pamätáš sa na Bangkok?"
  
  Tak plynulo, ako radenie v superaute, Mai vložila nový zásobník do svojho glocku a odopla si bezpečnostný pás, čím sa posunula na svojom sedadle. Alicia hľadela na Drakea a Drake hľadel do spätného zrkadla. Silverado sa zo všetkých síl priblížilo a snažilo sa ich naraziť, keď sa blížili k hlavnej stanici Grand Central a davu, ktorý sa hemžil.
  
  Mai sa posadila na svoje miesto, vyklonila sa z teraz rozbitého zadného okna a začala tlačiť.
  
  Alicia štuchla do Draka. "Bangkok?"
  
  "Nie je to tak, ako si myslíš."
  
  "Och, to sa nikdy nestane. Poviete mi, že to, čo sa stalo v Thajsku, sa bude aj naďalej diať v Thajsku.
  
  Mai prekĺzla cez malú medzeru, roztrhala si šaty, no prinútila svoje telo ísť ďalej. Drake videl, ako ju vietor zasiahol a piesok ju štípal v očiach. Videl, keď prenasledujúci terorista šokovane zažmurkal.
  
  Silverado sa priblížil, šokujúco blízko.
  
  Mai vyskočila na korbu nákladného auta, nohy roztiahla a zdvihla zbraň. Zamierila a potom začala strieľať zo zadnej časti nákladného auta, pričom guľky rozbili okná iného auta. Budovy, autobusy a lampy prechádzali pokojne. Mai znova a znova stláčala spúšť, nevšímajúc si vietor a pohyb auta, sústredila sa len na muža, ktorý by ich inak zabil.
  
  Drake držal volant tak stabilne, ako sa len dalo, pričom rýchlosť držal konštantnú. Tentoraz pred nimi neprešlo ani jedno auto, ako si to vymodlil. May stála pevne na nohách, jej sústredenie sa nevyhnutne sústredilo na jednu vec. Drake bol jej sprievodcom.
  
  "Teraz!" - zakričal na plné hrdlo.
  
  Alicia sa otočila ako dieťa, ktoré zhodilo cukrík z operadla sedadla. "Čo bude robiť?"
  
  Drake použil brzdy veľmi jemne, jeden milimeter po druhom. Mai vložila druhú svorku a potom vybehla po korbe nákladného auta rovno k zadným dverám. Oči vodiča Silverada sa rozšírili ešte viac, keď z iného uvidel divokého ninju, ktorý bežal priamo k jeho rýchlemu autu!
  
  Mai sa dostala k zadným dverám a vyskočila do vzduchu, kývala nohami a mávala rukami. Chvíľu predtým, ako ju gravitácia stiahla dole, keď sa elegantne prehnala riedkym vzduchom, stelesnením tajnosti, zručnosti a krásy, ale potom ťažko klesla na kapotu auta iného muža. Okamžite sa zohla, dovolila svojim nohám a kolenám prijať úder a udržať rovnováhu. Pristátie na nepoddajnom kove nebolo jednoduché a Mai rýchlo letela vpred smerom k zubatému prednému sklu.
  
  Vodič Silverada dupol na brzdy, no napriek tomu jej stihol namieriť zbraň do tváre.
  
  Mai si roztiahla kolená, keď ňou náhly náraz prešiel, posilnil jej chrbticu a ramená. Jej zbraň zostala v rukách, už namierená na teroristu. Dva výstrely a zasyčal, nohu mal stále na brzdovom pedáli, krv mu nasiakla predok trička a spadol dopredu.
  
  Mai sa plazil na kapotu auta, siahol do predného skla a vytiahol vodiča. Neexistoval spôsob, ako by mu dovolila zdvorilosť obnoviť jeho silu. Jeho bolesťou naplnené oči sa stretli s jej a pokúšali sa zafixovať.
  
  "Ako...ako sa máš-"
  
  Mai ho udrel päsťou do tváre. Potom sa držala, keď auto narazilo do zadnej časti Drakea. Angličan schválne spomalil, aby "stihol" samoriadiace auto skôr, než sa otočilo nejakým nebezpečným, náhodným smerom.
  
  "Takže toto ste robili v Bangkoku?" spýtala sa Alicia.
  
  "Niečo také".
  
  "A čo sa stalo ďalej?"
  
  Drake odvrátil pohľad. "Nemám tušenie, láska."
  
  Otvorili dvere a zaparkovali vedľa taxíka, čo najbližšie ku stanici Grand Central. Civilisti cúvali a civel na nich. Chytrí sa otočili na útek. Ďalšie desiatky vytiahli mobily a začali fotiť. Drake vyskočil na chodník a okamžite začal utekať.
  
  "Čas vypršal," zamrmlal Beauregard vedľa neho.
  
  
  KAPITOLA DVADSIATA
  
  
  Drake vtrhol do hlavnej haly hlavnej stanice. Obrovský priestor zíval vľavo a vpravo a vysoko nad ním. Lesklé povrchy a vyleštené podlahy šokovali systém, všade sa mihali tabuľky odchodov a príletov a zdalo sa, že prílev ľudí neutícha. Beau im pripomenul názov Cafe é a ukázal im pôdorys terminálu.
  
  "Hlavná hala," povedala Mai. "Odbočte doprava, popri eskalátoroch."
  
  Pretekanie, krútenie a predvádzanie úžasných akrobatických výkonov, len aby sa vyhli kolízii, tím prerazil stanicu. Minúty prešli. Kaviarne, obchody s belgickou čokoládou a stánky s bagetami presviedčali, z ich zmiešaných vôní sa Drakeovi zatočila hlava. Vošli do takzvanej Lexingtonskej pasáže a začali spomaľovať.
  
  "Páči sa ti to!"
  
  Alicia bežala ďalej a pretlačila sa úzkym vchodom do jednej z najmenších kaviarní, aké kedy Drake videl. Jeho myseľ takmer nevedome počítala tabuľky. Nie je to ťažké, boli len traja.
  
  Alicia odstrčila muža v sivom kabáte nabok a potom padla na kolená vedľa čierneho povrchu. Doska stola bola posiata nepotrebnými odpadkami, stoličky boli nedbalo rozmiestnené. Alicia sa prehrabávala dole a čoskoro sa vynorila, v rukách držala bielu obálku, oči plné nádeje.
  
  Drake to sledoval z niekoľkých krokov, ale nie Angličanka. Namiesto toho pozoroval personál a zákazníkov, okoloidúcich a najmä jednu ďalšiu oblasť.
  
  Dvere do technickej miestnosti.
  
  Teraz sa otvoril, zvedavá ženská postava vystrčila hlavu. Takmer okamžite nadviazala očný kontakt s jediným mužom, ktorý sa na ňu díval priamo: Mattom Drakeom.
  
  NIE...
  
  Zdvihla prenosný telefón. "Myslím, že toto je pre teba," povedala len perami.
  
  Drake prikývol a pokračoval v pozorovaní celej oblasti. Alicia roztrhla obálku a potom sa zamračila.
  
  "To nemôže byť pravda."
  
  Mai rozšírila oči. "Čo? Prečo nie?"
  
  "Píše bum!"
  
  
  KAPITOLA 21
  
  
  Drake sa ponáhľal k telefónu a vytrhol ho žene. "Čo hráš?"
  
  Marsh sa na konci radu zachichotal. "Skontroloval si to pod ďalšími dvoma stolmi?"
  
  Potom linka zhasla. Drake cítil, že sa všetko v ňom zrútilo, keď jeho duša a srdce zamrzli, no neprestal sa hýbať. "Na stoly!" zakričal a začal utekať, padal a šmýkal sa na kolenách pod najbližším.
  
  Alicia kričala na personál a návštevníkov, aby vystúpili a evakuovali sa. Bo sa zrútil pod ďalší stôl. Drake nepochybne videl presnú kópiu toho, čo si Francúz všimol - malú výbušninu prilepenú na spodnej strane stola. Veľkosť a tvar fľaše s vodou bola nahrubo zabalená v starom vianočnom baliacom papieri. Správa Ho-ho-ho! Drake nezostal bez povšimnutia.
  
  Alicia sa posadila vedľa neho. "Ako zneškodníme prísavku? A čo je dôležitejšie, môžeme odzbrojiť toho cumlíka?"
  
  "Vieš, čo ja viem, Miles. V armáde sme odpaľovali jednu bombu za druhou. V zásade je to najbezpečnejší spôsob. Tento chlap však vedel, čo robí. Dobre zabalené v nezávadnom obale. Vidíš tie drôty? Všetky sú rovnakej farby. Kryt rozbušky. Diaľková poistka. Nie je to ťažké, ale sakramentsky nebezpečné."
  
  "Tak zostavte súpravu a nenechajte tú prekliatu rozbušku zhasnúť."
  
  "Vypestovať súpravu? Sakra, sme tu úplne v kurze." Drake vzhliadol a neveriacimi očami uvidel dav ľudí, ktorí tlačili svoje tváre k oknám kaviarne. Niektorí sa dokonca pokúšali dostať cez otvorené dvere. Základné telefóny s Androidom zaznamenali to, čo mohlo byť smrťou ich majiteľov v priebehu niekoľkých minút.
  
  "Vypadni!" - zakričal a Alicia sa k nemu pridala. "Okamžite evakuujte túto budovu!"
  
  Nakoniec sa vystrašené tváre odvrátili a správa sa k nim začala dostávať. Drake si spomenul na veľkosť hlavnej sály a masu ľudí vo vnútri a zatínal zuby, až ho boleli korene.
  
  "Ako dlho myslíš?" Alicia si opäť drepla vedľa neho.
  
  "Minúty, ak áno."
  
  Drake pozeral na zariadenie. Po pravde, nevyzeralo to sofistikovane, bola to len jednoduchá bomba navrhnutá tak, aby skôr vystrašila ako zmrzačila. Videl ohňostrojové bomby tejto veľkosti a pravdepodobne s podobným základným detonačným zariadením. Jeho skúsenosti s armádou sa možno trochu vytratili, ale keď čelil situácii červeného drôtu a modrého drôtu, bol čoskoro späť.
  
  Až na to, že všetky drôty majú rovnakú farbu.
  
  Chaos obklopil všetko okolo jeho dobrovoľne vytvoreného kokónu. Ako zradný šepot sa veľkými sálami prehnala správa o bombe a túžba jedného muža po slobode nakazila ďalších a ďalších, až kým všetci okrem tých najodolnejších - alebo najhlúpejších - pasažierov nezamierili k východu. Hluk bol ohlušujúci, dosahoval vysoké trámy a stekal späť po stenách. Muži a ženy v zhone padali a okoloidúci im pomáhali vstať. Niektorí spanikárili, iní zostali pokojní. Šéfovia sa snažili udržať svojich zamestnancov na mieste, ale oprávnene bojovali v prehratom boji. Davy sa vyhrnuli z východov a začali zapĺňať 42. ulicu.
  
  Drake zaváhal a na čele mu stekali perličky potu. Jeden nesprávny pohyb tu môže mať za následok stratu končatiny alebo aj viac. A čo je horšie, vyradilo by ho to z boja o zničenie Marsha. Ak ich Pythian dokáže preriediť, potom bude mať oveľa väčšiu šancu dosiahnuť svoj konečný cieľ - bez ohľadu na to, aké zvrátené môže byť toto peklo.
  
  Beauregard si potom drepol vedľa neho. "Si v poriadku?"
  
  Drakeove oči sa rozšírili. "Čo do pekla... myslím, nerandíš s niekým iným..."
  
  Bo podal ďalšie zariadenie, ktoré už vypol. "Je to jednoduchý mechanizmus a trvalo to len niekoľko sekúnd. Potrebuješ pomoc?"
  
  Drake zízal na vnútorné mechanizmy visiace pred ním, na miernu samoľúbosť na Francúzovej tvári a povedal: "Sakra. Nikto radšej nepovie Švédovi, že sa to stalo."
  
  Potom vytiahol rozbušku.
  
  Všetko zostáva po starom. Zaplavil ho pocit úľavy a na chvíľu sa zastavil a nabral dych. Ďalšia kríza vyriešená, ďalšie malé víťazstvo dobrých ľudí. Potom Alicia, bez toho, aby spustila oči z pultu kaviarne, povedala päť veľmi zreteľných slov.
  
  "Ten prekliaty telefón znova zvoní."
  
  A všade okolo Grand Central Station, po celom New York City, v odpadkových košoch a pod stromami - dokonca priviazané k zábradliam a nakoniec zhodené motorkármi - začali vybuchovať bomby.
  
  
  KAPITOLA DVADSAŤ DVA
  
  
  Hayden stála pred radom televíznych monitorov, Kinimaka vedľa nej. Ich myšlienky na zlomenie Ramsesa dočasne zastavila naháňačka cez Central Park a potom šialenstvo na stanici Grand Central. Ako sa pozerali, Moore k nim podišiel a začal komentovať každý monitor, obraz kamery bol označený a schopný priblížiť, aby zvýraznil ľudský vlas na pehavej ruke. Pokrytie nebolo také komplexné, ako by malo byť, ale zlepšilo sa, keď sa Drake a jeho tím priblížili k slávnej železničnej stanici. Ďalší monitor ukazoval Ramsesa a Pricea v ich celách, prvý netrpezlivo chodil, akoby potreboval byť na mieste, druhý sedel v depresii, akoby jediné, čo naozaj chcel, bola ponuka slučky.
  
  Moorov tím okolo nich usilovne pracoval, hlásil pozorovania, dohady a žiadal policajtov a agentov na ulici, aby navštívili určité oblasti. Útoky boli zmarené pred Haydenom, aj keď Drake a Beau zneškodňovali bomby na Grand Central. Jediný spôsob, ako by si Moore mohol byť úplne istý, že je o Midtown postarané, by bolo v podstate vyprázdniť celý areál.
  
  "Je mi jedno, či je to stará nepočujúca babička, ktorá práve stratila mačku," povedal. "Aspoň ich presvedčte."
  
  "Ako mohli kamery dostať bomby cez detektory kovov na Grand Central Station?" spýtal sa Kinimaka.
  
  "Plastové výbušniny?" Moore sa odvážil.
  
  "Nemáš na to iné opatrenia?" spýtal sa Hayden.
  
  "Samozrejme, ale pozri sa okolo seba." Deväťdesiat percent našich ľudí hľadá prekliatu jadrovú bombu. Nikdy som nevidel túto oblasť tak prázdnu."
  
  Hayden uvažoval, ako dlho to Marsh plánoval. A Ramzes? Teroristický princ mal v New Yorku asi päť ciel, možno aj viac a niektoré z nich boli bunky na spanie. Výbušniny akéhokoľvek druhu bolo možné kedykoľvek prepašovať a v prípade potreby ich jednoducho zakopať, ukryť v lese alebo v pivnici na celé roky. Pozrite sa na Rusov a osvedčený príbeh o ich zmiznutých jadrových kufroch - bol to Američan, ktorý navrhol, že chýbajúce číslo je presné číslo potrebné na zničenie Spojených štátov. Bol to ruský prebehlík, ktorý potvrdil, že už boli v Amerike.
  
  Urobila krok späť a snažila sa zachytiť celý obraz. Väčšinu svojho dospelého života bola Hayden policajtkou; mala pocit, že bola svedkom každej situácie, ktorú si možno predstaviť. Ale teraz... toto bolo bezprecedentné. Drake už pretekal z Times Square na Grand Central, každú minútu zachraňoval životy a potom dva stratil. Dahl rozoberal Ramsesove kamery na každom kroku. Zarazil ju však číry, desivý rozsah tohto javu.
  
  A svet sa zhoršil. Poznala ľudí, ktorí sa už neobťažovali pozerať správy, ľudí, ktorí si vymazali aplikácie zo svojich telefónov, pretože všetko, čo videli, bolo hnusné a mali pocit, že nič nedokážu. Rozhodnutia, ktoré boli jasné a zrejmé od samého začiatku, najmä so vznikom ISIS, neboli nikdy prijaté, zahmlené politikou, ziskom a chamtivosťou a podceňovaním hĺbky ľudského utrpenia. To, čo teraz verejnosť chcela, bola čestnosť, osobnosť, ktorej by mohla dôverovať, niekto, kto prišiel s takou transparentnosťou, ako bolo bezpečné vládnuť.
  
  Hayden to všetko prijal. Jej pocit bezmocnosti bol podobný emóciám, ktorými ju v poslednej dobe vyvolával Tyler Webb. Pocit, že ste tak rafinovane prenasledovaní a ste bezmocní s tým čokoľvek urobiť. Teraz cítila tie isté emócie, keď sledovala, ako sa Drake a Dahl snažia priviesť New York a zvyšok sveta späť z pokraja.
  
  "Za toto zabijem Ramsesa," povedala.
  
  Kinimaka jej položila na plecia obrovskú labu. "Nechaj ma. Som oveľa menej pekná ako ty a vo väzení by mi bolo lepšie."
  
  Moore ukázal na konkrétnu obrazovku. "Pozrite sa tam, chlapci. Zneškodnili bombu."
  
  Rozkoš preletela cez Hayden, keď videla Matta Drakea opúšťať kaviareň &# 233; s odľahčeným a víťazným výrazom na tvári. Zhromaždený tím jasal a potom sa zrazu zastavil, keď sa udalosti začali vymykať kontrole.
  
  Na mnohých monitoroch Hayden videl, ako explodujú odpadkové koše, autá sa otáčajú, aby sa vyhli vybuchnutiu krytov prielezov. Videla motocyklistov, ktorí jazdili na vozovku a hádzali predmety v tvare tehál na budovy a okná. O sekundu neskôr došlo k ďalšiemu výbuchu. Videla, ako sa auto zdvihlo niekoľko stôp nad podlahu, keď pod ním vybuchla bomba a zo strán sa valil dym a plamene. Všade v okolí stanice Grand Central začali medzi utekajúcimi cestujúcimi horieť odpadkové koše. Cieľom bol teror, nie obete. Na dvoch mostoch boli požiare, ktoré spôsobili také silné zápchy, že ich neprešli ani motorky.
  
  Moore zízal a jeho tvár sa na chvíľu uvoľnila, kým začal kričať rozkazy. Hayden sa snažila zachovať si svoj pevný názor a cítila, ako sa Mano rameno dotýka jej.
  
  Ideme ďalej.
  
  Operácia pokračovala na operačnom stredisku, boli vyslané záchranné zložky a orgány činné v trestnom konaní boli presmerované do najviac zasiahnutých oblastí. Hasičský zbor a sapéri boli zapojení nad všetky hranice. Moore nariadil použitie helikoptér na hliadkovanie v uliciach. Keď pri Macy's pristálo ďalšie malé zariadenie, Hayden sa už naň nemohol pozerať.
  
  Odvrátila sa, v celom svojom zážitku hľadala nejakú stopu, čo robiť ďalej, spomenula si na Havaj a Washington, D.C. v posledných rokoch, sústredila sa... ale potom jej pozornosť priviedol strašný zvuk, strašný pretrvávajúci hluk. obrazovky.
  
  "Nie!"
  
  
  KAPITOLA 23
  
  
  Hayden prerazila ľudí okolo seba a vybehla z miestnosti. Takmer zavrčala od zlosti zostúpila zo schodov a zaťala päste do tvrdých hrudiek mäsa a kostí. Kinimaka kričal varovanie, ale Hayden to ignoroval. Urobila by to a svet by bol lepším a bezpečnejším miestom.
  
  Prešla chodbou, ktorá viedla popod miesto, a nakoniec sa dostala do Ramsesovej cely. Ten bastard sa stále smial, ten zvuk nebol nič iné ako strašné vrčanie príšery. Nejako vedel, čo sa deje. Predbežné plánovanie bolo zrejmé, ale úplné pohŕdanie ľudským blahobytom nebolo niečo, čo by mohla ľahko zvládnuť.
  
  Hayden otvoril dvere svojej izby. Strážca vyskočil a potom vystrelil vonku ako odpoveď na jej príkaz. Hayden podišiel priamo k železným mrežiam.
  
  "Povedz mi, čo sa deje. Povedz mi to teraz a budem k tebe nežný."
  
  Ramses sa zasmial. "Čo sa deje?" Predstieral americký prízvuk. "Ide o to, že vás ľudia zrážajú na kolená. A ty tam zostaneš," naklonil sa veľký muž, aby z niekoľkomilimetrovej vzdialenosti pozrel Haydenovi priamo do očí. "S vyplazeným jazykom." Robíš všetko, čo ti poviem."
  
  Hayden odomkol dvere cely. Ramses sa bez straty sekundy na ňu vyrútil a pokúsil sa ju zhodiť na podlahu. Muž mal spútané ruky, no to mu nezabránilo využiť jeho obrovskú masu. Hayden sa šikovne vyhol a zvalil ho hlavou do jednej z vertikálnych železných tyčí, pričom sa mu krk od nárazu odtrhol. Potom tvrdo zasiahla jeho obličky a chrbticu, čo spôsobilo, že sa mykol a zastonal.
  
  Už žiadny šialený smiech.
  
  Hayden ho používal ako boxovacie vrece, pohyboval sa okolo jeho tela a udieral do rôznych oblastí. Keď Ramses zareval a otočil sa, spočítala prvé tri údery - krvácajúci nos, narazenú čeľusť a hrdlo. Ramses sa začal dusiť. Hayden sa nevzdávala, ani keď k nej Kinimaka pristúpila a vyzvala ju, aby bola trochu opatrnejšia.
  
  "Prestaň s tým posratým kňučať, Mano," odsekol na neho Hayden. "Ľudia tam zomierajú."
  
  Ramses sa pokúsil smiať, ale zastavila ho bolesť v hrtane. Hayden na to nadviazal rýchlym kopnutím zajačika. "Teraz sa smej."
  
  Kinimaka ju odvliekol preč. Hayden sa k nemu otočil, no potom sa na nich oboch zdanlivo poškodený Ramses vrhol. Bol to veľký muž, dokonca vyšší ako Kinimaki, ich svalová hmota bola približne rovnaká, ale Havajčan prevyšoval teroristu v jednej dôležitej oblasti.
  
  Bojové skúsenosti.
  
  Ramses sa zrazil s Kinimakou a potom sa prudko odrazil a vrávoral späť do svojej cely. "Z čoho si sakra vyrobený?" zamrmlal.
  
  "Materiál je pevnejší ako ty," povedal Kinimaka a pošúchal si oblasť dopadu.
  
  "Chceme vedieť, čo sa stane ďalej," trval na svojom Hayden a nasledoval Ramsesa späť do jeho cely. "Chceme vedieť o jadrovej bombe. Kde to je? Kto to riadi? Aké sú ich rozkazy? A preboha, aké sú tvoje skutočné úmysly?"
  
  Ramses sa snažil zostať vzpriamený, zjavne nechcel padnúť na kolená. Napätie bolo cítiť v každej šľache. Keď sa však konečne postavil, hlava mu klesla. Hayden zostala taká opatrná, ako by bola pri zranenom hadovi.
  
  "Nedá sa nič robiť." Opýtajte sa svojho muža Price. On to už vie. On vie všetko. New York bude horieť, dáma, a moji ľudia budú tancovať náš víťazný guľáš medzi tlejúcim popolom."
  
  Cena? Hayden videl zradu na každom kroku. Niekto klamal a to jej hnev ešte viac vrel. Nepodľahla jedu, ktorý kvapkal z mužových pier, a natiahla ruku k Manovi.
  
  "Choď mi po paralyzér."
  
  "Hayden-"
  
  "Len to urob!" Otočila sa a z každého póru vychádzal hnev. "Daj mi paralyzér a vypadni do prdele."
  
  Hayden vo svojej minulosti ničila vzťahy, v ktorých považovala svojho partnera za príliš slabého. Najmä tú, ktorú zdieľala s Benom Blakeom, ktorý zomrel rukou mužov Krvavého kráľa len o pár mesiacov neskôr. Ben, pomyslela si, bol príliš mladý, neskúsený, trochu nezrelý, ale aj s Kinimakou si teraz začínala prispôsobovať svoj uhol pohľadu. Videla ho ako slabého, chýbajúceho a rozhodne potrebuje prestavbu.
  
  "Nebojuj so mnou, Mano." Len to urob".
  
  Šepot, ale Havajčanovi sa dostal do uší dokonale. Veľký muž utiekol a skryl pred ňou svoju tvár a emócie. Hayden obrátila pohľad späť k Ramsesovi.
  
  "Teraz si ako ja," povedal. "Získal som ďalšieho študenta."
  
  "Myslíš?" Hayden udrela kolenom do brucha toho druhého, potom ho lakťom nemilosrdne udrela do zátylku. "Vymlátil by ťa študent?"
  
  "Keby som mal voľné ruky..."
  
  "Naozaj?" Hayden bol slepý od zúrivosti. "Pozrime sa, čo dokážeš, dobre?"
  
  Keď siahla po Ramsesových putách, Kinimaka sa vrátil, v zaťatej pästi zvieral paralyzér v tvare cigary. Pochopil jej zámery a stiahol sa.
  
  "Čo?" - skríkla.
  
  "Robíš, čo musíš."
  
  Hayden toho muža preklial a potom ešte hlasnejšie preklial Ramsesovi do tváre, cítil sa veľmi sklamaný, že ho nedokázal zlomiť.
  
  Tichý, pokojný hlas preťal jej hnev: Ale možno ti dal vodítko.
  
  Možno.
  
  Hayden tlačil Ramsesa, až kým nespadol na lôžko, v hlave sa mu objavil nový nápad. Áno, možno existuje spôsob. S pohľadom upretým na Kinimaku vyšla z cely, zamkla ju a potom zamierila k vonkajším dverám.
  
  "Deje sa niečo nové hore?"
  
  "Viac odpadkových bômb, ale teraz ich je menej. Ďalší motorkár, ale chytili ho."
  
  Haydenov myšlienkový pochod sa stal jasnejším. Vyšla na chodbu a potom prešla k ďalším dverám. Bez zastavenia sa pretlačila davom a bola si istá, že Robert Price bude počuť hluk vychádzajúci z Ramsesovej cely. Pohľad v jeho očiach jej povedal, že je to tak.
  
  "Nič neviem," zúril. "Prosím ver mi. Ak vám povedal, že viem niečo, čokoľvek, o jadrovej bombe, potom klame."
  
  Hayden siahol po paralyzéri. "Komu veriť? Šialený terorista alebo zradca politik. V skutočnosti sa pozrime, čo nám povie taser."
  
  "Nie!" Cena zdvihla obe ruky.
  
  Hayden zamieril. "Možno nevieš, čo sa deje v New Yorku, Robert, takže ti všetko poviem." Len raz. Teroristické bunky ovládajú jadrové zbrane, o ktorých si myslíme, že sú schopné kedykoľvek odpáliť. Teraz si bláznivý Pythian myslí, že má situáciu pod kontrolou. Na celom Manhattane dochádza k malým výbuchom. Bomby boli nastražené na Hlavnej stanici. A, Robert, toto nie je koniec."
  
  Bývalý štátny tajomník zízal, úplne neschopný zo seba vydať ani slovo. Vo svojej novoobjavenej jasnosti bola Hayden takmer presvedčená, že hovorí pravdu. Ale tento jediný kúsoček pochybností zostal a neustále ju trápil ako malé dieťa.
  
  Tento muž bol úspešný politik.
  
  Vystrelila z paralyzéra. Vystrelilo nabok a muža minulo len o centimeter. Price sa mu v čižmách začal triasť.
  
  "Ďalší úder bude pod pás," sľúbil Hayden.
  
  Potom, keď sa Price rozplakal, keď Mano zavrčal a ona si spomenula na Ramsesov démonický smiech, keď myslela na všetku tú hrôzu, ktorá bola teraz na Manhattane, a na svojich kolegov v tom hlbokom, v srdci Jeopardy, bolo to Hayden Jay, ktorý sa pokazil.
  
  Nikdy viac. Nevydržím to ani minútu.
  
  Schytila Pricea a hodila ho o stenu, pričom sila úderu spôsobila, že padol na kolená. Kinimaka to zdvihla a venovala jej spýtavý pohľad.
  
  "Len mi uhni z cesty."
  
  Znova hodila Pricea, tentoraz do vonkajších dverí. Skočil späť, kňučal, padal, a potom ho znova schmatla a viedla ho do chodby smerom k Ramsesovej cele. Keď Price videl teroristu zamknutého vo svojej cele, začal kňučať a plaziť sa. Hayden ho postrčil dopredu.
  
  "Prosím, prosím, toto nemôžeš."
  
  "Vlastne," povedal Kinimaka. "Toto je niečo, čo môžeme urobiť."
  
  "Nooo!"
  
  Hayden hodil Pricea na mreže a odomkol celu. Ramses sa nepohol, stále sedel na posteli a pozeral, čo sa deje spod zatvorených viečok. Kinimaka vytiahol svoj glock a zamieril na oboch mužov, keď Hayden rozmotal ich putá.
  
  "Jedna šanca," povedala. "Jedna väzenská cela. Dvaja muži. Prvý človek, ktorý mi zavolá na chat, sa cíti lepšie. Rozumieš?"
  
  Cena bľačala ako polozjedené teľa. Ramses sa stále nehýbal. Pre Haydena bol pohľad na neho znepokojujúci. Náhla zmena v ňom bola absurdná. Odišla a zamkla celu, pričom oboch mužov nechala spolu, keď jej začal zvoniť telefón a na linke sa ozval hlas agenta Moorea.
  
  "Poď sem, Jay." Toto musíte vidieť."
  
  "Čo to je?" Bežala s Kinimakou, vyhnala ich tiene z cely a vrátila sa po schodoch.
  
  "Ďalšie bomby," povedal smutne. "Všetkých som poslal upratať neporiadok. A táto posledná požiadavka nie je taká, akú sme od nej očakávali. Oh, a váš muž Dahl má stopu v bunke štyri. Práve to stíha."
  
  "Poďme na cestu!" Hayden sa ponáhľal do staničnej budovy.
  
  
  KAPITOLA DVADSAŤ ŠTYRI
  
  
  Dahl sa hodil na sedadlo spolujazdca a nechal Smitha šoférovať; Kenzie, Lauren a Yorgi sú späť na zadnom sedadle. Aj keď sa vracali na stanicu, objavili sa správy o Drakeovom útoku na stanicu Grand Central, ale nič viac nepočul. Moore práve dostal ďalší tip od informátora - v luxusnom bytovom dome neďaleko Central Parku operovala štvrtá teroristická bunka a teraz, keď o tom Dahl premýšľal, je logické, že niektoré z týchto buniek boli financované inak ako iné - to im pomohol splynúť s davom - ale Dahl sa čudoval, ako môže v určitej spoločnosti tak ľahko existovať skupina ľudí bez toho, aby si spomenuli na svoju indoktrináciu vymývania mozgov. Vymývanie mozgov bolo zvláštne umenie a pochyboval, že ho typický terorista ešte ovláda.
  
  Nebuď taký naivný.
  
  Moorovi agenti riskovali viac ako len vystavenie, aby získali tieto stopy. Dôsledky tohto dňa budú donekonečna doznievať a on dúfal, že Vlasť vie, ako sa to celé prevalí. Ak sa dnes tajný agent popálil, jeho problémy sa ešte len začali.
  
  Dopravní policajti, ktorí vždy dominovali na križovatkách, sa snažili čo najlepšie filtrovať premávku, čelili obrovským a pravdepodobne neprekonateľným problémom, ale prednosť mali dostať vedomé zásahové vozidlá. Dahl uvidel niekoľko malých vyhliadkových plošín - takmer ako malé zberačky čerešní -, kde policajti nasmerovali svojich kolegov z vyššieho uhla pohľadu, a keď ich nechali prejsť, prikývol na vďaku.
  
  Dahl skontroloval GPS auta. "Osem minút," povedal. "Sme pripravení?"
  
  "Pripravený," vrátil sa celý tím.
  
  "Lauren, Yorgi, tentoraz zostaňte pri aute." Už ťa nemôžeme riskovať."
  
  "Idem," povedala Lauren. "Potrebuješ pomoc."
  
  Dahl vyhnal zábery suterénu a smrti veliteľa špeciálnych jednotiek. "Nemôžeme riskovať zbytočné životy. Lauren, Yorgi, máte svoju vlastnú hodnotu v rôznych oblastiach. Stačí sledovať vzhľad. Potrebujeme tam aj oči."
  
  "Možno budete potrebovať moje schopnosti," povedal Yorgi.
  
  "Pochybujem, že budeme skákať po balkónoch, Yorgi." Alebo pomocou odtokových rúr. Len..." vzdychol. "Prosím, urobte, čo žiadam, a pozrite sa na ten krvavý vzhľad." Nenúťte ma zmeniť to na rozkaz."
  
  Nastalo trápne ticho. Každý člen tímu vnímal udalosti predchádzajúceho prepadnutia úplne inak, no keďže sa to všetko stalo len pred polhodinou, väčšina bola stále v šoku. Pozorovania boli nekonečné - ako blízko boli k výbuchu. Ako sa človek tak nezištne obetoval, aby im zachránil život. Ako lacno títo teroristi zaobchádzali so všetkými formami života.
  
  Dahl zistil, že sa jeho myšlienky vracajú k tej starej píle - ako mohol dospelý vštepiť také nenávistné črty mladšiemu dieťaťu? Najnevinnejšia myseľ? Ako môže dospelý, zodpovedný človek uveriť, že je správne pokaziť takéto krehké mysle, navždy zmeniť priebeh sľubného života? Nahradiť to... čím?... nenávisťou, nepružnosťou, fanatizmom.
  
  Bez ohľadu na to, ako sa na to pozeráme, bez ohľadu na to, aké máme názory na náboženstvo, pomyslel si Dahl, diabol naozaj chodí medzi nami.
  
  Smith dupol na brzdy, keď sa blížili k výškovej budove. Trvalo niekoľko sekúnd, kým sa pripravili a vystúpili z auta, takže všetci zostali bezbranní na chodníku. Dahl sa cítil nesvoj, keď vedel, že štvrtá cela je takmer určite vnútri a ako kompetentní sa zdali. Jeho pohľad padol na Lauren a Yorgiho.
  
  "Čo to sakra robíš? Vráťte sa do auta."
  
  Pristúpili k vrátnikovi, ukázali občiansky preukaz a pýtali sa na dva byty na štvrtom poschodí. Obaja patrili mladému páru, ktorý sa držal v ústraní a bol vždy zdvorilý. Oba páry spolu vrátnik nikdy ani nevidel, no áno, jeden z bytov pravidelne navštevoval. Myslel si, že je to nejaký spoločenský večer, ale potom nedostal zaplatené za to, že je príliš zvedavý.
  
  Dahl ho jemne odstrčil a zamieril ku schodom. Vrátnik sa spýtal, či potrebujú kľúč.
  
  Dahl sa jemne usmial. "To nebude potrebné."
  
  Štyri poschodia boli prekonané ľahko a potom traja vojaci opatrne kráčali po chodbe. Keď Dal videl správne číslo bytu, jeho mobil začal vibrovať.
  
  "Čo?" Smith a Kenzi čakali a zakryli si perifériu.
  
  Dahlovu hlavu naplnil Moorov unavený hlas. "Informácie sú nepravdivé. Niektorí informátori kádrujú nesprávnych ľudí, aby sa im trochu pomstili. Prepáč, práve som sa to dozvedel."
  
  "Klamstvá," vydýchol Dahl. "Robíš si srandu? Stáli sme pred ich posratými dverami s HK."
  
  "Potom odíď. Informátor miluje jednu zo žien. Nevadí, vráť sa na cestu, Dal. Nasledujúce informácie sú žeravé."
  
  Švéd zaklial a zavolal svoj tím späť, schoval zbrane a potom sa ponáhľal okolo prekvapeného vrátnika. Dahl skutočne zvažoval, že požiada vrátnika, aby vykonal tichú evakuáciu predtým, ako vyšli na štvrté poschodie - vediac, čo sa tam môže stať - a teraz premýšľal, ako mohli obyvatelia reagovať, keď sa dozvedeli, že jeho tip bol podvodný.
  
  Zaujímavá spoločenská otázka. Čo je to za človeka, ktorý by sa sťažoval, že ho vyhodili z domu, keď polícia pátrala po teroristoch... ak by toto pátranie skončilo na klamstve?
  
  Dahl pokrčil plecami. Moore ešte nebol na jeho zozname sračiek, ale ten muž balansoval na skalnatom teréne. "Táto ďalšia stopa bude fungovať, však?" Hovoril do stále otvoreného radu.
  
  "Tak by to malo byť." Ten istý chlapík, ktorý sa dotkol tretej kamery. Stačí sa dostať na Times Square a rýchlo."
  
  "Je Times Square ohrozené? Aké bezpečnostné zložky sú už na mieste?"
  
  "Všetky".
  
  "Dobre, máme ešte desať minút."
  
  "Nech je päť."
  
  Smith jazdil ako démon, rezal zákruty a pretláčal sa, ba dokonca kefoval, pomedzi zle zaparkované autá. Opustili auto na 50. ulici a utiekli, teraz proti davom, ktoré sa rýchlo hnali preč z Times Square, veselých obchodov M&M's World, Hershey's Chocolate World a dokonca aj Starbucks na rohu ulice, teraz podkopávaných hrozbou. Obrovské billboardy v ľudskej veľkosti osvetľovali ulicu tisíckami farebných obrázkov, z ktorých každý súťažil o pozornosť a zvádzal živý, vibrujúci boj. Posádka vytiahla les lešenia, pretože sa zdalo, že takmer každý druhý obchod prechádza nejakou renováciou. Dal sa snažil vymyslieť spôsob, ako udržať Lauren a Yorgiho v bezpečí, ale cesta a útek to takmer znemožnili. Či sa nám to páči alebo nie, všetci boli teraz vojakmi, ich prítomnosť posilnila tím.
  
  Vpredu policajti uťahovali kordón okolo námestia. Newyorčania neveriacky pozerali a návštevníkom povedali, aby sa vrátili do svojich hotelov.
  
  "Je to len preventívne opatrenie, madam," počul Dahl hovoriť jedného z uniformovaných policajtov.
  
  A potom sa svet opäť zmenil na peklo. Štyria turisti, nakupujúci okolo Levisa a Bubbu Gumpa, zhodili batohy, prehrabali sa vo vnútri a vytiahli automatické zbrane. Dahl sa prikrčil za pouličný kiosk a odopínal si vlastnú zbraň.
  
  Po Times Square sa ozývali výstrely. Rozbité okná a billboardy boli zasypané pieskom, zničené, pretože väčšina z nich bola dnes obrazovkami, najväčšími na svete a stelesnením kapitalizmu. Na chodník pršala malta. Tí, čo zostali, a bezpečnostné zložky sa rozbehli do úkrytu. Dahl vystrčil hlavu a vystrelil späť; jeho výstrely neboli cielené, ale prinútili teroristov nahlas nadávať a hľadať si vlastné krytie.
  
  Tentoraz priamo k vám, pomyslel si Dahl s ponurým zadosťučinením. Nie je pre teba žiadna nádej.
  
  Dahl videl, ako sa klietka ponára za zaparkovaným taxíkom, a všimol si opustený autobus. Nikdy predtým nebol na Times Square a len letmo to videl v televízii, ale vidieť takú prázdnu oblasť, ktorá je zjavne vhodná pre chodcov, ho znervózňovala. Ozvali sa ďalšie výstrely, keď členovia bunky nepochybne videli ľudí pohybujúcich sa v obchodoch a kancelárskych budovách. Dahl potichu vyšiel na ulicu.
  
  Za autobusom a pri vzdialenejšom chodníku zaujali svoje pozície ďalšie bezpečnostné zložky. Ďalšie jednotky SWAT, agenti v čiernych oblekoch a policajti NYPD manévrovali v tichom, choreografickom rytme. Dahl im naznačil, aby sa zoradili. To, čo sa tu vydávalo za znamenie, sa zjavne neprekladalo, pretože šialenému Švédovi nikto nevenoval ani najmenšiu pozornosť.
  
  "Čakáme na tieto troj- alebo štvorpísmenové mačičky, alebo prinútime týchto sráčov spáliť?" Kensi sa obtrel o jeho bok.
  
  Dahl sa od amerických agentov odvrátil. "Naozaj sa mi páči tvoja farebná terminológia," povedal a vkradol sa do tieňa autobusu. "Ale ekonomicky."
  
  "Takže ma tu teraz chceš." Rozumiem."
  
  "To som nepovedal".
  
  Smith ležal na zemi a nazeral pod autá. "Vidím nohy."
  
  "Môžeš si byť istý, že toto sú nohy teroristov?" spýtal sa Dahl.
  
  "Myslím, že áno, ale určite to nie je tak, ako keby boli označené."
  
  "Čoskoro tu budú," Kenzi zdvihla pušku, ako keby to bol meč, po ktorom túžila, a postavila sa za jedno z obrovských kolies autobusu. Tým sa jedným kolektívnym nadýchol.
  
  Dahl sa pozrel von. "Naozaj verím, že je to znova ten čas."
  
  Kenzi išla prvá, obišla zadnú časť autobusu a zaútočila na žltý taxík. Bolo počuť streľbu z guľometov, ktorá však smerovala na okná, autobusové zastávky a všetky ostatné miesta, kde sa podľa teroristov mohli ukryť bezbranní ľudia. Dahl poďakoval svojim šťastným hviezdam, že nebola vyslaná žiadna hliadka, pretože vedel, že rýchlosť bola ich spojencom pri zničení bunky, čo museli urobiť skôr, než prešli na granáty alebo ešte horšie. Ona a Kensi krúžili okolo taxíka a pozerali sa na štyroch mužov, ktorí zareagovali prekvapivo rýchlo. Namiesto máchania zbraňami jednoducho zaútočili, narazili do Dahla a Kenziho a zvalili ich na zem. Telá natiahnuté cez cestu. Dahl zachytil klesajúcu päsť a odrazil ju, pričom počul, ako jeho kĺby tvrdo narážajú na asfalt. Sekundová ruka však klesla, tentoraz so zdvihnutou pažbou pušky. Dahl to nedokázal chytiť ani odvrátiť zrak, a tak sa vrátil k jedinej akcii, ktorú mal k dispozícii.
  
  Sklonil čelo a prijal úder do lebky.
  
  Pred očami sa mu zvíjala temnota, bolesť sa odrážala od nervu k nervu, ale Švéd nedovolil, aby mu nič z toho zasahovalo do práce. Zbraň zasiahla a potom sa zraniteľná stiahla. Dahl ho schmatol a strhol smerom k mužovi, ktorý ho držal. Krv mu stekala po oboch stranách tváre. Muž opäť zdvihol päsť, tentoraz trochu bojazlivejšie, a Dahl ju zachytil vlastnou päsťou a začal ju stískať.
  
  Každé vlákno jeho bytosti, každá žila každého kĺbu sa napínala.
  
  Kosti sa lámali ako lámavé konáre. Terorista kričal a snažil sa mu ruku odtiahnuť, ale Dahl o tom nechcel ani počuť. Museli deaktivovať túto kameru. Rýchlo. Stlačil ešte pevnejšie, uistil sa, že mužovu pozornosť úplne pohltila ohromná bolesť v jeho päste a vytiahol svoj glock.
  
  Jeden bol zabitý.
  
  Z pištole vystrelili tri guľky, kým sa teroristovi zaleskli oči. Dahl ho odhodil nabok a potom vstal ako anjel pomsty, krv mu tiekla z lebky a výraz odhodlania kazil jeho črty.
  
  Kenzi bojovala s veľkým mužom, ich pištole vložené medzi ich telá a tváre takmer zrazené. Smith padol na tretiu, prinútil chlapca kľaknúť si na kolená, keď udrel s takmer dokonalou, precíznou zúrivosťou. Posledný terorista Lauren prekonal, zvalil ju na zem a snažil sa zamerať, keď sa Yorgi vrhol pred sud.
  
  Dahl zalapal po dychu.
  
  Zbraň vystrelila. Yorgi skolaboval, zasiahnutý jeho nepriestrelnou stenou. Dahl potom videl, že situácia je trochu iná, ako keď to prvýkrát čítal. Yorgi pred guľkou neskočil športovo, celým telom vrazil do strieľajúcej ruky teroristu.
  
  Iné, ale stále efektívne.
  
  Dahl pribehol Rusovi na pomoc, udrel militanta pod ľavú ruku a zdvihol mu nohy zo zeme. Švéd si vybudoval hybnosť a rýchlosť, napínal svaly, niesol svoj náklad s dravosťou zrodenou z nespokojnosti. Tri stopy, potom šesť a teroristu rýchlo odhodilo späť, keď napokon narazil hlavou do dosky s ponukou Hard Rock Cafe é. Plast praskol, nasiaknutý krvou, keď Dahlov šialený impulz popraskal protivníkovu lebku a roztrhol mäso. Kinimakovi sa to možno nepáčilo, no Švéd využil americkú ikonu na zneškodnenie teroristu.
  
  Karma.
  
  Dahl sa znova otočil, teraz mu z uší a brady tiekla krv. Kenzi a jej protivník boli stále zomknutý v smrteľnom boji, no Smithovi sa pár hodmi podarilo uzavrieť medzeru medzi ním a vojakom. V poslednej zákrute sa snažil otočiť zbraňou, mal šťastie a skončil ostrým koncom namiereným priamo na Smitha.
  
  Dahl zreval a rútil sa dopredu, no so strelou nemohol nič urobiť. Terorista bez mihnutia oka vystrelil a útočník Smith dostal guľku, ktorá ho zastavila a poslala ho na kolená.
  
  Približujem jeho čelo k čiare nasledujúceho výstrelu.
  
  Terorista stlačil spúšť, no v tom momente sa objavil Dahl - kypiaca, pohybujúca sa hora - a pritlačil teroristu medzi seba a stenu. Kosti sa lámali a mleli o seba, vytryskla krv a puška s rachotom odletela nabok. Keď zaskočený Dahl kráčal k Smithovi, videl a počul rozzúreného vojaka hlasno nadávať.
  
  Potom je v poriadku.
  
  Smith, zachránený kevlarovou vestou, bol stále zastrelený zblízka a takmer by zomrel na pomliaždenie, ale ich nové nepriestrelné brnenie zmiernilo úder. Dahl si utrel tvár a teraz si všimol prístup tímu špeciálnych síl.
  
  Kensi bojovala so svojou súperkou tak a tak, väčší muž sa snažil vyrovnať jej obratnosť a skutočné svaly. Dahl ustúpil so slabým úsmevom na tvári.
  
  Pribehol jeden z chlapíkov zo špeciálnych jednotiek. "Potrebuje pomoc?"
  
  "Nie, ona len šaškuje." Nechaj ju na pokoji".
  
  Kensi kútikom oka zachytila výmenu názorov a zaťala už aj tak zaťaté zuby. Bolo jasné, že títo dvaja sú si rovní, ale Švédka ju skúšala, hodnotila jej oddanosť tímu a dokonca aj sebe. Bola hodná?
  
  Chytila zbraň a potom ju pustila, keď jej súper trhol dozadu, čo spôsobilo, že stratil rovnováhu kolenom k rebrám a lakťom k nosu. Jej ďalším úderom bola rana do zápästia, po ktorej nasledovalo bleskové chytenie. Keď sa muž namáhal a zastonal, prudko ohla zápästie, počula cvaknutie a videla, ako pištoľ spadla na podlahu. Stále sa namáhal, vytiahol nôž a vrazil jej ho do hrude. Kensi to všetko stlačila, cítila, ako čepeľ prerezávala mäso nad jej rebrami, otočila sa a ťahala ju so sebou. Nôž sa vrátil na druhý úder, ale tentoraz bola pripravená. Chytila odňatú ruku, otočila sa pod ňou a skrútila ju mužovi za chrbát. Bezohľadne tlačila, až kým sa aj on nezlomil a nenechal teroristu bezmocného. Rýchlo mu strhla dva granáty z opaska a jeden z nich mu strčila do prednej časti nohavíc a do boxeriek.
  
  Dahl, ktorý to sledoval, zistil, že krik mu trhá hrdlo. "Nooo!"
  
  Kenziho prsty uvoľnili útočníka.
  
  "My to nerobíme, ty..."
  
  "Čo teraz budeš robiť," zašepkala Kenzi veľmi blízko, "so zlomenými rukami a tak?" Teraz už nikomu neublížiš, ty idiot?"
  
  Dahl nevedel, či sa má držať alebo uhýbať, bežať alebo sa strmhlav ponárať, chytiť Kenzi alebo skočiť do úkrytu. Nakoniec sekundy ubiehali a okrem Smithovej mimoriadne krátkej zápalnice nič nevybuchlo.
  
  "Robíš si srandu?" zareval. "Čo do pekla-"
  
  "Falešné," hodila Kenzi útočníka na Dahlovu krvácajúcu hlavu. "Myslel som si, že tie dokonalé orlie oči by si všimli problém."
  
  "Ja som to neurobil." Švéd si hlboko vydýchol úľavou. "Sakra, Kenz, ty si jedna zasraná bláznivá žena svetovej triedy."
  
  "Vráť mi moju katanu." Vždy ma to upokojí."
  
  "Ó áno. Stavím sa,"
  
  "A ty hovoríš toto, šialený Švéd."
  
  Dahl sklonil hlavu. Dotknite sa. Ale sakra, myslím, že som splnil svoj zápas.
  
  V tom čase medzi nimi boli tímy SWAT a zhromaždení agenti, ktorí zabezpečovali oblasti okolo Times Square. Tím sa preskupil a pár minút si vydýchol.
  
  "O štyri bunky dole," povedala Lauren. "Zostáva len jeden."
  
  "Myslíme si," povedal Dahl. "Je lepšie nepredbiehať. A pamätajte, táto posledná komora drží Marsh v bezpečí a pravdepodobne riadi..." Slovo "nukleárna bomba" nevyslovil nahlas. Nie tu. Toto bolo srdce Manhattanu. Kto vedel, aké parabolické mikrofóny môžu byť roztrúsené okolo?
  
  "Skvelá práca, chlapci," povedal jednoducho. "Tento pekelný deň sa takmer skončil."
  
  Ale v skutočnosti sa to ešte len začalo.
  
  
  KAPITOLA DVADSAŤPÄŤ
  
  
  Julian Marsh veril, že je bezpochyby najšťastnejším mužom na svete. Priamo pred ním ležala nabitá, zviazaná jadrová zbraň, dostatočne blízko na dotyk, aby sa s ňou mohol z rozmaru hrať. Po jeho ľavici stočená božská, krásna žena, s ktorou sa mohol aj z rozmaru hrať. A ona sa s ním, samozrejme, pohrala, hoci istá oblasť ju zo všetkej pozornosti začínala trochu bolieť. Možno trochu tej šľahačky...
  
  Ale pokračuje vo svojom predchádzajúcom a najdôležitejšom myšlienkovom pochode - pri okne sedela pasívna teroristická bunka a on sa s ňou opäť hral podľa svojho rozmaru. A potom tu bola americká vláda, naháňala svoje chvosty po celom meste, vystrašená a slepá bežala, aby sa hrala -
  
  "Julian?" Zoe dýchala len na vlások od jeho ľavého ucha. "Chceš, aby som išiel znova na juh?"
  
  "Jasné, ale nevdychuj toho bastarda ako minule." Daj mu trochu pauzu, dobre?"
  
  "O, jasné".
  
  March ju nechal zabávať sa a potom rozmýšľal, čo bude ďalej. Bolo už pol rána a termíny sa blížili. Už takmer nastal čas, keď musel rozvinúť ďalší jednorazový mobil a zavolať do vlasti s naliehavými požiadavkami. Samozrejme, vedel, že k žiadnej skutočnej "úkryte" nedôjde, aspoň nie pri výmene päťsto miliónov, ale princíp bol rovnaký a dalo by sa to uskutočniť podobným spôsobom. Marec ďakoval bohom hriechu a neprávosti. S týmito chlapmi na vašej strane, čo sa nepodarilo dosiahnuť?
  
  Ako všetky dobré sny, aj tento sa nakoniec skončí, no Marsh sa rozhodol, že si to užije, kým to bude trvať.
  
  Pohladkal Zoey po hlave a potom sa postavil, rozviazal si jednu zo šnúrok na topánkach a podišiel k oknu. Pri dvoch mysliach často existovali dva rôzne uhly pohľadu, ale obe Marshove osobnosti boli verné scenáru. Ako mohol niekto z nich prehrať? Vytrhol Zoe jeden z kondómov a teraz sa ho snažil navliecť na ruku. Nakoniec to vzdal a vystačil si s dvoma prstami. Do pekla, stále to uspokojovalo jeho vnútornú výstrednosť.
  
  Zatiaľ čo Marsh premýšľal, čo robiť s náhradným lankom, veliteľ bunky vstal, civel na neho a venoval mu prázdny úsmev. Bol to Aligátor, alebo ako ho súkromne nazval Marsh - Aligátor - a hoci bol tichý a očividne pomalý, bolo v ňom cítiť skutočné nebezpečenstvo. Marsh naznačil, že je pravdepodobne jedným z nositeľov vesty. Pešiak. Rovnaký spotrebný predmet ako dlhodobé močenie. Marsh sa hlasno zasmial a prerušil očný kontakt s Aligátorom práve v správnom momente.
  
  Zoe šla po jeho stopách a pozerala sa von oknom.
  
  "Nie je nič vidieť," povedal Marsh. "Aby sa ti nepáčilo študovať vši ľudstva."
  
  "Ach, niekedy vedia byť vtipní."
  
  March sa rozhliadol po svojom klobúku, ktorý rád nosil šikmo. Samozrejme, bolo to preč, možno ešte predtým, ako sa dostal do New Yorku. Minulý týždeň preňho prešiel v rozmazanej forme. Aligátor pristúpil a zdvorilo sa spýtal, či niečo nepotrebuje.
  
  "Nie teraz. Ale čoskoro im zavolám a dám im podrobnosti na prevod peňazí."
  
  "Urobíš to?"
  
  "Áno. Nedal som vám ľuďom trasu?" Otázka bola rečnícka.
  
  "Ach, toto svinstvo." Použil som to ako plácačku na muchy."
  
  Marsh bol možno výstredný, bláznivý a poháňaný krvilačnosťou, no jeho menšia časť bola aj bystrá, vypočítavá a plne zaujatá. Preto prežil rovnako dobre ako cez mexické tunely. Po chvíli si uvedomil, že zle odhadol Aligátora a situáciu. Nebol tu hlavný - boli.
  
  A to už bolo o chvíľu neskoro.
  
  Marsh zaútočil na Aligátora, pričom presne vedel, kde nechal zbraň, nôž a nepoužitý paralyzér. V očakávaní úspechu bol prekvapený, keď Gator zablokoval údery a vrátil jeden zo svojich. March to vzal pokojne, ignorujúc bolesť, a skúsil to znova. Vedel, že Zoey naňho zíza, a čudoval sa, prečo mu tá lenivá sučka nepribehla na pomoc.
  
  Aligátor opäť s ľahkosťou odrazil jeho úder. Potom Marsh začul za sebou hluk - zvuk otvárania dverí bytu. Odskočil, prekvapený, keď mu to Aligátor dovolil, a otočil sa.
  
  Z hrdla mu unikol šokový dych.
  
  Do bytu vošlo osem mužov, všetci boli oblečení v čiernom, všetci niesli tašky a vyzerali nahnevaní ako líšky v kurníku. Marsh zízal a potom sa otočil ku Gatorovi, jeho oči ani teraz celkom neverili tomu, čo vidia.
  
  "Čo sa deje?"
  
  "Čo? Mysleli ste si, že budeme všetci ticho sedieť, kým bohatí muži v oblekoch na mieru financujú svoje vojny? No, mám pre teba novinku, veľký muž. Už ťa nečakáme. Financujeme svoje vlastné."
  
  March sa zapotácal pred dvojitým úderom do tváre. Keď padal dozadu, chytil Zoe v očakávaní, že ho podrží, a keď to neurobila, obaja spadli na zem. Šok z toho všetkého dostal jeho telo na plné obrátky, potné žľazy a nervové zakončenia prešli na plné obrátky a v kútiku jedného oka sa začal otravný tik. Vrátil ho späť do starých zlých čias, keď bol ešte chlapec a nikto sa o neho nestaral.
  
  Aligátor chodil po byte a organizoval celu dvanástich ľudí. Zoey sa stala čo najmenšou, prakticky kusom nábytku, keď boli objavené pištole a iné vojenské zbrane - granáty, viac ako jedno RPG, vždy spoľahlivý kalašnikov, slzný plyn, bleskové bomby a rôzne ručné rakety s oceľovými hrotmi. Toto bolo trochu znervózňujúce.
  
  March si odkašľal, stále sa držal posledných zvyškov dôstojnosti a sebectva, ktoré zaistili, že bol Satanovou kozou s najväčším rohom v tejto miestnosti.
  
  "Pozri," povedal. "Dajte špinavé ruky preč z mojej jadrovej bomby. Vieš vôbec, čo to je, chlapče? Aligátor. Aligátor! Musíme dodržať termín."
  
  Vodca piatej bunky napokon odhodil laptop nabok a pristúpil k Marshovi. Teraz, bez podpory a skutočne bez rukavíc, bol Aligátor iný človek. "Myslíš, že ti niečo dlhujem?" Posledné slovo bolo škrípanie. "Moje ruky sú čisté! Moje topánky sú skvelé! Ale veľmi skoro budú pokryté krvou a popolom!"
  
  Marec rýchlo blikal. "O čom to do pekla hovoríš?"
  
  "Žiadna platba nebude. Nezostali žiadne peniaze! Pracujem pre veľkého, uctievaného a jediného Ramsesa a volajú ma Výrobca bômb. Ale dnes budem iniciátorom ja. Dám mu život!"
  
  March na konci čakal na nevyhnutný piskot, no tentoraz sa nekonal. Aligátor očividne nechal prejsť náporom sily na hlavu a Marsh stále nechápal, prečo títo ľudia manipulujú s jeho bombou. "Chlapci, toto je moja jadrová bomba." Kúpil som to a priniesol ti to. Čakáme na dobrú platbu. Teraz buďte dobrí chlapci a položte jadrovú bombu na stôl."
  
  Až keď ho Aligátor udrel dostatočne tvrdo na to, aby mu vytiekol krv, začal Marsh skutočne chápať, že sa tu niečo strašne pokazilo. Napadlo ho, že všetky jeho minulé činy ho priviedli k tomuto bodu v jeho živote, každé správne a nesprávne, každé dobré a zlé slovo a komentár. Súčet všetkých jeho skúseností ho v tomto čase priviedol priamo do tejto miestnosti.
  
  "Čo urobíš s touto bombou?" Hrôza stíšila a zhrubla hlas, akoby ho tlačili cez strúhadlo ako syr.
  
  "Odpálime vašu jadrovú bombu, len čo sa dozvieme od veľkého Ramsesa."
  
  March bez dýchania nasal dych. "Ale zabije milióny."
  
  "A tak sa začne naša vojna."
  
  "Išlo o peniaze," povedal Marsh. "Zaplať. Trochu zábavy. Vedenie United Donkeys of America naháňať ich chvost. Išlo o financovanie, nie o masové vraždy."
  
  "Tyuuu... si... zabitý!" Aligátorova fanatická tiráda sa stupňovala.
  
  "No áno, ale nie až tak veľa."
  
  Aligátor ho kopal, až sa skrútil do nehybnej gule; bolia ma rebrá, pľúca, chrbtica a nohy. "Čakáme len na správy od Ramsesa. Teraz mi podajte niekto telefón."
  
  
  26. KAPITOLA
  
  
  Vo vnútri Grand Central Terminal sa začali zoraďovať posledné kúsky Marshovej skladačky. Drake si to predtým neuvedomil, ale toto všetko bolo súčasťou niekoho majstrovského plánu, niekoho, o kom si mysleli, že ho už zneškodnili. Nepriateľom, s ktorým nerátali, bol čas - a to, ako rýchlo prešiel, uvrhlo ich myslenie do chaosu.
  
  Keďže okrsok bol vyhlásený za bezpečný a obývaný prevažne policajtmi, Drake a jeho tím dostali príležitosť preskúmať štvrtý nárok, ktorý nakoniec našli prilepený na spodnej strane stola v kaviarni. Séria čísiel napísaných veľkým písmom, nedalo sa prísť na to, čo to môže byť, pokiaľ sa vám nepodarilo prižmúriť na nadpis, ktorý bol zvyčajne napísaný najmenším dostupným písmom.
  
  Jadrové aktivačné kódy.
  
  Drake neveriacky prižmúril oči, opäť stratil rovnováhu a potom žmurkol na Aliciu. "Naozaj? Prečo by nám to posielal?"
  
  "Hádal by som, že je to schopnosť hrať hru. Užíva si to, Drake. Na druhej strane môžu byť falošné."
  
  "Alebo kódy zrýchlenia," dodal May.
  
  "Alebo," Beau ďalej zatemnil tému, "kódy, ktoré by sa dali použiť na odpálenie iného typu skrytej zbrane."
  
  Drake chvíľu hľadel na Francúza a premýšľal, kde má také zvrátené myšlienky, a potom zavolal Mooreovi. "Máme novú požiadavku," povedal. "Až na to, že sa zdá, že ide o súbor deaktivačných kódov pre jadrové zbrane."
  
  "Prečo?" Moore bol šokovaný. "Čo? Toto nedáva zmysel. Toto ti povedal?"
  
  Drake si uvedomil, ako smiešne to celé znie. "Odosielam teraz." Nech si to všetko vyriešia skafandre.
  
  "Fajn. Venujeme im náležitú starostlivosť."
  
  Keď si Drake vložil telefón do vrecka, Alicia sa oprášila a dlho sa obzerala. "Máme tu šťastie," povedala. "Nie sú žiadne obete. A žiadne správy z marca, napriek nášmu meškaniu. Takže si myslíš, že toto bola posledná požiadavka?"
  
  "Nie som si istá, ako by to mohlo byť," povedala Mayová. "Povedal nám, že chce peniaze, ale zatiaľ nám nepovedal kedy a kde."
  
  "Takže ešte aspoň jeden," povedal Drake. "Možno dve. Musíme skontrolovať zbraň a znova ju nabiť. Či tak alebo onak, so všetkými týmito mini-bombami, ktoré vybuchujú po celom meste, si myslím, že sme s tým veľmi ďaleko."
  
  Premýšľal nad účelom malých bômb. Nezabíjajte ani nemrzačte. Áno, zasiahli hrôzu do samotnej duše spoločnosti, ale vo svetle nukleárnej bomby, Juliana Marsha a kamier, ktoré ničili, si nemohol pomôcť, ale myslel si, že možno existuje aj iná agenda. Sekundárne bomby boli rušivé a otravné. Najväčší problém spôsobilo pár ľudí na motorkách, ktorí hádzali po Wall Street podomácky vyrobené ohňostrojové bomby.
  
  Alicia si všimla kiosk skrytý vo vzdialenom rohu. "Zmes cukru," povedala. "Chce niekto sladkú tyčinku?"
  
  "Daj mi dva Snickery," vzdychol Drake. "Pretože šesťdesiatpäť gramov bolo len pre deväťdesiate roky."
  
  Alicia pokrútila hlavou. "Ty a tvoje prekliate tyčinky."
  
  "Čo bude ďalej?" Beau sa priblížil a Francúz si pár natiahnutím uľavil od bolesti.
  
  "Moore musí zintenzívniť svoju hru," povedal Drake. "Buďte proaktívny. Ja, po prvé, nebudem celý deň tancovať na Marshovu melódiu."
  
  "Je to natiahnuté," pripomenula mu Mai. "Väčšina jeho agentov a policajtov stráži ulice."
  
  "Ja viem," vydýchol Drake. "Viem sakra dobre."
  
  Vedel tiež, že pre Moora nemôže byť lepšia podpora ako Hayden a Kinimaka, obaja s príhovormi k prezidentovi, pričom obaja zažili väčšinu toho, čo im svet môže hodiť. V tejto chvíli relatívneho pokoja zhodnotil, premýšľal o ich probléme a potom zistil, že sa obáva o druhý tím - Dahlov tím.
  
  Tento šialený švédsky bastard pravdepodobne bojoval s barom Marabou, zatiaľ čo sledoval najnahejšie momenty Alexandra Skarsgu.
  
  Drake poďakoval Alici, keď sa vrátila, a podal mu dva kúsky čokolády. Tím tam chvíľu len stál a premýšľal, otupený. Snažím sa nemyslieť na to, čo sa môže stať ďalej. Za nimi je kaviareň &# 233; stál ako opustený starý podnik, jeho okná boli rozbité, stoly prevrátené, dvere rozbité a viseli z pántov. Aj teraz tímy starostlivo prečesávali oblasť po nových zariadeniach.
  
  Drake sa otočil k Boovi. "Stretli ste sa s Marshom, však? Veríš, že to dotiahne až do konca?"
  
  Francúz urobil zložité gesto. "Hmm, kto vie? Pochod je zvláštny, v jednom momente sa zdá stabilný a v ďalšom šialený. Možno to všetko bola len pretvárka. Webb mu neveril, ale to nie je prekvapujúce. Mám pocit, že ak by sa Webb stále zaujímal o prípad Pythia, potom by Marshovi nebolo dovolené ani predstierať, že je do prípadu zapojený."
  
  "Nie je to Marsha, o ktorú sa musíme starať," zamiešala sa Mai vzrušene. "Toto..."
  
  A zrazu to všetko dávalo zmysel.
  
  Drake si to uvedomil v rovnakom čase, keď si uvedomil meno osoby, ktorej sa chystala zavolať. Jeho oči sa stretli s jej očami ako rakety hľadajúce teplo, ale na chvíľu nedokázali nič povedať.
  
  Rozmýšľam nad tým. hodnotiteľ. Do hrozného konca.
  
  "Sakra," povedal Drake. Hralo sa s nami od samého začiatku.
  
  Alicia ich sledovala. "Normálne by som povedal 'získaj izbu', ale..."
  
  "Nikdy sa nemohol dostať do tejto krajiny," zastonala Mai. "Bez nás nie."
  
  "Teraz," povedal Drake. "Je presne tam, kde chce byť."
  
  A potom zazvonil telefón.
  
  
  * * *
  
  
  Drake v šoku takmer spadol z čokoládovej tyčinky, bol tak pohltený alternatívnym myšlienkovým pochodom. Keď sa pozrel na obrazovku a uvidel neznáme číslo, okolo jeho hlavy sa odrazila pyrotechnická explózia protichodných myšlienok.
  
  Čo na to povedať?
  
  Musel to byť Marsh, ktorý volal zo svojho nového jednorazového mobilného telefónu. Mal by odolať nutkaniu vysvetliť mu, že sa s ním hrá, že ho jednoducho oklamali vo veľkom pláne? Chceli, aby bunky a jadrové zbrane zostali neutrálne čo najdlhšie. Dajte každému aspoň ďalšiu hodinu šancu to všetko vystopovať. Teraz však...teraz sa hra zmenila.
  
  Čo robiť?
  
  "Marec?" odpovedal po štvrtom zazvonení.
  
  Oslovil ho neznámy hlas. "Nieee! To je Gatorrrr!"
  
  Drake si odtiahol telefón od ucha, škrípanie a tón stúpal na konci každého slova a urážal jeho ušné bubienky.
  
  "Kto je to? Kde je Marsh?
  
  "Povedal som - Gatorrrr! Tie hovadiny už lezú hore nohami. Kde by mal byť. Ale mám na teba ešte jednu požiadavku, uhhh. Ešte jeden a potom bomba buď vybuchne, alebo nie. Záleží to na tebe!"
  
  "Jebem ma." Drake sa ťažko sústreďoval na slová kvôli náhodnému kriku. "Musíš sa trochu upokojiť, kamarát."
  
  "Utekaj, králik, utekaj, utekaj, utekaj. Choď nájsť policajnú stanicu na rohu 3. a 51. a pozri, aké kusy mäsa sme ti nechali ooooo. Keď sa tam dostanete, pochopíte poslednú požiadavku."
  
  Drake sa zamračil a pátral v pamäti. Na tejto adrese je niečo veľmi známe...
  
  Ale hlas opäť prerušil jeho sled myšlienok. "Teraz utekaj! Utekaj! Králik, utekaj a neobzeraj sa! Za minútu alebo hodinu to vybuchne, rrr! A potom sa začne naša vojna!"
  
  "Marsh chcel len výkupné. Peniaze za bombu sú vaše."
  
  "Nepotrebujeme tvoje peniaze, yyyy! Myslíte si, že neexistujú žiadne organizácie - dokonca ani vaše vlastné organizácie - ktoré nám pomáhajú? Myslíte si, že nám nepomáhajú žiadni bohatí ľudia? Myslíte si, že tam nie sú žiadni sprisahanci, ktorí tajne financujú našu vec? Ha ha, ha ha ha!"
  
  Drake sa chcel načiahnuť a zlomiť tomu šialencovi krk, ale keďže to nedokázal - zatiaľ - urobil ďalšiu najlepšiu vec.
  
  Hovor bol prerušený.
  
  A nakoniec jeho mozog spracoval každý kúsok informácie. Ostatní už vedeli. Tváre mali biele od strachu, telá napäté napätím.
  
  "Toto je naša stránka, však?" povedal Drake. "Tam, kde sú teraz Hayden, Kinimaka a Moore."
  
  "A Ramses," povedala Mai.
  
  Ak by bomba vybuchla práve v tom momente, tím by nebol schopný bežať rýchlejšie.
  
  
  KAPITOLA DVADSAŤ SEDEM
  
  
  Hayden študoval monitory. Keďže veľká časť stanice bola vyprázdnená a dokonca aj agenti osobne pridelení Moorovi boli vyslaní do ulíc, aby pomohli, miestne centrum národnej bezpečnosti sa cítilo preťažené až do bodu, keď sa zrútilo. Udalosti, ktoré sa odohrávali po celom meste, mali v tejto chvíli prednosť pred opätovným stretnutím Ramsesa a Pricea, ale Hayden si všimol, že medzi nimi chýba kontakt, a uvažoval, či si obaja naozaj nemajú čo povedať. Ramses bol dobre informovaný muž, ktorý mal všetky odpovede. Cena bola len ďalším podvodníkom naháňajúcim sa za dolármi.
  
  Kinimaka pomáhal obsluhovať monitory. Hayden prebrala, čo sa medzi nimi stalo predtým, keď Havajčan neodporúčal získavať informácie od oboch mužov, a teraz premýšľal nad jej reakciou.
  
  Mala pravdu? Bol úbohý?
  
  Niečo na premýšľanie neskôr.
  
  Pred ňou sa mihali obrazy, všetky oddialené na desiatkach štvorcových obrazoviek, čiernobielych a farebných, scény ohýbania blatníkov a požiarov, nablýskaných sanitiek a vydesených davov. Panika medzi Newyorčanmi bola obmedzená na absolútne minimum; hoci udalosti z 11. septembra boli v ich mysliach stále čerstvou hrôzou a ovplyvňovali každé rozhodnutie. Toľkým ľuďom, ktorí zažili príbeh prežitia 9. - 11. septembra, od tých, ktorí v ten deň nešli do práce až po tých, ktorí meškali alebo vybavovali pochôdzky, strach nikdy neopustil ich myšlienky. Turisti s hrôzou utekali, často aby čelili ďalšej nečakanej rane. Polícia začala seriózne čistiť ulice s malým odporom vždy podráždených miestnych obyvateľov.
  
  Hayden skontroloval čas...bolo sotva 11:00. Neskôr to bolo cítiť. Na zvyšok tímu myslela, žalúdok sa jej krútil strachom, že by dnes mohli prísť o život. Prečo to do pekla stále robíme? Deň za dňom, týždeň za týždňom? Šance sú menej priaznivé zakaždým, keď bojujeme.
  
  A najmä Dahl; Ako sa tento muž udržal pri tomto? S manželkou a dvoma deťmi musí mať muž pracovnú morálku veľkosti Mount Everestu. Jej úcta k vojakovi nebola nikdy väčšia.
  
  Kinimaka poklepal na jeden z monitorov. "Mohlo to byť zlé."
  
  Hayden naňho civel. "Čo je toto... do riti."
  
  Ohromená sledovala, ako Ramses zakročil, bežal k Priceovi a udrel mu hlavu o zem. Teroristický princ sa potom postavil nad bojujúce telo a začal doň nemilosrdne kopať, pričom každá rana vyvolala výkrik agónie. Hayden opäť zaváhal a potom videl, ako sa po podlahe začala šíriť kaluž krvi.
  
  "Idem dole."
  
  "Pôjdem aj ja". Kinimaka sa začal zdvíhať, no Hayden ho gestom zastavil.
  
  "Nie. Si tu potrebný."
  
  Ignorovala pohľady a ponáhľala sa späť do suterénu, pokynula dvom strážcom stojacim na chodbe a otvorila vonkajšie dvere do Ramsesovej cely. Ponáhľajú sa spolu s vytiahnutými zbraňami.
  
  Ramsesova ľavá noha narazila Priceovi do líca a zlomila kosť.
  
  "Prestaň!" Hayden kričal od hnevu. "Zabíjaš ho."
  
  "Je ti to jedno," Ramses znova použil svoju zbraň a rozbil Priceovi čeľusť. "Prečo by som mal? Nútiš ma, aby som zdieľal bunku s týmto svinstvom. Chceš, aby sme sa porozprávali? No a takto sa uskutočňuje moja železná vôľa. Možno to teraz zistíš."
  
  Hayden pribehol k mrežiam a vložil kľúč do zámky. Ramses sa podopieral a potom začal šľapať Priceovi na lebku a ramená, akoby hľadal slabé miesta a užíval si tento proces. Price prestal kričať a mohol len ticho stonať.
  
  Hayden otvoril dvere dokorán, podporovaný dvoma strážcami. Zaútočila bez obradu, zasiahla Ramsesa pištoľou za ucho a odtlačila ho od Roberta Pricea. Potom padla na kolená vedľa kňučiaceho muža.
  
  "Si nažive?" Určite nechcela pôsobiť príliš znepokojene. Ľudia ako on vnímali obavy ako slabosť, ktorú možno využiť.
  
  "Bolí to?" Pritlačila sa k Priceovým rebrám.
  
  Krik jej povedal, že "áno, stalo sa".
  
  "Dobre, dobre, prestaň kňučať." Otoč sa a nech ťa uvidím."
  
  Price sa snažil prevrátiť, ale keď to urobil, Hayden sebou trhol pri pohľade na masku krvi, vylámané zuby a roztrhané pery. Videla, že má ucho červené a oko tak opuchnuté, že už to možno nikdy nebude fungovať. Napriek svojmu najlepšiemu prianiu sa strhla.
  
  "Svinstvo".
  
  Zamierila smerom k Ramsesovi. "Kámo, ani sa nemusím pýtať, či si blázon, však? Len blázon by urobil to, čo ty. príčina? Motív? Cieľ? Pochybujem, že ti to vôbec napadlo."
  
  Zdvihla glock, v skutočnosti nebola úplne pripravená na streľbu. Stráže vedľa nej kryli Ramsesa pre prípad, že by ju napadol.
  
  "Strieľaj," povedal Ramses. "Zachráň sa pred svetom plným bolesti."
  
  "Keby toto bola tvoja krajina, tvoj domov, hneď by si ma zabil, však? Ty by si to všetko ukončil."
  
  "Nie. Čo je zábavné na tak rýchlom zabíjaní? Najprv by som zničil vašu dôstojnosť tým, že by som vás vyzliekol a zviazal vám končatiny. Potom by som zlomil tvoju vôľu pomocou náhodnej metódy, bez ohľadu na to, čo sa v tej chvíli zdalo správne. Potom by som prišiel na spôsob, ako ťa zabiť a priviesť späť, znova a znova, nakoniec by som ustúpil, keď si ma po stýkrát prosil, aby som ukončil svoj život."
  
  Hayden sa na to díval, videl pravdu v Ramsesových očiach a nedokázal sa prestať triasť. Bol tu muž, ktorý by bez rozmýšľania odpálil jadrovú bombu v New Yorku. Jej pozornosť bola tak pohltená Ramsesom, ako aj jej strážcami, že nereagovali na šúchajúce sa kroky a trhané dýchanie, ktoré vychádzalo spoza nich.
  
  Ramsesovi sa zaleskli oči. Hayden vedel, že boli oklamaní. Otočila sa, ale nie dosť rýchlo. Price mohol byť ministrom obrany, no mal aj význačnú vojenskú kariéru a teraz prežíval to, čo si z nej pamätal. Oboma rukami vrazil strážcovi do natiahnutej paže, čo spôsobilo, že jeho pištoľ s rachotom spadla na podlahu, a potom udrel päsťou do brucha muža, čím ho prehol na polovicu. Pritom spadol a stavil sa, že ho Hayden a druhý strážca nezastrelia, vsadil na svoju pozíciu niekoľkými spôsobmi a padol na zbraň.
  
  A vystrelil pod pazuchou, guľka zasiahla omráčeného strážcu do oka. Hayden odložila emócie a namierila Glock na Pricea, ale Ramses sa na ňu vrhol ako býk na traktore, plná sila jeho tela ju paralyzovala a zrazila ju z nôh. Ramses a Hayden sa potácali po cele a dali Priceovi príležitosť zasiahnuť čistého zásahu do druhého strážcu.
  
  Využil to a využil zmätok vo svoj prospech. Druhý strážca zomrel pred ozvenou guľky, ktorá ho zabila. Jeho telo dopadlo na zem pri Priceových nohách a sledovalo ho jediné fungujúce oko sekretárky. Hayden vyliezla spod Ramsesovho obrovského tela, stále držala svoj glock, s divokými očami, a držala Pricea so zbraňou v ruke.
  
  "Prečo?"
  
  "Som šťastný, že zomriem," povedal Price nešťastne. "Chcem zomrieť".
  
  "Aby som pomohol zachrániť toto svinstvo?" Potácala sa po podlahe a bojovala.
  
  "Mám ešte jednu hru," zamrmlal Ramses.
  
  Hayden cítila, ako sa pod ňou chveje zem, steny pivnice sa chvejú a vyvrhujú oblaky malty. Samotné mreže klietky sa začali triasť. Preusporiadala si ruky a kolená, upokojila sa a pozrela sa hore-dole, doľava a doprava. Hayden zízal na svetlá, ktoré znova a znova blikali.
  
  Teraz čo? Čo je to do pekla...
  
  Ale ona už vedela.
  
  Miesto bolo vystavené pozemnému útoku.
  
  
  KAPITOLA DVADSAŤOSMA
  
  
  Hayden zalapal po dychu, keď sa steny naďalej triasli. Ramses sa pokúsil vstať, ale miestnosť sa okolo neho otriasla. Terorista padol na kolená. Price s úžasom sledoval, ako sa mení samotný roh miestnosti, kĺby sa posúvajú a preskupujú, svahy sa každou sekundou deformujú. Hayden sa vyhol padajúcemu kusu malty, keď sa zrútila časť stropu. Zo strechy viseli drôty a vzduchové kanály, ktoré sa hojdali ako pestrofarebné kyvadla.
  
  Hayden zamieril k dverám cely, ale Ramses bol dosť chytrý, aby jej zablokoval cestu. Chvíľu trvalo, kým si uvedomila, že stále drží glock, a vtedy sa väčšina stropu zrútila a samotné mreže sa sklonili dovnútra, takmer sa zrútili.
  
  "Myslím, že si to prehnal," povedal Price bez dychu.
  
  "Celé toto prekliate miesto sa rozpadá," zakričal Hayden Ramsesovi do tváre.
  
  "Ešte nie".
  
  Terorista vstal a rútil sa k vzdialenej stene, oblaky malty a kusy betónu a omietky lietali a padali všade okolo neho. Vonkajšie dvere sa prepadli a potom sa otvorili. Hayden schmatla bar a vytiahla sa hore, dohonila toho šialenca, Price sa kĺzal za chrbtom. Na vrchole mali ľudí. Ramses mohol zájsť len tak ďaleko.
  
  S touto myšlienkou Hayden hľadala svoj telefón, ale sotva mohla držať krok s Ramsesom. Tento muž bol rýchly, tvrdý a nemilosrdný. Vyšliapal po schodoch, odložil výzvu jedného policajta a hodil ho hlavou napred na Haydena. Chytila chlapíka, držala ho a v tom čase sa už Ramses pretláčal cez horné dvere.
  
  Hayden sa ponáhľal v prenasledovaní. Horné dvere boli dokorán otvorené, ich sklo prasklo, rámy mali rozbité. Najprv z monitorovacej miestnosti videla len Moorea, ktorý vstával z podlahy a naťahoval sa, aby narovnal niekoľko zdeformovaných obrazoviek. Iné boli vytrhnuté z kotvísk, odtrhnuté od steny a pri pristátí havarovali. Kinimaka teraz vstal s obrazovkou spadnutou z pliec, sklo a plast zachytené vo vlasoch. Ďalší dvaja agenti v miestnosti sa snažili dať dokopy.
  
  "Čo nás zasiahlo?" Moore vybehol z miestnosti, keď si všimol Haydena.
  
  "Kde do pekla je Ramses?" skríkla. "Nevidel si ho?"
  
  Moorove ústa sa otvorili. "Mal by byť v cele."
  
  Kinimaka mu oprášil sklo a iné nečistoty z pliec. "Pozeral som... Potom sa rozpútalo peklo."
  
  Hayden hlasno zakliala, keď si všimla schody naľavo a potom balkón pred sebou, ktorý mal výhľad na hlavnú kanceláriu okrsku. Z budovy nebolo iné východisko, len prejsť cez ňu. Rozbehla sa k zábradliu, schmatla ho a preskúmala miestnosť pod ním. Počet zamestnancov bol zredukovaný, ako plánovali teroristi, no niektoré pracovné miesta na prízemí boli obsadené. Muži aj ženy si zbierali svoje veci, no väčšina smerovala k hlavnému vchodu s vytiahnutými zbraňami, akoby očakávali útok. Ramses medzi nimi zrejme nemohol byť.
  
  kde potom?
  
  Očakávanie. Sledujem. Nebolo to...
  
  "Toto nie je koniec!" - skríkla. "Choď preč od okien!"
  
  Neskoro. Blitzkrieg sa začal kolosálnym výbuchom; predné okná vybuchli a časť steny sa zrútila. Celý Haydenov pohľad sa zmenil, línia strechy klesla. Trosky explodovali po celej stanici, keď polícia padala. Niektorí sa zdvihli na kolená alebo sa odplazili preč. Ďalší boli zranení alebo sa ocitli v pasci. RPG zasyčalo cez rozbitú fasádu a narazilo do konzoly obsluhy, čím sa do blízkeho okolia šírili oblaky plameňov, dymu a trosiek. Hayden potom videl bežať nohy, keď sa objavilo veľa maskovaných mužov, všetci so zbraňami pripútanými na pleciach. Rozprestierali sa na každú stranu, zamerali všetko, čo sa pohlo, a potom, po dôkladnom zvážení, spustili paľbu. Hayden, Kinimaka a Moore paľbu okamžite opätovali.
  
  Guľky prerazili zničenú stanicu. Hayden dole napočítala jedenásť ľudí, kým sa drevený balkón, ktorý ju chránil, začal trieštiť na kúsky. Škrupiny prešli priamo cez. Úlomky sa odlomili a zmenili sa na nebezpečné črepiny. Hayden na ňu spadol zozadu dozadu a potom sa prevrátil. Jej vesta utrpela dva menšie zásahy, nie guľkami, a intenzívna bolesť v dolnej časti lýtka jej prezrádzala, že do odhaleného mäsa zasiahol drevený bodec. Kinimaka tiež zalapal po dychu a Moore vstal, aby si vyzliekol bundu a zbavil si hobliny z ramena.
  
  Hayden sa odplazil späť na balkón. Cez medzery sledovala postup útočnej skupiny a počula hrdelné reptanie, keď volali po svojom vodcovi. Ramses bežal ako loviaci lev, za menej ako sekundu zmizol Haydenovi z dohľadu. Šancu vystreliť vyžmýkala, no už vedela, že guľka tesne nepoletí.
  
  "Sakra!"
  
  Hayden vstal, zamračil sa na Kinimaka a rozbehol sa ku schodom. Teroristického princa nemohli nechať ujsť. Na jeho slovo by bomba bola odpálená. Hayden mal pocit, že na seba nenechá dlho čakať.
  
  "Choď preč, choď preč!" - zavyla na Mano. "Musíme okamžite priviesť Ramsesa späť!"
  
  
  KAPITOLA DVADSAŤ DEVIATA
  
  
  Križovatka tesne pred areálom bola zvyčajne preplnená ľuďmi, prechod bol upchatý chodcami a cesty duneli v neustálom rytme prechádzajúcich áut. Vysoké budovy s mnohými oknami zvyčajne odrážali zvuky trúbenia klaksónov a smiechu medzi nimi, čo naznačovalo nárast ľudskej interakcie, no dnes bola scéna úplne iná.
  
  Cez cestu víril dym a stúpal k oblohe. Na chodníkoch boli rozbité okná. Okolo náboja sa šepkali tlmené hlasy, keď sa šokovaní a zranení spamätali alebo vyšli z úkrytu. V tesnej blízkosti kvílili sirény. Strana ich budovy na 3. avenue vyzerala, ako keby si ju obrovská myš pomýlila s kúskom sivého syra a uhryzla si z nej obrovské sústa.
  
  Hayden si toho nevšimla, vybehla zo stanice a potom spomalila, keď sa obzerala po utečencoch. Priamo vpredu, na 51. ulici, bežali ako jediní - jedenásť mužov oblečených v čiernom, pričom nad ostatnými sa týčil nezameniteľný Ramses. Hayden uháňala cez križovatku posypanú sutinami, ohromená tichom, ktoré ju obklopovalo, krikom ticha a vznášajúcimi sa oblakmi prachu, ktoré sa ju pokúšali oslepiť. Hore, v medzerách medzi strechami kancelárskych budov - rovné betónové stĺpy označujúce kolmú cestu ako čiary na mriežke - sa ranné slnečné svetlo snažilo konkurovať. Slnko sa pred poludním na uliciach objavovalo len zriedka, od okien sa odrážalo už o nejaký čas skôr a osvetľovalo len križovatky, až sa zdvihlo nad hlavu a nevedelo nájsť cestu dole medzi budovami.
  
  Kinimaka, verný starý pes, sa ponáhľal vedľa nej. "Je ich len dvanásť," povedal. "Moore sleduje našu pozíciu. Budeme ich sledovať, kým nedostaneme posily, dobre?"
  
  "Ramses," povedala. "Toto je naša priorita. Za každú cenu ho dostaneme späť."
  
  "Hayden," Kinimaka sa takmer zrazil so zaparkovanou dodávkou. "Toto si nepremysli. Ramses všetko naplánoval. A aj keby to neurobil - aj keby jeho umiestnenie nejako uniklo do piatej komory - na tom teraz nezáleží. Toto je bomba, ktorú musíme nájsť."
  
  "Ďalší dôvod na zajatie Ramsesa."
  
  "Nikdy nám to nepovie," povedal Kinimaka. "Ale možno to urobí jeden z jeho študentov."
  
  "Čím dlhšie budeme držať Ramsesa mimo rovnováhy," povedal Hayden. "Týmto mestom je väčšia šanca, že toto všetko prežije."
  
  Uháňali po chodníku, držali sa v niekoľkých tieňoch vrhaných výškovými budovami a snažili sa nerobiť žiaden hluk. Ramses bol v strede svojej svorky a dával rozkazy a teraz si Hayden spomenul, že ešte na trhu nazval týchto mužov svojimi "legionármi". Každý z nich bol smrtiaci a lojálny svojej veci, o mnoho krokov nad obyčajnými žoldniermi. Najprv sa dvanásť ľudí bez dlhého rozmýšľania ponáhľalo, dali si malú vzdialenosť medzi sebou a miestom, ale po minúte začali spomaľovať a dvaja sa obzreli a skontrolovali, či tam nie sú nejakí prenasledovatelia.
  
  Hayden spustil paľbu a nahnevane štekal zo svojho glocku. Jeden muž spadol a zvyšok sa otočil a paľbu opätoval. Dvaja bývalí agenti CIA sa schovali za betónový záhon. Hayden nazrela okolo jeho okrúhleho okraja, nechcela stratiť z dohľadu svojho nepriateľa. Ramses bol na pokraji zrútenia, krytý svojimi ľuďmi. Teraz videla, že Robert Price bol ponechaný svojmu osudu, ledva sa postavil na nohy, ale stále sa mu darilo na bitku, starnúceho muža. Jej pozornosť sa obrátila späť k Ramsesovi.
  
  "Je priamo tam, Mano." Nech to máme za sebou. Myslíš, že ešte vybuchnú, ak zomrie?"
  
  "Sakra, ja neviem." Zobrať ho živého by fungovalo lepšie. Možno by sme mu mohli držať výkupné."
  
  "Áno, dobre, najprv sa musíme dostatočne priblížiť."
  
  Kamera opäť priblížila, tentoraz zakryla ich útek. Hayden behal od záhona k záhonu a prenasledoval ich po ulici. Medzi oboma skupinami svišťali guľky, rozbíjali okná a zasahovali do zaparkovaných áut. Rad roztrúsených žltých taxíkov ponúkal Haydenovi lepšie krytie a možnosť priblížiť sa a neváhala to vziať.
  
  "Poďme!"
  
  Nastúpila do prvého taxíka, skĺzla nabok a použila ďalší, ktorý zostal na kraji cesty, aby sa zakryla, keď bežala k ďalšiemu. Okná okolo nej explodovali, keď sa ich väznitelia pokúšali odstrániť, ale kryt znamenal, že Ramsesovi noví legionári nikdy nevedeli, kde sú. O štyri taxíky neskôr a nútili bežcov, aby sa schovali, čím ich spomaľovali.
  
  Kinimaki začalo praskať v slúchadle. "Pomoc je vzdialená päť minút."
  
  Ale aj toto bolo neisté.
  
  Bunka opäť fungovala ako kompaktná skupina. Hayden začal prenasledovať, nedokázal bezpečne uzavrieť medzeru a tiež bol nútený šetriť muníciu. Ukázalo sa, že cela sa začala obávať aj možnosti príchodu posíl, pretože ich pohyby boli čoraz zbesilejšie a menej opatrné. Hayden zamieril na jedného zo zadných strážcov a minul len preto, že prešiel okolo vytvarovaného stromu, keď vystrelila.
  
  Čistá smola.
  
  "Mano," povedala zrazu. "Stratili sme niekde jedného z nich?"
  
  "Počítajte znova."
  
  Vedela napočítať len desať čísel!
  
  Z ničoho nič sa objavil a vykotúľal sa spod zaparkovaného auta vo veľkom štýle. Jeho prvý úder sa spojil so zadnou časťou Kinimakiho kolena, čo spôsobilo, že sa veľký muž zohol. Ako kopal, jeho pravá ruka zdvihla malý PPK, ktorého veľkosť ho robila nemenej smrteľným. Hayden odhodil Kinimaku nabok, jej relatívne malé telo bolo také silné a energické ako ktorýkoľvek športovec svetovej triedy, ale aj to mohlo s veľkým mužom len trochu pohnúť.
  
  Guľka preletela medzi nimi, ohromujúca, úchvatná, najkratšia chvíľa čistého pekla, a potom sa legionár opäť pohol. Ďalší úder spojený s Haydenovým kolenom a Mano pokračoval v páde a narazil hrudníkom do toho istého zaparkovaného auta, ktoré použil ich nepriateľ na úkryt. Utieklo mu zavrčanie, keď zistil, že sa zúfalo snaží otočiť na kolenách.
  
  Hayden pocítila bodnutie bolesti v kolene a, čo je dôležitejšie, náhlu stratu rovnováhy. Vedela viac o Ramsesovom úteku a hroznom bufete, ktorý nasledoval, než o bojovom legionárovi a každé vlákno jej bytosti to chcelo rýchlo mať za sebou. Ale tento muž bol bojovník, skutočný bojovník a zjavne chcel prežiť.
  
  Znovu vystrelil z pištole. Teraz bola Hayden rada, že stratila rovnováhu, pretože nebola tam, kde ju očakával. Guľka jej však zasiahla rameno. Kinimaka sa vrhol na ruku s pištoľou a zahrabal ju pod horu svalov.
  
  Legionár ho okamžite opustil, vidiac zbytočnosť boja s Havajčanom. Potom vytiahol desivú osempalcovú čepeľ a vrhol sa na Haydena. Nemotorne sa skrútila, čím získala priestor, aby sa vyhla smrteľnému úderu. Kinimaka švihol pištoľou, ale legionár to predvídal a švihol ňou oveľa rýchlejšie, nôž vážne porezal Havajčana na hruď, ktorá sa kvôli mužovej veste stala bezvýznamnou, no aj tak ho hodil na zadok.
  
  Výmena dala Hayden šancu, ktorú potrebovala. Keď vytiahla pištoľ, uhádla, čo urobí legionár - otočí sa a hodí nôž na prefíkaného - a tak ustúpila nabok a stlačila spúšť.
  
  Tri guľky zasiahli mužovu hruď, keď sa nôž odrazil od dverí auta a s rachotom dopadol na podlahu, pričom nespôsobil žiadnu škodu.
  
  "Vezmi si ho Walter," povedal Hayden Kinimake. "Budeme potrebovať každú guľku."
  
  Keď vstala, uvidela neprehliadnuteľnú skupinu ozbrojených mužov, ktorí sa ponáhľali po ulici, niekoľko stoviek metrov odtiaľ. Teraz to bolo čoraz komplikovanejšie - objavovali sa skupiny ľudí a túlali sa ulicami, smerovali domov alebo kontrolovali škody, alebo dokonca stáli na očiach a klikali na svoje zariadenia s Androidom - ale pohľad na Ramsesovu hlavu, ktorá sa objavila každých pár metrov, bol okamžite rozpoznateľný. .
  
  "Teraz sa pohni," povedala a prinútila svoje boľavé, pomliaždené končatiny pracovať nad ich kapacitu.
  
  Kamera zmizla.
  
  "Čo-"
  
  Kinimaka obišiel auto a preskočil kapotu.
  
  "Veľký športový obchod," povedal Havajčan zadýchaný. "Vtrhli dovnútra."
  
  "Koniec cesty, princ Ramses," vypľul Hayden posledné dve slová s pohŕdaním. "Ponáhľaj sa, Mano. Ako som povedal, musíme toho bastarda zamestnať a odviesť jeho pozornosť od tejto jadrovej bomby. Každá minúta, každá sekunda sa počíta."
  
  
  TRIDSIATA KAPITOLA
  
  
  Spoločne prešli cez stále sa otáčajúce vchodové dvere športového obchodu a do jeho rozľahlého tichého interiéru. Vitríny, stojany a vešiaky na šaty boli všade, pozdĺž každej uličky. Namontovaný na strope s otvoreným rámom, osvetlenie zabezpečovali žiariace dlaždice. Hayden civel na reflexnú bielu podlahu a videl zaprášené stopy vedúce do srdca obchodu. V rýchlosti skontrolovala svoj obchod a upravila si vestu. Tvár vykúkajúca spod vešiaka na šaty ju strhla, ale strach vrytý do jej čŕt ju zmäkol.
  
  "Neboj sa," povedala. "Zlez a buď ticho."
  
  Nepotrebovala sa pýtať na cestu. Hoci možno sledovali blatisté stopy, hluk pred nimi prezrádzal pozície ich cieľov. Cenovo neustále nariekanie bolo ďalšou výhodou. Hayden vkĺzol pod kovovú lakťovú opierku plnú legín a pretlačil sa popri holohlavej figuríne v cvičebnej uniforme Nike do priestoru vyhradeného pre športové vybavenie. Stojany na činky, závažia, trampolíny a bežecké pásy zoradené v párnych radoch. Len som sa presunul do inej sekcie, bola tam teroristická skupina.
  
  Jeden muž ju videl, spustil poplach a spustil paľbu. Hayden bežal tvrdo a pod uhlom, počul, ako sa guľka odrazila od veslárovej kovovej ruky len pár centimetrov naľavo od nej. Kinimaka uskočil nabok, ťažko pristál na dopravnej časti bežiaceho pásu a prevalil sa cez medzeru. Hayden vrátil legionárovi kompliment tak, že mu nad hlavou urobil dieru v poličke s teniskami.
  
  Muž pomaly ustupoval, keď sa jeho kolegovia rozišli. Hayden vyhodil ružovú tašku do vzduchu, aby skontroloval ich počet, a urobil grimasu, keď ju tvrdo zasiahli štyri samostatné výstrely.
  
  "Možno zakrývanie Ramsesovho úteku," vydýchol Kinimaka.
  
  "Ak by sme niekedy potrebovali Torstena Dahla," vydýchol Hayden.
  
  "Chceš, aby som vyskúšal bláznivý režim?"
  
  Hayden nedokázal potlačiť smiech. "Myslím si, že je to skôr životný štýl ako zmena prevodového stupňa," povedala.
  
  "Nech je to čokoľvek," povedal Kinimaka. "Poponáhľajme sa."
  
  Hayden ho porazil, vyskočil z krytu a rýchlo spustil paľbu. Jedna z postáv zafučala a spadla nabok, zvyšok sa prikrčil. Hayden na nich zaútočila, nechala im v ceste prekážky, no medzeru uzavrela tak rýchlo, ako len mohla. Legionári ustúpili, strieľali vysoko a zmizli za regálom s teniskami všetkých dostupných značiek a farieb vo výške stropu. Hayden a Kinimaka si sadli na druhú stranu a na chvíľu sa zastavili.
  
  "Pripravený?" - Opýtal som sa. Hayden si povzdychol, keď oslobodil padlého člena cely zo zbrane.
  
  "Choď," povedal Kinimaka.
  
  Keď vstali, výbuch guľometnej paľby mierne rozdrvil výcvikový stojan nad ich hlavami. Pršali na ne kusy kovu a kartónu, plátna a plastu. Hayden vyliezol na okraj, aj keď sa celá konštrukcia kývala.
  
  "Ach..." začala Kinimaka.
  
  "Sakra!" Hayden skončil a skočil.
  
  Celá horná polovica širokého pultu sa zrútila, roztrhala na kusy a spadla na ne. Obrovská, previsnutá stena políc, odhodila kovové vzpery, kartónové škatule a kopy nových plátených topánok, keď prišli. Kinimaka zdvihol ruku, akoby sa chcel brániť pred budovou a pokračoval suverénne v pohybe, no kvôli svojej hmote zaostal za utekajúcim Haydenom. Keď sa odkotúľala od padajúcej masy, pričom sa jej ťahacia noha zachytila o kovovú podperu, Kinimaka si zaboril hlavu pod ruky a vzoprel sa, keď naňho spadla.
  
  Hayden dokončila hod so zbraňou v ruke a obzrela sa. "Mano!"
  
  Jej problémy však ešte len začínali.
  
  Štyria legionári na ňu zaútočili, odkopli pištoľ a bili jej telo pažbami svojich pušiek. Hayden sa prikryl a potom sa ešte zvalil. Stojan s basketbalovými loptičkami sa prevrátil a oranžové lopty lietali na všetky strany. Hayden sa obzrela cez plece, videla pohybujúce sa tiene a rozhliadla sa po svojom Glockovi.
  
  Ozval sa výstrel. Počula, ako guľka zasiahla niečo blízko jej hlavy.
  
  "Zastavte tu," povedal hlas.
  
  Hayden stuhla a zdvihla zrak, keď na ňu dopadli tiene Ramsesových mužov.
  
  "Teraz si s nami."
  
  
  KAPITOLA 31
  
  
  Drake vtrhol do zničenej oblasti, Alicia po jeho boku. Prvý pohyb, ktorý videli, bol od Moora, keď sa otočil na balkóne na poschodí a namieril na nich zbraň. Po pol minúte sa na jeho tvári objavila úľava.
  
  "Konečne," vydýchol. "Myslím, že ste sem prišli prví."
  
  "Dostali sme malé varovanie vopred," povedal Drake. "Nejaký klaun menom Aligátor?"
  
  Moore vyzeral zmätene a pokynul im hore. "Nikdy som o ňom nepočul." Je to vodca piatej bunky?"
  
  "Myslíme si, že áno. Je to zasraný wazzok so zadkom plným svinstva, ale teraz má na starosti túto jadrovú bombu."
  
  Moore to sledoval s otvorenými ústami.
  
  Alicia preložila. "Aligátor znie po desiatich galónoch kávy bláznivejšie ako Julian Marsh a povedal by som, že to nie je možné, kým som nepočul, čo chcel povedať. Takže, kde je Hayden a čo sa tu stalo?"
  
  Moore im to všetko pripravil, komentoval boj medzi Ramsesom a Priceom a potom útek. Drake pokrútil hlavou nad stavom stanice a neadekvátnym rozložením agentov.
  
  "Mohol to naplánovať? Prichádzaš až z toho prekliateho hradu v Peru? Aj keď sme objavovali bazár?"
  
  Mai vyzerala skepticky. "Znie to trochu pritiahnuté za vlasy aj pre jednu z tvojich teórií."
  
  "A na tom nezáleží," povedala Alicia. "Naozaj? Myslím, koho to zaujíma? Musíme sa prestať splynovať a začať hľadať."
  
  "Tentoraz," povedala May. "Súhlasím s Tazom." Možno do nej jej posledný milenec vrazil trochu rozumu." Vrhla pôvabný pohľad na Bo.
  
  Drake sa prikrčil, keď sa naňho Moore pozrel, oči mal teraz ešte širšie. Agent ministerstva vnútra civel na nich štyroch.
  
  "Znie to ako skvelá párty, chlapci."
  
  Drake pokrčil plecami. "Kam išli? Hayden a Kinimaka?"
  
  ukázal Moore. "51. Nasledoval Ramsesa, jeho jedenásť nasledovníkov a toho idiota Pricea do dymu. Už po niekoľkých minútach som ich stratil z dohľadu."
  
  Alicia ukázala na rad obrazoviek. "Vieš ich nájsť?"
  
  "Väčšina kanálov je vypnutá. Obrazovky sú zničené. Teraz by sme len ťažko našli Battery Park."
  
  Drake podišiel k rozbitému zábradliu balkóna a rozhliadol sa po stanici a ulici vonku. Bol to zvláštny svet, ktorý ležal pred ním, v rozpore s mestom, ktoré si predstavoval, opäť v pätách, aspoň pre dnešok. Poznal len jeden spôsob, ako pomôcť týmto ľuďom, aby sa mali lepšie.
  
  Udržujte ich v bezpečí.
  
  "Máš ešte nejaké novinky?" spýtal sa Moore. "Verím, že si sa rozprával s Marshom a tým Aligátorom."
  
  "Presne to, čo sme ti povedali," povedala Alicia. "Skontrolovali ste deaktivačné kódy?"
  
  Moore ukázal na blikajúcu ikonu, ktorá práve začala blikať na jednej z preživších obrazoviek. "Sledujme".
  
  Drake sa vrátil, keď Beau zamieril k chladiču vody, aby sa napil. Moore prečítal e-mail nahlas, rýchlo sa dostal k veci a potvrdil pravosť deaktivačných kódov.
  
  "Takže," pozorne prečítal Moore. "Kódy sú vlastne kóšer. Musím povedať, že je to úžasné. Myslíš si, že Marsh vedel, že si ho uzurpujú?"
  
  "Môže existovať množstvo dôvodov," povedal Drake. "Bezpečnosť pre seba. Balansovanie na hrane. Jednoduchý fakt je, že mužovi chýba šesť kôl na celý klip. Keby ten Aligátor neznel tak okázalo, v skutočnosti by som sa teraz cítil bezpečnejšie."
  
  "Happie?"
  
  "Oriešky?" Drake to skúsil. "Neviem. Hayden hovorí tvojím jazykom lepšie ako ja."
  
  "Angličtina". Moore prikývol. "Naším jazykom je angličtina."
  
  "Ak to hovoríš ty. Ale toto je dobrá vec, chlapci. Originálne deaktivačné kódy sú dobrá vec."
  
  "Chápete, že sme ich mohli aj tak kontaktovať, keď vedci určili pôvod jadrovej nálože?" Povedal Beau, keď sa vrátil a odpil si z plastového pohára.
  
  "Hm, áno, ale ešte sa to nestalo." A pokiaľ vieme, zmenili kódy alebo pridali nový spúšťač."
  
  Beau to prijal miernym prikývnutím.
  
  Drake sa pozrel na hodinky. Boli na stanici takmer desať minút a od Haydena alebo Dahla nebolo ani slovo. Dnes mi desať minút pripadalo ako večnosť.
  
  "Volám Hayden." Vytiahol mobil.
  
  "Neboj sa," povedala Mai. "Nie je to Kinimaka?"
  
  Drake sa prudko otočil tam, kam ukázala. Neprehliadnuteľná postava Mana Kinimakiho sa neustále kĺzala po ulici, sklonená, zjavne v bolestiach, ale tvrdohlavo klusala smerom k stanici. Drake prehltol tucet otázok a namiesto toho sa ponáhľal priamo k osobe, ktorá na ne vedela odpovedať. Keď bol vonku, tím chytil Mana na križovatke plnej sutín.
  
  "Čo je kamoš?"
  
  Havajčanovu úľavu pri stretnutí s nimi zatienila nejaká strašná duševná bolesť číhajúca tesne pod povrchom. "Majú Haydena," zašepkal. "Zničili sme troch z nich, ale nepriblížili sme sa k Ramsesovi ani Priceovi." A potom nás na konci prepadli zo zálohy. Vyradilo ma to z hry a kým som sa dostal spod tony trosiek, Hayden bol preč."
  
  "Ako vieš, že ju dostali?" spýtal sa Beau. "Možno stále prenasleduje?"
  
  "Moje ruky a nohy môžu byť zranené," povedal Kinimaka. "Ale moje uši počuli dobre." Odzbrojili ju a odvliekli preč. Posledné, čo povedali, bolo..." Kinimaka s ťažkým srdcom prehltol, neschopný pokračovať.
  
  Drake zachytil mužov pohľad. "Zachránime ju. Toto robíme vždy."
  
  Kinimaka trhla. "Nie vždy".
  
  "Čo jej povedali?" Alicia naliehala.
  
  Kinimaka pozrela na oblohu, akoby hľadala inšpiráciu v slnečnom svetle. "Povedali, že jej poskytnú bližší pohľad na túto jadrovú bombu." Povedali, že jej ho pripevnia na chrbát."
  
  
  32 KAPITOLA
  
  
  Thorsten Dahl nechal niekoľko tímov, aby vyčistili oblasť okolo Times Square a vzal svoj tím hlboko do tieňa, ktorý vytvorila úzka ulička. Bolo to tiché a bezstarostné, ideálne miesto na uskutočnenie dôležitého telefonátu. Najprv zavolal Hayden, no keď neodpovedala, pokúsil sa skontaktovať s Drakeom.
  
  "Vzdialenosť je tu. Aké sú najnovšie správy?
  
  "Sme v sračkách, kamarát-"
  
  "Opäť do tvojich gúľ?" prerušil ho Dahl. "Čo je nové?"
  
  "Tentoraz nie po krk." Tí blázniví bastardi vypadli, alebo boli zlomení, zo svojich ciel. Ramses a Price už nie sú. Piata cela pozostáva - alebo bola - z dvanástich ľudí. Mano hovorí, že majú tri."
  
  Dahl zachytil intonáciu. "Hovorí Mano?"
  
  "Jo kámo. Chytili Haydena. Vzali ju so sebou."
  
  Dahl zavrel oči.
  
  "Ale máme ešte nejaký čas." Drake skúsil pozitívnu stránku. "Vôbec by to nevzali, keby to chceli okamžite vyhodiť do vzduchu."
  
  Yorkovia mali pravdu, musel Dahl uznať. Počúval, ako Drake pokračoval vo vysvetľovaní, že Marsh bol teraz odstránený zo svojej úlohy princa temnoty a dočasne nahradený niekým s názvom Aligátor. Homeland dokázala identifikovať tohto muža ako amerického podporovateľa.
  
  "Naozaj?" povedal Dahl. "Prečo?"
  
  "V podstate čokoľvek, čo by mohlo spôsobiť anarchiu," povedal Drake. "Je to žoldnier, len tentoraz stratil nervy."
  
  "Myslel som si, že Ramses vždy viedol svoj biznis 'doma'."
  
  "Aligátor pochádza z New Yorku. Mohol by operácii poskytnúť neoceniteľné logistické znalosti."
  
  "Áno, to dáva zmysel." Dahl si povzdychol a unavene si pretrel oči. "Tak čo ďalej? Máme Haydenove súradnice?"
  
  "Vzali jej fotoaparát. Museli jej vziať aspoň časť oblečenia, pretože štítok na jej košeli hovorí, že je pod stolom v Chipotle Mexican Grill, čo sme práve potvrdili, že je to kravina. Bezpečnostné kamery fungujú, ale v dôsledku útoku na lokalitu boli väčšinou vyradené prijímače na našej strane . Dávajú dokopy všetko, čo sa dá. A jednoducho nemajú dostatok pracovnej sily. Odtiaľto to môže dopadnúť naozaj zle, kamarát."
  
  "Mohol?" zopakoval Dahl. "Povedal by som, že to zlé máme za sebou a smerujeme dolu ulicou zla, však?"
  
  Drake sa na chvíľu odmlčal a potom povedal: "Dúfame, že budú naďalej klásť požiadavky," povedal. "Každá nová požiadavka nám dáva viac času."
  
  Dahl nemusel hovoriť, že zatiaľ neurobili žiadny pokrok. Skutočnosť bola samozrejmá. Tu sa spoliehali na Homeland, aby odhalili umiestnenie jadrovej bomby, pobehovali ako vopred varované vianočné moriaky, len aby Moore určil miesto, ale celý podnik zlyhal.
  
  "Všetko, čo sme urobili, bolo neutralizovať niekoľko spotrebných materiálov," povedal. "Nie sme ani blízko Ramsesovmu skutočnému plánu a najmä jeho záverečnej hre."
  
  "Prečo nejdete dole na stanicu? Mohli by sme byť spolu, keď príde ďalší vodca."
  
  "Áno, urobíme to." Dahl zamával zvyšku svojho tímu a určil správny smer, aby ich zaviedol na 3. Avenue. "Ahoj, ako sa drží Mano?"
  
  "Ten chlap bol tvrdo zasiahnutý stenou s policami. Nepýtajte. Ale je dychtivý bojovať, len čaká na niekoho, kto mu dá cieľ."
  
  Dahl začal utekať, keď dokončili rozhovor. Kensi sa pri ňom zastavil a prikývol. "Zlý krok?"
  
  "Vzhľadom na našu situáciu si myslím, že to mohlo byť horšie, ale áno, bola to zlá voľba. Uniesli Haydena. Vzal ju tam, kde je bomba."
  
  "No, to je skvelé! Teda, nemáte všetci skryté majáky?"
  
  "Robíme. A zahodili to spolu s jej oblečením."
  
  "Mosad sa ti dostal pod kožu," povedala Kensi potichu. "Dobré pre nich, ale nie pre mňa." Dal mi pocit, že sem patrím."
  
  "Bolo by". Dahl prikývol. "Všetci musíme cítiť, že máme svoj osud pod kontrolou a že každé rozhodnutie je v podstate slobodné. Toto nie je manipulácia."
  
  "V týchto dňoch," Kensiho prsty sa skrútili a potom zovreli v päste, "manipuluješ so mnou na vlastné nebezpečenstvo," potom sa na neho jemne usmiala. "Okrem teba, priateľu, so mnou môžeš manipulovať kedykoľvek a kdekoľvek chceš."
  
  Dahl odvrátil pohľad. Bridget McKenzie bola nezastaviteľná. Žena vedela, že je ženatý muž, otec, a predsa podľahla pokušeniu. Samozrejme, tak či onak by tu dlho nezostala.
  
  Problém je vyriešený.
  
  Smith a Lauren si tiež zabehali a vymieňali si tiché komentáre. Yorgi vychoval zozadu, unavený a posiaty troskami, no hravý odhodlaním. Dahl vedel, že toto bola jeho prvá skutočná skúsenosť so zbesilým, náhodným bojom, a myslel si, že to zvládol dobre. Ulice sa mihli a potom odbočili doľava na 3. avenue smerom ku križovatke s 51.
  
  Pre Dahla to bolo čudných pár minút. Niektoré časti mesta zostali nezranené a zatiaľ čo mnohé obchody zostali otvorené a ľudia chodili dovnútra s pocitom strachu, iné boli opustené, takmer bez života. Niekoľko ulíc bolo ohraničených vozidlami poriadkovej polície a armádnymi vozidlami s pohonom všetkých štyroch kolies. Niektoré oblasti sa zahanbene krčili pred prítomnosťou lupičov. Ľudia, ktorých videl, väčšinou nechápali, čo majú robiť, a tak pridal svoj hlas k tomu, čo považoval za autority, a pozval ich, aby sa uchýlili, kamkoľvek môžu.
  
  A potom dorazili na miesto, kde Drake a ostatní čakali, dúfali a plánovali zachrániť Hayden Jay.
  
  Od začiatku tohto dňa ubehlo len pár hodín. A teraz zúfalo hľadali spôsob, ako nájsť jadrovú bombu. Dahl vedel, že už nebude cesty späť, nemohol utiecť ani sa schovať v bunkroch. Tím SPEAR bol v ňom až do konca. Ak mesto dnes zomrie, nebude to pre nedostatok hrdinov, ktorí sa ho snažia zachrániť.
  
  
  KAPITOLA 33
  
  
  Hayden mlčal, zatiaľ čo Ramses riadil akciu a reakciu, pripomínajúc svojim mužom, kto je zodpovedný, testujúc ich absolútnu lojalitu. Po tom, čo ju odvliekli zo športového obchodu, prinútili ju prebehnúť medzi nich na 3. Avenue, potom si našli čas, kým našli a zahodili jej mobilný telefón a strhli jej nepriestrelnú vestu. Zdalo sa, že Ramses má nejaké znalosti o sledovacích zariadeniach a ich umiestnení a nariadil svojim mužom, aby jej vyzliekli košeľu. Malé zariadenie bolo rýchlo nájdené a odhodené, po čom skupina pokračovala v behu po ceste, ktorá vyzerala ako úplne náhodná.
  
  Hayden nadobudol dojem, že to tak vôbec nie je.
  
  Chvíľu to trvalo. Skupina zhodila svoje väčšie zbrane a čierne vrchné odevy, pod ktorými odhalila svoju bežnú turistickú uniformu. Zrazu boli bystrí, neškodní, súčasťou stoviek nepokojných davov potulujúcich sa ulicami mesta. Policajné a armádne hliadky lemovali niektoré trasy, ale kamery jednoducho odvrátili jednu tmavú uličku a potom druhú, kým neboli jasné. Hayden dostal náhradnú bundu na nosenie. V istom momente vyliezli na vopred pripravené motorky a pomaly vyšli z centra Manhattanu.
  
  Ale nie príliš ďaleko. Hayden si zo všetkých síl priala, aby mohla poslať správu niekomu - komukoľvek - teraz, keď už pozná miesto bomby. Nezáležalo na tom, že ju mohli zabiť - záležalo len na tom, že týchto fanatikov zastavili.
  
  Bicykle sa odkotúľali dolu uličkou a potom desať ľudí - osem zostávajúcich legionárov Ramses a Price - nasledovalo jeden druhého cez hrdzavé kovové bočné dvere. Hayden sa ocitla uprostred nich, cena vojny, a hoci už poznala svoj osud, snažila sa zachytiť každý pohľad, každú zmenu smeru a každé zašepkané slovo.
  
  Za rozbitými vonkajšími dverami viedla smradľavá vnútorná chodba k betónovému schodisku. Tu sa jeden z mužov otočil k Hayden a priložil jej nôž na hrdlo.
  
  "Ticho," povedal Ramses bez toho, aby sa otočil. "Nateraz by som ťa radšej nezabil."
  
  Vyšli na štyri poschodia a potom sa na chvíľu zastavili pred dverami bytu. Keď sa otvorilo, skupinka sa natlačila dovnútra a vybehla z chodby tak rýchlo, ako len mohla. Ramses sa zastavil v strede miestnosti s roztiahnutými rukami.
  
  "A sme tu," povedal. "S miliónom koncov a aspoň jedným začiatkom. Obyvatelia tohto mesta opustia tento život bez toho, aby vedeli, že toto je začiatok našej novej cesty, našej svätej vojny. Toto-"
  
  "Naozaj?" Tirádu prerušil suchý hlas. "Časť zo mňa ti chce veriť, Ramses, ale druhá časť, tá horšia, si myslí, že máš toho plné zuby."
  
  Hayden sa prvýkrát dobre pozrela na Juliana Marsha. Pýthian vyzeral zvláštne, zdeformovaný, akoby sa jeho časť poskladala do inej. Nosil oblečenie, ktoré by sa nikdy nehodilo, bez ohľadu na rok alebo aktuálny trend. Jedno oko bolo začiernené, druhé dokorán a bez mihnutia oka, pričom jedna topánka spadla. Po jeho pravici sedela nápadná brunetka, ktorú Hayden nepoznala, no podľa toho, ako boli na seba natlačení, bolo jasné, že sú prepojení viacerými spôsobmi.
  
  Takže nie spojenec.
  
  Hayden s pohŕdaním sledoval, ako Ramses reagoval na Marchov posmech. "Vedel si?" - spýtal sa princ teroristov. "Že sme ťa oklamali ešte predtým, ako sme ťa stretli. Ešte predtým, než sme vôbec poznali meno blázna, ktorý prenesie náš večný plameň do srdca Ameriky. Dokonca aj tvoj vlastný, Tyler Webb, ťa zradil."
  
  "Do riti Webba," povedal Marsh. "A ideš."
  
  Ramses sa so smiechom odvrátil. "Vráťme sa k tomu, čo som povedal." Dokonca aj ľudia, ktorí tu pracujú, toto mesto nenávidia. Je to príliš drahé, príliš veľa turistov. Obyčajní muži a ženy si nemôžu dovoliť žiť tu a ťažko sa dostať do práce. Viete si predstaviť tú zatrpknutosť, ktorá rastie proti systému a ľuďom, ktorí ho naďalej podporujú? Na mostoch a tuneloch sa platí mýto. Si nič, ak nemáš peniaze. Chamtivosť, chamtivosť, chamtivosť je všade. A je mi z toho zle."
  
  Hayden mlčala, stále počítala ďalší krok a stále sledovala Marshovu reakciu.
  
  Ramses urobil krok vedľa. "A Aligátor, môj starý priateľ." Rád ťa opäť vidím."
  
  Hayden sledoval, ako muž menom Aligátor objal svojho šéfa. V snahe zostať malá, tichá a možno nepovšimnutá, vypočítala, koľko krokov by bolo treba, aby sa dostala k dverám. Zatiaľ priveľa. Počkaj, len počkaj.
  
  Ale ako dlho si to mohla dovoliť? Napriek Ramsesovým slovám ju napadlo, či sa vôbec chcel vyhnúť jadrovému výbuchu. Dobrou správou bolo, že úrady uzavreli vzdušný priestor, takže sa muž nikam neponáhľal.
  
  Robert Price sa so stonaním hodil do kresla. Požiadal najbližšieho legionára o fľašu aspirínu, no ostro ho ignorovali. Marsh prižmúril oči na ministra obrany.
  
  "Poznám ťa?"
  
  Price sa schúlil hlbšie do vankúša.
  
  Hayden sa rozhliadol po zvyšku miestnosti, až teraz si všimol jedálenský stôl, ktorý stál pri ďalekom okne so závesom.
  
  Sakra, čo je toto...?
  
  Bolo menšie, ako si predstavovala. Batoh bol väčší ako štandardný model, príliš veľký na to, aby sa zmestil do priestoru nad hlavou lietadla, ale na chrbte väčšieho človeka by nevyzeral príliš nemotorne.
  
  "Predal som ti to, March," povedal Ramses. "S nádejou, že to prinesieš do New Yorku." Za to vám budem navždy vďačný. Považujte to za dar, keď vám poviem, že vám a vášmu priateľovi bude dovolené cítiť všetko pohlcujúci oheň. Toto je to najlepšie, čo ti môžem ponúknuť, a oveľa lepšie ako nôž cez tvoje hrdlo."
  
  Hayden si zapamätal jadrovú bombu - jej veľkosť, tvar a vzhľad batohu - pre prípad, že by ju potrebovala. Neexistovalo, že by tu dnes mala zomrieť.
  
  Ramesses sa potom obrátil k svojim mužom. "Pripravte ju," povedal. "A neušetri tú americkú sučku ani štipku bolesti."
  
  Hayden vedel, že to príde. Cestou sem jej nedokázali zviazať ruky a teraz to naplno využila. Práve od nej vtedy záviselo toľko vecí - osud mesta, národa, väčšiny civilizovaného sveta. Váza napravo od nej prišla vhod, jej hrdlo bolo ideálne na šírku na jej ruku a mala akurát takú váhu, aby spôsobila nejaké škody. Rozbilo sa o chrám najbližšieho muža, zubaté kusy padali na podlahu. Keď zdvihol ruku, Hayden schmatol pištoľ, ale keď ju videla bezpečne omotanú okolo jeho ramena, okamžite sa vzdala, namiesto toho použila zovretie hlavne, aby ho ešte viac vyviedla z rovnováhy. Zbrane boli namierené, no Hayden ich všetky ignoroval. Teraz to bol čisto Saloon poslednej šance... už žiadny boj o život - skôr boj o prežitie mesta. A neprepašovali ju sem len v utajení? To jej povedalo, že strelné zbrane budú zamračené.
  
  Aligátor sa k nej priblížil zboku, ale Ramses ho zadržal. Ďalší zaujímavý objav. Aligátor bol pre Ramsesa dôležitý. V nasledujúcom okamihu bola pohltená, nedokázala sa sústrediť za ruky a nohy, ktoré ju udierali. Odrazím jeden alebo dva údery, ale vždy prišiel ďalší. Toto nie sú televízni darebáci - zdvorilo čakajú, kým jeden dostane zásah, aby mohol zasiahnuť druhý. Nie, títo ju obkľúčili a zaútočili na ňu naraz, takže bez ohľadu na to, koľko ich zastavila a narazila, ďalší dvaja ju zasiahli. Bolesť vybuchla na viacerých miestach, než dokázala spočítať, ale využila svoje zakopnutie, aby zdvihla zubatý kus vázy a sekla tých dvoch mužov po tvári a rukách. Ustúpili, krvácali. Prevrátila sa na pár nôh a ich majiteľ sa zrútil. Pokúsila sa hodiť na okno ťažký hrnček, myslela si, že tým upúta pozornosť, no tá prekliata vec letela asi pol metra od okna.
  
  Čo by urobil Drake?
  
  Vedela to. Presne toto. Bude bojovať až do posledného dychu. Cez les nôh hľadala zbraň. Jej oči sa stretli s očami Marcha a ženy, ale ešte pevnejšie sa k sebe prilepili a našli útechu v podivnej komunikácii. Hayden kopala a krútila sa, povzbudzujúc každý sotva potlačený výkrik, potom za sebou našla pohovku. Použijúc to ako oporný bod, prinútila sa postaviť na nohy.
  
  Do tváre jej udrela päsť a hviezdy explodovali. Hayden potriasla hlavou, čím odstránila krv, a udrela späť, čím jej súperka spadla. Ďalšia päsť ju zasiahla zboku do hlavy a potom ju muž chytil okolo pása, zrazil ju z nôh a položil ju späť na pohovku. Hayden si ho prehodil cez chrbát pomocou vlastnej hybnosti. V sekunde bola späť na nohách, hlavou dole, hádzala údery do rebier, krku, slabín a kolien, hádzala úder za úderom, kop za úderom.
  
  Videla, ako k nim kráča Ramses. "Osem ľudí!" - on krical. "Osem mužov a jedno dievčatko. Kde je tvoja hrdosť?
  
  "Na tom istom mieste ako ich vajcia," povedal Hayden zadýchaný, spôsobil im škodu, cítil sa unavený, bolesť z mnohých úderov, bojový hnev opadol. Toto nebude trvať večne a ona nemala žiadnu nádej na útek.
  
  Ale nikdy sa neprestala snažiť. Nikdy sa nevzdal. Život bol každodenný boj, či už doslovný alebo nie. Keď sa sila z jej úderov vyčerpala a energia z jej končatín, Hayden stále udierala, hoci jej údery už nestačili.
  
  Muži ju zdvihli na nohy a ťahali cez miestnosť. Cítila, ako sa jej vrátila nejaká sila a prešla si topánkou po holeni, čo spôsobilo, že začala kričať. Ruky jej zovreli svaly a tlačili ju k vzdialenému oknu.
  
  Ramses stál nad stolom, na ktorom ležal nukleárny kufrík.
  
  "Taký malý," povedal zamyslene. "Tak nevhodné. A predsa tak nezabudnuteľné. Súhlasíš?"
  
  Hayden vypľula krv z úst. "Súhlasím, že ste bláznivé dielo storočia."
  
  Ramses jej venoval nechápavý pohľad. "Robíte? Uvedomujete si, že sa tam dole objímajú Julian Marsh a Zoe Shears z The Pythians, však? A ich vodca - Webb - kde je? Vydajte sa prehľadať svet po starovekom archeologickom poklade. Sledujem dávno mŕtvu stopu dávno mŕtveho aristokrata. Nasleduje svoje vlastné bláznivé kroky, zatiaľ čo svet horí. Nepribližujem sa k šialenej práci storočia, slečna Jay."
  
  A hoci Hayden vnútorne priznal, že má v niečom pravdu, mlčala. Na konci dňa by ich všetkých mala čakať komora s plsťou.
  
  "Tak čo bude ďalej, chceš to vedieť?" spýtal sa jej Ramses s úsmevom. "No, nie až tak veľa, aby som bol úprimný." Všetci sme tam, kde chceme byť. Ste s jadrovou bombou. Som s Aligátorom, mojím expertom na bomby. Moji ľudia sú na mojej strane. Atómová bomba? Je takmer pripravený... - odmlčal sa - stať sa jedným so svetom. Mali by sme povedať...o hodinu?"
  
  Haydenine oči ju prezradili.
  
  "Och haha. Teraz sa čudujete. Je to na vás príliš veľa času? Takže desať minút?"
  
  "Nie," vydýchol Hayden. "Nemôžeš. Prosím. Musí existovať niečo, čo chcete. Niečo, na čom sa zhodneme."
  
  Ramses na ňu hľadel, akoby ju proti svojej vôli zrazu ľutoval. "Súhrn všetkého, čo chcem, je v tejto miestnosti. Zničenie takzvaného prvého sveta."
  
  "Ako uzavrieš dohodu s ľuďmi, ktorí ťa chcú len zabiť alebo zomrieť pri pokuse?" povedala Hayden nahlas. "Alebo ich zastav bez toho, aby si sa sám uchýlil ku krviprelievaniu." Konečná dilema pre Nový svet."
  
  Ramses sa zasmial. "Vy ste takí hlúpi." Smial sa. "Odpoveď znie: 'Nesmieš'. Zabite nás alebo nás uctievajte. Zastavte nás alebo sledujte, ako prekračujeme vaše hranice. To je vaša jediná dilema."
  
  Hayden sa znova snažila, keď jej muži stiahli nové tričko a potom umiestnili bombu tak, aby bola pripútaná k nej. Bol to Aligátor, kto prišiel dopredu a odoprel batoh a odpojil niekoľko drôtov zvnútra. Hayden si bol istý, že museli byť pripevnené k mechanizmu časovača. Ani takto šialení teroristi by neriskovali odpojenie skutočných výbušných zariadení.
  
  Dúfala.
  
  Aligátor potiahol drôty a potom sa pozrel na Ramsesa a čakal na povolenie pokračovať. Obr prikývol. Muži chytili Hayden za ruky a tlačili ju dopredu cez stôl, ohýbali jej telo, až kým jej jadrová bomba nepritlačila žalúdok. Potom ju držali na mieste, zatiaľ čo Aligátor omotal drôty najprv okolo jej chrbta a hrudníka, potom dole medzi nohami a nakoniec hore, kým sa nestretli v spodnej časti chrbta. Hayden cítil každé potiahnutie drôtov, každý pohyb batohu. Nakoniec použili stredne pevné pásy a lepiacu pásku, aby zabezpečili, že jadrová bomba je pevne prilepená k jej telu a že je okolo neho omotaná. Hayden otestovala svoje putá a zistila, že sa ledva pohybuje.
  
  Ramses ustúpil a obdivoval Aligátorovu prácu. "Perfektné," povedal. "Americký diabol zaujal ideálnu pozíciu na zničenie svojej krajiny. Je to vhodná svätyňa, rovnako ako toto hriešne mesto, pre ostatných. Teraz, Aligátor, nastav časovač a daj nám dostatok času ísť do zoo."
  
  Hayden zalapal po dychu pri stole, najprv šokovaný a potom zmätený teroristovými slovami. "Prosím. Toto nemôžeš urobiť. Nemôžeš. Vieme, kde ste a čo plánujete robiť. Vždy ťa nájdeme, Ramses."
  
  "Myslíš svojich priateľov!" Aligátor jej zaškrípal pri uchu, čo spôsobilo, že skočila a zatriasla atómkou. "Angličan... Khmannnn! neboj sa. Uvidíte ho znova. Marsh si s ním užil trochu zábavy, mmm, ale my sa tiež zabavíme!"
  
  Ramses sa naklonil k jej druhému uchu. "Pamätám si vás všetkých z bazáru. Verím, že si to zničil a zničil si moju povesť aspoň na dva roky. Viem, že ste všetci napadli môj hrad, zabili môjho osobného strážcu Akatasha, zabili mojich legionárov a odviedli ma v reťaziach. Pre Ameriku. Krajina bláznov. Pán Price mi povedal, že ste všetci súčasťou tímu, ale nielen to. Hovoríš si rodina. No, nie je vhodné, že ste na samom konci všetci spolu?"
  
  "Sakra," vydýchol Hayden do hornej časti batohu. "Ty. Hlupák."
  
  "Ale nie. To ty a tvoja rodina to poriadne pokazili. Len si pamätajte - Ramses to urobil. A že ani toto nie je moja koncovka. Moja spoľahlivosť je ešte pôsobivejšia. Ale vedzte, že budem niekde v bezpečí, vysmiaty, kým Amerika a ostatní jej západní kumpáni implodujú."
  
  Zohol sa tak, že jeho telo rozdrvilo ju aj obsah batohov. "Teraz je čas na vašu poslednú návštevu zoo. Dám Mattovi Drakeovi tú česť nájsť ťa," zašepkal. "Keď vybuchne bomba."
  
  Hayden počula tie slová, dôsledky v nich skryté, ale zistila, že premýšľa, aká spoľahlivá akcia by bola pôsobivejšia ako to, čo už plánoval.
  
  
  34 KAPITOLA
  
  
  Hayden sa pošmykol a narazil do zadnej časti malého nákladného auta. Legionári ju, stále priviazanú k bombe, položili za seba k nohám, keď obsadili lavičky na oboch stranách. Najťažšie na celom výlete bolo dostať ju von z bytovky. Legionári nestrácali čas a pokúšali sa ju zamaskovať; zatlačili ju kam chceli a išli s pripravenými zbraňami. Každý, kto ich uvidí, bude zabitý. Našťastie pre nich sa zdalo, že väčšina ľudí poslúchla varovania a zostala doma pred televízormi alebo notebookmi. Ramses sa ubezpečil, že Hayden videl, ako nákladné auto zastavuje vedľa tmavej uličky a celý čas sa usmieval.
  
  Čierna s označením špeciálnych jednotiek.
  
  Kto by ich zastavil? Vypočúvať ich? Možno časom. Ale to bola podstata všetkého, čo sa doteraz stalo. Rýchlosť a realizácia každej časti plánu testovali reakciu Ameriky na jej limity. Reakcie boli očakávané a skutočný problém bol v tom, že teroristom to bolo jednoducho jedno. Ich jediným cieľom bola smrť národa.
  
  Na cestu na východ použili 57. ulicu, pričom sa vyhýbali hliadkam a kordónom, kde sa dalo. Boli tam sutiny, zvláštne opustené auto a skupiny prizerajúcich sa ľudí, ale samotný Aligátor bol rodený Newyorčan a poznal všetky pokojnejšie, zdanlivo neúrodné cesty. Pomohol mestský systém napájania, ktorý umožnil vodičovi jednoduchý návrat na vopred naplánovanú trasu. Konali pomaly, opatrne, vedeli, že Američania stále reagujú, stále čakajú a až po niekoľkých hodinách si uvedomili, že bomba tam už môže byť.
  
  Hayden vedel, že aj teraz by úradníci Bieleho domu odporúčali opatrnosť, úplne neschopní akceptovať, že ich hranice boli porušené. Boli by iní, ktorí by sa snažili využiť situáciu. Zbavme sa ešte viac Dodge a poserme daňových poplatníkov. Poznala však Coburna a dúfala, že jeho najbližší poradcovia sú rovnako spoľahliví a dôvtipní ako on.
  
  Cesta jej zanechala modriny. Legionári ju podopierali nohami. Náhle zastavenie a veľké výmoly spôsobili, že sa jej zvracalo. Batoh sa pohol pod ňu, jeho tvrdé vnútro vždy znervózňovalo. Hayden vedela, že práve toto Ramses chcel - aby jej posledné chvíle boli naplnené hrôzou, keď sa časomiera znižovala.
  
  Neprešlo ani pol hodiny. Cesty boli tiché, ak nie prázdne. Hayden to nevedel s istotou povedať. V ďalšom novom zvrate svojho plánu Ramses nariadil Gatorovi, aby priviazal Marsha a Shearsa k bombe spolu s Haydenom. Tí dvaja sa sťažovali, bili sa a dokonca začali kričať, a tak im Aligátor zalepil ústa a nos lepiacou páskou, sedel tam, kým sa neupokojili, a potom nechal svoje nozdry nasať trochu vzduchu. Marsh a Shears potom začali plakať takmer jednohlasne. Možno prechovávali sny o oslobodení. Marsh skučal ako novorodenec a Shears čuchal ako chlapec s mužskou chrípkou. Ako trest pre oboch - a, žiaľ, aj pre Haydena - ich Ramses nechal nahých priviazať k jadrovej bombe, čo spôsobilo najrôznejšie problémy, skrútenie a ďalšie šnupanie. Hayden to zobral dobre, predstavil si lovecraftovskú hrôzu, na ktorú by sa teraz mohli podobať, a premýšľal, ako sa do pekla dostanú cez zoologickú záhradu.
  
  "Skončíme vnútri," Aligátor kriticky pozrel na masu. "Maximálne päť minút."
  
  Hayden si všimol, že výrobca bômb hovoril dobre, keď jednal so svojím šéfom. Možno úzkosť spôsobila, že sa mu náhle zvýšil hlas. Možno vzrušenie. Svoju pozornosť obrátila, keď kamión zastavil a vodič nechal motor niekoľko minút na voľnobeh. Ramses vystúpil z taxíka a Hayden navrhol, že by mohli byť pri vchode do zoo.
  
  Posledná šanca.
  
  Zúfalo sa snažila kývať zo strany na stranu a zoškrabať si lepiacu pásku z úst. Marsh a Shears zastonali a legionári na ňu šliapli svojimi čižmami, čo sťažilo pohyb, ale Hayden odolal. Stačilo zvláštne dunenie, neprimerané kolísanie a vlajky by sa zdvihli.
  
  Jeden z legionárov zaklial a preskočil ju, čím ju ešte viac pritlačil k jadrovej náloži a zadnej časti vozidla. Zastonala do lepiacej pásky. Jeho ruky sa obmotali okolo jej tela, čo jej bránilo v pohybe, a keď sa Ramses vrátil, nemohla dýchať.
  
  S miernym revom motora sa kamión opäť pohol vpred. Auto išlo pomaly a legionár odišiel. Hayden sa zhlboka nadýchla a prekliala svoje šťastie a tváre všetkých naokolo. Vozidlo čoskoro zastavilo a vodič vypol motor. Nastalo ticho, keď Ramses, teraz oblečený v základnej uniforme špeciálnych jednotiek, strčil hlavu na zadné sedadlo.
  
  "Cieľ dosiahnutý," povedal nezaujato. "Počkaj na môj signál a buď pripravený preniesť ich medzi vami."
  
  Bezmocný Hayden mohol len dýchať, keď sa päť legionárov postavilo okolo bizarného zväzku a pripravovalo sa ho zdvihnúť. Ramses zaklopal na dvere, všetko bolo jasné a jeden muž otvoril. Legionári potom zväzok zdvihli do vzduchu, vyniesli z dodávky a viedli po ceste lemovanej stromami. Hayden zažmurkala, keď jej denné svetlo zasiahlo oči, a potom zazrela, kde sa nachádza.
  
  Drevený baldachýn podopretý hrubými tehlovými stĺpmi sa tiahol nad hlavou, obklopený zeleňou. Dobre vybavená a vydláždená pasca bola momentálne opustená, ako Hayden očakával, že zvyšok zoo bude. Niekoľko neohrozených turistov možno využilo riedko obývané atrakcie, ale Hayden pochyboval, že zoo bude môcť v najbližších hodinách niekoho vpustiť. S najväčšou pravdepodobnosťou Ramses presvedčil bezpečnosť zoologickej záhrady, že špeciálne jednotky sú tu, aby zaistili úplnú bezpečnosť územia. Nieslo ich po ceste lemovanej oblúkmi a visiacou zeleňou, až kým ich nezastavili bočné dvere. Aligátor sa dostal násilne a potom sa ocitli v miestnosti s vysokým stropom pozostávajúcej z drevených chodníkov, mostov a mnohých stromov, ktoré pomáhali vyrovnať sa s vlhkou atmosférou.
  
  "Tropická zóna," prikývol Ramses. "Teraz, Aligátor, vezmi balík a polož ho ďalej do porastu. Nepotrebujeme skoré náhodné pozorovania."
  
  Hayden a zvyšok jej neistej spoločnosti skončili na drevenej podlahe. Aligátor upravil niekoľko popruhov, pridal ďalšiu lepiacu pásku kvôli stabilite a potom sa pohrával s rolkou extra drôtu, kým neoznámil, že rozbuška je bezpečne omotaná okolo väzňov.
  
  "A otočný spínač?" spýtal sa Ramses.
  
  "Ste si istý, že to chcete pridať?" spýtal sa Aligátor. "Marsh and Shears to môžu začať predčasne."
  
  Ramses mužovi zamyslene prikývol. "Máš pravdu". Squatoval si vedľa balíka, batoh ležal na podlahe, Hayden zviazaný priamo navrchu a potom Marsh a Zoey na nej. Ramsesove oči boli na úrovni hlavy Juliana Marsha.
  
  "Pridáme prepínač citlivosti," povedal potichu. "Otočné zariadenie, ktoré, ak sa zdvihnete alebo urobíte nejaké veľké pohyby, spôsobí výbuch bomby. Radím vám, aby ste zostali na mieste a počkali, kým prídu spoluhráči slečny J. Neboj sa, nebude to trvať dlho."
  
  Z jeho slov prebehli zimomriavky po Haydenovom tele. "Ako dlho?" podarilo sa jej vydýchnuť.
  
  "Časovač bude nastavený na jednu hodinu," povedal Ramses. "Len dosť času na to, aby sme sa s Aligátorom dostali do bezpečia." Mojim mužom zostane bomba, posledné prekvapenie pre vašich priateľov, ak sa im podarí vás nájsť.
  
  Ak?
  
  Ramses vstal, naposledy sa pozrel na balíček, ktorý pripravil, na ľudské mäso a ohnivú búrku pod ním, na ustráchané výrazy na ich tvárach a moc, ktorú nad nimi všetkými prejavil.
  
  Hayden zavrela oči, teraz sa nemohla pohnúť, strašný tlak tlačil jej hrudník do neúprosnej bomby a sťažoval dýchanie. Mohli to byť jej posledné chvíle a po tom, čo počula aligátorovu chválu nad nastavením prepínača citlivosti, nemohla nič urobiť, ale bola by prekliata, keby ich chcela stráviť v tropickej zóne newyorskej Central Park Zoo. Namiesto toho by sa preniesla späť do najlepších čias svojho života, do Manos a ich času na Havaji, na chodníky Diamond Head, príboj na North Beach a do sopečných hôr na Maui. Reštaurácia na aktívnej sopke. Miesto nad oblakmi. Červená špina za cestami. Mihotavé svetlá pozdĺž Kapiolani a potom pláž na konci všetkých pláží, peniaca sa pod šíriacimi sa červenými svetlami súmraku a bezstarostnosti, jediné skutočné miesto na svete, kde mohla uniknúť všetkým stresom a starostiam života.
  
  Hayden tam teraz išiel s tikajúcimi hodinami.
  
  
  35. KAPITOLA
  
  
  Drake čakal na policajnej stanici, cítil sa úplne bezmocne, keď viseli na každom tipe, každom pozorovaní, každom nepatrnom náznaku o Ramsesovi, Haydenovi alebo jadrovej bombe. Pravda bola taká, že New York bol príliš veľký na to, aby ho pokryl v priebehu niekoľkých hodín, a telefóny zvonili ako na dlani. Jeho obyvateľov bolo príliš veľa a jeho návštevníkov príliš veľa. Armáde môže trvať desať minút, kým sa dostane do Bieleho domu, ale napriek všetkým strážam a bezpečnostným opatreniam, ako dlho by trvalo prehľadať toto relatívne malé miesto? Teraz, pomyslel si Drake, vezmite tento scenár do New Yorku a čo získate? Bol to zriedkavý incident, keď bezpečnostné sily zajali teroristov, ktorí skutočne vykonali svoje zverstvo. V skutočnom svete boli teroristi po nepokojoch prenasledovaní a vystopovaní.
  
  Dahl konečne dorazil, vyzeral rozstrapatený a unavený, so zvyškom tímu SPEAR za ním. Kenzi sa nevysvetliteľne začala obzerať a pýtala sa, kde je sklad dôkazov. Dahl na ňu jednoducho prevrátil očami a povedal: "Nechaj ju ísť, inak nebude nikdy spokojná." Zvyšok tímu sa tlačil okolo a počúval, čo Drake povedal, čo okrem toho, že sa bál o Haydena, nebolo veľa.
  
  Moore celú záležitosť zjednodušil. "Ľudia vedia o teroristickej hrozbe pre mesto. Nemôžeme sa evakuovať, aj keď nezastavujeme tých, ktorí sa snažia odísť. Čo sa stane, ak bomba vybuchne? Neviem, ale nie je na nás, aby sme teraz premýšľali o vzájomnom obviňovaní. Naše systémy nefungujú, ale iné agentúry a stránky majú prístup k iným kanálom. Počas rozprávania ich porovnávame. Väčšina systémov beží. Ulice New Yorku sú tiché, ale v porovnaní s väčšinou miest stále rušné. Aj cesty."
  
  "Ale ešte nič?" spýtal sa Smith prekvapene.
  
  Moore si povzdychol. "Priateľ, odpovedáme na stovky hovorov za minútu. Riešime každého psychopata, každého vtipkára a každého poriadne vystrašeného dobrého občana v meste. Vzdušný priestor je uzavretý pre všetkých okrem nás. Chceli sme vypnúť Wi-Fi, internet a dokonca aj telefónne linky, ale pochopte, že je rovnako pravdepodobné, že si oddýchneme od tejto ulice, ako od pouličného policajta, agenta FBI alebo, čo je pravdepodobnejšie, členom verejnosti".
  
  "Pod krytom?" spýtal sa Dahl.
  
  "Pokiaľ vieme, nezostala ani jedna bunka. Môžeme len predpokladať, že bunka, ktorá teraz chráni Ramsesa, bola naverbovaná na národnej a miestnej úrovni. Neveríme, že naši tajní agenti môžu pomôcť, ale skúmajú všetky možné možnosti."
  
  "Tak kde nás to opúšťa?" spýtala sa Lauren. "Nemôžeme nájsť kameru, Ramses, Price ani Hayden." Nenašli sme jadrovú bombu," študovala každú tvár, stále v srdci ako civilista vychovaný na syndikovaných šou, kde sa všetky kúsky skladačky zoradili do záverečného dejstva.
  
  "Sprepitné je to, čo sa zvyčajne robí," povedal Moore. "Niekto niečo vidí a spôsobí to. Viete, ako sa tu hovorí seriál horúcich tipov? Dva lístky do neba, po starej piesni Eddie Money."
  
  "Takže čakáme na hovor?"
  
  Drake vyviedol Lauren na balkón. Scéna dole bola šialená, niekoľko policajtov a agentov, ktorí boli stále nažive, zápasilo so šokom z granátov, keď sa predierali troskami a rozbitým sklom, odpovedali na hovory a búchali kľúčmi, niektorí s krvavými obväzmi omotanými okolo rúk a hláv, iní s nohami. hore s grimasou od bolesti.
  
  "Musíme ísť tam dole," povedala Lauren. "Pomôcť im."
  
  Drake prikývol. "Bojujú prehranú bitku a už to nie je ani centrum." Títo chlapci jednoducho odmietli odísť. Znamená to pre nich viac ako cesta do nemocnice. Toto robia dobrí policajti a verejnosť to vidí len zriedka. Tlač znova a znova prináša len zlé správy, ktoré podfarbujú všeobecnú mienku. Hovorím, že im tiež pomôžeme."
  
  Zamierili k výťahu a potom sa Drake otočil, prekvapený, že za sebou vidí celý tím. "Čo?" - spýtal sa. "Nemám peniaze".
  
  Alicia sa unavene usmiala. Dokonca aj Beau sa zmohol na úsmev. Tím SPEAR si dnes sám prešiel veľa, ale bol stále silný a pripravený na viac. Drake videl veľa modrín a iných rán, ktoré boli dobre skryté.
  
  "Prečo si nedobijete energiu? A vezmite si so sebou extra muníciu. Keď sa nám to konečne podarí ukončiť, budeme to mať ťažké."
  
  "Ja na to prídem," povedal Kinimaka. "Poskytne to rozptýlenie."
  
  "A ja ti pomôžem," povedal Yorgi. "Je pre mňa ťažké pochopiť Drakeov prízvuk, takže s americkým prízvukom by sa to stratilo."
  
  Dahl sa zasmial, keď sa pripojil k Drakeovi vo výťahu. "Môj ruský priateľ, máš to úplne vzadu."
  
  Drake udrel Švéda päsťou, čo spôsobilo ďalšie modriny, a zišiel výťahom dolu na prvé poschodie. Tím SPEAR potom zasahoval, kde sa dalo, odpovedal na nové hovory a zaznamenával informácie, robil rozhovory s obyvateľmi a kládol otázky a presmeroval hovory, ktoré nemali nič spoločné s mimoriadnou situáciou, na iné pridelené stanice. A hoci vedeli, že sú potrební a pomohli im, nikto z nich s tým nebol spokojný jednoducho preto, že Hayden bol stále nezvestný a Ramses zostal na slobode. Doteraz ich porazil.
  
  Aké ďalšie triky mal v rukáve?
  
  Drake preposlal hovor o nezvestnom príbuznom a poslal ďalší ohľadom nerovného chodníka. Striedačka zostala aktívna a Moore stále počítal s tipom, jeho vstupenkou do neba. Čoskoro však Drakeovi bolo jasné, že čas uteká rýchlejšie ako mlieko rozlievajúce sa z rozbitej nádoby. Jediné, čo ho držalo v chode, bolo, že očakával, že sa Ramses aspoň raz ozve. Tento muž sa stále ukazoval. Drake pochyboval, že by stlačil tlačidlo bez toho, aby sa aspoň pokúsil byť trochu teatrálnejšie.
  
  Polícia viedla stanicu, ale tím pomáhal tým, že sedel pri stoloch a odovzdával si správy. Dahl išiel urobiť kávu. Drake sa k nemu pripojil pred kanvicou, cítil sa extrémne bezmocný a nemiestne, keď čakali na informácie.
  
  "Poďme sa porozprávať o prvom," povedal Drake. "Stalo sa ti to už niekedy?"
  
  "Nie. Chápem, ako sa Ramses dokázal skrývať celé tie roky. A predpokladám, že zariadenie nevytvára radiačnú signatúru, pretože to ešte nezistili. Muž, ktorý prebalil tú bombu, určite vedel, čo robí. Môj odhad je bývalá americká armáda."
  
  "Ale prečo? Existuje veľa ľudí, ktorí dokážu chrániť žiarenie."
  
  "To platí aj pre iné veci. Miestne znalosti. Tajný tím, ktorý zostavil. Zapamätaj si moje slová, starý Drake, sú to bývalí SEALovia. Špeciálna operácia."
  
  Drake nalial vodu, zatiaľ čo Dahl lyžičkou sypal granule. "Urob to silné. V skutočnosti, viete vôbec, čo to je? Dosiahol už "Instant" severný pól?
  
  Dahl si vzdychol. "Instantná káva je dielom diabla. A nikdy som nebol na severnom póle."
  
  Alicia prekĺzla cez otvorené dvere izby. "Čo to bolo? Počul som niečo o stĺpe a vedel som, že je na ňom moje meno."
  
  Drake nedokázal skryť úsmev. "Ako sa máš, Alicia?"
  
  "Bolia nohy. Bolí ma hlava. Bolesť srdca. Okrem toho som v poriadku."
  
  "Myslím-"
  
  Výzva X-ambasádorov prehlušila jeho ďalšie slová, ktoré zazneli z reproduktora jeho mobilného telefónu. Stále držal kanvicu a priložil si zariadenie k brade.
  
  "Ahoj?"
  
  "Pamätas si ma?"
  
  Drake nasadil kanvicu takou silou, že mu nedávno prevarená voda striekala na ruku. Nikdy si to nevšimol.
  
  "Kde si, bastard?"
  
  "Teraz. Nemala by vaša prvá otázka znieť "kde sú jadrové zbrane" alebo "ako skoro vybuchnem"? Cez linku prebehol hlboko prekvapený rev.
  
  "Ramses," povedal Drake a nezabudol si zapnúť hlasitý odposluch. "Prečo neprejdeš rovno k veci?"
  
  "Ach, čo je na tom smiešne? A ty mi nehovoríš, čo mám robiť. Som princ, majiteľ kráľovstiev. Vládol som mnoho rokov a ešte veľa budem vládnuť. Dlho potom, čo sa stanete chrumkavými. Premýšľajte o tom".
  
  "Takže máš ešte nejaké obruče, cez ktoré môžeme preskočiť?"
  
  "To som nebol ja. Bol to Julian Marsh. Tento muž je prinajmenšom blázon, a tak som mu dal kontakt na vášho agenta Jaya."
  
  Drake sa striasol a pozrel na Dahla. "Je v poriadku?"
  
  "Na Teraz. Aj keď vyzerá trochu strnulo a bolestivo. Zo všetkých síl sa snaží zostať úplne nehybná."
  
  V Drakeovom žalúdku sa skrútil pocit predtuchy. "A prečo je toto?"
  
  "Aby to, samozrejme, nepoškodilo snímač pohybu."
  
  Panebože, pomyslel si Drake. "Ty bastard. Priviazal si ju k bombe?"
  
  "Ona je bomba, môj priateľ."
  
  "Kde to je?"
  
  "Dostaneme sa tam." Ale keďže si ty a tvoji priatelia užívate dobrý beh a keďže ste už rozcvičení, povedal som si, prečo vám nedať šancu? Dúfam, že sa ti páčia hádanky."
  
  "To je šialenstvo. Si blázon, hráš sa s toľkými životmi. Hádanky? Vyrieš to za mňa, debil. Kto ti bude cikať telo, keď ho podpálim?"
  
  Ramses chvíľu mlčal a zdalo sa, že premýšľa. "Takže rukavice sú naozaj vypnuté." Toto je dobré. Naozaj mám kam ísť, zúčastniť sa stretnutí, ovplyvňovať národy. Tak počúvaj-"
  
  "Naozaj dúfam, že tam budeš čakať," prerušil ho Drake a rýchlo vylovil: "Keď sa tam dostaneme."
  
  "Bohužiaľ nie. Tu sa lúčime. Ako asi vieš, využívam ťa na môj útek. Takže, ako vy hovoríte - ďakujem vám za to."
  
  "Uf-"
  
  "Áno áno. Jebni ma, mojich rodičov a všetkých mojich bratov. Ale ste to vy a toto mesto, kto skončí v háji. A ja, ktorý budem pokračovať. Takže čas sa teraz stáva problémom. Si pripravený prosiť o svoju šancu, malý Angličan?"
  
  Drake našiel svoju profesionalitu s vedomím, že toto je ich jediná možnosť. "Povedz mi".
  
  "Moje antiseptikum vyčistí svet od infekcií na Západe. Od dažďového pralesa po dažďový prales, toto je časť podlahy baldachýnu. To je všetko ".
  
  Drake urobil grimasu. "A to je všetko?"
  
  "Áno, a keďže všetko, čo robíte v takzvanom civilizovanom svete, sa meria v minútach, hodinách, nastavím časovač na šesťdesiat minút. Pekné, pre vás známe okrúhle číslo."
  
  "Ako to odzbrojíme?" Drake dúfal, že Marsh nespomenul deaktivačné kódy.
  
  "Preboha, ty nevieš? Potom si len zapamätajte toto - jadrová bomba, najmä kufríková jadrová bomba, je presný a dokonale vyvážený mechanizmus. Všetko je miniaturizované a precíznejšie, čo určite oceníte. To si bude vyžadovať... sofistikovanosť."
  
  "Sofistikovanosť?"
  
  "Sofistikovanosť. Sleduj".
  
  S týmito slovami Ramses prerušil hovor a linka zostala mŕtva. Drake sa ponáhľal späť do kancelárie a kričal na celú stanicu, aby prestala. Jeho slová, jeho tón hlasu spôsobili, že sa k nemu otočili hlavy, oči a telá. Telefóny boli umiestnené na stojany, hovory boli ignorované a rozhovory boli zastavené.
  
  Moore sa pozrel na Drakesovu tvár a potom povedal: "Vypnite si telefóny."
  
  "Mám to," zakričal Drake. "Ale musíme dať nejaký zmysel..." Zopakoval hádanku slovo za slovom. "Ponáhľaj sa," povedal. "Ramses nám dal šesťdesiat minút."
  
  Moore sa naklonil nad vratký balkón a pridali sa k nemu Kinimaka a Yorgi. Všetci ostatní sa k nemu otočili tvárou. Keď sa jeho slová začali dostávať k ľuďom, začali kričať.
  
  "No, antiseptikum je bomba." Je to jasné ".
  
  "A má v úmysle to vyhodiť do vzduchu," zašepkal niekto. "Nie je to bluf."
  
  "Z dažďového pralesa do dažďového pralesa?" povedala Mai. "Nerozumiem".
  
  Drake si ho omotal okolo hlavy. "Toto je správa pre nás," povedal. "Všetko to začalo v amazonskom dažďovom pralese. Prvýkrát sme ho videli na trhu. Ale nechápem, ako to funguje pre New York."
  
  "Ale iné?" povedal Smith. "Časť podlahy pod baldachýnom? Ja nie-"
  
  "Toto je ďalší odkaz na dažďový prales," zakričal Moore. "Nie je baldachýn to, čomu hovoria pevný stromový kryt? Podlaha je pokrytá podrastom."
  
  Drake tam už bol. "Toto je pravda. Ale ak to prijmete, potom nám povie, že bomba je ukrytá v dažďovom pralese. V New Yorku," strhol sa. "Nedáva to zmysel."
  
  Na stanici zavládlo ticho, také ticho, ktoré dokáže človeka omráčiť až do bezmocnosti alebo zelektrizovať až do lesku.
  
  Drake si nikdy tak ostrejšie neuvedomoval plynutie času, každú sekundu naplnenú osudovým zvonením zvonu Súdneho dňa.
  
  "Ale New York má dažďový prales," povedal nakoniec Moore. "V ZOO Central Park. Je malá, nazýva sa "tropická zóna", ale je to mini verzia skutočnej veci.
  
  "Pod baldachýnom?" naliehal Dahl.
  
  "Áno, sú tam stromy."
  
  Drake ešte chvíľu váhal, bolestne si uvedomoval, že aj toto ich môže stáť veľa životov. "Čokoľvek iné? Nejaké ďalšie návrhy?
  
  Jeho otázku privítalo iba ticho a prázdne pohľady.
  
  "Potom sme tam všetci," povedal. "Žiadne kompromisy. Žiadne vtipy. Je čas skoncovať s týmto mýtickým bastardom. Rovnako ako my minule."
  
  Kinimaka a Yorgi sa ponáhľali ku schodom.
  
  Drake viedol celý tím do ulíc New Yorku plných strachu.
  
  
  36. KAPITOLA
  
  
  Desaťčlenný tím podľa Moorových pokynov premárnil ešte viac vzácnych minút odbočením do uličky, aby ovládol niekoľko policajných áut. Kým tam prišli, zavolali policajti a ich snaha vyčistiť ulice začala prinášať ovocie. Smith si sadol za jedno koleso, Dahl za druhé, autá zapli sirény a blikajúce svetlá a s horiacou gumou sa rútili za roh 3. avenue priamo do zoo. Budovy a vystrašené tváre sa rútili rýchlosťou štyridsať, potom päťdesiat míľ za hodinu. Smith odhodil opustený taxík nabok, narazil do prednej časti a poslal ho rovno. Na ceste im bol len jeden policajný kordón a už dostali rozkaz, aby ich pustili. Uháňali cez narýchlo vyčistenú križovatku, blížili sa k šesťdesiatke.
  
  Drake takmer ignoroval nový hovor na svojom mobilnom telefóne a myslel si, že by to mohol byť Ramses, ktorý volá späť k radosti. Ale potom si pomyslel: aj toto by nám mohlo napovedať.
  
  "Čo?" - vyštekol krátko.
  
  "Drake? Toto je prezident Coburn. Máš minútku?"
  
  Yorkshireman prekvapene vyskočil a potom skontroloval GPS. "Štyri minúty, pane."
  
  "Potom počúvaj. Viem, že vám nemusím hovoriť, aké zlé veci budú, ak tejto bombe dovolíme vybuchnúť. Odplata je nevyhnutná. A my ani nepoznáme skutočnú národnosť alebo politické sklony tejto postavy Ramsesa. Jedným z veľkých problémov, ktoré vyvstávajú, je, že iná postava - Aligátor - tento rok navštívila Rusko štyrikrát."
  
  Drakeove ústa sa zmenili na piesok. "Rusko?"
  
  "Áno. Nie je to rozhodujúce, ale..."
  
  Drake presne vedel, čo tá pauza znamená. Vo svete manipulovanom spravodajskými kanálmi a sociálnymi médiami nemalo byť nič rozhodujúce. "Ak sa tieto informácie dostanú von..."
  
  "Áno. Tešíme sa na podujatie na vysokej úrovni."
  
  Drake, samozrejme, nechcel vedieť, čo to znamená. Vedel, že v súčasnosti sú v širšom svete ľudia, mimoriadne mocní ľudia, ktorí majú prostriedky na prežitie jadrovej vojny, a často si predstavovali, aké by to bolo, keby mohli žiť v úplne novom, sotva obývanom svete. Niektorí z týchto ľudí už boli vodcami.
  
  "V prípade potreby zneškodnite bombu, Drake." Bolo mi povedané, že NEST je na ceste, ale dorazí za vami. Ako ostatní. Všetky. Toto je naša nová najtemnejšia hodina."
  
  "Zastavíme to, pane. Toto mesto sa dožije zajtrajška."
  
  Keď Drake ukončil hovor, Alicia mu položila ruku na rameno. "Takže," povedala. "Keď Moore povedal, že je to dažďový prales a malý dažďový prales, myslel tým, že tam budú aj hady?"
  
  Drake jej prikryl ruku svojou. "Vždy existujú hady, Alicia."
  
  Mai zakašlala. "Niektoré sú väčšie ako iné."
  
  Smith otočil ich auto okolo dopravnej zápchy, prešiel okolo nablýskanej sanitky s otvorenými dverami a záchranárov, ktorí pracovali na ľuďoch zapletených do incidentu, a opäť zošliapol nohu na plyn.
  
  "Našla si, čo si hľadala, Mai?" povedala Alicia vyrovnane a zdvorilo. "Kedy ste opustili tím?"
  
  Všetko sa to stalo tak dávno, ale Drake si živo pamätal, ako Mai Kitano odchádzala, s hlavou plnou viny za smrť, ktorú neúmyselne spôsobila. Od toho jedného incidentu počas pátrania po jej rodičoch - vraždy yakuzy, ktorá perie špinavé peniaze - sa veľa zmenilo.
  
  "Moji rodičia sú teraz v bezpečí," povedala Mai. "Ako Grace." Porazil som klan. Chica. daj. Našiel som veľa z toho, čo som hľadal."
  
  "Tak prečo si sa vrátil?"
  
  Drake zistil, že má oči pevne prilepené k ceste a uši pritlačené k zadnému sedadlu. Bol to nezvyčajný čas diskutovať o dôsledkoch a spochybňovať rozhodnutia, ale pre Aliciu to bolo celkom typické a možno to bola ich posledná šanca napraviť veci.
  
  "Prečo som sa vrátil?" - Čo? - zopakovala May veselo. "Pretože mi na tom záleží. Záleží mi na tomto tíme."
  
  Alicia zapískala. "Dobrá odpoveď. Toto je jediný dôvod?"
  
  "Pýtaš sa, či som späť pre Drakea." Keby som len čakal, že si vy dvaja vybudujete nové porozumenie. Keby som si čo i len na sekundu pomyslela, že by išiel ďalej. Aj keby mi mohol dať druhú šancu. No, odpoveď je jednoduchá - neviem."
  
  "Tretia šanca," zdôraznila Alicia. "Ak by bol taký hlúpy, aby ťa priviedol späť, toto by bola tvoja tretia šanca."
  
  Drake videl blížiaci sa vchod do zoo a cítil rastúce napätie na zadnom sedadle, ostré a nespoľahlivé emócie, ktoré v ňom zúrili. Na to všetko potrebovali miestnosť, najlepšie s mäkkým čalúnením.
  
  "Zabaľte to, chlapci," povedal. "Sme tu".
  
  "Ešte to nie je hotové, Sprite." Táto Alicia je nový model. Rozhodla sa, že už nebude utekať do západu slnka. Teraz stojíme, učíme sa a dostaneme sa cez to."
  
  "Vidím to a obdivujem to," povedala Mai. "Naozaj sa mi páčiš, Alicia, napriek tomu, čo si možno myslíš."
  
  Drake sa odvrátil, naplnený vzájomným rešpektom a úplne zmätený z toho, ako by sa tento scenár mohol nakoniec odohrať. Ale bolo načase to všetko teraz odložiť, odložiť na poličku, pretože sa rýchlo blížili k ďalšiemu Armagedonu, vojaci, záchrancovia a hrdinovia až do úplného konca.
  
  A keby sa pozerali, možno by hrali šach, aj Boh a diabol by stratili dych.
  
  
  37. KAPITOLA
  
  
  Smith v poslednej zákrute zapískal pneumatiky a potom ťažkou nohou dupol na brzdový pedál. Drake otvoril dvere skôr, ako auto zastavilo a vystrčil nohy. Mai už bola za zadnými dverami, Alicia o krok pozadu. Smith prikývol čakajúcim policajtom.
  
  "Povedali, že potrebujete vedieť najrýchlejšiu cestu do tropickej zóny?" Spýtal sa jeden z policajtov. "No, nasleduj túto cestu rovno dole." ukázal. "Bude to vľavo."
  
  "Ďakujem". Smith vzal sprievodcovskú mapu a ukázal ju ostatným. Dahl si pribehol zabehať.
  
  "Sme pripravení?"
  
  "Ako môžeme byť," povedala Alicia. "Ach, pozri," ukázala na mapu. "Obchod so suvenírmi na mieste nazývajú zoo."
  
  "Tak poďme."
  
  Drake vstúpil do zoo so zvýšenými zmyslami, očakával najhoršie a vedel, že Ramses má v rukáve viac ako jeden škaredý trik, ktorý s ním nemá nič spoločné. Skupina sa rozprestrela a preriedila, už sa pohybovala rýchlejšie, ako by mala, a bez náležitej opatrnosti, ale vedela, že každá sekunda, ktorá prešla, bol nový umieračik. Drake venoval pozornosť značkám a čoskoro videl pred sebou tropickú zónu. Keď sa priblížili, krajina okolo nich sa dala do pohybu.
  
  Osem ľudí sa vyrútilo z úkrytu a vytiahli nože, keď dostali rozkaz, aby bol posledný boj záchranárov bolestivý a mimoriadne krvavý. Drake sa ponoril pod hojdačku a prehodil si jej majiteľa cez chrbát, potom sa stretol s ďalším útokom čelne. Do popredia sa dostali Bo a May, ich bojové schopnosti sú dnes potrebné.
  
  Všetci ôsmi útočníci mali na sebe nepriestrelné zbrane a masky a bojovali tak kompetentne, ako Drake očakával. Ramses si nikdy nevyberal zospodu. Mai odrazila rýchly úder, pokúsila sa zlomiť si ruku, ale zistila, že je skrútená a jej vlastná rovnováha bola vyvrátená. Ďalšia rana minula jej rameno, absorbované jej vlastnou vestou, no dala jej na chvíľu pauzu. Beau kráčal medzi nimi všetkými, skutočný tieň smrti. Ramsesovi legionári ustúpili alebo uskočili nabok, aby sa Francúzovi vyhli.
  
  Drake sa oprel o bariéru a zdvihol ruky. Plot za ním praskol, keď jeho súper kopol oboma nohami zo zeme. Obaja muži sa skotúľali na inú cestu a namáhali sa pri kotúľaní. Angličan narážal do hlavy legionára päsťou za päsťou, uspel však iba v bráne zdvihnutej ruky. Zdvihol svoje telo tam, kam chcel, zdvihol sa na kolená a udrel päsťou dolu. Nôž skĺzol hore a prepichol mu rebrá, stále bolel aj napriek jeho obrane. Drake zdvojnásobil útok.
  
  Boj zblízka pri vstupe do tropickej zóny sa zintenzívnil. May a Bo našli tváre svojich protivníkov. Krv postriekala celú skupinu. Legionári padli so zlomenými končatinami a otrasmi mozgu a hlavným páchateľom bol Mano Kinimaka. Obrovský Havajčan rozdrvil svojich útočníkov buldozérom, akoby sa snažil vzdorovať samotným vlnám, rozbiť ich na kusy. Ak sa mu do cesty postavil legionár, nemilosrdne zasiahol Kinimaka, nadľudský stredopoliar, nezničiteľný pluh. Jeho cesta bola úplne nesprávna, takže Alicia aj Smith boli na pokraji, aby mu zišli z cesty. Legionári pristávali vedľa nich, hrkútali, ale bolo ľahké ich zakončiť.
  
  Dahl si s určitou zručnosťou vymieňal údery z ruky do ruky. Údery nožom boli zasiahnuté tvrdo a rýchlo, najprv nízko, potom vysoko, potom do hrude a tváre; všetkých zablokoval Švéd bleskurýchlymi reflexmi a ťažko nadobudnutou zručnosťou. Jeho súper sa nevzdal, jeho výkon bol klinický, rýchlo vycítil, že sa stretol so seberovným a potrebuje niečo zmeniť.
  
  Dahl ustúpil nabok, keď legionár použil nohy a lakte ako pokračovanie útokov nožom. Prvý lakeť ho zasiahol do spánku, čím zvýšil jeho vedomie a pomohol mu predvídať nespočetné množstvo útokov. Spadol na jedno koleno a udrel pod pazuchou priamo do jamy a tam zhluku nervov, čo spôsobilo, že legionár v agónii spustil čepeľ. Nakoniec to však bol bojovný Kinimaka, kto zrazil bojovníka na zem, čisto nabil svaly, lámal kosti a trhal šľachy. Mano mal sčernalé modriny pozdĺž čeľuste a lícnych kostí a kríval, ale nič ho nemohlo zastaviť. Dahl si predstavoval, že ak budú dvere zamknuté, prepadne cez bok budovy ako havajský Hulk.
  
  Pre Kenzi bolo ľahšie poletovať po okrajoch boja, poškodzovať koho mohla a lamentovať nad tým, že stále nemá svoju katanu. Dahl vedela, že má naučené špeciálne schopnosti a dokáže útočiť na jedného legionára za druhým, každého zabiť jednou ranou, čím ušetrí vzácny čas tímu. Ale deň sa takmer skončil.
  
  Každopádne.
  
  Drake zistil, že jeho Flurryho päsť odvracia úder. Spadol na bok, keď ho legionár chytil za zápästie a vykrútil ho. Bolesť skreslila jeho črty. Prevrátil sa s abnormálnym náklonom, povolil tlak a ocitol sa tvárou v tvár svojmu súperovi.
  
  "Prečo?" spýtal sa.
  
  "Som tu, aby som ťa spomalil," uškrnul sa legionár. "TIK tak. Tik tak."
  
  Drake tvrdo odrazil, teraz na nohách. "Aj ty zomrieš."
  
  "Všetci zomrieme, blázon."
  
  Tvárou v tvár takému fanatizmu Drake bez milosti udrel a zlomil mužovi nos a čeľusť, ako aj rebrá. Títo ľudia presne vedeli, čo robia, a napriek tomu pokračovali v boji. Ani jeden muž medzi nimi si nezaslúžil ďalší povzdych.
  
  Legionár zalapal po dychu a namieril nôž na Drakea. Yorkshireman ju chytil, skrútil a prevrátil tak, že čepeľ vnikla druhému mužovi do lebky až po rukoväť. Predtým, ako telo dopadlo na trávu, sa Drake zapojil do hlavného boja.
  
  Bol to zvláštny a šialený boj. Úder za úderom a obrana za obranou, nekonečné otáčanie do pozície. Krv bola utretá z očí, lakte a kĺby boli eliminované uprostred zápasu a dokonca aj jedno vykĺbené rameno bolo vrátené na svoje miesto vďaka Smithovej vlastnej váhe. Bolo to surové, také skutočné, ako sa len dá.
  
  A potom to všetko obišiel Kinimaka, udieral, rútil sa, ničil, kde len mohol. Minimálne traja z padlých zlomených legionárov boli jeho zásluhou. Beau vytiahol ďalšie dve a potom May a Alicia spolupracovali na dokončení posledného. Keď padal, stretli sa tvárou v tvár, zdvihli päste, vzbĺkol medzi nimi bojový hnev a krvilačnosť, v očiach sa im blýskalo ako lasery, no bol to Beau, kto ich oddelil.
  
  "Bomba," povedal.
  
  A potom sa zrazu všetky tváre obrátili k Drakeovi.
  
  "Koľko nám zostáva?" spýtal sa Dahl.
  
  Drake ani nevedel. Bitka mi vzala všetku zvyšnú koncentráciu. Teraz sa pozrel dole, bál sa toho, čo uvidí, stiahol si rukáv a pozrel na hodinky.
  
  "Ešte sme tú bombu ani nevideli," povedal Kensi.
  
  "Pätnásť minút," povedal Drake.
  
  A potom sa ozvali výstrely.
  
  
  KAPITOLA TRIDSIATA OSMA
  
  
  Kensi pocítila náraz ako raketový úder. Zrazilo ju to z nôh, zasiahlo ju to do pľúc a na chvíľu jej to vzalo z mysle všetko vedomie. Drake videl, ako guľka zasiahla a padol na kolená, čím zabránil jeho nevyhnutnému pádu. Nikdy to nevidela, ale ani nikto iný. Zasiahol aj Smith. Našťastie obe guľky zasiahli vesty.
  
  Thorsten Dahl zareagoval najrýchlejšie, pričom jeho mozog stále bombardovali slová "pätnásť minút". Keď sa dvaja legionári zdvihli zo zeme, guľky rýchlo vystrelili a teraz, s lepším cieľom, na nich zaútočil s roztiahnutými rukami a hučajúc ako vlak vezúci stratené duše z hlbín pekla presiaknutých krvou . Prekvapene zaváhali a potom ich Švéd zbil, každou rukou jedného, a oboch hodil späť o stenu drevenej chatrče.
  
  Štruktúra sa okolo ľudí rozpadla, drevené dosky sa lámali, trieštili a padali vzduchom. Muži padli na chrbát medzi jeho obsahom, čo sa šialenému Švédovi osvedčilo najviac.
  
  Bola to pracovňa, miesto plné náradia. Zatiaľ čo sa legionári snažili zdvihnúť zbrane, jeden stonal a druhý vypľúval zuby, Dahl zdvihol dobre nacvičené kladivo. Padlí ľudia ho kútikom očí videli vychádzať a stuhli, nevera ich pripravila o odvahu.
  
  Bo k nemu pristúpil a videl ich reakciu. "Dokonči ich. Pamätajte si, kto sú."
  
  Kinimaka sa tiež odmlčal, smial sa na zápletke, akoby ich chcel zašliapať do prachu. "Zastrelili Kensiho. A Smith."
  
  "Viem," povedal Dahl, odhodil kladivo a oprel sa o jeho rukoväť. "Viem to".
  
  Obaja muži brali prestávku ako prejav slabosti a natiahli sa po zbraniach. Dahl vyletel do vzduchu a súčasne dvíhal kladivo a spustil ho, keď jeho telo klesalo. Jedna rana zasiahla legionára do stredu čela a stále mu zostávalo dosť sily a zručnosti na to, aby sa otočil, zdvihol hriadeľ a rozdrvil spánku druhého muža. Keď skončil, vstal na kolená, zaťal zuby a hodil si kladivo cez rameno.
  
  Potom sa druhý legionár posadil, zastonal, hlavu naklonenú nabok ako v agónii, a zdvihol pištoľ, ktorú držal v trasúcich sa rukách. V zlomku sekundy zareagovala Kensi rýchlejšie ako ktokoľvek iný a vystavila sa veľkému osobnému riziku. Bez prestávky zo seba striasla predchádzajúce modriny, zablokovala mužovi mierenie a vrhla sa na neho. Pištoľ, ktorú držala v ruke, bola vystrelená ako tehla, koniec po konci, až ho zasiahla do stredu tváre. Vystrelil, spadol dozadu, guľka mu preletela ponad hlavu. Keď sa k nemu dostala, Kenzi si vzala svoju zbraň, ale nie skôr, ako ju vyprázdnila do jeho hrude.
  
  "Ako dlho?" Dahl ťažko dýchal a rútil sa k dverám, ktoré viedli do tropickej zóny.
  
  Drake sa prehnal okolo.
  
  "Sedem minút."
  
  To nestačí na odzbrojenie neznámych jadrových zbraní.
  
  
  KAPITOLA 39
  
  
  Šesť minút.
  
  Drake sa vrútil do tropickej zóny, kričal, až ho bolelo hrdlo, a zúfalo sa snažil nájsť bombu. Tichý výkrik, ktorý bol odpoveďou, nepochádzal od Haydena, ale nasledoval ho, ako najlepšie vedel. Po celom čele mu vybúril žily. Ruky mal zovreté v päste od napätia. Keď celý tím vstúpil do budovy, tvárou v tvár kľukatým dreveným chodníkom a biotopom lemovaným stromami, rozložili sa, aby využili svoj počet.
  
  "Sakra!" Kinimaka plakal, stres ho teraz takmer ničil. "Hayden!"
  
  Ďalší tlmený výkrik. Drake rozhodil rukami v extrémnej frustrácii, neschopný určiť presnú polohu. Uplynuli sekundy. Pestrofarebný papagáj sa na nich rútil a Alicia urobila krok späť. Drake si nemohol pomôcť a znova sa pozrel na hodinky.
  
  Päť minút.
  
  Biely dom by teraz vyžaroval takú úzkosť, že by ho zmyli priamo z Capitol Hill. Blížiaci sa tím NEST, bombová čata, policajti, agenti a hasiči, ktorí si boli vedomí, buď utekali, až sa im nohy podlomili, alebo padli na kolená, skenovali oblohu a modlili sa za svoje životy. Keby boli informovaní nejakí svetoví lídri, aj oni by boli na nohách, pozerali na hodinky a pripravovali niekoľko návrhov.
  
  Svet mal moc.
  
  Drake sebou trhol úľavou, keď počul Maiin výkrik, potom mu trvalo ešte niekoľko sekúnd, kým našiel jeho zdroj. Tím sa zišiel ako jeden, ale to, čo objavili, prekonalo ich očakávania. Yorgi stál za ním vedľa Lauren; Bo a Kenzi sa to snažili zistiť z diaľky, zatiaľ čo zvyšok tímu buď padol na kolená, alebo sa plazil popri mase.
  
  Drakeove oči sa rozšírili. Prvé, čo uvidel, bolo telo nahej ženy, omotané lepiacou páskou a modrým drôtom, ležať rozložené asi dva metre od zeme. Stále zmätený videl, že pod chodidlami mala ďalší pár nôh, ktoré patrili mužovi, súdiac podľa chlpatých nôh, ktoré k nim mala pripevnené.
  
  Hayden je bomba, povedal mu Ramses.
  
  Ale... čo do pekla...
  
  Pod nahým mužom teraz uvidel topánky, ktoré spoznal. Zdalo sa, že Hayden je na dne hromady.
  
  Tak kde je sakra tá jadrová bomba?
  
  Alicia zdvihla zrak zo svojho miesta vedľa neznámej ženy. "Pozorne načúvať. Zoey hovorí, že bomba je zaistená pod Haydenom, v spodnej časti tejto funkcie. Je ozbrojený, má pomerne spoľahlivý pohybový senzor a chráni ho batoh. Drôty omotané okolo ich tiel sú pripevnené ku krvavej spúšti." Pokrútila hlavou. "Nevidím cestu von. Je čas na nejaké skvelé nápady, chlapci."
  
  Drake hľadel na telá, nekonečnú dráhu drôtov, stále rovnakej modrej farby. Jeho prvou reakciou bol súhlas.
  
  "Má to zrútený obrys?" spýtal sa Kinimaka.
  
  "Najlepšie odhadujem, že nie," povedal Dahl. "Bolo by to príliš riskantné, pretože ľudia, ktorí sú s tým spojení, by sa mohli zmeniť. Zrútený obvod - zariadenie na zabránenie zbrani - by zachytilo Haydenov pohyb, predpokladám, že niekoho - a potom sa dotkne bomby." a bum."
  
  "Nehovor to". Alicia sa prikrčila.
  
  Drake padol na kolená blízko miesta, kde predpokladal Haydenovu hlavu. "Potom by bol detektor pohybu podľa rovnakého princípu dosť voľný. Opäť, aby sa väzni mohli trochu pohybovať."
  
  "Áno".
  
  Hlava ho bolela zo stresu. "Máme deaktivačné kódy," povedal.
  
  "Čo môže byť stále falošné. A aby toho nebolo málo, musíme ich zadať na klávesnici pripevnenej k spúšti pod Haydenom."
  
  "Radšej sa poponáhľajte," povedala Kensi potichu. "Máme ešte tri minúty."
  
  Drake si zúrivo pošúchal hlavu. Teraz nebol čas na pochybnosti. Vymenil si pohľad s Dahlom.
  
  Čo bude ďalej, priateľ môj? Došli sme konečne na koniec cesty?
  
  Prehovoril Julian Marsh. "Videl som, ako ho vyzbrojili," povedal. "Môžem to zneškodniť. Toto sa nikdy nemalo stať. Peniaze boli jediným cieľom... Nie tieto kecy o smrti miliónov, o konci sveta."
  
  "Webb to vedel," povedala Lauren. "Tvoj šéf. Vedel to celý čas."
  
  Marsh len zakašľal. "Len ma odtiaľto dostaň."
  
  Drake sa nepohol. Aby našli bombu, museli by prevrátiť ľudskú hromadu. Nestihli prestrihnúť celú pásku. Vždy však existoval rýchlejší spôsob, ako bombu zneškodniť. Neukázali to v televízii, pretože to bolo sotva vhodné na sledovanie z okraja.
  
  Neprestrihli ste drôt. Práve si ich všetkých vytiahol.
  
  Bolo to však rovnako riskantné ako prestrihnutie nesprávneho drôtu. Kľakol si, kým jeho oči neboli na úrovni Marshových.
  
  "Julian. Chceš zomrieť?"
  
  "Nie!"
  
  "Nevidím inú cestu," vydýchol. "Chlapci, pohneme ich."
  
  Viedol tím a pomaly, úmyselne, prevracal hromadu tiel, až kým sa Haydenovi nezdvihol žalúdok z podlahy a neobjavili batoh. Stony unikli Zoey, Marshovi a dokonca aj Haydenovi, keď sa všetci prevrátili na bok, a Kinimaka ich všetkých vyzval, aby zostali nehybne stáť. Napriek Zoeiným tvrdeniam nikto nevedel, aký citlivý je detektor pohybu v skutočnosti, aj keď sa zdalo zrejmé, že ak bežal tak dlho, nebol nastavený na nič blízko spúšte. Vskutku, musel byť naprogramovaný tak, aby bol takmer nepreniknuteľný, aby zabezpečil Drakeov príchod skôr, ako exploduje.
  
  Drôty bolo potrebné odpojiť od Marshovho tela a odstrániť zo Zoeiných končatín, čo je chaotická práca, ktorú si tím sotva všimol. Tie omotané okolo Haydeninho tela sa ľahko odlepili, pretože jej prekážali v oblečení. Marsh teraz poslúchol pokyny a stále ho držal za lepiacu pásku, zdvihol ruky tak, aby sa obmotali okolo Haydenovej pravej strany a vznášali sa nad batohom. Pýthian zohol prsty.
  
  "Špendlíky a ihly."
  
  Mai položila ruky na batoh na jadrovú bombu. Obratnými prstami rozopla spony a stiahla vrchnú chlopňu. Potom s použitím veľkej a obratnej sily chytila okraje batohu a vytiahla bombu spolu s jej kovovým puzdrom priamo von.
  
  Obklopila ho čierna škrupina. Mai odhodila batoh nabok a veľmi pomaly otáčala bombou, pričom sa ako sekundy plynuli poriadne potila. Hayden sa pri pohľade na bombu zaleskli oči a Kinimaka už kľačala vedľa nej a stískala jej ruku.
  
  Objavil sa odpočítavací panel pripevnený štyrmi skrutkami k vonkajšej strane bomby. Modré drôty sa pod ním vinuli do srdca absolútnej katastrofy. Marsh hľadel na drôty, štyri z nich, prepletené a zvinuté dohromady.
  
  "Snímte panel. Musím vidieť, kto je kto."
  
  Drake si zahryzol do jazyka, keď sa pozrel na hodinky.
  
  Zostávajú sekundy.
  
  Päťdesiat deväť, päťdesiat osem...
  
  Smith padol na kolená vedľa nich, vojak už vyťahoval svoju čepeľ. Vzal životy všetkých do vlastných rúk a prevzal zodpovednosť za odstránenie nedostatkov. Jeden škrabanec, jedna tvrdohlavá niť, jedna nesústredenosť a buď by stratili čas, alebo by spôsobili strašný výbuch. Drake na chvíľu zavrel oči, keď muž pracoval. Dal za ním ťažko dýchal a dokonca aj Kensi sa ošíval.
  
  Keď Smith pracoval na poslednej skrutke, Alicia zrazu vykríkla. Celá skupina sa triasla, srdce im vyskočilo až k ústam.
  
  Drake sa prudko otočil. "Čo to je?"
  
  "Had! Videl som hada! Bol to veľký žltý bastard."
  
  Smith nahnevane zavrčal, keď zdvihol platňu a opatrne odstránil odpočítavací panel s blikajúcim červeným číselníkom. "Aký drôt?"
  
  Zostávalo im tridsaťsedem sekúnd.
  
  March sa prikradol bližšie, jeho oči prezerali spleť modrých drôtov a hľadal miesto, kde si spomenul, že Aligátor zapol zariadenie.
  
  "Nevidím to! Ja to kurva nevidím!"
  
  "To je všetko," odhodil ho Drake nabok. "Vyťahujem všetky drôty!"
  
  "Nie," Dahl ťažko pristál vedľa neho. "Ak to urobíte, táto bomba vybuchne."
  
  "Tak čo by sme mali robiť, Torsten? Čo by sme mali urobiť?"
  
  Dvadsať deväť... dvadsať osem... dvadsať sedem...
  
  
  KAPITOLA 40
  
  
  Do popredia sa ponáhľala Drakeova pamäť. Ramses mu zámerne povedal, že Hayden bola bomba. Ale čo to do pekla naozaj znamenalo?
  
  Keď sa teraz pozrel, videl okolo neho omotané tri drôty. Ktorý to spustil? Dahl vytiahol z vrecka kus papiera.
  
  "Kódy," povedal. "Teraz už niet inej cesty."
  
  "Nech to Marsh skúsi znova." Ramses osobitne spomenul Haydena.
  
  "Používame kódy."
  
  "Môžu byť sakramentsky falošné! Ich vlastný spúšťač!"
  
  March sa už pozeral na Haydenovo telo. Drake cez ňu preliezol a upútal Kinimakiho pozornosť. "Otoč ju."
  
  Hayden pomáhala, ako najlepšie vedela, svaly a šľachy nepochybne kričali od bolesti, ale nedostávali žiadnu úľavu. Hodiny tikali. Bomba sa blížila k dokončeniu. A svet čakal.
  
  Marsh sa naklonil, sledoval drôty okolo jej tela, keď Drake zdvihol jednu ruku, potom nohu a nakoniec jej odopol opasok v mieste, kde sa dva drôty pretínali. Keď uvidel, ako sa zviazaný pár opäť predieral jej lonom, ukázal na Kinimaka. "Páči sa ti to".
  
  Hayden, ktorý trpel nočnou morou hry Twister, sledoval, ako Marsh sleduje cestu každého drôtu späť k časovaču.
  
  "Určite," povedal a tvrdo prižmúril oči, jedno oko dokorán a druhé zatvorené. "To je ten napravo."
  
  Drake pozrel na nukleárny kufrík. Kensi sa k nemu pridal a Dahl na parkete hneď vedľa neho. "Vyhodiť túto vec do vzduchu si vyžaduje špeciálnu konfiguráciu častí a mechanizmov. Je to... také jemné. Naozaj v tomto bode veríme osobe, ktorá to priniesla do krajiny?
  
  Drake sa nadýchol najhlbšie vo svojom živote.
  
  "Nemám na výber".
  
  Potiahol drôt.
  
  
  KAPITOLA 41
  
  
  Drake rýchlo zatiahol a drôt sa mu vytrhol z ruky, čím sa odhalil medený koniec. Na ostrí noža sa všetci prítomní naklonili dopredu, aby skontrolovali odpočítavanie.
  
  Dvanásť... jedenásť... desať...
  
  "Stále je ozbrojený!" Alicia plakala.
  
  Drake padol na chrbát, omráčený, stále držal drôt, akoby aj teraz mohol zapáliť iskru a zničiť bombu. "Toto... toto..."
  
  "Stále tiká!" Alicia plakala.
  
  Dahl sa holubil a odtlačil Yorkshiremana dlaňou na čele. "Myslím," povedal. "Budeme mať šťastie, ak budeme mať teraz čas."
  
  Osem...
  
  Zoe začala plakať. Marsh plakal a ospravedlňoval sa za každú chybu, ktorú kedy urobil. Hayden a Kinimaka bez emócií sledovali, ako tím pracuje, spínajúc si biele ruky a priznávajúc, že nemôžu nič robiť. Smith pustil nôž a pozrel sa na Lauren a natiahol trasúce sa prsty, aby sa jej dotkol. Yorgi klesol na zem. Drake sa pozrel na Aliciu a Alicia hľadela na May a nedokázala spustiť oči. Bo stál medzi nimi a jeho výraz sa vyjasnil, keď pozoroval Dahla pri práci.
  
  Švéd zadal do panelu deaktivačné kódy. Každý z nich je zaregistrovaný so zvukovým signálom. Do zaradenia konečného čísla zostávali len sekundy.
  
  Päť...
  
  Dahl stlačil tlačidlo "Enter" a prestal dýchať.
  
  Ale hodiny stále tikali.
  
  Tri dva jedna...
  
  
  * * *
  
  
  V poslednej sekunde Thorsten Dahl nezúfal. Nevzdal sa ani sa neodvrátil, aby zomrel. Mal rodinu, ku ktorej sa musel vrátiť - manželku a dve deti - a nič mu nezabránilo v tom, aby dnes večer zabezpečil ich bezpečnosť.
  
  Vždy existoval plán B. Drake ho to naučil.
  
  Bol pripravený.
  
  Spustil sa režim šialenstva, zmocnilo sa ho vypočítavé šialenstvo a dodalo mu silu nad rámec normálu. Poslednú hodinu počúval, ako ten či onen šliape po dokonalom, precíznom a bezchybnom zariadení, ktoré tvorilo jadrovú aktovku. Počul, aké je to všetko presné.
  
  No čo ak to bol Dahlov malý blázon. Ako by to fungovalo?
  
  Keď sa na displeji objavila jedna, Švéd už držal v ruke perlík. Zdolal ho posledným dychom, posledným pohybom, švihal zo všetkých síl. Perlík narazil do srdca jadrovej bomby a aj v tej nekonečnej sekunde videl Drakeovu hrôzu, Aliciin súhlas. A potom už nič nevidel.
  
  Hodiny tikali
  
  nula.
  
  
  KAPITOLA 42
  
  
  Čas sa pre nikoho nezastavil a najmä nie v túto rozhodujúcu hodinu.
  
  Drake videl Dahla natiahnutého nad bombou, ako keby mohol ochrániť svojich priateľov a celý svet pred strašným požiarom. Videl ohnutý kovový rám, preliačené vnútornosti okolo perlíka; a potom uvidel odpočítavací časovač.
  
  Zaseknutý na nule.
  
  "Ach, sakra," povedal tým najsrdečnejším možným spôsobom. "O môj Bože."
  
  Jeden po druhom, tím si uvedomil. Drake sa nadýchol čerstvého vzduchu, ktorý už nikdy neočakával. Doplazil sa k Dahlovi a buchol Švéda po širokom chrbte. "Dobrý chlap," povedal. "Udri do toho veľkým kladivom. Prečo ma to nenapadlo?"
  
  "Som Yorkshireman," prehovoril Dahl do srdca bomby. "Toto ma tiež napadlo."
  
  Drake ho stiahol späť. "Počúvaj," povedal. "Táto vec sa zasekla, však? Možno zvnútra zlomený. Ale čo zabráni tomu, aby to začalo znova?"
  
  "My," povedal hlas zozadu.
  
  Drake sa otočil a uvidel, ako sa k nim blíži Hniezdo a bombová jednotka s batohmi a otvorenými laptopmi v rukách. "Meškáte," zalapal po dychu.
  
  "Áno kámo. Väčšinou to tak býva."
  
  Kinimaka, Yorgi a Lauren začali vymotávať Hayden z bizarnej siete, ktorú zdieľala so Zoe Shears a Julianom Marshom. Dve Pýthie boli čo najviac zahalené, ale nezdalo sa, že by ich príliš znepokojovala ich nahota.
  
  "Pomohol som," opakoval Marsh znova a znova. "Nezabudni im povedať, že som pomohol."
  
  Hayden sa ocitla na kolenách, otáčala každú končatinu, aby obnovila krvný obeh, a trela si miesta, kde sa nahromadila bolesť kĺbov. Kinimaka jej dal svoju bundu, ktorú vďačne prijala.
  
  Alicia chytila Draka za ramená so slzami v očiach. "Sme nažive!" - skríkla.
  
  A potom si ho pritiahla bližšie, perami našla jeho pery a bozkávala ho tak silno, ako len mohla. Drake sa najprv odtiahol, ale potom si uvedomil, že je presne tam, kde chcel byť. Pobozkal ju späť. Jej jazyk vyplazil a našiel ho a ich napätie povolilo.
  
  "Toto je miesto, kam ideme už dlho," povedal Smith. Prepáč, May."
  
  "Och, chýba mi moja žena," povedal Dahl.
  
  Bo na neho zízal, tvár mal kameň ako žula, ale inak nečitateľný.
  
  Mai vytlačila slabý úsmev. "Ak by sa úlohy obrátili, Alicia by teraz mrmlala niečo o tom, že by sa pridala."
  
  "Nehanbi sa". Alicia sa s hrdelným smiechom odtiahla od Drakea. "Nikdy predtým som nebozkal filmovú hviezdu."
  
  Smith sa pri zmienke o starých časoch začervenal. "Ach, teraz som sa zmieril s tým, že May v skutočnosti nie je skvelá Maggie Q." Ospravedlňujeme sa za to".
  
  "Som lepšia ako Maggie Q," usmiala sa Mai.
  
  Smith klesol, nohy sa mu podlomili. Lauren natiahla ruku, aby ho podporila.
  
  Alicia naklonila hlavu na stranu. "Počkaj, pobozkal som filmovú hviezdu." Nejaký Jack. Alebo to bolo jeho krycie meno? Oh, vlastne dve. Alebo možno tri..."
  
  Kensi sa pohyboval medzi nimi. "Pekný bozk," povedala. "Nikdy si ma takto nebozkával."
  
  "To len preto, že si sviňa."
  
  "OH vďaka".
  
  "Počkaj," povedal Drake. "Pobozkal si Kensi? Kedy?"
  
  "Je to starý príbeh," povedala Alicia. "Sotva si pamätám."
  
  Dal si záležať, aby pritiahol všetku jej pozornosť očami. "Takže to bol bozk 'sme radi, že sme nažive'? Alebo niečo viac?
  
  "Co si myslis?" Alicia vyzerala ostražito.
  
  "Myslím, že by som bol rád, keby si to urobil znova."
  
  "Dobre..."
  
  "Neskôr".
  
  "Určite. Pretože máme čo robiť."
  
  Drake sa teraz pozrel na Haydena, vodcu ich tímu. "Ramses a Aligátor sú stále vonku," povedal. "Nemôžeme ich nechať ujsť."
  
  "Ehm, prepáč?" - povedal jeden z chalanov zo sapérskeho tímu.
  
  Hayden sa pozrel na Marsha a Shears. "Vy dvaja môžete získať extra body, ak máte informácie."
  
  "Ramses so mnou takmer nehovoril," povedal Shears. "A Aligátor bol najväčší šialenec, akého som kedy stretol. Kiežby som vedel, kde sú."
  
  Drake naňho zízal. "Aligátor bol najväčší blázon..."
  
  "Prepáč. Chlapi?" povedal vodca Hniezda.
  
  Marchovi zažiarili oči. "Ramses je chrobák," povedal. "Mal som na to stúpiť, keď som mal príležitosť. Všetky tieto peniaze sú preč. Sila, prestíž - zmizla. Čo mám robiť?"
  
  "Dúfam, že zhnijem vo väzení," povedal Smith. "V spoločnosti vraha."
  
  "Počúvaj!" - kričali ľudia z HNIEZDA.
  
  Hayden sa na nich pozrel a potom na Dahla. Drake sa pozrel ponad Aliciino rameno. Vedúci tímu NEST bol na nohách a jeho tvár bola bledá, farba absolútneho strachu.
  
  "Táto bomba je zbytočná."
  
  "Čo?"
  
  "Neexistujú žiadne elektrické rozbušky. Šošovky praskli, myslím, že možno od úderu kladivom. Ale urán? Hoci môžeme nájsť stopy, ktoré nám hovoria, že to tu kedysi bolo, ale... chýba."
  
  "Nie". Drake cítil, ako sa mu chvejú svaly. "V žiadnom prípade, nemôžeš mi to povedať." Chceš povedať, že tá bomba bola falošná?"
  
  "Nie," povedal vodca a poklepal na svoj laptop. "Hovorím ti, že to nie je taká bomba." Deaktivovalo sa odstránením všetkých častí, vďaka ktorým funguje. Takže toto je falošný. Tento muž - Ramses - má pravdepodobne toho pravého."
  
  Mužstvo nezaváhalo ani sekundu.
  
  Hayden siahol po telefóne a vytočil Mooreovo číslo. Drake zakričal, že by mala zavolať helikoptéry.
  
  "Koľko potrebujeme?"
  
  "Naplňte posrané nebo," povedal.
  
  Bez reptania zdvihli svoje ubolené telá a svižne kráčali k dverám. Hayden rýchlo hovorila, keď bežala, nevykazovala žiadne fyzické následky liečby. Toto boli mentálne účinky, ktoré mali moc ju navždy zjazviť.
  
  "Moore, bomba v Central Parku je falošná." Vyčistené, zatvorené. Myslíme si, že vnútornosti a rozbušky boli odstránené a potom vložené do iného zariadenia."
  
  Drake počul Moore vzdychať na tri metre.
  
  "A my sme si mysleli, že nočná mora je za nami."
  
  "Toto bol Ramsesov plán od samého začiatku." Hayden odtrhol vonkajšie dvere z pántov bez toho, aby prerušil krok. "Teraz exploduje vo svojom vlastnom čase a utečie. Letia z New Yorku nejaké helikoptéry?"
  
  "Vojenské. POLÍCIA. Myslím, že špeciálna operácia."
  
  "Začnite s týmto. Má plán, Moore, a my veríme, že Aligátor je bývalé komando. Ako vyzerajú CCTV kamery?
  
  "Zhromažďujeme každú tvár, každú postavu. Boli sme na hrane už celé hodiny. Ak Ramzes prebehne mestom, chytíme ho."
  
  Drake preskočil kôš, Dahl bol vedľa neho. Nad hlavami im rachotili vrtuľníky, dva z nich pristáli na ceste pri vchode do zoo. Drake pozrel hore a uvidel za rotujúcimi rotormi kancelárskych budov, kde sa medzi bielymi žalúziami tlačilo na okná veľa tvárí. Sociálne siete by dnes vybuchli a ak by to pokračovalo, výsledky by boli nulové. V skutočnosti to pravdepodobne brzdilo ich úsilie.
  
  Hayden sa ponáhľal k najbližšej helikoptére a zastavil sa tesne pred umývaním rotorov. "Tentoraz," povedala Mooreovi. "Ramses sa nebude predvádzať. Bolo to všetko rozptýlenie, ktoré mu pomohlo prežiť. Ide o jeho povesť - korunný princ teroru získava späť svoje postavenie a zapisuje sa do histórie. Do New Yorku prinesie jadrové zbrane, odpáli ich a beztrestne utečie. Ak ho teraz pustíš, Moore, už ho nikdy neuvidíš. A hra sa skončí."
  
  "To viem, agent Jay. Viem to".
  
  Drake sa vznášal nad Haydenovým ramenom a počúval, zatiaľ čo zvyšok tímu sa v blízkosti podráždene trhal. Dahl študoval okolie, vybral si najlepšie miesta prepadnutia a potom každé z nich skontroloval ďalekohľadom. Zvláštne, ale aspoň ho to zamestnávalo. Drake ho stisol lakťom.
  
  "Kde sú sane?"
  
  "Nechal to za sebou." Dahl v skutočnosti vyzeral trochu nešťastne. "Je to sakramentsky dobrá zbraň."
  
  Kensi zasiahol. "Pripomenul som mu, že stále nemám svoju obľúbenú zbraň. Ak on dostane perlík, ja musím dostať katanu."
  
  Drake sledoval Švéda. "Znie to ako dohoda."
  
  "No tak, prestaň jej dávať dôvod." Kde by som tu vôbec zohnal katanu?"
  
  Hlas povedal: "Nie sú ďaleko od Staten Island, Hayden."
  
  Drakeova hlava sa otočila tak rýchlo, že sebou trhol. "Čo to bolo?"
  
  Hayden požiadal Moora, aby sa zopakoval, a potom sa obrátil k tímu. "Máme cieľ, chlapci." Volal civilista, ako Moore predpovedal, a potvrdil to kamerou. Pohni zadkom!"
  
  Tím so sklonenými hlavami prebehol cez chodník na voľnú, zabarikádovanú cestu, preskočil cez otvorené dvere helikoptéry a pripútal sa na sedadlá. Dva vtáky sa vznášajú do vzduchu, rotory odrezávajú listy z okolitých stromov a rozhadzujú trosky cez ulicu. Drake vytiahol pištole a pušku, vojenskú čepeľ a paralyzér a skontroloval, či je všetko v poriadku a plne pripravené. Dahl skontroloval komuniké.
  
  Pilot vyčistil strechy a potom sa prudko otočil na juh, čím zvýšil rýchlosť. Alicia si skontrolovala vlastné zbrane, jednu, ktorú zobrala legionárovi, zahodila a druhú si nechala pre seba. Kinimaka ukradla pohľady na Haydena, ktoré sa snažila ignorovať, pričom stále dostávala informácie od Moora a jeho agentov. Beau stíchol, schúlený v rohu, ako bol odkedy sa Drake a Alicia pobozkali. Mai sedela pokojne, jej japonské črty boli nepreniknuteľné, pevne sústredená na svoj cieľ. Zvyšok tímu všetko skontroloval, všetci okrem Kenzie, ktorá sa sťažovala na jazdu helikoptérou, štipľavý vietor, zápach potu a skutočnosť, že už niekedy videla tím SPEAR.
  
  "Nikto ťa nežiadal, aby si zostal s nami," povedala Alicia ticho.
  
  "Čo iné som mohol urobiť? Utiecť ako vystrašená kostolná myš?"
  
  "Takže toto je dôkaz, že si odvážny?"
  
  Kenzi zažiarili oči. "Nechcem vidieť Armagedon." A ty?"
  
  "Toto som už videl. Ben Affleck je prekvapivo gay a Bruce Willis šokuje viac ako prekliaty asteroid. Ale sakra, snažíš sa nám povedať, že máš vlastne srdce?"
  
  Kensi hľadela von oknom.
  
  "Zlodej archeologických artefaktov má srdce. Kto by to vedel?
  
  "Len sa snažím vrátiť k svojmu biznisu na Blízkom východe. Jeden. Pomôcť vám, bláznom, vám pomôže dosiahnuť tento cieľ. Jebni na svoje prekliate srdce."
  
  Vrtuľník preletel nad strechami Manhattanu, keď Hayden dostal vysvetlenie, že Ramses a Gator ešte neopustili ostrov, keďže ich spozorovali neďaleko trajektu Staten Island.
  
  "Tie časti, ktoré sa stratia v preklade, by nás všetkých mohli zabiť," povzdychol si Hayden a Drake priznal, že je to pravda. Od najmenšej hádky na školskom dvore až po vojnu medzi prezidentmi a premiérmi, nuansy boli všetko.
  
  Ich cieľ sa približoval, ako sa okolo mihali budovy. Pilot sa ponoril medzi dva mrakodrapy, aby udržal rýchlosť, keď smeroval k svojmu cieľu. Drake sa niesol s pochmúrnym zámerom. Pred nimi ležali víriace sivé vody zálivu. Dole videli skupinu pristávajúcich vrtuľníkov, všetky bojujúce o pozície.
  
  "Páči sa ti to!" Hayden plakala.
  
  Ale pilot už prudko klesal, čo spôsobilo, že helikoptéra sa snažila pristáť, aby zaujala hlavnú pozíciu pred radom kvetináčov a autobusovou zastávkou. Drake cítil, ako sa mu cez ústa sťahuje žalúdok. zakričala Hayden do svojej cely.
  
  "Samozrejme, že terminál je zatvorený," povedala. "Ak je tu Ramses, čo dúfa, že dosiahne?"
  
  "Za vami by mal byť plot a pod stromami zaparkovaný rad áut. Policajti tam majú ženu, ktorá ho videla ako posledná."
  
  "Skvelé. Takže teraz my -"
  
  "Počkaj!" Aliciine uši zachytili zvuky skôr ako ktokoľvek iný. "Počujem streľbu."
  
  "Choď."
  
  Tím, ktorý vystúpil z auta, zamieril k terminálu a bežal pozdĺž budovy. Drake si všimol, že okolo širokého oblúka hlavného vchodu vedie do prístaviska dlhá betónová rampa. Výstrely prichádzali odtiaľ, strieľali cez otvorený priestor, neboli tlmené, akoby stenami.
  
  "Tam späť," povedal. "Prichádza zo sklzu."
  
  Oblohu za nimi zaplnili vrtuľníky. Stonajúce telo policajta im ležalo v ceste, no ten mávol rukou, aby sa pohli dopredu, pričom nejavil známky zranenia. Vzduchom sa ozvali ďalšie výstrely. Tím vytiahol zbrane, rozbehol sa v tandeme a prehľadal oblasť pred nimi. Ďalší policajt si pred nimi kľakol so sklonenou hlavou a držal ho za ruku.
  
  "To je v poriadku," povedal. "Choď. Len rana do mäsa. Potrebujeme vás. Oni... odchádzajú."
  
  "Dnes nie," povedal Hayden a prebehol okolo.
  
  Drake si všimol koniec sklzu a výčnelky naľavo od neho - všetko betónové sklzy používané pre trajekty. Vlny špliechali na ich základňu. "Počuješ to?" povedal, keď sa znova začala streľba. "Ramses získal automatickú čatu."
  
  Lauren bola jediná, ktorá pokrútila hlavou. "Ktorý z nich?"
  
  "Viac kôl za minútu ako AK. Zostrih zo šesťsto na osemsto nábojov. Vymeniteľné sudy v prípade, že sa príliš zahreje. Nie je to úplne presné, ale sakra strašidelné."
  
  "Dúfam, že ten bastard sa roztopí v jeho rukách," povedala Alicia.
  
  Skupina policajtov si kľakla vpredu a neustále sa skrývala, keď SAW vypľula svoje guľky. Nad hlavou sa mihol rad guliek. Dvaja policajti paľbu opätovali a mierili na vzdialený koniec sklzu, kde kotvil trajekt.
  
  "Nehovor mi..." povedal Dahl.
  
  "Myslíme si, že práve tam nastupuje na trajekt s jedným z lístkov na údržbu," povedal jeden z policajtov. "Dvaja chlapci. Jeden mieril na nás, druhý spúšťal čln."
  
  "Takto nemôže ujsť," protestoval Hayden. "Je... je... koniec hry." Oči jej žiarili hrôzou.
  
  "Pre neho," povedala Alicia samoľúbo.
  
  "Nie, nie," zašepkal Hayden. "Pre nás. Všetko sme si pomýlili. Ramses vychádza doslova s ranou. Pečatím jeho dedičstvo. Chlapci, on odpáli túto jadrovú bombu."
  
  "Kedy?"
  
  "Neviem. Najlepší odhad? Smeruje na Ostrov slobody a sochu a zverejní to na sociálnych sieťach. Ach bože, och bože, predstav si -" dusila sa. "Nemôžem... jednoducho nemôžem..."
  
  Kinimaka ju trhnutím postavila na nohy, veľký muž účelovo zavrčal. "Toto nedovolíme. Musíme niečo urobiť. Teraz."
  
  A Drake uvidel záblesk SAW asi päťdesiat stôp, smrteľnosť jeho výstrelov, jedinú vec, ktorá stála medzi nimi a Ramsesom, a jadrovú bombu.
  
  "Kto chce žiť večne, však?"
  
  "Nie," povedala Alicia potichu. "Vždy by to bola peklo nudná."
  
  A Dahl sa naposledy pozrel na tím. "Ja sa ujmem vedenia."
  
  V tom poslednom zlomku sekundy sa newyorskí hrdinovia pripravili; tím SPEAREROV a potom každého policajta a agenta na doslech. Všetci sa postavili na nohy, čelili pľuvajúcej zbrani a urobili konečnú voľbu svojho života.
  
  Začal to Dahl. "Útok!"
  
  
  KAPITOLA 43
  
  
  Drake bežal uprostred svojich priateľov, presne tam, kde chcel byť, zdvihol zbraň a prudko vystrelil. Guľky sú vystreľované z každej bežiacej pištole rýchlosťou dvetisícpäťsto stôp za sekundu, pričom cez pažby sa ozývajú viaceré explózie. Okná rozbité na celom trajekte.
  
  V priebehu niekoľkých sekúnd skrátili medzeru na polovicu a naďalej intenzívne strieľali. Používateľ SAW okamžite zmenil svoje nastavenia, šokovaný brutalitou útoku. Nie je to tak, že prestal strieľať; jeho guľky vystopovali stopu na pažbách a vyrazili na more, keď sa pravdepodobne potácal späť. Drake si pritiahol teleskopický zameriavač k očiam, položil prst na spúšť a rozoznal črty muža, ktorý držal pílu.
  
  "Toto je Aligátor," povedal Hayden cez komunikátor. "Nepremeškajte."
  
  SAW sa otočil a zamieril späť k nim, pričom stále pľul olovo. Drake si predstavoval, že súdok musí byť teraz taký horúci, že sa roztopí, ale nie dostatočne rýchlo. Guľka zasiahla policajta do nepriestrelnej vesty a potom druhá zlomila tomu druhému ruku. V tejto chvíli im už srdce vyskočilo z hrude, no útok nezastavili ani neznížili streľbu. Spodná časť trajektu spadla, rozbila sa, otvorená zadná časť bola taká perforovaná, že pripomínala strúhadlo na syr. Aligátor prudko švihol SAW a snažil sa to kompenzovať. Guľky prerazili priestor nad ich hlavami.
  
  Tupý zvuk motora trajektu sa zmenil na pomalý rev a to všetko zmenilo. Aligátor vyskočil na palubu a pokračoval v divokej streľbe. Voda sa zozadu začala víriť a loď sa naklonila dopredu. Drake videl, že sú ešte dvadsať stôp odzadu, videl, ako odbočuje doľava a nabok, a vedel, že to nikdy nestihnú.
  
  S krikom, keď padal, padol na bok a náhle sa zastavil. Dahl spadol neďaleko. Hayden sa zvalil, čo všetko ešte viac sťažilo mierenie Aligátora, no mužovi to bolo zrejme jedno. Bolo vidieť, ako jeho postava ustupuje a mieri hlbšie do trajektu.
  
  Drake naznačil Haydenovi a Hayden zavolal helikoptéry.
  
  Čierne vtáky sa rozbehli smerom k sklzu, prudko zostúpili a vznášali sa tri stopy nad zemou, keď posádka SPEAR vyliezla na palubu. Keď policajti a agenti zasalutovali, vytvorilo sa nové puto, ktoré sa nikdy nepretrhne, zasalutovali, ako najlepšie vedeli, a potom vrtuľníky prakticky vzlietli do vzduchu. Piloti tlačili autá na limit, prenasledovali kypiaci trajekt a čoskoro skončili nad hlavou. Bol to pohľad, ktorý si Drake nikdy nedokázal predstaviť: vtáky visiace ako smrtiace čierne predátory na oblohe New Yorku, slávna panoráma ako pozadie, pripravujúce sa na odlet na trajekte Staten Island.
  
  "Tvrdo ich udri," povedal Hayden do vysielačky vrtuľníka. "A rýchlo".
  
  K zadnej časti trajektu sa prirútili dva vrtuľníky. Nepokojný Aligátor takmer okamžite vystrčil hlavu z bočného okna a vypálil zbesilú salvu. Jeho tretí výbuch narazil do vonkajšieho plášťa vrtuľníkov, prenikol niektorými časťami a odrazil sa od iných. Vrtuľníky padali z neba ako balvany. Dahl rozbil dvere a opätoval paľbu, guľky beznádejne minuli.
  
  "Strieľa, ako keby šukal," zavrčal Drake. "Nikdy nezasiahne správny cieľ."
  
  "Cúvať". Dahl sa vzdal pokusu zasiahnuť Aligátora a pripravil sa na prichádzajúci úder.
  
  O tri sekundy neskôr sa to stalo, lenže to nebol úder, ale len náhle zastavenie. Prvý vrtuľník sa vznášal nad hornou palubou trajektu, zatiaľ čo druhý sa vznášal blízko ľavoboku, zvyšní členovia posádky SPIR boli na palube. Rýchlo odišli, čižmy štrngali na palube a zhromažďovali sa v skupinách. Vrtuľníky sa potom zdvihli, aby sa pripojili k svojim náprotivkom vo vzduchu a sledovali trajekt.
  
  Hayden sa na pár sekúnd ocitol tvárou v tvár tímu. "Vieme, kde je. Strojovňa. Skončime s tým teraz."
  
  Rozbehli sa, adrenalín im narástol na maximum a potom Aligátor na palube pod ním jasne zmenil taktiku.
  
  RPG zapískal vzduchom, zrazil sa s vrtuľníkom a explodoval. Vták stratil kontrolu, kov sa rozletel na všetky strany, čierny trup zachvátil oheň a vyčerpaný spadol na hornú palubu trajektu.
  
  Na príkaz "beží SPEAR".
  
  
  KAPITOLA 44
  
  
  Drake začul zmenu vo zvuku motora vrtuľníka a bez kontroly vedel, že auto sa k nim ženie rýchlosťou. Ak by to nestačilo, predlžujúci sa dravý tieň šíriaci sa po palube bol priamo na mieste.
  
  Utekaj alebo zomri.
  
  Udrel ramenom do vonkajších dverí, odtrhol celý rám z pántov a spadol do priestoru za nimi. Telá sa hnali za ním, kotúľali sa, naťahovali sa, liezli a tlačili. Vrtuľník ťažko pristál, rotory sa odtrhli a kovové telo sa rozpadlo. Všetko od šrapnelu až po oštepy na dĺžku paže prerezali vzduch a rozrezali ho na kusy. Trajekt sa hojdal a stonal, voda penila vľavo a vpravo.
  
  Ohnivá guľa vystrelila smerom k ostatným helikoptéram, ktoré okamžite podnikli úhybnú akciu, len šťastie im zabránilo zraziť sa. Prúdy ohňa olizovali hornú palubu, spôsobili nové požiare, zuhoľnateli lak a kovové stĺpy a roztopili farbu. Rotor sa ohol, keď narazil do stĺpika napravo od Drakea, odrazil sa k podlahe a všetka jeho hybnosť sa náhle zastavila. Ďalšie lietajúce náboje rozbili okná a prerazili rám a jeden strašný bodec prešiel priamo cez bok lode a vyšiel na more. Drake cítil dotyk plameňov, keď ním prechádzalo teplo, pozrel sa pod svoje rameno a videl celý tím ležať na bruchu, dokonca aj Smitha ležiaceho na Lauren. Výbuch prešiel a oni sledovali povstanie a potom Aligátor dostal veci na úroveň úplného šialenstva.
  
  Šialenstvo.
  
  Ďalšie RPG prešlo priamo cez samotnú loď, nechalo odpaľovač rakiet a počas letu rozbilo paluby. Ozval sa výbuch, keď raketa pretrhla palubu a poslala im do cesty ďalšie výbuchy ohňa a smrtiace trosky. Drake zastonal, keď mu šrapnel prepichol hlavu a rameno, uľavilo sa mu, že mu bolesť ukázala, že je stále nažive. Na chvíľu sa nadýchol a skontroloval nové prostredie pred sebou.
  
  Na palube bola ošúchaná diera. Všade boli kopy dreva. Cez uzavretú strednú hornú palubu prúdili dym a oheň.
  
  "Cesta je jasná," povedal.
  
  "Len pre teba!" Lauren takmer vykríkla.
  
  "Tak zostaň," vypľula Kenzi a potiahla Dahla za rameno. "Si v poriadku, Thorst?"
  
  "Áno, áno, som v poriadku." Nechaj ma ísť".
  
  Drake kráčal polovičatým tempom, opatrnejší, než si pamätal za celý svoj život. Skupina za ním sa k sebe pritisla a presne vedela, kam ide. V poslednej chvíli, ako očakával, sa Dal objavil priamo pri jeho ramene.
  
  "Robíme to, kamarát?"
  
  "Máme sakra pravdu."
  
  A skočili dolu cez novú dieru, nohami napred a očami hľadali nepriateľov. Tvrdo narazili do podpalubia, skotúľali sa nedotknuté a vstali s nacvičenými zbraňami.
  
  "Čisto!" Drake plakal.
  
  Ich topánky narazili na tvrdú palubu za nimi.
  
  Kensi prišla posledná a Drake videl, po prvé, že si vyzliekla ťažkú vnútornú bundu a po druhé, že ju omotala okolo základne trojmetrovej delenej časti rotora helikoptéry. Keď sa otočila k Švédke, tvár mala samoľúbo.
  
  "Teraz," povedala, "mám svoju zbraň."
  
  "Nech nám bohovia pomôžu."
  
  Vrútili sa na loď ako jeden celok, v boji proti Ramsesovi a Gatorovi. Trajekt naberal rýchlosť každým okamihom, ktorý uplynul. Ostrov slobody tiež rástol a na obzore sa zväčšoval a zväčšoval.
  
  "Copak ten maniak nechápe, že sa nedostane k soche?" Kinimaka ťažko dýchala.
  
  "To nehovor," odsekol Hayden. "Nehovor to."
  
  "Ach áno, chápem."
  
  "Tento trajekt nepotopia," uistil ich Dahl. "Zátoka nie je dostatočne hlboká, aby absorbovala... no, vieš čo."
  
  Na ďalšej palube dolu konečne našli svoju korisť. Aligátor strážil dvere, kým Ramses obsluhoval trajekt. V súlade so svojou už etablovanou záľubou v šialenstve vydal výrobca bômb RPG, ktoré pripravil práve na takýto moment. Drake si nemohol pomôcť, ale zalapal po dychu a zakričal, aby sa všetci skryli, a potom strela preletela stredom trajektu vo výške hlavy a zanechala za sebou dymovú stopu, ktorú poháňal Aligátorov šialený smiech.
  
  "Tak veľmi sa ti to páči? Zachytili ste to? Už zomierame!"
  
  Drake zdvihol zrak a našiel Aligátora takmer nad sebou, ako beží za raketou a nesie so sebou svoj raketomet. Samotná raketa preletela trajektom a opustila zadnú časť, pričom explodovala vo vzduchu. Aligátor švihol raketometom po Drakeovej hlave.
  
  Yorkshireman sa prikrčil, keď sa Ramesses konečne otočil, ruku ležérne položenú na volante.
  
  "Už ste neskoro," povedal.
  
  Drake udrel Aligátora do brucha, ale ten uskočil dozadu a stále mával svojou objemnou zbraňou. Aby som bol spravodlivý, mužstvo to zdržalo o chvíľu navyše. Nikto nechcel, aby ho zasiahla taká mäsitá palica, ale vo vnútri trajektu bolo veľa miesta, čo dalo Dahlovi a ostatným väčšiu manévrovateľnosť. Aligátor zavrčal a otočil sa, potom sa rozbehol priamo k Ramsesovi, teroristickému princovi, ktorý teraz držal poloautomatickú pištoľ. Drake si všimol batoh pripevnený na chrbte Aligátora.
  
  "Len odďaľuješ nevyhnutné," zahlásil Ramses.
  
  Jednou rukou striekal paru zvnútra, druhou mierne zmenil kurz a mieril na Liberty Island.
  
  "Mali ste niekedy obavy, ako žiť?" povedal Drake spoza pultu. "Bazár? Zamknúť? Prepracovaný plán úteku? Čo to do pekla všetko bolo?"
  
  "Ach, bazár bol len - ako by som to mal povedať - predaj so sebou? Zbavujem sa všetkého svojho svetského majetku. Hrad je rozlúčka a znamená koniec. Koniec koncov, vzal si ma priamo do New Yorku. A plán úteku je, áno, trochu komplikovaný, to priznávam. Ale vidíš teraz? Už ste neskoro. Hodiny tikajú."
  
  Drake presne nevedel, čo tým Ramses myslel, ale implikácia bola jasná. Vyšiel z krytu, zasypal kormidlovňu guľkami a rozbehol sa za nimi, jeho tím bol blízko. Už žiadne rozprávanie; toto bola jeho posledná hra. Ramses sa zapotácal, z ramena mu tiekla krv ako z fontány. Aligátor zakričal, keď mu guľky prenikli do tela. Sklo pokrývalo oboch teroristov zubatými striekancami.
  
  Drake rozbil dvere a potom sa pošmykol, odrazil sa od rámu a šmykom zastavil, čím preklínal svoje šťastie. Dahl ho preskočil, Kenzi bola vedľa neho. Tí dvaja vošli do kormidlovne a zdvihli zbrane, aby zabili. Ramses sa s nimi stretol so všetkou silou sedemmetrového, svalnatého šialenca, ktorý sa usmieval ako divý pes; vrútil sa dnu a snažil sa ich rozptýliť.
  
  Dahl nič z toho netoleroval, odolal hrubej sile a prijal všetky údery. Kensi okolo oboch tancovala a udierala Ramsesovi do bokov ako nebezpečný vlk. Radikálny princ zmlátil Švéda. Dahl sa striasol na ramene. Neskutočne silné ruky chytili Švéda pod krkom a začali stískať. Dahl zdvihol ruky, napoly uvoľnil zovretie a potom si jednu vzal sám; obaja muži sa kolísali a stískali, až kým ani jeden nemohol dýchať. Ramses otočil Dahla a vrazil ho späť do steny, ale jedinou reakciou Švéda bol široký úsmev.
  
  Kensi vyskočila do vzduchu, zdvihla lakeť, ktorý stlačila drvivou silou, priamo na Ramsesovu krvácajúcu ranu. Neočakávajúc, že jeden úder päsťou ukončí takýto boj, potom muža bodla do hrdla, aj keď kričal, čo spôsobilo, že mu vyskočili oči.
  
  Potom sa Ramses odpotácal preč, celý od krvi, zvracal. Dahl ho pustil, cítiac koniec. Oči teroristu sa upreli na Švédove a neboli v nich žiadne známky porážky.
  
  "Beriem tento moment ako moment víťazstva," zachrapčal. "A rozdrviť srdce kapitalizmu."
  
  Natiahol ruku, akoby sa chcel dotknúť Aligátora.
  
  Dahl vystrelil späť. Guľka zasiahla Ramsesa do žalúdka a odhodila ho späť.
  
  Aligátor skočil a spadol na Ramsesa.
  
  Teroristickému princovi sa podarilo chytiť batoh pripútaný k zadnej časti padajúceho Aligátora, jeho natiahnutou rukou zvieral odhalený modrý drôt, keď sa obaja zrútili.
  
  Kenzi sa ponáhľala vpred a mierila na ruku držiacu drôt jedinou zbraňou, ktorú mala po ruke, najlepšou zbraňou, akú mala, surovou katanou. Jej čepeľ rýchlo zaťala a odrezala Ramsesovi rameno na ramene, čo spôsobilo, že terorista vyjadril výraz krajného prekvapenia.
  
  Ruka narazila na podlahu v rovnakom čase ako Aligátor, ale prsty stále zvierali teraz už otvorený koniec modrého drôtu.
  
  "Bez problémov," zakašľal Ramses. "Mal si pravdu, že si ma takto napadol. Hodiny netikali. Ale..." Skrútil ho kŕč, krv mu rýchlo tiekla zo žalúdka, ruky a ľavého ramena.
  
  "Toto... sa deje... teraz."
  
  
  KAPITOLA 45
  
  
  Drake sa plazil po podlahe a prevrátil Aligátora na brucho, keď sa šialenec zachichotal na krvavej palube. Dahl padol vedľa neho, na tvári sa mu podpísala bolesť, hrôza a predtucha. Remienok bol zapnutý, ale Drake ho okamžite rozopol a potom oslobodil kovové puzdro od hrubého materiálu.
  
  Stál pred nimi odpočítavací časovač, jeho blikajúce červené čísla boli hrozivé a hrozné ako krv, ktorá sa šírila po podlahe pod ich kolenami.
  
  "Štyridsať minút," prehovorila Hayden ako prvá a jej hlas bol tlmený. "Nehraj sa s tým, Drake." Odzbrojte túto vec hneď teraz."
  
  Drake už otáčal bombu, rovnako ako minule. Kinimaka mu podal otvorený nôž, ktorý rozoberal kúsok po kúsku, pričom sa pohyboval opatrne, dával si pozor na množstvo nástražných pascí, ktoré by výrobca bômb ako Gator mohol rozpútať. Keď posunul zariadenie preč od šialeného teroristu, pozrel sa na Aliciu.
  
  "Už nehovor," povedala, chytila muža pod ruky a ťahala ho preč. Pre takého vraha by nebolo zľutovania.
  
  Pevnou rukou odstránil predný panel bomby. Boli k nemu pripevnené stočené modré drôty, ktoré sa znepokojivo naťahovali.
  
  "Toto nie je domáca bomba," zašepkal Dahl. "Buď opatrný".
  
  Drake sa zastavil a zamračil sa na svojho priateľa. "Chceš to urobiť?"
  
  "A byť zodpovedný za jej spustenie? Nie naozaj. Nie."
  
  Drake si zahryzol do spodnej pery, plne si uvedomoval všetky súvisiace faktory. Blikajúce odpočítavanie bolo neustálou pripomienkou toho, ako málo času im zostávalo.
  
  Hayden zavolal Moorea. Kinimaka zavolal sapérov. Niekto iný zavolal NEST. Keď sa Drake pozrel na zariadenie, zvážil sa každý aspekt a informácie sa rýchlo vyliali.
  
  "Znova potiahnite káble," navrhol Dahl.
  
  "Príliš riskantné."
  
  "Myslím, že tentoraz tu nie je žiadny pohybový senzor, súdiac podľa toho, ako bežal Aligátor."
  
  "Správny. A nemôžeme znova použiť tvoj nápad s kladivom."
  
  "Zrútený okruh?"
  
  "To je problém. Už používali niečo nové - bezpečný drôt. A tento bastard je skutočný. Ak sa do toho zapojím, mohlo by to fungovať."
  
  Aligátor vydával nadpozemské zvuky z vedľajšej miestnosti, kým Alicia pracovala. Netrvalo dlho a strčila hlavu cez rozbité dvere. "Hovorí, že bomba má v skutočnosti spínač proti sabotáži." Pokrčila plecami. "Ale potom si myslím, že by to urobil."
  
  "Nie je čas," povedal Dahl. "Nie je na to sakra čas."
  
  Drake pozrel na časovač. Zostávalo im už tridsaťpäť minút. Sadol si späť na bobok. "Sakra, to nemôžeme riskovať." Ako skoro sem dorazí bombová jednotka?"
  
  "Maximálne päť minút," povedal Kinimaka, keď helikoptéry zasahovali na paluby trajektov, kde len mohli. Iní sa pri skoku záchranárov vznášali o niečo vyššie. "Ale čo ak ho nedokážu odzbrojiť?"
  
  "Čo keby sme to hodili do zálivu?" navrhla Lauren.
  
  "Je to dobrý nápad, ale je to príliš malé," spýtal sa už Hayden Moora. "Znečistená voda by nasýtila mesto."
  
  Drake sa kolísal dopredu a dozadu, uvažoval o šialenstve, a potom zachytil Dahlov pohľad. Vedel, že Švéd mal rovnaký nápad. Vďaka ich pohľadu komunikovali priamo a ľahko.
  
  Dokážeme to. Toto je jediný spôsob.
  
  Boli by sme slepí. Výsledok nie je známy. Po začatí už niet cesty späť. Išli by sme na jednosmernú cestu.
  
  Tak na čo do pekla čakáte? Vstaň, sráč.
  
  Drake zareagoval na výzvu v Dahlových očiach a narovnal sa. Zhlboka sa nadýchol, pripevnil si pušku, zastrčil pištole do puzdra a z batohu vytiahol jadrovú bombu. Hayden naňho zízal vyvalenými očami, prenikavo sa zamračil.
  
  "Čo to sakra robíš?"
  
  "Presne vieš, čo robíme."
  
  "Bezpečné vzdialenosti nemusia byť rovnaké. Myslím pre teba."
  
  "Potom to neurobia." Drake pokrčil plecami. "Ale všetci vieme, že existuje len jeden spôsob, ako zachrániť toto mesto."
  
  Drake zdvihol jadrovú bombu a Dahl kráčal vpred. Alicia ho zastavila na ďalšiu vzácnu chvíľu.
  
  "Odchádzaš už po jednom bozku? Nedovoľ, aby to bol najkratší vzťah v mojom živote."
  
  "Som prekvapený, že nemáš kratšie."
  
  "Zámerne podceňujem chlapa, o ktorom som sa rozhodol, že sa mi páči, s ktorým som šukal a asi po ôsmich minútach som ho začal nudiť."
  
  "OH dobre. Uvidíme sa o pár dní."
  
  Alicia ho držala len očami, pričom zvyšok tela držala absolútne nehybný. "Vráť sa skoro".
  
  Hayden sa vtlačil medzi Drakea a Dahla, rýchlo sa rozprával, odovzdával informácie od Moora a dohliadal na tých, ktorí by mohli poskytnúť prvú pomoc.
  
  "Hovorí sa, že náklad bomby je medzi piatimi a ôsmimi kilotonami." Vzhľadom na jeho objem, hmotnosť a rýchlosť, akou sa bude potápať..." Odmlčala sa. "Bezpečná hĺbka je tisíc osemsto stôp..."
  
  Drake poslúchol, ale zamieril po neďalekých schodoch na hornú palubu. "Potrebujeme najrýchlejší vrtuľník, aký máte," povedal blížiacemu sa pilotovi. "Do hovna." Žiadne fňukanie. Len nám daj tie prekliate kľúče."
  
  "Nie sme-"
  
  prerušil ho Hayden. "Áno, osemnásťsto stôp, na neutralizáciu všetkého tohto žiarenia, podľa príkazu NEST." Sakra, musíš byť osemdesiat míľ od pobrežia."
  
  Drake cítil, ako kovové telo bomby mierne kĺže cez pot, ktorý mu pokrýva prsty. "Za tridsať minút? Toto sa nestane. Čo ešte máš?"
  
  Hayden zbledol. "Nič, Drake." Nemajú nič."
  
  "Teraz tento perlík začína vyzerať dobre," poznamenal Dahl.
  
  Drake videl, ako sa Alicia prehnala okolo, mierila na hornú palubu a pozerala sa na more. Čo tam vonku hľadala?
  
  Pilot sa priblížil, zariadenie Bluetooth blikalo na spodnej časti jeho prilby. "Máme najrýchlejší prekliaty vrtuľník v armáde," pretiahol. "Bell SuperCobra. Dvesto míľ za hodinu, ak ju budete tlačiť."
  
  Drake sa otočil k Haydenovi. "Bude to fungovať?"
  
  "Myslím, že áno". V hlave urobila nejaké mentálne aritmetické výpočty. "Počkaj, to nemôže byť pravda."
  
  Drake chytil jadrovú bombu, červené čísla stále blikali, Dahl po jeho boku. "Poďme!"
  
  "Osemdesiat míľ," povedala, keď bežala. "Áno, dokážeš to. Ale to ti zostanú len... tri minúty, aby si sa odtiaľ dostal. Neuniknete z výbušnej zóny!"
  
  Drake sa bez spomalenia priblížil k Super Cobre a pozeral sa na elegantné sivé tvary, veže, trojhlavňové kanóny, raketové šachty a odpaľovacie zariadenia Hellfire.
  
  "Dosť," povedal.
  
  "Drake," zastavila ho Hayden. "Aj keď bezpečne zhodíš jadrovú bombu, výbuch ťa zničí."
  
  "Tak prestaň strácať čas," povedal Yorkshireman. "Pokiaľ ty alebo Moore alebo ktokoľvek iný v tvojej hlave nepozná iný spôsob?"
  
  Hayden počúval údaje, rady a informácie, ktoré Moore neustále prenášal. Drake cítil, ako sa trajekt hojdá na rozbúrených vlnách, zblízka videl panorámu Manhattanu, dokonca rozpoznal mravčia ruch ľudí, ktorí sa už vracali do svojich životov. Všade boli vojenské plavidlá, motorové člny a helikoptéry, ktorých pilotovali mnohí, ktorí by za záchranu tohto dňa položili život.
  
  Ale všetko sa zvrhlo len na dva.
  
  Drake a Dahl nastúpili do Super Cobry, pričom od odchádzajúceho pilota dostali rýchly kurz ovládania.
  
  "Príjemnú cestu," povedal pri odchode. "A veľa šťastia".
  
  
  KAPITOLA 46
  
  
  Drake podal jadrovú bombu Dahlovi s malým úsmevom na tvári. "Myslel som, že by si mohol chcieť urobiť vyznamenanie, kamarát."
  
  Švéd zobral bombu a vliezol do zadnej časti vrtuľníka. "Nie som si istý, či ti môžem veriť, že jazdíš v priamom smere."
  
  "Toto nie je auto. A skutočne verím, že sme už dokázali, že dokážem jazdiť lepšie ako ty."
  
  "Prečo je toto? Takto si to nepamätám."
  
  "Som Angličan. Nie si taký."
  
  "A čo presne s tým má spoločné národnosť?" Dahl skĺzol do kresla.
  
  "Rodokmeň," povedal Drake. "Stuart." Hamilton. Poľovníctvo. Tlačidlo. Hill. A oveľa viac. Švédsko bolo najbližšie k víťazstvu vo Formule 1, keď Fínsko obsadilo prvé miesto.
  
  Dahl sa zasmial, pripútal sa, položil čierne kovové puzdro na kolená a zavrel dvere. "Nehovor tak nahlas, Drake." Bomba môže byť vybavená senzorom na "kecy".
  
  "Tak to sme už v háji."
  
  Potiahnutím rýchlostnej páky zdvihol helikoptéru preč z trajektu a uistil sa, že obloha nad ním je jasná. Slnečné svetlo sa blýskalo zozadu a odrážalo sa od miliónov reflexných plôch mesta, čím mu pripomenulo, prečo to robia. Z podpalubia k nemu vzhliadali tváre, mnohí z nich boli jeho priatelia a rodina, jeho spoluhráči. Kenzi a Mai stáli bok po boku s tvárami bez výrazu, ale bol to Izraelčan, ktorý ho napokon rozosmial.
  
  Poklepala na hodinky a povedala len perami: Posuň sa kurva ďalej.
  
  Aliciu nebolo nikde vidieť a ani Beaua. Drake poslal vojenskú helikoptéru nízko nad vlnami na priamy kurz cez Atlantik. Cestu im skrížil vietor a na každom vlniacom sa vlne sa mihotalo slnečné svetlo. Horizonty sa rozprestierali na všetky strany, oblúky svetlomodrej oblohy súperili s úžasne vzbudzujúcou rozlohou morí. Epický horizont za nimi zmizol, keď sa minúty a sekundy pomaly blížili k nule.
  
  "Pätnásť minút," povedal Dahl.
  
  Drake sa pozrel na počítadlo kilometrov. "Priamo podľa plánu."
  
  "Koľko času nám zostane?"
  
  "Tri minúty," Drake zdvihol ruku. "Plus alebo mínus."
  
  "Koľko je to v míľach?"
  
  "Rýchlosťou dvesto míľ za hodinu? Asi sedem."
  
  Dahl na tvári ukázal nádej. "Nie zlé".
  
  "V ideálnom svete," pokrčil plecami Drake. "Nezahŕňa otočné manévre, zrýchlenie, útok žraloka. Čokoľvek iné tam na nás do pekla hodili."
  
  "Má táto vec nafukovačku?" Dahl sa rozhliadol okolo seba a prstami pevne zvieral jadrovú bombu.
  
  "Ak sa to stane, neviem kde." Drake sa pozrel na hodinky.
  
  Dvanásť minút do výbuchu.
  
  "Byť pripravený".
  
  "Vždy takto."
  
  "Stavím sa, že si nečakal, že to urobíš, keď si sa dnes zobudil."
  
  "Čo? Zhodiť jadrovú bombu do Atlantického oceánu, aby ste zachránili New York? Alebo sa s vami porozprávať tvárou v tvár v námornej helikoptére?
  
  "No, obaja."
  
  "Prvá časť mi prišla na myseľ."
  
  Drake pokrútil hlavou, nedokázal skryť úsmev. "Samozrejme, že sa to stalo. Si Thorsten Dahl, veľký hrdina."
  
  Švéd len na sekundu uvoľnil zovretie jadrovej bomby a položil ruku na Drakeovo rameno. "A ty si Drake, Matt Drake, ten najstarostlivejší človek, akého som kedy poznal." Nezáleží na tom, ako veľmi sa to snažíš skrývať."
  
  "Ste pripravený zhodiť túto jadrovú bombu?"
  
  "Samozrejme, že je, ty idiot zo Severu."
  
  Drake prinútil helikoptéru ponoriť sa nosom do sivého vlnobitia. Dahl otvoril zadné dvere a otočil sa, aby získal lepšiu pozíciu. Cez Super Cobru sa prehnal prúd vzduchu. Drake zosilnil ovládaciu páku a stlačil pedály, pričom pokračoval v rýchlom páde. Dahl naposledy presunul jadrovú bombu. Vlny sa zdvihli, zrazili sa a vyslali k nim chaotické špliechanie, blýskajúce sa bielou penou, preniknutou diamantovými zábleskami slnečného svetla. Drake napínal každý sval, nakoniec sa tvrdo vytiahol, narovnal si svätožiaru a otočil hlavu, aby sledoval, ako Dal vyhodil z dverí zbraň konečného ničenia v kovovom puzdre.
  
  Spadla do vĺn, otáčajúca sa bomba, ktorá sa ľahko dostala do vody kvôli nízkej nadmorskej výške, v ktorej bola vypustená, ďalší spoľahlivý spôsob, ako zabezpečiť, aby senzor odolný voči manipulácii zostal neutrálny. Drake ich okamžite odtiahol od kolízie, jazdil na vlnách tak nízko, že prekonali jeho šmyk, nestrácal čas naberaním výšky a v prípade katastrofy dal vrtuľníku menej priestoru na pád.
  
  Dahl skontroloval svoje hodinky.
  
  Dve minúty.
  
  "Daj si nohu dole."
  
  Drake takmer zopakoval, že auto v skutočnosti nešoféroval, ale namiesto toho sa sústredil na to, aby vtáka dostal tak rýchlo, ako sa len dalo, pretože vedel, že Švéd len uvoľňuje tlak. Teraz sa to všetko zvrhlo na sekundy - čas pred jadrovou explóziou, míle, ktoré boli odstránené z dosahu výbuchu, dĺžka ich života.
  
  "Osemnásť sekúnd," povedal Dahl.
  
  Drake sa pripravil na peklo. "Bolo to pekné, kamarát."
  
  Desať...deväť...
  
  "Do skorého videnia, Yorkie."
  
  Šesť... päť... štyri...
  
  "Nie, ak vidím tvoju hlúposť..."
  
  nula.
  
  
  KAPITOLA 47
  
  
  Drake a Dahl nevideli nič z počiatočného podvodného výbuchu, ale obrovská vodná stena, ktorá vytryskla z mora za nimi, stačila na to, aby sa ich srdcia zachveli. Kvapalný hríbový mrak stúpajúci tisíce stôp do vzduchu, zatemňujúci všetko ostatné, rútiaci sa smerom k atmosfére, akoby sa pokúšal prehlušiť samotné slnko. Kopula sprejovej ruže, predchodca rázových vĺn, sférický oblak, vysoké povrchové vlny a základná vlna, ktorá by stúpala do výšky vyše päťsto metrov.
  
  Tlaková vlna sa nedala zastaviť, bola to prírodná sila vytvorená človekom, energetický rozklad. Zasiahol zadnú časť helikoptéry ako úder kladivom, čo vyvolalo v Drakeovi dojem, že ho tlačí ruka zlého obra. Takmer okamžite sa helikoptéra ponorila, zdvihla sa a potom sa otočila na stranu. Drakeova hlava narazila na kov. Dahl sa držal ako handrová bábika, ktorú hádže zlý pes.
  
  Vrtuľník sa triasol a kotúľal, otriasol ním nekonečný výbuch, dynamická vlna. Krútilo sa znova a znova, jeho vrtule sa spomaľovali, telo sa kývalo. Za ním sa ďalej dvíhala obrovská vodná clona, poháňaná titánskou silou. Drake sa snažil zostať pri vedomí, vzdal sa všetkej kontroly nad svojím osudom a jednoducho sa snažil udržať, zostať bdelý a celistvý.
  
  Čas už nebol podstatný a v tlakovej vlne sa mohli nakláňať a kopať celé hodiny, ale až keď sa prehnala okolo a oni sa ocitli na jej vlne, ukázali sa skutočné dôsledky jej ničivej sily.
  
  Vrtuľník, takmer hore nohami, sa rútil smerom k Atlantiku.
  
  Drake stratil kontrolu a pripravil sa na náraz, pretože vedel, že aj keby katastrofu prežili, nemali žiadnu záchrannú plť, záchranné vesty a žiadnu nádej na záchranu. Akosi si udržal dostatok vedomia, aby mohol vydržať celý život, sledoval, ako sa ponorili do oceánu.
  
  
  KAPITOLA 48
  
  
  Alicia videla, ako Drake nadviazal spojenie v jeho hlave asi tri sekundy po nej. Dahl tiež. Chlapci boli pomalí, ale ona to nikdy nepovedala. Oveľa lepšie bolo nechať si nejaké veci v zálohe. Ako ostatní pochopili a Hayden sa obrátil s prosbou o radu na Moora a jeho vládnych kumpánov, Alicia bola zasiahnutá osudovým vedomím, že zákon bezpečných vzdialeností spôsobí, že budú počas nasledujúcej pol hodiny všetci veľmi trpieť. Zatiaľ čo Drake pracoval na ovládnutí helikoptéry, Alicia obrátila svoj pohľad a pozornosť inam.
  
  Vrtuľník by sa zrútil, vedela to, takže jasná voľba sledovať ho s iným vtákom nemala zmysel. Ale ak jeho vrtuľník letel rýchlosťou dvesto míľ za hodinu...
  
  Alicia si vzala Beaua nabok, vysvetlila svoj plán a potom našla vojaka, ktorý ich zoznámil so zástupcom americkej pobrežnej stráže.
  
  "Aká je vaša najrýchlejšia loď?"
  
  Keď sa Drake odtiahol, Alicia bola v podpalubí a naskakovala na narýchlo prerobenú frézu triedy Defender, ktorá dosahovala rýchlosť vyše osemdesiat kilometrov za hodinu. Ako potvrdil jeden z ovčích členov posádky, urobili niekoľko zmien, ktoré mohli, ale nemuseli zvýšiť rýchlosť člna na viac ako sto. Keď im Alicia len niekoľkými krátkymi slovami povedala, čo chce urobiť, každý prítomný muž trval na tom, že zostane a pomôže.
  
  O niekoľko minút neskôr Defender s revom preč, prerezal vlny svojím pevným trupom a snažil sa uzavrieť medzeru medzi nevyhnutným výbuchom a časom ich príchodu.
  
  Ako im Alicia povedala: "Smerujeme k jadrovému výbuchu, chlapci. Drž sa svojich sliviek."
  
  A či si to uvedomovali alebo nie, posádka tlačila z člna maximálnu rýchlosť. Loď triedy Defender jazdila na vlnách a bojovala s nimi a dala všetko, čo mala. Alicia s bielymi kolenami a bielou tvárou sa držala zábradlia v salóne a pozerala sa cez okná. GPS zakresľovalo kurz vrtuľníka zaznamenaním signálu jeho transpondéra. Posádka lode neustále zohľadňovala časový posun s tým, že medzeru dotiahli na dvadsať minút, potom na osemnásť.
  
  Sedemnásť.
  
  Stále príliš dlho. Alicia sa chytila zábradlia a strhla sa, keď ju Beau chytil za rameno.
  
  "Bude to fungovať," povedal. "Tento deň zachránime."
  
  Čln uháňal tak rýchlo, ako len mohol, prenasledoval uháňajúci vrtuľník, pričom obaja čudne stíhali blížiaci sa výbuch, ktorý ešte nenastal. Horizont bola neustále sa meniaca čiara, nikdy nebola rovná. Tým sa zapotil, natrápil a zahĺbil sa do hlbín svojich vedomostí. Loď vchádzala na neprebádané územie, motory boli také silné, že vyzerali ako živé.
  
  Keď sa kapitán otočil k Alicii, už videla na obzore špirálovitý mrak, nie príliš ďaleko, ale oveľa ďalej ako Drakeov a Dahlov vrtuľník. Zrýchľujúci sa Defender preletel cez jednu veľkú kvapku vody, videl blížiacu sa tlakovú vlnu, zasiahol ju a prerazil, pričom otriasol každou skrutkou, ktorá držala jeho konštrukciu. V diaľke bolo vidieť obrovský kruh bielej vody, ten pohľad na sekundu vyrazil dych aj Alici.
  
  Ale len na sekundu.
  
  "Pohni sa," vydýchla, uvedomujúc si, že Drake a Dal sa teraz takmer určite zrútili do nepriateľských vôd. "Pohyb, pohyb, pohyb!"
  
  
  * * *
  
  
  Doraziť na miesto havárie trvalo ďalších trinásť minút. Alicia bola pripravená, so záchrannou vestou pripútanou k telu a ďalšou v ruke. Bo bol vedľa nej s viac ako pol tuctom členov posádky a očami skúmal vody. Prvými úlomkami, ktoré našli, bol plávajúci kus listu vrtule, druhým bol šmyk celej dĺžky. Potom sa tie časti, ktoré sa nepotopili, objavovali častejšie a prechádzali okolo v zhluku.
  
  Ale ani Drake, ani Dahl.
  
  Alicia sa pozerala na vlny, stála na jasnom slnku, ale žila v najtemnejšom pekle. Ak osud určil, že títo dvaja hrdinovia môžu zachrániť New York a prežiť výbuch, len aby sa stratili v Atlantiku, nebola si istá, či to zvládne. Minúty prešli. Trosky preplávali okolo. Nikto nepovedal ani slovo, ani sa nepohol ani o centimeter. V prípade potreby zostanú až do noci.
  
  Rádio neustále praskalo. Haydenin spýtavý hlas. Potom sú Moore a Smith na druhej línii. Dokonca aj Kensi prehovorila. Okamihy plynuli v spomalenom pohybe zmätku a rastúcej hrôzy. Čím dlhšie to trvalo...
  
  Beau stál na špičkách a všimol si niečo, čo stúpalo po strane vlny. Upozornil na to a vyslovil otázku. Potom to videla aj Alicia, zvláštna čierna hmota sa pomaly pohybovala.
  
  "Ak je to Kraken," v podstate zašepkala bez toho, aby si uvedomila, čo povedala. "Odchádzam odtiaľto."
  
  Kapitán nasmeroval loď tým smerom a pomáhal forme sústrediť sa. Trvalo to niekoľko minút a trochu sa to unášalo, ale keď Alicia prižmúrila oči, videla, že sú to dve telá, zviazané k sebe, aby sa nerozmazali, a priviazané k stále plávajúcemu sedadlu pilota. Zdalo sa, že boj medzi šliapaním na vodu a potápaním sa prikláňa k tomu druhému, a tak Alicia naliehala na Ochrancu, aby sa poponáhľal.
  
  A skočil cez palubu.
  
  Stabilne plávala, chytila poskakujúcu hmotu a kolísala ju, snažiac sa pochopiť jej zmysel. Niečí tvár sa otočila.
  
  "Dal. Si v poriadku? Kde je Drake?
  
  "Držím sa svojich chvostov." Ako vždy."
  
  Keď prúd otočil Dahla vo vode, bola viditeľná druhá tvár, ktorá sa opierala o zadnú časť bundy toho druhého.
  
  "No, vy dvaja sa spolu sakra dobre cítite," falošne protestovala Alicia. "Niet divu, že si nevolal o pomoc. Dáme ti ešte desať minút alebo tak?"
  
  Drakeova chvejúca sa ruka sa zdvihla z vody. "Ani sám. Zdá sa mi, že som zhltol polovicu krvavého oceánu."
  
  "A myslím, že pôjdeme dole," vydýchol Dahl chvíľu predtým, ako sa sedadlo pilota posunulo dozadu a jeho hlava zmizla pod vodou.
  
  Kutr pobrežnej stráže sa priblížil tak blízko, ako sa odvážil. "Všetko je s nimi v poriadku?" kričali hlasy.
  
  Alicia mávla rukou. "U nich je všetko v poriadku. Tí bastardi len tak šaškujú."
  
  Potom sa pod vodu pošmykol aj Drake.
  
  "Mmm," pozrela na neho Alicia. "V skutočnosti..."
  
  
  KAPITOLA 49
  
  
  Následne sa svet prispôsobil, šokovaný hrôzou z toho, čo sa stalo, no, žiaľ, aj zvykol. Ako v 60. rokoch podrobne popísali Spojené štáty, bolo len otázkou času, kedy nejaký terorista odpáli jadrovú bombu v jednom z najväčších miest sveta. Dokonca vypracovali dokument a reakciu naň - národný scenár reakcie číslo jeden.
  
  Keby sa zhromaždila viac zranených, pomliaždených, ubolených a sťažujúcich sa ľudí, aby diskutovali o dôsledkoch a zamlčovali zlyhania New Yorku, nikdy by to nebolo uznané. Tento tím, SPIR a niekoľko ďalších, však kontaktoval prezident, riaditeľ vnútornej bezpečnosti a starosta New Yorku.
  
  Alicia sa na to vždy chcela sťažovať. "A jediné, čo som naozaj chcel, bolo zavolať od Lawrencea."
  
  "Fishburne?" spýtal sa Drake.
  
  "Nebuď hlúpy. Jennifer, samozrejme."
  
  "Mohla by mi ťa ukradnúť?"
  
  Alicia sa zasmiala. "Bez mihnutia oka."
  
  "No, vždy je pekné vedieť, na koho ste strane."
  
  "Ak chceš, mohol by som ti napísať zoznam najlepších uchádzačov."
  
  Drake mávol rukou a stále sa pokúšal spamätať sa z bozku, ktorý zdieľali. Stalo sa to hneď po chvíľke veľkého stresu, oslave života, no rozprúdila to v ňom emócie, staré emócie, o ktorých si myslel, že už dávno odumreli. Ako sa veci práve teraz mali, bolo treba premýšľať o mnohých iných veciach - medzi nimi aj šéf Mai a Bo.
  
  Ale život sa nespomalil len kvôli tebe, pomyslel si. Aj keď to mnohí očakávali a výborné šance väčšinou prišli len raz. Premeškať ich zvyčajne znamenalo celý život ľutovať, nikdy nevedieť. Premárnená šanca nikdy nie je premárnenou šancou.
  
  Je lepšie skúsiť a zlyhať, ako to neskúsiť vôbec.
  
  Alicia bola zložitá ako slnečná sústava, ale aj ona bola splavná. Na chvíľu vypol myšlienky, stále fyzicky a psychicky slabý od všetkého stresu tohto dňa a vlastne aj posledných týždňov. Jeho priatelia sedeli okolo neho a vychutnávali si jedlo v jednej z najlepších talianskych reštaurácií v New Yorku. Agent Moore prenajal celý priestor na náklady Homeland, ako prejav vďaky tímu, a zamkol ich vo vnútri.
  
  "Čokoľvek sa stane," povedal. "Nechcem, aby ste sa ponáhľali, aby ste tomu zabránili."
  
  Drake to ocenil.
  
  A tím ocenil skvelé jedlo, uvoľnenú atmosféru a dlhú prestávku po toľkých stresoch. Sedadlá boli plyšové, miestnosť bola teplá a personál bol sotva viditeľný. Dahl bol oblečený v bielej košeli a čiernych nohaviciach, takmer na nerozoznanie pre Drakea, ktorý bol zvyknutý vídať ho v bojovej výstroji. Ale potom bol oblečený podobne a nohavice nahradil dôveryhodnými džínsami Levi's.
  
  "Nevyzerá to ako Bond," poznamenal Dahl.
  
  "Nie som James Bond."
  
  "Potom prestaň premýšľať a snažiť sa vyzerať sofistikovanejšie, zakaždým, keď Alicia prejde okolo." Už vie, že si len Yorkshire dv -"
  
  "Myslím, že je čas, aby si išiel na dovolenku, kamarát." Ak sa neviete rozhodnúť, kam ísť, rád vás budúci týždeň pozvem." Zdvihol päsť.
  
  "A tu je moja vďačnosť za záchranu tvojho života."
  
  "Toto si nepamätám. A ak si to nepamätám, tak sa to nikdy nestalo."
  
  "Veľmi podobné tomu, keď si vyrastal."
  
  Bo a May sedeli vedľa seba, Francúz si vychutnával jedlo a rozprával sa, keď sa s ním hovorilo; Japonka vyzerala nemiestne, chytená medzi dvoma svetmi. Drake premýšľal, čo vlastne chce a kde je jej skutočné miesto. V niektorých momentoch v nej videl oheň, ktorý ju povzbudzoval, aby za neho bojovala, inokedy pochybnosti, ktoré ju nútili mlčať, ponoriť sa do seba. Samozrejme, že štyria nedokázali vyriešiť nič za deň, ale videl, že sa niečo blíži a zahmlievalo obzor pred sebou.
  
  Veľmi podobný jadrovému výbuchu, ktorého bol včera svedkom.
  
  Smith a Lauren boli teraz jedno. Možno ich podnietil bozk Drakea a Alicie alebo možno ich zničenie. Tak či onak, nepremárnili ďalší deň premýšľaním o tom. Hayden a Kinimaka sedeli spolu a Drake uvažoval, či medzi nimi nevidí niečo viac ako meter priestoru, niečo zmysluplnejšie. Súviselo to viac s rečou tela ako s čímkoľvek iným, ale v tom čase bol psychicky vyčerpaný a pripisoval to únave.
  
  "Do zajtra," zdvihol pohár, "a do ďalšej bitky."
  
  Nápoje boli vyčerpané a jedlo pokračovalo. Bolo to po zjedení hlavného jedla a väčšina z nich sa oprela na stoličkách, hlboko v spokojnom spánku, keď sa Kenzi rozhodla prehovoriť k celej skupine.
  
  "Čo to so mnou je?" - opýtala sa. "Je môj osud naozaj taký neistý?"
  
  Hayden sa posunula, plášť vedenia ju opäť zahalil. "No, budem k tebe úprimný, čo určite oceníš." Nie je nič, čo by som si prial viac, než aby som ťa držal mimo väzenskej cely, Kensi, ale musím povedať - neviem si predstaviť, že by sa to stalo."
  
  "Mohol by som odísť."
  
  "Nemohol som ťa zastaviť," priznal Hayden. "A nechcel by som. Ale zločiny, ktoré ste spáchali na Blízkom východe," urobila grimasu, "prinajmenšom rozrušili veľa mocných ľudí." Niektorí z nich sú Američania."
  
  "S najväčšou pravdepodobnosťou tí istí muži a ženy, pre ktorých som kúpil iné veci."
  
  "Dobrá poznámka. Ale nepomohlo to."
  
  "Potom sa pripojím k vášmu tímu. Začnite s čistým štítom. Utekajte vedľa blonďavej gazely, ktorá sa volá Torsten Dahl. Teraz som tvoj, Hayden, ak mi dáš šancu odpracovať si svoj dlh."
  
  Vedúci tímu SPEAR rýchlo zažmurkal, keď jej došlo Kenziho úprimné vyhlásenie. Drake sa druhýkrát za dva dni dusil vodou. "Nikdy som nepovažoval Dala za gazelu. Ešte viac-"
  
  "To nehovor," varoval Švéd a vyzeral trochu zahanbene.
  
  Alicia pozorne sledovala Izraelčana. "Nie som si istý, či chcem pracovať s touto sučkou."
  
  "Och, budem na teba dobrý, Miles." Buďte v strehu. Mohol by som ťa naučiť hodiť úder, ktorý skutočne bolí."
  
  "Možno budem musieť zatiaľ zostať s tebou," prehovoril Bo. "S Tylerom Webbom vo vetre a Tomb Raiderom nie je nikde inde, kde by som mohol byť."
  
  "Ďakujem," zamrmlal Drake. "Premyslíme to a pošleme vám veľmi krátku odpoveď."
  
  "Dobrí ľudia sú v tomto tíme vždy vítaní," povedal Hayden. "Pokiaľ budú hrať dobre s nami ostatnými." Som si istý, že Beau bude skvelým doplnkom."
  
  "Nuž, ja osobne viem, že má veľkú výhodu," povedala Alicia zamyslene. "Aj keď si nie som istý, či by to s tímom hralo dobre."
  
  Niektorí sa smiali, niektorí nie. Noc pribúdala a ubúdala, a predsa vojaci, ktorí zachránili New York, boli v dobrej spoločnosti a uprostred dobrých príbehov bez tlaku. Spolu s nimi oslavovalo aj samotné mesto, hoci väčšina jeho obyvateľov nikdy nevedela prečo. Vzduchom sa šíril karnevalový pocit. V tme a potom pri východe slnka život pokračoval.
  
  Keď svital nový deň, tím sa pobral každý svojou cestou, vrátili sa do hotelových izieb a dohodli sa, že sa stretnú popoludní.
  
  "Pripravený bojovať inokedy?" Dahl zívol Drakeovi, keď vyšli do sviežeho nového rána.
  
  "Vedľa teba?" Drake premýšľal o tom, že by si zo Švéda urobil srandu, a potom si spomenul na všetko, čím prešli. Nielen dnes, ale odo dňa, keď sa stretli.
  
  "Vždy," povedal.
  
  
  KONIEC
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  David Leadbeater
  Odinove kosti
  
  
  VENOVANIE
  
  
  Túto knihu by som rád venoval svojej dcére,
  
  Kira,
  
  sľubuje dodržať
  
  a ešte veľa kilometrov pred nami...
  
  A všetkým, ktorí ma kedy podporovali v mojom písaní.
  
  
  Časť 1
  Nikdy som nechcel začať vojnu...
  
  
  JEDEN
  
  
  
  YORK, Anglicko
  
  
  Tma explodovala.
  
  "Toto je ono". Matt Drake pozrel do hľadáčika a pokúsil sa ignorovať predstavenie a zachytiť obraz, keď sa k nemu neobyčajne oblečená modelka vydala po móle.
  
  Neľahké. Ale bol profesionál, alebo sa ním aspoň snažil. Nikto nikdy nepovedal, že prechod z vojaka SAS do civilu bude jednoduchý a posledných sedem rokov sa trápil, no zdalo sa, že fotografia v ňom zasiahla správnu strunu.
  
  Hlavne dnes večer. Prvá modelka zamávala a usmiala sa mierne povýšene a potom plynulo odišla za zvuku hudby a povzbudzovania. Drake pokračoval v cvakaní fotoaparátu, keď mu Ben, jeho dvadsaťročný nájomník, začal kričať do ucha.
  
  "Program hovorí, že to bola Milla Yankovic." Myslím, že som o nej počul! Citujem: 'chic designer model Freya'. Wow, to je Bridget Hallová? Je to ťažké povedať pod tou vikinskou výbavou."
  
  Drake ignoroval komentár a pokračoval v hre, čiastočne preto, že si nebol istý, či jeho mladý priateľ takpovediac ťahá za nitku. Zachytil živé obrazy mačacej chôdze a rozptýlenej hry svetla v dave. Modelky boli oblečené do vikingských kostýmov, doplnených o meče a štíty, prilby a rohy - retro kostýmy od svetoznámeho návrhára Abela Freya, ktorý na počesť večera doplnil módu novej sezóny škandinávskym bojovým oblekom.
  
  Drake obrátil svoju pozornosť na hlavu mačacej prechádzky a predmet dnešnej oslavy - nedávno objavenú relikviu, ambiciózne nazvanú "Štít Odina". Novoobjavený štít, ktorý si získal všeobecné uznanie po celom svete, už bol oslavovaný ako najväčší nález v severskej mytológii a v skutočnosti sa datuje dávno pred začiatok histórie Vikingov.
  
  Zvláštne, povedali odborníci.
  
  Záhada, ktorá nasledovala, bola obrovská a pútavá a pritiahla pozornosť celého sveta. Hodnota štítu sa zvýšila až vtedy, keď sa vedci zapojili do reklamného cirkusu po objavení nezaradeného prvku v jeho zložení.
  
  Nerdovia hladní po svojich pätnástich minútach slávy, cynická stránka jeho osobnosti prehovorila. Strhol to zo seba. Bez ohľadu na to, ako veľmi s tým bojoval, cynizmus, ktorý sa stal jeho súčasťou, keď ovdovel, rozkvitol ako jedovatá ruža, kedykoľvek poľavil.
  
  Ben potiahol Drakea za ruku, čím sa jeho umelecká kompozícia náhle zmenila na záber mesiaca v splne.
  
  "Ojoj". Smial sa. "Prepáč, Matt. Je to celkom chutné. Okrem hudby... je to svinstvo. Mohli by si najať moju kapelu za pár stoviek libier. Verili by ste, že sa Yorkovi podarilo dostať do rúk niečo také úžasné, ako je toto?
  
  Drake zamával fotoaparátom vo vzduchu. "Úprimne? Nie." Poznal Radu mesta York s ich skorumpovanými nápadmi. Budúcnosť je v minulosti, tak sa hovorí. "Ale pozrite, York platí vášmu prenajímateľovi pár libier za fotografovanie modelov, nie nočnej oblohy v septembri. A vaša kapela je svinstvo. Tak sa vychladni."
  
  Ben prevrátil očami. "Sakra? The Wall of Sleep aj teraz zvažuje ehm... množstvo návrhov, priateľu."
  
  "Len sa snažím sústrediť na dobré modely." Drake bol skutočne zameraný na Štít, osvetlený svetlami mačacej chôdze. Pozostával z dvoch kruhov, vnútorný bol pokrytý niečím, čo vyzeralo ako starodávne zvieracie obrázky, a vonkajší bol zmesou zvieracích symbolov.
  
  Veľmi mystické, pomyslel si. Skvelé pre sušené ovocie a orechy.
  
  "Roztomilé," zašepkal, keď okolo prechádzal model, a na digitálnom filme zachytil kontrast mladosti a veku.
  
  Výbeh pre mačky bol rýchlo inštalovaný vedľa slávneho Yorkského centra Jorvik - historického múzea Vikingov - po tom, čo Švédske múzeum národných starožitností poskytlo krátku pôžičku na začiatok septembra. Význam podujatia exponenciálne vzrástol, keď sa dizajnér superhviezdy Abel Frey ponúkol sponzorovať podujatie venčenie mačiek na oslavu otvorenia výstavy.
  
  Ďalší model chodil po provizórnych kachličkách s výrazom mačky, ktorá hľadá svoju nočnú misku smotany. Ty idiot, opäť sa zvýšil cynizmus. Toto bola posratá paradigma hviezdy, ktorej bolo predurčené objaviť sa v budúcom televíznom programe "celebrít" a tweetovať o nej na Twitteri a Facebooku milión idiotov pijúcich pivo a fajčiacich desať denne.
  
  Drake zažmurkal. Stále bola niečí dcéra...
  
  Reflektory sa otáčali a pruhovali po nočnej oblohe. Jasné svetlo sa odrážalo od výkladu k výkladu a ničilo tú malú umeleckú auru, ktorú sa Drakeovi podarilo vytvoriť. Na jeho uši zaútočila rušivá tanečná hudba Cascada. Pane, pomyslel si. V Bosne boli pocity jednoduchšie ako v tomto.
  
  Dav rástol. Napriek svojej práci si našiel chvíľu a pozrel sa na tváre okolo seba. Páry a rodiny. Straight a gay dizajnéri v nádeji, že zahliadnu svoj idol. Ľudia v maškarných šatách, umocňujúc karnevalovú atmosféru. Usmial sa. Je pravda, že nutkanie byť v strehu bolo v týchto dňoch otupené - bojová pripravenosť armády pominula - ale stále cítil niektoré staré pocity. V prevrátenom zmysle nadobudli silu, odkedy Alison, jeho manželka, zomrela dva roky predtým po tom, čo ho opustila, nahnevaná, zlomená a vyhlásila, že možno opustil SAS, ale SAS ho nikdy neopustí. Čo to do pekla vôbec znamenalo?
  
  Čas sa sotva dotkol bolesti.
  
  Prečo havarovala? Bol to zlý odraz na ceste? Zlý úsudok? Slzy v jej očiach? Úmyselne? Odpoveď, ktorá by mu navždy unikala; strašná pravda sa nikdy nedozvie.
  
  Starodávny imperatív priviedol Drakea späť do súčasnosti. Niečo si pamätalo z čias jeho armády - vzdialené klop-klop, dávno zabudnuté... teraz staré spomienky... klop....
  
  Drake zo seba striasol hmlu a sústredil sa na prechádzku s mačkami. Dve modelky zinscenovali pod Odinovým štítom simulovanú bitku: nič veľkolepé, len propagačný materiál. Dav jasal, televízne kamery bzučali a Drake cvakal ako derviš.
  
  A potom sa zamračil. Spustil kameru. Jeho vojenská myseľ, malátna, ale nie schátraná, zachytila to vzdialené klopanie, znova klopanie a čudovalo sa, prečo sa k scéne blížili dva armádne helikoptéry.
  
  "Ben," povedal opatrne a položil jedinú otázku, ktorá ma napadla, "počul si počas svojho výskumu dnes večer o nejakých nečakaných hosťoch?"
  
  "Wow. Nemyslel som si, že si si to všimol. No, tweetovali, že by sa mohla objaviť Kate Moss."
  
  "Kate moss?"
  
  Dva vrtuľníky, zvuk, ktorý cvičené ucho neomylne rozozná. A nielen helikoptéry. Boli to útočné vrtuľníky Apache.
  
  Potom sa rozpútalo peklo.
  
  Vrtuľníky preleteli nad hlavou, urobili kruh a začali sa zborovo vznášať. Dav nadšene jasal a očakával niečo špeciálne. Všetky oči a kamery sa obrátili k nočnej oblohe.
  
  Ben zvolal: "Páni..." Ale potom mu zazvonil mobil. Jeho rodičia a sestra neustále volali a on, rodinný chlap so zlatým srdcom, vždy odpovedal.
  
  Drake je zvyknutý na krátke rodinné prestávky. Starostlivo preskúmal pozície helikoptér, plne naložené raketové šachty, 30 mm reťazové delo zrejme umiestnené pod prednou časťou trupu lietadla a vyhodnotil situáciu. Sakra...
  
  Potenciál úplného chaosu. Nadšený dav sa natlačil na malé námestie obklopené obchodmi s tromi úzkymi východmi. Ben a on mali len jednu možnosť, ak... keď... začala tlačenica.
  
  Zamierte rovno na prechádzku s mačkou.
  
  Bez varovania sa desiatky lán skĺzli z druhej helikoptéry, o ktorej si Drake teraz uvedomil, že musí byť hybridom Apache: stroj upravený tak, aby vyhovoval viacerým členom posádky.
  
  Maskovaní muži zostupovali po kolísajúcich sa radoch a mizli za mačacou chôdzou. Drake si všimol zbrane pripútané k ich hrudiam, keď sa davom začalo šíriť opatrné ticho. Posledné hlasy boli detské hlasy, ktoré sa pýtali prečo, no čoskoro aj oni utíchli.
  
  Vedúci Apache potom vystrelil raketu Hellfire na jeden z prázdnych zásobníkov. Ozval sa syčivý zvuk, ako keď uniká milión galónov pary, potom rev, ako keby sa stretli dva dinosaury. Úlomky ohňa, skla a tehál sa rozleteli vysoko po okolí.
  
  Ben v šoku spadol mobil a rozbehol sa za ním. Drake počul výkriky stúpajúce ako prílivová vlna a cítil, že dav ovládol dav. Bez chvíľky rozmýšľania schmatol Bena a prehodil ho cez zábradlie, potom preskočil cez seba. Pristáli vedľa mačacej cesty.
  
  Ozval sa zvuk reťazovej pištole Apačov, hlboký a smrtiaci, jeho výstrely preleteli ponad dav, no stále vyvolávali čistú paniku.
  
  "Ben! Drž sa pri mne." Drake sa preháňal po spodnej časti mačacej dráhy. Na pomoc sa naklonilo niekoľko modelov. Drake sa postavil na nohy a pozrel sa späť na kypiacu masu ľudí, ktorí v panike behali k východom. Na mólo vyliezli desiatky ľudí, ktorým pomáhali modelky a personál. Vzduch prenikli vystrašené výkriky, ktoré spôsobili šírenie paniky. Oheň osvetlil tmu a silný rachot rotorov helikoptér prehlušil väčšinu hluku.
  
  Reťazová pištoľ znova zazvonila a vyslala do vzduchu ťažké olovo so zvukom nočnej mory, ktorý by žiadny civilista nemal nikdy nikde počuť.
  
  Drake sa otočil. Modelky sa krčili za ním. Pred ním bol Odinov štít. Poslúchol impulz a zariskoval urobiť pár fotografií práve vo chvíli, keď sa zo zákulisia objavili vojaci v nepriestrelných bundách. Drakeovou prvou starosťou bolo postaviť sa medzi Bena, modelky a vojakov, no stále klikal a zužoval hľadáčik...
  
  Druhou rukou odsunul svojho mladého nájomníka ďalej.
  
  "Hej!"
  
  Jeden z vojakov naňho civel a výhražne mával samopalom. Drake potlačil pocit nedôvery. Takáto vec sa nestala v Yorku, na tomto svete. York bol domovom turistov, milovníkov zmrzliny a amerických výletníkov. Bol to lev, ktorý nikdy nesmel revať, ani keď vládol Rím. Ale bolo to bezpečné a bolo to rozumné. Toto bolo miesto, kde sa Drake rozhodol utiecť z toho prekliateho SAS.
  
  Byť so svojou ženou. Aby ste sa vyhli... svinstvu!
  
  Vojak sa mu zrazu objavil v tvári. "Daj mi to!" zakričal s nemeckým prízvukom. "Daj mi to!"
  
  Vojak sa ponáhľal ku kamere. Drake sa zaťal do predlaktia a otočil guľometom. Tvár vojaka sa rozžiarila prekvapením. Drake potichu podal kameru Benovi pohybom, na ktorý by bol každý hlavný čašník v New Yorku hrdý. Počul som, ako rýchlo uteká.
  
  Drake namieril guľomet na podlahu, keď k nemu postupovali ďalší traja vojaci.
  
  "Ty!" Jeden z vojakov zdvihol zbraň. Drake napoly zavrel oči, no potom začul chrapľavý výkrik.
  
  "Počkaj! Minimálne straty, idiot. Naozaj chcete niekoho chladnokrvne zastreliť v národnej televízii?"
  
  Nový vojak prikývol Drakeovi. "Daj mi kameru." Jeho nemecký prízvuk mal lenivý nos.
  
  Drake vymyslel plán B a nechal pištoľ dopadnúť na podlahu. "Nemám ich".
  
  Veliteľ prikývol svojim podriadeným. "Skontroluj ho."
  
  "Bol tam niekto iný..." prvý vojak zdvihol zbraň a vyzeral zmätene. "On... odišiel."
  
  Veliteľ vkročil priamo do Drakeovej tváre. "Zlý krok."
  
  Hlaveň sa mu pritlačila na čelo. Jeho vízia bola plná nahnevaných Nemcov a lietajúcich pľuvancov. "Skontroluj ho!"
  
  Kým ho prehľadali, spozoroval organizovanú krádež Odinovho štítu vedenú novo prichádzajúcim maskovaným mužom oblečeným v bielom obleku. Trochu demonštratívne mávol rukou a poškrabal sa na hlave, no nepovedal nič. Keď bol Štít bezpečne ukrytý, muž zamával vysielačkou Drakeovým smerom, čím jednoznačne pritiahol pozornosť veliteľa.
  
  Veliteľ si priložil vysielačku k uchu, ale Drake nespúšťal oči z muža v bielom.
  
  "do Paríža," povedal muž iba perami. "Zajtra o šiestej."
  
  Školenie SAS, premýšľal Drake, bolo stále užitočné.
  
  Veliteľ povedal: "Áno." Opäť sa ocitol v Drakeovej tvári a mával svojimi kreditnými kartami a preukazmi fotografa. "Luskáčik pre šťastie," lenivo pretiahol. "Šéf hovorí, že straty sú minimálne, preto ste nažive. "Ale," mávol Drakeovou peňaženkou, "máme tvoju adresu, a ak vysypeš fazuľu," dodal s úsmevom chladnejším ako miešok ľadového medveďa, "problémy si ťa nájdu."
  
  
  DVA
  
  
  
  YORK, Anglicko
  
  
  Neskôr, doma, Drake pohostil Bena filtrovanou kávou bez kofeínu a pridal sa k nemu, aby sledoval spravodajstvo z nočných udalostí.
  
  Odinov štít bol ukradnutý, pretože mesto York jednoducho nebolo pripravené na taký brutálny útok. Skutočným zázrakom bolo, že nikto nezomrel. Horiace helikoptéry boli nájdené míle ďaleko, opustené tam, kde sa zbiehali tri diaľnice, ich pasažieri sú už dávno preč.
  
  "Zničiť Freyovu show," povedal Ben napoly vážne. "Modely sú už zbalené a preč."
  
  "Sakra, vymenil som aj posteľnú bielizeň. Som si istý, že Frey, Prada a Gucci prežijú."
  
  "The Wall of Sleep by to všetko prehrala."
  
  "Znova ste začali v rodinnom filme Titanic?"
  
  "To mi pripomína - prerušili môjho otca uprostred prúdu."
  
  Drake si naplnil hrnček. "Neboj sa. Zavolá späť asi o tri minúty."
  
  "Robíš si srandu, Krusty?"
  
  Drake pokrútil hlavou a zasmial sa. "Nie. Si príliš mladý na to, aby si to pochopil."
  
  Ben žil s Drakeom asi deväť mesiacov. Len za pár mesiacov sa z neznámych ľudí stali dobrými priateľmi. Drake dotoval Benovi nájomné výmenou za jeho znalosti o fotografovaní - mladý muž bol na ceste k promócii - a Ben pomáhal tým, že sa o všetko podelil. Bol to typ človeka, ktorý neskrýval svoje city, možno znak nevinnosti, ale tiež hodný obdivu.
  
  Ben odložil hrnček. "Dobrú noc, kamarát. Myslím, že zavolám sestre."
  
  "Noc".
  
  Dvere sa zatvorili a Drake chvíľu nechápavo hľadel na Sky News. Keď sa objavil obraz Odinovho štítu, vrátil sa do prítomnosti.
  
  Vzal fotoaparát, ktorý mu poskytoval živobytie, strčil si pamäťovú kartu do vrecka s úmyslom zajtra si prezrieť obrázky a potom zamieril k víriacemu počítaču. Rozmyslel si to a zastavil sa, aby ešte raz skontroloval dvere a okná. Tento dom bol silne chránený pred mnohými rokmi, keď ešte slúžil v armáde. Rád veril v základné dobro každého človeka, no vojna vás naučila jedno - nikdy ničomu slepo neverte. Vždy majte plán a záložnú možnosť - plán B.
  
  Prešlo sedem rokov a teraz vedel, že mentalita vojaka ho nikdy neopustí.
  
  Zadal do Googlu výrazy "Odin" a "Shield of Odin". Pred domom sa zdvihol vietor, prehnal sa cez odkvap a zavýjal ako investičný bankár, ktorého bonus bol obmedzený na štyri milióny. Čoskoro si uvedomil, že štít je veľká novinka. významný archeologický nález, najväčší v celej histórii Islandu. Niektoré typy Indiana Jonesa zišli z vychodených chodníkov, aby preskúmali staroveký ľadový prúd. O niekoľko dní neskôr vykopali Štít, no potom začala duneť jedna z najväčších islandských sopiek a ďalej prieskum musel byť pozastavený.
  
  Tá istá sopka, uvažoval Drake, ktorá nedávno poslala oblak popola po celej Európe a narušila leteckú dopravu a sviatky ľudí.
  
  Drake popíjal kávu a počúval kvílenie vetra. Krbové hodiny odbili polnoc. Pohľad na obrovské množstvo informácií poskytovaných internetom mu povedal, že Ben by tomu dal väčší zmysel, ako by mohol. Ben bol ako každý študent - schopný rýchlo pochopiť neporiadok, ktorý sa objavil spolu s technológiou. Dočítal sa, že Odinov štít bol zdobený mnohými zložitými vzormi, ktoré všetky študovali pivniční experti, a že J.R.R. Tolkien založil svojho potulného čarodejníka Gandalfa na Odinovi.
  
  Náhodné veci. Symboly alebo hieroglyfy, ktoré obklopovali vonkajšiu stranu štítu, boli považované za starodávnu formu Odinovej kliatby:
  
  
  Nebo a peklo sú len dočasná nevedomosť,
  
  Je to Nesmrteľná duša, ktorá sa prikláňa k správnemu alebo nesprávnemu.
  
  
  Neexistoval žiadny scenár, ktorý by kliatbu vysvetlil, no všetci stále verili v jej pravosť. Prinajmenšom sa to pripisovalo Vikingom a nie Odinovi.
  
  Drake sa posadil späť na stoličku a prebehol nočné udalosti.
  
  Jedna vec ho volala, no zároveň ho prinútila zamyslieť sa. Chlapík v bielych ústach povedal: "do Paríža, zajtra o šiestej." Ak sa Drake vydá touto cestou, mohol by ohroziť Benov život, nehovoriac o svojom.
  
  Civilista by to ignoroval. Vojak by zdôvodnil, že už boli ohrození, že ich životy sú už v ohrození a že každá informácia je dobrá.
  
  Dal do Googlu: One + Paris.
  
  Zaujal ho jeden odvážny záznam.
  
  Odinov kôň Sleipnir bol vystavený v Louvri.
  
  Odinov kôň?" Drake sa poškrabal vzadu na hlave. Pre Boha, tento chlap si robil nárok na niektoré veľmi materiálne veci. Drake otvoril domovskú stránku Louvru. Zdalo sa, že sochu legendárneho koňa Odina objavili pred mnohými rokmi v nórskych horách. Nasledovali ďalšie príbehy. Drake sa čoskoro nechal tak uniesť mnohými príbehmi o Odinovi, že takmer zabudol, že v skutočnosti bol vikingským bohom, iba mýtom.
  
  Louvre? Drake to prežul. Dopil kávu, cítil sa unavený a vzdialil sa od počítača.
  
  V ďalšej chvíli už spal.
  
  
  * * *
  
  
  Zobudil sa na zvuk kvákajúcej žaby. Jeho malý strážca. Nepriateľ mohol očakávať poplach alebo objavenie sa psa, ale nikdy by ho nenapadlo, že malá zelená ozdoba sedela vedľa koša na kolieskach a Drake bol vycvičený na ľahkého spáča.
  
  Zaspal za počítačovým stolom s hlavou v dlaniach; Teraz sa okamžite prebudil a vkĺzol do tmavej chodby. Zadné dvere zarachotili. Sklo sa rozbilo. Od zakvákania žaby ubehlo len pár sekúnd.
  
  Boli vo vnútri.
  
  Drake sa sklonil pod úroveň očí a uvidel vstúpiť dvoch mužov, ktorí držali guľomety kompetentne, ale trochu nedbalo. Ich pohyby boli čisté, ale nie elegantné.
  
  Žiaden problém.
  
  Drake čakal v tieni a dúfal, že ho starý vojak v ňom nesklame.
  
  Prihlásili sa dvaja ľudia, postupujúca skupina. To ukázalo, že niekto vie, čo robí. Drakeova kompletná stratégia pre túto situáciu bola naplánovaná pred mnohými rokmi, keď bola mentalita vojaka ešte silná a experimentálna, a jednoducho ju nikdy nemusel meniť. Teraz sa to v jeho mysli preorientovalo. Keď náhubok prvého vojaka vystrčil z kuchyne, Drake ho schmatol, strhol ho k sebe a potom ho otočil späť. Zároveň pristúpil k súperovi a otočil sa, čím mu zbraň efektívne vytrhol a skončil za mužom.
  
  Druhý vojak zostal zaskočený. To bolo všetko. Drake vystrelil bez milisekundovej prestávky, potom sa otočil a zastrelil prvého vojaka skôr, než druhý stihol padnúť na kolená.
  
  Utekaj, pomyslel si. Rýchlosť bola teraz všetko.
  
  Vybehol hore schodmi, zakričal Benovo meno a potom cez rameno vystrelil z guľometu. Dorazil na odpočívadlo, znova zakričal a potom vbehol do Benových dverí. To prasklo. Ben stál v boxerkách s mobilom v ruke a na tvári mal napísané skutočné zdesenie.
  
  "Neboj sa," žmurkol Drake. "Dôveruj mi. Toto je moja ďalšia práca."
  
  Ku cti mu treba povedať, že Ben sa nepýtal. Drake sa sústredil zo všetkých síl. Deaktivoval pôvodný podkrovný poklop a potom v tejto miestnosti nainštaloval druhý. Potom vystužil dvere spálne. Odhodlaného nepriateľa by to nezastavilo, no určite by ho to spomalilo.
  
  To všetko je súčasťou plánu.
  
  Zatvoril dvere, pričom sa uistil, že vstavané trámy sú pripevnené k vystuženému rámu, a potom spustil rebrík do podkrovia. Ben vystrelil prvý, Drake o sekundu neskôr. Podkrovný priestor bol veľký a pokrytý kobercom. Ben tam len stál s otvorenými ústami. Veľké knižnice na mieru zaplnili celý priestor východnej a západnej steny, preplnené CD a starými kazetami.
  
  "Je to všetko tvoje, Matt?"
  
  Drake neodpovedal. Prešiel k hromade škatúľ, ktoré ukrývali dvere dostatočne vysoké na to, aby sa nimi dalo preliezť; dvere, ktoré viedli na strechu.
  
  Drake prevrátil krabicu na koberec. Plne zbalený ruksak, ktorý mal zaistený na pleciach, vypadol.
  
  "Plátno?" zašepkal Ben.
  
  Potľapkal batoh. "Mám ich."
  
  Keď Ben vyzeral prázdny, Drake si uvedomil, aký je vystrašený. Uvedomil si, že sa príliš ľahko premenil späť na toho chlapíka zo SAS. "Plátno. Mobilné telefóny. Peniaze. pasy. I-pad. Identifikácia".
  
  Nespomenul zbraň. Odrážky. Nôž...
  
  "Kto to robí, Matt?"
  
  Zospodu sa ozval náraz. Ich neznámy nepriateľ zaklope na dvere Benovej spálne, možno si teraz uvedomil, že podcenili Drakea.
  
  "Je čas ísť".
  
  Ben sa bez výrazu otočil a vyliezol von do vetrom ošľahanej noci. Drake sa za ním vrhol, naposledy sa pozrel na steny obložené CD a kazetami a zabuchol dvere.
  
  Strechu upravil, ako sa len dalo, bez toho, aby vzbudil pozornosť ľudí. Pod zámienkou inštalácie nového odkvapu namontoval tri stopy široký chodník, ktorý prechádzal po celej dĺžke jeho strechy. Problém by bol na strane jeho suseda.
  
  Vietor ich ťahal netrpezlivými prstami, keď prechádzali cez neistú strechu. Ben kráčal opatrne, bosé nohy sa mu šmýkali a triasli po betónových dlaždiciach. Drake ho pevne držal za ruku a prial si, aby mali čas nájsť jeho tenisky.
  
  Potom nad komínom zavyl silný poryv vetra, zasiahol Bena priamo do tváre a zakopol ho cez okraj. Drake sa násilne odtiahol, počul výkrik bolesti, ale neuvoľnil zovretie. O sekundu neskôr držal svojho priateľa na uzde.
  
  "Nie ďaleko," zašepkal. "Takmer tam, kamarát."
  
  Drake videl, že Ben je vystrašený. Jeho pohľad prebehol medzi dverami na povalu a okrajom strechy, potom do záhrady a späť. Panika skrivila jeho črty. Jeho dych sa zrýchlil; nikdy by to neurobili takýmto tempom.
  
  Drake sa pozrel na dvere, nabral odvahu a otočil sa k nim chrbtom. Ak by niekto prešiel, videli by ho ako prvého. Chytil Bena za ramená a stretol sa s jeho pohľadom.
  
  "Ben, musíš mi veriť. Dôveruj mi. Sľubujem, že ti pomôžem cez to prejsť."
  
  Benove oči sa zamerali a prikývol, stále vystrašený, ale vložil svoj život do Drakeových rúk. Otočil sa a opatrne vykročil vpred. Drake si všimol, že mu z nôh kvapká krv, ktorá steká do priekopy. Prešli cez susedovu strechu, zišli do jeho skleníka a zosunuli sa na zem. Ben sa pošmykol a spadol do polovice, ale Drake tam bol prvý a tlmil väčšinu jeho pádu.
  
  Vtedy stáli na pevnej zemi. Vo vedľajšej miestnosti sa rozsvietilo svetlo, ale naokolo nikto nebol. Pravdepodobne počuli streľbu zo samopalov. Dúfam, že polícia je na ceste.
  
  Drake Bena pevne objal a povedal: "Fantastické veci. Len tak ďalej a ja ti kúpim novú preliezku. Teraz poďme."
  
  Bol to bežecký vtip. Kedykoľvek potrebovali vyzdvihnutie, Ben predniesol Drakeovi prejav o jeho veku a Drake si robil srandu z Benovej mladosti. Priateľská rivalita.
  
  Ben si odfrkol. "Kto do pekla je tam hore?"
  
  Drake sa pozrel na povalu a jej tajné dvere. Nikto odtiaľ zatiaľ nič nevytiahol.
  
  "Nemci".
  
  "Hej? Ako nemecký most z druhej svetovej vojny cez rieku Kwai?"
  
  "Myslím, že to boli Japonci." A nie, nemyslím si, že je to niečo ako Nemci z druhej svetovej vojny."
  
  Boli už vzadu v susedovej záhrade. Preliezli cez živý plot a pretlačili sa cez maketu oplotenia, ktorú Drake postavil počas jednej z každoročných osláv Swift.
  
  Vyjdeme rovno na rušnú ulicu.
  
  Priamo oproti stanovisku taxíkov.
  
  Drake kráčal k čakajúcim autám s vraždou v hlave. Opäť sa prejavil jeho vojenský prehľad. Ako Mickey Rourke, ako Kylie, ako Hawaii Five-O... Len to driemalo a čakalo na ten správny čas na veľkolepý návrat.
  
  Bol si istý, že jediný spôsob, ako ich dvoch ochrániť, je dostať sa k tomu zlému ako prvý.
  
  
  TRI
  
  
  
  PARÍŽ, FRANCÚZSKO
  
  
  Let do Charlesa De Gaulla pristál v ten deň tesne po 9:00. Drake a Ben pristáli s ničím iným ako s batohom a niekoľkými predmetmi z jeho pôvodného obsahu. Mali na sebe nové šaty, pripravené nové mobily. I-pad bol nabitý. Chýbala väčšina hotovosti - minula sa na dopravu. Zbraň bola odhodená hneď, ako Drake určil jej účel.
  
  Počas letu Drake priniesol Benovi aktuálne informácie o Nemcoch a Vikingoch a požiadal ho, aby pomohol s výskumom. Benov sarkastický komentár bol: "Bang bang, to je môj diplom."
  
  Drake tento postoj schválil. Griffinovci sa vďaka Bohu nezlomili.
  
  Vyšli z letiska do studeného parížskeho mrholenia. Ben si našiel taxík a zamával mu sprievodcom, ktorý si kúpil. Keď boli vnútri, povedal: "Ehm... Rue... Croix? Hotel oproti Louvru?"
  
  Taxík sa dal do pohybu, šoféroval ho muž, ktorého tvár prezrádzala, že s ním nič nehýbe. Hotel, keď prišiel o štyridsať minút neskôr, bol pre Paríž osviežujúco netypický. Bola tam veľká vstupná hala, výťahy, do ktorých sa zmestilo viac osôb, a niekoľko chodieb s izbami.
  
  Predtým, ako sa prihlásili, Drake pomocou bankomatu vo vstupnej hale vybral zvyšné peniaze - asi päťsto eur. Ben sa zamračil, ale Drake ho žmurknutím uistil. Vedel, čo si jeho inteligentný priateľ myslí.
  
  Elektronický dohľad a peňažné stopy.
  
  Zaplatil za jednu izbu kreditnou kartou a potom si kúpil izbu cez ulicu v hotovosti. Keď boli hore, obaja vošli do "pokladne" a Drake nastavil dohľad.
  
  "Toto je naša šanca zabiť niekoľko vtákov jednou ranou," povedal a kritickým pohľadom sledoval Bena, ktorý sa rozhliadol po miestnosti.
  
  "A?" - Opýtal som sa.
  
  "Vidíme, akí sú dobrí. Ak prídu skoro, je to dobré a pravdepodobne to bude problém. Ak nie, dobre, aj to je dôležité vedieť. A máte možnosť vytiahnuť svoju novú hračku."
  
  Ben zapol I-pad. "Naozaj sa to stane dnes o šiestej?"
  
  "Je to kvalifikovaný odhad." Drake si vzdychol. "Ale zapadá to do niekoľkých faktov, ktoré poznáme."
  
  "Hmm, tak ustúp, Krusty..." Ben demonštratívne praskol prstami. Jeho sebadôvera teraz žiarila, že skôr pomáhal ako bol zachránený, ale vtedy nikdy nebol "akčný" chlap. Skôr typ osobnosti identifikovaný jeho menom alebo prezývkou - väčšinou Blakey - nie je nikdy dostatočne dynamický, aby si toto priezvisko zaslúžil.
  
  Drake hľadel cez kukátko. "Čím dlhšie to bude trvať," zamrmlal. "Čím viac šancí máme."
  
  Netrvalo dlho. Zatiaľ čo Ben ťukal do svojho I-padu, Drake uvidel pol tucta veľkých chlapov zhromaždených pri dverách cez ulicu. Zámok bol vylomený a miestnosť bola vlámaná. O tridsať sekúnd neskôr sa tím opäť objavil, nahnevane sa rozhliadol a rozišiel sa.
  
  Drake zaťal čeľusť.
  
  povedal Ben. "To je naozaj zaujímavé, Matt." Predpokladá sa, že v skutočnosti je po svete roztrúsených deväť kusov Odinových pozostatkov. Štít je jedna vec, kôň druhá. Toto som nikdy nevedel."
  
  Drake ho sotva počul. Zničil mu mozog. Tu mali problémy.
  
  Bez slova odstúpil od dverí a vytočil číslo na svojom mobilnom telefóne. Takmer okamžite bol hovor prijatý.
  
  "Áno?"
  
  "Toto je Drake."
  
  "Som šokovaný. Dlho sme sa nevideli, kamarát."
  
  "Viem".
  
  "Vždy som vedel, že zavoláš."
  
  "Nie tak, ako si myslíš, Wells." Potrebujem niečo."
  
  "Samozrejme, že vieš. Povedz mi o Mai."
  
  Sakra, Wells ho skúšal niečím, čo mohol vedieť len on. Problém bol v tom, že Mai bola ich starým plameňom od ich výpadku v Thajsku, kým sa oženil s Alison - a dokonca ani Ben nepotreboval počuť tie špinavé detaily.
  
  "Prostredné meno je Sheeran. Miesto - Phuket. Typ - hmm... exotické..."
  
  Benovi zašklbali uši. Drake to prečítal rečou svojho tela tak jasne, ako dokázal prečítať klamstvo politika. Otvorené ústa boli vodítkom...
  
  Drake takmer počul smiech vo Wellsovom hlase. "Exotické? Je to to najlepšie, čo môžeš urobiť?"
  
  "Momentálne áno."
  
  "Je tam niekto?"
  
  "Naozaj ako".
  
  "Mám ťa. Dobre, kamarát, čo chceš?"
  
  "Potrebujem pravdu, Wells." Potrebujem surové informácie, ktoré sa nesmú vysielať v správach ani na internete. Ten Odinov štít bol ukradnutý. O Nemcoch, ktorí to ukradli. Najmä Nemci. Skutočné informácie SAS. Potrebujem vedieť, čo sa naozaj deje, kamarát, nie únik verejnosti."
  
  "Máš problémy?"
  
  "Obrovský." Svojho veliteľa, bývalého alebo nie, neklameš.
  
  "Je potrebná pomoc?"
  
  "Ešte nie".
  
  "Zaslúžil si si ruku, Drake. Stačí povedať slovo a SAS sú vaše."
  
  "Urobím".
  
  "Fajn. Daj mi trochu. A mimochodom, stále si hovoríš, že si bol len obyčajný starý SAS?"
  
  Drake zaváhal. Pojem "stará dobrá SAS" by ani nemal existovať. "Je to prijateľný termín na vysvetlenie, to je všetko."
  
  Drake omdlel. Požiadať svojho bývalého veliteľa o pomoc nebolo ľahké, ale Benova bezpečnosť prevážila nad každým pocitom hrdosti. Znova skontroloval kukátko, uvidel prázdnu chodbu, potom prešiel a posadil sa vedľa Bena.
  
  "Hovoríš deväť častí Odina? Čo to do pekla znamená?
  
  Ben rýchlo opustil facebookovú stránku svojej skupiny a zamrmlal, že majú dve nové žiadosti o priateľstvo, takže ich celkový počet je sedemnásť.
  
  Chvíľu si Drakea prezeral. "Takže ste bývalý kapitán SAS a fanatik do pások." Je to zvláštne, kamarát, ak ti nevadí, že to hovorím."
  
  "Sústreď sa, Ben. Čo máš?"
  
  "No... Sledujem stopu týchto deviatich častí Odina. Zdá sa, že deväť je špeciálne číslo v nórskej mytológii." Jeden bol sebaukrižovaný na niečom, čo sa nazývalo Svetový strom, deväť dní a deväť nocí, postil sa, s kopijou v boku, presne ako Ježiš Kristus, a mnoho rokov pred Ježišom. Toto je skutočná vec, Matt. Skutoční vedci to katalogizovali. Môže to byť dokonca príbeh, ktorý inšpiroval príbeh Ježiša Krista. Existuje deväť častí Odina. Kopija je tretí kus a je spojená so Svetovým stromom, aj keď nemôžem nájsť zmienku o jeho umiestnení. Legendárne umiestnenie stromu je vo Švédsku. Miesto zvané Apsalla."
  
  "Spomaľ, spomaľ. Hovorí to niečo o Odinovom štíte alebo jeho koňovi?"
  
  Ben pokrčil plecami. "Len to, že Štít bol jedným z najväčších archeologických nálezov všetkých čias. A že na jeho okraji sú slová: Nebo a peklo sú len dočasná nevedomosť. Je to Nesmrteľná duša, ktorá sa prikláňa k správnemu alebo nesprávnemu. Je zrejmé, že toto je Odinova kliatba, ale nikto v živej pamäti nedokázal pochopiť, na čo je jej cieľom."
  
  "Možno je to jedna z tých kliatieb, kde tam jednoducho musíš byť," usmial sa Drake.
  
  Ben ho ignoroval. "Tu sa píše, že kôň je socha. Ďalšia socha, "Vlci z Odina", je momentálne vystavená v New Yorku."
  
  "Jeho vlci? Teraz?" Drakeov mozog sa začínal smažiť.
  
  "Do boja išiel na dvoch vlkoch. Očividne."
  
  Drake sa zamračil. "Je započítaných všetkých deväť častí?"
  
  Ben pokrútil hlavou. "Niekoľko chýba, ale..."
  
  Drake sa odmlčal. "Čo?" - Opýtal som sa.
  
  "No, znie to hlúpo, ale sú tu kúsky legendy, ktorá sa formuje." Niečo o tom, že sa všetky kúsky Odina spojili a spustili reťazovú reakciu, ktorá povedie ku koncu sveta."
  
  "Štandardné veci," povedal Drake. "Všetci títo starí bohovia majú nejakú bájku o 'konci sveta'."
  
  Ben prikývol a pozrel na hodinky. "Správny. Pozri. My internetoví čarodejníci potrebujeme jedlo," na chvíľu sa zamyslel. "A myslím, že mám pocit, že čoskoro prídu nové texty od kapely. Croissanty a Brie na neskoré raňajky?"
  
  "Keď v Paríži..."
  
  Drake otvoril dvere, rozhliadol sa a potom naznačil Benovi, aby vyšiel von. Videl úsmev na tvári svojho priateľa, ale čítal aj strašné napätie v jeho očiach. Ben to dobre schoval, ale zle sa potácal.
  
  Drake sa vrátil do izby a dal im všetky veci do batohu. Keď si pripevnil ťažký opasok, počul Bena povedať tlmené ahoj a len druhýkrát v živote cítil, ako sa mu srdce zastavilo od strachu.
  
  Prvým z nich bolo, keď ho Alison opustila, pričom uviedla ten neprekonateľný rozdiel - ste viac vojak ako prekliaty výcvikový tábor.
  
  Tú noc. Keď mu nekonečný dážď naplnil oči slzami ako nikdy predtým.
  
  Rozbehol sa k dverám, každý sval v tele mal napnutý a pripravený, potom uvidel starší pár, ako sa pretĺka chodbou.
  
  A Ben si všimol absolútnu hrôzu, ktorá naplnila Drakeove oči skôr, ako ju bývalý vojak stihol zamaskovať. Hlúpy omyl.
  
  "Neboj sa". Povedal Ben s bledým úsmevom. "Som v pohode".
  
  Drake sa rozochvene nadýchol a viedol ich dole schodmi, vždy na stráži. Skontroloval halu, nevidel žiadnu hrozbu a vyšiel von.
  
  Kde bola najbližšia reštaurácia? Uhádol a zamieril k Louvru.
  
  
  * * *
  
  
  Okamžite ich uvidel tučný muž z Mníchova so zručnosťami neurochirurga. Skontroloval svoju fotografickú podobu av priebehu dvoch úderov srdca spoznal urasteného, schopného Yorkshiremana a jeho dlhovlasého idiotského priateľa a zamkol ich do zameriavača.
  
  Zmenil polohu, nepáčila sa mu vysoká vyhliadka ani biele črepiny, ktoré sa mu zaryli do mäsitých končatín.
  
  Do mikrofónu na ramene zašepkal: "Držím ich za vlákno."
  
  Odpoveď bola prekvapivo okamžitá. "Teraz ich zabite."
  
  
  ŠTYRI
  
  
  
  PARÍŽ, FRANCÚZSKO
  
  
  V rýchlom slede boli vystrelené tri guľky.
  
  Prvá guľka sa odrazila od kovového rámu dverí vedľa Drakeovej hlavy, potom sa odrazila po ulici a zasiahla staršiu ženu do ruky. Skrútila sa a spadla a do vzduchu vystrekla krv v podobe otáznika.
  
  Pri druhom údere sa Benovi zježili chlpy na hlave.
  
  Tretí narazil do betónu, kde stál nanosekundu po tom, čo ho Drake hrubo chytil okolo pása. Guľka sa odrazila od chodníka a rozbila okno hotela za nimi.
  
  Drake sa zvalil a hrubo kráčal Benom za radom zaparkovaných áut. "Držím ťa". Zúrivo zašepkal. "Len pokračuj." Prikrčený riskoval pohľad z okna auta a videl pohyb na streche, práve keď sa okno rozbilo.
  
  "Skurvená streľba!" Jeho yorkshirský prízvuk a armádny slang spôsobili, že jeho hlas bol chrapľavejší, keď narastal adrenalín. Skenoval oblasť. Civilisti behali, kričali a spôsobovali všelijaké rozptýlenie, no problém bol v tom, že strelec presne vedel, kde sa nachádzajú.
  
  A nebol by sám.
  
  Dokonca aj teraz Drake spoznal troch chlapíkov, ktorých predtým videl pri vyzdvihovaní zámkov, ktorí vystúpili z tmavého Mondea a zámerne kráčali smerom k nim.
  
  "Čas sa pohnúť."
  
  Drake ich zaviedol na dvoch autách k miestu, kde si už všimol mladú ženu, ktorá vo svojom aute hystericky plače. Na jej prekvapenie otvoril dvere a pocítil rýchly nával viny pri pohľade na jej vystrašený výraz.
  
  Na tvári si zachoval nehybný výraz. "Von."
  
  Stále nepadol výstrel. Žena sa odplazila, strach jej zmrazil svaly a zmenil ich na mŕtve dosky. Ben vkĺzol dovnútra, pričom svoju telesnú hmotnosť držal čo najnižšie. Drake sa ponáhľal za ním a potom otočil kľúčom.
  
  Nadýchol sa, zaradil spiatočku a potom vytiahol z parkovacieho miesta dopredu. Guma po nich tlela cez cestu.
  
  Ben zakričal: "Rue Richelieu!"
  
  Drake uhol, čakal na guľku, počul kovový zvuk, keď sa odrážal od motora, a potom stlačil plyn. Prešli okolo prekvapených vlamačov na chodníku a videli, ako sa ponáhľajú späť k svojmu autu.
  
  Drake roztočil koleso doprava, potom doľava a potom opäť doľava.
  
  "Rue Saint-Honoré." zakričal Ben a natiahol krk, aby videl názov cesty.
  
  Zaradili sa do prúdu premávky. Drake sa ponáhľal tak rýchlo, ako len mohol, plietol auto - z ktorého sa na jeho potešenie stal Mini Cooper - v uličkách a mimo nich a pozorne sledoval pohľad zozadu.
  
  Strešný strelec už dávno zmizol, no Mondeo tam bolo späť, neďaleko.
  
  Zabočil doprava a potom znova doprava, pričom mal šťastie na semaforoch. Múzeum Louvre, fotené zľava. Bolo to zbytočné: cesty boli príliš preplnené, semafory príliš časté. Potrebovali sa dostať preč z centra Paríža.
  
  "Rue De Rivoli!"
  
  Drake sa prísne zamračil na Bena. "Prečo do pekla stále kričíš názvy ulíc?"
  
  Ben na neho civel. "Neviem! Oni... to ukazujú v televízii! Pomáha to?"
  
  
  * * *
  
  
  "Nie!" - zakričal späť cez hukot motora, keď sa rútil po klzkej ceste preč z Rue de Rivoli.
  
  Guľka sa odrazila od topánky. Drake videl, ako sa okoloidúci zrútil v agónii. Bolo to zlé; bolo to vážne. Títo ľudia boli dosť arogantní a silní na to, aby sa nestarali o to, komu ublížili, a očividne dokázali žiť s následkami.
  
  Prečo bolo pre nich deväť častí Odina tak dôležitých?
  
  Guľky prenikli do betónu a kovu a zanechali vzory okolo Mini.
  
  Vtom Benovi zazvonil mobil. Predviedol zložitý manéver krútenia ramena, aby ho dostal z vrecka. "Matka?"
  
  "Ach môj bože!" zaklial Drake ticho.
  
  "Som v poriadku, ta. ty? Ako otec?"
  
  Mondeo sa dostalo do batožinového priestoru Mini. Výhľad zozadu naplnili oslepujúce svetlomety spolu s tvárami troch posmievajúcich sa Nemcov. Bastardi to milovali.
  
  Ben prikývol. "A malá sestra?"
  
  Drake sledoval, ako Nemci v šialenom vzrušení búšia zbraňami do prístrojovej dosky.
  
  "Nie. Nič zvláštne. Hm...čo je to za hluk?" Urobil pauzu. "Ach... Xbox."
  
  Drake stlačil plyn na podlahu. Motor reagoval rýchlo. Pneumatiky vŕzgali aj pri rýchlosti šesťdesiat kilometrov za hodinu.
  
  Ďalší výstrel rozbil zadné okno. Ben zostúpil do prednej lezeckej oblasti bez toho, aby čakal na pozvanie. Drake si dovolil chvíľu hodnotenia a potom nasmeroval Mini na prázdny chodník pred dlhý rad zaparkovaných áut.
  
  Cestujúci v Mondeu bezohľadne strieľali, guľky narážali do okien zaparkovaných áut, zasiahli Mini a odrazili sa od neho. V priebehu niekoľkých sekúnd dupol na brzdy, so škrípaním sa otočil, otočil malé auto o 180 stupňov a potom sa vrátil späť, ako prišli.
  
  Cestujúcim Mondea trvalo vzácne sekundy, kým si uvedomili, čo sa stalo. Obrat o 180 stupňov bol neopatrný a nebezpečný a s hrozným škrípaním vyradil dve zaparkované autá. Kde bola v mene všetkého svätého polícia?
  
  Teraz nie je na výber. Drake prešiel toľko zákrut, koľko mohol. "Buď pripravený, Ben. Ideme bežať."
  
  Keby tam Ben nebol, stál by a bojoval, ale prioritou bola bezpečnosť jeho priateľa. A stratiť sa bol teraz šikovný krok.
  
  "Dobre mami, uvidíme sa neskôr." Ben zavrel mobil a mykol plecami. "Rodičia".
  
  Drake odtiahol Mini späť k obrubníku a náhle zabrzdil na polceste cez upravený trávnik. Skôr ako auto zastavilo, otvorili dvere dokorán a vyskočili von a zamierili do neďalekých ulíc. S domácimi Parížanmi sa zamiešali ešte predtým, než sa Mondeo vôbec objavilo.
  
  Benovi sa podarilo niečo zavrčať a zažmurkal na Drakea. "Môj hrdina".
  
  
  * * *
  
  
  Skryli sa v malej internetovej kaviarni vedľa miesta zvaného Harry's New York Bar. Pre Drakea to bol najmúdrejší krok. Nenápadné a lacné to bolo miesto, kde mohli pokračovať vo svojom výskume a bez obáv a prerušenia sa rozhodnúť, čo urobiť s hroziacou inváziou do Louvru.
  
  Drake pripravil muffiny a kávu, kým sa Ben prihlásil. Drake zatiaľ neutrpel žiadne zranenie, ale uhádol, že Ben musí mať trochu obavy. Vojak v ňom netušil, ako s ním naložiť. Priateľ vedel, že sa musia porozprávať. Posunul teda jedlo a pitie smerom k mladíkovi, usadil sa v útulnej búdke a uprel pohľad.
  
  "Ako sa ti darí so všetkými tými svinstvami?"
  
  "Neviem". Ben povedal pravdu. "Ešte som si to nestihla uvedomiť."
  
  Drake prikývol. "Toto je fajn. No, keď to urobíš..." ukázal na počítač. "Čo máš?"
  
  "Vrátil som sa na rovnakú webovú stránku ako predtým. Úžasný archeologický nález... deväť fragmentov... yada, yada, yada... ach áno - čítal som o Odinovej veľkolepej konšpiračnej teórii "konca sveta".
  
  "A povedal som..."
  
  "Bola to blbosť. Ale nie nevyhnutne, Matt. Počúvaj toto. Ako som povedal, existuje legenda a bola preložená do mnohých jazykov. Nielen tie škandinávske. Zdá sa to byť celkom univerzálne, čo je veľmi nezvyčajné pre roľníkov, ktorí študujú tento druh vecí. Hovorí sa tu, že ak sa tých deväť kusov Odina niekedy nazbiera počas Ragnaroku, otvoria cestu do Hrobky bohov. A ak bude táto hrobka niekedy znesvätená... nuž, síra a všetko rozpútané peklo je len začiatok našich problémov. Všimnite si, že som povedal Bohovia?"
  
  Drake sa zamračil. "Nie. Ako tu môže byť hrobka bohov? Nikdy neexistovali Ragnarok nikdy neexistoval. Bolo to len nórske miesto pre Armagedon."
  
  "Presne tak. A čo ak naozaj existoval?"
  
  "Tak si predstavte hodnotu takéhoto nálezu."
  
  "Hrobka bohov? To by bolo nad všetko. Atlantis. Camelot. Eden. V porovnaní s týmto by neboli ničím. Takže chceš povedať, že Odinov štít je len začiatok?"
  
  Ben si odhryzol vrchnú časť muffinu. "Myslím, že uvidíme. Je tu ešte osem kusov, do ktorých treba ísť, ak teda začnú miznúť," odmlčal sa. "Vieš, Karin je mozgom rodiny a sestra by chcela prísť na všetky tie internetové svinstvá. Všetko je na kúsky."
  
  "Ben, cítim sa celkom vinný, keď ťa zamotám." A sľubujem, že sa ti nič nestane, ale nemôžem do toho zaťahovať nikoho iného. Drake sa zamračil. "Zaujímalo by ma, prečo to tí prekliati Nemci začali robiť až teraz. Niet pochýb, že zvyšných osem častí už nejaký čas existuje."
  
  "Menej analógií s futbalom. A majú to. Možno bolo na Štíte niečo zvláštne? Niečo na tom spôsobilo, že všetko ostatné stálo za to."
  
  Drake si pamätal, že urobil zábery Štítu zblízka, ale mohli toto vyšetrovanie odložiť na neskôr. Poklepal na obrazovku. "Píše sa tu, že socha Odinovho koňa bola nájdená na vikingskom dlhom člne, ktorý je vlastne hlavnou expozíciou Louvru. Väčšina ľudí by si samotnú sochu koňa pri prechádzke Louvrom ani nevšimla."
  
  "Longboat," prečítal Ben nahlas. "Je to záhada sama o sebe - je postavená z dreva, ktoré predchádzalo známej histórii Vikingov."
  
  "Rovnako ako Štít," zvolal Drake.
  
  "Nájdené v Dánsku," čítal Ben ďalej. "A vidíte," ukázal na obrazovku, "toto sa zameriava na ostatné časti Odina, ktoré som už spomínal? Vlci sú v New Yorku a najlepší odhad je, že Kopija je v Uppsale vo Švédsku, keď spadla z Odinovho tela, keď zostúpil zo Svetového stromu."
  
  "Tak to je päť." Drake sa oprel vo svojom pohodlnom kresle a odpil si z kávy. Internetová kaviareň okolo nich hučala tichou aktivitou. Chodníky vonku zaplnili ľudia, ktorí sa kľukato predierali životom.
  
  Ben sa narodil s oceľovými ústami a polovicu horúcej kávy vypil jedným dúškom. "Je tu ešte niečo," zabúchal. "Bože, ja neviem. Vyzerá to komplikovane. O niečom, čo sa volá Volva. Čo znamená Seer? "
  
  "Možno pomenovali auto po nej."
  
  "Vtipné. Nie, zdá sa, že Odin mal špeciálnu Velvu. Počkaj, môže to chvíľu trvať."
  
  Drake bol taký zaneprázdnený prepínaním pozornosti medzi Benom, počítačom, tokom informácií a rušným chodníkom vonku, že si nevšimol, že sa žena blíži, kým nestála hneď vedľa ich stola.
  
  Než sa stihol pohnúť, zdvihla ruku.
  
  "Nevstávajte, chlapci," povedala s americkým prízvukom. "Musíme sa porozprávať".
  
  
  PÄŤ
  
  
  
  PARÍŽ, FRANCÚZSKO
  
  
  Kennedy Moore strávil nejaký čas hodnotením páru.
  
  Najprv si myslela, že je to neškodné. Po chvíli, po analýze bojazlivej, ale odhodlanej reči tela mladého muža a ostražitého správania staršieho chlapíka, dospela k záveru, že problémy, okolnosti a diabol ich priviedli do nesvätej trojice nebezpečenstva.
  
  Nebola tu policajtka. Bola však policajtkou v New Yorku a vyrastať na tomto relatívne malom ostrove s veľkými betónovými vežami nebolo ľahké. Mali ste oči policajta skôr, ako ste vedeli, že vaším osudom bolo pridať sa k NYPD. Neskôr ste brúsili a prepočítavali, ale tie oči ste mali vždy. Ten tvrdý, vypočítavý pohľad.
  
  Aj na dovolenke, pomyslela si trpko.
  
  Po hodine popíjania kávy a bezcieľneho surfovania si nevedela pomôcť. Mohla byť na dovolenke - čo jej znelo lepšie ako nútená dovolenka - ale to neznamenalo, že sa policajt v nej jednoducho vzdal rýchlejšie, ako sa Brit vzdal svojej cnosti počas svojej prvej noci vo Vegas.
  
  Prisunula sa k ich stolu. Nútená dovolenka, pomyslela si znova. To dostalo do perspektívy jej slávnu kariéru v New Yorku.
  
  Starší chlap ju rýchlo zhodnotil a zdvihol antény. Posúdil ju rýchlejšie, ako by americký námorník ohodnotil bordel v Bangkoku.
  
  "Nevstávajte, chlapci," povedala odzbrojujúco. "Musíme sa porozprávať".
  
  "Američan?" povedal starší chlap s náznakom prekvapenia. "Čo chceš?"
  
  Ignorovala ho. "Si v poriadku, zlatko?" Zablikala štítom. "Som policajt. Teraz budeš ku mne úprimný."
  
  Starší chlapík hneď cvakol a s úľavou sa usmial, čo bolo zvláštne. Druhý zmätene zažmurkal.
  
  "A?" - Opýtal som sa.
  
  Policajný dôstojník v Kennedy naliehal na problém. "Si tu z vlastnej vôle?" Bolo to jediné, na čo myslela, byť blízko nich.
  
  Mladý muž vyzeral smutne. "No, prehliadka je dobrá, ale drsný sex nie je taká zábava."
  
  Starší chlap vyzeral prekvapivo vďačne. "Dôveruj mi. Nie sú tu žiadne problémy. Je dobré vidieť, že niektorí v komunite orgánov činných v trestnom konaní stále rešpektujú túto prácu. Som Matt Drake."
  
  Natiahol ruku.
  
  Kennedy to ignoroval, stále nepresvedčil. Jej myseľ sa zachytila tejto frázy, stále rešpektovala prácu a prechádzala minulý mesiac. Zastavili tam, kde sa vždy zastavili. V Calebe. Nad jeho krutými obeťami. Za jeho bezpodmienečné prepustenie.
  
  Kiežby.
  
  "No... vďaka, myslím."
  
  "Takže ty si policajt z New Yorku?" " Mladík doplnil nuansu zdvihnutým obočím, ktoré nasmeroval na staršieho muža.
  
  "Prekliata prefíkanosť." Matt Drake sa zľahka zasmial. Pôsobil sebavedomo, a hoci sedel v pohode, Kennedy vedel, že má kompetenciu zareagovať v sekunde. A to, ako neustále skenoval svoje okolie, ju prinútilo myslieť na policajta. Alebo armáda.
  
  Prikývla a premýšľala, či by sa mala pozvať, aby si sadla.
  
  Drake ukázal na prázdne miesto a nechal mu voľný východ. "A tiež zdvorilý. Počul som, že Newyorčania boli najsebavedomejší ľudia na svete."
  
  "Matt!" Chlapík sa zamračil.
  
  "Ak prehnanou sebadôverou myslíš sebeckú a arogantnú, tiež som to počul." Kennedy vkĺzol do kabínky a cítil sa trochu trápne. "Potom som prišiel do Paríža a stretol som Francúzov."
  
  "Cez prázdniny?"
  
  "To mi povedali."
  
  Chlapík nenaliehal, jednoducho znova natiahol ruku. "Stále som Matt Drake." A toto je môj nájomník, Ben."
  
  "Ahoj, ja som Kennedy." Obávam sa, že som počul, čo hovoríte, aspoň titulky. Toto ma ohromilo. A čo Wolves v New Yorku?" Nadvihla obočie a napodobnila Bena.
  
  "Jeden". Drake si ju pozorne prezeral a čakal na reakciu. "Vieš o ňom niečo?"
  
  "Bol to Thorov otec, však?" Viete, v komiksoch Marvel."
  
  "Je vo všetkých správach." Ben prikývol k počítaču.
  
  "V poslednom čase sa snažím držať mimo novín." Kennedyho slová prišli rýchlo, napäté bolesťou a sklamaním. Prešla chvíľa, kým mohla pokračovať. "Takže nie veľa." Len dosť."
  
  "Zdá sa, že si ich urobil niekoľko."
  
  "Pre moju kariéru viac než dobré." Vrátila sa a potom sa pozrela cez špinavé okná kaviarne na ulicu.
  
  
  * * *
  
  
  Drake sledoval jej pohľad a premýšľal, či by ju mal postrčiť, a jeho oči sa stretli s očami jedného z predchádzajúcich zlodejov, ktorý sa pozeral cez sklo.
  
  "Sakra. Títo chlapci sú vytrvalejší ako indické call centrum."
  
  Keď sa Drake pohol, tvár chlapíka sa rozžiarila poznaním, ale teraz sa Drake rozhodol, že už viac šukat nemusí. Rukavice boli naozaj dole a kapitán SAS sa vrátil. Rýchlo sa pohol, schmatol jednu zo stoličiek a so strašným buchotom ju vyhodil z okna. Nemec odletel späť, zrútil sa na chodník ako mŕtve mäso.
  
  Drake odkývol Benovi bokom. "Poď s nami alebo nie," kričal na Kennedyho, keď bežal. "Ale drž sa mi z cesty."
  
  Rýchlo podišiel k dverám, otvoril ich a zastavil sa pre prípad, že by sa ozvala streľba. Okolo stáli šokovaní Parížania. Turisti utekali na všetky strany. Drake vrhol skúmavý pohľad na ulicu.
  
  "Samovražda". Vrhol sa späť.
  
  "Zadné dvere". Potľapkal Bena po ramene a zamierili k pultu. Kennedy sa ešte musel pohnúť, ale nebolo treba analytickej mysle policajta, aby si uvedomil, že títo ľudia majú skutočné problémy.
  
  "Prikryjem ťa."
  
  Drake prešiel okolo vystrašeného predavača do tmavej chodby lemovanej krabicami s kávou, cukrom a tyčinkami na miešanie. Na konci bolo požiarne schodisko. Drake narazil do tyče a potom sa opatrne pozrel von. Popoludňajšie slnko ma pálilo do očí, ale pobrežie bolo čisté. Čo pre neho znamenalo, že tam niekde je len jeden nepriateľ.
  
  Drake naznačil ostatným, aby počkali, a potom cieľavedome vykročil k čakajúcemu Nemcovi. Mužovmu úderu sa nevyhol, ale bez cúvnutia zasiahol tvrdo do solar plexu. Šok na tvári súpera mu priniesol okamžité uspokojenie.
  
  "Kundičky mieria na plexus." zašepkal. Skúsenosť ho naučila, že trénovaný muž zasiahne jeden zo zjavných tlakových bodov na tele a zastaví sa na efekt, takže Drake zdieľal bolesť - ako ho donekonečna učili - a pretlačil ju. Zlomil tomu chlapíkovi nos, rozbil si čeľusť a dvoma ranami takmer zlomil krk a potom ho nechal ležať na chodníku bez toho, aby prerušil krok. Kývol ostatným dopredu.
  
  Vyšli z kaviarne a rozhliadli sa.
  
  Kennedy povedal: "Môj hotel je tri bloky odtiaľto."
  
  Drake prikývol. "Sakra cool. Choď."
  
  
  SIX
  
  
  
  PARÍŽ, FRANCÚZSKO
  
  
  O minútu neskôr Ben povedal: "Počkaj."
  
  "Nehovor, že musíš ísť na záchod, kamarát, inak ti budeme musieť kúpiť plienky."
  
  Kennedy skryl svoj úsmev, keď sa Ben začervenal.
  
  "Viem, že je čas, aby si si zdriemol, starec, ale je skoro čas... ehm... navštíviť Louvre."
  
  Sakra, Drake stratil pojem o čase. "Hovadina".
  
  "V Louvri?"
  
  "O zákrute." Drake zamával okoloidúcemu taxíku. "Kennedy, vysvetlím ti to."
  
  "Cítiš sa lepšie. Dnes som už bol v Louvri."
  
  "Pre toto nie..." zamrmlal Ben, keď nastúpili do taxíka. Drake povedal čarovné slovo a auto sa rozbehlo preč. Cesta prebehla v tichosti a trvala desať minút po uliciach upchatých premávkou. O nič lepšie na tom neboli ani chodníky, keď sa všetci traja v horúčavách pokúšali dostať do múzea.
  
  Ako kráčali, Ben informoval Kennedyho o aktuálnom stave. "Niekto našiel Odinov štít na Islande." Niekto ich ukradol z výstavy v Yorku, čím úplne zničil Freyovu úžasnú prechádzku s mačkami."
  
  "Frey?"
  
  "Módny návrhár. Nie si z New Yorku?"
  
  "Som z New Yorku, ale nie som veľký módny človek. A nie som veľkým fanúšikom toho, aby som bol slepo vtiahnutý do nejakého konfliktu. Teraz naozaj nepotrebujem žiadne ďalšie problémy."
  
  Drake takmer povedal "sú tu dvere", ale v poslednej sekunde sa zastavil. Policajt môže byť dnes večer užitočný z mnohých dôvodov, najmä zo štátov. Keď sa priblížili k sklenenej pyramíde, ktorá označovala vstup do Louvru, povedal: "Kennedy, títo ľudia sa nás pokúsili zabiť najmenej trikrát. Som zodpovedný za to, že sa to nestane. Teraz potrebujeme viac informácií o tom, čo sa tu do pekla deje, a z nejakého dôvodu ich zaujíma to, čo Ben zistil, že sa nazýva 'Deväť kúskov Odina'. Naozaj nevieme prečo, ale tu je druhá časť," ukázal za sklenenú pyramídu.
  
  "Dnes večer to ukradnú," povedal Ben a potom dodal: "Pravdepodobne."
  
  "A aký je tento newyorský uhol?"
  
  "Je tam vystavený ďalší kus Odina." Vlci. V Prírodovednom múzeu."
  
  Drake študoval mapu. "Zdá sa, že Louvre zvyčajne nevystavuje vikingské zbierky. Toto je tiež na prenájom, ako ten v Yorku. Hovorí sa tu, že najzaujímavejšia vec je vikingský dlhý čln, jeden z najkrajších, aký kedy bol objavený, a jeho notoricky známa sláva."
  
  "Čo to znamená?" Kennedy stála na vrchole schodiska ako trstina proti búrke, keď okolo nej dupalo veľa párov nôh.
  
  "Anomália reprezentovaná jej vekom. Toto predchádza histórii Vikingov."
  
  "No, to je zaujímavé."
  
  "Viem. Sú vystavené na spodnom poschodí krídla Denon, vedľa nejakých egyptských... optikov... ptolemaiovských... kecov. .kecy...nevadí. Tu je tá vec."
  
  Okolo nich sa trblietali široké vyleštené chodby, keď zapadali do davu. Miestni obyvatelia a turisti všetkých vekových kategórií zaplnili veľkolepý starý priestor a oživili ho počas celého dňa. V noci sa dalo len hádať o jeho hrobe podobnom, strašidelnom charaktere.
  
  Vtom sa ozval ohlušujúci rachot, akoby sa zrútila betónová stena. Všetci sa zastavili. Drake sa otočil k Benovi.
  
  "Počkaj tu, Ben. Dajte nám pol hodiny. Nájdeme ťa." Odmlčal sa a potom dodal: "Ak sa evakuujú, počkajte čo najbližšie k sklenenej pyramíde."
  
  Nečakal na odpoveď. Ben si bol plne vedomý nebezpečenstva. Drake sledoval, ako vytiahol mobil a vytočil číslo na rýchlej voľbe. Bude to mama, otec alebo sestra. Pokynul Kennedymu a opatrne zostúpili po točitom schodisku na spodné poschodie. Keď zamierili k hale, v ktorej sa nachádzala výstava Vikingov, ľudia začali vybiehať von. Za nimi víril hustý mrak.
  
  "Utekaj!" Chlapík, ktorý vyzeral ako model Hollister, zakričal. "Vnútri sú chlapi so zbraňami!"
  
  Drake sa zastavil pri dverách a riskol pohľad dovnútra. Stretol sa s úplným chaosom. Scéna z akčného filmu Michaela Baya, len divnejšia. Narátal osem chlapov v maskovacích uniformách, s maskami na tvár a samopalmi, ktorí liezli do najväčšieho vikingského dlhého člna, aký kedy videl. Za nimi, v čine neuveriteľnej nerozvážnosti, bola do steny múzea odpálená dymiaca diera.
  
  Títo chlapci boli blázni. To, čo im dalo výhodu, bolo to, že mali šokujúcu priamosť fanatizmu. Vyhadzovanie vchodov do budov a vystreľovanie rakiet do davov sa zdalo byť ich normou. Niet divu, že Bena a jeho predtým prenasledovali po celom Paríži. Automobilové honičky boli zrejme len ich zábavou pred spaním.
  
  Kennedy mu položil ruku na rameno a rozhliadol sa. "Boha".
  
  "Dokazuje, že sme na správnej ceste. Teraz sa musíme len priblížiť k ich veliteľovi."
  
  "Nepriblížim sa k žiadnemu z týchto idiotov." " Prisahala s prekvapivo dobrým anglickým prízvukom.
  
  "Roztomilé. Ale musím nájsť spôsob, ako nás vyradiť z ich sračiek."
  
  Drake si všimol, že k východu bežalo viac civilistov. Nemci ich ani nesledovali, jednoducho s istotou vykonali svoj plán.
  
  "Poďme". Drake vkĺzol cez rám dverí do miestnosti. Použili obvodové exponáty na krytie a dostali sa tak blízko k pojednávaniu, ako to bolo bezpečné.
  
  "Beat dikh!" kričal niekto nástojčivo.
  
  "Niečo o 'zhone'. povedal Drake. "Tí zatracení bastardi budú musieť konať rýchlo." Louvre musí byť vysoko na zozname francúzskych odpovedí."
  
  Jeden z Nemcov ešte niečo zakričal a zdvihol kamennú dosku s veľkosťou podnosu. Vyzerali ťažko. Vojak zavolal ďalších dvoch, aby ho pomohli vyložiť z dlhého člna.
  
  "Jasne nie SAS," poznamenal Drake.
  
  "Alebo Američan," poznamenal Kennedy. "Kedysi som mal jedného námorníka, ktorý si túto cetku dokázal strčiť pod predkožku."
  
  Drake sa mierne dusil. "Dobrý obrázok. Ďakujeme za váš príspevok. Pozri." Kývol smerom k otvoru v stene, kde sa práve objavil maskovaný muž oblečený celý v bielom.
  
  "Ten istý chlap, ktorý okradol Shield v Yorku. Pravdepodobne."
  
  Muž si sochu krátko prezrel, potom súhlasne prikývol a obrátil sa k veliteľovi. "Je čas na..."
  
  Vonku sa ozvala streľba. Nemci na sekundu strnuli, zrejme na seba zmätene hľadeli. Potom bola miestnosť prešpikovaná guľkami a všetci sa vrhli do úkrytu.
  
  Pri nedávno rozstrelenom vchode sa objavilo viac maskovaných mužov. Nová sila, oblečená inak ako Nemci.
  
  Drake si pomyslel: Francúzska polícia?
  
  "Kanaďania!" zakričal jeden z Nemcov pohŕdavo. "Zabiť! Zabiť!"
  
  Drake si zapchal uši, keď naraz spustilo paľbu tucet guľometov. Guľky sa odrazili od ľudského tela, od dreveného exponátu, od omietkovej steny. Sklo sa rozbilo a neoceniteľné exponáty boli roztrhané na kusy a s rachotom spadli na zem. Kennedy nahlas nadával, čo si Drake začal uvedomovať, že pre ňu nie je práve "čerstvá pôda". "Kde sú posraní Francúzi, do pekla!"
  
  Drakeovi sa zatočila hlava. Kanaďania? Čo sú to za zvrátené peklo?
  
  Exponát vedľa nich sa rozbil na tisíc kusov. Sklo a kusy dreva im pršali na chrbát. Drake sa začal plaziť späť a ťahal so sebou Kennedyho. Dlhý čln bol posiaty olovom. V tom čase Kanaďania postúpili do miestnosti a niekoľko Nemcov ležalo mŕtvych alebo sebou trhalo. Ako Drake sledoval, jeden z Kanaďanov strelil Nemca z priameho dosahu do hlavy a rozbil mu mozog o 3000 rokov starú egyptskú terakotovú vázu.
  
  "Medzi šialenými lovcami relikvií nie je stratená láska." Drake sa trhol. "A celý čas, ktorý som strávil hraním Tomb Raidera, sa to nikdy nestalo."
  
  "Áno," Kennedy si striasol z vlasov úlomky skla. "Ale keby ste tú hru skutočne hrali, namiesto toho, aby ste sedemnásť hodín pozerali na jej zadok, možno by ste v skutočnosti vedeli, čo sa deje."
  
  "Ben je silný." Nie moje. Hrať hru, teda." Riskoval pohľad hore.
  
  Jeden z Nemcov sa pokúsil ujsť. Rozbehol sa priamo k Drakeovi bez toho, aby si ho všimol, a potom prekvapene vyskočil, keď mu zablokovali cestu. "Bewegen!" Zdvihol pištoľ.
  
  "Áno, aj tvoj." Drake zdvihol ruky.
  
  Mužov prst sa napínal na spúšti.
  
  Kennedy urobil náhly pohyb do strany, čo spôsobilo, že Nemcova pozornosť zakolísala. Drake pristúpil a udrel ho lakťom do tváre. Päsťou švihla Drakea po hlave, ale on ustúpil nabok a súčasne kopol vojaka do kolena. Výkrik ledva prekryl zvuk lámania kostí. Drake bol pri ňom v sekunde, kolená mu silno tlačili na dvíhajúcu sa hruď. Rýchlym pohybom strhol vojakovi masku.
  
  A zavrčal. "Uh. Neviem, čo som vlastne čakal."
  
  Blond vlasy. Modré oči. Pevné črty tváre. Zmätený výraz tváre.
  
  "Neskôr". Drake ho zrazil do bezvedomia dusením a veril Kennedymu, že dá pozor na svojich kamarátov. Keď Drake vzhliadol, bitka pokračovala. Vtom okolo padajúceho exponátu išiel ďalší Nemec. Drake ho odložil nabok a Kennedy ho pokľakol na solar plexus. Tento muž sa vzdal rýchlejšie ako nová chlapčenská skupina na X Factore.
  
  Teraz jeden z Kanaďanov ťahal sochu Odina preč od mŕtvych a zakrvavených prstov jeho nepriateľa. Ďalší Nemec ho obišiel z boku a napadol ho zboku, ale Kanaďan bol dobrý, skrútil sa a zasadil tri smrteľné údery, potom si bezvládne telo prehodil cez rameno a zvalil ho na zem. Kanaďan pre väčšie presvedčenie vystrelil trikrát zblízka a potom pokračoval v ťahaní sochy smerom k východu. Dokonca aj Drake bol ohromený. Keď Kanaďan dorazil k svojim kamarátom, zakričali a spustili na nich paľbu, kým ustúpili cez stále dymiace trosky.
  
  "Upsalla!" Prvotriedny Kanaďan začal plakať a zdvihol päsť na preživších Nemcov. Drake v tom jedinom slove zachytil aroganciu, vzdor a vzrušenie. Hlas je prekvapivo ženský.
  
  Žena sa potom odmlčala a zložila si masku v geste absolútneho pohŕdania. "Upsalla!" Znova zakričala na Nemcov. "Buď tam!"
  
  Drake by sa zapotácal, keby už nebol na kolenách. Myslel si, že ho zasiahla guľka, taký bol šok. Poznal tohto takzvaného Kanaďana. Dobre ju poznal. Bola to Alicia Miles, Londýnčanka, ktorá mu bola v SRT rovnocenná.
  
  Tajná spoločnosť v rámci SAS.
  
  Wellsov predchádzajúci komentár priniesol staré spomienky, ktoré by mali zostať pochované hlbšie ako história výdavkov politika. Boli ste viac ako SAS. Prečo na to chceš zabudnúť?
  
  Kvôli tomu, čo sme urobili.
  
  Alicia Miles bola jedným z najlepších vojakov, akých kedy videl. Ženy v špeciálnych jednotkách by museli byť lepšie ako muži, aby sa dostali o polovicu tak ďaleko ako oni. A Alicia sa zdvihla priamo na vrchol.
  
  Čo robila, aby bola do toho všetkého zapletená a znela ako bigotná, o ktorej vedel, že ona rozhodne nie? Aliciu motivovala len jedna vec: peniaze.
  
  Možno preto pracovala pre Kanaďanov?
  
  Drake sa začal plaziť smerom k skutočnému východu z miestnosti. "Takže namiesto toho, aby sme nás vymazali zo zoznamu zabití a odhalili našich nepriateľov," zalapal po dychu, "teraz máme viac nepriateľov a nedosiahli sme nič, len sme sa ešte viac zmiatli."
  
  Kennedy, ktorý sa plazil za ním, dodal: "Môj život... dvoma prekliatymi slovami."
  
  
  SEDEM
  
  
  
  PARÍŽ, FRANCÚZSKO
  
  
  Kennedyho hotelová izba bola o niečo lepšia ako tá, v ktorej Drake a Ben strávili pár hodín.
  
  "Myslel si, že ste všetci policajti na mizine," zavrčal Drake a skontroloval vstupné a výstupné body.
  
  "My sme. Ale keď vaša dovolenka prakticky neexistuje desať rokov, potom sa hádam váš bežný účet začne zapĺňať."
  
  "Je to notebook?" Ben sa k nemu dostal skôr, ako bola zodpovedaná rečnícka otázka. Našli ho, ako sa ukrýval pri sklenenej pyramíde po tom, čo opustili múzeum, správajúc sa ako dvaja ďalší vystrašení turisti, príliš vystrašení na to, aby si zapamätali nejaké detaily.
  
  "Prečo nepovieme Francúzom, čo vieme?" spýtal sa Kennedy, keď Ben otvoril laptop.
  
  "Pretože sú Francúzi," povedal Drake so smiechom a potom zvážnel, keď sa nikto nepridal. Sedel na kraji Kennedyho postele a pozoroval svojho priateľa pri práci. "Prepáč. Francúzi nebudú nič vedieť. Ak to teraz s nimi prejdeme, spomalí nás to. A myslím si, že čas je problém. Mali by sme kontaktovať Švédov."
  
  "Poznáte niekoho zo švédskej tajnej služby?" Kennedy naňho zdvihol obočie.
  
  "Nie. Musím však zavolať svojmu starému veliteľovi."
  
  "Kedy si odišiel zo SAS?"
  
  "Nikdy si neopustil SAS." Keď Ben vzhliadol, dodal: "Metaforicky."
  
  "Tri hlavy musia byť lepšie ako dve." Ben sa na chvíľu pozrel na Kennedyho. "Čo ak stále podnikáte?"
  
  Mierne prikývnutie. Kennedymu padali vlasy do očí a chvíľu trvalo, kým si ich odhrnula. "Chápem, že existuje deväť častí Odina, takže moja prvá otázka je prečo? Druhá otázka je, čo to je?"
  
  "Práve sme to zisťovali v kaviarni." Ben zúrivo ťukal do klávesnice. "Existuje legenda, ktorú tu pán Krusty vyvracia, ktorá tvrdí, že existuje skutočná Hrobka bohov - doslova miesto, kde sú pochovaní všetci starí bohovia. A to nie je len stará legenda; diskutovalo o tom množstvo vedcov a v priebehu rokov bolo publikovaných mnoho prác. Problém je v tom," povedal Ben a pretrel si oči, "ťažko sa to číta. Vedci nie sú známi svojim prozaickým jazykom."
  
  "Prozaický? " zopakoval Kennedy s úsmevom. "Ideš na vysokú školu?"
  
  "Je to hlavný spevák v kapele," povedal Drake.
  
  Kennedy zdvihol obočie. "Takže máte Hrob bohov, ktorý nikdy neexistoval. OK. No a čo?"
  
  "Ak to bude niekedy znesvätené, svet sa utopí v ohni... atď. a tak ďalej."
  
  "Rozumiem. A čo deväť častí?
  
  "No, keďže boli zhromaždení v čase Ragnaroku, ukazujú cestu do hrobu."
  
  "Kde je Ragnarok?"
  
  Drake kopol do koberca. "Ďalší červený sleď. Toto nie je miesto. V skutočnosti je to séria udalostí, veľká bitka, svet očistený prúdom ohňa. Prírodné katastrofy. Skoro Armagedon."
  
  Kennedy sa zamračil. "Takže aj zarytí Vikingovia sa báli apokalypsy."
  
  Pri pohľade dolu si Drake všimol na podlahe čerstvú, ale značne pokrčenú kópiu USA Today. Bol omotaný okolo titulku - "VYPNUTÝ SÉRIOVÝ VRAH POŽADUJE DVA VIAC".
  
  Nepríjemné, ale nie až také nezvyčajné na titulnú stranu novín. Čo ho prinútilo pozrieť sa ešte raz, akoby mal vypálené oči, bola v texte fotka Kennedyho v policajnej uniforme. A menší titulok pri jej fotke - Policajt sa pokazí - ide do nepríčetnosti.
  
  Titulky spojil s takmer prázdnou fľašou vodky na toaletnom stolíku, liekmi proti bolesti na nočnom stolíku, nedostatkom batožiny, turistickými mapami, suvenírmi a itinerárom.
  
  Sakra.
  
  Kennedy povedal: "Takže títo Nemci a Kanaďania chcú nájsť tento neexistujúci hrob, možno pre slávu? Za bohatstvo, ktoré môže priniesť? A aby to urobili, musia nazbierať deväť kusov Odina na mieste, ktoré nie je miestom. Je to správne?"
  
  Ben sa zaškeril. "No, skladba nie je skladba, kým nie je vytlačená na vinyle," ako hovorieval môj otec. V angličtine nás ešte čaká veľa práce."
  
  "Je to úsek." "
  
  "Je to skôr podobné." Ben otočil obrazovku notebooku. "Deväť postáv Odina sú Oči, Vlci, Valkýry, Kôň, Štít a Kopija."
  
  Drake počítal. "Je ich len šesť, zlatko."
  
  "Dve oči. Dvaja vlci. Dve Valkýry. Áno."
  
  "Ktorý je v Apsalle?" Drake žmurkol na Kennedyho.
  
  Ben chvíľu roloval a potom povedal: "Tu sa píše, že Kopija prebodla Odinov bok, keď sa postil, keď visel na strome sveta, a odhalil všetky svoje tajomstvá svojej Volve - jeho Veštec. Vypočujte si ďalší citát: "Vedľa chrámu v Upsalle je veľmi veľký strom so široko roztiahnutými vetvami, ktoré sú vždy zelené v zime aj v lete. Čo je to za strom, nikto nevie, pretože žiadny iný sa niekedy našiel. Je starý stovky rokov. . Svetový strom je - alebo bol - v Uppsale a je ústredným prvkom nórskej mytológie. Hovorí, že okolo Svetového stromu je deväť svetov. Yada... yada. Oh, ďalší odkaz - 'posvätný strom v Uppsale. Človek ho tam často navštevoval, vedľa obrovského jaseňa zvaného Ygdrassil, ktorý miestni považujú za posvätný. Teraz je však preč.'
  
  Čítal ďalej: "Škandinávski kronikári dlho považovali Gamlu Upsallu za jedno z najstarších a najdôležitejších miest v histórii severnej Európy."
  
  "A je tam všetko," povedal Kennedy. "Kde to môže niekto nájsť."
  
  "Nuž," povedal Ben, "to všetko musí byť spojené. Nepodceňujte moje schopnosti slečna, som dobrý v tom, čo robím."
  
  Drake prikývol na znak uznania. "Je to pravda, ver mi. Posledných šesť mesiacov mi pomáhal orientovať sa v mojej fotografickej kariére."
  
  "Musíte dať dokopy veľa rôznych básní a historických ság. Sága je vikingská báseň plná dobrodružstva. Existuje aj niečo, čo sa nazýva Poetická Edda, ktorú napísali potomkovia ľudí, ktorí poznali ľudí, ktorí poznali vtedajších kronikárov. Je tam veľa informácií."
  
  "A o Nemcoch nevieme nič. O Kanaďanoch ani nehovoriac. Alebo prečo Alicia Miles-" Drakeovi zazvonil mobil. "Prepáč... čo?"
  
  "ja".
  
  "Ahoj, Wells."
  
  "Do toho, Drake." Wells si vydýchol. "SGG sú švédske špeciálne sily a zložky švédskej armády boli stiahnuté z celého sveta."
  
  Drake na chvíľu onemel. "Robíš si srandu?"
  
  "Nerobím si srandu o práci, Drake." Len ženy."
  
  "Stalo sa to už niekedy?"
  
  "Pokiaľ si pamätám, nie."
  
  "Uvádzajú dôvod?"
  
  "Obvyklý nezmysel, obávam sa." Nič konkrétne."
  
  "Čokoľvek iné?"
  
  Ozval sa povzdych. "Drake, naozaj mi dlhuješ májové príbehy, kamarát. Je tam ešte Ben?"
  
  "Áno a pamätáš si Aliciu Miles?"
  
  "Ježiš. Kto by nechcel? je s tebou?
  
  "Nie naozaj. Asi pred hodinou som na ňu narazil v Louvri."
  
  Desať sekúnd ticha a potom: "Bola toho súčasťou? Nemožné." Nikdy by nezradila svoj vlastný ľud."
  
  "Nikdy sme neboli "jej vlastní", aspoň to tak vyzerá."
  
  "Pozri, Drake, chceš povedať, že pomohla vykradnúť múzeum?"
  
  "To som ja, pane." To som ja. Drake podišiel k oknu a pozeral na svetlá auta, ktoré dole blikali. "Je to ťažko stráviteľné, však? Svojím novým povolaním možno zarobila peniaze."
  
  Za sebou počul Bena a Kennedyho, ako si robia poznámky o známych i neznámych miestach Deviatich kúskov Odina.
  
  Wells ťažko dýchal. "Alicia kurva Miles!" Jazda s nepriateľom? Nikdy. V žiadnom prípade, Drake."
  
  "Videl som jej tvár, pane. Bola to ona."
  
  "Ježiš v kočíku. Aký je tvoj plán?"
  
  Drake zavrel oči a pokrútil hlavou. "Už nie som súčasťou tímu, Wells. Nemám plán, sakra." Nemal som potrebovať plán."
  
  "Viem. Dám dokopy tím, kamarát, a začnem to skúmať od tohto konca. Ako sa veci vyvíjajú, možno budeme chcieť vyvinúť nejaké veľké stratégie. Zostať v kontakte ".
  
  Linka bola mŕtva. Drake sa otočil. Ben aj Kennedy naňho hľadeli. "Neboj sa," povedal. "Nezbláznim sa. Čo máš?"
  
  Kennedy použila lyžicu na rozbitie niekoľkých listov papiera, ktoré mala prekryté policajnou skratkou. "Oštep - Upsalla. Vlci - New York. Potom už ani najmenšia stopa."
  
  "Všetci nehovoríme, akoby sme sa narodili so striebornými lyžičkami na zadku," odsekol Drake skôr, ako sa stihol zastaviť. "DOBRE DOBRE. Môžeme sa zaoberať len tým, čo vieme."
  
  Kennedy mu venoval zvláštny úsmev. "Páči sa mi tvoj štýl".
  
  "Čo vieme," zopakoval Ben, "je, že Apsalla bude ďalšia."
  
  "Otázka je," zamrmlal Drake, "zvládne to moja zlatá karta?"
  
  
  OSEM
  
  
  
  UPSALLA, ŠVÉDSKO
  
  
  Počas letu do Štokholmu sa Drake rozhodol využiť Kennedyho.
  
  Po sérii zúrivých podaní rúk medzi Drakeom a Benom skončil newyorský policajt sedel pri okne a Drake vedľa nej. Takto je menšia šanca na útek.
  
  "Takže," povedal, keď sa lietadlo konečne vyrovnalo a Ben otvoril Kennedyho laptop. "Cítim určitú atmosféru. Nevadí mi moja vlastná vec, Kennedy, mám len pravidlo. Potrebujem vedieť o ľuďoch, s ktorými pracujem."
  
  "Mal som vedieť... za miesto pri okne musíte vždy platiť, však? Povedz mi najprv, ako táto atmosféra fungovala s Aliciou Miles?
  
  "Celkom dobre," priznal Drake.
  
  "Môže to. Čo chceš vedieť?"
  
  "Ak je to osobný problém, do riti." Ak je toto práca, rýchly prehľad."
  
  "Čo ak je to oboje?"
  
  "Svinstvo. Nechcem sa pchať do cudzích vecí, to naozaj nie, ale musím dať Bena na prvé miesto. Sľúbil som mu, že sa cez to dostaneme, a to isté poviem aj tebe. Dostali sme rozkaz nás zabiť. Jediná vec, v ktorej nie si hlúpy, je Kennedy, takže vieš, že ti musím veriť, že na tom so mnou budeš spolupracovať."
  
  Letuška sa naklonila a ponúkla papierový kelímok s nápisom 'Hrdo varíme kávu Starbucks'.
  
  "Kofeín". Kennedy to prijal so zjavnou radosťou. Natiahla ruku a dotkla sa pritom Drakeovho líca. Všimol si, že má na sebe svoj tretí nenápadný nohavicový kostým, odkedy ju stretol. To mu povedalo, že je to žena, ktorej sa venuje pozornosť z nesprávnych dôvodov; žena, ktorá sa obliekala skromne, aby zapadla tam, kam vážne chcela.
  
  Drake si jeden schmatol pre seba. Kennedy minútu popíjala a potom si zastrčila prameň vlasov za ucho jemným gestom, ktoré upútalo Drakeovu pozornosť. Potom sa k nemu otočila.
  
  "Nič do toho, naozaj, ale ja... som skončil so špinavým policajtom." Súdny znalec. Prichytili ho, ako si na mieste činu dáva do vrecka hrsť dolárov a povedali o tom I.A. V dôsledku toho dostal strie. Niekoľko rokov."
  
  "Na tom nie je nič zlé. Vysrali sa na vás jeho kolegovia?"
  
  "Kámo, sakra, ja to zvládnem." Toto beriem od svojich piatich rokov. Čo je zlé, to, čo mi búši do mozgu ako skurvená vŕtačka, je realita, na ktorú nemyslíš - že potom sú spochybnené všetky predchádzajúce činy tohto zlodejského bastarda. Každý. Osamelý. Jeden."
  
  "Oficiálne? Kým?"
  
  "Sraní právnici. Šialení politici. Budúci starostovia. Slávou posadnutí inzerenti príliš zaslepení vlastnou nevedomosťou na to, aby rozoznali dobro od zla. Byrokrati."
  
  "Nie je to tvoja chyba".
  
  "Ó áno! Povedzte to rodinám najhoršieho sériového vraha, akého kedy štát New York poznal. Povedz to trinástim matkám a trinástim otcom, pričom všetci vedia každý strašný detail o tom, ako Thomas Caleb zabil ich malé dcérky, pretože boli prítomní počas celého jeho súdneho procesu."
  
  Drake od zlosti zaťal päste. "Prepustia tohto chlapa?"
  
  Kennedyho oči boli prázdne jamy. "Prepustili ho pred dvoma mesiacmi. Odvtedy opäť zabíjal a teraz zmizol."
  
  "Nie".
  
  "Všetko je na mne."
  
  "Nie, to nie je pravda." Je to v systéme."
  
  "Ja som systém. Pracujem pre systém. Toto je môj život".
  
  "Takže ťa poslali na dovolenku?"
  
  Kennedy si utrela oči. "Nútená dovolenka. Moja myseľ už nie je... to, čo bola. Práca si vyžaduje jasnosť každú minútu každého dňa. Jasnosť, ktorú už jednoducho nemôžem dosiahnuť."
  
  Svoj hrubý postoj dala naplno najavo. "A čo? Si šťastný? Môžeš teraz so mnou pracovať?"
  
  Ale Drake neodpovedal. Poznal jej bolesť.
  
  Počuli kapitánov hlas, ktorý im vysvetľoval, že sú tridsať minút od cieľa.
  
  Ben povedal: "Blázon. Práve som čítal, že Odinove valkýry sú súčasťou súkromnej zbierky, umiestnenie neznáme." Vytiahol poznámkový blok. "Začnem písať tieto sračky."
  
  Drake takmer nič z toho nepočul. Kennedyho príbeh bol tragický a nie ten, ktorý potreboval počuť. Pochoval svoje pochybnosti a bez váhania prikryl jej chvejúcu sa ruku svojou.
  
  "Potrebujeme s tým tvoju pomoc," zašepkal, aby ho Ben neskôr nepočul a nevypytoval sa. "Verím. Dobrá podpora je nevyhnutná v každej operácii."
  
  Kennedy nemohla hovoriť, ale jej krátky úsmev hovoril za všetko.
  
  
  * * *
  
  
  Neskôr lietadlo a rýchlik a blížili sa k Apsalle. Drake sa snažil zo seba striasť únavu z cestovania, ktorá mu zatemňovala mozog.
  
  Vonku ho priviedol k rozumu popoludňajší chlad. Zastavili taxík a vliezli dovnútra. Ben zbavil hmly únavy slovami:
  
  Gamla Uppsalla. Toto je stará Upsalla. Toto miesto," ukázal na Uppsallu ako celok, "bolo postavené po tom, čo katedrála v Gamla Uppsalla dávno vyhorela. Toto je v podstate nová Uppsalla, hoci je stará stovky rokov."
  
  "Wow," povedal Kennedy. "Koľko rokov to robí starú Upsallu?"
  
  "Presne."
  
  Taxík sa nepohol. Vodič je teraz napoly otočený. "Mohyly?"
  
  "Odpustíš mi?" Kennedyho hlas znel urazene.
  
  "Vidíš tie mohyly? Kráľovské mohyly?" Koktavá angličtina nepomohla.
  
  "Áno". Ben prikývol. "Kráľovské mohyly. Je to na správnom mieste."
  
  Nakoniec išli na mini prehliadku Uppsally. Drake, ktorý sa hral na turistu, nemohol akceptovať kľukatú cestu. Na druhej strane bol Saab pohodlný a mesto pôsobivé. V tých časoch bola Apsalla univerzitným mestom a cesty boli upchaté bicyklami. Ich zhovorčivý, no ťažko dešifrovateľný šofér v jednom momente vysvetlil, že bicykel vám na ceste nezastaví. Bez rozmýšľania by vás to zložilo.
  
  "Nehody". Rukami ukázal na kvety zdobiace chodníky. "Veľa nehôd."
  
  Z oboch strán plávali staré budovy. Nakoniec mesto ustúpilo a do krajiny sa začala vkrádať krajina.
  
  "Dobre, takže Gamla Apsalla je teraz malá dedina, ale v prvých reklamách to bola veľká dedina," povedal Ben spamäti. "Boli tam pochovaní významní králi. A Odin tam chvíľu žil."
  
  "Tu sa obesil," spomínal Drake na legendu.
  
  "Áno. Obetoval sa na Svetovom strome, zatiaľ čo jeho Veštec sledoval a počúval každé tajomstvo, ktoré kedy utajil. Musela pre neho veľa znamenať." Zamračil sa a pomyslel si: Museli si byť neskutočne blízki.
  
  "Toto všetko znie ako kresťanské vyznanie," odvážil sa Drake.
  
  "Ale Odin tu nezomrel?" spýtal sa Kennedy.
  
  "Nie. Zomrel v Ragnaroku spolu so svojimi synmi Thorom a Freyom.
  
  Taxík pred zastavením obišiel široké parkovisko. Vpravo viedla cez riedke stromy vychodená hlinená cestička. "Do kopcov," povedal ich vodič.
  
  Poďakovali sa mu a vystúpili zo Saabu do jasného slnka a čerstvého vánku. Drakeovým nápadom bolo preskúmať okolie a samotnú dedinu, aby zistil, či niečo nevyskočilo z dreva. Koniec koncov, keď toľko medzinárodných debilov odkladá svoje dobre zaľúbené egá za niečo, čo možno nazvať iba globálnou slobodou pre všetkých, musí niečo vyniknúť.
  
  Za stromami sa krajina zmenila na otvorené pole, rozbité len desiatkami malých kopcov a tromi veľkými kopcami, ktoré ležali priamo pred nimi. Za ním v diaľke zbadali ľahkú strechu a napravo od nej ďalšiu budovu, ktorá označovala začiatok dediny.
  
  Kennedy sa odmlčal. "Nikde nie sú stromy, chlapci."
  
  Ben bol zahĺbený do svojho zápisníka. "Teraz neprilepia znamenie, však?"
  
  "Máš nápad?" Drake sledoval, či na otvorených poliach nie sú nejaké známky aktivity.
  
  "Pamätám si, ako som čítal, že kedysi tu bolo až tritisíc mohýl. Dnes ich je niekoľko stoviek. Vieš čo to znamená?"
  
  "Nepostavili ich veľmi dobre?" Kennedy sa usmial. Drakeovi sa uľavilo, že sa zdalo, že sa úplne sústredila na prácu.
  
  "V dávnych dobách bolo veľa podzemných aktivít. A potom tieto tri 'kráľovské' mohyly. V devätnástom storočí boli pomenované po troch legendárnych kráľoch rodu Yngling - Aun, Adil a Egil - jednej z najznámejších kráľovských rodín Škandinávie. Ale..." odmlčal sa a užíval si, "tiež sa v ňom uvádza, že v najstaršej mytológii a folklóre už hrobové mohyly existovali - a že boli starodávnou poctou najstarším - pôvodným - trom kráľom - alebo ako vieme bohom. ich Teraz. Toto je Freyr, Thor a Odin."
  
  "Je tu náhodný vstup," povedal Kennedy. "Ale všimli ste si, koľko odkazov na biblické príbehy dostávame zo všetkých týchto starovekých príbehov?"
  
  "Toto je Sagi." " opravil ju Ben. "Poézia. Akademické čmáranice. Niečo, čo môže byť dôležité - k mohylám sú pripojené desiatky odkazov na švédske slovo falla a manga fallor - nie ste si istí, čo to znamená. A, Kennedy, nečítal som niekde, že Kristov príbeh bol veľmi podobný príbehu o Zeusovi?
  
  Drake prikývol. "A egyptský boh Horus bol ďalším predchodcom. Obaja boli bohovia, ktorí údajne nikdy neexistovali." Drake kývol smerom k trom kráľovským kopcom, ktoré sa vynímali oproti plochej krajine. "Frey, Thor a Odin, však? Tak kto je potom kto, Blakey? A?"
  
  "Nemám tušenie, kamarát."
  
  "Neboj sa, mumchkin." V prípade potreby môžeme z týchto dedinčanov vymámiť informácie."
  
  Prechádzali popri mohylách a ako spestrenie zahrali úlohu troch unavených turistov. Slnko im šľahalo na hlavy a Drake videl, ako Kennedy rozbila slnečné okuliare.
  
  Pokrútil hlavou. Američania.
  
  Potom Benovi zazvonil telefón. Kennedy pokrútila hlavou, už premožená frekvenciou rodinných kontaktov. Drake sa len uškrnul.
  
  "Karin," povedal Ben šťastne. "Ako sa má moja staršia sestra?"
  
  Kennedy potľapkal Drakea po pleci. "Vedúci spevák v skupine?" - opýtala sa.
  
  Drake pokrčil plecami. "Srdce zo zlata, to je všetko." Urobil by pre vás čokoľvek bez reptania. Koľko máte takýchto priateľov alebo kolegov?"
  
  Dedinka Gamla Uppsalla bola malebná a čistá, s niekoľkými ulicami lemovanými uzavretými budovami s vysokou strechou, ktoré boli stovky rokov staré, dobre zachované a riedko osídlené. Náhodný dedinčan sa na nich zvedavo pozrel.
  
  Drake zamieril ku kostolu. "Miestni farári sú vždy nápomocní."
  
  Keď sa priblížili k verande, starý muž v kostolnom rúchu ich takmer zrazil z nôh. Prekvapene sa zastavil.
  
  "Ahoj. Kan jag hjalpa dig?"
  
  "Tým si nie som istý, kamarát." Drake nasadil svoj najlepší úsmev. "Ale ktorá z týchto kôp tam patrí Odinovi?"
  
  "V angličtine?" Kňaz hovoril dobre o svete, ale snažil sa pochopiť. "Vad? Čo? Jeden?"
  
  Ben vykročil vpred a upriamil pozornosť vikára na kráľovské mohyly. "Jeden?"
  
  "Vidíš." Starec prikývol. "Áno. Hm. Storsta..." Snažil sa nájsť slovo. "Veľkí."
  
  "Najväčší?" Ben široko roztiahol ruky.
  
  Drake sa na neho usmial.
  
  "Postavy." Kennedy sa začal odvracať, ale Ben mal poslednú otázku.
  
  "Fall?" Povedal prekvapene len s perami, pozrel sa na farára a prehnane pokrčil plecami. "Alebo manga fallor?"
  
  Chvíľu to trvalo, ale keď prišla odpoveď, zamrazila Drakea až do špiku kostí.
  
  "Pasce... veľa pascí."
  
  
  DEVIŤ
  
  
  
  GAMLA UPSALLA, ŠVÉDSKO
  
  
  Drake nasledoval Bena a Kennedyho k najväčšiemu kráľovskému pahorku, pohrával si s popruhmi na batohu, aby mohol v pokoji preskúmať oblasť. Jediný kryt bol asi kilometer za najmenšou kopou a na chvíľu sa mu zdalo, že tam vidí pohyb. Rýchly pohyb. Ďalšie štúdie však nič viac neodhalili.
  
  Zastavili sa na úpätí Odinovej mohyly. Ben sa nadýchol. "Posledný, kto dosiahne vrchol, dostane na mojej facebookovej stránke nejaké sračky!" - skríkol a ponáhľal sa na cestu. Drake ho nasledoval pokojnejšie a usmial sa na Kennedyho, ktorý išiel o niečo rýchlejšie ako on.
  
  V hĺbke duše začal byť stále viac a viac rozrušený. Nepáčilo sa mu to. Boli beznádejne nahí. Akýkoľvek počet silných pušiek ich mohol nasledovať, držať ich namierené a jednoducho čakať na rozkazy. Vietor hlasno pískal a bil do uší, čím zvyšoval pocit neistoty.
  
  Výstup na vrchol trávnatého kopca trval asi dvadsať minút. Keď tam Drake prišiel, Ben už sedel na tráve.
  
  "Kde je piknikový kôš, Krusty?"
  
  "Toto si nechal v kočíku." Poobzeral sa okolo seba. Zhora bol výhľad úchvatný: nekonečné zelené zvlnené polia, všade kopce a potoky a v diaľke fialové hory. Videli dedinu Gamla Uppsalla, ktorá siahala až k hraniciam mesta New Uppsalla.
  
  Kennedy povedal samozrejmé. "Takže len poviem niečo, čo ma už nejaký čas znepokojuje." Ak je toto Odinova mohyla a je v nej ukrytý Svetový strom - čo by bol usvedčujúci objav - prečo ju nikto nenašiel skôr? Prečo by sme to mali hľadať teraz?"
  
  "Je to jednoduché". Ben si dával do poriadku svoje neposlušné kučery. "Nikoho nenapadlo pozrieť sa skôr. Kým pred mesiacom nebol objavený Štít, bola to celá zaprášená legenda. Mýtus. A nebolo ľahké spojiť Oštep so Svetovým stromom, ktorý sa teraz takmer všeobecne nazýva Yggdrasil, a potom s krátkymi deviatimi dňami Odinovho pobytu tam."
  
  A -" pripojil sa Drake, "ten strom nebude ľahké nájsť, ak existuje. Nechceli by, aby na to narazil nejaký starý bastard."
  
  Teraz zazvonil Drakeov mobil. Keď ho vyťahoval z batohu, pozrel na Bena s predstieranou vážnosťou. "Ježiš. Začínam sa cítiť ako ty."
  
  "No?"
  
  "K dispozícii je vám tím desiatich ľudí. Len povedz slovo."
  
  Drake prehltol prekvapenie. "Desať ľudí. Toto je veľký tím." Desaťčlenný tím SAS by mohol poslať prezidenta do jeho Oválnej pracovne a ešte si nájsť čas na to, aby sa objavil v novom videu Lady Gaga, kým sa vydá domov na čaj.
  
  "Veľké stávky, počujem." Situácia sa zhoršuje každou hodinou."
  
  "Toto je pravda?"
  
  "Vlády sa nikdy nemenia, Drake." Začali pomaly a potom sa pokúsili preraziť buldozérom, ale báli sa skončiť. Ak je to nejaká útecha, toto nie je tá najväčšia vec, ktorá sa momentálne na svete deje."
  
  Wellsovo vyhlásenie bolo navrhnuté tak, aby sa s ním zaobchádzalo ako s levom so zebrou a Drake nesklamal. "Ako čo?"
  
  "Vedci z NASA práve potvrdili existenciu nového supervulkánu. A..." Wells skutočne vyzeral znepokojene: "Je to aktívne."
  
  "Čo?"
  
  "Trochu aktívny. Trochu, ale zamyslite sa nad tým, prvá vec, ktorú si predstavíte, keď sa povie supervulkán, je...
  
  "...koniec planéty," dokončil Drake a v hrdle mu zrazu vyschlo. Bola to náhoda, že Drake teraz počul túto frázu dvakrát za toľko dní. Sledoval Bena a Kennedyho krúžiť po hrádzi, kopať do trávy a pocítil hlboko zakorenený strach, aký nikdy nepocítil.
  
  "Kde to je?" spýtal sa.
  
  Wells sa zasmial. "Nie ďaleko, Drake." Neďaleko od miesta, kde našli váš štít. Toto je na Islande."
  
  Drake sa chystal zahryznúť druhýkrát, keď Ben zakričal: "Našiel niečo!" vysokým hlasom, ktorý ukazoval jeho naivitu, keď sa šíril po celom svete.
  
  "Musím ísť". Drake sa rozbehol smerom k Benovi a zoslal kúzlo, ako najlepšie vedel. Kennedy sa tiež obzrel, ale jediné, čo videli, bolo v dedine.
  
  "Drž to dole, kamarát. Čo máš?"
  
  "Títo". Ben si kľakol a odhrnul zamotanú trávu, aby odhalil kamennú dosku o veľkosti papiera A4. "Olemujú celý obvod kopca, každých pár stôp, v radoch od vrchu až po polovicu základne. Musia ich byť stovky."
  
  Drake sa pozrel bližšie. Povrch kameňa bol vplyvom počasia značne poškodený, čiastočne ho však chránila prerastená tráva. Na ich povrchu boli nejaké značky.
  
  "Myslím, že sa volajú runové nápisy," povedal Ben. "Vikingské symboly"
  
  "Ako to do pekla vieš?"
  
  uškrnul sa. "V lietadle som skontroloval značky štítov." Sú si podobní. Stačí sa opýtať Google."
  
  "Dieťa hovorí, že sú ich stovky," pretiahol Kennedy a pozrel sa hore a dole po strmom trávnatom svahu. "No a čo? Nepomáha."
  
  "Chlapec hovorí, že by to mohlo fungovať," povedal Ben. "Musíme nájsť runy súvisiace s tým, čo hľadáme. Runa predstavujúca oštep. Runa predstavujúca strom. A runa pre -"
  
  "Jeden," dokončil Kennedy.
  
  Drake dostal nápad. "Stavím sa, že môžeme použiť priamu viditeľnosť. Všetci sa musíme vidieť, aby sme vedeli, že to funguje, však?"
  
  "Logika vojaka," zasmial sa Kennedy. "Ale myslím, že to stojí za pokus."
  
  Drake sa jej chcel spýtať na policajtovu logiku, ale čas utekal. Ostatné frakcie postupovali a prekvapivo chýbali, dokonca aj teraz. Všetci začali čistiť trávu z každého kameňa a motali sa okolo zeleného kopca. Spočiatku to bola nevďačná úloha. Drake rozoznal symboly, ktoré vyzerali ako štíty, kuše, osol, dlhý čln a potom oštep!
  
  "Je tam jeden". Jeho hlboký hlas sa niesol k ďalším dvom, ale nie ďalej. Sadol si s batohom a rozložil zásoby, ktoré nakúpili počas jazdy taxíkom cez Apsallu. Baterky, veľká baterka, zápalky, voda, pár nožov, o ktorých povedal Benovi, že sú na čistenie trosiek. Obzrel sa späť, nie som tak prekliato dôverčivý, ale ich potreba bola práve teraz naliehavejšia ako Benove obavy.
  
  "Strom". Kennedy padla na kolená a škrabala na kameň.
  
  Benovi trvalo ďalších desať napätých minút, kým niečo našiel. Odmlčal sa a potom zopakoval svoje nedávne kroky. "Pamätáš si, čo som povedal o tom, že Tolkien založil Gandalfa na Odinovi?" Poklepal nohou na kameň. "No, toto je Gandalf." Dokonca má aj personál. Hej!"
  
  
  * * *
  
  
  Drake ho pozorne sledoval. Počul škrípanie, ako keby sa s brúsnym zvukom otvárali ťažké okenice.
  
  "Spôsobil si to tým, že si stúpil na kameň?" - spýtal sa opatrne.
  
  "Myslím, že áno".
  
  Všetci sa na seba pozreli, ich výrazy sa zmenili zo vzrušenia cez obavy na strach, a potom ako jeden vykročili vpred.
  
  Drakeov kameň mierne povolil. Počul ten istý škrípavý zvuk. Zem pred kameňom klesla a potom sa priehlbina rozbehla okolo hrádze ako had s turbom.
  
  Ben zakričal: "Niečo tu je."
  
  Drake a Kennedy kráčali cez potopenú krajinu k miestu, kde stál. Skrčil sa a zahľadel sa do štrbiny v zemi. "Akýsi tunel."
  
  Drake zamával pochodňou. "Je čas vypestovať si pár, ľudia," povedal. "Nasleduj ma".
  
  
  * * *
  
  
  V momente, keď boli z dohľadu, začali sa mobilizovať dve radikálne odlišné sily. Nemci, ktorí sa doteraz uspokojili s tým, že ležali nízko v ospalom mestečku Gamla Apsalla, sa pripravili a začali kráčať v Drakeových stopách.
  
  Ďalšia čata, kontingent elitných jednotiek švédskej armády - Sarskilda Skyddsgrupen alebo SSG - pokračovala v pozorovaní Nemcov a diskutovala o podivnej komplikácii, ktorú navrhli traja civilisti, ktorí práve zostúpili do jamy.
  
  Musia byť plne vypočúvaní. Akýmkoľvek potrebným spôsobom.
  
  Teda ak prežili to, čo sa malo stať.
  
  
  TEN
  
  
  
  JAMA SVETOVÝCH STROMOV, ŠVÉDSKO
  
  
  Drake sa naklonil. Tmavá chodba začala ako priestor na plazenie a teraz bola vysoká menej ako šesť stôp. Strop bol vyrobený z kameňa a hliny a bol posiaty veľkými visiacimi slučkami prerastenej trávy, ktoré museli vysekať z cesty.
  
  Je to ako kráčať do džungle, pomyslel si Drake. Iba pod zemou.
  
  Všimol si, že niektoré silnejšie liany už boli vyrúbané. Prebehla ním vlna úzkosti.
  
  Prišli do oblasti, kde boli korene také husté, že sa museli znova plaziť. Bitka bola tvrdá a špinavá, ale Drake dal lakeť pred lakeť, koleno pred koleno a vyzval ostatných, aby ho nasledovali. Keď Benovi v určitom momente nepomohlo ani presviedčanie, Drake prešiel k šikanovaniu.
  
  "Aspoň teplota klesá," zamrmlal Kennedy. "Musíme ísť dole."
  
  Drake sa zdržal odpovede štandardného vojaka, jeho pohľad zrazu zachytilo niečo, čo odhalilo svetlo jeho pochodne.
  
  "Pozri na to".
  
  Runy vytesané na stene. Podivné symboly, ktoré Drakeovi pripomínali tie, ktoré zdobili Odinov štít. Benov priškrtený hlas sa ozýval chodbou.
  
  "Škandinávske runy. Dobré znamenie."
  
  Drake od nich s ľútosťou odvrátil svetlo. Keby ich len vedeli čítať. SAV, pomyslel si krátko, bude mať viac zdrojov. Možno je čas priviesť ich sem.
  
  Ďalších päťdesiat stôp a kvapkal z neho pot. Počul, ako Kennedy ťažko dýcha a nadáva, že má na sebe svoj najlepší nohavicový kostým. Od Bena nepočul vôbec nič.
  
  "Si v poriadku, Ben? Máš vlasy zamotané o korienok?"
  
  "Ha, sakra, ha." Pokračuj, debil."
  
  Drake sa ďalej plazil cez blato. "Jedna vec, ktorá ma trápi," zalapal po dychu, "je, že je tu "veľa pascí." Egypťania postavili prepracované pasce na ochranu svojich pokladov. Prečo nie Nóri?"
  
  "Neviem si predstaviť, že by Viking príliš premýšľal o pasci," povzdychol si Kennedy.
  
  "Neviem," zakričal Ben. Ale Vikingovia mali tiež skvelých mysliteľov, vieš. Presne ako Gréci a Rimania. Nie všetci boli barbari."
  
  Pár zákrut a priechod sa začal rozširovať. Ďalších desať stôp a strecha nad nimi zmizla. V tejto chvíli sa natiahli a dali si prestávku. Drakeova fakľa osvetlila priechod pred ním. Keď to namieril na Kennedyho a Bena, zasmial sa.
  
  "Sakra, vy dvaja vyzeráte, akoby ste sa práve vrátili z hrobu!"
  
  "A myslím, že si zvyknutý na tieto svinstvá?" Kennedy mávol rukou. "Byť SAS a tak?"
  
  Nie SAS, Drake sa nemohol zbaviť otrávených slov. "Bývali." Povedal a teraz kráčal vpred rýchlejšie.
  
  Ďalšia prudká zákruta a Drake pocítil na tvári vánok. Pocit závratu ho zasiahol ako náhle zabúchanie hromu a prešla sekunda, kým si uvedomil, že stojí na rímse s jaskynným útesom pod ním.
  
  V očiach sa mu naskytol neuveriteľný pohľad.
  
  Zastavil sa tak náhle, že do neho Kennedy a Ben narazili. Potom sa im naskytol aj tento pohľad.
  
  "OMFG." Ben nadiktoval názov podpisovej skladby Wall of Sleep.
  
  Strom sveta stál pred nimi v celej svojej kráse. Nikdy to nebolo nad zemou. Strom bol prevrátený, jeho silné korene siahali do vrchu zeme nad nimi, pevne ho držal vek a okolité skalné útvary, jeho konáre boli zlatohnedé, jeho listy trvalej zelene, jeho kmeň sa tiahol sto metrov do hĺbky. obrovskej jamy.
  
  Ich cesta sa zmenila na úzke schodisko vytesané do skalných stien.
  
  "Pasce," vydýchol Ben. "Nezabudni na pasce."
  
  "Do pekla s pascami," vyjadril Kennedy Drakeovu myšlienku. "Odkiaľ do pekla prichádza svetlo?"
  
  Ben sa obzrel. "Je to oranžové."
  
  "Žiarivé tyčinky," povedal Drake. "Kriste. Toto miesto bolo pripravené."
  
  Počas jeho dní SAS poslali ľudí, aby pripravili oblasť ako je táto; tímu na posúdenie hrozby a jej neutralizáciu alebo katalogizáciu pred návratom na základňu.
  
  "Nemáme veľa času," povedal. Jeho viera v Kennedyho práve vzrástla. "Poďme".
  
  Kráčali po opotrebovaných a rozpadávajúcich sa schodoch, náhly pokles bol vždy po ich pravici. Desať stôp dole a schody sa začali prudko nakláňať. Drake sa zastavil, keď sa otvorila trojmetrová medzera. Nič veľkolepé, ale dosť na to, aby sa zastavil - keď sa diera pod ním stala ešte zreteľnejšou.
  
  "Svinstvo".
  
  Vyskočil. Kamenné schodisko bolo asi tri stopy široké, ľahko sa v ňom pohybovalo, desivé, keď akýkoľvek nesprávny krok znamenal istú smrť.
  
  Pristál a okamžite sa otočil, cítil, že Ben bude na pokraji sĺz. "Neboj sa," ignoroval Kennedyho a sústredil sa na svojho priateľa. "Ver mi, Ben. Ben. Chytím ťa."
  
  V Benových očiach videl veru. Absolútna, detská dôvera. Bol čas si to znova zaslúžiť, a keď Ben vyskočil a potom sa zapotácal, Drake ho podoprel rukou na lakti.
  
  Drake žmurkol. "Ľahké, čo?"
  
  Kennedy vyskočil. Drake to pozorne sledoval a tváril sa, že si to nevšimol. Bez problémov pristála, videla jeho obavy a zamračila sa.
  
  "To sú tri stopy, Drake." Nie Grand Canyon."
  
  Drake žmurkol na Bena. "Pripravený, kamarát?"
  
  Ďalších dvadsať stôp a ďalší otvor v schodisku bol širší, tentoraz tridsať stôp, a blokovaný hrubou drevenou doskou, ktorá sa kývala, keď po nej Drake kráčal. Kennedy ho nasledoval a potom úbohý Ben, ktorého Drake prinútil pozrieť sa hore, pozerať sa skôr pred seba ako dole, študovať miesto určenia a nie svoje nohy. Mladý muž sa triasol, keď dosiahol pevnú zem, a Drake vyzval na krátku prestávku.
  
  Keď sa zastavili, Drake videl, že Svetový strom sa tu rozprestieral tak široko, že jeho hrubé konáre sa takmer dotýkali schodov. Ben úctivo natiahol ruku, aby pohladil úd, ktorý sa pod jeho dotykom triasol.
  
  "Toto... toto je zdrvujúce," vydýchol.
  
  Kennedy tento čas využil na úpravu vlasov a preskúmanie vchodu nad nimi. "Zatiaľ je všetko jasné," povedala. "Musím povedať, že tak ako to je, určite to neboli Nemci, ktorí toto miesto pripravili. Boli by ho vyplienili a spálili do tla plameňometmi."
  
  Ešte pár prestávok a klesli o päťdesiat stôp, takmer v polovici. Drake si napokon dovolil myslieť si, že starí Vikingovia sa predsa Egypťanom nevyrovnajú a medzery boli to najlepšie, čo mohli urobiť, keď vystúpil na kamenné schodisko, ktoré bolo v skutočnosti prepracovanou časťou konope, špagátu a pigmentu. Spadol, videl nekonečný pád a zachytil sa končekmi prstov.
  
  Kennedy ho vytiahol hore. "Zadok sa kýve vo vetre, chlapík SAS?"
  
  Vyliezol späť na pevnú zem a natiahol si pomliaždené prsty. "Ďakujem".
  
  Pohybovali sa opatrnejšie, teraz už viac ako v polovici. Za prázdnym priestorom napravo od nich navždy stál mohutný strom, nedotknutý vánkom a slnečným žiarením, zabudnutý zázrak minulých čias.
  
  Odovzdávali si ďalšie a ďalšie vikingské symboly. Ben hádal zvláštne. "Je to ako pôvodná graffiti stena," povedal. "Ľudia jednoducho vystrihli svoje mená a nechali správy - skoré verzie 'John bol tu!'
  
  "Možno tvorcovia jaskyne," povedal Kennedy.
  
  Drake sa pokúsil urobiť ďalší krok, pridŕžal sa studenej kamennej steny a jaskyňou sa rozliehal hlboký hukot. Zhora padala rieka trosiek.
  
  "Utekaj!" - zakričal Drake. "Teraz!"
  
  Ponáhľali sa dole schodmi, ignorujúc ostatné pasce. Obrovský balvan spadol zhora so silným nárazom a pri páde odlomil staršie skaly. Drake zakryl Benovo telo svojím vlastným, keď sa cez schody, na ktorých stáli, prevalil balvan a urobil s ním asi dvadsať metrov vzácnych krokov.
  
  Kennedy jej oprášil kamenné úlomky z ramena a so suchým úsmevom pozrel na Draka. "Ďakujem".
  
  "Hej, vedel som, že žena, ktorá zachránila zadok chlapíka zo SAS, dokáže predbehnúť obyčajný balvan. "
  
  "Je to smiešne, človeče." Veľmi vtipné."
  
  Ale ešte to neskončilo. Ozval sa ostrý zvonivý zvuk a tenká, ale pevná struna sa zlomila na schode oddeľujúcom Bena a Kennedyho.
  
  "Fuuuck!" skríkol Kennedy. Kus povrazu vyšiel s takou silou, že mohol ľahko oddeliť jej členok od zvyšku tela.
  
  Ďalšie kliknutie o dva kroky nižšie. Drake tancoval na mieste. "Sakra!"
  
  Ďalší rev zhora znamenal ďalší pád kameňa.
  
  "Je to opakujúca sa pasca," povedal im Ben. "To isté sa deje znova a znova. Musíme sa dostať do tejto sekcie."
  
  Drake nedokázal rozoznať, ktoré kroky boli mätúce a ktoré nie, a tak dôveroval šťastiu a rýchlosti. Bezhlavo zbehli asi po tridsiatich schodoch a snažili sa udržať vo vzduchu čo najdlhšie. Steny schodov sa rozpadli, keď prekročili starodávnu cestu a vošli do hlbín skalnej jaskyne.
  
  Zvuk trosiek padajúcich na dno začal byť hlasnejší.
  
  Po ich lete nasledovalo prasknutie tuhej struny.
  
  Drake vystúpil na ďalšie falošné schodisko, ale jeho hybnosť ho preniesla cez krátku prázdnotu. Kennedy ho preskočil, pôvabný ako gazela v plnom lete, ale Ben spadol za ňu a teraz skĺzol do priepasti.
  
  "Nohy!" Drake zakričal, potom spadol dozadu do prázdna a stal sa zemou. Úľava zmyla napätie z jeho mozgu, keď Kennedy stiahol nohy späť na svoje miesto. Cítil, ako Ben narazil do jeho tela a potom spadol na hruď. Drake nasmeroval chlapcovu hybnosť rukami a potom ho dodatočne zatlačil na pevnú zem.
  
  S chrumkaním sa rýchlo posadil.
  
  "Pokračuj!"
  
  Vzduch bol naplnený kúskami kameňa. Jeden sa odrazil od Kennedyho hlavy a zanechal po sebe reznú ranu a fontánu krvi. Ďalší zásah Drakea do členku. Agónia ho prinútila zaťať zuby a podnietila ho, aby bežal rýchlejšie.
  
  Guľky prerazili stenu nad ich hlavami. Drake sa prikrčil a krátko pozrel na vchod.
  
  Videl som, ako sa tam zhromaždila známa sila. Nemci.
  
  Teraz bežali plnou rýchlosťou, za hranicou bezohľadnosti. Drakeovi trvalo vzácne sekundy, kým skočil dozadu. Keď ďalšia salva guliek prerazila skalu vedľa jeho hlavy, vrhol sa dopredu, odrazil sa od schodov, urobil úplný kruh, spojil ruky a postavil sa do plnej výšky bez straty hybnosti.
  
  Ach, staré dobré časy sú späť.
  
  Viac nábojov. Potom sa pred ním zrútili ostatní. Hrôza mu vytrhla dieru do srdca, kým si neuvedomil, že pri behu jednoducho dosiahli dno jaskyne a nepripravení narazili priamo do zeme.
  
  Drake spomalil. Dno jaskyne tvorila hustá zmes kameňa, prachu a drevených trosiek. Keď vstali, na Kennedyho a Bena sa dalo pozerať. Nielenže sú pokryté špinou, ale teraz sú pokryté pripečeným prachom a plesňou z listov.
  
  "Ach, pre môj spoľahlivý fotoaparát," zahlásil. "Čakajú ma roky vydierania."
  
  Drake vzal žiariacu palicu a objal krivku jaskyne, ktorá utekala pred ozbrojenými mužmi. Dosiahnutie vonkajších hraníc stromu trvalo päť minút. Neustále boli v tieni jeho impozantného ticha.
  
  Drake potľapkal Bena po pleci. "Lepšie ako ktorýkoľvek piatkový večer, kamoš?"
  
  Kennedy sa na mladého chlapca pozrel novými očami. "Máš nejakých fanúšikov? Má vaša skupina fanúšikov? Tento rozhovor budeme mať čoskoro, braček. Ver tomu".
  
  "Len dvaja-" Ben začal koktať, keď obchádzali časť poslednej zákruty, a potom šokovane stíchol.
  
  Všetci sa zastavili.
  
  Objavili sa pred nimi starodávne sny o úžase, ktoré ich nechali bez slova a prakticky im na pol minúty vypol mozog.
  
  "Teraz toto... toto..."
  
  "Úžasné," vydýchol Drake.
  
  Rad najväčších vikingských dlhých člnov, aké si kedy predstavovali, sa od nich tiahol v jednom súbore a stál od konca k druhému, akoby uviazol uprostred archaickej dopravnej zápchy. Ich boky boli zdobené striebrom a zlatom, ich plachty boli zdobené hodvábom a drahými kameňmi.
  
  "Dlhé lode," povedal Kennedy hlúpo.
  
  "Lode na dlhé vzdialenosti." Ben mal stále dosť rozumu, aby ju opravil. "Sakra, tieto veci boli považované za najväčšie poklady svojej doby. To musí byť... čo? Je ich tu dvadsať?"
  
  "Celkom fajn," povedal Drake. "Ale toto je oštep, pre ktorý sme prišli." Nejaké nápady?"
  
  Ben sa teraz pozeral na Svetový strom. "Ach môj bože, chlapci." Viete si to predstaviť? Jedna visela na strome. Zasraný jeden."
  
  "Takže teraz veríš v bohov, hmm? Ventilátor?" Kennedy sa trochu drzo posunul bokom k Benovi, až sa začervenal.
  
  Drake vyliezol na úzku rímsu, ktorá sa tiahla po celej dĺžke chvosta dlhej lode. Kameň sa zdal silný. Chytil drevený okraj a naklonil sa. "Tieto veci sú plné koristi. Dá sa povedať, že dnes tu ešte nikto nikdy nebol."
  
  Opäť študoval rad lodí. Ukážka nepredstaviteľného bohatstva, ale kde bol skutočný poklad? Nakoniec? Koniec dúhy? Steny jaskyne zdobili starodávne kresby. Videl obraz Odina visiaceho na strome sveta a pred ním kľačiacu ženu.
  
  "O čom to hovorí?" Kývol Bena smerom k sebe. "Poď, ponáhľaj sa. Tí záludní bastardi si tam hore nestrčia párky do hrdla. Poďme."
  
  Ukázal na hrubý vír textu pod postavou prosiacej ženy. Ben pokrútil hlavou. "Technológia si však nájde cestu. " Klikol na svoj dôveryhodný I-telefón, ktorý tu našťastie nemal žiadny signál.
  
  Drakeovi chvíľu trvalo, kým sa obrátil na Kennedyho. "Moja jediná myšlienka je sledovať tieto dlhé člny," povedal. "Vyhovuje ti to?"
  
  "Ako povedal fanúšik futbalového tímu, som v hre, chlapci. Ukáž cestu."
  
  Pohol sa vpred s vedomím, že ak sa tento super tunel dostane do slepej uličky, budú uväznení. Nemci by sa radšej držali pevne za chvost, než by zaspali na vavrínoch. Drake rozdelil myšlienku na časti, pričom sa zameral na rímsu, ktorá bola vytesaná do skaly. Z času na čas narazili na ďalšiu svietiacu tyčinku. Drake ich zamaskoval alebo presunul, aby vytvoril temnejšie prostredie v rámci prípravy na boj, ktorý je pred nami. Neustále pátral medzi dlhými loďami a napokon uvidel úzku cestičku vinúcu sa medzi nimi.
  
  Plán B.
  
  Okolo prešli dve, štyri a potom desať dlhých lodí. Drakea začali bolieť nohy od námahy, s ktorou sa dostal po úzkej ceste.
  
  Obrovskou jaskyňou sa ozýval slabý zvuk padajúceho balvana a potom hlasnejší krik, ktorého význam bol zrejmý. Bez toho, aby vydali zvuk, sa ešte viac priklonili k svojej úlohe.
  
  Drake konečne prišiel na koniec radu. Napočítal dvadsaťtri lodí, každú nedotknutú a naloženú korisťou. Keď sa priblížili k zadnej časti tunela, tma sa začala prehlbovať.
  
  "Nemyslím si, že niekedy zašli tak ďaleko," poznamenal Kennedy.
  
  Drake hľadal veľkú lampu. "Riskantné," povedal. "Ale musíme to vedieť."
  
  Zapol ho a posúval lúč zo strany na stranu. Priechod sa prudko zužoval, až sa z neho stal jednoduchý oblúk.
  
  A za oblúkom bolo jediné schodisko.
  
  Ben zrazu potlačil výkrik a potom teatrálnym šepotom povedal: "Sú na rímse!"
  
  To bolo ono, Drake zakročil. "Sme rozdelení," povedal. "Pôjdem ku schodom. Vy dvaja choďte dole k lodiam a vráťte sa cestou, ktorou sme prišli."
  
  Kennedy začal protestovať, ale Drake pokrútil hlavou. "Nie. Urob to. Ben potrebuje ochranu, ja nie. A my potrebujeme Oštep."
  
  "A kedy sa dostaneme na koniec lodí?"
  
  "Dovtedy sa vrátim."
  
  Drake bez ďalšieho slova odskočil, zoskočil z rímsy a zamieril k slepému schodisku. Raz sa obzrel a uvidel tiene približujúce sa pozdĺž rímsy. Ben nasledoval Kennedyho po svahu posypanom sutinami k základni poslednej vikingskej lode. Drake povedal modlitbu nádeje a vybehol po schodoch tak rýchlo, ako len mohol, pričom skočil dva kroky naraz.
  
  Poď, stúpal, až ho boleli lýtka a nepálili pľúca. Potom sa však rozbehol. Za nimi tiekol široký potok so zúrivým prúdom a ďalej sa stále dvíhal oltár z nahrubo otesaného kameňa, takmer ako archaický gril.
  
  Čo však upútalo Drakeovu pozornosť, bol masívny symbol vyrytý na stene za oltárom. Tri trojuholníky, ktoré sa navzájom prekrývajú. Nejaký minerál vo vnútri rezby zachytil umelé svetlo a trblietal sa ako flitre na čiernych šatách.
  
  Nie je čas strácať čas. Prebrodil potok a lapal po vzduchu, keď mu ľadová voda stúpala po stehná. Keď sa priblížil k oltáru, uvidel na jeho povrchu ležať predmet. Krátky, špicatý artefakt, neprekvapujúci ani pôsobivý. V skutočnosti svetské...
  
  ... Ódinov oštep.
  
  Predmet, ktorý prepichol bok Boha.
  
  Prešla ním vlna vzrušenia a predtuchy. Toto bola udalosť, vďaka ktorej bolo všetko skutočné. Doteraz to bolo veľa dohadov, len inteligentné dohady. Ale po tomto momente to bolo desivo skutočné.
  
  Strašne skutočné. Stáli pred odpočítavaním do konca sveta.
  
  
  JEDENÁSŤ
  
  
  
  JAMA SVETOVÝCH STROMOV, ŠVÉDSKO
  
  
  Drake nestál na ceremoniáli. Schmatol oštep a zamieril späť cestou, ktorou prišiel. Cez ľadový potok, dole po rozpadávajúcich sa schodoch. V polovici cesty zhasol baterku a spomalil, keď ho zahalila tma.
  
  Slabé lúče svetla osvetľovali vchod dole.
  
  Kráčal ďalej. Ešte nebol koniec. Už dávno sa naučil, že muž, ktorý v boji príliš dlho premýšľal, sa častejšie nedostal domov.
  
  Zastal mŕtvy na poslednom schode a potom sa vkradol do hlbšej tmy chodby. Nemci už boli blízko, takmer na konci rímsy, ale ich baterky v takej vzdialenosti by ho identifikovali len ako ďalší tieň. Preskočil priechod, pritlačil sa k stene a zamieril k svahu, ktorý viedol k základni vikingských lodí.
  
  Mužský hlas vyštekol: "Pozri sa na toto! Maj oči otvorené, Stevie Wonder!" Ten hlas ho prekvapil, mal hlboký prízvuk amerického juhu.
  
  Ten bastard s orlími očami ho videl - alebo aspoň pohybujúci sa tieň - niečo, čo v tejto tme nepovažoval za možné. Bežal rýchlejšie. Ozval sa výstrel, ktorý zasiahol kameň vedľa miesta, kde práve bol.
  
  Cez rímsu sa naklonila tmavá postava - pravdepodobne Američan. "Tam dolu medzi loďami vedie cesta." Pohni svojimi vtákmi skôr, ako ich strčím do tvojich lenivých hrdiel."
  
  Sakra. Yankees videli skrytú cestu.
  
  Prísny, arogantný, arogantný. Jeden z Nemcov povedal: "Do riti, Milo," a potom vykríkol, keď ho hrubo ťahali dolu svahom.
  
  Drake poďakoval svojim šťastným hviezdam. V sekunde to bolo na mužovi, rozbilo mu hlasivky a zlomilo mu krk s počuteľným škrípaním skôr, ako ho mohol niekto nasledovať.
  
  Drake zdvihol Nemcovu pištoľ - Heckler a Koch MG4 - a vystrelil niekoľko výstrelov. Jednému mužovi vybuchla hlava.
  
  Ach áno, pomyslel si. Stále sa lepšie strieľa s pištoľou ako s fotoaparátom.
  
  "Kanaďania!" nasleduje séria súčasných sykav.
  
  Drake sa usmial nad zúrivým šepotom. Nech si to myslia.
  
  Už sa nebavil, bežal po ceste tak rýchlo, ako sa len odvážil. Ben a Kennedy boli vpredu a potrebovali jeho ochranu. Sľúbil, že ich odtiaľto dostane živých a že ich nesklame.
  
  Za ním Nemci opatrne schádzali zo svahu. Vypálil niekoľko výstrelov, aby ich zabavil a začal počítať lode.
  
  Štyri, šesť, jedenásť.
  
  Chodník sa stal neistým, ale nakoniec sa vyrovnal. V jednom momente sa tak stenčila, že každý, kto má viac ako pätnásť kameňov, by si pravdepodobne zlomil rebro zvierajúce brvná, ale keď počítal šestnástu loď, znova sa rozšíril.
  
  Nad ním sa týčili nádoby, staré, desivé, páchnuce starou kôrou a plesňou. Jeho pozornosť upútal letmý pohyb a pozrel sa doľava, aby uvidel postavu, ktorá mohla byť len tým nováčikom Milom, ktorý bežal späť po úzkej rímse, po ktorej väčšina ľudí ledva kráčala. Drake ani nestihol vystreliť - Američan sa pohyboval tak rýchlo.
  
  Dočerta! Prečo musel byť taký dobrý? Jediná osoba, ktorú Drake poznal - okrem seba -, ktorá dokázala takýto výkon, bola Alicia Miles.
  
  Ocitol som sa uprostred blížiacej sa gladiátorskej súťaže tu...
  
  Skočil vpred, teraz okolo lodí, využil svoju hybnosť na skok z kroku na krok, takmer voľne bežal z náhodných kopcov do hlbokých trhlín a skákal pod uhlom z pieskových stien. Dokonca aj pomocou flexibilného dreva lodí na získanie hybnosti medzi skokmi.
  
  "Počkaj!"
  
  Odniekiaľ spredu sa ozval hlas bez tela. Zastavil sa, keď uvidel Kennedyho rozmazanú postavu, uľavilo sa mu, keď počul ten americký cvak. "Poď za mnou," zakričal, vediac, že nemôže dovoliť, aby ho Milo predbehol až na koniec uličky. Dali sa tlačiť celé hodiny.
  
  Prebehol popri poslednej lodi závratnou rýchlosťou, Ben a Kennedy spadli za neho, práve keď Milo zoskočil z rímsy a odrezal predok tej istej lode. Drake ho chytil okolo pása a uistil sa, že tvrdo dopadol na jeho hrudnú kosť.
  
  Strávil sekundu hádzaním zbrane na Kennedyho.
  
  Kým pištoľ ešte letela, Milo udrel nožnice a vyslobodil sa, prevrátil sa na ruky a prudko sa k nemu postavil.
  
  Zavrčal: "Ten Matt Drake. Na toto som sa tešil, kamarát."
  
  Hádzal päsťami a lakťami. Drake dostal niekoľko úderov do rúk a trhol sa, keď ustupoval. Ten chlap ho poznal, ale kto to do pekla bol? Starý nepriateľ bez tváre? Tieňový duch z temnej minulosti SAS? Milo bol blízko a rád tam zostal. Z periférneho videnia si Drake všimol nôž na Američanovom opasku, ktorý len čakal na rozptýlenie.
  
  Dostal brutálny kopanec do vlastného priehlavku.
  
  Za sebou bolo počuť prvé nemotorné pohyby postupujúcich nemeckých jednotiek. Boli od nich len pár lodí.
  
  Ben a Kennedy to s úžasom sledovali. Kennedy zdvihol zbraň.
  
  Drake predstieral jednu cestu, potom otočil druhú, vyhýbajúc sa Milovmu brutálnemu kopu do nohy. Kennedy vystrelil a vykopol špinavé centimetre od Milovej nohy.
  
  Drake sa uškrnul a odišiel, predstieral, že hladká psa. "Zostaň," povedal posmešne. "To je dobrý chlapec."
  
  Kennedy vystrelil ďalší varovný výstrel. Drake sa otočil a prebehol okolo nich, schmatol Bena za ruku a potiahol, keď sa mladý muž automaticky otočil k padajúcim schodom.
  
  "Nie!" - zakričal Drake. "Vyvedú nás jedného po druhom."
  
  Ben vyzeral ohromene. "Kde ešte?"
  
  Drake odzbrojujúco pokrčil plecami. "Čo si si myslel?"
  
  Zamieril rovno k Svetovému stromu.
  
  
  TWELVE
  
  
  
  SVETOVÝ STROM, ŠVÉDSKO
  
  
  A vstali. Drake sa stavil, že Svetový strom bol taký starý a silný, že jeho vetvy museli byť početné a silné. Akonáhle ste prijali, že leziete na strom, ktorý je doslova hore nohami, na fyzike takmer vôbec nezáležalo.
  
  "Presne ako byť znova chlapcom," povzbudil Drake Bena a naliehal naňho rýchlejšie bez toho, aby v ňom vyvolal paniku. "Nemal by to byť pre teba problém, Blakey." Si v poriadku, Kennedy?
  
  Newyorčanka vyliezla ako posledná a držala zbraň namierenú pod sebou. Našťastie obrovská symetria konárov a listov Svetového stromu skryla ich postup.
  
  "Svojho času som vyliezla na niekoľko stoniek," povedala ľahkomyseľne.
  
  Ben sa zasmial. Dobré znamenie. Drake potichu poďakoval Kennedymu a začal sa cítiť ešte lepšie, že tam je.
  
  Sakra, pomyslel si. Skoro dodal: na túto misiu.. O necelý týždeň sa vrátime k starému dialektu.
  
  Drake liezol z konára na konár, vyššie a vyššie, sedel alebo stál obkročmo na jednom konári a zároveň sa naťahoval po ďalšom. Pokrok bol rýchly, čo znamenalo, že ich sila hornej časti tela trvala dlhšie, ako sa očakávalo. Avšak asi v polovici si Drake všimol, že Ben je čoraz slabší.
  
  "Je Tweenie unavená?" - spýtal sa a videl okamžité zdvojnásobenie úsilia. Kennedy z času na čas vystrelil guľku cez konáre. Dvakrát sa im podarilo vidieť, ako sa vedľa nich dvíha kamenné schodisko, no po svojich prenasledovateľoch nevideli ani stopy.
  
  Ozývajú sa im hlasy. "Ten Angličan je Matt Drake." Bývalý vojak SAS raz počul hlas skreslený silným nemeckým prízvukom, ktorý, ako mu povedal jeho šiesty zmysel, musí patriť mužovi v bielom. Muž, ktorého videl už dvakrát, prijíma ukradnuté artefakty.
  
  Inokedy začul: "SRT je eliminovaný." Prenikavý hlas bol Milov, odhaľoval jeho minulosť, odhaľoval jednotku, ktorú držali v tajnosti aj v rámci SAS. Kto v mene všetkého svätého bol tento chlap?
  
  Výstrely rozštiepili ťažké konáre. Drake sa zastavil, aby upravil batoh s pohyblivými pokladmi vo vnútri, potom si všimol široký konár, na ktorý mieril. Jeden, ktorý siahal takmer k miestu na schodisku, kde predtým odpočívali.
  
  "Tamto," ukázal na Bena. "Jazdite na konári a pohybujte sa... rýchlo!"
  
  Boli by nahí asi dve minúty. Mínus prekvapenia a reakčného času, po ktorom zostávalo ešte viac ako minútu extrémneho nebezpečenstva.
  
  Ben bol prvý, kto opustil prístrešok, Drake a Kennedy o sekundu neskôr, všetci skákali na ruky a drepovali pozdĺž konára smerom ku schodom. Keď ich zbadali, Kennedy im vykúpil vzácne sekundy vypálením olova, čím prerazil diery aspoň do jedného nešťastného nájazdníka hrobiek.
  
  A teraz videli, že Milo skutočne poslal príkaz vybehnúť po schodoch. Päť mužov. A tím bol rýchly. Dostanú sa na koniec vetvy skôr ako Ben!
  
  Sakra! Nemali šancu.
  
  Ben to tiež videl a triasol sa. Drake mu zakričal do ucha: "Nikdy sa nevzdávaj! Nikdy!"
  
  Kennedy znova stlačil spúšť. Dvaja muži spadli: jeden vletel do diery, druhý sa chytil za bok a kričal. Znova ho stlačila a potom Drake počul, ako sa minul časopis.
  
  Dvaja Nemci zostali, ale teraz stáli oproti nim a mali pripravené zbrane. Drake urobil prísnu tvár. Prehrali preteky.
  
  "Zastreľ ich!" ozval sa Milov hlas. "Pozrieme sa tu dole."
  
  "Nie!" Znova začal silný nemecký prízvuk. "Der Spear! "Der Spear!"
  
  Hlavne pištolí sa nehýbali. Jeden z Nemcov sa posmieval: "Plaz, holubičky. Poď sem."
  
  Ben sa pohol pomaly. Drake videl, ako sa mu trasú ramená. "Ver mi," zašepkal priateľovi do ucha a napínal každý sval. Skočil, len čo Ben dosiahol koniec vetvy, jeho jedinou hrou bolo zaútočiť a použiť svoje schopnosti.
  
  "Stále mám nôž," zamrmlal Kennedy.
  
  Drake prikývol.
  
  Ben došiel na koniec vetvy. Nemci pokojne čakali.
  
  Drake začal stúpať.
  
  Potom ako v hmle Nemci odleteli nabok, akoby ich zasiahlo torpédo. Ich telá, dotrhané a krvavé, sa odtlačili od steny a mokré sa skotúľali dolu do jamy ako vozík.
  
  Pár metrov nad konárom, kde sa schody krútili, stála obrovská skupina mužov s ťažkými zbraňami. Jeden z nich držal stále dymiacu útočnú pušku AK-5.
  
  "Švéd," Drake rozpoznal zbraň, ktorú bežne používa švédska armáda.
  
  Hlasnejšie povedal: "Prekliate načasovanie."
  
  
  TRINÁSŤ
  
  
  
  VOJENSKÁ ZÁKLADŇA, ŠVÉDSKO
  
  
  Izba, v ktorej sa ocitli - sparťanská izba s rozmermi 12x12 so stolom a oknom s ľadovým rámom - vrátila Drakea o niekoľko rokov späť.
  
  "Uvoľni sa," poklepal Benovi na biele kĺby. "Toto miesto je štandardný vojenský bunker. Videl som horšie hotelové izby, kamarát, ver mi."
  
  "Bol som v horších apartmánoch." Kennedy vyzeral v pohode, školil policajta na prácu.
  
  "Kosti toho druhého?" Drake zdvihol obočie.
  
  "Určite. Prečo?"
  
  "Nič." Drake napočítal na prstoch do desať, potom sa pozrel dole, akoby sa chystal začať pracovať s prstami na nohách.
  
  Ben sa prinútil k slabému úsmevu.
  
  "Pozri, Ben, priznávam, že to spočiatku nebolo ľahké, ale videl si, ako ten Švéd telefonoval. Sme v poriadku. Každopádne sa musíme trochu porozprávať. Sme vyčerpaní."
  
  Dvere sa otvorili a ich majiteľ, urastený Švéd s blond vlasmi a tvrdým pohľadom, z ktorého by aj Shrek zbelel, sa povaľoval po betónovej podlahe. Keď ich zajali a Drake im starostlivo vysvetlil, kto sú a čo robia, muž sa predstavil ako Thorsten Dahl a potom prešiel na druhú stranu svojho vrtuľníka, aby zavolal.
  
  "Matt Drake," povedal. "Kennedy Moore. A Ben Blake. Švédska vláda nemá voči vám žiadne nároky..."
  
  Drakea znepokojil prízvuk, ktorý vôbec nebol švédsky. "Chodíš do jednej z tých škôl s nablýskaným zadkom, Dal?" Eton alebo niečo také?"
  
  "Lesklý zadok?"
  
  "Školy, ktoré povyšujú svojich dôstojníkov prostredníctvom rodokmeňa, peňazí a výchovy. Zároveň ste išli do zručnosti, šikovnosti a nadšenia."
  
  "Myslím, že áno." Dahlov tón bol vyrovnaný.
  
  "Skvelé. No... ak je to všetko..."
  
  Dahl zdvihol ruku, zatiaľ čo Ben venoval Drakeovi urazený pohľad. "Prestaň byť obetným baránkom, Matt." To, že ste drsný yorkshirský roľník, neznamená, že všetci ostatní sú kráľovským potomkom, však?"
  
  Drake šokovane pozeral na svojho nájomníka. Kennedy urobil pohyb "zahoď to". Potom mu napadlo, že Ben v tejto misii našiel niečo, čo ho skutočne zaujalo, a chcel viac.
  
  Dahl povedal: "Ocenil by som zdieľanie vedomostí, priatelia. Naozaj by som chcel."
  
  Drake bol na zdieľanie, ale ako sa hovorí, vedomosti sú sila a snažil sa nájsť spôsob, ako získať podporu od švédskej vlády.
  
  Ben sa už pripravoval na svoj príbeh o deviatich kúskoch Odina a Hrobke bohov, keď ho Drake prerušil.
  
  "Pozri," povedal. "Ja a tento chlapík a teraz možno Gronk sme 8-palcové titulky na nejakom zozname zabití..."
  
  "Nie som gronk, ty anglický debil." Kennedy sa napoly postavil na nohy.
  
  "Som ohromený, že poznáš toto slovo." Drake sklopil oči. "Prepáč. To je žargón. Nikdy ťa to neopustí." Spomenul si na Alisonine slová na rozlúčku: vždy budeš SAS.
  
  Skúmal svoje ruky, stále pokryté jazvami po boji s Milom a lezení na Svetový strom, a premýšľal o svojich rýchlych a správnych reakciách za posledných pár dní.
  
  Akú mala pravdu.
  
  "Čo je gronk?" - Ben bol prekvapený.
  
  Dahl si sadol na tvrdú kovovú stoličku a dupol ťažkými čižmami na stôl. "Žena, ktorá si...uh..."užíva spoločnosť vojenského personálu." - odpovedal diplomaticky.
  
  "Môj vlastný popis by bol trochu drsnejší," Drake pozrel na Bena a potom povedal: "Zoznam zabití." Nemci nás chcú mŕtvych za nespáchané zločiny. Ako môžeš pomôcť, Dahl?"
  
  Švéd chvíľu neodpovedal, len sa pozeral z ľadového okna na zasneženú krajinu a ešte ďalej, na rozpadávajúce sa skaly, ktoré sa osamote týčili na pozadí rozbúreného oceánu.
  
  Kennedy povedal: "Dal, som policajt." Týchto dvoch som ešte pred pár dňami nepoznal, ale majú milé srdcia. Ver im."
  
  Dahl prikývol. "Tvoja povesť ťa predchádza, Drake." Dobré aj zlé na tom. Pomôžeme ti, ale najprv -" kývol na Bena. "Ďalej".
  
  Ben pokračoval, akoby ho nikdy nikto neprerušil. Drake sa pozrel na Kennedyho a videl, ako sa usmieva. Odvrátil pohľad, šokovaný z dvoch dôvodov. Po prvé, Dahlov odkaz na jeho povesť a po druhé, Kennedyho úprimný súhlas.
  
  Ben skončil. Dahl povedal: "Nemci sú v tomto všetkom nová organizácia, ktorá sa nám nedostala do pozornosti až do incidentu v Yorku."
  
  "Nový?" povedal Drake. "Oni sú dobrí. A veľmi dobre organizované; ovládaný strachom a železnou disciplínou. A majú hlavný tromf v chlapíkovi menom Milo - zrejme americké špeciálne jednotky. Skontrolujte názov."
  
  "Urobíme. Dobrou správou je, že máme informácie o Kanaďanoch."
  
  "Dávaš na to pozor?"
  
  "Áno, ale zaujatý, neskúsený a osamelý," vrhol Dahl kradmý pohľad na Kennedyho. "Vzťah švédskej vlády s vaším novým Obamovým režimom nie je to, čo by som nazval prvotriedny. "
  
  "Prepáčte," predstieral Kennedy úsmev a potom sa výstredne rozhliadol. "Počuj, kámo, ak tu ešte chvíľu budeme, myslíš, že by sme mohli dostať niečo na jedenie?"
  
  "Už to pripravuje náš šéfkuchár," Dahl v odpovedi nasadil falošný úsmev. "Ale vážne, čoskoro budú hamburgery a hranolky."
  
  Drakeovi sa zaliali ústa. Nevedel si spomenúť, kedy naposledy jedol.
  
  "Poviem vám, čo môžem. Kanaďania začali život ako tajný kult venovaný Vikingovi - Ericovi Červenému. Nesmejte sa, tieto veci naozaj existujú. Títo ľudia pravidelne využívajú cosplay na zopakovanie udalostí, bitiek a dokonca aj námorných plavieb."
  
  "Nie je v tom žiadna skutočná škoda," znel Ben trochu defenzívne. Drake si tento úžasný nuget odložil na neskôr.
  
  "Vôbec nie, pán Blake." Cosplay je bežný, baví ho veľa ľudí na kongresoch po celom svete a v priebehu rokov sa stal čoraz bežnejším. Skutočné škody však začínajú, keď sa miliardársky podnikateľ stane novodobým vodcom tohto kultu a následne vhodí do ringu milióny dolárov."
  
  "Stane sa z toho taká bezstarostná zábava -"
  
  "Posadnutosť". Dahl skončil, keď sa otvorili dvere. Drake zastonal, keď pred neho položili štandardnú misku na hamburgery a hranolky. Vôňa cibule bola pre jeho hladný žalúdok božská.
  
  Dahl pri jedle pokračoval: "Kanadský obchodník Colby Taylor zasvätil svoj život slávnemu Vikingovi Erikovi Červenému, ktorý, ako určite viete, pristál v Kanade krátko po objavení Grónska. Z tohto výskumu sa zrodila maniakálna fascinácia severskou mytológiou. Výskum, vykopávky, objavy. Nekonečné hľadanie. Tento muž získal svoju vlastnú knižnicu a pokúsil sa kúpiť všetky existujúce škandinávske texty."
  
  "Je to šialená práca," povedal Kennedy.
  
  "Súhlas. Ale "orech", ktorý financuje svoje vlastné "bezpečnostné sily" - to čítajte ako armádu. A zostáva dostatočne súkromný, aby zostal pod radarom väčšiny ľudí. Jeho meno sa v priebehu rokov znovu a znovu objavovalo v súvislosti s Deviatimi úlomkami Odina, takže švédska rozviedka ho prirodzene vždy označovala ako "osobu záujmu".
  
  "Ukradol koňa," povedal Drake. "Poznáš to, však?"
  
  Dahlove vyvalené oči naznačovali, že to neurobil. "Teraz už vieme."
  
  "Nemôžete ho dať zatknúť?" spýtal sa Kennedy. "Pre podozrenie z krádeže alebo niečo podobné?"
  
  "Predstavte si ho ako jedného z vašich... gangstrov. Vaši vodcovia mafie alebo triády. Zatiaľ je nedotknuteľný - muž na vrchole."
  
  Drakeovi sa naznačený sentiment páčil. Povedal Dahlovi o účasti Alicie Milesovej a povedal Dahlovi toľko príbehov, koľko mu bolo dovolené odhaliť.
  
  "Takže," povedal, keď skončil. "Sme užitoční alebo čo?"
  
  "Nie je to zlé," priznal Dahl, keď sa dvere znova otvorili a dnu vošiel starší muž s prekvapivo hustou hrivou dlhých vlasov a huňatou bradou. Drakeovi pripadal ako moderný, starnúci Viking.
  
  Dahl prikývol. "Och, čakal som na vás, profesor. Dovoľte mi predstaviť profesora Rolanda Parnevika," usmial sa. "Náš odborník na severskú mytológiu."
  
  Drake prikývol a potom videl Bena, ako si nového muža premeriava, ako keby bol rivalom v láske. Teraz pochopil, prečo Ben tajne miloval túto misiu. Potľapkal svojho mladého priateľa po ramene.
  
  "Nuž, náš rodinný chlapík tu možno nie je profesor, ale určite sa vyzná na internete - akýsi druh modernej medicíny oproti starým veciam, čo?"
  
  "Alebo to najlepšie z oboch svetov," ukázala Kennedyová vidličkou na obe strany.
  
  Drakeova cynická stránka vypočítala, že Kennedy Moore by mohol túto misiu nasmerovať spôsobom, ktorý by mu zachránil kariéru. Prekvapivo, tá jemnejšia strana milovala sledovanie kútikov úst, ako sa jej zdvíhali, keď sa usmievala.
  
  Chlapec sa vpotácal do miestnosti, zvierajúc náruč zvitkov a balansoval niekoľko zošitov na vrchu kopy. Poobzeral sa okolo seba, civel na Dahla, akoby si nevedel spomenúť na meno vojaka, a potom hodil svoje bremeno na stôl.
  
  "Je to tam," povedal a ukázal na jeden zo zvitkov. "Ten istý. Legenda je skutočná... presne ako som vám povedal pred mesiacmi."
  
  Dahl s rozmarom vytiahol naznačený zvitok. "Boli ste s nami týždeň, profesor. Už len týždeň."
  
  "Si... si si istý?"
  
  "Och, som si istý." Dahlov tón vyjadroval neskutočné množstvo trpezlivosti.
  
  Do dverí vstúpil ďalší vojak. "Pane. "Tento," kývol smerom k Benovi, "nepretržite zvonil. Hela tiden...mmm...nonstop." Nasledoval úškrn. "Toto je jeho matka."
  
  Ben o sekundu vyskočil a stlačil tlačidlo rýchlej voľby. Drake sa milo usmial, zatiaľ čo Kennedy sa tváril zlomyseľne. "Bože, dokážem vymyslieť toľko spôsobov, ako skaziť tohto chlapca."
  
  Dahl začal čítať zo zvitku:
  
  "Počul som, že zomrel v Ragnaroku, úplne pohltený svojím osudom. Od vlčieho muža Fenrira - raz obráteného mesiacom.
  
  A neskôr vedľa neho ležali Thor a Loki chladní. Veľkí bohovia medzi nespočetnými bohmi, naše skaly proti prílivu.
  
  Deväť úlomkov bolo rozptýlených vo vetre pozdĺž ciest Jednej Pravej Volvy. Neberte si tieto časti do Ragnaroku a neriskujte koniec sveta.
  
  Navždy sa toho budete báť, počúvajte ma, synovia ľudia, lebo znesvätiť hrob bohov znamená začať Deň zúčtovania."
  
  Dahl pokrčil plecami. "A tak ďalej. A tak ďalej. A tak ďalej. Už som to pochopil od chlapca mojej mamy, profesora. Zdá sa, že web je skutočne výkonnejší ako zvitok. A rýchlejšie."
  
  "Máš? No, ako som povedal... Mesiace, Torsten, mesiace. A roky ma ignorovali. Dokonca inštitucionalizované. Hrobka tam bola vždy, viete, nezhmotnila sa len minulý mesiac. Agnetha mi dala tento zvitok pred tridsiatimi rokmi a kde sme teraz? Hm? Sme niekde?
  
  Dahl sa zo všetkých síl snažil zachovať pokoj. zasiahol Drake. "Hovoríte o Ragnaroku, profesor Parnevik. Miesto, ktoré neexistuje."
  
  "Už nie, pane." Ale raz - áno. Toto určite kedysi existovalo. Inak, kde zomrel Odin, Thor a všetci ostatní bohovia?
  
  "Veríš, že vtedy existovali?"
  
  "Samozrejme!" Ten chlap prakticky zakričal.
  
  Dahlov hlas stíchol. "Nateraz," povedal, "zastavujeme neveru."
  
  Ben sa vrátil k stolu a dal si mobil do vrecka. "Takže vieš o Valkýrach?" spýtal sa záhadne a prefíkane sa pozrel na Drakea a Kennedyho. "Vieš, prečo sú klenotom v Odinovej korune?"
  
  Dahl sa len tváril naštvane. Chlapík zažmurkal a zaváhal. "Tento... tento... klenot v... tomto... čom?"
  
  
  ŠTRNÁSŤ
  
  
  
  VOJENSKÁ ZÁKLADŇA, ŠVÉDSKO
  
  
  Ben sa usmial, keď miestnosť stíchla. "Toto je náš vstupný lístok," povedal. "A moja záruka rešpektu." V nórskej mytológii sa znova a znova hovorí, že Valkýry "odchádzajú do ríš bohov." Pozrite - je to tam."
  
  Kennedyová poklepala vidličkou po tanieri. "Čo to znamená?"
  
  "Ukazujú cestu," povedal Ben. "Deväť kúskov Odina môžete zbierať počas Ragnaroku celý mesiac, ale cestu k hrobke bohov ukazujú Valkýry."
  
  Drake sa zamračil. "A nechal si si to pre seba, však?"
  
  "Nikto nevie, kde sú Valkýry, Matt." Sú v súkromnej zbierke, len bohvie kde. Vlci v New Yorku sú posledné kusy, pre ktoré máme miesto."
  
  Dahl sa usmial, keď Parnevik prakticky zaútočil na jeho zvitky. Biele trubice lietali všade uprostred búrky mrmlania. "Valkýry. Valkýry. Nie je tam žiadny. Tam - možno. Ah, ideme. Hm."
  
  Drake upútal Dahlovu pozornosť. "A teória apokalypsy? Pekelný oheň na Zemi a zničené všetko živé atď. a tak ďalej."
  
  "Mohol by som vám povedať podobnú legendu o takmer každom Bohu v panteóne. Shiva. Zeus. Set. Ale, Drake, ak Kanaďania nájdu túto hrobku, znesvätia ju bez ohľadu na ďalšie následky."
  
  Drake sa vrátil k šialeným Nemcom. "Ako naši noví priatelia," prikývol a mierne sa usmial na Dahla. "Nemám na výber..."
  
  "Gule o stenu." Dahl dokončil malú vojenskú mantru a pozreli sa na seba.
  
  Ben sa naklonil cez stôl, aby upútal Dahlovu pozornosť. "Prepáč, kamarát, ale strácame tu čas." Daj mi notebook. Nechaj ma surfovať. Alebo ešte lepšie, pošlite nás na cestu do Veľkého jablka a budeme surfovať vo vzduchu."
  
  Kennedy prikývol. "On má pravdu. Môžem pomôcť. Ďalším logickým cieľom je Národné historické múzeum a priznajme si, že USA nie sú pripravené."
  
  "Je to známy príbeh," povedal Dahl. "Mobilizácia už začala." Pozorne sa pozrel na Bena. "Ponúkaš pomoc, mladý muž?"
  
  Ben otvoril ústa, ale potom sa odmlčal, akoby cítil dôležitosť jeho odpovede. "No, stále sme na zozname zabitých, však?" A The Wall of Sleep má tento mesiac prestávku."
  
  "Mama má pre nášho mladého študenta zákaz vychádzania?" zatlačil Drake.
  
  "Stena-?" Dahl sa zamračil. "Je toto tréningová hodina nedostatku spánku?"
  
  "To nevadí. Pozrite sa, čo som doteraz objavil. A Mattov SAS. Kennedy je policajt z New Yorku. Sme prakticky dokonalý tím!"
  
  Dahl prižmúril oči, akoby zvažoval svoje rozhodnutie. Potichu posunul Drakeov mobil cez stôl a ukázal na obrazovku. "Kde si odfotil runy na tomto obrázku?"
  
  "V Jame. Vedľa dlhých lodí bola stena so stovkami rytín. Táto žena," poklepal na obrazovku, "kľakla vedľa Odina, keď trpel na Svetovom strome. Môžeš preložiť ten nápis?"
  
  "O Áno. Je tu napísané - Odin a Velva - Heidi sú zverené tajomstvám Boha. Profesor to teraz vyšetruje..." Dahl sa pozrel na Parnevika, keď sa pokúšal pozbierať všetky svoje zvitky naraz.
  
  "Božie tajomstvá" Chlapík sa otočil, akoby mu na chrbát pristál pekelný pes. "Alebo tajomstvá bohov." Počuješ tie nuansy? Rozumieť? Nechajte ma prejsť." Otočil sa k prázdnym dverám a zmizol.
  
  "Vezmeme vás," povedal im Dahl. "Ale vedz toto. Rokovania s vašou vládou sa ešte nezačali. Dúfajme, že o to bude postarané počas nášho letu. Ale teraz mierime do New Yorku s tuctom vojakov špeciálnych síl a bez bezpečnostnej previerky. Berieme zbrane do Národného historického múzea." Urobil pauzu. "Stále chceš prísť?"
  
  "SAS pomôže," povedal Drake. "Majú pripravený tím."
  
  "Myslím, že sa pokúsim skontaktovať s kapitánom miesta, či môžeme namazať nejaké kolesá." Ponurá zmena v Kennedyho správaní pri pomyslení na návrat domov bola evidentná. Drake si okamžite sľúbil, že ak bude môcť, pomôže jej.
  
  Ver mi, chcel povedať. Pomôžem ti to prekonať, ale slová mu odumreli v hrdle.
  
  Ben pokrčil prsty. "Len mi daj I-pad alebo niečo podobné." Rýchlejšie."
  
  
  Pätnásť
  
  
  
  VZDUCHOVÝ PRIESTOR
  
  
  Ich lietadlo bolo vybavené zariadením s názvom picocell, vežou mobilných telefónov, ktorá umožňuje používanie všetkých mobilných telefónov v lietadlách. Nevyhnutné pre vládnu armádu, no dvojnásobne potrebné pre Bena Blakea.
  
  "Ahoj sestrička, mám pre teba prácu. Nepýtajte. Počúvaj, Karin, počúvaj! Potrebujem informácie o Vlastivednom múzeu. Exponáty, vikingské veci. Plány. personál. Najmä šéfovia. A..." jeho hlas klesol o niekoľko oktáv, "... telefónne čísla."
  
  Drake začul niekoľko chvíľ ticha a potom: "Áno, ten v New Yorku! Koľko ich je?... Oh... naozaj? No dobre, sestrička. Prevediem ti nejaké peniaze, aby som to pokryl. Ľúbim ťa".
  
  Keď jeho priateľ zložil, Drake sa spýtal: "Je stále bez práce?"
  
  "Celý deň sedím doma, kamarát. Pracuje ako "posledný chlap" v pochybnom bare. Zázrak starej labouristickej politiky."
  
  Karin sa sedem rokov snažila získať titul v odbore počítačové programovanie. Keď sa labouristická vláda na konci Blairovej vlády zrútila, opustila Nottinghamskú univerzitu - sebavedomú, vysoko kvalifikovanú pracovníčku - len aby zistila, že ju nikto nechce. Nastala recesia.
  
  Exit University Row - odbočte doľava na skládku, odbočte doprava do tehotenstva a vládnej pomoci. Pokračujte rovno po ceste zlomených snov.
  
  Karin bývala v byte neďaleko centra Nottinghamu. Narkomani a alkoholici si okolo neho prenajímali nehnuteľnosti. Cez deň len zriedka vychádzala z domu a do baru, kde pracovala od ôsmej do polnoci, sa viezla spoľahlivým taxíkom. Najstrašnejšie chvíle v jej živote boli, keď sa vrátila do svojho bytu, obklopovala ju tma, starý pot a iné nepríjemné pachy, chodiaci zločin, ktorý len čakal, kedy sa stane.
  
  V krajine zatratených a ignorovaných je muž, ktorý žije v tieni, kráľom.
  
  "Naozaj ju na to potrebuješ?" Spýtal sa Dahl, ktorý sedel na druhej strane lietadla. "Alebo..."
  
  "Pozri, toto nie je charita, kamarát." Musím sa sústrediť na veci o Odinovi. Karin sa môže venovať múzejnej práci. Dáva to úplný zmysel."
  
  Drake uskutočnil svoju vlastnú rýchlu voľbu. "Nechaj ho pracovať, Dal." Dôveruj mi. Sme tu, aby sme vám pomohli."
  
  Wells okamžite zareagoval. "Chytaš zedov, Drake? Čo sa to sakra deje?"
  
  Drake ho informoval o aktuálnom stave.
  
  "No, tu je zrnko čistého zlata." Prihlásili sme sa s Aliciou Milesovou. Vieš, čo to je, Matt. Nikdy skutočne neopustíte SAS," odmlčal sa. "Posledná známa adresa: Mníchov, Hildegardstrasse 111."
  
  "Nemecko? Ale bola s Kanaďanmi."
  
  "Áno. To nie je všetko. V Mníchove žila so svojím priateľom - istým Milom Noxonom - dosť nepríjemným občanom amerického Las Vegas. A je to bývalý námorný spravodajský dôstojník. To najlepšie, čo Yankees môžu ponúknuť."
  
  Drake sa na chvíľu zamyslel. "Takto ma vtedy poznal, cez Milesa. Otázkou je, či zmenila stranu, aby ho naštvala, alebo aby mu pomohla?
  
  " Odpoveď je neznáma. Možno by si sa jej mohol opýtať."
  
  "Skúsim. Pozri, držíme sa tu za gule, Wells. Myslíte si, že by ste mohli kontaktovať svojich starých priateľov v Štátoch? Dahl už kontaktoval FBI, no tí hrajú o čas. Letíme sedem hodín... a slepo sa blížime."
  
  "Veríš im? Tieto repy? Chceš, aby naši chlapi vyčistili ten nevyhnutný zhluk kurva?"
  
  "Sú to Švédi. A áno, verím im. A áno, chcem, aby sa naši chlapci zúčastnili."
  
  "To je jasné". Wells prerušil spojenie.
  
  Drake sa obzrel. Lietadlo bolo malé, ale priestranné. Jedenásť príslušníkov námornej pechoty sedelo vzadu, leňošili, driemali a vo švédčine sa navzájom hecovali. Dahl neustále telefonoval cez uličku, zatiaľ čo profesor pred ním rozkladal zvitok za zvitkom, pričom každý z nich opatrne ukladal na operadlo sedadla a preberal staré rozdiely medzi skutočnosťou a fikciou.
  
  Naľavo od neho Kennedy, opäť oblečená vo svojom neforemnom nohavičkovom kostýme číslo jeden, zavolala prvýkrát. "Je tam kapitán Lipkind?... ach, povedzte mu, že je to Kennedy Moore."
  
  Prešlo desať sekúnd a potom: "Nie. Povedz mu, že mi nemôže zavolať späť. Toto je dôležité. Povedzte mu, že ide o národnú bezpečnosť, ak chcete, zavolajte mu."
  
  Ďalších desať sekúnd, potom: "Moore!" Drake počul štekanie aj z miesta, kde sedel. "Nemôže to počkať?"
  
  "Počúvajte ma, kapitán, nastala situácia. Najprv sa poraďte s dôstojníkom Swainom z FBI. Som tu s Torstenom Dahlom zo švédskeho SGG a dôstojníkom SAS. Vlastivedné múzeum je priamo ohrozené. Skontrolujte podrobnosti a ihneď mi zavolajte späť. Potrebujem tvoju pomoc."
  
  Kennedy zavrel telefón a zhlboka sa nadýchol. "Bang - a môj dôchodok zmizne."
  
  Drake sa pozrel na hodinky. Šesť hodín do pristátia.
  
  Benovi zacinkal mobil a schmatol ho. "Sestra?"
  
  Profesor Parnevik sa naklonil cez uličku a šľachovitou rukou chytil spadnutý zvitok. "To dieťa pozná svoje valkýry." Povedal a neoslovil nikoho konkrétneho. "Ale kde sú? A Oči - áno, nájdem Oči."
  
  Ben prehovoril. "Skvelá poznámka, Karin." Napíšte mi nákresy múzea a prideľte mi túto miestnosť. Potom pošlite informácie kurátorovi v samostatnom liste. Hej sestrička, pozdravuj mamu a otca. Ľúbim ťa".
  
  Ben pokračoval v klikaní a potom si začal robiť ďalšie poznámky. "Mám číslo na kurátora múzea," zakričal. "Dal? Chceš, aby som ho vystrašil?"
  
  Drake sa neveriacky usmieval, keď švédsky spravodajský dôstojník šialene mával rukami "Nie!" bez toho, aby mu chýbala jediná samohláska. Bolo pekné vidieť, ako Ben prejavuje takú dôveru. Geek sa trochu posunul dozadu, aby dal osobe v nejakej miestnosti príležitosť nadýchnuť sa.
  
  Kennedyho telefón sa rozozvučal. Rýchlo ho otvorila, ale nie skôr, ako ošetrila celé lietadlo kúskom dosť bezohľadnej hry Goin' Down.
  
  Ben včas prikývol. "Roztomilé. Naša ďalšia cover verzia určite."
  
  "Moore." Kennedy položila telefón na reproduktor.
  
  "Čo sa to sakra deje? Pol tucta somárov mi zatarasilo cestu a potom mi, nie veľmi slušne, povedali, aby som držal nos mimo priekopy, kam patrí. Niečo prinútilo všetkých veľkých psov štekať, Moore, a stavím sa, že si to ty." Odmlčal sa a potom zamyslene povedal: "Hádam nie prvýkrát."
  
  Kennedy mu dal skrátenú verziu, ktorá skončila lietadlom plným švédskych mariňákov a neznámej posádky SAS na ceste, teraz päťhodinového letu z americkej pôdy.
  
  Drake cítil úžas. Päť hodín.
  
  V tej chvíli Dahl zakričal: "Nové informácie! Práve som počul, že Kanaďania ani neboli vo Švédsku. Zdá sa, že obetovali Svetový strom a oštep, aby sa zamerali na Valkýry." Kývol na poďakovanie Benovým smerom, pričom uštipačný profesor vylúčil. "Ale... vrátili sa s prázdnymi rukami." Tento súkromný zberateľ musí byť skutočný samotár... Alebo..." Drake pokrčil plecami, "mohol by byť zločincom.
  
  "Dobrá ponuka. Muži sú aj tak tam, kde to býva škaredé. Kanaďania sa chystajú zaútočiť na múzeum dnes skoro ráno newyorského času."
  
  Kennedyho tvár nadobudla vražedný výraz, keď počúvala svojho šéfa a Dahla zároveň. "Využívajú rande," zasyčala zrazu na obe strany, keď jej to došlo. "Títo absolútni bastardi - a Nemci nepochybne - skrývajú svoje skutočné úmysly za posraté rande."
  
  Ben vzhliadol. "Stratil som prehľad."
  
  zopakoval mu Drake. "Aký dátum?"
  
  "Keď pristaneme v New Yorku," vysvetlil Dahl, "bude 11. septembra okolo ôsmej ráno."
  
  
  ŠESTNÁSŤ
  
  
  
  VZDUCHOVÝ PRIESTOR
  
  
  Zostávajú štyri hodiny. Lietadlo naďalej bzučalo na zamračenej oblohe.
  
  Dahl povedal: "Skúsim znova FBI. Ale je to zvláštne. Nemôžem prejsť touto úrovňou overenia. Je to prekliata kamenná stena. Ben - zavolaj supervízora. Drake je váš starý šéf. Hodiny tikajú, muži, a my nikde. Táto hodina si vyžaduje pokrok. Choď."
  
  Kennedy prosila svojho šéfa: "Ser na Thomasa Caleba, Lipkind," povedala. "Toto nemá nič spoločné s ním alebo mojou prekliatou kariérou." Hovorím vám to, čo FBI, CIA a všetci ostatní idioti s tromi písmenami nevedia. Pýtam sa..." odmlčala sa, "Asi vás žiadam, aby ste mi dôverovali."
  
  "Trojpísmenové kreténe," zavrčal Ben. "Brilantne".
  
  Drake chcel osloviť Kennedyho Moora a ponúknuť mu pár slov povzbudenia. Civilista v ňom ju chcel objať, ale vojak ho prinútil držať sa ďalej.
  
  Ale túto bitku začalo vyhrávať civilné obyvateľstvo. Predtým používal slovo "gronk", aby ju "skrotil", aby potlačil rastúcu iskru citu, ktorú poznal, ale nefungovalo to.
  
  Wells odpovedal na jeho volanie. "Hovor teraz".
  
  "Znova počúvaš Taylora? Pozri, kde sme, kamarát? Už ste nás presvedčili, aby sme vstúpili do vzdušného priestoru USA?
  
  "No... áno... a nie." Mám čo do činenia s množstvom byrokratickej byrokratickej pásky, Drake, a nezmestí sa mi to do lona -" Chvíľu počkal a potom sa sklamane zachichotal. "To bol májový odkaz, kamarát." Skús držať krok."
  
  Drake sa mimovoľne usmial. "Do čerta, Wells." Počúvajte, dajte sa dokopy na túto misiu - pomôžte nám - a ja vám poviem o najšpinavšom klube v Hong Kongu, v ktorom Mai kedy pracovala v utajení, s názvom Spinning Top.
  
  "Do riti, to znie zaujímavo. Si na tom, kamarát. Pozri, už sme na ceste, všetko je pripravené podľa všetkých pravidiel a moji ľudia za rybníkom s tým nemajú žiadne problémy."
  
  Drake pocítil "ale". "Áno?"
  
  "Niekto pri moci popiera privilégiá na pristátie a nikto nikdy nepočul o vašom lietadle, a to, môj priateľ, zaváňa vnútornou korupciou."
  
  Drake ho počul. "Dobre, informujte ma." Jemným stlačením tlačidla sa hovor ukončil.
  
  Počul Kennedyho hovoriť: "Nízka je ideálna, kapitán. Počujem tu rozhovory, ktoré hovoria o sprisahaní. Buď... opatrný, Lipkind."
  
  Zavrela telefón. "No, je pichľavý, ale berie ma za slovo." Zdržanlivo posiela na scénu čo najviac čiernobielych postáv. A pozná niekoho z miestnej kancelárie národnej bezpečnosti," povedala a uhladila si mäkkú blúzku. "Fazuľa sa rozlieva."
  
  Bože, pomyslel si Drake. Do tohto múzea mieri hromada palebnej sily. Dosť na začatie prekliatej vojny. Nič nepovedal nahlas, len sa pozrel na hodinky.
  
  Zostávajú tri hodiny.
  
  Ben bol stále zapletený s kurátorom: "Pozri, nehovoríme tu o veľkej rekonštrukcii, len o premiestnení výstavy. Nemusím vám hovoriť, aké veľké je múzeum, pane. Stačí pohnúť a všetko bude v poriadku. Áno... SGG... švédske špeciálne jednotky. FBI je informovaná, pretože hovoríme...nie! Nečakajte, kým sa ozvú. Nemôžeš si dovoliť váhať."
  
  Pätnásť sekúnd ticha, potom: "Nikdy ste nepočuli o SGG? Tak si to vygooglite!" Ben zúfalo ukázal na telefón. "Zastavuje," povedal Ben. "Len to viem. Hovoril vyhýbavo, akoby si nevedel nájsť dosť výhovoriek."
  
  "Ďalšia byrokracia." Drake ukázal na Dahla. "Toto sa rýchlo stáva ohniskom."
  
  Nastalo ťažké ticho, potom zazvonil Dahlov mobil. "Ach môj bože," povedal v odpovedi. "Den Statsminister."
  
  Drake urobil tvár na Kennedyho a Bena. "Premiér".
  
  Bolo vyslovených niekoľko úctivých, no úprimných slov, ktoré prehĺbili Drakeov rešpekt voči Thorstenovi Dahlovi. Dôstojník špeciálnych jednotiek povedal svojmu šéfovi, čo sa stalo. Drake bol pochmúrne presvedčený, že sa mu tento chlapík nakoniec zapáči.
  
  Dahl ukončil hovor a potom si našiel chvíľu, aby si pozbieral myšlienky. Nakoniec zdvihol zrak a otočil sa k lietadlu.
  
  "Priamo od člena prezidentovho kabinetu, jeho najbližších poradcov," povedal im Dahl. "Tomuto letu nebude dovolené pristáť."
  
  
  * * *
  
  
  Zostávajú tri hodiny.
  
  "Neinformovali by prezidenta," povedal Dahl. "Washington, D.C. a Capitol Hill sú v tom hlboko, priatelia. Štátny minister hovorí, že teraz sa to stalo globálnym, sprisahaním v medzinárodnom meradle a nikto nevie, kto koho podporuje. Už len toto," povedal a zamračil sa, "hovorí o vážnosti našej misie.
  
  "Zaskrutkuj klaster," povedal Drake. "Toto sme zvykli nazývať masívne zlyhanie."
  
  Ben sa medzitým opäť pokúsil kontaktovať kurátora Vlastivedného múzea. Jediné, čo dostal, bola hlasová správa. "Zle," povedal. " Už by mal niečo skontrolovať." Benove šikovné prsty začali okamžite lietať po virtuálnej klávesnici.
  
  "Mám nápad," povedal nahlas. "Modlím sa k Bohu, aby som sa mýlil."
  
  Wells potom zavolal späť a vysvetlil, že jeho tím SAS tajne pristál na opustenom letisku v New Jersey. Tím zamieril do centra New Yorku a cestoval všetkými potrebnými prostriedkami.
  
  Drake skontroloval čas. Dve hodiny pred pristátím.
  
  A potom Ben skríkol: "Zasiahnite značku!" Všetci skákali. Dokonca aj švédski námorníci mu venovali plnú pozornosť.
  
  "Je to tu!" - on krical. "Rozptýlené po celom internete, ak máte čas sa pozrieť." Nahnevane ukázal na obrazovku.
  
  "Colby Taylor," povedal. "Kanadský miliardár je najväčším prispievateľom do Národného historického múzea a jedným z najväčších newyorských finančníkov. Stavím sa, že urobil pár hovorov?"
  
  Dahl sa strhol. "Toto je naša bariéra," zastonal. "Muž, o ktorom hovoria, vlastní viac ľudí ako mafia." Po prvý raz sa zdalo, že švédsky dôstojník sa hrbil na stoličke.
  
  Kennedy nedokázal skryť svoju nenávisť. "Obleky vrecúšok opäť vyhrávajú," zasyčala. "Stavím sa, že ten bastard je tiež bankár."
  
  "Možno, možno nie," povedal Drake. "Vždy mám plán B."
  
  Zostáva jedna hodina.
  
  
  SEDEMNÁSŤ
  
  
  
  New York, USA
  
  
  Prístavný úrad newyorského policajného oddelenia je možno najlepšie známy svojou ponižujúcou odvahou a obeťami počas udalostí z 11. septembra. Čo je menej známe, je jeho utajené vybavovanie väčšiny letov SAS odlietajúcich z Európy. Hoci neexistuje žiadny špecializovaný tím, ktorý by dohliadal na tento prvok ich práce, medzikontinentálny personál, ktorého sa to týka, je taká malá menšina, že sa z nich v priebehu rokov mnohí stali blízkymi priateľmi.
  
  Drake zavolal znova. "Dnes v noci bude horúco," povedal inšpektorovi CAPD Jackovi Schwartzovi. "Chýbal som ti, kamarát?"
  
  "Bože, Drake bol... čo? Dva roky?"
  
  "Tri. Silvester, '07."
  
  "Je tvoja žena v poriadku?"
  
  "Alison a ja sme sa rozišli, kamarát. Stačí to na definovanie mojej identity?"
  
  "Myslel som, že si odišiel zo služby."
  
  "Urobil som. Wells ma zavolal späť do poslednej práce. Volal ti?"
  
  "Urobil. Povedal, že si mu sľúbil, že chvíľu počká."
  
  "Urobil to teraz? Schwartz, počúvaj ma. Toto je vaša výzva. Musíte vedieť, že táto sračka vyletí k fanúšikom a že náš príspevok nakoniec povedie k vám. Som si istý, že dovtedy budeme všetci hrdinovia a toto sa bude považovať za priaznivý skutok, ale..."
  
  "Wells ma priviedol k rýchlosti," povedal Schwartz, ale Drake začul náznak znepokojenia. "Neboj sa, kamarát. Stále mám dosť síl, aby som dostal povolenie na pristátie."
  
  Ich lietadlo napadlo americký vzdušný priestor.
  
  
  * * *
  
  
  Lietadlo pristálo za zlého denného svetla a rolovalo priamo k budove malého terminálu. V momente, keď sa dvere mierne otvorili, dvanásť plne naložených členov švédskeho SGG zbehlo po vratkých kovových schodoch a naložili sa do troch čakajúcich áut. Drake, Ben, Kennedy a Profesor ho nasledovali, Ben sa takmer pokakal, keď videl ich transport.
  
  "Vyzerajú ako humvee!"
  
  O minútu sa autá rútili po prázdnej dráhe a naberali rýchlosť smerom k skrytej rampe v zadnej časti nevýrazného letiska, ktorá sa po niekoľkých zákrutách vynorila na nenápadnú vidiecku cestu, ktorá sa pripájala k jednému z hlavných prítokov Manhattanu.
  
  New York sa pred nimi rozprestieral v celej svojej nádhere. Moderné mrakodrapy, staré mosty, klasická architektúra. Ich kolóna sa vybrala skratkou priamo do centra mesta, pričom riskovala každú zložitú skratku, ktorú miestni vodiči poznali. Húkali klaksóny, vzduch naplnili kliatby, obrubníky a odpadkové koše boli orezané. V jednom momente išlo o jednosmernú ulicu, ktorá im skrátila cestu o sedem minút a spôsobila tri poruchy blatníkov.
  
  Vo vnútri áut bola akcia takmer rovnako hektická. Dahlovi napokon zavolal švédsky premiér, ktorý napokon získal dobrú vôľu a povolenie FBI na vstup do múzea, ak sa tam dostanú ako prvý.
  
  Dahl sa otočil k ich vodičovi. "Rýchlejšie!"
  
  Ben podal Dahlovi mapu múzea s umiestnením vlkov.
  
  Unikli ďalšie informácie. Prišli čiernobieli ľudia. Tímy rýchlej reakcie boli informované.
  
  Drake sa dostal k Wellsovi. "Sadni?"
  
  "Sme vonku." Policajná kavaléria dorazila pred dvoma minútami. ty?"
  
  "Dvadsať krokov ďalej. Ak sa niečo stane, kričte na nás." Niečo upútalo jeho pozornosť a na chvíľu sa sústredil na niečo za oknom. Silný pocit déj à vu mu naháňal zimomriavky po rebrách, keď uvidel obrovský billboard oznamujúci príchod módneho návrhára Abela Freya do New Yorku s jeho úžasnou šou v chôdzi s mačkami.
  
  To je šialené, pomyslel si Drake. Naozaj šialené.
  
  Ben zobudil svoju sestru v Spojenom kráľovstve a ešte bez dychu z pohľadu na ich transport ju stihol prihlásiť do projektu Valkyrie - ako to nazval. "Šetrí čas," povedal Dahlovi. "Môže pokračovať vo svojom výskume, kým tam budeme zachraňovať týchto vlkov." Neboj sa, ona si myslí, že je to preto, že ich chcem nafotiť na diplom."
  
  "Klameš svojej sestre?" Drake sa zamračil.
  
  "Vyrastá." Kennedy potľapkal Blakea po ruke. "Dajte dieťaťu priestor."
  
  Drakeov mobil zaštebotal. Nepotreboval kontrolovať ID volajúceho, aby vedel, že je to Wells. "Nehovor mi, kamarát. Kanaďanov?
  
  Wells sa ticho zasmial. "Ty si želáš."
  
  "A?" - Opýtal som sa.
  
  "Kanaďania aj Nemci používajú rôzne trasy. Táto vojna sa čoskoro začne bez teba."
  
  Dahl povedal: "Tím SWAT je vzdialený tri minúty. Frekvencia je 68."
  
  Drake sa pozrel cez široké okno. "Sme tu".
  
  
  * * *
  
  
  "Central Park West Entrance," povedal Ben, keď vystúpili z áut. "Vedie k jediným dvom schodiskám, ktoré vedú z nižšej úrovne až na štvrté poschodie."
  
  Kennedy vyšiel do rannej horúčavy. "Na ktorom poschodí žijú vlci?"
  
  "Štvrtý".
  
  "Postavy." Kennedy pokrčil plecami a potľapkal ju po bruchu. "Vedel som, že tieto sviatočné koláče budem nakoniec ľutovať."
  
  Drake zostal vzadu, zatiaľ čo švédski vojaci bežali po schodoch múzea tak rýchlo, ako len dokázali. Keď tam boli, začali odstraňovať svoje zbrane. Dahl ich zastavil v tieni vysokého vchodu, tím lemovali okrúhle stĺpy.
  
  "Twitters sú zapnuté. "
  
  Zaznelo tucet "Kontrol!". "Ideme prví," pozrel na Drakea. "Ty nasleduj. Uchopiť."
  
  Podal Drakeovi dva valcovité predmety veľkosti zapaľovačov a dve slúchadlá. Drake otočil cylindrické kmene o 68 a počkal, kým oba nezačnú vyžarovať zelené svetlo zo svojich základní. Jednu dal Kennedymu a druhú si nechal pre seba.
  
  "Twitters," povedal prázdnym pohľadom. "Toto je nová priateľská požiarna pomoc. Všetky priateľské zápasy sú naladené na rovnakú frekvenciu. Pozri sa na kolegu a do ucha sa ti ozve otravné cvrlikanie, pozri sa na zlého chlapa a nič nepočuješ..." Nasadil si slúchadlo. "Viem, že to nie je spoľahlivé, ale pomáha to v situáciách, keď máte veľa práce. Páči sa ti to."
  
  Ben povedal: "Čo ak sa frekvencia zrazí s inou?"
  
  "To sa nestane. Ide o najnovšiu technológiu Bluetooth - frekvenčne adaptívne rozprestreté spektrum. Zariadenia "preskakujú" cez sedemdesiatdeväť náhodne vybraných frekvencií vo vopred pridelených pásmach - spolu. Má dosah približne dvesto stôp."
  
  "Super," povedal Ben. "Kde sú moje?"
  
  "Vy a profesor strávite nejaký čas v Central Parku," povedal mu Drake. "Turistické veci. Kľud, kamarát, toto bude nepríjemné."
  
  Bez ďalších slov sa Drake otočil, aby nasledoval posledného švédskeho vojaka cez vysoký oblúk do tmavého interiéru múzea. Kennedy to pozorne sledoval.
  
  "Zbraň by bola pekná," zamrmlala.
  
  "Američania," povedal Drake, ale potom sa rýchlo usmial. "Uvoľni sa. Švédi musia zničiť Kanaďanov, a to dvojnásobne rýchlo.
  
  Dostali sa na obrovské schodisko v tvare Y, ktorému dominovali klenuté okná a klenutý strop, a bez zastavenia sa ponáhľali hore. Normálne by toto schodisko bolo plné turistov s vyvalenými očami, ale dnes bolo celé miesto strašidelné ticho.
  
  Drake kráčal po sebe a zostal ostražitý. Týmto obrovským starým priestorom sa práve teraz preháňali desiatky nebezpečných ľudí. Bolo len otázkou času, kedy sa dajú dokopy.
  
  Pribehli, čižmy sa hlasno ozývali z vysokých stien, z hrdelných mikrofónov vychádzal statický náboj, ktorý rezonoval s prirodzenou akustikou budovy. Drake sa tvrdo sústredil, spomenul si na svoj tréning, no snažil sa Kennedyho pozorne sledovať bez toho, aby to dal najavo. Civilista a vojak v ňom pokračovali v konflikte.
  
  Keď sa Dahl priblížil k tretiemu poschodiu, urobil gesto "pomaly dopredu". Kennedy sa priblížil k Drakeovi. "Kde sú tvoji kamaráti zo SAS?"
  
  "Drž sa preč," povedal Drake. "Napokon teraz nechceme páchať zbytočné zabíjanie, však?"
  
  Kennedy potlačil smiech. "Si komik, Drake." Naozaj vtipný chlapík."
  
  "Mali by ste ma vidieť na rande."
  
  Kennedy netrafil strelu a potom povedal: "Nemysli si, že budem súhlasiť." Jej pravá ruka sa zvyčajne natiahla, aby si uhladila prednú časť blúzky.
  
  "Nemysli si, že som sa pýtal."
  
  Začali stúpať po posledných schodoch. Keď sa vedúci vojak blížil k poslednej zákrute, ozval sa výstrel a kúsok sadry mu explodoval niekoľko centimetrov od hlavy.
  
  "Choď dole!"
  
  Steny prerazilo krupobitie výstrelov. Dahl sa plazil dopredu po bruchu a robil sériu pohybov rukami.
  
  Drake povedal: "Metóda strašiaka."
  
  Jeden vojak rýchlo vystrelil salvu, aby zamestnal svojho nepriateľa. Ďalší si zložil prilbu, zavesil si pušku na opasok a pomaly ju posunul dopredu do palebnej línie. Začuli slabé šuchotanie pohybu. Tretí vojak vyskočil z krytu pod schody a udrel strážcu medzi oči. Muž padol mŕtvy skôr, ako stihol vystreliť.
  
  "Roztomilé," Drakeovi sa páčili dobre naplánované pohyby.
  
  Vyšli po schodoch s vytiahnutými zbraňami a rozišli sa okolo klenutého vchodu na štvrté poschodie, potom opatrne nazreli do miestnosti za ním.
  
  Drake čítal znamenia. Toto bola sieň jašterích dinosaurov. Pane, pomyslel si. Nebol tam držaný ten prekliaty Tyrannosaurus?
  
  Ukradomky nazrel do miestnosti. Niekoľko profesionálne vyzerajúcich chlapíkov v civilnom oblečení vyzeralo zaneprázdnene, všetci boli vyzbrojení nejakým ťažkým guľometom, s najväčšou pravdepodobnosťou Mac-10 "sprej a modli sa". Pred ním však stál Tyrannosaurus, týčiaci sa v majestátnosti nočnej mory, trvalé stelesnenie nočnej mory aj milióny rokov po jej zmiznutí.
  
  A priamo okolo neho - šikovne prekĺzla okolo jeho čeľustí - prešla Alicia Miles, ďalší smrtiaci predátor. Kričala svojim podpisom: "Pozorujte čas, chlapci! Jeden lapsus a ja vás všetkých, chrobákov, osobne vyradím z hry! Ponáhľaj sa!"
  
  "Teraz je tam dáma," zašepkal Kennedy posmešne z milimetrovej vzdialenosti. Drake cítil jej diskrétnu vôňu parfumu a ľahké dýchanie. "Starý priateľ, Drake?"
  
  "Naučil ju všetko, čo vie," povedal. "Najskôr doslova. Potom prešla okolo mňa. Divné ninja-shaolinské sračky. A nikdy nebola dámou, to je isté."
  
  "Naľavo sú štyria," hlásil vojak. "Päť vpravo. Navyše žena. Odinov exponát musí byť v zadnej časti miestnosti, možno v samostatnom výklenku, neviem."
  
  Dahl sa nadýchol. "Čas sa pohnúť."
  
  
  OSEMNÁSŤ
  
  
  
  NÁRODNÉ HISTORICKÉ MÚZEUM NEW YORKU
  
  
  Švédi vyskakujú z krytu, pália presne. Štyria Kanaďania spadli, potom ďalší, traja z nich narazili do skleneného exponátu, ktorý sa prevrátil a dopadol na podlahu so zvukom podobným výbuchu.
  
  Zvyšní Kanaďania sa otočili a na mieste spustili paľbu. Dvaja Švédi kričali. Jeden spadol a z rany na hlave mu tiekla krv. Druhý sa zrútil v zvíjajúcej sa hromade a chytil sa za stehno.
  
  Drake vkĺzol do miestnosti po vyleštenej podlahe a zaliezol za masívny sklenený displej s obrovskými pásavcami. Keď si bol istý, že Kennedy je v bezpečí, zdvihol hlavu, aby sa pozrel cez sklo.
  
  Videl som, ako Alicia zabila dvoch utekajúcich Švédov dvoma perfektnými ranami.
  
  Spoza Tyrannosaura sa objavili ešte štyria Kanaďania. Museli byť vo výklenku, kde boli vystavení Vlci. Na tele mali pripútané zvláštne kožené opasky a na chrbte ťažké batohy.
  
  A tiež Mac-10. Naplnili miestnosť guľkami.
  
  Švédi sa ponorili do úkrytu. Drake spadol na zem a uistil sa, že obopne Kennedyho hlavu, aby ju držal čo najnižšie. Sklo nad ním sa rozbilo, črepiny skla sa rozsypali a pršalo na ne. Okolo nich praskli a rozpadli sa fosílie a repliky pásavca.
  
  "Rýchlo sa upratuj, dobre?" zamrmlal Kennedy. "Áno, to je správne."
  
  Drake sa otriasol, všade hádzal úlomky skla a skontroloval vonkajšiu bočnú stenu múzea. Spadol tam Kanaďan a Drake ho okamžite označil.
  
  "Už to robím."
  
  Použil rozbitý displej ako kryt a priblížil sa k ležiacemu chlapovi. Načiahol sa po samopale, no muž zrazu otvoril oči!
  
  "Ježiš!" Drakeovo srdce tĺklo rýchlejšie ako Noahove ruky, keď staval archu.
  
  Muž zastonal, oči sa mu rozšírili od bolesti. Drake sa rýchlo spamätal, zobral zbraň a odbil ho do zabudnutia. "Krvavý zombie."
  
  Otočil sa na jednom kolene, pripravený zasiahnuť, ale Kanaďania sa stiahli za rebrované brucho T. rexa. Dočerta! Keby len nedávno nezmenili jeho držanie tela, čo spôsobilo, že chodil menej vzpriamene ako predtým. Jediné, čo videl, bolo niekoľko odseknutých nôh.
  
  Kennedy sa k nemu posunul a postavil sa vedľa neho.
  
  "Pekná šmykľavka," povedal a kolísal sa doľava a doprava a snažil sa zistiť, čo majú Kanaďania v pláne.
  
  Nakoniec videl pohyb medzi tromi zlomenými rebrami a neveriacky zalapal po dychu. "Majú vlkov," vydýchol. "A rozbijú ich na kusy!"
  
  Kennedy pokrútila hlavou. "Nie. Rozbijú ich na kúsky," upozornila. "Pozri. Pozrite sa na batohy. Nikto nepovedal, že všetky časti Odina musia byť celé, však?"
  
  "A je ľahšie ich rozobrať po častiach," prikývol Drake.
  
  Už sa chystal prejsť na obálku ďalšieho exponátu, keď sa rozpútalo peklo. Zo vzdialeného rohu miestnosti cez dvere označené 'Vertebrate Origins' vtrhlo dovnútra tucet kričiacich banshe. Húkali, strieľali divoko, smiali sa ako fanúšikovia predávkovaní multi-double Yeager na jarné prázdniny.
  
  "Nemci sú tu." povedal Drake sucho predtým, ako padol na podlahu.
  
  Tyrannosaurus sa divoko triasol, keď ho olovený projektil prepichol. Hlava mu visela, zuby zaťaté, ako keby ho násilie okolo rozhnevalo natoľko, že ho priviedlo späť k životu. Kanaďan letel späť v oblaku gore. Dinosaurovu čeľusť postriekala krv. Švédsky vojak prišiel o ruku až po lakeť a kričal okolo.
  
  Nemci vtrhli, zbláznili sa.
  
  Spoza okna najbližšie k Drakeovi sa ozvalo známe bum-bum-bum listov rotora helikoptér.
  
  Nie znova!
  
  Vo svojom periférnom videní si Drake všimol skupinu postáv špeciálnych jednotiek oblečených v tme, ako sa k nemu plížia. Keď sa Drake pozrel tým smerom, tweetery v jeho ušiach sa zbláznili.
  
  Dobrí chlapci.
  
  Kanaďania na to išli a spôsobili chaos. Vyrazili spod obrovského brucha T. rexa a zúrivo vystrelili. Drake chytil Kennedyho za rameno.
  
  "Pohni sa!" Boli na linke letu. Odstrčil Kennedyho preč práve vo chvíli, keď sa objavila Alicia Milesová. Drake zdvihol zbraň a potom uvidel, ako sa zľava približuje mohutný Nemec Milo.
  
  V jednej spoločnej sekunde pauzy všetci traja sklonili zbrane.
  
  Alicia vyzerala prekvapene. "Vedel som, že sa do toho pustíš, Drake, ty starý bastard!"
  
  Milo sa zastavil. Drake sa pozeral z jedného na druhého. "Mal som zostať vo Švédsku, psí dych." Drake sa pokúsil toho veľkého chlapa obliecť. "Chýba ti tvoja sučka, čo?"
  
  Guľky prerazili vzduch okolo nich bez toho, aby prenikli do ich napnutého zámotku.
  
  "Tvoj čas príde," zašepkal Milo chrapľavo. "Ako tvoj malý chlapec a jeho sestra. A Parnevikove kosti."
  
  A potom sa svet vrátil a Drake inštinktívne ustúpil o milisekundu, keď videl, ako Alicia nevysvetliteľne padá na zem.
  
  RPG raketa prerazila brucho T-Rexa a poslala kostené nože lietajúce na všetky strany. Prebehol cez chodbu, priamo cez jedno z bočných okien. Po ťažkej pauze nastal obrovský výbuch, ktorý otriasol miestnosťou, nasledovaný mučivým zvukom rútiaceho sa kovu a škrípajúcich kĺbov.
  
  Kovová smrť narazila do steny Národného historického múzea.
  
  Drake bol roztiahnutý na vrchole Kennedyho, pretože hybnosť helikoptéry spôsobila, že narazil do steny múzea, čo spôsobilo zrútenie ťažkých trosiek. Nos sa prerazil a vrhal trosky dopredu vo zvlnených hromadách. Kokpit potom takmer kolmo narazil do rúcajúcej sa steny a pilot bol videný, ako v zbesilej panike trhal rýchlostnou pákou, než sa rozmazal ako mucha cez vlastné čelné sklo.
  
  Potom listy vrtule zasiahli... a vypadli!
  
  Lietajúce kovové oštepy vytvorili vo vnútri miestnosti vražednú zónu. Šesťmetrový hrot vydal bzučivý zvuk, keď letel smerom k Drakeovi a Kennedymu. Bývalý vojak SAS ležal tak plochý, ako to len bolo možné, a potom cítil, ako mu odrezali vrch ucha, kým kosa odrezala kus Kennedyho temene a vrazila tri stopy do najvzdialenejšej steny.
  
  Chvíľu ako obarený ležal a potom zrazu otočil hlavu. Vrtuľník sa zastavil a stratil rýchlosť. V nasledujúcom momente sa skĺzol po boku múzea, ako Wile E. Coyote kĺzal po svahu hory, do ktorej sa práve zrazil.
  
  Drake odpočítaval štyri sekundy, kým sa ozvalo ohlušujúce šramotenie ťažkého kovu. Na chvíľu sa rozhliadol po miestnosti. Kanaďania neporušili krok, aj keď jedného z nich rozrezal list rotora na kusy. Dostali sa na stranu miestnosti, štyria chlapi s ťažkými batohmi, ako aj Alicia a jeden krycí bojovník. Otáčali niečo, čo vyzeralo ako klesajúce jednotky.
  
  Na tvárach Nemcov, nezakrytých maskami, bola napísaná hrôza. Drake si muža v bielom nevšimol a uvažoval, či táto misia nie je pre neho príliš riskantná. Videl, ako sa k nim rýchlo blížia špeciálne jednotky; Švédi sa vzdali moci, keď prišli Američania.
  
  Kanaďania sa zachránili s Wolves! Drake sa pokúsil vstať, ale bolo pre neho ťažké zdvihnúť telo, veľmi otrasený blízkou slečnou a prekvapivou scénou.
  
  Kennedy mu pomohol tak, že ho tvrdo udrel lakťom a potom sa spod neho vykrútil, posadil sa a utrel si krv z hlavy.
  
  "Pervert". - zamrmlala v predstieranom hneve.
  
  Drake si pritlačil ruku k uchu, aby zastavil krvácanie. Ako sledoval, tri z piatich zostávajúcich švédskych špeciálnych jednotiek sa pokúsili odraziť Kanaďanov, keď prvý použil svoj odpaľovač na vyskočenie zo zničeného okna.
  
  Ale Alicia sa otočila s hravým úsmevom na tvári a Drake sa v duchu prikrčil. Skočila dopredu a prehnala sa nimi, čierna vdova brutálnej popravy, ohýbala vysokokvalifikovaných vojakov takým spôsobom, že im lámala kosti s bezkonkurenčnou ľahkosťou a trvalo jej menej ako dvanásť sekúnd, kým zničila tím.
  
  V tom čase už z budovy potichu a obratne vyskočili traja Kanaďania.
  
  Zostávajúci kanadský vojak spustil paľbu z krytu.
  
  Newyorský tím SWAT zaútočil na Nemcov, zatlačil ich do zadnej časti miestnosti a všetkých okrem troch nechal tam, kde stáli. Zvyšní traja vrátane Mila odhodili zbrane a utiekli.
  
  Drake sebou trhol, keď sa Tyrannosaurus konečne vzdal ducha a zrútil sa do hromady starých kostí a prachu.
  
  Kennedy nadával, keď štvrtý Kanaďan skočil, rýchlo za ním Alicia. Posledný vojak bol zastrelený do lebky, keď sa chystal skočiť. Spadol späť do miestnosti a ležal rozvalený medzi horiacimi troskami, len ďalšou obeťou vojny šialenca a jeho závodu k apokalypse.
  
  
  DEVANÁSŤ
  
  
  
  NEW YORK
  
  
  Takmer okamžite začala Drakeova myseľ hodnotiť a analyzovať. Milo urobil niekoľko záverov o Benovi a profesorovi Parnevikovi.
  
  Pred stlačením rýchlej voľby vylovil svoj mobilný telefón a skontroloval, či nie je poškodený.
  
  Telefón zvonil a zvonil. Ben by to nenechal tak dlho, nie Ben...
  
  Srdce mu stíchlo. Snažil sa ochrániť Bena, sľúbil chlapíkovi, že bude v poriadku. Ak niečo...
  
  Hlas odpovedal: "Áno?" Šepkať.
  
  "Ben? Si v poriadku? Prečo šepkáš?"
  
  "Matt, vďaka Bohu. Môj otec mi zavolal, išiel som sa porozprávať, potom som sa obzrel a videl som, ako títo dvaja násilníci bijú profesora. Rozbehol som sa k nim a oni spolu s niekoľkými ďalšími odišli na motorkách."
  
  "Zobrali profesora?"
  
  "Prepáč, kamarát. Pomohol by som mu, keby som mohol. Sakra môj otec!"
  
  "Nie! Drakeovo srdce sa stále zotavovalo. "Nie je to tvoja chyba, Blakey." Vôbec nie. Mali títo motorkári na chrbte pripútané veľké batohy?"
  
  "Niektorí áno."
  
  "Dobre. Zostaň tam."
  
  Drake sa zhlboka nadýchol a snažil sa upokojiť svoje nervy. Kanaďania by sa ponáhľali. Ben sa vyhol škaredej rane vďaka svojmu otcovi, ale profesor bol v hlbokom sračke. "Ich plán bol utiecť odtiaľto na čakajúcich bicykloch," povedal Kennedymu a potom sa rozhliadol po zničenej miestnosti. "Musíme nájsť Dahla." Máme problém."
  
  "Len jeden?"
  
  Drake si prezrel skazu, ktorú spôsobili v múzeu. "Táto vec práve explodovala."
  
  
  * * *
  
  
  Drake opustil múzeum obklopený vládnymi zamestnancami. Pri západnom vchode do Central Parku zriaďovali odstavnú stanicu, ktorú zámerne ignoroval, keď si všimol Bena sedieť na lavičke oproti nemu. Dieťa nekontrolovateľne plakalo. Teraz čo? Kennedy bežal po trávnatom páse vedľa neho.
  
  "Toto je Karin," Benove oči boli preplnené ako Niagarské vodopády. "Poslal som jej e-mail, aby som sa jej spýtal, ako sa jej darí s Valkyries a ako odpoveď som dostal... dostal tento MPEG."
  
  Otočil svoj laptop, aby ho videli. Na obrazovke sa objavil malý videosúbor, ktorý sa opakovane prehrával. Klip trval asi tridsať sekúnd.
  
  Čiernobiely zmrazený rám ukazoval rozmazané obrázky Benovej sestry Karin, ako bezvládne visí v náručí dvoch statných maskovaných mužov. Okolo čela a úst mala rozmazané tmavé škvrny, ktoré mohli byť len krvou. Tretí muž zdvihol tvár ku kamere a kričal so silným nemeckým prízvukom.
  
  "Vzoprela sa, malá minx, ale buďte si istí, že ju v najbližších týždňoch naučíme, aké je to hlúpe!" Muž potriasol prstom a z úst mu vystrekli sliny. "Prestaň im pomáhať, chlapče. Prestaň na nich útočiť.... issss.... Ak to urobíš, dostaneš ju späť v poriadku" - nepríjemný smiech. "Viac alebo menej".
  
  Fragment sa začal opakovať.
  
  "Je to druhý Dan," bľabotal Ben. "Chce si otvoriť vlastnú školu bojových umení. Nemyslel som si, že by ju niekto mohol poraziť, moja - moja staršia sestra."
  
  Drake objal Bena, keď sa jeho mladý priateľ zlomil. Jeho pohľad, ktorý si Kennedy všimol, no nebol mu určený, bol na bojovom poli plný nenávisti.
  
  
  TWENTY
  
  
  
  NEW YORK
  
  
  Abel Frey, svetoznámy módny návrhár, multimilionár a majiteľ neslávne známej 24-hodinovej párty Chateau-La Verein, sedel v zákulisí Madison Square Garden a sledoval, ako sa jeho prisluhovači motajú ako paraziti, ktorými v skutočnosti boli.
  
  Počas obdobia slnovratu alebo poklesu ich poskytoval v rámci svojho rozľahlého alpského domu - všetkých od svetoznámych modelov až po osvetľovacie posádky a bezpečnostný personál - večierky sa nezastavili celé týždne. Ale ako turné pokračovalo a Freyovo meno bolo v centre pozornosti, začali sa trápiť a uspokojovať každý jeho rozmar.
  
  Scéna dostávala tvar. Beh mačiek bol z polovice dokončený. Jeho svetelný dizajnér spolupracoval s tímom The Garden, aby prišiel s obojstranne rešpektujúcim magickým plánom: synchronizovaný rozvrh osvetlenia a zvuku pre dvojhodinovú show.
  
  Frey mal v úmysle to nenávidieť a prinútiť tých bastardov zapotiť sa a začať odznova.
  
  Supermodelky chodili tam a späť v rôznych fázach vyzliekania. Zákulisie módnej prehliadky bolo opakom pódiovej prehliadky - potrebovali ste menej materiálu, nie viac - a tieto modelky - aspoň tie, ktoré s ním bývali v La Vereine - vedeli, že to všetko už aj tak videl.
  
  Podporoval exhibicionizmus. V skutočnosti to požadoval. Strach ich obmedzil, tieto surovce. Strach, chamtivosť a obžerstvo a všetky ostatné úžasné bežné hriechy, ktoré pripútali obyčajných mužov a ženy k tým, ktorí majú moc a bohatstvo - od predajcov cukroviniek Victoria's Secret po ľadové sochy z východnej Európy a zvyšok jeho šťastných sluhov - každý z nich kňučal. krviprelievačov.
  
  Frey videl, ako Milo preniká cez svadobné telá. Videl som, ako sa modelky vyhýbali krutému hrubému mužovi. V duchu som sa usmial nad ich zjavným príbehom.
  
  Milo nevyzeral šťastne. "Tam späť!" Kývol smerom k Freyovej provizórnej mobilnej kancelárii.
  
  Freyova tvár stvrdla, keď boli sami. "Čo sa stalo?"
  
  "Čo sa nestalo? Prišli sme o helikoptéru." Vyškriabal som sa odtiaľ s dvoma chlapmi. Mali SWAT, SGG, toho bastarda Drakea a nejakú ďalšiu sučku. Vonku bolo peklo, človeče." Milove americké intonácie doslova boleli Freyove kultivovanejšie uši. Šelma ho práve nazvala "človek".
  
  "Splinter?"
  
  "Stratená s tou bosou kurvou, Miles." Milo sa uškrnul.
  
  "Pochopili to Kanaďania?" Frey v hneve zovrel ramená stoličky, čo spôsobilo, že sa zdeformovali.
  
  Milo sa tváril, že si to nevšimol, čím prezrádzal svoju vnútornú úzkosť. Freyovo sebectvo mu nafúklo hruď. "Zajebaní zbytoční bastardi!" Kričal tak nahlas, že Milo cúvol. "Vy neužitoční bastardi, ktorí ste prehrali s bandou zasraných jazdcov!"
  
  Sliny vyleteli z Freyových pier a postriekali stôl, ktorý ich oddeľoval. "Vieš, ako dlho som čakal na túto chvíľu? Tentokrát? A ty?"
  
  Keďže sa neovládol, udrel americké komando do tváre. Milo prudko otočil hlavu a líca mu očerveneli, no inak nereagoval.
  
  Frey prinútil najvyšší zámotok pokoja, aby ho zahalil. "Môj život," povedal s najväčšou námahou, akú vedia vynaložiť len muži vysokého pôvodu, "bol zasvätený - nie, zasvätený - hľadaniu tejto Hrobky... tejto Hrobky Bohov. Dopravím ich - kus po kuse - na môj hrad. "Ja som vládca," povedal a mávol rukou smerom k dverám, "a nemyslím tým vládcu týchto idiotov. Môžem prinútiť päť supermodeliek, aby posrali môjho najkratšieho ochrankára len preto, že som mal nápad. Dokážem prinútiť dobrého muža bojovať na život a na smrť v mojej bojovej aréne, ale to zo mňa nerobí vládcu. Rozumieš?"
  
  Z Freyovho hlasu sála intelektuálna nadradenosť. Milo prikývol, no oči mal prázdne. Frey to považoval za hlúposť. Vzdychol.
  
  "No, čo ešte pre mňa máš?"
  
  "Toto". Milo sa postavil a niekoľko sekúnd ťukal do klávesnice Freyovho notebooku. Objavil sa priamy prenos zameraný na oblasť pri Vlastivednom múzeu.
  
  "Máme ľudí, ktorí sa tvária ako televízne štáby. Mali oči na Drakeovi, žene a chlapcovi - Benovi Blakeovi. Zostáva teda aj SPECIAL a celý zvyšok SGG, a pozri, ja tomu verím," zľahka poklepal na obrazovku a zanechal za sebou nechcené škvrny potu a bohvie čo ešte, "toto je tím SAS."
  
  "Veríš..." povedal Frey. "Chceš mi povedať, že teraz máme v rukách mnohonárodnostnú rasu? A už nemáme najväčšie zdroje." Vzdychol. "Nie, že by nám to zatiaľ pomohlo."
  
  Milo zdieľal tajný úsmev so svojím šéfom. "Vieš, že je."
  
  "Áno. Vaša priateľka. Je naším najlepším aktívom a jej čas sa blíži. No dúfajme, že si spomenie, komu sa hlási."
  
  "Ide skôr o peniaze, ktoré si bude pamätať," povedal Milo s veľkým prehľadom.
  
  Freyovi sa rozžiarili oči a v očiach sa mu objavilo chlípne záblesk. "Hm. Na toto nezabudnem."
  
  "Máme aj sestru Bena Blakea. Zrejme divoká mačka."
  
  "Fajn. Pošlite ju na Hrad. Čoskoro sa tam vrátime." Urobil pauzu. "Počkaj... Počkaj... Tá žena je s Drakeom." Kto je ona?"
  
  Milo študoval jeho tvár a mykol plecami. "Netuším".
  
  "No, zisti to!"
  
  Milo zavolal televízny štáb: "Použi softvér na rozpoznávanie tváre na Drakeovej žene," zavrčal.
  
  Po štyroch minútach ticha dostal odpoveď. "Kennedy Moore," povedal Freyovi. "New York policajt"
  
  "Áno. ÁNO, nikdy nezabudnem na zhýralosť. Odstúp, Milo. Nechajte ma pracovať."
  
  Frey zadal názov do Googlu a sledoval niekoľko odkazov. Za menej ako desať minút všetko vedel a jeho úsmev sa rozšíril a ešte viac zvrhol. Zárodky skvelého nápadu mu narástli v mysli po puberte.
  
  "Kennedy Moore," nemohol odolať a vysvetlil pešiakovi, "bol jedným z najlepších v New Yorku. V súčasnosti je na nútenej dovolenke. Zatkla špinavého policajta a poslala ho do väzenia. Jeho odsúdenie viedlo k prepusteniu niektorých ľudí, ktorých pomohol usvedčiť, čo má niečo spoločné s prerušenou reťazou dôkazov. Frey sa odmlčal. "Aká zaostalá krajina by zaviedla takýto systém, Milo?"
  
  "USA," Jeho zločinec vedel, čo sa od neho očakáva.
  
  "No, úžasný právnik zabezpečil prepustenie muža menom Thomas Caleb, "najhoršieho sériového vraha v histórii severných Spojených štátov," ako sa tu píše. Môj, môj. Je to lahodne hnusné. Počúvaj!
  
  "Caleb otvorí oči svojej obete, pomocou zošívačky vystrelí klipy cez očné viečko a čelo, potom im vtlačí živý hmyz do hrdla, núti ich žuť a prehĺtať, kým sa neudusia k smrti." Frey pozrel na Mila s vyvalenými očami. "Povedal by som, že trochu ako jesť v McDonald's."
  
  Milo sa neusmial. "Je vrahom nevinných," povedal. "Komédia nejde dokopy s vraždou."
  
  Frey sa naňho usmial. "Zabili ste nevinných, však?"
  
  "Len keď robím svoju prácu. Som vojak."
  
  "Hmm, no, je to tenká čiara, však? Nevadí. Vráťme sa k aktuálnej tvorbe. Tento Caleb od svojho prepustenia zabil ďalších dvoch nevinných. Povedal by som, že jasný výsledok etickej doktríny a súboru morálnych hodnôt, čo, Milo? V každom prípade tento Caleb teraz zmizol."
  
  Milo trhol hlavou smerom k obrazovke notebooku, ku Kennedymu Moorovi. "Ešte dve?"
  
  Teraz sa Frey zasmial. "Ha, ha. Nie si taký hlúpy, aby si tomu nerozumel, však? Predstavte si jej smútok. Predstavte si jej agóniu!"
  
  Milo sa toho chytil a napriek sebe vycenil zuby ako ľadový medveď, ktorý trhá svoj prvý úlovok dňa.
  
  "Mám plán". Frey sa zachichotal od radosti. "Do riti... mám plán."
  
  
  DVADSAŤJEDEN
  
  
  
  NEW YORK
  
  
  V mobilnej centrále vládol chaos. Drake, Kennedy a Ben nasledovali Thorstena Dahla a rozzúreného veliteľa špeciálnych síl hore po schodoch a popri tom rozruchu. Prešli cez dve oddelenia, kým sa zastavili v relatívnom tichu, ktoré im poskytoval výklenok na konci kovovej búdy.
  
  "Zavolali sme," odhodil veliteľ špeciálnych síl v hneve zbraň. "Dostali sme ten prekliaty hovor a o pätnásť minút neskôr sú traja moji muži mŕtvi! Čo...?"
  
  "Len tri?" spýtal sa Dahl. "Prehrali sme šesť. Rešpekt si vyžaduje, aby sme si našli čas..."
  
  "Sakra s rešpektom," rozzúril sa chlapík zo SWAT. "Vstupuješ na moje územie, ty anglický kreténe." Ste rovnako zlí ako prekliati teroristi!"
  
  Drake zdvihol ruku. "V skutočnosti som anglický kretén." Tento idiot je Švéd."
  
  Američan vyzeral zmätene. Drake pevnejšie zovrel Benove ramená. Cítil, ako sa chlap chveje. "Pomohli sme," povedal chlapíkovi zo špeciálnych jednotiek. "Pomohli. Mohlo to byť oveľa horšie."
  
  A potom, keď osud zložil svoje ironické kladivo, zaznel šokujúci zvuk guľiek, ktoré pršali na veliteľstvo. Všetci spadli na podlahu. Od východnej steny sa odrazil kovový zvuk. Pred ukončením streľby sa veliteľ špeciálnych síl postavil. "Je to nepriestrelné," povedal s miernymi rozpakmi.
  
  "Musíme ísť," Drake hľadal Kennedyho, ale nenašiel ju.
  
  "V palebnej línii?" povedal chlapík zo špeciálnych jednotiek. "Kto sakra ste?"
  
  "Nie je to spoločnosť alebo guľky, čo ma znepokojuje," povedal Drake. "Toto je granát s raketovým pohonom, ktorý môže čoskoro nasledovať."
  
  Obozretnosť si vyžiadala evakuáciu. Drake vyšiel práve včas, aby videl, ako čiernobieli bežia a kričia v smere, odkiaľ prišli guľky.
  
  Znova sa poobzeral po Kennedyovej, ale zdalo sa, že zmizla.
  
  Potom sa zrazu medzi nimi objavila nová tvár. Vedúci úradu, súdiac podľa jeho trojhviezdičkového odznaku, a ako by to nestačilo, pretlačil sa okolo neho, bol muž, ktorý mal na sebe vzácnych päť hviezdičiek policajného komisára. Drake okamžite vedel, že toto je ten chlap, s ktorým by sa mali porozprávať. Policajní komisári boli zapojení do boja proti terorizmu.
  
  Vysielačka veliteľa špeciálnych jednotiek zakričala: "Všetko jasné. Tu na streche je diaľkovo ovládaná zbraň. Toto je červený sleď."
  
  "Bastardi!" Drake si myslel, že Kanaďania a Nemci sa so svojimi väzňami posúvajú ďalej a ďalej.
  
  Thorsten Dahl sa prihovoril nováčikovi. "Naozaj by ste sa mali porozprávať s mojím ministrom."
  
  "Úloha je hotová," povedal komisár. "Ideš odtiaľto."
  
  "Nie, počkaj," začal Drake a fyzicky bránil Benovi, aby sa ponáhľal dopredu. "Vy nerozumiete...."
  
  "Nie, nie," povedal komisár cez zaťaté zuby. "Neviem. A myslím, že odchádzate odtiaľto a mierite do Washingtonu, DC. Capitol Hill chce kúsok z vás, chlapci, a dúfam, že to zoberú po veľkých kúskoch. "
  
  
  * * *
  
  
  Let trval deväťdesiat minút. Drake sa obával Kennedyho záhadného zmiznutia, kým sa neobjavila práve vtedy, keď sa lietadlo chystalo vzlietnuť.
  
  Bez dychu bežala uličkou.
  
  "Myslel som, že sme ťa stratili," povedal Drake. Pocítil obrovskú úľavu, no snažil sa to udržať s ľahkosťou.
  
  Kennedy neodpovedal. Namiesto toho si sadla na sedadlo pri okne, ďaleko od rozhovoru. Drake vstal, aby to preskúmal, ale zastavil sa, keď sa od neho odtiahla, tvár mala bielu ako alabaster.
  
  Kde bola a čo sa tam stalo?
  
  Počas letu neboli povolené žiadne telefonáty ani e-maily. Žiadna televízia. Leteli v tichosti; niekoľko strážcov ich bez zasahovania sledovalo.
  
  Drake to mohol nechať plynúť cez seba. Školenie SAS si vyžiadalo hodiny, dni a mesiace čakania. Na prípravu. Na pozorovanie. Pre neho by hodina mohla preletieť za milisekundu. V jednej chvíli im ponúkli alkohol v týchto malých plastových fľaštičkách a Drake váhal viac ako chvíľu.
  
  Whisky sa zaiskrila, jantárový amulet katastrofy, jeho zbraň, ktorú si vybral naposledy, keď to bolo ťažké - keď Alison odišla. Spomenul si na bolesť, zúfalstvo, a predsa na ňom jeho pohľad zostal.
  
  "Nie tu, ďakujem." Ben bol dostatočne ostražitý, aby poslal svoju milenku preč. "Sme chlapci z Mountain Dew." Prines to."
  
  Ben sa dokonca snažil dostať Drakea z tohto stavu predstieraním, že je geek. Naklonil sa do uličky a sledoval, ako sa moderátorka, kolísavá, vracia na svoje miesto. "V žargóne našich amerických bratov by som sa do toho pustil!"
  
  Jeho tvár očervenela, keď sa naňho hostiteľka prekvapene pozrela. Po sekunde povedala: "Toto nie je vzduch Hooters, zlatko."
  
  Ben klesl späť na stoličku. "Svinstvo".
  
  Drake pokrútil hlavou. "Vaše zdravie, kamarát. Tvoje neustále ponižovanie slúži ako šťastná pripomienka, že som nikdy nebol v tvojom veku."
  
  "Hovadina".
  
  "Vážne - ďakujem."
  
  "Neboj sa".
  
  "A Karin - bude v poriadku." Sľubujem."
  
  "Ako to môžeš sľúbiť, Matt?"
  
  Drake sa odmlčal. Vyjadrený bol jeho vrodený záväzok pomáhať tým, ktorí to potrebujú, nie jasný úsudok vojaka.
  
  "Ešte jej neublížia," povedal. "A veľmi skoro budeme mať viac pomoci, ako si dokážete predstaviť."
  
  "Ako vieš, že jej neublížia?"
  
  Drake si vzdychol. "Dobre, dobre, to je vzdelaný odhad." Keby ju chceli mŕtvu, hneď by ju zabili, nie? Žiadne rozmaznávanie. Ale neurobili to. Takže..."
  
  "Áno?"
  
  "Nemci ju na niečo potrebujú. Nechajú ju nažive." Drake vedel, že ju môžu vziať na samostatný výsluch alebo niečo ešte konvenčnejšie - k šéfovi podobnému diktátorovi, ktorý rád ovládal každú udalosť. V priebehu rokov sa Drake zamiloval do tohto typu tyrana. Ich autoritárstvo vždy dávalo dobrým chlapom druhú šancu.
  
  Ben sa prinútil k úsmevu. Drake cítil, že lietadlo začína klesať a začal si v hlave prehodnocovať fakty. Keďže sa jeho malý tím rozpadol, musel zintenzívniť a chrániť ich ešte viac.
  
  
  * * *
  
  
  Do dvoch minút po opustení lietadla boli Drake, Ben, Kennedy a Dahl uvedení cez niekoľko dverí, hore tichým eskalátorom, dolu plyšovou chodbou lemovanou hrubými modrými panelmi a nakoniec cez ťažké dvere, ktoré si Drake všimol, že boli za nimi premyslene zamknuté. ich.
  
  Ocitli sa v prvotriednom salóniku, ktorý bol prázdny okrem seba a ôsmich ďalších: päť ozbrojených strážcov a tri obleky - dve ženy a starší muž.
  
  Muž vykročil vpred. "Jonathan Gates," povedal potichu. "Minister obrany."
  
  Drake pocítil náhly nával paniky. Bože, ten chlap bol megamocný, možno piaty alebo šiesty v poradí na prezidentský úrad. Vzdychol a vykročil vpred, pričom si všimol postupujúce pohyby stráží, potom roztiahol ruky.
  
  "Všetci priatelia sú tu," povedal. "Aspoň... myslím."
  
  "Verím, že máš pravdu." Minister obrany predstúpil a natiahol ruku. "Aby som ušetril čas, bol som už aktuálny. Spojené štáty sú ochotné a schopné pomôcť. Som tu, aby som... uľahčil... túto pomoc."
  
  Jedna zo žien ponúkla všetkým drink. Mala čierne vlasy, prenikavý pohľad a mala okolo päťdesiatky, s líniami obáv dostatočne hrubými na to, aby skryli štátne tajomstvá, a spôsob ignorovania stráží, ktoré hovorili o tom, že sa s nimi necítila dobre.
  
  Nápoje trochu roztopili ľad. Drake a Ben zostali blízko Gatesa a popíjali diétne nápoje. Kennedy podišla k oknu, vírila víno a pozerala sa na rolujúce lietadlá, zdanlivo stratená v myšlienkach. Thorsten Dahl sa posadil do pohodlného kresla s Evian, reč jeho tela bola zvolená tak, aby nehrozila.
  
  "Moja sestra," povedal Ben. "Pomôžeš jej?"
  
  "CIA kontaktovala Interpol, ale zatiaľ nemáme žiadne stopy o Nemcoch." Po chvíli, keď si všimol Benovo utrpenie a úsilie, ktoré mu dalo osloviť člena Kongresu, tajomník dodal: "Snažíme sa, synu. Nájdeme ich."
  
  "Moji rodičia ešte nevedia." Ben mimovoľne pozrel na svoj mobilný telefón. "Ale nebude to trvať dlho..."
  
  Teraz vystúpila iná žena - veselý, sebavedomý, oveľa mladší jedinec, v každom ohľade pripomínajúci budúcu bývalú pani ministerku zahraničných vecí, skutočný dravec alebo, ako sám Drake povedal, politická verzia Alicie Milesovej.
  
  "Moja krajina je nereálna, pán Dahl, pán Drake." Vieme, že sme v tomto dosť pozadu a vieme, čo je v stávke. Váš tím SAS bol povolený na prevádzku. SGG tiež. Máme tím Delta pripravený pomôcť. Len spočítaj čísla..." Pokrútila prstami. "Súradnice".
  
  "A profesor Parnevik?" Dahl prvýkrát prehovoril. "Aké správy o Kanaďanoch?"
  
  "Vydávajú sa príkazy," povedal tajomník trochu stroho. "Toto je diplomatická situácia..."
  
  "Nie!" zakričal Drake a potom vydýchol, aby sa upokojil. "Nie Pane. Toto je nesprávny prístup. Táto vec spustila... čo?... pred tromi dňami? Čas je tu všetko, najmä teraz. Nasledujúcich pár dní," povedal, "sú tam, kde vyhráme alebo prehráme.
  
  Minister Gates mu venoval prekvapený pohľad. "Počul som, že v tebe stále je nejaký ten vojak, Drake." Ale nie kvôli tejto reakcii."
  
  "Prepínam medzi vojakom a civilistom, keď sa to hodí," pokrčil plecami Drake. "Výhody bývalého vojaka."
  
  "Áno. No, ak sa budete cítiť lepšie, príkazy vám nepomôžu. Colby Taylor zmizol zo svojho kanadského sídla spolu s väčšinou svojich zamestnancov. Predpokladám, že to plánoval už dlho a prešiel na nejaké vopred dohodnuté nepredvídané udalosti. V podstate - je mimo siete."
  
  Drake zavrel oči. "Nejaké dobré správy?"
  
  Prehovorila mladá žena. "Ponúkame vám všetky zdroje Kongresovej knižnice, aby ste pomohli pri výskume." Oči sa jej leskli. "Najväčšia knižnica na svete. Tridsaťdva miliónov kníh. Vzácne odtlačky. A Svetová digitálna knižnica."
  
  Ben sa na ňu pozrel, akoby práve súhlasila so zapojením sa do cosplay súťaže princeznej Leie. "Všetky zdroje? Takže - teoreticky - by ste mohli zistiť, ktorý Nemec je posadnutý nórskou mytológiou? Môžete nájsť texty o Odinovi a tejto hrobke bohov. Veci, ktoré nie sú na internete?"
  
  "Mohli by ste, stačí stlačiť tlačidlo," povedala žena. "A ak sa to nepodarí, máme niekoľko veľmi starých knihovníkov."
  
  Benove oči sa rozžiarili nádejou, keď sa pozrel na Matta. "Vezmi nás tam."
  
  
  * * *
  
  
  Kongresová knižnica bola pre nich otvorená v nedeľu v skorých ranných hodinách. Rozsvietené svetlá, pozorný personál, najväčšia knižnica na svete určite zapôsobila. Spočiatku architektúra a atmosféra miesta pripomínali Drakeovi múzeum, ale keď sa pozrel na rady knižníc a kruhové balkóny na čítanie, čoskoro pocítil úctivú atmosféru starovekých vedomostí a jeho nálada sa zmenila, aby zodpovedala okoliu.
  
  Zatiaľ čo Drake strávil nejaký čas túlaním sa po chodbách, Ben nestrácal čas ponorením sa do výskumu. Vkradol sa na balkón, naložil laptop a vyslal ich švédskeho veliteľa špeciálnych jednotiek na pátranie po káve a sušienkach.
  
  "Pekné miesto," povedal Drake, keď krúžil okolo. "Mám pocit, že Nicolas Cage by mohol každú chvíľu vyskočiť."
  
  Ben si stisol koreň nosa. "Neviem, kde začať," priznal. "Moja hlava je stodola, kamarát."
  
  Thorsten Dahl zaklopal na zábradlie, ktoré obklopovalo balkón. "Začnite tým, čo viete," povedal tým študovaným oxfordským tónom. "Začnite s legendou."
  
  "Správny. No túto báseň poznáme. Do značnej miery hovorí, že ten, kto znesvätí hrobku bohov, prinesie na Zem pekelný oheň. A je to doslova oheň. Naša planéta bude horieť. Vieme tiež, že táto legenda má jedinečné historické paralely s inými súvisiacimi legendami napísanými o iných bohoch."
  
  "Čo nevieme," povedal Dahl, "je prečo? Alebo ako?"
  
  "Oheň," povedal Drake ostro. "Ten chlap to práve povedal."
  
  Ben zavrel oči. Dahl sa otočil k Drakeovi s pevným úsmevom. "Nazýva sa to brainstorming," povedal. "Analýza faktov často pomáha odhaliť pravdu. Myslel som, ako sa stane katastrofa. Prosím, buď pomôžte, alebo odíďte."
  
  Drake si odpil z kávy a zostal ticho. Obaja títo chlapci stratili ľudí a zaslúžili si priestor. Podišiel k zábradliu a obzrel sa, jeho oči prebehli po okrúhlej miestnosti a všímal si pozície personálu a amerických agentov. Kennedy sedela o dve poschodia nižšie a zúrivo ťukala do svojho laptopu, izolovaná od svojho vlastného... čo?" pomyslel si Drake. Vina? strach? depresie? Vedel o tom všetko a nechystal sa začať kázať.
  
  "Legenda," povedal Ben, "naznačuje, že jedno znesvätenie Odinovho hrobu začne prúdiť ohnivé rieky. Povedal by som, že toto je rovnako dôležité vedieť ako čokoľvek iné.
  
  Drake sa zamračil, keď sa vynorili jeho nedávne spomienky. Videl to ohnivé rieky?
  
  Ale kde?
  
  "Prečo si to tak povedal?" spýtal sa. "Ohnivé rieky?"
  
  "Neviem. Možno preto, že ma už nebaví hovoriť "pekelný oheň vybuchne" a "koniec sa blíži". Cítim sa ako trailer z hollywoodskeho filmu."
  
  "Takže si išiel po ohnivých riekach?" Dahl zdvihol obočie. "Ako láva?"
  
  "Nie, počkaj," luskol Drake prstami. "Áno! Supervulkán! Na... na Islande, však?" Pozrel sa na Švéda, aby to potvrdil.
  
  "Pozri, to, že som Škandinávca neznamená, že som"
  
  "Áno". Vtom sa spoza neďalekej knižnice zhmotnil mladší námestník ministra obrany. "Na juhovýchodnej strane Islandu. Celý svet o tom vie. Po prečítaní novej vládnej štúdie si myslím, že toto je siedmy existujúci supervulkán."
  
  "Najslávnejší je v Yellowstonskom parku," povedal Ben.
  
  "Ale predstavuje supervulkán takú hrozbu?" spýtal sa Drake. "Alebo je to ďalší hollywoodsky mýtus?"
  
  Ben aj asistent tajomníka prikývli. "Pojem 'vymieranie druhov' nie je v tomto kontexte prehnaný," povedal poradca. "Výskum nám hovorí, že dve predchádzajúce erupcie supervulkánu sa zhodujú s dvoma najväčšími udalosťami hromadného vymierania, aké sa kedy na našej planéte vyskytli. Po druhé, samozrejme, dinosaury."
  
  "Aká veľká náhoda?" spýtal sa Drake.
  
  "Tak blízko, že keby sa to stalo raz, bol by si z toho prekvapený. Ale dvakrát? Poďme..."
  
  "Svinstvo".
  
  Ben zdvihol ruky do vzduchu. "Pozri, tu sa dostávame na vedľajšiu koľaj." Potrebujeme naplniť Odina svinstvom." Na obrazovke zvýraznil niekoľko titulov. "Toto, toto a wow, určite toto." Voluspa - kde Odin hovorí o svojich stretnutiach s Veštec."
  
  "Návštevy?" Drake urobil grimasu. "Vikingské porno, čo?"
  
  Asistent sa naklonil nad Bena a stlačil niekoľko tlačidiel, zadal heslo a napísal riadok. Jej nohavicový kostým bol opakom Kennedyho obleku, vkusne navrhnutý tak, aby postavu skôr zvýraznil, než skryl. Benove oči sa rozšírili a na jeho problémy sa na chvíľu zabudlo.
  
  Drake povedal: "Premrhaný talent."
  
  Ben mu podal prostredník práve vtedy, keď sa asistent postavil. Našťastie ho nevidela. "Do piatich minút vám ich prinesú," povedala.
  
  "Ďakujem, slečna." Drake zaváhal. "Prepáč, nepoznám tvoje meno."
  
  "Volajte ma Hayden," povedala.
  
  Knihy boli položené vedľa Bena o niekoľko minút neskôr a on si okamžite vybral knihu s názvom Voluspa.Listoval stránkami ako posadnutý muž; ako zviera cítiace krv. Dahl si vybral ďalší zväzok, Drake - tretí. Hayden sedel vedľa Bena a študoval s ním text.
  
  A potom Ben zakričal "Heuréka! Mám to!" Chýba odkaz. To je Heidi! Prekliata Heidi! Táto kniha nasleduje, citujem, "cesty Odinovej obľúbenej veštkyne Heidi".
  
  "Ako v detskej knihe?" Dahl si očividne spomenul na svoje školské časy.
  
  Drake len vyzeral zmätene. "A? Som skôr typ chlapa Heidi Klum."
  
  "Áno, detská kniha! Verím, že legenda o Heidi a príbeh o jej cestách sa museli v priebehu rokov vyvinúť zo nórskej ságy do nórskeho mýtu a potom sa spisovateľ zo Švajčiarska rozhodol použiť túto rozprávku ako základ pre knihu pre deti."
  
  "No, čo to hovorí?" Drake cítil, ako mu srdce bije rýchlejšie.
  
  Ben chvíľu čítal. "Och, to hovorí veľa," pokračoval rýchlo. "To sakra dobre hovorí za všetko."
  
  
  DVADSAŤDVA
  
  
  
  WASHINGTON DC
  
  
  Kennedy Moore sedela, pozerala na obrazovku svojho počítača, nič nevidela a premýšľala o tom, že keď brúsite život pod palcom, je to v podstate len tenisová loptička, s ktorou manipuluje majster. Malý obrat späť zmenil váš osud, nejaký nečakaný obrat vás poslal do špirály sebadeštrukcie, potom vás niekoľko dní rýchlej akcie vrátilo späť do hry.
  
  Cestou do New Yorku sa cítila nabitá energiou, po múzejnom šialenstve ešte lepšie. Bola spokojná sama so sebou a možno aj trochu spokojná s Mattom Drakeom.
  
  Aké zvrátené, povedala si. Ale nepovedal niekto raz, že z veľkých ťažkostí prichádza veľký pokrok? Niečo také.
  
  Profesora potom uniesli. Sestra Bena Blakea bola unesená. A Kennedy odhodlane kráčala smerom k tomuto mobilnému ústrediu, hlavu rovno a opäť úplne ponorená do hry, jej myšlienky sa sústredili na to, aby pochopila ten zmätok.
  
  Potom, keď začala kráčať po schodoch, z davu sa zhmotnil Lipkind a náhle ju zastavil.
  
  "Kapitán?"
  
  "Ahoj Moore. Musíme sa porozprávať ".
  
  "Poď dnu," mávol Kennedy smerom k ústrediu, "mohla by sa nám hodiť tvoja pomoc."
  
  "Uh, uh. Nie Nie je to kvôli múzeu, Moore. Krížnik je tým smerom."
  
  Prechádzal sa davom, jeho napätý chrbát sa na ňu teraz pozeral ako na tiché obvinenie. Kennedy sa musel ponáhľať, aby ho dobehol.
  
  "Čo... čo sa stalo, kapitán?"
  
  "Nastúpiť."
  
  Krížnik bol okrem nich dvoch prázdny. Hluk z ulice sa stíšil, svetom otriasajúce udalosti vonku sú teraz zamknuté ďalej, než je cnosť družiny, ktorá chodí na večierky.
  
  Kennedy sa napoly otočila na svojom mieste tvárou k Lipkindovi. "Nehovor mi...prosím, nehovor mi..." Hrča v hrdle spôsobila, že Lipkind stratil prísny výraz a všetko jej povedal skôr, ako slová opustili jeho pery.
  
  Ale padli a každé slovo bolo kvapkou jedu v jej už začernenej duši.
  
  "Caleb udrel znova. Mali sme meškanie mesiac - potom nám včera popoludní zavolali. To dievča... ach... dievča z Nevady," zachrípol jeho hlas. "Novinka v meste. Študent."
  
  "Nie. Prosím..."
  
  "Chcel som, aby si to vedel hneď, skôr ako budeš počuť nejaké potkanie sračky."
  
  "Nie".
  
  "Je mi to ľúto, Moore."
  
  "Chcem sa vrátiť. Dovoľ mi vrátiť sa, Lipkind. Pusti ma dnu. "
  
  "Prepáč".
  
  "Môžem ti pomôcť. Toto je moja práca. Môj život."
  
  Lipkind si hrýzol spodnú peru, jasný znak stresu. "Ešte nie. Aj keby som chcel, úrady mi to neschvália. Vieš to."
  
  "Mal by som? Odkedy môžem poznať myšlienky politikov? Každý v politike je bastard, Lipkind, a odkedy začali robiť správnu vec? "
  
  "Chytil si ma," Lipkindovo zavrčanie prezrádzalo jeho srdce. "Ale rozkazy, ako sa hovorí, sú rozkazy. A moje sa nezmenili."
  
  "Lipkind, toto... ma ničí."
  
  Nasucho prehltol. "Daj tomu čas. Vrátiš sa".
  
  "Nie ja sa starám o mňa, sakra! Toto sú jeho posraté obete! Ich rodiny!"
  
  "Aj ja si to myslím, Moore. Dôveruj mi."
  
  Po chvíli sa spýtala: "Kde?" Bolo to všetko, čo mohla urobiť, všetko, o čo mohla požiadať, všetko, na čo dokázala myslieť.
  
  "Moore. Tu nebudete musieť platiť žiadne pokánie. Nie je to vaša chyba, že tento psychopat je posratý psychopat."
  
  "Kde?" - Opýtal som sa.
  
  Lipkind vedel, čo potrebuje, a povedal jej to miesto.
  
  
  * * *
  
  
  Otvorené stavenisko. Tri bloky južne od Ground Zero. Vývojár sa volá Silke Holdings.
  
  Kennedy našiel miesto činu do dvadsiatich minút, všimol si vlajúcu pásku na štvrtom poschodí otvorenej budovy a poslal taxík. Stála pred budovou a hľadela hore bezduchými očami. Miesto bolo opustené - stále aktívne miesto činu - ale bola sobota neskoro a incident sa stal pred viac ako 24 hodinami.
  
  Kennedy kopol do trosiek a potom vyšiel na stavenisko. Vyšla po otvorenom betónovom schodisku po boku budovy na štvrté poschodie a na betónovú platňu.
  
  Silný vietor ju ťahal za voľnú blúzku. Keby jej vlasy neboli sčesané dozadu silnou stuhou, rozlietali by sa ako niečo posadnuté. Otvorili sa pred ňou tri pohľady na New York, čo spôsobilo, že sa jej zatočila hlava - stav, ktorý mala celý život, ale napodiv si naň spomenula až teraz.
  
  A predsa vyliezla na Yggdrasil, Svetový strom.
  
  Potom žiadne závraty.
  
  Pripomenulo jej to prípad Odina a najmä Matta Drakea. Chcela sa vrátiť k tomuto, k nemu, ale nebola si istá, či má odvahu.
  
  Odvážila sa prejsť cez prašnú dosku, vyhýbajúc sa hromadám sutín a náradia dodávateľov. Vietor ju ťahal za rukávy a nohavice, čo spôsobilo, že sa kvôli prebytočnému materiálu nafúkli. Zastala neďaleko miesta, kde Lipkind opísal polohu tela. Na rozdiel od populárnej televízie sa telá neoznačujú kriedou - fotia sa, následne sa z rôznych pevných bodov meria ich presná poloha.
  
  Tak či onak, jednoducho tam musela byť. Zohnite sa, padnite na kolená, zatvorte oči a modlite sa.
  
  A všetko sa to ponáhľalo späť. Ako keď diabol padá z neba. Mysľou jej preblesklo všetko ako stvorenie archanjela. V momente, keď videla Chucka Walkera, ako si vkladá do vrecka tonu špinavých peňazí. Zvuk sudcovej paličky vyhlasujúcej svoju vinu. Mŕtve pohľady od jej spolupracovníkov, obscénne kresby, ktoré sa začali objavovať na jej skrinke pripevnenej na kapote auta, pripevnenej k dverám jej bytu.
  
  List, ktorý dostala od sériového vraha, v ktorom jej ďakoval za všetku pomoc.
  
  Potrebovala sa kajať za ďalšiu vraždu, ktorú pomohla spáchať Thomasovi Calebovi.
  
  Potrebovala požiadať o odpustenie mŕtvych a smútiacich.
  
  
  DVADSAŤTRI
  
  
  
  WASHINGTON DC
  
  
  "Táto vec odhaľuje viac ako Britney," ponáhľal sa Ben so slovami, zadržiavajúc vzrušenie. "Tu je napísané -" Kým je na strome sveta, Volva prezradí Odinovi, že pozná mnohé z jeho tajomstiev. Že sa obetoval na Yggdrasil v honbe za poznaním. Že sa postil deväť dní a deväť nocí za rovnakým účelom. Povie mu, že vie, kde sú jeho oči skryté a ako ich dal výmenou za ešte viac vedomostí."
  
  "Jeden múdry," prerušil ho Dahl. "Parnevik povedal, že bol vždy považovaný za najmúdrejšieho zo všetkých bohov."
  
  Drake zamrmlal: "Nikdy nie je múdre povedať svoje tajomstvá žene."
  
  Ben naňho vyvalil oči. "Odin sa postil na strome sveta deväť dní a deväť nocí s kopijou prebodnutou v jeho boku, ako Kristus na kríži. Heidi hovorí, že vo svojom delíriu jej Odin povedal, kde sú jeho spoločníci ukrytí. A kde bol ukrytý jeho štít? A že jeho kopija tam má zostať. A že chcel, aby rozprášila jeho spoločníkov - jeho Časti - a jeho telo uložila do hrobky."
  
  Ben sa uškrnul na Drakea s vyvalenými očami. "Možno som nedokončil svoje pátranie po legendárnom klitorise, môj priateľ, ale moja práca tu je dokončená."
  
  Ben si potom spomenul, kde bol a na ženu, ktorá stála vedľa neho. Chytil sa za koreň nosa. "Sakra a kecy."
  
  Dahl ani okom nemihol. "Pokiaľ viem - a to sa týka len toho, čo som sa obťažoval počúvať počas Parnevikovej prednášky - Volvy, podobne ako egyptskí faraóni, boli vždy pochovaní v tých najbohatších hroboch, vedľa ktorých bolo veľa cenných vecí. Kone, vozy, dary z ďalekých krajín."
  
  Zdalo sa, že Hayden skrýval úškrn. "Ak budeme logicky sledovať celý váš príbeh, pán Blake, potom verím, že Heidine takzvané cesty sú vlastne vysvetlením toho, kde boli všetky kúsky Odina rozptýlené... alebo skryté."
  
  "Zavolaj mi... Ben." Áno, Ben. A áno, máš pravdu. Určite."
  
  Drake pomohol svojmu priateľovi dostať sa von. "Nie, že by na tom teraz záležalo. Všetky kusy sa našli, okrem Valkýr a..." odmlčal sa.
  
  "Oči," povedal Ben s napätým úsmevom. "Ak nájdeme Oči, môžeme to zastaviť a získať pre Karin nejaké vyjednávacie žetóny."
  
  Drake, Dahl a Hayden zostali ticho. Drake nakoniec povedal: "Valkýry musia byť tiež niekde vonku, Blakey. Môžete zistiť, kde sa našli? Musí tam byť nejaká stará správa v novinách alebo čo."
  
  "Heidi prišla s legendou o Ragnaroku," stále premýšľal Ben, ponorený do svojho výskumu. "Odin ju musel vycvičiť predtým, ako zomrel v Ragnaroku."
  
  Drake prikývol a poslal Dahla a Haydena nabok. "Valkýry," povedal im. "Spomínate si na úplný nedostatok informácií, a teda na možný kriminálny aspekt? Existuje šanca, že by sa Interpol mohol spojiť so CIA a dať mu šancu?
  
  "Teraz to idem autorizovať," povedal Hayden. "A budem pokračovať vo vyšetrovaní, ktoré naši IT špecialisti vykonali proti Nemcom. Ako takmer hovorí váš milý malý priateľ - elektronické stopy by nás k nim mali priviesť."
  
  "Roztomilé?" Drake sa na ňu usmial. "On je viac než to." Ponorte sa do fotografie. Spevák v skupine. Rodinný muž a..." pokrčil plecami, "áno... môj priateľ."
  
  Naklonila sa bližšie a povedala: "Môže ma odfotiť kedykoľvek," potom sa jemne zasmiala a odišla. Drake ju nasledoval, zmätený aj príjemne prekvapený. Mýlil sa v nej. Bože, čítala sa ťažšie ako Kennedy.
  
  Drake bol hrdý na svoju schopnosť čítať ľudí. Pošmykol sa? Zmäkčili ho roky štátnej služby?
  
  Do ucha mu prehovoril hlas, až mu srdce poskočilo. "Čo to je?" - Opýtal som sa.
  
  Kennedy!
  
  "Sakra!" Skočil a snažil sa svoj malý skok vo vzduchu zamaskovať ako obyčajné naťahovanie končatín.
  
  Newyorský policajt to prečítal ako knihu. "Počul som, že SAS neboli nikdy prepadnuté na nepriateľskom území. Hádam si nikdy nebol súčasťou tohto tímu, čo?"
  
  "Čo je čo?" Ben sa neprítomne spýtal a odpovedal na jej otázku.
  
  "Toto?" Kennedy sa naklonil dopredu a poklepal na stranu monitora a ukázal na malú ikonu skrytú medzi spleťou symbolov v rukopise.
  
  Ben sa zamračil. "Neviem. Vyzerá ako ikona na obrázku."
  
  Keď sa Kennedy narovnala, vlasy sa jej uvoľnili zo spony a padali jej na plecia. Drake pozoroval, ako kaskádovito padali dolu k jeho chrbtu.
  
  "Wow. To je príliš veľa vlasov."
  
  "Dokážeš to, čudák."
  
  Ben dvakrát klikol na ikonu obrázka. Obrazovka sa zmenila na text a jeho tučný názov vás upúta. Odin a Veštec, zoradení počas Ragnaroku. A pod tým je niekoľko starých riadkov vysvetľujúceho textu.
  
  Tento obraz, ktorý namaľoval Lorenzo Bacche v roku 1795 a skonfiškovaný zo súkromnej zbierky Johna Dillingera v roku 1934, sa považuje za založený na staršom obraze a zobrazuje spoločníkov nórskeho boha Odina usporiadaných v špeciálnom poradí na mieste, kde Odin zomrel. - mýtické bojisko Ragnarok . Jeho milovaný Veštec sa na to pozerá a plače.
  
  Ben bez slova znova stlačil a obraz sa pred nimi zhmotnil.
  
  "Môj Bože!" zamrmlal Ben. "Dobrá práca."
  
  Kennedy povedal: "Toto je plán... ako usporiadať kúsky."
  
  
  DVADSAŤ ŠTYRI
  
  
  
  WASHINGTON DC
  
  
  "Urobme nejaké kópie." Vždy opatrný Drake urobil pár rýchlych obrázkov s telefónom. Ben ho naučil mať vždy po ruke dobrý funkčný fotoaparát a toto bola nečakaná strata peňazí. "Všetko, čo teraz potrebujeme, sú Valkýry, Oči a mapa Ragnarok." Náhle zastal, prepichnutý úlomkom spomienky.
  
  Ben sa spýtal: "Čo?"
  
  "Nie som si istý. Sakra. Pamäť. Možno niečo, čo sme videli v posledných dňoch, ale videli sme toho toľko, že to neviem zúžiť."
  
  Dahl povedal: "Nuž, Drake. Možno si mal pravdu. Možno má moderný Dillinger svoju vlastnú zaujímavú súkromnú zbierku."
  
  "Pozri sa sem," pokračoval Ben v čítaní. "Píše sa tu, že tento obraz je jedinečný, čo sa podarilo zrealizovať až začiatkom 60. rokov 20. storočia, potom bol zaradený do výstavy o severskej mytológii a odoslaný na krátke svetové turné. Po tomto a kvôli slabnúcemu záujmu bol obraz zamknutý v múzejnom trezore a... no, zabudnutý. Až do dnešného dňa".
  
  "Dobrá práca, priviedli sme so sebou policajta." Drake sa snažil zvýšiť Kennedyho sebavedomie, stále si nebol istý, kde jej hlava stojí po New Yorku.
  
  Kennedy si začala zviazať vlasy, potom zaváhala. Po chvíli si vložila ruky do vreciek, akoby sa ich snažila chytiť do pasce. Drake ju potľapkal po ramene. "Tak čo keby si šiel po tento obraz a priviedol ho sem?" Môže tam byť niečo, čo na fotke nevidíme. S mojím starým kamarátom Dahlom sa ideme pozrieť na tienistú stránku zbierania umenia. Zatraste niekoľkými stromami." Odmlčal sa s úsmevom. "Viac stromov."
  
  Kennedy zastonal, kým odišiel.
  
  Dahl naňho hľadel s prižmúrenými očami. "Takže. Kde by sme mali začať?
  
  "Začneme s Valkýrami," povedal Drake. "Keď nám náš priateľský mumchkin povie, kde a kedy ich našli, môžeme sa ich pokúsiť vystopovať."
  
  "Detektívna práca?" spýtal sa Dahl. "Ale práve si poslal preč nášho najlepšieho detektíva."
  
  "Práve teraz potrebuje rozptýlenie fyzicky, nie psychicky." Je dosť ošúchaná."
  
  Ben prehovoril. "Dobrý odhad, Matt." Valkýry boli objavené okrem iných veľkých pokladov v hrobke vikingského veštca Volva v roku 1945 vo Švédsku.
  
  "Hrob Heidi?" Drake využil šancu.
  
  "Muselo to byť." Sakra dobrý spôsob, ako skryť jeden z kúskov. Požiadajte svojich prisluhovačov, aby to po vašej smrti pochovali s vami."
  
  "Preneste tento článok do iného počítača." Drake a Dahl sedeli vedľa seba a vyzerali trápne.
  
  Drake vedel, že hodiny stále tikajú. Pre Karin. Pre Parnevika. Pre ich nepriateľov a pre celý svet. Zúrivo búšil do stroja, prechádzal archívy múzea a snažil sa prísť na to, kedy Valkýry zmizli z inventára.
  
  "Máte podozrenie, že niekto pracuje zvnútra?" Dahl okamžite pochopil, kam ide.
  
  "Najlepšie je to nedostatočne platený strážca múzea alebo uväznený kurátor... niečo také." Počkali by, kým by boli Valkýry možno degradované do trezoru, a potom ich potichu poslali. Nikto si to roky neuvedomuje, ak vôbec."
  
  "Alebo lúpež," pokrčil Dahl plecami. "Ježiši, človeče, máme vyše šesťdesiat rokov na to, aby sme na to prišli." Znovu sa dotkol snubného prsteňa, ktorý si nasadil, odkedy vstúpili do knižnice. Drake sa na chvíľu zastavil. "Manželka?"
  
  "A deti".
  
  "Chýbajú ti?"
  
  "Každú sekundu".
  
  "Fajn. Možno nie si taký blbec, ako som si myslel."
  
  "Do riti, Drake."
  
  "Viac podobných. Nevidím žiadne lúpeže. Ale pozrite sa sem - Valkyries sa vydali na turné v roku 1991 ako súčasť kampane pre styk s verejnosťou pre švédsku nadáciu Heritage Foundation. V roku 1992 chýbali v katalógu múzea. Čo vám to hovorí?"
  
  Dahl našpúlil pery. "Že sa ich niekto spojený s turné rozhodol ukradnúť?"
  
  "Alebo... niekto, kto ich sledoval na turné, rozhodol!"
  
  "Dobre, to je pravdepodobnejšie." Dahl pokrútil hlavou. "Tak kam šla prehliadka?" Jeho prsty poklepali na obrazovku štyrikrát. "Anglicko. NEW YORK. Havaj. Austrália."
  
  "To to naozaj zužuje," povedal Drake sarkasticky. "Svinstvo".
  
  "Nie, počkaj," zvolal Dahl. "Toto je pravda. Únos Valkýry mal prebehnúť hladko, však? Dobre naplánované, dobre zrealizované. Ideálne. Stále to zaváňa účasťou na zločine."
  
  "Keby si bol trochu múdrejší, tak by si..."
  
  "Počúvajte! Začiatkom 90. rokov začala srbská mafia zarývať svoje pazúry do podbruška Švédska." Trestné činy súvisiace s vydieraním sa za menej ako desať rokov zdvojnásobili a v súčasnosti v krajine pôsobia desiatky organizovaných gangov. Niektorí si hovoria Bandidos. Iní, ako Hells Angels, sú len motorkárske gangy."
  
  "Chceš povedať, že srbská mafia má valkýry?"
  
  "Nie. Hovorím, že ich plánovali ukradnúť a potom predať za peniaze. Sú jediní, ktorí majú spojenie, aby to dokázali. Títo ľudia robia všetko, nielen vydieranie. Medzinárodné pašovanie by ich neprekonalo."
  
  "Dobre. Ako teda zistíme, komu ich predali?"
  
  Dahl zdvihol telefón. "To nerobíme. Ale najmenej traja z vedúcich predstaviteľov sú teraz za mrežami neďaleko Oslo." Odišiel, aby si zavolal.
  
  Drake si pretrel oči a oprel sa. Pozrel sa na hodiny a bol šokovaný, keď zistil, že je takmer 6 hodín ráno. Kedy naposledy spali? Keď sa Hayden vrátil, rozhliadol sa.
  
  Pekná asistentka ministra obrany vyzerala skleslo. "Prepáčte chlapci. S Nemcami nemáte šťastie."
  
  Benova hlava sa otočila, napätie sa prejavilo. "Nikto?"
  
  "Ešte nie. Je mi to naozaj ľúto."
  
  "Ale ako? Ten chlap musí niekde byť." Oči sa mu naplnili slzami a uprel ich na Drakea. "Nieje to?"
  
  "Áno, kamarát, je to tak." Ver mi, nájdeme ho." Chytil svojho priateľa do medvedieho objatia a jeho oči prosili Haydena, aby urobil prelom. "Musíme si dať pauzu a dať si dobré raňajky," povedal a jeho yorkshirský prízvuk presvital.
  
  Hayden pokrútila hlavou a pozrela sa na neho, akoby práve hovoril po japonsky.
  
  
  DVADSAŤPÄŤ
  
  
  
  LAS VEGAS
  
  
  Alicia Miles sledovala multimiliardára Colbyho Taylora, ako sedel na priestrannom poschodí jedného z mnohých bytov, ktoré vlastnil, tento sa nachádzal dvadsaťdva poschodí nad Las Vegas Boulevard. Jedna stena bola celá presklená a ponúkal fantastický výhľad na fontány Bellagio a zlaté svetlá Eiffelovej veže.
  
  Colbymu Taylorovi to ani trochu nevadilo. Bol ponorený do svojej najnovšej akvizície, The Wolves of Odin, ktorú strávil dve hodiny starostlivým skladaním. Alicia k nemu podišla, jedno po druhom si vyzliekla šaty, až kým nebola nahá, a potom sa postavila na všetky štyri, až kým jej oči neboli na úrovni jeho, nohu nad zemou.
  
  Sila a nebezpečenstvo boli dve veci, ktoré ju vzrušili. Sila Colbyho Taylora - megalomanského výnimočného - a nebezpečenstvo, ktoré predstavuje lahodné poznanie, že ju jej priateľ Milo, ten veľký a mocný surovec z Vegas, skutočne miloval.
  
  "Dáš si pauzu, šéf?" spýtala sa bez dychu. "Som bez sedla." Bez príplatku."
  
  Taylor si ju prezrel hore-dole. "Alicia," povedal a vytiahol z peňaženky desať dolárov. "Obaja vieme, že keby som zaplatil, vytočilo by ťa to viac." Vtlačil bankovku medzi zuby a potom zaujal pozíciu za ňou.
  
  Alicia zdvihla hlavu vysoko, takmer slintala a obdivovala trblietavé svetlá Pásma rozprestretého pred ňou. "Neponáhľaj sa. Ak môžeš."
  
  "Ako to ide s Parnevikom?" Taylor formuloval svoju otázku ako zavrčanie.
  
  "Hneď, ako skončíš," odpovedala Alicia lámanou angličtinou. "Rozdelím to na dve časti."
  
  "Informácie sú sila, Miles. My... musíme vedieť, čo vedia oni. ... Oštep. Všetko ostatné. Momentálne sme vpredu. Ale Valkýry a oči sú... skutočné ceny."
  
  Alicia to vyladila. Bzučanie. Grunt. Posadnutosť. Žila pre dve veci - nebezpečenstvo a peniaze. Mala schopnosti a šarm, aby si vzala čokoľvek, čo chcela, čo robila každý deň bez rozmýšľania alebo ľútosti. Jej dni v SAV boli len tréningom. Jej misie v Afganistane a Libanone boli jednoduchou domácou úlohou.
  
  Toto bola jej hra, jej prostriedok k sebestačnosti. Tentoraz to bola zábava s Colbym Taylorom a jeho armádou, no Nemci mali čoskoro ponúknuť väčšiu výplatu - skutočnú moc predstavoval Abel Frey, nie Colby Taylor. Zmiešajte to s opojným nebezpečenstvom, že bude mať nablízku vždy milujúceho Mila, a na svojom obzore nevidela nič iné ako báječný ohňostroj.
  
  Poobzerala sa po Stripe, spoznala absolútnu silu v tých blikajúcich svetlách a veľkých kasínach a využila tú malú zábavu, ktorú Colby Taylor ponúkal, pričom stále myslela na Matta Drakea a ženu, s ktorou ho videla.
  
  
  * * *
  
  
  Vošla do hosťovskej spálne a našla profesora Rolanda Parnevika priviazaného, rozvaleného, k posteli presne tak, ako ho nechala. S Taylorovým teplom, ktoré ju stále pálilo medzi stehnami a s rumencom na lícach, zakričala na Geronima! a vyskočil na matrac a pristál vedľa starého muža.
  
  Vyskočila na kolená a strhla mu striebornú lepiacu pásku z pier. "Počuli ste nás, však, profesor? Samozrejme, že áno." Jej pohľad sa usadil na jeho slabinách. "Je tam dole ešte nejaký život, starý muž? Je potrebná pomoc?"
  
  Maniakálne sa zasmiala a vyskočila z postele. Profesorkine vystrašené oči sledovali každý jej pohyb túžiaci po moci, roznecovali jej ego a podnecovali ju k ešte divočejším prejavom. Tancovala, krútila sa, bola plachá.
  
  Nakoniec si však sadla na starčekovu hruď, čím ho prinútila dýchať, a švihla nožnicami na ruže.
  
  "Je čas odseknúť si prsty," povedala veselo. "Vychutnávam si svoje mučenie tak, ako si užívam svoj sex, centimeter po centimetri. A čím dlhšie to vydrží, tým lepšie. Vážne kamarát, som tu len kvôli krvi a chaosu."
  
  "Čo... čo chceš... vedieť?" Parnevikov švédsky prízvuk bol plný strachu.
  
  "Povedz mi o Mattovi Drakeovi a kurve, ktorá mu pomáha."
  
  "Drake? Ja... nerozumiem... nechceš - Odin?"
  
  "Je mi do toho všetko to nórske svinstvo. Som v tom kvôli čistému šialenému vzrušeniu z toho všetkého." Rýchlo zacvakla nožnice s ružou blízko špičky jeho nosa.
  
  "Umm... Drake bol - SAS, počul som." Zapojil sa do toho...náhodou."
  
  Alicia cítila, ako ju zaplavila ľadová vlna. Opatrne vyliezla po Parnevikovom tele, položila mu obe čepele okolo nosa a stlačila, kým sa neobjavil pramienok krvi.
  
  "Mám pocit, že sa zastavuješ, starec."
  
  "Nie! Nie! Prosím!" Teraz bol jeho prízvuk taký hustý a skreslený tlakom na jej nos, že ledva vnímala slová. Zachichotala sa. "Znieš ako ten kuchár z The Muppets." Bla bla bla, bla bla bla, bla bla bla."
  
  "Jeho žena - opustila ho. Obviňujte SAS!" - vyhŕkol Parnevik a zdesene vyvalil oči. "Jeho priateľ má sestru, ktorá nám pomáha! Tou ženou je Kennedy Moore, policajt z New Yorku. Prepustila sériového vraha!"
  
  Alicia nahnevane pohla čepeľami. "Lepšie. Oveľa lepšie, pán profesor. Čo ešte?"
  
  "Ona... je na... ehm... dovolenke. Žiadne nútené prázdniny. Vidíte, sériový vrah - opäť zabil."
  
  "Bože, profesor, začínaš ma vzrušovať."
  
  "Prosím. Môžem povedať, že Drake je dobrý človek!"
  
  Alicia vytiahla nožnice na ruže. "No, určite tým prechádza." Ale narazil som na neho v SRT, nie na teba. Viem, čo toho bastarda prenasleduje."
  
  Ozval sa krik a náraz a potom Colby Taylor strčil hlavu cez dvere. "Miles! Práve mi volal náš spojenec vo švédskej vláde. Zistili, kde sú Valkýry. Musíme sa poponáhľať. Teraz!"
  
  Alicia vzala nožnice na ruže a odrezala konček starcovho prsta.
  
  Len preto, že mohla.
  
  A zatiaľ čo on kričal a zvíjal sa, obkročmo sa mu posadila na chrbát a strčila mu prúdový injektor, injekčnú striekačku bez ihly, a vložila mu malý senzor tesne pod kožu.
  
  Plán B, pomyslela si Alicia, jej výcvik vojakov bol stále na úrovni.
  
  
  DVADSAŤŠESŤ
  
  
  
  WASHINGTON DC
  
  
  Keď Thorstenovi Dahlovi zazvonil mobil, Drake mal plné ústa čučoriedkového muffinu. Zapil to čerstvou kávou a s očakávaním počúval.
  
  "Áno, minister zahraničných vecí." Po tomto prekvapení bol zvyšok rozhovoru z Dahlovej strany pomalý, séria 'chápem', vyhlásení a úctivého ticha. Skončilo to 'Nesklamem vás, pane', čo pre Drakea znelo trochu zlovestne.
  
  "No?" - Opýtal som sa.
  
  "Moja vláda musela sľúbiť jednému z týchto srbských darebákov znížený trest odňatia slobody výmenou za pomoc, ale máme potvrdenie." Drake mohol povedať, že pod Dahlovým konzervatívnym zovňajškom sa skrýva muž, ktorý chce byť šťastný.
  
  "A čo?"
  
  "Ešte nie. Poďme všetci dokopy." O chvíľu bol Ben odtiahnutý od obrazovky notebooku, Hayden sa nadvihol palec od jeho lakťa a Kennedy stál v očakávaní vedľa Drakea s dlhými vlasmi stále rozpustenými.
  
  Dahl sa nadýchol. "Skrátená verzia je, že vodca švédskej srbskej mafie v deväťdesiatych rokoch - muž, ktorý je momentálne v našej väzbe - dal Valkýry svojmu americkému náprotivku ako gesto dobrej vôle. Takže Davor Babic dostal Valkýry v roku 1994. V roku 1999 Davor odstúpil z pozície vodcu mafie a odovzdal kontrolu svojmu synovi Blancovi a odišiel na miesto, ktoré miloval najviac na svete - dokonca aj do svojej vlasti."
  
  Dahl sa na chvíľu odmlčal. "Havaj".
  
  
  DVADSAŤSEDEM
  
  
  
  New York, USA
  
  
  Abel Frey sa pozrel z okna svojho bytu na najvyššom poschodí na milióny drobných mravcov, ktoré sa preháňali po chodníkoch pod nimi. Na rozdiel od mravcov však títo ľudia boli bezduchí, bezcieľni a chýbala im predstavivosť, aby sa pozreli za hranice svojho úbohého života. Naznačil, že výraz "bezhlavé kurčatá" vymyslel muž stojaci práve v tejto výške, keď si prezeral rozčarovanú žumpu, ktorou bolo ľudstvo.
  
  Frey už dlho dáva voľný priechod svojim fantáziám. Jeho oveľa mladšia verzia si uvedomila, že byť schopný robiť čokoľvek robí všetko nudným. Museli ste vymyslieť nové, pestrejšie a zábavnejšie aktivity.
  
  Preto bojová aréna. Preto módny biznis - spočiatku spôsob, ako vlastniť krásne ženy, potom zásterka pre medzinárodný pašerácky prsteň a teraz spôsob, ako skryť svoj záujem o Hrobku bohov.
  
  Jeho celoživotné dielo.
  
  Štít bol bezchybný, bolo to skutočné umelecké dielo a okrem zašifrovanej mapy vytesanej do jeho konvexného povrchu nedávno objavil záhadnú vetu napísanú pozdĺž jeho horného okraja. Usilovne na tom pracoval jeho obľúbený archeológ. A jeho obľúbený vedec sa pokúsil rozlúštiť ďalšie nedávne prekvapenie - štít bol vyrobený z kuriózneho materiálu, nie z obyčajného kovu, ale z niečoho podstatnejšieho, no zároveň úžasne ľahkého. Frey bol šťastný aj sklamaný, keď zistil, že v Odinovom tajomstve je ešte viac, než si pôvodne predstavoval.
  
  Jeho sklamanie bolo spôsobené nedostatkom času na ich štúdium. Najmä teraz, keď bol súčasťou týchto medzinárodných pretekov. Ako veľmi si prial, aby mohol všetkých poslať späť do La Veraine, a kým sa nevhodní spoločenskí ľudia bavili, on a niekoľko vyvolených by analyzovali tajomstvá bohov.
  
  Potom sa uškrnul na prázdnu miestnosť. Analýza vždy musela byť sprevádzaná niekoľkými vzácnymi chvíľami drsného oddychu. Možno postaviť pár mužských modelov proti sebe v aréne, ponúknuť im cestu von. Ešte lepšie je postaviť niekoľko jeho zajatcov proti sebe. Ich nevedomosť a zúfalstvo vždy predstavovali tú najlepšiu podívanú.
  
  Jeho email je ping. Na obrazovke sa objavilo video, na ktorom je vidieť nové dievča Karin Blake, ako sedí na posteli v reťaziach.
  
  "Konečne". Frey sa na ňu prvýkrát pozrel. Blakeova žena označila každého z troch žoldnierov, ktorých poslal, aby ju uniesli, jedného dosť zlomyseľne. Bola veľmi múdra, skutočný prínos a práve ju zavreli vo svojom malom väzení v La Vereine a čakala na Freyov príchod.
  
  Čerstvé mäso pre jeho potešenie. Z krvi nevinných je jeho večná blaženosť. Teraz bola jeho majetkom. Mala ostrihané blond vlasy, peknú ofinu a pár širokých očí - hoci Frey si nemohol byť istý farbou vzhľadom na kvalitu obrazu. Krásne telo - nie chudá ako modelka; zvodnejšie, čo by nepochybne zaujalo aj nežnejšie pohlavie.
  
  Dotkol sa jej digitalizovanej tváre. "Čoskoro budeš doma, môj malý..."
  
  Vtom sa otvorili dvere a dnu vošiel hrubý Milo, ktorý mával mobilom v jednej ruke. "To je ona," zakričal. "Alicia!" Na svojej idiotskej tvári mal hlúpy úsmev.
  
  Frey skryl svoje emócie. "Ja? Áno, povedz mi to. Ten posledný kúsok v New Yorku mal byť môj." Anglickej sučke neveril ani trochu.
  
  Počúval ju, usmieval sa, keď im vysvetľovala, kam by mali ísť ďalej, zamračil sa, keď počul, že Švédi a ich spoločníci sú na ceste, a potom sa neubránil žiareniu, keď sľúbila, že čoskoro bude držať oboch Kanaďanov. postavy.
  
  Potom mohol rozlúštiť tento zvláštny nápis na okrajoch Štítu a zistiť, či aj ostatné časti boli vyrobené z rovnakého vzácneho materiálu. Potom by mal tri kusy a výhodu.
  
  "Aspoň si vynaliezavý," povedal do telefónu a uprene hľadel na Mila. "Teším sa na využitie tejto vynaliezavosti, keď sa čoskoro opäť stretneme." Odkedy prepichol anglickú ružu, uplynulo už dosť času.
  
  Frey sa v duchu uškrnul, keď sa Milovi rozžiarili oči pri pomyslení na to, že by sa mal opäť stretnúť so svojou priateľkou. V mysli mu stále znela Aliciina odpoveď.
  
  Ako si želáte, pane.
  
  
  DVADSAŤOSEM
  
  
  
  OAHU, Havaj
  
  
  12. septembra bolo poludňajšie slnko nad Havajom zatemnené tmavým dažďom padákov Medúzy, typických padákov americkej armády. V jedinečnej operácii pristálo Delta Commandos obklopené švédskymi SGG a britskými SAS - a jedným newyorským policajtom - na odľahlej pláži na severnej strane ostrova.
  
  Drake sa rozbehol na pláž, piesok zmäkčil jeho pristátie, uvoľnil padák a rýchlo sa otočil, aby skontroloval Kennedyho postup. Pristála medzi pár chlapcami z Delty, padla na jedno koleno, no čoskoro sa postavila na nohy.
  
  Ben mal zostať v lietadle a pokračovať vo výskume s pomocou Haydena, ktorý bol na misiu vyslaný ako "poradca" do USA.
  
  Podľa Drakeových skúseností boli poradcovia zvyčajne lepšie vyškolenými verziami svojich šéfov - takpovediac špiónmi v ovčom rúchu.
  
  Behali po pláži v horúcom havajskom slnku, tridsať vysoko vycvičených vojakov špeciálnych síl, kým sa dostali na mierny svah chránený klenbou stromov.
  
  Tu ich zastavil Thorsten Dahl. "Poznáš pravidlá. Tichý a pevný. Cieľom je sklad. Vpred!"
  
  Padlo rozhodnutie udrieť na kaštieľ bývalého vodcu srbskej mafie maximálnou silou. Čas bol hrozne proti nim - ich súperi už mohli poznať aj polohu Valkýr a získať prevahu v týchto pretekoch bolo životne dôležité.
  
  A počas svojej vlády nebol Davor Babic milosrdným človekom.
  
  Vyliezli na svah a prebehli cez cestu rovno k Babichovej osobnej bráne. Ani vánok sa ich nedotkol. Útok bol vykonaný a za necelú minútu boli vysoké brány z tepaného železa premenené na kusy kovu. Vtrhli cez bránu a rozišli sa po celom okolí. Drake sa schoval za hustou palmou a študoval otvorený trávnik, ktorý viedol k masívnym mramorovým schodom. Na ich vrchole bol vchod do Babichovho kaštieľa. Po oboch stranách stáli rozmarné sochy a poklady havajskej kultúry, dokonca aj soška Moai z Veľkonočného ostrova.
  
  Zatiaľ žiadna aktivita.
  
  Srbský mafiánsky dôchodca bol smrteľne sebavedomý.
  
  Muž zo SAS s napoly skrytou tvárou skĺzol vedľa Drakea.
  
  "Zdravím ťa, starý priateľ. Pekný deň, však? Milujem, keď na šošovky dopadá priame slnečné svetlo. Wells posiela všetko najlepšie."
  
  "Kde je ten starý blázon?" Drake nespustil oči zo záhrady.
  
  "Povedal, že sa vám ozve neskôr. Niečo o tom, že mu dlhuješ nejaký čas."
  
  "Starý špinavý bastard."
  
  "Kto je May?" - spýtal sa Kennedy. Znova si sčesala vlasy dozadu a cez nohavicový kostým si obliekla neforemnú vojenskú uniformu. Mala pár glockov.
  
  Drake, ako zvyčajne, so sebou nenosil žiadne zbrane, okrem svojho špeciálneho noža.
  
  Nový chlapík zo SAS povedal: "Starý Drake Flame je tu. A čo je dôležitejšie, kto si?"
  
  "Poďme chlapi. Zamerajte sa na toto. Chystáme sa spustiť jeden z najväčších útokov na civilistov v histórii."
  
  "Civil?" Kennedy sa zamračil. "Ak je tento chlapík civilista, potom som zadok Claudie Schiffer."
  
  Delta Team už bol na schodoch. Drake vyšiel z úkrytu v momente, keď začali, a rozbehol sa po otvorenom teréne. Keď bol v polovici cesty, začali krik.
  
  Na vrchole schodiska sa objavili postavy, rôzne oblečené v oblekoch, boxerkách a vystrihnutých tričkách.
  
  Odznelo šesť krátkych výstrelov. Šesť tiel spadlo bez života zo schodov. Delta Team bol v polovici. Odniekiaľ spredu sa ozvali naliehavé výkriky, keď Drake dosiahol spodok schodov a plazil sa doprava, kde mu zakrivené kamenné zábradlie poskytovalo o niečo viac úkrytu.
  
  Ozval sa výstrel, hlasný, čo znamenalo, že prišiel od Srbov. Drake sa otočil, aby znova skontroloval Kennedyho, a potom vyšiel dvakrát hore.
  
  Za nimi viedol malý pás štrku ku vchodu do kaštieľa, ktorý sa nachádzal medzi dvoma polovicami budovy v tvare písmena H. Z otvorených dverí a z búchajúcich francúzskych dverí na oboch stranách vchodu sa vynorili ozbrojení muži.
  
  Sú ich desiatky.
  
  Sú zaskočení - ale rýchlo sa preskupia. Možno napokon nie až taký samoľúby. Drake videl, čo prichádza, a uchýlil sa medzi podivnú zbierku sôch. Skončil tak, že Kennedyho ťahal za kus z Veľkonočného ostrova.
  
  O sekundu neskôr bolo počuť streľbu z guľometu. Šokovaní strážcovia nastavili olovené závesy vo všetkých smeroch. Drake padol na brucho, keď sochu zasiahlo niekoľko guliek.
  
  Stráže sa rozbehli vpred. Boli najatými svalmi, vybraní skôr pre svoju statočnú hlúposť ako pre svoju intelektuálnu zdatnosť. Vbehli priamo do opatrných palebných línií chlapcov z Delty a padli, zvíjajúc sa medzi potokmi krvi.
  
  Sklo sa za nimi rozbilo.
  
  Z okien kaštieľa bolo počuť ďalšie výstrely. Nešťastný vojak Delty dostal guľku do krku a okamžite padol mŕtvy.
  
  Dvaja dozorcovia narazili na sochy, jeden z nich sa ľahko zranil. Drake ticho vytiahol čepeľ a čakal, kým jeden z nich prejde okolo sochy.
  
  Posledná vec, ktorú zranený Srb videl, bola jeho vlastná krv, keď mu Drake podrezal hrdlo. Kennedy vystrelil na druhého Srba, netrafil a potom sa vrhol do úkrytu, keď zdvihol zbraň.
  
  Kladivo cvaklo naprázdno.
  
  Kennedy sa postavil. Či už bola zbraň vybitá alebo nie, stále čelila rozzúrenému protivníkovi. Strážca mával kosačkou a napínal svaly.
  
  Kennedy vystúpil z dosahu a potom vyskočil vpred, keď ho jeho hybnosť nechala odhaleného. Rýchly kop do slabín a lakťom do zátylku ho zrazili na zem. Odkotúľal sa, čepeľ mal zrazu v ruke a sekol širokým oblúkom. Kennedy cúvol len toľko, aby jej smrtiaci hrot prešiel po líci, než vrazil jej znecitlivené prsty do jeho priedušnice.
  
  Počula, ako sa mäkká chrupavka zlomila, počula, ako sa začal dusiť.
  
  Odvrátila sa. Bol hotový. Netúžila sa pozerať na to, ako umiera.
  
  Drake stál a pozoroval. "Nie zlé".
  
  "Možno ma teraz prestaneš kojiť."
  
  "Nechcel by som..." Náhle sa zastavil. Zakryl svoju hanbu odvážnym chvastaním. "Nie je nič lepšie ako sledovať ženu so zbraňou."
  
  "Nezáleží na tom". Kennedy sa prikradol za totem, ďalší nemiestny prvok sídla, a obzeral si scénu.
  
  "Ideme každý svojou cestou," povedala mu. "Ideš nájsť sklad. Idem späť."
  
  Odviedol rozumnú prácu a skryl svoje váhanie. "Si si istý?"
  
  "Človeče, som tu policajt, pamätáš? Si civilista. Urob, ako ti povedali."
  
  
  * * *
  
  
  Drake sledoval, ako sa Kennedy plazil doprava a smeroval k zadnej časti sídla, kde satelitné sledovanie ukazovalo heliport a niekoľko nízkych budov. Tím SAS tam už bol nasadený a práve v tom momente sa mal infiltrovať.
  
  Zistil, že jeho pohľad utkvel na jej postave, jeho mozog si zrazu prial, aby šaty, ktoré mala na sebe, ukazovali jej zadok.
  
  Šok ním otriasol. Pokora a neistota spojili sily v jeho hlave a spôsobili kolotoč pochybností o sebe samom. Dva roky od odchodu Alison, viac ako sedemsto dní nestability. Nezvyčajné hĺbky neustáleho opilstva, po ktorom nasleduje bankrot a potom pomalý, veľmi pomalý vzostup do normálneho života.
  
  Ešte tam ani nie sú. Nikde nablízku.
  
  Hovorila o jeho zraniteľnosti?
  
  Plán B.
  
  Práca po ruke. Pokúste sa vrátiť svoje vojenské zameranie a nechať tie prekliate civilné veci na chvíľu za sebou. Schytil zbrane od oboch strážcov a vkradol sa medzi sochy, až kým neostal na okraji štrkovej príjazdovej cesty. Všimol si tri terče v troch rôznych oknách a vypálil tri dávky v rýchlom slede.
  
  Dva výkriky a jeden krik. Nie zlé. Keď zvyšná hlava vystrčila von a hľadala svoju polohu, Drake ju zmenil na červený opar.
  
  Potom sa rozbehol, len aby sa pošmykol na kolenách a zastavil sa tesne pred domom, hlavou narazil do hrubého kamenia. Obzrel sa späť na tím Delta, ktorý sa ponáhľal, aby ho dobehol. Kývol ich vodcovi.
  
  "Cez". Drake kývol smerom k dverám a potom doprava. "Komora."
  
  Vošli dovnútra, Drake ako posledný a tlačili sa na krivku steny. Široké kované železné schodisko sa pred nimi točilo do druhého poschodia kaštieľa.
  
  Keď sa plazili pozdĺž steny, na balkóne na najvyššom poschodí priamo nad nimi sa objavili ďalší Srbi. V okamihu sa tím Delta stal ľahkou korisťou.
  
  Keďže nemal kam ísť, Drake padol na kolená a spustil paľbu.
  
  
  * * *
  
  
  Kennedy pribehol k stromovej hranici, ktorá lemovala vonkajšiu stenu sídla a začal sa pohybovať rýchlejšie. Bez mihnutia oka sa dostala do zadnej časti domu, kým vojak SAS bez tváre pred ňou padol na brucho.
  
  Ako králik stála nehybne, hypnotizovaná hlavňou pušky. Prvýkrát za niekoľko mesiacov ju opustili všetky myšlienky na Thomasa Caleba.
  
  "Sakra!"
  
  "To je v poriadku," povedal hlas vedľa jej pravého ucha. Cítila chladnú čepeľ len milimetre od seba. "Toto je Drakeov vták."
  
  Komentár rozptýlil jej strach. "Drakov vták? Som preč!"
  
  Muž kráčal pred ňou a usmieval sa. "No, potom, podľa vášho prezidenta, slečna Mooreová nie je dôležitá. Radšej by som sa poriadne predstavil, ale teraz na to nie je čas ani miesto." Volajte ma Wells."
  
  Kennedy to meno spoznal, ale nič viac nepovedal, keď sa okolo nej zhmotnil veľký tím britských vojakov a začali zanechávať stopy. Zadná časť Babichovho pozemku pozostávala z obrovskej terasy obloženej indickým kameňom, olympijského bazéna obklopeného ležadlami a bielymi kabínkami a niekoľkých podsaditých, škaredých budov, ktoré nezodpovedali zvyšku dekorácie. Vedľa najväčšej budovy bol kruhový heliport vybavený civilným vrtuľníkom.
  
  Po rokoch chodenia po uliciach New Yorku sa Kennedy musel zamyslieť nad tým, či sa zločin naozaj vypláca. Títo chlapci a Caleb na to doplatili. Chuck Walker by na to doplatil, keby ho Kennedy nevidel, ako si hromadí peniaze.
  
  Lehátka boli plné. Niekoľko polonahých mužov a žien teraz šokovane postávalo okolo, zvierali si šaty a snažili sa zakryť prebytočné mäso. Kennedy poznamenal, že niektorí starší muži by hrošiu kožu nezvládli, zatiaľ čo väčšina mladých žien by to zvládla len dvoma rukami a otočením doľava.
  
  "Títo ľudia... nazvime ich hostia... pravdepodobne nie sú súčasťou srbskej skupiny," povedal Wells ticho do hrdelného mikrofónu. "Odneste ich," kývol na troch vedúcich mužov. "Vy ostatní mierite na stranu týchto budov smerom k moru."
  
  Keď sa skupina začala deliť, stalo sa niekoľko vecí naraz. Listy vrtuľníka sa začali otáčať; zvuky jeho motorov okamžite prehlušili výkriky tých, ktorí boli nablízku. Potom náhlemu revu silného auta predchádzalo hlboké dunenie, ako zvuk otvárania roletových dverí. Spoza škaredých budov smerom k moru sa objavil biely pás kovu - Audi R8 zrýchľujúce na najvyššiu rýchlosť.
  
  Keď sa dostala na terasu, bola to smrteľná tona guliek. Vrazilo do omráčených vojakov SAS, takže sa rozvalili a prevalili sa vzduchom. Za ním zastavilo ďalšie auto, tentoraz čierne a väčšie.
  
  Lopatky vrtuľníka sa začali točiť rýchlejšie a jeho motory začali kvíliť. Celý stroj sa triasol a pripravoval sa na štart.
  
  Ohromený Kennedy mohol len počúvať, ako Welles kričal rozkazy. Strhla sa, keď zvyšní vojaci SAS spustili paľbu.
  
  V záhrade sa rozpútalo peklo.
  
  Vojaci spustili paľbu na uháňajúce Audi R8, guľky prerazili jeho kovovú karosériu, prerazili plášť blatníka a dvere. Auto sa rozbehlo smerom k rohu domu a v poslednej chvíli sa otočilo, aby urobilo ostrú zákrutu.
  
  Spod jeho pneumatík vystrelil štrk ako malé rakety.
  
  Guľka rozbila čelné sklo a zničila ho. Auto doslova zomrelo uprostred letu, jeho motor sa zadrel, keď vodič ťažko klesol za volant.
  
  Kennedy vybehol dopredu a zdvihol pištoľ. "Nepohybujú!"
  
  Než prišla k autu, bolo zrejmé, že vodič bol jej jediným spolujazdcom.
  
  Návnada.
  
  Vrtuľník bol dve stopy nad zemou a pomaly sa otáčal. Vojak SAS kričal, ale bez skutočného hnevu v hlase. Druhé auto, čierny štvordverový Cadillac, sa teraz rútilo po obrovskom bazéne a jeho pneumatiky vrhali prílivové vlny na všetky strany. Okná boli zatemnené. Nie je možné určiť, kto bol vo vnútri.
  
  Naštartoval sa tretí motor, momentálne v nedohľadne.
  
  Vojaci spustili paľbu na Cadillac, pričom tromi výstrelmi poškodili pneumatiky a vodiča. Auto dostalo šmyk a zadnou časťou narazilo do bazéna. Wells a ďalší traja vojaci sa k nemu rozbehli a kričali. Kennedy nespúšťal oči z helikoptéry, ale rovnako ako Caddy, jeho okná boli nepriehľadné.
  
  Kennedy teoretizoval, že to všetko bolo súčasťou nejakého prepracovaného plánu úteku. Ale kde bol skutočný Davor Babic?
  
  Vrtuľník začal stúpať vyššie. SAS konečne unavená z varovaní a vystrelila na zadný rotor. Obludný stroj sa začal točiť a potom si pod neho kľakol muž s pripraveným granátometom.
  
  Wells dosiahol Caddyho. Padli dva výstrely. Kennedy cez mikrofón počul, že Babich je stále na slobode. Teraz za rohom prišlo tretie auto, motor burácal ako pretekár Formuly 1, ale bolo to Bentley, veľké a odvážne, jeho prítomnosť kričala, nech mi idú z cesty!
  
  Kennedy vyskočil medzi stromy. Niekoľko vojakov ju nasledovalo. Wells sa otočil a vystrelil tri rýchle strely, ktoré sa odrazili priamo od bočných okien.
  
  Nepriestrelné sklo!
  
  "Toto je kretén!"
  
  Slová boli vyslovené o zlomok sekundy príliš neskoro na to, aby vrtuľník zachránili - granát sa uvoľnil - jeho výbušná náplň explodovala na dne vrtuľníka. Helikoptéra sa rozbila na kusy a všade rozhádzala úlomky kovu. Skrútený kus zlomenej ocele narazil priamo do bazéna a obrovskou silou vytlačil tisíce galónov vody.
  
  Kennedy počkal, kým okolo nej neprebehlo monštruózne Bentley, a potom ju začal prenasledovať. Rýchla dedukcia jej povedala, že je len jedna šanca chytiť utekajúceho Srba.
  
  Wells to zároveň videl a začal konať. R8 bola úplne opotrebovaná, ale Caddy bol stále neporušený, jeho kolesá boli len palec pod vodou na mramorových schodoch bazéna.
  
  Wells a dvaja jeho vojaci sa rozbehli ku Caddymu. Kennedy sa pustil do horúceho prenasledovania, odhodlaný prevziať vedenie. Vtom sa ozvalo zvláštne syčanie vzduchu, akoby sa prehnala víchrica, a zrazu vybuchol roh Babichovho domu.
  
  "Ach môj bože!" Wells spadol do bahna, keď sa narušil aj jeho pokoj. Úlomky lietali na všetky strany a pršali do bazéna a na terasu. Kennedy sa zakrútil. Otočila hlavu smerom k útesom.
  
  Vznášal sa tam čierny vrtuľník a z otvorených dverí mávala postava.
  
  "Páči sa ti to?"
  
  Wells zdvihol hlavu. "Alicia Milesová? Čo pre všetko sväté robíš?"
  
  "Dokonca by si si mohol tým výstrelom odtrhnúť maličké guľôčky, ty starý sráč. Dlhuješ mi. Alicia sa zasmiala, keď sa helikoptéra na chvíľu zdvihla a potom sa otočila, aby prenasledovala Bentley.
  
  Kanaďania tu boli.
  
  
  * * *
  
  
  Drake sa prevalil vpred tesne predtým, ako sa stena za ním zmenila na švajčiarsky syr. Aspoň jedna guľka letela tak blízko, že počul jej zvukové kňučanie. Urobil predný flip, aby sa dostal na plošinu pod balkónom v rovnakom čase ako väčšina tímu Delta. Keď tam bol, zamieril hore a spustil paľbu.
  
  Podľa očakávania bola podlaha balkóna pomerne slabá. Streľba hore prestala a začal krik.
  
  Veliteľ Delty mávol rukou doľava smerom k skladu. Rýchlo prebehli cez dve krásne zariadené, no prázdne izby. Veliteľ im naznačil, aby zastavili blízko jednej, o ktorej ich satelitné sledovanie varovalo, že má niečo zvláštne - skrytú podzemnú miestnosť.
  
  Dovnútra boli hádzané omračujúce granáty a po nich americkí vojaci šialene kričali, aby pridali dezorientačný efekt. Okamžite sa však pustili do boja proti sebe s poltuctom srbských strážcov. Drake si vzdychol a vošiel dnu. Chaos a zmätok naplnili miestnosť od konca do konca. Zažmurkal a zistil, že je konfrontovaný s obrovským strážcom, ktorý sa uškrnul a odgrgol, kým sa vrhol dopredu, aby ho objal.
  
  Drake sa rýchlo vyhol, udrel obličky a tvrdou rukou dýkou zasiahol solar plexus. Muž-beštia sa ani nepohol.
  
  Potom si spomenul na staré príslovie o bitkách pri tyči - ak váš súper udrie do plexu bez toho, aby sa strhol, potom radšej začnite utekať, človeče, pretože ste v hlbokých sračkách...
  
  Drake ustúpil a opatrne obchádzal svojho nehybného nepriateľa. Srb bol obrovský, s lenivým tukom nad pevnými svalmi a dostatočne veľkým čelom, aby rozbil šesťpalcové betónové bloky. Muž sa nemotorne pohol dopredu, ruky široko roztiahnuté. Jedno pošmyknutie a Drake by bol rozdrvený na smrť, stlačený a rozdrvený ako hrozno. Rýchlo ustúpil, predstieral doprava a predstúpil s tromi rýchlymi údermi.
  
  Oko. Ucho. Hrdlo.
  
  Všetky tri sú spojené. Keď Srb od bolesti zavrel oči, Drake vykonal riskantný fiktívny hod do letmého kopu, ktorý vytvoril dostatočnú hybnosť, aby zrazil aj tohto brontosaura z jeho širokých nôh.
  
  Muž sa zrútil na zem so zvukom, ako keby sa zrútila hora. Obrazy spadli zo steny. Sila, ktorú vytvoril vlastným skokom vzad, ho zrazila do bezvedomia, keď hlavou dopadol na palubu.
  
  Drake sa odvážil ďalej do miestnosti. Dvaja muži z Delty boli zabití, ale všetci Srbi boli zneškodnení. Časť východnej steny sa otvorila a väčšina Američanov stála okolo otvoru, ale teraz pomaly ustupovali a preklínali strach.
  
  Drake sa k nim ponáhľal, nevedel si predstaviť, čo mohlo spôsobiť paniku vojaka Delty. Prvé, čo uvidel, boli kamenné schody vedúce dolu do dobre osvetlenej podzemnej komory.
  
  Druhý bol čierny Panther, pomaly stúpal po schodoch a jeho široké ústa odhaľovali rad tesákov ostrých ako žiletka.
  
  "Fuuuuck..." pretiahol jeden z Američanov. Drake nemohol viac súhlasiť.
  
  Panter zasyčal a prikrčil sa, aby zasiahol. Drake ustúpil, keď beštia vyskočila do vzduchu, 100 libier smrtiacej svaloviny v zúrivosti. Pristál na najvyššom schode a snažil sa zavesiť, pričom svoje hypnotické zelené oči hľadel na ustupujúcich vojakov.
  
  "Nerád to robím," povedal veliteľ Delty a mieril svojou puškou.
  
  "Počkaj!" Drake videl vo svetle lámp niečo blikať. "Len počkaj. Nepohybujú."
  
  Panter vykročil vpred. Delta Team ho držal so zbraňou v ruke, keď prechádzal pomedzi nich, a pohŕdavo si odfrkol na neschopných srbských strážcov, keď odchádzali z miestnosti.
  
  "Čo- ?" zamračil sa jeden z Američanov na Drakea.
  
  "Nevidel si? Na sebe mal náhrdelník posiaty diamantmi. Predpokladám, že taká mačka, ktorá žije v takomto dome, je vycvičená na útok, len keď počuje hlas svojho majiteľa."
  
  "Dobrý hovor. Nechcel by som zabiť také zviera." Veliteľ Delty zamával Srbom. "Strávil by som celý deň zábavou s týmito bastardmi."
  
  Začali kráčať po schodoch a nechali dvoch mužov na stráži. Drake bol tretí, kto sa dostal na podlahu trezoru, a to, čo videl, ho prinútilo pokrútiť hlavou v úžase.
  
  "Ako zvrátení sú títo blázniví bastardi?"
  
  Miestnosť bola preplnená tým, čo mohol opísať len ako "trofeje". Predmety, ktoré Davor Babic považoval za cenné, pretože - vo svojich zvrátenostiach - boli cenné pre iných ľudí. Všade boli skrine, veľké aj malé, usporiadané náhodne.
  
  Čeľusť Tyranosaura rexa. Nápis vedľa znel "Z kolekcie Edgara Filliona - celoživotná cena". Okrem toho odhaľujúca fotografia slávnej herečky s nápisom "Chcela žiť". Vedľa strašidelne spočívala na bronzovom podstavci mumifikovaná ruka identifikovaná ako "okresný prokurátor č. 3".
  
  A oveľa viac. Keď Drake prechádzal okolo vitrín a snažil sa vyrovnať so svojou morbídnou fascináciou a sústrediť sa, konečne si všimol fantastické predmety, ktoré hľadali.
  
  Valkýry: Dvojica snehobielych sôch namontovaných na hrubom okrúhlom bloku. Obe sochy boli vysoké asi päť stôp, ale bol to úžasný detail v nich, ktorý Drakeovi vyrazil dych. Dve prsnaté ženy, nahé a vyzerajúce ako mohutné Amazonky staroveku, obe s roztiahnutými nohami, ako keby na niečom sedeli. Pravdepodobne okrídlený kôň, pomyslel si Drake. Ben si prial, aby vedel viac, ale spomenul si, že Valkýry ich používali na lietanie z bitky do bitky. Všimol si svalnaté končatiny, klasické črty tváre a znepokojujúce rohaté prilby.
  
  "Wow!" - zvolal chlapík z Delty. "Prial by som si, aby som mal šesť balení tohto."
  
  Ešte výpovednejšie bolo, že obe Valkýry ukazovali ľavou rukou nahor na niečo neznáme. Ukázal, ako si teraz Drake myslel, priamo na Hrobku bohov.
  
  Keby len našli Ragnarok.
  
  V tom momente sa jeden z vojakov pokúsil získať predmet z vitríny. Zazvonil hlasný zvonček a oceľová brána sa zrútila na úpätí schodov a zablokovala ich východ.
  
  Američania okamžite siahli po plynových maskách. Drake pokrútil hlavou. "Neboj sa. Niečo mi hovorí, že Babich je ten typ bastarda, ktorý by najradšej, keby zlodeja chytili živého a kopajúceho."
  
  Veliteľ Delty sa pozrel na stále vibrujúce tyče. "Rozbite tieto palice na kusy."
  
  
  * * *
  
  
  Kennedy s úžasom hľadel na helikoptéru a ustupujúce Bentley. Wells tiež vyzeral zmätene, keď hľadel na oblohu.
  
  "Sučka," počul ho Kennedy dýchať. "Vycvičil som ju sakramentsky dobre. Ako sa opovažuje zmeniť sa na zradcu?"
  
  "Dobrá vec, že je preč," Kennedy sa uistil, že má vlasy stále zopnuté zo všetkého toho skákania a odvrátil zrak, keď si všimla pár mužov zo SAS, ktorí si ju premerali. "Mala vysokú pozíciu. Teraz, ak Drake a Delta Team zajali Valkýry, mohli by sme sa vykradnúť, kým bude Alicia zaneprázdnená Babichom."
  
  Wells vyzeral, že je rozpoltený medzi dvoma významnými možnosťami, ale nič nepovedal, keď uháňali okolo domu smerom k hlavnému vchodu. Videli, ako sa helikoptéra otočila a čelne sa zrazila s Bentley. Ozvali sa výstrely a odrazili sa od utekajúceho auta. Potom auto náhle prudko zabrzdilo a zastavilo sa v oblaku štrku.
  
  Z okna vypadol predmet.
  
  Vrtuľník sa zrútil z neba, jeho operátor mal takmer nadprirodzený zmysel, keď mu nad hlavou svišťalo RPG. Len čo sa jeho sane dotkli zeme, z dverí sa vyvalili kanadskí žoldnieri. Strhla sa prestrelka.
  
  Kennedy si myslela, že videla Aliciu Milesovú, pružnú postavu oblečenú v priliehavom brnení, ako skočila do boja ako ten povestný lev. Šelma postavená na boj, stratená v násilí a zúrivosti toho všetkého. Kennedy napriek sebe cítila, ako jej tuhne krv v žilách.
  
  Bol to strach, ktorý cítila?
  
  Než sa nad tým zamyslela, z opačnej strany vrtuľníka spadla útla postava. Postava, ktorú v okamihu spoznala.
  
  Profesor Parnevik!
  
  Kríval dopredu, najprv váhavo, ale potom s obnoveným odhodlaním a nakoniec sa plazil, keď mu vzduch nad hlavou zasiahli guľky, jedna preletela na šírku ruky od jeho lebky.
  
  Parnevik sa konečne dostal dosť blízko na to, aby ho SAS a Kennedy vytiahli do bezpečia, Kanaďania o tom nevedeli a boli plne zapojení do bitky.
  
  "Správne," povedal Wells a ukázal na dom. "Skončime s tým."
  
  
  * * *
  
  
  Drake pomohol vytiahnuť Valkýry dopredu, zatiaľ čo pár chlapov pripevnilo na rošt malé množstvo výbušnín. Kráčali po úzkej cestičke medzi hrôzostrašnými exponátmi a snažili sa nepozerať príliš zblízka. Jeden z chlapcov z Delty sa pred pár minútami vrátil zo strašidelnej kontroly a nahlásil, že v zadnej časti miestnosti sedí čierna rakva.
  
  Atmosféra očakávania trvala celých desať sekúnd. Zastaviť to vyžadovalo vojenskú logiku. Čím menej vieš...
  
  Toto už nie je Drakeova logika. Ale vážne to nechcel vedieť. Dokonca cúvol, ako obyčajný civilista, keď sa rozbili mreže.
  
  Z izby na poschodí bolo počuť streľbu. Delta Guardi sa zrútili dolu schodmi, mŕtvi v krvavých dierach. V ďalšej sekunde sa na vrchole schodiska objavilo tucet mužov ozbrojených samopalmi.
  
  Obkľúčený a prekonaný, krytý z vyššieho uhla pohľadu, Delta Team zlyhal a teraz bol zraniteľný. Drake sa pomaly vydal ku skrini a jej relatívnemu bezpečiu, snažil sa nemyslieť na hlúposť, že ho takto chytili, a na to, ako by sa to SAS nestalo, a veriac na šťastie, že títo noví nepriatelia nebudú. dosť hlúpy na to, aby zastrelil Valkýry.
  
  Nastalo niekoľko momentov neutíchajúceho napätia, prežívaného v dusnom tichu, kým po schodoch nezišla postava. Postava oblečená v bielom s bielou maskou.
  
  Drake ho okamžite spoznal. Ten istý muž, ktorý vyhral štít na prechádzke mačiek v Yorku. Muž, ktorého videl v Apsall.
  
  "Poznám ťa," vydýchol si pre seba a potom hlasnejšie. "Sú tu prekliati Nemci."
  
  Muž zobral pištoľ kalibru .45 a mávol ňou okolo seba. "Odhoďte zbraň. Vy všetci. Teraz!"
  
  Arogantný hlas. Hlas, ktorý patril do hladkých rúk, jeho majiteľ mal skutočnú moc, takú, aká je napísaná na papieri a dávaná v kluboch len pre členov. Ten typ človeka, ktorý netušil, čo je to skutočná svetská práca a nudnosť. Možno bankár, ktorý sa narodil v bankovom sektore, alebo politik, syn politikov.
  
  Muži z Delty pevne držali zbrane. Nikto nepovedal ani slovo. Konfrontácia bola hrozivá.
  
  muž znova zakričal, jeho výchova mu nedovolila vedieť o nebezpečenstve.
  
  "Ste hluchý? Povedal som teraz!"
  
  Texasanov hlas povedal prenikavým hlasom: "To sa nestane, bastard."
  
  "Ale... ale..." muž sa odmlčal v úžase a potom si náhle strhol masku. "Urobíš to!"
  
  Drake takmer skolaboval. Poznám ťa! Abel Frey, nemecký módny návrhár. Drakea zaplavil šok ako jedovatá vlna. Bolo to nemožné. Bolo to ako vidieť Taylor a Miley tam hore, ako sa chichotajú, že ovládnu svet.
  
  Frey sa stretol s Drakeovým pohľadom. "A ty, Matt Drake!" ruka s pištoľou sa mu triasla. "Stál si ma takmer všetko! Vezmem ti ju." Urobím to! A ona zaplatí. Ach, ako bude platiť!"
  
  
  Než si to stihol uvedomiť, Frey namieril pištoľ medzi Drakeove oči a vystrelil.
  
  
  * * *
  
  
  Kennedy vbehol do miestnosti a videl, ako muži zo SAS padajú na kolená a žiadajú ticho. Videla pred sebou skupinu maskovaných mužov, ktorí mali na sebe nepriestrelné zbrane a mierili zbraňami na niečo, o čom si len myslela, že je tajný trezor Davora Babica.
  
  Muži si ich našťastie nevšimli.
  
  Wells sa na ňu pozrel a povedal: "Kto?"
  
  Kennedy urobil zmätenú tvár. Počula, ako niekto kričí, videla jeho bočný profil, .45 ďalej nemotorne mával rukami. Keď ho počula kričať meno Matta Drakea, vedela to aj Wells a o pár sekúnd neskôr spustili paľbu.
  
  Počas šesťdesiatich sekúnd následnej prestrelky to Kennedy všetko videl v spomalenom zábere. Muž v bielom vystrelí zo svojej .45, jej výstrel dorazil o zlomok sekundy neskôr a potiahol ho za lem kabáta, keď prešiel cez visiaci materiál. Jeho šokovaná tvár, keď sa otočil. Ich kyprá, ochabnutá hebkosť.
  
  Rozmaznaný muž.
  
  Potom sa maskovaní muži točili a strieľali. Vojaci SAS vracajú dobre umiestnené údery s presnosťou a pokojom. Ďalší oheň prichádza z trezoru. Americké hlasy. Nemecké hlasy. Hlasy v angličtine.
  
  Pomalý chaos, podobný poetickým intonáciám Taylor Swift, zmiešaný s archaickým rockom Metallicy. Zasiahla najmenej dvoch Nemcov - zvyšok padol. Chlapík v bielom kričal, mával rukami a prinútil svoj tím k rýchlemu ústupu. Kennedy videl, ako ho prikryli a zomreli pri tom, vypadli ako hniloba z rany, ale rana žila ďalej. Nakoniec utiekol do zadnej miestnosti a len štyria z jeho mužov zostali nažive.
  
  Kennedy sa zúfalo rútila chodbou s podivnou hrčou v hrdle a hrčom ľadu v srdci, ani si neuvedomovala, aké má obavy, kým nevidela Drakea živého a necítila, ako ju obmýva chladný prúd rozkoše.
  
  
  * * *
  
  
  Drake vstal z podlahy, vďačný, že cieľ Abela Freya bol taký rozmazaný ako jeho chápanie reality. Prvá vec, ktorú videl, bola, že Kennedy bežal dolu schodmi, druhá bola jej tvár, keď k nemu pribehla.
  
  "Vďaka Bohu, že si v poriadku!" - zvolala a objala ho, kým si spomenula na svoju zdržanlivosť.
  
  Drake sa zahľadel do Wellsových vedomých očí a potom zavrel tie svoje. Na chvíľu ju objal, cítil jej štíhle telo, mohutnú postavu, jej krehké srdce tlčúce vedľa jeho vlastného. Hlavu mala pritlačenú na jeho krk, čo bol taký úžasný pocit, že ho brnkala v synapsiách.
  
  "Hej, som v poriadku." ty?"
  
  S úsmevom sa odtiahla.
  
  Wells k nim pristúpil a na chvíľu skryl svoj šibalský úsmev. "Drake. Zvláštne miesto na opätovné stretnutie, starý chlap, nie tá krčma na rohu v Earl's Court, ktorú som mal na mysli. Musím ti niečo povedať, Matt. Niečo o Mai."
  
  Drake bol okamžite odhodený späť. Wells povedal to posledné, čo očakával. O sekundu neskôr si všimol Kennedyho miznúci úsmev a dal sa dokopy. "Valkýry," zdôraznil. "Poď, kým máme príležitosť."
  
  Ale veliteľ Delty to už organizoval a zvolával ich. "Toto nie je Anglicko, chlapci." Poďme. Na tejto dovolenke som zjedol takmer všetky Havajské ostrovy, ktoré som zvládol."
  
  
  DVADSAŤDEVÄŤ
  
  
  
  VZDUCHOVÝ PRIESTOR
  
  
  Drake, Kennedy a zvyšok útočného tímu sa stretli s Benom a Haydenom o niekoľko hodín neskôr na vojenskej základni neďaleko Honolulu.
  
  Ako šiel čas. Byrokratická byrokracia bola prerušená. Hrbolaté cesty boli vyhladené. Vlády sa hádali, potom trucovali a nakoniec začali hovoriť. Povstanie byrokratov sa zmierilo s politickým ekvivalentom mlieka a medu.
  
  A koniec sveta sa blížil.
  
  Skutoční hráči sa rozprávali, trápili sa a špekulovali a spali v zle klimatizovaných budovách neďaleko Pearl Harbor. Drake okamžite predpokladal, že Benov premyslený pozdrav znamená, že mali malý pokrok, ktorý by mohli hlásiť pri hľadaní ďalšieho kúska Odina - Jeho očí. Drake skryl svoje prekvapenie; skutočne veril , že Benove skúsenosti a motivácia už vyriešili všetky stopy.
  
  Hayden, dôvtipný námestník ministra obrany, mu pomohol, ale urobili malý pokrok.
  
  Ich jedinou nádejou bolo, že ostatným apokalyptickým účastníkom - Kanaďanom a Nemcom - sa darí o niečo lepšie.
  
  Benovu pozornosť spočiatku odvrátilo Drakeovo odhalenie.
  
  "Abel Frey? Nemecký strojca?" Stratiť sa, debil."
  
  "Vážne, kamarát. Klamal by som ti?"
  
  "Necituj predo mnou Whitesnake, Matt." Viete, naša kapela má problémy s hraním svojej hudby a nie je to vtipné. Nemôžem tomu uveriť... Abel Frey?"
  
  Drake si vzdychol. "No, začínam odznova. ÁNO. Abel Frey."
  
  Kennedy ho podporil. "Videl som to a stále chcem povedať Drakeovi, aby prestal hovoriť nezmysly." Ten chlap je samotár. Odohrávajúce sa v nemeckých Alpách - "Party Castle". Supermodelky. Peniaze. Život superstar."
  
  "Víno, ženy a pieseň," povedal Drake.
  
  "Prestaň!" povedal Ben. "Istým spôsobom," uvažoval, "je to perfektný obal."
  
  "Je ľahké oklamať ignorantov, keď si slávny," súhlasil Drake. "Môžete si vybrať cieľ - kamkoľvek chcete ísť. Pašovanie by malo byť pre týchto ľudí jednoduché. Jednoducho nájdite svoj staroveký artefakt, vyberte si diplomatický kufrík a..."
  
  "...Vložte toto." Kennedy hladko dokončil a obrátil svoje vysmiate oči na Bena.
  
  "Vy dvaja musíte..." koktal. "...Vy dvaja by ste mali dostať posratú izbu."
  
  V tej chvíli sa priblížil Wells. "Táto vec s Abelom Freyom... bolo rozhodnuté, že to zatiaľ necháme v tajnosti." Sledujte a čakajte. Okolo jeho hradu rozmiestnime armádu, ale dáme mu voľnú ruku pre prípad, že by sa dozvedel niečo, čo my nie."
  
  "Na prvý pohľad to znie rozumne," začal Drake, "ale..."
  
  "Ale má moju sestru," zasyčal Ben. Hayden zdvihol ruku, aby ho upokojil. "Majú pravdu, Ben." Karin je v bezpečí... zatiaľ. Svet nie je."
  
  Drake prižmúril oči, no držal jazyk. Protestom nič nedosiahnete. Poslúžilo by to len na to, aby jeho priateľ ešte viac rozptýlil. Opäť mal problém porozumieť Haydenovi. Zožieral ho jeho novoobjavený cynizmus? Myslela rýchlo pre Bena, alebo myslela múdro za svoju vládu?
  
  V každom prípade bola odpoveď rovnaká. počkaj.
  
  Drake zmenil tému. Ďalšiu prepichol blízko Benovho srdca. "Ako sa má tvoja mama a otec?" - spýtal sa opatrne. "Už sa usadili?"
  
  Ben si bolestivo vzdychol. "Nie, kamarát. Pri poslednom hovore sa o nej zmienili, ale povedal som jej, že si našla druhú prácu. Pomôže to, Matt, ale nie na dlho."
  
  "Viem". Drake sa pozrel na Wellsa a Haydena. "Ako vodcovia by ste vy dvaja mali pomôcť." Potom, bez toho, aby čakal na odpoveď, povedal: "Aké správy o Heidi a očiach Odina?
  
  Ben znechutene pokrútil hlavou. "Veľa," posťažoval sa. "Všade sú úlomky. Tu - počúvajte toto: aby ste sa mohli napiť zo Studne Mimir - Fontány múdrosti vo Valhalle - každý musí priniesť dôležitú obeť. Jeden obetoval svoje oči, čo symbolizovalo jeho ochotu získať vedomosti o súčasných aj budúcich udalostiach. Keď sa opil, predvídal všetky skúšky, ktoré sa budú týkať ľudí a Bohov počas večnosti. Mimir prijal Odinove oči a odvtedy tam ležia, symbol toho, že aj Boh musí zaplatiť za záblesk vyššej múdrosti."
  
  "Dobre," Drake pokrčil plecami. "Štandardné historické veci, čo?"
  
  "Správny. Ale je to presne tak. Poetická Edda, sága o Flenrichovi, je ďalšou ságou, ktorú som preložil ako "Mnohé cesty Heidi." Vysvetľujú, čo sa stalo, ale nehovoria nám, kde sú teraz oči.
  
  "Vo Valhalle," Kennedy urobil grimasu.
  
  "Je to nórske slovo pre nebo."
  
  "Potom nebudem mať šancu ich niekedy nájsť."
  
  Drake si to premyslel. "A nie je nič iné? Ježiš, kamarát, toto je posledný kúsok!"
  
  "Sledoval som Heidiinu cestu - jej cesty. Navštevuje miesta, o ktorých vieme, a potom sa vracia domov. Toto nie je Playstation, kamarát. Žiadne vedľajšie účinky, žiadne skryté úspechy, žiadne alternatívne cesty, zilch."
  
  Kennedy sa posadila vedľa Bena a pohodila jej vlasmi. "Mohla by dať dva kusy na jedno miesto?"
  
  "Je to možné, ale nezodpovedalo by to tomu, čo momentálne vieme." Ďalšie stopy, ktoré nasledovali v priebehu rokov, poukazovali na jeden fragment v každej lokalite.
  
  "Takže hovoríš, že toto je naša stopa?"
  
  "Kľúčom musí byť Valhalla," povedal Drake rýchlo. "Toto je jediná fráza, ktorá označuje miesto. A pamätám si, že si predtým povedal niečo o tom, že Heidi povedala Odinovi, že vie, kde má skryté oči, pretože prezradil všetky svoje tajomstvá, keď visel na kríži.
  
  "Strom," - v tom okamihu vstúpil do miestnosti Thorsten Dahl. Švéd vyzeral vyčerpane, unavenejší z administratívnej stránky svojej práce ako z fyzickej. "Jeden visel na strome sveta."
  
  "Ups," zamrmlal Drake. "Ten istý príbeh. Je to káva?"
  
  "Makadamská," Dahl vyzeral samoľúbo. "To najlepšie, čo Havaj ponúka."
  
  "Myslela som si, že je to spam," povedala Kennedy, čím prejavila svoju blahosklonnosť voči New Yorkerovi.
  
  "Spam je na Havaji veľmi obľúbený," súhlasil Dahl. "Ale káva vládne všetkému. A makadamový orech Kona je kráľom."
  
  "Takže chceš povedať, že Heidi vedela, kde je Valhalla?" Hayden sa zo všetkých síl snažila vyzerať viac zmätene ako skepticky, keď Drake niekomu naznačil, aby im priniesol viac kávy.
  
  "Áno, ale Heidi bola človek." Nie Boh. Takže to, čo by zažila, by bol svetský raj?"
  
  "Prepáč, človeče," zažartoval Kennedy. "Vegas bol založený až v roku 1905."
  
  "Do Nórska," dodal Drake a snažil sa neusmievať.
  
  Nasledovalo ticho. Drake sledoval, ako Ben v duchu prehodnocuje všetko, čo sa doteraz naučil. Kennedy našpúlila pery. Hayden prijal podnos s hrnčekmi na kávu. Wells sa už dávno stiahol do kúta a predstieral, že spí. Drake si spomenul na jeho zaujímavé slová - musím ti niečo povedať. Niečo o máji.
  
  Na to bude čas neskôr, ak vôbec.
  
  Ben sa zasmial a pokrútil hlavou. "Je to jednoduché. Bože, to je také jednoduché. Nebom je pre človeka... jeho domov."
  
  "Presne tak. Miesto, kde žila. Jej dedina. Jej kabína," potvrdil Drake. "Aj moje myšlienky."
  
  "Studňa Mimir sa nachádza v dedine Heidi!" Kennedy sa poobzerala okolo seba, v očiach jej žiarilo vzrušenie a potom hravo štuchla Drakea päsťou. "Nie je to zlé pre pešiaka."
  
  "Odkedy som skončil, narástol mi skutočný mozog." Drake si všimol, že Wells mierne trhol. "Najlepší ťah môjho života."
  
  Thorsten Dahl sa postavil na nohy. "Potom do Švédska na poslednú časť." Vyzeral byť šťastný, že je späť vo svojej vlasti. "Ehm... kde bol Heidiin dom?"
  
  "Ostergotland," povedal Ben bez kontroly. "Tiež domov Beowulfa a Grendela je miestom, kde stále hovoria o príšerách, ktoré sa v noci potulujú po krajinách."
  
  
  TRIDSKAŤ
  
  
  
  LA VEREIN, NEMECKO
  
  
  Zámok strany La Veraine sa nachádzal južne od Mníchova, neďaleko bavorských hraníc.
  
  Ako pevnosť stála v polovici mierneho kopca, jeho steny boli zubaté a na rôznych miestach dokonca posiate slučkami zo šípov. Veže s okrúhlym vrcholom, ktoré sa týčili po oboch stranách klenutých brán, a široká príjazdová cesta umožnili drahým autám štýlovo zastaviť a predviesť svoje najnovšie úspechy, zatiaľ čo vybraní paparazzi si kľakli, aby ich odfotografovali.
  
  Abel Frey viedol večierok jeden po druhom, zablahoželal niekoľkým najvýznamnejším hosťom a postaral sa o to, aby sa jeho modely správali tak, ako sa od nich očakávalo. Štipka sem, zamrmlanie tam, dokonca aj občasný vtip ich všetkých prinútil splniť jeho očakávania.
  
  V súkromných výklenkoch sa tváril, že si nevšimol bielych behúňov rozložených na sklenených stolíkoch po kolená, vedúcich pracovníkov zohnutých so slamkami v nozdrách. Modelky a známe mladé herečky sa obliekali ako bábiky zo saténu, hodvábu a čipky. Ružové mäso, stonanie a opojná vôňa žiadostivosti. Päťdesiatpalcové plazmové panely zobrazujúce MTV a hardcore porno.
  
  Zámok bol plný živej hudby, pričom Slash a Fergie vystupovali na pódiu ďaleko od dekadentných miest 'Beautiful Dangerous' - optimistická rocková hudba vdýchla ešte viac života Freyovej už tak dynamickej párty.
  
  Módny návrhár odišiel nikým nepovšimnutý a zamieril po hlavnom schodisku do tichého krídla zámku. Ešte jeden let a jeho stráže za ním zavreli bezpečné dvere, prístupné len pomocou kombinácie klávesov a rozpoznávania hlasu. Vstúpil do miestnosti preplnenej komunikačným zariadením a radom televíznych obrazoviek s vysokým rozlíšením.
  
  Jeden z jeho najdôveryhodnejších fanúšikov povedal: "Práve včas, pane. Alicia Miles hovorí cez satelitný telefón."
  
  "Výborne, Hudson." Je to zašifrované?"
  
  "Samozrejme, pane."
  
  Frey prijal navrhované zariadenie a našpúlil pery, keď bol nútený priblížiť ústa tak blízko k miestu, kde už jeho lokaj striekal sliny.
  
  "Miles, toto by malo byť chutné." Mám dom plný hostí, o ktorých sa musím starať." Klamstvo o pohodlnosti sa mu nezdalo ako výmysel. To bolo presne to, čo títo nikto nepotrebovali počuť.
  
  "Povedal by som, že hodný bonus," znel ironicky dobre umiestnený anglický tón. "Mám webovú adresu a heslo na vyhľadanie Parnevika."
  
  "Všetko je súčasťou dohody, Miles." A už viete, že existuje len jeden spôsob, ako získať bonus."
  
  "Je tu Milo?" Teraz sa tón zmenil. Krk rezačka. Nezbednejší...
  
  "Len ja a môj najlepší fanúšik."
  
  "Mmm... Pozvi aj jeho, ak chceš," zmenil sa jej hlas. "Ale bohužiaľ musím byť rýchly." Prihláste sa na www.locatethepro.co.uk a zadajte heslo malými písmenami: bonusmyles007,"lol. "Myslel som, že by si to mohol oceniť, Frey." Mal by sa zobraziť štandardný formát sledovania. Parnevik je naprogramovaný ako štvrtý. Mali by ste byť schopní ho sledovať kdekoľvek."
  
  Abel Frey ticho zasalutoval. Alicia Miles bola najlepšia agentka, akú kedy použil. "Dosť dobre, Miles." Akonáhle budú vaše oči pod kontrolou, budete z vodítka. Potom sa vráťte k nám a prineste úlomky Kanaďanov. Potom sa porozprávame."
  
  Linka bola mŕtva. Frey odložil svoj mobilný telefón, zatiaľ šťastný. "Dobre, Hudson," povedal. "Naštartuj auto. Okamžite pošlite všetkých do Ostergotlandu." Posledná figúrka bola na dosah, rovnako ako všetky ostatné figúrky, ak hrali posledné hry správne. "Milo vie, čo má robiť."
  
  Študoval rad televíznych monitorov.
  
  "Ktorý z nich je v zajatí 6 - Karin Blake?"
  
  Hudson sa poškrabal na neudržiavaných fúzoch, než zamával. Frey sa naklonil dopredu, aby si prezrel svetlovlasé dievča, ktoré sedelo uprostred postele s nohami pritiahnutými k brade,
  
  Alebo presnejšie, sedieť na posteli, ktorá patrila Freyovi. A jesť Freyovo jedlo v uzamknutej a stráženej chatrči, ktorú si Frey objednal. Využitím elektriny, ktorú Frey zaplatil.
  
  Na členku je retiazka, ktorú navrhol.
  
  Teraz patrila jemu.
  
  "Okamžite pošlite video do mojej izby na veľkú obrazovku. Potom povedzte kuchárovi, aby tam podával večeru. Desať minút po tomto potrebujem svojho experta na bojové umenia." Zastavil sa a premýšľal.
  
  "Ken?"
  
  "Áno, ten istý. Chcem, aby tam išiel a zobral jej topánky. Zatiaľ nič iné. Chcem, aby to psychologické mučenie trvalo dlho, kým toto nebude rozdrvené. Počkám deň a potom jej vezmem niečo dôležitejšie."
  
  "A väzeň 7?"
  
  "Drahý Bože, Hudson, správaj sa k nemu dobre, ako by si sa správal k sebe. Najlepšie zo všetkého. Jeho čas zapôsobiť na nás sa blíži..."
  
  
  TRIDSAŤ JEDEN
  
  
  
  VZDUŠNÝ PRIESTOR NAD ŠVÉDSKOM
  
  
  Lietadlo sa naklonilo. Kennedy Moore sa s trhnutím prebudil, uľavilo sa mu, že ho prebudili turbulencie, pretože nový deň odohnal jej vlastného Dark Chaser.
  
  Caleb existoval v jej snoch rovnako ako v skutočnom svete, ale v noci ju opakovane zabíjal tak, že jej do hrdla strkal živé šváby, až kým sa nezadusila a nebola nútená žuť a prehĺtať, jej jediná zrada bola trýznená hrôzou v jej očiach. , stály až do zhasnutia poslednej iskry.
  
  Zrazu prebudená a vytrhnutá z podhubia pekla sa divými očami rozhliadla po kabíne. Bolo ticho; civilisti a vojaci driemali alebo sa ticho rozprávali. Dokonca aj Ben Blake zaspal, držiac v rukách svoj laptop, vrásky na tvári nevyhladené spánkom a tragicky nemiestne na jeho chlapčenskej tvári.
  
  Potom uvidela Drakea a pozeral na ňu. Teraz jeho ustarostené línie jednoducho zvýraznili jeho už tak nápadnú tvár. Jeho čestnosť a nezištnosť boli zjavné, nedalo sa skryť, ale bolesť skrytá za jeho vyrovnanosťou spôsobila, že ho chcela utešovať... celú noc.
  
  Usmiala sa sama pre seba. Ďalšie odkazy na dinosaurie rock. Drakeov čas bola skvelá zábava. Prešla chvíľa, kým si uvedomila, že jej vnútorný úsmev sa mohol dostať do jej očí, pretože úsmev jej opätoval.
  
  A potom, po prvý raz za všetky tie roky, odkedy vstúpila na Akadémiu, oľutovala, že jej povolanie si vyžaduje, aby desexualizovala svoju osobnosť. Priala si, aby vedela, ako si takto upraviť vlasy. Želá si, aby bola o niečo viac Selma Blair a o niečo menej Sandra Bullock.
  
  Po tom všetkom bolo celkom zrejmé, že sa Drakeovi páčila.
  
  Úsmev mu opätovala, no v tom momente sa lietadlo opäť naklonilo a všetci sa zobudili. Pilot oznámil, že sú hodinu letu od cieľa. Ben sa zobudil a kráčal ako zombie, aby si zobral zvyšky kávy Kona. Thorsten Dahl vstal a rozhliadol sa.
  
  "Je čas zapnúť radar prenikajúci do zeme," povedal s poloúsmevom.
  
  Poslali ich, aby preleteli nad Östergotlandom a zamerali sa na oblasti, kde profesor Parnevik a Ben verili, že sa bude nachádzať Heidiina dedina. Úbohého profesora očividne bolel odrezaný koniec prsta a bol hlboko šokovaný tým, aký bezcitný bol jeho mučiteľ, no bol šťastný ako šteňa, keď im rozprával o mape vyrytej na Odinovom štíte.
  
  Cesta do Ragnaroku.
  
  Pravdepodobne.
  
  Zatiaľ sa to nikomu nepodarilo preložiť. Bolo to ďalšie nesprávne nasmerovanie zo strany Alicie Miles a jej zmäteného tímu?
  
  Keď lietadlo prerazilo Dahlov hrubý obvod, ukázal na obraz, ktorý sa objavil v televízii lietadla. Pozemný radar vysielal krátke impulzy rádiových vĺn do zeme. Keď narazí na zakopaný objekt, hranicu alebo prázdnotu, odrazí sa v spätnom signáli obraz. Spočiatku je ťažké ich identifikovať, ale so skúsenosťami sa to stáva jednoduchšie.
  
  Kennedy pokrútila hlavou nad Dahlom. "Má švédska armáda všetko?"
  
  "Takéto veci sú nevyhnutné," povedal jej Dahl vážne. "Máme hybridnú verziu tohto stroja, ktorá rozpoznáva míny a skryté potrubia. Veľmi špičková technológia."
  
  Svitlo sa za horizontom a potom ho zahnali roztrhané sivé mraky, keď Parnevik spustil plač. "Tu! Tento obrázok vyzerá ako stará vikingská osada. Vidíte okrúhly vonkajší okraj - to sú ochranné steny - a obdĺžnikové predmety vo vnútri? Toto sú malé obydlia."
  
  "Tak, poďme určiť najväčší dom..." začal Ben rýchlo.
  
  "Nie," povedal Parnevik. "Toto musí byť komunitný dom - miesto stretnutia alebo hostiny. Heidi, keby tu naozaj bola, mala by druhý najväčší dom."
  
  Keď lietadlo pomaly klesalo, objavili sa jasnejšie obrázky. Osada bola čoskoro jasne označená niekoľko stôp pod zemou a druhý najväčší dom bol čoskoro viditeľný.
  
  "Vidíš to," ukázal Dahl na hlbšiu farbu, takú slabú, že by si ju nemuseli všimnúť, ak by ju niekto nehľadal. "To znamená, že je tu prázdnota a nachádza sa priamo pod Heidiným domom. "Sakra," povedal a otočil sa. "Svoj dom si postavila priamo nad Mimirovou studňou!"
  
  
  TRIDSAŤ DVA
  
  
  
  OSTERGOTLAND, ŠVÉDSKO
  
  
  Keď boli na zemi a prešli niekoľko kilometrov po mokrých lúkach, Dahl nariadil zastaviť. Drake sa rozhliadol po tom, čo mohol opísať len ako, v novom Dino-Rockovom duchu, ktorý zdieľal s Kennedym, pestrá partia. Švédov a SGG zastupoval Thorsten Dahl a traja jeho muži, SAS Wells a desať vojakov. Jeden zostal zranený na Havaji. Delta Team sa zredukoval na šesť ľudí; potom tu boli Ben, Parnevik, Kennedy a on. Hayden zostal pri lietadle.
  
  Nebol medzi nimi jediný človek, ktorého by netrápili ťažkosti spojené s ich úlohou. Skutočnosť, že lietadlo čakalo plne natankované a vyzbrojené, s figúrkami na palube, pripravené ich odviezť kamkoľvek na svete, len ešte viac zdôraznilo vážnosť situácie.
  
  "Ak to pomôže," povedal Dahl, keď sa naňho všetci s očakávaním pozreli, "nechápem, ako nás tentoraz môžu nájsť," zdôraznil. "Začnite tým, že použijete ľahké výbušniny na vyčistenie niekoľkých stôp dole, potom je čas na hrabanie."
  
  "Buď opatrný," krútil rukami Parnevik. "Nechceme kolaps."
  
  "Neboj sa," povedal Dahl veselo. "Myslím si, že medzi rôznymi silami tu máme skúsený tím, profesor."
  
  Ozval sa nevrlý smiech. Drake skúmal ich okolie. Vytvorili široký obvod a nechali mužov na vrchole niekoľkých kopcov, ktoré obklopovali miesto, kde radar prenikajúci do zeme naznačoval, že kedysi stála stará strážnica. Keby to bolo dosť dobré pre Vikingov a všetkých...
  
  Roviny boli trávnaté a pokojné, ľahký vánok sotva rozvíril stromy, ktoré rástli na východ od ich pozície. Začalo jemne mrholiť a potom prestalo, než to skúsil znova.
  
  Benovi zazvonil mobil. Jeho oči nadobudli strašidelný výraz. "Ocko? Len zaneprázdnený. Zavolám ti späť na kormu. " Zavrel zariadenie a pozrel sa na Drakea. "Nemám čas," zamrmlal. "Už vedia, že sa niečo deje, len nevedia, čo to je."
  
  Drake prikývol a bez cúvnutia sledoval prvý výbuch. Do vzduchu lietala tráva, trávnik a špina. Vzápätí nasledoval ďalší, o niečo hlbší úder a zo zeme sa zdvihol druhý mrak.
  
  Niekoľko mužov pribehlo s hromom vpred, držali lopaty a držali zbrane. Surrealistická scéna.
  
  "Buď opatrný," zamrmlal Parnevik. "Nechceli by sme, aby si niekto namočil nohy." Zasmial sa, akoby to bol najväčší vtip v histórii.
  
  Jasnejší prehľadový obrázok ukázal dieru pod Heidiným dlhým domom, ktorá viedla do obrovskej jaskyne. Očividne tam ležalo viac ako len studňa a tím pochybil na strane opatrnosti. Trvalo ďalšiu hodinu starostlivého vykopávania a niekoľko prestávok, kým Parnevik zaspieval a študoval objavené artefakty, kým zmizli vo vzduchu.
  
  Drake využil tento čas na usporiadanie myšlienok. Dodnes sa cítil ako na horskej dráhe bez akýchkoľvek bŕzd. Dokonca aj po všetkých tých rokoch bol stále viac zvyknutý plniť rozkazy ako vykonávať akčný plán, takže potreboval viac času na premýšľanie ako napríklad Ben Blake. S istotou vedel dve veci - vždy boli pozadu a ich nepriatelia ich nútili na situácie skôr reagovať, ako ich vytvárať; nepochybne je to dôsledok toho, že do týchto pretekov nastúpili za svojimi súpermi.
  
  Teraz je čas začať vyhrávať tieto preteky. Navyše sa zdalo, že sú jedinou frakciou, ktorá sa venuje záchrane sveta a nie jeho riskovaniu.
  
  Takže veríš na strašidelné príbehy?" zašepkal mu v mysli starodávny hlas.
  
  Nie, odpovedal rovnako ako vtedy. Ale verím v hororové príbehy...
  
  Počas svojej poslednej misie ako člen tajnej SRT, špeciálnej jednotky SAS, spolu s ďalšími tromi členmi svojho tímu vrátane Alicie Miles narazili na odľahlú dedinu v severnom Iraku, ktorej obyvateľov mučili a vraždili. Predpokladajme, že to, čo vyšetrovali, bolo nájsť britských a francúzskych vojakov, ktorí sú stále vo výsluchu.
  
  To, čo nasledovalo, zatemnilo zvyšok dní Matta Drakea na Zemi. Zaslepený zúrivosťou on a ďalší dvaja členovia tímu zastavili mučenie.
  
  Ďalší incident "priateľského ohňa" medzi mnohými.
  
  Alicia Miles stála a pozerala, nepoškvrnená žiadnymi vrtochmi tak či onak. Nemohla zastaviť mučenie a nedokázala zastaviť smrť mučiteľov. Ale plnila rozkazy svojho veliteľa.
  
  Matt Drake.
  
  Potom sa pre neho život vojaka skončil, všetky romantické vzťahy, ktoré podporovala, boli rozbité na kúsky. Ale odchod zo služby neznamenal, že spomienky vybledli. Jeho žena ho noc čo noc budila a potom vykĺzla z prepotenej postele a plakala dole, keď sa odmietol priznať.
  
  Teraz si všimol, že oproti nemu stojí Kennedy a usmieva sa, ako keby bola v lietadle. Vlasy jej voľne viseli a tvár sa jej úsmevom stala živou a šibalskou. Vycentrované oči a telo Victoria's Secret v kombinácii s učiteľským slušnosťou a obchodnou zdržanlivosťou. Celkom zmiešané.
  
  Opätoval úsmev. Thorsten Dahl zakričal: "Poď hlboko do čítania! Potrebujeme sprievodcu pre Potomkov."
  
  Keď sa ho Ben spýtal, čo je Descender, len sa uškrnul. "Priamo z hollywoodskej legendy, priateľu. Pamätáte si, ako zlodej skočil z budovy a jeho skok bol upravený na milimeter, kým sa jeho pád zastavil? No, Blue Diamond Lander je zariadenie, ktoré používajú."
  
  "V pohode".
  
  Drake si všimol, že jeho starý veliteľ pomaly kráča okolo a vzal ponúknutú fľašu kávy. Tento rozhovor sa pripravuje už nejaký čas. Drake to chcel ukončiť.
  
  "Mai?" Spýtal sa a pevne spustil pery k zemi, aby jeho otázke nikto nerozumel.
  
  "Hm?" - Opýtal som sa.
  
  "Len mi povedz".
  
  "Preboha, kámo, po očividnom nedostatku informácií, ktoré poskytuješ o svojom starom koníčku, sa teraz len ťažko môžem spoľahnúť, že budem rozdávať zadarmo, však?"
  
  Drake si nemohol pomôcť a potlačil úsmev. "Si špinavý starý muž, vieš to?"
  
  "To je to, čo ma drží na vrchole mojej hry. Teraz mi povedzte príbeh z jednej z jej tajných misií - z ktorejkoľvek z nich."
  
  "No... možno by som ti premarnil šancu a dal ti niečo krotké," povedal Drake. "Alebo môžeš počkať, kým sa to všetko skončí a ja ti dám zlato...to jediné poznáš."
  
  "Tokyo Cos-con?"
  
  "Tokyo Cos-con." Keď Mai išla v utajení na najväčšom japonskom kongrese cosplay, aby infiltrovala a zatkla Fuchu triády, ktoré v tom čase riadili porno priemysel."
  
  Wells vyzeral, akoby mal dostať záchvat. "Ježiš, Drake. Si idiot. Dobre teda, ale ver mi, teraz mi to dlžíš," nadýchol sa. "Japonci ju práve vytiahli z Hongkongu, priamo pod falošnou identitou, bez varovania, pričom úplne zničili kryt, ktorý budovala dva roky."
  
  Drake mu venoval nedôverčivý pohľad s otvorenými ústami. "Nikdy".
  
  "Aj moje slová."
  
  "Prečo?"
  
  "Aj moja ďalšia otázka. Ale, Drake, nie je to jasné?"
  
  Drake sa zamyslel. "Jediné, že je to najlepšie, čo majú. To najlepšie, čo kedy mali. A musia byť z toho zúfalí."
  
  "Už asi pätnásť hodín prijímame hovory od ich ministerstva spravodlivosti a premiérov, rovnako ako Yankees. Priznajú nám všetko - poslali ju preskúmať La Veraine, pretože to je jediné spojenie, ktoré našli s týmto neporiadkom, ktorý už teraz prerástol do najväčšej udalosti na planéte. Je len otázkou niekoľkých hodín, kým budeme nútení sa im priznať."
  
  Drake sa zamračil. "Existuje dôvod nepriznať sa práve teraz? Máj by bola fantastická akvizícia."
  
  "Súhlasím, kamarát, ale vlády sú vlády a či je svet v nebezpečenstve alebo nie, radi hrajú svoje malé hry, však?"
  
  Drake ukázal na dieru v zemi. "Zdá sa, že sú pripravení."
  
  
  * * *
  
  
  Drakeova rýchlosť zostupu bola stanovená na 126 stôp. Do ruky mu vložili zariadenie s názvom rýchloupínací náhubok a odovzdali mu batoh. Vytiahol si hasičskú prilbu s baterkou pripevnenou na hlave a prehrabal sa v batohu. Veľká baterka, kyslíková nádrž, zbraň, jedlo, voda, vysielačka, zásoby prvej pomoci - všetko, čo potrebuje na jaskyniarstvo. Natiahol si pár ťažkých rukavíc a prešiel k okraju jamy.
  
  "Geronimo?" požiadal Kennedyho, ktorý zostal na poschodí s Benom a profesorom, aby pomohol monitorovať ich obvod.
  
  "Alebo sa chyť za členky, vystrč zadok a dúfaj," povedala.
  
  Drake sa na ňu zlomyseľne uškrnul, "K tomu sa vrátime neskôr," povedal a skočil do tmy.
  
  Okamžite pocítil, ako červený diamant uvoľnil spúšť. Rýchlosť jeho pádu sa pri páde znižovala a jeho malé koliesko tikalo stokrát za sekundu. Steny studne - našťastie teraz suché - sa mihali v kaleidoskopických zábleskoch ako v starom čiernobielom filme. Nakoniec sa zostup spomalil na plazenie a Drake cítil, ako sa jeho topánky jemne odrážajú od tvrdej skaly. Stlačil náhubok a pocítil, ako sa spúšť uvoľnila z jeho bezpečnostného pásu. Drake zhodnotil proces jeho premeny na Ascendenta a potom zamieril k miestu, kde stál Dal a pol tucta mužov a čakali.
  
  Podlaha znepokojivo vŕzgala, ale pripisoval to mumifikovaným úlomkom.
  
  "Táto jaskyňa je čudne malá v porovnaní s tým, čo sme videli na radare prenikajúcom do zeme," povedal Dahl. "Mohol sa zle prepočítať. Roztiahnite sa a hľadajte... tunel... alebo niečo také."
  
  Švéd pokrčil plecami, pobavený vlastnou nevedomosťou. Drakeovi sa to páčilo. Pomaly chodil po jaskyni, študoval nerovné steny a triasol sa, napriek hrubému plášti, ktorý mu dali. Tisíce ton skál a zeminy sa naňho tlačili a on tu bol a snažil sa preniknúť hlbšie. Znelo mu to ako život vojaka.
  
  Dahl komunikoval s Parnevikom cez obojsmerný videotelefón. Profesor kričal toľko ‚návrhov", že Dahl po dvoch minútach vypol zvuk. Vojaci kráčali po jaskyni, až kým jeden z chlapíkov z Delty nezakričal: "Mám tu rytiny. Aj keď je to maličkosť."
  
  Dahl vypol videotelefón. Parnevikov hlas znel nahlas a jasne a potom prestal, keď Dahl priložil mobil k stene.
  
  "Vidíš toto?"
  
  "Ja! Daj si podprsenku! Podprsenka!" Parnevik od vzrušenia stratil angličtinu. "Walknott... mmm... uzol zabitých bojovníkov." Toto je symbol Odina, trojitý trojuholník alebo boromejský trojuholník, spojený s myšlienkou slávnej smrti v boji."
  
  Drake pokrútil hlavou. "Krvaví Vikingovia."
  
  "Tento symbol sa často nachádza na 'obrázkových kameňoch', ktoré zobrazujú smrť hrdinských bojovníkov cestujúcich na lodiach alebo na koňoch do Valhally - Odinovho paláca. To ešte viac posilňuje myšlienku, že sme našli svetskú Valhalu."
  
  "Prepáč, že som ti pokazil parádu, kamarát," povedal priamočiary muž zo SAS, "ale táto stena je hrubá ako moja svokra."
  
  Všetci o krok ustúpili a rozsvietili svetlá prilby po nedotknutom povrchu.
  
  "Musí to byť falošná stena." Chlapík takmer kričal od vzrušenia. "Musí to byť!"
  
  "Počkaj," začul Drake Benov mladý hlas. "Tiež sa tam píše, že Valknoth sa tiež nazýva Smrteľný uzol, symbol stúpencov Odina, ktorí mali záľubu v násilnej smrti. Naozaj verím, že by to mohlo byť varovanie."
  
  "Hovadina". Drakeov povzdych bol úprimný.
  
  "Tu je myšlienka, chlapci," ozval sa Kennedyho hlas. "Čo tak dôkladnejšie skontrolovať všetky steny. Ak získate viac Walknottov, ale potom nájdete prázdnu stenu, vybral by som si túto."
  
  "To sa ti ľahko hovorí," zamrmlal Drake. "Byť tam hore a všetko."
  
  Rozdelili sa a prečesávali skalné steny centimeter po centimetri. Zoškrabali stáročný prach, oprášili pavučiny a zahnali plesne. Nakoniec našli ďalších troch Valknotov.
  
  "Skvelé," povedal Drake. "Sú to štyri steny, štyri zauzlené veci." Čo do pekla teraz budeme robiť?"
  
  "Sú všetky rovnaké?" - prekvapene sa spýtal profesor.
  
  Jeden z vojakov zobrazil obraz Parnevika na obrazovke videotelefónu. "No, neviem ako vy, ale som si istý, že ma už nebaví ho počúvať. Ten prekliaty Švéd by nás už dávno ukončil."
  
  "Počkaj," povedal Benov hlas. "Oči sú v Mimirovej studni, nie..." jeho hlas sa stratil za syčaním statickej elektriny a potom obrazovka stmavla. Dahl ňou triasol, zapínal a vypínal, no bezvýsledne.
  
  "Svinstvo. Čo sa tým snažil povedať?
  
  Drake sa chystal hádať, keď sa videotelefón vrátil k životu a Benova tvár zaplnila obrazovku. "Neviem, čo sa stalo. Ale počúvajte - Oči sú v Mimirovej studni, nie v jaskyni pod ňou. Rozumieť?"
  
  "Áno. Takže sme ich minuli cestou dole?"
  
  "Myslím, že áno".
  
  "Ale prečo?" spýtal sa Dahl neveriacky. "Prečo teda vôbec vznikla táto jaskyňa? A radar prenikajúci do zeme jasne ukázal, že pod ním je obrovský priestor. Samozrejme, kus tam musel byť."
  
  "Pokiaľ-" Drake pocítil strašný chlad. "Pokiaľ toto miesto nie je pasca."
  
  Dahl zrazu vyzeral neisto. "Ako to?"
  
  "Je toto miesto pod nami? Čo ak je to bezodná jama?"
  
  "To znamená, že stojíš na hlinenom vankúši!" Chlapík zdesene skríkol. "Pasca! Každú chvíľu sa môže zrútiť. Okamžite odtiaľ vypadnite!"
  
  Pozerali na seba jeden nekonečný okamih zúfalej smrteľnosti. Všetci chceli tak strašne žiť. A potom sa všetko zmenilo. To, čo bolo kedysi trhlinou v betónovej podlahe, bolo teraz prasknutým tvrdým panelom. Tento zvláštny trhavý zvuk nevznikol z posunutia kameňa, ale zo skutočnosti, že podlaha sa pomaly štiepila z jedného konca na druhý.
  
  S nekonečnou jamou pod nimi....
  
  Šesť mužov sa zúrivo vrhlo na dvoch Ascendentov. Keď tam prišli, ešte nažive, Dahl kričal, aby obnovil poriadok.
  
  "Vy dvaja choďte prví." Preboha, buď tvrdý."
  
  "A na svojej ceste hore," komentoval Parnevik, "si obzvlášť vedomý svojho okolia. Nechceme zmeškať artefakt."
  
  "Nebuď idiot, Parnevik." Dahl bol z predtuchy bez seba. Drake ho takto ešte nikdy nevidel. "Poslední dvaja to skontrolujeme, keď pôjdeme," povedal s pohľadom upretým na Drakea. "To ty a ja".
  
  Videotelefón znova zapípal a vypol sa. Dahl ňou potriasol, akoby sa ho snažil uškrtiť. "Prekliaty Yankees, nepochybne."
  
  Prvým párom trvalo tri minúty, kým sa dostali na úroveň zeme. Potom ďalšie tri pre druhý pár. Drake myslel na všetky veci, ktoré sa môžu stať za šesť minút - zážitok na celý život, alebo vôbec nič. Pre neho to bolo posledné. Nič iné ako vŕzganie hliny, stonanie pohybujúceho sa kameňa, vŕzganie náhody, rozhodovanie sa, či ho odmeniť životom alebo smrťou.
  
  Podlaha pod prvým symbolom, ktorý našli, sa zrútila. Neexistovalo žiadne varovanie; akoby sa podlaha jednoducho vzdala ducha a upadla do zabudnutia. Drake vyliezol tak ďaleko, ako len mohol. Balancovala skôr na bokoch ako na krehkom dne jaskyne. Dahl objal druhú stranu studne a oboma rukami zvieral kúsok zeleného špagátu, pričom prsteň na jeho svadobnom prste odrážal lampáš na Drakeovej prilbe.
  
  Drake vzhliadol a hľadal nejaké silné kusy šnúrok, ktoré by mohli pripevniť na svoje postroje. Potom počul Dahla kričať: "Do riti!" a pozrel sa dolu práve včas, aby videl, ako sa videotelefón otáča z jedného konca na druhý v zlom spomalenom pohybe a potom s chrumkaním spadol na dno jaskyne.
  
  Oslabený pevný disk povolil a spadol do čiernej diery ako Drakeove staré sny o založení rodiny. Prišla k nim búrka, ktorá vypustila zakalený vzduch naplnený nevýslovnou tmou z miesta, kde sa schovávali a kĺzali slepé stvorenia.
  
  A pri pohľade dolu do priepasti bezmenného tieňa Drake znovu objavil svoju detskú vieru v príšery.
  
  Ozval sa slabý kĺzavý zvuk a zhora sa spustilo lano a zaplesalo. Drake ho vďačne schmatol a pripevnil si ho na postroj. Dahl urobil to isté, vyzeral rovnako ako biely a obaja stlačili príslušné tlačidlá.
  
  Drake sledoval výškomer. Študoval svoju polovicu studne, zatiaľ čo Dahl ju kopíroval na druhú stranu. Niekoľkokrát sa zastavili a naklonili sa dopredu, aby sa pozreli bližšie, ale zakaždým nič nenašli. Prešlo sto stôp a potom deväťdesiat. Drake si skrvavil ruky, ale nič nenašiel. Kráčali ďalej, teraz päťdesiat stôp, a potom Drake uvidel absenciu svetla, šero, ktoré jednoducho absorbovalo svetlo, ktoré na ňu vrhal.
  
  Široká drevená doska, zúbkovaná po okrajoch, nedotknutá vlhkosťou alebo plesňou. Drake videl rytiny na jej povrchu a chvíľu mu trvalo, kým prilbu umiestnil správne.
  
  Ale keď to urobil...
  
  Oči. Symbolický obraz Odinových očí, vyrezaný z dreva a ponechaný tu... kým?
  
  Od samotného Odina? Pred tisíckami rokov? Autor: Heidi? Bolo to viac-menej pravdepodobné?
  
  Dahl vrhol znepokojený pohľad. "V záujme nás všetkých, Drake, toto nenechaj."
  
  
  TRIDSAŤTRI
  
  
  
  OSTERGOTLAND, ŠVÉDSKO
  
  
  Drake sa vynoril z Mimirovej studne a držal drevenú dosku vysoko ako trofej. Než stihol vysloviť slovo, hrubo ho vytrhli z postroja a hodili na zem.
  
  "Hej, upokoj sa..." Pozrel sa dolu kufrom stroja snov z Hong Kongu, jedného z nových. Mierne sa prevalil a videl na tráve ležať mŕtvych a umierajúcich vojakov - Delta, SGG, SAS - a za nimi Kennedyho, kľačiaceho so zbraňou namierenou na jej hlavu.
  
  Videl som Bena, ako je prinútený stáť vzpriamene v zovretí, nemilosrdné ruky Alicie Milesovej pevne zvierali jeho krk. Drakeovi takmer puklo srdce, keď videl Bena, ako stále drží v ruke svoj mobil. Držím sa až do posledného dychu...
  
  "Nechajte Brita stáť," objavil sa Drake Kanaďan Colby Taylor. "Nechaj ho sledovať umieranie svojich priateľov - dôkaz, že si z neho môžem vziať každú časť skôr, ako mu vezmem život."
  
  Drake dovolil bojovým ohňom preniknúť do jeho končatín. "Všetko, čo dokazuješ, je, že toto miesto spĺňa to, čo sa píše v prekliatom sprievodcovi - že je to krajina príšer."
  
  "Aké poetické," zasmial sa miliardár. "A je to pravda. Daj mi oči." Natiahol ruky ako dieťa, ktoré žiada viac. Žoldnier vyslal obraz Odinových očí. "Fajn. To je dosť. Tak kde je tvoje lietadlo, Drake? Chcem z teba kúsky a potom vypadni z tejto diery."
  
  "Bez Štítu nič nedosiahneš," povedal Drake... prvá vec, ktorá ho napadla. "A potom zisti, ako sa to stane mapou pre Ragnarok."
  
  "Blázon," zasmial sa Taylor znechutene. "Jediný dôvod, prečo sme tu dnes a nie pred dvadsiatimi rokmi, je ten, že Štít bol nájdený len nedávno. Som si však istý, že to už poznáte. Snažíš sa ma spomaliť? Myslíš, že sa pošmyknem a dám ti ešte šancu? No, pán Drake, poviem vám to. Ona..." ukázal na Aliciu, "neskĺzne. Ona. . tvrdý zlatý zadok, to je ona!"
  
  Drake sledoval, ako jeho bývalý kolega uškrtil Bena na smrť. "Predá ťa tomu, kto ponúkne najvyššiu cenu."
  
  "Ja som s najvyššou ponukou, ty úplný hovno."
  
  A z vôle Prozreteľnosti niekto využil túto chvíľu na vypálenie guľky. Výstrel sa hlasno ozýval lesom. Jeden z Taylorových žoldnierov skolaboval s novým tretím okom a okamžite zomrel.
  
  Colby Taylor sa chvíľu tváril neveriacky. Vyzeral, ako keby Bryan Adams práve vyskočil z lesa a začal hrať "Summer of '69." Jeho oči sa zmenili na tanieriky. Potom doňho narazil jeden z jeho žoldnierov, zrazil ho na zem, žoldnier krvácal, kričal a zápasil, zomrel. Drake bol v okamihu po ich boku, keď olovo roztrhalo vzduch nad nimi.
  
  Všetko sa stalo v rovnakom čase. Kennedy vyhodil jej telo nahor. Vrch jej lebky bol tak pevne v kontakte s bradou strážcu, ktorý ju zakrýval, že si ani neuvedomil, čo sa stalo. Okamžité zavesenie.
  
  Príval guliek lietal tam a späť; žoldnieri, chytení na otvorenom priestranstve, boli zničení.
  
  Thorsten Dahl bol oslobodený, keď žoldnier, ktorý ho držal, stratil tri štvrtiny hlavy na tretí výstrel, ktorý sa ozval z pušky. Veliteľ SGG pristúpil k profesorovi Parnevikovi ako krab a začal starého muža ťahať k hromade kríkov.
  
  Drakeova prvá myšlienka bola o Benovi. Keď sa pripravoval na zúfalú stávku, nevera ním otriasla ako tisícwattový elektromagnetický impulz. Alicia odhodila chlapca nabok a postúpila na samotného Drakea. Zrazu sa jej v ruke objavila zbraň; bolo jedno ktorý. S oboma bola rovnako smrteľná.
  
  Zdvihla to a sústredila sa na to.
  
  Drake v rozpačitom geste roztiahol ruky do strán. prečo?
  
  Jej úsmev bol veselý ako úsmev démona, ktorý objavil nedotknuté mäso v brlohu, o ktorom si myslel, že je už dávno spotrebovaný.
  
  Stlačila spúšť. Drake sa trhol, očakával teplo, potom znecitlivenie a potom bolesť, no zrak jeho mysle zachytil jeho mozog a videl, že na poslednú chvíľu zmenila cieľ... a vpálil tri guľky do žoldniera zakrývajúceho rozhorčenú postavu Colbyho. Taylor. Neriskujme.
  
  Prežili dvaja vojaci SAS a dvaja mariňáci Delta. SAS schmatla Bena a odvliekla ho preč. To, čo zostalo z tímu Delta, bolo pripravené opätovať paľbu na neďaleký háj.
  
  Ozvali sa ďalšie výstrely. Chlapík z Delty sa otočil a spadol. Druhý sa plazil po bruchu na miesto, kde spadol Wells, na druhú stranu Mimirovej studne. Wellsovo ležiace telo sebou trhlo, keď ho Američan ťahal preč, dôkaz, že je nažive.
  
  Nasledujúcich pár minút ubehlo ako rozmazané. Alicia od zlosti vykríkla a skočila za americkým vojakom. Keď sa otočil a konfrontoval ju päsťami, na sekundu sa zastavila.
  
  "Odvráťte sa," počul ju Drake povedať. "Len choď preč."
  
  "Tohto muža tu nenechám."
  
  "Vy Američania, dajte si pokoj," povedala predtým, ako rozpútala peklo. Najlepší americký hráč cúvol, potkýnajúc sa cez hustú trávu, najprv sa držal za jednu ruku a potom sa zapotácal, keď ju zlomili, kým stratil zrak na jedno oko a nakoniec skolaboval bez toho, aby sa čo i len pohol.
  
  zakričal Drake a rozbehol sa k Alicii, keď chytila Wellsa za golier.
  
  "Si šialený?" - on krical. "Si úplne šialený?"
  
  "Ide do studne," Aliciine oči boli vražedné. "Môžeš sa k nemu pridať alebo nie, Drake." Tvoje rozhodnutie."
  
  "Prečo v mene Boha? Prečo?"
  
  "Jedného dňa, Drake." Jedného dňa, ak to prežiješ, budeš vedieť."
  
  Drake sa zastavil, aby sa nadýchol. Čo tým myslela? Ale stratiť koncentráciu teraz by znamenalo prizvať smrť tak isto, ako keby spáchal samovraždu. Využil svoje tréningové spomienky, svoju myseľ, všetky svoje SAS zručnosti. Zasiahol ju priamym boxerským úderom, úderom, krížom. Kontrovala, pričom sa uistila, že zakaždým zasiahne jeho zápästie drvivou silou, ale teraz bol veľmi blízko.
  
  Kde chcel byť.
  
  Ukázal prstom na jej krk. Urobila bočný krok, priamo do jeho stúpajúceho kolena, zameraný na zlomenie niekoľkých rebier a spomalenie pádu.
  
  Ale prevalila sa medzi jeho kolenami, až boli šokujúco blízko, pár centimetrov od seba, z očí do očí.
  
  Obrovské oči. Úžasné oči.
  
  Patrili k jedným z najväčších svetových predátorov.
  
  "Si slabý ako prútené dieťa, Matt."
  
  Jej šepot mu zamrazil kosti, keď vykročila vpred, natiahla ruku a vyhodila ho do vzduchu. Bez dychu pristál na chrbte. Ani nie o sekundu neskôr bola na ňom, kolená narážali na jeho solar plexus, čelo narážalo na jeho vlastné, takže videl hviezdy.
  
  Znovu si pozrela do očí a zašepkala: "Ľahnite si."
  
  Ale nebol to on, kto sa musel rozhodnúť. Bolo to jediné, čo mohol urobiť, aby zdvihol ruku, odvalil sa nabok a sledoval, ako napoly ťahá studne v polovedomí k okraju bezodnej jamy známej ako Mimirova studňa.
  
  zakričal Drake a s námahou sa postavil na kolená. V rozpakoch z porážky, šokovaný tým, koľko výhod stratil odkedy sa pripojil k ľudskej rase, sa mohol len prizerať.
  
  Alicia prevalila Wellsa cez okraj studne. Veliteľ SAS ani nezakričal.
  
  Drake sa zakolísal, keď sa postavil na nohy, hlava a telo kričali. Alicia pristúpila ku Colbymu Taylorovi, stále svieži a obratný ako jarné jahňa. Drake, otočený chrbtom k Nemcom, sa cítil asi tak bezbranný ako námorník na plti oproti prehistorickému Krakenovi, ale neuhol.
  
  Alicia odtiahla telo mŕtveho žoldniera od Taylora. Miliardár vstal s vyvalenými očami a pozeral od Milesa cez Drakea k stromom.
  
  Spoza kmeňov zahalených v hmle sa začali objavovať postavy podobné duchom, ktoré sa v tejto legendárnej krajine cítili ako doma. Ilúzia bola zničená, keď sa priblížili dosť blízko, aby videli svoje zbrane.
  
  Drake už prešiel okolo. Videl prichádzajúcich ľudí, vedel, že sú to Nemci podobní supom, ktorí si prišli vziať všetku korisť.
  
  Drake zmätene hľadel na zbraň ich víťazstva. Alicia jednoducho chytila kanadského miliardára za rozkrok a stískala, až mu oči vyliezli z hlavy. Usmiala sa nad jeho zmätkom, než ho zaviedla k Mimirovej studni a naklonila mu hlavu cez okraj.
  
  Drake si uvedomil, že má iné priority. Obišiel akciu a použil Aliciu a Taylora ako štít. Došiel do kríka a pokračoval v chôdzi, pomaly stúpajúc na malý trávnatý kopec.
  
  Alicia ukázala do diery a triasla Taylorom, kým neprosil o milosť: "Možno tam nájdeš niečo na zber, ty megalomanský idiot," zasyčala a hodila jeho telo do nekonečnej prázdnoty. Jeho výkriky sa chvíľu ozývali, potom prestali. Drake premýšľal, či muž, ktorý spadol do bezodnej jamy, večne kričí, a ak ho nikto nepočuje, naozaj sa to počíta?
  
  V tom čase sa Milo dostal k svojej priateľke. Drake ho počul hovoriť: "Prečo si to do pekla urobil? Šéf by tohto debila miloval nažive."
  
  A Alicina odpoveď: "Drž hubu, Milo. Tešil som sa na stretnutie s Abelom Freyom. Si pripravený ísť?"
  
  Milo sa diabolsky uškrnul smerom k vrcholu kopca. "Nedokončíme ich?"
  
  "Nebuď somár." Sú stále ozbrojení a držia sa vysoko. Máš to, po čo sme prišli?"
  
  "Všetkých deväť častí Odina je prítomných a funkčných. Vaše lietadlo je vyprážané!" - on krical. "Zabávajte sa v noci na tejto mŕtvej zemi!"
  
  Drake sledoval, ako Nemci opatrne ustupujú. Svet práve balansoval na pokraji. Prišli až sem a priniesli veľa obetí. Vrazili sa do zeme.
  
  Len aby v poslednej línii prišli o všetko pre Nemcov.
  
  "Áno," Ben zachytil jeho pohľad s neveselým úškrnom, akoby mu čítal myšlienky. "Ako život napodobňuje futbal, čo?"
  
  
  TRIDSAŤ ŠTYRI
  
  
  
  OSTERGOTLAND, ŠVÉDSKO
  
  
  Slnko zapadalo pod jasný horizont, keď Európania a ich jediný zostávajúci americký spojenec odkulhali na vyššie položené miesta. Fúkal slabý studený vánok. Rýchle posúdenie odhalilo, že jeden z vojakov SAS bol zranený a profesor Parnevik trpel šokom. To nie je prekvapujúce vzhľadom na to, čím si prešiel.
  
  Dahl kontaktoval ich polohu cez satelitný telefón. Pomoc bola vzdialená asi dve hodiny.
  
  Drake sa zvalil vedľa Bena, keď sa zastavili v malom lesíku holých stromov s otvorenou pláňou okolo nich.
  
  Benove prvé slová: "Viem, že ďalší ľudia zomreli, Matt, ale len dúfam, že Karin a Hayden sú v poriadku. Je mi to naozaj ľúto."
  
  Drake bol v rozpakoch priznať, že zabudol, že Hayden bol stále s lietadlom. "Neboj sa. Je to prirodzene. Šance sú mimoriadne dobré pre Karin, spravodlivé aj pre Haydena," priznal, keď niekde počas misie stratil svoju schopnosť prikrášľovať sa. "Ako sa držíš, kamarát?"
  
  Ben zdvihol mobil. "Stále nažive".
  
  "Od módnej prehliadky sme prešli dlhú cestu."
  
  "Sotva si to pamätám," povedal Ben vážne. "Matt, sotva si pamätám, aký bol môj život predtým, ako sa to začalo. A to už je... dní?"
  
  "Mohol by som ti to pripomenúť, ak chceš. Frontman skupiny The Wall of Sleep. Mdlieť nad Taylor Momson. Mobilný telefón je preťažený. Nedoplatky na nájomnom. Nad Taylorom omdlievam.
  
  "Stratili sme všetko."
  
  "Neklam tu, Ben - bez teba by sme sa tak ďaleko nedostali."
  
  "Poznáš ma, kamarát. Pomohol by som každému." Bola to štandardná odpoveď, ale Drake mohol povedať, že ho chvála potešila. Nezabudol na to, keď Ben prekabátil obleky a dokonca aj škandinávskeho profesora.
  
  Bezpochyby to bolo to, čo na ňom Hayden videl. Videla, ako osoba vo vnútri začína presvitať. Drake sa modlil za jej bezpečnosť, ale momentálne pre ňu nemohol nič urobiť.
  
  Kennedy spadol vedľa nich. "Dúfam, že som vás nevyrušil. Vyzeráš celkom fit."
  
  "Nie ty," povedal Drake a Ben prikývol. "Teraz si jeden z nás."
  
  "Hmm, ďakujem, myslím. Je to kompliment?"
  
  Drake zdvihol náladu. "Každý, kto si so mnou môže zahrať pár hier Dino Rock, je môj brat na celý život."
  
  "Celú noc, človeče, celú noc."
  
  Ben zastonal. "Takže," rozhliadol sa. "Práve sa zotmelo."
  
  Drake sa pozrel na nekonečné lúky. Z najvzdialenejšieho horizontu práve kvapkal posledný pruh tmavočervenej farby. "Sakra, stavím sa, že tu v noci bude zima."
  
  Dahl sa k nim priblížil. "Takže toto je koniec, muži? Skončili sme? Svet nás potrebuje."
  
  Prenikavý vietor roztrhal jeho slová na kúsky a rozptýlil ich po pláňach.
  
  Parnevik hovoril z miesta, kde odpočíval, opretý chrbtom o strom. "Počúvaj, ehm, povedal si mi, že si videl jediný známy obraz častí v ich skutočnom usporiadaní. Obraz, ktorý kedysi patril Johnovi Dillingerovi."
  
  "Áno, ale tá vec išla na turné v 60. rokoch," vysvetlil Dahl. "Nemôžeme si byť istí, že to nebolo skopírované, najmä jedným z tých Vikingov posadnutých históriou."
  
  Profesorovi bolo dosť dobre na to, aby zamrmlal: "Ach. Ďakujem."
  
  Úplná tma a nad hlavou sa mihotalo milión hviezd. Konáre sa hojdali a lístie šušťalo. Ben sa inštinktívne priblížil k jednej strane Drakea. Kennedy urobil to isté s tým druhým.
  
  Tam, kde sa Kennedyho stehno dotklo jeho, Drake pocítil oheň. Bolo to jediné, čo mohol urobiť, aby sa sústredil na to, čo Dahl hovoril.
  
  "Štít," povedal Švéd, "je naša posledná nádej."
  
  Sedí zámerne tak blízko? Drake sa zamyslel. Dotknite sa....
  
  Bože, bolo to už dávno, čo sa takto cítil. Vrátilo ho to do čias, keď boli dievčatá dievčatami a chlapci boli nervózni, nosili tričká v snehu a v sobotu popoludní vodili svoje priateľky po meste, kým im kúpili ich obľúbené CD a dopriali si popcorn a slamku v kine. .
  
  Nevinné dni, dávno preč. Dávno zapamätané a, žiaľ, stratené.
  
  "Štít?" Zasiahol do rozhovoru. "Čo?"
  
  Dahl sa na neho zamračil. "Pokračuj, ty tučný yorkshirský bastard." Povedali sme, že štít je tu hlavným detailom. Bez nej sa nedá nič dosiahnuť, pretože určuje polohu Ragnaroku. Je tiež vyrobený z iného materiálu ako ostatné časti - akoby mal plniť inú úlohu. Cieľ. "
  
  "Ako čo?"
  
  "Fuuuuck," povedal Dahl svojim najlepším oxfordským prízvukom. "Opýtajte sa ma niečo o športe."
  
  "Dobre. Prečo vlastne Leeds United podpísal Thomasa Brolina?
  
  Dahlova tvár sa predĺžila a potom stvrdla. Už sa chystal protestovať, keď ticho prerušil zvláštny zvuk.
  
  Kričať. Zastonanie z tmy.
  
  Zvuk, ktorý vyvolával prvotný strach. "Kristus žije," zašepkal Drake. "Čo- ?"
  
  Stalo sa to znova. Kvílenie podobné zvieraťu, ale hrdelné, akoby z niečoho veľkého. To spôsobilo nočné plazenie.
  
  "Pamätáš si?" Ben s hrôzou neprirodzeným šepotom povedal: "Toto je Grendelova krajina. Monštrum z Beowulfa. Stále existujú legendy, že v týchto končinách žijú príšery."
  
  "Jediné, čo si pamätám z Beowulfa, bol zadok Angeliny Jolie," povedal Drake láskavo. "Ale myslím, že to isté možno povedať o väčšine jej filmov."
  
  "SHH!" - zasyčal Kennedy. "Čo je to do pekla za hluk?"
  
  Zavýjanie prišlo znova, teraz bližšie. Drake sa zúfalo snažil rozoznať čokoľvek v tme, predstavoval si, ako sa k nemu rútia obnažené tesáky, kvapkajúce sliny, prúžky zhnitého mäsa uviaznuté medzi ich zubatými zubami.
  
  Zdvihol zbraň, nechcel ostatných vystrašiť, ale bol príliš neistý na to, aby to riskoval.
  
  Torsten Dahl mieril vlastnou puškou. Zdatný vojak SAS vytiahol nôž. Ticho spútalo noc viac ako Gordon Brown spútal ekonomiku Spojeného kráľovstva a vytlačil ho do sucha.
  
  Slabý zvuk. Clank. Niečo, čo znelo ako ľahké kroky....
  
  Ale čo to boli za nohy? Drake sa zamyslel. Človek alebo...?
  
  Ak by počul cvakanie pazúrov, možno by v hrôze vypustil celý svoj časopis.
  
  Čert vem tieto staré rozprávky.
  
  Samotné komory v jeho srdci takmer explodovali, keď Benov mobil zrazu ožil. Ben to prekvapene vyhodil do vzduchu, no potom to cestou dole chvályhodne zachytil.
  
  "Kecy!" zašepkal skôr, než si uvedomil, čo odpovedal. "Ach, ahoj mami."
  
  Drake sa snažil zastaviť búšenie krvi v jeho mozgu. "Preruš to. Preruš to!"
  
  Ben povedal: "Na záchode. Zavolám ti neskôr!"
  
  "Roztomilé". Kennedyho hlas bol prekvapivo pokojný.
  
  Drake počúval. Znova sa ozval ston, tenký a bolestivý. Nasledovalo vzdialené klopanie, akoby hlukár hodil kameňom. Ďalší plač a potom zavýjanie....
  
  Tentoraz určite ľudsky! A Drake sa vrhol do boja. "To je Wells!" Vrútil sa do tmy, inštinkt ho viedol priamo k Mimirovej studni a zastavil ho na okraji.
  
  "Pomôžte mi," zastonal Wells a načiahol sa na rozoklaný okraj útesu s popraskanými a zakrvavenými prstami. "Zachytil som sa na jednom z lán... cestou dole." Skoro som si zlomil ruku. Táto mrcha má... ešte čo robiť, aby ma... zabila."
  
  Drake vzal svoju váhu a zachránil ho pred voľným pádom späť do nekonečnej noci.
  
  
  * * *
  
  
  Keď sa Wells teplo zabalil a odpočíval, Drake nad ním jednoducho pokrútil hlavou.
  
  Wells zakričal: "Nikdy som nechcel začať vojnu...v rámci SAS."
  
  "Potom je to v poriadku, pretože Alicia a ja už nie sme súčasťou SAS."
  
  Ben vedľa neho vypočúval Parnevika, akoby sa nič nestalo. "Myslíš si, že Štít je nejaký kľúč?"
  
  "Štít je všetko. Toto by mohol byť kľúč, ale určite je to všetko, čo nám zostáva."
  
  "Preč?" zopakoval Drake a zdvihol obočie. Zameral sa na Benov I-telefón. "Samozrejme, že vieme!"
  
  Ben bol o krok vpred a googlil 'Shield of Odin' geekskou rýchlosťou. Obraz, ktorý sa objavil, bol malý, ale Ben približoval rýchlejšie, než si Drake dokázal vôbec predstaviť. Snažil sa spomenúť si, ako vyzerá Štít. Okrúhly, s vyvýšeným okrúhlym stredom, vonkajší okraj je rozdelený na štyri rovnaké časti.
  
  Ben držal I-fón na dĺžku paže, čo umožnilo všetkým zhromaždiť sa okolo.
  
  "Je to jednoduché," povedal Kennedy. "Ragnarok vo Vegas." Všetci sú vo Vegas."
  
  Chlapík si pošúchal bradu. "Umiestnenie štítu naznačuje štyri odlišné časti obklopujúce odpoveď v strede. Vidíš? Označme ich Sever, Východ, Juh a Západ, aby sme vedeli, o čom hovoríme."
  
  "Skvelé," povedal Ben. "No, Západ je jasný. Vidím kopiju a dve oči."
  
  "Juh je kôň a dvaja, ehm, vlci, myslím." Drake prižmúril oči, ako najlepšie vedel.
  
  "Určite!" Ten chlap plakal. "Máš pravdu. Pretože na východe musia byť dve Valkýry. Áno? Vidíš?"
  
  Drake silno zažmurkal, aby sa sústredil, a videl, čo by sa dalo považovať za bojovníčky nasadené na pár okrídlených koní. "Prekliaty Starbucks!" Prisahal. "Kaviareň s bezplatným Wi-Fi kdekoľvek na svete okrem tejto!"
  
  "Takže..." zakoktal Kennedy, "ehm, štít nemá na sebe štít?"
  
  "Hmmm...!" Profesor tvrdo študoval, dostal sa do Benovho pohľadu a dostal priateľský výprask. "Mohol by si to trochu viac priblížiť?"
  
  "Nie. Toto je jeho limit."
  
  "Na East Side nevidím žiadne iné značky," povedal Dahl zo svojho sedadla. "Ale sever je celkom zaujímavý."
  
  Drake presunul pozornosť a pocítil nával šoku. "Pane, toto je symbol Odina. Tri spojené trojuholníky. To isté, čo sme videli v studni."
  
  "Ale čo je toto? Dahl ukázal na malý symbol umiestnený v ľavom dolnom rohu jedného z trojuholníkov. Keď sa Ben priblížil, všetci zvolali: "To je štít!"
  
  Zavládlo rozpačité ticho. Drake mu zničil mozog. Prečo bol symbol štítu umiestnený vo vnútri trojuholníkov? Očividne je to stopa, len nejasná.
  
  "Na veľkej obrazovke by to bolo oveľa jednoduchšie!" Profesor si odfrkol.
  
  "Prestaň kňučať," povedal Ben. "Nedovoľ, aby ťa to porazilo."
  
  "Tu je myšlienka," povedal Kennedy. "Mohli by trojuholníky predstavovať niečo iné ako tento 'Odinov uzol' alebo niečo iné?"
  
  "Tajný účel mystického symbolu spojeného s Bohom, ktorý bol predtým považovaný len za legendu?" Chlapík sa uškrnul. "Samozrejme, že nie".
  
  Drake si šúchal rebrá tam, kde ho Alicia Miles naučila, že sedem rokov bez tréningu si vyžiadalo daň na vašej bojovej úrovni. Ponížila ho, no útechu našiel v tom, že je nažive a oni sú stále - len - v hre.
  
  "Vrtuľník bude mať zabudovaný internet," snažil sa Dahl všetkých upokojiť. "Asi za... oh, tridsať minút."
  
  "Dobre, dobre, a čo stred?" Drake urobil svoju časť. "Dva obrysy, ktoré vyzerajú ako detská kresba s tromi vemenami a medúzou."
  
  "A znova Štít," Ben priblížil oko 'medúzy'. "Rovnaký obrázok ako v severnej časti. Takže máme dva obrázky štítu na samotnom štíte. Centrálna časť pozostávajúca z dvoch voľných tvarov a troch samostatných trojuholníkov," povedal a kývol na Kennedyho. "Možno to vôbec nie sú trojuholníky."
  
  "No, aspoň to potvrdzuje moju teóriu, že štít je hlavná časť," poznamenal Parnevik.
  
  "Tieto obrysy mi niečo pripomínajú," uvažoval Dahl. "Len nemôžem povedať čo."
  
  Drake mohol vymyslieť nejaké škaredé osobné útoky, ale držal sa na uzde. Pokrok, pomyslel si. Pompézna Švédka s nimi prešla kus cesty a teraz si vyslúžila trochu rešpektu.
  
  "Pozri!" Ben zakričal, čo spôsobilo, že všetci vyskočili. "Je tu tenká, takmer irelevantná čiara spájajúca oba obrazy Štítu!"
  
  "Čo nám vlastne nič nehovorí," zavrčal Parnevik.
  
  "Alebo..." zamyslel sa Drake, pamätajúc si na časy, keď čítal armádne mapy, "alebo... ak na to prídeš z inej strany, vieme, že Štít je kartou Ragnaroku. Tieto dva obrázky by mohli byť rovnakým ohniskom na dvoch rôznych obrázkoch... Len jeden pohľad je výška a druhý..."
  
  "Taký je plán!" povedal Ben.
  
  Vtom sa ozval zvuk približujúceho sa vrtuľníka. Dahl o tom hovoril tak, že svoju starú závislosť demonštroval vypnutím GPRS. Zažmúril do tmy spolu so všetkými ostatnými, keď sa priblížila veľká čierna postava.
  
  "No, nemáme veľmi na výber," povedal s poloúsmevom. "Budeme musieť, uh, prevziať tento prípad."
  
  
  * * *
  
  
  Keď bol Dahl na palube a usadil sa, spustil 20-palcový notebook Sony Vaio, ktorý používal svoj vlastný prenosný modem, podobný I-telefónu. V závislosti od pokrytia mobilnou sieťou by mali prístup na internet.
  
  "Toto je mapa," pokračoval Drake vo svojich myšlienkach. "Tak sa k tomu správajme takto." Je zrejmé, že stred, centrálny detail, je pôdorys. Takže skopírujte diagram, použite softvér na geografické rozpoznávanie a uvidíte, čo sa stane."
  
  "Hmm," Parnevik pochybovačne skúmal zväčšený pohľad. "Prečo pridávať ďalší obrázok, ktorý vyzerá ako vemeno, keď je na ňom symbol štítu, uh, Medúza." "
  
  "Štartovací bod?" Kennedy využil šancu.
  
  Vrtuľník sa hojdal, poháňal ho silný vietor. Pilot dostal rozkaz letieť do Osla, kým nedostane ďalšie inštrukcie. Tam ich čakal druhý tím SGG.
  
  "Skús ten program, Torsten."
  
  "Už to mám, ale nepotrebujem to," odpovedal Dahl s náhlym prekvapením. "Vedel som, že tieto tvary sú mi povedomé. Toto je Škandinávia na mape! Vemeno je Nórsko, Švédsko a Fínsko. Medúza je Island. Neuveriteľné."
  
  O zlomok sekundy neskôr sa notebooku ozvali tri možné zhody. Algoritmy rozpoznávacieho softvéru sa najviac priblížili deväťdesiatim ôsmim percentám - to bola Škandinávia.
  
  Drake úctivo prikývol smerom k Dahlovi.
  
  "Ragnarok na Islande?" Chlap sa zamyslel. "Ale prečo?"
  
  "Dajte tieto súradnice pilotovi," ukázal Drake prstom na pobrežie Islandu a polohu symbolu štítu. "Takže. Už sme niekoľko hodín pozadu."
  
  "Ale my nemáme tie prekliate kúsky," povedal Ben žalostne. "Nemci ich majú. A iba oni môžu nájsť Hrobku bohov pomocou črepov."
  
  A teraz sa Thorsten Dahl skutočne zasmial, čo prinútilo Drakea premýšľať. "Ó, nie," povedal Švéd a jeho smiech bol takmer zlomyseľný. "Mám oveľa lepší nápad, ako sa motať s týmito prekliatymi kúskami. Vždy boli. Nech ostanú v kyslej kapuste!"
  
  "Robíte? Nechaj ma premýšľať - nenašiel sa Štít na Islande?" spýtal sa Ben a pod tlakom opäť zapôsobil na Drakea svojím jasným myslením.
  
  "Áno, a ak je toto staroveké miesto Ragnaroku," povedal Parnevik, "dáva to zmysel. Odinov štít by spadol tam, kde zomrel."
  
  "Ach, to už dáva zmysel, profesor," škádlil ho Kennedy. "Teraz títo chlapci rozhodli o všetkom za teba."
  
  "No, ak to pomôže, stále musíme vyriešiť najväčšiu záhadu," povedal Ben s miernym úsmevom. "Význam starovekého symbolu Odina - tri trojuholníky."
  
  
  TRIDSAŤPÄŤ
  
  
  
  Island
  
  
  Islandské pobrežie je ľadové, členité a farebné, na niektorých miestach ho vyryli obrovské ľadovce a na iných ho vyhladili zúrivé vlny a prenikavé vetry. Sú tu lávové pobrežia a čierne útesy, majestátne ľadovce a celkovo akýsi zenový pokoj. Nebezpečenstvo a krása idú ruka v ruke, pripravení ukolísať neopatrného cestovateľa a priviesť ho do predčasného konca.
  
  Reykjavík sa okolo nich prehnal v priebehu niekoľkých minút, jeho jasne červené strechy, biele budovy a okolité zasnežené hory zaručene nadchnú aj tie najunavejšie srdcia.
  
  Nakrátko sa zastavili na riedko obývanej vojenskej základni, aby doplnili palivo a naložili zimné obleky, muníciu a proviant a čokoľvek iné, čo si Dahl za tých desať minút, čo uviazli, napadlo.
  
  Ale muži na palube čierneho vojenského vrtuľníka nič z toho nevideli. Boli zoskupení - diskutovali o rovnakom cieli - ale ich vnútorné myšlienky boli o svojej vlastnej smrteľnosti a smrteľnosti sveta - ako sa báli a báli sa a ako sa báli o druhých.
  
  Drake bol znepokojený. Nevedel prísť na to, ako udržať všetkých v bezpečí. Ak to bol Ragnarok, čo našli, potom bola na rade bájna Hrobka bohov a ich životy sa práve stali ruletou - takou, akú ste hrali v Kennedyho obľúbenej alegórii Vegas - kde bol stôl zmanipulovaný.
  
  Skonštruovaný v tomto konkrétnom náznaku tajnými plánmi každého tajného hráča a neznámymi plánmi ich mnohých nepriateľov.
  
  A teraz, okrem Bena a Kennedyho - dvoch ľudí, ktorých by ochránil svojím životom - musel Drake myslieť aj na Haydena a Karin.
  
  Budú všetky tieto obavy brániť záchrane sveta? Iba čas ukáže.
  
  Koncovky hrané na každom rohu. Abel Frey už začal svoje. Alicia a Milo môžu mať svoje vlastné, ale Drake mal podozrenie, že jeho bývalý kolega z SRT má pripravené vražedné prekvapenie, ktoré nečakal ani jej priateľ.
  
  Torsten Dahl a Wells len zriedka hovorili po telefóne, odkedy prešli pobrežie Islandu, dostávali príkazy, rady a šepkali si rady od svojich vlád. Nakoniec Kennedy odpovedala na hovor, čo ju prinútilo niekoľko minút sedieť vzpriamene a v šoku unavene pokrútiť hlavou.
  
  Oslovila len Drakea. "Pamätáš na Haydena? Sekretárka? Áno, len robí svoju prácu dobre."
  
  "Čo to znamená?"
  
  "Je zo CIA, sakra." A presne tam, kde chce byť. Uprostred toho všetkého svinstva."
  
  "Hovadina". Drake venoval Benovi ustaraný pohľad, no stále veril, že má pre jeho priateľa slabé miesto. Bolo to len Drakeovo srdce, ktoré ho kŕmilo romantickými predstavami, ktoré mu hovorilo, že Haydenove pocity boli pravdivé, alebo bola skutočná?
  
  "Bol to minister obrany," pokračoval Kennedy, akoby sa nič nestalo. "Chceť byť, ehm, 'informovaný'."
  
  "Naozaj". Drake prikývol na Dahla a Wellsa. "A tam sa len história opakuje." Unavene pozrel z najbližšieho okna. "Veril by si, Kennedy, po poslednom týždni alebo tak, že sme stále v hre?"
  
  "Verili by ste," povedal Kennedy, "že všetci veria v teóriu súdneho dňa 'oheň nás pohltí'?"
  
  Drake sa chystal odpovedať s unavenou sebadôverou, keď sa z jeho sveta prepadlo dno. Krv mu stuhla v žilách, keď sa za oknom vynorilo niečo gigantické.
  
  Niečo také obrovské...
  
  "Teraz už viem," zasyčal hrôzou naplneným hlasom muža, ktorý si zrazu uvedomil, že všetko, čo miloval, môže dnes zomrieť. "Do pekla... Kennedy... Teraz už viem."
  
  
  * * *
  
  
  Keď ukázal na svoje odhalenie a Kennedy sa naklonil, aby sa pozrel, cítil, ako sa celé jej telo napína.
  
  "Preboha!" - povedala. "Toto...'
  
  "Ja viem," prerušil ho Drake. "Dal! Pozri na toto." Pozri!"
  
  Švéd zachytil netypický prejav strachu a rýchlo ukončil rozhovor. Krátky pohľad von oknom ho zmätene zamračil. "Je to len Eyjafjallajokull. A áno, áno, Drake, ja viem, ľahko sa mi to hovorí, a áno, áno, toto je ten, kto priniesol všetky novinky v roku 2010..." Odmlčal sa, zmätený, plný očakávania.
  
  Parnevikove oči sa rozšírili. Švédske kliatby z neho vyleteli ako otrávené šípky.
  
  Teraz sa Ben posunul bližšie k oknu. "Wow. Toto je najslávnejšia islandská sopka a zdá sa, že stále vybuchuje, aj keď jemne."
  
  "Áno!" Drake plakal. "Oheň nás pohltí. Prekliaty supervulkán. "
  
  "Ale čo je dôležitejšie," podarilo sa Kennedymu pokračovať, "pozri sa na Štít z vtáčej perspektívy, Matt. Pozri na to!"
  
  Teraz sa Parnevikovi podarilo nájsť svoj uhol pohľadu: "Tri hory nie sú tri trojuholníky, ako sa vždy verilo. Starovekí vedci sa mýlili. Najznámejší Odinov symbol bol rozlúštený nesprávne. Ach môj bože!"
  
  Drake sa pozrel za vybuchujúcu sopku a na oboch jej stranách uvidel dve ešte vyššie hory, ktoré sa pri pohľade zhora veľmi podobali symbolu Odina.
  
  "Ach môj bože," povedal Parnevik. "Toto je miesto, kde sa s nami naše oči skutočne hrajú, pretože hoci sa tieto hory zdajú byť blízko Eyjafjallajökull, v skutočnosti sú vzdialené stovky kilometrov. Sú však súčasťou reťazca islandských sopiek. Všetko je prepojené."
  
  "Takže ak sa jeden zdvihne dostatočnou silou a je priamo spojený s ostatnými dvoma..." pokračoval Kennedy.
  
  "Máte začiatky supervulkánu," dokončil Drake.
  
  "Hrobka bohov," vydýchol Dahl, "sa nachádza vo vnútri vybuchujúcej sopky."
  
  "A odstránenie Odinových kostí to spôsobí boom!" Kennedy pokrútila hlavou a vlasy sa jej rozpustili. "Čakali by ste niečo menej?"
  
  "Počkaj!" Dahl si teraz prezeral satelitnú snímku, ktorá im povedala, kedy dosiahnu oko Medúzy. "Stále potrebujeme trochu pomôcť s nasmerovaním a to bol vždy môj plán B. Vonku je jedna obrovská hora a Abel Frey nám ukáže priamo cez vchodové dvere."
  
  "Ako?" Pýtali sa aspoň dva hlasy.
  
  Dahl žmurkol a prehovoril k pilotovi. "Zdvihni nás vyššie."
  
  
  * * *
  
  
  Teraz boli tak vysoko, že Drake cez mraky ani nevidel hory. Jeho novoobjavený rešpekt k veliteľovi SGG nutne potreboval podporu.
  
  "Dobre, Torvill, vyveď roľníkov z ich biedy, však?"
  
  "Thorsten," opravil ho Dahl, kým si uvedomil, že je naťahovaný. "Aha, chápem. Dobre, potom sa snaž držať krok, ak môžeš. Toto je moja vojenská špecialita, alebo aspoň to bolo predtým, ako som nastúpil do SGG. Letecká fotografia, najmä ortofoto. "
  
  "To je skvelé," povedal Drake. "Stojím rovno, keď hovoríme. Čo je to do pekla?"
  
  "Sú to fotografie nasnímané z 'nekonečnej' vzdialenosti, pozerajúce sa priamo nadol, ktoré sú potom geometricky upravené tak, aby vyhovovali akceptovanému mapovému štandardu. Keď je fotografia nahraná, všetko, čo musíme urobiť, je zarovnať ju so súradnicami "skutočného sveta", potom..." pokrčil plecami.
  
  "Bum!" Kennedy sa zasmial. "Myslíš niečo ako Google Earth, však? Len bez 3D?"
  
  "Naozaj". Drake urobil grimasu. "Dúfam, že to bude fungovať, Dal." Toto je naša jediná šanca dostať sa do konca."
  
  "Tak to bude. Nielen to, ale keď počítač vypočíta súradnice, budeme presne vedieť, kde je vchod do Hrobky bohov. Aj Nemci, ktorí plne vlastnia všetkých deväť fragmentov, to budú musieť oceniť."
  
  "Za predpokladu, že Nemci umiestnia všetky dieliky správne," povedal Ben so smutným úsmevom.
  
  "No, je to pravda." Môžeme len dúfať, že Abel Frey vie, čo robí. Určite mal dosť času na cvičenie."
  
  Drake skĺzol zo sedadla a hľadal Wellsa. Videl som ako zúfalo búchal mobilom o okno.
  
  "Máte nejaké správy o Freyovom hrade, kamarát?"
  
  Veliteľ SAS si odfrkol. "Obklopený. Ale tajne - Hrad o svojej novonadobudnutej pozornosti nevie. Sú tam nemeckí policajti. Interpol. Predstavitelia väčšiny vlád sveta. Ale nie Mai, z nejakého dôvodu. Nebudem ti klamať, Matt, toto bude tvrdý kameň, ktorý sa dá rozbiť bez tony strát."
  
  Drake prikývol a myslel na Karin. Poznal šance, hral ich mnohokrát. "Takže najprv urobíme hrob... A potom uvidíme, kde skončíme."
  
  Práve v tejto chvíli nastalo v prednej časti stiesneného vrtuľníka vzrušenie. Dahl sa otočil s radostným úsmevom na tvári. "Frey je teraz tam dole! Rozložíme na kúsky. Ak toto dieťa zapneme naplno a vystrelíme rýchlosťou jeden snímok za sekundu, do hodiny budeme v tejto hrobke! "
  
  "Majte trochu rešpektu," vydýchol Parnevik s úctou. "Tam dole je Ragnarok." Jedno z najväčších bojísk v známej histórii a miesto aspoň jedného Armagedonu. Bohovia zomreli s krikom v tomto ľade. Bohovia. "
  
  "A Abel Frey tiež," povedal Ben Blake ticho. "Ak ublížil mojej sestre."
  
  
  
  ČASŤ 2
  obleč si brnenie...
  
  
  TRIDSAŤŠESŤ
  
  
  
  HROB BOHOV
  
  
  Hra sa skončila.
  
  Keď Drake a jeho spoločníci preleteli ponad Ragnarok a posádku Abela Freya a smerovali k dymiacej hore, vedeli, že Nemci budú v horúčave prenasledovať. Vrtuľník rýchlo klesal smerom k mäkkej snehovej panve, prudko otrasený občasnými poryvmi vetra a rastúcim prievanom. Pilot kontroloval skupinu, kým sa helikoptéra nevznášala tak blízko, ako len mohla, šesť stôp od zeme, a potom na všetkých zakričal, aby sa dostali von.
  
  "Hodiny tikajú!" - zakričal Dahl, len čo sa jeho topánky dotkli snehu. "Poďme!"
  
  
  * * *
  
  
  Drake natiahol ruku, aby podporil Bena, než sa rozhliadol po ich okolí. Drobná priehlbina sa zdala byť najlepším pristávacím bodom, pretože bola len míľu od malého vchodu, ktorý skúmali, a jediná krajina v rozumnej vzdialenosti, ktorá nebola príliš skalnatá alebo potenciálne magmatická trubica. Ďalším bonusom bolo, že to mohlo pomôcť zmiasť Freya, pokiaľ ide o presné umiestnenie Hrobky.
  
  Bola to pochmúrna krajina, nie nepodobná tomu, ako by mohol vyzerať koniec sveta, pomyslel si Drake. Vrstvy sivého popola, nudné úbočia hôr a sčernené nánosy lávy mu dodali málo sebavedomia, keď čakal, kým Dal na svojom zariadení GPRS ukáže vchod. Napoly očakával, že sa z tmavej hmly vynorí ošúchaný hobit, ktorý tvrdil, že sa dostal do Mordoru. Vietor nebol silný, no jeho sporadické poryvy ho štípali do tváre ako pitbulla.
  
  "Tu". Dahl bežal cez záveje popola. Vysoko nad nimi sa k nebu s pokojným pokojom zdvihol hríbový mrak. Dahl zamieril na hustú čiernu štrbinu v hore pred sebou.
  
  "Prečo by niekto umiestnil také dôležité a posvätné miesto do sopky?" spýtal sa Kennedy, keď sa motala vedľa Drakea.
  
  "Možno to nemalo trvať večne," pokrčil plecami. "Island exploduje po stáročia. Kto by si pomyslel, že táto sopka bude tak často vybuchovať bez toho, aby dosiahla svoju plnú kapacitu?
  
  "Pokiaľ... pokiaľ to správne nevybuchne z kostí Odina." Dokázali to udržať pod kontrolou?"
  
  "Dúfajme, že nie."
  
  Obloha nad hlavou bola pokrytá snehom a unášaným popolom, čo prispelo k predčasnému súmraku. Tu nesvietilo slnko; bolo to, ako keby sa peklo po prvý raz zmocnilo Zemskej ríše a pevne sa jej držalo.
  
  Dal sa predieral po nerovnom teréne, občas zakopol o nečakane hlboké záveje sivého prášku. Keď Dahl dosiahol holé skaly, všetka konverzácia v tejto pestrej skupine prestala - boli vytlačení nudnou divočinou.
  
  "Tu hore," ukázal Švéd pištoľou. "Asi dvadsať metrov." Prižmúril oči. "Nevidím nič zrejmé."
  
  "Teraz, keby to Cook povedal pri pobreží Havaja, nikdy by sme si nedali ananásovú kašu," jemne ho pokáral Drake a dúfal, že sa rozosmeje.
  
  "Alebo kávu Kona," oblízla si Kennedy pery, keď sa naňho pozrela, a potom sa prudko začervenala, keď žmurkol späť.
  
  "Za tebou," povedal a mávnutím ruky ukázal na tridsaťstupňový svah.
  
  "V žiadnom prípade, zvrhlík." Až teraz sa jej podarilo usmiať.
  
  "No, ak mi sľúbiš, že sa nebudeš pozerať na môj zadok." Drake sa s chuťou pustil do skalnatého svahu, vyskúšal každé zovretie, než rozložil svoju váhu, pričom pozorne sledoval Dahla a osamoteného vojaka SAS nad ním. Ďalej bol Kennedy, potom Ben a nakoniec Profesor a Wells.
  
  Nikto nechcel byť vynechaný z tejto konkrétnej misie.
  
  Dahl nejaký čas postupoval vpred s revom. Drake sa obzrel za seba, ale za horizontom nevidel žiadne známky prenasledovania, neškodnejšie ako prejav premiéra. O chvíľu neskôr Dahlov hlas prenikol závojom ticha.
  
  "Wow, niečo tu je, chlapci." Je tam skalný výbežok, za ním odbočka doľava..." hlas sa mu vytratil. "Zvislá šachta s... áno, so schodíkmi vytesanými do skaly. Veľmi úzky. Helvite! Tí starí bohovia museli byť chudí!"
  
  Drake dosiahol výbežok a skĺzol za ním. "Práve si nadával, Dahl, a žartoval si? Alebo to skúste. Takže možno ste predsa len človek. Sakra, aká tesná diera. Dúfam, že sa s odchodom neponáhľame."
  
  Touto znepokojujúcou myšlienkou pomohol Dahlovi zaistiť bezpečnostnú šnúru predtým, ako zatlačil Švéda do čiernej diery. Do úvahy prichádzalo niekoľko odvetných útokov, ale teraz na to nebol čas ani miesto. Úbohý Torsten Dahl, ktorý nedokázal nasmerovať pochodeň, zostúpil naslepo, krok za krokom.
  
  "Ak cítite síru," nemohol si pomôcť Drake. "Prestaň."
  
  Dahl si nedal načas a opatrne položil každú nohu. Po niekoľkých minútach zmizol a všetko, čo Drake videl, bola slabá a slabšia žiara z jeho hasičskej prilby.
  
  "Si v poriadku?"
  
  "Sadol som na úplné dno!" ozval sa Dahlov hlas.
  
  Kennedy sa obzrel. "To je ďalší vtip?"
  
  "No, poďme z toho chladu," Drake chytil okraj čierneho kameňa a opatrne sa spustil cez okraj. Pomocou nôh najprv našiel oporu a opatrne sa znížil, palec po nebezpečnom palci. Otvor bol taký úzky, že sa pri každom pohybe poškrabal na nose a lícach. "Sakra! Len si neponáhľajte," povedal ostatným. "Snažte sa pohybovať hornou časťou tela čo najmenej."
  
  O niekoľko minút neskôr počul Dahla povedať: "Šesť stôp," a cítil, ako sa skala za ním zmenila na prázdny priestor.
  
  "Buďte opatrní," varoval Dahl. "Teraz sme na okraji priepasti. Asi dve stopy široký. Napravo od nás strmá skalná stena, naľavo obyčajná bezodná jama. Zostáva len jedna cesta."
  
  Drake použil svoje vlastné svetlo, aby otestoval Švédove zistenia, zatiaľ čo ostatní robili dlhé zostupy. Keď boli všetci upozornení a pripravení, Dahl začal pomaly postupovať pozdĺž rímsy. Zahalila ich úplná tma, osvetľovali ich len fakle na prilbách, ktoré tancovali ako svetlušky v potoku. Úplná prázdnota ich uspávala ako výrečné volanie sirény naľavo, vďaka čomu bol ťažký kameň napravo ešte prívetivejší.
  
  "Pripomína mi to jeden z tých starých filmov o dinosauroch," povedal profesor Parnevik. "Pamätáš si? Krajina, na ktorú Čas zabudol, hádam? Pohybujú sa jaskyňami, obklopení smrtiacimi tvormi. Skvelý film".
  
  "Ten s Raquel Welch?" - spýtal sa Wells. "Nie? Ľudia mojej doby si myslia, že je dinosaurus - myslia si Raquel Welch. Nevadí."
  
  Drake sa oprel chrbtom o skalu a vykročil vpred s roztiahnutými rukami, pričom sa ubezpečil, že Ben a Kennedy ho nasledovali predtým, než sa poriadne vzdialili. Pred nimi sa objavila ponurá prázdnota a teraz sa k ich ušiam dostal slabý rachot, hlboký a vzdialený.
  
  "Toto musí byť Eyjafjallajökull, hora jemne vybuchujúca," zašepkal profesor Parnevik pozdĺž línie. "Najlepšie odhadujem, že sme vo vedľajšej komore, dobre izolovanej od magmatickej komory a od potrubia, ktoré napája erupcie." Medzi nami a stúpajúcou magmou môžu byť desiatky vrstiev popola a lávy, ktoré chránia nás a Hrobku. Môžeme byť dokonca vo vnútri skalnej anomálie, kde stúpa pod strmším uhlom ako strany hory."
  
  zakričal Dahl do tmy. "Gelvit! Peklo a zatratenie!" Blíži sa k nám nízky múrik, ktorý nám križuje cestu pod uhlom deväťdesiatich stupňov. Nie je to vysoké, takže sa nebojte, buďte opatrní."
  
  "Nejaká pasca?" Ten chlap riskoval.
  
  Drake videl prekážku a myslel si to isté. S veľkou opatrnosťou nasledoval veliteľa SGG cez bariéru vo výške kolien. Obaja videli prvý hrob v rovnakom čase.
  
  "Oooh," Dahl nemal dosť slov, aby im rozumel.
  
  Drake len zapískal, ohromený tým predstavením.
  
  Do úbočia hory bol vytesaný obrovský výklenok, siahajúci asi sto stôp do jadra sopky - smerom k magmatickej komore. Bol vytvorený v tvare oblúka, vysokého možno sto stôp. Keď sa všetci zhromaždili a vytiahli svoje baterky, naskytol sa úžasný pohľad na prvú hrobku.
  
  "Wow!" - povedal Kennedy. Jeho svetlo osvetľovalo jednu poličku za druhou, vytesané do skalného rámu, pričom každá polica bola zdobená a plná pokladov: náhrdelníky a oštepy, náprsné panciere a prilby. Meče....
  
  "Kto do pekla je ten chlap?"
  
  Parnevik, ako sa dalo očakávať, študoval vzdialenú stenu, tú, ktorá stála oproti nim, v skutočnosti klenutý Boží náhrobok. Boli tam fantastické rezbárske práce s jasným reliéfom, ktoré sa zručnosťou vyrovnali ktorémukoľvek z moderných renesančných mužov, dokonca aj Michelangelovi.
  
  "Toto je Mars," povedal profesor. "Rímsky boh vojny"
  
  Drake videl svalnatú postavu v náprsníku a sukni, držiacu obrovskú kopiju na jednom mohutnom ramene a pozerajúcu sa cez druhé. V pozadí stál majestátny kôň a okrúhla budova, ktorá veľmi pripomínala Koloseum v Ríme.
  
  "Prekvapuje ma, ako sa rozhodli, kto tu bude pochovaný," zamrmlal Kennedy. "Rímski bohovia. škandinávski bohovia..."
  
  "Ja tiež," povedal Parnevik. "Možno to bol len Zeusov rozmar."
  
  Zrazu všetky oči pritiahol obrovský sarkofág, ktorý stál pod vyrezávanou freskou. Drakeova predstavivosť zabrala. Keby sa pozreli dovnútra, našli by Božie kosti?
  
  "Sakra, ale nemáme čas!" Dahl znel frustrovane, vyčerpane a vyčerpane. "Poďme do. Nemáme tušenie, koľko bohov tu môže byť pochovaných."
  
  Kennedy sa zamračil na Drakea a pozrel sa pozdĺž rímsy, keď zmizol v tme. "Je to krehká kamenná stopa, ktorú sledujeme, Matt." A som ochotný staviť svojich 401 tisíc, že počet bohov nie je len jeden alebo dvaja."
  
  "Teraz nemôžeme ničomu veriť," povedal. "Len jeden druhému. Poďme. Čoskoro prídu Nemci."
  
  Vynorili sa z pohrebnej komory Marsu, pričom každý muž sa zabúril pohľadom späť na jeho relatívnu bezpečnosť a nevyčísliteľný význam. Prázdnota ešte raz kývla a teraz Drake začal cítiť tupú bolesť v členkoch a kolenách, vedľajší produkt ich pomalého pohybu po rímse. Chudák profesor Parnevik a mladý Ben museli mať poriadne bolesti.
  
  Ďalší hukot otriasol obrovskou jaskyňou a rozliehal sa celou ich vlastnou. Drake vzhliadol a myslel si, že vysoko nad sebou vidí podobnú rímsu. Kecy. Táto prekliata vec sa môže točiť celú noc!
  
  Pozitívom je, že zatiaľ nepočuli žiadne známky prenasledovania. Drake predpokladal, že sú o dobrú hodinu pred Nemcami, ale vedel, že konfrontácia je takmer nevyhnutná. Len dúfal, že dokážu neutralizovať globálnu hrozbu skôr, ako sa to stane.
  
  Pred nimi sa objavila druhá rímsa a za ňou druhý veľkolepý výklenok, ktorý sa nachádzal v hĺbke hory. Túto zdobilo množstvo zlatých predmetov, bočné steny doslova žiarili zlatým svetlom.
  
  "Ach bože!" vzdychol si Kennedy. "Nikdy som nič podobné nevidel." Kto je to? Vážiť si Boha?
  
  Parnevik prižmúril oči na kamenné rytiny, ktoré dominovali mohutnému sarkofágu. Na chvíľu pokrútil hlavou a zamračil sa. "Počkaj, toto sú perie?" Je tento Boh oblečený v perách?"
  
  "Možno, profesor," Ben sa už pozeral za výklenok do rozlohy čiernej noci, ktorá ich čakala. "Záleží na tom? Toto nie je Jeden."
  
  Ten chlap ho ignoroval. "To je Quetzalcoatl! Boh Aztékov! O čom to všetko je..." ukázal na svietiace steny.
  
  "Aztécke zlato." Wells si vzdychol, ohromený napriek sebe. "Wow".
  
  "Toto miesto..." Kennedy takmer úplne vyvetral miestnosť, "je najväčší archeologický nález všetkých čias. Rozumieš tomu? Tu nie je božstvo len jednej civilizácie, ale mnohých. A všetky tradície a poklady, ktoré s nimi súvisia. Je to... zdrvujúce."
  
  Drake odvrátil pohľad od obrazu Quetzalcoatla, ozdobeného perím a oháňajúceho sa sekerou. Parnevik povedal, že aztécky boh bol známy - podľa bežných cirkevných zdrojov - ako Boh vládca, čo je výraz, ktorý naznačuje, že je skutočne skutočný.
  
  "Quetzalcoatl" znamená "lietajúci plaz" alebo "operený had". Ktorý..." Parnevik sa dramaticky odmlčal, potom si zrejme uvedomil, že všetci ostatní sa stiahli na rímsu, "drak," povedal si potešený.
  
  "Má to niečo spoločné s Marsom?" spýtal sa osamelý vojak SAS menom Jim Marsters.
  
  Drake sledoval, ako Parnevik vystúpil na rímsu so zovretými perami. "Hmm," jeho dychtivý predpoklad dosiahol všetkých na rímse. "Jediné, že môžu znamenať smrť a kedysi to tak bolo."
  
  
  * * *
  
  
  Tretí výklenok a tento je rovnako úchvatný ako ten predchádzajúci. Drake zistil, že hľadí na úžasnú nahú dámu vyrezanú z dreva.
  
  Steny boli pokryté figurínami, ktoré stáli celý majetok. Delfíny, zrkadlá, labute. Náhrdelník z tvarovaných holubíc dostatočne veľký na to, aby obopínal krk Sochy slobody.
  
  "No," povedal Drake. "Dokonca aj ja viem, kto to je."
  
  Kennedy urobil grimasu. "Áno, chcel by si."
  
  "Skutočná kurva," povedal Parnevik ostro. "Aphrodite".
  
  "Ahoj," povedal Wells. "Nazývaš Boha Afroditou kurvou? Tu dole? Tak blízko jej hrobu?"
  
  Parnevik pokračoval s typickým chuligánstvom na základnej škole: "Je známe, že spáva s bohmi a ľuďmi, vrátane Adonisa. Ponúkol Helenu Trójsku Parížu a potom spečatil dohodu tým, že vznietil Parisin zápal v momente, keď na ňu zamieril. Narodil sa neďaleko Paphosu z nedávno vykastrovaných semenníkov Uránu. Musím povedať, že ona..."
  
  "Dostali sme správu," povedal Drake sucho a stále sa pozeral na rezbu. Usmial sa, keď si všimol, že Kennedy nad ním krúti hlavou.
  
  "Žiarliš, miláčik?"
  
  "Sexuálne veľmi sklamaný?" Pretlačila sa okolo neho, aby sa stala druhou v poradí po Dahlovi.
  
  Pozrel sa za ňou. "No, keď to už spomínaš..."
  
  "No tak, Matt," Ben prešiel okolo neho tiež. "Wow!"
  
  Jeho výkrik ich všetkých prinútil vyskočiť. Otočili sa a uvideli ho, ako sa plazí späť po štyroch, s hrôzou napísanou na celej tvári. Drake uvažoval, či práve nevidel samotného diabla, ako stúpa na krídlach démonov priamo z pekelnej kuchyne.
  
  "Tento výklenok-" vydýchol. "Je to na plošine... pláva vo vzduchu... Na druhej strane nič nie je! "
  
  Drake cítil, ako mu poskočilo srdce. Pamätal si Mimirovu studňu a jej falošnú podlahu.
  
  Dahl skočil niekoľkokrát. "Prekliaty kameň sa zdá byť dostatočne silný." Toto nemôže byť koniec radu."
  
  "Nerob to!" zavrčal Ben. "Čo ak sa to rozbije?"
  
  Zavládlo ticho. Všetci na seba hľadeli s vyvalenými očami. Niektorí sa odvážili pozrieť sa späť na cestu, ktorou sa vydali, na bezpečnú cestu, ktorá zahŕňala studne a Marsters.
  
  V tej chvíli sa v najväčšej počuteľnej vzdialenosti ozvalo slabé dunenie. Zvuk padajúceho kameňa do studne.
  
  "Toto sú Nemci," povedal Dahl s presvedčením. "Kontrola hĺbky šachty. Teraz buď nájdeme spôsob, ako opustiť túto platformu, alebo aj tak zomrieme."
  
  Drake stisol Kennedyho lakťom. "Pozrite sa tam," ukázal nad nich. "Nechal som uši otvorené. Myslím, že nad nami musí byť ďalší súbor výklenkov alebo jaskýň. Ale pozri... Pozrite sa, ako sa okraj útesu stáča.
  
  "Správny". Kennedy sa ponáhľal na okraj Afroditinho výklenku. Potom sa pritisla na zubatý kameň a nazrela za roh. "Je tu nejaký druh štruktúry... Bože! Ach môj bože."
  
  Drake ju chytil za ramená a zahľadel sa do tmy. "Myslím, že ma chceš pojebať!"
  
  Tam, ďaleko za rozsahom ich svetiel, bola tenká rímsa, ktorá sa zmenila na ešte tenšie točité schodisko. Schody sa tiahli hore nad nimi a smerovali do ďalšieho poschodia.
  
  "Hovor o závratoch," povedal Drake. "Chcelo to len koláčik a pohár."
  
  
  TRIDSAŤSEDEM
  
  
  
  HROB BOHOV
  
  
  Točité schodisko sa zdalo dostatočne pevné, ale jednoduchý fakt, že sa vinul cez prázdnotu nad nekonečnou jamou, nehovoriac o tom, že jeho architekti nedokázali nainštalovať žiadne zábradlie, spôsobil, že aj Drakeove dobre trénované nervy sa triasli rýchlejšie ako blcha. vibrátor.
  
  Jeden celý kruh ich priviedol asi do štvrtiny cesty k Afroditinmu výklenku, takže Drake odhadol, že potrebujú urobiť štyri alebo päť kruhov. Postupoval krok za krokom vpred, nasledoval Bena, snažil sa potlačiť svoj strach, zhlboka dýchal a vždy sa tešil na svoj cieľ.
  
  Šesťdesiat metrov hore. Päťdesiat. Štyridsať.
  
  Keď sa priblížil na tridsať stôp, videl, ako Ben zastavil a na chvíľu si sadol. Chlapcove oči skameneli strachom. Drake si opatrne sadol na schodík pod ním a potľapkal ho po kolene.
  
  "Kámo, nie je čas začať písať novú skladbu, Wall of Sleep." Alebo snívam o Taylor Momson."
  
  Potom sa k nim ozval hlas vojaka SAS. "Čo sa tam hore deje? Robíme si tu srandu. Pohybuj sa."
  
  Vojaci SAS, pomyslel si Drake. Urobil som ich inak ako predtým.
  
  "Daj si pauzu," zakričal späť. "Len buď mo."
  
  "Prestávka! Uf..." Drake začul Wellsov hlboký hlas a potom ticho. Cítil, ako mu Kennedy sedel pri nohách, videl jej tesný úsmev a prstami na nohách cítil jej chvejúce sa telo.
  
  "Ako sa má dieťa?"
  
  "Vynechám vysokú školu," prinútil sa Drake zasmiať. "Kolegovia z kapely. Krčmy v Yorku. Filmový večer zadarmo. KFC. Call of Duty. Viete, študentské veci."
  
  Kennedy sa pozrel bližšie. "Podľa mojich skúseností toto nerobia vysokoškoláci a dievčatá."
  
  Teraz Ben otvoril oči a pokúsil sa usmiať. Pomaly kráčal po rukách a kolenách. Znovu tvárou hore, stále na rukách a kolenách, stúpal jeden vyčerpávajúci krok za druhým.
  
  Cenník po centimetri, krok za krokom nebezpečne stúpali. Drake cítil, ako ho od napätia bolí hlava a srdce. Ak by Ben spadol, ochotne by zablokoval chlapcov pád vlastným telom, keby ho len zachránil.
  
  Žiadne otázky ani váhanie.
  
  Ďalší úplný kruh a boli asi dvadsať stôp od svojho cieľa, rímsy, ktorá odrážala tú, ktorú práve prešli. Drake si ho prezeral v mihotavom svetle fakieľ. Viedla späť do vstupnej šachty, ale zjavne o úroveň vyššie.
  
  O úroveň vyššie? Pomyslel si. Bože, príliš to "zmodernizoval" so Sonicom, prekliatym ježkom.
  
  Nad sebou videl, ako Dahl zaváhal. Švéd sa príliš rýchlo postavil, stratil rovnováhu a teraz príliš zaťažil zadnú nohu. Neozvali sa žiadne zvuky, len tichý boj. Vedel si len predstaviť mučenie, ktoré zaplavilo Dahlovu myseľ. Priestor za sebou, bezpečie vpredu, myšlienka na dlhý, bolestivý pád.
  
  Švéd sa potom rútil dopredu, narazil na schody a držal sa o život. Drake počul jeho ťažké dýchanie z výšky desiatich stôp.
  
  Prešlo niekoľko minút a náročné stúpanie pokračovalo. Nakoniec Dahl zišiel z rebríka na rímsu, potom sa plazil dopredu po rukách a kolenách, aby si uvoľnil miesto. Drake ho čoskoro nasledoval, vliekol Kennedyho so sebou a cítil obrovskú úľavu, že sú späť na úzkej rímse, ktorá bola stále len jeden krok od kričiacej smrti.
  
  Keď boli všetci spočítaní, Dahl si povzdychol. "Prejdime do ďalšieho výklenku a urobme prestávku," povedal. "Ja som napríklad úplne zničený."
  
  Po ďalších piatich minútach prehadzovania svojich vyčerpaných tiel a boja s narastajúcimi svalovými kŕčmi sa dopotácali do štvrtého výklenku, ktorý sa nachádzal priamo nad Afroditiným hrobom.
  
  Spočiatku nikto nevidel trvalého Boha. Všetci boli na kolenách, odpočívali a ťažko dýchali. Drake si s úškrnom pomyslel, že to je presne to, k čomu ho priviedol jeho civilný život, a zdvihol oči, až keď Parnevik vyslovil nadávku, ktorá by sa zdala byť čudná od kohokoľvek iného ako od neho.
  
  "Fuj!"
  
  "Čo?" - Opýtal som sa.
  
  "Fuj! Hlava psa. Toto je Anubis."
  
  "Ten istý šakal?" Wells sa oprel v kresle a pritiahol si kolená k hrudi. "No. Budem....."
  
  "Egyptské božstvo," povedal Parnevik. "A určite to má niečo spoločné so smrťou."
  
  Drake sa pozrel na rady múmií a sôch šakalov. Zlatom potiahnuté rakvy a smaragdmi posiate ankhovia. Nezaujatý, otočil sa chrbtom k Božej pohrebnej komore a vtrhol do KitKat. O chvíľu si Kennedy sadol vedľa neho.
  
  "Takže," povedala a rozbalila si jedlo a pitie.
  
  "Sakra, vieš dobre rozprávať," zasmial sa Drake. "Už sa cítim vzrušene."
  
  "Počuj, kamarát, keby som ťa chcel rozpáliť, mal by si v mojich rukách tmel." Kennedy sa naňho uškrnul a bol nafúkaný aj naštvaný. "Sakra, nemôžete sa zastaviť ani na minútu, však?"
  
  "Dobre, dobre, prepáč." Len sa hrám. Čo sa stalo?"
  
  Sledoval Kennedyho, ako hľadí do prázdna. Videl som, ako sa jej rozšírili oči, keď zachytila slabý zvuk frejovských vojakov, ktorí ich dobiehali. "Táto... vec... chvíľu sme sa motali okolo kríkov." Myslíš, uh, vlastne niečo máme, Drake?"
  
  "Určite si myslím, že Odin je tu dole."
  
  Kennedy sa postavil na odchod, ale Drake jej položil ruku na koleno, aby ju zastavil. Dotyk takmer spôsobil iskry.
  
  "Tu," povedal. "Co si myslis?"
  
  "Nemyslím si, že budem mať veľa práce, keď sa vrátime," zašepkala. "Pokiaľ ide o sériového vraha Thomasa Caleba a všetko ostatné. Ten bastard znova zabil, viete, deň predtým, ako sme sa dostali na Manhattan."
  
  "Čo? Nie."
  
  "Áno. Tam som sa išiel prejsť po mieste vraždy. A prejavte úctu."
  
  "Je mi to veľmi ľúto". Drake sa zdržal objímania, vedel, že toto je posledná vec, ktorú teraz potrebuje.
  
  "Ďakujem, viem. Si jeden z najúprimnejších ľudí, akých som kedy poznal, Drake. A najviac obetaví. Možno preto ťa mám tak rád."
  
  "Napriek mojim nepríjemným komentárom?"
  
  "Napriek tomu veľmi silno."
  
  Drake dopil zvyšok čokolády a rozhodol sa, že obal KitKat nevyhodí do prázdna. Keď poznal svoje šťastie, mohol spustiť starodávnu pascu na odpadky alebo niečo také.
  
  "Ale žiadna práca neznamená žiadne spojenie," pokračoval Kennedy. "V New Yorku nemám skutočných priateľov. Žiadna rodina. Predpokladám, že aj tak budem musieť zmiznúť z očí verejnosti."
  
  "No," povedal Drake zamyslene, "vidím, že si lákavá perspektíva." Venoval jej hlúpe oči. "Možno by ste mohli povedať bollox veselému starému Parížu a prísť navštíviť veselý starý York."
  
  "Ale kde by som zostal?"
  
  Drake počul, ako Dal zhromažďuje svoje jednotky. "No, musíme len prísť na to, ako si môžete zarobiť." Počkal, kým sa postavila na nohy, potom ju chytil za ramená a pozrel do jej žiarivých očí.
  
  "Vážne, Kennedy, odpoveď na všetky tvoje otázky je áno." Ale na toto všetko teraz neviem prísť. Mám svoju vlastnú batožinu, o ktorej musíme diskutovať, a preto sa musím sústrediť." Prikývol smerom k prázdnote. "Tam dole je Alicia Miles." Môžete si myslieť, že naša cesta až sem bola nebezpečná, že táto Hrobka bola nebezpečná, ale verte mi, v porovnaní s tou sučkou nie sú ničím."
  
  "Má pravdu," pristúpil Wells a zachytil posledný komentár. "A nevidím inú cestu odtiaľto, Drake." Neexistuje spôsob, ako sa tomu vyhnúť."
  
  "A nemôžeme zablokovať cestu, pretože potrebujeme cestu von," prikývol Drake. "Áno, pozrel som si aj všetky scenáre."
  
  "Vedel som, že to urobíš." Wells sa usmial, akoby celý čas vedel, že Drake je stále jedným z jeho chlapov. "Poď, repa hučí."
  
  Drake nasledoval svojho starého šéfa na rímsu a potom zaujal miesto za Benom a Dahlom. Jediný hodnotiaci pohľad videl, že všetci boli oddýchnutí, ale nervózni z toho, čo ich čaká.
  
  "Štyria zabití," povedal Dahl a odšoural sa po rímse, hora za ním.
  
  Ďalší výklenok bol prekvapením a dal im všetkým impulz. Toto bola hrobka Thora, syna Odina.
  
  Chlapík zareval, ako keby objavil yetiho táboriaceho v Údolí smrti. A pre neho mal. Profesor severskej mytológie objavil hrob Thora, snáď najslávnejšej nordickej postavy všetkých čias, čiastočne aj vďaka komiksom od Marvelu.
  
  Čistá rozkoš.
  
  A pre Drakea to Thorova prítomnosť zrazu urobila ešte reálnejšou.
  
  Nastalo úctivé ticho. Každý vedel o Thorovi, alebo aspoň o nejakej inkarnácii vikingského boha hromu a blesku. Parnevik mal prednášku o Thorsdayovi, alebo, ako ho teraz poznáme, vo štvrtok. To je spojené so stredou - alebo Dňom vody, alebo Odinovým dňom. Thor bol najväčší boh bojovník, aký človek poznal, ovládal kladivo a drvil svojich nepriateľov silou mocou. Čisté stelesnenie vikingskej mužnosti.
  
  Bolo to všetko, čo mohli urobiť, aby odtiahli Parnevika a zastavili ho v pokuse preskúmať Thorove kosti práve vtedy a tam. Ďalší výklenok, šiesty, obsahoval Lokiho, Thorovho brata a ďalšieho Odinovho syna.
  
  "Cesta sa zahrieva," povedal Dahl, sotva nazrel do výklenku a pokračoval pozdĺž rímsy, ktorá končila na úbočí hory, pevná čierna masa.
  
  Drake sa pripojil k Švédovi, Benovi a Kennedymu, keď popri skale míňali fakle.
  
  "Stopy," povedal Ben. "A opierky rúk. Vyzerá to tak, že ideme hore."
  
  Drake natiahol krk, aby vzhliadol. Kamenné schodisko stúpalo do nekonečnej tmy a za nimi by nebolo nič iné ako vzduch.
  
  Najprv skúška nervov, čo teraz? sila? Životaschopnosť?
  
  A opäť Dahl išiel prvý. Rýchlo stúpal asi dvadsať stôp a zdalo sa, že spomalí, keď ho pohltila temnota. Ben sa rozhodol ísť ďalej, potom Kennedy.
  
  "Myslím, že teraz môžeš dávať pozor na môj zadok," povedala s polovičným úsmevom, "uisti sa, že ti to nepreletí."
  
  Žmurkol. "Nemôžem z toho spustiť oči."
  
  Drake išiel ďalej a dosiahol tri dokonalé chyty, kým pohol štvrtým príveskom. Takto vstal a pomaly vystúpil po strmom útese do sopečného vzduchu.
  
  Všade okolo nich pokračoval rachot: vzdialený nárek hory. Drake si predstavil blízku magmatickú komoru, ktorá vrie, chrlí pekelný oheň cez steny a vybuchne do vzdialenej modrej islandskej oblohy.
  
  Nad ním zašušťala noha a skĺzla z jej malej rímsy. Nehybne sa držal, vedel, že by mohol urobiť len málo, keby sa okolo neho niekto prehnal, ale pre každý prípad bol pripravený.
  
  Kennedyho noha švihla v priestore asi meter nad jeho hlavou.
  
  Natiahol ruku, trochu neisto sa zakýval, ale podarilo sa mu chytiť podrážku jej topánky a vytiahnuť ju späť na rímsu. Doľahol k nám krátky šepot vďačnosti.
  
  Kráčal ďalej, bicepsy ho pálili, prsty ho boleli v každom kĺbe. Končeky prstov na nohách znášali váhu jeho tela pri každom malom stúpaní. Pot mu stekal po každom póre.
  
  Odhadol dvesto stôp bezpečných, no desivých držadiel a stupačiek predtým, ako dosiahli porovnateľnú bezpečnosť inej rímsy.
  
  Vyčerpávajúca práca. End of the World, Apocalypse je neskoršie dielo. Záchrana ľudstva pri každom trestnom kroku vpred.
  
  "Teraz čo?" Wells ležal na chrbte a stonal. "Ďalšia krvavá prechádzka po rímse?"
  
  "Nie," Dahl ani nemal silu žartovať. "Tunel".
  
  "Vajcia".
  
  Na kolenách sa plazili dopredu. Tunel viedol do atramentovej tmy, čo spôsobilo, že Drake začal veriť, že sa mu sníva, skôr ako sa zozadu zrazu zrazil s nehybným Kennedym.
  
  Otočte tvár dopredu.
  
  "Ach! Mohol si ma varovať."
  
  "Je to ťažké, keď ma postihol rovnaký osud," odpovedal suchý hlas. "Myslím, že iba Dahl sa z tejto hromady dostal bez zlomeného nosa."
  
  "Bojím sa o svoje prekliate srdce," odpovedal Dahl unavene. "Tunel končí priamo oproti prvému stupňu ďalšieho schodiska v, ehm, tipoval by som uhol štyridsaťpäť stupňov. Nič vľavo ani vpravo, aspoň nič, čo vidím. Pripraviť sa."
  
  "Tieto veci musia byť niekde pripevnené," zamrmlal Drake a plazil sa po pomliaždených kolenách. "Preboha, nemôžu byť len tak zavesené vo vzduchu."
  
  "Možno môžu," povedal Parnevik. "Pre Boha. Ha ha. Žartoval som, ale vážne, môj najlepší odhad je séria lietajúcich opor."
  
  "Skryté pod nami," povedal Drake. "Určite. Muselo to stáť sakra veľa pracovnej sily. Alebo pár skutočne mocných bohov."
  
  "Možno požiadali Herkula a Atlasa o pomoc."
  
  Drake opatrne vystúpil na prvý schod, do mozgu mu napadol prekvapivo strašidelný pocit a vyliezol na hrubý kameň. Chvíľu stúpali a nakoniec sa dostali do ďalšieho výklenku, ktorý sa nachádzal okolo visutej plošiny.
  
  Dahl ho privítal vyčerpaným pokrútiním hlavy. "Poseidon".
  
  "Pôsobivé."
  
  Drake si opäť kľakol. Pane, pomyslel si. Dúfam, že Nemci to majú rovnako ťažké. Nakoniec to možno namiesto boja mohli vyriešiť kameňom, papierom, nožnicami.
  
  Grécky boh mora niesol svoj obvyklý trojzubec a miestnosť plnú rozprávkového bohatstva. Toto bol siedmy Boh, okolo ktorého prešli. V mysli mu začalo hlodať číslo deväť.
  
  Nebolo číslo deväť najposvätnejšie vo vikingskej mytológii?
  
  Spomenul to Parnevikovi, keď odpočívali.
  
  "Áno, ale toto miesto zjavne nie je len severské," ukázal profesor prstom na muža s trojzubcom za chrbtom. "Mohlo ich byť sto."
  
  "No, sto z nich zjavne neprežijeme," hádal sa s ním Kennedy. "Pokiaľ niekto nepostavil vpredu Ho-Jo."
  
  "Alebo ešte lepšie, obchod so slaninovými sendvičmi," Drake udrel perami. "Určite by som teraz mohol zabiť jedného z týchto zlých ľudí."
  
  "Chrumkavé," zasmial sa Ben a pleskol sa po nohe. "Hovoríte o niečom, čo je už desať rokov neaktuálne. Ale nebojte sa - stále máte hodnotu zábavy."
  
  Prešlo ďalších päť minút, kým sa cítili dostatočne oddýchnutí, aby mohli pokračovať. Dahl, Wells a Marsters niekoľko minút počúvali svojich prenasledovateľov, no večnú noc nenarušil ani jeden zvuk.
  
  "Možno všetci odpadli," pokrčil plecami Kennedy. "Môže sa to stať. Keby to bol film Michaela Baya, niekto by už spadol."
  
  "Naozaj". Dahl nás viedol po ďalšom zavesenom schodisku. Ako to osud chcel, práve tu Wells stratil zovretie a skĺzol po dvoch šmykľavých schodoch, pričom zakaždým narazil bradou o kameň.
  
  Z pohryzeného jazyka mu cez pery tiekla krv.
  
  Drake ho chytil za ramená jeho veľkého kabáta. Muž pod ním - Marsters - ho chytil za stehná s nadľudskou silou.
  
  "Niet úniku, starec. Ešte nie."
  
  Päťdesiatpäťročného muža hrubo ťahali späť po schodoch, Kennedy držal Drakea za chrbát a Marsters dával pozor, aby sa nepošmykol na ďalšom schode. Keď sa dostali do ôsmeho výklenku, Wells bol opäť v dobrej nálade.
  
  "Áno, urobili to zámerne, chlapci. Chcel som len zvyšok."
  
  Ale stisol Marstersovi ruku a srdečne zašepkal Drakeovi, keď sa nikto nepozeral.
  
  "Neboj sa, starec. Len vydrž. Ešte si nemal svoj májový čas."
  
  Ôsmy výklenok bol akousi ukážkou.
  
  "Ach môj bože". Parnevikov zázrak ich všetkých nakazil. "Toto je Zeus." Otec človeka. Dokonca aj bohovia ho označujú ako božstvo - postavu otca. Je...za Odina...oveľa ďalej a pochádza od Nórov."
  
  "Nebol Odin identifikovaný ako Zeus medzi ranými germánskymi kmeňmi?" spýtal sa Ben a spomenul si na svoj výskum.
  
  "Bol, človeče, ale myslím, no tak. Toto je Zeus. "
  
  Tento muž mal pravdu. Kráľ bohov stál vysoký a nerozdelený a v mohutnej ruke zvieral blesk. V jeho výklenku bolo množstvo trblietavých pokladov, ktoré prekypovali poctou, ktorá presahuje čokoľvek, čo by dnes jeden človek dokázal zozbierať.
  
  A potom Drake počul kliatbu, hlasnú, v nemčine. Ozývalo sa to zdola.
  
  "Práve prerazili tunel," zavrel Dahl podráždene oči. "Je to len pätnásť minút za nami." Sakra, máme smolu! Nasleduj ma!"
  
  Kábalo ďalšie schodisko, ktoré tentoraz viedlo von a ponad Diov hrob a na posledných desiatich schodoch sa dostalo do kolmej polohy. Bojovali s tým, ako sa len dalo, ich odvaha sa v plazivej tme zmenila na popol. Akoby absencia svetla potláčala koktavého ducha. Strach prišiel na zavolanie a rozhodol sa sadnúť si.
  
  Hovorte o závratoch, pomyslel si Drake. Porozprávajte sa o tom, ako sa vaše guľôčky zmenšujú na veľkosť arašidov. Tých posledných desať krokov, zavesených nad čiernou tmou, stúpajúcich cez plazivú noc, ho takmer premohlo. Netušil, ako to iní dokázali - jediné, čo mohol urobiť, bolo prežiť chyby svojej minulosti a pevne sa k nim priľnúť - Alison, dieťa, ktoré nikdy nemali a nikdy mať nebudú; kampaň SRT v Iraku, ktorá všetko pokazila - každú chybu dal do popredia svojej mysle, aby odstránil intenzívny strach z pádu.
  
  A položil jednu ruku na druhú. Jedna noha je vyššia ako druhá. Zvislo sa zdvihol, nekonečno za ním, poryvy akéhosi bezmenného vetra mu rozstrapkali šaty. Vzdialený hromový hukot môže byť spevom sopky, ale môžu to byť aj iné veci. Nevýslovné hrôzy, také strašné, že nikdy neuvidia svetlo sveta. Hrozné stvorenia šmýkajúce sa po kameňoch, blate a hnoji, vydávajúce strašidelné melódie, ktoré vyvolávajú krvavočervené vízie šialenstva.
  
  Drake, takmer s plačom, sa preplazil cez posledný skalnatý schod na rovný povrch. Hrubý kameň ho poškriabal na škrabajúcich rukách. S posledným bolestivým úsilím zdvihol hlavu a videl, že všetci okolo neho ležali na zemi, ale za nimi uvidel Torstena Dahla - šialeného Švéda - ktorý sa doslova plazil dopredu po bruchu do výklenku väčšieho ako čokoľvek, čo doteraz videli. ďaleko .
  
  Šialený Švéd. Ale bože, ten chlap bol dobrý.
  
  Výklenok bol zavesený na jednej strane, ale pripojený k srdcu hory na druhej strane.
  
  "Vďaka Bohu," povedal Dahl slabo. "Je to jedna. Našli sme Odinovu hrobku."
  
  Potom sa vyčerpaním zrútil.
  
  
  TRIDSAŤ OSEM
  
  
  
  HROB BOHOV
  
  
  Z jeho omámenia sa vydral krik.
  
  Nie, krič. Krvavý výkrik, ktorý hovoril o čistom terore. Drake otvoril oči, ale skalný povrch bol príliš blízko na zaostrenie. Napľul si na zem a zastonal.
  
  A pristihl som sa, že rozmýšľam: ako ďaleko môže človek klesnúť do nekonečna, kým zomrie?
  
  Boli tu Nemci. Jeden z ich bratov práve spadol zo schodov.
  
  Drake sa snažil postaviť vzpriamene, bolel ho každý sval, no adrenalín mu začal roznecovať krv a čistiť mu myšlienky. Pomaly kráčal k Benovi. Jeho kamarát ležal tvárou nadol na jednom z okrajov nástupišťa. Drake ho odtiahol do Odinovho výklenku. Rýchly pohľad za ním mu povedal, že Nemci ešte nedorazili, ale jeho uši mu povedali, že sú pár minút preč.
  
  Počul zvuk Abela Freya, ako nadáva. Cinkot ochranných pomôcok. Milo kričí na jedného z vojakov krvavú vraždu.
  
  Príležitosť ukázať svoju odvahu, pomyslel si, keď si spomenul na jeden z Wellsových výrokov, ktoré si vybral počas ich tréningu SAS.
  
  Ťahal Bena okolo, opieral sa chrbtom o Odinov veľký sarkofág. Chlapcove viečka sa zachveli. Kennedy sa potkol: "Buď na nich pripravený. Vyrovnám sa s ním." Jemne ho pleskla po líci.
  
  Drake sa odmlčal a na chvíľu sa stretol s jej pohľadom. "Neskôr".
  
  Prvý z Nemcov zdolal vrchol. Vojak, ktorý rýchlo skolaboval vyčerpaním a hneď za ním druhý. Drake váhal, či má urobiť to, čo vedel, že by mal, ale Torsten Dahl prebehol okolo neho a neprejavil žiadnu takú ľútosť. Vpred sa premiešali aj Wells a Marsters.
  
  Tretí nepriateľský bojovník sa preplazil cez vrchol, tentoraz obrovská, ťažkopádna mužská mršina. Roztomilé. Krv, pot a skutočné slzy zmenili na jeho už tak znepokojujúcu tvár grotesknú masku. Bol však dostatočne húževnatý a rýchly na to, aby preskočil vrchol, zvalil sa a zobral malú pištoľ.
  
  Jeden výstrel vyletel z hlavne. Drake a jeho kolegovia sa inštinktívne prikrčili, ale strela minula cieľ.
  
  Prenikavý hlas Abela Freya prerušil ticho, ktoré nasledovalo po výstrele. "Žiadne zbrane, hlupák." Nar! Nar! Počúvaj ma!"
  
  Milo sa zaškeril a škaredo sa na Drakea usmial. "Zajebaní krauti sráči." Hej kamoš?
  
  Pištoľ prehltla hrubá päsť a nahradila ju zubatou čepeľou. Drake to rozpoznal ako nôž špeciálnych jednotiek. Ustúpil nabok smerom k obrovi, čím dal Dahlovi príležitosť vykopnúť jedného z padlých vojakov do vesmíru.
  
  Druhý vojak s námahou kľakol na kolená. Marsters sa na neho znova usmial a potom odhodil bezvládne telo nabok. Medzitým sa na rovnú zem dostali ďalší traja vojaci a potom Alicia vyskočila zdola a pristála ako mačka, pričom v každej ruke držala nôž. Drake ju nikdy nevidel takú vyčerpanú a stále vyzerala, že by sa mohla postaviť elite nindžov.
  
  "Nie... zbrane?" Dahl stihol povedať medzi napätými dychmi. "Konečne... veríš v teóriu Armagedonu, Frey?"
  
  Významný nemecký dizajnér teraz prekročil hranice. "Nebuď hlupák, chlapče vojak," povedal zadýchane. "Jednoducho nechcem označiť túto rakvu." V mojej zbierke je miesto len pre dokonalosť."
  
  "Čo považujete za odraz seba samého, predpokladám," povedal Dahl a odmlčal sa, keď jeho tím chytil dych.
  
  Nastala pauza, chvíľa strašného napätia, keď každý protivník hodnotil svoj bezprostredný cieľ. Drake cúvol od Mila, nechtiac zamieril k Odinovej hrobke, kde Ben a Profesor stále sedeli vedľa seba a strážili ich iba Kennedy. Čakal ešte jeden...
  
  ...dúfam...
  
  A potom sa zo schodov ozvalo tlmené zastonanie, slabé prosenie o pomoc. Frey sa pozrel dole. "Si slabý!" napľul na niekoho. "Keby nebolo Štítu, bol by som..."
  
  Frey ukázal na Aliciu. "Pomôž jej". Bojovníčka sa povýšene zachichotala a potom natiahla ruku cez bok. Jedným trhnutím vytiahla Haydena hore. Americká agentka CIA bola vyčerpaná z dlhého stúpania, no ešte viac z nosenia ťažkého nákladu, ktorý jej Nemci pripútali na chrbát.
  
  Odinov štít zabalený do plátna.
  
  Bolo počuť Parnevikov hlas. "Priniesol Štít! Hlavná časť! Ale prečo?"
  
  "Pretože to je hlavná časť, ty idiot." Frey ho zastrelil. "Tento hlavný objekt by neexistoval, keby nemal nejaký iný účel." Módny návrhár pohŕdavo pokrútil hlavou a otočil sa k Alicii. "Dokončite týchto úbohých kretínov." Potrebujem upokojiť Odina a vrátiť sa na párty."
  
  Alicia sa šialene zasmiala. "Som na rade!" Vykríkla, smrteľnejšie ako River Tam, a hodila svoje ochranné vybavenie do stredu skalnatej plošiny. V tom zmätku sa ponáhľala k Wellsovi a neprekvapila jeho prítomnosť. Drake sa sústredil na svoj vlastný boj, vrhol sa smerom k Milovi, aby ho prekvapil, obišiel obratným švihom čepele a potom strelil Milovi tvrdý lakeť do čeľuste.
  
  Kosť je prasknutá. Drake tancoval, kolísal sa a zostal ľahký na nohách. Potom by to bola jeho stratégia - udrieť a utiecť, udrieť do najtvrdších bodov svojho tela, s cieľom zlomiť kosti a chrupavky. Bol rýchlejší ako Milo, ale nie taký silný, takže ak by ho ten obr dostihol...
  
  Hrom sa ozýval cez horu, vrčanie a praskanie stúpajúcej magmy a pohybujúceho sa kameňa.
  
  Milo sa zvíjal v agónii. Drake sa ujal vedenia dvojitým bočným kopom, dvoma ťuknutiami - niečo, čo môžete vidieť šikovne robiť Van Damma v televízii, je pre pouličné boje v reálnom živote úplne zbytočné. Milo to vedel a s vrčaním odvrátil útok. Ale Drake to vedel tiež, a keď Milo vyhodil celé svoje telo dopredu, Drake zasadil ďalší silný úder lakťom priamo do súperovej tváre, rozdrvil mu nos a očnú jamku a tvrdo ho zrazil na podlahu.
  
  Milo sa zrútil na zem ako podrezaný nosorožec. Keď sme raz prehrali so súperom Drakeovho kalibru, nebolo cesty späť. Drake mu dupol na zápästie a koleno, zlomil si obe hlavné kosti, potom aj gule a potom zdvihol odhodený vojenský nôž.
  
  Obhliadol miesto incidentu.
  
  Marsters, vojak SAS, skrátil prácu dvoch Nemcov a teraz bojoval s tretím. Zabiť troch ľudí za pár minút nebola ľahká úloha pre nikoho, dokonca ani pre vojaka SAS, a Marsters bol len ľahko zranený. Wells tancoval s Aliciou pozdĺž okraja nástupišťa, viac behal ako v skutočnosti tancoval, no rozptyľoval jej pozornosť. Jeho stratégia bola múdra. Z blízka by ho v sekunde vykuchala.
  
  Kennedy odtiahol Haydenovo vyčerpané telo preč z centra bitky. Ben pribehol, aby jej pomohol. Parnevik nespal, študoval hrobku Odina - idiota.
  
  Abel Frey sa postavil Thorstenovi Dahlovi. Švéd bol vo všetkých smeroch lepší ako Nemec, jeho pohyby boli s každou sekundou rafinovanejšie, keď sa mu do boľavých končatín vrátila sila.
  
  Pane, pomyslel si Drake. Nakopávame tu zadok! Alebo v starom dobrom duchu Dino Rock... Nechajte ma pobaviť!
  
  Netešil sa z konfrontácie s Aliciou, no napriek tomu zamieril do Wellsu v domnení, že pomoc potrebuje najviac päťdesiatročná žena. Keď ho jeho bývalá spoluhráčka uvidela, z boja ustúpila.
  
  "Tento týždeň som ti už raz kopal do gúľ, Drake. Si taký sadistický, že to chceš znova?"
  
  "Máš šťastie, Alicia." Mimochodom, trénuješ svojho priateľa?" prikývol v reakcii na ledva sa pohybujúceho Američana.
  
  "Len v poslušnosti," hodila oba nože a zachytila ich jedným pohybom. "Poďme! Ja jednoducho milujem trojky!"
  
  Jej povaha bola možno divoká, ale jej činy boli kontrolované a vypočítané. Šťuchla do Draka, pričom sa prefíkane snažila zahnať Wellsa chrbtom do nekonečnej prázdnoty. Veliteľ si v poslednej chvíli uvedomil jej zámer a prebehol okolo nej.
  
  Drake vychýlil obidva jej nože, každú čepeľ posunul do strany, pričom dával pozor, aby si nezlomil zápästia. Nešlo len o to, že bola dobrá... išlo o to, že bola neustále dobrá.
  
  Zrazu sa popri nich prehnal Abel Frey. Zdalo sa, že keď nedokázal prekonať Dahla, uchýlil sa k tomu, že prebehol okolo Švéda a rýchlo hľadal Odinov hrob.
  
  A v tom zlomku sekundy Drake uvidel Marsters a posledného nemeckého vojaka zamknutých v smrteľnom boji priamo na prašnom okraji plošiny. Potom sa šokujúco náhle obaja muži potkli a jednoducho spadli.
  
  V prázdnote sa ozývali výkriky smrti.
  
  Drake to rozdelil, pomodlil sa za Wellsa a potom otočil svoje telo a ponáhľal sa za Freyom. Nemohol tam Bena nechať bezbranného. Kennedy zablokoval návrhárovi cestu, nazbieral odvahu, ale keď sa rútil vpred, Drake si všimol malý čierny predmet, ktorý držal Frey v ruke.
  
  Rádio alebo mobil. Nejaký vysielač.
  
  Čo do pekla?
  
  To, čo sa stalo potom, sa vymykalo chápaniu. V ohromujúcom čine bezohľadnosti náhle úbočie explodovalo! Ozvalo sa silné dunenie a potom boli všade rozhádzané obrovské balvany a kusy horskej bridlice. Kamene všetkých tvarov a veľkostí lietali a hvízdali prázdnotou ako guľky.
  
  Na boku sopky sa objavila obrovská diera, ako keby kladivo prerazilo tenký sadrokartón. Tlmené denné svetlo filtrované cez trhlinu. Ďalší úder a diera sa ešte viac rozšírila. Hora sutín sa v strašidelnom, hlbokom tichu zrútila do bezodnej jamy.
  
  Drake padol na zem s hlavou v dlaniach. Niektoré z tohto explodujúceho kameňa museli poškodiť ďalšie neoceniteľné hrobky. Čo sa to do pekla deje?
  
  
  TRIDSAŤDEVÄŤ
  
  
  
  HROB BOHOV
  
  
  V novovytvorenej diere sa objavila helikoptéra, ktorá sa na sekundu vznášala, kým ňou preletela!
  
  Zo základne stroja viseli štyri hrubé káble a niekoľko lán.
  
  Nedalo sa tomu uveriť. Abel Frey práve nariadil, aby sa úbočie rozdelilo. Úbočie, ktoré bolo súčasťou aktívnej sopky a ktoré by mohlo nejakým spôsobom spôsobiť hromadné vymieranie známe ako supervulkán.
  
  Aby doplnil svoju zbierku.
  
  Tento muž bol rovnako šialený, ako mu pripisoval Drake a zvyšok ľudskej rasy. Aj teraz sa šialene smial, a keď Drake zdvihol zrak, videl, že Frey sa nepohol ani o centimeter, ale pevne stál rovno, keď okolo neho syčala explodujúca hora.
  
  Alicia opustila Wells a zapotácala sa smerom k Freyovi, dokonca aj jej šialené sebaovládanie trochu zaváhalo. Za nimi boli profesor Parnevik, Ben a Kennedy chránení stenami Odinovho výklenku. Hayden bol na bruchu, nehybný. Naozaj prišla tak ďaleko, aby zomrela v ohnivom šialenstve? Wells si kľakol vedľa neho a chytil sa za brucho.
  
  Vrtuľník priplával bližšie, jeho motor zavýjal. Frey zdvihol samopal a pokynul všetkým, aby sa vzdialili od Odinovho masívneho sarkofágu. Krátky výbuch ohňa posilnil jeho požiadavku, guľky rinčali, keď zasiahli neoceniteľné zlaté vikingské relikvie v podobe štítov, mečov, pancierov a rohatých prilieb. Zlaté mince, pohnuté reťazou udalostí, začali padať z regálov ako konfety na Times Square.
  
  Frey mávol vrtuľníkom.
  
  Drake si kľakol. "Ak pohnete touto rakvou, riskujete celý svet!" - skríkol, jeho hlas sotva počuteľný cez ťažký zvuk listov vrtule.
  
  "Nebuď šibač!" zakričal Frey, tvár mal skrútenú ako zlý klaun závislý na heroíne. "Priznaj sa, Drake. Porazil som ťa!"
  
  "Nie je to o víťazstve!" Drake zakričal späť, ale teraz bol vrtuľník priamo nad ním a on nepočul ani svoj vlastný hlas. Sledoval, ako ho Frey nasmeroval a z rozmaru naňho striekal guľky, keď mával rukami. Drake sa modlil, aby jeho priateľov nezachytil zatúlaný projektil.
  
  Nemec to prehral. Keďže bol tak blízko svojej celoživotnej posadnutosti, jednoducho sa zlomil.
  
  Teraz bol Dahl vedľa neho. Sledovali, ako Frey a Alicia spúšťali ťažké reťaze nižšie a nižšie, až nakoniec boli ovinuté okolo oboch koncov sarkofágu. Frey sa uistil, že sú v bezpečí.
  
  Vrtuľník zobral váhu. Nič sa nestalo.
  
  Frey kričal do svojho telefónneho slúchadla. Vrtuľník to skúsil znova, tentoraz jeho motory zarevali ako nahnevaný dinosaurus. Reťaze prevzali svoju váhu a ozvalo sa zreteľné prasknutie, zvuk lámajúceho sa kameňa.
  
  Odinova rakva sa pohla.
  
  "Toto je naša posledná šanca!" - zakričal Dahl Drakeovi do ucha. "Ideme do mlynčeka! Z Milovej zbrane!"
  
  Drake spustil scenár. Mohli zničiť helikoptéru a zachrániť Hrobku. Ben a Kennedy spolu s Haydenom a Parnevikom však pravdepodobne zomrú.
  
  "Nie je čas!" zakričal Dahl. "Buď toto, alebo Apokalypsa!"
  
  Švéd skočil po Milovu zbraň. Drake pevne zavrel oči, keď mu srdce prenikla agónia. Jeho pohľad padol na Bena a Kennedyho a agónia rozhodnutia ho skrútila dovnútra ako slučka. Ak prehráte jednou rukou, prehráte aj druhou. A potom sa rozhodol, že to Dahlovi jednoducho nemôže dovoliť. Dokázal by obetovať dvoch priateľov, aby zachránil svet?
  
  Nie
  
  Vyskočil vpred ako žaba, práve keď sa Dahl začal prehrabávať v Milovom oblečení. Švéd prekvapene cúvol, keď sa Milo vzpriamil, Američan sa v agónii zhrbil, ale bol pohyblivý a kríval na okraj plošiny. Na jednu zo zostupových línií.
  
  Drake šokovane zastavil. Motory helikoptéry ešte raz zaskučali a jaskyňu naplnila hrozná rana. V nasledujúcom momente sa Odinov obrovský sarkofág posunul a uvoľnil sa z kotviska, hrozivo sa hojdal smerom k Drakeovi a okraju plošiny, tona hojdacej smrti.
  
  "Nie!" Dahlov výkrik zopakoval Parnevikov výkrik.
  
  Ozval sa krik, zbesilý výkrik, akoby sa prehrial ventilačný otvor, zvuk, akoby všetci démoni v Pekle boli upálení zaživa. Z novootvorenej diery pod Odinovou hrobkou unikol prúd sírového vzduchu.
  
  Frey a Alicia sa ponáhľali preč, takmer ich upálili zaživa, keď vyliezli na kývajúcu sa rakvu. Frey zakričal: "Nechoď za nami, Drake!" Mám poistenie!" potom sa mi zdal nápad, záruka bezpečnosti. Zakričal na Drakeových spoločníkov: "Teraz! Choďte za truhlou, inak zomriete!" povzbudzoval ich Frey, mával samopalom a nezostávalo im nič iné, len obísť stĺp pary.
  
  Dahl obrátil svoj strašidelný pohľad na Drakea. "Musíme to zastaviť," povedal prosebne. "Pre...pre moje deti."
  
  Drake nemal inú odpoveď ako prikývnuť. určite. Sledoval veliteľa SGG, opatrne obchádzal kývajúci sa sarkofág, ktorý letel nad nimi, ich škeriaci sa nepriatelia bezpečne nad nimi, zatiaľ čo jeho druhovia sledovali jeho trajektóriu na druhej strane.
  
  Pokrytý zbraňami a rozmarom maniaka.
  
  Drake dosiahol dieru v kamennej podlahe. Para bola horiaca, zvíjajúca sa veža. Nedotknuteľné. Drake sa prisunul čo najbližšie, než sa otočil, aby sledoval, ako jeho nepriatelia postupujú.
  
  Hayden zostal na zemi a predstieral, že je v bezvedomí. Teraz sa posadila a sňala popruhy, ktoré držali Odinov štít na chrbte. "Čo môžem urobiť?"
  
  Drake na ňu krátko pozrel. "Má CIA nejaké pohotovostné plány na vypnutie Supervulkánu?"
  
  Pekná 'sekretárka' vyzerala chvíľu zmätene a potom pokrútila hlavou. "Len to, čo je zrejmé. Dajte Nemca do ventilačného potrubia." S výkrikom úľavy odhodila Štít. Všetci traja sledovali, ako sa valí po okraji ako minca.
  
  Naozaj zlyhali?
  
  Tlak vychádzajúci z potrubia sa zvýšil, keď sopka naberala na sile. "Akonáhle sa spustí reťazová reakcia," povedal Dahl. "Nemôžeme to uzavrieť." Musíme to urobiť teraz!"
  
  Drakeov pohľad bol na chvíľu pritiahnutý k Štítu, ktorý sa hlučne prevalil okolo jeho okraja. Jeho okraj.Slová z neho vychádzali, akoby boli napísané v ohni.
  
  
  Nebo a peklo sú len dočasná nevedomosť,
  
  Je to Nesmrteľná duša, ktorá sa prikláňa k správnemu alebo nesprávnemu.
  
  
  "Plán B," povedal. "Pamätáš sa na Odinovu kliatbu? Nezdalo sa to vhodné, však? Nie je to kam dať, však? No, možno je to tak."
  
  "Je Odinova kliatba spôsob, ako zachrániť svet?" Dahl o tom pochyboval.
  
  "Alebo do pekla," povedal Drake. "Záleží na tom, kto sa rozhodne. Toto je odpoveď. Osoba, ktorá kladie štít, musí mať čistú dušu. Je to pasca pascí. Už nič nevieme, pretože sme odstránili hrob. Ak zlyháme, svet zanikne."
  
  "Ako prešla kliatba?" Hayden, ktorá nevyzerala o nič horšie ako po skúške v nepriateľských rukách, hľadela na otvor, akoby sa dala zjesť zaživa.
  
  Drake zaklial, keď zdvihol Štít a držal ho pred sebou. Dahl stál a pozoroval ho, ako kráča k syčiacemu otvoru. "V momente, keď sa tej pary dotknete týmto štítom, vytrhne sa vám priamo z rúk."
  
  Potom, so zvukom podobným revu stáda zvierat uväznených v horiacom lese, zospodu vytryskla ďalšia para, vysoký škrípanie jej erupcie bol takmer ohlušujúci. Sírový zápach teraz začal zahusťovať vzduch a premenil ho na toxickú miazmu. Slabé dunenie hory, ktoré bolo tak dlho ich stálym spoločníkom, sa teraz viac podobalo hromu. Drake mal pocit, akoby sa triasli samotné steny.
  
  "Nové správy, Dal." Plán B v praxi. Pre budúcu referenciu to znamená, že neviem, čo ešte mám do pekla robiť."
  
  "Nemáš budúcnosť," Dahl stál na druhej strane Štítu. "Alebo ja."
  
  Spoločne sa vliekli smerom k vetraciemu otvoru. Bridlica sa začala zosúvať po skale vedľa nich. Z nekonečných hlbín priepasti sa ozval krik a rev, aké Drake nikdy nepočul.
  
  "Supervulkán sa blíži!" skríkol Hayden. "Vypni to!"
  
  
  * * *
  
  
  Nevidená Drakeom, Dahlom či dokonca Abelom Freyom, na jej okraji zrazu explodovala slávna islandská hora Eyjafjallajökull, ktorá sa doteraz uspokojila s vyžarovaním jemných šedých prúdov a terorizmom leteckej dopravy. Čoskoro to uvidia na Sky News a BBC a neskôr na You Tube ohromené milióny - ohnivé jazyky tisícky drakov zapaľujúce ohnivú búrku na oblohe. V rovnakom čase vybuchli ďalšie dve islandské sopky, ktorých vrcholy pod tlakom odleteli ako zátky od šampanského. Trochu s jazykom bolo hlásené, že prišiel Armagedon.
  
  Len pár vyvolených vedelo, ako blízko to naozaj bolo.
  
  
  * * *
  
  
  V temných hlbinách hory bojovali hrdinovia neviditeľní a nikdy nepoznaní. Drake a Dahl zaútočili štítom na výstup pary pomocou okrúhleho predmetu na odklonenie pary do blízkej prázdnoty, keď ju umiestnili priamo nad dieru, ktorá zostala po demolácii Odinovej hrobky.
  
  "Ponáhľaj sa!" Dahl sa snažil udržať štít na mieste. Drake cítil, ako sa mu chvejú ruky od námahy, s ktorou prekonal prvotnú silu hory. "Len chcem vedieť, z čoho je do pekla vyrobená táto vec!"
  
  "Koho to zaujíma!" Hayden sa ich snažila zadržať, držala im nohy a tlačila, ako len mohla. "Len daj toho bastarda dnu!"
  
  Dahl sa vrhol a skočil do diery. Ak by Štít minul alebo sa dokonca mierne pohol, okamžite by sa vyparil, ale ich cieľ bol správny a hlavná časť opatrne vstúpila do umelej trhliny pod Odinovou hrobkou.
  
  Prepracovaná pasca, vynájdená pred stovkami a tisíckami storočí. prisahám bohom.
  
  Pasca pascí!
  
  "Najväčšia starodávna pasca, akú kedy moderný svet poznal." Dahl padol na kolená. "Ten, ktorý by to mohol ukončiť."
  
  Drake sledoval, ako sa Štít akoby stenčil a absorboval obrovský tlak stúpajúci zdola. Sploštil sa a vytvoril sa pozdĺž okrajov trhliny, pričom nadobudol obsidiánový odtieň. navždy. Nikdy nebude vymazaný.
  
  "Boh žehnaj".
  
  Hotová práca, na chvíľu sa odmlčal, než obrátil svoju pozornosť späť na Freya. Hrôza naplnila jeho srdce viac, než si dokázal predstaviť, dokonca aj teraz.
  
  Vrtuľník sa zdvihol a napínal sa, aby uniesol váhu Odinovej rakvy, ktorá sa pod ňou jemne kývala. Frey aj Alicia sedeli na veku rakvy, ruky pevne omotané okolo popruhov, ktorými bola pripevnená k helikoptére.
  
  Ale Ben, Kennedy a profesor Parnevik viseli na troch ďalších lanách visiacich pod helikoptérou, nepochybne ich tam držali so zbraňou v ruke, kým Drake bojoval o záchranu planéty.
  
  Viseli nad prázdnotou, kolísali sa, keď helikoptéra stúpala, unesená priamo spod Drakeovho nosa.
  
  "Nooo!"
  
  A neuveriteľne utiekol - osamelý muž, ktorý bežal s energiou zrodenou zo zúrivosti, straty a lásky - muž, ktorý sa vrhol cez bezodnú jamu do čierneho priestoru, žiadal, čo mu vzali, zúfalo zvierajúc jeden z kývajúcich sa káblov. , keď spadol.
  
  
  ŠTYRIDCA
  
  
  
  HROB BOHOV
  
  
  Drakeov svet sa zastavil jeho skokom do tmy - nekonečná prázdnota hore, bezodná jama dole - tri palce hojdacieho lana, jeho jediná záchrana. Jeho myseľ bola pokojná; urobil to pre svojich priateľov. Pre nič iné, ako pre ich záchranu.
  
  Nezištný.
  
  Jeho prsty sa dotkli lana a nemohli sa zavrieť!
  
  Jeho telo, konečne vystavené gravitácii, začalo rýchlo klesať. V poslednej sekunde sa jeho švihajúca ľavá ruka zovrela na lane, ktoré bolo dlhšie ako ostatné a zovreté reflexívnou zlomyseľnosťou.
  
  Jeho pád sa zastavil, keď ho chytil oboma rukami a zavrel oči, aby upokojil svoje rýchlo bijúce srdce. Odniekiaľ zhora sa ozval chrapľavý potlesk. Alicia zo seba vysype sarkazmus.
  
  "Toto myslel Wells pod pojmom 'ukážte odvahu'? Vždy ma zaujímalo, čo znamená tá bláznivá fosília!"#
  
  Drake vzhliadol, jasne si uvedomoval priepasť pod ním, cítil závrat ako nikdy predtým. Ale jeho svaly boli zapálené novoobjavenou silou a adrenalínom a veľká časť starého ohňa bola teraz späť v ňom, umierajúc, aby vyšiel von.
  
  Vyliezol na lano, ruku cez ruku, chytil ho kolenami a rýchlo sa pohyboval. Frey mával samopalom a smial sa, opatrne mieril, no potom Hayden zakričal z Odinovho hrobu. Drake ju videl, ako tam stojí a mieri Wellsovou pištoľou na Freya - starý veliteľ padol vedľa nej, ale, vďaka Bohu, stále dýchal.
  
  Hayden namieril zbraň do polovice na Freya. "Nechaj ho vstať!"
  
  Vrtuľník bol stále vo vzduchu, jeho pilot si nebol istý svojimi rozkazmi. Frey zaváhal a vrčal ako dieťa oddelené od svojej obľúbenej hračky. "Dobre. Hundin, suka! Mal som ťa dostať z toho prekliateho lietadla!"
  
  Drake sa uškrnul, keď počul Haydenovu odpoveď. "Áno, často tomu rozumiem."
  
  Kennedy, Ben a Parnevik to sledovali s vyvalenými očami a sotva sa odvážili dýchať.
  
  "Choď a získaj to!" - potom Frey zakričal na Aliciu. "Z ruky do ruky. Vezmi ho a poďme. Táto sviňa ťa nezastrelí. Ona je problém vlády. "
  
  Drake preglgol, keď Alicia zoskočila zo sarkofágu a schmatla Drakeovo paralelné lano, no aj tak si našiel čas a pozrel sa na Bena, aby zhodnotil, ako chlapec zareagoval na odhalenie Haydenovho stavu.
  
  Ben, keby niečo, pozrel sa na ňu s väčšou nežnosťou.
  
  Alicia skĺzla po lane ako opica a čoskoro bola na úrovni Drakea. Pozrela naňho s dokonalou tvárou plnou hnevu.
  
  "Môžem sa hojdať oboma smermi." Vyskočila do vzduchu, nohami napred, ladným oblúkom cez tmu a na chvíľu úplne visela vo vzduchu. Potom sa jej nohy pevne spojili s Drakeovou hrudnou kosťou a ona trhla telom dopredu, krátko sa chytila jeho vlastného lana a potom ho prehodila na ďalšie.
  
  "Zasraný pavián," zamrmlal Drake, hruď ho pálila a zovretie sa uvoľnilo.
  
  Alicia využila svoju hybnosť, aby sa hojdala okolo lana, nohy roztiahla na úrovni hrudníka a narazila mu do brucha. Drakeovi sa podarilo švihnúť doprava, aby zmiernil úder, no stále cítil pomliaždené rebrá.
  
  Zavrčal na ňu, zdieľal bolesť a zdvihol sa vyššie. V očiach sa jej objavila iskra spolu s novým rešpektom.
  
  "Konečne," vydýchla. "Si späť. Teraz uvidíme, kto je najlepší."
  
  Zašúchala po lane, sebavedomie vyžarujúce pri každom pohybe. Jedným skokom obišla Drakeovo vlastné lano a opäť využila svoju hybnosť na spätný úder, pričom nohy tentoraz namierila na jeho hlavu.
  
  Ale Drake bol späť a bol pripravený. S najväčšou zručnosťou pustil svoje lano, potlačil intenzívny závrat a zachytil ho v hĺbke dvoch stôp. Alicia sa nad ním neškodne vznášala, omráčená jeho pohybom, pričom jej ruky stále mávali.
  
  Drake odskočil po lane stopu po druhej. Kým si jeho súper uvedomil, čo urobil, bol nad ňou. Silno jej dupol po hlave.
  
  Videl som, ako jej prsty pustili lano. Spadla, ale len o pár centimetrov. Tvrdý oriešok v jej vnútri zafungoval a ona sa opäť chytila.
  
  Frey zareval zhora. "Nič dobré! Zomri, ty anglický neveriaci!"
  
  Potom, ani nie mihnutím oka, Nemec vytiahol nôž a prerezal Drakeovo lano!
  
  
  * * *
  
  
  Drake to všetko videl v spomalenom zábere. Lesk čepele, zlý lesk reznej plochy. Náhle rozmotanie jeho záchranného lana - spôsob, akým sa nad ním začalo vydúvať a krútiť.
  
  Okamžitý stav beztiaže jeho tela. Zamrznutý moment hrôzy a nedôvery. S vedomím, že všetko, čo kedy cítil a všetko, čo by kedy mohol urobiť v budúcnosti, bolo práve zničené.
  
  A potom ten pád... vidieť, ako jeho nepriateľka Alicia vyliezla na päsť, aby sa dostala späť na vrch sarkofágu... videla, ako sa Benove ústa skrútili vo výkriku... Kennedyho tvár sa zmenila na masku smrti... a cez jeho periférne videnie... Vzdialenosť... ... čo to. ?
  
  Torsten Dahl, bláznivý Švéd, bežal, nie, bežal, cez plošinu s bezpečnostným pásom pripútaným k telu, doslova sa hodil do čiernej jamy, presne tak, ako to pred chvíľou urobil samotný Drake.
  
  Za ním sa odvíjal bezpečnostný postroj, pripevnený okolo stĺpa v Odinovom výklenku, pevne držaný Haydenom a Wellsom, ktorí boli pripravení na maximálne úsilie.
  
  Dahlov šialený skok...priviedol ho dostatočne blízko, aby chytil Drakea za ruky a pevne ho držal.
  
  Drakeov výbuch nádeje vyprchal, keď spolu s Dahlom padli, bezpečnostná šnúra bola napnutá... a potom náhle, bolestivé ťahanie, keď Hayden a Wells prijali napätie.
  
  Potom dúfaj. Pomalé, bolestivé pokusy o záchranu. Drake sa pozrel do Dahlových očí, nepovedal ani slovo, nevyžaroval ani štipku emócií, keď ich palec po centimetri ťahali do bezpečia.
  
  Pilot helikoptéry musel dostať rozkaz, pretože začal stúpať, až kým nebol pripravený vystreliť tretiu raketu, tentoraz z hora, navrhnutú tak, aby dostatočne rozšírila medzeru, aby sa sarkofág vošiel bez rizika poškodenia.
  
  Do troch minút Odinova rakva zmizla. Dupot čepelí vrtuľníka je už dávnou spomienkou. Ben, Kennedy a Parnevik boli rovnakí ako teraz.
  
  Nakoniec Dahla a Drakea vytiahli cez skalnaté okraje priepasti. Drake ho chcel prenasledovať, ale jeho telo nereagovalo. Bolo to jediné, čo mohol urobiť, ležať, nechať traumu zaniknúť a presmerovať bolesť do odľahlej časti svojho mozgu.
  
  A ako tam ležal, zvuk vrtuľníka sa vrátil. Len tentoraz to bol chopper Dahl. A to bol zároveň ich prostriedok spásy a prenasledovania.
  
  Drake sa mohol pozerať len do utrápených očí Torstena Dahla. "Si Boh, kamarát," a význam miesta, kde sa nachádzali, mu nestratil. "pravý boh"
  
  
  ŠTYRIDSAŤ JEDEN
  
  
  
  NEMECKO
  
  
  Zakaždým, keď sa Kennedy Moore otočila zadkom na tvrdom sedadle, bystré oči Alicie Miles si všimli. Anglická mrcha bola bojovníčka Uberu, obdarená policajtovým šiestym zmyslom - neustálym očakávaním.
  
  Počas trojhodinového letu z Islandu do Nemecka sa zastavili iba raz. Najprv, len desať minút po tom, čo opustili sopku, rakvu navijakom navijakom zaistili a všetkých priviedli na palubu.
  
  Abel Frey okamžite odišiel do zadného kupé. Odvtedy ho nevidela. Pravdepodobne mastí kolesá krádežiam a priemyslu. Alicia prakticky hodila Kennedyho, Bena a Parnevika na miesta a potom si sadla vedľa svojho priateľa, zraneného Mila. Zdalo sa, že podsaditý Američan si chytal každú časť svojho tela, no väčšinou gule, čo Alicii pripadalo striedavo zábavné a znepokojujúce.
  
  Vo vrtuľníku boli ďalší traja strážcovia a obracali ostražité pohľady väzňov na zvláštnu komunikáciu, ktorá existovala medzi Aliciou a Milom - striedavo smutná, potom zmysluplná a potom plná zúrivosti.
  
  Kennedy netušil, kde sú, keď vrtuľník začal klesať. Poslednú hodinu jej myseľ blúdila od Drakea a ich dobrodružstiev v Paríži, Švédsku a na sopke až po jej starý život s NYPD a odtiaľ nevyhnutne k Thomasovi Calebovi.
  
  Caleb je sériový vrah, ktorého oslobodila, aby ho znova zabil. Zaútočili na ňu spomienky na jeho obete. Miesto činu, ktorým pred pár dňami prechádzala - jeho miesto činu - zostalo v jej pamäti čerstvé, ako čerstvo preliata krv. Uvedomila si, že odvtedy nevidela ani jednu správu.
  
  Možno ho chytili.
  
  V tvojich snoch....
  
  Nie V mojich snoch ho nikdy nechytia, nikdy sa k nemu nepriblížia. Zabíja ma a zneužíva a moja vina ma prenasleduje ako prekliaty démon, kým to všetko nevzdám.
  
  Vrtuľník rýchlo zostúpil a vytrhol ju z videnia, ktorému nedokázala čeliť. Osobné oddelenie v zadnej časti helikoptéry sa otvorilo a Abel Frey vystúpil a štekal rozkazy.
  
  "Alicia, Milo, budeš so mnou. Priveďte väzňov. Strážcovia, odprevadíte rakvu do mojej vyhliadkovej miestnosti. Tamojší depozitár má pokyny, aby ma kontaktoval hneď, ako bude všetko pripravené na prezretie. A chcem, aby sa to stalo rýchlo, stráže, tak neváhajte. Odin možno čakal na Freya tisíce rokov, ale Frey nečaká na Odina."
  
  "Celý svet vie, čo si urobil, Frey, si blázon," povedal Kennedy. "Módny návrhár, sakra. Ako dlho si myslíš, že zostaneš mimo väzenia?"
  
  "Americký zmysel pre vlastnú dôležitosť," odsekol Frey. "A idiocia ťa núti veriť, že môžeš hovoriť nahlas, hmm? Vyššia myseľ vždy víťazí. Naozaj si myslíš, že tvoji priatelia sa dostali von? Nastražili sme tam pasce, ty hlúpa sviňa. Neprejdú okolo Poseidona."
  
  Kennedy otvorila ústa na protest, ale videla, ako Ben krátko pokrútil hlavou a rýchlo zavrel ústa. Nechaj to tak. Najprv prežiť, neskôr bojovať. V duchu citovala Vannu Bonta: "Radšej by som mala komplex menejcennosti a bola by som milo prekvapená, ako by som mala mať komplex nadradenosti a byť hrubo prebudená."
  
  Frey nemal ako vedieť, že ich helikoptéra zostala ukrytá vo väčšej výške. A hrdosť ho presvedčila, že jeho intelekt je nadradený nad ich.
  
  Nech si to myslí. Prekvapenie by bolo ešte sladšie.
  
  
  * * *
  
  
  Vrtuľník s otrasom pristál. Frey vykročil vpred a skočil dole ako prvý, pričom kričal rozkazy na mužov na zemi. Alicia sa postavila na nohy a urobila pohyb ukazovákom. "Najprv vy traja. Hlavy sú dole. Pokračuj, kým nepoviem inak."
  
  Kennedy vyskočil z helikoptéry za Benom a cítil bolesť vyčerpania v každom svale. Keď sa poobzerala okolo seba, ten úžasný pohľad jej dal na minútu zabudnúť na únavu, v skutočnosti jej vyrazil dych.
  
  Jediný pohľad a uvedomila si, že je to Freyov hrad v Nemecku; dizajnérsky brloh neprávosti, kde zábava nikdy neprestala. Ich pristávacia plocha smerovala k hlavnému vchodu, dvojitým dubovým dverám vykladaným zlatými cvočkami a orámovanými talianskymi mramorovými stĺpmi, ktoré viedli do veľkej vstupnej haly. Ako Kennedy sledoval, zastavili sa dve drahé autá, Lamborghini a Maserati, z ktorých sa vyvalili štyria nadšení dvadsiatnici a potácali sa po schodoch na Hrad. Spoza dverí sa ozývali ťažké rytmy tanečnej hudby.
  
  Nad dverami bola kamenná fasáda zakončená radom trojuholníkových vežičiek a dvoma vyššími vežami na oboch koncoch, čo obrovskej stavbe dodávalo gotický vzhľad. Pôsobivé, pomyslel si Kennedy, a trochu ohromujúce. Predstavovala si, že pozvanie na párty na tomto mieste bude snom budúcej modelky.
  
  A tak Abel Frey profitoval z ich snov.
  
  Potlačili ju k dverám a Alicia ich pozorne sledovala, keď míňali hrkotajúce superautá a stúpali po mramorových schodoch. Cez dvere a do haly s ozvenou. Naľavo viedla otvorená kožou potiahnutá brána do nočného klubu plného veselej hudby, farebných svetiel a stánkov, ktoré sa hojdali nad davom, kde každý mohol dokázať, ako dobre vie tancovať. Kennedy okamžite zastal a zakričal.
  
  "Pomoc!" Plakala a pozerala sa priamo na návštevníkov. "Pomôž nám!"
  
  Niekoľko ľudí si našlo tú chvíľu, sklopilo svoje napoly naplnené poháre a pozrelo na mňa. O sekundu neskôr sa začali smiať. Klasická švédska blondínka zdvihla na pozdrav fľašu a Talian tmavej pleti sa na ňu začal pozerať. Ostatní sa vrátili do svojho diskotékového pekla.
  
  Kennedy zastonal, keď ju Alicia chytila za vlasy a ťahala po mramorovej podlahe. Ben zakričal na protest, ale facka ho takmer zvalila. Medzi hosťami večierka sa ozýval ďalší smiech, po ktorom nasledovalo niekoľko chlípnych komentárov. Alicia hodila Kennedyho na veľké schodisko a silno ju udrela do rebier.
  
  "Hlúpa žena," zasyčala. "Nevidíš, že sú zamilovaní do svojho pána? Nikdy si o ňom nebudú myslieť nič zlé. Teraz choď."
  
  Ukázala nahor malou pištoľou, ktorá sa jej objavila v ruke. Kennedy chcela odolať, ale súdiac podľa toho, čo sa práve stalo, rozhodla sa, že do toho pôjde. Vyviedli ich po schodoch a doľava do druhého krídla hradu. Len čo vyšli zo schodiska a vošli do dlhej nezariadenej chodby - mosta medzi krídlami - tanečná hudba utíchla a možno boli v tej chvíli jediní nažive.
  
  Kráčali chodbou a ocitli sa v miestnosti, ktorá kedysi mohla byť priestrannou tanečnou sálou. Teraz však bola oblasť rozdelená na pol tucta samostatných miestností - miestností s mrežami na vonkajšej strane namiesto stien.
  
  Bunky.
  
  Kennedyho spolu s Benom a Parnevikom zatlačili do najbližšej cely. Hlasné rinčanie znamenalo, že sa dvere zatvárajú. Alicia mávla rukou. "Ste sledovaní. Užite si to."
  
  V ohlušujúcom tichu, ktoré nasledovalo, si Kennedy prešla prstami po jej dlhých čiernych vlasoch, uhladila jej nohavicový kostým, ako najlepšie vedela, a zhlboka sa nadýchla.
  
  "No..." začala hovoriť.
  
  "Hej, sučky!" Abel Frey sa objavil pred ich kamerou a uškrnul sa ako Boh pekelného ohňa. "Vitajte na mojom párty zámku. Nejako pochybujem, že si to užijete tak ako moji, ehm, bohatší hostia."
  
  Než zareagovali, mávol na ponuku. "To nevadí. Nemusíš hovoriť. Tvoje slová ma zaujímajú málo. Takže," predstieral, že premýšľa, "koho máme... no, áno, samozrejme, je to Ben Blake. Som si istý, že ti to urobí veľkú radosť."
  
  Ben pribehol k mrežiam a potiahol ich tak silno, ako len mohol. "Kde je moja sestra, ty bastard?"
  
  "Hm? Myslíš tú štipľavú blondínku s..." divoko vyhodil nohu. "Zaviesť štýl boja s drakmi? Chcete detaily? No dobre, keďže si to ty, Ben. Prvú noc som tam poslal svojho najlepšieho muža, aby jej zobral topánky, viete, aby som ju trochu obmäkčil. Označila ho, zranila si pár rebier, ale dostal, čo som chcel."
  
  Frey chvíľu vylovil diaľkové ovládanie z vrecka zvláštneho hodvábneho županu, ktorý mal na sebe. Prepol ho na prenosný televízor, čo si Kennedy ani nevšimol. Vo vysielaní sa objavila fotografia - SKY News - rozprávanie o rastúcom štátnom dlhu Spojeného kráľovstva.
  
  "Druhá noc?" Frey sa odmlčal. "Naozaj to chce vedieť jej brat?"
  
  Ben zakričal, hrdelný zvuk mu unikol hlboko zo žalúdka. "Je v poriadku? Je v poriadku?"
  
  Frey znova klikol na diaľkové ovládanie. Obrazovka sa prepla na iný, zrnitejší obraz. Kennedy si uvedomil, že sa pozerá na malú izbu s dievčaťom priviazaným k posteli.
  
  "Co si myslis?" podnecoval Frey. "Aspoň je nažive." Na Teraz."
  
  "Karin!" Ben bežal smerom k televízoru, ale potom sa zastavil, náhle prekonaný. Vzlyky mu otriasli celým telom.
  
  Frey sa zasmial. "Čo iné chceš?" Znova predstieral ohľaduplnosť a potom znova zmenil kanál, tentoraz na CNN. Hneď v správach sa objavila správa o sériovom vrahovi z New Yorku - Thomasovi Calebovi.
  
  "Napísal som ti to skôr," povedal šialený Kennedy s radosťou. "Myslel som, že by si sa mohol chcieť pozrieť."
  
  Mimovoľne poslúchla. Počul strašnú správu, že Caleb sa ďalej potuloval po uliciach New Yorku, oslobodený, duch.
  
  "Verím, že si ho oslobodil," povedal Frey významne na Kennedyho chrbát. "Dobrá práca. Predátor je späť tam, kam patrí, už to nie je zviera v klietke v mestskej zoo."
  
  Správa prehrala archívne zábery prípadu - štandardné veci - jej tvár, tvár špinavého policajta, tváre obetí. Vždy tváre obetí.
  
  Tie isté, ktoré ju prenasledovali každý deň v nočných morách.
  
  "Stavím sa, že poznáte všetky ich mená, však?" Frey sa usmial. "Adresy ich rodín. Tak... zomreli."
  
  "Drž hubu!" Kennedy si zložila hlavu do dlaní. Prestaň! Prosím!
  
  "A ty," počula Frey šepkať. "Profesor Parnevik," vychrlil slová, akoby to boli zhnité mäso, ktoré mu spadlo do úst. "Mali ste zostať a pracovať pre mňa."
  
  Ozval sa výstrel. Kennedy šokovane vykríkol. V ďalšej sekunde počula, ako sa telo zrútilo, a keď sa otočila, videla, že starec spadol na zem, v hrudi sa mu roztvorila diera, vytekala krv a striekala na steny cely.
  
  Spadla jej čeľusť, nevera jej vypol mozog. Mohla len sledovať, ako sa k nej Frey znova otočil.
  
  "A ty, Kennedy Moore." Tvoj čas prichádza. Čoskoro preskúmame hĺbky, do ktorých dokážete zostúpiť."
  
  Otočil sa na päte, uškrnul sa a odišiel.
  
  
  ŠTYRIDSAŤ DVA
  
  
  
  LA VEREIN, NEMECKO
  
  
  Abel Frey sa pre seba zasmial, keď zamieril do svojho bezpečnostného oddelenia. Pár vynaliezavých momentov a týchto idiotov dupol do zeme. Obaja sú zlomení. A nakoniec zabil toho starého idiota Parnevik Stone na smrť.
  
  Úžasný. Teraz k ešte príjemnejším aktivitám.
  
  Otvoril dvere do svojej súkromnej izby a našiel Mila a Aliciu rozvalených na jeho gauči, presne tak, ako ich opustil. Veľkého Američana stále trápilo zranenie, vyhrával pri každom pohybe, vďaka tomu Švéd Torsten Dahl.
  
  "Nejaké správy od vedľa?" - spýtal sa Frey okamžite. "Volal Hudson?"
  
  Hneď vedľa bolo riadiace centrum CCTV, momentálne pod dohľadom jedného z najradikálnejších Freyových podporovateľov Tima Hudsona. Hudson, známy na celom hrade ako "muž s pamäťou" pre svoje rozsiahle počítačové znalosti, bol jedným z prvých Freyových študentov, mužom ochotným ísť pre svojho fanatického šéfa do akéhokoľvek extrému. Väčšinou sledovali priebeh inštalácie Odinovej hrobky a Hudson bol pri kormidle - nadával, potil sa a nervózne hltal Yeagersa, ako keby to bolo mlieko. Frey dychtil vidieť Hrobku nainštalovanú na jej právoplatné miesto a urobil plné prípravy na svoju prvú pozoruhodnú návštevu. Kontrolovali sa aj jeho väzni, Karinina ubikácia a cely jeho nových väzňov.
  
  A párty, samozrejme. Hudson zaviedol systém, ktorý podrobil každý centimeter palice nejakej kontrole, či už išlo o infračervené alebo štandardné ihrisko, a každý pohyb elitných hostí Frey bol zaznamenaný a kontrolovaný z hľadiska jeho váhy.
  
  Pochopil, že moc nie je poznanie. Sila bola jasným dôkazom. Diskrétne fotografovanie. Video s vysokým rozlíšením. Odchyt bol možno nezákonný, ale nebolelo to, ak sa obeť dostatočne bála.
  
  Abel Frey si mohol zariadiť "rande night" s hviezdou alebo skalným kuriatkom, kedykoľvek sa mu to hodilo. Mohol by si kúpiť obraz alebo sochu, získať miesta v prvom rade na najhorúcejšej show v tom najžiarivejšom meste a dosiahnuť nedosiahnuteľné kedykoľvek. chcel.
  
  "Zatiaľ nič. Hudson musel opäť omdlieť na gauči," povedala Alicia, keď ležala s hlavou v dlaniach a nohami visiacimi cez okraj jeho gauča. Keď sa na ňu Frey pozrel, mierne roztiahla kolená.
  
  určite. Frey si prirodzene vzdychol. Sledoval, ako Milo zastonal a držal ho za rebrá. Cítil, ako mu elektrický výboj zrýchlil tep, keď sa myšlienka na sex zmiešala s nebezpečenstvom. Zdvihol obočie smerom k Alicii a dal jej univerzálny znak "peniaze".
  
  Alicia spustila nohy dole. "Potom, Milo, prečo to nejdeš skontrolovať znova. A získať úplnú správu od toho idiota Hudsona, hmm? Šéfe," kývla smerom k striebornému podnosu s predjedlami. "Niečo nezvyčajné?"
  
  Frey si prezeral tanier, zatiaľ čo Milo, nevšímajúc si, čo sa deje, ako politik svojej hlúposti, poslal predstieraný pohľad smerom k svojej priateľke, potom zastonal a odkulhal von z miestnosti.
  
  Frey povedal: "Tie sušienky vyzerajú chutne."
  
  Len čo dvere zapadli na miesto, Alicia podala Freyovi tanier s keksami a vyliezla na jeho stôl. Postavila sa na všetky štyri a otočila hlavu smerom k nemu.
  
  "Chceš pekný anglický zadok s touto sušienkou?"
  
  Frey stlačil tajné tlačidlo pod stolom. Falošná maľba sa okamžite presunula na stranu a odhalila rad obrazoviek s videom. Povedal: "Šesť" a jedna z obrazoviek ožila.
  
  Ochutnal koláčik, keď sa pozeral a neprítomne hladkal Aliciin okrúhly zadok.
  
  "Moja bojová aréna," vydýchol. "Už je to uvarené." Áno?"
  
  Alicia sa zvodne zvíjala. "Áno".
  
  Frey začal hladiť priehlbinu medzi jej nohami. "Potom mám asi desať minút." Zatiaľ si budeš musieť vystačiť s jedným rýchlym."
  
  "Príbeh môjho života".
  
  Frey obrátil svoju pozornosť na ňu, vždy pamätajúc na Mila len dvadsať metrov za odomknutými dverami, ale aj napriek tomu a zmyselnej prítomnosti Alicie Miles stále nemohol odtrhnúť oči od luxusnej cely jedného zo svojich novopečených. získaní zajatci .
  
  Sériový vrah - Thomas Caleb.
  
  Záverečná konfrontácia bola nevyhnutná.
  
  
  
  Časť 3
  Battlefield...
  
  
  ŠTYRIDSAŤ TRI
  
  
  
  LA VEREIN, NEMECKO
  
  
  Kennedy pribehol k mrežiam, keď sa Abel Frey a jeho strážcovia objavili pred ich celou. Kričala na nich, aby odstránili telo profesora alebo ich nechali ísť na slobodu, potom pocítila nával strachu, keď to urobili.
  
  Zastavila sa pri vchode do cely, nevedela, čo má robiť. Jeden zo strážcov ukázal pištoľou. Vošli hlbšie do väzenského komplexu, popri niekoľkých ďalších celách, všetky neobývané. Ale rozsah toho všetkého ju mrazil až do špiku kostí. Rozmýšľala, akých skazených neprávostí je tento chlap schopný.
  
  Vtedy si uvedomila, že môže byť horší ako Caleb. Horšie ako všetky. Dúfala, že Drake, Dahl a podporná armáda sa blížia, no musela čeliť tejto dileme a prekonať ju, veriac, že sú na to sami. Ako mohla dúfať, že ochráni Bena tak, ako to urobil Drake? Vedľa nej kráčal mladý muž. Od Parnevikovej smrti toho veľa nenahovoril. V skutočnosti, pomyslel si Kennedy, chlapec prehovoril len pár slov, odkedy boli zajatí v Hrobke.
  
  Videl, ako sa mu vymyká šanca na záchranu Karin? Vedela, že mobil má stále bezpečne vo vrecku, nastavený na vibrovanie a že od rodičov dostal poltucet hovorov, na ktoré neodpovedal.
  
  "Sme na správnom mieste," zašepkala Kennedy kútikom úst. "Nechaj si svoju myseľ pre seba."
  
  "Drž hubu, Američan!" Frey vypľul posledné slovo, ako keby to bola kliatba. Pre neho, pomyslela si, s najväčšou pravdepodobnosťou áno. "Mala by si sa báť o svoj osud."
  
  Kennedy sa obzrel späť. "Čo má toto znamenať? Donútiš ma obliecť si jedny z tvojich malých šiat, ktoré si vyrobil?" Napodobňovala strihanie a šitie.
  
  Nemec zdvihol obočie. "Roztomilé. Uvidíme, ako dlho zostaneš divoký."
  
  Za komplexom buniek vstúpili do inej, oveľa tmavšej časti domu. Teraz išli pod ostrým uhlom nadol, izby a chodby okolo nej boli v havarijnom stave. Hoci, keď som poznal Freya, všetko to bol červený sleď, ktorý mal zmiasť krvavých psov.
  
  Prešli poslednou chodbou, ktorá viedla ku klenutým dreveným dverám s veľkými kovovými platňami na pántoch. Jeden zo strážcov vyťukal osemmiestne číslo na bezdrôtovej numerickej klávesnici a ťažké dvere sa začali so škrípaním otvárať.
  
  Okamžite uvidela kovové zábradlie vo výške hrudníka, ktoré obklopovalo novú miestnosť. Okolo neho stálo asi tridsať až štyridsať ľudí s nápojmi v rukách a smiali sa. Playboyovia a drogoví bossovia, prvotriedne prostitútky a prostitútky, predsedovia kráľovskej rodiny a Fortune 500. Vdovy s obrovským dedičstvom, šejkovia bohatí na ropu a dcéry milionárov.
  
  Všetci stáli okolo bariéry, popíjali Bollingera a Romani Contiho, okusovali lahôdky a vyžarovali z nich svoju kultúru a triedu.
  
  Keď Kennedy vošiel, všetci sa zastavili a chvíľu na ňu hľadeli. Jej mrazivou myšlienkou bolo zhodnotiť ju." Po zaprášených stenách sa jej šíril šepot a napínal jej uši.
  
  To je ona? Policajt?
  
  Zničí ju do štyroch minút.
  
  Vezmem to. Dám ti ďalších desať, Pierre. čo chceš povedať?
  
  Sedem. Stavím sa, že je silnejšia ako vyzerá. A dobre, bude trochu naštvaná, nemyslíte?
  
  O čom do pekla hovorili?
  
  Kennedy zacítila hrubý kopanec do jej zadku a vpotácala sa do izby. Zhromaždenie sa zasmialo. Frey sa rýchlo rozbehol za ňou.
  
  "Ľudia!" Smial sa. "Priatelia moji! Toto je skvelá ponuka, nemyslíte? A dá nám jednu úžasnú noc!"
  
  Kennedy sa nekontrolovateľne vystrašený rozhliadol. O čom do pekla hovorili? Zostaň pichľavý, spomenula si na obľúbený výrok kapitána Lipkinda. Pokračujte v hre. Snažila sa sústrediť, no šok a neskutočné prostredie ju hrozilo priviesť do šialenstva.
  
  "Nebudem pred tebou vystupovať," zamrmlala Freyovi na chrbát. "Akokoľvek očakávate."
  
  Frey sa k nej otočil a jeho vedomý úsmev bol úžasný. "Nieje to? Kvôli niečomu hodnotnému?Myslím, že preceňuješ seba a svojich rovesníkov. Ale je to normálne. Môžete si myslieť opak, ale myslím, že to urobíte, drahý Kennedy. Naozaj si myslím, že môžeš. Poď." Naznačil jej, aby prišla k nemu.
  
  Kennedy pristúpil k kruhovej koľajnici. Asi dvanásť stôp pod ňou bola kruhová diera vyhĺbená nerovnomerne do zeme, jej podlaha bola posypaná skalami a jej steny boli pokryté špinou a kameňom.
  
  Staromódna gladiátorská aréna. Bojová jama.
  
  Kovové rebríky boli vytiahnuté vedľa nej a zdvihnuté cez zábradlie do jamy. Frey naznačil, že by mala zostúpiť.
  
  "V žiadnom prípade," zašepkal Kennedy. Tri zbrane mierili na ňu a Bena.
  
  Frey pokrčil plecami. "Potrebujem ťa, ale vážne nepotrebujem chlapca. Mohli by sme začať guľkou do kolena, potom do lakťa. Pracuj a uvidíš, ako dlho ti bude trvať splnenie mojej požiadavky." Jeho pekelný úsmev ju presvedčil, že svoje slová rád potvrdí.
  
  Zaťala zuby a sekundu si hladila nohavicový kostým. Bohatý dav sa na ňu so záujmom pozeral ako na zviera v klietke. Poháre boli prázdne a predjedlá zjedené. Čašníci a čašníčky poletovali medzi nimi, nevidení, nasýtili a osviežili.
  
  "Aký druh jamy?" vyjednávala o čase, nevidela z toho východisko a snažila sa dať Drakeovi každú drahocennú sekundu navyše.
  
  "Toto je moja bojová aréna," povedal Frey láskavo. "Žiješ v slávnej pamäti alebo zomrieš v hanbe. Voľba, môj drahý Kennedy, je vo vašich rukách. "
  
  Zostaň pichľavý.
  
  Jeden zo strážcov ju tlačil ústím pištole. Nejako sa jej podarilo premietnuť pozitívny pohľad na Bena a siahla po schodoch.
  
  "Počkaj," Freyove oči nahnevane zažiarili. "Vyzuj si jej topánky. To ešte trochu podnieti jeho túžbu po krvi."
  
  Kennedy tam stál ponížený a zúrivý a trochu omámený, keď si pred ňou jeden zo strážcov kľakol a vyzul jej topánky. Vyliezla po schodoch, cítila sa neskutočne a vzdialene, ako keby sa toto zvláštne stretnutie odohrávalo s iným Kennedym v odľahlom kúte sveta. Zaujímalo ju, kto je v skutočnosti ten, na ktorého sa všetci odvolávali.
  
  Neznelo to veľmi dobre. Znelo to tak, že bude musieť bojovať o život.
  
  Keď kráčala dolu schodmi, z davu sa ozval piskot a vzduch naplnila silná vlna krvilačnosti.
  
  Vykrikovali všelijaké sprostosti. Uzavreli sa stávky, niektoré na to, že zomrie za menej ako minútu, iné na to, že stratí tangá za menej ako tridsať sekúnd. Jeden alebo dvaja jej dokonca ponúkli podporu. No väčším rizikom bolo, že znesvätí jej mŕtve telo po tom, čo ju premení na prášok.
  
  Najbohatší z bohatých, najmocnejšia spodina na Zemi. Ak vám bohatstvo a moc dali toto, potom bol svet skutočne zničený.
  
  Až príliš rýchlo sa jej bosé nohy dotkli tvrdej zeme. Zostúpila z koňa, cítila sa chladne a odhalená a rozhliadla sa. Oproti nej bola do steny vyrezaná diera. V súčasnosti ju prekrývala sústava hrubých tyčí.
  
  Postava uväznená na druhej strane týchto mreží sa zrazu vyrútila vpred a narazila do nich s krvavým výkrikom zúrivosti. Potriasol nimi tak silno, že poskakovali, jeho tvár bola o niečo viac ako zdeformované zavrčanie.
  
  Ale napriek tomu a napriek jej bizarnému okoliu ho Kennedy spoznala rýchlejšie, ako jej trvalo zapamätať si jeho meno.
  
  Thomas Caleb, sériový vrah. Tu v Nemecku s ňou. Do bojovej arény vstúpili dvaja smrteľní nepriatelia.
  
  Plán Abela Freya, ktorý sa zrodil v New Yorku, sa realizuje.
  
  Kennedymu poskočilo srdce a z jeho prstov na nohách do mozgu a chrbta ako šíp vystrelil čistý príval nenávisti.
  
  "Ty bastard!" Vykríkla a prekypovala hnevom. "Si absolútny bastard!"
  
  Potom sa mreže zdvihli a Caleb skočil k nej.
  
  
  * * *
  
  
  Drake vystúpil z vrtuľníka skôr, ako sa dotkol zeme, stále krok za Torstenom Dahlom, a rozbehol sa smerom k rušnému hotelu, ktorý prevzala spoločná koalícia medzinárodných síl. Armáda je určite zmiešaná, ale rozhodná a bojaschopná.
  
  Nachádzali sa 1,2 míle severne od La Vereina.
  
  Armádne a civilné vozidlá boli zoradené, motory rinčali, v pohotovosti.
  
  Vo foyer vládol čulý ruch: komandá a špeciálne jednotky, spravodajskí agenti a vojaci sa zhromažďovali, upratovali a pripravovali sa.
  
  Dahl oznámil svoju prítomnosť tým, že vyskočil na recepciu hotela a kričal tak nahlas, že sa všetci otočili. Nastalo úctivé ticho.
  
  Už poznali jeho, Drakea a ostatných a boli si dobre vedomí toho, čo na Islande dosiahli. Každá osoba tu bola informovaná prostredníctvom video spojenia vysielaného medzi hotelom a vrtuľníkom.
  
  "Sme pripravení?" skríkol Dahl. "Zničiť tohto bastarda?"
  
  "Vybavenie je pripravené," zakričal veliteľ. Všetci považovali Dahla za zodpovedného za túto operáciu. "Ostreľovači sú na mieste. Sme takí horúco, že by sme mohli túto sopku reštartovať, pane!"
  
  Dahl prikývol. "Tak na čo čakáme?"
  
  Hladina hluku stúpla o sto stupňov. Vojaci vyšli z dverí, potľapkali sa po chrbte a dohodli sa, že sa po bitke stretnú pri pive, aby udržali odvahu. Keď sa zmontované vozidlá odtiahli, motory začali hučať.
  
  Drake sa pripojil k Dahlovi v treťom pohyblivom vozidle, vojenskom Humvee. Počas niekoľkých posledných hodín brífingov vedel, že majú asi 500 mužov, čo je dosť na to, aby potopili Freyovu malú armádu s 200 mužmi, ale Nemec bol vo vyššej pozícii a očakávalo sa, že bude mať veľa trikov.
  
  Ale jediná vec, ktorú nemal, bol moment prekvapenia.
  
  Drake poskakoval na prednom sedadle, zvierajúc pušku, myšlienky sústredené na Bena a Kennedyho. Hayden sedel na sedadle za nimi, pripravený na vojnu. Wells zostal v hoteli s vážnym zranením žalúdka.
  
  Konvoj obišiel ostrú zákrutu a potom sa objavil La Veraine, osvetlený ako vianočný stromček v tme, ktorá ho obklopovala, a pred čiernym útesom hory, ktorá sa nad ním týčila. Jeho brány boli dokorán otvorené, čo dokazovalo drzosť muža, ktorého prišli zvrhnúť.
  
  Dahl zapol mikrofón. "Posledný hovor. Začíname horúco. Rýchlosť tu zachráni životy, ľudia. Poznáte ciele a viete náš najlepší odhad, kde bude Odinova rakva. Poďme sa vysporiadať s týmto PRASIATKOM, vojaci."
  
  Odkaz znamenal Zdvorilý inteligentný gentleman. Príliš veľa irónie. Drake mal biele koleno, keď Hummer prerazil Freyovu strážnicu, pričom na oboch stranách mu chýbal sotva centimeter. Nemecké stráže začali zo svojich vysokých veží vyvolávať poplach.
  
  Padli prvé výstrely, ktoré sa odrážali od vedúcich vozidiel. Keď sa konvoj náhle zastavil, Drake otvoril dvere a odišiel. Nepoužili leteckú podporu, pretože Frey mohol mať RGPS. Z rovnakého dôvodu sa potrebovali rýchlo vzdialiť od áut.
  
  Vstúpte a premeňte krajinu PIGS na továreň na slaninu.
  
  Drake sa rozbehol k hustým kríkom, ktoré rástli pod oknom na prvom poschodí. Tím SAS, ktorý vyslali pred tridsiatimi minútami, už mal ohradiť priestor nočného klubu a jeho "civilných" hostí. Guľky lietali z okien hradu a sprchovali steny vrátnice, keď sa dovnútra valili autá. Koaličné sily opätovali paľbu pomstou, rozbili sklo, zasiahli mäso a kosti a zmenili kamennú fasádu na kašu. Ozýval sa krik, krik a volania po posilách.
  
  Vo vnútri hradu nastal chaos. Výbuch RPG prišiel z okna na hornom poschodí, vrazil do Freyovej strážnice a zničil časť steny. Trosky kaskádovo dopadali na inváznych vojakov. Guľometná paľba sa vrátila a jeden nemecký žoldnier spadol z najvyššieho poschodia, kričal a padal, až kým nedopadol na zem s desivým rachotom.
  
  Dahl a ďalší vojak spustili paľbu na predné dvere. Ich guľky alebo odrazy zabili dvoch ľudí. Dahl bežal dopredu. Hayden bol niekde v boji za ním.
  
  "Musíme sa dostať do tejto pekelnej diery! Teraz!"
  
  Noc otriasli nové výbuchy. Druhé RPG prerazilo obrovský kráter niekoľko metrov východne od Drakeovho Hummera. Na oblohu padla spŕška špiny a kameňov
  
  Drake sa rozbehol, prikrčil sa a zostal pod krížovým vzorom guliek, ktoré prepichovali vzduch nad jeho hlavou.
  
  Vojna sa naozaj začala.
  
  
  * * *
  
  
  Dav ukázal svoju krvilačnosť ešte predtým, ako sa Kennedy a Caleb dotkli. Kennedy opatrne krúžila, jej prsty zvierali hlinu, nohy skúšali skalu a zem, pohybovali sa nepravidelne, aby sa nedali predvídať. Jej mozog sa snažil dať tomu všetkému zmysel, ale už si všimla slabosť svojho protivníka - spôsob, akým jeho oči vnímali postavu, ktorú jej neforemný nohavicový kostým konzervatívne zakrýval.
  
  Takže toto bol jeden zo spôsobov, ako zabiť vraha. Sústredila sa na hľadanie niekoho iného.
  
  Caleb urobil prvý krok. Sliny mu vyleteli z pier, keď sa na ňu vrhol a mával rukami. Kennedy ho zahnal a ustúpil nabok. Dav bol po krvi. Niekto rozlial na zem červené víno, symbolické gesto krvi, ktorú chceli preliať. Počula, ako Frey, ten chorý bastard, nabádal Caleba, bezcitného psychopata, aby to urobil.
  
  Teraz sa Caleb vrhol znova. Kennedy ju našiel opretá o stenu. Stratila koncentráciu, rozptyľovala ju dav.
  
  Potom bol Caleb na nej, jeho obnažené ruky ovinuté okolo jej krku - jeho spotené, nechutné... holé ruky. Ruky vraha...
  
  ...krutosť a smrť...
  
  ...rozmazáva jeho hnilú špinu po celej jej koži. V hlave jej zazvonili varovné zvony. Musíš prestať takto rozmýšľať! Musíte sa sústrediť a bojovať! Bojujte so skutočným bojovníkom, nie s legendou, ktorú ste vytvorili.
  
  Netrpezlivý dav opäť zavýjal. Rozbíjali fľaše a poháre o plot a revali ako zvieratá túžiace po zabíjaní.
  
  A Caleb, tak blízko po tom všetkom, čo sa stalo. Jej centrum koncentrácie bolo prestrelené a odfúknuté do pekla. Monštrum ju udrelo päsťou do boku a zároveň mu pritlačilo hlavu na hruď. Jeho špinavá, spotená holá hruď. Potom ju znova udrel. V hrudi jej vybuchla bolesť. Zapotácala sa. Nalialo sa na ňu červené víno, ktoré sa rozlievalo zhora.
  
  "To je ono," posmieval sa jej Caleb. "Choď dole tam, kam patríš."
  
  Dav burácal. Caleb si utrel svoje nechutné ruky do jej dlhých vlasov a zasmial sa tichou, smrteľnou zlobou.
  
  "Budem močiť na tvoje mŕtve telo, suka."
  
  Kennedy padla na kolená a nakrátko unikla Calebovmu zovretiu. Snažila sa mu uhnúť, no on ju pevne držal za nohavice. Pritiahol si ju späť k sebe, uškrnul sa ako diviak so smrtiacou hlavou. Nemala na výber. Rozopla si nohavice, neforemné, postavu zakrývajúce nohavice a nechala si ich skĺznuť po nohách. Využila jeho chvíľkové prekvapenie a odplazila sa po zadku. Kamene ju poškriabali na koži. Dav zavyl. Caleb sa vrhol dopredu, siahol do pása jej spodnej bielizne, ale ona ho brutálne kopla do tváre, spodná bielizeň cvakla späť, práve keď jeho nos, krvavý a zlomený, visel nabok. Chvíľu tam sedela, pozerala na svojho nepriateľa a zistila, že nedokáže odvrátiť zrak od jeho krvilačných, mäsožravých očí.
  
  
  * * *
  
  
  Drake sa prevalil cez luxusné dvere do masívnej haly. SAS skutočne ohradila priestor nočného klubu a zakryla hlavné schodisko. Zvyšok hradu by nebol taký priateľský.
  
  Dahl sa potľapkal po náprsnom vrecku. "Nákresy ukazujú sklad napravo od nás a v krajnom východnom krídle. Teraz už o ničom nepochybuj, Drake. Hayden. Zhodli sme sa, že toto je najlogickejšie miesto pre Freya, našich priateľov a hrob."
  
  "O tom som ani nesníval," povedal Hayden rozhodne.
  
  So skupinou mužov, ktorí sa škriabali za ním, Drake nasledoval Dahla cez dvere do východného krídla. Len čo sa otvorili dvere, vzduch prerazili ďalšie guľky. Drake sa zvalil, postavil sa a vystrelil.
  
  A zrazu boli medzi nimi aj Freyovi ľudia!
  
  Nože sa mihli. Strieľali ručné pištole. Vojaci zostupovali zľava a sprava. Drake pritlačil ústie pištole k spánku jedného z Freyových strážcov, potom otočil zbraň do palebnej polohy práve včas, aby útočníkovi vystrelil guľku do tváre. Strážca na neho zaútočil zľava. Drake sa vyhol výpadu a udrel chlapíka lakťom do tváre. Sklonil sa nad muža v bezvedomí, zdvihol nôž a vrazil jeho hrot do hlavy iného, ktorý sa chystal podrezať hrdlo Delta Commandos.
  
  Vedľa ucha sa ozval výstrel z pištole; Obľúbená zbraň SGG. Hayden použil Glock a armádny nôž. Mnohonárodné sily pre mnohonárodný incident, pomyslel si Drake. Na opačnom konci miestnosti sa ozvali ďalšie výstrely. Zapojte Talianov.
  
  Drake sa pod bočným úderom nepriateľa prevalil naplocho. Otočil celé telo, chodidlá napred, čím chlapíka zrazil z nôh. Keď muž tvrdo dopadol na chrbticu, Drake spáchal samovraždu.
  
  Bývalý dôstojník SAS vstal a zbadal Dahla tucet krokov pred sebou. Ich nepriateľov bolo stále menej a menej - pravdepodobne zostalo len niekoľko desiatok mučeníkov, ktorých poslali, aby zničili útočníkov. Skutočná armáda by bola niekde inde.
  
  "Nie je to zlé na rozcvičku," uškrnul sa Švéd s krvou okolo úst. "Teraz do toho!"
  
  Prešli cez ďalšie dvere, vyčistili miestnosť od nástražných pascí, potom ďalšiu miestnosť, kde ostreľovači odobrali šiestich dobrých chlapov predtým, než boli zlikvidovaní. Nakoniec sa ocitli pred vysokým kamenným múrom so strieľňami, cez ktoré strieľali guľomety. V strede kamennej steny boli ešte pôsobivejšie oceľové dvere, ktoré pripomínali bankový trezor.
  
  "To je ono," povedal Dahl a zohol sa. "Freyova pozorovacia miestnosť."
  
  "Vyzerá to ako tvrdý sráč," povedal Drake, schoval sa vedľa neho a zdvihol ruku, keď k nemu pribehli desiatky vojakov. Rozhliadol sa po Hayden, ale medzi mužmi nedokázal rozoznať jej štíhlu postavu. Kam do pekla zmizla? Oh prosím, prosím, nenechaj ju tam znova ležať... krvácať...
  
  "Fort Knox je ťažký oriešok," povedalo komando Delta, keď si zahryzol.
  
  Drake a Dal sa na seba pozreli. "Zápasníci!" - Obaja povedali súčasne a držali sa svojej politiky "rýchlosti a nebláznite".
  
  Dve veľké delá sa opatrne míňali pozdĺž línie a vojaci sa na nich usmievali. K hlavniam silných kanónov boli pripevnené silné oceľové háky, podobné raketometom.
  
  Dvaja vojaci sa rozbehli späť, ako prišli, v rukách držali ďalšie oceľové laná. Oceľové laná pripojené k dutej komore v zadnej časti odpaľovacích zariadení.
  
  Dahl dvakrát klikol na svoje pripojenie Bluetooth. "Povedz mi, kedy môžeme začať."
  
  Prešlo pár sekúnd a potom prišla odpoveď. "Vpred!"
  
  Bola zriadená priehrada. Drake a Dahl vystúpili s granátometmi prevesenými cez plece, zamierili a stlačili spúšte.
  
  Dva oceľové háky vyleteli rýchlosťou rakety a zaryli sa hlboko do kamennej steny Freyovho trezoru, kým prerazili druhú stranu. Len čo narazili na priestor, senzor aktivoval zariadenie, ktoré roztočilo samotné háky, čím ich pevne pritlačilo k stene na druhej strane.
  
  Dahl si poklepal na ucho. "Urob to".
  
  A dokonca aj zospodu mohol Drake počuť zvuk dvoch Hummerov zaraďujúcich spiatočku, s káblami pripevnenými k ich zosilneným nárazníkom.
  
  Freyova nepreniknuteľná stena explodovala.
  
  
  * * *
  
  
  Kennedy varovne vykopol, keď sa Caleb k nej priskočil, chytil ho za koleno a zapotácal sa. Využila chvíľkový oddych a vyskočila na nohy. Caleb znova prišiel a ona ho chrbtom ruky udrela po uchu.
  
  Dav nad ňou blčal rozkošou. Na špinu arény sa rozlialo vzácne víno a jemná whisky v hodnote tisícov dolárov. Dole sa vznášali dámske čipkované nohavičky. Pánska kravata. Pár manžetových gombíkov Gucci, z ktorých jeden sa odráža od Calebovho chlpatého chrbta.
  
  "Zabiť ju!" zakričal Frey.
  
  Caleb sa k nej rútil ako nákladný vlak, ruky boli roztiahnuté, hrdelné zvuky vychádzali z hĺbky jeho brucha. Kennedy sa pokúsil odskočiť, ale chytil ju a zdvihol zo zeme, čím ju zdvihol z podlahy.
  
  Keď bol Kennedy vo vzduchu, mohol sa len krčiť, keď čakal na pristátie. A bolo to tvrdé, kameň a zem jej narážali do chrbtice a vyrážali vzduch z pľúc. Jej nohy sa nakopli, ale Caleb do nich vstúpil a sadol si na ňu, pričom si položil lakte dopredu.
  
  "Viac takých," zamrmlal vrah. "Teraz budeš kričať." Eeeeeee!" Jeho hlas bol maniakálny, ako v jej ušiach kvičanie prasaťa na bitúnku. "Eeeeeeeee!"
  
  Horiaca agónia spôsobila, že sa Kennedyho telo zmietalo v kŕčoch. Ten bastard bol teraz palec od nej, jeho telo ležalo na nej, sliny mu stekali z pier na líca, oči mu horeli pekelným ohňom, pritisol si rozkrok na jej vlastný.
  
  Chvíľu bola bezmocná a stále sa snažila lapať po dychu. Jeho päsťou ju buchol do brucha. Jeho ľavá ruka sa chystala urobiť to isté, keď sa zastavila. Myšlienka búšiaca pri srdci a potom sa presunula do jej hrdla a začala sa stláčať.
  
  Kennedy sa dusil a lapal po vzduchu. Caleb sa chichotal ako blázon. Stlačil silnejšie. Skúmal jej oči. Oprel sa o jej telo a drvil ju svojou váhou.
  
  Kopala tak silno, ako len mohla, a odhodila ho nabok. Dobre pochopila, že práve dostala priepustku. Zvrátené potreby toho bastarda jej zachránili život.
  
  Opäť sa vyšmykla. Dav sa jej posmieval - z jej vystúpenia, z jej špinavého oblečenia, z jej poškriabaného zadku, z jej krvácajúcich nôh. Caleb vstal, ako Rocky, z pokraja porážky a so smiechom roztiahol ruky.
  
  A potom začula hlas, slabý, ale pretínajúci chrapľavú kakofóniu.
  
  Benov hlas: "Drake sa blíži, Kennedy. Približuje sa. Dostal som správu!"
  
  Sakra... tu by ich nenašiel. Nevedela si predstaviť, že zo všetkých miest na hrade bude hľadať práve toto. Jeho najpravdepodobnejším cieľom by bolo úložisko alebo bunky. To môže trvať hodiny....
  
  Ben ju stále potreboval. Calebove obete ju stále potrebovali.
  
  Postavte sa a kričte, keď nemohli.
  
  Caleb sa na ňu vyrútil, bezohľadný vo svojom sebectve. Kennedyová predstierala zdesenie, potom zdvihla nohu a udrela lakťom priamo do jeho blížiacej sa tváre.
  
  Krv jej tiekla po celej ruke. Caleb sa zastavil, ako keby narazil do tehlovej steny. Kennedy využil svoju výhodu, udrel ho päsťou do hrude, päsťou do jeho už zlomeného nosa, kopal ho do kolien. Použila všetky možné spôsoby na zneškodnenie kata.
  
  Hukot davu zosilnel, no ona ho sotva počula. Jeden rýchly úder do lôpt poslal somára na kolená, ďalší do brady ho otočil na chrbát. Kennedy padol do hliny vedľa neho, zadýchaný od únavy, a pozeral sa mu do nedôverčivých očí.
  
  V blízkosti jej pravého kolena sa ozvalo buchnutie. Kennedy sa obzrel a uvidel rozbitú fľašu vína uviaznutú hore dnom v hline. Merlot, z ktorého stále vyžaruje tekutá červená.
  
  Caleb na ňu švihol. Utrpela úder do tváre bez toho, aby sa mykla. "Musíš zomrieť," zasyčala. "Pre Oliviu Dunnovú," vytiahla rozbitú fľašu zo zeme. "Pre Selenu Tyler," zdvihla ho nad jeho hlavu. "Miranda Drury," dodala, "jej prvý úder rozbil zuby, chrupavku a kosť. "A pre Emmu Silke," jej druhý úder mu vyrazil oko. "Pre Emily Jane Wintersovú," jej posledný úder premenil jeho krk na mleté mäso.
  
  A kľačala tam na krvavej zemi, víťazne, adrenalín jej koloval v žilách a pulzoval jej mozgom, snažiac sa znovu získať ľudskosť, ktorá ju na chvíľu opustila.
  
  
  ŠTYRIDSAŤ ŠTYRI
  
  
  
  LA VEREIN, NEMECKO
  
  
  Kennedymu prikázali vyjsť po schodoch so zbraňou v ruke. Telo Thomasa Caleba zostalo trhať sa tam, kde malo zomrieť.
  
  Frey vyzeral nešťastne, hovoril cez mobil. "Vault," zakričal. "Zachráň trezor za každú cenu, Hudson." O nič iné mi nejde, ty idiot. Vstaň z toho prekliateho gauča a rob to, za čo ti platím!"
  
  Vypol spojenie a pozeral na Kennedyho. "Zdá sa, že tvoji priatelia sa vlámali do môjho domu."
  
  Kennedy sa naňho prefíkane pozrel, než to obrátil na zhromaždenú elitu. "Zdá sa, že vy hlupáci dostanete niečo z toho, čo si zaslúžite."
  
  Ozval sa tichý smiech a štrnganie pohárov. Frey sa na chvíľu pridal a povedal: "Napite sa, priatelia. Potom odíďte obvyklým spôsobom."
  
  Kennedy predstieral trochu odvahy, dosť na to, aby žmurkol na Bena. Sakra, keby ju telo nebolelo ako sviňu. Zadok jej horel a nohy jej pulzovali; bolela ho hlava a ruky mal od lepkavej krvi.
  
  Podala ich Freyovi. "Môžem to vyčistiť?"
  
  "Použi košeľu," zasmial sa. "V každom prípade to nie je nič iné ako handra. Bezpochyby odzrkadľuje zvyšok vášho šatníka."
  
  Kráľovsky mávol rukou. "Prines ju. A chlapec."
  
  Odišli z arény, Kennedy sa cítila unavená a snažila sa upokojiť jej otáčajúcu sa hlavu. Dôsledky toho, čo urobila, budú s ňou žiť celé desaťročia, ale teraz nebol čas na to, aby sa zdržiavala. Ben bol pri nej a podľa výrazu jeho tváre sa ju zjavne pokúšal telepaticky upokojiť.
  
  "Ďakujem, chlape," povedala a ignorovala stráže. "Bola to bábovka."
  
  Po ľavom rozdvojení zamierili do ďalšej chodby, ktorá odbočovala z ich celového bloku. Kennedy pozbieral svoje myšlienky.
  
  Len prežiť, pomyslela si. Len ostaň nažive.
  
  Frey dostal ďalší hovor. "Čo? Sú v sklade? Idiot! Ty... ty..." zamrmlal v zúrivosti. "Hudson, ty... pošli sem celú armádu!"
  
  Elektronické zaškriekanie náhle prerušilo spojenie, ako keď gilotína odreže hlavu francúzskej kráľovnej.
  
  "Vezmi si ich!" Frey sa otočil k svojim strážcom. "Vezmite ich do obytných priestorov. Zdá sa, že tvojich priateľov je viac, než sme si pôvodne mysleli, drahý Kennedy. Vrátim sa, aby som ti ošetril rany neskôr."
  
  S týmito slovami sa vyšinutý Nemec rýchlo vzdialil. Kennedy si veľmi dobre uvedomoval, že ona a Ben sú teraz sami so štyrmi strážcami. "Pokračuj," jeden z nich ju postrčil k dverám na konci chodby.
  
  Keď to prešli, Kennedy prekvapene zažmurkal.
  
  Táto časť hradu bola úplne zbúraná, bola postavená nová oblúková strecha a malé murované "domčeky" lemované po oboch stranách priestoru. Nie oveľa väčšie ako veľké stodoly, bolo ich asi osem. Kennedy si okamžite uvedomil, že týmto miestom naraz prešlo viac ako niekoľko väzňov.
  
  Horší človek ako Thomas Caleb?
  
  Zoznámte sa s Abelom Freyom.
  
  Jej situácia sa každou sekundou zhoršovala. Stráže ju a Bena tlačili k jednému z domov. Keď ste boli vo vnútri, hra sa skončila. Prehral si.
  
  Mohla by vytiahnuť jednu, možno aj dve. Ale štyri? Nemala šancu.
  
  Kiežby....
  
  Pozrela sa späť na najbližšieho strážnika a všimla si, že sa na ňu pozerá s hodnotením. "Hej, je to ono? Dáš nás tam?"
  
  "Toto sú moje rozkazy."
  
  "Pozri. Tento chlapík je tu - prišiel až sem, aby zachránil svoju sestru. Myslíš, um, možno by ju mohol vidieť. Len raz."
  
  "Rozkazy od Freya." Nie je nám to dovolené."
  
  Kennedy sa pozrel z jedného strážcu na druhého. "A čo? Kto by to mal vedieť? Bezohľadnosť je korením života, však?"
  
  Strážca na ňu štekal. "Si slepý? Nevidel si kamery na tomto prekliatom mieste?"
  
  "Frey je zaneprázdnený bojom proti armáde," usmial sa Kennedy. "Prečo si myslíš, že utiekol tak rýchlo?" Chlapci, nechajte Bena vidieť jeho sestru, potom vás možno trochu poľavím, keď prídu noví šéfovia."
  
  Stráže sa na seba nenápadne pozreli. Kennedy vložil do jej hlasu viac presvedčenia a trochu viac flirtovania do reči tela a čoskoro obaja odomykali Karinine dvere.
  
  O dve minúty neskôr ju vytiahli. Potácala sa medzi nimi, vyzerala vyčerpane, blond vlasy mala rozstrapatené a tvár nakreslenú.
  
  Potom však uvidela Bena a jej oči sa rozžiarili ako blesk v búrke. Zdalo sa, akoby sa jej do tela vrátila sila.
  
  Kennedy zachytil jej pohľad, keď sa obe skupiny stretli, snažiac sa rýchlo vyjadriť naliehavosť, nebezpečenstvo, posledný možný scenár jej bláznivého nápadu, a to všetko jediným zúfalým pohľadom.
  
  Karin odmávala stráže a zavrčala. "Pokračujte a vezmite si trochu, vy bastardi. "
  
  
  * * *
  
  
  Thorsten Dahl viedol útok, držal pištoľ natiahnutú ako zdvihnutý meč a kričal z plných pľúc. Drake bol hneď vedľa neho a bežal na plné obrátky ešte predtým, než sa zrútila celá stena trezoru. Dym a úlomky rozptýlené po malom priestore. Keď Drake bežal, cítil, ako sa ďalšie koaličné jednotky rozbiehajú oboma smermi. Boli to rútiaca sa falanga smrti, ktorá postupovala na svojich nepriateľov s vražedným úmyslom.
  
  Drakeove inštinkty naštartovali, keď sa dym rozvíril a riedil. Naľavo stál zhluk stráží, stuhnutých strachom, pomaly reagujúcich. Vystrelil do ich stredu a zničil najmenej tri telá. Vpredu bolo počuť spätnú paľbu. Vojaci padli naľavo a napravo od neho a svojou hybnosťou tvrdo narazili na zrútenú stenu.
  
  Krv mu vystrekla priamo pred očami, keď sa Talianova hlava zmenila na paru, muž nebol dostatočne rýchly, aby sa vyhol guľke.
  
  Drake holubica na úkryt. Ostré kamene a betón mu roztrhali mäso na rukách, keď spadol na podlahu. Prevrátil sa a vypálil niekoľko dávok do rohov. Ľudia kričali. Exponát explodoval pod intenzívnou paľbou. Staré kosti pomaly vírili vzduchom ako zrnká prachu.
  
  Vpredu sa opäť ozvali výstrely a Drake videl pohyb ľudí. Ježiš! Freyova armáda bola práve tam, zostavená vo svojej smrtiacej formácii a postupovala vpred rýchlejšie a rýchlejšie, keď cítili, že majú výhodu.
  
  
  * * *
  
  
  Karin použila tréning bojových umení, aby v priebehu niekoľkých sekúnd zneschopnila svojich strážcov. Kennedy zasiahol jej strážcovi ostrým bekhendom, potom vykročil vpred a udrel hlavu tak silno, že sa jej pred očami mihali hviezdy. O sekundu neskôr videla svojho druhého protivníka, štvrtého strážcu, uskočiť nabok, aby medzi nimi vytvoril priestor.
  
  Srdce jej kleslo. Takže štvrtý strážca bol príliš ďaleko. Aj pre dvoch z nich.
  
  Strážca vyzeral ako skamenený, keď zdvihol pušku. Trasúcimi sa prstami prehľadával oblasť a hľadal pomoc. Kennedy natiahla ruky, dlane von.
  
  "Upokoj sa, kámo. Len buď pokojný."
  
  Prst na spúšti sa mu skrútil od strachu. Ozval sa výstrel a odrazil sa od stropu.
  
  Kennedy sa prikrčil. Napätie zahustilo vzduch a zmenilo ho na nervózny vývar.
  
  Ben takmer vykríkol, keď jeho mobil začal cez jeho úzkosť hrať chrapľavé zvonenie. Sizerov obraz bol vytočený na maximum.
  
  Strážca tiež vyskočil a odvrátil ďalšiu mimovoľnú strelu. Kennedy cítila, ako vietor z guľky prešiel cez jej lebku. Čistý strach ju zmrazil na mieste.
  
  Prosím, pomyslela si. Nebuď idiot. Dávajte pozor na svoj tréning.
  
  Ben potom hodil telefón na strážcu. Kennedy videl, ako cúvol a rýchlo spadol na podlahu, aby ešte viac rozptyľoval. V čase, keď strážca zahodil telefón a obrátil svoju pozornosť, Kennedy už mal na ramene zbraň tretieho strážcu.
  
  Karin tu však nejaký čas žila. Videla a zažila ťažkosti. Okamžite vystrelila. Strážca cúvol, keď sa z jeho bundy vyvalil červený mrak. Potom sa mu cez rameno rozšírila tmavá škvrna a vyzeral zmätene, potom nahnevane.
  
  Vystrelil na Bena.
  
  Výstrel bol však neúspešný, k chybe nepochybne prispel fakt, že jeho hlava explodovala milisekundu predtým, ako stlačil spúšť.
  
  Za ním, orámovaný striekajúcou krvou, stál Hayden s glockom v ruke.
  
  Kennedy sa pozrel na Bena a Karin. Videl som, ako sa na seba pozerali s radosťou, láskou a smútkom. Zdalo sa rozumné dať im minútu. Potom bol Hayden vedľa nej a s úľavou prikývol Benovi.
  
  "Ako sa má?"
  
  Kennedy žmurkol. "Teraz, keď si prišiel, bude šťastnejší."
  
  Potom vytriezvela. "Musíme tu zachrániť ostatných väzňov, Hayden." Vezmime si ich a odíďme z tohto pekla."
  
  
  * * *
  
  
  Obe armády sa zrazili, koaličné sily svojich protivníkov na mieste zastrelili, Nemci sa oháňali nožmi a snažili sa rýchlo priblížiť.
  
  Na chvíľu si Drake myslel, že táto hra s nožom je zbytočná, úplne šialená, ale potom si spomenul, kto je ich šéf. Abel Frey. Blázon by nechcel, aby jeho vlastná strana používala guľky v prípade, že by poškodili jeho neoceniteľné artefakty.
  
  Medzi nimi Drake sekal nepriateľa za nepriateľom. Vojaci vrčali a udierali do seba všade okolo neho silou, ktorá lámala kosti. Ľudia kričali. Bitka bola totálny boj proti sebe. Prežitie záviselo skôr od čistého šťastia a inštinktu ako od akejkoľvek zručnosti.
  
  Kým strieľal, udieral a razil cestu, zbadal pred sebou postavu. Vírivý derviš smrti.
  
  Alicia Miles sa prebojuje medzi medzinárodné super jednotky.
  
  Drake sa k nej otočil. Zvuk boja utíchol. Boli v zadnej časti trezoru, vedľa nich Odinov sarkofág, teraz otvorený, so stojanom reflektorov namontovaným nad ním.
  
  "No, dobre," zasmiala sa. "Drakester." Ako sa máš, kamarát?"
  
  "Rovnaké ako vždy."
  
  "Mmm, pamätám si. Aj keď nemôžem povedať, že to viselo príliš dlho, však? Mimochodom, skvelý mačací súboj na lane. Nie je to zlé pre bývalého vojaka, ktorý sa stal civilom."
  
  "Ty tiež. Kde je tvoj BBF?"
  
  "WWF?"
  
  Dvaja bojujúci vojaci narazili do Drakea. Odstrčil ich s Alicinou pomocou, obaja sa tešili z toho, čo sa malo stať.
  
  "Najlepší priateľ navždy? pamätáš si ho? Milý?"
  
  "Ó áno. Musel som ho zabiť. Ten bastard prichytil Freya a mňa, ako sme sa prehadzovali na dvore." Zachichotala sa. "Nahneval som sa. Zomreli." Urobila tvár. "Iba ďalší mŕtvy blázon."
  
  "Kto si myslel, že ťa dokáže skrotiť," prikývol Drake. "Pamätám si".
  
  "Prečo si tu musel byť teraz, Drake? Naozaj ťa nechcem zabiť."
  
  Drake ohromene pokrútil hlavou. "Existuje výraz nazývaný krásna klamárka. Tieto dve slová zhŕňajú všetko o tebe, Miles, lepšie, ako by to dokázal ktorýkoľvek Shakespeare."
  
  "A čo?" Alicia si s úškrnom vyhrnula rukávy a vyzula si topánky. "Si pripravený dať ti svoje gule?"
  
  Drake kútikom oka videl, ako sa od nich odplazil Abel Frey a kričal na niekoho menom Hudson. Očividne ich Miles chránil, keď nasmerovala ich sily, ale teraz mala iné priority. Torsten Dahl, vždy spoľahlivý, sa postavil pred šialeného Nemca a začal útočiť.
  
  Drake zaťal päste. "To sa nestane, Miles."
  
  
  ŠTYRIDSAŤ PÄŤ
  
  
  
  LA VEREIN
  
  
  Alicia ho šokovala tým, že si strhla tričko, omotala si ho okolo seba, kým nebolo pevné ako povraz, a potom mu ho oboma rukami obmotala okolo krku. Namáhal sa, ale jej provizórny postroj ho vtiahol dovnútra.
  
  Priamo do jej stúpajúcich kolien - štýl Muay Thai. Jeden. Dva. Tri.
  
  Otočil sa k prvému. Opäť sme sa otočili. Druhý mu chrumkal pod rebrami. Tretí úder ho zasiahol priamo do gulí. Bolesť mu prestrelila žalúdok, spôsobila mu nevoľnosť a spadol na chrbát.
  
  Alicia stála nad ním a usmievala sa. "Čo som povedal? Povedz mi, Drakey, presne to, čo som povedal." Urobila pohyb, aby mu niečo dala.
  
  "Vaše gule."
  
  Spustila bok a otočila sa, aby uštedrila bočný kop namierený do jeho nosa. Drake zdvihol obe ruky a zablokoval úder. Cítil som vykĺbenie jedného prsta. Otočila sa tak, že mu bola tvárou v tvár, zdvihla jednu nohu vysoko do oblúka a potom mu položila pätu na čelo.
  
  Úder sekerou.
  
  Drake sa odvrátil, ale úder ho stále zasiahol do hrude. A s toľkými silami, koľko mohol Miles nazbierať, to spôsobilo neznesiteľnú bolesť.
  
  Stúpla mu na členok.
  
  zakričal Drake. Jeho telo bolo systematicky lámané, pomliaždené a zohavené. Rozbila to kúsok po kúsku. Občianske roky nech sú prekliate. Ale potom, mohol vôbec viniť za prepustenie? Vždy bola dobrá. Vždy bola taká dobrá?
  
  Zlomený civil alebo nie, stále bol SAS a ona zašpinila podlahu jeho krvou.
  
  Odstúpil. Spadli naňho traja bojovníci, ktorí rozbili všetko naokolo. Drake si užíval oddych od štuchania Nemca do krku. Počul chrupanie chrupavky a cítil sa trochu lepšie.
  
  Postavil sa a uvedomil si, že mu to dovolila. Tancovala, prešľapovala z nohy na nohu, oči jej zvnútra žiarili diabolskosťou a sivou. Dahl, Frey a Hudson boli za ňou zomknutí a predierali sa cez okraj Odinovej rakvy s tvárami skrútenými bolesťou.
  
  Alicia po ňom hodila svoje tričko. Udrelo to ako bič, čo spôsobilo, že mu popálila ľavá strana tváre. Udrela znova a on ju chytil. Ťahal neuveriteľnou silou. Zakopla a hodila sa mu do náručia.
  
  "Ahoj".
  
  Položil jej obidva palce tesne pod uši a silno pritlačil. Okamžite sa začala zvíjať, všetko zdanie vzdoru preč. Dostatočne silno tlačil na nervový uzol, aby spôsobil, že každý normálny človek omdlel.
  
  Miles sa vzoprel ako rodeo býk.
  
  Stlačil silnejšie. Nakoniec sa oprela v jeho pevnom objatí, nechala ho vziať jej váhu, ochabla a snažila sa zdieľať bolesť. Potom sa postavila rovno a strčila mu oba palce pod pazuchy.
  
  Priamo do jeho vlastného nervového zväzku. Telom mu prebehla agónia.
  
  A preto boli zamknuté. Dvaja impozantní nepriatelia, ktorí sa prebíjajú vlnami bolesti, takmer sa nehýbu, pozerajú si do očí ako dávno stratení milenci, kým ich smrť nerozdelí.
  
  Drake zavrčal, neschopný skryť svoje utrpenie. "Blázon... suka." Prečo...prečo pracovať pre tohto...tohto muža?"
  
  "Prostriedky... dosiahnuť... koniec."
  
  Ani Drake, ani Miles by neustúpili. Okolo nich sa bitka začala chýliť ku koncu. Na nohách zostalo viac koaličných jednotiek ako Nemcov. Ale pokračovali v boji. A Drake matne videl, ako Dala a Freya zomkli v podobnom smrteľnom objatí a bojovali až do konca.
  
  Nevyrušil ich ani jeden vojak. Rešpekt bol príliš veľký. V súkromí a nestranne by sa tieto bitky rozhodovali.
  
  Drake padol na kolená a pritiahol Aliciu so sebou. Pred očami mu tancovali čierne škvrny. Uvedomil si, že ak nájde spôsob, ako zlomiť jeho zovretie, naozaj by skončil. Energia ho opúšťala každou sekundou.
  
  Poklesol. Stlačila silnejšie, ten absolútny zabijácky inštinkt do nej bodal. Pošmykli sa mu palce. Alicia spadla dopredu a udrela ho lakťom do brady. Drake videl, že to prichádza, ale nemal silu to zastaviť.
  
  Pred očami mu vybuchli iskry. Padol na chrbát a hľadel na Freyov gotický strop. Alicia sa priplazila a zablokovala mu výhľad svojou tvárou, zdeformovanou bolesťou.
  
  Nikto z vojakov okolo nich sa ju nepokúšal zastaviť. Neskončí, kým jeden z bojovníkov nevyhlási prímerie alebo nezomrie.
  
  "Nie je to zlé," odkašlala si. "Stále to máš, Drake." Ale stále som lepší ako ty."
  
  Zažmurkal. "Viem".
  
  "Čo?" - Opýtal som sa.
  
  "Máš... ten okraj." Ten zabijácky inštinkt. Zúrivosť boja. Nevadí. Záleží na tom. Toto...toto je dôvod, prečo som skončil."
  
  "Prečo by ťa to malo zastaviť?"
  
  "Mal som obavy z niečoho mimo práce," povedal. "Všetko mení".
  
  Jej päsť bola zdvihnutá, pripravená rozdrviť mu hrdlo. Prešla chvíľa. Potom povedala: "Život za život?"
  
  Drake začal cítiť, ako sa mu do končatín pomaly vracia energia. "Po všetkom, čo som dnes urobil, si myslím, že mi veľa dlhujú."
  
  Alicia ustúpila a natiahla ruku, aby mu pomohla vstať. "Hodil som studne smerom k lanám pri Mimirovej studni. Nezabil som ho pri Odinovom hrobe. Odtiahol som Freyovu pozornosť od Bena Blakea. Nie som tu, aby som zničil svet, Drake, som tu len preto, aby som sa zabavil."
  
  "Potvrdzujem." Drake nadobudol rovnováhu práve vtedy, keď Thorsten Dahl zdvihol bezvládne telo Abela Freya zo širokého okraja Odinovej rakvy. S mokrým chrumkaním spadol na podlahu a bez života sa zvalil na dlažobné kocky z talianskeho mramoru.
  
  Potlesk sa ozýval a ozýval sa celým koaličným vojskom.
  
  Dahl zaťal päsť a pozrel sa do rakvy.
  
  "Ten bastard tú cenu nikdy nevidel," zasmial sa. "Jeho životné dielo. Ježišmarjá, toto musíte vidieť."
  
  
  ŠTYRIDSAŤ ŠESŤ
  
  
  
  ŠTOKHOLM
  
  
  O deň neskôr sa Drakeovi podarilo uniknúť nekonečnému kolu výsluchov a prespať niekoľko hodín v neďalekom hoteli, jednom z najstarších a najlepších v Štokholme.
  
  Vo vestibule čakal na výťah a čudoval sa, prečo sú všetky jeho myšlienkové pochody natočené. Z nedostatku spánku, neustáleho bitia a intenzívneho tlaku sa zbláznili. Trvalo niekoľko dní, kým sa zotavil.
  
  Výťah zazvonil. Vedľa neho sa objavila postava.
  
  Kennedy, oblečený v ležérnom sobotňajšom nohavičkovom kostýme, s vlasmi sčesanými dozadu, si ho prezerá vyčerpanými očami.
  
  "Ahoj".
  
  Slová nestačili. Pýtať sa jej, či je v poriadku, bolo nielen hlúpe, ale aj úplne hlúpe.
  
  "Aj teba zdravím."
  
  "Na tom istom poschodí?"
  
  "Určite. Držia nás všetkých izolovaných, ale spolu."
  
  Dostali sa dovnútra. Hľadiac na ich zlomený odraz v zrkadle. Vyhnite sa kontaktu s požadovanou videokamerou. Drake stlačil tlačidlo devätnástky.
  
  "Si v tom taký dobrý ako ja, Kennedy?"
  
  Srdečne sa zasmiala. "Bláznivý týždeň alebo týždne." Nie som si istý. Privádza ma do šialenstva, že som nakoniec bojoval so svojím nepriateľom a na konci toho všetkého som očistil svoje meno."
  
  Drake pokrčil plecami. "Ako ja. Ironické, však?"
  
  "Kam išla? Alicia."
  
  "Do noci, kde sú všetky tie najlepšie tajomstvá, ona a ten geek Hudson," Drake pokrčil plecami. "Preč skôr, ako si ich všimol každý, na kom naozaj záležalo." Pravdepodobne si navzájom vyfúkli mozog, keď sa spolu rozprávame."
  
  "Urobil si správnu vec. Tu neboli hlavnými inšpirátormi. Alicia je nebezpečná, ale nie šialená. Oh, a nemyslíš tým "v tichosti noci".
  
  Chvíľu spracoval jej odkaz na Dinosaur Rock. Smial sa. Jeho nálada stúpala rýchlejšie ako ortuť za slnečného dňa.
  
  "A čo Hayden?" povedal Kennedy, keď sa dvere výťahu zatvorili a staré auto sa začalo pomaly zdvíhať. "Myslíš, že zostane s Benom?"
  
  "Naozaj v to dúfam. Ak nie, tak si aspoň myslím, že teraz mal sex."
  
  Kennedy ho udrel päsťou do ramena. "Nepočítaj tie sliepky, kamarát. Možno pre ňu napíše pieseň."
  
  "To si povieš - tri a pol minúty s tebou!"
  
  Pomaly preleteli okolo siedmeho poschodia. "Pripomína mi. Tam, v Odinovej hrobke, čo si tam povedal? Niečo o tom, že zostanem v Yorku a budem si zarábať na živobytie.
  
  Drake na ňu zízal. Venovala mu zvodný úsmev.
  
  "No... ja... ja..." vzdychol a zmäkol. "V tomto som beznádejne bez praxe."
  
  "Čo?" Kennedyho oči sa leskli šibalstvom.
  
  "Stará dino-rocková skupina Heart to nazvala ultimátnym zvádzaním. V Yorkshire len hovoríme 'pokecaj s vtákom'." Sme jednoduchí ľudia."
  
  Keď výťah prekonal štrnáste poschodie, Kennedy si rozopla košeľu a nechala ju spadnúť na podlahu. Pod nimi mala oblečenú červenú priehľadnú podprsenku.
  
  "Čo robíš?" Drake cítil, ako mu srdce poskočilo, ako keby ho zasiahol elektrický prúd.
  
  "Zarábam si na živobytie."
  
  Kennedy si rozopla nohavice a nechala ich spadnúť na zem. Mala na sebe zhodné červené nohavičky. Výťah zacinkal, keď dorazil na ich poschodie. Drake cítil, ako sa mu zdvihla nálada a všetko ostatné. Dvere sa odsunuli nabok, otvorili sa.
  
  Mladý pár čakal. Žena sa zachichotala. Chlapík sa uškrnul na Drakea. Kennedy vytiahol Drakea z výťahu na chodbu a nechal za sebou jej nohavicový kostým.
  
  Drake sa obzrel. "Toto nechceš?"
  
  "Toto už nepotrebujem."
  
  Drake ju zdvihol. "Dobrá práca, do mojej izby sa dostanete rýchlou chôdzou."
  
  Kennedy si rozpustila vlasy.
  
  
  KONIEC
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"