Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Gulliver Va Uchinchi Reyx

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Gulliver tushida parallel koinotga o'tadi. U erda u ajdarlarni ko'radi va Uchinchi Reyx va Gitler Germaniyasi borligini bilishi kerak, unga ertak gnomi yordam beradi. Yosh hobbit bola SSSRga yordam berish uchun yuborilgan. Ammo u Sovet Rossiyasiga yordam bera olmaydigan bolalar mehnat koloniyasida qoladi. Va nemislar SSSRni egallab olishdi!

  GULLIVER VA UCHINCHI REYX
  ANNOTATSIYA
  Gulliver tushida parallel koinotga o'tadi. U erda u ajdarlarni ko'radi va Uchinchi Reyx va Gitler Germaniyasi borligini bilishi kerak, unga ertak gnomi yordam beradi. Yosh hobbit bola SSSRga yordam berish uchun yuborilgan. Ammo u Sovet Rossiyasiga yordam bera olmaydigan bolalar mehnat koloniyasida qoladi. Va nemislar SSSRni egallab olishdi!
  . 1-BOB.
  Qul mehnatidan charchagan jasur sayohatchi uxlab qoldi va haqiqatdan ham qiziqroq tush ko'rdi.
  Gulliver bolakay ajdahoda uchib ketayotgan edi, uning yonida esa misli ko'rilmagan go'zal qiz bor edi. U allaqachon voyaga etgan, lekin hali ham yosh, juda mushak va jingalak. Uning sochlarida esa oltin barg rangidagi olmoslardan yasalgan boy toj va yulduzlar kabi yorqin toshlar bor ediki, ular hatto eng katta va eng qimmat olmoslardan ham yorqinroq edi.
  Sayohatchi bola so'radi:
  -Siz kimsiz?
  Qiz tabassum bilan javob berdi:
  - Men malika Leyaman! Va hozir men ajdarlar qo'shiniga qo'mondonlik qilaman!
  Gulliver orqasiga qaradi. Haqiqatan ham, osmonda ajdarlarning butun bir suruvi bor edi va bu mavjudotlarning barchasi go'zal edi. Va ularda ajoyib qizlar o'tirishardi.
  Ammo eng go'zal va zavqlisi hali ham malika edi. Uchalasi uchgan ajdaho esa boshqa go'zallik bilan birga haqiqatdan ham ajoyib edi. Mana jamoa. Va shu bilan birga, barcha qizlar yalangoyoq, garchi ularning yalang'ochligi qimmatbaho toshlar va boncuklar bilan qoplangan bo'lsa-da.
  Ammo ular qorin bo'shlig'idagi shokolad barlarini ham, bronza teri ostida aylanayotgan mushak to'plarini ham yashirishmadi. Shu bilan birga, tagliklarda to'piqlarning oqlangan va o'ziga xos egilishi bor edi.
  Jangchi yigit dedi:
  - Qanday go'zalsiz. Siz qizlar, albatta, mo''jizasiz!
  Leya sochlarini oltin barg rangida silkitdi va kuyladi:
  Qizlarning hammasi chiroyli, yalangoyoq,
  Ular kuchli va oxurdan chiqqan jangchilar...
  Go'zallar juda qattiq ko'rinishga ega,
  Ular bilan yurak yanada quvnoqroq!
  Gulliver bunga rozi bo'ldi. U qo'lidagi qilichni aylantirib, sakkiztasini yasadi va dedi:
  - Shubhasiz, bu siz bilan yanada qiziqarli!
  Go"zallar jamoasi ajdarlarda uchib ketishdi. Ularning ajoyib va noyob armiyasi bor. Va ajdarlarning qanotlari kamalakning barcha ranglariga bo'yalgan edi. Va ular qimmatbaho toshlar bilan bezatilganga o'xshardi.
  Gulliver ta'kidladi:
  - Har bir shahvatparast odam o'ziga xos ajdaho, lekin etti boshli emas, balki ko'pincha boshsiz!
  Malika Leya kulib javob berdi:
  - Ajdahodan farqli o'laroq, erkakning boshini kesishning hojati yo'q, u ayolga qaraganida allaqachon ularni yo'qotadi!
  Jangchi bola yalang oyoq barmoqlarini tashladi - u taxminan o'n ikki yoshlarda edi va faqat kalta shim kiygan edi, shuning uchun u igna tashladi. Shunday qilib, u juda katta chivinni teshib o'tib, uni o'ldirdi.
  Gulliver tabassum bilan ta'kidladi:
  - Asa kabi g'azablangan va hasharotning aqli bilan mol uyasidan mol uyasi yasaganlar!
  Jangchi malika Leya tasdiqladi:
  - Pashshaning aqli bor odam uchun har qanday hasharot fildir!
  Va ular kulishdi. Bu juda kulgili ko'rinardi. Oldindan g"ozlar suruvi uchib o"tdi. Qushlar juda katta va semiz, qanotlari katta edi. To'plamning etakchisida bir er-xotin o'tirishdi: bir o'g'il va bir qiz va ular qo'llarida kumush qo'ng'iroqlarni ushlab, xursandchilik bilan jiringlashdi.
  Gulliver ta'kidladi:
  - Kattalar ko'pincha yolg'on gapirishadi, bolalar o'ylab topishadi, keksalar esa chaqaloqning gapigacha yolg'on gapirishadi!
  Malika qiz bosh irg'adi va qo'shib qo'ydi:
  - Keksalik quvonch emas, lekin bolalikka tushish - bundan ham katta ofat!
  Rahbar g'oz ustidagi bolalar birdan kuylashdi:
  Koinotda yovuzlik qanday paydo bo'lgan?
  To"g"ri, ijodkorning o"zi eslamaydi...
  Bu abadiy bo'lishi mumkin,
  U yer osti dunyosining alangasi kabi o'chmaydi!
  
  Siz Odam Atoning gunoh qilganini birinchi bo'lib bilmadingiz,
  Momo Havo tana tomonidan buzilgan birinchi odam emas edi ...
  "Agdam" shahridan tortuvchi mast,
  Tanaffus paytida "plan" chekadigan yigit...
  
  Yomonlik nimaligini biladigan hamma
  Qo'rqmasdan qonunlarni buzishga odatlangan...
  Kimga faqat yaxshilik yuk bo'lsa,
  Kim faqat o'zi uchun ta'zim qilishni xohlaydi!
  
  Men hali ham uni tagliklardan tortib olmoqchiman,
  Hatto go'dakligimda ham menda shunday tartibsizlik qilish istagi bor ...
  Nega yovuz ona bolani la'natlaydi?
  Qattiq qo'shin jangida ular qayerga boradilar?
  
  Yozgi bog'dan faqat bitta gilos o'g'irlab ketdi,
  Yana biri savdogarlarni po"lat hovli bilan o"ldiradi...
  Kimning boshi qiyshiq bolta bilan kesilgan,
  Jallod kimni rulga tashlaydi.
  
  O'g'irlagan o'g'irlik qiladi, vijdoniga tupuradi,
  Va tilanchining tangalarini kim o'g'irlagan ...
  Men hatto bir yarim bo'lak uchun xursandman,
  Boshqalar esa ayollar jingalaklaridan zavqlanishadi.
  
  Ha, yovuzlikning yuzlari, ko'p qirralari bor,
  Uning yuzlari har qanday soyada ajoyib.
  Ammo ishtiyoq hali ham qalbda yaxshi,
  Garchi atrofimizdagi dunyo, afsuski, dahshatli yovvoyi!
  
  Beva yig'laydi, etim qichqiradi -
  Bizning dunyomiz do'zaxga ketmoqda ...
  Xudoning yuragi monolit bo'lishi mumkinmi?
  Xudoning jannatida odamlarga joy yo'qmi?
  
  Javobni faqat o'zingizda topasiz,
  Qachonki siz fikrlaringizdagi g'azabni yo'q qila olsangiz...
  Yomonlikni yaxshilik bilan qaytarsang,
  Va qorningizni to'ldirishni to'xtating!
  Bolalar juda quvnoq va chiroyli qo'shiq aytishdi, shundan so'ng ular Gulliverga tillarini yopishdi. Jasur navigator ularga javoban tilini chiqardi.
  Va kulish va gunoh ...
  Gulliver tabassum bilan ta'kidladi:
  - Bolaning aqli mo''jizaga o'xshaydi. Va bu erda siz rozi bo'lasiz, hech qanday e'tirozingiz bo'lmaydi!
  Malika Leya kuldi va kuyladi:
  Kecha men bola edim,
  Bu yerda hech narsa qilib bo'lmaydi...
  Ahmoq fil buzoqidan ko'ra sher bolasi afzal
  Va ajdaho kaput bo'ladi!
  Va ular to'qnashdi: oyog'i yalang o'g'il va qiz. Ha, ular bu yerda ajoyib sarguzashtlarga duch kelishmoqda. Va juda ko'p turli xil nuanslar. Shunday qilib, hayot yaxshi ketmoqda.
  Gulliver ajdarlardagi qizlarning oyoq barmoqlari bilan midjlarga nimadir tashlay boshlaganini payqadi. Bu qanday korporativ uslub - chivinlarni olib, ularni maydalash. Nima bopti? Agar ular buni xohlasalar, shunday bo'lsin. Asosiysi, boshingizni yo'qotmaslik.
  Ammo Gulliver qo'rqoq jangchi emas. Garchi hozir u shunchaki bolakay.
  Va malika Leya boladan so'radi:
  - Asal sizga yoqadimi?
  Yosh jangchi bosh irg'adi:
  - Albatta!
  Qiz aql bilan javob berdi:
  - Asal asalari salomatlik keltiradi, siyosatchilarning asal nutqlari faqat diabetdan umidsizlikka sabab bo'ladi!
  Gulliver aql bilan qo'shib qo'ydi:
  - Asalarilarning asali qo'llarini yopishqoq qiladi, siyosatchilarning asallari ishonuvchan soddalarning tangalarini panjalariga yopishtiradi!
  Jangchi qiz bunga rozi bo'ldi:
  - Siyosatchining nutqi qanchalik shirin bo'lmasin, qandli diabetdan tashqari, aql-idroki yo'q odamlarning ko'nglini ayamaydi!
  Jangchi bola mantiqan shunday dedi:
  - Insonning hech qachon birdan ortiq otasi bo"la olmaydi, lekin mamlakatda millat otasi roliga o"nlab tiyin nomzodlar bor!
  Shundan so'ng ikkala jangchi: o'g'il va qiz yalang oyoq barmoqlarini og'ziga solib, hushtak chalishdi. Atmosferaning silkinishi va tabiiy elektr tokining chiqishiga nima sabab bo'ldi. Va hayratda qolgan midgelar yiqilib, bir vaqtning o'zida orklarning shaggy boshlariga tushib, ularni teshib, teshdilar.
  Malika Leya qizg'in kuyladi:
  - Ona, turing, dada, turing.
  Agar har oqshom bo'lsa, bu hayot bo'lar edi!
  Orklar o'zlarini ajdaholar va yalangoyoq ekipaj qizlari ostida topdilar.
  Va maqsadli va unchalik maqsadli bo'lmagan portlashlar boshlandi, ko'mir changidan yasalgan uy qurilishi granatalarini yoki undan ham sovuqroq va halokatli narsalarni otish.
  Xususan, juda o'tkir, zaharli ignalar ishlatilgan, ular tom ma'noda orklar va goblinlarni o'ldiradigan. Bu qizlar, albatta, qabul qilishdi va yoqishdi.
  Malika Leya ham tukli orklarga juda aniq o'q uzdi va kuyladi:
  - Nostradamus, Nostradamus,
  Oq sehr shohi...
  Nostradamus, Nostradamus,
  Yuragimdagi dard so'nmaydi!
  Nostradamus, Nostradamus,
  Yalang oyoq orzularidagi qizlar,
  Nostradamus, Nostradamus -
  Siz yagona najotsiz!
  Va jangchi unga uzun va halokatli tilini ko'rsatdi.
  Shundan so'ng u uni olib, olovli tuklar bilan tupuradi. Bu haqiqatan ham ulkan kuch va g'ayrioddiy iste'dodga ega qiz. Bu ko'p narsaga qodir. Va agar u buzilgan bo'lsa, unda hech narsa unga qarshi tura olmaydi.
  Sayohatchi bola Gulliver ham o'z ajdahosidan orklarga qattiq va agressiv o't ochdi. U juda faol va samarali harakat qildi. Jangchi bolada esa g"alabaga bo"lgan yaqqol iste"dod, harbiy san"atni puxta egallash irodasi bor edi.
  Yo'q, u bunga qarshi, orklar qarshilik qila olmaydi. Qizlar esa dushmanga zarracha imkoniyat bermay, juda samarali otishdi. Bu haqiqatan ham epik jang.
  Bola sayohatchi Gulliver hatto kuyladi:
  Xursand bo'ling, xursand bo'ling,
  Tashuvchi kunining kuchiga...
  Xursand bo'ling, xursand bo'ling,
  Nega men otga minolmadim?
  Bu haqiqatan ham jangovar va jo'shqin qo'shiq. Va shu bilan birga, orklarning butunlay yo'q qilinishi mavjud. Ajdaho qizlari esa yalang oyoq barmoqlari bilan barabanlarni aylantirib, arbalet bilan ularga qarata o'q otishni boshladilar.
  Va bularning barchasi juda zo'r va grotesk ko'rinardi, tom ma'noda yangi va noyob hikoya yaratilmoqda. Unda zaif va zaiflarga joy yo'q edi.
  Shunchaki bunday qizlarga yaqinlashishga harakat qiling va ular har qanday odamni pirojnoe bo'lagiga aylantiradilar.
  Va ular aytganidek, jinni sigir kasalligi yuqumli. Va jangchilar buni tabiiy ravishda ko'rsatishga muvaffaq bo'lishdi. Va ular katta ishtiyoq bilan dushmanlarni mag'lub etishdi. Va ular o'qlar va arbalet murvatlarini chiqarib yuborishadi. Bundan tashqari, hamma narsa katta intensivlik bilan amalga oshiriladi.
  Shunday qilib, siz bunday armiyaga qarshi ko'p ish qila olmaysiz. Va jangchilar orklarga shunchalik kirib ketishdiki, ular qochib qutula olmadilar. Bu o'qlar va kamon murvatlarining haqiqiy halokatli ta'siri.
  Gulliver uni oldi va kuyladi:
  Jasorat bilan otib tashlang va yo'q qiling
  Yurakdan hayot bo'ladi!
  Malika Leya ta'kidladi:
  - Bolalar kattalardan yaxshiroq, chunki ularning yoshi ularning yoshlik ahmoqligini oqlaydi!
  Jangchi bola shunday dedi:
  - Yoshlik ahmoqlikni oqlaydi, ammo ahmoqlikni emas, qorani oqdan farqlash uchun ko'p yillar va bilim kerak emas!
  Va Terminator bola hushtak chaldi va qarg'a bulutlari shaggy orklarning boshiga do'l kabi tushdi.
  Malika Leya tvitterda:
  - Aql yo'q, nogiron deb hisoblang, aql asrga bog'liq emas! Aqlsiz kuchga ega bo'lsangiz ham, hammangiz zaifsiz!
  Gulliver mantiqan ta'kidladi:
  - Po'latdan yasalgan mushaklar eman boshini qoplamaydi!
  Yana bir qiz xursandchilik bilan ta'kidladi:
  - Bu qiz uchun muammo emas - agar oyog'i yalang bo'lsa, qiz uchun bu etikning tovoni ostida yomonroq!
  Malika Leya mantiqan aytdi:
  - Agar eys bo'lishni istasangiz, boshingizda hazilkash bo'lsin!
  Gulliver kulib kuldi:
  - Bo'rini tez oyoqlari, ayolni ingichka oyoqlari bilan boqadi, echki so'rganda!
  Keyin qatorlar orasidan kulgi yugurdi. Va malika Leya dedi:
  - Erkakning hamyonidan tanga olishning eng yaxshi usuli - bu qizning oyoq barmoqlari bilan!
  Grafinya qiz ta'kidladi:
  - Agar erkakda ahmoq etik va to'liq namat etik bo'lsa, qizning to'pig'i eng zamonaviy kiyimga ega bo'ladi!
  Gulliver hazil bilan tvit qildi:
  - Yalangoyoq qizlar nafaqat etik va kigiz etiklarni yaxshi ko'radilar, balki ular o'zlarini hayotning yalang poshnalari ostiga itaradilar!
  Shundan so'ng ular uni olib, xorda kuylashdi:
  Va keyin eng katta tog'dan,
  Burgutlar Gulliverga uchib ketishdi...
  Gulliverni otda o'tiring -
  Sizni u yerga tez yetib boramiz!
  
  Va Gulliver burgutga o'tirdi,
  Eng zo'r namunani ko'rsatdi...
  Va bolani ko'tarish oson emas,
  Limpopo tez orada yo'lga chiqadi!
  Va jangchilar ko'kraklarining qip-qizil nipellarini olib, ochadilar va orklarni chaqmoq bilan urishadi. Va bu juda ko'p orklarni butunlay yoqib yuboradi.
  Bu haqiqatan ham ularning jamoasi.
  Malika Leya Gulliverdan so'radi:
  - Bilasizmi, kelajakda Ikkinchi jahon urushi bo'ladi va Gitlerdek ajoyib yigit paydo bo'ladi!
  Gulliver kulib javob berdi:
  - Men buni bilmasdim, lekin endi bilaman!
  Qiz tishlarini ko'rsatdi va davom etdi:
  Va Gitlerda muammo bor edi: bitta ajoyib tank dizayneri, gnom paydo bo'ldi. Va u og'irligi atigi ellik besh tonna va balandligi bir yarim metr bo'lgan Sichqoncha tankini bir xil qurol, zirh va dvigatel bilan yasadi!
  Gulliver yana yelkasini qisib, halol javob berdi:
  - Men tank nima ekanligini umuman bilmayman! Va uni nima bilan yeysiz?
  Malika Leya kulib javob berdi:
  - Xo'sh, bu uzoq hikoya. Har holda, bu koinotda odamlar katta muammolarga duch kelishdi. Va birinchi navbatda, Uchinchi Reyxning asosiy kuchlari va uning ittifoqchilari bilan kurashgan SSSR. Italiyadan tashqari. Ellik besh tonnalik sichqoncha nima? Bu 240 millimetrli frontal zirh, 210 millimetrli yon zirh, yonbag'irlarda esa 128 mm to'p va 75 mm to'p, dvigateli bir ming ikki yuz ellik ot kuchiga ega. Bu soatiga yetmish kilometr tezlikka erishdi, bu esa avtomobilni har tomondan deyarli o'tib bo'lmas holga keltirdi. 1944 yil boshidan bu mashina ommaviy ishlab chiqarishga kirdi. Natijada, 1944 yilning yoziga kelib, natsistlar ta'sirchan zirhli mushtlarni to'plashdi.
  Va 20 iyun kuni ular ikkita kuchli zarba berishdi, biri Moldovadan, ikkinchisi G'arbiy Ukrainadan, yaqinlashuvchi yo'nalishlarda. Natijada, Sovet qo'shinlarining mudofaasi buzib tashlandi va u xuddi qo'chqor bilan teshildi. Maus-2 tanki Sovet qurollarining barcha turlari uchun o'tib bo'lmaydigan bo'lib chiqdi. Bundan tashqari, u juda mobil va yaxshi haydash xususiyatlariga ega. Bu mashina haqiqiy jazo edi.
  Ittifoqchilar ham o'zlarini passiv tutdilar. Italiyadagi hujum mag'lubiyat bilan yakunlandi va Normandiyaga qo'nish yana qoldirildi.
  Bundan tashqari, nemislar otib tashlash juda qiyin bo'lgan dahshatli ME-262 ni ishlab chiqarishga kirishdilar. Bu 30 mm kalibrli to'rtta havo to'piga ega bo'lgan reaktiv qiruvchi samolyot edi. Shunday qilib, u Sovet samolyotlarini olib chiqib, yuzlab samolyotlarini urib tushirdi. G'arb koalitsiyasi ham. Gitler, shuningdek, V-2 dasturini biroz sekinlashtirdi va qimmatroq va kamroq foydali ballistik va qanotli raketalar o'rniga Arado tipidagi reaktiv bombardimonchilarga tayandi.
  Cherchill va Ruzveltning dumlari oyoqlari orasida edi, shuningdek, ular Germaniya suv osti floti tomonidan qattiq bosildi. Va ittifoqchilar Germaniyaga ham, Yaponiyaga ham sulh tuzishni taklif qilishdi. Gitler ittifoqchilar Sitsiliya va Sardiniyani tark etish sharti bilan rozi bo'ldi. Nimaga erishildi.
  Uchinchi Reyx bilan sulh davrida savdo aloqalari qayta tiklandi. U yerga AQSh ham, Angliya ham neft yetkazib berishni boshladi. Ukrainada hujum uyushtirgan nemislar Kiyevni egallab, yana Odessaga kirishdi.
  Sichqoncha-2 tanki yengilmas bo'lib qoldi. Sichqonchaning yoshroq modeli ham paydo bo'ldi - bitta 88 mm to'p bilan engilroq va harakatchanroq bo'lgan Tiger-3.
  Shunday qilib, Sovet qo'shinlari ichkariga kirishdi. Va bu juda muhim harakat edi ...
  Gulliver malika Leyaning gapini bo"ldi:
  - Siz juda ko'p tushunarsiz so'zlarni aytasiz. Men faqat XVIII asrning bolasi ekanligimni unutmang. Va bizning texnologiya rivojlanish darajamiz unchalik yaxshi emas!
  Malika Leya tabassum bilan bosh irg'adi.
  - Men buni bilaman! Lekin men XX asr o"rtalari haqida gapiryapman. Va buni faqat bitta mitti qildi. Va bu jiddiy ekanligiga rozi bo'lishingiz kerak!
  Gulliver zavq bilan kuyladi:
  - Ikki dunyo qurilishi bilan eski dunyo yaratildi... Urush sharoitida men va ular bor va bu jiddiy!
  Malika Leya ta'kidladi:
  - Yigirma birinchi asrning boshlarida Rossiyada hokimiyatni qo'lga kiritgan ayg'oqchi, kalligi bilan iblis Vladimir paydo bo'ldi va u ham ko'p muammolarni keltirib chiqardi. Ammo uning urushi alohida masala. Va bu erda gnom nemislar Ukrainaning o'ng qirg'og'ini qaytarib olgan vaziyatni yaratdi va kuzda ular markazda hujum boshladilar. Va ularning tanklari daxlsiz va yengilmas tuyulardi. Va gnomga qarshi sizga o'zingizning muqobil dahoingiz kerak bo'ladi. Lekin nosimmetrik yoki assimetrik javob sifatida kim yuborilishi kerak? Bir fikr bor edi - elfmi yoki trolmi? Ammo ular texnologiyada gnomga qaraganda zaifroq bo'ladi.
  Nemislar oldinga siljishdi, shuning uchun Smolensk qulab tushdi, undan keyin Kalinin va Vyazma. Nemislar allaqachon Moskvaga yaqinlashayotgan edi. Stalin, albatta, ketdi. U o'lishni xohlamadi. Va Gitler SSSR Germaniya mustamlakasi bo'lishi kerakligini aytdi. Va unga faqat taslim bo'lish mos keladi.
  Xo'sh, ular javob sifatida hobbit gnomini yuborishdi. Bu ham o'g'il bola, rostini aytsam, uni daho deyish mumkin. Ammo ular o"n yoshlarga yaqin ko"ringan yalangoyoq bolani jiddiy qabul qilishmadi. Va ular kichkintoylar uchun Gulagga zaharlangan.
  Bu orada nemislar Moskvani egallab olishdi. Shunday bo'ldi!
  Moskva quladi, Leningrad ham... Qish keldi, nemislar shaharlarda tunab qolishdi. U erda ular joylashishdi.
  Va komsomol qizlari sovuqqa va kiyim-kechak etishmasligiga qaramay, fashistlarga qarshi jang qilishga va qo'shiq aytishga qaror qilishdi.
  Biz go'zal sovet qizlarimiz,
  Biz o'g'il bolalar bilan kurashishni va qitiqlashni yaxshi ko'ramiz ...
  Yorqin, jiringlagan ovoz eshitiladi,
  Va bizda Krautsni o'ldirish chaqiruvi bor!
  
  Biz juda jasur komsomol qizlarmiz,
  Ayozdan yalangoyoq jasorat bilan yuguramiz...
  Biz chetda kamtarona turishga odatlanmaganmiz,
  Va biz fashistlarni mushtimiz bilan mukofotlaymiz!
  
  Ishoning, qizlarning katta siri bor,
  Qanday qilib fashistlarni samarali mag'lub etish mumkin ...
  Va menga ishoning, qizlarning muvaffaqiyati tasodifiy emas,
  Chunki rus armiyasi juda jasur!
  
  Yalang poshnali qizlarimiz uchun,
  Yangi yil qorlari juda shirin...
  Xo'sh, Fuhrer shunchaki ahmoq,
  Keling, fashistlarning muvaffaqiyatni nishonlashiga yo'l qo'ymaylik!
  
  Biz qizlar nayranglar o'ynaymiz,
  Askarlar oldida ko"kragimizni yalang...
  Va biz haqiqatan ham natsistlarni g'azablantiramiz,
  Biz qudratli komsomolchilarni ezib bo'lmaydi!
  
  Biz qizlar ko'p narsa qila olamiz,
  Hatto Gitlerni tankdan otib ham...
  Raqib tushlik qilishga vaqt topolmaydi,
  Qizlar o'g'ridek kelishadi!
  
  Biz Rossiyani juda hurmat qilamiz,
  Stalin dadil otadek kuchli, ishoning...
  Va men g'alaba issiq may oyida kelishiga ishonaman,
  Bunga ishongan har bir kishi ajoyib!
  
  Qizlar uchun hech qanday shubha va to'siq yo'q,
  Hamma o'z qo'lida bahslashishga tayyor...
  Go'zallarga ajoyib mukofotlar kelsin,
  Komsomol kuchi kuchli mushtlarda!
  
  Biz jangchilar juda tez etukmiz,
  Va chaqqon qurollarning qo'lida barrel yonadi ...
  Va qizlar bajara oladigan har qanday vazifani
  Bizning do'stligimiz shubhasiz monolitdir!
  
  Biz shunday yorqin qizlarmiz
  Bizni qor ko'chkilari yoki sovuqlar qiziqtirmaydi ...
  Yalang oyoq panjalarimizni qishda sovutmaydi,
  Go"zallarning qalbi esa saxovatli va pokdir!
  
  Biz nima qila olamiz, biz ulug'laymiz,
  Keling, virtuoz kengurular kabi chopaylik ...
  Va biz fashistlarning boshlarini muvaffaqiyatli portlatdik,
  Va ertalab mashq qilishni yaxshi ko'ring!
  
  Barcha qizlar ajoyib jangchilar,
  Ular shunchaki krautlarni xamirga solib qo'yishlari mumkin ...
  Xo'sh, fashistlarning shunchaki yomonligi haqida nima deyish mumkin?
  Komsomolchilar super kuchni bilishmasdi!
  
  Gitler ham hech narsa qila olmaydi.
  Biz uni tayoq bilan qattiq urishdik,
  Va ular tishlarini sindirib, yuzlarining terisini yiqitdilar,
  Va keyin yalangoyoq olov orasidan yugurdim!
  
  Faqat Stalin bizga nima qilishni buyuradi,
  Uning qattiq va samimiy nigohi ko"rinadi...
  Va menga ishoning, qiz sog'inmaydi,
  Katta pulemyot yuklanmoqda!
  
  Agar kerak bo'lsa, biz Marsga etib boramiz,
  Va biz Venerani juda tez zabt etamiz ...
  Askarlar etiklari uchun jilo kerak,
  Biz qizlar yalangoyoq yuguramiz!
  
  Bizda hamma narsa go'zal qizlar,
  Ko'krak va son, bel ko'rinadi ...
  U ham bo'ri bolasi kabi kashshof,
  Kashshof butunlay Shaytondir!
  
  Xo'sh, biz qizlarmiz - bilasizmi, biz ajoyibmiz,
  Biz hamma fashistlarni supurgidek supurib tashlaymiz...
  Va osmonda ko'k yulduzlar bor,
  Biz yo'lbarslarni po'lat bilan parchalaymiz!
  
  Nima qilmaslik kerak, bu mumkin emasligiga ishoning,
  Tan oling, kommunist demiurjdir...
  Va ba'zida biz noto'g'ri tushunamiz
  Va ularni qo'rqitish uchun go'zalliklarni olishadi!
  
  Ammo bilasizmi, biz nemislarni jasorat bilan yo'q qilamiz,
  Va ular krautlarni parchalashga qodir ...
  Bizda titan jon bor bo'lsa ham,
  Biz dashtdan o'tib, botqoqlarni tozalaymiz!
  
  Biz kommunizmni tirnoqsiz quramiz,
  Va biz fashistlarni qat'iy mag'lub etamiz ...
  Komsomol a'zolari tarkibda yugurishni yaxshi ko'radilar,
  Va ular ustidan karub uchib ketadi!
  
  Dushman qizga dosh berolmaydi,
  Chunki qiz burgut...
  Krautlarni juda ko'p talon-taroj qilishning hojati yo'q,
  Va sizning Fuhreringiz behuda qichqirmoqda!
  
  Yalang oyoqli komsomol a'zosi,
  Gitlerga tuxum berdi...
  Shayton bilan muomala qilmang
  Yoki bu muhim emas!
  
  Kommunizmning yorqin buti,
  Qizil bayroq sayyora ustida porlaydi ...
  Hirod esa do"zaxga tashlandi.
  Qizlar esa beshta oldi!
  
  Lenin, Stalin - sayyora ustidagi quyosh,
  Ikki burgutdek osmonda aylanib yurar...
  Kommunizmning jasoratlari kuylanadi,
  Vatanning po"lat qanotdek quvvati bor!
  
  Biz g'alabani ko'rish uchun yashashga muvaffaq bo'ldik,
  Va biz butun Berlin bo'ylab yurdik ...
  Beshikda tug'ilgan chaqaloqlar,
  Va endi mamlakat buyuklikda!
  . Љ 2-BOB.
  Gulliver ajdarlar ustida uchdi va ko'p eshitdi. Bu holatda biz deyarli o'rta asrlardagi odam uchun tushunarsiz bo'lgan urush haqida gapirgan edik. Garchi yangi vaqt allaqachon kelganga o'xshaydi. Ammo malika Leya Ikkinchi Jahon urushi haqida gapirib berishda davom etdi;
  Moskva va Leningrad qulaganidan keyin Yaponiya va Turkiya SSSRga qarshi urushga kirishdi. Sovet Rossiyasi uchun ishlar butunlay umidsiz bo'lib qoldi. Hatto bolalar mehnat koloniyasida topilgan ajoyib hobbit ham ularga yordam bera olmadi.
  Va hali o'n olti yoshga to'lmagan, yalangoyoq va kombinezon kiygan, raqam belgisi bo'lgan o'g'il bolalar Sibirda qattiq mehnat qilishdi. Voyaga etmaganlar koloniyasidagi bolalarning sochlari qirqib olingan. Oyoq kiyimimni olib, yalangoyoq o"rmonni kesishga majbur qilishdi. Yozda bu hali hech narsa emas, lekin qishda yalang poshnali sochlari kal bo'lgan bolalarni sovuq tishlaydi. Xobbit bola hibsga olindi. Ular uni profilida, to'liq yuzida suratga olishdi, barmoq izlarini olishdi va sochini oldilar. Bola hibsga olingandan so'ng, u sinchkovlik bilan tekshirildi, qo'riqchilarning qo'lqopli qo'llari barcha teshiklarga kirdi va ular buni juda qo'pol qilishdi. Shundan so'ng bola yaxshilab yuvilgan va bolalar bilan to'lib-toshgan kameraga yuborilgan.
  Xobbit bola taxminan o'n yoshda bo'lgani uchun mahalliy fermerlar uni chelakning yoniga qo'yishni xohlashdi. Ammo ertak qahramoni oddiy bolalarga qaraganda ancha kuchli va tezroq bo'lib chiqdi. Va u xudojo'y otalarni kaltakladi, shundan so'ng u o'zi kameraning kuzatuvchisi bo'ldi va o'zini deraza oldiga qo'ydi. Yoshlar uchun bu osonroq - ular kuchga ega, ular qanday kurashishni bilishadi va siz shohsiz.
  Biroq hobbit bola o'z lavozimini suiiste'mol qilmadi. U lagerda hammadan ko"ra ko"proq mehnat qildi, hattoki boshqa mahkum bolalarga sovuqda kigiz etik berilsa ham, u yalangoyoq yurardi. Shuning uchun u xobbit. Bolaning yalang oyoqlari g'oz oyog'iday qizarib ketgan bo'lsa-da. Ammo boshqa tomondan, kigiz etiksiz ham chaqqonroqsiz.
  Shunday qilib, yalangoyoq bola Sibirda qorda ishladi. Va nemislar qishda Qozonga etib kelishdi, lekin u erda to'xtashdi. Biz bahorni kutgan edik. Va loy bor. Va faqat 1945 yil may oyida ular Uralsga ko'chib o'tishdi.
  Shu bilan birga, sovuq mavsumda Kavkaz va O'rta Osiyo qo'lga kiritildi.
  Sovet qo'shinlari o'jarlik bilan qarshilik ko'rsatmadilar. Men Stalin uchun o'lishni xohlamadim. Shunga qaramay, SSSRda frontga oz miqdorda kelgan yangi IS-3 tanki paydo bo'ldi. Ushbu mashina yaxshi frontal himoyaga ega edi va ko'plab qurollarning zarbalariga bardosh berdi. Men Maus-2 quroliga qarshi tura olmadim.
  Pali shaharlari: Chelyabinsk va Sverdlovsk. Shunday qilib, bu juda yaxshi bo'ldi va tezkor hujum bor edi.
  Allaqachon yoz. O'g'il mahbuslar kalta va yalang bo'yinbog'da yalangoyoq ishlaydi. Va agar u issiq bo'lsa, unda ularning tanasi bilan butunlay yalang'och. O'g'il bolalar esa oriq. Ammo hobbit bola juda yirtilgan va pompalanadigan ko'rinadi. Garchi u kichkina bolaga o'xshasa ham, taxminan o'n yoshda. Va, albatta, u o'smaydi yoki etuk bo'lmaydi.
  O'g'il bolalarni chivinlar kattalarga qaraganda kamroq chaqishadi, ammo hobbitlar umuman tishlamaydi.
  Va nemis qo'shinlari ularga tobora yaqinlashmoqda; natsistlar endi qarshilikka duch kelishmaydi. Ha, va Stalin bir joyda g'oyib bo'ldi. Shubhasiz, ayyor gruzin o'lmaydi. Katta ehtimol bilan u Amerikaga qochib ketgan. Nemislar hali uni egallab olishmagan.
  Xobbit bola va boshqa mahbuslar g'urur va vatanparvarlik ruhida qo'shiq aytishni boshladilar. Garchi boshqa tomondan, ular sizni qamchi bilan urib, bolalar mehnat koloniyasida eshakdek ishlashga majbur qilishsa, vatanparvarlik hech narsa qilmaydi. Garchi bunda yaxshi narsa bor bo'lsa-da. Misol uchun, siz do'stlar orttirasiz - boshqa bolalar. Xobbit bola aslida yuz yoshdan oshgan, lekin u bolaga o'xshaydi, shuning uchun unga nisbatan ikki tomonlama munosabat mavjud.
  Mahkum bolalar esa katta ishtiyoq bilan kuylashadi;
  Men abadiy yosh kashshof bolaman,
  Men quturgan fashist bilan jang qilish uchun keldim ...
  Buyuklik namunasini ko'rsatish uchun,
  Men ryukzakimda ajoyib kundalikni olib yuraman!
  
  Urush keldi, men frontga yugurdim,
  Va u yalangoyoq yo'llarda yurdi ...
  Va u Fritzlarga avtomatdan o'q uzdi,
  Xudo oldida hech bo'lmaganda qalbida pokiza bola!
  
  Men Fritzni pistirmadan otib tashladim,
  Men haromdan granata bilan avtomat oldim...
  Axir, bolada juda ko'p kuch bor,
  Biz Vatanimiz uchun mardonavor kurashishimiz kerak!
  
  Bola shaytonning jangchisi, ishoning,
  U Fritzga kar bo'lib o'q uzadi...
  Jangda u tishli yirtqich hayvonga o'xshaydi,
  Qaysi biri salqinroq bo'lmaydi!
  
  Gitler bilan nima qilish mumkin?
  O'g'il bolalar uni vahshiy bo'kirib ko'mishadi ...
  Qotil bolta bilan urmasligi uchun,
  Unga pok jannatda joy bo'lmaydi!
  
  Nima bo'lishidan qat'iy nazar, darhol olishingiz mumkin
  Yirtqich Fyurer qizi bor yurtdoshni xohlardi...
  Ammo bu ovchi o'yinga aylandi,
  Ha, bu rost, men Adolfdagi o'qlarga achinaman!
  
  Allaqachon sovuq, men butunlay yalangoyoqman,
  Chaqqon va g'azablangan bo'ronli bola ...
  Va qiz menga baqirdi - kuting,
  Ammo bu juda tez ekanligini ko'rishingiz mumkin!
  
  Politsiyachini mushti bilan urib,
  Boshining orqa qismiga urib yiqitdi...
  Men bu otishni sut bilan yubormayman,
  Va men vatanimni shisha uchun sotmayman!
  
  Men kashshofman va bundan faxrlanaman,
  Chunki galstuk ham juda qizil...
  Men Muqaddas Rus uchun kurashaman,
  Adolf shunday dahshatli bandit bo'lsa ham!
  
  Ammo men Vermaxtni jasorat bilan mag'lub etishimizga ishonaman,
  Kichkina bola buni juda yaxshi biladi ...
  Biz oltin qanotli karubmiz,
  Va qimmatli rahbar, o'rtoq Stalin!
  
  Biz Vermaxtni jasorat bilan mag'lub etamiz,
  Garchi fashistlar Moskva yaqinida urushayotgan bo'lsalar ham...
  Ammo men imtihonni qattiq A bilan topshiraman,
  Men esa to'pponchamni qahramonga ishonib topshiraman!
  
  Men kashshof bola qila olamanmi?
  Natsistlar hech qachon orzu qilmagan narsa ...
  Yaxshi ishlar uchun bizniki bor,
  Va Fuhrer hatto rahm-shafqatni ham qabul qilmaydi!
  
  Men nima qila olsam, men har doim qila olaman,
  Yana Vatan uzra bulutlar aylansin...
  Ammo kashshof dushmanga taslim bo'lmaydi,
  Rus askari jasur va kuchli!
  
  Ha, men qo'lga tushardim,
  Va ular uni yalangoyoq qor uyasi orqali olib borishdi ...
  Politsiya otlari yaralarga surtilgan,
  Va ular bolani sim bilan urishdi!
  
  Mening tovonlarim ham qizil olovda yondi,
  Va ular oyoqlarini poker bilan yoqib yuborishdi ...
  Ammo Krauts faqat nollarni oldi,
  Bolaning oyog'ida olov bo'lsa-da!
  
  Ular barmoqlarini sindirdilar, peshonalarini kuydirdilar,
  Va ular bolaning yelkasidagi bo'g'imlarni yirtib tashlashdi ...
  Xudo kashshofni unutgan, shekilli
  Jallod yaralarga murch sepganda!
  
  Ammo u fashistlarga hech narsa demadi,
  Va ignalar, tirnoq ostida issiq ...
  Axir men uchun Stalinning o'zi ideal,
  Va yomon Fuhrer azobda o'lgan yaxshi!
  
  Shunday qilib, ular meni qorda qatl qilishga olib borishdi,
  Shafqatsizlarcha kaltaklangan bola yalangoyoq...
  Ammo men allaqachon buzilganligimga ishonmayman
  Natsistlar tomonidan mag'lub bo'lishdan qochib qutula olmaysiz!
  
  Fritz ko'kragimga yulduz qo'ydi,
  Xo'sh, bu meni g'ururlantiradi ...
  Ashaddiy dushmanga taslim bo'lmayman,
  Va men qo'rquv va yomon ahmoqlikka murojaat qilmayman!
  
  Men qabrga qadam tashlay olaman,
  Va shunday jarangli pioner qo'shig'i bilan ...
  Axir, Fuhrer shunchaki aqldan ozgan eshak,
  Va men Adanda bir qiz bilan uchrashaman, bilasizmi!
  
  Ammo so'nggi daqiqada jiringladi,
  Bizning pulemyotlarimizning soat mexanizmi ...
  Otishma guruhi joylashdi,
  Natsistlar qarg'aning axlatiga aylandi!
  
  Va endi mening qahramon o'g'limga,
  U qiynoqlar va azob-uqubatlardan o'tib keldi ...
  Katta qo'shin bilan jang qildi,
  Shunday yomon sinovlardan o'tgandan keyin!
  
  Bola yana krautlarni o'ldirmoqda,
  Yalangoyoqli bola qor ko'chkilari orasidan yugurmoqda...
  Va u juda jasur harakat qiladi,
  Do'stingizning sochini o'rashingiz mumkin!
  
  Berlin yaqinda bolani kutayotganga o'xshaydi,
  Germaniya ruslar uchun boshini tushiradi...
  Qudratli karub qilichni silkitadi,
  Va u jasorat bilan hammani maydonga chiqishni so'raydi!
  
  Tez orada o'liklarni tiriltirishimizga ishonaman,
  Kim dafn qilinsa, farishtaga o'xshaydi...
  Rabbimiz juda kuchli, bitta,
  Hech bo'lmaganda Shayton ba'zida juda takabburlik qiladi!
  
  Koinot abadiy bo'lsin
  Muqaddas kommunizm bayrog'i ostida ...
  O'rtoq Lenin - yorqin yulduz,
  Stalin esa g'olib: yovuzlik, fashizm!
  Bu erda haqiqat aksincha: natsistlar uni olib, g'alaba qozonishdi. Ammo qo'shiqda yigitlar eng yaxshi narsaga umid qilishadi. Boshqa tomondan fikrlar chaqnasa-da, balki yangi hukumat ostida ularga joy bo'ladimi?
  Hobbit bola Stalin rejimi uchun keraksiz bo'lib chiqdi. Va bu uning kayfiyatiga aniq ta'sir qildi.
  Ammo bolalar o'zlarini ko'tarish uchun yana katta ishtiyoq bilan qo'shiq aytishni boshladilar va yalang oyoqlarini bosdilar;
  Kosmos davridan bir bola keldi,
  Hamma narsa tinch bo'lganda - osoyishta ...
  Bola tushida salqin burgut,
  Bu unga umuman zarar keltirmaydi!
  
  Urush vaqti, tashvishli vaqt,
  Bola tsunamidek ezilib ketdi...
  Rossiyaga kuchli qo'shin kirdi,
  Va Fritz tankning po'lat barrelini yopishtirdi!
  
  Men sovuqda yalangoyoq bolaman,
  Yovuz fashistlar meni haydab yuborishdi...
  Ular gyrfalcons kabi kuch bilan ushlandi,
  Men uzoqdan kommunizmni ko'rmoqchi edim!
  
  Ular meni uzoq vaqt qor bo'ylab haydashdi,
  Men deyarli hamma narsani muzlatib qo'ydim ...
  Yalang oyog'imni temir bilan kuydirdilar,
  Yalang"och holda qarag"aylar orasiga osib qo"ymoqchi bo"lishdi!
  
  Ammo chiroyli qiz keldi
  Va u avtomatik ravishda barcha fashistlarni yo'q qildi ...
  Axir, uning ko'zlari o'tkir igna kabi,
  Biz bir vaqtning o'zida ko'p narsalarni kesib tashladik va politsiyachimiz!
  
  Bola deyarli o'lgan edi
  Bolaning qon tomirlarida muzlab qoldi...
  Lekin bu endi tugamaydi
  Go"yo qiz jonlangandek!
  
  Men dahshatli kuyishdan tuzaldim,
  Axir, qordan keyin meni yoqib yuborishdi...
  Yuraksiz jallod eshak nimaligini bil,
  Lekin u ham penalti to'laydi!
  
  Qiz juda aqlli, ishoning,
  Va kashshof tezda u bilan do'stlashdi ...
  Endi siz haqiqiy hayvon bolasi bo'lasiz,
  Va karublarning yuzlari bizni qo'llab-quvvatlaydi!
  
  Ular u bilan juda yaxshi kurasha boshladilar,
  Biz fashistlarni cheksiz yo'q qildik ...
  Biz imtihonlarni topshirdik, A oldik,
  Kilometrlarga kommunizm sari yugurish!
  
  Qiz va men yalangoyoq qorda,
  Bir-ikkita qo'rquv, bilmagan holda, biz shoshilamiz ...
  Dushmanni musht bilan uraman,
  Va quyosh har doim Vatan ustida porlaydi!
  
  Krautlar meni mag'lub eta olmaydi,
  Va qiz bilan biz yengilmasmiz...
  Men g'azablangan ayiq kabi kuchliman
  Biz komsomol bilan birlashganimizda!
  
  Va bu erda qiz yalangoyoq yuguradi,
  Va u fashistlarga juda mohirlik bilan o'q uzadi ...
  Vatan uchun qudratli qalqon quramiz,
  Yovuz Qobil halok bo'lsin!
  
  Rossiya juda kuchli davlat
  Va uning quroli bor...
  Shayton bizni mag'lub eta olmaydi,
  Unga qonli qasos keladi!
  
  Shunday qilib, go'zal qiz qo'shiq aytadi,
  Yalang oyoq qor ko'chkisi orasidan yugurganda...
  Va kashshof bilan birga sudralib yuruvchilarni uradi,
  Biz bunga erishamiz, lekin biz har birimizni tugatamiz!
  
  Men ham zaif bola emasman,
  Men fashistlarni qattiq g'azab bilan ezaman ...
  Fuhrer mendan nikel oladi,
  Va biz ulkan yangi dunyo quramiz!
  
  Biz bu salqin g'azabda kurashamiz,
  Vermaxt bizni tiz cho'ktirmaydi...
  Jasoratida fashistlar uchun baxt,
  Kim Lenin bo'lsa, bizga qo'shiladi!
  
  Siz juda ajoyib go'zal bo'lasiz,
  Bola sizni telbalarcha sevib qoldi...
  Men sen uchun, mamlakat uchun o'q uzaman
  Va juda yorqin shahar uchun!
  
  Men Berlinga o'z vaqtida yetib borishimga ishonaman,
  Shunda shafqatsiz urush susayadi...
  Biz koinotning kengligini zabt etamiz,
  Yong'inlar yorqin g'azablansin!
  
  Va agar biz o'limga loyiq bo'lsak,
  Men yolg'izlikni afzal ko'raman ...
  Qiz men xohlagan narsani qilsin,
  O'g'lim menga sovg'a beradi, hatto qizim ham!
  
  Siz yaxshi qiz bo'lasiz
  Siz jannat bo'ladigan bu dunyoni qurasiz...
  Bizda chiroyli gullar o'sadi,
  Va menga ishoning, yorug'lik umuman omborxona emas!
  
  Men yo'lbarsni bir qiz bilan otib tashladim,
  Va undan keyin u Panterani tugatdi.
  Jangchi maydonni otishma galereyasiga aylantiradi,
  Garchi ba'zida biz hatto hajmni bilmasak ham!
  
  Biz mamlakatda asosiy narsani yakunlaymiz,
  Kommunizm quraylik, dollar yo'qoladi...
  Biz u yerda shaytonni yengamiz,
  Nasibimiz nurli bo'lsin!
  
  Qiz butun qish shudgor qildi,
  Sovuqda yalangoyoq yurdim...
  Xo'sh, nega biz jangdamiz - nega,
  Biz yanada ajoyib atirgul o'stiramiz!
  
  Juda ajoyib yo'l,
  Yalang oyoq qiz va men kutyapmiz ...
  Va SSSRni mag'lub etib bo'lmaydi,
  Biz umidli may oyida marshrutga chiqamiz!
  
  May oyi kelmasa ham,
  Hali g'alaba bilan yuramiz...
  Shunday qilib, o'g'lim, jasur va jasoratli bo'l -
  Quyosh jannatda bizning tepamizda porlaydi!
  
  Keyin qo'rqmang, biz o'liklarni tiriltiramiz,
  Ilmning juda kuchli maslahati bor...
  Rabbimiz bitta, bitta emas,
  Va biz Fyurerni javobgarlikka tortamiz!
  Sochlari qirqilgan kalta kiygan yalangoyoq yigitlar shunday kuylashdi. Va ularning ko'pchiligining tanalarida tatuirovka ham bor edi. Hatto hobbit bola ko'kragiga Stalinning portretini o'yib qo'ygan.
  Ammo keyin nemis tanklari paydo bo'ldi va o'sha o'g'il mahbuslar ularni katta ishtiyoq bilan kutib olishdi va ularning yalang, bolalarcha oyoqlarini muhrlab qo'yishdi.
  1945 yil oxiriga kelib, nemis va yapon qo'shinlari SSSRning deyarli barcha asosiy aholi punktlarini egallab oldilar. Va faqat ba'zi qishloqlar va qishloqlarda janglar va partizan hujumlari davom etmoqda. Stalin aslida yashiringan Braziliyada qochib ketdi va ko'rinmadi. Ammo uning o'rniga Molotov qoldi. Biroq, bir ming to'qqiz yuz qirq oltinchi may oyida Molotov SS maxsus kuchlari tomonidan qo'lga olindi. Shundan so'ng Molotov o'rniga kelgan Beriya sharafli shartlar asosida taslim bo'lishni taklif qildi.
  Gitler rozi bo'ldi va Beriyaning hayoti saqlanib qoldi va cheklangan erkinlik berildi. Va SSSRda partizan urushi deyarli to'xtadi. Tinchlik bor edi.
  Uchinchi Reyx zabt etgan narsalarni hazm qilardi. Ammo AQSh va Britaniya bilan to'qnashuv muqarrar edi. Xususan, Gitler Italiya va Fransiya, Belgiya va Gollandiyaga mustamlaka mulklarini qaytarishni talab qildi. Asosan Afrikada. Va ularni nemislarga qonuniy ravishda bering. Endi Uchinchi Reyxning qo'li bo'sh edi. Va agar biror narsa bo'lsa ...
  Ammo AQShda atom bombasi bor edi. To'g'ri, Uchinchi Reyxda nafaqat tanklar, balki reaktiv samolyotlar ham mavjud. Va Yevropa hududiga bomba tashlashga ruxsat bermaydi.
  Shunday qilib, dunyoda pauza bo'ldi. Nemislar tezlashtirilgan tezlikda samolyot tashuvchi kemalar, jangovar kemalar va katta sirt kemalarini qurishdi. Ammo ularning suv osti floti allaqachon kuchli edi va ularning suv osti kemalari vodorod peroksid bilan ishlagan. Shunday qilib...
  Xobbit bola o'zi uchun Uchinchi Reyxda joy topdi. U uchar likopchalarni - Belonce diskini takomillashtirishni boshladi. Haqiqiy tarixda bu disk ucha oldi va ikkita tovush to'sig'i tezligiga erishdi. Biroq, u janglarda qatnashmadi. Bu juda zaif va katta va qimmat edi. Haqiqiy tarixda: na SSSR, na AQSh uchar likopchalarni qabul qilmagan. Chunki o"yin shamga arzimasdi. Bitta dvigatelga zarar yetkazing va darhol Belonce diski boshqaruvni yo'qotib, teskari tushib ketadi.
  Ammo hobbit bola buni shunday qildiki, laminar oqim uchuvchi likopchalar atrofida oqadi va ular o'q otish qurollariga daxlsiz bo'lib qoladilar. Va endi zenit qurollari, havo to'plari va pulemyotlar ularni haqiqatan ham o'qqa tuta olmaydi. Ammo abadiy va yalangoyoq bola buni shunday qildiki, mana, ularga lazerlar o'rnatildi. Va bu lazerlar hamma narsani olov va issiqlik nurlari bilan yoqib yubordi. Va bunga qarshi kurashishga harakat qiling.
  Shunday qilib, nemislar aslida kuchli harbiy kozırga ega edilar. Shu bilan birga, tanklarga yanada ilg'or faol zirhlar o'rnatildi va ular hatto plastmassadan transport vositalarini yasashni boshladilar.
  Ha, bu juda kulgili va o'ziga xos tarzda juda tajovuzkor ko'rinardi.
  AQShda, albatta, ular nemislarga javob berishni xohlashdi, ammo uchuvchi likopchalarga qarshi ular faqat nazariy jihatdan ularni yo'q qiladigan atom zaryadlariga ega. Ammo natsistlar allaqachon minglab diskli samolyotlarga ega edi. Fyurer 1949-yil 20-aprelda oltmish yoshga to"lgan kuni urushga kirishga qaror qildi. Aytish mumkin bo'lgan narsa eng ahmoqona fikr emas.
  Bundan tashqari, agar raketa texnologiyasi Qo'shma Shtatlarda ishlab chiqilgan bo'lsa, natsistlar yoqimsiz ajablanib olishlari mumkin edi.
  Bosqindan oldin Gitler gladiator janglari bilan zavqlanishga qaror qildi. Va bu ham aqldan ozgan fikr emas.
  Ammo bu boshqa hikoya ...
  
  SPY O'YINLARI - ROSSIYANI YO'Q QILGAN
  ANNOTATSIYA
  Har xil turdagi operatsiyalar razvedka xizmatlari, birinchi navbatda, Markaziy razvedka boshqarmasi, NSA, MI, MOSAD va boshqalar tomonidan amalga oshiriladi, bu butun dunyo bo'ylab maxsus vaziyatni yaratadi, bu ko'pincha oldindan aytib bo'lmaydi. Terrorizmga qarshi va ta'sir doiralari uchun kurash olib borilmoqda. Bunga, shuningdek, Mixail Gorbachevning xiyonatiga bag'ishlangan juda qiziqarli romanlar mavjud.
  
  BIRINCHI BOB
  
  
  Yuragidagi nafrat erigan po"latdan ham yorqinroq yondi.
  
  Mett Dreyk o"rnidan turib, devordan oshib, indamay qo"ndi. U tebranib turgan butalar orasida cho"kkalab tinglardi, lekin atrofdagi sukunatda hech qanday o"zgarish sezmadi. U bir zum to'xtab, Glock subkompaktini yana tekshirdi.
  
  Hammasi tayyor edi. Qonli podshohning qo"ldoshlari bu kechada qiynaladi.
  
  Ro"parasidagi uy qorong"i tushdi. Birinchi qavatdagi oshxona va yashash xonasi alanga ichida qolgan. Qolgan joylar zulmatga botib ketdi. U yana bir soniya to'xtab, avvalgi, hozir o'lgan yordamchidan olgan diagrammani sinchiklab ko'rib chiqdi va indamay oldinga siljidi.
  
  Uning eski mashg'ulotlari unga yaxshi xizmat qilgan va yana tomirlarida chayqalayotgan edi, endi uning shaxsiy sababi va bunga talabi bor edi. Qon shohining uchta yordamchisi uch hafta ichida dahshatli halok bo'ldi.
  
  Unga nima demasin, Rodriges to'rtinchi raqamli bo'lardi.
  
  Drake orqa kirish eshigiga etib bordi va qulfni tekshirdi. Bir necha daqiqadan so'ng u dastagini burib, ichkariga kirdi. U televizordan portlash ovozini eshitdi va bo'g'iq quvnoqlarni eshitdi. Rodriges, xudo marhamat qilsin, keksa ommaviy qotil o'yinni tomosha qilardi.
  
  Oldindagi asosiy xonadan kelayotgan yorug'lik tufayli ixcham chirog'ining nuriga muhtoj bo'lmay, oshxonani aylanib chiqdi. U diqqat bilan tinglash uchun yo"lakda to"xtadi.
  
  U erda bir nechta yigit bormi? La"nati televizorning shovqinidan buni aniqlash qiyin. Muhim emas. U ularning hammasini o'ldiradi.
  
  Kennedining o'limidan so'ng so'nggi uch hafta ichida u tushkunlikka tushdi. U do'stlarini faqat ikkita imtiyoz bilan ortda qoldirdi. U birinchi navbatda Torsten Dahlga qo'ng'iroq qilib, shvedni Qon qirolining qasosi haqida ogohlantirdi va unga oilasini xavfsiz joyga olib borishni maslahat berdi. Ikkinchidan, u eski SAS do'stlaridan yordam so'radi. U ularga Ben Bleykning oilasiga qarashga ishongan, chunki u buni o'zi qila olmadi.
  
  Endi Drake yolg'iz kurashdi.
  
  U kamdan-kam gapirardi. U ichayotgan edi. Zo'ravonlik va zulmat uning yagona do'sti edi. Uning qalbida na umid, na mehr qolmadi
  
  U yo"lak bo"ylab indamay yurdi. Bu joy nam, ter va qizarib pishgan ovqatni hidlaydi. Pivo bug'lari deyarli ko'rinib turardi. Drake qattiq yuz ko'rsatdi.
  
  Menga osonroq.
  
  Uning razvedka ma'lumotlariga ko'ra, bu erda bir odam yashaydi, u Qon qirolining kamida uchta mashhur "asirlarini" o'g'irlab ketishga yordam bergan. Uning kemasi halokatga uchraganidan va odamning aftidan yaxshi rejalashtirilgan qochishidan so'ng, kamida o'nlab yuqori martabali shaxslar ehtiyotkorlik bilan va yashirincha oldinga o'tib, ularning oila a'zolaridan biri er osti dunyosi arboblari tomonidan ushlab turilganligini tushuntirishdi. Qonli qirol Qo'shma Shtatlarning qarorlari va harakatlarini manipulyatsiya qilib, ularning figurasining sevgisi va rahm-shafqatidan foydalangan.
  
  Uning rejasi haqiqatan ham ajoyib edi. Hech kim boshqa odamlarning yaqinlari xavf ostida ekanligini bilmas edi va Qon Podshohi ularning barchasiga temir tayoq va qon bilan ta'sir qildi. Kerak bo'lgan hamma narsa. Nima bo'lishidan qat'iy nazar.
  
  Drake, ular hali o'g'irlab ketilgan odamga tegmaganliklariga ishondi. Ular Qon shohining shafqatsiz boshqaruvi qanchalik uzoqqa ketganini tushuna olmadilar.
  
  Uning chap tomonida eshik ochilib, soqolsiz, semiz bir odam chiqdi. Drake bir zumda va halokatli kuch bilan harakat qildi. U odamning oldiga yugurdi, pichoqni chiqarib, oshqozoniga chuqur botirdi, keyin inertsiya bilan uni ochiq eshikdan yashash xonasiga itarib yubordi.
  
  Semiz odamning ko"zlari ishonchsizlik va hayratdan bo"rtib ketdi. Drake uni mahkam ushladi, keng, qichqiruvchi qalqon, qo'yib yuborishdan oldin pichoqni qattiq bosib, Glockni chizdi.
  
  Rodriges, Drakening ko'rinishidan hayratga tushganiga qaramay, tezda harakat qildi. U allaqachon ezilgan divandan polga dumalab tushgan va kamarini ovora qilib olgan edi. Ammo Dreykning e'tibori xonadagi uchinchi odamga qaratildi.
  
  Burchakda qulog"iga katta qora naushnik qistirib qo"ygan uzun sochli, gavdali bir odam o"ynab yurardi. Ammo u taranglashganida ham, loy bo"lib qolgan barmoqlari bilan madhiyaning novdalarini chertganda ham, arralangan miltiqqa qo"l uzatdi.
  
  Drake o'zini kichkina qildi. O"limga olib kelgan o"q semiz odamni parchalab tashladi. Drake talvasaga tushgan jasadni chetga surib, o"rnidan turdi va o"q uzdi. Uchta o'q musiqachining boshining katta qismini olib tashladi va tanasini devorga uloqtirdi. Naushniklar havoda yoyni tasvirlab, o'z-o'zidan yon tomonga uchib ketdi va chekkadan chiroyli tarzda osilgan ulkan televizorda to'xtadi.
  
  Qon tekis ekranga oqib tushdi.
  
  Rodriges hamon polda sudralib yurardi. Tashlab ketilgan chipslar va pivo uning atrofiga sachraydi. Drake bir zumda uning yonida bo'ldi va Glokni og'zining tomiga qattiq urdi.
  
  - Mazalimi?
  
  Rodriges bo'g'ilib qoldi, lekin baribir kichik pichoq uchun kamariga qo'l uzatdi. Drake nafrat bilan kuzatdi va Qon qirolining yordamchisi ularga shafqatsiz zarba berganida, sobiq SAS askari uni ushlab, hujumchining bicepiga qattiq urdi.
  
  "Axmoq bo'lmang".
  
  Rodrigesning ovozi cho"chqa so"yilganga o"xshardi. Drake uni orqasiga o'girdi va divanga suyandi. U odamning og'riqdan bulutli ko'zlariga duch keldi.
  
  "Menga bilganingizning hammasini ayting," deb pichirladi Drake, "Qonli qirol haqida." U Glockni chiqarib oldi, lekin uni ko'rinadigan joyda saqladi.
  
  - Nimada? Rodrigesning urg'usi qalin va uning irqi va og'rig'i tufayli uni ochish qiyin edi.
  
  Drake Glokni Rodrigesning og'ziga urdi. Hech bo'lmaganda bitta tish taqillatiladi.
  
  "Meni masxara qilmang." Uning ovozidagi zahar nafrat va umidsizlikdan ham ko'proq xiyonat edi. Bu Qon Podshosining odamiga shafqatsiz o'lim haqiqatan ham muqarrar ekanligini anglab etdi.
  
  "Yaxshi yaxshi. Men Boudro haqida bilaman. Sizga Boudro haqida aytib berishimni xohlaysizmi? Bu men qila olaman."
  
  Dreyk erkakning peshonasiga Glokning tumshug'ini sekin urdi. "Agar xohlasangiz, biz u erdan boshlashimiz mumkin."
  
  "Yaxshi. Xotirjamlikni saqlash ". Rodriges aniq og'riqni davom ettirdi. Singan tishlaridan iyagidan qon oqardi. "Boudreaux ahmoq, odam. Qon shohi uni tirik qoldirgan yagona sababni bilasizmi?
  
  Dreyk qurolni erkakning ko"ziga qaratdi. "Men savollarga javob beradigan odamga o'xshaymanmi?" Uning ovozi po"lat ustidagi po"latdek g"ijirladi. "Shundaymi?"
  
  "Ha. Yaxshi yaxshi. Oldinda hali ko'p o'limlar bor. Qonli podshoh shunday dedi, odam. Oldinda juda ko'p o'lim bor va Boudro uning qalinligida bo'lishdan xursand bo'ladi. "
  
  "Shunday qilib, u tozalash uchun Boudrodan foydalanmoqda. Hayratlanarli emas. Balki u butun ranchoni vayron qilyapti".
  
  Rodriges ko'zlarini pirpiratdi. "Siz ferma haqida bilasizmi?"
  
  "U qayerda?" Drake nafrat uning ustidan g'alaba qozonganini his qildi. "Qaerda?" - Men so'radim. Keyingi soniyada u bo'shashmoqchi bo'lib, Rodrigesni mag'lub eta boshladi.
  
  Hech qanday yo'qotishlar yo'q. Bo"lagi baribir hech narsani bilmaydi. Xuddi hamma kabi. Agar Qon Podshohi haqida aytish mumkin bo'lgan bir narsa bo'lsa, u izlarini qanchalik yaxshi yashirgan edi.
  
  Shu payt Rodrigesning ko"zlarida uchqun paydo bo"ldi. Boshi turgan joydan og'ir narsa o'tib ketayotganda Dreyk dumalab ketdi.
  
  Qo'shni xonada hushidan ketgan va shovqindan uyg'ongan to'rtinchi odam hujum qildi.
  
  Drake aylanib, oyog'ini tashqariga tashladi va deyarli yangi raqibining boshini olib tashladi. Erkak yerga yiqilib tushganida, Drake tezda unga baho berdi - qattiq nigoh, ikki qo'lidagi tramvay relslari, iflos futbolka - va uning boshiga ikki marta o'q uzdi.
  
  Rodrigesning ko'zlari bo'rtib ketdi. "Yo'q!"
  
  Drake uning qo'liga o'q uzdi. "Menga hech qanday foyda yo'q edi."
  
  Yana bir zarba. Uning tizzasi portlab ketdi.
  
  "Siz hech narsani bilmaysiz".
  
  Uchinchi o'q. Rodriges qornini ushlab ikki barobar egildi.
  
  "Ularning hammasi kabi."
  
  Oxirgi tortishish. To'g'ri ko'zlar orasida.
  
  Drake atrofidagi o'limni o'rganib chiqdi, uni ichdi va ruhiga bir lahzaga qasos nektarini ichishga imkon berdi.
  
  U uyni ortda qoldirib, bog'dan o'tib, chuqur zulmat uni iste'mol qilishiga imkon berdi.
  
  
  IKKINCHI BOB
  
  
  Dreyk tunda terga botgan holda uyg'ondi. Ko'zlar qisman to'kilgan yoshdan yopildi. Orzu har doim bir xil edi.
  
  U har doim ularni qutqargan odam edi. Har doim birinchi bo'lib "menga ishon" degan so'zni aytadigan odam. Ammo keyin unga hech narsa chiqmadi.
  
  Ikkalasini ham pastga tushiring.
  
  Ikki marta allaqachon. Birinchi bo'lib Alison. Endi Kennedi.
  
  U karavotdan sirg"alib tushdi-da, tungi stol ustidagi miltiq yonida turgan shishaga qo"l cho"zdi. U qopqog"i ochiq turgan shishadan bir ho"pladi. Arzon viski uning tomog'iga va ichaklariga yoqib yubordi. Zaiflar va la'natlanganlar uchun dori.
  
  Aybdorlik uni yana tiz cho'kish bilan tahdid qilganda, u uchta tezkor qo'ng'iroq qildi. Islandiyada birinchi. U Torsten Dal bilan qisqacha gaplashdi va katta shvedning ovozidagi hamdardlikni eshitdi, hatto u har kecha qo'ng'iroq qilishni to'xtatishni, xotini va bolalari xavfsiz ekanligini va ularga hech qanday zarar yetmasligini aytdi.
  
  Ikkinchisi Jo Shepard uchun edi, u eski polk bilan birga ko'p janglarda birga qatnashgan. Shepard muloyimlik bilan Dahl bilan bir xil stsenariyni tasvirlab berdi, lekin Dreykning xirillagan so'zlari yoki ovozidagi qo'pol xirillash haqida hech qanday izoh bermadi. U Dreykni Ben Bleykning oilasi yaxshi qo"riqlanganiga va u va uning bir necha do"stlari soyada o"tirib, bu joyni mohirlik bilan qo"riqlashayotganiga ishontirdi.
  
  Drake oxirgi qo'ng'iroqni qilganda ko'zlarini yumdi. Uning boshi aylanib, ichi jahannamning eng past sathidek yonardi. Bularning barchasi mamnuniyat bilan qabul qilindi. Uning e'tiborini Kennedi Murdan tortib oladigan har qanday narsa.
  
  Siz uning la'nati dafn marosimini ham o'tkazib yubordingiz...
  
  "Salom?" Alisiyaning ovozi xotirjam va ishonchli edi. U ham yaqinda o'ziga yaqin odamni yo'qotgan edi, garchi u hech qanday tashqi belgilar ko'rsatmasa ham.
  
  "Bu man. Ular qanday?"
  
  "Hammasi joyida. Xaydenning ahvoli yaxshilanmoqda. Yana bir necha hafta va u o'zining muqaddas Markaziy razvedka boshqarmasi imidjiga qaytadi. Bleyk yaxshi, lekin u sizni sog'indi. Uning singlisi hozirgina paydo bo'ldi. Haqiqiy oilaviy uchrashuv. Ollohga shukur, may oyi OLDI. Men ularni kuzatyapman, Drake. Qaerdasiz?
  
  Drake yo'talib, ko'zlarini artdi. "Rahmat", deb aytishga muvaffaq bo'ldi u aloqani uzishdan oldin. Qizig'i shundaki, u do'zax haqida gapirgan.
  
  U xuddi shu darvoza tashqarisida qarorgoh qurganini his qildi.
  
  
  UCHINCHI BOB
  
  
  Xeyden Jey Atlantika okeani ustidan chiqayotgan quyoshni kuzatdi. Bu uning kunning eng sevimli qismi edi, u yolg'iz o'tkazishni yaxshi ko'rardi. U tizzasidagi og"riqdan irkillab, ehtiyotkorlik bilan karavotdan sirg"alib tushdi va ehtiyotkorlik bilan deraza tomon yurdi.
  
  Unga nisbatan tinchlik tushdi. O'rmalab borayotgan olov to'lqinlarga tegdi va bir necha daqiqa davomida uning barcha og'riqlari va tashvishlari erib ketdi. Vaqt to'xtadi va u o'lmas edi, keyin uning orqasidagi eshik ochildi.
  
  Benning ovozi. "Chiroyli ko'rinish".
  
  U quyosh chiqishi tomon bosh irg'adi va keyin uning o'ziga qaraganini ko'rdi. "Siz yangi ovqat olishingiz shart emas, Ben Bleyk. Shunchaki kofe va sariyog"li simit".
  
  Uning yigiti ichimlik qutisi va qurolga o'xshash qog'oz xaltani ko'rsatdi. "Meni to'shakda kutib oling."
  
  Xeyden Yangi Tongga oxirgi marta qaradi va keyin sekin karavot tomon yurdi. Ben kofe va simitlarni oson yetadigan joyga qo'ydi va kuchukcha itiga ko'zlarini berdi.
  
  "Qanaqasiga-"
  
  - Kechagidek, - dedi Xeyden tezda. "Sakkiz soat oqsoqlikni yo'qotmaydi." Keyin u biroz yumshab qoldi. "Dreykdan biror narsa bormi?"
  
  Ben karavotga suyanib, bosh chayqadi. "Yo'q. Men dadam bilan gaplashdim, ularning hammasi yaxshi. Hech qanday alomat yo'q... - U jim qoldi. "Kimdan..."
  
  "Oilalarimiz xavfsiz." Xeyden qo'lini tizzasiga qo'ydi. "Qonli qirol u erda muvaffaqiyatsizlikka uchradi. Endi biz qilishimiz kerak bo'lgan narsa uni topib, qasosni to'xtatishdir.
  
  "Muvaffaqiyatsiz?" - deb takrorladi Ben. - Buni qanday aytish mumkin?
  
  Xeyden chuqur nafas oldi. "Siz nimani nazarda tutganimni bilasiz."
  
  "Kennedi vafot etdi. Dreyk esa... uning dafn marosimiga ham bormadi.
  
  "Bilaman".
  
  "U ketdi, bilasizmi." Ben simitiga xuddi shivirlayotgan ilondek tikildi. "U qaytmaydi".
  
  "Unga vaqt bering."
  
  "Uning uch haftasi bor edi."
  
  - Unga yana uchtasini bering.
  
  "Sizningcha, u nima qilyapti?"
  
  Xeyden biroz jilmayib qo'ydi. "Dreyk haqida bilganlarimdan... Avval orqamizni yoping. Keyin u Dmitriy Kovalenkoni topishga harakat qiladi.
  
  "Qonli qirol boshqa hech qachon paydo bo'lmasligi mumkin." Benning kayfiyati shu qadar tushkun ediki, hatto yangi tong haqidagi yorqin va'da ham yo'qoldi.
  
  "U qiladi." Xeyden yigitga qaradi. "Uning rejasi bor, esingizdami? U avvalgidek yerga yotmaydi. Vaqt sayohati qurilmalari faqat boshlanishi edi. Kovalenkoning o'yini ancha kattaroq."
  
  - Jahannam darvozasi? Ben bu haqda o'yladi. "Bu ahmoqqa ishonasizmi?"
  
  "Ahamiyati yo'q. U ishonadi. Markaziy razvedka boshqarmasi faqat buni aniqlashi kerak.
  
  Ben kofesidan uzoq ho'pladi. "Hammasi joyida?"
  
  - Xo'sh... - Xeyden unga ayyorona jilmayib qo'ydi. "Endi bizning aqlli kuchlarimiz ikki baravar ko'paydi."
  
  "Karin - bu miya", deb tan oldi Ben. "Ammo Drake bir daqiqada Boudreauxni sindirib tashlagan bo'lardi."
  
  "Juda ishonch hosil qilmang. Kinimaka buni qilmadi. Va u aniq pudel emas."
  
  Eshik taqillaganida Ben to'xtadi. Uning ko'zlari dahshatga xiyonat qildi.
  
  Xeyden uni tinchlantirishga bir oz vaqt ajratdi. "Biz Markaziy razvedka boshqarmasi xavfsiz kasalxonasidamiz, Ben. Sayt atrofidagi xavfsizlik darajasi prezident inauguratsiyasi paradini sharmanda qiladi. O'zingizni bosing."
  
  Doktor boshini eshikdan tiqdi. "Hammasi yaxshi?" U xonaga kirib, Xeydenning jadvallari va hayotiy belgilarini tekshira boshladi.
  
  U chiqib ketayotganda eshikni yopganida, Ben yana gapirdi. "Sizningcha, Qon qiroli qurilmalarni yana egallashga harakat qiladimi?"
  
  Xeyden yelka qisdi. "Siz u men yo'qotgan birinchi narsani olmadi, deb taxmin qilyapsiz. Ehtimol, shunday bo'lgan. Ikkinchisini esa uning qayig'idan topdikmi? U tabassum qildi. "Mixlangan."
  
  "Qo'rqinchli bo'lmang."
  
  "Markaziy razvedka boshqarmasi erishgan yutuqlari bilan dam olmayapti, Ben", dedi Xayden darhol. "Boshqa yo'q. Biz u bilan uchrashishga tayyormiz".
  
  "O'g'irlash qurbonlari haqida nima deyish mumkin?"
  
  "Ular-chi?"
  
  "Ular, albatta, yuqori obro'ga ega. Harrisonning singlisi. Siz aytib o'tgan boshqalar. U ulardan foydalanadi."
  
  "Albatta, u buni qiladi. Va biz u bilan uchrashishga tayyormiz."
  
  Ben simitini tugatdi va barmoqlarini yaladi. "Men hali ham butun guruhning er ostiga tushishiga ishona olmayman", dedi u g'azab bilan. "Biz mashhur bo'lishni boshlaganimizda."
  
  Xeyden diplomatik tarzda kulib yubordi. "Ha. Fojiali."
  
  "Xo'sh, bu bizni yanada mashhur qiladi."
  
  Yana yumshoq taqillatildi va xonaga Karin va Kinimaka kirishdi. Gavayi tushkunlikka tushgan ko"rinardi.
  
  "Bu badbashara qichqirmaydi. Nima qilsak ham, u biz uchun hushtak chalamaydi".
  
  Ben iyagini tizzasiga qo'ydi va ma'yus yuz qildi. "Jin ursin, Mett shu erda bo'lishini istardim."
  
  
  To"rtinchi bob
  
  
  Hereford odami diqqat bilan kuzatdi. U o'tloqli tepalikning tepasida, qalin daraxtlarning o'ng tomonida, Ben Bleyk oilasi a'zolarini aniqlash uchun miltig'iga o'rnatilgan teleskopik ko'rinishdan foydalanishi mumkin edi. Harbiy darajaga yoritilgan retikula kirdi, bu noqulay yorug'lik sharoitida keng foydalanishga imkon beradigan variant va BDC (O'q tomchilari uchun kompensatsiya) ni o'z ichiga oladi.
  
  Haqiqatan ham, miltiq tasavvur qilish mumkin bo'lgan har qanday yuqori texnologiyali snayper gadjetlari bilan jihozlangan edi, ammo qurol ortida turgan odam, albatta, ularga muhtoj emas edi. U eng yuqori darajada tarbiyalangan. Endi u Ben Bleykning otasi televizor oldiga o'tib, uni yoqqanini tomosha qildi. Bir oz moslashgandan so"ng, Ben Bleykning onasi kichik pult bilan otasiga ishora qilayotganini ko"rdi. Uning ko'rish chizig'i bir millimetr ham qimirlamadi.
  
  Amaliy harakat bilan u uyni o'rab turgan hududni ko'zdan kechirdi. U daraxtlar va baland devor bilan yashiringan yo'ldan orqaga qo'yilgan edi va Herefordlik odam jimgina butalar orasiga yashiringan soqchilarni sanashda davom etdi.
  
  Bir ikki uch. Hamma narsa hisobga olinadi. U uyda yana to'rtta borligini va yana ikkitasi butunlay yashiringanini bilar edi. Barcha gunohlariga qaramay, Markaziy razvedka boshqarmasi Bleyksni himoya qilishda ajoyib ish qildi.
  
  Erkak qoshlarini chimirdi. U harakatni payqab qoldi. Baland devor tagida tundan ham qora zulmat tarqaldi. Hayvon bo'lish uchun juda katta. Begunoh bo'lish uchun juda yashirin.
  
  Odamlar Bleykning qonli qirolini topdilarmi? Va agar shunday bo'lsa, ular qanchalik yaxshi edi?
  
  Chap tomondan, to"g"ridan-to"g"ri La-Mansh bo"yidan yengil shabada esdi va dengizning sho"r ta"mini keltirdi. Herefordlik odam o'qning o'zgargan traektoriyasini aqliy ravishda qopladi va biroz yaqinlashdi.
  
  Bu odam qora libosda edi, lekin jihozlar uy qurilishi ekanligi aniq. Bu yigit professional emas, shunchaki yollanma edi.
  
  O'q ovqat.
  
  Erkakning barmog"i bir zum siqilib, keyin qo"yib yubordi. Albatta, asl savol, u o'zi bilan qancha olib kelgan?
  
  Nishonni shpalda ushlab, tezda uy va uning atrofini baholadi. Bir soniyadan keyin u ishonch hosil qildi. Atrof toza edi. Bu qora kiyingan odam yolg'iz harakat qildi, Hereford odami o'ziga ishondi.
  
  To'lov uchun o'ldiradigan yollanma.
  
  Bir o'qga ham arzimaydi.
  
  U tetikni muloyimlik bilan bosdi va orqaga qaytishni o'ziga singdirdi. Bochkadan chiqqan o"qning ovozi zo"rg"a seziladi. U o"sgan butalar orasiga qulab tushayotgan yollanma askarning shov-shuvsiz qulaganini ko"rdi.
  
  Bleyk oilasining soqchilari hech narsani payqamadilar. Bir necha daqiqadan so'ng u Markaziy razvedka boshqarmasiga yashirincha qo'ng'iroq qilib, ularning yangi xavfsiz uyi buzib kirilgani haqida xabar beradi.
  
  Gereford odami, Mett Drakening eski SAS do'sti, soqchilarni qo'riqlashda davom etdi.
  
  
  Beshinchi bob
  
  
  Mett Drake yangi shisha Morgan's Spiced shishasining qopqog'ini burab oldi va uyali telefonidagi tez terish tizimidagi raqamni terdi.
  
  Meyning ovozi hayajonli javob berdi. "Dreyk? Nima xohlaysiz?"
  
  Drake qovog"ini chimirib, shishadan bir ho"plab oldi. May uchun his-tuyg'ularni namoyon etish siyosatchi uchun saylovdagi va'dalarini bajarish kabi xarakterga ega bo'lmagan. "Yaxshimisan?"
  
  "Albatta, men yaxshiman. Nega bo'lmasligim kerak? Nima bu?"
  
  U yana uzoq qultum ichdi va davom etdi. "Men sizga bergan qurilma. Bu xavfsizmi?"
  
  Bir zum ikkilanish bo'ldi. "Menda yo'q. Lekin bu xavfsiz, do"stim". Mayning tinchlantiruvchi intonatsiyalari qaytib keldi. "Bu imkon qadar xavfsiz." Drake yana bir qultum ichdi. May: "Hammasi shumi?" deb so'radi.
  
  "Yo'q. Ishonamanki, men bu boradagi imkoniyatlarimni deyarli tugatdim. Lekin menda boshqa fikr bor. Biri... uyga yaqinroq."
  
  U kutayotganda sukunat chertdi va chirsilladi. Bu oddiy may oyi emas edi. Ehtimol, u kimdir bilan bo'lgan.
  
  "Menga yaponcha aloqalaringizdan foydalanish kerak. Va xitoylar. Va ayniqsa ruslar. Kovalenkoning oilasi bor-yo"qligini bilmoqchiman".
  
  O'tkir nafas eshitildi. "Siz jiddiy gapirdingizmi?"
  
  "Albatta, men jiddiyman." U buni niyat qilganidan qattiqroq aytdi, lekin kechirim so'ramadi. "Men ham Boudro haqida bilmoqchiman. Va uning oilasi."
  
  Mayga javob berish uchun bir daqiqa kerak bo'ldi. "Yaxshi, Drake. Men qo'limdan kelganini qilaman".
  
  Aloqa uzilib qolganda Drake chuqur nafas oldi. Bir daqiqadan keyin u ziravorli rom shishasiga tikildi. Negadir uning yarmi bo'sh edi. U derazaga qaradi va Mayami shahrini ko"rmoqchi bo"ldi, lekin oyna shu qadar iflos ediki, u oynani zo"rg"a ko"rardi.
  
  Yuragi og'ridi.
  
  U yana shishani taqillatdi. U boshqa o"ylanmay chora ko"rdi va boshqa tez terish raqamini bosdi. Harakatda u qayg'uni chetga surish yo'lini topdi. Harakatda u oldinga borish yo'lini topdi.
  
  Uyali telefon jiringladi va jiringladi. Nihoyat ovoz javob berdi. "Jin, Drake! Nima?"
  
  - Sen ravon gapirasan, kaltak, - dedi u, so'ng to'xtab qoldi. "Qanday... jamoa qanday?"
  
  "Jamoa? Masih. Mayli, la'nati futbol o'xshatishini xohlaysizmi? Hozirda siz hujumchi sifatida oqilona foydalanishingiz mumkin bo'lgan yagona odam bu Kinimaka. Xeyden, Bleyk va uning singlisi hatto skameykaga ham o'tirmaydilar." U pauza qildi. "Konsentratsiya yo'q. Sening aybing."
  
  U pauza qildi. "Men? Agar ularga suiqasd qilingan bo"lsa, u muvaffaqiyatli bo"lardi, deyapsizmi?" Bir oz tuman bosgan boshi ura boshladi. "Chunki urinish bo'ladi."
  
  "Kasalxona yaxshi qoʻriqlanadi. Qo'riqchilar juda malakali. Ammo qolishimni iltimos qilganingiz yaxshi. Ha, deb aytganim yaxshi.
  
  "Va Boudro? Bu badbasharachi-chi?"
  
  "Taxminan qovurilgan tuxum kabi qiziqarli. Bu buzilmaydi. Ammo esda tutingki, Dreyk, butun AQSh hukumati hozir bu ustida ishlamoqda. Faqat biz emas".
  
  "Menga eslatma." Drake qichqirdi. "Chuqur murosaga tushgan hukumat. Axborot hukumat aloqa liniyalarida yuqoriga va pastga tarqaladi, Alisiya. Bularning barchasini to'ldirish uchun faqat bitta katta blokirovka kerak."
  
  Alisiya indamay qoldi.
  
  Drake o'tirdi va bu haqda o'yladi. Qon podshohi jismonan topilgunga qadar, ulardagi har qanday ma'lumot ishonchsiz deb hisoblanishi kerak edi. Bunga Jahannam darvozalari, Gavayi bilan aloqasi va to'rtta o'lik qo'riqchidan olgan har qanday ma'lumotlar kiradi.
  
  Ehtimol, yana bir narsa yordam beradi.
  
  "Menda yana bitta yetakchi bor. Va May Kovalenko va Boudroning oilaviy aloqalarini tekshiradi. Balki siz Xaydendan ham shunday qilishni so'rashingiz mumkin?
  
  "Men bu erga iltifot sifatida keldim, Dreyk. Men sizning la'nati qo'y itingiz emasman."
  
  Bu safar Drake jim qoldi.
  
  Alisiya xo"rsindi. "Mana, men buni aytib beraman. Mayga kelsak, o"sha aqldan ozgan pariga qo"lingizdan kelganicha ishonmang".
  
  Drake video o'yin ma'lumotiga tabassum qildi. - Qaysi biringiz Uellsni jinni kaltaklar o'ldirganini aytsangiz, men bunga qo'shilaman. Va nima uchun."
  
  U uzoq sukunatni kutdi va bunga erishdi. Fursatdan foydalanib, qahrabo dorisidan yana bir necha qultum ichdi.
  
  "Men Xayden bilan gaplashaman", deb pichirladi Alisiya. "Agar Boudreaux yoki Kovalenkoning oilasi bo'lsa, biz ularni topamiz."
  
  Ulanish uzildi. To'satdan sukunatda Dreykning boshi bolg'adek urildi. Bir kun kelib unga haqiqatni aytishadi. Ammo hozircha uning Kennedidan ayrilgani kifoya edi.
  
  Bir paytlar endi oydek olisda, kulga aylangan yorug" kelajakka ishongan bo"lishi kifoya edi. Ichidagi umidsizlik yuragini ag'dardi. Shisha zaiflashgan barmoqlaridan tushdi, sinmadi, balki olovli tarkibini iflos polga to'kib tashladi.
  
  Bir lahzaga Drake uni stakanga quyish haqida o'yladi. To'kilgan suyuqlik unga bergan va'dalari, va'dalari va va'dalarini eslatdi, ular bir soniya ichida bug'lanib, hayotlarini erga to'kilgan shunchalik ko'p suv kabi vayron qildilar.
  
  Qanday qilib u buni yana qila olardi? Do'stlarini xavfsiz saqlashga va'da bering. Endi uning qo"lidan kelganicha ko"p dushmanni o"ldirish edi.
  
  Yovuzlik dunyosini mag'lub eting va yaxshilik yashashda davom etsin.
  
  U karavotning chetiga o"tirdi. Buzilgan. Hech narsa qolmadi. Uning ichida o'limdan boshqa hamma narsa o'ldi va qolgan singan qobiq bu dunyodan boshqa hech narsani xohlamadi.
  
  
  Oltinchi bob
  
  
  Xeyden Ben va Karin xizmat xonalaridan birida nafaqaga chiqishlarini kutdi. Aka va opa-singillar jamoasi Gavayi, Olmos boshi, Jahannam darvozalari va Qonli Qirol bilan bog'liq boshqa afsonalarni tadqiq qilib, nazariyani birlashtirishga umid qilishdi.
  
  Vaziyat hal bo'lgach, Xeyden yangi kiyimlarini kiydi va Mano Kinimaka kichik ish stantsiyasini o'rnatgan kichik ofisga kirdi. Katta Gavayi biroz xafa bo'lib, tugmachalarga tegib turardi.
  
  - Hali ham kolbasa barmoqlaringiz bilan bir vaqtning o'zida ikkita kalitni ushlaysizmi? Xeyden beparvolik bilan so'radi va Kinimaka tabassum bilan ortiga o'girildi.
  
  "Aloha nani wahine", dedi u va keyin u so'zlarning ma'nosini bilganini ko'rsatganida deyarli qizarib ketdi.
  
  "Siz meni go'zal deb o'ylaysizmi? Meni aqldan ozgan odam pichoqlagani uchunmi?".
  
  "Chunki men xursandman. Hali ham biz bilan ekanligingizdan juda xursandman."
  
  Xeyden qo'lini Kinimakining yelkasiga qo'ydi. - Rahmat, Mano. U bir necha daqiqa kutib turdi, so"ng dedi: "Ammo endi Boudro bilan bizda imkoniyat ham, dilemma ham bor. Biz u bilgan narsani bilishimiz kerak. Ammo uni qanday sindirishimiz mumkin? "
  
  "Sizningcha, bu aqldan ozgan harom qonli qirol qayerda yashiringanini biladimi?" Kovalenkoga o'xshagan ehtiyotkor odam unga haqiqatan ham aytadimi?
  
  "Boudro aqldan ozganlarning eng yomon turi. Aqlli odam. Menimcha, u nimanidir biladi."
  
  Xaydenning orqasidan istehzoli ovoz keldi. "Dreyki biz uning oilasini qiynoqqa solishimiz kerak deb o'ylaydi." Hayden orqasiga o'girildi. Alisiya unga beadab tabassum qildi. "Siz bunga rozimisiz, Markaziy razvedka boshqarmasi?"
  
  "Siz Mett bilan yana gaplashdingizmi?" - dedi Xeyden. "U qanday?"
  
  "Uning eski o'ziga o'xshaydi", dedi Alisiya istehzo bilan, u buni nazarda tutmagani aniq. "Bir paytlar men uni yoqtirganimdek."
  
  "Umidsizmi? Mastmi? Bir?" Xeyden ovozidagi nafratni yashira olmadi.
  
  Alisiya yelka qisdi. "Asabiy. Qattiq. O'lik." U Markaziy razvedka boshqarmasi agentining nigohiga duch keldi. "Ishoning, azizim, u shunday bo'lishi kerak. Shundagina u bu holatdan tirik chiqib ketadi. Va..." U davom etsammikan, degandek to"xtab qoldi. "Va ... bu sizning barchangiz tirik va oilangiz bilan bu holatdan chiqishingizning yagona yo'li bo'lishi mumkin."
  
  "Men Boudreauxning oilasi bor-yo'qligini bilib olaman." Xeyden Kinimakaga qaytdi. "Ammo Markaziy razvedka boshqarmasi hech kimni qiynoqqa solmasligi aniq."
  
  "Sizning taloningiz muassasaga kirish uchun amal qiladimi?" Kinimaka Britaniya armiyasining sobiq askariga qaradi.
  
  "Ber yoki ol, katta bola." Alisiya yaramas tabassum qildi va ataylab Xaydenning yonidan o'tib Kinimakining jasadi egallagan kichkina xonaga o'tib ketdi. "Nima qilyapsan?"
  
  "Ish". Kinimaka ekranni o'chirib, Alisiyadan iloji boricha uzoqroqda, burchakka yashirindi.
  
  Xeyden unga yordamga keldi. - Inson bo'lganingizda askar edingiz, Alisiya. Boudreauxni sindirishimizga yordam beradigan biron bir taklifingiz bormi?
  
  Alisiya ko"zlarida qiyinchilik bilan Xeydenga o"girildi. "Nega biz u bilan gaplashmaymiz?"
  
  Xeyden tabassum qildi. "Men hozir tayyorlanayotgan edim."
  
  
  * * *
  
  
  Xeyden bizni ushlab turish joyiga olib bordi. Besh daqiqalik piyoda yurish va liftda yurish unga og"riq keltirmadi, garchi u buni xotirjam qabul qildi va kayfiyati yaxshilandi. U ishdan bo'shashingizga sabab bo'lgan boshqa kasalliklarga nisbatan pichoqlanganini tushundi. Ertami-kechmi siz shunchaki zerikdingiz va do'zaxni yana jangga tortmoqchi bo'ldingiz.
  
  Tergov hibsxonasi ikki qator kameralardan iborat edi. Ular ehtiyotkorlik bilan sayqallangan pol bo'ylab yurib, mahbus saqlanadigan yagona kameraga, chap tomondagi oxirgi kameraga yetib kelishdi. Hujraning old tomoni keng ochilib, uning ichida yashovchi poldan shiftgacha cho"zilgan qator panjaralar bilan o"ralgan edi.
  
  Havo oqartiruvchi hidga to'ldi. Xeyden uch hafta oldin uni bir necha bor o"ldirmoqchi bo"lgan odam bilan yuzma-yuz kelish uchun Boudro kamerasi tashqarisida joylashgan qurolli qo"riqchilarga bosh irg"adi.
  
  Ed Boudreaux karavotda yotdi. Uni ko"rib, jilmayib qo"ydi. - Osoningiz qanday, sarg'ish?
  
  "Nima?" Xeyden uni g'azablantirmasligi kerakligini bilardi, lekin o'zini tuta olmadi. "Ovozingiz biroz xirillashdi. Yaqinda sizni bo'g'ib o'ldirishganmi?" Uch haftalik oqsoqlash va pichoq jarohati uni beparvo qildi.
  
  Kinimaka tirjayib uning orqasidan yurdi. Boudro uning nigohini qattiq ochlik bilan kutib oldi. - Ba'zan, - pichirladi u. "Keling, stolni aylantiramiz."
  
  Kinimaka javob bermay katta yelkalarini rostladi. Keyin Alisiya katta odamning jasadini aylanib chiqdi va to'g'ri panjaralar tomon yurdi. - O"sha oriq harbod mitti külotlaringizni buzdimi? U masxara bilan Xeydenga qaradi, lekin Burodan ko'zini uzmadi. "Bu bir daqiqadan ko'proq vaqt talab qilmaydi."
  
  Bodro karavotdan turib, barlar tomon yurdi. "Chiroyli ko'zlar", dedi u. "Og'iz iflos. O"sha semiz yigitni soqol bilan sikgan sen emasmisan? Mening xalqim o'ldirgan odammi?"
  
  "Bu man".
  
  Boudreaux panjaralarni ushlab oldi. "Siz bunga qanday munosabatdasiz?"
  
  Xeyden soqchilar asabiylasha boshlaganini sezdi. Bunday qarama-qarshiliklarni tortish ularni hech qayerga olib kelmadi.
  
  Kinimaka yollanma askarni o'nlab turli yo'llar bilan gapirishga majbur qilishga uringan edi, shuning uchun Xeyden oddiy bir narsani so'radi. "Nima istaysiz, Boudro? Kovalenko haqida bilganingizni aytib berishga sizni nima ishontiradi?
  
  "JSSV?" Buro Alisiyadan ko"zini uzmadi. Ular orasidagi panjara kengligi bilan ajralib turardi.
  
  "Siz kimni nazarda tutayotganimni bilasiz. Qonli qirol."
  
  "Oh, u. U shunchaki afsona. Markaziy razvedka boshqarmasi buni bilishi kerak, deb o'ylagan.
  
  "Narxingizni ayting."
  
  Boudro nihoyat Alisiya bilan ko'z aloqasini uzdi. "Umidsizlik - bu ingliz usuli." Pink Floyd so'zlari bilan."
  
  "Biz hech qayerga yetolmayapmiz", - bu Xeydenga Dreyk va Benning Dinorok o'rtasidagi hazil-mutoyiba musobaqasini noqulay tarzda eslatdi va Boudro shunchaki ma'nosiz so'zlarni aytayotganiga umid qildi. "Biz..."
  
  - Men uni olaman, - birdan pichirladi Budro. Xeyden o'girilib, uning yana Alisiya bilan yuzma-yuz turganini ko'rdi. "Birga bir. Agar u meni kaltaklasa, gaplashaman".
  
  "Yasalgan". Alisiya deyarli panjaralar orasidan siqib chiqdi. Soqchilar oldinga otildilar. Xeyden uning qoni qaynayotganini his qildi.
  
  "To'xta!" U qo'lini cho'zdi va Alisiyani orqaga tortdi. "Jinnimisiz? Bu axmoq hech qachon gapirmaydi. Bu tavakkal qilishga arzimaydi".
  
  "Xavf yo'q", deb pichirladi Alisiya. "Hech qanday xavf yo'q."
  
  "Biz ketyapmiz", dedi Xeyden. "Ammo..." U Drake nima so'raganini o'yladi. "Tez orada qaytamiz".
  
  
  * * *
  
  
  Ben Bleyk orqasiga o'tirdi va singlisi o'zgartirilgan Markaziy razvedka boshqarmasi kompyuterini bemalol boshqarayotganini tomosha qildi. Davlat idorasi talab qilayotgan maxsus operatsion tizimga ko"nikishi ko"p vaqt talab etmadi, lekin keyinchalik u oilaning miyasi bo"ldi.
  
  Karin o'spirinlik davrida olti yoshida hayotdan ko'z yumgan, qora belbog'li, jingalak bo'lgan, u miyasini va darajalarini yig'ib, hech narsa qilishni rejalashtirmagan. Uning maqsadi unga qilgani uchun xafa qilish va hayotdan nafratlanish edi. Uning sovg'alarini isrof qilish, u endi unga ahamiyat bermasligini ko'rsatishning bir usuli edi.
  
  U endi unga qaradi. "Mana, Bleyk ayolining kuchiga sajda qiling. Diamond Head haqida bilmoqchi bo'lgan hamma narsani bir marta o'qishda."
  
  Ben ma'lumotga qaradi. Ular buni bir necha kundan beri - Gavayi va Olmos boshini - mashhur Oaxu vulqoni - kashf qilishgan va 1778 yilda Gavayi orollarining afsonaviy kashfiyotchisi kapitan Kukning sayohatlari haqida o'qishgan. Ular imkon qadar ko'proq ma'lumotni skanerlashi va saqlashi muhim edi, chunki yutuq sodir bo'lganda, rasmiylar voqealar haqiqatan ham juda tez harakat qilishini kutishgan.
  
  Biroq, Qon Podshohining do'zax darvozalariga ishora qilishi, ayniqsa Gavayi orollariga nisbatan sir bo'lib qoldi. Gavayiliklarning ko'pchiligi do'zaxning an'anaviy versiyasiga ham ishonmaganga o'xshardi.
  
  Diamond Headning o'zi Oaxuning eng mashhur diqqatga sazovor joylarini tashkil etuvchi Honolulu vulqonlari seriyasi deb nomlanuvchi konus va teshiklarning murakkab seriyasining bir qismi edi. Olmos boshining o'zi, ehtimol, eng mashhur diqqatga sazovor joy, taxminan 150 000 yil oldin faqat bir marta otildi, lekin bir martalik portlovchi kuch bilan u o'zining ajoyib simmetrik konusini saqlab qola oldi.
  
  Ben keyingi izohga biroz jilmayib qo'ydi. Olmos boshi boshqa otilib chiqmaydi, deb ishoniladi. Hm...
  
  "Olmos boshi konus va teshiklar qatori haqidagi qismni esladingizmi?" Karinning talaffuzi Yorkshirening xatosi edi. U allaqachon Mayamidagi mahalliy Markaziy razvedka boshqarmasi xodimlari bilan juda xursand bo'lgan va shubhasiz, bir nechtasini xafa qilgan.
  
  Karin bunga ahamiyat bermadi. - Sen karmisan, do'stim?
  
  "Meni do'stim demang", dedi u. "Buni erkaklar boshqa erkaklar deb atashadi. Qizlar bunday gapirmasligi kerak. Ayniqsa, singlim".
  
  "Yaxshi, bulyon. Sulh, hozircha. Lekin siz shamollash nimani anglatishini bilasizmi? Hech bo'lmaganda sizning dunyongizda? "
  
  Ben o'zini maktabga qaytgandek his qildi. "Lava naychalari?"
  
  "Tushundim. Hoy, siz dadam aytganidek, eshik tutqichi kabi soqov emassiz.
  
  "Dadam hech qachon aytmagan ..."
  
  "Salqin, kaltak. Oddiy qilib aytganda, lava naychalari tunnellarni anglatadi. Butun Oaxu bo'ylab.
  
  Ben unga qarab bosh chayqadi. "Men buni bilaman. Ulardan birining orqasida Qon shohi yashirinib yuribdi, deyapsizmi?
  
  "Kim biladi? Ammo biz tadqiqot qilish uchun keldik, shunday emasmi? U Markaziy razvedka boshqarmasi Benning shaxsiy kompyuteridagi tugmachalarni bosdi. "Unga yeting."
  
  Ben xo'rsindi va undan yuz o'girdi. Boshqa oila a'zolari singari, u ham ular bilan birga bo'lganlarida ularni sog'ingan edi, lekin bir soatlik quvg'indan so'ng, eski nagging qaytib keldi. Biroq, u yordam berish uchun uzoq yo'lni bosib o'tdi.
  
  U "Kapitan Kuk afsonalari" ni qidirib ochdi va nima bo'lganini ko'rish uchun stulga o'tirdi, uning fikrlari Mett Drake va uning eng yaqin do'stining fikrlariga juda o'xshash. Ruhiy holat.
  
  
  Ettinchi bob
  
  
  Qon podshohi o'z hududini polgacha bo'lgan oynali oyna orqali ko'zdan kechirdi, u faqat yam-yashil vodiyga, o'zinikidan boshqa hech kim qadam bosmagan jannatga qaraydigan panoramali ko'rinish yaratish uchun yaratilgan.
  
  Uning fikri odatda barqaror va diqqat markazida bo'lib, bugungi kunda ko'plab mavzular bo'ylab yugurdi. Kemasining yo'qolishi - o'nlab yillar davomida uyi - kutilgan bo'lsa-da, vaziyatni yanada yomonlashtirdi. Ehtimol, bu kema halokatining to'satdan tabiati edi. Xayrlashishga ulgurmadi. Ammo o'shanda xayrlashuv uning uchun ilgari hech qachon muhim yoki sentimental bo'lmagan.
  
  U Rossiyaning eng og'ir vaqtlarida va mamlakatning eng og'ir hududlarida o'sgan qattiqqo'l, hissiz odam edi. Shunga qaramay, u nisbatan osonlik bilan gullab-yashnadi, qon, o'lim va aroq imperiyasini qurdi va milliardlab pul topdi.
  
  U Stormcloakning yo'qolishi uni nima uchun g'azablantirganini juda yaxshi bilardi. U o'zini daxlsiz, odamlar orasida shoh deb hisoblardi. AQShning arzimas hukumati tomonidan bu tarzda haqoratlanishi va hafsalasi pir bo'lishi uning ko'z o'ngida chayqalishdan boshqa narsa emas edi. Lekin u hali ham og'riyapti.
  
  Sobiq askar Dreyk o'ziga xos tikan ekanligini isbotladi. Kovalenko inglizning shaxsan o'zi bir necha yillardan beri amalga oshirilgan puxta rejalarini buzishga uringanini his qildi va bu odamning ishtirokini shaxsiy haqorat sifatida qabul qildi.
  
  Shunday qilib, qonli vendetta. Uning shaxsiy yondashuvi birinchi navbatda Dreykning qiz do'sti bilan shug'ullanish edi; U lichinkalarning qolgan qismini o'zining global yollanma aloqalariga qoldiradi. U allaqachon birinchi qo'ng'iroqni kutayotgan edi. Yana biri tez orada vafot etadi.
  
  Olisdagi yashil tepalik orqasida joylashgan vodiyning chetida uning uchta fermasidan biri turardi. U faqat qaerga qarash kerakligini bilganligi uchungina unga ko'rinadigan kamuflyajli tomlarni ko'ra olardi. Bu oroldagi rancho eng katta edi. Qolgan ikkitasi alohida orollarda bo'lib, kichikroq va qattiq himoyalangan bo'lib, faqat dushman hujumini uch yo'nalishga bo'lish uchun mo'ljallangan edi.
  
  Garovga olinganlarni turli joylarga joylashtirishning ahamiyati shundaki, dushman ularning har birini tiriklayin qutqarish uchun o'z kuchlarini bo'lib yuborishi kerak edi.
  
  Qonli qirolning bu orolni sezmay tark etishining o"nlab turli yo"llari bor edi, lekin agar hamma narsa reja bo"yicha ketsa, u hech qaerga ketmas edi. U Kuk topgan narsani do'zax darvozalaridan narida topadi va vahiylar, albatta, qirolni xudoga aylantiradi.
  
  Buning uchun darvozaning o"zi kifoya edi, deb o"yladi u.
  
  Ammo darvoza haqidagi har qanday o'ylar muqarrar ravishda chuqur yonib ketgan xotiralarga olib keldi - ikkala transport moslamasining yo'qolishi, qasos olinadigan beadablik. Uning tarmog'i tezda bitta qurilmaning joylashishini aniqladi - u Markaziy razvedka boshqarmasi hibsxonasida edi. U boshqasining joylashuvini allaqachon bilgan.
  
  Ikkalasini ham qaytarish vaqti keldi.
  
  U oxirgi daqiqada bu manzaradan zavqlandi. Qalin barglar tropik shabada bilan bir maromda tebranardi. Chuqur xotirjamlik bir lahza uning e'tiborini tortdi, lekin uni harakatga keltirmadi. Unda hech qachon bo'lmagan narsa, u hech qachon sog'inmaydi.
  
  Shu payt uning kabineti eshigi ehtiyotkorona taqilladi. Qon shohi o'girilib: "Ketdik", dedi. Uning ovozi shag"al chuquri ustidan haydab ketayotgan tank ovoziday aks-sado berdi.
  
  Eshik ochildi. Ikki qo"riqchi o"zlari bilan qo"rqib ketgan, lekin odobli yapon millatiga mansub bir qizni sudrab kirib kelishdi. - Chika Kitano, - dedi qonli qirol. "Umid qilamanki, sizga g'amxo'rlik qilinadimi?"
  
  Qiz ko'zlarini ko'tarishga jur'at etmay, o'jarlik bilan yerga qaradi. Qonli qirol tasdiqladi. "Mening ruxsatimni kutyapsizmi?" U rozi bo'lmadi. "Menga singlingni eng xavfli raqib deb aytishdi, Chika", deb davom etdi u. "Va endi u men uchun Yer ona kabi boshqa manbadir. Aytingchi... u sizni, Chikani, singlingizni, Mayni sevadimi?
  
  Qiz hatto nafas olmadi. Soqchilardan biri Qon podshosiga savol nazari bilan qaradi, lekin u odamga e'tibor bermadi. "Gaplashishga hojat yo'q. Men buni siz tasavvur qilganingizdan ham ko'proq tushunaman. Sizni almashish men uchun biznes. Va men biznes bitimi paytida ehtiyotkorlik bilan sukut saqlashning qadrini juda yaxshi bilaman.
  
  U sun'iy yo'ldosh telefonini silkitardi. "Opangiz - May - u men bilan bog'landi. Juda aqlli va so'zsiz tahdid ma'nosida. U xavfli, singlingiz". U buni ikkinchi marta aytdi, deyarli yuzma-yuz uchrashish umididan zavqlanib.
  
  Ammo bu oddiygina sodir bo'lishi mumkin emas edi. Hozir emas, u hayotiy maqsadiga juda yaqin bo'lganida.
  
  "U sizning hayotingiz uchun savdo qilishni taklif qildi. Ko'ryapsizmi, unda mening xazinam bor. Siz uchun almashtiriladigan juda maxsus qurilma. Bu yaxshi. Bu men kabi shafqatsiz odamlarni mukofotlaydigan dunyoda sizning qadringizni ko'rsatadi. "
  
  Yapon qizi tortinchoqlik bilan ko'zlarini ko'tardi. Qonli podshoh tabassumga o'xshash og'zini burishtirdi. "Endi biz u siz uchun nimani qurbon qilishga tayyorligini ko'ramiz."
  
  U raqamni terdi. Telefon bir marta jiringladi va unga xotirjam ayol ovozi javob berdi.
  
  - Ha?
  
  "Mai Kitano. Bilasizmi u kim. Bilasizmi, bu qo'ng'iroqni kuzatish imkoniyati yo'q, to'g'rimi?
  
  "Men sinab ko'rish niyatim yo'q."
  
  "Juda yaxshi". U xo'rsindi. "Oh, sen va men ko'proq vaqtimiz bo'lsa edi. Lekin baribir. Chika singlingiz shu yerda". Qon podshohi qo'riqchilarga uni oldinga olib kelish uchun ishora qildi. - Opangga salom ayt, Chika.
  
  Meyning ovozi telefonda aks-sado berdi. "Chika? Qandaysan?" Zaxiralangan. Qonli podshoh bilgan qo'rquv va g'azabga xiyonat qilmasdan, suv ostida qaynayotganini bilardi.
  
  Biroz vaqt o'tdi, lekin Chika nihoyat: "Konnichiva, shimai" dedi.
  
  Qonli podshoh kulib yubordi. "Yaponiyaliklar siz kabi shafqatsiz jangovar mashinani yaratganlari men uchun hayratlanarli, May Kitano. Sizning irqingiz meniki kabi hech qanday musibatni bilmaydi. Hammangiz juda o'zini tutib qoldingiz. "
  
  "Bizning g'azabimiz va ishtiyoqimiz bizni his qiladigan narsadan kelib chiqadi", dedi May jimgina. "Va bizga nima qilinayotganidan."
  
  "Menga va'z qilish haqida o'ylamang. Yoki meni tahdid qilyapsizmi?
  
  "Men bularning hech birini qilishim shart emas. Qanday bo'lsa, shunday bo'ladi".
  
  "Unday bo'lishini sizga aytaman. Ertaga kechqurun Kokos bog'ida, CocoWalkda mening xalqim bilan uchrashasiz. Kechqurun soat sakkizda ular restoran ichida, olomon ichida bo'lishadi. Qurilmani topshirib, ketasan".
  
  "Ular meni qanday taniydilar?"
  
  "Ular sizni, May Kitano, xuddi men kabi bilishadi. Buni bilishingiz kerak. Kechqurun sakkiz, kechikmaslik oqilona bo'lardi."
  
  Mayning ovozida to"satdan quvnoqlik paydo bo"ldi, bu Qon shohining tabassumiga sabab bo"ldi. "Mening singlim. Unga-chi?
  
  "Ular qurilmaga ega bo'lganda, mening xalqim sizga ko'rsatmalar beradi." Qon podshohi qiyinchilikni tugatdi va bir zum g'alabasidan zavqlandi. Uning barcha rejalari bir-biriga mos keladi.
  
  "Qizni sayohatga tayyorlang", dedi u o'z odamlariga hissiyotsiz ovoz bilan. "Va Kitano uchun qoziqlarni baland qiling. Men o'yin-kulgini xohlayman. Men bu afsonaviy jangchining qanchalik yaxshi ekanligini ko"rmoqchiman".
  
  
  Sakkizinchi bob
  
  
  May Kitano qo"lidagi o"lik telefonga tikilib qoldi va maqsadiga erishishdan yiroq ekanini tushundi. Dmitriy Kovalenko o'ziga tegishli narsalar bilan osonlikcha xayrlashadiganlardan emas edi.
  
  Uning singlisi Chika Tokiodagi kvartiradan bir necha hafta oldin Mett Dreyk u bilan Bermud uchburchagi va qon qiroli deb atalgan afsonaviy yer osti dunyosi figurasi haqidagi yovvoyi nazariyalari bilan bog'lanishidan oldin o'g'irlab ketilgan. O'sha vaqtga kelib, May bu odamning haqiqiy va juda halokatli ekanligini bilish uchun etarlicha o'rgandi.
  
  Ammo u o'zining haqiqiy niyatlarini yashirishi va sirlarini o'ziga saqlashi kerak edi. Darhaqiqat, bu yapon ayoli uchun qiyin ish emas, lekin Mett Dreykning ochiq-oydin sadoqati va do'stlarini himoya qilishga bo'lgan qat'iy ishonchi tufayli buni yanada qiyinlashtiradi.
  
  Ko'p marta u deyarli unga aytdi.
  
  Ammo Chika uning ustuvorligi edi. Hatto uning hukumati ham Mayning qaerdaligini bilmas edi.
  
  U qo'ng'iroq qilgan Mayami xiyobonidan chiqib, gavjum yo'l bo'ylab sevimli Starbucksga yo'l oldi. Qulay kichkina joy, ular stakanlarga ismingizni yozishga vaqt ajratdilar va har doim sevimli ichimlikingizni eslab qolishdi. U bir muddat o"tirdi. U CocoWalkni yaxshi bilardi, lekin baribir u yerda tez orada taksi tutish niyatida edi.
  
  Nima uchun yarmida yurish kerak?
  
  Ko'p sonli odamlar, ham mahalliy, ham sayyohlar, u uchun ham, unga qarshi ham ishlaydi. Ammo u bu haqda o"ylagan sari, Qon shohi juda dono qaror qabul qilganiga shunchalik ishonardi. Oxir-oqibat, barchasi kim g'alaba qozonishiga bog'liq edi.
  
  Kovalenko singlisi Mayni ushlab turgani uchun shunday qildi.
  
  Xullas, olomon orasida uning qopni ba'zi yigitlarga uzatib qo'yishi bejiz emasdek tuyuladi. Ammo agar u o'sha yigitlarga e'tiroz bildirsa va ularni singlisi haqida gapirishga majbur qilsa, bu e'tiborni tortadi.
  
  Yana bir narsa - u endi Kovalenkoni biroz yaxshiroq bilishini his qildi. Uning aqli qaysi yo'nalishda ishlayotganini bilardi.
  
  U tomosha qilgan bo'lardi.
  
  
  * * *
  
  
  O'sha kuni kechqurun Xeyden Jey o'z xo'jayini Jonatan Geytsga shaxsiy qo'ng'iroq qildi. U darhol uning yoqasida ekanligini angladi.
  
  "Ha. Nima bo'ldi, Xeyden?
  
  - Janob? Ularning professional munosabatlari shunchalik yaxshi ediki, ba'zida u buni shaxsiy munosabatlarga aylantira oladi. "Hammasi joyida?"
  
  Chiziqning narigi tomonida Geytsga xos bo'lmagan yana bir narsa ikkilanish bor edi. "Bu kutilgandek yaxshi", deb g'o'ldiradi Mudofaa vaziri. "Oyog'ing qanday?"
  
  "Ha janob. Davolanish yaxshi ketmoqda". Hayden o'zi bermoqchi bo'lgan savolni berishdan o'zini to'xtatdi. Birdan asabiylashib, u mavzudan qochadi. "Xarrison-chi, ser? Uning ahvoli qanday?"
  
  "Harrison, Kovalenkoning barcha ma'lumotchilari kabi qamoqqa tushadi. Manipulyatsiya qilingan yoki yo'q. Hammasi shumi, miss Jey?"
  
  Sovuq ohanglardan chalg'igan Xeyden stulga yiqildi va ko'zlarini mahkam yumdi. "Yo"q, ser. Sizdan bir narsa so'rashim kerak. Buni Markaziy razvedka boshqarmasi yoki boshqa agentlik allaqachon yashirgan bo'lishi mumkin, lekin men haqiqatan ham bilishim kerak..." U to'xtab qoldi.
  
  "Iltimos, Xayden, so'rang."
  
  - Boudroning oilasi bormi, ser?
  
  "Bu nimani anglatadi?"
  
  Xeyden xo'rsindi. - Bu siz o'ylagandek ma'noni anglatadi, janob kotib. Biz bu yerda hech qayerga yetolmayapmiz va vaqt tugayapti. Boudro nimanidir biladi."
  
  "Jin ursin, Jey, biz Amerika hukumatimiz, siz esa Mossad emas, Markaziy razvedka boshqarmasisiz. Shunchalik ochiq gapirishdan ko"ra bilishingiz kerak edi".
  
  Hayden yaxshi bilardi. Ammo umidsizlik uni sindirdi. "Mett Dreyk buni qila olardi", dedi u jimgina.
  
  "Agent. Bu ishlamaydi." Kotiba bir muddat jim qoldi, so"ng gapirdi. "Agent Jey, sizga og'zaki tanbeh berildi. Maslahatim shuki, bir muddat boshingizni pastga tushiring".
  
  Ulanish uzildi.
  
  Xeyden devorga tikildi, lekin bu ilhom olish uchun bo'sh tuvalga qarashga o'xshardi. Biroz vaqt o'tgach, u o'girilib, Mayamiga quyosh botishini tomosha qildi.
  
  
  * * *
  
  
  Uzoq kechikish Mayning ruhini yeydi. Qat'iy va faol ayol, har qanday harakatsizlik davri uni g'azablantirdi, lekin singlisining hayoti muvozanatda bo'lganida, bu uning ruhini deyarli parchalab tashladi.
  
  Ammo endi kutish tugadi. May Kitano Hindiston yong'og'i bog'idagi kokos yo'liga yaqinlashdi va tezda o'zi bir kun oldin belgilagan kuzatuv postiga o'tdi. Ayirboshlashga bir necha soat qolganda, May xira yoritilgan Cheesecake Factory bariga joylashdi va asboblar bilan to'ldirilgan xaltasini oldidagi peshtaxtaga qo'ydi.
  
  To'g'ridan-to'g'ri uning boshi ustida turli xil sport kanallarini efirga uzatadigan qator televizor ekranlari porladi. Bar baland va shovqinli edi, lekin restoranga kirish va qabul qilish joyini to'ldirgan olomon bilan solishtirganda hech narsa yo'q. U hech qachon bunchalik mashhur restoranni ko'rmagan edi.
  
  Bufetchi kelib, barga salfetka qo'ydi. - Yana salom, - dedi u ko'zlari chaqnab. "Yana tur?"
  
  Xuddi kechagi yigit. Mayga hech qanday chalg'itish kerak emas edi. "Saqlab qoling. Shishadagi suv va choy olib kelaman. Siz men bilan uch daqiqa turolmaysiz, do'stim."
  
  Bufetchining nigohiga e"tibor bermay, kirish eshigini o"rganishda davom etdi. Bir vaqtning o'zida o'nlab odamlarni tekshirish uning uchun hech qachon qiyin bo'lmagan. Odamlar odat tusiga kirgan mavjudotlardir. Ular o'z doiralarida qolishga moyil. Bular u doimiy ravishda ko'rib chiqishi kerak bo'lgan yangi kelganlar edi.
  
  May choy ho'plab, tomosha qildi. Quvonchli muhit va mazali taomlarning mazali hidi bor edi. Har safar ofitsiant oval laganda katta likopchalar va ichimliklar bilan to"ldirilgan holda o"tib ketsa, u diqqatini eshiklarga qaratishga qiynalardi. Kulgi xonani to"ldirdi.
  
  Bir soat o'tdi. Bar oxirida bir chol yolg"iz o"tirar, boshini quyi solib, bir pivodan ho"plardi. Yolg"izlik uni cho"pday o"rab, hammani xavfdan ogohlantirdi. U bu yerdagi yagona zararkunanda edi. Uning orqasida, go"yo o"ziga xosligini ta"kidlagandek, britaniyalik er-xotin o"tib ketayotgan ofitsiantdan qo"llarini quchoqlab, birga o"tirgan holda suratga tushishni so"rashdi. May erkakning hayajonli ovozini eshitdi: "Homilador ekanligimizni endi bildik".
  
  Uning ko'zlari to'xtamadi. Bufetchi unga bir necha bor yaqinlashdi, lekin boshqa hech narsa olib kelmadi. Televizor ekranlarida qandaydir futbol o'yini o'ynalayotgan edi.
  
  May ryukzakni mahkam ushlab oldi. Telefonidagi indikator soat sakkizni ko"rsatganida, u restoranga qora kostyum kiygan uchta erkak kirganini ko"rdi. Ular cherkovda dengiz piyodalari kabi ajralib turardi. Katta, keng yelkali. Bo'yin tatuirovkalari. Sochlangan boshlar. Qattiq, tabassumsiz yuzlar.
  
  Kovalenkoning odamlari shu yerda edi.
  
  May ularning harakatlarini kuzatib, mahoratini qadrladi. Hamma qobiliyatli edi, lekin undan bir necha liga orqada. U choyidan so"nggi qultum ichdi-da, Chikaning yuzini xayoliga mahkam singdirdi va bar kursidan sirg"alib tushdi. U bemalol ryukzakni oyog"iga mahkam ushlagancha, ularning orqasidan sudralib bordi.
  
  U kutdi.
  
  Bir soniyadan keyin ulardan biri uni payqadi. Uning yuzidagi hayajon quvonarli edi. Ular uning obro'sini bilishardi.
  
  "Mening singlim qayerda?"
  
  Ularga o'zlarining qattiqqo'l fe'l-atvorini qaytarish uchun bir lahza kerak bo'ldi. Biri so'radi: "Sizda qurilmangiz bormi?"
  
  Kelayotgan va ketayotgan odamlarning, dasturxonni olishga chaqirilgan shovqini ustidan bir-birlarini eshitish uchun baland ovozda gapirishlari kerak edi.
  
  "Ha, menda bor. Menga singlimni ko"rsating".
  
  Endi mahkumlardan biri tabassum qilishga majbur qildi. "Endi bu," u jilmayib qo'ydi, "men qila olaman."
  
  Olomon orasida qolishga urinib, Kovalenkoning bezorilaridan biri yangi iPhone telefonini olib, raqam terdi. May qolgan ikkitasi unga qarab turganini his qildi, ehtimol uning reaktsiyasi qanday bo'lishi mumkinligini o'lchadi.
  
  Agar ular Chikani xafa qilsalar, u olomonga parvo qilmasdi.
  
  Tarang lahzalar tugadi. May bir yosh go'zal qizni ko'rdi, shodlik bilan pishloqli keklarning katta ko'rgazmasi tomon yugurdi, uning ortidan ota-onasi ham xuddi shunday xursand bo'ldi. Ular o'lim va tartibsizlikka qanchalik yaqin bo'lganini bilishmaydi va May ularga ko'rsatishni xohlamasdi.
  
  iPhone portlash bilan hayotga kirdi. U kichkina ekranni ko'rishga harakat qildi. Bu diqqat markazidan tashqarida edi. Bir necha soniyadan so'ng, loyqa tasvir singlisining yuzini yaqindan ko'rsatish uchun birlashdi. Chika tirik va nafas olayotgan edi, lekin u aqldan ozgandek qo'rqib ketdi.
  
  "Agar sizlardan birortangiz uni xafa qilsa ..."
  
  "Faqat tomosha qilishda davom eting."
  
  Rasm yo'qolib ketishda davom etdi. Chikaning butun vujudi ko'rindi, u emandan yasalgan katta stulga shu qadar mahkam bog'langanki, u zo'rg'a qimirlayotirdi. May tishlarini g'ijirlatdi. Kamera uzoqlashishda davom etdi. Foydalanuvchi Chikadan katta, yaxshi yoritilgan ombordan o"tib ketdi. Bir payt ular deraza oldida to'xtab, unga tashqaridagi manzarani ko'rsatishdi. U darhol Mayamining eng imoratlaridan biri, o"zining doimiy o"zgaruvchan rangli displeyi bilan mashhur uch qavatli osmono"par binosi - Mayami minorasini tanidi. Yana bir necha soniyadan so'ng telefon singlisiga qaytdi va egasi oxiri to'xtaguncha yana orqaga chekinishni boshladi.
  
  "U eshik oldida", dedi unga odamlarning ko'proq suhbatdoshi Kovalenko. "Bizga qurilmani berganingizda, u chiqadi. Shunda siz uning qayerdaligini aniq ko'rishingiz mumkin".
  
  May o'zining iPhone-ni o'rganayotgan edi. Qo'ng'iroq joriy bo'lishi kerak edi. U buni yozuv deb o"ylamagandi. Bundan tashqari, u raqamni terayotganini ko'rdi. Va uning singlisi, albatta, Mayamida edi.
  
  Albatta, ular May Kokoshnikdan qochishga muvaffaq bo'lgunga qadar uni o'ldirishlari va qochib ketishlari mumkin edi.
  
  - Qurilma, Miss Kitano. Qaroqchining ovozi qo"pol bo"lsa-da, hurmat-ehtiromni o"zida mujassam etgan.
  
  Bo'lishi kerak bo'lganidek.
  
  May Kitano yapon razvedkasining eng yaxshilaridan biri bo'lgan zukko operativ edi. U Kovalenko qurilmani qanchalik xohlayotgani haqida hayron bo'lishi kerak edi. U singlisini qaytarishni xohlaganidek yomonmi?
  
  Siz oilangiz bilan ruletka o'ynamaysiz. Siz ularni qaytarib olasiz va keyinroq olasiz.
  
  May ryukzakni oldi. "U eshikdan chiqqanida men sizga beraman."
  
  Agar boshqasi bo'lganida, ular uni olib ketishga harakat qilishlari mumkin edi. Ular uni biroz ko'proq haqorat qilishlari mumkin edi. Lekin ular o"z hayotlarini, bu bezorilarni qadrlashdi va hammasi birdek bosh irg"adi.
  
  Mikrofonga iPhone egasi gapirdi. "Bajar. Tashqariga chiqing."
  
  May singan metall eshik ramkasi paydo bo'lguncha, surat aylana bo'ylab sakrab, diqqatni opasidan uzoqlashtirganini diqqat bilan kuzatdi. Keyin, eskirgan ko'rinadigan omborning tashqi tomoni bo'yoq va metall lavha ishchisiga juda muhtoj.
  
  Kamera yana orqaga siljidi. Ko"chada to"xtash joylari va "Garaj" deb yozilgan katta oq belgi paydo bo"ldi. Mashinaning qizil xiraligi o'tib ketdi. May uning sabr-toqati qaynay boshlaganini his qildi va kamera birdan binoga, xususan, eshikning o'ng tomoniga e'tiborini qaratdi va yirtilgan eski belgini ko'rsatdi.
  
  Bino raqami va keyin so'zlar: Janubi-Sharqiy 1-ko'cha. Uning manzili bor edi.
  
  May xaltasini tashlab, och gepard kabi qochib ketdi. Olomon uning oldida erib ketdi. Tashqariga chiqqanida, u eng yaqin eskalatorga yugurdi, panjaradan sakrab o'tdi va yarim yo'lda ishonchli oyog'i bilan qo'ndi. U qichqirdi va odamlar chetga otildi. U yer darajasiga yugurib chiqdi va Grand Avenue bo'ylab chiroyli tarzda to'xtatgan mashinasiga yo'l oldi.
  
  Kontakt kalitini aylantirdi. Men mexanik uzatmani vitesga o'tkazdim va gazni polga bosdim. Tigertail prospektidagi tirbandlikda bir oz rezina yoqib yubordi va tavakkal qilishdan tortinmadi. Rulni burab, e"tiborining to"rtdan uch qismini navbatga qaratdi, manzilni terib, yuragi urib ketdi.
  
  Navigator uni 27-janubga olib keldi. Uning oldida shimolga qaragan tekis yo'l bor edi va u tom ma'noda pedalni gilamga bosdi. U diqqatini shu qadar jamlagan ediki, omborga kelganida nima qilishini o"ylab ham qolmadi. Oldindagi mashinaga uning bu qiliqlari yoqmadi. Orqa chiroqlari miltillagancha uning oldiga chiqdi. Mai orqa qanotga urilgan, natijada haydovchi boshqaruvni yo"qotib qo"ygan va mashinasini to"xtab turgan mototsikllarga o"tkazib yuborgan. Velosipedlar, dubulg'alar va metall parchalari har tomonga uchib ketdi.
  
  May diqqatini toraytirdi. Do'konlar va mashinalar tunnel ko'rishning loyqa devorlari kabi o'tib ketdi. O"tkinchilar unga baqirishdi. Velosipedchi uning yuqori tezlikdagi manevrlaridan shu qadar hayratda qolganki, u gandiraklab, svetoforga tushib qolgan.
  
  Navigator uni sharqqa, Flagler tomon olib bordi. Ko'rsatkich unga besh daqiqada u erda bo'lishini aytdi. Baliq bozori chap tomonda rang-barang edi. Tez tortdi va u "SW1st Street" degan yozuvni ko'rdi.
  
  Ellik soniyadan so'ng, navigatorning irlandcha aksenti e'lon qildi: siz manzilingizga yetib keldingiz.
  
  
  * * *
  
  
  Hozir ham May hech qanday jiddiy ehtiyot choralarini ko'rmagan edi. U mashinani qulflab, kalitlarni old g"ildirak orqasida yo"lovchi tomonida qoldirishni esladi. U yo'lning narigi tomoniga yugurib o'tib, titrayotgan kamerada biroz oldin ko'rgan belgini topdi.
  
  Endi u o'zini kashf qilish uchun nafas oldi. U ko"zlarini yumdi, muvozanatni tikladi, qo"rquv va g"azabini tinchitdi.
  
  Tutqich erkin burildi. U ostonadan o"tib, tezda chap tomonga sirg"alib ketdi. Hech narsa o'zgarmadi. Bo'shliq eshikdan orqa devorgacha taxminan ellik fut va kengligi taxminan o'ttiz fut edi. U erda mebel yo'q edi. Devorlarda rasmlar yo'q. Derazalarda parda yo'q. Uning tepasida bir nechta yorqin, issiq chiroqlar bor edi.
  
  Chika hamon xonaning orqa tomonidagi stulga bog"langan, ko"zlari katta-katta qimirlamoqchi edi. Va u Mayga nimadir deyish uchun kurashdi, aniq edi.
  
  Ammo yapon razvedkasi nima izlash kerakligini bilardi. U butun joyda joylashgan yarim o'nlab xavfsizlik kameralarini payqadi va darhol kim kuzatayotganini bilib oldi.
  
  Kovalenko.
  
  Nima uchun u bilmagan edi? U qandaydir shouni kutayotgan edi? Nima bo'lishidan qat'iy nazar, u qon shohining obro'sini bilar edi. Yashirin bomba yoki gaz ballonini hisobga olmagan bu tez yoki oson bo'lmaydi.
  
  Xonaning oxirida, opasining kursisi oldida turgan it oyog'i, shubhasiz, bir-ikki ajablanib yashirdi.
  
  May asta-sekin oldinga siljidi, Chika hali tirik ekanligidan xotirjam bo'ldi, lekin Kovalenko buni qancha davom etishini niyat qilgani haqida hech qanday tasavvurga ega emas edi.
  
  Bunga javoban yashirin dinamiklardan ovoz eshitildi. "Mai Kitano! Sizning obro'ingiz tengsizdir ". Bu Kovalenko edi. "Keling, bunga loyiqmi yoki yo'qligini ko'rib chiqaylik."
  
  Ko'r itning oyog'i ortidan to'rtta figura chiqib ketdi. May bir soniya tikilib turdi, ko"zlariga zo"rg"a ishondi, lekin suiqasdchilarning birinchisi unga qarab yugurib kelishga majbur bo"ldi.
  
  Mai osongina yon tomonga sirg'alib ketgunicha va mukammal aylanma zarbani amalga oshirmaguncha, u tez yugurib, uchib ketgan zarbaga tayyorlandi. Birinchi jangchi hayratda qoldi, yerga yiqildi. Qonli podshohning kulgisi ma"ruzachilardan eshitildi.
  
  Endi ikkinchi jangchi birinchi jangni tugatishga imkon bermay, unga hujum qildi. Erkak chakramni - tashqi qirrasi ustaradek o"tkir po"lat uzukni barmog"ining uchida aylantirib, yaqinlasharkan, jilmayib qo"ydi.
  
  May pauza qildi. Bu odam mohir edi. O'lik. Bunday xavfli qurolni ishonchli tarzda ishlatish qobiliyati ko'p yillik mashaqqatli amaliyot haqida gapirdi. U bilagini oddiy siltash bilan chakrani uloqtirishi mumkin edi. U tezda kelishmovchiliklarni bartaraf etdi.
  
  U uning masofasini yopgancha, unga qarab yugurdi. Uning bilagini silkitganini ko'rgach, u qurol yoyi ostidan sirg'alib sirpanib, yovuz pichoqlar uning ustidagi havoni kesib o'tganidek, boshini iloji boricha orqaga tashladi.
  
  Sochining bir tutami yerga tushdi.
  
  May birinchi bo'lib ustaning oyoqlarini urib, uning tizzalarini bor kuchi bilan tepdi. Hozir asirlarni olish vaqti emas edi. U ham eshitgan, ham his qilgan xirillash bilan erkakning tizzalari bukilib ketdi. Uning qichqirig'i erga yiqilishidan oldin keldi.
  
  Ko'p yillik mashg'ulotlar bir zumda yo'qoldi.
  
  Bu odamning ko'zlari shaxsiy darddan ham ko'proq narsani ochib berdi. May bir lahza Kovalenkoning uning ustidan nima bo'lishi mumkinligi haqida o'yladi, lekin keyin jangga uchinchi jangchi kirdi va u birinchi jangchining allaqachon oyoqqa turganini his qildi.
  
  Uchinchisi katta odam edi. U o'ljasini ta'qib qilayotgan katta ayiq kabi polda oyoqlarini oyoq osti qilib, betonga urildi. Qon Podshohi uni bir qator xirillashlar bilan ruhlantirdi va keyin kulib yubordi, uning elementi manyak edi.
  
  May uning ko'ziga tik qaradi. "Siz buni qilishingiz shart emas. Kovalenkoni qo'lga olishga yaqinmiz. Va garovga olinganlarni ozod qilish."
  
  Erkak bir zum taraddudlanib qoldi. Kovalenko boshi uzra baland xo'rsinib yubordi. "Siz meni titratasiz, May Kitano, qo'rquvdan titrayapsiz. Yigirma yil davomida men shunchaki afsona edim, endi esa sukunatimni o'z shartlarim bilan buzaman. Qanday qilib..." U to"xtab qoldi. "Sizga o'xshagan odam menga teng bo'lganmi?"
  
  May katta jangchining ko'zlariga qarashda davom etdi. U orqasidagi ham ruhiy kurash natijasini kutayotgandek to"xtaganini sezdi.
  
  "Jang!" Qonli podshoh birdan baqirdi. - Jang qiling, aks holda men sizning yaqinlaringizning terisini tiriklayin yulib, akulalarga yediraman!
  
  Tahdid haqiqat edi. Hatto May ham buni ko'rdi. Katta erkak qo"llarini cho"zgancha unga qarab yugurdi. Mey o'z strategiyasini qayta ko'rib chiqdi. Uring va yuguring, tez va qattiq zarba bering va keyin yo'ldan chiqing. Iloji bo'lsa, uning o'lchamidan unga qarshi foydalaning. Mai undan qandaydir qochqin harakat kutishini bilib, unga yaqinlashishga ruxsat berdi. U unga yetib, tanasini ushlab olganida, u qo'lida edi va oyoqlarini o'rab oldi.
  
  Uning polga urilgan tovushi hatto Qonli podshohning aqldan ozgan kulgisini ham bosdi.
  
  Birinchi jangchi endi unga qattiq zarba berib, uning orqa qismini mo'ljallab oldi va May burilib, dumalab tushishidan oldin og'riqli zarba berdi, yiqilgan odamning orqasidan kelib, o'ziga bir oz joy berdi.
  
  Endi Qon podshosi faryod qildi. "Uning singlisining boshini kesib tashlang!"
  
  Endi samuray qilichi bilan qurollangan to'rtinchi odam paydo bo'ldi. U to'g'ri Chika tomon yurdi, uning hayoti tugashiga olti qadam qolganda.
  
  May Kitano esa hayotidagi eng yaxshi spektaklni ijro etish vaqti kelganini bilardi. Uning barcha mashg'ulotlari, barcha tajribasi singlisini qutqarish uchun so'nggi umidsiz urinishda birlashdi - hayot-mamot masalasi.
  
  O'n soniya halokatli inoyat va go'zallik yoki bir umr yonayotgan pushaymonlik.
  
  May katta odamning orqa tomoniga sakrab tushdi va uni birinchi jangchiga uchib zarba berish uchun tramplin sifatida ishlatdi. Mayning dominant oyog'i yuzidagi bir nechta suyaklarni sindirib tashlaganida, u zarbani zo'rg'a his qildi, lekin u o'lik og'irlik kabi yiqildi. May darhol boshini orqaga tortdi va dumalab, umurtqa pog'onasiga qattiq tushdi, lekin uning sakrash tezligi uni minimal vaqt ichida beton polga olib o'tdi.
  
  U singlisi va qilichli odamdan uzoqroqqa tushdi.
  
  Ammo chakraning yonida.
  
  Bir millisekundlik pauzada u o"z borligini jamladi, ruhini tinchlantirdi va o"girilib, halokatli qurolni qo"yib yubordi. U havoda yo'l-yo'riq ko'tardi, uning halokatli pichog'i allaqachon Mayning qonidan qizarib ketgan edi.
  
  Chakra qaltirab qilichbozning bo"yniga urdi. Erkak hech narsani sezmay, tovushsiz yiqilib tushdi. U nima urganini hali ham tushunmadi. Qilich yerga taraqlab tushdi.
  
  Katta erkak endi unga qarshi o'zini tuta oladigan yagona jangchi edi, lekin u turishga uringanida oyog'i bukilib ketaverdi. Ehtimol, u bir yoki ikkita tendonni shikastlagan. Alam va nochorlik ko"z yoshlari o"zi uchun emas, yaqinlari uchun oqardi. May Chikaga yalt etib qaradi va o"zini singlisiga yugurishga majbur qildi.
  
  U tinimsiz kurash natijasida paydo bo"lgan binafsha bilaklari va qonli yaralarini ko"rib, tishlarini g"ijirlatib, arqonlarni qilich bilan kesib tashladi. Nihoyat, singlisining og"zidagi gagani sug"urib oldi.
  
  "Oqsoq bo'l. Men seni olib ketaman."
  
  Qonli podshoh kulishdan to"xtadi. "Uni to'xtating!" U katta jangchiga baqirdi. "Bajar. Yoki xotiningni o"z qo"lim bilan o"ldiraman!"
  
  Baqirib yubordi katta odam qo"llarini cho"zgancha unga qarab sudralib bormoqchi bo"ldi. May uning yonida to'xtadi. "Biz bilan kel", dedi u. "Bizga qo'shiling. Bu yirtqich hayvonni yo'q qilishimizga yordam bering."
  
  Bir lahza odamning yuzida umid porladi. U ko'zlarini pirpiratdi va yelkasidan dunyoning og'irligi ko'tarilgandek bo'ldi.
  
  "Siz ular bilan boring va u o'ladi", dedi qonli shoh.
  
  May boshini chayqadi. "U hali ham oʻlgan, yigit. Qasos oladigan yagona narsa - bu menga ergashishdir".
  
  Odamning ko'zlari iltijo qilardi. Bir lahzaga May haqiqatan ham u bilan birga chiqib ketadi deb o'yladi, lekin keyin shubha bulutlari qaytib keldi va uning nigohi tushdi.
  
  "Men qila olmayman. U hali tirik ekan. Men shunchaki qila olmayman ".
  
  May uni o'sha erda qoldirib, orqasiga o'girildi. Uning o'ziga xos urushlari bor edi.
  
  Qonli podshoh unga xayrlashdi. "Qoch, May Kitano. Mening urushim e'lon qilinadi. Darvozalar esa meni kutmoqda".
  
  
  9-BOB
  
  
  Qon shohining qo"llari uning pichog"i tomon otildi. Qurol birinchi bo'lib uning oldidagi stolga tiqilib qoldi. U uni ko'ziga yaqin olib, qonga botgan pichoqni ko'zdan kechirdi. Bu pichoq bilan u qancha hayotni tugatdi?
  
  Yigirma besh yil davomida birma-bir, har kuni. Har ehtimolga qarshi.
  
  Agar faqat afsonani saqlab qolish uchun, hurmat va qo'rquv yangi.
  
  "Bunchalik munosib raqib", dedi u o'ziga o'zi. "Buni qayta sinab ko'rishga vaqtim yo'qligi achinarli." U o'rnidan turdi, pichog'ini asta-sekin aylantirdi, pichog'i yurish paytida yorug'likni aks ettirdi.
  
  "Ammo mening harakat qilish vaqti keldi."
  
  U stolning qarama-qarshi tomonida to'xtadi, u erda qora sochli ayol stulga bog'langan. U allaqachon o'zini yo'qotgan edi. Uning qip-qizil ko"zlariga, qaltirayotgan tanasiga, titrayotgan lablariga qarab jirkanardi.
  
  Qonli podshoh yelka qisdi. "Havotir olma. Endi menda birinchi qurilmam bor, garchi Kitanoni sog'indim. Eringiz hozir ikkinchi qurilmani yetkazib berishi kerak. Agar o"tib ketsa, ozod bo"lasiz".
  
  "Qanday qilib, biz sizga qanday ishonishimiz mumkin?"
  
  "Men hurmatli odamman. Yoshligimdan shunday omon qoldim. Agar or-nomus so'roq qilinsa..." U unga dog'langan pichoqni ko'rsatdi. "Har doim ko'proq qon bor edi."
  
  Uning kompyuter ekranidan bo'g'iq ping keldi. U yurib, bir nechta tugmachalarni bosdi. Uning Vashingtondagi qo'mondoni yuzi paydo bo'ldi.
  
  "Biz o'z o'rnimizdamiz, ser. Nishon o"n daqiqada tayyor bo"ladi".
  
  "Qurilma ustuvor hisoblanadi. Hamma narsadan ustun. Buni eslab qoling".
  
  "Janob". Yuz baland ko'rinishni ochish uchun orqaga siljidi. Ular axlatga to'la va deyarli tashlab ketilgan avtoturargohga qarashdi. Donador tasvirda ekran tepasida aylanib yurgan sersuv va ko"k Nissan avtomatik eshiklardan o"tib ketayotganini ko"rsatdi.
  
  "Bu zerikishdan qutuling. U politsiya bo'lishi mumkin."
  
  "Biz uni tekshirdik, ser. U shunchaki sersuv".
  
  Qonli podshoh ichida g'azab asta-sekin kuchayib borayotganini his qildi. "Undan qutuling. Yana so"rang, oilangizni tiriklayin ko"mib qo"yaman".
  
  Bu odam shunchaki uning uchun ishlagan. Ammo bu odam Dmitriy Kovalenkoning nimalarga qodirligini bilar edi. Boshqa so"z aytmay, mo"ljalga oldi va uysizning boshiga o"q uzdi. Qon podshohi betonlangan maydon bo'ylab qorong'u nuqta tarqala boshlaganini ko'rib, jilmayib qo'ydi.
  
  "Belgiga besh daqiqa qoldi."
  
  Qonli podshoh ayolga bir qarab qo"ydi. U bir necha oy davomida uning mehmoni edi. Mudofaa vazirining rafiqasi kichik mukofot emas edi. Jonatan Geyts uning xavfsizligi uchun juda ko'p pul to'lamoqchi edi.
  
  "Janob, Geyts belgilangan muddatdan oshib ketdi."
  
  Boshqa har qanday vaziyatda, Qonli podshoh hozir pichog'ini ishlatgan bo'lardi. Pauza yo'q. Ammo ikkinchi qurilma uning rejalari uchun muhim edi, garchi muhim bo'lmasa ham. U kompyuter yonida yotgan sun"iy yo"ldosh telefonini oldi va raqam terdi.
  
  Men uning jiringlashini va jiringlashini tingladim. - Eringiz sizning xavfsizligingiz haqida qayg'urmaydi shekilli, Geyts xonim. Qonli podshoh lablarini tabassumga o'xshatib bukdi. "Yoki u sizni allaqachon almashtirgandir, hmm? Bu amerikalik siyosatchilar..."
  
  Bir chertish eshitildi va nihoyat qo'rqib ketgan ovoz javob berdi. - Ha?
  
  "Umid qilamanki, siz yaqinsiz va sizda qurilma bor, do'stim. Aks holda..."
  
  Mudofaa vazirining ovozi juda zo"r edi. "Qo'shma Shtatlar zolimlarga ta'zim qilmaydi", dedi u va bu so'zlar uning qalbi va qalbiga juda qimmatga tushdi. "Sizning talablaringiz bajarilmaydi."
  
  Qonli Podshoh jahannam eshiklari va ularning ortida nima borligi haqida o'ylardi. "Unda xotiningning iztirob ichida oʻlishini eshit, Geyts. Menga boradigan joy uchun ikkinchi qurilma kerak emas".
  
  Kanal ochiq ekanligiga ishonch hosil qilib, Qonli qirol pichog'ini ko'tardi va har bir qotillik xayolini amalga oshirishga kirishdi.
  
  
  O'ninchi bob
  
  
  Xayden Jey uyali telefoni jiringlaganida kompyuterdan uzoqlashdi. Ben va Karin kapitan Kukning dengiz sayohatlarini, ayniqsa Gavayi orollariga tegishli sayohatlarini jonlantirish bilan band edi. Kuk mashhur tadqiqotchi sifatida tanilgan bo'lsa-da, ko'p iste'dodli odam edi. U, shuningdek, taniqli navigator va mohir kartograf edi. Hamma narsaning xaritasini tuzgan odam, u Yangi Zelandiyadan Gavayigacha bo'lgan erlarni yozib oldi va o'zining birinchi qo'nganini Gavayiga qilgani ma'lum bo'ldi, u Sandvich orollari deb nomladi. Haykal hanuzgacha Kauayning Vaymeya shahrida turibdi, u 1778 yilda birinchi marta duch kelgan joydan dalolat beradi.
  
  Xayden qo'ng'iroq qilgan shaxs uning xo'jayini Jonatan Geyts ekanligini ko'rib, orqasiga qaytdi.
  
  "Ha janob?"
  
  Boshqa uchidan faqat intervalgacha nafas olish eshitilardi. U deraza oldiga bordi. "Sen meni eshitayapsanmi? Janob?"
  
  U og'zaki tanbeh berganidan beri ular gaplashmadi. Xeyden o'zini biroz ishonchsiz his qildi.
  
  Nihoyat Geytsning ovozi eshitildi. "Ular uni o'ldirishdi. O'sha haromlar uni o'ldirishdi."
  
  Xeyden hech narsani ko'rmay derazadan tashqariga tikildi. "Ular nima qilishdi?"
  
  Uning orqasida Ben va Karin uning ohangidan xavotirga tushib, orqasiga o'girildi.
  
  "Ular mening xotinim Xeydenni olib ketishdi. Bir necha oy avval. Kecha esa uni o'ldirishdi. Chunki men ularning buyrug'ini qabul qilmayman."
  
  "Yo'q. Bu mumkin emas edi..."
  
  "Ha". Geytsning ovozi xirilladi, chunki uning viski bilan to'ldirilgan adrenalin oqimi aniq tarqala boshladi. "Bu sizni qiziqtirmaydi, Jey, xotinim. Men har doim vatanparvar bo'lganman, shuning uchun Prezident uni o'g'irlab ketishdan bir necha soat ichida bilib oldi. Men qolaman..." U toʻxtab qoldi. "Vatanparvar".
  
  Xeyden nima deyishni zo'rg'a bilardi. - Nega endi ayting?
  
  "Keyingi qadamlarimni tushuntirish uchun."
  
  "Yo'q!" Xeyden to'satdan dahshatdan derazani taqillatib qichqirdi. "Siz buni qilolmaysiz! Iltimos!"
  
  "Rohatlaning. O'zimni o'ldirish niyatim yo'q. Avval Saradan qasos olishga yordam beraman. Ajabo, shunday emasmi?
  
  "Nima?"
  
  "Endi men Mett Dreykni qanday his qilayotganini bilaman."
  
  Xeyden ko'zlarini yumdi, lekin ko'z yoshlari hamon yuziga dumaladi. Kennedi xotirasi allaqachon dunyodan g'oyib bo'layotgan edi, bir vaqtlar olovga to'lgan yurak endi abadiy tunga aylandi.
  
  - Nega endi ayting? Nihoyat Xeyden takrorladi.
  
  "Buni tushuntirish uchun." Geyts toʻxtab qoldi, soʻng dedi: "Ed Boudreauxning singlisi bor. Men sizga tafsilotlarni yuboraman. Buni qiling-"
  
  Xeyden shu qadar hayratda qoldiki, u davom etishidan oldin kotibaning gapini bo'ldi. - Ishonchingiz komilmi?
  
  "Bu ahmoqni tugatish uchun qo'lingizdan kelganini qiling."
  
  Chiziq o'lib ketdi. Xeyden telefonida elektron pochta jiringlaganini eshitdi. U to"xtamay, keskin burilib, Ben Bleyk va uning singlisining xavotirli nigohlariga e"tibor bermay, xonani tark etdi. U Kinimakining kichkina shkafi oldiga bordi va uni chorizo sousi bilan tovuq tayyorlayotganini topdi.
  
  "Alisiya qayerda?"
  
  "Kecha uning ruxsatnomasi bekor qilindi." Katta Gavayi so"zlari buzib tashlandi.
  
  Xeyden yaqinroq egildi. "Axmoq bo'lmang. Ikkimiz ham unga ruxsatnoma kerak emasligini bilamiz. Xo'sh, Alisiya qayerda?"
  
  Kinimakining ko"zlari katta-katta bo"lib, plastinkalarga tikildi. "Hm, bir daqiqa. Men uni topaman. Yo'q, u buning uchun juda sezgir. qilaman..."
  
  "Faqat unga qo'ng'iroq qiling." Bu so"zlarni aytishi bilan Xaydenning qorni siqilib, qalbini qoralik qamrab oldi. "Unga Drake bilan bog'lanishini ayting. U so'ragan narsasini oldi. Biz ma'lumot olish uchun begunoh odamga zarar yetkazamiz."
  
  "Budro opa?" Kinimaka odatdagidan o'tkirroq ko'rindi. "U haqiqatan ham bormi? Va Geyts imzoladimi?
  
  - Siz ham, - ko'zlarini artdi Xeyden, - agar kimdir sizning xotiningizni qiynoqqa solib o'ldirsa.
  
  Kinimaka buni indamay hazm qildi. "Va bu Markaziy razvedka boshqarmasiga Amerika fuqarosiga ham shunday qilish imkonini beradimi?"
  
  "Hozircha shunday", dedi Xeyden. "Biz urushdamiz."
  
  
  O'N BIRINCHI BOB
  
  
  Mett Drake qimmat narsalar bilan boshladi. Jonni Uoker Blek shishasi jozibali edi va unchalik xira ko'rinmasdi.
  
  Balki yaxshiroq narsa uning yuzi xotirasini tezda o'zgartirar? Bu safar, tushida, u har doim va'da qilganidek, uni haqiqatan ham qutqaradimi?
  
  Qidiruv davom etdi.
  
  Viski yonib ketdi. U darhol stakanni quritdi. U yana to'ldirdi. U diqqatini jamlashga qiynalardi. U boshqalarga yordam beradigan, ularning ishonchini oqlaydigan, hech kim bilan hisob-kitob qiladigan, hech kimni kamsitmaydigan inson edi.
  
  Ammo u Kennedi Murni muvaffaqiyatsizlikka uchratdi. Va bundan oldin u Alisonni mag'lub etdi. Va u ularning tug'ilmagan bolasini, hatto yashash imkoniyatiga ega bo'lmasdan vafot etgan chaqaloqni muvaffaqiyatsizlikka uchratdi.
  
  Jonni Uoker, ilgari sinab ko'rgan har qanday shisha singari, umidsizlikni yanada kuchaytirdi. U bu sodir bo'lishini bilar edi. U xafa bo'lishini xohlardi. U qalbidan bir parcha iztirobni kesib tashlashni xohlardi.
  
  Og'riq uning tavbasi edi.
  
  U derazadan tashqariga tikildi. U orqaga qaradi, bo'm-bo'sh, ko'rinmas va his-tuyg'ularsiz - xuddi unga o'xshab qora rangga bo'yalgan. May va Alisiyaning yangilanishlari kamdan-kam uchraydi. Uning SAS do'stlaridan qo'ng'iroqlar o'z vaqtida kelishda davom etdi.
  
  Qonli qirol bir necha kun oldin Benning ota-onasini o'ldirgan. Ular xavfsiz edi. Ular xavf haqida hech qachon bilishmagan va Ben ular Qon Qirolining qasos qurboni bo'lishga qanchalik yaqin kelganini hech qachon bilmaydi.
  
  Bleyksni qo'riqlayotgan Markaziy razvedka boshqarmasi xodimlari ham buni bilishmas edi. SAS tanib olish yoki orqasiga silash kerak emas edi. Ular shunchaki vazifani bajarib, keyingisiga o'tishdi.
  
  Hayratomuz ohang yangray boshladi. Qo'shiq qanchalik ta'sirli bo'lsa, shunchalik go'zal edi - Evanescence tomonidan yozilgan "Mening o'lmasim" - va bu unga yo'qotgan hamma narsani eslatdi.
  
  Bu uning ringtoni edi. U bir oz sarosimaga tushib choyshabni aylanib chiqdi, lekin oxir-oqibat telefonga qo'ng'iroq qildi.
  
  - Ha?
  
  "Bu Xeyden, Mett."
  
  U biroz tikroq o"tirdi. Xeyden o'zining so'nggi yutuqlaridan xabardor edi, lekin ularga e'tibor bermaslikni tanladi. Alisiya ularning orasi edi. "Nima bo'ldi? Ben-?" U bu so"zlarni aytishga ham o"zini tuta olmadi.
  
  "U yaxshi. Biz yaxshimiz. Lekin nimadir yuz berdi."
  
  - Kovalenkoni topdingizmi? Sabrsizlik alkogolli tumanni yorqin yorug'lik nuri kabi kesib tashladi.
  
  "Yo'q hali emas. Ammo Ed Boudreauxning singlisi bor. Va biz uni bu erga olib kelishga ruxsat oldik.
  
  Drake viskini unutib o'tirdi. Nafrat va do"zax o"ti uning yuragiga ikki iz kuydirdi. "Men nima qilishni aniq bilaman."
  
  
  O'N ikkinchi bob
  
  
  Xeyden o'zini nima bo'lishiga tayyorladi. Uning butun Markaziy razvedka boshqarmasidagi faoliyati uni bu vaziyatga tayyorlamagan. Mudofaa vazirining rafiqasi halok bo"ldi. Kuchli odamlarning noma'lum miqdordagi qarindoshlarini garovda ushlab turgan xalqaro terrorchi.
  
  Hukumat ishtirok etgan har bir kishining shaxsini bilarmidi? Hech qachon. Ammo ular hech qachon ruxsat bermaganidan ko'ra ko'proq narsani bilishlariga amin bo'lishingiz mumkin.
  
  U birinchi marta ro'yxatdan o'tganida ancha oson tuyuldi. Balki o'sha paytda, 11-sentabrgacha hamma narsa oddiyroq bo'lgan. Balki otasi Jeyms Jey, u taqlid qilishga intilgan afsonaviy agent davrida narsalar oq-qora edi.
  
  Va shafqatsiz.
  
  Bu o'tkir qirra edi. Qon qiroliga qarshi urush ko'p darajalarda olib borilgan, ammo uning urushi hali eng dahshatli va muvaffaqiyatli bo'lishi mumkin.
  
  Uning tarafida bo'lgan odamlarning xilma-xilligi unga ustunlik berdi. Geyts buni birinchi bo'lib payqadi. Shuning uchun u ularga Bermud uchburchagi atrofidagi sirni o'zlari tekshirishga ruxsat berdi. Geyts u o'ylagandan ham aqlliroq edi. U darhol Mett Drake, Ben Bleyk, May Kitano va Alisiya Miles kabi qarama-qarshi shaxslarning afzalliklarini ko'rdi. U o'z jamoasining imkoniyatlarini ko'rdi. Va ularning hammasini bir joyga olib keldi.
  
  Ajoyib.
  
  Kelajak jamoasi?
  
  Endi hamma narsadan ayrilgan odam xotinini vahshiylarcha o"ldirgan odamga nisbatan adolat qaror topishini xohlardi.
  
  Xeyden Boudreauxning kamerasiga yaqinlashdi. Lakonik yollanma askar dangasalik bilan unga qo'llarini bog'lab qaradi.
  
  "Sizga yordam bera olamanmi, agent Jey?"
  
  Hayden yana urinmaganida o'zini hech qachon kechirmasdi. "Bizga Kovalenkoning joylashuvini ayting, Boudro. Faqat uni bering va hammasi tugaydi". U qo'llarini yoydi. - Aytmoqchimanki, u sizni xafa qiladigandek emas.
  
  "Balki u biladi." Boudro tanasini burib, karavotdan sirg'alib tushdi. "Balki u bilmaydi. Balki aytishga hali erta, a?
  
  "Uning rejalari qanday? Bu do'zax eshigi nima?
  
  "Agar bilganimda edi..." Bodroning yuzida ziyofat qilayotgan akulaning tabassumi aks etdi.
  
  "Siz haqiqatan ham shundaysiz." Xeyden o'ta muhim bo'lib qoldi. "Men sizga oxirgi imkoniyatni beraman."
  
  "Oxirgi imkoniyatmi? Meni otib tashlamoqchimisiz? Markaziy razvedka boshqarmasi nihoyat o'yinda qolish uchun qanday qorong'u gunohlarni qilish kerakligini tushundimi?
  
  Xeyden yelka qisdi. "Buning o'z vaqti va joyi bor."
  
  "Albatta. Men bir nechta joylarni nomlashim mumkin." Boudro uni masxara qildi, tupurik purkagichidan telbalik porlab turardi. "Menga hech narsa qila olmaysiz, agent Jey, meni Qon Qiroli kabi kuchli odamga xiyonat qilishga majbur qiladi."
  
  "Xo'sh..." Xeyden o'zini tabassum qilishga majbur qildi. "Bizni o'ylashga majbur qilgan narsa shu edi, Ed." U ovoziga quvnoqlik qo'shdi. "Bu erda hech narsa yo'q, odam. Hech narsa. Va shunga qaramay, siz to'kilmaydi. Siz u erda o'tirasiz, isrof qilasiz, xulosani mamnuniyat bilan qabul qilasiz. To'liq ahmoq kabi. Yo'qotgan kabi. Janubiy axlatning bir bo'lagi kabi." Xeyden hamma narsani berdi.
  
  Boudreauxning og'zi tarang oq chiziq hosil qildi.
  
  "Siz taslim bo'lgan odamsiz. G'alati. Qurbonlik. Impotent."
  
  Buro unga qarab yurdi.
  
  Xeyden yuzini panjaraga bosib, uni masxara qildi. "Jin ursin."
  
  Boudro musht tushirdi, lekin Xeyden tezroq orqaga chekindi va baribir o'zini tabassum qilishga majbur qildi. Mushtining po"latga urilayotgan ovozi xuddi ho"l shapaloqdek edi.
  
  "Shunday qilib, biz hayron bo'ldik. Sizga o'xshagan askarni irodasi zaif a'zoga nima majbur qiladi?
  
  Endi Boudro unga sekin tushungan ko'zlari bilan qaradi.
  
  "Ana xolos". Xeyden unga taqlid qildi. "Siz u erga keldingiz, shunday emasmi? Uning ismi Mariya, to'g'rimi?
  
  Boudro so'zlab bo'lmas g'azab bilan panjaralarni yopib qo'ydi.
  
  Xeydenga kulish navbati keldi. "Men allaqachon aytganimdek. Impotent."
  
  U yuz o'girdi. Urug'lar ekilgan. Bu tezlik va shafqatsizlik haqida edi. Oddiy sharoitlarda Ed Boudreau hech qachon yorilib ketmas edi. Lekin hozir...
  
  Kinimaka televizorni yig"ib oldi, uni yollanma askar ko"rishi uchun stulga bog"lab qo"ydi. Erkakning ovozidagi xavotir, garchi yashirishga urinsa ham, yaqqol sezilib turardi.
  
  "Sizlar nimaga intilyapsizlar?"
  
  "Ko'rishda davom eting, ahmoq." Xeyden ovozini endi parvo qilmayotgandek qildi. Kinimaka televizorni yoqdi.
  
  Boudreauxning ko"zlari katta-katta ochildi. - Yo'q, - dedi u sekingina lablari bilan. "O yoq".
  
  Xeyden uning nigohini mutlaqo ishonarli jilmayish bilan kutib oldi. "Biz urushdamiz, Buro. Siz hali ham gapirishni xohlamaysizmi? Jinsiy qo'shimchani tanlang."
  
  
  * * *
  
  
  Mett Dreyk kadrga kirishdan oldin kameraning mustahkam o"rnida ekanligiga ishonch hosil qildi. Kamuflyajdan ko'ra ko'proq ta'sir ko'rsatish uchun uning yuziga qora balaklava tortilgan, lekin kiygan o'q o'tkazmaydigan jilet va ko'tarib yurgan quroli qizning ahvolining jiddiyligini aniq ko'rsatib turardi.
  
  Qizning ko'zlari umidsizlik va qo'rquv ko'llari edi. U nima qilganini bilmas edi. Men ularga nima uchun kerakligini bilmayman. U akasi nima ish qilganini bilmasdi.
  
  Mariya Fedak aybsiz edi, deb o'yladi Dreyk, agar kimdir bu kunlarda aybsiz bo'lsa. Tasodifan qo'lga tushdi, baxtsizlik tufayli butun dunyo bo'ylab o'lim, yuraksizlik va nafrat bilan xirillagan va xirillagan to'rga tushdi.
  
  Dreyk uning yonida to'xtadi va o'ng qo'lida pichoqni ko'tardi, ikkinchisi esa qurolga engil suyandi. Uning uchun endi uning aybsizligi muhim emas edi. Bu qasos edi, kam emas. Bir umrlik hayot.
  
  U sabr bilan kutdi.
  
  
  * * *
  
  
  "Mariya Fedak", dedi Xeyden. "U sizning singlingiz, uylangan, janob Buro. Opangiz, unutuvchan, janob yollanma. Opangiz dahshatga tushdi, janob Qotil. U akasining kimligini va u muntazam ravishda nima qilishini bilmaydi. Ammo u sizni haqiqatan ham biladi. U mehribon birodarni biladi, u yiliga bir yoki ikki marta uning oldiga soxta hikoyalar va bolalariga o'ylangan sovg'alar bilan tashrif buyuradi. Ayting-chi, Ed, ularning onasiz o'sishini xohlaysizmi?
  
  Boudreauxning ko'zlari bo'rtib ketdi. Uning yalang'och qo'rquvi shunchalik kuchli ediki, Hayden haqiqatan ham unga rahmi keldi. Ammo hozir vaqti emas edi. Uning opasining hayoti haqiqatan ham muvozanatda edi. Shuning uchun ular mezbonlik qilish uchun Mett Drakeni tanladilar.
  
  "Mariya". Uning ichidan ayanchli va umidsiz so'z chiqdi.
  
  
  * * *
  
  
  Drake qo'rqib ketgan qizni zo'rg'a ko'rdi. U Kennedini qo'llarida o'lganini ko'rdi. U Benning qonli qo'llarini ko'rdi. U Xarrisonning aybdor yuzini ko'rdi.
  
  Ammo u eng muhimi Kovalenkoni ko'rdi. Qon qiroli, bosh muallif, shunchalik bo'sh va his-tuyg'ulardan mahrum bo'lgan odamki, u qayta jonlangan murdadan boshqa narsa bo'la olmaydi. Zombi. U odamning yuzini ko'rdi va uni o'rab turgan hamma narsada hayotni bo'g'ishni xohladi.
  
  Qo'llari qizga cho'zildi va uning tomog'ini yopib qo'ydi.
  
  
  * * *
  
  
  Xeyden monitorga ko'zlarini pirpiratdi. Drake narsalarni shoshiltirardi. Boudroning taslim bo'lishga ulgurmadi. Kinimaka har doim mehribon vositachi bo'lgan unga qarab qadam tashladi, lekin Alisiya Mayls uni orqaga tortdi.
  
  - Hechqisi yo'q, katta yigit. Bu haromlar terlashsin. Ularning qo"llarida o"limdan boshqa hech narsa yo"q".
  
  Xeyden o'zini Boudreauxni mazax qilishga majbur qildi, u o'z odamlarini o'ldirishni buyurganida, uni mazax qilganini esladi.
  
  - Siz qichqirmoqchimisiz, Ed, yoki ular Buyuk Britaniyada qanday qilib sushi tayyorlashlarini bilmoqchimisiz?
  
  Boudreaux unga qotil nigoh bilan qaradi. Og'zining burchagidan ingichka tuprik oqdi. Uning his-tuyg'ulari, xuddi qotillik yaqinlashayotganini sezganida bo'lgani kabi, uni engib borardi. Xeyden uning undan o'zini yopishini xohlamadi.
  
  Alisiya allaqachon barlarga yaqin edi. "Siz mening yigitimni qatl etishni buyurdingiz. Buni men emas, Dreyk amalga oshirayotganidan xursand bo'lishingiz kerak. Men bu kaltakni ikki baravar uzoq azoblagan bo'lardim.
  
  Buro biridan ikkinchisiga qaradi. "Ikkalangiz men bu yerdan hech qachon chiqib ketmasligimga ishonch hosil qilinglar. Qasamyod qilamanki, ikkalangizni ham bo"laklarga bo"laman".
  
  "Saqlash." Xeyden Drake Mariya Fedakning bo'ynini qisib qo'yganini tomosha qildi. "Uning vaqti ko'p emas."
  
  Boudreau qattiqqo'l odam edi va uning yuzi yopiq edi. "Markaziy razvedka boshqarmasi mening singlimga zarar yetkazmaydi. U AQSh fuqarosi".
  
  Endi Xeyden aqldan ozgan odam buni tushunmaganiga chinakam ishondi. "Meni tingla, jinni harom", deb pichirladi u. "Biz urushdamiz. Qonli qirol amerikaliklarni Amerika tuprog'ida o'ldirdi. U o'nlab odamlarni o'g'irlab ketdi. O'nlab. U bu mamlakatni to'lov uchun ushlab turmoqchi. U senga ham, badbo"y singlingga ham parvo qilmaydi!"
  
  Alisiya naushnikiga nimadir deb ming"irladi. Hayden ko'rsatmalarni eshitdi. Kinimaka ham shunday qildi.
  
  Drake ham shunday.
  
  U ayolning bo"ynini bo"shatib, qurolni g"ilofidan chiqarib oldi.
  
  Xeyden tishlarini shu qadar qattiq qisib qo'ydiki, uning bosh suyagi atrofidagi nervlar chinqirib yubordi. Ichak instinkti uni qichqirib yubordi va unga to'xtashini aytdi. Uning diqqati bir lahzaga xiralashdi, lekin keyin mashg'ulotlar boshlandi va bu Kovalenkoni kuzatish uchun eng yaxshi imkoniyat ekanligini aytdi.
  
  Yuzlab yoki undan ko'proq narsani saqlab qolish uchun bitta hayot.
  
  Buro uning yuzidagi his-tuyg'ular o'yinini payqadi va to'satdan panjara oldida o'zini ko'rdi va ishonch hosil qildi, qo'lini uzatdi va xirillab ketdi.
  
  "Buni qilma. Mening singlimga buni qilishga jur'at etma!
  
  Xeydenning yuzi tosh niqobdek edi. "So'nggi imkoniyat, qotil."
  
  "Qonli qirol arvohdir. Men bilaman, bu qizil seld bo'lishi mumkin. U bunday narsalarni yaxshi ko'radi ".
  
  "Tushundim. Bizni sinab ko'ring."
  
  Ammo Boudro juda uzoq vaqt davomida yollanma askar, juda uzoq vaqtdan beri qotil bo'lgan. Va hokimiyat vakillariga bo'lgan nafrat uning hukmini ko'r qildi. "Do'zaxga bor, kaltak."
  
  Xeydenning yuragi siqilib ketdi, lekin u bilagidagi mikrofon monitoriga tegdi. "Uni otib tashlang."
  
  Drake qurolni ko'tarib, boshiga bosdi. Barmog'i tetikni bosdi.
  
  Boudreaux dahshatdan baqirdi. "Yo'q! Qonli qirol...
  
  Drake o'qning dahshatli ovozi boshqa barcha tovushlarni bo'g'ib qo'ydi. U Mariya Fedakning boshidan qon purkalganini kuzatdi.
  
  "Shimoliy Oaxu!" Boudreaux tugadi. "Uning eng katta ranchosi o"sha yerda..." U yerga cho"kib, o"lgan singlisining o"rindiqqa cho"kayotganini va orqasidagi qonga to"la devorga qarab cho"kib ketdi. U to'liq to'ldirilgunga qadar balaklava kiygan figura ekranga yaqinlashganini hayratda kuzatdi. Keyin niqobini yechdi.
  
  Mett Drakening yuzi sovuq, uzoq, o'z ishini yaxshi ko'radigan jallodning yuzi edi.
  
  Xeyden titrab ketdi.
  
  
  O'N UCHINCHI BOB
  
  
  Mett Dreyk taksidan tushdi va ko'zlarini yumdi va uning oldida turgan baland binoni o'rgandi. Kulrang va noaniq, bu Markaziy razvedka boshqarmasi maxfiy operatsiyasi uchun mukammal qopqoq edi. Mahalliy agentlar bir nechta xavfsizlik qatlamlaridan o'tib , er osti garajiga kirib borishlari kerak edi . Qolganlarning hammasi, xoh agentmi, xoh tinch aholimi, old eshikdan kirib, o'zlarini ataylab oson nishon sifatida ko'rsatishdi.
  
  U chuqur nafas oldi, eslashi mumkin bo'lgan vaqt ichida birinchi marta hushyor bo'ldi va bir kishilik aylanadigan eshikni itarib ochdi. Hech bo'lmaganda, bu o'rnatish o'z xavfsizligini jiddiy qabul qilganday tuyuldi. Uning oldida oddiy stol bo'lib, unda yarim o'nlab qattiqqo'l odamlar o'tirishardi. Shubhasiz, ko'p odamlar tomosha qildilar.
  
  U sayqallangan plitkalar bo"ylab yurdi. "Hayden Jey men bilan uchrashishni kutmoqda."
  
  "Isming nima?"
  
  "Dreyk."
  
  "Mat Dreyk?" Qo'riqchining qiyofasi biroz tebrandi.
  
  "Albatta".
  
  Erkak unga mashhur odamni yoki mahbusni ko'rganda foydalanishi mumkin bo'lgan ko'rinishni berdi. Keyin u qo'ng'iroq qildi. Bir soniyadan so'ng u Dreykni yashirin liftga kuzatib qo'ydi. U kalitni kiritdi va tugmani bosdi.
  
  Drake lift xuddi havo yostig'iday yuqoriga uchib ketganini his qildi. U nima bo'lishi haqida ko'p o'ylamaslikka qaror qildi, u voqealarni o'z-o'zidan hal qilishiga imkon berdi. Eshik ochilganda u koridorga yuzlandi.
  
  Yo"lakning oxirida qo"mita uni kutib olish uchun turardi.
  
  Ben Bleyk va uning singlisi Karin. Hayden. Kinimaka. Alisiya Mayls bir joyda orqada turardi. U Mayni ko"rmadi, lekin keyin buni ham kutmagan edi.
  
  Sahna noto'g'ri bo'lsa-da. Bu Kennedini o'z ichiga olishi kerak edi. Usiz hammasi g'alati ko'rinardi. U liftdan chiqdi va ular ham xuddi shunday his qilishganini eslashga urindi. Ammo ular har kecha to'shakda yotib, uning ko'ziga qarab, nega Dreyk uni qutqarish uchun u erda emasligi haqida hayron bo'lishdimi?
  
  Keyin Ben uning oldida turdi va Dreyk hech narsa demasdan yigitni quchog'iga tortdi. Karin akasining yelkasiga qo'pol jilmayib qo'ydi va Xeyden uning yelkasiga qo'lini qo'yish uchun yurdi.
  
  "Biz sizni sog'indik".
  
  U umidsizlik bilan ushlab turdi. "Rahmat".
  
  "Siz yolg'iz bo'lishingiz shart emas", dedi Ben.
  
  Drake bir qadam orqaga chekindi. "Mana, - dedi u, - bir narsani to'g'rilash muhim. Men o'zgargan odamman. Siz endi menga tayanolmaysiz, ayniqsa sen, Ben. Agar buni barchangiz tushunsangiz, birgalikda ishlashimiz uchun imkoniyat bor".
  
  "Bu sizniki emas edi..." Ben xuddi Drake bilgandek muammoga to'g'ri keldi. Ajablanarlisi shundaki, Karin aqlning qo'li edi. U uni ushlab, chetga tortdi va Dreykning orqasida ofisga aniq yo'l qoldirdi.
  
  U yo"l-yo"lakay Kinimakaga bosh irg"ab, ular orasidan o"tdi. Alisiya Mayls unga jiddiy ko"zlari bilan qaradi. Shuningdek, u o'zi uchun qadrdon bo'lgan odamni yo'qotdi.
  
  Drake to'xtadi. - Hali tugamadi, Alisiya, aslo. Bu nopokni yo'q qilish kerak. Aks holda, u dunyoni kuydirib yuborishi mumkin".
  
  "Kovalenko baqirib o'ladi."
  
  "Salom".
  
  Drake uning yonidan o'tib xonaga kirdi. Ikkita katta kompyuter uning o'ng tomonida o'tirar edi, qattiq disklar ma'lumotlarni qidirish va yuklashda burishib, chertishardi. Uning oldida Mayami-Bichga qaragan polga o'q o'tkazmaydigan ikkita deraza bor edi. To'satdan uning hayratiga Uells o'zini buzuq odam qilib ko'rsatib, u erdagi qoraygan jasadlarni ko'rish uchun snayper to'pini so'ragan edi.
  
  Bu fikr uni o'ylantirdi. Kennedi o'ldirilganidan keyin u birinchi marta Uells haqida izchil fikr yuritdi. Uells Alisiya yoki May qo'lida dahshatli o'lim bilan vafot etdi. Qaysi birini bilmasdi, negaligini ham bilmasdi.
  
  U boshqalarning uning orqasidan ergashayotganini eshitdi. "Shunday qilib ..." U ko'rinishga e'tibor qaratdi. "Biz Gavayiga qachon boramiz?"
  
  "Ertalab", dedi Xeyden. "Bizning ko'p aktivlarimiz hozir Oaxuda to'plangan. Biz boshqa orollarni ham tekshiryapmiz, chunki Kovalenkoning bir nechta ranchosi borligi ma'lum. Albatta, endi uning yolg'onning ustasi ekanligi ham ma'lum, shuning uchun biz dunyoning turli mintaqalarida boshqa etakchilarni kuzatishda davom etamiz.
  
  "Yaxshi. Men Kapitan Kuk, Olmos boshi va Jahannam darvozasiga havolalarni eslayman. Maqsadingiz shumi?"
  
  Ben oldi. "Deyarli, ha. Ammo Kuk Oaxuga emas, Kauayga tushdi. Uning..." Monolog birdan tugadi. "Hmm, qisqasi. Biz g'ayrioddiy narsa topmadik. Xayr."
  
  "Kuk va Diamond Head o'rtasida to'g'ridan-to'g'ri aloqalar yo'qmi?"
  
  "Biz buning ustida ishlayapmiz". Karin biroz himoyalanib gapirdi.
  
  "Ammo u Yorkshirda tug'ilgan", deb qo'shib qo'ydi Ben, Drakening yangi to'sig'ini sinab ko'rmoqda. "Bilasizmi, Xudoning Yeri."
  
  Aftidan, Dreyk do"stining gaplarini ham eshitmaganga o"xshardi. "U Gavayida qancha vaqt o'tkazdi?"
  
  - Oylar, - dedi Karin. "U kamida ikki marta u erga qaytib keldi."
  
  "Ehtimol, u har bir orolga tashrif buyurgandir. Siz nima qilishingiz kerak, uning tarixi yoki yutuqlarini emas, balki uning jurnallarini tekshirish. Biz u mashhur bo'lmagan narsalar haqida bilishimiz kerak."
  
  "Bu ..." Karin to'xtadi. "Bu haqiqatan ham mantiqiy."
  
  Ben hech narsa demadi. Karin hali tugamagan edi. "Biz bilgan narsa shu: Gavayidagi olov, chaqmoq va vulqonlar xudosi Pele ismli ayol. U Gavayining ko'plab qadimiy ertaklarida mashhur shaxsdir. Uning uyi dunyodagi eng faol vulqonlardan birining tepasida ekanligi aytiladi, lekin u Oaxuda emas, Katta orolda joylashgan".
  
  "Bu hammasi?" - qisqacha so"radi Drake.
  
  "Yo'q. Aksariyat hikoyalar uning opa-singillari haqida bo'lsa-da, ba'zi afsonalar Pele darvozasi haqida gapiradi. Darvoza olovga va vulqonning yuragiga olib boradi - bu sizga do'zaxga o'xshaydimi?"
  
  "Ehtimol, bu metaforadir", dedi Kinimaka o'ylamasdan, keyin qizarib ketdi. "Xo'sh, shunday bo'lishi mumkin. Sen bilasan..."
  
  Birinchi bo"lib Alisiya kuldi. "Xudoga shukur, hech bo'lmaganda boshqa birovning hazil tuyg'usi bor." U xo'rsinib, so'ng qo'shib qo'ydi: "Hafa emas", degan ovozda odamlarning unga qanday munosabatda bo'lishlariga ahamiyat bermasligini ko'rsatdi.
  
  "Pele darvozasi foydali bo'lishi mumkin", dedi Dreyk. "Yaxshi ishlashda davom eting. Ertalab ko'rishguncha".
  
  - Siz qolmaysizmi? Ben do'sti bilan gaplashish imkoniyatiga ega bo'lishiga umid qilib, so'zini aytdi.
  
  "Yo'q". Quyosh okean uzra bota boshlaganida Drake derazadan tashqariga tikildi. "Bugun kechqurun bo'ladigan joyim bor."
  
  
  O'N to'rtinchi bob
  
  
  Drake ortiga qaramay xonani tark etdi. Kutilganidek, Xeyden uni liftga kirmoqchi bo"lganida yetib oldi.
  
  "Dreyk, sekinroq. U yaxshimi?"
  
  "Bilasizmi, u yaxshi. Siz uni video oqimida ko'rgansiz."
  
  Xeyden uning qo'lidan ushlab oldi. "Nimani nazarda tutganimni tushungandirsiz."
  
  "U yaxshi bo'ladi. Bu yaxshi ko'rinishi kerak edi, buni bilasiz. Boudreaux buni haqiqat deb o'ylagan bo'lsa kerak.
  
  "Ha".
  
  "Men uning singanini ko'rishni xohlardim."
  
  "Xo'sh, men u pichoqlaganman, shuning uchun men sizga rahmat."
  
  Drake birinchi qavat uchun tugmani bosdi. "Uning singlisi allaqachon sizning agentlaringiz bilan birga bo'lishi kerak. Ular uni kasalxonaga olib boradilar va tozalaydilar. Soxta qon - bu o'z ishini o'ylaydigan shayton, bilasiz.
  
  "Agar iloji bo'lsa, Boudro aqldan ozgan. Singlisi tirik qolganda... - bosh chayqadi Xeyden. "Yakuniy qulash."
  
  "Reja ishladi. Bu yaxshi fikr edi, - dedi Drake unga. "Biz ma'lumot oldik. Bunga arziydi ".
  
  Hayden bosh irg'adi. "Bilaman. Men manyak panjara ortida turganidan xursandman".
  
  Drake liftga kirdi va eshiklar yopilishini kutdi. "Agar menga bog'liq bo'lsa", dedi u Xeyden ko'zdan g'oyib bo'lganda. "Men haromni kamerasida otib tashlagan bo'lardim."
  
  
  * * *
  
  
  Drake taksida Biskeyn bulvari tomon yo"l oldi va Bayside savdo maydoniga yo"l oldi. Unga qo'ng'iroq qilgan odam, jim, ishonchsiz va umuman xarakterga ega emasdek, Bubba Gumpning tashqarisida uchrashishni xohladi. Drake bir lahza hazilga ega bo'ldi va Xuterni taklif qildi, ehtimol ular uchun qulayroq joy, lekin Mey uni hatto eshitmagandek tutdi.
  
  Drake olomonga qo'shilib, atrofidagi shovqinli o'yin-kulgilarni tingladi va o'zini butunlay joysiz his qildi. Qanday qilib u juda qadrli narsasini yo'qotib qo'ygan bu odamlar bunchalik xursand bo'lishdi? Qanday qilib ularga e'tibor bermasliklari mumkin edi?
  
  Tomog"i qurib, lablari yorilib ketdi. Bubba Gampdagi bar chaqirdi. Ehtimol, u kelishidan oldin u bir nechta cho'kib ketishi mumkin. Biroq, uning illyuziyalari yo'q edi; buni to'xtatish kerak edi. Agar u Gavayiga sevgan ayolining qotilini ovlash uchun ketayotgan bo"lsa, qurbon bo"lishdan ko"ra qasos olmoqchi bo"lsa, bu oxirgi marta bo"lishi kerak edi.
  
  Bo'lishi kerak edi.
  
  U eshikni itarib yubormoqchi edi, Mai unga qarab qichqirdi. U o"sha yerda, mendan olti futcha uzoqroqda joylashgan ustunga suyanib turardi. Agar u dushman bo'lganida, u hozir o'lgan bo'lar edi.
  
  Uning shafqatsizlik va qasos olishga bo'lgan qat'iyati diqqat va tajribasiz foydasiz edi.
  
  May restoranga yo'l oldi, Dreyk uning orqasidan ergashdi. Ular barda joy olishdi va Gavayiga bo'lajak sayohatlari sharafiga Lava Flowsga buyurtma berishdi.
  
  Drake jim qoldi. U ilgari hech qachon May Kitanoning asabiylashganini ko"rmagan edi. Uni ilgari hech qachon qo"rqib ketganini ko"rmagan edi. U uni hayajonga soladigan stsenariyni tasavvur qila olmadi.
  
  Va keyin uning dunyosi yana qulab tushdi.
  
  "Kovalenko singlim Chikani Tokiodan o"g"irlab ketgan. Ko'p oylar o'tdi. O'shandan beri u uni asirlikda ushlab turdi". May chuqur nafas oldi.
  
  "Tushunaman. Men nima qilganingizni tushundim, - dedi Dreyk pichirlab. Bu aniq edi. Oila har doim birinchi o'rinda turadi.
  
  "Uning qurilmasi bor."
  
  "Ha".
  
  "Men uni topish uchun AQShga keldim. Kovalenkoni topish uchun. Lekin siz va do'stlaringiz men bilan bog'lanmaguncha men muvaffaqiyatsizlikka uchradim. Men sendan qarzdorman".
  
  "Biz uni qutqarmadik. Sen qilding."
  
  "Siz menga umid berdingiz, meni jamoaning bir qismiga aylantirdingiz."
  
  "Siz hali ham jamoaning bir qismisiz. Hukumatning boshqa chorasi borligini ham unutmang. Ular taslim bo"lishmaydi".
  
  "Agar ulardan birining yaqini asirlikda bo'lmasa."
  
  Drake Geytsning xotini bilan nima sodir bo'lganini bilar edi, lekin hech narsa demadi. "Siz bizga Gavayida, Mayda keraksiz. Agar biz bu odamni mag'lub etishni istasak, bizga eng yaxshisi kerak bo'ladi. Buni hukumat biladi. Shuning uchun senga, Alisiyaga va boshqalarga ketishga ruxsat berildi".
  
  "Sizchi?"
  
  "Va men".
  
  "Yaqinlaringiz-chi, Dreyk? Qonli podshoh o'z qasoslarini amalga oshirishga harakat qilyaptimi?"
  
  Drake yelka qisdi. "U muvaffaqiyatsizlikka uchradi."
  
  "Va shunga qaramay u harakat qilishda davom etadi."
  
  "Opangiz xavfsizmi?" U qo'shimcha himoyaga muhtojmi? Men ba'zi odamlarni bilaman..."
  
  "Bu hal qilindi, rahmat."
  
  Drake tegmagan ichimlikni o'rganib chiqdi. "Keyin bularning barchasi Gavayida tugaydi", dedi u. "Va endi biz uni deyarli topdik, u tez orada bo'ladi."
  
  May ichimlikdan uzoq ho"pladi. "U tayyor bo'ladi, Drake. U buni o'n yil davomida rejalashtirgan."
  
  "Bu olovlar mamlakati", dedi u. "Bu tenglamaga Kovalenkoni va bizni qo'shing va bu joy shunchaki portlashi mumkin."
  
  
  * * *
  
  
  U Meyning to"xtash joyi tomon ketayotganini kuzatdi va taksi bo"lishi mumkin, deb o"ylagan joyga qarab yo"l oldi. Mayami tungi hayoti qizg'in edi. Spirtli ichimliklar mast bo'lishning yagona vositasi emas edi va cheksiz, yoqimli tunlar, go'zal erkaklar va ayollar va jo'shqin ohanglarning uyg'unligi hatto uning ruhiy kayfiyatini ko'tarish uchun juda ko'p harakat qildi.
  
  U burchakka burilib, uning oldida marina ochildi - o'z o'rnini egallash uchun g'ururlanayotgan yaxtalar, yo'laklarni to'ldirgan olomon, ochiq osmon ostidagi restoran, dunyoda hech narsaga parvo qilmaydigan go'zal odamlar bilan to'la.
  
  Mett Drake kabi odamlarga katta rahmat.
  
  U orqasiga o'girildi. Uning qo"l telefoni o"sha vahimali, ohangdor ohang bilan jiringladi.
  
  Tezda tugmani bosing. - Ha?
  
  "Mat? Hayrli kun. Salom." Oksford ta'limining nozik ohanglari uni hayratda qoldirdi.
  
  "Dal?" - u aytdi. "Torsten Dal?"
  
  "Albatta. Yana kim yaxshi ovoz beradi? "
  
  Drake vahimaga tushdi. "Hammasi joyida?"
  
  "Xavotir olmang, do"stim. Dunyoning bu tomonida hammasi yaxshi. Islandiya ajoyib. Bolalar ajoyib. Xotin - bu... xotin. Kovalenko bilan ishlar qanday ketyapti?
  
  "Biz uni topdik", dedi Dreyk tabassum bilan. "Deyarli. Biz qaerga qarashni bilamiz. Hozir biroz safarbarlik ketmoqda va biz ertaga Gavayida bo"lishimiz kerak".
  
  "Mukammal. Xo'sh, qo'ng'iroq qilishimning sababi sizga foydali bo'lishi mumkin yoki bo'lmasligi mumkin. Siz o'zingiz qaror qilishingiz mumkin. Ma'lumki, xudolar qabrini o'rganish ehtiyotkorlik bilan davom etmoqda. Esingizdami, Frey qasrida men Odin qabrining chetida tilimni osgan holda turgandim? Biz nimani topganimizni eslaysizmi? "
  
  Drake o'zining darhol hayratini esladi. "Albatta".
  
  "Biz deyarli har kuni shunga teng yoki undan ham oshib ketadigan xazinani topamiz, desam, ishoning. Ammo bugun ertalab mening e'tiborimni oddiyroq narsa tortdi, chunki u menga sizni eslatdi."
  
  Drake shvedni yaxshiroq eshitish uchun tor xiyobonga kirdi. "Meni eslatadimi? Gerkulesni topdingizmi?
  
  "Yo'q. Ammo biz qabrdagi har bir tokchaning devorlarida belgilar topdik. Ular xazinalar orqasida yashiringan edi, shuning uchun ular dastlab sezilmadi.
  
  Drake yo'taldi. "Marklar?"
  
  "Ular menga yuborgan suratga mos tushdi."
  
  Drake bir oz vaqt oldi, keyin uning yuragiga chaqmoq urdi. "Kutmoq. Men yuborgan rasm kabi demoqchimisiz? Vaqtda sayohat qilish moslamalarida biz topilgan aylanma tasvir?
  
  "Bu sizni tishlashga majbur qiladi deb o'yladim, do'stim. Ha, bu belgilar yoki siz aytganingizdek jingalaklar."
  
  Drake bir zum indamay qoldi. Agar xudolar qabridagi belgilar qadimgi transport vositalarida topilgan belgilarga mos kelgan bo'lsa, demak, bu ularning o'sha davrga tegishli ekanligini anglatadi.
  
  Drake quruq og'iz orqali gapirdi. "Bu ... bildiradi-"
  
  Ammo Torsten Dal allaqachon hamma narsani o'ylab topdi. "Xudolar vaqt sayohati uchun asboblarni yaratgan. Agar bu haqda o'ylab ko'rsangiz, mantiqiy bo'ladi. Odin qabrida topilgan narsalardan biz ularning mavjudligini bilamiz. Endi biz ular vaqt o'tishini qanday manipulyatsiya qilganini bilamiz."
  
  
  O'N beshinchi bob
  
  
  Qonli podshoh o'zining kichik qo'riqxonasining chetida turib, uning bir nechta bengal yo'lbarslari ular uchun qo'yib yuborilgan kichkina kiyikni quvib kelayotganini tomosha qildi. Uning his-tuyg'ulari parchalanib ketdi. Bir tomondan, sayyorada yaratilgan eng buyuk qotillik mashinalaridan biriga egalik qilish va uni bo'sh vaqtlarda tomosha qilish juda yoqimli edi. Boshqa tomondan, ularning asirlikda bo'lishlari juda uyat edi. Ular bundan ham yaxshisiga loyiq edilar.
  
  Uning insoniy asirlari kabi emas. Ular nimaga loyiq edilar.
  
  Boudro.
  
  Qon shohi bir necha kishining o"t bo"ylab o"tayotganini eshitib, orqasiga o"girildi. "Janob Budro", dedi u. "Markaziy razvedka boshqarmasi hibsga olish qanday o'tdi?"
  
  Erkak bir necha metr narida to"xtadi, unga o"zi kerak bo"lgan hurmatni ko"rsatdi, lekin qo"rqmasdan unga qaradi. "Men tasavvur qilganimdan ham qiyinroq", deb tan oldi u. "Jimgina chiqarib olganingiz uchun tashakkur."
  
  Qonli podshoh to"xtab qoldi. U orqasidan qo"rqib ketgan bug"ularni quvib kelayotgan yo"lbarslarni sezdi. Kiyik qichqirdi va qochib ketdi, dahshatga tushdi, o'z o'limiga qarshi tura olmadi. Boudro bunday emas edi. Qonli podshoh unga ma'lum darajada hurmat ko'rsatdi.
  
  "Mett Dreyk sizdan o'zib ketdimi?"
  
  "Markaziy razvedka boshqarmasi men kutganimdan ham topqirroq boʻlib chiqdi. Ana xolos".
  
  "Bilasizmi, agar menda qurol bo'lganida, singlingizning o'limi soxta bo'lmagan bo'lardi."
  
  Boudreauxning sukut saqlashi uning tushunganini ko"rsatdi.
  
  "Harakat qilish vaqti keldi", dedi qonli shoh. "Menga boshqa rancholarni yo'q qiladigan odam kerak. Kauai va Katta oroldagilar. Buni men uchun qila olasizmi? "
  
  U buyurgan odam umrbod qamoq jazosidan qutulgan, birdaniga umid topdi. "Men buni qila olaman."
  
  "Siz har bir garovni o'ldirishingiz kerak. Har bir erkak, ayol va bola. Siz buni qila olasiz?"
  
  "Ha janob".
  
  Qonli podshoh oldinga egildi. - Ishonchingiz komilmi?
  
  "Mendan nima qilishni so'rasangiz, men buni qilaman."
  
  Qon shohi hech qanday tashqi his-tuyg'ularni ko'rsatmadi, lekin mamnun edi. Boudro uning eng malakali jangchisi va qo'mondoni edi. Uning shunday sodiq qolgani yaxshi.
  
  "Keyin borib tayyorlan. Men sizning ko'rsatmalaringizni kutaman."
  
  Uning odamlari amerikalikni olib ketishdi va Qon qiroli bir kishini orqada kutishga ishora qildi. Bu Oaxudagi ranchosining boshqaruvchisi Klod edi.
  
  - Aytganimdek, Klod, vaqt keldi. Tayyormisiz, to'g'rimi?
  
  "Hammasi tayyor. Qachongacha chidashimiz kerak? "
  
  "O'lguningizcha ushlab turasiz", deb qichqirdi Qonli podshoh. "Unda mening oldimdagi qarzing toʻlanadi. Siz chalg'itishning bir qismisiz. Albatta, bu kichik bir qism, lekin sizning qurbonligingiz bunga arziydi.
  
  Uning Oaxu boshlig'i jim qoldi.
  
  - Bu sizni bezovta qilyaptimi?
  
  "Yo'q. Yo"q janob".
  
  "Bu yaxshi. Va ularning e'tiborini ranchoga qaratganimizdan so'ng, siz mahalliy orol hujayralarini ochasiz. Men do'zax darvozasidan o'taman, lekin Gavayi yonib ketadi."
  
  
  O'N oltinchi bob
  
  
  Markaziy razvedka boshqarmasining shaxsiy samolyoti o'ttiz to'qqiz ming fut balandlikda uchib yurgan. Mett Drake bo'sh stakanidagi muzni aylantirdi va yana bir miniatyura viski uchun qopqog'ini yorib yubordi. Uning yolg"izligini hurmat qilishlariga umid qilib, samolyot orqasida yolg"iz o"tirdi. Lekin doimiy yonbosh nigohlar va g'azablangan shivirlar unga "xush kelibsiz" furgoni tez orada uning yoniga kelib turishini aytdi.
  
  Viski esa hali asabimni bezovta qila boshlamagan edi.
  
  Xeyden uning qarshisida, Kinimaka uning yonida o'tirdi. Missiyasining tabiatiga qaramay, Gavayi o'z vataniga qaytganidan juda xursand bo'lib tuyuldi. Uning oilasi ehtiyotkorlik bilan qo'riqlanardi, lekin doimo optimistik gigant ularni ko'rish imkoniyatiga ega bo'lishiga ishonchi komil edi.
  
  Xeyden Jonatan Geyts bilan sun'iy yo'ldosh telefonida gaplashdi. "Yana uchtami? Bu jami yigirma bir mahbus, ser. Xo'sh, ha, ishonchim komilki, bundan ham ko'proq. Va hozircha joy yo'q. Rahmat senga".
  
  Hayden aloqani uzdi va boshini pastga tushirdi. "Men u bilan boshqa gaplasha olmayman. Xotini yaqinda o'ldirilgan odam bilan qanday gaplashish kerak? Sen nima deysan?"
  
  Drake unga qaradi. Bir oz vaqt o'tdi, lekin keyin u hayajonlangan nigohini unga qaratdi. "Kechirasiz, Mett. Men o'ylamayman. Juda ko'p narsa bo'lmoqda."
  
  Drake boshini qimirlatib, stakanini quritdi. "Geyts ta'tilga chiqishi kerak emasmi?"
  
  "Vaziyat juda beqaror." Xeyden telefonni tizzasiga bosdi. "Urushda hech kim fonga o'tolmaydi."
  
  Drake istehzoga jilmayib qo'ydi. "Men Gavayini bunchalik katta deb o'ylamagan edim."
  
  - Aytmoqchimisizki, nega haligacha hech bo'lmaganda bitta fermasini topa olishmadi? Xo'sh, bu katta ish emas. Ammo o'tib bo'lmaydigan o'rmonlar, tepaliklar va vodiylar juda ko'p. Chorvachiliklar ham kamuflyaj qilingandir. Qonli shoh esa biz uchun tayyorlangan. Vashington bizga oddiy ishchi kuchidan ko'ra ko'proq mahalliy aholi yordam beradi deb o'ylaganga o'xshaydi.
  
  Drake qoshini ko"tardi. "Ajablanarlisi, ular haqdir. Bu erda bizning do'stona gigantimiz keladi. "
  
  Mano unga keng va xotirjam tabassum qildi. "Men Gonolulu aholisining ko'pini bilaman."
  
  Xiralik paydo bo'ldi va uning yonida to'satdan Ben Bleyk paydo bo'ldi. Drake yigitga tikilib qoldi. Kennedi vafot etganidan beri ular bir-birlarini birinchi marta ko'rishdi . Uning ichida bir tuyg'u to'lqini ko'tarildi, u tezda uni bosdi va yana bir qultum ichib yashirdi.
  
  "Hammasi juda tez sodir bo'ldi, do'stim. Men yordam bera olmadim. U meni qutqardi, lekin men uni qutqara olmadim.
  
  "Men sizni ayblamayman. Bu sizning aybingiz emas edi."
  
  "Ammo siz ketdingiz."
  
  Drake Benning singlisi Karinga qaradi, u akasiga g'azablangan ko'zlari bilan qaradi. Ular Benning beparvo harakatini muhokama qilishayotgan edi va u g'allaga qarshi chiqdi. Drake yana bir viskini ochdi va nigohini qimirlamay turib, kursiga suyandi. "Taxminan ming yil oldin men SASga qo'shilganman. Dunyodagi eng yaxshi jangovar kuch. Ularning eng zo'r ekanligining sababi bor, Ben. Boshqa narsalar bilan bir qatorda, bu ularning shafqatsiz odamlar ekanligidir. Shafqatsiz. Qotillar. Ular siz bilgan Mett Drakega o'xshamaydi. Yoki hatto Odinning suyaklarini qidirayotgan Mett Drake kabi. Bu Mett Drake SASda emas edi. U fuqaro edi ".
  
  "Endi esa?"
  
  "Qon podshohi tirik ekan va Vendetta hali ham mavjud ekan, men fuqaro bo'la olmayman. Qanchalik yomon bo'lishni xohlayotganim muhim emas".
  
  Ben boshqa tomonga qaradi. "Men buni tushunaman".
  
  Drake hayron bo'ldi. Ben o'rnidan turib, o'z o'rindig'iga qaytganida u yarim ortiga o'girildi. Ehtimol, yosh yigit o'sishni boshlagandir.
  
  Agar so'nggi uch oy bu jarayonni tezlashtirmaganida, hech narsa bo'lmasdi.
  
  Xeyden unga qaradi. - Bilasizmi, u u bilan birga edi. U vafot etganida. Unga ham qiyin bo'ldi".
  
  Drake yutindi va hech narsa demadi. Uning tomog'i siqilib, yig'lab yubormaslikning iloji bo'ldi. SASdan bir yigit. Viski ichimdagi chuqurda issiq iz qoldirdi. Birozdan so'ng u: "Oyog'ing qanday?" - deb so'radi.
  
  "Og'riyapti. Men yura olaman va hatto yuguraman. Boudro bilan yana bir necha hafta jang qilishni xohlamayman.
  
  "U qamoqda ekan, sizga kerak bo'lmaydi."
  
  Shovqin uning e'tiborini tortdi. May va Alisiya bir-biridan bir necha qator oldinda va yo'lak bo'ylab o'tirishdi. Ikki ayol o'rtasidagi munosabatlar hech qachon sovuqdan ortiq bo'lmagan, lekin nimadir ikkalasini ham bezovta qilardi.
  
  "Siz bizga murosaga keldingiz!" Alisiya qichqira boshladi. "O'z la'nati singlimni qutqarish uchun. Boshqa qanday qilib mehmonxona topish mumkin edi?"
  
  Drake o"tirgan joyidan sirg"alib tushdi va yo"lakka qarab ketdi. Parvozda unga kerak bo'lgan so'nggi narsa - u tanigan eng halokatli ikki ayol o'rtasidagi jang edi.
  
  "Gudson o'sha mehmonxonada vafot etdi", deb o'yladi Alisiya. "Ular uni otib tashlashdi... esa..." U boshini chayqadi. "Bu sizning ma'lumotingizmi, Kitano? Men sizni haqiqatni aytishga chaqiraman."
  
  Alisiya koridorga chiqdi. May uning yuziga qarash uchun o'rnidan turdi. Ikki ayol deyarli burun burun edi. May o'ziga joy ochish uchun orqaga qadam tashladi. Tajribasiz kuzatuvchi buni yapon qizining zaifligidan dalolatdir, deb o"ylagan bo"lishi mumkin.
  
  Drake bu halokatli belgi ekanligini bilar edi.
  
  U oldinga yugurdi. "STOP!"
  
  "Mening singlim o'n Gudzonga teng."
  
  - deb baqirdi Alisiya. "Endi men may oyini olaman!"
  
  Drake Mey fikridan qaytmasligini bilar edi. Alisiyaga u allaqachon bilganini - Gudson o'zini tashlab ketganini aytish osonroq bo'lar edi, lekin May Kitanoning mag'rurligi unga taslim bo'lishiga imkon bermadi. Alisiya urdi. - deb javob qaytardi May. Alisiya o'ziga ko'proq joy berish uchun yon tomonga o'tdi. May unga hujum qildi.
  
  Drake ular tomon yugurdi.
  
  Alisiya tepganini taqlid qilib, oldinga qadam tashladi va tirsagini Mayning yuziga tashladi. Yapon jangchisi qimirlamadi, balki boshini biroz burib, zarbani undan bir millimetr uzoqlikda hushtak chalishiga imkon berdi.
  
  May Alisiyaning qovurg"asiga qattiq urdi. Nafasning baland xirillashi eshitildi va Alisiya orqa devorga tisarildi. May oldinga siljidi.
  
  Xeyden baqirib o'rnidan sakrab turdi. Ben va Karin ham oyoqqa turishardi, ikkalasi ham jangda kim g'alaba qozonishini bilishardi. Drake kuch bilan kirib keldi va Meyni yonidagi o"rindiqqa itarib qo"ydi va qo"lini Alisiyaning tomog"iga kesib o"tdi.
  
  "STOP." Uning ovozi xuddi qabrdagidek sokin, ammo tahdidga to"la edi. "Sening o'lgan jinni yigitingning bunga aloqasi yo'q. Va sizning singlingiz ham." U Mayga qaradi. "Kovalenko - dushman. Bu badbashara FUBARga aylangandan so'ng, siz xohlaganingizcha jang qilishingiz mumkin, ammo shu vaqtgacha uni saqlang.
  
  Alisiya qo'lini burab qo'ydi. "Bu kaltak qilgan ishi uchun o'lishi kerak."
  
  May ko'zini qimirlamadi. "Siz bundan ham yomonroq ish qildingiz, Alisiya."
  
  Drake Alisiyaning ko'zlarida yana olov alangasini ko'rdi. U xayoliga kelgan yagona narsani so"zlab berdi. "Bahslashish o'rniga, ehtimol sizlardan qaysi biringiz Uellsni o'ldirganingizni tushuntirib berarsiz. Va nima uchun."
  
  Jang ularning chegarasidan ham oshib ketdi.
  
  Xayden uning orqasida edi."Gudson yuqori texnologiyali kuzatuv qurilmasi Mayl yordamida kuzatilgan. Siz uni bilasiz. Bu yerda hech kim Mayning qurilmani berganidan mamnun emas". Uning ovozida temir bor edi. "U buni qanday olgani haqida gapirmasa ham bo'ladi. Lekin men ham uning nima uchun bunday qilganini tushunaman. Ayrim yuqori martabali davlat amaldorlari ayni paytda xuddi shunday holatni boshdan kechirmoqda. Kovalenko o'zining so'nggi o'yinini o'tkazmoqda va biz ikkinchi bazaga zo'rg'a etib keldik. Va agar oqishlar muhrlanmagan bo'lsa ... "
  
  Alisiya baqirdi va joyiga qaytdi. Drake yana bir dasta miniatyura topdi va yo'lak bo'ylab o'zinikiga qaytdi. U haligacha eng yaqin do'sti bilan hech qanday suhbat boshlagisi kelmay, oldinga qaradi.
  
  Lekin yo'lda Ben unga qarab egildi. "FUBAR?"
  
  "Tanib bo'lmas darajada jinni."
  
  
  O'N yettinchi bob
  
  
  Ular qo"nmasdan oldin Xeydenga Ed Boudreau Markaziy razvedka boshqarmasi qamoqxonasidan qochib ketgani haqida qo"ng"iroq qilishdi. Qon qiroli insayderdan foydalangan va o'z xohishiga ko'ra, ehtiyotkorlik bilan, shov-shuvsiz operatsiyada Boudreoni tortib olgan.
  
  "Sizlar hech qachon hech narsa o'rganmaysizlar", dedi Dreyk va unga javoban aytadigan gapi bo'lmaganidan hayron bo'lmadi.
  
  Gonolulu aeroporti xiralashgan holda o'tib ketdi, xuddi mashina shaharga kirdi. Oxirgi marta Gavayida bo"lganlarida Davor Babichning saroyiga hujum qilishgan va uning o"g"li Blanka tomonidan gumonlanuvchilar ro"yxatiga kiritilgan. O'sha paytda bu jiddiy tuyulardi.
  
  Keyin Dmitriy Kovalenko paydo bo'ldi.
  
  Gonolulu ko'pgina Amerika yoki Evropa shaharlaridan farqli o'laroq, gavjum shahar edi. Ammo, negadir, Vaikiki plyaji yigirma daqiqadan ko'proq masofada emas, degan oddiy fikr hatto Dreykning ma'yus fikrlarini ham yumshatdi.
  
  Kech bo'ldi va hamma charchagan edi. Ammo Ben va Karin to'g'ridan-to'g'ri Markaziy razvedka boshqarmasi binosiga borib, mahalliy tarmoqqa ulanishni talab qilishdi. Ularning ikkalasi ham kapitan Kukning jurnallari qayerdaligini o'rganishga intilardi. Drake buni eshitib, deyarli jilmayib qo'ydi. Ben har doim topishmoqlarni yaxshi ko'rgan.
  
  Xeyden hujjatlarni tezlashtirdi va ular tez orada Mayamida qoldirgan ofisga o'xshash boshqa kichkina ofisda topdilar. Yagona farq shundaki, ular derazadan Vaikikining baland mehmonxonalarini, mashhur Top of Waikiki aylanma restoranini va uzoqda Oaxuning eng katta diqqatga sazovor joyini, Olmos boshi deb nomlanuvchi uzoq vaqtdan beri harakatsiz vulqonni ko'rishlari mumkin edi.
  
  "Xudo, men shu erda yashashni xohlayman", dedi Karin xo'rsinib.
  
  "Men ishonaman", deb g'o'ldiradi Kinimaka. "Garchi ko'pchilik dam oluvchilar bu erda mendan ko'ra ko'proq vaqt o'tkazishiga aminman."
  
  "Hey, siz yaqinda Evergleydda bo'ldingiz", deb kinoya qildi Hayden Ben va Karinning kompyuterlarini imtiyozli tizimga ulagancha. "Va mahalliy aholidan biri bilan uchrashdim."
  
  Kinimaka bir zum hayratda qoldi, keyin kulib yubordi. "Siz alligatorni nazarda tutyapsizmi? Bu juda qiziqarli edi, ha."
  
  Xeyden qilayotgan ishini tugatib, atrofga qaradi. "Tez kechki ovqat va erta to'shak haqida nima deysiz? Tongda ish boshlaymiz".
  
  Bosh irg'ab, rozilik bildirishlari eshitildi. May rozi bo'lgach, Alisiya ketdi. Dreyk hamkasblariga murojaat qilishdan oldin unga qaradi. "Bugun men o'rgangan narsani hammangiz bilishingiz kerak. Bu biz ochadigan eng muhim ma'lumotlardan biri bo'lishi mumkin deb o'ylayman." U pauza qildi. "Kecha Dahl men bilan bog'landi."
  
  "Torsten?" Ben xijolat tortdi. "Aqldan ozgan shvedning ahvoli qanday? Men uni oxirgi marta ko"rganimda, u Odinning suyaklariga tikilib turardi".
  
  Drake hech kim uning xalaqitini bermagandek ko'rsatdi. "Xudolar qabrini o'rganish chog'ida ular uzatish moslamalarida biz topgan aylanalarga mos keladigan belgilarni topdilar."
  
  "Izchilmi?" - takrorladi Hayden. "Qanday darajada izchil?"
  
  "Ular aynan bir xil."
  
  Benning miyasi to'liq quvvat bilan ishlay boshladi. "Demak, qabrni qurgan o"sha odamlar qurilmalarni ham yaratgan. Bu aqldan ozish. Nazariya shundan iboratki, xudolar o'zlarining qabrlarini qurib, tom ma'noda o'lish uchun yotishgan, shu bilan birga ommaviy yo'q bo'lib ketish orqali hayotni uzaytirgan. Endi siz aytasizmi, ular vaqtga sayohat qilish moslamalarini ham yaratdilar? Ben pauza qildi. "Aslida, bu mantiqiy ..."
  
  Karin unga qarab bosh chayqadi. "Ahmoq. Albatta, bu mantiqiy. Shunday qilib, ular vaqt bo'ylab sayohat qilishdi, voqealarni manipulyatsiya qilishdi va odamlarning taqdirini yaratdilar.
  
  Mett Drake indamay ortiga o'girildi. "Ertalab ko'rishamiz."
  
  
  * * *
  
  
  Kecha havosi tinch, tropik issiq va Tinch okeanining xushbo'y hidi bor edi. Drake ochiq bar topguncha ko'chalarni kezib chiqdi. Mijozlar boshqa mamlakatlardagi boshqa barlardan farq qilishi kerak, to'g'rimi? Axir, bu jannat edi. Unda nega umrbod mahkumlar bu yerning egasiga o'xshab, haligacha bilyard o'ynashardi? Nega barning oxirida boshini orqaga tashlagan mast odam o'tirardi? Nega abadiy er-xotin alohida o'tirdilar, o'zlarining kichik dunyolarida yo'qoldilar, birga, lekin yolg'iz?
  
  Xo'sh, ba'zi narsalar boshqacha edi. Alicia Mayles barda ikki marta ichimlikni tugatdi. Drake ketish haqida o'ylardi. Yana boshqa panjaralar ham bor ediki, u qayg"udan yashirinib qolardi, agar ko"pchilik shunday ko"rinsa, o"zini uyidagidek his etardi.
  
  Ammo, ehtimol, harakatga chaqirish uning nuqtai nazarini biroz o'zgartirdi. U uning oldiga bordi va o'tirdi. U hatto qaramadi.
  
  "Jin, Drake." U bo"sh qadahni unga qarab turdi. "Menga ichimlik sotib oling."
  
  "Butilkani qo'ying", deb Dreyk barmenga ko'rsatma berdi va o'ziga yarim stakan Bacardi Oakheart quydi. U qadahni ko"tarib tushdi. "Alicia Miles. Hech qaerga ketmagan o'n yillik munosabatlar, a? Va endi biz o'zimizni jannatda topamiz, barda mast bo'lamiz.
  
  "Hayot sizni aldashning bir usuli bor."
  
  "Yo'q. SRT buni amalga oshirdi."
  
  "Bu, albatta, yordam bermadi."
  
  Drake unga yonboshlab qaradi. "Bu halollik taklifmi? Sendan? Ularning qanchasini cho"kib o"ldirdingiz?"
  
  "Tanglikni bartaraf etish uchun yetarli. Menga kerak bo'lgan darajada emas."
  
  "Va siz bu odamlarga yordam berish uchun hech narsa qilmadingiz. O'sha qishloqda. Hatto eslaysizmi? Siz o"z askarlarimizni so"roq qilishlariga ruxsat berdingiz".
  
  "Men ham ular kabi askar edim. Mening buyruqlarim bor edi."
  
  "Va keyin siz ko'proq pul to'lagan kishiga taslim bo'ldingiz."
  
  - Men o'z vazifamni bajardim, Dreyk. Alisiya romini to"ldirib, shishani stolga qattiq urdi. "Hozir foyda olish vaqti keldi."
  
  "Va bu sizni qayerga olib kelganiga qarang."
  
  "Bu bizni qayerga olib keldi, demoqchisiz, shunday emasmi?"
  
  Drake jim qoldi. Aytishimiz mumkinki, u katta yo'lni bosib o'tdi. Aytish mumkinki, u past yo'lni bosib o'tdi. Bu muhim emas edi. Ular bir xil yo'qotishlar va bir xil kelajak bilan bir joyda qolishdi.
  
  "Biz birinchi navbatda Qonli Vendetta bilan shug'ullanamiz. Va Kovalenko. Keyin qayerda ekanligimizni ko'ramiz". Alisiya uzoqlarga qarab o"tirdi. Drake Tim Gudson uning xayolidami, deb hayron bo'ldi.
  
  "Biz hali ham Uells haqida gapirishimiz kerak. U mening do'stim edi ".
  
  Alisiya xuddi avvalgiday kulib yubordi. "Bu eski buzuqmi? U hech qanday tarzda sizning do'stingiz emas edi, Drake va siz buni bilasiz. Biz quduqlar haqida gaplashamiz. Lekin oxirida. O"shanda shunday bo"ladi".
  
  "Nega?"
  
  Uning yelkasida mayin ovoz suzib ketdi. "Chunki bu sodir bo'lishi kerak, Mett." Bu mayning mayin ohanglari edi. U jimgina ular tomon yonboshladi. "Chunki biz birinchi navbatda buni engish uchun bir-birimizga muhtojmiz."
  
  Drake uni ko'rganidan hayratini yashirishga urindi. "Uells haqidagi haqiqat haqiqatan ham dahshatlimi?"
  
  Ularning sukunati nima ekanligini aytdi.
  
  May ularning orasiga kirdi. "Men bu erdaman, chunki menda etakchilik bor."
  
  "Qanmoq? Kimdan? Men seni o"rniga yaponlar keldi deb o"yladim".
  
  "Bu rasmiy, ular buni qilishdi." Mayning ovozida quvnoq nota bor edi. "Norasmiy ravishda ular amerikaliklar bilan muzokaralar olib bormoqda. Ular Kovalenkoni qo'lga olish qanchalik muhimligini bilishadi. Mening hukumatimning ko'radigan ko'zlari yo'q deb o'ylamang."
  
  "Men bu haqda orzu ham qilmaganman." - deb pichirladi Alisiya. "Men shunchaki bizni qanday topganingizni bilmoqchiman." U mayoqni tashlamoqchi bo'lgandek, kurtkasini silkitdi.
  
  "Men sizdan yaxshiroqman", dedi May va hozir kulib. "Va bu uchta blok uchun yagona bar."
  
  "Bu shunday?" Drake ko'zlarini pirpiratdi. "Qanday istehzoli."
  
  "Menda etakchilik bor", deb takrorladi May. "Hozir men bilan borib, tekshirib ko'rmoqchimisiz yoki ikkalangiz ham g'amxo'rlik qilish uchun juda mastmisiz?"
  
  Bir soniyadan keyin Dreyk stuldan sakrab tushdi va Alisiya aylanib ketdi. "Yo'lni ko'rsat, kichkina elf."
  
  
  * * *
  
  
  Qisqa taksi haydab, ular gavjum ko'cha burchagida to'planib, Mayning yangilanishini tinglashdi.
  
  "Bu to'g'ridan-to'g'ri men Razvedka agentligiga ishonadigan odamdan keladi. Kovalenkoning ranchosini u ishongan bir necha kishi boshqaradi. Har doim shunday bo'lgan, garchi bu unga hozir har qachongidan ham ko'proq vaqt kerak bo'lganda yordam beradi... yaxshi, nima qilishni rejalashtirganini qilish. Baribir, uning Oaxudagi ranchosini Klod ismli odam boshqaradi".
  
  May ularning e'tiborini yuqori darajadagi klubning arkli va yorqin yoritilgan kirish joyidan o'tayotgan yoshlar qatoriga qaratdi. "Klod bu klubga egalik qiladi", dedi u. Miltillovchi chiroqlar "Jonli DJlar, Juma uchun maxsus idishlar va maxsus mehmonlar" reklamasi. Dreyk olomonga nafas qisilgan holda qaradi. Unda Gavayining mingga yaqin eng go"zal yigitlari turli shtatlarda yechinishgan.
  
  "Biz biroz ajralib turishimiz mumkin edi", dedi u.
  
  "Endi men hammangiz tozalanganingizni bilaman." Alisiya unga jilmayib qo"ydi. "Bir yil oldingi Drake hozir u bilan birga bo'lgan ikkita issiq ayolning yonida turib, ikki qo'li bilan ularning yonoqlarini ushlab, bizni u erga itarardi."
  
  Drake uning hayratlanarli darajada haqligini bilib, ko'zlarini ishqaladi. "O'ttizinchi yillarning o'rtalari odamni o'zgartiradi", dedi u to'satdan Alisonning yo'qolishi, Kennedi o'ldirilishi va doimiy mastlikning og'irligini his qilib. U ikkalasiga po'latdek nigohini tikishga muvaffaq bo'ldi.
  
  "Klodni qidirish shu erda boshlanadi."
  
  Ular tabassum bilan eshikchilar yonidan o'tib, miltillovchi chiroqlar va soxta tutun bilan to'ldirilgan tor tunnelga tushib qolishdi. Dreyk bir zumda e'tibordan chetda qoldi va uni bir necha hafta davomida mast bo'ldi. Uning fikrlash jarayonlari loyqa edi, uning reaktsiyalari bundan ham ko'proq edi. U tezda yetib olishi kerak edi.
  
  Tunnelning narigi tomonida raqs maydonchasini qush ko"zi bilan ko"rish imkonini beruvchi keng balkon bor edi. Badanlar chuqur bas ritmlari bilan uyg'unlikda harakat qilishdi. Ularning o'ng tomonidagi devorda minglab spirtli ichimliklar bor edi va yorug'likni yaltiroq prizmalarda aks ettirardi. O'nlab bar xodimlari o'yinchilar ustida ishladilar, lablarini o'qishdi, pullarni berishdi va klubga befarq bo'lganlarga noto'g'ri ichimliklar berishdi.
  
  Boshqa har qanday barda bo'lgani kabi. Drake istehzo bilan kuldi. "Orqida". U olomon orasiga yashirinishga hojat qolmagan holda ishora qildi. "Arqon bilan bog'langan hudud. Ularning orqasida esa pardalar bor".
  
  "Shaxsiy partiyalar", dedi Alisiya. "Men u erda nima bo'layotganini bilaman."
  
  - Albatta bilasiz. May imkon qadar ko'proq joyni o'rganish bilan band edi. - Bu yerda siz hech qachon bo'lmagan orqa xona bormi, Maylz?
  
  "U yerga ham borma, kaltak. Men sizning Tailanddagi jasoratlaringiz haqida bilaman. Hatto men bularning hech birini sinab ko'rmagan bo'lardim ".
  
  "Siz eshitgan narsa juda past edi." May ortiga qaramay keng zinadan tusha boshladi. "Menga ishon".
  
  Drake Alisiyaga qovog'ini solib, raqs maydonchasi tomon bosh irg'adi. Alisiya hayratda qoldi, lekin keyin u yorliqdan foydalanib, shaxsiy hududga yo'l olishni niyat qilganini tushundi. Ingliz ayol yelka qisdi. "Siz yo'l ko'rsatasiz, Drake. Men sizga ergashaman".
  
  Drake to'satdan, mantiqsiz qon oqimini his qildi. Bu Dmitriy Kovalenkoning qaerdaligini bilishi mumkin bo'lgan odamga yaqinlashish imkoniyati edi. U to'kishga tayyor bo'lgan qon bilan solishtirganda shu paytgacha to'kkan qon okeandagi bir tomchi edi.
  
  Ular raqs maydonchasida kulayotgan, terlagan tanalar orasidan o"tib ketishganida, yigitlardan biri Alisiyani aylanib o"tishga muvaffaq bo"ldi. "Hey", deb baqirdi u do'stiga, uning ovozi pulsatsiyalanuvchi ritmda zo'rg'a eshitilardi. "Men shunchaki omadli edim".
  
  Alisiya qotib qolgan barmoqlari bilan uning quyosh pleksusiga urdi. - Omadingiz bo'lmagan, o'g'lim. Faqat yuzingizga qarang."
  
  Ular chaqqon musiqaga, chayqalayotgan tanalarga, bar xodimlari olomon orasida oldinga va orqaga tebranib yurgan tovoqlar boshlari uzra bexosdan tebranib, tez harakat qilishdi. Er-xotin baland ovozda bahslashdi, erkak ustunga bosildi, ayol esa uning qulog'iga chinqirib yubordi. Bir guruh o"rta yoshli ayollar qo"llarida aroq jeli va kichkina ko"k qoshiqlar bilan aylana bo"ylab o"tirib, terlab, puflab o"tirishardi. Er bo'ylab past-baland stollar sochilib, ko'pchiligi soyabon ostida mazasiz ichimliklar bilan to'ldirilgan edi. Hech kim yolg'iz emas edi. May va Alisiya vafot etganida, ko'p erkaklar ikki marta qabul qilishdi, bu ularning qiz do'stlarini bezovta qildi. May donolik bilan e'tiborni e'tiborsiz qoldirdi. Buni Alisiya qo'zg'atdi.
  
  Ular arqon bilan o'ralgan, ikkita kuchli mis arqon ustunlari orasiga cho'zilgan qalin oltin o'ralgan maydonga kelishdi. Tashkilot ikki tarafdagi ikki bezorilarga hech kim qarshi chiqmaydi, deb taxmin qilgandek tuyuldi.
  
  Endi ulardan biri kaftini tashqariga chiqarib oldinga qadam tashladi va muloyimlik bilan Maydan orqaga chekinishini iltimos qildi.
  
  Yapon qiz tezda jilmayib qo'ydi. "Klod bizni ko'rish uchun yubordi ..." U o'ylayotgandek to'xtadi.
  
  "Pilipo?" Boshqa bezori tez gapirdi. "Nima uchun tushunaman, lekin bu odam kim?"
  
  "Tana qo'riqchisi".
  
  Ikki katta yigit Dreykga sichqonchani burayotgan mushuklardek qarashdi. Drake ularga katta tabassum qildi. Inglizcha talaffuzi shubha uyg"otsa, hech narsa demadi. Alisiyaning bunday tashvishlari yo'q edi.
  
  "Demak, bu Pilipo. U nimaga o'xshaydi? Yaxshi dam olamizmi yoki nima?"
  
  "Oh, u eng zo'r," dedi birinchi bo'yinchi jilmayib. "Mukammal janob"
  
  Ikkinchi boncuk ularning kiyimlariga qarab turardi. "Siz bu kun uchun unchalik kiyinmagansiz. Sizni Klod yuborganiga ishonchingiz komilmi?
  
  Mayning ovozida istehzodan asar ham yo"q edi, u: "Ishonchim komil", dedi.
  
  Drake yashirin bo'shliqlarni baholash uchun birjadan foydalangan. Qisqa zinapoyalar katta stol o'tirgan baland platformaga olib bordi. Stol atrofida o'nga yaqin odam o'tirgan edi, ularning ko'pchiligi yaqinda qandaydir jiddiy kukunni xurraklaganliklarini aytish uchun etarlicha ishtiyoq bilan qarashdi. Qolganlari shunchaki qo'rqib ketgan va g'amgin ko'rinardi, yosh ayollar va bir nechta yigitlar partiya guruhiga kirmagani aniq.
  
  "Salom Pilipo!" - qichqirdi ikkinchi sakrashchi. "Siz uchun yangi go'sht!"
  
  Drake qizlarning orqasidan qisqa zinapoyaga chiqdi. Bu yerda ancha tinchroq edi. Hozirgacha u o'n ikkita shubhasiz yomon odamni sanab o'tdi, ularning barchasi qurol ko'targan bo'lishi mumkin. Ammo u o'n ikkita mahalliy ijrochini May, Alisiya va o'zi bilan taqqoslaganda, u xavotir olmadi.
  
  Iloji boricha o'ziga e'tibor qaratmaslikka harakat qilib, ulardan orqada qoldi. Maqsad Pilipo edi va ular endi bir necha fut uzoqlikda edi. Bu tungi klub haqiqatan ham tebranishni boshlamoqchi edi.
  
  Pilipo qizlarga tikilib qoldi. Uning tomog'idagi quruq chertish ovozi uning qiziqishini ko'rsatdi. Drake qo'lining ichimlikka cho'zilganini va uni taqillatganini xira ko'rdi.
  
  - Sizni Klod yubordimi?
  
  Pilipo past bo'yli, ozg'in odam edi. Uning keng va ifodali ko'zlari darhol Dreykga bu odam Klodning do'sti emasligini aytdi. Biz hatto bir-birimizni tanimas edik. U ko'proq qo'g'irchoq, klubning figurasi edi. Sarf materiallari.
  
  "Unchalik emas". May ham buni tushundi va ko'z ochib yumguncha u passiv ayoldan ajoyib qotilga aylandi. Ikkita eng yaqin odamning tomog'iga qotib qolgan barmoqlari old tomondan chuqur zarba bilan uchinchisini unutib yubordi va o'rindig'idan yiqildi. Alisiya yonidagi stolga sakrab tushdi-da, oyoqlari baland, dumbasiga tushdi va bo"ynidagi tatuirovkalari oqayotgan odamni tovoniga qattiq tepdi. U yonidagi shavqatsiz odamga urilib, ikkalasini ham oyog'idan yiqitib yubordi. Alisiya uchinchi o'rinni egalladi.
  
  Drake nisbatan sekin edi, lekin juda halokatli. Uzun sochli osiyolik erkak unga birinchi bo"lib qarshilik ko"rsatdi va jab va frontal zarba kombinatsiyasidan foydalanib, oldinga harakat qildi. Drake yon tomonga o'tib, oyog'ini ushlab oldi va odam qichqirguncha va yiqilib yig'layotgan to'pga aylanguncha katta, to'satdan kuch bilan aylanardi.
  
  Keyingi odam pichoqni chiqarib oldi. Dreyk jilmayib qo'ydi. Pichoq oldinga otildi. Drake bilagini ushlab, sindirdi va qurolni egasining oshqozoniga chuqur soldi.
  
  Drake davom etdi.
  
  Baxtsiz ilmoqlar stoldan qochib ketishdi. Bu muhim emas edi. Ular Klod haqida hech narsa bilishmaydi. Kutilganidek, o'zining hashamatli charm kursiga iloji boricha chuqurroq yashirinishi mumkin bo'lgan yagona odam, qo'rquvdan ko'zlari ochilib, lablari jimgina qimirlardi.
  
  "Pilipo." May uning yoniga o'tirdi va qo'lini uning soniga qo'ydi. "Avval siz bizning kompaniyamizni xohlaysiz. Endi siz buni qilmaysiz. Bu qo'pol. Mening do'stim bo'lish uchun nima kerak?
  
  - Men... Menda erkaklar bor. Pilipo vahshiyona imo qildi, barmoqlari alkogolga moyil bo'lgan odamdek titrardi. "Hamma joyda".
  
  Drake zinapoyaning tepasiga deyarli yetib borgan ikkita sakrashchiga duch keldi. Alisiya o'ng tomonida dovdirab yurganlarni supurib yurardi. Pastdan og'ir raqs musiqasi jaranglab turardi. Mastlikning turli bosqichlarida bo'lgan jasadlar raqs maydonchasi bo'ylab tarqalib ketgan. DJ aralashdi va asirga olingan tomoshabinlar uchun ho'ngrab ketdi.
  
  "Klod sizni jo'natmadi", deb nafas oldi, ikkinchisi hayratda qoldi. Dreyk zinapoyaning zinapoyalari bilan oldinga burilib, ikki oyog'ini odamning ko'kragiga qo'ydi va uni shovqinli chuqurga orqaga ag'dardi.
  
  Yana bir kishi oxirgi pog"onadan sakrab o"tib, qo"llari qaltirab Dreykga yugurdi. Inglizlar qovurg'asiga zarba oldi, bu esa kuchsizroq odamni yiqitishi mumkin edi. Og'ridi. Uning raqibi ta'sirni kutib, to'xtab qoldi.
  
  Ammo Dreyk xo'rsinib, oyog'ining tagidan tebranib, yaqin ustki zarbani amalga oshirdi. Bounser erdan ko'tarildi va bir zumda hushini yo'qotdi. Yerga urilgan shovqin Piliponing yaqqol sakrashiga sabab bo"ldi.
  
  - Biror narsa dedingizmi? May o'zining mukammal ishlangan tirnoqini gavayining somon bilan qoplangan yonog'iga surdi. - Erkaklaringiz haqida?
  
  "Jinnimisiz? Bu klub kimga tegishli ekanini bilasizmi?
  
  May jilmayib qo'ydi. Alisiya to"rtta tansoqchini jo"natgandan so"ng bezovta qilmay, ikkalasiga ham yaqinlashdi. "Qiziq, siz buni aytishingiz kerak." U oyog"ini Piliponing yuragiga qo"yib, qattiq bosdi. - Bu yigit, Klod. U qayerda?"
  
  Piliponing ko"zlari tutilgan o"t chig"anoqlaridek aylanib chiqdi. "Men... bilmayman. U hech qachon bu erga kelmaydi. Men bu yerni boshqaraman, lekin men... Klodni tanimayman".
  
  "Baxtsiz." Alisiya Piliponing yuragiga tepdi. "Siz uchun".
  
  Drake ularning perimetrini skanerlash uchun biroz vaqt oldi. Hammasi xavfsizdek tuyuldi. U klub egasi bilan burun burungigacha egildi.
  
  "Biz tushunamiz. Siz arzimas minonsiz. Men hatto Klodni tanimasligingizga ham roziman. Lekin siz uni biladigan odamni bilishingizga aminsiz. Vaqti-vaqti bilan tashrif buyuradigan odam. O'zingizni nazorat ostida ushlab turishingizga ishonch hosil qiladigan odam. Endi..." Dreyk Piliponing tomog'idan ushlab oldi, jahlini zo'rg'a yashirdi. "Siz menga bu odamning ismini ayting. Yoki men sening boshingni burib tashlayman."
  
  Piliponing shivir-shivirlari og'ir akustik devorlar tomonidan bo'g'ilib turgan momaqaldiroq zarbalari bu yerda ham eshitilmadi. Dreyk yo"lbars o"lik jayronning boshini silkitgandek boshini chayqadi.
  
  "Nima?"
  
  "Buchanan. Bu odamning ismi Byukenan."
  
  Uning g'azabi o'z zimmasiga ola boshlaganida Drake qattiqroq siqildi. "U bilan qanday bog'lanishingizni ayting." Kennedi tasvirlari uning tasavvurini to'ldirdi. May va Alisiya uni o'layotgan klub egasidan uzoqlashtirganini u zo'rg'a his qildi.
  
  
  O'N SAKTIZINCHI BOB
  
  
  Gavayi kechasi hamon qizg"in pallada edi. Dreyk, Mey va Alisiya klubdan yashirinib chiqib, to"xtab turgan taksiga o"tirishganida, yarim tundan o"tgan edi. Alisiya ularning qochish yo"lidan xursand bo"lib DJ oldiga borib, uning mikrofonini olib, eng yaxshi rok yulduzi taassurotini qoldirdi. "Salom Gonolulu! Qanaqa ish qilyapsan? Bugun kechqurun shu yerda ekanligimdan juda xursandman. Sizlar juda go'zalsizlar! " Keyin u minglab lablarida mingta taxminni qoldirib, ravon ketdi.
  
  Endi ular taksichi bilan bemalol gaplashishardi. "Sizningcha, Pilipo Buchananni ogohlantirguncha qancha vaqt ketadi?" - soʻradi Alisiya.
  
  "Omad bilan, ular uni bir muddat topa olmasligi mumkin. U yaxshi bog'langan. Ammo agar ular qilsalar ... "
  
  "U gapirmaydi", dedi Dreyk. "U qo'rqoq. U Klodning odamiga murojaat qilganiga e'tibor qaratmaydi. Men garovga qo'ygan bo'lardim."
  
  "Bouncers loviya to'kib yuborishi mumkin." - dedi May sekingina.
  
  "Ularning aksariyati hushidan ketmoqda." Alisiya kuldi, keyin jiddiyroq dedi. "Ammo sprayt haq. Qachonki ular yana yurib, gapira olsalar, cho"chqadek chiyillashadilar".
  
  Drake tilini chertdi. "Jin ursin, ikkalangiz ham haqsiz. Keyin buni tezda qilishimiz kerak. Shu kecha. Boshqa tanlov yo"q".
  
  "Shimoliy Kukui ko'chasi", dedi May taksi haydovchisiga. "Siz bizni o'likxona yaqiniga qo'yishingiz mumkin."
  
  Taksi haydovchisi tezda unga qaradi. "Haqiqatdan?"
  
  Alisiya uning e'tiborini jilmayib qo'ydi. "Uni pastga tushiring, besh-o." Shunchaki haydang.
  
  Taksi haydovchisi "Fucking haole" kabi g'o'ldiradi, lekin nigohini yo'lga burdi va jim qoldi. Drake ular qaerga ketayotgani haqida o'yladi. "Agar bu haqiqatan ham Buchananning idorasi bo'lsa, u hozir u erda bo'lishi dargumon."
  
  - deb pichirladi Alisiya. "Dreyki, Draki, siz yetarlicha diqqat bilan tinglamayapsiz. Nihoyat, Pilipo degan ahmoq odamning tomog"i sizning qo"llaringizga shunchalik mahkam bog"lanib, binafsha rangga aylanganini anglaganimizda, biz uning bema"ni hayotini saqlab qolishga kirishdik va u bizga Byukenanning uyi borligini aytdi".
  
  "Uy?" Drake jilmayib qo'ydi.
  
  "Biznes haqida. Siz bu dilerlarni bilasiz. Ular u erda yashaydilar va ovqatlanadilar, u erda o'ynaydilar, mahalliy ish joylarini o'sha erdan tashkil qiladilar. Tartibni saqlaydi. U hatto o'z odamlarini yaqin joyda saqlaydi. Bu to"xtovsiz og"ir partiya, odam.
  
  "Bu tungi klubdagi voqealarni hozircha sir saqlashga yordam beradi." - dedi Mai taksi o'likxonada to'xtaganda. "Esingizdami, biz Gonkongdagi o'sha etkazib berish magnitining ofisiga kirganimizda? Tez kiramiz, tez chiqamiz. Bu shunday bo'lishi kerak."
  
  "Biz Tsyurixdagi o'sha joyga etib kelganimizda bo'lgani kabi." - dedi Alisiya baland ovozda Drakega. "Hammasi senda emas, Kitano. Unchalik uzoq emas".
  
  
  * * *
  
  
  Xeyden Gonoluludagi Markaziy razvedka boshqarmasi binosida unga berilgan kvartiraga kirdi va o'zini yo'lda to'xtatdi. Ben uni to'shakda o'tirib, oyoqlarini osgancha kutib turardi.
  
  Yigit charchagan ko'rinardi. Bir necha kun davomida kompyuter ekraniga tikilib o"tirishdan uning ko"zlari qonga to"lgan, peshonasi esa shunchalik qattiq konsentratsiyadan biroz ajinlangandek ko"rinardi. Xeyden uni ko'rganidan xursand edi.
  
  U ishora bilan xonaga qaradi. "Karin bilan siz nihoyat kindik ichakchani kesib oldingizmi?"
  
  "Har, har. Uning oilasi." U buni go'yo ularning yaqinligi eng aniq narsadek aytdi. "Va u, albatta, kompyuter atrofida o'z yo'lini biladi."
  
  "Bunda sizga daho darajasidagi IQ yordam beradi." Xeyden tuflisini yechdi. Qalin gilam uning og"riyotgan oyoqlari ostidagi ko"pikli yostiqdek edi. "Men ishonchim komilki, ertaga siz bizga kerak bo'lgan narsalarni Kuk jurnallaridan topasiz."
  
  "Agar biz ularni umuman aniqlay olsak."
  
  "Hammasi internetda. Faqat qayerga qarashni bilish kerak".
  
  Ben unga qoshlarini chimirdi. "Bu yerda bizni manipulyatsiya qilishayotgandek tuyuladimi? Avval xudolar qabrini, keyin esa uzatish moslamalarini topaman. Endi biz ikkalasi bir-biriga bog'liqligini aniqlaymiz. Va..." U to'xtab qoldi.
  
  "Nima bo `pti?" Xayden uning yoniga karavotga o'tirdi.
  
  "Qurilmalar qandaydir tarzda Jahannam darvozalariga ulangan bo'lishi mumkin", deb o'yladi u. "Agar Kovalenko ularni xohlasa, ular u erda bo'lishlari kerak."
  
  "Bu yolg'on". Xeyden yaqinroq egildi. "Kovalenko aqldan ozgan. Biz uning fikrini tushunayotgandek bo'la olmaymiz."
  
  Benning ko'zlaridan u tezda o'z fikrlarini yo'qotib, boshqalar bilan noz-karashma qilishini ko'rsatdi. U Xeydenni o'pdi, chunki u boshini uning tomoniga egdi. U cho'ntagida nimanidir chayqalay boshlaganida, u uzoqlashdi.
  
  "Fermuardan chiqqanda o'zimni yaxshi his qilaman, Ben."
  
  "E? Yo'q. Men buni xohlardim." U uyali telefonini olib, ekranni MP3 pleerga o'tkazdi va albom tanladi.
  
  Fleetwood Mac klassik mish-mishlardan "Second Hand News" ni kuylashni boshladi.
  
  Hayden ajablanib ko'zlarini pirpiratdi. "Dinorokmi? Haqiqatan ham?"
  
  Ben uni orqasiga tashladi. "Bularning ba'zilari siz o'ylagandan ham yaxshiroq."
  
  Hayden yigitining ohangidagi o'tkir qayg'uni e'tiborsiz qoldirmadi. U qo'shiqning mavzusini o'tkazib yubormadi, bu sarlavhadan ko'rinib turibdi. Ben kabi bir xil sabablarga ko'ra, bu uni Kennedi Mur va Dreyk va ular yo'qotgan narsalar haqida o'ylashga majbur qildi. Ular nafaqat Kennedidagi ajoyib do'stlarini yo'qotdilar, balki uning zo'ravon o'limi Dreykning barcha do'stlarini shunchaki fon shovqiniga aylantirdi.
  
  Ammo Lindsi Bukingem baland o'tlar haqida qo'shiq aytishni va o'z ishini qilishni boshlaganida, kayfiyat tezda o'zgardi.
  
  
  * * *
  
  
  May taksi haydovchisidan kutishni so'radi, lekin erkak quloq solmadi. Ular mashinadan tushishi bilan motorni ishga tushirdi va shag"al sachratib yo"lga tushdi.
  
  Alisiya unga qaradi. "Jirka".
  
  May ularning oldidagi chorrahaga ishora qildi. "Buchanan uyi chap tomonda."
  
  Ular yoqimli sukunatda yurishdi. Bir necha oy oldin, Drake bu hech qachon sodir bo'lmasligini bilar edi. Bugun ularning umumiy dushmani bor edi. Qonli podshohning jinniligi ularning hammasiga tegdi. Va agar unga ozod bo'lishga ruxsat berilsa, u ularga jiddiy zarar etkazishi mumkin.
  
  Ular birgalikda dunyoning eng yaxshi jamoalaridan biri edi.
  
  Ular chorrahani kesib o'tishdi va Byukenanning mulki ko'rinib qolganda tezlikni oshirdilar. Bu joy yorug'lik bilan to'ldirilgan edi. Pardalar pastga tushdi. Eshiklar ochiq edi, shuning uchun musiqa butun hudud bo'ylab oqishi mumkin edi. Rep musiqasining shovqini hatto ko'chaning narigi tomonida ham eshitilardi.
  
  "Namunali qo'shni", deb izoh berdi Alisiya. "Kimdir shunga o'xshash - men shunchaki yaqinlashib, ularning la'nati stereo tizimini sindirishim kerak edi."
  
  "Ammo ko'pchilik sizga o'xshamaydi", dedi Drake. "Bu odamlar gullab-yashnagan narsadir. Ular qalbida bezorilardir. Haqiqiy hayotda ular ov miltig'ini ko'tarib yurishadi va ularda rahm-shafqat va vijdon yo'q.
  
  Alisiya unga jilmayib qo"ydi. "Unda ular keng ko'lamli hujumni kutishmaydi."
  
  May rozi bo'ldi. "Tez kiramiz, tezda chiqamiz."
  
  Dreyk Qon shohi qanday qilib ko'plab begunohlarni o'ldirishni buyurgani haqida o'yladi. "Keling, ularni sikamiz."
  
  
  * * *
  
  
  Uyali telefon jiringlaganida Xeyden yalang'och va terlagan edi. Agar bu uning xo'jayini Jonatan Geytsning qo'ng'iroq tovushi bo'lmaganida, u buni bloklagan bo'lardi.
  
  Buning o'rniga u ingrab, Benni itarib yubordi va javob tugmasini bosdi. - Ha?
  
  Geyts uning nafasi yo"qolganini ham sezmadi. "Xayden, kech qolganim uchun uzr so'rayman. Gapira olasizmi?"
  
  Xeyden darhol haqiqatga qaytdi. Darvoza uning e'tiboriga loyiq edi. U o'z mamlakati uchun boshdan kechirgan dahshat uning burch tuyg'usidan ancha uzoq edi.
  
  - Albatta, ser.
  
  "Dmitriy Kovalenko AQShning sakkiz senatori, o"n to"rtta vakili va bir meri oila a"zolarini asirda ushlab turibdi. Bu yirtqich hayvon har qanday usul bilan javobgarlikka tortiladi, Jey. Sizda barcha manbalar bor".
  
  Ulanish uzildi.
  
  Hayden zulmatga tikilib o'tirdi, uning ishtiyoqi butunlay so'ndi. Uning fikrlari mahbuslar bilan edi. Begunohlar yana azob chekardi. U Qon Podshohi javobgarlikka tortilishidan oldin yana qancha odam azob chekishiga hayron bo'ldi.
  
  Ben karavot bo'ylab uning oldiga sudrab bordi va u xohlaganidek uni quchoqladi.
  
  
  * * *
  
  
  Drake birinchi bo'lib ichkariga kirdi va o'zini chap tomonda ikkita eshik ochilgan va oxirida ochiq oshxona bo'lgan uzun koridorda topdi. Erkak zinadan tushdi, Dreykning uyga kirganini ko'rib, birdan ko'zlari hayratga to'ldi.
  
  "Nima-?"
  
  Mayning qo'li ko'z ko'rganidan tezroq harakat qildi. Erkak bir soniyada ogohlantirish uchun baqirish uchun havoni tortdi, ikkinchisida esa tomog'iga mayda xanjar bilan zinadan sirg'alib tushdi. Pastga yetganda, May ishini tugatdi va xanjarini qaytarib oldi. Drake koridor bo'ylab harakatlandi. Ular chapga birinchi xonaga burilishdi. To'rt juft ko'z ular portlovchi moddalarni o'rab qo'ygan oddiy qutilarga qaradi.
  
  Portlovchi moddalarmi?
  
  Drake bir zumda C4 ni tanidi, lekin u o'ylashga vaqti yo'q edi, chunki erkaklar ehtiyotsizlik bilan tashlangan qurollarni ushlab olishdi. May va Alisiya Drake atrofida raqsga tushishdi.
  
  "U yerda!" Drake eng tezkorlarga ishora qildi. Alisiya uni noxush zarba bilan yiqitdi. U nimadir deb ming"irlab yiqildi. Drakening oldidagi odam tezda unga qarab yurdi va uning hujumi balandligi va kuchini oshirish uchun stol ustiga sakrab tushdi. Dreyk erkakning parvozi ostida tanasini aylantirdi va qo"nganida ikkala tizzasini ham orqadan urib tushirdi. Erkak g'azabdan baqirib yubordi va og'zidan so'lak uchib ketdi. Drake bor kuchi va kuchi bilan boshining tepasiga bolta bilan zarba berdi.
  
  Erkak tovushsiz yiqilib tushdi.
  
  Uning chap tomonida May ketma-ket ikkita zarba berdi. Ikkovining ham qornida yaralar bor, yuzlarida hayrat yozilgan edi. Drake tezda o'lim qo'lini ishlatib, birini yaroqsiz holga keltirdi, May esa ikkinchisini nokaut qildi.
  
  "Chet". - Drake pichirladi. Ular buni bilmasligi mumkin, lekin bular hali ham Qon shohining odamlari edi. Ular Drake shoshib qolgani uchun omadli edi.
  
  Ular koridorga qaytib, boshqa xonaga tushishdi. Ular ichkariga sirpanib kirishganda, Dreyk oshxonani ko'rdi. U erkaklar bilan to'la edi, hamma pastak stolda nimagadir tikilib turardi. Ichkaridan kelayotgan rep sadolari shunchalik baland ediki, Dreyk ularni kutib olish uchun chiqishlarini deyarli kutardi. May oldinga yugurdi. Drake xonaga kirganida, u allaqachon bir odamni qo'yib, ikkinchisiga o'tgan edi. Qalin soqolli bir yigit qo'lida revolver bilan Dreykga yugurdi.
  
  "Nima qilding-?"
  
  Mashq qilish jang san'atida hamma narsa edi va Drake siyosatchi asosiy savolni chetlab o'tishi mumkin bo'lganidan tezroq qaytib keldi. Shu zahoti oyog"ini ko"tarib, to"pponchani erkakning qo"lidan urib tushirdi, so"ng oldinga o"tib, uni havoga ushladi.
  
  U qurolni aylantirdi.
  
  "Qilich bilan yashang." U o'q uzdi. Byukenanning odami badiiy hayajonda orqaga yiqildi. Oshxonadan kimdir qichqirganida May va Alisiya darhol tashlab ketilgan boshqa qurolni olishdi. "Hoy, ahmoqlar! Nima qilyapsan?"
  
  Dreyk jilmayib qo'ydi. Aftidan, bu uyda otishma eshitilmagan. Yaxshi. U eshik tomon yurdi.
  
  "Ikki", - deb pichirladi u eshik oldidagi bo'sh joy ikkalasiga faqat manevr qilish uchun joy berishini ko'rsatdi. May uning orqasida o'tirdi.
  
  "Keling, bu itlarni qo'lga olaylik." Drake va Alisiya stolni o'rab turgan oyoq o'rmonini nishonga olib, o'q uzishdi.
  
  Qon purkalgan va jasadlar polga tushib ketgan. Drake va Alisiya oldinga siljishdi, chunki zarba va qo'rquv raqiblarini chalg'itishi va qo'rqitishini bilib oldi. Byukenanning qo"riqchilaridan biri pastak stoldan sakrab o"tib, Alisiyani yoniga uloqtirib yubordi. Soqchi unga ikki marta barmog'ini urdi, May o'zini himoya qilib, bo'shliqqa qadam qo'ydi. May to'pponcha bilan uning burun ko'prigiga qattiq zarba berishdan oldin uning bilagiga har bir zarbani urardi.
  
  Alisiya yana mushtlashdi. "Menda bor edi."
  
  "Oh, ishonchim komilki, siz shunday qildingiz, azizim."
  
  "Menga zarba bering." Alisiya miltiqni yig"layotgan odamlarga qaratdi. "Yana kimdir sinab ko'rmoqchimi? Hm?"
  
  Drake pastak stol va undagi narsalarga tikildi. Tayyorgarlikning turli bosqichlarida sirtni C4 qoziqlari tashlab ketgan.
  
  Qonli qirol nimani rejalashtirgan edi?
  
  - Qaysi biringiz Byukenensiz?
  
  Hech kim javob bermadi.
  
  "Mening Buchanan bilan kelishuvim bor." Drake yelka qisdi. "Agar u bu erda bo'lmasa, menimcha, barchangizni otib tashlashimiz kerak." U eng yaqin odamni qorniga otdi.
  
  Shovqin xonani to'ldirdi. Hatto Mai ham unga hayrat bilan tikilib qoldi. "Mat..."
  
  U unga qarab baqirdi. "Ismlar yo'q."
  
  "Men Buchananman." Katta muzlatkichga suyanib turgan erkak o"q yarasiga qattiq bosim o"tkazar ekan, entikib ketdi. "Keling, odam. Biz senga yomonlik qilmadik".
  
  Dreykning barmog'i qo'zg'aldi. Otmaslik uchun katta hajmdagi o'z-o'zini nazorat qilish kerak edi. "Meni xafa qilmadingizmi?" U oldinga sakrab, ataylab tizzasini qon oqayotgan yaraga qo'ydi. "Meni xafa qilmadingizmi?"
  
  Uning ko'z o'ngida qonga bo'lgan ehtiyoj to'ldi. Yuzatib bo'lmas qayg'u uning miyasi va yuragini teshdi. - Ayting-chi, - dedi u xirillab. "Menga Klod qayerdaligini ayting yoki Xudo menga yordam ber, men sizning miyangizni bu la'nat muzlatgichga puflayman."
  
  Byukenanning ko'zlari yolg'on gapirmadi. O'lim qo'rquvi uning nodonligini oshkora qildi. "Men Klodning do'stlarini bilaman", dedi u. - Lekin men Klodni tanimayman. Uning do'stlariga ayta olaman. Ha, men ularni senga bera olaman".
  
  Drake ikkita ism va ularning joylashuvini aytganini eshitdi. Scarberry va Peterson. Faqatgina bu ma'lumot to'liq chiqarib olinsa, u C4 bilan to'la stolga ishora qildi.
  
  "Bu yerda nima qilyapsiz? Siz urush boshlashga tayyormisiz? "
  
  Javob uni hayratda qoldirdi. "Xo'sh, ha. Gavayi jangi boshlanadi, odam.
  
  
  O'N TO'qqizinchi bob
  
  
  Ben Bleyk singlisi bilan bo'lgan kichkina ofisiga kirib, deraza yonida Karin turganini ko'rdi. "Salom singlim".
  
  "Salom. Buni qarang, Ben. Gavayida quyosh chiqishi."
  
  "Biz sohilda bo'lishimiz kerak. Hamma u yerga quyosh chiqishi va botishi uchun boradi".
  
  "Rostdanmi? Karin akasiga biroz kinoya bilan qaradi. "Internetda qidirgansiz, shunday emasmi?"
  
  "Mana, biz shu yerdamiz, men bu bo'g'iq joydan chiqib, mahalliy aholi bilan uchrashishni xohlayman."
  
  "Sabab?"
  
  "Men hech qachon Gavayi bilan uchrashmaganman."
  
  "Mano la"nati gavayilik, dumbo. Xudo, ba'zida miya hujayralarining ikkala zaxirasini ham oldimmi, deb o'ylayman."
  
  Ben singlisi bilan aql-idrok jangini boshlashdan foyda yo'qligini bilardi. U ikkalasiga qahva quyish uchun eshik tomon yo'l olishdan oldin bir necha daqiqa ajoyib manzaraga qoyil qoldi. U qaytib kelganida, Karin allaqachon kompyuterlarini ishga tushirayotgan edi.
  
  Ben krujkalarni klaviaturalari yoniga qo'ydi. "Bilasizmi, men buni intiqlik bilan kutaman." U qo'llarini ishqaladi. "Kapitan Kukning jurnallarini qidiryapman. Bu haqiqiy detektiv ish, chunki biz aniq narsani emas, yashirin narsani qidiramiz.
  
  "Biz aniq bilamizki, Internetda Kuk Diamond Head yoki Leahini Gavayiliklar bilan bog"laydigan hech qanday havola yo"q. Biz bilamizki, Olmos boshi Oaxu ostidan oqib o"tuvchi konuslar, teshiklar, tunnellar va lava quvurlari turkumlaridan biridir.
  
  Ben issiq qahvasidan bir qultum oldi. "Biz Kukning Vaymeya shahridagi Kauayiga qo"nganini ham bilamiz. Katta Kanyon bilan raqobatlasha oladigan darajada ajoyib kanyon uchun Waimea-ni tekshiring. Kauai aholisi Gavayi oroliga tashrif buyurish uchun Oaxudagi bema'ni joy iborasini o'ylab topishdi. Vaymeada juda kichik muzey yonida Kuk haykali o'rnatilgan.
  
  "Biz biladigan yana bir narsa", deb javob berdi Karin. "Gap shundaki, kapitan Kukning jurnallari shu erda." U kompyuterga tegdi. "Onlayn".
  
  Ben xo'rsindi va keng ko'lamli jurnallarning birinchisini varaqlay boshladi. "O'yin-kulgi boshlansin." U quloqchinlarini rozetkaga solib, stulga suyandi.
  
  Karin unga tikilib qoldi. "Oʻchiring. Bu Uyqu devorimi? Va boshqa qopqoq? Bir kun kelib, uka, bu yangi treklarni yozib olib, besh daqiqalik shon-shuhratingizni behuda sarflashni bas qilishingiz kerak bo'ladi."
  
  "Vaqtingizni behuda sarf qilyapsiz demang, opa. Bu ishda usta ekaningizni hammamiz bilamiz".
  
  "Buni yana ko'tarmoqchimisiz? Endi?"
  
  "Besh yil o'tdi." Ben musiqani ochib, diqqatini kompyuteriga qaratdi. "Besh yillik halokat. Nima bo'lganidan keyin keyingi o'ntalikni buzishiga yo'l qo'ymang."
  
  
  * * *
  
  
  Uyqusiz va minimal dam olish bilan ishlagan Drake, Mey va Alisiya qisqa tanaffusga qaror qilishdi. Drake quyosh chiqqandan bir soat o'tgach, Hayden va Kinimakadan qo'ng'iroq qildi. Ovozni o'chirish tugmasi tez orada bu muammoni hal qildi.
  
  Ular Vaikiki shahridagi xonani ijaraga olishdi. Bu sayyohlar bilan gavjum bo'lgan g'ildirakli katta mehmonxona bo'lib, ularga yuqori darajadagi anonimlik baxsh etdi. Ular tezda mahalliy Denny'sda ovqatlandilar, keyin mehmonxonalariga yo'l olishdi va u erdan sakkizinchi qavatdagi o'z xonasiga liftga chiqishdi.
  
  Ichkariga kirgach, Dreyk bo'shashdi. U o'zini oziq-ovqat va dam olish bilan to'ldirishning afzalliklarini bilardi. U deraza yonidagi yengil kursiga o"tirdi va frantsuz derazalari orqali tiniq Gavayi quyoshi uni qanday yuvayotganidan zavqlandi.
  
  "Ikkalangiz karavot ustida urishsangiz bo'lardi", - dedi u orqasiga o'girilmay. "Kimdir soat ikkiga budilnik qo'ygan."
  
  Bu bilan u o"z fikrlarini chalg"itib qo"ydi va ularda Klodga imkon qadar yaqin bo"lgan ikki kishining manzili borligini bilib, taskin topdi. Klodni to'g'ridan-to'g'ri Qonli Qirolning oldiga olib borishini bilishning xotirjamligi.
  
  Qonli qasosga sanoqli soatlar qolganini bilishdan xotirjamlik.
  
  
  * * *
  
  
  Hayden va Kinimaka ertalabni mahalliy Gonolulu politsiya boshqarmasida o'tkazishdi. Bu xabarga ko'ra, Klodning ba'zi "sheriklari" tunda yo'q qilingan, ammo haqiqiy xabar yo'q edi. Pilipo ismli klub egasi juda kam gapirdi. Uning bir nechta bouncerlari kasalxonaga yotqizildi. Shuningdek, uning video tasmasi mo''jizaviy tarzda qorong'i bo'lib qolgani, bir erkak va ikki ayol unga yarim tun oldidan hujum qilgan.
  
  Bunga Klodning ko'proq taniqli sheriklari ishtirok etgan shahar markazidagi qonli otishmani qo'shing. Voqea joyiga qurollangan ofitserlar yetib kelganlarida, ular faqat bo'sh uyni topdilar. Erkaklar yo'q. Telefon raqami yo'q. Faqat polda va oshxona stolida qon, changni tozalashda C4 izlari topilgan.
  
  Hayden Drakeni sinab ko'rdi. U Alisiyaga qo'ng'iroq qilmoqchi bo'ldi. U Manoni chetga tortdi va uning qulog'iga jahl bilan pichirladi. "Jin ursin ularga! Biz o'zimiz xohlagancha harakat qilish uchun qo'llab-quvvatlashimiz borligini ular bilishmaydi. Ular bilishlari kerak."
  
  Kinimaka yelka qisib qo"ydi, uning katta yelkalari ko"tarilib tushib ketdi. "Balki Dreyk bilishni istamaydi. U buni davlat yordami bilan yoki yordamisiz o"z yo"lida qiladi".
  
  "Endi u yuk."
  
  "Yoki zaharli o'q to'g'ridan-to'g'ri yurakka uchadi." Kinimaka xo"jayiniga qarab jilmayib qo"ydi.
  
  Xeyden bir zum gangib qoldi. "Nima? Bu soʻzlar qoʻshiqdanmi yoki boshqa narsami?"
  
  Kinimaka xafa bo'lib ko'rindi. - Menimcha, xo'jayin. Xo'sh, - u yig'ilgan politsiyachilarga qaradi, - politsiya Klod haqida nima biladi?
  
  Xeyden chuqur nafas oldi. "Ular juda oz ekani ajablanarli emas. Klod noqonuniy faoliyat bilan shug'ullanishi yoki bo'lmasligi mumkin bo'lgan bir nechta klublarning soyali egasidir. Ular politsiya kuzatuvlari ro'yxatida yuqori emas. Binobarin, ularning jim egasi anonimligicha qolmoqda".
  
  "Hammasi bilan, shubhasiz, Kovalenko tomonidan ishlab chiqilgan."
  
  "Shubhasiz. Jinoyatchining haqiqiy dunyodan bir necha marta chetlatilishi har doim foydalidir".
  
  "Ehtimol, Dreyk taraqqiyotga erishayotgandir. Agar shunday bo'lmaganida, menimcha, u biz bilan birga bo'lardi".
  
  Hayden bosh irg'adi. "Umid qilamizki, shunday bo'ladi. Ayni paytda biz bir nechta mahalliy aholini hayratda qoldirishimiz kerak. Va bizga yordam berishi mumkin bo'lgan barcha tanishlaringiz bilan bog'lanishingiz kerak. Kovalenko allaqachon qon to'kilishini yaratgan. Bularning barchasi qanday tugashini o'ylashdan nafratlanaman."
  
  
  * * *
  
  
  Ben diqqat markazida bo'lish uchun qo'lidan kelganicha harakat qildi. Uning his-tuyg'ulari g'alayonda edi. Uning hayoti normal bo'lganiga oylar bo'ldi. Odin ishi boshlanishidan oldin uning sarguzasht g'oyasi o'zining zamonaviy rok-guruhi The Wall of Sleepni otasi va onasidan sir saqlash edi. U oilaviy odam edi, hamma narsada texnik qobiliyatga ega bo'lgan mehribon ahmoq edi.
  
  Endi u jangni ko'rdi. U odamlarning o'ldirilganini ko'rdi. U o'z hayoti uchun kurashdi. Uning eng yaqin do'stining qiz do'sti qo'lida vafot etdi.
  
  Dunyolar orasidagi o'tish uni parchalab tashladi.
  
  Bunga o'zining yangi qiz do'sti, amerikalik Markaziy razvedka boshqarmasi agenti bilan birga bo'lish bosimini qo'shing va u o'zini chayqalayotganini ko'rib hayron bo'lmadi.
  
  U hech qachon do'stlariga aytmagan. Uning oilasi, ha, u ularga aytishi mumkin edi. Ammo Karin bunga hali tayyor emas edi. Va uning muammolari bor edi. U endigina unga besh yildan so'ng u ko'chib ketishi kerakligini aytgan edi, lekin agar u bilan ham xuddi shunday voqea sodir bo'lsa, bu uning qolgan hayotini buzishini bilardi.
  
  Qolgan "Uyqu devori" a'zolari esa unga doimiy ravishda SMS yuborishdi. Qayerdasan, Bleyk? Bugun kechqurun birga yig'ilamizmi? Hech bo'lmasa menga javob yoz, ahmoq!.. Ularning yangi treklari yozib olishga tayyor edi. Bu uning la'nati orzusi edi!
  
  Endi unga katta tanaffus bergan narsa tahdid ostida.
  
  U Xayden haqida o'yladi. Dunyo parchalanib ketganda, u har doim o'z fikrlarini unga qaratishi mumkin edi va hamma narsa biroz osonroq bo'ladi. Uning xayoli chalkashib ketdi. U kimdir Kukning o'z qoralamalaridan yozib olgan onlayn kitob sahifalarini varaqlashda davom etdi.
  
  U deyarli o'tkazib yubordi.
  
  To'satdan, o'sha erda ob-havo ma'lumotlari, uzunlik va kenglik belgilari va kunlik mol go'shtini iste'mol qilmagani uchun kim jazolangani va kimning o'lik holda topilganligi haqida qisqacha ma'lumotlar orasida Pele darvozasi haqida qisqacha ma'lumot paydo bo'ldi.
  
  "Opa". - Ben nafas chiqardi. "Men nimadir topdim deb o'ylayman." U qisqa paragrafni o'qidi. "Voy, bu odamning sayohati haqidagi hikoyasi. Bunga tayyormisiz?"
  
  
  * * *
  
  
  Drake ko'zlarini ochish uchun zarur bo'lgan vaqt ichida engil uyqudan uyg'onishga o'tdi. May uning orqasidan oldinga va orqaga qadam tashladi. Alisiya dushda bo"lganga o"xshardi.
  
  "Biz qancha vaqt tashqarida edik?"
  
  "To"qson daqiqa bering yoki oling. Mana, buni tekshirib ko'ring." May Byukenan va uning odamlaridan olgan to'pponchalaridan birini unga tashladi.
  
  "Qanday hisob?"
  
  "Beshta revolver. Hammasi yaxshi. Ikkita 38 va uchta 45 kalibrli. Hammasi jurnallarning to'rtdan uch qismiga to'la."
  
  "Etarlidan ortiq". Drake o'rnidan turdi va cho'zildi. Ular jiddiyroq raqib - Klodga yaqin odamlar bilan to'qnash kelishlariga qaror qilishdi, shuning uchun qurol olib yurish majburiy edi.
  
  Alisiya ko'ylagini kiygancha ho'l sochlari bilan hammomdan chiqdi. "Ko'chishga tayyormisiz?"
  
  Buchanandan olingan ma'lumotlarga ko'ra, Scarberry ham, Peterson ham Vaikiki chekkasida ekzotik avtosalonga egalik qilishgan. Exoticars deb nomlangan u ham chakana savdo nuqtasi, ham ta'mirlash ustaxonasi edi. U shuningdek, yuqori darajadagi avtomobillarning ko'p turlarini ijaraga olgan.
  
  Juda daromadli qopqoq, deb o'yladi Dreyk. Shubhasiz, jinoiy faoliyatning barcha turlarini yashirishga yordam berish uchun yaratilgan. Scarberry va Peterson, shubhasiz, oziq-ovqat zanjirining yuqori qismiga yaqin edi. Klod keyingi bo'lardi.
  
  Ular taksiga o"tirishdi va haydovchiga dilerlik manzilini berishdi. Taxminan yigirma daqiqacha yo'l edi.
  
  
  * * *
  
  
  Ben va Karin kapitan Kukning jurnalini o'qib hayron qolishadi.
  
  Ikki yuz yildan ko'proq vaqt oldin mashhur dengiz kapitani bilan sodir bo'lgan voqealarni boshqa odamning ko'zi bilan ko'rish juda ajoyib edi. Ammo Kukning Gavayidagi eng mashhur vulqon ostida yozilgan, ammo haligacha juda sirli sayohati haqidagi ma'lumotni o'qish deyarli hayratlanarli edi.
  
  "Bu ajoyib". Karin kompyuter ekranidagi nusxasini varaqladi. "Siz tushunmaydigan yagona narsa bu Kukning ajoyib bashoratidir. U o'zining kashfiyotlarini yozib olish uchun barcha hududlardan odamlarni o'zi bilan olib ketdi. Olimlar. Botaniklar. Rassomlar. Qara..." U ekranga tegdi.
  
  Ben o'simlikning nozik chizilgan rasmini ko'rish uchun egildi. "Salqin".
  
  Karinning ko'zlari chaqnadi. "Bu ajoyib. Kuk va uning jamoasi ularni yozib olib, Angliyaga ushbu ajoyib chizmalar va tavsiflar bilan qaytib kelguniga qadar, bu o'simliklar topilmadi yoki hujjatlashtirilmadi. Ular bizning dunyomizni, bu odamlarni xaritaga tushirishdi, ular bugungi kunda biz suratga oladigan tarzda landshaftlar va qirg'oqlarni chizishdi. O'ylab ko'r".
  
  Benning ovozi uning hayajoniga xiyonat qildi. "Bilaman. Bilaman. Lekin buni eshiting..."
  
  "Voy-buy". Karin o'z hikoyasiga berilib ketdi. "Siz Kuk ekipajidan biri Uilyam Blig ekanligini bilarmidingiz? Bounty kapitani bo'lgan odam? Va o'sha paytdagi Amerika prezidenti Benjamin Franklin o'zining barcha dengiz kapitanlariga o'sha paytda amerikaliklar inglizlar bilan urushayotganiga qaramay, Kukni yolg'iz qoldirish haqida xabar yuborgan. Franklin uni "insoniyatning umumiy do'sti" deb atagan.
  
  "Opa". - shivirladi Ben. "Men nimadir topdim. Eshiting - quruqlikka orolning eng baland nuqtasi yaqinida, Gavayi orollaridagi Ouhihida tushdi. 21 gradus 15 minut shimoliy kenglik, 147 daraja shimoliy uzunlik, 48 minut g'arbiy. Balandligi 762 fut. Biz Lixi yaqinida langar tashlab, qirg"oqqa chiqishga majbur bo"ldik. Biz yollagan mahalliy aholi bir shisha rom uchun belimizdagi lattalarni yulib yuboradiganga o"xshardi, lekin aslida ham toqatli, ham bilimdon edi".
  
  "Menga qisqartirilgan versiyasini bering", dedi Karin. "Inzgliz tilida".
  
  Ben unga qarab baqirdi. "Xudo, qiz, Indiana Jons qayerda?" Sizning Luke Skywalker? Sizda shunchaki sarguzasht hissi yo'q. Shunday qilib, bizning hikoyachimiz Xoksvort ismli kishi Kuk, yana oltita dengizchi va bir hovuch mahalliy aholi bilan birga nima ekanligini o'rganish uchun yo'lga chiqdi. mahalliy aholi Pele darvozasi "deb atashgan. Bu mahalliy qirolning xabarisiz va katta xavf ostida qilingan. Agar ular bundan xabar topganlarida edi, qirol ularning hammasini o'ldirgan bo'lardi. Gavayliklar Pele darvozasini hurmat qilishgan. Mahalliy gidlar katta talab qilishgan. mukofotlar."
  
  "Pelening darvozasi Kukning bunday tavakkal qilishiga jiddiy tashvish tug'dirgan bo'lsa kerak", - dedi Karin.
  
  "Xo'sh, Pele olov, chaqmoq, shamol va vulqonlar xudosi edi. Ehtimol, eng mashhur Gavayi xudosi. U katta yangilik edi. Uning afsonalarining aksariyati uning okeanlarni boshqarishi haqida edi. Gavayiliklar u haqida qanday gapirishgan bo'lsa kerak, Kukning qiziqishini uyg'otdi. Va, ehtimol, u buyuk kashfiyot sayohatida mag'rur odam edi. U mahalliy podshohni bezovta qilishdan qo'rqmaydi ".
  
  "Kuk kabi odam ko'p narsadan qo'rqmaydi."
  
  "Ayniq. Xoksvortning so"zlariga ko"ra, mahalliy aholi ularni vulqonning chuqur yuragi ostidagi qorong"u yo"lakdan olib o"tgan. Chiroqlar yonib, Gollum aytganidek, bir necha qiyin burilishlar amalga oshirilgandan so'ng, ularning hammasi to'xtab, Pele darvozasiga hayrat bilan tikilib qolishdi.
  
  "G"alati. Chizma bormi?
  
  "Yo'q. Rassom shu sayohat tufayli ortda qoldi. Ammo Xoksvort ular ko'rganlarini tasvirlaydi. Ulkan ark shunchalik baland uchib, bizning alangamizning eng yuqori doirasidan yuqori cho'qqiga chiqdi. Kichkina belgilar bilan bezatilgan qo'lda ishlangan ramka. Har ikki tomonda teshiklar, ikkita kichikroq narsa yo'q. Ajablanish nafasimizni olib tashladi va biz qorong'u markaz bizning ko'zimizni o'ziga tortguncha qaradik."
  
  "Shunday qilib, barcha odamlarning ruhiga ko'ra, u nimani anglatadi, ular izlayotgan narsalarini topdilar, lekin keyin ko'proq narsani xohlashlarini angladilar." Karin boshini chayqadi.
  
  Ben unga ko'zlarini yumdi. "Menimcha, siz nima demoqchisiz, barcha sarguzashtchilar ruhida ular ko'proq narsani xohlashdi. Lekin siz haqsiz. Pelening darvozasi aynan shunday edi. Darvoza. Bu biror joyga olib borishi kerak edi."
  
  Karin stulini tortib oldi. "Endi men hayronman. Bu qayerga olib keldi?
  
  Shu payt Benning uyali telefoni jiringladi. U ekranga qaradi va ko'zlarini yumdi. "Onam va dadam".
  
  
  Yigirmanchi bob
  
  
  Mano Kinimaka Vaikiki qalbini yaxshi ko'rardi. Gavayida tug'ilib o'sgan, u oilasi mablag' yig'ib, tinchroq shimoliy qirg'oqqa ko'chib o'tishdan oldin bolaligini Kuhio plyajida o'tkazgan. U yerda serfing jahon darajasida edi, siz tashqarida ovqatlanayotganingizda ham taomlar haqiqiy edi, hayot siz tasavvur qilganingizdek erkin edi.
  
  Ammo uning o'chmas dastlabki xotiralari Kuxio bilan bog'liq edi: ajoyib plyaj va bepul luaus, yakshanba kuni plyajdagi barbekyu, oson syorfing, yaxshi xulqli mahalliy aholi va botayotgan quyoshning tungi ulug'vorligi.
  
  Endi u Kuxio prospekti bo"ylab, keyin esa Kalakaua bo"ylab ketayotib, eski, tegib turgan narsalarni payqab qoldi. Yangi yuzli sayyohlar emas. Ertalabki Jamba sharbatini olib yurgan mahalliy aholi emas. Royal Hawaiian yaqinida hatto muzqaymoq sotuvchisi ham yo'q. Bu ular har kecha yoqadigan uzun qora mash'alalar, hozir deyarli bo'm-bo'sh bo'lgan savdo majmuasi edi, u bir paytlar u yig'lab, yo'laklardan birini to'sib turgan oddiy A shaklidagi ogohlantirish belgisiga kulib: "Agar siz o'rgimchak odam bo'lmasangiz, ko'prik yopilgan, bu juda oddiy. Shunday qilib, Gavayi.
  
  U Lassenning eski do'koni yonidan o'tdi, u erda bir vaqtlar ularning ajoyib rasmlari va hayoliy mashinalariga tikildi. Endi u ketdi. Uning erta bolaligi tugadi. U bir paytlar onasi unga qirol Kalakauaning qarorgohi bo"lganini aytgan Shoh qishlog"i savdo markazi yonidan o"tdi. U dunyodagi eng go'zal politsiya bo'limi yonidan o'tdi, u yuzlab sörf taxtalari soyasida Vaikiki plyajida joylashgan. Va u har doimgidek yangi leis bilan qoplangan gersog Kahanamokuning buzilmas haykali yonidan o'tib ketdi, xuddi u bolaligida boshida millionlab orzular bilan qaragan edi.
  
  Endi uning oilasi kechayu kunduz qo'riqlanardi. Ularga AQShning yuqori darajali marshallari va dengiz piyodalari qaragan. Oilaning uyi bo'sh edi, qotillar uchun o'lja sifatida ishlatilgan. Uning o'zi ham taniqli odam edi.
  
  Uning eng yaqin do'sti va xo'jayini Xeyden Jey yo'lovchi o'rindig'ida uning yoniga o'tirdi, ehtimol u hech narsa demagani uchun uning yuzida nimanidir ko'rdi. U pichoq bilan yaralangan, ammo hozir deyarli tuzalib ketgan. Uning atrofidagi odamlar o'ldirilgan. Hamkasblar. Yangi do'stlar.
  
  Mana, u o"z uyiga, bolaligi o"tgan maskanga qaytdi. Xotiralar uni uzoq vaqtdan beri yo'qolgan do'stlari kabi, u bilan qayta aloqa qilishni orzu qilgandek to'ldirdi. Xotiralar uni har bir ko'cha burchagidan bombardimon qildi.
  
  Gavayining go'zalligi shundaki, u sizda abadiy yashagan. U erda bir hafta yoki yigirma yil o'tkazasizmi, farqi yo'q edi. Uning xarakteri abadiy edi.
  
  Xeyden nihoyat kayfiyatni buzdi. "Bu yigit, bu Kapua. U rostdan ham furgondan maydalangan muz sotyaptimi?
  
  "Bu yerda yaxshi biznes bor. Hamma ezilgan muzni yaxshi ko'radi."
  
  "Haqqoniy".
  
  Mano tabassum qildi. "Ko'rasiz".
  
  Ular Kuhio va Vaikiki go'zalligidan o'tishganda, vaqti-vaqti bilan o'ng tomonda plyajlar paydo bo'ldi. Dengiz chaqnadi va oppoq to'lqinlar jozibali chayqalardi. Mano sohilda bir nechta ustunlar tayyorlanayotganini ko'rdi. Bir vaqtlar u sovrinlarni qo'lga kiritgan autrigger jamoasining bir qismi edi.
  
  "Biz shu yerdamiz". U Tinch okeaniga qaraydigan bir uchida panjarasi bor egri chiziqli avtoturargohga kirdi. Kapuaning furgoni eng oxirida, ajoyib joyda joylashgan edi. Mano eski do"stini darrov payqab qoldi, biroq bir zum to"xtab qoldi.
  
  Xeyden unga qarab jilmayib qo'ydi. "Eski xotiralar?"
  
  "Ajoyib xotiralar. Siz yangi narsani qayta tasavvur qilib, buzg'unchilik qilishni xohlamaysiz, bilasizmi?
  
  "Bilaman".
  
  Uning ovoziga ishonch yo'q edi. Mano boshlig"iga uzoq tikildi. U yaxshi odam edi - to'g'ri, adolatli, qattiqqo'l. Xayden Jey kim tarafida ekanligini va qaysi xodim xo'jayinidan ko'proq narsani talab qilishi mumkinligini bilasizmi? Ular birinchi uchrashganidan beri u uni yaxshi bildi. Uning otasi Jeyms Jey qudratli, haqiqiy afsona edi va bunga arziydi. Xeydenning maqsadi hamisha o"z va"dasi, merosini bajarish bo"lgan. Bu uning harakatlantiruvchi kuchi edi.
  
  Shu qadar ko'pki, Mano yosh nerd Ben Bleyk haqida qanchalik jiddiy ekanini e'lon qilganida hayratda qoldi. Uning fikricha, Xayden Mano o'zini allaqachon oshib ketganini his qilgan merosga moslashish uchun o'zini qadam tashlashni to'xtatguncha uzoq va uzoq vaqt kerak bo'ladi. Avvaliga u masofa olovni o'chiradi deb o'yladi, lekin keyin er-xotin yana birga bo'lishdi. Va endi ular har qachongidan ham kuchliroq bo'lib tuyuldi. Geek unga yangi maqsad, hayotda yangi yo'nalish beradimi? Faqat keyingi bir necha oy ko'rsatadi.
  
  "Borish". Xeyden furgon tomon bosh irg'adi. Mano eshikni ochdi va toza mahalliy havodan chuqur nafas oldi. Uning chap tomonida olmos boshi ko'tarildi, ufqda har doim mavjud bo'lgan ajoyib figura.
  
  Mano uchun u har doim bor edi. Bu qandaydir buyuk mo''jizaning tepasida bo'lishi mumkinligi uni ajablantirmadi.
  
  Ular birgalikda muz kesuvchi furgon tomon yurishdi. Kapua engashib, ularga tikildi. Uning yuzi hayratdan, keyin chinakam zavqdan ajin bo'ldi.
  
  "Mano? Kishi! Hey!"
  
  Kapua g'oyib bo'ldi. Bir soniyadan keyin u furgonning orqasidan yugurib chiqdi. U keng yelkali, qop-qora sochli, qora tanli, baquvvat odam edi. Hatto bir qarashda ham Xeyden har kuni kamida ikki soat syorfing taxtasida o'tkazganini ayta oladi.
  
  "Kapua." Mano eski dugonasini quchoqladi. - Bir necha bor edi, uka.
  
  Kapua orqaga qadam tashladi. "Nima qildingiz? Ayting-chi, Hard Rock shot shisha kolleksiyasi qanday ketmoqda?
  
  Mano bosh chayqab, yelka qisdi. "Oh, bir oz bla bla, hatto undan ham ko'proq. Sen bilasan. Siz?"
  
  "To'g'ri. Howli kim?"
  
  "Haole..." Mano tushunarli amerikachaga qaytdi, bu esa Xaydenni yengil tortdi. "... bu mening xo'jayinim. Xeyden Jey bilan tanishing."
  
  Mahalliy aholi qaddini rostladi. "Tanishganimdan xursandman", dedi u. "Siz Boss Manomisiz? Voy-buy. Baxtli Mano, deyman.
  
  - Ayolingiz yo'qmi, Kapua? Mano biroz haqoratni yashirish uchun qo'lidan kelganini qildi.
  
  "Men o'zimga poi-it sotib oldim. U, gavayi-xitoylik filippinlik qiz, meni tun bo'yi chodir tikishga majbur qildi, odam. Gavayilarning aksariyati aralash irqdan edi.
  
  Mano nafas oldi. Poy Dog aralash irqli odam edi. Haole tashrif buyurgan va bu kamsituvchi atama bo'lishi shart emas.
  
  U hech narsa deguncha, Xeyden unga o'girilib, shirinlik bilan so'radi: - Chodir tikyapsizmi?
  
  Mano jimirlab ketdi. Xeyden Kapua nimaligini aniq bilardi va buning lagerga hech qanday aloqasi yo'q edi. "Bu ajoyib. Uning ovozi yoqimli. Eshiting, Kapua, men sizga bir nechta savol berishim kerak.
  
  "Otishmalar".
  
  "Kovalenko nomi bilan mashhur bo'lgan yer osti olamining yirik arbobi haqida hech eshitganmisiz? Yoki qonli qirolmi?
  
  "Eshitganim - bu yangiliklar, uka. U Oaxudami?"
  
  "Balkim. Klod-chi?
  
  "Yo'q. Agar siz Xoulini shu ism bilan ataganingizda, men uni eslagan bo'lardim. Kapua ikkilanib qoldi.
  
  Hayden buni ko'rdi. "Ammo siz bir narsani bilasiz."
  
  "Balki xo'jayin. Balki bilaman. Ammo u erdagi do'stlaringiz, - u boshini irg'adi vaykiki sohilidagi politsiya bo'limiga, - ular bilishni xohlamaydilar. Men ularga allaqachon aytdim. Ular hech narsa qilmadilar".
  
  "Meni sinab ko'ring." Xeyden odamning nigohiga duch keldi.
  
  - Men bir narsani eshitdim, xo'jayin. Shuning uchun Mano mening oldimga keldi, shunday emasmi? Xo"sh, yangi pul so"nggi paytlarda birmuncha yog" bo"lib ketyapti, odam. Butun sahnada yangi o'yinchilar, kelgusi hafta hech qachon ko'rmaydigan ziyofatlarni uyushtirishadi.
  
  "Yangi pulmi?" - aks sado berdi Mano. "Qaerda?" - Men so'radim.
  
  - Hech qayerda, - dedi Kapua jiddiy ohangda. - Aytmoqchimanki, shu yerda, odam. Mana shu yerda. Ular har doim marginallashgan, ammo hozir ular boy odamlardir".
  
  Xeyden qo'lini sochlari orasidan o'tkazdi. "Bu sizga nimani aytadi?"
  
  "Men bu sahnada ishtirok etmayman, lekin buni bilaman. Nimadir sodir bo'lmoqda yoki sodir bo'lyapti. Ko'p odamlar juda ko'p pul to'lashdi. Bu sodir bo'lganda, siz yomon narsalar o'tib ketguncha boshingizni pastga tushirishni o'rganasiz."
  
  Mano yaltirab turgan okeanga tikildi. - Hech narsa bilmasligingizga ishonchingiz komilmi, Kapua?
  
  "Men o'z itimga qasam ichaman."
  
  Kapua poisini jiddiy qabul qildi. Xeyden furgonga ishora qildi. - Nega bizni ham qilmaysan, Kapua.
  
  "Albatta".
  
  Kapua ketayotganda Xeyden Manoga yuzlandi. "Menimcha, sinab ko'rishga arziydi. U nima haqida gapirayotganini bilasizmi? "
  
  "Menga tug'ilib o'sgan shahrimda nima bo'layotganining ovozi yoqmaydi", dedi Mano va soqol olish uchun qo'l cho'zdi. "Kapua. Ismingizni ayting, uka. Kim biror narsani bilishi mumkin edi?
  
  "U erda tepada Denni ismli mahalliy yigit yashaydi." Uning nigohi Olmos boshga qaradi. "Boy. Uning ota-onasi, ular uni ahmoqdek o'stirishmoqda." U Xeydenga jilmayib qo'ydi. "Amerikalik kabi ayting. Menimcha, buning hech qanday yomon joyi yo"q. Ammo u axmoqlar bilan jiddiyroq. O"zi bilganidan erkalaydi, meni tushunasanmi?"
  
  Mano qoshiq ishlatib, kamalak rangli muzning katta qismini qazib oldi. "Yigit o'zini zo'r deb ko'rsatishni yaxshi ko'radimi?"
  
  Kapua bosh irg'adi. "Ammo bu unday emas. U shunchaki erkak o"yinini o"ynayotgan bola".
  
  Xeyden Manoning qo'liga tegdi. "Biz bu Denniga tashrif buyuramiz. Agar yangi tahdid paydo bo'lsa, biz buni ham bilishimiz kerak."
  
  Kapua bosh irg"ab, muzliklar tomon irg"adi. "Ular muassasa hisobidan. Lekin siz meni tanimaysiz. Siz hech qachon meni ko'rgani kelmagansiz."
  
  Mano eski do"stiga bosh irg"adi. - O"z-o"zidan ma"lum, uka.
  
  
  * * *
  
  
  Kapua ularga manzilni berdi, ular mashinaning GPS tizimiga dasturlashtirgan. O'n besh daqiqadan so'ng ular qora temirdan yasalgan darvoza oldiga kelishdi. Yer okean tomon qiyshayib ketdi, shuning uchun ular faqat katta uyning yuqori qavatining derazalarini ko'rishlari mumkin edi.
  
  Ular mashinadan tushishdi, Manoning yonidan prujinalar chiyillashdi. Mano qo"lini katta darvozaga qo"yib turtib yubordi. Old bog' Xeydenni to'xtab qarashga majbur qildi.
  
  Sörf taxtasi stendi. Yangi ochiq yuk mashinasi. Ikki palma daraxti orasida cho'zilgan gamak.
  
  "Yo Xudoyim, Mano. Gavayi bog"larining hammasi shundaymi?"
  
  Mano qichqirdi. "Aslida emas, yo'q."
  
  Qo"ng"iroq chalmoqchi bo"lganlarida, orqa tomondan shovqin eshitildi. Ular qo'llarini qurollariga yaqin ushlab, uy atrofida yurishdi. Oxirgi burchakdan burilishganida, keksa ayol bilan hovuzda sho"xlik qilayotgan yigitni ko"rdilar.
  
  "Kechirasiz!" Xeyden qichqirdi. "Biz Gonolulu politsiya boshqarmasidanmiz. Bir necha so'z? U zo'rg'a eshitilib pichirladi: "Umid qilamanki, bu uning onasi emas."
  
  Mano bo'g'ilib qoldi. U boshlig"ining hazil qilishiga o"rganmagan edi. Keyin uning yuzini ko'rdi. U juda jiddiy edi. - Nega...
  
  "Nima istaysiz?" Yigit vahshiyona imo-ishora qilib, ular tomon yurdi. U yaqinlashganda, Mano uning ko'zlarini ko'rdi.
  
  "Bizda muammo bor", dedi Mano. "U chekkada."
  
  Mano yigitni vahshiyona tebranishiga ruxsat berdi. Bir necha katta hayrides va u nafas edi, uning shortilar pastga siljiy boshladi. U o'zining qiyin ahvolidan xabardor emasligini ko'rsatdi.
  
  Keyin keksa ayol ular tomon yugurdi. Hayden ishonmay ko'zlarini pirpiratdi. Ayol Kinimakening orqasiga sakrab tushdi va uni ayg"irdek mina boshladi.
  
  Ular bu yerga nima qilishdi?
  
  Xeyden Kinimakaga o'zi haqida qayg'urishga ruxsat berdi. U uyni va yerni ko'zdan kechirdi. Uyda boshqa odam borligidan darak yo'q edi.
  
  Nihoyat, Mano yirtqich hayvonni silkita oldi. U hovuzni o'rab turgan shag'alga ho'l shapaloq bilan qo'ndi va banshi kabi uvillay boshladi.
  
  Denni, agar bu Denni bo'lsa, unga og'zini ochgancha tikildi, endi kaltasi tizzasidan pastga tushdi.
  
  Xeyden yetarli edi. "Denni!" - uning yuziga qichqirdi. "Biz siz bilan gaplashishimiz kerak!"
  
  
  U uni yana stulga itarib yubordi. Xudoyim, endi otasi uni ko"rsa. U o'girilib, kokteyl stakanlarini to'kib tashladi, so'ng ikkalasini ham hovuzdan suv bilan to'ldirdi.
  
  U Dennining yuziga suv sepib, yengil urdi. U darhol tirjay boshladi. "Hey bolam, bilasanmi menga yoqadi..."
  
  Xeyden orqaga qadam tashladi. To'g'ri ishlasa, bu ularning foydasiga hal bo'lishi mumkin. - Siz yolg'izmisiz, Denni? U biroz jilmayib qo'ydi.
  
  "Tina shu yerda. Qayerdadir." U qisqa, nafas oladigan jumlalar bilan gapirdi, go'yo yuragi o'zidan besh marta katta bo'lgan odamni qo'llab-quvvatlash uchun qattiq ishlayotgandek. "Mening qizim."
  
  Hayden yengillik bilan ichkaridan xo'rsindi. "Yaxshi. Endi siz menga ma'lumot kerakmi yoki yo'qligini bilib oladigan odam ekanligingizni eshitdim.
  
  "Bu man". Danny ego bir soniya tuman orqali ko'rsatdi. "Men o'sha odamman."
  
  - Menga Klod haqida gapirib bering.
  
  Behushlik uni yana ushlab, ko'zlarini og'irlashtirdi. "Klod? Crazy Shirts da ishlaydigan qora tanli yigitmi?
  
  "Yo'q". Xeyden tishlarini siqdi. "Klod, butun Oaxu bo'ylab klublar va fermalarga ega bo'lgan yigit."
  
  "Men bu Klodni tanimayman." Rostgo'ylik Dennining kuchli tomonlaridan biri bo'lmasa kerak, lekin Xeyden hozir buni soxtalashtirganiga shubha qilardi.
  
  "Kovalenko-chi? U haqida eshitganmisiz?
  
  Dennining ko'zlarida hech narsa porlamadi. Ogohlik belgilari yoki belgilari yo'q.
  
  Uning orqasida Xeyden Manoning Dennining sevgilisi Tinani tinchlantirishga urinayotganini eshitdi. U boshqa yondashuvni sinab ko'rishning zarari bo'lmasligiga qaror qildi. "Yaxshi, keling, boshqa narsani sinab ko'raylik. Gonoluluda yangi pul bor. Bu juda ko'p. Bu qayerdan kelyapti, Denni va nega?
  
  Bolaning ko"zlari katta-katta ochilib, to"satdan shunday dahshatdan yorishib ketdiki, Xeyden qurolga qo"l cho"zdi.
  
  "Bu har qanday vaqtda sodir bo'lishi mumkin!" - qichqirdi u. "Ko'ryapsizmi? Istalgan vaqtda! Faqat... uyda qoling. Uyda qol, bolam". Uning ovozi xavotirli, xuddi o"ziga aytilgan gapni takrorlayotgandek edi.
  
  Xeyden umurtqa pog'onasidan chuqur sovuq oqib o'tganini his qildi, garchi samoviy iliqlik uning belini isitsa ham. "Yaqinda nima bo'lishi mumkin, Denni. Qani, sen menga aytasan".
  
  - Hujum, - dedi Denni ahmoqona. "Buni qaytarib bo'lmaydi, chunki u sotib olingan va to'langan." Denni uning qo'lidan ushlab, birdan qo'rqinchli darajada hushyor bo'lib qoldi.
  
  "Terrorchilar yaqinlashmoqda, Miss Politsiya. Shunchaki o"z la"nati ishingni qil, o"sha haromlarning bu yerga kelishiga yo"l qo"yma".
  
  
  Yigirma birinchi bob
  
  
  Ben Bleyk kapitan Kuk va uning turmush o'rtog'i Xoksvortning jurnal yozuvlaridan iqtibos keltirgan holda, inson tomonidan amalga oshirilgan eng xavfli sayohatni tasvirlab berdi.
  
  "Ular Pele darvozasidan o'tib, zulmatga o'tishdi, - dedi Ben hayron bo'lib. Ayni paytda Kuk hali ham kemerli kirishni Pele darvozasi deb ataydi. Faqat orqada nima borligini boshdan kechirgandan keyingina - bu erda aytiladi - u keyinchalik do'zax darvozalariga ishorani o'zgartiradi."
  
  Karin ko'zlari katta bo'lib Benga o'girildi. "Kapitan Kuk kabi odamning bunday yalang'och qo'rquvni ifodalashiga nima sabab bo'lishi mumkin?"
  
  "Deyarli hech narsa", dedi Ben. "Kuk kannibalizmni kashf qildi. Inson qurbonliklari. U butunlay noma"lum suvlarga sayohatga chiqdi".
  
  Karin ekranga ishora qildi. "La'natni o'qing."
  
  "Qora darvozalar ortida insoniyatga ma'lum bo'lgan eng la'nati yo'llar yotadi ..."
  
  - Menga aytma, - dedi Karin. "Xulosa."
  
  "Men qila olmayman"
  
  "Nima? Nega?"
  
  "Chunki bu erda aytilgan - quyidagi matn uning haqiqiyligiga shubha tufayli ushbu konvertatsiyadan olib tashlandi."
  
  "Nima?"
  
  Ben kompyuterga qaragancha o'ychan qoshlarini chimirdi. "Menimcha, agar u ommaviy tomosha qilish uchun ochiq bo'lsa, kimdir allaqachon tergov qilishga harakat qilgan bo'lardi."
  
  "Yoki ular shunday qilgan va o'lgandir. Ehtimol, rasmiylar bilimlarni jamoatchilik bilan baham ko'rish uchun juda xavfli deb qaror qilgandir.
  
  "Ammo o'chirilgan hujjatni qanday ko'rishimiz mumkin?" Ben tasodifan bir nechta kalitlarni qo'ydi. Sahifada hech qanday yashirin havolalar yo'q edi. Hech narsa tanqid qilinmaydi. U Google'da muallifning ismini qidirib topdi va Kuk yilnomasi eslatib o'tilgan bir nechta sahifalarni topdi, lekin endi Do'zax darvozasi, Pele va hatto Olmos boshi haqida hech narsa aytilmagan.
  
  Karin Waikiki yuragiga qaradi. "Shunday qilib, Kukning do'zax eshiklari orqali qilgan sayohati tarixdan tashqarida yozilgan. Biz harakat qilishni davom ettirishimiz mumkin." U kompyuterlar tomon ishora qildi.
  
  "Ammo bundan foyda bo'lmaydi", dedi Ben o'zining eng yaxshi Yoda taassurotida. "Biz vaqtimizni behuda sarflamasligimiz kerak."
  
  "Xeyden sizda nimani ko'radi, men hech qachon bilmayman." Karin sekin orqasiga o'girilishdan oldin boshini chayqadi. "Muammo shundaki, biz u erda nima topishimizni bilishning iloji yo'q. Biz ko"r-ko"rona do"zaxga borgan bo"lardik".
  
  
  * * *
  
  
  Xeyden va Kinimaka ularni giyohvandlik ziyofatida yolg'iz qoldirish oqilona deb qaror qilishdan oldin Dennidan yana bir nechta jumlalarni siqib chiqarishga muvaffaq bo'lishdi. Nasib qilsa, ikkalasi ham Markaziy razvedka boshqarmasi tashrifini yomon tush deb o'ylashadi.
  
  Kinimaka qo"lini yumshoq charm rulga qo"yib, yana mashinaga o"tirdi. "Terror hujumi?" - takrorladi u. "Vaykikidami? Men bunga ishonmayman ".
  
  Xeyden allaqachon xo'jayinining raqamini terayotgan edi. Darvoza darhol javob qaytardi. U bir necha qisqa jumlalar bilan ular Dennidan olgan ma'lumotlarni aytib berdi.
  
  Mano Geytsning javobini karnay orqali tingladi. "Xayden, men yaqinlashyapman. Yana bir necha soat va men u erda bo'laman. Politsiya ranchoning joylashuvini aniqlash uchun barcha taniqli jinoyatchilarga ishonadi. Tez orada olamiz. Men tegishli organlarni bu taxmin qilingan hujum haqida ogohlantiraman, ammo qazishni davom eting.
  
  Chiziq o'lib ketdi. Hayden jimgina hayratdan nafas oldi. "U bu yerga keladimi? U shunday bo'lganidek, engish qiyin. U nima yaxshilik qiladi?
  
  "Balki ish unga engishga yordam beradi."
  
  "Umid qilamiz. Ular tez orada ranchoning joyini olishadi deb o'ylashadi. Biz terrorchilarni kuzatib boryapmiz. Bizga hozir ijobiy, to'g'ri odamlar kerak. Hey Mano, sizningcha, bu terroristik voqea Qon qirolining fitnasining bir qismimi?
  
  Mano bosh irg'adi. "Bu mening xayolimdan o'tdi." Uning ko'zlari hayratlanarli manzaradan ichdi, go'yo uni bosib olgan zulmatga qarshi kurashda yordam berayotgandek.
  
  "To'g'ri odamlar haqida gapiradigan bo'lsak, Dreyk va uning ikki do'sti hanuzgacha mening xabarlarimga javob berishmadi. Politsiya ham bilmaydi."
  
  Uning uyali telefoni jiringlab, hayratda qoldi. Bu darvoza edi. - Janob?
  
  "Bu narsa aqldan ozgan", deb baqirdi u aniq xavotirda. "Gonolulu politsiyasi yana uchta qonuniy terror tahdidini oldi. Hammasi Waikiki-da. Hamma narsa tez orada sodir bo'ladi. Kovalenko bilan aloqa o"rnatildi".
  
  "Uch!"
  
  Darvoza birdan bir soniya yopildi. Xeyden qorni og'riyotganini his qilib, yutindi. Manoning ko"zlaridagi qo"rquv uni terlab yubordi.
  
  Geyts yana aloqaga chiqdi. "To'rtta bo'lsin. Batafsil ma'lumotlar hozirgina tasdiqlandi. Drake bilan bog'laning. Siz hayotingiz uchun kurashga tayyorsiz, Xeyden. safarbar bo'ling."
  
  
  * * *
  
  
  Qon podshohi baland palubada turardi, yuzida sovuq tabassum bor edi, uning oldida va ostida bir nechta ishonchli leytenantlar turardi. "Vaqt keldi", dedi u oddiygina. "Bu biz kutgan narsa edi, biz ishladik. Bu mening barcha sa'y-harakatlarim va barcha qurbonliklarimning natijasidir. "Mana shu erda," u samarali to'xtadi, "hammasi tugaydi."
  
  U har qanday qo'rquv alomati uchun yuzlarni skanerladi. Hech kim yo'q edi. Darhaqiqat, Buro qonli jangga qaytishga ruxsat berilganidan deyarli xursand bo'lib tuyuldi.
  
  "Klod, ranchoni vayron qil. Barcha mahbuslarni o'ldiring. Va..." U jilmayib qo"ydi. "Yo'lbarslarni qo'yib yuboring. Ular bir muddat hokimiyatni egallashlari kerak. Boudreaux, faqat qilgan ishni qiling, lekin shafqatsizroq. Men sizni har qanday istaklaringizni bajarishga taklif qilaman. Men sizni hayratda qoldirishga taklif qilaman. Yo'q, meni hayratda qoldiring. Buni qiling, Boudro. Kauayga boring va u yerdagi ranchoni yoping.
  
  Qonli podshoh qolgan bir nechta odamiga oxirgi marta qaradi. "Sizga kelsak ... Gavayida do'zaxni oching."
  
  U yuziga o'girilib, ularni bir chetga surib qo'ydi va o'z transportiga va Olmos boshi ostidagi halokatli chuqurlikka hamrohlik qiladigan ehtiyotkorlik bilan tanlangan odamlarga oxirgi marta tanqidiy nazar tashladi.
  
  "Kukdan beri hech kim buni qilmagan va ertak aytish uchun yashagan. Hech kim hech qachon do'zaxning beshinchi darajasidan tashqariga qaramagan. Qopqon tizimi nima yashirish uchun qurilganini hech kim aniqlay olmadi. Biz buni qilamiz".
  
  O'lim va vayronagarchilik uning orqasida ham, oldida ham edi. Xaosning boshlanishi muqarrar edi. Qonli podshoh xursand edi.
  
  
  * * *
  
  
  Mett Drake Exoticars avtoturargohida o'zining "qiz do'sti" Alisiya Maylz bilan qo'l ushlashib yurdi. U erda bitta ijara mashinasi to'xtab turardi, bu asosiy Dodge ijarasi, ehtimol, yangi Lamborghinilardan birini bir soatga ijaraga olgan bir necha sayyohga tegishli edi. Dreyk va Alisiya modalar ko'rgazmasi zaliga kirishganida, ekipaji kesilgan gavdali odam allaqachon burunlari ostida edi.
  
  "Hayrli kun. Sizga yordam kerakmi?"
  
  "Qaysi biri eng tez?" Drake sabrsiz yuz ko'rsatdi. "Uyimizda Nissan bor va mening qiz do'stim haqiqiy tezlikni his qilishni xohlaydi." Drake ko'z qisib qo'ydi. "Agar nimani nazarda tutayotganimni bilsangiz, menga bir nechta bonus ball olishingiz mumkin."
  
  Alisiya shirin tabassum qildi.
  
  Drake, May hozirda katta ko'rgazma zalining orqa qismini aylanib, orqa garajdan uzoqda va to'siq bilan o'ralgan yon majmua tomon ketayotganiga umid qildi. U boshqa tomondan kirishga harakat qiladi. Drake va Alisiyaga olti daqiqa vaqt bor edi.
  
  Erkakning tabassumi keng va, ajablanarli emas, soxta edi. "Ko'pchilik yangi Ferrari 458 yoki Lamborghini Aventadorni tanlaydi, ikkalasi ham ajoyib mashinalardir." Sotuvchi ko'rgazma zalining to'liq uzunlikdagi derazalari oldida turgan mashinalarni ko'rsatganida tabassum yanada kengaydi. "Ammo afsonaviy yutuqlarga kelsak, agar siz qidirayotgan narsangiz bo'lsa, men Ferrari Daytona yoki McLaren F1 ni tavsiya qilishim mumkin." U qo'lini ko'rgazma zalining orqa tomoniga silkitdi.
  
  Uning orqasida va o'ng tomonida idoralar bor edi. Chap tomonda kredit karta ma'lumotlarini yig'ish va kalitlarni topshirish mumkin bo'lgan bir qator shaxsiy kabinalar bor edi. Ofisda derazalar yo'q edi, lekin Dreyk figuralar harakatlanayotganini eshitdi.
  
  U soniyalarni sanab chiqdi. May to'rt daqiqada kelishi kerak edi.
  
  - Siz mister Skarberimisiz yoki janob Petersenmi? - tabassum bilan so"radi u. "Men ularning ismlarini tashqaridagi belgida ko'rdim."
  
  "Men Jeymsman. Janob Scarberry va janob Petersen egalari. Ular hovlida."
  
  "HAQIDA". Drake Ferrari va Lamborghinisga qarab shou qildi. Ko"rgazma zalidagi konditsioner uning orqa tomoniga qulab tushdi. Olisdagi idoradan hech qanday tovush kelmasdi. Alisiya o'zini tutib, bo'sh joy yaratishda yaxshi xulqli xotinni o'ynadi.
  
  Bir daqiqa oldin May yon eshiklardan chiqib ketishi kerak edi.
  
  Drake tayyorlandi.
  
  
  * * *
  
  
  Vaqt ularning yonidan dahshatli tezlikda o'tdi, lekin Ben Karinning aqldan ozgan g'oyasi meva berishiga umid qildi. Birinchi qadam kapitan Kukning asl jurnallari qayerda saqlanganligini aniqlash edi. Bu oson ish bo'lib chiqdi. Hujjatlar London yaqinidagi Milliy arxivda, hukumat binosida saqlangan, ammo Angliya Bankidagi kabi xavfsiz emas edi.
  
  Hozirgacha juda yaxshi.
  
  Keyingi qadam Xaydenni olib kelish edi. Ularning fikrini tushunish uchun uzoq vaqt kerak bo'ldi. Avvaliga Xeyden qo'pollik qilmasdan juda chalg'igandek tuyuldi, ammo Ben tomonidan qo'llab-quvvatlangan Karin o'z rejasini taqdim etganida, Markaziy razvedka boshqarmasi agenti o'lik jim qoldi.
  
  "Nima xohlaysiz?" - deb so"radi u birdan.
  
  "Biz sizdan dunyo miqyosidagi oʻgʻrini Kewdagi Milliy arxivga suratga olish uchun yuborishingizni, oʻgʻirlik qilmaslikni, keyin esa Kuk jurnallarining tegishli qismini menga elektron pochta orqali yuborishingizni istaymiz. Yo'qolgan qism."
  
  "Mast bo'lganmisiz, Ben? Jiddiy -"
  
  "Eng qiyini, - dedi Ben, - o'g'irlik bo'lmaydi. Ishonchim komilki, o'g'ri kerakli qismini topib, menga jo'natadi.
  
  "Agar u qo'lga tushsa nima bo'ladi?" Xayden savolni o'ylamay turib qoldi.
  
  "Shuning uchun u ushbu kelishuv tufayli Markaziy razvedka boshqarmasi egalik qilishi mumkin bo'lgan jahon darajasidagi o'g'ri bo'lishi kerak. Va nima uchun, ideal holda, u allaqachon hibsda bo'lishi kerak. Oh, va Xayden, bularning barchasi keyingi bir necha soat ichida bajarilishi kerak. Bu haqiqatan ham kuta olmaydi. "
  
  "Men buni bilaman", dedi Xeyden, lekin keyin uning ohangi yumshab ketdi. "Mana, Ben, bilaman, ikkovingizni bu kichkina ofisga olib ketishgan, lekin siz boshingizni tashqariga chiqarib, eng soʻnggi maʼlumotlarni olishni xohlaysiz. Har holda tayyor bo'lishingiz kerak..."
  
  Ben Karinga xavotir bilan qaradi. "Nima holatda? Go"yo dunyoning oxiri yaqinlashayotgandek gapirasizlar".
  
  Xeydenning sukuti unga bilishi kerak bo'lgan hamma narsani aytib berdi.
  
  Bir necha daqiqadan so'ng qiz do'sti yana gapirdi: "Bu yozuvlar, jurnallar sizga qanchalik kerak? Britaniyaliklarning jahlini chiqarishga arziydimi?"
  
  "Agar Qon Podshohi do'zax darvozalariga etib borsa va biz uning ortidan borishimiz kerak bo'lsa," dedi Ben, "ular bizning yagona navigatsiya manbamiz bo'lishi mumkin. Kukning kartalari bilan qanchalik yaxshi bo'lganini hammamiz bilamiz. Ular bizning hayotimizni saqlab qolishlari mumkin edi."
  
  
  * * *
  
  
  Xeyden telefonini mashinasining kapotiga qo'yib, uning bezovta fikrlarini tinchlantirishga harakat qildi. Uning ko"zlari old oynadan Mano Kinimakining ko"zlari bilan to"qnashdi va u uning miyasida qanday dahshat uyg"onayotganini aniq sezdi. Ular eng dahshatli xabarni yana Jonatan Geytsdan olishdi.
  
  Terrorchilar Oaxuda bir nechta joylarga zarba bermoqchi emas.
  
  Endi ular bundan ham battarroq ekanini bilishardi.
  
  Mano ko'rinib turganidek qaltirab tashqariga chiqdi. - Bu kim edi?
  
  "Ben. Uning aytishicha, kapitan Kuk jurnallarining nusxasini olish uchun Angliyadagi Milliy arxivga kirishimiz kerak".
  
  Mano qoshlarini chimirdi. "Bajar. Shunchaki bajargin. Kovalenko biz sevgan hamma narsani yo'q qilmoqchi, Hayden. Siz sevgan narsangizni himoya qilish uchun qo'lingizdan kelganini qilasiz."
  
  "Britaniyalik ..."
  
  "Ularni lanat." Mano stressda o'zini yo'qotdi. Hayden bunga qarshi emasdi. "Agar yog'ochlar bizga bu ahmoqni o'ldirishga yordam bersa, ularni olib keting."
  
  Xayden o'z fikrlarini saralab oldi. U fikrini tozalashga harakat qildi. Bu Londondagi Markaziy razvedka boshqarmasi bo'limlariga bir necha qo'ng'iroq qilish va uning xo'jayini Geytsning baland ovozda baqirishini talab qiladi, lekin u bu ishni uddalay olishi mumkin deb o'yladi. Ayniqsa, Geytsning unga aytgan so'zlari nuqtai nazaridan.
  
  Va u Londonda ter to'kmasdan ishni uddalay oladigan maftunkor Markaziy razvedka boshqarmasi agenti borligini yaxshi bilardi.
  
  Mano hamon hayratda, unga qarab turardi. "Bu qoʻngʻiroqqa ishona olasizmi? Kovalenko odamlarning e'tiborini chalg'itish uchun nima qilmoqchi ekaniga ishona olasizmi?
  
  Xeyden buni qila olmadi, lekin jim qoldi, u hamon Geyts va Londondagi ofis uchun nutqini tayyorlamoqda. Bir necha daqiqada u tayyor bo'ldi.
  
  "Xo'sh, keling, hayotimizdagi eng yomon qo'ng'iroqlardan birini rollarni almashtirishga yordam beradigan qo'ng'iroq bilan davom ettiraylik", dedi u va tez terish orqali raqamni terdi.
  
  U xo"jayini bilan gaplashib, Britaniya Milliy arxivini buzish uchun chet el yordami haqida muzokaralar olib borar ekan, Jonatan Geytsning oldingi so"zlari uning xayolida yonib ketdi.
  
  Bu faqat Oaxu emas. "Qonli qirol" terrorchilari bir vaqtning o'zida bir nechta orollarga zarba berishni rejalashtirmoqda.
  
  
  Yigirma ikkinchi bob
  
  
  May kotibning ko"z o"ngida yon eshikdan sirg"alib o"tayotganda Drake nafas oldi.
  
  "Nima-"
  
  Drake tabassum qildi. "May vaqti keldi", dedi pichirlab, so"ng pichanchi bilan odamning jag"ini sindirdi. Sotuvchi tovush chiqarmay, orqasiga o"girilib, yerga urdi. Alisiya qurolini tayyorlab, Lamborghini yonidan o"tib ketdi. Drake harakatsiz sotuvchining ustidan sakrab tushdi. May tegmagan McLaren F1 orqasidan o'tib, orqa devor bo'ylab tezlik bilan yurdi.
  
  Ular bir necha soniya ichida ofis devoriga yetib kelishdi. Derazalarning etishmasligi ular uchun ham, ularga qarshi ham ishladi. Lekin xavfsizlik kameralari bo'lardi. Bu shunchaki savol edi -
  
  Orqa eshikdan kimdir yugurib kirdi, yog'ga bo'yalgan kombinezon, orqasiga yashil bandana bilan bog'langan uzun qora sochlari. Dreyk yonog'ini to'g'ridan-to'g'ri yupqa fanera bo'lagiga bosdi va Mey mexanik harakatlarini mashq qilar ekan, ofis ichidan kelayotgan tovushlarni tingladi.
  
  Ular hali ham ovoz chiqarmadi.
  
  Ammo keyin yana bir necha kishi eshikdan yorib kirishdi va ofis ichidagi kimdir chinqirib yubordi. Drake o'yin tugaganini bilardi.
  
  "Ular ega bo'lsin."
  
  Alisiya "Juda, ha" deb baqirdi va ofis eshigi ochilishi bilan uni tepib yubordi va u odamning boshiga urildi. Yana bir kishi tashqariga chiqdi, ko"zlari hayratda katta bo"lib, qurolli go"zal ayolga va uni kutib turgan jangchining qiyofasiga tikildi. U miltiqni ko'tardi. Alisiya uning qorniga otib tashladi.
  
  U eshik oldida yiqildi. Ishxonadan yana qichqiriqlar keldi. Shok tushunishga aylana boshladi. Tez orada ular bir nechta do'stlarni chaqirish oqilona bo'lishini tushunishadi.
  
  Drake mexaniklardan biriga qarata o'q uzdi va uni sonning o'rtasiga urdi va uni yiqitdi. Erkak orqasida qon izini qoldirib, McLaren"dan pastga tushdi. Hatto Dreyk ham qimirlatib qo'ydi. May ikkinchi odamni unashtirdi va Dreyk Alisiyaga qaytdi.
  
  "Biz ichkariga kirishimiz kerak."
  
  Alisiya ichki qismni yaxshi ko'rmaguncha yaqinlashdi. Drake eshikka yetguncha pol bo'ylab sudralib yurdi. Uning boshini qimirlatib Alisiya bir necha marta o"q uzdi. Drake deyarli eshikka kirib ketdi, lekin o'sha paytda yarim o'nlab odamlar qurollari bilan sakrab chiqishdi va g'azab bilan o't ochishdi.
  
  Alisiya orqasiga o"girilib, Lamborghini orqasiga yashirindi. O'qlar uning yon tomonlarini hushtak chaldi. Old oyna sinib ketdi. Drake tezda sirg'alib ketdi. U superkarlarga qarata o"q uzgan odamning ko"zlaridagi og"riqni ko"rdi.
  
  Ikkinchisi ham uni ko'rdi. Drake undan bir soniya oldin o't ochdi va uning hamkasblaridan birini o'zi bilan olib, qattiq yiqilib tushganini ko'rdi.
  
  Alisiya Lamborghini orqasidan sakrab tushdi va bir nechta musht tushirdi. Dreyk Ferrari tomon yugurib, uning ulkan shinalarini ortiga egdi. Endi har bir o'q hisobga olinadi. U ofis devorining burchagida ko"zdan yashiringan Meyni mexaniklar kelgan orqa tomonga qarab turganini ko"rdi.
  
  Ulardan uchtasi uning oyoqlari ostida yotardi.
  
  Drake zo'rlab tabassum qildi. U hali ham mukammal o'ldirish mashinasi edi. Bir lahza u Mey va Alisiya o"rtasidagi muqarrar uchrashuv va Uellsning o"limining to"lovi haqida qayg"urdi, lekin keyin tashvishini Ben, Xeyden va boshqa barcha do"stlariga bo"lgan muhabbati kabi uzoq burchakka qamab qo"ydi.
  
  Bu sizning fuqarolik tuyg'ularingizni erkin qo'yadigan joy emas edi.
  
  O"q "Ferrari"ga tegib, eshikdan o"tib, narigi tomondan chiqib ketdi. Quloqsiz qulashi bilan old oyna portladi, shisha mini sharsharaga tushib ketdi. Drake chalg'itishdan foydalanib, tashqariga sakrab chiqdi va ofis eshigi yonida gavjum bo'lgan boshqa odamni otib tashladi.
  
  Albatta havaskorlar.
  
  Shunda u qo"llarida avtomatlar bilan ofisdan chiqib ketayotgan ikki qattiqqo"l odamni ko"rdi. Dreykning yuragi urib ketdi. U massiv shina orqasida tanasini iloji boricha kichikroq qilishdan oldin ularning orqasida yana ikkita odamning suratini ko'rsatdi - deyarli Scarberry va Petersen, ular yollangan yollanma askarlar tomonidan himoyalangan edi.
  
  Uchib ketayotgan o"qlarning ovozi quloq pardasini portlatib yubordi. Keyin bu ularning strategiyasi bo'ladi. Ikki xo'jayin orqa eshikdan qochib chiqmaguncha, Alisiya va uni uy qamog'ida saqlang.
  
  Ammo ular may oyini rejalashtirmagan.
  
  Yapon agenti tashlab ketilgan bir juft to"pponchani olib, burchakdan aylanib o"tib, odamlarga avtomatlardan o"q uzdi. Biri xuddi mashina urib yuborgandek orqaga uchib ketdi, miltig"ini vahshiylik bilan otib, yiqilib tushganda shiftga konfetini sochdi. Ikkinchisi xo'jayinlarini o'z tana go'shti ortidan haydab, ko'zini Mayga o'zgartirdi.
  
  Alisiya yuqoriga otildi va bir marta o'q uzdi va u qo'riqchining yonoqlaridan o'tib, uni bir zumda yiqitdi.
  
  Endi Scarberry va Petersen qurollarini o'zlari olib ketishdi. Drake qasam ichdi. Unga ular tirik kerak edi. Bu vaqtda orqa va yon eshiklardan yana ikki kishi kirib, Mayni yana McLaren orqasiga yashirinishga majbur qildi.
  
  O"q qimmatbaho mashinaning kuzovini teshib o"tgan.
  
  Drake xo'jayinlardan birining gavayi kalua cho'chqasidek qichqirganini eshitdi, qolgan bir necha kishi o'z boshliqlari atrofiga to'planib, mashinalarga va shuning uchun hujumchilarga qarata o'q uzishdi va orqa garaj tomon shoshilinch tezlikda yugurishdi.
  
  Drake bir lahza hayratda qoldi. May ikkita qo'riqchini o'ldirdi, ammo Skarberi va Petersen olov do'li ostida orqa eshikdan tezda g'oyib bo'lishdi.
  
  Drake o"rnidan turdi va oldinga qarab o"q uzdi. Oldinga harakatlanar ekan, u yana ikkita qurol olish uchun egildi. Orqa eshikdagi qo"riqchilardan biri yelkasidan ushlab yiqildi. Ikkinchisi qon oqimida orqaga qadam tashladi.
  
  Drake eshikka yugurdi, May va Alisiya uning yonida. Dreyk kommunal xonalari va garajning joylashuvini baholashga urinib, bir necha marta ko"z tashlab, May o"q uzdi.
  
  "Faqat katta ochiq joy", dedi u. "Ammo bitta katta muammo bor."
  
  Alisiya uning yoniga cho"kkalab o"tirdi. "Nima?"
  
  "U erda Shelby Kobra bor."
  
  May unga ko'zlarini yumdi. "Nega bu muammo?"
  
  "Nima qilsangiz ham, otmang."
  
  "U portlovchi moddalar bilan to'ldirilganmi?"
  
  "Yo'q".
  
  "Unday bo'lsa, nega men uni olib tashlay olmayman?"
  
  "Chunki bu Shelbi Kobra!"
  
  "Biz hozirgina ahmoq superkarlar bilan to'la ko'rgazma zalini ochdik." Alisiya uni tirsagi bilan chetga tortdi. "Agar buni qilishga jur'atingiz bo'lmasa, keting."
  
  "Axlat". Drake uning oldiga otildi. O"q peshonasidan o"tib, gips devorini teshib o"tib, ko"zlariga gips talaşlarini yog"dirdi. U kutganidek, yovuz yigitlar yugurayotganda otishdi. Agar ular biror narsaga tegsa, bu ko'r omad bo'ladi.
  
  Drake mo'ljalga oldi, chuqur nafas oldi va ikki boshliqning ikki tomonidagi odamlarni olib chiqdi. Qolgan so'nggi qo'riqchilari yiqilib tushganda, Skarberi ham, Petersen ham mag'lubiyatga uchraganlarini tushunishdi. Ular to'xtashdi, yonlarida qurol osilgan edi. Dreyk ular tomon yugurdi, barmog'i allaqachon tetikda edi.
  
  - Klod, - dedi u. "Bizga Klod kerak, sen emas. U qayerda?"
  
  Yaqindan qaraganda, ikki boshliq g'alati darajada o'xshash edi. Ularning ikkalasi ham ko'p yillar davomida shafqatsiz qarorlar qabul qilish natijasida paydo bo'lgan qattiq chiziqlar bilan charchagan yuzlari bor edi. Ularning ko'zlari sovuq edi, ziyofat qilayotgan piranhalarning ko'zlari. Ularning to"pponchalarini changallagancha qo"llari ehtiyotkorlik bilan egildi.
  
  May qurolga ishora qildi. "Ularni tashlang."
  
  Alisiya muxlisini katta silkitib, nishonga olishni qiyinlashtirdi. Dreyk bosslarning ko'zlarida mag'lubiyatni deyarli ko'rdi. To'pponchalar deyarli bir vaqtning o'zida polga qulab tushdi.
  
  "Qonli do'zax", deb g'o'ldiradi Alisiya. "Ular bir xil ko'rinishga ega va bir xil harakat qilishadi. Osmondagi yomon odamlar sizni klonlarga aylantiradimi? Va men bu mavzuda ekanman, nega bu erda kimdir yomon odamga aylanadi? Bu joy yettinchi osmondagi bayramdan afzaldir".
  
  "Qaysi biringiz Scarberry?" - so"radi Mai bemalol fikrga yetib.
  
  - Men, - dedi sariq sochli. - Bolalar, Klodni butun shahar bo'ylab qidirdingizmi?
  
  "Bu bizmiz", deb pichirladi Drake. "Va bu bizning oxirgi bekatimiz."
  
  Sukunatda zaif chertish ovozi eshitildi. Dreyk Alisiyaning har doimgidek nishonga tegishini bilib, orqasiga o"girildi. Garaj bo'm-bo'sh ko'rindi, sukunat birdan tog'dek og'ir edi.
  
  Scarberry ularga sarg'ish tabassum qildi. "Biz ustaxonadamiz. Ba'zida hamma narsa buzilib ketadi."
  
  Drake Alisiyaga qaramadi, balki unga doimo ehtiyot bo'lish uchun ishora qildi. Nimadir xatolik yuz berdi. U ichkariga kirib, Scarberryni ushlab oldi. Tez dzyudo harakati bilan Drake uni ko'tarib, yelkasiga tashladi va odamni betonga qattiq urdi. Scarberryning ko'zlaridagi og'riq o'tib ketganda, Dreyk iyagiga miltiq tegizdi.
  
  "Klod qayerda?" - Men so'radim.
  
  - Hech qachon eshitmaganman...
  
  Drake bir odamning burnini sindirdi. "Sizda yana bir imkoniyat bor."
  
  Scarberryning nafasi tezlashdi. Uning yuzi granit kabi qattiq edi, lekin uning bo'yin muskullari asabiylashish va qo'rquvga xiyonat qilib, qattiq ishlayotgan edi.
  
  "Keling, bo'laklarni otishni boshlaylik." Mayning engil ovozi ularga yetib keldi. "Menga zerikarli".
  
  "Haqqoniy". Drake itarib yubordi, yon tomonga o'tdi va tetikni tortdi.
  
  "NOOO!"
  
  Scarberryning qichqirig'i uni oxirgi daqiqada to'xtatdi. "Klod ranchoda yashaydi! shimoliy qirg'oqdan ichki qismga. Men sizga koordinatalarni bera olaman."
  
  Drake tabassum qildi. "Keyin davom eting."
  
  Yana bir marta bosish. Drake eng kichik harakatni ko'rdi va yuragi siqildi.
  
  O yoq.
  
  Alisiya o'q uzdi. Uning o'qi so'nggi yomon odamni bir zumda o'ldirdi. U Shelbining yukxonasida yashiringan edi.
  
  Drake unga qaradi. U biroz eski yomonlik bilan tabassum qildi. Drake hech bo'lmaganda yana o'zini topishini ko'rdi. U yo'qotishlarga dosh bera oladigan kuchli xarakterga ega edi.
  
  U o'ziga unchalik ishonmasdi. U Scarberryni tezlashtirmoqchi bo'ldi. "Shoshilmoq. Do"stingiz Klodni katta syurpriz kutmoqda".
  
  
  Yigirma uchinchi bob
  
  
  Drake qo'ng'iroq qilganda Hayden va Kinimaka mashinani ishga tushirishga ham ulgurmadi. U o"z ekranida uning raqamini ko"rib, yengil nafas oldi.
  
  "Dreyk. Qayerdasan-"
  
  "Vaqt yo'q. Menda Klodning joylashuvi bor."
  
  - Ha, biz ham shunday deb o'ylaymiz, aqlli yigit. Ayrim jinoyatchilar tinchroq hayot uchun nimadan voz kechishi ajablanarli".
  
  "Siz qancha vaqtdan beri bilasiz? Qayerdasan?" Drake buyruq bergan matkap serjanti kabi savollarni otdi.
  
  "Sekin bo'l, yo'lbars. Biz bu xabarni bir daqiqa oldin oldik. Eshiting, biz zudlik bilan ta'sir qilish uchun tayyorlanyapmiz. Va hozir aytmoqchiman. Siz o'ynayapsizmi?
  
  "Men haqman. Biz hammamiz shundaymiz. Bu badbashara Kovalenkodan bir qadam orqada.
  
  Xeyden unga Kinimakaga haydashga ishora qilar ekan, terrorchilar haqida ogohlantirishlar haqida gapirib berdi. U tugagach, Drake jim qoldi.
  
  Bir ozdan so'ng u: "Sizni shtab-kvartirada kutib olamiz", dedi.
  
  Xeyden tezda Ben Bleykning raqamini terdi. "Operatsiyangiz muvaffaqiyatli o'tdi. Umid qilamizki, Londondagi agentimiz sizga kerak bo'lgan narsalarni keyingi bir necha soat ichida oladi, shundan so'ng u sizga to'g'ridan-to'g'ri nusxalarini yuboradi. Umid qilamanki, bu sizga kerak, Ben.
  
  "Umid qilamanki, u haqiqatan ham bor." Benning ovozi uning gapirayotganini eshitganidan ham asabiyroq chiqdi. "Bu sog'lom taxmin, lekin bu hali ham taxmin."
  
  "Men ham shunday umid qilaman".
  
  Xeyden telefonini asboblar paneliga tashladi va Kinimaka shtab-kvartiraga qaytib ketayotganda, Waikiki ko'chalariga ma'nosiz tikildi. "Geytsning fikricha, agar biz Klod bilan tezda kurasha olsak, hujumlarni to'xtata olamiz. Ular Kovalenko u erda bo'lishi mumkin deb umid qilishadi.
  
  Mano tishlarini siqdi. - Hamma qilyapti, xo"jayin. Mahalliy politsiya, maxsus kuchlar. Hamma narsa yorilib ketguncha qisqaradi. Muammo shundaki, yomon odamlar allaqachon mavjud. Ular bo'lishi kerak. Har qanday yaqin hujumni to'xtatish deyarli imkonsiz bo'lsa kerak, uch xil orolga yarim o'nlab hujumlar.
  
  Hokimiyatdagilarning barchasi, Kovalenko o'z orzusini - umrining so'nggi qismini bag'ishlagan sayohatini izlash chog'ida hammani band qilish uchun ko'plab hujumlarni buyurganiga amin edi.
  
  Kapitan Kukning izidan boring. Birma-bir borganingiz ma'qul. Do'zax eshiklari ortidan o'rganing.
  
  Xeyden shtab-kvartirasi tashqarida ko'rinib turganda aylanib ketdi. Harakat qilish vaqti keldi.
  
  
  * * *
  
  
  Drake Mey va Alisiyani Markaziy razvedka boshqarmasi binosiga olib keldi va ular darhol yuqori qavatga kuzatib qo'yildi. Ularni faollik bilan gavjum xonaga olib kirishdi. Eng oxirida Xeyden va Kinimaka olomon politsiya va harbiy xizmatchilar orasida turishdi. Drake SWAT va HPD Burglar Teamni ko'rishi mumkin edi. U, shubhasiz, Markaziy razvedka boshqarmasi maxsus operatsiyalari guruhlariga tegishli kiyimlarni ko'rdi. Ehtimol, hatto Delta yaqinida.
  
  Iblis, shubhasiz, Qon shohining dumida va qon uchun tashqarida.
  
  "Qon podshohi o'z odamlarini qurilmani o'g'irlash uchun o'sha Destroyerga hujum qilish uchun yuborganini eslaysizmi?" u dedi. "Va ular bir vaqtning o'zida Kinimakani o'g'irlamoqchi bo'lishdi? Ishonchim komilki, bu tasodifiy egallab olingan. Ular shunchaki Kinimaki Gavayi tilini bilishni xohlashdi.
  
  Dreyk keyin Kovalenkoning odamlari esminetni biriktirganda, na Mey, na Alisiya bo"lmaganini esladi. U boshini chayqadi. "Ahamiyati yo'q".
  
  Drake Ben va Karinning deraza yonida to'xtab turishganini payqadi. Ularning har birining qo"lida qadah bor edi va ular maktab diskotekasidagi qog"ozlarni dumalab olayotgandek ko"rinardi.
  
  Drake olomon orasida adashib qolish haqida o'yladi. Bu oson bo'lardi. Kennedining yo'qolishi uning qonida hali ham qaynab, uni muhokama qilishning iloji yo'q edi. Ben u erda edi. O'lganida Ben uni ushlab oldi.
  
  Bu Drake bo'lishi kerak edi. Faqat bu emas. Drake uning o'limini oldini olishi kerak edi. U shunday qildi. Vaqt xiralashdi va bir lahza u Yorkdagi uyda Kennedi bilan oshxonada nimadir pishirayotganini ko'rdi. Kennedi skovorodkaga quyuq rom sochdi va u shitirlaganda boshini ko'tardi. Drake biftekni sarimsoq yog'ida marinadladi. Bu oddiy edi. Bu kulguli edi. Dunyo yana odatiy holga aylandi.
  
  Yulduzlar uning ko'z o'ngida muvaffaqiyatsiz otashinlar kabi chaqnadi. To'satdan tinchlik qaytdi va uning atrofida ovozlar eshitila boshladi. Kimdir uni tirsakladi. Yana bir kishi boshliqlaridan birining ustiga issiq kofe to"kib tashladi va do"zaxdan chiqqan ko"rshapalakdek hojatxonaga yugurdi.
  
  Alisiya unga diqqat bilan qaradi. - Nima bo'lyapti, Drakes?
  
  U Ben Bleyk bilan yuzma-yuz kelguniga qadar olomonni bosib o'tdi. Bu Dinorokning tezkor izohi uchun ajoyib vaqt edi. Drake buni bilar edi. Buni Ben bilgan bo'lsa kerak. Ammo ikkalasi ham jim turishdi. Benning orqasidagi derazadan yorug'lik oqardi; Gonolulu quyosh nuri, yorqin moviy osmon va tashqarida bir nechta tizma bulutlar bilan o'ralgan edi.
  
  Drake nihoyat o'z ovozini topdi. "Bu Markaziy razvedka boshqarmasi kompyuterlari foydalimi?"
  
  "Umid qilamizki". Ben kapitan Kukning Olmos boshiga sayohati haqidagi hikoyani umumlashtirdi va Markaziy razvedka boshqarmasi Britaniya agentidan Milliy arxivni o'g'irlash uchun foydalangani ma'lum bo'lishi bilan yakunlandi.
  
  Alisiya yigitdan bu xabarni eshitib, sekin olg"a yurdi. "Britaniyalik super o'g'ri? Uni ismi nima?"
  
  Ben to'satdan e'tiborni pirpiratdi. "Hayden menga hech qachon aytmagan."
  
  Alisiya Markaziy razvedka boshqarmasi xodimiga qisqa nazar tashladi, so"ng jilmayib qo"ydi. "Oh, u buni qilmaganiga ishonaman."
  
  "Bu nima degani?" Karin gapirdi.
  
  Alisiyaning tabassumi biroz yomon tus oldi. "Men diplomatiyam bilan mashhur emasman. Uni bosmang."
  
  Drake yo'taldi. "Alicia sikgan yana bir xalqaro jinoyatchi. Ayyorlik har doim unda yo"q narsani topish bo"lgan".
  
  - Bu haqiqat, - dedi Alisiya jilmayib. "Men har doim mashhur bo'lganman."
  
  - Xo'sh, agar bu men o'ylayotgan agent bo'lsa, - dedi May ularning suhbatiga aralashib, - uni yapon razvedkasi biladi. U... futbolchi. Va juda, juda yaxshi operativ."
  
  "Shunday qilib, u o'zining oxiri haqida qayg'uradi." Drake Tinch okeanidagi shaharning uning oldida yoyilgan saodatni o'rgandi va o'zi ham bir oz tinchlikni xohladi.
  
  "U uchun hech qachon muammo bo'lmagan", dedi Alisiya. "Ha, u sizning jurnallaringizni etkazib beradi."
  
  Ben hali ham Alisiya va Xeydenning o'rtasida qarab turardi, lekin u tilini ushlab turdi. Ushbu bosqichda ixtiyoriylik oshkor qilishning eng yaxshi qismi edi. "Bu hali ham asosli taxmin", dedi u. "Agar biz do'zax darvozalariga etib borsak, ishonchim komilki, bu yozuvlar bizning hayotimizni saqlab qolishi mumkin."
  
  "Umid qilamanki" - Dreyk o'girilib, tartibsizlikka qaradi - "Bunday bo'lmaydi. Qonli qirol hali ham ranchoda bo'ladi. Ammo bu ahmoqlar shoshilmasalar, Kovalenko qochib ketadi.
  
  "Kovalenko." Alisiya bu gaplarni aytib, o"zining qasos olishidan lazzatlanib, lablarini yaladi. "Men Gudson bilan sodir bo'lgan voqea uchun o'laman. Va Budro? U haqiqatan ham diqqatga sazovor bo'lgan yana bir kishi." U ham shovqinli olomonni atrofga qaradi. - Baribir, bu yerda kim javobgar?
  
  Bunga javoban Xeyden Jeyni o'rab olgan ofitserlar olomonidan ovoz keldi. Shovqin o'chib, odam ko'rinib qolganda, Dreyk Jonatan Geytsni ko'rganidan xursand bo'ldi. Unga senator yoqdi. Va u bilan birga aza tutdi.
  
  "Sizga ma'lumki, bizda Oaxuda Kovalenko ranchosi joylashgan", dedi Geyts. "Shuning uchun bizning vazifamiz to"rt qismdan iborat bo"lishi kerak. Birinchidan, barcha garovga olinganlarni himoya qiling. Ikkinchidan, gumon qilingan terrorchilik hujumlari haqida ma'lumot to'plash. Uchinchidan, bu odamni toping, Klod va Kovalenko. To"rtinchidan, qolgan ikkita ranchoning joylashuvini toping".
  
  Geyts bu cho'ktirishga ruxsat berish uchun to'xtadi va keyin qandaydir tarzda xonadagi har bir erkak va ayolni ularga bir ko'z harakati bilan qaragan deb o'ylashga muvaffaq bo'ldi. "Buni har qanday usul bilan qilish kerak. Kovalenko o'zining dahshatli qidiruvi paytida ko'plab odamlarning hayotini xavf ostiga qo'ydi. Bugun tugaydi."
  
  Darvozalar ochildi. To'satdan xonadagi tartibsizlik to'xtadi va hamma tezda o'z joylariga qaytishni boshladi. Tafsilotlar diqqat bilan o'ylangan.
  
  Drake Xeydenning ko'ziga tushdi. U qo"lini siltab, uni yoniga kelishga taklif qildi.
  
  "Otlaringizni egarlang, yigitlar. Biz Klodning ranchosiga o'ttiz daqiqada yetib boramiz."
  
  
  Yigirma to'rtinchi bob
  
  
  Drake do'stlari bilan Gavayi politsiya departamentining engil vertolyotlaridan birida o'tirdi va ular tezda Klodning ranchosi tomon uchib ketishganida, boshini tozalashga harakat qildi. Osmon xuddi shunday vertolyotlar va og'irroq harbiylar bilan qoplangan edi. Havoda yuzlab odamlar bor edi. Boshqalar esa imkon qadar tezroq harakatlanib, quruqlikka ketayotgan edilar. Aksariyat politsiya va harbiylar terrorchilik hujumlari sodir bo'lgan taqdirda Gonolulu va Vaikiki hududida qolishga majbur bo'ldi.
  
  Qonli podshoh ularning kuchlarini bo'lib tashladi.
  
  Sun'iy yo'ldoshdan olingan surat ranchoda juda ko'p faollikni ko'rsatdi, lekin uning katta qismi kamuflyajlangan edi, bu esa haqiqatda nima bo'layotganini aytib bo'lmaydi.
  
  Drake Kovalenkoga bo'lgan his-tuyg'ularini to'xtatib qo'yishga qaror qildi. Geyts haq edi. Garovga olinganlar va ularning xavfsizligi bu erda hal qiluvchi omillar edi. U ko'rgan eng hayratlanarli manzaralardan ba'zilari Shimoliy qirg'oq tomon uchayotganda uning ostida va atrofida paydo bo'ldi, ammo Drake diqqatini jamlash uchun o'z irodasini sarfladi. U bir vaqtlar askar edi.
  
  U boshqa hech kim bo'lishi mumkin emas edi.
  
  Uning chap tomonida May singlisi Chika bilan qisqacha gaplashdi, uning xavfsizligini ikki marta tekshirdi va imkoni boricha bir necha so'zlarni almashdi. Ular keng ko'lamli urush boshlashlari yoki tayyorlangan jangovar zonaga kirishlari mumkinligi sir emas edi.
  
  Dreykning o'ng tomonida, Alisiya qurol va jihozlarini tekshirish va qayta tekshirishga vaqt ajratdi. U hech narsani tushuntirishga hojat yo'q edi. Dreyk qasos olishiga shubha qilmasdi.
  
  Xayden va Kinimaka ro'parasida o'tirishib, doimo mikrofonlarini bosib, ovozini so'rashdi yoki yangilanishlar va buyurtmalarni olishdi. Yaxshi xabar shundaki, Oaxuda yoki boshqa biron bir orolda hech narsa sodir bo'lmadi. Yomon xabar shundaki, Qon shohi bunga tayyorgarlik ko'rish uchun yillar bor edi. Ular nimaga kirganlarini bilmas edilar.
  
  Ben va Karin shtab-kvartirada qoldi. Ularga agentning elektron pochtasini kutish va keyin Diamond Head ostiga tushib, do'zax darvozalaridan o'tib ketishlari mumkin bo'lgan qo'rqinchli imkoniyatga tayyorgarlik ko'rish buyurildi.
  
  Choppers ovoz tizimidan metall ovoz keldi. "Maqsadga besh daqiqa qoldi."
  
  Sizga yoqadimi yoki yo'qmi, deb o'yladi Dreyk. Biz hozir undamiz.
  
  Vertolyot chuqur vodiy bo'ylab pastdan suzib o'tdi, bu o'nlab boshqa vertolyotlar bilan o'ralgan holda uchib ketayotganda ajoyib manzara. Bu maxsus kuchlar askarlaridan iborat birinchi to'lqin edi. Har ikkinchi AQSh harbiy xizmatchisi yordam berishga tayyor edi. Havo kuchlari. Harbiy-dengiz floti. Armiya.
  
  Ovoz yana keldi. "Maqsad".
  
  Ular birdek o'rnidan turdilar.
  
  
  * * *
  
  
  Drakening etiklari yumshoq o'tlarga tegdi va u bir zumda olov ostida qoldi. U eshikdan chiqqan ikkinchi odam edi. Baxtsiz dengiz piyodasi hali ham kurashib, ko'kragiga to'liq zarba berdi va erga tegmasdan vafot etdi.
  
  Drake yerga cho'zildi. Uning boshi uzra o'qlar hushtak chaldi. Bo"g"iq zarbalar yonidagi yog"ochlarga urildi. U o'q uzdi. Uning ikki tomonidagi erkaklar o't-o'lanlar orasidan o'rmalab, tabiiy dumaloq tepaliklarni yashirish uchun ishlatishdi.
  
  Oldinda u uyni ko'rdi, ikki qavatli g'ishtli qurilish, hech qanday maxsus narsa yo'q, lekin shubhasiz, Kovalenkoning mahalliy ehtiyojlariga mos keladi. Chap tomonda u rancho hududiga e'tibor berdi. Nima...?
  
  Qo'rqib ketgan, qurolsiz shaxslar unga qarab yugurishdi. Ular chapga va o'ngga, har tomonga tarqalib ketishdi. U naushnikida xirillashni eshitdi
  
  "O'rtoqlik o'yinlari".
  
  U oldinga siljidi. Mey bilan Alisiya uning o"ng tomoniga o"tishardi. Nihoyat, dengiz piyodalari o'zlarini bir joyga to'plashdi va muvofiqlashtirilgan otash naqshini chaqira boshladilar. Drake tezroq harakat qila boshladi. Ularning oldidagi odamlar yashiringan joylaridan chiqib, uy tomon shoshila boshlashdi.
  
  Oson maqsadlar
  
  Drake endi hujum kuchi bilan ko'tarildi va to'pponchasini ko'tarib yugurayotganda odamlarni o'ldirdi. U mahbusning o'tga sakrab, uyga qarab ketayotganini ko'rdi. Ular yaxshi yigitlar kelganini bilishmadi.
  
  Mahbus birdan burilib, yiqilib tushdi. Qonli podshohning odamlari ularga o't otishdi. Dreyk baqirdi, otishmachini mo'ljalga oldi va badbasharaning boshini urib yubordi. U vaqti-vaqti bilan o'q uzdi, yoki odamlarni erga mixlab qo'ydi yoki boshqalar ularni tugatishi uchun odamlarga yo'l ko'rsatdi.
  
  U Klodni qidirayotgan edi. Ular vertolyotni tark etishlaridan oldin ularning barchasiga Qon podshohi o"rinbosarining surati ko"rsatildi. Drake voqealarni sahna ortidan boshqarib, qochish rejasini ishlab chiqishini bilar edi. Ehtimol, uydan.
  
  Drake yugurib ketdi, hali ham hududni ko'zdan kechirar, vaqti-vaqti bilan o'q uzardi. Yomon yigitlardan biri tepalik ortidan turib, uning oldiga machete bilan keldi. Drake shunchaki yelkasini tushirib, raqibining tezligini o'zi tomon olib borishiga imkon berdi va u yerga yiqildi. Erkak kulib yubordi. Dreykning etigi jag'ini ezdi. Dreykning boshqa etigi machetani ushlab turgan qo'liga tegdi.
  
  Sobiq SAS odami qurolini nishonga olib, o'q uzdi. Va keyin biz davom etdik.
  
  U orqasiga qaramadi. Uy oldinda edi, juda katta tuyuldi, eshik biroz ochiq edi, go'yo kirishga taklif qildi. Shubhasiz, bu yo'l emas. Dreyk balandni mo"ljallab yugurib borarkan, derazalarni tepib yubordi. Uyda shisha portladi.
  
  Endi ranchodan ko'proq mahbuslar oqib kelardi. Ba'zilar uzun o'tlarda turib, shunchaki qichqirishdi yoki qobiqdan hayratda qolishdi. Drake ularga qaraganida, ularning ko"pchiligi qandaydir bir narsadan qochayotgandek oldinga uchib, tez yugurishayotganini payqadi.
  
  Va keyin u buni ko'rdi va uning qoni muzga aylandi.
  
  Bengal yo'lbarsining aql bovar qilmaydigan ulkan kallasi o't bo'ylab yengil ta'qib qilib yurardi. Drake yo'lbarslarning o'ljasini tutishiga yo'l qo'ymadi. U ular tomon yugurdi.
  
  Men naushnikni bosdim. "O'tdagi yo'lbarslar."
  
  Bunga javoban shov-shuv ko'tarildi. Boshqalar ham hayvonlarga e'tibor berishdi. Drake hayvonlardan biri yugurayotgan odamning orqasiga sakrab tushganini tomosha qildi. Bu jonzot ulkan, vahshiy va parvoz paytida betartiblik va qirg'inning mukammal tasviri edi. Drake oyoqlarini tezroq borishga majbur qildi.
  
  Yana bir bahaybat bosh bir necha metr naridagi o"tni yorib o"tdi. Yo'lbars unga sakrab tushdi, uning tumshug'i katta xirillashga aylandi, tishlari yalang'och va allaqachon qonga bo'yalgan. Dreyk kemaga yiqildi va dumalab ketdi, uning tanasidagi barcha nervlar tirik va baqirib yubordi. U ilgari hech qachon bunchalik mukammal konkida uchmagan edi. U ilgari hech qachon bunchalik tez va aniq ko'tarilmagan edi. Go"yo ashaddiy raqib uning ichida eng zo"r jangchini chiqarib yuborgandek edi.
  
  U to"pponchani chiqarib, orqasiga o"girildi va yo"lbarsning boshiga o"q uzdi. Yirtqich bir zumda yiqilib, miyasiga o'q uzdi.
  
  Drake nafas olmadi. U bir necha soniya oldin qulagan odamga yordam berish uchun tezda o't ustida sakrab o'tdi. Yo"lbars tishlash uchun boshini pastga tushirgancha, ulkan muskullari bukilib, to"lqinlanarkan, uning tepasiga ko"tarildi.
  
  Drake uni orqa tomondan otib, orqasiga o'girilguncha kutib turdi va keyin uni ko'zlari orasiga otdi. U ovqatlanmoqchi bo'lgan odamning ustiga besh yuz funt qo'ndi.
  
  yaxshi emas, deb o'yladi Dreyk. Lekin bu yirtilib, tiriklayin yeyishdan ko"ra yaxshiroq.
  
  Quloqchasida qichqiriqlar eshitilardi. "Meni siking, bu haromlar juda katta!" "Yana bir, Jeko! Oltitangizga yana bitta!"
  
  U atrofni o'rgandi. Yo"lbarslardan darak yo"q, shunchaki dahshatga tushgan asirlar va dahshatga tushgan qo"shinlar. Drake o't bo'ylab yugurib ketdi, agar u biron bir dushmanni ko'rsa, panoh topishga tayyor edi, lekin bir necha soniya ichida u uyga qaytib keldi.
  
  Old oynalar singan. Dengiz piyodalari ichkarida edi. Drake unga ergashdi, simsiz Bluetooth signali uni do'stona deb belgiladi. Singan deraza tokchasidan o'tib, u Klodning o'zi qayerda ekanligiga hayron bo'ldi. U hozir qayerda bo'lardi?
  
  Uning qulog'iga bir ovoz pichirladi. - Siz ziyofatni erta tark etdingiz deb o'yladim, Draki. Alisiyaning ipak ohanglari. "Ikkalangiz uchun."
  
  U uni ko'rdi. U varaqlayotgan shkafga qisman yashiringan. Iso, u DVD kolleksiyasini ko'rib chiqdimi?
  
  May uning orqasida qo'lida qurol bilan edi. Dreyk yapon ayol qurolini ko"tarib, Alisiyaning boshiga qaratganini kuzatib turdi.
  
  "Mai!" Uning umidsiz ovozi ularning quloqlarida qichqirdi.
  
  Alisiya sakrab tushdi. Mayning yuzi biroz tabassumga aylandi. "Bu imo-ishora edi, Dreyk. Men Alisiyaga emas, signal interfeysiga ishora qildim. Hali emas ".
  
  - Xavotir? Drake kulib yubordi. "Biz allaqachon ichkaridamiz."
  
  "Piyodalar buni orqa hovlidagi katta omborga ham bog'langan deb o'ylashadi."
  
  Alisiya orqaga chekinib, to"pponchasini nishonga oldi. "Agar bilsam la'nat." U shkafga o"q uzdi. Uchqunlar uchib ketdi.
  
  Alisiya yelka qisdi. "Bu etarli bo'lishi kerak."
  
  Kinimakani qizigan Xeyden xonaga qaytdi. "Ombor mahkam yopilgan. Bubi tuzoqlarining belgilari. Texnik yigitlar hozir bu ustida ishlamoqda."
  
  Drake hammasi noto'g'ri ekanligini sezdi. "Va biz bu yerga osonlik bilan kiramizmi? Bu-"
  
  Shu payt zinapoya tepasida shovqin-suron va kimningdir tushayotgan ovozi eshitildi. Tez. Drake qurolni oldi va yuqoriga qaradi.
  
  Va u hayratdan qotib qoldi.
  
  Klodning yigitlaridan biri bir qo"li bilan asirning tomog"ini qisib sekin zinapoyadan tushdi. Uning boshqa qo'lida boshiga qaratilgan cho'l burguti bor edi.
  
  Ammo bu Dreykning zarbasining to'liq hajmi emas edi. U ayolni taniganida og'riqli tuyg'u paydo bo'ldi. Bu Geytsning sobiq yordamchisining qizi Keyt Xarrison edi. Kennedining o'limida qisman aybdor bo'lgan odam.
  
  Bu uning qizi edi. Hali ham tirik.
  
  Klodning odami qurolni uning chakkasiga qattiq bosib, og'riqdan ko'zlarini yumdi. Lekin u qichqirmadi. Drake va xonadagi o'nlab kishilar qurollarini erkakka qaratdi.
  
  Va shunga qaramay, bu Drakega to'g'ri kelmadi. Nega bu odam bitta mahbus bilan tepada edi? Go'yo -
  
  "Qaytish!" - qichqirdi erkak vahshiyona ko'zlarini har tomonga qaratib. Undan katta tomchilar bo'lib ter tomildi. U ayolni yarmini ko'tarib, yarmini itarib qo'ygani uning butun og'irligi orqa oyog'ida ekanligini anglatardi. Ayol, o'z hurmatiga ko'ra, uni osonlashtirmadi.
  
  Drake tetikdagi bosim allaqachon nishonning yarmiga yetganini hisoblab chiqdi. "Uzoqlashish! Bizni chiqaring!" Erkak uni yana bir qadam pastga tushirdi. Maxsus kuchlar askarlari odatdagidek orqaga chekinishdi, lekin biroz qulayroq pozitsiyalarga.
  
  "Men sizni ogohlantiraman, ahmoqlar." Terlagan odam og"ir-og"ir nafas olardi. "Jo'ldan keting."
  
  Va bu safar Dreyk buni nazarda tutganini tushundi. Uning ko'zlarida umidsizlik bor edi, Dreyk nimani tan oldi. Bu odam hamma narsani yo'qotdi. U nima qilmasin, nima qilmasin, dahshatli tazyiq ostida qilingan.
  
  "Orqaga!" erkak yana baqirib yubordi va qo'pollik bilan ayolni yana bir qadam pastga itarib yubordi. Uning bo"ynini quchoqlagan qo"l temir tayoqdek edi. U o'zini nishon sifatida ko'rsatmaslik uchun tanasining har bir qismini uning orqasida ushlab turardi. U bir vaqtlar askar edi, ehtimol yaxshi edi.
  
  Drake va uning hamkasblari chekinishning donoligini ko'rdilar. Ular odamga bir oz ko'proq joy berishdi. U yana bir necha qadam pastga tushdi. Dreyk Meyning nazariga tushdi. U biroz bosh chayqadi. U ham bilardi. Bu noto'g'ri edi. Bo'lgandi...
  
  Qizil seld balig'i. Eng dahshatli tur. Klod, shubhasiz, Kovalenkoning buyrug'iga binoan, ularni chalg'itish uchun bu odamdan foydalangan. Qon shohining arxetipik xatti-harakati. Uyda bomba bo'lishi mumkin. Haqiqiy mukofot, Klod, ehtimol, ombordan muvaffaqiyatli qochish edi.
  
  Drake juda tayyor holda kutdi. Uning tanasidagi barcha nervlar qotib qoldi. U zarbani tenglashtirdi. Uning nafasi to'xtadi. Uning fikri bo'sh qoldi. Endi hech narsa yo'q edi, askarlarga to'la tarang xona ham, dahshatga tushgan garov ham, hatto uni o'rab olgan uy va xizmatkorlar ham yo'q edi.
  
  Faqat bir millimetr. Ko'rish shpal. Maqsadga bir dyuymdan kamroq. Bir harakat. Unga kerak bo'lgan narsa shu edi. U bilgan hamma narsa sukunat edi. Keyin erkak Keyt Xarrisonni yana bir zinapoyaga itarib yubordi va harakatning bir soniyasida uning chap ko"zi ayolning bosh suyagi orqasidan chiqib ketdi.
  
  Drake bir zarbasi bilan uni parchalab tashladi.
  
  Erkak orqaga sakrab devor bilan to"qnashib ketdi va qichqirayotgan ayolning yonidan sirg"alib o"tdi. U qulab tushdi, avval boshi, orqasida qurollar jaranglab, keyin uning kamzulini, qornini ko'rdilar.
  
  Kate Xarrison qichqirdi: "Unda bomba bor!"
  
  Drake oldinga otildi, lekin May va katta dengiz piyodasi allaqachon zinapoyaning chetidan sakrab o'tishdi. Dengiz piyodasi Kate Xarrisonni ushlab oldi. May o'lgan yollanmaning ustidan sakrab chiqdi. Uning boshi yelekga, indikatorga qaradi.
  
  "Sakkiz soniya!"
  
  Hamma derazaga yugurdi. Drakedan tashqari hamma. Inglizlar tor koridor bo'ylab oshxonaga yugurib, kimdir orqa eshikni ochiq qoldirishini so'rab, uyga yugurdi. Shunday qilib, u bomba portlaganda Klodga yaqinroq bo'lardi. Shunday qilib, unda imkoniyat bor edi.
  
  Yo'lak orqali. Uch soniya o'tdi. Oshxonaga. Atrofga tez nazar. Yana ikki soniya. Orqa eshik yopiq.
  
  Vaqt tugadi.
  
  
  Yigirma beshinchi bob
  
  
  Drake dastlabki portlash ovozini eshitishi bilanoq o"q uzdi. U erga borish uchun bir-ikki soniya kerak bo'lardi. Oshxona eshigi ko'plab zarbalardan sinib ketdi. Drake to'g'ridan-to'g'ri unga yugurdi va doimo o'q uzdi. U tezligini pasaytirmadi, shunchaki yelkasi bilan urdi va havoga yiqildi.
  
  Portlash uning orqasidan hujum qilayotgan ilondek o"tib ketdi. Eshik va derazalardan alanga tili osmonga otilib chiqdi. Drake aylanayotgan edi. Olov nafasi unga bir zum tegdi va keyin orqaga chekindi.
  
  U tezligini pasaytirmay, yana sakrab yugurdi. Ko'kargan va kaltaklangan, lekin dahshatli qat'iyat bilan u katta omborga yugurdi. U ko'rgan birinchi narsa jasadlar edi. Ulardan to'rttasi bor. Texniklar Hayden kirish uchun ortda qoldi. U ularning yonida to'xtadi va har birida hayot belgilarini tekshirdi.
  
  Puls va o'q yaralari yo'q. Bu la'nati devorlar elektrlashtirilganmi?
  
  Boshqa daqiqada buning ahamiyati yo'q edi. Omborning old qismi portladi, o'tin parchalanib ketdi va alangalar ajoyib portlash bilan chiqdi. Dreyk kemaga yiqildi. U dvigatelning shovqinini eshitdi va bir vaqtning o'zida yuqoriga qaradi va buzilgan eshiklar orasidan sariq rang xiralashganini va vaqtinchalik yo'lak bo'ylab kuchli uchib ketayotganini ko'rdi.
  
  Drake sakrab turdi. Ehtimol, u yashirin vertolyot, samolyot yoki boshqa la'nati bubi tuzog'i tomon ketayotgandir. U qo'shimcha kuchlarni kuta olmadi. U vayronaga aylangan molxonaga yugurib kirib, atrofga qaradi. U ishonmay bosh chayqadi. Sayqallangan superkarning chuqur porlashi har tomonga porlab turardi.
  
  Eng yaqinini tanlab, Dreyk qimmatbaho soniyalarni kalitni qidirishga sarfladi va keyin ularning bir to'plami ichki ofis tashqarisida osilganligini ko'rdi. Aston Martin Vanquish kalit va quvvat kombinatsiyasi bilan boshlandi, garchi Dreyk uchun notanish bo'lsa-da, dvigatel telbalarcha guvillaganda adrenalinni oshirdi.
  
  Aston Martin shinalari chirqillab otxonadan uchib chiqdi. Dreyk uni Klodning tez ketayotgan mashinasi deb umid qilgan tomonga ishora qildi. Agar bu chalg'itishning navbatdagi bosqichi bo'lgan bo'lsa, Drake mast bo'ldi. Ehtimol, butun Gavayi kabi. Ular qon shohining noibini qo'lga olishlari juda zarur edi.
  
  Drake ko'zining qiri bilan Alisiyaning to'satdan to'xtaganini ko'rdi. U kutmadi. Orqa ko'zguda u qasddan omborga yugurib kirayotganini ko'rdi. Xudo, bu muammoga olib kelishi mumkin.
  
  Oldindagi sarg'ish rang poygada g'alaba qozongan eski Porsche Le Mans kupelarini biroz eslatuvchi yuqori darajadagi superkarga o'xshay boshladi. Yerga yaqin yo"lning qiyshiqlarini quchoqlab, go"yo buloqlarda chopayotgandek sakrab tushdi. Qo'pol erlar uchun yaroqsiz, ammo keyin vaqtinchalik yo'l bir necha chaqirim balandroq to'liq asfaltlandi.
  
  Dreyk Vanquishga qarata o'q uzdi va qurolni orqasidagi o'rindiqqa ehtiyotkorlik bilan qo'ydi va uning miyasida chayqalayotgan Bluetooth tovushlarini tingladi. Rancho operatsiyasi hamon qizg"in davom etardi. Garovga olinganlar ozod qilindi. Ba'zilari o'lgan. Klodning bir necha guruhi hali ham strategik mavqega ega bo'lib, hokimiyatni yerga mixlab qo'ygan edi. Yana yarim o"nlab yo"lbarslar aylanib yurib, vayronagarchilikka sabab bo"lardi.
  
  Aston Martin va Porsche o'rtasidagi farq nolga qisqardi. Ingliz mashinasi qo'pol yo'llarda ancha yaxshi edi. Drake orqa ko'zguda unga boshqa superkar yaqinlashayotganini ko'rgach, uning yonida o'tirish niyatida to'g'ridan-to'g'ri uning orqasiga o'tirdi.
  
  Alisiya eski Dodge Viperni boshqarmoqda. Unga mushaklar bilan biror narsa qilishiga ishoning.
  
  Uchta mashina qo'pol erlar bo'ylab yugurishdi, navbatma-navbat va uzun tekisliklarda burilib ketishdi. Ularning orqasida va atrofida shag'al va tuproq uchib ketdi. Drake asfaltlangan yo"l yaqinlashib kelayotganini ko"rib, bir qarorga keldi. Ular Klodni tirik qoldirmoqchi edilar, lekin avval uni qo'lga olishlari kerak edi. Agar kimdir Klodni qo'lga olgani haqida xabar bersa, u naushnikda suhbatni tinglashda juda ehtiyot bo'ldi, ammo bu ta'qib qancha uzoq davom etsa, Dreyk oldingi odam Qon Qirolining ikkinchisi ekanligiga shunchalik amin bo'ldi.
  
  Drake qurolini ko"tarib, Astonning old oynasini sindirdi. Bir lahzalik xavfli sirpanishdan so"ng u boshqaruvni tiklab oldi va qochib ketayotgan Porsche"ga ikkinchi raundni o"q uzdi. O"qlar uning orqa tomonini yirtib tashladi.
  
  Mashina arang sekinlashdi. U yangi yo'lga chiqdi. Le Mans haydovchisi tezlikni oshirayotganda Dreyk o"t ochdi, uning yonidagi charm o"rindiqqa o"q gidonlari sochildi. Shinalarni nishonga olish vaqti keldi.
  
  Ammo o'sha paytda vertolyotlardan biri ularning yonidan o'tib ketdi, ochiq eshiklardan ikkita figura chiqib ketdi. Vertolyot Porsche oldida burildi va yonboshlab yurdi. Ogohlantirish o'qlari uning oldidagi yo'lning bo'laklarini yirtib tashladi. Haydovchi oynasidan qo"li chiqib, vertolyot tomon o"q otishni boshlaganida Dreyk ishonmay bosh chayqadi.
  
  Bir zumda u oyog'ini gaz pedalidan, qo'llarini esa ruldan oldi, mo'ljalga oldi va shuhratparastlik, mahorat va beparvolik ayblovini qo'yib yubordi. Alisiyaning Viper o"z mashinasiga urildi. Drake boshqaruvni tiklab oldi, lekin qurol old oynadan uchib o'tganini ko'rdi.
  
  Ammo uning aqldan ozgan zarbasi ish berdi. U qochib ketayotgan haydovchining tirsagiga o"q uzdi, endi mashina sekinlashdi. STOP. Dreyk Astonni to"satdan to"xtatdi, sakrab tushdi va tezda Porschening yo"lovchi eshigi tomon yugurdi, to"xtab, qurolini ko"tardi va butun vaqt davomida uning boshiga qaradi.
  
  "Qurolingizni tashlang! Qiling!"
  
  "Men qila olmayman", degan javob keldi. "Meni sikish uchun qo'limga otib tashladingiz, ahmoq cho'chqa".
  
  Vertolyot momaqaldiroqli dvigateli yerni larzaga keltirar ekan, rotorlari guvillar ekan, oldinga qarab yurdi.
  
  Alisiya yaqinlashib, Porsche yon oynasiga qarata o"q uzdi. Bir jamoa bo'lib, ular chapga va o'ngga burilib, ikkalasi ham ruldagi odamni yopishdi.
  
  Erkakning yuzidagi azob-uqubatlar xiralashganiga qaramay, Dreyk uni fotosuratdan tanidi. Bu Klod edi.
  
  To'lash vaqti keldi.
  
  
  * * *
  
  
  Ben Bleykning uyali telefoni jiringlaganida shokka tushib ketdi. Drakega taqlid qilib, u Evanescence-ga ham o'tdi. Emi Lining "Jannatda yo'qolgan" filmidagi ajoyib vokali barchaning o'sha paytdagi kayfiyatiga juda mos tushdi.
  
  Ekranda "International" yozuvi paydo bo'ldi, qo'ng'iroq uning oila a'zolaridan bo'lmagan bo'lardi. Ammo, Milliy arxiv ishini hisobga olgan holda, bu har qanday davlat idoralaridan bo'lishi mumkin.
  
  - Ha?
  
  "Ben Bleyk?"
  
  Qo'rquv uning umurtqa pog'onasini o'tkir barmoqlari bilan tirnadi. "Kim bu?"
  
  "Menga ayt". Ovoz madaniyatli, inglizcha va o'ziga to'liq ishongan edi. "Hozir. Ben Bleyk bilan gaplashsam bo'ladimi?"
  
  Karin yuzidagi dahshatni o"qib, unga yaqinlashdi. "Ha".
  
  "Yaxshi. Juda qoyil. Shunchalik qiyinmidi? Mening ismim Daniel Belmonte."
  
  Ben deyarli telefonini tashlab yubordi. "Nima? Qandaysiz..."
  
  Nafis kulgi oqimi uni to'xtatdi. "Rohatlaning. Do'stim tinchgina. Hech bo'lmaganda, men hayratda qoldim, Alisiya Maylz va sizning qiz do'stingiz mening qobiliyatlarimni tilga olishmagan.
  
  Benning og'zi bir so'z aytolmadi. Karin so'zlarni og'izga soldi, o'g'ri? Londondanmi? Bu u?
  
  Benning yuzi hammasini aytdi.
  
  "Mushuk tilingizni tishladimi, janob Bleyk? Balki siz go'zal singlingizni kiyintirsangiz kerak. Karin qanday?"
  
  Opasining ismini tilga olish uning ko"nglini biroz ko"tardi. - Mening raqamimni qayerdan oldingiz?
  
  "Meni kamsitmang. Haqiqatan ham siz mendan talab qilgan oddiy operatsiyani bajarish uchun ikki soat kerak deb o'ylaysizmi? Yoki so"nggi qirq daqiqani o"zimning... xayrixohlarim haqida ozgina o"rgandimmi? Hm? Bunga vaqt ajrating, Bleyk.
  
  "Men siz haqingizda hech narsa bilmayman", dedi Ben himoyalanib. - Men sizga maslahat berdim... - U toʻxtab qoldi. "Orasi bilan..."
  
  "Qiz do'stingizmi? Ishonchim komilki, shunday bo'lgan. U meni juda yaxshi biladi."
  
  - Alisiya-chi? - deb qichqirdi Karin odamni muvozanatdan chiqarishga urinib. Ularning ikkalasi ham shunchalik hayratda va shu qadar tajribasiz ediki, Markaziy razvedka boshqarmasini ogohlantirish xayollariga ham kelmasdi.
  
  Bir zum sukunat hukm surdi. - Rostini aytsam, bu qiz meni qo'rqitmoqda.
  
  Benning miyasi ishlay boshlagandek edi. "Janob Belmonte, sizdan nusxa ko"chirish so"ralgan buyum juda qimmatli. Juda qimmatli..."
  
  "Men buni tushunaman. Bu kapitan Kuk va uning odamlaridan biri tomonidan yozilgan. O'zining uchta sayohati davomida Kuk tarixdagi boshqa odamlardan ko'ra ko'proq kashfiyotlar qildi."
  
  "Men tarixiy qiymatni nazarda tutmayapman", dedi Ben. "Bu hayotni saqlab qolishi mumkinligini aytmoqchiman. Hozir. Bugun."
  
  "Haqiqatanmi?" Belmonte chin dildan qiziqqanday tuyuldi. "Iltimos menga ayting".
  
  "Men qila olmayman". Ben o'zini biroz umidsiz his qila boshladi. "Iltimos. Bizga yordam bering".
  
  "Bu allaqachon sizning elektron pochtangizda", dedi Belmonte. "Ammo, agar sizga o'zimning qadriyatimni ko'rsatmasam, o'zim bo'lmagan bo'lardim, shunday emasmi? Rohatlaning."
  
  Belmonte qo'ng'iroqni tugatdi. Ben uyali telefonini stol ustiga tashladi va kompyuterini bir necha soniya bosib turdi.
  
  Oshpaz jurnallarining etishmayotgan sahifalari to'liq, ulug'vor rangda paydo bo'ldi.
  
  "Jahannam darajalari" deb o'qidi Ben. "Kuk faqat beshinchi darajaga yetdi va keyin orqaga qaytdi. Ey Xudoyim, buni eshitasanmi, Karin? Hatto kapitan Kuk ham beshinchi darajadan o'ta olmadi. Bu... bu..."
  
  "Ulkan tuzoq tizimi." Karin uning yelkasida tez o'qidi, uning fotografik xotirasi ortiqcha ishlagan. "Tasavvur qilingan eng katta, eng aqldan ozdiruvchi tuzoq tizimi."
  
  "Agar bu juda katta va xavfli va murakkab bo'lsa ..." Ben unga o'girildi. "Bu mo''jizaning buyukligi va ahamiyatini tasavvur qiling."
  
  "Aql bovar qilmaydigan", dedi Karin va o'qishni davom ettirdi.
  
  
  * * *
  
  
  Drake Klodni urib tushirilgan mashinadan olib chiqib, qo'pollik bilan yo'lga uloqtirdi. Uning og'riqli qichqirig'i havoni yirtib yuboradi, hatto vertolyotning shovqinini ham bo'g'ib yuboradi.
  
  "Ahmoqlar! Siz uni hech qachon to'xtata olmaysiz. U har doim g'alaba qozonadi. Jin ursin, qo"lim og"riyapti, harom!"
  
  Dreyk pulemyotini qo"ligacha olib kelib, Klodning ko"kragiga tiz cho"kdi. "Bir nechta savol bor, do'stim. Shunda shifokorlar sizni chindan ham mazali taom bilan to'ldirishadi. Kovalenko qayerda? U shu yerdami?"
  
  Klod unga deyarli bezovtalanib, toshbo'ron qildi.
  
  "Yaxshi, keling, oddiyroq narsani sinab ko'raylik. Ed Boudreau. U qayerda?"
  
  "U Wiki-wiki transportida Vaikikiga qaytib ketdi."
  
  Drake bosh irg'adi. "Qolgan ikkita ferma qayerda?"
  
  "G'oyib bo'lgan." Klodning yuzi jilmayib ketdi. "Hamma narsa yo'qolgan".
  
  "Bo'ldi". Alisiya Drakening yelkasiga quloq soldi. U aylanib yurib, qurolni Klodning yuziga qaratdi va etikni Klodning singan tirsagiga ehtiyotkorlik bilan qo'ydi. Bir zumda hayqiriq havoni ikkiga bo'ldi.
  
  "Biz buni siz xohlaganingizcha olib borishimiz mumkin", deb pichirladi Drake. "Bu yerda hech kim sen tomonda emas, do"stim. Biz terror hujumlaridan xabardormiz. Yo gapiring yoki baqiring. Bu men uchun muhim emas".
  
  "STOP!" Klodning so'zlari deyarli tushunarsiz edi. "Puh ... iltimos."
  
  "Shunday yaxshiroq". Alisiya bosimni biroz yumshatdi.
  
  "Men... ko'p yillar davomida Qon shohi bilan birgaman." Klod tupurdi. "Ammo endi u meni ortda qoldirmoqda. U meni o'limga qoldiradi. Cho'chqa mamlakatida chirish. Eshakni yopish uchun. Balki yo'q." Klod o'tirishga harakat qildi. "Axlat".
  
  Hamma ehtiyot bo'ldi, Dreyk to'pponchani chiqarib, Klodning bosh suyagini nishonga oldi. "Tinchlik bilan".
  
  "U bundan afsuslanadi." Klod deyarli g'azabga to'la edi. "Men endi uning dahshatli qasosiga e'tibor bermayman." Uning ohangidan kinoya otilib chiqdi. "Menga baribir. Endi men uchun boshqa hayot yo'q."
  
  "Biz tushunamiz." Alisiya xo"rsindi. "Siz jinni yigitingizdan nafratlanasiz. Shunchaki shahvoniy askarning savollariga javob bering."
  
  Drakening naushnikida gudok ovozi eshitildi. Metall ovoz shunday dedi: "Birinchi portal qurilmasi topildi. Kovalenko buni ortda qoldirganga o'xshaydi.
  
  Drake ko'zlarini pirpiratdi va Alisiyaga qisqa nazar tashladi. Nima uchun Qon Podshohi shunday vaqtda portal qurilmasini tark etadi?
  
  Oddiy javob. Unga kerak emas edi.
  
  "Kovalenko olmos boshini boshqaradi, shunday emasmi? Pele darvozasiga yoki do'zaxga yoki boshqa narsaga. Bu uning asosiy maqsadi, to'g'rimi?
  
  Klod yuzini ko'rdi. "U topgan bu afsona obsesyonga aylandi. Barcha orzulardan tashqari boy odam. O'zi xohlagan narsaga erisha oladigan odam. U nima qilyapti?
  
  "U hech qachon ega bo'lmaydigan narsaga berilib ketdimi?" - taklif qildi Alisiya.
  
  "Juda aqlli, topqir odam bir kechada nevrotik ahmoqqa aylandi. U la"nati vulqon ostida nimadir borligini biladi. U har doim o"zini eng yaxshi oshpaz deb g"o"ldiradi. Bu Kuk aslida qo'rqib orqaga qaytdi. Lekin Dmitriy Kovalenko emas, qonli qirol emas; u davom etgan bo'lardi ".
  
  Hatto Dreyk ham oldindan sezishning kuchayishini his qildi. "Kuk orqaga qaytdimi? Bu yerda nima bor?
  
  Klod yelka qisdi, keyin og"riqdan ingrab yubordi. "Hech kim bilmaydi. Lekin o'ylaymanki, Kovalenko birinchi bo'lib biladi. U hozir u yerga ketyapti".
  
  Dreykning yuragi bu ma'lumotni eshitdi. U hozir yo"lda. Vaqt bor edi.
  
  Bu vaqtga kelib, May va yarim o'nlab askar ularga yaqinlashdi. Hamma diqqat bilan tingladi.
  
  Drake yaqinlashib kelayotgan vazifani esladi. "Bizga chorvachilik joylari kerak. Biz esa Ed Boudroni xohlaymiz".
  
  Klod ma'lumotni etkazdi. Yana ikkita rancho, biri Kauayda, ikkinchisi Katta orolda. Boudro Kauayga ketayotgan edi.
  
  "Terror hujumlari haqida nima deyish mumkin?" - ohista so"radi May. "Bu yana bir hiylami?"
  
  Endi esa Klodning yuzi chindan ham shunday umidsizlik va iztirob bilan cho'zilgan ediki, Dreykning qorni polga tushib ketdi.
  
  "Yo'q". Klod ingrab yubordi. "Ular haqiqiy. Ular istalgan vaqtda ochilishi mumkin".
  
  
  Yigirma oltinchi bob
  
  
  Ben va Karin har birida kapitan Kukning maxfiy jurnallaridan nusxa olib, deraza oldiga borishdi. Ular undagi jinnilikni o'qiyotganda va qayta o'qiyotganda, Ben singlisidan Qon Qirolining g'alati xatti-harakati haqida so'radi.
  
  "Ko"chma qurilmalar topilganda Kovalenko bu safarga borishni rejalashtirgan bo"lsa kerak. U so'nggi bir necha hafta ichida hamma narsani tartibga solishga juda yaxshi tayyor.
  
  "Yillar", deb g'o'ldiradi Karin. "Ko'p yillar davomida rejalashtirish, mashq qilish va to'g'ri g'ildiraklarni moylash. Ammo nega u bu katta operatsiyani xavf ostiga qo'yib, Bermud orollariga bir oz sayohat qildi?
  
  Ben o'qiyotgan parchalardan birida bosh chayqadi. "Aqldan ozgan narsalar. Shunchaki aqldan ozgan. Uni buni qilishga majbur qiladigan yagona narsa bor edi, opa.
  
  Karin uzoqdagi okeanga qaradi. "U Diamond Head bilan bog'liq qurilmalar haqida nimadir ko'rdi."
  
  "Ha, lekin nima?"
  
  "Xo'sh, oxir-oqibat, juda muhim narsa yo'q." Qon qirolining ranchosidan kamera tasvirlari efirga uzatilayotganda, ular qaltirab turgan boshlarini tomosha qilishdi. Ular megalomanning portal qurilmasini ortda qoldirganini bilishardi. "U bunga muhtoj emas."
  
  "Yoki u o'z xohishiga ko'ra uni qaytarib olishiga ishonadi."
  
  Ularning orqasida, tezkor havolada ular Dreykning Kloddan uzoq vaqt davomida olib yurgan ma'lumotlarini qichqirayotganini eshitishdi.
  
  Ben Karinga ko'zlarini pirpiratdi. "Uning aytishicha, Qonli Qirol allaqachon Olmos boshda. Bu ... bildiradi-"
  
  Ammo Karinning kutilmagan qichqirig'i uning tomog'idagi keyingi so'zlarni muzlatib qo'ydi. U uning nigohiga ergashdi, ko'zlarini qisib, dunyosi parchalanib ketganini his qildi.
  
  Vaikiki plyaji bo'ylab mehmonxona derazalaridan bir nechta portlashlar natijasida qora tutun ko'tarildi.
  
  Atrofdagi idoralardan kelayotgan shovqin-suronga e"tibor bermay, Ben devorga yugurdi va televizorni yoqdi.
  
  Uning mobil telefoni jiringladi. Bu safar uning otasi edi. Ular ham televizor ko'rayotgan bo'lsa kerak.
  
  
  * * *
  
  
  Asirlarni garovga olish yoki qarshilikning qolgan bir necha cho'ntaklarini mag'lub etish bilan band bo'lmagan Drake va askarlar iPhone-larida translyatsiyani ko'rishdi. Ularning bo'linma qo'mondoni, Jonson ismli shaxs harbiy Android qurilmalariga kirgan va voqealar rivoji bilan bevosita Gonoluludagi mobil qo'mondonlik punkti bilan bog'langan.
  
  "Vaykikidagi uchta mehmonxonada bombalar portladi", deb takrorladi qo'mondon. "Qaytaraman. Uch. Biz qirg'oqdan g'arbga suzib boramiz. Kalakuau Waikiki. Ohanaga to'lqin." Komandir bir daqiqa tingladi. "Ular bo'sh xonalarda portlab ketganga o'xshaydi, vahima... evakuatsiya... deyarli... betartiblik. Gonolulu favqulodda xizmatlari chegaraga cho'zilgan.
  
  "Bu hammasi?" Drake biroz yengillik his qildi. Bu juda ham yomonroq bo'lishi mumkin edi.
  
  "Kutib turing..." Komandirning yuzi tushdi. "O yoq".
  
  
  * * *
  
  
  Ben va Karin dahshat ichida televizor ekranidagi sahnalarni tomosha qilishdi. Mehmonxonalar tezda evakuatsiya qilindi. Erkaklar va ayollar yugurishdi, turtishdi va yiqilishdi. Ular qichqirishdi, yaqinlarini himoya qilishdi va bolalarini mahkam quchoqlab yig'lashdi. Mehmonxona xodimlari qo'rqinchli va qo'rqinchli ko'rinishga ega, ammo nazoratni saqlab qolishgan holda, keyin kelishdi. Politsiya va o"t o"chiruvchilar vestibyullar va mehmonxona xonalariga kirib, chiqib ketishdi va ularning mavjudligi har bir mehmonxona oldida sezilib turardi. Vertolyot uchib borar ekan, televidenie tasviri so"nib, Vaikiki va undan naridagi dumaloq tepaliklarning, Olmos bosh vulqonining ulug"vorligi va dunyoga mashhur Kuxio plyajining ajoyib manzarasini ochib berdi. vayron bo'lgan devorlari va derazalaridan alangalar.
  
  Televizor ekrani yana chertdi. Ben nafas oldi va Karinning yuragi gursillab ketdi. Ular hatto bir-birlari bilan gaplasha olmadilar.
  
  Butun dunyo ko"z o"ngida joylashgan to"rtinchi mehmonxona niqobli terrorchilar tomonidan bosib olingan. Ularning yo"lida to"siq bo"lgan har bir kishi piyodalar yo"lagida o"q uzilgan. Oxirgi odam ortiga o"girilib, qalqib turgan vertolyotga mushtini silkitdi. Mehmonxonaga kirib, eshikni orqasidan qulflashdan oldin u to"xtab turgan taksi yonida cho"kkalab o"tirgan fuqaroni otib o"ldirgan.
  
  "Yo Xudo". Karinning ovozi jim edi. - Ichkaridagi bechoralar-chi?
  
  
  * * *
  
  
  "Qirolicha Ala Moana qurolli odamlar tomonidan bostirib kilingan", dedi qo'mondon ularga. "Qat'iy. Niqob kiyish. Men o"ldirishdan qo"rqmayman". U qotil nigohini Klodga qaratdi. "Yana qancha hujumlar bo'ladi, yovuz harom?"
  
  Klod qo'rqib ketdi. "Yo'q", dedi u. "Oaxuda."
  
  Drake yuz o'girdi. U o'ylashi kerak edi. U o'zini qayta yo'naltirishi kerak edi. Kovalenko hammasini chalg'itib qo'yishni xohlardi. Gap shundaki, Kovalenko Olmos boshi ostida qandaydir hayratlanarli narsa yashiringanini bilar edi va u unga da'vo qilish uchun yo'lda edi.
  
  Bu hujumlarning dahshatini ham ortda qoldiradigan narsa.
  
  Uning konsentratsiyasi qaytib keldi. Bu erda hech narsa o'zgarmadi. Hujumlar vaqtga to'g'ri keldi. Ular bir vaqtning o'zida askarlarni, armiyani va favqulodda xizmatlarni nogironlik qilishdi. Ammo hech narsa o'zgarmadi, ular qon shohini topa olishmadi, shuning uchun...
  
  B rejasi amalga oshirildi.
  
  Dreyk Mey va Alisiyaga ishora qildi. Hayden va Kinimaka allaqachon yaqin edi. Katta Gavayi hayratda qoldi. Drake unga ishora qilib dedi: "Siz bunga tayyormisiz, Mano?"
  
  Kinimaka deyarli baqirdi. "Men haqman."
  
  "B rejasi", dedi Drake. "Kovalenko bu yerda emas, shuning uchun biz bunga amal qilamiz. Qolgan askarlar buni bir daqiqada tushunishadi. Hayden va Mey, siz Kauayga hujumga qo'shilasiz. Mano va Alisiya, siz Katta oroldagi hujumga qo'shilasiz. O'sha fermalarga boring. Iloji boricha tejang. Alisiya esa..." Uning yuzi o"yilgan muzga aylandi. "Men qotillik qilishingga ishonaman. O"sha nopok Budro vahshiy o"lim bilan o"lsin".
  
  Alisiya bosh irg"adi. May va Alisiya o'z jamoalarini bo'linishlari kerakligini anglaganlarida, ularni bir-biridan ajratib qo'yish Dreykning g'oyasi edi. U Uellsning o'limi va boshqa sirlar hayotni saqlab qolish va dushmanni to'xtatish o'rtasida bo'lishini xohlamadi.
  
  Klodning baland ovozi Dreykning diqqatini tortdi. "Kovalenko sizning e'tiboringizni jalb qilish uchun Oaxu, Kauai va Katta orolga hujumlarni moliyalashtirdi. Bo'lining va sizni mag'lub qiling. Siz bu odamni mag'lub eta olmaysiz. U yillar davomida tayyorgarlik ko'rdi."
  
  Mett Drake qurolini ko'tardi. "Shuning uchun men uni do'zax eshiklari orqali kuzatib boraman va uni shaytonga ovqatlantiraman." U yuk vertolyoti tomon yo'l oldi. "Kelinglar, odamlar. Yuklang."
  
  
  * * *
  
  
  Uning uyali telefoni jiringlaganida Ben tezda orqasiga o'girildi. Bu Drake edi
  
  "Tayyormi?"
  
  "Salom Mett. Ishonchingiz komilmi? Haqiqatan ham ketyapmizmi?"
  
  "Biz haqiqatan ham ketyapmiz. Hozir. Daniel Belmontedan kerakli narsani oldingizmi?
  
  "Ha. Lekin u biroz zaif..."
  
  "Yaxshi. Lava trubasiga eng yaqin kirish joyini aniqladingizmi?
  
  "Ha. Diamond Headdan ikki milya yaqinida darvozali jamoa bor. Gavayi hukumati xuddi shunday barcha ma'lum kirishlarni muhrlab qo'ydi. Aksariyat hollarda bu hatto qat'iyatli bolaning kirishiga to'sqinlik qilmaydi."
  
  "Hech narsa yordam bermaydi. Eshiting, Ben. Karinni qo'lga oling va sizni o'sha lava trubasiga olib boradigan odamni oling. Menga koordinatalarni yuboring. Hozir qiling".
  
  "Siz jiddiy gapirdingizmi? Biz u erda nima borligini bilmaymiz. Va bu tuzoq tizimi? Bu shafqatsizlikdan tashqarida."
  
  "Jasorat, Ben. Yoki, Def Leppard aytganidek - Keling, rock qilaylik. "
  
  Ben telefonini stol ustiga qo'ydi va chuqur nafas oldi. Karin qo'lini uning yelkasiga qo'ydi. Ikkalasi ham televizorga qarashdi. Taqdimotchining ovozi tarang edi.
  
  "...bu hech qachon ko'rilmagan miqyosdagi terrorizmdir."
  
  "Dreyk haq," dedi Ben. "Biz urushdamiz. Dushmanlarimizning bosh qo"mondonini ag"darishimiz kerak".
  
  
  Yigirma yettinchi bob
  
  
  Drake, agar chuqur g'orlarni o'rganish zarur bo'lsa, unga tayinlangan Delta jamoasining sakkiz nafar a'zosini to'pladi. Ular bo'limning nisbiy faxriylari, eng tajribalilari edi va har bir kishi bir marta xudojo'y joyda o'z operatsiyasini amalga oshirgan.
  
  Ular vertolyotga chiqishdan oldin, Drake do'stlari bilan bir lahzaga tashqariga chiqdi. Qon qiroli allaqachon Gavayi va hukumat kuchlarini ikkiga bo'lgan edi va endi u ularni ajratmoqchi edi.
  
  "Xavfsiz bo'ling." Drake navbatma-navbat hammaning ko"ziga qaradi. Hayden. May. Alisiya. Kinimaka. "Biz do'zaxda yana bir kecha o'tkazishimiz kerak, lekin ertaga hammamiz ozod bo'lamiz."
  
  Manodan bosh irg'ab, xirillashlar eshitildi.
  
  "Ishoning," dedi Dreyk va qo'lini uzatdi. Unga yana to'rtta qo'l keldi. "Tirik qolinglar, bolalar."
  
  U shunday deb o"girilib, kutib turgan vertolyot tomon yugurdi. Delta Squad o'z jihozlarini tugatayotgan edi va endi u bortga chiqqanda o'z joylarini egalladi. "Salom bollar". Uning kuchli Yorkshire urg'usi bor edi. "Bu aroqqa botgan cho'chqani parchalashga tayyormisiz?"
  
  "Boya!"
  
  "Jin ursin." Drake ularni havoga ko'targan uchuvchiga qo'l silkitdi. U oxirgi marta ranchoga qaradi va do"stlari hamon o"sha davrada turib, uning ketayotganini kuzatib turganini ko"rdi.
  
  U yana ularning hammasini tirik ko'radimi?
  
  Agar shunday qilsa, jiddiy hisob bo'lardi. U biroz kechirim so'rashi kerak edi. Ba'zi dahshatli haqiqatlar bilan u murosaga kelishi kerak bo'ladi. Ammo Kovalenkoning o'limi bilan bu osonroq bo'lar edi. Kennedi qutqarilmasa, qasos olgan bo'lardi. Va endi u Qonli podshohning iziga mahkam urildi, uning ruhi allaqachon bir oz yuqoriga ko'tarilgan edi.
  
  Ammo Mey va Alisiya o'rtasidagi so'nggi hisob-kitob bularning barchasini o'zgartirishi mumkin. Ularning orasida qandaydir ulkan, dahshatli narsa bor edi. Va nima bo'lishidan qat'iy nazar, Drake ishtirok etadi. Va quduqlar.
  
  Vertolyot Benning koordinatalariga yetib kelganiga ko"p vaqt o"tmadi. Uchuvchi ularni mitti majmuadan yuz metrcha uzoqlikdagi tekis yerga qo"ndirgan. Drake, Ben va Karin allaqachon baland panjaraga orqalarini qo'yib o'tirishganini ko'rdi. Ularning yuzlari taranglikdan butunlay oqarib ketgan edi.
  
  U bir muddat eski Dreyk bo'lishi kerak edi. Bu missiya Ben Bleykga eng zo'r vaqtida kerak edi va Ben barcha tsilindrlarni o'qqa tutayotganda, Karin undan oziqlanardi. Missiyaning muvaffaqiyati ularning barchasi hayotlarining eng yaxshi shakliga bog'liq edi.
  
  Drake Delta askarlariga ishora qildi, vertolyotdan chiqdi, havoning shiddatli shamollari bilan o'ralgan va Ben va Karin tomon yugurdi. "Hammasi yaxshi?" - deb baqirdi u. - Kundaliklarni olib keldingizmi?
  
  Ben eski do'stiga qanday munosabatda bo'lishini hali ham bilmay, bosh irg'adi. Karin sochlarini boshining orqa qismiga bog'lay boshladi. "Biz to'lamiz, Drake. Umid qilamanki, siz yaxshi narsa olib keldingiz."
  
  Delta askarlari ularning atrofida gavjum edi. Dreyk bir kishi uchun qarsak chaldi, bo'ynida va qo'llarida tatuirovkalari bo'lgan katta soqolli odam velosipedchi kabi. "Bu mening yangi do'stim, qo'ng'iroq belgisi - Komodo va bu uning jamoasi. Jamoa, mening eski do'stlarim Ben va Karin Bleyk bilan tanishing."
  
  Hamma joyda bosh chayqab, xirillashlar eshitildi. Ikki askar odamlarga Gavayidagi mashhur lava naychalaridan biriga tushishiga xalaqit beradigan ramziy qulfni tanlash bilan band edi. Bir necha daqiqadan keyin ular orqaga chekinishdi va darvoza ochiq qoldi.
  
  Drake majmuaga kirdi. Beton platforma ishonchli tarzda qulflangan metall eshikka olib bordi. O'ng tomonda baland ustun turardi, uning tepasida aylanadigan xavfsizlik kamerasi hududni ko'rib chiqdi. Komodo o'sha ikki askarni eshikka g'amxo'rlik qilish uchun oldinga silkitdi.
  
  "Yigitlar, men va mening odamlarim nimaga kirishmoqchi ekanligimiz haqida biron bir maslahatingiz bormi?" Komodoning boʻgʻiq ovozi Benni pirpiratdi.
  
  "Robert Baden-Pauellning so'zlari bilan", dedi Ben. "Tayyor bo'ling".
  
  Karin qo'shimcha qildi: "Hamma narsa uchun."
  
  Ben: "Bu skautning shiori", dedi.
  
  Komodo boshini chayqadi va nafasi ostida "Geeks" deb g'o'ldiradi.
  
  Ben qo'pol ko'rinishdagi askarning orqasida joylashdi. "Baribir, nega sizni Komodo deyishadi? Tishlaganingiz zaharlimi?"
  
  Delta sardori javob ololmaguncha Dreyk to"xtadi. "Ular buni lava trubkasi deb atashlari mumkin, ammo bu hali ham oddiy eski uslubdagi tunnel. Men odatiy protokollarni qo'yib, sizni haqorat qilmayman , lekin buni sizga aytaman. Bubi tuzoqlaridan ehtiyot bo'ling. Bloody King - bu katta displeylar va ajratish texnikasi haqida. Agar u bizni izolyatsiya qila olsa, biz o'lik odamlarmiz."
  
  Dreyk oldinga yurib, Benga keyingi borishini, Karin esa Komodoga ergashishini ishora qildi. Kichkina qorovulxonada bir-ikkita katta shkaf va chang bosgan telefondan boshqa hech narsa yo'q edi. Undan chiriyotgan va nam hidi kelardi va oldinda havoda osilgan chuqur, dastlabki sukunat bilan aks sado berdi. Drake oldinga bordi va tez orada sababini bilib oldi.
  
  Lava trubasiga kirish eshigi ularning oyoqlari ostida, o'rmalab borayotgan zulmatga tushadigan ulkan teshik edi.
  
  "Qanchalik uzoq?" Komodo oldinga qadam tashladi va yonib turgan tayoqni tashladi. Qurilma qattiq toshga urilishidan oldin miltillagan va bir necha soniya dumalagan. "Yaqin. Arqonlarni mahkamlang, bolalar. Shoshilmoq."
  
  Askarlar ishlayotganda, Drake qo'lidan kelganicha tingladi. Siyoh zulmatdan hech qanday tovush chiqmadi. U ular Kovalenkodan bir necha soat orqada qolgan deb taxmin qildi, lekin u tezda yetib olishni niyat qildi.
  
  Ular pastga tushib, oyoqlarini lava trubasining silliq qavatiga mahkam o'rnatganlaridan so'ng, Dreyk o'zini tutdi va Olmos bosh tomon yo'l oldi. Quvur torayib ketdi, cho'kib ketdi va egildi. Hatto Delta jamoasi ham ba'zida vulqon o'qining oldindan aytib bo'lmaydiganligi tufayli muvozanatni yo'qotib qo'ygan yoki boshlarini qirib tashlagan. Ikki marta keskin burilib, Dreykni vahima qo'zg'atdi, toki u yumshoq egri chiziq har doim Olmos boshi yo'nalishida ekanligini tushundi.
  
  U ko"zlarini masofa o"lchagichdan uzmay qoldi. Ularni har tomondan yer osti zulmatlari qopladi. - Oldinda, - dedi Dreyk to'satdan va to'xtadi.
  
  Qorong"ulikdan nimadir otilib chiqdi. Pastdan sovuq havo esmoqda. U to"xtab, oldidagi ulkan tuynukni o"rgandi. Komodo yurib, yana bir porloq tayoqni tashladi.
  
  Bu safar u taxminan o'n besh futga yiqildi.
  
  "Yaxshi. Komodo, siz va sizning jamoangiz tayyorlanasiz. Ben, Karin, keling, ushbu jurnallarni ko'rib chiqaylik.
  
  Delta jamoasi tirqishli teshik ustiga mustahkam uchburchak o'rnatganida, Drake tezda izohlarni o'qib chiqdi. Birinchi sahifani o"qib bo"lmay turib, ko"zlari katta-katta ochilib, chuqur nafas oldi.
  
  "Qonli do'zah. Menimcha, bizga kattaroq qurollar kerak".
  
  Ben qosh ko'tardi. "U erda bizga kerak bo'lgan o'qlar emas. Bular miyalar."
  
  - Yaxshiyamki, menda ikkalasi ham bor. Drake qurolini ko'tardi. "O'ylaymanki, agar biz yo'lda qandaydir bema'ni musiqa tinglashimiz kerak bo'lsa, biz sizga murojaat qilamiz."
  
  "Tuxum. Hozir mening iPodimda Fleetwood Mac bor."
  
  "Men maktabdaman. Qaysi versiya?
  
  "Bir nechtasi bormi?"
  
  Drake boshini chayqadi. "Menimcha, barcha bolalar o'qishni qaerdadir boshlashlari kerak." U Karinga ko'z qisib qo'ydi. "Qanday qilyapmiz, Komodo?"
  
  "Bajarildi".
  
  Dreyk oldinga qadam tashlab, shtativga bog"langan arqonni ushlab, g"alati porlab turgan trubani itarib yubordi. Etigi tagiga tegishi bilan u tortdi, boshqalari birin-ketin pastga sirg"alib ketdi. Tayyorlangan sportchi Karin tushishni bemalol boshqardi. Ben biroz qiynaldi, lekin u yosh va sog'lom edi va oxir-oqibat ter to'kmasdan qo'ndi.
  
  "Oldinga". Drake tezda Olmos boshi tomon yurdi. "Orqangizni ehtiyot qiling. Biz yaqinlashyapmiz."
  
  O'tish joyi pastga tusha boshladi. Drake lava trubasini tabiiy oqimidan qanday chalg'itish mumkinligi haqida qisqacha qiziqdi, lekin keyin magmaning o'zi uning orqa tomonidagi do'zax kuchi bilan eng kam qarshilik yo'lidan o'tishini angladi. Lava xohlagan burchakni olishi mumkin edi.
  
  Yana bir necha daqiqa o'tdi va Drake yana to'xtadi. Oldinda polda yana bir teshik bor edi, bu safar kichikroq va mukammal yumaloq. Komodo porlash tayoqchasini tashlaganida, ular o'q o'ttiz fut chuqurlikda ekanligini taxmin qilishdi.
  
  "Bundan ham xavfliroq", dedi Drake. "O'zingizni ehtiyot qiling, ikkingiz."
  
  Keyin u porlash tayoqchasidagi yorug'lik hech qanday tosh devorlarda aks etmasligini payqadi. Uning to'q sariq nuri atrofdagi zulmatga singib ketgan. Ularning ostida katta xona bor edi.
  
  U jim bo'lishga ishora qildi. Ular birdek, pastdan kelayotgan har qanday tovushni diqqat bilan tinglashdi. Bir lahzalik to'liq sukutdan so'ng, Dreyk arqondan ushlab, bo'sh milning ustiga tebrandi. U shift ostida bo'lgunga qadar tezda uning uzunligi bo'ylab pastga tushdi.
  
  Hali ham shovqin yo'q. U yana yarim o'nlab porlash tayoqchalarini sindirdi va ularni pastdagi kameraga tashladi. Asta-sekin, g'ayritabiiy yorug'lik gullay boshladi.
  
  Va Mett Drake nihoyat kam odam ko'rgan narsalarni ko'rdi. Taxminan ellik metr uzunlikdagi katta to'rtburchaklar xona. Mukammal silliq zamin. Ba'zi qadimiy belgilar o'yilgan uchta kavisli devorni bunday masofada ajratib bo'lmaydi.
  
  Kapitan Kukni hayratga solgan kavisli ark yo'l bitta devorga hukmronlik qiladi. Uning ichidagi eshik Qon Podshohni shunchalik maftun etgan edi. Va bundan tashqarida bo'lishi mumkin bo'lgan dahshat va mo''jizalar Mett Drake va uning hamrohlarini shunday dahshatga to'ldirdi.
  
  Ular jahannam eshiklarini topdilar.
  
  
  Yigirma sakkizinchi bob
  
  
  Vertolyot osmonda yo'nalishini tezda o'zgartirganda, Hayden mahkam ushlab turdi. Uning Kinimakini so'nggi ko'rishi - o'ynoqi Alisiya Maylz uni boshqa vertolyotga itarib yuborgan. Bu ko'rinish uni xijolat tortdi, lekin uning amaliy tomoni jangga kelganda, Mano aqldan ozgan ingliz ayoli qiyofasida biznesda eng yaxshi yordamga ega ekanligini bilardi.
  
  Xeyden ham shunday. May uning yonida jim va osoyishta o'tirdi, go'yo ular dunyo miqyosidagi diqqatga sazovor joylarni ko'rish uchun Napali qirg'og'iga ketayotgandek. Qolgan o'rindiqlarni yoriq askarlar egalladi. Kauai yigirma daqiqacha uzoqlikda edi. Geyts hozirgina Kauaydagi Kukui Grove ochiq savdo markazida sodir etilgan terakt haqida xabar berish uchun u bilan bog'langan edi. Bir kishi majmuaning shimoliy tomonidagi Jamba Juice/Starbucks qo"shma joyi tashqarisidagi panjaraga o"zini zanjirband qildi. Kimdir jamteks parchalari bilan tanasiga bog'langan va barmog'i ibtidoiy detonator tetigida.
  
  Erkakda ikkita avtomatik qurol va Bluetooth garniturasi ham bo"lgan va restoranning birorta hamkorining ketishiga to"sqinlik qilgan.
  
  Geytsning o'z so'zlari bilan. "Bu ahmoq imkoni boricha u yerda osib qolishi aniq, keyin rasmiylar harakat qilganda, u portlab ketadi. Kauai politsiyasining katta qismi voqea joyiga sizdan uzoqda joylashgan.
  
  "Biz ranchoni xavfsiz saqlaymiz, ser", deb ishontirdi Xeyden. "Biz buni kutgan edik."
  
  "Biz buni qildik, miss Jey. O'ylaymanki, biz Kovalenkoning Katta orol uchun rejalarini ko'ramiz.
  
  Hayden ko'zlarini yumdi. Kovelenko bu hujumni yillar davomida rejalashtirgan edi, ammo savollar qolmadi. Nima uchun portal qurilmasidan voz kechish kerak? Nega bunday bo'kirish bilan ketish kerak? Bu uning B rejasi bo'lishi mumkinmi? Rasmiylar uning barcha sa'y-harakatlarini tezda fosh qilib, Drake, uning do'stlari va oilalariga qarshi qonli qasosni qo'zg'atganiga qaramay, u eng katta shuhrat qozonish uchun shu yo'lni tanladi.
  
  Yoki, ehtimol, u sizning harakatlaringiz e'tibordan chetda qolishi uchun bu erda etarlicha shov-shuv ko'tarishning eski, eski strategiyasidan foydalanayotgandir, deb o'yladi u.
  
  Farqi yo"q, o"yladi u. Uning fikrlari Ben va u bajarayotgan xavfli vazifa haqida edi. U buni hech qachon burchdan tashqari aytmasdi, lekin uni qattiq seva boshladi. Uning otasi oldidagi burchi yo'qolmadi, lekin Kennedi Murning dahshatli o'limidan so'ng u kamroq shoshilinch bo'lib qoldi. Haqiqiy hayot har kuni eski va'dalarni uradi.
  
  Vertolyot Gavayi orollarining yorqin osmoni bo"ylab o"tib ketayotganda, Hayden Ben Bleyk uchun duo o"qidi.
  
  Keyin uning uyali telefoni jiringladi. U ekranga qarasa, hayratdan qoshlari chimirildi.
  
  "Salom", deb javob berdi u darhol. "Ishlaring qanday?"
  
  "Ajoyib, rahmat, lekin bu qabrlarni o'rganish biznesining jiddiy yon ta'siri bor. Mening qorayganim deyarli yo'qoldi."
  
  Xeyden tabassum qildi. - Xo'sh, Torsten, bunday narsalar uchun salonlar bor.
  
  "Buyruqxona va qabr o"rtasidami? Unchalik emas."
  
  "Albatta, men suhbatlashishni istardim, Torsten, lekin siz shvedlar o'z vaqtingizni o'zingiz tanlaysiz."
  
  "Tushundim. Men birinchi navbatda Drakega qo'ng'iroq qildim, lekin u to'g'ridan-to'g'ri ovozli pochtaga o'tdi. U yaxshimi?"
  
  "Undan yaxshiroq, ha." Xeyden o'ng tomonda Kauai osmonini ko'rdi. "Eshiting-"
  
  "Men tez kelaman. Bu erda operatsiya muvaffaqiyatli o'tdi. Hech narsa tanqid qilinmaydi. Hammasi kutilganidek va o'z vaqtida bo'ldi. Lekin..." Torsten to"xtab qoldi va Xeyden uning nafasini rostlab olganini eshitdi. "Bugun nimadir yuz berdi. Men aytmoqchimanki, biror narsa "o'chirilgan" ko'rinadi. Siz amerikaliklar buni boshqa narsa deb atashingiz mumkin."
  
  - Ha?
  
  "Menga hukumatimdan qo"ng"iroq qilishdi. Mening vositachimdan tortib davlat vazirigacha. Yuqori darajadagi muammo. Men..." Yana bir ikkilangan pauza, Dalga o'xshamaydi.
  
  Ularning ostidan Kauayning qattiq qirg'oq chizig'i yugurdi. Qo'ng'iroq radio orqali keldi. "Maqsadga sakkiz daqiqa qoldi."
  
  "Menga bizning operatsiyamiz - Skandinaviyadagi operatsiyamiz yangi agentlikka o'tkazilayotganini aytishdi. Amerika Markaziy razvedka boshqarmasi, DIA va NSAning yuqori martabali, ammo noma'lum a'zolaridan iborat qo'shma ishchi guruh. Demak, Xeyden, men askarman va oliy boshlig'imning buyrug'ini bajaraman, lekin bu sizga to'g'ri keladimi?
  
  Xeyden o'ziga qaramay hayratda qoldi. "Men uchun bu mutlaqo bema'nilik kabi ko'rinadi. Asosiy shaxsning ismi nima? O'zingizni kimning qo'liga topshirsangiz, u."
  
  "Rassel Kayman. Siz uni taniysizmi?"
  
  Xeyden uning xotirasini qidirdi. "Men ismni bilaman, lekin bu haqda juda kam narsa bilaman. Ishonchim komilki, u DIA, Mudofaa razvedkasi agentligidan, lekin ular asosan qurol tizimlarini sotib olish bilan shug'ullanadilar. Bu Rassel Kayman sizdan va Qabrdan nimani xohlaydi?
  
  "Siz mening fikrimni o'qiyapsiz".
  
  Xeyden ko"z qiri bilan Meyning bosh suyagidan o"q uzilgandek qaltirayotganini ko"rdi. Ammo Xayden unga savol nazari bilan o'girilganida, yapon agenti qaradi.
  
  Xeyden bir necha soniya o'yladi va sokin ovozda so'radi: "Siz butun xalqingizga ishonasizmi, Torsten?"
  
  Dalning juda uzoq pauzasi uning savoliga javob berdi.
  
  "Agar IIV biror narsa haqida ogohlantirilgan bo'lsa, ular juda katta qamrovga ega. Ularning ustuvorligi hatto Markaziy razvedka boshqarmasidan ham oshib ketishi mumkin. Ehtiyotkorlik bilan qadam tashlang, do'stim. Bu yigit, Kayman, u arvohdan boshqa narsa emas. Qora ops muammolarni bartaraf etish, Gitmo, 11 sentyabr. Agar jiddiy va nozik narsa noto'g'ri bo'lsa, u siz murojaat qiladigan odamdir."
  
  "Meni sik. Men so'ramagan bo'lardim."
  
  - Men hozir ketishim kerak, Torsten. Ammo men sizga va'da beraman, iloji boricha tezroq Jonatan bilan bu ahmoq haqida gaplashaman. Shu yerda turing."
  
  Torsten hamma narsani ko'rgan va amerikalik yangi boshlovchiga qandaydir lakay etib tayinlanganidan nafratlangan professional askarning charchagan xo'rsinib bilan shartnoma imzoladi. Xeyden unga hamdardlik bildirdi. U bilganlarini so'ramoqchi bo'lib, Mayga o'girildi.
  
  Ammo radio orqali "Nishon" qo'ng'irog'i keldi.
  
  Oldinda va pastda dalalar yonardi. Vertolyot pastga tushganda, har tomonga tasodifiy yugurayotgan mayda figuralarni ko'rish mumkin edi. Kabinadan arqonlar cho'zildi va odamlar ularning orqasidan sakrab, pastdagi kuygan manzara tomon sirg'alib ketishdi. Xeyden va Mey o'z navbatlarini kutishdi, o'z odamlari o't ochganini eshitgan Meyning qiyofasi bo'sh edi.
  
  Xeyden uchinchi marta Glockning tayyorligini tekshirib ko'rdi va "Budro u erda", dedi.
  
  - Xavotir olmang, - dedi yapon ayol. "U Mai-time nimani anglatishini bilib oladi."
  
  Ikki ayol arqondan birga tushib, bir vaqtning o'zida qo'nishdi va klassik bir-ikki qopqoq harakatida ketishdi. Bu amaliyot bir-biriga mutlaq ishonchni talab qildi, chunki bir kishi yugurayotganda, ikkinchisi o'zining tashqi qurilmalarini kuzatib turardi. Bir, ikkita, sakrash kabi. Qurilish. Ammo bu oldinga siljishning tez va halokatli usuli edi.
  
  Hayden yugurib borar ekan, atrofni ko'zdan kechirdi. Bir nechta mayin tepaliklar devor bilan o'ralgan majmuada tugaydi, ularda ulkan uy va bir nechta yirik binolar turardi. Bu Kovalenkoning ikkinchi ranchosi bo'lardi. Yong'in va tartibsizlikdan ko'ra, Boudreau ulardan sal oldin kelgan.
  
  Yoki, ehtimol, u sadist tarzda o'z vaqtini hamma bilan o'tkazgan.
  
  Xeyden yugurib, qarzga olingan dengiz piyodalarining M16 avtomatidan tumshug'i chaqnashlari va qopqog'ida ko'rgan odamlarga o'q uzdi. Ikki daqiqadan so'ng navbat unga keldi va u baqirdi: "Qayta yuklang!" va uning quroliga yangi jurnalni kiritish uchun yana bir necha soniya kerak bo'ldi . Ular kamdan-kam hollarda olov bilan qaytarilardi va ular bo'lganda, ular shunchalik tartibsiz ediki, ularni bir necha futga o'tkazib yuborishdi.
  
  Ikkala tomonda ham dengiz piyodalari bir xil tezlikda oldinga siljishdi. Endi oldinda panjara paydo bo'ldi, darvoza ochiq qoldi, ammo jamoalar chapga o'tishdi. Yaxshi joylashtirilgan granata panjara tayanchlarini vayron qildi va jamoani ranchoga to'siqsiz kirishga majbur qildi.
  
  O'qlar endi xavfli darajada yaqindan hushtak chalardi.
  
  Hayden generator qo'shimchasining orqasida yashirindi. Ta'sir g'ishtdan uchqunlarni chiqarib yubordi, chunki May qoplanish uchun kaptarga tushdi. Loy va metall parchalari hamma joyda tarqalgan.
  
  May uning yonoqlaridan oqayotgan qonni artdi. "Boudreau askarlari sizning bog'chalaringizda tarbiyalangan."
  
  Xeyden bir zum nafas oldi, so"ng tezda uyga qaradi. "O'n ikki fut. Sen tayyorsan?"
  
  "Ha".
  
  Hayden qochib ketdi. May oldinga qadam tashladi va qo'rg'oshin devorini o'rnatdi va dushmanlarini yashirinishga majbur qildi. Xeyden uyning burchagiga yetib keldi va o'zini devorga bosdi. U derazaga zarb bilan zarba berdi va keyin Mayni qopladi.
  
  Ammo o'sha paytda uning naushnikidan hayratlanarli darajada suhbat keldi. Jamoa rahbari odamlarni uzoqdagi omborga borishga undadi. U yerda dahshatli narsa yuz bermoqchi edi. Xeyden tinglar ekan, u Budroning odamlari binoni yarmi o"rab olishganini va ichkarida bo"lishi mumkin bo"lgan narsalarga o"t ochmoqchi bo"lganini tushundi.
  
  Asirlar, shubhasiz. Garovga olinganlar.
  
  Xayden may oyidan keyin poygaga chiqdi, kliringga yugurdi va birga otishdi. Boshqa askarlar ularga qo'shilib, har ikki tomonda yelpig'lanib, jasorat va o'limning halokatli, hujum devorini tashkil qilishdi.
  
  Bo'lib o'tmoqchi bo'lgan ma'nosiz qirg'in Buroning tashrif qog'ozi edi. U o'sha erda bo'lardi.
  
  Qochgan askarlar otishmani to"xtatmadi. O'qlar havoni kesib o'tdi, devorlar va mexanizmlardan sakrab o'tdi va kamida yarim o'nlab dushman nishonlarini topdi. Boudreauxning odamlari hayrat va qo'rquvdan orqaga chekinishdi va orqaga qaytishdi. Askarlar o'zlarining boshpanalari yonidan o'tayotganda, ular ehtiyotkorlik bilan yon tomondan o'q otmoqchi bo'lishdi, ammo dengiz piyodalari tayyor bo'lib, ularga granata otishdi.
  
  Yuguruvchilarning har ikki tomonida portlashlar havoga ko'tarildi. Portlashlar shrapnellarni uchib yubordi; olov tillari issiq o'limni shunchalik tez tarqatdiki, ko'z zo'rg'a ergashdi. Qichqirayotgan odamlar yo'lida yotadi.
  
  Hayden oldinda omborni ko'rdi. Uning yuragi mutlaq dahshatga tushib ketdi. Bu haqiqat edi. Boudreauxning kamida o'n besh kishisi qulflangan omborxona atrofida turib, qurollarini qog'ozdek yupqa devorlarga qaratdi va Xeyden birinchi odamni nishonga olganida, hammasi o't ochishdi.
  
  
  * * *
  
  
  Gavayi kuchlari va ularning ittifoqchilari Katta oroldagi Kovalenko ranchosiga hujum qilishganda Alisiya Mayls yugurib o"t ochdi. Tuproq notekis edi. Barcha chuqur kanyonlar, baland tepaliklar va o'rmonli tekisliklar. Ular ranchoga yaqinlashmasdan oldin, hujum vertolyotlaridan biriga granata otishdi, uni ushlab oldi, lekin uni yo'q qilmadi va barchasini erta qo'nishga majbur qildi.
  
  Endi ular bir jamoa bo'lib, zich o'rmon va qo'pol tog' yonbag'irlari haqida muzokara olib borishdi. Ular allaqachon bir odamni bubi tuzog'iga yo'qotgan. Hujumni Qonli podshohning odamlari tayyorlagan. RPGlar daraxtlar orasidan maqsadsiz uchib ketishdi.
  
  Yollanma askarlar rohatlanishmoqda.
  
  Ammo dengiz piyodalari oldinga intilishdi, endi panjaradan atigi o'ttiz fut va oxirgi tik vodiy bilan ajralib turishdi. Alisiya dushmanlarining jilmaygan yuzlarini aniqlay olardi. Uning qoni qaynay boshladi. Uning yonida Markaziy razvedka boshqarmasining yirik agenti Kinimaka gigantga juda tez yugurdi. U juda foydali bo'lib chiqdi.
  
  Quloqlaridagi aloqa moslamalari kelayotgan vahshiylik haqidagi xabarlarni etkazdi. Oaxu shtatidagi Ala Moana Queen mehmonxonasi yopildi. Sayyoh o"ninchi qavat derazasidan uloqtirib o"ldirilgan. Ko"chaga granatalar uloqtirildi. Maxsus kuchlar guruhi yollanma askarlarning o'limi va tartibsizliklari tufayli tez orada yashil chiroq yonishi mumkin bo'lgan operatsiyaga tayyorgarlik ko'rayotgan edi. Kauayda yolg"iz xudkush-terrorchi jurnalistlar to"planib turgan furgonlarga qarata bir necha o"q otib, jurnalistni yaralagan. Hozir esa Katta orolda sayyohlar bilan to"la avtobus o"g"irlab ketilgan va uning ekipajiga bomba o"rnatilgan. Ular ichkarida qulflangan, asirlari esa tashqarida stulda o'tirib, pivo ichishgan va karta o'ynashgan. Ularning qaysi birida detonator borligi va ularning soni noma'lum.
  
  Alisiya vodiy tomoniga sakrab tushdi. Uning oldida RPG portlab, havoga tuproq va toshlarni yubordi. U kulib ularning ustidan sakrab o"tdi va Kinimakining ikkilanayotganini sezib, ortiga o"girildi.
  
  - Qani, semiz, - dedi u o'ynoqi lablarini bukib. "Men bilan Qoling. Bu erda ishlar juda chigallashadi. "
  
  
  * * *
  
  
  Xeyden xotirjamlikni saqlashga va shu tariqa o"z aniqligini saqlab qolishga urinib, qayta-qayta o"q uzdi. Uning ko'rinishida uchta bosh portladi. May hamon hech narsa demay uning yonidan yugurib borardi. Boshqa askarlar bir tiz cho'kib, o'qlardan qochishdi va yollanma askarlarni orqaga qaytishga ulgurmasdan yiqitishdi.
  
  Ular orasida Xeyden ham bor edi. Bir erkak o'girildi va u miltiq bilan uning burni ko'prigiga urdi. U qichqirib yiqilib tushdi, lekin uning oyoqlarini tepdi va uning ustidan boshi bilan uchib ketdi.
  
  U tezda yuqoriga ko'tarildi, lekin uning tanasi uning ustiga tushib, uni erga mixlab qo'ydi. U boshini ko"targanida, uning nafratga to"la, og"riqli ko"zlariga tik qaradi. U ayiq xirillash bilan uni mushtladi va qalin qo"llarini tomog"iga o"rab oldi.
  
  U darhol yulduzlarni ko'rdi, lekin uni to'xtatishga urinmadi. Buning o'rniga uning ikkita bo'sh qo'li qurolni o'zi topdi. O'ng tomonda uning Glock joylashgan. Chapda uning pichog'i. U qurolning o"qini uning qovurg"asiga tiqib, buni his qilishiga imkon berdi.
  
  Uning qo"li bo"shashib, ko"zlari ochilib ketdi.
  
  Xeyden uchta zerikarli o'q uzdi. Erkak uni ag'darib tashladi. Uning tepasidagi manzara tiniqlashganda, yana bir yollanma yigitning yuzi ko"rindi. Hayden burniga o'q uzdi, odam orqaga uchib g'oyib bo'lganini ko'rdi.
  
  U o'rnidan o'tirdi va Mayni ko'rdi. Qolgan so'nggi yollanma askar unga duch keladi. Xeyden ko'zlarini pirpiratdi. Bu odam halokatli edi. Uning yuzi qizil rangga bo'yalganga o'xshardi. Tishlar yetarli emas edi. Uning jag'i bo'shashgan ko'rinardi. Bir qo'li chiqib ketgan, ikkinchisi tirsagidan singan. U qaltirab turgan oyoqlarida turdi, keyin qonli loyga tiz cho"kdi.
  
  "Siz e'tiroz bildirish uchun noto'g'ri odamni tanladingiz", dedi May shirin tabassum bilan o'zining qarzga olgan Glokini nishonga olib, uning boshini urib yuborarkan.
  
  Xeyden beixtiyor yutindi. Bu jiddiy ayol edi.
  
  Dengiz piyodalari ombor eshigini ochib, ularning borligini aytishdi. Xeydenning yuragi to'g'rilangan devorlardagi teshiklarni ko'rib, siqilib ketdi. Umid qilamizki, garovga olinganlar qochib ketishdi.
  
  Uning tez tozalanadigan fikrlari orasida hamma narsadan ustun nimadir ayon bo'ldi. Boudreaux bu yerda emas edi. U uyga qaytib qaradi. Bu uning yashirinishini kutgan oxirgi joy edi, lekin baribir...
  
  To'satdan paydo bo'lgan shovqin uning e'tiborini tortdi. Dengiz piyodalari qoqilib, biri pichoqlangandek yelkasidan ushlab omborxonadan chiqib ketishdi.
  
  Shunda Boudreaux va yollanma askarlar to'dasi ombordan otilib chiqishdi, miltiq otib, jinlardek chinqirib yuborishdi. Bu boshqa yollanma askarlar o'z jonlarini firibgar bo'lish uchun berganligini anglatadimi? Ular bo'shliqlarni yoki ma'lum bir pozitsiyadan otishganmi?
  
  Haqiqat unga yadro portlashi kabi zarba berdi. Qon qirolining odamlari endi dengiz piyodalari orasida jang qilishdi va Boudro pichoq ko'targancha Hayden tomon yugurdi.
  
  
  * * *
  
  
  Alisiya o'zining ijodkorligi va ruhi bilan jamoani rag'batlantirdi. Bir necha daqiqadan so'ng ular so'nggi ko'tarilish cho'qqisiga etib kelishdi va qazilgan himoyachilarga olovli yomg'ir yog'dirishdi. Alisiya katta uy, katta ombor va ikki mashinali garajni payqadi. Bu joy keng daryoga qaragan, shubhasiz, qochish vositasi bo'lib xizmat qilgan va omborning yonida bitta urilgan vertolyotli vertolyot maydoni bor edi.
  
  U orqasiga qaradi. "Granata otuvchilar."
  
  Jamoa sardori qovog'ini chimirdi. "Buni allaqachon qilyapman."
  
  Alisiya dushman pozitsiyalariga ishora qildi. "U yerda past devor bor. Uyning orqa tomoni. Rolls-Royce orqasida. Favvoraning o"ng tomonida".
  
  Jamoa rahbari lablarini yaladi. "Yomonlarni haydab yuboring."
  
  Bir necha portlashlar yer silkinishiga olib keldi. Hujumchilar uchta granatani otishdi, keyin esa bir-ikki tarkibda oldinga otdilar, hali ham birlik sifatida otishdi, ammo halokatli yoyga aylandilar.
  
  Vayronkor shafqatsizlik bilan ular Qon shohining ranchosiga bostirib kirishdi.
  
  
  Yigirma to"qqizinchi bob
  
  
  Drakening etikli oyoqlari kamera polga tegdi. Boshqalar tushishni boshlashdan oldin, u ularning yo'lini yoritish uchun chiroq o'rnatdi. Darhol devorlar jonlandi, ularning o'ymakorligi endi Dreykning hayratda qolgan ko'zlariga yaqqol ko'rindi.
  
  Ikkita ko'chma qurilmadagi kabi jingalaklar. Ular endi Islandiyadagi xudolar qabrida topilgan Torsten Dal va uning jamoasi bilan aynan bir xil ekanligi tasdiqlandi.
  
  Yaqinda ular qaysi qadimiy tsivilizatsiyaga duch kelishdi? Va bularning barchasi qanday tugaydi?
  
  Ben, Karin va Delta jamoasining qolgan a'zolari Pele darvozasining ulkan archasi atrofida gavjum bo'lgunga qadar tushirish arqonini itarib yuborishdi. Drake siyoh qora rangga chuqurroq nazar solmaslik uchun qo'lidan kelganicha harakat qildi.
  
  Ben va Karin tiz cho'kishdi. Arkning o'zi juda silliq va nosimmetrik bo'lgan qandaydir cho'tkasi metalldan iborat edi. Metall yuzasi g'orning qolgan qismidagi kabi mayda izlar bilan chizilgan.
  
  - Bu belgilar, - diqqat bilan tegdi Karin, - tasodifiy emas. Qarang. Men bir xil jingalakning qayta-qayta takrorlanishini ko'raman. G"orning qolgan qismi esa..." Ayol atrofga qaradi. "Xuddi shunday".
  
  Ben telefonini qidirib topdi. "Bu Dahl bizga yuborgan fotosurat." U uni yorug'likgacha ushlab turdi. Dreyk oldinga egilib, Delta jamoasi bosqinchilardan hushyor turishiga ishondi.
  
  "Demak, xudolar qabrining do'zax darvozalari bilan qandaydir aloqasi bor", deb o'yladi Drake baland ovozda. "Ammo buruqlar nimani anglatadi?"
  
  - Takroriy naqshlar, - dedi Karin jimgina. "Menga ayt. Qanday belgilar, qadimgi yoki
  
  Ko'p takrorlanuvchi naqshlardan tashkil topgan zamonaviy?"
  
  "Oson." Buyuk Komodo ularning yoniga cho"kkalab o"tirdi. "Til".
  
  "Bu to `g` ri. Xo'sh, agar bu til bo'lsa... - U kamera devorlarini ko'rsatdi. "Keyin ular butun voqeani aytib berishadi."
  
  "Dahl topganlari kabi." Drake bosh irg'adi. "Ammo hozir buni tahlil qilishga vaqtimiz yo'q. Kovalenko bu darvozalardan o"tib ketdi".
  
  "Kutmoq". Ben burun ko'prigini qisib qo'ydi. "Bu belgilar ..." U archga tegdi. "Qurilmalardagi kabi. Menga bu darvoza xuddi shu qurilmaning qayta ko'rib chiqilgan versiyasi ekanligini ko'rsatadi. Vaqt sayohat mashinasi. Biz allaqachon xudolar vaqt bo'ylab sayohat qilish va taqdirga ta'sir qilish uchun qo'l asboblaridan foydalangan bo'lishi mumkin degan xulosaga keldik. Balki bu narsa asosiy tizimdir".
  
  "Mana, - dedi Dreyk jimgina, - bu ajoyib. Buni tushunasiz. Lekin mana shu darvoza ortida... - U barmog'ini zulmatga ishora qildi. "Qonli qirol. Kennedining o'limiga mas'ul bo'lgan odam, boshqa yuzlab odamlar orasida. Gapirishni to'xtatib, yurishni boshlash vaqti keldi. Boring".
  
  Ben bosh irg'ab, o'rnidan turdi, u o'zini bir oz aybdor ko'rdi. Xonadagi hamma chuqur nafas oldi. Darvoza ortida yana bir narsa bor edi, uni hech biri aytmoqchi emas edi:
  
  Kapitan Kuk archaning nomini "Pele darvozasi" dan "Do'zax darvozasi" ga o'zgartirishining sababi.
  
  
  O'ttizinchi bob
  
  
  Gavayi shtati telbaning kuchi ostida larzaga keldi.
  
  Agar vertolyot orollarda sodir bo'layotgan qorong'u, axloqsiz voqealarning keng panoramali ko'rinishini taqdim eta oladigan bo'lsa, u birinchi navbatda qamaldagi Ala Moana Queen mehmonxonasini qo'lga kiritish uchun Oaxu ustidan uchib o'tadi, bu erda bir nechta SWAT guruhlarining tajribali a'zolari joylashgan edi. barcha yuksakliklarni va son-sanoqsiz garovga olingan og'ir qurollangan, g'ayratli yollanma askarlarga qarshi choralar ko'rishni endigina boshladi. U kamida oʻnlab singan derazalardan yogʻayotgan qora tutunning doʻzaxli bulutlaridan qochib, miltiq va granata otgan niqobli odamlarning nochor erkaklar, ayollar va bolalarni yoʻq qilish osonroq boʻlgan guruhlarga borib ketayotganini koʻrish mumkin boʻlgan teshiklarni diqqat bilan koʻrsatib oʻtib ketdi. .
  
  Va keyin u katta yoy bo'ylab yuqoriga va o'ngga dumalab, avval quyoshga qarab, o'sha semiz sariq to'p asta-sekin noaniq va ehtimol halokatli kelajak sari yo'l oldi, so'ngra o'zining dahshatli sayohatida pastga va chapga sho'ng'idi. Kauai tomon kashfiyot. U so"ngan vulqonning eng qorong"u va eng xavfli er osti g"orlarida sir izlayotgan va dahshatli tushlar ko"rgan qahramonlar va yovuz odamlarga befarq, Olmos boshi yonidan o"tadi .
  
  Kauayda u terga botgan odamni qahvaxona panjarasiga zanjirband qilib, ichkarida mehmonlarni qamab qo'ygan va dinamit bilan to'ldirilgan yelek va o'lik odamning portlatish moslamasini mahkam ushlab turgan qaltirayotgan qo'lini aniq ko'rsatgan bo'lardi. Agar siz rasmni kattalashtirsangiz, odamning ko'zlarida umidsizlikni ko'rishingiz mumkin edi. Bu uning uzoq davom eta olmasligini aniq ko'rsatardi. Va keyin u baland ko'tarilib, ekzotik qirg'oq chizig'ining nafis egri chizig'iga ergashish uchun yana tomlardan yuqoriga ko'tarildi. Hayden Jey Ed Boudreau bilan jang qilgan yonayotgan ranchoga, May Kitano va qolgan dengiz piyodalari esa Boudreauxning o'nlab yollanma askarlari bilan qo'l jangida jang qilishgan. O'lim va jangning dahshatli shovqini ostida yarador garovga olinganlar yig'ladilar.
  
  Va oldinga. O'tmish va kelajak allaqachon to'qnashgan. Qadimgilar va avangardlar to'qnashuvda.
  
  Bugun xudolar o'lishi va yangi qahramonlar gullab-yashnashi mumkin bo'lgan kun edi.
  
  Vertolyot Katta orolni tashkil etuvchi qarama-qarshi landshaftlar va dinamik ekotizimlarni o'z ichiga olgan holda o'zining oxirgi parvozini amalga oshiradi. Yana bir rancho bo'ylab poygada, Alisiya Mayls, Mano Kinimaka va ularning dengiz piyodalari jamoasi qattiq himoyalangan majmuaga bostirib kirishdi, u erda garovga olinganlar, yollanma askarlar va dinamit marjonlarni bir qudratli to'qnashuvda to'qnashdilar. Jangning chekkasida qon shohi xalqini quruqlik, havo va suv orqali evakuatsiya qilishga tayyor bo'lgan kuchli mashinalar ishlay boshladi. Kamera kattalasha boshladi, Alisiya va Kinimaka yuqoriga qarab qochqinlarni bilishdi va ularni ushlab qolish va yo'q qilish uchun allaqachon yo'l qo'yishdi.
  
  Va nihoyat, vertolyot uzoqlashdi, shunchaki mashina, ammo baribir mashina bo'lib, u insonning ahmoqligi, ular to'plash va kashf eta oladigan jasorat va ular qilishlari mumkin bo'lgan eng yomon yovuzlik tasvirlari bilan to'la.
  
  
  O'TIZ BIRINCHI BOB
  
  
  Dreyk kapitan Kuk "Do'zax darvozalari" deb atagan archa ostiga kirdi va o'zini tor yo'lakda topdi. U miltiqning chirog"ini yoqdi-da, o"qiga mahkamladi. Shuningdek, u yelkasiga fonus qo'ydi va devorlarni yoritadigan qilib o'rnatdi. Bir muncha vaqt yorug'lik ko'p edi va aniq xavf yo'q edi.
  
  Ular aylanma yo'lakdan o'tishganda, Dreyk yelkasiga o'tib: "Menga, Ben, Kukning jurnallari haqida gapirib bering", dedi.
  
  Ben tezda nafas oldi. "Bu ulkan tuzoq tizimining umumiy ko'rinishidan boshqa narsa emas. Kuk tuzoqlarning tabiati tufayli uni "Do"zax darvozalari" deb atagan. U oxir-oqibat nima bo'lishini ham ko'rmadi ".
  
  "Xo'sh, tuzoqlarni kim qurgan?" - so"radi Drake. "Va nima uchun?"
  
  "Hech kim bilmaydi. Biz tashqarida va xudolar qabridagi belgilar bu ichki devorlarda yo'q. U tomog'ini qirib qo'ydi va "Xayr" deb qo'shib qo'ydi.
  
  Ularning ortidan Komodoning ovozi g"uldirildi. "Nega Kuk oxirini ko'rmadi?"
  
  "U qochib ketdi", dedi Karin ohista. "Qo'rquvda".
  
  "Oh, ahmoq."
  
  Drake bir zum to'xtab qoldi. "Shunday ekan, men oddiygina soqov askarman va siz ikkalangiz bu operatsiyaning miyasisiz, menga ijozat bering. Asosan, jurnallar tuzoq tizimining kalitidir. Ikkingizda esa nusxalaringiz bor".
  
  "Bizda bittasi bor", dedi Ben. "Karinning boshida boshqa odam bor."
  
  "Unda bizda bittasi bor", dedi Komodo.
  
  "Yo'q ..." deb boshladi Ben, lekin Drake uni to'xtatdi. "Uning ma"nosi shundaki, agar u o"lsa, bizda bitta nusxa bo"ladi, bolam. O"lganingizda fotografik xotira unchalik foydali emas".
  
  "Men yo'q ... Ha, yaxshi, kechirasiz, biz askarlar kabi o'ylamaymiz."
  
  Drake tunnel kengayishni boshlaganini payqadi. Eng yengil shabada uning yuziga esdi. U ularni to'xtatish uchun qo'lini ko'tardi, so'ng boshini burchakka tiqdi.
  
  Ajoyib tomoshani ko'ring.
  
  U cho'zinchoq shakldagi, shifti zulmatda g'oyib bo'lgan ulkan xonaga kiraverishda edi. Xira yorug'lik Qon Podshohining odamlari qoldirgan tayoqchalardan tushdi. Uning to"g"ridan-to"g"ri ro"parasida, tog"ning qa"riga qadar davom etayotgan tunnelni qo"riqlayotgani uning yuragi urib ketgan manzara edi.
  
  Tunnel ustidagi qoyaga ulkan yuz o'yilgan. Qiyshiq ko'zlari, ilgak burni va boshidan chiqib turgan shoxlar deb ta'riflash mumkin bo'lgan narsa bilan Drake darhol bu iblis yoki jinning yuzi degan xulosaga keldi.
  
  Bir lahzalik yuzga e'tibor bermay, atrofni ko'zdan kechirdi. Devorlari egri-bugri, poydevori zulmatga burkangan. Ular bu erda biroz qo'shimcha yorug'lik kiritishlari kerak edi.
  
  U sekin qolganlarni oldinga imo qildi.
  
  Va keyin, birdan g'or bo'ylab shovqin eshitildi, xuddi bir vaqtning o'zida yuzta o't o'chiruvchi yoki Ben aytganidek, "la'natlangan Batmobile" kabi ovoz eshitildi.
  
  O"ymakorlikning burun teshigidan o"t otilib, tosh zamin atrofida o"choq paydo bo"ldi. Har bir burun teshigidan ikkita alohida olov otildi, keyin bir necha soniyadan so'ng har bir ko'zdan bittadan olov otildi.
  
  Drake buni tashvish bilan o'rgandi. "Balki biz qandaydir mexanizmni harakatga keltirayotgandirmiz. Bosimga sezgir kalit yoki boshqa narsa. U Benga yuzlandi. "Umid qilamanki, siz tayyorsiz, do'stim, chunki mening sevimli Dinorock guruhlarimdan biri Poison aytganidek, bu yaxshi vaqtdan boshqa narsa emas."
  
  O'z yozuvlarini ko'rib turgan Benning lablari o'tkinchi tabassumga aylandi. "Bu jahannamning birinchi darajasi. Ssenariy muallifi, Xoksvort ismli odamning so'zlariga ko'ra, ular bu darajani G'azab deb atashgan. Menimcha, sabab aniq. Keyinchalik ular uni shaytonga, g'azabning jiniga, Omonga solishtirishdi.
  
  - Dars uchun rahmat, bolam. Komodo baqirdi. "Bu tasodifan o'tmishga yo'lni eslatadimi?"
  
  Ben matnni erga qo'ydi va uni to'g'riladi. "Qarang. Men buni oldin ko'rganman, lekin tushunmadim. Balki bu ishoradir".
  
  Drake yosh do'stining yoniga cho'kkalab o'tirdi. Ko"chirilgan jurnallar puxta ishlab chiqilgan va tasvirlangan, lekin Benning barmog"i uning e"tiborini g"alati matn chizig"iga qaratdi.
  
  1 (||) - 2 ga o'ting (||||) - 3 ga o'ting (||) - 4 ga o'ting (|||||/)
  
  Va undan keyingi yagona yozuv: "G'azab bilan, sabr qiling. Ehtiyotkor odam, agar uning oldida navigatsiya liniyalari bo'lsa, o'z yo'nalishini rejalashtiradi.
  
  "Kuk barcha davrlarning eng buyuk dengizchisi edi", dedi Ben. "Bu chiziq bizga ikkita narsani aytadi. Bu Kuk jinning yonidan o'tadigan marshrutni tuzdi va u orqali o'tadigan yo'l ehtiyotkorlik bilan rejalashtirishni talab qiladi.
  
  Karin olovni ko'rdi. "Men to'rtta sanabman", dedi u o'ychanlik bilan. "To'rtta alanga otilishi. Xuddi shu miqdor..."
  
  O'q ovozi jimlikni larzaga keltirdi. O"q Dreykning boshi yonidagi devorga tegib, o"tkir tosh parchalari havoni kesib o"tdi. Bir millisekunddan so"ng Dreyk to"pponchasini ko"tarib o"q uzdi va bir millisekunddan keyin u o"tish joyiga qaytib kirsa, snayper ularni cheksiz muddatga devorga mahkamlab qo"yishi mumkinligini angladi.
  
  Shu o'y bilan u o'q uzib, kameraga yugurdi. Komodo ham xuddi shunday xulosaga kelgan shekilli, uning orqasidan ergashdi. Birlashgan olov atrofdagi devordan uchqunlarni urib yubordi. Yashirin shokka tushib ketdi, lekin baribir Drake va Komodo o'rtasida hushtak chalgan yana bir o'q otishga muvaffaq bo'ldi.
  
  Drake mo'ljalga olib, bir tizzasiga cho'kdi.
  
  Erkak qurolini baland ko"tarib, qopqog"idan sakrab chiqdi, lekin Komodo birinchi bo"lib o"q uzdi - portlash to"lqini hujumchini orqaga tashladi. Pirsingli qichqiriq eshitildi va odam chigallashgan joyga tushdi, miltiq polga taraqlab tushdi. Komodo uning yoniga borib, odam o'lganiga ishonch hosil qildi.
  
  Drake qasam ichdi. "Men o'ylaganimdek, Kovalenko bizni sekinlashtirish uchun snayperlarni qoldirdi."
  
  "Va bizni yupqalash uchun", deya qo'shimcha qildi Komodo.
  
  Karin boshini burchakka tiqdi, sarg'ish sochlari ko'zlariga tushdi. "Agar men haq bo"lsam, g"alati jumla kalit teshigi, "sabr" so"zi esa kalit. Ikki o'ziga o'xshagan bu ikkita tramvay liniyasi? Musiqa, she'riyat va eski adabiyotda ular pauzani anglatishi mumkin. Demak, sabr "to'xtab turish" degan ma'noni anglatadi.
  
  Komodo tomonidan taklif qilingan va boshqa xato qilmaslikka qaror qilgan Delta jamoasi g'or bo'ylab o'tib ketayotganda Drake taklifga tikilib qoldi.
  
  Komodo qichqirdi: "Odamlar-chi? Bubi tuzoqlaridan ehtiyot bo'ling. Men o'sha rus ahmoqiga hakamlar hay'atida biror narsani o'ylab topishiga yo'l qo'ymagan bo'lardim."
  
  Dreyk terlagan kaftini qo"pol devorga ishqalab, qo"li ostidagi qiyshiq toshni muzlatgich ichidek sovuq his qildi. "Shunday qilib, shunday:" Birinchi portlashni kuting, keyin ikkiga to'xtab, ikkitasiga o'ting. Ikkinchi portlashdan keyin to'rtinchisini to'xtatib, uchinchisiga o'ting. Uchinchi portlashdan so'ng, ikkiga to'xtab, to'rtga o'ting. Va to'rtinchi portlashdan keyin oltinchi marta pauza qiling va keyin chiqing."
  
  "Oson." Ben ko'z qisib qo'ydi. "Ammo pauza qancha davom etadi?"
  
  Karin yelka qisdi. "Qisqa afsun."
  
  "Oh, bu foydali, opa."
  
  "Va siz portlashlarni qanday hisoblaysiz?"
  
  "O'ylaymanki, eng uzoq joyga birinchi bo'lib yetib kelgani birinchi raqam, to'rtinchisi esa eng qisqasi."
  
  "Xo'sh, bu qandaydir ma'noga ega, menimcha. Lekin baribir..."
  
  "Ana xolos". Drake yetarli edi. "Mening sabrim bu bahsni tinglab allaqachon sinovdan o'tgan. Men birinchi boraman. Keling, kofein miqdorim tugashidan oldin buni qilaylik."
  
  U eng uzun alangadan bir necha metr narida to'xtab, Komodo ekipajining yonidan o'tdi. U har bir odamning qaraganini his qildi. U Benning xavotirini sezdi. U ko'zlarini yumdi va harorat ko'tarilishini his qildi, chunki yana bir qizib ketgan oqim uning oldidagi havoni qovurdi.
  
  Kennedining yuzi uning ko'z o'ngida suzib ketdi. U uni avvalgidek ko'rdi. Sochidagi qattiq bob, ifodasiz shim kostyumlari - haftaning har kuni uchun bittadan. Uning ayol ekanligidan hamma narsani chalg'itish uchun ongli harakat.
  
  Keyin Kennedi sochlarini qo'yib yubordi va u ikki oyni birga o'tkazgan ayolni esladi. Uning rafiqasi Alisonning halokatli o'limidan va ko'p yillar oldin o'sha halokatli avtohalokat tufayli kelib chiqqan og'riqdan keyin unga harakat qilishda yordam berishni boshlagan ayol.
  
  Uning ko'zlari to'g'ridan-to'g'ri uning yuragiga tushdi.
  
  Uning oldida olov yonib turardi.
  
  U alanganing isishi pasayguncha kutib turdi va ikki soniya to"xtadi. U kutib turganda, ikkinchi ko'zdan olov chaqnaganini angladi. Ammo ikki soniyadan so'ng u shu nuqtaga o'tdi, garchi uning har bir tolasi shunday qilmaslik kerak deb qichqirdi.
  
  Yong'in uni yo'q qildi -
  
  Lekin u harakatini tugatgan zahoti qotib qoldi. Uning atrofidagi havo hali ham issiq, ammo chidab bo'lmas edi. Dreyk nafas olayotgan edi, undan ter to'lqinlar bo'ylab oqardi. Bir soniya bo'shasholmay, yana sanashni boshladi.
  
  To'rt soniya.
  
  Uning yonida alanga shitirlab, u egallab turgan joyiga o't qo'ymoqchi bo'ldi.
  
  Drake harakat qildi. Olov o'chdi. Uning og'zi sho'r tortga o'xshardi. Uning ikkala ko"z qorachig"i xuddi zımpara bilan bosib ketgandek yonib ketdi.
  
  Garchi, men shunday deb o'ylayman. O'ylang, doimo o'ylang. Yana ikki soniya va biz harakat qilamiz. Keling, oxirgi manevrga o'tamiz. Endi uning ishonchi paydo bo'ldi.
  
  Olti soniya pauza qiling va keyin -
  
  Oltida u ko'chdi, lekin olov pasaymadi! Qoshlari yonib ketdi. U tiz cho'kib, tanasini orqaga tashladi. Ben uning ismini baqirdi. Issiqlik shunchalik kuchayib ketdiki, u baqirmoqchi bo'ldi. Ammo o'sha paytda u birdan g'oyib bo'ldi. U asta-sekin qo'llari va tizzalari dag'al tosh polda tirnalayotganini sezdi. Boshini ko'tarib, kameraning orqa tarafidagi tunnel bo'ylab tezda sudralib ketdi.
  
  Biroz vaqt o'tgach, u o'girilib, boshqalarga baqirdi: "Sizlar oxirgi etti soniya tanaffus qilinglar, bolalar. "Siz bilmoqchi bo'lgan oxirgi narsa - Kentukki Frid qanday ekanligi."
  
  Bo'g'iq kulgi eshitildi. Komodo darhol yoniga borib, Karin va Bendan qachon navbat berishni xohlashlarini so'radi. Ben yana bir nechta askarning oldiga borishni afzal ko'rdi, ammo Karin Drakega ergashishga tayyor edi. Komodoning o'zi uni bir chetga surib qo'ydi va ular operatsiya miyalaridan birini yo'qotish xavfiga duchor bo'lishdan oldin Dreykning omadli emasligiga ishonch hosil qilish uchun ehtiyotkorlik haqida jimgina gapirishga majbur bo'ldi.
  
  Drake Karinning yumshaganini va hatto biroz jilmayganini ko'rdi. Bleyk oilasining yovvoyi bolasiga tinchlantiruvchi ta'sir ko'rsatadigan odamni ko'rish juda yoqimli edi. U atrofidagi tunnelni tekshirdi va porlash tayoqchasini soyaga tashladi. Uning kengaygan sarg'ish rangi qora rangga aylangan yanada yoritilgan tunneldan boshqa narsani yoritardi.
  
  Birinchi Delta askari uning yoniga yiqildi, ko'p o'tmay, ikkinchisi. Drake vaqtni behuda sarflab, ularni tekshirish uchun tunnelga yubordi. U g'azab xonasiga qaytganida, u harakat qilayotgan Ben Bleykni ko'rdi.
  
  Ben deyarli maktab o"quvchisidek sumkasini ushlab, uzun sochlari futbolkasining tepasi ostiga tiqilib qolganiga ishonch hosil qildi va oldinga qadam tashladi. Drake soniyalarni sanab, lablari qimirlayotganini kuzatdi. Hech qanday tashqi his-tuyg'u belgilarini ko'rsatmasdan, Drakening yuragi tom ma'noda og'zidan otilib chiqdi va do'sti uning oyoqlari ostiga yiqilib, puflab ketguncha o'sha erda qoldi.
  
  Drake unga qo'lini uzatdi. Ben boshini ko'tarib qaradi: "Nima deysiz, xo'rak? Agar siz issiqqa chidamasangiz?"
  
  "Men Bucks Fizzdan iqtibos keltirmayapman", dedi Dreyk g'azablangan ohangda. "Agar xohlasangiz - yo'q, kuting ..."
  
  Drake Karinning birinchi olov oqimi yaqinlashayotganini payqadi. Benning og'zi bir zumda yopildi va ko'zlari opalarining har bir harakatini kuzatib bordi. U gandiraklagancha, Benning tishlari shu qadar qattiq g"ijirladiki, Dreyk bu tovushlar bir-biriga tegib turgan tektonik plitalarga o"xshaydi, deb o"yladi. Va u bir xavfsiz boshpana va ikkinchisi o'rtasida sirg'alib ketayotganda, Drake Benni ushlab olish uchun chiqib ketayotganini to'xtatish uchun uni mahkam ushlab olishga majbur bo'ldi.
  
  "Kutmoq! Siz uni qutqara olmaysiz"
  
  Karin to'xtab qoldi. Uning yiqilishi uni butunlay aqldan ozdirdi. Yana bir portlash uni yoqishidan taxminan ikki soniya oldin u noto'g'ri tomonga qaradi.
  
  Ben Dreyk bilan kurashdi, u yigitni boshining orqa qismidan qo'pollik bilan ushlab oldi va do'stini navbatdagi dahshatli voqeaga guvoh bo'lishdan himoya qilish uchun tanasini ishlatdi.
  
  Karin ko'zlarini yumdi.
  
  Keyin Delta jamoasining etakchisi Komodo uni katta qo'li bilan ko'tarib, pauzalar orasidan mohirona o'tib ketdi. U ritmini buzmadi, u shunchaki Karinni yelkasiga, boshiga tashladi va uni g'azablangan akasining yoniga sekin erga tushirdi.
  
  Ben uni yaqin tutgancha nimadir deb g'o'ldiradi uning yoniga cho'kdi. Karin Benning yelkasidan oshib Komodoga qaradi va ikki og'iz so'z aytdi. "Rahmat senga".
  
  Komodo ma'yus bosh irg'adi. Bir necha daqiqadan so'ng uning qolgan odamlari eson-omon yetib kelishdi va Dreyk tunnelga yuborgan ikkisi qaytib kelishdi.
  
  Ulardan biri bir vaqtning o'zida Drake va Komodoga murojaat qildi. "Yana bir tuzoq, ser, bir kilometr oldinda. Snayperlar yoki bubi tuzoqlarining aniq belgilari yo'q edi, lekin biz ikki marta tekshirib turmadik. Biz bu erga qaytishimiz kerak deb o'yladik. "
  
  Karin changini artdi va o'rnidan turdi. "Tuzoq nimaga o'xshaydi?"
  
  "Xonim, bu bitta katta badbasharaga o'xshaydi."
  
  
  O'ttiz ikkinchi bob
  
  
  Ular tor yo'lak bo'ylab yugurishdi, ular ustidagi dunyoda sodir bo'lgan zo'ravonlik harakatlari va ularning oldida er osti zulmatini bosib o'tgan odamning g'arazli niyatlari sabab bo'ldi.
  
  Qo'pol archa ularni keyingi g'orga olib kirdi. Yana bir bor yorug'lik chiroqlari keng maydonning yangi va asta-sekin so'nayotgan qismini yoritib yubordi, lekin Drake tezda uzoq devorga ikkita kehribar chiroqni otdi.
  
  Ularning oldidagi bo'sh joy hayratlanarli edi. Yo'llar tridentga o'xshardi. Asosiy shafta uch kishini sig'dira oladigan darajada keng yo'lak edi. U uzoq devorda boshqa chiqish yoyida tugadi. Asosiy mildan ajralib, tridentning qolgan ikkita tirgaklarini tashkil etuvchi yana ikkita o'tish joyi bor edi, faqat ular ancha torroq, to'siqlardan bir oz kattaroq edi. Bu proektsiyalar g'or devoridagi keng egri chiziq bilan tugadi.
  
  Tridentning yo'llari orasidagi bo'shliqlar chuqur, makkor zulmatga to'lgan edi. Komodo toshni yaqin atrofdagi yorug'lik yo'qligiga tashlaganida, ular hech qachon uning tubiga urilganini eshitmaganlar.
  
  Ehtiyotkorlik bilan ular asta-sekin oldinga siljishdi. Ularning yelkalari taranglikdan taranglashib, asablari chirila boshladi. Dreyk umurtqa pog'onasi bo'ylab yupqa ter to'kib, butun yo'lgacha qichishayotganini his qildi. Guruhdagi har bir juft ko'z atrofga qaradi va Ben nihoyat o'z ovozini topmaguncha har bir soyani, har bir burchakni va burchakni qidirdi.
  
  "Kutib turing", dedi u zo"rg"a eshitilib, so"ng tomog"ini qirib, "kuting", deb baqirdi.
  
  "Nima bu?" Dreyk qotib qoldi, oyog'i hamon havoda.
  
  "Har ehtimolga qarshi avval Kukning jurnallarini tekshirishimiz kerak."
  
  "Siz la'nati vaqtingizni tanlaysiz."
  
  Karin gapirdi. "Ular buni ochko'zlik, ikkinchi halokatli gunoh deb atashdi. Ochko'zlik bilan bog'liq jin - do'zaxning etti shahzodasidan biri Mammon. U Miltonning "Yo'qotilgan jannat" asarida tilga olingan va hatto do'zaxning Angliyadagi elchisi deb atalgan."
  
  Drake unga tikilib qoldi. "Bu kulgili emas".
  
  "Bu shunday bo'lishi kerak emas edi. Bu men bir marta o'qigan va saqlagan narsam. Xoksvort bu erda bergan yagona maslahat bu jumladir: ochko'zlikka qarama-qarshilik rahm-shafqatdir. Keyingi odam xohlagan narsangizga ega bo'lsin. "
  
  Drake sovuq va nam g'orga qaradi. "Bu erda men xohlaydigan juda ko'p narsa yo'q, ehtimol Krispi Kremesdan tashqari."
  
  "Bu chiqishga to'g'ridan-to'g'ri yo'l." Komodo o'zining odamlaridan birini siqib o'tib ketayotganda to'xtatdi. "Hech narsa bu qadar oddiy emas. Hey! Nima bo'ldi, do'stim..."
  
  Dreyk orqasiga o"girilib, Komodoni chetga surib, komandiri yonidan o"tib ketayotgan Delta odamini ko"rdi.
  
  "Uollis! Eshagingni safda tut, askar".
  
  Dreyk yaqinlashganda, odamning ko'zlarini payqab qoldi. Yaltiroq. O'ngdagi nuqtada o'rnatiladi. Drake uning nigohiga ergashdi.
  
  Va men darhol bo'shliqlarni ko'rdim. Qizig'i shundaki, u ilgari ularni sezmagan. Dreyk g'or devoriga tutashgan o'ng devorning oxirida qora qoyaga o'yilgan uchta chuqur bo'shliqni ko'rdi. Har bir uyning ichida nimadir porlab turardi. Oltin, safir va zumraddan yasalgan qimmatbaho narsa. Ob'ekt g'or bo'ylab miltillovchi zaif va tarqoq nurni ushlab oldi va uni o'n barobar qaytardi. Bu o'n karat olmosdan yasalgan yaltiroq diskoteka to'pi qalbiga qarashga o'xshardi.
  
  Karin pichirladi: "U tarafda bo'sh darvoza bor."
  
  Drake va'da qilingan boylikning tortishishini his qildi. Qanchalik yaqinroq qarasa, ob'ektlar shunchalik tiniqroq bo'lib, ularni xohlaydi. Karinning mulohazalari o"z o"rnida bo"lishi uchun bir lahza kerak bo"ldi, lekin u bo"sh hovliga havas va hayrat bilan qaradi. Balki, qandaydir baxtli ruh to'nga chiqib, o'lja bilan ketib qolgandir? Yoki u qichqirib, pastdagi behisob chuqurlikka sho'ng'iganida uni changallab oldimi?
  
  Aniqlashning bir usuli.
  
  Drake bir oyog'ini ikkinchisining oldiga qo'ydi va keyin o'zini to'xtatdi. Axlat . To'siqlar orqali o'lja kuchli edi. Ammo uning Kovalenkoga intilishi yanada jozibador edi. U haqiqatga qaytdi va qanday qilib yorug'lik to'plami shunchalik maftunkor bo'lishi mumkinligi haqida hayron bo'ldi. Shu payt Komodo uning yonidan yugurib o"tdi va Dreyk uni to"xtatish uchun qo"lini uzatdi.
  
  Ammo Delta kuchlari qo"mondoni hozirgina hamkasbining ustiga yiqilib, uni yerga yiqitgan edi. Drake o'girilib, jamoaning qolgan a'zolarini tiz cho'kib, ko'zlarini ishqalab yoki vasvasalardan butunlay qochishga majbur qildi. Ben va Karin sehrlangan holda turishdi, lekin Karinning aqli tez orada bo'shab qoldi.
  
  U tezda akasiga yuzlandi. "Yaxshimisan? Ben?
  
  Drake yosh yigitning ko'zlariga diqqat bilan qaradi. "Bizda muammolar bo'lishi mumkin. Teylor Momsen sahnaga chiqqanida u xuddi shunday shishadek ko"rinishga ega bo"ladi".
  
  Karin boshini chayqadi. "Bolalar", deb ming'irladi u va ukasini qattiq urdi.
  
  Ben ko'zlarini pirpiratdi va qo'lini uning yonog'iga ko'tardi. "Oh!"
  
  "Yaxshimisan?"
  
  "Yo'q, yo'q! Siz mening jag'imni sindirishga yaqin qoldingiz."
  
  "Ojiz bo'lishni bas qiling. Keyingi safar qo'ng'iroq qilganlarida onam va dadamga ayting."
  
  "Jin ursin, men buni qilaman. Nega meni urdingiz?"
  
  Komodo o'z odamini poldan ko'tarib, uni yana qatorga uloqtirganda Dreyk yelkasini silkitdi. "Yangi odam."
  
  Karin hayrat bilan qaradi.
  
  Drake: "Esingizda yo'qmi? Chiroyli chiroqlarmi? Seni deyarli qo"lga olishdi, do"stim".
  
  "Esimda..." Benning nigohi birdan tosh devor va uning murakkab uyasiga qaytdi. "Oh, voy, qanday hayajon. Oltin, olmos va boyliklar. Men buni eslayman."
  
  Dreyk yaltiroq jismlarning tortishish kuchini tiklay boshlaganini ko'rdi. "Kelinglar, harakat qilaylik", dedi u. "Ikki marta. Men bu g"or nima qilayotganini ko"rib turibman va uni qanchalik tez bosib o"tsak, shuncha yaxshi".
  
  U qo'lini Benning yelkasida ushlab, Karinga bosh irg'ab, tez ketdi. Komodo indamay orqasidan ergashib, o"z odamlarini diqqat bilan kuzatib, ikkala tomonda tizilib turgan tog"lar yonidan o"tib ketardi.
  
  Ular nishlarga yaqinlashganda, Drake tezda bir qarashni xavf ostiga qo'ydi. Har bir tokchada yuzasi qimmatbaho toshlar bilan qoplangan kichkina piyola shaklidagi narsa turardi. Ammo buning o'zi ko'zni qamashtiradigan ajoyib yorug'lik shousini yaratish uchun etarli emas edi. Har bir piyola orqasida nishlarning qo'pol devorlari qator-qator yoqut, zumrad, yoqut, olmos va boshqa son-sanoqsiz qimmatbaho toshlar bilan qoplangan.
  
  Idishlar juda qimmatga tushishi mumkin edi, lekin bo'shliqlarning o'zi bebaho qiymatga ega edi.
  
  Drake chiqish archiga yaqinlashganda to'xtadi. O"ng va chap tomondan sovuq shabada esadi. Butun joy qadimiy sir va yashirin sirlarning hidi edi. Qaerdadir suv oqayotgan edi, shunchaki kichik bir tomchi, lekin ular o'rganayotgan g'or tizimining cheksizligini oshirish uchun etarli.
  
  Drake hammaga diqqat bilan qaradi. Tuzoq yengildi. U chiqish yoyidan o'tish uchun burildi.
  
  Va kimdir ovozi qichqirdi: "To'xta!"
  
  U bir zumda qotib qoldi. Eski SAS mashg'ulotlaridan kelib chiqqan faryodga va instinktga bo'lgan ishonchi uning hayotini saqlab qoldi. Uning o'ng oyog'i ingichka simga zo'rg'a tegdi, lekin yana bir turtki bubi tuzog'ini qo'zg'atishi mumkin edi.
  
  Bu safar Kovalenko snayperni tark etmadi. U orqasidagi guruh ochko'zlik zalidan eshak olib yurishini to'g'ri deb hisobladi. Trikotaj simi yashirin M18 Claymore koniga olib bordi, unda "Dushmanga front" yozuvi bor edi.
  
  Old uchi Dreykga qaratilgan edi va agar Komodo ogohlantirmaganida, Ben va Karin bilan birga uni po'lat rulmanlar bilan parchalab tashlagan bo'lardi.
  
  Drake tushib ketdi va tezda qurilmani o'chirib qo'ydi. U buni Komodoga topshirdi. "Katta rahmat, do'stim. Buni qo'lingizda ushlab turing, keyin biz uni Kovalenkoning eshagiga uramiz."
  
  
  O'ttiz uchinchi bob
  
  
  Keyingi yurish qisqa va tezda pastga tushdi. Drake va boshqalar tik turish uchun tanalarini orqaga suyangan holda poshnali yurishlari kerak edi. Dreyk har lahzada sirpanib yiqilib tushishi mumkin, pastda qanday dahshatli qismat kutayotganini faqat Xudo biladi, deb o"ylardi.
  
  Ammo bir necha daqiqadan so'ng ular tanish archani ko'rdilar. Dreyk nurli tayoqchasini tayyorlab, kiraverishda turdi. U snayperlarni eslab, tezda boshini egdi-da, chiqib ketdi.
  
  "Oh, to'plar", deb nafas oldi u. "Bu yomonlashmoqda."
  
  "Menga aytmang", dedi Ben. "Bizning boshimizda ulkan beton shar osilgan edi."
  
  Drake unga tikilib qoldi. "Hayot film emas, Bleyk. Xudo, sen jinnisan".
  
  U chuqur nafas olib, ularni uchinchi bahaybat g"orga olib kirdi. Ular ko'rgan ajoyib joy ularning har birini to'xtatib qo'ydi. Og'izlar ochildi. Agar Qon Podshohi tuzoq qo'yish uchun hozirgacha sayohatlarida istalgan nuqtani tanlay olsa, bu shunday edi, deb o'yladi Dreyk bir necha daqiqadan so'ng, bu ajoyib imkoniyat. Ammo, xayriyatki, yaxshi yigitlar uchun hech narsa kutilmaydi. Balki buning yaxshi sababi bordir...
  
  Hatto Komodo ham hayrat va ishonchsizlik bilan ochilib qoldi, lekin u bir nechta so'zlarni siqib chiqara oldi. "Keyin, menimcha, bu nafs."
  
  Uning yagona javobi yo'talish va ingrash edi.
  
  Ularning oldidagi yo"l bitta to"g"ri chiziq bo"ylab chiqish yoyigacha borardi. To'siq shundaki, yo'l ikki tomondan haykallar bilan qoplangan kalta poydevorlar va rasmlar bilan qoplangan baland poydevorlar bilan chegaralangan edi. Har bir haykal va har bir rasm hayratlanarli darajada mazalidan tortib to odobsizgacha bo'lgan bir nechta erotik shakllarni ifodalagan. Bundan tashqari, g'or rasmlari g'or devorlarining har bir dyuymini to'ldirdi, lekin odatda qadimgi g'orlarda uchraydigan ibtidoiy tasvirlar emas - bu har qanday Uyg'onish davri yoki zamonaviy rassomga teng keladigan ajoyib tasvirlar edi.
  
  Mavzu boshqa tomondan hayratlanarli edi. Tasvirlarda bitta katta orgiya tasvirlangan, har bir erkak va ayol chidab bo'lmas tafsilotlar bilan chizilgan, insonga ma'lum bo'lgan har qanday shahvoniy gunohni sodir etgan ... va boshqalar.
  
  Umuman olganda, bu tuyg"ularga hayratlanarli zarba bo"ldi, inson ko"zi va ongini qamashtiradigan dramatik sahnalar ko"payib borgani sari to"xtovsiz davom etdi.
  
  Drake o'zining eski do'sti Uells uchun timsoh ko'z yoshlarini to'kishga sal qoldi. Bu eski buzuq bu erda uning elementi bo'lardi. Ayniqsa, agar u buni May bilan kashf qilgan bo'lsa.
  
  Uning eng qadimgi do'sti May haqidagi fikr uning fikrini atrofidagi pornografik sensorli ortiqcha yukdan chalg'itishga yordam berdi. U guruhga qaytib qaradi.
  
  "Yigitlar. Bolalar, bu hammasi bo'lishi mumkin emas. Bu erda qandaydir tuzoq tizimi bo'lishi kerak. Quloqlaringizni ochiq tuting." U yo'taldi. "Va men tuzoqlarni nazarda tutyapman."
  
  Yo'l uzoqqa bordi. Drake endi hatto erga qarash ham sizga yordam bermasligini payqadi. U erda ham juda nozik raqamlar burishgan. Ammo bularning barchasi, shubhasiz, qizil seld edi.
  
  Drake chuqur nafas oldi va oldinga qadam tashladi. U yo"lning ikki tomonida taxminan yuz yard uzoqlikda to"rt dyuymli baland chekka borligini payqadi.
  
  Shu bilan birga Komodo ham gapirdi. "Buni ko'ryapsizmi, Drake? Hech narsa bo'lmasligi mumkin edi."
  
  "Yoki boshqa hamma narsa." Drake ehtiyotkorlik bilan bir oyog'ini ikkinchisining oldiga qo'ydi. Ben bir qadam orqaga, keyin bir-ikki askarga, keyin esa Komodo tomonidan diqqat bilan kuzatilgan Karinga ergashdi. Dreyk katta, gavdali Komodoning Karindan o'zining beg'araz tasvirlari va qo'polligi uchun uzr so'rashini eshitdi va u tabassumini bosdi.
  
  Uning qoʻrgʻoshin oyogʻi koʻtarilgan tomonlarning boshida yerga tekkan lahzada chuqur gʻichirlagan tovush havoni toʻldirdi. To'g'ridan-to'g'ri uning oldida pol qimirlay boshladi.
  
  "Salom". Uning keng Yorkshire uslubi stress davrida paydo bo'ldi. "Kutib turing bolalar."
  
  Yo'l bir qator keng gorizontal tosh tokchalarga bo'lingan. Sekin-asta har bir tokcha yon tomonga siljiy boshladi, shunda uning ustida turgan har bir kishi keyingisiga qadam qo'ymasa, qulashi mumkin edi. Bu ketma-ketlik juda sekin edi, lekin Dreyk ular Chambersning jasoratli chalg'itishlari sababini topishganini aytdi.
  
  "Ehtiyotkorlik bilan yuring", dedi u. "Juftlikda. Va fikringizni axloqsizlikdan olib tashlang va oldinga intiling, agar siz ushbu yangi sport turini "jarlikka sho'ng'ish" ni sinab ko'rishni xohlamasangiz."
  
  Ben birinchi harakatlanuvchi tokchada unga qo'shildi. "Diqqatni jamlash juda qiyin", dedi u.
  
  "Xeyden haqida o'ylang", dedi Dreyk unga. "Bu sizga yordam beradi."
  
  "Men Xayden haqida o'ylayapman." Ben eng yaqin haykalga ko'z qisib qo'ydi, boshlari, qo'llari va oyoqlari bir-biriga bog'langan uchlik. "Bu muammo."
  
  "Men bilan". Drake ehtiyotkorlik bilan ikkinchi tokchaga chiqib, uchinchi va to'rtinchilarning harakatini baholadi. "Bilasizmi, men butun soatlarni Tomb Raider o'yinida o'tkazganimdan juda xursandman."
  
  "O'yinda sprayt bo'lib qolaman deb hech o'ylamagandim", deb javob qaytardi Ben va keyin Mey haqida o'yladi. Yaponiya razvedka hamjamiyatining aksariyati uni video o'yin qahramoni bilan solishtirgan. "Hey Mett, biz tush ko'ryapmiz deb o'ylamaysizmi? Va bularning barchasi tushmi? "
  
  Drake do'sti ehtiyotkorlik bilan uchinchi javonga qadam qo'yganini kuzatib turdi. "Men hech qachon bunday yorqin tush ko'rmaganman." U o"z fikrini bildirish uchun atrofga bosh irg"ab qo"yishning hojati yo"q edi.
  
  Endi ularning orqasida ikkinchi va uchinchi guruh odamlari mashaqqatli sayohatlarini boshladilar. Drake oxirigacha yigirmata javonni sanab chiqdi va xayriyatki, qattiq erga sakrab tushdi. Xudoga shukur, uning tez yuragi dam olishga muvaffaq bo'ldi. U bir daqiqa chiqish yo'lini kuzatib turdi, so'ng ular yolg'iz qolganidan mamnun bo'lib, boshqalarning borishini tekshirish uchun o'girildi.
  
  Aynan o'sha paytda Delta odamlaridan biri bo'yalgan shiftdan uzoqqa qaraganini ko'rish uchun -
  
  Va u qadam tashlamoqchi bo'lgan tokchani sog'indim. U bir soniya ichida g'oyib bo'ldi, u erda bo'lganini eslatgan yagona narsa uning yiqilishi ortidan kelgan dahshatli qichqiriq edi.
  
  Butun kompaniya to'xtadi va havo zarba va qo'rquvdan titraydi. Komodo hammasiga bir daqiqa vaqt berdi va keyin oldinga surib qo'ydi. Ularning barchasi undan qanday o'tishni bilishardi. O'lgan askar o'zi uchun ahmoq edi.
  
  Yana, bu safar esa ehtiyotkorlik bilan hamma harakatlana boshladi. Drake bir zum o'sha cheksiz tubsizlikka abadiy qulayotgan askarlarning qichqirig'ini hali ham eshitishi mumkinligini o'yladi, lekin u buni gallyutsinatsiya deb qabul qildi. U katta Komodoning xuddi shunday qulashini ko'rish uchun o'z vaqtida odamlarga e'tibor qaratdi.
  
  Qo'llarini silkitib qo'ygan umidsiz lahzalar, diqqatni jamlashning dahshatli yo'qolganidan afsuslanishning g'azabli hayqirig'i bor edi va Katta Delta jamoasi rahbari javon chetidan sirg'alib ketdi. Drake baqirib yubordi, unga yordam berishga deyarli tayyor edi, lekin afsuski, u buni o'z vaqtida qila olmasligiga ishonch hosil qildi. Ben qiz kabi qichqirdi -
  
  Lekin bu Karin shunchaki katta odam uchun kabutar bo'lgani uchun edi!
  
  Karin Bleyk ikkilanmasdan, uning ketishini tomosha qilish uchun barcha yuqori malakali Delta jamoasini tark etdi va Komodo tomon yugurdi. U uning oldida edi, shuning uchun uning tezligi uni yana beton plitaga tashlashga yordam berishi kerak edi. Ammo Komodo katta va og'ir odam edi va Karinning sakrashi uni zo'rg'a harakatga keltirdi.
  
  Ammo u unga ozgina tegdi. Va bu yordam berish uchun etarli edi. Komodo ortiga qaytishga muvaffaq bo'ldi, chunki Karin unga qo'shimcha ikki soniya efir vaqti bergan va o'rinbosar barmoqlari bilan betonning chetidan ushlab oldi. U o"zini yuqoriga ko"tara olmay, umidsiz holda mahkam yopishdi.
  
  Sürgülü tokcha og'riqli sekin chap perimetri tomon siljidi, shundan so'ng u Delta jamoasi rahbarini olib, g'oyib bo'ldi.
  
  Karin Komodoni chap bilagidan mahkam ushlab oldi. Nihoyat, uning jamoasining boshqa a'zolari bunga munosabat bildirishdi va uning boshqa qo'lidan ushlab olishdi. Katta kuch bilan uni yuqoriga va yashirin o'tish joyiga g'oyib bo'lganida, plitaning ustiga tortdilar.
  
  Komodo chang bosgan betonga bosh chayqadi. "Karin", dedi u. "Men boshqa ayolga qaramayman."
  
  O'qishni tashlab ketgan sarg'ish daho sobiq talaba jilmayib qo'ydi. "Yigitlar, ko'zlaringiz adashgan bo'lsa, siz hech qachon o'rganolmaysiz."
  
  Va Dreykning hayrati orqali anglab yetdiki, "do"zaxning" uchinchi darajasi, bu nafs deb ataluvchi xona, ko"zlari sarson bo"lgan odamning abadiy iztiroblari tasviridan boshqa narsa emas. Klişe & # 233; bir odam kafeda o'tirgan bo'lsa nima haqida & # 233; xotini yoki qiz do'sti bilan va yana bir juft chiroyli oyoqlari bilan o'tib ketardi - u deyarli qaragan bo'lardi.
  
  Bu erdan tashqari, agar u qaraganida edi, u o'lgan bo'lar edi.
  
  Ba'zi ayollar bu bilan muammoga duch kelmaydilar, deb o'yladi Dreyk. Va yaxshi sabab bilan. Ammo Karin Komodoni qutqardi va endi er-xotin teng edi. Yana besh daqiqa tashvishli kutishga to'g'ri keldi, lekin nihoyat jamoaning qolgan a'zolari toymasin javonlardan o'tib ketishdi.
  
  Ularning barchasi dam olishdi. Kompaniyadagi har bir erkak Karinning qo'lini silkitib, uning jasorati uchun minnatdorchilik bildirishni o'z burchi deb bildi. Hatto Ben.
  
  Keyin otishma yangradi. Delta askarlaridan biri qornini changallagancha tiz cho"kdi. To'satdan ularga hujum qilishdi. Qon podshosining yarim o"nlab odamlari qurollarini shay holatda ushlab, archa ichidan to"kishdi. O"qlar havoda shivirladi.
  
  Drake va uning ekipaji allaqachon tiz cho'kib, qurollarini ushlab, kemaga tushib ketishdi. Urilgan erkak tizzasida qolgan va ko'krak va boshiga yana to'rtta o'q tushgan. Ikki soniyadan kamroq vaqt ichida u o'ldi, qon shohining yana bir qurboni.
  
  Drake qarzga olingan M16 avtomatini oldi va o'q uzdi. Uning o'ng tomonida haykallardan biri qo'rg'oshin bilan o'ralgan, alabaster parchalari havoda sochilgan edi. Drake egilib qoldi.
  
  Yana bir o"q uning boshidan hushtak o"tdi.
  
  Butun jamoa jim, xotirjam va yerga miltiqlarini ehtiyotkorlik bilan nishonga olishga qodir edi. Ular o't ochganlarida, bu qirg'in edi, o'nlab o'qlar Kovalenkoning qochib ketayotgan odamlarini topib, ularni qonli qo'g'irchoqlar kabi raqsga tushishga majbur qildi. Bir kishi Mett Drake bilan uchrashgunga qadar mo''jizaviy tarzda hech qanday zarar ko'rmay, buldozer bilan o'tib ketdi.
  
  Sobiq SAS odami uning oldiga kelib, boshi bilan qattiq zarba berdi va qovurg'alariga bir necha marta pichoq bilan zarba berdi. Kovalenkoning so'nggi odamlari barcha yovuz odamlar tugaydigan joyga tushib ketishdi.
  
  Jahannam.
  
  Dreyk ularga o'tish uchun ishora qildi va halok bo'lgan Delta jamoasi a'zosiga afsus bilan qaradi. Qaytishda uning jasadini olib ketishadi.
  
  "Biz bir ahmoqni ushlayotgan bo'lishimiz kerak."
  
  
  O'ttiz to'rtinchi bob
  
  
  Hayden Ed Boudreaux bilan yuzma-yuz keldi va dunyo erib ketdi.
  
  "Seni o'ldirganimdan xursandman", dedi Budro unga bir marta aytgan so'zlarini. "Yana bir marta".
  
  - Oxirgi marta muvaffaqiyatsizlikka uchragan edingiz, ruhoniy. Siz yana muvaffaqiyatsizlikka uchraysiz."
  
  Boudro uning oyog'iga qaradi. "Sizning belingiz qanday?" - Men so'radim.
  
  "Hammasi yaxshi". Xeyden oyoq uchida turib, chaqmoq urishini kutardi. U amerikalikni boshqarmoqchi bo'ldi, shunda uning eshagi ombor devoriga bosildi, lekin u buning uchun juda ayyor edi.
  
  "Siz qonsiz." Boudreaux pichog'ini yaladi. "U shirin ekan. Menimcha, chaqalog'im ko'proq narsani xohlaydi. "
  
  - Opangizdan farqli o'laroq, - dedi Xeyden. "U haqiqatan ham boshqa chiday olmadi."
  
  Buro uning oldiga yugurdi. Xayden buni kutgan edi va uning pichog'ini uning yonog'iga tekkizgancha ehtiyotkorlik bilan chetlab o'tdi. "Birinchi qon", dedi u.
  
  "Prelude". Boudreaux o'pkasini tashladi va orqaga chekindi, keyin unga bir necha qisqa zarbalar bilan zarba berdi. Xayden ularning hammasini o'tkazib yubordi va kaftini burniga urish bilan yakunladi. Buro gandiraklab qoldi, ko"zlarida yosh oqdi.
  
  Xeyden shu zahoti undan foydalanib, pichoq bilan sanchdi. U Boudreauxni devorga mahkamladi, keyin bir zarba bilan orqaga chekindi.
  
  Boudro o'pkaladi.
  
  Xeyden egilib, pichoqni soniga tiqib oldi. Ko"zlarida paydo bo"lgan hiyla-nayrangni to"xtata olmay, qichqirarkan, u uzoqlashdi.
  
  - Sezyapsanmi, ahmoq?
  
  - Qattiq! Boudreaux aqldan ozdi. Ammo bu kurashchi, mutafakkir, tajribali jangchining telbaligi edi. U aqldan ozgan xavf-xatarni o'z zimmasiga olgan, ammo aralashish haqida ikki marta o'ylashga majbur qilish uchun etarli kuch va tezlikni saqlab, zarbadan keyin zarba bilan uni orqaga urdi. Va endi, ular orqaga chekinayotganlarida, ular boshqa jangchilar guruhlariga duch kelishdi va Xeyden muvozanatni yo'qotdi.
  
  U yiqilgan odamning tizzasidan o'tayotib yiqilib, dumalab o'rnidan turdi, pichoq tayyor edi.
  
  Boudro olomon orasiga kirib ketdi, yuzidagi tabassum kulgiga aylandi, chunki u o'z qonini tatib ko'rdi va pichoqni silkitdi.
  
  "Ko'rishguncha", deb qichqirdi u shovqin ustidan. "Men qaerda yashashingizni bilaman, miss Jey."
  
  Xeyden Qon qirolining odamlaridan birini yo'ldan uloqtirib yubordi, u Budroga yo'l ochar ekan, odamning oyog'ini novdaday sindirdi. U ko'z qiri bilan bu jangda, shubhasiz, o'yinni o'zgartiruvchi, o'tkir qurolli odamlarga qarshi qurolsiz jang qilayotgan Mayni ko'rdi, jang o'q otish uchun juda yaqin edi va u ularni oyog'i ostiga qo'yib yubordi. Xeyden o'lik va o'limga tikilib turardi, bu uning atrofida tir-tirlanib turardi.
  
  U hatto Boudro Xaydenning nigohiga ergashib, afsonaviy yapon agentining harakat qilayotganini ko'rganida vaziyatni qayta ko'rib chiqayotganini payqadi.
  
  Mey Xeydenga tikilib qoldi. "Sizning orqangizda."
  
  Xeyden Boudroga o'zini tashladi.
  
  Qonli qirolning bosh psixologi xuddi Gavayi mangusi uning tovoniga qadam qo'ygandek uchib ketdi. Hayden va Mey ta'qib qilishdi. May o'tib ketayotib, Kovalenkoning boshqa bir yigitiga qattiq zarba berdi va shu bilan yana bir askarning hayotini saqlab qoldi.
  
  Omborning narigi tomonida ochiq maydon, vertolyotli vertolyot maydonchasi va bir nechta qayiqlar langar qo"yilgan tor dok bor edi. Boudro vertolyot yonidan yugurib o'tib, katta tezyurar qayiq tomon yo'l oldi va havoda sakrab o'tirgancha qadamini ham buzmadi. Xeyden vertolyot yonidan o'tib ulgurmasidan katta qayiq allaqachon qo'zg'aldi va oldinga bir dyuymni ag'dara boshladi.
  
  May sekinlasha boshladi. "Bu Baja. Juda tez va uch kishi allaqachon ichkarida kutishmoqda. Ularga nisbatan boshqa qayiqlar tinch ko"rinadi". Uning ko"zlari vertolyotga qadaldi. "Endi bizga kerak bo'lgan narsa shu."
  
  O'q ularning yonidan o'tib ketganda, Xayden zo'rg'a sezdi. "Siz uni boshqara olasizmi?"
  
  May undan so'radi: "Siz haqiqatan ham bu savolni menga beryapsizmi?" skidka bosib, sakrashdan oldin qarang. Hayden u erga yetib borgunga qadar, May allaqachon asosiy rotorni ishga tushirgan edi va Budroning qayig'i kuchli shovqin bilan daryo bo'ylab yugurdi.
  
  "Ishoning," dedi May ohista va Xayden nomi bilan mashhur bo'lgan afsonaviy sabr-toqatini ko'rsatib, hafsalasi pir bo'ldi. Bir daqiqadan keyin mashina uchishga tayyor edi. May jamoani yaxshilagan. Chana yerni tark etdi. O"q Haydenning boshi yonidagi ustunga tegdi.
  
  U orqaga chekindi, so"ng o"girilib, qon shohining so"nggi odamlari o"t ostida qolganini ko"rdi. Gavayi maxsus kuchlari askarlaridan biri vertolyot pastga tushib, qayiqni ta"qib qilishga hozirlik ko"rishni boshlaganida ularga bosh barmog"ini ko"rsatdi. Xayden orqaga qo'l silkitdi.
  
  Uning hayotidagi yana bir aqldan ozgan kun.
  
  Lekin u hali ham shu yerda edi. Hali ham tirik. Jeyning eski shiori yana uning boshiga tushdi. Yana bir kun omon qoling. Shunchaki yashang.Shunday daqiqalarda ham u otasini juda sog'indi.
  
  Bir daqiqadan so'ng vertolyot chayqalib, qizg'in ta'qibga tushdi. Xeydenning qorni lagerning biron joyida qolib ketdi va u bo'g'imlari og'riguncha panjarani mahkam ushladi. May hech narsani o'tkazib yubormadi.
  
  "Shimingni kiyib yur."
  
  Xeyden qurolining holatini tekshirib, boshini aylantiruvchi safardan xayolini olib tashlashga harakat qildi. Uning pichog'i ushlagichiga qaytdi. Uning qolgan yagona to'pponchasi so'nggi paytlarda yoqtirgan Kaspiy emas, balki standart Glock edi. Lekin nima jahannam, qurol - bu qurol, to'g'rimi?
  
  May yetarlicha pastdan uchib ketdiki, purkagich old oynaga tegdi. Oldinda keng daryo bo'ylab katta sariq qayiq harakatlanardi. Xeyden uning orqasida turib, ularning yaqinlashayotganini ko'rdi. Shubhasiz, ular qurollangan edi.
  
  May boshini pastga tushirdi va keyin Xeydenga qaradi. "Jasorat va shon-shuhrat".
  
  Hayden bosh irg'adi. "Yakuniga".
  
  May jamoaga zarba berib, vertolyotni sariq Bayeuxga to'qnashuv kursida g'azablangan sho'ng'inga yubordi. Kutilganidek, yon tomonlarda turgan odamlar hayratda orqaga chekinishdi. Xeyden derazadan egilib, o"q uzdi. O'q umidsiz uzoqqa ketdi.
  
  May unga yarim bo'sh M9ni uzatdi. "Ularni hisoblang."
  
  Hayden yana o'q uzdi. Boudroning odamlaridan biri javoban o'q uzdi, o'q vertolyotning soyaboniga tegdi. May jamoa atrofida zigzag aylanasini aylanib, Xeydenning boshini tayanch ustuniga urib yubordi. May keyin yana kaptar, agressiv, hech chorak bermadi. Xeyden Glock-ni bo'shatdi va Buroning odamlaridan biri qonga purkalgan holda dengizga o'tib ketganini ko'rdi.
  
  Shundan so"ng vertolyotga yana bir o"q tegdi, ortidan esa boshqalar to"qnashdi. Katta mashina katta maqsadni ifodalagan. Xeyden qayiq rulida pichog'ini tishlariga mahkam ushlab olgan, avtomat bilan ularga qarata o'q uzayotgan Boudroni ko'rdi.
  
  "Oh," Meyning qichqirig"i birdaniga vertolyotdan qora tutun chiqib, dvigatel ovozi birdan bo"kirishdan xirillashga o"zgarib ketdi. Yo'l-yo'riqsiz vertolyot silkita boshladi.
  
  Mey Xeydenga ko'zlarini pirpiratdi.
  
  Xeyden ular Boudro qayig'i ustida bo'lguncha kutib turdi va vertolyot tushishi bilan eshikni ochdi.
  
  U Boudreauxning ko'zlariga qaradi-da, "Buraqol," dedi va qulagan vertolyotdan sakrab tushdi.
  
  
  O'ttiz beshinchi bob
  
  
  Haydenning erkin qulashi qisqa muddatli edi. Boudreauxning qayig'i unchalik uzoqda emas edi, lekin yo'lda u kemaga yiqilib tushishdan oldin odamga bir qarab zarba berdi. Havo uning tanasidan shovqin bilan chiqib ketdi. Uning sonidagi eski yara og'ridi. U yulduzlarni ko'rdi.
  
  Vertolyot o'ttiz futcha chap tomonda tez harakatlanuvchi daryoga pastga tushdi, uning o'limining kar ovozi barcha izchil fikrlarni bo'g'ib yubordi va qayiqning kamoniga ulkan to'lqinni yubordi.
  
  Qayiqning yo'nalishini o'zgartirish uchun etarlicha kuchli to'lqin.
  
  Kema tezligini yo'qotib, hammani oldinga uchib yubordi va ro'yxatga olishni boshladi. Keyin, oldinga siljishi oxirida u ag'dardi va qorni oq suvga tushdi.
  
  Qayiq qiyshaygancha Xeyden ushlab turdi. U suv ostiga tushar ekan, u to"g"ri pastga qarab qattiq tepdi, so"ng eng yaqin qirg"oq tomon tepdi. Sovuq suv uning bosh og"rig"ini keltirgan bo"lsa-da, og"riyotgan oyoq-qo"llarini biroz tinchlantirdi. Oqimning shiddati uni qanchalik charchaganini anglab etdi.
  
  U yuzaga chiqqanida, u qirg'oqdan uzoqda emasligini, balki Ed Boudro bilan yuzma-yuz ekanligini ko'rdi. U hali ham pichoqni tishlari orasiga tutdi va uni ko'rganida xirillab ketdi.
  
  Uning orqasida chekayotgan vertolyotning qoldiqlari daryoga cho'kib keta boshladi. Xeyden Meyning Bodroning qolgan ikki kishisini loyqa qirg'oq tomon quvib kelayotganini ko'rdi. U suv ustidagi jangda omon qolmasligini bilib, jinnining yonidan yugurib o'tdi va qirg'oqqa tegmaguncha to'xtamadi. Uning atrofida qalin loy tarqaldi.
  
  Uning yonida qattiq chayqalish eshitildi. Boudreaux, nafas yo'q. "STOP. Qattiq. Qochish." U og'ir nafas olayotgan edi.
  
  - Tushundingiz, - Xeyden ushlab, yuziga bir dasta tuproq tashladi va qirg'oqqa chiqdi. Loy unga yopishib oldi va uni pastga tortmoqchi bo"ldi. Quruq yerga oson sudralib chiqish uni daryo chizig'idan bir necha fut balandroqqa olib chiqdi.
  
  U ortiga o"girilib, kir tovonini Budroning yuziga urdi. U uning tishlari orasiga tutgan pichoqni uning yonoqlariga chuqur kesib o'tganini va uning Jokernikidan ko'ra kengroq tabassum qilganini ko'rdi. Qichqiriq va qon va shilimshiq purkash bilan u qorni uning oyoqlariga tushib, kamarini tanasini tortib olish vositasi sifatida ishlatdi. Xeyden uning himoyalanmagan boshiga zarba berdi, ammo uning zarbalari unchalik ta'sir qilmadi.
  
  Keyin u pichog'ini esladi.
  
  U ikkinchi qo"li bilan o"zining ostiga qo"l cho"zdi, itarishdi, zo"rlashdi, badanini bir dyuym ko"tardi, chunki tuproq ezilib, uni ushlab turmoqchi bo"ldi.
  
  Uning barmoqlari tutqich atrofida yopildi. Boudreaux amalda uning shimini yirtib tashladi, u yana bir marta silkitib, uning orqa tomonida to'xtadi, boshi va lablari to'satdan uning qulog'i yonida.
  
  "Yaxshi urinish." U uning yuzidan yuziga qon tomayotganini his qildi. "Siz buni his qilasiz. Bu yaxshi va sekin sodir bo'ladi. "
  
  U butun og'irligini uning butun vujudiga qo'yib, uni loyga chuqurroq itarib yubordi. Bir qo'li bilan uning yuzini shilimshiqqa ko'mib, nafasini to'xtatdi. Xeyden jon-jahdi bilan kurashdi, qo'lidan kelganicha tepdi va dumaladi. U har gal boshini ko"targanida, yuzi yopishqoq loyga bo"yalgan bo"lsa, qarshisida Buroning ikki qo"li bilan yolg"iz o"zi kurashayotgan Mayni ko"rdi.
  
  Ulardan biri Xeydenning yuzini ushlab turgan uch soniya ichida yiqildi. Ikkinchisi chekindi, azobni uzaytirdi. Xeydenning yuzi to"rtinchi marta havoga ko"tarilganida, Mey nihoyat uni burchakka mahkamlab, qulagan daraxtga belini sindirmoqchi bo"lgandi.
  
  Xeydenning qolgan kuchi deyarli tugab qolgan edi.
  
  Boudroning pichog'i uning uchinchi qovurg'asi atrofidagi terini teshdi. Achchiq sekin va o'lchovli surish bilan pichoq chuqurroq sirpanishni boshladi. Xeyden o'rnidan turdi va tepdi, lekin hujumchini uloqtira olmadi.
  
  "Boradigan joyi yo'q." Boudreauxning yovuz shivir-shiviri uning boshiga bostirib kirdi.
  
  Va u haq edi, Xayden birdan angladi. U kurashni to'xtatib, bunga yo'l qo'yishi kerak edi. Shunchaki yoting. O'zingizga vaqt bering -
  
  Pichoq chuqurroq cho'kdi, po'lat suyakka tegdi. Boudreauxning kulgisi - O'roqchining chaqirig'i, uni masxara qilayotgan jinning chaqirig'i edi.
  
  Uning tanasi ostidagi pichoq qattiq shivirlagan ovoz bilan bo'shab qoldi. Bir harakat bilan u qo"lidagi qilichni burib, orqasidan Buroning qovurg"alariga qattiq urdi.
  
  Psixo gandiraklab ortiga qichqirdi, pichoqning dastasi ko'kragidan chiqib ketdi. Shunda ham Xeyden qimirlay olmadi. U loyga juda chuqur bosildi, butun vujudi pastga tortildi. U hatto boshqa qo"lini ham qimirlata olmadi.
  
  Bodro xirillab, uni bo'g'ib qo'ydi. Keyin u katta pichoq chiqarilayotganini his qildi. O"shanda ham shunday edi. U hozir uni o'ldiradi. Uning bo'yniga yoki umurtqa pog'onasiga bitta qattiq zarba. Boudro uni kaltakladi.
  
  Xeyden ko'zlarini katta ochdi va oxirgi marta quyosh nurini ko'rishga qaror qildi. Uning fikrlari Ben haqida edi va u shunday deb o'yladi: Meni qanday o'lganimga qarab emas, qanday yashaganimga qarab hukm qiling.
  
  Yana.
  
  Keyin arslondek ulkan va dahshatli May Kitano yugurib keldi. Xaydendan taxminan uch fut uzoqlikda, u yerdan itarib yubordi va har bir untsiyani zarbaga aylantirdi. Bir soniya o'tgach, bu kuch Budroning ustki qismini sindirib tashladi, suyaklar va organlarni sindirdi, tishlarini parchalab tashladi va keng yoyga qon sepdi.
  
  Og'irlik Haydenning orqasidan ko'tarildi.
  
  Kimdir uni loydan bemalol ko"tardi. Kimdir uni ko'tarib, ehtiyotkorlik bilan o'tli qirg'oqqa yotqizdi va ustiga egdi.
  
  Bu kimdir May Kitano edi. "Tinchlaning", dedi u osongina. "U o"lgan. Biz g'alaba qozondik".
  
  Xeyden qimirlay olmadi va gapira olmadi. U faqat moviy osmonga, tebranib turgan daraxtlarga va Mayning kulib turgan chehrasiga qaradi.
  
  Va biroz vaqt o'tgach, u dedi: "Menga eslatib qo'ying, sizni hech qachon g'azablantirmasin. Haqiqatan ham, agar sen hozirgacha bo'lgan eng zo'r bo'lmasang, men..." Uning fikrlari hamon Ben bilan edi, shuning uchun u nima deyishi mumkinligini aytdi. "Men Asdada eshagimni ko'rsataman."
  
  
  36-BOB
  
  
  Qonli Podshoh o'z xalqini mutlaq chegaralariga itarib yubordi.
  
  Ularning ta'qibchilari bo'shliqni deyarli yopgani uning g'azabini qo'zg'atdi. Juda ko'p odamlar uni sekinlashtirdi. Bu ularning tor fikrli yo'lboshchisi bo'lib, ular oldinga siljishlari mumkin bo'lgan mayda-chuydalar bilan aralashib ketishdi. Ushbu sovrin uchun o'lganlar soni muhim emas edi. Qonli shoh ularning qurbonligini talab qildi va kutdi. U ularning hammasi yotib, uning uchun o'lishlarini kutdi. Ularning oilalariga g'amxo'rlik qilishdi. Yoki hech bo'lmaganda ular qiynoqqa solinmas edi.
  
  Hammasi mukofot edi.
  
  Uning yo'lboshchisi, Tomas ismli odam, bu Hawksworth ismli boshqa bir ahmoq hasad deb ataydigan daraja haqida nimadir deb g'o'ldiradi. Bu to'rtinchi palata edi, Qonli podshohning g'azabi qaynadi. Faqat to'rtinchisi. Standart afsona jahannamning etti darajasi haqida gapirdi. Bundan keyin haqiqatan ham yana uchta bo'lishi mumkinmi?
  
  Xoksvort qayerdan bildi? Yozuvchi va oshpaz beshinchi darajadan keyin tuzoq tizimini ko"rib, to"plari yeryong"oqdek kichrayib, o"girilib, qochib ketishdi. Dmitriy Kovalenko, deb o'yladi u, albatta, bunday qilmaydi.
  
  - Nimani kutyapsan? - u Tomasga qarab baqirdi. "Biz harakat qilamiz. Endi."
  
  "Men tuzoq tizimini aniq tushunmadim, ser", - deya boshladi Tomas.
  
  "Tuzoq tizimi bilan jahannamga. Odamlarni ichkariga yuboring. Ular buni tezroq topadilar." Qonli podshoh xonani ko"zdan kechirar ekan, zavqlanib lablarini qisib qo"ydi.
  
  Oldingi uchtasidan farqli o'laroq, bu xona go'yo toshning o'ziga o'yib tashlanganga o'xshab, markaziy sayoz chuqurlikka egildi. Qattiq poldan bir nechta qalin metall tayanchlar deyarli zinapoyalarga o'xshab chiqib ketdi. Biz oldinga siljishimiz bilan kameraning devorlari torayib ketdi, shunda hovuzdan keyin ular yana kengaya boshladi.
  
  Hovuz "bo'g'ilish nuqtasi" bo'lib ko'rindi.
  
  Hasad?- deb o"yladi qonxo"r shoh. Qanday qilib bunday gunoh haqiqiy hayotga, soyalar sizni nafaqat himoya qila oladigan, balki o'ldirishi mumkin bo'lgan bu yer osti dunyosiga o'tdi? U Tomasning oldinga siljish buyrug'ini berganini kuzatdi. Avvaliga hammasi yaxshi o'tdi. Qon podshohi uzoqdan otishma ovozlarini eshitib, ular kelgan joyga bir qaradi. Drake va uning kichik armiyasi la'nati bo'lsin. Bu yerdan chiqib ketgach, u qonli qasos shafqatsiz maqsadiga erishishini shaxsan ta'minlaydi.
  
  Otishma uni jonlantirdi. "Ko'chirish!" - deb qichqirdi u, rahbar qandaydir yashirin bosim nuqtasiga qadam bosgan paytda. Qulagan toshdek urildi, havoning shovqini eshitildi va to'satdan rahbarning boshi tosh polga tegib, tik qiyalikdan futbol to'pi kabi dumalab tushdi. Boshsiz jasad qonga botib yiqildi.
  
  Hatto Qonli podshoh ham tikilib qoldi. Ammo u qo'rquvni his qilmadi. U faqat etakchi odamiga nima sabab bo'lganini ko'rishni xohladi. Tomas uning yonida qichqirdi. Qon podshohi odamning qo'rquvidan zavqlanib, uning izidan ergashib, uni oldinga surdi. Nihoyat, tebranib turgan tananing yonida u to'xtadi.
  
  Qo'rqib ketgan odamlar bilan o'ralgan qonli shoh qadimiy mexanizmni o'rgandi. Ikkita metall ustunlar orasiga bosh balandligida ustaradek yupqa sim tortilgan bo'lib, ular qandaydir qisish moslamasi bilan mahkamlangan bo'lishi kerak edi. Uning odami tetikni bosganida, ustunlar qo'yib yuborilgan va sim ular bilan birga aylanib, odamining bo'ynidagi boshini kesib tashlagan.
  
  Ajoyib. Ajoyib to'xtatuvchi vosita, deb o'yladi u va yangi uyidagi xizmatchilar turar joyida bunday qurilmadan foydalanish mumkinmi, deb o'yladi.
  
  - Nimani kutyapsan? - deb baqirdi qolganlarga. "Ko'chirish!"
  
  Uch kishi oldinga otildi va yana o'nlab kishi ergashdi. Qon qiroli, agar Drake tezda uni bosib o'tib ketsa, orqasida yana yarim o'nlab qoldirishni oqilona deb hisobladi.
  
  "Endi tez", dedi u. "Agar tezroq yursak, u erga tezroq etib boramiz, to'g'rimi?"
  
  Uning odamlari qochib ketishdi va ular haqiqatan ham tanlash imkoniyati yo'qligini va aqldan ozgan xo'jayinining to'g'ri ekanligiga ozgina imkoniyat borligini bilib, qochib ketishdi. Yana bir tuzoq ishga tushdi va ikkinchi bosh qiyalikdan pastga dumaladi. Jasad yiqilib tushdi va uning orqasidagi odam uning ustidan qoqilib ketdi va o'zini omadli deb hisobladi, chunki boshqa bir sim uning boshi ustidagi havoni kesib tashladi.
  
  Ikkinchi guruh pastga tusha boshlaganda, Qon shohi ularga qo'shildi. Yangi tuzoqlar o'rnatildi. Ko'proq bosh va bosh terisi tusha boshladi. Keyin g"or bo"ylab jaranglagan kuchli portlash eshitildi. Toraygan o'tish joyining ikkala tomonida ko'zgular paydo bo'lib, ular oldida turgan odam aks ettirilgan.
  
  Shu payt shovullab oqayotgan suvning ovozi eshitilib, qiyalik etagidagi hovuz to"la boshladi.
  
  Faqat bu suv shunchaki suv emas edi. Sigaret chekishiga qarab emas.
  
  Tomas ular tomon yugurganlarida qichqirdi. "U kislotali ko'l bilan oziqlanadi. Bu oltingugurt dioksidi gazi suvda eriydi va sulfat kislota hosil qiladi. Siz, albatta, bunga tegishni xohlamaysiz! "
  
  "To'xtamang", deb baqirdi Qonli podshoh odamlarning sekinlasha boshlaganini ko'rib. "Metal ustunlardan foydalaning, ahmoqlar."
  
  Butun jamoa olomon ichida qiyalikdan pastga tushdi. Chap va o'ng tomonda tasodifiy tuzoqlar otilgan kamonga o'xshash ovoz bilan ochildi. Boshsiz jasadlar yiqilib, erkaklarning boshlari tashlangan ananasdek dumalab ketdi, ba'zilari qoqilib ketishdi, boshqalari tasodifan tepishdi. Qon qiroli qutblar soniga nisbatan juda ko'p odam borligini erta payqab qoldi va to'plamning mentaliteti ular orasidan unchalik aqlli bo'lmaganlarni hech o'ylamasdan sakrashiga sabab bo'lishini tushundi.
  
  Ular o'z taqdirlariga loyiq edilar. Har doim ahmoqning o'lishi yaxshiroq edi.
  
  Qon shohi sekinlashdi va Tomasni ushlab turdi. Yana bir qancha odamlar ham sekinlashdi va Qon Podshohining faqat eng yorqin va eng yaxshilar omon qolishiga ishonchini yana bir bor tasdiqladilar. To"plam yetakchisi birinchi temir ustunga sakrab tushdi, so"ng shovullab oqayotgan suv ustida ustundan ustunga sakray boshladi. Avvaliga u biroz muvaffaqiyatga erishdi, lekin keyin zaharli to'lqin oyoqlariga tegdi. Kislotali suv tegib ketgan joyda uning kiyimi va terisi yonib ketdi.
  
  Oyog"i keyingi ustunga tekkanida, og"riq uni ikki baravar oshirib yubordi va u to"plangan hovuzga to"g"ri sachratib yiqildi. G'azablangan, azobli hayqiriqlar butun zalda aks-sado berdi.
  
  Yana bir kishi peshtaxtadan tushib, ichkariga tushib ketdi. Uchinchi odam hovuz chetida to'xtadi, u sakrash uchun aniq peshtaxta yo'qligini kech angladi va boshqa odam ko'r-ko'rona uning orqasiga urildi.
  
  Ko'zgular oldida turgan odamni aks ettirdi. Qarshingizdagi odamga hasad qilasizmi?
  
  Qonli podshoh ko'zgularning maqsadini va tuzoqning vayron bo'lishini ko'rdi. "Pastga qarang!" Tomas bir vaqtning o'zida baqirdi. "Oyogʻingizga qarang, oldingi odamga emas. Ushbu oddiy mashq sizga postlardan xavfsiz o"tishga yordam beradi".
  
  Qon shohi yangi paydo bo'lgan ko'lning chetida to'xtadi. Suv hali ham ko'tarilayotganiga qarab, u tayanchlarning tepalari tez orada qaynayotgan sirt ostida bo'lishini ko'rdi. U o'zining oldidagi odamni turtib, Tomasni o'zi bilan birga tortdi. Qopqon shu qadar yaqin masofadan chiqib ketdiki, yelkasidan metall ustun uchib o"tganda shamolni his qildi.
  
  Ustunlarga chiqing va tasodifiy tartibda tezda raqsga tushing. Oldindan suv sachragach, qisqa pauza bo'ldi. Yana bir ustun va uning oldidagi odam qoqilib ketdi. Qichqirib, u mo''jizalar ko'rsatdi va boshqa ustunga qo'nish orqali yiqilishini to'xtatishga muvaffaq bo'ldi. Kislotali suv uning atrofiga sachraydi, lekin unga tegmadi.
  
  Xayr.
  
  Qonli shoh o'z imkoniyatini ko'rdi. U o"ylamay, to"xtamay, olis qirg"oqning xavfsiz joyiga o"tish va yetib borish uchun ko"prik sifatida foydalanib, odamning egilgan tanasiga qadam qo"ydi. Uning og'irligi odamni yanada pastga itarib yubordi va ko'kragini kislotaga botdi.
  
  Keyingi soniyada u bo'ronda adashib qoldi.
  
  Qonli podshoh uning ortidan tikilib qoldi. "ahmoq".
  
  Tomas uning yoniga tushdi. Ko'proq odamlar epchillik bilan metall ustunlar orasiga sakrab o'tishdi. Qonli Podshoh oldinga qarab kemerli chiqishga qaradi.
  
  "Va beshinchi darajagacha davom etadi", dedi u o'zini tutib. "Bu qurtni qayerda taqlid qilaman, Kuk. Va nihoyat, qayerda, - dedi u. "Men Mett Drakeni yo'q qilaman."
  
  
  O'ttiz yettinchi bob
  
  
  Gavayining Katta oroli chalkashmaslik uchun shunday nomlangan. Uning haqiqiy nomi Gavayi yoki Gavayi oroli bo'lib, u Qo'shma Shtatlardagi eng katta oroldir. Bu erda dunyodagi eng mashhur vulqonlardan biri - Kilauea tog'i joylashgan bo'lib, u 1983 yildan beri doimiy ravishda otilib kelmoqda.
  
  Bugun Mauna Loa singlisi vulqonining pastki yon bag'irlarida Mano Kinimaka va Alisiya Mayls AQSh dengiz piyodalari guruhi bilan birga orol aholisining ongida ildiz otgan parazitni haydab chiqara boshladi.
  
  Ular tashqi perimetrni yorib o'tib, Qon shohining o'nlab odamlarini o'ldirishdi va qo'riqchilar barcha garovga olinganlarni ozod qilganda, katta qo'shimchaga kirishdi. Xuddi shu payt bino orqasida tezlashayotgan mashinalarning xirillashi eshitildi. Alisiya va Kinimaka yugurish uchun vaqtlarini boy berishmadi.
  
  Alisiya sarosimaga tushib to"xtadi. - Jin ursin, eshaklar qochib ketishyapti. To"rt kvadrosikl o"zlarining ulkan shinalarida sakrab yugurishdi.
  
  Kinimaka miltig"ini ko"tarib, mo"ljalga oldi. "Uzoq emas." U o'q uzdi. Alisiya oxirgi odam yiqilganini va ATV tezda to'xtaganini tomosha qildi.
  
  "Voy, katta yigit, politsiya uchun yomon emas. Kelinglar."
  
  "Men Markaziy razvedka boshqarmasidanman." Kinimaka har doim o'lja oldi, bu Alisiyani xursand qildi.
  
  "Uch harfli qisqartmalar ingliz tiliga tegishli. Buni eslab qoling".
  
  Alisiya ATVga yaqinlasharkan, Kinimaka nimadir deb ming"irladi. U hali ham ishlayotgan edi. Bir vaqtning o'zida ikkalasi ham oldingi o'rindiqni egallashga harakat qilishdi. Alisiya bosh chayqab, orqa tomonga ishora qildi.
  
  "Men ortimdagi odamlarimni afzal ko'raman, do'stim, agar ular pastga tushmasalar."
  
  Alisiya dvigatelni ishga tushirdi va haydab ketdi. ATV katta xunuk yirtqich edi, lekin u ravon harakatlanar va to'qnashuvlar ustidan bemalol sakrab o'tardi. Katta Gavayi uni ushlab turish uchun qo'llarini beliga o'rab oldi, bu kerak emas. U o'tirgan joyda qalamlar bor edi. Alisiya jilmayib, hech narsa demadi.
  
  Oldinda qochayotgan odamlar ta'qib qilinayotganini angladilar. Ulardan ikkisining yo"lovchilari orqaga burilib, o"q uzgan. Alisiya qovog'ini solib, bu yo'l bilan hech narsa urishning mutlaqo mumkin emasligini bildi. Havaskorlar, deb o'yladi u. Men har doim havaskorlar bilan jang qilayotgandek tuyuladi. U so'nggi haqiqiy jangi Abel Frey qal'asida Dreykga qarshi bo'lgan. Va shunda ham odam zanglagan edi, yetti yillik xushmuomalalik tuzoqlariga to'sqinlik qildi.
  
  Endi u boshqacha nuqtai nazarga ega bo'lishi mumkin.
  
  Alisiya mashinani tez emas, aqlli boshqardi. Qisqa vaqt ichida u o'z ATV-ni maqbul tortishish masofasiga olib keldi. - deb qichqirdi Kinimaka qulog'iga. "Men otaman!"
  
  U zarbani siqib chiqardi. Boshqa yollanma askar chinqirib yubordi va shiddat bilan tuproqqa sakrab tushdi. "Bu ikkitadan ikkitasi", deb xitob qildi Alisiya. "Yana bitta, va siz och bo'lasiz ..."
  
  Ularning kvadrosikllari yashirin tepalikka qulab tushdi va aqldan ozgancha chap tomonga burilib ketdi. Bir lahzaga ular ikki g'ildirak ustida ag'darilgan holda o'zlarini ag'darishdi, ammo mashina muvozanatni saqlab, yana erga qulab tushdi. Alisiya havoga ko"tarilish uchun gaz kelebeğini ochishga vaqtini boy bermadi.
  
  Kinimaka ariqni undan oldin ko"rdi. "Qo'pol!" U "Kuting!" deb baqirdi.
  
  Keng va chuqur ariq tez yaqinlashayotgani sababli Alisiya tezligini oshira oldi. ATV g"ildiraklarini aylanib, dvigatelini gurillatib, tubsizlik ustidan uchib o"tib, o"rnida qolishga urinib, narigi tomonga qo"ndi. Alisiya boshini yumshoq barga urdi. Kinimaka uni shu qadar mahkam ushlab oldiki, ikkalasining ham ortiga o"girilishiga imkon bermadi va chang bosganida ular birdan dushmanlar qatoriga kirganliklarini angladilar.
  
  Ularning yonida qora kvadrosikl loyda aylanib, noqulay qo"ndi va endi o"zini to"g"rilashga urinmoqda. Kinimaka hech ikkilanmay sakrab tushdi, to"g"ri haydovchiga qarab yugurdi va uni va uning yo"lovchisini mashinadan chirigan loyga urib yubordi.
  
  Alisiya ko"zlaridagi changni artdi. Yagona yo'lovchisi bo'lgan ATV uning oldida tezlikni oshirdi, lekin hali ham yetib bormagan edi. U miltiqni oldi, mo"ljalga oldi va o"q uzdi, so"ng tekshirishga hojat qoldirmay, gavayilik sherigi loyda qiynalayotgan joyga ko"chirdi.
  
  Kinimaka bir odamni loydan sudrab ketdi. "Bu mening uyim!" Alisiya raqibining qo"lini burish va sindirishdan oldin uning qichqirayotganini eshitdi. Ikkinchi odam unga qarata o'q uzganda, Alisiya kulib, miltig'ini tushirdi. Kinimaka uning yordamiga muhtoj emas edi. Ikkinchi odam ko'rsatmalar to'rt yoshli bolaga qanday ta'sir qilganidek, undan sakrab tushdi. Erkak yerga yiqildi va Kinimaka uning yuziga musht tushirdi.
  
  Alisiya unga bosh irg"adi. "Keling, buni tugatamiz."
  
  Oxirgi ATV qiyinchilik bilan oldinga siljidi. Uning haydovchisi o'sha sakrashlar paytida jarohatlangan bo'lishi kerak. Alisiya tezda o'z o'rniga ega bo'la boshladi, endi ular ranchoni osonlik bilan qaytarib olganlaridan biroz hafsalasi pir bo'ldi. Lekin hech bo'lmaganda ular barcha garovga olinganlarni qutqarib qolishdi.
  
  Agar u Qon Podshohi haqida bir narsani bilgan bo'lsa, bu erdagi bu odamlar, bu yollanma askarlar uning jamoasining qoldiqlari bo'lib, hokimiyatga to'sqinlik qilish va chalg'itish uchun bu erga yuborilgan. Bo'ling va g'alaba qozoning.
  
  Oxirgi ATVga yaqinlashganda u sekinlashdi. Pauza qilmasdan, hatto rulni ham ushlab turmasdan, u ikki marta o'q uzdi va ikki kishi yiqildi.
  
  Zo'rg'a boshlangan jang tugadi. Alisiya bir daqiqa uzoqlarga qaradi. Agar hammasi reja bo'yicha ketsa, Mey va Xeyden, Dreyk va boshqalar jangning o'z qismlaridan omon qolishsa, keyingi jang uning eng qiyin va oxirgisi bo'lishi mumkin.
  
  Chunki bu May Kitanoga qarshi bo'lardi. Va u Dreykga May Uellsni o'ldirganini aytishi kerak.
  
  Ajoyib.
  
  Kinimaka uning yelkasiga qoqdi. "Bizga qaytish vaqti keldi."
  
  "Oh, qizga dam bering", dedi u. "Biz Gavayidamiz. Menga quyosh botishini ko'rishga ruxsat bering."
  
  
  O'ttiz sakkizinchi bob
  
  
  "Demak, hasad nimaga o'xshaydi?"
  
  Drake va uning jamoasi barcha ehtiyot choralarini ko"rib, to"rtinchi palataga kirishdi. Shunda ham, ularning oldida turgan manzarani to'liq tushunish uchun bir necha daqiqa kerak bo'ldi. Hamma joyda boshsiz jasadlar yotardi. Qon polga sachragan va ba'zi joylarda hamon qalin oqayotgan edi. Boshlarning o'zlari tashlab ketilgan bolalar o'yinchoqlari kabi erga sochilib ketgan.
  
  Tor o"tish joyining ikki tomonida buloq tuzoqlari turardi. Drake ustaradek yupqa simga bir nazar tashladi va nima bo'lganini taxmin qildi. Komodo quloqlariga ishonmay hushtak chaldi.
  
  "Bir payt bu tuzoqlar qochib ketishi mumkin", dedi Ben. "Biz harakat qilishimiz kerak."
  
  Karin jirkanch ovoz chiqardi.
  
  "Biz tezda harakat qilishimiz va hamma narsada qolishimiz kerak", dedi Drake. "Yo'q, kuting".
  
  Endi u tuzoq ortidan suvga to'la, ko'pik va ko'pikli keng hovuzni ko'rdi. Hovuzning chekkalari bo"ylab suv chayqalib, yaltirab turardi.
  
  "Bu muammo bo'lishi mumkin. Metall ustunlarni ko'ryapsizmi? "
  
  "Men Qon Podshohining odamlari ularni zinapoya sifatida ishlatishgan," dedi Ben sirli ohangda. "Biz qilishimiz kerak bo'lgan narsa - suvning tushishini kutish."
  
  "Nega ular orqali o'tmaslik kerak?" Komodo bu so'zlarni aytganida ham uning yuzida shubha bor edi.
  
  "Bu hovuzni kislotali ko'l yoki quduq oziqlantirishi mumkin edi", deb tushuntirdi Karin. "Gazlar vulqon ichida yoki uning yonida suvni sulfat kislotaga aylantira oladi. Hatto uzoq vaqtdan beri g'oyib bo'ldi."
  
  "Kislota metall ustunlarni zanglamaydimi?" Dreyk ishora qildi.
  
  Ben bosh irg'adi. "Albatta".
  
  Ular bir necha daqiqa suv oqayotganini kuzatishdi. Ular tomosha qilishganda, dahshatli chertish ovozi eshitildi. Drake tezda to'pponchasini ko'tardi. Omon qolgan oltita Delta jangchisi bir soniyadan keyin uning harakatlarini takrorladi.
  
  Hech narsa qimirlamadi.
  
  Keyin yana ovoz keldi. Qattiq bosish. Metall yo'llar bo'ylab o'tadigan garaj eshigi kabelining ovozi. Faqat bu garaj eshigi emas edi.
  
  Sekin-asta, Drake kuzatar ekan, tuzoqlardan biri yana devorga tishlay boshladi. Vaqtinchalik kechikishmi? Ammo bunday texnologiya qadimgi irqlar uchun mavjud emas edi. Yoki bu fikr poyezdi koinotda boshqa aqlli hayot yo"qligini e"lon qilgan odamning telbaligiga o"xshardimi?
  
  Qanday takabburlik.
  
  Yozuvlar yaratilgunga qadar qanday tsivilizatsiyalar mavjudligini kim bilardi? Drake hozir ikkilanmasligi kerak edi. Harakat qilish vaqti keldi.
  
  "Suv chekinmoqda", dedi u. "Ben. Hech qanday kutilmagan hodisalar bormi? "
  
  Ben uning yozuvlari bilan maslahatlashdi va Karin umid qilamanki, uni xayolida takrorladi. "Hoksvort ko'p gapirmaydi." Ben bir nechta qog'ozlarni shitirladi. "Ehtimol, bechora shokka tushgandir. Esingizda bo'lsin, ular o'shanda bunday narsani kutishmagan edi."
  
  "U holda beshinchi daraja haqiqiy shiddatli bo'ron bo'lishi kerak", dedi Komodo bo'g'iq ovoz bilan. "Chunki bundan keyin Kuk orqaga qaytdi."
  
  Ben lablarini burishtirdi. "Xoksvortning aytishicha, Kuk beshinchi darajadan keyin ko'rgan narsasi uni orqaga qaytarishga majbur qilgan. Xonaning o'zi emas."
  
  "Ha, ehtimol olti va ettinchi darajalar", dedi Delta askarlaridan biri jimgina.
  
  "Oynalar haqida unutmang." Karin ularga ishora qildi. "Ular oldinga ishora qiladilar, aniqki, oldingi odamga. Ehtimol, bu ogohlantirishdir."
  
  "Bu Joneslar bilan birga bo'lishga o'xshaydi." Drake bosh irg'adi. "Tushundim. Shunday qilib, ayniqsa Dinorok va Devid Koverdeyl ruhida, men har doim borgan har bir kontsertimda so'rashini eshitgan birinchi savolni beraman. Sen tayyorsan?"
  
  Drake yo'l ko'rsatdi. Qolgan jamoalar ham o'rganib qolganidek, safga tushib qolishdi. Markaziy chiziqqa kirib, Dreyk tuzoqlarda hech qanday qiyinchilikni kutmagan va hech kimga duch kelmagan, garchi u bir nechta sarflangan bosim ochkolarini qo'lga kiritgan bo'lsa-da. Hovuz chetiga yetganlarida suv tez oqib tushdi.
  
  "Ustunlar yaxshi ko'rinadi", dedi u. "Orqangizni ehtiyot qiling. Va pastga qaramang. Bu yerda qandaydir jirkanch narsalar suzib yuribdi."
  
  Drake birinchi bo'lib, ehtiyotkor va aniq ketdi. Butun jamoa bir necha daqiqa ichida ularni osongina kesib o'tdi va chiqish yo'li tomon yo'l oldi.
  
  "Qon shohi biz uchun barcha tuzoqlarni qo'ygani yaxshi edi." Ben biroz kulib yubordi.
  
  "Endi biz ahmoqning orqasida qola olmaymiz." Dreyk yaqin tarixdagi eng qo'rqinchli jinoyatchi bilan yuzma-yuz uchrashish umidida qo'llarini musht qilib, boshi chayqalayotganini his qildi.
  
  
  * * *
  
  
  Keyingi archa ulkan g"orga ochildi. Eng yaqin yo'l qiyalikdan pastga, keyin esa baland qoya ostidagi keng yo'l bo'ylab olib borardi.
  
  Ammo ularning yo'lini butunlay to'sib qo'ygan jiddiy to'siq bor edi.
  
  Drakening ko'zlari katta-katta ochildi. "Qonli do'zah."
  
  U hech qachon bunday narsani orzu qilmagan edi. To'siq aslida tirik qoyadan o'yilgan ulkan figura edi. U chap devorga orqasini suyab, katta qorni yo'l bo'ylab chiqib ketib, dam oldi. Oziq-ovqat haykallari uning oshqozonida bir uyumda yotardi, shuningdek, oyoqlari bo'ylab tarqalib, yo'lda to'plangan edi.
  
  Haykalning oyoqlari ostida dahshatli figura yotardi. O'lik inson tanasi. Tana go"yo o"ta azob chekayotgandek qiyshayib ketgandek edi.
  
  "Bu ochko'zlik", dedi Ben hayratda. "Ochko'zlik bilan bog'liq bo'lgan jin - bu Beelzebub."
  
  Dreykning ko'zi chimirib ketdi. "Bogemiya rapsodiyasidagi Beelzebubdagi kabi demoqchimisiz?"
  
  Ben xo'rsindi. "Hammasi rok-n-roll haqida emas, Mett. Men Beelzebub jinini nazarda tutyapman. Shaytonning o'ng qo'li."
  
  "Men Shaytonning o'ng qo'li ortiqcha ishlaganini eshitdim." Drake ulkan to'siqga tikildi. "Men sizning miyangizni hurmat qilganimda, Bleyk, bema'ni gaplarni to'xtating. Albatta, hamma narsa rok-n-roll bilan bog"liq".
  
  Karin uzun sarg'ish sochlarini qo'yib yubordi va keyin ularni yanada qattiqroq bog'lay boshladi. Bir necha Delta askarlari, shu jumladan Komodo ham uni kuzatib turardi. Uning ta'kidlashicha, Xoksvort o'z eslatmalarida ushbu g'or haqida ba'zi qiziqarli ma'lumotlarni keltirgan. U gapirayotganda, Drake uning ko'zlarini xonada kezib chiqishiga imkon berdi.
  
  U ulkan figuraning orqasida endi chiqish arkining yo'qligini payqadi. Buning o'rniga, orqa devor bo'ylab keng to'siq o'tib, baland shiftga qarab egilib, baland toshli platoda tugaydi. Drake platoga qaraganida, u eng chekkada balkonga o'xshagan narsani ko'rdi, deyarli kuzatuv maydonchasiga o'xshaydi ... oxirgi ikki qavat?
  
  Dreykning xayollari o"q ovozi yangragach, uzilib qoldi. O"q ularning boshiga tegib o"tdi. Drake polga yiqildi, lekin keyin Komodo jimgina o"zi ko"zdan kechirgan o"sha qoyali plato tomon ishora qildi va o"ralgan qirradan unga qarab yugurayotgan o"ndan ortiq figuralarni ko"rdi.
  
  Kovalenko odamlari.
  
  Bu nima degani edi...
  
  "Bu ahmoqni chetlab o'tishning yo'lini toping", deb pichirladi Dreyk Benga, ularning yo'lini to'sib qo'ygan og'ir haykal tomon bosh irg'ab, so'ng butun diqqatini toshloqqa qaratdi.
  
  Og'ir urg'uli ovoz g'ururlandi, takabbur va takabbur. "Met Dreyk! Mening yangi dushmanim! Demak, siz yana meni to'xtatmoqchisiz, a? Men! Sizlar hech qachon hech narsani o'rganmaysizlarmi?
  
  "Siz nimaga erishmoqchisiz, Kovalenko? Bularning barchasi nimani anglatadi?"
  
  "Bularning barchasi nimani anglatadi? Bu umrbod izlanish haqida. Kukni kaltaklaganim haqida. Yigirma yil davomida har kuni bir odamni o'ldirish orqali qanday o'qiganim va mashq qilganim haqida. Men boshqa erkaklar kabi emasman. Birinchi milliardimni ishlab olishimdan oldin men buni engib chiqdim.
  
  "Siz allaqachon Kukni mag'lub qildingiz", dedi Dreyk xotirjamlik bilan. "Nega bu erga qaytib kelmaysiz? Siz va men gaplashamiz."
  
  "Meni o'ldirmoqchimisan? Menda boshqa yo'l bo'lmasdi. Hatto mening xalqim ham meni o"ldirmoqchi".
  
  "Bu sizning ajoyib mutaxassis ekanligingiz uchundir."
  
  Kovalenko qovog'ini chimirdi, lekin uning bema'ni gaplari shu qadar hayratga tushdiki, bu haqorat hatto to'g'ri qabul qilinmadi. "Maqsadlarimga erishish uchun minglab odamlarni o'ldirdim. Balki men allaqachon qilgandirman. Kim sanashga qiynaladi? Ammo buni eslab qoling, Drake va yaxshi eslab qoling. Siz va do'stlaringiz ushbu statistikaning bir qismi bo'lasiz. Men sizning xotiralaringizni Yer yuzidan o'chirib tashlayman."
  
  "Bunchalik melodramatik bo'lishni bas qiling", deb baqirdi Drake. - Bu yerga tushing va sizda to'plam borligini isbotlang, chol. U yaqinda Karin va Benning diqqat bilan gaplashayotganini ko'rdi, ikkalasi ham bir narsa paydo bo'lgach, boshini qimirlatishdi.
  
  "Meni osonlikcha o'laman deb o'ylamang, hatto tasodifan uchrashib qolsak ham. Men ona Rossiyaning eng qiyin shahrining eng qiyin ko'chalarida o'sganman. Men esa ular orasidan bemalol yurdim. Ular menga tegishli edi. Britaniya va amerikaliklar haqiqiy kurash haqida hech narsa bilishmaydi". Qattiq qiyofali odam yerga tupurdi.
  
  Drakening ko'zlari halokatli edi. "Oh, chin dildan umid qilamanki, siz osonlikcha o'lmaysiz."
  
  "Tez orada ko'rishamiz, britaniyalik, men xazinamni talab qilgancha yonishingni kuzataman. Yana bir ayolingni olib ketayotganimda qichqirganingni ko"raman. Men xudo bo"lgunimcha, chirishingni kuzataman".
  
  "Osmon uchun". Komodo zolimlarning g"ala-g"ovurini tinglashdan charchadi. U tosh to"nka tomon o"q uzib, Qon Podshohining odamlarini vahima qo"zg"atdi. Hozir ham, Dreyk ko'rdi, o'n kishidan to'qqiztasi hamon unga yordam berish uchun yugurib yuribdi.
  
  Darhol javob zarbalari eshitildi. O"qlar yaqin atrofdagi tosh devorlardan shivirlab otildi.
  
  Ben baqirdi: "Biz qilishimiz kerak bo'lgan narsa - bu semiz yigitning ustiga chiqish. Juda qiyin emas..."
  
  Drake yaqinlashayotganini his qildi. Bir parcha tosh yelkasiga tushganida qoshini ko"tardi.
  
  "Ammo," dedi Karin, uning Benga o'xshashligi Dreyk u bilan uzoq vaqt o'tkazgan sayin ravshanroq bo'la boshladi. "Ush bu oziq-ovqat. Uning bir qismi bo'sh. Va qandaydir gaz bilan to'ldirilgan."
  
  "Menimcha, bu kulgili gaz emas." Drake shaklsiz jasadga qaradi.
  
  Komodo Qon Qirolining odamlarini ushlab qolish uchun konservativ o'q uzdi. "Agar shunday bo'lsa, bu haqiqatan ham juda yaxshi narsa."
  
  "Tayyor kukunlar", dedi Karin. "Tetiklar tortilganda chiqariladi. Ehtimol, Tutankhamun qabrini topgan arxeologlarning ko'pchiligini o'ldirganlarga o'xshash. Siz taxmin qilingan la'nat haqida bilasiz, to'g'rimi? Ko'pchilik qadimgi Misr ruhoniylari qabrda bizga qoldirilgan ba'zi iksirlar yoki gazlar faqat qabr qaroqchilarini yo'q qilish uchun mo'ljallangan deb hisoblashadi.
  
  "Eng xavfsiz yo'l qaysi?" - so"radi Drake.
  
  "Bilmaymiz, lekin biz tez yugursak, bir vaqtning o'zida kimdir orqasiga ozgina kukun qo'yib yuborsa, bu juda oz miqdorda bo'lishi kerak va tezda bug'lanadi. Qopqon bu erda birinchi navbatda haykalga ko'tarilgan har qanday odamni to'xtatish uchun & # 184; , buni o'tkazib yubormang."
  
  - Xoksvortning so'zlariga ko'ra, - dedi Karin tabassum bilan.
  
  Drake vaziyatni baholadi. Bu uning uchun burilish nuqtasiga o'xshardi. Agar u erda kuzatuv balkoni bo'lsa, unda ular oxiriga yaqin bo'lishi kerak edi. U yerdan oltinchi va ettinchi palatalarga, keyin esa afsonaviy "xazina"ga to'g'ridan-to'g'ri yo'l bo'lishini tasavvur qildi. U jamoani kattalashtirishga bir oz vaqt ajratdi.
  
  "Mana, biz bu bilan boramiz", dedi u. "Hammasi yoki hech narsa. Yuqorida, - u jahl bilan mushtini Kovalenkoga silkitdi, - dunyoga o'q otayotgan ko'r odam. Va, Ben, sizning ma'lumotingiz uchun, bu haqiqiy Dinorok. Lekin bu bilan biz boramiz. Hammasi yoki hech narsa. Bunga tayyormisiz?"
  
  Uni qulog'ini kar bo'lgudek bo'kirish bilan kutib olishdi.
  
  Mett Drake o'zining sevgan ayolidan qasos olish va dunyoni o'zi bilgan eng yovuz odamdan xalos qilish uchun o'zining so'nggi bosqichida o'z odamlarini do'zaxning pastki darajalariga olib borib, qochib ketdi.
  
  Chiqish vaqti.
  
  
  O'ttiz TO'qqizinchi bob
  
  
  Drake bahaybat haykalga sakrab tushdi va oyoqqa turishga urindi va o'zini tortib olish uchun o'yilgan ovqatni ushlab oldi. Haykal uning barmoqlari ostida sovuq, qo'pol va begona tuxumga tegganday tuyuldi. Muvozanatni saqlab qolish uchun bor kuchi bilan nafasini ushlab turdi, ammo meva, tiniq non va cho'chqa go'shti ushlanib qoldi.
  
  Uning ostida va o'ng tomonida unchalik omadli bo'lmagan odamning jasadi yotardi.
  
  Uning atrofida o'qlar hushtak chaldi. Komodo va Delta jamoasining yana bir a'zosi olovni qoplashdi.
  
  Bir soniyani ham boy bermay, Dreyk shakllangan figuraning asosiy qismidan sakrab o'tib, boshqa tomondan pastga tushdi. Oyog"i tosh polga tekkanida u o"girilib, navbatdagi navbatdagi odamga bosh barmog"ini ko"rsatdi.
  
  Va keyin u ham o'q uzdi va birinchi o'q bilan Qon shohining odamlaridan birini o'ldirdi. Erkak qoyadan dumalab tushib, dahshatli qichqiriq bilan o'lgan o'rtog'ining jasadi yoniga tushdi.
  
  Navbatdagi ikkinchi odam buni qildi.
  
  Keyingi Ben edi.
  
  
  * * *
  
  
  Besh daqiqa o'tgach, butun jamoa ochko'zlik soyasida xavfsiz tarzda yashirindi. Faqat bitta bo'lak ovqat ezilgan. Drake chang bulutining havoga ko'tarilib, halokatli, sehrlangan ilonning tanasi kabi aylanayotganini kuzatdi, lekin bir necha soniyadan so'ng u qochib ketayotgan jinoyatchining etiklariga ham tegmasdan bug'lanib ketdi.
  
  "To'r."
  
  Drake ikki marta tokning boshlanishini tashkil etgan qisqa qiyalik tomon yo'l ko'rsatdi. Shu nuqtai nazardan, ular toshli platoga chiqishdan oldin devor bo'ylab chiroyli tarzda egilganini ko'rdilar.
  
  Qon shohining odamlari orqaga chekinishdi. Bu vaqt bilan poyga edi.
  
  Ular yuqoriga ko'tarilib, bitta fayl. To'siq bir nechta xatolarni kechirish uchun etarlicha keng edi. Drake yugurib ketayotganda o'q uzdi va Kovalenkoning yana bir odamini o'ldirdi, chunki ular keyingi chiqish yo'li ostida g'oyib bo'ldi. Ular tokchaning tepasiga yetib borganlarida va toshloq toshlarning ulkan kengligini ko'rganlarida, Drake pistirmada yotgan yana bir narsani ko'rdi.
  
  "Granata!"
  
  U bor tezligida boshi bilan polga tashlandi, silliq tosh bo"ylab sirpanib o"tayotgan tanasini o"z kuchi bilan burab, granatani chetga uloqtirdi.
  
  U platodan tushib, bir necha soniyadan keyin portladi. Portlash xonani larzaga keltirdi.
  
  Komodo unga turishga yordam berdi. "Biz sizni futbol jamoamizda ishlatishimiz mumkin, odam."
  
  "Yankilar futbol o'ynashni bilishmaydi." Drake balkonga yugurib, uning orqasida nima borligini ko'rishni va Kovalenkoga yetib olishni xohladi. "Qo'pollik yo'q".
  
  "Hm. Men Angliya terma jamoasi o"z uyiga ko"p sovrinlar olib kelganini ko"rmayapman".
  
  "Biz uyga oltin olib kelamiz." Drake amerikalikni tartibga keltirdi. "Olimpiada o'yinlarida. Bekxem vaziyatni o'zgartiradi."
  
  Ben ularga yetib oldi. "U haq. Jamoa uning uchun o'ynaydi. Olomon uning uchun ko'tariladi."
  
  Karin orqasidan g'azablangan qichqiriqni chiqardi. "Erkak la'nati futbol haqida gapirmaydigan joy bormi!"
  
  Drake balkonga yetib keldi va qo'lini past, vayronaga aylangan tosh devorga qo'ydi. Ko"z oldidagi manzara oyoqlarini bo"shatib qo"ydi, gandiraklab turdi, barcha qayg"ularini unutdi va yana qanday jonzot bu qo"rqinchli maskanni qurganiga hayron bo"ldi.
  
  Ular ko"rgan manzara ularning qalblarini hayrat va qo"rquvga to"ldirdi.
  
  Balkon chinakam bahaybat g"orga ko"tarilish yo"lining chorak qismi edi. Shubhasiz, ularning har biri ko'rgan eng kattasi. Yorug'lik Qon Podshohining odamlari oltinchi darajaga kirishdan oldin qo'yib yuborgan son-sanoqsiz to'q kehribar chiroqlardan keldi. Shunga qaramay, g'orning ko'p qismi va uning xavf-xatarlari hali ham qorong'ulik va soyada yashiringan.
  
  Ularning chap tomonida va chiqish ariqdan chiqadigan yopiq zigzag zinapoyasi yuz futga yaqin pastga tushdi. Bu zinapoyalarning tubidan Dreyk va uning jamoasi og"ir, gurkirab chiqqan ovozni, so"ngra yuraklarini qo"rquv mushtiga bo"lib siqqan qichqiriqni eshitdilar.
  
  Ben nafas oldi. "Do'stim, menga buning ovozi yoqmaydi."
  
  "Ha. Qo"shiqlaringizdan birining kirish qismiga o"xshaydi". Drake ruhlarni juda uzoqqa yiqilib tushmaslikka harakat qildi, lekin jag'ini erdan ko'tarish hali ham qiyin edi.
  
  Zina tor zinapoyada tugaydi. Bu tog'ning orqasida g'or bepoyon bo'lib ochildi. U o'ng devorga yopishgan tor, o'ralgan yo'lni, cheksiz chuqurliklar ustidagi g'orga olib boradigan yorliqni va keyin chapga davom etadigan shunga o'xshash yo'lni ko'rdi, lekin ularni bir-biriga bog'laydigan ko'prik yoki boshqa vositalar yo'q edi. katta jarlik.
  
  G"orning eng chekkasida ulkan, qora, qirrali tosh turardi. Dreyk ko'zlarini qisib qo'ygancha, u toshning yarmigacha bo'lgan shaklni aniqlay oladi deb o'yladi, katta narsa, lekin masofa va qorong'ulik unga to'sqinlik qildi.
  
  Ayni shu paytda.
  
  "Oxirgi turtki", dedi u haqiqat bo'lishiga umid qilib. "Orqamdan yuring; Meni kuzating; menga Obuna bo'ling".
  
  Bir marta askar har doim askar bo'lib qoladi. Alison unga shunday dedi. U uni tark etishidan oldin. Uning oldida...
  
  U xotiralarni itarib yubordi. U endi ular bilan kurasha olmadi. Lekin u haq edi. Qo'rqinchli haqiqat. Agar u tirik bo"lganida, hammasi boshqacha bo"lishi mumkin edi, lekin endi uning ichida askar, jangchi qoni oqardi; uning haqiqiy xarakteri uni hech qachon tark etmadi.
  
  Ular tor o'tish joyiga kirishdi: ikkita tinch aholi, oltita Delta askari va Mett Drake. Avvaliga tunnel avvalgilaridan unchalik farq qilmadi, lekin keyin ular sarg'ish chiroqlar ostida oldinga otishni davom ettirdilar, Drake o'tish joyi to'satdan bo'linib, ikkita mashina kengligigacha kengayib ketganini ko'rdi va kanalning birdan yirtilganini payqadi. tosh polga musht tushirdi.
  
  Yo'l-yo'riq kanali?
  
  "To'piqni sindiradiganlardan ehtiyot bo'ling". Drake oldinda odam oyog'ini qo'yishi mumkin bo'lgan dahshatli kichik teshikni payqadi. "Bunday tezlikda qochish juda qiyin bo'lmasa kerak."
  
  "Yo'q!" - deb xitob qildi Ben hech qanday hazilsiz. "Siz la"nati askarsiz. Siz bunday gaplarni aytishdan ko'ra yaxshiroq bilishingiz kerak edi ".
  
  Tasdiqlash uchun kuchli bum bor edi va ularning ostidagi yer silkindi. Ular ketayotgan yo"lakni ajratib turgan yo"lakka katta va og"ir narsa tushib ketgandek eshitildi. Ular orqaga qaytishi va bloklanishi mumkin yoki-
  
  "Yugur!" - baqirdi Drake. "Shunchaki yugur!"
  
  Yo"lakni chuqur momaqaldiroq to"ldira boshladi, go"yo ular tomon og"ir narsa kelayotgandek. Ular qochib ketishdi, Dreyk yugurayotganda olov yoqdi va na Ben, na Karin hech qanday yomon tuzoqqa tushmagan deb umid qilishdi.
  
  Bu tezlikda...
  
  Bo'kirish kuchayib ketdi.
  
  Ular ortga qarashga jur'at etmay, keng kanalning o'ng tomonida turib, Dreykning olovlari tugamaganiga umid qilib yugurishda davom etishdi. Bir daqiqadan so'ng ular oldinda qayerdandir ikkinchi dahshatli xirillashni eshitdilar.
  
  "Iso!"
  
  Drake sekinlashmadi. Agar shunday qilsa, ular o'lgan bo'lar edi. U ularning o"ng tomonidagi devordagi keng teshikdan o"tib ketdi. Shovqin tepadan keldi. U tez qarashni tavakkal qildi.
  
  YO'Q!
  
  Bleyk haq edi, aqldan ozgan geek. Rolling Stones ular tomon momaqaldiroq edi, dinorok uslubida emas. Bular qadimgi mexanizmlar tomonidan chiqarilgan va aniq va yashirin kanallar bilan boshqariladigan katta sharsimon tosh sharlar edi. Ularning o"ng tomonidagisi Dreykning ustiga urildi.
  
  U katta tezlikni oshirdi. "Yugur!" U baqirib o"girildi. "Ey Xudo".
  
  Ben unga qo'shildi. Ikki Delta askari, Karin va Komodo, zaxira qilish uchun bir dyuym bilan teshikdan o'tib ketishdi. Yana ikkita askar itarib o'tib, o'z oyoqlari ustidan qoqilib, Komodo va Karinga urildi va oxiri ingrab o'ralashib qoldi.
  
  Ammo Deltadagi oxirgi odam unchalik omadli emas edi. U ko'ndalang yo'lakdan ulkan to'p uchib chiqib, Mack yuk mashinasining kuchi bilan unga urildi va tunnel devoriga urildi. Ularni quvib kelayotgan to"p qochish yo"lini to"sib turgan to"pga urilib, yana bir to"qnashuv yuz berdi.
  
  Komodoning yuzi hammasini aytdi. "Agar shoshilsak, - dedi u, "boshqa tuzoqlarni ular uchib ketishidan oldin chetlab o'tishimiz mumkin edi."
  
  Ular yana uchib ketishdi. Ular yana uchta chorrahadan o"tib ketishdi, u yerda ulkan texnika mexanizmlari g"ulg"ula, chirsillab, gurillatib ketdi. Delta rahbari haq edi. Drake diqqat bilan tingladi, lekin oldinda Kovalenko yoki uning odamlaridan hech qanday tovush eshitmadi.
  
  Keyin ular juda qo'rqqan to'siqqa duch kelishdi. Ulkan toshlardan biri oldinga qarab yo"lni to"sdi. Ular bir-biriga yopishib, bu narsa qayta ishga tushishi mumkinmi, deb o'ylashdi.
  
  "Balki u buzilgandir", dedi Ben. "Men tuzoqni nazarda tutyapman."
  
  "Yoki, balki ..." Karin tiz cho'kdi va bir necha fut oldinga sudraldi. "Balki shu erda bo'lishi kerak edi."
  
  Drake uning yoniga tushdi. U yerda ulkan tosh ostida toqqa chiqish uchun kichik joy bor edi. Uning ostida odam siqish uchun etarli joy bor edi.
  
  "Yaxshi emas". Komodo ham cho"kkalab o"tirdi. "Men bu bema'ni tuzoqdan allaqachon bir odamni yo'qotganman. Boshqa yo'l toping, Dreyk.
  
  "Agar men haq bo'lsam, - dedi Dreyk yelkasiga qarab, "bu tuzoqlar qayta tiklangandan keyin yana o'chib ketadi. Ular boshqalar bilan bir xil bosim paneli tizimida ishlayotgan bo'lishi kerak. Bu yerda tuzoqqa tushib qolamiz". U qattiq nigoh bilan Komodoning ko"zlariga duch keldi. "Bizda boshqa tanlov yo'q."
  
  Javobni kutmay, to"p tagiga sirg"alib ketdi. Jamoaning qolgan a'zolari uning orqasida to'planib, oxirgi qatorda bo'lishni xohlamadilar, lekin Delta erkaklari tartib-intizomga ega bo'lib, qo'mondonlari ko'rsatgan joyda o'rnashdilar. Dreyk ko"kragida tanish istak paydo bo"lganini, shunday deyish istagini sezdi: Xavotir olmang, menga ishoning. Men sizga buni aytib beraman, lekin u boshqa hech qachon aytmasligini bilardi.
  
  Kennedining bema'ni o'limidan keyin emas.
  
  Bir zum chayqalgandan so'ng, u tik qiyalikdan boshi bilan sirg'alib ketayotganini ko'rdi va shu zahoti boshqalar uning orqasidan ergashganini eshitdi. Pastki qismi unchalik uzoq emas edi, lekin u to'g'ridan-to'g'ri katta tosh shar ostida turishi uchun etarli joy qoldirdi. Qolganlarning hammasi uning orqasida to'planishdi. Shiddatli o'ylab, u bir muskulni ham qimirlatishga jur'at eta olmadi. Agar bu narsa qulab tushsa, u hammaning teng bo'lishini xohlardi.
  
  Ammo keyin silliqlash mashinalarining tanish nolasi jimlikni larzaga keltirdi va to'p harakatga keldi. Drake do'zaxdan chiqqan ko'rshapalakdek jo'nab ketdi va hamma unga ergashsin deb baqirdi. U sekinlashdi va Benga yurishga yordam berdi, chunki hatto yosh talabaning jismoniy imkoniyatlari cheklanganligini va askarning chidamliligi yo'qligini sezdi. U Komodo Karinga yordam berishini bilar edi, garchi u jang san'ati bo'yicha mutaxassis bo'lganligi sababli, uning jismoniy tayyorgarligi erkaklarnikiga teng bo'lishi mumkin edi.
  
  Guruh bo'lib, ular halokatli dumalab ketayotgan to'p ostidagi o'yilgan yo'lak bo'ylab yugurishdi va uning sekin boshlanishidan foydalanishga harakat qilishdi, chunki ular oldinda tik nishabga duch kelishlari mumkin, bu esa ularni yana unga duch kelishga majbur qiladi.
  
  Drake singan to'pig'ini payqab, baqirib ogohlantirdi. U shaytoncha o'rnatilgan teshikdan sakrab o'tib, Benni ham o'zi bilan sudrab borardi. Keyin u nishabga urildi.
  
  Bu qattiq edi. U kovladi, boshini pastga tushirdi, oyoqlari urdi, o'ng qo'lini Benning beliga o'rab, har qadamda ko'tarildi. Oxir-oqibat u bir oz masofadan to'pga zarba berdi, lekin keyin uning orqasidan hammaga imkoniyat berishga majbur bo'ldi.
  
  U taslim bo"lmadi, boshqalarga bo"sh joy berish uchun oldinga o"tdi va oldinga yana bir nechta o"q otdi.
  
  Ular mustahkam tosh devordan sakrab tushishdi!
  
  Bahaybat tosh bo'kirish bilan ular tomon dumaladi. Butun jamoa buni uddasidan chiqdi, ammo endi boshi berk ko'chaga tushib qoldi. Tom ma'noda.
  
  Drakening ko'zlari yorqin chaqnashlari orasida chuqurroq qorong'ulikni sezdi: "U erda teshik bor. Erdagi teshik."
  
  Oyoqlari chalkashib, asablari noumidlikdan to"zg"ilgach, tezda teshik tomon yugurdilar. Kichkina, odamchalik va ichi butunlay qora edi.
  
  "Imon sakrashi", dedi Karin. "Xudoga ishonish kabi."
  
  Tosh sharning og"ir gumburlashi kuchaydi. Ularni ezib tashlash bir daqiqa ichida edi.
  
  - Yorqin tayoq, - dedi Komodo tarang ovozda.
  
  "Vaqt yo'q". Drake porlash tayoqchasini sindirdi va bir tez harakatda teshikka sakrab tushdi. Yiqilish cheksizdek tuyuldi. Qop-qoralik jimirlab ketdi, go"yo bo"g"irlangan barmoqlar bilan cho"zilgandek. Bir necha soniya ichida u pastga yetib keldi, oyoqlarini bo'shatishga imkon berdi va boshini qattiq toshga urdi. Uning ko'z o'ngida yulduzlar suzardi. Uning peshonasidan qon oqardi. Unga ergashadiganlarni o'ylab, u nurli tayoqni joyida qoldirdi va masofadan sudralib ketdi.
  
  Yana bir kishi halokat bilan qo"ndi. Keyin Ben uning yonida edi. "Mat. Matt! Yaxshimisan?"
  
  "Oh, ha, men juda yaxshiman." U chakkalarini ushlab o'tirdi. "Sizda aspirin bormi?"
  
  "Ular sizning ichingizni chiritadi."
  
  "Polineziya May Tai? Gavayi lava oqimi?"
  
  "Xudo, bu erda L harfini aytma, do'stim."
  
  "Yana bir ahmoq hazil haqida nima deysiz?"
  
  "Ulardan hech qachon tugamang. Xotirjamlikni saqlash."
  
  Ben uning yarasini tekshirdi. Bu vaqtga kelib qolgan jamoalar eson-omon qo"nib, atrofga to"lib-toshgan edi. Drake yigitni chetga silkitib, o"rnidan turdi. Hammasi ish tartibida bo'lib tuyuldi. Komodo tomga tegib, tik qiyalikdan pastga sakragan bir juft olovni otdi.
  
  Va ular pastdagi kamardan chiqmaguncha, qayta-qayta yiqildilar.
  
  "Mana shunday", dedi Dreyk. "Menimcha, bu oxirgi daraja."
  
  
  qirqinchi bob
  
  
  Drake va Delta Team tunneldan chiqib, qattiq otishdi. Tanlov yo'q edi. Agar ular Kovalenkoni to'xtatmoqchi bo'lishsa, tezlik juda muhim edi. Dreyk g"orning tartibini eslab, darhol o"ng tomonga qaradi va Qon podshohining odamlari S shaklidagi birinchi to"nkaga sakrab o"tib, uning eng uzoq nuqtasi atrofida to"planishganini ko"rdi. Ikkinchi S shaklidagi to'siqning boshlanishi ularning oldida bir necha qadamlardan boshlandi, lekin ulkan g'orning narigi tomonida chuqurligi noma'lum bo'lgan chuqurlik ularni ajratib turardi. Endi u yaqinroq bo'lgan va Qon Podshohining odamlari yana bir necha kehribar chaqnashlarini qo'yib yuborishganga o'xshab, u nihoyat g'orning narigi tomonini yaxshi ko'rishga muvaffaq bo'ldi.
  
  Orqa devordan ikkala S shaklidagi to'siqlar bilan bir xil darajada ulkan tosh platosi chiqib turardi. Orqa devorga tik zinapoya o'yilgan bo'lib, u vertikalga shunchalik yaqin tuyulardiki, hatto maverikning ham boshi aylanardi.
  
  Zina tepasida katta qora figura engashib turardi. Drake faqat bir soniya, bir ko'rinishga ega edi, lekin ... bu toshdan yasalgan ulkan stulmi? Ehtimol, aql bovar qilmaydigan, g'ayrioddiy taxtdir?
  
  Havo o'qlarga to'la edi. Drake bir tizzasiga yiqilib, odamni chetga tashladi va tubsizlikka qulaganda uning dahshatli qichqirig'ini eshitdi. Ular o"zlari ko"rgan yagona qopqa tomon yugurdilar, ehtimol yuqoridagi balkondan qulagan singan toshlar massasi. Ular tomosha qilishayotganda, Kovalenkoning odamlaridan biri baland ovozda gapiradigan quroldan o'q uzdi, bu esa katta po'lat o'qga o'xshab yoriq orqali otildi. Olisdagi devorga qattiq yorilish bilan urib, toshga tiqilib qoldi.
  
  Dart uchib borarkan, uning orqasida qalin arqon ochilib ketdi.
  
  Keyin chiziqning boshqa uchi xuddi shu qurolga o'rnatildi va birinchisidan bir necha fut yuqoriga yopishib, eng yaqin devorga o'tkazildi. Arqon tezda mahkam tortildi.
  
  Ular pochta liniyasini yaratdilar.
  
  Drake tezda o'yladi. "Agar biz uni to'xtatmoqchi bo'lsak, bizga bu ishora kerak", dedi u. "O'zimiznikini yaratish juda ko'p vaqt talab etadi. Shuning uchun uni otmang. Ammo biz ularni chegaradan o"tganlarida ham to"xtatishimiz kerak".
  
  "Qonli qirolga o'xshab ko'proq o'ylang", dedi Karin nafrat bilan. "O'ylab ko'ring, u o'zining oxirgi bir necha odamlari bilan chiziqni kesib tashladi."
  
  "Biz to'xtamayapmiz", dedi Drake. "Hech qachon".
  
  U qopqoq orqasidan sakrab chiqdi va o't ochdi. Delta Force askarlari uning chap va o'ng tomoniga yugurib, ehtiyotkorlik bilan, ammo aniq otishdi.
  
  Kovalenkoning birinchi yigitlari jarlikdan oshib o'tib, u ketayotganda tezlikni oshirdi va narigi tomonga mohirlik bilan qo'ndi. U tezda ortiga o'girilib, to'liq avtomatik rejimda olov devorini o'rnatishni boshladi.
  
  Delta askari yon tomonga tashlandi, parcha-parcha bo'ldi. Uning tanasi Dreykning oldida yiqilib tushdi, ammo ingliz qadamini buzmasdan sakrab tushdi. U birinchi S shaklidagi to"nkaga yaqinlashganda, uning oldida keng bo"shliq ochildi. Ular uning ustiga sakrashlari kerak edi!
  
  Otishni davom ettirib, bo'shliqdan sakrab o'tdi. Kovalenkoning ikkinchi yigitlari chiziq bo'ylab uchib ketishdi. O'qlar halokatli kuch bilan tegib, yaqin atrofdagi g'or devoridan toshlar uloqtirildi.
  
  Drakening jamoasi uning orqasidan yugurib, sakrab tushdi.
  
  Uchinchi raqam mahkam cho'zilgan chiziqqa sakrab tushdi. Kovalenko. Drakening miyasi unga zarba berish uchun qichqirardi. Imkoniyatdan foydalaning! Bu ahmoqni hozir olib tashlang.
  
  Ammo haddan tashqari ko'p narsa noto'g'ri bo'lishi mumkin. U chiziqni buzishi mumkin va Kovalenko hali ham xavfsiz bo'lishi mumkin. U faqat badbaxtni xafa qilishi mumkin. Va - eng muhimi - qonli qasosni to'xtatish uchun ularga tirik rossiyalik eshak kerak edi.
  
  Kovalenko eson-omon qo"ndi. Uning yana uchta odami ularni kesib o'tishga muvaffaq bo'ldi. Ikki kuch birlashganda Drake yana uchtasini tashladi. Yaqin masofadan uchta zarba. Uchta qotillik.
  
  Keyin miltiq uning boshiga uchib ketdi. U cho'kkalab, hujumchini yelkasiga tashladi va uni to'siqdan zulmatga itarib yubordi. U o'girilib, sondan o'q uzdi. Yana bir odam yiqildi. Komodo uning tomonida edi. Pichoq tortildi. Qon g'or devoriga sachraydi. Kovalenkoning odamlari sekin orqaga chekinishdi va orqalaridagi qoya tomon haydashdi.
  
  Qolgan to'rtta Delta askari jar chetida tiz cho'kib, chiziq yaqinida qolgan Kovalenkoning har qanday odamiga ehtiyotkorlik bilan o'q uzdilar. Biroq, ulardan biri orqaga chekinishni va qozon zarbalarini boshlashni o'ylashi faqat vaqt masalasi edi.
  
  Tezlik ularda bor narsa edi.
  
  Qon shohining yana ikkita odami zipline ustiga chiqib, endi itarib yuborishdi. Dreyk ikkinchisining jangovar devorlarga chiqa boshlaganini ko'rdi va o'q uzdi va uni chivindek urib yubordi. Erkak uning oldiga yugurdi, boshini pastga tushirdi, qichqirdi, shubhasiz, uning kesilganini ko'rdi. Drake devorga chekindi. Komodo odamni chetidan tortib oldi.
  
  "Yuqoriga!"
  
  Drake qimmatli soniyalarini atrofga qarashga sarfladi. Bu la'nati chiziqni ushlab turish uchun nima ishlatishdi?.. Keyin u ko'rdi. Har bir erkakka professionallar foydalanadigan kichik maxsus blok berilgan bo'lishi kerak. Atrofda bir nechta odam yotardi. Qonli podshoh barcha hodisalarga tayyor holda keldi.
  
  Drake ham shunday. Ular ryukzaklarida professional speleologik jihozlarni olib yurishgan. Drake tezda blokni tortib oldi va xavfsizlik kamarini orqasiga bog'ladi.
  
  "Ben!"
  
  Yigit yashirincha yaqinlashganda, Drake Komodoga o'girildi. - Karinni olib kelasizmi?
  
  "Albatta". Dag"al, yuzi qattiq, jangovar izlari bor, katta odam hali ham o"ziga yarashganini yashira olmadi.
  
  Hamma joylardan ...
  
  Delta odamlariga Kovalenkoning o'g'illarini to'xtatib qo'yishiga ishongan Drake, shkivni mahkam cho'zilgan simga tezda ulab, bosimni oshirdi. Ben xavfsizlik kamarini taqib oldi va Dreyk unga miltiqni uzatdi.
  
  "Bizning hayotimiz bunga bog'liq bo'lgandek otib tashlang, Bleyk!"
  
  Qichqiriq bilan ular itarib ketishdi va zipline bo'ylab yugurishdi. Bu balandlikdan va bu tezlikdan masofa uzoqroq bo'lib ko'rindi va uzoq to'siq chekinayotgandek edi. Ben o't ochdi, uning o'qlari baland va keng uchib ketdi va tosh bo'laklari quyida Qon Qirolining odamlari ustiga yog'di.
  
  Lekin bu muhim emas edi. Bu shovqin, bosim va tahdid kerak edi. Tezlikni oshirib, Dreyk oyoqlarini ko'tarib, havo o'tib ketayotganda, pastda ulkan tubsiz tubsizlikni ko'rsatdi. Dahshat va hayajon uning yuragini tez yugurtirdi. Uning qulog"iga sim to"rga tortilgan metall g"altakning ovozi baland ovozda shivirladi.
  
  Bir nechta o'q hushtak chalib, shoshib kelayotgan er-xotinning atrofini kesib o'tdi. Drake Delta jamoasidan javob o'qini eshitdi. Kovalenkoning odamlaridan biri shovqin bilan yiqilib tushdi. Ben baqirdi va barmog'ini tetikda ushlab turdi.
  
  Ular qanchalik yaqin bo'lsa, shunchalik xavfli bo'ldi. Kovalenkoning odamlari hech qanday himoya yo'qligi Xudoning marhamati edi va Delta jamoasidan kelayotgan doimiy o'qlarga chidab bo'lmas edi. Hatto shunday tezlikda ham Dreyk oyoqlari orasidan sovuq o'tayotganini his qilardi. Uning ostida ko'p asrlik qop-qoralik qo'zg'aldi, qaynab ketdi, chayqalar va, ehtimol, uni abadiy quchoqqa tortish uchun spektr barmoqlari bilan cho'zilgan.
  
  To'r u tomon yugurdi. Oxirgi daqiqada qon shohi o'z odamlariga chekinishni buyurdi va Drake blokni bo'shatdi. U oyoqqa tushdi, lekin uning tezligi oldinga siljish va orqaga yo'naltirilgan og'irlik o'rtasidagi muvozanatni saqlash uchun etarli emas edi.
  
  Boshqacha aytganda, Bleykning vazni ularni orqaga tashladi. Chuqurlikka.
  
  Drake ataylab yon tomonga yiqilib, butun vujudini noqulay manevraga soldi. Ben umidsizlik bilan o'jar toshni ushlab oldi, lekin baribir jasorat bilan miltig'ini ushlab turdi. Dreyk ziplinening to'satdan qisilgan ovozini eshitdi va Komodo va Karin allaqachon unga yaqinlashib, unga juda tez yaqinlashayotganini angladi.
  
  Qon podshohining odamlari dahlizning orqa tomoniga o'tishdi va sirli zinapoya boshlangan keng qoya platosiga so'nggi sakrashni deyarli qilishdi. Yaxshi xabar shundaki, bor-yo'g'i o'nga yaqin odam qolgan.
  
  Dreyk Benni yechishdan oldin tokchadan o"rmaladi, keyin o"tirishdan oldin bir necha soniya nafas olishga ruxsat berdi. Ko'z ochib yumguncha, Komodo va Karin uning ko'z o'ngida uchib ketishdi, er-xotin xushmuomalalik bilan qo'ndi va engil ayyor tabassumsiz emas.
  
  "Yigit biroz og'irlik qildi." Dreyk Benga ishora qildi. "To"liq nonushta juda ko"p. Raqslar yetarli emas."
  
  "Guruh raqsga tushmaydi." Dreyk ularning keyingi harakatlarini baholaganda, Ben darhol javob qaytardi. Jamoaning qolgan qismini kutishim kerakmi yoki ta'qib qilishim kerakmi?
  
  "Xaydenning aytishicha, siz raqsga tushganingizda Pixi Lottga o'xshaysiz."
  
  "Bekor".
  
  Komodo ham Kovalenkoning odamlariga qaradi. Arqon yana tortilib, hammasi devorga bosishdi. Yana ikkita Delta askari birin-ketin yetib kelishdi, ularning etiklari baland ovoz bilan qumga tirnab, sekin to"xtadi.
  
  "Harakatlanishda davom eting." Drake o'z qarorini qabul qildi. "Ularga o'ylash uchun vaqt bermaslik yaxshiroqdir."
  
  Ular qurol-yarog"larini shay holatda ushlab, to"siq bo"ylab yugurishdi. Qon qirolining oldinga siljishi tosh devordagi egri chiziq bilan bir zumda ko'rinmas edi, lekin Drake va uning ekipaji egri chiziqni bo'shatishganda, ular Kovalenko va uning qolgan odamlarini tosh platoda ko'rishdi.
  
  Qayerdadir yana ikki kishini yo"qotdi.
  
  Va endi ularga haddan tashqari choralar ko'rish buyurilganga o'xshaydi. Bir necha kishi portativ RPG granatalarini olib chiqdi.
  
  "Jin ursin, ularning tumshug'i to'lgan!" Drake baqirib yubordi, keyin to'xtadi va orqasiga o'girildi, uning yuragi birdan yerga tushdi. "O yoq-"
  
  Tug"zidan o"q olayotgan granataning birinchi pog"onasi va hushtak ovozi eshitildi. Oxirgi ikki Delta askari zipline bo'ylab tezlikni oshirib, to'siqni mo'ljalga olishayotgan edi, qachonki raketa unga tegdi. U zip-line langarlari ustidagi devorga qulab tushdi va tosh, chang va slanets portlashi natijasida ularni vayron qildi.
  
  Chiziq cho'kdi. Askarlar hatto ovoz chiqarmay, qora unutishga uchib ketishdi. Qanday bo'lmasin, bu yanada yomonroq edi.
  
  Komodo la'natladi, g'azab uning qiyofasini buzdi. Bular u yillar davomida tarbiyalagan va kurashgan yaxshi odamlar edi. Endi Delta jamoasida faqat uchta kuchli, shuningdek, Drake, Ben va Karin bor edi.
  
  Drake qichqirib yubordi va yaqin orada yangi RPG o'yinlari paydo bo'lishini bilganidan jinni bo'lib, ularni to'siq bo'ylab quvdi. Omon qolganlar tayoqchalar va mo'l-ko'l kehribar chaqnashlari bilan to'siq bo'ylab yugurishdi. Har bir qadam ularni qoyali platoga, g"alati zinapoyaga va tosh devordan chiqib turgan ulkan taxtning sirli, ammo aql bovar qilmaydigan manzarasiga yaqinlashtirardi.
  
  Ikkinchi RPG o'q uzildi. Bu yuguruvchilar orqasidagi to'siqda portladi va yo'lni buzdi, lekin buzilmadi. U yugurib, haddan tashqari ishlagan mushaklarini chegaraga bosganida ham, Drake Kovalenko o'z odamlariga ehtiyot bo'ling, deb qichqirayotganini eshitdi - to'siq ularning u erdan chiqishning yagona yo'li bo'lishi mumkin.
  
  Endi Dreyk tokning etagiga keldi va u toshli platoga etib borish va Qon podshohining odamlariga qarshi turish uchun sakrashi kerak bo'lgan jarlikni ko'rdi.
  
  Bu juda katta edi.
  
  U shunchalik kattaki, u deyarli gandiraklab qoldi. Deyarli to'xtadi. O'zim uchun emas, balki Ben va Karin uchun. Bir qarashda ular sakrashni o"ylamagandi. Ammo keyin yuragini qotib qoldi. Ular majbur edi. Va hech qanday sekinlashuv, orqaga qaytish bo'lishi mumkin emas. Ular Qonli Qirolni to'xtatib, uning aqldan ozgan rejasiga chek qo'yishga qodir bo'lgan yagona odamlar edi. Xalqaro terrorizm yetakchisini yo"q qilishga qodir va uning boshqa hech kimga zarar yetkaza olmasligiga ishonch hosil qiladigan yagona odamlar.
  
  Lekin u yugurganicha yarim o"girildi. "To'xtamang", deb baqirdi u Benga. "Ishoning. Siz buni qila olasiz".
  
  Ben bosh irg'adi, adrenalin uning oyoqlari va mushaklarini egallab, ularni iroda, buyuklik va kuch bilan to'ldiradi. Drake birinchi bo'lib bo'shliqqa tegdi, qo'llarini cho'zgan va oyoqlari hamon pompalanayotgan holda sakrab tushdi va olimpiya sportchisi kabi bo'shliqdan o'tib ketdi.
  
  Keyingi Ben keldi, qo'lini cho'zdi, boshini har tomonga tashladi, uning muvozanat hissi orqali nervlarni otib tashladi. Ammo u bir necha dyuym bilan boshqa tarafga tushdi.
  
  "Ha!" - deb xitob qildi va Dreyk unga kulib qo'ydi. "Jessica Ennis siz haqingizda hech narsa qila olmaydi, do'stim."
  
  Keyin Komodo og'ir tushdi, u darhol o'girilib, Karinga qaradi, deyarli tanasini ichkariga aylantirdi. Uning sakrashi chiroyli edi. Oyoqlari baland ko'tarilgan, orqa kemerli, ommaviy oldinga siljish.
  
  Va mukammal qo'nish. Delta Teamning qolgan a'zolari ergashdilar.
  
  Drake o'zi ko'rgan eng hayratlanarli manzarani ko'rish uchun orqasiga o'girildi.
  
  Qonli podshoh va uning odamlari qichqirib, yig'lab, qonga belangan va yaralari ochilib, hammasi to'g'ri ular tomon yugurdilar va do'zaxdan kelgan jinlar kabi qurollarini ko'tardilar.
  
  Yakuniy jang vaqti keldi.
  
  
  QIRQ BIRINCHI BOB
  
  
  Mett Drake omon qoldi va qonli qirol bilan yuzma-yuz keldi.
  
  Uning odamlari birinchi bo"lib yetib kelishdi, miltiqlar jaranglab, pichoqlar qichqirib, qilichdek miltillaganda qichqiriqlar yangradi, kehribar yorug"likni aks ettirib, o"tini turli yo"nalishlarga sochdi. Bir nechta o'q uzildi, ammo bu masofada va testosteron va qo'rquv girdobida hech biri to'g'ri nishonga olinmadi. Va shunga qaramay, yana bir halokatga uchragan Delta askari Dreykning orqasidan keskin qichqiriq eshitildi.
  
  Dreykning mushaklari xuddi uch yuz funtli gorilla bilan kurashayotgandek og'rirdi. Uning yuzini qon va tuproq qopladi. To'qqiz kishi unga hujum qildi, lekin u hammasini mag'lub etdi, chunki ularning orqasida Qon Podshohi turardi va hech narsa unga qasos olishiga to'sqinlik qila olmadi.
  
  Qadimgi askar qaytib keldi, fuqarolik qiyofasi endi pasayib ketdi va u o'sha erda, eng yomon askarlari bilan eng yuqori saflarda edi.
  
  U uch kishining yuragiga o'q uzdi. U to'rtinchisiga kirib, miltiqni aylantirib, erkakning burnini butunlay sindirib tashladi va shu bilan birga yonoq suyagining bir qismini sindirdi. Uch soniya o'tdi. U Delta ekipajini deyarli qo'rqib, undan uzoqlashayotganini his qildi va unga ishlash uchun joy berdi. U ularni uchta yollanma askarga qarshi jang qilish uchun qoldirib, bir kishi va Kovalenkoning o'zi tomon yurdi.
  
  Komodo erkakning boshini urib, bir harakatda ikkinchisini pichoqlab o"ldirdi. Karin uning yonida edi va ortga qaytmadi. Bir soniya emas. U yuzining kafti bilan pichoqlangan erkakni orqaga itarib yubordi va mushtlar kombinatsiyasi kuzatildi. Yollanma askar baqirdi va oʻzini tutmoqchi boʻlganida, u aralashib, taekvondo usulidan foydalanib, uni yelkasiga tashladi.
  
  Aniq chekka tomon.
  
  Odam toyib ketdi, baqirib, tubsizlikka olib ketdi. Karin nima qilganini birdan anglab, Komodoga tikilib qoldi. Katta jamoaning rahbari tezda o'yladi va unga minnatdorchilik belgisini berdi, bir zumda uning harakatlarini qadrladi va ularga ahamiyat berdi.
  
  Karin chuqur nafas oldi.
  
  Drake Qon shohi bilan yuzma-yuz keldi.
  
  Nihoyat.
  
  Oxirgi odam qisqa kurashdan omon qoldi va endi nafas olish naychasi ezilgan va ikkala bilagini sindirib, oyoqlari ostida burishib yotardi. Kovalenko odamga nafrat bilan qaradi.
  
  "Axmoq. Va zaif."
  
  "Barcha zaif odamlar o'z boyliklari va ularga olib keladigan kuchning ko'rinishi orqasida yashirinishadi."
  
  "O'xshashlikmi?" Kovalenko to'pponchani chiqarib, qiyshaygan odamning yuziga o'q uzdi. "Bu kuch emasmi? Siz buni o'xshash deb o'yladingizmi? Men har kuni bir odamni sovuq qon bilan o'ldiraman, chunki qo'limdan keladi. Bu kuchning o'xshashligimi?
  
  "Siz Kennedi Murni o'ldirishga buyruq berganingizdekmi? Do'stlarimning oilalari haqida nima deyish mumkin? Dunyoning qaysidir qismi sizni dunyoga keltirgandir, Kovalenko, lekin aqli raso qismi emas edi.
  
  Ular tez va bir vaqtning o'zida harakat qilishdi. Ikkita qurol, to'pponcha va miltiq, bir vaqtning o'zida bosing.
  
  Ikkalasi ham bo'sh. Ikki marta bosing.
  
  "Yo'q!" Kovalenkoning qichqirig'i bolalarcha g'azabga to'la edi. Unga rad javobi berildi.
  
  Drake o'z pichog'ini urdi. Qonli podshoh yon tomonga burilib, o'zining ko'cha aqlliligini ko'rsatdi. Drake miltiqni unga tashladi. Kovalenko peshonasiga zarbani qimirlamasdan oldi va shu bilan birga pichoqni ham chiqarib oldi.
  
  "Agar sizni o'zim o'ldirishim kerak bo'lsa, Drake ..."
  
  "Oh, ha, olasiz", dedi ingliz. "Men endi atrofda hech kimni ko'rmayapman. Sizda bir shilling yo"q, do"stim.
  
  Kovalenko o'pkaladi. Drake buni sekin harakatda ko'rdi. Kovalenko o"zini qattiq ulg"aydim, deb o"ylagan bo"lishi mumkin, hatto qattiq mashq qildim, deb o"ylagandir, lekin uning mashg"ulotlari Britaniya SAS tomonidan qo"yilgan qattiq talab va sinovlar oldida hech narsa emas edi.
  
  Dreyk yon tomondan tizzasidan tez zarba berib, Kovalenkoni vaqtincha falaj qildi va bir nechta qovurg'alarini sindirdi. Rusning og'zidan qochgan xo'rsinish bir zumda bosildi. U orqaga chekindi.
  
  Drake o'zini tezkor hujumga o'tkazdi, qon shohining reaktsiyasini kutdi va bir zumda odamning o'ng qo'lini o'zi bilan ushlab oldi. Tez pastga burilish va Kovalenkoning bilagi sindi. Va yana rus shunchaki pichirladi.
  
  Ularni Komodo, Karin, Ben va qolgan Delta askari kuzatgan.
  
  Qon shohi ularga tikilib qoldi. "Siz meni o'ldirolmaysiz. Hammangiz. Siz meni o'ldirolmaysiz. Men Xudoman!"
  
  Komodo baqirdi. "Biz seni o"ldira olmaymiz, ahmoq. Siz juda ko'p baqirishingiz kerak bo'ladi. Ammo umringizning qolgan qismini qaysi do"zax teshigida o"tkazishingizni tanlashda sizga yordam berishni intiqlik bilan kutayotganimga aminman".
  
  "Qamoqxona." Qonli shoh tupurdi. "Hech qanday qamoq meni ushlab turolmaydi. Men unga bir hafta egalik qilaman."
  
  Komodoning og'zi jilmayib ketdi. "Bir nechta qamoqxona", dedi u jimgina. "Ular hatto mavjud emas."
  
  Kovalenko bir zum hayratda qoldi, lekin keyin takabburlik yana yuzini o'rab oldi va u yana Drakega o'girildi. "Sizchi?" - soʻradi u. "Agar men sizni dunyoning yarmi bo'ylab ta'qib qilishim shart bo'lmasa, o'lgan bo'lishingiz mumkin edi."
  
  "O'lganmi?" - aks sado berdi Dreyk. "O'liklarning har xil turlari mavjud. Siz buni bilishingiz kerak."
  
  Drake uni sovuq, o'lik yuragiga tepdi. Kovalenko gandiraklab qoldi. Uning og'zidan qon oqardi. Achinarli faryod bilan u tiz cho'kdi. Qonli qirol uchun sharmandali yakun.
  
  Drake uning ustidan kuldi. "U tugadi. Uning qo'llarini bog'lang va ketaylik."
  
  Ben gapirdi. "Men uning nutqini yozib oldim." - dedi u jimgina telefonini ko"tarib. "Biz uning ovozini takrorlash uchun maxsus dasturlardan foydalanishimiz mumkin. Mett, bizga uning tirikligi kerak emas.
  
  Bu lahza portlashdan oldingi oxirgi soniyadagidek keskin edi. Drakening ifodasi iste'fodan sof nafratga aylandi. Komodo qo'rquvdan emas, balki qattiq hurmat tufayli aralashishga ikkilanardi - askar tan oladigan yagona hurmat. Karinning ko"zlari dahshatdan ochilib ketdi.
  
  Dreyk miltiqni ko"tarib, qattiq po"latni Kovalenkoning peshonasiga urdi.
  
  - Ishonchingiz komilmi?
  
  "Ijobiy. Men uning o'lganini ko'rdim. Men u yerda bo'lganman. U Gavayida teraktlar uyushtirishga buyruq berdi.Ben xonaga qaradi. "Hatto do'zax ham uni tupuradi."
  
  "Bu siz tegishli joy." Drakening tabassumi xuddi Qonli podshohning ruhiga o'xshab sovuq va qorong'i edi. "Jahannam eshiklari ortida. Mana shu yerda qolishing kerak, o"lishing kerak bo"lgan joy".
  
  Kovalenkoning jag'i qattiq qisildi; buning ortida qirq yillik o'lim, mahrumlik va qonli tanazzul yotardi. "Siz meni hech qachon qo'rqitmaysiz."
  
  Drake yiqilgan odamni o'rgandi. U haq edi. O'lim unga zarar keltirmasdi. Er yuzida bu odamni qo'rqitadigan hech narsa yo'q edi.
  
  Ammo uni buzadigan bir narsa bor edi.
  
  "Shunday qilib, biz sizni shu erda bog'laymiz." U miltig"ini tushirib yubordi, Komodoni yengil tortdi. "Va biz xazinaga da'vo qilishda davom etamiz. Bu sizning hayotingiz uchun qidiruv edi va siz bu nima ekanligini hech qachon bilmaysiz. Lekin mening so'zlarimni belgilang, Kovalenko, men buni qilaman. "
  
  "Yo'q!" Rusning chiyillashi darhol eshitildi. "Sizning shikoyatlaringiz qanday? Yo'q! Hech qachon. Bu meniki. Bu har doim meniki bo'lgan."
  
  Qon shohi umidsiz bo'kirish bilan oxirgi marta umidsiz zarba berdi. Uning yuzi og'riqdan buzilgan edi. Uning yuzi va qo'llaridan qon oqardi. U o'rnidan turdi va nafrat va qotillikka to'la iroda va hayotning har bir zarrasini sakrashiga qo'ydi.
  
  Drakening ko'zlari chaqnadi, yuzi granitdek qotib qoldi. U Qon Podshohining unga zarba berishiga ruxsat berdi, qattiq turdi, chunki aqldan ozgan rus o'nlab zarbalar uchun har bir so'nggi untsiya kuchini sarfladi, dastlab kuchli, lekin tezda zaiflashdi.
  
  Keyin Drake kulib yubordi, qorong'ulikdan tashqaridagi ovoz, sevgidan mahrum va yo'qolgan ovoz poklik va do'zax o'rtasida qolib ketdi. Qon podshohining oxirgi kuchi sarflanganda, Drake uni kafti bilan turtib, ko'kragida turdi.
  
  "Hammasi behuda edi, Kovalenko. Sen yutqazding".
  
  Komodo ruschaga yugurdi va Drake fikrini o'zgartirmasdan oldin uni bog'lab qo'ydi. Karin uni chalg'itishga yordam berib, deyarli vertikal zinapoyani va tashqariga chiqib turgan qora taxtning hayratlanarli manzarasini ko'rsatdi . Bu yerdan yanada hayratlanarli edi. Bu jonzot ulkan va mukammal haykalga ega bo'lib, ularning boshlaridan yuz fut balandlikda osilgan edi.
  
  "Sizdan so'ng".
  
  Drake keyingi to'siqni baholadi. Narvon biroz burchak ostida taxminan yuz futga ko'tarildi. Taxtning pastki qismi, uning atrofida ko'plab kehribar yorqin ranglarga qaramay, chuqur qora rangda edi.
  
  "Men birinchi bo'lib borishim kerak", dedi Komodo. "Mening toqqa chiqishda biroz tajribam bor. Biz bir vaqtning o'zida bir necha qadam ko'tarilishimiz kerak, ketayotganda karabinlarni qo'yishimiz va keyin xavfsizlik chizig'ini jamoamizga cho'zishimiz kerak.
  
  Drake unga rahbarlik qilishga ruxsat berdi. G'azab uning miyasida hamon kuchli edi, deyarli bostirib borardi. Uning barmog'i hali ham M16 tetigida o'zini yaxshi his qildi. Ammo Kovalenkoni hozir o'ldirish uning ruhini abadiy zaharlash, hech qachon tarqalmaydigan zulmatni singdirish degani edi.
  
  Ben Bleyk aytganidek, bu uni qorong'u tomonga aylantiradi.
  
  U Komododan keyin devorga ko'tarila boshladi, chalg'itishga muhtoj edi, chunki qasos olishning cheksiz ehtiyoji kuchayib, uni nazorat qilishga harakat qildi. To'satdan ko'tarilish uning fikrini bir zumda jamladi. Qonli podshohning faryodlari va nolalari taxt yaqinlashib, zinapoyalar qiyinlashar ekan.
  
  Ular yuqoriga ko'tarilishdi, Komodo yo'l oldi, og'irligini tekshirishdan oldin har bir karabinerni ehtiyotkorlik bilan mahkamladi va keyin xavfsizlik arqonini bog'lab, pastdagi jamoasiga tashladi. Ular qanchalik baland ko'tarilgan bo'lsa, shunchalik qorong'i bo'ldi. Zinapoyaning har bir pog'onasi tirik qoyaga o'yilgan. Dreyk o'rnidan turgach, hayrat tuyg'usini his qila boshladi. Ularni aql bovar qilmaydigan xazina kutardi; u buni ich-ichidan his qildi.
  
  Ammo taxt?
  
  Orqasida mutlaq bo'shliqni his qilib, to'xtadi, jasoratini yig'ib, pastga qaradi. Ben qiynalardi, ko'zlari katta va qo'rqib ketdi. Drake o'zining yosh do'stiga nisbatan hamdardlik va muhabbatni his qildi, bu esa Kennedi vafotidan beri sezilmagan. U qolgan Delta askarini Karinga yordam berishga urinayotganini ko'rdi va u qo'l silkitganida jilmayib qo'ydi. U Benga yordam qo'lini cho'zdi.
  
  "O'zingni o'zingdan chiqarishni bas qil, Bleyk. Kelinglar."
  
  Ben unga qaradi va uning miyasida salyut otayotgandek bo'ldi. Dreykning ko"zlarida nimadir yoki ovozining ohangi uni hayajonga soldi, yuzida umid nigohi paydo bo"ldi.
  
  "Xudoga shukur, qaytib kelding."
  
  Dreykning yordami bilan Ben tezroq ko'tarildi. Ular ortidagi halokatli bo'shliq unutilib, har bir qadam xavf tomon emas, kashfiyot tomon qadam bo'ldi. Taxtning pastki qismi yaqinlashib borguncha yaqinlashdi.
  
  Komodo ehtiyotkorlik bilan zinapoyadan pastga tushdi va taxtning o'ziga ko'tarildi.
  
  Bir daqiqadan so'ng, ularning e'tiborini uning amerikalik aksentini o'ziga tortdi. "Yo Xudoyim, sizlar bunga ishonmaysizlar."
  
  
  Qirq ikkinchi bob
  
  
  Drake kichik bo'shliqdan sakrab o'tib, to'g'ridan-to'g'ri taxt oyog'ini tashkil etuvchi keng tosh blokga tushdi. U Komodoga qarashdan oldin Ben, Karin va Deltaning oxirgi askari kelishini kutdi.
  
  "U erda nima bor?"
  
  Delta Team rahbari taxtga o'tirdi. Endi u chekka tomon yurdi va ularga tikilib qoldi
  
  "Bu taxtni kim qurgan bo'lsa, u juda ham yashirin bo'lmagan o'tish joyini taqdim etdi. Mana, taxtning orqa tomonida, orqa eshik bor. Va ular ochiq edi ".
  
  "Unga yaqinlashmang", dedi Drake tezda ular o'tib ketgan tuzoq tizimlari haqida o'ylab. "Biz bilamizki, bu taxtni pastga tushiradigan kalitni aylantiradi."
  
  Komodo aybdor ko'rindi. "Yaxshi qo'ng'iroq. Muammo shundaki, menda allaqachon bor. Yaxshi xabar shuki..." U jilmayib qo"ydi. "Qopqon yo'q."
  
  Drake qo'lini uzatdi. "Menga yordam bering."
  
  Ular birin-ketin obsidian taxti o'rindig'iga chiqishdi. Drake bir oz vaqt o'girilib, tubsizlik manzarasiga qoyil qoldi.
  
  To'g'ridan-to'g'ri ro'parasida, ulkan jarlikdan o'tib, ular ilgari egallagan tosh balkonni ko'rdi. Kapitan Kuk chiqib ketgan balkon. Qonli qirol o'zining aql-idrokining so'nggi zarralarini yo'qotgan balkon. Ular bir tosh otish masofasida bo'lganga o'xshardi, ammo bu aldamchi milya edi.
  
  Drake jilmayib qo'ydi. - Bu taxt, - dedi u jimgina. "Bu uchun qurilgan ..."
  
  Benning qichqirig'i uning gapini bo'ldi. "Mat! Qonli do'zah. Siz bunga ishonmaysiz."
  
  Dreykning asab uchlari orqali qo'rquvni yuborgan do'stining ovozidagi zarba emas, balki oldindan sezish hissi edi. Oldindan ogohlantirish.
  
  "Nima bu?"
  
  U ortiga o"girildi. U Ben ko'rgan narsani ko'rdi.
  
  "Meni sik."
  
  Karin ularni itarib yubordi. "Nima bu?" Keyin u ham buni ko'rdi. "Hech qachon".
  
  Ular taxtning orqa tomoniga, kimdir suyanadigan baland ustunga va orqa eshikni tashkil etuvchi qismga qarashdi.
  
  U hozirda tanish bo'lgan aylanmalar bilan qoplangan edi - yozuvning qandaydir ko'rinishi bo'lib ko'rinadigan nihoyatda qadimiy ramzlar - va vaqt sayohati moslamalarida, shuningdek, Olmos ostidagi katta ark yo'lida yozilgan bir xil belgilar. Jahannam eshiklari deb ataladi.
  
  Torsten Dahl yaqinda Islandiyadagi xudolar qabrida kashf etgan xuddi shu belgilar.
  
  Drake ko'zlarini yumdi. "Bu qanday sodir bo'lishi mumkin? Odinning to"qqizta qonli parchasi haqida eshitganimizdan beri o"zimni tushimda yashayotgandek his qilaman. Yoki dahshatli tush."
  
  "O'ylaymanki, biz hali to'qqiz qismni tugatmaganmiz", dedi Ben. "Bu manipulyatsiya bo'lishi kerak. Eng yuqori darajadagi. Biz tanlangan yoki boshqa narsaga o'xshaymiz."
  
  "Ko'proq la'natlanganga o'xshaydi." - deb baqirdi Drake. "Va "Yulduzli urushlar" ahmoqligi bilan to'xtang."
  
  "Men bir oz kamroq Skywalker, bir oz ko'proq Chak Bartovski haqida o'yladim", dedi Ben engil tabassum bilan. "Chunki biz geeks va hammamiz."
  
  Komodo intiqlik bilan yashirin eshikka qaradi. "Davom etishimiz kerakmi? Xalqim bizni shu darajaga yetib borishimiz uchun jonini berdi. Buning evaziga biz qila oladigan yagona narsa bu do'zaxning oxirini topishdir."
  
  "Komodo", dedi Drake. "Bu ohiri. Bo `lish kerak."
  
  U katta guruh rahbarining yonidan o"tib, ulkan yo"lakka o"tib ketdi. Bo'sh joy unga kiradigan eshikdan allaqachon kattaroq edi va agar iloji bo'lsa, Drake o'tish joyi kengayib borayotganini, devorlar va shiftlar tobora uzoqlashib borayotganini his qildi.
  
  Sovuq, o'tkir shabada uning yuzini silardi.
  
  U to'xtadi va porlash tayoqchasini tashladi. Zaif nurda u kahrabo raketani otdi. U yuqoriga, yuqoriga, yuqoriga, keyin pastga va pastga uchib ketdi, hech qanday yordam topmadi. Shiftni, to'siqni va hatto polni topmaslik.
  
  U ikkinchi marta o"ng tomonga o"q uzdi. Va yana amber infuzioni izsiz g'oyib bo'ldi. U bir nechta porloq tayoqlarni sindirdi va yo'llarini yoritish uchun ularni oldinga tashladi.
  
  Ularning oldiga qoyaning qirrasi olti fut pastga tushib ketdi.
  
  Drake juda boshi aylanganini his qildi, lekin o'zini davom ettirishga majbur qildi. Yana bir necha qadam tashladi va u o'zini bo'shliq bilan yuzma-yuz ko'rdi.
  
  "Men hech narsani ko"rmayapman. Bema'nilik".
  
  "Biz shu yo'ldan bizni qorong'ulik to'xtatmasdan kela olmadik." Karin hammaning fikrini aytdi. "Qayta urinib ko'ring, Drake."
  
  U bo'shliqqa uchinchi chaqnadi. U uchayotganda bu kadrda bir nechta zaif nuqtalar bor edi. Chuqurlikning narigi tomonida nimadir bor edi. Katta bino.
  
  "Bu nima edi?" Ben hayratdan xo'rsindi.
  
  Chiroq tezda so'ndi, hayotning qisqa uchqunlari zulmatda abadiy yo'qoldi.
  
  "U erda kutib turing", dedi oxirgi qolgan Delta askari, chaqiruv belgisi Merlin bo'lgan odam. "Bizda qancha amber chirog'i qoldi?"
  
  Drake kamarini va ryukzakini tekshirdi. Komodo ham xuddi shunday qildi. Ularning soni o'ttizga yaqin edi.
  
  "Men nima deb o'ylayotganingizni bilaman", dedi Komodo. "Feyerverklar, to'g'rimi?"
  
  - Bir marta, - dedi Merlin, jamoaning qurollar bo'yicha mutaxassisi. "Biz nima bilan shug'ullanayotganimizni bilib oling va keyin uni zaxiraga qo'ng'iroq qilishimiz mumkin bo'lgan joyga olib boring."
  
  Drake bosh irg'adi. "Roziman". Qaytish uchun o"nlab mash"alalarni ajratib qo"ydi, so"ng tayyorlandi. Komodo va Merlin kelib, uning yoniga chekkada turishdi.
  
  "Tayyormi?"
  
  Ular birin-ketin, ketma-ket raketalarni havoga ko'tardilar. Sarg'ish yorug'lik eng yuqori nuqtasida porladi va qorong'ulikni tarqatib yuboradigan ko'zni qamashtiruvchi nurni chiqardi.
  
  Tarixda birinchi marta kun yorug'i abadiy zulmatga keldi.
  
  Pirotexnika ko'rgazmasi ta'sir qila boshladi. Olovdan keyin alanga uchib, sekin pastga tushishdan oldin portlashda davom etar ekan, ulkan g'orning narigi uchidagi ulkan inshoot yonib ketdi.
  
  Ben nafas oldi. Karin kulib yubordi. "Ajoyib".
  
  Ular hayrat bilan tomosha qilar ekan, zulmatga o"t qo"ydi va hayratlanarli inshoot paydo bo"la boshladi. Avval orqa devorga o'yilgan bir qator kamar, so'ngra ularning ostida ikkinchi qator. Keyin arklar aslida kichik xonalar - bo'shliqlar ekanligi ayon bo'ldi.
  
  Ikkinchi qator ostida ular uchinchisini, keyin to'rtinchisini, so'ngra qator-qatorni ko'rdilar, chunki ko'r chiroqlar katta devordan pastga tushdi. Va har bir tokchada katta yaltiroq xazinalar suzuvchi amber do'zaxning o'tkinchi ulug'vorligini aks ettirdi.
  
  Ben hayratda qoldi. "Bu ... bu ..."
  
  Drake va Delta Team raketa ortidan raketa otishni davom ettirdi. Ular katta xonaning alangalanishiga sabab bo'lgandek tuyuldi. Ularning ko'z o'ngida ajoyib olov paydo bo'ldi.
  
  Nihoyat, Drake o'zining oxirgi olovini otdi. Keyin u ajoyib vahiyni qadrlash uchun bir oz vaqt oldi.
  
  Ben duduqlandi. "Bu juda katta... bu..."
  
  "Xudolarning yana bir qabri." Drake ovozida hayratdan ko'ra ko'proq tashvish bilan yakunladi. "Islandiyadagidan kamida uch baravar ko'p. Iso Masih, Ben, nima bo'lyapti?
  
  
  * * *
  
  
  Qaytish safari, garchi hali ham xavf-xatarlarga to'la bo'lsa-da, yarim vaqt va kuch sarfladi. Yagona asosiy to'siq katta bo'shliq bo'lib, ular orqaga qaytish uchun boshqa zip liniyasini o'rnatishlari kerak edi, garchi Karin Komodoga yonboshlab qaraganida, Shaxs xonasi har doim yigitlar uchun muammo bo'lgan.
  
  Kukning jahannam darvozasi yoyi orqali qaytib, ular lava trubkasi orqali yer yuzasiga qaytishdi.
  
  Dreyk uzoq davom etgan sukunatni buzdi. "Voy, bu hozir dunyodagi eng yaxshi hid. Nihoyat, bir oz toza havo."
  
  Mano Kinimakining ovozi atrofdagi zulmatdan keldi. "Odam, Gavayi toza havodan nafas oling va maqsadingizga yaqinroq bo'lasiz."
  
  Yarim zulmatdan odamlar va yuzlar paydo bo'ldi. Shoshilinch ravishda o'rnatilgan simli chiroqlarni yoqib, generator ishga tushirildi. Dala stoli o'rnatilayotgan edi. Komodo lava trubkasiga ko'tarila boshlaganlarida ularning joylashuvi haqida xabar berdi. Benning signali qaytib keldi va uning uyali telefoni javob berish mashinasi bilan to'rt marta signal berdi. Karin ham shunday qildi. Ota-onalarga qo'ng'iroq qilishga ruxsat berildi.
  
  - Faqat to'rt martami? - tabassum bilan so"radi Dreyk. "Ular sizni unutgan bo'lsa kerak."
  
  Ularning oldiga Xeyden keldi, u charchoq, charchoqqa o'xshardi. Lekin u jilmayib, tortinchoqlik bilan Benni quchoqladi. Alisiya Dreykga qotil ko'zlari bilan tikilib ergashdi. Va soyada Dreyk Mayni ko'rdi, uning yuzida dahshatli keskinlik aks etdi.
  
  Ularning hisob-kitob qilish vaqti yaqinlashib qoldi. Ingliz ayoli emas, yapon ayoli bundan xijolat tortgandek tuyuldi.
  
  Drake yelkasidan tushkunlikning qora bulutini silkitdi. U Qon Podshohining bog'langan va og'zi bog'langan suratini ularning oyoqlari ostidagi tekis bo'lmagan yerga uloqtirib, hammasini yakunladi.
  
  "Dmitriy Kovalenko." U baqirdi. "Qo'ng'iroqning qiroli. Bu turdagi eng buzuq. Kimdir tepishni xohlaydi? "
  
  O'sha paytda vaqtinchalik lager atrofida kuchayib borayotgan shovqindan Jonatan Geytsning qiyofasi paydo bo'ldi. Drake ko'zlarini qisib qo'ydi. U Kovalenko Geytsning xotinini shaxsan o"ldirganini bilardi. Geytsning ruslarni xafa qilish uchun hatto Dreyk va Alisiyadan ham ko'proq sabablari bor edi.
  
  "Sinab ko'ring". - Drake pichirladi. "Har qanday bo'lsa ham, zindonga uning barcha qo'llari va oyoqlari qamoqda kerak emas."
  
  U Ben va Karinning irg'ib, yuz o'girganlarini ko'rdi. Shu lahzada u o"ziga aylangan odamga ko"zi tushdi. U Kovalenkoning o"ziga o"xshab ketishiga sabab bo"ladigan achchiqlikni, qasoskor g"azabni, nafrat va nafrat spiralini ko"rdi va bu his-tuyg"ular uni yeb, oxir-oqibat o"zgartirib, boshqa odamga aylantirishini bilardi. Bu ikkalasi ham xohlamagan yakun edi...
  
  ... Ya'ni, Alison yoki Kennedi.
  
  U ham yuz o'girdi va Bleykning har bir yelkasiga qo'l qo'ydi. Ular sharqqa qaradi, bir qator tebranib turgan palma daraxtlari yonidan olisdagi yorqin chiroqlar va jimirlayotgan okean tomon qaradi.
  
  "Bunday narsalarni ko'rish odamni o'zgartirishi mumkin", dedi Drake. "Unga yangi umid berishi mumkin. Vaqt berilgan."
  
  Ben o"girilmay gapirdi. "Men hozir siz Dinorok iqtibosini xohlayotganingizni bilaman, lekin men buni sizga bermayman. Buning o'rniga, men "Haunted" dan bir nechta tegishli satrlarni keltirishim mumkin. Bunga nima deysiz?"
  
  "Siz hozir Teylor Sviftdan iqtibos keltiryapsizmi? U erda nima bo'ldi? "
  
  "Bu trek dinoroklaringiz kabi yaxshi. Va siz buni bilasiz".
  
  Ammo Drake buni hech qachon tan olmaydi. Aksincha, ularning orqasidan u yoqdan-bu yoqqa kelayotgan suhbatlarga quloq tutdi. Terrorchilik fitnalari aqlli va tezkor tarzda bartaraf etildi, ammo qurbonlar ham bor edi. Fanatiklar va jinnilar bilan muomala qilishda muqarrar oqibat. Mamlakat motamda edi. Prezident yo'lda edi va allaqachon Qo'shma Shtatlarni yana bir to'liq qayta qurishga va'da bergan edi. razvedka tizimi, garchi Kovalenkoni yigirma yil davomida ishlab kelgan rejasini amalga oshirishdan qanday qilib to'xtata olishi hali ham noma'lum edi, biroq bu vaqt davomida u shunchaki afsonaviy shaxs hisoblangan.
  
  Ular hozir topayotgan xudolar va ularning qoldiqlariga juda o'xshash.
  
  Biroq, saboqlar olindi va AQSh va boshqa davlatlar hammasini hisobga olishga qaror qilishdi.
  
  O"z yaqinlarining farovonligidan qo"rqib, bosim ostida ish olib borgan hokimiyatdagilarga qo"yilgan ayblovlar masalasi sud-huquq tizimini yillar davomida bog"lab qo"yadi.
  
  Ammo Qon shohining asirlari ozod qilindi va o'z yaqinlari bilan uchrashdi. Geyts Kovalenko qandaydir yo'l bilan o'zining qonli qasoslaridan voz kechishga majbur bo'lishini va'da qildi. Xarrison qisqa bo'lsa ham qizi bilan uchrashdi va bu yangilik Dreykni yanada qayg'uga soldi.
  
  Agar uning qizi tug'ilib, uni sevib, keyin o'g'irlab ketilgan bo'lsa, u Xarrison kabi qilgan bo'larmidi?
  
  Albatta bo'lardi. Har qanday ota o'z farzandini qutqarish uchun osmonu yerni va ularning orasidagi hamma narsani qimirlatadi.
  
  Xeyden, Geyts va Kinimaka Drake va uning guruhiga yaqinlashguncha shovqindan uzoqlashdilar. U Komodo va omon qolgan Delta askari Merlinni ham ular bilan ko'rganidan xursand edi. Do'stlik va harakatda mustahkamlangan rishtalar abadiy edi.
  
  Xeyden Geytsdan Rassell Kayman ismli yigit haqida so'radi. Go'yo bu odam Torsten Dalni Islandiya operatsiyasining boshlig'i sifatida almashtirganga o'xshardi, uning buyruqlari eng tepadan... va ehtimol, hatto uning ustidagi tumanli va uzoq joydan kelgan. Aftidan, Kayman qattiqqo'l va shafqatsiz odam edi. U muntazam ravishda yashirin operatsiyalarni boshqargan va ichki va xorijda yanada yashirin va tanlangan operatsiyalar haqida mish-mishlar tarqatgan.
  
  "Kayman - muammolarni bartaraf etuvchi", dedi Geyts. "Ammo nafaqat bu. Ko'ryapsizmi, hech kim uning muammoni hal qiluvchi kimligini bilmaydi, uning ruxsati eng yuqori darajadan oshadi. Uning kirishi darhol va shartsiz. Ammo itarishganda, u kim uchun ishlayotganini hech kim bilmaydi."
  
  Drakening uyali telefoni jiringladi va u go'shakni qo'ydi. U ekranni tekshirdi va qo'ng'iroq qiluvchi Torten Dal ekanligini ko'rib xursand bo'ldi.
  
  "Hey, bu aqldan ozgan shved! Nima gap, do'stim? Hali ham ahmoq kabi gapiryapsizmi?
  
  "Shunday tuyulardi. Men bir necha soatdan beri kimdir bilan bog'lanishga harakat qildim va tushundim. Taqdir menga mehribon emas".
  
  "Bizdan biriga ega bo'lganingiz uchun omadingiz bor", dedi Dreyk. "Bir necha kun og'ir bo'ldi."
  
  "Xo'sh, bundan ham qo'polroq bo'ladi." Dahl qaytib keldi.
  
  "Men bunga shubha qilaman ..."
  
  "Eshiting. Biz rasm topdik. Aniqroq qilish uchun xarita. Bu ahmoq Kayman buni yuqori darajadagi xavfsizlik muammosi sifatida tasniflashidan oldin biz uning ko'p qismini ochishga muvaffaq bo'ldik. Aytgancha, Xeyden yoki Geyts u haqida biror narsa bilib oldimi?
  
  Drake sarosimaga tushib, ko'zlarini pirpiratdi. "Kayman? Bu Kayman yigiti kim? Xeyden va Geyts nimani bilishadi?
  
  "Ahamiyati yo'q. Vaqtim ko"p emas". Dreyk birinchi marta dugonasi shivirlab va shoshib gapirayotganini tushundi. "Qarang. Biz topgan xaritada hech bo'lmaganda uchta qabrning joylashuvi ko'rsatilgan. Buni tushundingizmi? U yerda xudolarning uchta qabri bor".
  
  "Biz ikkinchisini topdik." Dreyk shamol uni urib yuborganini his qildi. "Bu juda katta."
  
  "Men shunday o'ylagandim. Keyin xarita aniq bo'lib tuyuladi. Lekin, Dreyk, buni eshitishing kerak, uchinchi qabr ularning ichida eng kattasi va bu eng yomoni."
  
  - Yomonroqmi?
  
  "Eng dahshatli xudolar bilan to'ldirilgan. Haqiqatan ham jirkanch. Yovuz mavjudotlar. Uchinchi qabr qamoqxonaga o'xshaydi, u erda o'lim qabul qilishdan ko'ra majburlangan. Va Dreyk..."
  
  "Nima?"
  
  "Agar biz haq bo'lsak, menimcha, u qandaydir qiyomat qurolining kalitini ushlab turadi."
  
  
  Qirq uchinchi bob
  
  
  Gavayiga yana bir zulmat tushdi va qandaydir qadimiy megaplanning keyingi bosqichlari boshlandi, Dreyk, Alisiya va Mey o'zlarining inqirozlarini bir marta va butunlay tugatish uchun hammasini ortda qoldirdilar.
  
  Tasodifan, ular eng dramatik muhitni tanladilar. Issiq Tinch okeani bo'lgan Vaikiki plyaji, bir tomonda to'lin oy botishi bilan yorqin yoritilgan, ikkinchi tomondan esa yonayotgan sayyohlik mehmonxonalari.
  
  Ammo bu kecha xavfli odamlar va qattiq vahiylar uchun joy edi. Tabiatning uchta kuchi ularning hayotini butunlay o'zgartiradigan uchrashuvda birlashdi.
  
  Dreyk birinchi bo'lib gapirdi. "Ikkalangiz menga aytishingiz kerak. Uellsni kim va nima uchun o'ldirdi. Shuning uchun biz shu yerdamiz, shuning uchun endi butani aylanib o"tishdan foyda yo"q".
  
  "Bu erda ekanligimizning yagona sababi emas." Alisiya Mayga yalt etib qaradi. "Bu elf singlisi haqida sukut saqlab, Gudsonni o'ldirishga yordam berdi. Men va mening odamim uchun eskicha qasos olish vaqti keldi".
  
  May sekin boshini chayqadi. "Bu yolg'on. Semiz, ahmoq yigiting..."
  
  "Keyin Uellsning ruhida." Alisiya pichirladi. "Menda bo'sh vaqt bo'lishini xohlardim!"
  
  Alisiya oldinga chiqib, Meyning yuziga qattiq mushtladi. Kichkina yapon qizi gandiraklab turdi, keyin boshini ko"tarib jilmayib qo"ydi.
  
  "Esladingiz".
  
  "Nima deding, keyingi gal urishim, erkakdek urishim kerak? Ha, siz bunday narsalarni unutishga moyil emassiz."
  
  Alisiya bir qancha zarbalar berdi. May ularning har bir bilagidan ushlab, orqaga chekindi. Ularning atrofidagi qum chayqalib, tez oyoqlari bilan tasodifiy naqshlarga sochildi. Drake bir marta aralashmoqchi bo'ldi, lekin o'ng qulog'iga zarba uni ikki marta o'ylashga majbur qildi.
  
  "Faqat bir-biringizni o'ldirmang."
  
  "Men hech narsa va'da qila olmayman", deb g'o'ldiradi Alisiya. U yiqilib, Meyning o"ng oyog"ini qoqdi. May xirillab tushdi, qum uning boshini ezib tashladi. Alisiya yaqinlashganda, May uning yuziga bir hovuch qum tashladi.
  
  "Qaltak".
  
  "Hammasi adolatli ..." dedi May. Ikki ayol yuzma-yuz kelishdi. Alisiya tirsaklari, mushtlari va kaftlari bilan kuchli zarbalar berdi, ammo May ularning har birini ushladi yoki chetlab o'tdi va xuddi shunday javob berdi. Alisiya Meyning kamarini ushlab, uni muvozanatdan chiqarishga urindi, lekin u qilgan barcha narsa - Mayning shimining yuqori qismini qisman yirtib tashlash edi.
  
  Va Alisiyaning himoyasini ochiq qoldiring.
  
  Drake voqealar rivojini kuzatar ekan, ko"zlarini pirpiratdi. "Endi bu haqiqatga ko'proq o'xshaydi." U orqaga qadam tashladi. "Davom etish".
  
  Mey Alisiyaning xatosidan to'liq foydalandi va May toifasidagi jangchiga qarshi faqat bitta bo'lishi mumkin edi. Alisiyaga zarbalar yog"di, u ortiga orqasiga irg"ildi, o"ng qo"li qiynoqdan oqsoqlanib, ko"p sonli zarbalardan to"sh suyagi yonib ketdi. Aksariyat jangchilar ikki yoki uchta zarbadan so'ng taslim bo'lishardi, lekin Alisiya qattiqroq narsadan yasalgan edi va hatto oxirida u o'zini deyarli tortib oldi.
  
  U o'zini havoga tashladi, ikki oyog'i bilan qorniga tepib, Mayni hayratda qoldirdi. Alisiya qumga chalqancha tushdi va butun vujudini teskari aylantirdi.
  
  Faqat eng murakkab tartibdagi o'simlik yuzini kutib olish uchun. Oshqozonga bir zarba Xalkni nokautga uchratib yuborishi mumkin edi, lekin bu hatto Mayni to'xtata olmadi. Uning mushaklari zarbani osongina qabul qildi.
  
  Alisiya yiqildi, chiroq deyarli o'chdi. Uning ko'zlari oldida yulduzlar suzardi, lekin tungi osmonda miltillagan yulduzlar emas. U nola qildi. "Jin ursin omadli zarba."
  
  Ammo Mey allaqachon Drakega murojaat qilgan edi.
  
  "Men Uellsni o'ldirdim, Dreyk. Men qildim".
  
  "Men buni erta angladim", dedi u. "Sizning sababingiz bo'lsa kerak. Bu nima edi?"
  
  "Agar men keksa nopokni o'ldirgan bo'lsam, buni aytmaysiz." Alisiya ularning tagida nola qildi. "Siz meni ruhoniy kaltak deysiz."
  
  Drake unga e'tibor bermadi. May sochlaridagi qumni silkitdi. Bir daqiqadan so'ng u chuqur nafas oldi va uning ko'zlariga chuqur qaradi.
  
  "Nima bu?"
  
  "Ikki sabab. Birinchi va eng oddiy narsa shundaki, u Chikaning o'g'irlab ketilganidan xabar topdi va sizga aytib berish bilan tahdid qildi.
  
  "Ammo biz gaplashishimiz mumkin ..."
  
  "Bilaman. Bu faqat kichik bir qismi. "
  
  Faqat kichik bir qismi, deb o'yladi u. Mayning opasi kichik qismini o'g'irlab ketishganmi?
  
  Endi Alisiya o"rnidan turdi. U ham Drakega yuz o'girdi, ko'zlari o'ziga xos qo'rquvga to'ldi.
  
  - Bilaman, - deb boshladi Mey, keyin Alisiyaga ishora qildi. "Biz bundan ham yomonroq narsani bilamiz. Dahshatli narsa..."
  
  "Iso, agar buni u erga qo'ymasangiz, ikkalangizning boshingizni otib tashlayman."
  
  "Avvalo shuni bilishingiz kerakki, Uells sizga hech qachon haqiqatni aytmaydi. U SAS edi. U zobit edi. Va u hukumatni boshqaradigan oziq-ovqat zanjirida shu qadar yuqori bo'lgan kichik bir tashkilotda ishlagan.
  
  "Haqiqatanmi? Nima haqda?" Dreykning qoni birdan muzlab qoldi.
  
  "Sizning xotiningiz - Alison - o'ldirilgan."
  
  Uning og'zi qimirladi, lekin hech qanday ovoz chiqarmadi.
  
  "Siz kimgadir juda yaqin bo'ldingiz. Ularga bu polkni tark etishing kerak edi. Va uning o'limi sizni tark etishga majbur qildi. "
  
  "Ammo men ketmoqchi edim. Men uning uchun SASni tark etmoqchi edim! "
  
  "Hech kim bilmasdi", dedi May sekingina. "Hatto u buni bilmas edi."
  
  Dreyk ko'z qisib qo'ydi, ko'zining burchaklarida to'satdan namlik paydo bo'lganini his qildi. "Uning farzandimiz bor edi."
  
  May unga kulrang yuz bilan tikildi. Alisiya yuz o'girdi.
  
  "Men bundan oldin hech kimga aytmaganman", dedi u. "Hech qachon".
  
  Gavayi tunlari ularning atrofida nola qildi, kuchli sörf qadimgilarning unutilgan qo'shiqlarini pichirladi, yulduzlar va oylar har doimgidek beparvolik bilan pastga qarab, sirlarni saqladi va inson tez-tez berishi mumkin bo'lgan va'dalarni tingladi.
  
  "Va yana bir narsa bor", dedi May zulmatga. "Mayami atrofida aylanib yurganimizda men Uells bilan ko'p vaqt o'tkazdim. Biz o"sha mehmonxonada bo"lganimizda, bilasizmi, parcha-parcha bo"lgan mehmonxonada men uning bir kishi bilan kamida yarim o"n marta telefonda gaplashayotganini eshitdim...
  
  "Qanday odam?" - dedi Drake tezda.
  
  "U kishining ismi Kayman edi. Rassell Kayman."
  
  
  OXIRI
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Devid Leadbeater
  Yerning to'rt burchagida
  
  
  BIRINCHI BOB
  
  
  Mudofaa vaziri Kimberli Krouning yuragida tobora kuchayib borayotgan tashvish hissi bilan o'tirdi. Tan olish kerakki, u ish joyida ko"p bo"lgani yo"q edi, lekin u har kuni to"rt yulduzli armiya generali va Markaziy razvedka boshqarmasining yuqori martabali amaldori o"zining qaddi-qomatiga ega bo"lgan kishi bilan auditoriyani talab qilishini taxmin qilgandi.
  
  Bu Vashington shahri markazidagi mehmonxonadagi kichkina, xira, ammo bezakli xona edi; narsalar odatdagidan bir oz ko'proq xushmuomalalik talab qachon u o'rganib qolgan joy. Xira yorug'lik yuzlab tilla va yaxlit eman buyumlaridan zaif aks ettirilib, xonaga tasodifiy tuyg'u berib, bu erda uchrashganlarning xususiyatlari va doimiy o'zgaruvchan ifodalarini ta'kidladi. Krov ulardan birinchisi gapirishini kutdi.
  
  Markaziy razvedka boshqarmasi xodimi Mark Digbi to'g'ridan-to'g'ri fikrga keldi. "Sizning jamoangiz aqldan ozgan, Kimberli", dedi u va ohangi atmosferani metalldan o'tgan kislota kabi kesib o'tdi. "O'zi chipta yozadi."
  
  Bu kostik hujumni kutgan Qrov himoyaga o'tishni yomon ko'rardi, lekin uning boshqa iloji yo'q edi. U gapirayotganda ham, Digbi aynan shuni xohlayotganini bilardi. "Ular sudga murojaat qilishdi. Dalada. Bu menga yoqmasligi mumkin, Mark, lekin men bunga amal qilaman."
  
  "Endi biz ortda qoldik", deb norozi bo'lib norozi bo'ldi general Jorj Glison. Uni qiziqtirgan hamma narsa yangi nishon edi.
  
  "Dam olish joylari" uchun kurashdami? Chavandozlar? Iltimos. Bizning eng yaxshi onglarimiz kodni hali buzmagan.
  
  "Unda qoling, ha?" Digbi, xuddi Glison gapini to'xtatmagandek davom etdi. "Ularning tinch aholini o'ldirish qarori haqida nima deyish mumkin?"
  
  Qrow og'zini ochdi, lekin hech narsa demadi. Buni qilmaslik yaxshiroqdir. Digbi o'zidan ko'ra ko'proq narsani bilar edi va buning oxirgi qismini ishlatmoqchi edi.
  
  U unga tik qaradi. - Bu nima, Kimberli?
  
  U hech narsa demay unga tikilib qaradi, endi havo ularning o'rtasida tir-tirillamoqda. Digbi birinchi bo'lib sinishi aniq edi. Erkak o'z fikrlash tarziga ko'ra ruhini to'kish va shakllantirishga bo'lgan ehtiyoji bilan deyarli qiynalardi.
  
  "Joshua Vidal ismli bir kishi tergovda ularga yordam berdi. Mening yerdagi jamoam nima uchun uni qidirayotganlarini yoki nima uchun kuzatuv xonasidagi barcha kameralarni o'chirib qo'yishganini bilishmadi, - u to'xtab qoldi, - keyinroq tekshirib, topguncha ... ko'pchilik serial yulduzlaridan ko'ra xafaroq.
  
  Qrow ko'p qatlamli axlatni his qilib, satrlar orasiga o'qidi. "To'liq hisobotingiz bormi?"
  
  "Ishonaman". Digbi qat'iyat bilan bosh irg'adi. "Bu kechki payt sizning stolingizda bo'ladi."
  
  Qrov oxirgi missiya haqida bilgan hamma narsa haqida sukut saqladi. SPEAR jamoasi aloqada bo'lishdi - zo'rg'a - lekin ular nima bo'lganini ozgina bilishardi. Biroq, bu Joshua Vidalning o'ldirilishi, agar bu haqiqatdan ham haqiqat bo'lsa ham, jamoa uchun chuqur va uzoq oqibatlarga olib keladi. Bunga o'z maqsadlarini olg'a siljitadigan har qanday xatoni to'g'irlashdan xursand bo'lgan odam bo'lgan Mark Digbini qo'shing va Xeyden jamoasini AQSh uchun sharmandalik deb atash mumkin edi. Ular tarqatib yuborilishi, hibsga olinishi kerak bo'lgan qochqinlar sifatida tasniflanishi yoki ... bundan ham yomoni bo'lishi mumkin.
  
  Hammasi Digbining rejasiga bog'liq edi.
  
  Krou o'zining juda qiyin karerasini yodda tutib, juda ehtiyotkorlik bilan yurishi kerak edi. Bunchalik uzoqqa borish, shu qadar yuqoriga ko'tarilish xavf-xatarlardan holi emas edi - ba'zilari hamon uning orqasida yashirinib yurishardi.
  
  General Glison kulib yubordi. "Bu hech narsani oldinga siljitmaydi. Ayniqsa, dalada ishlaydigan yigitlar".
  
  Qrow generalga bosh irg'adi. "Men roziman, Jorj. Lekin SPEAR SEAL 6 va 7 jamoalari bilan bir qatorda bizning eng samarali jamoalarimizdan biriga ega edi va shunday bo'lib qolmoqda. Ular... ko'p jihatdan noyobdir. Aytmoqchimanki, tom ma'noda dunyoda ularga o'xshagan boshqa jamoa yo'q".
  
  Digbining nigohi qattiq edi. "Men buni ustun emas, balki juda xavfli pozitsiya deb bilaman. Ushbu SWAT guruhlariga bo'shashgan zanjirlar emas, balki qisqaroq bog'ichlar kerak."
  
  Qrow atmosfera yomonlashganini his qildi va oldinda bundan ham yomoni bo'lishini bildi. "Jamoangiz relsdan chiqib ketdi. Ularning ichki muammolari bor. Hali hammamizni tishlashi mumkin bo'lgan tashqi sirlar ..." U to'xtadi.
  
  General Glison yana to'ng'illadi. "Bizga kerak bo'lgan oxirgi narsa - Qo'shma Shtatlar tomonidan yollangan yolg'on transmilliy korporatsiyalar jamoasi xorijda aqldan ozib, yana bir dahshatli bo'ronni yaratmoqda. Imkoniyatimiz bor ekan, rishtalarni uzganimiz ma"qul".
  
  Qrov hayratini yashira olmadi. "Sen nima haqida gapiryapsan?"
  
  "Biz hech narsa demaymiz." Digbi xuddi Dumboning quloqlarini ko'rishni kutgandek devorlarga qaradi.
  
  "Ularni hibsga olish kerak deyapsizmi?" u bosdi.
  
  Digbi deyarli sezilmas darajada bosh chayqadi; zo'rg'a seziladi, lekin ogohlantiruvchi qo'ng'iroqlar Qrowning qalbida chuqur chayqaladi. Bu unga yoqmadi, bir oz emas, lekin xonadagi dahshatli taranglikni bartaraf etish va ketishning yagona yo'li - davom etish edi.
  
  - Ichkariga igna qo'ying, - dedi u iloji boricha engil ovozda. "Keling, bu yerda ekanligimizning boshqa sababini muhokama qilaylik. Yerning to'rt burchagida."
  
  "Keling, to'g'ridan-to'g'ri gaplashaylik", dedi general. "Va ertaklarga emas, faktlarga qarang. Faktlar shuni ko'rsatadiki, ba'zi psixologlar Kubada yashiringan harbiy jinoyatchilar tomonidan yozilgan o'ttiz yillik qo'lyozmalarga qoqilib ketishgan. Faktlar shuni ko'rsatadiki, bu bir guruh psixozlar oldinga o'tib, ularni la'nati tarmoqqa o'tkazib yuborishgan, bu bu guruh uchun juda tabiiy. Bu faktlar".
  
  Qarg'a generalning arxeologik folklordan nafratlanishini va uning tasavvurining to'liq etishmasligini bilar edi. - Menimcha, Jorj.
  
  "Yana bir oz istaysizmi?"
  
  "Xo'sh, biz ularni eshitishimizga ishonchim komil."
  
  "Dunyodagi har bir aqldan ozgan olim, har bir Indiana shtatidagi Jons va opportunistik jinoyatchi endi biz kabi ma'lumotlarga ega. Har bir hukumat, har bir maxsus kuchlar guruhi, har bir qora operatsiya bo'linmasi buni ko'rgan. Hatto mavjud bo'lmaganlar ham. Hozir esa... ularning hammasi o"zlarining iflos e"tiborini bir joyga qaratishgan".
  
  Qrow uning o'xshatishini yoqtirganiga ishonchi komil emas edi, lekin "Qaysi biri?"
  
  "Oxirgi hukmning tartibini rejalashtiring. Dunyoning oxiri uchun reja tuzing."
  
  "Endi bu sizdan biroz dramatik eshitiladi, general."
  
  "Men uni so'zma-so'z o'qidim, hammasi shu."
  
  "Biz hammamiz uni o'qiganmiz. Bularning barchasi, - deb aralashdi Digbi. "Albatta, bunga jiddiy yondashish kerak va hozircha chegirma qilib bo"lmaydi. Ular "Oxirgi qiyomat buyrug'i" deb ataydigan asosiy hujjat otliqlarga va bizning fikrimizcha, ularni izlash tartibiga ishora qiladi.
  
  "Ammo..." Glison o'zini tuta olmadi. "To'rt burchak. Bu mutlaqo mantiqsiz."
  
  Qrow unga oldinga siljishga yordam berdi. "Menimcha, bu ataylab kodlangan, Jorj. Qarorni murakkablashtirish uchun. Yoki uni faqat Buyurtma bo'yicha tanlanganlar uchun mavjud bo'ladigan qilib qo'ying."
  
  "Menga yoqmadi". Glison aqldan ozganga o'xshardi.
  
  "Men aminman". Qrow uning oldidagi stolga tegdi. "Ammo qarang, qo'lyozma ko'plab savollarni tug'diradi, ularning barchasiga hali javob yo'q. Asosan, ular hozir qayerda... Buyurtma?"
  
  "Bu biz duch keladigan eng katta sir emas", dedi Digbi. "Bu rejaga biz shoshilinch ravishda murojaat qilishimiz kerak."
  
  Qrow ushbu maxsus manipulyatsiyaning g'alabasidan zavqlandi. "NAyzalar allaqachon Misrda", deb tasdiqladi u. "Qo'lyozmani nominal qiymatida qabul qilish va bizning dastlabki talqinlarimiz to'g'ri deb hisoblasak, biz qaerda bo'lishimiz kerak."
  
  Digbi pastki labini tishladi. "Bularning barchasi yaxshi," dedi u, "lekin bu bizni xohlagan joyga to'liq aylantiradi. Endi qaror qabul qilish kerak, Kimberli.
  
  - Hozirmi? U haqiqatan ham hayratda qoldi. "Ular hech qaerga ketishmayapti va ularni maydondan olib tashlash xato bo'lardi. O'ylaymanki, siz qo'lyozmani tushundingizmi? To'rt otliqmi? Oxirgi to'rtta qurol? Urush, fath, ocharchilik, o'lim. Agar bu to'g'ri da'vo bo'lsa, biz ulardan eng yaxshisini qilishlari kerak."
  
  "Kimberli." Digbi ko'zlarini ishqaladi. "Siz va men uning nima ekanligi haqida butunlay boshqacha fikrdamiz."
  
  "Albatta, siz ularning oldingi muvaffaqiyatlariga qarshi chiqolmaysizmi?"
  
  "Muvaffaqiyatni qanday ta'riflaysiz?" Digbi qo'llarini g'ayritabiiy tarzda yoydi. "Ha, ular bir nechta tahdidlarni zararsizlantirishdi, ammo SEALlar, Reynjers, Markaziy razvedka boshqarmasining maxsus faoliyat bo'limi, SOG, dengiz piyodalari bosqinchilari ham shunday bo'lishi mumkin edi ..." U to'xtab qoldi. "Qaerga ketayotganimni ko'ryapsizmi?"
  
  "Siz bizga SPIR kerak emas deb aytasiz."
  
  Digbi ataylab ko'zlarini yumdi. "Bu hech qachon sodir bo'lmagan".
  
  Qrow mo'ljallangan haqoratni ko'rib chiqish uchun bir soniyadan ko'proq vaqt talab qildi. U Digbidan Glisonga qarab qo"ydi, lekin general faqat befarq, qattiqqo"l nigoh bilan javob qaytardi, shubhasiz, uning ijodiy chizig"ining tashqi ifodasi edi. Unga SPIR qayerda muvaffaqiyat qozongani aniq edi. Glison buni chin dildan tushunmadi va Digbi boshqa maqsadni ko'zladi.
  
  "Hozircha, - dedi u, - bizda faqat so'zlar va hisobotlar, asosan mish-mishlar bor. Bu jamoa o'z hayotini xavf ostiga qo'ydi, odamlarini yo'qotdi va bu mamlakat uchun vaqt va vaqtni qurbon qildi. Ular ochiq gapirishga haqli".
  
  Digbi yuzini ko'rdi, lekin hech narsa demadi. Krou o'zining kresloga suyanib, diqqatini jamlashga urinib, xonaning to'rt burchagini qamrab olgan sokin muhitdan zavqlandi . Zaharli ilonlar bilan kurashishda konsentratsiya va xotirjamlikni talab qiladi.
  
  "Men ma'lumotlar oqimini to'xtatish uchun odamlarni TerraLeaks-ga yuborishni taklif qilaman", dedi u. "Ushbu buyruqning haqiqiyligi aniqlanmaguncha. Tez orada nima bo'ladi ", deya qo'shimcha qildi u. "Biz kubalik bunker qayerdan topilganini tekshirmoqdamiz. Va biz SPEAR jamoasiga o'z vazifasini bajarishiga ruxsat beramiz. Hech kim buni tezroq qilolmaydi".
  
  General Glison rozilik bildirgan holda bosh chayqadi. "Ular o'sha erda", dedi u.
  
  Keyin Digbi qaymoq olgan mushukka ishora qilib, unga qarab jilmayib qo"ydi. "Men sizning barcha takliflaringizni qabul qilaman", dedi u. "Men ular bilan rozi emasligimni aytmoqchiman, lekin men rozi bo'laman. Va buning evaziga mening kichik taklifimni qabul qilishingizni istayman".
  
  Aziz Xudo, yo'q. "Ulardan qaysi biri?"
  
  "Biz ikkinchi jamoani yuboryapmiz. Ularni qoplash va ehtimol ularga yordam berish. "
  
  Qrov nima deyayotganini bilardi. "Qopish" kuzatishni, "yordam berish" esa, ehtimol, amalga oshirishni anglatardi.
  
  "Qaysi jamoa?"
  
  "SEAL Team 7. Ular yaqinlashmoqda."
  
  "Aql bovar qilmaydigan." Qrov boshini chayqadi. "Bizda bir vaqtning o'zida bir hududda ikkita eng yaxshi jamoamiz bor. Bu qanday sodir bo'ldi?
  
  Digbi harakatsiz qolishga muvaffaq bo'ldi. "Sof tasodif. Ammo ikkitasi bittadan yaxshiroq ekanligiga rozi bo'lishingiz kerak."
  
  "Yaxshi". Qrov rozi bo'lishdan boshqa iloji yo'qligini bilardi. "Ammo hech qanday sharoitda bu ikki jamoa uchrashmaydi. Hech qanday sababga ko'ra emas. Hammasi tushunarli?"
  
  "Agar dunyo bunga bog'liq bo'lsa." Digbi jilmayib, savoldan qochdi va Glisonning ingrashiga sabab bo'ldi.
  
  "Professional bo'ling", dedi Glison. "Bir necha soat ichida to'g'ri hududda yettita bo'lishim mumkin. Agar bu ishni tez orada hal qilsak."
  
  "O'ylab ko'ring." Qrou er-xotinga chiqib ketayotganda eshik dumbalariga urilishiga yo'l qo'ymaslikni aytishdan o'zini tiydi. SPEAR uchun bu jiddiyroq bo'lishi mumkin emas edi. Joshua Vidalni o'ldirgan odam uchun bu shafqatsiz edi. Uning uchun bu yuqoridagi va undan ham yomoni bo'lishi mumkin edi. Ammo avval dunyoni qutqaraylik, deb o'yladi u.
  
  Yana.
  
  
  IKKINCHI BOB
  
  
  Iskandariya o'zining barcha zamonaviy ulug'vorligi bilan plastinka oynasi ortida yotadi; palma daraxtlari va mehmonxonalar bilan ajralib turadigan, yorqin dengiz bilan o'ralgan, gullab-yashnayotgan beton metropol, egri qirg'oq chizig'i va nihoyatda ta'sirchan Iskandariya kutubxonasi.
  
  Markaziy razvedka boshqarmasining xavfsiz uyi qirg'oq bo'yi atrofida asta-sekin egilgan oltita yo'lni ko'zdan kechirdi. Tashqaridan chirigan balkonga barcha kirish og'ir shisha va panjaralar bilan cheklangan edi. Faqat asosiy mehmon xonasi har qanday qulaylik belgilarini taklif qildi; oshxona kichkina va vaqtinchalik edi, ikkita yotoq xonasi allaqachon temir qafasga aylangan edi. Xavfsiz uyda faqat bir kishi to'liq vaqtda ishlagan va u o'zining konfor zonasidan tashqarida ekanligi aniq.
  
  Alisiya bir chashka qahva buyurdi. "Hoy, bular to'rttasi qora, ikkitasi sutli, uchtasi qaymoqli va bittasi doljinli. Tushundimi?"
  
  - Men... - O'ttiz yoshlardagi, ko'zoynagi yupqa ko'zoynakli, qoshlari buta bo'lgan erkak jahl bilan ko'zlarini pirpiratdi. "Men... qahva tayyorlamayman. Buni tushunyapsizmi?
  
  "Sen tushunmaysan? Xo"sh, bu yerda nima qilib yuribsan?"
  
  "Ulanish. Mahalliy aloqa. Uy bekasi. men-"
  
  Alisiya taranglik bilan ko'zlarini qisib qo'ydi. - Uy bekasi?
  
  "Ha. Lekin bunday emas. Men..."
  
  Alisiya yuz o'girdi. "Jigit, o"g"lim. Siz to'shaklarni yig'maysiz. Siz qahva qilmaysiz. Biz senga nima uchun to'layapmiz?
  
  Drake ingliz ayoliga e'tibor bermaslik uchun qo'lidan kelganicha harakat qildi, aksincha, Smit va Loren o'rtasidagi uchrashuvga e'tibor qaratdi. Nyu-Yorker yangi tahdid biroz tashvishlilikdan ustuvorlikka aylangan paytda tayyorlanib, Misrga uchib ketdi. Xonaning markazida sochlari taralgan va yuzida o'ynoqi ifoda bilan turib, u jamoani yangilashga tayyor edi, ammo Smit Lorenga yaqinlashganda, uning boshiga bir qator his-tuyg'ular tushdi.
  
  "Hozir emas", deb javob berdi u darhol.
  
  - Men tirikman, - dedi Smit. "Sizni qiziqtirishi mumkin deb o'yladim."
  
  Loren orqaga chekinish o"rniga chuqur nafas oldi. "Men har kuni, har daqiqada siz haqingizda qayg'uraman. Ishonaman. Bu sizga yoqdimi, Smit? "
  
  Askar e'tiroz bildirish uchun og'zini ochdi, lekin Alisiya mohirlik bilan aralashdi. "Jin ursin, eshitmadingizmi? Uning ismi Lancelot. U buni Smitdan afzal ko'radi. Endi hammamiz uni shunday deymiz".
  
  Lauren bir daqiqa ichida ikkinchi marta ehtiyotsizlikka tushib qoldi. "Lans-a-nima? Bu eski ritsarning ismi emasmi?"
  
  - Albatta, - dedi xursand bo'lib Alisiya. "Shohning xotini bilan xiyonat qilgan odam."
  
  "Xavotir olishim kerak, deyapsizmi? Yoki sizni qiziqtirasizmi? "
  
  Alisiya Smitga tikilib qoldi. "Yo'q. Agar u sizni yo'qotsa, eng yaxshisi - babun, Misrda esa qizil yuzli maymunlar yo'q. U savol nazari bilan xonaga qaradi. "Hech bo'lmaganda bu xonadan tashqarida emas."
  
  May endi Lorenning yonida turardi va xavfsiz uyning xavfsizlik tizimini ikki marta tekshirib, chetga chiqdi. "Operatsiyaga yetib olishimiz kerakmi? Menimcha, shuning uchun Loren bu erda?
  
  "Ha ha". Nyu-Yorklik qiz tezda o'zini tikladi. "Hammangiz o'tirishni xohlaysizmi? Bu biroz vaqt olishi mumkin".
  
  Yorgi bo'sh joy topdi. Drake stulning qo'ltiqchasiga o'tirdi va xonani diqqat bilan kuzatdi. Unga chetdan qarab turib, Dal va Kenzi qanday yaqinlashgani, Xeyden Kinimakidan qanday uzoqlashib ketgani va, xayriyatki, Alisiya va Mey bir-birlarining mavjudligini ko'proq qabul qilganday tuyulishi aniq edi. Drake bu natijadan juda ko'ngli to'ldi, ammo keyingi katta voqea sodir bo'lishi kerak edi. Yorgi bor-yo'g'i uch kun oldin oshkor bo'lganidan beri deyarli sukut saqladi.
  
  Ota-onamni sovuq qon bilan o"ldirgan menman.
  
  Ha, bu bayramni buzdi, lekin hech kim ruslarga bosim o'tkazmadi. U haqiqatan ham qilgan ishini tan olish uchun juda ko'p harakat qildi; Endi unga xotirani haqiqiy so'zlarga aylantirish uchun vaqt kerak edi.
  
  Xona boshida turgan Loren biroz noqulay ko'rindi, lekin Smit orqaga qadam qo'yganida, u gapira boshladi. "Birinchidan, biz Tayler Uebbning ombori qayerda ekanligi haqida maʼlumotga ega boʻlishimiz mumkin. Esingizdami - u ko'proq sirlar oshkor bo'lishini va'da qilgan edi?
  
  Drake buni yaxshi esladi. O'shandan beri ular yuzaga kelishi mumkin bo'lgan oqibatlardan xavotirda. Yoki kamida ikkita yoki uchta edi.
  
  "Ammo hozir bunga vaqtimiz yo'q. Keyinchalik, umid qilamanki, biz hammamiz sayohatga chiqamiz. Ammo bu... bu yangi tahdid TerraLeaks tashkiloti Internetda bir qancha hujjatlarni joylashtirgandan so"ng boshlandi". U qimirlab ketdi. "Raqamli poydevorga tashlangan jismoniy bomba kabi. Barcha hujjatlar qo'lda yozilgan, aniq fanatik va sof o'zini ulug'lash edi. Oddiy eski axlat. TerraLeaks xodimlari ularni Kubadagi eski bunkerdan o'n yillar oldin qolgan narsadan topdilar. Ko'rinishidan, bunker o'zlarini Qiyomat ordeni deb atagan telbalar guruhining qarorgohi bo'lgan."
  
  "Ko'p kulgiga o'xshaydi", dedi Drake.
  
  "Albatta shunday edi. Lekin, aslida, ishlar ancha yomonlashadi. Bu odamlarning barchasi fashistlar Germaniyasidan qochib, Kubada yashiringan harbiy jinoyatchilar edi. Endi, barchangiz bilganingizdek, natsistlarni qiziqtirmagan g'alati narsalar ro'yxatini tuzish, ular nima bo'lganligi ro'yxatini tuzish osonroq. Bu orden narsalarni kelajak avlodlarga yetkazish uchun yaratilgan . Agar ular qo'lga olinsa yoki o'ldirilsa, ular kelajakda biron bir joyda ajoyib rezonansga ega bo'lishni xohlashadi."
  
  "Va siz ularda bor deysizmi?" - soʻradi Xayden.
  
  "Xo'sh, hali emas. Hech narsa isbotlanmagan. Orden ikki general, ikki nufuzli davlat arbobi va ikki boy tadbirkordan iborat edi. Ular birgalikda katta kuch va resurslarga ega bo'lishadi."
  
  "Biz buni qayerdan bilamiz?" - soʻradi May.
  
  "Oh, ular hech narsani yashirishmadi. Ismlar, voqealar, joylar. Bularning barchasi hujjatlarda. TerraLeaks ham shunga ergashdi, - Loren boshini chayqadi, - xuddi ular kabi.
  
  - Hamma biladi, deysizmi? - dedi Drake ohista. "Dunyodagi har bir qonli tashkilot? Xo'p." U boshini deraza tomon burdi, go'yo tashqaridagi butun dunyoni o'ylayotgandek, birlashdi.
  
  "Ko'rib chiqilayotgan hujjat to'liq tugallanmagan", deb boshladi Loren.
  
  - deb pichirladi Alisiya. "Agar, albatta, shunday bo'lmasa."
  
  "Demak, bizda barcha ma"lumotlar yo"q. Taxminan yigirma yetti yil oldin yer yuzidan g"oyib bo"lgan bu harbiy jinoyatchilarga o"z ishlarini yakunlash imkoni berilmagan, deb taxmin qilishimiz mumkin".
  
  "G'oyib bo'lgan?" - deb g'o'ldiradi Dahl, oyog'idan oyog'iga bir oz siljiydi. "Odatda bu maxfiy politsiyani anglatadi. Yoki maxsus kuchlar. Bu mantiqiy, chunki ular urush jinoyatchilari edi.
  
  Loren bosh irg'adi. "Bu konsensus. Ammo "g'oyib bo'lgan" yashirin bunkerni qidirishni o'ylamadi."
  
  "Keyin, ehtimol, SAS." Dahl Drakega qaradi. "Semiz ahmoqlar."
  
  "Hech bo'lmaganda bizning maxsus kuchlarimiz ABBA deb nomlanmagan."
  
  Kinimaka tomosha qilish uchun deraza oldiga bordi. "Hamma xatolarning onasi kabi ko'rinadi", dedi u stakaniga. "Men bu ma'lumotni erkin tarqatishga ruxsat beraman. Qanchadan-qancha hukumatlar bir vaqtning o'zida buni qidiradi? "
  
  "Kamida oltita", dedi Loren. "Biz bu haqda bilamiz. Hozirgacha bundan ham ko'proq bo'lishi mumkin. Poyga sizlar Peruda tugashingiz bilan boshlandi".
  
  "Siz tugatyapsizmi?" Smit takrorladi. "Biz hayotni saqlab qoldik."
  
  Loren yelka qisdi. "Buning uchun sizni hech kim ayblamaydi."
  
  Drake Smitning so'nggi missiya paytida jahannamga shoshilish haqidagi takroriy iltimoslarini aniq esladi. Ammo hozir bu masalani ko'taradigan vaqt emas edi. Buning o'rniga, u jimgina Nyu-Yorkerning e'tiborini tortdi.
  
  "Demak," dedi u. "Nima uchun bu Qiyomat ordeni nimani rejalashtirgani va dunyoni qanday yo'q qilishni rejalashtirayotganini aniq aytmaysizmi?"
  
  Loren chuqur nafas oldi. "Unday bo'ladi. Umid qilamanki, siz bunga tayyorsiz."
  
  
  UCHINCHI BOB
  
  
  "Ayg'oqchi sun'iy yo'ldoshlar, yashirin agentlar va kameralar, dronlar, NSA ... siz aytasizmi, biz kamida oltita boshqa davlat erning to'rt burchagini birinchi bo'lib topish uchun kurashayotganini bilamiz. Amerikaliklar..." u to'xtab o'yladi va "yaxshi... amerikalik ekansiz... siz u erga boshqalardan oldin borishni xohlaysiz. Nafaqat obro'-e'tibor uchun, balki boshqalar topib olgan narsasi bilan nima qilishini shunchaki ayta olmaymiz. Tuyg'u... Isroil mamlakat ichidan yashirin qotil topsa-chi? Agar Xitoy to"rttasini ham topsa-chi?"
  
  "Demak, bular loyihada ishtirok etishi tasdiqlangan davlatlarmi?" - ohista so"radi Kensi. "Isroilmi?"
  
  "Ha. Bundan tashqari, Xitoy, Frantsiya, Shvetsiya, Rossiya va Buyuk Britaniya.
  
  Drake, ehtimol, u ishtirok etgan ba'zi odamlarni taniydi, deb o'yladi. Ularga qarshi ishlashi noto'g'ri edi.
  
  "Qiziqarli", dedi u. "Aniq buyurtmalar qanday?"
  
  Lauren ishonch hosil qilish uchun noutbukini tekshirdi. "Ularda juda ko'p "muvaffaqiyatsiz" va "har qanday narxda" mavjud."
  
  "Ular buni global tahdid deb bilishadi", dedi Xeyden. "Nega endi yo'q? Keyingi apokalipsisga hamisha sanoqli kunlar qoladi".
  
  "Va shunga qaramay, - dedi Dreyk, - biz hammamiz bir tomondamiz."
  
  Xeyden unga qarab ko'zlarini pirpiratdi. "Voy-buy. Giyohvand moddalarni iste'mol qilishni bas qiling, do'stim.
  
  "Yo'q, men nazarda tutdim ..."
  
  "Juda ko'p zarbalar nihoyat uni aqldan ozdirdi." Dahl kulib yubordi.
  
  Drakening ko'zlari katta-katta ochildi. "Ovozingni o'chir." U pauza qildi. "Siz Yorkshire haqida so'rov qildingizmi? Nima bo'lganda ham, men hammamiz maxsus kuchlarmiz, degandim. Xuddi shu matodan kesib oling. Biz butun dunyo bo'ylab bir-birimizni ta'qib qilmasligimiz kerak."
  
  "Men roziman", dedi Xeyden hissiyotsiz. - Xo'sh, buni kim bilan muhokama qilmoqchisiz?
  
  Drake qo'llarini yoydi. "Prezident Kobern?"
  
  "Avval Mudofaa vazirining yonidan o"tishingiz kerak edi. Va boshqalar. Koul nafaqat jismoniy devorlar bilan o'ralgan va ularning ba'zilari krenelatsiyalardan xoli emas.
  
  "Hamma jamoalar ham o'rtoqlik o'yinlari o'tkazmaydi", deb qo'shimcha qildi Kenzi ishonch bilan.
  
  "Albatta". Drake taslim bo'ldi va o'tirdi. "Kechirasiz, Loren. Davom eting."
  
  "To'g'ri. Shunday qilib, hamma sizib chiqqan hujjatlarni o'qib chiqdi. Rostini aytsam, aksariyati natsistlarning ahmoqligi. Va men buni so'zma-so'z o'qiyman. Ushbu baxtsiz guruh nomi bilan atalgan "Oxirgi qiyomat" deb nomlangan sahifada "To"rtta otliq"ning "dam olish joylari": urush, istilo, ochlik va o"lim aniq ko"rsatilgan".
  
  "Vahiy kitobidanmi?" - soʻradi Xayden. - O'sha to'rtta otliqmi?
  
  "Ha." Loren boshini qimirlatib, Amerikadagi eng yaxshi geekslar tomonidan tasdiqlangan ko'plab eslatmalarni ko'rib chiqdi. "Xudoning Qo'zisi oq, qizil, qora va rangpar yuzli otlarga minadigan to'rtta jonzotni keltirib chiqaradigan ettita muhrning birinchi to'rttasini ochadi. Albatta, ular yillar davomida hamma narsaga bog'langan va mashhur madaniyatda qayta-qayta talqin qilingan. Ular hatto Rim imperiyasi va uning keyingi tarixining ramzi sifatida tasvirlangan. Ammo, natsistlar u bilan xohlagancha o'ynashlari mumkin edi, to'g'rimi? Endi buni berganim yaxshidir. U portfelidan bir dasta qog'oz chiqardi, u Dreyk uni hech qachon ko'rmaganidan ham ishbilarmonroq ko'rinardi. Lauren uchun qiziqarli o'zgarish va u yuragiga tushgan ko'rinadi. U tezda qog'ozga qaradi.
  
  "Hammani qoraygan narsa shumi? Buyurtmami?
  
  "Ha, buni o'qing."
  
  Dahl uni baland ovozda o'qidi, boshqalar esa uni qabul qilishdi.
  
  "Yerning to'rt burchagida biz to'rtta otliqni topdik va ularga Oxirgi Sud ordeni rejasini aytib berdik. Hukmning salib yurishi va uning oqibatlaridan omon qolganlar haqli ravishda hukmronlik qiladilar. Agar siz buni o'qiyotgan bo'lsangiz, biz yo'qolib qoldik, shuning uchun o'qing va diqqat bilan kuzatib boring. Bizning so'nggi yillarimiz jahon inqiloblarining so'nggi to'rtta qurolini yig'ish bilan o'tdi: urush, istilo, ochlik va o'lim. Birlashgan, ular barcha hukumatlarni yo'q qiladi va yangi kelajakni ochadi. Tayyor bo'ling. Ularni toping. Yerning to'rt burchagiga sayohat qiling. Strategiya otasining, keyin esa xoqonning dam olish joylarini toping; yashagan eng yomon hind, keyin esa Xudoning ofati. Lekin hamma narsa ko'ringandek emas. Biz 1960 yilda xoqonni ziyorat qildik, u tugaganidan besh yil o'tib, uning tobutiga Fathni qo'ydi. Biz haqiqiy Qiyomatni qo'riqlaydigan Baloni topdik. Va yagona o'ldirish kodi - otliqlar paydo bo'lganda. Otaning suyaklarida aniqlovchi belgilar yo'q. Hindlar qurollar bilan o'ralgan. Endi Qiyomat tartibi siz orqali yashaydi va abadiy hukmronlik qiladi."
  
  Drake hammasini singdirdi. Ko'p maslahatlar, ko'p haqiqatlar. Ko'p ish. Biroq, Dahl o'zining birinchi izohi bilan uni mag'lub etdi. "Turildimi? Ular isyon qilmaydilarmi?
  
  "Ha, nimadir noto'g'ri ko'rinadi." Loren rozi bo'ldi. "Ammo bu xato emas."
  
  May shunday izoh berdi: "Bu tomosha qilish tartibini nozik bo'lsa ham ko'rsatib turibdi."
  
  Loren rozi bo'lib bosh irg'adi. "Bu shunday. Lekin bularni nima uchun "dam olish maskanlari" deb atashganini ham tushundingizmi? Qabrlar yoki qabristonlar yoki boshqa narsalar emas?"
  
  "Hammasi ko'rinadigandek emas", deb o'qidi Dahl.
  
  "Ha. Shubhasiz, yana bir tonna tadqiqot kerak. "
  
  "Hindiston qurollar bilan o'ralgan", deb o'qidi Alisiya. "Bu nimani anglatadi?"
  
  "O'zimizdan uzoqqa bormaylik", dedi Xeyden.
  
  "Bu oxirgi dam olish joylari haqidagi ma'lumotlar fashistlarning buyrug'i bilan o'lgan deb ishoniladi." - dedi Loren. "Ehtimol, ular biror narsani yozib olishni rejalashtirgandir. Ehtimol, bu kodlashdir. Yoki boshqa avlodlarga bilim berish. Biz buni aniq bilmaymiz, lekin shuni bilamizki, biz davom etishimiz kerak, - yelka qisdi u, - va hamma bir qayiqda. U Drakega tikildi. "Qayiq. Omon qolgan sal. Siz bu fikrni tushunasiz."
  
  Yorkshireman faxr bilan bosh irg'adi. "Albatta, men istayman. SAS toshni suzishi mumkin."
  
  "Xo'sh, biz kimga duch kelsak, ular biznikiga o'xshash maslahatlarga ega", dedi Xeyden. "Boshlasak-chi?"
  
  Kinimaka derazadan burilib ketdi. "Yerning to'rt burchagida?" - deb soʻradi u. "Ular qayerda joylashgan?"
  
  Xona bo'm-bo'sh ko'rinardi. "Buni aytish qiyin", dedi Dahl. "Yer dumaloq bo'lganda."
  
  "Yaxshi, ular murojaat qilgan birinchi otliq haqida nima deyish mumkin? Bu strategiyaning otasi." Kinimaka xonaga kirib, uning orqasidagi derazadan barcha yorug'likni to'sib qo'ydi. "Buning uchun bizda qanday havolalar bor?"
  
  "Siz kutganingizdek," Loren ekranga tegdi, "uydagi tahlil markazi ham shunday qilmoqda..." U o'qishga bir oz vaqt ajratdi.
  
  Drake mulohaza yuritish uchun xuddi shu daqiqani oldi. Lorenning "uydagi fikrlash markazi" haqida eslatishi faqat u erda nima yo'qligini aniq ko'rsatdi.
  
  Karin Bleyk.
  
  Albatta, siz SPEAR jamoasining bir qismi bo'lganingizda vaqt o'tib ketdi, lekin Karin qo'ng'iroq qilishi kerak bo'lgan kundan yoki haftadan ancha o'tib ketdi. U har safar u bilan bog'lanishga qaror qilganida, uni nimadir to'xtatdi - bu bir qancha dushmanlar, jahon inqirozi yoki o'zining bezovta qilmaslik talabi. Karinga bo'sh joy kerak edi, lekin -
  
  U qayerda?
  
  Loren gapira boshladi va yana Karin haqidagi fikrlarni chetga surish kerak edi.
  
  "Aftidan, tarixiy shaxs Strategiyaning otasi sifatida tanilgan. Gannibal."
  
  Smit ishonchsiz ko'rinardi. "Ulardan qaysi biri?"
  
  Alisiya lablarini burishtirdi. "Agar bu Entoni Xopkinsning dugonasi bo'lsa, men bu xonadan chiqmayman."
  
  "Gannibal Barsa Karfagenlik afsonaviy harbiy rahbar edi. Miloddan avvalgi 247 yilda tug'ilgan, u Pireney va Alp tog'lari orqali Italiyaga butun qo'shinni, jumladan urush fillarini boshqargan odam edi. U o'zining kuchli va dushmanlarining zaif tomonlarini aniqlash qobiliyatiga ega edi va Rimning ko'plab ittifoqchilarini mag'lub etdi. Oxir oqibat, u muvaffaqiyatsizlikka uchragan yagona yo'l, kimdir o'zining ajoyib taktikasini o'rganib, undan unga qarshi foydalanish usulini ishlab chiqqanida edi. Bu Karfagenda edi."
  
  "Demak, bu odam strategiyaning otasimi?" - soʻradi Smit. "Bu Gannibalmi?"
  
  "U Iskandar Zulqarnayn va Tsezar bilan birga tarixdagi eng buyuk harbiy strateglardan biri va antik davrning taniqli generallaridan biri hisoblangan. U Strategiyaning Otasi deb ataldi, chunki uning eng katta dushmani Rim oxir-oqibat uning harbiy taktikasini o'z rejalariga kiritdi.
  
  "Bu g'alaba," dedi Dal, "agar qachondir bo'lgan bo'lsa."
  
  Loren bosh irg'adi. "Yaxshiroq. Gannibal Rim uchun shu qadar dahshatli tush ediki, ular har qanday ofat sodir bo'lganda, bu so'zni ishlatishdi. Tarjima qilinganda, bu Gannibal eshik oldida degan ma"noni anglatadi! Lotin iborasi hamma tomonidan qabul qilingan va hozir ham qo"llanilmoqda".
  
  "Buyurtmaga qayting", dedi Xayden ularni. "Qanday mos keladi?"
  
  "Ishonch bilan aytishimiz mumkinki, Gannibal To'rt otliqdan biri. Aftidan, u ot minganidan tashqari, u tarix davomida Strategiyaning Otasi deb atalgan. Bu shuni anglatadiki, U Urush, birinchi otliq. U, albatta, Rim imperiyasiga urush olib keldi."
  
  Drake matnni skanerladi. "Shunday qilib, bu yerda qiyomat ordeni rejasini otliqlar ishlab chiqqani aytiladi. Orden Gannibalning qabriga halokatli qurolni ko'mgan deb taxmin qilishimiz mumkinmi? Buni keyingi avlodga qoldiring? "
  
  Loren bosh irg'adi. "Bu umumiy tuyg'u. Har bir qabrda qurol. Yerning har bir burchagida qabr bor".
  
  Kinimaka qoshini ko"tardi. "Bu yana o't yubka kabi ma'noga ega."
  
  Xeyden to'xtash uchun qo'lini silkitdi. "Uni unut", dedi u. "Ayni shu paytda. Gannibal kabi odamning qabri yoki maqbarasi bo'lishi kerakmi?
  
  Loren stulga suyandi. "Ha, bu yerda ishlar murakkablashadi. Bechora qari Gannibal surgun qilindi va zahardan, ehtimol, ayanchli o'ldi. U belgilanmagan qabrga dafn qilindi".
  
  Drakening ko'zlari katta-katta ochildi. "Bekor".
  
  "Bu sizni o'ylashga majbur qiladi, shunday emasmi?"
  
  "Bizda joy bormi?" - soʻradi May.
  
  "Albatta". Loren tabassum qildi. "Afrika".
  
  
  To"rtinchi bob
  
  
  Alisiya yon shkafga bordi va tepadagi mini muzlatgichdan bir shisha suv chiqarib oldi. Yangi operatsiyani boshlash har doim stressli edi. Uning kuchi jangovar edi; ammo, bu safar ularga aniq reja kerak edi. Hayden allaqachon Laurenga noutbukda qo'shilgan edi va Smit qiziquvchan ko'rinishga harakat qilardi, shubhasiz, chunki Nyu-Yorklik boshqa rol o'ynagan. Ha, va u jinni terroristni ziyorat qilish uchun qamoqda emasligi sababli.
  
  Alisiyaning o'z fikri bor edi, lekin u Lorenning mantig'ini tushunishga qiynaldi. Shunday bo'lsa-da, u allaqachon olib borgan hayotidan keyin emas, balki hukm qilish joyi emas edi. Loren Foks nima bo'layotganini ko'ra oladigan darajada dono va tushunarli edi.
  
  Shunday deb umid qilaman. Alisiya shishaning yarmini ichdi, keyin Drakega o'girildi. Yorkshireman hozirda Dahl va Kensining yonida turardi. U ichkariga kirmoqchi bo'lganida, uning yonida harakat bo'ldi.
  
  "Oh, salom Yogi. U yerda ishlar qanday ketyapti?
  
  "Yaxshi". Rus o"g"ri birdaniga fosh bo"lganidan beri tushkunlikka tushgan. "Sizningcha, ular endi mendan nafratlanishadimi?"
  
  "JSSV? Ular? Xazillashyapsizmi? Hech kim sizni hukm qilmaydi, ayniqsa meni. U kulib, atrofga qaradi. "Yoki may. Yoki Drake. Va ayniqsa Kenzi emas. Balki kaltakning jirkanch sirlarga to'la zindon bordir."
  
  "HAQIDA".
  
  "Sizning yomon siringiz emas." ahmoq! "Hey, men hali ham bu erda o'zgarishga harakat qilyapman. Men xursandchilik haqida hech narsa bilmayman."
  
  "Men buni ko'raman".
  
  U qo'lini uzatdi: "Bu erga kel!" - va boshini ushlab olmoqchi bo'lib, sirg'alib ketganida, boshiga yugurdi. Yorgi oyogʻi yengil boʻlib xonaning oxirigacha otildi. Alisiya ta"qibning befoydaligini ko"rdi.
  
  "Keyingi safar, bolam."
  
  Drake uning yaqinlashayotganini kuzatdi. "Bilasizmi, u sizdan qo'rqadi."
  
  "Bola hech narsadan qo'rqadi deb o'ylamagandim. O'sha rus qamoqxonasida vaqt o'tkazib, devor qurgandan keyin emas. Shunda bilasanki, u bundan qo"rqadi". U o"zini boshiga qoqdi.
  
  "Eng kuchli qurol", dedi Dahl. "Faqat Gannibaldan so'rang."
  
  "Oh, Torsti hazil qiladi. Keling, barchamiz taqvimga murojaat qilaylik. Ammo jiddiy, - qo'shimcha qildi Alisiya. "Bola gapirishi kerak. Men yaxshiroq malakaga ega emasman ".
  
  - qichqirdi Kensi. "Haqiqatanmi? Men hayratdaman".
  
  "Uebbning bayonotida siz tilga olinganmisiz? Ha, men shunday deb o'ylayman."
  
  Isroillik yelka qisdi. "Kechasi uxlab qolishim qiyin. Nima bo'libdi?"
  
  "Shuning uchun", dedi Alisiya. "Hech narsa."
  
  "Menimcha, siz bilan bir xil sababga ko'ra."
  
  Chuqur sukunat hukm surdi. Dahl Dreykning nigohini ayollarning boshi uzra kutib oldi va bir oz ta"zim qildi. Drake ayollarni kamsitmay, lekin ularni qashshoqlik qudug'iga sudrab tushishlarini istamay, tezda boshqa tomonga qaradi. Xeyden gapira boshlaganida Alisiya boshini ko"tardi.
  
  "Yaxshi", dedi ularning boshlig'i. "Bu Loren o'ylagandan ham yaxshiroq. Kim Hellespontga sayohat qiladi?
  
  Alisiya xo"rsindi. "Bu la'nati jamoa uchun juda yaxshi ko'rinadi. Meni ro'yxatdan o'tkazing."
  
  
  * * *
  
  
  SPEAR guruhi dastlab vertolyotda, keyin esa tezyurar qayiqda Dardanelga yaqinlashdi. Quyosh allaqachon ufqqa cho'kib ketgan edi, yorug'lik yorqin to'pdan fonda panoramali chiziqqa va gorizontal chiziqqa aylandi. Dreyk o'nqir-cho'nqir yurish paytida transport turlarini zo'rg'a almashtirayotganini ko'rdi va uchuvchilar kunni qanday xavfsiz o'tkazganiga hayron bo'lishga vaqt topdi. Vertolyot bortida uning yonida bo'lgan Alisiya his-tuyg'ularini biroz oydinlashtirdi.
  
  "Hey bolalar, sizningcha, bu yigit bizni o'ldirmoqchimi?"
  
  Kinimaka mahkam bog'langan va imkon qadar ko'proq zaxira kamarlarga yopishgan holda, tishlari orasidan dedi: "Ishonchim komilki, u ular sakrab tushadi deb o'ylaydi".
  
  Aloqa to'liq ishladi va ochiq edi. Ularning guruhi Markaziy razvedka boshqarmasi tomonidan taqdim etilgan qurollarni tekshirar ekan, atrofni sukunat cho'zdi. Drake odatiy gumondorlarni topdi, ular orasida Glocks, HKS, jangovar pichoqlar va granatalarning assortimenti bor edi. Shuningdek, tungi ko'rish moslamalari taqdim etildi. Bir necha daqiqadan so'ng Xeyden kommunikator orqali gapira boshladi.
  
  "Shunday qilib, odamlar, bu missiyaning yana bir shaxsiy jihatini ko'rib chiqish vaqti keldi. Raqobatchi jamoalar. Markaziy razvedka boshqarmasi hali ham oltitasi borligini aytadi, shuning uchun bundan ortiq emasligiga minnatdor bo'laylik. Iskandariya xujayrasi doimiy ravishda butun dunyo bo'ylab Markaziy razvedka boshqarmasi hujayralaridan, NSA va maxfiy agentlardan ma'lumot oladi. Ular menga tegishli faktlarni etkazishadi...
  
  "Agar bu ularning manfaatlariga mos keladigan bo'lsa", dedi Kensi.
  
  Hayden yo'taldi. "Tushunamanki, siz hukumat idoralari bilan yomon tajriba orttirgansiz va Markaziy razvedka boshqarmasi juda yomon matbuotga duchor bo'ladi, lekin men ular uchun ishladim. Va hech bo'lmaganda men o'z ishimni to'g'ri bajardim. Ular butun bir xalqni himoya qilishlari kerak. Ishonchim komilki, men sizga faktlarni keltiraman."
  
  "Qiziq, uning etagini nima ko'taryapti", deb pichirladi Alisiya kommunikator ustiga. "Ishonchim komilki, bu yaxshi emas."
  
  Kensi unga tikilib qoldi. "Etagingni ko'taradigan nima yaxshi bo'lishi mumkin?"
  
  "Bilmayman". Alisiya tezda ko'zlarini pirpiratdi. "Jonni Deppning og'zi?"
  
  Xeyden tomoq qirib, davom etdi. "Oltita maxsus kuchlar guruhi. Kim xayrixoh, kim ochiqchasiga dushman ekanini aytish qiyin. O'ylamang. Biz hammaga dushmandek munosabatda bo'lishimiz kerak. Biz bilgan, bunga aloqador bo'lgan mamlakatlarning hech biri buni tan olmaydi. Tushundimki, siz bu bolalardan ba'zilarini bilishingiz mumkin, ammo qo'shiq o'zgarmadi.
  
  Hayden to'xtab qolgach, Dreyk Britaniya kontingenti haqida o'yladi. SASning bir nechta polklari bor edi va u ko'p yillar davomida uzoqda edi, lekin hali ham ultra elita askarlar dunyosi unchalik katta emas edi. Xeyden jang maydonida ularni qo'lga olishdan ko'ra, yuzaga kelishi mumkin bo'lgan qarama-qarshiliklar va rezervlar haqida gapirishga haqli edi. Dahl Shvetsiya kontingentiga, Kenzi esa Isroil kontingentiga qiziqishi mumkin. Yaxshi ish, u erda an'anaviy Amerika ishtiroki yo'q edi.
  
  "Men Xitoyni do'stona munosabatda bo'lishini tasavvur qila olmayman", dedi u. "Rossiya ham emas."
  
  "Bu tezlikda", dedi Mai derazadan tashqariga qarab. "Ular qorong'uda shakllar bo'ladi."
  
  "Har bir mamlakatning hozirgi holati haqida tasavvurga egamizmi?" - so'radi Dahl.
  
  "Ha, men hozir bu tomon ketayotgan edim. Aytishimiz mumkinki, shvedlar bir necha soat masofada. Frantsuzlar hali ham uyda. Mossad eng yaqin, juda yaqin".
  
  - Albatta, - dedi Dal. "Hech kim haqiqatan ham qaerga ketayotganini bilmaydi."
  
  Drake biroz yo'taldi. "Siz Shvetsiyaning muvaffaqiyatsiz urinishini oqlamoqchimisiz?"
  
  "Endi siz "Evrovidenie"da bo'lgandek gapirasiz. Va hech kim Britaniya haqida gapirmadi. Ular qayerda joylashgan? Hali ham choy qaynayapsizmi? Dahl xayoliy chashka ko'tardi, uning kichkina barmog'i burchak ostida chiqdi.
  
  Bu adolatli nuqta edi. "Xo'sh, Shvetsiya orqaga qarab boshlagan bo'lishi mumkin."
  
  "Hech bo'lmaganda ular boshlashdi."
  
  - Yigitlar, - gapini bo'ldi Xayden. "Biz ham buning bir qismi ekanligimizni unutmang. Va Vashington bizdan g'alaba qozonishimizni kutmoqda".
  
  Drake kulib yubordi. Dahl jilmayib qo'ydi. Loren gapira boshlaganida Smit boshini ko"tardi.
  
  "Bularning barchasiga qiziq tomoni shundaki, bu mamlakatlarning ba'zilari har qanday aralashuvga keskin norozilik bildirmoqda. Albatta, axloqsizlik darajasi har doim yuqori, ammo biz ba'zi noinsof elementlar bilan kurashishimiz mumkin.
  
  "Norasmiymi? Tarqoq guruhlar?" - so'radi Kinimaka.
  
  "Bu mumkin".
  
  "Bu bizni asosiy ma'lumotlarga qaytaradi", dedi Xeyden. "Hamma dushman."
  
  Dreyk Smit o'z bayonoti haqida nima deb o'ylagan bo'lishi mumkinligi haqida hayron bo'ldi. Kuskoga qaytib kelganida, Joshua dushman edi, lekin uning o'limi hukumat tomonidan ruxsat etilmagani va ularning mamlakatda qolishlari doimiy ravishda o'zgarib, bahsli bo'lganligi sababli, nima bo'lishini hech kim bilmas edi. Bu odamning o'limi tasodif edi, lekin e'tiborsizlik va haddan tashqari g'ayrat tufayli. Ha, u parazit va qotil edi, lekin vaziyat boshqacha edi.
  
  Vertolyotdan keyin ular qayiqlarni to'ldirishdi. Qora libosda, yuzlari kamuflyajlangan, Xellespont suvlari bo'ylab silliq sakrab o'tib, tunni zulmatga to'ldirdi. Ular yurgan marshrut bo'm-bo'sh edi, chiroqlar narigi qirg'oqdan narida miltillardi. Hellespont Evropa va Osiyo o'rtasidagi chegaraning bir qismini tashkil etuvchi muhim kanal edi. Tor bo'g'oz bo'lgan Gallipoli shimoliy qirg'oqlarida joylashgan bo'lib, boshqa chegaralarining ko'pchiligida aholi nisbatan kam edi. Ular suv bo'ylab sirpanib o'tayotganlarida, Xayden va Loren o'zlarining kommunikatorlaridan foydalanishdi.
  
  "Gannibalning hech qachon qabri, hatto qabr belgisi ham bo'lmagan. Yorqin martabadan so'ng, bu afsonaviy general qarilikda zaharlanib, deyarli yolg'iz vafot etdi. Xo'sh, qanday qilib belgilanmagan qabrni topasiz?"
  
  Loren to'xtab turganida Drake boshini ko'tardi. U ulardan so'radimi?
  
  Smit jasorat bilan yechim topishga kirishdi. - Sonar?
  
  "Bu mumkin, lekin siz qaerga qarashni juda yaxshi tasavvur qilishingiz kerak", deb javob berdi Dal.
  
  "Ular noaniq hujjatni, yozib olinadigan hujjatni topdilar, ha, lekin vaqtni boy berishdi", dedi Xeyden. "Gannibalning taqdiri har doim Rim imperializmiga qarshi chiqqan qahramonni sevganlarni g'azablantirgan. Ana shunday insonlardan biri oltmishinchi yillarda Istanbulga tashrif buyurgan Tunis prezidenti edi. Ushbu tashrif davomida u xohlagan yagona narsa Gannibalning qoldiqlarini o'zi bilan Tunisga olib borish edi. Boshqa hech narsa muhim emas edi. Turklar oxir-oqibat biroz bo'shashib, uni o'zlari bilan qisqa safarga olib ketishdi.
  
  "Otmishinchi?" - dedi Dahl. "Urush jinoyatchilari o'zlarining jirkanch rejalarini amalga oshirishni boshlaganlarida emasmi?"
  
  "Ehtimolroq". - dedi Xeyden. "Ular Kubaga joylashib, yangi hayot boshlashganidan keyin. Keyin ularning yangi tartibi deyarli yigirma yil davom etdi.
  
  "Ijodkorlik uchun ko'p vaqt", dedi Alisiya.
  
  "Va ular uchun to'rtta otliqni tanlang", deb qo'shimcha qildi May. "Gannibal - Urush otlig'i? Bu mantiqiy. Ammo Fath, Ochlik va O'lim kimlar? Nega Afrikadagi Dardanel to'rtta asosiy yo'nalishdan biri?
  
  "Yaxshi nuqta", - deb takrorladi Alisiya Mey, Dreykning sa'y-harakatlarini ikki baravar oshirishga sabab bo'ldi. "Siz o'sha kichik fikrlash qalpoqchasini kiyishingiz kerak, Foxy."
  
  Loren tabassum qildi. Dreyk ovozining ohangidan bilib oldi. "Shunday qilib, turklar, ayniqsa Gannibalga nisbatan hurmatsizliklari tufayli xijolat bo'lib, Tunis prezidentini Xellespont bo'yidagi joyga olib ketishdi. "Variy imorat bor tepalikda" deb yozilgan. Bu Gannibal Barcaning mashhur dam olish maskani.
  
  Drake kutdi, lekin boshqa ma'lumot kelmadi. - Va shunga qaramay, - dedi u, - bu o'ttiz yil oldin edi.
  
  "U erda uzoq vaqt turdi, - dedi Loren, - va turklar, shubhasiz, faxriy qorovulni qo'yishdi."
  
  Drake shubhali ko'rinardi. "Aslida, bu shunchaki faxriy qabr bo'lishi mumkin."
  
  "Ular Tunis prezidenti Metni u yerga olib ketishdi. U hatto uyiga qaytgach, tansoqchilari tomonidan tasdiqlangan qum idishlarini olib, ularni "Gannibal qabridan qum" deb atagan. O"sha vaziyatda, o"sha yili turklar haqiqatan ham Tunis prezidentini aldaydilarmi?".
  
  Drake qirg'oq chizig'ining yaqinlashib kelayotgan qorong'i egri chizig'i tomon bosh irg'adi. "Biz aniqlaymiz."
  
  
  Beshinchi bob
  
  
  Drake sable rangli tezyurar qayiqni suvdan olib chiqishga yordam berdi, uni yaqin atrofdagi eski ildizlar yamog'iga bog'lab, tashqi motorni o'rnatdi. May, Alisiya va Smit forpost tashkil etishga shoshilishdi. Kinimaka Dahlning yordami bilan og'ir ryukzaklarni ko'tardi. Drake etiklari ostidagi qumni sezdi. Havodan yer hidi kelardi. To'lqinlar uning chap tomonidagi qirg'oqqa shiddat bilan otilib chiqdi, qayiqlarning tezligini oshirdi. Nayzachilar hisob-kitob qilishar ekan, sukunatni boshqa hech qanday tovush buzmadi.
  
  Xeydenning qo"lida ko"chma GPS-navigator bor edi. "Yaxshi. Menda koordinatalar dasturlashtirilgan. Biz ketishga tayyormizmi?"
  
  "Tayyor", deb javoban bir nechta ovozlar nafas oldi.
  
  Xeyden oldinga siljidi va Dreyk uning orqasiga o'tirdi va oyoqlari ostidagi qumni kesib o'tdi. Ular doimo hududni skanerlashdi, ammo boshqa yorug'lik manbalari ko'rinmadi. Ehtimol, ular bu erga birinchi bo'lib kelgan. Ehtimol, boshqa jamoalar og'ir yuklarni boshqa birovga bajarishga ruxsat berishgan. Balki hozir ham ular kuzatilayotgandir.
  
  Imkoniyatlar cheksiz edi. Ular o"tib ketayotganda Dreyk Alisiyaga bosh irg"adi va ingliz ayoli safga qo"shildi. "Mumkin u yon tomondan o'zgarib turadi."
  
  "Smit-chi?" - Men so'radim.
  
  "Men shu yerdaman. Yo'l aniq".
  
  Ha, lekin biz quruqlikka ketyapmiz, deb o'yladi Dreyk, lekin hech narsa demadi. Yumshoq qum o'rnini qattiq tuproqqa bo'shatib berdi va keyin ular qirg'oqqa chiqishdi. Atigi bir necha fut balandlikda va tepasi qiya bo'lib, ular tez orada cho'l chegarasini kesib o'tishdi va o'zlarini tekis yerga ko'rdilar. Hayden yo'l ko'rsatdi va ular taqir cho'lni kesib o'tishdi. Endi qo'riqchilarni joylashtirishning hojati yo'q. Ular milya masofani ko'rishlari mumkin edi, lekin Mey va Smit uzoqroqda turib, ko'rish masofasini oshirdilar.
  
  GPS ekrani jimgina miltillab, ularni nishonga yaqinlashtirdi va tunning qorong'u archasi ularning tepasida ulug'vor tarzda cho'zildi. Ko'p joy bilan osmon juda katta edi; yulduzlar deyarli ko'rinmaydi, oy esa mayda chiziq. O'n daqiqa yigirmaga, keyin o'ttizga aylandi va ular hali ham yolg'iz yurishdi. Xayden jamoa va Aleksandriya bilan kommunikator orqali aloqada bo'lib turdi. Drake atrof-muhit uni o'z ichiga olishiga imkon berdi, tabiatning o'tkir ritmida nafas oladi. Hayvonlarning ovozi, shabada, yerning shitirlashi - bularning barchasi bor edi, lekin hech qanday noo'rin narsa yo'q edi. U raqib jamoalar ular kabi yaxshi bo'lishi mumkinligini tushundi, lekin u o'zining va do'stlarining qobiliyatlariga ishondi.
  
  - Oldinda, - pichirladi Xeyden. "GPS erning qirq futga yaqin ko'tarilganini ko'rsatadi. Bu biz izlayotgan tepalik bo"lishi mumkin. Axtarish, izlash."
  
  Tepalik zulmatdan asta-sekin paydo bo'ldi, to'siqlar orasidan qat'iy yo'l bosib o'tayotganda, quruq yerni chigallashgan ildizlar va toshlar bilan to'xtovsiz ko'tarilgan tuproq tepaligi. Dreyk va Alisiya bir zum to"xtab, ortlariga qarashdi va dengizgacha cho"zilgan silliq qoralikni payqashdi. Undan uzoqroqda esa portning miltillovchi chiroqlari, butunlay boshqacha borliq.
  
  "Bir kun?" - hayron bo"lib so"radi Alisiya.
  
  Drake shunday umid qilgan edi. "Biz u erga boramiz", dedi u.
  
  "Bu oson bo'lishi kerak."
  
  "Va sevgi. Velosiped haydash kabi. Ammo siz muvozanatni tiklashdan ancha oldin yiqilib, jarohatlar, ko'karishlar va tirnalgansiz.
  
  "Demak, yo'lning yarmi allaqachon o'tib ketdi." U unga qisqacha tegib, keyin tepalikka qarab davom etdi.
  
  Drake indamay uning orqasidan ergashdi. Kelajakda haqiqatan ham Alisiya Maylz o'z-o'zini yo'q qilish tsiklidan xalos bo'lganidan keyin yangi imkoniyatlar to'plami mavjud edi. Ular qilishlari kerak bo'lgan narsa, dunyo odamlarini azob-uqubatlarga duchor qilishga intilgan yana bir telbalar va megalomanlar guruhini mag'lub etish edi.
  
  Shuning uchun ham unga o"xshagan askarlar hammasini safga qo"yadi. Qo'shni Adrian va yo'lning narigi tomonidagi Grem uchun. Ikki farzandini har kuni o"z vaqtida maktabga yetkazish uchun kurashgan Chloe uchun. Supermarketga ketayotib nola qilgan va nola qilgan juftliklar uchun. Halqa yo"lidagi tirbandlikda xushmuomalalik bilan o"tirganlar va navbatga otlanganlar manfaati uchun. Qorong'i tushganda furgoningiz yoki garajingizga kirib, qo'lidan kelganicha yo'l ochgan axlat uchun emas. Bezorilar, kuch-qudrat izlovchilar va orqa pichoqchilar uchun emas. Hurmat, mehr va g'amxo'rlik uchun qattiq kurashganlar asrasin. Farzandlarining kelajagi uchun kurashganlar uning xavfsizligiga ishonch hosil qilsin. Boshqalarga yordam berganlarga yordam berilsin.
  
  Xeyden uning e'tiborini past ovoz bilan tortdi. "Bu joy bo'lishi mumkin. GPS shunday deydi va men oldinda tashlandiq binoni ko'rmoqdaman.
  
  U bir-biriga yopishgan rangli nuqtalarni ko'rdi. Bu o'sha paytda voqealarning epitsentri edi. Endi nozikliklarga vaqt yo'q edi. Ular Gannibalning qabrini qidirib, shu yerda bo"lganlarida tezroq topib olishsa, otashinlar otishgani ham mumkin edi. Chunki Dreyk agar ular buni topa olishsa, boshqa jamoalar ham topa olishiga ishongan.
  
  Hayden taxminiy maydonni qayd etdi. Kinimaka va Dahl og'ir ryukzaklarini yerga tushirishdi. Mey va Smit eng yaxshi kuzatuv pozitsiyalarini egallashdi. Drake va Alisiya yordam berish uchun Xeydenga yaqinlashdi. Faqat Yorgi o'rnidan turdi va nima qilish kerakligini kutar ekan, noaniqlik ko'rsatdi.
  
  Kinimaka va Dahl trioni uglerod tolasi stendlariga o'rnatib, undan ham ko'proq narsani berib, ajoyib chiroqlarni yaratdilar. Bular shunchaki yorqin lampalar emas edi, ular quyosh nurini iloji boricha yaqinroq taqlid qilish uchun yaratilgan. Tan olish kerakki, hatto Markaziy razvedka boshqarmasining keng imkoniyatlari Misrda cheklangan edi, biroq Drake apparat unchalik yomon ko"rinmaydi deb o"yladi. Kinimaka katta maydonni yoritish uchun stendga o'rnatilgan chiroqdan foydalangan, keyin Xeyden va Dahl yerni o'rganish uchun ketishgan.
  
  "Endi e'tibor bering", dedi Xeyden ularga. "Oxirgi hukm ordenida aytilishicha, qurollar bu yerda Gannibal o"limidan ancha keyin ko"milgan. Bu qabr tosh emas, belgilanmagan qabr. Shunday qilib, biz suyaklar, bloklar yoki ustunlar emas, balki buzilgan tuproqni qidirmoqdamiz. Biz qadimiy qoldiqlarni emas, balki yaqinda ko'milgan narsalarni qidirmoqdamiz. Bu juda qiyin bo'lmasa kerak ... "
  
  "Unday dema!" - qichqirdi Dal. "Siz hamma narsani buzasiz, jin ursin."
  
  "Men shunchaki aytmoqchimanki, biz Gannibalni izlashimiz shart emas. Faqat qurollar."
  
  "Yaxshi fikr." Kinimaka perimetr atrofida yorug'likni biroz sozladi.
  
  Xeyden erdagi uchta joyni belgilab qo'ydi. Ularning barchasi qandaydir tarzda o'zgarganga o'xshardi va yaqinda hech kim yo'q. Yorgi qo"lida belkurak bilan ehtiyotkorlik bilan yaqinlashdi. Unga Drake va Alisiya, keyin esa Kinimaka qo'shildi.
  
  "Shunchaki qazing", dedi Xeyden. "Shoshilmoq".
  
  "Agar bubi tuzog'i bo'lsa-chi?" - soʻradi Alisiya.
  
  Drake vayronaga aylangan binoga qaradi. Devorlar g"amgin osilib, osilib, go"yo dunyoning og"irligini ushlab turgandek edi. Bir tomoni xuddi ulkan pichoq bilan yarmiga bo'lingan, endi bloklar ikkala tomondan tishli tishlarga o'xshab chiqib turadi. Tomi anchadan beri qulab tushgan, na eshik, na deraza yo"q edi. "Xo'sh, biz u erda boshpana topa olmaydiganga o'xshaymiz."
  
  "Rahmat".
  
  "Xavotir olmang, azizim. Boshingizni ko'taring."
  
  Drake g'azablangan nigohiga e'tibor bermadi va ishga kirishdi. - Xo'sh, To'rt otliqning ahamiyati nimada? - so'radi u Xaydendan kommunikator ustida.
  
  "Aniqlik markazining eng yaxshi taxmini? Ular biz izlayotgan tarixiy shaxslarga va biz topmoqchi bo"lgan qurollarga mos keladi. Shunday qilib, rimliklardan nafratlangan Gannibal Rimda deyarli cheksiz urush boshladi, shunday emasmi? Bu yerda biz urush qurollarini topamiz".
  
  "Ular chavandozlar ham bo'lishi mumkin", dedi Kinimaka. "Ya'ni, Gannibal edi."
  
  - Ha, biroz noaniq, Mano.
  
  "Demak, buning Bibliyaga aloqasi yo'qmi?" Drake yerning yana bir tepaligini qazib oldi. "Chunki bizga bu ahmoq kodlarning birortasi kerak emas."
  
  "Xo'sh, ular Vahiy kitobida paydo bo'lgan va ..."
  
  "Voy-buy!" Alisiya birdan qichqirdi. "Menimcha, men bir narsani urdim!"
  
  "Va diqqat," deb pichirladi Meyning ovozi kommunikator ustidan. "Suvda yangi chiroqlar paydo bo'ldi, ular tezda yaqinlashmoqda."
  
  
  Oltinchi bob
  
  
  Drake belkurakni polga tashladi va Alisiyaga qarash uchun yurdi. Yorgi allaqachon u erda edi va unga qazishda yordam berdi. Kinimaka ham tezda oldinga siljidi.
  
  "Bizda qancha vaqt bor?" - so'radi Xeyden shoshilinch ravishda.
  
  "Tezligiga qarab, o'ttiz daqiqa eng yuqori", deb javob berdi Smit.
  
  Dahl diqqat bilan qaradi. "Har qanday maslahatlar bormi?"
  
  "Ehtimol Mossad", deb javob berdi Kensi. "Ular eng yaqin edi."
  
  Drake qasam ichdi. "Bir marta men la'nati shvedlar birinchi bo'lishini xohlardim."
  
  Alisiya tuynukda tizzasigacha turib, belkurakning chetini yumshoq tuproqqa kovlab, buyumni bo"shatishga urindi. U noaniq chekkalarini xursandchilik bilan tortib, kurashdi. Kinimaka yerni yuqoridan tozalayotgan edi, Yorgi Alisiyaga erga qo'shilib, tobora kengayib borayotgan yaraga qo'shildi.
  
  "Nima bu?" - Men so'radim. - so"radi Drake.
  
  Xeyden qo"llarini tizzalariga qo"yib cho"kkalab o"tirdi. "Hozircha aniq ayta olmayman."
  
  "O'zingizni torting, Alisiya." Dreyk jilmayib qo'ydi.
  
  Yaltiroq va ko'tarilgan barmoq uning yagona javobi edi. Ko'rib chiqilayotgan ob'ekt axloqsizlik bilan qoplangan va har tomondan axloqsizlik bilan qoplangan, lekin uning shakli bor edi. Taxminan ikki metrga bir metr uzunlikdagi cho'zinchoq, aniq quti shakliga ega edi va osonlik bilan harakatlanar edi, bu esa umuman og'ir emasligini ko'rsatdi. Muammo shundaki, u qattiq tuproq va ildizlar bilan o'ralgan va siqilgan. Drake qutidan dengizga qaradi, chiroqlar tobora yaqinlashayotganini kuzatdi va shunday kichik, engil konteyner qanday qilib halokatli harbiy qurolni saqlashi mumkinligi haqida hayron bo'ldi.
  
  "O'n besh daqiqa", dedi Smit. "Yondashuvning boshqa belgilari yo'q."
  
  Alisiya yer bilan qiynalib, qarg"ib so"kindi va hech qayerga yeta olmadi, lekin oxir-oqibat u buyumni g"ilofini yechdi va Yorgiga uni tortib olishga ruxsat berdi. O"shanda ham o"sib chiqqan tok va chigal ildizlar unga baxtiyordek yopishib olgan, qo"yib yuborishdan bosh tortgan qattiq, burishgan dasta. Endi ular beligacha loyga botib, kiyimlarini silkitib, belkuraklarga suyanib yotishardi. Drake aniq "Ishdagi erkaklar" chizig'idan o'zini tiyib, ko'tarishga yordam berish uchun egildi. Dahl ham engashdi va ular birgalikda ob'ektning yon tomonida yordam topib, uni tortib olishga muvaffaq bo'lishdi. Ildizlar norozilik bildirishdi, sindirishdi va yechdilar. Ba'zilar aziz hayotni saqlab qolishdi. Drake bosdi va u teshikdan va chetidan o'rmalab ketayotganini his qildi. Yuqoridan ko'chirilgan tuproq daryolari oqardi. Keyin u va Dahl birga turishdi va Alisiya va Yorgiga tikilishdi. Ikkalasining ham yuzlari qizarib ketgan va og'ir nafas olayotgan edi.
  
  "Nima?" - Men so'radim. - so"radi Drake. "Ikkalangiz choy dam olishni rejalashtiryapsizmi? Do"zaxni bu yerdan olib ket".
  
  Alisiya va Yorgi tuynuk tubini ikki marta tekshirib, ko"proq qutilarni yoki ehtimol eski suyaklarni izlashdi. Hech narsa topilmadi. Biroz vaqt o'tgach, yosh rus tuynukning chetidan yugurib, hech kim yo'q bo'lgan joyda yordam topdi, shuning uchun u qiyalikdan va teshik chetidan sakrab o'tishi mumkin edi. Alisiya nima bo'layotganini qayg'u bilan kuzatib turdi, so'ng bir oz noqulay tarzda yon tomonga sakrab tushdi. Drake uning qo"lidan ushlab, yuqoriga tortdi.
  
  U qichqirdi. "Siz belkurakingizni unutdingiz."
  
  "Borib olmoqchimisiz? Men birinchi navbatda boshni taklif qilaman."
  
  "Tadbirkorlik, vazminlik".
  
  Xeyden teshikka qarashda davom etdi. "Men kambag'al Gannibal Barca bilan bir lahzani o'tkazish uchun bir zum vaqt ajratishni yaxshi vaqt deb o'yladim. Biz harbiy xizmatdoshimizni hurmat qilmoqchi emasmiz".
  
  Drake rozi bo'lib bosh irg'adi. "Afsona".
  
  "Agar u pastda bo'lsa ham."
  
  "Natsistlar o'z tadqiqotlarini olib borishdi", dedi Xeyden. "Va, men beixtiyor tan olaman, ular buni yaxshi qilishdi. Gannibal o'z ishida yaxshi bo'lgani uchun doimiy shon-sharafga erishdi. Uning Alp tog'lari bo'ylab sayohati dastlabki urushlardagi eng ajoyib harbiy yutuqlardan biri bo'lib qolmoqda. U bugungi kunda ham maqtovga sazovor bo'lgan harbiy strategiyalarni taqdim etdi.
  
  Birozdan keyin ular yuqoriga qarashdi. Dahl ular bilan birga edi. Kinimaka buyumni surib, quyuq yog"ochdan yasalgan mustahkam qutini ko"rdi. Tepasida kichik gerb bor edi va Gavayi uni ko'rsatishga harakat qildi.
  
  Xeyden menga qarab egildi. "Ana xolos. Ularning uy qurilishi logotipi. Oxirgi hukmning tartibi".
  
  Drake ramzni yodlab, uni o'rgandi. U kompasning turli nuqtalarida atrofida joylashgan to'rtta o'ralgan ortiqcha oro bermay kichik markaziy doiraga o'xshardi. Doira cheksizlik ramzi edi.
  
  "O'roqlar quroldir", dedi Xeyden. "Ichki dunyongizni himoya qilasizmi?" U yelka qisdi. "Agar kerak bo'lsa, biz buni keyinroq hal qilamiz. Kelinglar."
  
  Chiroqlar endi dengizda yo'q edi, bu Mossad, agar u eng yaqin bo'lsa, qattiq erga etib borganini va to'liq tezlikda o'n besh daqiqadan kamroq masofani bosib o'tganligini anglatadi. Drake qarama-qarshilik qanday tugashini yana bir bor qiziqtirdi. SPEARga to'rtta qurolni har qanday holatda ham himoya qilish buyurilgan, ammo buyruqlar jang maydonida kamdan-kam hollarda mukammal bajarilgan. U boshqalarning yuzidagi asabiy ifodalarni ko'rdi va ular ham xuddi shunday his qilishlarini bilar edi, hatto buyruqlar tuzilmasiga eng yaqin bo'lgan Xeyden ham.
  
  Ular ketishga tayyorgarlik ko'rishdi.
  
  "To'qnashuvdan qochishga harakat qiling", dedi Xeyden. "Shubhasiz".
  
  "Agar qila olmasak-chi?" - so'radi Dahl.
  
  "Agar bu Mossad bo'lsa, gaplashishimiz mumkin."
  
  "Men ularning ID jiletlari bo'lishiga shubha qilaman", deb g'o'ldiradi Alisiya. "Bu politsiya shousi emas."
  
  Xeyden bir zumda kommunikatorni o'chirilgan holatga o'tkazdi. "Agar bizga o'q tegsa, jang qilamiz", dedi u. "Yana nima qila olamiz?"
  
  Drake buni eng yaxshi kelishuv deb bildi. Ideal dunyoda ular yaqinlashib kelayotgan askarlarning yonidan sirg'alib o'tib, o'z transportiga zararsiz va sezilmasdan qaytishgan bo'lar edi. Albatta, SPEAR ideal dunyoda mavjud bo'lmaydi. Jamoa chiqib ketishga tayyorlanayotganda u yana qurollarini tekshirdi.
  
  "Uzoq yo'ldan boring", deb taklif qildi Xeyden. "Ular qilmaydi".
  
  Barcha ehtiyot choralari. Mojarolarni oldini olish uchun barcha fokuslar.
  
  Lorenning ovozi uning qulog'iga tikan bosdi. "Biz yangilik oldik, odamlar. Shvedlar ham yaqinlashmoqda".
  
  
  Ettinchi bob
  
  
  Dreyk yo"l oldi, avval vayronaga aylangan binoni aylanib chiqdi, so"ng qiyalikdan pastga tushdi. Yurtni hamon zulmat qoplagan, ammo tong otishiga yaqin orada edi. Drake o'z yo'lini dengizga qarama-qarshi yo'nalishda topmaguncha notekis halqada tasvirlab berdi.
  
  Sezgilar hushyor, boshlar ko'tarilgan, jamoa bizni kuzatib bormoqda.
  
  Dahl qo'ltiq ostidagi qopqoqni ehtiyotkorlik bilan ushlab, qutini egallab oldi. Kenzi uning yoniga yugurib, unga yo"l topishga yordam berdi. Jamoa tungi ko'rish moslamalarini kiygan edi, faqat Smitdan tashqari, o'z atrofini to'liq bilishni afzal ko'rdi. Bu yaxshi kombinatsiya edi. Ular yonma-yon va bir qatorda tepalik etagiga va boshpana bo'lmagan tekis tekislikka yetguncha yugurishdi. Drake o'z halqasiga yopishib oldi va ularni qayiqlarning umumiy yo'nalishiga olib bordi. Bir og'iz ham gapirilmadi - hamma o'z his-tuyg'ularini atrof-muhitni tekshirish uchun ishlatdi.
  
  Ular dushmanlarining qanchalik halokatli ekanligini bilishardi. Bu safar yarim manfaatdor yollanma askarlar yo'q. Bugun ham, keyingisi ham, keyingisi ham o"zlaridan kam bo"lmagan askarlar bilan to"qnash kelishdi.
  
  Deyarli.
  
  Drake ular biroz tez harakat qilayotganini his qilib, sekinlashdi. Tuproq ularning foydasiga emas edi. Sharqiy ufq tomon xira nur o"rmalab borardi. Tez orada hech qanday qopqoq bo'lmaydi. Smit uning o'ng tomonida, May esa chap tomonida turardi. Jamoa past darajada qoldi. Tepasida vayronaga aylangan imorat kichrayib, orqasida paydo bo'ldi. Oldinda bir nechta daraxtlar bilan qoplangan bir qator butalar paydo bo'ldi va Drake biroz yengillik his qildi. Ular bo'lishi kerak bo'lgan joydan shimoli-sharqda uzoqda edi, ammo yakuniy natija bunga arziydi.
  
  Eng yaxshi stsenariy? Urush yo'q.
  
  U xavf-xatarni qidirib, tana tilini betaraf tutib, davom etdi. Aloqa tinchligicha qoldi. Ular boshpanaga yaqinlashganda, kimdir u erda kutib turgan bo'lsa, tezligini pasaytirdi. Komandolar sifatida ular ogohlantirishni kutishlari mumkin edi, ammo bu missiyada hech narsa qabul qilinishi mumkin emas.
  
  Drake bir nechta daraxtlar va siyrak butalar bilan chegaralangan katta maydonni ko'rdi va to'xtadi va boshqalarga dam olishga ishora qildi. Peyzajni tekshirish hech narsa aniqlamadi. Tepalik tepasi ko"rinib turganicha huvillab qolgan edi. Ularning chap tomonidagi yupqa qoplama tekis tekislikka, so'ngra dengiz qirg'oqlariga olib borardi. U ularning qayiqlari o'n besh daqiqalik piyoda bo'lishi mumkinligini taxmin qildi. U jimgina aloqani yoqdi.
  
  "Loren, shvedlar haqida biron bir yangilik bormi?"
  
  "Yo'q. Ammo ular yaqin bo'lishlari kerak."
  
  "Boshqa jamoalar?"
  
  "Rossiya havoda." U xijolat bo'lib tuyuldi. "Men sizga lavozim bera olmayman."
  
  "Bu joy issiq zonaga aylanadi", dedi Smit. "Biz harakat qilishimiz kerak."
  
  Drake rozi bo'ldi. "Keling, chiqib ketaylik."
  
  U o'rnidan turdi va har qanday o'q kabi dahshatli qichqiriqni eshitdi.
  
  "U erda to'xtating! Bizga quti kerak. Qimirlamang".
  
  Drake ikkilanmadi, lekin tezda pastga tushdi va ogohlantirish uchun minnatdor bo'lib, dushmanni o'tkazib yuborganidan hayratda qoldi. Dahl unga tikilib qoldi va Alisiya sarosimaga tushdi. Hatto Mai ham hayratda qoldi.
  
  Kensi tilini chertdi. "Bu Mossad bo'lishi kerak."
  
  "Siz ularni qurol bilan olib ketdingizmi?" - soʻradi Xayden.
  
  - Ha, - dedi Drake. "Spedik to'g'ridan-to'g'ri oldinda va ehtimol ikkala tomonda yordamchilari bor. Aynan biz bo'lishni xohlagan joyda."
  
  "Biz oldinga siljiy olmaymiz", dedi Mai. "Biz qaytamiz. Shu yo'nalishda." U sharqqa ishora qildi. "U yerda boshpana va yoʻl, bir nechta fermer xoʻjaliklari bor. Shahar unchalik uzoq emas. Biz evakuatsiya haqida e'lon qilishimiz mumkin."
  
  Drake Xeydenga qaradi. Ularning xo'jayini sohil bo'ylab shimolga, tsivilizatsiya tomon sharqqa yoki jangga qarshi turish o'rtasidagi tanlovni o'ylab ko'rganga o'xshaydi.
  
  "Agar biz bu erda qolsak, hech qanday yaxshi narsa bo'lmaydi", dedi Dal. "Bitta elita dushmanga qarshi kurashish qiyin bo'lardi, ammo biz bilamizki, ko'proq narsa yo'lda."
  
  Dreyk Mayning haq ekanligini allaqachon bilgan. Shimol najot uchun hech qanday yo'l taklif qilmadi. Ular Hellespont bo'ylab qoplanmagan holda yugurishar va biron bir transport turiga qoqilib qolishlari uchun omadga ishonishardi. Sharqqa sayohat qilish kafolatlangan imkoniyat.
  
  Qolaversa, biron bir shahardan boshqa jamoalar zo'rg'a kelar edi.
  
  Hayden uni chaqirdi va keyin sharqqa burilib, erni va tezda qochish imkoniyatlarini baholadi. Shu payt yana ovoz keldi.
  
  "O'sha erda qoling!"
  
  - Jin, - dedi Alisiya. "Bu yigit psixik."
  
  "Mening ko'rishim yaxshi", dedi Smit vizual texnologiyaga ishora qilib. "Qattiq narsaning orqasiga yashiring. Biz olovni olib ketamiz."
  
  Jamoa sharqqa qarab yo"lga chiqdi. Isroilliklar o't ochishdi, nayzachilarning boshi ustidagi o'qlar daraxt tanasi va shoxlari orasiga urildi. Barglar yomg'ir yog'di. Drake o'qlar ataylab balandga qaratilganini bilib, ular bu erda qanday yangi urushga kirishayotganiga hayron bo'lib, tezda ko'tarildi.
  
  "Bu xuddi armiya mashg'ulotlariga o'xshaydi", dedi Alisiya.
  
  "Umid qilamanki, ular rezina o'qlardan foydalanadilar", deb javob berdi Dal.
  
  Ular toqqa chiqishdi va improvizatsiya qilishdi, sharqqa qarab harakat qilishdi, kuchliroq daraxtlarga etib borishdi va ko'zni qamashtirdilar. Drake ataylab baland o'q uzdi. U hech qanday harakat belgisini ko'rmadi.
  
  "Ayyor ahmoqlar."
  
  "Kichik jamoa", dedi Kenzi. "Ehtiyotkorlik bilan. Avtomatik mashinalar. Ular qarorni kutishadi".
  
  Drake undan to'liq foydalanishga tayyor edi. Jamoa ehtiyotkorlik bilan sharqqa yo'l oldi, to'g'ridan-to'g'ri uzoq ufqqa tahdid solayotgan rangpar tong tomon yo'l oldi. Keyingi bo'shliqqa etib borgan Dreyk o'q hushtakini eshitdi va deyarli his qildi.
  
  "Axlat". U qoplanish uchun kaptarga tushdi. "Bu yaqin edi."
  
  Ko'proq otishma, boshpanalar orasida qo'rg'oshin ko'proq. Xeyden Dreykning ko'zlariga chuqur qaradi. "Ularning usullari o'zgardi."
  
  Drake bunga ishonmay, chuqur nafas oldi. Isroilliklar shiddatli o'q uzdilar va shubhasiz, ehtiyotkorlik bilan, ammo foydali tezlikda oldinga siljishdi. Yana bir o"q Yorganing boshi orqasidagi daraxtning po"stlog"ini uzib tashladi va bu o"risning shiddat bilan irkitib ketishiga sabab bo"ldi.
  
  "Yaxshi emas", deb to'ng'illadi Kensi. "Hech qanday yaxshi emas".
  
  Drakening ko'zlari chaqmoq toshdek edi. "Xayden, Loren bilan bog'laning. U Qrowga o't o'chirishimizni tasdiqlasin!"
  
  "Biz o't ochishimiz kerak", deb qichqirdi Kensi. "Sizlar hech qachon tekshirmagansizlar."
  
  "Yo'q! Ular yollanma askarlar, o'qitilgan va buyruqlarni bajaradigan elita qo'shinlari. Ular ahmoq ittifoqchilar, potentsial do'stlar. Buni tekshiring, Hayden. Hozir tekshiring! "
  
  Yangi o"qlar o"t ostiga teshib o"tdi. Dushman ko'rinmas, eshitilmas edi; SPIR ularning oldinga siljishini faqat o'z tajribasidan bilardi. Drake Xayden xabar tugmachasini bosganini va Loren bilan gaplashayotganini tomosha qildi, so'ng tezda javob berish uchun ibodat qildi.
  
  Mossad askarlari yaqinlashdi.
  
  "Maqomimizni tasdiqlang." Hatto Dahlning ovozi ham tarang edi. "Loren! Siz qaror qabul qilyapsizmi? Biz jang qilamizmi? "
  
  
  * * *
  
  
  SPEAR jamoasi allaqachon o'z qayiqlaridan haydab, sharq tomon harakatlanishga majbur bo'ldi. Ular olov ostida juda qiyin bo'lishdi. Ma'lum ittifoqchilar bilan jang qilishni istamay, ular o'zlarini xavf ostida qoldirdilar.
  
  Achchiqlanib, tirnalgan va qonga botgan ular o'zlarining arsenallaridagi har bir hiyla-nayrangni, o'zlari va Mossad o'rtasida masofani oshirish uchun har bir hiyla ishlatishdi. Lorenning qaytishi atigi bir necha daqiqa davom etdi, ammo bu daqiqalar Jastin Biberning diskidan uzoqroq davom etdi.
  
  "Qrow baxtsiz. U sizga buyurtma olganingizni aytadi. Qurollaringizni har qanday holatda saqlang. Ularning to'rttasi."
  
  "Va bu hammasi?" - so"radi Drake. "Siz unga kim bilan ishlayotganimizni aytdingizmi?"
  
  "Albatta. U g'azablanganga o'xshardi. Menimcha, biz uni g'azablantirdik."
  
  Drake boshini chayqadi. Ma'noga ega emas. Buning ustida birgalikda ishlashimiz kerak.
  
  Dahl o'z fikrini bildirdi. "Biz Peruda uning buyruqlariga qarshi chiqdik. Balki bu to'lovdir."
  
  Drake bunga ishonmadi. "Yo'q. Bu mayda bo'lardi. U bunday siyosatchi emas. Bizga ittifoqchilar qarshi. ahmoq. "
  
  "Bizda buyurtmalar bor", dedi Xeyden. "Bugun omon qolaylik va ertaga jang qilaylik."
  
  Dreyk uning haqligini bilar edi, lekin isroilliklar ham xuddi shunday deyishsa kerak, deb o"ylay olmadi. Shunday qilib, ko'p asrlik noroziliklar boshlandi. Endi, bir jamoa bo'lib, ular o'zlarining o'rmon qalqoni ichida qolishgan holda sharqqa qarab harakat qilishdi va juda tajovuzkor emas, balki isroilliklarni sekinlashtirish uchun etarli darajada orqa qo'riqchilarni tashkil qilishdi. Smit, Kinimaka va Mai har qadamda raqiblarini kishanlab, biznesni nazarda tutayotganliklarini namoyish etishda ajoyib edi.
  
  Drake daraxtlar orasidan uchib yurganida, bu ularning orqasidan keldi. Vertolyot tepada gumburlab, so"ng egilib, ko"zga ko"rinmas bo"shliqqa qo"ndi. Xeydenga bir og'iz so'z aytishga hojat qolmadi.
  
  "Shvedlarmi? ruslar? Xudo, bu ahmoqlik, bolalar!"
  
  Drake darhol o'sha tomondan o'q ovozlarini eshitdi. Endigina vertolyotdan tushgan kishi Mossad tomonidan emas, balki o'qqa tutilgan.
  
  Bu to'rtta maxsus kuchlar guruhi jangda ekanligini anglatardi.
  
  Oldinda o'rmon tugaydi va tosh devorlar bilan o'ralgan keng dala orqasida eski fermani ko'rsatdi.
  
  "Biroz vaqt oling", deb baqirdi u. "Qattiq va tez harakat qiling. Biz u yerda qayta to"planishimiz mumkin".
  
  Jamoa jahannam itlari tovoniga qizigandek yugurdi.
  
  
  * * *
  
  
  To'liq, ammo boshqariladigan sur'atda harakatlanib, jamoa tasodifan qopqoqdan chiqdi va ferma uyi tomon yugurdi. Devorlari va deraza teshiklari tepalikdagi uy kabi eskirgan edi, bu esa odamning yo'qligidan dalolat beradi. Ularning orqasida maxsus kuchlarning uchta guruhi yotardi, lekin qanchalik yaqin?
  
  Drake bilmas edi. U o'z yo'lini belgilash uchun tungi ko'rishni olib tashlab, yoritilgan osmondan foydalangan holda, vayron bo'lgan yer bo'ylab og'ir yugurdi. Jamoaning yarmi oldinga, yarmi orqasiga qaradi. May pichirladi, u Mossad jamoasi o'rmon chetiga etib kelganini ko'rgan, ammo keyin Drake birinchi past devorga etib bordi va May va Smit oz miqdorda olovni o'chirishdi.
  
  Ular birgalikda tosh devor orqasiga o'ralashib qolishdi.
  
  Fermer uyi hali yigirma qadam oldinda edi. Dreyk isroilliklarga va boshqalarga joylashish va ideal ko'rish chizig'ini o'rnatishga ruxsat berish ularga hech qanday foyda keltirmasligini bilar edi. Bundan tashqari, boshqa jamoalar endi bir-birlaridan ehtiyot bo'lishadi. U kommunikatorga gapirdi.
  
  - Eshaklaringizni tortsangiz yaxshi bo'ladi, bolalar.
  
  Alisiya unga qaradi. "Bu sizning eng yaxshi Amerika aksentingizmi?"
  
  Drake xavotirda ko'rindi. "Jin. Men nihoyat ortga qaytdim." Keyin u Dahlni ko'rdi. "Ammo, menimcha, bundan ham yomoni bo'lishi mumkin."
  
  Bir bo'lib ular qopqoqni yorib o'tishdi. Mey va Smit yana o't ochishdi va javoban faqat ikkita o'q olishdi. Boshqa tovushlar eshitilmadi. Drake mustahkam devor topdi va to'xtadi. Xeyden darhol May, Smit va Kinimakani atrofni qo'riqlashni tayinladi va keyin boshqalarga qo'shilishga shoshildi.
  
  "Bir necha daqiqaga yaxshimiz. Bizda nima bor?"
  
  Dahl allaqachon xaritani ochayotgan edi, Lorenning ovozi ularning quloqlarini to'ldirdi.
  
  "B rejasi hali ham mumkin. Ichkariga qarab. Tezkor bo"lsangiz, sizga transport kerak bo"lmaydi".
  
  "B-ni rejalashtiring." Drake boshini chayqadi. "Har doim B rejasini tuzing."
  
  Perimetr patruli hammasi aniq ekanligini ma'lum qildi.
  
  Xeyden Dahl olib yurgan qutiga ishora qildi. "Biz bu erda mas'uliyatni o'z zimmamizga olishimiz kerak. Agar siz uni yo'qotsangiz, biz ichida nima borligini bilmaymiz. Agar buni dushmanga boy bersangiz..." U davom etishi shart emas edi. Shved qutini yerga qo"yib, yoniga tiz cho"kdi.
  
  Xeyden qopqog'ida o'yilgan belgiga tegdi. Aylanadigan pichoqlar dahshatli ogohlantirish yuboradi. Dahl ehtiyotkorlik bilan qopqog'ini ochdi.
  
  Drake nafasini ushlab turdi. Hech narsa bo'lmadi. Bu har doim xavfli bo'lar edi, lekin ular hech qanday yashirin qulf yoki mexanizmlarni ko'ra olmadilar. Endi Dahl qopqog'ini butunlay ko'tarib, ichidagi bo'shliqqa qaradi.
  
  Kensi kulib yubordi. "Bu nima? Urush qurollari? Gannibal bilan bog'langan va buyurtma bilan yashiringanmi? Ko"rsam, bir uyum qog"oz".
  
  Dahl orqasiga o'tirdi. "Urushni so'z bilan ham olib borish mumkin."
  
  Xeyden ehtiyotkorlik bilan bir nechta qog'oz varaqlarini chiqarib, matnni skanerladi. "Bilmayman", deb tan oldi u. "Tadqiqot fayliga o'xshaydi va... rekord..." U to'xtab qoldi. "Testlar? Sinov?" U yana bir nechta sahifalarni varaqladi. "Yig'ish xususiyatlari."
  
  Drake qoshlarini chimirdi. "Endi bu yomon eshitiladi. Ular buni Bobil loyihasi, Loren deb atashadi. Keling, bu haqda nimani qazib olishingiz mumkinligini ko'rib chiqaylik."
  
  "Tushundim", dedi Nyu-Yorklik. "Yana nimadir?"
  
  "Men bu xususiyatlarni endigina tushuna boshladim", deb boshladi Dahl. "Bu ulkan..."
  
  "Pastga!" - qichqirdi Smit. "Yaqinlashmoqda."
  
  Jamoa sekinlashdi va tayyorgarlik ko'rdi. Tosh devorlar orqasida o'tkir va kar bo'luvchi pulemyot o'qlari gumburladi. Smit o'ng tomondan o'q uzib, devordagi joydan nishonga oldi. Xeyden bosh chayqadi.
  
  "Biz buni tugatishimiz kerak. Bu yerdan keting".
  
  "Eshakni tortingmi?" - so"radi Drake.
  
  "Eshagingni ol."
  
  "B rejasi", dedi Alisiya.
  
  Xavfsizlikni saqlab, ular devordan devorga fermaning orqa tomoniga o'tishdi. Zamin vayronalar bilan to'lib-toshgan, tosh va yog'och bo'laklari tom qulab tushgan joylarga belgi qo'yilgan edi. May, Smit va Kinimaka orqa tomonni qopladi. Dreyk ular orqa oynalarga yetib borganlarida to"xtadi va oldingi marshrutga ko"z tashladi.
  
  "Bu faqat qiyinlashishi mumkin", dedi u.
  
  Ko"tarilayotgan quyosh ufq uzra rang-barang surilib o"tdi.
  
  
  Sakkizinchi bob
  
  
  Poyga davom etdi, ammo endi imkoniyatlar kamayib borardi. Etakchi Dreyk va Alisiya fermani o'zlari va ta'qibchilari o'rtasida ushlab, panohni tark etib, ichkari tomon yo'l olishganida, Mossad jamoasi nihoyat o'rmondan chiqdi. Hammalari qora kiyingan va yuzlariga niqob o'rab, qurollarini ko'tarib, o'q uzgancha pastroq va ehtiyotkorlik bilan yaqinlashdilar. May va Smit tezda ferma uyining orqasiga yashirinishdi. Hayden oldinga yugurdi.
  
  "Ko'chirish!"
  
  Drake turish va jang qilish instinkti bilan kurashdi; Uning chap tomonidagi Dahl ham bu bilan kurashayotgani aniq. Ular odatda jang qilishdi va raqiblarini aldashdi - ba'zida bu qo'pol kuch va raqamlarga to'g'ri keldi. Ammo ko'pincha bularning barchasi raqiblarining ahmoqligi bilan bog'liq edi. Ish haqini olgan yollanma askarlarning aksariyati sekin va zerikarli bo'lib, ishni bajarish uchun ularning kattaligiga, shafqatsizligiga va axloqiy etishmasligiga tayangan.
  
  Bugun emas.
  
  Drake mukofotni himoya qilish zarurligini yaxshi bilardi. Dahl qutini ko'tarib, iloji boricha mahkam ushlab turdi. Yorgi endi oldinga siljib, yerni sinovdan o'tkazar va eng ko'p himoyalangan yo'llarni topishga harakat qilardi. Ular tepalikdan o"tib, so"ng kichik, siyrak daraxtzor orasidan pastga tushishdi. Isroilliklar bir muddat o't ochishni to'xtatdilar, ehtimol, boshqa buyruqlarni sezdilar va o'z pozitsiyalarini bildirishni xohlamadilar.
  
  Endi turli xil taktikalar ko'rsatildi.
  
  Ammo Dreyk uchun Alisiya buni eng yaxshi jamladi. "Xudo uchun, Yogi. O"rischa boshingni qo"yib, chop!".
  
  Loren GPS-da ularning taraqqiyotini kuzatdi va B rejasining uchrashuv nuqtasi keyingi ufqda ekanligini e'lon qildi.
  
  Drake biroz osonroq xo'rsindi. To"qay tugadi va Yorgi birinchi bo"lib kichik tepalikka chiqdi, Kinimaka uning ortidan ergashdi. Gavayiyalikning shimi yiqilgan joyida loyga botgan - uch marta. Alisiya yer burmalari orasida chaqqonlik bilan harakatlanayotgan Mayga qaradi.
  
  "Jin ursin Sprite. Yovvoyi tabiatda erkalanib yurgan bahorgi qo"zichoqqa o"xshaydi".
  
  "U nima qilsa, yaxshi qiladi", dedi Drake.
  
  Alisiya shifer ustida sirpandi, lekin oyoqqa turishga muvaffaq bo'ldi. "Biz hammamiz buni yaxshi qilamiz."
  
  "Ha, lekin ba'zilarimiz ko'proq eshakka o'xshaymiz."
  
  Alisiya qurolini ko"tardi. "Umid qilamanki, siz meni nazarda tutmaysiz, Drakes." Uning ovozida ogohlantirish bor edi.
  
  "Oh, albatta, yo'q, azizim. Shubhasiz, men shvedni nazarda tutgan edim.
  
  - Qimmatmi?
  
  Orqadan o'q ovozlari yangradi va Dalning gapi hali boshlanishidan oldin tugadi. Tajriba Dreykga kadrlar ular uchun mo"ljallanmaganligini va ikki xil notadan iborat ekanligini aytdi. Mossad ruslar yoki shvedlar bilan hamkorlik qilgan.
  
  Shvedlar, deb o'ylagan bo'lsa kerak, Mossad tomon yugurishdi.
  
  U jilmayishdan o"zini tuta olmadi.
  
  Dahl g'azabni sezganday atrofga qaradi. Drake begunoh ko'rinishga ega bo'ldi. Ular kichik tepalikka chiqib, narigi tarafga sirg'alib ketishdi.
  
  "Transport keldi", dedi Loren.
  
  "Mana bunday!" Xeyden osmonga ishora qildi, olisda, olisda, qora dog" harakatlanayotgan joyda. Dreyk atrofni ko'zdan kechirdi va o'q tepalik tepasida hushtak chalganda Yorgini pastga tortdi. Birdaniga kimdir ularga qiziqib qoldi.
  
  - Vodiyga, - dedi Kinimaka. "Agar biz bu daraxtlarga etib olsak ..."
  
  Jamoa yakuniy sprintga tayyorgarlik ko'rayotgan edi. Drake yana yaqinlashib kelayotgan dog'ga qaradi. Bir soniya u soyani ko'rayotgandir deb o'yladi, lekin keyin haqiqatni ko'rdi.
  
  "Odamlar, bu boshqa vertolyot."
  
  Kinimaka diqqat bilan qaradi. "Shakk".
  
  "Va u erda". May chap tomonga ishora qildi, tepada, bulutlar qirg'og'i tomon. "Uchinchi".
  
  - Loren, - dedi Xeyden shoshilinch ravishda. "Loren, biz bilan gaplash!"
  
  "Shunchaki tasdiqlov olmoqda." Sokin ovoz qaytdi. "Sizda xitoylar va inglizlar bor. Yer yuzida Rossiya, shvedlar va isroilliklar. Eshiting, birinchi marta ma'lumot olishingiz uchun men sizni suhbatga ulayman. Ularning ba'zilari bema'ni, ammo barchasi qimmatli bo'lishi mumkin."
  
  - Frantsuzlarmi? Kinimaka negadir o"ychan bo"lib qoldi.
  
  "Hech narsa", deb javob berdi Loren.
  
  "Yaxshi ish, ularning hammasi ham Bo'ga o'xshamaydi", dedi Alisiya biroz achchiq va g'amginlik bilan. "Men frantsuzlarni nazarda tutyapman. Yigit sotqin edi, lekin o"z ishini la"nati yaxshi edi".
  
  Dahl yuzini ko'rsatdi. "Agar ular Bo'ga o'xshasa", dedi u jimgina. "Ular allaqachon shu erda bo'lishi mumkin."
  
  Alisiya bu so'zlarga ko'zlarini pirpiratib, yaqin atrofdagi tuproq uyumlarini o'rgandi. Hech narsa qimirlamadi.
  
  "Biz qurshovdamiz", dedi Xeyden.
  
  "Har tomondan maxsus kuchlar guruhlari", dedi Drake. "Kalamushlar tuzoqda."
  
  "O'zingiz uchun gapiring." May hamma narsani tezda qadrladi. "Ikki daqiqa vaqt ajrating. Bu qutining ichida nima borligini iloji boricha eslab qoling." U qo"llarini ko"tardi. "Buni qiling".
  
  Drake buning mohiyatini tushundi. Quti ularning hayotiga arzimasdi. Agar vaziyat juda keskinlashsa va do'stona jamoa buni engib o'tsa, boks emas, balki ularning hayotini saqlab qolishi mumkin. Dahl qopqog'ini ochdi va jamoa to'g'ri kelayotgan vertolyotlar tomon yo'l oldi.
  
  U hammaga bir dasta qog"oz tarqatdi.
  
  "Voy, bu g'alati", dedi Alisiya.
  
  Kenzi bir nechta qog'oz varaqlarini aralashtirdi. "Oʻttiz-ellik yil avval fashistlar tomonidan yozilgan va Gannibal Barsa qabriga yashirilgan hujjatni oʻqib turib, mushtlashasizmi? Buning nimasi g'alati?
  
  Drake parchalarni xotiraga saqlashga harakat qildi. "Uning so'zlari mantiqiy. Bu SPEAR kursi bilan bir xil."
  
  Yuqori balandlikdagi tadqiqot loyihasi, u o'qidi. Dastlab qayta kirish ballistikasini arzonroq narxda o'rganish uchun yaratilgan. Qimmatbaho raketalar o'rniga ...
  
  "Men bu nima ekanligini bilmayman."
  
  Raketadan foydalanmasdan kosmosga uching. Loyiha shuni ko'rsatadiki, juda katta to'pponchadan yuqori balandlikda yuqori tezlikda ob'ektlarni otish uchun foydalanish mumkin...
  
  "Jin ursin".
  
  Dahl va Alisiyaning yuzlari xuddi kul edi. "Bu yaxshi bo'lishi mumkin emas."
  
  Xeyden yaqinlashib kelayotgan vertolyotlarga ishora qildi, endi ular hammaning ko'z o'ngida edi. Ular vertolyotlarda osilgan alohida qurollarni ko'rishlari mumkin edi.
  
  "Va bu ham to'g'ri emas!"
  
  Drake qog'ozlarni uzatdi va qurolini tayyorladi. U nimaga o'rganib qolgan va u nimaga yaxshi bo'lgan. U Xayden, Mey va Smitning suhbatlari, shuningdek, Loren tuzatgan aloqa tizimi tomonidan bombardimon qilindi.
  
  "Isroilliklar shvedlar bilan jangga kirishdi. Rossiya noma'lum..." Keyin NSA va boshqa tashkilotlar tinglashga muvaffaq bo'lgan jonli efirlardan shovqinlar va tezkor uzatishlar paydo bo'ldi.
  
  Fransuz: "Biz hududga yaqinlashmoqdamiz ..."
  
  Britaniya: "Ha, ser, nishonlar aniqlandi. Jang maydonida dushmanlarimiz ko"p...".
  
  Xitoy: "Ularda quti borligiga ishonchingiz komilmi?"
  
  Hayden yo'l oldi. Ular daladan yugurishdi. Ular rejasiz yugurishdi. Ehtiyotkorlik bilan yong'in vertolyotlarni qochish choralarini ko'rishga majbur qildi va ularning quruqlikdagi ta'qiblarini juda ehtiyotkorlik bilan harakatlanishga majbur qildi.
  
  Va keyin, Drake zonadan chiqib, yangi qochish yo'liga e'tibor qaratmoqchi bo'lganida, yana bir ovoz statikni kesib tashladi.
  
  Qisqacha.
  
  Shovqin orqasida qisman yashiringan, zo'rg'a eshitiladigan, chuqur, cho'zilgan ovoz uning quloqlarini kesib tashladi.
  
  Amerikalik: "SEAL Team 7 shu yerda. Biz hozir juda yaqinmiz..."
  
  Bu zarba uni o"zgacha larzaga keltirdi. Ammo vaqt yo'q edi. Gapirishga imkon yo'q. Uni o'zlashtirishga bir soniya ham yo'q.
  
  Biroq, uning ko'zlari Torsten Dalning ko'zlari bilan to'qnashdi.
  
  Nima...?
  
  
  9-BOB
  
  
  "Vertolyotga ayting-chi! Xeyden o'zining kommunikatoriga bosdi. "Biz boshqa yo'l topamiz."
  
  "Bu atrofda turishini xohlaysizmi?" - deb so"radi Loren Alisiyani kulib, hatto o"z joniga qasd qilganda ham.
  
  "Albatta. Pastga tushing va o'zingizni yoping. Bizga qo"ng"iroq qilmang, biz sizga qo"ng"iroq qilamiz!"
  
  Drake bu kun tugaydimi, deb hayron bo'ldi, keyin ufqda osilgan quyoshning to'liq diskini ko'rdi va istehzoni tushundi. Hudud bir qator tepaliklardan iborat bo'lib, ularning har biri avvalgisidan tikroq edi. Eshaklarini nayza qopladi, ular tepalik cho'qqisiga chiqdi, ehtiyotkorlik bilan qadam tashladi, so'ng bor tezligi bilan narigi tomonga yugurdi.
  
  Vaqti-vaqti bilan orqa tomondan o'q ovozlari eshitilib turardi, lekin ular ularga qaratilmagan; isroilliklar va shvedlar, ehtimol, zarbalar almashishgan. Chap va o'ng tomonda yana bir qancha eskirgan binolar paydo bo'ldi, ularning aksariyati sayoz vodiylarda qurilgan, barchasi tashlandiq. Drake odamlarning ketishiga nima sabab bo'lganiga amin emas edi, lekin bu uzoq vaqt oldin sodir bo'lgan.
  
  Yana tepaliklar, keyin esa chap tomonda bir guruh daraxtlar. Boshpana taklif qilish, ko'katlar va shoxlar qalin o'sdi. Xeyden jamoani o'sha tomonga yo'naltirdi va Dreyk biroz osonroq xo'rsindi. Hech qanday yashirishdan ko'ra, har qanday yashirish yaxshi edi. Avval Xeyden, keyin esa Alisiya daraxtlar orasidan o"tib ketdi, endi Dal, Kenzi va Kinimaka. Drake o'rmonga kirib, May, Yorgi va Smitni orqada qoldirdi. O'qlar yangradi, endi yaqinroqda, Drake do'stlari uchun ehtiyotkor bo'ldi.
  
  Orqaga o"girilib, May qoqilib ketganini ko"rdi.
  
  Uning yuzi yerdan sakraganini ko'rdi.
  
  "Yo'q!"
  
  
  * * *
  
  
  Xeyden keskin tormozlab, ortiga o"girildi. Bu vaqtda May yerda hushidan ketib yotardi, Dreyk unga yaqinlashdi, Smit allaqachon egilib qolgan edi. O"qlar gurkirab chekkadagi daraxtlarga tegdi. Kimdir yaqin edi.
  
  Keyin pastki cho'tka boshlandi. Shakllar sakrab chiqdi, biri Xeydenning tanasining pastki qismiga zarba berdi. U gandiraklab qoldi, lekin oyoqqa turdi. Daraxt tanasi umurtqa pog"onasiga tekkan. U og'riq chaqnashiga e'tibor bermay, qurolni ko'tardi. Keyin qora figura yana unga hujum qilib, tirsagi, tizzasi, pichoq bilan urdi...
  
  Xeyden o'pkasini tashladi va pichoq uning qoriniga bir tuk tuk kirib kelganini his qildi. U tirsagini yuziga, tizzasini qorniga qoʻyib, ular orasiga koʻproq masofa qoʻyish uchun kurashdi. U o'ng tomonda Kinimaka va Alisiyaning kurashayotganini, Dal esa u yiqitgan buyumni tepganini ko'rdi.
  
  Drake oqsoqlangan Mayni ko'taradi.
  
  O'qlar daraxtlar orasidan uchib, barglar va o'simliklarni maydalashdi. Biri dushmanni mag'lub etdi, lekin uzoq emas. Erkak tez orada o'rnidan turdi, u aniq Kevlar kiygan edi. Shunda Xaydenning ko'z o'ngida o'zining dushmani - shafqatsiz va shafqatsiz qat'iyat bilan ajralib turadigan Mossad odami paydo bo'ldi.
  
  "To'xtang", dedi u. "Biz bir sahifadamiz ..."
  
  Jag'iga tushgan zarba uni to'xtatdi. Xeyden qonni tatib ko'rdi.
  
  "Buyurtma", degan noaniq javob keldi.
  
  U yangi zarbalarni to'sib qo'ydi, odamni chetga surib qo'ydi, hatto u pichoq bilan ishlaganda ham qurolni ko'tarmaslikka harakat qildi. Pichoqning ta'mi po'stlog'ini, keyin esa kirni tatib ko'rdi. Drake yugurib o'tib, yo'l bo'ylab va daraxtlarga yugurib o'tib ketayotganda Xeyden erkakning oyoqlarini tepdi. Smit orqasini yopdi va isroillikning yuziga musht tushirdi va uni cho'tka ostiga qaytarib yubordi. Navbatda Kenzi edi, bu safar yuzida ikkilangan ifoda va katta ko"zlari, xuddi tanish odamni qidirayotgandek edi.
  
  Xeyden Drake tomon yo'l oldi.
  
  "May?"
  
  "Uning hammasi joyida. Faqat umurtqa pog"onasiga o"q tegdi, tamom. Hech qanday ajoyib narsa yo'q."
  
  Xeyden rangi oqarib ketdi. "Nima?" - Men so'radim.
  
  - Ko'ylagi buni to'xtatdi. U yiqilib, bosh suyagiga urildi. Hech qanday maxsus narsa yo'q".
  
  "HAQIDA".
  
  Alisiya shafqatsiz tirsagi bilan hujumni chetlab o'tdi va raqibini daraxtlarga uchib yuborish uchun dzyudodan uloqtirdi. Kinimaka boshqa Mossad askarini buldozer bilan urdi. Bir necha lahzaga yo'l aniq edi va SPEAR jamoasi undan to'liq foydalandi.
  
  Har bir untsiya tajriba o'yinga tushdi, ular to'liq tezlikda, sekinlashishni o'ylamasdan, buralib ketish, sho'ng'in qilish, xavfli daraxtlar bo'laklari orasidan yugurishdi. Ular va Mossad jamoasi o'rtasida bo'shliq ochildi va qalin barglar ideal qoplamani ta'minladi.
  
  "Qanday qilib ular bizdan o'tib ketishdi?" Dreyk qichqirdi.
  
  "Bu biz qutini tekshirish uchun to'xtaganimizda bo'lsa kerak", dedi Xeyden.
  
  Smit baland ovozda xirilladi. "Biz tomosha qildik."
  
  "O'zingizni mag'lub qilmang ..." deb boshladi Hayden.
  
  "Yo'q, do'stim", dedi Kensi. "Ular o'z ishlarida eng zo'rdirlar."
  
  Smit bizda ham shunday degandek kulib yubordi, lekin aks holda jim qoldi. Xeyden Kinimakaning qoqilib ketganini, uning bahaybat oyoqlari elastik tuproq uyumiga tushib qolganini ko'rdi va yordam berish uchun harakat qildi, biroq Dal allaqachon katta odamni qo'llab-quvvatlagan edi. Shved gavayini o'ng bilan itarib, qutini boshqa qo'liga uzatdi.
  
  Va endi bu aralashmaga yana bir xavf qo'shildi - tepada uchayotgan vertolyotning aniq ovozi.
  
  Ular o't ochishadimi?
  
  Ular o'rmonni o'q bilan taraydilarmi?
  
  Hayden bunday deb o'ylamagan. Bunday mas'uliyatsiz harakat tufayli minglab narsalar noto'g'ri ketishi mumkin. Albatta, bu yigitlar o"z hukumatlarining buyrug"ini bajarar edilar va uyda issiq, konditsionerli kabinetlarida o"tirgan masxarabozlarning ba"zilari fil suyagidan yasalgan minoralari tashqarisida nimalar bo"layotganiga e"tibor bermasdi.
  
  Parvonalarning chayqalishi yuqoridan keldi. Hayden yugurishda davom etdi. U allaqachon Mossadning ko'zlari o'z jamoasida va ehtimol ularning ortida shvedlar va ruslar bo'lishini bilar edi. Chap tomonda shovqin eshitildi va u ko'proq raqamlarni ko'rdi, deb o'yladi - ular ruslar bo'lsa kerak, deb o'yladi u.
  
  Yoki inglizlar?
  
  ahmoq!
  
  Ular juda ochiq edi. Juda tayyor emas. Darhaqiqat, u erdagi barcha jamoalar ham shunday edi. Hech kim hamma bir vaqtning o'zida kelishini kutmagan - va bu xato edi. Ammo buni hisobga oladigan rejani ayting?
  
  Drake Trail oldinda yotardi, lekin Mayning og'irligi bilan sekinlashmadi. Alisiya uning ortidan ergashib, atrofga qaradi. Yo'l maqsadsiz aylanib o'tdi, lekin umuman olganda to'g'ri yo'nalishda ketdi va Xeyden bundan minnatdor edi. U Smitning orqasidan o'q otayotganini eshitib, ta'qibchilarni ruhini tushirdi. U chap tomondan bir nechta qichqiriqlarni eshitdi, go'yo ikki kuch uchrashmoqda.
  
  Jin ursin, bu qandaydir jinnilik.
  
  Drake qulagan daraxt ustidan sakrab tushdi. Kinimaka zo'rg'a xirillab o'tib ketdi. Parchalar har tomonga tarqaldi. Er pastga tusha boshladi va keyin ular o'rmon chetini ko'rdilar. Xeyden tezlikni pasaytirishlari kerak deb qichqirdi - hech kim daraxt chizig'idan narida erda nima kutayotganini bilmas edi.
  
  Drake biroz sekinlashdi. Alisiya uning o"ng tomonidan o"tib ketdi, Dahl esa chap tomoniga urdi; uchovi birgalikda qopqoqni yengib o'tib, ikki tomoni tik jigarrang yon bag'irlari bilan himoyalangan tor vodiyga kirishdi. Kinimaka va Kenzi qo'llab-quvvatlashga urinib, tovonlarini bir-biriga chertishdi, keyin Xeyden ham yashiringan joyidan chiqdi va endi uning ko'kragida o'sib borayotgan yonish hissini e'tiborsiz qoldirmoqchi bo'ldi.
  
  Ular u o'ylagandan ko'ra ko'proq yugurishdi.
  
  Va eng yaqin shahar milya uzoqlikda edi.
  
  
  O'ninchi bob
  
  
  Drake Mayning biroz kurasha boshlaganini his qildi. U tezda o'ziga kelishini bilib, unga bir daqiqa vaqt berdi. O'sha o'tkinchi lahzada u bir tekis, kulrang va qiyshiq narsani payqadi, bu uning yuragi tez ura boshladi.
  
  "Chapga!"
  
  Butun guruh chap tomonga sinib, ehtiyotkorlik bilan, ammo keraksiz tarzda qanotlarini yopdi, chunki raqiblari hali ham ko'rinmas edi. Drake May bir oz kurashishga ruxsat berdi, lekin ushlab turdi. Tez orada u mushti bilan uning qovurg'asiga urdi.
  
  "Ketishimga ruxsat bering".
  
  "Bir soniya, sevgilim ..."
  
  Alisiya unga qattiq qaradi. "Sizga shunchalik yoqadimi?"
  
  Drake ikkilanib qoldi, keyin jilmayib qo'ydi. "Bu savolga aniq javob yo'q, sevgilim."
  
  "Haqiqatanmi?"
  
  - Xo'sh, bu haqda mening nuqtai nazarimdan o'ylab ko'ring.
  
  May o'z dilemmasini umurtqa pog'onasini surish va polga ag'darish orqali hal qildi. U muvaffaqiyatli qo"ndi, lekin boshini ushlab turgan joyida chayqaldi.
  
  - Qarang, - dedi Drake. "Mening himoyamda u ishonchsiz ko'rinadi."
  
  "Agar shoshilmasak, boshingiz chayqaladi." Alisiya itarib o"tib ketdi va Dreyk uning orqasidan ergashdi va u qaddini rostlab, bir ritmga tushguncha Mayni biroz ko"proq kuzatib turdi. Guruh qirg'oq bo'ylab asfaltga yugurdi.
  
  "Mossad bilan birinchi chalkashlik." Dahl cho'zildi. "Ajoyib narsa yo'q."
  
  "Ular ushlab turishdi", dedi Kenzi. "Siz bo'lganingizdek."
  
  "Ikkinchi chalkashlik", dedi Drake. "Angliyadagi qishloq esingizdami? Ko'p yillar oldin."
  
  "Yonks?" - Men so'radim.
  
  "Asrlar".
  
  "HAQIDA". Dahl bir soniya to'xtab qoldi, so'ng dedi: "Miloddan avvalgimi yoki milodiymi?"
  
  "Menimcha, ular buni hozir BC deb atashadi."
  
  "Bekor".
  
  Yo"l ikki tarafga cho"zilgan, cho"l, chuqur va ta"mirga muhtoj edi. Drake vertolyotga yaqinlashayotgan zenit qurolining ovozini eshitdi va keyin yana o'q uzildi. U o"rmondan o"q otayotganini ko"rib, ortiga o"girilib, atrofni o"q bilan to"ldirib yuboryapman, deb o"yladi, so"ng uning keskin chetga burilib ketganini ko"rdi.
  
  "Men buni tavakkal qila olmayman", dedi Dahl. "Menimcha, ular xitoylik bo'lsa kerak va ular biz kabi suhbatni eshitmaydilar."
  
  Drake indamay bosh chayqadi. So'nggi paytlarda suhbatlarda hech qanday yangilik aniqlanmadi. Chunki...
  
  Xeyden jimgina salom berdi. "Men mashinani ko'rmoqdaman."
  
  Drake cho"kkalab, atrofni ko"zdan kechirdi. "Xo'sh, bizning orqamizda nima bor? Mossad va ruslar daraxtlarda, bir-birlariga to'sqinlik qilishmoqda. Shvedlar ruslarning yonidami? SAS? U boshini chayqadi. "Kim biladi? Sizning eng yaxshi taxminingiz - o'rmonni aylanib chiqish. Ularning barchasi o'zlarini berishsa, o'lik ekanligini bilishadi. Shuning uchun ham biz tirik edik".
  
  "Vertolyotdagi xitoylar", dedi Smit. "U erga qo'nish." U bir qator sayoz depressiyalarga ishora qildi.
  
  - Frantsuzmi? - soʻradi Yorgi.
  
  Drake boshini chayqadi. Hazillarni bir chetga surib qo'ysak, frantsuzlar hatto suvni sinab ko'rish va raqiblariga ularni suyultirishga imkon berish uchun o'zlarini ushlab qolishgan bo'lishi mumkin. So'nggi daqiqada ayyor g'alaba. U yaqinlashib kelayotgan furgonga tikildi.
  
  "Qurollarni ko'taring."
  
  Smit va Kenzi yo'l chetida turib, yaqinlashib kelayotgan mikroavtobusga qurollarini qaratib, yo'nalish olishdi. Dahl va Drake yo'lda bir nechta og'ir toshlarni qo'yishdi. Mikroavtobus sekinlashganda, jamoaning qolgan a'zolari orqadan kelib, mashinani ehtiyotkorlik bilan yopdilar va yo'lovchilarga chiqishni buyurdilar.
  
  Orqa eshikni Alisiya ochdi.
  
  "Voy, bu erda hid bor!"
  
  Ammo u bo'sh edi. Dreyk esa Kensining turk tilida savol berayotganini eshitdi. Dahl g'olibona jilmayib qo'yganida, u boshini chayqadi. Bu qiz kutilmagan hodisalarga to'la. "U gapira olmaydigan til bormi?"
  
  Shved kulib yubordi. "Keling, odam. O'zingizni bu qadar ochiq qoldirmang."
  
  "Oh," Dreyk bosh irg'adi. "Ha. Xudolarning tili."
  
  "Tur, azizim. Jinsiy aloqa qilishni xohlaysizmi? Ha, men Odinning tilidan sizning shirin talaffuzingizni eshityapman.
  
  Drake bunga e'tibor bermadi va diqqatini chinakam qo'rqib ketganga o'xshagan ikki turk yigitiga qaratdi.
  
  Va haqiqatan ham turkcha.
  
  Xeyden ularni orqadan kuzatib, yuk mashinasiga itarib yubordi. Dahl yana jilmayib, uning orqasidan ergashib, boshqalarga orqa o"rindiqqa sakrashlarini imo qildi. Dreyk o'zining zavqlanish sababini bir lahzadan keyin tushundi, keyin yana Alisiyaga tikildi.
  
  "U erda qanchalik yomon?"
  
  
  * * *
  
  
  Yuk mashinasi sakrab turdi va vayronaga aylangan yo"lda o"zini yo"q qilishga urindi.
  
  Alisiya bor kuchi bilan ushlab turdi. "U qonli yomon zarbalarni urishga harakat qilyaptimi?"
  
  - Balki, - dedi Smit alam bilan, burnini va mikroavtobus ichidagi tokchaga bog'langan iflos kamarini ushlab. "Men echkilarning hidini sezaman."
  
  Alisiya ko"zlarini qisib qo"ydi. "Oh Ha? Do'stingiz?"
  
  Kinimaka yuk mashinasining orqa tomoniga o"tirib, orqa eshiklar tutashgan yoriqlar orqali o"pkalari bilan toza havo yutib yubordi. - Menimcha... bular... dehqonlar bo"lsa kerak.
  
  "Yoki echki kontrabandachilari", deb qo'shimcha qildi Alisiya. "Men hech qachon ayta olmayman."
  
  Smit g'azablanganidan baqirdi. "Men "echkilar" deganda, men umuman olganda nazarda tutdim."
  
  "Ha Ha Ha".
  
  Drake undan chetda qolib, sayoz nafas olib, diqqatini boshqa narsalarga qaratishga harakat qildi. Ular Xayden va Dalga ishonishlari kerak edi, ular o'zlarining xavfsizligi haqida oldindan qayg'urdilar va sayohat uchun eng yaxshi joyni topdilar. Vaqti-vaqti bilan statik yorilishdan tashqari, aloqa jim bo'lib qoldi. Hatto Loren ham jim qoldi, bu o'z-o'zidan yordam berdi. Bu ularga nisbatan xavfsiz ekanliklarini aytdi.
  
  Ekipaj a'zolari uning atrofida baland ovozda shikoyat qilishdi, ular qanday kurashish va hayvonlarning hididan chalg'itishdi. Shved hammomlari, Amerika restoranlari va London mehmonxonalari bilan taqqoslashlar hazil bilan taklif qilindi.
  
  Dreyk Yorganing yaqinda sodir bo'lgan portlashi va dahshatli sirni baham ko'rish zarurati, Alisiya va Mey o'rtasidagi yangi tushunish, SPEAR jamoasini qiynayotgan boshqa muammolar haqida o'z fikrlarini aylanib o'tdi. Xeyden va Kinimaka, Lauren va Smit singari, qarama-qarshilikda bo'lishdi, garchi ular faqat farqlar bilan ajralib turardi. Dahl Joanna bilan qo'lidan kelganicha harakat qildi, lekin yana ish to'sqinlik qildi.
  
  Uning miyasiga yana shoshilinch va chidab bo'lmas narsa teshildi. Kotib Krou Perudagi buyruqlarni bajarmaganidan g'azablandi va bu erda yashirin, o'ta maxfiy Amerika ikkinchi jamoasi borligini ishonchli bilish. Qayerdadir.
  
  SEAL jamoasi 7.
  
  Son-sanoqsiz savollar bor edi va ular tushunarsiz edi. Javob nima edi? Qrow endi SPEAR jamoasiga ishonmadimi? Ular zaxira edimi?
  
  U hali ham Smitning boshida turgan katta savol belgisini unutmagan edi, lekin boshqa stsenariyni tasavvur qila olmasdi. Qrov ularni kuzatib borish uchun etti kishini yubordi.
  
  Drake g'azabini bosdi. Uning o"z ishi bor edi. Oq-qora hayot haqidagi tasavvurni faqat ahmoqlar va telbalar baham ko'rar edi. Uning chuqur o'ylarini Xayden bo'ldi.
  
  "Orqada ham, oldinda ham hamma narsa aniq. Biz nomli joyga yaqinlashayotganga o'xshaydi & # 199; Anakkale, qirg'oqda. Vertolyot bilan bog"lanishdan oldin joy topguncha kutaman. Oh, va Dahl bu qutini ajratib olish imkoniyatiga ega edi.
  
  Shved qog"oz varaqlari qanday ko"rinishini tushuntirib, ularni bir muddat vaziyatdan chalg"itdi. Bu urushdan ko'ra ko'proq edi, bu uning e'loni edi. Gannibal shunchaki ramz sifatida tanlanganga o'xshardi.
  
  
  * * *
  
  
  "Afrika qanday qilib erning to'rt burchagidan biriga aylangani haqida biron bir maslahat bormi?" - soʻradi May.
  
  "Bunday la'natli narsa yo'q. Shuning uchun biz keyingi otliq qayerda bo'lishini oldindan aytib bera olmaymiz."
  
  "O'tmishga nazar tashlang", dedi Kenzi. "Mening ishimda, eski ishimda javoblar doim o'tmishda yashiringan. Faqat qayerga qarashni bilish kerak".
  
  Keyin Loren aralashdi. "Men buni sinab ko'raman."
  
  Drake yuk mashinasining egilishiga qarshi kurashdi. "Chanoqqal'agacha qancha masofa bor?"
  
  "Biz hozir chekkaga kiryapmiz. Juda katta ko'rinmaydi. Men dengizni ko'raman."
  
  "Oh, siz g'alaba qozonasiz." Drake bolaligida o'ynagan o'yinini esladi.
  
  "Men buni birinchi bo'lib ko'rdim", dedi Dahl ovozida tabassum bilan.
  
  "Ha, biz ham shunday o'ynadik."
  
  Yuk mashinasi to'xtadi va tez orada orqa eshiklar tashqariga ochildi. Jamoa sakrab tushdi va o'pka to'la toza havoni yutib oldi. Alisiya o"zini yaxshi his qilmayotganidan shikoyat qildi, Kenzi esa inglizcha tarzda hushidan ketgandek ko"rsatdi. Bu darhol Alisiyani xursand qildi. Drake o'zini hayratda qoldirib, tikilib qoldi.
  
  - Jin ursin, - deb g'o'ldiradi u ataylab. "Xo'sh, men maymunning amakisi bo'laman."
  
  Dal juda hayratda qoldi va izoh bera olmadi.
  
  Ularning qarshisida negadir tanish bo'lgan ulkan yog'och ot binolar bilan o'ralgan kichik maydonda o'ylanib yurardi. Arqon uning oyoqlarini bog"lagandek bo"lib, boshiga cho"zilgan edi. Drake uni zirhli va ulug'vor ko'rinishga ega, deb o'yladi, odam tomonidan yaratilgan mag'rur hayvon.
  
  "Bu nimasi?"
  
  Uning atrofiga olomon to"planib, tikilib, suratga tushishdi.
  
  Loren kommunikatorda gapirdi. "Menimcha, siz hozirgina Troyan otini topdingiz."
  
  Smit kulib yubordi. "Bu o'yinchoqdan uzoqdir."
  
  "Troya yo'q. Bilasizmi? Bred Pitt?"
  
  Alisiya atrofga har tarafga qarab bo"ynini sindirishga oz qoldi. "Nima? Qayerda?"
  
  "Voy-buy". Kensi kulib yubordi. "Men ilonlarning sekinroq hujum qilganini ko'rdim."
  
  Alisiya hamon bu yerni diqqat bilan o"rganayotgan edi. "Loren qayerda? U otdami?"
  
  Nyu-Yorklik jurnalist kulib yubordi. "Xo'sh, u bir marta edi. Zamonaviy "Troya" filmini eslaysizmi? Xo'sh, suratga olishdan keyin ular otni siz turgan joyda, Chanoqqal'ada qoldirib ketishdi.
  
  "Bekor". Alisiya o'z his-tuyg'ularini ochib berdi. "Men hamma Rojdestvo birdaniga kelgan deb o'yladim." U boshini chayqadi.
  
  Drake tomog'ini qirib tashladi. "Men hali ham shu erdaman, sevgim."
  
  "Albatta. Ajoyib".
  
  "Xavotir olmang, agar Bred Pitt otning eshagidan sakrab tushsa va sizni o'g'irlamoqchi bo'lsa, men sizni qutqaraman."
  
  "Jorat qilma."
  
  Lorenning ovozi ularning suhbatini samuray qilichining qattiq zarbasiday kesib tashladi. "Qabul qiling, bolalar! Ko'p dushmanlar. Biz hozir Chanakkalega yaqinlashmoqdamiz. Ular ham xuddi biz kabi aloqa tizimiga ulangan bo"lishi kerak. Harakat qiling! "
  
  "Buni ko'rdingizmi?" Drake qal'aga ishora qildi. "Vertolyotni chaqiring. Agar biz qal"aga chiqib, o"zimizni himoya qila olsak, u bizni u yerdan olib ketishi mumkin".
  
  Hayden Chanoqqal'aning chekkasiga qaradi. "Agar biz sayyohlik shaharchasidagi qal'ani oltita SWAT guruhidan himoya qila olsak."
  
  Dahl qutini oldi. "Bilishning faqat bitta yo'li bor."
  
  
  O'N BIRINCHI BOB
  
  
  Ular beixtiyor qirg'oq yo'liga qarab harakatlanishdi, chunki bu shaharning ta'sirchan qal'asi tomon shamol qilishini bilib oldilar. Loren suhbatlar parchalaridan juda kam ma'lumot to'plagan va Dreyk turli jamoa rahbarlaridan kamroq eshitgan, ammo umumiy fikrga ko'ra, ularning barchasi tezda yopilgan.
  
  Yo'l ko'plab oq qoplamali binolarning yonidan o'tdi: Xellespontning to'lqinli moviy suvlariga qaraydigan uylar, do'konlar va restoranlar. Chap tomonda to'xtab turgan mashinalar, ularning orqasida esa qum rangli qal'aning baland devorlari baland bo'lgan bir nechta kichik qayiqlar bor edi. Turist avtobuslari tor ko"chalardan asta-sekin g"uvillab o"tib borardi. Shoxlar yangradi. Mahalliy aholi mashhur kafe yonida yig"ilib, chekishdi va suhbatlashishdi. Jamoa shubha uyg'otmasdan imkon qadar tezroq shoshildi.
  
  Jangovar kiyimlarni kiyish oson emas, lekin, ayniqsa, bu missiya uchun ular qora rangda kiyingan va diqqatni jalb qiladigan narsalarni olib tashlashi va yashirishi mumkin edi. Biroq, bir guruh odamlar boshlarini burishganda harakat qilishdi va Drake bir nechta telefon ochilganini ko'rdi.
  
  "Tezda la'nati vertolyotni chaqiring", dedi u. "Biz quruqlikdan chiqib ketdik va bu erda la'nati vaqt."
  
  "Yo'ldaman; yo'lga chiqdim. O'n-o'n besh daqiqada."
  
  U bu janglar davri ekanligini bilar edi. Boshqa ba'zi SWAT guruhlari o'zlarining buyruqlariga va qochish qobiliyatiga ishongan holda shaharga do'zaxni qo'zg'atishdan tortinmaydilar, chunki rasmiylar odatda har qanday o'ta xavfli vaziyatga terrorchilik harakati qo'yishini biladilar.
  
  Ularning oldida qum rangli devorlar keskin ko'tarildi. Anakkale qal'asida dengizga qaragan ikkita dumaloq qal'a devori va markaziy qal'a bor edi va ularning orqasida dengiz tomon qiyalik bo'ylab oqib o'tadigan keng jangovar qurollar bor edi. Drake bu va uning singlisi kesishgan joyda nima borligini bilmay, birinchi qiyshiq devor chizig'iga ergashdi. Xeyden oldinda to'xtadi va orqasiga qaradi.
  
  "Biz ko'tarilmoqdamiz."
  
  Jasoratli qaror, lekin Drake bir narsaga rozi bo'ldi. Yuqoriga chiqish ular qal'aga yopishib qolishlarini, yuqoridan himoyalanishlarini, ammo himoyasiz, tuzoqqa tushishlarini anglatardi. Davom etish ularning dengizga qochishdan tashqari boshqa imkoniyatlari ham borligini anglatardi: ular shaharda yashirinishlari, mashina topishlari, pastda yotishlari yoki bir muddat ajralishlari mumkin edi.
  
  Ammo Xeydenning tanlovi ularga yetakchilikni qo"lga kiritish imkonini berdi. U yerda boshqa Chavandozlar ham bor edi. Ularni vertolyot topish osonroq bo'lardi. Ularning mahorati taktik jangda yaxshiroq qo'llanilgan.
  
  Qo'pol devorlar o'z o'rnini kemerli kirish eshigiga, keyin esa aylanma zinapoyaga bo'shatib berdi. Avval Xeyden, keyin Dal va Kensi, keyin qolganlari ketdi. Smit orqa tomonni ko'tardi. Qorong'ulik ularning ko'zlariga plash yaratdi, ular ko'nikmaguncha qalin va o'tib bo'lmas edi. Shunga qaramay, ular zinadan ko'tarilib, yorug'lik tomon yo'l olishdi. Drake miyasidagi barcha tegishli ma'lumotlarni filtrlashga va uni tushunishga harakat qildi.
  
  Gannibal. Urush chavandozi. Qiyomat tartibi va ularning omon qolganlar uchun yaxshiroq dunyo yaratish rejasi. Butun dunyodagi hukumatlar bu borada birgalikda ishlashi kerak edi, lekin shafqatsiz, ochko'z odamlar o'lja va bilimni o'zlari uchun xohladilar.
  
  Yerning to'rt burchagida? Bu qanday ishladi? Va keyin nima bo'ldi?
  
  "Qiziqarli..." Shu payt kommunikator orqali Lorenning ovozi keldi. "Ç Anakkale ikki qit'ada joylashgan va Gelibolu uchun boshlang'ich nuqtalardan biri edi. Endi isroilliklar singari ruslar ham shaharga kirishdi. Qayerdaligini bilmayman. Shunday bo'lsa-da, mahalliy politsiya suhbatlari keng tarqalgan. Fuqarolardan biri sizga xabar bergan bo'lishi kerak va endi yangi kelganlarni chaqirmoqda. Ko'p vaqt o'tmay, turklar o'zlarining elita kuchlarini chaqiradilar."
  
  Drake boshini chayqadi. Bema'nilik.
  
  "O'shanda biz bu erdan uzoqda bo'lamiz." Xeyden ehtiyotkorlik bilan yuqoridagi yorug'lik tomon yurdi. "O'n daqiqa, bolalar. Kelinglar."
  
  Tong quyoshi minoraning deyarli tepasidagi keng ochiq, siyrak maydonni yoritib turardi. Minoraning dumaloq ustki qirrasi ularning boshlaridan yana sakkiz futga ko'tarildi, lekin ular ichkariga kirmasdan ham bora oladigan darajada baland edi. Har joyda vayron bo'lgan jangovar devorlar yotardi, ular tishli barmoqlardek chiqib ketar va chang bosgan yo'l o'ng tomonda bir qator past-baland tepaliklar bilan chegaradosh edi. Drake ko'plab himoyalangan pozitsiyalarni ko'rdi va biroz osonroq nafas oldi.
  
  "Biz shu yerdamiz", dedi Xeyden Lorenga. "Vertolyotga issiq qo'nishga tayyorlanishini ayting."
  
  "Siz o'ylagandan ham issiqroq", dedi Smit.
  
  Butun jamoa pastga qaradi.
  
  "Pastga tushmang", dedi Smit. "Yuqoriga. Yuqoriga."
  
  Qal'aning tepasida shahar hali ham tepaliklarda joylashgan. Uylar jangovar devorlar ustida ko'tarilib, ular tomon baland va qalin devorlar cho'zilgan. Aynan shu devorlar orqali to'rt kishidan iborat jamoa yuzlarini yopib, qurollarini to'liq tortib olgan holda yugurishdi.
  
  Drake bu uslubni tan oldi. "Jin ursin, bu muammo. SAS."
  
  Dahl birinchi bo'lib to'qnashdi, lekin u qurolini qo'yib yuborish o'rniga uni yashirdi, qutini ushlab oldi va jangovar devorlarga sakrab tushdi. "Britaniyaliklar xilma-xillik haqida to'g'ri fikrga ega. Qarang..."
  
  Drake uning nigohiga ergashdi. Janglar keng yoy bo'lib, qirg'oq va to'lqinli dengizgacha cho'zilgan. Agar ular vaqtni to'g'ri belgilab qo'yishsa, maydalagich ularni tepadan yoki o'ngdan yirtib tashlashi mumkin. Dreyk ingliz oyoqlari ostidagi qo'pol betonga bir nechta o'q uzishni o'z zimmasiga oldi, bu ularni sekinlashtirdi va jamoaga biroz chirigan istehkom tepasiga chiqish uchun vaqt berdi.
  
  Alisiya gandiraklab qoldi. "Men balandlikka emasman!"
  
  "Siz hech qachon yig'lashni to'xtatasizmi?" Kensi uni ataylab turtib o'tib, yo'l bo'ylab biroz turtib yubordi.
  
  "Oh, kaltak, buning uchun pul to'laysiz." Alisiya ishonchsizdek tuyuldi.
  
  "Men qila olamanmi? Faqat orqamda qolishingizga ishonch hosil qiling. Shunday qilib, otishmangiz va qichqirganingizni eshitsam, tezlikni oshirishni bilaman."
  
  Alisiya g'azabdan qaynadi. Drake uni qo'llab-quvvatladi. "Shunchaki Mossadni masxara qilish." U qo'llarini yoydi.
  
  "To'g'ri. Xo'sh, biz bu yerdan tushganimizda, men uning eshagini yaxshilab sikaman."
  
  Drake uni dastlabki bir necha qadamlar orqali boshqardi. "Bu hayajonli tuyulishi kerakmi?"
  
  "Yo'qol, Dreyk."
  
  U ancha pastdagi jangovar jangovar bir-biridan sakrab o'tishga majbur bo'ladigan oraliq jangovar janglarga aylanganini aytmaslikni ma'qul deb o'yladi. Dahl birinchi bo'lib uch futlik devor bo'ylab yugurib, jamoani boshqardi. Kinimaka bu safar inglizlarni kuzatib, Smitdan orqada turib oldi. Drake va boshqalar dushmanlarning boshqa belgilari uchun quloqlarini ochiq tutishdi.
  
  Janglar ostidagi poyga boshlandi. SAS askarlari tarkibni saqlab qolishdi va ta'qib qilishdi, qurollarni ko'tarishdi, lekin ovoz chiqarmadilar. Albatta, professional yumshoqlik faqat bitta sabab bo'lishi mumkin; Sayyohlardan tashqari, mahalliy aholi maxfiylik va yuqori darajada himoyalangan buyurtmalarni afzal ko'radi.
  
  Drake oyoqlari uchun to'liq konsentratsiyaga muhtojligini aniqladi. Ikki tarafdagi jarlik va asta-sekin dengizga tushish hech qanday farq qilmadi, faqat uning oyoqlari ostidagi xavfsiz hudud. U asta-sekin, chiroyli tarzda, barqaror egri chiziqda egildi. Hech kim tezlikni pasaytirmadi, hech kim sirpanmadi. Quloqlarini aylanayotgan parvona ovozi to"ldirganda, ular o"z maqsadiga yarim yo"lda edilar.
  
  Drake sekinlashdi va osmonga qaradi. "Bizniki emas", deb baqirdi u. "Jin ursin frantsuz!"
  
  Bu aniq xulosa emas edi, lekin ularning hozircha yo'qligini tushuntiradi. Biz oxirgi daqiqada shoshilamiz. SPEAR jamoasi sekinlashishga majbur bo'ldi. Drake derazadan jahl bilan tashqariga qaragan ikki askarning yuzlarini ko'rdi, yana ikkitasi yarim ochiq eshiklarga osilib, qulfni to'g'ri bosish uchun qurollarini aylantirdilar.
  
  - To'g'risini aytsam, - dedi Dal nafas qisib. "Bu eng yaxshi g'oya bo'lmagandir. Britaniyaning qonli qo'ng'iroqlari tugaydi."
  
  Dreyk, Smit, Xeyden va Mey birdek qurollarini ko"tarib, o"t ochishdi. O"qlar yaqinlashib kelayotgan vertolyotga tegdi. Shisha sindi va bir kishi uning arqonidan qulab tushdi va erga qattiq uriladi. Vertolyot Xaydenning o'qlari bilan ta'qib qilinib, burilib ketdi.
  
  "Frantsuzlar muxlislar emas", dedi u g'amgin ohangda.
  
  "Bizga bilmagan narsangizni ayting", dedi Alisiya.
  
  Yorgi Dahlning yonidan tezda o'tib ketdi va uni devorning tashqi chetida quvib o'tdi va qutiga qaytib ketdi. "Mana, buni menga bering", dedi u. "Devorda o'zimni yaxshi his qilyapman, shunday emasmi?"
  
  Dahl bahslashmoqchi bo'lganga o'xshardi, lekin o'rtada qutini o'tkazib yubordi. Shved parkurda yangi emas edi, lekin Yorgi professional edi. Rus eng yuqori tezlikda uchib, devor bo'ylab yugurdi va allaqachon jangovarlarga yaqinlashdi.
  
  Alisiya ularni payqab qoldi. "Oh, jin, meni otib tashlang."
  
  "Bu hali ham sodir bo'lishi mumkin." Drake frantsuz vertolyotining egilganini va qo'nish uchun kelganini ko'rdi. Muammo shundaki, agar ular nishonga olish uchun to'xtasalar, inglizlar ularni ushlab qolishadi. Agar ular otishga yugurishsa, yiqilib tushishi yoki osongina otib ketishi mumkin edi.
  
  Dahl qurolini silkitdi. U ham, Xayden ham vertolyot o"ynash uchun qaytib kelganida unga o"t ochishdi. Bu safar bortdagi askarlar javob o"q uzgan. Chig'anoqlar qal'a devorlarini o'lik naqsh bilan teshib, chetidan pastga urildi. Haydenning o'zi vertolyot kabinasiga o't olib, metall tirgaklarni qichqirdi. Dreyk uchuvchining g"azab va qo"rquv aralash tishlarini g"ijirlatganini ko"rdi. Orqaga tezkor nazar tashlab, SAS jamoasi ham vertolyotni kuzatayotgani aniqlandi - bu yaxshi belgimi? Balki yo'q. Ular o'zlari uchun urush qurollarini olishni xohladilar.
  
  Yoki o'z hukumatida yuqori martabali kishi uchun.
  
  Qush ustiga o'q yog'dirib, sho'ng'idi va esnadi. Dahl devorning so"nggi yuz metrlik masofasidan foydalanib, o"q otish chog"ida yiqilib, sirg"alib ketdi, lekin u uzoqqa bormadi. Sirt juda qo'pol edi. Biroq uning harakatlari vertolyotga yana bir zarba berdi, bu esa oxir-oqibat uchuvchining ko"nglini yo"qotdi va qushni voqea joyidan uzoqlashtirdi.
  
  Alisiya ojizlik bilan baqirishga muvaffaq bo'ldi.
  
  "Hali undan chiqqani yo'q." Drake birin-ketin jangovar devorlardan sakrab o'tib, xavfsiz va ehtiyotkorlik bilan qo'ndi.
  
  Lorenning ovozi aloqani qoplagan sukunatni buzdi. "Vertolyot yaqinlashmoqda. O'ttiz soniya."
  
  "Biz devordamiz", deb qichqirdi Alisiya.
  
  "Ha, men sizni tushunaman. Kolumbiya okrugi ushbu operatsiya uchun sun'iy yo'ldosh yubordi.
  
  Drakega zarbani his qilish uchun yana bir lahza kerak bo'ldi. "Yordamlashmoq?" - tez so'radi u.
  
  "Yana nima uchun?" Hayden darhol javob berdi.
  
  Drake, hozirgi vaziyatni hisobga olgan holda, bu yomon fikr ekanligini anglamasdan oldin o'zini tepdi. Haqiqatan ham, u SEAL Team 7ning sokin amerikalik intonatsiyalari va so'zlarini yana kim eshitganini bilmas edi.
  
  Shubhasiz, Hayden emas.
  
  Vertolyot oldinda, burni pastga tushib, dengiz ustida tez uchib ketdi. Yorgi tor sohilga qaragan kichik dumaloq minorasi janglar oxirida kutib turardi. Tez orada Dahl unga, keyin esa Xeydenga yetib keldi. Vertolyot yaqinlashdi.
  
  Drake Alisiyani qo'yib yubordi va keyin Kinimakaga o'tishga yordam berdi. Hali ham sekin harakat qilib, SASga ishora qilib, qo'lini ishora qilib uzatdi. Minoradan o"ttiz metr narida u to"xtadi.
  
  SAS ham to'xtadi, yana o'ttiz fut balandroq.
  
  "Biz qurbonlarni xohlamaymiz", deb baqirdi u. "O'rtamizda emas. Biz bir la"nati tomondamiz!"
  
  To"pponchalar uning tanasiga qaratilgan. Pastdan u Dahlning qichqirayotganini eshitdi: "Bo'lmang ..."
  
  Drake uni sozladi. "Iltimos", dedi u. "Bu to'g'ri emas. Bu yerda hammamiz askarlarmiz, hatto la"nati frantsuzlar ham".
  
  Bu anonim kulgiga sabab bo'ldi. Nihoyat, "Buyurtma" degan chuqur ovoz eshitildi.
  
  "Do'stim, men bilaman", dedi Dreyk. "Siz qaerda bo'lgansiz. Biz ham xuddi shunday buyruq oldik, lekin do"stona maxsus kuchlarga qarata o"t ochmoqchi emasmiz... agar ular avval o"t ochishmasa".
  
  Besh raqamdan biri biroz ko'tarildi. "Kembrij", dedi u.
  
  "Dreyk", deb javob berdi u. "Met Dreyk."
  
  Keyingi sukunat voqeani aytib berdi. Drake qarama-qarshilik tugaganini bilar edi... hozircha. Hech bo'lmaganda, u navbatdagi qarama-qarshilikdan yana bir muhlatga loyiq edi va hatto xotirjam suhbatga ham loyiq edi. Bu elita askarlari qancha ko'p to'plansa, shunchalik xavfsizroq bo'ladi.
  
  Barcha uchun.
  
  U bosh irg"ab, o"girilib, vertolyot ichiga tortishga yordam bergan qo"liga yetib bordi.
  
  "Ular zo'rmi?" - soʻradi Alisiya.
  
  Drake vertolyot egilib, uzoqlashayotganda o'zini qulay his qildi. "Biz bilib olamiz", deb javob berdi u. "Keyingi safar biz mojaroga duch kelamiz."
  
  Ajablanarlisi shundaki, Loren uning qarshisida o'tirardi. "Men vertolyot bilan keldim", dedi u tushuntirish uchun.
  
  "Nima? Variant sizga qanday yoqadi? "
  
  U xushmuomalalik bilan tabassum qildi. "Yo'q. Bu yerdagi ishimiz tugagani uchun keldim". Vertolyot quyosh nurlari ostidagi to"lqinlardan baland ko"tarildi. "Biz Afrikadan dunyoning keyingi burchagiga ketyapmiz."
  
  "Qaysi biri qayerda?" Drake xavfsizlik kamarini bog'ladi.
  
  "Xitoy. Bolam, ishimiz ko"pmi?"
  
  "Boshqa chavandozmi? Bu safar qaysi vaqt?"
  
  "Ehtimol, eng yomoni. Kichkintoylar, do'stlarim. Biz Chingizxon izidan boramiz".
  
  
  O'N ikkinchi bob
  
  
  Loren jamoaga katta yuk vertolyotining orqasida iloji boricha qulayroq bo'lishni aytdi va bir dasta qog'ozlarni aralashtirdi. "Birinchidan, urush qurollarini va Gannibalni yo'ldan olib ketaylik. Qutida topilgan narsa - ikki tonnalik, yuz metr uzunlikdagi "Project Babylon" ni yaratish rejalari. Saddam Husayn tomonidan buyurtma qilingan, u 60-yillardagi tadqiqotlarga asoslangan va 80-yillarda ishlab chiqilgan. Bu ishda Gollivud ruhi sezildi. Kosmosga foydali yuklarni yuborishi mumkin bo'lgan super qurollar. O'ldirilgan generallar. O'ldirilgan tinch aholi. Buni sir saqlash uchun o'nlab mamlakatlardan turli xil xaridlar. Keyinchalik diagrammalar shuni ko'rsatadiki, bu kosmik qurol har qanday nishonga, istalgan joyda, faqat bir marta tegishi uchun moslashtirilgan bo'lishi mumkin."
  
  Dal qiziqish bilan oldinga egildi. "Bir kun? Nega?"
  
  "U hech qachon ko'chma qurol bo'lishi uchun mo'ljallanmagan. Uning ishga tushirilishi turli kuchlar tomonidan darhol ko'rinadigan va keyin yo'q qilinadigan iz qoldiradi. Lekin... zarar allaqachon yetkazilgan bo"lishi mumkin".
  
  "Maqsadga qarab." Kensi bosh irg'adi. "Ha, ko'plab modellar bir zarbali jahon urushi g'oyasi atrofida qurilgan. Yadroviy kuchni qat'iy harakat qilishga majburlash usuli. Biroq, zamonaviy texnologiyalar bilan bu g'oya tobora bahsli bo'lib bormoqda.
  
  "Yaxshi, mayli", deb qichqirdi Smit, hali ham mushaklarini cho'zgancha va uzoq va qattiq yugurishdan ko'kargan joylarini tekshirib. "Shunday qilib, birinchi otliqning qabrida ulkan kosmik to'pning rejalari saqlangan. Biz tushunamiz. Boshqa davlatlar buni qilmadi. Keyin nima?"
  
  Loren ko'zlarini yumdi. "Birinchidan, belgida "dam olish joylari" deb aytilgan. Umid qilamanki, Gannibal noma'lum qabrga dafn etilganini eslaysiz va endi u erda bo'lmasligi mumkin. Tomosha qilish ko'pchilik uchun hurmatsizlik bo'lardi. Uni o"zgarishsiz qoldirish boshqalarga hurmatsizlik qilishdir".
  
  Xeyden xo'rsindi. "Va shunday davom etadi. Butun dunyoda bir xil voqea, turli kun tartibi".
  
  "Tasavvur qiling-a, agar ma'lumot terrorchilar qo'liga tushsa. Aytishim kerakki, hozirda otliqlarni ta'qib qilayotgan barcha mamlakatlar osongina o'zlarining super to'plarini yaratishlari mumkin. Lekin..."
  
  "Bu hukumatning ayrim guruhlari rejalarini kimga sotmoqda", deb xulosa qildi Drake. "Chunki biz hali ham har bir jamoaga rasman sanksiya berilganiga ishonchimiz komil emas." Ular qo'shib qo'ydi, deb o'ylashsa ham qo'shishga hojat yo'q edi.
  
  Vertolyot musaffo moviy osmonda, hech qanday notinchlik va qulay haroratda uchdi. Drake bir kun ichida birinchi marta dam olishga muvaffaq bo'ldi. Kecha u buyuk Gannibalning dam olish joyida tiz cho'kkaniga ishonish qiyin edi.
  
  Lauren keyingi faylga o'tdi. "Oxirgi hukm tartibini eslaysizmi? Sizni yangilashga ijozat bering. "Yerning to'rt burchagida biz "To'rtta otliq"ni topdik va ularga Oxirgi Sud ordeni rejasini tuzdik. Hukmning salib yurishi va uning oqibatlaridan omon qolganlar haqli ravishda hukmronlik qiladilar. Agar siz buni o'qiyotgan bo'lsangiz, biz yo'qolib qoldik, shuning uchun o'qing va diqqat bilan kuzatib boring. Bizning so'nggi yillarimiz jahon inqiloblarining so'nggi to'rtta qurolini - urush, istilo, ochlik va o'limni yig'ish bilan o'tdi. Birlashgan, ular barcha hukumatlarni yo'q qiladi va yangi kelajakni ochadi. Tayyor bo'ling. Ularni toping. Yerning to'rt burchagiga sayohat qiling. Strategiya otasining, keyin esa xoqonning dam olish joylarini toping; yashagan eng yomon hind, keyin esa Xudoning ofati. Lekin hamma narsa ko'ringandek emas. Biz 1960 yilda xoqonni ziyorat qildik, u tugaganidan besh yil o'tib, uning tobutiga Fathni qo'ydi. Biz haqiqiy Qiyomatni qo'riqlaydigan Baloni topdik. Va yagona o'ldirish kodi - otliqlar paydo bo'lganda. Otaning suyaklarida aniqlovchi belgilar yo'q. Hindlar qurollar bilan o'ralgan. Endi Qiyomat tartibi siz orqali yashaydi va abadiy hukmronlik qiladi."
  
  Drake tegishli fikrlarni birlashtirishga harakat qildi. "Yo'q qilish kodi? Menga bu ovoz juda yoqmaydi. Va "haqiqiy oxirgi hukm". Shunday qilib, agar biz dastlabki uchtasini zararsizlantirsak ham, oxirgisi haqiqiy g'amgin bo'ladi.
  
  "Hozircha", dedi Loren, oldidagi o'quv xonasiga ishora qilib. "Vashington tadqiqot markazi bir nechta g'oyalarni ilgari surdi."
  
  Drake bir soniya qorayib ketdi. U har safar tadqiqot haqida gap ketganda, har safar tahlil markazi haqida gap ketganda, uning miyasida faqat ikkita so'z bilbord o'lchamidagi qizil neon chiroqlardek chaqnadi.
  
  Karin Bleyk.
  
  Uning uzoq vaqt yo'qligi yaxshi natija bermadi. Karin ularning keyingi missiyasi bo'lishi mumkin. U xavotirni hozircha bir chetga surib qo'ydi.
  
  "...ikkinchi chavandoz - Fatih. Ikkinchi taʼrifda xoqon haqida soʻz yuritiladi. Bundan Chingizxon bosqinchi, degan xulosaga kelamiz. Chingizxon 1162 yilda tug'ilgan. U, tom ma'noda, fathdir. U Osiyo va Xitoyning koʻp qismini, shuningdek, undan tashqaridagi yerlarni bosib oldi va Moʻgʻullar imperiyasi tarixdagi eng yirik qoʻshni imperiya edi. Kan o'roqchi edi; u qadimgi dunyoning ko'p qismini bosib o'tgan va yuqorida aytib o'tilganidek, bugungi kunda tirik bo'lgan har ikki yuz kishidan biri Chingizxon bilan qarindoshdir.
  
  Mai chiyilladi. "Voy, Alisiya, u sizning erkak versiyangizga o'xshaydi."
  
  Drake bosh irg'adi. "Bu yigit, albatta, qanday ko'paytirishni bilardi."
  
  "Bu odamning asl ismi Temujin edi. Chingizxon - faxriy unvon. Bola endigina to'qqiz yoshga to'lganida otasi zaharlangan va onasi yetti o'g'ilni yolg'iz o'zi tarbiyalagan. U va uning yosh xotini ham o'g'irlab ketilgan va ikkalasi ham bir muncha vaqt qul bo'lib yashashgan. Bularning barchasiga qaramay, hatto yigirma yoshda bo'lsa ham, u o'zini shiddatli rahbar sifatida ko'rsatdi. U "dushmanlaringizni yaqin tuting" iborasini ifodalagan, chunki uning eng buyuk generallarining aksariyati sobiq dushmanlar edi. U hech qachon bitta hisobni beqaror qoldirmagan va go'yo 40 million odamning o'limi uchun javobgar bo'lgan va dunyo aholisini 11 foizga qisqartirgan. U turli dinlarni qabul qildi va butun imperiyasida joylashgan pochta bo'limlari va yo'l stantsiyalaridan foydalangan holda birinchi xalqaro pochta tizimini yaratdi.
  
  Drake o'z o'rnida o'rnidan turdi. "Qabul qilish uchun juda ko'p ma'lumot bor."
  
  "U Mo'g'ullar imperiyasining birinchi xoqoni edi".
  
  Dahl o'girilib, derazaga qaradi. "Va uning dam olish joyi?"
  
  "Xo'sh, u Xitoyda dafn etilgan. Belgilanmagan qabrda".
  
  - deb pichirladi Alisiya. - Ha, jin ursin, u shunday edi!
  
  "Demak, birinchi Afrika, endi esa Xitoy yerning to'rt burchagidan ikkitasini ifodalaydi", deb o'yladi May baland ovozda. "Agar bu Osiyo bo'lmasa va biz qit'alar haqida gapirmasak."
  
  "Yetti bor", deb eslatdi Smit.
  
  "Har doim emas", deb javob berdi Loren sirli tarzda. "Ammo bu haqda keyinroq kelamiz. Savollar: istilo qurollari nima va Chingizning oromgohi qayerda?".
  
  "Menimcha, bitta javob Xitoy", deb g'o'ldiradi Kenzi.
  
  "Chingizxon taxminan 1227 yilda sirli sharoitda vafot etdi. Marko Polo buni infektsiya tufayli, boshqalari zahar tufayli, uchinchisi esa malika urushdan o'lja sifatida olinganligi sababli da'vo qildi. O"limidan keyin uning jasadi odat bo"yicha vataniga, Xenti viloyatiga qaytarilar edi. U Onon daryosi bo"yidagi Burxon Xaldun tog"ida dafn etilgan, deb taxmin qilinadi. Biroq, afsonaga ko'ra, dafn marosimi bilan aloqa qilgan har bir kishi o'ldirilgan. Shundan so'ng, daryo Kaenning qabri ustiga o'zgartirildi va yurishni tashkil etgan barcha askarlar ham o'ldirildi." Loren bosh chayqadi. "O'sha paytda hayot va yashashning ma'nosi juda oz edi."
  
  "Hozir dunyoning ba'zi joylarida bo'lgani kabi", dedi Dal.
  
  "Demak, biz yana sho'ng'iymizmi?" Alisiya qoshlarini chimirdi. "Hech kim yana sho'ng'in haqida hech narsa demadi. Bu mening eng yaxshi iste'dodim emas."
  
  May uning lablaridan qochishga tayyordek tuyulgan gapni qandaydir tarzda yutib yubordi, aksincha yo'taldi. "Men sho'ng'imayman", dedi u nihoyat. "Bu tog'da bo'lishi mumkin edi. Mo'g'ul hukumati ma'lum bir hududni yuzlab yillar davomida izolyatsiya qilmaganmi?"
  
  "To'g'ri va shuning uchun biz Xitoyga e'tibor qaratdik", dedi Loren. "Va Chingizxon qabri. Endi sizni xabardor qilish uchun NSA va Markaziy razvedka boshqarmasi raqobatchilarimiz haqida ma'lumot to'plashning o'nlab usullaridan foydalanmoqda. Frantsuzlar haqiqatan ham odamni yo'qotdilar. Inglizlar biz bilan bir vaqtda ketishdi. Keyinchalik ruslar va shvedlar bu hududni turklar tomonidan kutilganidan ham tezroq tozalashga kirishdilar. Biz Mossad yoki Xitoy haqida ishonchimiz komil emas. Buyurtmalar avvalgidek qoladi. Biroq, bir narsa bor... Menda hozirda kotib Qrow bor.
  
  Drake qoshlarini chimirdi. Qrou uning va Lorenning suhbatlarini tinglayotgani uning xayoliga ham kelmagan edi, lekin bu kelishi kerak edi. Ularning jamoasi, oilasi ham boshqalar kabi sirlarga ega edi. U atrofga qarar ekan, boshqalar ham xuddi shunday his qilishayotgani va bu Lorenning ularga bildirish usuli ekanligi ayon bo'ldi.
  
  Vashington har doim o'z kun tartibiga ega.
  
  Qrovning ovozi ishonchli eshitildi. "Men bu maxsus missiya haqida sizdan ko'proq narsani bilgandek bo'lmayman. Yerda emas. Lekin men bu siyosiy mina maydoni ekanligini bilaman, unda bizning ba'zi raqib davlatlarimizning eng yuqori darajasida murakkablik va intrigalar mavjud.
  
  AQSh haqida gapirmasa ham bo'ladi, deb o'yladi Dreyk. Nima hech qachon!
  
  "Ochig'ini aytsam, ba'zi ma'muriyatlarning ishtiroki meni hayratda qoldirdi", dedi Krou ochiqchasiga. "Men ular biz bilan ishlashlari mumkin deb o'yladim, lekin men aytib o'tganimdek, ishlar ular ko'rinadigan darajada bo'lmasligi mumkin."
  
  Yana bir bor, Drake uning so'zlarini boshqacha qabul qildi. U otliq missiyasi haqida gapirganmi? Yoki shaxsiy narsami?
  
  - Buning sababi bormi, kotib xonim? - soʻradi Xayden. "Biz bilmagan narsami?"
  
  "Xo'sh, men buni bilmayman. Lekin men ham bularning barchasini bilishim shart emas. "Cheklov yo'q" siyosatda kam uchraydigan so'zdir."
  
  "Demak, bu qurolning o'zi", dedi Xeyden. "Bu birinchi super qurol. Agar u qurilgan bo"lsa, terrorchilarga sotilgan bo"lsa, butun dunyo buning uchun to"lov talab qilishi mumkin edi".
  
  "Bilaman. Bu... Qiyomat ordeni, - dedi u ismni nafrat bilan, - kelajak avlodlarga qoldirib, bosh rejani aniq ishlab chiqdi. Yaxshiyamki, isroilliklar ularni ancha oldin yopishgan. Afsuski, ular aniq rejani topa olishmadi. Bu sxema."
  
  Hozircha, Drake bu qo'ng'iroqning mazmunini ko'rmadi. U orqaga suyanib, ko"zlarini yumib, suhbatni tingladi.
  
  "Siz boshqalarga sakrab o'tasiz. Faqatgina Isroil va Xitoy IIV hisoblanadi. Oddiy qoidalar qo'llaniladi, lekin o'sha qurolni oling va birinchi bo'lib oling. Amerika buni har qanday holatda ham noto'g'ri qo'llarga tushib qolishi mumkin emas. Va ehtiyot bo'ling, SPEAR. Bu ko"zga ko"rinmaganidek ko"proq".
  
  Drake o'tirdi. Dahl oldinga egildi. "Bu boshqa turdagi ogohlantirishmi?" pichirladi u.
  
  Drake Xaydenni o'rgandi, ammo ularning xo'jayini hech qanday tashvish belgilarini ko'rsatmadi. Orqangizni yopingmi? Agar u ilgari bu amerikacha shevani eshitmagan bo'lsa, bu iboraga ham hech qanday ma'no qo'ymagan bo'lardi. Uning fikrlari Smit va Joshuaning Perudagi o'limiga aylandi. Bu ularning itoatkorligining chuqurligini o'lchadi. Oddiy askar sifatida, askar dunyoqarashi bilan u juda xavotirda bo'lardi. Ammo ular endi askar emas edilar - ular har kuni, dalada, bosim ostida qiyin tanlov qilishga majbur edilar. Ular minglab, ba'zan millionlab hayotlarning og'irligini yelkalarida ko'tardilar. Bu g'ayrioddiy jamoa edi. Boshqa yo'q.
  
  Siz oxirgi xatoingizdek yaxshisiz. Siz faqat oxirgi xatoingiz uchun eslab qolasiz. Dunyo ish joyidagi axloq. U ishlashni, kurashni davom ettirishni afzal ko'rdi. Boshingizni suv ustida tuting - chunki dunyo bo'ylab doimiy ravishda millionlab akulalar aylanib yuradi va agar siz jim tursangiz, siz cho'kib ketasiz yoki parchalanib ketasiz.
  
  Qrov shiddatli ruhoniy nutq bilan yakunladi, keyin Xayden ularga yuzlandi. U kommunikatoriga tegib, yuzini ko'rdi.
  
  "Esdan chiqarmang".
  
  Drake bosh irg'adi. Kanal oching.
  
  "O'ylaymanki, bu odatdagi Tomb Raider narsasidan juda farq qiladi." Yorgi gapirdi. "Biz hukumat askarlari, ekspertlar oldida turibmiz. Noma'lum guruhlar, ehtimol xoinlar. Biz vaqt ichida yo'qolgan, yillar farqi bilan tug'ilgan odamlarni qidiramiz. Biz eski harbiy jinoyatchining bashoratiga amal qilyapmiz, xuddi u bizdan shunday qilishimizni xohlaganidek." U yelka qisdi. "Biz vaziyatni nazorat qila olmaymiz."
  
  "Men Tomb Raiderga imkon qadar yaqinman", dedi Kensi jilmayib. "Bu ... butunlay boshqacha."
  
  Alisiya va May isroillikka tikilib qolishdi. - Ha, biz sizning jirkanch o'tmishingizni unutamiz, shunday emasmi... Twisty?
  
  Shved ko'zlarini pirpiratdi. - Men... um... men... nima?
  
  Kensi aralashdi. - Va o'ylaymanki, sharoitlar sizni hech qachon murosasiz pozitsiyalarga majburlamagan, a, Alisiya?
  
  Ingliz ayol yelka qisdi. "Bu biz hali ham jinoyat haqida gapirayotganimizga bog'liq. Ba'zi murosa pozitsiyalari boshqalarga qaraganda yaxshiroq."
  
  "Agar biz hali ham hushyor va hushyor bo'lsak, - dedi Xeyden, - Chingizxon va uning qabri haqida o'qishni boshlay olamizmi?" Vashingtondagi tahlil markazi hammasi yaxshi, lekin biz u yerdamiz va ular nimani ko'rmasligini ko'ramiz. Qanchalik ko'p ma'lumotni o'zlashtirsangiz, ikkinchi qurolni topish imkoniyati shunchalik yuqori bo'ladi."
  
  "Va bundan tirik chiq", dedi Dahl.
  
  Tabletkalar almashish uchun zo'rg'a o'tib ketdi. Alicia birinchi bo'lib o'zining elektron pochtasi va Facebook sahifasini tekshirish haqida baqirdi. Drake ijtimoiy tarmoqlardagi birinchi maslahat u yoqda tursin, uning elektron pochta manzili ham yo"qligini bildi va unga qaradi.
  
  - dedi u. "Jiddiy vaqtmi?"
  
  "Mana, yo dam ol, azizim. Xitoy, albatta, bizni quchoq ochib kutib olmaydi".
  
  "Yaxshi fikr." Xeyden xo'rsindi. "Men mahalliy jamoalar bilan bog'lanib, bizning kirishimizga yordam berishlarini so'rayman. Hozirgacha hamma rejani bajarayaptimi?
  
  - Xo'sh, - dedi Dal beparvolik bilan. "Men Chingizxonni Xitoyga quvib, yarim oʻnlab raqib davlatlar bilan jang qilmaslikka harakat qilaman deb oʻylamagan edim. Ammo, hey, - dedi u yelka qisdi, - bilasizmi, ular boshqa narsani sinab ko'rish haqida gapirishadi.
  
  Alisiya atrofga qaradi, keyin bosh chayqadi. "Sharxsiz. Juda oson."
  
  "Hozir," dedi Dreyk, "men bir oz ko'proq ma'lumotga ega bo'lishni afzal ko'raman."
  
  - Sen ham, men ham, Yorkiklar. Dahl bosh irg'adi. "Siz ham, men ham."
  
  
  O'N UCHINCHI BOB
  
  
  Soatlar sezilmay o'tib ketdi. Vertolyot yoqilg"i quyishga majbur bo"ldi. Boshqa jamoalar haqida yangilik yo'qligi asabiylashdi. Xeyden o'zining eng yaxshi varianti Chingiz maqbarasiga oid ko'plab ma'lumotlarga sho'ng'ish ekanligini aniqladi, ammo yangi narsalarni kashf qilish qiyin edi. Boshqalar bir muncha vaqt davomida xuddi shunday qilishga harakat qilishgan, ammo ba'zilari charchagan va dam olishga qaror qilishgan, boshqalari esa shaxsiy muammolarini hal qilishni osonlashtirgan.
  
  Ularning tor maydonida buni e'tiborsiz qoldirib bo'lmasdi, va haqiqatda, jamoa hozircha hamma narsani bir zumda qabul qiladigan darajada yaqin va tanish edi.
  
  Dahl uyga qo'ng'iroq qildi. Bolalar uni eshitishdan xursand bo'lishdi, bu Dahlni keng tabassum qildi. Joanna qachon uyda bo'lishini so'radi. Tanglik aniq edi, natija unchalik katta emas edi. Xeyden Kinimakani tomosha qilish uchun bir oz vaqt ajratdi, chunki katta gavayilik barmog'ini planshet ekrani bo'ylab surdi. U tabassum qildi. Qurilma uning katta qo'llarida otkritkaga o'xshardi va u bu qo'llar uning tanasiga qanday tegganini esladi. Yumshoq. Hayajon. U uni juda yaxshi bilar edi va bu ularning yaqinligini kuchaytirdi. Endi u barmog'ining shikastlangan uchiga, so'nggi missiyasi paytida yutishga majbur bo'lgan uchiga qaradi. Vaziyatning hayrati uning ko'zlarini ochdi. Sevganingizning irodasiga qarshi kurashish uchun hayot juda qisqa edi.
  
  U bir oz nafas oldi, haqiqatan ham bunga ishonadimi yoki yo'qmi? Jin ursin, sen bunga loyiq emassan. Siz aytgan hamma narsadan keyin emas. U orqaga qaytishni oqlamadi va qaerdan boshlashni bilmas edi. Ehtimol, bu jang, vaziyat, ish edi. Ehtimol, bu uning hayotining har bir daqiqasida shunday bo'lgan.
  
  Odamlar xato qilishdi. Ular to'ldirishlari mumkin edi.
  
  Alicia buni qildi.
  
  Bu fikr uni vertolyot osmondan o'tib ketayotganda ingliz ayoliga qaratdi. To"satdan paydo bo"lgan g"ala-g"ovur uni belbog"ini mahkam bog"lab qo"ydi. Bir soniya erkin yiqildi va yuragi oyoqqa turdi. Lekin hammasi yaxshi edi. U hayotga taqlid qildi.
  
  Haydenning instinktlari har doim rahbarlik qilish, ishlarni bajarish uchun bo'lgan. Endi u bu instinktlar uning hayotining boshqa muhim jihatlariga xalaqit berayotganini ko'rdi. U qorong'u kelajakni ko'rdi.
  
  Drake va Alisiya xursand bo'lib, jilmayib, umumiy planshetga tegishardi. May Kenzini qarzga berdi va ikki ayol navbatma-navbat uni oldi. Turli xil odamlarning o'xshash vaziyatlarga qanday munosabatda bo'lishlari qiziq edi.
  
  Smit Lorenga yaqinlashdi. "Ishlaring qanday?"
  
  - Qanchalik yaxshi bo'lsa, ey, ravon harom. Hozir vaqt emas, Smit.
  
  "Men buni bilmayman deb o'ylaysizmi? Lekin ayting. Vaqti qachon keladi?"
  
  "Hozir emas".
  
  - Hech qachon, - dedi Smit ma'yus ohangda.
  
  Loren baqirdi. "Jiddiymi? Biz boshi berk ko"chadamiz, odam. Siz g'isht devoriga urilgansiz va undan o'ta olmaysiz."
  
  - Devormi?
  
  Loren pichirladi. - Ha, uning nomi bor.
  
  "Oh. Bu devor."
  
  Xeyden ikkalasi ham muammoni hal qilishayotganini ko'rdi. Bu uning hukm qilish yoki aralashish joyi emas edi, lekin bu har qanday to'siq har qanday munosabatlarni buzishi mumkinligini aniq ko'rsatdi. Smit va Loren, yumshoq qilib aytganda, g'ayrioddiy er-xotin edilar, shuning uchun ular birgalikda yaxshi ishlagan bo'lishi mumkin edi.
  
  Biroq, eng noan'anaviy to'siqlar endi ularning yo'lida to'sqinlik qildi.
  
  Smit boshqa yondashuvni sinab ko'rdi. "Yaxshi, mayli, u sizga oxirgi paytlarda nima berdi?"
  
  "Men? Hech narsa. Men u yerga ma'lumot olish uchun bormayman. Bu Markaziy razvedka boshqarmasi yoki Federal qidiruv byurosi yoki kim bo'lishidan qat'iy nazar ishi".
  
  - Keyin nima haqida gapiryapsiz?
  
  Smit uchun bu oldinga qadam edi. Ochiq, qarama-qarshiliksiz savol. Xeyden askar bilan qandaydir faxrlanardi.
  
  Loren biroz ikkilanib qoldi. "Jin," dedi u. "Biz yolg'on gapirayapmiz. Televizor. Filmlar. Kitoblar. Mashhurlar. Yangiliklar. U quruvchi, shuning uchun u loyihalar haqida so'raydi."
  
  "Qanday loyihalar?"
  
  "Bularning barchasi sizni ehtiyotkorlik bilan savol berishga majbur qiladi. Nega qaysi mashhurlar yoki qaysi filmlar emas? Binolarga qiziqasizmi, Lens?
  
  Xeyden uni o'chirmoqchi bo'ldi, lekin qila olmasligini bildi. Kabina juda tor edi; savol juda jiddiy; Smitning ismini tilga olish juda jozibali.
  
  "Faqat kimdir ularga zarar etkazmoqchi bo'lsa."
  
  Loren uni qo'l siltab qo'ydi va suhbat tugadi. Hayden Loren ma'lum terrorchi bilan gaplashish uchun yashirinib, qandaydir qonunni buzyaptimi, deb hayron bo'ldi, lekin Lorenning savolini qanday ifodalashni to'liq hal qila olmadi. Hech bo'lmaganda hali emas.
  
  "Bir soatdan kamroq vaqt qoldi." Uchuvchining ovozi aloqa tizimiga keldi.
  
  Drake yuqoriga qaradi. Xeyden uning yuzidagi qat'iyatni ko'rdi. Dahl bilan ham xuddi shunday. Jamoa o'z mahoratini doimiy ravishda oshirib, to'liq ishtirok etdi. Masalan, oxirgi operatsiyani ko'rib chiqing. Ularning barchasi butunlay boshqa topshiriqlarni boshdan kechirishdi, yovuzlik timsoliga duch kelishdi va bitta tirnalganini olishmadi.
  
  Hech bo'lmaganda jismoniy jihatdan. Hissiy chandiqlar, ayniqsa uning yaralari hech qachon davolanmaydi.
  
  U bir daqiqa oldidagi qog"ozlarni ko"zdan kechirdi va Chingizxon tarixini yana bir oz o"zlashtirishga urindi. U buyruq matnini ko'zdan kechirdi va satrlarni ajratib ko'rsatdi: Dunyoning to'rt burchagiga boring. Strategiya otasining, keyin esa xoqonning dam olish joylarini toping; yashagan eng yomon hind, keyin esa Xudoning ofati. Lekin hamma narsa ko'ringandek emas. Biz 1960 yilda xoqonni ziyorat qildik, u tugaganidan besh yil o'tib, uning tobutiga Fathni qo'ydi.
  
  Yerning to'rt tomoni? Haligacha sir bo'lib qolmoqda. Yaxshiyamki, Chavandozning shaxsiga oid maslahatlar hozirgacha aniq bo'ldi. Lekin orden Chingizxon qabrini topdimi? Shunday tuyuldi.
  
  Vertolyot havoni kesib o"tishda davom etarkan, Yorgi o"rnidan turib, keyin oldinga qadam tashladi. O'g'rining yuzi chizilgan, ko'zlari yumilgan, go'yo u Perudagi portlashidan beri uxlamagandek edi. "Men sizga Uebbning bayonoti, uning merosining bir qismi ekanligimni aytdim", dedi rus, uning ohangi u aytmoqchi bo'lgan narsadan dahshatga tushganini ko'rsatdi. "Men sizga aytilganlarning eng yomoni ekanligimni aytdim."
  
  Alisiya g'azablangan xirillash bilan to'satdan atmosfera namlagichini olib tashlashga harakat qildi. "Men hali ham la'nati lezbiyan kimligini eshitishni kutyapman", dedi u quvnoq ohangda. - Rostini aytsam, Yogi, men bu siz bo'lishingizga umid qilgandim.
  
  "Qanday qilib..." Yorgi gap o'rtasida to'xtadi. "Men erkakman".
  
  "Men ishonchim komil emas. Bu kichkina qo'llar. Bu yuz. Siz yurgan yo'l."
  
  "U gapirsin", dedi Dahl.
  
  "Va barchangiz mening lezbiyan ekanligimni bilishingiz kerak", dedi Loren. "Bilasizmi, bu erda yomon yoki uyatli narsa yo'q."
  
  - Bilaman, - dedi Alisiya. "Siz kim bo'lishni xohlayotgan bo'lsangiz va buni qabul qilishingiz kerak. Men bilaman bilaman. Men shunchaki yogi bo'lishiga umid qilgandim, hammasi shu."
  
  Smit Lorenga xijolat tortdi, ammo bo'sh ifoda bilan. Drake ajablanib inobatga olgan holda reaktsiya ajoyib deb o'yladi.
  
  "Bu faqat bitta qoladi", dedi Kinimaka.
  
  "O'layotgan odam", dedi Dreyk polga tikilib.
  
  "Balki do'stimizga gapirishga ruxsat berishimiz kerakmi?" Dahl turib oldi.
  
  Yorgi jilmayishga harakat qildi. So"ng qo"llarini oldiga olib, kulbaning tomiga tikildi.
  
  "Bu uzoq hikoya emas", dedi u qalin urg'u bilan. "Ammo bu qiyin savol. Men... Ota-onamni sovuq qon bilan o"ldirdim. Va men har kuni minnatdorman. Menga shukur".
  
  Drake do"stining e"tiborini tortish uchun qo"lini ko"tardi. "Hech narsani tushuntirishingiz shart emas, bilasiz. Mana biz bir oilamiz. Bu hech qanday muammo tug'dirmaydi."
  
  "Tushunaman. Lekin bu men uchun ham. Sen tushunasan?"
  
  Jamoa, har biri bosh irg'adi. Ular tushunishdi.
  
  "Biz kichik qishloqda yashardik. Sovuq qishloq. Qish? Yil fasli emas, Xudodan o"g"irlik, kaltaklash, urishish edi. Bu bizning oilalarimizni, hatto bolalarimizni ham tushkunlikka soldi. Men oltitadan biri edim, ota-onam esa bardosh bera olmadilar. Ular kunlarni oson o'tkazish uchun etarlicha tez ichisholmadi. Ular tunlarni omon qolish uchun etarli darajada qaytarib bera olmadilar. Ular biz bilan muomala qilish va bizga g'amxo'rlik qilishning yo'lini topa olmadilar, shuning uchun ular rasmni o'zgartirish yo'lini topdilar."
  
  Alisiya o"z his-tuyg"ularini jilovlay olmadi. "Umid qilamanki, bu ko'ringandek emas."
  
  "Bir kuni tushdan keyin hammamiz mashinaga yig"ildik. Ular shaharga sayohat qilishni va'da qilganliklarini aytishdi. Yillar davomida shaharga bormadik, so"rashimiz kerak edi, lekin..." U yelka qisdi. "Biz bolalar edik. Ular bizning ota-onalarimiz edi. Ular kichik qishloqni tark etishdi va biz uni boshqa ko'rmadik.
  
  Xeyden Meyning yuzida uzoqdagi qayg'uni ko'rdi. Uning yosh hayoti Yorganikidan farq qilishi mumkin, ammo achinarli o'xshashliklar bor edi.
  
  "Mashinaning tashqarisidagi kun sovuqroq, qorong'ilashib borardi. Ular haydab ketishdi va gapirishmadi. Lekin biz bunga o'rganib qolganmiz. Ularda na hayotga, na bizga, na bir-birimizga muhabbat yo'q edi. O'ylaymanki, biz hech qachon sevgini bilmasdik, qanday bo'lishi kerak. Qorong"ida mashina buzildi, deb to"xtashdi. Biz bir-birimizga o'ralashib qoldik, ba'zilari yig'ladilar. Mening singlim endigina uch yoshda edi. Men to"qqiz yoshda edim, eng kattasi. Men bo'lishim kerak edi ... bo'lishim kerak edi ... "
  
  Yorgi xuddi o"tmishni o"zgartirishga qudrati bordek, tomga qarab, ko"z yoshlarini to"xtatdi. Hech kim o'rnidan turib unga yaqinlashmaguncha u qattiq qo'l uzatdi, lekin hech bo'lmaganda Xeyden buni yolg'iz o'zi boshdan kechirishi kerakligini bilardi.
  
  "Ular bizni aldab chiqishdi. Ular bir muddat yurishdi. Muz shunchalik qattiq va sovuq ediki, undan kuchli, halokatli to'lqinlar paydo bo'ldi. Ular nima qilishayotganini tushunolmadim, keyin esa o"zimni to"g"ri o"ylash uchun juda sovuq his qildim. Bizni qayta-qayta aylantirayotganlarini ko'rdim. Biz yo'qolgan va zaif, allaqachon o'layotgan edik. Biz bolalar edik. Biz... ishondik".
  
  Hayden ko'zlarini yumdi. Hech qanday so'z yo'q edi.
  
  "Aftidan ular mashinani topishgan. Ular ketishdi. Biz... mayli, o"ldik... birin-ketin". Yorgi hali ham tafsilotlarni aniq shakllantira olmadi. Faqat uning yuzidagi qayg'uli iztirob bu haqiqatni ochib berdi.
  
  "Men omon qolgan yagona odam edim. Men eng kuchli edim. Men harakat qildim. Men ko'tarib, sudrab, quchoqladim, lekin hech narsa chiqmadi. Men ularning barchasini mag'lub qildim. Men har bir aka-uka va opa-singillarimdan hayot so"nayotganini ko"rdim va omon qolishga va"da berdim. Ularning o'limlari menga kuch berdi, go'yo ularning ketgan ruhlari mening ruhimga qo'shilgandek. Umid qilamanki, ular shunday qilishdi. Men hali ham ishonaman. Ishonamanki, ular hali ham men bilan. Men rus qamoqxonasidan omon qoldim. Men Mett Dreykni ortda qoldirdim, - dedi u zaif tabassum bilan, - va uni u erdan olib chiqdim.
  
  "Qishloqqa qanday qaytishga muvaffaq bo'ldingiz?" Kinimaka bilmoqchi edi. Xeyden va Dal unga ehtiyotkorona qarashdi, lekin Yorgining gaplashishi kerakligi ham aniq edi.
  
  "Men ularning kiyimlarini kiyib olganman", deb pichirladi u og'riqli past ovozda. "Ko"ylaklar. Kurtkalar. Paypoq. Men iliq edim va ularni qor va muzda yolg'iz qoldirdim va yo'lga chiqdim.
  
  Hayden o'ziniki bo'lmasligi kerak bo'lgan yurak og'rig'ini, aybdorlikni tasavvur qila olmadi.
  
  "Yondan o"tayotgan mashina menga yordam berdi. Men ularga voqeani aytib berdim, bir necha kundan keyin qishloqqa qaytib keldim, - u chuqur nafas oldi, - va ular keltirgan qayg'uning sharpasini ko'rishsin. Uning g'azabi qanchalik chuqurligini ko'rishlari va his qilishlariga imkon bering. Shunday ekan, men ota-onamni sovuq qon bilan o"ldirdim".
  
  Hech qachon buzilmasligi kerak bo'lgan sukunat hukm surardi. Hayden Yorganing aka-ukalarining jasadlari hozir yiqilgan joyda, abadiy muzlab qolgan va hech qachon tinchlanmasliklarini bilar edi.
  
  "Men o'g'ri bo'ldim." Yorgi yurakni ezuvchi rezonansni susaytirdi. "Va keyinroq qo'lga olindi. Ammo u hech qachon qotillikda ayblanmagan. Va biz shu yerdamiz".
  
  Havoga uchuvchining ovozi eshitildi. "Xitoy havo bo'shlig'iga o'ttiz daqiqa, bolalar, va keyin bu kimdir taxmin qiladi."
  
  Lauren Vashington tahlil markaziga qo'ng'iroq qilganida Hayden xursand bo'ldi. Oldinga borishning yagona yo'li chalg'itish edi.
  
  "Biz maqsadga yaqinmiz", dedi u Veyga uchrashganimizda. "Yangi narsa bormi?"
  
  "Biz to'rt burchak ustida ishlayapmiz, otliqlarning tug'ilgan sanalari, Mo'g'uliston, xoqon va ordenning o'zi haqida ma'lumot, birinchi navbatda nima istaysiz?"
  
  
  O'N to'rtinchi bob
  
  
  "Oh," dedi Alisiya hayajonlanib, rolni o'ynab. "Keling, tug'ilgan kun raqamlarini tinglaylik. Men shunchaki raqamlarni maydalashni yaxshi ko'raman."
  
  "Ajoyib. Buni dala piyoda askaridan eshitish juda yoqimli". Ovoz xursandchilik bilan davom etdi, salonda bir nechta qoshlarini ko'tardi, lekin baxtiyorlik bilan bilmagan holda: "Demak, Gannibal miloddan avvalgi 247 yilda tug'ilgan, eramizdan avvalgi 183 yilda vafot etgan. Chingizxon 1162, vafot etgan 1227...
  
  "Bu juda ko'p raqamlar", dedi Alisiya.
  
  "Muammo shundaki," dedi Dahl. "Sizning barmoqlaringiz va oyoqlaringiz tugadi."
  
  "Bu nimani anglatishini bilmayman", deb davom etdi kompyuter olimi. "Ammo bu aqldan ozgan kultlar o'zlarining raqamli o'yinlari va kodlarini juda yaxshi ko'radilar. Shuni yodda tuting."
  
  "Demak, Gannibal Chingizdan 1400 yil oldin tug'ilgan", dedi Kensi. "Biz buni tushunamiz."
  
  "Buni qilmaydigan ahmoqlarning ko'pligiga hayron bo'lar edingiz", dedi beparvolik bilan. "Nima bo'lganda ham-"
  
  "Hoy do'stim?" Drake tezda gapini bo'ldi: "Sizni hech qachon yuzingizga mushtlashganmi?"
  
  "Xo'sh, aslida, ha. Ha menda bor."
  
  Drake stulga suyandi. "Yaxshi", dedi u. "Endi siz jinnilik qilishni davom ettirishingiz mumkin."
  
  "Biz, albatta, bu raqamlar bilan hozircha ishlay olmaymiz, chunki boshqa chavandozlar bilan tanish emasmiz. Menimcha, sizlar ham to'rtinchisini tushuna olasizlarmi? Yo'qmi? Qabul qiluvchilar yo'qmi? Xo'sh. Shunday qilib, bolalar, hozirda Mo'g'uliston Respublikasiga katta miqdordagi o'q otish kuchi yuborilmoqda. Yetti, yoki hali oltimi? Ha, oltita mamlakat vakillaridan iborat oltita elita askarlari Fath otliqini ta'qib qilmoqdalar. men to'g'rimi? Voy!"
  
  Drake Xeydenga tikilib qoldi. "Bu yigit Vashingtondagi eng yaxshi vakilmi?"
  
  Xeyden yelka qisdi. "Hech bo'lmaganda, u his-tuyg'ularini yashirmaydi. Vashingtondagi kabi aldamchi plashning ko'p burmalari ostida yashiringan emas.
  
  "Fath chavandoziga oldinga. Shubhasiz, Buyurtmaning o'z kun tartibi bor, shuning uchun zabt etish bolalar o'yinchog'idan tortib video o'yingacha bo'lgan har qanday narsa bo'lishi mumkin ... ha ha. Dunyo hukmronligi turli shakllarda bo'lishi mumkin, to'g'rimi?
  
  "Ko'rsatmalar bilan davom eting", dedi Xeyden.
  
  "Albatta. Xo'sh, keling, to'g'ridan-to'g'ri mavzuga o'taylik, shunday emasmi? Garchi isroilliklar Kubada yo'q qilgan fashistlarning urush jinoyati kulti haqida bizga ma'lumot berishni g'alati tarzda istamasalar ham, biz bilishimiz kerak bo'lgan narsalarni bilib oldik. Chang tushganidan so'ng, natsistlar o'zlarini chalkashtirib yuborganliklariga aniq qaror qilishdi va dunyoni boshqarish uchun ushbu puxta g'oyani o'ylab topishdi . Ular ordenni gerb, maxfiy kodlar, ramzlar va boshqa ko'p narsalar bilan birga yaratdilar. Ular Reyx davrida yillar davomida ishlagan rejani ishlab chiqdilar. Ular to'rt turdagi qurollarni ko'mib, bu jumboqni o'ylab topishdi. Balki ular buni yanada noaniqroq qilishni xohlashgandir, kim biladi? Ammo Mossad ularni izsiz yo'q qildi va menimcha, juda tez. Yashirin bunker o"ttiz yil davomida ochilmagan holda qoldi".
  
  "O'n besh daqiqa", - deb javob berdi uchuvchi.
  
  "Bu qurolmi?" - soʻradi Xayden. "Ularni qayerdan olishdi?"
  
  "Xo'sh, natsistlar har kim bo'lishi mumkin bo'lgan darajada ko'p aloqalarga ega edi. Big Pistol - bu bo'shliq va aniqlik uchun yangilangan eski dizayn. Ular qirqdan saksoninchi yillargacha bo'lgan har qanday narsaga mutlaqo qo'l qo'yishlari mumkin edi. Pul hech qachon to'siq bo'lmagan, lekin harakat edi. Va ishonch. Ular birorta tirik jonning o'zlari uchun buni qilishiga ishonmaydilar. To'rtta qurolni va bir necha o'nlab xizmatlarni yashirish uchun bir necha yil kerak bo'ldi. Ishonch omillari ham birinchi navbatda qurollarni yashirganliklarining sabablaridan biridir. Ular hozir ularni Kubada ushlab turolmadilar, shunday emasmi?" Vashingtonlik erkak kulib yubordi, keyin qandaydir tarzda o'zini tutishga muvaffaq bo'ldi.
  
  Alisiya ko"zlarini yumib, ikkala qo"lini birovning oriq bo"yniga o"raydigandek birlashtirdi.
  
  "Baribir, siz hali ham men bilanmisiz? Tushundimki, vaqt qisqa va siz tuproqqa chiqib, biror narsani otish uchun qichimayapsiz, lekin menda biroz ko'proq ma'lumot bor. Hozirgina kirib keldi..."
  
  Pauza.
  
  "Endi bu qiziq."
  
  Ko'proq sukunat.
  
  "Siz baham ko'rmoqchimisiz?" Xeyden vertolyotning qo'nish nuqtasi yaqinlashayotganini ko'rgandek, vertolyotning qattiq tomoniga qarab, odamni turtdi.
  
  "Xo'sh, men erning to'rt tomoni haqida yoki hech bo'lmaganda biz uni qanday ko'rishimiz haqida gapirmoqchi edim, lekin ko'ramanki, vaqtimiz tugayapti. Qarang, menga besh baho bering, lekin nima qilsangiz ham, - u to'xtadi, - qo'nmang!
  
  Aloqa birdan uzildi. Xeyden avval polga, keyin esa vertolyotning ichki qismiga tikildi.
  
  Drake ikkala qo'lini yuqoriga ko'tardi. "Menga qaramang. Men aybdor emasman!"
  
  Alisiya kulib yubordi. - Ha, men ham.
  
  "Qo'nmangmi?" Dahl takrorladi. "Bu nimani anglatadi?"
  
  Alisiya tushuntirmoqchi bo"lgandek tomog"ini qirib qo"ydi, biroq shundan so"ng uchuvchining ovozi karnaylardan xirillab eshitildi. - Ikki daqiqa, bolalar.
  
  Hayden yordam so'rab keksa imonli kishiga murojaat qildi. "Mano?" - Men so'radim.
  
  "U eshak, lekin baribir biz tomonda", deb g'o'ldiradi katta gavayilik. "Men aytgan bo'lardim, uning so'zlariga amal qiling."
  
  "Tezroq qaror qabul qilganingiz ma'qul", dedi Smit. "Biz pastga tushamiz."
  
  Aloqa tizimi bir zumda hayotga kirdi. "Men nima dedim? Qo'nmang! "
  
  Drake o"rnidan turib, vertolyotning interkomini yoqdi. "Jo'l bo'ling, do'stim", dedi u. "Yangi razvedka yo'lda."
  
  "Ammo biz Xitoy havo hududidamiz. Ular bizni payqashlari qancha vaqt o'tishi haqida hech qanday ma'lumot yo'q."
  
  "Qo'lingizdan kelganini qiling, lekin qo'nmang."
  
  "Hey do'stim, menga bu tez kelish va ketish missiyasi bo'lishini aytishdi. Hech qanday bema'nilik. Ishonchim komilki, agar biz bu erda bir necha daqiqadan ko'proq qolsak, bizda bir nechta J-20 bo'ladi."
  
  Alisiya Dreykga egilib, pichirladi: "Bu yomon..."
  
  Yorkshireman vaziyatning dolzarbligini ko'rib, uning gapini bo'ldi. "Vashingtonlik Knobend hatto aloqa uzilib qolganda ham bizni eshitishi aniq", dedi u Dalga ishora qilib. "Eshitdingmi, Nobend? Taxminan oltmish soniya vaqtimiz bor".
  
  "Bu ko'proq vaqt oladi", deb javob berdi odam. "Jasoratli bo'ling, odamlar. Biz bu ishdamiz".
  
  Drake mushtlari siqilganini his qildi. Bu kamsituvchi xatti-harakatlar faqat qarama-qarshilikni keltirib chiqardi. Balki niyat shudir? Ular Gannibalning qabrini topganlaridan beri, Dreyk bu missiyada nimadir noto'g'ri ekanligini his qildi. Ochilmagan narsa. Ular sinovdan o'tganmi? Ular kuzatuv ostida edilarmi? AQSh hukumati ularning harakatlarini baholadimi? Agar shunday bo'lsa, unda hammasi Peruda sodir bo'lgan voqealarga to'g'ri keldi. Va agar shunday bo'lsa, Drake ularning ishlashi haqida ortiqcha tashvishlanmadi.
  
  U ko'rib chiqishdan keyin tinglovchilar tayyorlashi mumkin bo'lgan fitnalar, fitnalar va intrigalardan xavotirda edi. Siyosatchilar tomonidan boshqariladigan har qanday mamlakat hech qachon ko'ringandek bo'lmagan va faqat hokimiyatdagi odamlar ortida nima bo'layotganini bilishardi.
  
  "Ellik soniya", dedi u baland ovozda. "Keyin biz bu erdan ketamiz."
  
  "Biz kaskadyorlik qilishga harakat qilyapmiz", dedi uchuvchi ularga. "Biz shu qadar pastdamizki, siz eshikdan daraxtga chiqishingiz mumkin, lekin men qushni tog' vodiysida yashiraman. Agar siz tubida nimadir qirib tashlayotganini eshitsangiz, u tosh yoki yeti bo'ladi."
  
  Alisiya baland ovoz bilan yutindi. "Men ular butun Tibet bo'ylab osilgan deb o'yladimmi?"
  
  Dahl yelka qisdi. "Ta'til. Yo; l sayohati. Kim biladi?"
  
  Nihoyat, aloqa yana jonlandi. "Yaxshi, odamlar. Biz hali ham tirikmizmi? Yaxshi yaxshi. Yaxshi bajarilgan ish. Endi... Chingizxonning oromgohi haqidagi barcha tortishuvlarni eslaysizmi? U shaxsan belgilanmagan qabrni xohlardi. Uning qabrini qurganlarning hammasi o'ldirilgan. Dafn qilingan joy otlar tomonidan oyoq osti qilingan va daraxtlar ekilgan. To'g'ridan-to'g'ri, tasodifdan boshqa narsaga erishib bo'lmaydi. Menga ta"sirli bo"lgan voqea shuki, bu aqldan ozgan sxemalarni barbod qilgani uchun, Kan yosh tuya bilan dafn etilgan va bu joy tuyaning onasi buzoqining qabri yonida yig"layotgan holda topilganida aniqlangan".
  
  Uchuvchi birdan aloqani uzdi. "Biz deyarli qaytib kelmaydigan nuqtada turibmiz, do'stim. O'ttiz soniyadan so'ng biz bu yerdan tezroq ketamiz yoki olov yonayotganini xohlaymiz yoki bolalarni u erga yuboramiz."
  
  "Oh," dedi Vashingtonlik odam. "Seni unutdim. Ha, keting u yerdan. Men sizga yangi manzil yuboraman."
  
  Dreyk uchuvchining og'rig'iga sherik bo'lib, qimirlatib qo'ydi, lekin bunga javoban xitob qildi: "Iso, do'stim. Bizni asirga olmoqchimisiz yoki o"ldirmoqchimisiz?"
  
  U faqat qisman hazillashdi.
  
  "Hey Hey. Tinchlaning. Qarang, bu natsistlar - Qiyomat ordeni - otliqlarni - dam olish maskanini - ellikinchi va saksoninchi yillar oralig'ida qidirdilar, to'g'rimi? Ko'rinishidan, ular hammasini topdilar. Bir narsa menga Chingizxon qabrini topa olmaganliklarini aytadi. Bunday topilma haqida ko'proq gapirish mumkinligiga chin dildan ishonaman. Keyin Buyurtmaning o'zi va quyidagi so'zlar keladi: "Ammo hamma narsa ko'rinadigandek emas. Biz xoqonni 1960 yilda, tugatilganidan besh yil o'tgach, uning tobutiga qo'yib, ziyorat qildik. Albatta, Kanning 1955 yilda qurilgan qabri yo'q edi. Ammo, asosan, qabr yo'qligi, shuningdek, dindorlarga yordam berish va sayyohlar oqimini ko'paytirish uchun Xitoy unga maqbara qurdi.
  
  "Bu Xitoydami?" - soʻradi Xayden.
  
  "Albatta, bu Xitoyda. Siz bu to'rt burchak haqida o'ylayapsiz, shunday emasmi? Mayli, kulrang materiyangizni faol tuting. Balki bir kun kelib bu yerda sizga ham ish topib qolar".
  
  Xeyden bo'g'ilgan ovozni yutib yubordi. "Faqat nazariyangizni tushuntiring."
  
  "To'g'ri, zo'r. Chingizxon maqbarasi 1954 yilda qurilgan. Bu Ichki Mo'g'ulistonning janubi-g'arbiy qismidagi Ejin Xoro daryosi bo'ylab qurilgan katta ibodatxona. Endi maqbara aslida kenotaf - unda jasad yo'q. Ammo unda Chingizga tegishli bosh kiyim va boshqa buyumlar borligini aytishadi. Doim mashhur qabr va qabr toshidan ko'ra maqbara g'oyasi bilan bog'liq bo'lgan Chingiz dastlab o'zi yashagan sakkizta oq uy, chodir saroylarida sajda qilgan. Ushbu ko'chma maqbaralar Jinning Darxod podshohlari tomonidan himoyalangan va keyinchalik mo'g'ul xalqining ramziga aylangan. Oxir-oqibat, ko'chma maqbaralarni bekor qilish va qadimiy yodgorliklarni yangi, doimiy maqbaraga o'tkazish to'g'risida qaror qabul qilindi. Jadval Buyurtma rejasiga juda mos keladi. Ular qaysi qurolni zabt etishni tanlasa, Chingiz tobutining ichida, o"sha maqbaradadir".
  
  Xeyden so'zlarini o'lchab ko'rdi. "Jin ahmoq", dedi u. "Agar siz noto'g'ri bo'lsangiz ..."
  
  - Curmi?
  
  "Bu siz olishingiz mumkin bo'lgan eng yaxshi narsa."
  
  "Buyurtma kirish huquqiga ega edi", dedi Dahl. "Bu matndagi qatorni tushuntiradi."
  
  Xeyden sekin bosh irg'adi. "Biz quruqlikdan qanchalik uzoqmiz?"
  
  "Yigirma etti daqiqa."
  
  - Boshqa jamoalar haqida nima deyish mumkin?
  
  "Qo'rqamanki, ular siznikidek aqlli yoki yo'qligini aniqlashning iloji yo'q. Ularga maslahat beradigan yuqori texnologiyali mutaxassis bo"lsa kerak". Minnatdorchilik bildirish uchun pauza qiling.
  
  - Jin ursin, - dedi Alisiya.
  
  "Yo'q". Xeyden jahlini jilovladi. "Men aytmoqchi edim - ichki suhbatdagi so'nggi yangiliklar nima?"
  
  "Oh, aniq. Suhbat baland va mag'rur. Ba'zi jamoalar rahbariyat tomonidan eshaklarini tepishdi. Ba'zilarga Gannibalning o'rnini yana qazish vazifasi yuklandi. Bilaman, ruslar va shvedlar, xuddi siz kabi, Burxon Xaldunga ketayotgan edilar. Mossad va xitoylar juda jim. Frantsuzlar? Xo'sh, kim biladi, to'g'rimi?
  
  "Bu haqda to'g'ri aytsangiz yaxshi bo'ladi", dedi Xeyden, ovozi zaharli. "Chunki bunday qilmasangiz ... dunyo azoblanadi."
  
  "Mana shu maqbaraga boring, miss Jey. Lekin buni tezda bajaring. Boshqa jamoalar allaqachon u erda bo'lishi mumkin."
  
  
  O'N beshinchi bob
  
  
  "Ejin Horo Banner", dedi uchuvchi hali ham asabiy. "Sakkiz daqiqa qoldi."
  
  Jamoaning shahar tashqarisiga tushishi va sayohatni boshlashi uchun chora-tadbirlar ko'rildi. Ularga yordam berish uchun mahalliy arxeolog yollangan, u ularni maqbaraga olib borishi kerak edi. Dreyk o'shanda nima bo'lishi mumkinligini bilmasligini taxmin qildi.
  
  Shu maqsadda, uchuvchining Xitoyning yashirin qiruvchi samolyotlari haqida doimiy tashvishlariga qaramay, vertolyot issiq va tayyor bo'lib qoladi.
  
  Bir zarba va la'nat, keyin vertolyot to'xtadi va jamoaga sakrash uchun vaqt berdi. Ular o'zlarini butalar, o'rmon chakalakzorlari orasida topdilar, lekin ular oldinga yo'lni osongina ko'rishdi.
  
  Tepalikdan bir chaqirim narida katta shaharning chekkasida joylashgan. Xeyden o'zining o'tirgan navbatini to'g'ri koordinatalarga dasturladi va jamoa o'zlarini iloji boricha ko'rinadigan qilib ko'rsatdi. Xitoyliklarga sayyohlar kerak edi, shuning uchun bugun ular yana to'qqiztasini oldilar. Loren vertolyotda qolishga va davom etayotgan suhbatni tartibga solishga ishonch hosil qildi.
  
  "Keyingi safar," deb chaqirdi u jamoa ketishga shoshilayotganda, "Alisiya tarmoq bilan shug'ullanishi mumkin."
  
  Ingliz ayol pichirladi. "Men la'nati kotibga o'xshaymanmi?"
  
  - Mmm, rostdan ham?
  
  Dreyk Alisiyani turtib yubordi va pichirladi: "Xo'sh, siz buni o'tgan hafta qilgandingiz, esingizdami? Rol o'ynash uchunmi?
  
  "Ha," u yorqin jilmayib qo'ydi, "bu qiziqarli edi. Men Lorenning roli bir xil bo'lishiga shubha qilaman."
  
  "Umid qilaylik, yo'q."
  
  Ikkovi bir-birlariga iliq tabassum qilishdi, ular vaqtinchalik boshpanalaridan chiqib, asta-sekin o'rmalab borayotgan tepalikdan pastga tushishdi. Tez orada siyrak o"simliklar va cho"l o"z o"rnini yo"llar va binolarga bo"shatib berdi, uzoqdan bir qancha ko"p qavatli mehmonxonalar va ofis binolari ko"zga tashlana boshladi. Qizil, yashil va pastel ranglar ko'k osmon va xira bulutlarga qarshi kurashdi. Drake ko'chalar va shaharning o'zi qanchalik toza ekanligi, ba'zi avtomagistrallarning qanchalik keng ekanligi darhol hayratda qoldi. Kelajak uchun dalil, dedilar.
  
  Avvaliga g"alati tuyulgan, ammo o"zlariga yordam bera olmayotgan sayyohlar qo"llari katta o"lchamdagi ryukzaklarini hech qachon tark etmasligiga ishonch hosil qilib, uchrashuv joyi tomon yo"l olishdi. Arxeolog ularni ot mingan odamning katta qora haykali soyasida kutib oldi.
  
  "Mos". Dahl chavandozga bosh irg"adi.
  
  Ularning qarshisida sochlari orqasiga taralgan, ozg"in, baland bo"yli ayol turardi. "Siz sayyohlik guruhining bir qismimisiz?" U so'zlarni tanlab, ehtiyotkorlik bilan gapirdi. "Ingliz tilim uchun uzr. Bu yaxshi emas". U kulib yubordi, kichkina yuzi burishib ketdi.
  
  - Muammo yo'q, - dedi Dahl tezda. "Bu Drake versiyasiga qaraganda aniqroq."
  
  "Qiziq fu..."
  
  "Siz sayyohlarga o'xshamaysiz", dedi ayol uni to'xtatib. "Sizda tajriba bormi?"
  
  - Oh, ha, - dedi Dal, uning qo'lidan ushlab, imo-ishora bilan yetakladi. "Biz yangi diqqatga sazovor joylar va shaharlarni izlash uchun dunyo bo'ylab sayohat qilamiz."
  
  - Noto'g'ri, - dedi ayol mehribonlik bilan. "Maqbara boshqa tomonda."
  
  "Oh".
  
  Drake kulib yubordi. "Uni kechiring", dedi u. "Odatda u faqat yuk olib yuradi."
  
  Ayol oldinda yurdi, orqasini to'g'rilab, to'g'ri sochlarini mahkam bog'lab qo'ydi. Jamoa qo'lidan kelganicha tarqaldi, yana shov-shuvga sabab bo'lishni yoki hech qanday unutilmas xotiralarni qoldirishni xohlamadi. Dahl ayolning ismi Altan ekanligini va u yaqin joyda tug'ilganini, yoshligida Xitoyni tark etganini va keyin ikki yil oldin qaytib kelganini bilib oldi. U ularni to'g'ridan-to'g'ri va muloyimlik bilan boshqardi va tez orada ular o'z maqsadlariga yaqinlashayotganlarini ko'rsatdi.
  
  Drake maqbara tepasi oldinda turganini, uning atrofida haykallar, zinapoyalar va boshqa ikonik elementlarni ko'rdi. O'lim hamma joyda yashirinishi mumkin. Birgalikda ishlagan holda, jamoa boshqa jamoalar va boshqa askarlarni tekshirish paytida ayolni sekinlashtirdi va shu bilan birga manzaraga qoyil qolgandek ko'rsatdi. Smit axlat qutilari va skameykalar ortiga qarab, Altanni xavotirga solgan bo'lishi mumkin, ammo Dreykning "juda cheklangan nashri" haqidagi ta'rifi uning qiziqishini yanada oshirdi.
  
  "U maxsusmi?"
  
  "Ha, u bittadan biri."
  
  "Men sizni la'nat aloqasi orqali eshitayapman", dedi Smit.
  
  "Qanday qilib?"
  
  "Mashinalar nuqtai nazaridan, bu Pagani Huayra Hermes nashri, Pagani va Hermes tomonidan Menni Koshbin uchun ishlab chiqilgan."
  
  "Uzr so'rayman. Bularning barchasi nimani anglatishini bilmayman ".
  
  "Tushunarli". Drake xo'rsindi. "Smit o'ziga xosdir. Lekin menga sevimli mashg'ulotingiz haqida gapirib bering."
  
  "Menga piyoda sayohat qilish juda yoqadi. Cho"lda go"zal joylar bor".
  
  "Lager nuqtai nazaridan, Smitni chayqaladigan chodir ustuni deb tasavvur qiling. Sizni doimo muammoga duchor qiladigan, lekin uni shakllantirganingizdan keyin ham yaxshi ishlaydi va har doim, lekin har doim sizni g'azablantiradi.
  
  Smit razvedka ishlarini yakunlab, xabarlar ustida nimadir deb ming'irladi. Loren o'zini nazorat qilib bo'lmaydigan darajada kulgiga tushdi.
  
  Altan Yorkshiremanga shubha bilan qaradi, keyin esa nigohini jamoaning qolgan qismiga qaratdi. Ayniqsa, Mai bu ayoldan qochdi, go'yo u o'z kelib chiqishini yashirmoqchi edi. Drake boshqalar tushuna olmaydigan narsani tushundi. Bir narsa boshqasiga olib keldi va May qayerdan kelganini yoki bu erga qanday kelganini muhokama qilishni xohlamadi. Altan bir necha qadamlarni ko"rsatdi.
  
  "O'sha yo'nalishda. Maqbara o"sha yerda".
  
  Drake to'g'ridan-to'g'ri uzun va tik beton zinapoyalarga olib boradigan nihoyatda keng va nihoyatda uzun beton yo'lni ko'rdi. Qadamlar boshlanishidan sal oldin, yo'l katta doiraga aylandi, uning markazida shubhasiz haykal turardi.
  
  "Xo'sh, bu do'stim, albatta, chavandoz edi", dedi Kinimaka.
  
  Chingizxon ot minib, ulkan tosh taxta ustida turardi.
  
  - Ikkinchi otliq, - dedi Yorgi. "Zabt etish".
  
  Altan oxirgi gapni eshitgan bo"lsa kerak, chunki u o"girilib: "Ha. Xoqon o'limidan oldin ma'lum bo'lgan dunyoning ko'p qismini bosib oldi. Aytish mumkinki, genotsid shoh, u hayoti davomida Ipak yo'lini siyosiy jihatdan birlashtirib, butun g'arbiy yarim sharda savdo va aloqani oshirdi. U qonli, dahshatli rahbar edi, lekin u sodiq askarlariga yaxshi munosabatda bo'lib, ularni barcha rejalariga kiritdi."
  
  - Maqbarada nimalar borligi haqida qisqacha ma"lumot bersangiz? Drake tayyorlanmoqchi edi. Ushbu missiyalarda tezlik hamma narsa edi.
  
  "Xo'sh, bu tashqi bezaklar bilan bezatilgan to'rtburchaklar qabristondan boshqa narsa emas." Endi Altan xuddi turistik giddan iqtibos keltirayotgandek gapirdi. "Asosiy saroy sakkiz burchakli boʻlib, unda oq nefritdan yasalgan besh metrli Chingiz haykali oʻrnatilgan. To'rt xona va ikkita zal uchta o'tovga o'xshaydi. Dam olish saroyida yettita tobut bor. Kang, uchta turmush o'rtog'i, uning to'rtinchi o'g'li va o'g'lining xotini.
  
  "Bayram saroyi", dedi Smit. "Shuningdek, dam olish joyiga o'xshaydi."
  
  "Ha". Altan Smitga sabr bilan qarab, ular kuzatib borayotgan matn haqida hech narsa bilmay, uni chiqarib oldi.
  
  "Maqbarani darxodlar, imtiyozli shaxslar qo"riqlaydi. Bu ko"pchilik mo"g"ullar uchun juda muqaddasdir".
  
  Drake chuqur, hayajonli xo'rsindi. Agar ular noto'g'ri bo'lsa va bu ikkinchi qurolning joylashuvi bo'lmasa ... U hatto oqibatlarini tasavvur qilishdan ham qo'rqardi.
  
  Xitoy qamoqxonasidagi hayot ularning eng kichik muammolari bo'lardi.
  
  Uzoq yurish davom etdi, avval bepoyon yo"l bo"ylab ziyorat qilish, so"ng sharni yorish, qadimiy sarkardaning yuziga tez nazar tashlash, so"ngra tosh zinapoyalarga cheksiz ko"tarilish. Jamoa o'z o'rnida qoldi, kamdan-kam qadam tashladi va doimo hushyor bo'lib qoldi. Dreyk bugun maqbaraga nisbatan kam sonli tashrif buyuruvchilarni ko'rganidan xursand bo'ldi, bu juda foydali bo'ldi.
  
  Ta'sirchan tuzilma nihoyat ko'zga tashlandi. Jamoa hamma narsani qabul qilish uchun eng yuqori pog'onaga chiqqanda to'xtadi. Altan hayratga tushgan sayyohlarga o"rganib qolgan bo"lsa kerak, kutib turdi. Drake har ikki uchida nisbatan kichik gumbazli va o'rtada ancha kattaroq bo'lgan ulkan binoni ko'rdi. Ularning tomlari bronza, naqshli edi. Binoning old tomonida ko'plab qizil derazalar va kamida uchta katta kirish joyi bor edi. Bino oldida pastak tosh devor bor edi.
  
  Altan oldinga yurdi. Dahl ortiga qarab jamoaga qaradi.
  
  "To'g'ridan-to'g'ri qabrga", dedi Xeyden. "Buni oching, qutini toping va chiqing. Yaxshiyamki, u bilan kurashish uchun tana yo'q. Bizning uchuvchimiz aytganidek, bema'nilik yo'q."
  
  Lauren suhbatdagi so'nggi yangiliklarni baham ko'rganida Drake tingladi.
  
  "Hozir menda katta, semiz nol bor, bolalar. Ishonchim komilki, isroilliklar va ruslar aqldan ozgan, matn noto'g'ri yo'lni ko'rsatgan. DC frantsuzlar yaqinlashmoqda deb o'ylaydi, ehtimol sizdan yarim soat orqada. Tinglash hozir ancha qiyinlashmoqda. Bizda boshqa manbalar va NSA hech qachon oshkor qilmaydigan bir nechta fokuslar mavjud. Shvedlar, xitoylar va inglizlar noma'lum. Aytganimdek, bu kurash".
  
  "Boshqa kimdir?" Dreyk turtib yubordi.
  
  "Qiziq, buni aytib o'tish kerak. Men noma'lum manbadan xayolparast shovqinni olaman. Ovozlar yo"q, tasdiqlashning imkoni yo"q, lekin ba"zida tizimda boshqa odam bordek tuyuladi".
  
  "Arvohlar haqida gapirmang", dedi Alisiya. "Oxirgi operatsiya haqida bizda etarlicha dahshat hikoyalari bor edi."
  
  Altan to"xtab, ortiga o"girildi. "Sen tayyorsan? Men seni ichkariga olib boraman."
  
  Guruh bosh irg"ab, oldinga siljidi. Va keyin Drake maqbaradan chiqib ketayotgan xitoylik askarlarni ko'rdi, ulardan biri qo'ltig'ida katta qutichani ushlab turardi, ular orasida arxeologlar ham bor edi.
  
  Xitoyliklar o'zlari bilan qurol olib ketishdi va endi sayyohlarning yo'qligi ularning foydasiga aniq edi.
  
  Ularning rahbari e'tiborini ularga qaratguncha bir zum o'tdi.
  
  
  O'N oltinchi bob
  
  
  Drake Dalning Altanni ushlab, orqaga tortganini ko'rdi va ular xitoylik askarlar tomonidan himoya qilinmaguncha zinapoyadan uzoq sakrab tushdi. U ryukzakni yerga tashladi va tezda tashqi cho"ntakni yechdi. Tez ishlaydi va hech qachon xitoylarga qaramay, u o'zini xavfsiz his qildi. Xeyden, Smit va Mey to'pponcha bilan qurollangan edi.
  
  Chingizxon maqbarasi oldidagi maydonda qurollar ko"tarilib, raqiblar to"qnash kelishdi. Quti ko"targan odam xavotirda edi. Xitoy jamoasi besh kishidan iborat bo'lib, allaqachon o'ychan arxeologlarni chetga surayotgan edi. Drake kichik avtomatini ko"tarib kutib turdi. Jamoaning qolgan qismi uning tomonida yoyilgan edi.
  
  "Bizga kerak bo'lgan narsa - quti", - deb qichqirdi Hayden. "Uni erga qo'ying va keting."
  
  Xitoy jamoasi etakchisining ko'zlari kulrang shifer rangida edi. "Siz hali ham imkoniyatingiz bor ekan, o'z yo'lingizdan borishingiz kerak."
  
  "Biz qutini xohlaymiz", deb takrorladi Xeyden. "Va biz uni olamiz."
  
  "Keyin sinab ko'ring." Taqdimotchi tarjima qildi va beshta xitoy ham sinxron tarzda oldinga siljishdi.
  
  "Voy-buy. Biz bir xil la'nati tomondamiz."
  
  "Oh, shunchaki hazil. Qiziqarli. Amerika va Xitoy hech qachon bir tomonda boʻlmaydi".
  
  - Balki yo'q, - dedi Drake. "Ammo biz xalq uchun kurashayotgan askarlarmiz. "
  
  Rahbarning yurishida noaniqlikni, yuzida biroz noaniqlikni ko"rdi. Bu ularning barchasiga ta'sir qilgan bo'lsa kerak, chunki Xitoy terma jamoasi butunlay to'xtab qoldi. Xeyden qurolini tushirdi va bo'shliqni yanada yopdi.
  
  "Biz umumiy til topa olmaymizmi?"
  
  Bosh irg'adi. "Ha, mumkin edi. Ammo hukumat va siyosiy yetakchilar, terrorchilar va zolimlar doimo yo"limizga to"sqinlik qiladilar".
  
  Drake odamning yuzidagi qayg'uni va o'z so'zlarida mutlaq ishonchni ko'rdi. Raqib jamoalar shiddatli to'qnash kelgani uchun na qurol, na barrel ko'tarildi. Hammasi hurmat uchun edi.
  
  Drake o'rnidan turib, avtomatini ryukzagida qoldirdi va hujumga qarshi to'qnash keldi. Mushtlar ko'kragiga bog'langan va qo'llarini ko'targan. Tizzasi uning qovurg"alarini qattiq kesdi. Drake havoning tanasidan chiqib ketayotganini his qildi va bir tizzasiga yiqildi. Hujum shafqatsiz edi, tizzalar va mushtlar qattiq urilib, yomg'ir yog'di, vahshiylik unga qasos yoki yordam olish imkoniyatini bermadi. U og'riqlarga chidadi va vaqtini talab qildi. U buralib, ag"darilganda boshqa sahnalar ham o"tib ketdi. Alisiya baland bo'yli odam bilan kurashdi; Xeyden va Kinimaka yetakchiga qarshi kurashdi. May raqibini yelkasiga yubordi va keyin uning to'sh suyagiga og'riqli zarba berdi.
  
  Drake imkoniyatni ko'rdi va undan foydalandi. Uning orqasidan u odatdagidek zinapoyadan sakrab o'tgan Torten Dalning paydo bo'lishini eshitdi; e'tiborsiz qoldirib bo'lmaydigan sezilarli mavjudligi. Drakening hujumchisi bir zum to'xtab qoldi.
  
  Sobiq SAS askari oyoqlarini silkitib, raqibini tizzasi orqasidan ushlab, erga yugurdi. U oldinga yiqilib, tizzasiga yiqildi. U Dreyk darajasiga tushib qolganida, Yorkshireman kuchli bosh bilan zarba berdi. Qichqiriq va kattalashgan ko'zlari uning qanchalik qattiq urganini ko'rsatdi. Xitoy komandosi gandiraklab, bir qo"liga suyandi. Drake o'rnidan turdi va tizzalarini va boshini egish bilan to'liq javob berdi. Ba'zi ko'karishlar va qon bor edi, lekin hayot uchun hech qanday xavf yo'q.
  
  Dal Alisiyaning raqibini nishonga olib, o"tib ketdi. Shved xuddi Alisiya urgan buqa kabi urdi. Uning tajovuzkori oyog'idan yiqilib, bo'ynining orqa qismiga qattiq zarba berdi, titrab, hayratda qoldi. Ular Mayning raqibini hushsizlantirganini va keyin qutisi bor odamni topib olganini ko'rish uchun o'z vaqtida orqaga o'girildi.
  
  "Salom!" Alisiya ularni ko"rib yig"lab, yugura boshladi.
  
  Ular yugura boshlashdi, lekin Smit va Yorgi allaqachon jangni tark etishgan. "Ko'ryapsizmi?" - dedi Alisiya. "Bizning kuchimiz sonda. Men bu la'nati jamoada juda ko'p azob chekishimizning sababi borligini bilardim.
  
  Oldinda Kenzi odamning yagona boshqa yo'lini to'sib qo'ydi - maqbaraga qaytish. Endi ma"yus nigohi va itoatkor qiyofasi bilan avval saqlagan qurolini oldi.
  
  Drake hududni tekshirib ko'rdi va Xeyden nihoyat guruh rahbarini bo'ysundirganini ko'rdi.
  
  "Buni qilma!" - deb baqirdi u odamga. - Sen ko"psan, do"stim.
  
  Xeyden boshini ko"tardi, vaziyatga baho berdi, so"ng yuzidagi qonni artdi. Drake endi Altanning zinapoyadan yashirincha yuqoriga ko'tarilayotganini ko'rdi va o'zicha xo'rsindi. Qiziqish...
  
  Qurol harakatsiz qoldi, quti hamon mahkam ushlangan, deyarli o'lim qo'lida edi. Xeyden o"rnidan turib, kaftini tashqariga qaratib qo"lini ko"tardi. U bilan erkak o'rtasida baland tutatqi bor edi, lekin u ko'ringuncha harakat qildi.
  
  Kenzi orqa tomondan oldinga chiqdi. Smit va Kinimaka yon tomondan. Askarning ko"zlarida vahima sezilmasdi, faqat iste"fo.
  
  "Hech kim o'lmadi." Xeyden hushidan ketib, ingrab turgan xitoylik askarlarga ishora qildi. "Hech kim majbur emas. Faqat qutini qoldiring."
  
  Alisiya uning e'tiborini tortdi. "Agar sizga shapaloq kerak bo'lsa, uni yaxshi ko'rsatish uchun", dedi u. "Men shu yerdaman".
  
  Askarning ruhiyati taslim bo'lishni o'z ichiga olmaydi. Va bu odamning boradigan joyi, qochish yo'li yo'q edi.
  
  - Qurol, - dedi Dreyk, - yolg'on umid. Siz buni bilasiz."
  
  Sharh nishonga tegdi, to'pponcha bilan qo'l birinchi marta qaltirdi. Og'ir sukunat davom etdi va Dreyk mag'lub bo'lgan bir nechta odam qo'zg'alishni boshlaganini payqadi. "O'zing qaror qilishing kerak, do'stim", dedi u. "Soat taqillatmoqda."
  
  Deyarli darhol erkak to'pponchani olib, yugura boshladi. U Xaydenni nishonga oldi, so"ng tutatqi tutatqichi yonida qo"lini uning ustiga urmoqchi bo"lib, qopqog"iga urdi. Buyum mahkam bog'langani uchun uning yagona mukofoti zarba va ingrash edi, lekin u yugurishda davom etdi.
  
  Xeyden diqqatini jamlagancha kutdi.
  
  Alisiya o"zining ko"zi ojiz tarafidan hujum qildi, kabutar va regbida uning belidan ushlab oldi. Erkak egilib, deyarli yarmini sindirdi, boshi Alisiyaning yelkasiga tegdi va quti yon tomonga uchib ketdi. Xayden uni ushlashga urinib ko'rdi va juda ko'p zarar ko'rmasdan oldin uni ushlab oldi. Bir qarashda orden gerbi borligini tasdiqladi.
  
  Alisiya hushidan ketgan odamni silab qo"ydi. "Men sizga aytdimki, men u erda bo'laman".
  
  Jamoa baho berdi. Xitoyliklar allaqachon harakatlanishgan. Frantsuzlar yaqin bo'lsa kerak. Haydenning bir so'zi Lorenni suhbatga qaytardi.
  
  "Yomon xabar, bolalar. Frantsuzlar sizdan ko'z uzmaydi, ruslar esa ulardan ko'z uzmaydi. Harakat!"
  
  Bekorchilik!
  
  Drake zinapoyadan pastga va maqbaraga olib boradigan to'g'ri yo'l bo'ylab orqaga qarab turdi. U yugurayotgan odamlarni ko'rdi, to'rt kishidan iborat jamoa deyarli frantsuz bo'lishi kerak edi. "Ular juda yaxshi", dedi u. "Aslida, ular bizga birinchi bo'lib kelishganiga ikki marta bo'ldi."
  
  "Biz borishimiz kerak", dedi Smit. "Ular bir necha daqiqada biz bilan bo'lishadi."
  
  "Qaerga borish kerak?" - soʻradi Alisiya. "Ular yagona chiqishni to'sib qo'yishdi."
  
  Drake yon tomonlardagi daraxtlarni va oldidagi maysalarni payqadi. Aslida tanlov cheklangan edi.
  
  "Kelinglar", dedi u. "Va Loren, vertolyot yuboring."
  
  "Yo'ldaman; yo'lga chiqdim".
  
  "Tezroq qiling", dedi Smit. "Bu frantsuzlar oyoqqa turishdi."
  
  Drake ruslar ortda qolishi mumkin emasligini anglab, oldinga yugurdi. Afsuski, ko"p vaqt o"tmay, kimdir o"q otishni boshladi. Hozirgacha ular uchun hamma narsa yaxshi o'tdi, ular askarning askarga va odamning odamga bo'lgan munosabatlarida eng yaxshi tomonlarini ko'rishdi, ammo bunday mo'rt sulhning uzoq davom etishi ehtimoli minimal edi.
  
  Faktlarga duch kelaylik: agar bu davlatlar birgalikda ishlashni va mukofotlarni baham ko'rishni xohlasalar, hokimiyatdagi erkaklar va ayollar bu osonroq yo'l bo'lishini yaxshi bilishadi - va shunga qaramay ular kurashni davom ettirmoqdalar.
  
  U daraxtlar orasiga sirpanib ketdi. Jamoa uning ortidan yugurdi, Xeyden o'zining hali oshkor etilmagan siri bo'lgan bezakli qutini mahkam ushlab oldi. Dahl frantsuzlarning oldinga siljishini kuzatib, orqada osilgan edi.
  
  "Bizdan besh daqiqa orqada. Ruslardan darak yo'q. Xitoyliklar esa uyg'onmoqda. Mayli, bu ularning hammasini biroz ushlab turishi mumkin."
  
  "Vertolyot o'n daqiqada", dedi Loren ularga.
  
  - Unga ayt, tezlashsin, - dedi Alisiya. "Bu yigit issiq bo'lsa kerak."
  
  "Men buni uzataman."
  
  Drake eng to'g'ridan-to'g'ri yo'lni bosib o'tdi va yaxshi chiziqqa umid qildi. Daraxtlar har tarafga cho"zilib ketgan, tuproqlari mayin va loyqa bo"lib, yer hidi anqib turardi. Kensi qalin novdani ko"tarib, yelka qisib yugurib bordi, go"yo "biz buni uddalashimiz kerak", deganday. Avval uzoq pasayish, keyin keskin ko"tarilish va ularning ortidagi marshrut g"oyib bo"ldi. Osmon zo'rg'a ko'rindi va barcha tovushlar bo'g'ildi.
  
  "Umid qilamanki, bizdan oldin hech kim yo'q", dedi Dahl.
  
  - deb qichqirdi Kinimaka qattiq bosib. "Tinglovchilarga ishoning", dedi u va Markaziy razvedka boshqarmasi kunlarini aniq eslatib. "Ular siz o'ylagandan ham yaxshiroq."
  
  Drake ham ular erda emasligini ko'rdi va u zaif maydon hissi bor edi. U har bir ufqni ko'zdan kechirdi, Dahl ham orqadan shunday qilishiga ishonch hosil qildi. To'rt daqiqadan so'ng ular tinglash uchun qisqa to'xtashdi.
  
  "Ushbu vertolyotda yo'nalish topildimi?" Xeyden Lorenga shivirladi.
  
  Nyu-Yorkliklar ularning pozitsiyalarini skanerda miltillovchi ko'k nuqta sifatida ko'rishlari mumkin edi. "To'g'ri yo'nalishda. Davom eting."
  
  Hamma jim edi; ular dunyodagi yagona odamlar bo'lishi mumkin. Drake birozdan keyin qadamlarini ehtiyotkorlik bilan tanlab, davom etdi. Alisiya uning yoniga kirdi, Xeyden bir qadam orqada. Jamoaning qolgan qismi endi o'z oralig'ini oshirish uchun tarqaldi. Qurol tortilgan va bo'shashmasdan ushlab turilgan.
  
  Oldinda daraxtlar siyraklashib borardi. Drake tashqi perimetr yaqinida to'xtab, erni tekshirdi.
  
  "Bu tekis dalaga qisqa tushish", dedi u. "Masalagich uchun ideal. Jahannam, hatto shved ham shunday katta nishonga tegishi mumkin".
  
  "Uchrashuvga uch daqiqa qoldi", dedi Loren.
  
  Xeyden Drakega yaqinlashdi. "Bu nimaga o'xshaydi?"
  
  "Dushmanlardan darak yo'q." U yelka qisdi. "Ammo biz kim bilan ishlayotganimizni hisobga olsak, nega ular shunday bo'lishi kerak?"
  
  Dahl yaqinlashdi. "Bu yerda ham xuddi shunday. Ular, albatta, u erda bir joyda, lekin yaxshi yashiringan.
  
  "Va ular shu yo'ldan ketayotganiga amin bo'lishingiz mumkin", dedi Mai. "Nega kutyapmiz?"
  
  Dahl Drakega qaradi. "Yorkshire pudingi tanaffusga muhtoj."
  
  "Bir kuni," dedi Dreyk hududga oxirgi marta nazar tashlab. "Siz haqiqatan ham hayratlanarli darajada kulgili bir narsa aytmoqchisiz, lekin unga qadar gaplashganda, iltimos, shunchaki gapiring."
  
  Ular o'tkir, o'tli qiyalik bo'ylab harakatlanib, daraxt chizig'idan chiqdi. Dreykni iliq shabada kutib oldi, bu yoqimli tuyg'u daraxtlarning to'qnashuvidan keyin. Butun maydon bo'm-bo'sh edi va u ancha oldinda asfalt chizig'i bilan tugaydigan joydan unchalik uzoq bo'lmagan joyda panjara bilan o'ralgan edi.
  
  "Hozir harakatlaning", dedi Drake. "Biz tekis erga perimetr o'rnatishimiz mumkin."
  
  Ammo keyin butun hududdagi tinchlik va bo'shliq buzildi. SPEAR jamoasi qiyalik bo'ylab yugurishdi, chap tomonda esa ruslar yashiringan joydan to'kishdi. Ularning oldidan olisdagi daraxtlar bog'i bilan panoh bo'lgan frantsuzlar ham ko'zga tashlandi.
  
  Hech bo'lmaganda bu Dreykning narsalarga qarashi edi. Ular, albatta, ism belgilarini taqmaganlar, lekin ularning yuz xususiyatlari va xatti-harakatlari hayratlanarli darajada boshqacha edi.
  
  Shu bilan birga, osmonda ularning vertolyoti paydo bo'ldi.
  
  "Jin ursin".
  
  Uning chap tomonida rus bir tizzasiga cho'kdi va o'q otish qurolini yelkasiga bog'ladi.
  
  
  O'N yettinchi bob
  
  
  Drake o'rtasiga burilib, o't ochdi. Uning o'qlari elita askarining atrofidagi o'tlarni yirtib tashladi, lekin uning tayyorgarligini buzmadi. Raketachi hech qachon tebranmadi; uni ushlab turgan tutqich mustahkam bo'lib qoldi. Uning o'rtoqlari uning atrofida to'planib, o'q otishdi. Drake to'satdan o'zini xavf-xatarlarga to'la dunyoda topdi.
  
  Frantsuzlar bor kuchlari bilan to'g'ridan-to'g'ri qo'nadigan vertolyot tomon yugurdilar. Drake, Dahl va Smit bilan birga ruslarni qo'riqlash va qo'riqlashda ushlab turdi. Uchuvchining yuzi ko'rinib turardi, diqqatini qo'nish joyiga qaratdi. Alisiya va Mey tezligini umuman pasaytirishmadi va uning e"tiborini tortish uchun qo"l silkitishdi.
  
  O'qlar havoni kesib o'tdi.
  
  Drake ruslardan birini qanoti bilan urib, uni bir tizzasiga tushirdi. Xaydenning ovozi kommunikator ustidan g'ururlandi.
  
  "Uchuvchi, qochib qutuling! Loren, ularga raketalar borligini ayt!
  
  Drake, Dahl va Smit rus kontingentini urishdi, lekin ular to'g'ri shakllanish uchun juda uzoqda qolishdi, ayniqsa harakatlanayotganda. Uchuvchi boshini ko"tardi, yuzi hayratda qoldi.
  
  RPG o'q uzdi, raketa havo shovqini va kuchli portlash bilan uchib ketdi. Drake va boshqalar u havoda iz qoldirib, to'g'ri vertolyot tomon uchib ketayotganini faqat chorasiz kuzatishi mumkin edi. Qattiq vahimaga tushgan uchuvchi vertolyotni egib, keskin qochish manevrini amalga oshirdi, lekin o'tib ketayotgan raketa juda tez edi, pastki qismga tegib, tutun va alanga bulutida portladi. Vertolyot egilib, qulab tushdi, uning qismlari qulab tushdi va parvoz yo'lidan tashqariga olib ketildi.
  
  U faqat ishonchsizlik, umidsizlik va qorong'u g'azab bilan qaraganida, u o'zining dahshatli traektoriyasi qayerga olib borishini ko'rdi.
  
  Frantsuzlar uning kelayotganini ko"rib, tarqalmoqchi bo"lishdi, biroq qulagan vertolyot ular orasida yerga qulab tushdi.
  
  Drake boshini maysazorga ko'mib, erga yiqildi. Qizil va to'q sariq alangalar ko'tarildi va o'chdi, qora tutun osmonga ko'tarildi. Vertolyotning asosiy qismi bir kishiga qo'ndi; u va uchuvchi bir zumda vafot etdi. Asosiy rotor pichog'i chiqib ketdi va uchinchi mag'lubiyatdan o'tib ketdi, shu qadar tez va to'satdan u bu haqda hech narsa bilmas edi. Drake boshini ko"tardi va yonayotgan qoldiqlarning katta qismi ikkinchisiga tushib qolganini ko"rdi. Zarbaning kuchi uni oyog'idan yiqitdi va o'nlab qadam orqaga tashladi, shundan so'ng u barcha harakatni to'xtatdi.
  
  Faqat ikkita frantsuz tirik qoldi; jamoaning asosiy qismi bitta baxtsiz hodisada mag'lub bo'ldi. Drake ulardan biri kuygan qo"li bilan g"azablangan olovdan uzoqlashayotganini, ikkinchisi esa gandiraklab, yaqinlashayotganini ko"rdi. Ikkinchisi qandaydir tarzda qurolni ushlab, bir vaqtning o'zida o'rtog'ining qochishiga yordam berdi.
  
  Drake g'azabini yutib yubordi va diqqatini qattiq ushlab turishda davom etdi. Ularning yagona ishlab chiqarish vositalari yo'q qilindi. Xeyden hamon jarima zarbasini ushlab turdi, ammo endi ruslar aniq niyat bilan ular tomon shoshilishdi. RPGli odam hamon vayronalarni nishonga oldi, go'yo u ikkinchi zarba berishni o'ylayotgandek edi.
  
  Drake o'rnidan turdi va jamoa u bilan birga ko'tarildi. Ruslardan uzoqlashib, olovga qarab, ular o'z dushmanlarini pastga tushirishga majbur qiladigan boshpana tarmog'ini o'rnatdilar. Drake va Dahl ikkalasi ham kiyimli erkaklarga musht tushirib, ularni yerga yoyib yuborishdi. Ular yaqinlashganda, olov alangasi ularni qamrab oldi, ichkaridan o'tkir tovushlar va kuchli xirillashlar eshitildi. Drake uning yuziga yuvilganini his qildi va keyin ko'r tomoniga o'girildi. Qolgan frantsuzlar allaqachon uzoqda edilar, yaralari va yo'qotishlari bilan kurashdilar va hozircha mojarodan chiqib ketishdi.
  
  Drake comm tugmasini bosib, bir tizzasiga o'girildi.
  
  "Vertolyot qo'nmoqda", dedi u buni tasdiqlash uchun Lorenga, keyin "Bizga hozir boshqa evakuatsiya vositasi kerak."
  
  Javob oʻchirildi. "Uning ustida".
  
  Jamoa chekinishda davom etib, alangali to'siq va yaqinlashib kelayotgan dushman o'rtasidagi masofani oshirdi. Ajablanarlisi va qo'pollik bilan Rossiya RPG allaqachon vayron bo'lgan vertolyotga yana bir raketani otib, havoga ko'proq olov ustunlari va shrapnellarni yubordi.
  
  Drake yelkasidan metall parcha tushib ketganini va zarbadan aylanib ketganini sezdi. Dahl orqasiga qaradi, lekin Yorkshireman bosh irg'adi: "Men yaxshiman".
  
  Alisiya ularni uzoqdagi panjara tomon ishora qildi. "Bu yo'l yagona variant. Harakat qiling, odamlar!"
  
  Xeyden qutini tekisladi va yugurdi. Smit va Kinimaka ortda qolishdi va o'zlari va ruslar o'rtasida olovni saqlab qolishdi. Drake har doim yangi syurprizlarga tayyor va eng yomonini kutgan holda oldidagi hududni skanerladi. Xitoyliklar qayerdadir, isroilliklar, shvedlar va inglizlar hushyor turishgan.
  
  Ularning tezligi ularni ta'qib qilayotgan ruslardan ajratib qo'ydi va vaqt o'tishi bilan ular panjaraga etib borishdi. Alisiya va Mey qisqa yo"lni bosib o"tishdi va keyin o"zlarini narigi tarafda, ikki qatorli asfalt chizig"i yonida, har ikki yo"nalishda ham go"yoki cho"lda g"oyib bo"lishdi. Loren hali ularga qaytib kelmagan edi, lekin ular DC yordam berishini bilib, uni o'z holiga qo'yishdi.
  
  Drake katta ishonch bilan to'lgan emas edi. U Lorenni ayblamadi - Nyu-Yorklik toza suvda edi, lekin bu missiyada hozircha hech narsa unga Kapitoliyda xavfsiz va issiq o'tirgan erkaklar va ayollarning orqalari butunlay yopilganligini aytmadi.
  
  Alisiya yugurish uchun ketdi. Bu tobora g'alati stsenariy edi. Drake ruslarning qandaydir qopqoqqa ega bo'lishi kerakligini bilar edi. Ehtimol, u yo'lda edi.
  
  "Bu yerga qarang", dedi Kenzi.
  
  Taxminan yarim milcha oldinda qora SUV kurashayotgan frantsuzlarni olib ketish uchun to'xtadi. Ular kuzatib turganlarida, mashina tezlik bilan soatiga bir yuz sakson milya tezlikka erishdi, ikkita operativni yukladi va chiyillashi bilan jo'nab ketdi.
  
  "Bechora haromlar", dedi Dahl.
  
  "Biz o'zimiz haqida qayg'urishimiz kerak", dedi Smit. - Yoki biz ham "bechoralar"ga aylanamiz.
  
  - G'amginning gapi bor, - dedi Alisiya har tomonga qarab. "Jiddiy, bizning boradigan joyimiz yo'q."
  
  "Qutini ko'm." Kinimaka yo"l chetidagi daraxtzorni ko"rsatdi. "Buning uchun keyinroq qaytib keling. Yoki Lorendan boshqa jamoa yuborishini so'rang.
  
  Drake Dahlga qaradi. - Juda qiyin bo'lmasa kerak, a?
  
  "Juda xavfli", dedi Xeyden. "Ular buni topishlari mumkin. Xabarni ushlab turing. Bundan tashqari, bizga bu ma'lumot kerak. Boshqa jamoalar allaqachon uchinchi chavandoz tomon yo'l olishlari mumkin."
  
  Drake ko'zlarini pirpiratdi. U bu haqda o'ylamadi. Uning peshonasining o'rtasida keskinlik tugunlari pulsatsiyalana boshladi.
  
  "Men hech qachon Xitoyda sindirib qolaman deb o'ylamaganman", deb shikoyat qildi Alisiya.
  
  "Bu yerning to'rt burchagidan biri", dedi Dahl unga. "Shunday ekan, bu bilan taskin toping."
  
  "Oh, rahmat, odam. Buning uchun rahmat. Balki men kondominium sotib olarman".
  
  Ruslar allaqachon yo'lda. Drake ulardan biri radioga qichqirayotganini ko'rdi. Keyin uning nigohi ruslar yonidan o"tib, uzoqda harakatlanayotgan narsaga diqqatini qaratishga urindi.
  
  "Balki bu ularning mashinasidir", dedi Dahl yugurib, bir vaqtning o'zida orqasiga qarab.
  
  Yorgi kuldi, ko"zlari burgutdek. "Bunga umid qilaman. Va o'n yil oldin siz haq bo'lgan bo'lishingiz mumkin."
  
  Drake ko'zlarini qisib qo'ydi. "Hey, bu avtobus."
  
  "Yugurishda davom eting", dedi Xeyden. "Qiziq ko'rinmaslikka harakat qiling."
  
  Alisiya kulib yubordi. "Endi siz buni qildingiz. Men tomosha qilishni to'xtata olmayman. Siz buni hech qachon qilganmisiz? Bilasizmi, siz birovga tikilib qaramasligingiz kerak va o'zingizni uzoqqa qaray olmaysizmi?
  
  "Men buni har doim tushunaman", dedi Dahl. "Tabiiyki".
  
  "Yaxshi, charm kiyingan muppet kamdan-kam uchraydigan ko'rinishdir", dedi Dreyk.
  
  Avtobus yorqin sariq va zamonaviy bo'lib, tezligini pasaytirmasdan ruslar yonidan o'tib ketdi. Drake uning tezligini, haydovchisi va yo'lovchilarini qadrladi, lekin ularda boshqa tanlov yo'qligini bilar edi. Ular har qanday yirik shahardan bir necha mil uzoqlikda edi. Avtobus yaqinlashib, ruslar unga tikilib qolishganida, SPEAR jamoasi yo"lni to"sdi.
  
  - Sekin bo'ling, - dedi Alisiya.
  
  Smit keskin kulib yubordi. "Bu Kanzas emas. U sizni tushunmaydi."
  
  "Keyin universal til." Alisiya Xeydenning nigohiga qaramay qurolini ko"tardi.
  
  "Tezroq", dedi Dal. "U radioga sakrashdan oldin."
  
  Avtobus sekinlashdi va biroz burilib ketdi, keng old qismi ofsaydga sirpanib ketdi. Ruslar allaqachon qochib ketishgan. Drake eshikni itarib ochdi va haydovchiga ochishni imo qildi. Erkakning yuzi qo"rqib ketdi, ko"zlari katta-katta bo"lib, askarlar va yo"lovchilar o"rtasida o"ynab ketdi. Drake eshik ochilguncha kutib turdi va keyin qo'lini uzatgancha oldinga qadam tashladi.
  
  "Biz shunchaki sayrga bormoqchimiz", dedi u imkon qadar xotirjamlik bilan.
  
  Jamoa avtobusning o'rtasidan o'tirdi. Dahl oxirgi bo"lib o"rnidan sakrab, haydovchining qo"liga shapatiladi.
  
  "Oldinga!" Yo"lni ko"rsatdi.
  
  Ruslar yuz metrdan ko'proq orqada emas edi, haydovchi oyog'ini polga bosganda qurol ko'tarildi. Ko'rinishidan, u yon ko'zgularini kuzatib turardi. Avtobus harakatlana boshladi, yo'lovchilar orqaga sakrab tushishdi. Drake davom etdi. Alisiya ta"qibni baholash uchun avtobusning orqa tomoniga o"tdi.
  
  "Ular kuchayib bormoqda"
  
  Drake Dahlga qo'l silkitdi. "Keanuga ayting, jahannamga shoshilsin!"
  
  Shved biroz xijolat tortdi, lekin avtobus haydovchisi bilan gaplashdi. Mashina sekin tezlikni oshirdi. Dreyk Alisiyaning qotib qolganini va tezda orqasiga o'girilib, avtobus yo'lovchilariga baqirganini ko'rdi.
  
  "O'rdak pastga! Hoziroq!"
  
  RPGdan qo'rqib, Drake ham yiqildi. Yaxshiyamki, o'qlar faqat mashinaning orqa qismiga tegdi, hammasi shassisida joylashgan. U yengillik bilan xo"rsindi. Shubhasiz, ruslar tinch aholi qurbonlari haqida ogohlantirilgan. Hech bo'lmaganda bir narsa edi.
  
  Yana bir bor har bir elita jamoasining rejalari ortidagi siyosiy hiylalar yodiga tushdi. Hamma jamoalar ham davlat tomonidan homiylik qilinmagan; va ba'zi rahbarlar nima bo'layotganini ham bilishmasdi. Uning fikrlari yana frantsuzlarga va o'lgan askarlarga qaytdi.
  
  Ular o'z ishlarini qilishadi.
  
  Avtobus ruslardan uzoqlashdi, yo'l bo'ylab tezlikni oshirdi, butun ramkasi titrab ketdi. Drake, ular Ejin Xoro tomon qaytib ketayotganlarini bilib, biroz bo'shashdi. Haydovchi keng, supurib burilish bo'yicha muzokaralar olib bordi. Alisiya orqa o"rindiqdan pastroq qichqirganida Dreyk ortiga o"girildi.
  
  Va ular ruslarga tegishli qora vertolyotni ko'rdilar va ularni olib ketish uchun pastga tushdi.
  
  Haydenning ovozi aloqani to'ldirdi. "Ular hujum qilmaydi."
  
  Drake lablarini burishtirdi. "Suyuqlik operatsiyasi. Buyurtmalar o'zgarmoqda."
  
  "Va ular hali ham avtobusni yo'ldan itarib yuborishlari mumkin", deb javob berdi Dal. "Shahardan qancha uzoqlikda?"
  
  "Sakkiz daqiqa", deb javob berdi Loren.
  
  "Juda uzoq". Dahl yo"lak bo"ylab katta tezlikda kelayotgan mashinaning orqa tomoniga bordi va yo"lovchilarga oldinga siljish kerakligini tushuntira boshladi. Oradan bir necha daqiqa o'tdi va u Alisiyaga qo'shildi.
  
  "Salom Torsti. Va men har doim orqa o'rindiqlarni faqat o'pish uchun deb o'ylardim.
  
  Shved bo'g'ilgan ovoz chiqardi. "Meni kasal qilmoqchimisan? Men bu lablar qaerdaligini bilaman."
  
  Alisiya uni o'pdi. "Siz ular qayerda bo'lganini bilmaysiz."
  
  Dahl tabassumni bosdi va xoch belgisini qildi. Askarlar uchish-qo"nish yo"lagi ustida muallaq turgancha, rus vertolyoti qisqa muddatga qo"ndi. Avtobus biroz masofani bosib o'tib, ularning orasiga burildi va Alisiya va Dal havoni ko'zdan kechirishdi.
  
  Drake qochayotgan frantsuzlarni oldinda qidirdi, lekin ular hujum qilishga urinib ko'rishlariga shubha qildi. Ularning soni kam edi va yo'qotishlar bilan kurashdi. Ular ortiqcha baho berishdi. Agar ular to'g'ridan-to'g'ri uchinchi maslahatga o'tishsa, mantiqiyroq bo'lar edi.
  
  Shunga qaramay, u tomosha qildi.
  
  Lorenning ovozi kommunikator orqali keldi. "Olti daqiqa. Suhbatlashishga vaqtingiz bormi?"
  
  "Nima haqida?" Smit qichqirdi, lekin g'azablantiradigan biror narsa aytishdan o'zini tiydi.
  
  "Uchinchi chavandoz sirli, orden suvni loyqa qilish uchun u yerga tashlagan. Mashhur hindlar orasida Mahatma Gandi, Idira Gandi, Dipak Chopra bor, ammo siz yashagan eng yomon odamni qanday topish mumkin? Va u mashhur edi ". U xo'rsinib qo'ydi. "Biz hali ham tekshiryapmiz. Biroq, Vashingtondagi tahlil markazi hali ham boshi berk ko'chada. Men ularga bu unchalik yomon bo'lmasligi mumkinligini aytdim ".
  
  Drake yengil nafas oldi. "Ha sevgilim. Bu sodir bo'lishi mumkin bo'lgan eng yomon narsa emas ", dedi u. "Bu boshqa xalqlarni sekinlashtirishi kerak."
  
  "Bu albatta amalga oshadi. Boshqa bir xabarda, biz yerning to"rt tomonini yorib yubordik deb o"ylaymiz".
  
  "Senda bor?" - dedi May. "Bu yaxshi xabar."
  
  Drake uning odatdagi past bahosini yoqtirardi. "U erda turing, May."
  
  - Ha, men hayajondan o'rnimdan sakrab tushishni xohlamayman, - quruq qo'shib qo'ydi Alisiya.
  
  May javob berishga rozi bo'lmadi. Loren hech narsa aytilmagandek davom etdi: "Bir daqiqa kutib turing, bolalar. Menga faqat xitoylar bunga qaytganini aytishdi. Siz tomonda kamida ikkita vertolyot ketmoqda.
  
  "Biz Xitoy avtobusidamiz", dedi Yorgi. "Hech bo'lmaganda ulardan xavfsiz bo'lmaymizmi?"
  
  "Bu biroz sodda", dedi Kenzi. "Hukumatlar parvo qilmaydi."
  
  "Haddan tashqari umumlashtirishga qaramay", deya qo'shimcha qildi Hayden. "Kenzi haq. Ular avtobusga chiqmaydi, deb o'ylay olmaymiz."
  
  Payg'ambarlik so'zlari, deb o'yladi Dreyk, avtobus oldidagi moviy osmonda qora dog' o'sib chiqqach.
  
  Alisiya: "Ruslar shu yerda", dedi.
  
  Bu ancha qiyinlashdi.
  
  
  O'N SAKTIZINCHI BOB
  
  
  Vertolyotlar oldinda va orqada uchdi. Dreyk xitoylik qushning deyarli asfaltga tushib, to"g"ri avtobus tomon yo"l olishini kuzatdi.
  
  "Ular bizni halokatga majbur qilishmoqda", dedi u va qo'rqib ketgan haydovchiga ishora qildi. "Yoq yoq. davom eting!"
  
  Avtobusning dvigateli gurilladi, g"ildiraklar yerda momaqaldiroq gumburladi. Oldinda gavjum bo'lgan bir necha kishi allaqachon baqira boshlagan edi. Drake xitoyliklar vertolyotni ataylab halokatga uchramasligini bilar edi, biroq uning bilimlarini yo"lovchilarga yetkazish qiyin edi.
  
  Haydovchi ko"zlarini mahkam yumdi. Avtobus burildi.
  
  Drake la'natladi va rulni ushlab, odamni o'z joyidan uzoqlashtirdi. Smit odamga yordam berdi va qo'pollik bilan uni o'tish joyiga olib chiqdi. Dreyk avtobus ruliga sakrab tushdi, oyog'ini gaz pedaliga qo'ydi va qo'llarini rulda mahkam ushlab, uni mukammal tekis chiziqda ushlab turdi.
  
  Vertolyotning burni to'g'ridan-to'g'ri ularga qaratildi, bo'shliq tezda yopildi.
  
  Orqadan va yon tomondan qichqiriqlar eshitildi. Endi Smit haydovchini ushlab turishi kerak edi. Drake davom etdi.
  
  Kommunikator xirillay boshladi. "Keling, mening dovyurak Keanu", dedi Alisiya. "Ruslar deyarli biznikida ..."
  
  - Qani, - dedi Kenzi. "Xotirjamlikni saqlash. Fasadga qaradingizmi?"
  
  Alisiyaning chiyillashi butun avtobusda aks-sado berdi.
  
  - Fikrlar? Dreyk so"nggi soniyada so"radi.
  
  "Bu haqiqatan ham kengash yig'ilishi emas!"
  
  Drake o'z e'tiqodini, tajribasini va rulini mahkam ushlab oldi. Quloqlarini baland ovozda norozilik eshitdi. Jasadlar avtobus poliga quladi. Hatto Smit ham xijolat tortdi. So"nggi lahzada Xitoy vertolyoti o"ngga og"di, rus vertolyoti esa tormozni bosdi, sirpanishlar avtobusning orqa tomoniga deyarli urildi. Alisiya hushtak chaldi va Dal tomoq qirib tashladi.
  
  "Tovuqning ushbu bosqichida g'alaba qozonganimizga ishonaman."
  
  Drake haydashda davom etdi va oldinda yana bir keng burilish ko'rdi. "Va bonus shundaki, biz qovurilgan yoki qarsillab emasmiz."
  
  "To'xtating", dedi Kinimaka. "Men allaqachon ochman."
  
  Alisiya yo'talib yubordi. "Bu shunchaki aqldan ozgan Xitoy vertolyoti."
  
  "Ular qaytib kelishadi", dedi Xeyden.
  
  "Sizlar hozir shahar chetiga yaqinlashyapsizlar", dedi Loren. "Ammo bu har qanday yaxshi aholi markazidan uch daqiqalik yo'l."
  
  Drake kommunikatorning oldiga yugurdi. "Kelinglar, odamlar! Siz ularni bundan qo'rqitishingiz kerak!"
  
  Kenzi orqa eshiklar tomon yurdi va baqirdi: "Bu erda katana bormi?"
  
  Uning so"zlari beg"ubor nigohlar bilan kutib olindi va ikki-uch kishi o"z joylarini taklif qilishdi. Ko"zlari katta chol bir qop shirinlik tutgan titroq qo"lini uzatdi.
  
  Kenzi xo'rsindi. Drake eshiklarni ochish uchun kalitni bosdi. Bir zumda isroillik ayol jasadini tashqariga chiqarib, deraza chetidan, keyin tomni ushlab, avtobusning tomiga chiqib oldi. Dreyk Kensining qilmishidan kelib chiqadigan mas'uliyatni tushunib, chuqur chuqur nafas olib, mashinani iloji boricha silliq haydadi.
  
  Keyin, orqa ko'zguda u Dalning unga qo'shilish uchun sakraganini ko'rdi.
  
  Jin ursin.
  
  Kuchli konsentratsiya bilan u uni barqaror ushlab turdi.
  
  
  * * *
  
  
  Dahl avtobus tomiga chiqdi. Kensi qo"lini uzatdi, lekin uning yonidan bosh irg"adi.
  
  "Tezroq!"
  
  Rossiya vertolyoti balandlikka ko'tarildi va endi yana sho'ng'iy boshladi, bu safar front bo'ylab uch chorak burchak ostida. U har tomondan osilgan, qurolni nishonga olgan, ehtimol g'ildiraklarga yoki hatto haydovchiga mo'ljallangan odamni ko'rdi.
  
  U darhol orqasiga o"girilib, Xitoy vertolyotini qidirdi. Uzoq emas edi. Chapga sho'ng'igan, eshiklardan qurollarini nishonga olgan odamlar ham bor edi. Xitoyliklarning o'z avtobusiga qattiq o'q uzmagani dastlab ruhlantirdi, lekin ular Hayden ushlab turgan quti kerakligini va ular buzilmagan holda kerakligini anglab, tinchlandi.
  
  Kensi avtobus tomida shamol va harakatni tinglab o'tirdi va tizzalarini yoydi. Keyin u qurolini ko"tarib, diqqatini vertolyotga qaratdi. Dahl uni hatto suratga olishga ham urinmasligiga, shunchaki otishmachilarni qo'rqitib yuborishiga umid qildi. Ruslar bunday vazminlik ko'rsatmadilar, ammo Kenzi o'zgarishni juda xohladi.
  
  Dahl yaqinlashib kelayotgan vertolyotni baholadi. To'liq to'plangan, u shunchaki chaqqon emas, balki halokatli edi. U xohlagan oxirgi narsa avtobusni urib yuborish bilan bog'liq bo'lishi mumkin bo'lgan har qanday baxtsiz hodisani keltirib chiqarish edi.
  
  Old g'ildiraklar chuqurchadan sakrab o'tib, Drakedan "uzr" so'zini keltirib chiqardi. Dahl shovqinli havo shovqini va vertolyotning shovqinidan boshqa hech narsani eshitmadi. O"q uning o"ng oyog"i yonidagi metallga tegdi. Shved bunga e'tibor bermay, nishonga oldi va o'q uzdi.
  
  O"q mo"ljalga teggan bo"lishi kerak, chunki erkak qurolni tashlab, orqaga chekindi. Dal bu konsentratsiyasini buzishiga yo'l qo'ymadi va shunchaki ochiq eshikdan yana o'q uzdi. Vertolyot to'g'ridan-to'g'ri unga burilib, tezda yaqinlashdi va bu safar Dahl qo'rqoq o'ynash yomon fikr ekanligini tushundi.
  
  U o'zini avtobus tomiga tashladi.
  
  Vertolyot tepada qichqirdi va hozirgina qolgan bo'shliqni kesib o'tdi. Uning Kensi tomon burilishga qodirligi yo'q edi, lekin u uni chetga tashlash uchun etarlicha yaqinlashdi.
  
  Avtobus tomining chetiga!
  
  Dahl sirpanib, oldinga sudralib, o'z vaqtida unga etib borishga harakat qildi. Kenzi uning yiqilishini to'xtatdi, lekin qurolini boshqarishni yo'qotdi; ammo, momentum uni katta tezlikda kelayotgan avtobusdan uchib, pastdagi shafqatsiz yo'lga jo'natib yubordi.
  
  Xitoy qushi keskin egilib, aylanaga kirdi. Rus tepasidan o'q uzdi, adashgan o'q Dahlning o'ng sonidagi metallni teshib o'tdi. Kenzining jasadi avtobus chetidan sirg'alib ketdi va u qo'lini cho'zgan holda butun vujudini oxirgi marta umidsiz sakrashga soldi.
  
  U o"ng qo"li bilan uning burishayotgan bilagini o"rab olishga muvaffaq bo"ldi; mahkam siqib, muqarrar silkinishini kutdi.
  
  Bu keldi, lekin u ushlab turdi, chegaraga cho'zildi. Yaltiroq, silliq metall unga qarshi ishladi, uning tanasi chekka tomon siljishiga imkon berdi, Kenzining og'irligi ikkalasini ham pastga tortdi.
  
  Xabarlar orqali qichqiriqlar keldi. Jamoa yon oynalardan birining tashqarisida Kenzining oyoqlarini ko'rishi mumkin edi. Dahl bor kuchi bilan ushlab turdi, lekin har lahzada uning tanasi o'sha qattiq chetga yaqinlashib borardi.
  
  Avtobusning tomida hech qanday tutqich va ushlab turadigan hech narsa yo'q edi. U chidadi, hech qachon qo'yib yubormasdi, lekin uni ko'tarish uchun hech qanday tayanch topa olmadi. Dreykning ovozi kommunikator orqali keldi.
  
  "To'xtatishimni istaysizmi?" Baland, ishonchsiz, biroz xavotirli.
  
  Dahl his-tuyg'ularni yaxshi o'qiydi. Agar to"xtaganlarida, ruslar ham, xitoylar ham ularga qattiq zarba bergan bo"lardi. Natija qanday bo'lishini hech kim bilmaydi.
  
  Lorenning ovozi buzildi. "Kechirasiz, men hozirgina shvedlar siz tomon kelayotgani haqida xabar oldim. Endi bu to"rt tomonlama tarqaldi, odamlar".
  
  Dahl og'irlik uning mushaklarini cho'zayotganini his qildi. Avtobus har sakrab tursa, uning tanasining yana bir qarich qismi chetiga sirg"alib ketar, Kenzi esa sal uzoqroqqa yiqilib tushardi. U pastdan qayerdandir isroillikning ovozini eshitdi.
  
  "Ketdik! Men buni qila olaman!"
  
  Hech qachon. Ular soatiga oltmish mil tezlikda harakat qilishdi. Kensi uni qo'yib yubormasligini bilar edi va ikkalasi ham yiqilib tushishini xohlamasdi. Dahl unga nisbatan yanada ko'proq hurmat sezdi. U chuqur ko'milganini bilgan yurak yer yuzasiga biroz yaqinroq ko'tarildi.
  
  Uning botinkalarining derazaga urilishi uning yuragi tez urdi.
  
  Ular birga, Kenzi yon tomonga, Dahl esa avtobusning tomi bo'ylab sirg'anishdi. U chekka bo'ylab cho'zilgan qo'pol chekkadan ushlab olishga harakat qildi, lekin u juda kichik edi va go'shtini kesib tashladi. Umid yo'qligini ko'rmay, hamma narsani xavf ostiga qo'yib, imkoni boricha unga yopishdi.
  
  Uning ko'kragi to'xtovsiz sirpanib, jar tomon siljidi. Uning ko'zlari yuqoriga qaragan Kenzinikiga to'qnashdi. Ularning almashinuvi so'zsiz, ifodasiz, lekin chuqur edi.
  
  Meni qo'yib yuborishing kerak.
  
  Hech qachon.
  
  U yana tortdi, faqat orqaga qaytmaydigan nuqtadan o'tib ketdi.
  
  Kuchli qo'llar uning ikkala buzoqlarini ushladi, qo'llar faqat Mano Kinimakaga tegishli bo'lishi mumkin edi.
  
  "Gotcha", dedi gavayilik. "Sizlar hech qaerga ketmaysizlar."
  
  Gavayi Dahlni qo'llab-quvvatladi va keyin uni asta-sekin yiqilishidan uzoqlashtirdi. Dahl Kensini mahkam ushlab oldi. Birgalikda ular asta-sekin xavfsiz tomonga yo'l olishdi.
  
  Yuqorida vertolyotlar oxirgi marta cho'kdi.
  
  
  * * *
  
  
  Dreyk Kinimaka o'z do'stlarini mahkam ushlab turganini bilardi, lekin u hali ham avtobusni juda keskin burishga ikkilanardi. Ruslar va xitoylar, shubhasiz, bu ularning oxirgi yondashuvi bo'lishini bilib, qarama-qarshi tomondan oldinga siljishdi.
  
  Derazalarning sinishi ovozi unga boshqalar ham bo'sh turishmaganini bildirardi. Ularning rejasi bor edi.
  
  Orqadan Alisiya, Smit, Mey, Xeyden va Yorgi har biri avtobusning turli tomondan oynasini olib, sindirishdi. Ular yaqinlashib kelayotgan vertolyotlarni nishonga olib, shiddatli o't ochishdi va bu ularni tezda yon tomonga burilishga majbur qildi. Daraxt chizig'i tugadi va Drake oldinda binolarni ko'rdi.
  
  Yo'l tarmog'i, aylanma yo'l. Uning ortidan o'q ovozlari yangradi, avtobusni to'ldirdi; qora vertolyotlar osmonga ko'tarildi.
  
  U yengillik bilan xo"rsindi.
  
  "Biz omon qoldik", dedi u. "Boshqa vaqt jang qilish uchun."
  
  - gapini bo"ldi Loren. "Shvedlar ham chekinishdi", dedi u. "Ammo men hali ham signalda bir oz halo olaman. Vashington, maydon va men o'rtasida nimadir. Bu g `alati. Deyarli go"yo... go"yo..."
  
  "Nima?" - Men so'radim. - so"radi Drake.
  
  "Bu yerda turli xil aloqalar ketayotganga o"xshaydi. Yana bir narsa bor. Yana bir... - u ikkilanib qoldi.
  
  "Jamoa?" Drake tugatdi.
  
  Xeyden baland ovozda ming"irladi. "Bu kulgili tuyuladi."
  
  "Bilaman", deb javob berdi Loren. "Men haqiqatan ham shunday qilaman va men mutaxassis emasman. Agar Karin shu yerda bo"lganida, bizda yaxshiroq narsa bo"lar edi, deb ishonaman".
  
  "Siz biron bir dialogni ushlay olasizmi?" - soʻradi Xayden. "Ozgina bo'lsa ham?"
  
  Drake faqat Dahl va o'zi eshitgan SEAL Team 7 haqida ilgari eslatilganini esladi. Uning xayoliga yana barcha aloqalar kuzatilayotgani keldi.
  
  "Buni biroz vaqtga qoldira olamizmi?" - soʻradi u. "Va bu erdan ketishimizning yaxshiroq yo'lini topa olasizmi?"
  
  Loren yengil tortdi. "Albatta, albatta", dedi u. "Menga bir daqiqa bering."
  
  
  O'N TO'qqizinchi bob
  
  
  Xayden Jey qo'ng'iroq qilish uchun tor xonadan chiqib ketishdan oldin, jamoa Tayvandagi kichik sun'iy yo'ldosh boshpanasida xavfsiz bo'lguncha bir necha soat kutdi.
  
  Uning maqsadi: Kimberli Krou bilan bog'laning.
  
  Biroz vaqt o'tdi, lekin Xeyden sabr qildi. U uy orqasida sokin burchak topdi, cho'kkalab o'tirdi va boshini aylantirmaslikka harakat qildi. Uning hayotida jamoadan tashqarida yopishib oladigan doimiy biror narsani topish qiyin edi. SPIR uning hayotiga, hayotining ma'nosiga aylandi va buning natijasida uning shaxsiy aloqalari yo'q edi, ishdan boshqa hech narsa yo'q edi. U ular birgalikda o"tkazgan sarguzashtlar girdobini - Odin va do"zax darvozalaridan tortib, Bobil va Pandoragacha, Nyu-Yorkni deyarli vayron qilgan yadro portlashini, Ben Bleyk bilan eski ajrashishini va yaqinda Mano Kinimaka bilan ajrashishini o"yladi. . U kuchli, juda kuchli edi. Unga bunchalik kuchli bo"lishi shart emas edi. Perudagi Inka xazinasi bilan sodir bo'lgan so'nggi voqea unga ruhiy va jismoniy ta'sir ko'rsatdi. Ilgari u hech qachon bunchalik hayratga tushmagan edi.
  
  Endi u xotirjamlik bilan qayta ko'rib chiqdi. Ko'priklar yoqib yuborilgan bo'lishi mumkin va bu ajoyib bo'lishi kerak edi. Ammo agar u haqiqatan ham o'zgarishni xohlasa, agar u o'z hayotida ko'proq narsani xohlasa, u sho'ng'in qilishdan va yana kimgadir zarar etkazishdan oldin amin bo'lishi kerak edi. Bu Mano yoki boshqasi bo'lsin.
  
  Men qayg'uraman. Men juda xohlayman. Va keyingi safar men xohlagan narsamga sodiq qolishimga ishonch hosil qilishim kerak.
  
  Hayotdan. Ishsiz emas. SPEAR jamoasi birlashdi va yaxshi ish qildi, lekin hech narsa abadiy davom etmadi. Vaqt keladi -
  
  "Miss Jey?" - dedi robotning ovozi. "Men hozir sizga yordam beraman."
  
  Xayden hammasini jamladi. Navbatdagi ovoz mudofaa vaziriga tegishli edi.
  
  - Muammo nimada, agent Jey? Lakonik, sokin, ajratilgan. Krou chetda qolganga o'xshardi.
  
  Hayden o'zining asosiy savolini qanday ifodalashni tushunishga vaqt ajratdi. U uni axlatga ko'mib, Qrow nimani ko'rganini ko'rishga qaror qildi.
  
  "Biz Xitoydan chiqdik va ikkinchi quti oldik. Hozirda jamoa buni sinab ko'rmoqda. Hisobotlar tez orada keladi, shubhasiz. Ko'plab jarohatlar va jarohatlar bo'lsa-da, qurbonlar yo'q. Hamma raqib jamoalar ham dushman emas..." U qisqacha Qrow o"lja oladimi, deb o"yladi va so"ng davom etdi: "Ba"zi davlatlar boshqalarga qaraganda tajovuzkorroq. Frantsuzlar kamida uchtasini yo'qotishdi. Bir rossiyalik yaralangan. Boshqa, yashirinroq jamoa bo'lishi mumkinmi? Biz yashirin Amerika suhbatining parchalarini eshitdik, bu, albatta, hech narsani isbotlamaydi. Inglizlar biz tomonda, yoki shunday ko'rinadi va Drake ularga qandaydir ta'sir ko'rsatadi. Endi biz xavfsiz uyda turibmiz, tahlil markazi uchinchi otliqning qaerdaligini bilishini kutmoqdamiz.
  
  Endi u to'xtadi va kutdi.
  
  Qrow o'z zaxirasini saqlab qoldi. "Yana nimadir?"
  
  "Men bunga ishonmayman". Xeydenning urinishlari besamar ketganidan keyin hafsalasi pir bo'ldi. U to'g'ridan-to'g'ri bo'lishi kerakmi, deb o'yladi.
  
  "Men Vashingtondagi odamlar bilan doimiy aloqadaman", dedi Krou. "Menga xabar berishning hojati yo'q."
  
  "Oh, yaxshi. Rahmat".
  
  Hayden imzo chekishni boshladi. Shundagina Qrow begunohdek ko"ringan so"rov yubordi.
  
  "Kutmoq. Siz kimdir amerikaliklarni o'zini namoyon qilishi mumkin deb o'ylagansiz? Biror joydami?
  
  Xeyden bu kabi hech narsa demadi. Ammo bu tegishli ma'lumotlardan Qrow faqat bitta narsani ushladi. U kulib yubordi. "Shunday ko'rinadi. Biz buni er yuzida eshitdik." U Lorenni bunga olib kelmadi. "Albatta, biz ikkinchi guruh yo'qligini bilamiz, shuning uchun bu sobiq Amerika maxsus kuchlari yoki hatto yollanma askarlardan foydalanadigan boshqa mamlakatlardan biri."
  
  "Amerika Qo'shma Shtatlari xodimlaridan foydalanadigan xorijiy hukumatning kichik elementi?" Qrow pichirladi. "Bo'lishi mumkin, agent Jey. Balki siz haqsiz. Albatta, - kuldi u, - ikkinchi jamoa bo'lmaydi.
  
  Hayden so'zlardan ko'ra ko'proq narsani tingladi. "Va biz qachon qaytamiz? Biz nimaga qaytamiz?
  
  Qrov jim qoldi, bu esa Xaydenga nima so'ralayotganini aniq bilishini aytdi. "Bir vaqtning o'zida bir narsa", dedi u nihoyat. "Birinchidan, orden chavandozlari topilib, zararsizlantirilishi kerak."
  
  "Albatta". Xeyden ham bu Qrow bilan to'g'ridan-to'g'ri gaplashish uchun so'nggi imkoniyat ekanligini bilar edi, shuning uchun u biroz oldinga borishga qaror qildi. "Agar biz yana Amerikaning suhbatini eshitsak nima bo'ladi?"
  
  "Men kimman, dala agenti? U bilan shug'ullaning."
  
  Qrov qo'ng'iroqni tugatdi va Xaydenni bir necha daqiqa mobil telefon ekraniga qarab qoldirib, endi nafaqat o'zini, balki mamlakatining niyatlarini qaytadan baholadi.
  
  
  * * *
  
  
  Yorgi, May va Kinimaka yangi quti bilan shug'ullanar ekan, Dreyk dam olish imkoniyatidan foydalandi. Uning Chingizxon maqbarasidan chiqqani va afsonaviy shaxsning shaxsiy buyumlari orasida joylashgani ularga nisbatan hurmat-ehtiromni yanada oshirdi. Tepadagi aniq, achchiq belgi uning bir vaqtlar Qiyomat ordeniga tegishli ekanligini isbotladi.
  
  Kinimaka qal'ani o'rgandi. "Ishonchim komilki, bir vaqtlar orden kalitlarni berishni rejalashtirgan", dedi u. "Ammo hayot yo'lda to'sqinlik qildi." U tabassum qildi.
  
  - O'lim, - dedi May sekingina. "O'lim yo'lda to'sqinlik qildi."
  
  "Uni chiroyli tarzda ochishimni xohlaysizmi?" - soʻradi Yorgi.
  
  "Ha, keling, o'g'rilik qobiliyatlarini ko'rib chiqaylik, Yogi." Alisiya, bir qo"lida shisha suv, bir qo"lida qurol bor, Dreykning yonida devorga orqa o"tirgancha gapirdi.
  
  "Buning ma'nosi yo'q". Kinimaka go"shtli panjasi bilan qulfni silkitdi. "Bu haqiqatan ham san'at emas."
  
  May qopqog'ini ko'targancha, Kenzi uning yoniga sudraldi. Bu g'alati stsenariy edi, deb o'yladi Dreyk, askarlar o'tirishga joy, muloqot qilish va ovqat pishirish uchun joy yo'q kichkina xonaga qamalgan edi. Faqat suv bilan to'ldirilgan mini muzlatgich va bir necha quti pechene. Derazalar parda bilan o'ralgan, eshik massiv murvat bilan mahkamlangan. Gilam ipsiz va mog'or hidi bor edi, lekin askarlar bundan ham yomonroq his qilishgan. Bu biroz dam olish uchun etarli edi.
  
  Eshikni qo'riqlayotgan Smit, Mey qutiga qo'l cho'zganida, Xeydenni yana ichkariga kiritdi. Drake xo'jayinni charchagan va xavotirda ko'rinadi, deb o'yladi. Umid qilamanki, u suhbatini keyinroq batafsil bayon qiladi.
  
  May qo'llarini tortib olishdan oldin bir necha soniya oyoqdan oyoqqa aralashdi. Uning qo"lida qalin papkaga o"ralgan va tugunli ip bilan bog"lab qo"yilgan qalin qog"ozlar dastasi bor edi, bu jamoa a"zolarining ba"zilarining qoshlarini ko"tarishiga sabab bo"ldi.
  
  "Haqiqatanmi?" Kinimaka orqasiga o'tirdi. "Bu dunyoga xavf solishi mumkin bo'lgan qurolmi?"
  
  "Yozma so'z, - dedi Kenzi, - juda kuchli bo'lishi mumkin."
  
  "Nima bu?" - Men so'radim. - soʻradi Loren. "Vashingtondagi barcha yigitlar bizni kutishmoqda."
  
  Vaqt ularga qarshi ishlashda davom etdi. Har doimgidek, bu o'yin va ayniqsa, poygada oldinda qolishning kaliti edi. Drake oldinga ikki yo'lni ko'rdi. "Mey, Xeyden va Dal, nega bu nima ekanligini bilmayapsizlar? Loren, uchinchi otliq uchun nima bor, axir bizga qanday yo'nalish kerak?
  
  Loren allaqachon ularga uchinchi joyda uchrashishini aytgan edi. Endi u baland ovozda xo'rsindi. "Hech kim 100 foiz ishonch hosil qilmaydi, bolalar. Sizni rasm bilan tanishtirish uchun men sizni to'rtta asosiy yo'nalishning talqini bilan tanishtirmoqchiman.
  
  Drake May va boshqalar qoshlarini chimirib, zabt etish quroli tomon yo'l olishayotganini kuzatib turdi. "Vaqtimiz bor".
  
  "Xo'sh, bu juda qiziq. XVI asrda Yangi dunyo deb ataluvchi dunyo kashf etilishidan oldin, yer uch qismga - Yevropa, Osiyo va Afrikaga bo'lingan deb hisoblangan. Bu qit'alar orasidagi bo'linish Hellespont bo'lib, u siz hozirgacha amal qilgan Orden rejasiga juda mos keladi. Shunday qilib, Osiyo Sharq deb atagan noma'lum ekzotik boyliklar mamlakati bo'lgan Xellespontdan tashqarida boshlandi. Albatta, keyinchalik ular Amerikani topdilar va u keyinchalik orzu qilingan, noma'lum va umidga to'la Yangi Dunyoga aylandi. Yangi to'rtta asosiy yo'nalishni aks ettiruvchi timsollar kitobi nashr etildi. Osiyo, Yevropa, Afrika va Amerika. Aftidan, orden noma'lum sabablarga ko'ra bu qadimiy tafakkurni o'z xaritalariga kiritishga qaror qilganga o'xshaydi - garchi ular haligacha o'zlarini qudratli patriarxlar deb hisoblaganliklari uchun qoldiqlarni ovlashmoqda." Loren nafas oldi.
  
  "Demak, bu Avstraliyani, keyin Antarktidani topganlarida yana sodir bo'lgan dunyoni qayta tarbiyalashmi?" - dedi Kenzi.
  
  "Ha, asrlar davomida asta-sekin qayta tarbiyalash, ba'zilarning fikricha, bu hali ham davom etmoqda. Ammo bu butunlay boshqacha hikoya. Bu hamma baxt va atirgul emas edi. "Yerning to'rt tomoni" iborasi tarixdagi eng bahsli ibora bo'lgan bo'lishi mumkin. Ibroniychadan "ekstremal" deb tarjima qilingan. Raqamlar 15:38 da bu chegaralar; Hizqiyoda - burchaklar; va Ayubning oxiri bor. Buni bo'linish sifatida ham tarjima qilish mumkin. Shubhasiz, Muqaddas Kitob o'zini masxara qilish uchun ochiq qoldirgan ..."
  
  Drake buni tushundi. "Chunki u dunyoni tekis deb hisoblaydi?"
  
  "Ha. Ammo Bibliya buni Ishayo kitobida tasvirlab, uni shar deb ataydi. Shunday qilib, qasddan havola. Gap shundaki, ular burchakni tasvirlash uchun har qanday miqdordagi so'zlarni - o'nga yaqin so'zlardan foydalanishlari mumkin edi. Taxminlarga ko'ra, "ekstremal" so'zi ataylab, shuni anglatish uchun ishlatilgan. Va hech bir yahudiy asl ma'noni noto'g'ri talqin qila olmadi, chunki 2000 yil davomida ular kuniga uch marta Quddus shahri bilan yuzma-yuz turishdi va "Bizning ozodligimiz uchun buyuk karnay chalinglar" deb hayqirishdi. Bizni surgun qilinganlarni yig"ish uchun bayroqni ko"tar, bizni yerning to"rt burchagidan o"z yurtimizga to"pla".
  
  "Demak, ular tasodifan iborani tanlamaganmi?" - soʻradi Smit.
  
  "Yo'q. Ishayo payg'ambarning kitobida Masih o'z xalqini yerning to'rt burchagidan qanday qilib to'plashi tushuntirilgan. Ular Isroilning hamma joyidan to"planishadi".
  
  Kensi bir muskul qimirlamadi, indamadi. Dreyk o'zining diniy e'tiqodi nima ekanligini bilmas edi, agar u bor bo'lsa ham, lekin bu muqarrar ravishda uning hayotining katta qismiga aylanishini bilar edi. Bu vaqtda u Laurenning davom etishini kutar ekan, uni biroz ko'proq o'rgandi. Dahlning u tabiatan yaxshi ekanligiga va har doim o'zining axloqiy qalbiga qaytishiga ishonchi ma'lum darajada oqlandi. U hali ham uning bir chekkasini - qonunsizlikning chekkasini ko'rdi, lekin bu yomon narsa emas edi.
  
  Vaqti-vaqti bilan.
  
  Lekin siz buni ikki yo'l bilan ham qila olmadingiz. U Kensida shunday ko"rdi - kerak bo"lganda shafqatsiz qotil, kerak bo"lganda esa jangovar ruh. Uning uchun ular uning o'zgarishiga ruxsat berishlari kerak edi.
  
  "Albatta, bu mantiqiy", dedi Kinimaka. "Avval Afrika, keyin Xitoy. Xo'sh, keyin nima bo'ladi?
  
  Lauren darhol javob berdi. "Ha, biz Bibliyaning ma'nosi tartib kabi cheksizlikda edi, deb o'ylaymiz. Ular keyingi kimga kelishini qiyinlashtirdilar. Matnga ko'ra... yaxshi... Tegishli parchani o'qiyman: 'Strategiya otasining, keyin esa Kogonning dam olish joylarini toping; yashagan eng yomon hind, keyin esa Xudoning ofati. Lekin hamma narsa ko'ringandek emas. Biz 1960 yilda xoqonni ziyorat qildik, u tugaganidan besh yil o'tib, uning tobutiga Fathni qo'ydi. Biz haqiqiy Qiyomatni qo'riqlaydigan Baloni topdik. Va yagona o'ldirish kodi - otliqlar paydo bo'lganda. Otaning suyaklarida aniqlovchi belgilar yo'q. Hindlar qurol bilan o"ralgan...".
  
  Drake uni o'ziga singdirdi. "Yashagan eng yomon hindmi? Va u qurollar bilan o'ralganmi? Albatta, bu Hindistonning istalgan joyida bo'lishi mumkin. Bu qurollar bilan o"ralgan mamlakat".
  
  - Orden chavandozlarni yashirganidami?
  
  Drake bu haqda o'yladi. - Ha, men shunday deb o'ylayman. Har holda, uchinchi otliq nima?"
  
  "Ochlik".
  
  U chuqur nafas olib, Alisiyaga qaradi. "Bu Mo'ynali malika bo'lishi mumkin emas, shunday emasmi?"
  
  Alisiya qo"lini oldinga va orqaga silkitdi. "Balkim. Men buni e'tiborga olaman."
  
  Drakening ko'zlari katta-katta ochildi. "Siz imkonsizsiz."
  
  "Har qanday afzalliklar bormi?"
  
  "Nima uchun?"
  
  "Qaysi malika? Qiz bilishi kerak, bilasizmi".
  
  U oyoq kiyimlarini o'rgandi. "Xo'sh. Men har doim Kleopatraga nisbatan qisman munosabatda bo'lganman. Bilaman, u malika emas, lekin..."
  
  "Malika? Shunday qilib, bundan ham yaxshiroq".
  
  Loren hali ham gapirardi. "Yuqorida aytganimdek, yigitlar va qizlar orden qaysi hindistonlikni nazarda tutayotganini hali ham baholashmoqda. Aslida, bu juda noaniq. Aytmoqchimanki, o"z vaqtida o"zimni ularning o"rniga qo"ysam ham, bu o"ntadan biri bo"lishi mumkin edi".
  
  "Va ularning hammasi qurol bilan o'ralganmi?" - soʻradi Smit.
  
  "Men Hindistonda yashayman, ha. Asosan."
  
  "Xo'sh, hech bo'lmaganda bizning manzilimiz bor", dedi Alisiya.
  
  Drake Mey, Xeyden va Dahlga qaradi, ular ikkinchi quti - Conquestning mazmunini saralashdi.
  
  "Har qanday taraqqiyot bormi?"
  
  Xeyden qo'lini qimirlatib, ular deyarli borligini ko'rsatdi. U yuqoriga qaradi. "Bu qiyomat stsenariysi uchun mo'ljallangan ko'rinadi. Rod effektini eslaysizmi? Bitta kichik hodisa boshqasini va boshqasini, har biri kattaroq hodisani keltirib chiqaradimi?
  
  "Xaos nazariyasi", dedi Dahl. "Bu zabt etish quroli, Chingizxon chuqur mutafakkir edi. Bu bilan siz butun dunyoni zabt eta olasiz."
  
  Drake suv idishini taqillatdi.
  
  Alisiya: "Domino effektli qurolmi?"
  
  "Juda to'gri. Qanday qilib Frants Ferdinandning o'ldirilishi Birinchi Jahon urushi yulduziga olib keldi. Ehtimol, bu tartibsizlikni kuchaytirish rejasi Uchinchi jahon urushini boshlashi mumkin."
  
  "Va," Dreyk kommunikatorini bir lahzaga o'chirib qo'ydi va jimgina gapirdi, - bu juda murakkab. Kimga beramiz?"
  
  Hamma tikilib qoldi. Bu o'rinli savol edi. Xeyden boshqa hech narsa demaslik kerakligini aytdi. U Vashington va Mudofaa vaziri allaqachon ulardan norozi ekanligini bilar edi va u SEAL Team 7 haqida o'ylashga qaytdi.
  
  Tasodifmi?
  
  Hech qachon.
  
  Xeyden qog'oz varaqlarini yana bir necha daqiqa o'rganib chiqdi, so'ng ularni ko'ylagi ostiga qo'ydi. Butun jamoaga murojaat qilib, u qaror hali qabul qilinmaganini va kafolatlanmagan hujjatlar bilan mutlaqo hamma narsa bo'lishi mumkinligini ko'rsatib, yelkasini qisib qo'ydi.
  
  U baland ovozda shunday dedi: "Iloji boricha tezroq buni hal qilamiz. Hozir bizga uchinchi joy kerak. Loren?"
  
  "Men seni eshityapman. Biz hali ham kutamiz".
  
  "Endi bir daqiqa kutib turing", dedi Kensi, oxirgi o'n daqiqadan beri yuzidagi qovog'i hali ham aniq. "Sizlar yerning to'rt burchagi bor deysizlar, to'g'rimi?"
  
  "Xo'sh, Muqaddas Kitobda bu haqda eslatib o'tilgan", dedi Loren. "Va bu oxirgi qiyomatning tartibidir."
  
  "Xo'sh, nimadir noto'g'ri. Ko'rmayapsizmi?
  
  Drake endi har qachongidan ham sarosimaga tushdi. Dahl Kenzini diqqat bilan o'rgandi.
  
  "Ehtimol, qandaydir tushuntirish yordam beradi?"
  
  "To'rt burchakmi? Afrika, Osiyo, Yevropa va Amerika."
  
  "Albatta. Ular menga shunday deyishadi".
  
  Kensi ikkala qo'lini yoydi. "Hindiston qayerda?"
  
  Xeyden o'rnidan turdi. "Jin ursin, Hindiston Osiyo qit'asining bir qismidir."
  
  "Biz allaqachon hal qilganmiz."
  
  Loren oyoqqa turib o"yladi. "Bu faqat Evropa va Amerikani qoldiradi", dedi u. "Hey bolalar, siz ham men o'ylagan narsani o'ylayapsizmi?"
  
  - Balki, - nola qildi Alisiya. - Yomon polda o"tirganingizdan dumbangiz ham qotib qoldimi?
  
  - Tovuq, - dedi Kinimaka. "Ammo keyin men har doim" tovuq " deb o'ylayman."
  
  "Orden qirqinchi yillarning harbiy jinoyatchilaridir. Ular qurollarni yashirganlarida, "Amerikalik tubjoy" atamasi modaga aylandi, lekin ular bu haqda o'ylamagan bo'lar edi. Xudo uchun ular yigirmanchi yoki undan oldinroq tug"ilganlar".
  
  "Qizil hindular?" - dedi Drake. "Yovvoyi G'arbdanmi? Jin ursin".
  
  "Bu mumkin", dedi Loren. "Axborot markazi nimani noto'g'ri qidirayotgan edi."
  
  "Xo'sh, kim yashagan eng yomon odam edi?" - so'radi Dahl.
  
  "Ijozat bering, bu haqda sizga qaytib kelaman. Hozircha samolyotga o'tiring."
  
  Dreyk Xeydenga qaragan yagona odam emas edi.
  
  Amerikaga qaytib?
  
  ahmoq.
  
  Xeyden, ayniqsa, Smitni kuzatdi. Ular Perudagi voqealardan keyin nima bo'lishi mumkinligini yoki rasmiylar nima deb o'ylayotganini bilmas edilar. Askar shu zahoti o"rnidan turib, xaltasini tekshira boshladi.
  
  Uchinchi otliqmi? Ochlikmi? Va Amerika? Raqiblarimiz bilishadimi?
  
  U hayotini tartibga solish uchun bir lahzalik tinchlik oladimi?
  
  Bugun emas, Xeyden, bugun emas, boshqalarga o'z kommunikatorlarini qo'yib, ularni o'chirishga ishora qilib, ularning o'rtasida turib oldi.
  
  "Biz buni qilamiz", dedi u. "Va biz buni to'g'ri qilamiz. Biz kerak bo'lganidek, har doimgidek. Ammo bolalar, menda e'tirozlar bor. Ishonchim komilki, - u to'xtadi, - Crow va Amerika hukumati o'yinda ikkinchi jamoaga ega. SEAL Team 7 va aftidan ular juda yaxshi. Bu jamoa barcha chavandozlar olishimizga ishonch hosil qilish uchun o'yinda qatnashmasligi mumkin.
  
  Buni eshitgan Dreyk qovog'ini soldi. - Kechirasizmi?
  
  "Ikkinchi stsenariy bo'lishi mumkin deb o'yladingizmi? Agar ular bizni yo'q qilish uchun bu erda bo'lsa-chi?"
  
  
  Yigirmanchi bob
  
  
  Karin Bleyk stol ustida qora etiklarini ko'tarib o'tirar, uyali telefonini bo'yni va iyagi o'rtasida qisib, bo'sh qo'llari bilan klaviaturaga tegardi. U yirtiq futbolka va jinsi shim kiygan va sochlarini qalin bog'ich bilan bog'lagan. Chap qulog'iga gapirayotgan ovozni Palladinoning kulgisi bo'g'ib qo'ydi.
  
  - Jim bo'l, Dino! - deb baqirdi u.
  
  "Ha ha". Askar jilmayib ortiga o"girilib, keyin uning yuzini ko"rdi. "Yaxshi yaxshi. Xudoyim, seni kim qo"ydi?
  
  Karin ma'ruzachidan kechirim so'radi. "Bolalar buzuq", dedi u. "Bir oz ko'proq va ular o'zlarini tashqarida, itoatsiz qadamda topadilar."
  
  Ayol jimgina kulib yubordi. "Ha, men ikkitasini sotib oldim."
  
  Karin uzun bo'yli, mushakli dinozavrga va ularning quroldoshi, kichkina, oriq Vuga qaradi. Ikkala askar ham so'nggi bir hafta davomida cho'lda bir uyda o'tirishdan zerikib, turli xil tizimlarni o'rnatib, bug'ini tashlashdi. Ularga kerak bo'lgan narsa haqiqiy harakat edi.
  
  Karin so'radi: "Va ular qochib ketishdi?"
  
  "Albatta. Men aloqa bo'limining bir qismi edim. Ular bizni smenaga tayinlashdi. SPEAR jamoasi xitoyliklardan qutini olib, Tayvanga qochishga muvaffaq bo'ldi. Menimcha, qisman omad, qisman zaxira boshqa jamoalar tomonida.
  
  Karin bu shunchaki omad emasligini bilardi. Bugun dunyoda SPEARdan yaxshiroq jamoa yo'q edi. U bir vaqtlar buning bir qismi ekanligidan faxrlanardi.
  
  "Bu otliqning men uchun ahamiyati yo'q", deb tan oldi u. "Men diqqatimni boshqa narsalarga qaratyapman. Ammo ayting-chi, ular keyin qayerga borishadi? "
  
  - Xo'sh, men hali bilmayman. Hindistonga o'xshaydi. Ammo ba'zi bir kelishmovchiliklar borga o'xshaydi. Qarang, men Palladinoning bechora ota-onasi bilan sodir bo"lgan voqea va biz bir tomonda ekanligimiz uchun ozgina yordam berishga rozi bo"ldim, lekin aytishim mumkin bo"lgan narsaning chegarasi bor".
  
  Karin tobora ortib borayotgan bir shubhani his qildi. "Bizga ko'p narsa kerak emas. Aynan shu - qo'ng'iroq qilganimda, Drake jamoasining pozitsiyasini bilishim kerak. Ertaga bo'ladimi yoki bir oydan keyin. Siz buni qila olasiz?"
  
  Javob barqaror edi. - Ha, men bir bo'limda qolsam ekan. Ishonamanki."
  
  "Rahmat". Karin boshqa savollar berishdan oldin suhbatni tezda tugatdi. U xonani baholab, ularning qaerdaligini ko'rish uchun bir oz vaqt oldi. Narkotik sotuvchilarning uyidan bu joyni qaytarib olishganidan beri, ular uni har qanday yomon narsadan tozalab, har xil joylardan, pol taxtasidan tortib, uyning tagida, shuningdek, butun loft bo'ylab burchak va burchaklardan kerakli narsalarni topdilar. Har bir so'nggi bo'lakni yoqish o'z-o'zidan o'zini tutdi. Karin, Dino va Vu hali ham oflayn rejimda kompyuterlar, aloqa, kuzatuv qurilmalari va boshqalarni o'rnatdilar. Agar cho'l uyi ularning bosh qarorgohiga aylanishi kerak bo'lsa, u mustahkamlangan, himoyalangan, o'ziga xos qal'a bo'lishi kerak edi.
  
  Karin ularni deyarli o'sha erda deb o'yladi.
  
  Endi uning xayoliga yangi, og'riqli fikr keldi.
  
  U Dino va Vu kompyuterlarda ishlayotganini, o"z ko"rsatmalariga binoan simlarni ulab, dasturiy ta"minot, xavfsizlik devori va boshqalarni o"rnatishini kuzatdi. U mashg'ulotni boshlashdan oldin bu kabi narsalarda dinamit edi. Endi u ko'proq edi. Ha, ular hali ham bir nechta narsalarni etishmayotgan edi, ammo hozirgi mablag'lar faqat buni qoplash uchun etarli bo'lar edi. Ularga barqaror daromad manbai kerak edi.
  
  Buni e'tiborsiz qoldirmang. Siz uni turolmaysiz, chuqur ko'mib tashlang.
  
  Karin SEAL Team 7 haqida hamma narsani bilar edi. U ular nima uchun u yerda ekanliklarini, maqsadlari nima ekanligini bilardi; ularning kuchli va zaif tomonlari; ularning kun tartibi va yakuniy maxfiy buyruqlar. Keyin samarali yordam ko'rsatib, u endi Mett Drakeni ogohlantirishi mumkin edi.
  
  Bu hayajonli edi, buralib ketdi, uning ichaklarida kislota paydo bo'ldi.
  
  Ular boshdan kechirgan har bir voqea, yorug" lahzalar va og"ir damlar, butunlay aqldan ozgan kunlar uning his-tuyg"ularini o"jar qurtni cho"kayotgan qushdek ta"sir qildi. Karin bir marta juda og'ir yaralangan edi va hayotdan voz kechdi, faqat uni eng kutilmagan joylarda topdi. Unga yangi maqsad berildi.
  
  Yana, kutilmaganda, u akasi va oilasi vafot etganida vayronagarchilikni boshdan kechirdi, keyin esa Komodo uni sevib qolganida sevib qoldi. Ehtimol, u juda yoshligidagi o'sha erta voqea uni yo'q qildi va hayot yo'liga tushdi.
  
  Vayronagarchilik.
  
  Endi u haqiqatan ham o'zidagi barcha yaxshi narsalarni yo'q qilishni xohlardi. Agar biror narsa to'g'ri ketayotgan bo'lsa, u muvaffaqiyatsiz bo'lishini xohlardi. Agar uning oldiga ajoyib narsa kelsa, u noto'g'ri fikr bilan uning parchalanishiga ishonch hosil qiladi.
  
  Agar yangi jamoa gullab-yashnasa, yaqinlasha boshlasa, uni parchalab tashlaydi.
  
  O'z-o'zini yo'q qilish Karin Bleyk uchun yangi hayot tarzi emas edi. Bu mening tanlagan turmush tarzim. Mening shinam ko'rpam. U har doim bu to'liq aylana bo'ladimi, deb o'ylardi.
  
  Shunday qilib, u bo'shashib o'tirdi va hatto SPEAR jamoasi ham to'rtta dahshatli qurolni olishga urinishlarida to'rtta asosiy nuqtani kesib o'tganlarida etishmayotgan ma'lumotlarga ega bo'ldi. Chorraha uning eshigi oldida ochiq turardi.
  
  Bitta yo'l oxir-oqibat qutqarilishga, do'stlarga, do'stlikka va hayot azobiga olib keldi.
  
  Boshqa yo'l bu tarixni, noaniq kelajakni yo'q qiladi va unga kerak bo'lgan hamma narsani beradi: tartibsizlik.
  
  Karin narsalarini yig'ib, ayvonga chiqdi. Cho"l havosi quruq, chang aralash edi. Osmonda yorqin to'p porladi. Qaerdadir uzoqroqda SEAL Team 7 nomli super elita AQSh maxsus kuchlari bo'linmasi o'zining eski o'rtoqlari - Mett Drake va Alisiya Mayls, Torsten Dal va Mey Kitano va boshqalarni o'ldirish niyatida ta'qib qilardi.
  
  Karin ularni ogohlantirish haqida o'yladi.
  
  Keyin u boshini orqaga tiqdi. "Ey yutqazganlar, eshaklaringizni olib tashlang. Boradigan joylarimiz va ko'radigan odamlarimiz bor. Tayler Uebbning maxfiy ombori abadiy yashirin qolmaydi."
  
  
  Yigirma birinchi bob
  
  
  Karin ov miltig'ini minib, Dinoning Dodge Ram mashinasini Los-Anjelesning magistrallari va orqa ko'chalarida aylanib yurgan ilonlardan ehtiyotkorlik bilan boshqarayotganini kuzatib bordi.
  
  "Yo'lingizni davom ettiring", dedi u yosh askar qizil rodsterdan o'tayotganda. "Bizni ov qilishayotganimizni eslaysizmi?"
  
  Dino unga yetilmagan zavq bilan tirjaydi. "Uydan chiqqanimdan xursandman, onam. Qanday bo'lmasin, men sizdan yaxshiroq ekanligimni bilishingiz kerak. Har jihatdan yaxshiroq."
  
  "Demak, siz gapirishda davom etasiz."
  
  "Armiya bizni qo'yib yubormaydi", dedi Vu. "Har safar biz yer yuzasiga chiqqanimizda, biz zaif bo'lamiz."
  
  "Ohangingizni pasaytiring, janob Miseri. Xudo, ikkovingiz ikki burchni bajarsangiz bo"lardi".
  
  "Ko'ramiz, ular yong'oqlaringizni avtomobil akkumulyatoriga ulashsa, siz qanchalik xursand bo'lasiz."
  
  "Eshak bo'lmang, Vu. Bu Markaziy razvedka boshqarmasi emas, armiya".
  
  Karin mashinaning har ikki tomonida doimiy panoramali ko'rinishlardan zavqlandi; Los-Anjeles butun ulug'vorligi bilan. Dam olish va hech narsa haqida o'ylamaslik uchun bir lahza. Qalin yashil va beton gigantlar ustunlik uchun raqobatlashdi va ularning orqasida jazirama quyosh ostida porlab turgan metall osmono'par binolar bor edi. Bulut darajasida engil tutun kunni qoraytirib yubordi, ammo u deyarli sezilmadi. Piyodalar yo"laklarida va savdo markazlarida zo"rg"a sezilib qolgan odamlar kelib-ketib, mashinalarida u yoqdan-bu yoqqa zig"ircha tiqilardi. Gollivud tepaliklari sezilmasdan o'ng tomonga sekin o'tib ketdi, chunki o'sha paytda Dino oq-qora patrul mashinasi tez chiziqqa kirib kelayotganini payqadi va u xuddi yaxshi boladek sekinlashdi, ko'zlarini yo'lda ushlab, to'g'ri oldinga qaradi.
  
  Agar siz ularga qaramasangiz, ular sizni sezmaydilar.
  
  Oxir-oqibat qirg'oq yo'li ochildi va ular San-Frantsiskoga yo'l olishdi.
  
  "Sahrodan yaxshiroq." Vu miltillovchi, aylanayotgan to'lqinlarni o'rgandi.
  
  Karin oldidagi vazifani tahlil qildi. Ular shtab-kvartirada vaqtlarini behuda o"tkazmadilar. Birinchidan, ular imkon qadar ko'proq maxsus o'yinchoqlarga ega bo'lgan kompyuterlar, ikkita eng yaxshi Mac kompyuterlarini o'rnatdilar. Optik tolali kabel eng qiyin qism edi, lekin ular buni tushunib, Karin bir nechta xavfsizlik devorlarini o'rnatgandan so'ng, ular ishlashga tayyor edilar. Hatto o'shanda ham, Karin klaviaturada va uning daho intellektidan foydalangan holda ham, ular aqldan ozgan xakerlik salohiyatiga ega emas edilar. Ular cheklangan, zukkolikdan foydalanishga majbur edilar.
  
  Karin Tayler Uebbning son-sanoqsiz maxfiy bank hisoblari haqida bilar edi. U SPIRda ishlaganida ularni kuzatgan. U ba'zilar uning merosi deb atagan narsadan xabardor edi; uning eski jamoasidagi bir nechta sirlari haqida. Va u katta yashirin joydan xabardor edi; Dunyodagi eng boy, eng sermahsul stalker yuzlab odamlarga, shu jumladan uning eski jamoasi a'zolariga qarshi to'plagan narsa.
  
  Ko'pchilik Uebb o'lganligi sababli uni bo'sh vaqtlarida topishlari mumkinligiga ishonishdi.
  
  Muammo shundaki, Karinda bunday fikrlar yo'q edi. Yashirin joyga kirish unga cheksiz kuch bag'ishlaydi - va oxir-oqibat, kuch hamma joyda edi. Ularning uchtasi u erdan harakat qilishlari mumkin edi; pul olish, anonimlik, xavfsizlik va ta'sir. Albatta, agar Webbning omborini qidirayotgan yuzlab odamlar bo'lsa, uni o'g'irlash ayniqsa qiyin bo'lar edi.
  
  Hozir uning qaerdaligini hech kim bilmas edi.
  
  Karin Bleykdan tashqari.
  
  Hech bo'lmaganda u shunday deb o'yladi. Buni keyingi soatlar aytib beradi. Insayder ma'lumotlari juda foydali bo'ldi. U Nikolay Bell va qamoqxona kamerasida o'tirgan xabarchi hamma narsani - ismlar, joylar, shaxslar, butun chirigan axlatxona haqida hamma narsani bilardi. U Loren Foksning tashrif buyurishni qanchalik yaxshi ko'rishini bilar edi. U Loren Foksni tinglaydigan va gaplashadigan odamlarni bilar edi.
  
  Xo'sh, u ularni tanidi, ular uni bilishlari shart emas edi.
  
  U ziyofatga biroz kechikgan bo'lishi mumkin - Karinning armiya mashg'ulotlari va undan keyin ketishi biroz vaqt talab qildi - lekin u buni biroz yuqori darajadagi xakerlik qobiliyati bilan to'ldirdi. Bellning suhbatlari buzildi. Smitda bu suhbatlarning nusxasini - yaramas bolani - muntazam ravishda olish va ularga o'zi xohlagancha munosabatda bo'lishga jur'at bor edi. Jahldor, jahldor askar ularga nima qilganini kim bilardi? Milliy xavfsizlikni himoya qildi, shubhasiz.
  
  Gap shundaki, Karin to'g'ridan-to'g'ri Smit tarmog'iga olib boradigan chiziqqa kirishi mumkin edi. Bu uning uchun nisbatan oson ish edi. U boy o'lja yig'ishga vaqt ajratdi. Tayler Uebb bir vaqtlar butun dunyo bo'ylab son-sanoqsiz ofislar, uylar, penthauslar va hatto orolga ega edi. U bilan rezonanslashgan joy nomlari orasida Vashington, Niagara va Monte-Karlo bor edi. Bell Loren bilan gaplashdi, lekin u qo'riqchilar va advokatlar bilan ham gaplashdi va Smitning eslatmalarida ularning barchasidan parchalar mavjud.
  
  Smitning kelajagi porloq emas, deb o'yladi u.
  
  Uni qanday bo'lmasin, Perudagi voqea yoki hodisalar - SPEAR jamoasini qashshoqlik dunyosiga olib keldi.
  
  Ular San-Frantsiskodan 130 mil uzoqlikda ekanliklarini bildiruvchi belgi yonib-o'chganida Karin o'rnini o'zgartirdi. Bell Loren bilan juda so'zlashdi - qayta-qayta to'g'ri bo'lgan faktlarni aytib, ismlarni, joylarni, bank hisoblarini aytib berdi. Hozircha Karin rasmiylar kim kelganini ko"rish uchun jimgina ayg"oqchilik qilishlari mumkinligidan qo"rqib, hech bir akkauntdan foydalanishga jur"at eta olmadi. Avvaliga ularga ishonchli harakat rejasi va qochish kerak edi.
  
  Shunday qilib, San-Fransiskoga sayohat.
  
  Bosilganda, Bell Uebbning ba'zida bilganlari bilan maqtanishini tasvirlab berdi. Bu odam marosim ta'qibchisi, agar xohlasa, dunyodagi deyarli har qanday odamni fosh qilish, xafa qilish va egalik qilish uchun resurslarga ega boy soya edi. Uebb har doim Bellga maslahatlar berib, uni o'rnatgan, lekin u "ona lode" deb atagan narsaga ham ishora qilgan.
  
  Bu "ona venasi" maxsus idora bo'lib chiqdi, u erda megaloman o'zi yig'ib olgan barcha kirlarni hech kimning ustiga saqlaydi. Albatta, u hech qachon Bellga qayerdaligini aytmagan.
  
  Garchi Karin hammasi haqida o'yladi. U hamma narsani ichkaridan ko'ra oladigan ajoyib afzalliklarga ega edi. Va u Webb jamoaning ko'pchiligidan ma'lumot o'g'irlagan va ularga yashirincha tashrif buyurgan daqiqalarni esladi. Uning eidetik xotirasi o'sha erda o'zini tutdi. Albatta, bu oson emas edi, lekin Karin Uebb o'sha paytda Vashingtondagi taniqli idorada ishlayotganini va hozirda yozib olingan yozishmalarni kuzatishga muvaffaq bo'lganini bilar edi.
  
  Katta fayllar San-Fransiskoning ma'lum bir manziliga yarim o'n marta yuborilgan. Keyingi tekshiruvlar shuni ko'rsatdiki, boshqa yirik fayllar boshqa taniqli idoralardan olingan. Shunday qilib, rasmiylar qalin ma'lumotlarni o'rganib chiqqach, Karin unga nima kerakligini aniq aniqlashga muvaffaq bo'ldi.
  
  Dino ularni tirbandlikdan o"tkazib, Oltin darvozadan o"tib, Baliqchilar sohilidan o"tib ketdi. Sayyohlar hududni tayyor holatda kameralar bilan to'plashdi va o'zlariga ko'p e'tibor bermasdan yo'llarga chiqishdi. Dino tirbandlikka aralashib, politsiyachilarga ularni payqashga asos bermadi. Tik tepalik ularni shaharga olib bordi va ko'p o'tmay ular Ittifoq maydonini aylanib, banklar va dorixonalar, kemalar va restoranlardan o'tib, bugungi kundagi eng qiyin ishlari: yaxshi to'xtash joyi topishdi.
  
  "Bu erda qoldiring." Vu Walgreens yaqinidagi kichik joyni ko'rsatdi. "Manzil bu yerdan besh daqiqalik piyoda."
  
  - Besh daqiqa? - dedi Karin. "Agar Uebb biron bir kutilmagan vaziyatni qoldirganida, bu abadiy bo'lishi mumkin edi."
  
  "Bundan tashqari," dedi Dino sekin o'z manziliga yaqinlashar ekan, "bu Dodge Ram". Men eshagimni o'sha joyga qo'yishga qiynalardim."
  
  "Buni qilishimni xohlaysizmi? Men hayday olaman".
  
  "Rostdanmi? Albatta, Toretto. Keling, qanday munosabatda bo'lganingizni ko'raylik ... "
  
  - Bolalar, - nafas oldi Karin. "Ovozingni yoping. Mana ko'ryapsizmi?
  
  "Tez qochish uchun bizga yaxshi kirish kerak. Bizga tezkor kirish kerak. Bizga kerak... - Dino to"xtab qoldi. - Jin ursin, bizga uzoq vaqt garaj kerak bo"ladi, shunday emasmi?
  
  Karin bosh irg'adi. "Mana shu yerda. Agar kerak bo'lsa, biz bir muddat pastga yotamiz; Biz har doim bu erdan boshqa kuni chang bosganida ketishimiz mumkin."
  
  "Jin ursin, umid qilamanki," dedi Vu. "Bu kunlarda siz bilan etarlicha vaqt o'tkazaman."
  
  "Bu muammo?" Dino Ramni er osti to'xtash joyiga haydab ketayotganda Karin o'yladi.
  
  "Xo'sh, testosteron biroz yuqori. Ikkalangiz hamisha aka-ukadek raqobatlashasiz. Vaqti-vaqti bilan biroz charchatadi."
  
  "Biz? Raqobat qilyapsizmi? Karin Dinoga jahl bilan qaradi. - Haqiqatan ham bizmi?
  
  Yosh askar baland ovozda kulib yubordi. "Faqat men sizdan yaxshiroq ekanligimni tan olishni xohlamasligingiz uchun."
  
  "Men buni ko'rmayapman." Karin unga tanqidiy qaradi, keyin Vuga o'girildi. "Buni ko'ryapsizmi?"
  
  "Ijozat bering, buni shunday izohlab beraman. Agar siz ikkovingiz butunlay mast bo'lib, turmush qurishga qaror qilsangiz, buni tik turib qilishingiz kerak bo'ladi, chunki ikkalangiz ham tepada bo'lishni xohlaysiz."
  
  Dino nihoyat o'ziga yoqqan joyni topgach, Karin xirillab kuldi. "Mastmisiz? Jin ursin, buning uchun dunyoda spirtli ichimlik yetarli emas, Vu.
  
  Dino kalitlarni olib eshikni ochdi. "Diqqat qilish vaqti keldi. Bu juftlashish bema'niliklari yordam bermaydi."
  
  "Siz qizlarni yoqtirmaysizmi, Dino?" Qarin oldida turgan ikki kishiga qo"shildi. "San-Frantsiskoda hayvonot bog'i bor. Ishimiz tugagach, sizni har doim u yerga olib borishimiz mumkin."
  
  Dino unga e'tibor bermay, uyali telefonini olib, yuklashi kerak bo'lgan manzilni kutdi. "Uch daqiqa", dedi u. "Biz tayyormiz?"
  
  Karin yelkalarini ryukzakka soldi. "Do'zax kabi."
  
  
  * * *
  
  
  Bu ko'p qavatli ofis binosi edi va Uebbning idorasi o'ttiz beshinchi qavatda edi. Karin bu uning uchun g'ayrioddiy, deb o'yladi - aqldan ozgan odam odatda hammaga past nazar bilan qarash uchun eng yuqori darajada yashashni afzal ko'radi - lekin u bu manzilni iloji boricha past va sir saqlashi mumkin deb o'ylardi - bu uning qadriga etgan narsa edi. va uning hayotiy ishlarining elita ombori.
  
  Barcha ehtiyot choralari, deb o'yladi u.
  
  Bu ularning qilmoqchi bo'lgan ishlarini yanada kuchaytirdi...
  
  Ahmoqmi? Sodda? Aqllimi? Aqllimi?
  
  Javob natijaga bog"liq ekanini anglab, o"ziga qorong"u jilmayib qo"ydi.
  
  Uchovlon birinchi qavatdagi aylanuvchi eshikdan kirib, bir nechta liftlarni ko'rdi va u erga yo'l oldi. Qorong'i kostyum kiygan erkaklar va ayollar u yoqdan-bu yoqqa aylanib yurishardi. Uzoq burchakda ikkita qora sochli kotiblar boshqaradigan ma'lumot stoli bor edi. Shovqin darajasi past edi, hamma shovqin qilmaslikka harakat qildi. Karin burchakda bitta ortiqcha vaznli qo'riqchini ko'rdi, u o'tib ketayotgan tirbandlikka va uchta xavfsizlik kamerasiga qaradi. U Dinoni ma'lumot taxtasiga olib bordi.
  
  "O'ttiz besh". U bosh irg"adi. "Bir kompaniya butun qavatga egalik qiladi."
  
  "Ma'nosi bor".
  
  Vu sarlavhaga tikilib qoldi. "Minmak tizimlari?" deb o"qidi, "Hammasi bir xil, hammasi bir xil".
  
  Dunyoni boshqargan yuzsiz korporatsiyalar.
  
  Karin liftga yetib, ikki marta tekshirib ko"rdi. Agar u bo'sh 35 raqamini topsa yoki umuman yo'qolgan raqamni topsa, uni ajablantirmaydi, lekin u boshqa barcha kabi oq va porloq edi. Aholi turli qavatlardagi tugmachalarni bosdi va Karin oxirgi daqiqagacha kutdi, lekin u faqat 35 ni bosdi.
  
  Ular uzoq kutishlari shart emas edi. U ryukzakni yechdi, go"yo ichkarida nimadir qidirayotganday bo"ldi. Dino va Vu ham tayyorlanishdi. Lift jiringlab, eshiklar 35 belgisida ochilganda, trio nimaga qarshi turganini ko'rish uchun bir necha soniya kutishdi.
  
  Uzoqqa cho"zilgan sayqallangan dahlizning ikki tomonida eshik va derazalar bor edi. Eng oxirida yog'och stol bor edi. Devorlari ta'msiz va zerikarli rasmlar bilan bezatilgan. Karin tugmachani bosganidan beri kimdir kutayotganini taxmin qildi, ammo hozir ular shu erda edi. Ular tayyor, g'ayratli, yosh va qobiliyatli edi.
  
  U yo'l ko'rsatdi, qandaydir tarzda hali ham o'lik odamga tegishli bo'lgan g'alati dunyoga kirdi. Agar biror narsa bo'lsa, bu Webbning merosi edi. Onasining venasi.
  
  CCTV kameralari yo'q. Xavfsizlik yo'q. U harakat qilgan birinchi eshik ramkada shu qadar shiddatli silkitdiki, u ketdi. Hammasi namoyish uchun edi, shunchaki qopqoq. U to"pponcha chiqarib, cho"ntaklarini jurnallar bilan to"ldirdi. Paltosi ostiga kiyib olgan kamzuli bu yerda butun yo'l davomida katta bo'lib tuyuldi, lekin endi uni himoya qildi. Ehtiyotkorlik bilan stolga yaqinlashganda, jamoa tarqaldi.
  
  Karin to'xtadi va ikkita yangi yo'lak bo'ylab ikki tomonga qaradi. Robotning ovozi gapirganda u hayratda qoldi.
  
  "Sizga yordam kerakmi?"
  
  U stolning old chetiga mahkamlangan sensorni payqadi. Biroq, u hech qanday kameralarni ko'rmadi.
  
  "Salom? U yerda hech kim bormi? Men ahmoqni o'ynayman.
  
  Bu vaqt davomida u boshida bir rejani o'ylardi. Uebbning katta ma'lumotlar oqimi uni nafaqat ushbu manzilga olib keldi, balki u binoning raqamli ramka dizayni yordamida terminalning joylashishini aniqlay oldi. U ular chapga, keyin o"ngga burilishi kerakligini bilar edi, lekin robotlar nima qila olishi haqida o"ylardi...
  
  "Menimcha, biz yo'qolganmiz." U Dino va Vuga qarab yelka qisdi. - Kutib turing, janob Robot, biz kimnidir topishga harakat qilamiz.
  
  Sinab ko'rishga arziydi. Karin chap tomonga yo'l oldi, yigitlar uning orqasida. Chap tomonda birinchi tog'lik odam paydo bo'ldi, u ofisdan chiqib, bir qo'lida beysbol tayoqchasini mahkam ushlab, ikkinchisida boshini urdi. Oldinda ikkinchisi, keyin uchinchisi, keyin chap tomonda to'rtinchisi paydo bo'ldi, bu safar bolg'a bilan.
  
  Vu kuldi. "Uchta orqada."
  
  Karin to'pponchasini silkitdi. "Kelinglar, bolalar, menga nima etishmayapti?"
  
  Birinchi tog", kal boshli odam jilmayib qo"ydi. "U erda radar bor, qiz, biz uning ostida qolamiz."
  
  "Men ko'ryapman. Demak, Tayler Uebbni men kabi bilish - kerakli vaqtda va kerakli joyda shovqin qilishni yaxshi ko'radigan odam - bu uning tinchlik bog'imi? Meditatsiya? Xo'sh, endi biz uni bezovta qilishimiz dargumon, bolalar, shundaymi?
  
  "O'q otilgan va politsiya o'n daqiqada shu erda bo'ladi", dedi erkak. "Yigirmada zarba."
  
  "Xavfsizlikni qurish haqida nima deyish mumkin?"
  
  Erkak kulib yubordi. "Muhim emas".
  
  "Ma'lumot uchun rahmat".
  
  Karin ogohlantirmasdan uning qo'liga otib tashladi va uning gandiraklaganini ko'rdi. U keyingi safar qoringa o'q uzdi va u orqasidan sakrab o'tib, umurtqa pog'onasi bilan itarishdan oldin polga urilishini kutdi.
  
  Beysbol tayoqchasi uning boshiga yaqin uchib, uni sog'inib, eshikdan o'tib, oyna va ramkani sindirib tashladi. U bunga e'tibor bermadi. Vu uning orqasida, Dino esa boshqa yo'nalishda harakatlanardi. Uchinchi semizlik uning yo'lini to'sib qo'ydi. U massaga ikki marta o'q uzdi, kuchli belanchakni chetlab o'tdi va keyin harakatsiz massani boshi bilan urishdan boshqa chorasi qolmadi.
  
  U hayratda qoldi, orqasiga sakrab tushdi.
  
  U qurolni ushlab turganida orqasiga yiqildi. U yuqoriga qarasa, unga tikilib turgan ulkan yumaloq yuzni ko'rdi - o'q teshigini his eta olmaydigan, qon oqimi ko'rinmaydigan shafqatsiz devni va ustara bilan bo'yalgan eng katta yog'och tayoqchani ko'rdi. hadever - Men buni ko'rganman.
  
  "Jin ursin g'or odami."
  
  Klub pastga tushganda Karin o'q uzdi. Ikkita o'q osilgan qorindan o'tib, shiftga tegdi, ammo tayoq pastga tushishda davom etdi. Karin boshini boshqa tomonga burdi. Klub uning yoniga tushib, polni ikkiga bo'lib, yonayotgan pichoqlardan uchqunlar yubordi. U bir soniya shu yerda yotdi, keyin uni ushlab turgan qo"li siqilib, poldan ko"tarila boshladi.
  
  Karin orqaga chekindi, dahshatli yuzni ko'rdi va to'g'ri unga o'q uzdi. Bu safar egasi buni his qildi va darhol gandiraklab ketdi, baxtiga o'ngga yiqilib, to'g'ridan-to'g'ri boshqa hamkasbi orqali pastga tushib, kichikroq odamni tuzoqqa tushirdi.
  
  Vu uning ustidan sakrab o'tib, yana ikkita katta hulkga o'q uzdi. Bu odamlar tiz cho'kdilar. Tayoq Vuning bisepiga urilib, uning qichqirishiga sabab bo"ldi. Karin orqasiga o'girilib qaradi va birinchi odam - uning oyog'iga otib tashlagan kal yigit orqasida qon izini qoldirib, uning yonida ketayotganini ko'rdi.
  
  - Siz hamma narsani buzdingiz, xonim. Barcha uchun."
  
  "Oh, endi men seni otib tashladim, men xonimman, a? Men nima uchun kelganimizni bilasizmi?
  
  U tayoqchasini va kamarida osilgan pichoqni oldi.
  
  "Xazillashyapsizmi? Bu yerda faqat bir narsa bor, buni o"zingiz bilasiz".
  
  Karin bosh irg'adi. "Albatta".
  
  "Ammo siz uni hech qachon topa olmaysiz."
  
  U tezda kompyuter terminallari bilan to'ldirilgan ko'plab xonalarni ko'zdan kechirdi, ular shubhasiz ishlayotgan, qandaydir dasturni ishga tushirgan va barchasi qo'shnilarinikiga o'xshash edi.
  
  Lekin u yaxshi bilardi. "Oh, men qila olaman deb o'ylayman."
  
  U, shuningdek, Uebb kabi odam hech qachon kalitni o'rnatish haqida o'ylamasligini bilardi. U bunday materialni olish uchun qancha mehnat qilganidan keyin emas, balki u boshlagan har bir shirin izlanish aynan shu erda sodir bo'lganida ham emas.
  
  U ko"rshapalakdan chetlab o"tib, zarbani pichoq bilan to"xtatdi va odamda ikkinchi o"q teshigini qoldirdi. U sakrab turdi va Vuga ergashdi, keyin Dinoning ahvolini ko"rish uchun orqasiga qaradi. Hammasi yaxshi bo'ldi. Endi ular duch kelgan yagona muammo politsiya edi.
  
  Vu ikkilanib qoldi; koridor bo'sh edi. "Qayerga ketyapsiz?"
  
  Karin yugurib o'tdi, bu joy uning xotirasiga muhrlanib qoldi. "Hayot yashagan eng yomon yirtqich hayvonlardan birining uyiga", dedi u. "Shunday ekan, sovuq bo'lsin. Mana, yigitlar."
  
  
  Yigirma ikkinchi bob
  
  
  Xonaning o'zi jirkanch edi, Tayler Uebbning so'nggi izi, ichki jinnilikdan dalolat beruvchi tashqi tasvirlar bilan to'la edi. Ular bir necha soniya ichida qulflarni tanladilar, devorlardagi ramkali fotosuratlarni ko'rdilar - sevimli qurbonlar va ta'qiblar, otishmalardan oldin va keyin - va xona atrofidagi stollarda joylashtirilgan dunyoning turli burchaklaridan kelgan josuslik vositalarining g'alati to'plami.
  
  Karin buni iloji boricha e'tiborsiz qoldirdi, shisha derazalardan sirenalarni eshitdi. Vu va Dino terminal tomon yugurganida qorovul turishdi.
  
  Ikki marta tekshirgandan so'ng, u maxsus formatdagi flesh-diskga ulangan juda katta ma'lumotlar oqimini qabul qilayotgan bir xil ekanligini tasdiqladi va terminal tarkibining avtomatik yuklanishini tasdiqlovchi kichik yashil chiroqqa qaradi. Karin katta hajmdagi ma'lumotlar uzatilishi mumkinligini kutgan va flesh-diskni mos ravishda sozlagan. U buni qila oladigan darajada tez edi.
  
  "Qanday qilyapmiz?" U yuqoriga qaradi.
  
  Vu yelka qisdi. "Bu erda hamma narsa tinch."
  
  "Noladan tashqari", dedi Dino. "Bu juda ko'p."
  
  Ularning rejalarining bir qismi qurbonlarni ortda qoldirish edi. Bu politsiyani chalg'itadi va kechiktiradi. Karin ular hech bo'lmaganda bezorilar ekanliklaridan va hayotda yaqinlashib kelayotgan yangi lotereyasiga loyiq ekanliklaridan xursand edi. U miltillovchi yashil chiroqqa qaradi, uning tez miltillayotganini ko'rdi va ish deyarli tugashini bildi.
  
  "Tayyor bo'ling".
  
  Deraza oldida sirenalar yig'lashdi.
  
  Ko'rsatkich miltillashdan to'xtadi va hamma narsa tugaganligini ko'rsatdi. U kichkina diskni olib, fermuarli ichki cho'ntagiga solib qo'ydi. "Ketish vaqti keldi".
  
  O"g"il bolalar bir zumda oldinga siljib, yiqilgan, qonga belangan odamlarni ehtiyotkorlik bilan aylanib, o"rnidan turmoqchi bo"lgan ikkisini tepishdi. Karin ularni quroli bilan qo'rqitdi, lekin u undan foydalanmadi. Otishma qayerdan kelgani haqida hali ham chalkashliklar mavjud bo'lishi mumkin. Ular allaqachon kuzatuv kameralari bilan band bo"lib, ko"p savollar berishardi. Qochishning kaliti tez harakat qilmaslik, hatto ehtiyot bo'lish emas edi.
  
  Bu ajablanib bo'lishi kerak edi.
  
  Ular ryukzaklarini yechib, ichidagi narsalarni chiqarib, so"ng bo"sh sumkalarini uloqtirishdi. Ular bir-birlariga tikilib, bosh chayqadilar.
  
  "Ofitser". Vu Dino bilan salomlashdi.
  
  "Ofitser". Dino Karinga qattiq bosh irg'adi.
  
  - Serjant, - u inglizcha talaffuzni kuchaytirdi va xizmat liftlari tomon yo'l oldi.
  
  U cho'ntagida hokimiyat, hukumat va qirollik manipulyatsiyasi, davlat to'ntarishidan so'ng davlat to'ntarishi, moliyaviy erkinlik va huquqni muhofaza qilish organlari ustidan nazorat kalitini ushlab turadi.
  
  Ularga faqat uchish uchun xavfsiz joy kerak bo'ldi.
  
  
  Yigirma uchinchi bob
  
  
  Yana bir kun, yana bir samolyot safari va Mett Drake jiddiy reaktiv lagni his qildi. Parvoz bor-yo'g'i bir soat oldin sodir bo'lgan va ular Amerika Qo'shma Shtatlariga yo'l olgan holda Atlantika okeaniga qarab kunni quvib o'tishdi.
  
  Qaerga borishni aniq tasavvur qilmasdan.
  
  Uchinchi otliq - Ochlik. Drake orden ocharchilik uchun qanday urush o'ylab topganini tasavvur qilishdan qo'rqardi. Ular hali ham birinchi qurolni, kosmik qurolni, xususan, ikkinchi qurolni, asosiy kodni ishlab chiqish bilan shug'ullanishgan. Hayden hali ham barcha ma'lumotlarni o'ziga yashirdi, ammo baham ko'rish uchun bosim juda katta edi. Faqat to'satdan chalkashlik va noaniq maqsad uning harakatsizligini maqbul qildi.
  
  Asosiy kod Yevropaning yarmida va nihoyat Amerika bo'ylab voqealarni dunyo davlat rahbarlarini ag'darish, mamlakat infratuzilmasini yo'q qilish, ularning armiyalarini kishanlash va Yerni qorong'u asrlarga qaytarishni istagan psixoslarni ozod qilish uchun ishlab chiqdi. Bu qo'rqinchli darajada haqiqiy va qo'rqinchli darajada oson tuyuldi. Bir kuni birinchi domino quladi...
  
  Xeyden oxirigacha o"qigancha jim qoldi. Drake o'z fikrini barcha so'nggi vahiylarni takrorlashiga imkon berdi: SEAL Team 7; bir-biriga jalb qilingan maxsus kuchlar guruhlari; Frantsiya yo'qotishlari, asosan ruslar tufayli; va endi tubjoy amerikaliklar bilan aloqa. Albatta, mahalliy aholi zo'r chavandozlar edi - ehtimol, eng yaxshi yashaganlar. Ammo bularning barchasida ochlik qaerdan paydo bo'ldi?
  
  Alisiya uning yonida jimgina xo'rladi, bir ko'zini biroz ochdi. Kenzi bu voqeani videoga olish uchun qo"lidan kelganicha harakat qildi, biroq Dahl uni ushlab turishga muvaffaq bo"ldi. Dreykning ta'kidlashicha, bu yumshoq jismoniy ishontirish emas, balki uning fikrini o'zgartirgan so'zlar edi. U Dal va Kensining yaqinlashishiga ishonchi komil emasdi. Bu, albatta, uning ishi emas va u, aslida, xuddi shu temir yo'l bo'ylab sayohat qilgan, lekin ...
  
  Drake aqldan ozgan shved uchun nima yaxshi bo'lishini xohladi va shunday bo'ldi.
  
  Loren oldinda o'tirdi, Smitni iloji boricha yaqinroq tutib, uni juda noqulay his qildi. Yorgi, Kinimaka va Mai samolyot orqasida past ovozda gaplashishardi; Ular bo'lgan yuk ombori shang'illagan, shang'illagan, baland shiftli lavabodan boshqa narsa emas edi. Hech bo'lmaganda bir marta u birinchi sinfda uchishni xohlaydi. Hatto murabbiy ham bagaj sinfidan oshib ketdi.
  
  Loren o'zlari va Vashington o'rtasida davom etayotgan yozishmalariga e'tibor qaratdi. Hozir suhbat sust va diqqatsiz edi, haqiqiy muhokamadan ko'ra ko'proq miya hujumi edi. Garchi geekslar juda ko'p bo'lsa ham?
  
  Soatlar o'tdi va shtatlar yaqinlashdi. Loren raqobatchi mamlakatlardan kelayotgan turli materiallarga qiziqib qoldi. Isroilliklar Amerika aloqalarini SPIR bilan deyarli bir vaqtda tartibga solishganga o'xshaydi. Inglizlar ham. Xitoyliklar jim turishdi va frantsuzlar, ehtimol, undan chiqib ketishdi. Drake ular SEALlardan hech narsa eshitmasliklarini bilar edi. Haqiqatda, albatta, ular u erda yo'q edi.
  
  "Ular bu jamoalarni Amerikaga jimgina jo'natishsa, qiziq bo'ladi", dedi Dal. "Yoki ichki buyruqlardan foydalaning."
  
  "Odamlar allaqachon jamiyatga kirib borganmi?" Hayden yuqoriga qaradi. "Bunga shubham bor. Sleeper agentlarini yaratish uchun yillar kerak bo'ladi.
  
  "Va aniqlanmagan holda uchish qiyin emas", dedi Smit. "Giyohvand moddalar savdogarlari buni o'nlab yillar davomida qilishgan."
  
  "Bu eng yomon hindistonlik haqida biron bir ma'lumot bormi?" - soʻradi May.
  
  "Vashingtondan emas va agar bizning raqobatchilarimiz bilsa, ular buni sir saqlashadi."
  
  "Bekor".
  
  Drake vaqtga qaradi va ular shtatlarga yaqinlashayotganini angladi. U Alisiyani ohista silkitib uyg'otdi.
  
  "Voy-buy?"
  
  "Uyg'onish vaqti keldi".
  
  Kenzi yaqinroq egildi. - Menda shishangiz tayyor, bolam.
  
  Alisiya unga qo"l silkitdi. "Jin ursin! Bu narsani mendan olib qo'ying!"
  
  "Bu faqat men!"
  
  Alisiya devor imkon qadar orqaga qaytdi. "Qonli sirk masxaraboz fizzog."
  
  "Pop nima?" Kinimaka chin dildan qiziqib qaradi.
  
  "Bu inglizchada"yuz" degan ma'noni anglatadi", dedi Drake. Kensining ochiq-oydin tushkunligiga javoban u shunday dedi: "Men rozi emasman. Siz yolg'on Bobbi Dazzlersiz."
  
  "Haqiqatanmi?" - deb baqirdi Alisiya.
  
  "Nima? "
  
  "Bu sizning qarashingiz yomon emasligingizni anglatadi, sevgilim."
  
  Kensi qoshlarini chimirdi, Alisiya o"ng"illay boshladi va Dreyk ikkala ayol bilan chegarani kesib o"tganini angladi. Hech bo'lmaganda Kenzi bilan. U tezda Lorenga bosh irg'adi.
  
  "Hech qachon. Ishonchingiz komilmi? "
  
  Diqqat Nyu-Yorkerga qaratildi.
  
  "Oh, ha, ishonchim komil." Loren hayratini yashirib, to'g'ridan-to'g'ri yangilik haqida xabar berishga shoshildi. "Menga bir narsa bering."
  
  Darhol taqdir taqozosi bilan xushxabar qaytib keldi. Loren uni karnayga qo'ydi. "Hey odamlar, biz hali ham zavqlanayotganimizni ko'rganimdan xursandman." Janob Obnoxious yana navbatda. "Yaxshi xabar shuki, sizlar zi dan o'z ulushingizni olganingizda, men qizib ketgan kompyuterda ishlayotgan edim. Shunday qilib, birinchi navbatda ikkinchi otliq va fath. Miss Jey? Katta itlar hurishadi."
  
  Xeyden bosh chayqadi. "Amerika gapiring, xo'jayin, aks holda men sizni ishdan bo'shataman."
  
  Drake stolga qaradi, u hali ham to'xtab qolganini bildi. Axir, kalit kod ularning qo'lida edi va amerikaliklar buni bilishardi. Shunda uning hayoliga bir fikr keldi va u samolyot orqasida unga qo'shilish uchun ishora qildi.
  
  Ular jimgina bir-biriga yopishib olishdi.
  
  "Shunchaki varaqlardan birini yo'qotish mumkinmi?" - deb soʻradi u. "Ulardan eng muhimi."
  
  U tikilib qoldi. "Albatta, agar bizni nishonga olmoqchi bo'lsangiz. Ular unchalik ahmoq emaslar".
  
  U yelka qisdi. "Bilaman, lekin alternativaga qarang."
  
  Xeyden stulga suyandi. "Xo'sh, menimcha, biz allaqachon aldanib qolganmiz. Boshqa itoatsizlik harakati qanday zarar keltirishi mumkin? "
  
  "Keling, SEAL Team 7dan ular bu erga kelganda so'raylik."
  
  Ikkisi bir zum bir-biriga tikilib qolishdi, ikkalasi ham boshqa jamoaning aynan nima buyrug'i ekaniga hayron bo'lishdi. Hammasining sirliligi ularni xavotirga soldi. Xeyden jirkanch odam yana gapira boshlaganini eshitdi va ortiga o'girildi.
  
  "Agent Jey, Vashington Conquest Boxning aniq tafsilotlarini bilmoqchi."
  
  "Ularga ayting, men ular bilan bog'lanaman."
  
  "Mmm, haqiqatan ham? Yaxshi."
  
  "Sizda yangi narsa bormi?"
  
  "Ha, ha, biz xohlaymiz. Menga bir soniya bering."
  
  Xeyden Drakega qaytdi. - Qaror qabul qilish vaqti keldi, Mett. Tugatish uchunmi?"
  
  Drake tovonini orqaga silkitib, jilmayib qo"ydi. "Har doim".
  
  Xeyden dastadan bir varaq qog'oz oldi.
  
  "Siz hali kerakli varaqni topdingizmi?"
  
  "Ikki soat oldin bu haqda o'yladim."
  
  "Oh".
  
  Birgalikda va yana bir soniya azob-uqubatlarsiz, ular asosiy zanjirdagi eng muhim qo'rg'oshinni yo'q qilishdi. Keyin Xeyden barcha varaqlarni bir joyga yig'di va ularni buyurtma qutisiga qaytarib qo'ydi. Jamoaning qolgan a'zolari ikkalasiga ham izohsiz qarashdi.
  
  Birgalikda ular bir xil edi.
  
  "Yaxshi". Vashingtonlik odam qaytib keldi. "Endi biz haqiqatan ham gaz bilan pishiramiz. Aftidan, Qiyomat ordeni uchinchi otliq - Ochlik haqidagi ta"riflari bilan boshiga mixga urildi. Hayotda yashagan eng yomon hind va u qurollar bilan o'ralgan."
  
  "Tug'ma amerikalik?" - so'radi Kinimaka.
  
  "Ha, 1829 yilda tug'ilgan; Bu Chingizxondan yetti yuz yil va Gannibaldan bir ming o"n to"rt yuz yil keyin. Deyarli aniq..." U toʻxtab qoldi.
  
  "G'alati", deb bo'sh joyni to'ldirdi Kinimaka.
  
  - Balki, balki, - dedi botanik. "Kimdir tasodif yo'qligini aytdi. Xo'sh, ko'ramiz. Nima bo"lganda ham, men samolyotning yo"nalishini o"zgartirdim, endi siz Oklaxomaga yo"l olasiz".
  
  "Biz bu keksa otliq kimligini bilamizmi?" - so"radi Drake.
  
  "Men u eng mashhur tubjoy amerikalik deb aytardim, eng yomoni emas, lekin men nimani bilaman?"
  
  Alisiya qo'zg'aldi, hali yarim uyquda edi. - Unchalik emas, jin ursin.
  
  "Xo'sh, rahmat. Xo'sh, Goyaale, ya'ni "esnaydigan kishi" Apache qabilasining mashhur boshlig'i edi. Ular butun umri davomida AQSh va meksikaliklarga qarshilik ko'rsatdilar, uning reydlari Amerika tomonida dahshatli tikonga aylandi."
  
  "Ko'plab tubjoy amerikaliklar shunday qildilar", dedi May.
  
  "Albatta, va bu to'g'ri. Ammo u zo'r lider va strateg sifatida hurmatga sazovor bo'lgan, reyd va qasos urushining arxetipi. Bu tanish eshitildimi?
  
  Drake rozi bo'lib bosh irg'adi. "Gannibal va Chingizxon kabi."
  
  - Tushunding, bolam. U uch marta taslim bo"lgan, keyin uch marta qochib ketgan. Uning jasoratlari haqida bir nechta filmlar suratga olishdi. Keyin unga harbiy asir sifatida munosabatda bo'lishdi va birinchi navbatda ko'plab boshqalar bilan Fort Bowie ga olib ketildi.
  
  - Va u yana qochib ketdimi? Alisiya shunday o'ylashni xohlayotganga o'xshardi.
  
  "Yo'q. Keksalik chog"ida Geronimo mashhurlikka erishdi".
  
  "Oh, endi tushundim", dedi Drake. "O'tirgan Buqa va Crazy Horse bilan bir qatorda, u, ehtimol, eng mashhurdir."
  
  - Xo'sh, ha, va siz bu uchchalasi birga bo'lganini bilarmidingiz? Voy-voy, biz olov yonida o'tiribmiz. Buni va buni qurasizmi? Qahva ichish uchun sevimli mashhuringizni tanlash haqida gapiring - men bu uchtasi bilan birga bo'lardim."
  
  Alisiya bosh irg"adi. "Bu unutilmas tajriba bo'ladi", dedi u. "Albatta, Depp va Boreanaz ozod bo'lmagan deb faraz qilsak."
  
  "1850 yilda? Balki yo'q. Lekin bu yigit Depp? U hech qachon qarimaganga o'xshaydi, kim biladi? Vaqt o'tishi bilan o'zlarining manitularini - ruhlarini harakatga keltira oladigan shifokorlar haqidagi hikoyani eslaysizmi? Baribir... Geronimo 1904 yilgi Jahon koʻrgazmasida va boshqa bir qancha kichik koʻrgazmalarda paydo boʻlgan. Bechoraga hech qachon uyga qaytishga ruxsat berilmadi va u 1909 yilda hali ham harbiy asir bo'lgan Fort Sillda vafot etdi. U Fort Sill hind qabristoniga dafn etilgan, uning atrofida qarindoshlari va boshqa apache harbiy asirlari qabrlari o'ralgan."
  
  "Qurol". - dedi Dahl. "Jasur erkaklar."
  
  "Oh, va, albatta, bugungi kunda Amerika Qo'shma Shtatlari armiyasining artilleriya maktabi bo'lib xizmat qiladigan Fort Sillning ko'plab qurollari. Bu janubiy tekislikdagi yagona faol qal'a bo'lib qolmoqda, u hind urushlari deb ataladigan urushlarda rol o'ynagan va 1869 yildan beri har qanday yirik to'qnashuvlarda faol ishtirok etgan. Geek to'xtab qo'yishdan oldin: "Buyurtma bu joyni va bu chavandozni biron sababga ko'ra tanladi", deb qo'shib qo'ydi.
  
  - Quroldan tashqarimi? - so'radi Dahl.
  
  "Va mashhurlik ham", - javob keldi. "Hindiston hududiga dastlabki reydni Buffalo Bill va Wild Bill Xikok boshqargan. Qal'aga Buffalo askarlari nomi bilan ham tanilgan 10-otliq qo'shin kiritilgan.
  
  "Xo'sh, keling, xulosa qilaylik." Dahl xo'rsindi. "Jeronimoning qabri Fort Sill ichida joylashgan. Buyurtma kamida qirq yil oldin o'z ichida halokatli qurollarni yaratish rejalarini yashirishga muvaffaq bo'lgan va hozir sayyoradagi eng halokatli maxsus kuchlarning yarim o'nlab guruhlari unga qarab shoshilmoqda.
  
  Chuqur sukunatda geek quvnoq dedi: "Ha, odam, ajoyib narsa, a?"
  
  
  Yigirma to'rtinchi bob
  
  
  Samolyot Oklaxomaga parvozning so'nggi bosqichiga kelganida, ekipaj hozirgacha bilganlarini - yerning to'rt burchagi, otliqlar va fashistlar urush jinoyatchilari ko'mib tashlagan halokatli qurollar haqidagi vahiylarning aksariyatini muhokama qilishdi. eski sarkardalarning qabrlari. Bu fitna keng, murakkab edi va bu muqarrar edi - chunki orden uning yuz yil davomida yashashini xohladi. Va hozir ham, matnga ko'ra, to'rtinchi otliq "haqiqiy oxirgi hukm" edi.
  
  Hozirgacha topilgan qurollar nuqtai nazaridan, bu nima bo'lishi mumkin?
  
  Drake buni o'yladi. Avval ular Fort Sillga etib borishlari va hammaning qo'llarini ochlik quroliga olishlarini to'xtatishlari kerak edi. Boshqalar esa to'g'ridan-to'g'ri to'rtinchi otliq - Xudoning balosi tomon yo'l olishidan xavotirda. Aytmoqchimanki... bu qanday ism?
  
  "Bir savol bersam bo'ladimi?" - dedi u samolyot pastga tusha boshlaganda.
  
  "Siz allaqachon qildingiz", deb kuldi geek va Xayden, Alisiya va Meyning sabr-toqatlari tugab, ko'zlarini yumishlariga sabab bo'ldi.
  
  "Jeronimo unvonni qanday oldi?"
  
  "Jeronimo haqiqiy jangchi edi. Hatto o'lim to'shagida ham u taslim bo'lganidan afsusda ekanligini tan oldi. Uning so'nggi so'zlari: "Men hech qachon taslim bo'lmasligim kerak edi. Oxirgi bo"lgunimcha jang qilishim kerak edi". Uning to'qqizta xotini ham bor edi, ba'zilari bir vaqtning o'zida.
  
  "Ammo hozirgacha yashagan eng yomon hindmi?"
  
  "Jeronimo harbiy karerasi davomida o'zining dadil antikalari va son-sanoqsiz qochishlari bilan mashhur edi. U chiqish yo'q g'orlarga g'oyib bo'ldi, faqat keyinroq tashqarida ko'rindi. U doimo ozchilikda bo'lsa ham, doimo g'alaba qozondi. Nyu-Meksikoda shu kungacha Geronimo g'ori nomi bilan mashhur bo'lgan joy bor. Eng buyuk hikoyalardan biri u bir yildan ortiq vaqt davomida minglab amerikalik va meksikalik qo'shinlar tomonidan dahshatli ovlangan o'ttiz sakkiz erkak, ayol va bolalardan iborat kichik guruhni qanday boshqargani haqida hikoya qiladi. Shunday qilib, u barcha davrlarning eng mashhur tubjoy amerikaliklariga aylandi va o'sha davrning oq ko'chmanchilari orasida o'ziga "yashagan eng yomon hind" unvoniga sazovor bo'ldi.Jeronimo o'z erlarini bosib olishni qabul qilgan oxirgi jangchilardan biri edi. AQSH."
  
  "Bir paytlar meni "yashagan eng yomon kaltak" deb atashgan, - deb esladi Alisiya, - kimdan ekanligini eslay olmayman.
  
  - Bir martami? - soʻradi Kenzi. "Bu g `alati".
  
  "Ehtimol men bo'lganman." May unga qarab biroz jilmayib qo'ydi.
  
  "Yoki men", dedi Drake.
  
  Dahl miyasi singanga o'xshardi. "Xo'sh, menimcha, eslayman ..."
  
  "Fort Sill", dedi uchuvchi. "O'n daqiqa qoldi. Bizda qo"nishga ruxsat bor va bu hududda havo issiq".
  
  Drake qoshlarini chimirib, o'zini tayyorladi. "Issiqmi? U tahrirlangan stsenariydan o"qiyyaptimi yoki nima?"
  
  "U erda saksonga yaqin odam bo'lishi kerak." Kinimaka juda kichkina derazadan tashqariga tikildi.
  
  "Menimcha, u tashvishlanmoqchi", dedi Yorgi. "Yoki hujum ostida."
  
  "Yo'q, u o'z maqomini nazarda tutadi", dedi Smit ularga. "A'lo darajada tayyorlangan."
  
  Samolyot pastga tushdi va tezda to'xtadi. Deyarli darhol orqa yuk eshiklari ochila boshladi. Allaqachon cho'zilgan va oyoqqa turgan jamoa asfaltdan yorqin aks etgan quyosh nuriga shoshildi. Ularni Fort Sill hududiga olib borgan vertolyot kutayotgan edi. Ular yetib kelgach, Fort-Silldan polkovnik ularga vaziyat haqida ma"lumot berdi.
  
  "Biz bu yerda to"liq jangovar shay holatdamiz. Barcha qurollar tayyor, yuklangan va nishonga olingan. Geronimoning qabri ham bor va biz suratga olishga tayyormiz".
  
  "Biz besh kishi qoldik." - dedi Xeyden. "Men dafn etilgan joyda agressiv qadam tashlayapman. Ishonchim komilki, siz barcha potentsial raqiblardan xabardorsiz".
  
  - Men to'liq tayyor edim, xonim. Bu Amerika Qo'shma Shtatlari armiyasi, dengiz piyodalari korpusi va havo mudofaasi va o't o'chirish brigadasi bazasi. Men sizga aytsam, biz barcha tomonlarimizni qamrab oldik, deb aytsam, menga ishoning.
  
  Xeyden hududga chiqib, pastda Fort Sill paydo bo'lishini kuzatdi. Drake hududni ko'zdan kechirdi va qurolini oxirgi marta tekshirdi.
  
  Ishonchim komilki, shunday umid qilaman.
  
  
  Yigirma beshinchi bob
  
  
  Atmosfera elektr edi, har bir askar tarang edi va qandaydir urushni kutardi. Jamoa keng g"ishtli ustunlar orasidan yurib, har biri halok bo"lgan qahramonning oromgohi bo"lgan ko"plab qabr toshlari orasidan ko"chdi. Geronimoning qabri yo'ldan uzoqda edi va unga borish uchun qo'shimcha daqiqalar kerak bo'ldi. Xayden yo'l oldi, Kinimaka esa orqa tomonni ko'tardi.
  
  Drake atrofga ko'nikib, quloq soldi. Shunchalik ko"p artilleriya batalonlari joylashgan joy hech qachon tinch bo"lmagan edi, lekin bugun odam shamolda yaproq shitirlashini deyarli eshitishi mumkin edi. Butun bazada odamlar kutishardi. Ular tayyorlandi. Bo"ladigan voqeaga qat"iy turish uchun yuqoridan buyruq tushdi. Amerikaliklar obro'sini yo'qotmaydilar.
  
  Ular shifer bilan qoplangan tor yo"lak bo"ylab etiklari xirillagancha yurishdi. Bunday baza ichida yuqori hushyor turish g'alati tuyuldi, lekin ular qarshi bo'lgan mamlakatlar va jamoalar hech narsaga qodir edi.
  
  Drake Lorenning yonida yurdi, u jamoani har qanday yangi ma'lumot bilan yangilab turdi.
  
  "Fransuzlar hali ham faol. Ayni paytda ulardan ikkitasi, yana ko'plari yo'lda."
  
  "Oklaxoma shahrida otishma haqida xabarlar. Bu inglizlar bo'lishi mumkin. Buni hozircha aytish mumkin emas".
  
  Va javob: "Ha, bizda zabt etish qurollari bor. Aynan shu yerda. Agar siz kimnidir bazaga qo'ysangiz, ishonchim komilki, biz uni o'tkazamiz.
  
  Drake, ular, ehtimol, SEAL Team 7dan, hech bo'lmaganda, ichkarida xavfsiz bo'lishlarini taxmin qildi. Ularning Qo'shma Shtatlarga, keyin esa armiya saytiga kirishiga ruxsat berilgani oddiy haqiqat unga jiddiy noto'g'ri narsa ekanligini aytdi.
  
  Muhrlarni kim yubordi?
  
  Nega?
  
  Yo'lboshchi ularni boshqa, hatto torroq yo'ldan olib borar ekan, Hayden sekinlashdi. Tez orada yarim o"nlab belgilar oldida to"xtadi.
  
  - Bu, - dedi u, - Geronimonikidir.
  
  Albatta, bu asosan shubhasiz edi. Qabr toshi oddiy qabr toshi emas, balki g"or edi; qo'pol piramida ko'rinishidagi katta, sun'iy toshlar uyasi, o'rtada atayin aniq "Geronimo" nomini olgan plaket o'rnatilgan. Bu juda qadimiy joy edi va o'z vaqtida ta'sirli bo'lishi kerak edi. Uning yonida rafiqasi Zi-ye va qizi Eva Geronimo Godlining qabri joylashgan edi.
  
  Drake buyuk jangchining qabrini ko'rib, qandaydir ruhiy qo'rquvni his qildi va boshqalar ham xuddi shunday his qilishini bildi. Bu odam asosan meksikaliklarga qarshi kurashgan, oilasi, yerlari va turmush tarzi uchun kurashgan askar edi. Ha, u yutqazdi, xuddi Cochise, O'tirgan Buqa va Crazy Horse yutqazdi, lekin ularning nomlari uzoq yillar yashadi.
  
  Kichik bir ekskavator tayyor turardi.
  
  Xeyden baza komandiriga bosh irg"adi, u esa ekskavator haydovchisiga bosh irg"adi. Ko'p o'tmay, katta ekskavator ishga tushdi va ulkan tuproq bo'laklarini ko'tarib, yaqin atrofdagi erga sochdi. Drake, shuningdek, harbiylarga nisbatan haqoratomuz va ayblovlar haqida ham xabardor edi, lekin yaqin atrofda juda ko'p askar borligi, buni hech kim bilib olishi dargumon edi. Ehtimol, ular Fort Sillni bir muncha vaqt jamoatchilikka yopishadi.
  
  Buyurtma buni qanday amalga oshirdi?
  
  Qiziq... shuncha yillar oldinmi? Ehtimol, o'sha paytda kirish osonroq edi. Xeyden ekskavator haydovchisiga oson qazishni buyurdi, shubhasiz, Gannibalning tobut yo'q bo'lgan sayoz qabrini esladi. Jamoa tuynuk chuqurlashganini va tuproq tepaligi balandroq bo'lishini kuzatdi.
  
  Nihoyat, ekskavator to'xtadi va ikki kishi erning oxirgi qismlarini olib tashlash uchun teshikka sakrab tushishdi.
  
  Drake asta-sekin chuqurning chetiga qarab harakat qildi. Alisiya u bilan birga o'g'irlik qildi. Kutilganidek, Kinimaka pastki qismga tushishni istamay, orqada qoldi. Ikki kishi tobut qopqog'ini tuproqdan tozalab, ekskavator paqiriga bog'lash uchun arqonlarni ko'tarish uchun baqirishdi. Tez orada tobut asta-sekin ko'tarila boshladi va Drake yana atrofga qaradi.
  
  U hamma joyda lagerni o'rab turgan qiyofali odamlar borligini bilar edi. Endi unga hech qanday jang bo'lmasligi tushuna boshladi. Geronimoning tobuti ehtiyotkorlik bilan erga tushirildi, mayda tosh bo'laklari va tuproq parchalanib ketdi. Xeyden yelka qisgan baza komandiriga qaradi.
  
  "Sizning partiyangiz, agent Jey. Menga senga zarur bo"lgan hamma narsani yetkazishga buyurildim".
  
  Qazuvchilardan biri tobut qopqog"ini ochganda Hayden oldinga siljidi. Jamoa yetakchilik qildi. Qopqoq hayratlanarli darajada oson ko'tarildi. Drake ramka ustidagi qutining chuqurligiga qaradi.
  
  Hayotingizdagi eng katta kutilmagan hodisalardan birini ko'ring.
  
  
  * * *
  
  
  Hayden bir zum qotib qoldi; missiya unutildi, hayoti unutildi, miyasi toshga aylanganda do'stlari birdan ketdi.
  
  Hech qachon...
  
  Bu mumkin emas edi. Bu, albatta, haqiqat edi. Lekin u boshqa qarashga jur'at eta olmadi.
  
  Titan kronshteynga o"rnatilgan tobutning ichida eng zamonaviy raqamli ekran osilgan edi va ular tomosha qilganda u jonlandi.
  
  Karnaylardan bo"g"iq kulgi eshitildi. Xeyden va boshqalar indamay orqaga yiqildi. Kengaytirilgan ekranni ko'plab ranglar to'ldirganda sun'iy kulgi aks-sadosi paydo bo'ldi. Jamoa o'ziga kela boshladi va Dreyk ularga yuzlandi.
  
  - To'g'rimi... demoqchimanki... nima...
  
  Dahl yaxshiroq ko'rish uchun yaqinlashdi. - Bechora Geronimo hali ham shu yerdami?
  
  Xeyden uni tortib oldi. "Ehtiyotkorlik bilan! Buning barcha ma'nolarini tushunmayapsizmi?"
  
  Dahl ko'zlarini pirpiratdi. "Bu degani, kimdir bizga quti o"rniga ekran qoldirgan. Sizningcha, bu qurolmi? "
  
  "Buyurtma bundan voz kechmadi", dedi Xeyden. "Hech bo'lmaganda fashistlarning urush jinoyatchilari haqida gap ketganda. Bu shuni anglatadiki, Buyurtma ... "
  
  Ammo keyin kulgi to'xtadi.
  
  Xeyden nima kutayotganini bilmay qotib qoldi. U pastga qaradi va yashirinishga tayyor edi. U Lorenning oldida turdi. U Kinimaka, Dreyk va Dalning bunchalik yaqin bo"lmasligini istardi. U...
  
  Logotip ekranda chaqnadi, qora ustida yorqin qizil, uning xayolida qon izidan boshqa narsa yo'q.
  
  "Bu buyurtmaning logotipi", dedi Alisiya.
  
  Men tushunmayapman, - deb tan oldi Mey. "Ular bu ekranni qanday qilib o'rnatishlari mumkin edi? Qanday qilib u hali ham ishlashi mumkin? "
  
  "Ular buni qilmadilar", dedi Yorgi.
  
  Logotip o'chdi va Xeyden hamma narsani xayolidan chiqarib yubordi. Qora ekran yana paydo bo'ldi va karnaylar orqali sun'iy ravishda pasaytirilgan ovoz xirillay boshladi.
  
  "Qizlar va o'g'il-qizlar tushingizga xush kelibsiz", deb yozilgan va keyin bostirilgan qahqaha uchun pauza bo'ldi. "Ochlik sizga salom beradi va bilingki, oxirgi ikki otliq ularning eng yomoni. Agar ochlik sizni bosib olmagan bo'lsa, o'lim keladi! Ha, ha. Ha, ha, ha".
  
  Xeyden bir zum o'ylab topdi, qanday jingalak aql va xayolparastlik bu ahmoqlik bilan chiqqaniga hayron bo'ldi.
  
  "Keling, to'g'ridan-to'g'ri mavzuga o'taylik. Uchinchi otliq bir-biringizni yo'q qilishga ruxsat bergandan ko'ra, barchangizni yo'q qilishni afzal ko'radi. Ochlik shunday qiladi, men to'g'rimi? - davom etdi g'azablangan ovoz. "Va endi siz elektron asrga o'tganingizdan so'ng, bu juda tez sodir bo'ladi. Strask Labs haqida eshitganmisiz?
  
  Xeyden qovog'ini chimirib, atrofga tez nazar tashladi va baza komandiriga qaradi. U bosh irg"ab, gapirmoqchi bo"lganida ovoz davom etdi.
  
  "Bu eng yirik konglomeratlardan biri, dunyoni egallashga intilgan. Quvvat. Ta'sir qilish. Katta boylik, ular hammasini xohlashadi va katta ligaga o'tishni boshlaydilar. Amerika hukumati yaqinda Strask Labsga ishonch bildirdi.
  
  Bu nima degani? Xeyden bu haqda o'yladi. Va qanday qilib yaqinda?
  
  "Texas shtatining Dallas shahrida, bu yerdan uncha uzoq boʻlmagan joyda Straskda biologik sinov laboratoriyasi bor. Ular dori-darmonlar, kasalliklar, davolar va qurollar ishlab chiqaradilar. Ular gamutni boshqaradilar. Agar u erda halokatli infektsiya, dunyoni o'ldiradigan virus, asab gazi qutisi yoki yangi biologik qurol bo'lsa, u Dallasdagi Straskda bo'ladi. Tom ma'noda, - dedi u, - bu umumiy do'kon.
  
  Xeyden buni o'sha erda to'xtatmoqchi edi. Ishlar juda yomon tomonga ketayotgan edi.
  
  "Biologik laboratoriya nishonga aylandi. Ochlik ochiladi. Sizning ekinlaringiz va butun dunyodagilar quriydi va o'ladi. Bu ma'lum bir ekin navini ataylab nishonga oladigan va uni to'xtatib bo'lmaydigan sun'iy zahardir. Biz Oxirgi Hukm Ordenimiz. Va aytganimdek, bu sizning dahshatli tushingiz."
  
  Yozuv toʻxtatildi. Hayden ko'zlarini pirpiratdi va dunyoga va uning muammolariga mutlaqo beparvo tikildi. Agar buyurtma ekinlarning ifloslanishini aniqlagan va barcha zaxiralarni yo'q qilishni rejalashtirgan biolaboratoriyaga qaratilgan bo'lsa, unda ...
  
  Bu mumkin edi. Va ehtimol. Shubhasiz, kasallik tuproqqa ham ta'sir qiladi, shunda qutulish mumkin bo'lgan ekinlar qayta o'smaydi.
  
  Keyin birdan ekran yana jonlandi.
  
  "Oh, endi biz elektron asrda yashayotgan ekanmiz, buni sizga aytaman. Bu tobutni ochib, ushbu yozuvni boshlash orqali siz hamma narsani harakatga keltirasiz - elektron tarzda!"
  
  
  Yigirma oltinchi bob
  
  
  Fort Sill jangga kirishdi. Baza komandiri texnikni kelib, yozuvni, ekranni va tobut ichida topilgan boshqa narsalarni qismlarga ajratishni so'radi. Xeyden pastki qismida eski kiyimlar va suyaklar to'plamini ko'rdi va orden ichiga shunchaki ekran qo'yib, uni kimdir topishi uchun qoldirgan deb taxmin qilishga majbur bo'ldi. Bazaning Wi-Fi tarmog'iga ulangan signal ular tobutni ochgan paytda o'chgan bo'lishi mumkinmi?
  
  Men shunday ishonishim kerak. Chop etish yozuvning boshlanishini belgiladi. Katta ehtimol bilan sensorlar ishtirok etgan. Bularning barchasini kim qilgan bo'lsa, texnologiyadan xabardor edi. Bu yana bir savol tug'dirdi.
  
  "Biz ellik yil avval fashistlarning urush jinoyatchilaridan oldinga sakrab chiqdikmi?"
  
  "Men buni tushunmayapman", dedi Smit.
  
  Jamoa boshqalar ishtirok etishiga ruxsat berish uchun Geronimo qabridan uzoqlashdi va endi daraxtlar ostida bir guruh bo'lib turishdi.
  
  "Men buni juda aniq deb o'yladim", dedi Xeyden. "Yigit biz oxirgi hukm ordenimiz, dedi. Ular hali ham mavjud."
  
  Baza komandiri yaqinlashdi. "Shunday qilib, odamlar, biz perimetrimizni ikki va uch marta ko'paytirdik. Sizning maxsus kuchlaringizning dushmanlaridan darak yo'q. Ko'rinishidan, ular bu safar belgini o'tkazib yuborishdi va men ularni haqiqatan ham aybladim. Bu erda juda ko'p o't o'chirish kuchi bor ". U qal"a atrofida turgan askarlarga ishora qildi.
  
  "Bu qabrdan kelgan signal boshqa joylarda eshitilmaganligini anglatmaydi", dedi Loren. "Ixtiyoriy ko'p odamlar buni u yoki bu shaklda ko'rishlari mumkin edi."
  
  "Bu haqiqat bo'lsa-da," qo'mondon boshini qimirlatib qo'ydi, "bu haqda biz juda oz narsa qila olamiz. Endi biz Strask laboratoriyalariga qo'ng'iroq qilish va ular aytganidek, bu yigitlarni ogohlantirishimiz mumkin.
  
  U telefonini qulog'iga bosgan odamni ko'rsatdi.
  
  Xeyden u kotib Krouga qo'ng'iroq qilish kerakligini bilar edi, lekin askarning qo'ng'irog'i karnay orqali eshitilganda o'zini tiya oldi, tinimsiz signal ovozi SPEAR jamoasini atrofga xavotir bilan qarashga sabab bo'ldi.
  
  "Bu 24 soat ishlaydigan laboratoriya", dedi baza komandiri. "Armiya va Oq uyga chaqiruv bo'yicha. Bu qanchalik yomonligini so'z bilan ta'riflab bera olmayman." U jiringlayotgan telefonni aybladi.
  
  "Sizga kerak emas." - dedi Xeyden. "Mahalliy hokimiyatga murojaat qila olasizmi? Ularni Straskga yuboring va yo"lda ekanligimizni ayting".
  
  - Darhol, agent Jey.
  
  Hayden vertolyot tomon yugurdi. "Biz Dallasga borishimiz kerak! Hoziroq! "
  
  
  Yigirma yettinchi bob
  
  
  Karin flesh-diskni kompyuter terminaliga ko'rsatishdan oldin o'zi uchun muhim bo'lgan vaqtni o'lchab bo'lmas darajada o'tkazdi. U Tayler Uebbning boyligi va ta'siriga ega bo'lgan odam uning kompyuteriga har qanday texnologiyani o'rnatishi mumkinligini yaxshi bilardi - ayniqsa, u yillar davomida to'plagan barcha iflos sirlarni o'z ichiga olgan.
  
  Va u shu erda edi.
  
  Yosh ayol. Kompyuter. Flash-karta.
  
  O'tmishda ular meni qancha nom bilan chaqirishgan? Ma'lumotlarga ega qiz. Internetga o'gir. Xakaz. Uzoq vaqt oldin, lekin hali ham dolzarb.
  
  Dino va Vu o'rnidan turib tomosha qilishdi, uyning kuzatuvi har doimgidek yaxshi edi. Ularda har bir yondashuv uchun sensorlar va qattiq va yumshoq evakuatsiya holatlari uchun zaxira strategiyalari bo'lgan rejalar mavjud edi. Hozirda uch nafar askarning ahvoli og"ir edi - kaltaklangan, jarohatlangan, San-Frantsiskodagi yurishidan asta-sekin tuzalib ketgan. Ular, shuningdek, issiq, och va mablag 'taqchil edi. Karinning kafolati ostida ular hamma narsaga pul tikadilar. Boshidan boshlab.
  
  "O'z qadr-qimmatingizni isbotlash vaqti keldi", dedi u.
  
  Uning ilk yillari uni tark etmadi, uzoq vaqt davomida u dunyoga qaytdi. O'z-o'zini yo'q qilish poklanish usullaridan biri edi.
  
  "Biz sizga ishonamiz", dedi Dino.
  
  U flesh-diskni joylashtirgan va katta ekranni tomosha qilar ekan, jilmayib qo"ydi. U hamma narsani iloji boricha tezroq ishlashi uchun ishlab chiqdi va endi ekranda ko'rsatma paydo bo'lganda hech qanday kechikish bo'lmadi:
  
  Davom ettirilsinmi?
  
  Jin ursin.
  
  U o'tirdi va ishga kirishdi. Klaviatura jiringladi, barmoqlari titraydi, ekran miltilladi. U birdaniga hamma narsani topishni yoki hatto tushunishni kutmagan edi - u erda juda ko'p gigabayt ma'lumotlar bor edi - va shuning uchun u diskni yuklashdan oldin hamma narsani iloji boricha xavfsizroq qildi. Shuningdek, u Los-Anjelesda bir nechta offshor hisob va bir nechta hisoblarni ochdi, ular tezda naqd pul kiritishlari mumkin. Albatta, u SPEARdagi vaqtini hamma narsani esladi; Uebbning o'limidan keyin sodir bo'lgan voqea bu ishga hissa qo'shishi mumkin.
  
  Hozircha g'alati, ammo mash'um hujjatlarga e'tibor bermay, moliyaviy ahvoliga e'tibor qaratib, u barmoqlari va ekranini ma'lumotlar bo'roniga aylantirdi. Dino o"zini tutishga urinar ekan, hansirab ketdi.
  
  "Jin ursin, men Sonicda o"zimni daho deb o"yladim. Ishonchim komilki, siz hamma joyda o'sha jingalak otishma qilasiz, a?
  
  "Siz Sonicni bilasizmi? Master tizimdanmi yoki Mega Drivedanmi? Biz hammamiz buning uchun juda yosh emasmizmi? "
  
  Dino hayron bo'lib qaradi. "Playstation, odam. Retro esa yaxshiroq."
  
  Karin o'zini tabassum qilishga majburlab bosh chayqadi. - Ha, bu mutlaqo retro, yigit.
  
  Moliyaviy faylga chuqurroq kirib, u tez orada hisob raqamlari, tartiblash kodlari va asosiy buyruqlarni topdi. U manba banklarini topdi, ularning aksariyati offshorda. U etmish beshdan ortiq turli hisoblarni topdi.
  
  "Aql bovar qilmaydigan."
  
  Dino stulni tortib oldi. "Ha, men ikkalasini kuzatishda qiynalmoqdaman. Va ikkalasi ham bo'sh!"
  
  Karin har bir hisobni tekshirishga vaqti yo'qligini bilar edi. U uni qisqartirishi va eng yaxshisini tanlashi kerak edi. U zukkolik bilan faylni ko'rib chiqadigan va eng yuqori raqamlarga ega hisoblarni ajratib turadigan oddiy dasturni yozgan edi. U hozir uni qo'yib yubordi va besh soniya kutdi.
  
  Uchta miltillovchi ko'k chiziqlar istiqbolli ko'rinardi.
  
  "Keling, sizga qaraymiz."
  
  Birinchi hisob yonib ketdi. U Kayman orollarida joylashgan, foydalanilmagan va o'ttiz ming dollar balansini ko'rsatdi. Karin ko'zlarini pirpiratdi. Siz hazillashayotgan bo'lsangiz kerak! U bilardiki, Uebb oxir-oqibat Sen-Jermen xazinasini beparvolik bilan ta'qib qilishda rishtalarini uzdi - u yolg'iz o'zi unga bordi va sezilmaslik va oxirigacha armiyani yollash uchun katta mablag' sarfladi, u so'nggi iltifot talab qilish uchun minglab pul to'ladi, - lekin u uning hisoblari bunchalik tugashini kutmagan edi.
  
  Qanday bo'lmasin, u tezda o'zi ochgan Los-Anjelesdagi mahalliy bank hisobiga o'ttiz ming yubordi.
  
  Bu tavakkal, lekin shoshilsak, pulni olib, o"zimiz bilan olib ketamiz. Agar kimdir hisobda josuslik qilayotgan bo'lsa, uning balansi past bo'lganligi sababli, u buni hech kim bilib olishidan oldin qila olishi kerak edi.
  
  U keyingi hisob raqamiga o'tdi, qoldiq sakson ming dollar ekanligini ko'rdi va shu tarzda yaxshiroq ekanini tan olishga majbur bo'ldi. Ammo u kutgan millionlarga o'xshamaydi. Uning yonida Dino jim qoldi. U naqd pulni oldi va nafasini ushlab, oxirgi hisobni bosdi.
  
  Jin ursin. O'n besh ming?
  
  U qolgan veksellarni ko'rib chiqishga majbur bo'ldi va oxirigacha taxminan bir yuz o'ttiz ming dollarni naqd qildi. Bu yomon emas edi, lekin bu umrbod kafolat turidagi pul emas edi. Bu vaqt talab etadi va u uzoqroq aloqada bo'lishdan ehtiyot bo'ldi, ammo hozircha ta'minotning etishmasligi keyingi qadamni zarurat qildi.
  
  "Shantaj uchun ovqat", dedi u.
  
  "Men bundan mamnun emasman", dedi Dino.
  
  "Bu kim ekanligiga bog'liq", dedi Karin. "Va ular nima qilishdi. Biz chinakam yovuz haromlarni fosh qilishimiz mumkin - ehtimol yangi mutaxassis veb-sayti orqali - va bir necha kilogramm yo'qotishi mumkin bo'lganlar haqida nima qilishimiz mumkinligini muhokama qilishimiz mumkin."
  
  Vu boshini chayqadi. "Nima?" - Men so'radim.
  
  "Bir necha dollar. Tsentarinos. Vonga. Jin ursin, qaerdan boshlaymiz?
  
  Yangi faylda ismlarning ko'p sahifalari bor edi, ularning har biri qalin va fotosurat va sana bilan birga. Karin ro'yxatni pastga aylantirdi. "To'g'ri, ular alifbo tartibida. Hech bo'lmaganda bu narsa. Har qanday imtiyozlar bormi? "
  
  "Men hech qanday boy yigitlarni bilmayman", dedi Dino. "Birovni shantaj qilish haqida gapirmasa ham bo'ladi."
  
  "Men bu ismlarning ba'zilarini taniyman", dedi Vu Karin AC sahifasini ishonch bilan aylanib chiqayotganda. "Mashhurlar. Sport yulduzlari. Teleboshlovchilar. Xudo, bu Webb yigit kim edi?
  
  "U kim edi?" Karin nafrat yana kuchayganini his qildi. "Hayot yashagan eng yomon, eng dahshatli va eng qudratli mavjudotlardan biri. Yovuz mujassam, sayyoradagi barcha hayotga ta'sir ko'rsatishga qodir."
  
  "Men hozir ulardan bir nechtasini nomlashim mumkin", dedi Dino.
  
  "Ha, buni har kim qila olardi. Ammo bular biz ostida qolishni xohlaydigan axmoqlardir."
  
  Karin o'z tizimining xavfsizlik devorlarini tekshirib ko'rdi va kimdir atrofni aylanib o'tayotgani haqida erta ogohlantirish belgilarini qidirdi. Hech narsani tasavvur qilib bo'lmasdi, lekin u tashqarida undan aqlliroq odam yo'qligiga ishonadigan darajada behuda emas edi.
  
  "Butun joyni tekshiring", dedi u flesh-diskni olib. "Biz B saytidan bir kun yoki undan ko'proq vaqt davomida hamma narsani kuzatishimiz kerak. Keyin ko'ramiz."
  
  
  * * *
  
  
  Bularning barchasi uning puxta tayyorgarligining bir qismi edi. Agar biror narsa noto'g'ri bo'lsa va ular ko'rinsa, qo'lga olinsa yoki o'ldirilgan bo'lsa, bu tayyorgarlikning etishmasligi bilan bog'liq bo'lmaydi. Karin ularni himoya qilish uchun o'zining katta arsenalidagi har qanday hiyla-nayrang va ulkan aqlining har bir untsiyasini ishlatdi.
  
  Va mening rejam. Mening kichik qasosim.
  
  Dino, Vu va u cho'ldagi uylarini tark etib, o'zlarini hech qanday joyning o'rtasidan topib olgan kichkina kulbada tanho qilishdi. Uslubiy qidiruv bir necha hafta davom etdi, ammo topilgach, u zaxira boshpana uchun ideal joy bo'lib chiqdi. Vu CCTV orqali uyni yigirma to'rt soat tomosha qildi. Karin va Dino Los-Anjelesga yo'l olishdi, pullarni olib qo'yishdi va qolganlarini boshqa joyga qo'yishdi, vaqti-vaqti bilan o'z tarmog'ining xavfsizlik devorlarini, ularning ishonchliligi va holatini tekshirib turishdi. Vaqti-vaqti bilan u bu sinovdan o'tganini ko'rmadi.
  
  Biroq, uslubiy va ehtiyotkorlik bilan; bu ular ozod bo'lishlarining yagona yo'li edi.
  
  Ular uyga qaytganlarida to'liq o'ttiz soat o'tdi. Yana bir nechta tekshiruv va Karin yana flesh-disk bilan ishlashga tayyor edi.
  
  "Kameralarni tekshirdingizmi?" - soʻradi u.
  
  "Ha, shunchaki qiling."
  
  Bu bir necha soniya davom etdi, keyin u yana bir bor ismlar ro'yxatini varaqladi. C dan keyin, albatta, D keldi.
  
  Mett Drake ro'yxatda yo'q edi.
  
  Lekin SPEAR uchun alohida bo'lim bor edi. Ro'yxatda Drakening ismi bor edi. Alisiya Miles ham shunday edi. Hayden Jey va Mano Kinimakani u kutgan edi. U Bridjit Makkenzini ko'rdi - bu ajablanarli emas. Lancelot Smit? Hmmm. May Kitano. Loren Foks. Yorgi. Qizig'i shundaki, Torsten Dahl haqida hech qanday havola yo'q edi.
  
  Ammo Karin Bleyk haqida gap bor edi.
  
  U bir zum unga tikilib turdi, so"ng hozircha unga e"tibor bermaslikka qaror qildi. SPEAR jamoasi bilan bog'liq va birinchi sahifaning pastki qismiga qo'shilgan boshqa havolalar Mudofaa vaziri Kimberli Kroudan edi; Mahbus Nikolay Bellga; va "Oila/Do'stlar" deb nomlangan butun pastki menyu.
  
  Jin ursin, bu yigit haqiqatan ham ular bilan shaharga ketgan.
  
  Yaxshi.
  
  Birinchi marta bosish shunchaki ismga bo'lishi kerak edi: Matt Drake.
  
  Uning nigohlari miltilladi, chayqalib ketdi va keyin kengaya boshladi; uning ko'zlari likopcha kattaligigacha katta bo'ldi.
  
  "Meni siking", deb pichirladi u qo'rquvdan. "Oh. Jin ursin. men."
  
  
  Yigirma sakkizinchi bob
  
  
  Mett Drake Strask Laboratories belgisini u erga kelishdan ancha oldin ko'rgan. Dallasning chekkasida u hali ham baland bino bo'lib, uning ko'k va oq stilize qilingan "S" logotipi strukturaning eng yuqori qismida o'rnatilgan edi. Biroq, ularning mashinalari tez harakatlanar edi va ko'p o'tmay, u oldinda butun erning ochilganini ko'rdi.
  
  Strask Labs ahamiyatsiz, yumshoq, g'ildirakdagi tayoqdek ko'rinardi va bu, shubhasiz, g'oya edi. Uning derazalari o'tib bo'lmas edi, lekin ko'pchilik edi. Uning avtoturargohi CCTV kameralari uyasi bilan qoplangan edi, lekin bu dunyo edi. Hech kim kameralar qanchalik rivojlanganligini va ular qanchalik uzoqqa cho'zilganini ayta olmadi. Nozik to"siqdan boshqa darvoza yo"q edi. Xavfsizlik umuman ko'rinmaydi.
  
  "Hali javob bormi?" - so'radi Dahl.
  
  Xeyden burnining ko'prigini qisib qo'ydi. "O'lik sukunat", - dedi u.
  
  Drake landshaftni o'rgandi. To'xtash joyi bino atrofida, old va sharqiy tomondan L shaklida edi. G'arbda tik, o'tli qirg'oq bor edi. Devor yo'q. Butun hudud ochiq reja edi. Uning atrofida yo'llar tarmog'i o'tgan va o'nlab kichik ofis binolari, omborlar va savdo markazlari bevosita ko'rinishni tashkil qilgan.
  
  "Politsiya", dedi Dahl.
  
  DPD xodimlari allaqachon voqea joyida, yo'l chetidagi maydon tashqarisida to'xtab turishgan. Hayden haydovchilariga mashinani yaqin joyda to'xtatishni aytdi va sakrab tushdi.
  
  Drake tezda orqamdan ergashdi.
  
  "Biror narsani ko'rdingizmi? Biror narsa? - soʻradi Xayden.
  
  Baland bo"yli, yonboshli ofitser boshini ko"tardi. - Siz ko'rayotgan narsa bizda bor, xonim. Bizga kuzatishni va hech qanday chora ko"rmaslikni buyurdilar".
  
  Hayden la'natladi. "Shunday qilib, biz o'zimizni nimaga duchor qilayotganimizni bilmaymiz. Shunchaki aqldan ozgan odamning hamma narsa iloji boricha yomon bo'lishini va'da qiladi."
  
  Alisiya yelka qisdi. "Salom, nima yangiliklar?"
  
  "Agar ularda biologik qurol yoki biologik qurilma bo'lsa, u bizning hosilimizni yo'q qilish uchun maxsus ishlab chiqilgan bo'lsa, unda bizda boshqa tanlov yo'q", dedi Dal.
  
  "Va qanday qilib ichkariga kirishimizni taklif qilasiz?"
  
  "Bosh oldinga," dedi Dahl tabassum bilan. "Boshqa yo'l bormi?"
  
  "Biz uchun emas", dedi Drake. "Sen tayyorsan?"
  
  - Jin ursin, - deb g'o'ldiradi Alisiya. "Umid qilamanki, siz ikkalangiz qo'l ushlamaysiz."
  
  Hayden ular so'ragan narsalarni so'radi va ularni berdi. Drake protivoni oldi va uni kiydi. Laboratoriyada hech qanday xavf yo'q edi.
  
  Shundan so"ng Drake o"tli qirg"oqdan sirg"alib tushdi va pastdagi jardan oshib, to"xtash joyiga sakrab tushdi. Qirqga yaqin mashina hamma joyda tarqalib ketgan, har xil yoshdagi va tozalikdagi odatiy kurerlar. Hech qanday g'ayrioddiy narsa yo'q. Dal uning yonida, Alisiya va Mey uning o'ng tomonida yugurishdi. Ular to"liq tayyor, qurollari ham tayyor edi. Drake eng yomonini kutgan edi, lekin hozircha ularni faqat dahshatli sukunat kutib oldi.
  
  "Sizningcha, ma'lumot boshqa jamoalarga yetib borganmi?" Kinimaka atrofga qaradi. "Agar bu mamlakatlardan ba'zilari bunday biologik qurollar bu yerda va bu laboratoriyada himoyasiz ekanligi haqida shamol olsa, biz hujumga duch kelishimiz mumkin. Strask esa Fort Sillga qaraganda ancha xavfsizroq.
  
  "Boshqa jamoalar?" Loren kommunikatorga xo'rsinib qo'ydi. "Buyurtmaning yozuvi hech qanday cheklovlarsiz efirga uzatilganidan xavotirdaman. Va bo'ron kuchli bo'lishi mumkin."
  
  Kinimakining og'zi katta doiraga aylandi. "Oooh."
  
  Drake va Dahl mashinalar orasida manevr qilib, barcha oynalarga ko'zlarini tikib, harakat qilishdi. Hech narsa qimirlamadi. Ichkarida hech qanday signal eshitilmadi. Ular asosiy qabulxonaga olib boradigan yo'llarga etib borishdi va hatto o'sha kichik derazalar ham qorayganini ko'rdilar.
  
  "Agar men bu erga etkazib bersam", dedi Dahl. "Men darhol bu oddiy laboratoriya emas deb taxmin qilgan bo'lardim."
  
  "Ha, do"stim. Kichkina ziyofat o'tkazish har doim yaxshidir."
  
  Dahl eshik tutqichlarini sinab ko'rdi va hayratda qoldi. "Blokdan chiqarilgan."
  
  Drake Haydenning buyrug'i va buyrug'ini kutdi. "Boring."
  
  Ko'rishni cheklab qo'ygan gaz niqobi bilan u Dahl eshiklarni keng ochib, keyin ichkariga sirpanib kirganini kuzatdi. Drake dushmanlarni qidirayotganda yangi HK darajasini oshirdi. Ular ko'rgan birinchi narsa - qabulxona yaqinida va orqadagi yo'laklarda yotgan jasadlar edi.
  
  "Tez". Dahl birinchisiga yugurdi, uni Alisiya qoplagan. May Drake bilan qoplangan ikkinchisiga yugurdi. Shved tezda yurak urishini tekshirdi.
  
  "Xudoga shukur", dedi u. "U tirik".
  
  "Va bu ham", deb tasdiqladi May va jabrlanuvchining qovog'ini ko'tardi. "Menimcha, uni giyohvand moddalar iste'mol qilgan. Uyqu gazi yoki ular buni qanday chiroyli atama deb atashadi.
  
  Hayden o"zi bilan gaz, bug" va tutun detektorini olib yurgan. "Bu shunga o'xshash narsa. Toksik bo'lmagan. Halokatli emas. Balki ularni uxlatadigan engil nimadir?"
  
  "Aroq qurolga aylandi", dedi Alisiya, uning ovozi niqob bilan buzilib. "Bu etarli bo'lar edi."
  
  Kensi sekin boshini chayqab unga qaradi.
  
  - Nimaga qaraysan, Bridjit?
  
  "Xo'sh, hech bo'lmaganda bu niqob bilan men sizga qusmasdan qaray olaman."
  
  "Gaz tez ta'sir etuvchi, to'liq qoplaydigan gaz bo'lsa kerak", dedi Xeyden. "Qanday qilib ular buni qilishdi?"
  
  - Shamollatish teshiklari, - dedi Loren. "Isitish tizimi, konditsioner, shunga o'xshash narsa. Garchi, ehtimol, qaerdadir olimlar o'z laboratoriyalarida qulflangan bo'lsalar ham. Ob'ekt turini hisobga olgan holda, har bir laboratoriya yoki omborxona asosiy tugunga ulanmaydi.
  
  "Yaxshi", dedi Xeyden. "Xo'sh, nega? Butun xodimlarni uxlatib nimaga erishdilar?"
  
  Yangi ovoz ularning suhbatiga aloqa tizimi orqali emas, balki butun binoni qamrab olgan qandaydir karnay tizimi orqali kirib keldi.
  
  "Shu yerdamisan? Qolganlari-chi? Oh yaxshi. Keyin taxminan o'n ikki soniyadan keyin boshlashimiz mumkin."
  
  Drake tezda orqasiga o'girilib, eshikni tomosha qildi. Lorenning ovozi kommunikatorni suv to'lqini kabi o'tkazib yubordi.
  
  "Biz yaqinlashyapmiz! Menimcha, isroilliklar. Keling, hoziroq o'tib ketaylik. Va shvedlar! "
  
  - Qachondir otishma bo'lmagan joy bo'lsa... - deb ishora qildi Alisiya.
  
  Rasmga tushirish allaqachon boshlangan; Dallas politsiyasi, shubhasiz, infiltratorlarning izida edi. Shunga qaramay, hujum juda tez sodir bo'ldi. Drake allaqachon koridorda yurib, kommunikatoriga ulanib, ichki eshiklarning aksariyat qismini ochadigan favqulodda o'chirish kodini so'ragan. Shu payt birinchi qator eshiklar ortidagi katta qator derazalar portladi, granatalar uch qavatli oynalarni tezda yo'q qildi. Drake o'tkir shrapnelning halokatli, to'xtatib bo'lmaydigan to'lqinda portlab, xonalarga to'kilishini ko'rdi. Har bir sirtga ko'milgan parchalar. Ichki qismlar va ofis oynalari ham singan yoki osilgan. Drake qurolni eshiklarga qaratdi.
  
  Lorenning ovozi: "Ikki, uch, besh, sakkiz, etti."
  
  U tezda bekor qilish kodini kiritdi, so'ng u orqali yugurdi, keyin esa jamoaning qolgan qismi. Hamma joyda uxlab yotgan gazdan hushidan ketgan jasadlar bor edi.
  
  "Niqoblarimizni echishimiz xavfsizmi?" - deb soʻradi u.
  
  Hayden havo sifatini kuzatdi. "Men buni tavsiya qilmayman. Ha, hozir aniq, lekin gazni kim kiritgan bo'lsa, yana qila olardi".
  
  "Eng yomoni bilan", deb qo'shimcha qildi Dahl.
  
  "Jin ursin".
  
  Dreyk ichkariga kirgan niqobli figuralarni ko"rib, o"q uzdi. Bir vaqtning o'zida beshta, shuning uchun ular o'qlaridan ozod bo'lgan va yo'lda kimga zarar yetkazishlariga e'tibor bermagan ruslar edi. Drake bittasini yelekga urdi, qolganlari qochib ketishdi.
  
  "Ishonch bilan aytishimiz mumkinki, Rossiya jamoasi hukumat sanksiyalari ostida emas. Hech bir aqli raso hukumat bunga rozi bo'lmaydi".
  
  Kinimaka kulib yubordi. "Biz bu yerda ruslar haqida gapiryapmiz, do"stim. Aytish qiyin."
  
  "Agar ular bundan qutulish mumkin deb o'ylasalar", dedi Kenzi. "Isroilliklar ham."
  
  Drake stol orqasiga panoh topdi. Ofislarning ushbu ichki labirintining perimetri atrofidagi bo'limlar eng yaxshi holatda chiriyotgan edi. Ular harakatda davom etishlari kerak.
  
  U o"tib ketayotganda Alisiya va Mayga qo"l silkitdi. "Loren", dedi u. "Biz biologik qurollar qayerdaligini bilamizmi?"
  
  "Hali emas. Ammo ma'lumotlar keladi."
  
  Drake jilmayib qo'ydi. Qotil byurokratlar, ehtimol, hayotlarning narxini daromadlar bilan taqqoslagan. Hayden o'tib ketdi. - Chuqurroq boring, - dedi u. "Shunday bo'ladi."
  
  Ruslar ichki idoralarni o'qqa tutdi. O"qlar shisha tolali po"stini yorib o"tib, panellar qulab tushdi va alyuminiy tirgaklar hamma joyda uchib ketdi. Drake boshini ko'tarmadi. Xeyden oldinga sudraldi.
  
  Drake vayronalar orasiga qaradi. "Men ularga qaray olmayman."
  
  Dahl boshqa nuqtai nazardan o'tirdi. "Qo'limdan keladi". U o'q uzdi; odam yiqildi, lekin Dahl boshini qattiq chayqadi.
  
  "Yelek. Hali ham beshta kuchli."
  
  Loren qo'ng'iroqni tugatdi. "Shunchaki bir parcha maʼlumot, odamlar. Uyqudagi agentni qo'yib yuborgan buyruq, albatta, bino ichidan kelgan."
  
  - Tushundim, - dedi Xeyden. "Loren, shvedlar qayerda?"
  
  Sukunat, keyin: "Ular kirib kelgan yo'ldan men aytamanki, binoning narigi tomonidan to'g'ridan-to'g'ri siz tomon yo'nalgan."
  
  "Jin ursin, unda biz avval markaziy nuqtaga yetib olishimiz kerak. Bu pastki darajaga tushadigan yo'l, deb hisoblasangiz, Loren?
  
  "Ha, lekin biz biologik qurollar qayerdaligini hali bilmaymiz."
  
  "U erda," dedi Xeyden. "Ular uni boshqa joyda saqlash uchun ahmoq bo'lishlari kerak edi."
  
  Drake Dahlga bosh irg'adi. "Yaxshimisan?"
  
  "Albatta. Lekin siz avval aytganingizdek, hech bir hukumat bu hujumga ruxsat bermas edi".
  
  "Endi sizningcha, shvedlar mustaqil harakat qilishadimi?"
  
  Dahl qoshlarini chimirdi, lekin hech narsa demadi. O'sha paytda hamma narsa mumkin edi va zamonaviy infratuzilmaga yangilangan Buyurtma hali ham amalda bo'lishi mumkinligi haqidagi yangi vahiy ham sahifada savol belgilarini qo'ydi. Ular bizdan necha qadam oldinda?
  
  Va to'rtinchisi? Agar ochlik sizni bosib olmagan bo'lsa, o'lim keladi!
  
  Drake ag'darib ketdi. Kinimaka ofisning narigi tomoniga o'tib, tashqi devorga bosdi, Smit esa ular ichki markazga yaqinlashganda, orqasidan ergashdi. Xayden, May va Yorgi o'rtadan o'tishdi. Drake ruslarni yerga mixlash uchun otishma ortidan o'q uzdi. Kenzi to'pponchani ushlab, ular orasida qisqichbaqa qisqichbaqasi bo'ldi, lekin baribir qo'rqinchli ko'rindi. Bechora qiz katanasini sog'inibdi.
  
  Drake ochiq rejali ofis maydonining oxiriga yetdi. Xeyden allaqachon u erda edi, lift qirg'og'iga olib boradigan ochiq maydonga va undan tashqaridagi boshqa katta ofislarga qaradi. Bir joyda shvedlar bor edi.
  
  "Men sizga yomon xabar berishni yomon ko'raman", dedi Loren ularning quloqlariga. "Ammo isroilliklar ham endigina muvaffaqiyatga erishdilar. Bu urush zonasi. Siz u erda bo'lganingiz uchun juda baxtlisiz. "
  
  Endi Kensi qaytib keldi. "Men isroilliklarning hukumat tomonidan qo'llab-quvvatlanishiga jiddiy shubha qilaman. Ammo men bu maxsus kuchlar ekanligiga ishonaman. Hech qanday yordamingiz yo'qmi?"
  
  "Yo'ldaman; yo'lga chiqdim. Unga to'la qayiq. Bu jamoalar keyinchalik undan qanday chiqib ketishlarini bilmayman".
  
  "Siz bunga ishonmaysiz", dedi Kensi. "Har doim bir yo'l bor. Bu erda qurbonlarni xavfsiz saqlashni boshlashingiz kerak. Ularga kerakli yordamni berish".
  
  Hayden qaytdi. "Kechirasiz, men hali bu fikrga qo'shila olmayman. Biz nima bilan shug'ullanayotganimizni bilmaymiz. Buyruq bundan ham halokatliroq narsani ozod qila oladimi, biz bilmaymiz."
  
  "Bu ularni chiqarib yuborish uchun sabab emasmi?"
  
  "Buyurtma bizdan aynan shunday qilishimizni xohlashi mumkin. Eshiklarni oching."
  
  "Mmm, do'stim", dedi Alisiya. "Ba'zi bir ahmoq allaqachon derazalarni ochgan."
  
  Xeyden bu haqda o'yladi. "Jin ursin, siz haqsiz, lekin bu vaziyatni yanada yomonlashtiradi. Agar Buyurtmaning hiylasi Dallas bo'ylab halokatli narsani ozod qilish bo'lsa-chi?
  
  Drake liftlarga yalt etib qaradi. "Biz biologik qurol qayerdaligini bilishimiz kerak."
  
  O'qlar rus kontingentida portlab, uni turli panellardan yasalgan "papier-mache" ga aylantirdi. Kantselyariya buyumlari havoga uchib ketdi: qalamlar to'plami, telefon, butun qog'oz to'plami.
  
  Jamoa qo'ndi.
  
  Lorenning ovozi zo'rg'a eshitildi. "To"rtinchi kichik daraja, 7-laboratoriya. Bu yerda. Shoshilmoq!"
  
  
  Yigirma to"qqizinchi bob
  
  
  Shvedlarga qarshi qalqon sifatida bir qator liftlardan foydalangan holda, SPEAR jamoasi ruslar temir eshiklar tomon yugurganlarida ularga doimiy ravishda o't ochdi. Xeyden va Jorgi qo'yib yuborildi, Kinimaka va Smit esa shvedlarga qarashdi va jamoaning qolgan qismi ruslarga e'tibor qaratishdi.
  
  Xeyden SL4 deb yozilgan tugmani bosdi.
  
  Agar liftlar jiringlasa, kuchli otishma tufayli ovoz yo'qolgan. Dreyk o"rnidan turdi, ammo dushman baribir o"t qaytarishga va oldinga sudralib, stol ortidan stol atrofida aylanib, orqasidan yashirinish uchun kuchliroq narsalarni ishlatishga muvaffaq bo"ldi. Shunda ham bir kishi boshiga o"q tegib yiqildi. Yana biri qanotli bo"lganida og"riqdan qichqirdi, yana biri oyog"iga o"q uzdi. Shunga qaramay, ular kelishdi.
  
  Metall eshiklar ustida chiroqlar chaqnadi va keyin ular chayqalib ochildi. Hayden sakrab tushdi va qolgan jamoalar ham ergashdilar. Ular uchun qiyin bo'ldi, lekin ular buni uddalashdi.
  
  Drake ular orasidagi Gonkonger Dahlga qarshi bosildi.
  
  Alisiya iyagini uning orqasiga qo"ydi. "Bu mening orqamda kim bor? Adashgan barmoqlar bilanmi?
  
  "Bu man". Kenzi qichqirdi, chunki tor bo'shliq ularni siqib chiqardi va u to'rtinchi darajaga ko'tarilib, harakatga o'rin qoldirmadi. "Ammo qo'llarim bo'ynimga yopishib olgan. Ajablanarlisi shundaki, mening barmoqlarim ham o"sha yerda". U ularni silkitdi.
  
  Alisiya harakatni sezdi. - Xo'sh, kimdir mening eshagimga nimadir tiqdi. Va bu banan emas."
  
  "Oh, bu men bo'lsam kerak", dedi Yorgi. - Xo'sh, bu mening qurolim.
  
  Alisiya qoshini ko"tardi. - Sizning qurolingiz, to'g'rimi?
  
  "Mening qurolim. Mening qurolim, men shuni nazarda tutyapman."
  
  "To'liq zaryadlanganmi?"
  
  "Alisiya ..." deb ogohlantirdi Drake.
  
  "Mmm, ha, shunday bo'lishi kerak."
  
  "U holda men qimirlamaganim ma"qul. Endi biz uning bunday cheklangan makonda ishlashini xohlamaymiz, shunday emasmi?
  
  Yaxshiyamki, Kensi qisqagina javob bermoqchi bo'lgandek tuyulganida, lift to'xtadi va kelgan ovozi eshitildi. Eshiklar ochildi va jamoa deyarli koridorga tushib ketdi. Drake devorlarni ko'zdan kechirdi. Albatta, u erda hech narsa yo'q edi.
  
  "7-laboratoriya qayerda?"
  
  "O'ngga buriling, uchinchi eshik bo'ylab", dedi Loren.
  
  "Mukammal".
  
  Dahl hali ham ehtiyotkor, ammo ishonchli ko'rinishda oldinga yurdi. Xavf asosan kattaroq edi, lekin Drake bu erda bo'lish sababini bir lahzaga ham unutmadi. Oxirgi hukmning tartibi. Ular yana nimani rejalashtirgan?
  
  Yorgi havosi kelarkan, niqobini yechdi. Kensi qo"shilib, qoidalarni buzdi, so"ng Smit ham shunga ergashdi va Xeydenga bexosdan qo"llarini ko"targancha ko"z tashladi.
  
  "Isyonchilar", dedi Dahl yurishda davom etib.
  
  "Men firibgarlar deyman", dedi Kensi. "Yaxshiroq eshitiladi."
  
  U uning yonida turdi.
  
  "Agar men juda yaxshi intizomli bo'lmaganimda, sizga qo'shilardim."
  
  "Havotir olma. Biz bu borada ishlay olamiz".
  
  Drake uni orqasidan turtdi. - Bilasizmi, u xususiy maktabda o'qigan, shunday emasmi, Kenz? Siz uni hech qachon sindirmaysiz".
  
  "Mossadning o'z usullari bor."
  
  Dahl yelkasiga qaradi. "Ikkalangiz jim turasizmi? Men diqqatimni jamlashga harakat qilaman".
  
  - Qarang, nima demoqchiman? - dedi Drake.
  
  "Nimaga e'tibor qarating?" - soʻradi Alisiya. "Birdan to'rtgacha raqamlar?"
  
  "Mana, biz keldik", dedi Dahl. "7-laboratoriya".
  
  "Hammasini o'zingiz hisoblaysizmi, Torsti? Kutib turing, menimcha, biror joyda stikerim bor".
  
  Xeyden oldinga intildi. "Shakllanish, odamlar. Orqaga nazar. Ikkala tomondagi liftlarga e'tibor bering. Meni bioqurolga ulash uchun menga telefonda Loren kerak va xavfsiz bo"lishi uchun laboratoriya kerak. Siz buni qila olaman deb o'ylaysizmi? "
  
  Bir tinimsiz tarqalib, o"z o"rnini egalladi. Drake va Xeyden laboratoriyaga mustaqil ravishda kirishlari kerak edi. Ular birinchi navbatda jihozlar bilan to'lib-toshgan, har bir mavjud yuza har xil asbob-uskunalar bilan qoplangan tashqi ofisga kirishdi. Drake ularning nima ekanligini bilmas edi, lekin ular hayotiy va qimmat ko'rinardi.
  
  Shisha devor ortida ichki, xavfsiz xona bor edi.
  
  "Loren", dedi u. "7-laboratoriya ikki xonadan iborat. Tashqi va ichki. Ichki makon kimyoviy nazorat xonasi bo'lishi mumkin, uni muhrlab qo'yish va chiqarish mumkin.
  
  Hech narsa. Aloqa uzildi.
  
  Drake Xeydenga tikilib qoldi. "Nima-"
  
  "Kechirasiz, Mett. Hayden. Laboratoriyalar har doim chastota bilan himoyalangan, shuning uchun signallar kirish va chiqish mumkin emas. 7-laboratoriya ob'ektning qolgan qismidan farq qiladi va qo'shimcha xavfsizlikni o'chirish uchun bizga biroz vaqt kerak bo'ldi.
  
  "Xavotir olmang", dedi Xeyden. "Qaerga borish kerak?"
  
  "Ichki xona. U erda shisha shkaf bo'lishi kerak. Buni ko'ryapsizmi?"
  
  Drake katta shisha devorga yaqinlashdi. "Ha. O'ng burchakda."
  
  "Biologik qurollar qurolga o'xshamasligi aniq. U kofe idishi kattaligidagi kanistrda saqlanishi kerak. Uni PD777 kodi bilan aniqlash mumkin. Tushundimmi?
  
  "Tushunildi". U eshik kodlari paneliga borib, bekor qilish kodini mushtladi. "Hech narsa". U xo'rsindi. "Bu xonada boshqa kod bo'lishi mumkinmi?"
  
  "Menga ma"lumot beraylik. Muammo shundaki, u yerda barcha boshliqlar, texniklar va laborantlar siz bilan birga yotibdi".
  
  "Ruslar, shvedlar va isroilliklar haqida gapirmasa ham bo'ladi. Shoshilmoq".
  
  Hayden jamoa bilan maslahatlashganida Drake tingladi. Hammasi jim, vahimali edi. Keyin Smit o'z xabari orqali baqirdi.
  
  "Sharqiy zinapoyada harakat. Mana ular kelishdi!"
  
  "Men g'arbiy tomonda harakatni aniqladim", dedi Mey. "Shoshilmoq".
  
  "Bu liftlarni ushlab turing", dedi Xeyden. "Bizga ular tez orada kerak bo'ladi."
  
  Drake oynadan otishni o'yladi. Shubhasiz, bu o'q o'tkazmaydigan va potentsial xavfli bo'ladi. Tashqi xonada, shuningdek, har qanday miqdordagi zaharni o'z ichiga olishi mumkin bo'lgan probirkalar va kanistrlar bilan to'ldirilgan shisha shkaflar mavjud edi.
  
  Loren yangi kod deb baqirdi. Drake unga musht tushirdi. Eshik ochildi. U xonaning eng chekkasiga yugurdi, shkafni ochdi va kanistrni qidira boshladi. Hayden ortda qoldi. Har bir jamoa a'zosi orqalarini yopgan holda keyingisini ko'z oldida ushlab turadi.
  
  Drake kanistrdan keyin kanistrdan o'tdi. Har birida qora, qalin harflar va raqamlarning izi bor edi va ular tartibsiz edi. Bir daqiqa o'tdi. Smit zinapoyaga o'q ochdi va Mey bir necha soniyadan keyin xuddi shunday qildi. Hech kim jangga granata yuboradigan darajada ahmoq bo'lmasligini so'rab, ularga hujum qilishdi.
  
  "Tushundim!"
  
  U konteynerni olib, yarim soniya ichida hech bo"lmaganda Amerikani yo"q qila oladigan biologik qurol borligini esladi va uni qo"ltig"iga qisdi. "Ketish vaqti keldi".
  
  Birlashgan holda, ular orqaga chekinishni boshladilar. Dreyk va Xeyden koridorga yetguncha Mey va Smit zinapoyani yopishdi, keyin esa Yorgi va Dal ularni yopishdi. Alisiya lift tugmasini bosgancha Mey va Smit tezda orqaga chekinishdi.
  
  Eshiklar bir zumda ochilib ketdi.
  
  "Tezroq!" - qichqirdi May, tezda burchakda paydo bo'ldi. "Ular mendan bir necha soniya orqada."
  
  U o't ochib, ularni yerga mixladi.
  
  Smit boshqa yo'lni bosib o'tdi, endi uni Dahl qamrab oldi, ikkalasi ham eshiklar tomon chekinishdi.
  
  Va keyin signallar eshitila boshladi, shoxga o'xshash kuchli shovqin quloqlarni to'ldirdi va hislarni haddan tashqari oshirib yubordi.
  
  "Bu nima jinni?" Dreyk qichqirdi.
  
  "Yo'q. O yoq!" Loren baqirib yubordi. "U yerdan ket. Hozir keting u yerdan! Ular shunchaki tizimga biror narsa chiqarishdi. " U pauza qildi. - Ey Xudoyim... bu zarin.
  
  U allaqachon koridor tomidagi va liftning yon teshiklaridan oqib tushayotgan edi.
  
  
  O'ttizinchi bob
  
  
  Drake Sarin nomini tilga olishda qo'rquvning dastlabki to'lqinini bosdi. U bu halokatli ekanligini bilar edi. Men buni ommaviy qirg'in quroli deb bilishini bilardim. U Smit, Yorgi va Kenzi niqoblarini yechganini bilar edi.
  
  Va u shamollatgichlardan oqib chiqayotgan rangsiz, hidsiz suyuqlik deb aytilgan narsani ko'rdi.
  
  "Men bu erda zarin saqlaganiga hech qachon shubha qilmaganman." Hayden Yorgiga hujum qildi. "Ammo bu..." U uning niqobini oldi.
  
  Drake deyarli hamma narsani manipulyatsiya qilish, loyihalash yoki hatto qayta tasavvur qilish mumkinligini bilar edi. Yagona cheklov xayolot edi. Suyuq nerv agenti cheksiz moslashuvchan edi. Endi u bor kuchi bilan Kenzi tomon shoshilardi, lekin u Alisiya va Mey allaqachon u erda bo'lganini ko'rdi. Isroillik ayol niqob taqqan edi, lekin uning ko"zlari allaqachon yumilib, tanasi oqsoqlangan edi.
  
  Sarin dozaga qarab birdan o'n daqiqagacha o'ldirishi mumkin.
  
  "Yo'q", dedi Drake. "Yo'q, yo'q".
  
  Dahl niqobni yuziga to'liq tortib olishga muvaffaq bo'lgunga qadar, Smit hushidan ketib, liftning yon tomoniga sirpanib tushdi.
  
  Lift yuqoriga ko'tarilib, birinchi qavatga qaytdi.
  
  "Nima qilishimiz kerak?" Xayden xabarlar ustida qichqirdi. "Ularda qancha vaqt bor?"
  
  "JSSV?" Loren tabiiy javob berdi. "Kim jabrlandi?"
  
  "Shunchaki la'nati laboratoriya kalamushini yoki shifokorni toping va bizga nima qilish kerakligini ayting!"
  
  Eshiklar ochilganda Kinimaka Smitni yelkasiga ko'tardi. Drake uning yugurib ketayotganini ko'rdi, keyin gavayilik kutayotgan shvedlar, ruslar va isroilliklarni unutib qo'yganini bilib, birinchi bo'lib yugurdi. U shu zahotiyoq barcha yuqori darajadagi shamollatgichlardan xira bug" oqib chiqayotganini ko"rdi. Uning yuragi siqilib ketdi. "Bu erda ham chiqarildi."
  
  "Butun majmua", dedi Loren. "Bu erda mening laboratoriya texnikim bor."
  
  "Menga u kerak emas", deb nafas oldi Kinimaka. "Bizga atropin kerak. Bu la'nati atropin qayerda?
  
  Navbatga yangi ovoz keldi. "Qancha odam yuqtirgan? Va qaysi darajaga?"
  
  Drake hududni ko'zdan kechirdi va qurolini nishonga olib, yashirinishga yugurdi. Alisiya uni qo'llab-quvvatladi. Oldindagi harakat ularni to'xtatishga majbur qildi.
  
  "Bu jahannamga!" Xeyden yig'lardi. "Bizda uchta o'zimiz va o'nlab odamlar laboratoriyada hushidan ketishgan. Siz bu yerga antidot bilan kelishingiz kerak va buni hozir qilishingiz kerak!
  
  "Sarin halokatli", dedi odam. "Ammo o'ldirish uchun bir soat vaqt ketishi mumkin. Biz to'g'ri yo'ldamiz, ishoning. Biz bunga tayyor edik. Ayting-chi, qurbonlar nafas olishda qiynaladimi?
  
  Drake orqasiga qaradi. Hayden bir oz vaqtini tekshirdi. - Ha, - dedi u tomog'ida bir dona bilan. "Ha bu shunday".
  
  Dreyk Dal Kenzi tomon yurganini kuzatib, uni muloyimlik bilan Alisiyadan uzoqlashtirdi va uni quchoqlab oldi. U Kinimakaga tik tikildi. Boshqa hech kim. Boshqa joyda. Dunyo g'oyib bo'ldi va shvedning vijdonida faqat bitta narsa qoldi.
  
  "Mano. Nima qilishimiz kerak?"
  
  Katta gavayi xirillab yubordi. "Atropin va avtoinjektor."
  
  Ovoz darhol javob berdi. "Har bir qavatda tibbiyot xonalari joylashgan. Har bir bo'limda bir nechta antidotlar mavjud va atropin ulardan biridir. U erda siz avtomatik injektorlarni ham topasiz. Uni faqat son mushagiga yopishtiring."
  
  "Men nima qilishni bilaman!"
  
  Drake texnik Kinimakaga qaerga borishni aytishini kutdi, keyin u birinchi bo'lib ketdi. Hech qanday yashirincha aylanib yurmang, stollardan qochmang; bu safar ular o'zlarining halok bo'lgan do'stlarini qo'llab-quvvatlab, ularni qabul qilish uchun ahmoq bo'lgan har qanday yolg'on xalqni chaqirishdi. Zamin hali ham jasadlar bilan to'lib-toshgan edi, endigina bu uxlab yotgan jasadlar o'ralgan, og'riqdan qiynalgan, ba'zilari allaqachon titragan edi.
  
  Kirish eshiklari vayron qilingan. Niqob va kostyum kiygan erkaklar ichkariga shoshilishdi.
  
  Drake stulini chetga surib qo'ydi va keyin xonaning burchaklaridan biridagi tibbiy ko'rfazni ko'rdi. U yugurdi. O'ng tomonda ular o'qqa tutgan Kevlar kiyimida rusning jasadi yotardi. Uning yonida yana ikkitasi yotardi; ular talvasaga tushib, vafot etdilar. Sarin ham ularga qattiq zarba berdi. Kimyoviy chiqarish jangni samarali to'xtatdi va SPIR hali ham biologik qurolga ega edi.
  
  Xeyden qo'lida qurolsiz oldinga yugurdi va tibbiyot xonasi eshigini ochdi. Ichkarida, ularning oldida yaltiroq suyuqlik bilan to'ldirilgan o'nlab ampulalar turardi. Ular aniq belgilangan edi va Kinimaka atropinga qichqirdi; Mai avtoinjektorni chiqarib, to'ldirdi. Dal Kenzi bilan xuddi shunday qilganidan bir necha soniya oldin Kinimaka Smitning yuziga igna sanchdi. Alisiya va May Yorgi bilan muomala qilishdi, keyin esa jamoa chog"lanib, holsizlanib, yuraklarini to"ldirgan umid shu qadar umidsiz bo"lib tuyulganidan qo"rqib ketdi.
  
  Daqiqalar o'tdi. Drake Kinimakaga o'girildi. "Endi nima bo'lyapti?"
  
  "Yaxshi, atropin zarin ta'sirini bloklaydi. Ular orqaga qaytishlari kerak."
  
  "Yon ta'sirlarni kuzating", dedi texnik. "Asosan gallyutsinatsiyalar. Ammo bosh aylanishi, ko"ngil aynishi, ko"rishning xiralashishi...".
  
  - Xavotir olmang, - dedi Alisiya. "Team SPEAR uchun pub tushligidan yomonroq narsa yo'q."
  
  "Og'iz quruq. Yurak tezligining oshishi..."
  
  "Ha."
  
  Yana bir necha daqiqalar o"tdi va Dreyk ojizlik bilan Yorganing yuziga tikilib, unga hech bo"lmaganda bir tomchi hayot qaytishini yuz marta tiladi. Xeyden texnikdan zarinni tizimdan olib tashlash va hammaga niqoblarini olib tashlashga ruxsat berishlarini so'radi, ammo vaziyat deyarli nazorat ostida emas edi. Zarinni kim qo'yib yuborgan bo'lsa, boshqa rejalari ham bo'lishi mumkin.
  
  "Biz ham hozir tizimdamiz", deb ishontirdi Loren. "FQB ma'lum vaqtdan beri bu ishni o'rganib kelgan bir nechta yuqori darajali kompyuter olimlarini hibsga oldi."
  
  "Boshqa maxsus kuchlar guruhlari haqida biron bir yangilik bormi?" - soʻradi Xayden.
  
  "Biz shunday deb o'ylaymiz. Men faqat tasdiq olaman. U yerda hammasi biroz chalkash".
  
  Drake Yorgining yuziga, niqobining o'ng tomoniga silab qo'ydi. "Menga bu haqda aytib bering".
  
  Rus qo'llarini ko'tarib, biroz qo'zg'aldi. Uning ko'zlari ochilib, Dreykga ma'nosiz tikildi. U yo"talib, niqobini yechmoqchi bo"ldi, lekin Dreyk uni joyida ushlab turdi. Atropin bilan yoki atropinsiz, hech narsani tasodifga qoldirmaslik yaxshiroqdir. Smit ham kurashdi, keyin esa Kenzi; Dahl uzoq va eshitiladigan yengil nafas oldi. Jamoa qisqa, zaif tabassum bilan almashish imkoniyatidan foydalandi.
  
  "Keling, ularni havoga ko'taraylik", dedi Xeyden. "Bugungi ishimiz tugadi."
  
  Lauren yana aloqaga chiqdi. "Ularda hammasi yaxshimi? Ularning hammasi?" U hali ham kim yuqtirganini bilmas edi.
  
  "Hozircha yaxshi, sevgim", dedi Drake. "Garchi shifokor ularni tekshirsa yaxshi bo'lardi."
  
  "Bizda ularning o'nlablari bor."
  
  "Men hozir sizning oldingizga kelaman", dedi Xeyden.
  
  Jamoa qayta yig'ilib, bir-birlariga eshikdan chiqishga yordam berishdi. Xeyden biologik qurolni ko'kragiga mahkam ushladi, kimga ishonishini hozir ham bilmas edi. U Lorenga xabar orqali savol berdi.
  
  "Uni Dallasdagi xavfsiz joyga olib borish kerak", dedi Loren. "Mana menda tafsilotlar bor. Ular sizni kutishmoqda".
  
  Xeyden niqobi ortidan charchagan ko'zlari bilan Drakega tikildi.
  
  Bu hech qachon tugamaydi.
  
  Drake nima haqida o'ylayotganini aniq bilardi. Favqulodda vaziyatlar bo'limiga borib, niqoblarini echib, Lorenni topishganda, ular biroz dam olishni boshladilar. Dreyk unga issiq kofe olib kelganidan xursand bo'ldi va Alisiya bir shisha suv uchun ko'pirdi. May undan stakanni oldi, bir qultum oldi, keyin uni ishlatilgan shishadan bir qultum olishga taklif qildi.
  
  Kenzi qo"l cho"zib, maydan oldi va xo"rsindi. "Nega men to'rttangizni ko'raman?"
  
  Alisiya suvini qaytarib berdi. "Demak, hali tirikmi? Hoy, bu uchlik deb hisoblanadimi?
  
  Drake qaradi. "Siz bir narsani bilasizmi? Bu ishni tashlab ketish vaqti kelganida, ikkovingiz bir-biringizni ranjitishni bas qilganingizda bilaman. O'shanda men nafaqaga chiqaman."
  
  Loren bir lahzaga Smitdan uzoqlashdi, chunki uning markaziy aloqa tizimiga ma'lumotlar to'lqini tushdi. Bunga Vashingtondagi jirkanch yigitning aloqalari, Dallasdagi mahalliy operatsiya va kamroq darajada Mudofaa vaziri kiradi.
  
  U ulanishdan foydalanishi mumkinligini eslashdan oldin guruhni tinglash uchun qo'lini silkitdi. "Hey, uh, yaxshi, salom. Men sizga Dallasdagi manzilni aytaman va siz yo'lda bo'lishingiz kerak. Ushbu biologik qurollar tabiatda qancha uzoq qolsa, xavf shunchalik kuchayadi. Endi bizda biroz aniqlik bor. Laboratoriyada ishlaydigan deyarli har bir kishiga ta'sir qilish uchun yuborilgan asl trankvilizator Geronimo tobutini ochishingiz bilanoq ortiqcha kod orqali ishga tushirilganga o'xshaydi. Ular bu kult hozir ham mavjud emas deb o'ylashadi, lekin hech bo'lmaganda bir kishi ular uchun ishlayotgan bo'lishi mumkin. Sarin ham xuddi shu kod va, shubhasiz, o'sha odam tomonidan faollashtirilgan. Insayder? Balkim. Ammo unutmangki, signal ichkariga kirishi uchun biz laboratoriyaning himoya ekranlarini olib tashlashimiz kerak edi.
  
  "Uxlayotgan agent o'z vazifasini bajarmasdan oldin odamlar ketmasligiga ishonch hosil qilishingiz kerak", dedi Xeyden.
  
  "Uning ustida. Lekin bu hammasi emas. Jasadlar hisoblab chiqildi". U nafas oldi. "Bizning laboratoriya xodimlarimiz va begunoh fuqarolarimiz yaxshi ish qilishdi. Ularning barchasi atropinga javob beradi. Taxminlarga ko'ra, ular polda uxlaganlari uchun ular faqat zaif dozalarni qabul qilishgan va yordam tezda kelgan. Endi identifikatsiya qilish bilan bog'liq muammo yo'q, lekin biz ruslar va shvedlarning pozitsiyalarini bilganimiz uchun, biz haqmiz deb taxmin qilishimiz kerak. Uch nafar rossiyalik halok bo"lgan, ikki nafari bedarak yo"qolgan. Ikki shved halok bo'ldi, biri bedarak yo'qoldi. Va uchta isroillik halok bo'ldi, ikkitasi bedarak yo'qoldi.
  
  "Ular atropin olishmadimi?" - xavotirlanib so"radi Dal.
  
  "Albatta, ular buni qilishdi, lekin tinch aholidan keyin. Va bu haqiqatan ham ularga tajovuzkorroq zarba berdi.
  
  Bu vaqtda Smit, Yorgi va Kenzi oyoqqa turib, dam olgan va harakatga intilgan ko'rinishda edi. Drake, bu yuqorida aytib o'tilgan yon ta'sirlardan biri bo'lishi mumkinmi, deb hayron bo'ldi.
  
  "Yorgi", dedi u. "Alisiyaga qarang. Nimani ko'ryapsiz?"
  
  Rus jilmayib qo'ydi. "Muzqaymoq va issiq chili?"
  
  Dreyk jilmayib qo'ydi. "U yaxshi".
  
  Alisiya chuqur qovog'ini chimirdi. "Bu nimani anglatadi. Yogi? Yogi? Qani, do'stim. Bilasizmi, men sizni yaxshi ko'raman, lekin agar loviyani to'kib tashlamasangiz, men sizni o'ldirishim kerak."
  
  Drake uni kutib turgan mashinalar tomon tortdi. "Yaxshi, sevgilim, siz uning fikrini isbotladingiz."
  
  
  O'TIZ BIRINCHI BOB
  
  
  Tezlik ularning tanlovi, qutqaruvchisi, Xudosi va hozir tirik qolishning eng yaxshi usuli edi.
  
  Ular Dallasga ketayotganda ularni nima kutayotgani haqida xayolga ham kelmagan. Qancha politsiyachi yordam bergani muhim emas edi; Qanchalik ko'p FBI SUV va SWAT furgonlari marshrutda bo'lishidan qat'i nazar, ular duch kelgan odamlar dunyodagi eng yaxshi odamlar edi va ular chiqish yo'lini topdilar.
  
  Ular aslida kim uchun ishlaganiga qarab.
  
  Drake ularga Dallas bo'ylab qisqa sayohat uchun taqdim etilgan transport vositalarini - to'rt g'ildirakli hukumat tomonidan chiqarilgan ikkita mashinani ko'rdi va tormozni bosdi.
  
  "Bu haqiqatan ham ishlamaydi."
  
  Avtoturargoh va undagi narsalarni eslab, chiqish yonidagi bir-ikkita to"xtash joyi tomon bosh irg"adi.
  
  "Ular qiladi".
  
  Loren roziligini bildirdi. "Men FQBdan buni tekshirishni so'rayman."
  
  "Tez". Drake allaqachon o'sha tomonga ketayotgan edi. "Hammasi? Yuklang. Tez orada bizga barcha o'q-dorilar kerak bo'ladi."
  
  Markazda Xeyden bor ekan, ular mashinalar tomon yugurishdi, qora ayyor rangli Dodge Challenger va kapot bo'ylab ikkita oq chiziqli och ko'k Mustang. Dahl Mustangni o'zgartirdi, bu ajoyib edi, chunki Drake Challengerni xohlagan. Politsiya mashinalari Dallas shahar markazi bo'ylab marshrutni tozalashga hozirlik ko'rishdi. Vertolyot yaqin atrofda uchib, uni SWAT guruhlari urib tushirish ehtimoli yuqori ekanligi haqida ogohlantirdi. Ikkala mashina ham xakerlik hujumi uchun yetarlicha yangi edi - FBIga kalitlar kerak emas edi.
  
  Drake yo'lovchi o'rindig'ini egallagan Yorgi, Hayden, Alisiya va Mey bilan birga ko'tarildi. U xursand jilmayib motorni ishga tushirdi.
  
  "Bu, - dedi u, - men ertalab oltidan oldin to'shakdan turaman."
  
  Alisiya bunga e'tibor bermadi. Uning bolaligiga o"rganib qolgan va buni hammaga bildirgan.
  
  Drake dvigatelni ishga tushirdi. Dahl uning yonidan Mustangni ishga tushirdi va ikkalasi ikki qatorli derazalar orqali tirjayishdi.
  
  Xeyden o"rindig"ining orqa tomonidagi kanistrni taqillatdi. "Biologik qurollar".
  
  "Mmm, ha. Yaxshi."
  
  U o"zini polga bosib, rulni burib, mashinani to"xtash joyining tor joyiga boshqarib, chiqishga otildi. Mashina tekis bo'lmagan yo'lakda, oldingi ko'taruvchi va orqadagi qirib tashlandi. Uchqunlar uchib ketdi.
  
  Dreykning orqasida Dahl uning old oynasida uchqunlar miltillaganini va uni bir soniya davomida olovga yutib yuborganini ko'rdi. Ma'lum bo'lishicha, u baxtli emas edi.
  
  "Kinell, Drake. Siz bunga kirishga harakat qildingizmi? "
  
  "Faqat hayda," deb javob berdi Xeyden. "Xavfsiz bino atigi to'qqiz daqiqalik masofada."
  
  "Ha, balki poyga yo'lida", dedi Smit. "Ammo bu Dallas va bu ikkisi poygachi emas."
  
  - Otishni xohlaysizmi, Lancelot? Drake xo'rsindi. "Bu shvedning ustiga chiqing va uni olib keting."
  
  "Muhim emas".
  
  - Jahlingiz bormi? Alisiya qo'shildi. - Albatta yo'q, Lancelot.
  
  - Mayli... - Xayden yana urinib ko'rdi.
  
  Lorenning ovozi o'zinikini bosib ketdi. "Dushman yaqinlashmoqda," dedi u, keyin: "O'q bo'lmang, Lancelot."
  
  Dreyk rul boshqaruvini nozik sozlash va yo"lning ikkala bo"lagidan foydalanish orqali sezilarli darajada burilishdan o"tdi. Oldinda politsiya mashinasi boshqa haydovchilarning yo"lini kesib o"tishiga to"sqinlik qilib turardi. Challenjerlar chorrahadan tez o"tib ketishdi, hozirda ko"p qavatli binolar qurshab olgan. Mustang yarim soniyadan so"ng yugurib o"tib, Dodgening orqa qanotini sezmay qoldi. Drake orqa ko'zgusiga qaradi va u faqat Dalning siqilgan tishlarini ko'rdi.
  
  "Endi men akula ta'qib qilish nima ekanligini bilaman."
  
  Oldinda qolgan ruslar, shvedlar va isroilliklar kontingenti bor edi, ularning barchasi bitta vazifaga ega edi - Amerikaning oziq-ovqat ta'minotini yo'q qilish uchun maxsus ishlab chiqilgan biologik qurolni olish.
  
  "Nega biz uni yo'q qilmaymiz?" - dedi Kinimaka tutqichdan ushlab.
  
  "Bu adolatli savol", dedi Dahl.
  
  "Bu shunday", dedi Loren. "Ammo menga hozirgina protokollar borligini aytishdi. Protseduralar. Buni noto'g'ri qilsangiz, o'zingizni va boshqalarni o'ldirishingiz mumkin."
  
  Oldinda keskin burilish paydo bo'lganda, Drake gazni engillashtirdi. Yana bir bor politsiya boshqa barcha marshrutlarni yopib qo'ydi va u mashinani burchakda chiroyli tarzda aylantirdi, shinalarni tashladi va qizil chiroqda tezlikni oshirdi. Dahl undan bir necha fut orqada edi. Piyodalar ko'chalarda saf tortdilar, imo-ishoralar bilan qamashdilar, lekin politsiya ularni megafon bilan ushlab turdi. Drake har doim ba'zilar quloq solmasligi mumkinligini yaxshi bilardi.
  
  "Politsiya bularning hammasini hal qila olmaydi", dedi Xeyden. "Sekin bo'ling, bolalar. Bizda besh daqiqa qoldi."
  
  Shu payt yon ko"chadan pikap uchib kelib, beparvo politsiyachini urib yuborishiga sal qoldi. U ularning yo'liga burilib, keyin ularga yetib oldi. Yorgi allaqachon derazasini ag'darib yuborgan edi, Mai esa orqa tomondan oynani sindirib tashladi.
  
  Kumush rangli F-150 pikap mashinasi yaqinlashgan sari qadamini tashladi. Rulda o"tirgan tirjaygan chehra ularga tikilib, yo"ldan ikki barobar ko"proq kuzatdi. Yorgi o"rindiqqa suyanib o"tirdi.
  
  "Yo'q, yo'q, yo'q. Bu yaxshi emas. Men uni bilaman. Men uni bilaman. "
  
  Drake tezda qaradi. "Menimcha, u rossiyalik og'ir atletikachiga o'xshaydi."
  
  "U Olimpiadada edi", dedi Yorgi. "Bu u Rossiyadan chiqqan eng yaxshi harbiylardan biri bo'lgan harbiy maxfiy qotil bo'lishidan oldin edi. U Olga."
  
  Piyodalar klasteri tez ketayotgan mashinalar oldiga chiqqach, Drake sekinlashdi, ularning ko'pchiligi uyali telefonlarini ko'zlaridan bir necha santimetr uzoqlikda ushlab turishdi.
  
  - Olga?
  
  "Ha, Olga. U afsona. Siz u haqida hech qachon eshitmaganmisiz?
  
  "Bu kontekstda emas. Yo'q".
  
  Kumush rangli F-150 keskin burilib, Challengerning yon tomoniga urildi. Adashib yurgan suruvdan ozod bo'lgan Dreyk yana gazga bosdi va oldinga otildi, Challenger qoniqarli bo'kirish bilan javob qaytardi. Olga orqa uch chorak qanotni maqsad qilib, yana bir burilish qildi, lekin bir necha dyuymga o'tkazib yubordi. Uning F-150 boshqa tarafga, to'g'ridan-to'g'ri Drake va Dahl o'rtasida o'tdi. Shved uning orqasidan Mustangni manevr qildi.
  
  "Men buni uddalay olmayman", dedi u. "Juda xavfli."
  
  "Men uni otib tashlay olmayman", dedi May. "Bir xil muammo".
  
  "U qanday qilib qochishni kutmoqda?" Kinimaka bu haqda o'yladi.
  
  "Olga yengilmas", deb ishontirdi Yorgi. "Va u hech qachon muvaffaqiyatsizlikka uchramaydi."
  
  "Bu uning uchun juda yaxshi", dedi Alisiya. "Ehtimol, siz ikkalangiz bir matras ostiga yashirinib qolarsiz."
  
  Oldindan uchta mashina tezlikda o'tdi, boshqa mashinalar katta darajada to'sib qo'yilgan va piyodalar politsiya sirenalarining doimiy faryodlari bilan ogohlantirilgan. Dreyk Haydenning ko'rsatmalariga amal qildi, Hayden esa portativ o'tiradigan joy ekraniga yopishib o'tirdi.
  
  Drake uning oldida uzoq masofani ko'rdi.
  
  "Men bilan qoling, Dal", dedi u. "Qichqonni burchakka surib qo'ying."
  
  U yo"lning o"rtasini ushlab, tezlashdi. Adashgan avtomobil haqiqatda yon ko'chadan chiqib keta boshladi, biroq haydovchi ta'qib kelayotganini ko'rib, to'xtab qoldi. Drake bolg'ani pastga tushirib, Olga va Dahlni orqasidan kuzatib turdi. Dvigatellar gurillab, shinalar gurillay boshladi. Shisha do"konlar va ofis binolari xuddi tumanga tushgandek chaqnab ketdi. Piyodalar suratga tushish uchun yo"lga otildi. Politsiya mashinasi ta'qibga qo'shilib, Olga bilan birga tortdi, shunda Drake endi uning orqa ko'rinishida ikkita mashinaga ega edi.
  
  "Uch daqiqa", dedi Xeyden.
  
  - Qurollaringizni oling, odamlar, - dedi Alisiya.
  
  "Umid qilamizki, rus kaltak tinchgina ketmaydi", dedi Kenzi.
  
  Yorgi Dreykning yonida qattiq yutindi.
  
  Keyin, oldinda, eng g'alati va eng dahshatli narsa sodir bo'ldi. Shakllar yo"lning o"rtasiga yugurib kelib, bir tiz cho"kib, o"t ochishdi.
  
  O"qlar "Chellenjer"ning old qismidan teshib o"tib, metallga urildi va murvatlarni teshib o"tdi. Havoga uchqunlar uchib ketdi. Drake mashinani mutlaqo to'g'ri haydadi.
  
  "Jin palubasiga uring!" - qichqirdi u.
  
  Ko'proq kadrlar. Politsiya otishmachilarni to"xtatish uchun piyodalar yo"lagidan otilib chiqdi. Tinch aholi panoh topishga intildilar. SWAT guruhi qopqoqni tark etdi va politsiya bilan yugurdi, qurollar nishonga olingan, ammo yo'lning narigi tomonidagi odamlarni urib yuborish ehtimoli tufayli foydalanilmagan.
  
  Dreykning old oynasi portladi, shrapnellar uning kurtkasi, yelkalari va tizzalariga tushdi. O"q uning qulog"ining o"ng tomonidagi bosh suyagiga tegdi. Yorkshireman yana ikki soniya kutib turdi, otishmachilarga yana safga chiqishga ruxsat berdi va keyin Challengerni katta kuch bilan burib yubordi.
  
  Olga F-150 ni otishma chizig'ida qoldirib ketish.
  
  U o'zi rulni burab, politsiyachining o'ng tomoniga urdi, lekin o'qlar hamon tegdi. Uning yonida o"tirgan erkak birdan oqsoqlanib qoldi; qizil mashinaning ichki qismini suv bosdi. Yana bir rus o"ldi, bittasi qoldi.
  
  Dahl to'satdan o'zini to'g'ridan-to'g'ri olov chizig'ida topdi.
  
  Ammo o'sha paytda otishmalar yaqinlashib kelayotgan politsiya va SWATga e'tibor qaratishgan, ulardan faqat ikkitasi o'girilib, yashirincha o't ochishgan va qochishga tayyorgarlik ko'rishgan. Drake olomonni teshib o'tgan o'qlarni ko'rdi, bu odamlar, ehtimol isroilliklar - tinch aholiga nisbatan nafrat bilan munosabatda bo'lishlarini ko'rdi.
  
  "Hammasi bilan do'zaxga", dedi u. "Bunga toqat qilib bo'lmaydi."
  
  "Dreyk!" Xayden ogohlantirdi. "Ikki daqiqa".
  
  May uning yelkasidan ushlab oldi. "Buni qilish kerak."
  
  Drake gaz pedalini bosib, mashina va qochib ketayotgan jangarilar orasidagi yerni yutib yubordi. Yorgi bir derazadan, Mai ikkinchi derazadan tashqariga chiqdi. Qurollarini nishonga olib, ular o'lik to'g'ri ko'cha bo'ylab uchtadan o'q uzdilar, boshqa qurbonlar bo'lmadi va qochib ketayotgan odamlarni tashladilar.
  
  Drake ularning yiqilib tushishidan qochib, keskin burilib ketdi.
  
  "Yovuzlar."
  
  Orqa ko'zguda politsiyachilar ularni qo'lga olishdi. Keyin Olga va Dal qaytib kelishdi, imkoni boricha yugurishdi, yo'lning markazida bir-birlarini yugurishdi. Olga mashinasi qonga belangan, old oynasi yo"q, qanotlari, yon tomonlari va faralari singan, rezina shinalardan biridan tushib ketgan. Lekin u baribir, bo'ron kabi chidamsiz keldi.
  
  "To'qson soniya", deb o'qidi Xeyden.
  
  "Qaerda?" - Men so'radim. - so"radi Drake.
  
  U manzilni baqirib yubordi. "Keskin o'ngga, keyin chapga buriling va bino sizning oldingizda, yo'lni to'sib qo'yadi."
  
  "Boshqa eslatmada", - deb aralashdi Loren. "Jangni isroilliklar tark etdi. Va poyga."
  
  "Ruxsatsiz", dedi Kensi. "Men o'ylaganimdek. Hukumatimiz ishtirok etganida bu hech qachon sodir bo'lmasdi".
  
  Dal ko'zini yo'ldan uzmadi. "Sizdan kelgan narsa meni hayratda qoldiradi."
  
  "Bo'lmasligi kerak. Men ular begona tuproqda harakat qilmaydi, o"ldirmaydi, mayib qiladi, demayman. Do'stona hudud. Aytmoqchimanki, ular buni ochiqchasiga qilishmaydi".
  
  "Oh, bu mantiqiyroq."
  
  Drake tormozni bosgancha tezligini pasaytirdi va bo"kirgan Challenjerni keskin o"ngga burdi. Deyarli narigi chekkaga yetib borarkan, u dvigatelni yoqdi va shinalarning tortishish uchun qichqirayotganini eshitdi. Oxirgi daqiqada ular shag'alni ushlab, tupurishdi va mashinani oldinga siljitishga yordam berishdi. Umid shuki, Dahl Olga himoyachisini burilishda turtib yuborishi mumkin edi, lekin rossiyalik juda aqlli va beparvolik bilan burchakni kesib, oldinga chiqib oldi. Axlat qutisi uning orqasidan yuqoriga sakrab, old tomonga urildi.
  
  "O'ttiz soniya", dedi Xeyden.
  
  Keyin hamma narsa do'zaxga ketdi.
  
  
  O'ttiz ikkinchi bob
  
  
  Olga hamma narsani xavf ostiga qo'yib, tezda Challengerning yukxonasiga yaqinlashdi.
  
  Drake chap burilish tezlik bilan yaqinlashayotganini ko'rdi va mashinani burish uchun tayyorlandi.
  
  Shuncha vaqt davomida uning xayolida qolgan oxirgi shved qayerdadir, degan xavotir bor edi. Ammo u hech qachon ko'rinmadi.
  
  Hali ham.
  
  Askar qo'lida mash'um ko'rinishdagi avtomatni qurol bilan ushlab, og'riqdan qiyshaygan qonli yuzi bilan do'kondan sakrab tushdi. U og'riqli edi, lekin u missiyada qoldi. Yana bir ruxsatsiz hujum. Maxsus kuchlar odamlarini ishlatadigan yana bir uchinchi tomon.
  
  Drake darhol javob berdi. Variantlar qanday edi? Go'yo chap qanotga xavfli o'tib, Challengerni yangi tor ko'chaga to'liq moslashtirmoqchi bo'lsa, u hujumchi shvedga zarba berishi mumkin edi. Bu yagona o'yin bo'lib, u odamning halokatli qurolga egaligini hisobga olmagan.
  
  Hayden va Yorgi mashinaning narigi tomonida o'tirishardi. Shvetsiyalik mashina yon tomonga sirg'alib o'tib ketayotganda, u butun mashinani purkamoqchi bo'lganga o'xshardi. Barmog'i taranglashdi. Drake rulni mahkam ushlab, o"ng oyog"i gazni kerakli tezlikda bosgancha tirishdi.
  
  Shved deyarli bo'sh o't ochdi - mashinaning dumi unga tegishi kerak bo'lganidan bir necha soniya oldin.
  
  Va keyin Olga bor kuchi bilan suzayotgan Challengerga urilganda butun dunyo aqldan ozdi, ag'dardi. U bir oz sekinlashmadi. U mashinasini Dodjning yon tomoniga urib yubordi, natijada uning aylanib ketishi shvedni ezib tashladi va uning jasadini yo"lning yarmiga o"tkazib yubordi. Dreyk mashina aylanayotganda to"g"risini ko"ra olmay, rulni ushlab oldi; ikki burildi, keyin u baland bordyurga borib, ag'darildi.
  
  U tomga urildi, hali sirg'anib, do'kon oldiga urilib ketgunga qadar betonni qirib tashladi. Shisha sinib, yomg'ir yog'a boshladi. Drake muvozanat uchun kurashdi. Alisiya hayratda qoldi, Yorgi esankirab qoldi.
  
  Olga tormoz bosdi va qandaydir tarzda F-150 ni to'satdan to'xtatishga muvaffaq bo'ldi.
  
  Drake uni teskari oynada ko'rdi. Derazalar har tomondan singan, lekin yoriqlar juda kichik edi, hech kim osongina o'rmalab o'ta olmaydi. U Mayning xavfsizlik kamarini yechib tashlaganini eshitdi. U uning chaqqonligini bilar, lekin orqa derazadan sig"ishiga ishonmasdi. Ular o'zlarini himoya qila olmadilar.
  
  Olga ular tomon qadam tashladi, uning ulkan qo'llari va oyoqlari ishladi, yuzi shunchalik g'azabga to'laki, butun dunyoga o't qo'yishi mumkin edi. Qon uning yuzlarini qopladi va bo'ynidan barmoqlariga oqib, polga tomildi. U bir qo"lida avtomat, ikkinchi qo"lida raketani ushlab turardi. Drake tishlari orasiga qisilgan zaxira jurnalni va uning yonida harbiy pichoqni ko'rdi.
  
  Bo'shliqni yopib, u tinimsiz edi. O'limga yaqinlashish. Uning ko'zlari hech qachon pirpiramasdi. Bug' va endi uning orqasidan mashinadan olov chiqdi, uning qomatini yaladi. Keyin Dreyk ko'k chiroqni ko'rdi va Mustang kelganini angladi. U Olga jilmayganini ko'rdi. U jamoaning boshqa mashinadan sakrab tushganini ko'rdi.
  
  Olga bir tiz cho"kdi, raketani o"zining ulkan yelkasiga yo"naltirdi va teskari qaragan Challenjerni nishonga oldi.
  
  Keyin u biologik qurolni yo'q qiladimi?
  
  U buni yo'qotdi. Bu iblis yuzining orqasida hech qanday mantiqiy fikr yo'q.
  
  Ular ojiz edilar. Orqa o'rindiqda o'tirgan ayollar endi o'zlarini bo'shatib, manevr qilish uchun joy topishga harakat qilishdi. Ular nima bo'layotganini ko'rmadilar va Drake ularga aytmadi. Ular bu haqda hech narsa qilishning iloji yo'q edi.
  
  Olga tetikni bosdi va raketa yonib ketdi.
  
  Do'stlar, oila, biz shunday ketamiz ...
  
  Torsten Dal dahshatli qo'chqordek yo'l oldi; bor kuchi bilan bor kuchi bilan yugurib, orqadan Olgaga urildi. Raketa uchiruvchisi sirpanib ketdi, o"q-dorilari burilib, boshqa traektoriya bo"ylab o"q uzdi. Dahlning o'zi vaziyatni saqlab, hayotidagi eng kuchli zarbani boshdan kechirgan bo'lishi kerak, chunki Olga qimirlamadi.
  
  Shved dunyodagi eng mustahkam g'isht devoriga boshi bilan yugurdi.
  
  Dahl burni singan holda chalqancha yiqilib, hushidan ketib qoldi.
  
  Olga ajoyib hujumni payqamay, aqldan ozgan shvedni uzoqlashtirdi. U yangi tog"dek ko"tarildi, raketani yerga uloqtirdi va bir qo"li bilan avtomatni ko"tardi, pastdan hamon qon tomchilab, polga sachramoqda.
  
  Drake bularning barchasini ko'rdi va Yorgini, keyin Xeydenni itarib yuborish uchun o'girildi. Uning boshi hamon aylanayotgan edi, lekin u Alisiyaning ko'zini tutishga muvaffaq bo'ldi.
  
  - Biz yaxshimizmi? U nimadir noto"g"ri ekanini bilardi.
  
  "Men Dalning Olgani bor kuchi bilan urganini va hushidan ketib orqaga qaytganini ko'rdim va u zo'rg'a payqab qoldi."
  
  Alisiya arang nafas oldi. "Jin ursin. Men".
  
  "Va endi uning avtomati bor."
  
  Hayden ozod bo'ldi. May uning orqasidan sakrab, kichik bo'shliqdan siqib chiqdi. Drake ortiga o'girilib, ko'zguga qaradi, hatto o'zining kichik derazalari orqali siqib chiqishga harakat qildi. Olga qurolni tekisladi, yana jilmayib qo'ydi, bo'sh qo'lini ko'tardi va tishini og'zidan tortib, erga tashladi. Shu payt Dalning qolgan jamoadoshlari yetib kelishdi.
  
  Va ulardan biri Mano Kinimaka edi.
  
  Gavayi, haqiqiy uslubda, oyoqlarini yerdan uzib, qo'llarini cho'zgan holda, mushak va suyak to'pini parchalab tashlagan odam o'qini to'liq tezlikda uchirdi. U Olga yelkasiga aniq, Dahldan yaxshiroq urdi va qattiq siqdi. Olga olti fut oldinga chayqalib ketdi va buning o'zi mo''jiza edi.
  
  Kinimaka rusga qaragancha oldinga o'girildi.
  
  Pulemyot polga tushib ketdi.
  
  Drake lablarini o'qidi.
  
  "Siz tiz cho'kishingiz kerak, kichkina odam."
  
  Kinimaka Olga mohirlik bilan chetlab o'tgan pichan mashinasini Drake o'ylagandan ham tezroq silkitdi. Shunda uning mushti Manoning buyragiga chuqur urildi va Gavayi bir zumda tizzasiga yiqilib, nafasi tiqilib qoldi.
  
  Kenzi va Smit jang maydoniga etib kelishdi. Drake bu etarli bo'lmaydi degan tuyg'uni silkita olmadi.
  
  Qornidagi eti yirtilgunicha, chanoq suyagi g"ijirlaguncha burishib ketdi. U mashinadan tushib, yangi qonga e'tibor bermadi. Xaydendan boshqa hammaga signal berib, u jang tomon oqsoqlana boshladi, chunki ular atrofida sirenalar yangradi, ko'k chiroqlar uning ko'rish maydonini to'ldirdi, odamlar, politsiyachilar va askarlar shovqini havoni to'ldirdi.
  
  U ko'cha bo'ylab Olgaga yaqinlashdi. Rus Smitni qorniga otib yuborganiga e'tibor bermadi; u Kenzini sochidan ushlab chetga tashladi. Qo"ng"ir tuplar rusning qo"lida changallagancha qoldi, Kenzi esa hayratda qoldi, ag"dardi va ariqdan pastga dumaladi, go"shtini yechib tashladi. Shundan so"ng Olga qo"lini Smitning bilagiga urib, qurolni yerga urdi va askarning qichqirig"iga sabab bo"ldi.
  
  "Menga qarata o'q otyapsizmi? Qo"lingni yulib, qonli uchi bilan bo"g"ib o"ldiraman".
  
  Drake kuchini yig"ib, uning orqasidan urib, buyrak va ko"kragiga uchta zarba berdi. U qurolini ishlatgan bo'lardi, lekin halokatda uni yo'qotdi. Olga hujumni sezmadi ham. Bu xuddi daraxt tanasiga urilgandek edi. U atrofga qaradi, qurol-yarog" qidirdi.
  
  U buni ko'rdi.
  
  May yugurdi, uning ortidan Alisiya, keyin choyshabdek oppoq Yorgi yugurdi. Drake raketani olib, uni boshi ustiga ko'tardi va bor kuchi bilan rusning orqa tomoniga tushirdi.
  
  Bu safar u ko'chib ketdi.
  
  Bahaybat tog" bir tizzasiga qulab tushganida Kinimaka yon tomonga sakrab tushdi. Zaxira jurnali tishlaridan tushib ketdi. RPG uning kamaridan tushib ketdi. Drake og'ir nafas olib, qurolini tashladi.
  
  Olga o'rnidan turdi, orqasiga o'girildi va jilmayib qo'ydi. "Seni betonga tashlamaguningizcha oyoq osti qilaman."
  
  Drake gandiraklab ketdi. Olganing zarbasi uning sonini bosib, tanasining bir chetidan ikkinchi chetiga og'riq portlashini yubordi. Alisiya suvga kirdi, lekin havoga uchib ketdi va Kenziga urdi. Kinimaka boshi bilan o'rnidan turdi va uni to'g'ridan-to'g'ri dumbasiga yubordi. Smit tanaga son-sanoqsiz, keyin esa tomoq va burunga uchta zarba berdi va Olga kulib yubordi.
  
  "Oh, rahmat, bolam, menga balg'amni olib tashlashga yordam berganing uchun. Yana bitta, iltimos."
  
  U Smitning zarbasiga yuzini ochdi.
  
  Alisiya Kenziga turishga yordam berdi. Politsiyachilar ular tomon shoshilishdi. Drake o'zini tuta olmadi, ular uzoqroq turishlarini xohlardi. Bu qon to'kilishiga aylanishi mumkin. U o'rnidan turmoqchi bo'ldi va bir oyog'ida muvaffaqiyat qozondi.
  
  Olga Smitni tomog'idan ushlab, chetga tashladi. Kinimaka Olganing oyog'i ostidagi ulkan boshini chayqadi va uning qalin sonlariga yarim o'nlab aql bovar qilmaydigan zarbalar berdi.
  
  U Kinimakaning boshiga musht tushirdi va uni pastga tushirdi. U Dreykning navbatdagi hujumini qaytardi va uning qulog'i, o'ng ko'zi va peshonasidagi son-sanoqsiz kesilgan va ko'karishlar qon bemalol oqayotgan bo'lsa ham, uni orqaga yiqitdi. Uning qornida Smit otib tashlagan teshik ochildi va Drake bu uni to'xtatishning bir yo'li bo'lishi mumkinmi, deb o'yladi.
  
  May Olganing e'tiborini tortdi. "Menga qarang", dedi u. "Menga qara. Men hech qachon mag'lub bo'lmaganman ".
  
  Qiziqish izhori qonli shaxtani kesib o'tdi. "Ammo siz mening ter bezlarimdan boshqasi emassiz. Siz super qizmisiz? Ajoyib ayol? Skarlett Yoxanssen?
  
  "Men May Kitanoman."
  
  Olga Smitni va yaqinlashib kelayotgan Alisiyani chetga surib, noqulay tarzda oldinga siljidi. May cho"kkalab o"tirdi. Olga o'pkaladi. May uzoq, uzoqda raqsga tushdi va keyin Olganing o'ng yelkasiga ishora qildi.
  
  "Men sizni chalg'itganda, do'stim Yorgi sizni yo'q qiladi."
  
  Olga hayratlanarli darajada tez ortiga qaytdi. "Nima..."
  
  Yorgi raketani yelkasiga bog"lab, oxirgi granataning to"g"ri joylashishiga ishonch hosil qildi va to"g"ridan-to"g"ri Olganing tanasiga qarata o"q uzdi.
  
  Drake egilib qoldi.
  
  
  O'ttiz uchinchi bob
  
  
  SPEAR jamoasi keyinchalik g'oyib bo'ldi. Biologik qurolni topshirgandan so'ng, ular jinoyat sodir bo'lgan joydan uzoqlashtirildi va g'ayritabiiy sokin shaharning markazidan FQBning qishloqdagi eng xavfsiz uylaridan biriga olib ketildi. Bu ferma edi, xavfsizlik nuqtai nazaridan kichik, lekin shunga qaramay, o'z uyi, otxonalari va marjonlari bor edi. Ular illyuziyani sotish uchun otlarni va ularni o'rgatish uchun rancho qo'lini saqlab qolishgan, lekin u ham federatsiyalar uchun ishlagan.
  
  Jamoa xavfsiz uyga kelganidan nihoyatda xursand bo'ldi va bo'linib, turli xonalarning eshiklarini yopishdan ham xursand bo'ldi. Inson uchun ular kaltaklangan, charchagan, kaltaklangan, jarohatlangan, qon ketgan.
  
  Qon ularning hammasini singdirdi, ko'karishlar va tuklar ham. Hushlarini yo'qotmaganlar shunday qilsalar edi; qilganlar esa yordam bera olmaganidan afsuslanishdi. Drake va Alisiya o"z xonalariga kirib, yechinib, to"g"ri dushga yo"l olishdi. Issiq suv oqimi nafaqat qonni yuvishga yordam berdi. Drake Alisiyaga yordam berdi va Alisiya qo'llari ko'kargan joylarda Drakega yordam berishga yordam berdi.
  
  Jamoa buzilmagan, ammo ular biroz to'lib-toshgan.
  
  "Har doim kimdir bor," deb nafas oldi Dreyk suv unga to'liq urilayotganda, - sizni oyog'ingizdan yiqita oladigan.
  
  "Bilaman". Alisiya kaftiga bir hovuch suyuq sovun quydi. "Siz Dahlning undan sakrab tushganini ko'rdingizmi?"
  
  Drake yo'tala boshladi. "Oh, yoʻq, iltimos. Kuldirma meni. Iltimos".
  
  Drake o'zi guvohi bo'lgan voqeadan keyin hazilni tezda topishi g'alati tuyulmadi. Bu odam travma va yurak og'rig'i, o'lim va zo'ravonlik bilan kurashishga o'rgatilgan askar edi; u umrining ko'p qismini shunday qildi, lekin askarlar boshqacha yo'l tutishdi. Bunday usullardan biri hamkasblaringiz bilan do'stlikni saqlash edi; boshqalar har doim narsalarning yorqin tomoniga qarashlari kerak edi.
  
  Mumkin bo'lganda. Hatto askarni ham tiz cho'ktiradigan vaziyatlar bo'ldi.
  
  Endi xuddi shu matodan kesilgan Alisiya Kinimakining ulkan Olga bilan jangini esladi. "Jin ursin, bu Godzillaning chaqalog"i bilan Godzillaga o"xshardi. Qonli Mano yaradorlardan ko'ra ko'proq hayratda qoldi."
  
  "U, albatta, bosh bilan zarba bera oladi." Dreyk jilmayib qo'ydi.
  
  "Yo'q!" Alisiya kulib yubordi va ular og'riqdan xalos bo'lishni xohlab, bir muddat birga hashamat qilishdi.
  
  Keyinroq Dreyk dushdan chiqib, vannaga choyshab tashladi va yotoqxonaga qaytdi. Unda haqiqatsizlik hissi paydo bo'ldi. Bir soat oldin ular Jahannamning qoq markazida, hayotlarining eng og"ir va qonli janglaridan biriga sho"ng"ishgan, hozir esa Texasdagi ranchoda, qo"riqchilar qurshovida yuvinishayotgan edi.
  
  Keyin nima?
  
  Ijobiy tomoni shundaki, ular to'rtta asosiy yo'nalishning uchtasida g'alaba qozonishdi. Va to'rtta otliqdan uchtasi. Buyurtma to'rtta qurolni yashirgan edi, shuning uchun Dreykning bir oz nomuvofiq, noaniq va aniq noaniq hisobiga ko'ra, faqat bittasi qoldi. U o'ziga kuldi.
  
  Jin ursin, men buni to'g'ri oldim deb umid qilaman.
  
  Uning ortidan oyoq tovushlari eshitilib, orqasiga o"girildi.
  
  Alisiya butunlay yalang'och holda, dush suvi bilan yaltirab turardi, sochlari ko'kargan yelkasiga yopishgan edi. Drake tikilib qoldi va vazifani unutdi.
  
  "Jin ursin", dedi u. "Shunday qilib, ba'zida siz ikkovingizni ko'rish yaxshi bo'ladi."
  
  U yurib, sochiqni yechib oldi. "Bizda vaqt bor deb o'ylaysizmi?"
  
  - Xavotir olmang, - dedi u ovozida tabassum bilan. "Bu ko'p vaqt talab qilmaydi".
  
  
  * * *
  
  
  Keyinchalik, ular tanalarida ko'karganlarni topib, oldini olishga harakat qilgandan so'ng, Drake va Alisiya yangi kiyimlarni kiyib, katta oshxonaga tushishdi. Drake nima uchun oshxonani tanlaganliklarini bilmas edi; u tabiiy uchrashuv joyiga o'xshardi. Panoramali derazalar orqali botayotgan quyoshning qiya nurlari yog'och polga va oshxona jihozlariga oltin rang berdi. Xona issiq edi va yangi pishirilgan non hidi keldi. Drake bar kursiga o'tirdi va dam oldi.
  
  "Men bu erda bir oy o'tkazishim mumkin edi."
  
  "Yana bir chavandoz", dedi Alisiya. "Va keyin biz tanaffus qilamiz?"
  
  "Biz buni qila olamizmi? Aytmoqchimanki, bu so"zning oxiriga o"xshamaydi, "dam ol, sevgi".
  
  "Xo'sh, biz hali ham Qrowga javob berishimiz kerak," u yelka qisdi, "Peru haqida. Va Smitda muammolar bo'lishi mumkin. Oilamiz a"zosi muammoga duch kelganda, biz missiyaga bormasligimiz kerak".
  
  Drake bosh irg'adi. "Ha roziman. Va keyin SEAL Team 7 bor."
  
  "Bir kun kelib," Alisiya xo'rsinib, uning yonidagi pervazga o'tirdi, - bizning bayramimiz keladi.
  
  "Hey, mushuk nima olib kelganini qarang!" - Dahlni ko'rib baqirdi Drake.
  
  Shved eshikdan ehtiyotkorlik bilan o'tib ketdi. "Xo'sh, men yurishga harakat qilyapman, lekin hamma narsa mening ko'z o'ngimda ikki barobar."
  
  "Sizningcha, yurish qiyinmi?" - dedi Drake. "Yo'l qo'yishga harakat qilmoqchimisiz?"
  
  Dal yelkalab bar kursisiga bordi. "Kimdir menga ichimlik bering."
  
  Alisiya suv idishini unga qarab turdi. "Men borib, yana olib kelaman."
  
  Drake do'stiga xavotir bilan qaradi. - Oxirigacha kutish kerakmi, do"stim?
  
  "To'g'risini aytsam, daqiqa sayin yaxshilanmoqda."
  
  "Oh, chunki Olga bilan janjal paytida qanday o'tirganingizni eslayman."
  
  "Jo'yib ket, Dreyk. Men buni hech qachon eslashni xohlamayman."
  
  Drake kulib yubordi. "Biz sizni bu haqda unutishingizga imkon beradigandek."
  
  Jamoaning qolgan a'zolari asta-sekin yetib kelishdi va yigirma daqiqadan so'ng hammasi barda qahva va suv, meva va cho'chqa go'shti va hisoblab bo'lmaydigan yaralarni yeb o'tirishdi. Kinimaka hech kimga qaramas, Smit esa o"ng qo"lida hech narsani ushlay olmasdi. Yorgi qattiq tushkunlikka tushdi. Kensi shikoyat qilishni to'xtata olmadi. Faqat May, Loren va Xeyden o'zlaridek tuyulardi.
  
  - Bilasizmi, - dedi Xeyden. "Barchamiz birgalikda bu ishni boshdan kechirganimizdan xursandman. Bu juda ham yomonroq bo'lishi mumkin edi. Atropin o'z vazifasini bajardi. Effektlar bormi, bolalar?
  
  Yorgi, Smit va Kenzi koʻzlarini pirpiratdi. Kensi hamma uchun gapirdi. "Menimcha, Olga keyingi ta'sirlardan oshib ketdi."
  
  Xeyden tabassum qildi. "Yaxshi, chunki biz hali tugatmadik. Fort Sill va Dallasga tashrif buyurmagan jamoalar so'nggi bir maslahat izlashdi. Yaxshiyamki, Vashington tahlil markazi va NSA asosiy o'yinchilarni kuzatib borishga muvaffaq bo'ldi.
  
  "SAS?" - taklif qildi Drake.
  
  "Xo'sh, inglizlar, ha. Ulardan keyin Xitoy va Fransiyadan qolgan hamma narsa ergashadi..."
  
  "SEAL Team 7?" - so'radi Dahl.
  
  "Noma'lum, e'lon qilinmagan va ruxsatsiz", dedi Hayden. "Krouga ko'ra."
  
  "Mudofaa vaziridan yuqori tuzilmalar mavjud", dedi Kinimaka.
  
  "Prezident Kobern bizni quritish uchun osib qo'ymaydi", deb e'tiroz bildirdi Drake. "U muhrlar haqida hech narsa bilmasligiga ishonishim kerak."
  
  "Men roziman", dedi Xeyden. "Va men Manoning Qarg'adan balandroq mavjudotlar borligiga qo'shilsam-da, makkorlar ko'p. Yon tomondan, ko'kda paydo bo'ladigan va sizga ozgina tanlov qoldiradi. Biz bilganimizdan ham ko'proq narsa sodir bo'layotganiga ishonishim kerak."
  
  "Bu bizning muammomizga yordam bermaydi." Smit kulib yubordi va sut solingan stakanni ko"tarishga urindi.
  
  "O'ng". Xeyden bir hovuch meva olib, o'zini qulay qildi. "Xullas, keling, bu yomon onani tugatishga e'tibor qarataylik va uyga boraylik. Biz hali ham eng katta va eng yaxshi jamoamiz. Hatto hozir ham, inglizlar faqat bir kunlik bosh boshlashdi. Xitoyliklar ham. Endi qolganlari orasida faqat frantsuzlar o'zini ko'rsatdi. Qolgan asl nusxa bilan bog'lanish uchun ular yana uch kishidan iborat jamoani yuborishdi."
  
  "Maxsus operatsiyalar kuchlari jangida ham xuddi shunday", dedi Dal. "Biz tepadamiz."
  
  "Ha, lekin buning ahamiyati yo'q. Va yolg'on. Biz sahroda qo"l berib yoki birga bo"lgandek emasmiz".
  
  "Bu qo'pol, oldindan aytib bo'lmaydigan jang", dedi Dahl. "Bu qanchalik haqiqatdir."
  
  Hayden bosh irg'adi va keyin tezda davom etdi. "Buyurtma matnini umumlashtiramiz. "Yerning to'rt burchagida biz "To'rtta otliq"ni topdik va ularga Oxirgi Sud ordeni rejasini tuzdik. Hukmning salib yurishi va uning oqibatlaridan omon qolganlar haqli ravishda hukmronlik qiladilar. Agar siz buni o'qiyotgan bo'lsangiz, biz yo'qolib qoldik, shuning uchun o'qing va diqqat bilan kuzatib boring. Bizning so'nggi yillarimiz jahon inqiloblarining so'nggi to'rtta qurolini yig'ish bilan o'tdi: urush, istilo, ochlik va o'lim. Birlashgan, ular barcha hukumatlarni yo'q qiladi va yangi kelajakni ochadi. Tayyor bo'ling. Ularni toping. Yerning to'rt burchagiga sayohat qiling. Strategiya otasining, keyin esa xoqonning dam olish joylarini toping; yashagan eng yomon hind, keyin esa Xudoning ofati. Lekin hamma narsa ko'ringandek emas. Biz 1960 yilda xoqonni ziyorat qildik, u tugaganidan besh yil o'tib, uning tobutiga Fathni qo'ydi. Biz haqiqiy Qiyomatni qo'riqlaydigan Baloni topdik. Va yagona o'ldirish kodi - otliqlar paydo bo'lganda. Otaning suyaklarida aniqlovchi belgilar yo'q. Hindlar qurollar bilan o'ralgan. Endi Qiyomat tartibi siz orqali yashaydi va abadiy hukmronlik qiladi."
  
  U gapini tugatdi va bir qultum ichdi.
  
  "Hammasi joyida? Menimcha, endi bu mantiqiyroq. Buyurtma o'lgan, allaqachon o'tib ketgan, ammo bu erda hali ham ularning kichik bir elementi bor. Balki mol. Yagona. Balki boshqa narsadir. Ammo Dallasdagi laboratoriyani buzish va maxsus kuchlarning butun guruhini olib chiqish uchun yetarli, shuning uchun biz buni kam baholay olmaymiz."
  
  Drake qo"l silkitganda u to"xtab qoldi. - Ha?
  
  "U uchun qayerda bo'lish yaxshiroq ekanini bilasizmi?" - soʻradi u. "Vashingtondagi tahlil markazi ichida. Yoki NSA uchun ishlaydi."
  
  Xeydenning ko'zlari katta-katta ochildi. "Jin ursin, bu juda yaxshi fikr. Bu haqda o"ylab ko"rishga ruxsat bering". U shisha idishdan qora kofe quydi.
  
  "Vaqt tez o'tmoqda, do'stlarim", dedi May.
  
  "Ha, men siz bilanman". Xeyden og'zini tiqdi. "Keling, matnni tahlil qilaylik: yerning oxirgi burchagi - Yevropa. Biz o'lim otlig'i bo'lgan va haqiqiy qiyomatni qo'riqlaydigan Xudoning Balosining qabrini topishimiz kerak. Ulardan eng yomoni. Va otliqlar paydo bo'lganda, o'ldirish kodi bormi? Men buni hali tushunmayapman, kechirasiz."
  
  "O'ylaymanki, tahlil markazi buni bir muncha vaqtdan beri qilyaptimi?" - dedi Yorgi.
  
  Endi ulkan muzlatgichga suyanib turgan Loren gapirdi. "Albatta bor. Qadimgi rahbarga bir vaqtlar rimliklar tomonidan "Xudoning flagellumi" degan shubhali unvon berilgan, u jang qilgan va o'ldirilgan. U, ehtimol, 406-453 yillarda yashab, vahshiy hukmdorlarning eng muvaffaqiyatlisi bo'lgan va Sharqiy va G'arbiy Rim imperiyalariga hujum qilgan. Rimning eng dahshatli dushmani bo'lgan va bir marta: "Men o'tgan joyda, boshqa o't o'smaydi" deb iqtibos keltirgan.
  
  "Yana bir ulug'langan qadimiy ommaviy qotil", dedi Dahl.
  
  "Attila Hun, - dedi Loren, - 434 yilda ukasini o'ldirib, hunlarning yagona hukmdori bo'ldi. Tarixchi Edvard Gibbonning soʻzlariga koʻra, oʻzining shiddatli nigohi bilan mashhur boʻlgan Attilaning "oʻzi ilhomlantirgan dahshatdan zavqlanayotgandek" koʻzlarini tez-tez qimirlatib turishi maʼlum boʻlgan.U shuningdek, Rim urush xudosi Marsning haqiqiy qilichini tutganini daʼvo qilgan. Bu Rim jang maydonida qanday qo'rquv paydo bo'lishini tasavvur qila oladi.
  
  "Biz tushundik", dedi Drake. "Attila qaysi tarafda ekanligingizga qarab yomon bola yoki yaxshi bola edi. Va tarix kitoblarini kim yozgan. U qayerda va qanday vafot etgan?
  
  "Bir nechta qarama-qarshi ma'lumotlar uning qanday o'lganini tasvirlaydi. Yangi xotinining qo'lida burundan qon ketishdan pichoqgacha. Uning jasadini topgach, erkaklar hunlarning odatiga ko'ra, boshlaridagi sochlarini yulib, yuzlariga chuqur, jirkanch yaralar qo'yishdi. Aytishlaricha, Atilla shunday dahshatli dushman bo'lganligi sababli, xudolardan uning o'limi haqidagi xabarni hayoliy kutilmagan hodisa sifatida qabul qilgan. Baraka. Uning jasadi keng tekislikning o'rtasiga, hamma ko'rishi va hayratga tushishi uchun ipak chodir ichiga qo'yilgan edi. Qabilalarning eng zo'r otliqlari aylanib yurib, gulxanlar atrofida uning buyuk xizmatlari haqida hikoya qilishdi. Bu buyuk o'lim edi. Uning qabri ustida bayram o"tkazilgani haqida so"z boradi". Loren konstebl uning qulog'iga shivirlagan tegishli fikrlarni takrorlashda davom etdi. Ovoz kuchaytirgichni o'rnatishdan foyda yo'q edi.
  
  "Ular qabrlarini oltin, kumush va temir bilan muhrlab qo'yishdi, chunki uning uchtasi bor edi. Va ular bu uchta material barcha shohlarning eng buyuklariga mos kelishiga ishonishdi. Albatta, qurollar, boyliklar va noyob qimmatbaho toshlar qo'shildi. Aftidan, odatga ko"ra, qabrining qayerda ekanligini sir saqlash uchun uning ustida ishlaganlarning hammasini o"ldirishgan".
  
  Alisiya stolda o"tirganlarga qaradi. "Sizlardan biringiz o'ladi", dedi u. "Seni dafn etishimni so"rama. Hech qanday imkoniyat yo'q."
  
  "Atilaning qabri tarixdagi eng katta yo'qolgan dafn joylaridan biri ekanligini eshitib, ham qayg'uli, ham xursand bo'lasiz. Albatta, boshqalardan - bir necha yil oldin Lester avtoturargohi ostida topilgan qirol Richard III ning uzoq vaqtdan beri yo'qolgan jasadi - biz ularni hali ham topish mumkinligiga ishonamiz. Balki Kleopatra? Ser Frensis Drake? Motsart? Har qanday holatda ham, Attilaga kelsak, Hun muhandislari Tisa daryosining asosiy o'zanini quritish uchun etarlicha uzoq vaqt davomida burishgan deb ishoniladi. Attila o'zining ajoyib, bebaho uchlik tobutiga dafn qilindi. Keyin Tissa ozod qilindi va Attilani abadiy yashirdi.
  
  Shu payt ular yaqinlashib kelayotgan vertolyot ovozini eshitdilar. Xeyden xonaga qaradi.
  
  "Umid qilamanki, siz boshqa jangga tayyorsiz, o'g'il bolalar va qizlar, chunki bu hali tugamaydi."
  
  Drake og'riyotgan mushaklarini cho'zdi. Dahl boshini yelkasida ushlab turishga harakat qildi. Kensi belining tirnalgan joyiga tegib qo"ydi.
  
  "Adolat uchun", dedi Drake. "Men bu erda hali ham zerikib ketdim."
  
  Xeyden tabassum qildi. Dahl imkoni boricha bosh irg'adi. May allaqachon oyoqqa turgan edi. Loren eshik tomon yo'l oldi.
  
  "Kelinglar", dedi u. "Ular bizga yo'lda ko'proq ma'lumot berishadi."
  
  - Yevropa? - soʻradi Yorgi.
  
  "Ha. Va oxirgi o'lim otliq uchun."
  
  Alisiya bar kursidan sakrab tushdi. "Ajoyib ruhlantiruvchi suhbat", dedi u kinoya bilan. "Sizdan kelganda, bu juda hayajonli eshitiladiki, hatto oyoq barmoqlarim ham qimirlay boshladi."
  
  
  O'ttiz to'rtinchi bob
  
  
  Yana parvoz, ufqda yana bir kurash. Drake qulay stulga o'tirdi va Loren Atilla Hun ishi bo'yicha Kolumbiya okrugining hukmlari va xulosalarini gapirayotganini tingladi. Jamoa turli lavozimlarda o'tirdi, qo'lidan kelganini oldi va yaqinda "Olga voqeasi" deb nomlangan og'riqni e'tiborsiz qoldirishga harakat qildi.
  
  "Attilaning qabri tarixda qolib ketdi", - deya xulosa qildi Loren. "Hech qachon topilmadi, garchi bir nechta soxta kashfiyotlar bo'lsa ham. Xo'sh, - u to'xtab, tingladi, - siz tortishish anomaliyasi haqida eshitganmisiz?
  
  Dahl orqasiga qaradi. "Bu atama bir nechta ma'noga ega."
  
  "Xo'sh, bu bizning fikrimiz. Yaqinda olimlar qutb muz qatlami ostida ko'milgan ulkan va sirli anomaliyani topdilar. Siz buni bilarmidingiz? Uning o'lchami juda katta - kengligi 151 milya va chuqurligi deyarli ming metr. NASA sun'iy yo'ldoshlari tomonidan aniqlangan bu tortishish anomaliyasi edi, chunki uning atrofidagi o'zgarishlar kraterda joylashgan ulkan ob'ekt mavjudligini ko'rsatdi. Endi, yovvoyi nazariyalarni chetga surib, bu ob'ekt gravitatsiyaviy anomaliyadir. U noto'g'ri joylashtirilgan, atrofidagi hamma narsa kabi harakat qilmaydi va shuning uchun kuchli radar tomonidan aniqlanishi mumkin.
  
  "Siz yerga kiruvchi radar haqida gapiryapsiz", dedi Dal. "Mening eski mutaxassisligim."
  
  Drakening ko'zlari katta-katta ochildi. "Siz ishonchingiz komilmi? Tovuq bazmlarida erkaklar striptiz deb o'yladim. Ular sizni Raqsdagi Viking deb atashdi."
  
  Dahl uni charchatdi. "To'xtating".
  
  Alisiya men tomon egildi. "U g'azablanganga o'xshaydi", deb pichirladi u.
  
  "Ko'ngilsiz kampirdan sakrash sizga shunday qiladi."
  
  Ajablanarlisi shundaki, Smitning ko'zlarida yosh bor edi. "Aytishim kerak, - dedi u, - men hech qachon kimdir trampolinsiz odamdan bunchalik qattiq sakrab tushganini ko'rmaganman." U tinchlanishga urinib, yuzini yashirdi.
  
  Kinimaka uning yelkasiga qoqdi. "Yaxshimisiz, uka? Kulganingni hech qachon ko"rmaganman, odam. Bu g `alati".
  
  Loren aralashib, shvedni ko'proq masxara qilishdan qutqardi. "GPR, lekin intensiv miqyosda. Aytmoqchimanki, Google Xaritalarda Antarktida degan g"alati narsa bor. Buni noutbukingizdan ko'rishingiz mumkin. Ammo Attilaning qabriga o'xshab kichik narsa topildimi? Bunga NASA hali egalik qilmagan mashinalar va dasturlardan foydalanish kiradi."
  
  "Ular sun'iy yo'ldoshdan foydalanayaptimi?" - soʻradi Yorgi.
  
  "Ha, barcha salqin xalqlarda bu bor."
  
  "Jumladan, Xitoy, Buyuk Britaniya va Frantsiya." Drake ularning raqiblar ro'yxatiga ishora qildi.
  
  "Albatta. Xitoyliklar kosmosdan uning mashinasida o"tirgan odamni aniqlashlari, u ko"rayotgan internet saytlarini tekshirishlari va u yeyayotgan sendvich tarkibini tasniflashlari mumkin edi. Har qanday erkak. Deyarli hamma joyda."
  
  - Faqat erkaklarmi? - soʻradi Kenzi. - Yoki ayollar ham?
  
  Loren jilmayib pichirladi: "Qulog"imga bir odam uni uzatadi. U hali ayollarni kashf qilmaganga o'xshaydi."
  
  Drake vertolyotning Amerika va Yevropa o'rtasida osmonni kesib o'tganini tingladi, erning uchinchi va to'rtinchi uchlari.
  
  "Yaxshi, yaxshi, baribir ..." Loren ko'z qisib qo'ydi. "Agar Piskaraning unchalik maʼlum boʻlmagan geografiyasini birlashtirsak, bir matnda aytilishicha, Atillaning mashhur saroyi Dunay va Tisa daryolari oraligʻida, Karpat tepaliklarida, Vengriyaning yuqori tekisliklarida va unga qoʻshni Zazberinda joylashgan. Yana noaniqroq parchada aytilishicha, Attilaning qabri uning saroyi ro"parasida edi".
  
  "Ammo daryo ostida ko'milgan", dedi May.
  
  "Ha, Tisa Vengriyani shimoldan janubga kesib o'tadi, u Dunayning ulkan irmog'i hisoblanadi. Daryo yo"li olimlarimizga yordam beradi. Umid qilamanki, ularning geofizik texnologiyadan foydalangan holda tadqiqotlari sun'iy yo'ldosh, magnit, MAG va yerga kiruvchi radarlarni birlashtiradi. Magnit so'rovlar tanlangan anomaliyalar uchun GPR profillari bilan to'ldiriladi. Ular, shuningdek, daryo hech qachon burilmaganmi yoki yo'qligini ko'rishlari mumkinligini aytishadi. U yelka qisdi. "Biz kompyuter ko'rib chiqishi va keyin qaror qabul qilishi kerak bo'lgan minglab va minglab tasvirlar haqida gapirayapmiz."
  
  "Yaxshi, mayli, biz Vengriyaga ketyapmiz." Alisiya bosh og'riyotgandek tuyuldi. "Shunchaki ayt."
  
  Jamoa o'z tajovuzkor hamkasblari qanday ahvolda ekaniga hayron bo'lib, orqaga o'rnashib oldi.
  
  
  * * *
  
  
  Vengriya, Dunay va Tissa tunda Yevropaning qolgan qismi kabi qora ko'rinardi, ammo Dreyk hozir bu yerda ancha notinchroq ekanini bilar edi. To'rt otliqning eng qudratlisi u erda yotardi - O'lim - va uni topganlar dunyoning kelajagini aniq belgilashlari mumkin.
  
  Jamoa qo"ndi, yana havoga ko"tarildi, yana qo"ndi, so"ng sayohatining so"nggi bosqichini yakunlash uchun ulkan, aks ettirmaydigan furgonga o"tirdi. Kalkulyatorlar hali hech narsani aniqlamagan edilar, maydonlar hali ham katta edi va maqsad kichik edi, eski va potentsial degradatsiyani hisobga olmaganda. Buyurtmaning mustaqil ravishda qanday ishlashini aniqlash yaxshi bo'lar edi, lekin ularning bir necha o'n yillar oldin to'satdan o'ldirilishi har qanday chekinishga chek qo'ydi.
  
  Ular tekislikda qarorgoh qurdilar, tashqariga qo'riqchilar qo'yib, ichkariga joylashdilar. Kuchli shamol esdi, chodirlarni tebratdi; ular so'nggi bir necha kun ichida qilgan hamma narsaning syurreal haqiqati hali ham botib ketishga harakat qilardi.
  
  Biz haqiqatan ham shu yerdamisiz, Vengriya tepaligining yarmida qarorgoh qurdikmi? Drake bu haqda o'yladi. Yoki Olga hali ham bizni kaltaklayaptimi?
  
  Chodirning gullab-yashnagan kanvasi, yonidagi qiyshaygan figura ham haqiqatni gapirdi. Uyqu sumkasiga o'ralgan Alisiya faqat ko'zlari ko'rinib turardi.
  
  - Sovuqmi, sevgilim?
  
  "Ha, bu erga keling va meni isit."
  
  "Iltimos," dedi Dahl Dreykning oyog'idan janubda, "bugun emas."
  
  "Men roziman", dedi sharqdan Kenzi. "Karosatga ayting, boshingiz og'riyapti yoki boshqa narsa bor. Uning qaerdaligini kim biladi? Kasalliklar soni va boshqalar va boshqalar."
  
  - Demak, to'rtlik haqida gap yo'qmi?
  
  - Bu, - deya qo'shib qo'ydi chodirga kiraverishda turgan May. "Ayniqsa, biz besh kishimiz."
  
  "Jinni, bu yerda ekanligingni unutibman, Sprite. Hammamizni bitta la"nati chodirga qamab qo"yganiga haligacha ishona olmayman".
  
  "Men, birinchi navbatda, tekislikda uxlashni afzal ko'raman", dedi Dal o'rnidan turib. "Unda balki uxlab qolarman."
  
  Drake Joannaga qo'ng'iroq qilish imkoniyatidan foydalanib, shvedning chiqish yo'lidagi boshini kuzatib turdi. Ularning munosabatlari havoda qoldi, lekin tez orada kimdir doimiy qaror qabul qiladigan kun keladi.
  
  Tong keldi va Vashingtondan kelgan mutaxassislar yarim o'nlab saytlarni taklif qilishdi. Jamoa ikkiga bo"linib, boshlari va qalblaridan ajoyib manzaralarni chiqarib, qazishni boshladi: Tissaning goh keng, gohida g"alati tor joylarda uchqunli ko"k iloni, Karpatning o"tli adirlari, cheksiz musaffo osmon. Keng maydonlarda esayotgan salqin shabada charchoqni ketkazdi va ko'karishlarni tinchlantirdi. Drake va boshqalar doimo dushmanlari qayerda ekaniga hayron bo'lishardi. Britaniya, xitoy va frantsuz. Qayerda? Eng yaqin tepalik ustidami? Hech kim hech qachon kuzatuvning zarracha ishorasini ko'rmagan. Boshqa jamoalar taslim bo'lgandek edi.
  
  "Sizning o'rtacha qoldiq ovingiz emas", dedi Dreyk. "Men keyin qayerga borishimni bilmayman."
  
  "Men roziman", dedi Dahl. "Bir lahzada hammamiz kurashamiz, keyin esa hammasi oson. Va bundan ham battar bo'lishi mumkin edi."
  
  Birinchi kun tezda, keyin ikkinchi kun o'tdi. Ular hech narsa topa olishmadi. Yomg'ir yog'a boshladi, keyin esa ko'zni qamashtiruvchi quyosh. Jamoa navbatma-navbat dam oldi va keyin bir necha yollangan ishchilarga ularni bir muddat yengillashtirishga ruxsat berdi. Ingliz tilini bilmaydigan erkaklar va ayollar yaqin atrofdagi qishloqdan tayinlangan. Bir kuni Alisiya erdagi teshikni, ehtimol eski tunnelni topdi, ammo qidiruvi boshi berk ko'chaga kirganida, hayajon tezda so'ndi.
  
  "Foyda yo'q", dedi u. "Biz undan bir metr uzoqlikda bo'lishimiz mumkin va uni hali ham topa olmaymiz."
  
  "Sizningcha, bu yillar davomida qanday qilib e'tibordan chetda qoldi?"
  
  Dahl ular nimanidir tushunmaganliklariga ishonch hosil qilib, boshini tirnashda davom etdi. "Bu mening tilimning uchida", dedi u bir necha marta.
  
  Drake o'zini tuta olmadi. "Olga demoqchisiz, shunday emasmi? Bu juda qisqa tajriba edi, do'stim."
  
  Dahl baqirdi, hali ham ko'zdan kechirmoqda.
  
  Yana bir kecha va yana bir necha soat chodirda. Ushbu oqshomlarning eng keskini Dreyk Uebbning bayonoti, uning merosi va maxfiy ma'lumotlar ombori haqida gapira boshlaganida edi.
  
  "Keyingi safar diqqatimizni shunga qaratishimiz kerak. U to'plagan sirlar halokatli bo'lishi mumkin. Ajoyib".
  
  "Kimdan?" - dedi Dahl. "Bizga qarshi bo'lganlar unchalik yomon emas edi."
  
  "Biz hali bilmagan bir narsadan tashqari", dedi Mai.
  
  "Jin ursin, rostdanmi? Unutdim. Qaysi biri?"
  
  Yapon ayol ovozini pasaytirib, jimgina gapirdi. "Sizlardan biringiz o'layapti."
  
  Uzoq, og'riqli bir lahza sukunat hukm surdi.
  
  Alisiya uni buzdi. "Dreyk bilan kelishish kerak. Bu faqat bizga taalluqli emas. Uebb ta'qib qilish bo'yicha mutaxassis va mega boy ahmoq edi. Uning hammaga kir bo"lgan bo"lsa kerak".
  
  Noto'g'ri signal ularni chodirdan yugurib chiqib, erga va loyga, qadimiy qabristonning vayronalari va qumlari orasiga tushishiga olib keldi. Ularning qattiq g'azablanishiga ko'ra, bu Atillaga tegishli emas edi. Hech bo'lmaganda ular aytganidek.
  
  Keyinchalik, chodirda ular o'z fikrlariga qaytishdi.
  
  "Ko'p narsa bilan shug'ullanish kerak", dedi Xeyden. "Ehtimol, Uebbning yashirin joyini izlash va biz kashf qilgan narsalar bizni sodir bo'lishi mumkin bo'lgan narsalardan himoya qilishi mumkin."
  
  "Joshuaning Peruda o'limi? Bizning itoatsizligimizmi? Shubhali hukm va noaniq bog'lam? Biz kimgadir javob berishimiz kerak. Birgina ism-sharifdan qutulishingiz mumkin. Lekin uchta? To'rt? Bizning hisob-kitoblarimiz qizil rangda, odamlar va men ortiqcha xarajat qilishni nazarda tutmayman.
  
  "Demak, SEAL Team 7?" - so'radi Dahl.
  
  - Balki, - g'o'ldiradi Xeyden. "Kim biladi? Ammo agar ular bizga g'araz bilan hujum qilsalar, Xudoga qasamki, men qiyosiy kuch bilan javob qaytaraman. Va barchangiz bilan shunday bo'ladi. Bu buyruq".
  
  Yana bir kun keldi va ov davom etdi. Yomg'ir ularning harakatiga xalaqit berdi. Vashington tadqiqot markazi yana yettita, jami yigirma uchta sayt bilan qaytdi. Ularning aksariyati bo'sh joylar yoki eski poydevorlar, allaqachon o'tib ketgan binolar, lattaga aylangan skeletlardan boshqa hech narsa bermadi. Yana bir kunning ko'p qismi o'tdi va SPEAR jamoasining ruhiyati pasaya boshladi.
  
  "Biz to'g'ri joydamizmi?" - soʻradi Kenzi. "Men Vengriyani nazarda tutyapman. Atilla saroyi qarshisida. Bu odam qancha vaqt oldin tug'ilgan? Bir ming olti yuz yil oldin, shunday emasmi? Bu nima? Geronimodan o'n to'rt asr oldin. Balki Attila noto'g'ri "balo"dir. O'ylaymanki, katolik cherkovi ko'pchilikni belgilab qo'ygan.
  
  "Biz turli xil anomaliyalarni topamiz", dedi Kinimaka. "Ular juda ko'p va ularning hech biri to'g'ri emas."
  
  Dahl unga tikilib qoldi. "Bizga qidiruvimizni qisqartirish yo'li kerak."
  
  Har doim tahlil markaziga ulangan Loren boshqa tomonga qaradi. "Ha, deyishadi. Ha."
  
  Shamol shvedning sochlarini ohista pufladi, lekin uning yuzi befarq qoldi. "Menda hech narsa yo'q".
  
  - Balki biz Atillaga yana bir nazar tashlasakdir? May taklif qildi. "Uning tarjimai holida biror narsa bormi?"
  
  Loren Vashingtondagi to'daga bu haqda g'amxo'rlik qilishni aytdi. Jamoa dam oldi, uxladi, kamchiliklarni qidirdi va topmadi va yana ikkita yolg'on signalda ishtirok etdi.
  
  Nihoyat, Drake jamoani yig'di. "Menimcha, biz buni muvaffaqiyatsizlik deb atashimiz kerak, odamlar. Buyurtma ular uni topdik deydi, ehtimol & # 184; lekin biz qila olmasak, boshqa davlatlar ham qila olmaydi. Ehtimol, to'rtinchi otliq ko'milgan joyda qoldirilgani ma'qul. Agar u hali ham u erda bo'lsa."
  
  "Ehtimol, qabr o'g'irlangandir," dedi Xeyden qo'llarini yoyib, "dafn qilinganidan ko'p o'tmay. Ammo keyin, albatta, qoldiqlar topilgan bo'lar edi. Mato. Qilich. Qimmatbaho toshlar. Boshqa organlar."
  
  "U erda bunday kuchli qurolni qoldirish qiyin", dedi Kenzi yuzida bo'sh ifoda bilan. "Hukumatim bunday qilmasligini bilaman. Ular hech qachon qidirishni to'xtatmaydilar."
  
  Drake rozi bo'lib bosh irg'adi. "To'g'ri, lekin bizda shubhasiz boshqa inqirozlar ham bor. Biz bu yerda abadiy qola olmaymiz".
  
  "Ular Peruda xuddi shu narsani aytishdi", dedi Smit.
  
  Drake Lorenga bosh irg'adi. "Ularda biz uchun biror narsa bormi?"
  
  "Hali emas, sakkizta boshqa potentsial saytlar bundan mustasno. Ko'rsatkichlar hali ham bir xil. Hech qanday qiyin narsa yo'q."
  
  "Ammo bu biz qidirayotgan narsa bo'lishi mumkin emasmi?" - dedi Dal juda jimgina.
  
  Xeyden xo'rsindi. "Menimcha, bu odamga qo'ng'iroq qilib, kotib bilan bog'lanishim kerak. Biz yaxshiroqmiz..."
  
  "Ehtiyot bo'ling", deb ogohlantirdi Alisiya. "Ehtimol, bu muhrlar kutayotgan signaldir."
  
  Hayden jim qoldi, uning ko'zlarida noaniqlik paydo bo'ldi.
  
  Dahl nihoyat ularning e'tiborini tortdi. "Yerga kiruvchi radar", dedi u. "Anomaliyalarni, gravitatsion, magnit yoki boshqa narsalarni qidiradi. Tabiiyki, u juda ko'p narsani topadi, chunki bu juda qadimgi sayyora. Ammo biz qidiruvimizni qisqartirishimiz mumkin. Biz qilolamiz. Oh, la'nat, biz qanday ahmoq bo'lamiz?
  
  Dreyk Alisiyaning xavotirli ko'rinishi bilan o'rtoqlashdi. "Yaxshimisiz, do'stim? Siz o'g'irlamoqchi bo'lgan Olganing ta'sirini hali ham his qilmayapsizmi?
  
  "Men yaxshiman, men har doimgidek mukammalman. Eshiting - xudolarning qabrlarini topib olgan ahmoqlarni eslaysizmi?
  
  Drakening yuzi endi jiddiylashdi. "Bu biz edik, Torsten. Xo'sh, ko'pchiligimiz."
  
  "Men buni bilaman. Biz Odin, shuningdek, Tor, Zevs va Loki suyaklarini topdik. U pauza qildi. "Afrodita, Mars va boshqalar. Xo'sh, ularning qurollari va zirhlari nimadan yasalgan edi? Ularning marvaridlaridan ba'zilari?"
  
  "Keyinchalik bizga boshqa missiyada yordam bergan noma'lum modda", dedi Drake.
  
  "Ha." Dahl jilmayishni to'xtata olmadi. - Atilla bilan birga kimning qilichi dafn etilgan?
  
  Loren unga otildi. "Mars!" - xitob qildi u. "Rimning urush xudosi skiflar orqali Attilani qilich bilan teshdi. U "Muqaddas urush qilichi" deb nomlangan. Ammo agar u haqiqatan ham Marsning qo'lidan kelgan bo'lsa ... "
  
  "Siz ushbu elementni qidirish uchun yerga kiruvchi radarni qayta sozlashingiz mumkin", dedi Dahl. "Va bu juda kam uchraydigan element."
  
  "Va bom!" Drake unga bosh irg'adi. "Bu juda oddiy. Aqldan ozgan shved qaytib keldi".
  
  Alisiya hamon xafa bo"lib turardi. "Bir necha kun oldin bu haqda o'ylamagan edingiz, jin ursin?"
  
  
  O'ttiz beshinchi bob
  
  
  Yana sakkiz soat va ular tayyor edi. DC jamoasi xudolarning birinchi qabridan qolgan narsalarni o'rganayotgan Islandiya arxeologik bo'linmasi bilan bog'langandan so'ng, yerga kiruvchi radarni qayta ishga tushirdi. Bu har doim Odinga qaytib keladi, deb o'yladi Dreyk kutar ekan. Islandiyaliklar topilmaning ko'p tafsilotlarini va barcha namunalarni saqlab qolgani aniq. Vashingtonga noyob element haqidagi ma'lumotlarni yuborish bir necha daqiqalar masalasi edi.
  
  Hech bo'lmaganda ular shunday deyishdi, keyin Drake tasavvur qildi. Agar amerikaliklarda bu fayl hali bo'lmasa, u hayratda qoladi.
  
  Sinov o'tkazildi va keyin issiq signal yuborildi. Ular allaqachon aylanib o'tgan hududga ping qo'ydi va qadimgi Mars qilichi xaritada aniq nuqtaga aylandi.
  
  "Mana shunday", dedi May. "Hun Attila qabri."
  
  Qazishmalar qizg'in boshlandi. Qishloq aholisi allaqachon qazilgan teshikni kengaytira boshladilar. Ular qilichga to'liq parallel bo'lgan bo'shliqqa yetib bormasdan oldin, ular qishloq aholisiga pul to'lashdi va ularning ketishini ko'rib, tushkunlikka tushgandek ko'rsatishdi.
  
  "Buning boshqa tomoni, - dedi May, - ulkan madaniy topilma."
  
  "Biz endi bu haqda tashvishlana olmaymiz", dedi Xeyden. "Bu o'lim quroli. Biz biror narsa e'lon qilishimizdan oldin buni zararsizlantirish kerak."
  
  Smit, Yorgi va Kinimaka sakrab, erga hujum qilishdi. Dahl hamon ko'rinardi va o'zini biroz xijolatli his qildi, garchi Alisiya va Kenzi fursatdan foydalanib, uni "bema'ni eshak" dan "aqldan ozgan dangasa" deb atashdi.
  
  Bo'shliqqa yorilish ko'p vaqt talab qilmadi.
  
  Dreyk trio bo'shliqni kengaytirayotganini kuzatib turdi. May va Alisiya yashirinib o'tmoqchi bo'lgan uzun o'tlarda hech qanday kutilmagan hodisalar yo'qligiga ishonch hosil qilish uchun hududni ko'zdan kechirishdi. Loren tuynuk yaqinida qolmoqchi edi; ikki ayol va pastdagilar o'rtasidagi ko'rish chizig'i.
  
  "Biz qanchalik pastga tushayotganimizni bilmasligimiz sababli, - dedi Drake, "muloqot foydasiz bo'lishi mumkin. Lekin o"ylaymanki, biz buni qanday topsak, shunday o"ynaymiz".
  
  "Bizga kerak bo'lgan narsa - quti", - deya tasdiqladi Hayden. "Biz hech narsaga yoki boshqasiga tikilib vaqt sarflamaymiz. To'g'rimi?"
  
  Ular bosh chayqadilar. Yorgi birinchi bo'lib, jamoadagi eng chaqqon edi. Keyingi o'rinda Kinimaka keldi, hali ham boshidan yarasi bor edi, uning ortidan Smit keldi. Drake teshikka sakrab tushdi, uning ortidan Xeyden va Dal. Shved kiraverishda qolishi kerak edi. Drake tekis bo'lmagan yer ostida kaptarga tushdi va o'zini qorong'i tunnel ichida topdi. Bir daqiqalik emaklash va devorlar orasidagi siqish jamoa chapga burilib ketgan kengroq bo'shliqqa olib keldi. Yorgi qilichni ko"chma navigatorga ulab, har bir necha daqiqada ular bilan u o"rtasidagi masofani chaqirdi.
  
  Drake chirog'ini to'xtovsiz ushlab, oldingi nurlar bilan bog'ladi. O'tish joyi hech qachon burilmagan, balki qilichning o'rni atrofida aylanib, asta-sekin undan uzoqlashdi.
  
  Yorgi oldinda toʻxtadi. "Biz buzib tashlashimiz kerak bo'lishi mumkin."
  
  Drake qasam ichdi. "Bu qattiq tosh. U yerdan o'tish uchun bizga katta uskunalar kerak bo'ladi. Uning qanchalik semizligini ko'ryapsizmi?
  
  Yorgi norozi ovoz chiqardi. "Ushbu o'tish joyining kengligi ikki barobar."
  
  - Va qilichmi? - Men so'radim.
  
  "Faqat boshqa tomonda."
  
  Drake ular bilan o'ynagandek aniq taassurot qoldirdi. Qadimgi xudolar yana zavqlanishadi. Ba'zan ular uni butun yo'lda kuzatib, uni u yoki bu sarguzashtga sudrab borishgan, ba'zan esa o'zlarini bilish uchun qaytib kelishganga o'xshardi.
  
  Hozir kabi.
  
  U o'z qarorini qabul qildi. "Davom et", dedi u. "Biz bu parcha qayerga olib borishini ko'rishimiz kerak."
  
  "Xo'sh, oldinda anomaliyalardan biri bor", deb javob yubordi Yorgi. "Katta noma'lum shakl."
  
  Alisiyaning ovozi kommunikator orqali xirilladi. "Harakat qilyaptimi?"
  
  Drake hazilning yomon ohangini bilar edi. "To'xtating".
  
  "Uning nechta oyog'i bor?"
  
  "Alisiya!"
  
  Yer ostidagi hamma to"pponchasini olib chiqdi. Drake oldinga qarash uchun bo'ynini cho'zmoqchi bo'ldi, lekin Kinimaka uning ko'rinishini to'sib qo'ydi. U qila olgan yagona narsa - tunnelga boshining tepasiga urish edi.
  
  Havoda chang elakdan o'tdi. Drake terlab, uning yangi ko'kargan joylari titraydi. Jamoa iloji boricha tezroq sudralib ketdi. Yorgi ularni sekin burilishga olib bordi. Shundan keyingina yosh rus to'xtadi.
  
  "Oh! Menda nimadir bor".
  
  "Nima?" - Men so'radim. Bir qancha ovozlar eshitildi.
  
  "Kutmoq. Siz men bilan bu erga kelishingiz mumkin."
  
  Ko"p o"tmay Dreyk burilishni aylanib chiqdi va yo"lakning yon tomoni kengayib, balandligi sakkiz fut va eni odamnikidan to"rt baravar katta tosh kamarga aylanganini ko"rdi. Uning rangi sarg"aygan, silliq edi va toshning o"ziga o"yilgan torroq teshikdan, eshikdek kichikroq kirish joyidan yuqoriga ko"tarilgan edi.
  
  Drake bu tuynukning qorasiga qaradi. - Balki ular Atillaning shu yerda abadiy qolishiga ishonch hosil qilib, qoyani biroz o"yib tashlashgandir?
  
  "Ammo bizning tepamizda daryo yo'q", dedi Yorgi. "Bu mening xayolimda edi."
  
  "Daryo oqimlari yillar davomida o'zgarib turadi", dedi Xeyden. "Ayni paytda biz Tisza bir vaqtlar shu tarzda oqib o'tganmi yoki yo'qligini ayta olmaymiz. Nima bo"lganda ham, janubda bir necha metr narida".
  
  Drake zulmat tomon yurdi. "Men o'yindaman. Bir ko'rib chiqaylikmi?
  
  Yorgi oldingi holatini saqlab, sakrab turdi. Avvaliga yangi eshik butunlay qop-qorong'ilikning konturi edi, lekin ular yaqinlashib, chiroqlarini yoritganda, narigi tomonda katta xonaning ishoralarini ko'rdilar. Xona chang zarralari va mutlaq sukunatga to'la, markazda tizzagacha bo'lgan poydevorli, munosib ovqat xonasidan kattaroq emas edi.
  
  Poydevorda tosh tobut bor edi.
  
  "Aql bovar qilmaydigan", deb nafas oldi Yorgi.
  
  - Sizningcha, Atilla u yerdami? - soʻradi Kenzi.
  
  "Menimcha, qilich." Yorgi o'zining yerga kirib borayotgan radarini tekshirdi. "Mana shunday deydi."
  
  "Biz missiyada qolamiz." Xeyden tobutga ham qaramadi. U gender haqida o'rganish bilan band edi. "Va u yerdami? Ana xolos".
  
  Drake u ko'rsatgan joyga qaradi. Jamoa kirish arkidan o'tib, o'zlarini butunlay xona ichida topdilar. Qopqoqda orden muhri tushirilgan tanish yog'och quti poydevorning o'zida, tobut etagida turardi. Xeyden unga qarab qadam tashladi.
  
  "Tayyor bo'l", dedi u Lorenga xabarlar orqali. "Biz yo"ldamiz. Vashingtonga ayt, biz oxirgi qutini topdik".
  
  "Siz uni ochdingizmi?"
  
  "Salbiy. Menimcha, bu yerda bu yaxshi fikr emas. Biz cho'qqiga chiqquncha kutamiz."
  
  Drake tobutga tikildi. Yogi yaqinlashdi. Kenzi poydevorga chiqib, pastga qaradi.
  
  "Kimdir menga yordam beradimi?"
  
  "Hozir emas", dedi Xeyden. "Biz borishimiz kerak".
  
  "Nega?" Kenzi kattaroq bo'lib qoldi. "Bu yerda boshqa jamoalar kabi emas. O'zingiz bilan bir lahza bo'lish yoqimli, shunday emasmi? Hech kim meni ushlab turishga urinmasligi juda yaxshi o'zgarishdir.
  
  Drake aloqalarni yoqdi. "Dal? Sen ahmoqsan".
  
  "Nima?"
  
  Kenzi xo'rsindi. "Bu shunchaki tosh qopqoq."
  
  Drake uni xazinaga ehtirosli qoldiq kontrabandachisi sifatida ko'rdi. Albatta, bu hech qachon pasaymaydi. Bu uning bir qismi edi. U Xeydenga bosh irg'adi.
  
  "Biz siz bilan uchrashamiz. Va'da beraman".
  
  Poydevorning narigi tomoniga yugurdi-da, toshni ushlab tortdi.
  
  Hayden shoshib qabrdan chiqdi, Yorgi va Kinimaka uning orqasidan ergashdilar. Smit eshik oldida to'xtab qoldi. Drake Hun Atilla qabridan xazinalar topilganini kuzatdi.
  
  Chiroq yorug'ida uning ko'zlari ko'r bo'lib qoldi; yorqin yashil va qizil, safir ko'k va yorqin sariq; kamalak soyalari, deyarli ming yil ichida birinchi marta miltillovchi va bepul. Boylik ko'chirildi, qilich bu harakat bilan hizadan yiqildi. Boshqa pichoqlar porladi. Marjonlar, to'piqlar va bilaguzuklar to'planib yotardi.
  
  Bularning tagida hamon bir nechta kiyim parchalariga o'ralgan holda Attilaning jasadi yotardi. Drake bunga shunday ishondi. Sayt hech qachon qabr qaroqchilari tomonidan topilmagan; shuning uchun boylikning mavjudligi. Natsistlarga bu faqat katta rejalari uchun kerak edi va monumental topilmaga e'tiborni jalb qilish faqat ularga e'tibor qaratadi. Nafasini ushlab kommunikatorga otildi.
  
  "Loren", deb pichirladi u. "Bularning barchasini qo'riqlash uchun kimdir yollash kerak. Siz shunchaki buni amalga oshirishingiz kerak. Bu aqlga sig'maydi. Bitta narsa..." U izlab to"xtab qoldi.
  
  "Nima bu?" - Men so'radim.
  
  "Bu erda qilichlar yo'q. Marsning qilichi yo"qolgan".
  
  Loren nafas chiqardi. "Yo'q, bu yaxshi emas."
  
  Drakening yuzi taranglashdi. "Biz boshdan kechirgan hamma narsadan keyin", dedi u. "Men buni juda yaxshi bilaman."
  
  Kensi kulib yubordi. Drake orqasiga qaradi. "Mars qilichi shu erda."
  
  "Jin ursin, sen yaxshisan. Yodgorlik kontrabandachisi va usta o'g'ri. Siz uni burnim ostidan o"g"irlab oldingiz". U tikilib qoldi. "Bu ajoyib".
  
  "Siz hech narsani ololmaysiz." U uning zargarlik buyumlarini olib chiqqanini ko'rdi. "Ammo men sizga eng qimmatli narsalarni olish uchun borishingizga ishonaman."
  
  "Attiladan ko'ra ko'proqmi?"
  
  "Ha albatta. Siz uni olishingiz mumkin. Lekin nima qilsang ham, qilichni o"zingda tut".
  
  Kenzi kuldi va qo'lini olib tashladi, zargarlik buyumlarini ortda qoldirib, qilichni saqlab qoldi. "Endi men hammasini ko'rdim", dedi u hurmat bilan. "Biz boramiz."
  
  Drake uning ichki xohishini ko'rsatganidan va uni amalga oshirishga yordam berganidan xursand edi. "Unday bo'ladi. O"lim chavandozi nima ekanligini ko"raylik".
  
  
  36-BOB
  
  
  To'g'ridan-to'g'ri quyosh nurida tiz cho'kib, SPEAR jamoasi Oxirgi Sud ordenining oxirgi qutisini ko'zdan kechirdi.
  
  Kinimaka ma'qullashni kutdi, chunki Alisiya va May chegaralarga yaqinlashdi, endi ufqda do'stona vertolyotlar ko'rindi. Xeyden Kinimakaga ishora qildi.
  
  "Yaxshi ishda davom et, Mano. Biz kompaniya kelishidan oldin ichida nima borligini ko'rishimiz kerak; do'st yoki dushman."
  
  Gavayi boshini qimirlatib, qulfni bosdi. Qopqog'i ko'tarilayotganda Dreyk oldinga egilib, Dahl bilan boshini egdi.
  
  "Qo'pol!" - deb qichqirdi u ko'zlarini pirpiratib.
  
  - Bu o'pishga urinishingmi, Yorki?
  
  "Agar sen o'zingni yuzimga kalla deb atagan shaytonni yana bir bor sursang, seni o'paman. Qonli Yorkshire o'pishi."
  
  Albatta, uni hech kim eshitmadi. Ularning barchasi yangi vahiyga e'tibor qaratdi.
  
  Hayden Kensiga suyanib ichkariga qaradi. "Shay," dedi u beparvolik bilan. "Men hech qachon bunday bo'lishini tasavvur ham qilmaganman."
  
  "Men ham". May turdi.
  
  "Haqiqiy oxirgi hukm", dedi Loren matnni qayta o'qib. "Eng yomoni."
  
  - Xo'sh, men siz haqingizda bilmayman, - dedi Alisiya. "Ammo men ichkarida ko'rgan narsa - bu la'natli qog'oz. Mening xaridlar ro"yxatimga o"xshaydi."
  
  May orqasiga qaradi. "Negadir men sizni supermarketda tasavvur qila olmayman."
  
  Alisiya qichqirdi. "Faqat bir marta. Bu aravalar, yo"lak to"siqlari va tanlovlar meni yo"ldan butunlay chiqarib yubordi". U yaqinlashib kelayotgan hujum vertolyotlarini sog'inch bilan o'rgandi. "Bu ancha yaxshi".
  
  Kinimaka qutiga qo"lini cho"zdi va bir varaq qog"oz chiqarib, hamma ko"rishi uchun ko"tardi. "Bu shunchaki raqamlar to'plami."
  
  "Tasodifan", dedi Smit.
  
  Drake g'azablandi. "Demak, "Qiyomat" ordeni bizni yuzlab yillar davomida yashirinib yotgan qabr ichidan bir parcha qog"oz topish uchun dunyoning yarmiga jo"natdi? Agar biz xudolarning qabrlari bilan tajribaga ega bo'lmaganimizda, biz hech qachon topa olmaydigan joymi? Men buni tushunmayapman ".
  
  "Natsistlar yodgorlik va xazina ovchilari edi", dedi Kenzi. "Siz yaqinda qutb muzlari ostida topilgan bu aql bovar qilmaydigan massa haqida bilasizmi? Ba'zilar buni natsistlar bazasi, deyishadi. Ular zargarlik buyumlaridan tortib, o"ram va rasmlarigacha talon-taroj qilishgan. Ular zombi yaratishga harakat qilishdi, abadiy hayotni izlashdi va xavfli qidiruvda minglab odamlarni yo'qotishdi. Agar ular boylikni o"g"irlashdan ko"ra, uni Atilla Hun qabrida qoldirishni ma"qul ko"rsalar, buning dahshatli sababi bor".
  
  Loren quloqlariga ishora qildi. "Kolumbiya okrugi nima ekanligini bilmoqchi."
  
  Xeyden uni Kinimakidan oldi. "Demak, bolalar, bu juda qalin va ikki tomoni yirtilgan eski qog'oz. U sarg'aygan va juda mo'rt ko'rinadi. Demak, o"rtada faqat raqamlardan iborat yozuv qatori bor". U ularni o"qib chiqdi: "483794311656..." U nafas oldi. "Bu hali hammasi emas..."
  
  "Gekning ho'l orzusi." Alisiya xo"rsindi. "Ammo biz nima qilishimiz kerak?"
  
  "Bu yerdan ket," dedi Dreyk va vertolyotlar pastga tushayotganda o'rnidan turib. "Xunlar bizni topmasdan oldin."
  
  Uchuvchi yuqoriga yugurdi. "Sizlar tayyormisizlar? Biz buni kuzatib borishimiz kerak."
  
  Jamoa uni yana vertolyotlargacha kuzatib qo'ydi. Xeyden o'z so'zini tugatdi va ular o'rindiqqa o'tirganlarida qog'oz parchasini aylantirdi. "Har qanday fikr bormi?"
  
  "Siz hatto ular bilan lotereya o'ynay olmaysiz", dedi Alisiya. "Foydasiz".
  
  "Va ularning o'limga nima aloqasi bor?" - dedi Drake. "Va to'rt otliq? Raqamlar muhim bo'lib tuyulgani uchun, bu tug'ilgan sana bilan bog'liq bo'lishi mumkinmi? O'lim sanalari?
  
  "Biz shu yerdamiz", degan ovoz uning qulog'iga va u yana esladi, agar ular missiyani bajarish uchun DC ni o'chirib qo'ymasalar, butun dunyo bilan bog'langan, bu holda ular faqat Loren bilan bog'langan edi.
  
  - Faqat unga emas, - dedi boshqa ovoz. "Biz tushundik."
  
  Drake vertolyotlarning asta-sekin havoga ko'tarilishini tingladi.
  
  "Bu taqsimot raqamlari koordinatalardir. Osonlik bilan. Natsistlar sizlarga mukammal nishon qoldirishdi, odamlar".
  
  Drake qurollarini tekshirib, tayyorlay boshladi. "Nishonmi?" - Men so'radim.
  
  "Ha, birinchi raqamlar to'plami Ukrainaga ishora qiladi. Bu ketma-ketlik bitta uzluksiz uzun raqam, shuning uchun biz uni dekodlash uchun biroz vaqt talab qildik.
  
  Alisiya soatiga qaradi. "Men kuniga besh daqiqa qo'ng'iroq qilmayman."
  
  "Sizda bir yuz oltmish IQ yo'q."
  
  "Qanday bilasan, aqlli yigit? Men buni hech qachon sinab ko'rmaganman."
  
  Bir daqiqalik sukut, keyin esa: "Baribir. Biz butun ketma-ketlikni kiritdik va uni sun'iy yo'ldoshga uladik. Hozir biz ko'rib chiqayotgan narsa - bu katta sanoat hududi, ehtimol jami sakkiz kvadrat milya. U asosan omborlar bilan to"la, biz o"ttizdan ortiqni sanab chiqdik, ular bo"m-bo"sh ko"rinadi. Tashlab ketilgan urush davridagi narsa. Bu eski sovet harbiy ombori bo'lishi mumkin, hozir tashlab ketilgan.
  
  "Va koordinatalar?" - soʻradi Xayden. "Ular aniq bir narsaga ishora qiladimi?"
  
  "Hali ham tekshirmoqda." Navbatda jimlik hukm surdi.
  
  Hayden uchuvchilarni xabardor qilishi shart emas edi; ular allaqachon Ukrainaga ketayotgan edilar. Drake o'zini biroz bo'shashganini his qildi; hech bo'lmaganda raqib jamoalari ularni mag'lub eta olmadi. U Xeydenga qaradi va og'zini chimirdi.
  
  Buni o'chirib qo'yamizmi?
  
  U yuz qildi. Bu shubhali ko'rinadi.
  
  Mole? U oldinga egilib, sekin mimik qildi.
  
  Xeyden ham shunday deb o'yladi. Biz ishonadigan hech kim yo'q.
  
  Alisiya kulib yubordi. "Jin ursin, Dreyk, agar siz uni o'pmoqchi bo'lsangiz, buni qiling."
  
  Vertolyot osmonni kesib o"tayotganda Yorkshirlik erkak orqasiga suyandi. Hatto o'z xo'jayinlaringiz ham sizning orqangizdan turishiga ishonchingiz komil bo'lmaganda, to'liq quvvat bilan ishlash deyarli mumkin emas edi. Yuragiga og'irlik tushdi. Agar kimdir ularga qarshi biror narsa rejalashtirgan bo'lsa, ular buni bilib olishadi.
  
  Kommunikator signal berdi.
  
  "Voy-buy".
  
  Xeyden boshini ko'tardi. "Nima?" - Men so'radim.
  
  Vashingtonlik super geekning ovozi qo'rqinchli edi. "Ishonasizmi, Jeff? Aytmoqchimanki, men ularga buni ayta olmayman va keyin bu shunchaki taxmin ekanligini bilaman."
  
  Sukunat. Keyin ularning sevgilisi chuqur nafas oldi. "Voy, aytishim kerak. Bu yomon. Bu haqiqatan ham yomon. Koordinatalar to"g"ridan-to"g"ri "O"lim otliqi"ga yetaklaganga o"xshaydi.
  
  Dahl to'pponchaga jurnal o'rnatishda to'xtab qoldi. "Bu mantiqiy", dedi u. "Ammo bu nima?"
  
  "Yadro kallagi."
  
  Xeyden tishlarini siqdi. "Siz buni aniqlay olasizmi? Bu jonlimi? Bormi-"
  
  "Kutib turing", dedi geek nafasini rostlab. "Iltimos, kuting. Bu hali hammasi emas. Men "yadro kallagi"ni nazarda tutmadim".
  
  Xeyden qoshlarini chimirdi. - Keyin nimani nazarda tutdingiz?
  
  "Uchta omborda oltita yadro kallaklari bor. Biz devorlardan ko"ra olmaymiz, chunki binolar qo"rg"oshin bilan qoplangan, ammo sun"iy yo"ldoshlarimiz yordamida tomlar orqali ko"rishimiz mumkin. Rasmlar shuni ko'rsatadiki, yadro quroli saksoninchi yillarga borib taqaladi, to'g'ri xaridor uchun boylik arziydi va ehtiyotkorlik bilan qo'riqlanadi. Xavfsizlik asosan ichkarida, ba'zida ular bo'sh bazani aylanib chiqishadi.
  
  "Demak, Oxirgi hukm ordeni oltita yadro qurolini keyinchalik foydalanish uchun uchta omborga yashirganmi?" - soʻradi May. "Bu haqiqatan ham natsistlarning ishiga o'xshaydi."
  
  "Qurol ham ish holatida", dedi geek.
  
  - Buni qayerdan bildingiz?
  
  "Kompyuter tizimi ishlayapti. Ular qurollanishi, boshqarilishi, ozod etilishi mumkin".
  
  "Sizda aniq joy bormi?" - soʻradi Kenzi.
  
  "Ha biz qilamiz. Oltitasi ham omborlar ichida joylashgan tekis yuk mashinalarining orqasiga bog'langan. Ajabo, yaqinda ichidagi faollik ikki baravar oshdi. Albatta, ular ham ko'chirilishi mumkin."
  
  Drake Xeydenga qaradi, u esa unga tikildi.
  
  "Mole", dedi Kensi baland ovozda.
  
  - Raqib jamoalar haqida nima deyish mumkin? - so'radi Dahl.
  
  "NSA maʼlumotlariga koʻra, mish-mishlar koʻpaygan. Yaxshi ko'rinmaydi."
  
  "Men ular nimani topishga umid qilishlarini bilmoqchiman", dedi Mai. "Oltita eski yadro kallaklarini hisobga olmaganda."
  
  "Mars qilichi"
  
  Drake tezda bo'ynini burdi. "Nima?" - Men so'radim.
  
  "Hamma bu mol shu yerda ishlayapti, deb taxmin qilib, koordinatalarini oldi. Har bir inson o'z oldiga sun'iy yo'ldosh yaratish vazifasini qo'ydi. Bizning tasvirlash dasturimiz barcha turdagi sensorlar bilan jihozlangan va Odin va keyingi sog'inish hikoyasidan boshlab, biz qabrlar va xudolar bilan bog'liq noyob elementni aniqlashimiz mumkin. Bizning asboblarimiz ob'ektning taxminiy hajmi va shaklini ko'rsatadi va u etishmayotgan qilichga mos keladi. Ularning barchasi biz qilich topib, yadroviy zaryadlar tomon ketayotganimizni bilishadi. Biz buni qilishimiz kerak".
  
  "Qilichni maydalagichda qoldiring." Smit yelka qisdi.
  
  Drake, Dal va Xayden bir-birlariga qarashdi. "Do'zaxda imkoniyat yo'q. Qilich bizda qoladi."
  
  Drake boshini pastga tushirdi. "Chingizxon, Attila, Geronimo va Gannibalni birlashtirganidan qimmatroq bo'lgan yagona qonli narsa", dedi u. "Va biz yadroviy qurolga o'tishga majburmiz."
  
  "O'ylab ko'rgan", dedi Mai. "Va ularga ko'p sabablarga ko'ra kerak. Boylik."
  
  "Mukofot", dedi Smit.
  
  "Ochko'zlik", dedi Kensi.
  
  "Muammosiz", dedi Xeyden ishonch bilan. "Bu sabablarning barchasi birlashtirilgan. Oltita yadroviy qurol qayerda?"
  
  "17-omborning ichida ikkitasi bor", dedi kompyuterchi. "Boshqa yadro inshootlari O"n sakkizinchi va o"n to"qqizinchi hududlarda joylashgan va men hozir ularning aniq joylashuvini aytib beraman. Bu katta baza va biz kamida yigirma tanadan chiqadigan issiqlik chiqindilarini hisoblayapmiz, shuning uchun ehtiyot bo'ling."
  
  Drake orqasiga suyanib, tomga qaradi. "Yana bir marta?"
  
  Xeyden nima haqida o'ylayotganini bilardi. "Bundan keyin hammasi o'zgarishiga ishonasizmi?"
  
  U ma"yus jilmayib qo"ydi. "Ishonaman".
  
  "Keling, qattiq uramiz", dedi Dahl. "Jamoa sifatida, hamkasblar sifatida. Keling, buni oxirgi marta qilaylik."
  
  
  O'ttiz yettinchi bob
  
  
  SPEAR jamoasi uchun oson bo'lmadi. Qadimgi, tashlab ketilgan baza oddiygina katta, cho'zilgan omborlardan iborat bo'lib, ular orasida silliq tuproq yo'llar tarmog'i bor edi. Katta yuk mashinalari uchun yo'llar juda keng edi . Dreykning nazariyasiga ko'ra, u bir vaqtlar qandaydir ombor bo'lgan, u erda juda ko'p miqdordagi harbiy texnika saqlanadigan joy bo'lgan. Vertolyotlar chekkaga, zanglagan, vayronaga aylangan panjara ortida qo"ndi va deyarli bir zumda dvigatellarini o"chirib qo"ydi.
  
  "Jamoa tayyor", dedi Xeyden o'z suhbatdoshiga.
  
  "Boring", dedi konstebl unga. "Urush kallaklari o'chirilgan va boshqa element xavfsiz ekanligiga ishonch hosil qiling."
  
  Dahl yerga to"ng"illadi. "Keling, ot qochib ketganidan keyin otxona eshigini qulflash haqida gaplashaylik."
  
  Jamoa allaqachon uchta omborning joylashishini o'z xayolida aniqlab olgan va aylanma yo'llar tarmog'i haqida yaxshi tasavvurga ega edi. Umuman olganda, hamma narsa boshqa narsalar bilan bir-biriga mos tushdi. Bittasidan tashqari hech qanday boshi berk yo"l, aylanma yo"llar, qochish yo"llari yo"q edi. Barcha perimetrli omborlar zich o'rmon bilan o'ralgan edi, lekin ichki omborlar - uchta muhim omborlar tasodifiy tartibda joylashgan edi.
  
  Ular birga yugurishdi.
  
  "Biz bo'linishimiz, yadroviy qurollarni zararsizlantirishimiz, keyin ularni bu yerdan yaxshiroq joyga olib chiqish yo'lini topishimiz kerak", dedi Xeyden. "Ruminiya unchalik uzoq emas."
  
  Endi Loren ular bilan birga edi, Vashingtonga to'liq ulangan va bosim ostida o'ylay olishini isbotlaganidan so'ng, yadroviy qurol bilan ishlashda ular unga kerak bo'lishi mumkin edi. Kanallar orqali ma'lumot uzatishga qodir barqaror boshni e'tiborsiz qoldirib bo'lmaydi. Ular past, tez yurib, omborlar tomon yo"l olishdi.
  
  Ularning oldida kimsasiz tuproq yo'l ochildi. Bundan tashqari, butun maydon yalang'och tuproq va slanets bilan qoplangan, bir nechta siyrak jigarrang o'tlar bor edi. Drake voqea joyini ko'zdan kechirdi va oldinga siljishni buyurdi. Ular qurollarini tayyor holda ochiq maydonga yugurdilar. Tuproq va moy hidi uning his-tuyg'ulariga hujum qildi, yuziga sovuq shabada urdi. Ularning jihozlari jaranglab, etiklari yerga qattiq tegdi.
  
  Ular omborning birinchi devoriga yaqinlashib, orqalarini suyab to"xtashdi. Drake chiziq bo'ylab qaradi.
  
  "Tayyormi?" - Men so'radim.
  
  "Boring."
  
  U ularning marshrutining keyingi qismini skanerdan o'tkazdi, chunki ularda tashvishlanadigan hech qanday CCTV kameralari yo'qligini bilib oldi, chunki qurilmalar bazadan mobil telefonlardan boshqa signallarni qabul qilmagan. Yadro zaryadlarining o'zi past chastotali shovqin chiqardi. Bu yerning narigi tomoni taqir edi.
  
  Yana yugurishdi va ular boshqa omborga duch kelishdi. Ularning har birining ustiga qora chizilgan raqam yozilgan edi. Ularning har biri xaroba, ta"msiz ko"rinardi, tomdan polga zang oqayotgan daryolar oqardi. Oluklar bemalol tebranar, yerga ishora qilgan qirrali bo"laklar, iflos suv tomchilab turardi.
  
  Drake endi oldinda 17-omborning chap burchagini ko'rdi: "Biz bu yo'lni kesib o'tmoqdamiz", dedi u. "Biz oxirigacha bu omborning qanoti bo'ylab yo'l olamiz. Shunday qilib, biz o'n yettidan yigirma fut uzoqlikdamiz."
  
  U davom etdi, keyin to'xtadi. Xavfsizlik mashinasi ularni kesib o'tgan yo'l bo'ylab oldinda yo'l bo'ylab harakatlanardi. Biroq, hech narsa sodir bo'lmadi. Drake yengil nafas oldi.
  
  "Bu erda do'stlar yo'q", deb eslatdi Dahl. "Jamoadan tashqari hech kimga ishonmang." U "Hatto amerikaliklar" ni qo'shishga hojat yo'q edi.
  
  Endi Dreyk o'rnidan turdi, ombor devoriga bosdi va oldinga o'tdi. 17-omborning old tomoniga qaragan ikkita kichik derazasi bor edi. Drake jimgina la'natladi, lekin boshqa yo'l yo'qligini tushundi.
  
  "Ko'chiring", dedi u shoshilinch ravishda. "Hozir ko'chiring."
  
  
  O'ttiz sakkizinchi bob
  
  
  Ular uchta guruhga bo'linib, ombor eshiklari tomon yugurishdi. Drake, Alisiya va Mey har biri o'n yetti ball to'pladi; Dal, Kenzi va Xeyden o'n sakkizdan ball to'plashdi, Smit, Loren, Kinimaka va Yorgi esa o'n to'qqiztadan to'p kiritishdi. Bir payt ular asosiy eshiklarga urildi.
  
  Drake eshikni tepib, ilmoqlarini yirtib tashladi. Erkak endigina ichkarida ofisdan chiqib ketayotgan edi. Drake uni qo'ltig'iga olib, qattiq tortdi va ofisning qarama-qarshi devoriga uloqtirdi. Ular bo'lgan tor yo'lak to'g'ridan-to'g'ri omborga ochildi, shuning uchun Alisiya va Mey uning atrofida yurishdi.
  
  Drake erkakni tugatdi, uni komada qoldirdi va ayollarga qo'shilishdan oldin kichik ofislarni ko'zdan kechirdi. Uning ko'zlarida hayratlanarli manzara paydo bo'ldi. Ombor juda katta, uzun va baland edi. Uning markazida rolikli eshiklar qatoriga qaragan uzun, past tekis yuk mashinasi - old tomonida katta dvigatelli kabina turardi. Ikkita yadro kallaklari yuk mashinasining orqasida kundek tiniq, burunlari oldinga qaragan holda yotardi va ularni muntazam ravishda mahkamlab qo'ygan qora kamarlar. Tasma ko'p harakat qilmasdan moslashuvchanlikni ta'minlaydi - tashish uchun yaxshi g'oya, dedi Drake, chunki hech kim halokatli raketaning harakatsiz ob'ektga qulashini xohlamagan. U jo'nashdan oldin bog'lab qo'yilgan, deb o'ylagan ulkan yuk mashinasining yonida ulkan bir dasta yon pardalar yotardi.
  
  "Xavfsizlik yo'q", dedi May.
  
  Alisiya yuk mashinasining o"ng tomonidagi boshqa idoraga ishora qildi. "Mening taklifim".
  
  "Siz ular ko'proq tashvishlanadi deb o'ylaysiz", dedi May.
  
  Dreyk konditsionerli ofisda o"tirgan bir guruh muxlislarga to"liq tayanish qiyin bo"lganligi sababli xavfsizlik kameralarini tekshirib ko"rishdan boshqa iloji yo"q edi. "Eski do'stimiz, xotirjamlik ishda bo'lsa kerak", dedi u. "Ular buni uzoq vaqt sir saqlashdi."
  
  Aloqa kanallari orqali ular jang tovushlarini eshitishdi, boshqa jamoalar band edi.
  
  Alisiya yuk mashinasiga yugurdi. "Menga!"
  
  
  * * *
  
  
  Dahl eng yaqin odamni ushlab oldi va uni tovonga tashladi va uning noqulay tarzda erga yiqilib tushishini tomosha qilishdan oldin etarli miqdorda efir vaqtini oldi. Suyaklar singan. Qon oqdi. Kenzi sirg'alib o'tib, avtomatidan o'q uzdi va qochib ketayotgan odamlarga tegdi, so'ng ular yuzlarini yerga qattiq urdi. Xeyden tomonini o'zgartirib, Glokni afzal ko'rdi. Ular topgan ulkan yuk mashinasi ombor markazida, uchta idora va bir necha qator qutilar yonida to"xtab turgan. Ular ichkarida nima borligini bilishmasdi, lekin buni bilib olish oqilona bo'ladi deb o'ylashdi.
  
  Xeyden yuk mashinasi tomon yurdi, ko'zlari boshi ustida o'rnatilgan yadroviy zaryadlarni ko'zdan kechirdi. Jin ursin, ular bu masofada juda katta edi. Vayron qilishdan boshqa maqsadi yo'q hayvonlar. Keyin, shubhasiz, ular O'lim edi va aniq to'rtinchi otliqning bir qismi edi. Attila Gannibaldan etti yuz yil keyin va tasodifan Chingizxondan etti yuz yil oldin tug'ilgan to'rtlikning ikkinchi eng keksa shaxsi edi. Geronimo 1829 yilda tug'ilgan. Barcha chavandozlar o'z yo'lida haqli. Barcha qirollar, qotillar, generallar, tengsiz strateglar. Har bir inson o'zining eng yaxshisini sinab ko'rdi.
  
  Bu orden ularni tanlashiga sabab bo'lganmi?
  
  U Vashington molining ularni mahorat bilan mazax qilayotganini bilardi.
  
  Hozir hech narsani o'zgartirishga vaqt yo'q. U qutilar tomon yurib, platforma orqasidan yurdi. Ba'zi qopqoqlar burishib ketgan, boshqalari yog'och devorlarga suyanib ketgan. Somon va boshqa qadoqlash materiallari yuqoridan sizib ketgan. Xeyden bir odamni otdi, keyin boshqasi bilan o'q almashdi va yashirinish uchun erga sho'ng'ishga majbur bo'ldi.
  
  U yuk mashinasining orqa tomonida yadro kallagining dumini osilgan holda topdi.
  
  "Agar o'q shu narsalardan biriga tegsa nima bo'ladi?"
  
  "Xavotir olmang, bu yadroga yoki portlovchiga tegish uchun yaxshi zarba bo'lishi kerak", dedi ovoz unga xabar orqali. "Ammo menimcha, omadli tanaffus uchun har doim imkoniyat bor."
  
  Xeyden tishlarini siqdi. "Oh, rahmat, do'stim."
  
  "Muammo yo'q. Xavotir olmang, bunday bo"lishi dargumon".
  
  Xeyden yumshoq, g'ayratli izohga e'tibor bermadi, ochiq maydonga chiqdi va butun jurnalni raqibiga qaratdi. Erkak yiqilib tushdi, qon ketdi. Xeyden tortma tomon choparkan, yana bir jurnalni joylashtirdi.
  
  Uni o'q otishlari aks-sado qilayotgan ulkan ombor o'rab olgan, to'siqlar shunchalik balandki, ular ichida do'stona dushman osongina yashirinib olishi mumkin edi. U qutilar ortidan qaradi.
  
  "Menimcha, biz yaxshi ish qilyapmiz", dedi u. "Bu erda bir nechta operatsiya o'tkazilayotganga o'xshaydi."
  
  Kenzi Mars qilichini ko"tarib yugurdi. "Nima bu?" - Men so'radim.
  
  Dal platformaning ulkan g'ildiragiga cho'kkalab o'tirdi. "Orqangizni ehtiyot qiling. Bu yerda bir nechta dushmanimiz bor".
  
  Xeyden somonni elakdan o"tkazdi. "O'g'irlangan tovarlar", dedi u. "Bu yo'l nuqtasi bo'lishi kerak. Bu erda katta tanlov mavjud. "
  
  Kenzi oltin haykalchani olib chiqdi. "Ularning uyma-uy reydlar o'tkazadigan guruhlari bor. O'g'irlik. Bu katta biznes. Hamma narsa eksport qilinadi, sotiladi yoki eritiladi. Bu jinoyatlar ortidagi ong darajasi noldan past".
  
  Dahl pichirladi: "Chapingizda."
  
  Xeyden quti orqasiga tushib, qurbonini ko'rdi va o'q uzdi.
  
  
  * * *
  
  
  Loren Foks Mano Kinimakaning orqasidan sherlar iniga kirib bordi. U Smitning dushmanga qanday munosabatda bo'lganini ko'rdi va uni o'limga qoldirdi. U Yorgining ofis eshigidagi qulfni tanlaganini, ichkariga kirib, bir daqiqadan kamroq vaqt ichida uni eskirgan deb e'lon qilganini ko'rdi. Har kuni u o'zini tutishga astoydil harakat qildi. Har kuni u jamoadagi o'rnini yo'qotib qo'yishidan xavotirda edi. Bu nima uchun u Nikolay Bell bilan uchrashgani, nima uchun aloqada bo'lganligi va yordam berishning boshqa usullarini izlaganligining bir qismi edi.
  
  U jamoani yaxshi ko'rardi va uning bir qismi bo'lib qolishni xohlardi.
  
  Endi u Glokni qo'lida ushlab, undan foydalanmasligiga umid qilib, orqada qoldi. Platolar uning katta va dahshatli ko'rinishini egallagan. Jang kallaklari yorug'likni aks ettirmaydigan zerikarli yashil rangga ega edi, bu shubhasiz, zamonaviy inson ongi tasavvur qila oladigan eng xavfli shakllardan biri edi. Smit katta qo'riqchi bilan kurashdi, bir necha bor zarba berdi va keyin Loren yordam berish uchun yashirincha kelganida yigitni olib chiqdi. Uning o'ng tomonida Kinimaka yana ikkita o'q uzdi. Ombor atrofida o'qlar ucha boshladi, chunki boshqalar hujumga uchraganini tushunishdi.
  
  Orqa tomondan u yuk mashinasi kabinasiga bir necha qo'riqchilar kirib kelganini ko'rdi.
  
  "Ehtiyot bo'ling," u ulanishni yoqdi, "men odamlarning old tomonga qarab ketayotganini ko'raman. Ey xudoyim, ularni bu yerdan olib chiqishga harakat qiladimi?
  
  "Oh, yo'q", deb javob berdi DC barcha ko'rishi uchun. "Siz bu yadro qurollarini zararsizlantirishingiz kerak. Agar bu bolalarda ishga tushirish kodlari bo'lsa, ulardan bittasi ham falokat bo'ladi. Qarang, oltitasi ham zararsizlantirilishi kerak. Hoziroq!"
  
  
  * * *
  
  
  "Sizga aytish juda oson", deb g'o'ldiradi Alisiya. "Xalbatimga o"ralib, ko"pikli kapuchinomdan ho"pladim. To"xtang, ular ham bu yerda taksi tomon ketayotganini ko"ryapman".
  
  Drake hech qanday qarshilikka duch kelmasdan platformaning bu tomonida yugurishini ko'rib, yo'nalishini o'zgartirdi. U Alisiyaga qo"l siltab, tezda yo"lga tushdi.
  
  Mayning ovozi uning konsentratsiyasini buzdi. "Qodimingizga e'tibor bering!"
  
  Nima...?
  
  Qalin qora charm kurtka kiygan bir kishi oyoqlarini cho"zgancha platforma ostiga sirg"alib tushdi. Omadmi yoki aqlli dizaynmi, ular Dreykning boldiriga urishdi va uni yiqitib yuborishdi. Avtomat oldinga siljiydi. Drake yangi ko'karganlarga e'tibor bermadi va qo'riqchi o't ochishi bilanoq yuk mashinasining tagiga emakladi. O"qlar uning ortidagi betonni teshib o"tdi. Qo'riqchi miltig'ini tortib, uni quvdi.
  
  Drake yuk mashinasining tagiga chiqib, boshi ustidagi ulkan qurolni his qildi. Qo"riqchi egilib, keyin cho"kkaladi. Dreyk o'zining Glock-ni otib, erkakning peshonasini kesib tashladi. U orqasidan qadam tovushini eshitdi, keyin boshqa odamning og'irligi uning ustiga tushdi. Drakening iyagi yerga tegib, yulduzlar va qora rang uning ko"z o"ngida aylanardi. Uning tishlari bir-biriga tegib, mayda bo'laklarni sindirib tashladi. Og'riq hamma joyda portladi. U dumalab, birovning yuziga tirsagi bilan urdi. To"pponcha ko"tarilib o"q uzdi; o'qlar Dreykning bosh suyagini bir dyuymga o'tkazib yubordi va to'g'ridan-to'g'ri yadro zaryadining tagiga tushdi.
  
  Drake adrenalin oqimini his qildi. "Bu..." U odamning boshini ushlab, bor kuchi bilan betonga urdi. Yadroviy. Raketa." Har bir so'z zarba. Oxir-oqibat bosh orqaga tushdi. Dreyk yuk mashinasining tagidan qaytib chiqdi va Alisiyani yugurib kelayotganini uchratdi.
  
  "Uxlashga vaqt yo'q, Drakes. Bu qandaydir jiddiy ahmoqdir."
  
  Yorkshireman avtomatini ushlab, quloqlaridagi jiringlashni to"xtatishga urindi. Alisiyaning ovozi yordam berdi.
  
  "May? Yaxshimisan?"
  
  "Yo'q! Bir-biriga bosilgan."
  
  Platforma dvigatelidan gurillagan ovoz keldi.
  
  "Tezroq yugur", dedi Drake. "Yana bir necha soniya va bu jangovar kallaklar bu erdan chiqib ketadi!"
  
  
  O'ttiz TO'qqizinchi bob
  
  
  Drake tezligini oshirdi. Shu kunlarda uning to'g'ri ko'rishi g'ayrioddiy edi, shuning uchun bugun hammasi odatdagidek edi. Oldidagi kabina eshigi bosh balandligiga ko'tarildi. Drake qo"lini cho"zdi, tutqichdan ushlab tortdi. Alisiya o'zining Glock bilan nishonga oldi.
  
  Qo'l granatasi sakrab tushdi.
  
  Drake uning ko'zlariga ishonmay unga tikildi. - Sen nimasan, ahmoq bola...
  
  Alisiya uning ko'kragiga urib, orqaga va yuk mashinasining old tomoniga uchib ketdi. Grenata shiddatli portlab, shrapnellarni har tomonga uchib yubordi. Dreyk Alisiya bilan birga minib ketdi, ikkalasi bir-biriga yopishib qoldi. Yuk mashinasi eshigi aylana boshladi va mashina oldida ag'dara boshladi. Dreyk boshini ko'targanida, kabinada faqat bitta odam balandda o'tirib, unga yomon jilmayib turardi. U gaz pedalini bosdi.
  
  Drake do'zaxda mashina ularni bosib o'tish uchun etarlicha tez harakatlanishi mumkin emasligini bilar edi. U yon tomonga qaradi va yana uchta qo'riqchi ularga yugurib kelayotganini ko'rdi. Yuk mashinasi g'ildiraklari bir-biriga yopishib, bir vaqtning o'zida bir dyuym oldinga siljiy boshlaganda jonlandi. Sürgülü eshiklar qimirlamadi, lekin bu uni to'xtata olmadi.
  
  Kommunikator hayotga kirdi.
  
  "Ular yuk mashinalarini bu yerdan olib ketishyapti! Kabinalar o'q o'tkazmaydigan. Va u erga borish juda qiyin." Bu Xaydenning ovozi edi."
  
  - Kirish yo'qmi? - so'radi Kinimaka.
  
  "Yo'q. U muhrlangan. Agar nima demoqchi ekanligimni bilsangiz, men ortiqcha kuch ishlatmoqchi emasman."
  
  Garchi Drake o'z yuk mashinasining yon eshigi yo'qligini bilsa ham, tashvishlanish uchun yana ikkita narsa bor edi.
  
  "Platformaga sakrang", dedi u. "Ushbu yadroviy zaryadlarni uzishni boshlang. Ular to"xtashga majbur bo"ladi".
  
  "Xavfli. Jin ursin, xavfli, Drake. Agar jangovar kallaklardan biri chiqsa-chi?
  
  Drake kabina orqasidan yugurib chiqib, hujumchilarga qarata o'q uzdi. "Bir vaqtning o'zida bitta la'nati muammo. Biz kimmiz - vunderkindlar? "
  
  Alisiya ta"qibchisini otib tashladi. "Qo'rqamanki, ular bugungi kunda "soyali haromlarga" o'xshab qolishadi."
  
  Ular birgalikda platformaga sakrab tushishdi va o'zlarini yadroviy bomba bilan yuzma-yuz ko'rishdi.
  
  
  * * *
  
  
  "Bu ikki jabhada ishlaydi", dedi Dreyk xabarlar orqali. "Biz bir vaqtning o'zida neytrallashimiz va o'chirishimiz mumkin."
  
  Xeyden kulib yubordi. "Bu haqda juda bema'ni gapirmaslikka harakat qiling."
  
  "Yorkshirliklar o'zini o'zi tutishmaydi, sevgilim. Biz ozgina kamtarlik bilan hamma narsani hayratlanarli darajada bajaramiz".
  
  "Bundan tashqari, bir necha ming bema'ni narsalar." Dahlning ovozi xuddi yugurayotgandek eshitildi. "Yorkshire pudinglari. Teriyerlar. Pivo. Sport jamoalari. Va bu aksent? "
  
  Drake yuk mashinasi uning ostida harakatlana boshlaganini his qildi. "Boshqarish paneli qayerda, odamlar?"
  
  Texnik darhol javob berdi. "Ko'rdingizmi, jangovar kallak qanday qilib o'ttizga yaqin kavisli panellardan iborat? Bu uchli uchidan sakkizinchi."
  
  "Mening o'ziga xos tilim."
  
  Yana otishmalar yangradi. Alisiya allaqachon ta'qibga e'tibor qaratgan edi. May shunchaki platformaning orqa tomoniga sakrab tushdi. Endi u yadro qurolining orqa tomoniga qaradi.
  
  "Yomon xabar. Britaniyaliklar shu yerda".
  
  "Menimcha, bizda xitoyliklar bor", dedi Dahl.
  
  "Fransuz", dedi Kinimaka. "Yangi jamoa"
  
  Drake boshqaruv paneliga otildi. Mars qilichi qayerdaligini bilamizmi?
  
  "Ha, Mett. Lekin buni hozir baland ovozda ayta olmayman, shunday emasmi? - javob berdi ovoz.
  
  - Ha, - dedi Dahl.
  
  Dreyk qimirlatib, ko'p maqsadli bitli kichik elektr tornavidani chiqarib oldi. U sakkizta murvatni tezda burab, ularni yiqilib tushdi. U o'zini avtomobilning o'tiradigan ekranidek o'lchamdagi ikkita kichik boshqaruv paneli, klaviatura va ko'plab miltillovchi oq belgilar oldida topdi.
  
  "Kirillcha", dedi u. "Albatta shunday."
  
  "Bu kun yomonroq bo'lishi mumkinmi?" Alisiya butun dunyo bo'ylab qichqirdi.
  
  Yorkshireman boshini pastga tushirdi. "Bu endi sodir bo'ladi."
  
  Yuk mashinasi tezlikni oshirib, surma eshik tomon yo'l oldi. Inglizlar omborning orqa qismidan yaqin tarkibda oldinga siljishdi. Ularning atrofiga soqchilar yoyilgan edi.
  
  Yadro bombasi miltilladi, to'liq faollashdi, ishga tushirish kodi yoki o'ldirish kodini kutmoqda.
  
  Drake ular harakat qilishlari kerakligini bilardi. Ular harakat qila olmasligini bilardi. U bilmagan yagona narsa - kim birinchi o'lishini?
  
  
  * * *
  
  
  Soqchilar birinchi bo"lib kirib, otishma boshladi. Drake katta nishon edi va statsionar o'qlar Alisiyaning yonidan o'tib, jangovar kallakka tegdi. Bir soniya davomida Dreykning hayoti uning ko'z o'ngida o'tdi, keyin Alisiya bir qo'riqchini, Mai ikkinchisini tushirdi. U ularning ko'zi ojiz tomondan ko'proq kelayotganini bilsa ham, yana nimadir kelayotganini ko'rdi. Oq belgilar miltilladi, kursor miltilladi va kutdi.
  
  "Sizningcha, xavfsizlik portlashi mumkinmi?" - dedi Smit birdan jimgina. "Balki bu ularning buyrug'idir?"
  
  "Nega ular o'lishlari kerak edi?" - soʻradi Kenzi.
  
  "Biz buni avval ham ko'rganmiz", dedi Kinimaka. "Yirik toʻlov olayotgan oilalar, ularning oila boshligʻi vafot etganida tibbiy yordam yoki umidsiz boshqa joyga koʻchish kerak edi. Agar ular, masalan, mafiya yoki triadaga tegishli bo'lsa. Bu mumkin".
  
  Drake ular uzoq vaqt baxtli bo'lolmasligini bilardi. Yuk mashinasi aylanayotganda Alisiya kamarni bo"shatishga muvaffaq bo"ldi. Haydovchi ko'radi degan umiddaman. Ammo keyin unga parvo qilmaydimi? Drake boshqa chora ko'rmadi.
  
  U qo"llarini aqldan ozgancha silkitib, platforma bo"ylab orqa tomonga yugurdi.
  
  "Kutmoq! To'xta, to'xta. Otmang. Men inglizman!"
  
  Dahlning noroziligi hamma narsani aytdi, hech qanday so'z kerak emas edi.
  
  Dreyk yuk mashinasining orqa tomoniga tiz cho'kdi, yadro dumi chap tomonda, qo'llari havoda va yaqinlashib kelayotgan besh kishilik SAS bo'linmasiga qaragan holda butunlay qurolsiz edi.
  
  "Bizga sizning yordamingiz kerak", dedi u. "Urush olib borish uchun biz uchun juda ko'p narsa bor."
  
  U yigitning suhbatga o'tayotganini ko'rdi, ikki keksa odam uning yuziga tikilib o'tirishayotganini ko'rdi. Ehtimol, ular uni tanigandir. Ehtimol, ular Maykl Krauch haqida bilishgan. U yana gapirdi.
  
  "Men Mett Drakeman. Sobiq SAS askari. Sobiq askar. Men SPEAR nomli xalqaro maxsus kuchlar guruhida ishlayman. Men Herefordda mashq qildim. Menga Krouch murabbiylik qilgan".
  
  Ismini, hammasini eslayman. Beshta quroldan ikkitasi tushirildi. Dreyk aloqa orqali Alisiyaning ovozini eshitdi.
  
  "Siz ham mening ismimni tilga olishingiz mumkin edi."
  
  U biroz qimirladi. "Bu eng yaxshi g'oya bo'lmasligi mumkin, sevgilim."
  
  May va Alisiya qo'riqchilarni masofada ushlab turishdi. soniyalar o'tdi. Britaniya SAS askarlari yassi to'shakni to'ldirgan neft barabanlari orqasiga o'tib kelayotgan qo'riqchilarga qarata o't ochishdi. Drake kutayotgan edi. Radiochi nihoyat tugatdi.
  
  "Mat Drake? Men Kembrijdanman. Biz ilgari uchrashganmiz. Senga nima kerak?"
  
  Baxtli kun, deb o'yladi u. Bortda SAS.
  
  "Ushbu omborni qo'riqlashga, yuk mashinasini to'xtatishga va yadroviy bombani qurolsizlantirishga yordam bering", dedi u. "Ushbu tartibda".
  
  Buni inglizlar qo'lga kiritdi.
  
  Platformaning ikkala tomoniga bo'linib yugurib, ular yaqinlashib kelayotgan qo'riqchilarni tushirib, jamoa sifatida yaxshi ishlashdi. Drake buni ko'rdi va eski kunlarning xotiralarida zavqlandi. Jamoaning harakatlarida yumshoq inoyat, shohlik va cheksiz ishonch bor edi. U SPIRni dunyoning eng zo'r jamoasi deb o'ylardi, lekin hozir...
  
  "Dreyk! May yig'lardi. "Yadro bombasi!"
  
  Albatta . U ekranlar, klaviatura va raqamlarga tikilib, boshqaruv paneliga qaytdi.
  
  "Geeks?" - deb soʻradi u. "Biz kodni bilamizmi?"
  
  "Bu tom ma'noda hamma narsa bo'lishi mumkin", deb javob berdi kimdir.
  
  "Bu haqiqatan ham yordam emas, ahmoq."
  
  "Kechirasiz. Agar orden a"zolarining ism-shariflarini bilsak, ularning tug"ilgan kunlarini bilib olamizmi?"
  
  Drake parvo qilmaydigan odam bilan gaplashayotganini bilar edi. Bu ular ilgari gaplashgan odam, jirkanch xo'jayin edi.
  
  Loren baqirdi: "Siz Buyurtma haqida gapirdingiz. Agar ular bu erda bo'lsalar, ehtimol ular yadroviy qurollarni dasturlashtirgan. Kodlar bilan eslatma qoldirishmaganiga ishonmayman".
  
  "Balki bu erda kod yo'q, bolam," dedi xo'rtiq. "Jeronimoning qabrini ochganingizda bergan ishorangizni eslaysizmi? Ehtimol, bu erda ham sodir bo'lgan va yadroviy kallaklarning ishga tushirilishiga olib kelgandir.
  
  Drake orqaga qadam tashladi. "Jin ursin, ular qurollanganmi?"
  
  "To'liq. Siz ko'rib turgan miltillovchi oq belgilar ortga hisoblash raqamlari."
  
  O"tkir muzdek suv uning tanasini bosib, zo"rg"a nafas olardi. "Qanday... qancha vaqt?"
  
  Yo'tal. "Oltmish to'rt soniya. Shunda siz va noqonuniy akalaringiz tarixga aylanasiz. Buyurtma abadiy hukmronlik qiladi! Ular men orqali yashaydilar! Men Buyurtmaman!"
  
  Janjal va ko'plab baqiriqlar boshlandi. Drake qo'l soatida soniyalarni kuzatib bordi.
  
  "Salom? Sen o `sha yerdamisan?" - so'radi yosh ovoz.
  
  "Hey, do'stim", deb g'o'ldiradi Drake. "Bizda o'ttiz bir soniya bor."
  
  "Men bu haqda o'yladim. Sizning do'stingiz Loren orden haqida gapirdi. Ularda o'ldirish kodi bo'lishi kerak. Qolgan hamma narsa matnning bir qismi bo'lgani uchun men shunchaki ko'rib chiqdim. Esingizdami? Bu yerda shunday deyilgan: "O'ldirish uchun yagona kod - chavandozlar turganda." Bu siz uchun biror narsani anglatadimi?
  
  Drake miyasini chalg'itdi, lekin soniyalar sonining qisqarishidan boshqa hech narsani o'ylay olmadi. "Turildimi?" - takrorladi u. "Uyg'ondingmi? tirildimi? Buyurtma qanday fikrda ekanligini o'ylab ko'ring? Natsistlar nimani nazarda tutgan? Agar otliq paydo bo'lsa, u..."
  
  "Tug'ilish", dedi yosh ovoz. "Balki bu ularning tug'ilgan kunlaridir? Lekin bu bo'lishi mumkin emas. Saksoninchi yillardagi bu yadroviy bombalar odatda uch xonali o"ldirish kodiga ega". Uning ovozida umidsizlik bor edi.
  
  Vayron bo'lgunga qadar o'n to'qqiz soniya.
  
  Kensi gapirdi. "Uch raqam deysizmi? Odatda?"
  
  "Ha".
  
  O'n olti.
  
  Drake orqasiga qaradi va Alisiyaga qaradi va u kamarini yechib, bir vaqtning o'zida qo'riqchini otib tashlamoqchi bo'lganini ko'rdi. Men uning sochlarini, tanasini, ajoyib ruhini ko'rdim. Alisiya...
  
  O'n soniya.
  
  Keyin Kenzi qichqirdi va Dahlning unga bo'lgan ishonchini tasdiqladi. "Menda bor. Yetti yuztasini sinab ko'ring."
  
  "Yetti-o-o-o. Nega?"
  
  "So'ramang. Shunchaki bajargin!"
  
  Yosh texnik Dreykga kirillcha raqamlar belgilarini berdi va Yorkshireman tugmalarni bosdi.
  
  To'rt - uch - ikki -
  
  "Bu ishlamadi", dedi u.
  
  
  qirqinchi bob
  
  
  "Ha", deb javob berdi Kensi. "Bo'ldi".
  
  Albatta, u o'zinikini, Loren esa ularnikini qurolsizlantirdi. Drake yadro korpusidan Mai tomon qaradi, u erda u boshqa klaviatura oldida turardi. Oltita yadro zaryadining barchasi zararsizlantirildi.
  
  U soatiga qaradi. "Bizga bir soniyadan kamroq vaqt qoldi", dedi u.
  
  Hamma joyda SAS qo'riqchilarni tezkor ish bilan ta'minladi. Alisiya ikkinchi kamarni yechdi va jangovar kallak biroz harakatlandi. Drake rolikli eshiklarga yaqinlashganda uning tezlikni oshirganini his qildi.
  
  "Hech kim yuk mashinasini to'xtatdimi?"
  
  "Men unga g'amxo'rlik qilaman!" - xitob qildi Kenzi. "Tom ma'noda!"
  
  "Yo'q", dedi Kinimaka. "Fransuzlar xavfsizlik bo'lmagan hamma joyda. Bu yerda haqiqiy to"polon bor".
  
  Drake SAS qo'riqchilarni jo'natayotganini kuzatib turdi; May qorovulni yuk mashinasining orqa g'ildiragiga uloqtirganda Alisiya boshqa kamarni tortadi.
  
  - Ha, men nimani nazarda tutayotganingizni bilaman. SPEAR jamoasi aql bovar qilmaydigan darajada stressda edi.
  
  "Men yana bir narsa sodir bo'layotganini ko'raman", deb boshladi yosh texnik. "Men..."
  
  Ularning Vashington bilan aloqasi uzildi.
  
  - Yana aytsam bo'ladimi? Drake harakat qildi.
  
  Uning yagona javobi dahshatli sukunat edi.
  
  "Jin ursin, bu yaxshi bo'lishi mumkin emas." Drake butun omborni taradi.
  
  SEAL Team 7 go'yo jahannam portlagandek ularning ustiga tushdi.
  
  
  * * *
  
  
  Dahl yuk mashinasi 18-omborning toymasin eshiklariga yaqinlashganda orqasidan yugurdi. Xitoylik erkak gumburlagan yuk mashinasining old qismidan yugurib o'tib, nariroqdagi eshik tomon yo'l oldi. Ular yugurib o'tishdi. Qo'riqchilar ularni to'xtatishga harakat qilishdi. Xitoy maxsus kuchlari ularni o'q va qo'l jangi bilan yo'q qildi. Harakat boshlanganda Xeyden platformaning old tomonida bo'lish baxtiga muyassar bo'ldi.
  
  U qo"riqchining bo"ynini sindirdi, so"ng xitoyliklar beixtiyor o"t ochishgani uchun uning tanasidan foydalangan. O"qlar zerikarli zarba bilan uning tanasini teshib, orqasiga tashladi. Uning qalqoni qulab tushdi. U uni tashlab, oldingi g'ildiraklardan birining orqasiga sakrab tushdi, shinalar g'ichirlab, oldinga dumalab ketayotganda uni orqadan o'tkazib yubordi. Xitoyliklar yuk mashinasining old qismini kesib o'tishdi.
  
  Dahl olov yoqdi va ularni bouling ignalari kabi sochdi. Ko'rish aql bovar qilmaydigan, bu ularning deyarli g'ayriinsoniy reaktsiyalarining namoyishi bo'lib xizmat qildi. Orqaga sakrab o'tgandan keyin ham ular javoban o't ochishdi.
  
  Dahl tezda panani olib, yuk mashinasining orqasiga cho'kkalab o'tirdi, keyin tashqariga qaradi va yana bir nechta o'q otdi. Soqchilar orqadan yaqinlashganda, xitoyliklar bir zum yerga mixlanib qolishdi. Dahl Kensiga qaradi.
  
  U bo'lishi kerak bo'lgan joyda emas.
  
  "Kenz? Yaxshimisan?"
  
  "Ha, eski do'stimni olib ketyapman."
  
  Dahl instinktiv ravishda orqasiga o'girilib, uning tortmalarni varaqlayotganini ko'rdi, boshi chuqur ichida, oshqozoni qopqoqning chetida, eshagi baland ko'tarilgan.
  
  "Bu biroz noqulay."
  
  "Nima? Oh, xotiningni sog'indingmi? U sizdan ko'ra issiqroq bo'lishi mumkin, Torst, lekin esda tutingki, bu sizni undan issiqroq qiladi.
  
  U yirtilib ketganini his qilib, uzoqqa qaradi. U nikoh va ajralish o'rtasidagi bu holatda yashadi va shunga qaramay, u hamma narsa haqida nimadir qilish imkoniyatiga ega edi. U bu yerda nima qilardi?
  
  Mening ishim.
  
  Xitoyliklar yana jangga kirishib, yaqinlashib kelayotgan qo'riqchilarni pulemyotdan o'qqa tutib, Dahl va Xaydenni yerga mixlab qo'yishdi. Shved ortiga o"girilib, Kensining yog"och qutidan sirg"alib chiqib ketayotganini ko"rdi.
  
  "Oh, tuxum. Haqiqatan ham?"
  
  U ko'zlari oldida yangi yaltiroq katana tutdi, pichoqni yuqoriga ko'tardi. "Men chuqur qazsam, topib olishimni bilardim. Qaroqchilar qilichga qarshi tura olmaydilar".
  
  "Marsning qonli qilichi qayerda?"
  
  "Oh, men uni tortmasiga tashladim."
  
  "Jin ursin!"
  
  U bir qo"lida qilich, bir qo"lida avtomat bilan yugurdi, so"ng Dahlning ko"z o"ngida loyqadek miltillagancha yuk mashinasining orqasiga o"tirdi. Katanani tashlab, qochib ketayotgan xitoylarga qarata o'q uzdi.
  
  "Ular qayoqqa ketyapti?"
  
  "17-ombor", dedi Dahl. "Va biz ularga ergashishimiz kerak."
  
  
  * * *
  
  
  Loren 19-omborxonaning o'ng tomonidan frantsuz kontingenti hujumini ko'rdi. Kinimaka va Smit allaqachon o'sha yo'nalishda edi va darhol shug'ullanishdi. Yorgi bochkalar orqasiga cho"kkalab qo"riqchilarga qarata o"q uzdi. Ikki yadroviy kallakli yuk mashinasi oldinga siljiganida Loren yuragi gursillab turganini his qildi.
  
  U aytilganlarning hammasini eslab, g'ildiraklarini tayanch sifatida ishlatib, yuk mashinasining tomiga sakrab chiqdi. Keyin u birinchi tasmani bo'shata boshladi. Agar ular yukni juda beqaror qilib qo'yishsa, yuk mashinalari to'xtashga majbur bo'lardi. U yadroviy bomba ortidan boshini ko"tarib, katta yog"ochlardan biriga qadam bosdi va Smitning frantsuz yigitlaridan biri bilan mushtlashganini ko"rdi.
  
  Konstebl aloqaga chiqdi. "Hozirgina Parijdagi agent tomonidan tasdiqlangan. Armand Argento esingizdami? Yillar davomida u sizga bir necha marta yordam berdi. Xo'sh, u frantsuz kontingentining mavjudligiga ruxsat berilmaganligini aytadi. To'liq. Ichkarida qandaydir shafqatsiz urush ketayotgan bo"lishi mumkin".
  
  Loren yutib yubordi va Smitning orqaga yiqilib, bir tizzasiga qulaganini tomosha qildi. Uning tepasida turgan frantsuz uning sochlaridan ushlab, ildizlaridan bir chiziqni yirtib tashladi va uni chetga tashladi. - qichqirdi Smit. Burunga tizzasi uni hayratda qoldirdi. Frantsuz yigit tepaga sakrab tushdi. Smit kurashdi. Loren undan Kinimaka, so'ngra Yorgi, yadro kallagi va yaqinlashib kelayotgan aylanma eshiklarga qaradi.
  
  Nima qilay?
  
  Biroz shovqin qiling.
  
  U o"zining Glock jurnalini dushmanlarining boshidan balandroq bo"shatib, ularning irkitib qo"yishiga sabab bo"ldi. Bu Smit va Kinimakaga qimmatli soniyalarni berdi. Smit bo"sh joyni ko"rdi va unga o"q uzdi va hujumchini yerga yiqitdi. Kinimaka erkakning bo"ynini sindirdi. , boshqa birovning yuzi va masofadan turib o'q uzdi.
  
  Faqat bitta frantsuz qolgan.
  
  O"q yadroviy snaryadning tanasiga urilib tushgach, Loren yiqildi. Bu hatto uni bezovta qilmagani qanchalik qo'rqinchli edi? U bunga qanchalik odatlangan? Ammo u bu jamoaning bir qismi edi va ular bor ekan, u bilan qolishga qaror qildi. U bu oilani topdi va uni qo'llab-quvvatlaydi.
  
  Bahaybat yuk mashinasi tezlikni oshirib, shiddat bilan tezlashdi, to"g"ridan-to"g"ri panjurli eshikka kirib, unga urildi, natijada oldingi kabina bir oz sakrab tushdi, so"ng to"g"ri u orqali qulab tushdi.
  
  Loren o'zini yuk mashinasining orqa tomoniga tashladi.
  
  
  * * *
  
  
  SEALlar harakatlanuvchi yadro kallagi yonida SAS va SPEAR bilan o'tirganlarida Drake irkitdi va har qanday jang bundan ham chalkash yoki halokatliroq bo'lishi mumkinmi, deb hayron bo'ldi. Kommunikatorning bir necha so'zlari unga bu albatta mumkin ekanligini aytdi.
  
  Oltita yadro quroli bo"lgan uchta yuk mashinasi bir vaqtning o"zida rolikli panjur eshiklarini yorib o"tgan. Yirtilgan eshiklar cho'kib ketganda, metall shrapnellar hamma joyda uchib ketdi. Yuk mashinalari o'tib ketdi. Erkaklar yuk mashinalariga hujum qilishdi va ichkariga sakrab tushishdi, ular faqat tezlikni oshirishlarini his qilishdi. Endi Drake ikki xitoylik askarning yaqin atrofda yugurayotganini ko'rdi. U platformada qoldi va biroz uzoqroqda yog'och tayanchlardan birining orqasida yashiringan Alisiya va Meyni ko'rdi. Yadro bombasi dunyodagi eng katta chuqurliklardan biriga urilishi natijasida parchalanib ketdi.
  
  Drake xijolat tortdi. Agar ulkan, og"ir qurol tagidan bo"shab, kamarlarini sindirib qo"ysa, ularning hammasi muammoga duchor bo"lardi.
  
  Ular kun yorug'ida chiqib ketishdi va yugurishdi. Soatiga yigirma milya, keyin o'ttiz mil tezlikda, haydovchilari gaz pedalini bosganlarida, uchta platforma jonlandi. Oldinda keng ochiq yo'l bor edi, deyarli to'g'ridan-to'g'ri bazaning chiqish joyiga, taxminan ikki mil uzoqlikda. Endi bir-birining yonida bo'lgan Dreyk yuk mashinasidan Dahlning yuk mashinasiga, keyin esa Kinimakaga qarashi mumkin edi. Ulkan, harakatlanuvchi yadroviy raketalar, yonma-yon jang qilayotgan odamlar, to"pponcha, pichoq va mushtlardan o"q uzayotgan odamlar, otilib ketayotganlar, chorak berilmagan, yo"lning qiyshayib ketgani va uchala yuk mashinasining burilishda vitesni pastga tushirayotganini ko"rish uni hayratda qoldirdi. yadro .. Bu ochko'zlik va zo'ravonlik to'shagi, do'zaxga bir ko'rinish edi.
  
  Ammo endi uning butun diqqati muhrlarga qaratildi.
  
  To'rtta kuchli, ular birinchi bo'lib SASga hujum qilishdi va birortasini muammosiz o'ldirishdi. Inglizlar to'planib, orqaga zarba berishdi va SEALlarni yashirinishga majbur qilishdi. To'rt kishi yuk mashinalari orqasidan yugurib, bortga sakrab tushishdi. SAS qo'mondoni, Kembrij, Navy SEAL bilan qo'l jang qildi va ikkalasi ham zarba berdi. May va Alisiya qo'riqchilarga qarshi kurashish va jangda teshik topish bilan band edi.
  
  Drake SEAL jamoasi rahbari bilan yuzma-yuz keldi. "Nega?" - soʻradi u.
  
  - Savol bermang, - deb o'ng'illab Dreykning oldiga bordi. Zarbalar aniq va nihoyatda qattiq edi, unikiga juda o'xshardi. U to'sdi, o'sha bloklarning og'rig'ini his qildi va orqaga zarba berdi. U qattiq tepdi. Boshqa odamning qo'lida pichoq paydo bo'ldi. Drake zarbani o'zi bilan qaytardi va ikkala qurolni ham chetga tashladi va yuk mashinasidan uchib ketdi.
  
  "Nega?" - takrorladi u.
  
  "Sen buzding. Siz va sizning jamoangiz."
  
  "Qanaqasiga?" - Men so'radim. Drake joy egallash uchun orqaga qadam tashladi.
  
  "Va nega bu haromlar bizni o'ldirmoqchi?" - so"radi Alisiya erkakning orqasida paydo bo"lgach.
  
  U bir zumda zarba berib, uni ma'badga urdi. Drake uning buyragiga tepdi va uning yiqilib tushishini kuzatdi. Alisiya oyog"ini uning yuziga qimirlatdi. Ular birgalikda uni aylanib, dengizga tashladilar.
  
  Oldinda yo"l kengayib borardi.
  
  May ikkita qo'riqchi yubordi. Yana bir SAS odami o'ldirildi va endi inglizlar va amerikaliklar kuchlari teng edi. Uchga qarshi uchta. Drake, avvalroq ko'rgan ikki xitoylik yadro bombasi ustida o'rgimchakdek sudralib yurganini ko'rdi.
  
  "Bunga qarang!"
  
  Juda kech. Ular uning ustiga tushishdi.
  
  
  * * *
  
  
  Dahl, aslida, ular Ruminiyaga borishlarini bilar edi. Bu yaxshi edi. Yarim soatlik yo'l bo'lib, ular u erga etib borgunga qadar ularni o'ldirishi mumkin edi.
  
  U xitoylar va soqchilar bilan jang qildi, ularni orqaga itarib yubordi va ular ko'proq narsani xohlab, sakrab o'tirganlarini ko'rdi. Xitoyliklar uning mudofaasini chetlab o'tib, qattiq zarba berishdi va dahshatli pichoqlari bilan deyarli ikki marta mixlashdi. Yana qo"riqchilar uni o"rab olishdi. Xeyden ularning soni kamayguncha ularni yuk mashinasidan uloqtirishga harakat qildi.
  
  Orqa tomonda Kenzi oxirgi dushmanlari bilan kurashdi. Mashina bo'sh edi, katanadan qizil damlar edi. U yana platformadan pastga tushdi, endi esa ikki xitoylik pichoqlarini ko'targancha unga yaqinlashganda, ko'zlarini qisib qo'ydi. U aylanib yurib, qarshi chiqdi. Ular qurollarni olib ketishdi. U o'zini ularning yuzlariga tashlab, ularni hayratda qoldirdi. O'q uning qo'ltiq ostidan o'tib, yadroviy bombaga tegdi. U o"zini qurolini yuziga qaratgan yigitlardan birining yonida topdi.
  
  "Shakk".
  
  Yagona yo'l yuqorida edi. U qurolni ushlab turgan qo'lini tepib, uni uchib yubordi, so'ngra tayanchni yadro qurolining qobig'iga ko'tardi. U cho'qqiga chiqdi va u erda bu shunchaki yumshoq egri ekanligini, ammo muvozanatni saqlash xavfli ekanligini ko'rdi. Buning o'rniga u qo'lida katana bilan yadroviy bomba minib o'tirdi.
  
  "Keling va meni olib keting!" - qichqirdi u. "Agar jur'at etsangiz."
  
  Ular tezda, mukammal muvozanatda uchib ketishdi. Kenzi jangovar kallakning tepasida turib, qilichini burab, unga pichoq bilan hujum qilishdi. Urish va tebranish. U qarshilik qildi, lekin ular qon olishdi. U raketani urdi. Yuk mashinasi soatiga o'ttiz mil tezlikda silkitardi. Xitoyliklar eng yuqori darajada moslashgan. Kenzi muvozanatni yo'qotib, sirpanib ketdi va yana raketaga yiqildi.
  
  "Oh".
  
  Sochlari orasidan muzlatkichdek sovuq shamol esadi. Pichoq uning ustiga tushdi. U katanani boshqa qo'liga o'tkazdi, barmoqlari bilan bilagidan ushlab, keskin ravishda yon tomonga silkitdi. Bilak sinib, pichoq tushib ketdi. U tanani ham shu tarzda burab, uning yuk mashinasidan birinchi bo'lib uchib chiqqanini ko'rdi. Ikkinchi odam allaqachon hujum qilgan. Kenzi katanani o'ng qo'liga qaytardi va to'g'ridan-to'g'ri nuqtaga tegishiga imkon berdi. Kenzi uni chetga uloqtirguncha u bir zum turdi.
  
  Keyin u yadroviy bomba tepasida turgan joyidan pastga qaradi, katanasining pichog'i pastda jang qilayotganlarga qon tomizdi.
  
  "Ikki xitoylik halok bo'ldi. Uchta qoldi."
  
  Alisiya yutib olgan yuk mashinasidan unga qaradi va jangovar kallak ustidagi jangni tomosha qildi. "Bu juda zo'r ko'rinardi", dedi u. "Men haqiqatan ham erektsiya borligiga ishonaman."
  
  Dahl o'zining yuk mashinasidan unga qaradi. "Men ham".
  
  Ammo keyin jangovar kallak harakatlana boshladi.
  
  
  QIRQ BIRINCHI BOB
  
  
  Dal bu siljishni darhol payqadi, ular shamolda hilpiragan ikkita kamarni yechishga muvaffaq bo'ldi, keyin uchinchisi yadro zaryadiga va platformaning pastki qismiga jahl bilan urib, dunyodagi eng aqldan ozgan kauchuk bo'lib ajraldi. Birinchi kuchli zarbasi bilan u qo'riqchining qorniga urdi va u yuk mashinasining yonidan qo'llarini qo'llab uchib ketdi va yonida ketayotganning orqa g'ildiraklariga urildi. Dahl natijadan xijolat tortdi.
  
  Yadro bombasi yana harakatlandi. Dal uning ustiga qizil tuman tushayotganini his qildi, chunki Kenzi uning tepasida, Xayden esa uning soyasi ostida kurashayotganda, bundan keyin nima bo'lishini bilmas edi. U qichqirdi va baqirdi, ammo hech qanday foyda bo'lmadi. Shinalarning shovqini, qichqiriqlar, jang qilish uchun zarur bo'lgan konsentratsiya; bularning barchasi ularning eshitishiga xalaqit berdi. U kommunikatorga otildi.
  
  "Ko'chirish." Yadro bombasi portlamoqchi!"
  
  Kenzi pastga tikilib qoldi. "Qaerga borish kerak? Uchish demoqchimisiz? "
  
  "Yo'q!"
  
  Shvetsiyalik ipning oxirida jinnidek yugurib Haydenga yaqinlashdi va yelkasini aql bovar qilmaydigan massaga bosdi. "Yadro bombasi tushmoqda!"
  
  Xeyden tez dumalab ketdi, qorovul ham. Jang kallagi yana bir dyuymga siljidi. Dahl uni to'plagan har bir untsiyasi bilan ko'tardi, har bir mushak chinqirib yubordi.
  
  Uning yonidan qattiq taqillatish eshitildi.
  
  ahmoq.
  
  Lekin bu Kenzi edi, u hali ham katanani ushlab, yuzida kinoyali tabassum bilan. "Jin ursin, sen shunchaki aqldan ozgan qahramonsan. Haqiqatan ham buni bir soniya ushlab turaman deb o'ylaysizmi? "
  
  "Um, yoʻq. Unchalik emas."
  
  "Keyin harakatlaning."
  
  Aqldan ozgan shved aniq sho'ng'idi.
  
  
  * * *
  
  
  Drake va Alisiya tomoshaga bir soniya vaqt ajratishga muvaffaq bo'lishdi.
  
  "Dal nima qilyapti?" - soʻradi Alisiya. "U la'nati yadro bombasini quchoqlayaptimi?"
  
  "Ahmoq bo'lmang", dedi Dreyk boshini chayqab. "Shubhasiz, u uni o'padi."
  
  Keyin Dreyk SAS yigitlariga yordam berish uchun yon tomonga sakrab, yigitdan SEALni tortib oldi va uni yadro bombasi ostiga tashladi. Erkakning butun vujudi titrab ketdi. Ular bir-birlariga zarba berishdi, keyin esa MUHR hushidan ketib, yuzini pastga qaratib, lekin tirik holda yotdi. Drake buni shunday qoldirishni niyat qilgan.
  
  Yana bir SEAL halok bo'ldi, uning ortidan SAS askari ham yaqin masofadan pichoqlab ketdi. Kembrij va yigit qolgan. Ular oxirgi SEALga qarshi kurashish uchun Drake bilan birlashdilar. Shu bilan birga, Alisiya va Mey ularga qo'shilishdi. Yuk mashinasi tuproq yo"l bo"ylab gumburlab, qo"shnisini bir marta urib, haydab ketdi. To'qnashuv Dahlning yadroviy bombasini uning ulkan tayanchlariga mahkamlash orqali barqarorlashtirishga imkon berdi. Har uchala mashina ham bitta boʻlib chiqish darvozasini buzib oʻtib, Ruminiya tomon yoʻl olishda davom etdi. Po'lat va beton butunlay vayron bo'lgan, oldinga va orqaga yirtilgan. Bu vaqtda vertolyotlar havoga ko"tarilib, yuk mashinalari yonida uchib ketayotgan edi, og"ir artilleriyaga ega odamlar esa eshikdan suyanib, diqqatini haydovchilarga qaratishgan.
  
  Drake SEALga hujumni to'xtatdi. "Kutmoq. Siz maxsus kuchlar askarisiz. Amerikalik ayollar. Nega bizni o'ldirmoqchi bo'ldingiz?"
  
  Darhaqiqat, u hech qachon javob kutmagan, ammo odam hujum qilib javob bergan. U Kembrijni olib chiqdi va keyin Drakeni tugatdi. SAS yigiti yonboshiga yiqildi. SEAL shafqatsiz va shafqatsiz bo'lib, zarbadan keyin zarba berdi. Ammo keyin May unga yuzlandi.
  
  Sakkiz soniya o'tdi va jang tugadi. Yana bir bor uni tirik qoldirib, to'da bo'lib ingrab, qurolsizlandilar.
  
  Drake Kembrijga yuzlandi. "Sizning yordamingizni qanchalik qadrlashimizni ifoda eta olmayman, mayor. Xalqingizning yo"qolganidan juda afsusdaman. Ammo iltimos, agar xohlasangiz, bu odamlarni tirik qoldiring, ular faqat buyruqni bajarishdi.
  
  Omon qolgan ikkita muhr hayratga tushib, hayratda qoldi.
  
  Kembrij bosh irg'adi. "Men sizni tushunaman va qo'shilaman, Drake. Oxir oqibat, biz hammamiz piyodamiz".
  
  Drake jilmayib qo'ydi. - Xo'sh, endi emas. Amerika hukumati bizni o'ldirmoqchi bo'ldi. Men bundan ortga qaytish yo"lini ko"rmayapman".
  
  Kembrij yelka qisdi. "Qayta urish."
  
  Drake jilmayib qo'ydi. "Mening yuragimdagi odam. Siz bilan tanishganimdan xursand bo"ldim, mayor Kembrij".
  
  "Va siz, Mett Drake."
  
  U May va Alisiyaga bosh irg'adi, so'ng ehtiyotkorlik bilan yuk mashinasining orqa tomoniga yurdi. Drake uning ketishini kuzatib, bir vaqtning o'zida jangovar kallakning barqarorligini tekshirdi. Hammasi yaxshi ko'rinardi.
  
  "Ular qaytib kelib, qilich olishlarini bilasizmi?" Alisiya uni taklif qildi.
  
  "Ha, lekin bilasizmi? Men befarq emasman. Mars qilichi bizning muammolarimizdan eng kichiki". U ulanishni yoqdi. "Hayden? Qanchalik? U yerda ahvolingiz qanday?"
  
  "Yaxshi", deb javob berdi Xeyden. "Xitoylarning oxirgisi hozirgina sakrab tushdi. Men qilich uchun ketyapman."
  
  Kenzi kulib yubordi. "Yo'q, ular meni harakatda ko'rishdi."
  
  "Hammamiz shunday emasmizmi?" Drake tabassum qildi. "Men bu manzarani bir muncha vaqtgacha unutmayman."
  
  Alisiya uning yelkasiga qattiq urdi. "Tinchlaning, askar. Keyingi safar oyoqlarim orasiga yadroviy bomba qo"yishimni xohlaysiz".
  
  - Yo'q, xavotir olma, - dedi Dreyk yuz o'girib. "Men buni siz uchun keyinroq qilaman."
  
  
  * * *
  
  
  Vertolyotlar haydovchilarni masxara qilishdi, tahdid qilishdi va mashinalarini sekinlashtirishga ko"ndirishdi. Albatta, avvaliga bu ish bermadi, lekin kimdir old oynalardan biriga yuqori kalibrli o"q otganidan so"ng, o"zini tegib bo"lmaydi, deb o"ylagan odamlarda birdaniga shubha paydo bo"ldi. Uch daqiqadan so"ng yuk mashinalari tezligini pasaytirdi, qo"llar derazadan chiqib ketdi va barcha harakat to"xtadi.
  
  Doimiy surish va oldinga harakat qilishga o'rganib qolgan Drake muvozanatni tikladi. U aloqa tizimi to"satdan jonlanganini anglab, yerga sakrab tushdi va endi o"z uchuvchilarini juda diqqat bilan kuzatib bordi.
  
  Kommunikatordan hech qanday tovush chiqmadi. Vashington bu safar jim qoldi.
  
  Jamoa naushniklarini yo'q qilgandan keyin yig'ildi. Ular uchta raketa kemasiga qaragan o'tloqli tepalikda o'tirib, dunyo va uning yanada yovuz qahramonlari ularga qanday zarba berishi mumkinligi haqida o'ylashdi.
  
  Drake uchuvchiga qaradi. "Bizni Ruminiyaga uchib bera olasizmi?"
  
  Bu odamning ko'zlari hech qachon chayqalmadi. "Albatta", dedi u. "Nega bunday emasligini tushunmayapman. Har holda, yadroviy qurollar bazada saqlash uchun u yerga yuboriladi. Biz ustunlikka ega bo'lamiz."
  
  Ular birgalikda boshqa jang maydonini tark etishdi.
  
  Birgalikda ular kuchli bo'lib qolishdi.
  
  
  * * *
  
  
  Bir necha soat o'tgach, jamoa Ruminiya xavfsiz uyini tark etdi va Transilvaniyaga avtobusga o'tirdi va graf Drakulaning taxminiy qarorgohi Bran qal'asi yaqinida tushdi. Mana, baland daraxtlar va baland tog'lar orasida ular qorong'i, sokin mehmon uyini topib, unga joylashdilar. Chiroqlar xira edi. Jamoa endi xavfsiz uydan olingan fuqaro kiyimida edi va faqat ko'tara oladigan qurol-yarog' va o'q-dorilarni, shuningdek, Yorgi olib ketgan seyfdan yaxshigina pulni olib yurardi. Ularda na pasport, na hujjat, na shaxsni tasdiqlovchi hujjatlar bo"lgan.
  
  Ular bir xonada yig'ilishdi. O'n kishi, aloqa yo'q. O'n kishi Amerika hukumatidan qochmoqda, kimga ishonishini bilmaydi. Burilish uchun aniq joy yo'q. Endi SPEAR va maxfiy baza yo'q. Pentagonda na ofis, na Vashingtonda uy. Ularning oilalari ruxsat etilganidan tashqarida edi. Ular foydalanishi mumkin bo'lgan kontaktlar buzilgan bo'lishi mumkin.
  
  Ijroiya hokimiyatining qandaydir noma'lum, tushunarsiz tartibi tufayli butun dunyo o'zgardi.
  
  "Keyin nima?" Smit birinchi bo'lib bu masalani ko'tardi, uning ovozi xira xonada past edi.
  
  "Avval biz missiyani yakunlaymiz", dedi Xeyden. "Oxirgi hukm to'rtta dahshatli qurolni yashirib, dunyoni yo'q qilishga intildi. Urush, buyuk qurol bo'lgan Gannibalga rahmat. Chingizxon yordamida fath, biz yo'q qilgan kalit kod edi. Ochlik, biologik qurol bo'lgan Geronimo orqali. Va nihoyat, oltita yadro kallaklari bo'lgan Attila orqali o'lim. Bu qurollar birgalikda bizning jamiyatimizni vayronagarchilik va tartibsizlikka aylantiradi. O"ylaymanki, biz tahdidni zararsizlantirdik, deb ishonch bilan ayta olamiz".
  
  "Yagona bo'sh uchi - Mars qilichi", dedi Loren. "Endi xitoylar yoki inglizlar qo'lida."
  
  "Umid qilamanki, bu bizmiz", dedi Drake. "SAS bizni u erda qutqardi va bir nechta yaxshi odamlarni yo'qotdi. Kembrijga tanbeh berilmaydi degan umiddaman".
  
  "Oldinga harakat qilish ..." dedi Dahl. "Hatto biz yolg'iz bu ishni qila olmaymiz. Avvalo, endi nima qilamiz? Ikkinchidan, buni amalga oshirishda bizga yordam beradigan kimga ishonishimiz mumkin? "
  
  "Xo'sh, avvalo, amerikaliklar bizga nima sabab bo'lganini aniqlaymiz", dedi Xeyden. "O'ylaymanki, Perudagi operatsiya va ... boshqa narsalar ... sodir bo'lgan. Bizga qarshi bir nechta kuchli odamlarmi? Boshqalarga ta'sir qiladigan parchalanuvchi guruhmi? Kobern bunga ruxsat berganiga bir soniya ishonmayman.
  
  "Prezident bilan yashirin suhbatlashishimiz kerak, deyapsizmi?" - so"radi Drake.
  
  Xeyden yelka qisdi. "Nega yo'q?"
  
  "Va agar bu parchalanuvchi guruh bo'lsa", dedi Dahl. "Biz ularni yo'q qilamiz."
  
  "Tirik", dedi May. "Bundan omon qolishning yagona yo'li - dushmanlarimizni tiriklayin qo'lga olishdir."
  
  Jamoa katta xonada turli lavozimlarda o'tirdi, pardalar mahkam tortilib, ularni o'tib bo'lmaydigan tundan himoya qildi. Ruminiyada ular suhbatlashishdi. Rejalashtirilgan. Tez orada ma'lum bo'ldiki, ularda resurslar bor, lekin bu resurslar kam edi. Drake ularni bir tomondan hisoblashi mumkin edi.
  
  "Qaerga borish kerak?" - so"radi Kenzi, hali ham katanasini ushlab, pichoqni xira yorug"likda kuydirib.
  
  "Davom et", dedi Drake. "Biz doimo oldinga intilamiz."
  
  "Agar biz to'xtasak," dedi Dal. "Biz o'lamiz."
  
  Alisiya Drakening qo'lini ushlab oldi. "Va men qochib ketgan kunlarim tugadi deb o'yladim."
  
  - Bu boshqacha, - dedi u, keyin xo'rsinib. "Albatta, buni bilasiz. Kechirasiz."
  
  "Hammasi joyida. Ahmoq, lekin yoqimli. Nihoyat, bu mening turim ekanligini angladim."
  
  "Bu biz qochib ketayotganimizni anglatadimi?" - soʻradi Kenzi. "Chunki men hamma narsadan uzoqlashishni xohlardim."
  
  "Biz buni hal qilamiz". Dahl unga yaqinroq egildi. "Sizga va'da beraman. Mening ham farzandlarim bor, unutmang. Men ular uchun hamma narsani engaman".
  
  "Siz xotiningiz haqida gapirmadingiz."
  
  Dahl tikilib qoldi, so"ng stulga o"tirib o"yladi. Drake Kensining katta shvedga bir oz yaqinlashayotganini ko'rdi. U buni xayolidan olib tashladi va xonaga qaradi.
  
  "Ertaga boshqa kun", dedi u. "Birinchi bo'lib qayerga bormoqchisiz?"
  
  
  OXIRI
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Devid Leadbeater
  Armageddon yoqasida
  
  
  BIRINCHI BOB
  
  
  Julian Marsh har doim qarama-qarshi ranglarning odami bo'lgan. Bir tomoni qora, ikkinchisi kulrang... ad infinitum. Ajablanarlisi shundaki, u nima uchun boshqalardan farqli o'laroq rivojlanganiga hech qachon qiziqish bildirmadi, shunchaki uni qabul qildi, u bilan yashashni o'rgandi, zavqlandi. Bu har jihatdan uni qiziqish ob'ektiga aylantirdi; u diqqatni ifodali ko'zlar va tuz-qalampir sochlari ortida yashiringan hiyla-nayranglardan uzoqlashtirdi. Mart har doim ajoyib bo'lar edi - u yoki bu tarzda.
  
  Ichkarida u yana boshqa odam edi. Ichki diqqat e'tiborini bir yadroga qaratdi. Bu oyda bu pifliklarning sababi, aniqrog'i ulardan qolgan narsalar edi. G'alati bir guruh uning e'tiborini tortdi va keyin uning atrofida tarqalib ketdi. Tayler Uebb kabalist liderdan ko'ra ko'proq psixopatik mega-stalker edi. Ammo Marsh shaxsiy, eksantrik dizaynlarni yaratib, yolg'iz o'zi borish imkoniyatidan zavqlandi. Zoe Shears va haligacha sekta ichida faol bo'lganlarning jahannamga, Nikolas Bell bilan esa yanada chuqurroq do'zaxga. Sobiq qurilish ishchisi bog'langan, qo'llari kishanlangan va suv ostiga o'ralgan holda, hech shubhasiz, jazo muddatidan zarracha muhlat olish uchun hukumatga hamma narsani tayyorlagan bo'lardi.
  
  Marsh uchun kelajak biroz bo'yalgan bo'lsa-da, yorqin ko'rinardi. Har bir voqeaning ikki tomoni bor edi va u juda ikki tomonlama odam edi. Biz baxtsiz Ramzes bozorini qayg'u bilan tark etganimizdan so'ng - bizga pavilyonlar barcha takliflari bilan juda yoqdi - mart tubsiz rangdagi vertolyot yordamida osmonga ko'tarildi. Shoshib, u tezda oldindagi yangi sarguzashtga e'tibor qaratdi.
  
  NYU YORK.
  
  Marsh qurilmani yon tomonida sinab ko'rdi, uni yaqinroq olib bordi, nima ko'rganiga ishonchi komil emas, lekin nima qila olishiga ishonchi komil edi. Bu bola asosiy savdolash vositasi edi. Mutlaq ishonchga ega bo'lgan katta dada. Kim yadroviy bomba bilan bahslasha oladi? Marsh qurilmani yolg'iz qoldirib, tashqi ryukzakni tekshirdi va o'zining katta ramkasini joylashtirish uchun elkama-kamarlarini bo'shatdi. Albatta, u buyumni sinovdan o'tkazishi va uning haqiqiyligini tasdiqlashi kerak edi. Oxir oqibat, ko'pchilik bombalarni pishirish mumkin bo'lgan narsaga o'xshab ko'rish mumkin edi - agar oshpaz etarlicha yaxshi bo'lsa. Shundagina Oq uy ta"zim qiladi.
  
  Xavfli, dedi uning bir tomoni. Xavfli.
  
  Lekin qiziqarli! - deb turib oldi ikkinchisi. Va buning uchun ozgina radiatsiya zaharlanishiga arziydi.
  
  Mart o'z-o'zidan kuldi. Bunday nopok. Ammo u o'zi bilan olib kelgan mini Geiger hisoblagichi jim bo'lib, uning jasoratini oshirdi.
  
  Ammo, to'liq rostini aytsam, uchish uning ishi emas edi. Ha, hayajon bor edi, lekin issiq o'lim ehtimoli ham bor edi - va hozir bu unga yoqmadi. Balki boshqa vaqt. Marsh ushbu missiyani rejalashtirish uchun ko'p mashaqqatli soatlarni sarfladi, barcha yo'nalish nuqtalari joyida va iloji boricha xavfsiz ekanligiga ishonch hosil qildi, garchi u to'xtash joylarini hisobga olsak, bu g'oya deyarli kulgili edi.
  
  Keling, hozir misol qilib olaylik. Ular Kolumbiyaga ketayotganda Amazonka tropik o"rmonlari soyabonlari ostida ketayotgan edi. Uni bir odam kutayotgan edi - aslida bir nechta va Marsh oq kiyim kiyishni talab qilib, uchrashuvda o'zining shaxsiyatiga muhr qo'ydi. Kichkina imtiyoz, ammo Pythia uchun muhim.
  
  Men hozir hammasi shumi?
  
  Marsh baland ovozda kulib yubordi va bu vertolyot uchuvchisini xavotirda atrofga qaradi.
  
  "Hammasi joyida?" - so"radi chandiqlari bor oriq odam.
  
  "Xo'sh, bu sizning nuqtai nazaringizga bog'liq." Mart kulib yubordi. "Va sizda qancha nuqtai nazar bor. Men bir nechta ko'ngil ochishni afzal ko'raman. Siz?"
  
  Uchuvchi tushunarsiz bir narsani g"o"ldiradigancha yuz o"girdi. Mart boshini chayqadi. Qaniydi, yuvilmagan omma bilsa ediki, qanday kuchlar ularning ostida qanday vayronagarchiliklarga e'tibor bermay, e'tibor bermay, ta'qib qilib, o'rdaklab, chayqalib yuribdi.
  
  Marsh pastdagi manzarani tomosha qilib, millioninchi marta Amerika Qo'shma Shtatlariga kirishning bu nuqtasi to'g'ri yo'l bo'ladimi, deb hayron bo'ldi. Gap kelganda, faqat ikkita haqiqiy variant bor edi - Kanada orqali yoki Meksika orqali. Oxirgi mamlakat Amazonka yaqinroq va korruptsiyaga to'la edi; yordam berish va og'zini berkitish uchun pul to'lash mumkin bo'lgan odamlar bilan to'la. Kanada Marsh kabi odamlar uchun bir nechta xavfsiz panohlarni taklif qildi, ammo ular etarli emas edi va hatto Janubiy Amerikada mavjud bo'lgan xilma-xillikka mos kelmadi. Pastda monoton manzara ochilib borar ekan, Marsh xayoli sarson bo'ldi.
  
  Bola imtiyozli holatda o'sdi, og'zida kumush qoshiqdan ham ko'proq narsa bor edi; ko'proq oltin quymasiga o'xshaydi. Eng yaxshi maktablar va eng yaxshi o'qituvchilar - "eng yaxshi" ni "eng aziz" deb o'qing, - deb har doim tuzatadi Marsh - uni to'g'ri yo'lga solishga harakat qilishdi, lekin muvaffaqiyatsizlikka uchradi. Balki biron bir oddiy maktabda qolish yordam bergan bo'lar edi, lekin uning ota-onasi boy edi. Janubiy jamiyatning ustunlari va haqiqatdan yiroq edi.Marsh xizmatkorlar tomonidan tarbiyalangan va ota-onasini asosan ovqat paytida va hashamatli ziyofatlarda ko'rgan, u erda gaplashmaslikni buyurgan.Har doim benuqson xatti-harakatlarini ta'minlagan otasining tanqidiy nigohi ostida. O'g'lining mehribon va yolg'iz bo'lib ulg'ayganini bilgan, lekin o'zini hech qanday shaklda sinab ko'rishga mutlaqo qodir bo'lmagan ona har doim uning aybdor jilmayib qo'yadi. Shunday qilib, Julian Marsh o'sdi, rivojlandi va otasi ochiqchasiga "a" deb atagan narsaga aylandi. g'alati bola."
  
  Uchuvchi gapirdi, Marsh esa bunga umuman e'tibor bermadi. - Yana aytsam bo'ladimi?
  
  "Biz Kaliga yaqinlashyapmiz, ser. Kolumbiya."
  
  Marsh engashib, pastdagi yangi manzarani tomosha qildi. Kali Amerikadagi eng zo'ravon shaharlardan biri va dunyodagi eng yirik kokain yetkazib beruvchilardan biri bo'lgan Kali Kartelining uyi sifatida tanilgan. Har qanday oddiy kunda Marshga o'xshagan odam El Kalvarioning orqa ko'chalarida yurib, o'z hayotini o'z qo'liga oladi, u erda ragamuffinlar ko'chalarni axlat qidirar va flophouselarda uxlardi, mahalliy aholi "bag'rikenglik zonasi" yorlig'iga ega bo'lishdan aziyat chekardi. tijoriy iste'molga ruxsat berish orqali giyohvand moddalar va jinsiy aloqa politsiyaning minimal aralashuvi bilan gullab-yashnashi mumkin.
  
  Marsh bu o'zi va yadro bombasi uchun joy ekanligini bilar edi.
  
  U o'tirganida, uchuvchi Marshga kulrang pikapni ko'rsatdi, unda sovuq, o'lik ko'zlari va ifodasiz yuzlari bo'lgan uchta ortiqcha vaznli erkak o'tirgan. Ochiq qurol bilan qurollangan ular Marshni yuk mashinasiga qisqagina salomlashish bilan kuzatib qo'yishdi. Keyin ular nam, betartib ko"chalar, iflos binolar va zanglagan ayvonlar orasidan o"tib, uning o"rgatilgan ko"ziga dunyoning yana bir muqobil ko"rinishini, aholining bir qismi bir kulbadan ikkinchisiga "suzib yurgan", doimiy uy-joyi yo"q joyni taklif qilishdi. Mart keyingi voqea haqida aytadigan gapi yo'qligini bilib, biroz orqaga chekindi. Agar u AQShga yadro qurolini muvaffaqiyatli olib kirishni istasa, bu to'xtashlar zarur edi va har qanday xavfga arziydi. Va, albatta, Marsh rang-barang yenglarida bir nechta hiyla-nayranglar bilan iloji boricha neytral ko'rinardi.
  
  Mashina tuman bilan qoplangan tepaliklardan o'tib, oxir-oqibat oldida katta, sokin uy joylashgan asfaltlangan yo'lga aylandi. Sayohat sukunatda o'tgan edi, lekin endi qo'riqchilardan biri Marsh tomon bo'ysunmas yuzini burdi.
  
  "Biz shu yerdamiz".
  
  "Shubhasiz. Ammo "bu erda" qayerda?
  
  Juda hurmatsizlik emas. Juda achchiq emas. Hammasini birga saqlang.
  
  "Ryukzakni oling." Qo'riqchi sakrab chiqdi va eshikni ochdi. - Janob Navarro sizni kutmoqda.
  
  Mart bosh irg'adi. Bu to'g'ri nom va to'g'ri joy edi. U bu yerda uzoq qolmaydi, faqat keyingi transport turi va yakuniy manzili silliq va xavfsiz bo"lishiga ishonch hosil qilish uchun yetarlicha vaqt. U qorovulning orqasidan tuman tomayotgan pastak archa tagiga, so"ng eski uyning qorong"i kiraverishiga kirdi. Ichkarida hech qanday chiroq yoqilmagan, bir-ikkita eski arvohning paydo bo"lishi ham ajablanar, na tashvish tug"dirmasdi. Marsh qorong'uda tez-tez eski arvohlarni ko'rar va ular bilan gaplashardi.
  
  Qo"riqchi o"ng tarafdagi teshikka ishora qildi. "Siz o'zingiz uchun eng ko'p to'rt soatlik shaxsiy xona uchun pul to'ladingiz. To'g'ri ichkariga kiring."
  
  Mart minnatdorchilik bilan boshini egdi va og"ir eshikni turtib ochdi. "Men ham keyingi transport turiga qo"nishga ruxsat so"radim. Vertolyot?"
  
  "Ha. Bu ham yaxshi. Vaqti kelganda menga interkom orqali qo'ng'iroq qiling, men sizga uyni ko'rsataman.
  
  Mart mamnunlik bilan bosh chayqadi. U talab qilinganidan ko'proq to'lagan pul yaxshi xizmat ko'rsatishni ta'minlash edi va hozirgacha shunday bo'ldi. Albatta, so'ragan narxdan ko'proq pul to'lash ham shubhalarni kuchaytirdi, ammo bunday xavflar edi.
  
  Yana ikki taraf, deb o'yladi u. Yin va yang. Botqoqlik va botqoqlik. Qora va... qora, qip-qizil chaqnashlar bilan yugurdi...
  
  Xonaning ichki qismi hashamatli edi. Uzoq tomonda qora teridan va chuqur peluşdan qilingan burchakli divan egallagan. Ichimliklar, sharob va spirtli ichimliklar uchun grafinli shisha stol yaqinida o'tirdi, boshqa burchakda esa qahva va choyni taklif qiladigan mashina. Aperatiflar shisha stol ustiga qo'yiladi. Marsh bularning barchasiga tabassum qildi.
  
  Qulay, lekin qisqa muddatga. Ideal.
  
  U eng kuchli qahvali idishga quydi va uni pishirishni biroz kutdi. So"ng divanga o"tirdi va noutbukini chiqarib, ryukzakni yonidagi charm qoplamaga avaylab qo"ydi. Ilgari hech qachon yadroviy bombani bunchalik erkalashmagan, deb o'yladi u va buning uchun o'z pivo tayyorlashim kerakmi, deb qisqacha hayron bo'ldi. Albatta, Marshga o"xshagan odam uchun bu unchalik qiyin emas edi, bir necha daqiqada ryukzak ichida bug"langan piyola va yon tomonida muzli kichkina keks bor edi.
  
  Mart tabassum qildi. Hammasi yaxshi bo'ldi.
  
  Men internetni kezdim; tasdiqlovchi elektron pochta xabarlari unga Forward vertolyoti allaqachon Kolumbiyaga kirayotgani haqida xabar bergan. Hali hech qayerda bayroq ko"tarilmagan, ammo bozordan qizg"in chiqqaniga bir necha soat o"tgan edi. Marsh ichimlikni tugatdi va keyingi parvoz uchun kichik bir qop sendvich soldi, keyin interkom tugmasini bosdi.
  
  "Men ketishga tayyorman."
  
  Yigirma daqiqadan so'ng u yana havoga ko'tarildi, yadroviy ryukzakning parvozi burishib ketdi, lekin qulay. Ular Panamaga yo'l olishdi, u erda u tez parvozlarini tugatib, quruqlikdagi sayohatining zerikarli bosqichini boshlaydi. Uchuvchi havoda va har qanday patruldan o'tib, o'zi qilgan ishida eng zo'r bo'lgan va buning uchun unga juda yaxshi maosh olgan. Chap oynada Panamaning konturi paydo bo'la boshlaganida, Marsh Amerika Qo'shma Shtatlariga qanchalik yaqinroq ekanligini tushuna boshladi.
  
  Dovul kelyapti, odamlar, u osonlikcha ketmaydi...
  
  U bir necha soat Panama shahrida joylashdi, ikki marta kiyim almashtirdi va har safar boshqa xushbo'y shampun bilan to'rt marta dush qabul qildi. Xushbo'y hidlar yoqimli aralashib, terning zaif hidini engib chiqdi. Kechki ovqat vaqti bo"lganiga qaramay, nonushta va tushlik qildi, har biri boshqa shishadan, har xil rangdagi uch qadah sharob ichdi. Hayot yaxshi edi. Derazadan tashqaridagi ko'rinish o'zgarmadi va ilhomlantirmadi, shuning uchun Marsh o'zi uchun saqlab qo'ygan lab bo'yog'i qutisini olib, oynani yorqin qizil rangga bo'yadi. Bu hech bo'lmaganda bir muddat yordam berdi. Keyin Marsh o'sha panelni toza yalash qanday bo'lishini tasavvur qila boshladi, lekin shu daqiqada kelgan xabarning ping ovozi uning orzularini buzdi.
  
  Taxminiy yetib kelish vaqti 15 minut.
  
  Mart yuzini qiyshayib yubordi, xursand, lekin ayni paytda tashvishli edi. Oldinda mintaqadagi eng yomon yo'llar bo'ylab qirq soatlik yo'l bor edi. Bu fikr ilhomlantirishi dargumon. Biroq, tugallangandan so'ng, keyingi bosqich cheksiz qiziqarliroq bo'ladi. Mart narsalarini yig'ib, qahva idishlari, vino idishlari va idishlarni rangi, shakli va hajmi bo'yicha tartibga solib, keyin yo'lga chiqdi.
  
  SUV yo'l chetida xirillagancha kutib turardi va hayratlanarli darajada qulay ko'rinardi. Marsh yadroviy bombani demontaj qildi, xavfsizlik kamarini bog'ladi va keyin o'zini o'zi egdi. Haydovchi Marshning o'zining bema'ni hayoti haqida qayg'urmasligini anglab, biroz suhbatlashdi va keyin rulga o'tirdi. Oldinda yo'l cheksiz cho'zilgan.
  
  Soatlar o'tdi. SUV sirpanib ketdi, keyin silkindi va yana sirpanib, gaz va joyni tekshirish uchun bir necha marta to'xtadi. Haydovchi arzimagan qoidabuzarlik uchun to'xtab qolish xavfini tug'dirmaydi. Axir, bu ko'pchilik orasida yana bir transport vositasi edi, abadiy shosse bo'ylab noma'lum manzillarga sayohat qilgan yana bir hayot uchquni edi va agar u e'tiborga olinmasa, u e'tiborsiz o'tib ketardi.
  
  Va keyin Monterrey oldinga yotardi. Mart keng tabassum qildi, charchagan, lekin baxtli edi, chunki uzoq yo'lning yarmidan ko'pi tugadi.
  
  Yadro portfeli uning yonida, hozir AQSh chegarasidan bir necha soat narida yotardi.
  
  
  IKKINCHI BOB
  
  
  Mart o'z sayohatining keyingi bosqichini to'liq zulmat ostida qildi. Bu hamma narsani yutish yoki yo'qotish mumkin bo'lgan joy edi; mahalliy kartel boshliqlari tomonidan beqiyos miqdorda ko'tarilgan noma'lum omil rasmga keltirildi. Bunday odamlarning fikrlarini kim taxmin qila oladi? Ular keyin nima qilishlarini kim bilardi?
  
  Albatta, ular emas... yoki Julian Marsh. Uni o'nlab odamlar bilan birga chegara tomon ketayotgan yuk mashinasining orqasida sharmandalarcha olib ketishdi. Yo"lda qayerdadir bu yuk mashinasi katta yo"ldan burilib, qorong"ulikda g"oyib bo"ldi. Chiroqlar yo'q, belgilar yo'q, haydovchi bu marshrutni ko'zlari bog'langan holda bilar edi - va u bilishi yaxshi.
  
  Marsh yuk mashinasining orqasida turib, oilalarning suhbati va noroziligini tingladi. Uning rejasi ko'lami uning ko'z o'ngida edi. Uning Nyu-Yorkka yetib borishi tez orada kelmadi. Yuk mashinasi tormozlanib, moylangan ilgaklarda orqa eshiklar ochilganda, u birinchi bo"lib tashqariga chiqib, qo"riqlayotgan qurolli kishilar yetakchisini qidirdi.
  
  "Diablo", dedi u kodli so"zni ishlatib, uni VIP sayohatchi sifatida belgilab, to"lovga rozi bo"lgan. Erkak bosh irg'ab qo'ydi, lekin keyin unga e'tibor bermadi va hammani osilgan daraxtning keng shoxlari ostida kichik bir to'daga yig'di.
  
  "Hozir juda muhim, - dedi u ispan tilida, - jimgina harakat qilish, hech narsa demaslik va aytganini qilish. Agar shunday qilmasang, tomog'ingni kesaman. Sen tushunasan?"
  
  Marsh odam hammaning, shu jumladan, o"zining ham nigohi bilan to"qnash kelganini kuzatdi. Marsh birozdan so"ng vayron bo"lgan yo"l va chakalakzorlar orasidan boshlandi. Oy nuri tepada miltillagan va etakchi meksikalik davom etishdan oldin bulutlar yorqinligini yashirguncha kutgan. Juda kam so'zlarni va faqat qurolli odamlar gapirdi, lekin to'satdan Marsh ispanchani biroz yoki ko'p gapirishni xohladi.
  
  U tevarak-atrofdagi qo"rqinchli chehralarga e"tibor bermay, saf o"rtasidan o"tib bordi. Bir soatdan keyin ular sekinlashdi va Marsh oldinda siyrak daraxtlar, kaktuslar va boshqa bir nechta o'simliklar bilan qoplangan dumaloq qumli tekislikni ko'rdi. Butun guruh cho"kkalab o"tirishdi.
  
  "Hozirgacha juda yaxshi", deb pichirladi rahbar. "Ammo hozir eng qiyin qismi. Chegara xizmati har doim ham butun chegarani nazorat qila olmaydi, lekin ular tasodifiy tekshiruvlar o'tkazadilar. Hamma vaqt. Siz esa, - u martda bosh irg'adi, - Diablodan o'tishni iltimos qildingiz. Umid qilamanki, siz bunga tayyorsiz."
  
  Mart kulib yubordi. U kichkina yigit nima haqida gapirayotganini bilmas edi. Biroq, ko'p o'tmay odamlar g'oyib bo'la boshladilar, ularning har birida kichik muhojirlar guruhi bor edi, faqat Marsh, rahbar va bitta qo'riqchi qolmaguncha.
  
  "Men Gomesman", dedi rahbar. "Bu Lopes. Tunnel orqali sizni xavfsiz olib boramiz".
  
  - Bu yigitlar-chi? Marsh ketayotgan muhojirlarga bosh irg'ab, o'zining eng yaxshi soxta amerikalik aksentini qo'ydi.
  
  "Ular boshiga atigi besh ming to'laydilar." Gomes mensimay ishora qildi. "Ular o'qlarni xavf ostiga qo'yishadi. Xavotir olmang, bizga ishonishingiz mumkin".
  
  Marsh yo'lboshchisining yuziga mahkam o'rnatilgan ayyor tabassumni ko'rib, titrab ketdi. Albatta, butun sayohat davom etishini kutish uchun juda muammosiz o'tdi. Savol tug'ildi: ular qachon unga hujum qilishadi?
  
  "Keling, tunnelga kiramiz", dedi u. "Men bu erda qiziq nigohlarni his qilyapman."
  
  Gomes yuzida chaqnagan tashvish chaqnashini ushlab turolmadi va Lopes uning atrofidagi qorong'ulikni ko'zdan kechirdi. Ikki kishi bir bo'lib, uni sharq tomonga, bir oz burchak ostida, lekin chegara tomon olib borishdi. Mart oldinga qarab, ataylab noto'g'ri va noadekvat ko'rindi. Bir payt Lopes hatto unga yordam qo'lini uzatdi, Marsh buni keyinroq kataloglab, zaiflik sifatida yozib qo'ydi. U hech qanday mutaxassis emas edi, lekin tubsiz bank hisobi bir vaqtlar unga moddiy imkoniyatlardan, jang san'ati bo'yicha jahon chempionlari va ular orasida sobiq maxsus kuchlar askarlarining tajribasidan ko'ra ko'proq narsaga imkon bergan edi. Marsh, ular qanchalik chiroyli bo'lmasin, bir nechta hiyla-nayranglarni bilardi.
  
  Ular bir muddat yurishdi, cho'l ularning atrofida cho'zilgan, deyarli jim edi. Oldinda tepalik paydo bo'lganida, Marsh ko'tarilishni boshlashga to'liq tayyor edi, lekin Gomes to'xtadi va boshqa holatda hech qachon ko'rmaydigan xususiyatga ishora qildi. Qumloq tuproq mayin qiyshaygan tog" etaklari bilan uchrashgan joyda bir-ikkita mayda daraxt chakalakzorga duch keldi. Biroq, Gomes bu erga bormadi, balki o'ngga o'ttiz qadam, keyin esa eng tik qiyalikdan yana o'n qadam tashladi. U erga kelganida, Lopes cheksiz ehtiyotkorlik bilan hududni ko'zdan kechirdi.
  
  - Toza, - dedi u nihoyat.
  
  Keyin Gomes ko"milgan arqon bo"lagini topdi va tortib ola boshladi. Marsh tog' yonbag'irining kichik bir qismi ko'tarilib, toshlar va cho'tkalarni siljitib, tirik qoyaga o'yilgan odam o'lchamidagi teshikni ko'rdi. Gomes ichkariga sirg"alib kirdi, keyin Lopes miltiqning o"qini Marshga qaratdi.
  
  "Endi sen. Sen ham."
  
  Mart uning orqasidan ergashib, boshini avaylab pastga tushirib, tuzoqqa tushishiga bir necha qadam qolganini bildi. Keyin, bir oz o'ylab, ikki tarafli odam zulmatga chekinishga qaror qildi va kanalni almashtirdi.
  
  Lopes kutib turdi, qurol ko'tarildi. Mart oyog"i sirg"alib ketdi, etiklari qoyali yonbag"ir bo"ylab qirilib ketdi. Lopes qo"lini cho"zdi va qurolni tashladi va Marsh olti dyuymli pichoqni silkitib, uchini boshqa odamning uyqu arteriyasiga botirdi. Lopesning ko"zlari katta-katta ochilib, oqimni to"xtatish uchun qo"lini ko"tardi, biroq Marshning bunday qilish niyati yo"q edi. U Lopesni ko"zlari orasiga urib, uning qo"lidan qurolni tortib oldi, so"ng uning o"layotgan jasadini tepadan tepib yubordi.
  
  Jin bo'lsin.
  
  Marsh miltiqni Marshning qo"lida ko"rsa, Gomes buni kerak bo"lgandan tezroq anglab yetishini bilib, uni tashlab yubordi. Keyin u yana tunnelga kirdi va tezda asl o'tish joyidan pastga tushdi. Bu qo'pol va tayyor edi, silkitardi nurlar va chang va ohak tomidan tomchi tomonidan quvvatlanadi. Marsh har qanday vaqtda dafn etilishi kutilmoqda. Gomesning ovozi tarang quloqlariga yetib bordi.
  
  "Havotir olma. Bu tunnelga tushib qolishi mumkin bo'lgan har qanday odamni qo'rqitish uchun shunchaki yolg'on kirish. Bundan ham pastroqqa tush, do"stim".
  
  Marsh uni "pastda" nima kutayotganini aniq bilar edi, ammo endi u kichik bir ajablanib qoldi. Eng qiyin narsa Gomesning qurolini jiddiy shikastlamasdan o'chirib qo'yishdir. Nyu-York hali ham minglab kilometr uzoqlikda edi.
  
  U Meksika cho'li ostida turganida, uning orqasidan tuproq oqayotganini, ter va o'simliklarning badbo'y hidi bilan o'ralganini, ko'zlari changdan qichiyotganini his qilar ekan, u ancha uzoqda tuyulardi.
  
  Mart oldinga intildi, bir payt orqasidan belbog'i to'pig'iga o'ralgan ryukzakni sudrab bordi. Bu yerda kiyim-kechaklar ko"p, o"yladi u bir payt. Faqat kiyim va ehtimol tish cho'tkasi. Chiroyli odekolon. Bir qop kofe... u amerikaliklar radiatsiyani o'lchash uchun asboblarini qayerga qo'ygan bo'lishi mumkinligi haqida o'yladi, keyin radiatsiyaning o'zi haqida tashvishlana boshladi. Yana.
  
  Bu, ehtimol, borishdan oldin tekshirishingiz kerak bo'lgan narsadir.
  
  Axir, siz yashashingiz va o'rganishingiz kerak.
  
  Mart tor tunneldan ancha kattaroq tunnelga chiqqanda o"zini kulishga majbur qildi. Gomes engashib, yordam berish uchun qo"lini cho"zdi.
  
  "Qiziq narsa bormi?"
  
  - Ha, jin tishlaring.
  
  Gomes hayratda va ishonmay qarab qoldi. Bu jumla u sayohatlarining ushbu bosqichida eshitishni kutgan oxirgi narsa bo'lib tuyuldi. Marsh nima bo'lishi mumkinligini hisoblab chiqdi. Gomes buni tushunmoqchi bo"lganida, Marsh o"rnidan turib, Gomesning qo"lidagi qurolni aylantirdi va dumbani boshqa odamning og"ziga urdi.
  
  - Endi nima demoqchi ekanligimni tushundingizmi?
  
  Gomes bor kuchi bilan kurashib, Marshni itarib yubordi va bochkani o"ziga qaytardi. Og"zidan qon otilib chiqdi, tishlari yerga tushdi. Marsh uzun barrel ostiga tushib, jag'iga, ikkinchisini esa boshning yon tomoniga kuchli zarba berdi. Gomes gandiraklab turdi, ko'zlari bu g'alati o'rdakning undan ustun kelganiga hali ham ishonolmayotganini ko'rsatdi.
  
  Marsh pichoqni meksikalik tarafdagi g'ilofdan tortib oldi. Gomes bundan keyin nima bo'lishini bilib, yugurib ketdi. U tosh devorga urilib, og'ir nola bilan yelkasi va bosh suyagini sindirdi. Marsh zarba berdi, u meksikalikka tegdi va keyin rokaga tegdi. O'zining bo'g'imlaridan qon oqib chiqdi. Qurol yana ko'tarildi, lekin Marsh oyoqlari orasiga qaddini rostladi, endi ish qismi yaroqsiz bo'lib qoldi.
  
  Gomes boshini urdi, ularning qonlari aralashib, devorlarga sochildi. Mart gandiraklab turdi, lekin navbatdagi zarbadan o"zini olib qochdi va keyin chap qo"lida hamon ushlab turgan pichoqni esladi.
  
  Kuchli turtki, pichoq Gomesning qovurg'alarini o'tlab oldi, lekin meksikalik qurolni tashlab, ikkala qo'lini pichoq bilan Marshning qo'liga qo'ydi va shu tariqa zarba kuchini to'xtatib, pichoqni ko'mib tashladi. Og'riq uning xususiyatlarini buzdi, ammo odam muqarrar o'limning oldini olishga muvaffaq bo'ldi.
  
  Mart darhol bo'sh qo'liga diqqatini jamladi, uni qayta-qayta urish uchun ishlatib, zaif joylarni qidirdi. Erkaklar birgalikda tunnel bo'ylab asta-sekin yuqoriga va pastga harakatlanib, yog'och to'sinlarga urilib, loy tepaliklari orasidan o'tib ketishdi. Qum bo'ylab ter oqimlari oqardi; cho'chqalarning g'o'ng'irlashiga o'xshash og'ir xirillash sun'iy bo'shliqni to'ldirdi. Rahm-shafqat yo'q edi, lekin erga etib bormadi. Gomes har qanday zarbani xuddi tajribali ko'cha jangchisi kabi qabul qildi va Marsh birinchi bo'lib zaiflasha boshladi.
  
  "Sabrsizlik bilan... sizni... kesishimni... sizni kesishimni kutmoqdaman ..." Gomes og'ir nafas olayotgan edi, ko'zlari vahshiy, lablari qonli va orqaga tashlandi.
  
  Marsh bu yolg'iz va do'zaxli joyda o'lishni rad etdi. U pichoqni orqaga tortib, Gomesning tanasidan uzoqlashtirdi va keyin orqaga qadam tashlab, ikki kishiga bir necha fut masofani qoldirdi. To'pponcha yerga tashlab yotardi.
  
  Gomes unga shayton kabi hujum qildi, qichqirdi, momaqaldiroq. Marsh unga o'rgatilgandek hujumni qaytardi, yelkasini burib, Gomesning o'z kuchi bilan boshini qarama-qarshi devorga urib yuborishiga imkon berdi. Keyin Marsh uni umurtqa pog"onasiga tepdi. Oxiri oldindan aytib bo'lmaguncha u pichoqni boshqa ishlatmadi. Shuningdek, unga eng aniq qurol har doim ham eng yaxshisi emasligini o'rgatishgan.
  
  Gomes tanasini devordan ko'tarib, boshini osib qo'ydi va orqasiga o'girildi. Mart jinning qon-qizil yuziga tikildi. Bir lahza uni hayratda qoldirdi: qip-qizil yuz va oppoq bo'yin kontrasti, bir paytlar sarg'aygan tishlari uyalagan qora tuynuklar, ikki tomondan deyarli kulgili chiqib turgan rangpar quloqlar. Gomesh zarbadan tebrandi. Marshning bosh tomoniga zarba berildi.
  
  Endi Gomes ochiq edi.
  
  Marsh boshi aylanib, oldinga qadam tashladi, lekin u pichoqni boshqa odamning yuragiga ko'rsatib, pichoq bilan urish uchun etarlicha xabardor edi. Gomes bir silkindi, singan og'zidan nafasi hushtak chaldi, keyin Martning nigohiga duch keldi.
  
  "Men sizga vijdonan to'ladim", dedi Mart. "Siz shunchaki pulni olishingiz kerak edi."
  
  U bu odamlarning tabiatan va, shubhasiz, ma'lumoti bilan ham xoin ekanini bilar edi. "Nega qo"limda qon bor?" degandan so"ng, xiyonat ularning ikkinchi yoki uchinchi fikri bo"lardi. va "kecha kimni o'ldirdim?" Ehtimol, kokain dozasining oqibatlari haqida ham fikr bor. Lekin Gomes... u faqat pulni olishi kerak edi.
  
  Marsh odamning yerga sirg"alib ketganini kuzatib, so"ng hisob-kitob qildi. U ko'kargan va og'rigan, ammo nisbatan zarar ko'rmagan. Uning boshi ura boshladi. Yaxshiyamki, u yadroviy bomba yonida joylashgan ryukzakdagi kichik sumkalardan biriga paratsetamol solib qo'yishni o'yladi. Shunday qulay. U yerda bolalar uchun salfetkalar ham bor edi.
  
  Mart uni artib, quruq tabletkalarni yutib yubordi. U o'zi bilan suv olishni unutdi. Lekin har doim nimadir bor, shunday emasmi?
  
  U o'lik jasadga qaramay, boshini pastga tushirdi va er osti tunnelidan Texasga uzoq yo'lni boshladi.
  
  
  * * *
  
  
  Soatlar cho'zilib ketdi. Julian Marsh yadro qurolini orqasiga bog'lab, Amerikaning tagida yurdi. Qurilma u kutganidan kichikroq bo'lgan bo'lishi mumkin - garchi ryukzak hali ham shishib ketgan bo'lsa-da, lekin ichki bo'limlari og'irroq emas edi. Jonivor unga keraksiz do"st yoki akadek yopishib olib, uni orqaga tortdi. Har bir qadam qiyin edi.
  
  Zulmat uni o'rab oldi va deyarli yutib yubordi, faqat vaqti-vaqti bilan osilgan yorug'lik uni buzdi. Ko'pchilik buzildi, juda ko'p. Bu yerda nam edi, ko"rinmas hayvonlar to"dasi doimo uning xayolida dahshatli tasvirlarni uyg"otardi, ular vaqti-vaqti bilan yelkasiga va umurtqa pog"onasiga o"tadigan qichishish bilan dahshatli uyg"unlikda o"ynadi. Havo cheklangan miqdorda, bor narsa esa sifatsiz edi.
  
  U juda charchaganini his qila boshladi va gallyutsinatsiya qila boshladi. Bir kuni uni Tayler Uebb, keyin esa yovuz troll ta"qib qildi. U ikki marta yiqilib, tizzalari va tirsagini qirib tashladi, lekin oyoqqa turdi. Trol g'azablangan meksikaliklarga, so'ngra qizil va yashil qalampir va guakamol bilan to'ldirilgan yurish takosiga aylandi.
  
  Millar o"tgan sayin, uddasidan chiqolmasligi, biroz yotib tursa, hammasi yaxshi bo"lishini his qila boshladi. Bir oz dam oling. Uni to'xtatadigan yagona narsa uning yorqin tomoni edi - hamma uning ketishini xohlagan paytda bolaligidan qaysarlik bilan omon qolgan qismi edi.
  
  Oxir-oqibat, oldinda yorqinroq chiroqlar paydo bo'ldi va u tunnelning narigi tomoniga o'tdi va keyin ko'p daqiqalarni qanday qabul qilishini baholadi. Darhaqiqat, u hech qanday qabul komissiyasini kutmagan - u hech qachon ozodlar mamlakatiga etib borishini kutmagan edi.
  
  Uning rejasiga ko'ra, u bu oxirida butunlay alohida transport tashkil qildi. Marsh ehtiyotkor edi va ahmoq emas edi. Vertolyot uning chaqiruvini kutib, bir necha mil uzoqlikda joylashgan bo'lishi kerak. Marsh tanasi atrofida va xaltasida joylashgan uchta yonayotgan hujayradan birini olib tashladi va qo'ng'iroq qildi.
  
  Yig"ilishda Marshning yuzi va sochini qoplagan qon va kirlar haqida bir og"iz ham so"z aytilmadi, izoh berilmadi. Uchuvchi qushni havoga ko'tardi va Marshning buyuk sarguzashtidagi navbatdagi va oxirgi to'xtash joyi - Korpus Kristi tomon yo'l oldi. Bir narsa aniq edi, uning aytadigan hikoyasi bor edi...
  
  Va ularga aytadigan hech kim yo'q. Siz ziyofat mehmonlari bilan baham ko'rmagan yagona narsa - yadro portfelini Braziliyadan Amerikaning Sharqiy qirg'og'iga yashirincha olib o'tishga muvaffaq bo'lganingiz edi.
  
  Korpus Kristi qisqa dam olish, uzoq dush va qisqa uyquni taklif qildi. Keyingi Nyu-Yorkka yigirma to'rt soatlik sayohat, keyin esa...
  
  Armageddon. Yoki hech bo'lmaganda uning chetida.
  
  Marsh boshini yostiqqa ko"mib, karavotga yuzma-yuz yotgancha jilmayib qo"ydi. U zo'rg'a nafas olardi, lekin bu tuyg'u unga juda yoqdi. Bu hiyla rasmiylarni uning jiddiy ekanligiga va bomba haqiqiy ekanligiga ishontirishdir. Qiyin emas - kanistrlarga va bo'linadigan materialga bir qarash ularni o'tirishga va yolvorishga majbur qiladi. Bu amalga oshirilgandan so'ng ... Marsh Las-Vegasdagi ba'zi bir o'yin avtomatlari tugun tezligida pul tupurayotgani kabi, dollarlar tushayotganini tasavvur qildi. Lekin hammasi yaxshi maqsad uchun. Webb ishi.
  
  Balki yo'q. Pifiliklarning g'alati rahbari kamalaklarni quvib yurgan paytda Marshning o'z rejalarini amalga oshirish kerak edi.
  
  U karavotdan sirg'alib tushdi, o'rnidan turishdan oldin tizzasiga qo'ndi. U bir oz lab bo'yog'ini surtdi. U xonaning jihozlarini mantiqiy bo'lishi uchun qayta tartibga soldi. U tashqariga chiqdi va liftni podvalga tushdi, u yerda uni ijara mashinasi kutib turardi.
  
  Chrysler 300. Oqartirilgan kitning o'lchami va rangi.
  
  Keyingi bekat... uxlamagan shahar.
  
  
  * * *
  
  
  Butun dunyoga mashhur Skyline ko"rinishida Marsh mashinani bemalol boshqardi. Bu mashinani Nyu-Yorkka haydash kulgili darajada oson tuyulardi, lekin keyin bu boshqacha bo'lishini kim bilardi? Xo'sh, kimdir bo'lishi mumkin. Ramsesning bozoridan chiqqaniga uch kundan oshdi. Agar yangilik tarqalib ketsa nima bo'ladi? Yurish hech narsani o'zgartirmadi. U yana bir sayohatchi bo'lib, aylanma yo'lda hayotni kezib yurgan edi. Agar o'yin tugasa, u buni tezda bilib oladi. Aks holda... Uebb Ramzes bu borada yordam berishga tayyor odamlarni taqdim etishga va'da berdi. Mart ularga umid bog'lagan edi.
  
  Marsh ko'r-ko'rona haydab ketdi, bundan keyin nima bo'lishini bilmagan yoki unchalik qiziqtirmagan. U buyuk shaharga kirishdan oldin to'xtab qolish uchun etarlicha ehtiyot bo'ldi, quyosh botishi bilan daryoning narigi tomonida tunash uchun panoh topdi, bu uning sayohatining tasodifiy yo'nalishini murakkablashtirdi. L shaklidagi motel etarli edi, garchi ko'rpa-to'shaklar tirnalgan va shubhasiz iflos bo'lsa-da, deraza romlari va pollarning chetlari bir necha dyuymli qora axloqsizlik bilan qoplangan. Biroq, bu e'tiborga loyiq, rejalashtirilmagan va deyarli sezilmas edi.
  
  Shuning uchun ham yarim tunda yuragi urib tik o"tirdi, kimdir xonasi eshigini taqillatdi. Eshik to'xtash joyiga ochildi, shuning uchun rostini aytsam, bu adashgan mast mehmondan tortib prankergacha bo'lishi mumkin edi. Ammo bu politsiyachilar ham bo'lishi mumkin.
  
  Yoki SEAL Team Six.
  
  Marsh pichoq, qoshiq va stakanlarni qo'ydi, so'ng tashqariga qarash uchun pardani tortdi. Ko"rganlari uni bir zum jim qoldirdi.
  
  Nima...?
  
  Taqqillash yana yengil va yangi eshitildi. Marsh ikkilanmay eshikni ochdi va odamga kirishga ruxsat berdi.
  
  "Siz meni hayratda qoldirdingiz", dedi u. "Va bu kunlarda tez-tez sodir bo'lmaydi."
  
  "Men o'zimni yaxshi his qilyapman", dedi mehmon. "Mening ko'p fazilatlarimdan biri."
  
  Mart boshqalar haqida hayron bo'ldi, lekin u hech bo'lmaganda o'nlab ko'rish uchun uzoqqa qarash shart emas edi. "Biz oldin faqat bir marta uchrashganmiz."
  
  "Ha. Va men darhol qarindoshlikni his qildim."
  
  Mart o'zini qaddini rostladi, endi u to'rtinchi dush qabul qilgan bo'lsa edi. "Men hamma Pifiya o'lgan yoki qo'lga olingan deb o'yladim. Uebb va mendan tashqari".
  
  "Ko'rib turganingizdek," mehmon qo'llarini yoydi, - siz noto'g'ri qildingiz.
  
  "Men mamnunman." Mart soxta tabassum qildi. "Juda mamnunman.
  
  "Oh," uning mehmoni ham jilmayib qo'ydi, "siz bir bo'lasiz."
  
  Mart uning barcha tug'ilgan kunlari bir vaqtning o'zida kelgan degan tuyg'udan xalos bo'lishga harakat qildi. Bu ayol g'alati edi, balki u kabi g'alati edi. Uning jigarrang sochlari tikanli uslubda kesilgan; uning ko'zlari xuddi unikidek yashil-ko'k edi. Bu qanchalik dahshatli edi? Uning libosi yashil jun kazak, yorqin qizil jinsi shim va ko'k rangli Doc Martinsdan iborat edi. Bir qo'lida bir stakan sut, ikkinchi qo'lida bir qadah sharob bor edi.
  
  U qayerdan oldi...?
  
  Lekin buning ahamiyati yo"q edi. Uning o'ziga xosligini, uni qandaydir tushunganini yaxshi ko'rardi. Uning qayerdandir paydo bo'lishi unga yoqdi. Unga uning butunlay boshqacha ekanligi yoqdi. Zulmat kuchlari ularni bir-biriga qarshi qo"ydi. Qon qizil sharob va oqartiruvchi oq sut aralashib ketmoqchi edi.
  
  Mart undan ko'zoynak oldi. "Siz tepada bo'lishni xohlaysizmi yoki pastdami?"
  
  "Oh, men qarshi emasman. Keling, kayfiyat bizni qayerga olib borishini ko'raylik."
  
  Shunday qilib, Marsh yadroviy bombani to'shakning boshiga qo'ydi va ular ham uni ko'rishlari mumkin edi va Zoe Shersning ko'zlari bilan kometaga o'xshash qo'shimcha uchqunni ko'rdi. Bu ayol kuchli, halokatli va mutlaqo g'alati edi. Balki aqldan ozgandir. Unga oxirigacha mos keladigan narsa.
  
  U kiyimlarini yechganida, uning bo'linib ketgan xayollari nima bo'lishini o'ylashga shoshildi. Ertaga va ertaga va'da qilingan barcha hayajonlar Amerikani tiz cho'ktirib, yadroviy bomba bilan xursand bo'lishlari haqida o'ylash, uning shimini tushirib, bortga chiqqanda Zoi uchun butunlay tayyor edi.
  
  "Oldin o'yin yo'qmi?" - deb soʻradi u.
  
  "Xo'sh, siz o'sha ryukzakni shunday qo'yganingizda", dedi u yadroviy bombani xuddi uni tomosha qila oladigandek kuzatib. "Menga kerak emasligini angladim."
  
  Mart xursand ajablanib jilmayib qo'ydi. "Men ham".
  
  "Ko'ryapsizmi, sevgilim?" Zoe uning ustiga pastga tushdi. "Biz bir-birimiz uchun yaratilganmiz."
  
  Shunda Marsh devorda to"g"ridan-to"g"ri eski tortmaning tepasida osilgan ko"zgu va uning orqasida karavot yostiqlari orasiga yotgan ryukzakning o"zi ko"zguda uning sekin harakat qilayotgan, nihoyatda oqarib ketgan eshagini ko"rishini angladi. U uning yaxshi qoraygan yuziga tikildi.
  
  - Jin ursin, - dedi u. "Bu ko'p vaqt talab qilmaydi".
  
  
  UCHINCHI BOB
  
  
  Mett Drake hozirgacha jamoaning eng yirtqich sayohatiga tayyorlanmoqda. Oshqozonim chuquriga noxush, og"riqli tuyg"u o"rnashib oldi va bu o"nqir-cho"nqir parvozga hech qanday aloqasi yo"q, shunchaki zo"riqish, xavotir va bunday dahshatli jinoyatlarni sodir etishga urinishi mumkin bo"lgan odamlardan jirkanish oqibati edi. Kundalik ishlari bilan yuradigan, johil, ammo qanoat bilan yurgan dunyo ahli bilan hamdard edi. Ular u uchun kurashgan odamlar edi.
  
  Vertolyotlar dunyoni yashash uchun yaxshi joyga aylantirgan odamlarga g'amxo'rlik qilgan va o'zlarini xavf ostiga qo'ygan askarlar bilan to'la edi. Karin Bleyk va Beauregard Alen va Bridjit Makkenzi bundan mustasno, katana bilan shug'ullanuvchi, artefakt kontrabandachisi, sobiq Mossad agenti Kenzidan tashqari butun SPEAR jamoasi ishtirok etdi. Jamoa Ramsesning vayron bo'lgan "so'nggi bozori"dan shu qadar shoshib chiqib ketdiki, ular hammani o'zlari bilan olib ketishga majbur bo'lishdi.Yo'qotishga bir daqiqa ham qolmadi va butun jamoa tayyor, xabardor va Nyu-York ko'chalariga chiqishga tayyor edi. yugurish.
  
  Haqiqiy o'rmondan beton o'rmonga, deb o'yladi Drake. Biz hech qachon yopmaymiz.
  
  Uning atrofida ishonchli kesishuvchi chiziqlar va hayotining bo'ronli to'lqinlari bor edi. Alisiya va Bo, Mey va Kenzi va Torsten Dal. Ikkinchi vertolyotda Smit va Loren, Xeyden, Kinimaka va Yorgi bor edi. Jamoa prezident Kobern tomonidan tozalangan Nyu-York havo hududiga yugurdi va osmono'par binolar orasidagi bo'shliqlardan o'tib, to'rtburchak shaklidagi tom tomon pastga tushdi. Turbulentlik ularni mag'lub etdi. Ma"lumot kelganda radio jiringladi. Drake faqat pastdagi ko'chalarning shovqin-suronini, shoshilinch agentlar va g'azablangan SWAT guruhlarini, Nyu-York va Sharqiy qirg'oqni qutqarish uchun shoshilinch shoshilish haqidagi dahshatli fikrni tasavvur qila olardi.
  
  Keyingi soatlar notinch bo"lishini his qilib, chuqur nafas oldi.
  
  Dal uning ko'zini oldi. "Bundan keyin men ta'tilga chiqaman."
  
  Drake shvedning ishonchiga qoyil qoldi. "Bundan keyin hammamizga bitta kerak bo'ladi."
  
  - Xo'sh, siz men bilan kelmaysiz, Yorki.
  
  "Muammo emas. Ishonchim komilki, Joanna baribir rahbar bo'ladi."
  
  "Bu nima degani?"
  
  Vertolyot tezda pastga tushib, oshqozonlarini stratosferaga yubordi.
  
  Alisiya kulib yubordi. "Faqat biz Daley uyini kim boshqarishini bilamiz, Torsti. Bilamiz".
  
  Shvetsiyalik jilmayib qo'ydi, lekin boshqa izoh bermadi. Drake Alisiya bilan tabassum bilan almashdi va keyin May ikkalasini ham kuzatib turganini payqadi. Jin ursin, baribir tashvishlanadigan hech narsamiz yo"qdek.
  
  Alisiya Mayga qo"l silkitdi. "Sprite, yaqinda soqol olayotganda o'zingizni kesganingizdan so'ng, bunday harakatni bajara olishingizga ishonchingiz komilmi?"
  
  Meyning qiyofasi o"zgarmadi, lekin u ikkilanib, yuzidagi yangi chandiqga qo"l uzatdi. "So'nggi voqealar meni ishonadigan odamlarga nisbatan ancha ehtiyotkor qildi. Va xiyonat qiluvchilardan ko"z tuting".
  
  Drake ich-ichidan jimirlab ketdi.
  
  Hech narsa bo'lmadi. U meni tark etib, bunga chek qo'ydi! Hech narsa va'da qilinmadi. .
  
  Tuyg'ular va o'ylar aralashib, nordon safroga aylanib, minglab boshqa tuyg'ular bilan aralashdi. Dal, u payqab, asta-sekin Kenzidan uzoqlashdi va Bo Alisiyadan ko'zini zo'rg'a uzdi. Xudo, u ikkinchi vertolyotda biroz tinchlanishga umid qildi.
  
  Vertolyotning sirpanchiqi bino tomiga tekkanida, yovvoyi shamolning yangi shamollari ularni urdi. Qush qo'ndi, keyin eshiklar ochildi, yo'lovchilar pastga sakrab tushishdi va ochiq eshik tomon yugurishdi. Kirish eshigini qurolli odamlar qo'riqlashdi va ichkarida yana bir necha kishi joylashgan. Drake birinchi bo'lib suvga sho'ng'idi, avval oyoqlarini uchirdi va qurolsiz o'zini biroz tayyor emasligini his qildi, lekin ular tez orada qurollanishlarini yaxshi bildi. Jamoa tor zinadan birin-ketin tushib, keng yo"lakka tushib, qorong"ilashib, yanada ko"proq soqchilar bilan o"ralgan holda tushdi. Bu erda ular davom etish bo'yicha ko'rsatmalar olishdan oldin bir oz to'xtashdi.
  
  Hammasi aniq.
  
  Dreyk bozordan ma'lumot olish va keyin shubhali agentlar, ayniqsa Markaziy razvedka boshqarmasi tomonidan so'roqqa tutilgan hayotiy kunlarni yo'qotganliklarini anglab, yugurdi. Oxir-oqibat, Kobernning o'zi aralashib, SPEAR jamoasini sayyoradagi eng issiq nuqtaga zudlik bilan jo'natishni buyurdi.
  
  Nyu-York shahri.
  
  Endi ular yana bir zinapoyadan tushib, 3 va 51-ko'chalar burchagidagi mahalliy politsiya bo'limining ichki qismiga qaraydigan balkonga chiqishdi. Jamoatchilikka noma'lum bo'lgan sayt milliy xavfsizlik idorasi sifatida ham xizmat qilgan - aslida bu shaharning "shahar markazi" deb atalgan ikkitadan biri, barcha agentlik faoliyatining asosi edi. Drake endi mahalliy politsiyachilarning kundalik ishlari bilan shug"ullanayotganini, vokzalning shovqin-suronli, baland ovozda va gavjum bo"lishini kuzatdi, to uzoqdan qora kostyum kiygan odam yaqinlashdi.
  
  "Kelinglar, harakat qilaylik", dedi u. "Bu erda behuda vaqt yo'q."
  
  Drake ko'proq rozi bo'lolmadi. U Alisiyani oldinga itarib yubordi, bu sarg'ishning norozi bo'lib, uning muammolari uchun ko'zni qamashtirdi. Boshqalar ichkarida olomon, Xeyden yangi kelgan odamga yaqinlashmoqchi bo'ldi, lekin u uzoqdagi eshik ortida g'oyib bo'lgani uchun vaqti tugab qoldi. Yo"l-yo"lakay pol va devorlari oppoq koshinli, kichkinagina baland supa oldida qator-qator qilib o"rindiqlar qo"yilgan dumaloq xonaga kirishdi. Erkak ularni imkon qadar tezroq jo'natib yubordi.
  
  Kelganingiz uchun rahmat, - dedi u befarqlik bilan. "Bilasizmi, siz qo'lga olgan odamlar - firibgar Ramzes va Robert Prays... qidiruv natijalarini kutish uchun biz ostidagi kameralarga olib ketilgan. Biz ular qimmatli ma'lumotlarni o'z ichiga olishi mumkin va ular atrofida bo'lishi kerak deb o'yladik.
  
  "Ayniqsa, agar muvaffaqiyatsiz bo'lsak", dedi Alisiya qo'rqinchli ohangda.
  
  "Haqiqatan ham. Ichki xavfsizlik bo'limi ichida qo'shimcha xavfsizlik bilan ta'minlangan bu er osti qamoqxonalari Ramsesning borligini sezmay qoladi, men buni qadrlashingiz mumkinligiga aminman."
  
  Drake, Ramsesning mahalliy bo'linmalariga yadroviy bombani Marshning qo'lidan o'g'irlab yoki zo'rlik bilan olganlaridan so'ng, Ramsesning portlash uchun ruxsatini kutishga buyruq berilganini esladi. Ular uning qo"lga tushganini ham, o"lib qolganini ham bilishmasdi. Ramses tashkilotining Nyu-Yorkdagi yacheykalari hech narsani bilmas edi.
  
  Hech bo'lmaganda bu SPEAR jamoasi foydasiga gapiradigan yagona narsa edi.
  
  "U foydali bo'ladi", dedi Xeyden. "Men ishonchim komil."
  
  - Ha, - qo'shimcha qildi Smit. "Shunday ekan, hozircha mollarni itarib yuborishni to'xtating."
  
  Ichki ishlar vazirligining agenti qichqirdi. "Mening ismim Mur. Men bu yerda yetakchi agentman. Barcha aql men orqali o'tadi. Biz faoliyatni assimilyatsiya qilish va tarqatish uchun yangi ishchi guruh yaratmoqdamiz. Bizning markazimiz bor, endi filiallarni tashkil qilamiz. Har bir agent va politsiya xodimi - mavjud yoki yo'q - bu tahdidga qarshi ishlaydi va biz muvaffaqiyatsizlik oqibatlarini to'liq tushunamiz. Bu mumkin emas ..." u odatda eshitilmaydigan stressni ko'rsatib, bir oz xijolat tortdi. "Bu erda sodir bo'lishiga yo'l qo'yib bo'lmaydi."
  
  "Yer yuzidagi xo'jayin kim?" - soʻradi Xayden. "Bu erda haqiqatan ham muhim bo'lgan qarorlarni kim qabul qiladi?"
  
  Mur ikkilanib, iyagini tirnadi. "Yaxshi, bilamiz. Vatan. Terrorizmga qarshi kurash bo"limi va tahdidlarni boshqarish bo"limi bilan hamkorlikda".
  
  "Va "biz" deganda siz va meni nazarda tutyapsizmi?" Yoki faqat Vatanni nazarda tutyapsizmi?
  
  "Menimcha, bu vaziyat talab qilganidek o'zgarishi mumkin", deb tan oldi Mur.
  
  Hayden mamnun ko'rindi. "Uyali telefoningiz batareyasi zaryadlanganligiga ishonch hosil qiling."
  
  Mur guruhning shoshilinchligini sezgandek atrofga qaradi va bu unga yoqdi. "Bilasizki, bizda qisqa oyna bor. Ramzes bu buyruqni bermasligini tushunib olishlari uchun bu haromlar uzoq vaqt talab qilmaydi. Shunday qilib, birinchi narsa. Terrorchi hujayrani qanday aniqlaymiz?"
  
  Drake soatiga qaradi. "Va yurish. Agar u bomba ko'targan bo'lsa, mart birinchi navbatda bo'lishi kerak emasmi?"
  
  "Razvedka maʼlumotlariga koʻra, mart mahalliy hujayralar bilan birlashadi. Biz qancha bo'lishini bilmaymiz. Shuning uchun biz, albatta, ikkalasiga ham e'tibor qaratamiz."
  
  Drake Boning Marsh va Uebb o'rtasidagi suhbat haqidagi hikoyasini esladi. "Oxirgi odam Turnir" turniriga majburlanganda ilk bor tanishgan va o"shandan beri tez-tez kurashib kelgan shilimshiq fransuz muhim bo"lganda ezgulik nurini sochayotgani xayoliga keldi. Yulduz kabi porladi. U, albatta, yigitga qo'shimcha nafas olish xonasini berishi kerak.
  
  Shishaning bir joyida...
  
  Mur yana gapirdi. "Chuqur hujayrani yoki hatto uxlayotgan hujayrani aniqlashning bir necha usullari mavjud. Biz gumondorlarni qisqartirmoqdamiz. Biz allaqachon kuzatuv ostida bo'lgan boshqa ma'lum hujayralar bilan aloqalarni o'rganmoqdamiz. Mashhur jihodchilar o'z zaharini sochayotgan yonayotgan ibodat joylarini tekshiring. Biz yaqinda o'zini marosimlarga bag'ishlagan odamlarga qaraymiz - to'satdan dinga qiziqib qolgan, jamiyatdan uzoqlashgan yoki ayollar kiyimi haqida gapiradiganlar. NSA millionlab uyali telefonlardan to'plangan metama'lumotlarni tinglaydi va ularni baholaydi. Ammo haftaning har kuni xavf-xatarga duchor bo'lgan erkaklar va ayollar ancha samaraliroq - biz yangi jihodchilar muntazam ravishda yollanadigan aholiga kirib borganmiz.
  
  "Qopqoq ostida". Smit bosh irg'adi. "Bu yaxshi".
  
  "Ha shunaqa. Ayni paytda bizning ma'lumotlarimiz Iggy Popning Barbiiga qaraganda nozikroq. Biz har bir kameradagi odamlar sonini tasdiqlashga harakat qilmoqdamiz. Hujayra hajmi. Tumanlar. Imkoniyatlar va tayyorlik. Biz barcha so'nggi telefon yozuvlarini ko'rib chiqyapmiz. Sizningcha, Ramses gapiradimi?
  
  Xeyden ishga kirishishni kuta olmadi. "Biz buni juda yaxshi sinab ko'ramiz."
  
  "Xavf yaqinlashmoqda", dedi Kinimaka. "Keling, jamoalarni tayinlaymiz va bu erdan ketaylik."
  
  "Ha, ha, bu yaxshi", deb tushuntirdi Mur. "Ammo qayerga borasiz? Nyu-York juda katta shahar. Agar boradigan joying bo'lmasa, qochib hech narsaga erisha olmaysiz. Bomba haqiqiymi yoki yo'qligini ham bilmaymiz. Ko'p odamlar bomba yasashi mumkin... o'ng tomonga qarang."
  
  Alisiya o"tirgan joyida o"rnidan turdi. "Men bunga kafolat bera olaman."
  
  "Avtomobillar kutish holatida", dedi Mur. "Maxsus kuchlar mashinalari. Vertolyotlar. Belgilarsiz tez avtomobillar. Xoh ishoning, xoh ishonmang, bu borada rejalarimiz, ko"chalarni tozalash yo"llari bor. Rasmiylar va ularning oilalari allaqachon evakuatsiya qilinmoqda. Hozir bizga kerak bo'lgan narsa - bu boshlang'ich nuqtadir."
  
  Xeyden o'z jamoasiga murojaat qildi. "Shunday ekan, keling, tezda guruhlarni taqsimlab, Ramsesga yetib olaylik. O'sha odam aytganidek, bizning derazamiz kichkina va u allaqachon yopilgan.
  
  
  To"rtinchi bob
  
  
  Julian Marsh motelni tetik, hatto hayajonlangan, biroq biroz xafa bo"lib tark etdi. U yaxshi kiyingan edi: bir oyog'i ikkinchisidan bir oz quyuqroq bo'lgan ko'k jinsi shim, bir necha qatlamli ko'ylaklar va boshining bir tomoniga shlyapa itarilgan. Manzara yaxshi edi va u Zoedan oshib ketdi deb o'yladi. Kichkina hammomdan sochi faqat yarmi taroqlangan, lab bo'yog'i qo'yilgan ayol biroz parishon ko'rinib chiqdi. Bir necha daqiqa baholagandan keyingina Marsh ataylab unga taqlid qilishga urinayotganini angladi.
  
  Yoki unga hurmat ko'rsatasizmi?
  
  Ehtimol, bu ikkinchisi edi, lekin u haqiqatan ham Marshni chetidan itarib yubordi. U xohlagan oxirgi narsa o'zining ayol versiyasini o'ziga xos uslubini cheklash edi. Deyarli o'ylagandek, u karavotdan ryukzakni oldi, materialni silab, ichidagi tirik hayvonning konturini his qildi.
  
  mening .
  
  Tong yaxshi, yangi, yorqin va baxtli edi. Marsh besh o"rindiqli mashina to"xtab, ikki kishi sakrab tushguncha kutib turdi. Ikkalasi ham qora tanli va qalin soqolli edi. Mart oxirgi safar uchun oxirgi parolni aytdi va ularga orqa eshikni ochishga ruxsat berdi. Ichkariga kirganida Zoey paydo bo'ldi.
  
  "Kutmoq". Ayol yaqinlashayotganda erkaklardan biri qurol chiqarib oldi. "Faqat bitta bo'lishi kerak."
  
  Mart rozi bo'lishga moyil edi, lekin uning boshqa tomoni bu ayolni yanada yaxshiroq bilishni xohladi. "U kech qo'shilgan. Uning hammasi joyida".
  
  Qurolli qo"l hamon ikkilanib turardi.
  
  "Eshiting, men uch kundan beri aloqa qilmadim, ehtimol to'rt kun." Marsh aniq eslay olmadi. "Rejalar o'zgaradi. Men senga parol berdim, endi gaplarimni eshit. Uning hammasi joyida. Hatto foydali."
  
  "Juda yaxshi". Hech bir odam ishonch hosil qilmagan.
  
  Mashina orqa shinalar ostidan tuproq ustunini ko'tarib, tezda havoga ko'tarildi va shahar tomon burilib ketdi. Osmono"par binolar yanada kattalashgani va tirbandlik kuchaygani sababli marsh orqaga chekindi. Yaltiroq, aks ettiruvchi yuzalar mashinani o'rab oldi, ular sun'iy yorug'likni yo'naltirganda ba'zi joylarda ko'r bo'lib qoldi. Olomon piyodalar yo'laklarini to'ldirdi va binolar ma'lumot bilan porladi. Ko'chalarda politsiya mashinalari yurib ketdi. Marsh politsiya e'tiborining kuchayganini sezmadi, ammo o'sha paytda u mashina tomidan yuqorisini ko'ra olmadi. U buni haydovchiga aytdi.
  
  "Hammasi normaldek tuyuladi", deb javob berdi odam. "Ammo tezlik hali ham muhim. Agar biz juda sekin harakat qilsak, hamma narsa buziladi."
  
  - Ramses? - soʻradi Marsh.
  
  "Biz uning so'zini kutmoqdamiz."
  
  Mart javobida qandaydir irodalilikni sezib, qoshlarini chimirdi. Bu reja butunlay uniki edi va Ramsesning xizmatkorlari uning ohangida raqsga tushishlari kerak. Ular Marsh tanlagan va boshlashdan bir necha oy oldin tayyorlagan joyga etib kelishganida.
  
  "Radar ostida qoling", dedi u nazoratni o'rnatish uchun. "Va tezlik chegarasi ostida, to'g'rimi? Biz to"xtatilishini istamaymiz".
  
  "Biz Nyu-Yorkdamiz", dedi haydovchi va qizil chiroqqa o'tayotganda ikkalasi ham kulib yuborishdi. Marsh ularga e'tibor bermaslikni tanladi.
  
  - Lekin, - deb qo'shib qo'ydi haydovchi. "Ryukzakingmi? Bu... tarkibni tekshirish kerak".
  
  "Men buni bilaman", deb pichirladi Marsh. "Siz men buni bilmayman deb o'ylaysizmi?"
  
  Uebb unga qanday maymun yukladi?
  
  Balki kuchayib borayotgan taranglikni sezgan Zoi unga yonboshladi. Ularning orasida faqat yadroviy bomba bor edi. Uning qo"li asta-sekin ryukzakdan pastga siljiydi, barmog"i uchi birma-bir, va uning tizzasiga tushdi, bu uning irkilib, so"ng unga tikilib qaradi.
  
  "Bu haqiqatan ham mosmi?"
  
  - Bilmayman, Julian. Shundaymi?"
  
  Marsh unchalik ishonchi komil emas edi, lekin uni yolg'iz qoldirgani o'zini yaxshi his qildi. Bir lahza uning xayoliga Shirs biroz jozibali, Soya papasi kabi kuchli va shubhasiz har qanday erkak namunasini chaqirishga qodir ekan.
  
  Nega men?
  
  Yadro bombasi yordam bergan bo"lsa kerak, bilardi. Har bir qizga yadro quroli bo'lgan odam yoqardi. Qudrat bilan bog'liq nimadir... Eh, mayli, uning o'zidan sal qo'rqinchliroq ekanligi unga yoqqandir. Uning g'alatiligi? Albatta, nega bunday emas? Ular yo'l chetida to'xtaganlarida, uning fikrlash poyezdi relsdan chiqib ketdi, haydovchi Marsh avvalgi tashrifida tanlagan binoga qisqagina ishora qildi. Tashqarida kun hali ham issiq va umuman kutilmagan edi. Marsh hukumatning semiz eshaklarini o'zlarining yam-yashil charm o'rindiqlariga mahkam o'tirib, hayotlarining kaltaklanishini kutayotganini tasavvur qildi.
  
  Tez orada keladi. Shunday qilib, tez orada men o'zimni zo'rg'a ushlab turaman.
  
  U Zoning qo'lidan ushlab, ryukzakni egilgan tirsagiga osib qo'yib, deyarli yo'lak bo'ylab sakrab tushdi. Eshik qo'riqchisidan o'tib, chap tomonga ko'rsatma olgandan so'ng, to'rt kishilik guruh liftni to'rtinchi qavatga olib chiqishdi va keyin keng ikki xonali kvartirani ko'zdan kechirishdi. Hammasi yaxshi bo'ldi. Mart balkon eshiklarini ochdi va shahar havosidan yana bir nafas oldi.
  
  Hali imkonim bor ekan, men ham shunday bo'lishim mumkin.
  
  Bu kinoya uning ustidan kulib yubordi. Bu hech qachon sodir bo'lmaydi. Amerikaliklar faqat ishonishlari, pul to'lashlari kerak edi va keyin u rejalashtirilganidek Gudzondagi yadroviy bombani yo'q qilishi mumkin edi. Keyin, yangi reja. Yangi hayot. Va qiziqarli kelajak.
  
  Uning yelkasi orqasidan ovoz keldi. "Bizga sizning ryukzakingiz tarkibini tekshira oladigan odam yuboriladi. Bir soat ichida yetib kelishi kerak".
  
  Mart o"girilmay bosh irg"adi. "Kutilganidek. Juda yaxshi. Ammo yana bir nechta fikrlar mavjud. Oq uy to"lashi bilanoq pulni o"tkazishimga yordam beradigan odam kerak. Chalg'itish uchun quvg'inni o'rnatishda menga yordam kerak. Va biz barcha hujayralarni faollashtirishimiz va bu bombani portlatishimiz kerak.
  
  Uning orqasidagi odam qo'zg'aldi. "Hammasi rejalashtirishda", dedi u. "Biz tayyormiz. Bu narsalar tez orada birlashadi."
  
  Mart o'girilib, mehmonxona xonasiga qaytib ketdi. Zoe shampan ichib o'tirar, ingichka oyoqlarini ko'tarib, stulda dam oldi. - Xo'sh, endi kutamiz? - deb so"radi yigitdan.
  
  "Uzoq emas".
  
  Marsh Zoega jilmayib qo"lini uzatdi. "Biz yotoqxonada bo'lamiz."
  
  Er-xotin har bir ryukzakdan kamar olib, o'zlari bilan eng katta yotoqxonaga olib borishdi. Bir daqiqa ichida ular ikkalasi ham yalang'och bo'lib, choyshab ustida bir-birining ustiga qo'zg'alishdi. Marsh bu safar o'zida kerakli chidamlilik borligini isbotlashga urindi, lekin Zoe biroz juda ayyor edi. Uning keng, benuqson yuzi uning libidosiga har xil narsalarni qildi. Oxir-oqibat, Marshning tezda tugashi yaxshi bo'ldi, chunki tez orada yotoqxona eshigi taqilladi.
  
  "Bu odam shu yerda."
  
  Allaqachon? Marsh Zoe bilan tezda kiyinib oldi, keyin ikkalasi hamon qizarib ketgan va biroz terlagan holda xonaga qaytishdi. Marsh yangi kelgan bilan qo"l berib ko"rishdi va uning ozg"in sochlari, rangi oqarib ketgan va kiyimlari jingalak ekanligini ko"rdi.
  
  "Siz tez-tez chiqmaysizmi?"
  
  "Ular meni qamab qo'yishadi."
  
  "Oh, mayli, hech qachon. Siz mening bombamni tekshirish uchunmisiz? "
  
  - Ha, ser, men qildim.
  
  Marsh xaltasini katta xonaning o'rtasida joylashgan pastak shisha stol ustiga qo'ydi. Bir necha daqiqa oldin uning yalang'och qomatini bir lahza esga olgan Zoe uning e'tiborini tortdi. U yangi kelgan odamga o"girilib qaradi.
  
  - Isming nima, yigit?
  
  - Odam, ser.
  
  "Xo'sh, Odam, sen bu nima ekanligini va nima qila olishini bilasan. Siz asabiylashyapsizmi?"
  
  "Yo'q, hozir emas."
  
  "Zamon?"
  
  "Men bunday deb o'ylamayman".
  
  "Siz asabiylashyapsizmi? Tarangmi? Balki u juda charchagandir? "
  
  Odam ryukzakka qarab boshini chayqadi.
  
  "Agar shunday bo'lsa, Zoey sizga yordam berishiga aminman." U buni yarim hazil qilib aytdi.
  
  Pifiy ayyor tabassum bilan ortiga o"girildi. "Baxtli bo'l".
  
  Marsh, xuddi Odam alayhissalom ham ko"z qisib qo"ydi, lekin yigit fikrini o"zgartirishga ulgurmay, ularning soqolli haydovchisi gapirdi. "Tezroq bo'l", dedi u. "Biz tayyor bo'lishimiz kerak ..." dedi u.
  
  Mart yelka qisdi. "Yaxshi, oyoqlaringizni oyoq osti qilishni boshlashning hojati yo'q. Keling, tushamiz va iflos bo'laylik." U Odamga yuzlandi. "Bomba bilan aytmoqchiman."
  
  Yigit ryukzakga qaradi, hayron bo'ldi, so'ng uni tokalari o'ziga qaratib qo'yadigan qilib aylantirdi. U ularni sekin yechib, qopqog"ini ochdi. Ichkarida haqiqiy qurilma yotardi, u yanada bardoshli va umumiy ustun xalta bilan o'ralgan.
  
  - Yaxshi, - dedi Odam. "Shunday qilib, biz hammamiz MASINT haqida bilamiz, yadroviy qurollar bilan bog'liq radiatsiya va boshqa jismoniy hodisalarning imzolarini skanerlaydigan o'lchov va imzo razvedka protokoli. Ushbu qurilma va men biladigan kamida bitta shunga o'xshash qurilma ushbu maydon ostida sirpanish uchun mo'ljallangan. Hozirda dunyoda yadroviy qurilmalarni aniqlash va monitoring qilish tizimlari juda ko"p, biroq ularning hammasi ham ilg"or emas va ularning hammasi ham to"liq kadrlar bilan ta"minlanmagan". U yelka qisdi. "Soʻnggi paytlarda tsivilizatsiyalashgan mamlakatlardagi muvaffaqiyatsizliklarga qarang. Kimdir haqiqatan ham qat'iyatli shaxs yoki bir-biriga yaqin hujayraning yolg'iz harakatini to'xtata oladimi? Albatta yo'q. Bu faqat bitta xatolik yoki ichki ishni talab qiladi. U tabassum qildi. "Baxtsiz xodim yoki hatto o'lik charchagan. Ko'pincha bu pul yoki leverage talab qiladi. Bular xalqaro terrorizmning eng yaxshi valyutalaridir".
  
  Marsh yigitning hikoyasini tinglab, Ramzes va Uebbgacha bo"lgan yo"lini tushuntirar ekan, yana bir-ikki jiddiy ehtiyot chorasi ko"rilganmikan, deb o"yladi. Bu ularning o'z manfaatlariga mos bo'lar edi. U hech qachon bilmas edi va rostini aytsam, unga ahamiyat bermadi. Endi u shu yerda edi va jahannam eshigini ochmoqchi edi.
  
  "Bu biz "iflos bomba" deb ataydigan narsadir", dedi Adam. "Bu atama har doim mavjud bo'lgan, lekin hali ham amal qiladi. Menda alfa sintillyator, ifloslantiruvchi detektor va boshqa bir nechta yaxshi narsalar bor. Lekin, asosan, - Odam cho'ntagidan tornavida chiqardi, - menda bu bor.
  
  U tezda mustahkam o"ramni olib tashladi va kichik displey va mini-klaviaturani ochib qo"ygan Velcro chiziqlarini yechdi. Panelni to'rtta vint bilan ushlab turdi, Odam uni tezda olib tashladi. Metall panel bo'shashganida, uning orqasida bir qator simlar ochilib, yangi kashf etilgan qurilmaning yuragiga olib bordi.
  
  Mart nafasini ushlab turdi.
  
  Odam birinchi marta tabassum qildi. "Havotir olma. Bu narsada bir nechta sigortalar bor va u hali qurollanmagan. Bu erda hech kim buni boshlamaydi."
  
  Mart oyi biroz bo'shdek tuyuldi.
  
  Odam mexanizm va uning ichidagi tafsilotlarga qaradi va hammasini o'z ichiga oldi. Bir ozdan so'ng u yonidagi noutbuk ekranini tekshirdi. "Bu oqmoqda", deb tan oldi u. "Ammo bu unchalik yomon emas."
  
  Mart betoqat qimirladi. "Bu qanchalik yomon?"
  
  "Men sizga hech qachon farzand ko'rmaslikni maslahat bergan bo'lardim", dedi Odam hissiyotsiz. "Agar siz hali ham mumkin bo'lsa. Va hayotingizning keyingi yillaridan zavqlaning."
  
  Marsh yelka qisib Zoega tikildi. Qanday bo'lmasin, u xudbin otasidan yoki mag'rur akalaridan uzoq umr ko'rishini hech qachon kutmagan.
  
  - Endi men uni yaxshiroq himoya qila olaman, - dedi Odam o'zi bilan olib kelgan jomadondan paketni olib. "Men shunga o'xshash har qanday qurilma bilan qilgandek."
  
  Mart bir zum qarab turdi va keyin ular deyarli tugaganini angladi. U ularning haydovchisining o'lik ko'zlariga duch keldi. "Ramses aytgan kameralar. Ular tayyormi? Ta'qib boshlanadi va men kechikishlarni xohlamayman."
  
  Bunga javoban quruq tabassum paydo bo'ldi. "Biz ham shunday qilamiz. Hozirda beshta hujayraning barchasi faol, shu jumladan amerikaliklar bilmagan ikkita uxlab yotgan hujayralar." Erkak soatiga qaradi. "Soat 6:45, soat yettida hamma narsa tayyor bo'ladi."
  
  "Fantastik". Marsh libidosining yana ko'tarilishini his qildi va u hali ham imkoni bo'lsa, bu haqiqatdan foydalanishi mumkin deb o'yladi. Zoeyni bilish, u yaqinda qilganidek, baribir ular tezda tugashi mumkin edi. "Va pul o'tkazmalari protokollari?"
  
  "Odam butun dunyo bo'ylab joylashuvimizni cheksiz tsiklda translyatsiya qiladigan dasturni yakunlashga e'tibor qaratadi. Ular hech qachon tranzaksiyani kuzatmaydilar."
  
  Mart Odamning yuzidagi hayratni sezmadi.
  
  U juda ko'p diqqatini Zoega qaratdi, u esa unga. U Odamning bomba portlatayotganini tomosha qilish va la'natni qanday o'chirish bo'yicha ko'rsatmalarni tinglash uchun yana besh daqiqa vaqt sarfladi, so'ng odam harakat paytida qurilmaning tegishli fotosuratlarini olganiga ishonch hosil qildi. Fotosuratlar Oq uyni qurilmaning haqiqiyligiga ishontirishda va chalg'ituvchi va unga qarshi to'plangan kuchlarni ikkiga bo'ladigan izlanishni boshlashda muhim rol o'ynadi. Xursand bo"lib, nihoyat Odam Atoga yuzlandi.
  
  "Sariq. Bu o'chirish simimi? "
  
  - Ha, janob, shunday.
  
  Marsh haydovchiga chin dildan jilmayib qo"ydi. - Xo'sh, biz tayyormizmi?
  
  "Biz tayyormiz".
  
  "Keyin keting."
  
  Marsh qo'l cho'zdi va Zoeni yotoqxonaga olib bordi, uning jinsi shimlari va külotlarini tortib oldi va u bostirishga harakat qildi. Qudrat va muhimlik haqidagi barcha orzulari ro'yobga chiqayotganini anglab yetgancha, ehtiros va hayajon to'lqini uni deyarli bosib oldi. Qani endi uni oilasi ko"rsa.
  
  
  Beshinchi bob
  
  
  Drake qaddini rostlaganda, sodir bo'layotgan narsaning og'irligi unga tegdi. Shoshqaloqlik uning tomirlaridan o'tib, asab uchlarini yirtib tashladi va jamoadoshlariga bir qarash, ular ham xuddi shunday his qilishlarini aytdi, hatto Kenzi ham. U haqiqatan ham sobiq Mossad agenti uni allaqachon harakatga keltirgan deb o'ylardi, lekin keyin, haqiqatda, askarlar o'rtasidagi aloqa tufayli, u nima uchun bunday qilmadi, deb so'rashga hojat qolmadi. U uchun kurashgan o'sha begunoh odamlar, xuddi o'sha tinch aholi xavf ostida edi. Yarim yurakka ega bo'lgan har qanday odam bunga yo'l qo'ymaydi va Dreyk Kensiga qanchalik chuqur yashiringan bo'lmasin, yarim yurakdan ko'ra ko'proq narsa borligiga shubha qildi.
  
  Devor soati yetti qirq beshni ko"rsatdi va butun jamoa harakatda edi. Politsiya bo'limida qo'rqinchli, tartibsiz xotirjamlik hukm surdi; politsiya mas'ul edi, lekin aniq chegarada. Televizor ekranlarida yangiliklar xabarlari paydo bo'ldi, ammo ularning hech biri ularga hech qanday aloqasi yo'q edi. Mur yashirin agentlar, kuzatuv guruhlari yoki mashina haydashdan yangiliklarni kutib, yurdi va yurdi. Xeyden jamoaning qolgan qismiga yetib oldi.
  
  "Mano va men Ramses bilan ishlaymiz. Bizga yana ikkita guruh kerak, biri yadroviy portlash sodir bo'lgan paytdagi ma'lumotni baholash uchun, ikkinchisi esa bu hujayralarni qidirish uchun. Jim bo'l, lekin asir olmang. Bugun, do'stlarim, ahmoqona kun emas. O'zingizga kerak bo'lgan narsani oling va uni tez va qiyin qiling. Yolg"on gapirish bizga qimmatga tushishi mumkin".
  
  Mur nima deyayotganini tushundi va orqasiga qaradi. "Bugun, - dedi u, "rahm-shafqat bo'lmaydi."
  
  Dahl xuddi odamning bosh suyagini yoradigandek bo'g'imlarini yorib, qo'rqinchli bosh irg'adi. Drake dam olishga harakat qildi. Hatto Alisiya ham qafasdagi panteradek aylanib yurardi.
  
  Keyin, ertalab soat 8 da jinnilik boshlandi.
  
  Qo'ng'iroqlar kela boshladi, maxsus telefonlar qayta-qayta jiringlar, ularning shovqini kichkina xonani to'ldirdi. Mur ularni birin-ketin yengib chiqdi va ikkita yordamchi yordamga yugurib keldi. Hatto Kinimaka ham bu taklifni qabul qildi, garchi u o'tirgan stol unchalik xursand bo'lmasa ham.
  
  Mur ma'lumotni yorug'lik tezligi bilan taqqosladi. "Biz ostonada turibmiz", dedi u. "Barcha jamoalar tayyor. Maxfiy agentlar maxfiy uchrashuvlar va suhbatlar haqidagi eng so'nggi suhbatlar haqida xabar berishdi. Mashhur masjidlar atrofida harakatlar kuchaydi. Nima bo'layotganini bilmasak ham, xavotirga tushardik. Ularning odatiy yashash joylarida yangi chehralar ko'rindi, barchasi qat'iyatli va tez, maqsadli harakat qildi. Bizga maʼlum boʻlgan hujayralardan ikkitasi radardan gʻoyib boʻldi". Mur boshini chayqadi. "Biz bu bilan allaqachon shug'ullanmaganga o'xshaymiz. Ammo bizda maslahatlar bor. Bitta jamoa dockga borishi kerak - ma'lum bo'lgan hujayralardan biri u erdan ishlaydi.
  
  - Bu bizmiz, - dedi Dahl. - Turinglar, ey ahmoqlar.
  
  "O'zingiz uchun gapiring." Kensi unga yonboshladi. "Oh, va men siz bilanman."
  
  "Oh, buni qilishing kerakmi?"
  
  "Olish uchun qattiq o'ynashni to'xtating."
  
  Dreyk juftlarga bo"lingan jamoalarni qiziqarli tarzda o"rgandi. Dahl va Kenzining o'rtoqlari bor edi - Loren, Smit va Yorgi. U Alisiya, Mey va Bo bilan qolib ketdi. Bu nimadir uchun retsept edi; bu aniq edi.
  
  "Omad tilaymiz, do'stim", dedi Dreyk.
  
  Mur qo'lini ko'targanida, Dal nimadir demoqchi bo'ldi. "Kutmoq!" Bir soniya qo'li bilan trubkani yopdi. "Bu bizning ishonch telefonimizda tuzatildi."
  
  Hammaning boshi o'girildi. Mur yana bir qo'ng'iroqni qabul qildi va endi qo'l cho'zdi va karnay tugmachasini his qildi.
  
  "Siz kirdingiz", dedi Mur.
  
  Xonani jismonan yoriq to'ldirdi, so'zlar shu qadar tez chiqdiki, xuddi Drakening oyoqlari quvmoqchi bo'lgandek edi. "Bu Julian Marsh va men siz deyarli hamma narsani bilasiz. Ha men bilaman. Savol shundaki, siz uni qanday o'ynashni xohlaysiz? "
  
  Mur davom etish uchun qo'lini silkitganida, Xeyden o'z zimmasiga oldi. "Ahmoq bo'lishni bas qil, Marsh. Bu qayerda?"
  
  "Xo'sh, bu portlovchi savol, shunday emasmi? Men senga shuni aytaman, azizim, u shu yerda. Nyu-Yorkda."
  
  Drake nafas olishga jur'at eta olmadi, chunki ularning eng yomon qo'rquvlari shubhasiz tasdiqlandi.
  
  "Xo'sh, boshqa savol men bundan keyin nimani xohlayman?" Mart uzoq vaqt to'xtab qoldi.
  
  "Ishga bor, eshak," deb o'ng'illadi Smit.
  
  Alisiya qoshlarini chimirdi. "Keling, bu ahmoqqa dushmanlik qilmaylik."
  
  Mart kulib yubordi. "Keling, albatta. Shunday qilib, yadroviy bomba yuklandi, barcha kodlar diqqat bilan kiritildi. Ular aytganidek, soat o'tmoqda. Endi siz qilishingiz kerak bo'lgan narsa uning haqiqiyligiga ishonch hosil qilish va sizga bank hisob raqamini taqdim etish. men to'g'rimi?"
  
  - Ha, - dedi Xeyden oddiygina.
  
  "Sizga dalil kerakmi? Buning uchun siz ishlashingiz kerak bo'ladi."
  
  Drake oldinga egildi. "Nimani nazarda tutdingiz?"
  
  "Men ta'qib davom etmoqda, demoqchiman."
  
  "Siz tez orada biror narsaga erishmoqchimisiz?" - soʻradi Xayden.
  
  "Oh, biz u erga boramiz. Birinchidan, siz kichik ishchi chumolilar o'z ishingizni qilishingiz kerak. Agar men sizning o'rningizda bo'lsam, men ketardim. Ko"rdingizmi... ko"rdingizmi, bu qofiyani qanday o"ylab topganimni? Bilasanmi, hammasini qofiya qilib qo"ymoqchi edim, lekin oxir-oqibat... men bunga ahamiyat bermasligimni angladim".
  
  Drake umidsizlik bilan bosh chayqadi. "Jin ursin, do"stim. To'g'ri inglizcha gapiring."
  
  "Birinchi maslahat allaqachon o'yinda. Tasdiqlash shakli. Edison mehmonxonasi, 201-xonaga yetib olish uchun sizda yigirma daqiqa bor. Keyin yana to'rtta maslahat bo'ladi, ulardan ba'zilari tasdiqlash haqida, ba'zilari esa talablar haqida. Endi meni tushundingizmi?"
  
  May birinchi bo'lib qaytib keldi. "Jinnilik".
  
  "Men ikki fikrli odamman. Biri muhtojlikdan, biri yomonlikdan. Balki ular chorrahasida jinnilik uchqunlari uchib ketar".
  
  - Yigirma daqiqa? Drake soatiga qaradi. "Biz buni qila olamizmi?"
  
  "Siz kechikgan har bir daqiqa uchun men Ramsesning kameralaridan biriga ikkita tinch aholini o'ldirishni buyurdim."
  
  Yana jag'ni tushiradigan zarba, dahshat, kuchayib borayotgan keskinlik. Adrenalin ko'tarilayotganda Drake mushtlarini siqdi.
  
  - Yigirma daqiqa, - takrorladi Marsh. "Endi... hozirdan."
  
  Drake eshikdan yugurib chiqdi.
  
  
  * * *
  
  
  Xeyden zinapoyadan yugurib tushib, binoning podvaliga kirdi, Kinimaka uning orqasida. G'azab uni ushlab, shaytonning qanotlari kabi urdi. G'azab uning oyoqlarini tezlashtirdi va deyarli qoqilib ketishiga olib keldi. Uning gavayilik sherigi qichqirdi, sirpanib ketdi va deyarli to'xtamasdan o'rnidan turdi. U do'stlari haqida o'yladi, dahshatli xavf ostida, shaharning turli qismlariga tarqalib, nima kutayotganini bilmasdan, o'zlarini savol-javobga qo'ymasdan. U u yerdagi barcha tinch aholi va Oq uy hozir nimani o'ylayotgani haqida o'yladi. Protokollar, rejalar va ishlaydigan formulalarga ega bo'lish yaxshi edi, lekin haqiqiy, ishlaydigan dunyo ekstremal tahdid nishoniga aylanganda - barcha tikishlar o'chirildi. Zinaning tagida u koridorga yugurdi va yugura boshladi. Ikki tomondan eshiklar chaqnadi, ularning aksariyati yoritilmagan. Eng oxirida uning uchun bir qator panjara tezda chetga tortildi.
  
  Xeyden qo'lini uzatdi. "Qurol".
  
  Qo'riqchi irkitdi, lekin keyin itoat qildi, tepadan kelgan buyruq uning qulog'iga allaqachon etib keldi.
  
  Hayden qurolni olib, uning o'rnatilganligini va xavfsizlik o'chirilganligini tekshirdi va kichkina xonaga bostirib kirdi.
  
  - Ramses! - qichqirdi u. "Nima qilding?"
  
  
  Oltinchi bob
  
  
  Dreyk uning yonida Alisiya, Mey va Bo bilan binodan yugurib chiqdi. Ulardan to'rttasi allaqachon terga botgan edi. Har bir teshikdan qat'iyat paydo bo'ldi. Bo cho"ntagidan zamonaviy GPS-navigatorni chiqarib, Edisonning joylashgan joyini aniqladi.
  
  "Tayms-skver maydoni", dedi u marshrutni o'rganib. "Keling, uchinchi tomonni kesib o'tamiz va Leksington avenyusidan o'tamiz. Valdorf Astoriyaga boring."
  
  Drake zich mashinalar oqimiga kirib ketdi. Nyu-York taksi haydovchisi oyoqlaringizni tiz cho'kib, bor kuchi bilan oldinga intilmoqchi bo'lganida uning hayotini saqlab qolishga urinish bilan hech narsa tenglasha olmaydi. Drake oxirgi soniyada sakrab, yaqin atrofdagi sariq taksining old qismidan sirg'alib o'tib, to'liq egilgan holda qo'ndi. Shoxlar guvilladi. Jamoaning har bir a'zosi chiqish yo'lida to'pponchani boshqarishga muvaffaq bo'lgan va endi ko'proq bo'lishini tilab, uni atrofga silkitib turardi. Ammo vaqt allaqachon behuda ketgan edi. Drake piyodalar yo"lagiga qulagancha soatiga qaradi.
  
  O'n etti daqiqa.
  
  Ular Leksingtonni kesib o'tishdi va keyin Uoldorf bo'ylab tez yugurishdi, mashinalar Park Avenue bo'ylab sudralib ketayotganda zo'rg'a to'xtashdi. Drake svetoforda olomon orasidan o'tib, nihoyat g'azablangan qizil yuz bilan yuzma-yuz keldi.
  
  "Eshiting, do"stim, meni o"ldirsa ham, avval bu yerdan o"taman. Boss simitlari sovib ketadi va do'zaxda bunday bo'lishining iloji yo'q.
  
  Alisiya va Mey tashqariga yugurib o'tishganda, Dreyk g'azablangan odamni aylanib o'tdi. Signallar o'zgarib, yo'l ochiq edi. Endi qurollarini yashirib, ular qat'iyat bilan keyingi asosiy ko'cha - Madison avenyu tomon yo'l olishdi. Yana olomon yo"lakka to"ldi. Bo mashinalar orasida manevr qilib, ustunlikka erishib, 49-o"ringa tushib ketdi. Yaxshiyamki, hozir transport sekinlashdi va orqa bamperlar va old qanotlar o'rtasida biroz bo'sh joy bor edi. Ayollar Beauga ergashdilar, keyin Drake navbatga turdi.
  
  Haydovchilar ularni haqorat qilishdi.
  
  O'n ikki daqiqa qoldi.
  
  Agar ular juda kech bo'lganida, terroristik hujayralar qaerga zarba berishadi? Drake Edison yaqinida bo'lishini tasavvur qildi. Marsh ekipaj a'zolari uning buyruqlari qat'iy bajarilganligini bilishlarini xohlardi. Oldinda mashina eshigi ochildi - haydovchining imkoni bo'lgani uchun - va Bo o'z vaqtida tomdan sakrab tushdi. Alisiya ramkaning chetidan ushlab, yana erkakning yuziga urdi.
  
  Endi ular chapga burilib, 5-avenyu va undan ham ko'proq olomonga yaqinlashmoqda. Bo pop-kontsertdagi cho'ntak o'g'risi kabi eng yomon kunlarni bosib o'tdi, undan keyin Alisiya va Mey. Dreyk hozirgina hammaga baqirdi, uning Yorkshiremanining sabri nihoyat tugadi. Uning yo"lini erkak ham, ayol ham to"sdi, u o"z hayotini, farzandlaridan birining hayotini, hatto o"zini ham saqlab qolishga shoshilyaptimi, parvo qilmadi. Drake bir odamni cho'zilgan holda qoldirib, uning yo'lini itarib yubordi. Bolali ayol unga nima uchun yugurayotganini eslamaguncha, o'zini aybdor his qilish uchun unga diqqat bilan qaradi.
  
  Keyinroq rahmat aytasiz.
  
  Lekin, albatta, u hech qachon bilmaydi. Nima bo'lishidan qat'iy nazar.
  
  Bo endi Amerika avenyusi bo'ylab 47-ko'cha tomon yugurib, chapga o'q uzdi. Magnoliya nonvoyxonasi o'ng tomonga o'tib, Dreykni Mano haqida, keyin esa Gavayi Ramsesdan nimani o'rgangan bo'lishi mumkinligi haqida o'ylashga majbur qildi. Ikki daqiqadan so'ng, ular 47-ko'chada portlashayotganda, to'satdan ularning chap tomonida Tayms maydoni paydo bo'ldi. Ularning o'ng tomonida oddiy Starbucks bor edi, u erda shovqin va eshik oldida chiziqlar bor edi. Dreyk o"tib ketayotganda yuzlarni skanerladi, lekin gumonlanuvchilarning hech biri bilan yuzma-yuz uchrashishni kutmagandi.
  
  To'rt daqiqa.
  
  Vaqt tezroq o'tdi va o'layotgan cholning so'nggi daqiqalaridan ham qimmatroq edi. Chap tomonda, piyodalar yo"lagiga qaragan holda, mehmonxonaning zarhallangan kirish eshigi bilan kulrang fasadi ko"rindi va Bo birinchi bo"lib old eshiklardan kirdi. Dreyk bagaj aravasini va xavfli sarg'ayib ketgan taksini chetlab o'tib, Mayni ichkariga kuzatib bordi. Ularni qizil gilamli naqshli keng foye kutib oldi.
  
  Bo va Alisiya alohida liftlarni chaqirish uchun allaqachon tugmachalarni bosib, qo'llarini yashirin qurollariga yaqin tutib, qo'riqchi ularni kuzatayotgan edi. Drake o'zining Team SPEAR ID raqamini ko'rsatishni o'yladi, ammo bu ko'proq savollarga olib keladi va ortga hisoblash allaqachon oxirgi uch daqiqada edi. Qo"ng"iroq Alisiyaning lifti yetib kelganini va jamoaning o"tirganini ko"rsatdi. Drake yigitning ularga qo"shilishiga to"sqinlik qilib, ochiq kafti bilan uni uzoqlashtirdi. Xudoga shukur, bu ishladi, chunki keyingi imo-ishora musht siqilgan bo'lardi.
  
  To'rt kishidan iborat jamoa mashina ko'tarilib, harakatini to'xtatib, qurollarini tortib oldi. Eshik ochilishi bilan ular tashqariga to'kilib, 201-xonani izlashdi. Shu zahoti ularning orasidan musht va oyoqlar to'lqini paydo bo'lib, hatto Bo'ni ham hayratda qoldirdi.
  
  Kimdir kutayotgan edi.
  
  Dreyk mushtini ko'z bo'shlig'iga bog'lab qo'ydi, lekin og'riq chaqnashini e'tiborsiz qoldirdi. Birovning oyog"i o"zinikini tutmoqchi bo"ldi, lekin u chetga chiqdi. Xuddi shu figura uzoqlashdi va Alisiyani o'rab oldi va uning tanasini gipsli devorga urdi. May zarbalarni qo'llarini ko'targan holda to'xtatdi, so'ng Bo bir-ikki mushtni bo'shatib yubordi, bu esa barcha tezlikni to'xtatdi va hujumchini tiz cho'kdi.
  
  Drake sakrab tushdi va keyin bor kuchi bilan mushtladi. Vaqt tugab qoldi. Qalin ko'ylagi kiygan gavdali odam Yorkshiremanning zarbasidan titrab ketdi, lekin qandaydir yo'l bilan uning eng kuchli qismini burishga muvaffaq bo'ldi. Drake muvozanatini yo'qotib, yonboshiga yiqildi.
  
  "Bosma sumkasi", dedi Mai. "U mushtli xalta. Bizni sekinlashtirish uchun joylashtirilgan."
  
  Bo oldingidan ham qattiqroq kirib keldi. "U meniki. Ketyapsanmi."
  
  Drake xona raqamlarini tekshirib, tiz cho'kib turgan figuraning ustiga sakrab tushdi. Ularning manziliga bor-yo"g"i uchta xona qolgan, bir daqiqa qolgan edi. Ular oxirgi soniyalarda qolishdi. Drake xona tashqarisida to'xtadi va eshikni tepdi. Hech narsa bo'lmadi.
  
  May uni chetga surdi. "Ko'chirish."
  
  Bir baland zarba va daraxtning bo'linishi, ikkinchisi va ramka qulab tushdi. Drake yo'taldi. "Bu siz uchun uni zaiflashtirgan bo'lishi kerak."
  
  Ichkarida ular yoyilib, qurollar chizilgan va tezda qidirmoqdalar, ammo ular izlayotgan narsa juda aniq edi. U karavotning o'rtasida yotardi - yaltiroq A4 fotosurati. Alisiya atrofga qarab, karavotga bordi.
  
  "Xona beg'ubor", dedi Mai. "Ishonamanki, hech qanday sabab yo'q."
  
  Alisiya karavot chetida turib, pastga qaradi va sayoz nafas olardi. U boshini chayqadi va Dreyk unga qo'shilganda ingladi.
  
  "Ey Xudo. Bu nima-"
  
  Uni telefon qo'ng'irog'i to'xtatdi. Drake karavot atrofida yurib, tungi stolga bordi va dastagidan telefonni oldi.
  
  "Ha!"
  
  "Oh, men buni qilganingizni ko'rdim. Bu oson bo'lishi mumkin emas edi."
  
  "Mart! Siz aqldan ozgan harom. Siz bizga bombaning suratini qoldirdingizmi? Jinsiy fotosuratmi?"
  
  "Ha. Sizning birinchi maslahatingiz. Nega senga haqiqiy narsani berishga ruxsat beraman deb o'ylading? Juda ahmoq. Buni rahbarlaringizga va tuxum boshlariga yuboring. Ular seriya raqamlarini va boshqa axlatlarni tekshiradilar. Plutoniy kanistrlari E. Bo'linadigan material. Bu haqiqatan ham zerikarli narsa. Keyingi maslahat yanada ta'sirchanroq bo'ladi."
  
  Shu payt Bo xonaga kirdi. Drake Punch Manni o'zi bilan sudrab borishiga umid qilgan, ammo Bo uning uyqu arteriyasi orqali xayoliy chiziq tortdi. "U o'z joniga qasd qildi", dedi frantsuz hayratda qolgan ovoz bilan. "O'z joniga qasd qilish tabletkasi."
  
  ahmoq.
  
  "Ko'ryapsizmi?" - dedi Marsh. "Biz juda jiddiymiz."
  
  "Iltimos, Marsh", dedi Drake. "Bizga nima istayotganingizni ayting. Biz buni hozir qilamiz, jin ursin."
  
  "Oh, ishonchim komilki, siz shunday qilasiz. Lekin buni keyinga qoldiramiz, maylimi? Bunga nima deysiz? Ikkinchi raqamli maslahat uchun yuguring. Bu ta'qib qilish yaxshilanib, qiyinlashmoqda. Marea restoraniga borishingiz uchun yigirma daqiqa vaqtingiz bor. Aytgancha, bu italyan taomidir va ular juda mazali Nduyu kalzonini tayyorlaydilar, menga ishoning. Ammo bu erda to'xtab qolmaylik, do'stlarim, chunki siz bu maslahatni hojatxona ostidan topasiz. Rohatlaning."
  
  "botqoqlik" -
  
  "Yigirma daqiqa".
  
  Chiziq o'lib ketdi.
  
  Drake la'natladi, orqasiga o'girildi va imkoni boricha tezroq yugurdi.
  
  
  Ettinchi bob
  
  
  Boshqa chorasi qolmagan Torsten Dal va uning jamoasi mashinani tashlab ketishga qaror qilishdi. U Smit kuchli SUVni yarim o'nlab burilishlar atrofida uloqtirganda, shinalar chirqillab, narsalarni qimirlatib tashlaganida, u mahkam ushlab turishdan boshqa hech narsani xohlamasdi, ammo Nyu-York sariq taksilar, avtobuslar va ijaraga olingan mashinalarning g'azabli qichqirig'idan boshqa narsa emas edi. Dahlning xayoliga "O"lik qulf" so"zi tushdi, lekin bu har kuni, kunning ko"p qismida sodir bo"ldi, shoxlar hamon jiringlar, ag"darilgan derazalardan odamlar baqirishardi. Ular ko'rsatmalarga rioya qilib, iloji boricha tezroq yugurishdi. Lauren va Yorgi o'q o'tkazmaydigan jiletlarini kiyib olishdi. Kensi Dahlning yoniga yugurdi, lablari chimirdi.
  
  "Men sizga foydaliroq bo'lardim", dedi u Dahl.
  
  "Yo'q".
  
  - Qani, bu qanday og'riydi?
  
  "Hech qachon".
  
  - Oh, Torsti...
  
  "Kenzi, sen la"nati katanangni qaytarib ololmading. Va meni shunday chaqirmang. Bitta aqldan ozgan ayol menga laqab qo'yishi juda yomon".
  
  "Albatta? Xuddi siz va Alisiya kabi... bilasizmi?
  
  Smit ular boshqa chorrahadan o"tib, yashil chiroq yonayotganda yo"l bo"ylab to"planib o"tirgan piyodalar va velosipedchilarni ko"rib, ularning hammasi o"z hayotlarini qo"llarida ushlab, bugun azob chekayotganlar emasligiga amin edilar. Ular qo"shni ko"cha bo"ylab yugurishdi, askarlar yon oynalarini sindirib, sekin harakatlanayotgan ikkita Priusning yonidan o"tayotganda, sprintning issiqligini zo"rg"a his qilishdi. GPS signal berdi.
  
  "Dockga to'rt daqiqa bor", deb taxmin qildi Yorgi. "Biz sekinlashishimiz kerak."
  
  "Men uchdan keyin sekinlashaman", dedi Smit. "Mening ishimni menga ko'rsatma."
  
  Dahl Kenziga Glock va Gonkong to'pponchasini topshirdi, Nyu-Yorkda yashirincha amalga oshirib bo'lmaydigan oson ish emas. Buni qilarkan, u irg'ib ketdi. Uning yaxshi mulohazasiga qarshi, ular firibgar agentning yordamini qabul qilishga majbur bo'lishdi. Bu g'ayrioddiy kun edi va barcha choralar, hatto umidsizlar ham talab qilindi. Haqiqatan ham, u hali ham ularning qarindoshligi, parallel harbiy ruhlar kabi bir narsaga ega bo'lishi mumkinligini his qildi, bu uning ishonch darajasini oshirdi.
  
  U Bridjit Makkenzi qanchalik kurashmasin, uni qutqara olishiga ishondi.
  
  Smit endi tirbandlikning ikki chizig'ini kesib o'tdi, to'xtab qolgan F150 ga yelkasini silkitdi, lekin orqasiga qaramay haydashda davom etdi. Vaqti tugab, ular hech qanday zavq-shavq topa olmadilar va ular ustida osilgan dahshatli bulut ular doimo ichkariga kirishga majbur bo'lishlarini anglatardi.
  
  Dal qurolining bolg'asini ko'tardi. "Omborga bir daqiqadan kamroq vaqt bor", dedi u. "Nega ular bu chuqurlarni tuzatmaydilar?"
  
  Smit unga hamdard edi. Yo'llar cheksiz, vayron bo'lgan, xiyonatkor yo'l edi, u erda mashinalar notekis chuqurliklar atrofida asta-sekin harakatlanar va kunning vaqtiga yoki transport zichligiga befarq bo'lgan yo'l ishlari har qanday vaqtda paydo bo'lardi. Bu haqiqatan ham it ustida it edi va hech kim boshqa hech kimga yordam berishni xohlamadi.
  
  Ular tezda GPS-da harakat qilishdi va o'q uchini nishonga olishdi. Erta tongning yangiligi ularning yalang'och terisini titratib, hali erta ekanligini eslatdi. Quyosh nurlari bulutlar orasidan o'tib, doklar va yaqin daryoni och oltin rangga aylantirdi. Dahl ko'rgan odamlar odatdagi ishlari bilan shug'ullanishgan. U dok maydonini qorong'i va iflos deb tasavvur qilgan edi, lekin omborlardan tashqari, u toza va ayniqsa gavjum emas edi. Va u band emas edi, chunki asosiy yuk tashish joylari Nyu-Jersidagi ko'rfaz bo'ylab joylashgan edi. Biroq, Dahl katta, kaltaklangan konteynerlar va suv ustida harakatsiz o'tirgan uzun va keng kemani va temir yo'llarda iskala bo'ylab yugurib, konteynerlarini yoygichlar yordamida yig'ib olishi mumkin bo'lgan ko'k rangga bo'yalgan ulkan konteyner kranlarini ko'rdi.
  
  Chap tomonda omborlar, shuningdek, yorqinroq konteynerlar bilan to'la hovli bor edi. Dahl yuz ellik fut naridagi binoga ishora qildi.
  
  "Bu bizning bolamiz. Smit, Kenzi, oldinga chiq. Men oramizda Loren va Yorgi istayman".
  
  U ketib ketdi, endi diqqatini jamladi, ular keyingi hujumga o'tishdan oldin ularning orqasida bitta hujumni bartaraf etishga e'tibor qaratdi ... va keyin bu dahshatli tush tugaguncha va u o'z oilasiga qaytguncha. Binoning yon tomoniga yangi bo'yalgan eshiklar qo'yilgan va Dahl birinchi oynani ko'rganida boshini ko'tardi.
  
  "Bo'sh ofis. Keling, keyingisini sinab ko'raylik."
  
  Bir necha daqiqalar oʻtib, guruh binoning chetidan oʻtib, qurol-yarogʻini tortib, deraza ortidan derazani, eshikni eshikni tekshira boshladi. Dahl, ular mahalliy ishchilarning e'tiborini jalb qila boshlaganini umidsizlik bilan ta'kidladi. U ularning o'ljasini qo'rqitmoqchi emas edi.
  
  "Kelaylik".
  
  Ular oldinga shoshilib, nihoyat beshinchi oynaga yetib kelishdi va tez ko"zdan kechirishdi. Dahl karton qutilar va yog'och qutilar bilan to'ldirilgan keng maydonni ko'rdi, lekin deraza yonida u to'rtburchaklar stolni ham ko'rdi. To'rt kishi stol atrofida o'tirishdi, xuddi gaplashayotgandek, rejalar tuzayotgandek va o'ylayotgandek. Dahl yerga sakrab tushdi va orqasini devorga suyab o"tirdi.
  
  - Biz yaxshimizmi? - soʻradi Smit.
  
  - Balki, - dedi Dahl. "Hech narsa bo'lishi mumkin edi ... lekin ..."
  
  "Men senga ishonaman", dedi Kenzi bir oz istehzo bilan. "Sen yetakla, men ergashaman", dedi u boshini chayqadi. "Sizlar haqiqatan ham aqldan ozganmisizlar? Shunchaki u yerga shoshiling va avval otishni boshlang?
  
  Ularga yonboshlagancha bir kishi yaqinlashdi. Dahl HK ko'tardi va odam qotib qoldi, qo'llarini havoga ko'tardi. Qaror, asosan, yigit ombordagi barchaning ko'z o'ngida bo'lganligi sababli qabul qilindi. Oradan bir soniya ham o"tmadi, Dal o"rnidan turdi-da, aylanib, yelkasini tashqi eshikka urdi. Smit va Kensi u bilan birga edi, uning fikrlarini o'qidi.
  
  Dahl keng omborga kirganda, stoldan to'rt kishi sakrab tushdi. Qurollar ularning yon tomonlarida yotardi va endi ular yaqinlashib kelayotgan notanishlarga qarata o'q uzib, ularni qo'yishdi. O'qlar hamma joyda uchib, derazani sindirib, aylanuvchi eshikdan o'tib ketdi. Dahl kaptar boshi bilan, dumalab, paydo bo'lgan, otish. Stolda o"tirgan erkaklar orqaga chekinishdi, orqaga o"q uzishdi, yugurish chog"ida yelkalari va hatto oyoqlari orasiga o"q uzishdi. Hech bir joy xavfsiz emas edi. Tasodifiy otishmalar g'or bo'shlig'ini to'ldirdi. Dahl stolga yetguncha ikkala tirsagiga suyandi va uni qalqon sifatida ishlatdi. Katta kalibrli o"q to"g"ridan-to"g"ri o"tib ketganda bir uchi parchalanib ketdi.
  
  "Axlat".
  
  "Meni o'ldirmoqchimisan?" Kenzi ming"irladi.
  
  Katta shved taktikani o'zgartirdi, ulkan stolni oldi va keyin uni havoga ko'tardi. Yiqilgan qirralar bir kishining to'pig'ini ushlab, uni uchib yubordi va qurolini uchirdi. Dal tezda yaqinlashayotganida, Kensining ovozi uning sekinlashishiga sabab bo'ldi.
  
  "Bu kichkina haromlardan ehtiyot bo'ling. Men butun Yaqin Sharq bo"ylab ishlaganman va ularning minglab yelek kiyganini ko"rganman".
  
  Dahl ikkilanib qoldi. "Menimcha, siz shunchaki..."
  
  Portlash ombor devorlarini silkitgan. Shved oyoqlaridan uchib, havoga uchib ketdi va allaqachon singan derazaga qulab tushdi. Oppoq shovqin uning boshini to'ldirdi, qulog'ida g'alati shovqin eshitildi va bir soniya u hech narsani ko'rmadi. Ko"zlari tiniq bo"la boshlaganda, Kensi uning qarshisida cho"kkalab, yuzlarini silab o"tirganini angladi.
  
  "Uyg'oning, odam. Bu butun tana emas, shunchaki granata edi."
  
  "Oh. Xo'sh, bu meni yaxshi his qiladi ".
  
  "Bu bizning imkoniyatimiz", dedi u. "Misning chayqalishi uning boshqa ahmoqlarini ham oyoqlaridan yiqitdi."
  
  Dahl o'rnidan turdi. Smit oyoqqa turdi, lekin Loren va Yorgi barmoqlarini chakkalariga bosgancha tiz cho'kib o'tirishdi. Dahl terrorchilar o'ziga kela boshlaganini ko'rdi. Shoshqaloqlik uni mayin go"sht bo"lagini teshib o"tgan ignadek sanchdi. To'pponchasini ko'tarib, u yana o'q uzdi, lekin ko'tarilgan terrorchilardan birini yaralashga muvaffaq bo'ldi va erkak ikki marta ag'darilganini va yiqilib tushganini kuzatdi.
  
  Smit o'tib ketdi. "Uni tutdi."
  
  Dahl yetakchilik qildi. Kensi yonidagi kadrlarni siqib chiqardi. Qolgan ikkita terrorchi burchakni burishdi va Dahl ular chiqish tomon ketayotganliklarini angladi. U bir zum sekinlashdi, so"ng o"sha burchakka burilib, ehtiyotkorlik bilan o"q uzdi, lekin o"qlari faqat bo"sh havo va betonga tegdi. Eshik ochiq edi.
  
  Grenata yana ichkariga qaytdi.
  
  Endi portlash ma'lum bo'ldi, SPIR jamoasi panani oldi va shrapnel ularni o'tib ketishini kutdi. Kuchli zarbadan devorlar silkinib, yorilib ketdi. Keyin ular oyoqqa turib, eshikdan boshpana va yorug' kunga siqib chiqdilar.
  
  "Bu ertalab soat bir," dedi Smit.
  
  Dahl ko'rsatilgan tomonga qaradi, ikkita yugurayotgan figurani va ularning orqasida Yuqori ko'rfazga olib boradigan Gudzonni ko'rdi. "Qiyomat, ularda tezyurar qayiqlar bo'lishi mumkin."
  
  Kensi ehtiyotkorlik bilan nishonga olib, bir tizzasiga cho'kdi. - Keyin olib ketamiz...
  
  - Yo'q, - Dahl qurolining namligini pastga tushirdi. "U erda tinch aholini ko'rmayapsizmi?"
  
  "Zubi", - deb la'natladi u ibroniy tilida, Dahl tushunmaydigan tilda. Smit, Kenzi va Shvetsiya birgalikda ta'qib qilishni boshladilar. Terrorchilar tezda harakat qilishdi, ular deyarli iskala yonida edi. Kenzi tinch aholining qochib ketishini yoki yashirinishini kutgan holda HKni havoga otib, murosaga keldi.
  
  "Kunni qutqarganimizdan keyin menga rahmat aytishingiz mumkin", dedi u.
  
  Dahl uning oldida imkoniyat yo'li ochilganini ko'rdi. Ikkala terrorchi ham suvli fonda, ajoyib nishonlarda tik turishdi va Kenzining opportunistik olovi ular uchun yo'lni tozaladi. U sekinlashdi va dumbani yelkasiga qo'yib, ehtiyotkorlik bilan nishonga oldi. Smit ham uning yonidan ergashdi.
  
  Terrorchilar telepatiya bilan shug'ullanayotgandek o'girilib, allaqachon otishma boshladilar. Qo'rg'oshin nayzachilar o'rtasida hushtak chalayotganda, Dal diqqatini jamlagan edi. Uning ikkinchi o'qi nishonga ko'krak qafasiga, uchinchisi - peshonaga, aynan markazga tegdi. Erkak yiqilib, allaqachon o'lgan.
  
  "Birini tirik qoldiring", dedi Lorenning ovozi eshitish vositasidan.
  
  Smit o'q uzdi. Oxirgi terrorchi allaqachon yon tomonga sakrab o'tgan edi, Smit o'zini moslashtirganda o'q uning ko'ylagini o'tlab tashladi. Tez harakat bilan terrorchi yana bir granata uloqtirdi - bu safar iskala bo'ylab.
  
  "Yo'q!" Dahl hech qanday foyda bermadi, yuragi tomog'iga tegdi.
  
  Kichkina bomba baland ovoz bilan portladi, portlash to'lqini doklar bo'ylab aks sado berdi. Dal bir zum konteyner orqasiga yashirindi va keyin orqaga sakrab tushdi - lekin u endi faqat qolgan terrorchi emas, balki tashvishlanishi kerakligini ko'rib, uning tezligi o'zgarib ketdi.
  
  Portlash oqibatida konteyner kranlaridan biri poydevorga shikast yetgan va daryo bo"ylab xavfli qiyshaygan. Metallning silliqlash, yirtish tovushlari yaqinlashib kelayotgan qulashdan xabar berdi. Odamlar tikilib, baland ramkadan qocha boshladilar.
  
  Terrorchi yana granata olib chiqdi.
  
  - Bu safar emas, ahmoq. Smit allaqachon tizzasiga o'tirib, ko'zlarini qisib turardi. U granataning pichog'ini tortib ulgurmay, oxirgi terrorchining yiqilib tushishini tomosha qilib, tetikni bosdi.
  
  Ammo kranni to"xtatib bo"lmadi. Ramkaning butun uzunligi bo'ylab egilib, yiqilib, og'ir temir iskala iskala ustiga tushib, ramkani vayron qildi va u changga tushgan kichik kulbani aylantirdi. Konteynerlar shikastlangan va bir necha fut orqaga surilgan. Metall tayoqlar va tirgaklar o'limga olib keladigan gugurt kabi yerdan sakrab tushdi. Smit va Dal o'rtasida ko'cha chirog'idek o'lchamdagi yorqin ko'k qutb paydo bo'ldi, agar u urilib ketgan bo'lsa, ularni ikkiga bo'lishi mumkin edi - va Loren va Yorgi orqalarini omborga qo'yib turgan joydan bir necha fut narida to'xtadi.
  
  "Hech qanday harakat yo'q." Kensi ikki marta tekshirib, terrorchini nishonga oldi. "U juda o'lik."
  
  Dal o'z fikrlarini yig'ib, doklar atrofiga qaradi. Tezkor tekshiruv shuni ko'rsatdiki, xayriyatki, konteyner kranidan hech kim jabrlanmagan. U barmog'ini tomog'idagi mikrofonga qo'ydi.
  
  "Kamera o'chirilgan", dedi u. "Ammo ularning hammasi o'lgan."
  
  Loren qaytib keldi. "Yaxshi, men uni uzataman."
  
  Kenzining qo'li Dalning yelkasiga tushdi. "Siz menga zarba berishga ruxsat berishingiz kerak edi. Men o"sha badbasharaning tizzalarini ezib tashlardim; keyin u yoki bu tarzda uni gapirishga majbur qilardik".
  
  "Juda xavfli." Dahl nima uchun buni tushunmaganini tushundi. "Va biz uni qisqa vaqt ichida gaplashishga majbur qilishimiz shubhali."
  
  Kensi achchiqlanib xirilladi. "Siz Yevropa va Amerika nomidan gapirasiz. Men isroillikman".
  
  Loren xabarlar orqali qaytib keldi. "Biz borishimiz kerak. U erda kamera ko'rindi. Yaxshi emas."
  
  Dahl, Smit va Kenzi yaqin atrofdagi mashinani o'g'irlab ketishdi, agar ular piyoda yurishdan atigi besh daqiqa ko'proq vaqt talab qilsalar, vaqtni tejash sezilarli darajada bo'lishi mumkin, deb o'ylashdi.
  
  
  Sakkizinchi bob
  
  
  Soat tugashiga atigi o'n sakkiz daqiqa qolganida Drake charchagan holda 47-ko'chaning betoniga urdi. Ular darhol muammoga duch kelishdi.
  
  "Yettinchi, sakkizinchi yoki Brodvey?" May baqirdi.
  
  Bo GPS-ni unga qaratdi. "Marea Markaziy Parkga yaqin."
  
  - Ha, lekin qaysi ko'cha bizni uning yonidan olib boradi?
  
  Ular mart oyi nafaqat yadro bombasini, balki navbatdagi uchrashuvga kech qolgan har bir daqiqasi uchun ikki nafar tinch aholining hayotiga zomin bo"ladigan jamoalarni ham tayyorlayotganini bilib, soniyalar o"tib ketayotganda, ular yo"lakda muallaq turishardi.
  
  "Brodvey doimo band", dedi Dreyk. "Keling, sakkizinchisini qilaylik."
  
  Alisiya unga tikilib qoldi. "Qaerdan bilasiz?"
  
  "Men Brodvey haqida eshitdim. Sakkizinchi haqida hech qachon eshitmaganman."
  
  "Oh, adolatli. Qayerda-"
  
  "Yo'q! Bu Brodvey!" Beau to'satdan deyarli musiqiy aksentida qichqirdi. "Restoran eng tepada... deyarli."
  
  - Deyarli?
  
  "Men bilan!"
  
  Bo xuddi yuz metrlik sprinterdek havoga ko"tarilib, to"xtab turgan mashinadan u yerda yo"qdek sakrab tushdi. Dreyk, Alisiya va Mey uning ortidan ergashib, sharqqa Brodvey tomon burilib, Tayms maydoni yaltirab, miltillovchi va uning miltillovchi displeylarini mensimaydigan chorraha tomon burilib ketishdi.
  
  Olomon yana tarqalishga qiynaldi va Bo ularni yana yo'l chetiga olib bordi. Hatto bu yerda ham sayyohlar orqaga suyanib, baland binolar va bilbordlarga tikilib o"tirishgan yoki o"z hayotini xavf ostiga qo"yib, gavjum yo"ldan o"tishga shoshilishmoqchi edi. Olomonni turli xil Brodvey shoulariga arzon chiptalar taklif qiladigan barkerlar kutib olishdi. Barcha rangdagi tillar havoni to'ldirdi, deyarli hayratlanarli, murakkab aralash. Uysizlar kam edi, lekin ular uchun gapirganlar xayr-ehson uchun juda baland ovozda va g'ayratli kampaniya olib borishdi.
  
  Oldinda Nyu-Yorkliklar va mehmonlar bilan to'lgan, piyodalar o'tish joylari bilan to'ldirilgan, osilgan, yoritilgan belgilar va A-ramkali displeylari bo'lgan rang-barang do'kon va restoranlarga to'la Brodvey turardi. Dreyk va uning SPEAR jamoasi a'zolari poygada yurishganda, o'tkinchilar loyqa edi.
  
  O'n besh daqiqa.
  
  Bo unga qaradi. "GPS ma'lumotlariga ko'ra, bu piyoda yigirma ikki daqiqa, lekin yo'laklar shunchalik gavjumki, hamma bir xil tezlikda yuradi."
  
  "Unday bo'lsa, yugur", dedi Alisiya uni. "Katta dumini qimirla. Balki bu sizni tezroq harakatga keltirar".
  
  Bo bir narsa deyishga ulgurmasidan, Dreyk uning allaqachon chuqurlashib borayotgan yuragi yanada chuqurlashib ketganini his qildi. Oldindagi yo"l ikki yo"nalishda, asosan, sariq taksilar tomonidan butunlay to"sib qo"yilgan. Qopqoqning sinishi sodir bo'ldi va undan qochishga urinmaganlar yaxshi ko'rish uchun mashinalarini sekin harakatga keltirdilar. Ikki tarafdagi piyodalar yo"lakchasi odamlarga to"lib ketdi.
  
  "Qonli do'zah."
  
  Ammo Bo sekinlashmadi. Yengil sakrash uni yaqin atrofdagi taksining yukxonasiga olib chiqdi, keyin u uning tomi bo'ylab yugurdi, kapotga sakrab chiqdi va navbatdagi navbatdagi taksiga yugurdi. May tezda ergashdi, uning ortidan Alisiya keldi va Dreykni ortda qoldirib, baqirish va avtomobil egalari tomonidan hujum qilishdi.
  
  Drake odatdagidan tashqari diqqatni jamlashga majbur bo'ldi. Bu mashinalarning barchasi bir xil emas edi va ularning metalli o'zgardi, ba'zilari hatto asta-sekin oldinga siljiydi. Poyga shiddatli o'tdi, lekin ular oldinga o'tish uchun uzun chiziqdan foydalanib, mashinadan mashinaga sakrashdi. Olomon ikki tarafga tikilib qoldi. Bu yerda ularni hech kim bezovta qilmagani yaxshi va ular Brodvey va 54-chi, keyin 57-chi ko'chalarning yaqinlashib kelayotgan chorrahasini ko'rishgan. Mashinalarning ezilishi engillashganda, Bo oxirgi mashinadan tushib, yo'l bo'ylab yugurishni davom ettirdi, uning yonida Mai. Alisiya Drakega qaradi.
  
  "Shunchaki orqa tarafdagi ochiq lyukdan yiqilib tushganmisiz, tekshirayapman."
  
  "Ha, bu xavfli variant. O"shanda konvertorlar bo"lmaganidan minnatdorman".
  
  Boshqa chorrahaning narigi tomonida va 57-ko"chada sement aralashtirgichlar, yetkazib beruvchi furgonlar va oq-qizil to"siqlar tizilgan. Agar jamoa muvaffaqiyatga erishdim yoki bu yugurish avvalgidek to'g'ridan-to'g'ri bo'ladi deb o'ylasa, ularning illyuziyalari to'satdan parchalanib ketdi.
  
  Yuk mashinasi ortidan qurollar to'g'ridan-to'g'ri yuguruvchilarga qaratilayotgan ikki kishi chiqdi. Drake hech narsani o'tkazib yubormadi. Doimiy jang, yillardagi janglar uning his-tuyg'ularini maksimal darajada o'tkirlashtirdi va ularni kuniga yigirma to'rt soat davomida ushlab turdi. Qo'rqinchli shakllar bir zumda paydo bo'ldi va u ikkilanmasdan, yaqinlashib kelayotgan sement yuk mashinasining oldidan ular tomon yugurdi. To"pponchalardan biri gumburlab yon tomonga uchib ketdi, ikkinchisi esa birining tanasi tagida qolib ketdi. Dreyk bosh suyagining yon tomoniga tushgan zarba bilan orqasiga gandiraklab ketdi. Ularning orqasida u shiddat bilan tormozlagan sement yuk mashinasi g"ildiraklarining silliqlashini, haydovchining so"kinishini eshitdi...
  
  U o'ziga qaragan ulkan kulrang tanani ko'rdi ...
  
  Va men Alisiyaning qo'rqinchli qichqirig'ini eshitdim.
  
  "Mat!"
  
  
  9-BOB
  
  
  Drake faqat boshqaruvdan chiqib ketgan yuk mashinasi unga qarab burilishini kuzata oldi. Hujumchilar bir soniya ham orqaga chekinishmadi, unga do'l yog'dirishdi, chunki ular o'zlarining xavfsizligi haqida qayg'urmadilar. Uning tomog'iga, ko'kragiga va quyosh pleksusiga musht tushirilgan. U jasadning tebranishini kuzatdi va u to'g'ridan-to'g'ri boshi ustidan uchib o'tib tepdi.
  
  Birinchi terrorchi orqaga yiqilib, qoqilib ketdi va g'ildiraklardan biriga urildi, zarba uning belini sindirib, tahdidini tugatdi. Ikkinchisi Dreykning jasoratidan hayratda qolgandek, ko'zlarini pirpiratdi, so'ng boshini yaqinlashib kelayotgan yuk mashinasiga qaratdi.
  
  Ho'l shapaloq ovozi yetarli edi. Drake o'zining chuqurlikdan chiqib ketganini tushundi va keyin yuk mashinasining tanasi tepasida aylanayotganda birinchi terrorchining bosh suyagi sirg'aluvchi g'ildiraklar ostida ezilganini ko'rdi. Ramka tekislangan edi, u faqat umid qilishi mumkin edi. Bir soniya ichida zulmat hamma narsani, hatto tovushni ham yutib yubordi. Yuk mashinasining pastki qismi uning ustida harakatlanib, sekinlashdi, sekinlashdi va keyin keskin to'xtadi.
  
  Alisiyaning qo"li uning tagiga yetdi. "Yaxshimisan?"
  
  Drake uning oldiga o'raladi. "Bu yigitlardan yaxshiroq."
  
  Beu soatiga qaragancha oyog'ini deyarli aralashtirib kutib turdi. "To'rt daqiqa qoldi!"
  
  Charchagan, ko'kargan, tirnalgan va kaltaklangan Drake tanasini harakatga keltirdi. Bu safar Alisiya u bilan birga qoldi, go'yo u yaqin orada sog'inishdan keyin biroz dam olishi mumkinligini sezdi. Ular ko'plab boshqa restoranlar qatorida Janubiy Markaziy Park va Marea topib, ko'plab sayyohlarni mag'lub etishdi.
  
  Mey Nyu-York uchun nisbatan ehtiyotkor bo'lgan belgiga ishora qildi.
  
  Bo oldinga yugurdi. Drake va boshqalar uni eshik oldida ushlab olishdi. Ofitsiant ularga, parishon ko"rinishlariga, og"ir kurtkalariga tikilib qoldi-da, orqaga chekindi. Uning ko"zlaridan avvallari halokat va azob-uqubatlarni ko"rgani aniq edi.
  
  "Xavotir olmang", dedi Dreyk. "Biz inglizmiz."
  
  May o'z tomoniga yaltiroq ko'z yugurtirdi. "Yapon".
  
  Bo esa qoshlarini chimirib erkaklar xonasini qidirishni to"xtatdi. "Albatta inglizcha emas."
  
  Dreyk hamon yopiq bo"lgan restorandan iloji boricha nazokat bilan yugurib o"tib, yo"lda stul va stolga urildi. Erkaklar hojatxonasi kichkina bo'lib, faqat ikkita siydik va hojatxonadan iborat edi. U kosa ostiga qaradi.
  
  "Bu erda hech narsa yo'q", dedi u.
  
  Beauregardning yuzida taranglik namoyon bo'ldi. U soatining tugmalarini bosdi. "Vaqt tugadi".
  
  Telefon jiringlaganda yonida turgan ofitsiant sakrab tushdi. Drake unga qo'lini uzatdi. "Shoshilma. Iltimos, vaqtingizni ajrating".
  
  U qochib ketishi mumkin deb o'yladi, lekin uning ichki qat'iyati uni naychaga qaratdi. Shu payt ayollar hojatxonasidan xavotirli yuzida Alisiya chiqdi. "U yo'q. Bizda bunday narsa yo'q! "
  
  Drake xuddi urgandek qotib qoldi. U atrofga qaradi. Bu kichkina restoranda boshqa hojatxona bo'lishi mumkinmi? Ehtimol, xodimlar uchun kabinet? Ular yana tekshirishlari kerak edi, lekin ofitsiant allaqachon telefonda edi. Uning ko'zlari Dreykga qaradi va u qo'ng'iroq qiluvchidan kutishni so'radi.
  
  "Bu Marsh ismli odam. Siz uchun."
  
  Drake qoshlarini chimirdi. "U meni ismim bilan chaqirdimi?"
  
  "U ingliz dedi." Ofitsiant yelka qisdi. "Uning aytgani shu edi."
  
  Bo uning yonida turdi. "Va siz osongina chalkashib ketganingiz uchun, do'stim, bu sizsiz."
  
  "Sizning salomatligingiz".
  
  Drake charchoq va zo"riqish to"lqini bosib, bir qo"li uning yonog"ini ishqalar ekan, telefoniga qo"l cho"zdi. Qanday qilib ular endi muvaffaqiyatsiz bo'lishi mumkin? Ular barcha to'siqlarni engib o'tishdi, ammo Marsh hali ham ular bilan qandaydir tarzda o'ynashi mumkin.
  
  - Ha?
  
  "Mart shu yerda. Endi ayting-chi, nima topdingiz?
  
  Drake og'zini ochdi, keyin tezda yopdi. To'g'ri javob nima edi? Ehtimol, Marsh "hech narsa" so'zini kutayotgandir. Balkim...
  
  U javobdan javob berishga ikkilanib, to"xtab qoldi.
  
  "Nima topdingiz, ayting, aks holda men keyingi daqiqada ikki Nyu-Yorklikni o'ldirishga buyruq beraman."
  
  Drake og'zini ochdi. Jin ursin! - Topdik...
  
  Keyin Mai ayollar hojatxonasidan yugurib chiqib, ho'l plitkalarga sirpanib, yonboshiga yiqildi. Uning qo'lida kichkina oq konvert bor edi. Bo bir soniya ichida uning yonida bo'lib, konvertni olib, Drakega uzatdi. May polga yotib, og'ir nafas oldi.
  
  Alisiya og"zini ochib unga tikildi. "Buni qayerdan topdingiz, Sprite?"
  
  "O"g"il qiyofasi" degan narsani qilding, Taz. Va bu hech kimni hayratda qoldirmasligi kerak, chunki siz baribir to'rtdan uch kishisiz."
  
  Alisiya indamay jahl bilan qaynadi.
  
  Dreyk konvertni ochar ekan, yo"talib yubordi. "Biz... topdik... bu... la"nati flesh-disk, Marsh. Jin ursin, do"stim, bu nima?"
  
  "Yaxshi bajarilgan ish. Yaxshi bajarilgan ish. Men biroz hafsalamiz pir bo'ldi, lekin hoy, keyingi safar. Endi USB-ni diqqat bilan ko'rib chiqing. Bu sizning oxirgi sinovingiz va avvalgidek, uni sizdan yoki NYPDdan ko'ra ko'proq aqlga ega bo'lgan odamga topshirishni xohlashingiz mumkin."
  
  "Bu... tortning ichki qismimi?" Dreyk ofitsiant hali ham yaqin joyda turganini tushundi.
  
  Marsh baland ovozda kulib yubordi. "Oh, yaxshi, juda yaxshi. Mushukni sumkadan chiqarmaylik, shundaymi? Ha bu shunday. Endi tinglang, men sizga flesh-disk mazmunini sizdan yaxshiroq bo'lganlarga yuborish uchun o'n daqiqa vaqt beraman, keyin hammasini boshidan boshlaymiz."
  
  "Yo'q, yo'q, biz bilmaymiz." Dreyk imo-ishora bilan Meyga ishora qildi, u kichkina ryukzak ko'tarib, ichiga kichkina noutbukni yashirib qo'ygan edi. Yapon ayol yerdan ko"tarilib, yaqinlashdi.
  
  "Biz bu shahar bo'ylab dumlarimizni quvib ketmaymiz, Marsh."
  
  "Um, ha, qilasan. Chunki men shunday deyman. Shunday qilib, vaqt o'tadi. Noutbukni ishga tushiramiz va keyingi voqealardan zavqlanamiz, shundaymi? Besh, to"rt..."
  
  Dreyk mushtini stolga urdi. G"azab uning qonida qaynab ketdi. "Eshiting, Marsh..."
  
  Mikroavtobusning old qanoti ovqat xonasiga qulaganida restoran oynasi portlab ketgan. Shisha sinib, parchalari havoga uchib ketdi. Yog'och, plastmassa va ohak mahsulotlari xonaga kirib ketdi. Mikroavtobus to'xtamadi, g'ildiraklarini urib, kichkina xonani aylanib o'tib, o'lim shogirdidek bo'kirib yubordi.
  
  
  O'ninchi bob
  
  
  Julian Marsh o"ng tomonga dumalaganda qornida qattiq og"riq sezdi. Pitsa bo"laklari polga, bir piyola salat divanga tushdi. U kulishni butunlay to'xtata olmay, tezda yonlarini ushlab oldi.
  
  Birovning yovvoyi oyog'i tasodifan tepganida, uning va Zoe qarshisida turgan pastak stol larzaga keldi. Zoi uni qo'llab-quvvatlash uchun qo'l cho'zdi va yana bir hayajonli voqea boshlanganda uning yelkasiga tez shapatiladi. Hozirgacha ular Drake va uning ekipajining Edisondan to'kilib ketishini tomosha qilishdi - sayyohga o'xshab kiyingan odam voqeani ko'chaning narigi tomonida suratga olayotganini juda oson tomosha qilishdi - keyin Brodveydagi aqldan ozgan chiziqni ko'rishdi - bu isterik sahna ko'proq tasodifiy edi, chunki Mahalliy terrorchi buzib kirishi mumkin bo'lgan ko'plab xavfsizlik kameralari yo'q edi - va keyin hujum qandaydir tarzda sement aralashtirgich atrofida sodir bo'lganini nafasi bilan tomosha qildi.
  
  Bularning barchasi yoqimli chalg'itishdir. Marsh bir qo"lida bir martalik qo"l telefonini, ikkinchi qo"lida Zoining sonini ushlab, bir necha bo"lak jambon va qo"ziqorin yeb, Facebook"da suhbatlashar edi.
  
  Ularning oldida har biri o'n sakkiz dyuymli uchta ekran bor edi. Dreyk va Kompaniya kichik italyan restoraniga kirib kelishganida, er-xotin endi diqqat bilan qarashdi. Marsh vaqtni tekshirdi va rang-barang otashinlarga qaradi.
  
  "Jin ursin, bu yaqin."
  
  "Hayajonlanyapsizmi?"
  
  - Ha, shunday emasmi?
  
  "Bu yaxshi film." - dedi Zoe. "Ammo men ko'proq qonga umid qilgandim."
  
  "Bir daqiqa kuting, sevgilim. Yaxshilash".
  
  Er-xotin terrorchilarning yacheykalaridan biriga tegishli ijaraga olingan kvartirada o'tirib o'ynashdi; asosiysi, deb o'yladi Marsh. U yerda to"rt nafar terrorchi bo"lgan, ulardan biri avvalgi iltimosiga ko"ra Marsh uchun kinoteatrga o"xshash tomosha maydoni tashkil qilgan. Pifiyalik er-xotin tomosha qilishdan zavqlanganda, erkaklar bir chetga o'tirib, kichkina televizor atrofida o'ralashib, o'nlab boshqa kanallarni ko'zdan kechirishdi, yangiliklarni qidirishdi yoki qo'ng'iroqni kutishdi. Marsh bilmasdi va parvo ham qilmasdi. U o"zining g"ayrioddiy fe"l-atvorga ega bo"lgan kelishgan yigit ekanligini yaxshi bilgan holda g"alati yashirin nigohlarga ham e"tibor bermasdi, ba"zi odamlar, hatto boshqa erkaklar ham bunday shaxsni qadrlashni yaxshi ko"rardi.
  
  Zoey qo'llarini bokschilarining oldidan pastga siljitib, unga biroz ko'proq minnatdorchilik bildirdi. Jin ursin, uning tirnoqlari o'tkir edi.
  
  Achchiq va shunga qaramay, qandaydir ... rohat.
  
  U bir zum yadro portfeliga qaradi - garchi kichikroq bomba katta ryukzakda bo'lsa ham, bu atama uning boshidan chiqa olmadi - keyin og'ziga ikra soldi. Ularning oldidagi dasturxon, albatta, bebaho va mazasiz mahsulotlardan iborat ajoyib edi, lekin ularning barchasi mazali edi.
  
  Bu uning ismini hayqirgan yadroviy bomba edimi?
  
  Marsh harakat qilish vaqti kelganini angladi va maftunkor ofitsiant bilan, so'ng esa o'tkir aksentli ingliz bilan gaplashib qo'ng'iroq qildi. Yigitning ovozida g'alati tembrlardan biri bor edi - bu dehqonlarga xos bo'lgan narsa - va Marsh unlidan unlini ajratib olishga urinib, burishgan yuzlar qildi. Bu oson ish emas va ayollarning qo'llari sizning yong'oqcha to'plamini mahkam ushlaganida, bu biroz qiyinlashadi.
  
  "Nima topdingiz, ayting, aks holda men keyingi daqiqada ikki Nyu-Yorklikni o'ldirishga buyruq beraman." Marsh shogirdlarining xona bo'ylab yuborayotgan bezovta nigohlariga e'tibor bermay, bu gaplarni aytarkan, jilmayib qo'ydi.
  
  Ingliz yana bir oz taraddudlandi. Marsh salat idishidan tushib ketgan bodring bo"lagini topdi va uni Zoening sochlariga chuqur tiqdi. U hech qachon payqamagan. Daqiqalar o'tdi va Marsh borgan sari hayajonlanib, yonish kamerasi orqali suhbatlashdi. Yaqin atrofda bir shisha sovuq Bollinjer bor edi va u katta stakanni quyish uchun yarim daqiqa vaqt sarfladi. Zoe u ishlayotganda unga yopishdi va ular bir xil stakandan, albatta, qarama-qarshi tomondan ho'plashdi.
  
  - Beshta, - dedi Marsh telefonga. "To'rt, uch ..."
  
  Zoyaning qo'llari ayniqsa qat'iyatli bo'lib qoldi.
  
  "Ikki".
  
  Ingliz u bilan savdolashishga harakat qildi, nima bo'layotganini aniq bilardi. Marsh o"zi tuzgan mashina oldindan belgilangan vaqtda old oynadan urilib, hozir mo"ljallab, tezlashib, bexabar restoranga yaqinlashayotganini tasavvur qildi.
  
  "Bir".
  
  Va keyin hamma narsa portladi.
  
  
  O'N BIRINCHI BOB
  
  
  Dreyk restoran devori tomon yugurdi va ofitsiantni belidan ushlab, o"zi bilan birga sudrab bordi. Uning dumalab turgan tanasidan shisha va g"isht parchalari tushib ketdi. Yaqinlashib kelayotgan furgon shinalari restoran poliga urilib, mashinaning o"rtasi deraza tokchasidan o"tib ketayotganda, orqa tomoni ko"tarilib, oyna ustidagi lintelga urilib ketganda, qiyqirib yubordi. Metall qirib tashlangan. Stollar qulab tushdi. Oldida stullar axlat kabi yig"ilib turardi.
  
  Alisiya ham shu zahoti javob qaytardi, stol atrofida aylanib yurib, sirg"alib ketdi, uning yagona jarohati - tez uchadigan yog"ochdan boldiridagi mayda kesilgan jarohat edi. May qandaydir tarzda harakatlanuvchi stolning tepasiga hech qanday zarar etkazmasdan aylanib o'tishga muvaffaq bo'ldi va Bo bir qadam oldinga o'tib, uning ustidan sakrab o'tib, sirtdan sirtga sakrab tushdi, nihoyat, sakrash vaqtini shunday belgiladiki, oyoqlari va qo'llari yon devorga tegib, yordam berdi. u xavfsiz qo'ndi.
  
  Drake qaradi, ofitsiant uning yonida qichqirardi. Alisiya ayblov bilan qaradi.
  
  "Demak, siz uni ushlab oldingiz, shunday emasmi?"
  
  "Ehtiyot bo'ling!"
  
  Mikroavtobus hamon oldinga siljib, sekundiga sekinlashayotgan edi, lekin endi miltiqning o"q trubkasi pastga o"ralgan yo"lovchi oynasidan chiqib turardi. Alisiya pastga tushdi va yopildi. Yana bir oz orqaga qaytdi. Dreyk to'pponchasini chiqarib, gavdasi yo'q qo'liga oltita o'q otdi, mikroavtobusning kar bo'layotgan g'ala-g'ovuriga to'g'ri keladigan tovushlar cheklangan joyda. Bo allaqachon harakatlanib, mashinaning orqa qismini aylana boshladi. Nihoyat, g'ildiraklar aylanishni to'xtatdi va to'xtadi. Buzilgan stol va stullar kaputdan, hatto tomdan ham oqib chiqdi. Dreyk oldinga siljishdan oldin ofitsiantning jabrlanmaganiga ishonch hosil qildi, biroq bu vaqtga kelib Bo va Mey allaqachon mashinada bo"lishgan.
  
  Bo haydovchining oynasini sindirib, figura bilan kurashdi. May singan old oynadan joyni tekshirib ko'rdi va keyin parchalanib ketgan yog'ochni oldi.
  
  - Yo'q, - deya gap boshladi Dreyk, uning ovozi biroz xirillab. "Bizga kerak-"
  
  Ammo Mayning tinglashga kayfiyati yo'q edi. Buning o'rniga u vaqtinchalik qurolni shunday kuch bilan old oynadan uloqtirdiki, u o'rnida qaltirab, haydovchining peshonasiga mahkam joylashdi. Erkakning ko'zlari orqasiga o'girildi va u Beau bilan kurashishni to'xtatdi, frantsuz hayratda qoldi.
  
  "Menda haqiqatan ham bor edi."
  
  May yelka qisdi. "Men yordam berishim kerak deb o'yladim."
  
  "Yordam bering?" Drake takrorladi. "Bizga bu haromlardan kamida bittasi tirik kerak."
  
  - Va bu eslatmada, - deb qo'ng'iroq qildi Alisiya. "Men yaxshiman, ta. Garchi Vendining ofitsiantning eshagini saqlab qolganingizni ko'rish juda yoqimli bo'lsa-da.
  
  Drake tilini tishlab, Alisiya uni shunchaki masxara qilayotganini chuqur bilardi. Beauregard allaqachon haydovchini mashinadan chiqarib, cho'ntaklarini titkilayotgan edi. Alisiya mo''jizaviy ravishda tegmagan noutbukga bordi. USB drayv yuklashni tugatdi va Drakening qonini sovutgan kumush kanistrlarning bezovta qiluvchi tasvirlarini ko'rsatdi.
  
  "Bu bombaning ichki qismiga o'xshaydi", dedi u simlar va relelarni tekshirib. "Hech narsa sodir bo'lishidan oldin buni Murga yuboring."
  
  Alisiya dastgohga egilib, urib ketdi.
  
  Dreyk ofitsiantga o"rnidan turishga yordam berdi. "Yaxshimisan, sevgilim?"
  
  "Men... shunday deb o'ylayman."
  
  "Mint. Endi bizga lazanya tayyorlab bersangiz-chi?
  
  "Oshpaz... oshpaz hali kelmagan." Uning nigohi qo'rquv bilan vayron bo'ldi.
  
  "Jin ursin, men ularni mikroto'lqinli pechga tashladingiz deb o'yladim."
  
  "Havotir olma". May o"tib, ofitsiantning yelkasiga qo"lini qo"ydi. "Ular rekonstruksiya qilinadi. Sug'urta kompaniyasi bu bilan shug'ullanishi kerak."
  
  "Bunga umid qilaman".
  
  Drake bu safar so"kinmaslik uchun yana tilini tishladi. Ha, hamma hamon nafas olayotgani baraka edi, lekin Marsh va uning yaqinlari odamlar hayotini barbod qilishardi. Vijdon azobisiz. Hech qanday axloq va tashvish yo'q.
  
  Telefon go'yo ruhiy aloqa orqali jiringladi. Bu safar telefonga Drake javob berdi.
  
  "Siz hali ham tepyapsizmi?"
  
  Marshning ovozi uni nimadir urish istagini uyg'otdi, lekin u buni qat'iy professional tarzda qildi. "Biz sizning suratlaringizni yubordik."
  
  "Oh, zo'r. Shunday qilib, biz buni biroz tartibga soldik. Umid qilamanki, siz kutayotganingizda gazak uchun biror narsa olib oldingiz, chunki bu keyingi qism - bu sizni o'ldirishi mumkin."
  
  Drake yo'taldi. "Bilasizmi, biz hali bombangizni sinab ko'rmadik."
  
  "Va buni eshitib, siz yetib olishga harakat qilayotganingizda, ishni sekinlashtirmoqchi ekanligingizni ko'raman. Bu sodir bo'lmaydi, mening yangi do'stim. Bu umuman sodir bo'lmaydi. Sizning politsiyachilaringiz va agentlaringiz, harbiylaringiz va o't o'chiruvchilaringiz yaxshi moylangan mashinaning bir qismi bo'lishi mumkin, ammo ular hali ham mashinadir va tezlikni oshirish uchun ularga biroz vaqt kerak bo'ladi. Shunday qilib, men bu vaqtni sizni ajratish uchun ishlataman. Bu juda qiziqarli, menga ishoning."
  
  "Pyfiya bularning barchasidan nimani oladi?"
  
  Marsh qichqirdi. "Oh, menimcha, siz bu behuda ragamuffinlar guruhi yaqinda portlaganini bilasiz. Hech qachon aniqroq narsa bo'lganmi? Ularni ketma-ket qotil, psixo stalker, megaloman va rashkchi overlord boshqargan. Ularning barchasi bir xil odam bo"lib chiqdi".
  
  Shu payt Alisiya Drakega yaqinroq egildi. - Xo'sh, ayting-chi, bu harom qayerda?
  
  "Oh, yangi qiz. Sariqmisiz yoki osiyolikmisiz? Ko'rinishidan sarg'ish bo'lsa kerak. Azizim, agar uning qayerdaligini bilsam, terisini tiriklayin chopishingga ruxsat berardim. Tayler Uebb har doim bir narsani xohlardi. U pifliklarni qayerdan topishni anglagan zahoti ularni tark etdi.
  
  - Qaysi biri bozorda edi? - so'radi Drake, endi ham vaqt, ham ma'lumot olish.
  
  "Bu joy jirkanch uyalar, to'g'rimi? U yerda o"nlab yillar davomida dunyoga ta"sir qiladigan barcha kelishuvlarni tasavvur qiling."
  
  "Ramses unga nimadir sotdi", dedi Dreyk buni sinab ko'rib.
  
  "Ha. Ishonchim komilki, hiyla-nayrangli frantsuz kolbasa pate sizga nima ekanligini allaqachon aytib bergan. Yoki har doim undan hozir so'rashingiz mumkin."
  
  Shunday qilib, bu buni tasdiqladi. Marsh restoranda ko'zlari bo'lmasa ham, ularni kuzatib turdi. Drake Murga qisqa xabar yubordi. - Uebb qayerga ketganini aytsangizchi?
  
  "Xo'sh, jiddiy, men kimman, Fox News? Keyin mendan naqd pul so'raysiz."
  
  "Men bu terrorchi ahmoqqa rozi bo'laman."
  
  "Va qo'l ostidagi ishga qayting." Marsh bu so'zlarni aytdi va keyin o'zini qiziqtirgandek bo'ldi va birdan kulib yubordi. "Kechirasiz, shaxsiy hazil. Ammo endi biz quvishning nazorat qismini tugatdik. Endi men sizga o"z talablarimni bildirmoqchiman".
  
  "Shunday ekan, bizga ayting." Alisiyaning ovozi charchagandek eshitildi.
  
  "Buning nimasi kulgili? Agar men to'liq qoniqmasam, bu bomba portlaydi. Kim biladi, azizim, men hatto sizga egalik qilishga qaror qilaman."
  
  Bir zumda Alisiya ketishga tayyordek tuyuldi, uning ko"zlari va qiyofasi qurigan o"rmonni yondirib yuboradigan darajada yonib ketdi.
  
  "Men siz bilan yolg'iz qolishni xohlayman", deb pichirladi u.
  
  Mart to'xtatildi, keyin tezda davom etdi. "Tabiiy tarix muzeyi, yigirma daqiqa."
  
  Drake soatini o'rnatdi. "Undan keyin?"
  
  "Hm, nima?"
  
  "Bu buyuk arxitektura asari."
  
  "Agar shu paytgacha yetib borgan boʻlsangiz, men Xose Gonsales ismli erkak qoʻriqchini yechib tashlashni maslahat bergan boʻlardim. Kecha hamkorlarimizdan biri mening talablarimni ko'ylagining astariga tikib qo'ydi. Hujjatlarni jo'natuvchiga qaytarmasdan tashishning original usuli.
  
  Drake javob bermadi, asosan hayratda qoldi.
  
  "Men nima deb o'ylayotganingizni bilaman", dedi Marsh, yana ajoyib aqlni namoyish qilib. "Nega sizga fotosuratlarni pochta orqali jo'natib, menga nima istayotganingizni bildirmaysizmi? Xo'sh, men o'ziga xos odamman. Ular menga ikki tarafim, ikki aqlim va ikki yuzim borligini aytishdi, lekin men ularni ikkita alohida sifat sifatida ko'rishni afzal ko'raman. Bir qismi kavisli, ikkinchisi egilgan. Nimani nazarda tutganimni tushungandirsiz?"
  
  Drake yo'taldi. - Albatta, men sizning kimligingizni bilaman.
  
  "Ajoyib, bilamanki, o"n yetti daqiqa ichida yirtilgan to"rtta jasadingizni ko"rganimda, o"zimni ham hayratlanarli darajada xursand va nihoyatda g"azablangan his qilaman. Sen bilan. Va endi, xayr."
  
  Chiziq o'lib ketdi. Drake soatini bosdi.
  
  Yigirma daqiqa.
  
  
  O'N ikkinchi bob
  
  
  Hayden va Kinimaka Ramses bilan vaqt o'tkazishdi. Terrorchi shahzoda o"zining olti fut kvadratlik kamerasida o"rinsizdek ko"rindi: iflos, parishon va charchaganligi aniq bo"lsa-da, qafasdagi sherdek oldinga va orqaga qadam tashlab yurardi. Hayden zirhlarini kiyib, Glock va zaxira o'qlarini tekshirdi va Manodan ham xuddi shunday qilishni so'radi. Bundan buyon hech qanday imkoniyat bo'lmaydi. Ramzes ham, Mart ham juda aqlli bo'lib chiqdi.
  
  Ehtimol, terroristik afsona aynan u bo'lishni xohlagan joyda edi.
  
  Xeyden bunga shubha qildi, juda shubha qildi. Qal'a ichidagi jang va uning qo'riqchisining umidsiz o'limi uning qochishni qanchalik xohlayotganini ko'rsatdi. Bundan tashqari, uning obro'si buzilganmi? U zararni tuzatishga umidsiz bo'lishi kerak emasmi? Balki, lekin inson qayta tiklay olmaydigan darajada vayron bo'lmagan. Kinimaka ularga bir juft plastik stul olib kelganida Xeyden uning qadamini kuzatib turdi.
  
  "Bu shaharda yadroviy qurol bor", dedi Xeyden. "Buni siz Tayler Uebb va Julian Marsh bilan shartnoma tuzganingizdan beri bilganingizga aminman. Siz bu shahardasiz, agar vaqti kelsa, yer ostida emasligingizni la"natlaymiz. Albatta, sizning izdoshlaringiz bizda borligingizni bilishmaydi..." U uni o"sha yerda qoldirishga ruxsat berdi.
  
  Ramses to"xtab, charchagan ko"zlari bilan unga tikildi. "Siz, albatta, mening xalqim tez orada Marshni o'ldiradigan, bomba uchun javobgarlikni o'z zimmasiga oladigan va uni portlatib yuboradigan aldashni nazarda tutyapsiz. Siz buni Uebb va uning qo'riqchisidan bilishingiz kerak, chunki ular bilishgan. Ular mening amrimni kutishayotganini ham bilasiz. U xuddi o"ziga o"xshab bosh irg"adi.
  
  Hayden kutdi. Ramzes zukko edi, lekin bu uning qoqilib ketmasligini anglatmaydi.
  
  "Ular portlashadi", dedi Ramses. "Ular o'zlari qaror qabul qiladilar."
  
  "Biz sizning oxirgi bir necha soatingizni deyarli chidab bo'lmas holga keltira olamiz", dedi Kinimaka.
  
  "Siz meni buni bekor qilishga majbur qila olmaysiz", dedi Ramses. "Hatto qiynoqlar orqali ham. Men bu portlashni to'xtatmayman."
  
  "Nima xohlaysiz?" - soʻradi Xayden.
  
  "Muzokaralar bo'ladi."
  
  U yangi dunyo dushmanining yuziga diqqat bilan tikilib, uni o'rgandi. Bu odamlar evaziga hech narsa istamadilar, ular muzokara qilishni xohlamadilar va ular o'limni Jannatning qandaydir ko'rinishiga bir qadam deb bilishdi. Bu bizni qayerda qoldiradi?
  
  Haqiqatan ham, qayerda? U qurolini qidirib topdi. "Ommaviy qotillik qilishdan boshqa hech narsani xohlamaydigan odam bilan kurashish oson", dedi u. "Boshidagi o'q bilan."
  
  Ramses yuzini panjaralarga bosdi. - Unda davom et, g'arbiy kaltak.
  
  Bu ruhsiz ko'zlardagi telbalik va ishtiyoqni o'qish uchun Xeydenga mutaxassis bo'lish shart emas edi. U boshqa so'z aytmay, mavzuni o'zgartirdi va tashqi eshikni orqasidan ehtiyotkorlik bilan qulflab, xonani tark etdi.
  
  Siz hech qachon juda ehtiyotkor bo'lolmaysiz.
  
  Qo'shni xonada Robert Praysning kamerasi bor edi. U kotibni bu yerda qoldirishga ruxsat olgandi, chunki tahdid va uning undagi potentsial roli. U va Kinimaka xonaga kirganlarida, Prays unga takabburlik bilan qaradi.
  
  "Bomba haqida nima bilasiz?" - soʻradi u. "Va siz nega Amazonda bo'lib, terrorchilar bozoriga tashrif buyurdingiz?"
  
  Price o"z karavotiga o"tirdi. "Menga advokat kerak. Va nima demoqchisiz? Bomba?"
  
  "Yadro bombasi", dedi Xeyden. "Mana, Nyu-Yorkda. O'zingga yordam ber, ey ahmoq. Endi bizga bilganingizni aytib, o"zingizga yordam bering".
  
  "Jiddiy". Pricening ko"zlari katta-katta ochildi. "Men hech narsani bilmayman".
  
  "Siz xiyonat qildingiz", dedi Kinimaka tanasini kameraga yaqinlashtirib. "Sizni shunday eslab qolishni xohlaysizmi? Nevaralaringiz uchun epitaf. Yoki siz Nyu-Yorkni qutqarishga yordam bergan tavba qiluvchi sifatida tanilgan bo'lishni afzal ko'rasizmi?
  
  - Qanchalik shirin gapirmasin, - Praysning ovozi o'ralgan ilondek shitirladi. "Men "bomba" bo'yicha hech qanday muzokaralarda qatnashmaganman va men hech narsani bilmayman. Endi iltimos, advokatim.
  
  "Men sizga bir oz vaqt beraman", dedi Xeyden. "Unda men Ramses bilan sizni bir kameraga joylashtiraman. Siz bu bilan kurashishingiz mumkin. Keling, kim birinchi bo'lib gapirayotganini ko'raylik. U yashashdan ko'ra o'lishni afzal ko'radi va har bir tirik jonni o'zi bilan olib ketmoqchi. Sizmi? Faqat o'z joniga qasd qilmasligingizga ishonch hosil qiling."
  
  Narx hech bo'lmaganda uning ba'zi so'zlaridan hayajonlanganday tuyuldi. "Advokatsizmi?"
  
  Hayden orqasiga o'girildi. "Jin ursin."
  
  Kotiba unga qarab turdi. Xeyden uni ichkariga qamab qo'ydi va keyin Manoga o'girildi. "Har qanday fikr bormi?"
  
  "Uebbning bu ishga aloqasi bormi, deb hayronman. U butun vaqt davomida arbob bo'lgan."
  
  - Bu safar emas, Mano. Uebb endi bizga ergashmaydi. Ishonchim komilki, hammasi Ramses va Mart.
  
  "Xo'sh, keyin nima bo'ladi?"
  
  "Dreyk va yigitlarga yana qanday yordam berishimiz mumkinligini bilmayman", dedi Xeyden. "Jamoa allaqachon hamma narsaning o'rtasida. Vatan hamma narsaga g'amxo'rlik qildi: politsiyachilar eshiklarni taqillatgani, mashaqqatli ishlagan pullari orqasida yashiringan ayg'oqchilar, armiya qurilishi va NEST, Yadroviy favqulodda vaziyatlarni qo'llab-quvvatlash guruhining kelishi. Politsiyachilar hamma joyda, bor narsalari bilan. Sapperlar shay holatda. Biz Ramsesni sindirish yo"lini topishimiz kerak".
  
  "Uni ko'rdingizmi. O"limi yoki yashashi farqi yo"q odamni qanday sindirasan?"
  
  Xeyden jahl bilan to'xtadi. "Biz harakat qilishimiz kerak. Yoki shunchaki taslim bo'lishni afzal ko'rasizmi? Har bir insonda tetik bor. Bu qurt nimadir haqida qayg'uradi. Uning boyligi, turmush tarzi, yashirin oilasi? Yordam beradigan biror narsa bo'lishi kerak."
  
  Kinimaka ular Karin Bleykning kompyuter tajribasiga qo'ng'iroq qilishlarini xohlardi, ammo ayol hali ham Fort Bragg rejimida qolib ketdi. "Keling, ish qidiramiz."
  
  "Va vaqtimiz bo'lishi uchun ibodat qiling."
  
  "Ular Ramzesga ruxsat berishini kutishmoqda. Bizda biroz vaqt bor."
  
  - Sen ham men kabi eshitding, Mano. Ertami-kechmi ular Marshni o'ldiradilar va uni portlatib yuborishadi.
  
  
  O'N UCHINCHI BOB
  
  
  Smit o'z mashinasini Manxettenning gavjum ko'chalarida haydab ketayotib, Dahl ziddiyatli aloqa xabarlarini tingladi. Yaxshiyamki, ular uzoqqa borishlari shart emas, beton arteriyalarning hammasi ham to"liq tiqilib qolmagan. Aftidan, ma'lumot beruvchilarning butun jamoasi, eng past qaroqchidan tortib, eng boy, yolg'on milliarder va ularning orasidagi hamma ishtirok etganga o'xshardi. Bu qarama-qarshi hisobotlarning to'plamiga olib keldi, ammo uyda ular ishonchlini buzilgandan ajratish uchun hamma narsani qilishdi.
  
  "Ma'lum bo'lgan ikkita kamera yaqin atrofdagi masjid bilan yaqin aloqada", dedi Mur Dahlga quloqchin orqali. U manzilni aytib berdi. "U yerda bizning maxfiy agentimiz bor, garchi u juda yangi. Aytishlaricha, bu joy kun bo'yi izolyatsiya qilingan."
  
  Dahl hech qachon biror narsani o'z zimmasiga olishga qodir bo'lmagan. "Bu masjid terminologiyasida nimani anglatadi?"
  
  "Bu nima degani? Bu degani, jin ursin, u yerga borib, hech bo"lmaganda Ramzesning bitta kamerasini tozalang".
  
  "Fuqarolik ishtiroki?"
  
  "Ko'p gapiradigan narsa yo'q. Ammo u erda kim bo'lsa, namoz o'qishi dargumon. Barcha foydali xonalarni va er osti kameralarini qidiring. Va tayyorlaning. Mening yigitim tez-tez xato qilmaydi va men bu borada uning sezgisiga ishonaman."
  
  Dal ma'lumotni uzatdi va koordinatalarini GPSga kiritdi. Yaxshiyamki, ular deyarli masjid tepasida edilar va Smit rulni chekka tomon burdi.
  
  "Providens", dedi Loren.
  
  "Men eski katanamga bergan ism." Kensi xo"rsinib, esladi.
  
  Dahl kamzulining qisqichlarini mahkam tortdi. "Biz tayyormiz? Xuddi shu tizim. Biz qattiq va tez zarba beramiz, odamlar. Hech qanday rahm-shafqat bo'lmaydi".
  
  Smit dvigatelni o'chirdi. "Men bilan hech qanday muammo yo'q."
  
  Mashinadan tushib, ko"chaning narigi tomonidagi masjidni ko"zdan kechirishayotganlarida hamon tong ularni qarshi oldi. Yaqin atrofda bug 'chiqayotgan qizil va oq shamol bor edi. Chorrahada joylashgan bino ikkala ko'chani, rang-barang derazalarini va jamiyatning cho'zilgan fasad qismini egallagan. Binoning tomida atrofdagi beton jabhalar fonida g'alati va deyarli gullab-yashnagan kichik minora turardi. Ko'chadan kirish bir juft shisha eshik orqali edi.
  
  "Biz kiramiz", dedi Dahl. "Endi harakatlaning."
  
  Ular qo'llarini cho'zgancha harakatni to'xtatib, maqsadli ravishda yo'lni kesib o'tishdi. Endi pauza ularga hamma narsaga qimmatga tushishi mumkin.
  
  "Ajoyib joy", deb izoh berdi Smit. "U erda qat'iy guruh topish qiyin."
  
  Dahl Mur bilan bog'landi. "Biz joyidamiz. Biz uchun boshqa narsangiz bormi?"
  
  "Ha. Mening odamim meni kameralar yer ostida ekanligiga ishontirmoqda. U qabul qilinishiga yaqin, ammo bugun bizga yordam beradigan darajada yaqin emas".
  
  Dahl bu xabarni ular boshqa piyodalar yo"lagidan o"tib, masjidning old eshiklarini itarib ochib o"tishganida aytib berdi. Sezgilari kuchaygan holda, ular asta-sekin ichkariga o'tishdi, ko'zlari biroz xiralashgan yorug'likka moslashdi. Oq devorlar va shiftlar oltin yorug'lik moslamalari va qizil va oltin naqshli gilam bilan birga yorug'likni aks ettirdi. Bularning barchasi ro'yxatga olish joyining orqasida joylashgan edi, u erda erkak ularga yashirincha shubha bilan qaradi.
  
  "Sizga yordam kerakmi?"
  
  Dahl o'zining SPEAR ID raqamini ko'rsatdi. - Ha, do'stim, qila olasiz. Siz bizni yashirin er osti kirish eshigingizga olib borishingiz mumkin".
  
  Qabulxona xodimi sarosimaga tushdi. - Bu nima, hazilmi?
  
  - Chetga o'ting, - Dal qo'lini uzatdi.
  
  "Hey, men sizga ruxsat bermayman ..."
  
  Dahl odamni ko'ylagidan ko'tarib, peshtaxtaga qo'ydi. "Menimcha, men chetga ket dedim."
  
  Jamoa shoshib o"tib, masjidning bosh binosiga kirishdi. Hudud bo'm-bo'sh, orqadagi eshiklar qulflangan edi. Dahl Smit va Kenzidan himoyani kutdi va keyin ularni ikki marta tepdi. Yog'och yorilib, panellar polga tushib ketdi. Shu payt orqadagi foyedan shovqin va shovqin eshitildi. Jamoa hududni qamrab olgan holda pozitsiyalarni egalladi. Oradan uch soniya o"tdi, so"ngra maxsus kuchlar komandirining yuzi va dubulg"asi yon devor ortidan chiqib ketdi.
  
  "Siz Dalmisiz?"
  
  Shved kulib yubordi. - Ha?
  
  "Bizni Mur yubordi. XIT. Biz sizning o'yiningizni qo'llab-quvvatlash uchun shu yerdamiz".
  
  "Bizning o'yinimiz?"
  
  "Ha. Yangi ma'lumotlar. Siz noto'g'ri masjiddasiz va ular juda chuqur qazilgan. Ularni nokaut qilish uchun frontal hujum kerak bo'ladi. Biz esa oyoqqa intilyapmiz".
  
  Bu Dahlga yoqmadi, lekin u bu yerda ishlash tartibini, odobini tushundi. Maxsus kuchlar allaqachon yaxshiroq joyga ega bo'lganidan zarar ko'rmadi.
  
  "Yo'lni ko'rsat", dedi Dal.
  
  "Biz. Toʻgʻri masjid yoʻlning narigi tomonida".
  
  "Boshqa tarafda ..." deb qasam ichdi Dahl. "GPS ahmoqligi."
  
  "Ular bir-biriga juda yaqin." Ofitser yelka qisdi. "Va bu inglizcha so'kinish so'z yurakni quvontiradi, lekin biz la'nati eshaklarimizni qimirlatish vaqti kelmadimi?"
  
  Daqiqalar o'tib, jamoalar aralashib, yana yo'lni kesib o'tayotganda reydchilar guruhini tashkil qilishdi. Yig'ilgandan so'ng, boshqa daqiqalar behuda ketmadi. To'liq miqyosli hujum boshlandi. Erkaklar binoning old qismiga hujum qilib, eshiklarni urib, qabulxonaga bostirib kirishgan. Ikkinchi to'lqin ularning orasidan o'tib, ularga aytilgan diqqatga sazovor joylarni qidirib ketdi. Moviy eshik topilgach, erkak uning ustiga portlovchi zaryad qo"yib, uni portlatib yubordi. Dahl kutganidan ancha kengroq portlash sodir bo'ldi, ammo radiusda maxsus kuchlar aniq hisoblagan.
  
  "Bubi tuzog'i", dedi unga rahbar. "Ulardan ko'proq bo'ladi."
  
  Shved biroz yengilroq xo'rsindi, yashirin agentlarning qadr-qimmatini allaqachon bilgan va endi ularga o'z haqlarini berishni unutmadi. Yashirin ish politsiyaning eng makkor va taqdirli usullaridan biri edi. Bu dushmanga suqilib kirib, hayotni saqlab qoladigan noyob va qimmatli agent edi.
  
  Maxsus kuchlar deyarli vayron bo"lgan xonaga kirib, so"ng uzoqdagi eshik tomon burilishgandi. U ochiq va erto'laga kirish joyini qoplagan edi. Birinchi odam yaqinlashganda, pastdan o'q ovozlari yangradi va o'q xona bo'ylab sakrab chiqdi.
  
  Dahl Kensiga qaradi. "Har qanday fikr bormi?"
  
  "Mendan so'rayapsizmi? Nega?"
  
  "Balki, men sizning o'zingiz ham shunday xonaga ega ekanligingizni tasavvur qila olaman."
  
  "Butani aylanib yurma, la"nat, Dal, xo"pmi? Men sizning uy hayvonlari kontrabandachisi emasman. Men bu yerdaman, chunki... chunki..."
  
  - Ha, nega bu yerdasiz?
  
  "Men bilishni juda xohlardim. Balki ketishim kerak..." U ikkilanib turdi, keyin xo"rsinib qo"ydi. "Eshiting, balki boshqa yo'l bordir. Aqlli jinoyatchi ishonchli qochish yo'lisiz u erga tushmaydi. Lekin haqiqiy terrorchi hujayralar bilanmi? Bunday o'z joniga qasd qiluvchi haromlarni kim biladi?
  
  "O'ylashga vaqtimiz yo'q", dedi uning yoniga o'tirgan maxsus kuchlar qo'mondoni. "Bu bolalar uchun rollerbol."
  
  Dahl Kenzining so'zlarini o'ylarkan, jamoa o'zlarining granatalarini chiqarib olishlarini tomosha qildi. Qasddan qattiqqo'l, u ularning orqasida g'amxo'r yurak yoki hech bo'lmaganda bittasining singan qoldiqlari yotadi, deb ishondi. Kensiga bu qismlarni birlashtirishga yordam beradigan biror narsa kerak edi - lekin u umidini yo'qotmasdan qancha vaqt qidira oladi? Ehtimol, bu kema allaqachon halokatga uchragan.
  
  SWAT guruhi tayyor ekanliklarini bildirishdi va keyin yog'och narvon yordamida do'zaxning aqldan ozgan shaklini qo'yib yuborishdi. Granatalar pastga tushib, keyin portlaganda, jamoalar etakchilik qilishdi, Dahl qo'mondonni ustun pozitsiyasiga itarib yubordi.
  
  Smit o'tib ketdi. "Dinlaringizni siljiting."
  
  Yugurib tushib, ular darhol pulemyotdan o'qqa tutildi. Dahl ataylab ketma-ket to'rt qavatdan pastga sirpanib, to'pponchasini tortib, o'q otishdan oldin tuproq, stol oyoqlari va qurol qutilarini ko'rdi. Smit uning oldida buralib, pastga siljiydi va yon tomonga sudraldi. SWAT guruhi o't o'chirish chizig'ida cho'kkalab va irqilmagan holda orqadan oldinga o'tdi. O'qlar o'qdan keyin qaytib keldi, halokatli o'qlar yerto'lani teshib o'tdi va qalin devorlarni parchalab tashladi. Dahl eng pastki qismida erga urilganda, u darhol ssenariyni qadrladi.
  
  Bu erda to'rtta hujayra a'zosi bor edi, ular oldingi kamerada ko'rgan narsalariga mos keladi. Uchtasi tizzalab, quloqlaridan qon oqayotgan, qo"llarini peshonasiga bosgan, to"rtinchisi esa sog"-salomat ko"rinib, hujumchilarga qattiq o"q uzayotgan edi. Ehtimol, yana uchtasi uni qoplagan bo'lishi mumkin, ammo Dahl bir zumda tirik mahbusni olish yo'lini topdi va otishmani nishonga oldi.
  
  "O yoq!" Maxsus kuchlar rahbari tushunarsiz uning yonidan yugurib o'tdi.
  
  "Hey!" Dahl qo'ng'iroq qildi. "Nima-"
  
  Jahannamning eng yomon turi o'rtasida faqat uni boshidan kechirganlargina to'xtamasdan harakat qilishlari mumkin. Maxsus kuchlar rahbari o'ziga tanish bo'lgan belgini aniq payqab qoldi va faqat hamkasblarining hayoti haqida o'yladi. Dahl o'z qo'lini bosganida, terrorchi bir qo'lidan yuklangan granatani tashlab, ikkinchi qo'li bilan qurolini uloqtirganini ko'rdi.
  
  "Ramses uchun!" - qichqirdi u.
  
  Podval o'lim tuzog'i edi, bu jonzotlar o'z o'ljasini o'ziga tortadigan kichik xona edi. Xona bo'ylab tarqalib ketgan boshqa tuzoqlar ham bor, ular shrapnel portlaganda ishga tushadi. Dahl terrorchini ko'zlari orasiga otib tashladi, garchi u bu imo-ishora faqat akademik ekanligini bilsa ham - bu ularni qutqarmas edi.
  
  Devorlari g'ishtli bu kichkina xonada, tor sharoitda emas, chunki granata portlashdan oldin oxirgi soniyalar sanab o'tadi.
  
  
  O'N to'rtinchi bob
  
  
  Dahl dunyo zulmatga botganini ko'rdi. U vaqt qanday sekinlashayotganini, har bir tirik yurak urishi cheksiz daqiqalarda qanday o'lchanganini ko'rdi. Grenata mayda qo'ziqorin buluti ichida poldan chang va axloqsizlikni ko'targanida, uning o'qi terrorchining bosh suyagiga kirib, orqasidan yorilib, keng qon fontani orasidan devorga tegib ketdi. Tana zaiflashgan, hayot allaqachon ketgan. Grenata ikkinchi rikoshetga tushdi va Dahl qurolni yuzidan uzoqlashtira boshladi.
  
  Qimmatbaho soniyalar qoldi.
  
  Uch nafar terrorchi hamon tiz cho'kib, ingrab, mag'lub bo'lib, nima bo'layotganini ko'rmadilar. Maxsus kuchlar yigitlari impulslarini ushlab turishga yoki zinapoyadan yuqoriga ko'tarilishga harakat qilishdi.
  
  Smit nigohini Dahlga qaratdi, hayotining so'nggi ko'rinishi.
  
  Dahl Kensi, Loren va Yorgi zinapoyaning tepasida turganini bilar edi va bir zum ular zilzila markazidan yetarlicha uzoqda ekaniga umid qildi.
  
  Va shunga qaramay, bularning barchasi mening bolalarim uchun ...
  
  Grenata ikkinchi rikoshet cho'qqisida portladi, bu bir lahzada shvedlar eshitgan eng baland ovoz edi. Keyin barcha tovushlar birdan g'oyib bo'ldi, chunki bu fikr g'oyib bo'ldi ...
  
  Uning ko'zlari oldinga qadalgan va ko'rgan narsalariga ishonolmasdi.
  
  SWAT boshlig'i nima bo'layotganini bilib, iloji boricha tezroq yugurdi va imkon qadar ko'proq odamlarni qutqarishga qaror qildi va bu ishni qila oladigan yagona odam ekanligini darhol angladi. Uning yugurishi uni granata ustida ko'tarib, portlashdan bir soniya oldin to'g'ridan-to'g'ri uning ustiga tushishiga imkon berdi. Kevlar, go'sht va suyak orqali u portladi, lekin xonadagi o'z joylariga zanjirlangan holda turganlarga tegmadi. Portlash ovozi bo'g'ilib, keyin o'ldi.
  
  Dal o'z ko'zlariga ishonmay, tomog'ini qirib tashladi. Hamkasblarining fidoyiligi uni har doim kamtar qilgan, ammo bu boshqa darajada edi.
  
  Bilmadim... Ismini ham bilmasdim.
  
  Va shunga qaramay, terrorchilar uning oldida tiz cho'kdilar.
  
  Dahl so'nggi bir necha zinapoyadan pastga yugurdi, hatto uch kishini orqasiga tepganida ham ko'z yoshlarini xira qildi. Smit ularning kurtkalarini yirtib tashladi. Hech qanday portlovchi jilet ko'rinmasdi, lekin Smit uning yonida tiz cho'kib o'tirganida ham bir kishining og'zidan ko'pik chiqardi. Ikkinchisi esa iztirobdan qiynalardi. Uchinchisi esa yerga qadalgan, qimirlamay qolgan. Dahl odamning qutb qalpoq kabi dahshatli nigohini o'z nafratiga duchor qildi. Kenzi borib, shvedning e'tiborini tortdi va Dalga qaradi, uning muzdek moviy ko'zlari shunchalik tiniq, sovuq va his-tuyg'ularga to'lib-toshganki, ular bepoyon, eriydigan manzaraga o'xshardi va u ayta oladigan yagona so'zlarni aytdi.
  
  "U o'zini qurbon qilib, bizni qutqardi. Men... Men o'zimni u bilan solishtirganda o'zimni juda nuqsonli, juda ayanchli his qilyapman.
  
  Dahl butun umri davomida hech qachon izoh berishga qodir emas edi. U buni hozir qildi.
  
  Smit uch kishini ham qidirib, yana granatalar, o'qlar va o'qotar qurollarni topdi. Cho'ntaklardagi qog'ozlar va qog'ozlar g'ijimlangan edi, shuning uchun yig'ilganlar ularni vayron qila boshladilar.
  
  Boshqalar esa boshlarini egib, halok bo'lgan rahbariga yaqinlashdilar. Bir kishi tiz cho"kib, zobitning orqa tomoniga qo"l uzatdi.
  
  Uchinchi terrorchi o'ldi, u qanday zahar olsa ham, uning hamkasblariga qaraganda zaharning kuchga kirishi ko'proq vaqt talab qildi. Dahl befarq qarab qoldi. Naushnikining signali eshitilib, Murning ovozi boshiga to"lganida, u tingladi, ammo javob topa olmadi.
  
  "Beshta kamera", dedi Mur unga. "Bizning manbalarimiz Ramsesning atigi beshta kamerasi borligini aniqladi. Siz ikkitaga duch keldingiz, uchtasi qolgan. Men uchun yangi ma'lumot bormi, Dal? Salom? Sen o `sha yerdamisan? Nima bo'lyapti?
  
  Crazy shved Murning ovozini o'chiradigan kichik tugmani bosdi. U hech bo'lmaganda bir necha soniya sukutda o'z hurmatini bildirgisi keldi. U yerdagi barcha erkaklar va ayollar singari, u faqat bitta odamning ulkan qurbonligi tufayli omon qoldi. Bu odam boshqa hech qachon kun yorug'ini yoki botayotgan quyoshni ko'rmaydi yoki uning yuzida iliq shabada esayotganini his qilmaydi. Dahl buni uning uchun boshdan kechirardi.
  
  U tirik ekan.
  
  
  O'N beshinchi bob
  
  
  O'n etti daqiqa.
  
  Drake Bo ning etagiga ergashdi, 59-da chapni kesib, to'g'ridan-to'g'ri Kolumb doirasi bo'lgan xaosga yo'l oldi. Uning chap tomonidagi binolardan bayroqlar hilpiraydi, o'ng tomonida esa daraxtlar bilan bezatilgan yashil chiziq yotardi. Ularning qarshisida ko'p qavatli uy turardi, uning derazalari hali chiqayotgan quyosh nurlarida yoqimli yaltirab turardi. Sariq taksi yo'l chetiga to'xtadi, uning haydovchisi uning orqasida piyodalar yo'lakchasi bo'ylab yugurib kelayotgan to'rtta yaxshi kiyingan sprinterni ko'rishni kutayotgan edi, lekin Bo odamga ikkinchi nazar tashlamadi. Doira sharsharalar, haykallar va o'tiradigan joylarga ega keng beton makon edi. Sayyohlar u yer-bu yoqqa aylanib, ryukzaklarini qayta yig"ib, suv ichishardi. Drake terlagan sportchilar guruhining o'rtasidan kesib o'tdi, keyin kamida bir oz soyani ta'minlaydigan daraxtlar tagiga yugurdi.
  
  Qiziq ko'zlardan uzoqda.
  
  Qattiq, notinch ko'chalar o'rtasidagi ziddiyat - an'anaviy cherkovlar orasida bo'sh joy uchun kurashayotgan mahobatli, betartib osmono'par binolar - va uning o'ng tomonidagi ko'kalamzorlarda hukmronlik qilgan mutlaq tinchlik va osoyishtalik Dreykni haqiqatga to'g'ri kelmaydigan tuyg'u bilan to'ldirdi. Bu joy qanchalik aqldan ozgan edi? Bu qanchalik orzu? Farqlar tasavvur qilib bo'lmaydigan darajada keskin edi.
  
  U Marsh ularni qanchalik diqqat bilan kuzatayotganiga hayron bo"ldi, lekin bunga ko"p e"tiroz bildirmadi. Bu odamning o'limiga olib kelishi mumkin. Uyga qaytib, ular kanalni topishga harakat qilishdi, shunda ular uni manbasiga qaytarishdi.
  
  Yorqin sharcha asta-sekin chapga burilib, guruh tezligini oshirdi. Alisiya va Mey yaqindan ortda yugurib, kuzatib turishardi, lekin bu tezlikda barcha qobiliyatlarini ishga sola olmadilar. Dushman hamma joyda, har kim bo'lishi mumkin. Oynalari qoraytirilgan sedan yaqinroq tekshirishni talab qildi, biroq uzoqqa g"oyib bo"ldi.
  
  Drake vaqtni tekshirdi. O'n bir daqiqa qoldi.
  
  Va shunga qaramay, lahzalar soniyadan soniya o'tib ketdi. Dreyk darhol tanigan ochiq kulrang bino yo"l ustida paydo bo"lgach, Bo sekinlashdi. Hali ham yugurib, Alisiya va Meyga yuzlandi. "Odin bilan hikoya paytida biz jang qilgan binoda. Jin ursin, bir umr o"tib ketgandek tuyuladi".
  
  "Vertolyot yon tomonga urilmadimi?" - soʻradi Alisiya.
  
  "Oh, va bizga Tyrannosaurus Rex hujum qildi."
  
  Tabiiy tarix muzeyi bu nuqtai nazardan nisbatan kichik bo'lib tuyuldi, agar u mavjud bo'lsa, noto'g'ri tushuncha. Piyodalar yo'lagidan kirish eshiklarigacha bo'lgan zinapoyalar bor edi, ular hozirda bir guruh sayyohlar bilan to'lgan. Yo"l chetida to"xtaganlarida ularga dizel va benzin aralash hidlari hujum qildi. Dvigatellarning shovqini, shang'illagan shoxlari va vaqti-vaqti bilan baqirish ularning his-tuyg'ularini qiynoqqa solardi, lekin hech bo'lmaganda bu erda tirbandlik bor edi.
  
  "Endi to'xtamang", dedi Alisiya. "Biz xavfsizlik qayerda bo'lishini bilmaymiz."
  
  Drake tirbandlikni to'xtatib, ularni kesib o'tishga ruxsat berishga harakat qildi. "Umid qilamizki, u kasalman deb aytmagan."
  
  Yaxshiyamki, tirbandlik kam edi va guruh yo'lni osongina kesib o'tishga muvaffaq bo'ldi. Bir marta muzey zinapoyasining pastki qismida ular ko'tarila boshladilar, lekin orqalarida shinalarning baland ovozini eshitib, birdan to'xtadilar.
  
  Drake o'yladi: Yetti daqiqa.
  
  Ular nazoratsiz jinnilik sahnasiga aylandi. Mashinadan miltiq tayyor turgan to"rt kishi tushdi. Drake qochishga urinib, muzey eshiklaridan sakrab, tashrif buyuruvchilarni tarqatib yubordi. Bo tezda qurolini chiqarib, dushmanni nishonga oldi. Otishma yangradi. Qichqiriqlar tongni parchalab tashladi.
  
  Dreyk baland sakrab, pastroq musht tushirdi, u asfaltga urilganda dumalab ketdi va yelkasi butun vujudini tortib olgan og'riqni e'tiborsiz qoldirdi. Hujumchi sedanning kapotiga sakrab tushdi va allaqachon Mayni qurol bilan ushlab turgan. Dreyk mashina tomon dumaladi, so"ng o"rnidan turdi, xayriyatki, miltiq qo"li yetadigan joyda edi. U qo'lini cho'zdi, ko'proq tahdid va e'tibor talab qiladigan bo'ldi.
  
  Alisiya boshqa yo"ldan kabutar bo"lib, zinapoyalarni tozalab, Teodor Ruzveltning otliq haykalini o"zi bilan hujumchilar orasiga qo"ydi. Shunga qaramay, ular otishdi, o'qlar bronza quymasiga urildi. Alisiya qurolini chiqarib, narigi tomonni o"rab oldi. Ikki kishi endi mashinalar tepasida bo'lib, mukammal nishonlarni olishdi. Tinch aholi har tomonga yugurib, hududni tozalashdi. U tiz cho'kib yiqilgan terrorchini nishonga oldi, lekin uning olovining uzluksiz oqimi unga qarab harakatlanib, uni panohga olishga majbur qildi.
  
  Mey va Bo muzeyning asosiy kirish eshigi yonidagi kichik chuqurchaga o"ralgan kamarga qisilib, toshbo"ronni yorib o"tgan o"qlar oqimining oldini olish uchun mahkam o"rnashib olishdi. Bo devorga qarab turdi, qimirlayolmadi, lekin Mey tashqariga qarab, orqasi frantsuzga qaradi.
  
  "Bu... noqulay," deb shikoyat qildi Beauregard.
  
  "Va siz qamishdek ozg'in ekanligingiz juda baxtli", deb javob berdi May. U boshini tashqariga chiqarib, o"q uzdi. "Bilasizmi, biz sizni birinchi marta uchratganimizda, siz ko'pincha devorlardagi yoriqlar orasida emaklab yurganga o'xshaysiz."
  
  "Bu hozir foydali bo'lar edi."
  
  "Tutun kabi." May yana engashib, o"q uzdi. O'qlar uning boshi ustidagi marshrutni aniqladi.
  
  "Biz harakat qila olamizmi?"
  
  "Agar siz zarba berishni xohlamasangiz."
  
  Dreyk o"z qurolini qo"llashga ulgurmaganini anglab, raqibining qurolini tutib olishga harakat qildi. U unga yetib borolmasligini juda kech angladi - yigit juda baland edi - keyin u bochkaning o'zi tomon burilishini ko'rdi.
  
  Boradigan joy yo'q.
  
  Instinkt uni raketadek teshdi. U orqaga chekinib, mashina oynasini tepdi, oynani sindirdi va terrorchi o't ochgan paytda ichkariga kirdi. Uning orqasida yo"lak ko"pik bosdi. Drake bo'shliqdan haydovchi o'rindig'iga siqib kirdi, teri xirillab, o'rindiqlarning shakli uning o'tishini qiyinlashtirdi. U nima bo'lishini bilardi. O"q mashinaning tomi, o"rindig"i va pol qismiga kirib borgan. Drake tezroq aralashdi. Markaziy bo'lma qo'lqop bo'limi va ikkita katta stakan ushlagichidan iborat bo'lib, u yo'lovchi o'rindig'iga tanasini ko'tarib olganida unga biror narsa olish imkonini berdi. Yana o'qlar shafqatsizlarcha tomni yirtib tashladi. Drake baqirib yubordi va vaqtni yutmoqchi bo'ldi. Oqim bir zum to'xtadi, lekin keyin Drake orqaga suyanib, derazani yuklaganida, yana katta tezlikda boshlandi.
  
  Drake orqa o'rindiqqa o'tirdi, o'q uning orqa qismidagi yarani yoqib yubordi. U nafasi va g'oyalari yo'q bo'lib, o'zini dabdabali uyada topdi. Bir lahzalik taraddud otganning ham to'xtashiga sabab bo'lgan bo'lsa kerak, keyin odam Alisiyaning o'q ostida qoldi. Drake orqa eshikni ichkaridan ochdi va sirg'alib tashqariga chiqdi, yuzi betonga ko'milgan va qaerga borishni ko'ra olmadi.
  
  Bundan tashqari...
  
  Mashina ostida. U mashina tagiga zo"rg"a sig"may dumalab ketdi. Endi u qora shassi, quvurlar va egzoz tizimini ko'rdi. Yuqoridan otilgan yana bir o'q uning oyoqlarining V shaklidagi yoyilgan mushaklari orasidagi bo'shliqni teshdi. Drake ohista hushtak chalib nafas chiqardi.
  
  Ushbu o'yinni ikki kishi o'ynashi mumkin.
  
  Oyoqlarini siljitib, u tanasini yer bo'ylab mashinaning old tomoniga qarab harakatlanishga majbur qildi va ketayotganda Glockni chizdi. So"ng oldingi o"q teshiklaridan mo"ljalga olib, odam qayerda bo"lganligini taxmin qildi. U ketma-ket oltita o"q uzdi, har safar o"z o"rnini biroz o"zgartirdi, so"ng tezda mashina tagidan tushdi.
  
  Terrorchi qornini changallagancha uning yoniga yiqildi. Miltiq uning yoniga qulab tushdi. U umidsiz ravishda kamariga qo'l cho'zganida, Drake uni bo'sh masofadan otib tashladi. Xatarlar tavakkal qilish uchun juda katta edi, aholi juda zaif edi. Mushaklaridagi og'riq uni qiynalardi, keyin u tik turishga urinib, mashina kapotiga qaradi.
  
  Alisiya Ruzvelt haykali orqasidan sakrab chiqdi va yana g"oyib bo"lishdan oldin bir necha o"q otdi. Uning nishoni boshqa mashinaning old tomonida edi. Yana ikkita terrorchi qandaydir tarzda devorga bosilgandek bo'lgan Mey va Boni nishonga olishga harakat qildi, ammo Meyning aniq o'q otishi terrorchilarni to'xtatib qo'ydi.
  
  Drake soatiga qaradi.
  
  Ikki daqiqa.
  
  Ular yaxshi va chinakam sikishgan.
  
  
  O'N oltinchi bob
  
  
  Drake terrorchilarni qabul qildi. HK-ni bo'shatib, u Bo va Mayni bezovta qilayotgan ikkitasiga e'tibor qaratdi. Bir zumda yiqildi, uning hayoti beton bo'ylab tarqaldi, qotib qolgan yurak uchun og'ir o'lim. Ikkinchisi so"nggi lahzada o"q olib, orqasiga o"girildi, ammo baribir o"q uzishga muvaffaq bo"ldi. Dreyk odamning zarbasini o'qlar bilan kuzatib, o'limni uning orqasida qoldirdi. Oxir-oqibat, odam boradigan joyi yo'q edi va to'xtadi, keyin o'tirdi va Dreykning quroli tahdidini tugatgandan so'ng, May tomon oxirgi marta o'q uzdi.
  
  Mey bu kelayotganini ko'rdi va Bo'ni polga urdi. Frantsuz norozilik bildirdi va noqulay uyumga tushdi, biroq Mey uning harakatlanishiga to'sqinlik qilib, tirsagi bilan uni tepaga mixlab qo'ydi. Bo'laklar devordan ularning boshlari turgan joyidan tushib ketdi.
  
  Bo yuqoriga qaradi. "Rahmat, May."
  
  "Ki ni sinayde."
  
  Drake hozirgacha qolgan oxirgi terrorchining e'tiborini tortdi, ammo bularning hech biri ahamiyatsiz edi. Faqat uning qalbidagi dahshatli qo'rquv muhim edi. Faqat yurakning umidsiz urishi muhim edi.
  
  Ular belgilangan muddatni o'tkazib yuborishdi.
  
  May va Boning muzeyga yugurib kirganini ko"rib, uning kayfiyati biroz ko"tarildi, keyin Alisiya yashiringan joyidan chiqib, oxirgi terrorchini o"zi munosib bo"lgan jahannamga jo"natdi. Yana bir odam yo"lakda qon ketmoqda. Yana bir jon yo'qolgan va qurbon bo'lgan.
  
  Ular cheksiz edi, bu odamlar. Ular bo'ronli dengiz edi.
  
  Keyin Dreyk oxirgi, ehtimol o'lik, terrorchi o'rnidan turib, gandiraklab ketayotganini ko'rdi. Drake, u kamzul kiygan bo'lsa kerak, deb o'yladi. U tebranib turgan yelkalarni mo"ljallab, o"q uzdi, ammo o"q nishonga bor-yo"g"i millimetr yetib bormadi. Sekin nafas chiqarib, ikkinchi zarbani nishonga oldi. Endi erkak tizzasiga yiqilib, keyin yana o"rnidan turdi va keyingi lahzada u Facebook yoki Instagram"da shon-shuhrat lahzalarini suratga olishga urinayotgan kamerali odamlar, tomoshabinlar, mahalliy aholi va bolalar olomoniga kirib ketdi.
  
  Drake gandiraklab Alisiya tomon bordi. - Demak, bu Ramsesning kameralaridan biri edi?
  
  "To'rt kishi. Aynan Dahl ta'riflaganidek. Bu biz jamoa sifatida duch kelgan uchinchi hujayra bo'ladi."
  
  "Va biz hali ham mart oyining shartlarini bilmaymiz."
  
  Alisiya ko'chalarni, yo'lni va to'xtab qolgan, tashlandiq mashinalarni ko'zdan kechirdi. Keyin Mayning qichqirig'i ularning e'tiborini tortganida u ortiga o'girildi.
  
  "Bizda qo'riqchi bor!"
  
  Drake zinapoyaga yugurdi, boshini pastga tushirdi, hatto qurolini qo'yishga urinmadi. Bu hamma narsa edi, bu ularning butun dunyosi edi. Agar Marsh qo'ng'iroq qilgan bo'lsa, ular ...
  
  Xose Gonsales unga uyali telefon uzatdi. "Siz o'sha inglizmisiz?"
  
  Drake ko'zlarini yumdi va qurilmani qulog'iga qo'ydi. "Botqoqlik. Siz s... deb talaffuz qilasiz.
  
  Pifiyaning kulgisi uning gapini bo'ldi. "Endi, oddiy qarg'ish so'zlarga murojaat qilmang. Qarg'ishlar o'qimaganlar uchun, yoki menga shunday deyishdi. Yoki aksinchami? Lekin tabriklayman, mening yangi do'stim, sen tiriksan!"
  
  "Bizni mag'lub etish uchun bir necha zarbadan ko'proq vaqt kerak bo'ladi."
  
  "Oh, ishonchim komil. Yadro bombasi buni qila oladimi?
  
  Drake o'zining g'azablangan so'zlarini cheksiz davom ettirishi mumkinligini his qildi, lekin u og'zini yopish uchun ongli ravishda harakat qildi. Alisiya, Mey va Bo telefon atrofida o"ralashib, Xose Gonsalesni oldindan sezish bilan tomosha qilishdi.
  
  "Mushuk tilingizni yutib yubordimi? Oh, nega Gonsalesning qo'ng'iroqlariga javob bermadingiz?
  
  Dreyk qon oqib kelguncha yuqori labini tishladi. "Men shu yerdaman."
  
  "Ha, ha, men buni ko'raman. Lekin siz... to'rt daqiqa oldin qayerda eding?
  
  Drake jim qoldi.
  
  "Bechora Joze telefonga o"zi javob berishi kerak edi. Men nima haqida gapirayotganimni bilmasdim ".
  
  Drake Marshni chalg'itmoqchi bo'ldi. "Bizda ko'ylagi bor. Qayerda-"
  
  "Siz meni eshitmayapsiz, ingliz. Siz kechikdingiz. Kechiktirganingiz uchun jazoni eslaysizmi?
  
  "Botqoqlik. Aldashni bas qiling. Sizning talablaringiz bajarilishini xohlaysizmi yoki yo'qmi?"
  
  "Mening talablarim? Albatta, men yaxshi va tayyor ekanligimga qaror qilganimda, ular amalga oshadi. Endi sizlar, uchtangiz, yaxshi askar bo'linglar va o'sha erda kutib turinglar. Men shunchaki bir nechta olib ketishga buyurtma beraman."
  
  Drake qasam ichdi. "Buni qilma. Buni qilishga jur'at etma!"
  
  "Tezroq gapiring."
  
  Chiziq o'lib ketdi. Dreyk uch juft hayajonlangan ko'zlarga tikilib qaradi va ular faqat o'zinikiniki ekanligini tushundi. Ular muvaffaqiyatsizlikka uchradi.
  
  Katta harakat bilan u telefonni ezib tashlamaslikka muvaffaq bo'ldi. Alisiya Vatanga yaqinlashib kelayotgan tahdid haqida xabar berishni o'z zimmasiga oldi. May Gonsalesni kurtkasini yechishga majbur qildi.
  
  "Keling, buni tugatamiz", dedi u. "Biz oldimizda turgan narsalar bilan shug'ullanamiz va keyingi voqealarga tayyorlanamiz."
  
  Dreyk ufqlarni ko'zdan kechirdi, beton va daraxtlar bilan qoplangan, aqli va qalbi uzoq, martning niyatlari haqidagi g'oyadan ezilib ketdi. Keyingi bir necha daqiqada begunohlar o'lishadi va agar u yana muvaffaqiyatsiz bo'lsa, yana ko'p narsalar bo'lar edi.
  
  "Mart bu bombani portlatib yuboradi", dedi u. "U nima desa. Agar topmasak, butun dunyo azob chekadi. Biz eng chekkada turibmiz..."
  
  
  O'N yettinchi bob
  
  
  Mart kulib, gullab-yashnab telefonni qo'ydi. Zoi o'zini unga yanada yaqinroq bosdi. "Siz unga aniq ko'rsatgansiz", dedi u.
  
  "Oh, ha, endi men unga ko'proq narsani ko'rsataman."
  
  Marsh boshqa o'choqli uyali telefonni olib, xotirasida saqlagan raqamni tekshirdi. O"ziga kerak bo"lgan narsa shu ekaniga ishonch hosil qilib, tezda raqamni terdi va kutdi. Qo'pol va ta'sirchan javob bergan ovoz uning umidlarini tasdiqladi.
  
  "Siz nima qilishni bilasiz", dedi u.
  
  "Bir? Yoki ikkitami?
  
  "Ikki, biz kelishib olganimizdek. Keyin yana davom eting, agar sizga yana kerak bo'lsam."
  
  - Albatta, xo'jayin. Mobil telefon ilovam orqali yangilanib turdim. Men, albatta, bu harakatdan bahramand bo'lardim."
  
  Mart pichirladi. - Siz terrorchimisiz, Stiven?
  
  "Xo'sh, yo'q, men o'zimni bu sinfga qo'ymagan bo'lardim. Unchalik emas."
  
  "Sizga maosh olgan ishni bajaring. Hozir."
  
  Marsh ekranlardan birini shahar kamerasiga, oddiygina mini kuzatuv moslamasiga o"tkazdi, u bilan qo"shni korxonalar piyodalar yo"lagida kimlar kelib-ketayotganini kuzatib turishardi. Stiven mana shu ko'chada tartibsizlikni keltirib chiqardi va Marsh buni tomosha qilishni xohladi.
  
  Zoe egilib, yaxshiroq ko"rishga urindi. "Xo'sh, bugun yana nima qilamiz?"
  
  Martning ko"zlari ochilib ketdi. "Bu sizga etarli emasmi? Va siz to'satdan katta yomon Pythias, Miss Zoe Shears qo'shilish taklif bir ayol uchun bir oz yumshoq, bir oz egiluvchan ko'rinadi. Nima sababdan? Mendagi jinnilikni yoqtirganing uchunmi?"
  
  "Men shunday o'ylayman. Va ozginadan ham ko'proq. Balki shampan mening boshimga tushgandir."
  
  "Yaxshi. Endi jim turing va tomosha qiling."
  
  Keyingi bir necha lahzalar xuddi Marsh xohlagandek bo'lib o'tdi. Oddiy erkaklar va ayollar ko'rgan narsalaridan, hatto qattiqqo'llaridan ham titragan bo'lardi, lekin Marsh va Shers bunga sovuqqonlik bilan qarashdi. Keyin Marshga kadrlarni saqlash va uni inglizga videoxabar orqali jo"natish uchun bor-yo"g"i besh daqiqa kerak bo"ldi: "Buni Vatanga yuboring. Tez orada siz bilan bog'lanaman.
  
  U Zoeni bir qo'li bilan o'rab oldi. Ular birgalikda quyidagi quvg'in stsenariysini o'rganishdi, bunda ingliz va uning uchta yordamchisi, ular hali boshlanishidan oldin juda kech kelishlarini bilishgan. Mukammal. Oxiridagi tartibsizlik esa... bebahodir.
  
  Marsh xonada boshqa odamlar borligini esladi. Asosiy Ramzes hujayrasi va uning a'zolari. Ular kvartiraning uzoq burchagida shunday jim o'tirishdiki, u ularning yuzlarini zo'rg'a esladi.
  
  "Hey", deb chaqirdi u. "Xonimning shampan vinosi tugadi. Sizlardan biri uni tozalab bera oladimi?
  
  Bir odam o'rnidan turdi, ko'zlari shu qadar nafratga to'lganki, Marsh titrab ketdi. Ammo ifoda tezda maskalanib, boshning tez chayqalishiga aylandi. "Albatta mumkin".
  
  "Mukammal. Yana bitta shisha kifoya qiladi."
  
  
  O'N SAKTIZINCHI BOB
  
  
  Drake talablar ro"yxatini izlayotgan May qorovulning ko"ylagini yechayotganini tomosha qildi. Alisiya va Bo yig'ilgan olomonni ko'zdan kechirishdi, uchinchi kameraning qolgan oxirgi a'zosi qandaydir harakat qilishiga deyarli ishonch hosil qilishdi. Ikki daqiqa qolganda Vatan yo'lda edi. Yaqin atrofda politsiyachilar yig"ilganda sirenalar eshitildi. Dreyk hozirga kelib barcha Nyu-Yorkliklarni va sayyohlarni hayratda qoldirishini bilar edi. Odamlar ko'chada qolishsa, bu yaxshi fikr bo'lishi mumkin, ammo Oq uy haqiqatan ham yana nima qila oladi?
  
  Radiatsiya detektorli dronlar osmonni aylanib chiqdi. Metall detektorlar e'tiborga loyiq bo'lganlarning hammasini va ko'pchilikni to'xtatdi. Armiya va NEST shu yerda edi. Ko'chalarda shunchalik ko'p agentlar aylanib yurganki, bu xuddi faxriylar yig'ilishiga o'xshardi. Agar Ichki ishlar departamenti, FQB, Markaziy razvedka boshqarmasi va NSA o'z ishlarini to'g'ri bajarganlarida, Marsh topilgan bo'lar edi.
  
  Drake soatiga qaradi. Bu dahshatli tush boshlanganiga bir soatdan sal ko'proq vaqt o'tdi.
  
  Bu hammasi?
  
  Alisiya uni turtdi. "U nimadir topdi."
  
  Dreyk May Gonsalesning vayron bo'lgan ko'ylagidan buklangan qog'oz varaqasini olganini kuzatib turdi.
  
  Nyu-Yorklik ayol uni ko'rib, xijolat tortdi va har ikki qo'liga yirtiq yengini oldi. "Shahar menga tovon beradimi ... tovon..."
  
  "Shahar sizga qandaydir maslahat berishi mumkin", dedi Alisiya qat'iyat bilan. "Keyingi safar ozgina iliq yog'dan foydalaning. Yomon kompaniya uchun pul to'lamang."
  
  Gonsales jim bo'lib, sirg'alib ketdi.
  
  Drake maygacha yurdi. Marshning talablari oq A4 varag'ida eng katta shriftda chop etilgan. Umuman olganda, ular juda oddiy edi.
  
  "Besh yuz million dollar", deb o'qidi May. "Va boshqa hech narsa".
  
  Talab ostida kichik qo'lyozma bilan qarama-qarshi yozilgan jumla bor edi.
  
  "Tafsilotlar tez orada."
  
  Drake bu nimani anglatishini aniq bilardi. "Ular bizni imkonsiz narsaning yana bir ta'qibiga jo'natmoqchi."
  
  Beauregard olomonni kuzatdi. "Va biz, shubhasiz, kuzatuv ostidamiz. Albatta, biz bu safar ham muvaffaqiyatsizlikka uchraymiz."
  
  Dreyk yig'ilgan olomon tomonidan ko'tarilayotgan uyali telefonlar sonini hisoblab bo'lmadi, keyin uyali telefonida xabarning zerikarli shovqinini eshitdi va ekranni tekshirdi. U video havolasini bosmasdan oldin ham, uning bosh terisi oldindan sezish hissi bilan qichiy boshladi. "Yigitlar," dedi u va ular atrofga to'planishayotganda qurilmani qo'lidan uzoqroqqa tutdi.
  
  Surat donli va oq-qora edi, lekin kamera barqaror edi va Drakening eng yomon tushlaridan birini aniq ko'rsatdi. "Buning ma'nosi yo'q", dedi u. "Nima bo'layotganini bilmaydigan odamlarni o'ldirish. Bu qo'rqitish uchun emas, bu foyda uchun emas. Bu uchun..." U davom eta olmadi.
  
  "Bu juda yaxshi", deb nafas oldi May. "Biz har kuni ko'proq va ko'proq pastki oziqlantiruvchilarni qazamiz. Va eng yomoni shundaki, ular bizning jamoalarimizning qalbida yashaydilar. "
  
  Drake bir daqiqani ham boy bermadi va Vatanga havola yubordi. Marshning uyali telefon raqamini havodan chiqarib olishi, shu paytgacha erishgan barcha yutuqlarini hisobga olsak, ajablanarli emas edi. Unga yordam bergan terrorchilar, yaqqol piyoda askarlar emas edi.
  
  Drake politsiyachilarning o"z ishlarini bajarishini kuzatdi. Alisiya unga yaqinlashdi, keyin tasodifan shimining oyog'ini tortib oldi. "Buni ko'ryapsizmi?" - dedi u qo'shiq ovozida. "Sahroda eshagimni tepmoqchi bo'lganingda tushundim. Va u hali ham yangi. Bu narsa qanchalik tez oldinga siljiydi. "
  
  Uning so'zlari Dreykda bir nechta taassurot qoldirdi. Ularning aloqasi, yangi jozibasi haqida xotira bor edi; May va Bo uchun ular o'rtasida nimadir sodir bo'lganligi haqidagi xulosa; va hozirgacha uning o'z hayotiga nisbatan aniqroq ma'lumot - bu qanchalik tez harakat qilgani va u narsalarni sekinlashtirishga harakat qilgan.
  
  To'g'ridan-to'g'ri olov chizig'ida.
  
  "Agar biz bundan omon qolsak", dedi u. "Team SPEAR bir hafta dam oladi."
  
  "Torsti allaqachon Barbadosga chiptalarni bron qilgan", dedi Alisiya.
  
  "Sahroda nima bo'ldi?" May bu haqda o'yladi.
  
  Drake soatiga, keyin telefoniga qaradi va g'alati, syurreal lahzaga tushib qoldi. Keraksiz o'lim va tobora kuchayib borayotgan tahdid, cheksiz ta'qib va shafqatsiz jang bilan ular endi oyoqlarini tepib, bir necha daqiqa muhlat olishga majbur bo'lishdi. Albatta, ularga keskinlikdan, o"limga olib kelishi mumkin bo"lgan tobora ortib borayotgan tashvishdan xalos bo"lish uchun vaqt kerak edi... Lekin Alisiyaning bu yo"li hamisha biroz noan"anaviy bo"lib kelgan.
  
  "Bikini. Plyaj. Moviy to'lqinlar, - dedi Alisiya. "Bu man".
  
  "Yangi eng yaxshi do'stingizni o'zingiz bilan olib ketyapsizmi?" May jilmayib qo'ydi. "Kenzi?"
  
  "Bilasizmi, Alisiya, menimcha, Dal jamoaviy ta'tilga buyurtma bergan deb o'ylamayman", dedi Dreyk yarim hazillashib. "Ko'proq oilaviy ta'tilga o'xshaydi."
  
  - deb baqirdi Alisiya. "Qanday ahmoq. Biz oilamiz".
  
  "Ha, lekin u xohlagandek emas. Bilasizmi, Joanna va Dalga biroz vaqt kerak.
  
  Ammo Alisiya endi Mayga tikilib turardi. "Va o'sha dastlabki masxaralarga javoban Sprite, yo'q, men Drakeyni olishni o'ylardim. Bu sizga mos keladimi?"
  
  Drake jim hushtak chalib, lablarini burishtirib, tezda boshqa tomonga qaradi. Uning orqasida u Bo sharhini eshitdi.
  
  "Bu siz va men hozir tugatdik, deganimi?"
  
  Mayning ovozi tinchligicha qoldi. "Menimcha, buni Mett hal qiladi."
  
  O rahmat. Katta rahmat, jin ursin.
  
  O'zining telefoni jiringlaganida, u deyarli yengil tortdi. - Ha?
  
  "Mart shu yerda. Mening kichik askarlarim tez yugurishga tayyormi?
  
  "Siz o'sha begunoh odamlarni o'ldirgansiz. Qachonki uchrashsak, buning uchun javob berishingni ko"raman".
  
  "Yo"q, do"stim, siz javob berasiz. Mening talablarimni o'qidingiz, to'g'rimi? Besh yuz million. Erkaklar, ayollar va kichik ahmoqlar bilan to'la shahar uchun bu juda yaxshi miqdor."
  
  Drake tishlarini g'ijirlatib ko'zlarini yumdi. "Keyin nima?"
  
  "Toʻlov tafsilotlari, albatta. Markaziy stantsiyaga boring. Ular markaziy kafelardan birida kutishyapti". U ism aytdi. "Oddiy tarzda buklangan va konvertga solingan, uni qandaydir mehribon ruh peshtaxtaning eng chekkasidagi oxirgi stol tagiga yopishtirib qo'ygan. Ishoning, u erga borganingizda tushunasiz".
  
  "Agar biz buni qilmasak nima bo'ladi?" Drake qochib ketgan hujayra a'zosi haqida ham, kamida ikkita hujayraning mavjudligini ham unutmadi.
  
  "Keyin men yukimni ko'tarish uchun keyingi eshakni chaqiraman va donut do'konini portlatib yuboraman. Bu sizga mos keladimi?"
  
  Drake Marshni qo'lga olgandan keyin unga nima qilish mumkinligini qisqacha tasavvur qildi. "Qancha muddatga; qancha vaqt?"
  
  "Oh, o'n daqiqa etarli bo'lishi kerak."
  
  "O'n daqiqa? Bu bema'nilik, mart, va siz buni bilasiz. Markaziy vokzal bu yerdan mashinada yigirma daqiqadan ko'proq masofada joylashgan. Balki ikki baravar ko'pdir."
  
  "Men hech qachon borishingni aytmaganman."
  
  Drake mushtlarini siqdi. Ular muvaffaqiyatsizlikka yo'l qo'yishdi va hamma buni bilishardi.
  
  "Men sizga nima deyman", dedi Marsh. "Men murosasiz bo'lishimni isbotlash uchun men buni o'n ikki daqiqaga o'zgartiraman. Va hisoblash ... "
  
  Drake yugura boshladi.
  
  
  O'N TO'qqizinchi bob
  
  
  Bo Grand Central Station koordinatalarini GPS-ga yozayotganda Drake yo"lga yugurib chiqdi. Alisiya va Mey bir qadam orqada yugurdilar. Biroq, bu safar Dreyk tuyoqlarda sayohat qilishni rejalashtirmadi. Marsh tomonidan belgilangan nihoyatda qattiq jadvalga qaramay, urinish kerak edi. Muzey yaqinida uchta avtomobil, ikkita Corolla va Civic avtomobillari tashlab ketilgan. Yorkshireman ularga bir nazar tashlamadi. U xohlagan narsa edi ...
  
  "Chiqinglar!" Alisiya Civicning ochiq eshigi oldida turardi.
  
  "Bu etarlicha salqin emas", dedi u.
  
  "Biz bu erda kutishga vaqt sarflay olmaymiz ..."
  
  "Bo'ldi," Dreyk sekin harakatlanayotgan ot va aravacha ortidan Markaziy bog'dan chiqib, yo'l chetida kuchli F150 pikap mashinasi bo'sh ketayotganini ko'rdi.
  
  U unga qarab yugurdi.
  
  Alisiya va Mey orqasidan yugurishdi. "U meni hazillashyaptimi?" Alisiya may oyida tirad boshladi. "Otga minishimning iloji yo'q. Hech qachon!"
  
  Ular hayvonning yonidan sirg"alib o"tib, tezda haydovchidan mashinasini qarzga berishni so"rashdi. Drake gaz pedaliga tegib, bordyurdan uzoqlashayotganda rezina yonib ketdi. Beau o"ng tomonga ishora qildi.
  
  "Markaziy bog'dan o'ting. Bu 79-ko'cha ko'ndalang bo'lib, Madison avenyusiga olib boradi.
  
  "Bu qo'shiqni yaxshi ko'raman", deb qichqirdi Alisiya. "Tiffany qayerda? Qornim ochdi."
  
  Beau unga g'alati nigoh tashladi. "Bu restoran emas, Mayls."
  
  "Va Madison Avenue pop guruhi edi", dedi Drake. "Cheyni Kouts boshchiligida. Go'yo uni kimdir unuta oladigandek." U birdan eslab, yutindi.
  
  Alisiya kulib yubordi. "Qo'rqoq. Men shunchaki kayfiyatni ko'tarishga harakat qilishni to'xtataman. Buning sababi bormi, Drakes? U fohisha bo'lganmi?"
  
  "Hoy, kuting!" U shiddat bilan kelayotgan mashinani 79-ko"chaga yo"naltirdi. Bu ko"cha baland devor bilan o"ralgan, daraxtlari osilgan bitta keng yo"lak edi. "Balki pinup. Va ajoyib boshlovchi."
  
  "Ehtiyot bo'ling!"
  
  Meyning ogohlantirishi ularning mashinasini saqlab qoldi, chunki Silverado dyuymli markaziy zaxiradan oshib o'tib, ularni urmoqchi bo'ldi. Drake g'ildirak orqasidagi yuzni payqadi - uchinchi kameraning oxirgi a'zosi. U gaz pedalini bosdi va hammani o'z o'rindig'iga qaytarishga majbur qildi, chunki boshqa mashina orqaga burilib, quvib ketdi. To'satdan ularning Central Park orqali poygasi yanada halokatli xususiyatga ega bo'ldi.
  
  Silverado haydovchisi ehtiyotsizlik bilan haydagan. Drake bir nechta taksilarni o"tib ketish uchun sekinlashdi, biroq ularning ta"qibchisi fursatdan foydalanib, ularni orqadan urib yubordi. F150 silkindi va burilib ketdi, lekin keyin hech qanday muammosiz o'zini o'nglab oldi. Silverado taksini urib yubordi va uni boshqa yo"lga aylantirib yubordi va u tayanch devorga urildi. Drake keskin chapga, keyin o"ngga burilib, taksilar qatoridan o"tib ketdi, so"ng tezlashdi va yo"lning ochiq qismiga chiqdi.
  
  Ularning orqasida turgan terrorchi qo"lida qurol bilan derazadan tashqariga suyangan.
  
  "Tushing!" Dreyk qichqirdi.
  
  O'qlar har bir sirtga - mashinaga, yo'lga, devorlarga va daraxtlarga kirib bordi. Erkak g'azab, hayajon va ehtimol nafrat bilan o'zini chetga surib qo'ydi, u keltirgan zararni ham o'ylamasdi. F150 ning orqa o"rindig"ida o"tirgan Bo Glock"ni chiqarib, orqa oynadan o"q uzdi. Kabinaga sovuq havo kirib keldi.
  
  Chap tomonda bir qator binolar ko'rindi, keyin oldinda piyodalar yo'lakchasi bo'ylab sayr qilayotgan bir nechta piyodalar. Drake endi faqat Iblisning tanlovini ko'rdi - o'tkinchining tasodifiy o'limi yoki Grand Central Stansiyaga kechikib, oqibatlariga duch kelish.
  
  Sakkiz daqiqa qoldi.
  
  79-ko'chaga burilib, Dreyk oldinda yashil shoxlari osilgan qisqa tunnelni payqadi. Ular bir lahzalik zulmatga kirganlarida, u tormoz pedalini bosdi va ularning ta'qibchisi devorga uriladi yoki hech bo'lmaganda tartibsizlikda qurolini yo'qotadi deb umid qildi. Buning o'rniga u ularni aylanib o'tib, qattiq haydab, o'tib ketayotganda yon oynadan o'q uzdi.
  
  O'zlarining derazalari o'chib, o'qning hushtaklari eshitilmay o'tib ketar ekan, hammasi egildi. Endi Alisiyaning o'zi boshini tashqariga chiqarib, qurolni nishonga oldi va Silveradoga qarata o'q uzdi. Oldinda u tezlikni oshirdi va keyin sekinlashdi. Drake tezda bo'shliqni yopdi. Yana bir ko'prik paydo bo'ldi va qo'shaloq sariq chiziqlarning ikki tomonida transport harakati barqaror edi. Drake o'z qanotlari boshqa mashinaning orqa tomoniga deyarli tegmaguncha bo'shliqni yopdi.
  
  Terrorchi tanasini burib, to"pponchani yelkasiga qaratdi.
  
  Alisiya birinchi bo"lib o"q uzdi, o"q Silveradoning orqa oynasini sindirib tashladi. Haydovchi qo'rqib ketgan bo'lsa kerak, uning mashinasi ag'darilgani, deyarli qarama-qarshi yo'lga chiqib ketayotgani va shoxlari ohangdor tarzda portlashiga sabab bo'lgan. Alisiya yana ham egildi.
  
  "Bu sarg'ish sochlarning bir bo'lagi atrofida uchib yuribdi", dedi Mey. "Menga bir narsani eslatadi. Endi ularni nima deb atashadi? Bu... kollimi?"
  
  Ko'proq kadrlar. Terrorchi javob o'q uzgan. Drake imkon qadar xavfsiz haydash usullarini qo'llagan. Oldindagi tirbandlik yana kamayib ketdi va u Silveradodan o'tib ketish imkoniyatidan foydalanib, yo'lning qarama-qarshi bo'lagiga burilib ketdi. Uning orqasida Mey derazani pastga tushirdi va klipni boshqa mashinaga tushirdi. Drake orqasiga suyanib, orqa tomondan manzarani o'rgandi.
  
  "Bu hali ham keladi."
  
  To'satdan Central Park nihoyasiga yetdi va gavjum Beshinchi avenyu chorrahasi ularga qarab otilib chiqqandek bo'ldi. Mashinalar tezligini pasaytirib, to"xtab, piyodalar chorrahalarda sayr qilib, piyodalar yo"laklariga tizilishdi. Drake hozir yashil rangda bo'lgan sariq rangga bo'yalgan tormoz chiroqlariga tezda qaradi.
  
  Beshinchi avenyuning ikki tomonida juda uzun oq avtobuslar saf tortdi. Drake tormozni bosdi, ammo terrorchi yana ularning orqa chiroqlariga urildi. Rulda orqali u orqa tomonning silkinishini his qildi, halokat ehtimoli borligini ko'rdi va boshqaruvni tiklash uchun aylanishdan chiqdi. Mashina chorrahada to'g'rilandi, Silverado bir dyuym orqada.
  
  Avtobus ularning oldidan chiqib ketishga urinib ko'rdi va Dreykga chap tomoni bo'ylab yo'lning o'rtasiga borishdan boshqa chora qolmadi. Uning tizzasida metall qirib tashlangan va shisha singan. Keyin Silverado unga urildi.
  
  - Besh daqiqa, - dedi Bo jimgina.
  
  Vaqtni boy bermay, tezligini oshirdi. Tez orada Medison avenyu ko'zga tashlandi, Chase bankining kulrang fasad va qora J.Crew oldinda ko'rish maydonini to'ldirdi.
  
  "Yana ikkitasi", dedi Bo.
  
  Birgalikda poyga mashinalari kichik bo'shliqdan kichik bo'shliqqa yugurib, mashinalarni yon tomonga va sekinroq to'siqlar atrofida sindirishdi. Drake qandaydir sirena bo'lishini tilab, doimo shoxni bosdi va Alisiya piyodalar va haydovchilarni tezda uzoqlashishga majbur qilish uchun havoga o'q uzdi. NYPD mashinalari allaqachon gurillab, o'z ortidan halokat izlarini qoldirishgan. U allaqachon hurmatga sazovor bo'lgan mashinalar katta qizil o't o'chirish mashinalari ekanligini allaqachon payqagan edi.
  
  - Oldinda, - dedi Bo.
  
  - Tushundim, - Dreyk Leksington avenyusiga olib boruvchi o'tish joyini ko'rdi va u tomon yugurdi. Dvigatelni ishga tushirib, tezda mashinani burchakdan haydadi. Shinalardan tutun ko"tarilib, odamlar yo"lak bo"ylab baqirib yuborgan. Bu erda yangi yo'lda mashinalar har ikki tomonda yaqindan to'xtab turishgan va platformalar, furgonlar va bir tomonlama ko'chalarning tartibsizligi hatto eng yaxshi haydovchilarni taxmin qilishda davom etdi.
  
  "Bu uzoq emas", dedi Bo.
  
  Drake o'z imkoniyatini oldinda ko'rdi, chunki tirbandlik kamayadi. "May", dedi u. "Bangkokni eslaysizmi?"
  
  Mai superkardagi viteslarni almashtirish kabi silliq, Glock-ga yangi jurnalni joylashtirdi va xavfsizlik kamarini yechib, o'rindig'ini almashtirdi. Alisiya Drakega, Drake esa orqa ko"zgusiga tikildi. Silverado bor kuchi bilan yopilib, Grand Central vokzal va to'lib-toshgan olomonga yaqinlashganda ularni qochmoqchi bo'ldi.
  
  May o'z o'rindig'iga o'tirdi va endi singan orqa oynadan tashqariga suyanib turdi.
  
  Alisiya Drakeni turtdi. "Bangkok?"
  
  "Bu siz o'ylagandek emas."
  
  "Oh, bu hech qachon sodir bo'lmaydi. Siz menga Tailandda sodir bo'lgan voqealar Tailandda davom etishini aytasiz.
  
  May kichkina bo'shliqdan sirg'alib, kiyimlarini yirtib tashladi, lekin tanasini harakatga majbur qildi. Dreyk shamol urgan paytni, qum ko'zlarini tishlaganini ko'rdi. U ta'qib qilayotgan terrorchi hayratdan ko'zlarini pirpiratganini ko'rdi.
  
  Silverado yaqinlashdi, hayratlanarli darajada yaqinlashdi.
  
  May yuk mashinasining orqasiga sakrab tushdi, oyoqlari yoyilib, qurolini ko'tardi. U mo"ljalga oldi, keyin yuk mashinasining orqasidan o"q otishni boshladi, o"qlar boshqa mashinaning oynalarini sindirdi. Binolar, avtobuslar va chiroqlar sekin o'tdi. May shamol va mashina harakatiga e'tibor bermay, faqat ularni o'ldiradigan odamga e'tibor qaratib, tetikni qayta-qayta bosdi.
  
  Drake tezlikni barqaror ushlab, rulni iloji boricha barqaror ushlab turdi. Bu safar u duo qilganidek, oldilaridan bironta ham mashina o'tmadi. Mey oyoqqa turdi, diqqatini muqarrar ravishda bir narsaga qaratdi. Drake uning rahbarligi edi.
  
  - Hozir! - ovozi baland ovozda qichqirdi.
  
  Alisiya o"tirgan joyidan konfet tushirgan boladek ortiga o"girildi. "U nima qilmoqchi?"
  
  Drake tormozni juda yumshoq, bir vaqtning o'zida bir millimetr bosdi. May ikkinchi qisqichni o'rnatdi, so'ng yuk mashinasining to'shagidan to'g'ri orqa eshik tomon yugurdi. Silverado haydovchisining ko'zlari uning boshqasidan to'g'ri yugurib kelayotgan yovvoyi ninjani ko'rganida yanada kattalashib ketdi!
  
  May orqa eshikka yetib keldi va oyoqlarini silkitib, qo'llarini silkitib, havoga sakrab tushdi. Bir lahzada tortishish kuchi uni pastga tortdi, u nozik havoda, ayyorlik, mahorat va go'zallik timsoli bo'ylab oqsoqollar bilan aylanib yurdi, lekin keyin u boshqa birovning mashinasining kapotiga qattiq cho'kdi. U bir zumda egilib, oyoqlari va tizzalariga zarba berish va muvozanatni saqlashga imkon berdi. Egiluvchan metallga qo'nish oson bo'lmadi va Mai tezda oldinga, qirrali old oynaga qarab uchdi.
  
  Silverado haydovchisi tormozni bosdi, lekin baribir qurolni uning yuziga qarata oldi.
  
  To'satdan zarba uning ichidan o'tib, umurtqa pog'onasi va yelkalarini mustahkamlaganda, May tizzalarini yoydi. Uning quroli qo'lida qoldi, allaqachon terrorchiga ishora qilgan. Ikki marta o'q uzdi va u xirillab yubordi, oyog'i hamon tormoz pedalida, ko'ylagining old qismiga qon singib ketdi va u oldinga cho'kdi.
  
  Mai mashina kapotiga sudralib chiqdi-da, qo"lini old oynaga qo"yib, haydovchini tashqariga chiqarib oldi. Uning kuchini tiklash uchun unga iltifot ko'rsatishga imkoni yo'q edi. Uning og'riqdan to'lgan ko'zlari unga to'qnashdi va o'zini tutishga harakat qildi.
  
  "Qandaysiz... qandaysiz..."
  
  May uning yuziga mushtladi. Keyin u mashina Drakening orqa tomoniga urilib ketganda ushlab turdi. Inglizlar o"zi boshqariladigan mashina qandaydir xavfli, tasodifiy yo"nalishga burilishidan oldin uni "ushlash" uchun ataylab tezlikni pasaytirdi.
  
  "Demak, siz Bangkokda shunday qildingizmi?" - soʻradi Alisiya.
  
  "Shunday narsa".
  
  "Va keyin nima bo'ldi?"
  
  Drake uzoqqa qaradi. "Men hech qanday tasavvurga ega emasman, sevgilim."
  
  Ular eshiklarni ochdilar, taksi yonidagi ikkita to'xtash joyi, imkoni boricha Grand Central vokzaliga yaqinlashishdi. Tinch aholi ularga qarab orqaga chekinishdi. Aqllilar yugurishga o'girildi. Yana o'nlab odamlar uyali telefonlarini olib, suratga olishni boshladilar. Drake trotuarga sakrab chiqdi va bir zumda yugura boshladi.
  
  "Vaqt tugadi", deb g'o'ldiradi Boregard uning yonida.
  
  
  Yigirmanchi bob
  
  
  Dreyk markaziy vokzalning asosiy zaliga bostirib kirdi. Katta bo'shliq chapga va o'ngga va yuqorida esnadi. Yaltiroq yuzalar va sayqallangan pollar tizimni hayratda qoldirdi, ketish va kelish taxtalari hamma joyda miltilladi va odamlar oqimi to'xtovsiz tuyuldi. Bo ularga Cafe é nomini eslatdi va terminalning qavat rejasini ko'rsatdi.
  
  "Asosiy qabulxona", dedi Mai. "O'ngga buriling, eskalatorlardan o'ting."
  
  To'qnashuvning oldini olish uchun poyga, burilish va ajoyib akrobatik harakatlarni amalga oshirib, jamoa stantsiyani yirtib tashladi. Daqiqalar o'tdi. Kofe do"konlari, Belgiya shokolad do"konlari va simit do"konlari, ularning aralash xushbo"y hidlari Dreykning boshini aylantiradi. Ular Leksington dovoni deb ataladigan joyga kirib, sekinlasha boshladilar.
  
  "Mana bunday!"
  
  Alisiya yugurib bordi va Drake ko'rgan eng kichik kafelardan birining tor eshigidan siqib o'tdi. Deyarli ongsiz ravishda uning ongi jadvallarni hisoblardi. Qiyin emas, faqat uchtasi bor edi.
  
  Alisiya kulrang palto kiygan odamni chetga surib qo'ydi, so'ng qora yuzaning yoniga tiz cho'kdi. Stol usti keraksiz axlat bilan to'ldirilgan, stullar beparvolik bilan joylashtirilgan. Alisiya pastda aylanib yurdi va ko'p o'tmay qo'lida oq konvertni ushlab, umidga to'la ko'zlari paydo bo'ldi.
  
  Drake bir necha qadam narida qarab turdi, lekin ingliz ayoli emas. Buning o'rniga u xodimlar va mijozlarni, tashqaridan o'tayotganlarni va ayniqsa, boshqa hududni kuzatdi.
  
  Yordamchi xonaga eshik.
  
  Endi u ochildi, qiziq bir ayol qiyofasi boshini tashqariga chiqardi. Deyarli darhol, u to'g'ridan-to'g'ri unga qaraydigan yagona odam bilan ko'z bilan aloqa qildi: Mett Drake.
  
  YO"Q...
  
  U portativ telefonni oldi. "Menimcha, bu siz uchun", dedi u faqat lablari bilan.
  
  Drake bosh irg'ab, butun maydonni kuzatishda davom etdi. Alisiya konvertni yirtib, so"ng qovog"ini chimirdi.
  
  "Bu bo'lishi mumkin emas".
  
  May ko'zlarini katta qildi. "Nima? Nega yo'q?"
  
  "Bum deydi!"
  
  
  Yigirma birinchi bob
  
  
  Drake telefonga shoshildi va uni ayoldan tortib oldi. "Nima o'ynaysan?"
  
  Marsh qator oxirida kulib yubordi. "Boshqa ikkita stolni tekshirdingizmi?"
  
  Keyin chiziq o'chib ketdi. Drake uning ruhi va yuragi muzlab qolgani uchun ichidagi hamma narsa qulab tushganini his qildi, lekin u harakatdan to'xtamadi. "Stollarga!" - deb qichqirdi va yugura boshladi, yiqilib, eng yaqini ostida tizzalari bilan sirg'alib ketdi.
  
  Alisiya xodimlar va tashrif buyuruvchilarni tashqariga chiqish va evakuatsiya qilish uchun qichqirdi. Bo boshqa stol tagiga yiqildi. Drake, shubhasiz, frantsuz payqagan narsaning aynan nusxasini - stol tagiga yopishtirilgan kichik portlovchi qurilmani ko'rdi. Suv shishasining o'lchami va shakli, u taxminan eski Rojdestvo o'rash qog'oziga o'ralgan edi. Xo-ho-ho! Drake e'tibordan chetda qolmadi.
  
  Alisiya uning yoniga o"tirdi. "Qanday qilib biz so'rg'ichni zararsizlantiramiz? Va eng muhimi, biz so'rg'ichni qurolsizlantira olamizmi? "
  
  "Men bilgan narsani bilasizmi, Maylz. Armiyada biz bombalarni birin-ketin portlatardik. Umuman olganda, bu eng xavfsiz usul. Lekin bu yigit nima qilayotganini bilardi. Zararsiz qadoqlarda yaxshi qadoqlangan. Simlarni ko'ryapsizmi? Ularning barchasi bir xil rangda. Detonator qopqog'i. Masofaviy sug'urta. Bu qiyin emas, lekin juda xavflidir."
  
  "Shunday qilib, to'plamni yarating va bu la'nati portlatish qopqog'i o'chib ketishiga yo'l qo'ymang."
  
  "To"plam o"stirasizmi? Jin ursin, biz bu yerda butunlay o"zimizniki bo"lib qoldik". Dreyk boshini ko"tardi va ishonmay qolgan ko"zlari bilan kafe derazalariga yuzlarini bosib turgan olomonni ko"rdi. Ba'zilar hatto ochiq eshikdan o'tishga harakat qilishdi. Oddiy Android telefonlari bir necha daqiqada egalarining o'limi bo'lishi mumkin bo'lgan narsalarni yozib oldi.
  
  "Yo'qol!" - qichqirdi u va Alisiya unga qo'shildi. "Bu binoni darhol evakuatsiya qiling!"
  
  Nihoyat, qo"rqib ketgan yuzlar burilib, xabar ularga yetib kela boshladi. Drake asosiy zalning kattaligini va ichidagi odamlarning massasini esladi va ildizlari og'riguncha tishlarini siqdi.
  
  "Siz qancha vaqt deb o'ylaysiz?" Alisiya yana uning yoniga cho"kkalab o"tirdi.
  
  "Daqiqalar, agar shunday bo'lsa."
  
  Drake qurilmaga tikildi. Haqiqatan ham, u murakkab ko'rinmasdi, shunchaki oddiy bomba qo'rqitish uchun mo'ljallangan. U bunday o'lchamdagi va, ehtimol, xuddi shunday oddiy portlash moslamasi bilan o't o'chiruvchi bombalarni ko'rgan. Uning armiya tajribasi biroz so'ngan bo'lishi mumkin, ammo qizil sim-ko'k simli vaziyatga duch kelganida, u tez orada qaytib keldi.
  
  Bundan tashqari, barcha simlar bir xil rangda.
  
  Uning ixtiyoriy ravishda yaratilgan pillasi atrofidagi hamma narsani tartibsizlik qamrab oldi. Xuddi xiyonatkor shivirday, bomba haqidagi xabar katta zallarni qamrab oldi va bir odamning ozodlikka intilishi keyingi va keyingisiga ham yuqdi, toki eng qattiq yoki eng ahmoq yo'lovchilardan boshqa barcha yo'lovchilar chiqishga yo'l olishdi. Shovqin quloqni kar edi, baland toklarga yetib bordi va yana devorlarga oqib tushdi. Erkaklar va ayollar shoshib yiqilib, o'tkinchilar ularga yordam berishdi. Ba'zilar vahima tushishdi, boshqalari esa xotirjamlikni saqlab qolishdi. Bosslar o'z xodimlarini joyida ushlab turishga harakat qilishdi, lekin haqli ravishda mag'lubiyatga uchragan. Olomon chiqish yo'llaridan to'kilib, 42-ko'chani to'ldirishni boshladi.
  
  Dreyk ikkilandi, peshonasida ter bosdi. Bu erda bitta noto'g'ri harakat oyoq-qo'lning yo'qolishiga yoki undan ko'piga olib kelishi mumkin. Va bundan ham yomoni, uni Marshni yo'q qilish uchun kurashdan olib tashlaydi. Agar Pifiy ularni yupqalashtira olsa, unda bu do'zax qanchalik buzuq bo'lmasin, u o'zining yakuniy maqsadiga erishish uchun ancha yaxshi imkoniyatga ega bo'ladi.
  
  Keyin Beauregard uning yoniga cho'kkalab o'tirdi. "Yaxshimisan?"
  
  Drakening ko'zlari katta-katta ochildi. - Nima bo'ldi... Aytmoqchimanki, siz boshqa birov bilan janjallashmayapsizmi...
  
  Bo boshqa qurilmani uzatdi, u allaqachon o'chirilgan edi. "Bu oddiy mexanizm va bu bir necha soniya davom etdi. Sizga yordam kerakmi?"
  
  Dreyk ro"parasida osilgan ichki mexanizmlarga, frantsuzning chehrasidagi sal nafsga tikilib: "Jin ursin. Hech kim shvedga bu sodir bo'lganini aytmaydi.
  
  Keyin u portlatish qopqog'ini chiqarib oldi.
  
  Hammasi avvalgidek qoladi. Uni yengillik tuyg"usi bosib oldi va u bir zum to"xtab, nafasini rostlab oldi. Yana bir inqiroz hal qilindi, yaxshi yigitlar uchun yana bir kichik g'alaba. Shunda Alisiya kafe peshtaxtasidan ko"zini uzmay, beshta aniq so"z aytdi.
  
  - La'nati telefon yana jiringlayapti.
  
  Grand Central Station atrofida, butun Nyu-York shahri bo'ylab, axlat qutilarida va daraxtlar ostida - hatto panjaralarga bog'langan va nihoyat mototsiklchilar tomonidan tashlangan - bombalar portlay boshladi.
  
  
  Yigirma ikkinchi bob
  
  
  Xeyden qator televizor monitorlari oldida, Kinimaka esa uning yonida turardi. Ularning Ramzesni sindirish haqidagi o"ylarini Markaziy bog"da quvib o"tish, keyin esa Grand Central Stationdagi jinnilik vaqtincha to"xtatib qo"ydi. Ular tomosha qilishayotganda, Mur ularning oldiga bordi va har bir monitorga izoh bera boshladi, kamera tasvirlari yorliqlangan va sepkil qo'lidagi odam sochini ajratib ko'rsatish uchun kattalashtirishga qodir. Qamrash kerak bo'lgan darajada keng qamrovli emas edi, lekin Drake va uning jamoasi mashhur poezd stantsiyasiga yaqinlashganda yaxshilandi. Boshqa bir monitor Ramzes va Praysni o"z kameralarida ko"rsatib turardi, birinchisi, go"yo u joylarda bo"lishi kerakdek, sabrsizlik bilan qadam qo"ydi, ikkinchisi esa, go"yo ilg"oq taklifini istagandek tushkun holatda o"tirardi.
  
  Murning jamoasi ularning atrofida sinchkovlik bilan ishladi, ko'rganlar, taxminlar haqida xabar berdi va ko'chadagi politsiya xodimlari va agentlaridan ma'lum hududlarga tashrif buyurishni so'radi. Drake va Bo Grand Centralda bombalarni zararsizlantirish paytida ham Xeyden oldida hujumlar to'xtatildi. Mur Midtown g'amxo'rlik qilinganiga amin bo'lishining yagona yo'li bu butun saytni bo'shatishdir.
  
  "Keksa kar buvining mushukini yo'qotib qo'yganligi menga farqi yo'q", dedi u. "Hech bo'lmaganda ularni ishontiring."
  
  "Qanday qilib kameralar Grand Central Stansiyadagi metall detektorlar orqali bomba olishi mumkin?" - so'radi Kinimaka.
  
  "Plastik portlovchi moddalar?" Mur harakat qildi.
  
  "Buning uchun boshqa choralaringiz yo'qmi?" - soʻradi Xayden.
  
  "Albatta, lekin atrofga qarang. Xalqimizning 90 foizi la'nati yadroviy bomba qidirmoqda. Men bu hududni hech qachon bunchalik bo"sh ko"rmaganman".
  
  Xeyden Marsh buni qancha vaqtdan beri rejalashtirayotganiga hayron bo'ldi. Va Ramses? Terrorchi shahzodaning Nyu-Yorkda beshga yaqin kamerasi bo'lgan, ehtimol undan ham ko'proq va ularning ba'zilari uxlab yotgan kameralar edi. Har qanday turdagi portlovchi moddalarni istalgan vaqtda kontrabanda yo"li bilan olib kirish va zarurat tug"ilganda oddiygina ko"mib, o"rmonda yoki yerto"lada yillar davomida yashirish mumkin edi. Ruslar va ularning yo'qolgan yadro chamadonlari haqidagi isbotlangan voqeaga qarang - bu amerikalik etishmayotgan raqam Qo'shma Shtatlarni yo'q qilish uchun zarur bo'lgan aniq raqam ekanligini aytdi. Ular allaqachon Amerikada ekanliklarini tasdiqlagan rossiyalik defektor edi.
  
  U butun suratni olishga urinib, bir qadam orqaga chekindi. Kattalar hayotining ko'p qismida Xeyden huquqni muhofaza qilish organi xodimi bo'lgan; u o'zini tasavvur qiladigan har qanday vaziyatga guvoh bo'lgandek his qildi. Lekin hozir... bu misli ko'rilmagan edi. Drake allaqachon Tayms maydonidan Grand Centralga yugurib, har daqiqada hayotni saqlab qolgan va keyin ikkitasini yo'qotgan. Dahl har qadamda Ramsesning kameralarini demontaj qildi. Ammo bu hodisaning dahshatli va dahshatli ko'lami uni hayratda qoldirdi.
  
  Va dunyo yomonlashdi. U endi yangiliklarni tomosha qilishdan bezovta bo'lmagan odamlarni, telefonlaridan ilovalarni o'chirib tashlagan odamlarni bilardi, chunki ular ko'rgan hamma narsa jirkanch edi va o'zlarini hech narsa qila olmayotgandek his qildilar. Boshidanoq aniq va ravshan boʻlgan qarorlar, ayniqsa, IShID paydo boʻlishi bilan hech qachon qabul qilinmagan, siyosat, foyda va ochkoʻzlik, insoniyat iztiroblari chuqurligini yetarlicha baholamaslik bilan qoraygan. Jamoatchilik hozir xohlagan narsa - halollik, ular ishonishi mumkin bo'lgan shaxs, boshqarish uchun xavfsiz bo'lgan darajada shaffoflik bilan kelgan odam edi.
  
  Hayden hammasini qabul qildi. Uning ojizlik hissi Tayler Uebb so'nggi paytlarda boshdan kechirgan his-tuyg'ularga o'xshardi. Sizni juda aqlli tarzda ta'qib qilishayotganingizni va bu haqda hech narsa qilishga ojizligingizni his qilish. Endi u xuddi shunday his-tuyg'ularni his qildi, Dreyk va Dahl Nyu-Yorkni va butun dunyoni qirg'oqdan qaytarishga urinayotganini ko'rdi.
  
  "Men buning uchun Ramzesni o'ldiraman", dedi u.
  
  Kinimaka uning yelkasiga katta panja qo'ydi. "Menga ijozat bering. Men sendan ancha go"zalman, qamoqda o"tirganim yaxshi bo"lardi".
  
  Mur ma'lum bir ekranga ishora qildi. "U yerga qarang, bolalar. Ular bombani zararsizlantirishdi".
  
  Delight u kafe tark Matt Drake ko'rgan Hayden orqali otib & # 233; yuzida yengillik va g"alaba ifodasi bilan. Yig'ilgan jamoa xursand bo'lib, keyin voqealar nazoratdan chiqib keta boshlaganda birdan to'xtab qoldi.
  
  Ko"pgina monitorlarda Xeyden axlat qutilari portlayotganini, avtoulovlar quduq qopqog"i yorilib ketmasligi uchun burilib ketayotganini ko"rdi. U mototsiklchilarni yo'lga chiqib, binolar va derazalarga g'isht shaklidagi narsalarni uloqtirganini ko'rdi. Bir soniyadan keyin yana portlash sodir bo'ldi. U mashina poldan bir necha fut ko"tarilganini, uning ostidan bomba portlaganini, yon tomondan tutun va alanga olayotganini ko"rdi. Grand Central vokzal atrofida qochib ketayotgan yo"lovchilar orasida axlat qutilari yonib ketdi. Maqsad qurbonlar emas, terror edi. Ikkita ko"prikda yong"in sodir bo"lib, shu qadar kuchli tirbandlik yuzaga kelganki, hatto mototsikllar ham ulardan o"ta olmasdi.
  
  Mur baqirib buyruq bera boshlashidan oldin yuzi bir soniya bo'shashib qoldi. Xeyden o'zining kuchli nuqtai nazarini saqlab qolishga harakat qildi va Manoning yelkasiga tegayotganini his qildi.
  
  Biz davom etamiz.
  
  Operatsiya markazida operatsiyalar davom etdi, favqulodda xizmatlar jo'natildi va huquq-tartibot idoralari eng ko'p zarar ko'rgan hududlarga yo'naltirildi. O't o'chirish brigadasi va sapyorlar barcha chegaralardan tashqari jalb qilingan. Mur ko'chalarni patrul qilish uchun vertolyotlardan foydalanishni buyurdi. Macy'sga yana bir kichik qurilma qo'nganida, Xeyden boshqa qarashga chiday olmadi.
  
  U yuz o"girib, butun tajribasidan keyin nima qilish kerakligi haqida ma"lumot izlab, so"nggi yillarda Gavayi va Vashingtonni eslab, diqqatini jamlagan edi... lekin keyin dahshatli ovoz, dahshatli uzoq davom etgan shovqin uning e"tiborini yana nima qilish kerakligiga qaratdi. ekranlar.
  
  "Yo'q!"
  
  
  Yigirma uchinchi bob
  
  
  Xeyden atrofidagi odamlarni yorib o'tib, xonadan yugurib chiqdi. U g'azabdan deyarli o'pirilib, zinadan tushdi va mushtlarini go'sht va suyakning qattiq bo'laklariga mahkam bog'ladi. Kinimaka baqirib ogohlantirdi, lekin Xeyden bunga e'tibor bermadi. U shunday qiladi va dunyo yaxshiroq va xavfsizroq joyga aylanadi.
  
  U maydon ostidan o'tgan yo'lak bo'ylab yurib, nihoyat Ramsesning kamerasiga yetib keldi. Harom hamon kulib turardi, bu ovoz yirtqich hayvonning dahshatli qichqirig'idan boshqa narsa emas edi. Negadir u nima bo'layotganini bilardi. Oldindan rejalashtirish aniq edi, lekin inson farovonligini mutlaqo mensimaslik u osonlikcha hal qila oladigan narsa emas edi.
  
  Xeyden xonasi eshigini ochdi. Qo"riqchi sakrab tushdi va uning buyrug"iga javoban tashqariga o"q uzdi. Xeyden to'g'ri temir panjaralar tomon yurdi.
  
  "Menga nima bo'layotganini ayting. Hozir menga ayting va men sizga yumshoq munosabatda bo'laman."
  
  Ramses kulib yubordi. "Nima bo'lyapti?" U amerikacha aksentni soxtalashtirgan. "Gap shundaki, sizlarni tiz cho'ktirmoqdalar. Siz esa o'sha yerda qolasiz, - kattakon odam bir necha millimetr masofadan Xaydenning ko'zlariga to'g'ridan-to'g'ri qarash uchun engashib qoldi. "Tili osilgan holda. Men aytgan hamma narsani qilyapsan".
  
  Xeyden kamera eshigini ochdi. Ramses bir soniyani ham boy bermay, uning oldiga yugurdi va uni polga tashlamoqchi bo"ldi. Erkakning qo'llari kishanlangan edi, lekin bu uning ulkan massasidan foydalanishiga to'sqinlik qilmadi. Xeyden epchillik bilan chetlab o'tib, uni boshi bilan vertikal temir panjaralardan biriga ag'dardi, bo'ynini zarbadan orqaga tortib oldi. So"ng uning buyragi va umurtqa pog"onasiga qattiq zarba berib, uning ko"nglini ko"tarib, ingrab yubordi.
  
  Endi jinni kulgi yo'q.
  
  Xeyden uni zarb xaltasi kabi ishlatib, tanasi bo'ylab harakatlanib, turli joylarga zarba berdi. Ramzes bo"kirib, orqasiga o"girilgach, u dastlabki uchta zarbani hisobladi - qon oqayotgan burun, ko"kargan jag" va tomog"i. Ramses bo"g"ila boshladi. Kinimaka unga yaqinlashib, biroz ehtiyot bo"lishga undaganida ham Hayden taslim bo"lmadi.
  
  "Mano, ko'rishingni to'xtat," dedi Xeyden unga qarab. "Odamlar u erda o'lmoqda."
  
  Ramzes kulmoqchi bo"ldi, lekin halqumdagi og"riq uni to"xtatdi. Xayden buni quyonning tezkor zarbasi bilan kuzatib bordi. "Endi kuling."
  
  Kinimaka uni sudrab olib ketdi. Xeyden unga o'girildi, lekin keyin shikastlangandek ko'ringan Ramses ikkalasiga ham otildi. U katta odam edi, hatto Kinimakidan ham balandroq, ularning mushak massasi taxminan bir xil edi, ammo Gavayi bir muhim sohada terrorchidan ustun edi.
  
  Jang tajribasi.
  
  Ramses Kinimaka bilan to'qnashib ketdi, so'ng shiddat bilan sakrab o'z kamerasiga qaytib ketdi. "Siz nimadan yaratilgansiz?" - deb g'o'ldiradi u.
  
  "Material sizdan kuchliroq", dedi Kinimaka zarba joyini ishqalab.
  
  "Biz bundan keyin nima bo'lishini bilmoqchimiz", deb turib oldi Hayden Ramzesning orqasidan kamerasiga qaytib. "Biz yadroviy bomba haqida bilmoqchimiz. Bu qayerda? Kim nazorat qiladi? Ularning buyruqlari qanday? Xudo haqi, asl niyatlaringiz nima?"
  
  Ramses tiz cho'kishni istamagani aniq, tik turishga harakat qildi. Har bir tendonda kuchlanish sezildi. Biroq, u nihoyat o'rnidan turgach, boshi egilib qoldi. Xeyden yaralangan ilonga nisbatan ehtiyotkor bo'ldi.
  
  "Siz hech narsa qila olmaysiz. O'zingizning odamingizdan so'rang, Price. U buni allaqachon biladi. U hamma narsani biladi. Nyu-York yonadi, xonim va mening xalqim yonayotgan kullar orasida bizning g'alabamizni raqsga soladi."
  
  Narxi? Xeyden har qadamda xiyonatni ko'rdi. Kimdir yolg'on gapirdi va bu uning g'azabini yanada kuchaytirdi. Erkakning lablaridan tomayotgan zaharga bo"ysunmay, qo"lini Manoga uzatdi.
  
  - Boring, menga svetofor olib keling.
  
  "Xayden..."
  
  "Shunchaki bajargin!" U ortiga o'girildi, har bir teshikdan g'azab chiqib ketdi. "Menga to'pponcha olib keling va keting."
  
  O'tmishda Xeyden sherigini juda zaif deb hisoblagan munosabatlarni buzdi. Ayniqsa, u bir necha oy o'tgach, Qon Qirolining odamlari qo'lida halok bo'lgan Ben Bleyk bilan o'rtoqlashdi. Ben, deb o'yladi u, juda yosh, tajribasiz, biroz etuk emas, lekin Kinimaka bilan birga u endi o'z nuqtai nazarini o'zgartira boshladi . U uni zaif, etishmayotgan va, albatta, qayta qurishga muhtoj deb ko'rdi.
  
  "Men bilan urushma, Mano. Shunchaki bajargin".
  
  Shivirlash, lekin u Gavayilarning qulog'iga juda yaxshi etib keldi. Katta erkak yuzini va his-tuyg'ularini undan yashirgancha qochib ketdi. Xeyden nigohini yana Ramzesga qaratdi.
  
  "Endi siz ham menga o'xshaysiz", dedi u. "Men yana bir shogird oldim."
  
  "Siz o'ylaysiz?" Xeyden uning tizzasini ikkinchisining qorniga urdi, keyin uning tirsagi uning bo'ynining orqa tomoniga shafqatsizlarcha urdi. - Talaba sizni ahmoqona bo"larmidi?
  
  "Qo'llarim bo'sh bo'lsa..."
  
  "Haqiqatanmi?" Xeyden g'azabdan ko'r edi. "Keling, nima qila olishingizni ko'raylik, shundaymi?"
  
  U Ramzesning kishaniga qo"l cho"zganida Kinimaka qaytib keldi, siqilgan mushtiga sigaretsimon to"pponcha mahkam yopishdi. U uning niyatini tushundi va orqaga chekindi.
  
  "Nima?" - qichqirdi u.
  
  "Siz qilishingiz kerak bo'lgan narsani qilasiz."
  
  Xeyden odamni la'natladi, so'ng Ramsesning yuziga qattiqroq so'kindi va uni sindira olmaganidan juda hafsalasi pir bo'ldi.
  
  Uning g'azabini past va xotirjam ovoz o'tkazib yubordi: Ammo, ehtimol u sizga bir maslahat bergandir.
  
  Balkim.
  
  Xeyden Ramzeni karavotiga yiqilguncha turtib yubordi, uning boshida yangi fikr paydo bo'ldi. Ha, ehtimol, yo'l bor. Kinimakaga yalt etib qarab, u kameradan chiqdi, uni qulfladi va keyin tashqi eshik tomon yo"l oldi.
  
  "Yuqorida biron bir yangi narsa bo'lyaptimi?"
  
  "Axlat bombalari ko'proq, ammo hozir ular kamroq. Boshqa mototsiklchi, lekin ular uni ushlab qolishdi.
  
  Haydenning fikrlash jarayoni aniqroq bo'ldi. U koridorga chiqdi va keyin boshqa eshik tomon yurdi. U to'xtamay, Robert Prays Ramsesning kamerasidan kelayotgan shovqinni eshitgan bo'lishiga ishonch hosil qilib, olomon orasidan o'tib ketdi. Uning ko'zlariga qarab, shunday bo'lganini aytdi.
  
  "Men hech narsani bilmayman", dedi u. "Iltimos, menga ishoning. Agar u sizga yadroviy bomba haqida biror narsani, biron narsani bilaman, deb aytgan bo'lsa, u yolg'on gapiradi."
  
  Xeyden qo'llarini cho'zuvchi miltiqqa cho'zdi. "Kimga ishonish kerak? Jinni terrorist yoki xoin siyosatchi. Haqiqatan ham, keling, taser bizga nima deyishini ko'raylik.
  
  "Yo'q!" Narx ikki qo"lini ko"tardi.
  
  Hayden nishonga oldi. "Siz Nyu-Yorkda nima bo'layotganini bilmasligingiz mumkin, Robert, shuning uchun men sizga hamma narsani aytib beraman. Faqat bir marta. Terrorchi hujayralar yadro qurolini nazorat qiladi, biz ularni har qanday vaqtda portlatishga qodir deb hisoblaymiz. Endi aqldan ozgan Pythian haqiqatan ham vaziyatni nazorat qiladi deb o'ylaydi. Manxetten bo'ylab kichik portlashlar sodir bo'ladi. Markaziy vokzalga bombalar o'rnatildi. Va, Robert, bu oxiri emas."
  
  Sobiq davlat kotibi bir og'iz so'z aytolmadi, hovliqib qoldi. O'zining yangi ravshanligida Hayden haqiqatni gapirayotganiga deyarli amin edi. Ammo bu birgina shubha bo'lagi qoldi va uni kichkina boladek qiynab qo'ydi.
  
  Bu odam muvaffaqiyatli siyosatchi edi.
  
  U o'q uzdi. U yon tomonga o'q uzdi, odamni bir dyuymga qoldirdi. Narx etiklarida titray boshladi.
  
  "Keyingi zarba kamar ostida bo'ladi", deb va'da berdi Xeyden.
  
  Keyin Prays yig"lab yuborganida, Mano ingrab yuborganida va u Ramzesning iblisona kulgisini eslaganida, u Manxettenda bo"lgan dahshat haqida o"ylaganida, Jeopardyning yuragidagi uning hamkasblari haqida o"ylaganida, bu shunday edi. Xayden Jey buzilgan.
  
  Boshqa yo'q. Men bunga boshqa daqiqa chidamayman.
  
  U Priceni ushlab, uni devorga uloqtirdi, zarbaning kuchi uning tizzasiga yiqilib tushishiga sabab bo'ldi. Kinimaka uni ko'tarib, unga savol nazari bilan qaradi.
  
  "Shunchaki yo'limdan ket."
  
  U Praysni yana, bu safar tashqi eshikka tashladi. U chiyillagancha orqaga sakrab tushdi va yiqildi, keyin u yana uni ushlab, koridorga va Ramzesning kamerasi tomon olib bordi. Prays terrorchining kamerasiga qamalganini ko'rgach, u xirillab, qichqira boshladi. Xeyden uni oldinga surdi.
  
  "Iltimos, iltimos, buni qilolmaysiz."
  
  "Aslida", dedi Kinimaka. "Bu biz qila oladigan narsadir."
  
  "Yo'q!"
  
  Xeyden Praysni panjaralar ustiga tashladi va kamerani ochdi. Ramzes qimirlamadi, hamon karavotida o'tirar va yopiq qovoqlari ostida nima bo'layotganini ko'rar edi. Kinimaka Glokni chiqarib, Xeyden ularning rishtalarini yechayotganda ikkalasini ham nishonga oldi.
  
  "Bir imkoniyat", dedi u. "Bir qamoqxona kamerasi. Ikki kishi. Meni suhbatga qo'ng'iroq qilgan birinchi odam o'zini yaxshi his qiladi. Sen tushunasan?"
  
  Narx yarim yegan buzoqdek shishib ketdi. Ramses hamon qimirlamadi. Xayden uchun uni ko'rish asabiylashdi. Undagi keskin o'zgarish bema'ni edi. U ketib, kamerani qulfladi va ikkala erkakni birga qoldirdi, chunki uning telefoni jiringlay boshladi va liniyada Agent Murning ovozi keldi.
  
  "Bu yerga kel, Jey. Siz buni ko'rishingiz kerak."
  
  "Nima bu?" U Kinimaka bilan yugurib, ularning soyalarini kamera bloklaridan quvib, zinadan yuqoriga ko'tarildi.
  
  "Ko'proq bombalar", dedi u afsus bilan. "Men hammani tartibsizlikni tozalashga yubordim. Va bu oxirgi talab biz kutgandek emas. Oh, sizning odamingiz Dahl to'rtinchi kamerada etakchiga ega. U hozir uni ta"qib qilmoqda".
  
  - Yo"lga tushamiz! Hayden stansiya binosi tomon yugurdi.
  
  
  Yigirma to'rtinchi bob
  
  
  Dahl o'zini yo'lovchi o'rindig'iga tashladi va Smitga haydashga ruxsat berdi; Kenzi, Loren va Yorgi orqa o'rindiqlarga qaytishdi. Ular vokzalga qaytib ketayotganlarida ham, Drake Grand Central stantsiyasiga hujum qilgani haqida xabarlar bor edi, lekin u boshqa hech narsa eshitmadi. Mur hozirgina ma'lumot beruvchidan yana bir maslahat oldi - Markaziy Park yaqinidagi hashamatli ko'p qavatli uydan to'rtinchi terroristik yacheyka faoliyat ko'rsatayotgan edi va Dahl bu haqda o'ylab ko'rganida, bu hujayralarning ba'zilari boshqalardan farqli ravishda moliyalashtirilganligi aniq bo'ldi - bu ularga olomon bilan aralashib ketishga yordam berdi - lekin Dahl qanday qilib bir guruh odamlar ma'lum bir jamiyatda ularning miyalarini yuvish haqidagi ta'limotlarini eslamasdan osongina yashashlari mumkinligi haqida hayron bo'ldi. Miyani yuvish o'ziga xos san'at edi va u odatdagi terrorchi buni hali o'zlashtirganiga shubha qildi.
  
  Bunchalik sodda bo'lmang.
  
  Murning agentlari bu maslahatlarni olish uchun shunchaki ta'sir qilishdan ko'ra ko'proq xavf tug'dirdilar. Bu kunning aks-sadolari cheksiz aks-sado berardi va u Vatan hamma narsa qanday barbod bo'lishini bilishiga umid qildi. Agar bugun maxfiy agent kuyib ketgan bo'lsa, uning muammolari endigina boshlangan edi.
  
  Har doim chorrahalarda hukmronlik qiladigan yo'l politsiyasi katta va, ehtimol, engib bo'lmaydigan muammolarga duch kelgan transportni filtrlash uchun qo'llaridan kelganicha harakat qilishdi, ammo ongli ravishda tez yordam vositalariga ustunlik berish kerak edi. Dahl bir nechta kichik tomosha maydonchalarini ko'rdi - deyarli mini olcha yig'uvchilarga o'xshab - bu erda politsiya xodimlari o'z hamkasblarini yuqoriroq nuqtadan boshqarayotgan edi va ular o'tishga ruxsat berilganda, u bosh irg'ab minnatdorchilik bildirdi.
  
  Dahl mashinaning GPS-ni tekshirdi. "Sakkiz daqiqa", dedi u. "Biz tayyormiz?"
  
  "Tayyor", butun jamoa qaytib keldi.
  
  "Loren, Yorgi, bu safar mashinada qoling. Biz endi sizni xavf ostiga qo'ya olmaymiz."
  
  "Men kelaman", dedi Loren. "Sizga yordam kerak."
  
  Dahl erto'la va maxsus kuchlar rahbarining o'limi tasvirlarini chiqarib yubordi. "Biz keraksiz hayotni xavf ostiga qo'ya olmaymiz. Lauren, Yorgi, siz turli sohalarda o'z qadringiz bor. Faqat tashqi ko'rinishga e'tibor bering. U erda bizga ham ko'zlar kerak."
  
  "Sizga mening mahoratim kerak bo'lishi mumkin", dedi Yorgi.
  
  - Balkonga sakrab tushishimizga shubha qilaman, Yorgi. Yoki drenaj quvurlari yordamida. Shunchaki..." U xo"rsindi. "Iltimos, men so'raganimni bajaring va qonli ko'rinishga qarang. Meni buni buyurtmaga aylantirishga majburlamang."
  
  Noqulay sukunat hukm surdi. Jamoaning har bir a'zosi avvalgi hujum voqealarini butunlay boshqacha qabul qildi, ammo bularning barchasi yarim soat oldin sodir bo'lganligi sababli, ko'pchilik hali ham hayratda edi. Kuzatishlar cheksiz edi - ular portlashga qanchalik yaqin edi. Qanday qilib bir odam ularning hayotini saqlab qolish uchun o'zini fidokorona qurbon qildi. Bu terrorchilar hayotning barcha shakllariga qanchalik arzon munosabatda bo'lishdi.
  
  Dahl o'sha eski arraga qaytdi - qanday qilib kattalar yosh bolaga bunday nafratli xususiyatlarni singdirishi mumkin? Eng begunoh aql? Voyaga etgan, mas'uliyatli odam bunday mo'rt ongni chalg'itish, istiqbolli hayot yo'nalishini abadiy o'zgartirish to'g'ri ekanligiga qanday ishonadi? Uning o"rniga... nima?... nafrat, o"zgarmaslik, fanatizm.
  
  Qanday qarashimizdan qat'iy nazar, dinga bo'lgan qarashlarimiz qanday bo'lishidan qat'iy nazar, - deb o'yladi Dal, haqiqatan ham iblis bizning oramizda yuradi.
  
  Ular ko"p qavatli binoga yaqinlashganda Smit tormozni bosdi. Tayyor bo"lish va mashinadan tushish uchun bir necha soniya kerak bo"ldi va ularning hammasi yo"lakda himoyasiz qoldi. Dahl to'rtinchi hujayraning deyarli ichida ekanligini va ular qanchalik qobiliyatli ekanligini bilib, o'zini bezovta qildi. Uning nigohi Loren va Yorgiga tushdi.
  
  "Nima qilyapsan? Qaytib mashinaga o"tir".
  
  Ular eshik oldiga borib, guvohnomalarini ko"rsatishdi va to"rtinchi qavatdagi ikkita xonadon haqida so"rashdi. Ikkalasi ham o'zlarini saqlaydigan va doimo xushmuomala bo'lgan yosh er-xotinga tegishli edi. Darvozabon ikkala er-xotinni ham birga ko'rmagan edi, lekin ha, kvartiralardan biriga doimiy tashrif buyuruvchilar kelardi. U bu qandaydir ijtimoiy oqshom deb o'yladi, lekin keyin unga juda qiziquvchanligi uchun pul to'lanmadi.
  
  Dahl uni ohista chetga surib, zina tomon yo'l oldi. Eshikchi ularga kalit kerakmi, deb so'radi.
  
  Dahl ohista jilmayib qo'ydi. "Bu kerak bo'lmaydi."
  
  To'rt qavatni osongina engib o'tishdi, keyin uchta askar ehtiyotkorlik bilan yo'lak bo'ylab yurishdi. Dal to'g'ri kvartira raqami paydo bo'lganini ko'rgach, uning uyali telefoni titray boshladi.
  
  "Nima?" Smit va Kenzi o'zlarining atrofini qoplagan holda kutishdi.
  
  Murning charchagan ovozi Dalning boshini to'ldirdi. "Maʼlumotlar yolgʻon. Ba'zi ma'lumot beruvchilar bir oz qasos olish uchun noto'g'ri odamlarni tuzatadi. Kechirasiz, men endigina bildim."
  
  - Yolg'on, - nafas chiqardi Dal. "Hazillashyapsanmi? Biz HKlar bilan ularning la'nat eshigi oldida turdik."
  
  "Keyin keting. Axborotchi ayollardan birini yaxshi ko'radi. Nima bo"lmasin, yo"lga qayt, Dal. Quyidagi ma'lumotlar qizg'in."
  
  Shved la'natladi va o'z jamoasini qaytarib chaqirdi, qurollarini yashirdi, so'ng hayratda qolgan darvozabon yonidan shoshilib o'tdi. Dahl to'rtinchi qavatga ko'tarilishdan oldin eshik qo'riqchisidan tinchgina evakuatsiya qilishni so'rashni o'ylab ko'rdi - u erda nima bo'lishi mumkinligini bilib - va endi uning uchi firibgar ekanligini bilib, aholi qanday munosabatda bo'lishi mumkinligi haqida hayron bo'ldi.
  
  Qiziqarli ijtimoiy savol. Politsiya terrorchilarni qidirayotgan paytda uyidan haydab yuborilganidan qanday odam shikoyat qiladi... agar bu qidiruv yolg"onga asoslangan bo"lsa?
  
  Dahl yelka qisdi. Mur hali o'zining axlatlar ro'yxatida emas edi, lekin odam toshloq yerlarda teeter edi. "Bu keyingi maslahat ishlaydi, to'g'rimi?" U hali ham ochiq chiziqda gapirdi.
  
  "Shunday bo'lishi kerak. Uchinchi kameraga teggan o'sha yigit. Tayms maydoniga yetib boring va tezroq.
  
  "Tayms maydoni tahdid ostidami? Qaysi xavfsizlik kuchlari allaqachon mavjud?"
  
  "Ularning hammasi".
  
  "Yaxshi, bizda o'n daqiqa qoldi."
  
  "Beshta bo'lsin."
  
  Smit jin kabi haydab, burchaklarni kesib, noto'g'ri qo'yilgan mashinalar orasidan siqib, hatto cho'tkasi bilan yurdi. Ular mashinani 50-ko"chada tashlab, Tayms-skverdan tezlik bilan ketayotgan olomonga, M&M's Worldning quvnoq do"konlariga, Hershey's Chocolate World va hatto ko"cha burchagidagi Starbucksga qarshi yugurishdi, endi yaqinlashib kelayotgan tahdid ostida. Odam o"lchamidagi ulkan bilbordlar ko"chani minglab rang-barang tasvirlar bilan yoritib turardi, ularning har biri diqqatga sazovor bo"lib, jonli, tebranish jangida qatnashardi. Ekipaj iskala o'rmonini tortib oldi, chunki deyarli barcha boshqa do'konlar qandaydir ta'mirdan o'tayotganga o'xshardi. Dal Lauren va Yorgi xavfsizligini ta'minlash yo'lini o'ylab ko'rishga harakat qildi, ammo sayohat va qochish buni deyarli imkonsiz qildi. Xohlaysizmi, yo'qmi, ularning hammasi askarlar edi, jamoa ularning mavjudligi bilan kuchaydi.
  
  Oldinda politsiya maydon atrofini o'rab turgan edi. Nyu-Yorkliklar ishonchsizlik bilan qarashdi va mehmonlarga mehmonxonalariga qaytishni aytishdi.
  
  "Bu shunchaki ehtiyot chorasi, xonim", - dedi Dahl uniformali politsiyachilardan biri.
  
  Va keyin dunyo yana do'zaxga aylandi. To'rt sayyoh, Levis va Bubba Gump atrofida deraza oynasida xarid qilishdi, ryukzaklarini tashlab, ichkarini vayron qilishdi va avtomat qurollarini tortib olishdi. Dahl ko'chadagi kiosk orqasiga o'rnashib, o'zi qurolini yechdi.
  
  Tayms maydonida o'q ovozlari yangradi. Buzilgan derazalar va bilbordlar qum bilan qoplangan, vayron qilingan, chunki ularning aksariyati hozirda dunyodagi eng katta ekranlar va kapitalizmning timsoli edi. Piyodalar yo"lagiga minomyot yog"di. Qolganlar va xavfsizlik kuchlari yashirinishga yugurdi. Dahl boshini tashqariga chiqarib, javob qaytardi; uning o'qlari nishonga olinmadi, lekin terrorchilarni baland ovozda la'natlashga va o'z niqoblarini qidirishga majbur qildi.
  
  Bu safar to'g'ridan-to'g'ri sizga, - o'yladi Dahl ma'yus mamnuniyat bilan. Sizdan umid yo'q.
  
  Dahl qafasning to'xtab turgan taksi orqasiga sho'ng'iyotganini ko'rdi va yaqin atrofda tashlab ketilgan avtobusni payqadi. U ilgari hech qachon Tayms maydonida bo'lmagan va uni faqat televizorda ko'rgan edi, lekin piyodalar uchun qulay bo'lgan bunday bo'sh joyni ko'rish asabiylashdi. Hujayra a'zolari odamlarning do'konlar va ofis binolari ichida harakatlanayotganini ko'rganlarida yana o'qlar yangradi. Dahl jimgina ko'chaga chiqdi.
  
  Avtobus orqasida va uzoq yo'lak bo'ylab boshqa xavfsizlik kuchlari o'z pozitsiyalarini egallab olishgan. Ko'proq SWAT qo'shinlari, qora libosli agentlar va NYPD politsiyasi sokin, xoreografik ritmda manevr qilishdi. Dahl ularni safga tizish uchun ishora qildi. Bu erda belgi sifatida o'tkazilgan narsa aniq tarjima qilinmadi, chunki hech kim aqldan ozgan shvedga zarracha e'tibor bermadi.
  
  "Biz bu uch-to'rt harfli mushuklarni kutamizmi yoki biz bu ahmoqlarni kuydiramizmi?" Kensi uning biqiniga ishqaladi.
  
  Dahl amerikalik agentlardan yuz o'girdi. "Menga sizning rang-barang atamalaringiz juda yoqadi", dedi u avtobus soyasiga kirib. "Ammo iqtisodiy jihatdan."
  
  "Demak, siz meni hozir bu erda xohlaysiz. Tushunaman."
  
  "Men buni aytmadim".
  
  Smit yerga yoyilib, mashinalar ostiga tikildi. "Men oyoqlarni ko'raman."
  
  "Bu terrorchilarning oyoqlari ekanligiga ishonchingiz komilmi?" - so"radi Dahl.
  
  "Men shunday deb o'ylayman, lekin ular aniq belgilab qo'yilganidek emas."
  
  "Ular tez orada kelishadi", deb Kenzi miltig'ini xuddi o'zi xohlagan qilichdek ko'tardi va ulkan avtobus g'ildiraklaridan birining orqasida turdi. Jamoa bitta umumiy nafas oldi.
  
  Dahl tashqariga qaradi. "Men haqiqatan ham o'sha vaqtga ishonaman."
  
  Kenzi birinchi bo"lib avtobusning orqa qismini aylanib, sariq taksiga hujum qildi. Pulemyot ovozi eshitildi, lekin u derazalar, avtobus bekatlari va terrorchilarning fikriga ko'ra himoyasiz odamlar yashirinishi mumkin bo'lgan boshqa joylarga qaratildi. Dahl o'zining baxtli yulduzlariga hech qanday kuzatuv o'rnatilmagani uchun minnatdorchilik bildirdi, chunki ular hujayrani yo'q qilishda tezlik ularning ittifoqchisi ekanligini bilib, bu granatalarga o'tishdan oldin yoki undan ham yomonroq bo'lishi kerak edi. U va Kensi taksi atrofida aylanib, to'rt kishiga qarab turishdi, ular hayratlanarli darajada tez javob berishdi. Ular qurollarini silkitish o"rniga, shunchaki hujum qilib, Dahl va Kenziga urib, yerga yiqitishdi. Jasadlar yo'l bo'ylab cho'zilgan. Dahl pastga tushayotgan mushtni ushlab oldi va uning bo'g'imlari asfaltga qattiq tegib ketganini eshitib, uni og'dirdi. Biroq, ikkinchi qo'l pastga tushdi, bu safar miltiqning qo'ng'iri ko'tarildi. Dahl uni tuzoqqa tushira olmadi va qaray olmadi, shuning uchun u o'zi uchun mavjud bo'lgan yagona harakatga qaytdi.
  
  U peshonasini pastga tushirdi va zarbani bosh suyagiga oldi.
  
  Ko'zlari oldida qora rang g'ijimladi, og'riq asabdan asabga o'tdi, ammo shved bularning hech biriga uning ishiga xalaqit berishiga yo'l qo'ymadi. Qurol tegib, keyin orqaga chekindi, himoyasiz. Dahl uni ushlab, uni ushlab turgan odamga tortdi. Yuzining ikki tomoniga qon oqardi. Erkak mushtini yana ko'tardi, bu safar biroz qo'rqoqroq va Dahl uni o'z mushti bilan ushlab, siqib chiqara boshladi.
  
  Uning borlig'ining har bir tolasi, har bir bo'g'imning har bir tomirlari tarang.
  
  Suyaklar shoxlarni sindirgandek sindi. Terrorchi qichqirdi va qo'lini tortib olmoqchi bo'ldi, ammo Dahl bu haqda eshitishni xohlamadi. Ular bu kamerani o'chirib qo'yishlari kerak edi. Tez. U yanada qattiqroq qisib, mushtidagi haddan tashqari og'riq bilan erkakning diqqatini butunlay so'rib olishiga ishonch hosil qildi va Glockni chiqarib oldi.
  
  Bir kishi o'ldirilgan.
  
  Terrorchining ko"zlari chaqnaguncha quroldan uchta o"q otilgan. Dahl uni bir chetga uloqtirdi, so'ng qasos oluvchi farishtadek o'rnidan turdi, bosh suyagidan qon to'kilib, qat'iyatli nigoh uning yuzlarini buzdi.
  
  Kenzi katta odam bilan jang qilardi, ularning qurollari tanalari orasiga tiqilib qolgan va yuzlari bir-biriga yaqinlashib qolgan edi. Smit uchinchi o'rinda tushib, bolani tiz cho'kishga majbur qildi, u deyarli mukammal, aniq g'azab bilan zarba berdi. Yakuniy terrorchi Lorendan ustun keldi va uni yerga yiqitdi va nishonga olmoqchi bo'lganida Yorgi o'zini bochka oldiga tashladi.
  
  Dahl nafas oldi.
  
  Qurol otildi. Yorgi yiqilib tushdi, zirhlari urib ketdi. Shunda Dahl vaziyat uni birinchi o'qiganidan biroz farq qilganini ko'rdi. Yorgi o'q oldida sport bilan sakrab o'tmadi, u butun vujudi bilan terrorchining o'q otgan qo'liga urdi.
  
  Turli, lekin hali ham samarali.
  
  Dahl rossiyalikning yordamiga shoshilib, jangarini chap qo"li ostiga urib, oyoqlarini yerdan ko"targan. Shved muskullarini chayqab, yukini norozilikdan tug'ilgan shafqatsizlik bilan ko'tarib, tezlik va tezlikni yaratdi. Uch fut, keyin olti va terrorchi tezda orqaga tashlandi, chunki u nihoyat boshini Hard Rock Cafe menyu taxtasiga urdi. Dahlning aqldan ozgan impulsi raqibining bosh suyagini yorib, go'shtini yirtib yuborganida, plastmassa yorilib, qonga botgan. Kinimakaga bu yoqmagan bo"lishi mumkin, ammo shved terrorchini zararsizlantirish uchun Amerika ikonasidan foydalangan.
  
  Karma.
  
  Dahl yana aylanib ketdi, endi uning quloqlari va iyagidan qon oqmoqda. Kenzi va uning raqibi hali ham o'lik jangda edi, lekin Smit bir necha otish bilan o'zi va askar o'rtasidagi bo'shliqni yopishga muvaffaq bo'ldi. Oxirgi burilishda u qurolini aylanib o'tish uchun kurashdi, omadli keldi va o'tkir uchi to'g'ri Smitga qaratildi.
  
  Dahl baqirdi, oldinga shoshildi, lekin u zarbadan hech narsa qila olmadi. Ko"z ochib yumguncha terrorchi o"q uzdi va hujumchi Smit o"q oldi, bu esa uni yo"lda to"xtatib, tizzasiga cho"kdi.
  
  Men uning peshonasini keyingi otishma chizig'iga yaqinlashtiraman.
  
  Terrorchi qo'lni bosdi, ammo o'sha paytda Dahl paydo bo'ldi - qaynayotgan, harakatlanuvchi tog' - va terroristni o'zi bilan devor orasiga mahkamladi. Suyaklar sinib, bir-biriga tegdi, qon otilib chiqdi, miltiq gurillatib yon tomonga uchdi. Qo'rqib ketgan Dahl Smit tomon yurganida, u g'azablangan askarning baland ovozda so'kinayotganini ko'rdi va eshitdi.
  
  Keyin u yaxshi.
  
  Kevlar kamzuli tomonidan qutqarilgan Smit hali ham yaqin masofadan o'qqa tutildi va kontuziyadan deyarli o'lishi mumkin edi, ammo ularning yangi avangard zirhlari zarbani yumshatdi. Dahl yuzini artdi, endi maxsus kuchlar guruhining yaqinlashayotganini payqab qoldi.
  
  Kensi raqibi bilan u yoqdan-bu yo'lda jang qildi, kattaroq odam uning chaqqonligi va haqiqiy mushaklariga mos kelish uchun kurashdi. Dahl yuzida xira tabassum bilan orqaga qadam tashladi.
  
  Maxsus kuchlardan biri yugurib keldi. "U yordamga muhtojmi?"
  
  "Yo'q, u shunchaki aldayapti. Uni tinch qo'ying".
  
  Kensi ko'z qiri bilan almashishni ushladi va allaqachon siqilgan tishlarini g'ijirladi. Ikkalasi ham teng ekanligi aniq edi, lekin shved uni sinab ko'rdi, uning jamoaga va hatto o'ziga bo'lgan sadoqatini baholadi. U munosib edimi?
  
  U qurolni ushlab, so"ng qo"yib yubordi, chunki raqibi orqaga siltanib, tizzasini qovurg"alariga, tirsagini burniga tegib muvozanatni yo"qotdi. Uning navbatdagi zarbasi bilagiga urildi, keyin esa yashin tezligida ushlab oldi. Erkak qiynalib, ingrab turganida, u bilagini qattiq orqaga bukdi, chertish ovozini eshitdi va miltiq polga qulaganini ko"rdi. U hamon kurashib, pichoqni chiqarib, ko"kragiga sanchardi. Kensi hammasini siqdi, pichoq qovurg'alari ustidagi go'shtni kesib o'tganini his qildi va atrofida aylanib, uni o'zi bilan tortdi. Pichoq ikkinchi zarba uchun orqaga qaytdi, lekin bu safar u tayyor edi. U olib tashlangan qo'lni ushlab, uning tagida aylanib, uni erkakning orqasiga burab qo'ydi. U shafqatsizlarcha bosdi, u ham sindirib, terroristni yordamsiz qoldirdi. U tezda uning kamaridan ikkita granatani yulib oldi, so"ng ulardan birini shimining old qismiga va bokschining kaltasiga soldi.
  
  Dahl tomosha qilib, qichqiriq uning tomog'ini yirtib tashlayotganini ko'rdi. "Yo'q!"
  
  Kenzining barmoqlari hujumchini bo'shatdi.
  
  "Biz buni qilmaymiz, siz ..."
  
  "Endi nima qilmoqchisiz", - deb pichirladi Kenzi, - qo'llari singan va hamma narsa? Endi hech kimni xafa qilmaysiz, ahmoq?
  
  Dal ushlab turishni yoki qochishni, yugurishni yoki sho'ng'ishni, Kenzini ushlab yoki sakrashni bilmas edi. Oxir-oqibat, soniyalar o'tib ketdi va Smitning ayniqsa qisqa sug'urtasidan boshqa hech narsa portlamadi.
  
  "Hazillashyapsanmi?" - deb baqirdi u. "Bu nimasi-"
  
  "Soxta," Kenzi hujumchini Dahlning qonayotgan boshiga tashladi. "Men bu mukammal burgut ko'zlari muammoni payqagan deb o'yladim."
  
  "Men buni qilmadim." Shved chuqur nafas oldi. "Jin ursin, Kenz, siz jahon darajasidagi aqldan ozgan ayolsiz."
  
  "Menga katanamni qaytarib bering. Bu meni doim tinchlantiradi".
  
  "Albatta. Garov o'ynayman,"
  
  - Va siz buni aytasiz, aqldan ozgan shved.
  
  Dahl boshini egdi. teging. Ammo jin ursin, men o"z tengdoshimni uchratdim deb o"ylayman.
  
  Bu vaqtga kelib, SWAT guruhlari va yig'ilgan agentlar ular orasida Tayms-skver atrofidagi hududlarni himoya qilishdi. Jamoa qayta yig'ildi va nafas olish uchun bir necha daqiqa vaqt oldi.
  
  "To'rt hujayra pastga," dedi Loren. "Faqat bittasi qoldi."
  
  "Biz o'ylaymiz", dedi Dahl. "O'zingdan oldinga chiqmaganing ma'qul. Va unutmangki, bu oxirgi palata Marshni xavfsiz saqlaydi va ehtimol nazorat qiladi..." U "yadro bombasi" so"zini baland ovozda aytmadi. Bu yerda emas. Bu Manxettenning yuragi edi. Atrofga qanday parabolik mikrofonlar tarqalishi mumkinligini kim bilardi?
  
  "Ajoyib ish, bolalar", dedi u oddiygina. "Bu dahshatli kun deyarli tugadi."
  
  Lekin, aslida, endigina boshlandi.
  
  
  Yigirma beshinchi bob
  
  
  Julian Marsh, shubhasiz, u dunyodagi eng baxtli odam ekanligiga ishongan. Uning ro"parasida o"rnatilgan, bog"lab qo"yilgan yadro quroli qo"l tekkizadigan, o"ynasa bo"ladigan darajada yaqin yotardi. Uning chap tomonida ilohiy, go'zal ayol jingalak bo'lib, u bilan o'ynashi mumkin edi. Va u, albatta, u bilan o'ynadi, garchi ma'lum bir hudud barcha e'tibordan ozgina og'riy boshlagan bo'lsa ham. Balki o'sha ko'pirtirilgan qaymoqdan ozgina...
  
  Ammo oldingi va eng muhim fikrlash poyezdini davom ettirar ekan, deraza yonida passiv terrorchi yacheyka o"tirar va u yana o"z xohishiga ko"ra u bilan o"ynadi. Va keyin Amerika hukumati butun shahar bo'ylab dumlarini quvib, qo'rqib, o'ynashdan ko'r bo'lib yugurdi ...
  
  - Julian? Zoe chap qulog'idan atigi bir tuk kengligida nafas olayotgan edi. "Yana janubga borishimni xohlaysizmi?"
  
  "Albatta, lekin o'tgan safargidek haromni nafas olma. Unga bir oz dam bering, maylimi?
  
  "Oh, albatta".
  
  Mart unga dam olishiga imkon bering va keyin nima bo'lishini o'ylab ko'ring. Yarim tong bo'lgan va muddatlar yaqinlashib qolgan edi. Yana bir martalik qo"l telefonini ochib, shoshilinch talablar bilan vataniga qo"ng"iroq qilish vaqti keldi. Albatta, u hech bo'lmaganda besh yuz million almashish bilan haqiqiy "yashirish" bo'lmasligini bilar edi, lekin printsip bir xil edi va shunga o'xshash tarzda amalga oshirilishi mumkin edi. Mart gunoh va qonunbuzarlik xudolariga minnatdorchilik bildirdi. Bu yigitlar siz tomonda ekan, nimaga erishib bo'lmadi?
  
  Barcha yaxshi orzular singari, bu tush ham oxir-oqibat tugaydi, lekin Marsh u davom etguncha undan zavq olishga qaror qildi.
  
  Zoyning boshini silab, so"ng o"rnidan turdi va oyoq kiyimining bog"ichlaridan birini yechib, deraza oldiga bordi. Ikki fikrda ko'pincha ikki xil nuqtai nazar bor edi, lekin Marshning ikkala shaxsiyati ham stsenariyga sodiq edi. Qanday qilib ulardan birontasi yutqazishi mumkin? U Zoening prezervativlaridan birini tortib oldi va endi uni qo'liga o'tkazmoqchi bo'ldi. Nihoyat taslim bo"lib, ikki barmog"i bilan o"zini tutdi. Jahannam, bu hali ham uning ichki g'ayrioddiyligini qondirdi.
  
  Marsh zaxira bog"ichni nima qilishni o"ylab turganida, kamera boshlig"i o"rnidan turdi va unga bemaza tabassum bilan tikildi. Bu Alligator edi yoki Marshning shaxsiy nomi bilan - Alligator - va u jim va aniq sekin bo'lsa-da, unda haqiqiy xavf hissi bor edi. Marsh, ehtimol, yelek kiyganlardan biri ekanligini aytdi. Piyon. Uzoq muddatli siyish bilan bir xil iste'mol qilinadigan narsa. Marsh baland ovozda kulib, alligator bilan ko'z aloqasini to'g'ri vaqtda buzdi.
  
  Zoe uning izidan ergashib, derazadan tashqariga qaradi.
  
  "Ko'radigan hech narsa yo'q", dedi Marsh. "Shunday qilib, siz insoniyat bitlarini o'rganishni yoqtirmaysiz."
  
  "Oh, ular ba'zida kulgili bo'lishi mumkin."
  
  Mart o'zining shlyapasini qidirdi, burchak ostida kiyishni yaxshi ko'radi. Albatta, u Nyu-Yorkka kelishidan oldin ham yo'qolgan edi. O'tgan hafta uning uchun xira o'tdi. Alligator yaqinlashdi va xushmuomalalik bilan unga biror narsa kerakmi, deb so'radi.
  
  "Hozir emas. Ammo men tez orada ularga qo"ng"iroq qilaman va pul o"tkazish bo"yicha tafsilotlarni beraman".
  
  "Siz buni qilasizmi?"
  
  "Ha. Men sizlarga marshrutni bermadimmi?" Savol ritorik edi.
  
  "Oh, bu ahmoqlik. Men uni chivin sifatida ishlatganman ".
  
  Marsh g'ayrioddiy, aqldan ozgan va qonga bo'lgan ishtiyoq bilan harakat qilgan bo'lishi mumkin, ammo uning kichik qismi ham aqlli, hisob-kitobli va to'liq mashg'ul edi. Shuning uchun u Meksika tunnellaridan o'tganidek, tirik qoldi. Biroz vaqt o'tgach, u Alligator va vaziyatni noto'g'ri baholaganini tushundi. U bu erda asosiy emas edi - ular edi.
  
  Va bir zum juda kech edi.
  
  Marsh qurol, pichoq va foydalanilmagan to'pponchani qayerda qoldirganini aniq bilib, Alligatorga hujum qildi. Muvaffaqiyatni kutgan holda, Gator zarbalarni to'sib qo'yib, o'z zarbalaridan birini qaytarganida hayron bo'ldi. Mart og'riqni e'tiborsiz qoldirib, xotirjamlik bilan qabul qildi va yana urinib ko'rdi. U Zoeyning unga tikilib turganini bilar, nega dangasa kaltak unga yordam berishga shoshilmaganiga hayron edi.
  
  Alligator yana zarbasini bemalol qaytardi. Shunda Marsh orqasidan shovqin-suronni eshitdi - kvartira eshigining ochilish ovozi. U orqasiga sakrab tushdi, alligator ruxsat berganidan hayron bo"ldi va ortiga o"girildi.
  
  Uning tomog'idan hayratdan bir nafas chiqdi.
  
  Kvartiraga hammasi qora kiyingan, sumka ko"targan, tovuqxonadagi tulkilardek g"azablangan sakkiz kishi kirdi. Marsh tikilib qaradi va keyin Gatorga o'girildi, uning ko'zlari hozir ham ko'rgan narsalariga unchalik ishonmas edi.
  
  "Nima bo'lyapti?"
  
  "Nima? Tikilgan kostyumlar kiygan boylar o'z urushlarini moliyalashtirganda, biz hammamiz jim o'tiramiz deb o'yladingizmi? Senga yangiligim bor, katta odam. Biz sizni boshqa kutmaymiz. Biz o'z mablag'imizni o'zimiz moliyalashtiramiz."
  
  Mart yuziga qo'sh zarbadan gandiraklab qoldi. Orqaga yiqilayotib, Zoe uni ushlab turishini kutgancha uni ushlab oldi va u turmadi, ikkalasi ham polga qulashdi. Buning zarbasi uning tanasini haddan tashqari ishg'ol qildi, uning ter bezlari va asab tugunlari haddan tashqari ko'tarildi va bir ko'z burchagida bezovta qiluvchi tic boshlandi. Uni o'g'illigidagi yomon eski kunlarga qaytardi va hech kim unga ahamiyat bermadi.
  
  Alligator o'n ikki kishidan iborat kamerani tashkil qilib, kvartirani aylanib chiqdi. To'pponchalar va boshqa harbiy qurollar - granatalar, bir nechta RPG, doimiy ishonchli Kalashnikov, ko'zdan yosh oqizuvchi gaz, portlashlar va turli xil po'lat uchli qo'l raketalari topilganda Zoey imkon qadar kichikroq, deyarli mebel bo'lagiga aylandi. . Bu biroz asabiylashdi.
  
  Mart tomog'ini qirib tashladi, hali ham qadr-qimmat va xudbinlikning so'nggi qoldiqlariga yopishib oldi, bu esa u bu xonada Shaytonning eng katta shoxli echkisi bo'lishini ta'minladi.
  
  "Qarang", dedi u. "Ipok qoʻllaringizni mening yadroviy bombamdan oling. Bu nimaligini bilasanmi, bolam? Alligator. Alligator! Biz belgilangan muddatni bajarishimiz kerak".
  
  Beshinchi kamera rahbari nihoyat noutbukni chetga tashladi va Marshga yaqinlashdi. Endi, qo'llab-quvvatlashsiz va haqiqatan ham qo'lqopsiz, Alligator boshqa odam edi. "Sizdan qarzim bor deb o'ylaysizmi?" Oxirgi so'z chiyillash edi. "Mening qo'llarim toza! Mening etiklarim zo'r! Ammo tez orada ular qon va kulga bo'yashadi!"
  
  Mart tezda miltilladi. - Nima haqida gapiryapsan?
  
  "Hech qanday to'lov bo'lmaydi. Pul yo'q! Men buyuk, hurmatli va yagona Ramses uchun ishlayman va ular meni Bomba Yaratuvchi deb atashadi. Lekin bugun men tashabbuskor bo'laman. Men unga hayot beraman!"
  
  Mart oxirida muqarrar qiyqiriqni kutdi, lekin bu safar hech narsa yo'q edi. Alligator uning boshiga kuch hujumiga yo'l qo'ygan edi va Marsh nima uchun bu odamlar uning bombasini ushlab turganini hali ham tushunmadi. "Bolalar, bu mening yadroviy bombam. Men buni sotib oldim va sizga olib keldim. Biz yaxshi to'lovni kutmoqdamiz. Keling, yaxshi bolalar bo'ling va yadroviy bombani stolga qo'ying.
  
  Alligator uni qon olish uchun qattiq urganidan keyingina Marsh bu yerda nimadir juda noto"g"ri bo"lganini tushuna boshladi. O"zining barcha o"tmishdagi qilmishlari, har bir to"g"ri va noto"g"ri, har bir yaxshi va yomon so"z va mulohazalarni hayotida shu darajaga yetaklagani xayoliga keldi. Uning barcha tajribalari yig'indisi uni to'g'ridan-to'g'ri shu xonaga olib keldi.
  
  "Bu bomba bilan nima qilmoqchisiz?" Dahshat ovozini pasaytirdi va qalinlashtirdi, go'yo uni pishloq kabi qirg'ichdan o'tkazayotgandek.
  
  "Biz buyuk Ramsesdan eshitganimizdan so'ng, biz sizning yadroviy bombangizni portlatib yuboramiz."
  
  Mart nafas olmasdan nafasini so'radi. "Ammo bu millionlab odamlarni o'ldiradi."
  
  "Va bizning urushimiz boshlanadi."
  
  "Bu pul haqida edi", dedi Marsh. "To'lash. Bir oz qiziqarli. Amerikaning Birlashgan Eshaklarini dumini quvishda ushlab turish. Bu ommaviy qotillik emas, balki moliyalashtirish haqida edi".
  
  - Sen... o'ldirding! Alligatorning fanatik tiradi bir pog'onaga ko'tarildi.
  
  - Ha, lekin unchalik emas.
  
  Timsoh uni harakatsiz to'pga aylanguncha tepdi; qovurg'am, o'pkam, umurtqa pog'onasi va oyoqlarim og'riyapti. "Biz faqat Ramsesdan xabar kutyapmiz. Endi kimdir menga telefonni uzatadi."
  
  
  Yigirma oltinchi bob
  
  
  Grand Central Terminal ichida Marsh jumbog'ining so'nggi qismlari qatorlana boshladi. Drake buni avval anglamagan edi, lekin bularning barchasi kimningdir bosh rejasining bir qismi edi, ular allaqachon zararsizlantirgan deb o'ylaganlar. Ular hisoblamagan dushman vaqt edi - va uning qanchalik tez o'tishi ularning fikrlarini parokanda qildi.
  
  Uchastka xavfsiz deb e'lon qilingan va asosan politsiya xodimlari yashaydigan bo'lsa, Dreyk va uning jamoasi to'rtinchi da'voni sinchkovlik bilan ko'rib chiqish imkoniyatiga ega bo'ldilar, ular nihoyat kafe stolining pastki qismiga yopishtirilganligini topdilar. Katta shriftda yozilgan bir qator raqamlar, agar siz odatda mavjud bo'lgan eng kichik shriftda yozilgan sarlavhaga ko'zni qisib qo'ymasangiz, bu nima bo'lishi mumkinligini aniqlab bo'lmaydi.
  
  Yadro faollashtirish kodlari.
  
  Drake ishonmay ko"zlarini qisib, yana muvozanatini yo"qotdi, so"ng Alisiyaga ko"zini pirpiratdi. "Haqiqatanmi? Nega u buni bizga yuboradi? "
  
  "Menimcha, bu o'yin o'ynash qobiliyatidir. U bundan zavqlanmoqda, Dreyk. Boshqa tomondan, ular soxta bo'lishi mumkin."
  
  "Yoki tezlashtirish kodlari", deb qo'shimcha qildi Mey.
  
  "Yoki hatto," Boki mavzuni yanada xira qildi, "boshqa turdagi yashirin qurolni ishga tushirish uchun ishlatilishi mumkin bo'lgan kodlar."
  
  Dreyk Murga qo"ng"iroq qilishdan oldin, qayerda bunday buzuq fikrlari borligini o"ylab, bir zum frantsuzga qaradi. "Bizda yangi talab bor", dedi u. "Bundan tashqari, bu yadroviy qurollarni o'chirish kodlari to'plamiga o'xshaydi."
  
  "Nega?" Mur hayratda qoldi. "Nima? Bu hech qanday ma'noga ega emas. U sizga aytgani shumi?"
  
  Drake bularning barchasi qanchalik kulgili ekanligini tushundi. "Hozir yuborilmoqda." Kosmik kostyumlar hammasini tartibga keltirsin.
  
  "Yaxshi. Biz ularga tegishli tekshiruvlarni beramiz".
  
  Drake telefonni cho'ntagiga solganidan keyin, Alisiya o'zini tozalab, uzoq vaqt atrofga qaradi. "Biz bu erda omadlimiz", dedi u. "Jabrlanganlar yo"q. Va kechikkanimizga qaramay, mart oyidan hech qanday xabar yo'q. Xo'sh, bu oxirgi talab deb o'ylaysizmi?"
  
  "Bu qanday bo'lishi mumkinligini bilmayman", dedi Mey. "U bizga pul istayotganini aytdi, lekin qachon va qayerda ekanligini aytmadi."
  
  "Demak, kamida yana bitta", dedi Drake. "Balki ikkita. Biz qurolni tekshirib, yana yuklashimiz kerak. Qanday bo'lmasin, barcha mini-bombalar butun shahar bo'ylab portlayapti, menimcha, biz buni tugatishdan ancha uzoqdamiz."
  
  U kichik bombalarning maqsadi haqida hayron bo'ldi. O'ldirmang yoki mayib qilmang. Ha, ular jamiyatning qalbini dahshatga solgan edi, lekin yadroviy bomba, Julian Marsh va ular yo'q qilayotgan kameralar nuqtai nazaridan u, ehtimol, boshqa kun tartibi bor deb o'ylay olmadi. Ikkilamchi bombalar chalg'ituvchi va zerikarli edi. Eng katta muammo mototsiklda bir necha kishining Uoll-strit bo'ylab qo'lda yasalgan salyut bombalarini uloqtirgani sabab bo'ldi.
  
  Alisiya uzoq burchakda yashiringan kioskka ko"zi tushdi. "Shakar aralashmasi", dedi u. "Kimdir shirinlik istaydimi?"
  
  "Menga ikkita Snickers olib keling", dedi Dreyk xo'rsinib. "Chunki oltmish besh gramm faqat to'qsoninchi yillar uchun edi."
  
  Alisiya bosh chayqadi. "Siz va la'nati shakarlamalaringiz."
  
  "Keyin nima?" Beau yaqinlashdi va frantsuz bir necha cho'zish bilan tanasidagi og'riqni engillashtirdi.
  
  "Mur o'z o'yinini kuchaytirishi kerak", dedi Dreyk. "Proaktiv bo'ling. Men, birinchi navbatda, kun bo'yi Marshning ohangiga raqsga tushmayman."
  
  "U cho'zilgan", deb eslatdi May. "Uning agentlari va politsiyachilarining aksariyati ko'chalarni qo'riqlaydi."
  
  - Bilaman, - nafas oldi Dreyk. "Men juda yaxshi bilaman."
  
  U, shuningdek, Mur uchun Xayden va Kinimakadan ko'ra yaxshiroq qo'llab-quvvatlash bo'lmasligi mumkinligini bilar edi, ikkalasi ham prezidentga murojaat qilib, dunyo ularga qarshi chiqishi mumkin bo'lgan ko'p narsalarni boshdan kechirgan. Nisbatan xotirjamlik chog'ida u hisob-kitob qildi, ularning muammolari haqida o'yladi va keyin boshqa jamoa - Dahl jamoasi haqida qayg'urdi.
  
  Bu aqldan ozgan shved harom Aleksandr Skarsganing eng yalang'och daqiqalarini tomosha qilayotganda, ehtimol, Marabou barida jang qilgan.
  
  Dreyk Alisiya qaytib kelganida bosh irg"ab, minnatdorchilik bildirdi va unga ikki bo"lak shokolad uzatdi. Bir lahza jamoa o'sha erda turib, o'ylanib qoldi. Men bundan keyin nima bo'lishi mumkinligini o'ylamaslikka harakat qilaman. Ularning orqasida kafe bor & # 233; derazalari singan, stollari ag'darilgan, eshiklari parchalanib, ilgaklariga osilgan, tashlandiq eski korxonadek turardi. Hozir ham jamoalar yangi qurilmalar uchun hududni diqqat bilan tarashdi.
  
  Drake Boga o'girildi. "Siz Marsh bilan uchrashdingiz, shunday emasmi? U buni oxirigacha ko'rishiga ishonasizmi? "
  
  Frantsuz murakkab ishora qildi. "Hm, kim biladi? Marsh g'alati, bir lahza barqaror, bir daqiqada aqldan ozgandek tuyuladi. Ehtimol, bularning barchasi yolg'on edi. Uebb unga ishonmadi, lekin bu ajablanarli emas. Menimcha, agar Uebb hali ham Pifiya ishi bilan qiziqqan bo'lsa, Marshga o'zini bu ishga aralashishga ham ruxsat berilmasdi."
  
  "Bu Marsha emas, biz xavotirga tushishimiz kerak", dedi Mey hayajon bilan. "Bu..."
  
  Va birdan hamma narsa mantiqiy bo'ldi.
  
  Drake buni bir vaqtning o'zida anglab, qo'ng'iroq qilmoqchi bo'lgan odamning ismini angladi. Uning nigohlari xuddi issiqlik izlovchi raketalardek qizning ko'zlari bilan to'qnashdi, lekin bir lahza hech narsa deya olmadi.
  
  Men bu haqda o'ylayapman. Baholovchi. Dahshatli oxirigacha.
  
  "Jin ursin", dedi Dreyk. "Biz boshidanoq o'ynadik."
  
  Alisiya ularga qaradi. "Odatda men "xona oling" derdim, lekin..."
  
  "U bu mamlakatga hech qachon kira olmadi", deb nola qildi May. "Bizsiz emas."
  
  - Endi, - dedi Drake. "U aynan o'zi bo'lishni xohlagan joyda."
  
  Va keyin telefon jiringladi.
  
  
  * * *
  
  
  Drake shokolad barini shokoladdan tashlab yuborishiga sal qoldi, u muqobil fikrlar poyezdiga shunchalik berilib ketdi. U ekranga qaragan va noma'lum raqamni ko'rganida, uning boshi atrofida qarama-qarshi fikrlarning pirotexnika portlashi paydo bo'ldi.
  
  Nima deyish kerak?
  
  Marsh bir martalik yangi uyali telefonidan qo'ng'iroq qilgan bo'lsa kerak. Unga o'ynalayotganini, shunchaki katta sxemada aldanib qolganini tushuntirish istagiga qarshi turishi kerakmi? Ular hujayralar va yadro qurollari imkon qadar uzoq vaqt neytral bo'lib qolishlarini xohlashdi. Hammaga hammasini kuzatib borish uchun kamida yana bir soat vaqt bering. Endi esa... endi o'yin o'zgardi.
  
  Nima qilish kerak?
  
  - Mart? - javob berdi u to'rtinchi qo'ng'iroqdan keyin.
  
  Unga notanish ovoz keldi. "Yo"q! Bu Gatorrrr!"
  
  Drake telefonni qulog'idan uzoqlashtirdi, har bir so'z oxirida uning quloq pardasini haqorat qilgan qichqiriq, baland ovoz balandligi ko'tarildi.
  
  "Kim bu? Marsh qayerda?
  
  "Men aytdim - Gatorrrr! Bekorchilar allaqachon o'rmalab ketmoqda. U qaerda bo'lishi kerak. Lekin senga yana bitta talabim bor, uhh. Yana bitta, keyin esa bomba portlaydi yoki yo'q. Bu sizga bog'liq!"
  
  "Meni sik." Drake tasodifiy qichqiriq tufayli so'zlarga diqqatini jamlashda qiynaldi. - Biroz tinchlanishing kerak, do'stim.
  
  "Yugur, quyon, chop, chop, chop. Boring, 3 va 51-chi burchakdagi politsiya uchastkasini toping va sizga qanday go'sht qoldirganimizni ko'ring. U erga borganingizda oxirgi talabni tushunasiz."
  
  Drake qoshlarini chimirdi va xotirasini qidirdi. Bu manzilda juda tanish narsa bor...
  
  Ammo ovoz yana uning fikrlarini to'xtatdi. "Endi yugur! Yugur! Quyon, yugur va orqaga qarama! Bir daqiqa yoki bir soat ichida portlaydi, rrr! Va keyin bizning urushimiz boshlanadi! "
  
  "Marsh faqat to'lovni xohladi. Bomba uchun pul sizniki".
  
  "Bizga sizning pulingiz kerak emas, yyyy! Sizningcha, bizga yordam beradigan tashkilotlar, hatto o'zingizning tashkilotlaringiz ham yo'qmi? Sizningcha, bizga yordam beradigan boylar yo'qmi? Sizningcha, bizning ishimizni yashirincha moliyalashtirayotgan hech qanday fitnachilar yo'qmi? Ha ha, ha ha ha!"
  
  Drake qo'lini cho'zib, jinnining bo'ynini urmoqchi bo'ldi, lekin u hali buni uddalay olmagani uchun u keyingi eng yaxshi ishni qildi.
  
  Qo"ng"iroq uzilib qoldi.
  
  Va nihoyat, uning miyasi har bir ma'lumotni qayta ishladi. Boshqalar allaqachon bilishgan. Ularning yuzlari qo"rquvdan oqarib ketgan, tanalari taranglikdan taranglashgan.
  
  "Bu bizning saytimiz, shunday emasmi?" - dedi Drake. "Xayden, Kinimaka va Mur hozir qayerda."
  
  - Va Ramses, - dedi May.
  
  Agar bomba aynan o'sha paytda portlagan bo'lsa, jamoa tezroq yugura olmagan bo'lardi.
  
  
  Yigirma yettinchi bob
  
  
  Hayden monitorlarni o'rgandi. Stansiyaning ko'p qismi bo'shashgan va hatto Murga shaxsan tayinlangan agentlar yordam berish uchun ko'chalarga jo'natilganda, mahalliy xavfsizlik markazi ishlamay qolganini his qildi. Shahar bo'ylab sodir bo'layotgan voqealar hozircha Ramzes va Praysning uchrashishidan ustun keldi, lekin Xeyden ular o'rtasida aloqa yo'qligini payqab qoldi va ikkalasi ham haqiqatan ham aytadigan gaplari yo'qmi, deb hayron bo'ldi. Ramses bilimdon odam bo"lib, barcha savollarga javob topardi. Narx dollar quvib yurgan yana bir firibgar edi.
  
  Kinimaka monitorlarni boshqarishda yordam berdi. Xayden avvalroq ular o'rtasida sodir bo'lgan voqeani ko'rib chiqdi, Gavayi har ikki erkakdan ma'lumot olishni maslahat berganida va endi uning munosabati haqida hayron bo'ldi.
  
  U haq edimi? U achinarli edi?
  
  Keyinchalik o'ylash kerak bo'lgan narsa.
  
  Uning oldida o'nlab kvadrat ekranlarda qora-oq va rangli tasvirlar charaqlab turardi, qanotlar bukilgan va yong'inlar, yaltiroq tez yordam mashinalari va dahshatga tushgan olomon sahnalari. Nyu-Yorkliklar orasida vahima mutlaq minimal darajaga tushirildi; 9-11 voqealari ularning ongida yangi dahshat bo'lib, har bir qarorga ta'sir qilgan bo'lsa-da. 9-11 yoshdan omon qolgani haqida hikoya qilgan juda ko'p odamlar uchun, o'sha kuni ishga bormaganlardan kechikib yoki yugurib kelganlargacha, qo'rquv hech qachon ularning fikrlarini tark etmagan. Sayyohlar dahshat ichida qochib ketishdi, ko'pincha navbatdagi kutilmagan zarbaga duch kelishdi. Politsiya har doim g'azablangan mahalliy aholining qarshiliklari bilan jiddiy ravishda ko'chalarni tozalashni boshladi.
  
  Xeyden vaqtni tekshirdi... soat 11 ga yaqin edi. Bu keyinroq sezildi. Jamoaning qolgan a'zolari uning xayolida edi, qorni bugun hayotlarini yo'qotib qo'yishi mumkinligidan qo'rqib, g'imirlab ketdi. Nega biz bu ishni davom ettiramiz? Kundan kun, haftadan hafta? Har safar jang qilganimizda imkoniyat kamroq bo'ladi.
  
  Va ayniqsa Dahl; Bu odam qanday qilib bu holatda qoldi? Erkak xotini va ikki farzandi bilan Everest tog'idek ish qobiliyatiga ega bo'lishi kerak. Uning askarga bo'lgan hurmati hech qachon bunchalik bo'lmagan.
  
  Kinimaka monitorlardan biriga tegdi. "Bu yomon bo'lishi mumkin edi."
  
  Xeyden unga tikilib qoldi. "Bu nima ... ey jin."
  
  U hayratda qolgan Ramsesning harakatga tushib, Prays tomon yugurib, boshini yerga urganini kuzatdi. Terrorchi shahzoda so"ng kurashayotgan jasad ustida turib, uni shafqatsizlarcha tepishni boshladi, har bir zarbasi alamli hayqiriqni keltirib chiqardi. Xeyden yana ikkilanib turdi va keyin polga qon ko'lagi tarqala boshlaganini ko'rdi.
  
  "Men tushaman."
  
  "Men ham boraman". Kinimaka ko'tarila boshladi, lekin Xeyden uni ishora bilan to'xtatdi.
  
  "Yo'q. Sen bu yerda keraksan".
  
  U nigohlarga e"tibor bermay, yana podvalga otildi, yo"lakda turgan ikki qo"riqchiga imo qildi va Ramzes kamerasining tashqi eshigini ochdi. Ular qurol tortib, birga yugurishadi.
  
  Ramsesning chap oyog"i Praysning yonog"iga urilib, suyagi sinib ketdi.
  
  "STOP!" Xeyden jahl bilan qichqirdi. "Siz uni o'ldiryapsiz."
  
  - Senga baribir, - Ramses yana qurolini ishlatib, Praysning jag'ini sindirdi. "Nega endi men bunday qilishim kerak? Siz meni bu axlat bilan bo"lishishga majburlayapsiz. Suhbatlashishimizni xohlaysizmi? Xo'sh, mening temir vasiyatim shunday amalga oshiriladi. Ehtimol, endi bilib olasiz."
  
  Xeyden kalitni qulfga solib, panjaralar tomon yugurdi. Ramzes o"zini qo"llab-quvvatladi, keyin esa Praysning bosh suyagi va yelkasiga qadam bosdi, go"yo zaif nuqtalarni qidirib, jarayondan zavqlanayotgandek. Price baqirishni to'xtatdi va faqat past nola qila oldi.
  
  Xeyden ikkita qo'riqchi tomonidan qo'llab-quvvatlangan holda eshikni keng ochdi. U marosimsiz hujum qilib, Ramsesning qulog'ining orqasiga to'pponcha bilan urdi va uni Robert Praysdan uzoqlashtirdi. Keyin u nola qilayotgan odamning yoniga tiz cho'kdi.
  
  - Siz tirikmisiz? U, albatta, juda xavotirli ko'rinishni xohlamadi. Unga o'xshagan odamlar tashvishni suiiste'mol qilinishi mumkin bo'lgan zaiflik deb bilishgan.
  
  "Og'ritadi; azoblantiradi?" U o"zini Praysning qovurg"alariga bosdi.
  
  Qichqiriq unga "ha, shunday bo'ldi" dedi.
  
  "Yaxshi, mayli, yig'lashni bas qiling. Ortingga o"gir, seni ko"rishimga ruxsat ber".
  
  Prays ag'darish uchun kurashdi, lekin u aylanib ketganida, Xeyden qon niqobi, singan tishlar va yirtilgan lablarni ko'rib, irrillab ketdi. U qulog'i qizarib ketganini va ko'zi shu qadar shishib ketganini ko'rdiki, u boshqa ishlamasligi mumkin. Eng yaxshi tilaklariga qaramay, u ko'nglini qamashtirdi.
  
  "Axlat".
  
  U Ramzes tomon yo"l oldi. "Do"stim, aqldan ozganmisiz, deb so"rashim shart emas-ku? Sen qilgan ishingni faqat aqldan ozgan odam qiladi. Sabab? Sabab? Maqsad? Bu sizning xayolingizga ham kelganiga shubha qilaman."
  
  U Glockni ko'tardi, lekin o't ochishga to'liq tayyor emas edi. Uning yonidagi qo"riqchilar Ramzega hujum qilsa, deb qopladi.
  
  - Otish, - dedi Ramses. "O'zingizni og'riqlarga to'la dunyodan qutqaring."
  
  "Agar bu sizning yurtingiz, uyingiz bo'lganida, meni hozir o'ldirgan bo'lar edingiz, shunday emasmi? Sen hammasini tugatarding".
  
  "Yo'q. Bunchalik tez o"ldirishning nimasi qiziq? Avval seni yechintirib, oyoq-qo"llaringni bog"lab, qadringni buzgan bo"lardim. Shunda men o'sha paytda nima to'g'ri tuyulmasin, tasodifiy usul yordamida sizning irodangizni buzgan bo'lardim. Shunda men seni o"ldirish va qayta-qayta qaytarish yo"lini o"ylab topgan bo"lardim, nihoyat, sen mendan hayotingga chek qo"yishimni yuzinchi marta yolvorganingda taslim bo"lardim".
  
  Xayden Ramzesning ko'zlarida haqiqatni ko'rib, titroqdan o'zini tiya olmay qarab turdi. Mana, o'ylamasdan, Nyu-Yorkda yadroviy bombani portlatib yuboradigan odam edi. Uning e'tiborini Ramzes va uning qo'riqchilari shu qadar o'ziga singdirgan ediki, ular orqasidan kelayotgan oyoq tovushlari va yirtiq nafas olishlariga hech qanday munosabat bildirmadilar.
  
  Ramsesning ko"zlari chaqnab ketdi. Xeyden ularning aldanganliklarini bilar edi. U ortiga o'girildi, lekin tez emas. Prays Mudofaa vaziri bo'lgan bo'lishi mumkin, lekin u ham ajoyib harbiy martabaga ega bo'lgan va endi bu haqda eslagan narsasini yashamoqda. U ikki qo"lini qo"riqchining cho"zilgan qo"liga urib, to"pponchasini yerga taqillatdi, so"ng mushtini erkakning qorniga urib, yarmini egdi. Buni qilarkan, u Xeyden va boshqa qo'riqchi uni o'qqa tutmasliklariga pul tikib, o'z pozitsiyasini bir necha yo'l bilan tikib, yiqilib, miltiqqa yiqilgan.
  
  Va u qo'ltig'i ostidan o'q uzdi, o'q hayratda qolgan qorovulning ko'ziga tegdi. Xeyden his-tuyg'ularini bir chetga surib, Glokni Praysga qaratdi, lekin Ramzes xuddi traktordagi ho'kizdek unga hujum qildi, butun vujudi falaj bo'lib, uni oyog'idan yiqitdi. Ramses va Xeyden kamera bo'ylab gandiraklab o'tishdi va Praysga ikkinchi qo'riqchiga aniq zarba berish imkoniyatini berdi.
  
  U bundan unumli foydalandi, sarosimani o'z manfaati uchun ishlatdi. Ikkinchi qo'riqchi uni o'ldirgan o'q aks-sadosidan oldin vafot etdi. Uning jasadi Praysning oyog"i ostida yerga urildi, uni kotibaning bir ishlayotgan ko"zi kuzatdi. Xeyden Ramsesning bahaybat tanasi ostidan chiqib ketdi, u hamon Glokni ushlab, vahshiyona ko'zlarini ushlab, Praysni qurol bilan ushlab oldi.
  
  "Nega?"
  
  "Men o'lganimdan xursandman", dedi Prays alam bilan. "Meni o'lgim kelyapti".
  
  "Bu axlatni qutqarishga yordam berish uchunmi?" U zo"rg"a polga qoqilib ketdi.
  
  "Menda yana bitta o'yin qoldi", deb g'o'ldiradi Ramses.
  
  Xeyden uning ostida yer titrayotganini, podval devorlari titrayotganini va ohak bulutlarini uloqtirganini his qildi. Qafasning panjaralari titray boshladi. Qo'llarini va tizzalarini joyiga qo'yib, u tinchlandi va yuqoriga va pastga, chapga va o'ngga qaradi. Xeyden chiroqlar qayta-qayta miltillagancha ularga tikildi.
  
  Endi nima? Bu nima jahannam...
  
  Lekin u allaqachon bilardi.
  
  Sayt yerdan hujumga uchragan.
  
  
  Yigirma sakkizinchi bob
  
  
  Devorlar silkinishda davom etar ekan, Xeyden nafas oldi. Ramzes o"rnidan turmoqchi bo"ldi, lekin xona uning atrofida larzaga keldi. Terrorchi tiz cho"kdi. Narx xonaning eng burchagi o'zgarganini, bo'g'inlar siljiganini va joylashishini, qiyaliklarning har soniyada buzib ko'rinishini hayrat bilan tomosha qildi. Shiftning bir qismi qulab tushganda Hayden ohakning tushib ketishidan qochadi. Simlar va havo o'tkazgichlari tomga osilib, rang-barang mayatnik kabi tebranardi.
  
  Xeyden kamera eshigi tomon yo'l oldi, lekin Ramzes uning yo'lini to'sadigan darajada aqlli edi. Biroz vaqt o'tgach, u hali ham Glockni ushlab turganini angladi va shu paytgacha shiftning katta qismi qulab tushdi va panjaralar ichkariga egilib, deyarli qulab tushdi.
  
  "Menimcha ... siz haddan tashqari oshirib yubordingiz", dedi Prays nafas qisib.
  
  "Bu la'nati joy vayronaga aylanmoqda", deb baqirdi Xeyden Ramsesning yuziga.
  
  "Hali emas".
  
  Terrorchi o'rnidan turib, uzoq devor tomon yugurdi, uning atrofida ohak bulutlari, beton va gips bo'laklari uchib, qulab tushdi. Tashqi eshik egilib, keyin ochildi. Xeyden barni ushlab oldi va o'zini yuqoriga tortdi va jinnini quvib yetdi, Prays ortda qolib ketdi. Ularning tepasida odamlar bor edi. Ramses hozirgacha bora oldi.
  
  Shu o"ylar bilan Xeyden telefonini qidirdi, lekin Ramzesga zo"rg"a yetib bordi. Bu odam tez, qattiq va shafqatsiz edi. U zinadan yuqoriga ko'tarilib, bir politsiyachining chaqirig'ini chetga surib, boshini birinchi bo'lib Xeydenga qaratdi. U yigitni ushladi, uni ushlab oldi va bu vaqtga kelib Ramses allaqachon yuqori eshikdan siqib chiqayotgan edi.
  
  Hayden qizg'in ta'qibga yugurdi. Yuqori eshik lang ochiq, oynasi yorilib, romlari parchalanib turardi. Avvaliga u monitor xonasidan faqat Mur edi, u poldan ko'tarilib, bir nechta egri ekranlarni to'g'rilash uchun qo'l uzatayotgan edi. Boshqalar o'z bog'ichlaridan yirtilgan, devordan uzilgan va qo'nayotganda qulab tushgan. Kinimaka endi yelkasidan ekran tushib, sochlariga shisha va plastmassa yopishib o'rnidan turdi. Xonadagi boshqa ikki agent o'zlarini bir joyga tortishga harakat qilishdi.
  
  "Bizni nima urdi?" Mur Xaydenni payqab xonadan yugurib chiqdi.
  
  "Ramses qayerda?" - qichqirdi u. "Uni ko'rmadingizmi?"
  
  Murning og'zi ochilib qoldi. "U kamera blokida bo'lishi kerak."
  
  Kinimaka yelkasidan shisha va boshqa qoldiqlarni tozaladi. "Men tomosha qildim ... Keyin butun do'zax buzildi."
  
  Xayden o'zining chap tomonidagi zinapoyani, keyin esa oldinda uchastkaning bosh ofisiga qaraydigan balkonni ko'rib, baland ovozda la'natladi. Binodan o"tishdan boshqa yo"l yo"q edi. U panjara oldiga yugurdi, uni ushlab, pastdagi xonani ko'zdan kechirdi. Terrorchilar rejalashtirganidek, xodimlar qisqartirildi, biroq birinchi qavatdagi ba'zi ish o'rinlari band bo'ldi. Erkaklar ham, ayollar ham o'z narsalarini yig'ishayotgan edi, lekin ko'pchilik qurol-yarog'larini tortib, hujumni kutayotgandek, asosiy kirish tomon yo'l olishdi. Ramses ular orasida bo'lishi mumkin emas edi.
  
  Keyin qayerda?
  
  Kutish. Men kuzatyapman. Bu emas edi...
  
  "Bu oxiri emas!" - qichqirdi u. "Derazalardan uzoqroq turing!"
  
  Juda kech. Blitskrieg ulkan portlash bilan boshlandi; old oynalar portladi va devorning bir qismi qulab tushdi. Haydenning butun nuqtai nazari o'zgarib ketdi, tom chizig'i qulab tushdi. Politsiya qulaganda vayronalar butun stantsiya bo'ylab portladi. Ba'zilari tiz cho'kdi yoki sudralib ketdi. Boshqalar jarohatlangan yoki o'zlarini tuzoqqa tushib qolgan. RPG singan jabhada xirilladi va xizmatchining konsoliga urildi va yaqin atrofdagi olov, tutun va qoldiqlarni yubordi. Keyin Xeyden yugurib kelayotgan oyoqlarini ko'rdi, chunki yelkalariga qurol osilgan niqobli ko'plab odamlar paydo bo'ldi. Ular har tomonga yoyilib, harakatlanayotgan har qanday narsani nishonga oldilar, so"ng sinchiklab o"ylab, o"q uzdilar. Hayden, Kinimaka va Mur zudlik bilan javob qaytarishdi.
  
  O'qlar vayron bo'lgan stantsiyani teshdi. Hayden uni qo'riqlab turgan yog'och balkon parchalanib ketguncha pastda o'n bir kishini sanadi. Chig'anoqlar to'g'ridan-to'g'ri o'tib ketdi. Parchalar sinib, xavfli parchalarga aylandi. Xeyden uning orqasidan orqaga yiqildi va keyin ag'dardi. Uning kamzuli o'qdan emas, ikkita kichik zarbaga uchragan va uning pastki boldiridagi kuchli og'riq unga yog'och boshoq ochiq go'shtga tegib ketganini aytdi. Kinimaka ham nafas oldi, Mur kurtkasini yechib, yelkasidagi talaşlarni tozalash uchun o"rnidan turdi.
  
  Xeyden yana balkonga emaklab chiqdi. Bo'shliqlar orqali u hujum guruhining oldinga siljishini kuzatib turdi va ular o'z rahbarlarini chaqirganda, g'imirlaganini eshitdi. Ramzes ovchi sherdek yugurib ketdi, bir soniyadan kamroq vaqt ichida Xaydenning ko"zidan yo"qoldi. U otish imkoniyatini siqib qo'ydi, lekin o'q yaqin uchmasligini allaqachon bilardi.
  
  "Qo'pol!"
  
  Xeyden o"rnidan turib, Kinimakaga yalt etib qaradi va zina tomon yugurdi. Ular terrorchi shahzodaning qochishiga imkon bera olmadilar. Uning so'zi bilan bomba portlatilgan bo'lardi. Hayden uzoq kutmasligini his qildi.
  
  "Keting, keting!" - deb qichqirdi u Manoga. "Biz Ramzeni zudlik bilan qaytarishimiz kerak!"
  
  
  Yigirma to"qqizinchi bob
  
  
  Sayt tashqarisidagi chorraha odatda odamlar bilan gavjum bo'lardi, o'tish joyi piyodalar bilan tiqilib qolardi va yo'llar o'tib ketayotgan mashinalarning doimiy ritmida shovqin-suron ko'tarardi. Derazalari ko'p bo'lgan baland binolar, odatda, shoxlarning shovqini va ular orasidagi kulgi tovushlarini aks ettiradi, bu odamlarning o'zaro munosabatlarining kuchayishini ko'rsatadi, ammo bugungi kunda manzara juda boshqacha edi.
  
  Yo"l bo"ylab tutun aylanib, osmonga ko"tarildi. Chiqib ketgan derazalar yo"laklarni tashlab ketdi. Snaryaddan hayratga tushgan va yaradorlar o"ziga kelganda yoki yashiringan joydan chiqib kelganlarida, markaz atrofida bo"g"iq ovozlar shivirlab turardi. Yaqin masofada sirenalar yig'ladi. Ularning binosining 3-avenyu tomoni bahaybat sichqonchani bo"z pishloq bilan adashtirib, undan katta tishlab olganga o"xshardi.
  
  Xayden bunga unchalik e'tibor bermadi, bekatdan yugurib chiqdi va qochqinlarni qidirib, sekinlashdi. To'g'ridan-to'g'ri 51-ko'chada faqat ular yugurishdi - qora kiyingan o'n bir kishi, shubhasiz Ramzes qolganlardan baland. Hayden uni o"rab olgan sukunatdan, sukunatning hayqirig"idan va uni ko"r qilmoqchi bo"lgan chang bulutlaridan hayratda qolgan vayronalar bilan qoplangan chorrahadan yugurib o"tdi. Yuqorida, ofis binolarining tomlari orasidagi bo'shliqlarda - to'rdagi chiziqlar kabi perpendikulyar yo'lni belgilovchi to'g'ri beton ustunlar - ertalabki quyosh nuri raqobatlashishga qiynalardi. Tushgacha quyosh ko'chalarda kamdan-kam paydo bo'lardi, u biroz oldin derazadan aks etdi va tepaga ko'tarilgunga qadar faqat chorrahalarni yoritib turardi va binolar orasidan pastga yo'l topa olmadi.
  
  Uning yonida sodiq keksa it Kinimaka shoshib keldi. "Ularning faqat o'n ikkitasi bor", dedi u. "Mur bizning pozitsiyamizni kuzatmoqda. Biz qo'shimcha kuchlar olguncha ularni kuzatib boramiz, maylimi?
  
  - Ramses, - dedi u. "Bu bizning ustuvor vazifamiz. Biz uni har qanday holatda ham qaytarib olamiz".
  
  "Xayden," Kinimaka deyarli to'xtab turgan furgon bilan to'qnashib ketdi. "Siz bu haqda o'ylamaysiz. Ramses hamma narsani rejalashtirgan. Va agar u buni qilmagan bo'lsa ham - hatto uning joylashuvi qandaydir tarzda beshinchi palataga sizdirilgan bo'lsa ham - bu endi muhim emas. Bu biz topishimiz kerak bo'lgan bomba."
  
  "Ramzesni qo'lga olishning yana bir sababi."
  
  "U bizga hech qachon aytmaydi", dedi Kinimaka. "Ammo, ehtimol, uning shogirdlaridan biri buni qiladi."
  
  "Biz Ramsesni qanchalik uzoqroq ushlab tursak," dedi Xeyden. "Bu shaharda bularning barchasidan omon qolish imkoniyati qanchalik ko'p bo'lsa."
  
  Ular ko"p qavatli uylarning ko"lankasini saqlab, shovqin chiqarmaslikka harakat qilib, yo"lak bo"ylab yugurishdi. Ramzes o'z to'plamining markazida bo'lib, buyruq berib turardi va endi Xeyden bozorda bu odamlarni o'zining "legionerlari" deb ataganini esladi. Ularning har biri halokatli va o'z ishiga sodiq edi, oddiy yollanma askarlardan ko'p pog'ona yuqori edi. Avvaliga o"n ikki kishi o"zlari bilan sayt o"rtasida biroz masofa qo"yib, ko"p o"ylamasdan shoshilishdi, biroq bir daqiqadan so"ng ular sekinlasha boshladilar va ikkitasi orqaga qarab, ta"qibchilar bor-yo"qligini tekshirishdi.
  
  Xeyden o't ochdi va Glokdan g'azab bilan baqirdi. Bir kishi yiqilib tushdi, qolganlari esa orqasiga o"girilib, o"q uzdi. Ikki sobiq Markaziy razvedka boshqarmasi agenti beton gulzor orqasiga o'tishdi. Xeyden uning dumaloq chetiga qaradi va dushmanini ko'zdan qochirmoqchi emas edi. Ramses halokat yoqasida edi, uning odamlari bilan qoplangan. Endi u Robert Praysning o'z taqdiriga qo'yilganini, zo'rg'a oyoqqa turishini, ammo kaltaklangan, qarigan odam uchun yaxshi ekanini ko'rdi. Uning diqqati yana Ramsesga qaratildi.
  
  "U shu yerda, Mano. Keling, buni yakunlaylik. Agar u o'lsa, ular hali ham portlaydi deb o'ylaysizmi?
  
  "Jin ursin, men bilmayman. Uni tiriklayin olib ketish yaxshiroq bo'lardi. Balki biz uni to'lovga qo'yarmiz".
  
  "Ha, yaxshi, avvalo yaqinlashishimiz kerak."
  
  Kamera yana kattalashdi, bu safar ularning qochishini qamrab oldi. Hayden gulzordan gulzorga yugurib, ularni ko'cha bo'ylab quvdi. O"qlar ikki guruh o"rtasida shivirlab, oynalarni sindirib, to"xtab turgan mashinalarga tegib ketgan. Tarqalgan sariq taksilar qatori Xeydenga yaxshiroq himoya qilish va yaqinlashish imkoniyatini taklif qildi va u ikkilanmay uni olib ketdi.
  
  "Kelaylik!"
  
  U birinchi taksiga o"tirdi, yon tomonga sirg"alib ketdi va keyingi taksiga yugurib o"tish uchun yo"l chetida qolgan boshqa taksidan foydalandi. Qamoqxona xodimlari ularni olib tashlashga urinayotganda uning atrofida derazalar yorilib ketdi, biroq qopqoq Ramsesning yangi legionerlari ularning qaerdaligini hech qachon bilishmaganini anglatardi. To'rtta taksidan keyin ular yuguruvchilarni yashirinishga majbur qilishdi, ularning tezligini pasaytirishdi.
  
  Kinimakining naushnik xirillay boshladi. "Yordam besh daqiqacha qoldi."
  
  Ammo bu ham noaniq edi.
  
  Yana bir bor hujayra ixcham guruh sifatida ishladi. Hayden ta'qib qildi, bo'shliqni xavfsiz yopa olmadi va o'q-dorilarni tejashga majbur bo'ldi. Ma'lum bo'lishicha, hujayra ham qo'shimcha kuchlar kelishi mumkinligidan xavotirlana boshlagan, chunki ularning harakatlari g'azablangan va ehtiyotkor bo'lmagan. Xeyden orqadagi qo'riqchilardan birini nishonga oldi va u o'q uzayotganda haykalli daraxt yonidan o'tib ketgani uchungina o'tkazib yubordi.
  
  To'g'ri omadsizlik.
  
  - Mano, - dedi u birdan. "Biz ulardan birini biron joyda yo'qotdikmi?"
  
  "Yana hisoblang."
  
  U bor-yo'g'i o'nta raqamni sanab berar edi!
  
  U to'xtab turgan mashina ostidan uslubda dumalab chiqib, qayerdandir paydo bo'ldi. Uning birinchi zarbasi Kinimakining tizzasining orqa qismi bilan bog'lanib, katta odamning egilishiga sabab bo'ldi. U tepganda, uning o'ng qo'li kichik PPKni ko'tardi, uning kattaligi uni o'limga olib kelmadi. Xeyden Kinimakani chetga uloqtirdi, uning nisbatan kichik tanasi har qanday jahon toifasidagi sportchilar kabi kuchli va baquvvat edi, lekin bu ham katta odamni biroz harakatga keltirishi mumkin edi.
  
  O'q ular orasidan uchib ketdi, hayratlanarli, hayratlanarli, sof do'zaxning eng qisqa lahzasi, keyin legioner yana harakat qildi. Yana bir zarba Xaydenning tizzasiga bog'landi va Mano yiqilishda davom etdi va dushmani himoya qilish uchun ishlatgan to'xtab turgan mashinaga ko'kragi bilan urildi. U tiz cho'kib aylanmoqchi bo'lganini ko'rganida, uning xirillashi eshitildi.
  
  Xeyden tizzasida og'riq sezdi va eng muhimi, to'satdan muvozanatni yo'qotdi. U jangchi legioner haqida emas, balki Ramzesning qochib ketishi va undan keyin sodir bo'lgan dahshatli bufet haqida ko'proq bilardi va uning barcha tolalari bu ishni tezda bartaraf etishni xohlardi. Ammo bu odam jangchi, haqiqiy jangchi edi va omon qolishni xohlardi.
  
  U to"pponchadan yana o"q uzdi. Endi Xeyden muvozanatni yo'qotganidan xursand edi, chunki u kutgan joyda emas edi. Biroq o"q uning yelkasiga tegdi. Kinimaka to'pponcha bilan o'zini qo'liga tashladi va uni mushaklar tog'i ostiga ko'mdi.
  
  Legioner Gavayi bilan jang qilish befoydaligini ko'rib, bir zumda uni tark etdi. Keyin u dahshatli sakkiz dyuymli pichoqni chiqarib, Xeydenga o'qildi. U o"ta og"ir burilib, halokatli zarbadan saqlanish uchun joy egalladi. Kinimaka to'pponchasini silkitdi , lekin legioner buni kutgan va uni ancha tezroq tebrangan edi, pichoq gavayyalik yigitning ko'kragiga qattiq urib yubordi, bu erkakning kamzuli tufayli ahamiyatsiz bo'lib qoldi, lekin baribir uni egniga tashladi.
  
  Ayirboshlash Xaydenga kerakli imkoniyatni berdi. U to"pponchasini chiqarar ekan, legioner nima qilishini taxmin qildi - ortiga o"girilib, ayyorga pichoq uloqtirdi - tetikni bosgancha yon tomonga o"tdi.
  
  Pichoq mashina eshigidan sakrab, polga taraqlab tushgan va hech qanday zarar yetkazmaganda erkakning ko"kragiga uchta o"q tegib ketgan.
  
  "Uni Uolterga olib boring, - dedi Xeyden Kinimake. "Bizga har bir o'q kerak bo'ladi."
  
  U o"rnidan turgach, bir necha yuz metr narida ko"cha bo"ylab shoshilib kelayotgan qurolli odamlarning aniq bir guruhini ko"rdi. Endi bu yanada murakkablashdi - odamlar guruhlari paydo bo'lib, ko'chalarni kezib yurishdi, uyga ketishdi yoki zararni tekshirishdi yoki hatto ko'rinadigan joyda turib, Android qurilmalarini bosishdi - lekin Ramsesning boshi har bir necha futda paydo bo'lganini darhol bilish mumkin edi. .
  
  "Endi qimirla", dedi u og'riyotgan, ko'kargan oyoq-qo'llarini o'z imkoniyatlaridan tashqari ishlashga majburlab.
  
  Kamera g'oyib bo'ldi.
  
  "Nima-"
  
  Kinimaka kapotdan sakrab, mashina atrofida yurdi.
  
  - Katta sport do'koni, - dedi gavayilik nafas qisib. "Ular ichkariga kirishdi."
  
  "Yo'lning oxiri, shahzoda Ramses", - dedi Xeyden oxirgi ikki so'zini nafrat bilan. - Tezroq bo'l, Mano. Aytganimdek, biz haromni band qilishimiz va uning e'tiborini bu yadroviy bombadan uzoqlashtirishimiz kerak. Har bir daqiqa, har bir soniya qadrlidir".
  
  
  O'ttizinchi bob
  
  
  Birgalikda ular sport do'konining hali ham hilpiragan old eshiklaridan o'tib, uning keng va jim interyeriga kirishdi. Vitrinalar, javonlar va kiyim ilgichlari hamma joyda, har bir yo'lakda edi. Ochiq ramkali shiftga o'rnatilgan, yorug'lik porlayotgan plitkalar bilan ta'minlangan. Xeyden yorug'lik nurini aks ettiruvchi oq polga tikildi va do'konning yuragiga kirgan changli oyoq izlarini ko'rdi. U shoshib do"konini tekshirib ko"rdi va kamzulini sozladi. Javon ostidan koʻz-koʻz qilib koʻrinib turgan yuz uni irkitib qoʻydi, lekin uning yuziga singib ketgan qoʻrquv uni yumshatib yubordi.
  
  "Xavotir olmang", dedi u. "Tushing va jim bo'ling."
  
  Unga yo"l-yo"riq so"rashning hojati yo"q edi. Garchi ular loyqa izlardan ketayotgan bo'lishsa-da, oldindagi shovqin ularning nishonlarining pozitsiyasini berdi. Narxning doimiy nolasi qo'shimcha foyda edi. Xeyden taytalar bilan to'la temir qo'ltiq ostiga sirg'alib o'tdi va Nike mashg'ulot formasidagi kal manekenning yonidan o'tib, sport anjomlari uchun ajratilgan hududga o'tdi. Shtangalar, og'irlik tovoqlar, trambolinlar va yugurish yo'laklari bir tekis qatorga qo'yilgan. Boshqa bo'limga ko'chib o'tishda terroristik guruh bor edi.
  
  Bir kishi uni ko'rib, signalni ko'tardi va o'q uzdi. Xayden qattiq va burchak ostida yugurdi va o'q eshkakchining metall qo'lidan bir necha santimetr chap tomonga tegib ketganini eshitdi. Kinimaka chetga sakrab, yugurish yo'lakchasining konveyer qismiga qattiq tushdi va bo'shliqdan o'tib ketdi. Xeyden legionerga maqtovga javoban krossovkalar tokchasini boshi tepasida teshdi.
  
  Hamkasblari tarqab ketishayotganda erkak sekin orqaga chekindi. Xeyden ularning raqamlarini tekshirish uchun pushti duffel sumkasini havoga uloqtirdi va to'rtta alohida o'q qattiq tegib ketganda, qiyshayib qo'ydi.
  
  "Ehtimol, Ramzesning qochishini yashirgandir", deb nafas oldi Kinimaka.
  
  "Agar bizga Torsten Dahl kerak bo'lsa", dedi Xeyden.
  
  "Siz aqldan ozish rejimini sinab ko'rishimni xohlaysizmi?"
  
  Xeyden kulgini bosa olmadi. "Menimcha, bu vitesni almashtirishdan ko'ra ko'proq turmush tarzini tanlashdir", dedi u.
  
  "Nima bo'lsa ham", dedi Kinimaka. "Tezroq qilaylik."
  
  Xeyden uni kaltaklab, sakrab tushdi va tezda o't ochdi. Shakllardan biri xirillab yon tomonga yiqildi, qolganlari pastga tushdi. Xeyden ularga hujum qilib, yo'llarida to'siqlar qoldirdi, lekin imkon qadar tezroq bo'shliqni yopdi. Legionerlar orqaga chekinishdi, baland otishdi va har qanday marka va rangdagi krossovkalar solingan shiftdagi tokcha ortida g'oyib bo'lishdi. Xeyden va Kinimaka bir soniya to'xtab, boshqa tarafga o'tirishdi.
  
  "Tayyormi?" - Men so'radim. Hayden yiqilgan kamera a'zosini qurolidan ozod qilar ekan, xo'rsinib qo'ydi.
  
  - Boring, - dedi Kinimaka.
  
  Ular ko'tarilishganda, pulemyotdan otilgan otishma ularning boshlari ustidagi mashg'ulot to'xtash joyini biroz bosib ketdi. Ularning ustiga metall va karton, kanvas va plastmassa parchalari yog'di. Xeyden butun tuzilma chayqalayotganda ham chetiga chiqdi.
  
  "Oh ..." deb boshladi Kinimaka.
  
  "Qo'pol!" Xeyden tugatdi va sakrab tushdi.
  
  Keng peshtaxtaning butun yuqori yarmi qulab tushdi, bo'laklarga bo'lindi va ularning ustiga tushdi. Ulkan, osilgan javon devori, ular yetib kelganda, u metall tirgaklar, karton qutilar va yangi kanvas tuflilarni bir chetga tashladi. Kinimaka xuddi binodan o"zini himoya qilgandek qo"lini ko"tardi va ishonch bilan harakat qilishda davom etdi, ammo massasi tufayli u qochib ketayotgan Haydenning orqasiga yiqildi. U yiqilib tushgan massadan dumalab ketarkan, sudrab borayotgan oyog'i metall tayanchga ilinganida, Kinimaka boshini uning qo'ltiqlari ostiga ko'mib, uning ustiga yiqilib tushdi.
  
  Xeyden qo"lidagi qurol bilan uloqtirishni tugatdi va orqasiga qaradi. "Mano!"
  
  Ammo uning muammolari endigina boshlangan edi.
  
  To"rt nafar legioner unga hujum qilib, to"pponchani tepib, miltiqning qo"ndaqlari bilan uning tanasini urishgan. Xeyden o'zini yopdi, keyin yana bir oz dumaladi. Basketbol to'plari ag'darilib, to'q sariq rangli to'plarni har tomonga uchib yubordi. Xeyden uning yelkasiga qaradi, harakatlanayotgan soyalarni ko'rdi va Glokni qidirib atrofga qaradi.
  
  Otishma yangradi. U o"qning boshi yaqinidagi biror narsaga tegganini eshitdi.
  
  - Shu yerda to'xtang, - dedi ovoz.
  
  Xeyden qotib qoldi va Ramzesning odamlarining soyalari uning ustiga tushayotganiga qaradi.
  
  "Endi siz biz bilansiz."
  
  
  O'TIZ BIRINCHI BOB
  
  
  Dreyk vayron bo'lgan hududga kirib ketdi, Alisiya uning yonida. Ular ko'rgan birinchi harakat, u yuqori qavatdagi balkonda orqaga o'girilib, ularga qurol o'qtaganida Murdan edi. Yarim daqiqadan so'ng uning yuzida yengillik paydo bo'ldi.
  
  "Nihoyat," u nafas oldi. "Menimcha, siz birinchi bo'lib bu erga keldingiz."
  
  "Biz bir oz oldindan ogohlantirish oldik", dedi Drake. "Alligator ismli masxarabozmi?"
  
  Mur hayron bo'lib, ularni tepaga ishora qildi. "Men u haqida hech qachon eshitmaganman. U beshinchi kameraning rahbarimi?"
  
  "Biz shunday deb o'ylaymiz, ha. U ahmoqqa to'la eshak, ammo hozir yadroviy bomba uchun mas'ul.
  
  Mur og'zini ochib qarab turdi.
  
  Alisiya tarjima qilgan. "Alligator o'n gallon qahva ichgandan keyin Julian Marshga qaraganda aqldan ozgandek tuyuladi va men uning nima deyishini eshitmagunimcha, bu mumkin emas deb aytgan bo'lardim. Xo'sh, Xeyden qayerda va bu erda nima bo'ldi?
  
  Mur hamma narsani ular uchun tayyorlab, Ramses va Prays o'rtasidagi jangni, keyin esa qochishni sharhladi. Dreyk stansiya holati va agentlarning yetarli taqsimlanmaganidan bosh chayqadi.
  
  "U buni rejalashtirgan bo'lishi mumkinmi? Perudagi la'nati qal'adan oxirigacha kelasanmi? Hatto bozorni o"rganayotganimizda ham?"
  
  May shubha bilan qaradi. "Hatto sizning nazariyalaringizdan biri uchun ham biroz uzoq tuyuladi."
  
  "Va bu muhim emas", dedi Alisiya. "Haqiqatanmi? Aytmoqchimanki, kimga qiziq? Biz o"zimizni gazga solishni to"xtatib, qidiruvni boshlashimiz kerak".
  
  "Bu safar", dedi Mey. "Men Tazning fikriga qo'shilaman. Ehtimol, uning oxirgi sevgilisi unga qandaydir ma'noni keltirgandir. U Boga nazokat bilan qaradi.
  
  Mur unga qaraganida Dreyk xijolat tortdi, endi uning ko'zlari yanada kengroq. Ichki ishlar vazirligining agenti to"rttasiga tikilib qoldi.
  
  "Ajoyib ziyofatga o'xshaydi, bolalar."
  
  Drake yelkasini qisdi. "Ular qayerga ketishdi? Xeyden va Kinimaka?"
  
  Mur ishora qildi. "51-chi. Ramzes, uning o'n bir izdoshi va o'sha ahmoq Praysning orqasidan tutun ichiga tushdi. Bir necha daqiqadan so"ng men ularni ko"rmadim".
  
  Alisiya qator ekranlarga ishora qildi. "Siz ularni topa olasizmi?"
  
  "Kanallarning aksariyati oʻchirilgan. Ekranlar vayron qilingan. Biz hozirda Batareya Parkini topish qiyin bo'lar edi.
  
  Drake singan balkon panjarasi oldiga bordi va bekat va tashqaridagi ko'chani ko'zdan kechirdi. Bu uning oldida, o"zi tasavvur qilgan shaharga zid bo"lgan, hech bo"lmaganda bugungi kunga kelib qolgan g"alati dunyo edi. U bu odamlarning yaxshilanishiga yordam berishning faqat bitta usulini bilardi.
  
  Ularni xavfsiz saqlang.
  
  "Boshqa yangiliklaringiz bormi?" - soʻradi Mur. "Menimcha, siz Marsh va bu Alligator yigiti bilan gaplashgansiz."
  
  - Sizga aytganimizdek, - dedi Alisiya. "O'chirish kodlarini tekshirdingizmi?"
  
  Mur omon qolgan ekranlardan birida endigina miltillay boshlagan ikonaga ishora qildi. "Keling, tomosha qilaylik".
  
  Bo ichimlik olish uchun suv sovutgichga ketayotganida Drake qaytib keldi. Mur e-pochtani ovoz chiqarib o'qib chiqdi, tezda nuqtaga etib bordi va o'chirish kodlarining haqiqiyligini tasdiqladi.
  
  "Demak," Mur diqqat bilan o'qidi. "Kodlar aslida kosherdir. Aytishim kerakki, bu ajoyib. Nima deb o'ylaysiz, Marsh uni zo'ravonlik qilishini bilarmidi?
  
  "Har qanday sabablar bo'lishi mumkin", dedi Drake. "O'zingiz uchun xavfsizlik. Chegarada muvozanat. Oddiy haqiqat shundaki, bu odamga to'liq klipga olti tur kam. Agar bu Alligator unchalik dabdabali bo"lmaganida, men hozir o"zimni xavfsizroq his qilardim".
  
  "Vappi?"
  
  - Yong'oqmi? Drake harakat qildi. "Bilmayman. Xeyden mendan ko"ra sizning tilingizda yaxshi gapiradi".
  
  "ingliz". Mur bosh irg'adi. "Bizning tilimiz ingliz tili."
  
  "Agar sen shunday desang. Lekin bu yaxshi narsa, bolalar. Haqiqiy o'chirish kodlari yaxshi narsa."
  
  "Olimlar yadroviy zaryadning kelib chiqishini aniqlagandan so'ng, baribir ular bilan bog'lanishimiz mumkinligini tushunasizmi?" - dedi Beau qaytib kelib, plastik idishdan bir ho"plab olarkan.
  
  - Ha, lekin bu hali sodir bo'lmagan. Va biz bilganimizdek, ular kodlarni o'zgartirdilar yoki yangi trigger qo'shdilar.
  
  Bo buni biroz bosh qimirlatib qabul qildi.
  
  Drake soatiga qaradi. Ular vokzalda qariyb o'n daqiqadan beri turishgan va Xayden yoki Daldan hech narsa eshitilmadi. Bugun o'n daqiqa abadiylikdek tuyuldi.
  
  "Men Xaydenga qo'ng'iroq qilyapman." U mobil telefonini oldi.
  
  - Xavotir olmang, - dedi May. "Bu Kinimaka emasmi?"
  
  Drake u ko"rsatgan joyga keskin burilib ketdi. Mano Kinimakining shubhasiz qiyofasi ko'cha bo'ylab to'xtovsiz yurar, egilib, og'riq sezardi, lekin o'jarlik bilan bekat tomon yurdi. Drake o'nlab savollarni yutib yubordi va o'rniga to'g'ridan-to'g'ri ularga javob beradigan odamga yugurdi. Tashqariga chiqqach, jamoa vayronalar bilan to'ldirilgan chorrahadan Manoni ushlab oldi.
  
  - Nima gap, do'stim?
  
  Gavayiliklarning ular bilan uchrashgandagi yengilligi yer ostida yashirinib turgan dahshatli ruhiy og'riq bilan qoplandi. "Ularda Xeyden bor", deb pichirladi u. "Biz ulardan uchtasini olib tashladik, lekin Ramses yoki Praysga yaqinlasha olmadik. Va oxirida ular bizni pistirma qilishdi. Meni o"yindan olib chiqdi va men bir tonna vayronalar ostidan chiqqanimda Xeyden yo"q edi".
  
  "Ular uni ushlab qolishganini qaerdan bilasiz?" - soʻradi Beau. - Balki u hali ham ta'qib qilayotgandir?
  
  "Mening qo'llarim va oyoqlarim jarohatlangan bo'lishi mumkin", dedi Kinimaka. "Ammo mening quloqlarim juda yaxshi eshitildi. Ular uni qurolsizlantirib, sudrab olib ketishdi. Oxirgi gaplari shu edi..." Kinimaka davom eta olmay, yuragi og"rib yutib yubordi.
  
  Dreyk erkakning nigohini tortdi. "Biz uni qutqaramiz. Biz har doim shunday qilamiz."
  
  Kinimaka qichqirdi. "Har doim emas".
  
  "Ular unga nima deyishdi?" - deb turib oldi Alisiya.
  
  Kinimaka quyosh nuridan ilhom izlagandek osmonga qaradi. "Ular unga bu yadroviy bomba bilan yaqindan tanishishlarini aytishdi. Ular uning orqasiga bog'lab qo'yishlarini aytishdi.
  
  
  O'ttiz ikkinchi bob
  
  
  Torsten Dahl Tayms maydonini tozalash uchun bir nechta ekipajni qoldirdi va o'z jamoasini tor xiyobon tomonidan yaratilgan soyalarga chuqur olib kirdi. Bu jim va beparvo edi, muhim telefon qo'ng'irog'ini qilish uchun ajoyib joy. U birinchi bo"lib Xaydenga qo"ng"iroq qildi, lekin u javob bermagach, Dreyk bilan bog"lanishga harakat qildi.
  
  "Masofa shu yerda. Eng so'nggi yangiliklar nima?
  
  "Biz axloqsizlikka tushib qoldik, do'stim..."
  
  "Yana to'plaringizga qadar?" - gapini bo"ldi Dal. "Nima yangiliklar?"
  
  "Bu safar bo'ynimgacha emas. O'sha aqldan ozgan haromlar o'z hujayralarini sindirishdi yoki sindirishdi. Ramses va Price endi yo'q. Beshinchi hujayra o'n ikki kishidan iborat yoki bo'lgan. Mano ularning uchtasi borligini aytadi.
  
  Dahl intonatsiyani ushladi. "Mano gapiryaptimi?"
  
  "Ha, do"stim. Ular Xeydenni ushlab oldilar. Uni o"zlari bilan olib ketishdi".
  
  Dahl ko'zlarini yumdi.
  
  "Ammo bizda hali biroz vaqt bor." Drake ijobiy tomonni sinab ko'rdi. "Agar ular uni darhol portlatmoqchi bo'lishsa, uni umuman olishmasdi."
  
  Yorkliklar haq edi, Dahl tan olishi kerak edi. U Drake Marsh endi Zulmat shahzodasi rolidan chetlashtirilgani va uning o'rniga vaqtincha Alligator deb nomlangani haqida tushuntirishda davom etar ekan, u tingladi. Vatan bu odamni amerikalik tarafdor sifatida aniqlashga muvaffaq bo'ldi.
  
  "Haqiqatanmi?" - dedi Dahl. "Nima uchun?"
  
  "Anarxiyaga olib kelishi mumkin bo'lgan deyarli hamma narsa", dedi Drake. "U yollanma askar, faqat bu safar u o'zini yo'qotdi."
  
  "Men Ramses har doim o'z biznesini "uyda" olib boradi deb o'yladim."
  
  "Alligator Nyu-Yorklik. U operatsiyaga bebaho logistika bilimini berishi mumkin edi."
  
  "Ha, bu mantiqiy." Dahl xo'rsindi va ko'zlarini charchagan holda ishqaladi. "Xo'sh, keyin nima bo'ladi? Bizda Xaydenning koordinatalari bormi?
  
  "Ular uning kamerasini olib ketishdi. Ular hech bo'lmaganda uning kiyimlarini olib ketishgan bo'lishi kerak, chunki uning ko'ylagiga tikilgan yorliqda u Chipotle Mexican Grill stolining tagida ekanligi yozilgan, biz buni endigina tasdiqladik. Xavfsizlik kameralari ishlayapti, lekin saytga qilingan hujum natijasida biz tomondagi priyomniklar asosan nokautlangan . Ular qo'llaridan kelgan hamma narsani birlashtirmoqdalar. Va ular oddiygina ishchi kuchiga ega emaslar. Bu erdan hammasi yomonlashishi mumkin, do'stim.
  
  - Bo'larmidi? Dahl takrorladi. "Men aytmoqchimanki, biz yomonlikdan o'tib, yomonlar ko'chasiga ketyapmiz, shunday emasmi?"
  
  Drake bir zum to'xtab qoldi, so'ng: "Umid qilamizki, ular talablarni qo'yishda davom etadilar", dedi u. "Har bir yangi talab bizga ko'proq vaqt beradi."
  
  Dahl hali hech qanday muvaffaqiyatga erishmaganliklarini aytishga hojat yo'q edi. Fakt o'z-o'zidan ayon bo'ldi. Bu erda ular yadroviy bombaning joylashishini aniqlash uchun vatanga bog'liq bo'lib, oldindan ogohlantirilgan Rojdestvo kurkalari kabi aylanib yurishdi, faqat Mur joyni aniqlash uchun edi, ammo butun korxona muvaffaqiyatsizlikka uchradi.
  
  "Biz qilgan yagona narsa bir nechta sarf materiallarini zararsizlantirish edi", dedi u. "Biz Ramsesning haqiqiy rejasiga va ayniqsa uning yakuniy o'yiniga yaqin ham emasmiz."
  
  "Nega sizlar bekatga tushmaysizlar? Keyingi etakchi kelganda biz birga bo'lishimiz mumkin."
  
  "Ha, biz buni qilamiz." Dahl o'z jamoasining qolgan qismiga qo'l silkitib, ularni 3-avenyuga olib borish uchun to'g'ri yo'nalishni aniqladi. "Salom, Mano o'zini qanday tutmoqda?"
  
  "Yigit javonli devorga qattiq urilgan. so'ramang. Ammo u jang qilishni xohlaydi, faqat kimdir unga nishon berishini kutadi.
  
  Ular suhbatni tugatgandan keyin Dahl yugura boshladi. Kensi uning yonida to"xtadi va bosh irg"adi. "Yomon harakatmi?"
  
  "Vaziyatimizni hisobga olsak, menimcha, bundan ham battar bo'lishi mumkin edi, lekin ha, bu noto'g'ri tanlov edi. Ular Haydenni o'g'irlab ketishdi. Uni bomba bo'lgan joyga olib bordi."
  
  "Xo'sh, bu ajoyib! Aytmoqchimanki, hammangizda yashirin mayoqlar yo'qmi?
  
  "Biz qilamiz. Va uni kiyimlari bilan birga tashladilar. "
  
  "Mossad teri ostiga tushdi", dedi Kensi jimgina. "Ular uchun yaxshi, lekin men uchun emas. Menga tegishli ekanligimni his qildim."
  
  "Bo'lardi". Dahl bosh irg'adi. "Biz hammamiz o'z taqdirimizni o'z qo'limizda ekanligimizni va har bir qaror mohiyatan erkin ekanligini his qilishimiz kerak. Bu manipulyatsiya emas."
  
  "Bugungi kunlarda," Kensining barmoqlari jingalak bo'lib, so'ng mushtlarini siqib qo'ydi, "siz meni o'z xavf-xataringiz bilan boshqarasiz", so'ng unga tabassum qildi. "Sizdan tashqari, do'stim, siz meni xohlagan vaqtda va xohlagan joyda boshqarishingiz mumkin."
  
  Dahl uzoqqa qaradi. Bridjit Makkenzi to'xtatib bo'lmas edi. Ayol uning turmush qurgan, otasi ekanligini bilar edi, lekin u hali ham vasvasaga berilib ketdi. Albatta, u yoki bu yo'lda u bu erda uzoq qolmaydi.
  
  Muammo hal.
  
  Smit va Loren ham jimgina mulohaza almashib, birga yugurishdi. Yorgi charchagan va vayronalarga to'lib-toshgan, ammo o'ynoqi qat'iyat bilan orqa tomonni ko'tardi. Dahl bu uning g'azablangan, tasodifiy jangdagi birinchi haqiqiy tajribasi ekanligini bilar edi va u buni yaxshi uddalagan deb o'yladi. Ko'chalar o'tib ketdi va keyin ular 3-avenyuga chapga burilib, 51-chi chorrahaga qarab yo'l oldilar.
  
  Bu Dahl uchun bir necha daqiqa g'alati bo'ldi. Shaharning ba'zi joylari zarar ko'rmagan va ko'plab do'konlar ochiq qolgan va odamlar vahima bilan ichkariga kirishgan bo'lsa, boshqalari deyarli hayotdan mahrum edi. Bir nechta ko'chalar OAV va to'rt g'ildirakli armiya mashinalari bilan o'rab olingan. Ba'zi hududlar talonchilar oldida uyatdan qo'rqib ketishdi. Aksariyat hollarda u ko'rgan odamlar nima qilish kerakligini tushunishmadi, shuning uchun u o'zi ishongan hokimiyatga ovozini qo'shib, ularni qaerdan boshpana topishga taklif qildi.
  
  Va keyin ular Dreyk va boshqalar kutayotgan, umid qilgan va Xayden Jeyni qutqarishni rejalashtirgan joyga etib kelishdi.
  
  Bu kun boshlanganiga bir necha soat o'tdi. Va endi ular yadroviy bomba topish yo'lini izlashdi. Dahl ortga qaytish bo'lmasligini bilar edi, u qochib yoki bunkerlarga yashirinib qololmaydi. SPEAR jamoasi oxirigacha unda edi. Agar shahar bugun o'lib qolsa, bu uni saqlab qolishga harakat qilayotgan qahramonlarning etishmasligi uchun bo'lmaydi.
  
  
  O'ttiz uchinchi bob
  
  
  Ramses harakat va reaktsiyani yo'naltirar ekan, Xeyden jim qoldi, o'z odamlariga mas'ul bo'lganini eslatib, ularning mutlaq sodiqligini sinab ko'rdi. Uni sport mollari do"konidan sudrab olib, 3-avenyu bo"ylab o"zlari orasiga yugurishga majbur qilishgan, so"ng uyali telefonini topib tashlashga va o"q o"tkazmaydigan jiletini yulib olishga vaqt ajratishgan. Ramses kuzatuv qurilmalari va ularning joylashuvi haqida biroz ma'lumotga ega bo'lib tuyuldi va odamlariga uning ko'ylagini echib olishni buyurdi. Kichkina qurilma tezda topildi va yo'q qilindi, shundan so'ng guruh butunlay tasodifiy yo'l bo'ylab yugurishni davom ettirdi.
  
  Xeydenda bu umuman bunday emas degan taassurot paydo bo'ldi.
  
  Biroz vaqt talab qildi. Guruh kattaroq qurollari va qora ustki kiyimlarini tashlab, ostidagi oddiy sayyohlik kiyimlarini ko'rsatdi. To'satdan ular yorqin, zararsiz, shahar ko'chalarida aylanib yurgan yuzlab tashvishli olomonning bir qismi edi. Politsiya va armiya patrullari ba'zi marshrutlar qatoriga qo'yilgan, biroq kameralar bir qorong'u xiyobonni, keyin esa aniq bo'lgunga qadar boshqasini burishgan. Xeydenga kiyish uchun zaxira kurtka berildi. Bir payt ular oldindan tayyorlangan mototsikllarga chiqishdi va asta-sekin Manxetten markazidan chiqib ketishdi.
  
  Lekin unchalik uzoq emas. Xayden bor kuchi bilan xabarni kimgadir - har kimga etkazishni xohladi - endi u bomba qaerdaligini bildi. Ular uni o'ldirishlari muhim emas edi - muhimi, bu mutaassiblarning to'xtatilishi edi.
  
  Velosipedlar xiyobonning bir qismiga dumalab tushishdi, keyin o'n kishi - sakkizta qolgan legioner Ramses va Prays - zanglagan metall yon eshikdan bir-birlarini kuzatib borishdi. Xeyden o'zini ularning o'rtasida, urush mukofoti deb topdi va u o'z taqdirini allaqachon bilgan bo'lsa-da, u har bir qarashni, har bir yo'nalishni o'zgartirishga va har bir pichirlagan so'zni ushlashga harakat qildi.
  
  Buzilgan tashqi eshikdan narigi, badbo'y ichki yo'lak beton zinapoyaga olib borardi. Shu yerda erkaklardan biri Xeydenga o'girilib, pichoqni uning tomog'iga tutdi.
  
  - Jim, - dedi Ramzes orqasiga o'girilmay. "Men sizni hozircha o'ldirmaslikni afzal ko'raman."
  
  Ular to'rt qavatga ko'tarilishdi va keyin kvartira eshigi oldida bir zum to'xtashdi. U ochilganda, guruh ichkariga to'lib-toshgan va imkoni boricha koridordan yugurib chiqishdi. Ramses qo"llarini cho"zgancha xonaning o"rtasida to"xtadi.
  
  "Va biz shu yerdamiz", dedi u. "Million oxiri va kamida bitta boshlanishi bilan. Bu shahar aholisi bu bizning yangi yo"limizning, muqaddas urushimizning boshlanishi ekanligini bilmagan holda bu hayotni tark etadi. Bu-"
  
  "Haqiqatanmi?" Tiradni quruq ovoz buzdi. "Mening bir qismim sizga ishonishni xohlaydi, Ramses, lekin boshqa qismi, eng yomoni, sizni bu narsaga to'la deb o'ylaydi."
  
  Xeyden birinchi marta Julian Marshga yaxshi qaradi. Pif g'alati, buzilgan ko'rinardi, go'yo uning bir qismi boshqasiga o'ralgan edi. Yil yoki hozirgi tendentsiyadan qat'i nazar, u hech qachon mos kelmaydigan kiyimlarni kiygan. Bir ko'zi qorayib ketgan, ikkinchisi katta ochilgan va ko'z yummay qolgan, bir tuflisi tushib ketgan. Uning o'ng tomonida Xeyden tanimagan ajoyib qoramag'iz o'tirardi, lekin ular bir-biriga bosilganidan ko'rinib turibdiki, ular bir-biriga bog'liq emas.
  
  Demak, ittifoqchi emas.
  
  Xeyden Ramzes martning masxaralariga qanday munosabatda bo'lganini nafrat bilan kuzatdi. - Bildingmi? - so'radi terrorchi shahzoda. "Sizni uchratishimizdan oldin sizni aldaganimiz. Bizning abadiy alangamizni Amerikaning yuragiga olib o'tadigan ahmoqning ismini bilishimizdan oldin. Hatto sizniki Tayler Uebb ham sizga xiyonat qildi".
  
  "Uebbni siking", dedi Marsh. "Va siz keting."
  
  Ramses kulib ortiga o'girildi. "Keling, aytganlarimga qaytaylik. Bu yerda ishlaydiganlar ham bu shahardan nafratlanishadi. Bu juda qimmat, juda ko'p sayyohlar. Oddiy erkaklar va ayollar bu yerda yashashga qurbi yetmaydi va ishga kirish uchun kurashadi. Tizimga va uni qo'llab-quvvatlashda davom etayotgan odamlarga qarshi qanday achchiqlanishni tasavvur qila olasizmi? Ko'priklar va tunnellarda yo'l haqi olinadi. Agar pulingiz bo'lmasa, siz hech narsa emassiz. Ochko"zlik, ochko"zlik, ochko"zlik hamma joyda. Va bu meni kasal qiladi. "
  
  Xeyden jim qoldi, hamon o'zining keyingi harakatini hisoblab, Marshning munosabatini kuzatib turardi.
  
  Ramses yon tomonga bir qadam tashladi. "Va Alligator, mening eski do'stim. Sizni yana ko'rganimdan xursandman".
  
  Xeyden Alligator ismli odam xo'jayinini quchoqlaganini tomosha qildi. Kichkina, jim va ehtimol e'tiborga olinmaslikka harakat qilib, eshikka yetib borish uchun qancha qadam ketishini hisoblab chiqdi. Hozircha juda ko'p. Kuting, kuting.
  
  Ammo u qancha vaqtgacha bunga qodir edi? Ramsesning so'zlariga qaramay, u hatto yadroviy portlashdan qochishni xohlaydimi, deb hayron bo'ldi. Yaxshi xabar shundaki, rasmiylar havo hududini yopib qo'ygan, shuning uchun odam shoshilmagan.
  
  Robert Prays ingrab o'zini stulga tashladi. U eng yaqin legionerdan bir shisha aspirin so'radi, lekin uni e'tiborsiz qoldirdi. Marsh mudofaa vaziriga ko"zlarini qisib qo"ydi.
  
  "Men sizni taniymanmi?"
  
  Price yostig'iga chuqurroq o'tirdi.
  
  Xeyden xonaning qolgan qismiga ko'z yugurtirdi, endigina olis parda bilan o'ralgan deraza yonida turgan ovqat stoliga ko'zi tushdi.
  
  Jin ursin, bu nima...?
  
  U tasavvur qilganidan kichikroq edi. Ryukzak standart modeldan kattaroq edi, samolyotning yuqori qismiga sig'mas edi, lekin kattaroq odamning orqa tomonida unchalik noqulay ko'rinmasdi.
  
  - Men uni senga sotganman, Mart, - dedi Ramses. "Buni Nyu-Yorkka olib kelasiz degan umidda. Buning uchun men abadiy minnatdorman. Sizga va do'stingizga hamma narsani yuqtiruvchi olovni his qilishlariga ruxsat berishingizni aytsam, buni sovg'a deb hisoblang. Bu men sizga taklif qila oladigan eng yaxshi narsa va bo'g'zingizga pichoq tiqishdan ham yaxshiroqdir."
  
  Xayden yadroviy bombani - uning hajmi, shakli va ryukzakning ko'rinishini - kerak bo'lsa, uni yodlab oldi. Uning bugun bu yerda o"lishining iloji yo"q edi.
  
  Keyin Ramses o'z odamlariga murojaat qildi. "Uni tayyorlang", dedi u. "Va amerikalik kaltakning og'rig'ini ayamang."
  
  Hayden kelayotganini bilardi. Bu yo'lda uning qo'llarini bog'lay olmadilar va endi u bundan to'liq foydalandi. O'shanda ko'p narsa unga bog'liq edi - shaharning, millatning, tsivilizatsiyalashgan dunyoning taqdiri. Uning o'ng tomonidagi vaza qo'l keldi, uning bo'yni uning qo'li uchun mukammal kengligi va ozgina zarar etkazish uchun to'g'ri og'irlikda edi. U eng yaqin odamning ibodatxonasiga sindi, yirtiq bo'laklar polga tushdi. U qo'lini ko'targanida, Xeyden qurolni ushlab oldi, lekin uning yelkasiga mahkam o'ralganini ko'rib, u darhol taslim bo'ldi, aksincha, uni yanada muvozanatdan chiqarish uchun barrelni ushlab oldi. Qurollar nishonga olingan edi, lekin Xeyden ularning barchasiga e'tibor bermadi. Endi bu so'nggi imkoniyat saloni edi... endi uning hayoti uchun kurash emas, balki shaharning omon qolishi uchun kurashga o'xshaydi. Va uni bu yerga yashirincha olib o'tishmadimi? Bu unga o'qotar qurollar yomon ko'rilishini aytdi.
  
  Alligator unga yon tomondan yaqinlashdi, lekin Ramses uni ushlab turdi. Yana bir qiziqarli kashfiyot. Ramses uchun alligator muhim edi. Keyingi lahzada u o'zini urayotgan qo'llari va oyoqlaridan boshqa diqqatini jamlay olmadi. Men bir yoki ikkita zarbani davolayman, lekin har doim boshqasi bor edi. Bular televideniyening yovuz odamlari emas - muloyimlik bilan birining urishini kutib, ikkinchisi aralashishi mumkin. Yo'q, bular uni o'rab olishdi va birdaniga hujum qilishdi, shuning uchun u qancha to'xtab urmasin, yana ikkitasi uni urdi. Og'riq u hisoblab bo'lmaydigan joylardan ko'proq portladi, lekin u qoqilganidan foydalanib, vazaning qirrali bo'lagini oldi va ikki erkakning yuzi va qo'llarini kesib tashladi. Ular orqaga chekinishdi, qon ketishdi. U bir juft oyoqqa dumalab, egasini ag"darib yubordi. U og"ir krujkani derazaga uloqtirmoqchi bo"lib, diqqatni tortadi, deb o"yladi, ammo la"nati derazadan yarim metrcha uzoqlikda uchib ketdi.
  
  Drake nima qilardi?
  
  U buni bilardi. Aynan shu. U oxirgi nafasigacha kurashadi. Oyoqli o'rmon orqali u qurol qidirdi. Uning ko'zlari mart va ayolning ko'zlariga to'qnashdi, lekin ular bir-biriga yanada qattiqroq yopishib olishdi va g'alati muloqotdan taskin topishdi. Xeyden tepdi va burishdi, har bir zo'rg'a bosilgan qichqiriqni quvontirdi, keyin uning orqasidan divanni topdi. Bundan tayanch nuqtasi sifatida foydalanib, u o'zini oyoqqa turg'izdi.
  
  Uning yuziga musht urdi va yulduzlar portladi. Xeyden boshini chayqadi, qonni tozaladi va orqaga zarba berdi va raqibining yiqilishiga sabab bo'ldi. Yana bir musht uning bosh tomoniga tegdi, keyin erkak uni belidan ushlab, oyog"idan yiqitdi va divanga orqaga qo"ydi. Xeyden o'z tezligidan foydalanib, uni orqasiga tashladi. Bir soniyada u yana oyoqqa turdi, boshini pastga tushirdi, qovurg'alariga, bo'yniga, son va tizzalariga zarbalar tashladi, zarbadan keyin zarba, zarbadan keyin zarba berdi.
  
  U Ramsesning ular tomon qadam tashlayotganini ko"rdi. "Sakkiz kishi!" - qichqirdi u. "Sakkiz erkak va bitta kichkina qiz. Sizning mag'rurligingiz qayerda?
  
  "Ularning tuxumlari bilan bir joyda", dedi Xeyden nafas qisib, ularga zarar etkazdi, charchaganini his qildi, ko'plab zarbalar og'rig'ini his qildi, g'azabga qarshi kurashdi. Bu abadiy davom etmaydi va uning qochishga umidi yo'q edi.
  
  Ammo u hech qachon harakat qilishni to'xtatmadi. Hech qachon taslim bo'lmang. Hayot kundalik jang edi, u tom ma'noda bo'ladimi yoki yo'qmi. Uning zarbalaridan kuch va oyoq-qo'llaridan quvvat o'chib ketganda, uning zarbalari endi etarli bo'lmasa-da, Xeyden hamon zarba berdi.
  
  Erkaklar uni oyoqqa turg"izdilar va xona bo"ylab sudrab olib ketishdi. U o'ziga qandaydir kuch qaytganini his qildi va etikini boldiriga o'tkazdi, bu uning chiyillashiga sabab bo'ldi. Qo"llari muskullarini mahkam bog"lab, uni uzoq deraza tomon itarib yubordi.
  
  Ramzes yadro portfeli yotqizilgan stol ustida turdi.
  
  "Juda kichkina", dedi u o'ychanlik bilan. "Juda nomaqbul. Va shunga qaramay, esda qolarli. Rozimisan?"
  
  Xeyden uning og'zidan qon tupurdi. "Men siz asrning aqldan ozgan asari ekanligingizga qo'shilaman."
  
  Ramzes unga hayron bo'lib qaradi. "Sen qilyapsan? Tushunyapsizmi, bu Pifiyanlar filmidagi Julian Marsh va Zoi Sherslar quchoqlashib o'tirishmoqda, shunday emasmi? Va ularning rahbari - Webb - u qayerda? Menimcha, qadimiy arxeologik xazinani izlash uchun dunyoni aylanib chiqish. Men uzoq vaqtdan beri o'lgan aristokratning uzoq vaqtdan beri o'lik izidan ketyapman. Dunyo yonayotganda o'zining aqldan ozgan izidan boradi. Men asrning aqldan ozgan ishiga yaqinlashmayman, miss Jey."
  
  Garchi Xayden o'zining biror narsada to'g'ri ekanligini tan olgan bo'lsa ham, u jim qoldi. Oxir oqibat, ularning barchasini namatli xona kutishi kerak.
  
  "Xo'sh, keyin nima bo'ladi, siz bilishga qiziqasizmi?" - so"radi Ramzes jilmayib. - Rostini aytsam, unchalik emas. Biz hammamiz o'zimiz xohlagan joydamiz. Sizda yadroviy bomba bor. Men bomba mutaxassisim Alligator bilan birgaman. Xalqim men tomonda. Yadro bombasi? U deyarli tayyor... - to"xtab qoldi u - dunyo bilan birlashishga. Bir soatdan keyin... deyishimiz kerakmi?
  
  Xeydenning ko'zlari unga xiyonat qildi.
  
  "Oh haha. Endi siz hayron bo'lasiz. Bu siz uchun juda ko'p vaqtmi? Shunday qilib, o'n daqiqa?"
  
  - Yo'q, - nafas oldi Xeyden. "Siz .. maysiz. Iltimos. Siz xohlagan narsa bo'lishi kerak. Biz kelisha oladigan narsadir."
  
  Ramzes unga qaradi, go"yo o"z irodasiga qarshi, birdaniga rahmi kelgandek. "Men xohlagan hamma narsa shu xonada. Birinchi dunyo deb ataladigan narsaning yo'q qilinishi."
  
  "Sizni faqat o'ldirmoqchi bo'lgan yoki o'lishni xohlaydigan odamlar bilan qanday kelishuvga erishasiz?" - dedi Xeyden baland ovozda. "Yoki oʻzingiz ham qon toʻkilmasin, ularni toʻxtating. Yangi dunyo uchun yakuniy dilemma."
  
  Ramses kulib yubordi. "Sizlar juda ahmoqsizlar." U kulib yubordi. "Javob: 'Kemasligingiz kerak'. Bizni o'ldiring yoki bizga sajda qiling. Bizni to'xtating yoki chegaralaringizdan o'tishimizni tomosha qiling. Bu sizning yagona dilemma."
  
  Erkaklar uning yangi ko'ylagini yechib, keyin bombani old tomoniga bog'lab qo'yishganida, Hayden yana kurashdi. Aynan Alligator oldinga kelib, ryukzakni yechdi va ichkaridagi bir nechta simlarni uzdi. Ular taymer mexanizmiga biriktirilishi kerak edi, Hayden amin edi. Hatto bunday aqldan ozgan terrorchilar ham haqiqiy portlovchi qurilmalarni uzib qo'yish xavfini tug'dirmaydilar.
  
  U umid qildi.
  
  Alligator simlarni tortdi va keyin davom etish uchun ruxsat kutgancha Ramzesga qaradi. Dev bosh irg"adi. Erkaklar Xaydenning qo'llaridan ushlab, stol bo'ylab uni oldinga itarib, yadroviy bomba uning qorniga bostirilguncha tanasini bukishdi. Keyin ular uni joyida ushlab turishdi, Alligator simlarni avval uning orqa va ko'kragiga, so'ngra oyoqlari orasiga va nihoyat, orqa qismining pastki qismida uchrashguncha yuqoriga o'rab oldi. Xeyden simlarning har bir tortilishini, ryukzakning har bir harakatini his qildi. Nihoyat, ular yadroviy bomba uning tanasiga mahkam yopishtirilganligi va uning atrofiga o"ralgan bo"lishi uchun o"rta quvvatli kamar va yopishqoq lentadan foydalangan. Xeyden o'z bog'larini sinab ko'rdi va u zo'rg'a qimirlay olishini aniqladi.
  
  Ramses orqasiga o"rnidan turib, alligatorning qo"l mehnatiga qoyil qoldi. "Mukammal", dedi u. "Amerika shayton o'z mamlakatini yo'q qilish uchun ideal pozitsiyani egalladi. Bu gunohkor shahar kabi, qolganlar uchun ham munosib ma'baddir. Endi, Alligator, taymerni qo'ying va bizga hayvonot bog'iga borish uchun etarli vaqt bering.
  
  Xayden dasturxon atrofida hansirab, terrorchining so"zlaridan avval hayratga tushdi, keyin esa sarosimaga tushdi. "Iltimos. Siz buni qilolmaysiz. Siz .. maysiz. Biz sizning qayerda ekanligingizni va nima qilishni rejalashtirayotganingizni bilamiz. Biz sizni doim topa olamiz, Ramses".
  
  "Siz do'stlaringizni nazarda tutyapsiz!" Alligator uning qulog'iga chinqirib yubordi va bu uning sakrashiga va yadroni silkitishiga sabab bo'ldi. "Ingliz... Khmannn! Havotir olma. Siz uni yana ko'rasiz. Marsh u bilan biroz dam oldi, mmm, lekin biz ham xursand bo'lamiz!
  
  Ramzes uning boshqa qulog'iga egildi. "Barchangizni bozordan eslayman. Ishonamanki, siz uni yo'q qildingiz, kamida ikki yil obro'imni buzdingiz. Bilaman, siz hammangiz mening qal"amga hujum qildingiz, qo"riqchim Akatoshni o"ldirdingiz, legionerlarimni o"ldirib, meni zanjirband qilib olib ketdingiz. Amerika uchun. Ahmoqlar mamlakati. U yerdagi janob Prays menga barchangiz jamoaning bir qismi ekanligingizni aytdi, lekin bu nafaqat. Siz o'zingizni oila deb ataysiz. Xo'sh, oxir-oqibat hammangiz birga bo'lishingiz o'rinli emasmi?"
  
  - Jin ursin, - dedi Xeyden ryukzakning tepasiga nafas olib. "Siz. Tentak."
  
  "O yoq. Haqiqatan ham siz va sizning oilangiz buzildi. Esingizda bo'lsin - buni Ramses qildi. Va hatto bu mening yakuniy o'yinim emas. Mening ishonchliligim yanada ta'sirli. Ammo shuni bilingki, men Amerika va uning boshqa G'arb mulozimlari yorilib ketayotgan paytda kulib, xavfsiz joyda bo'laman."
  
  U shunday egildiki, uning tanasi uni ham, ryukzaklarning tarkibini ham ezib tashladi. "Endi hayvonot bog'iga oxirgi tashrifingiz vaqti keldi. Men Mett Drakega sizni topish sharafini beraman, - deb pichirladi u. "Bomba portlaganda."
  
  Xeyden bu so'zlarni, ularning ichida yashiringan ma'nolarni eshitdi, lekin o'zini o'zi rejalashtirgan narsadan ko'ra aniqroq harakat qilish yanada ta'sirliroq bo'lishini o'ylab topdi.
  
  
  O'ttiz to'rtinchi bob
  
  
  Xeyden sirpanib ketdi va kichik yuk mashinasining orqasiga yugurdi. Legionerlar uni bomba bilan bog'lab qo'yishdi, ikkala tomondan skameykalarni egallab olishdi. Butun sayohatning eng qiyin qismi uni ko'p qavatli uydan olib chiqish edi. Legionerlar vaqtlarini behuda o'tkazib, uni niqoblashga harakat qilishdi; uni xohlagan joyiga itarib, qurollari bilan shay holatda ketishdi. Ularni ko"rgan odam o"ldiriladi. Yaxshiyamki, ko'pchilik odamlar ogohlantirishlarga quloq solib, televizor yoki noutbuk oldida uyda qolishdi. Ramses Xayden yuk mashinasining yo'l chetiga, qorong'i xiyobon yoniga kelib, tirjayib turganini ko'rganiga ishonch hosil qildi.
  
  Maxsus kuchlar belgilari bilan qora.
  
  Ularni kim to'xtatadi? Ularni so'roq qilish kerakmi? Ehtimol, vaqt o'tishi bilan. Ammo shu paytgacha sodir bo'lgan hamma narsaning mohiyati shu edi. Rejaning har bir qismining tezligi va bajarilishi Amerikaning o'z chegaralariga bo'lgan munosabatini sinab ko'rdi. Reaksiyalar kutilgan edi va haqiqiy muammo shundaki, terrorchilar shunchaki parvo qilmadilar. Ularning yagona maqsadi xalqning o'limi edi.
  
  Ular 57-ko"chadan sharqqa qarab yo"l olishgan, imkoni boricha patrul va kordonlardan qochib ketishgan. U erda vayronalar, g'alati tashlandiq mashina va tomoshabinlar guruhlari bor edi, lekin Alligatorning o'zi tug'ilgan Nyu-Yorklik edi va hamma tinchroq, bema'ni ko'rinadigan yo'llarni bilar edi. Shahar elektr ta"minoti tizimi yordam berib, haydovchiga oldindan rejalashtirilgan marshrutga osongina qaytish imkonini berdi. Ular amerikaliklar hali ham javob berayotganini, hali ham kutishayotganini bilib, sekin, ehtiyotkorlik bilan harakat qilishdi va faqat bir necha soatdan keyin bomba allaqachon mavjud bo'lishi mumkinligini tushunishdi.
  
  Xayden hozir ham Oq uy rasmiylari o'z chegaralari buzilganini mutlaqo qabul qila olmagan holda ehtiyot bo'lishni tavsiya qilishlarini bilar edi. Vaziyatdan foydalanishga harakat qiladigan boshqalar ham bo'lardi. Keling, Dodjdan qutulib, soliq to'lovchilarni zeriktiraylik. Biroq, u Kobernni bilar edi va uning eng yaqin maslahatchilari u kabi ishonchli va aqlli bo'lishiga umid qildi.
  
  Sayohat uni ko'karishlar bilan qoldirdi. Legionerlar uni oyoqlari bilan qo'llab-quvvatlashdi. To'satdan to'xtashlar va katta chuqurliklar uning ko'ngil aynishiga sabab bo'ldi. Ryukzak uning ostida harakatlanardi, uning qattiq ichi doimo asabiylashardi. Xayden buni Ramses xohlashini bilar edi - uning so'nggi lahzalari taymer o'chgancha dahshatga to'lishi uchun.
  
  Yarim soatdan kamroq vaqt o'tdi. Yo'llar bo'm-bo'sh bo'lmasa, tinch edi. Hayden aniq ayta olmadi. Rejasining yana bir yangi burilishida Ramses Gatorga Marsh va Shearsni Xeyden bilan birga bombaga bog'lashni buyurdi. Ikkalasi shikoyat qilishdi, urishishdi va hatto qichqirishdi, shuning uchun Alligator ularning og'izlari va burunlarini yopib qo'ydi, tinchlanmaguncha o'tirdi va burun teshigiga havo so'radi. Keyin Marsh va Shers deyarli bir ovozdan yig'lay boshladilar. Ehtimol, ular ozodlik orzularini ko'targandir. Marsh yangi tug'ilgan chaqaloq kabi chiyilladi, Shirs esa odam grippiga chalingan boladek hidladi. Ramzes ikkalasini ham, afsuski, Xaydenni ham jazolash uchun ularni yalang'och holda yadroviy bombaga bog'lab qo'ydi, bu esa har xil muammolarga, burilishlarga va ko'proq burun burungiga sabab bo'ldi. Xeyden buni yaxshi qabul qildi, ular endi o'xshash bo'lishi mumkin bo'lgan Lovecraftian dahshatini tasavvur qildi va hayvonot bog'idan qanday o'tishlarini hayron qoldirdi.
  
  "Ichkarida tugatamiz", - Alligator massaga tanqidiy qaradi. "Maksimal besh daqiqa."
  
  Xeyden bomba ishlab chiqaruvchisi boshlig'i bilan muomala qilganda yaxshi gapirganini payqadi. Ehtimol, tashvish uning ovozini birdaniga ko'targandir. Balki hayajon. Yuk mashinasi to"xtab, haydovchi dvigatelni bir necha daqiqa bo"shatib qo"yganida u diqqatini qaratdi. Ramses taksidan tushdi va Xeyden ular hayvonot bog'iga kiraverishda bo'lishlari mumkinligini aytdi.
  
  Oxirgi imkoniyat.
  
  U u yoqdan-bu yoqqa chayqalib, og"zidagi yopishqoq lentani qirib tashlashga urinib, jon-jahdi bilan kurashdi. Marsh va Shers ingrab yuborishdi, legionerlar esa butsalari bilan uning ustiga bostirib, harakatlanishini qiyinlashtirdi, biroq Xeyden qarshilik ko"rsatdi. Buning uchun faqat g'alati shovqin, noo'rin tebranish kerak edi va bayroqlar ko'tariladi.
  
  Legionerlardan biri la'natladi va uning ustidan sakrab o'tib, uni yadro zaryadiga va avtomobilning orqa tomoniga yanada mahkam bog'ladi. U yopishqoq lenta ichiga nola qildi. Uning qo'llari uning tanasini o'rab, uning harakatlanishiga to'sqinlik qildi va Ramzes qaytib kelganida, u nafas ololmadi.
  
  Dvigatelning bir oz gumburlashi bilan yuk mashinasi yana oldinga siljidi. Mashina sekin yurdi, legioner esa ketdi. Xeyden chuqur nafas oldi, omadini va atrofidagilarning yuzlarini la'natladi. Tez orada mashina to'xtadi va haydovchi dvigatelni o'chirdi. Ramzes endi oddiy maxsus kuchlar formasini kiyib, orqa o'rindiqqa boshini qo'ydi.
  
  "Maqsadga erishildi", dedi u befarqlik bilan. "Mening ishoramni kuting va ularni orangizda olib yurishga tayyor bo'ling."
  
  Beshta legioner g'alati to'plam atrofida joylashib, uni ko'tarishga tayyorlanayotganda chorasiz qolgan Xeyden nafas ola oldi. Ramses eshikni taqillatdi, hamma narsa aniq edi, bir kishi eshikni ochdi. Shundan so"ng legionerlar bog"lamni havoga ko"tarib, furgondan olib chiqib, daraxtlar bilan qoplangan yo"lak bo"ylab olib borishdi. Xayden uning ko'ziga kun yorug'i tushishi bilan ko'zlarini pirpiratdi, keyin uning qaerdaligini ko'rdi.
  
  Qalin g'isht ustunlar bilan mustahkamlangan yog'och soyabon tepaga cho'zilgan, ko'katlar bilan o'ralgan. Yaxshi jihozlangan va asfaltlangan quyosh tuzog'i, u hozirda kimsasiz edi, chunki Hayden hayvonot bog'ining qolgan qismi bo'lishini kutgan edi. Bir necha jasoratli sayyohlar kam aholi punktlaridan foydalangan bo'lishi mumkin, ammo Hayden hayvonot bog'iga keyingi bir necha soat ichida hech kimni qabul qilishga ruxsat berilishiga shubha qildi. Katta ehtimol bilan, Ramses hayvonot bog'i xavfsizligini maxsus kuchlar hududning to'liq xavfsizligini ta'minlash uchun borligiga ishontirdi. Ularni yon eshik oldidan to'xtatmaguncha, arklar va osilgan ko'katlar bilan qoplangan yo'l bo'ylab olib bordilar. Alligator kuch bilan kirib keldi va keyin ular nam atmosferaga dosh berishga yordam beradigan yog'och yo'llar, ko'priklar va ko'plab daraxtlardan iborat baland shiftli xonada topdilar.
  
  - Tropik zona, - bosh irg'adi Ramses. "Endi, Alligator, paketni olib, cho'tka ostiga qo'ying. Bizga erta tasodifiy kuzatuvlar kerak emas."
  
  Hayden va uning boshqa xavfli kompaniyasi yog'och polga tushishdi. Alligator bir nechta kamarlarni o'rnatdi, barqarorlik uchun ko'proq yopishqoq lenta qo'shdi va keyin detonator mahbuslar atrofiga mahkam o'ralganligini e'lon qilmaguncha, qo'shimcha sim bilan skripka qildi.
  
  "Va aylanadigan kalit?" - soʻradi Ramses.
  
  "Buni qo'shmoqchi ekanligingizga ishonchingiz komilmi?" - so"radi alligator. "Marsh va Shears buni muddatidan oldin boshlashlari mumkin."
  
  Ramzes odamga o"ychan bosh irg"adi. "Siz haqsiz". U paketning yoniga cho'kkalab o'tirdi, ryukzak polga yotqizildi, Xayden to'g'ridan-to'g'ri tepaga bog'lab qo'ydi, keyin Marsh va Zoi uning ustiga. Ramzesning ko"zlari Julian Marshning boshi bilan teng edi.
  
  "Biz sezgirlik tugmachasini qo'shamiz", dedi u jimgina. "Agar siz ko'tarilsa yoki katta harakatlar qilsangiz, bomba portlashga olib keladigan aylanadigan qurilma. Men sizga o'rningizda qolishingizni va Miss Jning jamoadoshlari kelishini kutishingizni maslahat beraman. Xavotir olmang, bu uzoq davom etmaydi".
  
  Uning so'zlari Xeydenning tanasini qaltiratib yubordi. "Qancha muddatga; qancha vaqt?" u nafas olishga muvaffaq bo'ldi.
  
  "Taymer bir soatga o'rnatiladi", dedi Ramses. "Alligator va menga xavfsiz joyga yetib olishimiz uchun vaqt yetarli. Mening odamlarim bomba bilan qoladi, agar ular sizni topishga muvaffaq bo'lishsa, do'stlaringiz uchun oxirgi ajablanib.
  
  Agar?
  
  Ramzes o"rnidan turib, tayyorlab qo"ygan o"ramiga, inson tanasiga va uning ostidagi olov bo"roniga, ularning yuzlaridagi qo"rqinchli iboraga va barcha ustidan ko"rsatgan qudratiga oxirgi marta qaradi.
  
  Hayden o'z ko'zlarini yumdi, endi qimirlay olmadi, dahshatli bosim ko'kragini chidab bo'lmas bombaga bosib, nafas olishni qiyinlashtirdi. Bu uning so'nggi daqiqalari bo'lishi mumkin va Alligatorning sezgirlik tugmachasini o'rnatish haqidagi hayajonini eshitganidan keyin u hech narsa qila olmadi, lekin agar u ularni Nyu-Yorkdagi Central Park hayvonot bog'ining tropik zonasida o'tkazmoqchi bo'lsa, u la'natlangan bo'lardi. Buning o'rniga, u hayotining eng yaxshi davrlariga, Manos va ularning Gavayidagi vaqtlariga, Diamond Head yo'llariga, Shimoliy Plyaj va Maui vulqon tog'lariga qaytariladi. Faol vulqon ustidagi restoran. Bulutlar ustidagi joy. Yo'llar orqasida qizil tuproq. Kapiolani bo'ylab miltillovchi chiroqlar, so'ngra barcha plyajlar oxiridagi plyaj, qorong'i va beparvo qizil chiroqlar ostida ko'piklanadi, u hayotning barcha stresslari va tashvishlaridan qutulishi mumkin bo'lgan dunyodagi yagona haqiqiy joy.
  
  Xayden hozir u yerga bordi, soat taqillagancha.
  
  
  O'ttiz beshinchi bob
  
  
  Dreyk politsiya bo'limida kutib turdi, chunki ular Ramses, Xeyden yoki yadroviy bomba haqidagi har qanday maslahat, har bir ko'rish, har qanday engil ishoraga yopishib olishdi. Haqiqat shundaki, Nyu-York juda katta edi va bir necha soat ichida qoplanish uchun telefonlar jiringlay boshladi. Uning aholisi juda ko'p va tashrif buyuruvchilar juda ko'p edi. Armiya Oq uyga yetib borishi uchun o'n daqiqa vaqt ketishi mumkin, ammo barcha qo'riqchilar va xavfsizlik choralariga qaramay, bu nisbatan kichik joyni qidirish uchun qancha vaqt kerak bo'ladi? Endi, deb o'yladi Dreyk, bu stsenariyni Nyu-Yorkka olib boring va nima olasiz? Xavfsizlik kuchlari o'zlarining vahshiyliklarini amalga oshirgan terrorchilarni qo'lga olishlari kam uchraydigan hodisa edi. Haqiqiy dunyoda terrorchilar tartibsizliklardan so'ng ta'qib qilinib, iziga tushdi.
  
  Nihoyat, Dahl nigohi parishon va dunyodan charchagan holda, uning orqasida SPEAR jamoasining qolgan qismi bilan keldi. Kenzi tushunarsiz tarzda atrofga qaray boshladi va dalillarni saqlash joyi qaerdaligini so'radi. Dahl shunchaki ko'zlarini unga qaratdi va: "Uni qo'yib yuboring, aks holda u hech qachon qoniqmaydi", dedi. Jamoaning qolgan a'zolari atrofga to'planib, Dreykning gaplarini tinglashdi, bu esa Xeyden haqida tashvishlanishdan tashqari, unchalik ko'p emas edi.
  
  Mur masalani soddalashtirdi. "Odamlar shaharga terror tahdidi haqida bilishadi. Biz evakuatsiya qila olmaymiz, lekin ketishga urinayotganlarni to'xtatmasak ham. Agar bomba portlasa nima bo'ladi? Bilmayman, lekin hozir o'zaro ayblovlar haqida o'ylash biz uchun emas. Tizimlarimiz ishlamayapti, lekin boshqa agentliklar va saytlar boshqa kanallarga kirish imkoniga ega. Gapirayotganimizda ularni solishtiramiz. Aksariyat tizimlar ishlamoqda. Nyu-York ko'chalari ko'pchilik shaharlarga qaraganda tinch, lekin baribir band. Yo'llar ham."
  
  "Lekin hali hech narsa yo'qmi?" - hayron bo"lib so"radi Smit.
  
  Mur xo'rsindi. "Do"stim, biz daqiqada yuzlab qo"ng"iroqlarga javob beramiz. Biz shahardagi har bir psixo, har bir prankster va har bir qo'rqinchli yaxshi fuqaro bilan ishlaymiz. Havo hududi bizdan boshqa hamma uchun yopiq. Biz Wi-Fi, Internet va hatto telefon liniyalarini o'chirib qo'ymoqchi edik, lekin tushunamizki, biz ko'cha politsiyasi, FBI agenti yoki, ehtimol, biz bu xiyobondan tanaffus qilishimiz mumkin. jamoatchilik a"zosi".
  
  - Qopqoq ostidami? - so"radi Dahl.
  
  "Bizga maʼlum boʻlishicha, bitta ham hujayra qolmagan. Biz faqat Ramzesni himoya qilayotgan kamera milliy va mahalliy darajada ishga olingan deb taxmin qilishimiz mumkin. Bizning maxfiy agentlarimiz yordam berishiga ishonmaymiz, ammo ular barcha mumkin bo'lgan variantlarni o'rganmoqdalar."
  
  "Xo'sh, bu bizni qayerga qoldiradi?" - soʻradi Loren. "Biz kamerani, Ramsesni, Praysni yoki Xeydenni topa olmadik. Biz yadroviy bomba topmadik, - u har bir yuzni o'rgandi, u haligacha sindikatlashtirilgan shoularda ko'tarilgan tinch aholining qalbida edi.
  
  "Chiqish odatda buni qiladi", dedi Mur. "Kimdir biror narsani ko'radi va uni keltirib chiqaradi. Bilasizmi, ular bu erda issiq maslahatlar seriyasini nima deb atashadi? Eski Eddi Money qo'shig'idan keyin jannatga ikkita chipta."
  
  - Xo'sh, biz qo'ng'iroqni kutyapmizmi?
  
  Drake Lorenni balkonga olib chiqdi. Quyidagi manzara dahshatli edi, bir necha politsiyachi va agentlar vayronalar va shisha singanlari orasidan o'tib, qo'ng'iroqlarga javob berishar va kalitlarni urishayotganda, ba'zilari qo'llari va boshlariga qonli bint bilan o'ralgan, boshqalari esa oyoqlari bilan o'ralgan zarba bilan kurashmoqda. yuqoriga, og'riqdan qiyshayib.
  
  "Biz u erga tushishimiz kerak", dedi Loren. "Ularga yordam bering."
  
  Drake bosh irg'adi. "Ular mag'lubiyatga uchragan jangda kurashmoqda va bu endi markaz emas. Bu yigitlar shunchaki ketishdan bosh tortdilar. Bu ular uchun kasalxonaga borishdan ko'ra ko'proq narsani anglatadi. Yaxshi politsiyachilar buni qilishadi va jamoatchilik buni kamdan-kam ko'radi. Matbuot faqat yomon xabarlarni qayta-qayta chiqarib, umumiy fikrga rang beradi. Aytmoqchimanki, biz ham ularga yordam beramiz".
  
  Ular lift tomon yo'l olishdi va keyin Dreyk orqasiga o'girilib, uning orqasida butun jamoani ko'rib hayron bo'ldi. "Nima?" - soʻradi u. "Menda pul yo'q".
  
  Alisiya horg"in jilmayib qo"ydi. Hatto Beau ham tabassum qildi. SPEAR jamoasi bugun juda ko'p narsalarni boshdan kechirdi, lekin baribir kuchli va ko'proq narsaga tayyor edi. Drake ko'plab ko'karishlar va yaxshi yashiringan boshqa yaralarni ko'rdi.
  
  "Nega bolalar, zaryad qilmaysizlar? Va o'zingiz bilan qo'shimcha o'q-dorilarni oling. Nihoyat, buni tugatishga erishganimizda, biz qiyin vaqtni boshdan kechiramiz."
  
  "Men buni aniqlayman", dedi Kinimaka. "Bu chalg'itishni ta'minlaydi."
  
  "Va men yordam beraman", dedi Yorgi. "Men hatto Dreykning aksentini tushunishga qiynalmoqdaman, shuning uchun u amerikacha aksent bilan yo'qoladi."
  
  Dahl Liftda Drakega qo'shilib kuldi. "Mening rus do'stim, sizda butunlay orqada."
  
  Drake shvedga musht tushirib, yana ko'karishlar keltirib chiqardi va liftni birinchi qavatga ko'tardi. Keyin SPEAR jamoasi imkoni bo'lgan joyda aralashib, yangi qo'ng'iroqlarga javob berdi va ma'lumotlarni yozib oldi, aholi bilan suhbatlashdi va savollar berdi va favqulodda vaziyatga hech qanday aloqasi bo'lmagan qo'ng'iroqlarni boshqa tayinlangan stantsiyalarga yo'naltirdi. Garchi ular o'zlariga muhtoj ekanliklarini va yordam berishlarini bilishsa ham, ularning hech biri bundan xursand bo'lmadi, chunki Hayden hali ham yo'qolib qolgan va Ramses ozodlikda edi. Hozirgacha u ularni mag'lub etdi.
  
  Uning yana qanday nayranglari bor edi?
  
  Drake yo'qolgan qarindoshi haqida qo'ng'iroqni yo'naltirdi va notekis yulka haqida boshqasini yubordi. Kommutator faol bo'lib qoldi va Mur hamon jannatga yo'llanmani kutayotgandi. Ammo tez orada Dreykga vaqt singan idishdan to"kilgan sutdan ko"ra tezroq tugashi ma"lum bo"ldi. Uni davom ettirgan yagona narsa shundaki, u Ramzesning hech bo'lmaganda bir marta qo'ng'iroq qilishini kutgan edi. Bu odam hali ham o'zini ko'rsatardi. Drake hech bo'lmaganda biroz teatrlashtirilgan bo'lishga harakat qilmasdan tugmani bosganiga shubha qildi.
  
  Politsiya stantsiyani boshqargan, ammo jamoa stollarda o'tirib, xabarlarni uzatish orqali yordam bergan. Dahl kofe qaynagani ketdi. Dreyk choynak oldida unga qo'shildi va ular ma'lumot kutayotganda o'zini nihoyatda nochor va joyida his qildi.
  
  "Keling, birinchisi haqida gapiraylik", dedi Drake. - Ilgari siz bilan ham shunday bo'lganmi?
  
  "Yo'q. Ramses bu yillar davomida qanday qilib yashirishga muvaffaq bo'lganini tushunaman. Va menimcha, qurilma radiatsiya belgisini ishlab chiqarmaydi, chunki ular buni hali aniqlamagan. Bombani qayta qadoqlagan odam nima qilayotganini aniq bilar edi. Mening taxminimcha, sobiq AQSh harbiylari.
  
  "Lekin nega? Radiatsiyadan himoya qila oladigan ko'p odamlar bor."
  
  "Bu boshqa narsalarga ham tegishli. Mahalliy bilim. U yig'gan maxfiy jamoa. Mening so'zlarimni belgilang, keksa Dreyk, ular sobiq SEALlar. Maxsus operatsiya."
  
  Drake suv quydi, Dahl granulalar bilan qoshiq qildi. "Uni kuchli qiling. Aslida, bu nima ekanligini bilasizmi? "Instant" hali Shimoliy qutbga yetib keldimi?
  
  Dahl xo'rsindi. "Tezkor qahva shaytonning ishi. Men esa hech qachon Shimoliy qutbda bo"lmaganman".
  
  Alisiya xonaning ochiq eshigidan sirg"alib kirdi. "Bu nima edi? Ustun haqida biror narsa eshitdim va unda mening ismim borligini bildim.
  
  Drake tabassumini yashira olmadi. "Axvolingiz qanday, Alisiya?"
  
  "Oyoqlar og'riyapti. Bosh og `riyapti. Yuragim og'riyapti. Bundan tashqari, men yaxshiman."
  
  "Men ... nazarda tutdim-"
  
  X-ambassadorlarning qo'ng'irog'i uning uyali telefonining karnayidan kelgan keyingi so'zlarini o'chirib tashladi. Choynakni hamon ushlab turib, asbobni iyagiga olib keldi.
  
  "Salom?"
  
  "Sen meni eslaysanmi?"
  
  Dreyk choynakni shunday kuch bilan qo'ydiki, uning qo'liga yaqinda qaynatilgan suv sachradi. U hech qachon sezmadi.
  
  - Qayerdasan, ahmoq?
  
  "Hozir. Sizning birinchi savolingiz "yadro qurollari qayerda" yoki "men qanchalik tez portlayman" bo'lishi kerak emasmi? Chiziq bo'ylab chuqur hayratda qolgan bo'kirish eshitildi.
  
  - Ramses, - dedi Dreyk karnayni yoqishni eslab. "Nega to'g'ridan-to'g'ri mavzuga kirmaysiz?"
  
  "Oh, buning nimasi kulgili? Va siz menga nima qilishni aytmaysiz. Men shahzodaman, shohlik sohibiman. Men ko"p yillar hukmronlik qildim va yana ko"p yillar hukmronlik qilaman. Ko'p vaqt o'tgach, siz xirillagan bo'lasiz. O'ylab ko'r".
  
  "Demak, sizda biz sakrab o'tadigan boshqa halqalaringiz bormi?"
  
  "Bu men emas edim. Bu Julian Marsh edi. Bu odam aqldan ozgan, shuning uchun men uni agentingiz Jey bilan bog'ladim."
  
  Drake qaltirab, Dalga qaradi. - U yaxshimi?
  
  "Ayni shu paytda. Garchi u biroz qattiq va og'riqli ko'rinadi. U butunlay harakatsiz qolish uchun qo'lidan kelganicha harakat qiladi."
  
  Dreykning qornida oldindan sezish hissi paydo bo'ldi. "Va nima uchun bu?"
  
  "Shunday qilib, bu, albatta, harakat sensoriga zarar etkazmaydi."
  
  Xudoyim, deb o'yladi Dreyk. "Ey ahmoq. Siz uni bombaga bog'ladingizmi?
  
  "U bomba, do'stim."
  
  "Bu qayerda?"
  
  "Biz u erga boramiz. Ammo siz va do'stlaringiz yaxshi yugurishdan zavqlanayotganingiz va siz allaqachon qizib ketganingiz uchun, nega sizga imkoniyat bermaslik kerakligini tushundim. Umid qilamanki, sizga topishmoqlar yoqadi".
  
  "Bu aqldan ozish. Siz aqldan ozgansiz, ko'p odamlar bilan o'ynayapsiz. Bulmacalar? Buni men uchun hal qiling, xo'ppoz. Men o't qo'yganimda tanangizga kim siydi?
  
  Ramzes bir zum jim qoldi, shekilli, o"ylanib qoldi. "Shunday qilib, qo'lqoplar yopildi. Bu yaxshi. Haqiqatan ham boradigan, yig"ilishlarda qatnashadigan, xalqlarga ta"sir qiladigan joylarim bor. Shunday qilib, tinglang ... "
  
  "Umid qilamanki, siz u erda kutasiz", deb so'zini bo'ldi Drake va "U erga borganimizda" tezda baliq ovladi.
  
  "Afsuski yo'q. Mana biz xayrlashamiz. O'zingiz bilsangiz kerak, men sizni qochishim uchun ishlataman. Shunday qilib, siz aytganidek - buning uchun rahmat."
  
  "Uf-"
  
  "Ha ha. Meni, ota-onamni va barcha ukalarimni la'natla. Ammo siz va bu shahar oxir-oqibat buziladi. Va men, kim davom etadi. Shunday qilib, vaqt endi muammoga aylanadi. O'z imkoniyatingni so'rashga tayyormisan, kichkina ingliz?
  
  Drake bu ularning yagona varianti ekanligini bilib, o'zining professionalligini topdi. "Menga ayt".
  
  "Mening antiseptikim G'arbdagi dunyoni infektsiyadan tozalaydi. Yomg'ir o'rmonidan yomg'ir o'rmoniga qadar, bu soyabon zaminining bir qismidir. Ana xolos ".
  
  Drake jilmayib qo'ydi. "Va bu hammasi?"
  
  "Ha, va tsivilizatsiyalashgan dunyoda qilayotgan hamma narsangiz daqiqalar, soatlar bilan o'lchanganligi sababli, men taymerni oltmish daqiqaga o'rnataman. Siz uchun yaxshi, mashhur dumaloq raqam."
  
  "Buni qanday qilib qurolsizlantiramiz?" Drake Marsh o'chirish kodlarini eslatmagan deb umid qildi.
  
  "Oh, jin ursin, bilmaysizmi? Keyin shuni esda tuting - yadroviy bomba, ayniqsa chamadondagi yadroviy bomba aniq va mukammal muvozanatli mexanizmdir. Hammasi miniatyuralashtirilgan va aniqroq, chunki siz buni qadrlaysiz. Bu esa... murakkablikni talab qiladi."
  
  "Murakkablikmi?"
  
  "Murakkablik. Buni tomosha qiling".
  
  Bu so"zlar bilan Ramses qo"ng"iroqni uzib qo"ydi va liniyani o"chirib qo"ydi. Drake ofisga qaytib keldi va butun stantsiyada to'xtash uchun qichqirdi. Uning so'zlari, ovoz ohangi boshlari, ko'zlari va tanasi o'ziga qaratildi. Telefonlar stendlarga qoʻyildi, qoʻngʻiroqlar eʼtiborga olinmadi, suhbatlar toʻxtatildi.
  
  Mur Drakesning yuziga qaradi, so'ng: "Telefonlaringizni o'chiring", dedi.
  
  "Menda bor", deb baqirdi Drake. "Lekin biz bir oz ma'no topishimiz kerak ..." U topishmoqni so'zma-so'z takrorladi. "Tezroq bo'l", dedi u. "Ramses bizga oltmish daqiqa vaqt berdi."
  
  Mur qip-qizil balkonga egildi, unga Kinimaka va Yorgi qo'shildi. Qolganlarning hammasi unga qaradi. Uning so"zlari odamlarga yeta boshlagach, ular chinqirib yuborishdi.
  
  "Xo'sh, antiseptik - bu bomba. Bu aniq".
  
  "Va u uni portlatish niyatida", deb pichirladi kimdir. - Bu blef emas.
  
  "Yomg'ir o'rmonidan yomg'ir o'rmoniga?" - dedi May. "Men tushunmayapman".
  
  Drake uni boshiga o'rab oldi. "Bu biz uchun xabar", dedi u. "Hammasi Amazonka tropik oʻrmonida boshlangan. Biz uni birinchi marta bozorda ko'rganmiz. Lekin men bu Nyu-York uchun qanday ishlashini tushunmayapman."
  
  - Lekin boshqasi? - dedi Smit. "Konop ostidagi polning bir qismi? men yo'q..."
  
  "Bu tropik o'rmonlarning yana bir ma'lumoti", deb baqirdi Mur. "Kompa, ular qattiq daraxt qoplami deb ataydigan narsa emasmi? Zamin tagida cho"tka bilan qoplangan".
  
  Drake allaqachon u erda edi. "Ha shunaqa. Ammo agar siz buni qabul qilsangiz, u bizga bomba tropik o'rmonda yashiringanligini aytadi. Nyu-Yorkda, - dedi u. "Ma'noga ega emas".
  
  Vokzalda sukunat hukm surardi, odamni ojizlik darajasiga qadar hayratga soladigan yoki uni yorqinlik darajasiga qadar elektrlashtiradigan sukunat hukm surardi.
  
  Dreyk hech qachon vaqt o'tishini, har bir soniya qiyomat qo'ng'irog'ining taqdirli jiringlashiga to'lganini bunchalik aniq anglamagan edi.
  
  "Ammo Nyu-Yorkda yomg'ir o'rmoni bor", dedi Mur nihoyat. "Central Park hayvonot bog'ida. Bu kichik, "Tropik zona" deb ataladi, lekin bu haqiqiy narsaning mini-versiyasidir.
  
  - Soyabon ostidami? Dahl bosdi.
  
  - Ha, u yerda daraxtlar bor.
  
  Drake yana bir soniya ikkilanib turdi va bu hatto ularning hayotiga zomin bo'lishini alam bilan angladi. "Yana nimadir? Boshqa takliflar bormi?
  
  Uning savoliga faqat sukunat va bema'ni qarashlar qarshi oldi.
  
  "Keyin biz hammamiz ichamiz", dedi u. "Hech qanday murosa yo'q. Hech qanday hazil. Bu afsonaviy badbasharaga chek qo'yish vaqti keldi. Xuddi o'tgan safar qilganimizdek."
  
  Kinimaka va Yorgi zinapoyaga yugurishdi.
  
  Drake butun jamoani Nyu-Yorkning qo'rquvga to'la ko'chalariga olib chiqdi.
  
  
  36-BOB
  
  
  Murning ko'rsatmalariga binoan, o'n kishilik jamoa bir nechta politsiya mashinalarini boshqarish uchun xiyobonga aylanib, yanada qimmatli daqiqalarni behuda sarfladi. Qo'ng'iroq ular u erga etib borganlarida qilingan va politsiyachilar ko'chalarni tozalash uchun qilgan harakatlari o'z samarasini bera boshlagan edi. Smit bir g'ildirakka o'tirdi, Dahl ikkinchisiga o'tirdi, mashinalar sirena va miltillovchi chiroqlarni yoqib, 3-avenyuning burchagini aylanib, rezina yonib, to'g'ridan-to'g'ri hayvonot bog'iga yugurdi. Binolar va qo'rqib ketgan yuzlar soatiga qirq, keyin ellik mil tezlikda o'tib ketishdi. Smit tashlab ketilgan taksini chetga uloqtirib, old tomoniga urib, to"g"ri jo"natib yubordi. Ularning yo'lida faqat bitta politsiya o'rasi bor edi va ular allaqachon ularni o'tkazishga buyruq olishgan. Ular shosha-pisha tozalangan chorrahadan o"tib, oltmishga yaqinlashdi.
  
  Drake qo'l telefonidagi yangi qo'ng'iroqni deyarli e'tiborsiz qoldirdi, chunki bu Ramses hursandchilik uchun qo'ng'iroq qilayotgan bo'lishi mumkin deb o'yladi. Ammo keyin u o'yladi: hatto bu bizga qandaydir maslahatlar berishi mumkin.
  
  "Nima?" - u qisqa qichqirdi.
  
  "Dreyk? Bu prezident Kobern. Bir daqiqa vaqtingiz bormi?"
  
  Yorkshireman ajablanib sakrab tushdi, keyin GPS-ni tekshirdi. - Toʻrt daqiqa, ser.
  
  "Keyin eshiting. Bilaman, agar bu bomba portlashiga ruxsat berilsa, nima yomon bo'lishini sizga aytishim shart emas. Qasos muqarrar. Va biz bu qahramon Ramsesning haqiqiy millati yoki siyosiy moyilligini ham bilmaymiz. Katta muammolardan biri shundaki, boshqa qahramon - Alligator bu yil Rossiyaga to'rt marta tashrif buyurdi."
  
  Drakening og'zi qumga aylandi. "Rossiya?"
  
  "Ha. Bu hal qiluvchi emas, lekin..."
  
  Drake bu pauza nimani anglatishini aniq bilardi. Yangilik kanallari va ijtimoiy tarmoqlar tomonidan boshqariladigan dunyoda hech narsa hal qiluvchi bo'lmasligi kerak edi. "Agar bu ma'lumot chiqsa ..."
  
  "Ha. Biz yuqori darajadagi tadbirni kutmoqdamiz. "
  
  Dreyk, albatta, bu nimani anglatishini bilishni xohlamadi. U hozirda butun dunyoda yadroviy urushdan omon qolish imkoniyatiga ega bo'lgan juda kuchli odamlar borligini bilar edi va ular ko'pincha butunlay yangi, deyarli yashamaydigan dunyoda yashasalar, qanday bo'lishini tasavvur qilishardi. Bu odamlarning ba'zilari allaqachon etakchi bo'lgan.
  
  - Agar kerak bo'lsa, bombani zararsizlantiring, Dreyk. Menga NEST yo"lda, lekin sizdan keyin yetib borishini aytishdi. Boshqalar kabi. Hammasi. Bu bizning eng qorong'u soatimiz."
  
  "Biz buni to'xtatamiz, ser. Bu shahar ertaga ko"rish uchun yashaydi".
  
  Drake qo'ng'iroqni tugatganda, Alisiya qo'lini uning yelkasiga qo'ydi. "Shunday qilib", dedi u. "Mur yomg'irli o'rmon va kichik yomg'ir o'rmoni ekanligini aytganida, u erda ham ilonlar bo'lishini nazarda tutdimi?"
  
  Drake qo'lini qo'li bilan yopdi. - Har doim ilonlar bor, Alisiya.
  
  May yo'taldi. "Ba'zilari boshqalardan kattaroqdir."
  
  Smit o"z mashinasini tiqilinch atrofida aylantirib, eshiklari ochiq turgan va hodisaga aloqador odamlar ustida ishlayotgan tez yordam mashinasining yaltiroq tez yordam mashinasi yonidan o"tdi va yana oyog"ini gaz pedaliga qo"ydi.
  
  - Izlaganingizni topdingizmi, May? - dedi Alisiya bir tekis va muloyim ohangda. - Jamoani qachon tark etdingiz?
  
  Hammasi juda uzoq vaqt oldin sodir bo'lgan, lekin Dreyk May Kitanoning ketishini aniq esladi, boshi o'zi beixtiyor o'limga olib kelganligi uchun aybdor edi. O'sha paytdan beri uning ota-onasini qidirish paytida sodir bo'lgan voqea - yakuza pul yuvuvchining o'ldirilishi - ko'p narsa o'zgardi.
  
  "Ota-onam hozir xavfsiz", dedi Mai. "Greys kabi. Men klanni mag'lub qildim. Chika. Bering. Men izlagan narsamning ko"pini topdim".
  
  - Xo'sh, nega qaytib keldingiz?
  
  Drake ko'zlarini yo'lga mahkam yopishganini va quloqlarini orqa o'rindiqqa bosganini ko'rdi. Bu oqibatlarni muhokama qilish va qarorlarni e'tirozlash uchun g'ayrioddiy vaqt edi, lekin bu Alisiya uchun odatiy hol edi va bu ularning ishni tuzatish uchun so'nggi imkoniyati bo'lishi mumkin edi.
  
  "Nega men qaytib keldim?" - Nima? - Mayli takrorladim. "Chunki men g'amxo'rlik qilaman. Men bu jamoa haqida qayg'uraman."
  
  - hushtak chaldi Alisiya. "Yaxshi javob. Bu yagona sababmi?"
  
  "Siz Drake uchun qaytib kelganimni so'rayapsiz. Qani ediki, ikkovingiz qandaydir yangi tushuncha qurishingizni kutgan bo'lsam. Agar men bir soniya o'ylasam, u davom etardi. U menga ikkinchi imkoniyat berishi mumkin bo'lsa ham. Javob oddiy - bilmayman."
  
  "Uchinchi imkoniyat", deb ta'kidladi Alisiya. "Agar u sizni qaytaradigan darajada ahmoq bo'lsa, bu sizning uchinchi imkoniyatingiz bo'lardi."
  
  Drake hayvonot bog'iga kirish eshigi yaqinlashayotganini ko'rdi va orqa o'rindiqda kuchayib borayotgan keskinlikni, uning ichida o'tkir va ishonchsiz his-tuyg'ularni his qildi. Bularning barchasi uchun ularga yumshoq qoplamali xona kerak edi.
  
  - O'rab oling, bolalar, - dedi u. "Biz shu yerdamiz".
  
  "Bu hali tugamadi, Sprite. Bu Alicia yangi model. U endi quyosh botishiga yugurmaslikka qaror qildi. Endi biz turamiz, o'rganamiz va buni engib o'tamiz."
  
  "Men buni ko'raman va qoyil qolaman", dedi May. "Menga yangi odam juda yoqadi, Alisiya, nima deb o'ylashingiz mumkin."
  
  Drake yuz o'girdi, o'zaro hurmat bilan to'ldi va bu stsenariy oxir-oqibat qanday amalga oshishini bilmay dovdirab qoldi. Lekin endi hammasini bir chetga surib qo'yish, javonga qo'yish vaqti keldi, chunki ular oxirigacha yana bir Armageddon, askarlar, qutqaruvchilar va qahramonlarga yaqinlashishdi.
  
  Va agar ular shaxmat o'ynashni tomosha qilishsa, hatto Xudo va Iblis ham nafasini yo'qotadi.
  
  
  O'ttiz yettinchi bob
  
  
  Smit so"nggi burilishda g"ildiraklarini qichqirdi va keyin og"ir oyog"i bilan tormoz pedalini bosdi. Dreyk mashina to"xtaguncha eshikni ochdi va oyoqlarini tashqariga chiqarib yubordi. May allaqachon orqa eshikdan chiqdi, Alisiya bir qadam orqada edi. Smit kutayotgan politsiyachilarga bosh irg"adi.
  
  "Ular sizga tropik zonaga eng tez yo'lni bilishingiz kerakligini aytishdi?" - deb so"radi politsiyachilardan biri. "Xo'sh, bu yo'ldan pastga tushing." U ishora qildi. "U chap tomonda bo'ladi."
  
  "Rahmat". Smit qo'llanma xaritasini olib, boshqalarga ko'rsatdi. Dahl yugurishda yugurdi.
  
  "Biz tayyormiz?"
  
  "Biz qanday bo'lishimiz mumkin", dedi Alisiya. - Qarang, - u xaritaga ishora qildi. "Ular saytdagi sovg'a do'konini hayvonot bog'i deb atashadi."
  
  "Unday, ketaylik."
  
  Drake hayvonot bog'iga eng yomonini kutgan va Ramsesning unga hech qanday aloqasi bo'lmagan bir nechta jirkanch hiyla-nayranglari borligini bilgan holda hayvonot bog'iga kirdi. Guruh tarqaldi va yupqalashdi, ular kerak bo'lganidan tezroq va ehtiyotkorliksiz harakat qilishdi, lekin o'tgan har bir soniya yangi o'lim qo'ng'irog'i ekanligini bilib oldilar. Drake belgilarga e'tibor qaratdi va tez orada oldinda Tropik zonani ko'rdi. Ular yaqinlashganda, atrofdagi manzara harakatlana boshladi.
  
  Sakkiz kishi, qutqaruvchilarning so'nggi jangini og'riqli va o'ta qonli o'tkazishga buyruq berilganda, pichoqlarini tortib, yashiringan joyidan yugurib chiqdi. Dreyk belanchak tagiga tushdi va egasini orqasiga tashladi, keyin navbatdagi hujumga duch keldi. Bo va Mey oldinga chiqdi, ularning jangovar mahorati bugun kerak.
  
  Sakkizta hujumchining barchasi zirh va niqob kiygan edi va ular Dreyk kutganidek mahorat bilan jang qilishdi. Ramses hech qachon qoziqning tubidan tanlamagan. May tezda zarbani qaytardi, qo'lini sindirmoqchi bo'ldi, lekin qo'lining burishib qolganini ko'rdi va o'z muvozanati buzildi. Keyingi zarba uning yelkasini o'tkazib yubordi, u o'z kamzuli tomonidan so'riladi, lekin unga bir lahzalik pauza berdi. Beau ularning orasida o'limning haqiqiy soyasi bo'lib yurdi. Ramzesning legionerlari fransuzdan qochish uchun chekinishdi yoki yon tomonga sakrashdi.
  
  Dreyk to"siqqa suyanib, qo"llarini ko"tardi. Raqib ikki oyog"i bilan yerdan tepganida orqasidagi panjara yorilib ketdi. Ikkalasi ham dumalagancha kurashib, boshqa yo"lga o"tishdi. Angliyalik legionerning boshiga musht-musht urdi, biroq himoyada ko'tarilgan qo'liga zarba berishning uddasidan chiqdi. U tanasini xohlagan joyiga ko'tardi, tizzasiga o'tirdi va mushtini pastga urdi. Pichoq tepaga sirg'alib, uning qovurg'alarini teshdi, himoyasiga qaramay, og'riyapti. Drake hujumini ikki barobar oshirdi.
  
  Tropik zonaga kirishda yaqin janglar kuchaygan. Mey va Bo raqiblarining yuzlarini topdilar. Qon butun guruhga sochildi. Legionerlar oyoq-qo"llari singan va miya chayqalishi bilan yiqildi, asosiy huquqbuzar esa Mano Kinimaka bo"ldi. Bahaybat Gavayi hujumchilarini buldozer bilan ezib tashladi, go'yo u to'lqinlarning o'ziga qarshi turishga, ularni parchalab tashlamoqchi edi. Agar legioner uning yo'lida to'sqinlik qilsa, Kinimaka shafqatsizlarcha zarba berdi, g'ayritabiiy yarim himoyachi, buzilmas pulluk. Uning yo'li mutlaqo noto'g'ri edi, shuning uchun ham Alisiya ham, Smit ham uning yo'lidan sho'ng'ish arafasida edi. Ularning yoniga legionerlar qo"nib, xirillashdi, lekin ularni tugatish oson edi.
  
  Dahl qandaydir mahorat bilan qo'ldan-qo'lga zarbalar almashdi. Pichoq zarbalari qattiq va tez, avval past, keyin baland, keyin ko'krak va yuzga urilgan; shved yashin tezligida reflekslar va mashaqqatli mahorat bilan ularning barchasini to'sib qo'ydi. Uning raqibi taslim bo'lmadi, o'z o'yinida klinik ko'rinish oldi, u o'zining tengdoshiga duch kelganini va farq qilish kerakligini tezda his qildi.
  
  Legioner pichoqli hujumlarning davomi sifatida oyoqlari va tirsagidan foydalanganda Dahl chetga chiqdi. Birinchi tirsagi uni ma'badga urdi, bu uning xabardorligini oshirdi va ko'p sonli hujumlarni kutishga yordam berdi. U tizzasiga yiqilib, qo'ltig'i ostidan to'g'ridan-to'g'ri chuqurga va u erdagi nerv to'plamiga zarba berdi, bu esa legionerning pichog'ini qiynab tashlab yubordi. Biroq, oxir-oqibat, jangchini yiqitgan, mushaklarni toza zaryad qilgan, suyaklarni sindirib, tendonlarni yirtib tashlagan shafqatsiz Kinimaka edi. Manoning jag'i va yonoq suyaklari bo'ylab qoraygan ko'karishlar bor edi va oqsoqlanib yurardi, lekin uni hech narsa to'xtata olmadi. Dahl, agar eshik qulflangan bo'lsa, u Gavayi Xalkiga o'xshab binoning chetidan o'tib ketishini tasavvur qildi.
  
  Kenzi jangning chekkasida uchib o'tishni osonlashtirdi, kimga zarar etkazishi mumkin edi va u hali ham katanaga ega emasligidan nolidi. Dahl o'rganilgan maxsus mahoratga ega ekanligini va birin-ketin legionerga hujum qilib, har birini bitta zarba bilan o'ldirishi va jamoaning qimmatli vaqtini tejashini bilar edi. Ammo kun deyarli tugaydi.
  
  Har holda.
  
  Drake Flurry mushtini zarbani qaytarayotganini topdi. Legioner uning bilagini ushlab, burishganida yoniga yiqildi. Og'riq uning xususiyatlarini buzdi. U g'ayritabiiy egilish bilan dumaladi, bosimni bo'shatdi va o'zini raqibi bilan yuzma-yuz ko'rdi.
  
  "Nega?" - deb soʻradi u.
  
  "Bu yerda sizni sekinlashtirish uchun", - jilmayib qo'ydi legioner. "Tik tok. Tik-tok."
  
  Drake qattiq turtib ketdi, endi oyoqqa turdi. "Siz ham o'lasiz."
  
  "Biz hammamiz o'lamiz, ahmoq."
  
  Bunday aqidaparastlikka duch kelgan Dreyk shafqatsiz urdi, erkakning burni va jag'ini, shuningdek, qovurg'alarini sindirdi. Bu odamlar nima qilayotganlarini aniq bilishgan va shunga qaramay ular kurashni davom ettirishgan. Ulardan birortasi ham yana xo'rsinishga loyiq emas edi.
  
  Legioner hansirab, pichog'ini Dreykga qaratdi. Yorkshireman uni ushladi, uni burab, ag'dardi, shunda pichoq boshqa odamning bosh suyagiga dastagigacha kirib ketdi. Jasad o'tga tegmasdan oldin, Drake asosiy kurashga qo'shildi.
  
  Bu g'alati va aqldan ozgan jang edi. Zarbadan keyin zarba va himoyadan keyin mudofaa, pozitsiyaga cheksiz aylanish. Ko'zlardagi qon artdi, tirsaklar va bo'g'imlar jang o'rtasida yo'q qilindi, hatto Smitning o'z vazni tufayli bir yelkasi chiqib ketgan joyiga qaytarildi. Bu xomashyo edi, shunchalik haqiqiy edi.
  
  Va keyin Kinimaka hamma narsani aylanib chiqdi, zarba berdi, shoshilib, imkoni boricha vayron qildi. Yiqilgan, singan legionerlardan kamida uchtasi uning ishi edi. Beau yana ikkitasini olib chiqdi, keyin Mey va Alisiya oxirgisini tugatish uchun birga ishladilar. U yiqilib tushganda, ular yuzma-yuz kelishdi, mushtlarini ko'tardilar, ular o'rtasida jangovar g'azab va qonga bo'lgan ishtiyoq yonib, ko'zlarida lazer kabi miltilladi, lekin ularni ajratgan Bo' edi.
  
  "Bomba", dedi u.
  
  Va keyin birdan hamma yuzlar Dreykga qaradi.
  
  "Bizda qancha vaqt qoldi?" - so"radi Dahl.
  
  Drake buni ham bilmas edi. Jang mendan qolgan barcha konsentratsiyani olib tashladi. Endi u ko"rgan narsasidan qo"rqib, yengini tortib, soatiga qaradi.
  
  "Biz hali bombani ko'rmadik", dedi Kensi.
  
  "O'n besh daqiqa", dedi Dreyk.
  
  Va keyin otishmalar yangradi.
  
  
  O'ttiz sakkizinchi bob
  
  
  Kensi raketa zarbasi kabi zarbani his qildi. Bu uni oyog'idan yiqitdi, o'pkasiga tegdi va bir lahzada butun hushidan ketdi. Dreyk o"qning tekkanini ko"rdi va uning muqarrar yiqilishiga yo"l qo"ymay, tizzasiga yiqildi. U buni hech qachon ko'rmagan, lekin boshqa hech kim ko'rmagan. Smit ham zarba berdi. Yaxshiyamki, ikkala o"q ham jiletlarga tegib ketgan.
  
  Torsten Dahl eng tez javob qaytardi, ammo uning miyasini "o'n besh daqiqa" so'zlari bombardimon qildi. Ikki legioner yerdan ko"tarilayotganda, o"qlar tez otildi, endi esa yaxshiroq nishonga olgan holda, qo"llarini cho"zgancha, do"zaxning qonga botgan qa"ridan yo"qolgan jonlarni olib ketayotgan poyezddek guvillagancha ularga hujum qildi . Ular taajjubdan ikkilanib qolishdi, keyin shved qo"llari bilan bittadan urib, ikkalasini ham yog"och kulba devoriga orqaga tashladi.
  
  Inshoot odamlarning atrofida parchalanib ketdi, yog'och taxtalar sinib, parchalanib, havoda qulab tushdi. Erkaklar uning mazmuni orasida chalqancha yiqilib tushishdi, bu aqldan ozgan shved uchun eng foydali bo'ldi.
  
  Bu ish dastgohi, asbob-uskunalar bilan to'la joy edi. Legionerlar qurollarini ko"tarishga qiynalib, biri ingrab, ikkinchisi tishlarini tupurar ekan, Dahl yaxshi mashq qilingan balyozni ko"tardi. Yiqilgan odamlar uning ko'z qiri bilan chiqqanini ko'rib, qotib qoldilar, ishonchsizlik ularni jasoratdan mahrum qildi.
  
  Bo uning oldiga bordi va ularning munosabatini ko'rdi. "Ularni tugating. Ularning kimligini eslang."
  
  Kinimaka ham xuddi ularni tuproqqa bostirmoqchi bo"lgandek, fitna ustidan kulib to"xtab qoldi. "Ular Kensini otib tashlashdi. Va Smit."
  
  - Bilaman, - dedi Dal, balyozni uloqtirib, dastagiga suyanib. "Men buni bilaman".
  
  Ikkalasi ham ojizlik belgisi sifatida pauzani qabul qilib, qurollariga qo"l cho"zdilar. Dahl bir vaqtning o'zida balyozni ko'tarayotganda havoga uchdi va tanasi pastga tushganda uni tushirdi. Bir zarba legionerning peshonasining o"rtasiga tegdi va u hali ham burilishga, milni ko"tarishga va ikkinchisining chakkasini ezib tashlashga yetarlicha kuch va mahoratga ega edi. U gapini tugatgandan so"ng, tishlarini g"ijirlatib, tiz cho"kdi va yelkasiga bolg"a tashladi.
  
  Shunda ikkinchi legioner ingrab o"tirdi, boshini bir chetga bukib, qiynalayotgan qo"llaridagi to"pponchani oldi. O'sha soniyada Kensi hammadan tezroq javob berdi va o'zini katta xavf ostiga qo'ydi. U to'xtamay, oldingi ko'kargan joylarini silkitib, erkakning maqsadini to'sdi va unga o'qildi. Uning qo'lida ushlab turgan to'pponcha g'ishtdek uchi bilan otilib, yuzining o'rtasiga tegdi. U o'q uzdi, orqaga yiqildi, o'q boshidan o'tdi. U unga yetib borgach, Kenzi qurolini oldi, lekin ko'kragiga bo'shatmaguncha.
  
  "Qancha muddatga; qancha vaqt?" Dahl og'ir nafas olayotgan, Tropik zonaga olib boradigan eshik tomon shoshilardi.
  
  Drake yugurib o'tib ketdi.
  
  "Yetti daqiqa."
  
  Bu notanish yadroviy qurollarni qurolsizlantirish uchun etarli emas.
  
  
  O'ttiz TO'qqizinchi bob
  
  
  Olti daqiqa.
  
  Drake tropik zonaga yugurdi va tomog'i og'riguncha baqirib, bombani topishga harakat qildi. Javob bo'lgan past qichqiriq Haydendan kelmadi, lekin u iloji boricha unga ergashdi. Peshonasida tomirlar bo"rtib chiqdi. Uning qo'llari taranglikdan musht bo'lib siqildi. Butun jamoa binoga kirib, o'ralgan yog'och yo'laklarga va daraxtlar bilan qoplangan yashash joylariga qarab, ularning sonidan foydalanish uchun tarqaldi.
  
  "Qo'pol!" Kinimaka yig'lardi, stress endi uni deyarli yo'q qilardi. "Xayden!"
  
  Yana bo'g'iq qichqiriq. Drake o'ta hafsalasi pir bo'lib, aniq joyni aniqlay olmay, qo'llarini tashladi. soniyalar o'tdi. Yorqin rangli to'tiqush ularga hujum qildi va Alisiyani orqaga qadam tashladi. Drake yana soatiga qaray olmadi.
  
  Besh daqiqa.
  
  Endi Oq uy shu qadar tashvishga tushdiki, u Kapitoliy tepaligidan yuvilib ketadi. Yaqinlashib kelayotgan NEST jamoasi, bomba otryadi, politsiyachilar, agentlar va o't o'chiruvchilar oyoqlari qolib ketguncha yugurib yoki tizzalariga yiqilib, osmonni ko'zdan kechirib, hayotlari uchun ibodat qilishlarini bilishgan. Agar dunyo yetakchilariga xabar berilganida edi, ular ham oyoqqa turib, soatlariga qarab, bir qancha takliflar tayyorlardilar.
  
  Dunyo hokimiyatni o'z qo'liga oldi.
  
  Dreyk Mayning qichqirig'ini eshitib, yengil tortdi, keyin uning manbasini topish uchun yana bir necha soniya kerak bo'ldi. Jamoa bir bo'lib birlashdi, ammo ular kashf etgan narsa ularning kutganlaridan ham oshib ketdi. Yorgi uning orqasida Lorenning yonida turdi; Bo va Kenzi buni uzoqdan tushunishga harakat qilishdi, qolgan jamoalar esa yo tiz cho'kishdi yoki massa bilan birga emaklashdi.
  
  Drakening ko'zlari katta-katta ochildi. U birinchi bo"lib erdan ikki metrcha uzoqlikda yoyilgan, yopishqoq lenta va ko"k sim bilan o"ralgan yalang"och ayol jasadini ko"rdi. U hali ham sarosimaga tushib, uning tagida erkakka tegishli yana bir juft oyoq borligini ko'rdi, ularga bog'langan tukli oyoqlariga qaraganda.
  
  Xeyden - bu bomba, dedi Ramses unga.
  
  Lekin... nima jahannam...
  
  Yalang'och odamning tagida u endi tanigan etiklarni ko'rdi. Xeyden qoziqning tagida turganga o'xshardi.
  
  U holda yadroviy bomba qayerda?
  
  Alisiya o"tirgan joyidan noma"lum ayolning yoniga qaradi. "Diqqat bilan tinglang. Zoeyning aytishicha, bomba bu xususiyatning pastki qismida, Hayden ostida himoyalangan. U qurollangan, juda ishonchli harakat sensori va ryukzak bilan himoyalangan. Tanalariga o'ralgan simlar qonli tetikga biriktirilgan." U boshini chayqadi. "Men chiqish yo'lini ko'rmayapman. Ba'zi yorqin g'oyalar vaqti keldi, bolalar."
  
  Drake jasadlarga tikildi, simlarning cheksiz izi, hali ham o'sha ko'k rang. Uning birinchi munosabati rozi bo'ldi.
  
  "Uning yiqilib tushadigan konturi bormi?" - so'radi Kinimaka.
  
  "Mening eng yaxshi taxminim" yo'q ", - dedi Dal. "Bu juda xavfli bo'lardi, chunki u bilan bog'liq odamlar o'zgarishi mumkin. Yiqilish sxemasi - qurolning oldini oluvchi qurilma - Haydenning harakatini aniqlaydi va kimdir taxmin qiladi - keyin bombaga tegadi. , va bum."
  
  "Bunday dema". Alisiya xijolat tortdi.
  
  Drake, Haydenning boshi deb taxmin qilgan joyga tiz cho'kdi. "Keyin, xuddi shu printsipga ko'ra, harakat detektori juda bo'sh bo'lar edi. Yana, mahbuslarning biroz harakatlanishiga imkon berish uchun".
  
  "Ha".
  
  Stressdan boshi og'riydi. "Bizda o'chirish kodlari bor", dedi u.
  
  "Bu hali ham soxta bo'lishi mumkin. Vaziyatni yomonlashtirish uchun biz ularni Hayden ostidagi triggerga biriktirilgan klaviaturada kiritishimiz kerak.
  
  - Shoshilinglar, - dedi Kensi jimgina. "Bizda uch daqiqa qoldi."
  
  Drake jahl bilan boshini ishqaladi. Endi shubhalanish vaqti emas edi. U Dalga ko'z tashladi.
  
  Keyingi nima, do'stim? Biz nihoyat yo'lning oxiriga keldikmi?
  
  Julian Marsh gapirdi. "Men ularni qurollantirganini ko'rdim", dedi u. "Men buni bartaraf eta olaman. Bu hech qachon sodir bo'lmasligi kerak edi. Yagona maqsad pul edi... Millionlab odamlarning o"limi, dunyoning oxiri haqidagi ahmoqona gap emas".
  
  "Webb bilar edi", dedi Loren. "Sizning xo'jayiningiz. U hamma vaqt bilardi."
  
  Marsh shunchaki yo'taldi. "Meni bu yerdan olib keting."
  
  Drake qimirlamadi. Bombani topish uchun ular odam uyumini ag'darishlari kerak edi. Barcha lentalarni kesishga ulgurmadilar. Ammo har doim bombani zararsizlantirishning tezroq yo'li bor edi. Ular buni televizorda ko'rsatishmadi, chunki u ko'rish uchun deyarli mos emas edi.
  
  Siz simni kesmadingiz. Siz shunchaki hammasini tortib oldingiz.
  
  Lekin bu noto'g'ri simni kesish kabi xavfli edi. Ko"zlari Marshning ko"zlari bilan tenglashguncha tiz cho"kdi.
  
  "Julian. O'lishni xohlaysizmi?"
  
  "Yo'q!"
  
  "Men boshqa yo'lni ko'rmayapman", deb nafas oldi. "Yigitlar, keling, ularni ko'chiraylik."
  
  Jamoani boshqarib, u sekin, ataylab jasadlar to'plamini ag'dardi, to Xeydenning qorni erdan ko'tarilib, ryukzak topildi. Zoi, Marsh va hatto Xeyden ham yon tomonlariga o'ralashib, nolalar qochib qutuldilar va Kinimaka ularni jim turishga undadi. Zoening da'volariga qaramay, harakat detektori qanchalik sezgir ekanligini hech kim bilmas edi, garchi u shunchalik uzoq vaqt ishlagan bo'lsa, u tetikga yaqin hech narsaga o'rnatilmaganligi aniq ko'rinardi. Darhaqiqat, Drake portlashdan oldin kelishini ta'minlash uchun uni deyarli o'tib bo'lmaydigan qilib dasturlash kerak edi.
  
  Simlarni Marshning tanasidan uzib, Zoening oyoq-qo'llaridan olib tashlash kerak edi, bu tartibsiz ishni jamoa zo'rg'a payqab qoldi. Xeydenning tanasiga o'ralganlar osongina chiqib ketishdi, chunki ular uning kiyimiga to'sqinlik qildi. Endi marsh ko'rsatmalarga bo'ysunib, yopishqoq lenta bilan ushlab turdi, qo'llarini shunday ko'tardiki, ular Xeydenning o'ng tomoniga o'ralib, ryukzak ustida turdi. Pifiy barmoqlarini bukdi.
  
  "Igna va ignalar."
  
  May qo'llarini ryukzakka, yadroviy bomba ustiga qo'ydi. U epchil barmoqlari bilan qisqichlarni yechdi va yuqori qopqoqni orqaga tortdi. Keyin u katta va mohir kuch ishlatib, ryukzakning chetlarini ushlab oldi va bombani metall korpusi bilan birga to'g'ridan-to'g'ri tashqariga chiqardi.
  
  Uni qora qobiq o'rab oldi. May ryukzakni bir chetga tashladi va bombani juda sekin aylantirdi, soniyalar o'tgan sayin qattiq terlab ketdi. Bombaga qaragan Xeydenning ko'zlari chaqnab ketdi va Kinimaka allaqachon uning yonida tiz cho'kib, qo'lini siqib qo'ygan edi.
  
  Bomba tashqi tomoniga to'rtta vint bilan biriktirilgan orqaga hisoblash paneli paydo bo'ldi. Uning ostidagi moviy simlar mutlaq falokatning yuragiga kirdi. Marsh simlarga tikildi, ularning to'rttasi bir-biriga bog'langan va bir-biriga o'ralgan.
  
  "Panelni olib tashlang. Men kim kimligini ko'rishim kerak."
  
  Dreyk soatiga qaragancha tilini tishladi.
  
  Bir necha soniya qoldi.
  
  Ellik to'qqiz, ellik sakkiz ...
  
  Smit ularning yoniga tiz cho'kdi, askar allaqachon o'zining pichoqni tortib oldi. Har kimning hayotini o'z qo'liga olib, kamchiliklarni bartaraf etish mas'uliyatini o'z zimmasiga oldi. Bitta tirnalgan, bitta o'jar ip, bitta konsentratsiyaning etishmasligi va ular vaqtni behuda sarflash yoki dahshatli portlashga olib keladi. Erkak ishlayotganida Drake bir lahza ko'zlarini yumdi. Uning orqasida Dal og'ir nafas olayotgan edi, hatto Kensi ham qo'zg'aldi.
  
  Smit oxirgi vint ustida ishlayotganida, Alisiya birdan qichqirdi. Butun guruh titrab ketdi, yuraklari og'ziga keldi.
  
  Drake keskin o'girildi. "Nima bu?"
  
  "Ilon! Men ilonni ko'rdim! Bu katta sariq harom edi".
  
  Smit g'azab bilan pichirladi, u rekordni ko'tardi va orqaga hisoblash panelini ehtiyotkorlik bilan olib tashladi. "Qaysi sim?"
  
  Ularda o'ttiz yetti soniya bor edi.
  
  Marsh yaqinlashib, ko'zlari chigallashgan ko'k simlarni ko'zdan kechirar, Alligator qurilmani yoqqanini eslagan joyni qidirardi.
  
  "Men buni ko'rmayapman! Men buni ko'rmayapman! "
  
  - Hammasi shu, - Dreyk uni chetga tashladi. "Men barcha simlarni tortib olaman!"
  
  "Yo'q," Dahl uning yoniga qattiq qo'ndi. "Agar buni qilsangiz, bu bomba portlaydi."
  
  - Unda nima qilishimiz kerak, Torsten? Nima qilishimiz kerak?"
  
  Yigirma to"qqiz... yigirma sakkiz... yigirma yetti...
  
  
  qirqinchi bob
  
  
  Drakening xotirasi birinchi o'ringa chiqdi. Ramses ataylab unga Xayden bomba ekanligini aytdi. Lekin bu nima degani edi?
  
  Endi qarasa, uning atrofida uchta sim o"ralgan. Qaysi biri uni qo'zg'atdi? Dahl cho'ntagidan bir varaq qog'oz chiqardi.
  
  "Kodlar", dedi u. "Endi boshqa yo'l yo'q."
  
  "Marshga yana urinib koʻring. Ramses Xeydenni alohida ta"kidladi".
  
  "Biz kodlardan foydalanamiz."
  
  "Ular soxta bo'lishi mumkin! Ularning tetiklari! "
  
  Mart allaqachon Xeydenning jasadiga qaragan edi. Drake uning ustiga chiqdi va Kinimakining e'tiborini tortdi. "Uni ag'daring."
  
  Hayden qo'lidan kelganicha yordam berdi, mushaklar va tendonlar og'riqdan qichqirayotgani shubhasiz edi, lekin ular hech qanday yengillik olmadi. Soat taqillatar edi. Bomba tugash arafasida edi. Va dunyo kutdi.
  
  Dreyk bir qo"lini, keyin oyog"ini ko"targancha, Marsh engashib, tanasini o"rab turgan simlar ortidan ergashdi va nihoyat, ikkita sim o"tgan joyda kamarini yechdi. U tugunli juftlikning yana uning tizzasidan o'tib ketganini ko'rib, Kinimakaga ishora qildi. "Mana bunday".
  
  Twisterning dahshatli o'yinidan aziyat chekkan Hayden Marsh har bir simning yo'lini taymerga qaytarishini kuzatdi.
  
  - Albatta, - dedi u qattiq qisib, bir ko'zini katta ochib, ikkinchisini yumib. "Bu o'ng tomonda."
  
  Drake yadro portfeliga yalt etib qaradi. Kensi unga va Dahlga qo'shildi, uning yonida polda. "Bu narsani portlatish uchun qismlar va mexanizmlarning maxsus konfiguratsiyasi talab qilinadi. Bu... juda nozik. Biz haqiqatan ham buni mamlakatga olib kelgan odamga ishonamizmi? "
  
  Drake hayotidagi eng chuqur nafas oldi.
  
  "Iloji yo'q".
  
  U simni tortdi.
  
  
  QIRQ BIRINCHI BOB
  
  
  Drake tezda tortdi va sim uning qo"lidan uzilib, mis uchini ochib qo"ydi. Pichoqning chetida, hozir bo'lganlarning barchasi ortga hisoblashni tekshirish uchun oldinga egildi.
  
  O'n ikki... o'n bir... o'n...
  
  "U hali ham qurollangan!" Alisiya yig'lab yubordi.
  
  Drake chalqanchasiga yiqilib, hayratda qoldi, go"yo hozir ham uchqun yoqib, bombani yo"q qila oladigandek simni ushlab turardi. "Bu ... bu ..."
  
  "Hali ham tiqilyapti!" Alisiya yig'lab yubordi.
  
  Dahl kaptar, Yorkshiremanni kaftini peshonasiga itarib yubordi. "Menimcha," dedi u. "Agar hozir vaqtimiz bo'lsa, bizga omad kulib boqadi."
  
  Sakkiz...
  
  Zoe yig'lay boshladi. Marsh har bir qilgan xatosi uchun kechirim so"rab yig"ladi. Xeyden va Kinimaka oppoq qo'llarini siqib, hech narsa qila olmasligini tan olib, jamoaning his-tuyg'usiz ishlashini kuzatdilar. Smit pichoqni qo'yib yubordi va Lorenga qaradi va unga teginish uchun titrayotgan barmoqlarini uzatdi. Yorgi yerga cho'kdi. Drake Alisiyaga qaradi, Alisiya esa ko"zini uzolmay Meyga tikilib qoldi. Bo ularning o'rtasida turib, Dalning ishini kuzatar ekan, yuzining qiyofasi aniq bo'ldi.
  
  Shved panelga o'chirish kodlarini kiritdi. Ularning har biri audio signal bilan ro'yxatga olingan. Yakuniy raqamga kirishiga sanoqli soniyalar qoldi.
  
  Beshta...
  
  Dahl "Enter" tugmasini bosdi va nafas olishni to'xtatdi.
  
  Lekin soat hamon taqillatar edi.
  
  Uch ikki bir...
  
  
  * * *
  
  
  So'nggi soniyada Torten Dal umidsizlikka tushmadi. U taslim bo"lmadi, o"limdan yuz o"girmadi. Uning qaytib kelishi kerak bo'lgan oilasi bor edi - xotini va ikki farzandi va bugun kechqurun ularning xavfsizligini ta'minlashga hech narsa to'sqinlik qilolmaydi.
  
  Har doim B rejasi bor edi. Drake unga buni o'rgatgan.
  
  U tayyor edi.
  
  Jinnilik rejimi ishga tushdi, hisoblangan jinnilik uni ushlab oldi va unga odatdagidan tashqari kuch berdi. So'nggi bir soat davomida u u yoki bu odam yadro portfelini tashkil etuvchi mukammal, aniq va xatosiz uskunani oyoq osti qilganini tingladi. U hammasi qanchalik to'g'ri ekanligini eshitdi.
  
  Xo'sh, agar u bir oz Dahl aqldan ozgan bo'lsa-chi. Bu qanday ishlaydi?
  
  Displeyda bittasi ko'rsatilganda, shved allaqachon qo'lida balyoz ushlab turgan. U bor kuchi bilan tebranib, so"nggi nafasi, so"nggi harakati bilan uni pastga tushirdi. Balyoz yadro bombasining yuragiga urildi va hatto o'sha cheksiz soniyada u Dreykning dahshatini, Alisiyaning kelishuvini ko'rdi. Va keyin u boshqa hech narsani ko'rmadi.
  
  Soat taqillatar edi
  
  Nol.
  
  
  Qirq ikkinchi bob
  
  
  Vaqt hech kim uchun to'xtamadi, ayniqsa bu hal qiluvchi soatda.
  
  Drake Dahlning bomba ustida cho'zilganini ko'rdi, go'yo u do'stlarini va butun dunyoni dahshatli olovdan himoya qila oladi. U egilgan metall ramkani, balyozni o'rab turgan ichki qismlarini ko'rdi; va keyin u orqaga hisoblash taymerini ko'rdi.
  
  Nolga yopishib qolgan.
  
  "Oh, la'nat", dedi u eng samimiy ohangda. "Ey hudoyim."
  
  Jamoa birin-ketin tushundi. Drake toza havodan nafas oldi, u boshqa tatib ko'rishni kutmagan edi. U Dalga sudralib bordi va shvedning keng yelkasiga shapaloq urdi. "Yaxshi yigit", dedi u. "Uni katta bolg'a bilan uring. Nega men bu haqda o'ylamadim? "
  
  "Yorkshireman bo'lish", dedi Dahl bombaning qalbiga. "Men ham bunga hayron bo'ldim."
  
  Drake uni orqaga tortdi. "Eshiting", dedi u. "Bu narsa tiqilib qoldi, to'g'rimi? Ichkarida buzilgan bo'lishi mumkin. Ammo uni qayta boshlashga nima to'sqinlik qiladi? "
  
  - Biz, - dedi orqadan ovoz.
  
  Drake orqasiga o"girilib, qo"llarida xalta va ochiq noutbuklar bilan NEST va bomba otryadining ularga yaqinlashayotganini ko"rdi. "Sizlar kechikdingizlar", dedi u.
  
  "Ha do'stim. Odatda shunday bo"ladi".
  
  Kinimaka, Yorgi va Loren Xeydenni Zoi Shers va Julian Marsh bilan bo'lgan g'alati tarmoqdan ajratib olishni boshladilar. Ikki Pifiya iloji boricha yopilgan edi, lekin ularning yalang'ochligidan unchalik tashvishlanmadi.
  
  "Men yordam berdim", deb qayta-qayta takrorladi Marsh. "Ularga yordam berganimni aytishni unutmang."
  
  Xeyden o'zini tiz cho'kib, qon aylanishini tiklash uchun har bir a'zosini aylantirdi va bo'g'imlardagi og'riqlar to'plangan joylarni ishqaladi. Kinimaka unga ko'ylagini berdi, u minnatdorchilik bilan qabul qildi.
  
  Alisiya Drakening yelkasidan ushlab oldi, ko"zlarida yosh. "Biz tirikmiz!" - qichqirdi u.
  
  Va keyin u uni yaqinroq tortdi, lablari bilan lablarini topdi va iloji boricha qattiq o'pdi. Drake avvaliga uzoqlashdi, lekin keyin u aynan o'zi xohlagan joyda ekanligini tushundi. U uning orqasidan o'pdi. Uning tili chiqib, uni topdi va ularning tarangligi pasaydi.
  
  "Bu biz uzoq vaqtdan beri boradigan joy", dedi Smit. Kechirasiz, May."
  
  "Oh, odam, men xotinimni sog'indim", dedi Dal.
  
  Bo unga tikilib qoldi, yuzi granitdek tosh, lekin o"qib bo"lmas edi.
  
  May zaif tabassumni siqib chiqardi. "Agar rollar o'zgartirilsa, Alisiya endi qo'shilish haqida nimadir deb g'o'ldiradi."
  
  "Uyalma". Alisiya tomoqqa kulib Dreykdan uzoqlashdi. "Men ilgari hech qachon kino yulduzini o'pmaganman."
  
  Smit eski zamonlarni eslatib, qizarib ketdi. "Oh, endi men May haqiqatan ham buyuk Meggi Q emasligini tushunib yetdim. Buning uchun uzr".
  
  "Men Meggi Qdan yaxshiroqman", dedi May.
  
  Smit cho'kib ketdi, oyoqlari bo'shashib qoldi. Loren uni qo'llab-quvvatlash uchun qo'lini uzatdi.
  
  Alisiya boshini yon tomonga egdi. "Oh, kuting, men kino yulduzini o'pdim. Qandaydir Jek. Yoki bu uning ekran nomi edi? Oh, aslida ikkita. Yoki uchta..."
  
  Kensi ularning orasiga ko'chib o'tdi. "Yaxshi o'pish", dedi u. "Siz meni hech qachon bunday o'pmagansiz."
  
  "Bu faqat kaltak bo'lganingiz uchun."
  
  "O rahmat".
  
  "Kutib turing", dedi Drake. "Kensini o'pdingmi? Qachon?"
  
  "Bu eski hikoya", dedi Alisiya. "Men deyarli eslayman."
  
  U ko'zlari bilan uning barcha e'tiborini jalb qilishni maqsad qildi. "Demak, bu "tirik ekanimizdan xursandmiz" o'pishi edimi? Yoki yana nimadir?
  
  "Nima deb o'ylaysan?" Alisiya ehtiyotkor qaradi.
  
  "O'ylaymanki, siz buni yana qilishingizni xohlayman."
  
  "KELISHDIKMI..."
  
  "Keyinroq".
  
  "Albatta. Chunki ishimiz bor".
  
  Drake endi o'z jamoasining yetakchisi Xeydenga qaradi. "Ramses va Alligator hali ham u erda", dedi u. "Biz ularga qochib ketishlariga yo'l qo'ya olmaymiz."
  
  - Um, kechirasizmi? - dedi sapyorlar guruhidagi yigitlardan biri.
  
  Xeyden Marsh va Shersga qaradi. "Agar sizda ma'lumot bo'lsa, ikkalangiz qo'shimcha ball olishingiz mumkin."
  
  "Ramses men bilan deyarli gaplashmadi", dedi Shers. "Va Alligator men uchrashgan eng katta aqldan ozgan odam edi. Ularning qayerdaligini bilsam edi".
  
  Drake unga tikilib qoldi. "Alligator eng katta aqldan ozgan odam edi ..."
  
  "Uzr so'rayman. Yigitlar?" - dedi NEST rahbari.
  
  Martning ko"zlari chaqnab ketdi. "Ramses - bu xato", dedi u. "Imkoniyatim bo'lganida unga qadam qo'yishim kerak edi. Bu pullarning hammasi ketdi. Kuch, obro' - g'oyib bo'ldi. Nima qilay?"
  
  "Umid qilamanki, men qamoqxonada chiriyman", dedi Smit. "Qotil bilan birga."
  
  "Eshiting!" - odamlar NESTdan baqirishdi.
  
  Xeyden ularga, keyin Dalga qaradi. Drake Alisiyaning yelkasiga qaradi. NEST jamoasining yetakchisi oyoqqa turgan, yuzi oqarib ketgan, mutlaq qo'rquv rangi.
  
  "Bu bomba foydasiz."
  
  "Nima?"
  
  "Elektr detonatorlari yo'q. Ob'ektivlar yorilib ketdi, menimcha, bolg'a bilan urishgan. Lekin uran? Garchi biz bu yerda bir paytlar bo"lganligini ko"rsatadigan izlarni topishimiz mumkin bo"lsa-da, u... yo"qolgan".
  
  "Yo'q". Drake mushaklari titrayotganini sezdi. "Yo'q, buni menga ayta olmaysiz. Siz bu bombani soxta deb aytyapsizmi?
  
  "Yo'q," dedi rahbar noutbukiga tegib. "Men sizga aytyapmanki, bu bomba emas. Uni ishlaydigan barcha qismlarni olib tashlash orqali u o'chirildi. Demak, bu soxta. Bu odam, Ramses, ehtimol, haqiqiy odamga egadir.
  
  Jamoa bir soniya ham ikkilanmadi.
  
  Xeyden telefonga qo'l uzatdi va Murning raqamini terdi. Drake vertolyotlarni chaqirish kerakligini aytdi.
  
  "Bizga qancha kerak?"
  
  "Osmonni to'ldiring", dedi u.
  
  Ular arz qilmay, og"riyotgan tanalarini ko"tarib, chaqqonlik bilan eshik tomon yurishdi. Hayden yugurganida tez gapirdi va davolanishidan hech qanday jismoniy ta'sir ko'rsatmadi. Bular uni abadiy qo'rqitishga qodir bo'lgan ruhiy ta'sirlar edi.
  
  "Mur, Markaziy Parkdagi bomba soxta. Tozalangan, yopiq. Bizning fikrimizcha, ichki qismlar va detonatorlar olib tashlangan va keyin boshqa qurilmaga kiritilgan.
  
  Dreyk Murning xo'rsiniganini uch fut narida eshitdi.
  
  "Va biz dahshatli tush tugadi deb o'yladik."
  
  "Bu Ramsesning boshidanoq rejasi edi." Xeyden qadamini buzmasdan tashqi eshikni ilgaklaridan yirtib tashladi. "Endi u o'z vaqtida portlaydi va qochib ketadi. Nyu-Yorkdan uchadigan vertolyotlar bormi?
  
  "Harbiy. Politsiya. Menimcha, maxsus operatsiya.
  
  "Bundan boshlang. Uning rejasi bor, Mur va biz Alligator sobiq komando ekanligiga ishonamiz. CCTV kameralari nimaga o'xshaydi? "
  
  "Biz har bir yuzni, har bir raqamni yig'amiz. Biz bir necha soatdan beri chekkada turibmiz. Agar Ramses shahar bo"ylab yugurib o"tsa, biz uni ushlaymiz".
  
  Drake axlat qutisidan sakrab tushdi, Dahl uning yonida edi. Tepada vertolyotlar gumburladi, ulardan ikkitasi hayvonot bog'iga kiraverishdagi yo'lga qo'ndi. Tepaga qaragan Dreyk ofis binolarining aylanuvchi rotorlari orqasida ko'rdi, u erda oq pardalar orasida ko'plab yuzlar derazalarga bosilgan. Ijtimoiy tarmoqlar bugun portlab ketardi, agar davom etsa, natijalar nolga teng bo'lardi. Haqiqatan ham, bu ularning harakatlariga to'sqinlik qilgandir.
  
  Hayden eng yaqin vertolyot tomon yugurdi va rotorni yuvish joyidan tashqarida to'xtadi. "Bu safar", dedi u Murga. "Ramses o'zini ko'rsatmaydi. Bularning barchasi unga omon qolishga yordam berish uchun chalg'itish edi. Bu uning obro'si haqida - Terror valiahd shahzodasi o'z mavqeini tiklaydi va tarix yaratadi. U Nyu-Yorkka yadroviy qurol olib keladi, ularni portlatadi va jazosiz qochib ketadi. Agar siz uni hozir qo'yib yuborsangiz, Mur, uni boshqa ko'rmaysiz. Va o'yin tugaydi."
  
  "Men buni bilaman, agent Jey. Men buni bilaman".
  
  Dreyk Xeydenning yelkasiga o'tirdi va tingladi, qolgan jamoa esa yaqin atrofda g'azablangan holda qo'zg'aldi. Dahl eng yaxshi pistirma joylarini tanlab, atrofni o'rganib chiqdi, so'ng har birini dala ko'zoynagi bilan tekshirdi. G'alati, lekin hech bo'lmaganda bu uni band qildi. Drake unga tirsagi bilan qo'ydi.
  
  - Chana qayerda?
  
  "Uni ortda qoldirdi." Dahl aslida biroz baxtsiz ko'rinardi. "Bu juda yaxshi qurol."
  
  Kensi aralashdi. "Men unga hali ham sevimli qurolim yo'qligini eslatdim. Agar u balyozni olsa, men katanani olishim kerak".
  
  Drake shvedni kuzatib turdi. "Shartnomaga o'xshaydi."
  
  - Qani, unga sabab berishni bas qil. Bu erda katanani qayerdan olsam bo'ladi?
  
  "Ular Staten-Aylenddan uncha uzoq emas, Xayden" degan ovoz keldi.
  
  Dreykning boshi shu qadar tez burildiki, u pirpirdi. "Bu nima edi?"
  
  Xeyden Murdan o'zini takrorlashni so'radi va keyin jamoaga o'girildi. "Bizning maqsadimiz bor, bolalar. Mur bashorat qilganidek, fuqaro qo'ng'iroq qildi va kamera bilan tasdiqladi. Dumbalaringizni qimirlating!"
  
  Jamoa boshlarini pastga tushirgancha, piyodalar yo"lagi bo"ylab aniq, to"silgan yo"lga yugurdi, vertolyotning ochiq eshiklaridan sakrab o"tib, o"rindiqlarga bog"landi. Ikki qush havoga ko'tariladi, rotorlar yaqin atrofdagi daraxtlarning barglarini kesib, ko'cha bo'ylab qoldiqlarni sochadi. Drake to'pponcha va miltiq, harbiy pichoq va to'pponchani chiqarib, hamma narsa ish tartibida va to'liq tayyor ekanligini tekshirdi. Dal kommunikani tekshirdi.
  
  Uchuvchi tomlarni tozalab, so"ng tezligini oshirib, keskin janubga burilib ketdi. Alisiya o'zining qurollarini tekshirib ko'rdi, legionerdan olgan qurolini tashlab, ikkinchisini o'zi uchun qoldirdi. Kinimaka Xeydenga qaradi, u e'tibor bermaslikka harakat qildi, lekin hali ham Mur va uning agentlaridan ma'lumot oldi. Bo Dreyk va Alisiya o'pishganidan beri bo'lgani kabi burchakda o'ralgan holda jim qoldi. O'z navbatida, May tinchgina o'tirdi, uning yapon qiyofasi o'tib bo'lmas, maqsadiga qat'iy e'tibor qaratdi. Jamoaning qolgan a'zolari hammasini ikki marta tekshirib ko'rdilar, Kenzidan tashqari hamma vertolyotda yurish, tishlayotgan shamol, ter hidi va SPEAR jamoasini ko'rganligidan shikoyat qildi.
  
  - Hech kim sizni biz bilan qolishingizni so'ramagan, - dedi Alisiya jimgina.
  
  "Yana nima qila olardim? Qo'rqib ketgan cherkov sichqonchasi kabi qochib ketingmi?
  
  "Demak, bu sizning jasur ekanligingizni isbotlash uchunmi?"
  
  Kenzining ko'zlari chaqnab ketdi. "Men Armageddonni ko'rishni xohlamayman. Sizchi?"
  
  "Men buni allaqachon ko'rganman. Ben Afflek hayratlanarli darajada gey va Bryus Uillis la'nati asteroiddan ko'ra ko'proq hayratga soladi. Ammo jin ursin, siz bizga haqiqatan ham yuragingiz borligini aytmoqchimisiz?
  
  Kensi derazadan tashqariga tikildi.
  
  "Arxeologik artefakt o'g'rining yuragi bor. Kim bilar edi?
  
  "Men Yaqin Sharqdagi biznesimga qaytishga harakat qilyapman. Bir. Siz ahmoqlarga yordam berish bunga erishish uchun uzoq yo'lni bosib o'tadi. Jin ursin yuragingizni".
  
  Vertolyot Manxetten tomlari ustidan uchib o'tdi, chunki Hayden Ramses va Gator hali orolni tark etmagani haqida tushuntirish oldi, chunki ular Staten Island paromi yaqinida ko'rishgan.
  
  "Tarjimada yo'qolgan bitlar hammamizni o'ldirishi mumkin", deb xo'rsindi Xeyden va Dreyk bu haqiqat ekanligini tan oldi. Maktab hovlisidagi eng kichik janjaldan tortib, prezidentlar va bosh vazirlar o'rtasidagi urushgacha, nuance hamma narsa edi.
  
  Binolar o'tib ketgani sayin, ularning manzili yaqinlashib borardi. Uchuvchi o"z nishoni tomon yo"nalganida tezlikni saqlab qolish uchun ikki osmono"par bino orasiga uchib ketdi. Drake o'zini dahshatli maqsad bilan olib bordi. Oldinda ko'rfazning aylanayotgan kulrang suvlari yotardi. Quyida ular bir guruh qo'nayotgan vertolyotlarni ko'rishdi, ularning barchasi pozitsiya uchun kurashmoqda.
  
  "Mana bunday!" Xeyden yig'lardi.
  
  Ammo uchuvchi allaqachon keskin pastga tushayotgan edi, bu vertolyot qator gul idishlari va avtobus bekati oldida asosiy pozitsiyani egallash uchun qo'nish uchun kurash olib bordi. Drake og'zidan qorni aylanayotganini his qildi. Xeyden o'z kamerasiga qichqirdi.
  
  "Albatta terminal yopiq", dedi u. "Agar Ramses shu erda bo'lsa, u nimaga erishmoqchi?"
  
  "Ortingizda panjara va daraxtlar tagida qator mashinalar to"xtab turishi kerak. Politsiyachilarda uni oxirgi marta ko"rgan ayol bor".
  
  "Ajoyib. Xo'sh, endi biz..."
  
  "Kutmoq!" Alisiyaning quloqlari tovushlarni boshqalarnikidan oldin eshitdi. "Men otishmani eshitaman."
  
  "Boring."
  
  Mashinadan tushib, jamoa bino bo'ylab yugurib, terminalga yo'l oldi. Drake asosiy kirish egri chizig'i atrofida uzun beton rampa o'rnatish joyiga olib borilganini payqadi. O'qlar o'sha erdan keldi, ochiq maydon bo'ylab o'q uzildi, go'yo devorlarga o'xshab bo'g'ilmagan.
  
  "Orqaga", dedi u. "U sirpanchiqdan keladi."
  
  Ularning ortidan vertolyotlar osmonni to"ldirdi. Politsiyachining nola qilgan jasadi ularning yo'lida yotardi, lekin u hech qanday jarohat belgilarini ko'rsatmasdan oldinga siljishlari uchun qo'lini silkitdi. Havoda yana o'qlar yangradi. Jamoa qurollarini tortib, tandemda yugurib, oldinda joylashgan hududni qidirdi. Boshqa bir politsiyachi ularning oldida tiz cho'kib, qo'lini ushlab, boshini pastga tushirdi.
  
  "Hech narsa yo'q", dedi u. "Boring. Faqat tanadagi yara. Bizga sizlar kerak. Ular... ketishyapti."
  
  "Bugun emas", dedi Xeyden va yugurib o'tib ketdi.
  
  Drake slipwayning oxiri va uning chap tomonidagi proyeksiyalarni payqadi - barcha beton slipwaylar paromlar uchun ishlatiladi. Ularning tagida to'lqinlar chayqaldi. "Buni eshita olasizmi?" - dedi u yana otishma boshlanganda. "Ramses avtomatik vzvodni sotib oldi."
  
  Faqat Loren bosh chayqadi. "Ulardan qaysi biri?"
  
  "Bir daqiqada AKdan ko'ra ko'proq raund. Olti yuzdan sakkiz yuz turgacha bo'lgan klip. Juda qizib ketgan taqdirda almashtiriladigan bochkalar. Aniq emas, lekin juda qo'rqinchli."
  
  "Umid qilamanki, bu badbashara uning qo'lida eriydi", dedi Alisiya.
  
  Bir guruh politsiyachilar oldida tiz cho'kishdi va SAW o'qlarini tupurganda, doimo yashirinish uchun o'rnak olishdi. Tepada bir qator o'qlar chaqnadi. Ikki politsiyachi javoban o't ochdi va parom bog'lab turgan sirpanish yo'lagining eng chetini nishonga oldi.
  
  "Menga aytmang ..." dedi Dahl.
  
  "Bizning o'ylaymizki, u paromga o'sha yerda xizmat ko'rsatish chiptalaridan biri bilan o'tirmoqda", dedi politsiyachilardan biri. "Ikki bola. Biri bizni nishonga oldi, ikkinchisi qayiqni ishga tushirdi".
  
  "U shunday qochib qutula olmaydi", dedi Xeyden. "Bu ... bu ... o'yin tugadi." Uning ko'zlari dahshatdan porladi.
  
  - Uning uchun, - dedi Alisiya mazax qilib.
  
  "Yo'q, yo'q", deb pichirladi Xeyden. "Biz uchun. Biz hammasini noto'g'ri tushundik. Ramses tom ma'noda portlash bilan chiqib ketadi. Men uning merosini muhrlayman. Bolalar, u bu yadro bombasini portlatib yuboradi".
  
  "Qachon?"
  
  "Bilmayman. Eng yaxshi taxmin? U Ozodlik oroliga va haykalga yo"l oladi va uni butun ijtimoiy tarmoqlarga joylashtiradi. Yo Xudo, ey Xudo, tasavvur qiling-a..." u bo'g'ildi. "Men qila olmayman ... Men qila olmayman ..."
  
  Kinimaka uni turtib turdi, katta odam maqsadli xirilladi. "Biz bunga yo'l qo'ymaymiz. Biz nimadir qilishimiz kerak. Endi."
  
  Va Dreyk taxminan ellik fut narida SAWning chaqnashini, uning otishmalarining halokatliligini, ular bilan Ramses o'rtasida turgan yagona narsa va yadro bombasini ko'rdi.
  
  "Kim abadiy yashashni xohlaydi, to'g'rimi?"
  
  - Yo'q, - dedi Alisiya ohista. "Bu har doim do'zax kabi zerikarli bo'lar edi."
  
  Va Dahl jamoaga oxirgi marta qaradi. "Men etakchilik qilaman."
  
  O'sha oxirgi soniyada Nyu-York qahramonlari tayyorlanishdi; SPEARERS jamoasi, so'ngra har bir politsiyachi va agent quloq ostida. Hamma o'rnidan turdi, tupuruvchi qurolga duch keldi va o'z hayotining yakuniy tanlovini qildi.
  
  Dahl boshladi. "Hujumga!"
  
  
  Qirq uchinchi bob
  
  
  Drake do"stlari o"rtasida, aynan o"zi xohlagan joyda yugurib bordi va qurolini ko"tarib, qattiq o"q uzdi. O'qlar har bir ishlaydigan quroldan soniyasiga ikki ming besh yuz fut tezlikda otiladi, bir nechta portlashlar zaxiralar orqali aks etadi. Paromning derazalari sinib ketdi.
  
  Bir necha soniya ichida ular bo'shliqni yarmiga qisqartirib, qizg'in olovni davom ettirdilar. SAW foydalanuvchisi hujumning shafqatsizligidan hayratga tushib, darhol sozlamalarini o'zgartirdi. Bu u otishni to'xtatganida emas; uning o'qlari zahiralarda iz qoldirdi va dengizga chiqib ketdi, chunki u ortiga gandiraklab ketishi mumkin edi. Drake teleskopik manzarani ko'z oldiga keltirdi, barmog'ini tetikga qo'ydi va SAWni ushlab turgan odamning xususiyatlarini aniqladi.
  
  "Bu Alligator", dedi Xeyden kommunikator ustida. "O'tkazib yubormang."
  
  SAW orqasiga o'girilib, ular tomon yo'l oldi, hali ham qo'rg'oshin tupurardi. Drake bochka shu qadar qizib ketganki, eriydi, lekin tez emas, deb o'yladi. O"q o"q o"tkazmaydigan jiletdagi politsiyachiga tegdi, keyin ikkinchisi ikkinchisining qo"lini sindirdi. Ayni damda ularning yuraklari ko"ksidan otilib chiqishga shay edi, ammo hujumni to"xtatmadi, otishmani kamaytirmadi. Paromning pastki orqa qismi yiqilib, parchalanib ketgan, orqa tomoni shunchalik teshilganki, u pishloq qirg'ichiga o'xshardi. Alligator kompensatsiya olmoqchi bo'lib, SAWni qattiq silkitdi. O'qlar boshlari ustidagi bo'shliqni teshdi.
  
  Parom dvigatelining zerikarli ovozi sekin shovqinga aylandi va bu hamma narsani o'zgartirdi. Alligator yovvoyi otishni davom ettirib, bortga sakrab tushdi. Suv orqa tomondan chayqalay boshladi va kema oldinga egildi. Drake ularning orqa tarafdan hali yigirma fut uzoqlikda ekanligini ko'rdi, uning chapga va yon tomonga burilishini ko'rdi va ular hech qachon o'z vaqtida etib bormasliklarini bildi.
  
  U yiqilib, baqirib, yonboshiga yiqilib, birdan to'xtadi. Dahl yaqinroqqa tushdi. Xeyden dumalab tushdi, bularning barchasi Alligatorning maqsadini yanada qiyinlashtirdi, ammo odam bunga ahamiyat bermadi. Uning qiyofasi chekinib, paromga chuqurroq kirib borayotganini ko'rish mumkin edi.
  
  Drake Xaydenga ishora qildi va Xeyden vertolyotlarni chaqirdi.
  
  Qora qushlar slipway tomon yugurdi, keskin pastga tushdi va SPEAR ekipaji bortga ko'tarilayotganda erdan uch fut balandlikda turdi. Politsiyachilar va agentlar salomlashganda, hech qachon buzilmaydigan yangi rishta paydo bo'ldi, ular imkon qadar salomlashishdi, keyin vertolyotlar amalda havoga ko'tarildi. Uchuvchilar mashinalarni chegaraga surib, qaynab turgan paromni quvib, tez orada tepaga chiqib ketishdi. Bu Dreykning xayoliga ham kelmagan manzara edi: Nyu-York osmonida halokatli qora yirtqichlarga o'xshab osilgan qushlar, fon sifatidagi mashhur osmon chizig'i Staten-Aylend paromida uchishga hozirlik ko'rmoqda.
  
  "Ularni qattiq uring", dedi Xeyden vertolyot radiosiga. "Va tez".
  
  Pastga tushib, ikki vertolyot paromning orqa tomoniga qarab yugurdi. Deyarli darhol, notinch Alligator boshini yon derazadan tashqariga chiqarib, g'azablangan voleybolni otdi. Uning uchinchi portlashi vertolyotlarning tashqi po"stlog"iga qulab tushdi, ba"zi qismlariga kirib, boshqa qismlaridan sakrab tushdi. Osmondan vertolyotlar toshdek qulab tushdi. Dahl eshikni sindirib, javob qaytardi, o'qlar umidsiz o'tib ketdi.
  
  "U jinniga o'xshaydi", deb to'ng'illadi Dreyk. "Hech qachon to'g'ri nishonga tegmang."
  
  "Orqaga". Dal Alligatorni urishdan voz kechdi va yaqinlashib kelayotgan zarbaga tayyorlandi.
  
  Uch soniyadan keyin bu sodir bo'ldi, faqat bu zarba emas, balki to'satdan to'xtash edi. Birinchi vertolyot paromning yuqori palubasi ustida, ikkinchisi esa port tomonida, SPIR ekipajining qolgan a'zolari bortda bo'lgan. Ular tezda jo'nab ketishdi, etiklar palubada taqillatib, guruhlarga yig'ilishdi. Keyin vertolyotlar paromni havoda kuzatib borayotgan hamkasblariga qo'shilish uchun ko'tarildi.
  
  Xeyden bir necha soniya davomida jamoa bilan yuzma-yuz uchrashdi. "Biz uning qaerdaligini bilamiz. Dvigatel xonasi. Keling, buni hozir tugatamiz."
  
  Ular yugurib, adrenalinni haddan tashqari oshirib yuborishdi va keyin Alligator pastdagi kemaning taktikasini aniq o'zgartirdi.
  
  RPG havoda hushtak chalib, vertolyot bilan to'qnashib ketdi va portladi. Qush boshqaruvni yo'qotdi, metall har tomonga sochildi, olov qora korpusni qamrab oldi va u holdan toygan holda paromning yuqori palubasiga qulab tushdi.
  
  "Yugurish SPEAR" buyrug'iga.
  
  
  Qirq to"rtinchi bob
  
  
  Dreyk vertolyot dvigatelining ovozi o"zgarganini eshitdi va mashina ularga qarab tezlikda kelayotganini tekshirmasdan ham bildi. Agar bu etarli bo'lmasa, paluba bo'ylab tarqaladigan cho'zilgan, yirtqich soya aniq maqsadga muvofiq edi.
  
  Yuguring yoki o'ling.
  
  U yelkasini tashqi eshikka urdi va butun ramkani ilgaklaridan yirtib tashladi va naridagi bo'shliqqa tushib ketdi. Jasadlar uning orqasidan dumalab, cho'zilib, tepaga ko'tarilib, itarib yuborishdi. Vertolyot qattiq qo"ndi, rotorlar chiqib ketdi va metall korpus parchalanib ketdi. Shrapneldan tortib qo'l uzunlikdagi nayzalargacha bo'lgan hamma narsa havoni kesib, bo'laklarga bo'lindi. Parom tebranib, ingrab yubordi, suv o'ngga va chapga ko'piklandi.
  
  Yong'in shari boshqa vertolyotlar tomon o'q uzdi, ular zudlik bilan qochish choralarini ko'rdilar, omad ularning to'qnashishiga to'sqinlik qildi. Yong'in oqimlari pastki qavatning yuqori qismini yalab, yangi yong'inlarni keltirib chiqardi, bo'yoq va metall ustunlarni kuydirdi va bo'yoqlarni eritdi. Rotor Dreykning o'ng tomonidagi ustunga urilishi bilan egilib, butun tezligi bilan polga sakrab tushdi. Boshqa uchuvchi snaryadlar derazalarni sindirib, ramkani teshdi va bitta dahshatli boshoq qayiqning chetidan o'tib, dengizga chiqdi. Dreyk uning ichidan issiqlik o'tayotganda alanga tegayotganini his qildi, yelkasi ostiga qaradi va butun jamoani, hatto Smitni ham Lorenning tepasida yotganini ko'rdi. Portlash o'tdi va ular qo'zg'olonni tomosha qilishdi va keyin Alligator narsalarni butunlay aqldan ozish darajasiga olib chiqdi.
  
  Jinnilik.
  
  Keyingi RPG to'g'ridan-to'g'ri qayiqning o'zidan o'tib, raketa uchirish moslamasini qoldirib, u uchayotganda kemalarni sindirdi. Portlash yangradi, snaryad kemani yirtib tashladi va ko'proq yong'in va halokatli qoldiqlarni yubordi. Dreyk shrapnel boshi va yelkasiga teshilganida ingrab yubordi va og'riq uning hali tirikligini ko'rsatganidan yengil tortdi. Nafas olish uchun bir oz vaqt ajratib, u oldinda yangi atrofni ko'zdan kechirdi.
  
  Kemada yirtiq teshik bor edi. Hamma joyda yog'och uyumlari bor edi. Bir paytlar yopilgan o'rta-yuqori palubadan tutun va olov oqardi.
  
  "Yo'l aniq", dedi u.
  
  "Faqat siz uchun!" Loren deyarli baqirib yubordi.
  
  - Unda qol, - deb tupurdi Kenzi Dahlning yelkasidan tortib. - Yaxshimisiz, Torst?
  
  "Ha, ha, men yaxshiman. Ketishimga ruxsat bering".
  
  Drake butun umri davomida eslay olmaganidan ko'ra ehtiyotkorroq, yarim tezlikda yurdi. Uning orqasidagi guruh qayerga ketayotganini aniq bilgan holda bir joyga to"planishdi. Oxirgi daqiqada, u kutganidek, Dal uning yelkasida paydo bo'ldi.
  
  "Biz shunday qilyapmizmi, do'stim?"
  
  "Biz haqmiz."
  
  Va ular yangi teshikdan pastga sakrab tushishdi, birinchi navbatda oyoqlari va ko'zlari dushmanlarni qidirdi. Ular pastki palubaga qattiq urildi, dumaladi, teginmadi va qurollarini o'rgatgan holda ko'tarildi.
  
  "Toza!" Drake yig'lardi.
  
  Ularning etiklari orqalaridagi qattiq palubaga tegdi.
  
  Kensi oxirgi keldi va Dreyk, birinchi navbatda, u og'ir ichki ko'ylagini yechganini, ikkinchidan, uni vertolyot rotorining uch futlik bo'linish qismi tagiga o'rab olganini ko'rdi. U shvedga o"girilib, uning chehrasi ma"yus edi.
  
  "Endi, - dedi u, - mening qurolim bor."
  
  "Xudolar bizga yordam bersin."
  
  Ular jangda Ramses va Gatorni qabul qilib, kemaga otildilar. Parom o'tgan har bir lahzada tezlikni oshirdi. Ozodlik oroli ham kengayib, ufqda tobora kattalashib borardi.
  
  "Maniak haykalga etib bormasligini tushunmaydimi?" Kinimaka og'ir nafas olayotgan edi.
  
  "Unday dema", dedi Xayden. "Unday demang."
  
  "Oh, ha, tushundim."
  
  "Ular bu paromni cho'ktirmaydilar", deb ishontirdi Dal. "Ko'rfaz singdirish uchun etarlicha chuqur emas ... yaxshi, bilasizmi?"
  
  Keyingi palubada ular nihoyat o'z o'ljalarini topdilar. Ramses paromni boshqarayotganda, alligator eshikni qo'riqlagan. Bomba ishlab chiqaruvchisi o'zining jinnilikka bo'lgan moyilligidan kelib chiqib, aynan shu daqiqaga tayyorlagan RPG-ni chiqardi. Dreyk o"zini tuta olmadi va hamma panoh topishini so"rab qichqirdi, keyin raketa paromning o"rtasidan bosh balandlikda o"tib ketdi va Alligatorning ma"naviy kulgisi ostida tutun izini qoldirdi.
  
  "Bu sizga juda yoqdimi? Buni tushundingizmi? Biz allaqachon o'layapmiz!"
  
  Dreyk boshini ko"tarib qaradi va uning tepasida raketaning orqasidan yugurib kelayotgan va o"zi bilan raketa otuvchisini ko"tarib olgan alligatorni ko"rdi. Raketaning o'zi parom orqali uchib o'tib, havoda portlab, orqa tomondan chiqdi. Alligator raketani Dreykning boshiga silkitdi.
  
  Ramses nihoyat o'girilib, qo'li rulga beparvo tayanganida Yorkshireman o'rdaklandi.
  
  "Siz allaqachon kechikdingiz", dedi u.
  
  Dreyk Alligatorning qorniga urdi, lekin u katta hajmli qurolini silkitgancha orqaga sakrab tushdi. Rostini aytsam, bu jamoani qo'shimcha bir daqiqaga kechiktirdi. Hech kim bunday go'shtli tayoq bilan urishni xohlamadi, lekin parom ichida juda ko'p bo'sh joy bor edi, bu Dahl va boshqalarga ko'proq manevr qilish imkonini berdi. Alligator qichqirdi va ortiga o"girildi, so"ng to"g"ri qo"lida yarim avtomatik to"pponcha ushlab turgan terrorchi shahzoda Ramzes tomon yugurdi. Drake Alligatorning orqasiga bog'langan ryukzakni payqadi.
  
  "Siz faqat muqarrar narsani kechiktirasiz", dedi Ramses.
  
  Bir qo"li bilan ichkaridan bug" purkasa, ikkinchi qo"li bilan yo"nalishini biroz o"zgartirib, Ozodlik orolini mo"ljallab oldi.
  
  "Qanday yashash kerakligi haqida hech o'ylab ko'rganmisiz?" - dedi Dreyk peshtaxta ortidan. "Bozormi? Qulflansinmi? Murakkab qochish rejasi? Bularning hammasi nima edi?
  
  "Oh, bozor shunchaki - qanday qilib aytsam bo'ladi - olib ketilgan savdo edi? Butun dunyoviy mollarimdan qutulish. Qal'a vidolashuv bo'lib, oxirini bildiradi. Axir siz meni to"g"ri Nyu-Yorkka olib ketdingiz. Va qochish rejasi, ha, biroz murakkab, men buni tan olaman. Lekin hozir ko'ryapsizmi? Siz allaqachon kechikdingiz. Soat taqillatayapti".
  
  Drake Ramses nimani nazarda tutayotganini aniq bilmas edi, ammo ma'nosi aniq edi. Qopqog'idan chiqib, u g'ildiraklar uyiga o'qlar yog'dirdi va ularning orqasidan yugurdi, jamoasi yaqin edi. Boshqa gap yo'q; bu uning yakuniy o'yini edi. Ramzes orqasiga gandiraklab tushdi, yelkasidan qon buloqdek otilib chiqdi. O"qlar uning tanasiga kirganda alligator baqirib yubordi. Shisha ikkala terrorchini ham tishli chayqalishlar bilan qopladi.
  
  Drake eshikni sindirdi, keyin sirpanib ketdi, romdan sakrab tushdi va to'xtab qoldi va omadini la'natladi. Dahl uning ustidan sakrab tushdi, uning yonida Kenzi edi. Ikkalasi g'ildirak uyiga kirib, o'ldirish uchun qurollarini ko'tardilar. Ramzes ularni yetti metrlik, mushaklari bor telbaning bor kuchi bilan kutib oldi, yovvoyi itdek tirjaydi; u yugurib kelib, ularni atrofga tarqatmoqchi bo'ldi.
  
  Dahl bularning hech biriga toqat qilmadi, qo'pol kuchga qarshi turdi va barcha zarbalarni oldi. Kensi ikkalasining atrofida raqsga tushdi va xavfli bo'ridek Ramsesning qanotlariga zarba berdi. Radikal shahzoda shvedni kaltakladi. Yelkali barja Dahlni titratdi. Ajablanarli darajada kuchli qo'llar shvedning tomog'idan ushlab, siqib chiqara boshladi. Qo'llarini ko'tarib, Dahl qo'lini yarmiga bo'shatdi va keyin o'zi birini oldi; ikkalasi ham nafas ololmaguncha bir-birlarini silkitib, qisdilar. Ramzes Dalni orqasiga o'girdi va uni devorga urdi, lekin shvedning yagona tabassumi katta tabassum bo'ldi.
  
  Kensi havoga sakrab tushdi va tirsagini ezuvchi kuch bilan tushirib, to'g'ridan-to'g'ri Ramsesning qonayotgan o'q yarasiga ko'tardi. Bir musht bilan bunday janjal tugashini kutmagan holda, u baqirayotganda ham erkakning tomog'iga pichoq sanchdi va uning ko'zlari bo'rtib ketdi.
  
  Keyin qonga belangan, qusgan Ramses gandiraklab ketdi. Dahl oxirini sezib, uni qo'yib yubordi. Terrorchining ko"zlari shvednikiga qadalgan va ularda hech qanday mag"lubiyat alomati yo"q edi.
  
  "Men bu lahzani g'alaba lahzasi sifatida qabul qilaman", dedi u. "Va kapitalizmning yuragini ezib tashlang."
  
  U xuddi Alligatorga tegmoqchi bo'lgandek qo'lini uzatdi.
  
  Dahl javob qaytardi. O"q Ramsesning qorniga tegib, uni orqaga tashladi.
  
  Alligator sakrab Ramsesga yiqildi.
  
  Terrorchi shahzoda qulab tushayotgan Alligatorning orqa tomoniga bog"langan ryukzakni olishga muvaffaq bo"ldi, cho"zilgan qo"li ochiq turgan ko"k simni mahkam ushlab, ikkalasi ham qulab tushdi.
  
  Kenzi qo"lida bo"lgan yagona qurol, eng zo"r quroli, qo"pol katana bilan simni ushlab turgan qo"lni ko"zlab oldinga otildi. Uning pichog'i tezda kesilib, Ramzesning yelkasidagi qo'lini kesib tashladi va bu terroristni o'ta hayratda qoldirdi.
  
  Qo'l Alligator bilan bir vaqtda polga tegdi, lekin barmoqlar hali ham ko'k simning ochiq uchini mahkam ushlab turardi.
  
  - Muammosiz, - yo'taldi Ramses. "Siz menga shunday hujum qilganingizda haq bo'ldingiz. Soat taqillatmasdi. Ammo..." Uni spazm burab qo"ydi, qornidan, qo"lidan va chap yelkasidan tezda qon oqib chiqdi.
  
  "Bu ... hozir ... sodir bo'lmoqda."
  
  
  Qirq beshinchi bob
  
  
  Dreyk polda sudralib yurdi va alligatorni qorniga ag'darib yubordi, chunki jinni qonli paluba ichiga kuldi. Dahl uning yoniga yiqildi, yuzida og'riq, dahshat va bashorat yozilgan edi. Tasma mahkamlandi, lekin Drake uni bir zumda yechdi va keyin metall korpusni qo'pol materialdan ozod qildi.
  
  Orqaga sanash taymeri ularning oldida turar, uning qizil raqamlari ularning tizzalari ostida polga tarqalib ketgan qondek qo'rqinchli va dahshatli edi.
  
  - Qirq daqiqa, - dedi birinchi bo'lib Xeyden, ovozi bo'g'iq edi. "U bilan oʻynama, Dreyk. Bu narsani hozir qurolsizlantiring."
  
  Drake xuddi o'tgan safargidek allaqachon bomba aylantirayotgan edi. Kinimaka unga ochiq pichoqni uzatdi, u ehtiyotkorlik bilan harakatlanib, Gator kabi bomba ishlab chiqaruvchisi qo'yib yuborishi mumkin bo'lgan ko'plab bubi tuzoqlaridan ehtiyot bo'lib, uni parcha-parcha qilib oldi. U qurilmani aqldan ozgan terrorchidan uzoqlashtirganda, Alisiyaga qaradi.
  
  "Boshqa gapirma", dedi u va erkakni qo'ltig'idan ushlab sudrab ketdi. Bunday qotilga rahm-shafqat bo'lmaydi.
  
  Doimiy qo'li bilan u bombaning old panelini olib tashladi. Unga qo'rqinchli tarzda cho'zilgan o'ralgan ko'k simlar biriktirilgan.
  
  "Bu uy qurilishi bomba emas", deb pichirladi Dahl. "Ehtiyot bo'l".
  
  Drake to'xtab, do'stiga qaradi. "Siz buni qilishni xohlaysizmi?"
  
  "Va uni ishga tushirish uchun javobgarmisiz? Unchalik emas. Yo'q."
  
  Drake barcha omillarni to'liq anglab, pastki labini tishladi. Miltillovchi ortga hisoblash ular qanchalik oz vaqt qolganligini doimo eslatib turardi.
  
  Xeyden Murga qo'ng'iroq qildi. Kinimaka sapyorlarni chaqirdi. NESTga yana kimdir qo"ng"iroq qildi. Drake qurilmani ko'rib chiqqach, har bir jihat ko'rib chiqildi va ma'lumotlar tezda tarqaldi.
  
  "Simlarni yana torting", deb taklif qildi Dahl.
  
  "Juda xavfli."
  
  "O'ylaymanki, bu safar Alligatorning harakatiga qarab, harakat sensori yo'q."
  
  "To'g'ri. Va biz sizning balyoz fikringizni qayta ishlata olmaymiz."
  
  "Yiqilgan sxema?"
  
  "Bu muammo. Ular allaqachon yangi narsadan foydalanishgan edi - ishlamay qoladigan sim. Va bu nopok haqiqiy. Agar men bunga aralashsam, bu ish berishi mumkin."
  
  Alisiya ishlayotganida, alligator qo"shni xonadan g"ayritabiiy tovushlar chiqardi. Ko"p o"tmay, u singan eshikdan boshini tiqdi. "Uning aytishicha, bombada aslida buzishga qarshi kalit bor." U yelka qisdi. "Ammo keyin men buni qilgan bo'lardi deb o'ylayman."
  
  "Vaqt yo'q", dedi Dahl. "Buning uchun vaqt yo'q."
  
  Drake taymerga qaradi. Ularda allaqachon o'ttiz besh daqiqa bor edi. U orqasiga o'tirdi. "Jin ursin, biz bunday tavakkal qila olmaymiz. Bomba otryadi bu yerga qanchalik tez yetib boradi? "
  
  "Maksimal besh daqiqa", dedi Kinimaka vertolyotlar parom kemalariga imkoni bo'lgan joyda urilganda. Qutqaruvchilar sakrashganda, boshqalari biroz balandroq bo'lishdi. "Agar ular uni qurolsizlantira olmasalar nima bo'ladi?"
  
  - Uni ko"rfazga tashlasak-chi? Loren taklif qildi.
  
  "Bu yaxshi fikr, lekin juda kichik", - deb so'ragan edi Xayden Murdan. "Ifloslangan suv shaharni to'ydiradi."
  
  Drake oldinga va orqaga tebranib, jinnilik haqida o'ylardi va keyin Dahlning ko'ziga tushdi. Shvedda ham xuddi shunday fikr bor edi, u bilardi. Ularning qarashlari tufayli ular to'g'ridan-to'g'ri va oson muloqot qilishdi.
  
  Biz qila olamiz. Bu yagona yo'l.
  
  Biz ko'r bo'lardik. Natija noma'lum. Bir marta boshlangan bo'lsa, ortga qaytib bo'lmaydi. Biz bir tomonlama sayohatga chiqamiz.
  
  Xo'sh, nima kutmoqdasiz? Tur, onang.
  
  Drake Dahlning ko'zlaridagi chaqiruvga javob berdi va qaddini rostladi. Chuqur nafas olib, miltig"ini bog"ladi, to"pponchaning g"ilofiga o"raladi va ryukzakdan yadro bombasini chiqarib oldi. Xeyden unga katta ko'zlari bilan tikildi.
  
  "Nima qilyapsan?"
  
  "Siz nima qilayotganimizni aniq bilasiz."
  
  "Xavfsiz masofalar bir xil bo'lmasligi mumkin. Siz uchun aytmoqchiman."
  
  "Keyin ular buni qilmaydilar." Drake yelka qisdi. "Ammo biz hammamiz bilamizki, bu shaharni qutqarishning yagona yo'li bor."
  
  Drake yadroviy bombani oldi va Dahl oldinga yurdi. Alisiya uni yana bir qimmatli daqiqaga to'xtatdi.
  
  "Bir o'pishdan keyin ketasizmi? Bu mening hayotimdagi eng qisqa munosabatlar bo'lishiga yo'l qo'ymang."
  
  "Sizda qisqaroqlari yo'qligiga hayronman."
  
  "Men o'zimga yoqqaniga qaror qilgan, sikishgan va taxminan sakkiz daqiqadan so'ng zerikib qolgan yigitni ataylab chegiraman."
  
  "Oh yaxshi. Keyin ko'rishguncha."
  
  Alisiya uni faqat ko'zlari bilan ushlab, tanasining qolgan qismini mutlaqo harakatsiz ushlab turdi. "Tezroq qaytib keling".
  
  Xeyden Drake va Dahl o'rtasida siqilib, tezda gaplashdi, Murdan ma'lumotni uzatdi va birinchi yordam ko'rsatishi mumkin bo'lganlarni kuzatib turdi.
  
  "Ular bomba yuki beshdan sakkiz kilotongacha ekanligini aytishadi. Uning hajmi, og"irligi va cho"kish tezligini hisobga olsak..." U to"xtab qoldi. "Xavfsiz chuqurlik - ming sakkiz yuz fut ..."
  
  Drake itoat qildi, lekin yaqin atrofdagi zinapoyadan yuqori palubaga chiqdi. "Bizga sizda eng tez vertolyot kerak", dedi u yaqinlashib kelayotgan uchuvchiga. "Yo'q. Hechqisi yo'q. Faqat bizga la'nati kalitlarni bering."
  
  "Biz emas-"
  
  Xayden gapini bo'ldi. "Ha, NEST buyrug'iga ko'ra, bu nurlanishni zararsizlantirish uchun o'n sakkiz yuz fut. Jin ursin, siz dengizdan sakson mil uzoqlikda bo'lishingiz kerak."
  
  Drake bombaning metall korpusi barmoqlari bilan qoplangan ter ichidan biroz sirg'alib ketganini his qildi. "O'ttiz daqiqada? Bu sodir bo'lmaydi. Yana nimalaringiz bor?"
  
  Xeyden rangi oqarib ketdi. "Hech narsa, Drake. Ularda hech narsa yo'q."
  
  "Endi bu balyoz yaxshi ko'rinishni boshladi", deb izoh berdi Dahl.
  
  Dreyk Alisiyaning o"tib ketib, tepa palubaga chiqib, dengizga qaraganini ko"rdi. U tashqaridan nimani qidirayotgan edi?
  
  Uchuvchi yaqinlashdi, dubulg'a tagida Bluetooth qurilmasi miltillagancha. "Bizda armiyadagi eng tezkor vertolyot bor", dedi u. "Bell SuperCobra. Agar siz uni turtsangiz, soatiga ikki yuz milya.
  
  Drake Xeydenga o'girildi. "Bu ishlaydimi?"
  
  "Menimcha, ha". U boshida aqliy arifmetik hisob-kitoblarni amalga oshirdi. "Kutib turing, bu haqiqat bo'lishi mumkin emas."
  
  Drake yadroviy bombani ushladi, qizil raqamlar hali ham yonib turardi, Dahl uning yonida. "Kelaylik!"
  
  "Sakson milya", dedi u yugurib. "Ha, qila olasiz. Ammo bu sizni faqat ... u erdan qutulish uchun uch daqiqa qoldiradi. Siz portlash zonasidan qochib qutula olmaysiz! "
  
  Drake sekinlashmasdan Super Kobraga yaqinlashib, silliq kulrang shakllarga, minoralarga, uch barrelli to'plarga, raketa bo'linmalariga va Do'zax otash qurilmalariga qaradi.
  
  "Yetar", dedi u.
  
  - Drake, - Xayden uni to'xtatdi. "Agar siz yadroviy bombani xavfsiz tashlasangiz ham, portlash sizni yo'q qiladi."
  
  "Unday bo'lsa, vaqtimizni behuda sarflashni bas qiling", dedi Yorkshireman. "Agar siz yoki Mur yoki sizning boshingizdagi boshqa kimsa boshqa yo'lni bilmasa?"
  
  Xayden Mur doimiy ravishda uzatadigan ma'lumotlar, maslahatlar va razvedkalarni tingladi. Dreyk paromning to'lqinli to'lqinlar ustida tebranishini his qildi, Manxetten osmonini yaqin masofadan ko'rdi, hatto hayotga qaytgan odamlarning chumolidek shovqinini ham ko'rdi. Harbiy kemalar, tezyurar qayiqlar va vertolyotlar hamma joyda edi, bu kunni saqlab qolish uchun o'z jonlarini beradigan ko'pchilik tomonidan boshqarildi.
  
  Ammo barchasi ikkitaga tushdi.
  
  Drake va Dahl Super Cobra ga o'tirdilar va uchuvchi uchuvchidan nazorat qilish bo'yicha avariya kursini oldilar.
  
  "Safaringiz yaxshi bo'lsin", dedi u ketayotib. "Va omad tilaymiz".
  
  
  Qirq oltinchi bob
  
  
  Drake yadroviy bombani Dahlga yuzida tabassum bilan uzatdi. "Shon-sharafga sazovor bo'lishni xohlaysiz deb o'yladim, do'stim."
  
  Shved bombani olib, vertolyotning orqa tomoniga chiqib oldi. "Men sizga to'g'ri chiziqda haydashingizga ishonishim mumkinligiga ishonchim komil emas."
  
  "Bu mashina emas. Haqiqatan ham ishonamanki, biz sizdan ko'ra yaxshiroq haydashga muvaffaq bo'ldik."
  
  "Nima sababdan? Men buni shunday eslay olmayman".
  
  "Men inglizman. Siz bunday emassiz".
  
  "Va millatning bunga qanday aloqasi bor?" Dahl stulga o'tirdi.
  
  "Nasabnoma", dedi Drake. "Styuart. Hamilton. Ov qilish. Tugma. Tepalik. Va boshqalar. Finlyandiya birinchi o"rinni egallaganida, Shvetsiya Formula 1da g"alaba qozonishga eng yaqin kelgan edi".
  
  Dahl kuldi, belini bog'ladi va qora metall qutini tizzasiga qo'yib, eshikni yopdi. "Bunchalik baland ovozda gapirma, Dreyk. Bomba "bema'nilik" sensori bilan jihozlangan bo'lishi mumkin.
  
  "Unda biz allaqachon aldab qolganmiz."
  
  U tishli tayoqchani tortib, osmon musaffo ekanligiga ishonch hosil qilganidan keyin vertolyotni paromdan uzoqroqqa ko'tardi. Quyosh nuri orqadan chaqnadi va shaharning millionlab aks etuvchi yuzalariga sakrab tushdi va unga nima uchun bunday qilishayotgani haqida ozgina eslatib turdi. Pastki palubadan yuzlar unga qaradi, ularning ko'plari uning do'stlari va oilasi, jamoadoshlari. Kenzi va May yelkama-elka turishdi, yuzlari ifodasiz edi, lekin nihoyat uni tabassum qilgan isroillik edi.
  
  U soatini taqillatdi va faqat lablari bilan dedi: "Boshqaroq yur.
  
  Alisiya ham, Beau ham ko"rinmasdi. Drake harbiy vertolyotni Atlantika okeani bo'ylab to'g'ridan-to'g'ri yo'nalish bo'ylab to'lqinlar ustiga yubordi. Shamollar ularning yo'lini kesib o'tdi va quyosh nurlari har bir dumaloq shishda miltilladi. Ufqlar har tomonga cho'zilgan, dengizlarning hayratlanarli kengliklari bilan raqobatlashadigan ochiq moviy osmonning kamarlari. Daqiqalar va soniyalar asta-sekin nolga yaqinlashganda, ularning orqasidagi epik ufq yo'qoldi.
  
  "O'n besh daqiqa", dedi Dahl.
  
  Drake odometrga qaradi. "Jadval bo'yicha."
  
  "Bizda qancha vaqt qoladi?"
  
  "Uch daqiqa," Dreyk qo'lini ko'tardi. "Plyus yoki minus."
  
  "Bu milda qancha turadi?"
  
  "Soatiga ikki yuz milya tezlikdami? Taxminan etti."
  
  Dahl yuzida umid ko'rsatdi. "Yomon emas".
  
  - Ideal dunyoda, - yelka qisdi Dreyk. "Buralish manevrlari, tezlashtirish, akula hujumini o'z ichiga olmaydi. Yana nima bo'lishidan qat'iy nazar, ular bizga o'sha erda tashladilar.
  
  "Bu narsada puflagich bormi?" Dal atrofga qaradi, barmoqlari yadro bombasini mahkam ushladi.
  
  "Agar bu sodir bo'lsa, qaerdaligini bilmayman." Drake soatiga qaradi.
  
  Portlashgacha o'n ikki daqiqa.
  
  "Tayyor bo'ling".
  
  "Har doim shunday."
  
  "O'ylaymanki, bugun uyg'onganingizda bunday qilishni kutmagan edingiz."
  
  "Nima? Nyu-Yorkni qutqarish uchun Atlantika okeaniga yadroviy bomba tashlaysizmi? Yoki dengiz vertolyotida siz bilan yuzma-yuz gaplashamanmi?
  
  - Xo'sh, ikkalasi ham.
  
  "Birinchi qism xayolimga keldi."
  
  Drake tabassumini yashira olmay, boshini chayqadi. "Albatta, shunday bo'ldi. Siz Torten Dal, buyuk qahramonsiz."
  
  Shved qo'lini Dreykning yelkasiga qo'yish uchun yadro bombasini bir soniyaga bo'shatdi. "Va siz Dreyksiz, Mett Drake, men bilgan eng g'amxo'r odamsiz. Buni qanchalik yashirishga harakat qilishing muhim emas".
  
  "Siz ushbu yadro bombasini tashlashga tayyormisiz?"
  
  - Albatta shunday, shimollik ahmoq.
  
  Drake vertolyotni sho'ng'ishga majbur qildi, burni avval kulrang shishga. Dahl yaxshiroq pozitsiyani egallash uchun orqa eshikni ochdi. Super Kobra orqali havo oqimi o'tdi. Drake boshqaruv dastagini mahkam ushladi va pedallarni bosib, tez tushishda davom etdi. Dahl oxirgi marta yadroviy bombani harakatga keltirdi. To'lqinlar ko'tarilib, to'qnashdi va ular tomon betartib chayqalishlar yubordi, ular oq ko'pik bilan porlab, quyosh nurlarining olmos uchqunlari bilan porladi. Har bir mushakni taranglab, Dreyk nihoyat o'zini qattiq tortdi, halosini to'g'riladi va boshini o'girib, Dalning metalldan yasalgan qurolni eshikdan uloqtirganini tomosha qildi.
  
  U to'lqinlarga tushib ketdi, aylanayotgan bomba, u chiqarilgan past balandlik tufayli suvga osonlik bilan kirgan, buzg'unchilikka qarshi datchik neytral bo'lishini ta'minlashning yana bir ishonchli usuli. Drake ularni bir zumda to'qnashuvdan uzoqlashtirdi va to'lqinlarni shunchalik past surdiki, ular uning skidini bosib ketdi, balandlikka ko'tarilishga vaqt sarflamadi va falokat yuz berganda vertolyotga kamroq joy qoldirdi.
  
  Dahl o'z soatini tekshirdi.
  
  Ikki daqiqa.
  
  "Oyog'ingizni pastga qo'ying."
  
  Drake deyarli takrorladiki, u aslida mashina haydamagan, aksincha, shvedning bosimni olib tashlayotganini bilib, qushni iloji boricha tezroq olishga e'tibor qaratgan. Endi hammasi soniyalarga tushdi - yadroviy portlashdan oldingi vaqt, ular portlash radiusidan uzoqlashgan millar, hayotlarining uzunligi.
  
  "O'n sakkiz soniya", dedi Dal.
  
  Drake do'zaxga tayyorlandi. "Bu juda yaxshi edi, do'stim."
  
  O'n ... to'qqiz ...
  
  "Tezroq ko'rishguncha, Yorki."
  
  Olti... besh... to'rt...
  
  "Agar men sizning ahmoqligingizni ko'rsam ..."
  
  Nol.
  
  
  Qirq yettinchi bob
  
  
  Drake va Dahl suv ostidagi dastlabki portlash haqida hech narsa ko'rishmadi, biroq ularning orqasida dengizdan otilib chiqqan ulkan suv devori ularning yuraklarini larzaga keltirish uchun etarli edi. Suyuq qo'ziqorin buluti minglab fut balandlikda havoga ko'tarilib, hamma narsani tutib, quyoshning o'zini g'arq qilmoqchi bo'lgandek atmosferaga shoshilmoqda. Spray gumbazi, zarba to'lqinlarining kashshofi, sharsimon bulut, baland sirt to'lqinlari va besh yuz metrdan ortiq balandlikka ko'tariladigan asosiy to'lqin.
  
  Portlash to'lqinini to'xtatib bo'lmadi, bu tabiatning inson tomonidan yaratilgan kuchi, energetik parchalanish edi. U vertolyotning orqa tomoniga xuddi bolg"acha zarbasidek urilib, Dreykda uni yovuz devning qo"li bilan turtib yuborayotgandek taassurot qoldirdi. Deyarli darhol vertolyot sho'ng'idi, ko'tarildi va keyin yon tomonga burilib ketdi. Dreykning boshi metallga tegdi. Dahl yovuz it tomonidan uloqtirilayotgan latta qo"g"irchoqdek mahkam yopishdi.
  
  Vertolyot silkindi va dumaladi, u cheksiz portlash, dinamik to'lqin bilan silkindi. U qayta-qayta aylanib, parvonalari sekinlashdi, tanasi chayqalib ketdi. Uning orqasida titanik kuch boshqargan ulkan suv pardasi ko'tarilishda davom etdi. Drake o'z taqdirini nazorat qilishdan voz kechib, hushyor bo'lishga harakat qildi va shunchaki ushlab turishga, hushyor va sog'lom bo'lishga harakat qildi.
  
  Vaqt endi muhim emas edi va ular portlash to'lqini ichida soatlab tepishlari va tepishlari mumkin edi, lekin faqat u o'tib ketib, uning to'lqiniga minib o'zlarini ko'rganlarida, uning halokatli kuchining haqiqiy oqibatlari aniq bo'ldi.
  
  Vertolyot deyarli teskari bo'lib, Atlantika tomon yugurdi.
  
  Nazoratni yo"qotib qo"ygan Dreyk falokatdan omon qolgan taqdirda ham ularda qutqaruv sali, qutqaruv jiletlari va qutqarilish umidi yo"qligini bilib, zarbaga tayyorlandi. Qaysidir ma'noda aziz hayot uchun osilib qolish uchun etarlicha xabardorlikni saqlab, u okeanga sho'ng'iganlarini tomosha qildi.
  
  
  Qirq sakkizinchi bob
  
  
  Alisiya Dreykning boshidan taxminan uch soniya o'tgach aloqa o'rnatganini ko'rdi. Dahl ham. Yigitlar sekin edi, lekin u hech qachon aytmasdi. Ba'zi narsalarni zaxirada saqlash ancha yaxshi edi. Boshqalar tushunganidek va Xayden Mur va uning hukumatdagi yaqinlariga maslahat so'rab murojaat qilganidek, Alisiya xavfsiz masofalar qonuni ularning hammasini keyingi yarim soat ichida katta azob-uqubatlarga duchor qilishini taqdir bilardi. Dreyk vertolyotni boshqarish uchun ishlaganda, Alisiya nigohini va diqqatini boshqa joyga qaratdi.
  
  Vertolyot halokatga uchradi, u buni bilar edi, shuning uchun uni boshqa qush bilan kuzatishning aniq tanlovi hech qanday ma'noga ega emas edi. Ammo agar uning vertolyoti soatiga ikki yuz milya tezlikda uchayotgan bo'lsa ...
  
  Alisiya Beauni chetga olib, rejasini tushuntirdi va keyin ularni AQSh Sohil Xavfsizlik xizmati vakili bilan tanishtirgan askar topdi.
  
  "Sizning eng tezkor kemangiz nima?"
  
  Drake uzoqlashganda, Alisiya kemaning pastki qismida edi va shoshilinch ravishda o'zgartirilgan Defender sinfidagi kesgichda sakrab, soatiga sakson mildan oshiq tezlikka erishdi. Qo'y ekipajlaridan biri guvohlik berganidek, ular qayiq tezligini yuzdan oshib ketishi mumkin bo'lgan ba'zi o'zgarishlarni amalga oshirdilar. Alisiya ularga nima qilishni istayotganini bir necha so'z bilan aytganda, hozir bo'lgan har bir erkak qolishni va yordam berishni talab qildi.
  
  Bir necha daqiqadan so'ng, Himoyachi o'zining qattiq korpusi bilan to'lqinlarni kesib o'tib, muqarrar portlash va ularning kelish vaqti o'rtasidagi tafovutni yopishga harakat qildi.
  
  Alisiya ularga aytganidek: "Biz yadroviy portlash tomon ketyapmiz, bolalar. Olxo"rini mahkam tut", dedi.
  
  Va ular buni angladilarmi yoki yo'qmi, ekipaj qayiqdan maksimal tezlikni itarib yubordi. To'lqinlarga minib, ularga qarshi kurashayotgan Defender sinfidagi qayiq bor narsasini berdi. Oppoq, oppoq yuzli Alisiya salon ichidagi panjarani changallab, derazadan tomosha qilardi. GPS transponder signalini yozib, vertolyotning yo'nalishini chizdi. Kema ekipaji doimiy ravishda vaqt farqini hisobga olib, ular bo'shliqni yigirma daqiqaga, keyin esa o'n sakkizga yopishganini aytishdi.
  
  O'n yetti.
  
  Hali juda uzoq. Bo uning yelkasidan ushlab olganida Alisiya temir yo"lni ushlab, qotib qoldi.
  
  "Bu ishlaydi", dedi u. "Biz bu kunni qutqaramiz."
  
  Qayiq imkoni boricha tez yugurib, tez kelayotgan vertolyotni quvdi, ikkalasi ham hali sodir bo'lmagan yaqinlashib kelayotgan portlashni g'alati tarzda quvishdi. Ufq hech qachon to'g'ri bo'lmagan doimiy o'zgaruvchan chiziq edi. Jamoa ter to"kdi, kurashdi, bilimini chuqur o"rganishga kirishdi. Qayiq noma'lum hududga kirayotgan edi, dvigatellar shunchalik kuchli ediki, ular tirikdek tuyulardi.
  
  Kapitan Alisiyaga o'girilganida, u allaqachon ufqda spiral bulutni ko'rdi, u unchalik uzoq emas, balki Dreyk va Dahl vertolyotidan ancha uzoqroqda edi. Tezlashayotgan Himoyachi bir katta suv chayqalishidan o'tib ketdi, yaqinlashib kelayotgan portlash to'lqinini ko'rdi, uni urdi va uning tuzilishini ushlab turgan har bir murvatni silkitib yorib o'tdi. Olisda oq suvning ulkan halqasi ko'rindi, bu manzara hatto Alisiyaning nafasini bir soniya ushlab oldi.
  
  Lekin faqat bir soniya.
  
  "Ko'chiring", deb nafas oldi u, Dreyk va Dal endi dushman suvlariga qulashayotganini anglab. "Harakat, harakat, harakat!"
  
  
  * * *
  
  
  Halokat joyiga yetib borish uchun yana o"n uch daqiqa vaqt ketdi. Alisiya tayyor edi, badaniga qutqarish ko'ylagi bog'langan, qo'lida esa boshqasi. Bo uning yonida yarim o'ndan ortiq ekipaj a'zolari bilan suvni ko'zlari bilan ko'zdan kechirardi. Ular topgan birinchi qoldiq parvona pichog'ining suzuvchi qismi, ikkinchisi esa to'liq uzunlikdagi skid edi. Shundan so'ng, cho'kmagan qismlar tez-tez paydo bo'lib, klaster bo'lib o'tadi.
  
  Ammo Drake ham, Dahl ham emas.
  
  Alisiya to'lqinlarga qaradi, yorqin quyoshda turib, lekin eng qorong'i do'zaxda yashadi. Agar taqdir bu ikki qahramon Nyu-Yorkni qutqarib, portlashdan omon qolib, Atlantika okeanida yo'qolib qolishini belgilab qo'ygan bo'lsa, u buni uddalay olishiga ishonchi komil emas edi. Daqiqalar o'tdi. Vayronalar suzib o"tib ketdi. Hech kim indamadi, bir qarich ham qimirlamadi. Agar kerak bo'lsa, ular tungacha qoladilar.
  
  Radio tinimsiz jiringlab turardi. Haydenning so'roqli ovozi. Keyin Mur va Smit boshqa chiziqda. Hatto Kensi ham gapirdi. Dahshatli va dahshatning sekin harakatida lahzalar o'tdi. Bu qancha davom etsa...
  
  Bo oyoq uchida turib, to"lqin yonidan nimadir ko"tarilayotganini payqadi. U buni ta'kidlab, savolni berdi. Keyin Alisiya ham buni ko'rdi, g'alati qora massa asta-sekin harakat qildi.
  
  "Agar bu Kraken bo'lsa", - deb pichirladi u, hatto nima deganini ham o'zi ham tushunmay. "Men bu erdan ketaman."
  
  Kapitan qayiqni o'sha tomonga boshqarib, formaning diqqatini jamlashga yordam berdi. Bu bir necha daqiqa davom etdi va bir oz suzib ketdi, lekin Alisiya ko'zini qisib qo'yganida, bu ikki jasad ekanligini ko'rdi, ular xira bo'lmasligi uchun bir-biriga bog'lab qo'yilgan va hali ham suzuvchi uchuvchi o'rindig'iga bog'langan. Suvga qadam qo'yish va sho'ng'in o'rtasidagi jang ikkinchisiga moyil bo'lib tuyuldi, shuning uchun Alisiya Himoyachini tezroq bo'lishga undadi.
  
  Va u dengizga sakrab tushdi.
  
  U to"xtovsiz suzib, sakrab turgan massani ushlab, uni idrok etishga urinib silkitdi. Kimningdir yuzi burildi.
  
  "Dal. Hammasi joyidami? Drake qayerda?
  
  "Porttumlarimni ushlab turibman. Doimgidek."
  
  Oqim Dahlni suvda aylantirganda, ikkinchisining ko'ylagi orqasiga suyanib turgan ikkinchi yuz ko'rindi.
  
  "Xo'sh, ikkalangiz birga bo'lasizlar", deb soxta norozilik bildirdi Alisiya. "Siz yordam chaqirmaganingiz ajablanarli emas. Sizga yana o'n daqiqa vaqt beramizmi?"
  
  Drakening titrayotgan qo'li suvdan ko'tarildi. "Hatto yolg'iz emas. Menimcha, men qonli okeanning yarmini yutib yuborgandek bo'ldim".
  
  "Menimcha, biz pastga tushamiz", deb nafas oldi Dal, uchuvchi o'rindig'i orqaga siljishi va boshi suv ostida g'oyib bo'lishidan bir necha daqiqa oldin.
  
  Sohil qo'riqlash qo'riqchisi jur'at etganicha yaqinlashdi. - Ularda hammasi joyidami? ovozlar qichqirdi.
  
  Alisiya qo"l silkitdi. "Ularda hammasi joyida. Haromlar shunchaki ahmoq qilishyapti".
  
  Keyin Drake ham suv ostida sirg'alib ketdi.
  
  - Mmm, - Alisiya unga tikildi. "Aslida..."
  
  
  Qirq to"qqizinchi bob
  
  
  Keyinchalik, dunyo rostlandi, sodir bo'lgan dahshatdan hayratda qoldi, lekin, afsuski, bunga ham ko'nikib qoldi. 1960-yillarda Qo'shma Shtatlar batafsil ta'kidlaganidek, dunyoning eng yirik shaharlaridan birida qandaydir terrorchi yadroviy bombani portlatib yuborishi vaqt masalasi edi. Ular hatto hujjat va unga javobni ham ishlab chiqdilar - birinchi raqamli milliy javob stsenariysi.
  
  Agar ko'proq yaralangan, ko'kargan, og'rigan va shikoyat qiladigan odamlar Nyu-Yorkdagi muvaffaqiyatsizliklarning oqibatlari va yorqinligini muhokama qilish uchun yig'ilgan bo'lsa, buni hech qachon tan ololmas edi. Biroq, bu jamoa, SPIR va yana bir qancha boshqalar bilan Prezident, Milliy xavfsizlik direktori va Nyu-York meri bog'landi.
  
  Alisiya har doim bu haqda shikoyat qilmoqchi edi. "Va men xohlagan narsa Lorensning qo'ng'irog'i edi."
  
  "Fishburne?" - so"radi Drake.
  
  "Ahmoq bo'lma. Jennifer, albatta."
  
  "U sizni mendan o'g'irlashi mumkinmi?"
  
  Alisiya kulib yubordi. "Ko'z ochib yumguncha."
  
  "Xo'sh, kim tomonda ekanligingizni bilish har doim yoqimli."
  
  "Agar xohlasangiz, men sizga eng yaxshi da'vogarlar ro'yxatini yozib bera olaman."
  
  Drake qo'lini silkitib, ular baham ko'rgan o'pishdan xalos bo'lishga harakat qildi. Bu bir lahzalik katta stressdan, hayot bayramidan so'ng sodir bo'ldi, lekin bu uning ichida his-tuyg'ularni uyg'otdi, u allaqachon o'lib ketgan deb o'ylagan eski his-tuyg'ularni uyg'otdi. Vaziyat hozircha, o'ylash kerak bo'lgan ko'p narsalar bor edi - ular orasida May va Bo boshliqlari.
  
  Lekin hayot faqat sen uchun sekinlashmagan, deb o"yladi u. Garchi ko'pchilik buni kutgan bo'lsa-da va ajoyib imkoniyatlar asosan bir marta yuzaga keldi. Ularni sog'inish odatda umr bo'yi afsuslanishni anglatardi, hech qachon bilmaslik. O'tkazib yuborilgan imkoniyat hech qachon o'tkazib yuborilgan imkoniyat emas.
  
  Hech qachon urinmaslikdan ko'ra, urinish va muvaffaqiyatsizlikka uchragan yaxshiroqdir.
  
  Alisiya quyosh tizimi kabi murakkab edi, lekin u hatto navigatsiyaga ham mos edi. U bir zum o'z fikrlarini o'chirib qo'ydi, hali ham jismoniy va ruhiy jihatdan bugungi kunning va, aslida, so'nggi bir necha haftaning barcha stresslaridan. Do'stlari uning atrofida o'tirishib, Nyu-Yorkdagi eng yaxshi italyan restoranlaridan birida ovqatlanib o'tirishdi. Agent Mur jamoaga minnatdorchilik belgisi sifatida butun xonani Vatan hisobidan ijaraga oldi va ularni ichkariga yopdi.
  
  "Nima bo'lsa ham", dedi u. "Men sizlarning buni oldini olishga shoshilishingizni xohlamayman."
  
  Drake buni qadrladi.
  
  Va jamoa ajoyib taomlarni, bo'shashgan muhitni va juda ko'p stressdan keyin uzoq tanaffusni qadrlashdi. O'rindiqlar shinam, xona issiq, xodimlar esa deyarli sezilmasdi. Dahl oq ko'ylak va qora shim kiygan, uni jangovar kiyimda ko'rishga odatlangan Dreykni deyarli tanib bo'lmasdi. Ammo keyin u xuddi shunday kiyingan, shimni ishonchli Levi's jinsi bilan almashtirgan.
  
  "Bu Bondga o'xshamaydi", dedi Dahl.
  
  "Men Jeyms Bond emasman."
  
  "Keyin, har safar Alisiya o'tib ketganda ko'proq o'ylashni va yanada murakkab ko'rinishga harakat qilishni bas qiling. U allaqachon Yorkshire dv ekanligingizni biladi...
  
  - Menimcha, ta'tilga chiqish vaqti keldi, do'stim. Agar qaerga borishni hal qila olmasangiz, sizni keyingi haftaga taklif qilishdan xursand bo'laman." U mushtini ko'tardi.
  
  "Va sizning hayotingizni saqlab qolganim uchun minnatdorchilik bildiraman."
  
  "Men buni eslolmayman. Va agar men buni eslamasam, unda bu hech qachon sodir bo'lmagan."
  
  "Siz katta bo'lgan vaqtingizga juda o'xshaysiz."
  
  Bo va Mey yonma-yon o"tirishar, frantsuz taomidan rohatlanib, gapirganda gaplashardi; yapon ayol ikki dunyo o'rtasida qolib, joyidan tashqariga qaradi. Drake u nimani xohlayotgani va uning haqiqiy joyi qayerda ekanligi bilan qiziqdi. Ba'zi lahzalarda u uning ichida uni o'zi uchun kurashishga undagan olovni ko'rdi, boshqalarida - shubha uni jim turishga majbur qildi va o'z ichiga tushdi. Albatta, to"rttasi bir kunda hech narsani hal eta olmasdi, lekin u oldinda ufqni bulut qilib qo"ygan bir narsa yaqinlashayotganini ko"rdi.
  
  Kecha u guvoh bo'lgan yadro portlashiga juda o'xshaydi.
  
  Smit va Loren endi bir edi. Balki ularni Dreyk va Alisiyaning o'pishi yoki yo'q qilish cho'tkasi rag'batlantirgandir. Qanday bo'lmasin, ular bu haqda o'ylash uchun yana bir kunni behuda o'tkazmadilar. Xeyden va Kinimaka birga o'tirishdi va Dreyk ular orasidagi masofa metrdan ko'proq narsani, mazmunliroq narsani ko'ryaptimi, deb hayron bo'ldi. Bu hamma narsadan ko'ra tana tili bilan bog'liq edi, lekin u o'sha paytda ruhiy jihatdan charchagan va uni charchoqqa aylantirgan.
  
  "Ertaga," u qadahni ko'tardi, "va keyingi jangga."
  
  Ichimliklar to'kilgan va ovqatlanish davom etgan. Asosiy taomni yeb bo"lgach, ko"pchilik maroqli uyquda o"rindiqlariga suyanib o"tirganlaridan keyin Kenzi butun guruh bilan gaplashishga qaror qildi.
  
  "Menga nima bo'ldi?" - soʻradi u. "Mening taqdirim haqiqatan ham juda noaniqmi?"
  
  Xeyden o'rnini o'zgartirdi va rahbariyat uni yana o'rab oldi. "Xo'sh, men siz bilan halol bo'laman, ishonchim komilki, siz buni qadrlaysiz. Sizni qamoqxonadan olib qo'yishdan boshqa hech narsa istamayman, Kensi, lekin shuni aytishim kerakki, bu sodir bo'lishini tasavvur qila olmayman."
  
  "Men ketishim mumkin edi."
  
  "Men sizni to'xtata olmadim", deb tan oldi Xeyden. "Va men buni xohlamayman. Ammo siz Yaqin Sharqda sodir etgan jinoyatlaringiz, - dedi u miyig'ida, - juda ko'p qudratli odamlarni xafa qildi. Ulardan ba'zilari amerikaliklardir."
  
  "Ehtimol, men boshqa narsalarni sotib olgan erkaklar va ayollardir."
  
  "Yaxshi fikr. Ammo bu yordam bermadi ".
  
  "Unda men sizning jamoangizga qo'shilaman. Toza varaqdan boshlang. Torsten Dahl ismli sarg'ish g'azalning yonida yuguring. Endi men siznikiman, Xeyden, agar menga qarzimni yopishimga imkon bersangiz.
  
  SPEAR jamoasi rahbari Kenzining samimiy bayonoti ko'z oldiga tez ko'zlarini pirpiratdi. Drake ikki kun ichida ikkinchi marta suvga bo'g'ilib qoldi. "Men Dalni hech qachon g'azal deb o'ylamaganman. Ko'proq-"
  
  "Unday dema", deb ogohlantirdi shved, biroz xijolat bo'lib.
  
  Alisiya isroillikni diqqat bilan kuzatdi. "Men bu kaltak bilan ishlashni xohlayotganimga ishonchim komil emas."
  
  "Oh, men senga yaxshilik qilaman, Maylz. O'zingizni oyoq barmog'ingizda saqlang. Men sizga og'riq keltiradigan zarbani qanday tashlashni o'rgatishim mumkin edi."
  
  "Men ham hozircha siz bilan qolishim kerak", dedi Bo. "Shamolda Tayler Uebb va Tomb Raider bilan men bo'lishim mumkin bo'lgan boshqa joy yo'q."
  
  "Rahmat", deb to'ng'illadi Dreyk. "Biz bu haqda o'ylab ko'ramiz va sizga juda qisqa javob xati yuboramiz."
  
  "Bu jamoada har doim yaxshi odamlar kutib olinadi", dedi Xeyden unga. "Agar ular biz bilan yaxshi o'ynashsa. Ishonchim komilki, Beau ajoyib qo'shimcha bo'ladi.
  
  "Xo'sh, men uning katta afzalligi borligini bilaman", dedi Alisiya o'ylanib. "Garchi jamoa bilan yaxshi o'ynashiga ishonchim komil emas."
  
  Kimdir kuldi, kimdir kulmadi. Kecha tobora kuchayib, sustlashdi, ammo Nyu-Yorkni qutqargan askarlar yaxshi sheriklikda va yaxshi hikoyalar orasida tushkunlikka tushishdi. Shaharning o'zi ular bilan birga nishonladi, garchi uning ko'p aholisi nima uchun buni bilishmasa ham. Havoni karnaval tuyg'usi qamrab oldi. Zulmatda, keyin quyosh chiqqanda hayot davom etdi.
  
  Yangi kun tong otishi bilan jamoa o"z yo"liga tushib, mehmonxona xonalariga qaytib, tushdan keyin uchrashishga rozi bo"lishdi.
  
  "Boshqa vaqt jang qilishga tayyormisiz?" Dahl Drakega esnadi, ular yangi, yangi tongga chiqishdi.
  
  "Sizga yaqin?" Drake shvedni masxara qilish haqida o'yladi va keyin ular boshidan kechirgan hamma narsani esladi. Faqat bugun emas, ular uchrashgan kundan boshlab.
  
  "Har doim", dedi u.
  
  
  OXIRI
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Devid Leadbeater
  Odin suyaklari
  
  
  BAXSHILISH
  
  
  Men bu kitobni qizimga bag'ishlamoqchiman
  
  Kira,
  
  bajarishga va'da beradi
  
  va yana ko'p millar oldinda ...
  
  Va mening yozishimda meni qo'llab-quvvatlagan barchaga.
  
  
  1-qism
  Men hech qachon urush boshlashni xohlamaganman ...
  
  
  BIR
  
  
  
  YORK, Angliya
  
  
  Qorong'ulik portladi.
  
  "Mana shu". Mett Dreyk vizörga ko"z tashladi va tomoshaga e"tibor bermaslikka va g"aroyib kiyingan model podium bo"ylab unga qarab yurganida tasvirni olishga harakat qildi.
  
  Oson emas. Ammo u professional edi yoki hech bo'lmaganda bo'lishga harakat qildi. Hech kim SAS askaridan fuqarolikka o'tish oson bo'lishini aytmagan va u so'nggi etti yil davomida kurashgan, ammo fotosurat uning ichida to'g'ri akkordni urgandek tuyuldi.
  
  Ayniqsa bugun kechqurun. Birinchi model qo'l silkitib, biroz takabburlik bilan jilmayib qo'ydi, so'ng musiqa sadolari va quvnoqlik ostida silliq yurib ketdi. Yigirma yoshli uy egasi Ben qulog'iga baqira boshlaganida Drake kamerani bosishni davom ettirdi.
  
  "Dasturda aytilishicha, bu Milla Yankovich edi. Men u haqida eshitganman deb o'ylayman! Men iqtibos keltiraman: "chik dizayner modeli Freya". Voy, bu Bridjit Xollmi? Bu Viking jihozlari ostidan aytish qiyin."
  
  Drake izohni e'tiborsiz qoldirdi va o'yinni davom ettirdi, chunki u qisman yosh do'sti uning ipini tortib olganiga ishonchi komil emas edi. U mushukning yurishi va olomon ichida yorug'likning tarqoq o'yinining yorqin tasvirlarini oldi. Modellar qilich va qalqonlar, dubulg'alar va shoxlar bilan to'ldirilgan Viking liboslarida - dunyoga mashhur dizayner Abel Frey tomonidan ishlab chiqilgan retro-kostyumlarda bo'lib, ular oqshom sharafiga yangi mavsum modasini Skandinaviya jangovar kostyumi bilan to'ldirdi.
  
  Drake diqqatini mushuk yurishining boshiga va bugungi bayram ob'ektiga qaratdi - yaqinda topilgan, "Odin qalqoni" deb nomlangan. Butun dunyoda keng e'tirof etilgan yangi topilgan qalqon allaqachon Norvegiya mifologiyasidagi eng katta topilma sifatida e'tirof etilgan va aslida Viking tarixining boshlanishidan ancha oldin boshlangan.
  
  G'alati, deydi mutaxassislar.
  
  Keyinchalik paydo bo'lgan sir juda katta va qiziqarli bo'lib, butun dunyo e'tiborini tortdi. Qalqonning qiymati, uning tarkibida tasniflanmagan element topilganidan so'ng, olimlar ommaviy sirkga qo'shilgandan keyingina oshdi.
  
  O'n besh daqiqalik shon-shuhratga chanqoqlar, uning shaxsiyatining beadab tomoni gapirdi. U uni silkitib tashladi. Qanchalik kurashmasin, beva qolganida o"ziga xos bo"lgan beadablik har safar o"zini qo"yib yuborganida zaharli atirguldek gullab-yashnadi.
  
  Ben Dreykning qo'lini tortdi va to'satdan uning badiiy kompozitsiyasini to'lin oyning kadriga aylantirdi.
  
  "Op". U kulib yubordi. "Kechirasiz, Mett. Bu juda mazali. Musiqadan tashqari... bu ahmoq. Ular mening guruhimni bir necha yuz funtga yollashlari mumkin edi. York bu kabi ajoyib narsaga erishganiga ishona olasizmi?
  
  Drake kamerasini havoda silkitdi. "Rostini aytsam? Yo'q." U York shahar kengashini buzuq g'oyalari bilan bilar edi. Kelajak o'tmishda, deyishadi. "Ammo qarang, York sizning uy egasiga sentabrda tunda osmonni emas, balki modellarni suratga olish uchun bir necha kvid to"laydi. Va sizning guruhingiz ahmoq. Shunday ekan, sovib turing."
  
  Ben ko'zlarini yumdi. "Jin? Uyqu devori hozir ham ko'p takliflarni ko'rib chiqmoqda, do'stim.
  
  "Faqat yaxshi modellarga e'tibor qaratishga harakat qilaman." Drake, aslida, mushukning yurishi chiroqlari bilan yoritilgan Qalqonga e'tibor qaratdi. U ikkita doiradan iborat bo"lib, ichki qismi qadimiy hayvonlar tasvirlari bilan qoplangan, tashqi tomoni esa hayvonlar timsollari aralashmasidan iborat edi.
  
  Juda mistik, deb o'yladi u. Quritilgan mevalar va yong'oqlar uchun juda yaxshi.
  
  "Yoqimli", deb pichirladi u model yonidan o'tayotganda va raqamli filmda yoshlik va yoshning kontrastini ushladi.
  
  Shvetsiya Milliy qadimiy ashyolar muzeyi sentabr oyi boshi uchun qisqa muddatli kredit ajratganidan so"ng, mushuk yugurishi tezda Yorkdagi mashhur Jorvik markazi - Viking tarixi muzeyi yonida o"rnatildi. Superyulduz dizayner Abel Frey ko'rgazma ochilishini nishonlash uchun mushuklar bilan sayr qilish tadbiriga homiylik qilishni taklif qilganida, tadbirning ahamiyati keskin oshdi.
  
  Boshqa bir model o'zining tungi piyola kremini qidirayotgan mushukning ifodasi bilan vaqtinchalik plitkalarni aylanib chiqdi. Ey ahmoq, kinizm yana ko'tarildi. Bu kelajakdagi televideniyedagi "mashhurlar" dasturida paydo bo'lish va Twitter va Facebookda millionlab pivo ichadigan, kuniga o'nlab chekuvchi ahmoqlar tomonidan tvitlanishi kerak bo'lgan yulduzning jinni paradigmasi edi.
  
  Drake ko'zlarini pirpiratdi. U hali ham birovning qizi edi...
  
  Spot chiroqlari aylanib, tungi osmon bo'ylab yoritib borardi. Yorqin yorug'lik do'kon peshtaxtasidan do'kongacha aks etib, Drake yarata olgan kichik badiiy aurani buzdi. Kaskadaning chalg'ituvchi raqs musiqasi uning qulog'iga tegdi. Rabbiy, deb o'yladi u. Bosniyada his-tuyg'ular bundan osonroq edi.
  
  Olomon ko'paydi. Ishiga qaramay, u bir lahza atrofidagi yuzlarga qaradi. Er-xotinlar va oilalar. To'g'ridan-to'g'ri va gey dizaynerlar o'zlarining butlarini ko'rishga umid qilishmoqda. Karnaval muhitini qo'shib, chiroyli kiyingan odamlar. U tabassum qildi. To"g"ri, shu kunlarda hushyor bo"lish istagi sust edi - armiyaning jangovar tayyorgarligi o"tib ketgan edi - lekin u hali ham eski his-tuyg"ularni his qilardi. Ajablanarlisi shundaki, ular rafiqasi Alison ikki yil oldin uni tashlab ketganidan keyin vafot etganidan so'ng, g'azablangan, yuragi ezilib, SASni tark etgan bo'lishi mumkinligini e'lon qilganidan keyin kuchga ega edilar, ammo SAS uni hech qachon tark etmaydi. Bu nima degani edi?
  
  Vaqt zo'rg'a og'riqqa tegdi.
  
  Nega u halokatga uchradi? Yo'lda yomon aks etganmi? Yomon hukm? Uning ko'zlarida yosh? Qasddanmi? Undan abadiy qochib ketadigan javob; u hech qachon bilmaydigan dahshatli haqiqat.
  
  Qadimgi imperativ Drakeni hozirgi kunga qaytardi. Uning armiya davridagi bir narsa esga tushdi - uzoqdagi taqillatish, uzoq vaqt unutilgan ... endi eski xotiralar ... taqillatish ....
  
  Drake tumanni silkitib, diqqatini mushuklar bilan yurish shousiga qaratdi. Ikki model Odin qalqoni ostida soxta jang o'tkazdi: hech qanday ajoyib narsa yo'q, shunchaki reklama materiali. Olomon xursand bo'ldi, televizor kameralari jiringladi va Drake darvesh kabi chertdi.
  
  Va keyin qoshlarini chimirdi. U kamerani tushirdi. Uning askar aqli sust, lekin chirigan emas, o'sha uzoqdagi taqillatni ushlab, yana taqillatdi va nega ikki armiya vertolyoti voqea joyiga yaqinlashayotganiga hayron bo'ldi.
  
  - Ben, - dedi u diqqat bilan va xayoliga kelgan yagona savolni so'rab, - tadqiqotingiz davomida bugun kechqurun biron bir kutilmagan mehmonlar haqida eshitdingizmi?
  
  "Voy-buy. Siz sezmagan deb o'ylamagan edim. Ular Keyt Moss paydo bo'lishi mumkinligi haqida tvit yozishgan.
  
  "Keyt Moss?"
  
  Ikkita vertolyot, bu tovushni o'qitilgan quloq shubhasiz taniy oladi. Va nafaqat vertolyotlar. Bular Apache hujum vertolyotlari edi.
  
  Keyin butun jahannam parchalanib ketdi.
  
  Vertolyotlar tepadan uchib, aylana yasadi va bir ovozdan aylana boshladi. Olomon o'zgacha bir narsani kutib, hayajon bilan olqishladi. Barcha ko'zlar va kameralar tungi osmonga qaradi.
  
  Ben: "Voy..." deb xitob qildi, ammo keyin uning uyali telefoni jiringladi. Uning ota-onasi va singlisi doimo qo'ng'iroq qilishdi va u, oltin yurakli oila yigiti, doimo javob berdi.
  
  Drake qisqa muddatli oilaviy tanaffuslar uchun ishlatiladi. U vertolyot pozitsiyalarini, to'liq o'rnatilgan raketa joylarini, samolyotning old fyuzelyaji ostida joylashgan 30 mm zanjirli qurolni diqqat bilan ko'rib chiqdi va vaziyatni baholadi. Axlat...
  
  To'liq tartibsizlik yuzaga kelishi mumkin. G'ayratli olomon uchta tor chiqishlari bo'lgan do'konlar bilan o'ralgan kichik maydonga to'plandi. Ben va uning bitta tanlovi bor edi, agar... qachon... tiqilinch boshlangan bo'lsa.
  
  To'g'ridan-to'g'ri mushuk yurishiga boring.
  
  Ogohlantirishlarsiz, o'nlab arqonlar ikkinchi vertolyotdan sirg'alib ketdi, Drake endi bu Apache gibridi bo'lishi kerakligini tushundi: bir nechta ekipaj a'zolarini joylashtirish uchun o'zgartirilgan mashina.
  
  Niqobli kishilar chayqalayotgan qatorlardan tushib, mushukning yurishi ortidan g'oyib bo'lishdi. Olomonga ehtiyotkor sukunat tarqala boshlaganida Drake ko'kragiga bog'langan qurollarni payqadi. Oxirgi ovozlar bolalarning sababini so'ragan ovozlari edi, lekin ko'p o'tmay ular ham so'ndi.
  
  Keyin etakchi Apache bo'sh jurnallardan biriga Hellfire raketasini otdi. Bir million gallon bug 'chiqayotganga o'xshab xirillagan ovoz eshitildi, keyin ikki dinozavrning uchrashishiga o'xshash bo'kirish eshitildi. Olov, shisha va g'isht bo'laklari butun hudud bo'ylab tarqaldi.
  
  Ben hayron bo'lganidan uyali telefonini tashlab, uning orqasidan yugurdi. Drake qichqiriqni to'lqin kabi ko'tarilganini eshitdi va olomonni instinkti egallab olganini his qildi. U bir soniya o"ylamay, Benni ushlab oldi va panjara ustiga tashladi, keyin o"zidan sakrab tushdi. Ular mushukning yo'li yoniga tushishdi.
  
  Apache zanjirli qurolining ovozi chuqur va halokatli bo'lib, uning o'qlari olomon ustidan uchib o'tdi, lekin baribir vahima qo'zg'atdi.
  
  "Ben! Menga yaqin bo'l." Drake mushuk yo'lining pastki qismida yugurdi. Bir nechta modellar yordam berish uchun egildi. Drake o'rnidan turdi va vahima ichida chiqish tomon yugurayotgan odamlarning qaynoq massasiga qaradi. O'nlab odamlar podiumga chiqishdi, ularga modellar va xodimlar yordam berdi. Qo'rqinchli qichqiriqlar havoni teshdi va vahima tarqaldi. Olov zulmatni yoritib yubordi va vertolyot rotorlarining shiddatli shovqini shovqinning katta qismini bosdi.
  
  Zanjirli qurol yana jiringlab, hech bir fuqaro hech qayerda eshitmasligi kerak bo'lgan dahshatli ovoz bilan havoga og'ir qo'rg'oshin yubordi.
  
  Drake o'girildi. Modellar uning orqasidan qo'rqib ketishdi. Odinning qalqoni uning oldida edi. U bir turtki bo'lib, sahna ortidan o'q o'tkazmaydigan kurtka kiygan askarlar paydo bo'lgan paytda bir nechta suratga tushishni xavf ostiga qo'ydi. Dreykning birinchi tashvishi o'zini Ben, modellar va askarlar o'rtasida joylashtirish edi, lekin u chertishda davom etib, vizörni toraytirdi....
  
  Ikkinchi qo"li bilan ijarachining yoshini uzoqroqqa surdi.
  
  "Hey!"
  
  Askarlardan biri unga tikilib qo"ydi-da, pulemyotini qo"rqitib silkitdi. Drake ishonchsizlik tuyg'usini bosdi. Yorkda, bu dunyoda bunday narsa bo'lmagan. York sayyohlar, muzqaymoqni yaxshi ko'radiganlar va amerikalik bir kunlik sayohatchilar uchun uy edi. Bu sher edi, hatto Rim hukmronlik qilganda ham bo'kirishiga ruxsat berilmagan. Ammo bu xavfsiz va ehtiyotkor edi. Bu Drake birinchi navbatda la'nati SASdan qochish uchun tanlagan joy edi.
  
  Xotinim bilan bo'lish uchun. Qochish uchun... axmoq!
  
  Uning yuzida birdan askar paydo bo'ldi. - Menga buni bering! - deb qichqirdi nemischa talaffuz bilan. "Uni menga bering!"
  
  Askar kamera oldiga yugurdi. Drake uning bilagiga urib, avtomatini burab qo"ydi. Askarning chehrasi hayratdan porladi. Drake kamerani sekingina Benga uzatdi, bu bilan har qanday Nyu-York bosh ofitsianti faxrlanardi. Men uning tez sur'atda qochib ketayotganini eshitdim.
  
  Yana uchta askar unga qarab kelayotganda Dreyk avtomatni polga qaratdi.
  
  "Sen!" Askarlardan biri qurolini ko'tardi. Drake ko'zlarini yarim yumdi, lekin keyin bo'g'iq faryodni eshitdi.
  
  "Kutmoq! Minimal yo'qotishlar, ahmoq. Haqiqatan ham milliy televideniyeda kimnidir sovuq qon bilan otib tashlamoqchimisiz?
  
  Yangi askar Drakega bosh irg'adi. "Menga kamerani bering." Uning nemischa talaffuzida dangasa burun sifati bor edi.
  
  Dreyk B rejasini o'ylab topdi va miltiq polga urildi. "Menda ular yo `q".
  
  Qo"mondon qo"l ostidagilarga bosh irg"adi. "Uni tekshirib ko'ring."
  
  "U yerda yana birov bor edi..." birinchi askar dovdirab, miltig"ini ko"tardi. "U... ketdi."
  
  Qo'mondon Drakening yuziga qadam qo'ydi. "Yomon harakat."
  
  Bochka uning peshonasiga bosdi. Uning ko'zlari g'azablangan nemislar va uchib ketgan tupuriklarga to'la edi. "Uni tekshirib ko'ring!"
  
  Ular uni tintuv qilishayotganda, u oq kostyum kiygan, yangi kelgan niqobli odam boshchiligida Odin qalqoni uyushtirilgan o'g'irlanganligini ko'rdi. U qo'lini biroz namoyishkorona silkitdi va boshini tirnadi, lekin hech narsa demadi. Qalqon xavfsiz tarzda yashiringanidan so'ng, odam radioni Dreyk tomon silkitib, qo'mondonning e'tiborini aniq tortdi.
  
  Qo'mondon radioni qulog'iga qo'ydi, lekin Dreyk oq kiyimdagi odamdan ko'zini uzmadi.
  
  - Parijga, - dedi u faqat lablari bilan. "Ertaga oltida."
  
  Dreykning fikricha, SAS mashg'ulotlari hali ham foydali bo'lgan.
  
  Qo"mondon: "Ha", dedi. U yana Drakening yuzida kredit kartalari va fotosuratchining guvohnomalarini silkitib ko'rdi. "Baxtli yong'oqchi", - deb dangasa tortdi u. "Boshliqning aytishicha, yo'qotishlar minimal, shuning uchun siz tiriksiz. "Ammo, - dedi u Dreykning hamyonini, - bizda sizning manzilingiz bor, agar siz loviyani to'kib tashlasangiz," u qutb ayig'ining skrotumidan ham sovuqroq tabassum bilan qo'shib qo'ydi, - muammo sizni topadi.
  
  
  IKKI
  
  
  
  YORK, Angliya
  
  
  Keyinchalik, uyda Dreyk Benni kafeinsiz filtrli qahva bilan davoladi va tungi voqealarni yoritishni tomosha qilish uchun unga qo'shildi.
  
  Odin qalqoni o'g'irlangan, chunki York shahri bunday shafqatsiz hujumga tayyor emas edi. Haqiqiy mo''jiza hech kim o'lmagani edi. Yonayotgan vertolyotlar millar uzoqlikda, tashlab ketilgan, uchta magistral birlashgan joyda topilgan, ularning yo'lovchilari uzoq vaqt ketgan.
  
  "Freyning shousini barbod qildim", dedi Ben yarim jiddiy ohangda. "Modellar allaqachon to'plangan va ketgan."
  
  "Jin ursin, men ham choyshabni almashtirdim. Ishonchim komilki, Frey, Prada va Gucci omon qoladi."
  
  "Uyqu devori hammasini o'ynaydi."
  
  "Oilaviy "Titanik" filmida yana boshlandimi?
  
  "Bu menga eslatadi - ular otamni o'rtada kesib tashlashgan."
  
  Drake krujkasini to'ldirdi. "Havotir olma. U taxminan uch daqiqadan so'ng qo'ng'iroq qiladi."
  
  - Hazil qilyapsanmi, Krusti?
  
  Drake boshini chayqadi va kulib yubordi. "Yo'q. Siz tushunish uchun juda yoshsiz."
  
  Ben Drake bilan taxminan to'qqiz oy yashagan. Bir necha oy ichida ular notanish odamlardan yaxshi do'stlarga aylanishdi. Dreyk Benning fotografiya sohasidagi bilimi evaziga ijara haqini subsidiya qildi - yigit bitiruvga ketayotgan edi - va Ben hamma narsani baham ko'rish orqali yordam berdi. U his-tuyg'ularini yashirmaydigan yigit edi, ehtimol begunohlik belgisidir, lekin ham tahsinga loyiq.
  
  Ben krujkasini qo'ydi. "Xayrli tun, do"stim. O"ylaymanki, singlimga qo"ng"iroq qilaman".
  
  "Kecha".
  
  Eshik yopildi va Dreyk bir lahza Sky Newsga ma"nosiz tikilib qoldi. Odin qalqoni tasviri paydo bo'lgach, u hozirgi kunga qaytdi.
  
  U tirikchilik qilgan kamerani oldi-da, xotira kartasini cho'ntagiga solib, ertaga suratlarni ko'rib chiqmoqchi bo'ldi, so'ng shivirlayotgan kompyuterga yo'l oldi. Fikrini o'zgartirib, eshik va derazalarni ikki marta tekshirish uchun to'xtadi. Bu uy ko'p yillar oldin u hali armiyada xizmat qilayotganda qattiq himoyalangan. U har bir insonning asosiy manfaatiga ishonishni yaxshi ko'rardi, lekin urush sizga bir narsani o'rgatdi - hech qachon hech narsaga ko'r-ko'rona ishonmang. Har doim reja va zaxira variantiga ega bo'ling - B rejasi.
  
  Oradan yetti yil o"tdi, endi u askar ruhiyati uni hech qachon tark etmasligini bildi.
  
  U Google'da "Odin" va "Odin qalqoni" ni qidirib topdi. Uy tashqarisida shamol ko'tarilib, kornişlardan oshib o'tib, bonusi to'rt million bilan chegaralangan investitsiya bankiriga o'xshab qichqirdi. U tez orada Qalqon katta yangilik ekanligini angladi. yirik arxeologik topilma, Islandiya tarixidagi eng katta. Indiana Jonesning ba'zi turlari qadimgi muz oqimini o'rganish uchun yo'ldan ketishdi. Bir necha kundan so'ng, ular Qalqonni qazishdi, lekin keyin Islandiyaning eng katta vulqonlaridan biri gumburlay boshladi va bundan keyin qidiruv ishlarini to'xtatib qo'yish kerak edi.
  
  O'sha vulqon, deb o'yladi Drake, yaqinda Yevropa bo'ylab kul bulutini yuborib, havo qatnovi va odamlarning bayramlarini buzdi.
  
  Drake kofesini ho"pladi va shamolning ingrashiga quloq soldi. Mantelning soati yarim tunga yaqinlashdi. Internet tomonidan taqdim etilgan katta hajmdagi ma'lumotlarga bir nazar tashlab, Ben buni o'zidan ko'ra ko'proq tushunishini aytdi. Ben har qanday talaba kabi edi - texnologiya bilan birga paydo bo'lgan tartibsizlikni tezda tushuna oldi. U Odin qalqoni ko"plab murakkab naqshlar bilan bezatilganini, ularning barchasi yerto"la mutaxassislari tomonidan o"rganilganini va J.R.R. Tolkien o'zining sayr qiluvchi sehrgar Gandalfni Odinga asosladi.
  
  Tasodifiy narsalar. Qalqonning tashqi tomonini o'rab turgan belgilar yoki ierogliflar Odin la'natining qadimiy shakli ekanligiga ishonishgan:
  
  
  Jannat va do'zax vaqtinchalik jaholatdir,
  
  To'g'ri yoki noto'g'ri tomonga suyanadigan o'lmas ruhdir.
  
  
  La'natni tushuntirish uchun hech qanday skript yo'q edi, lekin hamma hali ham uning haqiqiyligiga ishondi. Hech bo'lmaganda bu Odinga emas, balki Vikinglarga tegishli edi.
  
  Drake stulga o'tirdi va tungi voqealarni ko'zdan kechirdi.
  
  Bir narsa uni chaqirdi, lekin ayni paytda uni o'ylashga majbur qildi. Oq kiyimdagi yigit: "Parijga, ertaga oltida." Agar Drake bu yo'ldan borsa, u Benning hayotini xavf ostiga qo'yishi mumkin, o'ziniki ham.
  
  Tinch fuqaro buni e'tiborsiz qoldirgan bo'lardi. Askar ularga allaqachon tahdid qilinganligini, hayotlari xavf ostida ekanligini va har qanday ma'lumot yaxshi ma'lumot deb hisoblaydi.
  
  U Googleda: Bitta + Parij.
  
  Bir dadil yozuv uning e'tiborini tortdi.
  
  Odinning oti Sleipnir Luvrda namoyish etildi.
  
  Odinning oti?.. Dreyk boshining orqa qismini tirnadi. Xudo uchun, bu odam juda moddiy narsalarga da'vo qilardi. Drake Luvrning bosh sahifasini ochdi. Ko'p yillar oldin Norvegiya tog'larida afsonaviy Odin otining haykali topilganga o'xshaydi. Ko'proq hikoyalar paydo bo'ldi. Tez orada Dreyk Odin haqidagi ko'plab hikoyalarga shunchalik berilib ketdiki, u aslida Viking Xudosi ekanligini, shunchaki afsona ekanligini unutib qo'ydi.
  
  Luvr? Drake uni chaynadi. U kofe ichishni tugatdi, charchaganini his qildi va kompyuterdan uzoqlashdi.
  
  Keyingi daqiqada u allaqachon uxlab yotgan edi.
  
  
  * * *
  
  
  U qurbaqaning qichqirayotgan ovozidan uyg'ondi. Uning kichkina qo'riqchisi. Dushman signalni yoki itning paydo bo'lishini kutgan bo'lishi mumkin edi, lekin u g'ildirakli axlat qutisi yonida joylashgan kichkina yashil bezakdan hech qachon gumon qilmagan bo'lardi va Drake engil uyquga o'rgatilgan.
  
  U kompyuter stolida boshini qo'liga olib uxlab qoldi; Endi u bir zumda uyg'onib, qorong'i yo'lakka kirdi. Orqa eshik shitirladi. Shisha sindi. Qurbaqa qichqirganiga bir necha soniya o'tdi.
  
  Ular ichkarida edi.
  
  Drake ko'z darajasidan pastga egilib, pulemyotlarni mohirlik bilan ushlab turgan, ammo biroz egilib kirgan ikki kishini ko'rdi. Ularning harakatlari toza, ammo nafis emas edi.
  
  Muammo yo'q.
  
  Dreyk soyada kutib turdi va ichidagi keksa askar uni tushkunlikka solib qo'ymaydi deb umid qildi.
  
  Ikki kishi kirdi, oldingi guruh. Bu kimdir nima qilayotganini bilishini ko'rsatdi. Drakening bu vaziyat uchun to'liq strategiyasi ko'p yillar oldin, askarning ruhiyati hali kuchli va eksperimental bo'lgan paytda rejalashtirilgan edi va u hech qachon uni o'zgartirishga majbur bo'lmagan. Endi bu uning fikriga qayta yo'naltirilgan edi. Birinchi askarning tumshug"i oshxonadan chiqib ketganda, Dreyk uni ushlab, o"ziga tortdi, so"ng uni orqaga burdi. Shu bilan birga, u raqibi tomon qadam tashladi va atrofga aylanib, qurolni samarali tarzda tortib oldi va odamning orqasida qoldi.
  
  Ikkinchi askar hayratga tushdi. Hammasi shu edi. Dreyk millisekundlar pauza qilmasdan o"q uzdi, so"ng o"girilib, ikkinchisi tiz cho"kishiga ulgurmay birinchi askarni otdi.
  
  Yugur, deb o'yladi u. Tezlik endi hamma narsa edi.
  
  U Benning ismini baqirib zinadan yugurib chiqdi, so"ng yelkasiga avtomatdan o"q uzdi. U maydonchaga yetib keldi, yana qichqirdi, keyin Benning eshigiga yugurdi. Bu portlab ketdi. Ben bokschi shortisida, qo'lida uyali telefon, yuzida dahshat yozilgan edi.
  
  - Xavotir olmang, - ko'z qisib qo'ydi Dreyk. "Menga ishon. Bu mening boshqa ishim".
  
  Uning ishonchiga ko'ra, Ben savol bermadi. Drake bor kuchi bilan diqqatini jamladi. U uyning chodiridagi asl lyukni o'chirib qo'ydi va keyin o'sha xonaga ikkinchisini o'rnatdi. Shundan so'ng u yotoqxona eshigini mustahkamladi. Bu qat'iy dushmanni to'xtata olmaydi, lekin uni sekinlashtiradi.
  
  Bularning barchasi rejaning bir qismi.
  
  U eshikni mahkamladi, o'rnatilgan yog'ochlar mustahkamlangan ramkaga mahkamlanganligiga ishonch hosil qildi, keyin narvonni chodirga tushirdi. Ben birinchi bo'lib o'q uzdi, ikkinchidan keyin Dreyk. Loft maydoni katta va gilam bilan qoplangan edi. Ben o"sha yerda og"zi ochilib turdi. Katta maxsus kitob javonlari butun sharq-g'arbiy devor bo'shlig'ini kompakt disklar va eski kassetalar bilan to'ldirdi.
  
  - Hammasi siznikimi, Mett?
  
  Drake javob bermadi. U emaklab o'tish uchun etarlicha baland eshikni yashirgan qutilar to'plamiga bordi; tomga olib boradigan eshik.
  
  Drake qutini gilamga aylantirdi. Yelkasiga mahkamlab qo"ygan to"liq ryukzak tushib ketdi.
  
  - Matomi? - shivirladi Ben.
  
  U ryukzakni shapatiladi. "Men ularni oldim."
  
  Ben bo'm-bo'sh qaraganida, Dreyk qanchalik qo'rqib ketganini tushundi. U osonlik bilan o'sha SAS yigitiga qaytganini tushundi. "Mato. Mobil telefonlar. Pul. Pasportlar. I-pad. Identifikatsiya".
  
  Qurol haqida gapirmadim. O'qlar. Pichoq...
  
  - Buni kim qiladi, Mett?
  
  Pastdan to"qnashuv bo"ldi. Ularning noma'lum dushmani Benning yotoqxonasining eshigini taqillatadi, ehtimol ular Drakeni kam baholaganliklarini endi anglab etishadi.
  
  "Ketish vaqti keldi".
  
  Ben hech qanday ifodasiz o'girilib, shamolli tunga sudralib ketdi. Dreyk uning orqasidan kaptarga tushdi va disk va lentalar bilan qoplangan devorlarga oxirgi marta qaradi va eshikni taqillatdi.
  
  Odamlarning e"tiborini tortmay, tomni iloji boricha to"g"rilab qo"ydi. Yangi truba o'rnatish bahonasida u tomning butun uzunligi bo'ylab uch metrli kenglikdagi yo'lak o'rnatdi. Muammo uning qo"shni tomonida bo"lardi.
  
  Xavfli tomni kesib o'tishayotganda shamol ularni sabrsiz barmoqlari bilan tortardi. Ben yalang oyoqlari beton plitkalar ustida sirpanib, qaltirab, ehtiyotkorlik bilan yurdi. Dreyk uning krossovkasini topishga ulgurishlarini tilab, uning qo'lini mahkam ushlab oldi.
  
  Shunda kuchli shamol mo"ridan urib, Ben kvadratning yuziga tegdi va uni chetiga qoqilib yubordi. Drake kuch bilan uzoqlashdi, og'riqli qichqiriqni eshitdi, lekin qo'lini bo'shatmadi. Bir soniyadan keyin u do'stini jilovladi.
  
  "Uzoq emas", deb pichirladi u. - Deyarli keldi, do"stim.
  
  Drake Benning qo'rqib ketganini ko'rdi. Uning nigohi chordoq eshigi bilan tomning cheti o"rtasida, keyin bog" va orqa tomonga qaradi. Vahima uning xususiyatlarini buzdi. Uning nafasi tezlashdi; ular buni hech qachon bunday tezlikda qilmagan bo'lar edilar.
  
  Drake eshikka bir ko'z tashladi, jasoratini yig'di va unga orqa o'girdi. Agar kimdir o'tib ketgan bo'lsa, birinchi bo'lib uni ko'rgan bo'lar edi. U Benning yelkasidan ushlab, uning nigohiga duch keldi.
  
  "Ben, sen menga ishonishing kerak. Menga ishon. Va'da qilamanki, men sizga bu muammoni hal qilishga yordam beraman."
  
  Benning ko'zlari diqqat markazida bo'ldi va u hali ham qo'rqib ketgan, lekin hayotini Dreykning qo'liga topshirgan holda bosh irg'adi. U o'girilib, ehtiyotkorlik bilan oldinga qadam tashladi. Drake uning oyoqlaridan qon oqayotganini, ariqga oqib kelayotganini payqadi. Ular qo"shnining tomidan o"tib, issiqxonasiga tushib, yerga sirg"alib ketishdi. Ben yarim yo'lda sirg'alib yiqilib tushdi, lekin Dreyk birinchi bo'lib u erda edi va uning yiqilishining ko'p qismini yumshatdi.
  
  O'shanda ular mustahkam zaminda edilar. Qo'shni xonada chiroq yoqilgan edi, lekin atrofda hech kim yo'q edi. Ular pulemyot otayotganini eshitgan bo"lsa kerak. Umid qilamanki, politsiya yo'lda.
  
  Drake Benni mahkam quchoqlab: "Ajoyib narsa. Ishda davom eting va men sizga yangi toqqa chiqish ramkasini olib beraman. Endi ketaylik."
  
  Bu yugurish hazil edi. Qachonki ular meni olib ketishga muhtoj bo'lsa, Ben Dreykga uning yoshi haqida gapirib berardi va Dreyk Benning yoshligini masxara qilardi. Do'stona raqobat.
  
  - deb pichirladi Ben. "U erda kim bor?"
  
  Drake chordoq va uning yashirin eshigiga qaradi. U yerdan hali hech kim hech narsani tortib ololmadi.
  
  "Nemislar".
  
  "Ha? Ikkinchi jahon urushi davridagi Kvay daryosi ustidagi nemis ko'prigi kabimi?"
  
  "Menimcha, bu yaponlar edi. Yo'q, menimcha, bu Ikkinchi Jahon urushidagi nemislarga o'xshamaydi."
  
  Ular allaqachon qo'shnining bog'ining orqa tomonida edilar. Ular to'siqdan o'tib, Dreyk yillik Swift bayramlaridan birida qurgan qilichbozlik qismidan o'tishdi.
  
  Biz to'g'ridan-to'g'ri gavjum ko'chaga chiqamiz.
  
  To'g'ridan-to'g'ri taksi to'xtash joyi ro'parasida.
  
  Drake qotillik bilan kutib turgan mashinalar tomon yurdi. Uning askar idroki yana namoyon bo'ldi. Mikki Rurk kabi, Kylie kabi, Gavayi Five-O kabi... U shunchaki uyquda edi, o'zining ajoyib qaytishini qilish uchun to'g'ri vaqtni kutardi.
  
  U ikkovini himoya qilishning yagona yo"li avvalo yomon odamning oldiga borishiga ishonchi komil edi.
  
  
  UCH
  
  
  
  PARIS, FRANTSIYA
  
  
  Sharl de Gollga uchuvchi samolyot o'sha kuni ertalab soat 9 dan keyin qo'ndi. Dreyk va Ben qo'nishga ryukzakdan boshqa hech narsa va uning asl mazmunidan bir nechta narsa olib kelishdi. Ular yangi kiyim kiygan, yangi mobil telefonlar tayyor edi. I-pad zaryadlangan. Naqd pulning katta qismi yo'qolgan - u transportga sarflangan. Dreyk maqsadini aniqlashi bilan qurol tashlab yuborildi.
  
  Parvoz paytida Drake Benni nemis va vikinglar haqida hamma narsadan xabardor qildi va undan tadqiqotda yordam berishini so'radi. Benning istehzoli izohi: "Bang bang, bu mening darajam".
  
  Drake bu munosabatni ma'qulladi. Griffinlar sinmadilar, Xudoga shukur.
  
  Ular aeroportdan Parijning sovuq yomg'ir ostida yurishdi. Ben taksi topdi va unga sotib olgan yo'riqnomasini silkitdi. Ular ichkariga kirganlarida, u: "Umm... Rue... Krua? Luvr ro'parasidagi mehmonxona?"
  
  Taksi harakatlana boshladi, uni yuzidan hech narsa harakatlantirmayotgani ko"rinib turgan erkak boshqargan. U qirq daqiqadan so'ng kelganida, mehmonxona Parij uchun odatiy bo'lmagan edi. Katta qabulxona, bir nechta odamni sig'dira oladigan liftlar va xonalari bo'lgan bir nechta koridorlar mavjud edi .
  
  Ular ro"yxatdan o"tishdan oldin Dreyk qabulxonadagi bankomatdan qolgan pulni - taxminan besh yuz yevroni yechib olish uchun foydalangan. Ben qoshlarini chimirdi, lekin Dreyk ko'z qisib uni ishontirdi. U aqlli do'sti nimani o'ylayotganini bilardi.
  
  Elektron kuzatuv va pul izlari.
  
  U bitta xonani kredit karta bilan to'lagan, keyin esa ko'chaning narigi tomonidagi xonani naqd pulga sotib olgan. Yuqoriga ko'tarilgach, ikkalasi ham "kassa" xonasiga kirishdi va Drake kuzatuvni o'rnatdi.
  
  "Bu bizning bir tosh bilan bir nechta qushlarni o'ldirishimiz uchun imkoniyatdir", dedi u Benning xonaga tanqidiy ko'z bilan qaraganini kuzatib.
  
  - A? - Men so'radim.
  
  "Biz ularning qanchalik yaxshi ekanini ko'ramiz. Agar ular tez orada kelishsa, bu yaxshi va ehtimol muammo. Agar ular yo'q bo'lsa, buni bilish ham muhim. Va sizda yangi o'yinchoqni tortib olish imkoniyati bor."
  
  Ben I-padni yoqdi. "Bu haqiqatan ham bugun soat oltida sodir bo'ladimi?"
  
  "Bu aqlli taxmin." Drake xo'rsindi. "Ammo bu biz bilgan bir nechta faktlarga mos keladi."
  
  "Hmm, keyin chetga ket, Krusti..." Ben namoyishkorona barmoqlarini yorib yubordi. Uning o'ziga bo'lgan ishonchi endi u qutqarilgandan ko'ra yordam berayotgani uchun porladi, lekin u o'sha paytda hech qachon "harakatli" yigit bo'lmagan. Aksincha, uning ismi yoki taxallusi bilan aniqlangan shaxs turi - asosan Bleyk - bu familiyaga loyiq bo'lish uchun hech qachon dinamik bo'lmaydi.
  
  Drake ko'zni ko'zdan kechirdi. "Bu qancha uzoq davom etadi", deb g'o'ldiradi u. "Bizda ko'proq imkoniyat bor."
  
  Bu ko'p vaqt talab qilmadi. Ben o'zining I-padiga tegib ketayotganda, Drake ko'chaning narigi tomonida eshik oldida yig'ilgan yarim o'nlab katta yigitlarni ko'rdi. Qulf buzilib, xonani buzib kirishdi. 30 soniyadan keyin jamoa yana paydo bo'ldi, jahl bilan atrofga qaradi va tarqaldi.
  
  Drake jag'ini qisdi.
  
  - dedi Ben. "Bu juda qiziq, Mett. Odin qoldiqlarining to'qqiz bo'lagi butun dunyo bo'ylab tarqalgan deb ishoniladi. Qalqon boshqa, ot boshqa. Men buni hech qachon bilmaganman."
  
  Drake uni zo'rg'a eshitdi. U miyasini yo'q qildi. Bu erda ular muammolarga duch kelishdi.
  
  U indamay eshikdan uzoqlashdi va uyali telefonidagi raqamni terdi. Deyarli darhol qo'ng'iroqqa javob berildi.
  
  - Ha?
  
  "Bu Drake."
  
  "Men hayratdaman. Ko"rmaganimizga ancha bo"ldi, do"stim."
  
  "Bilaman".
  
  "Men doim qo'ng'iroq qilishingizni bilardim."
  
  "Siz o'ylagandek emas, Uells. Menga nimadir kerak".
  
  "Albatta, bilasiz. Menga May haqida gapirib bering."
  
  Uells uni faqat o'zi bilishi mumkin bo'lgan narsa bilan sinab ko'rayotgan edi. Muammo shundaki, May Alisonga uylanishidan oldin Tailandda ishlamay qolganidan beri ularning eski olovi edi - hatto Ben ham bu iflos tafsilotlarni eshitishga hojat yo'q edi.
  
  "Orta ismi Shiran. Manzil - Pxuket. Turi - hmm... ekzotik..."
  
  Benning quloqlari tir-tirlanib qoldi. Drake siyosatchining yolg'onini o'qiy olgandek, uni tana tilida o'qidi. Ochiq og'iz maslahat edi ...
  
  Drake Uellsning ovozidagi kulgini deyarli eshitdi. "Ekzotikmi? Bu siz qila oladigan eng yaxshi narsami? "
  
  "Ayni paytda, ha."
  
  "U erda kimdir bormi?"
  
  "Juda yoqadi".
  
  "Tushundim. Xo"p, do"stim, nima istaysan?"
  
  "Menga haqiqat kerak, Uells. Menga yangilik yoki internetda ko'rsatilishi mumkin bo'lmagan xom ma'lumot kerak. Odinning qalqoni o'g'irlangan. Uni o'g'irlagan nemislar haqida. Ayniqsa, nemislar. Haqiqiy SAS ma'lumotlari. Men haqiqatda nima bo'layotganini bilishim kerak, do'stim, ommaga oshkora emas."
  
  "Siz muammoga duch keldingizmi?"
  
  "Ulkan." Siz oldingi yoki yo'q bo'lsin, komandiringizga yolg'on gapirmaysiz.
  
  "Yordam kerak?"
  
  "Hali emas".
  
  "Siz o'z qo'lingizni topdingiz, Drake. Shunchaki so'zni ayting va SAS sizniki."
  
  "Men qilaman".
  
  "Yaxshi. Menga bir oz bering. Aytgancha, siz hali ham o'zingizga oddiy eski SAS ekanligingizni aytyapsizmi?
  
  Drake ikkilanib qoldi. "Yaxshi eski SAS" atamasi ham mavjud bo'lmasligi kerak. "Bu tushuntirish uchun maqbul atama, hammasi shu."
  
  Drake hushidan ketdi. Uning sobiq qo'mondoni yordam so'rash oson emas edi, lekin Benning xavfsizligi har qanday mag'rurlik tuyg'usini engib o'tdi. U yana ko'rish teshigini tekshirdi, bo'sh yo'lakni ko'rdi va keyin yurib, Benning yoniga o'tirdi.
  
  "Odinning to'qqiz qismini aytasizmi? Bu nima degani?
  
  Ben tezda o'z guruhining Facebook sahifasini tark etib, ularning ikkita yangi do'stlik so'rovi borligini aytib, ularning umumiy soni o'n ettitaga etdi.
  
  U bir lahza Drakeni o'rgandi. "Demak, siz SASning sobiq kapitani va lenta fanatisiz. Bu g"alati, do"stim, aytishimga qarshi bo"lmasang".
  
  "Diqqat, Ben. Senda nima bor?"
  
  "Xo'sh... Men Odinning mana shu to'qqiz qismini kuzatib boryapman, shekilli, to'qqiz Skandinaviya mifologiyasida alohida raqam. Bir kishi to'qqiz kun va to'qqiz kecha, ro'za tutgan, xuddi Iso Masih kabi, va Isodan ko'p yillar oldin, dunyo daraxti deb ataladigan narsada o'zini xochga mixlagan. Bu haqiqiy narsa, Mett. Haqiqiy olimlar uni kataloglashtirgan. Bu hatto Iso Masihning hikoyasini ilhomlantirgan voqea bo'lishi mumkin. Odinning to'qqiz qismi mavjud. Nayza uchinchi qism bo'lib, Jahon daraxti bilan bog'langan, garchi uning joylashuvi haqida hech qanday eslatma topa olmayapman. Daraxtning afsonaviy joylashuvi Shvetsiyada. Apsalla degan joy".
  
  "Sekinlashing, sekinlashtiring. Unda Odin qalqoni yoki oti haqida biror narsa yozilganmi?
  
  Ben yelka qisdi. "Faqat bu Qalqon barcha davrlarning eng katta arxeologik topilmalaridan biri edi. Va uning chetida shunday so'zlar bor: Jannat va do'zax vaqtinchalik jaholatdir. To'g'ri yoki noto'g'ri tomonga suyanadigan o'lmas ruhdir. Ko'rinib turibdiki, bu Odinning la'nati, ammo tirik xotirada hech kim uning maqsadini tushuna olmadi.
  
  "Ehtimol, u erda bo'lishingiz kerak bo'lgan la'natlardan biri", dedi Dreyk jilmayib.
  
  Ben unga e'tibor bermadi. "Bu yerda Ot haykal ekani aytiladi. Yana bir haykal "Odin bo"rilari" hozirda Nyu-Yorkda namoyish etilmoqda".
  
  "Uning bo'rilarimi? Endi?" Drakening miyasi qovura boshladi.
  
  "U jangga ikkita bo'rini mindirdi. Shubhasiz."
  
  Drake qoshlarini chimirdi. "To'qqiz qismning hammasi hisobga olinganmi?"
  
  Ben boshini chayqadi. "Bir nechtasi etishmayapti, lekin ..."
  
  Drake pauza qildi. "Nima?" - Men so'radim.
  
  "Xo'sh, bu ahmoqona tuyuladi, lekin bu erda afsonaning parchalari shakllanmoqda. Odinning barcha qismlari birlashishi va dunyoning oxiriga olib keladigan zanjir reaktsiyasini boshlashi haqida nimadir.
  
  "Standart narsalar", dedi Drake. "Bu qadimiy xudolarning barchasida ular bilan bog'liq "dunyoning oxiri" ertaki bor."
  
  Ben bosh chayqadi va soatiga qaradi. "To'g'ri. Qarang. Biz internet sehrgarlari ovqatga muhtojmiz", deb o"yladi u bir soniya. "Menimcha, men guruhning yangi qo'shiqlari yaqinda paydo bo'lishini his qilyapman. Nonushta uchun kruvasan va Brie?
  
  "Parijda qachon ..."
  
  Drake eshikni tirqish bilan ochdi, atrofga qaradi, so'ng Benga chiqishni imo qildi. U do'stining yuzidagi tabassumni ko'rdi, lekin uning ko'zlaridagi dahshatli taranglikni ham o'qidi. Ben buni yaxshi yashirdi, lekin u yomon chayqalib ketdi.
  
  Drake xonaga qaytib, hamma narsalarini ryukzakka solib qo'ydi. U og'ir kamarni bog'laganida, Benning bo'g'iq salom aytganini eshitdi va yuragi hayotida ikkinchi marta qo'rquvdan to'xtab qolganini his qildi.
  
  Birinchisi, Alison o'sha murosasiz farqni aytib, uni tark etganida edi - siz la'nati o'quv lageridan ko'ra ko'proq askarsiz.
  
  O'sha kecha. Cheksiz yomg'ir uning ko'zlarini yoshga to'ldirganda, hech qachon bo'lmaganidek.
  
  U eshik tomon yugurdi, tanasining barcha mushaklari tarang va tayyor edi, keyin koridorda kurashayotgan keksa er-xotinni ko'rdi.
  
  Va Ben sobiq askar uni yashirish imkoniyatiga ega bo'lgunga qadar Dreykning ko'zlarini to'ldirgan mutlaq dahshatni payqadi. Ahmoq xato.
  
  "Havotir olma". - dedi Ben rangpar tabassum bilan. "Men yaxshiman".
  
  Drake titroq nafas oldi va ularni zinadan pastga yetakladi, har doim qo'riqlashdi. U qabulxonani tekshirdi, hech qanday tahdid ko'rmadi va tashqariga chiqdi.
  
  Eng yaqin restoran qayerda edi? U taxmin qildi va Luvrga qarab yo"l oldi.
  
  
  * * *
  
  
  Neyroxirurg mahoratiga ega Myunxenlik semiz odam ularni darhol ko'rdi. U o'zining fotosuratga o'xshashligini tekshirdi va ikki marta yurak urishi ichida yaxshi qurilgan, qobiliyatli Yorkshiremanni va uning uzun sochli, ahmoq do'stini tanidi va ularni kesishgan chiziqqa mahkamladi.
  
  U o'z pozitsiyasini o'zgartirdi, uning go'shtli oyoq-qo'llarini kovlagan oppoq bo'laklarni ham yoqtirmadi.
  
  U yelkadagi mikrofonga pichirladi: "Men ularni ipdan ushlab turaman."
  
  Javob hayratlanarli darajada darhol bo'ldi. "Hozir ularni o'ldiring."
  
  
  TO'RT
  
  
  
  PARIS, FRANTSIYA
  
  
  Ketma-ket uchta o'q otildi.
  
  Birinchi o"q Dreykning boshi yonidagi metall eshik romidan sapchib tushdi, keyin ko"cha bo"ylab o"tib, keksa ayolning qo"liga tegdi. U buralib yiqildi, so"roq belgisi shaklida havoga qon sepdi.
  
  Ikkinchi zarba Benning boshidagi tuklarni tikka qo"ydi.
  
  Uchinchisi, Drake uning belidan qattiq ushlab olganidan so'ng, u bir nanosekund turgan joyda betonga urildi. O"q asfaltga tegib, ularning orqasidagi mehmonxona oynasini sindirib tashladi.
  
  Drake dumalab, Benni bir qator to'xtab turgan mashinalar ortidan qo'pol yurdi. "Men sizni ushlab turaman". U jahl bilan pichirladi. "Faqat davom eting." U cho'kkalab, tavakkal qilib, mashina oynasidan tashqariga qaradi va deraza singan paytda tomning harakatlanishini ko'rdi.
  
  "Jiddiy otishma!" Uning Yorkshire talaffuzi va armiya jarangi adrenalin kuchayib borayotganligi sababli ovozini balandroq qildi. U hududni skanerladi. Tinch aholi yugurib, qichqirib, har xil chalg'itishga sabab bo'ldi, ammo muammo shundaki, otishmachi ularning qaerdaligini aniq bilardi.
  
  Va u yolg'iz qolmaydi.
  
  Hozir ham Dreyk blokirovka paytida ko'rgan uchta yigitni tanidi, ular qorong'u Mondeodan chiqib, maqsadli ravishda ular tomon yurdilar.
  
  "Harakat qilish vaqti."
  
  Drake ularni ikkita mashinada olib bordi, u o'z mashinasida isterik yig'layotgan yosh ayolni allaqachon payqagan edi. Ajablanarlisi shundaki, u eshikni yorib yubordi va uning qo'rqib ketgan ifodasini ko'rib, tezda o'zini aybdor his qildi.
  
  U yuzida ishtiyoqsiz ifodani saqlab qoldi. "Chiqqa."
  
  Haligacha o"q uzilgani yo"q. Ayol emaklab chiqib, mushaklarini muzlashdan qo'rqib, ularni o'lik plitalarga aylantirdi. Ben tana vaznini imkon qadar kam tutgan holda ichkariga sirpanib kirdi. Drake uning orqasidan shoshildi va keyin kalitni aylantirdi.
  
  U nafas olib, mashinani teskarisiga o'tkazdi va keyin to'xtash joyidan oldinga chiqdi. Ulardan keyin yo"lning narigi tomonida rezina yonib turardi.
  
  Ben baqirdi: "Richelieu!"
  
  Dreyk burilib, o"qni kutib o"tirdi, dvigateldan sakrab tushgan metall tovushni eshitdi, keyin gazni bosdi. Ular hayron qolgan o'g'rilarni piyodalar yo'lida o'tib ketishdi va ularning mashinalariga qaytib ketishayotganini ko'rdilar.
  
  Drake g'ildirakni o'ngga, keyin chapga, keyin yana chapga aylantirdi.
  
  "Sent-Onore ko'chasi." - deb qichqirdi Ben yo'l nomini ko'rish uchun bo'ynini chayqab.
  
  Ular transport oqimiga qo'shilishdi. Dreyk imkoni boricha tezroq shoshib, mashinani to"qib chiqdi - bu uning zavqiga ko"ra Mini Kuper bo"lib chiqdi - xiyobonlarga kirib-chiqdi va orqa ko"rinishni diqqat bilan kuzatib bordi.
  
  Tom ustidagi otishma uzoq vaqtdan beri g'oyib bo'lgan edi, lekin Mondeo o'sha erda, orqada emas edi.
  
  U o"ngga, keyin yana o"ngga burilib, svetoforda omadini topdi. Luvr muzeyi, chap tomondan olingan. Foydasi yo'q edi: yo'llar juda gavjum, svetoforlar tez-tez yonib turardi. Ular Parij markazidan uzoqlashishlari kerak edi.
  
  "Rue De Rivoli!"
  
  Drake Benga qattiq qovog'ini soldi. "Nega ko'cha nomlarini baqirayapsiz?"
  
  Ben unga tikilib qoldi. "Bilmayman! Ular... televizorda ko"rsatishadi! Bu yordam beradimi?"
  
  
  * * *
  
  
  "Yo'q!" - deb qichqirdi u motorning shovqini ostida, sirpanchiq yo'lda Rivoli ko'chasidan uzoqlasharkan.
  
  O"q etikdan chiqib ketdi. Drake o'tkinchining iztirob ichida yiqilib tushganini ko'rdi. Bu yomon edi; jiddiy edi. Bu odamlar mag'rur va kuchli edilar, ular kimni xafa qilishlariga e'tibor bermaydilar va buning oqibatlari bilan yashashlari mumkin edi.
  
  Nima uchun Odinning to'qqiz qismi ular uchun juda muhim edi?
  
  O'qlar beton va metallga kirib, Mini atrofida naqsh qoldirgan.
  
  Shu payt Benning uyali telefoni jiringladi. Uni cho'ntagidan chiqarish uchun murakkab yelkani burish manevrasini amalga oshirdi. "Ona?"
  
  "Oh, Xudoyim!" Dreyk ohista la'natladi.
  
  "Men yaxshiman, ta. Sizmi? Otam kabimi?
  
  Mondeo Mini-ning yukxonasiga kirdi. Orqa tomondan ko'r-ko'rona faralar va uchta masxara qilayotgan nemislarning yuzlari ko'rinardi. Yomonlar buni yaxshi ko'rishardi.
  
  Ben bosh irg'adi. - Va singlimmi?
  
  Dreyk hayajon bilan nemislar qurollari bilan asboblar panelini urishayotganini tomosha qildi.
  
  "Yo'q. Hech qanday maxsus narsa yo'q. Hm... bu nima shovqin? U pauza qildi. "Oh ... Xbox."
  
  Drake gaz pedalini polga bosdi. Dvigatel tezda javob berdi. Shinalar hatto soatiga oltmish milya tezlikda ham chiyillashdi.
  
  Keyingi o"q esa orqa oynani sindirib tashladi. Ben taklifni kutmasdan oldingi toqqa chiqish zonasiga tushdi. Drake bir lahzalik baho berishga ruxsat berdi, so'ng Mini mashinasini uzoq qator to'xtab turgan mashinalar oldida bo'sh yo'lakka surib qo'ydi.
  
  Mondeo"dagi yo"lovchilar ehtiyotsizlik bilan o"q uzgan, o"qlar to"xtab turgan mashinalar oynalariga tegib, Mini"ga tegib, sakrab tushgan. Bir necha soniya ichida u tormozni bosdi, chiyillashi bilan atrofga aylandi, kichkina mashinani 180 gradusga uloqtirdi, so'ng ular kelgan yo'ldan tez qaytdi.
  
  Mondeo yo'lovchilariga nima bo'lganini tushunishlari uchun qimmatli soniyalar kerak bo'ldi. 180 graduslik burilish ehtiyotsiz va xavfli bo'lib, dahshatli siqilish bilan to'xtab turgan ikkita mashinani olib chiqdi. Muqaddas narsalar nomi bilan politsiya qayerda edi?
  
  Endi tanlov yo'q. Drake imkon qadar ko'proq burchaklarni aylanib chiqdi. "Tayyor bo'l, Ben. Biz yuguramiz".
  
  Agar Ben u erda bo'lmaganida, u turib, jang qilgan bo'lardi, lekin do'stining xavfsizligi birinchi o'rinda edi. Va adashish endi aqlli harakat edi.
  
  "Yaxshi, onam, keyinroq ko'rishguncha." Ben uyali telefonini yopdi va yelkasini qisdi. "Ota-onalar".
  
  Drake Mini-ni chekkaga tortdi va manikyur qilingan maysazorning yarmida to'satdan tormozladi. Mashina to"xtagunga qadar ular eshiklarni keng ochib, tashqariga otilib, yaqin atrofdagi ko"chalarga qarab ketishdi. Ular Mondeo paydo bo'lishidan oldin vatandosh parijliklar bilan aralashib ketishdi.
  
  Ben nimadir qichqirishga muvaffaq bo'ldi va Drakega ko'zlarini pirpiratdi. "Mening qahramonim".
  
  
  * * *
  
  
  Ular Garry's New York Bar nomli joy yonidagi kichik internet-kafega yashiringan. Bu Drake uchun eng oqilona harakat edi. Ko'zga ko'rinmas va arzon bo'lgan bu joy ular tadqiqotni davom ettirishlari va Luvrning yaqinlashib kelayotgan bosqiniga qarshi nima qilishni tashvishsiz va uzilishlarsiz hal qilishlari mumkin edi.
  
  Ben tizimga kirganda Drake kek va kofe tayyorladi. Drake hali hech qanday jarohat olgani yo'q, lekin u Ben biroz xavotirda bo'lsa kerak, deb taxmin qildi. Uning ichidagi askar uni qanday tutishni bilmas edi. Do'st ular gaplashish kerakligini bilardi. Shunday qilib, u oziq-ovqat va ichimlikni yigit tomon itarib, shinam kabinaga joylashdi va nigohini ushlab turdi.
  
  "Buncha ahmoqona ishlaring qanday?"
  
  "Bilmayman". Ben haqiqatni aytdi. "Men buni tushunishga hali vaqtim yo'q."
  
  Drake bosh irg'adi. "Bu odatiy. Xo"sh, shunday qilsang..." deb kompyuterga ishora qildi. "Senda nima bor?"
  
  "Men avvalgidek saytga qaytdim. Ajoyib arxeologik topilma... to"qqiz parcha... yada, yada, yada... ha, men Odinning ajoyib "dunyoning oxiri" fitna nazariyasi haqida o"qidim."
  
  "Va men aytdim ..."
  
  "Bu bema'nilik edi. Lekin shart emas, Mett. Buni eshiting. Aytganimdek, bir afsona bor va u ko'plab tillarga tarjima qilingan. Faqat Skandinaviyadagilar emas. Bu juda universal ko'rinadi, bu bunday narsalarni o'rganadigan dehqonlar uchun juda g'ayrioddiy. Bu erda aytilishicha, agar Odinning to'qqiz qismi Ragnarok paytida yig'ilsa, ular xudolar qabriga yo'l ochadi. Va agar bu qabr har doim tahqirlansa ... oltingugurt va ochilgan jahannam bizning muammolarimizning boshlanishi, xolos. E'tibor bering, men xudolar aytdim? "
  
  Drake qoshlarini chimirdi. "Yo'q. Qanday qilib bu yerda xudolarning qabri bo'lishi mumkin? Ular hech qachon mavjud bo'lmagan, Ragnarok hech qachon mavjud bo'lmagan. Bu Norvegiyadagi Armageddon uchun joy edi.
  
  "Ayniq. Va agar u haqiqatan ham mavjud bo'lsa-chi?"
  
  "Shunday ekan, bunday topilmaning qiymatini tasavvur qiling."
  
  "Xudolar qabri? Bu hamma narsadan ustun bo'lar edi. Atlantis. Kamelot. Eden. Bu bilan solishtirganda ular hech narsa bo'lmaydi. Demak, siz Odin qalqoni faqat boshlanishi deyapsizmi?
  
  Ben kekining tepasini tishlab oldi. "Koʻramiz shekilli. Hali sakkiz qism bor, agar ular yo'qolib keta boshlasa, - u to'xtadi. "Bilasizmi, Karin oilaning miyasi va opa-singil internetdagi axlatni aniqlamoqchi. Hammasi bo'laklarga bo'lingan."
  
  "Ben, men sizni aybdor his qilyapman. Va sizga hech narsa bo'lmasligiga va'da beraman, lekin men boshqa hech kimni bu ishga aralashtira olmayman. Drake qoshlarini chimirdi. "Menga hayronman, nega la"nati nemislar hozir buni qila boshlashdi. Shubhasiz, qolgan sakkiz qism bir muncha vaqtdan beri mavjud.
  
  "Futbol bilan kamroq o'xshashliklar. Va ularda bor. Balki Qalqonda alohida narsa bordir? Bu bilan bog'liq bir narsa qolgan hamma narsani qadrli qildi."
  
  Drake Qalqonni yaqindan suratga olganini esladi, ammo ular bu tergovni keyinroq to'xtatib qo'yishlari mumkin edi. U ekranga tegdi. "Bu yerda aytilishicha, Odinning Ot haykali Viking uzun qayig"idan topilgan, bu aslida Luvrning asosiy eksponati hisoblanadi. Ko"pchilik Luvrni aylanib o"tayotganda Ot haykalining o"zini ham payqamaydi".
  
  "Uzoq qayiq", - deb o'qidi Ben. "Bu o'ziga xos sir - u Viking tarixidan oldingi yog'ochlardan qurilgan."
  
  "Xuddi Qalqon kabi", deb xitob qildi Drake.
  
  "Daniyada topilgan", deb o'qidi Ben. "Va bu yerga qarang," u ekranga ishora qildi, "bu men yuqorida aytib o'tgan Odinning boshqa qismlariga qaratilganmi? Bo'rilar Nyu-Yorkda va eng yaxshi taxminga ko'ra, Nayza Shvetsiyaning Uppsala shahrida bo'lib, Odin Jahon daraxtidan tushayotganda tanasidan qulab tushgan.
  
  "Demak, bu beshta." Dreyk qulay kursiga suyanib, qahvasidan bir ho"pladi. Ularning atrofida internet-kafe sekin-asta ish bilan band edi. Tashqaridagi piyodalar yo'laklari hayot davomida o'z yo'lini zigzag qilib o'tkazayotgan odamlar bilan to'la edi.
  
  Ben og'zi po'lat bilan tug'ilgan va issiq qahvasining yarmini bir qultumda ichgan. "Bu erda yana bir narsa bor", dedi u. "Xudo, men bilmayman. Bu murakkab ko'rinadi. Volva deb nomlangan narsa haqida. Seer nimani anglatadi "
  
  "Balki ular mashinaga uning nomini berishgandir."
  
  "Qiziq. Yo'q, Odinning maxsus Velvasi bor edi shekilli. Kutib turing, bu biroz vaqt olishi mumkin.
  
  Drake e'tiborini Ben, kompyuter, axborot oqimi va tashqaridagi gavjum piyodalar yo'lagi o'rtasida o'tkazish bilan shunchalik band ediki, u to'g'ri stol yonida turguncha ayolning yaqinlashayotganini payqamadi.
  
  U qimirlamasdan oldin, u qo'lini ko'tardi.
  
  "O'rningdan turmanglar, bolalar", dedi u amerikacha talaffuzda. "Biz gaplashib olishimiz kerak".
  
  
  BESH
  
  
  
  PARIS, FRANTSIYA
  
  
  Kennedi Mur er-xotinni baholash uchun biroz vaqt sarfladi.
  
  Avvaliga u buni zararsiz deb o'yladi. Biroz vaqt o"tgach, yigitning qo"rqinchli, ammo qat"iyatli tana tilini va kattaroq o"g"ilning hushyor yurish-turishini tahlil qilib, muammo, vaziyat va Iblis ikkalasini xavf-xatarning muqaddas uchligiga tortgan degan xulosaga keldi.
  
  U bu yerda politsiyachi emas edi. Ammo u Nyu-Yorkda politsiyachi edi va katta beton minoralari bo'lgan nisbatan kichik orolda o'sish oson emas edi. NYPDga qo'shilish sizning taqdiringiz ekanini bilmaganingizdan oldin siz politsiyaning ko'ziga ega bo'lgansiz. Keyinchalik siz aniqladingiz va qayta hisob-kitob qildingiz, lekin sizda doimo o'sha ko'zlar bor edi. Qattiq, hisob-kitobli ko'rinish.
  
  Hatto ta'tilda ham, u achchiq o'yladi.
  
  Bir soatlik qahva ichib, maqsadsiz kezib yurganidan so"ng, u o"zini tuta olmadi. U ta'tilda bo'lgan bo'lishi mumkin edi - bu unga majburiy ta'tildan ko'ra yaxshiroq tuyuldi - lekin bu uning ichidagi politsiyachi britaniyalikning Vegasdagi birinchi kechasida fazilatidan tezroq voz kechganini anglatmaydi.
  
  U ularning stoliga yonboshladi. Majburiy ta'til, deb o'yladi u yana. Bu uning mashhur NYPD karerasini istiqbolga aylantirdi.
  
  Katta yigit tezda antennalarini ko'tarib, uni baholadi. U uni AQSh dengiz piyodasi Bangkokdagi fohishaxonani baholaganidan tezroq baholadi.
  
  "O'rningdan turmanglar, bolalar," dedi u qurolsizlanib. "Biz gaplashib olishimiz kerak".
  
  "Amerikalikmi?" - dedi kattaroq yigit hayron bo"lib. "Nima xohlaysiz?"
  
  U unga e'tibor bermadi. "Yaxshimisan, bolam?" U qalqonini ko'tardi. "Men politsiyachiman. Endi men bilan halol bo"lasan".
  
  Kattaroq yigit darrov bosdi va yengillik bilan jilmayib qo"ydi, bu g"alati edi. Ikkinchisi sarosimaga tushib, ko"zlarini pirpiratdi.
  
  - A? - Men so'radim.
  
  Kennedidagi politsiya xodimi bu masalani bosdi. "Siz o'z xohishingiz bilan shu yerdamisiz?" Uning o'ylashi faqat ularning yonida bo'lish edi.
  
  Yigit g'amgin ko'rinardi. "Xo'sh, diqqatga sazovor joylarni tomosha qilish yaxshi, lekin qo'pol jinsiy aloqa unchalik qiziqarli emas."
  
  Kattaroq yigit hayratlanarli darajada minnatdor ko'rindi. "Menga ishon. Bu erda hech qanday muammo yo'q. Huquq-tartibot idoralarida hamon bu ishga hurmat bilan qarashayotgani quvonarli. Men Mett Drakeman."
  
  U qo'lini uzatdi.
  
  Kennedi bunga e'tibor bermadi, lekin hali ham ishonch hosil qilmadi. Uning xayoli shu iboraga yopishdi, hali ham ishni hurmat qildi va o'tgan oyni varaqladi. Ular har doim to'xtagan joyda to'xtadilar. Kalebda. Uning shafqatsiz qurbonlari ustidan. Uning so'zsiz ozodligi uchun.
  
  Agarda.
  
  "Xo'sh ... rahmat, menimcha."
  
  "Demak, siz Nyu-Yorklik politsiyachisizmi? " Yigit bu nuanceni kattaroq odamga qaratgan qoshlari bilan to'ldirdi.
  
  "Jin ursin ayyorlik." Mett Drake yengil kulib yubordi. U o'ziga ishongandek tuyuldi va u bemalol o'tirgan bo'lsa-da, Kennedi bir soniya ichida javob berishga qodirligini ayta oldi. U doimo atrofni ko'zdan kechirishi uni politsiyachi haqida o'ylashga majbur qildi. Yoki armiya.
  
  U o"zini o"tirishga taklif qilsa kerakmi, deb bosh irg"adi.
  
  Drake bo'sh o'rindiqni ko'rsatdi va unga aniq chiqish yo'lini qoldirdi. "Va ham muloyim. Nyu-Yorkliklar dunyodagi eng ishonchli odamlar ekanligini eshitdim".
  
  "Matt!" Yigit qovog'ini chimirdi.
  
  "Agar haddan tashqari o'ziga ishonch deganda siz xudbin va takabburlikni nazarda tutsangiz, men ham buni eshitganman." Kennedi o'zini biroz noqulay his qilib, kabinaga sirg'alib kirdi. "Keyin men Parijga keldim va frantsuzlar bilan uchrashdim."
  
  "Ta'tilda?"
  
  "Ular menga shunday deyishdi."
  
  Yigit turib olmadi, shunchaki qo'lini yana uzatdi. "Men hali ham Mett Dreykman. Va bu mening uy egasi, Ben."
  
  "Salom, men Kennediman. Men nima deyayotganingizni, hech bo"lmaganda sarlavhalarni eshitdim, qo"rqaman. Bu meni hayratga solgan narsa. Nyu-Yorkdagi bo'rilar haqida nima deyish mumkin? U Benga taqlid qilib, qoshlarini ko"tardi.
  
  "Bir". Drake uni diqqat bilan o'rganib, reaktsiyani kutdi. "Siz u haqida biror narsa bilasizmi?"
  
  "U Torning otasi edi, shunday emasmi? Bilasizmi, Marvel komikslarida.
  
  "U barcha yangiliklardan xabardor." Ben kompyuterga bosh irg'adi.
  
  "Oxirgi paytlarda men sarlavhalardan uzoqroq turishga harakat qildim." Kennedining so'zlari tezda, og'riq va umidsizlik bilan keldi. U davom etishiga bir oz vaqt o'tdi. "Demak, unchalik emas. Yetarli."
  
  "Siz bir nechtasini yaratganga o'xshaysiz."
  
  "Mening kareram uchun juda yaxshi." U qaytib keldi va kafening kirli derazalari orqali ko'chaga qaradi.
  
  
  * * *
  
  
  Dreyk uning nigohiga ergashdi va uni turtish kerakmi, deb o'yladi va uning ko'zlari oynadan qaragan oldingi o'g'rilardan birining ko'zlari bilan to'qnashdi.
  
  "Jin. Bu yigitlar hind qo"ng"iroq markazidan ko"ra qat"iyatliroq".
  
  Drake harakatga kelganida yigitning yuzi tanib yorishdi, ammo endi Drake endi sikish kerak emas deb qaror qildi. Qo'lqoplar yopildi va SAS kapitani qaytib keldi. U tezda harakat qildi, stullardan birini ushlab, dahshatli zarba bilan derazadan uloqtirdi. Nemis asfaltga o"lik go"shtdek yiqilib, orqaga uchib ketdi.
  
  Dreyk Benni chetga qo'ydi. "Biz bilan kel yoki yo'q", deb qichqirdi u Kennediga yugurib borarkan. "Ammo mendan uzoqroq turing."
  
  U tezda eshik tomon yurdi, uni ochdi va otishma bo'lsa, to'xtadi. Atrofda hayratga tushgan parijliklar turishardi. Sayyohlar har tomonga qochib ketishdi. Drake ko'cha bo'ylab qidirib qaradi.
  
  "O'z joniga qasd qilish". U orqaga qaytdi.
  
  "Orqa eshik". U Benning yelkasiga qoqib qo'ydi va ular peshtaxta tomon yo'l olishdi. Kennedi hali qimirlamasligi kerak edi, lekin bu odamlar haqiqatan ham muammoga duch kelganini tushunish uchun politsiyachining tahliliy aqli kerak emas edi.
  
  "Men sizni qoplayman."
  
  Drake qo'rqib ketgan sotuvchining yonidan o'tib, qahva qutilari, shakar va aralashtirma tayoqlari bilan qoplangan qorong'i yo'lakka chiqdi. Oxirida yong'indan qochish bor edi. Drake barga urdi, keyin ehtiyotkorlik bilan tashqariga qaradi. Peshindan keyin quyosh ko'zlarimni yoqib yubordi, ammo qirg'oq toza edi. Bu uning uchun qayerdadir faqat bitta dushman borligini anglatardi.
  
  Drake boshqalarga kutish uchun ishora qildi, so"ng kutayotgan nemis tomon ataylab yurdi. U odamning zarbasidan chetlab o"tmadi, balki tir-tir tiriltirmay, uni quyosh chig"anog"iga qattiq olib kirdi. Raqibining yuzidagi zarba uni bir zumda mamnun qildi.
  
  "Pussies pleksusga intiladi." - deb pichirladi. Tajriba unga o'qitilgan odam tanadagi aniq bosim nuqtalaridan birini urishini va ta'sir qilish uchun pauza qilishini o'rgatgan edi, shuning uchun Dreyk og'riqni baham ko'rdi - unga cheksiz o'rgatilganidek - va uni bosib o'tdi. U yigitning burnini sindirdi, jag'ini sindirdi va ikki zarba bilan bo'ynini urmoqchi bo'ldi, so'ng qadamini buzmasdan uni yo'lakka tashlab ketdi. U boshqalarni oldinga silkitdi.
  
  Ular kafedan chiqib, atrofga qarashdi.
  
  Kennedi: "Mening mehmonxonam bu yerdan uch blok uzoqlikda", dedi.
  
  Drake bosh irg'adi. "Jin ursin. Bor."
  
  
  OLTI
  
  
  
  PARIS, FRANTSIYA
  
  
  Bir daqiqadan so'ng Ben: "Kutib turing", dedi.
  
  - Hammomga borishingiz kerak, demang, do"stim, aks holda sizga taglik sotib olishimiz kerak bo"ladi.
  
  Ben qizarib ketganida Kennedi jilmayishini yashirdi.
  
  - Bilaman, uxlash vaqti keldi, chol, lekin Luvrga tashrif buyurish vaqti keldi...
  
  Jin ursin, Drake vaqtni yo'qotdi. "Bekor".
  
  "Luvrdami?"
  
  "Burilish haqida." Drake o"tib ketayotgan taksiga qo"l silkitdi. "Kennedi, men tushuntiraman."
  
  "Siz o'zingizni yaxshi his qilyapsiz. Men bugun allaqachon Luvrga borganman".
  
  - Buning uchun emas... - deb g'o'ldiradi Ben taksiga o'tirisharkan. Drake sehrli so'zni aytdi va mashina tezlashdi. Sayohat sukunatda olib borildi va tiqilinchli ko'chalar bo'ylab o'n daqiqa davom etdi. Uchovlon quvg"inda muzey tomon yo"l olishga harakat qilganda, yo"laklar yaxshi emas edi.
  
  Ular yurishganda, Ben Kennedini hozirgi kunga olib keldi. "Kimdir Islandiyada Odin qalqonini topib oldi. Kimdir ularni York ko'rgazmasidan o'g'irlab, Freyning mushuklar sayrlari bo'yicha ajoyib shousini butunlay buzdi.
  
  "Frey?"
  
  "Moda dizayneri. Siz Nyu-Yorkdan emasmisiz?"
  
  "Men Nyu-Yorkdanman, lekin men katta moda odami emasman. Va men qandaydir mojaroga ko'r-ko'rona jalb qilinishning katta muxlisi emasman. Menga hozir boshqa muammolar kerak emas".
  
  Drake deyarli "eshik bor" demoqchi bo'ldi, lekin oxirgi soniyada o'zini to'xtatdi. Politsiyachi bu kecha ko'p sabablarga ko'ra foydali bo'lishi mumkin, ayniqsa shtatlardan. Ular Luvrga kirishni belgilab turgan shisha piramidaga yaqinlashganda, u shunday dedi: "Kennedi, bu odamlar bizni kamida uch marta o"ldirmoqchi bo"lishdi. Men bu sodir bo'lmasligiga ishonch hosil qilish uchun javobgarman. Endi bizga bu erda nimalar sodir bo'layotgani haqida ko'proq ma'lumot kerak va negadir ularni Ben "Odinning to'qqiz parchasi" deb bilgan narsasi qiziqtiradi. Biz haqiqatan ham nima uchunligini bilmaymiz, lekin bu erda, - u shisha piramida orqasiga ishora qildi, - ikkinchi qism.
  
  "Bugun kechqurun ular uni o'g'irlashadi", dedi Ben va keyin qo'shib qo'ydi: "Ehtimol."
  
  "Va bu Nyu-York burchagi nima?"
  
  "U yerda yana bir Odin parchasi namoyish etilmoqda. Bo'rilar. Tabiiy tarix muzeyida."
  
  Drake xaritani o'rganib chiqdi. "Aftidan, Luvrda odatda Vikinglar kollektsiyalari namoyish etilmaydi. Bu ham Yorkdagi kabi ijarada. Bu erda aytilishicha, eng qiziq narsa Viking uzun qayig'i, u kashf etilgan eng yaxshilaridan biri va uning mashhurligi.
  
  "Bu nima degani?" Kennedi zinapoyaning tepasida bo'ronga qarshi qamishdek turdi, chunki uning atrofida ko'plab juft oyoqlar tegdi.
  
  "Anomaliya uning yoshi bilan ifodalanadi. Bu Viking tarixidan oldin sodir bo'lgan.
  
  "Xo'sh, bu qiziq."
  
  "Bilaman. Ular Denon qanotining pastki qavatida, misrliklar yonida... Optik... Ptolemey... bema'nilik. .bullshit...farq emas. Gap shu."
  
  Olomonga qo"shilib, ularning atrofida keng, sayqallangan yo"laklar porlab turardi. Mahalliy aholi va turli yoshdagi sayyohlar katta eski makonni to'ldirib, kun davomida uni jonlantirishdi. Uning qabrga o'xshash va dahshatli tabiatini tun davomida taxmin qilish mumkin edi.
  
  Shu payt beton devor yiqilib tushayotgandek, quloqni kar bo'luvchi shovqin eshitildi. Ularning hammasi to'xtadi. Drake Benga o'girildi.
  
  "Bu yerda kuting, Ben. Bizga yarim soat vaqt bering. Biz sizni topamiz". U to'xtab qoldi, so'ng qo'shib qo'ydi: "Agar ular evakuatsiya qilinsa, iloji boricha shisha piramidaga yaqinroq turing."
  
  U javob kutmadi. Ben xavfdan to'liq xabardor edi. Drake uyali telefonini chiqarib, tez terishda raqam terayotganini kuzatib turdi. Bu onam, dadam yoki singlim bo'lardi. U Kennediga imo qildi va ular ehtiyotkorlik bilan spiral zinapoyadan pastki qavatga tushishdi. Ular Vikinglar ko'rgazmasi joylashgan zal tomon yo'nalganlarida, odamlar yugura boshladilar. Ularning orqasida qalin bulut aylanib yurdi.
  
  "Yugur!" Xollister modeliga o'xshagan yigit qichqirdi. "Ichkarida qurolli yigitlar bor!"
  
  Drake eshik oldida to'xtadi va ichkariga qarashni xavf ostiga qo'ydi. U to'liq tartibsizlik bilan kutib olindi. Maykl Bay jangi filmidan bir sahna, faqat g'alatiroq. U o'zi ko'rgan eng katta Viking uzun qayig'iga ko'tarilgan, maskalari va pulemyotlari bo'lgan, kamuflyaj kiyimidagi sakkiz yigitni sanab chiqdi. Ularning orqasida, aql bovar qilmaydigan bir ehtiyotsizlik harakatida, muzey devoriga chekish teshigi portlatilgan edi.
  
  Bu yigitlar aqldan ozgan edi. Ularning ustunligi shundaki, ularda hayratlanarli to'g'ridan-to'g'ri fanatizm bor edi. Binoning kirish joylarini portlatish va olomonga raketa otish ularning odatiy holidek tuyuldi. Avvalroq ular Ben va uni butun Parij bo"ylab ta"qib qilganlari ajablanarli emas. Avtomobil ta'qib qilish, ehtimol, ularning uyqu oldidan o'yin-kulgilari edi.
  
  Kennedi qo"lini yelkasiga qo"yib, atrofga qaradi. "Xudo".
  
  "Biz to'g'ri yo'lda ekanligimizni isbotlaydi. Endi biz ularning qo"mondoni bilan yaqinlashishimiz kerak".
  
  "Men bu ahmoqlarning hech biriga yaqinlashmayman. U hayratlanarli darajada yaxshi ingliz aksentida qasam ichdi.
  
  "Yoqimli. Lekin men bizni ularning axloqsiz ro'yxatidan olib tashlashning yo'lini topishim kerak."
  
  Drake ko'proq tinch aholining chiqish tomon yugurayotganini payqadi. Nemislar ularni kuzatmadilar, shunchaki ishonch bilan o'z rejalarini amalga oshirdilar.
  
  "Kelaylik". Drake eshik romidan sirg'alib xonaga kirdi. Ular himoya qilish uchun perimetri ko'rgazmalaridan foydalanganlar va eshitishga xavfsiz bo'lgan darajada yaqinroq yo'l olishgan.
  
  "Dikhni urish!" - deb baqirdi kimdir turib.
  
  "Shoshilinch" haqida bir narsa. - dedi Drake. "Qonboz haromlar tezda harakat qilishlari kerak. Luvr frantsuz javoblari ro'yxatida yuqori bo'lishi kerak."
  
  Nemislardan biri yana nimadir deb qichqirdi va kechki ovqat patnisidek bo"lgan tosh plitani oldi. Ular og'ir ko'rinardi. Askar uni uzoq qayiqdan tushirishga yordam berish uchun yana ikki kishini chaqirdi.
  
  "SAS emasligi aniq", deb izoh berdi Drake.
  
  "Yoki amerikalik", dedi Kennedi. "Menda bir dengiz piyodasi bor edi, u bu bezakni sunnat terisi ostiga yopishtirib qo'yadi."
  
  Drake biroz bo'g'ilib qoldi. "Yaxshi rasm. Kiritganingiz uchun tashakkur. Qarang." U boshini qimirlatib, devordagi teshikka qaradi, u yerda oq libos kiygan niqobli odam paydo bo'ldi.
  
  "Yorkdagi Qalqonni o'g'irlagan o'sha yigit. Balki."
  
  Erkak haykalni qisqacha ko"zdan kechirdi, so"ng ma"qullagancha bosh irg"adi va qo"mondoniga yuzlandi. "Vaqt keldi..."
  
  Tashqarida otishma yangradi. Nemislar bir soniya qotib qolishdi, shekilli, sarosimada bir-biriga tikilib qolishdi. Keyin xona o'qlarga to'la bo'ldi va hamma yashirinish uchun kaptarga tushdi.
  
  Yaqinda portlatilgan kirish joyida yana niqobli odamlar paydo bo'ldi. Nemislardan boshqacha kiyingan yangi kuch.
  
  Drake o'yladi: Frantsiya politsiyasi?
  
  "Kanadaliklar!" Nemislardan biri nafrat bilan qichqirdi. "O"ldir! O"ldiring!"
  
  Bir vaqtning o'zida o'nlab pulemyotlar o'q uzganida Drake quloqlarini yopdi. O'qlar inson tanasidan, yog'och ko'rgazmadan, gipsli devordan tebrandi. Shisha sindi, bebaho eksponatlar parcha-parcha bo"lib, yerga qulab tushdi. Kennedi baland ovozda qasam ichdi, Dreyk bu uning uchun aniq "yangi zamin" emasligini tushuna boshladi. "Jin ursin frantsuzlar qani!"
  
  Dreykning boshi aylanganini sezdi. Kanadaliklar?.. Ular bu yerda qanday jingalak do'zaxda?
  
  Ularning yonidagi ko"rgazma ming bo"laklarga bo"linib ketdi. Ularning orqasiga shisha va yog'och bo'laklari yog'di. Drake o'zi bilan Kennedini sudrab orqaga sudralay boshladi. Uzun qayiq qo'rg'oshin bilan o'ralgan edi. Bu vaqtga kelib kanadaliklar xonaga kirib kelishdi va bir nechta nemislar o'lik yoki qimirlab yotishdi. Drake tomosha qilganda, kanadaliklardan biri nemisning boshiga o'q uzdi va uning miyasini 3000 yillik Misr terakota vazasi bo'ylab sindirdi.
  
  "Aqldan ozgan ovchilar o'rtasida hech qanday sevgi yo'q." Drake qichqirdi. "Va men Tomb Raider o'ynashga sarflagan vaqtim hech qachon sodir bo'lmagan."
  
  - Ha, - Kennedi sochlaridan shisha parchalarini silkitdi. "Agar siz haqiqatan ham o'yinni o'ynagan bo'lsangiz, uning eshagiga o'n etti soat tikilish o'rniga, aslida nima bo'layotganini bilib olishingiz mumkin."
  
  "Benning kuchi. meniki emas. O'yin o'ynash, ya'ni." U yuqoriga bir qarashni tavakkal qildi.
  
  Nemislardan biri qochishga harakat qildi. U o"zini sezmay to"g"ri Dreyk tomon yugurdi, keyin yo"li to"silganida hayron bo"lib sakrab ketdi. "Bewegen!" U to'pponchasini ko'tardi.
  
  - Ha, sizniki ham. Drake qo'llarini ko'tardi.
  
  Erkakning barmog'i qo'zg'alishda taranglashdi.
  
  Kennedi to'satdan yon tomonga harakat qildi va nemisning e'tiborini chalg'itdi. Drake yaqinlashdi va uning yuziga tirsagini qo'ydi. Musht Drakening boshiga tegdi, lekin u chetga o'tib, bir vaqtning o'zida askarni tizzasiga tepdi. Qichqiriq suyak sinish ovozini zo'rg'a qopladi. Drake bir soniya ichida uning ustida edi, tizzalari ko'tarilgan ko'kragiga qattiq bosdi. Tez harakat qilib, askarning niqobini yirtib tashladi.
  
  Va u xirilladi. "Uh. Men nimani kutganimni bilmayman ".
  
  Sariq sochlar. Moviy ko'zlar. Qattiq yuz xususiyatlari. Chalkashib ketgan yuz ifodasi.
  
  "Keyinroq". Dreyk Kennediga o"rtoqlarini kuzatib turishiga ishonib, uni bo"g"iq bilan hushidan ketkazdi. Drake yuqoriga qaraganida, jang davom etdi. Shu payt yana bir nemis qulab tushayotgan eksponat atrofida aylanib yurdi. Drake uni chetga surib qo'ydi va Kennedi uni quyosh pleksusiga tiz cho'kdi. Bu odam X Factordagi yangi bolalar guruhidan tezroq voz kechdi.
  
  Endi kanadaliklardan biri dushmanining o'lik va qonli barmoqlaridan Odin haykalini sudrab olib borardi. Yana bir nemis uni yonboshlab, yon tomondan unga hujum qildi, lekin kanadalik yaxshi harakat qildi, uch marta o'ldiruvchi zarba berdi, so'ng oqsoqlangan jasadni yelkasiga tashlab, yerga yiqitdi. Kanadalik kattaroq ishonch hosil qilish uchun yaqin masofadan uch marta o'q uzdi va keyin haykalni chiqish tomon sudrab borishda davom etdi. Hatto Drake ham hayratda qoldi. Kanadalik o'rtoqlari oldiga yetib borgach, ular qichqirishdi va chekinayotgan vayronalar orasidan chekinishdan oldin ularga qarata o't ochishdi.
  
  "Upsalla!" Birinchi darajali kanadalik yig'lay boshladi va tirik qolgan nemislarga mushtini ko'tardi. Drake o'sha bitta so'zda takabburlik, bo'ysunmaslik va hayajonni qamrab oldi. Ajablanarlisi shundaki, ovoz ayol.
  
  Keyin ayol to'xtab qoldi va mutlaq nafrat ishorasi bilan niqobini olib tashladi. "Upsalla!" U yana nemislarga qarab qichqirdi. "U erda bo'ling!"
  
  Drake tiz cho'kmaganida gandiraklagan bo'lardi. U o'q tegdi deb o'yladi, shunday zarba bo'ldi. U bu kanadalikni tanidi. U uni yaxshi bilar edi. Bu SRTda unga teng keladigan londonlik Alisiya Maylz edi.
  
  SAS ichidagi maxfiy kompaniya.
  
  Uellsning oldingi sharhi siyosatchining sarflagan tarixidan ko'ra chuqurroq ko'milishi kerak bo'lgan eski xotiralarni keltirdi. Siz SASdan ko'proq edingiz. Nega uni unutishni xohlaysiz?
  
  Biz qilgan ishimiz tufayli.
  
  Alisiya Mayls u ko'rgan eng yaxshi askarlardan biri edi. Maxsus kuchlardagi ayollar o'zlarining yarmini olishlari uchun erkaklarnikidan yaxshiroq bo'lishlari kerak edi. Va Alisiya to'g'ridan-to'g'ri tepaga ko'tarildi.
  
  U bularning barchasiga aralashish uchun nima qilardi va o'zini aqidaparastga o'xshatib qo'ydi, lekin u aniq emasligini bilardi? Alisiyani faqat bir narsa undadi: pul.
  
  Balki shuning uchun u kanadaliklar uchun ishlagandir?
  
  Drake xonaning haqiqiy chiqishi tomon sudralay boshladi. "Shunday qilib, bizni o'ldirishlar ro'yxatidan o'chirish va dushmanlarimizni fosh qilish o'rniga," dedi u, "endi bizda ko'proq dushmanlar bor va biz o'zimizni yanada chalkashtirib yuborishdan boshqa hech narsaga erishmadik."
  
  Kennedi uning orqasidan sudralib, qo'shib qo'ydi: "Mening hayotim ... ikki la'nati so'z bilan."
  
  
  YETTI
  
  
  
  PARIS, FRANTSIYA
  
  
  Kennedining mehmonxona xonasi Dreyk va Ben bir necha soat o'tkazgan xonadan biroz yaxshiroq edi.
  
  "Sizning barcha politsiyachilaringiz buzilgan deb o'yladim", deb g'o'ldiradi Drake kirish va chiqish joylarini tekshirib.
  
  "Biz. Ammo sizning ta'til vaqtingiz o'n yil davomida deyarli yo'q bo'lsa, menimcha, sizning hisob qaydnomangiz to'ldirila boshlaydi.
  
  "Bu noutbukmi?" Ben ritorik savolga javob berilmasdan oldin unga yetib keldi. Ular muzeyni tark etganidan keyin uni shisha piramida yonida yashiringan holda topdilar, u yana ikkita qo'rqib ketgan sayyohlar kabi harakat qildi va hech qanday tafsilotlarni eslab qolishdan qo'rqdi.
  
  "Nega biz frantsuzlarga bilganimizni aytmaymiz?" - so"radi Kennedi Ben noutbukni ocharkan.
  
  "Chunki ular frantsuzlar", dedi Dreyk kulib, keyin hech kim qo'shilmaganida jiddiylashdi. U Kennedining karavotining chetiga o"tirib, do"stining ishini kuzatardi. "Kechirasiz. Frantsuzlar hech narsani bilishmaydi. Hozir ular bilan bu ishni boshdan kechirish bizni sekinlashtiradi. Va menimcha, vaqt muammosi. Biz shvedlarga murojaat qilishimiz kerak."
  
  "Siz Shvetsiya maxfiy xizmatida kimnidir bilasizmi?" Kennedi unga qosh ko"tardi.
  
  "Yo'q. Biroq, men eski komandirimni chaqirishim kerak."
  
  "SASni qachon tark etdingiz?"
  
  "Siz hech qachon SASni tark etmagansiz." Ben boshini ko'targanida, u qo'shib qo'ydi: "Metaforik."
  
  "Uchta bosh ikkitadan yaxshiroq bo'lishi kerak." Ben bir soniya Kennediga qaradi. "Agar siz hali ham biznesda bo'lsangiz-chi?"
  
  Bir oz bosh irg'adi. Kennedining sochlari ko'zlariga tushdi va uni orqaga surishga bir daqiqa kerak bo'ldi. "Men Odinning to'qqiz qismi borligini tushunaman, shuning uchun mening birinchi savolim nima uchun? Ikkinchi savol - bu nima?"
  
  "Biz buni kafeda tushungan edik." Ben jahl bilan klaviaturani bosdi. "Bu yerda janob Krusti inkor etadigan bir afsona bor, u yerda haqiqiy xudolar qabri bor, deb daʼvo qiladi - tom maʼnoda barcha qadimgi xudolar dafn etilgan joy. Va bu shunchaki eski afsona emas; bir qancha olimlar uni muhokama qildilar va yillar davomida ko"plab maqolalar chop etildi. Muammo shundaki, - dedi Ben ko'zlarini ishqalab, - o'qish qiyin. Olimlar prozaik tili bilan mashhur emaslar".
  
  "Nasriymi? - tabassum bilan takrorladi Kennedi. "Siz kollejga borasizmi?"
  
  "U guruhning bosh vokalisti", dedi Drake.
  
  Kennedi qoshini ko"tardi. "Demak, sizda hech qachon mavjud bo'lmagan xudolar qabri bor. KELISHDIKMI. Nima bo'libdi?"
  
  "Agar u harom qilinsa, dunyo olovga botadi... va hokazo. va h.k."
  
  "Tushunaman. To'qqiz qism haqida nima deyish mumkin?
  
  "Xo'sh, Ragnarok davrida yig'ilganlar, ular qabrga yo'l ko'rsatadilar."
  
  "Ragnarok qayerda?"
  
  Drake gilamni tepdi. "Yana bir qizil seld. Bu joy emas. Aslida bu bir qator voqealar, buyuk jang, olov oqimi bilan tozalangan dunyo. Tabiiy ofatlar. Deyarli Armageddon."
  
  Kennedi qoshlarini chimirdi. "Shunday qilib, hatto qattiq vikinglar ham apokalipsisdan qo'rqishdi."
  
  Pastga qarab, Dreyk erdagi USA Today gazetasining yangi, ammo juda ajinlangan nusxasini ko'rdi. Bu sarlavha bilan o'ralgan edi - 'O'ZBEK ETILGAN SERIAL QOTIL YANA IKKITI TALAB QILADI'.
  
  Noxush, lekin gazetaning birinchi sahifasi uchun unchalik g'ayrioddiy emas. Uni go"yo ko"zlari kuyib ketgandek yana bir qarashga majbur qilgan narsa matndagi politsiya kiyimidagi Kennedining surati edi. Va uning fotosurati yonidagi kichikroq sarlavha - Politsiya buzildi - AWOL bo'ladi.
  
  U sarlavhalarni kiyinish stolidagi deyarli bo"sh shisha aroq, karavot yonidagi stol ustidagi og"riq qoldiruvchi vositalar, yuk, turistik xaritalar, suvenirlar va marshrut yo"qligi bilan bog"ladi.
  
  ahmoq.
  
  Kennedi shunday dedi: "Demak, bu nemislar va kanadaliklar bu mavjud bo'lmagan qabrni topishni xohlashadi, ehtimol shon-sharaf uchun? U olib kelishi mumkin bo'lgan boylik uchunmi? Va buning uchun ular Odinning to'qqiz qismini joy bo'lmagan joyda to'plashlari kerak. Bu to `g` ri?"
  
  Ben jilmayib qo'ydi. "Xo'sh, qo'shiq vinilga bosilmaguncha qo'shiq bo'lmaydi", deb otam aytganidek. Ingliz tilida biz hali ko'p ish qilishimiz kerak."
  
  "Bu cho'zilish. "
  
  "Bu ko'proq o'xshaydi." Ben noutbuk ekranini aylantirdi. "Odinning to'qqizta figurasi - bu ko'zlar, bo'rilar, Valkiriyalar, otlar, qalqonlar va nayzalar."
  
  Drake hisobladi. "Ularning oltitasi bor, bolam."
  
  "Ikki ko'z. Ikki bo'ri. Ikki Valkiriya. Ha."
  
  "Qaysi biri Apsallada?" Drake Kennediga ko'z qisib qo'ydi.
  
  Ben bir zum varaqlab turdi-da, so"ng dedi: "Bu yerda aytilishicha, Odin Jahon daraxtiga osilganida ro"za tutganida, uning ko"p sirlarini o"zining Volvasiga - Ko"ruvchiga ochib berganida, Nayzaning yon tomoniga teshilgan. Yana bir iqtibosni tinglang: "Upsalladagi maʼbad yonida juda katta daraxt bor, shoxlari keng yoyilgan, qishda ham, yozda ham doim yashil boʻlib turadi. U hech qachon topilgan. U yuzlab yillar yashagan.. Dunyo daraxti Uppsalada boʻlgan yoki boʻlgan va Skandinaviya mifologiyasida markaziy oʻrin tutadi. Unda Jahon daraxti atrofida toʻqqizta dunyo borligi aytiladi. Yada... yada. Oh, yana bir ma'lumot - "Upsaladagi muqaddas daraxt. U yerga tez-tez tashrif buyurgan, Ygdrassil ismli ulkan kulning yonida bo'lgan, mahalliy aholi uni muqaddas deb biladi. Lekin hozir u yo'q bo'lib ketgan".
  
  U yana o'qidi: "Skandinaviya yilnomachilari uzoq vaqtdan beri Gamla Upsallani Shimoliy Yevropa tarixidagi eng qadimiy va eng muhim joylardan biri deb bilishgan".
  
  "Va hammasi bor", dedi Kennedi. "Buni har kim topa oladigan joyda."
  
  "Xo'sh," dedi Ben, "hammasini bir-biriga bog'lash kerak. Mening qobiliyatlarimni kamsitmang, men o'z ishimni yaxshi bilaman."
  
  Dreyk boshini qimirlatib, tan oldi. "Bu haqiqat, menga ishoning. U menga so'nggi olti oy davomida fotografiya kareram bo'ylab harakat qilishimga yordam berdi."
  
  "Siz juda ko'p turli she'rlar va tarixiy dostonlarni birlashtirishingiz kerak. Saga yuqori sarguzashtli Viking she'ridir. O"sha davr solnomachilarini bilgan odamlarning avlodlari tomonidan yozilgan "Poetik Edda" degan narsa ham bor. U erda juda ko'p ma'lumotlar bor ".
  
  "Biz nemislar haqida hech narsa bilmaymiz. Kanadaliklar haqida gapirmasa ham bo'ladi. Yoki nega Alisiya Mayls..." Dreykning uyali telefoni jiringladi. - Kechirasiz... a?
  
  "men".
  
  "Salom, Uells."
  
  - Qani, Dreyk. Uells nafas oldi. "SGG - Shvetsiya maxsus kuchlari va Shvetsiya armiyasining elementlari butun dunyodan olib chiqilgan."
  
  Drake bir zum indamay qoldi. "Xazillashyapsizmi?"
  
  "Men ish haqida hazil qilmayapman, Dreyk. Faqat ayollar."
  
  "Bu hech qachon sodir bo'lganmi?"
  
  "Esimda, yo'q."
  
  "Ular sababini ko'rsatadimi?"
  
  "Oddiy bema'nilik, men qo'rqaman. Hech qanday aniq narsa yo'q."
  
  "Yana nimadir?"
  
  Bir xo'rsindi. "Dreyk, sen menga may oyidagi voqealardan qarzdorsan, do"stim. Ben hali ham o'sha erdami?"
  
  - Ha, va siz Alisiya Maylzni eslaysizmi?
  
  "Iso. Kim xohlamaydi? U siz bilanmi?
  
  "Unchalik emas. Men uni bir soatcha oldin Luvrda uchratdim.
  
  O'n soniya sukunat, keyin: "U buning bir qismi bo'lganmi? Mumkin emas." U hech qachon o'z xalqiga xiyonat qilmaydi. "
  
  "Biz hech qachon" o'ziniki emas edik, yoki shunday tuyuladi."
  
  - Qarang, Dreyk, u muzeyni o'g'irlashga yordam berdi, deyapsizmi?
  
  "Bu menman, ser. Bu man. Drake deraza oldiga bordi va pastda miltillovchi mashina chiroqlariga tikildi. "Hazm qilish qiyin, shunday emasmi? U yangi chaqiruvi bilan pul ishlagan bo"lishi mumkin".
  
  Uning orqasida u Ben va Kennedining Odinning to'qqiz qismining taniqli va noma'lum joylari haqida eslatma olayotganini eshitdi.
  
  Uells og'ir nafas olayotgan edi. "Alicia lanj Miles! Dushman bilan yurishmi? Hech qachon. Hechqisi yo'q, Drake.
  
  "Men uning yuzini ko'rdim, ser. Bu u edi."
  
  "Iso aravada. Sizning rejangiz nima?
  
  Drake ko'zlarini yumdi va boshini chayqadi. "Men endi jamoaning bir qismi emasman, Uells. Menda reja yo'q, jin ursin. Menga reja kerak emas edi".
  
  "Bilaman. Men bir jamoa yig'aman, do'stim, va shu nuqtadan boshlab uni o'rganishni boshlayman. Ishlar qanday ketayotgan bo'lsa, biz katta strategiyalarni ishlab chiqishni xohlashimiz mumkin. Aloqada bo'l ".
  
  Chiziq o'lib ketdi. Drake o'girildi. Ben ham, Kennedi ham unga tikilib qolishdi. "Xavotir olmang", dedi u. "Men aqldan ozmayman. Senda nima bor?"
  
  Kennedi qoshiq yordamida bir nechta qog'oz varaqlarini sindirdi, u politsiya stenografiyasida qoplagan. "Nayza - Upsalla. Bo'rilar - Nyu-York. Shundan keyin zarracha ma'lumot yo'q."
  
  "Biz hammamiz xuddi kumush qoshiq bilan tug'ilgandek gapirmaymiz", dedi Dreyk o'zini to'xtatmasdan. "Mayli mayli. Biz faqat o'zimiz bilgan narsalar bilan shug'ullanishimiz mumkin."
  
  Kennedi unga g'alati tabassum qildi. "Menga sizning uslubingiz yoqadi".
  
  "Biz bilamizki, - takrorladi Ben, - Apsalla keyingi bo'ladi."
  
  "Savol shuki, - deb g'o'ldiradi Dreyk, - mening Oltin kartam buni hal qila oladimi?"
  
  
  SAKKIZ
  
  
  
  UPSALLA, ShVETYA
  
  
  Stokgolmga parvoz paytida Drake Kennedidan foydalanishga qaror qildi.
  
  Dreyk va Ben o'rtasidagi bir qator g'azablangan qo'l siqishlardan so'ng, Nyu-York politsiyasi Dreyk bilan birga deraza yonida o'tirdi. Shu tarzda qochish imkoniyati kamroq bo'ladi.
  
  "Shunday qilib," dedi u samolyot nihoyat tekislanganda va Ben Kennedining noutbukini ochganda. "Men qandaydir atmosferani his qilyapman. Men o'z ishimga qarshi emasman, Kennedi, menda bir qoida bor. Men bilan ishlaydigan odamlar haqida bilishim kerak. "
  
  "Men bilishim kerak edi ... siz har doim deraza o'rindig'i uchun pul to'lashingiz kerak, to'g'rimi? Avval menga aytingchi, bu vibe Alisiya Mayls bilan qanday ishlagan?
  
  "Juda yaxshi", deb tan oldi Drake.
  
  "Bo'ladimi. Nima Bilishni Hohlaysiz?"
  
  "Agar bu shaxsiy muammo bo'lsa, la'nat yo'q. Agar bu ish bo'lsa, tezkor sharh."
  
  "Agar ikkalasi ham bo'lsa-chi?"
  
  "Qo'pol. Men boshqalarning ishiga aralashishni xohlamayman, men buni xohlamayman, lekin birinchi navbatda Benni qo'yishim kerak. Men unga va'da berdimki, biz buni engib o'tamiz va sizga ham xuddi shunday deyman. Bizni o'ldirish haqida buyruq oldik. Siz ahmoq bo'lmagan yagona narsa - bu Kennedi, shuning uchun bu borada men bilan ishlashingiz uchun sizga ishonishim kerakligini bilasiz.
  
  Styuardessa egilib, "Biz Starbucks qahvasini g"urur bilan pishiramiz" degan qog"oz stakanni uzatdi.
  
  "Kofein". Kennedi buni ochiq xursandchilik bilan qabul qildi. U qo"lini cho"zdi va Dreykning yonoqlariga tegdi. U u bilan uchrashganidan beri u uchinchi oddiy shim kostyumini kiyib olganini payqadi. Bu unga noto'g'ri sabablarga ko'ra e'tibor qaratilayotgan ayol ekanligini aytdi; u jiddiy tegishli bo'lishni xohlagan joyga mos kelish uchun kamtarona kiyingan ayol.
  
  Drake o'zi uchun bittasini oldi. Kennedi bir daqiqa ichdi, so"ng Dreykning e"tiborini o"ziga tortgan yumshoq imo-ishora bilan bir tola sochini qulog"ining orqasiga qo"ydi. Keyin u unga o'girildi.
  
  "Sizning la"nati ishingiz yo"q, lekin men... Men iflos politsiyani tugatdim. Sud eksperti. Ular uni jinoyat joyida bir hovuch dollar cho"ntagiga o"tayotganida qo"lga olib, bu haqda I.A. Natijada u strech belgisini oldi. Bir necha yillar."
  
  "Hech narsa yo"q. Uning hamkasblari sizni yomonlashdimi?
  
  "Do"stim, jin ursin, men buni hal qila olaman. Men buni besh yoshimdan beri olib kelaman. Nima bo"ldi, miyamni urchitayotgan matkapdek urayotgani, sen o"ylamagan haqiqat - bu o"g"rining har bir oldingi qilmishi keyin shubha ostiga qo"yiladi. Har. Yolg'iz. Bir."
  
  "Rasmanmi? Kim tomonidan?"
  
  "Axir yeydigan advokatlar. Axloqsiz siyosatchilar. Bo'lajak hokimlar. Shon-shuhratga berilib ketgan reklamachilar o'zlarining nodonligi tufayli yaxshi va yomonni farqlay olmadilar. Bürokratlar."
  
  "Bu sizning aybingiz emas".
  
  "Albatta! Buni Nyu-York shtatidagi eng dahshatli qotilning oilalariga ayting. Buni o'n uchta ona va o'n uchta otaga ayting, ularning hammasi Tomas Xolib o'z qizlarini qanday o'ldirgani haqidagi barcha dahshatli tafsilotlarni bilishadi, chunki ular butun sud jarayonida ishtirok etishgan.
  
  Drake jahl bilan mushtlarini siqdi. "Ular bu odamni qo'yib yuborishadimi?"
  
  Kennedining ko'zlari bo'm-bo'sh edi. "Ular uni ikki oy oldin ozod qilishgan. O'shandan beri u yana o'ldirdi va endi g'oyib bo'ldi."
  
  "Yo'q".
  
  "Hammasi menga bog'liq."
  
  "Yoq bu unday emas. Bu tizimda".
  
  "Men tizimman. Men tizim uchun ishlayman. Bu mening hayotim".
  
  - Demak, sizni ta'tilga yuborishdi?
  
  Kennedi ko'zlarini artdi. "Majburiy ketish. Mening fikrim endi ... nima edi. Ish har kuni har daqiqada aniqlikni talab qiladi. Men endi erisha olmaydigan aniqlik."
  
  U o'zining qo'pol munosabatini to'liq namoyish etdi. "Nima bo `pti? Hozir baxtlimisiz? Endi men bilan ishlay olasizmi?"
  
  Lekin Dreyk javob bermadi. Uning dardini bilardi.
  
  Ular kapitanning manzilga o'ttiz daqiqa qolganini tushuntirgan ovozini eshitdilar.
  
  Ben shunday dedi: "Aqldan ozgan. Men hozirgina Odinning Valkiriyalari shaxsiy kollektsiyaning bir qismi ekanligini o'qidim, joylashuvi noma'lum. U bir daftar oldi. "Men bu axlatni yozishni boshlayman."
  
  Drake buni deyarli eshitmadi. Kennedining hikoyasi fojiali edi va u eshitishi kerak bo'lgan voqea emas. U o'z shubhalarini ko'mdi va hech ikkilanmay uning titrayotgan qo'li bilan qopladi.
  
  "Bu borada sizning yordamingizga muhtojmiz", deb pichirladi u, shuning uchun Ben keyinroq eshitib, uni so'roq qilmasin. "Ishonaman. Har qanday operatsiyada yaxshi yordam zarur."
  
  Kennedi gapira olmadi, lekin uning qisqa tabassumi ko'p narsalarni aytib berdi.
  
  
  * * *
  
  
  Keyinchalik samolyot va tez poyezd va ular Apsallaga yaqinlashishdi. Dreyk miyasini xiralashgan sayohat charchoqlarini siqib chiqarishga harakat qildi.
  
  Tashqarida tushdan keyingi sovuq o"ziga keldi. Ular taksini to"xtatib, ichkariga chiqishdi. Ben charchoq tumanini shunday qilib tozaladi:
  
  Gamla Uppsalla. Bu eski Upsalla. Bu joy, - dedi u Uppsallaga ishora qilib, - uzoq vaqt oldin Gamla Uppsalladagi sobori yonib ketganidan keyin qurilgan. Bu aslida yangi Uppsalla, garchi u yuzlab yillar bo'lsa ham.
  
  "Voy," dedi Kennedi. "Bu qari Upsallani necha yoshda qiladi?"
  
  "Juda to'gri".
  
  Taksi harakat qilmadi. Haydovchi endi yarim burildi. "Toplar?"
  
  "Meni kechirasizmi?" Kennedining ovozi xafa bo'lib chiqdi.
  
  "Siz tepaliklarni ko'ryapsizmi? Qirollik qabrlari?" Ingliz tilining duduqlanishi yordam bermadi.
  
  "Ha". Ben bosh irg'adi. "Qirollik qabristonlari. U to"g"ri joyda".
  
  Ular Uppsalla bo'ylab mini-turga chiqishdi. Turist rolini o'ynagan Dreyk aylanma marshrutni qabul qila olmadi. Boshqa tomondan, Saab qulay va shahar ta'sirli edi. O'sha kunlarda Apsalla universitet shahri edi va yo'llar velosipedlar bilan tiqilib qolardi. Bir vaqtning o'zida ularning suhbatdoshi, lekin tushunish qiyin bo'lgan haydovchi velosiped siz uchun yo'lda to'xtab qolmasligini tushuntirdi. Bu sizni o'ylamasdan pastga tushiradi.
  
  "Baxtsiz hodisalar". Yo"laklarni bezab turgan gullarga qo"lini ko"rsatdi. "Ko'p baxtsiz hodisalar."
  
  Ikki tomondan eski binolar suzib yurardi. Oxir-oqibat, shahar tinchlandi va qishloqlar manzaraga o'rala boshladi.
  
  "Yaxshi, Gamla Apsalla hozir kichik qishloq, lekin dastlabki reklamalarda bu katta qishloq edi", dedi Ben xotiradan. "U yerda muhim shohlar dafn etilgan. Odin esa u yerda bir muddat yashadi".
  
  "Mana shu yerda u o'zini osib qo'ydi", deb esladi Dreyk afsonani.
  
  "Ha. U dunyo daraxti ustida o'zini qurbon qildi, uning Ko'ruvchisi o'zi saqlagan har bir sirni kuzatib, tinglardi. U uning uchun juda ko"p narsani anglatgan bo"lsa kerak". U qoshlarini chimirdi va o'yladi: Ular juda yaqin edilar.
  
  "Bularning barchasi nasroniylarning e'tirofiga o'xshaydi", dedi Drake.
  
  "Ammo Odin bu erda o'lmaganmi?" - deb soʻradi Kennedi.
  
  "Yo'q. U o'g'illari Tor va Frey bilan birga Ragnarokda vafot etdi.
  
  Taksi toʻxtashdan oldin keng toʻxtash joyini aylanib chiqdi. O'ng tomonda siyrak daraxtlar orasidan yaxshi eskirgan tuproq yo'l borardi. - Qo'rg'onlarga, - dedi ularning haydovchisi.
  
  Ular unga rahmat aytishdi va Saabdan yorqin quyosh va yangi shabadaga chiqishdi. Dreykning g'oyasi yog'ochdan biror narsa sakrab chiqqan yoki yo'qligini bilish uchun atrofni va qishloqni o'rganish edi. Oxir oqibat, ko'plab xalqaro axmoqlar hamma uchun global erkinlik deb ta'riflanishi mumkin bo'lgan narsaning orqasida o'zlarining yaxshi ko'rgan egolarini qo'yishganda, nimadir ajralib turishi kerak.
  
  Daraxtlar ortidagi manzara ochiq maydonga aylandi, uni faqat o'nlab kichik tepaliklar va to'g'ridan-to'g'ri yotgan uchta katta tepaliklar buzdi. Undan nariroqda ular engil tomga va uning o'ng tomonida qishloqning boshlanishini belgilab beruvchi boshqa binoga e'tibor berishdi.
  
  Kennedi to'xtab qoldi. "Hech bir joyda daraxtlar yo'q, bolalar."
  
  Ben o'z daftariga berilib ketdi. "Ular endi belgi qo'ymoqchi emaslar, shunday emasmi?"
  
  "Sizda fikr bormi?" Drake har qanday faoliyat belgisi uchun keng ochiq maydonlarni tomosha qildi.
  
  "Bir paytlar bu yerda uch mingtagacha tepaliklar borligini o"qiganimni eslayman. Bugungi kunda ularning bir necha yuzlari bor. Bu nimani anglatishini bilasizmi?"
  
  "Ular ularni juda yaxshi qurmaganmi?" Kennedi tabassum qildi. Dreyk o"z ishiga to"liq e"tibor qaratgandek bo"lgani uchun yengil tortdi.
  
  "Qadim zamonlarda yer osti faoliyati juda ko"p bo"lgan. Va keyin bu uchta "qirollik" tepaliklar. O'n to'qqizinchi asrda ular Skandinaviyaning eng mashhur qirollik oilalaridan biri bo'lgan Yngling uyining uchta afsonaviy qirollari - Aun, Odil va Egil nomi bilan atalgan. Lekin..." u zavqlanib, to"xtab qoldi, "bu shuningdek, eng qadimgi mifologiya va folklorda qabrlar allaqachon mavjud bo"lganligi va ular eng qadimgi - asl - uchta shoh - yoki biz bilgan xudolarga qadimiy o"lpon bo"lganini aytadi. ularni Hozir. Bu Freyr, Tor va Odin."
  
  "Bu erda tasodifiy kirish bor", dedi Kennedi. "Ammo siz bu qadimiy hikoyalardan Injil hikoyalariga qancha havolalar olishimizni payqadingizmi?"
  
  "Bu Sagi. - deb tuzatdi Ben. "She'riyat. Akademik dudllar. Muhim bo'lishi mumkin bo'lgan narsa - tepaliklarga shvedcha falla va manga fallor so'ziga biriktirilgan o'nlab havolalar bor - bu nimani anglatishini bilmayman. Va, Kennedi, men qaerdadir o'qimaganmanmi, Masihning hikoyasi Zevs haqidagi hikoyaga juda o'xshash edi?
  
  Drake bosh irg'adi. "Va Misr xudosi Horus yana bir salaf edi. Ikkalasi ham hech qachon mavjud bo'lmagan xudolar edi." Dreyk bosh irg'ab, tekis landshaftdan ajralib turadigan uchta qirol tepaligi tomon ishora qildi. "Frey, Tor va Odin, shunday emasmi? Xo'sh, kim kim, Bleyk? A?"
  
  - Hech qanday tasavvurim yo"q, do"stim.
  
  "Xavotir olmang, munchkin. Agar kerak bo'lsa, bu qishloq aholisidan ma'lumot olishimiz mumkin."
  
  Ular uch charchagan sayyoh rolini chalg'ituvchi rol o'ynab, tepaliklar yonidan o'tishdi. Quyosh ularning boshiga tushdi va Dreyk Kennedining quyoshdan saqlaydigan ko'zoynaklarini sindirib tashlaganini ko'rdi.
  
  U boshini chayqadi. amerikaliklar.
  
  Shunda Benning telefoni jiringladi. Kennedi boshini chayqab qo'ydi, u allaqachon oila bilan aloqa qilishdan charchagan. Drake jilmayib qo'ydi.
  
  - Karin, - dedi Ben xursand bo'lib. - Katta opamning ahvoli qanday?
  
  Kennedi Dreykning yelkasiga qoqdi. "Guruhdagi etakchi qo'shiqchi?" - soʻradi u.
  
  Drake yelka qisdi. "Oltin yurak, hammasi shu. U siz uchun hech qanday shikoyatsiz hamma narsani qiladi. Sizning qancha do'stlaringiz yoki hamkasblaringiz bor? "
  
  Gamla Uppsalla qishlog'i go'zal va toza bo'lib, bir necha ko'chalar dengizga chiqa olmagan, baland tomli binolar bilan qoplangan, ularning yoshi yuzlab yillar bo'lgan, yaxshi saqlanib qolgan va aholi kam yashaydi. Tasodifiy qishloq odami ularga qiziqib qaradi.
  
  Drake cherkov tomon yo'l oldi. "Mahalliy vikarlar har doim yordam berishadi."
  
  Ular ayvonga yaqinlashganda, cherkov libosidagi chol ularni oyoqlaridan yiqitib yuborishiga sal qoldi. U ajablanib to'xtadi.
  
  "Salom. Kan jag hjalpa dig?"
  
  - Bunga ishonchim komil emas, do'stim. Drake o'zining eng yaxshi tabassumini qo'ydi. "Ammo bu tepaliklarning qaysi biri Odinga tegishli?"
  
  "Ingliz tilida?" Ruhoniy dunyo haqida yaxshi gapirdi, lekin tushunishga qiynaldi. "Vad? Nima? Bir?"
  
  Ben oldinga chiqib, vikarning e'tiborini qirol tepaliklariga qaratdi. - Bittami?
  
  "Ko'ryapsizmi." Chol bosh irg"adi. "Ha. Hm. Storsta..." U so"zni topishga qiynaldi. "Kattalar."
  
  "Eng katta?" Ben qo'llarini keng yoydi.
  
  Drake unga ta'sirlanib jilmayib qo'ydi.
  
  "Raqamlar." Kennedi yuz o'gira boshladi, lekin Benda oxirgi savol bor edi.
  
  -Falla?-dedi u faqat lablari bilan hayron bo'lib, vikariyga qarab, bo'rttirib yelka qisdi. "Yoki manga fallormi?"
  
  Biroz vaqt o'tdi, lekin javob kelganida, Drake suyagigacha sovutdi.
  
  "Tuzoqlar... ko'p tuzoqlar."
  
  
  TO'qqiz
  
  
  
  GAMLA UPSALLA, ShVETYA
  
  
  Dreyk Ben va Kennediga ergashib, qirollik tepaliklarining eng kattasiga bordi va u hududni tinchgina o'rganishi uchun ryukzagidagi kamar bilan o'ynadi. Yagona qopqoq eng kichik tepalikdan bir chaqirim orqada edi va u bir soniya u erda harakatni ko'rgan deb o'yladi. Tez harakat. Ammo keyingi tadqiqotlar boshqa hech narsani aniqlamadi.
  
  Ular Odin tepaligining etagida to'xtashdi. Ben nafas oldi. "Oxirgi marta cho'qqiga chiqqan kishi mening Facebook sahifamga xiyonat qiladi!" - qichqirdi u shoshib yo"lga tushdi. Drake xotirjamroq ergashdi va undan bir oz tezroq yurgan Kennediga jilmayib qo'ydi.
  
  Ich-ichida u borgan sari hayajonlana boshladi. Unga bu yoqmadi. Ular umidsiz yalang'och edilar. Har qanday miqdordagi kuchli miltiqlar ularni qurol ostida ushlab, shunchaki buyruq kutishlari mumkin edi. Shamol baland ovozda hushtak chalib, quloqlarni urib, ishonchsizlik tuyg'usini kuchaytirdi.
  
  Chimli tepalikning tepasiga chiqish uchun yigirma daqiqacha vaqt ketdi. Drake u erga kelganida, Ben allaqachon o't ustida o'tirgan edi.
  
  - Piknik savati qayerda, Krusti?
  
  "Buni aravachangizda qoldirib qo'ying." U atrofga qaradi. Bu yerdan hayratlanarli manzara bor edi: cheksiz yam-yashil dalalar, hamma yerdagi adirlar va soylar va uzoqda binafsha tog'lar. Ular Gamla Uppsalla qishlog'ini ko'rishlari mumkin edi, u Nyu-Uppsalla shahri chegaralarigacha cho'zilgan.
  
  Kennedi buni aniq aytdi. "Shunday qilib, men bir muncha vaqtdan beri meni bezovta qilayotgan narsani aytmoqchiman. Agar bu Odin tepaligi bo'lsa va unda Jahon daraxti yashiringan bo'lsa - bu dahshatli kashfiyot bo'lardi - nega uni oldin hech kim topa olmadi? Nega endi izlashimiz kerak?"
  
  "Bu oddiy". Ben itoatsiz jingalaklarini tartibga keltirardi. "Hech kim oldin qarashni o'ylamagan. Bir oy oldin Qalqon topilgunga qadar bularning barchasi chang bosgan afsona edi. Mif. Nayzani hozir deyarli hamma Yggdrasil deb ataladigan Jahon daraxti bilan, so'ngra Odinning qisqa to'qqiz kunlik u erda qolishi bilan bog'lash oson bo'lmadi.
  
  Va... - deb qo'ng'iroq qildi Drake, - agar u mavjud bo'lsa, u daraxtni topish oson bo'lmaydi. Ular qandaydir keksa bir badbasharaning bunga duch kelishini xohlamaydilar.
  
  Endi Dreykning uyali telefoni jiringladi. U ryukzagidan uni chiqarib olarkan, Benga soxta jiddiylik bilan qaradi. "Iso. Men o'zimni siz kabi his qila boshladim."
  
  - Quduq?
  
  "O'n kishidan iborat jamoa sizning ixtiyoringizda. Shunchaki so'zni ayting."
  
  Drake hayratini yutib yubordi. "O'n kishi. Bu katta jamoa." O'n kishidan iborat SAS jamoasi prezidentni oval kabinetiga jo'natishi va choy ichishdan oldin Ledi Gaganing yangi videosida ko'rishga vaqt topishi mumkin.
  
  "Katta qoziqlar, eshitaman. Vaziyat har soat yomonlashmoqda".
  
  "Bu shunday?"
  
  "Hukumatlar hech qachon o'zgarmaydi, Dreyk. Ular asta-sekin boshlashdi va keyin buldozer bilan o'tishga harakat qilishdi, lekin tugatishga qo'rqishdi. Agar bu tasalli bo'lsa, bu hozir dunyoda sodir bo'layotgan eng katta voqea emas."
  
  Uellsning bayonoti sherning zebraga qanday munosabatda bo'lishi kabi munosabatda bo'lish uchun mo'ljallangan edi va Drake hafsalasi pir bo'lmadi. "Nima Masalan?"
  
  "NASA olimlari hozirgina yangi supervulqon mavjudligini tasdiqlashdi. Va ..." Uells haqiqatan ham xavotirga tushdi: "Bu faol."
  
  "Nima?"
  
  "Biroz faol. Biroz o'ylab ko'ring, supervulqon haqida gap ketganda birinchi bo'lib tasavvuringizga...
  
  "...sayyoraning oxiri", deb tugatdi Drake, tomog'i birdan quriydi. Dreyk bu iborani endi ikki marta ko'p kunlarda eshitgani tasodif edi. U Ben va Kennedining qirg'oq bo'ylab aylanib o'tayotganini, o'tlarni tepganini tomosha qildi va u hech qachon his qilmagan qo'rquvni his qildi.
  
  "Bu qayerda?" - deb soʻradi u.
  
  Uells kulib yubordi. "Uzoq emas, Dreyk. Qalqoningizni topgan joydan unchalik uzoq emas. Bu Islandiyada."
  
  Dreyk ikkinchi marta tishlamoqchi bo'lganida, Ben: "Biror narsa topdim!" o'zining soddaligini ko'rsatadigan baland ovozda, bu butun dunyoga tarqaldi.
  
  "Ketishim kerak". Drake Ben tomon yugurib, imkoni boricha afsun qildi. Kennedi ham atrofga qaradi, lekin ular faqat qishloqda ko'rishdi.
  
  "Yoʻq, doʻstim. Senda nima?"
  
  "Bular". Ben tiz cho'kib, chigallashgan o'tlarni tozalab, A4 qog'ozining kattaligidagi tosh plitani ko'rdi. "Ular tepalikning butun perimetri bo'ylab, har bir necha futdan, tepadan poydevorning yarmigacha bo'lgan qatorlar bilan chizilgan. Ular yuzlab bo'lishi kerak."
  
  Drake diqqat bilan qaradi. Toshning yuzasi ob-havodan qattiq shikastlangan, ammo o'sib chiqqan o'tlar qisman himoyalangan. Ularning yuzasida ba'zi belgilar bor edi.
  
  "Runik yozuvlar, menimcha, ular deyiladi", dedi Ben. "Viking ramzlari"
  
  "Siz qayerdan bilasiz?"
  
  U jilmayib qo'ydi. "Samolyotda men qalqon belgilarini tekshirdim. Ular o'xshash. Shunchaki Google-dan so'rang."
  
  "Bolaning aytishicha, ularning yuzlablari bor," dedi Kennedi tik va o'tli qiyaliklarga qarab. "Nima bo'libdi? yordam bermaydi."
  
  "Bola bu ishlashi mumkinligini aytadi", dedi Ben. "Biz qidirayotgan narsamiz bilan bog'liq runlarni topishimiz kerak. Rune nayzani ifodalaydi. Daraxtni ifodalovchi rune. Va uchun rune -"
  
  - Bitta, - deb yakunladi Kennedi.
  
  Drake bir fikrga keldi. "Koʻrish chizigʻidan foydalanishimiz mumkinligiga ishonaman. Bu ishlaganini bilish uchun hammamiz bir-birimizni ko'rishimiz kerak, to'g'rimi?
  
  "Askar mantig'i", deb kuldi Kennedi. "Ammo men buni sinab ko'rishga arziydi deb o'ylayman."
  
  Drake undan politsiya mantig'i haqida so'rashni juda xohlardi, ammo vaqt o'tib borardi. Boshqa fraktsiyalar oldinga siljishdi va hayratlanarli darajada yo'q edi, hatto hozir ham. Hammalari yam-yashil tepalikni aylanib, har bir toshning o"tlarini tozalashga kirishdilar. Avvaliga bu minnatdorchiliksiz ish edi. Drake qalqon, arbalet, eshak, uzun qayiq, keyin nayzaga o'xshash ramzlarni yaratdi!
  
  "Biri bor". Uning chuqur ovozi qolgan ikkalasiga ham yetib bordi, lekin boshqa emas. U ryukzaki bilan o'tirdi va Apsalla bo'ylab taksi safari paytida sotib olgan narsalarni qo'ydi. Chiroqlar, katta chiroq, gugurt, suv, bir-ikki pichoq, u Benga axlatni tozalash uchun aytgan edi. U orqasiga qaradi, men unchalik ishonuvchan emasman, lekin ularning ehtiyoji hozir Benning tashvishidan ko'ra dolzarbroq edi.
  
  "Daraxt". Kennedi toshni tirnab tiz cho'kdi.
  
  Biror narsani topish uchun Benga yana o'n daqiqa kerak bo'ldi. U to"xtab qoldi, so"ng oxirgi qadamlarini takrorladi. "Tolkien Gandalfni Odinga asoslagani haqida aytganimni eslaysizmi?" Oyog"i bilan toshga tegdi. - Xo'sh, bu Gandalf. Uning hatto xodimlari ham bor. Hey!"
  
  
  * * *
  
  
  Drake uni diqqat bilan kuzatdi. U og'ir panjurlar silliqlash ovozi bilan ochilayotgandek, silliqlash ovozini eshitdi.
  
  "Siz toshga bosganingiz bilan sabab bo'ldingizmi?" - diqqat bilan soʻradi.
  
  "Menimcha, ha".
  
  Hammalari bir-birlariga qarashdi, ifodalari hayajondan tashvishga, qo"rquvga o"zgarib, keyin birdek oldinga qadam tashlashdi.
  
  Drakening toshi biroz bo'shab qoldi. U xuddi o'sha jiringlash ovozini eshitdi. Tosh oldidagi yer cho"kib ketdi, so"ng cho"qqi turbo quvvatli ilondek qirg"oq atrofida yugurdi.
  
  Ben baqirdi: "Bu erda nimadir bor".
  
  Drake va Kennedi cho'kib ketgan er bo'ylab u turgan joyga borishdi. U yerdagi yoriqqa qarab cho"kkalab o"tirdi. "Bir xil tunnel."
  
  Drake mash'alni silkitdi. "Bir juftlikni o'stirish vaqti keldi, odamlar", dedi u. "Orqamdan yuring; Meni kuzating; menga Obuna bo'ling".
  
  
  * * *
  
  
  Ular ko"zdan g"oyib bo"lgan zahoti bir-biridan tubdan farq qiladigan ikki kuch safarbar qila boshladi. Shu paytgacha uyqusiragan Gamla Apsalla shahrida yotish bilan kifoyalangan nemislar o"zlarini tayyorlab, Dreykning izidan keta boshlashdi.
  
  Yana bir otryad, Shvetsiya armiyasining elita qo'shinlari kontingenti - Sarskilda Skyddsgrupen yoki SSG - nemislarni kuzatishda davom etdi va chuqurga tushgan uchta tinch aholi tomonidan taklif qilingan g'alati murakkablikni muhokama qildi.
  
  Ular to'liq so'roq qilinishi kerak. Har qanday shart bilan.
  
  Ya'ni, agar ular sodir bo'layotgan narsadan omon qolishsa.
  
  
  TEN
  
  
  
  DUNYo DARAXOT CHUKURI, ShVETYA
  
  
  Drake egilib qoldi. Qorong'i o'tish joyi sudraluvchi maydon sifatida boshlangan va endi balandligi olti futdan ham pastroq edi. Shift tosh va tuproqdan yasalgan bo'lib, o'sib chiqqan o'tlarning katta, osilgan ilmoqlari bilan o'ralgan edi, ular yo'lni kesib tashlashlari kerak edi.
  
  Bu xuddi o"rmonda yurgandek, o"yladi Dreyk. Faqat yer ostida.
  
  U ba'zi kuchli uzumlar allaqachon kesilganini payqadi. Xavotir to"lqini uning ichidan o"tib ketdi.
  
  Ular ildizlari juda zich bo'lgan hududga kelishdi, ular yana sudralib yurishga majbur bo'lishdi. Jang og'ir va iflos edi, lekin Drake tirsagini tirsagidan, tizzasidan oldin tizzasini qo'ydi va boshqalarni unga ergashishga undadi. Bir paytlar hatto ishontirish ham Benga yordam bermaganida, Dreyk zo'ravonlikka murojaat qildi.
  
  "Hech bo'lmaganda harorat pasaymoqda", deb g'o'ldiradi Kennedi. "Biz pastga tushishimiz kerak."
  
  Drake oddiy askarning javobidan o'zini tiydi, uning nigohi to'satdan mash'al nurida ko'rinadigan narsaga tushib qoldi.
  
  "Qarang".
  
  Devorga o'yilgan runlar. Drakega Odin qalqonini bezatganlarni eslatgan g'alati belgilar. Benning bo'g'ilgan ovozi koridorda aks-sado berdi.
  
  "Skandinaviya runlari. Yaxshi belgi."
  
  Drake afsus bilan nurini ulardan uzoqlashtirdi. Qaniydi, ularni o"qib berishsa. SAS, qisqacha o'yladi, u ko'proq resurslarga ega bo'ladi. Balki ularni bu yerga olib kelish vaqti kelgandir.
  
  Yana ellik fut va u ter to'kib turardi. U Kennedining og'ir-og'ir nafas olayotganini va uning eng yaxshi shim kostyumini kiyganini la'natlaganini eshitdi. U Bendan umuman hech narsa eshitmagan edi.
  
  "Yaxshimisan, Ben? Sochingiz ildizga chigallashganmi?"
  
  "Ha, la"nat, ha. Davom et, ahmoq".
  
  Drake loydan o'tishda davom etdi. "Meni bir narsa bezovta qiladi, - dedi u nafas orasida, - "ko'p tuzoqlar" bor. Misrliklar o'z xazinalarini himoya qilish uchun juda nozik tuzoqlar qurishgan. Nega norveglar emas?"
  
  "Men Vikingning tuzoq haqida juda qattiq o'ylayotganini tasavvur qila olmayman", deb javob berdi Kennedi.
  
  "Bilmayman", deb baqirdi Ben. "Ammo vikinglarning ham buyuk mutafakkirlari bo'lgan, bilasizmi. Xuddi yunonlar va rimliklar kabi. Ularning hammasi ham vahshiylar emas edi".
  
  Bir necha burilish va o'tish joyi kengaya boshladi. Yana o'n fut va ularning ustidagi tom g'oyib bo'ldi. Shu payt ular cho'zilib, dam olishdi. Dreykning mash'alasi oldingi o'tish joyini yoritib turdi. U buni Kennedi va Benga qaratganida, u kulib yubordi.
  
  - Jin ursin, ikkovingiz go"rdan hozirgina qaytganga o"xshaysizlar!
  
  - Menimcha, siz bu ahmoqlikka o'rganib qolgansizmi? Kennedi qo'lini silkitdi. "SAS bo'lish va bularning barchasi?"
  
  SAS emas, Drake zaharlangan so'zlarni silkita olmadi. "Ular ilgari shunday edilar." - dedi va endi tezroq oldinga yurdi.
  
  Yana keskin burilish bo'ldi va Dreyk uning yuzida shabadani his qildi. Bosh aylanishi tuyg"usi uni to"satdan momaqaldiroqning qarsak chalganidek urdi va bir soniya o"tib, u ostidagi g"or qoya bo"lgan tog"da turganini angladi.
  
  Uning ko'zlarida aql bovar qilmaydigan manzara paydo bo'ldi.
  
  U shu qadar to'satdan to'xtadiki, Kennedi va Ben unga urilib ketishdi. Keyin ular ham bu manzarani ko'rdilar.
  
  "OMFG." Ben "Uyqu devori" qo'shig'ining nomini aytib berdi.
  
  Dunyo daraxti butun ulug'vorligi bilan ularning oldida turardi. U hech qachon erdan yuqori bo'lmagan. Daraxt teskari edi, uning kuchli ildizlari tepada yer tog'iga cho'zilgan, yoshi va atrofidagi tosh shakllari bo'yicha mustahkam ushlab turilgan, shoxlari oltin jigarrang, barglari ko'p yillik yashil rangda, tanasi yuz fut chuqurlikka cho'zilgan. ulkan chuqurdan.
  
  Ularning yo'li tosh devorlarga o'yilgan tor zinapoyaga aylandi.
  
  - Tuzoqlar, - nafas oldi Ben. "Tuzoqlar haqida unutmang."
  
  "Tuzoqlar jahannamga," dedi Kennedi Dreykning o'yini. "Jahannam yorug'lik qayerdan keladi?"
  
  Ben atrofga qaradi. "Bu to'q sariq."
  
  "Glow tayoqchalar", dedi Drake. "Masih. Bu joy tayyorlandi".
  
  Uning SAS kunlarida ular odamlarni shunday hududni tayyorlash uchun yuborishdi; jamoa tahdidni baholash va bazaga qaytishdan oldin uni zararsizlantirish yoki kataloglashtirish.
  
  "Bizda ko'p vaqt yo'q", dedi u. Uning Kennediga bo'lgan ishonchi endigina ortgan edi. "Kelaylik".
  
  Ular eskirgan va qulab tushgan zinapoyalar bo'ylab yurishdi, to'satdan tushib ketish har doim o'ng tomonda. O'n fut pastga tushdi va zinapoyalar keskin qiyshay boshladi. Dreyk uch futlik bo'shliq ochilganda to'xtadi. Hech qanday ajoyib narsa yo'q, lekin unga pauza qilish uchun etarli - chunki pastdagi teshik yanada aniqroq bo'ldi.
  
  "Axlat".
  
  U sakrab tushdi. Tosh zinapoyaning kengligi taxminan uch fut edi, harakat qilish oson va har qanday noto'g'ri qadam o'limni anglatarsa, dahshatli edi.
  
  U to'g'ri qo'ndi va Benning ko'z yoshlari yoqasida bo'lishini his qilib, darhol ortiga o'girildi. - Xavotir olmang, - u Kennediga e'tibor bermadi va diqqatini do'stiga qaratdi. "Menga ishon, Ben. Ben seni tutib olaman.
  
  U Benning ko'zlarida ishonchni ko'rdi. Mutlaq, bolalarcha ishonch. Yana uni topish vaqti keldi va Ben sakrab, keyin gandiraklaganida, Dreyk qo'lini tirsagida qo'llab-quvvatladi.
  
  Drake ko'z qisib qo'ydi. - Oson, a?
  
  Kennedi sakrab tushdi. Drake buni sezmagandek qilib, diqqat bilan kuzatdi. U hech qanday muammosiz qo'ndi, uning tashvishini ko'rdi va qovog'ini soldi.
  
  - Bu uch fut, Dreyk. Katta Kanyon emas."
  
  Drake Benga ko'z qisib qo'ydi. - Tayyormisiz, do'stim?
  
  Yana yigirma fut va zinapoyaning navbatdagi ochilishi kengroq, bu safar o'ttiz fut edi va Dreyk uning bo'ylab ketayotganda chayqalayotgan qalin yog'och taxta bilan to'sib qo'yilgan. Kennedi uning orqasidan ergashdi, keyin esa Dreyk yuqoriga qarashga, pastga emas, oldinga qarashga, oyoqlarini emas, manzilni o'rganishga majbur qilgan bechora Ben. Yigit mustahkam yerga yetib borgunga qadar qaltirab turardi va Drake qisqa tanaffusga chaqirdi.
  
  Ular to"xtagach, Dreyk Jahon daraxti bu yerda shu qadar keng yoyilganini ko"rdiki, uning qalin shoxlari zinapoyaga tegib qolardi. Ben ehtirom bilan uning teginishi ostida qaltirab turgan a'zoni silash uchun qo'l uzatdi.
  
  "Bu ... bu juda zo'r", dedi u.
  
  Kennedi bu vaqtdan sochini turmaklash va uning ustidagi kirish joyini tekshirish uchun foydalangan. "Hozircha hamma narsa aniq", dedi u. "Aytishim kerakki, bu joyni nemislar tayyorlamagan. Ular uni talon-taroj qilib, o"t o"chiruvchilar bilan yoqib yuborishgan bo"lardi".
  
  Yana bir nechta tanaffuslar va ular ellik futga tushib ketishdi, deyarli yarmi. Nihoyat, Drake qadimgi vikinglar misrliklarnikiga teng emas deb o'ylashiga imkon berdi va u tosh zinapoyaga chiqqanda bo'shliqlar qilish mumkin bo'lgan eng yaxshi narsa edi, bu aslida kanop, ip va pigmentning nozik bir qismi edi. U yiqildi, cheksiz yiqilishni ko'rdi va barmoqlarining uchidan ushlab oldi.
  
  Kennedi uni yuqoriga tortdi. - Shamolda tebranayotgan eshak, SAS yigiti?
  
  U yana qattiq yerga sudralib chiqdi va ko"kargan barmoqlarini cho"zdi. "Rahmat".
  
  Ular ehtiyotkorlik bilan harakat qilishdi, endi yarmidan ko'proq. Ularning o'ng tomonidagi bo'sh joyning narigi tomonida shabada va quyosh nuriga tegmagan ulkan daraxt abadiy turardi, bu o'tgan vaqtlarning unutilgan ajoyiboti edi.
  
  Ular tobora ko'proq Viking belgilarini o'tkazdilar. Ben g'alati taxmin qildi. "Bu asl graffiti devoriga o'xshaydi", dedi u. "Odamlar shunchaki ismlarini kesib, xabarlar qoldirishardi -"Jon shu yerda edi!"
  
  "Balki g'orni yaratuvchilardir", dedi Kennedi.
  
  Drake sovuq tosh devorga yopishgancha yana bir qadam tashlashga urindi va g'or bo'ylab chuqur, silliqlash ovozi eshitildi. Yuqoridan vayronalar daryosi tushdi.
  
  "Yugur!" - baqirdi Drake. - Hozir!
  
  Ular boshqa tuzoqlarga e'tibor bermay, zinadan pastga tushishdi. Bahaybat tosh kuchli zarba bilan yuqoridan qulab tushdi va u qulaganda eski toshlarni sindirdi. Dreyk Benning jasadini o'zi bilan qopladi, ular ustida turgan zinapoyadan tosh qulab tushdi va u bilan birga yigirma futga yaqin qimmatbaho qadamlarni tashladi.
  
  Kennedi yelkasidagi tosh parchalarini silaydi va quruq tabassum bilan Dreykga qaradi. "Rahmat".
  
  "Hey, men SAS yigitining eshagini qutqargan ayol oddiy toshdan oshib o'ta olishini bilardim. "
  
  "Bu kulgili, odam. Juda kulguli."
  
  Lekin hali tugamagan edi. O'tkir qo'ng'iroq tovushi eshitildi va Ben va Kennedini ajratib turgan zinapoyada ingichka, ammo kuchli ip uzildi.
  
  "Fuuuck!" deb qichqirdi Kennedi. Ip parchasi shunchalik kuch bilan chiqdiki, uning to'pig'ini tanasining qolgan qismidan osongina ajratib qo'yishi mumkin edi.
  
  Yana ikki qadam pastga bosing. Drake joyida raqsga tushdi. "Jinlik!"
  
  Yuqoridan yana bir bo'kish toshning navbatdagi qulashini anglatardi.
  
  "Bu takrorlanadigan tuzoq", dedi Ben ularga. "Xuddi shu narsa qayta-qayta takrorlanadi. Biz bu bo'limga kirishimiz kerak."
  
  Drake qaysi qadamlar chalkash va qaysi biri yo'qligini ayta olmadi, shuning uchun u omad va tezlikka ishondi. Ular imkon qadar havoda qolishga urinib, o'ttiz qadamcha pastga qarab yugurishdi. Qadimiy yo"ldan o"tib, tosh g"orning qa"riga kirib borarkan, zinapoyalar devorlari qulab tushdi.
  
  Pastga tushgan vayronalarning ovozi kuchaya boshladi.
  
  Ularning parvozi qattiq ipning yorilishi bilan kuzatildi.
  
  Drake boshqa soxta zinapoyaga chiqdi, lekin uning tezligi uni qisqa bo'shliqdan o'tkazdi. Kennedi to'liq uchayotgan g'azaldek go'zal uning ustidan sakrab tushdi, lekin Ben uning orqasidan yiqilib, tubsizlikka sirg'alib ketdi.
  
  "Oyoqlar!" Drake baqirib yubordi, keyin bo'shliqqa orqaga yiqilib, erga aylandi. Kennedi oyoqlarini joyiga tortganida yengillik uning miyasidagi kuchlanishni yuvdi. U Benning tanasiga urilib, keyin ko'kragiga tushganini his qildi. Dreyk yigitning tezligini qo'llari bilan yo'naltirdi, so'ng qo'shimcha ravishda uni qattiq erga itarib yubordi.
  
  U xirillagancha tez o"tirdi.
  
  "Davom eting!"
  
  Havo tosh bo'laklari bilan to'ldirilgan edi. Ulardan biri Kennedining boshidan sakrab tushdi va yara va qon buloqini qoldirdi. Yana biri Dreykning to'pig'iga zarba berdi. Azob uni tishlarini g'ijirlatdi va tezroq yugurishga undadi.
  
  O"qlar boshlari ustidagi devorni teshib o"tdi. Drake cho'kkalab o'tirdi va kiraverishda qisqa ko'z tashladi.
  
  Men u yerda tanish kuch to"planganini ko"rdim. nemislar.
  
  Endi ular beparvolikdan tashqari to'liq tezlikda yugurishardi. Drakega orqaga sakrash uchun qimmatli soniyalar kerak bo'ldi. Yana bir voleybol o"q boshi yonidagi toshni teshib o"tganida, u oldinga otildi, zinapoyadan sakrab tushdi, to"liq aylana bo"lib, qo"llarini qovushtirib, bir oz kuchini yo"qotmagan holda to"liq bo"yiga o"rnidan turdi.
  
  Oh, eski yaxshi kunlar qaytib keldi.
  
  Ko'proq o'qlar. Keyin boshqalar uning oldida yiqildi. Dahshat uning yuragini yirtib tashladi, toki u ular yugurishda shunchaki g'orning tubiga etib borganlarini va tayyorlanmagan holda to'g'ridan-to'g'ri erga qulab tushdi.
  
  Drake sekinlashdi. G'orning pastki qismida tosh, chang va yog'och qoldiqlari qalin edi. Ular o'rnidan turishganida, Kennedi va Benni ko'rish mumkin bo'lgan manzara edi. Ular nafaqat axloqsizlik bilan qoplangan, balki ular endi chang va barg mog'orlari bilan qoplangan.
  
  "Oh, mening ishonchli kameram uchun", dedi u. "Ko'p yillik shantaj men bilan yuzma-yuz kelmoqda."
  
  Dreyk nurli tayoqni olib, qurollangan odamlardan qochib kelayotgan g'orning egri chizig'ini quchoqladi. Daraxtning tashqi chegarasiga yetib borish uchun besh daqiqa vaqt ketdi. Ular doimo uning sokin sukunati soyasida edilar.
  
  Drake Benning yelkasiga qoqdi. - Juma kechasi har qanday seshdan yaxshiroq, a do'stim?
  
  Kennedi yosh yigitga yangi ko'zlari bilan qaradi. "Sizning muxlislaringiz bormi? Guruhingizda muxlislar bormi? Bu suhbatni tez orada o"tkazamiz, uka. Unga ishoning".
  
  "Faqat ikkitasi..." Ben duduqlay boshladi, ular oxirgi egilishning bir qismini aylanib o'tishdi va keyin hayratdan jim qoldilar.
  
  Ularning hammasi to'xtadi.
  
  Ularning oldida hayratlanarli qadimiy orzular paydo bo'lib, ularni so'zsiz qoldirib, deyarli yarim daqiqa davomida miyalarini o'chirib qo'ydi.
  
  "Endi bu ... bu ..."
  
  - Ajoyib, - nafas oldi Dreyk.
  
  Ular tasavvur qilgan eng katta Viking uzun qayiqlari bir qatorda ulardan uzoqqa cho'zilib, xuddi arxaik tirbandlik o'rtasida tiqilib qolgandek uchi uchigacha tik turishardi. Yonlari kumush va oltin bilan bezatilgan, yelkanlari ipak va qimmatbaho toshlar bilan bezatilgan.
  
  "Uzoq qayiqlar", dedi Kennedi ahmoqona ohangda.
  
  "Uzoq masofali kemalar." Ben hali ham uni tuzatish uchun etarli fikrga ega edi. "Jin ursin, bu narsalar o"z davrining eng katta xazinasi hisoblanardi. Bu bo'lishi kerak ... nima? Bu yerda yigirma bormi?"
  
  "Juda zo'r", dedi Dreyk. "Ammo bu biz uchun kelgan Nayza. Har qanday fikr?"
  
  Ben endi Jahon daraxtiga qaradi. "Oh, Xudoyim, bolalar. Tasavvur qila olasizmi? Biri o'sha daraxtga osilgan edi. Lanet bir."
  
  "Demak, endi siz xudolarga ishonasiz, hmm? Muxlis?" Kennedi yonboshini bir oz xijolat bilan Ben tomon siljitdi, bu uning qizarib ketishiga sabab bo'ldi.
  
  Drake uzun kemaning dumining butun uzunligi bo'ylab cho'zilgan tor tokchaga chiqdi. Tosh kuchli bo'lib tuyuldi. U yog"och chetidan ushlab, egildi. "Bu narsalar o'lja bilan to'ldirilgan. Ishonch bilan aytish mumkinki, bugungacha hech kim bu erda bo'lmagan."
  
  U yana kemalar qatorini o'rgandi. Tasavvur qilib bo'lmaydigan boylik namoyishi, lekin haqiqiy xazina qaerda edi? Oxirida? Kamalakning oxiri? G'or devorlari qadimiy chizmalar bilan bezatilgan. U dunyo daraxtiga osilgan Odin tasvirini va uning oldida tiz cho'kib turgan ayolni ko'rdi.
  
  "Bu nima haqida gapiryapti?" U Benni o'zi tomon imo qildi. "Keling, shoshiling. O"sha hiyla-nayranglar o"sha yerda kolbasalarni bo"g"ziga solmaydi. Keling, harakat qilaylik."
  
  U yolvoruvchi ayol qiyofasi ostidagi qo'pol matnga ishora qildi. Ben boshini chayqadi. "Ammo texnologiya yo'lini topadi. "U ishonchli I-telefonini bosdi, xayriyatki, bu erda signal yo'q edi.
  
  Drake bir lahzani Kennedini ochishga majbur qildi. "Mening yagona fikrim - bu uzun qayiqlarga ergashish", dedi u. - Sizga mos keladimi?
  
  "Futbol jamoasi muxlisi aytganidek, men o'yindaman, bolalar. Yo"l ko"rsating".
  
  Agar bu super tunnel boshi berk ko'chaga kirsa, ular tuzoqqa tushib qolishlarini bilib, oldinga siljidi. Nemislar qo"lga kiritgan yutuqlaridan ko"ra, dumidan mahkam ushlagan bo"lardi. Drake bu fikrni qismlarga bo'lib, qoyaga o'yilgan to'siqga e'tibor qaratdi. Vaqti-vaqti bilan ular boshqa porloq tayoqqa duch kelishdi. Drake ularni niqobladi yoki oldindagi jangga tayyorgarlik ko'rish uchun qorong'i muhit yaratishga harakat qildi. U doimiy ravishda uzun kemalar orasidan qidirib topdi va nihoyat ular orasidan aylanib yurgan tor yo'lni ko'rdi.
  
  Reja b.
  
  Ikki, to'rt, keyin o'nta uzun kemalar o'tib ketdi. Drakening oyoqlari u tor yo'lda muzokaralar olib borgan sa'y-harakatlaridan og'riy boshladi.
  
  Ulkan g"or bo"ylab yiqilgan toshning zaif ovozi, keyin esa kuchliroq qichqiriq aks-sado berdi, uning ma"nosi ravshan edi. Ular hech qanday tovush chiqarmay, o"z vazifalariga yanada qattiqroq egildilar.
  
  Drake nihoyat qator oxiriga yetib keldi. U yigirma uchta kemani hisobladi, ularning har biri tegmagan va o'lja bilan to'la. Ular tunnel orqasiga yaqinlashganda, qorong"ulik chuqurlasha boshladi.
  
  "Menimcha, ular hech qachon bunchalik uzoqqa borgan emas", dedi Kennedi.
  
  Drake katta fonarni qidirib topdi. "Xavfli", dedi u. "Ammo biz bilishimiz kerak."
  
  U uni yoqdi va nurni u yoqdan bu tomonga siljitdi. O'tish joyi keskin torayib, oldinda oddiy archa bo'lib qoldi.
  
  Arkning orqasida esa bitta zinapoya bor edi.
  
  Ben birdan qichqiriqni bosdi, so'ng teatrlashtirilgan pichirlab dedi: "Ular to'siqda!"
  
  Dreyk chora ko'rdi. "Biz bo'linganmiz", dedi u. "Men zinapoyaga boraman. Ikkingiz u yerga kemalarga tushinglar va biz kelgan yo"ldan qaytinglar".
  
  Kennedi norozilik bildira boshladi, lekin Dreyk bosh chayqadi. "Yo'q. Buni qiling. Ben himoyaga muhtoj, men emas. Va bizga Nayza kerak."
  
  "Va biz kemalarning oxiriga qachon erishamiz?"
  
  "Men keyin qaytib kelaman."
  
  Drake boshqa so'z aytmasdan orqaga sakrab tushdi va to'siqdan sakrab tushdi va ko'r zina tomon yo'l oldi. U bir marta orqasiga qaradi va to'siq bo'ylab yaqinlashib kelayotgan soyalarni ko'rdi. Ben Kennediga ergashib, vayronalar bilan qoplangan qiyalik bo'ylab so'nggi Viking kemasining poydevorigacha bordi. Drake umid duosini o"qidi va zinadan imkon qadar tez yugurib chiqdi va bir vaqtning o"zida ikki qadam sakrab chiqdi.
  
  Qani, buzoqlari og"riguncha, o"pkasi kuyib ketguncha ko"tarildi. Ammo keyin u keng ketdi. Ularning orqasida shiddatli oqim bilan keng oqim oqib o'tdi va undan keyin deyarli arxaik barbekyu kabi qo'pol toshdan yasalgan qurbongoh ko'tarildi.
  
  Ammo Dreykning e'tiborini qurbongoh orqasidagi devorga o'yib yozilgan ulkan belgi bo'ldi. Bir-birining ustiga tushgan uchta uchburchak. O"ymakorlik ichidagi qandaydir minerallar sun"iy yorug"likni ushlab, qora ko"ylakdagi payetdek porlab turardi.
  
  Vaqtni behuda sarflashga hojat yo'q. Muzdek suv sonlarigacha ko"tarilgancha, nafasi nafas bo"lib, ariqdan o"tib ketdi. U qurbongohga yaqinlashganda, uning yuzasida yotgan narsani ko'rdi. Qisqa, o'tkir artefakt, ajablanarli yoki ta'sirli emas. Aslida dunyoviy...
  
  ... Odinning nayzasi.
  
  Xudoning tarafini teshgan narsa.
  
  Uning ichidan hayajon va bashorat to'lqini o'tdi. Bu hammasini haqiqatga aylantirgan voqea edi. Hozirgacha bu juda ko'p taxminlar edi, shunchaki aqlli taxminlar. Ammo o'sha paytdan keyin bu qo'rqinchli darajada haqiqat edi.
  
  Qo'rqinchli darajada haqiqiy. Ular dunyoning oxirigacha ortga hisoblash oldidan turishdi.
  
  
  O'N BIR
  
  
  
  DUNYo DARAXOT CHUKURI, ShVETYA
  
  
  Drake marosimda turmadi. U Nayzani ushlab, kelgan yo'lidan qaytib ketdi. Muzli oqim orqali, qulab tushayotgan zinadan pastga tushing. Chiroqni yarim yo"lda o"chirdi va zulmat uni o"rab turganda tezligini pasaytirdi.
  
  Zaif nurlar quyida kirishni yoritib turardi.
  
  U yurishda davom etdi. Hali tugamagan edi. U ko'pincha jangda juda uzoq o'ylagan odam uyiga qaytib kelmasligini allaqachon bilgan edi.
  
  U oxirgi qadamda o'lik holda to'xtadi, so'ng o'tish joyining chuqurroq zulmatiga kirdi. Nemislar allaqachon yaqin, deyarli to'siqning oxirida edilar, ammo ularning chiroqlari bunday masofada uni faqat boshqa soya sifatida ajratib ko'rsatishi mumkin edi. U o'tish joyidan sakrab o'tib, devorga bosildi va Viking kemalari bazasiga olib boradigan qiyalik tomon yo'l oldi.
  
  Erkak ovozi qichqirdi: "Buni qarang! Ko'zlaringizni to'g'rilab turing, Stivi Wonder!" Ovoz uni hayratda qoldirdi, unda Amerika janubining chuqur aksenti bor edi.
  
  Jin ursin, burgut ko"zli badbashara uni - hech bo"lmaganda harakatlanuvchi soyani - bu zulmatda mumkin bo"lmagan narsani ko"rdi. U tezroq yugurdi. O"q ovozi eshitilib, u turgan joyi yonidagi toshga tegdi.
  
  Qorong'i figura tokchaga egildi - ehtimol amerikalik. "U yerda kemalar orasida yo"l bor. Men ularni dangasa bo"g"zingizga surib qo"ymagunimcha, qo"llaringizni siljiting".
  
  ahmoq. Yankilar yashirin yo'lni ko'rdilar.
  
  Qattiq, takabbur, takabbur. Nemislardan biri: "Jigit seni, Milo", dedi va qichqirdi va uni qiyalikdan pastga sudrab borishdi.
  
  Drake o'zining baxtli yulduzlariga minnatdorchilik bildirdi. Bir soniyadan so'ng u odamga tushdi, uning ovoz arqonlarini parchalab tashladi va boshqa hech kim ergashmasdan oldin bo'ynini urildi.
  
  Drake nemis to'pponchasi - Heckler va Koch MG4ni oldi va bir necha marta o'q uzdi. Bir kishining boshi portlab ketdi.
  
  Oh, ha, deb o'yladi u. Hali ham kameradan ko'ra to'pponcha bilan yaxshiroq otadi.
  
  "Kanadaliklar!" keyin bir vaqtning o'zida shitirlashlar ketma-ketligi.
  
  Drake g'azablangan shivirdan jilmayib qo'ydi. Ular shunday deb o'ylasinlar.
  
  Ko"nglini to"ldirib, jur"at qilganicha yo"l bo"ylab yugurdi. Ben va Kennedi oldinda edi va uning himoyasiga muhtoj edi. Ularni bu yerdan tiriklayin olib chiqishga va"da berdi va ularni tushkunlikka solmaydi.
  
  Uning orqasida nemislar ehtiyotkorlik bilan qiyalikdan pastga tushishdi. U ularni ishg'ol qilmaslik uchun bir nechta o'q uzdi va kemalarni sanashni boshladi.
  
  To'rt, olti, o'n bir.
  
  So'qmoq beqaror bo'lib qoldi, lekin nihoyat tekislandi. Bir payt u shunchalik yupqalashib ketdiki, o'n besh toshdan oshgan har bir kishi, ehtimol, yog'ochlar orasiga qisilgan qovurg'ani sindirib tashlagan bo'lardi, lekin u o'n oltinchi kemani sanab o'tganida yana kengayib ketdi.
  
  Uning tepasida qadimiy, qo'rqinchli, eski po'stloq va mog'or hidli idishlar ko'tarildi. Uning e'tiborini o'tkinchi bir harakat o'ziga tortdi va u chap tomoniga qaradi va ko'pchilik zo'rg'a yuradigan tor to'siq bo'ylab orqaga yugurib kelayotgan yangi Milo bo'lishi mumkin bo'lgan figurani ko'rdi. Drake otishga ham ulgurmadi - amerikalik juda tez harakat qilardi.
  
  Jin ursin! Nega u juda yaxshi bo'lishi kerak edi? Drake bilgan, o'zidan tashqari, bunday muvaffaqiyatga erisha oladigan yagona odam Alisiya Maylz edi.
  
  Men bu yerda yaqinlashib kelayotgan gladiatorlar musobaqasining o"rtasida qoldim...
  
  U oldinga, endi kemalar yonidan o'tib, o'z tezligidan foydalanib, qadamma-qadam sakrab o'tdi, tasodifiy tepaliklardan chuqur yoriqlarga deyarli erkin yugurdi va qum devorlaridan burchak ostida sakrab chiqdi. Hatto sakrashlar orasida kuchga ega bo'lish uchun kemalarning moslashuvchan yog'ochlaridan foydalanish.
  
  "Kutmoq!"
  
  Oldindan qayerdandir gavdasiz ovoz keldi. U Kennedining xiralashgan qomatini ko'rib to'xtab qoldi, amerikalik ohangni eshitib, yengil tortdi. "Meni kuzatib boring", deb baqirdi u, Milo uni yo'lakning oxirigacha urishiga yo'l qo'ymasligini bilib. Ular soatlab bosilishi mumkin edi.
  
  U oxirgi kemaning yonidan keskin tezlikda o'tib ketdi, Ben va Kennedi uning orqasidan yiqilishdi, xuddi Milo to'siqdan sakrab tushib, o'sha kemaning old qismini kesib tashladi. Drake uning belidan ushlab, to'sh suyagiga qattiq tushganiga ishonch hosil qildi.
  
  U bir soniya qurolni Kennediga tashladi.
  
  Qurol hali ham uchayotganda, Milo qaychini urdi va o'zini ozod qildi, qo'llariga ag'dardi va birdan unga yuzlandi.
  
  U baqirdi: "Mett Dreyk. Buni intiqlik bilan kutgandim, do'stim."
  
  U mushtlar va tirsaklar tashladi. Drake orqaga chekinayotganda qo'llariga bir necha marta zarba berdi. Bu yigit uni tanidi, lekin u kim edi? Qadimgi yuzsiz dushmanmi? SASning qorong'u o'tmishidagi soyali sharpami? Milo yaqin edi va u erda qolishdan xursand edi. Dreyk o'zining periferik ko'rish qobiliyatidan chalg'itishni kutayotgan amerikalik kamardagi pichoqni payqadi.
  
  U oyog'iga shafqatsiz zarba berdi.
  
  Uning orqasida u oldinga siljigan nemis qo'shinlarining birinchi bema'ni harakatlarini eshitdi. Ular bir necha kema narida edi.
  
  Ben va Kennedi hayrat bilan tomosha qilishdi. Kennedi qurolini ko'tardi.
  
  Dreyk bir tomonga o'zini tutdi, so'ng boshqa tomonga burilib, Miloni oyog'iga shafqatsiz tepishdan qochib ketdi. Kennedi o'q uzdi va Miloning oyog'idan bir necha santimetr tuproqni tepdi.
  
  Drake tirjaydi va itni erkalayotgandek qilib, uzoqlashdi. - Qoling, - dedi u istehzo bilan. "Bu yaxshi bola."
  
  Kennedi yana bir ogohlantirish o'q uzdi. Dreyk o"girilib, ularning yonidan yugurib o"tib, Benning qo"lidan ushlab tortdi, yigit esa avtomatik ravishda qulab tushayotgan zinapoyalar tomon burilib ketdi.
  
  "Yo'q!" - baqirdi Drake. "Ular bizni birin-ketin olib ketishadi."
  
  Ben hayratda qoldi. "Yana qayerda?"
  
  Drake qurolsizlanib yelka qisdi. "Siz nima deb o'yladingiz?"
  
  U to'g'ri Jahon daraxti tomon yo'l oldi.
  
  
  O'N IKKI
  
  
  
  DUNYO DARACHI, SHVETYA
  
  
  Va ular ko'tarildi. Drake Jahon daraxti shunchalik eski va kuchli ediki, uning shoxlari ko'p va kuchli bo'lishi kerak, deb taxmin qildi. Siz tom ma'noda teskari bo'lgan daraxtga chiqishingizni qabul qilganingizdan so'ng, fizikaning umuman ahamiyati yo'q edi.
  
  "Huddi yana o'g'il bo'lgandek", - deb Dreyk Benga dalda berib, uni vahima qo'zg'atmasdan tezroq chaqirdi. "Siz uchun muammo bo'lmasa kerak, Bleyk. Yaxshimisiz, Kennedi?
  
  Nyu-Yorklik eng so'nggi bo'lib to'pponchani o'zidan pastga qaratgan holda ko'tarildi. Yaxshiyamki, Jahon daraxti shoxlari va barglarining keng simmetriyasi ularning rivojlanishini yashirdi.
  
  "O'z vaqtida men bir nechta poyalarga ko'tarilganman", dedi u xotirjamlik bilan.
  
  Ben kulib yubordi. Yaxshi belgi. Drake indamay Kennediga minnatdorchilik bildirdi va o'zini u erda ekanligini his qila boshladi.
  
  Jin ursin, deb o"yladi u. U deyarli qo"shib qo"ydi: bu missiyada... Biz bir haftadan kamroq vaqt ichida eski shevaga qaytamiz.
  
  Drake shoxdan shoxga ko'tarilib, balandroq va balandroq, o'tirgan yoki tik turgan holda bir novdaga minib, bir vaqtning o'zida ikkinchisiga qo'l uzatdi. Taraqqiyot tez edi, bu ularning yuqori tana kuchi kutilganidan uzoqroq davom etganligini anglatadi. Biroq, taxminan yarim yo'lda, Dreyk Ben kuchsizlanib borayotganini payqadi.
  
  "Tweenie charchadimi?" - so'radi u va u darhol ikki baravar kuchayganini ko'rdi. Kennedi vaqti-vaqti bilan shoxlar orasidan o'q otardi. Ikki marta ular yonlarida ko'tarilgan tosh zinapoyani ko'rishga muvaffaq bo'lishdi, lekin ular o'z ta'qibchilaridan hech qanday asar ko'rmadilar.
  
  Ovozlar ularga aks-sado beradi. "Ingliz - Mett Drake." Sobiq SAS askari bir kuni kuchli nemis aksenti bilan buzilgan ovozni eshitdi, uning oltinchi hissiyotiga ko'ra, oq libosli odamga tegishli bo'lishi kerak. Oldin ikki marta ko'rgan odam o'g'irlangan artefaktlarni qabul qiladi.
  
  Boshqa safar u "SRT yo'q qilinmoqda" deganini eshitdi. Chizuvchi ovoz Miloniki bo'lib, uning o'tmishini ochib berdi, hatto SAS ichida ham sir saqlagan birligini oshkor qildi. Muqaddas narsa nomidan bu odam kim edi?
  
  Otishmalar og'ir shoxlarni bo'lindi. Drake ichida harakatlanuvchi xazinalar bo'lgan ryukzakni sozlash uchun to'xtab qoldi, so'ng u mo'ljallab turgan keng shoxni payqadi. Biri ular ilgari dam olgan zinapoyadagi deyarli joyga yetib bordi.
  
  "U erda," u Benga ishora qildi. - Filialni minib, harakatlaning... tez!
  
  Ular taxminan ikki daqiqa yalang'och turishardi. Bir daqiqadan ko'proq o'ta xavfli bo'lgan minus ajablanib va reaktsiya vaqti.
  
  Ben boshpanadan birinchi bo"lib chiqib ketdi, bir soniyadan so"ng Dreyk va Kennedi qo"llarida sakrab, shox bo"ylab zina tomon cho"kkalab o"tirishdi. Ularni ko'rishganda, Kennedi qo'rg'oshinni otib, hech bo'lmaganda bitta baxtsiz qabr bosqinchisini teshib, ularga qimmatbaho soniyalarni sotib oldi.
  
  Va endi ular Milo haqiqatan ham zinapoyaga yugurish uchun buyruq yuborganini ko'rishdi. Besh kishi. Va jamoa tez edi. Ular Bendan oldin shoxning oxiriga yetib boradilar!
  
  ahmoq! Ularning imkoniyati qolmadi.
  
  Ben ham buni ko'rib, titrab ketdi. Drake uning qulog'iga baqirdi: "Hech qachon taslim bo'lmang! Hech qachon!"
  
  Kennedi yana tetikni tortdi. Ikki kishi yiqildi: biri teshikka uchib ketdi, ikkinchisi uning yonini ushlab, qichqirdi. U uni yana siqib qo"ydi, keyin Dreyk jurnal tugab qolganini eshitdi.
  
  Ikki nemis qoldi, lekin hozir qurollarini tayyor holda ushlab, ularga qarshi turishdi. Drake qattiq yuz o'girdi. Ular musobaqada mag'lub bo'lishdi.
  
  "Ularni otib tashlang!" Miloning ovozi aks-sado berdi. "Biz bu erda qoldiqlarni ko'rib chiqamiz."
  
  "Nein!" Yana kuchli nemis talaffuzi boshlandi. "Der nayza! "Der nayza!"
  
  To"pponchalarning o"qlari tebranmadi. Nemislardan biri mazax qildi: "Emaklang, kaptarlar. Buyoqqa kel."
  
  Ben sekin harakat qildi. Drake uning yelkalari titrayotganini ko'rdi. "Menga ishoning", deb pichirladi u do'stining qulog'iga va har bir mushakni tarang. U Ben shoxning oxiriga yetgan zahoti sakrab tushardi, uning yagona o'yini hujum qilish va o'z mahoratidan foydalanish edi.
  
  "Menda hali ham pichoq bor", dedi Kennedi.
  
  Drake bosh irg'adi.
  
  Ben filialning oxiriga yetib keldi. Nemislar xotirjamlik bilan kutishdi.
  
  Drake ko'tarila boshladi.
  
  Shunda nemislar xuddi tumanga tushgandek, torpedo urgandek yon tomonga uchib ketishdi. Ularning yirtilgan va qonga belangan tanalari devordan itarib tashlandi va ho'l bo'lib, arava kabi chuqurga dumalab tushdi.
  
  Zinalari qiyshaygan shoxchadan bir necha metr balandda og"ir qurollari bo"lgan ulkan bir guruh odamlar turardi. Ulardan birining qo"lida tutuni hamon AK-5 avtomati bor edi.
  
  "Shved", Dreyk bu qurolni shved harbiylari tomonidan keng qo'llaniladigan qurol sifatida tan oldi.
  
  U balandroq ovozda: "Jin ursin, vaqt" dedi.
  
  
  O'n uch
  
  
  
  Harbiy baza, Shvetsiya
  
  
  Ular topilgan xona - stol va muz bilan qoplangan oynasi bo'lgan o'n ikkiga o'n ikki spartan xonasi - Dreykni bir necha yil orqaga olib ketdi.
  
  "Tinchlaning," u Benning oq bo'g'imlariga tegdi. "Bu joy standart harbiy bunkerdir. Men bundan ham yomonroq mehmonxona xonalarini ko"rganman, do"stim, menga ishon."
  
  "Men yomonroq kvartiralarda bo'lganman." Kennedi politsiyachini ishga o'rgatib, o'zini xotirjam his qildi.
  
  - Boshqa yigitning suyaklarimi? Drake qoshini ko"tardi.
  
  "Albatta. Nega?"
  
  "Oh, hech narsa." Dreyk barmoqlarida o"ngacha sanab chiqdi, so"ng oyoq barmoqlari bilan ishlay boshlagandek pastga qaradi.
  
  Ben kuchsiz tabassum qildi.
  
  "Mana, Ben, tan olaman, boshida oson bo'lmadi, lekin siz o'sha shved yigitining qanday qo'ng'iroq qilganini ko'rdingiz. Biz yaxshimiz. Qanday bo'lmasin, biz biroz suhbatlashishimiz kerak. Biz charchadik".
  
  Eshik ochildi va ularning egasi sarg'ish sochli va hatto Shrekni ham oqarib yuboradigan tirnoqdek qattiq nigohli shved bo'lib, beton polga o'tib ketdi. Ular qo'lga olinib, Dreyk ularning kimligini va nima qilayotganlarini diqqat bilan tushuntirib bergandan so'ng, u o'zini Torten Dal deb tanishtirdi va keyin qo'ng'iroq qilish uchun vertolyotining narigi tomoniga yurdi.
  
  "Met Dreyk", dedi u. "Kennedi Mur. Va Ben Bleyk. Shvetsiya hukumatining sizga qarshi hech qanday da"vosi yo"q...".
  
  Drake shvedcha aksentdan xavotirga tushdi. "Siz o'sha yaltiroq eshak maktablaridan biriga borasizmi, Dal? Eton yoki shunga o'xshash narsa?
  
  "Yaltiroq eshakmi?"
  
  "Ofitserlarini nasl-nasab, pul va tarbiya orqali yuksaltiradigan maktablar. Shu bilan birga, siz mahorat, epchillik va g'ayratga o'tdingiz.
  
  "Men shunday deb o'ylayman." Dahlning ohangi bir xil edi.
  
  "Ajoyib. Xo"sh... agar hammasi shu bo"lsa..."
  
  Dahl qo'lini ko'tardi, Ben esa Dreykga xafa bo'lib qaradi. "Ayb echkisi bo'lishni bas qil, Mett. Sizning qo'pol Yorkshir dehqoni bo'lishingiz boshqa hamma qirol avlodi degani emas, shunday emasmi?
  
  Drake hayratda ijarachiga tikildi. Kennedi "tashlash" harakatini amalga oshirdi. Keyin, Ben bu missiyada uni chindan ham o'ziga tortadigan narsani topib olgani xayoliga keldi va u ko'proq narsani xohlaydi.
  
  Dahl shunday dedi: "Do'stlar, bilim almashishni qadrlayman. Men chindan ham xohlardim."
  
  Drake hamma narsani baham ko'rish uchun edi, lekin ular aytganidek, bilim - bu kuch va u bu erda Shvetsiya hukumatidan yordam olish yo'lini topishga harakat qilardi.
  
  Ben allaqachon Odinning to'qqiz bo'lagi va xudolar qabri haqidagi hikoyasiga tayyorgarlik ko'rayotgan edi, Drake uning gapini to'xtatdi.
  
  "Qarang", dedi u. "Men va bu yigit va endi ehtimol Gronk, o'ldirish ro'yxatida sakkiz dyuymli sarlavhalarmiz ..."
  
  "Men ahmoq emasman, sen ingliz ahmoqsan." Kennedi yarim o'rnidan turdi.
  
  "Bu so'zni bilishingiz meni hayratda qoldirdi." Drake ko'zlarini pastga tushirdi. "Kechirasiz. Bu jargon. Bu sizni hech qachon tark etmaydi." U Alisonning xayrlashuv so'zlarini esladi: siz doimo SAS bo'lasiz.
  
  U qo'llarini o'rgandi, hali ham Milo bilan jangidan va Jahon daraxtiga ko'tarilganidan izlar bilan qoplangan va so'nggi bir necha kun ichida o'zining tez va to'g'ri reaktsiyalari haqida o'yladi.
  
  U qanchalik haq edi.
  
  "Gronk nima?" - hayron bo'ldi Ben.
  
  Dahl qattiq metall stulga o'tirdi va og'ir etiklarini stol ustiga qoqib qo'ydi. "Harbiy xizmatchilar bilan muloqot qilishdan zavqlanadigan ayol." - diplomatik javob berdi u.
  
  "Mening ta'rifim biroz qo'polroq bo'lardi", dedi Dreyk Benga qaradi, so'ng dedi: "O'ldirish ro'yxati. Nemislar bizni sodir etilmagan jinoyatlar uchun o'limimizni xohlaydi. Qanday yordam bera olasiz, Dahl?
  
  Shved bir muddat javob bermadi, u shunchaki muzli derazadan qor qoplagan manzaraga va undan nariroqqa, g"azablangan okean fonida yolg"iz o"zi ko"tarilib borayotgan qulab tushayotgan qoyalarga qaradi.
  
  Kennedi: "Dal, men politsiyachiman. Bu ikkisini bir-ikki kun oldin tanimasdim, lekin qalblari mehribon. Ularga ishoning."
  
  Dahl bosh irg'adi. "Sening obro'ing sendan ustun, Dreyk. Buning yaxshi va yomon tomonlari. Biz sizga yordam beramiz, lekin birinchi navbatda..." u Benga bosh irg'adi. "Davom etish".
  
  Ben hech qachon to'xtatilmagandek davom etdi. Dreyk Kennediga qaradi va uning tabassumini ko'rdi. U ikki sababga ko'ra hayratda qoldi. Birinchidan, Dalning obro'siga ishorasi, ikkinchidan, Kennedining samimiy ma'qullashi.
  
  Ben tugatdi. Dahl shunday dedi: "Nemislar bularning barchasida yangi tashkilotdir, ular Yorkdagi voqeaga qadar bizning e'tiborimizga tushmagan."
  
  "Yangi?" - dedi Drake. "Ular yaxshi. Va juda yaxshi tashkil etilgan; qo'rquv va temir intizom bilan boshqariladi. Va ular Milo ismli yigitda asosiy kozozga ega - Amerika maxsus kuchlari, aftidan. Sarlavhani tekshiring."
  
  "Biz qilamiz. Yaxshi xabar shundaki, bizda kanadaliklar haqida ma'lumot bor."
  
  "Siz buni kuzatib turasizmi?"
  
  "Ha, lekin xolis, tajribasiz va yolg'iz", - dedi Dal Kennediga o'girilib qaradi. "Shvetsiya hukumatining sizning yangi Obama rejimi bilan munosabatlari men birinchi darajali deb atagan narsa emas. "
  
  - Kechirasiz, - Kennedi soxta tabassum qildi, so'ng diqqat bilan atrofga qaradi. "Eshiting, do'stim, agar biz bu erda bir muddat bo'ladigan bo'lsak, nimadir yeyishimiz mumkin deb o'ylaysiz?"
  
  "Bizning oshpazimiz allaqachon tayyorlanmoqda", deb javoban Dal soxta tabassum qildi. "Ammo jiddiy, tez orada burger va chipslar bo'ladi."
  
  Drakening og'zidan suv oqdi. U oxirgi marta qachon ovqatlanganini eslay olmadi.
  
  "Men sizga nima qila olaman, aytaman. Kanadaliklar hayotni Viking - Erik Qizilga bag'ishlangan yashirin kult sifatida boshladilar. Kulmang, bu narsalar haqiqatan ham mavjud. Bu odamlar muntazam ravishda voqealar, janglar va hatto dengiz sayohatlarini jonlantirish uchun kosplaydan foydalanadilar.
  
  "Buning hech qanday zarari yo'q", - dedi Ben biroz himoyalangan. Drake bu ajoyib nuggetni keyinroq saqlab qoldi.
  
  - Aslo, janob Bleyk. Cosplay keng tarqalgan bo'lib, uni butun dunyo bo'ylab anjumanlarda ko'pchilik yoqtiradi va yillar davomida keng tarqalgan. Ammo haqiqiy zarar milliarder biznesmen ushbu kultning zamonaviy yetakchisiga aylanib, millionlab dollarlarni ringga tashlaganida boshlanadi.
  
  "Bu juda beparvo o'yin-kulgiga aylanadi..."
  
  "Ta'qib qilish". Eshik ochilganda Dahl tugatdi. Dreyk uning oldiga standart burger va chipsli taom qo"yilganda ingrab yubordi. Uning och qorniga piyoz hidi ilohiy edi.
  
  Dahl ovqatlanayotganda davom etdi: "Kanadalik biznesmen Kolbi Teylor o"z hayotini mashhur Viking Erik Qizilga bag"ishladi, sizlarga ishonchim komilki, u Grenlandiya kashf etilganidan ko"p o"tmay Kanadaga qo"ngan. Ushbu tadqiqotdan Norvegiya mifologiyasiga manik hayrat tug'ildi. Tadqiqotlar, qazishmalar, kashfiyotlar. Cheksiz qidiruv. Bu odam o'z kutubxonasiga ega bo'ldi va barcha mavjud Skandinaviya matnlarini sotib olishga harakat qildi.
  
  "Bu aqldan ozgan ish", dedi Kennedi.
  
  "Rozi. Ammo o'zining "xavfsizlik kuchlarini" moliyalashtiradigan "yong'oq" - buni armiya sifatida o'qing. Va u ko'pchilikning radarida qolish uchun etarlicha shaxsiy bo'lib qoladi. Uning nomi yillar davomida Odinning to'qqizta bo'lagi bilan bog'liq holda qayta-qayta paydo bo'ldi, shuning uchun tabiiyki, Shvetsiya razvedkasi uni doimo "qiziqarli shaxs" sifatida belgilab kelgan.
  
  "U Otni o'g'irladi", dedi Dreyk. - Siz buni bilasiz, shunday emasmi?
  
  Dahlning katta ko'zlari u buni qilmaganligini ko'rsatdi. "Endi bilamiz."
  
  "Siz uni hibsga ololmaysizmi?" - deb soʻradi Kennedi. "O'g'irlik yoki shunga o'xshash narsada gumon qilinibmi?"
  
  "Uni sizning... gangsterlaringizdan biri sifatida tasavvur qiling. Sizning mafiya yoki triada rahbarlari. U hozircha daxlsiz - tepadagi odam."
  
  Dreykga nazarda tutilgan hissiyot yoqdi. U Dahlga Alisiya Maylzning ishtiroki haqida gapirib berdi va Dahlga ochib berishga ruxsat berilgan darajada ko'p narsalarni aytib berdi.
  
  "Shunday qilib," dedi u tugatgandan keyin. "Biz foydalimizmi yoki nima?"
  
  "Yomon emas", deb tan oldi Dahl eshik yana ochilib, ichkariga hayratlanarli darajada qalin, uzun sochlari va soqoli bo'lgan keksa bir kishi kirib keldi. Drake uchun u zamonaviy, qarigan Vikingga o'xshardi.
  
  Dahl bosh irg'adi. "Oh, men sizni kutayotgandim, professor. Professor Roland Parnevik bilan tanishtirishga ijozat bering, - jilmaydi u. "Skandinaviya mifologiyasi bo'yicha mutaxassisimiz."
  
  Drake bosh irg'adi, keyin Ben yangi odamni xuddi sevgi raqibidek o'lchaganini ko'rdi. Endi u Ben bu missiyani nima uchun yashirincha sevishini tushundi. U yosh dugonasining yelkasiga qoqdi.
  
  "Xo'sh, bizning oilamiz professor bo'lmasligi mumkin, lekin u Internetda o'z yo'lini biladi - eski tibbiyotga qarshi zamonaviy tibbiyotni biladi, a?"
  
  "Yoki har ikki dunyoning eng yaxshisi", dedi Kennedi vilkasi bilan ikkala tomonga ishora qildi.
  
  Drakening beadab tomoni Kennedi Mur bu missiyani karerasini saqlab qoladigan tarzda boshqarishi mumkinligini hisoblab chiqdi. Ajablanarlisi shundaki, yumshoq tomoni u tabassum qilganda og'zining burchaklarini ko'rishni yaxshi ko'rardi.
  
  Bola qoqilib xonaga kirdi-da, bir hovuch o'ramchani changallab, qoziq ustiga bir nechta daftarlarni muvozanatlashtirdi. U atrofga qaradi, xuddi askarning ismini eslay olmayotgandek Dalga tikildi, so"ng yukini stol ustiga tashladi.
  
  - U erda, - dedi u varaqlardan birini ko'rsatib. "Xuddi shunday. Afsona haqiqat... xuddi oylar oldin aytganimdek".
  
  Dal gullab-yashnagan holda ko'rsatilgan o'ramni chiqarib oldi. "Bir hafta biz bilan birga boʻldingiz, professor. Faqat bir hafta."
  
  "Siz ... ishonchingiz komilmi?"
  
  "Oh, ishonchim komil." Dahlning ohangi aql bovar qilmaydigan darajada sabr-toqatni ifoda etdi.
  
  Eshikdan yana bir askar kirdi. "Janob. "Bu," u Ben tomon bosh irg'adi, "doimiy jiringlab turardi. Hela tiden... mmm... to'xtovsiz. Uning ortidan tabassum keldi. "Bu uning onasi."
  
  Bir soniyadan keyin Ben sakrab turdi va tez terish tugmasini bosdi. Dreyk mehr bilan jilmayib qo'ydi, Kennedi esa yaramas ko'rinardi. "Xudo, men bu bolani buzishning ko'p usullarini o'ylashim mumkin."
  
  Dahl o'ramdan o'qiy boshladi:
  
  "Men u Ragnarokda o'lganini eshitdim, taqdiri butunlay iste'mol qildi. Bo'ri odam Fenrir tomonidan - bir marta oy tomonidan aylantirilgan.
  
  Keyinchalik Tor va Loki uning yonida sovuq yotishdi. Son-sanoqsiz xudolar orasida buyuk xudolar, to'lqinga qarshi toshlarimiz.
  
  To'qqizta parchalar Yagona Haqiqiy Volva yo'llari bo'ylab shamolga tarqaldi. Bu qismlarni Ragnarokga olib kelmang yoki dunyoning oxirini xavf ostiga qo'ymang.
  
  Sizlar bundan abadiy qo'rqasizlar, ey inson o'g'illari, menga quloq solinglar, chunki xudolarning qabrini harom qilish hisob kunini boshlaydi."
  
  Dahl yelka qisdi. "Va hokazo. Va hokazo. Va hokazo. Men buning mohiyatini u yerdagi onamning o"g"li professordan oldim. Aftidan, Internet Scrolldan kuchliroq. Va tezroq."
  
  "Senda bor? Xo'sh, aytganimdek ... Oylar, Torsten, oylar. Va men yillar davomida e'tiborsiz qoldim. Hatto institutsionalizatsiya qilingan. Qabr hamisha o"sha yerda bo"lgan, bilasizmi, bu o"tgan oygina amalga oshmagan. Agneta menga o'ttiz yil oldin bu o'ramni bergan edi va biz hozir qayerdamiz? Hm? Biz bir joydamizmi?
  
  Dahl xotirjam bo'lishga harakat qildi. Drake aralashdi. - Siz Ragnarok haqida gapiryapsiz, professor Parnevik. Mavjud bo'lmagan joy."
  
  - Endi yo'q, ser. Ammo bir kun - ha. Bu, albatta, bir vaqtning o'zida mavjud edi. Aks holda, Odin, Tor va boshqa barcha xudolar qaerda o'ldi?
  
  "O'sha paytda ular borligiga ishonasizmi?"
  
  "Albatta!" - deb qichqirdi yigit.
  
  Dahlning ovozi jim bo'ldi. "Hozircha, - dedi u, - biz kufrni to'xtatamiz."
  
  Ben uyali telefonini cho'ntagiga solib stolga qaytdi. - Demak, siz Valkirlar haqida bilasizmi? - sirli ohangda so"radi u Drake va Kennediga ayyorona tikilib. "Nega ular Odin tojidagi marvarid ekanligini bilasizmi?"
  
  Dahl shunchaki bezovta ko'rindi. Yigit ko'zlarini pirpiratdi va taraddudlandi. "Bu... bu... marvarid... bu... nima?"
  
  
  O'n to'rt
  
  
  
  Harbiy baza, Shvetsiya
  
  
  Xona jim bo'lgach, Ben jilmayib qo'ydi. "Bu bizning kirish chiptamiz", dedi u. "Va hurmatim kafolati. Norvegiya mifologiyasida Valkiriyalar "xudolar shohligiga boradilar" deb qayta-qayta aytiladi.
  
  Kennedi vilkasini plastinkasiga urdi. "Bu nima degani?"
  
  "Ular yo'lni ko'rsatadilar", dedi Ben. "Siz bir oy davomida Ragnarok paytida to'qqizta Odin bo'lagini to'plashingiz mumkin, ammo Valkiriyalar xudolar qabriga yo'lni ko'rsatadilar."
  
  Drake qoshlarini chimirdi. "Va siz buni o'zingiz uchun saqladingiz, shunday emasmi?"
  
  "Valkiriyalar qayerdaligini hech kim bilmaydi, Mett. Ular shaxsiy kolleksiyada, qayerda, faqat Xudo biladi. Nyu-Yorkdagi bo'rilar biz uchun joy olgan so'nggi bo'laklardir."
  
  Parnevik o'z o'ramlariga amalda hujum qilganda Dahl jilmayib qo'ydi. Oppoq naychalar g'o'ng'irlash bo'roni ostida hamma joyda uchib ketdi. "Valkiriyalar. Valkiriyalar. Bu yerda yo'q. U erda - ehtimol. Oh, boramiz. Hm."
  
  Drake Dahlning e'tiborini tortdi. "Va Apokalipsis nazariyasi? Yerdagi do'zax olovi va barcha tirik mavjudotlarni yo'q qilish va hokazo. va h.k."
  
  "Men sizga panteondagi deyarli har bir xudo uchun xuddi shunday afsonani ayta olaman. Shiva. Zevs. Oʻrnatish. Ammo, Dreyk, agar kanadaliklar bu qabrni topsalar, boshqa oqibatlaridan qat'i nazar, uni harom qilishadi."
  
  Drake aqldan ozgan nemislarga qaytib keldi. "Bizning yangi do'stlarimiz kabi", u bosh irg'adi va Dalga biroz jilmayib qo'ydi. "Menda boshqa tanlov yo'q ..."
  
  "To'plar devorga." Dahl kichik harbiy mantrani tugatdi va ular bir-biriga qarashdi.
  
  Ben Dalning e'tiborini tortish uchun stolga egildi. "Kechirasiz, do"stim, lekin biz bu yerda vaqtimizni behuda o"tkazyapmiz. Menga noutbukni bering. Menga bemaqsad qilishimga ruxsat bering. Yoki yaxshisi, bizni Katta Olmaga jo'nat, biz havoda sayr qilamiz."
  
  Kennedi bosh irg'adi. "U haq. Men yordam bera olaman. Navbatdagi mantiqiy maqsad Milliy tarix muzeyidir va tan olaylik, AQSh tayyor emas".
  
  "Bu tanish hikoya", dedi Dahl. "Mobilizatsiya allaqachon boshlangan." U Benga diqqat bilan qaradi. - Yordam berishni taklif qilyapsizmi, yigit?
  
  Ben og'zini ochdi, lekin keyin uning javobining muhimligini sezgandek, to'xtab qoldi. "Xo'sh, biz hali ham o'ldirilganlar ro'yxatidamiz, to'g'rimi? Uyqu devori esa bu oyda tanaffusda".
  
  "Onam yosh talabamiz uchun komendantlik soati bormi?" Drake itarib yubordi.
  
  - Devor...? Dahl qoshlarini chimirdi. "Bu uyquni yo'qotish bo'yicha mashg'ulotmi?"
  
  "Ahamiyati yo'q. Qarang, men hozirgacha nimani kashf qildim. Va Mettning SAS. Kennedi Nyu-York politsiyasi. Biz amalda mukammal jamoamiz!"
  
  Dahlning ko'zlari, xuddi uning qarorini tarozida tortgandek, qisildi. U indamay Dreykning uyali telefonini stol bo"ylab siljitdi va ekranga ishora qildi. "Ushbu rasmdagi runalarni qayerda suratga oldingiz?"
  
  "Chuqurda. Uzun kemalar yonida yuzlab o'ymakorlikdan iborat devor bor edi. Bu ayol, - u ekranga tegdi, - Jahon daraxti ustida azob chekkan Odinning yonida tiz cho'kdi. Yozuvni tarjima qila olasizmi?"
  
  "Ha haqida. Bu yerda yozilgan - Odin va Velva - Xeydiga Xudoning sirlari ishonib topshirilgan. Professor hozir buni tekshirmoqda..." Dahl Parnevikga qaradi, u birdaniga barcha o'ramlarini yig'moqchi bo'ldi.
  
  "Xudoning sirlari" Yigit go"yo uning orqasiga jahannam iti qo"ngandek ortiga o"girildi. "Yoki xudolarning sirlari. Nuanceni eshita olasizmi? Tushundingizmi? Menga ruxsat bering." U bo"sh eshikka o"girilib, g"oyib bo"ldi.
  
  "Biz sizni olib ketamiz", dedi Dahl ularga. "Lekin buni bil. Hukumatingiz bilan muzokaralar hali boshlanmagan. Umid qilamizki, bu bizning parvozimiz davomida hal qilinadi. Ammo hozir biz Nyu-Yorkka o"nlab maxsus kuchlar askarlari bilan ketyapmiz va xavfsizlik ruxsatnomasi yo"q. Biz qurollarni Milliy tarix muzeyiga olib ketyapmiz". U pauza qildi. "Hali ham kelishni xohlaysizmi?"
  
  "SAS yordam beradi", dedi Drake. "Ularning bir jamoasi bor."
  
  "O'ylaymanki, men sayt sardori bilan bog'lanishga harakat qilaman, g'ildiraklarni moylashimiz mumkinmi?" Uyga qaytishni o'ylagan Kennedining xulq-atvoridagi dahshatli o'zgarishlar yaqqol namoyon bo'ldi. Drake darhol o'ziga va'da berdi, agar iloji bo'lsa, unga yordam beraman.
  
  Ishoning, u aytmoqchi edi. Men sizga yordam beraman, lekin bu so'zlar uning bo'g'zida o'ldi.
  
  Ben barmoqlarini bukdi. "Menga I-pad yoki boshqa narsa bering. Tezroq."
  
  
  O'N BESH
  
  
  
  HAVO FOSHI
  
  
  Ularning samolyoti barcha uyali telefonlardan samolyotlarda foydalanish imkonini beruvchi uyali telefon minorasi bo'lgan pikosel deb nomlangan qurilma bilan jihozlangan. Hukumat armiyasi uchun zarur, lekin Ben Bleyk uchun ikki baravar zarur.
  
  "Hoy opa, sizga ishim bor. so'ramang. Tingla, Karin, eshit! Menga Milliy tarix muzeyi haqida ma'lumot kerak. Ko'rgazmalar, Viking buyumlari. Chizmalar. Xodimlar. Ayniqsa, boshliqlar. Va..." ovozi bir necha oktava tushib ketdi, "...telefon raqamlari".
  
  Drake bir necha lahzalik sukunatni eshitdi, keyin: "Ha, Nyu-Yorkdagi! Ularning qanchasi bor?... Oh... rostdan ham? Mayli, singlim. Buni qoplash uchun sizga bir oz pul o'tkazaman. Seni sevaman".
  
  Do'sti go'shakni qo'yganida, Drake: "U hali ham ishlamayaptimi?"
  
  - Kun bo'yi uyda o'tiraman, do'stim. Shubhali barda "oxirgi odam" sifatida ishlaydi. Qadimgi leyboristlar siyosatining mo"jizasi".
  
  Karin kompyuter dasturlash bo'yicha diplom olish uchun yetti yil kurashdi. Bler hukmronligining oxirida Leyboristlar hukumati qulaganida, u Nottingem universitetini tark etdi - o'ziga ishongan, yuqori malakali ishchi - hech kim uni xohlamasligini bilib oldi. Resessiya boshlandi.
  
  Universitet qatoridan chiqish - chapga poligonga, o'ngga homiladorlik va davlat yordamiga buriling. Buzilgan orzular yo'lidan to'g'ri davom eting.
  
  Karin Nottingem markazi yaqinidagi kvartirada yashagan. Giyohvandlar va ichkilikbozlar uning atrofida mulkni ijaraga olgan. U kunduzi kamdan-kam hollarda uydan chiqib ketar va ishonchli taksida sakkizdan yarim tungacha ishlagan barga borardi. Uning hayotining eng dahshatli lahzalari u o'z kvartirasiga qaytib kelganida, uni o'rab turgan qorong'ulik, eski ter va boshqa yoqimsiz hidlar, yurish jinoyati sodir bo'lishini kutmoqda.
  
  La'natlangan va e'tiborsiz bo'lgan mamlakatda soyada yashaydigan odam shohdir.
  
  "Sizga buning uchun u haqiqatan ham kerakmi?" - deb so"radi samolyotning narigi tomonida o"tirgan Dahl. "Yoki..."
  
  "Mana, bu xayriya emas, do'stim. Men Odin haqidagi narsalarga e'tibor qaratishim kerak. Karin muzey ishlari bilan shug'ullanishi mumkin. Bu to'liq ma'noga ega."
  
  Drake o'zining tezkor qo'ng'iroqlarini amalga oshirdi. - Ishlasin, Dal. Menga ishon. Biz yordam berish uchun shu yerdamiz".
  
  Uells darhol javob berdi. "Zedlarni ushlayapsizmi, Drake? Nima bo'lyapti?
  
  Drake uni hozirgi kunga olib keldi.
  
  "Mana, bir parcha sof oltin. Biz Alisiya Miles bilan ro"yxatdan o"tdik. Bu nima ekanligini bilasiz, Mett. Siz hech qachon SASni tark etmaysiz, - to'xtadi u. "Oxirgi ma'lum manzil: Myunxen, Hildegardstrasse 111."
  
  "Germaniya? Ammo u kanadaliklar bilan birga edi."
  
  "Ha. Bu hali hammasi emas. U Myunxenda o'zining sevgilisi - Milo Noxon - Las-Vegasning (AQSh) juda yoqimsiz fuqarosi bilan yashagan. Va u sobiq dengiz razvedkasi zobiti. Yankilar taklif qiladigan eng yaxshi narsa."
  
  Dreyk bir zum o"ylanib qoldi. "O'shanda u meni Mayl orqali tanigan. Savol shundaki, u uni bezovta qilish uchunmi yoki unga yordam berish uchunmi?"
  
  "Javob noma'lum. Balki undan so'rashingiz mumkin."
  
  "Harakat qilib ko'raman. Mana, biz bu yerda to'plardan ushlab turamiz, Uells. AQShdagi eski do'stlaringiz bilan bog'lanishingiz mumkin deb o'ylaysizmi? Dahl allaqachon FBI bilan bog'langan, ammo ular vaqt o'ynashmoqda. Parvozga yetti soat qoldi... va ko"r-ko"rona yaqinlashyapmiz".
  
  "Siz ularga ishonasizmi? Bu sholg'omlar? Yigitlarimiz muqarrar klasterni tozalashlarini xohlaysizmi?
  
  "Ular shvedlar. Ha, men ularga ishonaman. Ha, men yigitlarimiz ishtirok etishini istayman."
  
  "Tushunarli". Quduqlar aloqani uzdi.
  
  Drake atrofga qaradi. Samolyot kichik, ammo keng edi. O'n bitta maxsus kuchlar dengiz piyodalari orqada o'tirib, uxlab yotib, shved tilida bir-birlarini aldashardi. Professor o'z oldidagi varaqni ochib, har birini ehtiyotkorlik bilan o'tirgan joyining orqa tomoniga qo'yib, haqiqat va fantastika o'rtasidagi qadimiy tafovutlar haqida gapirganda, Dal doimiy ravishda yo'lak bo'ylab telefonda gaplashardi.
  
  Uning chap tomonida Kennedi yana o'zining birinchi raqamli shim kostyumini kiyib, birinchi qo'ng'iroq qildi. "Kapitan Lipkind u erdami? ... oh, bu Kennedi Mur ekanligini ayting."
  
  O'n soniya o'tdi, keyin: "Yo'q. Unga ayting, u menga qo'ng'iroq qila olmaydi. Bu muhim, unga ayting, bu milliy xavfsizlik haqida, agar xohlasangiz, qo'ng'iroq qiling.
  
  Yana o'n soniya, keyin: "Mur!" Dreyk hatto o'tirgan joyidan ham qichqirayotganini eshitdi. "Buni kutish mumkin emasmi?"
  
  "Meni tinglang, kapitan, vaziyat yuzaga keldi. Birinchidan, FBI xodimi Swain bilan maslahatlashing. Men bu yerda Shvetsiya SGG vakili Torsten Dahl va SAS ofitseri bilan birgaman. Milliy tarix muzeyi bevosita tahdid ostida. Tafsilotlarni tekshiring va darhol menga qo'ng'iroq qiling. Menga sizning yordamingiz kerak."
  
  Kennedi telefonni yopdi va chuqur nafas oldi. "Bang - va mening pensiyam ketadi."
  
  Drake soatiga qaradi. Qo'nishga olti soat qoldi.
  
  Benning uyali telefoni jiringladi va u uni ushlab oldi. - Opa?
  
  Professor Parnevik yo'lak bo'ylab engashib, yiqilgan o'ramni tutqichli qo'li bilan ushlab oldi. "Bola o'zining Valkiriyalarini biladi." U hech kimga alohida murojaat qilmay dedi. "Ammo ular qayerda? Va ko'zlar - ha, men ko'zlarni topaman."
  
  Ben gapirdi. "Ajoyib fikr, Karin. Muzey chizmalarini elektron pochta orqali yuboring va bu xonani menga ajratib bering. Keyin kurator ma'lumotlarini alohida xat bilan yuboring. Ey singlim, onam va dadamga salom ayt. Seni sevaman".
  
  Ben yana chertishni davom ettirdi, keyin yana bir nechta eslatma olishni boshladi. "Muzey kuratorining raqamini oldim", deb baqirdi u. "Dal? Uni qo"rqitishimni xohlaysizmi?"
  
  Shvetsiya razvedkasi zobiti bir unlini ham qoldirmay qo'llarini hayajon bilan silkitarkan, Drake aql bovar qilmaydigan jilmayib qo'ydi. Benning bunday ishonch ko'rsatayotganini ko'rish juda yoqimli edi. Geek xonadagi odamga nafas olish imkoniyatini berish uchun biroz orqaga siljidi.
  
  Kennedining telefonida qo"shiq eshitildi. U tezda uni ochdi, lekin butun samolyotni Goin' Down o'yinining bir qismiga aylantirmasdan oldin.
  
  Ben o'z vaqtida bosh irg'adi. "Yoqimli. Bizning keyingi muqova versiyamiz aniq."
  
  "Mur." Kennedi telefonini karnayga qo'ydi.
  
  "Nima bo'lyapti? Yarim o"nta eshak yo"limni to"sib qo"yishdi, keyin esa unchalik xushmuomalalik bilan emas, burnimni o"zi tegishli bo"lgan ariqdan olib chiqmaslikni aytdi. Nimadir hamma katta itlarni hurishga majbur qildi, Mur va bu siz ekanligingizga aminman. U toʻxtab qoldi, soʻng oʻychanlik bilan dedi: "Birinchi marta emas, shekilli."
  
  Kennedi unga shved dengiz piyodalari va noma'lum SAS ekipaji bilan to'la samolyot bilan yakunlangan qisqartirilgan versiyasini berdi, endi AQSh hududidan besh soatlik parvoz.
  
  Drake hayratda qoldi. Soat besh.
  
  Shu payt Dahl baqirdi: "Yangi ma'lumot! Men Kanadaliklar hatto Shvetsiyada ham yo'qligini eshitdim. Ular Valkiriyalarga e'tibor berish uchun Jahon daraxti va nayzani qurbon qilganga o'xshaydi. U bosh irg'ab, qiyshaygan professorni chetlab o'tib, Ben tomon minnatdorchilik bildirdi. "Ammo... ular quruq qo"l bilan qaytishdi. Bu shaxsiy kollektsioner chinakam yolg"iz bo"lsa kerak... Yoki... - Dreyk yelka qisdi, - u jinoyatchi bo"lishi mumkin.
  
  "Yaxshi taklif. Erkaklar baribir xunuk bo'ladigan joyda. Kanadaliklar Nyu-York vaqti bilan erta tongda muzeyga hujum qilishga hozirlik ko'rmoqda.
  
  Bir vaqtning o'zida xo'jayini va Dahlni tinglagan Kennedining yuzi qotillik timsoliga ega bo'ldi. "Ular xurmodan foydalanmoqdalar", - dedi u to'satdan har ikki tomonga ham pichirladi. "Bu mutlaq haromlar - va nemislar, shubhasiz, o'zlarining haqiqiy niyatlarini la'nat sanasi ortida yashirishmoqda."
  
  Ben yuqoriga qaradi. "Men izni yo'qotdim."
  
  Drake uni takrorladi. "Qaysi sanada?"
  
  "Biz Nyu-Yorkka qo'nganimizda, - deb tushuntirdi Dal, - 11 sentyabr kuni ertalab soat sakkizlar atrofida bo'ladi".
  
  
  O'N OLTI
  
  
  
  HAVO FOSHI
  
  
  To'rt soat qoldi. Samolyot bulutli osmonda gumburlashda davom etdi.
  
  Dahl: "Men FBIni yana sinab ko'raman. Lekin g'alati. Men bu darajadagi tekshiruvdan o"ta olmayman. Bu la'nati tosh devor. Ben - nazoratchini chaqiring. Drake sizning eski xo'jayiningiz. Soat taqillatib bormoqda, erkaklar, biz esa hech qayerda emasmiz. Bu soat taraqqiyotni talab qiladi. Bor."
  
  Kennedi xo'jayiniga yolvordi: "Tomas Kaleb, Lipkindga la'nat", dedi u. "Buning unga yoki mening la'nat kareramga hech qanday aloqasi yo'q. Men sizga FQB, Markaziy razvedka boshqarmasi va boshqa barcha uch harfli ahmoqlar bilmagan narsani aytyapman. Men so"rayapman... - u to"xtab qoldi, - men sizdan menga ishonishingizni so"rayapman shekilli.
  
  "Uch harfli eshaklar", deb to'ng'illadi Ben. "Ajoyib".
  
  Drake Kennedi Murga yaqinlashib, dalda beruvchi so'zlarni aytmoqchi edi. Undagi fuqaro uni quchoqlamoqchi edi, lekin askar uni uzoqroq turishga majbur qildi.
  
  Ammo tinch aholi bu jangda g'alaba qozona boshladi. Ilgari u "gronk" so'zini "erkalash" uchun, o'zi tanigan tuyg'u uchquniga qarshi kurashish uchun ishlatgan, ammo bu ish bermagan.
  
  Uells uning qo'ng'irog'iga javob berdi. "Endi gapiring".
  
  "Teylorni yana tinglayapsizmi? Qarang, qayerdamiz, do'stim? Siz hali ham bizni AQSh havo hududiga kirishga ishontirdingizmi?
  
  "Xo'sh... ha... va yo'q. Men juda ko'p byurokratik qog'ozbozlik bilan shug'ullanyapman, Dreyk, bu mening bag'rimga sig'maydi..." U bir oz kutib turdi, keyin hafsalasi pir bo'lib kuldi. "Bu may oyidagi ma'lumot edi, do'stim. Davom etishga harakat qiling."
  
  Drake beixtiyor jilmayib qo'ydi. "Jin ursin, Uells. Quloq soling, ushbu vazifani bajarish uchun harakat qiling - bizga yordam bering - va men sizga Gonkongdagi eng iflos klub haqida gapirib beraman, u Mai "Spinning Top" deb nomlangan.
  
  "Kelgin meni, bu qiziq tuyuladi. O"zing borsan, do"stim. Mana, biz yo"ldamiz, barcha qoidalarga ko"ra hamma narsa tayyor, ko"lmakning narigi tomonidagi odamlarim bu bilan hech qanday muammosi yo"q".
  
  Drake "lekin" his qildi. - Ha?
  
  "Hokimiyatdagi kimdir qo'nish imtiyozlarini rad qilmoqda va sizning samolyotingiz haqida hech kim eshitmagan va bu, do'stim, ichki korruptsiyadan dalolat beradi."
  
  Drake uni eshitdi. "Yaxshi, menga xabar bering." Tugmachani yumshoq bosish qo'ng'iroqni tugatdi.
  
  U Kennedining shunday deganini eshitdi: "Past ideal, kapitan. Men bu erda fitna haqida gapiradigan suhbatlarni eshitdim. Bo"l... ehtiyot bo"l, Lipkind".
  
  U telefonini yopdi. "Xo'sh, u o'tkir, lekin u mening so'zlarimga amal qiladi. U imkon qadar ko'proq qora va oq qahramonlarni vazminlik bilan sahnaga yuboradi. Va u mahalliy xavfsizlik idorasida kimnidir taniydi , - dedi u yumshoq bluzkasini tekislab. "Loviyalar to'kilmoqda."
  
  Xudo, deb o'yladi Dreyk. Bu muzeyga juda ko'p o't o'chirish kuchi kiradi. La'nati urush boshlash uchun yetarli. U baland ovozda hech narsa demadi, balki soatiga qaradi.
  
  Uch soat qoldi.
  
  Ben hamon kurator bilan aloqada edi: "Mana, biz bu yerda katta taʼmirlash haqida gapirmayapmiz, shunchaki koʻrgazmani koʻchirish haqida. Muzey qanchalik katta ekanligini aytishim shart emas, ser. Faqat uni siljiting va hamma narsa yaxshi bo'ladi. Ha... SGG... Shvetsiya maxsus kuchlari. FBIga xabar berishmoqda, chunki biz gaplashamiz ... yo'q! Ularning qo'ng'iroq qilishlarini kutmang. Siz ikkilanolmaysiz".
  
  O'n besh soniya sukut, keyin: "Siz SGG haqida hech qachon eshitmadingizmi? Xo'sh, Google uni! - Ben umidsizlik bilan telefoniga ishora qildi. "U to'xtab qoldi", dedi Ben. "Men shunchaki bilaman. U yetarlicha bahona topa olmayotgandek, qo"rqinchli gapirdi".
  
  "Yana bir qizil tasma." Drake Dahlga ishora qildi. "Bu tezda epidemiyaga aylanmoqda."
  
  Og'ir sukunat cho'kdi, keyin Dahlning mobil telefoni jiringladi. "Yo Xudoyim", dedi u javoban. "Statistika vaziri."
  
  Drake Kennedi va Benga yuz o'girdi. "Bosh Vazir".
  
  Dreykning Torten Dalga bo'lgan hurmatini kuchaytirgan bir qancha hurmatli, ammo ochiq so'zlar aytildi. Maxsus kuchlar zobiti bo"lgan voqeani boshlig"iga aytib berdi. Drake oxir-oqibat bu yigitni yoqtirishiga qattiq ishondi.
  
  Dahl qo'ng'iroqni tugatdi va keyin o'z fikrlarini yig'ish uchun bir oz vaqt oldi. Nihoyat, u boshini ko"tarib, samolyotga o"girildi.
  
  "To'g'ridan-to'g'ri prezident kabineti a'zosidan, uning eng yaqin maslahatchilaridan", dedi Dal ularga. "Ushbu reysga qo'nishga ruxsat berilmaydi."
  
  
  * * *
  
  
  Uch soat qoldi.
  
  "Ular prezidentni xabardor qilishmaydi", dedi Dal. "Vashington, Kolumbiya okrugi va Kapitoliy tepaligi bu borada chuqur, doʻstlarim. Davlat vazirining aytishicha, hozir bu global miqyosga aylangan, xalqaro miqyosdagi fitna va kim kimni qo'llab-quvvatlayotganini hech kim bilmaydi. Buning o'zi, - dedi u qovog'ini solib, - bizning vazifamiz jiddiyligidan dalolat beradi.
  
  "Klasterni burab qo'ying", dedi Drake. "Bu biz katta muvaffaqiyatsizlik deb atagan narsa edi."
  
  Bu orada Ben yana Milliy tarix muzeyi kuratori bilan bog'lanishga harakat qildi. Unga faqat ovozli xabar keldi. "Noto'g'ri", dedi u. "U hozirgacha nimanidir tekshirib ko'rishi kerak edi." Benning chaqqon barmoqlari darhol virtual klaviatura ustida ucha boshladi.
  
  "Menda bir fikr bor", dedi u baland ovozda. "Men noto'g'ri ekanligim uchun Xudoga ibodat qilaman."
  
  Keyin Uells qaytib qo'ng'iroq qilib, uning SAS jamoasi Nyu-Jersidagi tashlandiq aerodromga yashirin qo'nganini tushuntirdi. Jamoa har qanday yo'l bilan sayohat qilib, Nyu-York markaziga yo'l oldi.
  
  Drake vaqtni tekshirdi. Qo'nishdan ikki soat oldin.
  
  Va keyin Ben baqirdi: "Markazni bosing!" Hamma sakrab tushdi. Hatto shved dengiz piyodalari ham unga to'liq e'tibor berishdi.
  
  - Mana shu yerda! - qichqirdi u. "Agar qarashga vaqtingiz bo'lsa, butun Internet bo'ylab tarqalib ketgan." U jahl bilan ekranga ishora qildi.
  
  "Kolbi Teylor", dedi u. "Kanadalik milliarder Milliy tarix muzeyiga eng katta hissa qoʻshgan va Nyu-Yorkdagi eng yirik moliyachilardan biri hisoblanadi. Ishonamanki, u bir nechta qo'ng'iroq qilganmi?
  
  Dahl qichqirdi. "Bu bizning to'siqimiz", dedi u. "Ular haqida gapirayotgan odam mafiyadan ko'ra ko'proq odamlarga ega." Shvetsiyalik zobit birinchi marta o"rindig"ida egilgandek bo"ldi.
  
  Kennedi nafratini yashira olmadi. "Pul xaltalarining kostyumlari yana g'alaba qozondi", deb pichirladi u. "Ishonamanki, bu badbashara ham bankirdir."
  
  "Balki, balki yo'q", dedi Drake. "Menda har doim B rejasi bor."
  
  Bir soat qoldi.
  
  
  O'N YETTI
  
  
  
  Nyu-York, AQSh
  
  
  Nyu-York politsiya departamentining port ma'muriyati, ehtimol, 11-sentabr voqealari paytida o'zining kamsituvchi jasorati va qurbonlari bilan mashhur. Uning Yevropadan uchib ketayotgan SAS reyslarining ko'pchiligini yashirin boshqarishi unchalik ma'lum emas. Garchi ularning ishining ushbu elementini nazorat qilish uchun maxsus jamoa bo'lmasa-da, qit'alararo xodimlar shu qadar kichik ozchilikki, yillar davomida ko'pchilik yaqin do'st bo'lib qolishdi.
  
  Drake yana qo'ng'iroq qildi. "Bugun kechasi issiq bo'ladi", dedi u CAPD inspektori Jek Shvartsga. "Meni sog'indingizmi, do'stim?"
  
  "Xudo, Drake... nima edi? Ikki yil?"
  
  "Uch. Yangi yil kechasi, '07.
  
  - Xotiningiz yaxshimi?
  
  "Elison va men ajrashdik, do'stim. Bu mening shaxsimni aniqlash uchun etarlimi? "
  
  "Men sizni xizmatdan ketgan deb o'yladim."
  
  "Men qildim. Uells meni oxirgi ishga chaqirdi. U sizga qo'ng'iroq qildimi?"
  
  "U bajardi. Bir oz kutishga va'da berganingni aytdi".
  
  "U buni hozir qildimi? Shvarts, meni tingla. Bu sizning qo'ng'iroqingiz. Siz bilishingiz kerakki, bu axlat muxlislarga uchib ketadi va bizning kirishimiz oxir-oqibat sizga olib keladi. Ishonchim komilki, u paytgacha hammamiz qahramon bo"lamiz va bu xayrli ish deb hisoblanadi, lekin..."
  
  "Uells meni tezlashtirdi", dedi Shvarts, lekin Dreyk xavotirga tushdi. "Xavotir olmang, do"stim. Menda qo"nishga ruxsat olish uchun hali yetarlicha kuchim bor".
  
  Ularning samolyoti AQSh havo hududiga bostirib kirdi.
  
  
  * * *
  
  
  Samolyot yomon kunduzda qo'ndi va taksi bilan to'g'ridan-to'g'ri kichik terminal binosiga bordi. Eshik biroz ochilgandan so'ng, Shvetsiya SGGning o'n ikki nafar to'liq yuklangan a'zosi metall zinadan pastga yugurishdi va uchta kutib turgan mashinaga ortishdi. Drake, Ben, Kennedi va professor uning orqasidan ergashdilar, Ben ularning transportini ko'rib, o'zini siyishga oz qoldi.
  
  "Ular huvga o'xshaydi!"
  
  Bir daqiqadan so'ng, mashinalar bo'sh uchish-qo'nish yo'lagi bo'ylab yugurishdi va bir necha burilishdan so'ng Manxettenning asosiy irmoqlaridan biriga tutashgan ko'zga ko'rinmas qishloq yo'liga chiqdi.
  
  Nyu-York butun ulug'vorligi bilan ularning oldiga tarqaldi. Zamonaviy osmono'par binolar, eski ko'priklar, klassik arxitektura. Ularning karvoni to'g'ridan-to'g'ri shahar markaziga yo'l oldi va mahalliy haydovchilar bilgan har bir qiyin yorliqdan foydalangan holda tavakkal qildi. Shoxlar jarangladi, la'natlar havoga to'ldi, bordür va axlat qutilari kesildi. Bir vaqtning o'zida bir tomonlama ko'cha ishtirok etdi, bu ularning yo'lini etti daqiqaga qisqartirdi va uchta qanot ishdan chiqishiga sabab bo'ldi.
  
  Mashinalar ichida harakat deyarli qizg'in edi. Nihoyat, Dahl Shvetsiya Bosh vaziridan qo'ng'iroq qildi, u nihoyat FQBning yaxshi irodasini qo'lga kiritdi va agar ular birinchi bo'lib yetib borishsa, muzeyga kirishga ruxsat oldi.
  
  Dahl ularning haydovchisiga yuzlandi. "Tezroq!"
  
  Ben Dalga bo'rilarning joylashuvi ko'rsatilgan muzey xaritasini berdi.
  
  Batafsil ma'lumotlar tarqaldi. Oq-qora odamlar yetib kelishdi. Tezkor javob guruhlari xabar qilingan.
  
  Drake Uellsga yetib keldi. "Sitch?"
  
  "Biz tashqaridamiz. Ikki daqiqa oldin politsiya otliqlari yetib keldi. Siz?"
  
  "Yigirma qadam narida. Agar biror narsa bo'lsa, bizga baqiring." Uning e'tiborini nimadir o'ziga tortdi va u bir zum e'tiborini deraza tashqarisidagi biror narsaga qaratdi. U o'zining ajoyib mushuklar yurishi shousi bilan Nyu-Yorkka moda dizayneri Abel Frey kelganini e'lon qilgan ulkan reklama taxtasini ko'rganida kuchli dej à vu tuyg'usi qovurg'alarini qaltiratib yubordi.
  
  Bu aqldan ozgan, deb o'yladi Dreyk. Haqiqatan ham aqldan ozgan.
  
  Ben Buyuk Britaniyadagi singlisini uyg'otdi va ularning transportini ko'rib, hali ham nafas olmay, uni Valkyrie loyihasiga yozdirishga muvaffaq bo'ldi - o'zi aytganidek. "Vaqtni tejaydi", dedi u Dahl. "U o'z tadqiqotini davom ettirishi mumkin, biz u erda bo'rilarni qutqaramiz. Xavotir olmang, uning fikricha, men ularni ilmiy darajam uchun suratga olmoqchiman.
  
  - Opangizga yolg"on gapiryapsizmi? Drake qoshlarini chimirdi.
  
  "U o'sib bormoqda." Kennedi Bleykning qo'lini silab qo'ydi. "Bolaga bir oz joy bering."
  
  Drakening uyali telefoni jiringladi. U Wells ekanligini bilish uchun qo'ng'iroq qiluvchining identifikatorini tekshirishga hojat yo'q edi. "Menga aytma, do'stim. kanadaliklarmi?
  
  Uells jimgina kulib yubordi. "Siz tilaysiz."
  
  - A? - Men so'radim.
  
  "Kanadaliklar ham, nemislar ham turli yo'nalishlardan foydalanadilar. Bu urush sizsiz boshlanmoqchi".
  
  Dahl shunday dedi: "SWAT jamoasi uch daqiqalik masofada. Chastotasi - 68.
  
  Drake keng derazadan tashqariga qaradi. "Biz shu yerdamiz".
  
  
  * * *
  
  
  "Central Park West Entrance", dedi Ben ular mashinalaridan tushar ekan. "Pastki qavatdan to to'rtinchi qavatgacha ko'tariladigan ikkita zinapoyaga olib boradi."
  
  Kennedi ertalabki jaziramaga chiqdi. "Bo'rilar qaysi qavatda yashaydi?"
  
  "To'rtinchi".
  
  "Raqamlar." Kennedi yelka qisib, qorniga shapatiladi. "Bu bayram tortlari uchun afsuslanishimni bilardim."
  
  Shved askarlari muzey zinapoyasidan iloji boricha tezroq yugurishayotganda Drake ortda qoldi. U yerga kelgach, ular qurollarini olib tashlashni boshladilar. Dahl ularni baland darvoza soyasida to'xtatdi, jamoa dumaloq ustunlar bilan o'ralgan edi.
  
  "Twitterlar yoqilgan. "
  
  O'nlab "Tekshiruvlar!" Yangradi. "Biz birinchi bo'lib boramiz", deb Drakega qaradi. "Siz ergashasiz. Tutib oling."
  
  U Drakega zajigalka o"lchamidagi ikkita silindrsimon buyum va ikkita quloqchin uzatdi. Drake silindrsimon magistrallarni 68 aylantirdi va ikkalasi ham poydevoridan yashil chiroq chiqarishni kutdi. Birini Kennediga berdi, ikkinchisini esa o"zi uchun qoldirdi.
  
  "Twitterlar", dedi u bo'sh tikilib. "Bu yangi do'stona yong'in yordami. Barcha o'rtoqlik o'yinlari bir xil chastotaga sozlangan. Bir hamkasbga qara, qulog"ingda zerikarli chiyillash eshitildi, yomon odamga qara, hech narsani eshitmaysan..." U quloqchinni taqdi. "Bu ishonchli emasligini bilaman, lekin ko'p ish qilishingiz kerak bo'lgan vaziyatlarda yordam beradi. Mana bunday."
  
  Ben: "Agar chastota boshqasi bilan to'qnashsa-chi?"
  
  "Bo"lmaydi. Bu eng yangi Bluetooth texnologiyasi - chastotaga moslashtirilgan tarqalish spektri. Qurilmalar oldindan tayinlangan diapazonlardagi yetmish to"qqizta tasodifiy tanlangan chastotalar bo"ylab "sakrab o"tadilar" - birgalikda. Taxminan ikki yuz fut diapazonga ega."
  
  "Ajoyib", dedi Ben. "Meniki qayerda?"
  
  "Siz va professor bir oz vaqtni Markaziy bog'da o'tkazasiz", dedi Dreyk unga. "Turistik narsalar. Chill do'stim, bu yoqimsiz bo'ladi."
  
  Drake boshqa so'z aytmay, so'nggi shved askariga ergashish uchun baland yo'lakdan o'tib, muzeyning qorong'i ichki qismiga o'girildi. Kennedi diqqat bilan kuzatdi.
  
  "Qurol bo'lsa yaxshi bo'lardi", deb g'o'ldiradi u.
  
  "Amerikaliklar", dedi Dreyk, lekin tezda jilmayib qo'ydi. "Rohatlaning. Shvedlar kanadaliklarni ikki baravar tez yo'q qilishlari kerak."
  
  Ular kamonli derazalar va tonozli shiftlar hukmron bo'lgan Y shaklidagi ulkan zinapoyaga yetib kelishdi va to'xtamasdan yuqoriga shoshilishdi. Odatda bu zinapoya ko'zlarini katta-katta ochgan sayyohlar bilan to'la bo'lardi, lekin bugun hamma joy dahshatli jimjit edi.
  
  Drake o'zini-o'zi qadam tashladi va hushyor bo'lib qoldi. O'nlab xavfli odamlar hozir bu ulkan eski makondan o'tib ketishdi. Ularning birlashishiga vaqt masalasi edi.
  
  Ular yugurib ketishdi, etiklari baland devorlardan baland ovozda aks-sado berib, tomoq mikrofonlaridan statik ovoz kelib, binoning tabiiy akustikasi bilan rezonanslashdi. Drake mashg'ulotlarini eslab, diqqatini jamladi, lekin buni ko'rsatmasdan Kennedini diqqat bilan kuzatishga harakat qildi. Tinch fuqaro va askar uning ichida to'qnashuvni davom ettirdilar.
  
  Uchinchi qavatga yaqinlashib, Dahl "oldinga-sekin" ishorasini qildi. Kennedi Drakega yaqinlashdi. "SAS do'stlaringiz qayerda?"
  
  "Uzoq turing", dedi Dreyk. "Axir, biz endi keraksiz qotillik qilishni xohlamaymiz, shunday emasmi?"
  
  Kennedi kulgini bosdi. "Siz komediyachisiz, Dreyk. Haqiqiy kulgili yigit."
  
  "Siz meni uchrashuvda ko'rishingiz kerak."
  
  Kennedi zarbani o'tkazib yubordi va keyin: "Men rozi bo'laman deb o'ylamang", dedi. Uning o'ng qo'li ko'ylagining old qismini silliqlash uchun cho'zilgan.
  
  "Men so'radim deb o'ylamang."
  
  Ular oxirgi zinapoyaga chiqishni boshladilar. Yetakchi askar so"nggi burilishga yaqinlashganda, o"q ovozi yangradi va uning boshidan bir necha santimetr bo"lak gips yorilib ketdi.
  
  "Tushing!"
  
  Do"l yog"ishi devorlarni teshib o"tdi. Dahl qornida oldinga emaklab, qo'llari bilan bir qator harakatlar qildi.
  
  Drake: "Qo'rqinchli usul" dedi.
  
  Bir askar dushmanini band qilish uchun tez o'q uzdi. Yana biri dubulg'asini yechib, miltig'ini kamariga bog'ladi va asta-sekin o'q otish chizig'iga oldinga siljidi. Ular harakatning zaif shitirlashini eshitdilar. Uchinchi askar zinapoyadan sakrab tushdi va qo'riqchini ko'zlari orasiga urdi. Erkak otishmaguncha yiqilib o"ldi.
  
  "Yoqimli," Drake yaxshi rejalashtirilgan harakatlarni yoqtirardi.
  
  Ular zinapoyadan yuqoriga ko'tarilib, qurol-yarog'larini olib, to'rtinchi qavatning arkli kirish eshigini aylanib chiqishdi, keyin ehtiyotkorlik bilan narigi xonaga qarashdi.
  
  Drake belgilarni o'qidi. Bu kaltakesak dinozavrlarining zali edi. Rabbiy, deb o'yladi u. Bu la'nati Tiranozavr saqlanadigan joy emasmidi?
  
  U yashirincha xonaga qaradi. Fuqarolik kiyimidagi bir nechta professional ko'rinishdagi yigitlar band bo'lib ko'rindi, ularning barchasi og'ir pulemyot bilan qurollangan, ehtimol Mac-10 "purka va ibodat qilish". Biroq, uning qarshisida dahshatli ulug'vorlik ko'tarilgan Tiranozavr turardi , bu dahshatli tushning yo'qolganidan keyin ham millionlab yillar o'tib ham davom etuvchi timsoli.
  
  Uning yonidan epchillik bilan jag'lari yonidan sirg'alib o'tib, yana bir halokatli yirtqich Alisiya Maylz o'tdi. U o'ziga xos tarzda qichqirdi: "Vaqtga e'tibor bering, bolalar! Bu yerda bir slip va men shaxsan barcha buggers o'yindan olib tashlayman! Shoshilmoq!"
  
  "Endi u erda bir xonim bor", deb pichirladi Kennedi bir millimetr uzoqdan. Drake uning xushbo'y hidi va engil nafasini his qildi. "Eski do'st, Drake?"
  
  "Unga bilgan hamma narsani o'rgatdi", dedi u. "Avvaliga tom ma'noda. Keyin u yonimdan o'tib ketdi. G'alati ninja-Shaolin shiti. Va u hech qachon xonim bo'lmagan, bu aniq."
  
  "Chap tomonda to'rtta bor", dedi askar. "O'ngda beshta. Bundan tashqari, ayol. Odinning ko"rgazmasi xonaning orqa tomonida, balki alohida o"rindiqda bo"lishi kerak, bilmayman".
  
  Dahl nafas oldi. "Harakat qilish vaqti."
  
  
  O'n sakkiz
  
  
  
  Nyu-York MILLIY TARIX MUZEYI
  
  
  Shvedlar to'g'ridan-to'g'ri o'q uzib, sakrab tushdi. To'rt kanadalik yiqildi, keyin yana biri, ulardan uchtasi shisha ko'rgazmaga urildi, ular o'z navbatida ag'darilgan va portlash kabi shovqin bilan polga qulab tushdi.
  
  Qolgan kanadaliklar o"girilib, voqea joyida o"t ochishdi. Ikki shved baqirib yuborishdi. Biri yiqilib, boshidagi yaradan qon oqdi. Ikkinchisi esa sonini changallagancha yiqilib tushdi.
  
  Drake xonaga sayqallangan pol bo'ylab sirg'alib kirdi va ulkan armadillolar aks ettirilgan ulkan shisha displey orqasiga sudraldi. Kennedining xavfsiz ekanligiga ishonch hosil qilganidan so'ng, u oynadan qarash uchun boshini ko'tardi.
  
  Men Alisiyaning ikkita qochib ketgan shvedni ikkita mukammal o'q bilan o'ldirganini ko'rdim.
  
  Tiranozavr orqasidan yana to'rt kanadalik paydo bo'ldi. Ular bo'rilar ko'rsatilgan hovlida bo'lishsa kerak. Ularning badanlariga g"alati charm belbog"lar bog"langan, orqalarida og"ir yukxaltalar bor edi.
  
  Shuningdek, Mac-10. Ular xonani o'q bilan to'ldirishdi.
  
  Shvedlar yashirinish uchun sho'ng'idilar. Dreyk polga yiqilib, Kennedining boshini iloji boricha pastroq tutish uchun qo"lini o"rab olganiga ishonch hosil qildi. Uning ustidagi stakan sinib, shisha parchalari atrofga sochilib, ustiga yomg'ir yog'di. Armadillo qoldiqlari va nusxalari ularning atrofida yorilib, parchalanib ketdi.
  
  "Tezroq tozalang, maylimi?" Kennedi ming"irladi. "Ha to'g'ri".
  
  Dreyk o'zini silkitib, har tarafga shisha parchalarini tashladi va muzeyning tashqi yon devorini tekshirdi. Kanadalik u erga yiqildi va Drake darhol uni belgiladi.
  
  "Buni allaqachon qilyapman."
  
  Singan displeydan qopqoq sifatida foydalanib, yolg'onchiga yaqinlashdi. U avtomatga qo"l cho"zdi, lekin odamning ko"zlari birdan katta ochildi!
  
  "Iso!" Drakening yuragi Nuhning qo'llariga qaraganda tezroq urdi, u kemani qurdi.
  
  Erkak og"riqdan ko"zlari katta-katta ingrab yubordi. Drake tezda o'ziga keldi, qurolni oldi va uni unutdi. "Qonli zombi."
  
  U bir tizzasi ustida aylanib, zarba berishga tayyor edi, ammo kanadaliklar T. reksning qovurg'ali qorni orqasiga chekinishdi. Jin ursin! Qaniydi, yaqinda uning holatini o'zgartirib, avvalgidan kamroq tik yurishga sabab bo'lishmasa edi. Uning ko'rgani faqat bir nechta kesilgan oyoqlar edi.
  
  Kennedi uning yonida turish uchun sirpanib, unga qarab yurdi.
  
  "Yaxshi slayd", dedi u chapga va o'ngga chayqalib, kanadaliklar nima qilishayotganini ko'rishga harakat qildi.
  
  Nihoyat, u uchta qovurg'aning singanini ko'rdi va ishonmay nafas oldi. "Ularda bo'rilar bor", dedi u. "Va ularni parchalab tashlashadi!"
  
  Kennedi bosh chayqadi. "Yo'q. Ular ularni bo'laklarga bo'lishdi ", dedi u. "Qarang. Ryukzaklarga qarang. Hech kim Odinning barcha qismlari butun bo'lishi kerakligini aytmadi, shundaymi?
  
  "Va ularni qismlarga bo'lib olib tashlash osonroq," Dreyk bosh irg'adi.
  
  U navbatdagi ko'rgazmaning muqovasiga o'tmoqchi bo'lganida, jahannam buzildi. Xonaning uzoq burchagidan "umurtqali hayvonlarning kelib chiqishi" deb yozilgan eshikdan o'nlab qichqirayotgan banshilar kirib keldi. Ular hushtak chalishdi, vahshiyona otishdi, bahorgi tanaffusda multi-dobl Yeagerni haddan tashqari oshirib yuborgan muxlislardek kulishdi.
  
  "Nemislar bu erda." Dreyk polga tushishdan oldin quruq dedi.
  
  Qo'rg'oshin snaryadning to'g'ridan-to'g'ri teshib o'tganida, Tiranozavr vahshiyona silkindi. Uning boshi osilgan, tishlari g"ijimlangan, go"yo atrofidagi zo"ravonlik uni hayotga qaytarish uchun yetarli darajada g"azablantirgandek. Kanadalik qor bulutida orqaga uchib ketdi. Qon dinozavrning jag'iga sochildi. Shved askari qo'lini tirsagigacha yo'qotdi va baqirib yugurib yurdi.
  
  Nemislar ichkariga kirib, aqldan ozishdi.
  
  Drakega eng yaqin deraza ortidan vertolyotning rotor qanotlarining tanish bom-bum-bumi keldi.
  
  Yana emas!
  
  Dreyk o'zining periferik ko'rinishidan qorong'u kiyingan bir guruh maxsus kuchlarning unga qarab yashirinib kelayotganini payqadi. Drake o'sha tomonga qaraganida, uning quloqlaridagi tvitlar aqldan ozdi.
  
  Yaxshi yigitlar.
  
  Kanadaliklar buning uchun borishdi, bu esa tartibsizlikni keltirib chiqardi. Ular T. reksning bahaybat qorni ostidan otilib chiqib, jahl bilan otishdi. Drake Kennedining yelkasidan ushlab oldi.
  
  "Ko'chirish!" Ular parvoz chizig'ida edi. Alisiya Mayls paydo bo'lgan paytda u Kennedini itarib yubordi. Drake qurolini ko'tardi, keyin chap tomondan kelayotgan ulkan nemis Miloni ko'rdi.
  
  Tanaffusning bir soniyasida uchtasi ham qurollarini tushirdilar.
  
  Alisiya hayratda qoldi. - Men bu ishga kirishishingni bilardim, Dreyk, seni keksa badbashara!
  
  Milo o'z joyida o'lik holda to'xtadi. Drake biridan ikkinchisiga qaradi. "Men Shvetsiyada qolishim kerak edi, itning nafasi." Drake katta odamni tuxum qo'yishga harakat qildi. - Qashqangni sog"indim, a?
  
  O"qlar ularning taranglashgan pillasiga kirmay, atrofdagi havoni teshib o"tdi.
  
  "Vaqtingiz keladi", deb pichirladi Milo. "U yerdagi kichkina yigitingiz va uning singlisi kabi. Va Parnevikning suyaklari."
  
  Va keyin dunyo qaytib keldi va Dreyk Alisiyani tushunarsiz ravishda erga yiqilib tushganini ko'rgandan so'ng, instinktiv ravishda bir millisekundni o'z ichiga oldi.
  
  RPG raketasi T-Rexning qornini teshib, suyak pichoqlarini har tomonga uchib yubordi. U to'g'ridan-to'g'ri yon derazalardan biri orqali dahlizdan o'tib ketdi. Og'ir pauzadan so'ng xonani larzaga solgan ulkan portlash bo'ldi, so'ngra yiqilib tushgan metall va bo'g'inlarning chiyillashining alamli ovozi eshitildi.
  
  Metall o'lim Milliy tarix muzeyi devoriga qulab tushdi.
  
  Drake Kennedining tepasida yoyilgan edi, chunki vertolyotning tezligi muzey devoriga urilib, og'ir vayronalarning qulashiga sabab bo'ldi. Burun to'g'ridan-to'g'ri yorilib, qoldiqlarni to'lqinli uyumlar bilan oldinga tashladi. Keyin kokpit deyarli vertikal ravishda qulab tushayotgan devorga qulab tushdi va uchuvchi o'zining old oynasiga chivindek bulg'anishdan oldin g'azablangan vahima ichida tishli tayoqni silkitgani ko'rindi.
  
  Keyin parvona qanotlari urildi... va chiqib ketdi!
  
  Uchuvchi metall nayzalar xona ichida o'ldirish zonasini yaratdi. Olti futlik boshoq Dreyk va Kennedi tomon uchib borarkan, g'ichirlagan ovoz chiqardi. Sobiq SAS askari imkon qadar tekis yotardi va keyin o'roq Kennedining bosh terisining bir bo'lagini kesib, eng uzoq devorga uch fut bo'lishidan oldin qulog'ining yuqori qismi kesilganini his qildi.
  
  U bir zum hayratda qoldi, keyin birdan boshini burdi. Vertolyot to"xtab qoldi va tezligini yo"qotdi. Keyingi lahzada u xuddi Uayl E. Koyotga o'xshab muzeyning yon tomoniga sirg'alib ketdi, xuddi o'zi to'qnashgan tog'ning chetidan sirg'alib tushdi.
  
  Dreyk og'ir metallning kar bo'luvchi siqilishidan oldin to'rt soniya hisobladi. U xonani ko'zdan kechirishga vaqt ajratdi. Kanadaliklar, garchi o'zlaridan biri rotor pichog'i bilan bo'laklarga bo'lingan bo'lsa ham, qadamni buzmadi. Ular xonaning yon tomoniga, og'ir ryukzakli to'rtta yigit, shuningdek, Alisiya va bitta qopqoq jangchisi yetib kelishdi. Ular tushayotgan bo'linmalarga o'xshab aylanayotgan edi.
  
  Nemislarning yuzlarida dahshat yozilgan, niqob bilan qoplanmagan. Dreyk oq kiyimdagi odamni payqamadi va bu missiya uning uchun juda xavflimi, deb o'yladi. U maxsus kuchlarning tezda ularga yaqinlashayotganini ko'rdi; amerikaliklar kelganida shvedlar hokimiyatni taslim qilishdi.
  
  Kanadaliklar bo'rilar bilan o'zlarini qutqardi! Drake o'rnidan turmoqchi bo'ldi, lekin tanasini ko'tarish qiyin bo'ldi, u yaqin oradan va hayratlanarli manzaradan qattiq silkindi.
  
  Kennedi uning ostidan chiqib, o'tirmasdan va boshidan qonni artishdan oldin unga qattiq tirsagi bilan yordam berdi.
  
  "Buzuq". - g"o"ldiradi u istehzoli jahl bilan.
  
  Dreyk qon ketishini to"xtatish uchun qo"lini qulog"iga bosdi. U kuzatganida, qolgan beshta Shvetsiya maxsus kuchlaridan uchtasi kanadaliklarga qarshi kurashishga harakat qilishdi, chunki birinchisi o'z ishga tushirish moslamasini vayron qilingan derazadan sakrab chiqdi.
  
  Ammo Alisiya ortiga o"girildi, yuzida o"ynoqi tabassum paydo bo"ldi va Dreyk ichi egilib qoldi. U oldinga sakrab, shafqatsiz qatl etilgan qora beva ayolni supurib o'tdi, yuqori malakali askarlarni shunday egdiki, ularning suyaklarini tengsiz osonlik bilan sindirdi va jamoani yo'q qilish uchun unga o'n ikki soniyadan kamroq vaqt kerak bo'ldi.
  
  Bu vaqtga kelib, uchta kanadalik indamay va mohirlik bilan binodan sakrab chiqishdi.
  
  Qolgan kanadalik askar qopqoqdan o'q uzdi.
  
  Nyu-York SWAT jamoasi nemislarga hujum qilib, ularni xonaning orqa tomoniga itarib yubordi va ularning uchtasidan tashqari hammasini turgan joyida qoldirdi. Qolgan uchtasi, jumladan Milo ham qurollarini tashlab, yugurib ketishdi.
  
  Tiranozavr nihoyat arvohdan voz kechib, eski suyaklar va changlar to'plamiga qulab tushgach, Drake irrillab ketdi.
  
  Kennedi to'rtinchi kanadalik sakrab tushganida la'natladi, uning ortidan esa Alisiya keldi. Oxirgi askar sakrashga tayyorlanayotganda bosh suyagiga o"q uzgan. U yana xonaga yiqildi va yonayotgan vayronalar orasida yotdi, bu jinni urushining va uning qiyomat sari poygasining navbatdagi qurboni edi.
  
  
  O'n to'qqiz
  
  
  
  NYU YORK
  
  
  Deyarli darhol Dreykning ongi baholay boshladi va tahlil qila boshladi. Milo Ben va professor Parnevik haqida ba'zi xulosalar qildi.
  
  Tez terish tugmachasini bosishdan oldin u uyali telefonini topdi va shikastlanganligini tekshirdi.
  
  Telefon jiringladi va jiringladi. Buni Ben emas, balki Ben uzoq vaqt qoldirmagan bo'lardi...
  
  Uning yuragi siqilib ketdi. U Benni himoya qilishga harakat qildi, yigitga yaxshi bo'lishini va'da qildi. Agar biror narsa bo'lsa ...
  
  Ovoz javob berdi: "Ha?" Shivirlash.
  
  "Ben? Yaxshimisan? Nega pichirlayapsiz?"
  
  "Mat, Xudoga shukur. Dadam menga qo'ng'iroq qildi, men gaplashgani ketdim, keyin orqaga qaradim va bu ikki bezori professorni kaltaklayotganini ko'rdim. Men ular tomon yugurdim va ular bir necha kishi bilan mototsiklda ketishdi.
  
  - Professorni olib ketishdimi?
  
  "Kechirasiz, do"stim. Agar imkonim bo'lsa, unga yordam berardim. Dadamga la"nat!".
  
  "Yo'q! Drakening yuragi hali ham tiklanayotgan edi. - Bu sizning aybingiz emas, Bleyk. Umuman yo'q. Bu baykerlarning bellariga katta ryukzaklari bog"langanmidi?
  
  "Ba'zilar qilgan."
  
  "KELISHDIKMI. U yerda qoling."
  
  Drake chuqur nafas oldi va asablarini tinchlantirishga harakat qildi. Kanadaliklar shoshilishardi. Ben yomon zarbadan qutulib qoldi, otasiga rahmat, lekin professorning ahvoli qattiq edi. "Ularning rejasi bu erdan kutish velosipedlarida qochish edi", dedi u Kennediga, keyin axlatxonaga qaradi. "Biz Dahlni topishimiz kerak. Bizda muammo bor".
  
  "Faqat bitta?"
  
  Drake ular muzeyga olib kelgan vayronagarchilikni tekshirdi. "Bu narsa katta vaqt ichida portladi."
  
  
  * * *
  
  
  Drake muzeyni hukumat xodimlari qurshovida tark etdi. Ular Markaziy bog'ning g'arbiy kiraverishida sahna postini o'rnatishayotgan edi, u Benning qarshisidagi skameykada o'tirganini payqab, ataylab e'tibor bermadi. Bola o'zini tutolmay yig'lab yubordi. Endi nima? Kennedi uning yonidagi o't yo'li bo'ylab yugurdi.
  
  "Bu Karin," Benning ko'zlari Niagara sharsharasi kabi gavjum edi. "Men unga elektron pochta orqali Valkyries bilan qanday munosabatda bo'lganini so'rash uchun yubordim va javob sifatida bu MPEGni oldim."
  
  Ular ko'rishlari uchun u noutbukini aylantirdi. Ekranda takroriy o'ynaladigan kichik videofayl paydo bo'ldi. Klip taxminan o'ttiz soniya davom etdi.
  
  Oq-qora rangdagi muzlatilgan ramkada Benning singlisi Karinning ikki bo'yli, niqobli erkakning qo'llarida oqsoqlanib osilgan tasvirlari aks etgan. Uning peshonasi va og'zi atrofida faqat qon bo'lishi mumkin bo'lgan qora dog'lar bo'yalgan. Uchinchi odam qalin nemischa aksent bilan baqirib, yuzini kameraga ko"tardi.
  
  "U qarshilik ko'rsatdi, jajji, lekin kelgusi bir necha hafta ichida biz unga bu qanchalik ahmoqlik ekanligini o'rgatamiz!" Erkak barmog'ini silkitdi, og'zidan so'lak otilib chiqdi. "Ularga yordam berishni bas qil, bolakay. Ularga hujum qilishni bas.... isssss.... Agar shunday qilsangiz, uni sog'-omon qaytarib olasiz" - yoqimsiz kulgi. "Ko'proq yoki kamroq".
  
  Parcha o'zini takrorlay boshladi.
  
  "U ikkinchi Dan", dedi Ben. "O'zining jang san'ati maktabini ochmoqchi. Hech kim uni mag'lub eta olmaydi, deb o'ylamagan edim, mening katta singlim.
  
  Dreyk Benni quchoqlab oldi, uning yosh do'sti buzildi. Kennedi payqagan, lekin unga mo"ljallanmagan nigohi jang maydonida nafratga to"la edi.
  
  
  Yigirma
  
  
  
  NYU YORK
  
  
  Dunyoga mashhur moda dizayneri, multimillioner va 24 soatlik mashhur Chateau-La Verein ziyofatining egasi Abel Frey Madison Square Gardenda sahna orqasida o'tirdi va o'z xizmatchilarining ular haqiqatan ham xuddi bepul yuklangan parazitlarga o'xshab aylanib yurganlarini tomosha qildi.
  
  Tushlik yoki pasayish davrlarida u o'zining keng tarqalgan Alp tog'lari uyi chegarasida ularni taqdim etdi - dunyoga mashhur modellardan tortib yorug'lik ekipajlari va xavfsizlik xodimlarigacha - partiyalar haftalar davomida to'xtamadi. Ammo gastrol davom etar ekan va Freyning nomi e'tibor markazida bo'lganida, ular shovqin-suron qilishdi, xafa bo'lishdi va uning har qanday injiqligini qondirishdi.
  
  Sahna shakllana boshladi. Mushuk yugurishi yarim yakunlandi. Uning yorug'lik dizayneri The Garden jamoasi bilan birgalikda o'zaro hurmatga sazovor sehrli rejani ishlab chiqdi: ikki soatlik shou uchun sinxronlashtirilgan yorug'lik va ovoz jadvali.
  
  Frey bundan nafratlanishni va badbaxtlarni terlashini va boshidan boshlashni maqsad qilgan.
  
  Supermodellar echinishning turli bosqichlarida oldinga va orqaga yurishdi. Moda ko'rgazmasida sahna orqasi sahna namoyishiga qarama-qarshi edi - sizga ko'proq emas, kamroq material kerak edi - va bu modellar - hech bo'lmaganda La Vereinada u bilan birga yashaganlar - baribir u hamma narsani ko'rganini bilishgan.
  
  U ekspozitsionizmni rag'batlantirdi. Darhaqiqat, u buni talab qildi. Qo'rquv ularni jilovladi, bu vahshiylar. Qo'rquv, ochko'zlik va ochko'zlik va oddiy erkaklar va ayollarni hokimiyat va boylikka ega bo'lganlarga bog'lab qo'ygan boshqa ajoyib umumiy gunohlar - Victoria's Secret konfet sotuvchilaridan Sharqiy Yevropa muz haykallari va uning baxtli xizmatkorlarigacha - ularning har biri ingrab yuboradi. qon to'kuvchilar.
  
  Frey Miloning nikoh organlariga kirib borishini ko'rdi. Men modellarning shafqatsiz qo'pol odamdan qanday qochishini ko'rdim. Ularning ochiq-oydin hikoyasidan ich-ichimdan tabassum qildim.
  
  Milo baxtli ko'rinmadi. "Orqaga!" U Freyning vaqtinchalik mobil ofisiga bosh irg'adi.
  
  Ular yolg'iz qolganlarida Freyning yuzi qotib qoldi. "Nima bo'ldi?"
  
  "Nima bo'lmadi? Biz vertolyotni yo'qotdik. Men ikki yigit bilan u erdan chiqdim. Ularda SWAT, SGG, o'sha badjahl Dreyk va boshqa kaltak bor edi. U yerda jahannam edi, odam. Miloning amerikalik intonatsiyalari tom ma'noda Freyning madaniyatli quloqlariga zarar etkazdi. Yirtqich uni hozirgina "odam" deb atagan edi.
  
  - Parcha?
  
  "O'sha yalangoyoq fohishaga adashib qoldim, Maylz." Milo jilmayib qo'ydi.
  
  "Kanadaliklar buni oldilarmi?" Frey stulning qo'llarini g'azab bilan mahkam ushladi va bu ularning burishishiga sabab bo'ldi.
  
  Milo o'zini sezmagandek qilib, ichki tashvishiga xiyonat qildi. Freyning xudbinligi uning ko'kragini shishiradi. "Befoyda haromlar!" U shunchalik baland ovozda qichqirdiki, Milo qotib qoldi. "Siz befoyda haromlar, bir guruh otliqlarga yutqazdilar!"
  
  Freyning lablaridan tupurik uchib, stolni ularni ajratib turdi. "Bu lahzani qancha kutganimni bilasanmi? Bu safar? Sizchi?"
  
  O"zini tuta olmay, amerikalik komandoning yuziga urdi. Milo boshini keskin burdi, yonoqlari qizarib ketdi, lekin u boshqa hech qanday munosabat bildirmadi.
  
  Frey uni o'rab olishga eng yuqori xotirjamlik kozasini majbur qildi. "Mening hayotim, - dedi u faqat tug'ilgan odamlar qila olishi mumkin bo'lgan eng katta kuch bilan, - bu qabrni qidirishga bag'ishlangan ... bu Xudolar qabrini. Men ularni - bo'lak-bo'lak - qal'amga olib boraman. - Men hukmdorman, - dedi u qo'lini eshik tomon silkitib, - men bu ahmoqlarning hukmdorini nazarda tutmayapman. Menda bitta g'oya borligi uchun men beshta supermodelni eng past bo'yli qo'riqchini sikishim mumkin. Men yaxshi odamni jang maydonida o'limgacha kurashishga majbur qila olaman, lekin bu meni hukmdor qilmaydi. Sen tushunasan?"
  
  Freyning ovozidan intellektual ustunlik paydo bo'ldi. Milo bosh irg'adi, lekin uning ko'zlari bo'm-bo'sh edi. Frey buni ahmoqlik deb qabul qildi. U xo'rsindi.
  
  - Xo'sh, men uchun yana nima bor?
  
  "Bu". Milo o"rnidan turib, Frey noutbukining klaviaturasini bir necha soniya bosib turdi. Milliy tarix muzeyi yaqinidagi hududga e'tibor qaratilgan jonli efir paydo bo'ldi.
  
  "Bizda o'zini televideniye ekipaji sifatida ko'rsatadigan odamlar bor. Ularning ko'zlari Dreyk, ayol va o'g'il bola - Ben Bleykda edi. Bu, shuningdek, SPECIAL va qolgan barcha SGGni qoldiradi va qarang, men bunga ishonaman," u ekranga sekin tegib, ortda keraksiz ter dog'larini qoldirdi va Xudo biladi, "bu SAS jamoasi."
  
  "Siz ishonasiz ..." dedi Frey. "Siz menga ko'p millatli poyga borligini aytmoqchimisiz? Va endi bizda eng katta resurslar yo'q." U xo'rsindi. "Bu bizga hozirgacha yordam bergani uchun emas."
  
  Milo xo'jayiniga sirli tabassum bilan bo'lishdi. "Bilasizmi?"
  
  "Ha. Sizning qiz do'stingiz. U bizning eng yaxshi boyligimiz va uning vaqti yaqinlashmoqda. Umid qilamizki, u kimga hisobot berganini eslaydi."
  
  "Bu ko'proq pul haqida, u eslab qoladi", dedi Milo ajoyib tushuncha bilan.
  
  Freyning ko'zlari chaqnab ketdi va uning ko'zlarida ma'yus chaqnash paydo bo'ldi. "Hm. Men buni unutmayman."
  
  "Bizda Ben Bleykning singlisi ham bor. Ko"rinib turibdiki, yovvoyi mushuk".
  
  "Yaxshi. Uni qasrga yuboring. Tez orada u erga qaytamiz." U pauza qildi. "Kutib turing... Kutib turing... Bu ayol Drake bilan. Kim u?"
  
  Milo uning yuzini o'rgandi va yelkasini qisdi. "Umuman xabarim yo'q".
  
  - Xo'sh, bilib oling!
  
  Milo televidenie guruhiga qo'ng'iroq qildi: "Dreykning ayolida yuzni tanish dasturidan foydalaning", deb baqirdi u.
  
  To'rt daqiqa sukutdan keyin u javob oldi. "Kennedi Mur", dedi u Freyga. "Nyu-York politsiyasi"
  
  "Ha. HA, men buzuqlikni hech qachon unutmayman. Chetga ket, Milo. Menga ishlashga ruxsat bering."
  
  Frey Google'da sarlavhani topdi va bir nechta havolalarga amal qildi. O'n daqiqadan kamroq vaqt ichida u hamma narsani bildi va uning tabassumi kengroq va yanada buzuqroq bo'ldi. Ulug" g"oyaning mikroblari uning ongida balog"atga yetgandan keyin o"sib bordi.
  
  "Kennedi Mur, - dedi u piyodaga tushuntirishga qarshilik qila olmadi, - Nyu-Yorkdagi eng yaxshilaridan biri edi. Hozirda u majburiy ta"tilda. U iflos politsiyachini hibsga oldi va uni qamoqqa jo'natdi. Uning sudlanganligi, u aybdor bo'lishga yordam bergan ba'zi odamlarning ozod qilinishiga olib keldi, bu buzilgan dalillar zanjiri bilan bog'liq. Frey to'xtab qoldi. "Qanday qoloq mamlakat bunday tizimni amalga oshiradi, Milo?"
  
  "AQSh", uning bezori undan nima kutilayotganini bilardi.
  
  "Xo'sh, ajoyib advokat Tomas Kaleb ismli odamning ozod etilishini ta'minladi, bu "Shimoliy Qo'shma Shtatlar tarixidagi eng yomon ketma-ket qotil", bu erda aytilgan. Mening, mening. Bu juda jirkanch. Eshiting!
  
  "Kaleb o'z qurbonining ko'zlarini ochadi va shtapel yordamida ko'z qovog'i va peshonasidan qisqichlarni o'qqa tutadi, so'ngra tirik hasharotlarni bo'g'izlaridan pastga tushiradi va ular bo'g'ilib o'lgunicha chaynashga va yutishga majbur qiladi". Frey Miloga katta ko'zlari bilan qaradi. "Men McDonald'sda ovqatlanish kabi bir oz aytardim."
  
  Milo tabassum qilmadi. "U begunohlarning qotilidir", dedi u. "Komediya qotillik bilan yaxshi ketmaydi."
  
  Frey unga tabassum qildi. - Siz begunohlarni o'ldirgansiz, shunday emasmi?
  
  "Faqat ishimni bajarayotganda. Men askarman".
  
  "Hmm, bu nozik chiziq, shunday emasmi? Muhim emas. Keling, hozirgi ishga qaytaylik. Bu Xolib ozod etilganidan keyin yana ikkita begunohni o'ldirdi. Men axloqiy ta'limotning aniq natijasi va axloqiy qadriyatlar to'plamini aytgan bo'lardim, a, Milo? Nima bo'lganda ham, bu Xolib endi g'oyib bo'ldi."
  
  Miloning boshi noutbuk ekrani tomon, Kennedi Mur tomon siltandi. - Yana ikkitasi?
  
  Endi Frey kulib yubordi. "Ha, ha. Siz buni tushunmaydigan darajada ahmoq emassiz, shunday emasmi? Uning qayg'usini tasavvur qiling. Uning azobini tasavvur qiling!"
  
  Milo ushladi va o'ziga qaramay, kunning birinchi ovini yirtib tashlagan oq ayiq kabi tishlarini ko'rsatdi.
  
  "Mening rejam bor". Frey zavq bilan kuldi. "Oh, ahmoq... Mening rejam bor."
  
  
  YIGIRMA BIR
  
  
  
  NYU YORK
  
  
  Mobil shtabda tartibsizlik bo'lgan. Drake, Kennedi va Ben Torsten Dahl va g'azablangan maxsus kuchlar qo'mondoni ortidan zinadan yuqoriga ko'tarilib, g'alayondan o'tib ketishdi. Metall shiyponning oxiridagi chuqurcha ta'minlagan nisbiy sukunatda to'xtashdan oldin ular ikkita bo'limni aylanib o'tishdi.
  
  "Bizga qo'ng'iroq qilishdi", - maxsus kuchlar qo'mondoni jahl bilan qurolini tashladi. "Bizga qo'ng'iroq qilishdi va o'n besh daqiqadan so'ng mening uchta odamim o'ldi! Nima...?"
  
  - Faqat uchtasi? - so"radi Dahl. "Biz oltitani yutqazdik. Hurmat bizdan vaqt ajratishni talab qiladi..."
  
  "Hurmat qilsin", deb g'azablandi SWAT yigiti. "Siz mening hududimga bostirib kiryapsiz, ey ingliz xo"jayini. Sizlar la"nati terrorchilar kabi yomonsizlar!"
  
  Drake qo'lini ko'tardi. "Aslida men ingliz ahmoqman. Bu ahmoq shved".
  
  Amerikalik hayratda qoldi. Dreyk Benning yelkasidan mahkam ushlab oldi. U yigitning titrayotganini sezdi. "Biz yordam berdik", dedi u maxsus kuchlar yigitiga. "Ular yordam berishdi. Bu juda ham battar bo'lishi mumkin edi ".
  
  Va keyin taqdir istehzoli bolg'asini tushirganda, shtab-kvartiraga yomg'ir yog'ayotgan o'qlarning dahshatli ovozi eshitildi. Hamma polga yiqildi. Sharqiy devordan metall tovush eshitildi. Otishma tugashidan oldin maxsus kuchlar qo"mondoni o"rnidan turdi. - Bu o'q o'tmas, - dedi u bir oz xijolat bilan.
  
  "Biz borishimiz kerak", deb Dreyk Kennedini qidirdi, lekin uni topa olmadi.
  
  "Olov chizig'ida?" - dedi maxsus kuchlar yigiti. "Siz kimsiz?"
  
  "Meni kompaniya yoki o'qlar tashvishga solayotgani yo'q", dedi Dreyk. "Bu raketa bilan harakatlanuvchi granata bo'lib, u tez orada paydo bo'lishi mumkin."
  
  Ehtiyotkorlik evakuatsiya qilishni buyurdi. Dreyk o'qlar kelgan tomonga baqirib yugurayotgan qora va oqlarni ko'rish uchun o'z vaqtida chiqdi.
  
  U yana atrofga qaradi, Kennedini qidirdi, lekin u g'oyib bo'lganga o'xshardi.
  
  Keyin birdan ular orasida yangi yuz paydo bo'ldi. Byuro boshlig'i o'zining uch yulduzli belgisiga ko'ra va bu ham yetmaganday, uning yonidan turtib o'tib ketayotganiga qaraganda, politsiya komissarining noyob besh yulduzini taqqan odam edi. Drake bu ular bilan gaplashishi kerak bo'lgan yigit ekanligini darhol angladi. Terrorizmga qarshi kurashga politsiya komissarlari jalb qilingan.
  
  Maxsus kuchlar qo'mondoni radiosi baqirdi: "Hammasi aniq. Bu yerda tomda masofadan boshqariladigan qurol bor. Bu qizil seld ".
  
  "Barchalar!" Drake kanadaliklar va nemislar o'z mahbuslari bilan tobora ko'proq harakat qilishmoqda deb o'ylardi.
  
  Torsten Dal yangi kelganga murojaat qildi. "Siz haqiqatan ham mening davlat vazirim bilan gaplashishingiz kerak."
  
  "Ish tugadi", dedi komissar. "Siz bu yerdan ketyapsiz."
  
  "Yo'q, kuting", deb boshladi Drake, Benni oldinga shoshilishdan jismonan to'xtatib. "Sen tushunmaysan...."
  
  - Yo'q, yo'q, - dedi komissar tishlari orasidan. "Bilmayman. Aytmoqchimanki, siz bu yerdan chiqib, Vashingtonga ketyapsiz. Kapitoliy tepaligi sizlardan bir parcha istaydi va umid qilamanki, ular buni katta bo'laklarga bo'lib olishadi. "
  
  
  * * *
  
  
  Parvoz to'qson daqiqa davom etdi. Dreyk Kennedining sirli g'oyib bo'lishidan xavotirda edi, toki u samolyot uchish arafasida yana paydo bo'ldi.
  
  U yo"lak bo"ylab yugurib keldi, nafasi qiynaldi.
  
  "Men sizni yo'qotdik deb o'yladim", dedi Dreyk. U o'zini juda yengil his qildi, lekin uni xotirjam tutishga harakat qildi.
  
  Kennedi javob bermadi. Buning o'rniga u suhbatdan uzoqlashib, deraza o'rindig'iga o'tirdi. Drake tergov qilish uchun o'rnidan turdi, lekin yuzi alebastrdek oppoq bo'lib, undan uzoqlashganda to'xtadi.
  
  U qaerda edi va u erda nima bo'ldi?
  
  Parvoz davomida qo"ng"iroqlar yoki elektron pochta xabarlarini yozishga ruxsat berilmagan. Televizor yo'q. Ular jim uchib ketishdi; bir necha soqchilar aralashmasdan ularni kuzatib turdi.
  
  Drake uning ustidan oqishi mumkin edi. SAS mashg'ulotlari soatlar, kunlar va oylar kutishni talab qildi. Tayyorlanishi uchun. Kuzatish uchun. Uning uchun bir soat bir millisekundda uchib ketishi mumkin edi. Bir vaqtning o'zida ularga bu kichik plastik butilkalarda spirtli ichimliklar taklif qilindi va Drake bir lahzadan ko'proq ikkilanib qoldi.
  
  Viski uchqunladi, falokatning kahrabo tumori, uning tanlagan quroli oxirgi marta ishlar qiyinlashganda - Alison ketganida. U og'riqni, umidsizlikni esladi, ammo nigohi uning ustida edi.
  
  "Bu erda emas, rahmat." Ben xo'jayinini jo'natish uchun etarlicha hushyor edi. "Biz Mountain Shudring yigitlarimiz. Olib kel uni."
  
  Ben hatto o'zini geek deb ko'rsatib, Dreykni bu holatdan chiqarishga harakat qildi. U yo'lakka egilib, boshlovchining chayqalib o'z joyiga qaytib kelishini kuzatdi. "Amerikalik birodarlarimizning jargonida men bunga kirgan bo'lardim!"
  
  Uning yuzi qizarib ketdi, styuardessa unga hayron bo"lib qaradi. Bir soniyadan so'ng u: "Bu Hooters havosi emas, bolam," dedi.
  
  Ben yana kresloga cho'kdi. "Axlat".
  
  Drake boshini chayqadi. "Sog'ligingiz, do'stim. Sizning doimiy xo'rligingiz men hech qachon sizning yoshingizda bo'lmaganligimni quvonchli eslatma bo'lib xizmat qiladi.
  
  "Bekor".
  
  "Jiddiy aytsam - rahmat."
  
  "Havotir olma".
  
  "Va Karin - u yaxshi bo'ladi. Va'da beraman."
  
  - Qanday qilib buni va'da qila olasiz, Mett?
  
  Drake pauza qildi. Bu askarning aniq mulohazasi emas, balki muhtojlarga yordam berishga bo'lgan tug'ma majburiyati edi.
  
  "Ular hali unga zarar yetkazmaydilar", dedi u. "Va tez orada biz siz tasavvur qilganingizdan ham ko'proq yordamga ega bo'lamiz."
  
  "Ular unga zarar yetkazmasligini qaerdan bilasiz?"
  
  Drake xo'rsindi. "Yaxshi, mayli, bu aqlli taxmin. Agar ular uning o'limini xohlasalar, uni darhol o'ldirishardi, shunday emasmi? Erkalamaslik. Lekin ular buni qilmadilar. Shunday qilib..."
  
  - Ha?
  
  "Nemislar unga nimadir kerak. Ular uni tirik qoldiradilar." Drake uni alohida so'roqqa yoki undan ham odatiyroq narsaga - har bir voqeada hukmronlik qilishni yaxshi ko'radigan diktatorga o'xshash xo'jayinga olib borishlari mumkinligini bilar edi. Yillar davomida Drake bu turdagi zolimni sevib qoldi. Ularning avtoritarizmi har doim yaxshi yigitlarga ikkinchi imkoniyat berdi.
  
  Ben majburan tabassum qildi. Drake samolyot pastga tusha boshlaganini sezdi va boshidanoq faktlarni ko'zdan kechira boshladi. Uning kichik jamoasi parchalanib ketganligi sababli, u yanada kuchayib, ularni yanada ko'proq himoya qilishi kerak edi.
  
  
  * * *
  
  
  Samolyotni tark etgandan so'ng ikki daqiqa ichida Dreyk, Ben, Kennedi va Dal bir nechta eshiklardan o'tib, sokin eskalatorga, qalin ko'k panellar bilan qoplangan shinam koridorga va nihoyat og'ir eshikdan Dreyk o'ylab qulflanganini payqadi. ular.
  
  Ular birinchi darajali, birinchi darajali zalda bo'sh edilar, o'zlari va yana sakkiz kishidan tashqari: beshta qurolli qo'riqchi va uchta kostyum - ikkita ayol va bir keksa erkak.
  
  Erkak oldinga qadam tashladi. "Jonatan Geyts", dedi u jimgina. "Mudofaa vaziri."
  
  Drake to'satdan vahima tushdi. Xudo, bu yigit juda kuchli edi, prezidentlik uchun beshinchi yoki oltinchi bo'lishi mumkin. U xo'rsindi va qo'riqchilarning oldinga siljishini ko'rib, oldinga qadam tashladi, keyin qo'llarini yoydi.
  
  "Barcha do'stlar shu erda", dedi u. "Hech bo'lmaganda ... men shunday deb o'ylayman."
  
  "Men siz haq ekanligingizga ishonaman." Mudofaa vaziri oldinga chiqib, qo"lini uzatdi. "Vaqtni tejash uchun men allaqachon yangilangan edim. Qo'shma Shtatlar yordam berishga tayyor va qodir. Men bu yordamni... osonlashtirish uchun keldim.
  
  Ayollardan biri hammaga ichimlik taklif qildi. Uning sochlari qora, nigohi o"tkir, yoshi elliklardan oshgan, tashvish chizig"i davlat sirlarini yashirishga yetadigan darajada qalin va qo"riqchilarga e"tibor bermaslik, ular bilan o"zining noqulayligi haqida gapirardi.
  
  Ichimliklar muzni biroz eritdi. Dreyk va Ben Geytsning yonida qolib, parhez ichimliklar ichishdi. Kennedi vinosini aylantirib, deraza oldiga bordi va o'yga cho'mganga o'xshab, taksichi samolyotlarga qaradi. Torsten Dal Evian bilan qulay stulga cho'kdi, uning tana tili tahdid qilmaslik uchun tanlangan.
  
  "Mening singlim", dedi Ben. "Siz unga yordam bera olasizmi?"
  
  "Markaziy razvedka boshqarmasi Interpol bilan bog'landi, ammo bizda nemislar haqida hali hech qanday ma'lumot yo'q." Bir lahzadan so'ng, Benning qayg'usini va Kongress a'zosi bilan bog'lanish uchun qancha kuch sarflaganini ko'rib, kotib qo'shimcha qildi: "Harakat qilyapmiz, o'g'lim. Biz ularni topamiz."
  
  "Ota-onam hali bilishmaydi." Ben beixtiyor mobil telefoniga qaradi. "Ammo bu ko'p vaqt talab qilmaydi ..."
  
  Endi yana bir ayol oldinga qadam tashladi - quvnoq, o'ziga ishongan, ancha yoshroq shaxs, har jihatdan bo'lajak sobiq Davlat kotibi xonimni eslatadi, haqiqiy yirtqich yoki, Dreykning o'zi aytganidek, Alisiya Maylzning siyosiy versiyasi.
  
  "Mening mamlakatim haqiqiy emas, janob Dal, janob Dreyk. Biz bu borada ancha ortda qolganimizni bilamiz va qanday ulushlar borligini bilamiz. SAS guruhingiz ishlash uchun tozalandi. SGG ham. Bizda yordam berishga tayyor Delta jamoasi bor. Shunchaki raqamlarni qo"shing..." U barmoqlarini qimirlatdi. "Koordinatalar".
  
  - Professor Parnevikmi? Dahl birinchi marta gapirdi. "Kanadaliklar haqida qanday yangiliklar bor?"
  
  "Orderlar berilmoqda", dedi kotiba biroz qotib. "Bu diplomatik vaziyat ..."
  
  "Yo'q!" - deb baqirdi Drake, keyin o'zini tinchlantirish uchun nafas chiqardi. "Yo"q, ser. Bu noto'g'ri yondashuv. Bu narsa ishga tushirildi... nima?... uch kun oldin? Vaqt bu erda hamma narsa, ayniqsa hozir. Keyingi bir necha kun, - dedi u, - biz g'alaba qozonadigan yoki yutqazadigan joy.
  
  Kotib Geyts unga hayrat bilan qaradi. - Eshitdimki, sizda hali ham askar bor, Dreyk. Ammo bu reaktsiya tufayli emas."
  
  "Men askar va fuqaro o'rtasida mos kelganda almashaman", deb yelka qisdi Drake. "Sobiq askar bo'lishning afzalliklari."
  
  "Ha. Agar bu sizni yaxshi his qilsa, kafolatlar yordam bermaydi. Kolbi Teylor ko'pchilik xodimlari bilan birga Kanadadagi saroyidan g'oyib bo'ldi. Mening taxminimcha, u buni uzoq vaqtdan beri rejalashtirgan va oldindan tayyorlangan ba'zi kutilmagan holatlarga o'tgan. Aslida - u tarmoqdan tashqarida."
  
  Drake ko'zlarini yumdi. "Yaxshi xabar bormi?"
  
  Bir yosh ayol gapirdi. "Yaxshi, biz sizga tadqiqotingizga yordam berish uchun Kongress kutubxonasining barcha manbalarini taklif qilamiz." Uning ko"zlari chaqnab ketdi. "Dunyodagi eng katta kutubxona. O'ttiz ikki million kitob. Noyob nashrlar. Va Jahon raqamli kutubxonasi."
  
  Ben unga endigina Princess Leia kosplay tanlovida qatnashishga rozi bo'lgandek qaradi. "Barcha resurslarmi? Xo'sh, nazariy jihatdan, qaysi nemis skandinav mifologiyasiga berilib ketganini aniqlay olasizmi? Siz Odin va bu xudolar qabri haqidagi matnlarni topishingiz mumkin. Internetda bo'lmagan narsalarmi?"
  
  "Siz faqat bir tugmani bosishingiz mumkin", dedi ayol. "Va buning iloji bo'lmasa, bizda juda eski kutubxonachilar bor."
  
  Mattga qaragan Benning ko'zlari umid bilan porladi. "Bizni u erga olib boring."
  
  
  * * *
  
  
  Kongress kutubxonasi yakshanba kuni ertalab ular uchun ochiq edi. Chiroqlar yoqilgan, xodimlarning ehtiyotkorligi, dunyodagi eng katta kutubxona, albatta, hayratda qoldirdi. Avvaliga bu yerning arxitekturasi va tuyg"usi Dreykga muzeyni eslatdi, biroq u qator kitob javonlari va dumaloq o"qish balkonlarini ko"zdan kechirar ekan, u tez orada qadimiy bilimlarning hurmatli muhitini his qildi va uning kayfiyati atrofga moslashib ketdi.
  
  Drake koridorlarni kezib bir oz vaqt o'tkazgan bo'lsa, Ben tadqiqotga sho'ng'ish uchun vaqtini behuda o'tkazmadi. U yashirincha balkonga chiqdi, noutbukni yukladi va Shvetsiya maxsus kuchlari qo'mondonini kofe va pechenye topishga jo'natdi.
  
  "Yaxshi joy", dedi Dreyk atrofni aylanar ekan. "Menimcha, Nikolas Keyj har daqiqada chiqib ketishi mumkin."
  
  Ben burun ko'prigini qisib qo'ydi. "Men qaerdan boshlashni bilmayman", deb tan oldi u. - Mening boshim omborxona, do"stim.
  
  Torsten Dal balkonni o"rab turgan panjaralarga tegdi. "Bilganingizdan boshlang", dedi u o'rganilgan Oksford ohangida. "Afsonadan boshlang."
  
  "To'g'ri. Xo'sh, biz bu she'rni bilamiz. Unda aytilishicha, kim xudolarning qabrini tahqirlasa, er yuziga do'zax o'tini tushiradi. Va bu tom ma'noda olov. Sayyoramiz yonadi. Bu afsonaning boshqa xudolar haqida yozilgan boshqa afsonalar bilan o'ziga xos tarixiy o'xshashliklari borligini ham bilamiz."
  
  "Biz bilmagan narsa, - dedi Dal, - nima uchun? Yoki qanday qilib?"
  
  - Yong'in, - dedi Drake keskin ohangda. "Yigit shunchaki aytdi."
  
  Ben ko'zlarini yumdi. Dahl qattiq tabassum bilan Drakega o'girildi. "Bu aqliy hujum deb ataladi", dedi u. "Faktlarni tahlil qilish ko'pincha haqiqatni ochishga yordam beradi. Men falokat qanday sodir bo'lishini nazarda tutdim. Iltimos, yo yordam bering yoki keting".
  
  Drake kofesini ho"pladi va jim qoldi. Bu ikkala yigit ham odamlarni yo'qotib, munosib joyga ega bo'lishdi. U panjara oldiga bordi va ortiga qaradi, ko'zlari dumaloq xonani aylanib, xodimlar va amerikalik agentlarning pozitsiyalariga e'tibor qaratdi. Kennedi ikki qavat pastda o'tirarkan, jahl bilan o'z noutbukini taqillatib o'tirarkan... nima? - deb o'yladi Dreyk. Aybdormi? Qo'rquvmi? Depressiyami? U hamma narsani bilar edi va u va'z qilishni boshlamoqchi emas edi.
  
  "Afsona, - dedi Ben, - Odin qabrining bir marta tahqirlanishi olovli daryolar oqimini boshlashini ko'rsatadi. Men shuni aytishim mumkinki, bu erda hamma narsa bilish juda muhimdir. "
  
  Drake uning yaqindagi xotiralari paydo bo'lganda, qoshlarini chimirdi. Olovli daryolarmi? U buni ko'rdi.
  
  Lekin qayerda?
  
  - Nega bunday dedingiz? - deb soʻradi u. "Olovli daryolar?"
  
  "Bilmayman. Balki "do"zax o"ti otilmoqda", "oxir yaqin" deyishdan charchaganimdandir. Men o"zimni Gollivud filmining treyleridek his qilaman".
  
  - Demak, siz olovli daryolarning orqasidan yurdingizmi? - Dahl qoshini ko'tardi.
  
  "Yo'q, kuting", dedi Drake barmoqlarini. "Ha! Supervulqon! Islandiyada... U tasdiqlash uchun shvedga qaradi.
  
  "Mana, men skandinaviyalikman, degani emas"
  
  "Ha". Shu payt mudofaa vazirining kichik yordamchisi yaqin atrofdagi kitob javonining orqasidan turib qoldi. "Islandiyaning janubi-sharqiy tomonida. Bu haqda butun dunyo biladi. Hukumatning yangi tadqiqotini o'qib chiqqandan so'ng, bu ettinchi supervulqon deb o'ylayman."
  
  "Eng mashhuri Yelloustoun bog'ida", dedi Ben.
  
  "Ammo Supervulqon shunday xavf tug'diradimi?" - so"radi Drake. "Yoki bu boshqa Gollivud afsonasimi?"
  
  Ben ham, kotib yordamchisi ham bosh chayqadi. "Turlarning yo'q bo'lib ketishi" atamasi bu kontekstda ortiqcha emas, - dedi yordamchi. "Tadqiqotlar shuni ko'rsatadiki, avvalgi ikkita supervulqon otilishi sayyoramizda sodir bo'lgan ikkita eng yirik ommaviy qirg'in hodisasiga to'g'ri keladi. Ikkinchisi, albatta, dinozavrlardir."
  
  "Qanchalik tasodif?" - so"radi Drake.
  
  "Shunchalik yaqinki, agar bu bir marta sodir bo'lsa, siz bundan hayratda qolasiz. Lekin ikki martami? Kelinglar..."
  
  "Axlat".
  
  Ben qo'llarini havoga ko'tardi. "Mana, biz bu yerda adashib ketyapmiz. Bizga kerak bo'lgan narsa Odinni axlat bilan yuklashdir." U ekranda bir nechta sarlavhalarni ta'kidladi. "Bu, bu va voy ¸ albatta bu. Voluspa - bu erda Odin Ko'ruvchi bilan uchrashuvlari haqida gapiradi.
  
  "Tashriflar?" Drake jilmayib qo'ydi. "Viking pornosi, a?"
  
  Yordamchi Benning ustiga engashib, bir nechta tugmani bosdi, parolni kiritdi va qatorni terdi. Uning shim kostyumi Kennedining kostyumiga qarama-qarshi bo'lib, uni yashirish uchun emas, balki uning qomatini ta'kidlash uchun did bilan yaratilgan. Benning ko'zlari katta-katta ochildi, muammolari bir zumga unutildi.
  
  Drake og'izga soldi: "Iste'dod behuda."
  
  Yordamchi o'rnidan turganida Ben unga o'rta barmog'ini berdi. Yaxshiyamki, u uni ko'rmadi. "Ularni besh daqiqa ichida sizga olib kelishadi", dedi u.
  
  "Rahmat, xonim." Drake ikkilanib qoldi. "Kechirasiz, men sizning ismingizni bilmayman."
  
  "Meni Xayden deb chaqiring", dedi u.
  
  Kitoblar bir necha daqiqadan so'ng Benning yoniga qo'yildi va u darhol Voluspa deb nomlangan kitobni tanladi. qon hidlagan hayvon kabi. Dahl boshqa jildni tanladi, Drake - uchinchi. Xeyden Benning yoniga o'tirdi va u bilan matnni o'rgandi.
  
  Shunda Ben baqirdi: "Evrika! Menda bor!" Havola etishmayapti. Bu Heidi! Jin ursin Xeydi! Bu kitobdan so'ng va men iqtibos keltiraman, "Odinning sevimli ko'ruvchisi Xeydining sayohatlari".
  
  "Bolalar kitobidagi kabimi?" Dal, shubhasiz, maktab vaqtlarini esladi.
  
  Drake shunchaki sarosimaga tushdi. "A? Men ko"proq Xeydi Klumga xos yigitman".
  
  "Ha, bolalar kitobi! Menimcha, Xeydi haqidagi afsona va uning sayohatlari tarixi yillar davomida Norvegiya dostonidan Norvegiya afsonasiga aylangan bo"lsa kerak, keyin Shveytsariyalik yozuvchi ertakdan bolalar kitobi uchun asos sifatida foydalanishga qaror qildi.
  
  - Xo'sh, unda nima deyilgan? Drake yuragi tezroq urishini his qildi.
  
  Ben bir soniya o'qidi. "Oh, bu ko'p narsani aytadi", dedi u shoshib. "Bu la'nat hamma narsani aytadi."
  
  
  YIGIRMA IKKI
  
  
  
  VASHINGTON, DC
  
  
  Kennedi Mur o'z kompyuter ekraniga tikilib o'tirdi, hech narsani ko'rmadi va bosh barmog'ingiz ostida hayotni maydalaganingizda, bu shunchaki usta tomonidan boshqariladigan tennis to'pi ekanligi haqida o'ylardi. Kichkina orqaga qaytish taqdiringizni o'zgartirdi, qandaydir kutilmagan burilish sizni o'z-o'zini yo'q qilish spiraliga olib keldi, keyin bir necha kunlik tezkor harakatlar sizni o'yinga qaytardi.
  
  U Nyu-Yorkka ketayotib, muzeyning aqldan ozganidan keyin ham o'zini yaxshi his qildi. U o'zidan va balki Mett Drakedan biroz mamnun edi.
  
  Qanday buzuq, dedi u o'ziga o'zi. Ammo, qachondir kimdir katta qiyinchiliklardan katta taraqqiyot keladi, deb aytmaganmidi? Shunga o'xshash narsa.
  
  Keyin professorni o'g'irlab ketishdi. Ben Bleykning singlisi o'g'irlab ketilgan. Kennedi esa bu mobil shtab-kvartira tomon qat'iyat bilan yurdi, boshini to'g'rilab, yana bir bor o'yinga to'liq sho'ng'idi, fikrlari chalkashlikni tushunishga qaratilgan edi.
  
  Keyin, u zinapoyaga chiqa boshlaganida, Lipkind olomon orasidan ajralib, uni keskin to'xtatdi.
  
  "Kapitan?"
  
  "Salom Mur. Biz gaplashib olishimiz kerak ".
  
  "Ichkariga kiring", - dedi Kennedi shtab-kvartira tomon qo'l siltab, - biz sizning yordamingizdan foydalanishimiz mumkin.
  
  "Uh, uh. Yo'q. Bu muzey tufayli emas, Mur. Kreyser shu yo'nalishda."
  
  U olomon orasidan o'tib ketdi, orqasi endi unga jim ayblagandek qaradi. Kennedi yetib olishga shoshilishi kerak edi.
  
  - Nima... nima bo'ldi, kapitan?
  
  "Chiqinglar."
  
  Kreyser ikkalasidan tashqari bo'sh edi. Ko'cha shovqini susaydi, tashqaridagi dunyoni larzaga keltiruvchi voqealar endi ziyofatga boradigan sotsialitning fazilatidan ko'ra uzoqroqda qulflangan.
  
  Kennedi o'tirgan joyida yarim o'girilib, Lipkindga yuzlandi. "Menga aytma... Iltimos, aytma..." Uning tomog'idagi donacha Lipkindni qattiq ifodasini yo'qotib qo'ydi, so'zlar lablaridan chiqib ketguncha hamma narsani aytib berdi.
  
  Ammo ular yiqildi va har bir so'z uning allaqachon qoraygan qalbida bir tomchi zahar edi.
  
  "Kalib yana zarba berdi. Biz bir oy kechikdik - keyin kecha tushdan keyin bizga qo'ng'iroq qilishdi. Qiz... ahh... Nevadalik qiz, - ovozi xirillab ketdi. "Shaharda yangi. Talaba."
  
  "Yo'q. Iltimos..."
  
  "Men sizni har qanday kalamushni eshitishdan oldin bilishingizni xohlardim."
  
  "Yo'q".
  
  - Kechirasiz, Mur.
  
  "Men qaytib kelmoqchiman. Menga qaytishga ruxsat bering, Lipkind. Meni kirgizing. "
  
  "Uzr so'rayman".
  
  "Men sizga yordam berishim mumkin. Bu mening ishim. Meni hayotim."
  
  Lipkind pastki labini tishlab turardi, bu stressning aniq belgisidir. "Hali emas. Xohlasam ham rasmiylar rozi bo'lmasdi. Siz uni bilasiz."
  
  "Shundaymi? Qachondan beri siyosatchilarning fikrlarini bilishim mumkin? Siyosatdagi har bir odam ahmoq, Lipkind va ular qachondan boshlab to'g'ri ish qila boshladilar? "
  
  "Meni ushlading", Lipkindning qichqirishi uning yuragiga xiyonat qildi. "Ammo buyruqlar, ular aytganidek, buyruqlar. Va meniki o'zgarmadi."
  
  "Lipkind, bu ... meni buzmoqda."
  
  U quruq yutdi. "Vaqt bering. Qaytib kelasizmi".
  
  "Menga qiziq emas, jin ursin! Bu uning qurbonlari! Ularning oilalari!"
  
  - Men ham shunday deb o'ylayman, Mur. Menga ishon."
  
  Biroz vaqt o'tgach, u: "Qaerda?" Uning qo"lidan kelgani, so"rashi, o"ylashi mumkin bo"lgan hamma narsa shu edi.
  
  "Mur. Bu erda siz hech qanday tavba to'lashingiz shart emas. Bu psixikaning ahmoq psixo ekanligida sizning aybingiz yo'q."
  
  "Qaerda?" - Men so'radim.
  
  Lipkind unga nima kerakligini bildi va unga joyni aytdi.
  
  
  * * *
  
  
  Ochiq qurilish maydonchasi. Ground Zero dan janubda uch blok. Ishlab chiqaruvchi Silke Holdings deb ataladi.
  
  Kennedi yigirma daqiqa ichida jinoyat joyini topdi, ochiq binoning to'rtinchi qavatidagi miltillovchi lentani payqadi va taksi yubordi. U bino oldida turib, ruhsiz ko'zlari bilan yuqoriga qaradi. Bu joy bo'sh edi - hanuzgacha faol jinoyat joyi - lekin shanba kuni kech edi va voqea 24 soatdan ko'proq vaqt oldin sodir bo'lgan.
  
  Kennedi vayronalarni tepdi, keyin qurilish maydonchasiga chiqdi. U ochiq beton zinapoyadan binoning yon tomonidagi to"rtinchi qavatga ko"tarilib, beton plita ustiga chiqdi.
  
  Kuchli shamol uning bo'shashgan bluzkasini tortdi. Agar uning sochlari kuchli tasma bilan taralmaganida edi, u xuddi jinday uchib ketgan bo'lardi. Uning oldida Nyu-Yorkning uchta manzarasi ochilib, uning boshi aylanardi - bu holat u butun umri davomida bo'lgan, ammo g'alati bo'lsa-da, faqat hozir esga olinadi.
  
  Va shunga qaramay, u Yggdrasilga, Jahon daraxtiga chiqdi.
  
  Keyin bosh aylanishi yo'q.
  
  Bu unga Odin ishini va ayniqsa Mett Drakeni eslatdi. U bu gapga, uning oldiga qaytmoqchi edi, lekin jasorati borligiga ishonchi komil emasdi.
  
  U vayronalar va pudratchilarning asboblaridan qochib, chang bosgan taxtadan o'tib ketdi. Shamol uning yenglari va shimlarini tortib, ortiqcha material tufayli shishib ketdi. U Lipkind jasadning joylashishini tasvirlagan joydan uncha uzoq bo'lmagan joyda to'xtadi. Ommabop televizordan farqli o'laroq, tanalar bo'r bilan belgilanmagan - ular suratga olinadi, keyin ularning aniq joylashuvi turli xil sobit nuqtalardan o'lchanadi.
  
  Qanday bo'lmasin, u erda bo'lishi kerak edi. Egiling, tizzangizga yiqilib, ko'zingizni yuming va ibodat qiling.
  
  Va hammasi orqaga qaytdi. Osmondan tushgan shayton kabi. Bosh farishtaning yaratilishi singari, hamma narsa uning xayolidan o'tdi. U Chak Uokerning bir tonna iflos pulni cho'ntagiga solayotganini ko'rdi. Sudyaning o"z aybini e"lon qilgan to"qmoq ovozi. Marhumning hamkasblari tomonidan qarashlari, uning shkafida paydo bo'la boshlagan odobsiz chizmalar, mashinasining kapotiga yopishtirilgan, kvartirasining eshigiga yopishtirilgan.
  
  U ketma-ket qotildan olgan maktubida u unga barcha yordami uchun minnatdorchilik bildirgan.
  
  U Tomas Kalebga yordam bergan yana bir qotillik uchun tavba qilishi kerak edi.
  
  U o'liklardan va motamdan kechirim so'rashi kerak edi.
  
  
  YIGIRMA UCH
  
  
  
  VASHINGTON, DC
  
  
  "Bu narsa Britnidan ko'ra ko'proq ochiladi", dedi Ben hayajonini tiyib, shoshilib. "Bu erda shunday deyilgan:" U Jahon daraxtida bo'lganida, Volva Odinga uning ko'p sirlarini bilishini ochib beradi. U bilimga intilish uchun Yggdrasilda o'zini qurbon qilgani. Xuddi shu maqsadda to"qqiz kechayu to"qqiz kun ro"za tutganligi. U unga uning ko'zlari qayerda yashiringanini va ko'proq bilim evaziga ularni qanday berganligini bilishini aytadi.
  
  - Bitta dono, - gapini bo'ldi Dal. "Parnevikning aytishicha, u har doim xudolarning eng donosi hisoblangan."
  
  Drake ming'irladi: "Ayolga sirlaringizni aytish hech qachon oqilona emas".
  
  Ben unga ko'zlarini yumdi. "Odin to'qqiz kunu to'qqiz kecha Jahon daraxtida ro'za tutdi, xuddi xochdagi Masih kabi nayzasi uning yoniga teshildi. Xeydining so'zlariga ko'ra, o'zining deliriyasida Odin unga hamrohlari qaerga yashiringanligini aytdi. Va uning qalqoni qayerda yashiringan edi? Va uning nayzasi o'sha erda qolsin. Va u uning sheriklarini - qismlarini - tarqatib yuborishini va uning jasadini qabrga qo'yishini xohladi ".
  
  Ben Dreykga jilmayib qo'ydi, ko'zlari katta. "Men afsonaviy klitorisga bo'lgan izlanishimni tugatmagan bo'lishim mumkin, do'stim, lekin bu erdagi ishim tugadi."
  
  Shunda Ben uning qaerdaligini va uning yonida turgan ayolni esladi. U burun ko'prigidan ushlab oldi. "Jin ursin va ahmoq."
  
  Dahl ko'zini qimirlatmadi. "Men bilishimcha - va bu faqat Parnevikning ma'ruzasi paytida tinglashdan bezovta bo'lgan narsaga tegishli - Volvalar, xuddi Misr fir'avnlari kabi, har doim eng boy qabrlarga dafn etilgan, ularning yonida juda ko'p qimmatbaho narsalar bor edi. Ot, arava, uzoq o"lkalardan sovg"alar".
  
  Xeyden tabassumini yashirganga o'xshardi. "Agar biz sizning butun hikoyangizni mantiqiy ravishda kuzatadigan bo'lsak, janob Bleyk, menimcha, Xeydining sayohatlari aslida Odinning barcha qismlari tarqalib ketgan yoki yashiringanligini tushuntirishdir."
  
  "Menga qo'ng'iroq qiling ... Ben. Ha, Ben. Va ha, siz haqsiz. Albatta."
  
  Drake do'stiga chiqib ketishiga yordam berdi. "Hozir bu muhim emas. Valkiriyalardan boshqa barcha parchalar topildi va..." u to"xtab qoldi.
  
  "Ko'zlar" dedi Ben tarang tabassum bilan. "Agar biz Ko'zlarni topsak, biz buni to'xtatib, Karin uchun savdo chiplarini olamiz."
  
  Drake, Dahl va Xeyden jim turishdi. Dreyk nihoyat dedi: "Valkiriyalar ham qaerdadir bo'lsa kerak, Bleyk. Ular qaerdan topilganligini bilib olasizmi? Qadimgi gazeta xabari yoki biror narsa bo'lishi kerak."
  
  "Xeydi Ragnarok afsonasini o'ylab topdi", deb o'ylardi Ben hamon o'z tadqiqotiga sho'ng'igan. "Odin Ragnarokda o'limidan oldin uni o'rgatgan bo'lsa kerak."
  
  Drake boshini qimirlatib, Dahl va Xeydenni chetga jo'natib yubordi. "Valkiriyalar", dedi u ularga. "Axborotning to'liq etishmasligini va shuning uchun mumkin bo'lgan jinoiy jihatni eslaysizmi? Interpol Markaziy razvedka boshqarmasi bilan hamkorlik qilib, unga imkoniyat berishi mumkinmi?
  
  "Men hozir borib ruxsat beraman", dedi Xeyden. "Va men IT-mutaxassislarimiz nemislarga qarshi olib borgan tergovni davom ettiraman. Sizning shirin do'stingiz deyarli aytganidek - elektron izlar bizni ularga olib borishi kerak."
  
  "Yoqimlimi?" Drake unga tabassum qildi. "U bundan ham ko'proq. O'zingizni fotografiya bilan shug'ullaning. Guruhdagi vokalchi. Oila a"zosi va... - yelka qisdi, - ha... do"stim.
  
  U yaqinroq egilib, "U istalgan vaqtda mening suratimni olishi mumkin", dedi-da, yengil kulib, uzoqlashdi. Drake ham hayratda, ham yoqimli ajablanib uning orqasidan ergashdi. U u haqida noto'g'ri edi. Xudo, uni o'qish Kennediga qaraganda qiyinroq edi.
  
  Drake odamlarni o'qish qobiliyati bilan faxrlanardi. U sirpanib ketdimi? Davlat xizmatidagi yillari uni yumshoq qildimi?
  
  Uning qulog'iga bir ovoz eshitilib, yuragini gursillab yubordi. "Nima bu?" - Men so'radim.
  
  Kennedi!
  
  "Jinlik!" U sakrab tushdi va havodagi kichik sakrashini odatdagidek oyoq-qo'llarining cho'zilishi kabi yashirishga harakat qildi.
  
  Nyu-York politsiyasi uni kitob kabi o'qidi. "Men SAS hech qachon dushman hududida pistirmaga uchramaganini eshitganman. O'ylaymanki, siz hech qachon bu jamoaning bir qismi bo'lmagansiz, a?
  
  "Nima nima?" - so'radi Ben uning savoliga javob berarkan.
  
  - Bumi? Kennedi oldinga egilib, qo"lyozmadagi timsollar orasida yashiringan mitti belgiga ishora qilib, monitorning yon tomoniga tegdi.
  
  Ben qoshlarini chimirdi. "Bilmayman. Rasmdagi belgiga o'xshaydi."
  
  Kennedi qaddini rostlaganida, sochlari bog"ichidan bo"shab, yelkasiga tushdi. Dreyk ularning orqa qismigacha pastga tushishini kuzatdi.
  
  "Voy-buy. Bu juda ko'p sochlar ".
  
  "Siz buni qila olasiz, jinni."
  
  Ben tasvir belgisini ikki marta bosdi. Ekran matnga aylandi, uning qalin sarlavhasi e'tiboringizni tortdi. Ragnarok paytida saf tortgan Odin va Ko'ruvchi. Va uning ostida tushuntirish matnining bir necha eski satrlari mavjud.
  
  1795 yilda Lorenzo Bakche tomonidan chizilgan va 1934 yilda Jon Dillingerning shaxsiy kollektsiyasidan musodara qilingan ushbu rasm eski tasvirga asoslangan deb ishoniladi va Odin vafot etgan joyda Skandinaviya xudosi Odinning hamrohlari maxsus tartibda joylashtirilganini ko'rsatadi. - Ragnarokning afsonaviy jang maydoni. Sevimli Ko'ruvchi bunga qarab yig'laydi.
  
  Ben indamasdan yana bosdi va ularning ko'z o'ngida rasm paydo bo'ldi.
  
  "Xudoyim!" - g'o'ldiradi Ben. "Yaxshi bajarilgan ish".
  
  Kennedi: "Bu qismlarni qanday tartibga solish rejasi" dedi.
  
  
  YIGIRMA TO'RT
  
  
  
  VASHINGTON, DC
  
  
  "Keling, bir nechta nusxalarni yarataylik." Ehtiyotkor Dreyk telefoni bilan bir nechta tezkor suratlarni oldi. Ben unga har doim yaxshi ishlaydigan kamerani qo'lda saqlashni o'rgatdi va bu kutilmagan pul yo'qotish edi. "Bizga kerak bo'lgan narsa - Valkiriyalar, Ko'zlar va Ragnarok xaritasi." U birdan to'xtadi, xotira bo'lagi bilan sanchdi.
  
  Ben so'radi: "Nima?"
  
  "Ishonchi komil emas. ahmoq. Xotira. Balki biz so"nggi bir necha kun ichida biror narsani ko"rgandirmiz, lekin biz shunchalik ko"p narsalarni ko"rdikki, men buni torayib bo"lmaydi".
  
  Dahl dedi: "Xo'sh, Drake. Balki siz haqsiz. Ehtimol, zamonaviy Dillinger o'zining qiziqarli shaxsiy kolleksiyasiga egadir.
  
  "Bu yerga qarang", deb o'qishni davom ettirdi Ben. "Bu erda aytilishicha, bu rasm noyobdir, bu haqiqat 1960-yillarning boshlariga qadar amalga oshirilmagan, shundan so'ng u Skandinaviya mifologiyasi bo'yicha ko'rgazmaga kiritilgan va qisqa jahon gastrollariga yuborilgan. Shundan so'ng va qiziqishning pasayishi tufayli rasm muzey omboriga qamalib qo'yildi va ... unutildi. Shu kungacha".
  
  "Yaxshi, biz o'zimiz bilan politsiyachini olib keldik." Drake Kennedining o'ziga bo'lgan hurmatini oshirishga harakat qildi, lekin uning boshi Nyu-Yorkdan keyin qayerda ekanligini hali ham bilmaydi.
  
  Kennedi sochlarini orqaga bog'lay boshladi, keyin ikkilandi. Bir ozdan so"ng u qo"llarini tuzoqqa ilinmoqchidek cho"ntagiga soldi. Drake uning yelkasiga qoqdi. - Xo'sh, bu rasmni olib, bu yerga olib kelsangiz-chi. Fotosuratda biz ko'rmaydigan biror narsa bo'lishi mumkin. Mening eski do'stim Dahl va men san'at to'plamining soyali tomonlarini ko'rib chiqamiz. Bir nechta daraxtlarni silkiting." U jilmayib to"xtab qoldi. "Ko'proq daraxtlar."
  
  Kennedi ketishdan oldin ingrab yubordi.
  
  Dahl qisiq ko'zlari bilan unga tikildi. "Shunday qilib. Qayerdan boshlashimiz kerak?
  
  "Biz Valkiriyalardan boshlaymiz", dedi Drake. "Bizning do'stona munchkin bizga qaerda va qachon topilganligini aytsa, biz ularni kuzatishga harakat qilishimiz mumkin."
  
  "Detektiv ishmi?" - so"radi Dahl. "Ammo siz bizning eng yaxshi detektivimizni jo'natib yubordingiz."
  
  "Hozir unga aqliy emas, jismonan chalg'itish kerak. U juda xira".
  
  Ben gapirdi. "Yaxshi taxmin, Mett. Valkiriyalar boshqa buyuk xazinalar qatorida 1945 yilda Shvetsiyadagi Viking ko'ruvchisi Volva qabrida topilgan.
  
  "Xeydi qabri?" Drake imkoniyatga ega bo'ldi.
  
  "Bo'lishi kerak edi. Bo'laklardan birini yashirishning yaxshi usuli. O"lganingdan keyin qo"ldoshlaringdan uni sen bilan birga dafn etishlarini so"rang".
  
  "Ushbu maqolani boshqa kompyuterga o'tkazing." Drake va Dahl bir-birining yonida o'tirishdi va noqulay ko'rinishdi.
  
  Drake soat hamon taqillatib ketayotganini bilar edi. Karin uchun. Parnevik uchun. Ularning dushmanlari va butun dunyo uchun. U g'azab bilan mashinani urdi, muzey arxivlarini ko'zdan kechirdi va Valkiriyalar qachon inventarizatsiyadan g'oyib bo'lganini aniqlashga harakat qildi.
  
  "Kimdir ichkaridan ishlayotganiga shubha qilyapsizmi?" Dahl qaerga ketayotganini darhol tushundi.
  
  "Eng yaxshi taxmin - kam haq to'lanadigan muzey qo'riqchisi yoki tuzoqqa tushib qolgan kurator ... shunga o'xshash narsa. Ular Valkiriyalar qabristonga tushirilguncha kutishgan va keyin ularni jimgina jo'natishgan. Yillar davomida hech kim buni anglamaydi, agar umuman bo'lmasa.
  
  "Yoki o'g'irlik", deb yelka qisdi Dal. "Iso, odam, buni tushunishimiz uchun oltmish yildan ortiq vaqtimiz bor." Kutubxonaga kirganlaridan beri yana taqqan nikoh uzugiga tegdi. Drake bir soniya to'xtadi. - Xotinmi?
  
  "Va bolalar".
  
  "Ularni sog'indingizmi?"
  
  "Har soniyada".
  
  "Yaxshi. Balki siz men o'ylagandek ahmoq emassiz."
  
  "Jin ursin, Dreyk."
  
  "Ko'proq yoqadi. Men hech qanday o'g'irlikni ko'rmayapman. Ammo bu erga qarang - Valkiriyalar 1991 yilda Shvetsiya merosi fondi uchun jamoatchilik bilan aloqalar kampaniyasi doirasida gastrol safariga chiqishgan. 1992-yilga kelib ular muzey katalogidan yo"qolib qolgan edi, bu sizga nimani anglatadi?"
  
  Dahl lablarini burishtirdi. "Sayohatga aloqador kimdir ularni o'g'irlashga qaror qildimi?"
  
  "Yoki ... ularni gastrollarda kuzatgan kishi qaror qildi!"
  
  "Yaxshi, bu ehtimoli ko'proq." Dahlning boshi chayqaldi. "Xo'sh, sayohat qayerga ketdi?" Uning barmoqlari ekranga to"rt marta tegdi. "Angliya. NYU YORK. Gavayi. Avstraliya."
  
  "Bu haqiqatan ham uni toraytiradi", dedi Drake kinoya bilan. "Axlat".
  
  "Yo'q, kuting", deb xitob qildi Dal. "Bu shunday. Valkyrie o'g'irlash muammosiz o'tishi kerak edi, to'g'rimi? Yaxshi rejalashtirilgan, yaxshi bajarilgan. Ideal. Bu hali ham jinoyatga aloqadorlikdan dalolat beradi".
  
  "Agar siz biroz aqlliroq bo'lganingizda, ..."
  
  "Eshiting! 90-yillarning boshlarida serb mafiyasi Shvetsiyaning qorniga panjalarini qazishni boshladi. So"nggi o"n yildan kamroq vaqt ichida tovlamachilik bilan bog"liq jinoyatlar ikki baravar ko"paydi va hozirda mamlakat bo"ylab o"nlab uyushgan jinoiy guruhlar faoliyat yuritmoqda. Ba'zilar o'zlarini Bandidos deb atashadi. Boshqalar, xuddi do'zax farishtalari kabi, shunchaki baykerlar to'dalaridir.
  
  "Serbiya mafiyasida Valkiriyalar bor, deyapsizmi?"
  
  "Yo'q. Aytmoqchimanki, ular ularni o"g"irlab, keyin pulga sotishni rejalashtirishgan. Buni olib tashlash uchun faqat ular aloqaga ega. Bu odamlar faqat tovlamachilik emas, hamma narsani qilishadi. Xalqaro kontrabanda ulardan tashqarida bo'lmaydi."
  
  "KELISHDIKMI. Xo'sh, ularni kimga sotganini qanday bilamiz?
  
  Dahl telefonini ko'tardi. "Biz buni qilmaymiz. Ammo kamida uchta yuqori martabali guruh rahbarlari hozir Oslo yaqinida panjara ortida. U qo'ng'iroq qilish uchun uzoqlashdi.
  
  Drake ko"zlarini ishqalab, orqasiga suyandi. U soatga qaradi va soat 6 ga yaqin qolganini ko'rib hayratga tushdi.Ular oxirgi marta qachon uxlashgan? Hayden qaytib kelganida u atrofga qaradi.
  
  Mudofaa vazirining go'zal yordamchisi tushkunlikka tushib qolgan edi. "Kechirasiz yigitlar. Nemislarga omad yo'q".
  
  Benning boshi aylanib ketdi, bu keskinlikdan dalolat beradi. "Hech qaysi?"
  
  "Hali emas. Men juda afsusdaman".
  
  "Ammo qanday qilib? Bu odam bir joyda bo'lsa kerak." Ko'zlariga yosh to'ldi va u ularni Drakega qaratdi. "Shunday emasmi?"
  
  - Ha, do'stim, to'g'ri. Ishoning, biz uni topamiz". U do'stini ayiq quchog'iga tutdi, ko'zlari Xeydendan muvaffaqiyat qozonishini so'radi. "Biz tanaffus qilib, yaxshi nonushta qilishimiz kerak", dedi u Yorkshire talaffuzi bilan porlab.
  
  Xeyden boshini chayqab, xuddi yaponcha gapirgandek unga qaradi.
  
  
  YIGIRMA BESH
  
  
  
  LAS-VEGAS
  
  
  Alisiya Mayls ko'p milliarder Kolbi Teylorni Las-Vegas bulvaridan yigirma ikki qavatda joylashgan o'ziga tegishli bo'lgan ko'plab kvartiralardan birining keng qavatida o'tirganini tomosha qildi. Bir devor butunlay shisha bo'lib, Bellagio favvoralari va Eyfel minorasining oltin chiroqlarining ajoyib ko'rinishini taqdim etadi.
  
  Kolbi Teylor bu haqda o'ylamadi. U o'zining so'nggi qo'lga kiritgan "Odin bo'rilari" ga sho'ng'ib ketdi, u ikki soat davomida ehtiyotkorlik bilan birlashtirdi. Alisiya uning oldiga bordi, yalang"och bo"lguncha kiyimlarini birin-ketin yechib tashladi, so"ng to"rt oyog"iga tushib, ko"zlari uniki bilan bir tekisda, bir oyog"i yerdan uzoqlashdi.
  
  Quvvat va xavf uni hayajonga solgan ikkita narsa edi. Kolbi Teylorning kuchi - g'ayrioddiy megaloman - va uning yigiti Milo, Vegasdagi katta, kuchli bruser, uni haqiqatan ham sevishi haqidagi mazali bilim bilan bog'liq xavf.
  
  - Tanaffus qilmoqchimisiz, xo"jayin? - deb soʻradi u nafas qisib. "Men yalangoyoqman. Qo"shimcha to"lov yo"q".
  
  Teylor unga yuqoriga va pastga qaradi. - Alisiya, - dedi u hamyonidan o'n dollar chiqarib. "Ikkovimiz ham bilamizki, agar men pul to'lasam, bu sizni ko'proq yoqadi." U uning orqasiga o'tirishdan oldin hisobni uning tishlari orasiga bosdi.
  
  Alisiya boshini baland ko'tardi, deyarli oqayotgan edi, uning oldida cho'zilgan Stripning yorqin chiroqlariga qoyil qoldi. "Shoshilma. Agar imkoningiz bo'lsa."
  
  "Parnevik bilan ishlar qanday ketmoqda?" Teylor o'z savolini xirillash sifatida ifodaladi.
  
  "Ishingiz tugashi bilanoq," deb javob berdi Alisiya buzilgan ingliz tilida. "Men uni ikkiga bo'laman."
  
  "Ma'lumot - bu kuch, Miles. Biz... ular bilgan narsalarni bilishimiz kerak. ... Nayza. Qolganlarning hammasi. Ayni damda biz oldindamiz. Ammo Valkiriyalar va Ko"zlar... haqiqiy sovrinlardir".
  
  Alisiya buni sozladi. G'o'ng'irlash. Grunt. Ta'qib qilish. U ikki narsa uchun yashadi - xavf va pul. U xohlagan narsasini olish qobiliyati va jozibasi bor edi, u har kuni hech o'ylamasdan va afsuslanmasdan qildi. Uning SASdagi kunlari shunchaki mashg'ulot edi. Uning Afg'oniston va Livandagi missiyalari oddiy uy vazifasi edi.
  
  Bu uning o'yini, o'zini o'zi ta'minlash vositasi edi. Bu safar Kolbi Teylor va uning armiyasi bilan qiziqarli bo'ldi, lekin nemislar tez orada kattaroq maosh taklif qilishdi - Abel Frey Kolbi Teylor emas, balki haqiqiy kuchni ifodaladi. Buni doimo mehribon Miloning yonida bo'lish xavfi bilan aralashtirib yuboring va u o'z ufqida ajoyib otashinlardan boshqa hech narsani ko'rmadi.
  
  U o'sha miltillovchi chiroqlar va katta kazinolardagi mutlaq kuchni anglab, Strip atrofiga ko'z yugurtirdi va Kolbi Teylor taklif qilgan kichik o'yin-kulgidan foydalandi, shu bilan birga Mett Dreyk va u bilan ko'rgan ayol haqida o'ylardi.
  
  
  * * *
  
  
  U xonadonning mehmon xonasiga kirdi va professor Roland Parnevikni xuddi uni tashlab ketganidek karavotga bog'lab, yoyilgan holda ko'rdi. Teylorning sonlari orasidan hamon isitmasi yonayotgan va yonoqlari qizarib ketgan holda, u Geronimoga chinqirib yubordi! va matrasga sakrab, cholning yoniga tushdi.
  
  U tiz cho"kdi-da, uning lablaridagi kumush lentani yulib oldi. - Siz bizni eshitdingiz, shunday emasmi, professor? Albatta qildingiz." Uning nigohi uning payiga tushdi. "U yerda hali hayot bormi, chol? Yordam kerak?"
  
  U maniak tarzda kulib, karavotdan sakrab tushdi. Professorning qo'rqinchli ko'zlari uning har bir kuchga chanqoq harakatini kuzatib borar, uning nafsini qo'zg'atib, uni yanada vahshiy ko'rinishlarga undardi. U raqsga tushdi, aylana boshladi, uyatchan bo'ldi.
  
  Lekin oxir-oqibat, u cholning ko'kragiga o'tirdi va uni og'ir nafas oldi va atirgul qaychini silkitdi.
  
  "Barmoqlaringizni kesish vaqti keldi", dedi u quvnoq ohangda. "Men qiynoqlarimdan jinsiy aloqadan qanday zavqlansam, dyuym-dyuymdan zavqlanaman. Va qancha uzoq davom etsa, shuncha yaxshi. Jiddiy, do"stim, men bu yerda faqat qon va tartibsizlik uchun keldim."
  
  "Nima ... nimani bilishni xohlaysiz?" Parnevikning shvedcha talaffuzi qo'rquvdan qalin edi.
  
  "Menga Mett Drake va unga yordam beradigan fohisha haqida gapirib bering."
  
  "Dreyk? Men... tushunmadim... xohlamaysizmi - Odin?
  
  "Men Norvegiyaning bu ahmoqliklariga umuman ahamiyat bermayman. Men bularning barchasida sof g'azablangan hayajon tufayli ishtirok etaman." U tezda atirgul qaychini uning burnining uchiga oldi.
  
  "Umm... Drake edi - SAS, eshitdim. U bu ishga... tasodifan aralashdi".
  
  Alisiya muzdek to"lqin uni bosib ketganini his qildi. U Parnevikning jasadini ehtiyotkorlik bilan ko'tardi, ikkala pichoqni burni atrofiga qo'ydi va qon oqimi paydo bo'lguncha siqdi.
  
  "Men sizni to'xtab qolgandek his qilyapman, chol."
  
  "Yo'q! Yo'q! Iltimos! U kuldi. "Siz Muppetsdagi oshpazga o'xshaysiz." Blax Blax Blax, Blax Blahla blah.
  
  "Uning xotini - u uni tashlab ketdi. SASni ayblang!" - Parnevik qo'rqib ketdi va dahshatdan ko'zlarini yumdi. "Uning dugonasining bizga yordam beradigan singlisi bor! Bu ayol Kennedi Mur, Nyu-Yorklik politsiyachi. U seriyali qotilni ozod qildi!
  
  Alisiya jahl bilan pichoqlarini qimirlatdi. "Yaxshiroq. Yaxshiroq, professor. Nima yana?"
  
  "U... u... u... ta"tilda. Majburiy bayramlar yo'q. Ko'ryapsizmi, seriyali qotil - u yana o'ldirdi.
  
  "Xudo, prof, siz meni o'girishni boshlaysiz."
  
  "Iltimos. Dreykni yaxshi odam deb ayta olaman!"
  
  Alisiya atirgul kesgichlarini chiqarib oldi. "Xo'sh, u albatta boshidan o'tmoqda. Lekin men u bilan SRTda duch keldim, sen emas. Men bu ahmoqni nima bezovta qilayotganini bilaman."
  
  Qichqiriq va to'qnashuv bo'ldi, keyin Kolbi Teylor boshini eshikdan o'tkazdi. "Milya! Menga hozirgina Shvetsiya hukumatidagi ittifoqdoshimiz qo"ng"iroq qildi. Ular Valkiriyalar qayerda ekanligini bilib olishdi. Biz shoshilishimiz kerak. Hoziroq!"
  
  Alisiya atirgul kesgichlarni olib, cholning barmog"ining uchini kesib tashladi.
  
  Faqat u qila olgani uchun.
  
  Va u qichqirayotganda va burishganida, u uning orqasiga o'tirdi va uning teri ostiga kichkina sensorni o'rnatgan holda reaktiv injektor, ignasiz shprits bilan mahkamladi.
  
  B rejasi, deb o'yladi Alisiya, uning askar mashg'ulotlari hali ham teng darajada edi.
  
  
  YIGIRMA OLTI
  
  
  
  VASHINGTON, DC
  
  
  Torsten Dalning uyali telefoni jiringlaganida, Dreykning og'zi ko'k rangli keki bilan to'lgan edi. U uni intiqlik bilan tinglab, yangi kofe bilan yuvdi.
  
  "Ha, davlat vaziri." Bu kutilmagan voqeadan so'ng, Dalning suhbatning qolgan qismi sust, bir qator "ko'raman", bayonotlar va hurmatli sukunat bilan kechdi. Bu "Men sizni tushkunlikka solmayman, ser" bilan yakunlandi, bu Drake uchun biroz dahshatli tuyuldi.
  
  - Xo'sh? - Men so'radim.
  
  "Mening hukumatim bu serb ahmoqlaridan biriga yordam evaziga qamoq jazosini kamaytirishga va'da berishi kerak edi, ammo bizda buni tasdiqlaymiz." Drake Dahlning konservativ tashqi ko'rinishi ostida baxtli bo'lishni xohlaydigan odam borligini ayta oldi.
  
  "Nima bo `pti?"
  
  "Hali emas. Keling, hammani birlashtiraylik." Bir necha daqiqadan so'ng, Ben noutbuk ekranidan uzoqlashdi, Xeyden tirsagidan bir dyuym o'tirdi, Kennedi esa Dreykning yonida, uzun sochlari hamon pastga tushib, intiqlik bilan turardi.
  
  Dahl nafas oldi. "Qisqacha versiya shuki, 90-yillardagi shved serb mafiyasining rahbari - hozirda bizning hibsda bo'lgan odam - Valkiriyalarni amerikalik hamkasbiga xayrixohlik belgisi sifatida bergan. Shunday qilib, Davor Babich 1994 yilda Valkyriesni qabul qildi. 1999 yilda Davor mafiya rahbari lavozimini tark etdi va boshqaruvni o'g'li Blankaga topshirdi va dunyodagi eng yaxshi ko'rgan joyiga, hatto vataniga ham nafaqaga chiqdi.
  
  Dal bir zum jim qoldi. "Gavayi".
  
  
  YIGIRMA YETTI
  
  
  
  Nyu-York, AQSh
  
  
  Abel Frey o"zining eng yuqori qavatidagi kvartirasining derazasidan pastdagi yo"laklar bo"ylab sayrayotgan millionlab mayda chumolilarga qaradi. Biroq, chumolilardan farqli o'laroq, bu odamlar aqlsiz, maqsadsiz edilar va ularning baxtsiz hayotlaridan tashqariga qarash uchun tasavvurga ega emas edilar. U "boshsiz jo'jalar" atamasini aynan shu balandlikda turgan odam insoniyat bo'lgan hafsalasi pir bo'lgan axlatni ko'zdan kechirayotganda o'ylab topgan, deb taxmin qildi.
  
  Frey uzoq vaqtdan beri o'z fantaziyalariga erkinlik bergan. Uning ancha yoshroq versiyasi hamma narsani qila olish hamma narsani zerikarli qilishini tushundi. Siz yangi, yanada xilma-xil va qiziqarli tadbirlarni o'ylab topishingiz kerak edi.
  
  Shuning uchun jang maydoni. Shunday qilib, moda biznesi - dastlab go'zal ayollarga egalik qilish, keyin xalqaro kontrabanda tarmog'i uchun front va endi Xudolar qabriga qiziqishini yashirish usuli.
  
  Uning hayotiy ishi.
  
  Qalqon benuqson, haqiqiy san'at asari edi va uning qavariq yuzasiga o'yilgan shifrlangan xaritaga qo'shimcha ravishda, u yaqinda uning yuqori chetiga yozilgan sirli jumlani topdi. Uning sevimli arxeologi bu borada qattiq ishlagan. Va uning sevimli olimi yaqinda bo'lgan yana bir syurprizni ochishga harakat qildi - qalqon oddiy metall emas, balki qiziqroq materialdan yasalgan, ammo ayni paytda hayratlanarli darajada engilroq narsadan iborat edi. Frey Odinning sirlari u avval tasavvur qilganidan ham ko'proq ekanligini bilib, xursand bo'ldi va hafsalasi pir bo'ldi.
  
  Ularni o'rganish uchun vaqt yo'qligi uning hafsalasi pir bo'lgan. Ayniqsa, hozir u ushbu xalqaro poyganing bir qismi edi. U hammani La Verainega qaytarib yuborishni qanday xohlardi va nomaqbul sotsialitlar o'yin-kulgini o'tkazayotganda, u va bir nechta tanlanganlar xudolarning sirlarini tahlil qilishdi.
  
  Keyin bo'm-bo'sh xonaga jilmayib qo'ydi. Tahlil har doim qo'pol dam olishning bir necha qimmatli daqiqalari bilan birga bo'lishi kerak edi. Ehtimol, bir nechta erkak modellarni arenada bir-biriga qarama-qarshi qo'yish, ularga chiqish yo'lini taklif qilish. Yaxshisi, uning bir nechta asirlarini bir-biriga qarshi qo'ying. Ularning nodonligi va umidsizliklari har doim eng yaxshi tomoshani taqdim etdi.
  
  Uning elektron pochtasi pinglanmoqda. Ekranda yangi qiz Karin Bleyk kishanlangan karavotda o"tirgani aks etgan video paydo bo"ldi.
  
  "Nihoyat". Frey birinchi marta unga qaradi. Bleyk ayol uni o'g'irlab ketish uchun yuborgan uchta yollanma askarning har birini belgilab qo'ygan edi, ulardan bittasi juda shafqatsiz. U juda aqlli, haqiqiy boylik edi va u hozirgina La Vereinadagi kichik qamoqxonada qamalib, Freyning kelishini kutayotgan edi.
  
  Uning zavqlanishi uchun yangi go'sht. Uning abadiy baxti begunohning qonidan. Endi u uning mulki edi. Uning kesilgan sarg'ish sochlari, chiroyli portlashlari va bir juft katta ko'zlari bor edi - lekin Frey tasvir sifatini hisobga olgan holda rangga ishonch hosil qila olmadi. Chiroyli tana - model kabi oriq emas; ko'proq jozibali, bu, shubhasiz, adolatli jinsga murojaat qiladi.
  
  U uning raqamlashtirilgan yuziga tegdi. - Tez orada uyga qaytasan, mening kichkinam...
  
  Shu payt eshik ochilib, bir qo"lida qo"l telefonini silkitgancha qo"pol Milo kirib keldi. "Bu uning o'zi", deb baqirdi u. "Alisiya!" Uning ahmoqona yuzida ahmoqona tabassum bor edi.
  
  Frey his-tuyg'ularini yashirdi. "Ha? Salom? Ha, ayting. Nyu-Yorkdagi so'nggi asar meniki bo'lishi kerak edi." U ingliz kaltakiga zarracha ham ishonmadi.
  
  U uning gaplarini tinglab, jilmayib, qaerga borish kerakligini tushuntirdi, shvedlar va ularning hamrohlari ketayotganini eshitib, qovog'ini chimirdi, so'ng u tez orada ikkala kanadalik ham ushlab turishini va'da qilganda, o'zini tutolmadi. raqamlar.
  
  Shunda u Qalqon chetlaridagi bu g"alati yozuvni ochib, boshqa qismlar ham xuddi shunday nodir materialdan yasalgan yoki yo"qligini ko"rishi mumkin edi. Keyin u uchta bo'lak va ustunlikka ega bo'lardi.
  
  "Hech bo'lmaganda, siz topqirsiz", dedi u telefonga va diqqat bilan Miloga qarab. "Men tez orada yana uchrashganimizda, bu qobiliyatdan foydalanishni intiqlik bilan kutaman." U ingliz atirgulini teshmaganiga ancha bo'ldi.
  
  Sevgilisi bilan uchrashish fikridan Miloni ko"zlari chaqnab ketganida Frey ich-ichidan jilmayib qo"ydi. Alisiyaning javobi hamon uning xayolida aks-sado berib turardi.
  
  Xohlaganingizdek, ser.
  
  
  YIGIRMA SAKKIZ
  
  
  
  OAHU, GAVAY
  
  
  12-sentabr kuni Gavayi orollari ustidagi peshin quyoshi amerikalik harbiylarning oʻziga xos parashyuti boʻlgan meduza parashyutlarining quyuq yomgʻiridan qorayib ketdi. Noyob operatsiyada Delta Commandos orolning shimoliy tomonidagi uzoq plyajga Shvetsiya SGG va Britaniya SAS va bitta Nyu-York politsiyasi tomonidan o'ralgan holda qo'ndi.
  
  Drake sohilga yugurdi, qum uning qo'nayotganini yumshatdi, parashyutini qo'yib yubordi va Kennedining muvaffaqiyatini tekshirish uchun tezda ortiga o'girildi. U bir nechta Delta bolalari orasiga tushdi, bir tizzasiga yiqildi, lekin tez orada o'rnidan turdi.
  
  Ben missiyada AQShga "maslahatchi" sifatida yuborilgan Xayden yordamida tadqiqotini davom ettirar ekan, samolyotda qolishi kerak edi.
  
  Drake tajribasiga ko'ra, maslahatchilar odatda o'z xo'jayinlarining yaxshi o'qitilgan versiyalari - qo'y kiyimidagi ayg'oqchilar bo'lgan.
  
  Ular Gavayining issiq quyoshi ostida plyaj bo'ylab yugurishdi, o'ttiz nafar yuqori tayyorgarlikdan o'tgan maxsus kuchlar askarlari, daraxtlar soyaboni bilan qoplangan mayin qiyalikga etib borishdi.
  
  Bu erda Torsten Dahl ularni to'xtatdi. "Siz qoidalarni bilasiz. Sokin va mustahkam. Maqsad - saqlash xonasi. Oldinga!"
  
  Serbiya mafiyasining sobiq rahbarining saroyiga maksimal kuch bilan zarba berish qarori qabul qilindi. Vaqt ularga qarshi dahshatli edi - ularning raqiblari ham Valkiriyalarning joylashuvini bilishlari mumkin edi va bu poygada ustunlikni qo'lga kiritish juda muhim edi.
  
  Va uning hukmronligi davrida Davor Babich rahmdil odam emas edi.
  
  Ular qiyalikdan ko'tarilib, yo'l bo'ylab to'g'ridan-to'g'ri Babichning shaxsiy darvozasi tomon yugurishdi. Ularga hatto shabada ham tegmadi. Hujum amalga oshirildi va bir daqiqadan kamroq vaqt ichida temirdan yasalgan baland darvozalar metall bo'laklarga aylandi. Ular darvozadan yorib o'tib, butun hududga tarqalib ketishdi. Drake qalin palma daraxti orqasiga yashirinib, ulkan marmar zinapoyalarga olib boradigan ochiq maysazorni o'rgandi. Ularning tepasida Babichning saroyiga kirish eshigi bor edi. Ikkala tomonda ham Gavayi madaniyatining g'aroyib haykallari va xazinalari, hatto Pasxa orolidagi Moai haykalchasi turardi.
  
  Hozircha faollik yoʻq.
  
  Serb mafiyasining nafaqaxo'ri o'ziga ishonchi komil edi.
  
  SAS odami, yuzini yarim yashirgan holda, Drakening yoniga sirpandi.
  
  "Assalomu alaykum, eski do'stim. Yaxshi kun, to'g'rimi? To'g'ridan-to'g'ri quyosh nuri linzalarga tegsa, menga yoqadi. Uells eng yaxshi tilaklarini yo'llaydi.
  
  "Bu keksa ahmoq qayerda?" Drake ko'zini bog'dan uzmadi.
  
  "U siz bilan keyinroq bog'lanishini aytdi. Siz unga bir oz vaqt qarzdorsiz."
  
  "Issiq keksa harom."
  
  "May kim?" - so'radi Kennedi. U yana sochlarini orqaga taraydi va shim kostyum ustiga shaklsiz armiya formasini kiyib oldi. Uning bir nechta Glocks bor edi.
  
  Drake, odatdagidek, o'zi bilan maxsus pichoqdan boshqa hech qanday qurol olib yurmadi.
  
  Yangi SAS yigiti: "Eski Drake Flame shu yerda. Eng muhimi, siz kimsiz? "
  
  "Kelinglar, bolalar. Bunga e'tibor qarating. Biz tarixdagi tinch aholiga qarshi eng katta hujumlardan birini uyushtirish arafasidamiz".
  
  - Fuqarolikmi? Kennedi qoshlarini chimirdi. "Agar bu odam fuqaro bo'lsa, men Klaudiya Shifferning eshagiman".
  
  Delta Team allaqachon zinapoyada edi. Drake ular boshlagan paytda yashiringan joydan chiqdi va ochiq yer bo'ylab yugurdi. Yo"lning yarmiga yetganda, hayqiriqlar boshlandi.
  
  Zinaning tepasida turlicha kiyingan, kostyumlar, bokschilar va kesilgan futbolkalar kiygan figuralar paydo bo'ldi.
  
  Oltita qisqa zarba yangradi. Oltita jasad zinapoyadan jonsiz holda qulab tushdi. Delta jamoasi yarim yo'lda edi. Dreyk zinapoyaning pastki qismiga yetib bordi va o'ng tomonga sudralib borarkan, oldinda qayerdandir shoshilinch qichqiriqlar eshitildi, u erda egri tosh panjara biroz ko'proq himoya qildi.
  
  O'q ovozi yangradi, ya'ni serblardan kelgan. Drake yana Kennedini tekshirish uchun o'girildi, so'ng ikki qadam yuqoriga ko'tarildi.
  
  Ularning orqasida kichik shag'al chizig'i H shaklidagi binoning ikki yarmi o'rtasida joylashgan saroyga kirishga olib bordi. Ochiq eshiklardan va kirishning ikki tomonidagi frantsuz eshiklarini taqillatgan qurolli odamlar paydo bo'ldi.
  
  Ularning o'nlablari bor.
  
  Ular hayratda qolishadi - lekin tezda qayta yig'ilishadi. Balki unchalik dabdabali emas. Drake nima bo'layotganini ko'rdi va g'alati haykallar to'plamiga panoh topdi. U oxir-oqibat Kennedini Pasxa orolidan sudrab olib ketdi.
  
  Ikkinchidan keyin pulemyotning o'q ovozi eshitildi. Shok bo'lgan soqchilar har tomonga qo'rg'oshin pardalari o'rnatdilar. Haykalga bir nechta o'q tegib, Dreyk qorniga tushdi.
  
  Soqchilar oldinga yugurishdi. Ular o'zlarining intellektual qobiliyatlaridan ko'ra jasur ahmoqliklari uchun ko'proq tanlangan mushaklarni yollashdi. Ular to'g'ridan-to'g'ri Delta o'g'illaridan ehtiyotkorlik bilan o't olayotgan chiziqlarga yugurdilar va qon oqimlari orasiga yiqildilar.
  
  Ularning orqasidan shisha sinib ketdi.
  
  Saroyning derazalaridan yana o'q ovozlari eshitildi. Baxtsiz Delta askari bo'yniga o'q tegdi va bir zumda o'ldi.
  
  Ikki qo'riqchi haykallarga qoqilib, ulardan biri engil jarohat olgan. Drake indamay pichog'ini tortdi va ulardan biri haykal atrofida yurishini kutdi.
  
  Yarador serbning oxirgi ko'rgan narsasi Dreykning tomog'ini kesib tashlaganida o'z qoni oqayotgani edi. Kennedi ikkinchi serbga qarata o'q uzdi, o'tkazib yubordi, so'ng qurolini ko'tarayotganda panohga uchdi.
  
  Bolg'a bo'sh chertdi.
  
  Kennedi o'rnidan turdi. Qurol tushirilganmi yoki yo'qmi, u hali ham g'azablangan raqibga duch keldi. Qo"riqchi muskullarini buktirib, o"roq mashinasini silkitdi.
  
  Kennedi diapazondan tashqariga chiqdi, keyin esa oldinga otildi, chunki uning tezligi uni ochiq qoldirdi. Cho"qqisiga tez tepib, bo"ynining orqa tomonidagi tirsagi uni yerga yiqitdi. U dumalab ketdi, pichoq birdan qo'lida va keng yoy bo'ylab kesildi. Kennedi qotib qolgan barmoqlarini nafas trubasiga tiqishdan oldin uning yonoqlaridan o'lik uchi o'tishi uchun orqaga siltandi.
  
  U yumshoq xaftaga singanini eshitdi, uning bo'g'ilib qolganini eshitdi.
  
  U yuz o'girdi. U tugadi. Uning o'limini ko'rishni xohlamadi.
  
  Drake o'rnidan turib qaradi. "Yomon emas".
  
  "Balki endi menga bolalik qilishni to'xtatarsiz."
  
  - Men qilmayman... - U birdan to'xtadi. Nahotki u sharmandaligini jasorat bilan maqtangan. "Ayolni qurol bilan tomosha qilishdan yaxshiroq narsa yo'q."
  
  "Muhim emas". Kennedi qasrning yana bir o"rinsiz jihati bo"lgan totem ustunining orqasiga o"tirdi va voqea joyini ko"zdan kechirdi.
  
  "Biz alohida yo'llar bilan ketyapmiz", dedi u. "Siz saqlash xonasini topasiz. Men qaytib ketaman."
  
  U ikkilanishlarini yashirish uchun oqilona ish qildi. - Ishonchingiz komilmi?
  
  "Hey odam, men bu yerda politsiyachiman, esingizdami? Siz fuqarosiz. Aytganingizdek qiling".
  
  
  * * *
  
  
  Dreyk Kennedi o'ng tomonga sudralib, uyning orqa tomoniga qarab ketayotganini kuzatdi, u erda sun'iy yo'ldosh kuzatuvi vertolyot maydonchasi va bir nechta past binolarni ko'rsatdi. SAS guruhi allaqachon u erda joylashtirilgan va o'sha paytda infiltratsiya qilinishi kerak edi.
  
  U nigohini uning qomatiga qaratganini topdi, miyasi to'satdan uning kiygan kiyimlari eshagini ko'rsatishini xohlaydi.
  
  Shok uni larzaga soldi. Kamtarlik va noaniqlik uning boshida kuchlarni birlashtirib, o'ziga ishonchsizlik girdobini keltirib chiqardi. Alison ketganidan ikki yil o'tib, etti yuz kundan ortiq beqarorlik. Doimiy mastlikning g'ayrioddiy chuqurligi, keyin bankrotlik, keyin esa sekin, juda sekin normal hayotga ko'tariladi.
  
  Ular hali u erda ham emas. Hech bir joyda.
  
  Bu uning zaifligi haqida gapirganmi?
  
  Reja b.
  
  Qo'lda ishlash. Harbiy e'tiboringizni qaytarishga harakat qiling va la'nati fuqarolik narsalarni bir muddat ortda qoldiring. U ikkala qo'riqchining qurollarini oldi va shag'alli yo'lakning chetida turguncha haykallar orasiga o'tirdi. U uchta turli oynada uchta nishonni ko'rdi va ketma-ket uchta portlashni o'qqa tutdi.
  
  Ikki qichqiriq va bir qichqiriq. Yomon emas. Qolgan boshi tashqariga chiqib, joyini qidirganda, Drake uni qizil tumanga aylantirdi.
  
  Keyin u yugurib ketdi, faqat uyning old tomonida to'xtash uchun tizzalari bilan sirpanib ketdi, boshi qo'pol toshga tegdi. U orqasiga qarab, unga yetib olishga shoshilgan Delta jamoasiga qaradi. U ularning rahbariga bosh irg'adi.
  
  "orqali". Drake boshini eshik tomonga, keyin o"ngga irg"adi. "Saqlash xonasi."
  
  Ular ichkariga kirishdi, Dreyk oxirgi bo'lib devorning egri chizig'iga bosdi. Ularning oldidan qasrning ikkinchi qavatiga keng temir zinapoya aylanib chiqdi.
  
  Ular devor bo'ylab sudralib o'tishganida, to'g'ridan-to'g'ri ularning tepasida yuqori qavatdagi balkonda ko'proq serblar paydo bo'ldi. Bir zumda Delta jamoasi oson o'ljaga aylandi.
  
  Boradigan joyi yo'q, Drake tiz cho'kib o'q uzdi.
  
  
  * * *
  
  
  Kennedi saroyning tashqi devori bilan chegaradosh daraxt chizig'iga yugurdi va tezroq harakatlana boshladi. Ko'z ochib yumguncha u uyning orqa tomoniga yetib bordi, undan oldin yuzsiz SAS askari uning oldida qorniga yiqildi.
  
  U xuddi quyondek miltiq o"qini gipnoz qilgancha qimir etmay turdi. Bir necha oy ichida birinchi marta Tomas Kalebning barcha fikrlari uni tark etdi.
  
  "Qo'pol!"
  
  "Yaxshi emas", dedi uning o'ng qulog'i yonidagi ovoz. U sovuq pichoqni o'zidan atigi millimetr narida his qildi. "Bu Dreykning qushi."
  
  Izoh uning qo'rquvini yo'qotdi. "Dreyk qushimi? Men yo'q!"
  
  Erkak uning oldidan jilmayib yurdi. - Xo'sh, sizning prezidentingizga ko'ra, Miss Mur muhim emas, men o'zimni to'g'ri tanishtirishni afzal ko'raman, lekin hozir vaqt yoki joy emas. Meni Uells deb chaqiring."
  
  Kennedi bu ismni tanidi, lekin boshqa hech narsa demadi, chunki uning atrofida ingliz askarlarining katta guruhi paydo bo'ldi va iz qoldira boshladi. Babich mulkining orqa tomoni hind toshlari bilan qoplangan ulkan veranda, stullar va oq kabinalar bilan o'ralgan Olimpiya o'lchamidagi suzish havzasi va dekorning qolgan qismiga mos kelmaydigan bir nechta xunuk binolardan iborat edi. Eng katta bino yonida fuqarolik vertolyoti bilan jihozlangan dumaloq vertolyot maydonchasi bor edi.
  
  Kennedi Nyu-York ko'chalarida yillar davomida sayr qilganidan so'ng, jinoyat haqiqatan ham to'laydimi, degan savolga hayron bo'ldi. Bu bolalar va Xolib buning uchun pul to'lashdi. Agar Kennedi uni cho'ntagiga solganini ko'rmaganida, Chak Uoker buning uchun pul to'lagan bo'lardi.
  
  Quyoshli kreslolar to"la edi. Bir nechta yarim yalang'och erkak va ayollar endi hang-mang bo'lib, kiyimlarini mahkam ushlab, ortiqcha go'shtni yashirishga harakat qilishdi. Kennedi ba'zi keksa erkaklar begemot terisini boshqara olmasligini ta'kidladi, ko'pchilik yosh ayollar buni faqat ikki qo'l va chap burilish bilan qilishlari mumkin.
  
  "Bu odamlar... keling, ularni mehmon deb ataymiz... ular serb guruhiga kirmasa kerak", dedi Uells tomoq mikrofoniga ohista. "Ularni olib ketinglar", deb bosh irg'adi u uchta etakchi odamga. "Qolganlaringiz bu binolarning dengiz tomoniga ketyapsizlar."
  
  Guruh bo'linishni boshlaganda, bir vaqtning o'zida bir nechta narsa sodir bo'ldi. Vertolyot pichoqlari aylana boshladi; uning dvigatellari ovozi yaqin atrofdagilarning qichqirig'ini darhol bosdi. Keyin kuchli mashinaning to'satdan g'ichirlashidan oldin rolikli panjurning ochilish tovushiga o'xshash chuqur shovqin eshitildi. Xunuk binolarning dengiz tomoni ortidan oq metall chiziq paydo bo'ldi - eng yuqori tezlikda tezlashayotgan Audi R8.
  
  U hovliga yetib kelganida, o"qlar halokatli bo"lgan edi. U hayratda qolgan SAS askarlariga qulab tushdi va ularni havoga yoyib yubordi. Uning orqasidan yana bir mashina to"xtadi, bu safar qora va kattaroq.
  
  Vertolyotning pichoqlari tezroq aylana boshladi va dvigatellari ingrab boshladi. Butun mashina silkinib, parvozga tayyorlanayotgan edi.
  
  Hayratda qolgan Kennedi faqat Uellsning buyruqlarini baqirganini tinglay oldi. Qolgan SAS askarlari otishma boshlaganda, u qotib qoldi.
  
  Bog'da jahannam bo'shashib ketdi.
  
  Askarlar katta tezlikda ketayotgan Audi R8 avtomobiliga qarata o"t ochdi, o"qlar uning metall korpusini teshib, qanot terisi va eshiklarini teshib o"tdi. Mashina uyning burchagiga qarab shiddat bilan yugurdi va oxirgi daqiqada keskin burilishni amalga oshirdi.
  
  Uning g"ildiraklari ostidan mayda raketalardek shag"al otilib chiqdi.
  
  O"q old oynani sindirib, uni vayron qildi. Mashina tom ma'noda parvoz paytida halok bo'ldi, haydovchi rulga qattiq yiqilib tushganda uning dvigateli to'xtab qoldi.
  
  Kennedi to'pponchasini ko'targancha oldinga yugurdi. "Qimirlama!"
  
  U mashinaga yetib borguncha, haydovchi uning yagona yo"lovchisi ekanligi ayon bo"ldi.
  
  O'lja.
  
  Vertolyot yerdan ikki fut balandlikda, sekin aylanardi. SAS askari baqirdi, lekin ovozida hech qanday g'azab yo'q edi. Ikkinchi mashina, qora to"rt eshikli Cadillac endi ulkan hovuz bo"ylab shiddat bilan ketayotgan edi, uning shinalari suv to"lqinlarini har tarafga uloqtirardi. Derazalar qoraygan edi. Ichkarida kim bo'lganini aniqlashning iloji yo'q.
  
  Uchinchi dvigatel ishga tushdi, hozir ko'rinmasdi.
  
  Askarlar Cadillacga qarata o"t ochgan, shinalar va haydovchiga uchta o"q uzgan. Mashina sirpanib ketdi va uning orqa uchi hovuzga quladi. Uells va yana uchta askar qichqirgancha unga qarab yugurishdi. Kennedi ko"zini vertolyotdan uzmay turardi, lekin uning derazalari xuddi "Keddi" singari noaniq edi.
  
  Kennedi bularning barchasi qandaydir murakkab qochish rejasining bir qismi ekanligini taxmin qildi. Lekin haqiqiy Davor Babich qayerda edi?
  
  Vertolyot yuqoriga ko'tarila boshladi. SAS nihoyat ogohlantirishlardan charchadi va orqa rotorga o'q uzdi. Dahshatli mashina aylana boshladi, keyin bir kishi uning tagida tiz cho'kdi va granata otishma tayyor edi.
  
  Uells Kediga yetib keldi. Ikkita o"q uzildi. Kennedi mikrofon orqali Babich hamon ozodlikda ekanligini eshitdi. Endi burchakdan uchinchi mashina keldi, dvigateli Formula 1 poygachisiga o'xshab guvillardi, lekin bu Bentley edi, katta va dadil, uning borligi meni yo'limdan olib tashladi!
  
  Kennedi daraxtlarga sakrab tushdi. Bir necha askar uning orqasidan ergashdi. Uells o'girilib, uchta tezkor o'q uzdi va ular yon oynalardan sakrab tushdi.
  
  O'q o'tkazmaydigan shisha!
  
  "Bu ahmoq!"
  
  Bu so'zlar vertolyotni qutqarish uchun bir soniyadan bir oz kech aytildi - granata qo'yib yuborildi - uning portlovchi zaryadi vertolyot tubida portladi. Vertolyot bo"laklarga bo"linib, har yerga metall parchalarini sochdi. Buralib ketgan singan po'lat bo'lagi to'g'ridan-to'g'ri hovuzga qulab tushdi va minglab gallon suvni ulkan kuch bilan almashtirdi.
  
  Kennedi dahshatli Bentli uning yonidan o'tib ketguncha kutib turdi va keyin quvib ketdi. Tez chegirma unga qochib ketayotgan serbni qo'lga olish uchun faqat bitta imkoniyat borligini aytdi.
  
  Uells buni bir vaqtning o'zida ko'rdi va harakatga tushdi. R8 butunlay eskirgan, ammo Caddy hali ham buzilmagan, g'ildiraklari hovuzning marmar zinapoyalarida bir dyuym suv ostida edi.
  
  Uells va uning ikki askari Kedi tomon yugurdi. Kennedi o'z zimmasiga olishga qaror qilib, qizg'in ta'qibga tushdi. Shu payt g'alati havo shitirlashi eshitildi, go'yo bo'ron o'tgandek va birdan Babichning uyining burchagi portladi.
  
  "Oh, xudoyim!" Uellsning xotirjamligi ham buzilib, loyga tushib ketdi. Chiqindilar har tomonga uchib, hovuz va verandaga yomg'ir yog'di. Kennedi g'azablandi. U boshini qoyalarga qaratdi.
  
  U yerda qora vertolyot muallaq turardi, uning ochiq eshigidan figura silkitib turardi.
  
  "Senga yoqdimi?"
  
  Uells boshini ko'tardi. "Alicia Mayles? Muqaddas narsalar nomidan nima qilyapsan?"
  
  - Bu o'q bilan hatto mayda to'plaringizni ham yutib yuborishingiz mumkin edi, ey qari ahmoq. Mendan qarzdorsan. Vertolyot bir lahzaga ko'tarilib, Bentleyni quvish uchun orqasiga o'girilib, Alisiya kulib yubordi.
  
  Kanadaliklar shu yerda edi.
  
  
  * * *
  
  
  Dreyk orqasidagi devor Shveytsariya pishloqiga aylanguncha oldinga dumaladi. Hech bo'lmaganda bitta o'q shu qadar yaqin uchdiki, u uning tovushli ingrashini eshitdi. U Delta jamoasining aksariyati bilan bir vaqtda balkon ostidagi platformaga chiqish uchun oldingi burilish qildi. U yerga kelganida, u yuqoriga qarab o'q uzdi.
  
  Kutilganidek, balkon qavati nisbatan zaif edi. Yuqorida otishma to'xtadi va qichqiriq boshlandi.
  
  Delta qo'mondoni qo'lini chap tomonga, omborxona tomon silkitdi. Ular tezda ikkita chiroyli jihozlangan, ammo bo'sh xonani bosib o'tishdi. Qo'mondon ularga sun'iy yo'ldosh kuzatuvi biroz o'ziga xos narsa bor - yashirin er osti xonasi borligi haqida ogohlantirgan xonaning yonida to'xtashlarini ishora qildi.
  
  Ichkariga hayratlanarli granatalar uloqtirildi, ortidan amerikalik askarlar orientatsiya effektini kuchaytirish uchun jahl bilan qichqirishdi. Biroq, ular darhol yarim o'nlab serb soqchilari tomonidan qo'l jangi bilan shug'ullanishdi. Drake xo'rsinib ichkariga kirdi. Xaos va tartibsizlik xonani boshidan oxirigacha to'ldirdi. U ko'zlarini pirpiratdi va o'zini katta qo'riqchiga duch keldi, u ayiqni quchoqlash uchun oldinga siljish oldidan jilmayib, egildi.
  
  Drake tezda qochib ketdi, buyraklarga urdi va qattiq qo'li bilan xanjar bilan quyosh pleksusiga urdi. Odam-yirtqich hatto qimirlamadi ham.
  
  Shunda u bor janglari haqidagi eski maqolni esladi - agar sizning raqibingiz irg'ib o'tirmasdan plexusga zarba bersa, siz yugurishni boshlasangiz yaxshi bo'ladi, ey odam, axir siz chuqur axlatdasiz...
  
  Drake orqaga chekindi va harakatsiz dushmani atrofida ehtiyotkorlik bilan harakat qildi. Serb bahaybat edi, qattiq mushak ustida dangasa yog'li va olti dyuymli beton bloklarni sindirish uchun etarlicha katta peshonasi bor edi. Erkak qo'llarini keng yoyib, noqulay tarzda oldinga siljidi. Bitta slip va Drake uzumdek ezilib, siqilib, ezilgan bo'lardi. U tezda chetlab o'tib, o'ngga o'girildi va uchta tezkor zarba bilan oldinga chiqdi.
  
  Ko'z. Quloq. Tomoq.
  
  Uchalasi ham ulangan. Serb og'riqdan ko'zlarini yumganida, Dreyk uchar zarbaga xavfli qo'g'irchoq otishni amalga oshirdi, bu esa hattoki bu brontozavrni ham keng oyoqlaridan yiqitish uchun etarli tezlikni yaratdi.
  
  Erkak tog" qulagandek ovoz chiqarib polga yiqildi. Rasmlar devordan tushib ketdi. O'zining orqaga sakrashi natijasida hosil bo'lgan kuch uni boshi kemaga urganida hushidan ketdi.
  
  Dreyk xonaga ko'proq kirib ketdi. Ikki Delta yigiti o'ldirildi, ammo barcha serblar zararsizlantirildi. Sharqiy devorning bir qismi ochildi va amerikaliklarning ko'pchiligi ochilish atrofida turishdi, lekin endi qo'rquvni la'natlab, asta-sekin orqaga chekinishdi.
  
  Dreyk Delta askarini vahima qo'zg'ashiga nima sabab bo'lganini tasavvur qila olmay, ularga qo'shilishga shoshildi. U ko'rgan birinchi narsa - yaxshi yoritilgan er osti xonasiga tushadigan tosh zinapoyalar edi.
  
  Ikkinchisi esa zinadan asta ko"tarilayotgan qora pantera edi, uning keng og"zidan bir qator o"tkir tishlari ko"rinib turardi.
  
  "Fuuuuck..." deb chizdi amerikaliklardan biri. Drake ko'proq rozi bo'lolmadi.
  
  Pantera pichirladi va zarba berish uchun o'rdaklandi. Yirtqich hayvon g'azabda 100 kilogramm halokatli mushak havoga sakraganda Drake orqaga chekindi. U eng yuqori zinapoyaga tushdi va osilib qolishga harakat qildi, shu bilan birga gipnozli yashil ko'zlarini chekinayotgan askarlarga qaratdi.
  
  "Men buni qilishni yomon ko'raman", dedi Delta qo'mondoni miltig'ini nishonga olib.
  
  "Kutmoq!" Drake chiroqlar yorug'ida nimadir porlayotganini ko'rdi. "Faqat kuting. Qimirlama."
  
  Pantera oldinga intildi. Delta jamoasi ularni o'rtadan o'tib ketayotganda uni qurol zo'riqishida ushlab oldi va xonadan chiqib ketayotganda ojiz serb soqchilariga nisbatan nafrat bilan xo'rsindi.
  
  "Nima- ?" - amerikaliklardan biri qovog"ini soldi Drakega.
  
  "Ko"rmadingizmi? U olmos bilan bezatilgan marjonlarni taqqan edi. Menimcha, bunday uyda yashovchi mushuk faqat egasining ovozini eshitganda hujum qilishga o'rgatilgan.
  
  "Yaxshi qo'ng'iroq. Men bunday hayvonni o'ldirishni xohlamayman." Delta qo"mondoni serblarga qo"l silkitdi. "Men kun bo'yi bu badbaxtlar bilan o'ynagan bo'lardim."
  
  Ular ikki kishini qo"riqlashda qoldirib, zinadan pastga tusha boshlashdi. Drake uchinchi bo'lib omborxonaga yetib keldi va ko'rgan narsasi uni hayratdan bosh chayqab qo'ydi.
  
  "Bu aqldan ozgan haromlar qanchalik buzuq?"
  
  Xona u faqat "kubok" deb ta'riflashi mumkin bo'lgan narsalarga to'la edi. Davor Babich qimmatli deb hisoblagan narsalar, chunki uning buzuqliklarida - ular boshqa odamlar uchun qadrli edi.Hamma joyda katta-kichik kabinetlar betartib joylashtirilgan edi.
  
  Tyrannosaurus rex jag' suyagi. Uning yonidagi yozuvda "Edgar Fillion kollektsiyasidan - umr bo'yi mukofot" deb yozilgan.Bundan tashqari, mashhur aktrisaning "U yashashni xohlardi" yozuvi bilan ochiq fotosurati. Uning yonida bronza poydevorda dahshatli tarzda suyangan mumiyalangan surati bor edi. qo'li "3-sonli tuman prokurori".
  
  Va boshqalar. Drake vitrinalar atrofida aylanib, o'zining maftunkorligi va diqqatini jamlashga harakat qilar ekan, nihoyat ular izlayotgan fantastik narsalarni payqadi.
  
  Valkyries: qalin dumaloq blokga o'rnatilgan qor-oq haykallar juftligi. Ikkala haykalning balandligi taxminan besh fut edi, lekin ulardagi ajoyib tafsilot Dreykning nafasini olib tashladi. Qadimgi qudratli Amazonkalarga o'xshagan, yalang'och va ko'krak qafasidagi ikki ayol oyoqlarini yoygan, go'yo biror narsaga minib o'tirgandek. Balki qanotli otdir, deb o'yladi Dreyk. Ben ko'proq bilishni xohlardi, lekin Valkiriyalar ulardan jangdan jangga uchish uchun foydalanganini esladi. U oyoq-qo'llarining mushaklari, klassik yuz xususiyatlari va shoxli dubulg'alarga e'tibor berdi.
  
  "Qoyil!" - deb xitob qildi Deltadan kelgan yigit. "Menda oltita paket bo'lishini xohlardim."
  
  Bundan ham ma'lumki, ikkala Valkiriya ham chap qo'llari bilan noma'lum narsani yuqoriga qaratgan edi. Drake endi o'ylagandek, to'g'ridan-to'g'ri xudolar qabriga ishora qildi.
  
  Agar ular Ragnarokni topsalar edi.
  
  Shu payt askarlardan biri vitrinadan biror narsa olmoqchi bo"ldi. Qattiq qo'ng'iroq chalindi va po'lat darvoza zinapoyalar tagida qulab, ularning chiqish yo'lini to'sib qo'ydi.
  
  Amerikaliklar zudlik bilan gaz niqoblarini olishdi. Drake boshini chayqadi. "Havotir olma. Biror narsa menga Babichning o'g'rining tiriklayin qo'lga olinishini va tepishini afzal ko'radigan badbashara ekanligini aytadi.
  
  Delta qo'mondoni hali ham tebranayotgan panjaralarga qaradi. "Bu tayoqlarni bo'laklarga bo'ling."
  
  
  * * *
  
  
  Kennedi vertolyot va chekinayotgan Bentli ortidan hayrat bilan qaradi. Uells ham osmonga tikilgancha sarosimaga tushdi.
  
  "Orospu", Kennedi uning nafas olishini eshitdi. "Men uni juda yaxshi tarbiyalaganman. Qanday qilib u xoinga aylanishga jur'at eta oladi?"
  
  "Yaxshiyamki, u ketdi," Kennedi sochlari hamon sakrashdan orqaga bog"langanligiga ishonch hosil qildi va SASning bir nechta erkaklari uning o"lchamini o"lchab qo"yganini ko"rib, boshqasiga qaradi. "U yuqori darajaga ega edi. Endi, agar Drake va Delta Team Valkiriyalarni qo'lga kiritgan bo'lsa, Alisiya Babich bilan band bo'lgan paytda biz yashirinib ketishimiz mumkin.
  
  Uells u ikkita muhim variant o'rtasida yirtilganga o'xshardi, lekin ular uy atrofida asosiy kirish tomon yugurishayotganda hech narsa demadi. Ular vertolyotning Bentley bilan to"qnashib ketganini ko"rdilar. O'q ovozlari yangradi va qochib ketayotgan mashinaga tegdi. Shunda mashina to"satdan keskin tormoz bo"lib, shag"al buluti ichida to"xtadi.
  
  Derazadan biror narsa tiqilib qoldi.
  
  Vertolyot osmondan qulab tushdi, uning operatori deyarli g'ayritabiiy tuyg'uga ega edi, chunki RPG tepadan o'tib ketdi. Uning chanasi yerga tegishi bilan kanadalik yollanma askarlar eshikdan otilib chiqishdi. Otishma boshlandi.
  
  Kennedi o'ziga yarasha zirhli kiyim kiygan qiyofasi Alisiya Maylzning arslonga o'xshab jangga otlanganini ko'rgan deb o'yladi. Jang uchun qurilgan, zo'ravonlik va g'azabda adashgan hayvon. O'ziga qaramay, Kennedi uning qoni muzlab ketganini his qildi.
  
  Bu uning qo'rquvini his qilganmi?
  
  U bu haqda o"ylashga ulgurmay, vertolyotning qarama-qarshi tomonidan ozg"in bir figura qulab tushdi. U bir zumda tanigan figura.
  
  Professor Parnevik!
  
  U oldinga ikkilanib oqsoqlandi, lekin keyin yana bir qarorga keldi va nihoyat, o'qlar boshining tepasida havoga o'tib, bosh suyagining bir qo'li kengligidan o'tib ketayotganda sudraldi.
  
  Parnevik nihoyat SAS va Kennedi uni xavfsiz joyga tortib olishlari uchun etarlicha yaqinlashdi, kanadaliklar bu jangda to'liq ishtirok etishdi.
  
  - To'g'ri, - dedi Uells uyni ko'rsatib. "Keling, buni tugatamiz."
  
  
  * * *
  
  
  Dreyk Valkiriyalarni oldinga tortishga yordam berdi, bir-ikki yigit esa panjaraga oz miqdorda portlovchi moddalar biriktirdi. Ular qo"rqinchli eksponatlar orasidagi tor yo"l bo"ylab yo"l oldilar, yaqindan qaramaslikka harakat qilishdi. Delta yigitlaridan biri bir necha daqiqa oldin dahshatli tekshiruvdan qaytib keldi va xonaning orqa tomonida qora tobut o'tirgani haqida xabar berdi.
  
  Intizorlik muhiti to'liq o'n soniya davom etdi. Buni to'xtatish uchun askar mantig'i kerak edi. Siz qanchalik kam bilasiz ...
  
  Bu endi Drakening mantig'i emas. Ammo u jiddiy bilishni xohlamadi. U hatto oddiy fuqarodek, panjaralar parchalanib ketganda irkillab qoldi.
  
  Yuqoridagi xonadan otishma ovozi eshitildi. Delta qo'riqchilari zinapoyalarga qulab tushdi, qonli teshiklarda halok bo'ldi. Keyingi soniyada zinapoyaning tepasida avtomatlar bilan qurollangan o"nlab kishilar paydo bo"ldi.
  
  Qo'l ostidagi va qurolli, balandroq nuqtadan qoplangan Delta Team muvaffaqiyatsizlikka uchradi va endi himoyasiz edi. Drake asta-sekin shkafga va uning nisbatan xavfsizligiga qarab yo'l oldi, bunday qo'lga tushishning ahmoqligi va SAS bilan qanday sodir bo'lmagani haqida o'ylamaslikka harakat qildi va bu yangi dushmanlar bo'lmasligiga omadga ishondi. Valkiriyalarni otish uchun etarlicha ahmoq.
  
  Bir necha lahzalar tinimsiz zo'riqish, bo'g'uvchi sukunatni boshdan kechirdi, to bir kishi zinapoyadan tushguncha. Oq libos kiygan va oq niqob kiygan figura.
  
  Drake uni darrov tanidi. York mushuklari yurishida qalqonni yutgan xuddi o'sha odam. U Apsallda ko'rgan odam.
  
  "Men sizni bilaman", dedi u o'ziga o'zi, keyin balandroq. - La'nati nemislar shu yerda.
  
  Erkak 45 kalibrli to"pponchani olib, atrofga silkitdi. "Qurolingizni tashlang. Hammangiz. Hoziroq!"
  
  Mag'rur ovoz. Yumshoq qo'llarga tegishli bo'lgan ovoz, uning egasi qog'ozga yozilgan va faqat a'zolar uchun klublarda beriladigan haqiqiy kuchga ega edi. Haqiqiy dunyoviy ish va zerikarlilik nimaligini bilmaydigan odam. Ehtimol, bank sohasida tug'ilgan bankir yoki siyosatchi, siyosatchilarning o'g'li.
  
  Delta odamlari qurollarini mahkam ushlab turishdi. Hech kim indamadi. Qarama-qarshilik tahdidli edi.
  
  - deb yana qichqirdi erkak, uning tarbiyasi xavf haqida bilishga imkon bermadi.
  
  "Siz karmisiz? Hozir aytdim!"
  
  Texanning ovozi jozibali ohangda dedi: "Bu sodir bo'lmaydi, harom."
  
  - Lekin... lekin... - odam hayron bo"lib to"xtab qoldi, so"ng birdan niqobini yirtib tashladi.- Sen qilasan!
  
  Drake deyarli qulab tushdi. Abel Frey, nemis dizayneri. Shok Drakeni zaharli to'lqin kabi yuvdi. Bu mumkin emas edi. U yerda Teylor va Maylini ko"rgandek, dunyoni egallab olish haqida kulayotgandek edi.
  
  Frey Dreykning nigohiga duch keldi. "Va siz, Mett Drake!" to'pponcha bilan qo'li titrab ketdi. "Menga deyarli hamma narsaga qimmatga tushdingiz! Men uni sizdan olaman. Men buni qilaman! Va u to'laydi. Oh, u qanday to'laydi! "
  
  
  Frey buni anglab ulgurmasidan Dreykning ko"zlari orasiga qurolni qaratib, o"q uzdi.
  
  
  * * *
  
  
  Kennedi xonaga yugurib kirdi va SAS odamlarining tiz cho'kib, jim bo'lishga chaqirayotganlarini ko'rdi. U o"zining qarshisida qurol-yarog"ini Davor Babichning maxfiy ombori deb o"ylagan narsaga qaratib, zirh kiygan bir guruh niqobli odamlarni ko"rdi.
  
  Yaxshiyamki, erkaklar ularni payqamadilar.
  
  Uells unga qaradi va og'zini aytdi: "Kim?"
  
  Kennedi xijolat tortdi. U birovning qichqirayotganini eshitdi, uning yon profilini ko'rdi, .45 U qo'llarini bemalol silkitishda davom etdi. Uning Mett Dreykning ismini aytib qichqirganini eshitgach, u bildi va Uells ham bildi va bir necha soniyadan keyin ular o't ochishdi.
  
  Keyingi otishmaning oltmish soniyasi davomida Kennedi hammasini sekin harakatda ko'rdi. Oq kiyimdagi erkak 45 o'qini otdi, uning o'qi bir soniyadan keyin yetib keldi va osilgan materialdan o'tayotganda paltosining etagini tortdi. Ortiga o'girilganda uning hayratga tushgan yuzi. Ularning to'la, yumshoq yumshoqligi.
  
  Buzilgan odam.
  
  Keyin niqobli odamlar aylanib, otishdi. SAS askarlari yaxshi joylashtirilgan zarbalarni aniqlik va xotirjamlik bilan qaytaradilar. Olovdan ko'proq olov keladi. Amerika ovozlari. Nemis ovozlari. Ingliz tilida ovozlar.
  
  Teylor Sviftning she'riy intonatsiyalariga o'xshash sust betartiblik Metallikaning arxaik qoyasi bilan aralashib ketgan. U kamida ikkita nemisni urdi - qolganlari yiqildi. Oq kiyimdagi yigit qichqirdi va qo'llarini silkitdi va jamoasini shoshilinch ravishda orqaga chekinishga majbur qildi. Kennedi ularning o'zini qoplaganini va yaradan chirigandek yiqilib, o'lganini ko'rdi, ammo yara davom etdi. Oxir-oqibat u orqa xonaga qochib ketdi va uning faqat to'rtta odami tirik qoldi.
  
  Kennedi tomog'ida g'alati dona va yuragida muz bo'lagi bilan koridor bo'ylab noumidlik bilan yugurdi, hatto Dreykni tirik ko'rmaguncha va uning ustidan zavq oqimining salqin oqimini qamrab olganini his qilmaguncha, qanchalik xavotirlanganini ham anglamadi.
  
  
  * * *
  
  
  Drake Abel Freyning maqsadi haqiqatni tushunishi kabi loyqa ekanligidan minnatdor bo'lib, poldan turdi. U ko'rgan birinchi narsa - Kennedi zinapoyadan yugurib tushayotgan edi, ikkinchisi - uning oldiga yugurib chiqqanda uning yuzi.
  
  "Xudoga shukur, sen yaxshisan!" - deb xitob qildi va o"zini tuta bilishini eslashdan oldin uni quchoqlab oldi.
  
  Dreyk Uellsning o'zinikini yopishdan oldin uning biluvchi ko'zlariga tikildi. U bir zum uni bag"riga bosdi, uning nozik tanasini, qudratli qomatini, mo"rt yuragi yonida urayotganini his qildi. Uning boshi uning bo'yniga bosilgan edi, bu uning sinapslarini qo'zg'atadigan darajada ajoyib.
  
  "Hey, men yaxshiman. Siz?"
  
  U jilmayib o"zini chetga tortdi.
  
  Uells ularning oldiga borib, ayyor tabassumini bir daqiqa yashirdi. "Dreyk. Qayta uchrashish uchun g'alati joy, keksa odam, men ko'z oldimga Earl's sudidagi burchakdagi pabni emas, balki o'ylagandim. Men senga bir narsani aytishim kerak, Mett. May haqida bir narsa."
  
  Drake darhol orqaga tashlandi. Uells kutgan oxirgi narsani aytdi. Bir soniyadan so'ng u Kennedining so'nayotgan tabassumini payqadi va o'zini o'ziga tortdi. "Valkiriyalar", deb ishora qildi u. "Imkoniyatimiz bor ekan, keling."
  
  Ammo Delta qo'mondoni allaqachon buni uyushtirgan va ularni chaqirgan edi. "Bu Angliya emas, bolalar. Keling, harakat qilaylik. Men bu ta"tilda qo"limdan kelgan deyarli barcha Gavayini yedim".
  
  
  YIGIRMA TO `QQIZ
  
  
  
  HAVO FOSHI
  
  
  Drake, Kennedi va qolgan hujum guruhi bir necha soatdan keyin Gonolulu yaqinidagi harbiy bazada Ben va Xeyden bilan uchrashishdi.
  
  Vaqt o'tishi bilan. Byurokratik byurokratik qog'ozlar uzildi. O"nqir-cho"nqir yo"llar tekislandi. Hukumatlar janjal qilishdi, keyin xirillashdi va nihoyat gapira boshlashdi. Qo'zg'olonchi mutasaddilarga sut va asalning siyosiy ekvivalenti berildi.
  
  Va dunyoning oxiri yaqinlashib borardi.
  
  "Real" futbolchilari Pearl-Harbor yaqinidagi konditsionersiz binolarda gaplashishdi, tashvishlanishdi va taxmin qilishdi. Drake darhol Benning o'ychan salomlashuvi Odinning navbatdagi qismini - Uning ko'zlarini qidirishda xabar berish uchun ozgina muvaffaqiyatga erishganligini anglatadi, deb taxmin qildi. Drake hayratini yashirdi; u Benning tajribasi va g'ayrati hozirgacha barcha maslahatlarni hal qilishiga chin dildan ishondi.
  
  Mudofaa vazirining aqlli yordamchisi Xeyden unga yordam berdi, ammo ular kam muvaffaqiyatga erishdilar.
  
  Ularning yagona umidi boshqa apokaliptik ishtirokchilar - kanadaliklar va nemislar - biroz yaxshiroq ish qilishdi.
  
  Benning e'tiborini dastlab Dreykning vahiysi chalg'itdi.
  
  "Abel Freymi? Nemis ustasi? Yo'qol, xo'rsin".
  
  "Jiddiy, do"stim. Men senga yolg'on gapiramanmi?
  
  - Mening oldimda Oq ilondan iqtibos keltirmang, Mett. Bilasizmi, bizning guruh o'z musiqalarini ijro etishda muammolarga duch kelmoqda va bu kulgili emas. Men bunga ishonmayman... Abel Frey?
  
  Drake xo'rsindi. "Xo'sh, men yana boshlayman. HA. Abel Frey."
  
  Kennedi uni qo'llab-quvvatladi. "Men buni ko'rdim va men hali ham Dreykga bema'ni gaplarni to'xtatishni aytmoqchiman. Bu yigit yolg'onchi. Germaniya Alp tog'larida joylashgan - "Party qal'asi". Supermodellar. Pul. Superyulduzning hayoti".
  
  "Sharob, ayollar va qo'shiq", dedi Drake.
  
  "To'xtating!" dedi Ben. "Bir ma'noda," deb o'yladi u, "bu mukammal qopqoq."
  
  "Mashhur bo'lganingda, johilni aldash oson", deb rozi bo'ldi Drake. "Siz qayerga bormoqchi bo'lsangiz, o'z manzilingizni tanlashingiz mumkin. Kontrabanda bu odamlar uchun oson bo'lishi kerak. Shunchaki qadimiy artefaktingizni toping, diplomatik portfelingizni tanlang va..."
  
  "...Buni kiriting." Kennedi muammosiz tugatdi va kulib turgan ko'zlarini Benga qaratdi.
  
  "Ikkalangiz..." deb duduqlandi. "...Ikkalangiz bir xonaga ega bo'lishingiz kerak."
  
  Shu payt Uells yaqinlashdi. "Abel Frey bilan bo'lgan bu narsa... hozircha buni sir saqlashga qaror qilindi. Ko'ring va kuting. Biz uning qal'asi atrofida qo'shin joylashtiramiz, lekin agar u biz bilmagan narsani o'rgansa, unga erkinlik beramiz."
  
  "Bir qarashda, bu mantiqiy tuyuladi," deb boshladi Drake, "lekin ..."
  
  "Ammo uning singlim bor", deb pichirladi Ben. Xayden uni tinchlantirish uchun qo"lini ko"tardi. "Ular haq, Ben. Karin xavfsiz... hozircha. Dunyo unday emas".
  
  Drake ko'zlarini qisib qo'ydi, lekin tilini ushlab turdi. E'tiroz bildirish bilan hech narsaga erisha olmaysiz. Bu faqat uning do'stini yanada chalg'itishga xizmat qiladi. U yana bir bor Xeydenni tushunish qiyin edi. Uning yangi paydo bo'lgan kinikligi uni yeb yubordimi? U Ben uchun tez o'yladimi yoki hukumati uchun donolik bilan o'yladimi?
  
  Har holda, javob bir xil edi. Kutmoq.
  
  Drake mavzuni o'zgartirdi. U Benning yuragiga boshqasini teshdi. "Otangiz va onangizning ahvoli qanday?" - diqqat bilan soʻradi u. "Ular hali ham joylashishganmi?"
  
  Ben og'riqli xo'rsindi. "Yo"q, do"stim. So'nggi qo'ng'iroqda ular u haqida gapirishdi, lekin men unga ikkinchi ish topib olganini aytdim. Bu yordam beradi, Mett, lekin uzoq davom etmaydi.
  
  "Bilaman". Drake Uells va Xeydenga qaradi. "Bu erda rahbar sifatida siz ikkalangiz yordam berishingiz kerak." Keyin u javobni kutmasdan: "Xeydi va Odinning ko'zlari haqida qanday yangiliklar bor?"
  
  Ben nafrat bilan bosh chayqadi. "Ko'p", deb shikoyat qildi u. "Hamma joyda parchalar bor. Mana - buni tinglang: Mimir qudug'idan - Valhalladagi Donolik bulog'idan ichish uchun har bir kishi muhim qurbonlik qilishi kerak. Ulardan biri ko'zlarini qurbon qildi, bu uning hozirgi va kelajakdagi voqealar haqida bilim olishga tayyorligini anglatadi. Mast bo'lib, u abadiy odamlar va xudolarni tashvishga soladigan barcha sinovlarni oldindan ko'rgan. Mimir Odinning ko'zlarini qabul qildi va ular o'sha paytdan beri u erda yotibdi, bu timsol, hatto Xudo oliy donolikni ko'rish uchun to'lashi kerak.
  
  "Yaxshi", deb yelka qisdi Drake. "Standart tarixiy narsalar, a?"
  
  "To'g'ri. Lekin aynan shunday. She'riy Edda, Flenrixning dostoni men "Xeydining ko'p yo'llari" deb tarjima qilgan yana bir asaridir.
  
  "Valhallada", Kennedi jilmayib qo'ydi.
  
  "Bu jannat uchun norvegcha so'z."
  
  "U holda men ularni hech qachon topish imkoniyatiga ega bo'lmayman."
  
  Drake o'ylab ko'rdi. "Va boshqa hech narsa yo'qmi? Iso, do"stim, bu oxirgi qism!"
  
  "Men Xeydining sayohatlarini kuzatib bordim. U biz bilgan joylarni ziyorat qiladi va keyin uyiga qaytadi. Bu Playstation emas, do'stim. Hech qanday nojo"ya ta"sirlar, yashirin yutuqlar, muqobil yo"llar, zilch".
  
  Kennedi Benning yoniga o'tirdi va sochlarini tashladi. "U ikkita bo'lakni bir joyga qo'ya oladimi?"
  
  "Bu mumkin, lekin bu hozir biz bilgan narsalarga mos kelmaydi. Yillar davomida kuzatilgan boshqa maslahatlar har bir joyda bitta parchaga ishora qildi.
  
  "Demak, bu bizning maslahatimiz deb aytyapsizmi?"
  
  "Kalit Valhalla bo'lishi kerak", dedi Drake tezda. "Bu joyni bildiruvchi yagona ibora. Esimda, siz avvalroq Xeydi Odinga uning ko"zlari qayerda yashiringanini bilishini aytganingiz, chunki u xochga osilganida barcha sirlarini oshkor qilgan edi.
  
  "Daraxt", - o'sha paytda xonaga Torten Dal kirdi. Shvetsiyalik ishining ma'muriy tomonida jismoniy tomondan ko'ra charchagan ko'rinardi. "Biri Jahon daraxtiga osilgan."
  
  - Voy, - deb g'o'ldiradi Drake. "Bir xil hikoya. Bu kofemi?"
  
  "Makadamiya", - Dahl o'zini tutib qoldi. "Eng yaxshi Gavayi taklif qilishi kerak."
  
  "Men buni spam deb o'yladim", dedi Kennedi Nyu-Yorkerga nisbatan o'zini kamtarlik bilan ko'rsatib.
  
  "Spam Gavayida juda yaxshi ko'riladi", dedi Dahl. "Ammo kofe hamma narsani boshqaradi. Kona makadamiya yong'og'i esa shohdir."
  
  - Demak, siz Xaydi Valxalla qayerdaligini bilar deb aytyapsizmi? Dreyk kimgadir ko"proq kofe olib kelsin, deb ishora qilganida, Xeyden shubha bilan qarashdan ko"ra ko"proq sarosimaga tushib qolishga harakat qildi.
  
  "Ha, lekin Xeydi inson edi. Xudo emas. Xo'sh, uning boshidan kechirgan narsasi dunyoviy jannat bo'ladimi?"
  
  "Kechirasiz, odam", hazil qildi Kennedi. "Vegas 1905 yilgacha asos solingan."
  
  "Norvegiyaga." deb qo'shib qo'ydi Dreyk tabassum qilmaslikka harakat qilib.
  
  Keyin sukunat keldi. Drake, Ben hozirgacha o'rgangan hamma narsani aqlan ko'rib chiqayotganini kuzatdi. Kennedi lablarini burishtirdi. Xeyden kofe krujkalari solingan patnisni qabul qildi. Uells uzoq vaqtdan beri o'zini uxlayotgandek ko'rsatib, burchakka o'tib ketgan edi. Drake o'zining qiziqarli so'zlarini esladi - men sizga bir narsani aytishim kerak. May haqida bir narsa.
  
  Buning uchun keyinroq vaqt bo'ladi, agar bo'lsa.
  
  Ben kulib, bosh chayqadi. "Bu oddiy. Xudo, bu juda oddiy. Inson uchun jannat... ularning uyidir".
  
  "Ayniq. U yashagan joy. Uning qishlog'i. Uning kabinasi, - tasdiqladi Drake. "Mening fikrlarim ham."
  
  "Mimir qudug'i Xaydi qishlog'i ichida joylashgan!" Kennedi ko"zlarida hayajon porlab atrofga qaradi, so"ng o"ynoqicha mushti bilan Dreykni qoqdi. "Piyoda askarlar uchun yomon emas."
  
  "Men ishdan bo'shaganimdan beri haqiqiy aqlga ega bo'ldim." Drake Uellsning biroz irkillab qolganini payqadi. "Hayotimdagi eng yaxshi harakat."
  
  Torsten Dal o'rnidan turdi. "Keyin yakuniy qism uchun Shvetsiyaga jo'nab ketdi." U o"z vataniga qaytganidan xursand ko"rinardi. - Umm... Xaydining uyi qayerda edi?
  
  - Ostergotland, - dedi Ben tekshirmasdan. "Shuningdek, Beovulf va Grendelning uyi hamon tunda erlarni aylanib yurgan hayvonlar haqida gapiradigan joy."
  
  
  30
  
  
  
  LA VEREYN, GERMANIYA
  
  
  La Veraine, Partiya qal'asi Myunxenning janubida, Bavariya chegarasi yaqinida joylashgan edi.
  
  Qal'aga o'xshab, u yumshoq tog'ning yarmida turar, devorlari qirrali va hatto turli joylarida o'q ilmoqlari bilan o'ralgan edi. Kemerli darvozalarning ikki tomonida ko'tarilgan dumaloq tepalikli minoralar va keng yo'lak qimmatbaho mashinalarga o'zlarining eng so'nggi yutuqlarini ko'rsatishga imkon berdi, paparatsilar esa tiz cho'kib suratga olishdi.
  
  Abel Frey ziyofatni birma-bir olib bordi, bir nechta eng muhim mehmonlarni tabrikladi va uning modellari ulardan kutilgandek harakat qilishlariga ishonch hosil qildi. Bu yerda bir chimdim, u yerda g'o'ng'irlash, hatto vaqti-vaqti bilan hazil qilish ham ularning umidlarini oqladi.
  
  Xususiy hovlilarda u tizzagacha bo'lgan shisha stollarda yotqizilgan oq yuguruvchilarni, burun teshigiga somon bilan egilgan rahbarlarni ko'rmagandek ko'rsatdi. Modellar va taniqli yosh aktrisalar atlas, ipak va to'rdan yasalgan chaqaloq qo'g'irchoqlari kabi kiyingan. Pushti go'sht, nola va shahvatning bosh hidi. MTV va qattiq pornoni ko'rsatadigan ellik dyuymli plazma panellari.
  
  Chateau jonli musiqa bilan to'lib-toshgan, Slash va Fergi "Beautiful Dangerous" qo'shig'ini buzilib ketgan joylardan uzoqroqda ijro etishgan - ko'tarinki rok musiqa Freyning allaqachon harakatchan partiyasiga yanada ko'proq jon bag'ishlagan.
  
  Dizayner hech kimga sezdirmay chiqib ketdi va asosiy zinapoyadan qal'aning sokin qanotiga yo'l oldi. Yana bir reys va uning qo'riqchilari uning orqasidan faqat tugmalar birikmasi va ovozni aniqlash orqali kirish mumkin bo'lgan xavfsiz eshikni yopdilar. U aloqa uskunalari va yuqori aniqlikdagi televizor ekranlari bilan tiqilib qolgan xonaga kirdi.
  
  Uning eng ishonchli muxlislaridan biri shunday dedi: "O'z vaqtida, ser. Alisiya Mayls sun'iy yo'ldosh telefonida gaplashmoqda.
  
  "Ajoyib, Gudson. U shifrlanganmi?"
  
  - Albatta, ser.
  
  Frey taklif qilingan qurilmani qabul qildi va lablarini burishtirdi va og'zini o'zining so'lak sepayotgan joyiga shunchalik yaqin keltirishga majbur bo'ldi.
  
  "Mayls, bu mazali bo'lsa yaxshi bo'ladi. Mening uyim to"la mehmon bor". Qulaylik haqidagi yolg'on unga ixtirodek tuyulmadi. Bu hech kim eshitishi kerak bo'lmagan narsa edi.
  
  "Munosib bonus, men aytgan bo'lardim", yaxshi joylashtirilgan ingliz ohangi istehzoli eshitildi. "Menda Parnevikni qidirish uchun veb-manzil va parolim bor."
  
  "Bularning barchasi kelishuvning bir qismi, Maylz. Bonus olishning yagona yo"li borligini allaqachon bilasiz".
  
  "Milo atrofdami?" Endi ohang o'zgardi. Tomoqni kesuvchi. Yana yaramas...
  
  "Faqat men va mening eng yaxshi muxlisim."
  
  - Mmm... Xohlasangiz uni ham taklif qiling, - ovozi o'zgarib ketdi. "Ammo, afsuski, men tez bo'lishim kerak. www.locatethepro.co.uk saytiga kiring va parolni kichik harf bilan kiriting: bonusmyles007,"lol. - Siz buni qadrlaysiz deb o'yladim, Frey. Standart kuzatuvchi formati paydo bo'lishi kerak. Parnevik to'rtinchi sifatida dasturlashtirilgan. Siz uni istalgan joyda kuzatib borishingiz kerak."
  
  Abel Frey indamay salom berdi. Alisiya Mayls o'zi ishlatgan eng yaxshi operativ edi. "Yaxshi, Mayl. Ko'zlaringiz nazorat ostida bo'lganda, siz bog'dan qochasiz. Keyin bizga qaytib keling va kanadaliklarning parchalarini olib keling. Keyin... gaplashamiz."
  
  Chiziq o'lib ketdi. Frey mobil telefonini qo'ydi, hozircha xursand bo'ldi. "Yaxshi, Gudson", dedi u. "Mashinani ishga tushiring. Hammani zudlik bilan Ostergotlendga yuboringlar". Agar oxirgi o'yinlarni to'g'ri o'ynagan bo'lsa, boshqa barcha qismlar kabi oxirgi qism uning qo'lida edi. "Milo nima qilishni biladi."
  
  U bir qator televizor monitorlarini o'rgandi.
  
  "Ulardan qaysi biri 6-asir - Karin Bleyk?"
  
  Gudson qo"l siltab qo"yishdan oldin, o"ragan soqolini tirnadi. Frey to'shak o'rtasida o'tirgan sarg'ish qizni o'rganish uchun oldinga egildi, oyoqlarini iyagiga tortdi,
  
  Yoki, aniqrog'i, Freyga tegishli bo'lgan to'shakda o'tirish. Va Frey buyurgan qulflangan va qo'riqlanadigan kulbada Freyning ovqatini yeyish. Frey to'lagan elektr energiyasidan foydalanish.
  
  To'pig'ida u ishlab chiqqan zanjir bor.
  
  Endi u unga tegishli edi.
  
  "Videoni darhol katta ekrandagi xonamga yuboring. Keyin oshpazga o'sha erda kechki ovqat berishini ayt. O'n daqiqadan so'ng, menga jang san'ati bo'yicha mutaxassis kerak." U to"xtab, o"ylanib qoldi.
  
  "Ken?"
  
  "Ha, xuddi shunday. Men u erga borib, uning tuflisini olib ketishini xohlayman. Hozircha boshqa hech narsa. Psixologik qiynoqlar bu ezilgunga qadar uzoq davom etishini istayman. Men bir kun kutaman, keyin unga muhimroq narsani olaman."
  
  "Va mahbus 7?"
  
  "Hurmatli Xudo, Gudson, o'zingizga qanday munosabatda bo'lsangiz, unga ham yaxshi munosabatda bo'ling. Hamma narsaning eng yaxshisi. Uning bizni hayratda qoldiradigan vaqti yaqinlashmoqda..."
  
  
  O'TTIZ-BIR
  
  
  
  HAVO KO'ZI SHVESIYA uzra
  
  
  Samolyot egildi. Kennedi Mur hayajon bilan uyg'ondi, notinchlikdan uyg'onganidan xotirjam bo'ldi, yangi kun o'zining Dark Chaserini haydab yubordi.
  
  Xolib haqiqiy dunyoda bo'lgani kabi uning tushlarida ham bor edi, lekin kechasi u bo'g'ilib, chaynash va yutishga majbur bo'lguncha, uning tomog'iga tirik tarakanlarni itarib, uni qayta-qayta o'ldirdi, uning yagona xiyonati uning ko'zlaridagi dahshatdan azob chekdi. , oxirgi uchqun o'chguncha doimiy.
  
  To'satdan uyg'onib, do'zaxning qornidan yirtilib, yovvoyi ko'zlari bilan kabinaga qaradi. Tinch edi; tinch aholi va askarlar uyqusirab yoki jimgina gaplashishardi. Hatto Ben Bleyk ham noutbukini changallagancha uxlab qoldi, tashvish chizig'i uyqu bilan ham yo'qolmadi va uning bolalarcha yuzida fojiali tarzda o'rinsiz qoldi.
  
  Keyin u Drakeni ko'rdi va u unga tikilib qoldi. Endi uning tashvishli chiziqlari uning allaqachon hayratlanarli yuzini yanada kuchaytirdi. Uning rostgo"yligi va fidoyiligi yaqqol ko"rinib turardi, yashirib bo"lmasdi, lekin uning xotirjamligi ortida yashiringan og"riq uni... tun bo"yi tasalli bermoqchi edi.
  
  U o'ziga o'zi jilmayib qo'ydi. Ko'proq dinozavr toshlari haqida ma'lumot. Drakening vaqti juda qiziqarli edi. Bir zum o'tdi, u o'zining ichki tabassumi uning ko'ziga etib kelganini angladi, chunki u unga javoban tabassum qildi.
  
  Va keyin, u Akademiyaga kirganidan beri birinchi marta, u qo'ng'iroq qilish uning shaxsiyatini deseksualizatsiya qilishni talab qilganidan afsuslandi. U shunday soch turmagini bilishni istardi. U bir oz ko'proq Selma Bler va bir oz kamroq Sandra Bullok bo'lishini xohlaydi.
  
  Bularning barchasini aytib bo'lgach, Drake uni yoqtirishi aniq edi.
  
  U unga javoban tabassum qildi, lekin shu payt samolyot yana egilib, hamma uyg'ondi. Uchuvchi ular belgilangan manzildan bir soatlik parvoz qilishlarini ma'lum qildi. Ben uyg'ondi va qolgan Kona qahvasini olish uchun zombi kabi yurdi. Torsten Dal o'rnidan turib, atrofga qaradi.
  
  "Yerga kiruvchi radarni yoqish vaqti keldi", dedi u yarim tabassum bilan.
  
  Ular professor Parnevik va Ben Xaydining qishlog"i joylashgan bo"lishiga ishongan hududlarni nishonga olib, Östergotlend ustidan uchish uchun jo"natilgan. Bechora professor barmog"ining uzilgan uchidan og"riyotgani aniq va uning qiynoqchisining naqadar yuraksizligidan qattiq hayratga tushdi, lekin ularga Odin qalqoniga o"yib yozilgan xarita haqida aytib berganida kuchukchadek xursand bo"ldi.
  
  Ragnarok uchun yo'l.
  
  Taxminan.
  
  Hozircha hech kim uni tarjima qila olmadi. Bu Alisiya Maylz va uning sarosimaga tushgan jamoasining yana bir noto'g'ri yo'nalishimi?
  
  Samolyot Dahlning qo'pol perimetrini yorib o'tgach, u samolyot televizorida paydo bo'lgan tasvirga ishora qildi. Yerga kiruvchi radar radio to'lqinlarining qisqa portlashlarini erga yubordi. U ko'milgan ob'ektga, chegaraga yoki bo'shliqqa urilganda, u qaytish signalida tasvirni aks ettirdi. Avvaliga ularni aniqlash qiyin, ammo tajriba bilan bu osonroq bo'ladi.
  
  Kennedi Dahlga bosh chayqadi. "Shvetsiya armiyasida hamma narsa bormi?"
  
  "Bunday narsa kerak", dedi Dahl unga jiddiylik bilan. "Bizda minalar va yashirin quvurlarni aniqlaydigan ushbu mashinaning gibrid versiyasi mavjud. Juda yuqori texnologiya."
  
  Ufqda tong otdi, keyin Parnevik yig'lab yuborganida, uni yirtilgan kulrang bulutlar haydab yubordi. "Bu yerga! Bu tasvir qadimgi Vikinglar turar joyiga o'xshaydi. Dumaloq tashqi jantni - bular himoya devorlari - va ichidagi to'rtburchaklar narsalarni ko'ryapsizmi? Bular kichik uylar".
  
  "Xo'sh, keling, eng katta uyni aniqlaylik ..." Ben shoshqaloqlik bilan boshladi.
  
  - Yo'q, - dedi Parnevik. "Bu jamoat uyi bo'lishi kerak - uchrashuv joyi yoki ziyofat. Xaydi, agar u haqiqatan ham shu erda bo'lsa, ikkinchi eng katta uyga ega bo'lardi.
  
  Samolyot sekin pastga tushgach, aniqroq tasvirlar paydo bo'ldi. Tez orada aholi punkti bir necha fut er ostida aniq belgilandi va ikkinchi eng katta uy tez orada ko'rindi.
  
  "Siz buni ko'ryapsiz", dedi Dal chuqurroq rangga ishora qildi, shuning uchun uni kimdir izlamasa, sezilmasligi mumkin. "Bu bo'shliq borligini anglatadi va u to'g'ridan-to'g'ri Xeydining uyi ostida joylashgan. - Jin ursin, - dedi u orqasiga o'girilib. "U uyini Mimir qudug'ining tepasida qurdi!"
  
  
  O'TTIZ IKKI
  
  
  
  OSTERGOTLAND, SHVETYA
  
  
  Ular erga tushib, ho'l o'tloqlar bo'ylab bir necha mil yurganlaridan so'ng, Dahl to'xtashni buyurdi. Drake atrofga qaradi, u faqat yangi Dino-Rok ruhida, u va Kennedi o'zaro rang-barang ekipaj sifatida tasvirlashi mumkin edi. Shvedlar va SGGni Torsten Dahl va uning uchta odami, SASni Uells va o'n nafar askar himoya qilishdi. Ulardan biri yaralangan holda Gavayida qoldi. Delta Team olti kishiga qisqartirildi; keyin Ben, Parnevik, Kennedi va o'zi bor edi. Hayden samolyotda qoldi.
  
  Ularning orasida o'z ishining qiyinchiliklaridan bezovtalanmagan birorta ham odam yo'q edi. Samolyotning kutayotgani, to'liq yoqilg'i va qurollanganligi, bortida Raqamlar bilan ularni dunyoning istalgan nuqtasiga olib chiqishga tayyorligi vaziyatning jiddiyligini yanada ta'kidladi.
  
  "Agar bu yordam bersa," dedi Dahl hamma unga umid bilan qarab, "bu safar bizni qanday topishlarini tushunmayapman", dedi u. "Bir necha fut pastga tushirish uchun engil portlovchi moddalarni qo'llashdan boshlang, so'ngra tishlash vaqti keldi."
  
  - Ehtiyot bo'ling, - Parnevik qo'llarini burishtirdi. "Biz halokatni xohlamaymiz."
  
  - Xavotir olmang, - dedi Dal quvnoq ohangda. "Bu yerdagi turli kuchlar orasida menimcha, bizda tajribali jamoa bor, professor."
  
  G'azablangan kulgi eshitildi. Drake ularning atrofini ko'zdan kechirdi. Ular keng perimetrni o'rnatib, odamlarni yerni o'rab turgan bir nechta tepaliklarning tepasida qoldirib ketishdi, bu erda erga kiruvchi radar eski qorovulxona turganini ko'rsatdi. Agar bu vikinglar va hamma uchun yaxshi bo'lsa edi ...
  
  Tekisliklar o'tli va sokin edi, engil shabada o'z joyidan sharqda o'sgan daraxtlarni zo'rg'a qo'zg'atardi. Yengil yomg'ir yog'a boshladi va keyin yana urinishdan oldin to'xtadi.
  
  Benning uyali telefoni jiringladi. Uning ko'zlari hayratlanarli ko'rinishga ega bo'ldi. "Dada? Faqat band. Men sizga orqa tomondan qo'ng'iroq qilaman. U Dreykga qarab qurilmani yopdi. "Mening vaqtim yo'q", dedi u. "Ular nimadir bo'layotganini allaqachon bilishadi, ular nima ekanligini bilishmaydi."
  
  Drake bosh irg'ab, birinchi portlashni qimirlamasdan tomosha qildi. O't, maysa va tuproq havoga uchib ketdi. Buning ortidan darhol yana bir oz chuqurroq zarba bo'ldi va erdan ikkinchi bulut ko'tarildi.
  
  Bir necha kishi qurol ko'targancha, qo'llarida belkurak, momaqaldiroq bilan oldinga kelishdi. Surreal sahna.
  
  - Ehtiyot bo'ling, - g'o'ldiradi Parnevik. "Biz hech kimning oyoqlarini ho'llashini xohlamaymiz." U go'yo bu tarixdagi eng zo'r hazildek kulib yubordi.
  
  Aniqroq umumiy tasvirda Heidi uzun uyi ostidagi teshik katta g'orga olib borilganligini ko'rsatdi. Shubhasiz, u yerda shunchaki quduq yotgan emas va jamoa ehtiyotkorlik tarafida xatoga yo'l qo'ygan. Yana bir soat puxta qazish va bir necha pauza qilish kerak bo'ldi, Parnevik qichqirdi va topilgan artefaktlarni havoda g'oyib bo'lishidan oldin o'rgandi.
  
  Drake bu vaqtdan o'z fikrlarini tartibga solish uchun foydalandi. Shu kungacha u o'zini hech qanday tormozsiz roliklarda yurgandek his qildi. Shuncha yillardan keyin ham u harakatlar rejasini bajarishdan ko'ra buyruqlarni bajarishga ko'proq odatlangan edi, shuning uchun unga, masalan, Ben Bleykdan ko'ra ko'proq o'ylash uchun vaqt kerak edi. U ikki narsani aniq bilar edi - ular doimo ortda qolishgan va ularning dushmanlari ularni vaziyatlarni yaratishga emas, balki ularga munosabat bildirishga majbur qilgan; shak-shubhasiz, bu ularning bu musobaqaga raqiblaridan ortda qolganliklari natijasidir.
  
  Endi bu musobaqada g'alaba qozonishni boshlash vaqti keldi. Bundan tashqari, ular dunyoni xavf ostiga qo'yishdan ko'ra uni qutqarishga bag'ishlangan yagona fraktsiya bo'lib tuyuldi.
  
  Xo"sh, siz arvoh hikoyalariga ishonasizmi?.. Uning xayolida pichirladi qadimiy ovoz.
  
  Yo'q, u o'sha paytdagidek javob berdi. Lekin men qo'rqinchli hikoyalarga ishonaman ...
  
  SAS maxsus bo'linmasi bo'lgan maxfiy SRT a'zosi sifatidagi so'nggi missiyasi paytida u va uning jamoasining yana uch a'zosi, jumladan Alisiya Mayls Shimoliy Iroqdagi chekka qishloqqa qoqilib, uning aholisi qiynoqqa solingan va o'ldirilgan. Ko'rinib turibdiki, ular tergov qilayotgan narsa ... hali ham so'roq paytida ingliz va frantsuz askarlarini topish edi.
  
  Keyingi voqealar Mett Drakening Yerdagi qolgan kunlarini qoraytirib yubordi. G'azabdan ko'r bo'lib, u va boshqa ikki jamoa a'zosi qiynoqlarni to'xtatdi.
  
  Ko'pchilik orasida yana bir "do'stona olov" hodisasi.
  
  Alisiya Maylz u yoki bu tarzda hech qanday g'alati tuyg'ularga ega bo'lmagan holda turib, tomosha qildi. U qiynoqlarni to'xtata olmadi va qiynoqchilarning o'limini to'xtata olmadi. Ammo u komandirining buyrug'ini bajardi.
  
  Mett Drake.
  
  Shundan so'ng, askarning hayoti uning uchun tugadi, u qo'llab-quvvatlagan barcha ishqiy munosabatlar parchalanib ketdi. Ammo xizmatni tark etish xotiralar o'chib ketganini anglatmaydi. Xotini uni kechayu kunduz uyg"otdi, keyin terga botgan karavotidan sirg"alib tushdi va u aybini tan olmay yig"lab pastga tushdi.
  
  Endi u qarshisida turgan Kennedini payqadi, xuddi samolyotda bo'lgandek jilmayib turardi. Sochlari tabassum bilan osilib, yuzlari jonli va yaramas bo'lib ketdi. Markazlangan ko'zlar va Victoria's Secret tanasi maktab o'qituvchilarining odob-axloqi va ishbilarmonlik bilan uyg'unlashgan. Juda aralash.
  
  U orqasiga jilmayib qo'ydi. Torsten Dal qichqirdi: "O'qishga chuqur kirib boring! Bizga Avlodlar uchun yo"l ko"rsatuvchi kerak".
  
  Ben undan Descender nima ekanligini so'raganida, u jilmayib qo'ydi. "To'g'ridan-to'g'ri Gollivud afsonasidan, do'stim. Esingizdami, o'g'ri qanday qilib binodan sakrab tushdi va uning yiqilishi to'xtatilishidan oldin uning sakrashi millimetrga moslashtirildi? Xo'sh, Blue Diamond Lander - ular foydalanadigan qurilma.
  
  "Salqin".
  
  Drake eski komandirining asta-sekin aylanib yurganini payqadi va taklif qilingan kofeni oldi. Bu chat tayyorlanayotganiga ancha bo'ldi. Drake buni tugatishni xohladi.
  
  "May?" - so"radi u savolini hech kim tushunmasligi uchun lablarini yerga mahkam tushirib.
  
  "Hm?" - Men so'radim.
  
  "Faqat menga ayting".
  
  "Ollohim, do'stim, siz eski sevimli mashg'ulotingiz haqida aniq ma'lumot bermaganingizdan keyin, men hozir bepul sovg'a berishga umid qila olmayman, shunday emasmi?"
  
  Drake tabassumini bostirolmay qololmadi. "Siz iflos cholsiz, buni bilasizmi?"
  
  "Bu meni o'yinimning eng yuqori pog'onasida ushlab turadigan narsa. Endi menga uning maxfiy topshiriqlaridan birining hikoyasini aytib bering - ulardan istalgan biri.
  
  "Xo'sh... Men bu yerda sizning imkoniyatingizni puflab, sizga bir narsa berishim mumkin", dedi Dreyk. "Yoki hammasi tugashini kuting va men sizga oltinni beraman ... o'zingiz bilasiz."
  
  "Tokio Kos-kon?"
  
  "Tokyo Cos-con. May Yaponiyadagi eng yirik kosplay konventsiyasida o'sha paytda porno sanoati bilan shug'ullangan Fuchu triadalariga kirish va hibsga olish uchun yashirin bo'lganida.
  
  Uells talvasaga tushmoqchi bo'lganga o'xshardi. "Iso, Drake. Sen ahmoqsan. Mayli, lekin menga ishon, sen endi mendan qarzdorsan, - u nafas oldi. "Yaponiyaliklar uni Gonkongdan sudrab olib ketishdi, soxta shaxs ostida, ogohlantirmasdan, ikki yil davomida qurgan qopqog'ini butunlay yo'q qilishdi."
  
  Dreyk unga ochiq-oydin, ishonmaydigan nigoh tashladi. "Hech qachon".
  
  "Mening so'zlarim ham."
  
  "Nega?"
  
  "Mening navbatdagi savolim ham. Ammo, Dreyk, bu aniq emasmi?
  
  Drake bu haqda o'yladi. "Faqat u ulardagi eng yaxshisi. Ularning eng yaxshisi. Va ular buning uchun umidsiz bo'lishlari kerak."
  
  "Biz o'n besh soatdan beri Adliya vazirligi va Bosh vazirlardan qo'ng'iroqlarni qabul qilmoqdamiz, xuddi Yankilar kabi. Ular bizga hamma narsani tan olishadi - ular uni La Veraine skautiga yuborishdi, chunki ular hozirda sayyorada sodir bo'layotgan eng katta voqeaga aylangan bu tartibsizlik bilan yagona aloqani topdilar. Ularga iqror bo"lishimizga bir necha soat vaqt qoldi".
  
  Drake qoshlarini chimirdi. "Hozirda tan olmaslik uchun biron sabab bormi? May ajoyib xarid bo'lardi."
  
  "Men roziman, do'stim, lekin hukumatlar hukumatlar va dunyo xavf ostidami yoki yo'qmi, ular o'zlarining kichik o'yinlarini o'ynashni yaxshi ko'radilar, shunday emasmi?"
  
  Drake yerdagi teshikka ishora qildi. "Ular tayyorga o'xshaydi."
  
  
  * * *
  
  
  Drakening tushish tezligi 126 futga o'rnatildi. Uning qo'liga tez ochiladigan tumshuq deb ataladigan moslama qo'yilgan va unga ryukzak berilgan. U boshiga chirog"i o"rnatilgan o"t o"chiruvchining dubulg"asini tortib olib, ryukzakni varaqladi. Katta chiroq, kislorod idishi, qurol, oziq-ovqat, suv, radio, birinchi yordam vositalari - g'or qazish uchun kerak bo'lgan hamma narsa. U bir juft og"ir qo"lqopni oldi-da, chuqur chetiga yurdi.
  
  "Jeronimo?" u Ben va professor bilan yuqori qavatda qolgan Kennedidan ularning atrofini kuzatishda yordam berishini so'radi.
  
  "Yoki to'pig'ingizni ushlang, dumbangizni chiqarib, umid qiling", dedi u.
  
  Drake unga yomon jilmayib qo'ydi: "Biz bunga keyinroq qaytamiz", dedi u va qorong'ilikka sakrab tushdi.
  
  U darhol qizil olmos qo'yib yuborilgan tetikni his qildi. Yiqilish tezligi u yiqilgach pasaydi va uning kichkina g'ildiragi soniyada yuz marta tiqilladi. Quduqning devorlari - xayriyatki, endi quriydi - eski qora va oq plyonkadagi kabi kaleydoskopik chaqnashlarda o'tib ketdi. Nihoyat, tushish sekinlashdi va Drake etiklari qattiq toshdan ohista sakrab tushganini his qildi. U tumshug"ini qisib, xavfsizlik kamaridan tetik bo"shatilganini his qildi. Dreyk Dal va yarim o'nlab odamlar kutib turgan joyga borishdan oldin uni yuksalish jarayonini ko'rib chiqdi.
  
  Zamin qo'rqinchli darajada xirilladi, lekin u buni mumiyalangan qoldiqlar bilan bog'ladi.
  
  "Bu g'or biz yerga kiruvchi radarda ko'rganimiz bilan solishtirganda g'alati darajada kichik", dedi Dal. "U noto'g'ri hisoblagan bo'lishi mumkin edi. Yoyilib, ... tunnelni ... yoki shunga o'xshash narsalarni qidiring."
  
  Shved o'zining nodonligidan zavqlanib, yelka qisdi. Drake yoqdi. U g"or bo"ylab asta-sekin yurib, notekis devorlarni o"rgandi va unga berilgan qalin choponga qaramay, titrab ketdi. Minglab tonna tosh va tuproq uni bosib turardi va u mana shu yerda, chuqurroq kirib borishga harakat qildi. Unga bu askar hayotiga o'xshardi.
  
  Dahl Parnevik bilan ikki tomonlama videotelefon orqali muloqot qildi. Professor shu qadar ko'p "takliflar" bilan baqirdiki, Dahl ikki daqiqadan so'ng ovozni o'chirdi. Delta yigitlaridan biri qichqirguncha askarlar g'orni aylanib o'tishdi: "Bu yerda mening oymalarim bor. Garchi bu kichik narsa bo'lsa ham."
  
  Dahl videotelefonni o'chirib qo'ydi. Parnevikning ovozi baland va tiniq eshitildi, keyin Dahl uyali telefonni devorga olib kelganida to'xtadi.
  
  "Buni ko'ryapsizmi?"
  
  "Ha! Bu sutyen! Bra!" Parnevik hayajondan ingliz tilini yo'qotdi. "Uolknott... mmm... o"ldirilgan jangchilar tugunlari. Bu jangda ulug'vor o'lim g'oyasi bilan bog'liq bo'lgan Odinning ramzi, uchburchak yoki Borrom uchburchagi."
  
  Drake boshini chayqadi. "Qonli vikinglar."
  
  "Ushbu ramz ko'pincha Valhalla - Odin saroyiga qayiqda yoki otda sayohat qilgan qahramon jangchilarning o'limini tasvirlaydigan "tasvir toshlarida" uchraydi. Bu biz oddiy Valhalla topdik degan fikrni yanada mustahkamlaydi."
  
  "Paradingizni buzganim uchun uzr, do'stim," dedi to'g'ridan-to'g'ri SAS odam, "lekin bu devor mening qaynonam kabi qalin."
  
  Hammalari bir qadam orqaga chekinib, dubulg'a chiroqlarini tegilmagan yuza bo'ylab miltillashdi.
  
  "Bu soxta devor bo'lsa kerak." Yigit hayajondan deyarli qichqirardi. "Bo `lish kerak!"
  
  - Kutib turing, - Dreyk Benning yosh ovozini eshitdi. "Shuningdek, Valknot Odinning zo'ravon o'limga moyil bo'lgan izdoshlarining ramzi bo'lgan O'lim tugunlari deb ham ataladi. Men haqiqatan ham bu ogohlantirish bo'lishi mumkinligiga ishonaman. "
  
  "Bekor". Drakening xo'rsinish samimiy edi.
  
  "Mana bir fikr, bolalar," Kennedining ovozi eshitildi. "Barcha devorlarni sinchiklab tekshirishga nima deysiz? Agar siz ko'proq Walknotts olsangiz, lekin bo'sh devor topsangiz, men buni tanlagan bo'lardim.
  
  "Sizga aytish oson", deb g'o'ldiradi Drake. "U erda bo'lish va hamma narsa."
  
  Ular bo'linib, tosh devorlarni dyuym santimetr tarashadi. Ular ko'p asrlik changni tozalashdi, o'rgimchak to'rlarini tozalashdi va mog'orni haydashdi. Oxir-oqibat ular yana uchta Valknotni topdilar.
  
  "Ajoyib", dedi Drake. "Bu to'rt devor, to'rtta tugunli narsa. Endi nima qilamiz?"
  
  "Ularning barchasi bir xilmi?" - hayron bo"lib so"radi professor.
  
  Askarlardan biri videotelefon ekranida Parnevik tasvirini ko'rsatdi. "Xo'sh, men sizlarni bilmayman, lekin men uni tinglashdan charchaganimga aminman. La'nati shved bizni ancha oldin tugatgan bo'lardi."
  
  - Kutib turing, - dedi Benning ovozi. "Ko'zlar Mimirning qudug'ida, yo'q ..." uning ovozi statik shovqin ostida yo'qoldi va keyin ekran qorong'ilashdi. Dahl uni silkitdi, yoqdi va o'chirdi, ammo foydasi yo'q.
  
  "Qo'pol. U nima demoqchi edi?
  
  Drake taxmin qilmoqchi bo'lganida, videotelefon jonlandi va Benning yuzi ekranni to'ldirdi. "Men nima bo'lganini bilmayman. Ammo quloq soling - Ko'zlar Mimirning qudug'ida, uning ostidagi g'orda emas. Tushundingmi?"
  
  "Ha. Demak, biz ularni yo'lda o'tkazib yubordikmi?
  
  "Menimcha, ha".
  
  "Lekin nima uchun?" - ishonmay so"radi Dal. "Unda bu g'or nima uchun yaratilgan? Yerga kiradigan radar esa uning ostida juda katta bo'shliq borligini aniq ko'rsatdi. Albatta, Parcha u erda bo'lishi kerak edi."
  
  "Agar..." Drake dahshatli sovuqni his qildi. "Agar bu joy tuzoq bo'lmasa."
  
  Dahl birdan ishonchsiz ko'rindi. "Qanaqasiga?"
  
  "Bu bo"shliq bizdan pastdami? Agar bu tubsiz chuqur bo'lsa-chi?"
  
  "Bu sizning loy yostiq ustida turganingizni anglatadi!" Yigit dahshatdan qichqirdi. "Tuzoq! U har qanday vaqtda qulashi mumkin. Hozir keting u yerdan!"
  
  Ular umidsiz o'limning cheksiz bir lahzasi uchun bir-birlariga tikilishdi. Ularning barchasi juda yomon yashashni xohlashdi. Va keyin hamma narsa o'zgardi. Bir paytlar beton polda yoriq bo"lgan narsa endi yorilib ketgan qattiq panelga aylandi. Bu g"alati yirtiq tovush toshning siljishidan emas, polning asta-sekin uchidan uchiga bo"linib borayotganidan edi.
  
  Ularning ostida cheksiz chuqur bilan ....
  
  Olti kishi jahl bilan ikki yuksaluvchiga hujum qilishdi. Ular u erga etib kelganlarida, hali tirik, Dahl tartibni tiklash uchun baqirdi.
  
  "Ikkovingiz birinchi bo'ling. Xudo haqi, qattiqqo"l bo"ling".
  
  "Yo'lingizda, - dedi Parnevik, - ayniqsa, atrofingizdan xabardor bo'ling. Biz artefaktni o'tkazib yuborishni xohlamaymiz."
  
  - Ahmoq bo'lmang, Parnevik. Dahl oldindan bashoratlar bilan o'zini chetga surib qo'ydi. Drake uni hech qachon bunday ko'rmagan edi. "Oxirgi ikkimiz ketayotganda tekshiramiz", dedi u Drakega tikilib. "Bu siz va men".
  
  Videotelefon yana jiringladi va o'chdi. Dahl uni bo'g'moqchi bo'lgandek silkitdi. "Yankilar la'nati, shubhasiz."
  
  Birinchi juftlikda yer darajasiga chiqish uchun uch daqiqa kerak bo'ldi. Keyin ikkinchi juftlik uchun yana uchta. Drake olti daqiqada sodir bo'lishi mumkin bo'lgan barcha narsalarni o'ylab topdi - umr bo'yi tajriba yoki umuman hech narsa. Uning uchun bu oxirgisi edi. Loyning xirillashidan, toshning qichqirishidan, tasodifning xirillashidan boshqa hech narsa emas, uni hayot yoki o'lim bilan taqdirlashni hal qilish.
  
  Ular topgan birinchi belgi ostidagi pol qulab tushgan. Hech qanday ogohlantirish yo'q edi; go'yo pol shunchaki arvohdan voz kechgan va unutilgandek. Drake iloji boricha quduq tepasiga chiqdi. U g'orning mo'rt qavatida emas, balki yon tomonlarida muvozanatlashgan . Dal quduqning narigi tomonini quchoqlab, ikki qo"li bilan yashil ipning bir bo"lagini mahkam ushladi, to"y barmog"idagi uzuk Dreykning dubulg"asidagi fonarni aks ettirardi.
  
  Drake boshini ko"tarib, jabduqlariga bog"lashi mumkin bo"lgan kuchli ipni qidirdi. Keyin u Dahlning qichqirganini eshitdi: "Jinlik!" va videotelefonning sekin harakatda uchidan oxirigacha aylanayotganini ko'rish uchun o'z vaqtida pastga qaradim va g'or tagiga siqilib yiqildi.
  
  Zaiflashgan qattiq disk o'z o'rnini bo'shatib, Dreykning oila qurish haqidagi eski orzulari kabi qora tuynukga tushib ketdi. Ko"r jonivorlar yashirinib, sirg"alib yurgan joydan so"zlab bo"lmas zulmatga to"la loyqa havoni chiqarib, ular tomon bo"ron keldi.
  
  Va noma'lum soyaning tubsiz tubiga qarab, Drake bolaligidagi hayvonlarga bo'lgan ishonchini qayta kashf etdi.
  
  Zaif sirpanish ovozi eshitildi va tepadan arqon tushdi, chayqalar edi. Drake minnatdorchilik bilan uni ushlab oldi va jabduqlariga bog'ladi. Dahl xuddi shunday qildi, xuddi oq rangga ega edi va ikkalasi ham o'zlarining tugmachalarini bosdilar.
  
  Drake altimetrga qaradi. U quduqning yarmini o'rgandi, Dahl esa boshqa tomondan ko'chirdi. Bir necha marta ular to'xtab, yaqinroq qarash uchun oldinga egildilar, lekin har safar hech narsa topa olmadilar. Yuz fut, keyin to'qson fut ketdi. Drake qo'llarini qonga bo'yadi, lekin hech narsa topmadi. Ular endi ellik fut yurishdi, keyin Dreyk yorug'lik yo'qligini ko'rdi, xiralik uning ustiga tushgan yorug'likni o'ziga singdirdi.
  
  Keng yog'och taxta, chekkalari bo'ylab jingalak, namlik yoki mog'or tegmagan. Drake uning yuzasida o'ymakorliklarni ko'rdi va dubulg'ani to'g'ri joylashtirish uchun unga biroz vaqt kerak bo'ldi.
  
  Ammo u buni qilganida ...
  
  Ko'zlar. Yog'ochdan o'yilgan va bu erda qoldirilgan Odin ko'zlarining ramziy tasviri ... kim tomonidan?
  
  Odinning o'zi tomonidanmi? Ming yillar oldin? Muallif: Heidi? Bu ko'proq yoki kamroq ishonarli edi?
  
  Dahl xavotir bilan pastga qaradi. "Hammamiz uchun, Dreyk, buni tashlamang."
  
  
  O'TTIZ UCH
  
  
  
  OSTERGOTLAND, SHVETYA
  
  
  Dreyk Mimir qudug"idan yog"och lavhani kubokdek baland tutib chiqdi. U bir og"iz so"z aytishga ulgurmay, jabduqlaridan qo"pollik bilan sug"urib olib, yerga tashlandi.
  
  "Hoy, tinchlaning..." U yangilaridan biri bo"lgan Gonkongdan tushayotgan mashinaning yukxonasiga qaradi. U bir oz dumalab qaradi va o't ustida yotgan o'lik va o'layotgan askarlarni ko'rdi - Delta, SGG, SAS - va ularning orqasida Kennedining boshiga qurol bilan tiz cho'kib o'tirgan.
  
  Ben bo'g'ilib tik turishga majbur bo'layotganini ko'rdi, Alisiya Maylzning shafqatsiz qo'llari uning bo'ynini mahkam ushlagan. Dreykning yuragi yorilib ketishiga sal qoldi, Ben hali ham qo'lida uyali telefonini mahkam ushlab turganini ko'rdi. Oxirgi nafasimgacha yopishib...
  
  "Britaniyaliklar tursin", deb kanadalik Kolbi Teylor Dreykning diqqatiga tushdi. "U do'stlarining o'limini tomosha qilsin - men uning jonini olishdan oldin uning har bir qismini olishim mumkinligini isbotlaydi."
  
  Drake jang olovining oyoq-qo'llariga kirib borishiga imkon berdi. "Siz isbotlayotgan narsa shuki, bu joy la'nati qo'llanmada aytilgan narsaga mos keladi - bu yirtqich hayvonlar mamlakati."
  
  "Qanday she'riy", deb kuldi milliarder. "Va bu haqiqat. Menga ko'zlarni bering." Ko"proq so"ragan boladek qo"llarini uzatdi. Yollanma askar Odinning ko'zlari tasvirini uzatdi. "Yaxshi. Bu yetarli. Xo'sh, sizning samolyotingiz qayerda, Drake? Men sizlarning bo'laklaringizni istayman va keyin bu axlat teshigidan chiqib keting."
  
  "Qalqonsiz hech narsaga erisha olmaysiz", dedi Dreyk... uning xayoliga kelgan birinchi narsa. "Va keyin u qanday qilib Ragnarok uchun xaritaga aylanishini aniqlang."
  
  - Ahmoq, - jirkanch kuldi Teylor. "Bizning yigirma yil oldin emas, balki bugun bu yerda ekanligimizning yagona sababi Qalqon yaqinda topilganligidir. Ishonchim komilki, siz buni allaqachon bilasiz. Meni sekinlashtirmoqchimisiz? Nima deb o'ylaysiz, men sizlarga yana bir imkoniyat beramanmi? Xo'sh, janob Drake, sizga aytaman. U... - u Alisiyaga ishora qildi, - u sirpanib ketmaydi. U. . qattiq oltin eshak, u shunday!"
  
  Drake uning sobiq hamkasbi Benni bo'g'ib o'ldirganini tomosha qildi. "U sizni eng yuqori narx taklif qilganga sotadi."
  
  "Men eng yuqori narxni taklif qilganman, siz ahmoqsiz."
  
  Va Providensning irodasi bilan kimdir bu daqiqadan foydalanib, o'q otdi. O'q ovozi o'rmon bo'ylab baland ovozda aks sado berdi. Teylorning yollanma askarlaridan biri yangi uchinchi ko'z bilan yiqilib, bir zumda vafot etdi.
  
  Kolbi Teylor bir soniya ishonchsiz ko'rindi. U go"yo Brayan Adams o"rmondan sakrab chiqib, "69-yil yozi"ni o"ynay boshlaganga o"xshardi. Uning ko'zlari likopchaga aylandi. Shunda yollanma askarlaridan biri uning ustiga urilib, uni yerga yiqitdi, yollanma qon ketib, qichqirib, kurashib halok bo'ldi. Dreyk bir zumda ularning yonida bo'ldi, chunki qo'rg'oshin ularning tepasida havoni yirtib tashladi.
  
  Hamma narsa bir vaqtning o'zida sodir bo'ldi. Kennedi tanasini yuqoriga tashladi. Bosh suyagining tepasi uni qoplagan qorovulning iyagiga shunchalik qattiq tegib qolganki, u nima bo'lganini o'zi ham sezmay qoldi. Telefonni darhol to'xtating.
  
  O"qlar to"plami oldinga va orqaga uchib ketdi; ochiq joylarda qo'lga olingan yollanma askarlar yo'q qilindi.
  
  Torsten Dahl uni ushlab turgan yollanma askar miltiqdan aks-sado bergan uchinchi o'qdan boshining to'rtdan uch qismini yo'qotganida ozod qilindi. SGG komandiri professor Parnevikning oldiga qisqichbaqadek yaqinlashdi va cholni bir uyum butalar tomon sudra boshladi.
  
  Drakening birinchi fikri Ben haqida edi. U umidsiz pul tikishga tayyorlanarkan, ishonchsizlik uni ming vattlik elektromagnit impuls kabi silkitdi. Alisiya bolani chetga tashladi va Dreykning o'zi tomon yurdi. To'satdan uning qo'lida qurol paydo bo'ldi; qaysi biri muhim emas edi. U ikkalasi bilan bir xil darajada halokatli edi.
  
  U diqqatini unga qaratib, uni oldi.
  
  Drake xijolatli imo-ishora bilan qo'llarini yon tomonlarga yoydi. Nega?
  
  Uning tabassumi xuddi uzoq vaqtdan beri ishlatib bo'lgan, deb o'ylagan inidan tegilmagan go'shtni topib olgan jinnikidek quvnoq edi.
  
  U tetikni bosdi. Dreyk issiqlikni, keyin uyqusizlikni, keyin og'riqni kutgan holda irg'adi, lekin uning nigohi miyasiga tushdi va u oxirgi lahzada maqsadini o'zgartirganini ko'rdi ... va g'azablangan Kolbining suratini qoplagan yollanma askarga uchta o'q tashladi. Teylor. Keling, tavakkal qilmaylik.
  
  Ikki SAS askari va ikkita Delta dengiz piyodasi omon qolgan. SAS Benni ushlab, sudrab olib ketdi. Delta jamoasidan qolgan narsa yaqin atrofdagi daraxtlar bog'iga o't ochishga tayyorlandi.
  
  Yana otishmalar yangradi. Delta yigit burilib yiqildi. Ikkinchisi Mimir qudug"ining narigi tomonida, Uells yiqilgan joyga qornida sudralib borardi. Amerikalik uni tortib olganida, Uellsning moyil tanasi silkinib ketdi, bu uning tirikligidan dalolat beradi.
  
  Keyingi daqiqalar xira o'tdi. Alisiya jahl bilan qichqirdi va amerikalik askarning orqasidan sakrab tushdi. U o'girilib, mushtlari bilan unga duch kelganida, u bir soniya to'xtadi.
  
  "Yo'lga o'gir", - deganini eshitdi Dreyk. "Shunchaki keting."
  
  "Men bu odamni ortda qoldirmayman."
  
  "Siz amerikaliklar, dam olinglar", dedi u jahannamni bo'shatishdan oldin. Amerikaning eng zo'r o'yinchisi orqaga chekindi, qalin o'tlar orasidan qoqilib, avval bir qo'lidan ushlab, so'ng singancha gandiraklab, bir ko'zi ko'rinmay qoldi va nihoyat hatto qimirlamasdan qulab tushdi.
  
  Dreyk chinqirib yubordi va Alisiya tomon yugurdi, u Uellsning yoqasidan ko'tardi.
  
  "Jinnimisiz?" - qichqirdi u. "Siz butunlay aqldan ozganmisiz?"
  
  "U quduqqa kirmoqda", Alisiyaning ko'zlari qotil edi. "Unga qo'shilishingiz mumkin yoki yo'q, Dreyk. Sizning qaroringiz."
  
  "Nega Xudo nomi bilan? Nega?"
  
  "Bir kuni, Drake. Bir kun kelib, bundan omon qolsangiz, bilib olasiz".
  
  Drake nafas olish uchun to'xtab qoldi. U nimani nazarda tutgan? Ammo hozir konsentratsiyani yo'qotish, xuddi o'z joniga qasd qilgandek, o'limni taklif qilishdir. U mashg'ulot xotiralarini, aqlini va barcha SAS qobiliyatlarini chaqirdi. U uni to'g'ri boks zarbasi, jab, xoch bilan urdi. U har safar uning bilagini ezuvchi kuch bilan urishga ishonch hosil qilib, qarshilik qildi, lekin endi u juda yaqin edi.
  
  U bo'lishni xohlagan joyda.
  
  U barmog"i bilan uning bo"yniga ishora qildi. U to'g'ridan-to'g'ri uning ko'tarilgan tizzasiga bir yon qadam tashladi, bir nechta qovurg'alarini sindirish va tushishini sekinlashtirishga qaratilgan.
  
  Ammo u uning tizzalari orasiga dumalab tushdi, shunda ular bir-biridan hayratlanarli darajada yaqin, bir-biridan dyuymlar, ko'z-ko'zlarga yaqinlashdi.
  
  Katta ko'zlar. Ajoyib ko'zlar.
  
  Ular dunyodagi eng katta yirtqichlardan biriga tegishli edi.
  
  "Siz to'qilgan chaqaloq kabi zaifsiz, Mett."
  
  Oldinga qadam tashlab, qo"lini cho"zib, uni havoga uloqtirganda uning pichirlashi uning suyaklarini sovutdi. U chalqanchasiga tushdi, nafasi tiqilib qoldi. Bir soniya ham o'tmay, u uning tepasida edi, tizzalari uning quyosh chig'anoqlariga tegib, peshonasini peshonasiga urib, yulduzlarni ko'rishga majbur qildi.
  
  Yana bir-birlarining ko"zlariga qarab, "Yotinglar", deb pichirladi.
  
  Ammo u emas, balki tanlov qilish kerak edi. U qo'lini ko'tarib, u yarim hushsiz quduqni Mimir qudug'i deb nomlanuvchi tubsiz chuqur chetiga qarab yarim sudrab ketayotganini tomosha qilish uchun yon tomonga dumalab o'tirishga qodir edi.
  
  Drake tiz cho'kib qichqirdi. Mag"lubiyatdan xijolat bo"lib, insoniyat safiga qo"shilganidan beri qanchadan-qancha afzalliklarni boy berganidan hayratga tushib, faqat tomosha qila olardi.
  
  Alisiya Uellsni quduq chetidan o"tkazib yubordi. SAS qo'mondoni hatto baqirmadi.
  
  Dreyk o'rnidan turgach, boshi va tanasi qichqirgancha chayqaldi. Alisiya hali bahorgi qo"zichoqdek yangi va chaqqon Kolbi Teylorga yaqinlashdi. Dreyk nemislarga orqasiga qarab, o'zini tarixdan oldingi Krakenga qaragan sal ustidagi dengizchi kabi himoyasiz his qildi, lekin u qo'rqmadi.
  
  Alisiya o"lgan yollanma askarning jasadini Teylordan tortib oldi. Milliarder o"rnidan turdi, ko"zlari katta-katta, Milesdan Dreykgacha, daraxtlarga qaradi.
  
  Tumanga burkangan sandiqlar ortidan bu afsonaviy mamlakatda o'zini uydagidek his qiladigan arvohlarga o'xshash figuralar paydo bo'la boshladi. Ular qurollarini ko'rish uchun etarlicha yaqinlashganda, illyuziya buzildi.
  
  Drake allaqachon aylanib yurgan. U odamlarning yaqinlashayotganini ko'rdi, ular barcha o'ljalarni olishga kelgan tulporga o'xshash nemislar ekanligini bildi.
  
  Drake ularning g'alaba quroliga hayron bo'lib qaradi. Alisiya kanadalik milliarderni egnidan ushlab, ko"zlari chiqib ketguncha qisib qo"ydi. U Mimirning qudug'iga olib borib, boshini chetiga egib, sarosimaga tushib, jilmayib qo'ydi.
  
  Drake boshqa ustuvorliklari borligini tushundi. U Alisiya va Teylorni qalqon sifatida ishlatib, harakatni chetlab o'tdi. U butaga yetib bordi va yurishni davom ettirdi, asta-sekin kichik o'tli tepalikka ko'tarildi.
  
  Alisiya teshikka ishora qilib, Teylorni rahm-shafqat so"raguncha silkitib: "Balki u yerda yig"ish uchun nimadir topib olarsan, megaloman ahmoq", deb xirilladi va uning tanasini cheksiz bo"shliqqa tashladi. Uning qichqiriqlari bir muddat aks-sado berib, keyin to"xtadi. Drake tubsiz chuqurga tushgan odam abadiy qichqiradimi, deb hayron bo'ldi va agar atrofda uni eshitadigan hech kim bo'lmasa, bu haqiqatan ham hisoblanganmi?
  
  Bu vaqtga kelib Milo qiz do'stiga etib bordi. Drake uning shunday deganini eshitdi: "Nega bunday qilding? Rahbar bu eshakni tiriklayin yaxshi ko"rardi".
  
  Va Alisiyaning javobi: "Jim bo'l, Milo. Men Abel Frey bilan uchrashishni intiqlik bilan kutgandim. Ketishga tayyormisiz?"
  
  Milo tepalik tepasiga qarab yomon jilmayib qo'ydi. "Biz ularni tugatmaymizmi?"
  
  "Eshak bo'lmang. Ular hali ham qurollangan va baland joyni ushlab turishgan. Sizda nima uchun kelganimiz bormi? "
  
  "Odinning barcha to'qqiz qismi mavjud va ishlaydi. Samolyotingiz qovurilgan!" - qichqirdi u. "Bu o'lik zaminda tunda dam oling!"
  
  Drake nemislar ehtiyotkorlik bilan orqaga chekinayotganini kuzatib turdi. Dunyo endigina qirg'oqqa cho'zildi. Ular shu yo"ldan kelib, ko"p qurbonlik qilishdi. Ular o'zlarini erga haydashdi.
  
  Faqat oxirgi qatorda nemislarga hamma narsani yo'qotish.
  
  "Ha," Ben uning fikrlarini o'qiyotgandek, quvnoq tabassum bilan uning ko'zini tutdi. "Hayot futbolga taqlid qilgandek, shundaymi?"
  
  
  O'TTIZ-TO'RT
  
  
  
  OSTERGOTLAND, SHVETYA
  
  
  Ovrupoliklar va ularning Amerikadagi yagona ittifoqchisi oqsoqlanib, balandroq yerga ko'tarilar ekan, quyosh aniq ufq ostida botayotgan edi. Zaif, sovuq shabada esadi. Tezkor baholash SAS askarlaridan biri yaralanganini va professor Parnevik shokdan aziyat chekayotganini aniqladi. Uning boshidan kechirganlarini hisobga olsak, bu ajablanarli emas.
  
  Dahl sun'iy yo'ldosh telefoni orqali ularning joylashuvi bilan bog'landi. Yordam taxminan ikki soat davom etdi.
  
  Dreyk Benning yoniga tushdi, ular atrofida ochiq tekislik bo'lgan yalang'och daraxtlardan iborat kichik bog'da to'xtadi.
  
  Benning birinchi so'zlari: "Men boshqa odamlar o'lganini bilaman, Mett, lekin umid qilamanki, Karin va Xeyden yaxshi. Men juda afsusdaman".
  
  Drake Xeyden hali ham samolyotda ekanligini unutganini tan olishdan uyaldi. "Havotir olma. Bu tabiiy. Imkoniyatlar Karin uchun juda yaxshi, Xeyden uchun ham adolatli", - deb tan oldi u missiya davomida biron bir joyda bezash qobiliyatini yo'qotib. "Qanday turibsan, do'stim?"
  
  Ben uyali telefonini oldi. "Hali ham tirik".
  
  "Biz moda namoyishidan beri uzoq yo'lni bosib o'tdik."
  
  "Men buni zo'rg'a eslayman", dedi Ben jiddiy ohangda. "Mett, bu boshlanishidan oldin hayotim qanday bo'lganini zo'rg'a eslayman. Va allaqachon... kunlar o'tdi?
  
  "Agar xohlasang, eslatishim mumkin. The Wall of Sleep guruhining frontmani . Teylor Momsonni hayratda qoldirdi. Mobil telefon haddan tashqari yuklangan. Ijara bo'yicha qarzlar. Men Teylorga hayronman.
  
  "Biz hamma narsani yo'qotdik."
  
  "Yolg'on yo'q, Ben, sizsiz biz bu qadar uzoqqa erisha olmasdik."
  
  "Meni bilasiz, do'stim. Men kimgadir yordam berardim". Bu standart javob edi, lekin Dreyk maqtovdan mamnunligini ayta oldi. Ben kostyumlarni va hatto skandinaviyalik professorni aldaganida ham buni unutmadi.
  
  Shubhasiz, Xayden unda shunday ko'rgan edi. U ichkaridagi odamning porlay boshlaganini ko'rdi. Drake uning xavfsizligi uchun ibodat qildi, lekin hozir u uchun hech narsa qila olmadi.
  
  Kennedi ularning yoniga tushdi. "Umid qilamanki, men sizni bezovta qilmadim. Siz juda mos ko'rinasiz."
  
  "Siz emas," dedi Dreyk va Ben bosh irg'adi. "Endi siz bizdan birisiz."
  
  "Hmm, rahmat, menimcha. Bu iltifotmi?"
  
  Drake kayfiyatni ko'tardi. "Kim men bilan bir nechta Dino Rock o'yinlarini o'ynay oladigan bo'lsa, u mening umrbod akamdir."
  
  "Tun bo'yi, odam, tun bo'yi."
  
  Ben ingrab yubordi. - Demak, - u atrofga qaradi. "Qorong'i tushdi."
  
  Drake cheksiz o'tloqlarga qaradi. To'q qizil rangning so'nggi chizig'i eng uzoq ufqdan tomchilab turardi. "Jin ursin, bu erda kechasi sovuq bo'lishiga ishonaman."
  
  Dahl ularga yaqinlashdi. "Demak, bu oxir, erkaklar? Ishimiz tugadimi? Dunyo bizga kerak."
  
  Teshuvchi shamol uning so"zlarini parcha-parcha qilib, tekisliklar bo"ylab sochdi.
  
  Parnevik orqasini daraxtga suyab, dam olayotgan joyidan gapirdi. "Eshiting, umm, siz menga qismlarning yagona ma'lum tasvirini ularning haqiqiy joylashuvida ko'rganingizni aytdingiz. Bir paytlar Jon Dillingerga tegishli bo'lgan rasm.
  
  "Ha, lekin bu narsa 60-yillarda gastrolda bo'lgan", deb tushuntirdi Dal. "Biz uni, ayniqsa tarixga berilib ketgan vikinglardan biri tomonidan ko'chirilmaganiga ishonchimiz komil emas."
  
  Professor g'o'ldiradi: "Oh. Rahmat."
  
  To'liq zulmat va tepada million yulduzlar miltilladi. Shoxlar chayqalar, barglar shitirladi. Ben instinktiv ravishda Drakening bir tomoniga yaqinlashdi. Kennedi ikkinchisi bilan ham xuddi shunday qildi.
  
  Kennedining soni o'zinikiga tegib ketgan joyda, Dreyk olovni his qildi. U Dahl aytayotgan narsaga diqqatini qaratish uchun qila olardi.
  
  "Qalqon, - dedi shved, - bizning oxirgi umidimiz."
  
  U ataylab shunchalik yaqin o'tirdimi? Drake bu haqda o'yladi. Teging....
  
  Xudo, u shunday his qilganiga ancha bo'lgan edi. Shanba kuni tushdan keyin qiz do'stlarini shahar bo'ylab olib ketishdan oldin, qizlar qiz qizlar, o'g'il bolalar asabiylashgan, kinoteatrda o'z sevimli disklarini sotib olishdan oldin qorda futbolka kiyib yurishgan paytlariga olib keldi. .
  
  Begunoh kunlar, uzoq o'tdi. Uzoq vaqt davomida eslab qolgan va afsuski, yo'qolgan.
  
  - Qalqonmi? U suhbatga aralashdi. "Nima?"
  
  Dahl unga qoshlarini chimirdi. "Davom et, semiz Yorkshir badbasharasi. Bu yerda asosiy detal Qalqon ekanligini aytdik. Busiz hech narsaga erishib bo'lmaydi, chunki u Ragnarokning joylashishini aniqlaydi. Shuningdek, u boshqa qismlarga qaraganda boshqa materialdan qilingan - go'yo u boshqa rol o'ynaydi. Maqsad. "
  
  "Nima Masalan?"
  
  "Fuuuuck", dedi Dal o'zining eng yaxshi Oksford talaffuzida. "Mendan sport haqida biror narsa so'rang."
  
  "KELISHDIKMI. Nima uchun "Lids Yunayted" Tomas Brolin bilan shartnoma imzoladi?
  
  Dahlning yuzi cho'zilib, keyin qotib qoldi. E"tiroz bildirmoqchi ediki, sukunatni g"alati shovqin buzdi.
  
  Qichqiriq. Zulmatdan nola.
  
  Asosiy qo'rquvni uyg'otadigan ovoz. "Masih yashaydi", deb pichirladi Drake. "Nima- ?"
  
  Bu yana sodir bo'ldi. Hayvonga o'xshagan, ammo katta narsadan kelgandek, ichak-chavoq. Bu tunni o'rmalashga majbur qildi.
  
  "Eslaysanmi?" Dahshat bilan g'ayritabiiy shivirlab, Ben shunday dedi: "Bu Grendelning mamlakati. Beowulfdagi yirtqich hayvon. Bu hududlarda yirtqich hayvonlar yashaydi, degan afsonalar hali ham mavjud.
  
  "Beovulfdan esimda qolgan yagona narsa bu Anjelina Jolining eshagi edi", dedi Dreyk mehr bilan. "Ammo, menimcha, uning aksariyat filmlari haqida ham xuddi shunday deyish mumkin."
  
  "SHH!" - Kennedi pichirladi. "Bu nima shovqin?"
  
  Qichqiriq yana keldi, endi yaqinroq. Drake zulmatda nimadir aniqlashga astoydil harakat qildi, yalang'och tishlari unga qarab yugurayotganini, tupurik oqayotganini, tishlari orasiga chirigan go'sht bo'laklari yopishib qolganini tasavvur qildi.
  
  U qurolni ko'tardi, boshqalarni qo'rqitmoqchi emas, lekin uni xavf ostiga qo'yishga ishonchi komil emas edi.
  
  Torsten Dahl o'z miltig'ini nishonga oldi. Fit SAS askari pichoqni chiqarib oldi. Gordon Braun Buyuk Britaniya iqtisodini kishanlab, uni quruq siqib chiqarganidan ko'ra, sukunat kechani kishanladi.
  
  Zaif ovoz. Clank. Yengil qadam tovushlariga o"xshagan narsa...
  
  Ammo bu qanday oyoqlar edi? Drake bu haqda o'yladi. Odam yoki...?
  
  Agar u tirnoqlarning chertishini eshitganida edi, u butun jurnalini dahshatga solgan bo'lardi.
  
  Bu eski ertaklarga la'nat.
  
  Benning uyali telefoni to'satdan jonlanganda uning yuragidagi qorinchalar deyarli portlab ketardi. Ben hayratda uni havoga uloqtirdi, lekin pastga tushayotganda maqtovga sazovor bo'ldi.
  
  "Bo'r!" deb pichirladi u nima deb javob berganini tushunmasdan. "Oh, salom, onam."
  
  Dreyk miyasiga qon urishini to'xtatishga harakat qildi. "Uni kesib tashlang. Kesgin!"
  
  Ben shunday dedi: "Hojatxonada. Men sizga keyinroq qo'ng'iroq qilaman!"
  
  "Yoqimli". Kennedining ovozi hayratlanarli darajada xotirjam edi.
  
  Drake tingladi. Og'riqli va nozik ingrash yana keldi. Buning ortidan shovqinchi tosh otgandek uzoqdan taqillatildi. Yana bir yig'lash, keyin yig'lash ....
  
  Bu safar, albatta, inson! Va Drake jangga shoshildi. "Bu Uells!" U zulmatga yugurdi va instinkt uni to'g'ri Mimir qudug'iga olib bordi va uni bir chekkada to'xtatdi.
  
  - Yordam bering, - ingrab yubordi Uells yorilgan va qonli barmoqlari bilan jarlikning qirrali chetiga cho'zilgancha. "Men tushayotganda... arqonlardan biriga ushlandim. Qo'limni sindirib yuborishga sal qoldi. Bu kaltakning... meni o"ldirish uchun yana nima qilishi kerak...".
  
  Drake o'z vaznini oldi va uni cheksiz tunga erkin tushishdan qutqardi.
  
  
  * * *
  
  
  Uells iliq o"ralib, dam olayotganda, Drake unga qarab bosh chayqadi.
  
  Uells qichqirdi: "Men hech qachon SAS ichida urush boshlashni xohlamaganman."
  
  "Unda hammasi joyida, chunki Alisiya va men endi SASning bir qismi emasmiz."
  
  Uning yonida Ben Parnevikni hech narsa bo'lmagandek so'roqqa tutdi. "Sizningcha, Qalqon qandaydir kalit deb o'ylaysizmi?"
  
  "Qalqon hamma narsadir. Bu kalit bo'lishi mumkin, ammo bu, albatta, bizda qolgan narsa."
  
  - Ketdimi? - takrorladi Drake qoshini ko"tarib. U diqqatini Benning I-telefoniga qaratdi. - Albatta bilamiz!
  
  Ben bir qadam oldinda, "Odin qalqoni" ni ajoyib tezlikda qidirib yurgan edi. Ko'rsatilgan tasvir kichik edi, lekin Ben Drake o'ylagandan ham tezroq kattalashtirdi. U Qalqonning qanday ko'rinishini eslashga harakat qildi. Dumaloq, ko'tarilgan dumaloq markaz bilan, tashqi halqa to'rtta teng qismga bo'linadi.
  
  Ben I-telefonni qo'lingizgacha ushlab, hammaning atrofga to'planishiga imkon berdi.
  
  "Bu oddiy", dedi Kennedi. "Vegasdagi Ragnarok. Hamma Vegasda."
  
  Yigit iyagini ishqaladi. "Qalqonning joylashuvi markazda javobni o'rab turgan to'rtta alohida qismni bildiradi. Ko'ryapsizmi? Keling, ularni Shimol, Sharq, Janub va G"arb deb belgilaylik, shunda nima haqida gapirayotganimizni bilib olamiz".
  
  "Ajoyib", dedi Ben. "Xo'sh, G'arb aniq. Men Nayza va ikkita ko'zni ko'rmoqdaman."
  
  "Janubiy ot va ikkita, hm, bo'rilar, menimcha." Drake iloji boricha ko'zlarini qisib qo'ydi.
  
  "Albatta!" Yigit yig'lab yubordi. "Siz haqsiz. Chunki Sharqda ikkita Valkiriya bo'lishi kerak. Ha? Ko'ryapsizmi?"
  
  Drake diqqatini jamlagancha ko'zlarini pirpiratdi va u qanotli otlarga o'tirgan ayol jangchilarni ko'rdi. "Jin ursin Starbucks!" U qasam ichdi. "Dunyoning istalgan nuqtasida bepul Wi-Fi mavjud kafe bundan tashqari!"
  
  - Demak... - duduqlandi Kennedi, - a, Qalqonda qalqon yo'qmi?
  
  "Hmmm...!" Professor qattiq o'qidi, Benning ko'ziga tushdi va do'stona kaltak oldi. "Ko'proq kattalashtira olasizmi?"
  
  "Yo'q. Bu uning chegarasi."
  
  "Men Sharqiy tomonda boshqa belgilarni ko'rmayapman", dedi Dal o'tirgan joyidan. "Ammo Shimol juda qiziq."
  
  Drake e'tiborini boshqa joyga qaratdi va shoshib qolganini his qildi. "Hazrat, bu Odinning ramzi. Uchta bog'langan uchburchak. Xuddi shu narsani quduqda ko"rdik".
  
  "Ammo bu nima? Dahl uchburchaklardan birining pastki chap burchagida joylashgan kichik belgiga ishora qildi. Ben yaqinlashganda, ularning hammasi: "Bu Qalqon!"
  
  Uyalgan sukunat hukm surdi. Drake uning miyasini yo'q qildi. Nima uchun Qalqon belgisi uchburchaklar ichiga joylashtirilgan? Shubhasiz, bu bir maslahat, shunchaki noaniq.
  
  "Katta ekranda bu juda oson bo'lardi!" Professor pichirladi.
  
  "Qirishishni bas qiling", dedi Ben. "Bu sizni mag'lub etishiga yo'l qo'ymang."
  
  "Mana bir fikr", dedi Kennedi. "Uchburchaklar "Odin tugunidan" yoki boshqa narsani anglatishi mumkinmi?"
  
  "Avval faqat afsona deb hisoblangan Xudo bilan bog'liq bo'lgan sirli ramzning maxfiy maqsadi?" Yigit jilmayib qo'ydi. "Albatta yo'q".
  
  Dreyk qovurg'alarini ishqalab qo'ydi, Alisiya Maylz unga yetti yil mashg'ulotsiz o'tganingiz jangovar darajangizga salbiy ta'sir ko'rsatdi. U uni xo'rlagan edi, lekin u tirik ekanligi va ular hali ham o'yinda ekanligidan tasalli topdi.
  
  "Vertolyot o'rnatilgan Internetga ega bo'ladi", - Dal barchani ishontirishga harakat qildi. - Taxminan... oh, o'ttiz daqiqada.
  
  "Yaxshi, mayli, markaziy qism haqida nima deyish mumkin?" Drake o'z vazifasini bajardi. "Uchta elin va meduza bilan bolaning chizgan rasmiga o'xshash ikkita kontur."
  
  "Va yana Qalqon", - dedi Ben "meduza" ko'ziga. "Shimoliy qismdagi bilan bir xil tasvir. Shunday qilib, bizda Qalqonning o'zida qalqonning ikkita tasviri bor. Ikkita erkin shakl va uchta bitta uchburchakdan iborat markaziy qism, - dedi u Kennediga bosh irg'ab. "Ehtimol, bu uchburchaklar emasdir."
  
  "Xo'sh, hech bo'lmaganda bu Qalqon asosiy qism ekanligi haqidagi mening nazariyamni tasdiqlaydi", dedi Parnevik.
  
  "Bu konturlar menga nimanidir eslatadi", deb o'yladi Dal. "Men nima deya olmayman."
  
  Drake ba'zi yomon shaxsiy hujumlar bilan kelishi mumkin edi, lekin u o'zini nazorat qildi. Taraqqiyot, deb o'yladi u. Dabdabali shved ular bilan uzoq yo'lni bosib o'tdi va endi biroz hurmat qozondi.
  
  "Qarang!" Ben qichqirib yubordi va hammasini sakrab yubordi. "Qalqonning ikkala tasvirini bog'laydigan nozik, deyarli ahamiyatsiz chiziq bor!"
  
  "Bu bizga hech narsa demaydi", deb to'ng'illadi Parnevik.
  
  "Yoki..." deb o'yladi Dreyk armiya xaritalarini o'qigan kunlarini eslab, "yoki... agar siz boshqacha yo'l tutsangiz, Qalqon Ragnarokning kartasi ekanligini bilamiz. Bu ikki tasvir ikki xil suratda bir xil fokus boʻlishi mumkin... Faqat bitta koʻrinish balandlik, ikkinchisi esa...".
  
  "Bu reja!" - dedi Ben.
  
  Shu payt yaqinlashib kelayotgan vertolyotning ovozi eshitildi. Dahl bu haqda GPRSni o'chirib, eski maktabga qaramligini ko'rsatish orqali gapirdi. U hamma bilan birga zulmatda ko"zlarini qisib qo"ydi, chunki katta qora figura yaqinlashdi.
  
  "Xo'sh, bizda ko'p tanlov yo'q", dedi u yarim tabassum bilan. "Biz bu ishni o'z zimmamizga olishimiz kerak."
  
  
  * * *
  
  
  Bortga chiqib, joylashib olgandan so'ng, Dahl 20 dyuymli Sony Vaio noutbukini ishga tushirdi, u I-telefonga o'xshash o'zining portativ modemini ishlatgan. Mobil tarmoq qamroviga qarab, ular Internetga kirish imkoniga ega bo'lar edi.
  
  "Bu xarita", deb o'ylashda davom etdi Dreyk. "Demak, keling, bunga shunday munosabatda bo'laylik. Shubhasiz, o'rta, markaziy tafsilot, reja ko'rinishidir. Shunday qilib, diagrammadan nusxa oling, geografik aniqlash dasturidan foydalaning va nima bo'lishini ko'ring."
  
  - Hmm, - Parnevik shubha bilan kengaytirilgan ko'rinishni ko'zdan kechirdi. "Nima uchun qalqon belgisi yoniq boʻlsa, yelinga oʻxshab ketadigan boshqa tasvirni kiritish kerak, uh, Meduza. "
  
  "Boshlanish nuqtasi?" Kennedi imkoniyatdan foydalandi.
  
  Vertolyot kuchli shamol ta"sirida tebranardi. Uchuvchiga qo'shimcha ko'rsatmalar olinmaguncha Osloga uchish buyurilgan. U erda ularni ikkinchi SGG jamoasi kutayotgan edi.
  
  "Dasturni sinab ko'ring, Torten."
  
  "Menda allaqachon bor, lekin menga kerak emas", dedi Dahl kutilmaganda ajablanib. "Men bu shakllar tanish tuyulganini bilardim. Bu xaritada Skandinaviya! Yelin Norvegiya, Shvetsiya va Finlyandiyadir. Meduza - Islandiya. Ajoyib."
  
  Bir soniyadan so'ng, noutbuk uchta mumkin bo'lgan o'yinni topdi. Tanib olish dasturiy ta'minoti algoritmlari to'qson sakkiz foizga yaqinroq edi - bu Skandinaviya edi.
  
  Drake Dahl tomon hurmat bilan bosh irg'adi.
  
  "Ragnarok Islandiyadami?" Yigit bu haqda o'yladi. "Lekin nima uchun?"
  
  "Uchuvchiga bu koordinatalarni bering", deb barmog'ini Islandiya qirg'oq chizig'iga va Qalqon belgisining pozitsiyasiga ishora qildi. "Shunday qilib. Biz allaqachon bir necha soat orqada qoldik."
  
  "Ammo bizda la'nati bo'laklar yo'q", dedi Ben norozi ohangda. "Nemislarda ular bor. Va faqat ular xudolar qabrini parchalar yordamida topishlari mumkin.
  
  Va endi Torten Dal haqiqatan ham kulib, Dreykni o'ylashga majbur qildi. "Oh, yo'q", dedi shved va uning kulgisi deyarli yomon edi. "Menda bu la'nati qismlar bilan aralashishdan ko'ra yaxshiroq fikr bor. Har doim bo'lgan. Tuzlangan karam ichida qolishsin!"
  
  "Sen qilyapsan? O'ylab ko'raylik - qalqon Islandiyada topilmadimi? - deb so'radi Ben va Dreykni bosim ostida aniq fikrlashi bilan yana bir bor hayratda qoldirdi.
  
  "Ha, agar bu Ragnarokning qadimiy joyi bo'lsa, - dedi Parnevik, - bu mantiqiy. Odinning qalqoni u o"lgan joyda qulagan bo"lardi".
  
  "Oh, bu endi mantiqiy, professor", dedi Kennedi. "Endi bu bolalar siz uchun hamma narsani hal qilishdi."
  
  "Agar bu yordam bersa, biz hali ham hal qilishimiz kerak bo'lgan eng katta sirimiz bor", dedi Ben engil tabassum bilan. "Odinning qadimiy ramzining ma'nosi - uchta uchburchak."
  
  
  O'TTIZ BESH
  
  
  
  Islandiya
  
  
  Islandiyaning qirg'oq chizig'i muzli, qo'pol va rang-barang bo'lib, ba'zi joylarda ulkan muzliklar tomonidan o'yilgan, ba'zilarida esa shiddatli to'lqinlar va teshuvchi shamollar bilan tekislangan. Lava qirg'oqlari va qora qoyalar, ulug'vor aysberglar va umuman, o'ziga xos zen osoyishtaligi mavjud. Xavf va go'zallik yonma-yon yurib, ehtiyotsiz sayohatchini tinchlantirishga va uni bevaqt oxiriga etkazishga tayyor.
  
  Reykjavik bir necha daqiqada ularning yonidan o'tib ketdi, uning yorqin qizil tomlari, oppoq binolari va atrofidagi qorli tog'lar hatto eng charchagan yuraklarni ham hayajonga soladi.
  
  Ular yonilg'i quyish va qishki kostyumlar, o'q-dorilar va oziq-ovqatlarni yuklash va Dahl o'n daqiqada qolib ketgan boshqa narsalarni olish uchun kam aholi joylashgan harbiy bazada qisqa vaqt to'xtashdi.
  
  Ammo qora harbiy vertolyot bortidagi odamlar bularning hech birini ko'rmagan. Ular bir joyga to'planishdi - bir maqsadni muhokama qilishdi - lekin ularning ichki fikrlari o'zlarining o'limlari va dunyoning o'limlari haqida edi - ular qanchalik qo'rquv va qo'rquv va boshqalar uchun qo'rqishadi.
  
  Drake xavotirga tushdi. U hammani qanday qilib xavfsiz saqlashni tushuna olmadi. Agar ular Ragnarok topib olishgan bo'lsa, unda keyingi "Xudolar qabri" bo'lib, ularning hayoti xuddi Ruletka o'yiniga aylangan edi - siz Kennedining sevimli qiyofasida o'ynagan "Vegas" - stol soxtalashtirilgan.
  
  Bu har bir maxfiy o'yinchining yashirin rejalari va ko'plab dushmanlarining noma'lum rejalari bilan yaratilgan.
  
  Va endi, Ben va Kennedidan tashqari - u o'z hayoti bilan himoya qiladigan ikki kishi - Dreyk ham Xayden, ham Karin haqida o'ylashlari kerak edi.
  
  Bu qo'rquvlarning barchasi dunyoni qutqarish yo'lida to'sqinlik qiladimi? Faqat vaqt ko'rsatadi.
  
  Oxirgi o'yinlar har bir burchakda o'ynadi. Abel Frey allaqachon o'z faoliyatini boshlagan. Alisiya va Miloni o'zlari ham bo'lishi mumkin, ammo Dreyk o'zining SRTdagi sobiq hamkasbi do'konda hatto sevgilisi ham kutmagan qotil syurpriz bo'lganidan shubhalanardi.
  
  Torsten Dal va Uells Islandiya qirg'oqlarini kesib o'tganlaridan beri kamdan-kam hollarda telefonda gaplashib, o'zlarining hukumatlaridan buyruqlar, maslahatlar va shivir-shivir maslahatlar olishgan. Nihoyat, Kennedi qo'ng'iroqqa javob berdi, bu uni bir necha daqiqa tik o'tirishga majbur qildi va hayratda charchagan holda boshini chayqadi.
  
  U faqat Drakega murojaat qildi. "Xeydenni eslaysizmi? Kotiba? Ha, u o"z ishini yaxshi bajaradi.
  
  "Bu nima degani?"
  
  "U Markaziy razvedka boshqarmasidan, jin ursin. Va u aynan qaerda bo'lishni xohlaydi. Bu axlatning o'rtasida."
  
  "Bekor". Drake Benga xavotir bilan qaradi, lekin baribir uning do'sti uchun yumshoq joyi borligiga ishondi. Dreykning yuragi unga Haydenning his-tuyg'ulari haqiqat ekanligini aytadigan romantik tushunchalar bilan oziqlantirdimi yoki u haqiqatmi?
  
  "Bu Mudofaa vaziri edi", dedi Kennedi hech narsa bo'lmagandek. - Ha, "bilimda" bo"lishni xohlayman.
  
  "Haqiqatan ham". Drake Dahl va Uellsga bosh irg'adi. "Va u erda tarix takrorlanadi." U charchagan holda eng yaqin derazadan tashqariga qaradi. - Ishona olasizmi, Kennedi, oʻtgan haftadan keyin ham oʻyindamiz?
  
  "Siz ishona olasizmi, - dedi Kennedi, "hamma "olov bizni yoqib yuboradi" qiyomat nazariyasiga ishonishiga ishonasizmi?
  
  Drake horg'inlik bilan javob bermoqchi bo'lganida, uning dunyosidan tubi tushib ketdi. Deraza oldida bahaybat bir narsa paydo bo'lganda, uning tomirlarida qon muzlab qoldi.
  
  Juda katta narsa...
  
  "Endi men bilaman", deb pichirladi u odamning dahshatga to'la ovozida, u to'satdan o'zi sevgan hamma narsa bugun o'lishi mumkinligini angladi. - Jin ursin... Kennedi... Endi bilaman.
  
  
  * * *
  
  
  U o'zining vahiyiga ishora qilib, Kennedi egilib qaradi, uning butun vujudi taranglashganini his qildi.
  
  "Yo Xudo!" - dedi u. "Bu..."
  
  - Bilaman, - gapini bo'ldi Dreyk. "Dal, buni qarang. Qara!"
  
  Shved qo'rquvning o'ziga xos ko'rinishini sezdi va tezda suhbatni tugatdi. Derazadan tashqariga qisqa qarash uni sarosimaga solib qoshini chimirdi. "Bu shunchaki Eyjafjallajokull. Ha, ha, Dreyk, bilaman, buni aytish menga oson, ha, ha, 2010-yilda hamma yangiliklarni aynan shu qilgan..." U to'xtab qoldi, hayajonlanib, kutdi.
  
  Parnevikning ko"zlari ochilib ketdi. Shved qarg'ishlari undan zaharlangan o'qdek uchib chiqdi.
  
  Endi Ben derazaga yaqinlashdi. "Voy-buy. Bu Islandiyaning eng mashhur vulqonidir va u yumshoq bo'lsa-da, hali ham otilayotganga o'xshaydi.
  
  "Ha!" Drake yig'lardi. "Olov bizni yutib yuboradi. Jin ursin supervulqon. "
  
  "Ammo bundan ham muhimi, - davom etdi Kennedi, - Qalqonning qushning nazariga qarang, Mett. Qarang!"
  
  Endi Parnevik o'z nuqtai nazarini topishga muvaffaq bo'ldi: "Uch tog' har doim ishonilganidek uchta uchburchak emas. Qadimgi olimlar xato qilishgan. Odinning eng mashhur ramzi noto'g'ri shifrlangan. Ey Xudo!"
  
  Drake otilayotgan vulqon orqasiga qaradi va uning ikki tomonida yana ikkita baland tog'ni ko'rdi, ular yuqoridan qaraganda Odin ramziga juda o'xshardi.
  
  "Oh, Xudoyim", dedi Parnevik. "Mana shu yerda bizning ko"zlarimiz bizni aldayapti, chunki bu tog"lar Eyjafjallajokullga yaqin bo"lib ko"rinsa-da, aslida ular yuzlab mil uzoqlikda joylashgan. Ammo ular Islandiya vulqonlari zanjirining bir qismidir. Hamma narsa o'zaro bog'liq".
  
  "Demak, agar biri etarli kuch bilan ko'tarilsa va boshqa ikkitasiga to'g'ridan-to'g'ri bog'langan bo'lsa ..." deb davom etdi Kennedi.
  
  "Sizda supervulqonning boshlanishi bor", deb yakunladi Drake.
  
  "Xudolar qabri, - dedi Dal, - otilayotgan vulqon ichida joylashgan."
  
  "Va Odinning suyaklarini olib tashlash uni gullab-yashnatadi!" Kennedi boshini chayqadi, sochlari to"kilib ketdi. "Siz kamroq narsani kutasizmi?"
  
  "Kutmoq!" Dahl endi sun'iy yo'ldosh tasvirini ko'rmoqda edi, bu ularga Meduza ko'ziga qachon etib borishini aytdi. "Bizga hali ham yo'nalishlar bo'yicha ozgina yordam kerak va bu mening B rejam bo'lgan. U erda bitta ulkan tog' bor va Abel Frey bizga old eshikdan ko'rsatmoqchi."
  
  "Qanaqasiga?" Kamida ikkita ovoz so'radi.
  
  Dal ko'z qisib, uchuvchi bilan gaplashdi. "Bizni yuqoriga ko'taring."
  
  
  * * *
  
  
  Endi ular shunchalik baland ediki, Dreyk hatto bulutlar orasidan tog'larni ham ko'ra olmadi. Uning SGG qo'mondoni uchun yangi hurmati qo'llab-quvvatlashga muhtoj edi.
  
  - Xo'p, Torvill, dehqonlarni qashshoqlikdan qutqaring, shundaymi?
  
  "Torsten", deb to'g'riladi Dal, uning tuxumlanganini anglamasdan. "Oh, tushundim. Mayli, agar imkoningiz bo'lsa, davom etishga harakat qiling. Bu mening armiya ixtisosligim yoki hech bo'lmaganda men SGGga qo'shilishdan oldin edi. Aerofotosurat, xususan, ortofoto. "
  
  "Bu ajoyib", dedi Dreyk. "Gaplashayotganimizda men tik turibman. Bu nima jinni?"
  
  "Bular toʻgʻridan-toʻgʻri pastga qarab, "cheksiz" masofadan olingan, keyinchalik qabul qilingan xarita standartiga mos keladigan geometrik tarzda oʻzgartirilgan fotosuratlar. Surat yuklangandan so"ng, biz qilishimiz kerak bo"lgan narsa uni "haqiqiy dunyo" koordinatalariga to"g"rilash, keyin..." u yelkasini qisdi.
  
  "Bum!" Kennedi kulib yubordi. "Siz Google Earthga o'xshash narsani nazarda tutyapsiz, to'g'rimi? Faqat 3Dsizmi?
  
  "Haqiqatan ham". Drake jilmayib qo'ydi. "Umid qilamanki, bu ishlaydi, Dal. Bu bizning yakuniy o'yindan oldinga chiqish uchun yagona imkoniyatdir."
  
  "Shunday bo'ladi. Nafaqat bu, balki kompyuter koordinatalarni hisoblab chiqqach, biz Xudolar qabriga kirish joyi qayerda ekanligini aniq bilib olamiz. Hatto to'qqizta bo'lakka to'liq egalik qiladigan nemislar ham buni qadrlashlari kerak bo'ladi.
  
  "Agar nemislar barcha qismlarni to'g'ri joylashtirishlari sharti bilan", dedi Ben ma'yus tabassum bilan.
  
  "Xo'sh, bu haqiqat. Biz faqat Abel Frey nima qilayotganini bilishiga umid qilishimiz mumkin. Uning mashq qilish uchun ko'p vaqti bor edi."
  
  Drake o'tirgan joyidan sirg'alib Uellsni qidirdi. U umidsizlikda qo"l telefonini derazaga urayotganini ko"rdim.
  
  - Frey qal'asi haqida yangilik bormi, do'stim?
  
  SAS qo'mondoni pichirladi. "O'ralgan. Ammo yashirincha - Qal'a o'zining yangi e'tiboridan bexabar. U yerda nemis politsiyasi bor. Interpol. Dunyodagi aksariyat hukumatlar vakillari. Lekin negadir Mai emas. Men senga yolg'on gapirmayman Mett, bu bir tonna yo'qotishsiz sindirish uchun qattiq tosh bo'ladi."
  
  Drake Karin haqida o'ylarkan, bosh irg'adi. U koeffitsientlarni bilar edi, ularni ko'p marta o'ynagan. "Shunday qilib, biz avval qabrni qilamiz ... Va keyin qayerga borishimizni ko'ramiz."
  
  Aynan shu vaqtda tor vertolyotning old qismida qandaydir hayajon bor edi. Dahl quvnoq tabassum bilan ortiga o'girildi. "Frey hozir u yerda! Biz uni bo'laklarga joylashtiramiz. Agar biz bu chaqaloqni to'liq portlatishga aylantirsak va soniyada bir kadrda o'qqa tutsak, biz bir soat ichida bu qabrning ichida bo'lamiz! "
  
  - Bir oz hurmat qiling, - hurmat bilan nafas oldi Parnevik. "Bu yerda Ragnarok bor. Ma'lum bo'lgan tarixdagi eng buyuk jang maydonlaridan biri va kamida bitta Armageddon joyi. Xudolar bu muzda baqirib o'ldi. Xudolar. "
  
  "Va Abel Frey ham", dedi Ben Bleyk jimgina. "Agar u singlimni xafa qilsa."
  
  
  
  2-QISM
  qurolingizni kiying ...
  
  
  O'TTIZ OLTI
  
  
  
  XUDOLAR QABRI
  
  
  O'yin tugadi.
  
  Drake va uning hamrohlari Ragnarok va Abel Freyning ekipaji ustidan uchib, chekkan tog' tomon yo'l olishar ekan, ular nemislar qizg'in ta'qib qilishlarini bilishdi. Vertolyot vaqti-vaqti bilan esib turgan shamol va kuchayib borayotgan shashka bilan qattiq tebranib, yumshoq qor havzasi tomon tez tushdi. Vertolyot erdan olti fut uzoqlikda bo'lgunga qadar, uchuvchi guruhni boshqarib turdi, keyin hammaga jahannamni olib chiqish uchun qichqirdi.
  
  "Soat taqillamoqda!" - etiklari qorga tegishi bilan baqirdi Dal. "Keling, harakat qilaylik!"
  
  
  * * *
  
  
  Dreyk ularning atrofiga qarashdan oldin Benni qo'llab-quvvatlash uchun qo'lini uzatdi. Kichkina depressiya ular o'rganayotgan kichik kirish joyidan atigi bir mil uzoqlikdagi eng yaxshi qo'nish nuqtasiga o'xshab ko'rindi va o'rtacha masofada haddan tashqari tosh yoki potentsial magma trubkasi bo'lmagan yagona quruqlik edi. Qo'shimcha bonus shundaki, u Freyni qabrning aniq joylashuvi haqida chalg'itishga yordam berishi mumkin edi.
  
  Bu dunyoning oxiri qanday bo'lishi mumkinligidan farqli o'laroq, qorong'i manzara edi, deb o'yladi Dreyk. Kul qatlamlari, zerikarli tog' yonbag'irlari va qoraygan lava konlari Dalning GPRS qurilmasida kirish eshigini ko'rsatishini kutar ekan, unga unchalik ishonch bermadi. U Mordorga yetib kelganini da'vo qilib, xira tuman ichidan nopok xobbit chiqishini kutgan edi. Shamol kuchli emas edi, lekin ora-sira shamol uning yuzini pitbuldek tishlab oldi.
  
  "Bu yerga". Dahl kullar orasidan yugurdi. Ularning tepasida qo'ziqorin buluti osoyishtalik bilan osmonga ko'tarildi. Dahl oldindagi tog'dagi qalin qora yoriqni nishonga oldi.
  
  "Nega kimdir vulqon ichiga bunday muhim va muqaddas joyni joylashtiradi?" - deb so"radi Kennedi Dreykning yonidan o"tib borarkan.
  
  "Ehtimol, bu abadiy davom etishi kerak emasdir", dedi u yelka qisdi. "Islandiya asrlar davomida portlab kelmoqda. Bu vulqon to"liq quvvatiga yetmasdan tez-tez otilib ketishini kim o"ylabdi?
  
  "Agar... Odinning suyaklaridan to"g"ri otilib chiqmasa. Ular buni nazorat ostida ushlab turishlari mumkinmi?"
  
  "Umid qilaylik, yo'q."
  
  Osmonni qor va suzayotgan kul qopladi va bu erta qorong'ulikka qo'shildi. Bu yerda quyosh porlamadi; go'yo do'zax birinchi marta Yer olamini o'z qo'liga olgan va uni mahkam ushlab turgandek edi.
  
  Dal notekis er bo'ylab yo'l oldi, ba'zida kutilmaganda kul rang kukunlarning to'qnashuviga qoqildi. Dahl yalang'och qoyalarga etib kelganida, bu rang-barang guruhdagi barcha suhbatlar to'xtadi - ular zerikarli cho'l bilan gavjum edi.
  
  - Mana, - dedi shved to'pponchasi bilan. "Taxminan yigirma fut." U ko'zlarini qisib qo'ydi. "Men hech qanday aniq narsani ko'rmayapman."
  
  "Agar Kuk buni Gavayi qirg'oqlarida aytganida edi, biz hech qachon ananas bo'tqasini iste'mol qilmagan bo'lardik", deb ohista qichqirdi Drake kulish umidida.
  
  "Yoki Kona kofesi", - Kennedi unga qaragancha lablarini yaladi, keyin u ko'z qisib qo'yganida keskin qizarib ketdi.
  
  - Sizdan keyin, - dedi u gullab-yashnab o'ttiz graduslik qiyalikni ko'rsatib.
  
  - Hechqisi yo'q, buzuq. Endigina u tabassum qilishga muvaffaq bo'ldi.
  
  - Xo'sh, agar siz mening eshagimga qaramaslikka va'da bersangiz. Drake tosh qiyalikda ishtiyoq bilan harakat qildi, vaznini taqsimlashdan oldin har bir tutqichni sinab ko'rdi, Dahl va uning ustidagi yolg'iz SAS askarini diqqat bilan kuzatib bordi. Keyin Kennedi, keyin Ben va nihoyat professor va Uells edi.
  
  Hech kim ushbu maxsus missiyadan chetda qolishni xohlamadi.
  
  Bir muncha vaqt Dahl bo'kirish bilan oldinga bordi. Drake uning orqasiga qaradi, lekin ufqdan tashqarida, Bosh vazirning nutqidan ko'ra zararsizroq ta'qib belgisini ko'rmadi. Bir lahzadan keyin Dahlning ovozi sukunat pardasiga kirib ketdi.
  
  "Voy, bu yerda nimadir bor, bolalar. U yerda tosh chiqib turibdi, keyin uning orqasida chapga burilish..." uning ovozi xirilladi. "Vertikal shaxta... ha, zinapoyalari toshga o"yilgan. Juda qattiq. Helvit! O'sha eski xudolar oriq bo'lsa kerak!
  
  Drake tepalikka yetib keldi va uning orqasidan sirpanib ketdi. - Siz shunchaki la'natladingizmi, Dal, hazil qildingizmi? Yoki harakat qilib ko'ring, baribir. Demak, ehtimol siz ham insonsiz. Jin ursin, qanday qattiq teshik. Umid qilamanki, biz ketishga shoshilmayapmiz".
  
  Bu bezovta qiluvchi fikr bilan u Dahlga shvedni qora tuynuk ichiga surishdan oldin xavfsizlik chizig'ini himoya qilishga yordam berdi. Yodga bir nechta javob hujumlari keldi, ammo hozir vaqt yoki joy emas edi. Bechora Torsten Dal mash'alni pastga yo'naltira olmay, ko'r-ko'rona, qadamma-qadam pastga tushdi.
  
  "Agar siz oltingugurtni hidlasangiz," Drake o'zini tuta olmadi. "STOP."
  
  Dahl har bir oyog'ini ehtiyotkorlik bilan qo'yib, vaqtini oldi. Bir necha daqiqadan so'ng u g'oyib bo'ldi va Dreyk faqat o't o'chiruvchining dubulg'asidagi xira nurni ko'rdi.
  
  "Yaxshimisan?"
  
  "Men tubiga tushdim!" Dahlning ovozi aks-sado berdi.
  
  Kennedi atrofga qaradi. "Bu boshqa hazilmi?"
  
  - Xo'sh, keling, bu sovuqdan chiqaylik, - Dreyk qora toshning chetidan ushlab, ehtiyotkorlik bilan chetidan pastga tushdi. Oyog'ini birinchi bo'lib topish uchun oyoqlarini ishlatib, u ehtiyotkorlik bilan o'zini xavfli dyuymga tushirdi. Teshigi shunchalik tor ediki, u har bir harakatida burni va yonoqlarini tirnadi. "Qo'rqoq! Shoshilmang, - dedi boshqalarga. "Yuqori tanangizni iloji boricha kamroq harakatlantirishga harakat qiling."
  
  Bir necha daqiqadan so'ng u Dahlning "Olti fut" deganini eshitdi va orqasidagi tosh bo'sh joyga aylanganini his qildi.
  
  "Ehtiyot bo'ling", deb ogohlantirdi Dahl. "Endi biz tubsizlikning chekkasida turibmiz. Taxminan ikki fut kengligida. O'ng tomonda tosh devor, chap tomonda oddiy tubsiz chuqur. Faqat bitta yo'l qoldi."
  
  Dreyk shvedlarning topilmalarini sinab ko'rish uchun o'zining yorug'ligidan foydalangan, boshqalari esa uzoq vaqt pastga tushishgan. Hamma ogohlantirilib, tayyor bo'lgach, Dahl asta-sekin to'siq bo'ylab oldinga siljiy boshladi. Ularni zulmat o"rab olgan, faqat dubulg"alaridagi mash"alalar bilan yoritilgan, ular oqimdagi gulxandek raqsga tushardi. To'liq bo'shliq ularni chap tomondagi sirena ovozi kabi tinchlantirdi va o'ng tomonidagi og'ir toshni yanada yoqimli qildi.
  
  "Bu menga o'sha eski dinozavr filmlaridan birini eslatadi", dedi professor Parnevik. "Eslaysanmi? Vaqt unutgan er, menimcha? Ular halokatli mavjudotlar bilan o'ralgan g'orlar bo'ylab harakatlanadilar. Ajoyib film ".
  
  "Rakel Uelch bilanmi?" - soʻradi Uells. "Yo'q? Xo'sh, mening davrim odamlari, ular dinozavr deb o'ylashadi - ular Rakel Uelch deb o'ylashadi. Muhim emas."
  
  Drake orqasini toshga bosdi va qo'llarini cho'zgan holda oldinga qadam qo'ydi va Ben va Kennedi to'g'ri ketishdan oldin ularga ergashganiga ishonch hosil qildi. Ularning oldida ma'yus bo'shliq paydo bo'ldi va endi ularning quloqlariga chuqur va uzoqdagi zaif bir shovqin keldi.
  
  "Bu Eyjafjallajökull bo'lsa kerak, tog' ohista otilib chiqmoqda", deb pichirladi professor Parnevik chiziq bo'ylab. "Mening eng yaxshi taxminimcha, biz magma kamerasidan va otilishlarni oziqlantiruvchi quvurdan yaxshi ajratilgan yon kameradamiz. Biz va ko'tarilayotgan magma o'rtasida o'nlab kul va lava qatlamlari bo'lishi mumkin, bizni va qabrni himoya qiladi. Biz hatto tosh anomaliya ichida bo'lishimiz mumkin, u erda u tog' yonbag'irlariga qaraganda keskinroq burchak ostida ko'tariladi.
  
  Dahl zulmatga baqirdi. "Gelvit! Do'zax va la'nat! To'qson graduslik burchak ostida yo'limizni kesib o'tgan past devor bizga yaqinlashadi. Bu baland emas, tashvishlanmang, faqat ehtiyot bo"ling".
  
  - Qandaydir tuzoqmi? Yigit tavakkal qildi.
  
  Drake to'siqni ko'rdi va xuddi shu narsani o'yladi. Ehtiyotkorlik bilan u SGG qo'mondoni ortidan tizzagacha bo'lgan to'siqdan o'tdi. Ikkalasi ham bir vaqtning o'zida birinchi qabrni ko'rdilar.
  
  "Oooh," Dahl ularni tushunish uchun etarli so'zlarga ega emas edi.
  
  Drake shunchaki hushtak chalib, tomoshadan hayratga tushdi.
  
  Tog' yonbag'rida vulqonning o'zagiga, ehtimol, bir yuz futga - magma kamerasi tomon cho'zilgan ulkan uy o'yilgan edi. U kamon shaklida, ehtimol, yuz fut balandlikda shakllangan. Hamma atrofga yig"ilib, og"ir yuk ko"taruvchi chiroqlarini chiqarar ekan, birinchi qabrning hayratlanarli manzarasi ochildi.
  
  "Voy-buy!" - dedi Kennedi. Uning yorug'ligi birin-ketin tokchani yoritib, tosh ramkaga o'yilgan, har bir javon bezatilgan va xazinalar bilan to'ldirilgan: marjonlarni va nayzalar, ko'krak nishonlari va dubulg'alar. Qilichlar....
  
  "Bu yigit kim?"
  
  Parnevik, kutganidek, olis devorni, ularga qaragan devorni, aslida Xudoning kamarli qabr toshini o'rgandi. U erda zamonaviy Uyg'onish davri odamlariga, hatto Mikelanjeloga teng bo'lgan aniq relyefdagi fantastik o'ymakorlik rasmlari mavjud edi.
  
  "Bu Mars", dedi professor. "Rim urush xudosi"
  
  Drake ko'krak nishoni va yubka kiygan, bir katta yelkasida ulkan nayza ushlab, ikkinchisiga qaragan muskulli figurani ko'rdi. Orqa fonda ulug'vor ot va Rimdagi Kolizeyni juda eslatuvchi dumaloq bino turardi.
  
  "Bu erda kim dafn etilishini qanday qaror qilgani meni hayratda qoldiradi", dedi Kennedi. "Rim xudolari. Skandinaviya xudolari..."
  
  - Men ham, - dedi Parnevik. "Ehtimol, bu Zevsning injiqligidir."
  
  To'satdan barchaning ko'zlari o'yilgan freska ostida turgan ulkan sarkofagga qaratildi. Dreykning tasavvuri o'z zimmasiga oldi. Agar ular ichkariga qarasalar, Xudoning suyaklarini topadilarmi?
  
  "Jin ursin, lekin bizning vaqtimiz yo'q!" Dahl xafa, charchagan va charchagandek tuyuldi. "Keling, boraylik. Bu yerda qancha xudolar dafn etilishi mumkinligini bilmaymiz."
  
  Kennedi Dreykga qovog'ini solib, zulmatga g'oyib bo'lgan chog'lik bo'ylab qaradi. "Bu mo'rt tosh iz, biz kuzatib boryapmiz, Mett. Va men 401 ming xudolar soni bir yoki ikkita emasligiga tikishga tayyorman.
  
  "Biz hozir hech narsaga ishona olmaymiz", dedi u. "Faqat bir-birlariga. Keling. Nemislar tez orada kelishadi".
  
  Ular Marsning dafn xonasidan chiqdilar, har bir kishi uning nisbatan xavfsizligi va behisob ahamiyatiga achinish bilan qarashdi. Bo'shliq yana bir bor ishora qildi va endi Dreyk to'piqlari va tizzalarida zerikarli og'riqni his qila boshladi, bu ularning to'siq bo'ylab sekin harakatlanishi natijasida paydo bo'ldi. Bechora professor Parnevik va yosh Ben chindan ham azob chekishsa kerak.
  
  Yana bir shovqin keng g'orni larzaga keltirdi va butun g'orda aks-sado berdi. Drake boshini ko'tarib, o'zidan ancha yuqorida xuddi shunday to'siqni ko'rgan deb o'yladi. Bu la'nati narsa tun bo'yi aylana oladi!
  
  Yaxshi tomoni shundaki, ular hali hech qanday ta'qib alomatlarini eshitmagan. Drake ular nemislardan bir soat oldinda deb o'ylardi, ammo qarama-qarshilik deyarli muqarrar ekanligini bilar edi. U shunchaki global tahdidni sodir bo'lishidan oldin zararsizlantirishga umid qildi.
  
  Oldinda ikkinchi to'siq paydo bo'ldi va uning orqasida tog'ning qa'rida joylashgan ikkinchi ajoyib tokcha paydo bo'ldi. Bu ko'plab oltin buyumlar bilan bezatilgan bo'lib, yon devorlar tom ma'noda oltin nur bilan porlab turardi.
  
  "Oh, Xudo!" Kennedi xo'rsindi. "Men hech qachon bunday narsani ko'rmaganman. Kim bu? Xudoni xazina?
  
  Parnevik katta sarkofagda hukmronlik qilgan tosh o'ymakorliklarga ko'zlarini qisib qo'ydi. U bir zum bosh chayqab qovog"ini chimirdi. "Kutib turing, bu patlarmi?" Bu patlar kiygan Xudomi?
  
  - Balki, professor, - Ben allaqachon uydan o'tib, ularni kutib turgan qora tun kengliklariga qaragan edi. "Bu muhimmi? Bu bitta emas."
  
  Yigit unga e'tibor bermadi. "Bu Ketsalkoatl! Atsteklarning xudosi!.. Bularning hammasi nima bilan bog"liq..." u yarqirab turgan devorlarga ishora qildi.
  
  "Aztek oltin." Uells o'ziga qaramay qo'rqib xo'rsindi. "Voy-buy".
  
  "Bu joy..." Kennedi xonani deyarli to'liq ventilyatsiya qildi, "barcha zamonlardagi eng buyuk arxeologik topilma. Buni tushunyapsizmi? Bu erda xudo faqat bitta tsivilizatsiya emas, balki ko'p. Va ular bilan birga kelgan barcha an'analar va xazinalar. Bu... hayratlanarli."
  
  Dreyk patlar bilan bezatilgan va bolta irg'igan Ketsalkoatl suratidan uzoqlashdi. Parnevikning so'zlariga ko'ra, Aztek xudosi - umumiy cherkov manbalariga ko'ra - hukmdor Xudo sifatida tanilgan, bu uning haqiqatan ham haqiqiy ekanligiga ishora qiladi.
  
  "Ketsalkoatl" "uchar sudralib yuruvchi" yoki "tukli ilon" degan ma"noni anglatadi..." Parnevik keskin to"xtab qoldi, keyin hamma chetga chekinganini anglaganday bo"ldi, "ajdaho", dedi u o"ziga o"zi xursand bo"lib.
  
  "Uning Mars bilan umumiyligi bormi?" - deb so'radi SASning Jim Marsters ismli yolg'iz askari.
  
  Dreyk Parnevikning labini bukib, tog"oraga chiqqanini kuzatib turdi. "Hmm", - uning nafas olish haqidagi taxmini tokchadagi hammaga yetib bordi. "Faqat ular o'limni anglatishi mumkin va bir marta qilgan."
  
  
  * * *
  
  
  Uchinchi joy va bu avvalgisi kabi hayajonli. Drake o'zini yog'ochdan o'yilgan hayratlanarli yalang'och ayolga tikilib turardi.
  
  Devorlari qimmatbaho haykalchalar bilan qoplangan. Delfinlar, oynalar, oqqushlar. Ozodlik haykalining bo'ynini o'rab olish uchun etarlicha katta haykalchali kaptarlarning marjonlari.
  
  - Xo'sh, - dedi Drake. "Hatto men uning kimligini bilaman."
  
  Kennedi jilmayib qo'ydi. - Ha, qilasan.
  
  - Haqiqiy fohisha, - dedi keskin ohangda Parnevik. "Afrodita".
  
  - Salom, - dedi Uells. "Siz Afrodita xudoni fohisha deyapsizmi? Bu yerdami? Uning qabriga shunchalik yaqinmi?
  
  Parnevik oddiy boshlang'ich maktab bezoriligi bilan davom etdi: "U xudolar va odamlar, jumladan Adonis bilan birga uxlagani ma'lum. U Troyalik Xelenni Parijga taklif qildi, so'ngra unga ko'z tikkan paytda Parijning g'azabini qo'zg'atib, shartnomani imzoladi. Uranning yaqinda kastratsiya qilingan moyaklaridan Pafos yaqinida tug'ilgan. Aytishim kerakki, u..."
  
  "Biz xabarni oldik", dedi Dreyk quruq ohangda, o'ymakorlikka qarab. Kennedining unga bosh chayqaganini payqab, jilmayib qo"ydi.
  
  "Siz hasad qilyapsizmi, azizim?"
  
  "Jinsiy jihatdan juda hafsalasizmi?" U Dahldan keyin ikkinchi o'rinni egallash uchun uning yonidan o'tib ketdi.
  
  U uning orqasidan qaradi. - Xo'sh, endi siz buni eslatib o'tsangiz ...
  
  - Qani, Mett, - Ben ham uning yonidan o'tib ketdi. "Voy-buy!"
  
  Uning nidosi hammani sakrab tushdi. Ular orqasiga o'girilib, uning to'rt oyoqqa sudralib ketayotganini ko'rdilar, butun yuziga dahshat yozilgan. Drake do'zax oshxonasidan jinlar qanotida ko'tarilayotgan Iblisning O'zini hozirgina ko'rganmi, deb hayron bo'ldi.
  
  - Bu joy... - nafas chiqardi u. "Bu platformada... havoda suzib yuribdi... Boshqa tarafda hech narsa yo"q! "
  
  Drake yuragi tez urishayotganini his qildi. U Mimirning qudug'ini va uning soxta qavatini esladi.
  
  Dahl bir necha marta sakrab chiqdi. "La'natlangan tosh etarlicha kuchli ko'rinadi. Bu chiziqning oxiri bo'lishi mumkin emas".
  
  "Buni qilmang!" - deb chiyilladi Ben. "Agar u uzilib qolsa-chi?"
  
  Sukunat hukm surdi. Hamma katta-katta ko"zlari bilan bir-biriga tikildi. Ba'zilar o'zlari bosib o'tgan yo'lga, quduqlar va Marsterlarni o'z ichiga olgan xavfsiz yo'lga qarashga jur'at etdilar.
  
  O'sha paytda, eng uzoq eshitish masofasida, zaif gumburlagan ovoz eshitildi. Quduqqa tushgan toshning ovozi.
  
  "Bular nemislar", dedi Dahl ishonch bilan. "Valning chuqurligini tekshirish. Endi biz yo bu platformani tark etish yo"lini topamiz yoki baribir o"lamiz".
  
  Drake Kennediga tirsagi bilan qo'ydi. "Bu yerga qarang", dedi u ularning ustiga. "Men quloqlarimni ochiq tutdim. O'ylaymanki, tepamizda yana bir to'siq yoki g'orlar to'plami bo'lishi kerak. Lekin qarang... Qarang, jarning cheti qanday qiyshaygandek.
  
  "O'ng". Kennedi shoshib Afrodita uyining chetiga bordi. So"ng o"zini qirrali toshga bosib, burchakka qaradi. "Bu yerda qandaydir tuzilish bor... Xudoyim! Ey Xudo."
  
  Drake uning yelkasidan ushlab, qorong"ilikka qaradi. "Menimcha, siz meni sikmoqchisiz!"
  
  U erda, ularning yorug'lik doirasidan ancha uzoqroqqa cho'zilgan, yupqa to'siq bor edi, u yanada nozik spiral zinapoyaga aylandi. Zinapoya ularning ustida yuqoriga cho'zilib, keyingi bosqichga yo'l oldi.
  
  "Bosh aylanishi haqida gapiring", dedi Drake. "Bu shunchaki pechene va bankani oldi."
  
  
  O'TTIZ ETTI
  
  
  
  XUDOLAR QABRI
  
  
  Spiral zinapoya etarlicha mustahkam bo'lib tuyuldi, lekin uning cheksiz chuqur ustidagi bo'shliqdan o'tib ketganligi, uning me'morlari hech qanday panjara o'rnatolmagani haqida gapirmasa ham, Dreykning yaxshi o'rgatilgan nervlari ham burgadan tezroq titraydi. vibrator.
  
  Bitta to'liq aylana ularni Afroditaning uyigacha bo'lgan yo'lning chorak qismiga olib keldi, shuning uchun Dreyk ularga to'rt yoki beshta doira yasash kerakligini taxmin qildi. U Benga ergashib, qo'rquvini bostirishga urinib, chuqur nafas olib, doimo o'z maqsadiga intilar edi.
  
  Oltmish fut yuqoriga. Ellik. Qirq.
  
  U o'ttiz metrga yaqinlashganda, Benning to'xtab, bir oz o'tirganini ko'rdi. Bolaning ko"zlari qo"rquvdan tosh bo"lib ketdi. Drake ehtiyotkorlik bilan uning ostidagi zinapoyaga o'tirdi va tizzasini qoqib qo'ydi.
  
  "Do"stim, yangi "Uyqu devori" qo"shig"ini yozishga vaqt yo"q. Yoki Teylor Momsonni orzu qilish.
  
  Keyin ularga SAS askarining ovozi eshitildi. "U yerda nima bo'lyapti? Bu yerda o"zimizni hazillashyapmiz. Ko'chiring."
  
  SAS askarlari, deb o'yladi Dreyk. Men ularni avvalgisidan farqli qildim.
  
  "Bir dam oling", deb baqirdi u. "Shunchaki men bo'l."
  
  "Tanaffus! Uh..." Drake Uellsning chuqur ovozini eshitdi, keyin sukunat. U Kennedining oyoqlari ostida o'tirganini his qildi, uning qattiq tabassumini ko'rdi va uning titrayotgan tanasini oyoq barmoqlari bilan his qildi.
  
  "Bolaning ahvoli qanday?"
  
  "Kollejni tashlab ketish", deb o'zini kulishga majbur qildi Dreyk. "Banddoshlar. York pablari. Bepul kino kechasi. KFC. Burch tuyg'usi. Bilasizmi, talabalik ishlari."
  
  Kennedi diqqat bilan qaradi. "Mening tajribamga ko'ra, kollej o'g'illari va qizlari bunday qilmaydi."
  
  Endi Ben ko'zlarini ochdi va mahkam jilmayishga harakat qildi. Qo"llari va tizzalari ustida sekin yurdi. Yana yuzini tepaga qaratib, hamon qo"llari va tizzalari ustida mashaqqatli qadamlar ortidan ko"tarildi.
  
  Dyuym-dyuym, xavfli bosqichma-bosqich ular ko'tarildi. Drake taranglikdan boshi va yuragi og'riyotganini his qildi. Agar Ben yiqilgan bo"lsa, bolani qutqarish uchun o"z tanasi bilan bajonidil to"sgan bo"lardi.
  
  Hech qanday savol yoki ikkilanish yo'q.
  
  Yana bir to'liq aylana va ular nishonga taxminan yigirma fut masofada edi, ular hozirgina kesib o'tgan doirani aks ettiruvchi to'siq. Dreyk uni miltillovchi mash'alada o'rgandi. U yana kirish shaftasiga olib bordi, lekin aniq bir daraja balandroq.
  
  Darajani ko"taringmi? Xudo, u la'nati tipratikan Sonic bilan buni juda "modernlashtirdi".
  
  Uning tepasida u ikkilanib turgan Dahlni ko'rdi. Shved juda tez o'rnidan turdi, muvozanatni yo'qotdi va endi orqa oyog'iga juda ko'p og'irlik qildi. Hech qanday tovush yo'q, faqat tinchgina kurash. U Dalning ongini bosib olgan qiynoqlarni tasavvur qila olardi. Orqada bo'sh joy, oldinda xavfsizlik, uzoq va og'riqli yiqilish haqida o'ylash.
  
  Keyin shved oldinga yugurdi, zinapoyalarga urdi va aziz hayot uchun ushlab turdi. Drake uning og'ir nafasini o'n fut balandlikdan eshitdi.
  
  Bir necha daqiqa o'tdi va qiyin ko'tarilish davom etdi. Nihoyat, Dahl zinapoyadan tushdi, keyin joy bo'shatish uchun qo'llari va tizzalari bilan oldinga sudraldi. Ko'p o'tmay Dreyk uning ortidan ergashdi va Kennedini o'zi bilan birga sudrab bordi va ular o'limni chinqirib yuborishga bir qadam qolganda qaytib kelganliklarini his qildilar.
  
  Hammasi hisoblanganda, Dahl xo'rsinib qo'ydi. "Keling, keyingi joyga o'tamiz va tanaffus qilaylik", dedi u. "Men, birinchi navbatda, butunlay vayron bo'ldim."
  
  Yana besh daqiqa charchagan tanalarini aralashtirib, mushaklarning kuchayishi bilan kurashgandan so'ng, ular Afrodita qabri tepasida joylashgan to'rtinchi joyga qoqilib ketishdi.
  
  Avvaliga hech kim doimiy Xudoni ko'rmadi. Ularning barchasi tiz cho'kib, dam olishdi va og'ir nafas olishdi. Dreyk jilmayib o'yladi, uning fuqarolik hayoti aynan shu narsaga olib keldi va Parnevik undan boshqa hech kimdan g'alati tuyulishi mumkin bo'lgan haqoratomuz so'zni aytganidagina boshini ko'tardi.
  
  "Vuy!"
  
  "Nima?" - Men so'radim.
  
  "Vuy! It boshi. Bu Anubis."
  
  - Xuddi shu shoqolmi? Uells kresloga suyanib, tizzalarini ko"kragiga tortdi. "Xo'sh. qilaman....."
  
  "Misr xudosi", dedi Parnevik. "Va bu, albatta, o'lim bilan bog'liq."
  
  Drake qator-qator mumiyalarga va ko'mirdan yasalgan shoqol haykallariga qaradi. Oltin bilan qoplangan tobutlar va zumraddan yasalgan anxlar. U taassurot qoldirmay, Xudoning dafn etilgan xonasiga orqa o'girdi va KitKatga kirib ketdi. Birozdan keyin Kennedi uning yoniga o'tirdi.
  
  - Shunday, - dedi u ovqat va ichimlikni ochib.
  
  "Jin ursin, siz gapirishni yaxshi bilasiz", deb kuldi Dreyk. "Men allaqachon hayajondaman."
  
  "Eshiting, do'stim, agar sizni yoqmoqchi bo'lsam, qo'llarimga loy bo'lar edingiz." Kennedi unga ham xijolatli, ham asabiy tabassum qildi. - Jin ursin, bir daqiqa ham to"xtab turolmaysizlarmi?
  
  "Yaxshi, mayli, kechirasiz. Shunchaki o'ynash. Nima bo'ldi?"
  
  U Kennedining kosmosga qaraganini kuzatdi. Men Frey askarlarining ularga yetib kelgan zaif ovozini eshitganida, uning ko'zlari kattalashganini ko'rdim. "Bu... narsa... biz bir muncha vaqt buta atrofida urib yurdik. Nima deb o'ylaysiz, bizda nimadir bormi, Dreyk?
  
  "Menimcha, Odin shu erda."
  
  Kennedi ketish uchun o'rnidan turdi, lekin Drake uni to'xtatish uchun qo'lini tizzasiga qo'ydi. Tegish deyarli uchqunlarni keltirib chiqardi.
  
  "Mana," dedi u. "Nima deb o'ylaysan?"
  
  "O'ylashimcha, qaytib kelganimizda ko'p ishim bo'lmaydi", deb pichirladi u. "Serial qotil Tomas Kaleb va boshqa narsalar haqida. Bilasizmi, biz Manxettenga yetib borishimizdan bir kun oldin o"sha badbashara yana o"ldirdi".
  
  "Nima? Yo'q."
  
  "Ha. Qotillik sodir bo"lgan joyni aylanib chiqish uchun o"sha yerga bordim. Va hurmat qilinglar."
  
  "Men juda afsusdaman". Dreyk quchoqlashdan o'zini tiydi, chunki bu hozir unga kerak bo'lgan oxirgi narsa edi.
  
  "Rahmat, bilaman. Siz men bilgan eng halol odamlardan birisiz, Drake. Va eng fidoyi. Balki shuning uchun ham sizni juda yaxshi ko'raman."
  
  "Mening zerikarli sharhlarimga qaramay?"
  
  "Juda kuchli, shunga qaramay."
  
  Drake shokoladining qolgan qismini tugatdi va KitKat o'ramini bo'sh joyga tashlamaslikka qaror qildi. Omadini bilib, u qadimgi axlat tuzog'ini yoki shunga o'xshash narsalarni qo'ygan bo'lishi mumkin.
  
  "Ammo hech qanday ish aloqalar yo'q degani", deb davom etdi Kennedi. "Nyu-Yorkda mening haqiqiy do'stlarim yo'q. Oila yo'q. O'ylaymanki, baribir jamoatchilik e'tiboridan g'oyib bo'lishim kerak bo'lishi mumkin."
  
  - Xo'sh, - dedi Dreyk o'ychan ohangda, - men sizni vasvasaga soladigan istiqbolga ega ekanligingizni ko'raman. U unga ahmoqona ko'zlarini berdi. "Ehtimol, siz quvnoq eski Parijga bollox aytib, quvnoq eski Yorkni ziyorat qilishingiz mumkin."
  
  "Ammo men qayerda qolaman?"
  
  Drake Dal o'z qo'shinlarini yig'ayotganini eshitdi. "Xo'sh, biz faqat o'z pulingizni qanday topishingiz mumkinligini aniqlashimiz kerak." U o"rnidan turguncha kutib turdi, so"ng yelkalaridan ushlab, chaqnab turgan ko"zlariga qaradi.
  
  "Jiddiy aytsam, Kennedi, barcha savollaringizga javob ha. Lekin bularning barchasini hozir tushunolmayman. Mening o'zimning yukim bor, ularni muhokama qilishimiz kerak va shuning uchun diqqatimni jamlashim kerak." U bo'shliq tomon bosh irg'adi. "U yerda Alisiya Maylz bor. Siz bizning bu yerga qilgan sayohatimiz xavfli edi, bu qabr xavfli edi, deb o'ylashingiz mumkin, lekin menga ishoning, ular o'sha kaltakning oldida hech narsa emas.
  
  "U to'g'ri," Uells o'tib, oxirgi izohni oldi. "Men bu erdan chiqishning boshqa yo'lini ko'rmayapman, Dreyk. Buning oldini olishning iloji yo'q."
  
  "Va biz marshrutni to'sib qo'ya olmaymiz, chunki bizga chiqish yo'li kerak", dedi Drake bosh irg'adi. "Ha, men ham barcha skriptlarni ko'rib chiqdim."
  
  "Buni qilishingni bilardim." Uells Dreyk hali ham uning yigitlaridan biri ekanini bilgandek jilmayib qo'ydi. "Kelinglar, sholg'om sholg'om sholg'om qilmoqda."
  
  Drake eski xo'jayiniga ergashdi, so'ng Ben va Dahl ortidan o'z o'rnini egalladi. Bir qarashda hamma dam olgani, lekin oldinda nimalar kutayotganidan asabiylashgani ko'rindi.
  
  "To'rt kishi halok bo'ldi", dedi Dal va tog 'tog'i bo'ylab yurib ketdi.
  
  Navbatdagi joy syurpriz bo'ldi va ularning barchasiga turtki berdi. Bu Odinning o'g'li Torning qabri edi.
  
  Yigit go'yo O'lim vodiysida lager o'tirgan yeti topib olgandek qonlab ketdi. Va, uning uchun, u bor edi. Norvegiya mifologiyasi professori Marvel komikslari tufayli, ehtimol, barcha davrlarning eng mashhur skandinav arbobi bo'lgan Tor qabrini topdi.
  
  Sof zavq.
  
  Dreyk uchun esa Torning borligi to'satdan uni yanada realroq qildi.
  
  Hurmatli sukunat hukm surdi. Hamma Tor haqida yoki hech bo'lmaganda momaqaldiroq va chaqmoq xudosining Viking timsoli haqida bilar edi. Parnevik Thorsday yoki biz bilganimizdek, payshanba kuni haqida ma'ruza qildi . Bu chorshanba - yoki suv kuni yoki Odin kuni bilan bog'liq. Tor insoniyatga ma'lum bo'lgan eng buyuk jangchi xudo bo'lib, bolg'a tutib, dushmanlarini tor-mor keltirgan. Viking erkakligining sof timsolidir.
  
  Ular Parnevikni tortib olish va Torning suyaklarini o'sha erda tekshirishga urinishini to'xtatish uchun qila oladigan yagona narsa edi. Keyingi, oltinchi o'rinda Torning akasi Loki va Odinning boshqa o'g'illari joylashgan edi.
  
  "Yo'l qizib ketmoqda", dedi Dal, tog' yonbag'irida tugaydigan to'siq bo'ylab davom etishdan oldin, hovli ichiga zo'rg'a qararkan, qattiq qora massa.
  
  Dreyk shved, Ben va Kennedi bilan tosh bo'ylab mash'alalar o'tayotganda ularga qo'shildi.
  
  "Oyoqlar", dedi Ben. "Va qo'l dam oladi. Ko"tarilayotganga o"xshaymiz".
  
  Drake boshini ko"tarish uchun bo"ynini cho"zdi. Tosh zinapoya cheksiz zulmatga ko'tarildi va ularning orqasida havodan boshqa hech narsa yo'q edi.
  
  Avval nervlarni tekshirish, endi nima qilish kerak? Majbur? Hayotiylik?
  
  Va yana Dahl birinchi bo'lib ketdi. Tezlik bilan yigirma fut yoki undan ko'proq ko'tarilib, qorong'ilik uni qamrab olganidek, sekinlashgandek tuyuldi. Ben keyingi, keyin Kennedi borishga qaror qildi.
  
  "O'ylaymanki, siz endi mening eshagimni kuzatib turishingiz mumkin," dedi u yarim tabassum bilan, "u sizning yoningizdan uchib ketmasligiga ishonch hosil qiling."
  
  U ko'z qisib qo'ydi. "Men bundan ko'zimni uzolmayman."
  
  Dreyk keyingi o'rinni egallab, to'rtinchi qo'shimchasini ko'chirishdan oldin uchta mukammal ushlab turishga erishdi. Shu tarzda ko'tarilib, u sekin qoyadan vulqon havosiga ko'tarildi.
  
  Atrofda shovqin-suron davom etardi: uzoqdan tog'ning nolasi. Drake yaqin atrofdagi magma kamerasining qaynayotganini, devorlar orqali do'zax olovini otayotganini va uzoq moviy Islandiya osmoniga otilayotganini tasavvur qildi.
  
  Uning tepasida bir oyog'i shitirlab, kichkina to'sig'idan sirg'alib tushdi. Agar kimdir uning yonidan yugurib o'tib ketsa, qo'lidan hech narsa kelmasligini bilgan holda jim turdi, lekin har ehtimolga qarshi tayyor edi.
  
  Kennedining oyog'i kosmosda boshidan bir metr balandlikda tebrandi.
  
  U qo"lini cho"zdi, bir oz beqaror tebrandi, lekin uning tuflisining tagidan ushlab, to"nkaga qaytarishga muvaffaq bo"ldi. Qisqa pichirlagan minnatdorchilik bizga yetib keldi.
  
  U yurdi, biceps yonib ketdi, barmoqlari har bir bo'g'imda og'riydi. Oyoq barmoqlarining uchlari har bir kichik ko'tarilishda tanasining og'irligini oldi. Ter uning har bir teshiklaridan pastga tushdi.
  
  U ikki yuz fut xavfsiz, ammo dahshatli tutqichlar va tayanchlarni boshqa tokchaning qiyosiy xavfsizligiga yetib borgunga qadar taxmin qildi.
  
  Charchagan ish. Dunyoning oxiri, Apokalipsis keyingi asardir. Har bir jazo qadami bilan insoniyatni qutqarish.
  
  "Endi nima?" Uells chalqancha yotib, ingrab yubordi. "Yana bo'ylab qonli yurishmi?"
  
  "Yo'q," Dahlning hazillashishga ham kuchi yo'q edi. "Tunnel".
  
  "Tuxum".
  
  Tiz cho'kib oldinga emaklashdi. Tunnel siyoh zulmatga olib bordi, bu esa Dreykni tush ko'rayotganiga ishonishiga sabab bo'ldi, u to'satdan orqadan harakatsiz Kennedi bilan to'qnashib ketdi.
  
  Yuzingizni oldinga buring.
  
  "Oh! Siz meni ogohlantirishingiz mumkin edi."
  
  "Menga ham xuddi shunday taqdir tushganida, bu qiyin", deb javob berdi quruq ovoz. "Menimcha, bu qoziqdan faqat Dahl burni sinmagan holda chiqdi."
  
  "Men la'nati yuragimdan xavotirdaman", deb javob qildi Dal. "Tunnel to'g'ridan-to'g'ri boshqa zinapoyaning birinchi pog'onasida tugaydi, men qirq besh graduslik burchak ostida tugaydi. Hech narsa chap yoki o'ng, hech bo'lmaganda men ko'ra oladigan hech narsa yo'q. Tayyor bo'l."
  
  "Bu narsalarni biron joyga yopishtirish kerak", deb g'o'ldiradi Dreyk jarohatlangan tizzalari ustida emaklab. "Xudo uchun, ularni shunchaki havoda to'xtatib qo'yish mumkin emas."
  
  "Balki ular mumkin", dedi Parnevik. "Osmon uchun. Ha ha. Men hazillashdim, lekin jiddiy aytsam, mening eng yaxshi taxminlarim bir qator uchar tayanchlardir".
  
  "Bizning ostimizda yashiringan", dedi Drake. "Albatta. Bu juda ko'p ishchi kuchini talab qilgan bo'lsa kerak. Yoki bir nechta kuchli xudolar."
  
  "Ehtimol, ular Gerkules va Atlasdan yordam so'rashgandir."
  
  Drake ehtiyotkorlik bilan birinchi pog'onaga qadam qo'ydi, hayratlanarli darajada vahimali tuyg'u uning miyasini bosib oldi va dag'al toshga chiqdi. Ular bir muncha vaqt ko'tarilishdi va nihoyat, to'xtatilgan platforma atrofida joylashgan boshqa chuqurchaga chiqishdi.
  
  Dal uni charchagan bosh chayqab kutib oldi. "Poseydon".
  
  "Ta'sirli."
  
  Drake yana tiz cho'kdi. Rabbiy, deb o'yladi u. Umid qilamanki, nemislar ham xuddi shunday qiyin. Oxir-oqibat, ular jang qilish o'rniga tosh, qog'oz, qaychi bilan hal qilishlari mumkin edi.
  
  Yunon dengiz xudosi o'zining odatiy tridentini va ajoyib boyliklarga to'la xonani olib yurgan. Bu ular o'tgan ettinchi Xudo edi. To"qqiz raqami uning xayolini kemira boshladi.
  
  To'qqiz raqam Viking mifologiyasida eng muqaddas raqam emasmidi?
  
  Ular dam olayotganlarida u Parnevikga bu haqda gapirdi.
  
  - Ha, lekin bu joy shunchaki shimoliy hudud emas, - professor barmog'ini orqasida tridentli odamga ishora qildi. "Ularning yuztasi bo'lishi mumkin."
  
  "Xo'sh, biz ulardan yuztasini omon qololmasligimiz aniq", dedi Kennedi u bilan. "Agar kimdir old tomondan Xo-Jo qurmagan bo'lsa."
  
  "Yoki yaxshisi, bekonli sendvich do'koni", dedi Drake lablarini urib. "Men hozir bu yomon odamlardan birini o'ldirishim mumkin edi."
  
  "Qizil," deb kuldi Ben va oyog'iga shapaloq urdi. "Siz o'n yil davomida eskirgan narsa haqida gapiryapsiz. Ammo tashvishlanmang - siz hali ham o'yin-kulgiga egasiz."
  
  Yana besh daqiqa o'tdi, ular davom etishlari uchun etarlicha dam olishdi. Dahl, Uells va Marsters bir necha daqiqa o'z ta'qibchilarining so'zlarini tinglashdi, lekin birorta ham tovush abadiy tunni buzmadi.
  
  "Ehtimol, ularning hammasi yiqilib tushgandir", deb yelka qisdi Kennedi. "Bu sodir bo'lishi mumkin. Agar bu Maykl Bay filmi bo'lsa, kimdir allaqachon tushib ketgan bo'lardi."
  
  "Haqiqatan ham". Dahl bizni boshqa osilgan zinapoyaga olib chiqdi. Taqdir taqozosiga ko"ra, aynan shu yerda Uells qo"lini yo"qotdi va ikki sirpanchiq zinapoyadan sirg"alib tushdi va har safar iyagi bilan toshga urildi.
  
  Tishlagan tilidan lablaridan qon oqib chiqdi.
  
  Drake uni katta paltosining yelkasidan ushlab oldi. Uning ostidagi odam - Marsters - g'ayritabiiy kuch bilan uning sonlarini ushlab oldi.
  
  "Qochishning iloji yo"q, chol. Hali emas."
  
  Ellik besh yoshli yigitni zinapoyaga sudrab olib chiqishdi, Kennedi Dreykning orqasidan ushlab, Marsters esa uning boshqa qadamda sirpanib ketmasligiga ishonch hosil qilishdi. Sakkizinchi chuqurchaga yetganlarida, Uells yana yaxshi kayfiyatda edi.
  
  "Ha, ular buni ataylab qilishdi, bolalar. Men qolganini xohlardim."
  
  Lekin u Marstersning qo"lini qisib, hech kim qaramaganida Dreykga chin dildan minnatdorchilik bildirdi.
  
  - Xavotir olmang, chol. Shunchaki u yerda osilib turing. Siz hali may oyini olmagansiz."
  
  Sakkizinchi joy o'ziga xos namoyish edi.
  
  "O hudoyim". Parnevikning mo''jizasi ularning barchasini yuqtirdi. "Bu Zevs. Inson otasi. Hatto xudolar ham uni xudo - ota figurasi deb atashadi. Bu... Odindan narida... ancha uzoqda, va u Norsedan keladi."
  
  "Odin ilk german qabilalari orasida Zevs ekanligi aniqlanmaganmi?" - so"radi Ben tadqiqotini eslab.
  
  "U edi, odam, lekin aytmoqchimanki, keling. Bu Zevs. "
  
  Bu odam haq edi. Xudolar Shohi baland va bo'linmasdan turib, katta qo'lida chaqmoqni ushlab turardi. Uning uyida bugungi kunda bir kishi yig'a olmaydigan darajada o'lpon bilan to'lib-toshgan ko'plab yaltiroq xazinalar bor edi.
  
  Va keyin Drake nemis tilida baland ovozda la'natni eshitdi. Bu pastdan jarangladi.
  
  "Ular hozirgina tunneldan o'tib ketishdi", dedi Dal g'azab bilan ko'zlarini yumdi. "Bizdan atigi o'n besh daqiqa orqada. Jin ursin, omadimiz yo"q! Orqamdan yuring; Meni kuzating; menga Obuna bo'ling!"
  
  Yana bir zinapoya ishora qildi, bu safar Zevs qabri ustiga chiqib, oxirgi o'nta zinapoyada vertikal holatga keldi. Ular qo'llaridan kelgancha kurashdilar, jasoratlari o'rmalab borayotgan zulmatda kulga aylandi. Nurning yo"qligi duduqlanish ruhini bostirgandek edi. Qo'ng'iroqqa qo'rquv keldi va o'tirishga qaror qildi.
  
  Bosh aylanishi haqida gapiring, deb o'yladi Dreyk. Sizning to'plaringiz yeryong'oq hajmiga qanday qisqarishi haqida gapiring. Oxirgi o'n qadam, qorong'u zulmat ustida osilib, o'rmalab ketayotgan tunni bosib o'tib, uni deyarli bosib oldi. U boshqalar buni qanday uddalaganini bilmas edi - u faqat o"tmishdagi xatolarni qaytadan boshdan kechirish va ularga mahkam yopishib olish edi - Alison, ular hech qachon bo"lmagan va hech qachon ham bo"lmagan bola; Iroqdagi SRT kampaniyasi hamma narsani barbod qildi - u yiqilish qo'rquvini yo'q qilish uchun har bir xatoni birinchi o'ringa qo'ydi.
  
  Va u bir qo'lini ikkinchisining ustiga qo'ydi. Bir oyog'i ikkinchisidan balandroq. U vertikal ko'tarildi, orqasida cheksizlik, qandaydir noma'lum shamolning shamollari kiyimlarini g'ijirlatib yubordi. Uzoqdagi momaqaldiroq gumburlagan vulqon qo'shig'i bo'lishi mumkin, ammo bu boshqa narsalar bo'lishi mumkin. So'zlab bo'lmaydigan dahshatlar shunchalik dahshatliki, ular hech qachon yorug'likni ko'rmaydilar. Qoyalar, loy va go'nglar ustida sirg'alib yurgan dahshatli jonzotlar jinnilikning qon-qizil vahiylarini uyg'otadigan dahshatli ohanglarni chiqaradi.
  
  Drake deyarli yig'lab, so'nggi tosh zinapoyadan o'tib, tekis yuzaga chiqdi. Dag'al tosh uning qirib yurgan qo'llarini tirnadi. Oxirgi og'riqli harakat bilan u boshini ko'tardi va hamma uning atrofida sajda qilayotganini ko'rdi, lekin ularning orqasida u Torsten Dahlni - aqldan ozgan shvedni ko'rdi - u tom ma'noda qornida oldinga, ular ko'rgan narsadan kattaroq joyga sudralib kelayotgan edi. uzoq.
  
  Aqldan ozgan shved. Lekin Xudo, yigit yaxshi edi.
  
  Tosh bir tomondan to'xtatilgan, biroq boshqa tomondan tog'ning yuragiga biriktirilgan.
  
  "Xudoga shukur", dedi Dal zaif ohangda. "Bu bitta. Biz Odinning qabrini topdik."
  
  Keyin charchaganidan yiqilib tushdi.
  
  
  O'TTIZ SAKKIZ
  
  
  
  XUDOLAR QABRI
  
  
  Uning dovdirab qolganidan qichqiriq chiqdi.
  
  Yo'q, qichqiring. Sof dahshat haqida gapiradigan qon to'kuvchi hayqiriq. Drake ko'zlarini ochdi, lekin tosh yuzasi diqqatni jamlashga juda yaqin edi. U yerga tupurib, ingrab yubordi.
  
  Va men o'zimni o'ylab topdim: inson o'lishidan oldin cheksizlikka qanchalik uzoqqa tushishi mumkin?
  
  Nemislar shu yerda edi. Ularning ukalaridan biri hozirgina zinadan yiqilib tushgan edi.
  
  Drake tik turishga qiynalar, har bir mushak og'rirdi, lekin adrenalin uning qonini yoqib, fikrlarini tozalay boshladi. U sekin Ben tomon yurdi. Uning dugonasi platformaning bir chetida yuzma-yuz yotardi. Drake uni Odinning uyiga sudrab olib bordi. Uning orqasiga bir qarash unga nemislar hali kelmaganligini aytdi, lekin uning quloqlari unga bir necha daqiqa qolganligini aytdi.
  
  U Abel Freyning qarg'ish ovozini eshitdi. Himoya vositalarining shovqini. Milo askarlardan biriga qonli qotillik deb qichqirmoqda.
  
  U o'zining jasoratini ko'rsatish uchun imkoniyatdir, deb o'yladi u SAS mashg'ulotlari paytida Uellsning so'zlarini eslab.
  
  U Odinning katta sarkofagiga orqasini suyab, Benni sudrab ketdi. Bolaning qovog"i qaltirab ketdi. Kennedi qoqilib: "Siz ularga tayyor bo'ling. Men u bilan shug'ullanaman." U uning yonog'iga engil tarsaki tushirdi.
  
  Drake bir soniya uning nigohiga to'xtab qoldi. "Keyinroq".
  
  Nemislardan birinchi bo'lib cho'qqini bosib o'tdi. Charchaganidan tezda yiqilgan askar, darhol uning ortidan ikkinchisi keldi. Drake o'zi bilgan narsani qilishdan ikkilanib qoldi, lekin Torsten Dahl hech qanday pushaymon bo'lmagan holda uning yonidan o'tib ketdi. Uells va Marsters ham oldinga siljishdi.
  
  Dushmanning uchinchi qiruvchisi tepadan sudralib chiqdi, bu safar ulkan, yog'ochli erkak tana go'shti. Yoqimli. Qon, ter va haqiqiy ko'z yoshlari uning allaqachon bezovta bo'lgan yuzida grotesk niqobga aylandi. Ammo u juda qattiq va tez edi, tepadan sakrab o'tib, dumalab, mayda to'pponchani ko'tardi.
  
  Bir o'q barreldan uchib chiqdi. Dreyk va uning hamkasblari instinktiv tarzda o"rnak olishdi, biroq zarba mo"ljalga tusha olmadi.
  
  Abel Freyning shiddatli ovozi otishma ortidan kelgan sukunatni buzdi. - Qurol yo'q, ahmoq. Nar! Nar! Menga quloq soling!"
  
  Milo yuzini ko'rdi va Drakega yomon tabassum qildi. "Ey jinnilar. Hey do'stim?
  
  Qurol qalin musht bilan yutib yuborildi va uning o'rniga tishli pichoq qo'yildi. Drake uni maxsus kuchlar pichog'i sifatida tan oldi. U gigant tomon chetga chiqib, Dahlga halok bo'lgan askarlardan birini kosmosga tepish imkoniyatini berdi.
  
  Ikkinchi askar tiz cho"kdi. Marsters unga yana tabassum qildi, so'ng oqsoqlangan tanani chetga uloqtirdi. Bu vaqtga kelib yana uchta askar tekislikka yetib kelishdi, keyin Alisiya pastdan sakrab tushdi va har ikki qo"lida pichoq tutgan mushukdek qo"ndi. Drake uni hech qachon bunchalik charchaganini ko'rmagan va u hali ham ninja elitasini qabul qila oladiganga o'xshardi.
  
  "Yo'q ... qurol?" Dahl tarang nafas o'rtasida aytishga muvaffaq bo'ldi. - Nihoyat... Armageddon nazariyasiga ishonasizmi, Frey?
  
  Yirik nemis dizayneri endi chetga chiqdi. -Axmoq bo'lma, askar bola, - dedi u tinmay. "Men bu tobutni belgilashni xohlamayman. Mening kollektsiyamda faqat mukammallik uchun joy bor".
  
  "Menimcha, siz buni o'zingizning aksingiz sifatida ko'rasiz", dedi Dahl, uning jamoasi nafas olishi bilan to'xtab.
  
  Har bir raqib o'zining to'g'ridan-to'g'ri nishonini baholaganda pauza, dahshatli keskinlik lahzasi bo'ldi. Dreyk Milodan orqaga chekindi va beixtiyor Odin qabri tomon yo'l oldi, u erda Ben va professor hali ham yonma-yon o'tirishardi, faqat Kennedi qo'riqlaydi. U yana birini kutayotgan edi...
  
  ...umid...
  
  Keyin zinapoyadan bo'g'iq nola, yordam so'rab iltijo keldi. Frey pastga qaradi. - Sen kuchsizsan! u birovga tupurdi. "Agar Qalqon bo'lmaganida, men ..."
  
  Frey Alisiyaga ishora qildi. "Unga yordam bering". Jangchi ayol takabburona kulib yubordi, so'ng qo'lini yon tomonga uzatdi. U bir siltab Xeydenni yuqoriga tortdi. Amerika Markaziy razvedka boshqarmasi agenti uzoq ko'tarilishdan charchagan, lekin undan ham ko'proq nemislar uning orqasiga bog'lab qo'ygan og'ir yukni ko'tarishdan charchagan.
  
  Tuvalga o'ralgan Odin qalqoni.
  
  Parnevikning ovozi eshitildi. "U Qalqonni olib keldi! Asosiy qism! Lekin nima uchun?"
  
  "Chunki bu asosiy qism, ahmoq." Frey uni otib tashladi. "Bu asosiy ob'ekt, agar u boshqa maqsadga ega bo'lmasa, mavjud bo'lmaydi." Dizayner nafrat bilan bosh chayqadi va Alisiyaga yuzlandi. "Bu ayanchli kretinlarni tugating. Men Odinni tinchlantirishim va ziyofatga qaytishim kerak.
  
  Alisiya maniak tarzda kulib yubordi. "Mening navbatim!" deb qichqirdi u, Tam daryosidan ham halokatliroq va himoya vositalarini tosh platformaning o'rtasiga tashladi. Sarosimada u Uellsga yugurdi va uning borligidan ajablanmadi. Drake diqqatini o'z jangiga qaratdi, uni ajablantirish uchun Miloni tomon yo'l oldi, pichog'ini mohirlik bilan silkitib, so'ng Miloni jag'iga qattiq tirsagini uzatdi.
  
  Suyak yorilib ketgan. Drake raqsga tushdi, chayqalib, oyog'ida engil qoldi. Keyin bu uning strategiyasi bo'ladi - urish va yugurish, tanasining eng qattiq joylariga zarba berish, suyaklar va xaftaga tushishni maqsad qilgan. U Milodan tezroq edi, lekin unchalik kuchli emas edi, shuning uchun agar dev uni quvib yetsa...
  
  Momaqaldiroq tog' bo'ylab aks sado berdi, ko'tarilgan magma va o'zgaruvchan toshning gurillagan va yoriqlari.
  
  Milo iztirobdan qiynaldi. Drake ikki tomonlama zarba, ikki marta bosish bilan oldinga chiqib oldi - siz Van Dammning televizorda mohirona qilganini ko'rishingiz mumkin bo'lgan narsa haqiqiy hayotda ko'cha jangi uchun mutlaqo foydasiz. Milo buni bilar edi va hujumni qichqirdi. Ammo Dreyk buni ham bilar edi va Milo butun vujudini oldinga tashlaganida, Dreyk raqibining yuziga yana bir kuchli tirsagi bilan zarba berib, uning burni va ko"z bo"shlig"ini ezib, polga qattiq urdi.
  
  Milo xuddi kesilgan karkidondek yerga yiqildi. Bir marta Drake kalibridagi raqibga yutqazib qo'ygan bo'lsak, ortga qaytishning iloji yo'q edi. Drake bilagini va tizzasini oyoq osti qilib, ikkala katta suyaklarini, so'ngra to'plarini sindirdi, so'ngra tashlab ketilgan armiya pichog'ini oldi.
  
  Voqea sodir bo'lgan joyni ko'zdan kechirdi.
  
  SAS askari Marsters ikki nemisning qisqa ishini bajargan va endi uchinchisi bilan jang qilmoqda. Bir necha daqiqada uch kishini o'ldirish hech kim uchun, hatto SAS askari uchun ham oson ish emas edi va Marsters ozgina yaralangan. Uells platformaning chetida Alisiya bilan raqsga tushdi, raqsga tushishdan ko'ra ko'proq yugurdi, lekin uni chalg'itdi. Uning strategiyasi aqlli edi. Yaqin masofadan turib, u bir soniya ichida uni o'ldirgan bo'lardi.
  
  Kennedi Xeydenning charchagan jasadini jang markazidan sudrab olib ketdi. Ben unga yordam berish uchun yugurdi. Parnevik uxlamadi, Odin qabrini o'rgandi - ahmoq.
  
  Abel Frey Torten Dahl bilan to'qnash keldi. Shvetsiyalik nemisdan har tomonlama ustun edi, uning harakatlari soniya sayin nafisroq bo'lib, og'riyotgan oyoq-qo'llariga kuch qaytdi.
  
  Hazrati!.. deb o'yladi Dreyk. Biz bu yerda eshakni tepamiz! Yoki Dino Rokning yaxshi eski ruhida ... Menga sizni ko'ngil ochishga ruxsat bering!
  
  Alisiya bilan to'qnashuvdan zavqlanmay, u ellik yoshli ayol eng ko'p yordamga muhtoj ekanligiga ishonib, Uellsga yo'l oldi. Uning sobiq jamoadoshi uni ko'rgach, u jangdan chekindi.
  
  "Men bu haftada bir marta to'plaringni tepdim, Dreyk. Siz shunchalik sadistmisizki, yana buni xohlaysizmi? "
  
  - Sen omadlisan, Alisiya. Aytgancha, yigitingni o"rgatdingmi?" u zo'rg'a harakatlanayotgan amerikalikga javoban bosh irg'adi.
  
  "Faqat itoatkorlik bilan", u ikkala pichoqni ham tashladi va ularni bir harakatda ushlab oldi. "Kelaylik! Men shunchaki uchliklarni yaxshi ko'raman! "
  
  Uning tabiati yirtqich bo'lishi mumkin, lekin uning harakatlari nazorat qilingan va hisoblangan. U ayyorlik bilan Uellsni cheksiz bo'shliqqa orqasi bilan burchak ostiga olmoqchi bo'lib, Drakega qoqdi. Qo"mondon so"nggi soniyada uning niyatini angladi va uning yonidan o"tib ketdi.
  
  Drake ikkala pichog'ini ham ag'dardi va bilaklarini sindirmaslik uchun har bir pichoqni yon tomonga siljitdi. Bu shunchaki u yaxshi emas edi ... u doimo yaxshi edi.
  
  Abel Frey birdan ularning yonidan yugurib o'tdi. Aftidan, u Dahldan oshib keta olmagani uchun, Odinning qabrini tezda qidirishda shvedning yonidan yugurib chiqdi.
  
  Va o'sha soniyada Drake Marsters va oxirgi nemis askarini platformaning chang chekkasida o'lik jangda qulflangan holda ko'rdi. Keyin hayratlanarli to'satdan ikkalasi ham qoqilib ketishdi va shunchaki yiqildi.
  
  Bo'shliqda o'lim faryodlari aks-sado berdi.
  
  Drake uni ajratib, Uells uchun ibodat qildi va keyin tanasini aylantirib, Freyning orqasidan yugurdi. U Benni u yerda himoyasiz qoldira olmadi. Kennedi jasoratini to"plab, dizaynerning yo"lini to"sib qo"ydi, biroq u oldinga yugurib borarkan, Dreyk Freyning qo"lida qisilgan kichkina qora buyumni payqadi.
  
  Radio yoki mobil. Qandaydir transmitter.
  
  Bu nimasi?
  
  Keyinchalik nima bo'lganini tushunish mumkin emas edi. Ajablanarli darajada ehtiyotsizlik bilan tog' yonbag'irlari to'satdan portlab ketdi! Qattiq zarba eshitildi, keyin bahaybat toshlar va tog' slanetslarining bo'laklari har tomonga tarqalib ketdi. Har xil shakl va o"lchamdagi toshlar bo"shliqni o"qdek hushtak chalib o"tdi.
  
  Vulqonning yon tomonida xuddi yupqa gipsokartonni bolg'a teshganday ulkan teshik paydo bo'ldi. Yoriqdan filtrlangan xira kunduz. Yana bir zarba va teshik yanada kengaydi. Vayronalar tog'i dahshatli, chuqur sukunatda tubsiz chuqurga o'tdi.
  
  Drake boshini qo'llari bilan erga yiqildi. Bu portlagan toshning ba'zilari boshqa bebaho qabrlarga zarar etkazgan bo'lishi kerak. Nima bo'lyapti?
  
  
  O'TTIZ TO'QQIZ
  
  
  
  XUDOLAR QABRI
  
  
  Yangi qurilgan teshikda vertolyot paydo bo'ldi va u orqali uchib o'tishdan oldin bir soniya ushlab turdi!
  
  Mashinaning tagida to'rtta qalin kabel va bir nechta arqonlar osilgan edi.
  
  Bunga ishonish mumkin emas edi. Abel Frey hozirgina tog' yonbag'irini ochishni buyurdi. Faol vulqonning bir qismi bo'lgan va qandaydir tarzda supervulqon deb nomlanuvchi ommaviy yo'q bo'lib ketishiga olib kelishi mumkin bo'lgan tog' yonbag'ri.
  
  Uning to'plamini to'ldirish uchun.
  
  Bu odam Drake kabi aqldan ozgan va qolgan insoniyat unga hurmat ko'rsatgan. U hozir ham maniakal kulardi va Dreyk boshini ko'targanida, Frey bir dyuym ham qimirlamaganini, portlayotgan tog' uning atrofida xirillagancha tik turganini ko'rdi.
  
  Alisiya Uellsni tark etdi va Frey tomon qoqilib ketdi, hatto uning aqldan ozgan o'zini tuta bilishi ham biroz susaydi. Ularning orqasida professor Parnevik, Ben va Kennedi Odin uyining devorlari bilan himoyalangan. Xeyden egilib, harakatsiz edi. Haqiqatan ham u shu qadar yo'ldan olovli jinnilikda o'lish uchun kelganmi? Uells uning yoniga tiz cho'kib, qornini changallab o'tirdi.
  
  Vertolyot yaqinroq suzib, dvigateli ingrab yubordi. Frey avtomatini ko'tardi va hammaga Odinning katta sarkofagidan uzoqlashishga ishora qildi. Qisqa olov portlashi uning iltimosini kuchaytirdi, o'qlar qalqonlar, qilichlar, ko'krak nishonlari va shoxli dubulg'alar ko'rinishidagi bebaho oltin Viking yodgorliklariga urildi. Voqealar zanjiri bilan harakatga kelgan oltin tangalar Tayms maydonidagi konfeti kabi javonlardan tusha boshladi.
  
  Frey vertolyotni silkitdi.
  
  Drake tiz cho'kdi. "Siz bu tobutni ko'chirsangiz, butun dunyoni xavf ostiga qo'yasiz!" - deb qichqirdi u parvona qanotlarining og"ir ovozidan ovozi zo"rg"a eshitilib.
  
  "Axmoq bo'lmang!" - deb baqirdi Frey, uning yuzi geroinga berilib ketgan yovuz masxarabozdek burishib ketdi. - Tan ol, Dreyk. Men seni mag"lub etdim!"
  
  "Bu g'alaba haqida emas!" Drake baqirdi, lekin hozir vertolyot to'g'ridan-to'g'ri tepada edi va u o'z ovozini ham eshita olmadi. U Frey qo'llarini silkitarkan, unga o'q otayotganini ko'rdi. Drake do'stlari adashgan snaryadga tushib qolmasligi uchun ibodat qildi.
  
  Nemis uni yo'qotdi. Bir umrlik obsesyonga juda yaqin bo'lib, u shunchaki buzildi.
  
  Endi Dahl uning yonida edi. Ular Frey va Alisiya og'ir zanjirlarni sarkofagning ikki chetiga o'raguncha pastga va pastga tushirishlarini tomosha qilishdi. Frey ularning xavfsizligiga ishonch hosil qildi.
  
  Vertolyot og'irlikni oldi. Hech narsa bo'lmadi.
  
  Frey telefon trubkasiga qichqirdi. Vertolyot yana urinib ko"rdi, bu safar uning dvigatellari g"azablangan dinozavrdek guvilladi. Zanjirlar o'z og'irligini oldi va aniq yoriq, tosh sindirish ovozi eshitildi.
  
  Odinning tobuti ko"chib ketdi.
  
  "Bu bizning oxirgi imkoniyatimiz!" - Dahl Dreykning qulog'iga baqirdi. "Biz maydalagichga boramiz! Miloning qurolidan!"
  
  Drake ssenariyni boshqargan. Ular vertolyotni yo'q qilib, qabrni saqlab qolishlari mumkin edi. Ammo Ben va Kennedi, Xayden va Parnevik bilan birga, ehtimol, o'lishadi.
  
  "Vaqt yo'q!" - deb baqirdi Dahl. "Yoki bu yoki Apokalipsis!"
  
  Shved Miloning quroliga sakrab tushdi. Alam yuragini teshayotganda Drake ko'zlarini qisib yumdi. Uning nigohi Ben va Kennediga tushdi va qaror iztirobi uni ilmoqdek ichkariga aylantirdi. Bir qo'l bilan yutqazsang, ikkinchi qo'ling bilan mag'lub bo'lasan. Va keyin u Dahlga buni qilishga ruxsat bera olmasligiga qaror qildi. U dunyoni qutqarish uchun ikki do'stini qurbon qila oladimi?
  
  Yo'q.
  
  Dahl Miloning kiyimlarini titkilay boshlaganida, u qurbaqadek oldinga otildi. Milo gavdasini rostlaganda shved hayratdan orqaga qaytdi, amerikalik qiynalib engashib qoldi, lekin harakatchan va oqsoqlanib platforma chetiga kelib qoldi. Pastga tushish chiziqlaridan biriga.
  
  Drake hayratda to'xtadi. Vertolyotning dvigatellari yana shivirladi va g'orni noaniq halokat to'ldirdi. Keyingi lahzada, Odinning ulkan sarkofagi siljidi va o'z bog'ichlaridan ajralib chiqdi va Drake va platformaning chetiga, bir tonna o'limga qarab qo'rqinchli tarzda silkidi.
  
  "Yo'q!" Dahlning qichqirig'i Parnevikning qichqirig'ini takrorladi.
  
  Do"zaxdagi barcha jinlar tiriklayin yoqib yuborilgandek, qichqiriq, ventilyator qizib ketgandek vahimali qichqiriq eshitildi. Odin qabri ostidagi yangi ochilgan teshikdan oltingugurtli havo oqimi chiqib ketdi.
  
  Frey va Alisiya tebranib turgan tobutga chiqishganida tiriklayin yonib ketishlariga sal qoldilar. Frey baqirdi: "Bizga ergashmang, Drake!" Menda sug"urta bor!" keyin xayolimga bir fikr keldi shekilli, xavfsizlik kafolati. U Dreykning hamrohlariga baqirdi: "Endi! Tobutga ergashinglar, aks holda o'lasizlar!" Frey ularni qo'llab-quvvatlab, avtomatini silkitib qo'ydi va ularning bug' ustunini aylanib o'tishdan boshqa iloji qolmadi.
  
  Dahl hayajonlangan nigohini Drakega qaratdi. "Biz buni to'xtatishimiz kerak", dedi u iltimos bilan. "Bolalarim uchun..."
  
  Dreykning boshini qimirlatishdan boshqa javobi yo'q edi. Albatta. U SGG komandiriga ergashib, tebranib turgan Sarkofagni ehtiyotkorlik bilan chetlab o'tib, tepada uchib bordi, ularning tirjaygan dushmanlari yuqorida, o'rtoqlari esa narigi tomonda uning traektoriyasini kuzatib bordi.
  
  Qurollar va manyakning injiqligi bilan qoplangan.
  
  Drake tosh poldagi teshikka yetib bordi. Bug" kuydiruvchi, qiyshaygan minora edi. Daxlsiz. Drake dushmanlarining oldinga siljishini kuzatish uchun burilishdan oldin iloji boricha yaqinlashdi.
  
  Xeyden o'zini hushidan ketayotgandek qilib, yerda qoldi. Endi u o'rnidan o'tirdi va Odinning qalqonini orqasiga bog'lab turgan kamarlarni yechdi. "Men nima qilishim mumkin; qanday yordam berishim mumkin?"
  
  Drake unga qisqacha qaradi. "Markaziy razvedka boshqarmasi Supervulqonni yopish bo'yicha biron bir favqulodda rejaga egami?"
  
  Chiroyli "kotiba" boshini chayqadi, bir zum sarosimaga tushdi. "Faqat aniq. Nemisni shamollatish trubasiga qo'ying." U yengillik faryodlari bilan Qalqonni uloqtirdi. Uchalasi ham uning tangadek chetiga dumalab o"tishini tomosha qilishdi.
  
  Ular haqiqatan ham muvaffaqiyatsizlikka uchradimi?
  
  Vulqon kuchayishi bilan quvurdan chiqadigan bosim ortib bordi. "Zanjir reaktsiyasi boshlangandan keyin", dedi Dahl. "Biz buni yopa olmaymiz. Biz buni hozir qilishimiz kerak! "
  
  Dreykning nigohi bir zumda Qalqonga qaratildi, u shovqin bilan uning chetiga aylanib ketdi. Uning cheti.. Uning ichidan xuddi olovda yozilgandek so'zlar chiqdi.
  
  
  Jannat va do'zax vaqtinchalik jaholatdir,
  
  To'g'ri yoki noto'g'ri tomonga suyanadigan o'lmas ruhdir.
  
  
  "B rejasi", dedi u. "Odinning la'natini eslaysizmi? To'g'ri kelmadi, shunday emasmi? Buni qo'yish uchun joy yo'q, to'g'rimi? Xo"sh, balki shundaydir".
  
  "Odinning la'nati dunyoni qutqarishning bir usulimi?" Dahl bunga shubha qildi.
  
  "Yoki jahannam", dedi Drake. "Kim qaror qabul qilishiga bog'liq. Bu javob. Qalqonni qo'ygan odamning qalbi pok bo'lishi kerak. Bu tuzoq. Biz qabrni olib tashlaganimiz uchun endi hech narsani bilmaymiz. Agar muvaffaqiyatsiz bo'lsak, dunyo halok bo'ladi."
  
  "La'nat qanday o'tdi?" Dushman qo'lida o'tkazgan sinovlaridan keyin ko'rganidan yomonroq ko'rinmaydigan Xeyden, xuddi tiriklayin yeyish mumkin bo'lgandek, ventilyatsiyaga tikildi.
  
  Dreyk Qalqonni ko"tarib, oldiga tutib la"natladi. Dahl o'rnidan turib, shivirlayotgan teshik tomon yurganini kuzatib turdi. "Ushbu qalqon bilan bu bug'ga tegsangiz, u sizning qo'lingizdan yulib ketadi."
  
  Keyin, yonayotgan o'rmonda qamalib qolgan hayvonlar podasining bo'kirishiga o'xshab, pastdan yana bug' otildi, uning otilishining baland ovozi deyarli kar bo'ldi. Oltingugurt hidi endi havoni quyuqlashtirib, zaharli miazmaga aylantira boshladi. Anchadan beri ularga doimiy hamroh bo"lib kelgan tog"ning zaif shovqini endi momaqaldiroqqa o"xshardi. Dreyk devorlarning o'zi titrayotganini his qildi.
  
  "Yangi xabar, Dal. B rejasi amalda. Kelajakda ma'lumot uchun, bu men boshqa nima qilish kerakligini bilmayman.
  
  "Sizning kelajagingiz yo'q", dedi Dahl Qalqonning narigi tomonida. "Yoki men."
  
  Ular birgalikda ventilyatsiya teshigi tomon yurishdi. Slanets ularning yonidagi toshdan sirg"alib tusha boshladi. Dreyk hech qachon eshitmagan qichqiriq va bo'kirish tubsizlikning cheksiz qa'ridan keldi.
  
  "Supervulqon yaqinlashmoqda!" Xeyden qichqirdi. "O'chiring!"
  
  
  * * *
  
  
  Drake, Dahl yoki hatto Abel Frey ham ko'rmagan mashhur Islandiya tog'i Eyjafjallajokull deb nomlangan, u hozirgacha mayin kulrang oqimlarni chiqaradi va havo qatnovini dahshatga soladi, to'satdan uning chetida portladi. Tez orada buni Sky News va BBC va keyinroq You Tube-da hayratga solgan millionlab odamlar ko'rishadi - osmonda olov bo'ronini yoqayotgan ming ajdarlarning olovli tillari. Shu bilan birga yana ikkita Islandiya vulqonlari portladi, ularning tepalari bosim ostida shampan vinosi kabi uchib ketdi. Armageddon yetib kelganini tilga singdirishdi.
  
  Bu haqiqatan ham qanchalik yaqin ekanligini faqat bir nechtasi bilardi.
  
  
  * * *
  
  
  Ko'rinmas va hech qachon noma'lum qahramonlar tog'ning qorong'u qa'rida jang qilishdi. Drake va Dahl bug'ni yaqin atrofdagi bo'shliqqa yo'naltirish uchun dumaloq ob'ektdan foydalanib, qalqon bilan bug 'chiqishiga hujum qilishdi, chunki ular bug'ni to'g'ridan-to'g'ri Odin qabri buzilganidan keyin qolgan teshik ustiga qo'yishdi.
  
  "Shoshilmoq!" Dahl Qalqonni joyida ushlab turish uchun kurashdi. Dreyk tog'ning asl kuchini yengish uchun qo'llari titrayotganini his qildi. "Men bu narsa nimadan yasalganini bilmoqchiman!"
  
  "Nima farqi bor!" Xeyden ularni ushlab turishga harakat qildi, oyoqlarini ushlab, iloji boricha itarib yubordi. - Shunchaki jinnini ichkariga qo'ying!
  
  Dahl o'pkalab, teshikka sakrab tushdi. Agar Qalqon o'tkazib yuborilgan bo'lsa yoki hatto biroz harakatlansa, u bir zumda bug'lanib ketgan bo'lardi, lekin ularning maqsadi to'g'ri edi va asosiy qism ehtiyotkorlik bilan Odin qabri ostidagi sun'iy yoriqga kirdi.
  
  Yuzlab va minglab asrlar oldin ixtiro qilingan murakkab tuzoq. Men xudolarga qasam ichaman.
  
  Tuzoqlar tuzog'i!
  
  "Zamonaviy dunyo bilgan eng katta qadimiy tuzoq". Dahl tiz cho'kdi. "Bu narsaga chek qo'yishi mumkin bo'lgan kishi."
  
  Dreyk Qalqon yupqalashib, pastdan ko'tarilayotgan ulkan bosimni o'ziga singdirayotganini kuzatdi. U tekislanib, yoriqning chetlari bo'ylab obsidian tus olib, shakllangan. Abadiy. Hech qachon o'chirilmaydi.
  
  "Xudoga shukur".
  
  Ish tugadi, u diqqatini Freyga qaratishdan oldin bir oz to'xtadi. Dahshat uning yuragini u tasavvur qilganidan ham ko'proq to'ldirdi, hozir ham.
  
  Vertolyot Odinning tagida ohista tebranib turgan tobutning og"irligini ko"tarib ko"tarildi. Frey ham, Alisiya ham tobut qopqog'ida o'tirishgan, qo'llari uni vertolyotga bog'lab turgan kamarlarga mahkam o'ralgan edi.
  
  Ammo Ben, Kennedi va professor Parnevik vertolyot ostida osilgan yana uchta arqonga osilgan edi, shubhasiz, Dreyk sayyorani qutqarish uchun kurashayotganda u erda qurol zo'rida ushlab turilgan edi.
  
  Ular bo'shliqning tepasida osilib, vertolyot ko'tarilayotganda chayqalib, Dreykning burni ostidan o'g'irlab ketishdi.
  
  "Yo'q!"
  
  Va hayratlanarli darajada, u yugurdi - yolg'iz odam, g'azab, yo'qotish va sevgidan tug'ilgan kuch bilan yugurdi - o'zini tubsiz chuqurdan o'tib, qora bo'shliqqa tashlagan, undan olingan narsani talab qilib, tebranayotgan kabellardan birini umidsizlik bilan changallagan odam , u yiqilganida.
  
  
  40
  
  
  
  XUDOLAR QABRI
  
  
  Dreykning dunyosi zulmatga sakrashi bilan to'xtadi - tepada cheksiz bo'shliq, pastda tubsiz chuqur - uch dyuymli arqon, uning yagona najoti. Uning fikri tinch edi; u buni do'stlari uchun qildi. Ularni qutqarishdan boshqa sababsiz.
  
  Fidokorona.
  
  Barmoqlari arqonga tegib, yopa olmadi!
  
  Nihoyat tortishish kuchiga duchor bo'lgan tanasi tez tusha boshladi. Oxirgi soniyada uning chayqalayotgan chap qo'li qolganlardan uzunroq arqonga yopildi va refleksli yovuzlik bilan siqildi.
  
  Ikki qo"li bilan ushlab, tez urib turgan yuragini tinchlantirish uchun ko"zlarini yumganida yiqilishi to"xtadi. Yuqoridan qayerdandir qarsaklar baland keldi. Alisiya istehzo bilan gapiradi.
  
  "Uellsning "jasoratingni ko'rsat" degani shumi? Bu aqldan ozgan fotoalbom nimani anglatishini har doim o'ylab yurgan!"#
  
  Dreyk boshini ko"tardi, pastdagi tubsizlikni sezdi va hech qachon bo"lmaganidek boshi aylanib ketdi. Ammo uning mushaklari yangi kuch va adrenalin bilan yonib ketdi va eski olovning ko'p qismi endi uning ichida qaytib, chiqib ketish uchun o'lib ketdi.
  
  U arqonga ko'tarildi, qo'lini uzatdi, tizzalari bilan ushlab, tez harakat qildi. Frey avtomatini silkitib, ehtiyotkorlik bilan nishonga olib kulib yubordi, lekin keyin Xeyden Odin qabridan qichqirdi. Drake uning o"sha yerda turib, Uellsning to"pponchasini Freyga qaratganini ko"rdi - keksa qo"mondon uning yoniga yiqilgan edi, lekin, Xudoga shukur, hali ham nafas olardi.
  
  Xeyden qurolni yarmiga Freyga qaratdi. "U tursin!"
  
  Vertolyot hali ham havoda edi, uning uchuvchisi uning buyrug'iga ishonchi komil emas edi. Frey ikkilanib qoldi, sevimli o'yinchog'idan ajralgan boladek o'ng'illadi. "KELISHDIKMI. Qattiq! Men seni o"sha la"nati samolyotdan tushirishim kerak edi!"
  
  Drake Xeydenning javobini eshitib, jilmayib qo'ydi. "Ha, men buni ko'pincha tushunaman."
  
  Kennedi, Ben va Parnevik nafas olishga zo'rg'a jur'at eta turib, katta ko'zlari bilan tomosha qilishdi.
  
  "Boring va oling!" - keyin Frey Alisiyaga baqirdi. "Qo'ldan qo'lga. Uni olib ketaylik. Bu kaltak sizni otmaydi. U hukumatning muammosi. "
  
  Alisiya sarkofagdan sakrab tushib, Dreykning parallel arqonini ushlaganida, Dreyk og'zini yutib yubordi, lekin shunga qaramay, u Benga ko'z tashlab, bolaning Xaydenning mavqei oshkor bo'lishiga qanday munosabatda bo'lganini o'lchashga vaqt ajratdi.
  
  Ben, agar biror narsa bo'lsa, unga ko'proq mehr bilan qaradi.
  
  Alisiya maymundek arqondan sirg"alib tushdi va tez orada Drake bilan tenglashdi. U unga qaradi, g'azabga to'la mukammal yuz.
  
  "Men ikkala tomonga ham aylana olaman." U havoga sakrab tushdi, oyoqlari birinchi bo'lib, zulmat orasidan nafis yoy bo'lib, bir lahza havoda osilib turdi. Keyin uning oyoqlari Dreykning to'sh suyagiga mahkam bog'landi va u tanasini oldinga silkitib, uning arqonidan qisqa ushlab oldi va uni keyingisiga silkitdi.
  
  "Jin ursin," deb ming'irladi Dreyk, ko'kragi yonib, qo'llari bo'shashib.
  
  Alisiya o"z tezligidan foydalanib, arqonni aylanib o"tdi, oyoqlari ko"krak darajasida yoyilib, uning qorniga urildi. Drake zarbani yumshatish uchun o"ngga burilishga muvaffaq bo"ldi, lekin baribir uning qovurg"alari ko"karganini his qildi.
  
  U unga qarab baqirdi, og'riqni baham ko'rdi va yuqoriga ko'tarildi. Uning ko'zlarida yangi hurmat bilan birga uchqun paydo bo'ldi.
  
  "Nihoyat," u nafas oldi. "Sen qaytdingmi. Endi kim eng zo'r ekanligini ko'ramiz."
  
  U arqonni aralashtirib yubordi, har bir harakatdan ishonch paydo bo'ldi. Bir sakrashda u Drakening arqonini chetlab o'tdi va yana zarba berish uchun o'z tezligini ishlatib, bu safar oyoqlarini uning boshiga qaratdi.
  
  Ammo Drake qaytib keldi va u tayyor edi. U bor mahorat bilan arqonni qo"yib yubordi, kuchli bosh aylanishini bosdi va ikki metr chuqurlikda tutdi. Alisiya uning harakatidan hayratda qolgan holda uning tepasida bemalol suzib bordi, qo'llari hamon titraydi.
  
  Drake arqonni birin-ketin sakrab chiqdi. Raqibi nima qilganini anglab yetganida, u uning ustidan chiqdi. U uning boshiga qattiq tegdi.
  
  Men uning barmoqlari arqonni qo'yib yuborganini ko'rdim. U yiqildi, lekin atigi bir necha dyuym. Ichidagi qattiq yong"oq ishladi va u yana qo"liga tushdi.
  
  Yuqoridan Frey baqirdi. "Hech narsa yaxshi emas! O"l, ey ingliz kofir!"
  
  Keyin, ko'z ochib yumguncha, nemis pichoqni chiqarib, Drakening arqonini kesib tashladi!
  
  
  * * *
  
  
  Drake hammasini sekin harakatda ko'rdi. Pichoqning porlashi, kesish yuzasining yomon porlashi. Uning hayot chizig'ining to'satdan ajralishi - uning tepasida bo'rtib, chayqala boshlagani.
  
  Uning tanasining bir zumda vaznsizligi. Dahshat va ishonchsizlikning muzlatilgan lahzasi. U his qilgan hamma narsa va kelajakda qila oladigan hamma narsa yo'q qilinganligini bilish.
  
  Va keyin kuz... uning dushmani Alisiya sarkofag tepasiga qaytish uchun mushtiga ko'tarilganini ko'rib... Benning og'zi qichqiriqda burishayotganini ko'rib... Kennedining yuzi o'lim niqobiga aylanadi... va uning periferik ko'rish orqali ... Masofa ... ... nima. ?
  
  Torsten Dahl, aqldan ozgan shved, bir necha daqiqa oldin Drake qilganidek, platforma bo'ylab xavfsizlik kamarini bog'lagan holda yugurmoqda va o'zini qora chuqurga tashladi.
  
  Uning orqasida yechilgan xavfsizlik kamarini Odin uyasidagi ustun atrofida mahkamlangan, Xayden va Uells maksimal kuch sarflagan holda mahkam ushlab turishgan.
  
  Dahlning aqldan ozgan sakrashi ... uni Drakening qo'llaridan ushlab, mahkam ushlash uchun etarlicha yaqinlashtirdi.
  
  Dahl bilan birga yiqilib tushishi bilan Drakening umid portlashi so'ndi, xavfsizlik chizig'i tarang... so'ngra Xeyden va Uells taranglikni qabul qilishganda, to'satdan og'riqli tortildi.
  
  Keyin umid. Najot topish uchun sekin, og'riqli urinishlar. Drake Dahlning ko'zlariga qaradi, bir og'iz so'z aytmadi, bir untsiya tuyg'uni ham chiqarmadi, chunki ular dyuym-dyuymlar xavfsiz joyga sudralib ketishdi.
  
  Vertolyot uchuvchisi buyruq olgan bo'lishi kerak, chunki u uchinchi raketani otishga tayyor bo'lgunga qadar ko'tarila boshladi, bu safar tog'dan sarkofag shikastlanmasdan o'tib ketishi uchun bo'shliqni kengaytirish uchun mo'ljallangan.
  
  Uch daqiqa ichida Odinning tobuti g"oyib bo"ldi. Vertolyot pichoqlarining zarbasi uzoq xotiradir. Ben, Kennedi va Parnevik hozirgidek edi.
  
  Nihoyat, Dahl va Drake tubsizlikning qoyali chekkalari bo'ylab sudralib ketishdi. Drake ta'qib qilmoqchi edi, lekin uning tanasi hech qanday javob bermadi. Uning qo'lidan kelganicha u erda yotib, jarohatni ichkariga qo'yib, og'riqni miyasining tanho qismiga yo'naltirish edi.
  
  Va u yotarkan, vertolyotning ovozi qaytib keldi. Faqat bu safar bu Dahl maydalagich edi. Va bu ayni paytda ularning najot va quvg'in vositasi edi.
  
  Drake faqat Torsten Dalning iztirobli ko'zlariga qarashi mumkin edi. "Sen Xudosan, do'stim" va ular bo'lgan joyning ahamiyati uning e'tiboridan chetda qolmadi. "Haqiqiy Xudo"
  
  
  QIRQ-BIR
  
  
  
  GERMANIYA
  
  
  Kennedi Mur har safar eshagini qattiq o'rindiqqa aylantirganda, Alisiya Maylzning o'tkir nigohlari e'tiborga tushdi. Ingliz kaltak Uber jangchisi edi, u politsiyaning oltinchi tuyg'usi - doimiy kutish qobiliyatiga ega edi.
  
  Islandiyadan Germaniyaga uch soatlik parvoz davomida ular faqat bir marta to"xtab qolishdi. Birinchidan, ular vulqonni tark etganidan atigi o'n daqiqa o'tgach, ular tobutni olib, uni mahkamlashdi va hammani bortga olib kelishdi.
  
  Abel Frey darhol orqa kupega o'tdi. O"shandan beri u uni ko"rmagan. Ehtimol, o'g'irlik va sanoatning g'ildiraklarini moylaydi. Alisiya amalda Kennedi, Ben va Parnevikni o'z o'rindig'iga tashladi, so'ng yigiti, yarador Miloning yoniga o'tirdi. To'qnashuvli amerikalik go'yo tanasining har bir a'zosini, lekin asosan to'plarini changallaganday tuyulardi, bu Alisiyaga bir vaqtning o'zida kulgili va xavotirli tuyulardi.
  
  Vertolyotda yana uchta qo'riqchi mahbuslarning ehtiyotkorona nigohlarini Alisiya va Milo o'rtasidagi g'alati muloqotga qaratdi - navbat bilan qayg'uli, keyin mazmunli, keyin esa g'azabga to'lgan.
  
  Vertolyot tusha boshlaganida, Kennedi ularning qayerdaligini bilmas edi. Uning fikri so'nggi soatlarda Dreyk va ularning Parijdagi, Shvetsiyadagi va vulqondagi sarguzashtlaridan tortib, Nyu-York politsiyasidagi eski hayotigacha va u erdan, muqarrar ravishda Tomas Kalebgacha bo'lgan edi.
  
  Xolib ketma-ket qotil bo'lib, uni yana o'ldirish uchun ozod qilgan. Uning qurbonlari haqidagi xotiralar unga hujum qildi. Bir necha kun oldin u boshidan kechirgan jinoyat joyi - uning jinoyat joyi - uning xotirasida yangi to'kilgan qon kabi saqlanib qoldi. U o'shandan beri bironta ham yangilik ko'rmaganini tushundi.
  
  Ehtimol, ular uni ushlab qolishgan.
  
  Tushlaringda....
  
  Yo'q. Tushimda ular hech qachon uni tutmaydilar, hech qachon yaqinlashmaydilar. U meni o'ldiradi va haqorat qiladi va men hamma narsadan voz kechmagunimcha, mening aybim meni la'nati jin kabi ta'qib qiladi.
  
  Vertolyot tezda pastga tushdi va uni o'zini ko'ra olmaydigan vahiydan tortib oldi. Vertolyotning orqa qismidagi shaxsiy bo'lim ochildi va Abel Frey buyruq berib tashqariga chiqdi.
  
  "Alisiya, Milo, sen men bilan bo'lasan. Mahbuslarni olib keling. Qo'riqchilar, siz tobutni mening ko'rish xonamga kuzatib qo'yasiz. U yerdagi qo'riqchi hamma narsa ko'rishga tayyor bo'lishi bilanoq men bilan bog'lanish uchun ko'rsatmalarga ega. Va men buning tez sodir bo'lishini xohlayman, soqchilar, ikkilanmang. Odin ming yillar davomida Freyni kutgan bo"lishi mumkin, ammo Frey Odinni kutayotgani yo"q".
  
  "Siz nima qilganingizni butun dunyo biladi, Frey, siz aqldan ozgansiz", dedi Kennedi. "Moda dizayneri, la"nati. Qachongacha qamoqda qolaman deb o"ylaysiz?"
  
  "Amerikaliklarning o'zini o'zi qadrlash tuyg'usi", dedi Frey. "Va ahmoqlik sizni baland ovozda gapirishga ishontiradi, hmm? Yuqori aql har doim g'alaba qozonadi. Haqiqatan ham do'stlaringiz tashqariga chiqdi deb o'ylaysizmi? U yerda tuzoq qo"ydik, ahmoq kaltak. Ular Poseydondan o'tib ketmaydilar."
  
  Kennedi norozilik bildirish uchun og'zini ochdi, lekin Ben qisqa vaqt ichida boshini silkitganini ko'rdi va tezda og'zini yopdi. Qoldiring. Avval omon qoling, keyinroq jang qiling. U Vanna Bontadan iqtibos keltirdi: "Men ustunlik kompleksiga ega bo'lib, qo'pol tarzda uyg'ongandan ko'ra, pastlik majmuasiga ega bo'lishni va yoqimli ajablanishni afzal ko'raman".
  
  Frey ularning vertolyoti balandroqda yashiringanligini bilishning imkoni yo'q edi. G"urur esa uning aql-zakovati ularnikidan ustun ekanligiga ishontirdi.
  
  U shunday deb o'ylasin. Syurpriz yanada shirinroq bo'lardi.
  
  
  * * *
  
  
  Vertolyot zarba bilan qo"ndi. Frey oldinga o'tib, birinchi bo'lib pastga sakrab tushdi va erdagi odamlarga baqirdi. Alisiya o"rnidan turdi va ko"rsatkich barmog"i bilan harakat qildi. "Avval siz uchalasiz. Boshlar pastga tushgan. Men boshqacha aytmagunimcha harakatda davom eting."
  
  Kennedi Benning orqasida vertolyotdan sakrab tushdi va har bir mushakda charchoq og'rig'ini his qildi. Atrofga qarasa, hayratlanarli manzara uning charchoqlarini bir daqiqaga unutib yubordi, aslida bu uning nafasini olib tashladi.
  
  Bir qarasa, u Germaniyadagi Frey qasri ekanligini tushundi; o'yin-kulgi hech qachon to'xtamagan dizayner qonunbuzarlik uyi. Ularning qo'nish maydoni asosiy kirish eshigiga qaragan, ikkita eman eshiklari tilla chiviqlar bilan bezatilgan va italyan marmar ustunlari bilan o'ralgan, ular katta kirish zaliga olib borgan. Kennedi qarab turganida, ikkita qimmatbaho mashina, Lamborghini va Maserati to'xtadi, ulardan yigirma yoshlardagi to'rtta g'ayratli yigit chiqib, qal'a tomon zinapoyaga chiqishdi. Eshik ortidan raqs musiqasining og'ir ritmlari keldi.
  
  Eshiklar tepasida bir qator uchburchak minoralar va ikkita baland minoralar bilan qoplangan tosh bilan qoplangan jabha bor edi, bu ulkan inshootga gotika uyg'onishi ko'rinishini berdi. Ta'sirli, deb o'yladi Kennedi va biroz hayratlanarli. U bu erga ziyofatga taklif qilinish kelajakdagi modelning orzusi bo'lishini tasavvur qildi.
  
  Shunday qilib, Abel Frey ularning orzularidan foyda ko'rdi.
  
  Uni eshiklar tomon itarib yuborishdi, Alisiya ularni diqqat bilan kuzatib turdi, ular g'uvillab turgan superkarlar yonidan o'tib, marmar zinadan yuqoriga ko'tarildi. Eshiklar orqali va aks sado beruvchi qabulxonaga. Chap tomonda, ochiq, charm bilan qoplangan darvoza ko'tarinki musiqa, rang-barang chiroqlar va olomon tepasida tebranadigan kabinalar bilan to'ldirilgan tungi klubga olib borardi, bu erda hamma o'zini qanchalik yaxshi raqsga tushishini isbotlay oladi. Kennedi darhol to'xtadi va qichqirdi.
  
  "Yordam bering!" U yig'lab yubordi, mehmonlarga tik qarab. "Bizga yordam bering!"
  
  Bir necha kishi yarim to"la ko"zoynagini tushirib, menga tikilishdi. Bir soniyadan keyin ular kula boshlashdi. Klassik shved sarg'ish ayol shishasini ko'tarib salomlashdi va qora tanli italyan yigit unga qaray boshladi. Qolganlar diskoteka do'zaxiga qaytishdi.
  
  Alisiya uning sochidan ushlab, marmar pol bo"ylab sudrab o"tayotganda Kennedi nola qildi. Ben norozilik sifatida qichqirdi, biroq shapaloq uni deyarli yiqitib yubordi. Ziyofat mehmonlari orasida ko'proq qahqaha ko'tarildi, keyin bir nechta bema'ni izohlar paydo bo'ldi. Alisiya Kennedini katta zinapoyaga tashlab, uning qovurg"asiga qattiq urdi.
  
  "Ahmoq ayol", deb pichirladi u. "Ular xo"jayinini sevib qolganini ko"rmayapsizmi? Ular hech qachon u haqida yomon o'ylamaydilar. Endi... ket."
  
  U qo'lida paydo bo'lgan kichik to'pponcha bilan yuqoriga ishora qildi. Kennedi qarshilik ko'rsatishni xohladi, lekin sodir bo'lgan voqeaga qarab, u shunchaki bunga qaror qildi. Ularni zinapoyadan yuqoriga va chapga, Qal'aning boshqa qanotiga olib borishdi. Ular zinapoyadan chiqib, mebelsiz uzun koridorga - qanotlar orasidagi ko'prikga kirishlari bilanoq, raqs musiqasi to'xtadi va ular o'sha paytda tirik qolgan yagona odamlar bo'lishi mumkin edi.
  
  Yo'lak bo'ylab yurib, ular bir vaqtlar keng bal zali bo'lgan xonaga tushib qolishdi. Ammo endi hudud yarim o'nlab alohida xonalarga bo'lindi - devorlar o'rniga tashqi tomondan panjarali xonalar.
  
  Hujayralar.
  
  Kennedi, Ben va Parnevik bilan birga, eng yaqin kameraga surildi. Qattiq shovqin eshik yopilayotganini anglatardi. Alisiya qo"l silkitdi. "Sizni kuzatmoqdasiz. Rohatlaning."
  
  Kennedi quloq solmaydigan sukunatda barmoqlarini uzun qora sochlari orasidan o"tkazdi, shim kostyumini iloji boricha tekislab, chuqur nafas oldi.
  
  "Xo'sh..." deya boshladi u.
  
  "Hey, kaltaklar!" Abel Frey do"zax xudosidek tirjayib, ularning kamerasi oldida paydo bo"ldi. "Mening ziyofat saroyimga xush kelibsiz. Nima bo'lganda ham, siz mening boyroq mehmonlarim kabi zavqlanishingizga shubha qilaman."
  
  Ular javob berishdan oldin u taklifni rad etdi. "Muhim emas. Gapirishingiz shart emas. Sizning so'zlaringiz meni qiziqtirmaydi. Shunday qilib, - u o'ylayotgandek qildi u, - bizda kim bor ... yaxshi, ha, albatta, bu Ben Bleyk. Ishonchim komilki, bu sizga katta zavq bag'ishlaydi."
  
  Ben panjaralar tomon yugurib bordi va iloji boricha ularni tortdi. - Mening singlim qayerda, nopok?
  
  "Hm? Savdoli sarg'ishni nazarda tutyapsizmi... - deb oyog'ini vahshiyona tashqariga tashladi. "Ajdaho jangi uslubini kiritasizmi? Tafsilotlarni xohlaysizmi? Xo'sh, yaxshi, chunki bu sizsiz, Ben. Birinchi kechada men u yerga eng yaxshi odamimni uning tuflisini olish uchun yubordim, bilasizmi, uni biroz yumshatish uchun. U unga tegdi, bir nechta qovurg'alarini shikastladi, lekin u men xohlagan narsaga erishdi.
  
  Frey bir oz vaqt o'tkazib, egnidagi g'alati ipak xalatning cho'ntagidan pultni chiqarib oldi. U uni portativ televizorga o'tkazdi, buni Kennedi ham sezmadi. Efirda surat paydo bo'ldi - SKY News - Buyuk Britaniyaning o'sib borayotgan davlat qarzi haqida suhbat.
  
  "Ikkinchi kecha?" Frey to'xtab qoldi. "Uning akasi haqiqatan ham bilishni xohlaydimi?"
  
  - deb chinqirib yubordi Ben, uning qornidan guttural ovoz chiqib ketdi. "U yaxshimi? U yaxshimi?"
  
  Frey yana pultni bosdi. Ekran boshqa, donali tasvirga o'tdi. Kennedi to'shakka bog'langan qiz bilan kichkina xonaga qaraganini tushundi.
  
  "Nima deb o'ylaysan?" Frey qo'zg'atdi. "Hech bo'lmaganda u tirik. Ayni shu paytda."
  
  "Karin!" Ben televizor tomon yugurdi, lekin keyin to'xtadi va to'satdan yengib ketdi. Yig'i butun vujudini silkitdi.
  
  Frey kulib yubordi. "Yana nimani xohlaysiz?" U o'zini yana o'ychan qilib ko'rsatdi va keyin yana kanalni o'zgartirdi, bu safar CNNga. Darhol yangiliklarda Nyu-Yorklik seriyali qotil - Tomas Kaleb haqida xabar paydo bo'ldi.
  
  "Buni senga avvalroq yozib qo'yganman", dedi jinni Kennedi xursandchilik bilan. "Siz ko'rib chiqmoqchi bo'lishingiz mumkin deb o'yladim."
  
  U beixtiyor quloq soldi. Xolib Nyu-York ko'chalarida arvoh bo'lib ozod bo'lib yurishni davom ettirgani haqidagi dahshatli xabarni eshitdim.
  
  "Men uni ozod qilganingizga ishonaman", dedi Frey ma'noli ravishda Kennedining orqasiga qarab. "Yaxshi bajarilgan ish. Yirtqich o"zi tegishli joyiga qaytdi, endi shahar hayvonot bog"idagi qafasdagi hayvon emas".
  
  Hisobot ishning arxiv tasvirlari - standart narsalar - uning yuzi, iflos politsiya yuzi, qurbonlarning yuzlari orqali o'ynadi. Har doim qurbonlarning yuzlari.
  
  Har kuni uning qo'rqinchli tushlarini ta'qib qilganlar.
  
  - Ishonamanki, siz ularning barcha ismlarini bilasiz, shunday emasmi? Frey masxara qildi. "Oilalarining manzillari. To'g'ri ... ular o'ldi."
  
  "Jim bo'l!" Kennedi boshini qo'llariga qo'ydi. To'xtating! Iltimos!
  
  - Siz esa, - u Freyning pichirlaganini eshitdi. - Professor Parnevik, - deb tupurdi u xuddi og'ziga tushgan chirigan go'shtdek. "Siz qolib, men uchun ishlashingiz kerak edi."
  
  Otishma yangradi. Kennedi hayratda qichqirdi. Keyingi soniyada u jasadning qulab tushganini eshitdi va orqasiga o'girilib, cholning erga yiqilganini, ko'kragida teshik ochilganini, qon oqib, kamera devorlariga sachraganini ko'rdi.
  
  Uning jag'i tushib ketdi, ishonchsizlik miyasini yopib qo'ydi. U faqat Frey yana bir bor unga o'girilganini tomosha qila oldi.
  
  "Va siz, Kennedi Mur. Sizning vaqtingiz keladi. Tez orada siz tushishingiz mumkin bo'lgan chuqurliklarni o'rganamiz."
  
  Tovoniga o"girilib, tirjaygancha ketdi.
  
  
  QIRQ IKKI
  
  
  
  LA VEREYN, GERMANIYA
  
  
  Abel Frey o'zining xavfsizlik bo'limiga qarab kuldi. Bir necha ixtirochilik daqiqalari va u bu ahmoqlarni yerga urdi. Ularning ikkalasi ham buzilgan. Va nihoyat, u keksa ahmoq Parnevik Toshni o'ldirdi.
  
  Ajoyib. Endi yanada qiziqarli mashg'ulotlarga o'ting.
  
  U shaxsiy kvartirasining eshigini ochib, Milo va Alisiyani xuddi ularni tark etganidek, divanda o'tirganini ko'rdi. Katta amerikalik o'sha shved Torsten Dahl tufayli har bir harakatida ko'ngli urilib, jarohatdan azob chekardi.
  
  "Qo'shnidan biron bir yangilik bormi?" - darhol so'radi Frey. "Gudson qo'ng'iroq qildimi?"
  
  Qo'shni eshikda CCTV boshqaruv markazi joylashgan bo'lib, u hozirda Freyning eng radikal tarafdorlaridan biri Tim Hudsonning nazorati ostida. Qal'aning atrofida o'zining keng ko'lamli kompyuter bilimi uchun "xotiraga ega odam" sifatida tanilgan Gudson Freyning birinchi talabalaridan biri bo'lib, o'zining fanatik xo'jayini uchun har qanday ekstremalga borishga tayyor edi. Ko'pincha ular Odin qabrini o'rnatish jarayonini kuzatib borishdi, Gudson esa rulda edi - qarg'ib, terlab, asabiy ravishda Yegersni sutdek yutib yubordi. Frey qabrni o'z joyiga o'rnatishni juda xohlardi va u o'zining birinchi tashrifiga to'liq tayyorgarlik ko'rdi. Uning mahbuslari, Karinning xonalari va yangi mahbuslarning kameralari ham tekshirildi.
  
  Va, albatta, partiya. Hudson klubning har bir dyuymini, xoh u infraqizil, xoh standart maydonni qandaydir nazorat ostiga oladigan tizimni o'rnatdi va Freyning elita mehmonlarining har bir harakati yozib olindi va leverajdagi og'irligi tekshirildi.
  
  U kuchning bilim emasligini tushundi. Kuch kuchli dalil edi. Aqlli fotografiya. Yuqori aniqlikdagi video. Qo'lga olish noqonuniy bo'lgan bo'lishi mumkin, ammo jabrlanuvchi etarlicha qo'rqib ketgan bo'lsa, bu zarar ko'rmadi.
  
  Abel Frey o'zi uchun qulay bo'lgan vaqtda yulduz yoki rok jo'jasi bilan "tanish kechasi"ni uyushtirishi, rasm yoki haykal sotib olishi, eng yorqin shahardagi eng qaynoq shouda birinchi qatordan joy olishi, erishib bo'lmaydigan narsaga erishishi mumkin edi. u xohladi.
  
  "Hali hech narsa. Gudson yana divanda hushidan ketgan bo'lsa kerak, - dedi Alisiya boshini qo'llari bilan divanning chetiga osgancha, oyoqlarini osgancha. Frey unga qaraganida, u tizzalarini biroz yoydi.
  
  Albatta. Tabiiyki, Frey o'zicha xo'rsindi. U Miloning ingrab, qovurg"alarini ushlab turganini kuzatdi. Jinsiy aloqa haqidagi o'y xavf bilan aralashib ketganda, u elektr tokining yurak urishini tezlashtirganini his qildi. U qoshini Alisiyaga qaratib, unga universal "pul" belgisini berdi.
  
  Alisiya oyoqlarini pastga tushirdi. "Bir o'ylab ko'ring, Milo, nega borib yana tekshirib ko'rmaysiz. Va o'sha ahmoq Gudsondan to'liq hisobot oling, hmm? Xo'jayin, - u bosh irg'ab, ishtaha solingan kumush laganga qaradi. "G'ayrioddiy narsa bormi?"
  
  Frey likopchani o"rganar ekan, Milo bo"layotgan voqealardan bexabar, siyosatchi kabi o"zining ahmoqligiga o"xshab, qiz do"sti tomon nigoh tashlab, so"ng ingrab, oqsoqlanib xonadan chiqib ketdi.
  
  Frey: "Biskoti mazali ko'rinadi", dedi.
  
  Eshik chertib o'rnida bo'lishi bilan Alisiya Freyga bir tovoq pechene uzatdi va stoliga o'tirdi. To"rt oyoqqa turib, boshini unga qaratdi.
  
  "Bu pechene bilan go'zal ingliz eshagini xohlaysizmi?"
  
  Frey stoli ostidagi maxfiy tugmani bosdi. Darhol soxta rasm yon tomonga siljidi va bir qator video ekranlar paydo bo'ldi. U "Olti" dedi va ekranlardan biri jonlandi.
  
  U ko'rgancha pechenyeni tatib ko'rdi, beixtiyor Alisiyaning dumaloq dumbasini silab qo'ydi.
  
  "Mening jang maydonim", deb nafas oldi u. "U allaqachon pishirilgan. Ha?"
  
  Alisiya behayo qiynaldi. "Ha".
  
  Frey oyoqlari orasidagi tushkunlikni silay boshladi. "Keyin menda o'n daqiqacha vaqt bor. Siz hozircha bittasini tezda hal qilishingiz kerak bo'ladi."
  
  "Hayotim hikoyasi".
  
  Frey e'tiborini unga qaratdi, har doim qulflanmagan eshik ortidan atigi yigirma fut narida joylashgan Miloni eslab turardi, lekin shunga qaramay va Alisiya Maylzning shahvoniy borligiga qaramay, u haligacha yangi kameralaridan birining hashamatli kamerasidan ko'zini uzolmasdi. qo'lga kiritilgan asirlar.
  
  Seriyali qotil - Tomas Kaleb.
  
  Yakuniy qarama-qarshilik muqarrar edi.
  
  
  
  3-qism
  Jang maydoni...
  
  
  Qirq uch
  
  
  
  LA VEREYN, GERMANIYA
  
  
  Abel Frey va uning soqchilari kamera tashqarisida paydo bo'lganida Kennedi barlar tomon yugurdi. U professorning jasadini olib tashlash yoki qo'yib yuborish uchun ularga baqirib yubordi, keyin ular shunday qilishganida qo'rquv kuchaydi.
  
  U nima qilishni bilmay, kameraga kiraverishda to"xtadi. Qo"riqchilardan biri to"pponchasini ko"rsatdi. Ular qamoqxona majmuasiga chuqurroq kirib, yana bir nechta kameralar yonidan o'tib, hammasi bo'sh yo'q edi. Ammo buning ko'lami uni suyagigacha sovutdi. U bu yigit qanday buzuqliklarga qodir ekan, deb hayron bo"ldi.
  
  Shunda u Xolibdan ham yomonroq bo'lishi mumkinligini tushundi. Hammasidan ham yomonroq. U Drake, Dahl va qo'llab-quvvatlovchi armiya yaqinlashib kelayotganiga umid qildi, lekin u bu dilemmaga duch kelishi va ular o'zlari ekanligiga ishonib, uni engib o'tishlari kerak edi. Qanday qilib u Benni Dreyk singari himoya qilishga umid qilishi mumkin? Uning yonida bir yosh yigit yurdi. Parnevik vafot etganidan beri u ko'p gapirmadi. Haqiqatan ham, deb o'yladi Kennedi, bola ular qabrda qo'lga olinganidan beri bir necha so'z aytdi.
  
  U Karinni qutqarish imkoniyati sirg'alib ketayotganini ko'rganmi? U uyali telefoni hali ham cho'ntagida, tebranishga o'rnatilganini va ota-onasidan yarim o'nlab qo'ng'iroqlar qabul qilganini va u javob bermaganini bilar edi.
  
  "Biz to'g'ri joydamiz", deb pichirladi Kennedi og'zining chetidan. "O'z fikringizni o'zingizda saqlang."
  
  "Jim bo'l, amerikalik!" Frey oxirgi so'zni xuddi qarg'ishdek tupurdi. Uning uchun, ehtimol, shunday deb o'yladi u. "O'z taqdiringiz haqida qayg'urishingiz kerak."
  
  Kennedi orqasiga qaradi. "Bu nimani anglatishi kerak? Menga o"zing tikkan kichkina ko"ylaklaringdan birini kiydirmoqchimisan?" U kesish va tikishga taqlid qildi.
  
  Nemis qoshini ko"tardi. "Yoqimli. Qachongacha tirishqoq bo'lib qolishingizni ko'raylik."
  
  Hujayralar majmuasidan tashqari ular uyning boshqa, ancha qorong'i qismiga kirishdi. Endi ular keskin pastga qarab ketishdi, uning atrofidagi xonalar va koridorlar yaroqsiz edi. Garchi Freyni bilgan bo'lsa-da, bularning barchasi qonli itlarni chalg'itish uchun qizil seld edi.
  
  Ular so"nggi dahliz bo"ylab yurishdi, bu yo"lak menteşalarida katta metall plitalar o"rnatilgan kamar shaklidagi yog"och eshikka olib bordi. Qo'riqchilardan biri simsiz raqamli klaviaturada sakkiz xonali raqamni mushtladi va og'ir eshiklar g'ijirlay boshladi.
  
  Bir zumda u yangi xonani o'rab turgan ko'krak qafasidagi metall panjaralarni ko'rdi. Uning atrofida o"ttiz-qirqqa yaqin odam qo"llarida ichimlik bilan kulib turishardi. Playboylar va narkobaronlar, yuqori toifali erkak va ayol fohishalar, qirollik va Fortune 500 raislari. Katta merosga ega bevalar, neftga boy shayxlar va millionerlarning qizlari.
  
  Hamma to'siq atrofida turib, Bollinjer va Romani Kontidan ho'plar, noz-ne'matlarni tishlab, o'z madaniyati va sinfini namoyish etishardi.
  
  Kennedi ichkariga kirgach, hammasi to"xtab, unga bir zum tikilib qolishdi. Uning sovuq o'ylari unga baho berish edi: chang bosgan devorlar bo'ylab shivir-shivirlar eshitilib, quloqlarini ko'tardi.
  
  Bu umi? Militsiya hodimi?
  
  U uni to'rt daqiqa ichida yo'q qiladi.
  
  Men olaman. Men sizga yana o'nta beraman, Per. Sen nima deysan?
  
  Yetti. Ishonchim komilki, u tashqi ko'rinishidan kuchliroq. Xo'sh, u biroz jahli chiqadi, shunday emasmi?
  
  Ular nima haqida gaplashishdi?
  
  Kennedi dumbasiga qo'pol zarba berilganini sezdi va xonaga qoqilib kirdi. Jamoa kulib yubordi. Frey tezda uning orqasidan yugurdi.
  
  "Odamlar!" U kulib yubordi. "Do'stlarim! Bu ajoyib taklif, shunday deb o'ylamaysizmi? Va u bizga ajoyib kechani taqdim etadi! "
  
  Kennedi qo'rqib ketgan holda atrofga qaradi. Ular nima haqida gaplashishdi? U kapitan Lipkindning sevimli gapini esladi. O'yiningizni davom ettiring. U diqqatini jamlashga urindi, lekin shok va syurreal muhit uni aqldan ozdirish bilan tahdid qildi.
  
  "Men sizning oldingizda chiqish qilmayman", dedi u Freyning orqasiga qarab. "Siz kutgan har qanday tarzda."
  
  Frey unga o'girildi va uning tabassumi hayratlanarli edi. "Shunday emasmi? Qimmatli narsa uchunmi? Menimcha, siz o'zingizni va o'z toifangizni ortiqcha baholaysiz. Lekin bu normal. Siz boshqacha fikrda bo'lishingiz mumkin, lekin men buni uddalaysiz deb o'ylayman, aziz Kennedi. Men, albatta, mumkin deb o'ylayman. Kel." Uning oldiga kel, deb ishora qildi.
  
  Kennedi halqa relslari tomon qadam tashladi. Undan taxminan o"n ikki fut pastda, yerga notekis qazilgan dumaloq teshik bor edi, uning pollari toshlar bilan qoplangan, devorlari esa tuproq va tosh bilan qoplangan.
  
  Eski uslubdagi gladiatorlar arenasi. Jang chuquri.
  
  Uning yoniga metall narvonlar tortilib, panjaralar orqali chuqurga ko'tarildi. Frey pastga tushishi kerakligini aytdi.
  
  - Hechqisi yo'q, - pichirladi Kennedi. Unga va Benga uchta qurol qaratildi.
  
  Frey yelka qisdi. "Menga sen keraksan, lekin menga o'g'il kerak emas. Biz tizzaga, keyin tirsagiga o'q bilan boshlashimiz mumkin. Ishlang va mening iltimosimni bajarishingiz uchun qancha vaqt ketishini ko'ring. Uning do'zaxiy tabassumi uning so'zlarini tasdiqlashdan xursand bo'lishiga ishontirdi.
  
  U tishlarini g'ijirlatdi va bir soniya shim kostyumini tekislash uchun o'tkazdi. Boy olomon unga qafasdagi jonivordek qiziqish bilan qaradi. Stakanlar bo"m-bo"sh, ishtahani yeb bo"ldi. Ofitsiantlar va ofitsiantlar ular orasida ko'zga ko'rinmas, to'lib-toshib, tetiklashardi.
  
  "Qanday chuqur?" u vaqt uchun savdolashib, undan chiqish yo'lini ko'rmay, Drakega har bir qimmatli qo'shimcha soniyani berishga harakat qilardi.
  
  "Bu mening jang maydonim", dedi Frey mehribonlik bilan. "Siz ulug'vor xotirada yashaysiz yoki sharmanda bo'lib o'lasiz. Tanlov, azizim Kennedi, sizning qo'lingizda. "
  
  Qattiq qoling.
  
  Qo'riqchilardan biri uni to'pponchaning tumshug'i bilan turtdi. U qandaydir tarzda Benga ijobiy qarashga muvaffaq bo'ldi va zinapoyaga chiqdi.
  
  - Kutib turing, - Freyning ko'zlari g'azab bilan porladi. "Uning oyoq kiyimlarini echib oling. Bu uning qonga bo'lgan ishtiyoqini biroz kuchaytiradi."
  
  Kennedi xo"rlangan va g"azablangan holda turardi va qo"riqchilardan biri uning oldida tiz cho"kib, tuflisini yechganida biroz dovdirab qoldi. U zinadan ko"tarildi, go"yo bu g"alati uchrashuv dunyoning chekka burchagida boshqa bir Kennedi bilan bo"layotgandek o"zini haqiqiy emas va olisda his qildi. U hamma aytayotgan bu kim ekanligiga hayron bo'ldi.
  
  Bu unchalik yaxshi eshitilmadi. U o'z hayoti uchun kurashishi kerakdek tuyuldi.
  
  U zinapoyadan tushayotganida, olomondan hushtak eshitildi va havoni kuchli qonga bo'lgan ishtiyoq to'ldirdi.
  
  Ular har xil fahsh so"zlarni aytishdi. Ba'zilari u bir daqiqadan kamroq vaqt ichida o'ladi, boshqalari esa o'ttiz soniyadan kamroq vaqt ichida tangasini yo'qotadi, deb garovlar qo'yildi. Bir-ikkitasi hatto unga yordam berishni taklif qilishdi. Ammo eng katta xavf shundaki, u uni kukunga aylantirgandan so'ng uning jasadini tahqirlashi edi.
  
  Boylarning eng boyi, Yerdagi eng kuchli axlat. Agar bu sizga boylik va hokimiyat bergan bo'lsa, unda dunyo haqiqatan ham vayron bo'lgan.
  
  Tez orada uning yalang oyoqlari qattiq yerga tegdi. U o"zini sovuq va ochiq his qilib, otdan tushdi va atrofga qaradi. Uning qarshisida devorga teshik ochilgan. Ayni paytda u qalin panjaralar to'plami bilan qoplangan edi.
  
  Bu panjaralarning narigi tomonida qamalib qolgan figura birdan oldinga otildi va qonni to'kib yuboradigan g'azabning qichqirig'i bilan ularni urdi. U ularni shunchalik qattiq silkitdiki, ular sakrab tushishdi, uning yuzi buzuq xirillashdan boshqa narsa emas.
  
  Ammo shunga qaramay va uning g'alati muhitiga qaramay, Kennedi uni ismini eslashdan ko'ra tezroq tanidi.
  
  Tomas Kaleb, seriyali qotil. Mana, Germaniyada, u bilan. Jang maydoniga ikki halokatli dushman kirdi.
  
  Abel Freyning Nyu-Yorkda ishlab chiqilgan rejasi amalga oshirilmoqda.
  
  Kennedining yuragi otilib ketdi va uning oyoq barmoqlaridan miyasiga va orqasiga o'q kabi sof nafrat otildi.
  
  "Ey ahmoq!" U jahl bilan yig'lab yubordi. "Siz mutlaqo ahmoqsiz!"
  
  Keyin panjaralar ko'tarildi va Xolib unga qarab sakrab tushdi.
  
  
  * * *
  
  
  Dreyk vertolyot yerga tegmasdan turib, Torsten Dahldan bir qadam orqada qoldi va xalqaro kuchlarning qo"shma koalitsiyasi tomonidan egallab olingan gavjum mehmonxona tomon yugurdi. Armiya, albatta, aralash, ammo hal qiluvchi va jangovar tayyor.
  
  Ular La Vereinadan 1,2 mil shimolda joylashgan edi.
  
  Armiya va fuqarolik mashinalari saf tortdi, dvigatellar shang'illadi, shay turishdi.
  
  Foye gavjum edi: komandolar va maxsus kuchlar, razvedkachilar va askarlar hamma yig'ilib, tartibga keltirishdi va tayyorgarlik ko'rishdi.
  
  Dahl mehmonxonaning qabulxonasiga sakrab tushib, shunchalik baland ovozda baqirdiki, hamma orqasiga o'girildi. Hurmatli sukunat hukm surdi.
  
  Ular uni, Drake va boshqalarni allaqachon bilishgan va Islandiyada nimaga erishganliklarini yaxshi bilishgan. Bu yerdagi har bir kishi mehmonxona va vertolyot o"rtasida uzatilgan video aloqa orqali xabardor qilingan.
  
  "Biz tayyormiz?" - qichqirdi Dahl. "Bu ahmoqni yo'q qilish uchunmi?"
  
  "Uskunalar tayyor", deb qichqirdi qo'mondon. Ularning barchasi Dahlni ushbu operatsiya uchun javobgar deb hisobladilar. "Snayperlar joyida. Biz shunchalik issiqmizki, bu vulqonni qayta ishga tushirsak bo'ladi, ser!"
  
  Dahl bosh irg'adi. "Unda biz nimani kutmoqdamiz?"
  
  Shovqin darajasi yuz pog'onaga ko'tarildi. Qo'shinlar eshiklardan tashqariga chiqishdi, bir-birlarining orqasiga urib, jangdan keyin pivo ichish uchun uchrashishdi. Yig"ilgan mashinalar uzoqlashar ekan, dvigatellar gurillay boshladi.
  
  Drake Dahlga uchinchi harakatlanuvchi transport vositasida, harbiy Humveeda qo'shildi. So'nggi bir necha soatlik brifinglar davomida u ularning 500 ga yaqin askarlari borligini bilar edi, bu Freyning 200 kishidan iborat kichik armiyasini cho'ktirish uchun etarli, ammo nemis yuqoriroq mavqega ega edi va ko'p hiyla-nayranglarga ega bo'lishi kutilgan edi.
  
  Ammo unda yo'q narsa - bu ajablanish elementi edi.
  
  Dreyk miltig'ini mahkam ushlab, oldingi o'rindiqqa o'tirdi va fikrlari Ben va Kennediga qaratildi. Xeyden ularning orqasida urush uchun jihozlangan o'rindiqda edi. Uells oshqozonidan jiddiy jarohat olib mehmonxonada qolgan.
  
  Karvon keskin burilishni aylanib chiqdi va keyin uni o'rab turgan zulmatga qarshi Rojdestvo daraxti kabi yoritilgan La Veraine va uning tepasida ko'tarilgan tog'ning qora qoyasi oldida paydo bo'ldi. Uning darvozalari keng ochilib, ular ag'darish uchun kelgan odamning jasoratini namoyish etdi.
  
  Dahl mikrofonni yoqdi. "Oxirgi qo `ng` iroq. Biz issiqdan boshlaymiz. Tezlik bu erda hayotni saqlab qoladi, odamlar. Siz maqsadlarni bilasiz va Odinning tobuti qayerda bo'lishi haqidagi eng yaxshi taxminimizni bilasiz. Kelinglar, bu CHUQXU bilan shug'ullanaylik, askarlar.
  
  Havola Muloyim Intelligent Gentleman degan ma'noni anglatadi. Haddan tashqari istehzo. Hummer Freyning qorovulxonasidan ikki tomondan bir dyuym bo'shashmasdan o'tib ketayotganda Dreyk oqarib ketdi. Nemis soqchilari o'zlarining baland minoralaridan signal berishni boshladilar.
  
  Birinchi o'qlar etakchi avtomashinalardan sakrab tushdi. Karvon to'satdan to'xtagach, Drake eshigini ochdi va haydab ketdi. Ular havo yordamidan foydalanmadilar, chunki Freyda RGPS bo'lishi mumkin. Xuddi shu sababga ko'ra ular tezda mashinalardan uzoqlashishi kerak edi.
  
  Kiring va PIGS erini bekon zavodiga aylantiring.
  
  Drake birinchi qavat derazasi ostida o'sgan qalin butalar tomon yugurdi. O'ttiz daqiqa oldin ular yuborgan SAS jamoasi tungi klub va uning "fuqaro" mehmonlari hududini allaqachon o'rab olishlari kerak edi. Qal'aning derazalaridan o'qlar uchib, ichkariga mashinalar to'kilayotganda darvoza devorlarini yog'dirdi. Koalitsiya kuchlari qasos bilan javob qaytardi, oynani sindirdi, go'sht va suyaklarga zarba berdi va tosh jabhani loyqa aylantirdi. Qichqiriqlar, qichqiriqlar va qo'shimcha kuchlarni chaqirishdi.
  
  Qal'aning ichida tartibsizlik bor edi. RPG portlashi yuqori qavat oynasidan kelib, Freyning qo'riqxonasiga qulab tushdi va devorning bir qismini vayron qildi. Vayronalar bosqinchi askarlarning ustiga tushdi. Pulemyotdan o'q uzildi va bir nemis yollanma askari dahshatli zarba bilan erga tegguncha qichqirib, yiqilib tushdi.
  
  Dahl va yana bir askar old eshiklarga o't ochdi. Ularning o'qlari yoki rikoshetlari ikki kishini o'ldirdi. Dahl oldinga yugurdi. Xeyden orqasida qayerdadir jangda edi.
  
  "Biz bu do'zax teshigiga kirishimiz kerak! Hoziroq!"
  
  Kechasi yangi portlashlar sodir bo'ldi. Ikkinchi RPG Drake's Hummerdan bir necha fut sharqda katta kraterni teshdi. Osmonga tuproq va tosh yomg'ir yog'di
  
  Drake yugurdi, cho'kkalab, boshi ustidagi havoni teshib o'tgan o'qlarning kesishgan naqshlari ostida qoldi.
  
  Urush haqiqatan ham boshlandi.
  
  
  * * *
  
  
  Olomon o'zining qonga bo'lgan ishtiyoqini Kennedi va Kaleb teginishdan oldin ham ko'rsatdi. Kennedi ehtiyotkorlik bilan aylanib chiqdi, barmoqlari tuproqni ushladi, oyoqlari tosh va tuproqni sinab ko'rdi, bashorat qilmaslik uchun beqaror harakat qildi. Uning aqli bularning barchasini tushunishga qiynalardi, lekin u raqibining zaifligini allaqachon payqagan edi - uning ko'zlari uning shaklsiz shim kostyumini konservativ tarzda qoplagan figuraga qanday qaragan edi.
  
  Shunday qilib, bu qotilni o'ldirishning bir usuli edi. U diqqatini boshqa odamni topishga qaratdi.
  
  Kaleb birinchi harakatni amalga oshirdi. Qo"llari qaltiragancha lablaridan so"lak uchib ketdi. Kennedi unga qarshi kurashdi va chetga chiqdi. Olomon qon to'kishga majbur bo'ldi. Kimdir qizil sharobni erga to'kdi, bu ular to'kmoqchi bo'lgan qonning ramziy ishorasi. U kasal fohisha Freyning yuraksiz psixopat Xolibni bunday qilishga undayotganini eshitdi.
  
  Endi Xolib yana o'pkaladi. Kennedi uni devorga suyanib turganini ko'rdi. U olomondan chalg'ib, diqqatini yo'qotdi.
  
  Keyin Xolib uning tepasida, yalang qo'llari uning bo'yniga o'ralgan edi - uning terlagan, jirkanch ... yalang'och qo'llari. Qotilning qo'llari ...
  
  ... shafqatsizlik va o'lim ...
  
  ... uning chirigan iflosini butun teriga surtdi. Uning boshida ogohlantirish qo'ng'iroqlari chalindi. Siz bunday o'ylashni to'xtatishingiz kerak! Siz diqqatni jamlashingiz va kurashishingiz kerak! Siz yaratgan afsona bilan emas, balki haqiqiy jangchi bilan kurashing.
  
  Sabrsiz olomon yana qichqirdi. Ular shisha va stakanlarni panjaraga sindirib, o"ldirishga intilgan hayvonlardek bo"kirishardi.
  
  Va Xolib, sodir bo'lgan hamma narsadan keyin juda yaqin edi. Uning konsentratsiya markazi otib tashlandi, do'zaxga uchib ketdi. Yirtqich hayvon uning yon tomoniga musht tushirdi va bir vaqtning o'zida boshini ko'kragiga bosdi. Uning iflos, terli yalang ko'kragi. Keyin yana urdi. Uning ko'kragida og'riq portladi. U gandiraklab qoldi. Qizil sharob uning ustiga quyilib, yuqoridan to'kildi.
  
  "Mana shunday", deb masxara qildi Xolib. "O'zingizga tegishli bo'lgan joyga tushing."
  
  Olomon bo'kirishdi. Xolib jirkanch qo'llarini uning uzun sochlariga artdi va jim, halokatli g'azab bilan kuldi.
  
  "O'lik tanangga ishayaman, kaltak."
  
  Kennedi tizzasiga yiqilib, qisqa vaqt ichida Xolibning qo'lidan qutulib qoldi. U undan qochishga urindi, lekin u uni shimidan mahkam ushlab oldi. U o'lim boshi bilan yirtqich odamdek tirjayib uni o'ziga tortdi. Uning boshqa iloji yo"q edi. U shimining tugmalarini, shaklsiz, qiyofani yashiruvchi shimini yechib, oyoqlarini pastga tushirdi. U uning bir lahzalik ajablanib qolganidan foydalanib, dumbasida sudralib ketdi. Toshlar uning terisini tirnadi. Olomon qichqirdi. Xolib ich kiyimining kamariga qo'l uzatdi, lekin u uning yuziga shafqatsizlarcha tepdi, uning burni qonga botgan va singan holda yon tomonga osilib turganidek, ich kiyimi orqaga shivirladi. U bir zum o"tirdi va dushmaniga qarab, uning qonga to"lgan, yirtqich ko"zlaridan uzoqlasha olmadi.
  
  
  * * *
  
  
  Drake chiroyli eshikdan katta qabulxonaga o'tib ketdi. SAS aslida tungi klub hududini o"rab oldi va asosiy zinapoyani qopladi. Qal'aning qolgan qismi u qadar do'stona bo'lmaydi.
  
  Dahl ko'krak cho'ntagini silab qo'ydi. "Chizmalarda bizning o'ng tomonda va uzoq sharq qanotida saqlash xonasi ko'rsatilgan. Endi hech narsaga shubha qilmang, Drake. Hayden. Biz bu Frey, do'stlarimiz va qabr uchun eng mantiqiy joy ekanligiga rozi bo'ldik."
  
  "Men bu haqda orzu ham qilmaganman", dedi Xeyden qat'iyat bilan.
  
  Uning orqasida bir guruh erkaklar bilan Drake sharqiy qanotga eshikdan Dahlni kuzatib bordi. Eshik ochilishi bilan havoni yana o'qlar teshdi. Drake dumalab o'rnidan turdi va o'q uzdi.
  
  Va birdan ular orasida Freyning odamlari ham bor edi!
  
  Pichoqlar chaqnadi. Qo'l to'pponchalari otilgan. Askarlar chapdan va o'ngdan tushayotgan edi. Dreyk to'pponchaning tumshug'ini Frey qo'riqchilaridan birining chakkasiga bosdi, so'ng hujumchining yuziga o'q tegizish uchun qurolni o'z vaqtida o'q otish holatiga o'tkazdi. Soqchi unga chap tomondan hujum qildi. Dreyk o'pkadan qochib, yigitning yuziga tirsagini qo'ydi. U behush odamning ustiga egilib, pichog'ini oldi va uning uchini Delta Commandos tomog'ini kesib tashlamoqchi bo'lgan boshqasining boshiga botdi.
  
  Uning qulog'i yonidan to'pponcha o'qlari yangradi; SGG ning sevimli quroli. Hayden Glock va armiya pichog'idan foydalangan. Ko'p millatli hodisa uchun ko'p millatli kuch, deb o'yladi Drake. Xonaning eng chekkasida yana o'qlar yangradi. Italiyaliklarni jalb qiling.
  
  Drake dushmanning yon zarbasi ostida tekis dumaladi. U butun vujudini, oyoqlarini birinchi bo'lib o'girdi, yigitni oyog'idan yiqitdi. Erkak umurtqa pog'onasiga qattiq tushganda, Dreyk o'z joniga qasd qildi.
  
  Sobiq SAS ofitseri o'rnidan turib, o'nlab qadamlar oldinda Dahlni ko'rdi. Ularning dushmanlari tobora kamayib borardi - ehtimol, bosqinchilarni yo'q qilish uchun yuborilgan bir necha o'nlab shahidlar qolgan. Haqiqiy armiya boshqa joyda bo'lar edi.
  
  "Isitish uchun yomon emas", deb jilmayib qo'ydi shved og'zi atrofida qon. "Endi davom et!"
  
  Ular boshqa eshikdan o'tib, bir xonani bubi tuzoqlaridan tozalashdi, keyin yana bir xonada snayperlar oltita yaxshi yigitni yo'q qilishdan oldin tanlab olishdi. Oxir-oqibat, ular baland tosh devor oldida pulemyotlar o'q uzayotgan teshiklari bor edi. Tosh devorning markazida bank omborini eslatuvchi yanada ta'sirchan temir eshik bor edi.
  
  "Mana shunday," dedi Dahl orqasiga egilib. "Freyning kuzatuv xonasi."
  
  "Qattiq onaxonga o'xshaydi", dedi Dreyk uning yoniga panoh olib, qo'lini ko'tarib, o'nlab askarlar uning oldiga yugurib kelishdi. U atrofga qaradi, Xeydenni qidirdi, lekin erkaklar orasidan uning nozik qomatini aniqlay olmadi. U qayerga ketdi? Oh, iltimos, uni yana yotishiga yo'l qo'ymang... qon quyib...
  
  "Fort-Noks - bu yorilish qiyin", dedi Delta komandosi tishlab olar ekan.
  
  Drake va Dal bir-biriga qarashdi. "Kurashchilar!" - deyishdi ikkalasi ham bir vaqtning o"zida "tezlik, aldamang" degan siyosatiga sodiq qolgan holda.
  
  Ikkita katta qurol ehtiyotkorlik bilan chiziq bo'ylab o'tdi, askarlar tirjayib qarab turishdi. Kuchli po'latdan yasalgan ilgaklar raketa uchirgichlariga o'xshash kuchli to'plarning barrellariga biriktirilgan.
  
  Ikki askar qo"llarida qo"shimcha po"lat simlarni ushlab, kelgan yo"ldan orqaga yugurishdi. Po'lat kabellar ishga tushirgichlarning orqa qismidagi ichi bo'sh kameraga biriktirilgan.
  
  Dahl Bluetooth ulanishini ikki marta bosdi. "Menga qachon boshlashimiz mumkinligini ayting."
  
  Bir necha soniya o'tdi, keyin javob keldi. "Oldinga!"
  
  Baraj o'rnatildi. Drake va Dahl yelkalariga osilgan granata bilan chiqishdi, mo"ljalga olishdi va tetiklarni tortib olishdi.
  
  Ikkita po'latdan yasalgan ilgaklar raketa tezligida uchib chiqib, Frey omborining tosh devorini chuqur qazishdi va boshqa tomondan chiqib ketishdi. Ular bo'shliqqa duch kelgan zahoti, datchik ilgaklarni o'zi aylantirib, ularni boshqa tarafdagi devorga mahkam bog'lab qo'yadigan qurilmani ishga tushirdi.
  
  Dahl o'zini qulog'iga urdi. "Buni qiling".
  
  Hatto pastdan ham Dreyk ikkita Hummerning mustahkamlangan bamperlariga ulangan kabellar teskari tomonga o'tayotgan ovozini eshitdi.
  
  Freyning o'tib bo'lmas devori portladi.
  
  
  * * *
  
  
  Kennedi ogohlantirgancha, Koleb uning oldiga kelib, tizzasini ushlab, hayratda qoldirdi. U lahzalik dam olishdan foydalanib, o"rnidan sakrab turdi. Xolib yana keldi va u qo'li bilan uning qulog'iga urdi.
  
  Uning tepasidagi olomon zavqdan qonardi. Minglab dollarlik nodir vino va nozik viski arenaning tuproqlariga to'kildi. Bir juft ayollar to'rli külotlari pastga tushdi. Erkaklar galstugi. Bir juft Gucci manjeti, ulardan biri Kalebning tukli belidan sakrab tushadi.
  
  - Uni o'ldir! - deb baqirdi Frey.
  
  Xolib xuddi yuk poyezdiga o"xshab, qo"llarini cho"zgancha, qorni ichidan ich-ichidan shovqin-suron eshitilardi. Kennedi sakrashga urindi, lekin u uni ushlab, erdan ko'tarib, poldan ko'tardi.
  
  Havoda bo'lgan Kennedi qo'nishni kutayotganda faqat qo'rqib keta oldi. Va bu juda qiyin edi, tosh va tuproq uning umurtqa pog'onasiga urilib, o'pkasidan havoni chiqarib yubordi. Uning oyoqlari tepildi, lekin Xolib oyoqlariga kirib, tirsaklarini oldinga qo'yib, uning ustiga o'tirdi.
  
  "Ko'proq yoqadi", deb g'o'ldiradi qotil. "Endi siz baqirasiz. Eeeeeee!" Uning ovozi xuddi so"yishxonadagi cho"chqaning chiyillashiga o"xshab manik edi. "Eeeeeeeee!"
  
  Yonilg'i azobi Kennedining tanasini tirishishga olib keldi. Bu badbashara endi undan bir dyuym uzoqda edi, tanasi uning tepasida yotar, lablaridan duxovkalar uning yonoqlariga tomiladi, ko'zlari do'zax olovida yonib turar, uning ostonasini uning ustiga bosdi.
  
  U bir zum ojiz qoldi, hamon nafas olishga urindi. Uning mushti uning qorniga urildi. Uning chap qo'li ham xuddi shunday qilmoqchi bo'lganida to'xtadi. Yuragini hayajonga soladigan fikr, keyin uning tomog'iga ko'tarilib, siqila boshladi.
  
  Kennedi bo'g'ilib, nafasi tiqilib qoldi. Xolib aqldan ozgandek kulardi. U qattiqroq siqdi. U uning ko'zlarini o'rgandi. U uning tanasiga suyanib, uni og'irligi bilan ezib tashladi.
  
  U qo"lidan kelganicha tepib, uni chetga yiqitdi. U hozirgina yo'llanma olganini juda yaxshi tushundi. Haromning qiyshiq ehtiyojlari uning hayotini saqlab qoldi.
  
  U yana sirg"alib ketdi. Olomon uni masxara qilishdi - uning ijrosi, iflos kiyimlari, tirnalgan eshagi, qonayotgan oyoqlari. Xolib, Rokkiga o'xshab, mag'lubiyat yoqasidan o'rnidan turdi va kulib qo'llarini yoydi.
  
  Va keyin u zaif, ammo bo'g'iq kakofoniyani kesib o'tgan ovozni eshitdi.
  
  Benning ovozi: "Dreyk yaqinlashmoqda, Kennedi. U yaqinlashmoqda. Menga xabar keldi! "
  
  Jin ursin... ularni bu yerda topolmasdi. U qasrdagi hamma joylardan bu yerni qidirib topishini tasavvur ham qila olmasdi. Uning eng ehtimol maqsadi saqlash yoki hujayralar bo'lishi mumkin. Bu soatlab ketishi mumkin....
  
  Benga hali ham kerak edi. Xolibning qurbonlari hali ham unga muhtoj edi.
  
  O'rningdan tur va ular qila olmaganlarida qichqir.
  
  Xolib o'zining xudbinligida beparvo bo'lib, uning oldiga yugurdi. Kennedi dahshatga tushdi, keyin oyog'ini ko'tardi va tirsagi bilan uning yaqinlashib kelayotgan yuziga urdi.
  
  Qo'lining hamma joyidan qon oqardi. Xolib g"isht devoriga urilib qolgandek to"xtadi. Kennedi uning ustunligini bosdi, ko'kragiga musht tushirdi, allaqachon singan burnini urdi, tizzalariga tepdi. U jallodni qobiliyatsiz qilish uchun barcha mumkin bo'lgan usullarni qo'lladi.
  
  Olomonning shovqini kuchaydi, lekin u zo'rg'a eshitdi. To'plarga berilgan bir zarba eshakni tizzasiga o'tkazdi, ikkinchisi iyagini orqasiga o'girdi. Kennedi charchoqdan hansirab yonidagi tuproqqa yiqildi va uning ishonmaydigan ko"zlariga tikildi.
  
  Uning o"ng tizzasi yaqinida gurkirash eshitildi. Kennedi ortiga qaradi va axloqsizlikka teskari yopishib qolgan singan vino shishasini ko"rdi. Haligacha suyuq qizil va'da beradigan merlot.
  
  Xolib unga qarab turdi. U tirnamay yuziga zarba berdi. "Siz o'lishingiz kerak", deb pichirladi u. "Olivia Dann uchun", u singan shishani erdan tortib oldi. "Selena Tayler uchun", u uni boshiga ko'tardi. "Miranda Druri, - deb qo'shimcha qildi u, - uning birinchi zarbasi tishlari, xaftaga va suyaklarni sindirib tashladi. "Va Emma Silke uchun", uning ikkinchi zarbasi uning ko'zini olib tashladi. "Emili Jeyn Vinters uchun" uning so'nggi zarbasi uning bo'ynini qiyma go'shtga aylantirdi.
  
  Va u qonli erga tiz cho'kdi, g'alaba qozondi, qon tomirlarida adrenalin oqib, miyasida pulsatsiyalanib, uni bir lahzada tark etgan insoniylikni qaytarishga harakat qildi.
  
  
  QIRQ TO'RT
  
  
  
  LA VEREYN, GERMANIYA
  
  
  Kennediga qurol kuchi bilan zinadan yuqoriga ko'tarilishni buyurdilar. Tomas Kalebning jasadi o'lishi kerak bo'lgan joyda qaltirab qoldi.
  
  Frey qo'l telefonida gaplashib, baxtsiz ko'rinardi. - Vault, - deb qichqirdi u. - Har qanday holatda ham omborni saqlang, Gudson. Meni boshqa hech narsa qiziqtirmaydi, ahmoq. Bu la"nati divandan tush, senga nima to"layman, shuni qil!"
  
  U aloqani o"chirib, Kennediga tikilib qoldi. "Sening do'stlaring mening uyimga bostirib kirishganga o'xshaydi."
  
  Kennedi uni yig'ilgan elitaga aylantirishdan oldin unga ayyorona qaradi. "Ko'rinib turibdiki, siz ahmoqlar, o'zingizga munosib bo'lgan narsalaringizni olasiz."
  
  Sokin qahqaha va qadahlar cingiltisi eshitildi. Frey bir zum qo'shilib, dedi: "Ichinglar, do'stlarim. Keyin odatdagidek keting".
  
  Kennedi o'zini jasorat qilib ko'rsatdi, bu Benga ko'z qisib qo'yish uchun etarli. Jin ursin, uning tanasi kaltakdek og'rimasa. Uning eshagi yonib, oyoqlari zirqirab ketdi; boshi og'rib, qo'llari yopishqoq qonga belangan edi.
  
  U ularni Freyga uzatdi. "Men buni tozalay olamanmi?"
  
  "Ko'ylagidan foydalaning", dedi u kulib. "Har holda, bu lattadan boshqa narsa emas. Shubhasiz, u sizning garderobingizning qolgan qismini aks ettiradi."
  
  U shohona tarzda qo"lini silkitdi. "Uni olib keling. Va o'g'il."
  
  Ular arenani tark etishdi, Kennedi charchaganini his qildi va aylanayotgan boshini tinchlantirishga harakat qildi. U qilgan ishining oqibatlari u bilan bir necha o'n yillar davomida yashaydi, ammo hozir o'tirishning vaqti emas edi. Ben uning yonida edi va uning yuzidagi ifodaga ko'ra, uni telepatik tarzda ishontirishga harakat qilgani aniq.
  
  - Rahmat, yigit, - dedi u qo'riqchilarga e'tibor bermay. "Bu keks yurishi edi."
  
  Chap vilkadan ergashib, ular hujayra blokidan ajralib chiqqan boshqa yo'lakka borishdi. Kennedi o'z fikrlarini to'pladi.
  
  Faqat omon qoling, deb o'yladi u. Faqat tirik qoling.
  
  Frey yana qo'ng'iroq qildi. "Nima? Ular ombordami? Ahmoq! Siz... siz... - jahl bilan ming"irladi. - Gudzon, sen... butun armiyani bu yerga yubor!
  
  Elektron qichqiriq frantsuz malikasining boshini kesib tashlagan gilyotin kabi aloqani keskin ravishda uzib qo'ydi.
  
  "Ularni oling!" Frey o'z soqchilariga yuzlandi. "Ularni yashash joylariga olib boring. Sizning do'stlaringiz biz o'ylaganimizdan ham ko'pga o'xshaydi, aziz Kennedi. Keyinroq yaralaringizni davolash uchun qaytib kelaman."
  
  Bu so'zlarni aytib, aqli raso nemis tezda uzoqlashdi. Kennedi o'zi va Ben endi to'rtta qo'riqchi bilan yolg'iz qolganini juda yaxshi bilardi. - Davom et, - ulardan biri uni koridor oxiridagi eshik tomon itarib yubordi.
  
  Ular buni boshdan kechirar ekan, Kennedi hayratdan ko'zlarini pirpiratdi.
  
  Qal'aning bu qismi butunlay buzib tashlangan, tepada yangi kamar tomi o'rnatilgan va maydonning har ikki tomonida kichik g'ishtli "uylar" qurilgan. Katta omborlardan unchalik katta emas, ularning sakkiztasi bor edi. Kennedi bu joydan bir vaqtning o'zida bir nechta mahbuslar o'tganini darhol angladi.
  
  Tomas Kalebdan ham yomonroq odammi?
  
  Abel Frey bilan tanishing.
  
  Uning ahvoli har soniyada yomonlashib borardi. Soqchilar uni va Benni uylardan biriga itarib yuborishdi. Ichkariga kirib, o'yin tugadi. Sen yutqazding.
  
  U bittasini, hatto ikkitasini ham chiqarib yuborishi mumkin edi. Lekin to'rtta? Uning imkoniyati qolmadi.
  
  Agarda....
  
  U eng yaqin qo'riqchiga qaradi va u unga baho berganini payqadi. "Hey, shumi? Bizni u yerga qo"ymoqchimisan?"
  
  "Bu mening buyruqlarim."
  
  "Qarang. Bu yigit shu yerda - u singlisini qutqarish uchun shu yo"ldan kelgan. Sizningcha, u uni ko'rgandir. Faqat bir marta."
  
  "Freydan buyurtmalar. Bizga ruxsat berilmagan".
  
  Kennedi bir soqchidan ikkinchisiga qaradi. "Nima bo `pti? Kim bilishi kerak? Beparvolik hayotning ziravoridir, shunday emasmi?"
  
  Qo"riqchi unga baqirdi. "Ko"rmisan? Siz bu la'nati joyda kameralarni ko'rmadingizmi?
  
  "Frey armiyaga qarshi jang qilish bilan band", dedi Kennedi jilmayib. "Nima uchun u tez qochib ketdi deb o'ylaysiz?" Bolalar, Benga singlisini ko'rishga ruxsat bering, keyin yangi boshliqlar kelganda men sizni biroz bo'shatib qo'yaman."
  
  Qo'riqchilar o'girilib bir-birlariga qarashdi. Kennedi ovoziga ko'proq ishonch hosil qildi va tana tiliga biroz ko'proq noz-karashma qildi va tez orada ikkalasi Karinning eshigini ochishdi.
  
  Ikki daqiqadan keyin uni olib ketishdi. U ularning orasida gandiraklab yurdi, u holdan toygan, sarg'ish sochlari taralgan, yuzi chizilgan ko'rinardi.
  
  Ammo keyin u Benni ko'rdi va uning ko'zlari bo'rondagi chaqmoqdek yonib ketdi. Badaniga kuch qaytgandek tuyuldi.
  
  Kennedi ikki guruh uchrashganda, uning aqldan ozgan g'oyasining shoshilinchligi, xavf-xatarlari va so'nggi imkoniyat stsenariysini bir marta umidsiz qarash bilan tezda etkazishga urinib ko'rdi.
  
  Karin qo'riqchilarni qo'l siltab, baqirdi. "Boringlar, olinglar, haromlar. "
  
  
  * * *
  
  
  Torsten Dal to'pponchasini ko'tarilgan qilichdek tashqariga chiqarib, o'pkasi bilan qichqirardi. Dreyk uning yonida edi, hatto omborning butun devori yiqilishidan oldin ham bor tezlikda yugurdi. Tutun va qoldiqlar kichik maydon bo'ylab tarqaldi. Drake yugurib borarkan, u boshqa koalitsiya qo'shinlarining ikkala yo'nalishda ham uchib ketayotganini sezdi. Ular o'limning shoshqaloq falanksi bo'lib, qotillik niyatida o'z dushmanlari ustiga yaqinlashardi.
  
  Tutun aylanib, siyraklashayotganda Dreykning instinktlari tepildi. Chap tomonda qo'rquvdan qotib qolgan, sekin harakat qiladigan soqchilar to'plami turardi. U ularning o'rtasiga o'q uzdi va kamida uchta jasadni yo'q qildi. Oldindan javob olovi eshitildi. Askarlar uning chap va o'ng tomoniga yiqilib, o'zlarining tezligi bilan qulagan devorga qattiq zarba berishdi.
  
  Italiyalikning boshi bug'ga aylanganda, uning ko'z o'ngida qon to'kilib ketdi, odam o'qdan qochishga tez emas edi.
  
  Qopqoq uchun kabutar Drake. O"tkir toshlar va beton polga yiqilganida qo"llaridagi go"shtni yirtib tashladi. Aylanib, burchaklarga bir necha marta zarba berdi. Odamlar qichqirishdi. Ko'rgazma kuchli olov ostida portladi. Qadimgi suyaklar chang zarralaridek sekin harakatda havoda aylanardi.
  
  Oldinda yana o'q ovozlari yangradi va Dreyk ko'p odamlar harakatlanayotganini ko'rdi. Iso! Freyning qo'shini o'sha erda edi, o'zlarining halokatli tarkibiga kirganlar, ular o'zlarining ustunliklarini his qilganlari uchun tezroq va tezroq oldinga siljishardi.
  
  
  * * *
  
  
  Karin bir necha soniya ichida o'z qo'riqchilarini qobiliyatsiz qilish uchun jang san'ati mashg'ulotlaridan foydalangan. Kennedi qo'riqchining iyagiga keskin teskari qo'l uzatdi, so'ng oldinga qadam tashladi va boshini shu qadar qattiq egdiki, uning ko'z o'ngida yulduzlar chaqnadi. Bir soniya o'tgach, u ikkinchi raqibi, to'rtinchi qo'riqchi, ular orasida bo'sh joy yaratish uchun yon tomonga sakrab o'tganini ko'rdi.
  
  Uning yuragi siqilib ketdi. Shunday qilib, to'rtinchi qo'riqchi juda uzoqda ko'prik edi. Hatto ikkitasi uchun ham.
  
  Qo"riqchi miltig"ini ko"tararkan, tosh bo"lib ko"rindi. U titrayotgan barmoqlari bilan yordam so"rab, atrofni ko"zdan kechirdi. Kennedi qo'llarini uzatdi, kaftlarini tashqariga chiqdi.
  
  "Tinchlaning, do"stim. Faqat xotirjam bo'l."
  
  Uning qoʻrquvdan qoʻzgʻaluvchan barmogʻi burishib ketdi. O'q ovozi yangradi va shiftdan sakrab tushdi.
  
  Kennedi xijolat tortdi. Kuchlanish havoni qalinlashtirib, asabiy bulonga aylantirdi.
  
  Uyali telefoni xavotirga tushib, qo'ng'iroq ohangini o'ynay boshlaganida Ben deyarli qichqirardi. Sizerning tasviri maksimal darajaga ko'tarildi.
  
  Qorovul ham yana bir beixtiyor zarbani qaytarib, sakrab tushdi. Kennedi o'qdan shamol uning bosh suyagidan o'tib ketganini his qildi. Sof qo'rquv uni joyida qotib qoldi.
  
  Iltimos, o'yladi u. Ahmoq bo'lmang. Treningga e'tibor bering.
  
  Keyin Ben telefonini qo'riqchiga tashladi. Kennedi uning qotib qolganini ko'rdi va chalg'itish uchun tezda erga yiqildi. Qo"riqchi telefonni tashlab, e"tiborini qaratganida, Kennedi uchinchi qo"riqchining qurolini yelkasiga olgan edi.
  
  Garchi Karin bu erda bir muddat yashadi. Qiyinchiliklarni ko"rgan, boshidan kechirgan. U bir zumda o'q uzdi. Pidjagidan qizil bulut otilib chiqqanida, qorovul orqaga chekindi. Keyin yelkasiga qorong'u nuqta yoyilib, u sarosimaga tushib, keyin g'azablangan ko'rinardi.
  
  U Benga qarata o'q uzdi.
  
  Ammo zarba muvaffaqiyatsiz bo'ldi, bunga, shubhasiz, uning boshi tetikni tortib olishdan bir millisekundda portlab ketgani yordam berdi.
  
  Uning orqasida, qoni sachragan holda, qo'lida Glok bilan Xeyden turardi.
  
  Kennedi Ben va Karinga qaradi. Men ularning bir-birlariga zavq, sevgi va qayg'u bilan qarashlarini ko'rdim. Ularga bir daqiqa vaqt berish mantiqan tuyuldi. Shunda Xeyden uning yonida bo'lib, yengillik bilan Benga bosh irg'adi.
  
  "Uning ahvoli qanday?"
  
  Kennedi ko'z qisib qo'ydi. "Siz kelganingizdan keyin u endi baxtliroq bo'ladi."
  
  Keyin u hushyor tortdi. "Biz bu erdagi boshqa mahbuslarni qutqarishimiz kerak, Xeyden. Keling, ularni olib, bu do'zaxni tark etaylik."
  
  
  * * *
  
  
  Ikki qo'shin to'qnashdi, koalitsiya kuchlari raqiblarini joyida otib tashlashdi, nemislar pichoq bilan urishdi va tezda yaqinlashishga harakat qilishdi.
  
  Bir lahza Drake bu pichoq o'yini befoyda, butunlay aqldan ozgan deb o'yladi, lekin keyin ularning xo'jayini kimligini esladi. Abel Frey. Jinni o'zining bebaho artefaktlariga zarar yetkazgan taqdirda, o'z partiyasi o'qlardan foydalanishini xohlamaydi.
  
  Ularning orasida Drake dushmanni dushmandan keyin kesib tashladi. Askarlar uning atrofida bir-biriga urilib, suyaklarni sindirish uchun kuch ishlatishdi. Odamlar qichqirishdi. Jang qo'l jangi bo'ldi. Omon qolish har qanday mahoratga emas, balki omad va instinktga bog'liq edi.
  
  U o"q otib, musht olayotgan va yo"lga tushayotganda, oldinda turgan figurani payqadi. O'limning aylanayotgan darveshi.
  
  Alisiya Miles xalqaro super qo'shinlar safida o'z yo'lida kurashadi.
  
  Drake unga o'girildi. Jang ovozi tindi. Ular omborxonaning orqa tomonida, yonlarida Odinning sarkofagi bor edi, hozir ochiq, tepasida yorug'lik chiroqlari o'rnatilgan.
  
  - Xo'sh, yaxshi, - u kuldi. "Dreykster. Yaxshimisiz, do"stim?"
  
  "Har doimgidek."
  
  "Mmm, eslayman. Garchi u uzoq vaqt osilgan deb ayta olmasam ham, shunday emasmi? Aytgancha, arqonlarda ajoyib mushuk jangi. Sobiq askar fuqarolikka aylangani uchun yomon emas.
  
  "Sen ham. Sizning BBF qayerda?
  
  "WWF?"
  
  Ikki jangchi askar Dreykga urildi. U Alisiyaning yordami bilan ularni itarib yubordi, ikkalasi ham sodir bo'layotgan voqeadan zavqlanishdi.
  
  "Abadiy eng yaxshi yigitmi? Uni eslaysizmi? Yoqimlimi?"
  
  "Albatta. Men uni o'ldirishim kerak edi. Harom Frey bilan meni hovlida aylanib yurganimizda ushlab oldi. U kuldi. "Men jahli chiqdim. Ular vafot etdilar." U yuz qildi. "Yana o'lik ahmoq."
  
  "Kim u sizni bo'ysundira oladi deb o'ylagan edi", deb bosh irg'adi Dreyk. "Esimda".
  
  "Nega endi bu yerda bo'lishingiz kerak edi, Dreyk? Men sizni o'ldirmoqchi emasman."
  
  Drake boshini chayqadi, hayratda qoldi. "Go'zal yolg'onchi degan atama bor. Bu ikki so'z siz haqingizda hamma narsani jamlaydi, Mayls, har qanday Shekspirdan ham yaxshiroq."
  
  "Nima bo `pti?" Alisiya tirjayib yenglarini shimarib, tuflisini tepdi. "To'plaringizni sizga topshirishga tayyormisiz?"
  
  Drake ko'z qiri bilan Abel Freyning ulardan uzoqlashib, Gudson ismli kimgadir baqirayotganini ko'rdi. Shubhasiz, Maylz o'z vakolatlarini yo'naltirganda ularni himoya qilgan, ammo endi u boshqa ustuvorliklarga ega edi. Torsten Dahl, har doim ishonchli, aqldan ozgan nemis oldida turib, hujum qila boshladi.
  
  Drake mushtlarini siqdi. - Bu sodir bo'lmaydi, Mayl.
  
  
  QIRQ BESH
  
  
  
  LA VEREYN
  
  
  Alisiya uni hayratda qoldirdi, futbolkasini yirtib, arqondek qattiq bo"lguncha o"rab oldi, so"ng ikki qo"li bilan bo"yniga o"rab oldi. U qiynaldi, lekin uning vaqtinchalik jabduqlari uni ichkariga tortdi.
  
  Uning ko'tarilgan tizzalariga - Muay Thai uslubi. Bir. Ikki. Uch.
  
  U birinchisiga o'girildi. Biz yana o"girildik. Ikkinchisi qovurg'alari ostida g'ijirladi. Uchinchi zarba to'plarga to'g'ridan-to'g'ri tegdi. Oshqozoniga og"riq kelib, ko"ngli aynib, orqasiga yiqildi.
  
  Alisiya uning tepasida jilmayib turdi. "Men nima dedim? Ayting-chi, Draki, men nima deganimni. U unga nimadir berishni taklif qildi.
  
  "Sizning to'plaringiz."
  
  U sonini pastga tushirdi va uning burniga qaratilgan yon zarba berish uchun burishdi. Drake ikkala qo'lini ko'tarib, zarbani to'sdi. Men bir barmog'im chiqib ketganini his qildim. U shunday o'girildiki, u bilan yuzma-yuz bo'lib, bir oyog'ini yoy shaklida ko'tardi, so'ng tovonini uning peshonasiga tushirdi.
  
  Bolta zarbasi.
  
  Drake ortga burildi, ammo zarba baribir uning ko"kragiga tegdi. Va Miles to'plashi mumkin bo'lgan kuch bilan, chidab bo'lmas og'riq keltirdi.
  
  U uning to'pig'iga qadam qo'ydi.
  
  Dreyk qichqirdi. Uning tanasi muntazam ravishda sindirilgan, ko'kargan va parchalangan. U uni parcha-parcha sindirdi. Fuqarolik yillari la'nat bo'lsin. Ammo keyin u ishdan bo'shatishni ayblashi mumkinmi? U har doim yaxshi edi. U har doim shunday yaxshi bo'lganmi?
  
  Buzilgan fuqaro yoki yo'qmi, u hali ham SAS edi va u polni uning qoniga bo'yadi.
  
  U orqaga chekindi. Uning ustiga uchta jangchi yiqilib, atrofidagi hamma narsani sindirib tashladi. Dreyk nemisning bo'g'ziga tirsagi bilan tirsak urayotgan dam olishdan zavqlanardi. U xaftaga tushganini eshitdi va o'zini biroz yaxshi his qildi.
  
  Uning ruxsat berganini anglab, o"rnidan turdi. U raqsga tushdi, oyoqdan oyoqqa o'tdi, ko'zlari ichkaridan shaytonlik va kul rang bilan porladi. Uning orqasida Dahl, Frey va Gudson bir-biriga qamalib, Odin tobutining chetida kurashib, og'riqdan yuzlari qiyshaygan edi.
  
  Alisiya unga futbolkasini tashladi. U qamchidek urilib, yuzining chap tomoni yonib ketdi. U yana urdi va u uni ushlab oldi. U aql bovar qilmaydigan kuch bilan tortdi. U qoqilib, uning bag"riga o"zini tashladi.
  
  "Salom".
  
  U ikkala bosh barmog'ini uning quloqlari ostiga qo'yib, qattiq bosib qo'ydi. U bir zumda xirillay boshladi, hamma itoatkorlik ko'rinishi yo'qoldi. Har qanday oddiy odamni hushidan ketishga olib keladigan asab tuguniga etarlicha qattiq bosdi.
  
  Miles rodeo buqasi kabi irg'iydi.
  
  U qattiqroq bosdi. Nihoyat, u og'irligini olishga ruxsat berib, uning qattiq quchog'iga suyandi, og'riqni bo'lishishga harakat qildi. So"ng o"rnidan turib, ikkala bosh barmog"ini qo"ltig"iga tiqdi.
  
  To'g'ridan-to'g'ri o'zining asab to'plamiga. Uning tanasini azob-uqubat bosib o'tdi.
  
  Va shuning uchun ular qulflangan edi. Ikki dahshatli dushman, og'riq to'lqinlari orqali jang qilishmoqda, zo'rg'a harakat qilishmoqda, o'lim ularni ajralishlarigacha uzoq vaqtdan beri yo'qolgan oshiqlar kabi bir-birlarining ko'zlariga tikilib turishadi.
  
  Dreyk o'z baxtsizligini yashira olmay, ho'ngrab ketdi. "Jinni... kaltak. Nega... nega buning uchun ishlayapti... bu odam?"
  
  "Oxiriga... erishish... degani."
  
  Drake ham, Miles ham o'z fikridan qaytmas edi. Ularning atrofida jang nihoyasiga yeta boshladi. Nemislardan ko'ra ko'proq koalitsiya qo'shinlari oyoqqa turdi. Ammo ular kurashni davom ettirdilar. Va Dreyk Dal va Freyning xuddi shunday halokatli quchoqlashib, oxirigacha kurashayotganini xira ko'rdi.
  
  Birorta askar ularni to'xtatmadi. Hurmat juda katta edi. Shaxsiy hayotda va xolisona bu janglar hal qilinadi.
  
  Drake tiz cho'kdi va Alisiyani o'zi bilan tortdi. Uning ko'zlari oldida qora dog'lar raqsga tushdi. U tushundiki, agar qiz uning qo'lini sindirish yo'lini topsa, u haqiqatan ham tugadi. Quvvat uni har soniyada tark etardi.
  
  U cho'kib ketdi. U qattiqroq bosdi, o'sha mutlaq qotillik instinkti uning ichiga sanchdi. Bosh barmoqlari sirpanib ketdi. Alisiya oldinga yiqilib, uning iyagiga tirsagi bilan urdi. Drake bu kelayotganini ko'rdi, lekin uni to'xtatishga kuchi yetmadi.
  
  Uning ko'zlari oldida uchqunlar portladi. U chalqancha yiqilib, Freyning gotik shiftiga tikildi. Alisiya sudralib chiqdi va og'riqdan buzilgan yuzi bilan uning ko'rinishini to'sib qo'ydi.
  
  Atrofdagi askarlardan hech biri uni to"xtatishga urinmadi. Jangchilardan biri sulh e'lon qilmaguncha yoki o'lmaguncha u tugamaydi.
  
  "Yomon emas", dedi u yo'talib. - Hali ham tushundingiz, Dreyk. Ammo men hali ham sizdan yaxshiroqman."
  
  U ko'zlarini pirpiratdi. "Bilaman".
  
  "Nima?" - Men so'radim.
  
  "Sizda... bu chekkangiz bor. Bu qotil instinkti. Jang g'azabi. Muhim emas. Bu muhim. Bu... shuning uchun men ishdan ketdim.
  
  "Nega bu sizni to'xtatishi kerak?"
  
  "Ishdan tashqari biror narsadan tashvishlanardim", dedi u. "Bu hamma narsani o'zgartiradi".
  
  Uning tomog'ini ezib tashlashga tayyor bo'lgan mushti ko'tarildi. Bir daqiqa o'tdi. Keyin u: "Bir umrlik hayotmi?"
  
  Drake energiya asta-sekin oyoq-qo'llariga qaytganini his qila boshladi. "Bugun qilgan barcha ishlarimdan so'ng, ular menga juda qarzdor deb o'ylayman."
  
  Alisiya orqaga chekinib, oyoqqa turishiga yordam berish uchun qo"lini uzatdi. "Men quduqlarni Mimir qudug'idagi arqonlar tomon tashladim. Men uni Odinning qabrida o"ldirmaganman. Men Freyning e'tiborini Ben Bleykdan uzoqlashtirdim. Men bu yerga dunyoni yo"q qilish uchun kelganim yo"q, Dreyk, men shunchaki dam olish uchun keldim".
  
  "Tasdiqlayman." Torten Dal Abel Freyning oqsoqlangan tanasini Odin tobutining keng chetidan ko"targanida Dreyk o"z muvozanatini tikladi. U italiyalik marmar toshlar ustiga jonsiz urildi.
  
  Koalitsiya qo"shinlari bo"ylab sado sadolari yangradi.
  
  Dahl mushtini qisib, tobutning ichiga qaradi.
  
  "Bu badbaxt bu mukofotni hech qachon ko'rmagan", dedi u. "Uning hayotiy ishi. Iso Masih, sizlar buni ko'rishingiz kerak."
  
  
  QIRQ OLTI
  
  
  
  STOKGOLM
  
  
  Bir kun o'tgach, Drake cheksiz so'roqlardan qochib, Stokgolmdagi eng qadimgi va eng zo'r mehmonxonalardan biri bo'lgan yaqin atrofdagi mehmonxonada bir necha soat uxlashga muvaffaq bo'ldi.
  
  Foyeda u liftni kutdi va nima uchun uning barcha fikrlash jarayonlari tasvirga olinganiga hayron bo'ldi. Ular uyqusizlik, doimiy urish va kuchli bosimdan aqldan ozishdi. Uning tiklanishi uchun bir necha kun kerak bo'ldi.
  
  Lift jiringladi. Uning yonida bir figura paydo bo'ldi.
  
  Kennedi, oddiy shanba shim kostyumida, sochlari orqaga taralgan holda, uni charchagan ko'zlari bilan o'rganadi.
  
  "Salom".
  
  So'zlar etarli emas edi. Undan yaxshimi, deb so'rash nafaqat oqsoqlik, balki ahmoqlik ham edi.
  
  - Sizga ham salom.
  
  - Xuddi shu qavatdami?
  
  "Albatta. Ular barchamizni izolyatsiya qiladi, lekin birga bo'ladi."
  
  Ular ichkariga kirishdi. Ularning oynadagi singan aksiga tikilib. Kerakli video kamera bilan aloqa qilishdan qoching. Drake o'n to'qqizta tugmachani bosdi.
  
  - Siz ham men kabi bu ishda yaxshimisiz, Kennedi?
  
  U chin dildan kulib yubordi. "Aqldan ozgan hafta yoki haftalar. Ishonchi komil emas. Dushmanim bilan jang qilganim va oxir-oqibat ismimni tozalaganim meni aqldan ozdirdi.
  
  Drake yelka qisdi. "Menga o'xshab; menga o'xshash. Ajabo, to'g'rimi?
  
  "U qayerga ketdi? Alisiya."
  
  "Barcha eng yaxshi sirlar o'tadigan kechada, u va o'sha geek Gudson," Dreyk yelka qisdi. "Haqiqatan ham muhim bo'lgan har bir kishi ularni payqashdan oldin ketdi. Gaplashib o"tirganimizda bir-birimizning miyamizni puflagandirmiz".
  
  "Siz to'g'ri ish qildingiz. Ular bu erda asosiy ilhomlantiruvchilar emas edi. Alisiya xavfli, lekin aqldan ozgan emas. Oh, siz "tunda" degani emasmi?
  
  U Dinosaur Rock ma'lumotnomasini qayta ishlashga bir oz vaqt sarfladi. U kulib yubordi. Quyoshli kunda uning kayfiyati simobdan tezroq ko'tarildi.
  
  "Xeyden-chi?" Kennedi, lift eshiklari yopilganda va eski mashina asta-sekin ko'tarila boshladi. "Sizningcha, u Ben bilan qoladimi?"
  
  "Haqiqatan ham shunday umid qilaman. Agar yo'q bo'lsa, menimcha, u hozir jinsiy aloqada bo'lgan.
  
  Kennedi uning yelkasiga musht tushirdi. "U tovuqlarni hisoblamang, do"stim. Balki unga qo"shiq yozar".
  
  - Siz aytasiz, siz bilan uch yarim daqiqa!
  
  Ular yettinchi qavatdan sekin uchib o"tishdi. "Menga eslatadi. U erda, Odinning qabrida, u erda nima dedingiz? Yorkda qolib, o'zim pul topishim haqida nimadir bor."
  
  Drake unga tikilib qoldi. U unga behayo tabassum qildi.
  
  "Xo"sh... men... men..." U xo"rsinib, yumshab qoldi. "Men bu borada amaliyotimdan umidsizman."
  
  "Nimada?" Kennedining ko'zlari buzuqlikdan porladi.
  
  "Eski dino-rok guruhi Heart buni eng zo'r vasvasa deb atagan. Yorkshireda biz shunchaki "qush bilan suhbat" deymiz. Biz oddiy odamlarmiz".
  
  Lift o'n to'rtinchi qavatdan o'tib ketayotganda, Kennedi ko'ylagining tugmalarini yechib, polga yiqilib tushdi. Uning ostida qizil rangli shaffof sutyen kiygan edi.
  
  "Nima qilyapsiz?" Drake xuddi elektr toki urgandek yuragi otilib ketganini his qildi.
  
  "Men tirikchilik qilaman."
  
  Kennedi shimini yechib, polga yiqilib tushdi. U mos keladigan qizil külot kiygan edi. Ularning qavatiga yetib kelganida, lift jiringladi. Drake uning kayfiyati va hamma narsa ko'tarilganini his qildi. Eshik yon tomonga sirg'alib, ochildi.
  
  Yosh er-xotin kutishardi. Ayol kuldi. Yigit Drakega jilmayib qo'ydi. Kennedi Dreykni shim kostyumini ortda qoldirib, liftdan olib, koridorga olib chiqdi.
  
  Drake orqasiga qaradi. "Siz buni xohlamaysizmi?"
  
  "Menga endi bu kerak emas."
  
  Drake uni ko'tardi. "Yaxshi ish, bu mening xonamga tez piyoda."
  
  Kennedi sochlarini pastga tushirdi.
  
  
  OXIRI
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"