Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Gulliver A TŘetÍ ŘÍŠe

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Gulliver se ve snu přesune do paralelního vesmíru. Tam vidí draky a musí se dozvědět, že existuje Třetí říše a Hitlerovo Německo, kterému pomáhá pohádkový gnóm. Mladý hobití chlapec byl poslán na pomoc SSSR. Ale ocitne se v dětské pracovní kolonii, která nedokáže pomoci sovětskému Rusku. A Němci dobyli SSSR!

  GULLIVER A TŘETÍ ŘÍŠE
  ANOTACE
  Gulliver se ve snu přesune do paralelního vesmíru. Tam vidí draky a musí se dozvědět, že existuje Třetí říše a Hitlerovo Německo, kterému pomáhá pohádkový gnóm. Mladý hobití chlapec byl poslán na pomoc SSSR. Ale ocitne se v dětské pracovní kolonii, která nedokáže pomoci sovětskému Rusku. A Němci dobyli SSSR!
  . KAPITOLA Č. 1.
  Odvážný cestovatel, unavený otrockou prací, spal a zdál se mu sen, který byl mnohem zajímavější než realita.
  Chlapec Gulliver letěl na drakovi a vedle něj byla dívka nebývalé krásy. Už docela dospělý, ale stále mladý, velmi svalnatý a zakřivený. A na jejích vlasech barvy plátkového zlata byla bohatá koruna z diamantů a některé kameny tak jasné, jako hvězdy, že převyšovaly i ty největší a nejdražší diamanty.
  Chlapecký cestovatel se zeptal:
  - Kdo jsi?
  Dívka odpověděla s úsměvem:
  - Jsem princezna Leia! A v tuto chvíli velím armádě draků!
  Gulliver se ohlédl. A ve skutečnosti bylo na nebi celé hejno draků a všechna tato stvoření byla nádherná. A seděly na nich nádherné dívky.
  Ale nejkrásnější a nejkrásnější byla stále královna. A drak, na kterém všichni tři létali, spolu s další kráskou, byl opravdu pohádkový. Tady byl tým. A přitom jsou všechny dívky bosé, ačkoliv jejich nahota je pokryta drahými kameny a korálky.
  Ale neskryli ani čokoládové tyčinky břicha na břiše, ani koule svalů, které se válely pod bronzovou kůží. Podrážky měly zároveň elegantní a jedinečné prohnutí podpatků.
  Chlapec bojovník řekl:
  - Jak jsi krásná. Holky jste opravdu zázrak!
  Leia si zatřásla vlasy barvy plátkového zlata a zazpívala:
  Všechny dívky jsou krásné, bosé,
  Jsou silní a bojovníci z jeslí...
  Krásky mají velmi přísný pohled,
  Srdce je s nimi jednoznačně veselejší!
  Gulliver s tím souhlasil. Zatočil mečem v rukou, udělal s ním osmičku a řekl:
  - Bezpochyby je s vámi větší zábava!
  Tým krásek létal na dracích. Je jich celá armáda, velkolepá a jedinečná. A draci měli křídla natřená všemi barvami duhy. A zdálo se, že jsou zdobené drahými kameny.
  Gulliver poznamenal:
  - Každý chlípný muž je svým způsobem drak, ne však sedmihlavý, ale nejčastěji bezhlavý!
  Princezna Leia se zasmála a odpověděla:
  - Na rozdíl od draka si muž nemusí uřezávat hlavy, už je ztrácí, když se podívá na ženu!
  Chlapec válečník házel nahými prsty - vypadal asi na dvanáct let a měl na sobě jen šortky, proto hodil jehlu. Takže proletěl a prorazil docela velkého komára a zabil ho k smrti.
  Gulliver s úsměvem poznamenal:
  - Ti, co jsou naštvaní jako vosa a s inteligencí hmyzu, dělají z krtince krtince!
  Princezna bojovnice Leia potvrdila:
  - Pro někoho, kdo má inteligenci mouchy, je jakýkoli hmyz slon!
  A smáli se. Vypadalo to velmi vtipně. Před nimi letělo hejno hus. Ptáci byli docela velcí a tlustí, s velkým rozpětím křídel. Na vůdci smečky seděla dvojice: chlapec a dívka a v rukou drželi stříbrné rolničky, kterými vesele cinkali.
  Gulliver poznamenal:
  - Dospělí často lžou, děti si vymýšlejí a staří lidé obecně lžou až do dětské řeči!
  Princezna přikývla a dodala:
  - Stáří není radost, ale pád do dětství je ještě větší katastrofa!
  Děti na vůdčí huse najednou zpívaly:
  Jak vzniklo zlo ve vesmíru?
  Je pravda, že sám tvůrce si to nepamatuje...
  Je možné, že je věčný,
  Nezhasne jako plameny podsvětí!
  
  Nejsi první, kdo ví, že Adam zhřešil,
  Eva nebyla první, kdo byl zkažený tělem...
  Opilec, který čerpá z města "Agdam",
  Chlápek, který kouří "plán" během přestávky...
  
  Každý, kdo ví, co je zlo
  Zvyklý porušovat zákony beze strachu...
  A pro koho je jen dobro zátěží,
  Kdo se chce klanět jen sám za sebe!
  
  Pořád to chci vyrvat z plen,
  Už jako dítě mám nutkání udělat takový nepořádek...
  Proč zlá matka proklíná dítě?
  Kam jdou v bitvě tvrdé armády?
  
  Jen jedna třešňová štola z letní zahrádky,
  Další zabíjí obchodníky ocelárnou...
  jehož hlavu usekne křivá sekera,
  Koho kat hodí na kolo.
  
  Zpronevěřec krade a plivá na své svědomí,
  A kdo ukradl žebrákovi mince...
  Jsem rád i za půlku,
  Jiní si užívají dámské kadeře.
  
  Ano, existuje mnoho tváří, mnoho podob zla,
  Jeho tváře jsou nádherné v jakémkoliv odstínu.
  Ale touha je v duši stále dobrá,
  I když svět kolem nás je, bohužel, strašně divoký!
  
  Vdova pláče, sirotek píská -
  Náš svět míří do pekla...
  Je opravdu možné, že srdce Boží je monolitické,
  Nemají lidé v Božím ráji místo?
  
  Odpověď najdeš jen v sobě,
  Když dokážeš utnout hněv ve svých myšlenkách...
  Když podlost oplácíš dobrem,
  A přestaňte plnit své lůno!
  Děti velmi vesele a krásně zpívaly, načež na Gullivera vyplazovaly jazyk. Statečný navigátor na ně v reakci vyplázl jazyk.
  A smích a hřích...
  Gulliver s úsměvem poznamenal:
  - Mysl dítěte je jako zázrak. A tady budete souhlasit, nebudete mít žádné námitky!
  Princezna Leia se chichotala a zpívala:
  Včera jsem byl ještě dítě,
  Tady se nedá nic dělat...
  Lepší lvíče než hloupé sloní mládě
  A drak bude kaput!
  A narazili: chlapec a dívka s bosýma nohama. Ano, prožívají zde velká dobrodružství. A mnoho různých nuancí. Takže život jde v pohodě.
  Gulliver si všiml, že dívky na dracích začaly něco házet na pakomáry holými prsty. Co je to za firemní styl - vzít mouchy a rozdrtit je. Studna? Pokud to chtějí, tak ano. Hlavní je neztratit hlavu.
  Gulliver ale není bázlivý bojovník. I když teď je to jen kluk.
  A princezna Leia se chlapce zeptala:
  - Máte rádi med?
  Mladý válečník přikývl:
  - Rozhodně!
  Dívka vtipně odpověděla:
  - Včelí med přináší zdraví, medové řeči politiků způsobují jen cukrovkové zklamání!
  Gulliver vtipně dodal:
  - Od včelího medu se jim lepí ruce, od medu politiků se mince důvěřivých prosťáků lepí na tlapky!
  Dívčí bojovnice s tím souhlasila:
  - Bez ohledu na to, jak sladký je politikův projev, kromě cukrovky nezpůsobuje žádné zklamání pro ty, kteří nemají inteligenci!
  Chlapec bojovník logicky poznamenal:
  - Člověk nikdy nemůže mít více než jednoho otce, ale země má desetník tucet kandidátů na roli otce národa!
  Načež oba bojovníci: chlapec a dívka pískají a vkládají si holé prsty do úst. Co způsobilo otřesy atmosféry a výboj přirozené elektřiny. A omráčení pakomáři padali dolů, padali okamžitě na střapaté hlavy skřetů, propichovali je a propichovali je.
  Princezna Leia horlivě zpívala:
  - Mami, vydrž, tati, vydrž.
  Kdyby to bylo každý večer, byl by to život!
  Orkové se ocitli pod draky a dívkami, jejich bosou posádkou.
  A začalo cílené a ne tak cílené bombardování, házení podomácku vyrobených granátů vyrobených z uhelného prachu nebo něčeho ještě chladnějšího a ničivějšího.
  Používaly se zejména velmi ostré, jedovaté jehly, které doslova probodávaly orky a gobliny k smrti. Tohle děvčata opravdu vzala a zapnula.
  Princezna Leia také velmi přesně střílela na chlupaté skřety a zpívala:
  - Nostradamus, Nostradamus,
  Král bílé magie...
  Nostradamus, Nostradamus,
  Bolest v mém srdci neustupuje!
  Nostradamus, Nostradamus,
  Dívky bosých snů,
  Nostradamus, Nostradamus -
  Ty jsi jediná záchrana!
  A bojovnice ukázala svůj dlouhý a smrtící jazyk.
  Potom ho vezme a vyplivne ohnivým peřím plamene. Je to opravdu dívka s kolosální silou a mimořádným talentem. Který dokáže hodně. A pokud se rozpadne, tak se proti tomu nic nepostaví.
  Chlapecký cestovatel Gulliver také ze svého draka vypálil na orky tvrdou a agresivní palbu. Jednal velmi aktivně a efektivně. A dětský válečník měl jasný talent na vítězství a vůli ovládat vojenské umění.
  Ne, je proti tomu, orkové nemohou odolat. A dívky střílely velmi efektivně a nedaly nepříteli sebemenší šanci. Tohle je opravdu epická bitva.
  Chlapecký cestovatel Gulliver dokonce zpíval:
  Radujte se, radujte se,
  K síle dopravce den...
  Radujte se, radujte se,
  Proč jsem nesedl na koně?
  Toto je opravdu bojovná a energická píseň. A zároveň dochází k totálnímu zničení orků. A dívky z draků po nich začaly střílet z kuší a roztáčely bubny holými prsty.
  A všechno to vypadalo tak cool a groteskně, doslova vznikal nový a jedinečný příběh. Ve kterém nebylo místo pro slabé a nemohoucí.
  Zkuste se k dívkám, jako jsou tyto, přiblížit a ony kohokoli rozdrtí na kus dortu.
  A jak se říká, nemoc šílených krav je nakažlivá. A válečníci to dokázali ukázat zcela přirozeně. A nepřátele mlátili s velkým nadšením. A chrlí šípy a střely z kuše. Navíc vše probíhá s velkou intenzitou.
  Takže proti takové armádě toho moc nezmůžete. A válečníci se tak dostali do orků, že nemohli uniknout. To je skutečně destruktivní účinek šípů a střel z kuše.
  Gulliver to vzal a zazpíval:
  Odvážně střílejte a ničte
  Bude tam život ze srdce!
  Princezna Leia poznamenala:
  - Děti jsou lepší než dospělí, protože jejich věk ospravedlňuje jejich mladickou hloupost!
  Chlapec bojovník poznamenal:
  - Mládí ospravedlňuje hloupost, ale ne podlost; k rozlišení černé od bílé nepotřebujete mnoho let a znalostí!
  A chlapec Terminátor zapískal a na hlavy střapatých skřetů padaly mraky vran jako kroupy.
  Princezna Leia tweetovala:
  - Žádná inteligence, považujte za mrzáka, mysl nezávisí na století! I když máte sílu bez inteligence, všichni jste slabí!
  Gulliver logicky poznamenal:
  - Svaly vyrobené z oceli nenahradí dubovou hlavu!
  Další z dívek vesele poznamenala:
  - Pro dívku to není problém - pokud má bosou nohu, pak je to pro dívku horší - pod patou boty!
  Princezna Leia logicky prohlásila:
  - Jestli se chceš stát esem, měj v hlavě žolíka!
  Gulliver se zachichotal:
  - Vlka krmí rychlé nohy, ženu štíhlé nohy, když kozy sají!
  Pak se řadami rozběhl smích. A princezna Leia řekla:
  - Nejlepší způsob, jak vytáhnout mince z mužské peněženky, je holými prsty na dívčích nohách!
  Dívka hraběnka poznamenala:
  - Holý dívčí podpatek dostane nejmódnější oblečení, pokud má muž hloupou botu a plnou plstěnou botu!
  Gulliver vtipně tweetoval:
  - Bosé dívky milují nejen boty a plstěné boty, ale tlačí se pod holé paty života!
  Potom to vzali a sborově zpívali:
  A pak z největší hory,
  Orli přiletěli do Gulliveru...
  Posaďte se Gulliver na koně -
  Dostaneme vás tam rychle!
  
  A Gulliver seděl na orlovi,
  Ukázal největší příklad...
  A není snadné nosit chlapce,
  Limpopo bude brzy na cestě!
  A válečníci vezmou a odhalí šarlatové bradavky svých prsou a zasáhnou skřety bleskem. A tohle spoustu orků úplně spálí.
  Tohle je opravdu jejich tým.
  Princezna Leia se zeptala Gullivera:
  - Víš, že v budoucnu bude druhá světová válka a bude tam takový cool chlap jako Hitler!
  Gulliver se zasmál a odpověděl:
  -To jsem nevěděl, ale teď už to vím!
  Dívka vycenila zuby a pokračovala:
  A Hitler měl problém: objevil se jeden velmi cool konstruktér tanku, gnóm. A vyrobil tank Myš, vážící pouhých pětapadesát tun a výšku jeden a půl metru se stejnou výzbrojí, pancířem a motorem!
  Gulliver znovu pokrčil rameny a upřímně odpověděl:
  - Vůbec nevím, co je tank! A s čím to jíte?
  Princezna Leia se zasmála a odpověděla:
  - No, to je dlouhý příběh. V každém případě se v tomto vesmíru lidé setkali se značnými problémy. A především SSSR, který bojoval s hlavními silami Třetí říše a jejími spojenci. Kromě Itálie. Co je 55tunová myš? Jedná se o čelní pancíř 240 milimetrů, boční pancíř 210 milimetrů a na svazích 128mm kanón a 75mm kanón s motorem o výkonu tisíc dvě stě padesát koní. To dávalo rychlost kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu, takže auto bylo prakticky neprostupné ze všech úhlů. Od začátku roku 1944 šel tento stroj do sériové výroby. Výsledkem bylo, že do léta 1944 nacisté nashromáždili působivé pancéřové pěsti.
  A 20. června provedli dva silné údery, jeden z Moldavska a druhý ze západní Ukrajiny, v konvergujících směrech. A v důsledku toho byla obrana sovětských vojsk rozsekána a byla proražena jako beranidlo. Tank Maus-2 se ukázal jako neprostupný pro všechny typy sovětských děl. A kromě toho je docela mobilní a má dobré jízdní vlastnosti. Tohle auto bylo skutečným trestem.
  Pasivně se chovali i spojenci. Ofenzíva v Itálii skončila porážkou a vylodění v Normandii bylo opět odloženo.
  Němci navíc zařadili do výroby hrozivý ME-262, který bylo velmi obtížné sestřelit. Byl to proudový stíhač se čtyřmi vzduchovými kanóny ráže 30 mm. A tak vyřadil sovětská letadla a sestřelil jich stovky. A také západní koalice. Hitler také poněkud zpomalil program V-2 a místo drahých a méně užitečných balistických a řízených střel spoléhal na proudové bombardéry typu Arado.
  Churchill a Roosevelt měli ocasy mezi nohama a navíc byli silně tlačeni německou ponorkovou flotilou. A spojenci nabídli Německu i Japonsku příměří. Hitler souhlasil pod podmínkou, že Spojenci opustí Sicílii a Sardinii. Co se podařilo.
  Během příměří s Třetí říší byly obnoveny obchodní vztahy. Jak USA, tak Británie tam začaly dodávat ropu. A Němci, provádějící ofenzivu na Ukrajině, dobyli Kyjev a znovu vstoupili do Oděsy.
  Tank Mouse-2 se stal neporazitelným. Objevil se i mladší model myši - Tiger-3, který byl lehčí a mobilnější s jedním 88mm kanónem.
  Sovětská vojska se tedy hrnula dovnitř. A to byl kritický krok...
  Gulliver přerušil princeznu Leiu:
  - Říkáš tolik nesrozumitelných slov. Nezapomeňte, že jsem jen dítě z počátku osmnáctého století. A naše úroveň technologického rozvoje není příliš dobrá!
  Princezna Leia s úsměvem přikývla.
  - Vím to! Ale mluvím o polovině dvacátého století. A to udělal jen jeden trpaslík. A musíte uznat, že je to vážné!
  Gulliver zpíval s potěšením:
  - Stavbou dvou světů vznikl starý svět... V kontextu války jsem já a oni, a to je vážné!
  Princezna Leia poznamenala:
  - Na začátku jednadvacátého století se objevil démonický Vladimír s plešatostí, což byl špión, který se chopil moci v Rusku, a také způsobil spoustu problémů. Ale jeho válka je samostatná věc. A zde gnóm vytvořil situaci, kdy Němci dobyli zpět pravobřežní Ukrajinu a na podzim zahájili ofenzívu v centru. A jejich tanky se zdály nezranitelné a neporazitelné. A proti gnómovi byste potřebovali svého vlastního alternativního génia. Ale kdo by měl být odeslán jako symetrická nebo asymetrická odpověď? Byl tu nápad - elf nebo troll? Budou ale technologicky slabší než gnóm.
  A Němci postupovali, takže padl Smolensk a po něm Kalinin a Vjazma. Němci se již blížili k Moskvě. Stalin samozřejmě odešel. Nechtěl zemřít. A Hitler řekl, že SSSR by se měl stát německou kolonií. A jen kapitulace mu bude vyhovovat.
  Nakonec poslali hobitího trpaslíka jako odpověď. A tohle je taky kluk, abych byl upřímný, dalo by se říct, že je to génius. Ale bosého chlapce, který vypadal asi na deset let, nebrali vážně. A byli otráveni do Gulagu pro ty nejmenší.
  Mezitím Němci obsadili Moskvu. Tak se to stalo!
  Moskva padla a Leningrad také... Přišla zima a Němci nocovali ve městech. Tam se usadili.
  A komsomolské dívky se rozhodly zoufale bojovat proti fašistům a zpívat písně, navzdory zimě a nedostatku oblečení.
  Jsme krásné sovětské dívky,
  Milujeme bojovat a lechtat kluky...
  Je slyšet jasný, zvonivý malý hlas,
  A máme povolání zabít Krautse!
  
  Jsme velmi temperamentní komsomolky,
  Statečně se bosky řítíme mrazem...
  Nejsme zvyklí stát skromně na okraji,
  A fašisty odměňujeme pěstí!
  
  Věř mi, dívky mají velké tajemství,
  Jak efektivně porazit nacisty...
  A věřte mi, že úspěch dívek není náhodný,
  Protože ruská armáda je velmi statečná!
  
  A pro naše dívky s holými podpatky,
  Novoroční sníh je velmi sladký...
  Fuhrer je prostě zmetek,
  Nenechme fašisty slavit úspěch!
  
  My dívky hrajeme triky velmi divoce,
  Odhalujeme svá prsa před vojáky...
  A my opravdu štveme nacisty,
  My mocní členové Komsomolu nemůžeme být rozdrceni!
  
  My holky umíme hodně,
  Dokonce zastřelit Hitlera z tanku...
  Protivník nebude mít čas na oběd,
  Dívky přijdou jako zloděj!
  
  Opravdu respektujeme Rusko,
  Stalin je mocný jako temperamentní otec, věřte mi...
  A věřím, že vítězství přijde v teplém květnu,
  Každý, kdo tomu věří, je prostě skvělý!
  
  Pro dívky není pochyb a žádná překážka,
  Každý je ochoten se jen hádat ve svých rukou...
  Ať kráskám přijdou nádherné odměny,
  Síla komsomolu je v silných pěstích!
  
  My bojovníci velmi rychle dospíváme,
  A v rukou hbitých zbraní hlaveň hoří...
  A jakýkoli úkol, který dívky zvládnou,
  Naše přátelství je nepochybným monolitem!
  
  Jsme takové třpytivé dívky
  Nezajímají nás závěje ani mrazy...
  Naboso naše tlapky v zimě neochladí,
  A srdce krásek jsou štědrá a čistá!
  
  Co umíme, vyvyšujeme,
  Pojďme cválat jako virtuózní klokani...
  A úspěšně jsme odstřelili hlavy fašistům,
  A láska ke cvičení po ránu!
  
  Všechny dívky jsou skvělé bojovnice,
  Mohou jednoduše roztlouct Krauts do těsta...
  No a co na tom, že fašisté jsou prostě špatní?
  Komsomolci neznali superschopnost!
  
  Hitler taky nic neumí.
  Velmi tvrdě jsme ho bili holí,
  A vylámali si zuby, vyrazili jim kůži z tváří,
  A pak jsem proběhl ohněm bos!
  
  Jen Stalin nám přikáže udělat co,
  Jeho přísný a upřímný pohled je vidět...
  A věř mi, dívce nebude chybět,
  Nabíjím velký kulomet!
  
  Pokud to bude nutné, dostaneme se na Mars,
  A Venuši dobyjeme velmi rychle...
  Vojáci potřebují lesk na boty,
  My holky běháme bosé!
  
  S námi děvčaty je všechno krásné,
  Je vidět hrudník a boky, pas...
  Je také průkopníkem, jako vlčí mládě,
  Průkopník je úplný Satan!
  
  No, jsme holky - víš, že jsme cool,
  Smeteme všechny fašisty jako koště...
  A na nebi jsou modré hvězdy,
  Rozbijeme tygry na kusy ocelí!
  
  Co nedělat, věřte, že to není možné,
  Uznejte, komunista je demiurg...
  A někdy si špatně rozumíme
  A berou si krásky, aby je vyděsily!
  
  Ale víš, my chytře ničíme Němce,
  A jsou schopni roztrhat Krauty na kusy...
  I když máme titanové duše,
  Projdeme stepí a vyčistíme bažiny!
  
  Vybudujeme komunismus bez všech hřebíků,
  A rozhodně porazíme fašisty...
  Členové Komsomolu rádi běhají ve formaci,
  A nad nimi letí cherubín!
  
  Nepřítel nebude schopen se s dívkou vyrovnat,
  Protože ta dívka je orel...
  A není třeba, aby se Krauti příliš kazili,
  A váš Führer marně křičí!
  
  Člen Komsomolu s bosýma nohama,
  Dal Hitlerovi vejce...
  Nezabývej se Satanem
  Nebo na tom prostě nezáleží!
  
  Jiskřivý idol komunismu,
  Nad planetou bude svítit červená vlajka...
  A Herodes byl uvržen do pekelného pekla,
  A holky dostaly pět!
  
  Lenin, Stalin - Slunce nad planetou,
  Krouží po nebi jako dva orli...
  Zpívají se výdobytky komunismu,
  Vlast má sílu ocelového křídla!
  
  Podařilo se nám dožít vítězství,
  A prošli jsme celou cestu Berlínem...
  Děti se narodily v kolébce,
  A teď je země ve velikosti!
  . KAPITOLA Č. 2.
  Gulliver létal na dracích a hodně slyšel. V tomto případě jsme mluvili o válce, která byla pro člověka téměř středověku nepochopitelná. I když se zdá, že už nastala nová doba. Ale princezna Leia dál blábolila o druhé světové válce;
  Po pádu Moskvy a Leningradu vstoupilo Japonsko a Turecko do války proti SSSR. Věci se staly pro sovětské Rusko zcela beznadějné. A pomoci jim nedokázal ani geniální hobit, který se ocitl v dětské pracovní kolonii.
  A byli tam kluci, kterým ještě nebylo šestnáct, bosí a v montérkách, s SPZ, tvrdě pracovali na Sibiři. Dětem v juvenilní kolonii byly oholeny hlavy. Sebrali mi boty a donutili mě kácet les naboso. V létě ještě nic, ale v zimě s holými podpatky štípe mráz chlapy s ostříhanými vlasy na pleš. Hobití chlapec byl zatčen. Vyfotografovali ho z profilu, celý obličej, vzali otisky prstů a oholili mu hlavu. Po zatčení byl chlapec důkladně prohledán, do všech děr se dostaly ruce v rukavicích dozorců a udělali to velmi hrubě. Poté byl chlapec důkladně omyt a poslán do cely přeplněné dětmi.
  Vzhledem k tomu, že hobití chlapec vypadal asi na deset let, chtěli ho místní farmáři umístit poblíž kbelíku. Ale pohádkový hrdina se ukázal být mnohem silnější a rychlejší než běžné děti. A zbil kmotry, načež se sám stal pozorovatelem cely a postavil se k oknu. Pro mladé je to jednodušší - mají sílu, vědí, jak bojovat, a ty jsi král.
  Hobití chlapec ale svého postavení nezneužil. Pracoval tvrději než kdokoli jiný v táboře, a i když ostatní dětští vězni dostali v mrazu plstěné boty, zůstal bos. Proto je to hobit. I když bosé nohy chlapce jsou červené jako husí nohy. Ale na druhou stranu jste obratnější bez plstěných bot.
  Bosé dítě tedy pracovalo ve sněhu na Sibiři. A Němci dorazili do Kazaně v zimě, ale zastavili se tam. Čekali jsme na jaro. A je tam bláto. A teprve v květnu 1945 se přesunuli dále na Ural.
  Současně byly v chladném období zachyceny Kavkaz a Střední Asie.
  Sovětská vojska příliš tvrdošíjně nevzdorovala. Nechtěl jsem zemřít pro Stalina. Přesto se v SSSR objevil nový tank IS-3, který dorazil na frontu v malém množství. Toto vozidlo mělo dobrou čelní ochranu a odolalo úderům mnoha děl. I když jsem nemohl odolat zbrani Maus-2.
  Pali města: Čeljabinsk a Sverdlovsk. A tak to bylo velmi dobré a došlo k rychlé ofenzivě.
  Už je léto. Chlapečtí vězni pracují naboso v šortkách a s odhaleným krkem. A pokud je horko, pak s jejich trupem úplně nahým. A kluci jsou hubení. Ale hobití chlapec vypadá velmi roztrhaně a napumpovaně. I když vypadá jako malé dítě, asi desetileté. A samozřejmě neroste ani nedospívá.
  Chlapce štípou komáři méně než dospělí, ale hobiti neštípou vůbec.
  A německá vojska se k nim stále více přibližují, nacisté už téměř nenarážejí na odpor. Jo a Stalin někam zmizel. Je jasné, že mazaný Gruzínec nezemře. S největší pravděpodobností uprchl do Ameriky. Němci ho zatím neobsadili.
  Hobití chlapec a ostatní vězni začali hrdě a vlastenecky zpívat. I když na druhou stranu, vlastenectví je úplně jedno, když vás mlátí bičem a nutí vás pracovat jako osla v dětské pracovní kolonii. I když je v tom něco dobrého. Například se spřátelíte - ostatní kluci. Hobití chlapci je ve skutečnosti přes sto let, ale vypadá jako dítě, proto k němu panuje ambivalentní postoj.
  A dětští vězni zpívají s velkým nadšením;
  Jsem věčně mladý pionýrský chlapec,
  Přišel jsem bojovat proti vzteklému fašistovi...
  Chcete-li dát příklad velikosti,
  V batohu nosím diář s výborným!
  
  Přišla válka, běžel jsem na frontu,
  A toulal se bos po silnicích...
  A vystřelil z kulometu na Fritzové,
  Alespoň čistý chlapec ve svém srdci před Bohem!
  
  Zastřelil jsem Fritze ze zálohy,
  Vzal jsem od toho parchanta kulomet s granátem...
  Koneckonců, chlapec má hodně síly,
  Musíme statečně bojovat za naši vlast!
  
  Ten chlapec je bojovník od ďábla, věř mi,
  Střílí ohlušující na Fritze...
  V bitvě je jako šavlozubé zvíře,
  Což už nemůže být chladnější!
  
  Co se dá dělat s Hitlerem?
  Kluci ho za divokého řevu pohřbí...
  Aby vrah nepraštil sekerou,
  V čistém nebi pro něj nebude místo!
  
  Cokoli můžete získat hned
  Dravý Fuhrer chtěl venkovana s dívkou...
  Ale tento lovec se proměnil ve zvěř,
  Ano, je to pravda, je mi líto těch kulek na Adolfa!
  
  Už je mráz a já jsem úplně bos,
  Hbitý a zuřivý větrný chlapec...
  A dívka na mě křičí - počkej,
  Ale vidíte, že je to příliš rychlé!
  
  Udeřit policistu pěstí,
  Srazil toho parchanta a udeřil ho zezadu do hlavy...
  Tenhle panák s mlékem nepošlu,
  A svou vlast neprodám za láhev!
  
  Jsem průkopník a jsem na to tak hrdý,
  Vzhledem k tomu, že kravata je také velmi červená...
  Budu bojovat za Svatou Rus,
  I když Adolf je tak hrozný bandita!
  
  Ale věřím, že Wehrmacht statečně porazíme,
  Malý chlapec to moc dobře ví...
  Jsme cherubín se zlatými křídly,
  A drahocenný vůdce, soudruh Stalin!
  
  Wehrmacht statečně porazíme,
  Přestože nacisté bojují u Moskvy...
  Zkoušku ale složím na jedničku,
  A svou pistoli svěřím hrdinovi!
  
  Mohu udělat pionýrského chlapce,
  Něco, o čem se nacistům ani nesnilo...
  Je tu naše za dobré skutky,
  A Führer ani nedostane milost!
  
  Cokoli mohu udělat, vždy mohu udělat,
  Ať se mraky opět vznášejí nad vlastí...
  Ale průkopník se nepříteli nepoddá,
  Ruský voják je statečný a mocný!
  
  Ano, býval jsem zajat,
  A vedli ho bosého závějí...
  Na rány byl aplikován policejní křen,
  A chlapce zbili drátem!
  
  A mé paty také hořely žhavým ohněm,
  A spálili si nohy pokerem...
  Ale Krautové dostali jen nuly,
  I když oheň na chlapcovu nohu!
  
  Zlomili si prsty, spálili si čelo,
  A chlapci utrhli klouby z ramen...
  Bůh zřejmě zapomněl na průkopníka
  Když kat posypal rány pepřem!
  
  Ale fašistům nic neřekl,
  A jehly, horké pod nehty...
  Koneckonců, pro mě je ideálem samotný Stalin,
  A odporný Fuhrer raději zemře v agónii!
  
  Tak mě vedli k popravě ve sněhu,
  Chlapec brutálně zbitý, bosý...
  Ale nevěřím, že už jsem na mizině
  Porážce od nacistů se nevyhnete!
  
  Fritz mi dal hvězdu na hruď,
  No, na tohle jsem hrdý...
  Nevzdám se krutému nepříteli,
  A neuchýlím se ke strachu a zlé podlosti!
  
  Mohu udělat krok do hrobu,
  A s takovou zvonivou pionýrskou písní...
  Koneckonců, Fuhrer je jen šílený osel,
  A v Edenu potkám dívku, víš!
  
  Ale na poslední chvíli se ozvalo,
  Hodinový trylek našich kulometů...
  Popravčí četa se usadila,
  Z nacistů se stal vraní trus!
  
  A teď k mému hrdinovi,
  Přišel poté, co prošel mučením a utrpením...
  Bojoval s velkou hordou,
  Poté, co prošel takovými zlými zkouškami!
  
  Chlapec znovu zabíjí Krauty,
  Bosý chlapec se řítí závějemi...
  A udělá velmi odvážný krok,
  Neváhejte a zapleťte své kamarádce vlasy!
  
  Berlín zřejmě na chlapce brzy čeká,
  Německo seká hlavu Rusům...
  Mocný cherub mává mečem,
  A statečně všechny žádá, aby vyšli na náměstí!
  
  Věřím, že brzy vzkřísíme mrtvé,
  Kdo bude pohřben, bude jako anděl...
  Náš Pán je docela silný, Jeden,
  Satan je alespoň někdy příliš arogantní!
  
  Ať je vesmír navždy
  Pod praporem svatého komunismu...
  Soudruh Lenin je jasná hvězda,
  A Stalin je vítěz: zlo, fašismus!
  Pravda je zde spíše opačná: nacisté to vzali a vyhráli. Ale v písni kluci doufají v to nejlepší. I když na druhou stranu myšlenky problesknou, možná se pro ně za nové vlády najde místo?
  Hobití chlapec se pro stalinistický režim ukázal jako nepotřebný. A to očividně ovlivnilo jeho náladu.
  Ale děti, aby se rozveselily, začaly znovu s velkým nadšením zpívat a dupat bosýma nohama;
  Chlapec přišel z vesmírné éry,
  Když bylo všechno ticho - klid...
  Ve svých snech je chlapec chladný orel,
  Tohle ho vůbec nebolí!
  
  Válečná doba, čas úzkosti,
  Chlapec byl zavalen jako tsunami...
  Mocná horda vpochodovala do Rus,
  A Fritz zasekl ocelovou hlaveň tanku!
  
  Jsem kluk bosý v mrazu,
  Ti odporní fašisté mě vyhnali...
  Byli chyceni jako gyrfalconi násilím,
  Chtěl jsem vidět komunismus v dálce!
  
  Dlouho mě vezli sněhem,
  Skoro jsem všechno zmrazil...
  Spálili mi bosou nohu železem,
  Chtěli ho pověsit nahého mezi borovicemi!
  
  Ale přišla krásná dívka
  A automaticky odstranila všechny fašisty...
  Koneckonců, její oko je jako ostrá jehla,
  Kácíme a hlídáme hodně najednou!
  
  Chlapec byl téměř mrtvý
  Chlapci ztuhla krev v žilách...
  Ale teď to neskončí
  Jako by ta dívka ožila!
  
  Vzpamatoval jsem se z hrozných popálenin,
  Vždyť po sněhu mě tehdy spálili...
  Vězte, co je kat bez srdce osel,
  Ale taky zaplatí pokutu!
  
  Dívka je velmi chytrá, věřte mi,
  A pionýr se s ní rychle spřátelil...
  Teď z tebe bude opravdový šelma,
  A tváře cherubínů nás podpoří!
  
  Začali s ní velmi dobře bojovat,
  Ničili jsme fašisty donekonečna...
  Složili jsme zkoušky, dostali jsme jedničky,
  Cval do komunismu na míle daleko!
  
  Dívka a já jsme bosí ve sněhu,
  Pár strachů, aniž bychom to věděli, spěcháme...
  Zasáhnu nepřítele pěstí,
  A Slunce vždy svítí nad vlastí!
  
  Krauti mě nebudou moci porazit,
  A spolu s dívkou jsme neporazitelní...
  Jsem silný jako rozzuřený medvěd
  Když jsme sjednoceni s Komsomolem!
  
  A tady dívka běží bosa,
  A tak obratně střílí do fašistů...
  Ukujeme mocný štít pro Vlast,
  Ať je zničen zlý Kain!
  
  Rusko je velmi silná země,
  A má hlaveň...
  Satan nás nemůže porazit,
  Přijde mu krvavá odplata!
  
  Tak krásná dívka zpívá,
  Když se bos řítí závějí...
  A spolu s průkopníkem bije plazy,
  Dosáhneme toho, ale s každým z nás skončíme!
  
  Taky nejsem vůbec slabý kluk,
  Drtím fašisty krutou zuřivostí...
  Fuhrer ode mě dostane nikl,
  A vybudujeme obrovský nový svět!
  
  Bojujeme v této chladné zuřivosti,
  Wehrmacht nás na kolena nesrazí...
  Hurá na nacistu v jeho odvaze,
  Každý, kdo se stane Leninem, se k nám přidá!
  
  Budeš velmi cool kráska,
  Ten kluk je do tebe šíleně zamilovaný...
  Budu střílet pro tebe, zemi
  A v zájmu velmi zářivého města!
  
  Věřím, že do Berlína dorazím včas,
  Brutální válka pak odezní...
  Podmaníme si rozlehlost vesmíru,
  Nechte plameny jasně zuřit!
  
  A pokud je nám souzeno zemřít,
  Raději sám...
  Ať si dívka dělá, co chci,
  Můj syn mi dá dárek, dokonce i dceru!
  
  Budeš hodná holka
  Vybudujete tento svět, ve kterém bude ráj...
  Rostou nám tu krásné květiny,
  A věřte, že světlo vůbec není stodola!
  
  Sestřelil jsem tygra s dívkou,
  A po něm dokončil Panthera.
  Válečník promění pole ve střelnici,
  I když někdy ani neznáme rozsah!
  
  Dokončíme hlavní věc v zemi,
  Postavme komunismus a dolar zmizí...
  A tam porazíme Satana,
  Ať náš úděl září!
  
  Dívka orala celou zimu,
  Chodil bosý zimou...
  No, proč jsme v bitvě - proč,
  Vypěstujeme nádhernější růži!
  
  Taková velmi cool cesta,
  Bosá dívka a já čekáme...
  A je nemožné porazit SSSR,
  Ve slibném květnu budeme pochodovat!
  
  A i když květen nepřijde,
  Stále půjdeme s vítězstvím...
  Takže chlapče, buď odvážný a odvaž se -
  Slunce bude jiskřit nad námi v ráji!
  
  Pak se neboj, vzkřísíme mrtvé,
  Věda má velmi silné rady...
  Náš Pán je jeden, ne jeden,
  A povoláme Führera k odpovědnosti!
  Takhle zpívali bosí kluci v kraťasech s vyholenými vlasy. A řada z nich měla na těle i tetování. Dokonce i hobití chlapec si do hrudi vyryl Stalinův portrét.
  Pak se ale objevily německé tanky a ti samí zajatci je s velkým nadšením vítali a dupali bosými, dětskými nohami.
  Do konce roku 1945 německé a japonské jednotky obsadily téměř všechny hlavní obydlené oblasti SSSR. A jen v některých vesnicích a osadách stále probíhaly bitvy a partyzánské útoky. Stalin skutečně uprchl a neukázal se v Brazílii, kde se skrýval. Ale Molotov místo toho zůstal. Nicméně v květnu tisíc devět set čtyřicet šest byl Molotov zajat útočnými speciálními jednotkami SS. Poté Berija, který nahradil Molotova, nabídl kapitulaci za čestných podmínek.
  Hitler souhlasil a Berijův život byl ušetřen a dostal omezenou svobodu. A v SSSR partyzánská válka téměř ustala. Nastal klid.
  Třetí říše trávila to, co dobyla. Ale střet s USA a Británií byl nevyhnutelný. Zejména Hitler požadoval navrácení koloniálního majetku Itálii a Francii, Belgii a Holandsku. Především v Africe. A dát je legálně Němcům. Nyní měla Třetí říše volnou ruku. A kdyby něco...
  Ale USA měly atomovou bombu. Pravda, Třetí říše má nejen tanky, ale také vyvinula proudová letadla. A nedovolí shazovat bomby na evropské území.
  Tak byla pauza na světě. Němci zrychleným tempem stavěli letadlové lodě, bitevní lodě a velké hladinové lodě. Ale jejich ponorková flotila už byla silná a jejich ponorky běžely na peroxid vodíku. Tak...
  Hobití chlapec si našel místo ve Třetí říši. Začala vylepšovat létající talíře - disk Belonce. V reálné historii dokázal tento disk vzlétnout a dosáhl rychlosti dvou zvukových bariér. Bojů se však nezúčastnil. Bylo to příliš zranitelné, velké a drahé. Ve skutečné historii: SSSR ani USA nepřijaly létající talíře. Protože ta hra nestála za svíčku. Poškoďte jeden motor a Belonce disk okamžitě ztratí kontrolu a spadne vzhůru nohama.
  Hobití chlapec to ale udělal tak, že laminární proudění obtéká létající talíře a ty se stávají nezranitelnými pro ruční zbraně. A nyní je protiletadlová děla, vzduchová děla a kulomety skutečně nemohou sestřelit. Ale ten věčný a bosý kluk to udělal tak, že, ejhle, byly na nich instalovány lasery. A tyto lasery doslova všechno spálily ohněm a tepelnými paprsky. A zkuste proti tomu bojovat.
  Takže Němci měli vlastně silné vojenské trumfy. Současně bylo na tanky instalováno pokročilejší aktivní pancéřování a dokonce začali vyrábět vozidla z plastu.
  Ano, vypadalo to nesmírně vtipně a svým způsobem extrémně agresivně.
  V USA samozřejmě chtěli Němcům odpovědět, ale proti létajícím talířům mají jen atomové nálože, které by je teoreticky mohly zničit. Ale nacisté už měli tisíce kotoučových letadel. Fuhrer se rozhodl jít do války 20. dubna 1949, v den svých šedesátých narozenin. To, co lze říci, není nejhloupější nápad.
  Nacisté by navíc mohli být nepříjemně překvapeni, kdyby byla raketová technologie vyvinuta ve Spojených státech.
  Před invazí se Hitler rozhodl, že se bude bavit souboji gladiátorů. A to také není bláznivý nápad.
  Ale to už je jiný příběh...
  
  SPY HRY - ZNIČENÍ RUSKA
  ANOTACE
  Zpravodajské služby, především CIA, NSA, MI, MOSAD a další, provádějí různé druhy operací, čímž na celém světě vzniká zvláštní situace, která se často stává nepředvídatelnou. Probíhá boj proti terorismu a o sféry vlivu. Tomu, stejně jako zradě Michaila Gorbačova, jsou věnovány velmi zajímavé romány.
  
  KAPITOLA PRVNÍ
  
  
  Nenávist v jeho srdci hořela jasněji než roztavená ocel.
  
  Matt Drake vstal, přelezl zeď a v tichosti přistál. Krčil se mezi houpajícími se keři a naslouchal, ale ticho kolem sebe necítil žádnou změnu. Na chvíli se odmlčel a znovu zkontroloval subkompakt Glock.
  
  Vše bylo připraveno. Přisluhovači Krvavého krále to budou mít dnes večer těžké.
  
  Dům před ním byl v šeru. Kuchyň a obývací pokoj v prvním patře zachvátily plameny. Zbytek místa se ponořil do tmy. Na další vteřinu se odmlčel, pečlivě si prohlížel nákres, který dostal od předchozího, nyní mrtvého stoupence, a pak se tiše vydal vpřed.
  
  Jeho staré školení mu dobře posloužilo a znovu mu kolovalo v žilách, nyní pro to měl čistě osobní důvod a požadavek. Tři z přisluhovačů Krvavého krále během tří týdnů strašlivě zemřeli.
  
  Bez ohledu na to, co mu řekl, Rodriguez by byl číslo čtyři.
  
  Drake došel k zadnímu vchodu a zkontroloval zámek. Po několika minutách otočil klikou a vklouzl dovnitř. Z televize uslyšel výbuch a tlumený jásot. Rodriguez, Bůh žehnej starému masovému vrahovi, sledoval hru.
  
  Chodil po kuchyni a nepotřeboval světlo své kompaktní baterky kvůli záři vycházející z hlavní místnosti před sebou. Zastavil se na chodbě, aby pozorně naslouchal.
  
  Bylo tam víc než jeden kluk? Je těžké to rozeznat kvůli hluku z té zatracené televize. Na tom nezáleží. Všechny by je zabil.
  
  Zoufalství, které cítil během posledních tří týdnů po Kennedyho smrti, ho téměř přemohlo. Své přátele nechal za sebou jen se dvěma ústupky. Nejprve zavolal Torstenu Dahlovi, aby varoval Švéda před pomstou Krvavého krále a poradil mu, aby dostal svou rodinu do bezpečí. A za druhé si na pomoc přizval své staré kamarády ze SAS. Věřil jim, že se postarají o rodinu Bena Blakea, protože to sám nezvládl.
  
  Nyní Drake bojoval sám.
  
  Mluvil jen zřídka. Pil. Násilí a temnota byly jeho jedinými přáteli. V jeho srdci nezůstala žádná naděje ani slitování
  
  Tiše se pohyboval uličkou. Místo páchlo vlhkem, potem a smaženým jídlem. Pivní výpary byly téměř vidět. Drake udělal tvrdý obličej.
  
  Je to pro mě jednodušší.
  
  Jeho inteligence říkala, že zde žije muž, muž, který pomohl unést nejméně tři z nechvalně proslulých ‚zajatců" Krvavého krále. Po havárii jeho lodi a mužově zjevně dobře naplánovaném útěku nejméně tucet vysoce postavených osobností opatrně a tajně vystoupilo, aby vysvětlilo, že člen jejich rodiny je zadržován postavami podsvětí. Krvavý král manipuloval s rozhodnutími a činy Spojených států a těžil z lásky a soucitu jejich loutky.
  
  Jeho plán byl opravdu skvělý. Ani jeden člověk nevěděl, že blízcí jiných lidí jsou v nebezpečí, a Krvavý král je všechny ovlivnil prutem železa a krve. Vše, co bylo potřeba. Cokoliv funguje.
  
  Drake věřil, že se ještě ani nedotkli toho, kdo byl unesen. Nemohli pochopit, jak daleko krutá kontrola Krvavého krále ve skutečnosti zašla.
  
  Po jeho levici se otevřely dveře a vyšel neoholený tlustý muž. Drake jednal okamžitě a se smrtící silou. Vrhl se na muže, vytáhl nůž a zabodl mu ho hluboko do žaludku, pak ho setrvačností prostrčil otevřenými dveřmi do obývacího pokoje.
  
  Tlustý muž vykulil oči nevěřícně a šokovaně. Drake ho pevně držel, široký, křičící štít, silně zatlačil do ostří, než ho pustil a vytáhl glock.
  
  Rodriguez jednal rychle, navzdory šoku z Drakeova vzhledu. Už se skulil ze zmačkané pohovky na podlahu a šmátral s pásem. Ale Drakeovu pozornost upoutal třetí muž v místnosti.
  
  V rohu si pohrával podsaditý, dlouhovlasý muž s velkými černými sluchátky přitisknutými k uším. Ale i když se napjal, i když svými zablácenými prsty vyťukal mříže hymny, sáhl po upilované brokovnici.
  
  Drake se stal malým. Osudný výstřel tlusťocha roztrhal. Drake odstrčil křečovité tělo stranou, vstal a vystřelil. Tři výstřely strhly většinu muzikantovy hlavy a odhodily jeho tělo o zeď. Sluchátka sama odlétla na stranu, opisovala oblouk ve vzduchu a zastavila se na obrovské televizi, krásně visící z okraje.
  
  Krev stékala po ploché obrazovce.
  
  Rodriguez se stále plazil po podlaze. Odhozené brambůrky a pivo kolem něj poskakovaly a cákaly. Drake byl v mžiku po jeho boku a tvrdě udeřil glockem do úst.
  
  "Chutný?"
  
  Rodriguez se dusil, ale přesto sáhl za opasek pro malý nůž. Drake to sledoval s pohrdáním, a když jim přisluhovač Krvavého krále zasadil brutální ránu, bývalý voják SAS ho chytil a tvrdě ho zasáhl útočníkovi do bicepsu.
  
  "Nebuď idiot".
  
  Rodriguez zněl jako prase na porážce. Drake ho otočil a opřel ho zády o pohovku. Setkal se s mužovýma očima zakalenýma bolestí.
  
  "Pověz mi všechno, co víš," zašeptal Drake, "o Krvavém králi." Vytáhl glock, ale nechal ho na očích.
  
  "V jaké?" Rodriguezův přízvuk byl silný a kvůli jeho rase a bolesti ho bylo těžké rozluštit.
  
  Drake vrazil Glock Rodriguezovi do úst. Minimálně jeden zub je vyražený.
  
  "Nedělej si ze mě legraci." Jed v jeho hlase prozrazoval víc než jen nenávist a zoufalství. Díky tomu si muž Krvavého krále uvědomil, že brutální smrt je skutečně nevyhnutelná.
  
  "Dobře dobře. Vím o Boudreauxovi. Chceš, abych ti řekl o Boudreauxovi? Tohle můžu."
  
  Drake lehce poklepal ústím glocku na mužovo čelo. "Můžeme začít tam, jestli chceš."
  
  "Pokuta. Zůstaň v klidu ". Rodriguez pokračoval přes zjevnou bolest. Z vylámaných zubů mu po bradě stékala krev. "Boudreaux je zasranej debil, člověče." Znáš jediný důvod, proč ho Krvavý král nechal naživu?
  
  Drake namířil zbraň muži do oka. "Vypadám jako typ člověka, který odpovídá na otázky?" Jeho hlas skřípal jako ocel na oceli. "Měl bych?"
  
  "To jo. Dobře dobře. Před námi je ještě mnoho mrtvých. To řekl Krvavý král, člověče. Čeká nás spousta smrti a Boudreau bude rád, že bude v jejím středu. "
  
  "Takže používá Boudreaua k úklidu." Nepřekvapující. Pravděpodobně ničí celý ranč."
  
  Rodriguez zamrkal. "Víš o ranči?"
  
  "Kde je?" Drake cítil, jak ho přemohla nenávist. "Kde?" - Zeptal jsem se. Příští vteřinu se chystal utrhnout a začít Rodrigueze mlátit na kaši.
  
  Nejsou žádné ztráty. Ten hovno stejně nic neví. Stejně jako všichni ostatní. Pokud se o Krvavém králi dalo říci něco, pak to, jak dobře skrýval své stopy.
  
  V tu chvíli Rodriguezovi probleskla v očích jiskra. Drake se převalil, když kolem jeho hlavy prošlo něco těžkého.
  
  Čtvrtý muž, pravděpodobně v bezvědomí ve vedlejší místnosti a probuzený hlukem, zaútočil.
  
  Drake se otočil, vymrštil nohu a málem sundal hlavu svému novému protivníkovi. Když se muž zhroutil na zem, Drake ho rychle zhodnotil - tvrdý pohled, tramvajové koleje na obou rukou, špinavé tričko - a dvakrát ho střelil do hlavy.
  
  Rodriguez vykulil oči. "Ne!"
  
  Drake ho střelil do paže. "Nebyl jsi mi k ničemu."
  
  Další výstřel. Jeho koleno explodovalo.
  
  "Nic nevíš".
  
  Třetí kulka. Rodriguez byl zdvojený a držel se za břicho.
  
  "Stejně jako všichni ostatní."
  
  Poslední natáčení. Přímo mezi oči.
  
  Drake si prohlédl smrt kolem sebe, napil se a dovolil své duši na okamžik vypít nektar pomsty.
  
  Nechal dům za sebou, utekl zahradou a nechal se pohltit hlubokou tmou.
  
  
  KAPITOLA DVĚ
  
  
  Drake se probudil pozdě v noci celý zpocený. Oči byly zavřené od částečně prolitých slz. Sen byl vždy stejný.
  
  Byl to člověk, který je vždy zachránil. Člověk, který vždy jako první řekne slova "důvěřuj mi". Pak mu ale nic nevycházelo.
  
  Pusť je oba dolů.
  
  Už dvakrát. Alison první. Teď Kennedy.
  
  Vyklouzl z postele a natáhl se pro láhev, kterou držel vedle pistole na nočním stolku. Usrkl z láhve s otevřeným víčkem. Levná whisky se mu propálila hrdlem až do střev. Lék pro slabé a zatracené.
  
  Když hrozilo, že ho vina znovu srazí na kolena, třikrát rychle zavolal. První na Islandu. Krátce mluvil s Thorstenem Dahlem a slyšel soucit v hlase velkého Švéda, i když mu řekl, aby přestal každou noc volat, že jeho žena a děti jsou v bezpečí a že se jim nic nestane.
  
  Druhý byl pro Joea Sheparda, muže, po jehož boku bojoval v mnoha bitvách během svého působení u starého pluku. Shepard zdvořile nastínil stejný scénář jako Dahl, ale nijak nekomentoval Drakeova nezřetelná slova ani hrubé skřehotání v jeho hlase. Ujistil Drakea, že rodina Bena Blakea je dobře střežena a že on a pár jeho přátel sedí ve stínu a zkušeně hlídají místo.
  
  Drake při posledním hovoru zavřel oči. Hlava se mu točila a jeho vnitřnosti hořely jako na nejnižší úrovni pekla. To vše bylo vítané. Cokoli, co by odvedlo jeho pozornost od Kennedyho Moora.
  
  Dokonce jsi zmeškal její pohřeb...
  
  "Ahoj?" Aliciin hlas byl klidný a sebevědomý. I ona nedávno ztratila někoho blízkého, i když nejevila žádné vnější známky.
  
  "To jsem já. Jak se mají?"
  
  "Vše je v pořádku. Hayden se zotavuje dobře. Ještě pár týdnů a ona se vrátí ke svému svatému obrazu CIA. Blake je v pořádku, ale chybíš mu. Právě se objevila jeho sestra. Skutečné rodinné setkání. Květen je AWOL, díky bohu. Pozoruji je, Drakeu. Kde sakra jsi?"
  
  Drake zakašlal a otřel si oči. "Děkuji," stihl říct, než přerušil spojení. Legrační, že zmínila peklo.
  
  Cítil, že postavil tábor mimo tyto brány.
  
  
  KAPITOLA TŘETÍ
  
  
  Hayden Jay sledoval východ slunce nad Atlantským oceánem. Byla to její oblíbená část dne, kterou ráda trávila sama. Opatrně vyklouzla z postele, trhla sebou bolestí v kyčli a opatrně přešla k oknu.
  
  Sestoupil na ni relativní klid. Plíživý oheň se dotkl vln a na několik minut se veškerá její bolest a starosti rozplynuly. Čas se zastavil a ona byla nesmrtelná, a pak se za ní otevřely dveře.
  
  Benův hlas. "Nádherný výhled".
  
  Kývla směrem k východu slunce a pak se otočila, aby viděla, jak se na ni dívá. "Nemusíš být čerstvý, Bene Blaku." Jen kafe a máslem namazaný bagel."
  
  Její přítel se oháněl kartonem od nápojů a papírovým pytlíkem jako zbraněmi. "Sejdeme se na posteli."
  
  Hayden se naposledy podíval na New Dawn a pak pomalu šel k posteli. Ben umístil kávu a bagety na dosah ruky a věnoval jejímu štěněti psí oči.
  
  "Jak-"
  
  "Stejně jako včera v noci," řekl Hayden rychle. "Osm hodin kulhání nezmizí." Pak trochu změkla. "Něco od Drakea?"
  
  Ben se opřel o postel a zavrtěl hlavou. "Ne. Mluvil jsem s tátou a všichni se mají dobře. Žádné znamení -" Odmlčel se. "Z..."
  
  "Naše rodiny jsou v bezpečí." Hayden si položil ruku na koleno. "Krvavý král tam selhal." Teď už ho musíme jen najít a odvolat vendetu."
  
  "Nepovedlo se?" opakoval Ben. "Jak to můžeš říct?"
  
  Hayden se zhluboka nadechl. "Víš, jak jsem to myslel."
  
  "Kennedy zemřel. A Drake... ani nešel na její pohřeb.
  
  "Vím".
  
  "Je pryč, víš." Ben zíral na svůj bagel, jako by to byl syčící had. "On se nevrátí".
  
  "Dej mu čas."
  
  "Měl tři týdny."
  
  "Tak mu dej ještě tři."
  
  "Co si myslíš, že dělá?"
  
  Hayden se lehce usmál. "Podle toho, co vím o Drakeovi... Nejprve nám kryjte záda." Pak se pokusí najít Dmitrije Kovalenka."
  
  "Krvavý král se už nikdy nemusí objevit." Benova nálada byla tak depresivní, že zmizel i jasný příslib nového rána.
  
  "Bude." Hayden pohlédl na mladého muže. "Má plán, pamatuješ? Už si nelehne na zem jako dřív. Zařízení pro cestování časem byly jen začátkem. Kovalenko má v plánu mnohem větší zápas."
  
  "Pekelná brána?" Ben o tom přemýšlel. "Věříš těm sračkám?"
  
  "To je jedno. On tomu věří. Jediné, co musí CIA udělat, je zjistit."
  
  Ben se dlouze napil kávy. "To je v pořádku?"
  
  "No..." Hayden se na něj potutelně usmál. "Nyní se naše geekovské schopnosti zdvojnásobily."
  
  "Karin je mozek," připustil Ben. "Ale Drake by Boudreauxe zlomil během minuty."
  
  "Nebuď si příliš jistý." Kinimaka to neudělal. A není to zrovna pudl."
  
  Ben se zastavil, když někdo zaklepal na dveře. Jeho oči prozrazovaly hrůzu.
  
  Haydenovi chvíli trvalo, než ho uklidnil. "Jsme uvnitř zabezpečené nemocnice CIA, Bene." Úroveň bezpečnosti v okolí místa by zahanbila prezidentskou inaugurační přehlídku. Ochladit."
  
  Doktor strčil hlavu do dveří. "Vše je v pořádku?" Vstoupil do místnosti a začal kontrolovat Haydenovy tabulky a vitální funkce.
  
  Když cestou ven zavíral dveře, Ben znovu promluvil. "Myslíš, že se Krvavý král pokusí znovu převzít zařízení?"
  
  Hayden pokrčil rameny. "Naznačuješ, že nedostal první věc, kterou jsem ztratil." To se asi stalo. Co se týče toho druhého, kterého jsme našli z jeho lodi?" Usmála se. "Přibitý."
  
  "Nebuď spokojený."
  
  "CIA nespí na vavřínech, Bene," řekl Hayden okamžitě. "Už ne. Jsme připraveni se s ním setkat."
  
  "A co oběti únosů?"
  
  "A co oni?"
  
  "Určitě jsou vysoce profilovaní. Harrisonova sestra. Ostatní, které jste zmínil. Využije je."
  
  "Samozřejmě, že to udělá. A jsme připraveni se s ním setkat."
  
  Ben dojedl bagel a olízl si prsty. "Pořád nemůžu uvěřit, že celá kapela musela jít do ilegality," řekl zasněně. "Právě když jsme začali být slavní."
  
  Hayden se diplomaticky zasmál. "Ano. Tragický."
  
  "No, možná nás to udělá ještě notoricky známými."
  
  Ozvalo se další tiché zaklepání a do místnosti vstoupili Karin a Kinimaka. Havajec vypadal sklesle.
  
  "Ten bastard nebude ječet." Ať děláme, co děláme, nebude na nás ani pískat."
  
  Ben si opřel bradu o kolena a zachmuřil se. "Sakra, přál bych si, aby tu byl Matt."
  
  
  KAPITOLA ČTYŘI
  
  
  Hereford bedlivě sledoval. Ze svého výhodného místa na vrcholu travnatého kopce napravo od hustého porostu stromů mohl použít teleskopický zaměřovač namontovaný na jeho pušce k určení členů rodiny Bena Blakea. Zaměřovač na vojenské úrovni zahrnoval osvětlený záměrný kříž, což je možnost, která umožňovala rozsáhlé použití v nepříznivých světelných podmínkách a zahrnovala BDC (Bullet Drop Compensation).
  
  Popravdě řečeno, puška byla vybavena všemi dostupnými špičkovými odstřelovačskými pomůckami, ale muž za dalekohledem je samozřejmě nepotřeboval. Byl vyškolen na nejvyšší úroveň. Teď sledoval, jak otec Bena Blakea přešel k televizi a zapnul ji. Po malé úpravě viděl, jak matka Bena Blakea gestikuluje na otce malým dálkovým ovladačem. Zaměřovač jeho zraku se nepohnul ani o milimetr.
  
  Nacvičeným pohybem zametl pohledem po okolí domu. Byl odražený od silnice, skrytý za stromy a vysokou zdí, a muž z Herefordu dál tiše počítal stráže skrývající se mezi keři.
  
  Jedna dvě tři. Všechno se bere v úvahu. Věděl, že v domě jsou další čtyři a další dva jsou úplně schovaní. Přes všechny jejich hříchy odvedla CIA při ochraně Blakeů vynikající práci.
  
  Muž se zamračil. Všiml si pohybu. Tma, černější než noc, se rozprostírala podél základny vysoké zdi. Příliš velký na to, aby to bylo zvíře. Příliš tajný na to, abych byl nevinný.
  
  Našli lidé Krvavého krále Blakea? A pokud ano, jak dobré byly?
  
  Zleva foukal lehký vánek přímo od Lamanšského průlivu a přinášel s sebou slanou chuť moře. Herefordský muž mentálně kompenzoval změněnou trajektorii kulky a přiblížil se trochu blíž.
  
  Muž byl oblečený celý v černém, ale vybavení bylo zjevně domácí. Ten chlap nebyl profesionál, jen žoldák.
  
  Kuličkové jídlo.
  
  Mužův prst se na okamžik sevřel a pak povolil. Samozřejmě, skutečná otázka byla, kolik jich s sebou vzal?
  
  Udržel svůj cíl v zaměřovači a rychle zhodnotil dům a jeho okolí. O vteřinu později si byl jistý. Okolí bylo čisté. Tento muž v černém jednal sám, muž z Herefordu si byl jistý.
  
  Žoldák, který zabíjí za odměnu.
  
  Sotva stojí za kulku.
  
  Jemně stiskl spoušť a absorboval zpětný ráz. Zvuk kulky opouštějící hlaveň je sotva postřehnutelný. Viděl žoldáka padat bez povyku a zhroutil se mezi zarostlé keře.
  
  Strážci rodiny Blakeových si ničeho nevšimli. Za pár minut tajně zavolá CIA a informuje je, že jejich nový bezpečný dům byl vloupán.
  
  Herefordský muž, starý kámoš ze SAS Matta Drakea, dál hlídal stráže.
  
  
  KAPITOLA PÁTÁ
  
  
  Matt Drake odšrouboval uzávěr z čerstvé láhve Morgan's Spiced a vytočil číslo rychlé volby na svém mobilním telefonu.
  
  Mayin hlas zněl vzrušeně, když odpovídala. "Kačer? Co chceš?"
  
  Drake se zamračil a usrkl z láhve. Pro Mayovou bylo projevování emocí asi tak netypické, jako by bylo, kdyby politik dodržel svůj volební slib. "Jsi v pořádku?"
  
  "Samozřejmě jsem v pořádku." Proč bych neměl být? co to je?"
  
  Dal si další dlouhý doušek a pokračoval. "To zařízení, které jsem ti dal." Je to bezpečné?"
  
  Na okamžik zaváhal. "Nemám to. Ale je to bezpečné, příteli." Maiiny uklidňující intonace se vrátily. "Je to tak bezpečné, jak jen může být." Drake si dal další doušek. Mai se zeptala: "To je všechno?"
  
  "Ne. Myslím, že jsem v tomto směru téměř vyčerpal své vodítka. Ale mám jiný nápad. Člověk je blíž... domů."
  
  Ticho při čekání cvaklo a praskalo. Tohle nebyl obyčejný květen. Možná s někým byla.
  
  "Potřebuji, abyste použil své japonské kontakty." A Číňané. A hlavně Rusové. Chci vědět, jestli má Kovalenko rodinu."
  
  Ozval se ostrý nádech. "Myslíš to vážně?"
  
  "Samozřejmě to myslím zatraceně vážně." Řekl to tvrději, než měl v úmyslu, ale neomluvil se. "A také chci vědět o Boudreauovi." A jeho rodina."
  
  Maii trvalo celou minutu, než odpověděla. "Dobře, Drake." Udělám to nejlepší, co budu moci."
  
  Drake se zhluboka nadechl, když bylo spojení mrtvé. O minutu později zíral na láhev kořeněného rumu. Z nějakého důvodu byla poloprázdná. Podíval se k oknu a pokusil se vidět město Miami, ale sklo bylo tak špinavé, že ho sotva viděl.
  
  Bolelo ho srdce.
  
  Znovu srazil láhev. Bez dalšího přemýšlení podnikl akci a stiskl další číslo rychlé volby. V akci našel způsob, jak dát smutek stranou. V akci našel způsob, jak se posunout vpřed.
  
  Mobil zvonil a zvonil. Nakonec hlas odpověděl. "Sakra, Drake! Co?"
  
  "Mluvíš hladce, děvko," protáhl a pak se odmlčel. "Jak... jak je na tom tým?"
  
  "Tým? Kristus. Dobře, chcete zatracenou fotbalovou analogii? Jedinou osobou, kterou můžete v tuto chvíli rozumně použít jako útočníka, je Kinimaka. Hayden, Blake a jeho sestra by se nedostali ani na lavičku." Odmlčela se. "Žádné soustředění. Tvoje vina."
  
  Udělal pauzu. "Já? Chcete říct, že kdyby se na ně někdo pokusil, byl by úspěšný?" Jeho hlava, lehce zamlžená, začala pulzovat. "Protože bude učiněn pokus."
  
  "Nemocnice je dobře hlídaná. Strážci jsou docela schopní. Ale je dobře, že jsi mě požádal, abych zůstal. A je dobře, že jsem řekl ano.
  
  "A Boudreau? A co tenhle parchant?"
  
  "Zábavné asi jako smažené vejce. Nezlomí se. Ale pamatuj, Draku, celá americká vláda na tom teď pracuje. Nejen my."
  
  "Nepřipomínej mi to." Drake sebou trhl. "Vláda, která je hluboce ohrožena. Informace putují nahoru a dolů po vládních komunikačních linkách, Alicio. Stačí jedno velké uzamčení, aby se to všechno naplnilo."
  
  Alicia mlčela.
  
  Drake seděl a přemýšlel o tom. Dokud nebyl Krvavý král fyzicky objeven, všechny informace, které měli, musely být považovány za nespolehlivé. To zahrnovalo informace o Bráně pekla, spojení s Havají a jakékoli maličkosti, které posbíral od čtyř mrtvých nohsledů.
  
  Možná by pomohla ještě jedna věc.
  
  "Mám ještě jednu stopu." A May kontroluje rodinné vazby Kovalenka a Boudreaua. Možná bys mohl požádat Haydena, aby udělal totéž?
  
  "Jsem tu jako laskavost, Draku." Nejsem tvůj zatracený ovčácký pes."
  
  Tentokrát Drake mlčel.
  
  Alicia si povzdechla. "Podívej, zmíním se o tom." A pokud jde o May, nevěř té bláznivé víle, jak jen to dokážeš."
  
  Drake se usmál při odkazu na videohru. "S tím budu souhlasit, až mi řekneš, která z vás šílených děv zabila Wellse." A proč."
  
  Očekával dlouhé ticho a dostal ho. Využil příležitosti a dal si ještě pár doušků léku z jantaru.
  
  "Promluvím si s Haydenem," zašeptala nakonec Alicia. "Pokud Boudreaux nebo Kovalenko mají rodinu, najdeme je."
  
  Spojení bylo přerušeno. V náhlém tichu se Drake v hlavě třásl jako sbíječka. Jednoho dne mu řeknou pravdu. Ale zatím stačilo, že ztratil Kennedyho.
  
  Stačilo, že kdysi věřil v něco, co je nyní vzdálené jako Měsíc, v jasnou budoucnost, která se proměnila v popel. Beznaděj v něm mu zkroutila srdce. Láhev vypadla z oslabených prstů, nerozbila se, ale vylila svůj ohnivý obsah na špinavou podlahu.
  
  Drake na okamžik zvažoval, že si to nalije do sklenice. Rozlitá tekutina mu připomněla sliby, sliby a ujištění, které dal a které se ve zlomku vteřiny vypařily a zanechaly životy zmařené a zničené jako tolik vody rozlité na podlahu.
  
  Jak to mohl udělat znovu? Slib, že udržíš jeho přátele v bezpečí. Jediné, co teď mohl udělat, bylo zabít co nejvíce nepřátel.
  
  Porazte svět zla a nechte dobro žít dál.
  
  Posadil se na kraj postele. Zlomený. Nic nezbylo. Všechno kromě smrti v něm zemřelo a rozbitá skořápka, která zbyla, od tohoto světa nic víc nechtěla.
  
  
  KAPITOLA ŠESTÁ
  
  
  Hayden počkal, dokud Ben a Karin neodejdou do jedné ze servisních místností. Bratrský a sesterský tým zkoumali Havaj, Diamond Head, Brány pekla a další legendy spojené s Krvavým králem v naději, že se jim podaří dát dohromady teorii.
  
  Když se situace vyjasnila, Hayden se oblékl do nového oblečení a vešel do malé kanceláře, kde Mano Kinimaka zřídil malou pracovní stanici. Velký Havajec ťukal do klíčů a vypadal trochu rozrušeně.
  
  "Stále chytáš prsty páru dva klíče najednou?" zeptal se Hayden nonšalantně a Kinimaka se s úsměvem otočila.
  
  "Aloha nani wahine," řekl, a pak se téměř začervenal, když ukázala, že zná význam těch slov.
  
  "Myslíš, že jsem krásná? Je to proto, že mě pobodal šílený člověk?"
  
  "Protože jsem rád." Jsem tak rád, že jsi stále s námi."
  
  Hayden položil Kinimakimu ruku na rameno. "Děkuji, Mano." Chvíli počkala a pak řekla: "Ale teď s Boudreauem máme příležitost i dilema. Musíme vědět, co ví on. Ale jak ho můžeme zlomit?"
  
  "Myslíš, že ten šílený bastard ví, kde se Krvavý král skrývá?" Opravdu by mu to opatrný člověk jako Kovalenko řekl?"
  
  "Boudreau je ten nejhorší typ blázna." Chytrý muž. Asi něco ví."
  
  Za Haydenem se ozval sardonický hlas. "Drakey si myslí, že bychom měli mučit jeho rodinu." Hayden se otočil. Alicia se na ni cynicky usmála. "Jsi s tím v pořádku, CIA?"
  
  "Mluvil jsi znovu s Mattem?" řekl Hayden. "Jak se má?"
  
  "Vypadá jako jeho staré já," řekla Alicia s ironií, kterou zjevně nemyslela vážně. "Tak, jak jsem ho měl kdysi rád."
  
  "Beznadějný? Opilý? Jeden?" Hayden nedokázala skrýt opovržení ve svém hlase.
  
  Alicia pokrčila rameny. "Nervový. Tvrdý. Smrtící." Setkala se s pohledem agenta CIA. "Věř mi, zlato, takový by měl být." Je to jediný způsob, jak se z toho případu dostane živý. A..." Odmlčela se, jako by přemýšlela, zda pokračovat. "A... to může být jediný způsob, jak z toho všichni vyváznete živí a se svými rodinami nedotčenými."
  
  "Uvidím, jestli má Boudreaux rodinu." Hayden se otočil zpátky ke Kinimakovi. "Ale CIA určitě nikoho mučit nebude."
  
  "Je váš průkaz platný pro vstup do zařízení?" Kinimaka se podíval na bývalého vojáka britské armády.
  
  "Dej nebo ber, chlapče." Alicia se šibalsky usmála a schválně se protlačila kolem Haydena do malé místnosti, kterou obývalo převážně Kinimakiho tělo. "Co děláš?"
  
  "Práce". Kinimaka vypnul obrazovku a schoval se do rohu, co nejdál od Alicie.
  
  Hayden mu přišel na pomoc. "Když jsi byla člověkem, byla jsi vojákem, Alicie." Máte nějaké návrhy, které by nám mohly pomoci zlomit Boudreauxe?
  
  Alicia se obrátila k Haydenovi s výzvou v očích. "Proč nejdeme a nepromluvíme si s ním?"
  
  Hayden se usmál. "Právě jsem se připravoval."
  
  
  * * *
  
  
  Hayden nás vedl dolů do zadržovacího prostoru. Pětiminutová procházka a jízda výtahem jí nezpůsobily žádné bolesti, i když to vzala v klidu a nálada se jí zlepšila. Uvědomila si, že být pobodán je relativně podobné jakékoli jiné nemoci, kvůli které jste si vzali volno z práce. Dříve nebo později jste se prostě začali nudit a chtěli jste znovu zatáhnout peklo do boje.
  
  Prostor předběžného zadržení sestával ze dvou řad cel. Šli po pečlivě vyleštěné podlaze, až došli k jediné cele, kde byl vězeň, poslední cele vlevo. Přední část cely byla dokořán a její obyvatel byl obklopen řadami mříží, které se táhly od podlahy ke stropu.
  
  Vzduch byl plný vůně bělidla. Hayden kývla na ozbrojené stráže umístěné před Boudreauovou celou, když dorazila, aby se postavila muži, který se ji před třemi týdny několikrát pokusil zabít.
  
  Ed Boudreaux se povaloval na své posteli. Když ji uviděl, usmál se. "Jaké je tvoje stehno, blondýno?"
  
  "Co?" Hayden věděla, že by ho neměla provokovat, ale nemohla si pomoct. "Tvůj hlas zní trochu chraplavě." Byl jsi nedávno uškrcen?" Tři týdny kulhání a trauma z bodné rány ji způsobily lehkomyslné.
  
  Kinimaka k ní přistoupil s úsměvem. Boudreau se setkal s jeho pohledem se zuřivým hladem. "Někdy," zašeptal. "Otočme stůl."
  
  Kinimaka narovnal velká ramena, aniž by odpověděl. Alicia pak obešla tělo velkého muže a šla přímo k mřížím. "Pokazil ti ten hubený parchant tvoje malé kalhotky?" Namířila úšklebek na Haydena, ale nespustila oči z Boudreauxe. "Netrvalo by to déle než minutu."
  
  Boudreau vstal z postele a přešel k mřížím. "Krásné oči," řekl. "Špinavá pusa. Nejsi ty, kdo šukal toho tlusťocha s plnovousem? Ten, který moji lidé zabili?"
  
  "To jsem já".
  
  Boudreaux se chytil mříží. "Jaký máš z toho pocit?"
  
  Hayden cítil, že stráže začínají být nervózní. Tento druh konfrontačního vážení je nikam nedostal.
  
  Kinimaka se už pokusil přimět žoldáka, aby mluvil tuctem různých způsobů, a tak se Hayden zeptal na něco jednoduchého. "Co chceš, Boudreau? Co vás přesvědčí, abyste nám řekl, co víte o Kovalenkovi?
  
  "SZO?" Boudreau z Alici nespustil oči. Byly odděleny šířkou mřížky mezi nimi.
  
  "Víš, koho myslím." Krvavý král."
  
  "Ach, on." Je to jen mýtus. Myslel jsem, že to CIA musí vědět."
  
  "Řekni svou cenu."
  
  Boudreau konečně přerušil oční kontakt s Alicií. "Zoufalství je anglický způsob." Slovy Pink Floyd."
  
  "Nikam se nedostaneme," Haydenovi to nepříjemně připomnělo soutěž Drakea a Bena v žartování Dinoroc a doufal, že Boudreaux má jen zbytečné poznámky. "My-"
  
  "Vezmu si ji," zasyčel náhle Boudreau. Hayden se otočil a uviděl ho znovu stát tváří v tvář Alicii. "Jeden na jednoho. Jestli mě porazí, budu mluvit."
  
  "Vyrobeno". Alicia se prakticky protlačila mřížemi. Stráže se vrhly vpřed. Hayden cítila, jak se jí vaří krev.
  
  "Přestaň!" Natáhla ruku a přitáhla Alici zpět. "Zbláznil ses? Tenhle debil nikdy nepromluví. Nestojí to za to riziko."
  
  "Žádné riziko," zašeptala Alicia. "Vůbec žádné riziko."
  
  "Odcházíme," řekl Hayden. "Ale -" Přemýšlela o tom, co se Drake zeptal. "Brzy se vrátíme".
  
  
  * * *
  
  
  Ben Blake se opřel a sledoval, jak jeho sestra snadno ovládá upravený počítač CIA. Netrvalo jí dlouho, než si zvykla na speciální operační systém vyžadovaný vládní agenturou, ale pak byla mozkem rodiny.
  
  Karin byla drzá, s černým páskem, striptérka, kterou život srazil v šesti letech v pozdním dospívání, sbalila si mozek a diplomy a plánovala nedělat absolutně nic. Jejím cílem bylo ublížit a nenávidět život za to, co s ní udělal. Plýtvání jejími dary bylo jedním ze způsobů, jak dát najevo, že už ji to nezajímá.
  
  Teď se otočila, aby se na něj podívala. "Podívejte se a uctívejte sílu Blakeovy ženy. Vše, co jste kdy chtěli vědět o Diamond Head, v jednom rychlém čtení."
  
  Ben se podíval na informace. Dělali to několik dní - prozkoumávali Havaj a Diamond Head - slavnou sopku Oahu - a četli o cestách kapitána Cooka, legendárního objevitele Havajských ostrovů v roce 1778. Bylo důležité, aby oba naskenovali a uložili co nejvíce informací, protože když nastal průlom, úřady očekávaly, že se události budou pohybovat opravdu velmi rychle.
  
  Záhadou však zůstala zmínka Krvavého krále o Bráně pekla, zejména ve vztahu k Havaji. Zdálo se, že většina Havajců ani nevěří v tradiční verzi pekla.
  
  Samotná Diamond Head byla součástí komplexní série kuželů a průduchů známých jako Honolulu Volcano Series, řetězu událostí, které tvořily většinu nechvalně známých památek na Oahu. Samotná Diamond Head, pravděpodobně nejslavnější orientační bod, vybuchla pouze jednou asi před 150 000 lety, ale s takovou jednorázovou výbušnou silou, že si dokázala udržet svůj neuvěřitelně symetrický kužel.
  
  Ben se při dalším komentáři mírně usmál. Věří se, že Diamond Head už nikdy nevybuchne. Hm...
  
  "Pamatoval jste si část o Diamond Head, která je sérií kuželů a děr?" Karin měl přízvuk yorkshirský na chybu. S místními lidmi ze CIA v Miami už si o tom užila spoustu legrace a nepochybně naštvala nejednoho.
  
  Ne že by to Karin zajímalo. "Jsi hluchý, kamaráde?"
  
  "Neříkej mi kamaráde," zakňučel. "Tak tomu muži říkají ostatní muži." Dívky by tak neměly mluvit. Hlavně moje sestra."
  
  "Dobře, vývar. Zatím příměří. Ale víte, co znamenají ventilační otvory? Alespoň ve vašem světě?"
  
  Ben měl pocit, že je zpátky ve škole. "Lávové trubice?"
  
  "Rozumím. Hej, nejsi hloupý jako klika, jak říkával táta."
  
  "Táta nikdy neřekl -"
  
  "Klid, děvko. Jednoduše řečeno, lávové trubky znamenají tunely. Po celém Oahu."
  
  Ben zavrtěl hlavou a podíval se na ni. "Vím to. Chceš říct, že se za jedním z nich skrývá Krvavý král?"
  
  "Kdo ví? Ale jsme tu, abychom provedli výzkum, ne?" Ťukala na klávesy Benova vlastního počítače CIA. "Dostat se k tomu."
  
  Ben si povzdechl a odvrátil se od ní. Stejně jako zbytek jeho rodiny se mu po nich stýskalo, když byli od sebe, ale po hodině dohánění se staré otravování vrátilo. K pomoci však ušla dlouhou cestu.
  
  Otevřel vyhledávání v The Legends of Captain Cook a posadil se na židli, aby zjistil, co se objevilo, jeho myšlenky byly velmi podobné myšlenkám Matta Drakea a jeho nejlepšího přítele. Stav mysli.
  
  
  KAPITOLA SEDMÁ
  
  
  Krvavý král přehlížel své území zrcadlovým oknem v délce podlahy, vytvořeným pouze za účelem vytvoření panoramatického výhledu, který přehlížel svěží, zvlněné údolí, ráj, kam nikdo kromě jeho vlastního nevkročil.
  
  Jeho mysl, obvykle klidná a soustředěná, se dnes proháněla mnoha tématy. Ztráta jeho lodi - jeho domova po celá desetiletí - ačkoli se očekávala, situaci ještě zhoršila. Možná to byla náhlá povaha zániku lodi. Nestihl se rozloučit. Ale loučení pro něj nikdy předtím nebylo důležité ani sentimentální.
  
  Byl to tvrdý, bezcitný muž, který vyrůstal v některých z nejtěžších časů Ruska a v mnoha nejtěžších oblastech země. Navzdory tomu relativně snadno prosperoval, vybudoval říši krve, smrti a vodky a vydělal miliardy.
  
  Moc dobře věděl, proč ho ztráta Bouřného pláště rozzuřila. Považoval se za nedotknutelného, za krále mezi lidmi. Být tímto způsobem uražen a zklamán maličkou americkou vládou nebylo nic jiného než šmrnc v jeho oku. Ale stejně to bolelo.
  
  Bývalý voják Drake se ukázal jako trnem v oku. Kovalenko měl pocit, že se Angličan osobně pokusil překazit jeho dobře promyšlené plány, které se pohybovaly již řadu let, a bral mužovu účast jako osobní urážku.
  
  Proto Krvavá vendeta. Jeho osobním přístupem bylo nejprve jednat s Drakeovou přítelkyní; Zbytek larev nechá svým globálním žoldáckým spojením. Už očekával první telefonát. Další brzy zemře.
  
  Na okraji údolí, uhnízděný za vzdáleným zeleným kopcem, stál jeden z jeho tří rančů. Rozpoznal pouze maskované střechy, které viděl jen proto, že přesně věděl, kam se dívat. Ranč na tomto ostrově byl největší. Další dva byly na samostatných ostrovech, menších a silně bráněných, určených výhradně k rozdělení nepřátelského útoku do tří směrů, pokud by k němu vůbec došlo.
  
  Hodnota umístění rukojmích na různá místa spočívala v tom, že nepřítel by musel rozdělit své síly, aby zachránil každého živého.
  
  Krvavý král měl tucet různých způsobů, jak opustit tento ostrov nepozorovaně, ale kdyby všechno šlo podle plánu, nikam by neodešel. Najde to, co Cook našel za Bránami pekla, a odhalení jistě promění krále v boha.
  
  Jen brána k tomu stačila, uvažoval.
  
  Ale jakékoli myšlenky na bránu nevyhnutelně vedly ke vzpomínkám, které se hluboce zapálily - ztráta obou transportních zařízení, drzost, která bude pomstěna. Jeho síť rychle objevila polohu jednoho zařízení - zařízení, které bylo ve vazbě CIA. Už znal polohu toho druhého.
  
  Je čas přivést je oba zpět.
  
  Na poslední chvíli se kochal pohledem. Husté listí se pohupovalo v rytmu tropického vánku. Jeho pozornost na okamžik upoutal hluboký klid, ale nepohnul s ním. Co nikdy neměl, to mu nikdy nebude chybět.
  
  Hned na zavolání se ozvalo opatrné zaklepání na dveře jeho kanceláře. Krvavý král se otočil a řekl: "Pojďme." Jeho hlas zněl jako zvuk tanku projíždějícího po štěrkové jámě.
  
  Dveře se otevřely. Vstoupili dva strážci a táhli s sebou vyděšenou, ale dobře vychovanou dívku japonského původu. "Chica Kitano," zaskřehotal Krvavý král. "Doufám, že je o tebe postaráno?"
  
  Dívka se zarputile dívala do země a neodvažovala se zvednout oči. Krvavý král schválil. "Čekáš na mé svolení?" Nesouhlasil. "Bylo mi řečeno, že tvoje sestra je nejnebezpečnější protivník, Chico," pokračoval. "A teď je pro mě jen dalším zdrojem, jako Matka Země." Řekni mi... miluje tě, Chika, tvou sestru, Mai?"
  
  Dívka ani nedýchala. Jeden ze strážců se tázavě podíval na Krvavého krále, ale ten si toho muže nevšímal. "Není třeba mluvit." Chápu to víc, než si kdy dokážeš představit. Pro mě je to jen obchod, abych tě vyměnil. A velmi dobře znám hodnotu opatrného mlčení během obchodní transakce."
  
  Mával satelitním telefonem. "Vaše sestra - Mai - mě kontaktovala." Velmi chytré a ve smyslu nevyslovené hrozby. Je nebezpečná, tvoje sestra." Řekl to podruhé a téměř si užíval vyhlídky na setkání tváří v tvář.
  
  Ale tohle se prostě stát nemohlo. Ne teď, když byl tak blízko svému životnímu cíli.
  
  "Nabídla, že vymění za tvůj život." Vidíš, ona má můj poklad. Velmi speciální zařízení, které vám nahradí. To je dobré. Ukazuje to vaši hodnotu ve světě, který odměňuje bezohledné lidi, jako jsem já."
  
  Japonka nesměle zvedla oči. Krvavý král stočil ústa do něčeho jako úsměv. "Teď vidíme, co je ochotná pro tebe obětovat."
  
  Vytočil číslo. Telefon jednou zazvonil a ozval se klidný ženský hlas.
  
  "Ano?"
  
  "Mai Kitano." Víš, kdo to je? Víš, že není šance tento hovor vysledovat, že?"
  
  "Nemám v úmyslu to zkoušet."
  
  "Velmi dobře". Povzdechl si. "Ach, kdybychom měli víc času, ty a já." Ale nevadí. Vaše krásná sestra Chica je tady." Krvavý král pokynul strážím, aby ji přivedli dopředu. "Pozdravuj svou sestru, Chico."
  
  V telefonu se ozval Mayin hlas. "Chica? Jak se máte?" Rezervováno. Aniž by prozradil strach a vztek, o kterých Krvavý král věděl, že musí vařit pod povrchem.
  
  Chvíli to trvalo, ale Chika nakonec řekla: "Konnichiwa, shimai."
  
  Krvavý král se zasmál. "Je pro mě úžasné, že Japonci kdy vytvořili tak brutální bojový stroj, jako jsi ty, Mai Kitano. Vaše rasa nezná protivenství jako já. Jste všichni tak zatraceně rezervovaní. "
  
  "Náš vztek a vášeň pramení z toho, co cítíme," řekla Mai tiše. "A z toho, co se s námi děje."
  
  "Nemysli na to, že bys mi kázal. Nebo mi vyhrožuješ?
  
  "Nepotřebuji dělat ani jednu z těchto věcí." Bude to, jak to bude."
  
  "Tak mi dovol, abych ti řekl, jak to bude. Zítra večer se setkáš s mými lidmi v Coconut Grove na CocoWalku." V osm hodin večer budou uvnitř restaurace, v davu. Odevzdáš zařízení a odejdeš."
  
  "Jak mě poznají?"
  
  "Budou tě znát, Mai Kitano, stejně jako já." To je vše, co potřebujete vědět. V osm večer, bylo by od tebe moudré, abys nepřišel pozdě."
  
  V Mayově hlase se náhle ozvala veselost, což Krvavého krále přimělo k úsměvu. "Má sestra. co s ní?
  
  "Až budou mít zařízení, moji lidé vám dají pokyny." Krvavý král dokončil výzvu a chvíli si užíval své vítězství. Všechny jeho plány do sebe zapadají.
  
  "Připravte dívku na cestu," řekl svým mužům bez emocí. "A sázejte Kitano vysoko." Chci zábavu. Chci vidět, jak dobrý tento legendární bojovník skutečně je."
  
  
  KAPITOLA OSMÁ
  
  
  Mai Kitano zírala na vybitý telefon ve svých rukou a uvědomila si, že její cíl zdaleka nebyl dosažen. Dmitrij Kovalenko nepatřil k těm, kteří se snadno rozdělili s věcmi, které vlastnil.
  
  Její sestra Chika byla unesena z tokijského bytu týdny předtím, než ji Matt Drake poprvé kontaktoval se svými divokými teoriemi o Bermudském trojúhelníku a mýtické postavě podsvětí zvané Krvavý král. Do té doby se Mai naučila dost na to, aby věděla, že tento muž je velmi skutečný a velmi, velmi smrtící.
  
  Své skutečné úmysly ale musela skrývat a svá tajemství si nechat pro sebe. Ve skutečnosti to pro Japonku není obtížný úkol, ale ztěžuje to zjevná loajalita Matta Drakea a jeho neústupné přesvědčení chránit své přátele.
  
  Mnohokrát mu to málem řekla.
  
  Ale Chica byla její priorita. Ani její vlastní vláda nevěděla, kde Mayová je.
  
  Vyšla z miamské uličky, kam zavolala, a zamířila přes rušnou silnici do svého oblíbeného Starbucks. Útulné malé místo, kde si našli čas napsat vaše jméno na šálky a vždy si pamatovali váš oblíbený nápoj. Chvíli seděla. CocoWalk dobře znala, ale přesto měla v úmyslu si tam brzy chytit taxi.
  
  Proč chodit napůl?
  
  Obrovské množství lidí, místních i turistů, bude pracovat pro ni i proti ní. Ale čím více o tom přemýšlela, tím více věřila, že Krvavý král učinil velmi moudré rozhodnutí. Nakonec vše záleželo na tom, kdo vyhraje.
  
  Kovalenko to udělal, protože držel sestru May.
  
  Mezi davem by se tedy nezdálo od věci, aby tašku předala nějakým chlapům. Ale kdyby pak vyzvala ty chlapy a donutila je mluvit o jejich sestře, vzbudilo by to pozornost.
  
  A ještě něco - měla pocit, že teď zná Kovalenka o něco lépe. Věděl, kterým směrem jeho mysl pracuje.
  
  Díval by se.
  
  
  * * *
  
  
  Později toho dne Hayden Jay soukromě zatelefonovala svému šéfovi Jonathanu Gatesovi. Okamžitě si uvědomila, že je na pokraji.
  
  "Ano. Co se stalo, Haydene?"
  
  "Vážený pane?" Jejich profesionální vztah byl tak dobrý, že z něj někdy mohla udělat osobní. "Vše je v pořádku?"
  
  Na druhém konci linky se ozvalo zaváhání, něco jiného, pro Gatese netypické. "Je to tak dobré, jak se dalo očekávat," zamumlal nakonec ministr obrany. "Jak je na tom tvoje noha?"
  
  "Ano pane. Léčení probíhá dobře." Hayden se zastavila v otázce, kterou chtěla položit. Náhle nervózní se tématu vyhýbala. "A co Harrison, pane? Jaký je jeho stav?"
  
  "Harrison půjde do vězení jako všichni Kovalenkovi informátoři. Manipulováno nebo ne. To je vše, slečno Jay?"
  
  Hayden, omráčená chladnými tóny, se zhroutila na židli a pevně zavřela oči. "Ne, pane." Musím se tě na něco zeptat. Možná to už zakryla CIA nebo jiná agentura, ale opravdu to potřebuji vědět..." Odmlčela se.
  
  "Prosím Haydene, zeptej se."
  
  "Má Boudreau rodinu, pane?"
  
  "Co to sakra znamená?"
  
  Hayden si povzdechl. "Znamená to přesně to, co si myslíte, že to znamená, pane tajemníku." Nikam se nedostaneme a čas se krátí. Boudreau něco ví."
  
  "Sakra, Jayi, my jsme americká vláda a ty jsi CIA, ne Mossad." Měl jsi to vědět lépe, než mluvit tak otevřeně."
  
  Hayden věděl lépe. Zlomilo ji ale zoufalství. "Matt Drake by to dokázal," řekla tiše.
  
  "Činidlo. Tohle nebude fungovat." Sekretářka chvíli mlčela a pak promluvila. "Agente Jayi, dostal jste slovní důtku." Moje rada je držet chvíli hlavu skloněnou."
  
  Spojení bylo přerušeno.
  
  Hayden zíral na zeď, ale bylo to jako hledat inspiraci na prázdném plátně. Po chvíli se otočila a pozorovala západ slunce nad Miami.
  
  
  * * *
  
  
  Dlouhé zpoždění užíralo Mayinu duši. Odhodlanou a aktivní ženu, každé období nečinnosti ji dráždilo, ale když byl život její sestry v rovnováze, prakticky to roztrhalo její ducha.
  
  Ale teď je čekání u konce. Mai Kitano se přiblížila ke kokosové stezce v Coconut Grove a rychle se přesunula na pozorovací stanoviště, které určila den předtím. Když do výměny zbývaly ještě hodiny, usadila se Mai do spoře osvětleného baru Cheesecake Factory a položila svůj batoh plný zařízení na pult před sebe.
  
  Přímo nad její hlavou hučela řada televizních obrazovek, které vysílaly různé sportovní kanály. Bar byl hlasitý a hektický, ale nic ve srovnání s davem, který zaplnil vchod do restaurace a recepci. Ještě nikdy neviděla tak populární restauraci.
  
  Barman přišel a položil na bar ubrousek. "Ahoj ještě jednou," řekl s jiskrou v očích. "Další kolo?"
  
  Stejný chlap jako včera večer. Mai nepotřebovala žádné rozptýlení. "Ulož to. Vezmu balenou vodu a čaj. Nemohl jsi se mnou vydržet tři minuty, příteli."
  
  Ignorovala barmanův pohled a pokračovala ve studiu vchodu. Prozkoumat desítky lidí najednou pro ni nikdy nebylo těžké. Lidé jsou tvorové ze zvyku. Mají tendenci zůstat ve svém kruhu. Byly to nově příchozí, které musela neustále kontrolovat.
  
  Mai usrkla čaje a dívala se. Byla tam veselá atmosféra a lahodná vůně lahodného jídla. Pokaždé, když kolem šel číšník s obrovským oválným tácem naplněným až po okraj obrovskými talíři a nápoji, měla problém udržet pozornost na dveřích. Místnost naplnil smích.
  
  Uplynula hodina. Na konci baru seděl starý muž sám se skloněnou hlavou a usrkával půllitr piva. Osamělost ho obklopovala jako vrstva strniště a varovala každého před nebezpečím. Byl jediným škůdcem na celém tomto místě. Hned za ním, jako by chtěl zdůraznit jeho výjimečnost, požádal britský pár kolemjdoucího číšníka, aby je vyfotil, jak sedí spolu s rukama kolem sebe. Mai slyšela vzrušený mužský hlas: "Právě jsme zjistili, že jsme těhotná."
  
  Její oči nikdy nepřestaly bloudit. Barman k ní několikrát přistoupil, ale nic dalšího nepřinesl. Na televizních obrazovkách se hrál jakýsi fotbalový zápas.
  
  Mai pevně držela batoh. Když indikátor na jejím telefonu ukazoval osm hodin, viděla, jak do restaurace vcházejí tři muži v tmavých oblecích. Vynikli jako mariňáci v kostele. Velký, se širokými rameny. Tetování na krk. Vyholené hlavy. Tvrdé, neusměvavé tváře.
  
  Byli tu Kovalenkovi lidé.
  
  Mai sledovala, jak se pohybují, a oceňovala jejich dovednosti. Všichni byli kompetentní, ale několik lig za ní. Dopila poslední doušek čaje, pevně si vryla do mysli Chikův obličej a sklouzla z barové stoličky. S naprostou lehkostí se k nim přikradla a přitiskla si batoh k nohám.
  
  Čekala.
  
  O vteřinu později si jí jeden z nich všiml. Šok na jeho tváři byl potěšující. Znali její pověst.
  
  "Kde je moje sestra?"
  
  Chvíli jim trvalo, než získali zpět své tvrdé chování. Jeden se zeptal: "Máte nějaké zařízení?"
  
  Museli mluvit nahlas, aby se navzájem slyšeli přes hluk lidí, kteří přicházeli a odcházeli a byli vyzváni, aby si vzali jejich stoly.
  
  "Ano, mám to. Ukaž mi moji sestru."
  
  Nyní se jeden z odsouzených přinutil k úsměvu. "Tak tohle," ušklíbl se, "to zvládnu."
  
  Ve snaze zůstat v davu jeden z Kovalenkových násilníků vylovil zbrusu nový iPhone a vytočil číslo. Mai cítila, jak na ni ostatní dva zírají, když se dívala, s největší pravděpodobností odhadovala, jakou formu by mohla mít její reakce.
  
  Kdyby Chice ublížili, nestarala by se o dav.
  
  Napjaté chvíle skončily. Mai viděla hezkou mladou dívku, jak se šťastně řítí k velké výstavě tvarohových koláčů, za kterou rychle a stejně šťastně šli její rodiče. Jak blízko byli smrti a chaosu, prostě nemohli vědět a Mai neměla chuť jim to ukazovat.
  
  iPhone s třeskem ožil. Napínala se, aby viděla na malou obrazovku. Bylo to rozostřené. Po několika sekundách se rozmazaný obraz spojil a ukázal zblízka obličej její sestry. Chica byla naživu a dýchala, ale vypadala vyděšeně.
  
  "Jestli jí někdo z vás, bastardů ublížil..."
  
  "Jen sledujte."
  
  Obraz dál mizel. Objevilo se celé Chicino tělo, přivázané tak pevně k masivní dubové židli, že se sotva mohla pohnout. Mai zaskřípala zuby. Kamera se stále vzdalovala. Uživatel odešel od Chica přes velký, dobře osvětlený sklad. V určité chvíli se zastavili u okna a ukázali jí výhled ven. Okamžitě poznala jednu z nejznámějších budov Miami, Miami Tower, třípatrový mrakodrap známý pro své neustále se měnící barevné zobrazení. Po dalších pár sekundách se telefon vrátil její sestře a majitel začal opět ustupovat, až nakonec přestal.
  
  "Je za dveřmi," řekl jí Kovalenko, ten upovídanější z lidí. "Až nám to zařízení dáte, vyjde." Pak můžete přesně vidět, kde to je."
  
  Mai studovala svůj iPhone. Hovor měl pokračovat. Nemyslela si, že je to nahrávka. Kromě toho ho viděla vytáčet číslo. A její sestra byla určitě v Miami.
  
  Samozřejmě ji mohli zabít a utéct ještě předtím, než se Mai podařilo uprchnout z Kokoshniku.
  
  "Zařízení, slečno Kitano." Banditův hlas, i když drsný, obsahoval hodně respektu.
  
  Jak by to mělo být.
  
  Mai Kitano byla bystrá agentka, jedna z nejlepších japonských zpravodajských služeb, kterou mohla nabídnout. Musela se divit, jak moc Kovalenko to zařízení chtěl. Bylo to tak zlé, jak chtěla sestru zpátky?
  
  S rodinou nehrajete ruletu. Dostanete je zpět a dostanete je ještě později.
  
  Mai zvedla batoh. "Dám ti to, až vyjde ze dveří."
  
  Kdyby to byl někdo jiný, možná by se ho pokusili odnést. Mohli ji šikanovat trochu víc. Ale vážili si svých životů, tito násilníci, a všichni jako jeden přikývli.
  
  Ten s iPhonem mluvil do mikrofonu. "Udělej to. Jít ven."
  
  Mai napjatě sledovala, jak obraz poskakuje v kruhu a odvádí pozornost od své sestry, dokud se neobjeví rozbitý kovový rám dveří. Pak zvenčí ošuntělého skladiště, kde nutně potřebuje barvy a plecháče.
  
  Kamera se posunula ještě dále. Objevila se parkovací místa na ulici a velký bílý nápis s nápisem "Garáž". Kolem se mihla rudá šmouha auta. Mai cítila, jak její netrpělivost začíná vřít, a pak se kamera náhle zaměřila zpět na budovu a konkrétně napravo od dveří a odhalila potrhaný starý nápis.
  
  Číslo budovy a pak slova: Southeast 1st Street. Měla svou adresu.
  
  Mai odhodila batoh a utekla jako hladový gepard. Dav před ní roztál. Jakmile byla venku, běžela k nejbližšímu eskalátoru, přeskočila zábradlí a sebevědomou nohou dopadla asi v polovině. Vykřikla a lidé uskočili stranou. Sprintovala na úroveň země a zamířila k autu, které úhledně zaparkovala na Grand Avenue.
  
  Otočil klíčkem zapalování. Zařadil jsem manuální rychlost a sešlápl plynový pedál na podlahu. Spálil nějakou gumu v provozu na Tigertail Avenue a neváhal to risknout. Otočila volantem a tři čtvrtiny své pozornosti obrátila na satelitní navigaci, zadala adresu a srdce jí bušilo.
  
  Navigátor ji přivedl na 27. jih. Před ní byla rovná silnice směřující na sever a ona doslova sešlápla pedál až na koberec. Byla tak soustředěná, že ani nepřemýšlela o tom, co udělá, až dorazí do skladu. Auto vepředu nemělo rádo její dovádění. Vytáhl se před ní, jeho zadní světla blikala. Mai narazil do zadního blatníku, řidič ztratil kontrolu a poslal své auto do řady zaparkovaných motocyklů. Kola, helmy a kovové střepy létaly na všechny strany.
  
  Mai zúžila pozornost. Výlohy a auta se míhala jako rozmazané stěny tunelového vidění. křičeli na ni kolemjdoucí. Motorkář byl jejími vysokorychlostními manévry tak šokován, že zavrávoral a upadl na semaforu.
  
  Navigátor ji vzal na východ, směrem k Flaglerovi. Indikátor jí řekl, že tam bude za pět minut. Rybí trh byl vlevo v barevném oparu. Rychlé zatažení a uviděla ceduli s nápisem "SW1st Street".
  
  O padesát sekund později irský přízvuk navigátora oznámil: dosáhli jste cíle.
  
  
  * * *
  
  
  Ani teď Mai nepodnikla žádná vážná opatření. Nezapomněla zamknout auto a nechat klíče za předním kolem na straně spolujezdce. Přeběhla přes silnici a na roztřeseném fotoaparátu našla značku, kterou před chvílí viděla.
  
  Teď se nadechla, aby se připravila na to, co by mohla objevit. Zavřela oči, znovu získala rovnováhu a uklidnila svůj strach a vztek.
  
  Rukojeť se volně otáčela. Prošla prahem a rychle sklouzla doleva. Nic se nezměnilo. Prostor byl asi padesát stop od dveří k zadní stěně a asi třicet stop široký. Nebyl tam žádný nábytek. Žádné obrázky na stěnách. Na oknech nejsou žádné závěsy. Nad ní bylo několik jasných, horkých řad světel.
  
  Chica byla stále přivázaná k židli v zadní části místnosti, oči měla rozšířené a snažila se pohnout. A snažil se, to bylo jasné, něco říct Mai.
  
  Japonský zpravodajský agent ale věděl, co má hledat. Všimla si půl tuctu bezpečnostních kamer rozmístěných po celém místě a okamžitě věděla, kdo je sleduje.
  
  Kovalenko.
  
  Co nevěděla, bylo proč? Čekal nějakou show? Ať už to bylo cokoliv, znala pověst Krvavého krále. Nebylo by to rychlé ani snadné, což nepočítalo se skrytou bombou nebo plynovou lahví.
  
  Psí noha na konci místnosti, přímo před sestřiným křeslem, bezpochyby skrývala jedno či dvě překvapení.
  
  Mai pomalu postupovala vpřed, ulevilo se jí, že Čika je stále naživu, ale bez iluzí o tom, jak dlouho to Kovalenko zamýšlel trvat.
  
  Jako na odpověď se ze skrytých reproduktorů ozval hlas. "Mai Kitano! Vaše pověst nemá obdoby." Byl to Kovalenko. "Uvidíme, jestli je to zasloužené."
  
  Zpoza nohy slepeckého psa vyklouzly čtyři postavy. Mai vteřinu zírala, stěží mohla uvěřit svým očím, ale pak byla donucena zaujmout postoj, když se k ní vrhl první z vrahů.
  
  Rychle se rozběhl a připravoval se na letmý kop, až Mai snadno sklouzl na stranu a předvedl perfektní otočný kop. První bojovník se v šoku zhroutil na zem. Z reproduktorů se ozýval smích Krvavého krále.
  
  Nyní na ni zaútočil druhý bojovník a nedal jí šanci dokončit prvního. Muž zatočil chakramem - ocelovým prstenem s vnějším okrajem ostrým jako břitva - na špičce prstu a usmál se, když se přiblížil.
  
  Mai se odmlčela. Tento muž byl adept. Smrtící. Schopnost ovládat tak nebezpečnou zbraň se sebevědomou lehkostí vypovídala o letech tvrdé praxe. Dokázal hodit chakram jednoduchým pohybem zápěstí. Rychle vyrovnala šance.
  
  Rozběhla se k němu a uzavřela jeho dosah. Když viděla, jak se jeho zápěstí škublo, ponořila se do skluzu, vklouzla pod oblouk zbraně a odhodila hlavu tak daleko, jak jen to bylo možné, jak se zlé čepele prořezávaly vzduchem nad ní.
  
  Pramínek jejích vlasů spadl na podlahu.
  
  Mai udeřila nohama napřed do adepta a vší silou ho kopla do kolen. Teď nebyl čas brát zajatce. S křupnutím, které slyšela i cítila, se muži podlomila kolena. Jeho křik předcházel jeho pádu na zem.
  
  Tolik let tréninku ztracených během okamžiku.
  
  Oči tohoto muže prozrazovaly mnohem víc než jen osobní bolest. Mai chvíli přemýšlela, co by nad ním Kovalenko mohl mít, ale pak do boje vstoupil třetí bojovník a ona cítila, že první se už zvedá na nohy.
  
  Třetí byl velký muž. Přešlapoval po podlaze směrem k ní jako velký medvěd pronásleduje svou kořist, bosýma nohama pleskal o beton. Krvavý král ho povzbudil řadou zamručení a pak propukl v smích, maniak ve svém živlu.
  
  Mai se mu podívala přímo do očí. "Nemusíš to dělat." Jsme blízko dobytí Kovalenka. A propuštění rukojmích."
  
  Muž na okamžik zaváhal. Kovalenko si odfrkl vysoko nad hlavou. "Třesu se kvůli tobě, Mai Kitano, třesu se strachy." Dvacet let jsem byl jen mýtus a nyní prolamuji mlčení podle svých vlastních podmínek. Jak jsi mohl..." Odmlčel se. "Vyrovnal se mi někdy někdo jako ty?"
  
  Mai se dál dívala do očí velkého bojovníka. Cítila, že i ten za ní se zastavil, jako by čekal na výsledek duševního boje.
  
  "Boj!" Krvavý král náhle vykřikl. "Bojujte, nebo nechám vaše milované zaživa stáhnout z kůže a nakrmit žraloky!"
  
  Hrozba byla skutečná. Dokonce i Mai to viděla. Mohutný muž vyrazil do akce a hnal se k ní s nataženýma rukama. May přehodnotila svou strategii. Udeř a utíkej, udeř rychle a drtivě tvrdě a pak uhni z cesty. Pokud je to možné, použijte jeho velikost proti němu. Mai mu dovolila, aby se přiblížil, protože věděl, že by od ní očekával nějaký úhybný krok. Když k ní došel a popadl její tělo, byla v jeho dosahu a omotala se mu kolem nohou.
  
  Zvuk jeho dopadu na podlahu přehlušil dokonce i šílené chichotání Krvavého krále.
  
  První stíhačka ji teď tvrdě zasáhla, zamířila na její záda, zasadila bolestivou ránu, než se Mai zkroutila a překulila, přistoupila za sestřeleného muže a dala si trochu prostoru.
  
  Nyní Krvavý král vykřikl. "Uřízni její sestře zkurvenou hlavu!"
  
  Nyní se objevil čtvrtý muž, ozbrojený samurajským mečem. Šel přímo k Čice, šest kroků od ukončení jejího života.
  
  A Mai Kitano věděla, že nyní je čas předvést nejlepší hru svého života. Veškerý její výcvik, všechny její zkušenosti se spojily v posledním zoufalém pokusu zachránit sestru - šlo o otázku života a smrti.
  
  Deset sekund smrtelné milosti a krásy nebo celý život planoucí lítosti.
  
  Mai skočila na záda velkého muže a použila ho jako odrazový můstek k letmému kopnutí do prvního bojovníka. Sotva pocítil šok, když mu Mayina dominantní noha zlomila několik kostí v obličeji, ale zhroutil se jako mrtvá váha. Mai okamžitě zatáhla hlavu a překulila se, tvrdě dopadla na páteř, ale hybnost jejího skoku ji v minimálním čase přenesla daleko přes betonovou podlahu.
  
  Přistála dále od své sestry a muže s mečem.
  
  Ale hned vedle čakranu.
  
  V milisekundové pauze zaměřila svou bytost, uklidnila svou duši, otočila se a uvolnila smrtící zbraň. Proletěl vzduchem, jeho smrtící čepel se leskla, už byla posetá rudými pruhy od Mayovy vlastní krve.
  
  Čakran udeřil šermířovi do krku a třásl se. Muž beze zvuku zkolaboval, aniž by cokoli cítil. Stále nechápal, co ho to zasáhlo. Meč zařinčel k podlaze.
  
  Velký muž byl jediným bojovníkem, který se proti ní dokázal udržet, ale noha se mu stále podlomila, když se snažil vstát. Pravděpodobně si poranila jednu nebo dvě šlachy. Po tváři mu stékaly slzy agónie a bezmoci, ne kvůli němu, ale kvůli svým blízkým. Mai se podívala na Chiku a přinutila se běžet ke své sestře.
  
  Mečem přeťala provazy a skřípala zuby při pohledu na fialová zápěstí a krvavé odřeniny způsobené neustálým bojem. Nakonec vytáhla roubík z úst své sestry.
  
  "Běž kulhat." Ponesu tě."
  
  Krvavý král se přestal smát. "Zastav ji!" Křičel na velkého bojovníka. "Udělej to. Nebo tvou ženu zabiju vlastníma rukama!"
  
  Velký muž křičel a snažil se k ní plazit s nataženýma rukama. Mai se zastavila vedle něj. "Pojď s námi," řekla. "Připoj se k nám. Pomozte nám zničit toto monstrum."
  
  Mužova tvář se na okamžik rozzářila nadějí. Zamrkal a vypadal, jako by z jeho ramen spadla váha světa.
  
  "Půjdeš s nimi a ona zemře," zaskřehotal Krvavý král.
  
  Mai zavrtěla hlavou. "Je stále mrtvá, člověče." Jediná pomsta, kterou dostaneš, je, že mě budeš následovat."
  
  Mužovy oči prosily. Na okamžik si Mai myslela, že se s ní skutečně vytáhne, ale pak se mraky pochybností vrátily a jeho pohled klesl.
  
  "Nemůžu. Dokud je ještě naživu. Prostě nemůžu ".
  
  Mai se otočila a nechala ho tam ležet. Musela vést své vlastní války.
  
  Krvavý král ji poslal na rozloučenou. "Uteč, Mai Kitano." Moje válka bude vyhlášena. A brány na mě čekají."
  
  
  KAPITOLA DEVÁTÁ
  
  
  Ruce Krvavého krále se rozběhly k jeho noži. Zbraň byla zaražena hrotem napřed do stolu před ním. Přiblížil si ho k očím a prohlížel si krví nasáklou čepel. Kolik životů ukončil s tímto nožem?
  
  Jeden po druhém, každý druhý den, po dobu dvaceti pěti let. Alespoň.
  
  Už jen proto, aby legenda, respekt a strach zůstaly čerstvé.
  
  "Takový hodný protivník," řekl si pro sebe. "Škoda, že nemám čas to zkusit znovu." Zvedl se na nohy a pomalu otáčel nožem, jehož čepel odrážela světlo, jak šel.
  
  "Ale můj čas jednat téměř nadešel."
  
  Zastavil se na opačném konci stolu, kde byla k židli přivázána žena s tmavými vlasy. Už ztratila klid. Byl znechucený pohledem na její červené oči, vznášející se tělo a chvějící se rty.
  
  Krvavý král pokrčil rameny. "Neboj se. Nyní mám svůj první přístroj, i když mi chybělo Kitano. Váš manžel by měl doručit druhé zařízení. Pokud to projde, budeš volný."
  
  "Jak - jak ti můžeme věřit?"
  
  "Jsem čestný muž." Takhle jsem přežil mládí. A kdyby se měla zpochybňovat čest..." Ukázal jí potřísněnou čepel. "Vždycky bylo víc krve."
  
  Z obrazovky počítače se ozvalo tlumené pípnutí. Přešel k němu a stiskl několik tlačítek. Objevila se tvář jeho velitele z Washingtonu, DC.
  
  "Jsme na místě, pane." Cíl bude připraven za deset minut."
  
  "Zařízení je prioritou. Nade vše ostatní. Pamatujte si toto".
  
  "Vážený pane". Obličej se posunul dozadu, aby odhalil zvýšený výhled. Podívali se dolů na parkoviště, poseté odpadky a téměř opuštěné. Zrnitý obraz ukazoval tuláka pohybující se v horní části obrazovky a modrý Nissan projíždějící dvojicí automatických bran.
  
  "Zbav se toho vývrtu." Mohl by to být policie."
  
  "Zkontrolovali jsme ho, pane." Je to prostě tulák."
  
  Krvavý král cítil, jak v něm pomalu narůstá vztek. "Zbav se ho. Zeptejte se mě znovu a já pohřbím vaši rodinu zaživa."
  
  Tento muž pro něj prostě pracoval. Ale tento muž věděl, čeho je Dmitrij Kovalenko schopen. Bez dalšího slova zamířil a bezdomovce střelil do hlavy. Krvavý král se usmál, když viděl, jak se po hrubě vybetonované ploše začíná šířit tmavá skvrna.
  
  "Do konce zbývá pět minut."
  
  Krvavý král pohlédl na ženu. Byla jeho hostem několik měsíců. Manželka ministra obrany nebyla žádná malá cena. Jonathan Gates se chystal draze zaplatit za její bezpečnost.
  
  "Pane, Gates překročil svůj termín."
  
  V jakékoli jiné situaci by teď Krvavý král použil svůj nůž. Žádná pauza. Ale druhé zařízení bylo pro jeho plány důležité, i když ne zásadní. Zvedl satelitní telefon, který ležel vedle počítače, a vytočil číslo.
  
  Poslouchal jsem, jak zvoní a zvoní. "Zdá se, že váš manžel se nestará o vaši bezpečnost, paní Gatesová." Krvavý král zkroutil rty do něčeho jako úsměv. "Nebo tě možná už nahradil, hmm? Tito američtí politici..."
  
  Ozvalo se cvaknutí a vyděšený hlas konečně odpověděl. "Ano?"
  
  "Doufám, že jsi blízko a že máš to zařízení, příteli." V opačném případě..."
  
  Hlas ministra obrany byl napjatý na maximum. "Spojené státy se nesklánějí před tyrany," řekl a tato slova ho zjevně stála hodně srdce a duše. "Vaše požadavky nebudou splněny."
  
  Krvavý král přemýšlel o Bráně pekla a o tom, co se za nimi skrývá. "Pak poslouchejte, jak vaše žena umírá v agónii, Gatesi." Na to, kam jedu, nepotřebuji druhé zařízení."
  
  Krvavý král se ujistil, že kanál zůstal otevřený, zvedl nůž a začal plnit všechny své vražedné představy.
  
  
  KAPITOLA DESETÁ
  
  
  Hayden Jay odešel od počítače, když jí zazvonil mobil. Ben a Karin byli zaneprázdněni oživováním námořních cest kapitána Cooka, a zvláště těch, které se týkaly Havajských ostrovů. Cook, ačkoliv byl široce známý jako slavný průzkumník, byl muž mnoha talentů, jak se zdálo. Byl také uznávaným navigátorem a uznávaným kartografem. Muž, který vše zmapoval, zaznamenal země od Nového Zélandu po Havaj a byl více známý tím, že poprvé přistál na Havaji, místě, které pojmenoval Sandwichovy ostrovy. Socha stále stojí ve městě Waimea, Kauai, jako svědectví o místě, s nímž se poprvé setkal v roce 1778.
  
  Hayden ustoupila, když viděla, že volajícím je její šéf, Jonathan Gates.
  
  "Ano, pane?"
  
  Z druhého konce bylo slyšet jen přerušované dýchání. Šla k oknu. "Slyšíš mě? Vážený pane?"
  
  Od té doby, co ji slovně napomenul, spolu nemluvili. Hayden se cítil trochu nejistě.
  
  Konečně byl slyšet Gatesův hlas. "Zabili ji. Ti bastardi ji zabili."
  
  Hayden zíral z okna a nic neviděl. "Co dělali?"
  
  Ben a Karin se za ní otočili, znepokojeni jejím tónem.
  
  "Vzali mi ženu Hayden." Před měsíci. A minulou noc ji zabili. Protože bych nepřijímal jejich rozkazy."
  
  "Ne. Nemohlo-"
  
  "Ano". Gatesův hlas se zlomil, když se jeho příval adrenalinu z whisky zjevně začal vytrácet. "To není tvoje starost, Jayi, má ženo." Vždycky jsem byl patriot, takže prezident to zjistil během několika hodin po jejím únosu. Zůstávám..." Odmlčel se. "Vlastenec".
  
  Hayden sotva věděl, co říct. "Proč mi to říkáš teď?"
  
  "Abych vysvětlil své další kroky."
  
  "Ne!" Hayden vykřikl a v náhlé hrůze zabouchal na okno. "Tohle nemůžeš udělat! Prosím!"
  
  "Odpočinout si. Nemám v úmyslu se zabít. Nejprve pomůžu pomstít Sarah. Ironické, že?
  
  "Co?"
  
  "Teď vím, jak se Matt Drake cítí."
  
  Hayden zavřela oči, ale po tvářích se jí stále koulely slzy. Vzpomínka na Kennedyho už mizela ze světa, srdce, kdysi tak plné ohně, se nyní proměnilo ve věčnou noc.
  
  "Proč mi to říkáš teď?" zopakoval Hayden konečně.
  
  "Abych to vysvětlil." Gates se odmlčel a řekl: "Ed Boudreau má malou sestřičku. Posílám ti podrobnosti. Udělej to-"
  
  Hayden byla tak šokovaná, že sekretářku přerušila, než mohl pokračovat. "Jsi si jistý?"
  
  "Udělejte vše, co je ve vašich silách, abyste toho parchanta dokončili."
  
  Linka byla mrtvá. Hayden slyšela zvonit e-mail na jejím telefonu. Bez zastavení se prudce otočila a opustila místnost, ignorujíc ustarané pohledy Bena Blakea a jeho sestry. Přešla ke Kinimakiho malé skříni a našla ho, jak připravuje kuře s chorizo omáčkou.
  
  "Kde je Alicia?"
  
  "Včera byl její průkaz zrušen." Slova velkého Havajce byla překroucena.
  
  Hayden se naklonil blíž. "Nebuď zasranej idiot." Oba víme, že nepotřebuje propustku. Tak kde je Alicia?"
  
  Kinimakiho oči se rozšířily a zíraly na talíře. "Hmm, minutu." najdu ji. Ne, na to je příliš vnímavá. Já budu-"
  
  "Jen jí zavolej." Haydenovi se sevřel žaludek, jakmile tato slova řekla, a její duši zahalila temnota. "Řekněte jí, ať kontaktuje Drakea." Dostal, o co žádal. Chceme ublížit nevinnému člověku, abychom získali informace."
  
  "Sestra Boudreau?" Kinimaka vypadala ostřeji než obvykle. "Opravdu nějakou má? A Gates to podepsal?"
  
  "To bys taky," Hayden si otřela oči do sucha, "kdyby někdo mučil a zabil tvou ženu."
  
  Kinimaka to tiše strávil. "A to umožňuje CIA udělat totéž s americkým občanem?"
  
  "To je pro tuto chvíli vše," řekl Hayden. "Jsme ve válce."
  
  
  KAPITOLA JEDENÁCTÁ
  
  
  Matt Drake začal s drahými věcmi. Láhev Johnnie Walker Black byla lákavá a nevypadala příliš ošuntěle.
  
  Možná by vzpomínku na její tvář rychle vytěsnilo něco lepšího? Opravdu ji tentokrát ve svém snu zachrání, jak vždy sliboval?
  
  Pátrání pokračovalo.
  
  Whisky hořela. Okamžitě vyprázdnil sklenici. Znovu ho naplnil. Snažil se soustředit. Byl to muž, který pomáhal druhým, který si získal jejich důvěru, stál s kým počítat a nikdy nikoho nezklamal.
  
  Kennedy Moore ale neuspěl. A předtím Alison selhal. A zklamal jejich nenarozené dítě, dítě, které zemřelo dříve, než mělo vůbec šanci žít.
  
  Johnnie Walker, jako každá jiná láhev, kterou předtím vyzkoušel, prohloubil jeho zoufalství. Věděl, že se to stane. Chtěl, aby to bolelo. Chtěl, aby to z jeho duše vyřízlo kus agónie.
  
  Bolest byla jeho pokáním.
  
  Díval se z okna. Zíralo zpět, prázdné, nevidomé a bez emocí - potřísněné černě, stejně jako on. Aktualizace z May a Alicia byly stále vzácnější. Hovory od jeho přátel ze SAS i nadále přicházely včas.
  
  Krvavý král před pár dny zavraždil Benovy rodiče. Byli v bezpečí. Nikdy nevěděli o nebezpečí a Ben se nikdy nedozví, jak blízko se stali obětí pomsty Krvavého krále.
  
  A nevěděli to ani agenti CIA, kteří hlídali Blakes. SAS nepotřebovala uznání ani poplácání po zádech. Jednoduše splnili úkol a přešli k dalšímu.
  
  Začala hrát strašidelná melodie. Píseň byla stejně dojemná jako krásná - 'My Immortal' od Evanescence - a připomínala mu všechno, co kdy ztratil.
  
  Tohle bylo jeho vyzvánění. Trochu zmateně šmátral po prostěradlech, ale nakonec se domluvil.
  
  "Ano?"
  
  "To je Hayden, Matte."
  
  Posadil se trochu rovněji. Hayden si byl vědom svých nedávných skutků, ale rozhodl se je ignorovat. Alicia byla jejich prostředníkem. "Co se stalo? Ben-?" Nedokázal se ani přimět tato slova vyslovit.
  
  "Je v pořádku. Jsme v pořádku. Ale něco se stalo."
  
  "Našli jste Kovalenka?" Netrpělivost prořízla alkoholický opar jako jasný reflektor.
  
  "Ne, ještě ne. Ale Ed Boudreaux má sestru. A dostali jsme povolení ji sem přivést."
  
  Drake se posadil a zapomněl na whisky. Nenávist a pekelný oheň mu vypálily do srdce dvě stopy. "Vím přesně, co mám dělat."
  
  
  KAPITOLA DVANÁCTÁ
  
  
  Hayden se připravila na to, co mělo přijít. Celá její kariéra v CIA ji na tuto situaci nepřipravila. Manželka ministra obrany byla zabita. Mezinárodní terorista drží jako rukojmí neznámý počet příbuzných mocných lidí.
  
  Znala vláda totožnost všech zúčastněných? Nikdy. Ale můžete si být zatraceně jisti, že věděli mnohem víc, než kdy přiznali.
  
  Když se poprvé zapsala, zdálo se to mnohem jednodušší. Možná byly věci tenkrát jednodušší, před 11. zářím. Možná v dobách jejího otce Jamese Jaye, legendárního agenta, kterého toužila napodobit, byly věci černobílé.
  
  A bezohledný.
  
  Byla to ostrá hrana. Válka proti Krvavému králi byla vedena na mnoha úrovních, ale ta její se může ještě ukázat jako ta nejstrašnější a nejúspěšnější.
  
  Různorodé povahy lidí, kteří byli na její straně, jí dávaly výhodu. Gates si toho všiml jako první. Proto jim umožnil provést vlastní vyšetřování záhady kolem Bermudského trojúhelníku. Gates byl chytřejší, než si kdy myslela, že je. Okamžitě viděl výhodu, kterou poskytují kontrastní osobnosti jako Matt Drake, Ben Blake, May Kitano a Alicia Miles. Viděl potenciál jejího týmu. A dal je všechny dohromady.
  
  Brilantní.
  
  Tým budoucnosti?
  
  Nyní muž, který přišel o všechno, chtěl, aby byla vykonána spravedlnost pro muže, který tak brutálně zavraždil jeho manželku.
  
  Hayden přistoupil k Boudreauxově cele. Lakonický žoldák se na ni líně podíval přes sepjaté ruce.
  
  "Mohu vám pomoci, agente Jayi?"
  
  Hayden by si nikdy neodpustila, kdyby to nezkusila znovu. "Řekni nám, kde se Kovalenko nachází, Boudreau. Prostě to dej pryč a bude po všem." Rozpřáhla ruce. "Chci říct, není to tak, že by mu na tobě záleželo."
  
  "Možná ví." Boudreau se otočil a sklouzl z lůžka. "Možná neví. Možná je ještě brzy to říkat, co?"
  
  "Jaké má plány? Co je to Brána pekla?
  
  "Kdybych to věděl..." Boudreauova tvář odhalovala úsměv hodujícího žraloka.
  
  "Vážně." Hayden zůstal velmi věcný. "Dávám ti poslední šanci."
  
  "Poslední šance? Zastřelíš mě? Uvědomila si CIA konečně, jakých temných hříchů se musí dopustit, aby zůstala ve hře?
  
  Hayden pokrčil rameny. "Na to je čas a místo."
  
  "Rozhodně. Mohl bych jmenovat několik míst." Boudreau se jí posmíval a skrz spršku slin prosvítalo šílenství. "Nemůžete mi udělat nic, agente Jayi, co by mě přimělo zradit někoho tak mocného, jako je Krvavý král."
  
  "No..." Hayden se přinutil k úsměvu. "To nás přimělo přemýšlet, Ede." Do hlasu přidala veselost. "Nic tu nemáš, člověče." Nic. A přesto se nevylijete. Sedíš tam, chátráš a šťastně přijímáš závěr. Jako úplný parchant. Jako poražený. Jako kus jižanského svinstva." Hayden do toho dal všechno.
  
  Boudreauxova ústa tvořila napjatou bílou čáru.
  
  "Jsi muž, který se vzdal. Quirk. Oběť. Impotentní."
  
  Boudreau se k ní přiblížil.
  
  Hayden přitiskla obličej k mřížím a škádlila ho. "Zasraný ochablý péro."
  
  Boudreau udeřil pěstí, ale Hayden ustoupila rychleji a stále se nutila usmívat. Zvuk jeho pěsti narážející do oceli byl jako mokré plácnutí do obličeje.
  
  "Tak jsme se divili. Co přiměje muže, jako jste vy, vojáka, stát se členem se slabou vůlí?
  
  Nyní se na ni Boudreau podíval pomalu chápavýma očima.
  
  "To je vše". Hayden ho napodobil. "Dostal jsi se tam, ne? Jmenuje se Maria, že?"
  
  Boudreau zabouchl mříže v nevýslovném vzteku.
  
  Byla řada na Haydenovi, aby se usmál. "Jak jsem již řekl. Impotentní."
  
  Odvrátila se. Semena byla zaseta. Bylo to o rychlosti a brutalitě. Ed Boudreau by za normálních podmínek nikdy nepraskl. Ale teď...
  
  Kinimaka sroloval televizi, kterou přivázali k židli, aby na ni žoldák viděl. Starost v mužově hlase byla zjevná, i když se ji snažil skrýt.
  
  "Co se to sakra snažíte vytrhnout?"
  
  "Dívej se dál, bastarde." Hayden přiměla její hlas, aby zněl, jako by jí to už bylo jedno. Kinimaka zapnula televizi.
  
  Boudreauxovy oči se rozšířily. "Ne," řekl tiše pouze svými rty. "Ach ne".
  
  Hayden se setkal s jeho pohledem s naprosto uvěřitelným úsměvem. "Jsme ve válce, Boudreaux." Pořád se ti nechce mluvit? Vyberte si zasraný doplněk."
  
  
  * * *
  
  
  Matt Drake se před vstupem do záběru ujistil, že je kamera bezpečně na svém místě. Černá kukla mu byla stažena přes obličej spíše pro efekt než pro maskování, ale neprůstřelná vesta, kterou měl na sobě, a zbraň, kterou nesl, dávaly naprosto jasně najevo vážnost dívčiny situace.
  
  Dívčiny oči byly jezera zoufalství a strachu. Neměla ponětí, co udělala. Nechápu, proč to potřebovali. Nevěděla, čím se její bratr živí.
  
  Maria Fedak je nevinná, pomyslel si Drake, pokud je dnes někdo nevinný. Náhodou chyceni, neštěstí chyceni do sítě rozprostřené po celém světě, která syčela a praskala smrtí, bezcitností a nenávistí.
  
  Drake se zastavil vedle ní, máchal nožem v pravé ruce, druhou se lehce opíral o zbraň. Už mu nezáleželo na tom, že je nevinná. Byla to odplata, o nic menší. Život za život.
  
  Trpělivě čekal.
  
  
  * * *
  
  
  "Maria Fedak," řekl Hayden. "Je to vaše sestra, vdaná, pane Boudreau." Vaše sestra, zapomnětlivá, pane Žoldnéři. Vaše sestra je vyděšená, pane zabijáku. Neví, kdo je její bratr a co pravidelně dělá. Ale ona tě opravdu zná. Zná milujícího bratra, který ji jednou nebo dvakrát ročně navštíví s falešnými příběhy a promyšlenými dárky pro její děti. Řekni mi, Ede, chceš, aby vyrůstali bez matky?"
  
  Boudreauxovy oči byly vypoulené. Jeho nahý strach byl tak silný, že ho Hayden skutečně litoval. Ale teď nebyl čas. Život jeho sestry byl skutečně v rovnováze. Proto si za hostitele vybrali Matta Drakea, jednoho z nich.
  
  "Maria". To slovo z něj vyšlo, ubohé a zoufalé.
  
  
  * * *
  
  
  Drake vyděšenou dívku sotva viděl. Viděl Kennedyho mrtvého v jeho náručí. Viděl Benovy krvavé ruce. Viděl Harrisonovu provinilou tvář.
  
  Ale hlavně viděl Kovalenka. Krvavý král, hlavní mozek, je muž tak prázdný a bez citu, že by nemohl být ničím jiným než oživenou mrtvolou. Zombie. Viděl mužovu tvář a chtěl udusit život ve všem, co ho obklopovalo.
  
  Jeho ruce se natáhly k dívce a sevřely ji kolem krku.
  
  
  * * *
  
  
  Hayden zamrkal na monitor. Drake spěchal. Boudreau měl stěží čas na uvolnění. Kinimaka k ní přistoupil, vždy laskavý prostředník, ale Alicia Miles ho stáhla zpět.
  
  "V žádném případě, velký chlape." Ať se tihle bastardi vypotí. Nemají v rukou nic než smrt."
  
  Hayden se přinutila vysmívat se Boudreauxovi tak, jak si pamatovala, že se mu posmíval, když nařídil zabít její muže.
  
  "Budeš ječet, Ede, nebo chceš vědět, jak dělají sushi ve Velké Británii?"
  
  Boudreaux se na ni podíval vražedným pohledem. Z koutku úst mu stékalo tenké množství slin. Jeho emoce se ho zmocňovaly, stejně jako tomu bylo, když cítil blízkou vraždu. Hayden nechtěl, aby se před ní uzavřel.
  
  Alicia už byla blízko mříží. "Nařídil jsi popravu mého přítele." Měl bys být rád, že kostky dělá Drake a ne já. Nechal bych tu mrchu trpět dvakrát tak dlouho."
  
  Boudreau se podíval z jednoho na druhého. "Radši se oba ujistěte, že se odsud nikdy nedostanu." Přísahám, že vás oba rozsekám na kusy."
  
  "Ulož to." Hayden sledoval, jak Drake stiskl Marii Fedakové krk. "Nemá moc času."
  
  Boudreau byl tvrdý muž a jeho tvář byla uzavřená. "CIA mé sestře neublíží." Je občankou Spojených států."
  
  Nyní Hayden skutečně věřil, že to ten šílenec opravdu nepochopil. "Poslouchej mě, ty bláznivý bastarde," zasyčela. "Jsme ve válce." Krvavý král zabíjel Američany na americké půdě. Unesl desítky. Desítky. Chce držet tuto zemi na výkupném. Je mu to fuk ani na tobě, ani na tvé smradlavé sestře!"
  
  Alicia si něco zamumlala do sluchátka. Hayden slyšel pokyny. Kinimaka udělal totéž.
  
  Stejně tak Drake.
  
  Pustil ženě krk a vytáhl zbraň z pouzdra.
  
  Hayden zatnula zuby tak silně, že nervy kolem její lebky zaječely. Její instinkt ji téměř donutil křičet a říct mu, aby přestal. Soustředění se na vteřinu rozmazalo, ale pak se její trénink rozjel a řekl jí, že tohle je nejlepší šance, jak Kovalenka vystopovat.
  
  Jeden život k záchraně stovek nebo více.
  
  Boudreau si všiml hry emocí na její tváři a najednou se ocitl u mříže, přesvědčen, natáhl ruku a vrčel.
  
  "Nedělej to. Neopovažuj se to kurva udělat mé malé sestře!"
  
  Haydenova tvář byla kamenná maska. "Poslední šance, vrahu."
  
  "Krvavý král je duch." Pokud vím, mohl by to být červený sleď. Miluje takové věci."
  
  "Rozumím. Otestujte nás."
  
  Ale Boudreau byl žoldák příliš dlouho, zabiják příliš dlouho. A jeho nenávist k autoritám zaslepila jeho úsudek. "Jdi do háje, děvko."
  
  Hayden se sevřelo srdce, ale poklepala na monitor mikrofonu na svém zápěstí. "Střelit ji."
  
  Drake zvedl zbraň a přitiskl ji k hlavě. Jeho prst stiskl spoušť.
  
  Boudreaux zařval hrůzou. "Ne! Krvavý král v -"
  
  Drake nechal strašlivý zvuk střelby přehlušit všechny ostatní zvuky. Sledoval, jak Maria Fedakové ze strany hlavy stříká krev.
  
  "Severní Oahu!" Boudreaux skončil. "Jeho největší ranč je tam..." Jeho slova se vytratila, když klesl na podlahu, sledoval svou mrtvou sestru, jak se svalila do křesla a díval se na krví potřísněnou zeď za ní. Šokovaně sledoval, jak se postava v kukle přibližuje k obrazovce, dokud ji zcela nevyplní. Pak si sundal masku.
  
  Tvář Matta Drakea byla chladná, vzdálená, tvář kata, který miloval svou práci.
  
  Hayden se otřásl.
  
  
  KAPITOLA TŘINÁCTÁ
  
  
  Matt Drake vystoupil z taxíku a zavřel oči, aby si prohlédl vysokou budovu, která se před ním rýsovala. Šedá a nepopsatelná, byla to perfektní zástěrka pro tajnou operaci CIA. Místní agenti museli proniknout do podzemní garáže a projít několika vrstvami zabezpečení. Všichni ostatní, ať už agenti nebo civilisté, vstoupili předními dveřmi a záměrně se prezentovali jako snadný cíl.
  
  Zhluboka se nadechl, poprvé za dobu, co si pamatoval, téměř střízlivý, a otevřel otočné dveře pro jednu osobu. Alespoň se zdálo, že tato instalace bere svou bezpečnost vážně. Před ním byl jednoduchý stůl, u kterého sedělo půl tuctu přísně vyhlížejících mužů. Bezpochyby se jich dívalo mnohem víc.
  
  Přešel po naleštěné dlaždicové podlaze. "Hayden Jay na mě čeká."
  
  "Jak se jmenuješ?"
  
  "Kačer."
  
  "Matt Drake?" Strážcův stoický vzhled mírně zakolísal.
  
  "Rozhodně".
  
  Muž mu věnoval pohled, který by člověk mohl použít, když viděl celebritu nebo vězně. Pak zavolal. O vteřinu později doprovodil Drakea k diskrétnímu výtahu. Vložil klíč a stiskl tlačítko.
  
  Drake cítil, jak výtah letí nahoru, jako by byl na vzduchovém polštáři. Rozhodl se, že nebude moc přemýšlet o tom, co se bude dít, nechal události, ať se postarají samy o sebe. Když se dveře otevřely, zamířil do chodby.
  
  Na konci chodby stála komise, aby ho pozdravila.
  
  Ben Blake a jeho sestra Karin. Hayden. Kinimaka. Alicia Miles stála někde vzadu. May neviděl, ale ani to vlastně nečekal.
  
  Scéna však byla špatná. To muselo zahrnovat Kennedyho. Všechno to bez ní vypadalo divně. Vystoupil z výtahu a snažil se vzpomenout si, že se pravděpodobně cítí stejně. Ale leželi každou noc v posteli, dívali se jejíma očima a přemýšleli, proč tam není Drake, aby ji zachránil?
  
  Ben se pak postavil před něj a Drake, aniž by cokoliv řekl, stáhl mladíka do náruče. Karin se ostýchavě usmála přes bratrovo rameno a Hayden přešel, aby mu položil ruku na rameno.
  
  "Chyběl si nám".
  
  Zoufale se držel. "Děkuji".
  
  "Nemusíš být sám," řekl Ben.
  
  Drake o krok ustoupil. "Podívej," řekl, "je důležité si ujasnit jednu věc. Jsem změněný člověk. Už se na mě nemůžeš spolehnout, zvlášť na tebe, Bene. Pokud tomu všichni rozumíte, pak je tu šance, že budeme moci spolupracovat."
  
  "Nebyl to tvůj-" Ben šel přímo k problému, přesně jak Drake věděl, že to udělá. Karin byla překvapivě rukou rozumu. Popadla ho a odtáhla stranou, čímž nechala Drakea volnou cestu do kanceláře za nimi.
  
  Procházel jimi a cestou kýval Kinimakovi. Alicia Milesová se na něj podívala vážnýma očima. Také utrpěla ztrátu někoho, kdo jí byl drahý.
  
  Drake se zastavil. "Ještě není konec, Alicio, v žádném případě." Tento bastard musí být odstraněn. Pokud ne, mohl by spálit svět do základů."
  
  "Kovalenko zemře s křikem."
  
  "Aleluja".
  
  Drake prošel kolem ní do pokoje. Napravo od něj seděly dva velké počítače a při vyhledávání a načítání dat bzučely a cvakaly pevné disky. Před ním byla dvojice neprůstřelných oken až do výšky podlahy s výhledem na Miami Beach. Náhle ho zasáhl obraz Wellse, který předstírá, že je zvrhlík a žádá o odstřelovací dalekohled, aby tam dole viděl opálená těla.
  
  Tato myšlenka ho přiměla přemýšlet. Bylo to poprvé, co souvisle přemýšlel o Wellesovi od doby, kdy byl Kennedy zavražděn. Wells zemřel strašlivou smrtí rukou Alicie nebo May. Nevěděl které, a nevěděl proč.
  
  Slyšel, jak ho ostatní následují. "Takže..." Soustředil se na výhled. "Kdy pojedeme na Havaj?"
  
  "Ráno," řekl Hayden. "Mnoho našich aktiv je nyní soustředěno na Oahu. Kontrolujeme i další ostrovy, protože je známo, že Kovalenko má více než jeden ranč. Samozřejmě je nyní také známo, že je mistrem klamu, takže pokračujeme ve sledování dalších stop v různých oblastech světa."
  
  "Pokuta. Pamatuji si zmínky o Kapitánovi Cookovi, Diamond Head a Hell's Gate. Je to to, na co jsi mířil?"
  
  Ben to vzal. "Docela ano." Ale Cook přistál na Kauai, ne na Oahu. Jeho -" Monolog náhle skončil. "Hmm, v kostce." Nenašli jsme nic neobvyklého. Sbohem."
  
  "Mezi Cookem a Diamond Head neexistuje žádné přímé spojení?"
  
  "Pracujeme na tom". Karin promluvila trochu defenzivně.
  
  "Ale narodil se v Yorkshiru," dodal Ben a vyzkoušel Drakeovu novou bariéru. "Víš, Boží Země."
  
  Zdálo se, že Drake ani neslyšel, co jeho přítel říkal. "Jak dlouho strávil na Havaji?"
  
  "Měsíce," řekla Karin. "Vrátil se tam nejméně dvakrát."
  
  "Tenkrát snad navštívil každý ostrov. Co byste měli udělat, je zkontrolovat jeho záznamy, nikoli jeho historii nebo úspěchy. Potřebujeme vědět o těch věcech, kterými není slavný."
  
  "Tohle je..." Karin se odmlčela. "Opravdu to dává smysl."
  
  Ben nic neřekl. Karin neskončila. "Co víme, je toto: havajským bohem ohně, blesků a sopek je žena jménem Pele. Je oblíbenou postavou mnoha starověkých příběhů Havaje. Její domov je prý na vrcholu jedné z nejaktivnějších sopek na světě, ale je to na Big Islandu, ne na Oahu."
  
  "To je vše?" zeptal se Drake krátce.
  
  "Ne. Zatímco většina příběhů je o jejích sestrách, některé legendy vyprávějí o Bráně Pele. Brána vede k ohni a srdci sopky - zní vám to jako peklo?
  
  "Možná je to metafora," řekl Kinimaka bez přemýšlení a pak se začervenal. "No, může být." Víš..."
  
  Alicia se začala smát jako první. "Díky bohu, že alespoň někdo jiný má smysl pro humor." Odfrkla si a pak dodala: "Bez urážky," hlasem, který prozrazoval, že je jí vlastně jedno, jak se k ní lidé chovají.
  
  "Peleova brána by mohla být užitečná," řekl Drake. "Pokračuj v dobré práci. Uvidíme se ráno".
  
  "Ty nezůstáváš?" vyhrkl Ben a zjevně doufal, že bude mít příležitost promluvit si se svým přítelem.
  
  "Ne". Drake zíral z okna, když slunce začalo zapadat nad oceánem. "Dnes večer mám kde být."
  
  
  KAPITOLA ČTRNÁCTÁ
  
  
  Drake odešel z místnosti, aniž by se ohlédl. Jak se dalo čekat, Hayden ho dohonil právě ve chvíli, kdy se chystal vstoupit do výtahu.
  
  "Drake, zpomal. Je v pořádku?"
  
  "Víš, že je v pořádku." Viděl jsi ji na videu."
  
  Hayden ho chytil za ruku. "Víš co myslím."
  
  "Bude v pořádku." Muselo to vypadat dobře, to víš. Boudreaux si musel myslet, že je to pravda."
  
  "Ano".
  
  "Přál bych si, abych ho viděl zlomit."
  
  "No, byl jsem ten, koho píchl, takže jsem měl to potěšení, díky tobě."
  
  Drake stiskl tlačítko pro první patro. "Jeho sestra by už měla být s vašimi agenty." Odvezou ji do nemocnice a nechají ji vyčistit. Falešná krev je ďábel, který se stará o své věci, víš."
  
  "Boudreau se právě zbláznil, pokud je to možné." Když jeho sestra vstala, živá -" Hayden zavrtěla hlavou. "Konečný kolaps."
  
  "Plán vyšel. Byl to dobrý nápad," řekl jí Drake. "Dostali jsme informaci. Stálo to za to ".
  
  Hayden přikývl. "Vím. Jsem jen rád, že je ten maniak za mřížemi."
  
  Drake vstoupil do výtahu a čekal, až se dveře zavřou. "Kdyby to bylo na mně," řekl, když Hayden zmizel z dohledu. "Zastřelil bych toho parchanta v jeho cele."
  
  
  * * *
  
  
  Drake vzal taxi na Biscayne Boulevard a zamířil na nákupní náměstí Bayside. Muž, který mu volal, zněl potichu, nejistě a zcela mimo charakter, se chtěl sejít mimo budovu Bubby Gumpa. Drake měl chvilku humoru a navrhl Hooters, místo, které pro ně bylo pravděpodobně vhodnější, ale May se chovala, jako by ho ani neslyšela.
  
  Drake se připojil k davu, poslouchal hlučnou zábavu kolem sebe a cítil se úplně mimo. Jak mohli být tito lidé tak šťastní, když ztratil něco tak drahého? Jak by jim to mohlo být jedno?
  
  V krku měl sucho a rty rozpraskané. Bar v Bubba Gump lákal. Možná by jich mohl pár potopit, než dorazila. Nedělal si však žádné iluze; tohle muselo přestat. Pokud se chystal na Havaj vypátrat vraha ženy, kterou miloval, pokud se chystal spíše pomstít, než se stát obětí, muselo to být naposledy.
  
  Muselo to být.
  
  Už se chystal zatlačit na dveře, když na něj Mai zakřičela. Byla přímo tam a opírala se o sloup méně než šest stop ode mě. Kdyby byla nepřítelem, byl by právě teď mrtvý.
  
  Jeho odhodlání ke krutosti a odplatě bylo bez zaměření a zkušeností bezcenné.
  
  Mai zamířila do restaurace a Drake ji následoval. Posadili se u baru a objednali si Lava Flows na počest jejich nadcházející cesty na Havaj.
  
  Drake mlčel. Nikdy předtím neviděl Mai Kitano nervózní. Nikdy předtím ji neviděl vyděšenou. Nedokázal si představit scénář, který by ji nastartoval.
  
  A pak se mu znovu zhroutil svět.
  
  "Kovalenko unesl mou sestru Čiku z Tokia." Uplynulo mnoho měsíců. Od té doby ji držel v zajetí." Mai se zhluboka nadechla.
  
  "Chápu. Chápu, co jsi udělal," řekl Drake šeptem. Bylo to zřejmé. Rodina byla vždy na prvním místě.
  
  "Má zařízení."
  
  "Ano".
  
  "Přijel jsem do USA, abych ji našel." Najít Kovalenka. Ale neuspěl jsem, dokud jste mě nekontaktovali vy a vaši přátelé. Dlužím ti."
  
  "Nezachránili jsme ji." Udělal jsi."
  
  "Dal jsi mi naději, udělal jsi ze mě součást týmu."
  
  "Stále jsi součástí týmu." A nezapomeňte, že vláda má další nápravu. Nehodlají se vzdát."
  
  "Pokud jeden z nich neměl v zajetí někoho blízkého."
  
  Drake věděl, co se stalo Gatesově ženě, ale neřekl nic. "Potřebujeme tě na Havaji, Mai." Pokud chceme tohoto muže porazit, budeme potřebovat ty nejlepší. Vláda to ví. Proto vám, Alici a ostatním bylo dovoleno odejít."
  
  "A ty?"
  
  "A já".
  
  "A co vaši blízcí, Drakeu? Pokoušel se Krvavý král provést svou pomstu?"
  
  Drake pokrčil rameny. "Selhal."
  
  "A přesto se bude snažit."
  
  "Je vaše sestra v bezpečí?" Potřebuje zvláštní ochranu? Znám pár lidí-"
  
  "O to je postaráno, děkuji."
  
  Drake studoval nedotčený nápoj. "Pak to všechno skončí na Havaji," řekl. "A teď, když jsme to skoro našli, bude to brzy."
  
  Mai se dlouze napil svého nápoje. "Bude připraven, Drake." Plánoval to už deset let."
  
  "Toto je země ohně," řekl. "Přidej do té rovnice Kovalenka a nás ostatní a celé tohle místo může vybuchnout."
  
  
  * * *
  
  
  Sledoval, jak May odchází směrem k parkovišti a zamířil tam, kde si myslel, že by mohl být taxík. Noční život v Miami byl v plném proudu. Alkohol nebyl jediným dostupným prostředkem intoxikace a kombinace nekonečných, příjemných nocí, krásných mužů a žen a dynamických melodií tvrdě zvyšovala i jeho upadající morálku.
  
  Zahnul za roh a před ním se otevřela marina - jachty naježené, aby zaujaly své místo, davy zaplňující chodníky, restaurace pod širým nebem plná krásných lidí, kterým nic na světě nedalo.
  
  Díky z velké části lidem, jako je Matt Drake.
  
  Otočil se zpět. Jeho mobil zazvonil s tou strašidelnou, melodickou melodií.
  
  Rychle stiskněte tlačítko. "Ano?"
  
  "Matte? Dobré odpoledne. Ahoj." Jemné tóny oxfordského vzdělání ho překvapily.
  
  "Dal?" - řekl. "Torsten Dahl?"
  
  "Rozhodně. Kdo jiný zní tak dobře?"
  
  Drake zpanikařil. "Vše je v pořádku?"
  
  "Neboj se, kamaráde." Na této straně světa je vše v pořádku. Island je skvělý. Děti jsou fantastické. Manželka je... manželka. Jak to jde s Kovalenkem?"
  
  "Našli jsme to," řekl Drake s úsměvem. "Téměř. Víme, kde hledat. Právě teď probíhá nějaká mobilizace a zítra bychom měli být na Havaji."
  
  "Perfektní. Důvod, proč volám, vám může nebo nemusí být k něčemu užitečný. Můžete se rozhodnout sami. Jak víte, průzkum Hrobky bohů pokračuje opatrně. Pamatuješ si, jak jsem ve Freyově hradě stál na okraji Ódinovy hrobky s vyplazeným jazykem? Pamatuješ si, co jsme našli?"
  
  Drake si vzpomněl na svůj bezprostřední úžas. "Rozhodně".
  
  "Věřte mi, když říkám, že téměř každý den nalézáme poklady, které se tomu vyrovnají nebo dokonce převyšují. Ale dnes ráno mě zaujalo něco světštějšího, hlavně proto, že mi to připomnělo tebe."
  
  Drake vstoupil do úzké uličky, aby lépe slyšel Švéda. "Připomíná ti mě? Našli jste Herkula?
  
  "Ne. Ale na stěnách každého výklenku v hrobce jsme našli znamení. Byli schovaní za poklady, takže nebyli zpočátku nápadní."
  
  Drake zakašlal. "Marks?"
  
  "Odpovídaly fotce, kterou jsi mi poslal."
  
  Drake chvíli trval a pak do jeho srdce udeřil blesk. "Počkejte. Myslíš jako na obrázku, který jsem poslal? Ten vírový obrázek, který jsme našli na zařízeních pro cestování časem?"
  
  "Myslel jsem, že tě to donutí kousnout, příteli." Ano, tyto znaky - nebo kudrlinky, jak říkáš."
  
  Drake na okamžik oněměl. Pokud se označení v Hrobce bohů shodovala se značkami, které našli na starých dopravních zařízeních, pak to znamenalo, že pocházejí ze stejné doby.
  
  Drake promluvil přes suchá ústa. "To znamená-"
  
  Thorsten Dahl už ale myslel na všechno. "Že bohové vytvořili zařízení za účelem cestování časem." Když se nad tím zamyslíte, dává to smysl. Z toho, co jsme našli v Odinově hrobce, víme, že existovali. Teď víme, jak manipulovali s plynutím času."
  
  
  KAPITOLA PATNÁCTÁ
  
  
  Krvavý král stál na okraji své malé rezervace a sledoval, jak několik jeho bengálských tygrů pronásleduje malého jelena, který jim byl vypuštěn. Jeho emoce byly na kusy. Na jednu stranu bylo potěšením vlastnit a v klidu sledovat jeden z největších strojů na zabíjení, jaké kdy byly na planetě vytvořeny. Na druhou stranu byla k pláči hanba, že byli drženi v zajetí. Zasloužili si lepší.
  
  Ne jako jeho lidští zajatci. Zasloužili si to, co dostali.
  
  Boudreau.
  
  Krvavý král se otočil, když zaslechl několik lidí, kteří šli po trávě. "Pane Boudreau," zachraptěl. "Jak probíhalo zadržování CIA?"
  
  Muž se zastavil o pár metrů dál, projevil mu respekt, který vyžadoval, ale beze strachu se na něj díval. "Složitější, než jsem si představoval," připustil. "Děkuji za tichý odběr."
  
  Krvavý král se odmlčel. Cítil za sebou tygry, kteří pronásledovali vyděšeného jelena. Jelen zakňučel a utekl, přemožený hrůzou, neschopný čelit vlastní smrti. Boudreau takový nebyl. Krvavý král mu projevoval jistou míru respektu.
  
  "Překonal tě Matt Drake?"
  
  "Ukázalo se, že CIA je vynalézavější, než jsem čekal. To je vše".
  
  "Víš, že kdybych měl tu zbraň, smrt tvé sestry by nebyla předstíraná."
  
  Boudreauxovo mlčení ukázalo, že rozumí.
  
  "Nastal čas jednat," řekl Krvavý král. "Potřebuji někoho, kdo by zničil ostatní ranče." Ty na Kauai a Velkém ostrově. Můžeš to pro mě udělat?"
  
  Muž, kterého nařídil zachránit před doživotním vězením, náhle našel naději. "Dokážu to."
  
  "Musíte zabít každé rukojmí." Každý muž, žena i dítě. Můžeš to udělat?"
  
  "Ano, pane".
  
  Krvavý král se naklonil dopředu. "Jsi si jistý?"
  
  "Udělám vše, oč mě požádáš."
  
  Krvavý král neprojevil žádné vnější emoce, ale byl potěšen. Boudreau byl jeho nejschopnějším bojovníkem a velitelem. Je dobře, že zůstal tak věrný.
  
  "Tak se běž připravit. Čekám na vaše pokyny."
  
  Jeho muži odvedli Američana pryč a Krvavý král pokynul jednomu muži, aby počkal za ním. Byl to Claude, manažer jeho ranče na Oahu.
  
  "Jak jsem řekl, Claude, přišel čas." Jste připraveni, že?"
  
  "Všechno je připraveno. Jak dlouho máme vydržet?"
  
  "Vydržíš, dokud nezemřeš," zaskřehotal Krvavý král. "Pak bude tvůj dluh vůči mně splacen." Jste součástí rozptýlení. Samozřejmě je to jen malá část, ale vaše oběť stojí za to."
  
  Jeho nadřízený z Oahu mlčel.
  
  "Vadí ti to?"
  
  "Ne. Ne pane."
  
  "To je dobré. A jakmile zaměříme jejich pozornost na ranč, otevře se vám místní ostrovní buňky. Jsem to já, kdo projde Bránami pekla, ale Havaj shoří."
  
  
  KAPITOLA ŠESTNÁCTÁ
  
  
  Soukromé letadlo CIA letělo ve výšce třicet devět tisíc stop. Matt Drake zavířil ledem ve své prázdné sklenici a rozlouskl víčko pro další miniaturní whisky. Seděl sám v zadní části letadla a doufal, že budou respektovat jeho samotu. Ale neustálé úkosové pohledy a zuřivý šepot mu řekly, že dodávka "vítej zpátky" brzy zastaví vedle něj.
  
  A to mi whisky ještě ani nezačala lézt na nervy.
  
  Hayden seděla naproti němu, Kinimaka vedle ní. Navzdory povaze své mise vypadal Havajan z návratu do vlasti docela vesele. Jeho rodina byla pečlivě střežena, ale věčně optimistický obr se zdál docela jistý, že je ještě bude mít šanci vidět.
  
  Hayden mluvil s Jonathanem Gatesem přes satelitní telefon. "Ještě tři? To je celkem jednadvacet vězňů, pane. No, ano, jsem si jistý, že jich je víc. A zatím není žádná lokalita. Děkuji".
  
  Hayden přerušila spojení a sklonila hlavu. "Už s ním nemůžu mluvit." Jak mluvíte s mužem, jehož žena byla právě zavražděna? co chceš říct?"
  
  Drake ji sledoval. Chvíli to trvalo, ale pak k němu obrátila svůj strašidelný pohled. "Omlouvám se, Matte." Nemyslím si. Děje se toho tolik."
  
  Drake přikývl a dopil sklenici. "Neměl by si Gates vzít dovolenou?"
  
  "Situace je příliš nestabilní." Hayden si přitiskla telefon ke kolenu. "Ve válce nikdo nemůže ustoupit do pozadí."
  
  Drake se té ironii usmál. "Nemyslel jsem si, že Havaj je tak velká."
  
  "Chceš říct, proč ještě nenašli alespoň jeden z jeho rančů?" No, není to velký problém. Ale je tam strašně moc neprostupného lesa, kopců a údolí. Ranče jsou pravděpodobně také maskované. A Krvavý král je pro nás připraven. Zdá se, že Washington si myslí, že místní nám pomohou více než běžná pracovní síla.
  
  Drake zvedl obočí. "Překvapivě mají pravděpodobně pravdu." Tady přichází náš přátelský obr."
  
  Mano mu věnoval široký, uvolněný úsměv. "Opravdu znám většinu lidí z Honolulu."
  
  Objevila se šmouha a vedle něj se náhle objevil Ben Blake. Drake zíral na mladého muže. Bylo to poprvé, co se skutečně viděli od Kennedyho smrti. Zvedla se v něm vlna emocí, kterou rychle potlačil a skryl dalším douškem.
  
  "Všechno se to seběhlo tak rychle, kámo." Nemohl jsem si pomoct. Zachránila mě, ale... ale já ji zachránit nedokázal."
  
  "Neobviňuji tě. Nebyla to tvoje chyba."
  
  "Ale odešel jsi."
  
  Drake se podíval na Karin, Benovu sestru, která se na svého bratra dívala naštvanýma očima. Zjevně diskutovali o Benově neuváženém kroku a on šel proti proudu. Drake otevřel další whisky a opřel se v křesle s nehybným pohledem. "Asi před tisíci lety jsem vstoupil do SAS. Nejlepší bojová síla na světě. Existuje důvod, proč jsou nejlepší, Bene. Mimo jiné proto, že jsou to krutí lidé. Nemilosrdný. Zabijáci. Nevypadají jako Matt Drake, kterého znáte. Nebo dokonce jako Matt Drake, který hledal kosti Odina. Tento Matt Drake nebyl v SAS. Byl to civilista."
  
  "A teď?"
  
  "Dokud je Krvavý král naživu a Vendeta stále existuje, nemohu být civilista." Nezáleží na tom, jak špatný chci být."
  
  Ben se podíval jinam. "Rozumím tomu".
  
  Drake byl překvapen. Napůl se otočil, když Ben vstal a vrátil se na své místo. Možná, že mladý muž začal dospívat.
  
  Kdyby poslední tři měsíce tento proces neurychlily, nikdy by se nic nestalo.
  
  Hayden ho sledoval. "Byl s ní, víš. Když zemřela. I pro něj to bylo těžké."
  
  Drake polkl a neřekl nic. Sevřelo se mu hrdlo a bylo jediné, co mohl udělat, aby nepropukl v pláč. Nějaký chlápek ze SAS. Whisky zanechala horkou stopu v mém žaludku. Po chvíli se zeptal: "Jak je na tom tvoje noha?"
  
  "Bolí." Můžu chodit a dokonce i běhat. S Boudreauem bych ale ještě pár týdnů bojovat nechtěl."
  
  "Dokud bude on ve vězení, nebudeš muset."
  
  Rozruch upoutal jeho pozornost. Mai a Alicia seděly několik řad před sebou a přes uličku od sebe. Vztah mezi těmito dvěma ženami nebyl nikdy víc než mrazivý, ale obě je něco dráždilo.
  
  "Zkompromitovali jste nás!" Alicia začala křičet. "Abych zachránil svou vlastní zatracenou sestru." Jak jinak by mohli najít hotel?"
  
  Drake sklouzl ze sedadla a zamířil uličkou. Poslední věc, kterou během letu potřeboval, byl boj mezi dvěma nejsmrtelnějšími ženami, jaké kdy poznal.
  
  "Hudson zemřel v tom hotelu," zavrčela Alicia. "Zastřelili ho, zatímco... zatímco-" Zavrtěla hlavou. "Byly to vaše informace, Kitano? Vyzývám tě, abys řekl pravdu."
  
  Alicia vstoupila do uličky. Mai vstala a podívala se jí do tváře. Obě ženy byly téměř nos k nosu. Mai ustoupila, aby si udělala místo. Nezkušený pozorovatel si mohl myslet, že jde o projev slabosti japonské dívky.
  
  Drake věděl, že je to smrtící znamení.
  
  Spěchal vpřed. "Stop!"
  
  "Moje sestra má cenu deseti Hudsonů."
  
  zavrčela Alicia. "Teď dostanu trochu májového času!"
  
  Drake věděl, že May neustoupí. Bylo by snazší říct Alici to, co už věděla - že se Hudson prozradil - ale hrdost Mai Kitano jí nedovolila, aby se vzdala. Alicia udeřila. odsekla Mai. Alicia se přesunula na stranu, aby si dala více prostoru. Mai na ni zaútočila.
  
  Drake se k nim vrhl.
  
  Alicia napodobila kop, vykročila vpřed a hodila loktem May do tváře. Japonská válečnice se nepohnula, ale mírně otočila hlavu, aby rána zapískala na milimetr od ní.
  
  Mai tvrdě zasáhla Alicii do žeber. Ozvalo se vysoké zasyčení unikajícího dechu a Alicia se zapotácela zpět o přepážku. May se posunula vpřed.
  
  Hayden s křikem vyskočila na nohy. Ben a Karin byli také na nohou, oba byli zvědaví, kdo souboj vyhraje. Drake se přihnal silou, strčil May do sedadla vedle ní a řízl Alici rukou do krku.
  
  "Stop." Jeho hlas byl tichý jako hrob, ale plný hrozeb. "Tvůj mrtvý zasraný přítel s tím nemá nic společného." A tvoje sestra taky." Zamračil se na May. "Kovalenko je nepřítel. Jakmile se z toho parchanta stane FUBAR, můžeš bojovat, jak chceš, ale do té doby to zachraň."
  
  Alicia zkroutila paži. "Ta děvka by měla zemřít za to, co udělala."
  
  Mai nemrkla okem. "Dopadla jsi mnohem hůř, Alicio."
  
  Drake viděl, jak v Aliciiných očích znovu vzplál oheň. Vyhrkl jediné, co ho napadlo. "Místo hádek bys mi možná mohl vysvětlit, kdo z vás vlastně zabil Wellse." A proč."
  
  Boj šel mimo ně.
  
  Hayden byl hned za ním: "Hudson byl sledován pomocí špičkového sledovacího zařízení, Milesi." Ty to víš. Nikdo tady není spokojený s tím, jak Mai dala zařízení." V jejím hlase byla ocel. "Nemluvě o tom, jak se k tomu dostala. Ale i já chápu, proč to udělala. Někteří vysocí státní úředníci v současné době procházejí stejnou věcí. Kovalenko už hraje svou poslední hru a my jsme se sotva dostali na druhou základnu. A pokud netěsnosti nejsou utěsněny -"
  
  Alicia zavrčela a vrátila se na své místo. Drake našel další hromádku miniatur a zamířil zpět uličkou ke své. Díval se přímo před sebe, zatím nechtěl se svým nejlepším přítelem začínat žádnou konverzaci.
  
  Ale cestou se k němu Ben naklonil. "FUBAR?"
  
  "V prdeli k nepoznání."
  
  
  KAPITOLA SEDMNÁCTÁ
  
  
  Než přistáli, Hayden obdržel telefonát, že Ed Boudreau utekl z vězení CIA. Krvavý král použil zasvěcence a proti vlastnímu přání vytáhl Boudreaua v diskrétní, bezproblémové operaci.
  
  "Vy lidé se nikdy nic nenaučíte," řekl jí Drake a nebyl překvapen, když neměla co říct.
  
  Letiště v Honolulu se rozmazaně mihlo, stejně jako rychlá jízda autem do města. Když byli naposledy na Havaji, zaútočili na sídlo Davora Babice a jeho syn Blanca je zařadil na seznam podezřelých. V tu chvíli to vypadalo vážně.
  
  Pak se objevil Dmitrij Kovalenko.
  
  Honolulu bylo rušné město, ne nepodobné většině amerických nebo evropských měst. Ale prostá myšlenka, že pláž Waikiki není dál než dvacet minut odtud, nějak zjemnila i Drakeovy chmurné myšlenky.
  
  Byl podvečer a všichni byli unavení. Ben a Karin ale trvali na tom, aby šli přímo do budovy CIA a připojili se k místní síti. Oba dychtivě začali pátrat v tom, kde se nacházejí deníky kapitána Cooka. Drake se skoro usmál, když to slyšel. Ben vždycky miloval hádanky.
  
  Hayden urychlil papírování a brzy se ocitli v další malé kanceláři, podobné té, kterou nechali v Miami. Jediný rozdíl byl v tom, že z okna viděli výškové hotely Waikiki, slavnou otočnou restauraci Top of Waikiki a v dálce největší atrakci Oahu, dlouho spící sopku známou jako Diamond Head.
  
  "Bože, já chci žít tady," řekla Karin s povzdechem.
  
  "Věřím," zamumlal Kinimaka. "I když jsem si jistý, že většina rekreantů zde tráví více času než já."
  
  "Hej, nedávno jsi byl v Everglades," vtipkovala Hayden, když připojovala počítače Bena a Karin k privilegovanému systému. "A potkal jednoho z místních."
  
  Kinimaka se na okamžik zatvářil zmateně a pak se zasmál. "Myslíš aligátora? Byla to velká legrace, ano."
  
  Hayden dokončila, co dělala, a rozhlédla se. "Co takhle rychlá večeře a brzká postel? Začínáme pracovat za svítání."
  
  Ozývalo se přikývnutí a souhlasné mumlání. Když May souhlasila, Alicia odešla. Drake se za ní podíval, než se obrátil ke svým kolegům. "Všichni byste měli vědět něco, co jsem se dnes naučil." Mám pocit, že by to mohla být jedna z nejdůležitějších informací, které kdy odhalíme." Udělal pauzu. "Dahl mě včera kontaktoval."
  
  "Torsten?" vyhrkl Ben. "Jak se daří tomu šílenému Švédovi? Když jsem ho viděl naposledy, zíral na Odinovy kosti."
  
  Drake předstíral, že ho nikdo nepřerušil. "Při průzkumu Hrobky bohů našli značky, které odpovídaly vírům, které jsme našli na přenosových zařízeních."
  
  "Důsledně?" - zopakoval Hayden. "Jak konzistentní?"
  
  "Jsou úplně stejné."
  
  Benův mozek začal pracovat na plný výkon. "To znamená, že stejní lidé, kteří postavili Hrobku, také vytvořili zařízení. To je šílenství. Teorie je taková, že bohové si postavili své vlastní hrobky a doslova ulehli k smrti, přičemž prodlužovali život hromadným vymíráním. Teď říkáš, že také vytvořili zařízení pro cestování časem?" Ben se odmlčel. "Vlastně to dává smysl -"
  
  Karin zavrtěla hlavou a podívala se na něj. "Blázen. To samozřejmě dává smysl. Cestovali tedy časem, manipulovali událostmi a vytvářeli osudy lidí."
  
  Matt Drake se mlčky odvrátil. "Uvidíme se ráno."
  
  
  * * *
  
  
  Noční vzduch byl vlahý, tropický teplý a slabě ochucený Tichým oceánem. Drake se toulal ulicemi, dokud nenašel otevřený bar. Klientela se musí lišit od ostatních barů v jiných zemích, že? Vždyť to byl ráj. Tak proč doživotně odsouzení stále hráli kulečník a vypadali, že jim to místo patří? Proč na konci baru seděl opilec s hlavou odhozenou dozadu? Proč věčný pár seděl odděleně, ztracený ve svých vlastních malých světech, spolu, ale sám?
  
  No, některé věci byly jiné. Alicia Miles byla v baru a dopíjela dvojitý drink. Drake přemýšlel o odchodu. Byly tam další bary, ve kterých se mohl schovat před svými smutky, a kdyby většina z nich vypadala takto, cítil by se jako doma.
  
  Ale možná výzva k akci trochu změnila jeho pohled. Přešel k ní a posadil se. Ani nevzhlédla.
  
  "Do prdele, Drake." Přisunula k němu prázdnou sklenici. "Kup mi pití."
  
  "Nech tu láhev," přikázal Drake barmanovi a nalil si půl sklenice Bacardi Oakheart. Pozvedl sklenici v přípitku. "Alicia Milesová." Desetiletý vztah, který nikam nevedl, co? A teď se ocitáme v nebi, opíjíme se v baru."
  
  "Život má způsob, jak tě zničit."
  
  "Ne. SRT to dokázal."
  
  "Rozhodně to nepomohlo."
  
  Drake se na ni úkosem podíval. "Je to poctivý návrh? Od tebe? Kolik z nich jsi utopil?"
  
  "Dost na uvolnění napětí." Ne tolik, kolik bych potřeboval."
  
  "A přesto jsi neudělal nic, abys těm lidem pomohl." V té vesnici. Pamatujete si vůbec? Dovolili jste našim vojákům, aby je vyslýchali."
  
  "Byl jsem voják, stejně jako oni. Měl jsem rozkazy."
  
  "A pak jsi ustoupil tomu, kdo zaplatil víc."
  
  "Splnil jsem svou povinnost, Draku." Alicia si dolila rum a prudce bouchla lahví o stůl. "Je čas sklízet výhody."
  
  "A podívej, kam tě to dostalo."
  
  "Chceš říct, podívej se, kam nás to dostalo, že?"
  
  Drake mlčel. Dá se říci, že se vydal po hlavní silnici. Dalo by se také říci, že se vydala po nízké cestě. Na tom nezáleželo. Skončili na stejném místě se stejnými ztrátami a stejnou budoucností.
  
  "Nejprve se vypořádáme s Krvavou Vendetou." A Kovalenko. Pak uvidíme, kde jsme." Alicia seděla a dívala se do dálky. Drake uvažoval, jestli na ni myslel Tim Hudson.
  
  "Ještě si musíme promluvit o Wellsovi." Byl to můj přítel."
  
  Alicia se zasmála, znělo to jako předtím. "Ten starý zvrhlík? V žádném případě to nebyl tvůj přítel, Drake, a ty to sakra víš. Budeme mluvit o studnách. Ale nakonec. Tehdy se to stane."
  
  "Proč?"
  
  Přes rameno se mu vznášel jemný hlas. "Protože tehdy se to musí stát, Matte." Byly to májové jemné tóny. S tichou lehkostí se k nim přiklonila. "Protože potřebujeme jeden druhého, abychom to prošli jako první."
  
  Drake se snažil skrýt překvapení, že ji vidí. "Je pravda o Wellsovi opravdu tak hrozná?"
  
  Jejich mlčení říkalo, co to je.
  
  Mai vstoupila mezi ně. "Jsem tady, protože mám vodítko."
  
  "Háček? Od koho? Myslel jsem, že tě nahradili Japonci."
  
  "Je to oficiální, udělali to." V Maiině hlase zazněl veselý tón. "Neoficiálně vyjednávají s Američany. Vědí, jak důležité je zajmout Kovalenka. Nemyslete si, že moje vláda nemá oči k vidění."
  
  "O tom se mi ani nesnilo." Alicia si odfrkla. "Jen chci vědět, jak jsi nás našel." Zatřásla bundou, jako by chtěla odhodit maják.
  
  "Jsem lepší než ty," řekla Mai a teď se smála. "A je to jediný bar na tři bloky."
  
  "To je pravda?" Drake zamrkal. "Jak ironické."
  
  "Mám náskok," zopakovala Mai. "Chceš jít se mnou hned a zkontrolovat to, nebo jste oba příliš opilí na to, aby vás to zajímalo?"
  
  Drake o vteřinu později vyskočil ze židle a Alicia se otočila. "Ukaž cestu, malý elfe."
  
  
  * * *
  
  
  O krátkou jízdu taxíkem později se schoulili na rohu rušné ulice a poslouchali, jak je Mai aktualizuje.
  
  "Toto pochází přímo od někoho, komu důvěřuji ve zpravodajské službě." Kovalenkův ranč provozuje několik lidí, kterým důvěřuje. Vždycky to tak bylo, i když mu to teď pomáhá víc než kdy jindy, když potřebuje čas...no, udělat to, co má v plánu. Každopádně jeho ranč na Oahu vede muž jménem Claude."
  
  Mai je upozornila na řadu mladých lidí procházejících klenutým a jasně osvětleným vchodem do luxusního klubu. "Claude vlastní tento klub," řekla. Blikající světla inzerovala "živí DJs, páteční speciální lahve a speciální hosté". Drake se udýchaně rozhlédl po davu. Vystupovalo na něm asi tisíc nejkrásnějších havajských mladých mužů v různém stavu svlečení.
  
  "Mohli bychom trochu vyčnívat," řekl.
  
  "Teď vím, že jste všichni uklizeni." Alicia se na něj usmála. "Drake před rokem by stál vedle dvou žhavých žen, se kterými je teď, uchopil jim tváře oběma rukama a strčil nás tam."
  
  Drake si promnul oči, protože věděl, že má úžasně pravdu. "Polovina třicátých let změní člověka," vymáčkl ze sebe a najednou pocítil tíhu ztráty Alison, atentátu na Kennedyho a neustálé opilosti. Podařilo se mu na oba upřít ocelový pohled.
  
  "Tady začíná pátrání po Claude."
  
  S úsměvem prošli kolem vrátných a ocitli se v úzkém tunelu plném blikajících světel a falešného kouře. Drake byl na okamžik dezorientovaný a připsal si to týdny opilosti. Jeho myšlenkové pochody byly nejasné, jeho reakce ještě více. Potřeboval to rychle dohnat.
  
  Za tunelem byl široký balkon, který nabízel pohled na taneční parket z ptačí perspektivy. Těla se pohybovala v souladu s hlubokými basovými rytmy. Stěna po jejich pravici držela tisíce lahví s alkoholem a odrážela světlo v třpytivých hranolech. Tucet barových zaměstnanců pracovalo na hráčích, odečítali ze rtů, rozdávali drobné a podávali nesprávné nápoje lhostejným návštěvníkům klubu.
  
  Stejně jako v každém jiném baru. Drake se ironicky zasmál. "Za". Ukázal, nepotřeboval se skrývat v davu. "Svázaná oblast. A za nimi jsou závěsy."
  
  "Soukromé večírky," řekla Alicia. "Vím, co se tam vzadu děje."
  
  "Samozřejmě víš." Mai byla zaneprázdněna prozkoumáváním toho místa, jak jen mohla. "Je tady nějaká zadní místnost, ve které jsi nikdy nebyl, Milesi?"
  
  "Ani tam nechoď, děvko." Vím o vašich skutcích v Thajsku. Ani já bych nic z toho nezkoušel."
  
  "To, co jsi slyšel, bylo velmi podhodnocené." Mai začala scházet po širokých schodech, aniž by se ohlédla. "Věř mi".
  
  Drake se na Alici zamračil a kývl směrem k tanečnímu parketu. Alicia vypadala překvapeně, ale pak si uvědomila, že má v úmyslu použít zkratku a zamířit do soukromé oblasti. Angličanka pokrčila rameny. "Ty vedeš cestu, Drakeu." Budu tě následovat."
  
  Drake pocítil náhlý, iracionální příval krve. Byla to šance dostat se blíže k osobě, která by mohla znát místo pobytu Dmitrije Kovalenka. Krev, kterou dosud prolil, byla jen kapka v moři ve srovnání s tím, co byl ochoten prolít.
  
  Když se prodírali rozesmátými, zpocenými těly na tanečním parketu, jednomu z kluků se podařilo Alici roztočit. "Hej," zakřičel na svého přítele a jeho hlas byl přes pulzující rytmus sotva slyšitelný. "Měl jsem prostě štěstí."
  
  Alicia zasáhla svými ztuhlými prsty jeho solar plexus. "Nikdy jsi neměl štěstí, synu." Jen se podívej na svůj obličej."
  
  Rychle pokračovali dál, ignorujíce řvoucí hudbu, kymácející se těla, personál baru pobíhající sem a tam v davu s podnosy nejistě vyváženými nad jejich hlavami. Pár se hlasitě hádal, muž byl přitisknutý ke sloupu a žena mu křičela do ucha. Skupina žen středního věku se potila a funěla, jak seděly v kruhu s vodkou a malými modrými lžičkami v rukou. Po podlaze byly rozmístěny nízké stolky, většina z nich byla pod deštníky plná nápojů bez chuti. Nikdo nebyl sám. Když Mai a Alicia zemřely, mnozí z mužů to udělali dvakrát, což jejich přítelkyni hodně naštvalo. Mai moudře ignorovala pozornost. Alicia to podnítila.
  
  Došli k provazem ohrazené oblasti, která sestávala z tlustého zlatého opletu nataženého mezi dvěma silnými mosaznými provazovými sloupy. Zdálo se, že establishment předpokládal, že dva násilníky na obou stranách ve skutečnosti nikdo nevyzve.
  
  Nyní jeden z nich vykročil vpřed s nataženou dlaní a zdvořile požádal Mai, aby ustoupila.
  
  Japonka se rychle usmála. "Claude nás poslal, abychom viděli..." Odmlčela se, jako by přemýšlela.
  
  "Pilipo?" Druhý násilník rychle promluvil. "Chápu proč, ale kdo je ten chlap?"
  
  "Osobní strážce".
  
  Ti dva velcí chlápci se dívali na Drakea jako kočky jedoucí za myší. Drake se na ně široce usmál. Neřekl nic pro případ, že by jeho anglický přízvuk vzbudil podezření. Alicia takové obavy neměla.
  
  "Takže tenhle Pilipo." Jaký je? Budeme se mít dobře nebo co?"
  
  "Ach, ten je nejlepší," řekl první vyhazovač s ironickým úsměvem. "Dokonalý gentleman"
  
  Druhý vyhazovač se díval na jejich oblečení. "Nejsi úplně - oblečený - pro tuto příležitost." Jsi si jistý, že tě Claude poslal?"
  
  V Maiině hlase nebylo ani stopy po posměchu, když řekla: "Jsem si jistá."
  
  Drake použil výměnu k vyhodnocení skrytých výklenků. Krátké schodiště vedlo na vyvýšenou plošinu, na které seděl velký stůl. Kolem stolu seděl asi tucet lidí, z nichž většina vypadala natolik nadšeně, že naznačovali, že nedávno šňupali pořádný prášek. Ostatní jen vypadali vyděšeně a smutně, mladé ženy a pár chlapů, kteří zjevně nebyli součástí party.
  
  "Ahoj Pilipo!" - křičel druhý vyhazovač. "Čerstvé maso pro vás!"
  
  Drake následoval dívky po krátkém schodišti. Tady nahoře bylo mnohem tišší. Dosud napočítal dvanáct nezaměnitelných padouchů, z nichž všichni pravděpodobně nosili zbraně. Když ale dvanáct místních vymahačů přirovnal k May, Alici a sobě, nebál se.
  
  Zůstal za nimi a snažil se na sebe co nejvíce nepřitahovat pozornost. Cílem byl Pilipo a nyní byli několik stop daleko. Tenhle noční klub měl začít pořádně houpat.
  
  Pilipo zíral na dívky. Zvuk jeho suchého cvaknutí v hrdle naznačoval jeho zájem. Drake matně viděl, jak jeho ruka sáhla po nápoji a srazila ho zpět.
  
  "Poslal tě Claude?"
  
  Pilipo byl nízký, hubený muž. Jeho široké, výrazné oči okamžitě Drakeovi řekly, že tento muž není Claudův přítel. Ani jsme se neznali. Byl spíše loutkou, figurkou klubu. Spotřební materiál.
  
  "Spíš ne". Mai si to uvědomila také a během mrknutí oka se proměnila z pasivní ženy v ohromující vrahy. Ztrnulé prsty se zaryly do hrdla dvou nejbližších mužů a hluboká rána zepředu poslala třetího do zapomnění a spadl ze židle. Alicia vyskočila na stůl vedle ní, dopadla na zadek, nohy vysoko ve vzduchu, a muže s vlajícím tetováním na krku tvrdě kopla patou do obličeje. Narazil do toho surovce vedle sebe a oba je srazil na nohy. Alicia poskočila na třetí místo.
  
  Drake byl ve srovnání pomalý, ale mnohem ničivější. Asiat s dlouhými vlasy mu kontroval jako první a postoupil vpřed pomocí kombinace bodnutí a čelního úderu. Drake ustoupil stranou, chytil nohu a točil se velkou, náhlou silou, dokud muž nevykřikl, spadl a proměnil se ve vzlykající kouli.
  
  Další muž vytáhl nůž. Drake se usmál. Čepel vyrazila dopředu. Drake chytil zápěstí, zlomil ho a zabodl zbraň hluboko do žaludku jejího majitele.
  
  Drake šel dál.
  
  Nešťastní věšákové utekli od stolu. Na tom nezáleželo. Nevěděli by nic o Claudovi. Jediný člověk, který se mohl, jak se očekávalo, schoval co nejhlouběji ve svém luxusním koženém křesle, oči měl rozšířené strachem a rty se tiše pohybovaly.
  
  "Pilipo." Mai k němu přistoupila a položila mu ruku na stehno. "Nejprve chcete naši společnost." Teď to nedělej. To je drsné. Co to znamená být mým přítelem?
  
  "Já... mám muže." Pilipo divoce gestikuloval a prsty se mu třásly jako někdo na pokraji závislosti na alkoholu. "Všude".
  
  Drake narazil na dva vyhazovače, kteří téměř dosáhli vrcholu schodiště. Alicia zametala opozdilce po jeho pravici. Zezdola zněla těžká taneční hudba. Těla v různém stupni opilosti byla rozházená po celém tanečním parketu. DJ mixoval a chrochtal pro zajaté publikum.
  
  "Claude tě neposlal," zalapal po dechu druhý vyhazovač, zjevně šokovaný. Drake použil příčky žebříku, aby se zhoupl dopředu a položil obě nohy na mužovu hruď, takže se zřítil dozadu do hlučné jámy.
  
  Další muž přeskočil poslední schod a vrhl se na Drakea, mával rukama. Angličan dostal ránu do žeber, která by slabšího muže srazila. To bolí. Jeho soupeř se odmlčel a čekal na efekt.
  
  Ale Drake si jen povzdechl a provedl těsný svršek, který se houpal od samých chodidel. Vyhazovač byl zvednut ze země a okamžitě ztratil vědomí. Hluk, se kterým dopadla na zem, způsobil, že Pilipo viditelně poskočil.
  
  "Říkal jsi něco?" Mai přejela Havajčanovi dokonale pěstěným nehtem po strništi pokrytou tvář. "O vašich mužích?"
  
  "Zbláznil ses? Víš vůbec, kdo tento klub vlastní?"
  
  Mai se usmála. Alicia se k nim oběma přiblížila, nevyrušená poté, co vyslala čtyři bodyguardy. "Srandovní, že to říkáš." Položila nohu na Pilipovo srdce a silně přitlačila. "Ten chlap, Claude. Kde je?"
  
  Pilipovy oči těkaly kolem jako chycené světlušky. "Já... já nevím." Nikdy sem nepřijde. Vedu tohle místo, ale já... neznám Clauda."
  
  "Nešťastný." Alicia kopla Pilipa do srdce. "Pro tebe".
  
  Drake chvíli trvalo, než prohlédl jejich obvod. Všechno se zdálo bezpečné. Naklonil se, dokud nebyl nos na nos s majitelem klubu.
  
  "Chápeme to. Jsi bezcenný přisluhovač. Dokonce souhlasím, že Clauda neznáš. Ale jsi si zatraceně jistý, že znáš někoho, kdo zná jeho. Člověk, který čas od času navštíví. Muž, který se postará o to, abyste se udrželi na uzdě. Teď -" Drake popadl Pilipa pod krkem, jeho vztek stěží skrýval. "Řekni mi jméno té osoby. Nebo ti ukroutím hlavu."
  
  Pilipův šepot byl neslyšen i tady nahoře, kde hřmící údery tlumily těžké akustické stěny. Drake zavrtěl hlavou jako tygr třese hlavou mrtvé gazely.
  
  "Co?"
  
  "Buchanan." Ten muž se jmenuje Buchanan."
  
  Drake stiskl silněji, když se jeho vztek začal zmocňovat. "Řekni mi, jak ho kontaktuješ." Obrazy Kennedyho naplnily jeho vizi. Sotva cítil, jak ho Mai a Alicia odtahují od umírajícího majitele klubu.
  
  
  KAPITOLA OSMNÁCTÁ
  
  
  Havajská noc byla stále v plném proudu. Bylo těsně po půlnoci, když se Drake, May a Alicia vykradli z klubu a zavolali na zaparkované taxi. Alicia zakryla jejich únikovou cestu tím, že šťastně přistoupila k DJovi, popadla jeho mikrofon a udělala svůj nejlepší dojem rockové hvězdy. "Ahoj Honolulu! Jak se sakra vede? Jsem rád, že jsem tu dnes večer. Jste tak zatraceně krásní!" Pak hladce odešla a zanechala za sebou tisíc domněnek na tisíci rtech.
  
  Nyní si s taxikářem volně povídali. "Jak dlouho myslíš, že to bude trvat, než Pilipo Buchanana varuje?" zeptala se Alicia.
  
  "S trochou štěstí ho možná nějakou dobu nenajdou. Je dobře propojený. Ale pokud ano -"
  
  "Nebude mluvit," řekl Drake. "Je to zbabělec." Nebude upozorňovat na skutečnost, že zadal Claudova muže. Dal bych na to hypotéku."
  
  "Vyhazovači mohou fazole rozsypat." řekla Mai tiše.
  
  "Většina z nich je v bezvědomí." Alicia se zasmála a pak řekla vážněji. "Ale ten skřítek má pravdu." Až budou moci znovu chodit a mluvit, budou kvičet jako prasata."
  
  Drake cvakl jazykem. "Sakra, oba máte pravdu." Pak to musíme udělat rychle. Tuto noc. Není jiná možnost."
  
  "North Kukui Street," řekla Mai taxikáři. "Můžete nás vysadit poblíž márnice."
  
  Taxikář se na ni rychle podíval. "Opravdu?"
  
  Alicia upoutala jeho pozornost drzým úsměvem. "Drž to dole, pět." Jen jeďte."
  
  Taxikář zamumlal něco jako "Fucking haole", ale obrátil pohled k silnici a zmlkl. Drake přemýšlel, kam jdou. "Pokud je to skutečně Buchananova kancelář, je nepravděpodobné, že tam v tuto chvíli bude."
  
  Alicia si odfrkla. "Drakey, Drakey, jen neposloucháš dost pozorně." Když jsme si konečně uvědomili, že ten hloupý muž, Pilipo, má hrdlo tak pevně ve vašich rukou, že zfialovělo, pustili jsme se do záchrany jeho směšného života a on nám řekl, že Buchanan má dům."
  
  "Dům?" Drake se zašklebil.
  
  "O podnikání. Znáte tyto prodejce. Žijí a jedí tam, hrají si tam, organizují si tam místní práci. Udržuje pořádek. Dokonce bude držet své lidi poblíž. Je to nepřetržitý tvrdý večírek, člověče."
  
  "Což zatím pomůže udržet události v nočním klubu v tajnosti." řekla Mai, když taxík zastavil v márnici. "Pamatuješ, když jsme se vloupali do kanceláře toho magnetu v Hong Kongu? Rychle vcházíme, rychle vystupujeme. Takhle to má být."
  
  "Stejně jako když jsme se dostali na to místo v Curychu." řekla Alicia hlasitě Drakeovi. "Není to všechno o tobě, Kitano." Ne tak daleko."
  
  
  * * *
  
  
  Hayden vešla do bytu, který dostala v budově CIA v Honolulu, a zastavila se. Ben na ni čekal, seděl na posteli a visel na nohou.
  
  Mladý muž vypadal unaveně. Oči měl podlité krví z toho, jak několik dní zíral na obrazovku počítače, a čelo vypadal trochu vrásčité tak intenzivním soustředěním. Hayden byl rád, že ho vidí.
  
  Ostře se rozhlédla po místnosti. "Přestřihli jste konečně s Karin pupeční šňůru?"
  
  "Har, har." Je to rodina." Řekl to, jako by jejich blízkost byla ta nejzjevnější věc. "A rozhodně se v počítači vyzná."
  
  "IQ na úrovni génia ti s tím pomůže." Hayden si sundala boty. Tlustý koberec jí pod bolavýma nohama připadal jako pěnový polštář. "Jsem si naprosto jistý, že zítra v Cookových denících najdete to, co potřebujeme."
  
  "Pokud je vůbec dokážeme odhalit."
  
  "Všechno je na internetu. Jen musíš vědět, kde hledat."
  
  Ben se na ni zamračil. "Máš... pocit, že jsme tady manipulováni?" Nejprve najdu Hrobku bohů a pak přenosová zařízení. Nyní zjišťujeme, že oba spolu souvisí. A -" Odmlčel se.
  
  "A co?" Hayden se usadil vedle něj na postel.
  
  "Zařízení by mohla být nějak spojena s Bránami pekla," uvažoval. "Pokud je Kovalenko chce, měli by tam být."
  
  "To není pravda". Hayden se naklonil blíž. "Kovalenko je blázen. Nemůžeme předstírat, že rozumíme jeho myšlení."
  
  Benovy oči ukázaly, že rychle ztrácí přehled o svých myšlenkách a flirtuje s ostatními. Políbil Hayden, když naklonila hlavu k jeho. Odtáhla se, když začal šmátrat s něčím v kapse.
  
  "Cítím se lépe, když to jde ven přes zip, Bene."
  
  "Eh? Ne. Tohle jsem chtěl." Vytáhl mobil, přepnul obrazovku na MP3 přehrávač a vybral album.
  
  Fleetwood Mac začal zpívat "Second Hand News" z klasických pověstí.
  
  Hayden překvapeně zamrkal. "Dinorok? Opravdu?"
  
  Ben ji hodil na záda. "Některé z toho jsou lepší, než si myslíš."
  
  Hayden neunikl pronikavý smutek v tónu jejího přítele. Neuniklo jí téma písně, patrné z názvu. Ze stejných důvodů jako Bena to přimělo přemýšlet o Kennedym Mooreovi a Drakeovi a o všem, co ztratili. Nejen, že oba ztratili skvělého přítele v Kennedym, ale její násilná smrt zredukovala všechny Drakeovy přátele na pouhý hluk v pozadí.
  
  Ale když Lindsey Buckingham začal zpívat o vysoké trávě a dělat své věci, nálada se brzy změnila.
  
  
  * * *
  
  
  Mai požádala taxikáře, aby počkal, ale muž neposlouchal. Jakmile vystoupili z auta, nastartoval motor a rozjel se, cákal štěrk.
  
  Alicia se za ním podívala. "Blbec".
  
  Mai ukázala na křižovatku před nimi. "Buchananův dům je vlevo."
  
  Šli v příjemném tichu. Před měsíci Drake věděl, že se to nikdy nestane. Dnes měli společného nepřítele. Všichni byli dojati šílenstvím Krvavého krále. A pokud mu bude dovoleno zůstat na svobodě, stále by jim mohl způsobit vážnou újmu.
  
  Společně byli jedním z nejlepších týmů na světě.
  
  Přejeli křižovatku a zpomalili, když se objevil Buchananův pozemek. Místo bylo zalité světlem. Závěsy jsou stažené. Dveře byly otevřené, takže hudba mohla proudit celým prostorem. Dunění rapové hudby bylo slyšet i přes ulici.
  
  "Vzorný soused," poznamenala Alicia. "Někdo takový - musel bych se jen přiblížit a rozbít jejich zatracený stereo systém na kousky."
  
  "Ale většina lidí není jako ty," řekl Drake. "To je to, v čem tito lidé prosperují. V srdci jsou to násilníci. Ve skutečném životě nosí brokovnice a nemají žádný soucit ani svědomí."
  
  Alicia se na něj usmála. "Pak nebudou očekávat útok v plném rozsahu."
  
  Mai souhlasila. "Vstoupíme rychle, rychle vystoupíme."
  
  Drake přemýšlel o tom, jak Krvavý král nařídil zabít tolik nevinných. "Pojďme s nimi šukat."
  
  
  * * *
  
  
  Hayden byla nahá a zpocená, když jí zazvonil mobil. Kdyby to nebyl podpisový vyzváněcí tón jejího šéfa Jonathana Gatese, zablokovala by ho.
  
  Místo toho zasténala, odstrčila Bena a stiskla tlačítko pro odpověď. "Ano?"
  
  Gates si ani nevšiml, že jí došel dech. "Haydene, omlouvám se za pozdní hodinu." Můžeš mluvit?"
  
  Hayden se okamžitě vrátil do reality. Brána si zasloužila její pozornost. Hrůza, kterou pro svou zemi prožil, byla daleko za hranicí jeho smyslu pro povinnost.
  
  "Samozřejmě pane."
  
  "Dmitrij Kovalenko drží v zajetí rodinné příslušníky osmi senátorů Spojených států, čtrnácti zástupců a jednoho starosty. Toto monstrum bude postaveno před soud, Jayi, všemi nezbytnými prostředky. Máte všechny zdroje."
  
  Spojení bylo přerušeno.
  
  Hayden seděla a zírala do tmy, její zápal zcela pohasl. Její myšlenky byly s vězni. Nevinní opět trpěli. Přemýšlela, kolik lidí ještě utrpí, než bude Krvavý král postaven před soud.
  
  Ben se k ní odplazil přes postel a jednoduše ji objal, jak chtěla.
  
  
  * * *
  
  
  Drake vešel dovnitř jako první a ocitl se v dlouhé chodbě se dvěma dveřmi otevíranými doleva a otevřenou kuchyní na konci. Muž sešel po schodech a jeho oči se náhle naplnily šokem, když viděl, jak Drake vchází do domu.
  
  "Co to-?"
  
  Maiina ruka se pohybovala rychleji, než oko vidělo. V jednu vteřinu muž nasával vzduch, aby vykřikl varování, a v další sjížděl ze schodů s drobnou dýkou v krku. Když dosáhl dna, Mai dokončila svou práci a vzala si zpět svou dýku. Drake šel chodbou. Zabočili doleva do první místnosti. Čtyři páry očí vzhlédly od jednoduchých krabic, do kterých zabalili výbušniny.
  
  Výbušniny?
  
  Drake okamžitě poznal C4, ale neměl čas přemýšlet, když muži popadli nedbale pohozené zbraně. Mai a Alicia tančily kolem Drakea.
  
  "Tam!" Drake ukázal na ty nejrychlejší. Alicia ho srazila nelaskavým kopem do slabin. Spadl na zem a něco zamumlal. Muž před Drakem k němu rychle vykročil a přeskočil stůl, aby zvýšil výšku a sílu svého útoku. Drake otočil tělo pod letem muže, a když přistál, podrazil si zezadu obě kolena. Muž křičel vzteky a z úst mu vylétly sliny. Drake zasadil drtivou ránu sekerou do temene hlavy vší svou hrubou silou a silou.
  
  Muž beze zvuku zkolaboval.
  
  Nalevo od něj Mai zahájil dva údery v rychlém sledu. Oba měli rány v břiše a na tvářích jim bylo napsáno překvapení. Drake rychle použil smrtící sevření, aby jednoho zneschopnil, zatímco Mai vyřadil druhého.
  
  "Odejít". - zasyčel Drake. Možná to nevěděli, ale stále to byli lidé Krvavého krále. Měli štěstí, že Drake spěchal.
  
  Vrátili se na chodbu a sešli do jiné místnosti. Když vklouzli dovnitř, Drake uviděl kuchyň. Byla plná mužů, všichni zírali na něco na nízkém stolku. Rapové zvuky přicházející zevnitř byly tak hlasité, že Drake skoro čekal, že mu vyjdou vstříc. Mai se vrhla vpřed. Když Drake vstoupil do místnosti, už položila jednoho muže a přešla k dalšímu. Do Drakea vběhl chlap s hustým plnovousem, už s revolverem v ruce.
  
  "Co jsi dělal-?"
  
  Trénink byl vším v umění boje a Drake byl zpět rychleji, než se politik dokázal vyhnout klíčové otázce. Okamžitě zvedl nohu, vyrazil muži revolver z rukou, pak postoupil vpřed a chytil ho ve vzduchu.
  
  Otočil zbraň.
  
  "Žít mečem." Vystřelil. Buchananův muž v uměleckém výbuchu upadl dozadu. Mai a Alicia okamžitě zvedly další odhozenou zbraň, když někdo zakřičel z kuchyně. "Hej, blázni! Co to sakra děláš?"
  
  Drake se usmál. Střelba zřejmě nebyla v tomto domě neslýchaná. Pokuta. Šel ke dveřím.
  
  "Dva," zašeptal, čímž naznačil, že prostor u dveří dává prostor k manévrování pouze jim dvěma. Mai seděla za ní.
  
  "Pojďme zkrotit tyto psy." Drake a Alicia vyšli, stříleli a mířili na les nohou, který obklopoval stůl.
  
  Krev stříkala a těla padala na podlahu. Drake a Alicia postupovali kupředu, protože věděli, že šok a bázeň jejich protivníky zmást a zastraší. Jeden z Buchananových strážců přeskočil nízký stůl a udeřil do Alicie a odhodil ji na stranu. Mai vstoupila do mezery a bránila se, když do ní strážný dvakrát udeřil prstem. Mai zachytila každou ránu předloktím, než ho tvrdě udeřila pistolí na kořen nosu.
  
  Alicia se znovu pohádala. "Měl jsem to."
  
  "Ach, jsem si jistý, že ano, zlato."
  
  "Nafoukni mě." Alicia namířila zbraň na sténající, plačící muže. "Chce to ještě někdo zkusit? Hm?"
  
  Drake zíral na nízký stolek a jeho obsah. Hromady C4 zasypaly povrch v různých fázích přípravy.
  
  Co sakra Krvavý král plánoval?
  
  "Kdo z vás je Buchanan?"
  
  Nikdo neodpověděl.
  
  "Mám dohodu pro Buchanana." Drake pokrčil rameny. "Ale pokud tu není, tak vás asi budeme muset všechny zastřelit." Střelil nejbližšího muže do břicha.
  
  Místnost naplnil hluk. Dokonce i Mai na něj udiveně zírala. "Matt-"
  
  Zavrčel na ni. "Žádná jména."
  
  "Jsem Buchanan." Muž, opřený zády o velkou ledničku, zalapal po dechu, když silně zatlačil na ránu po kulce. "No tak chlape. Neublížili jsme ti."
  
  Drakeův prst sevřel spoušť. Nestřílet chtělo obrovskou dávku sebekontroly. "Neublížil jsi mi?" Vyskočil dopředu a úmyslně položil koleno na krvácející ránu. "Neublížil jsi mi?"
  
  Jeho vizi naplnila krvežíznivost. Neutišitelný žal probodl jeho mozek a srdce. "Pověz mi," řekl chraplavě. "Řekni mi, kde je Claude, nebo, bůh, pomoz mi, rozstřelím ti mozek po celé té zasrané ledničce."
  
  Buchananovy oči nelhaly. Strach ze smrti učinil jeho nevědomost průhlednou. "Znám Claudeovy přátele," zakňučel. "Ale neznám Clauda." Mohl bych ti říct jeho přátelé. Ano, můžu ti je dát."
  
  Drake poslouchal, když říkal dvě jména a jejich umístění. Scarberry a Peterson. Teprve když byla tato informace úplně extrahována, ukázal na stůl plný C4.
  
  "Co tu děláš? Chystáte se zahájit válku?"
  
  Odpověď ho ohromila. "Dobře, ano. Bitva o Havaj začíná, člověče."
  
  
  KAPITOLA DEVANÁCTÁ
  
  
  Ben Blake vešel do malé kanceláře, kterou sdílel se svou sestrou, a našel Karin stát u okna. "Ahoj sestro".
  
  "Ahoj. Jen se podívej na tohle, Bene. Východ slunce na Havaji."
  
  "Měli bychom být na pláži." Všichni tam chodí na východ a západ slunce."
  
  "Opravdu? Karin se na svého bratra podívala s trochou sarkasmu. "Hledal jsi to na internetu, že?"
  
  "No, když už jsme tady, rád bych se dostal z tohoto dusného místa a setkal se s místními."
  
  "Proč?"
  
  "Nikdy jsem nepotkal Havajce."
  
  "Mano je zatracený Havajec, blbče." Bože, někdy si říkám, jestli mám obě zásoby mozkových buněk."
  
  Ben věděl, že nemá smysl s jeho sestrou bojovat. Několik minut obdivoval ten nádherný pohled, než zamířil ke dveřím, aby jim oběma nalil kávu. Když se vrátil, Karin už startovala jejich počítače.
  
  Ben položil hrnky vedle jejich klávesnic. "Víš, že se těším." Mnul si ruce. "Myslím tím, že hledám deníky kapitána Cooka." Toto je skutečná detektivní práce, protože hledáme to, co je skryté, ne to, co je zřejmé."
  
  "Určitě víme, že na internetu nejsou žádné odkazy, které by spojovaly Cooka s Diamond Head nebo Leahyho s Havajci. Víme, že Diamond Head je jen jedním z řady kuželů, průduchů, tunelů a lávových trubic, které vedou pod Oahu."
  
  Ben se napil horké kávy. "Také víme, že Cook přistál na Kauai ve městě Waimea." Podívejte se na Waimea, kde najdete kaňon dostatečně ohromující, aby mohl konkurovat Grand Canyonu. Místní obyvatelé Kauai vymysleli frázi původní místo k návštěvě Havaje jako drzý úder na Oahu. Ve Waimea je vedle velmi malého muzea Cookova socha.
  
  "Další věc, kterou víme," odpověděla Karin. "Jde o to, že protokoly kapitána Cooka jsou přímo tady." Poklepala na svůj počítač. "Online".
  
  Ben si povzdechl a začal listovat prvním z obsáhlých časopisů. "Nechť začne zábava." Zapnul si sluchátka a opřel se v křesle.
  
  Karin na něj zírala. "Vypni to." Je to Zeď spánku? A další obálka? Jednoho dne, bratříčku, budeš muset nahrát tyto nové skladby a přestat plýtvat svými pěti minutami slávy."
  
  "Neříkej mi, že ztrácíš čas, sestřičko." Všichni víme, že jsi v tomhle mistr."
  
  "Chceš to vytáhnout znovu? Nyní?"
  
  "Uplynulo pět let." Ben zesiloval hudbu a soustředil se na počítač. "Pět let zmaru. Nedovol, aby to, co se stalo, zničilo dalších deset."
  
  
  * * *
  
  
  Drake, May a Alicia pracovali bez spánku as minimálním odpočinkem a rozhodli se dát si krátkou pauzu. Drakeovi zavolali Hayden a Kinimaka asi hodinu po východu slunce. Tlačítko ztlumení tento problém brzy vyřešilo.
  
  Pronajali si pokoj na Waikiki. Byl to velký hotel na kolech, přecpaný turisty, což jim poskytovalo vysokou úroveň anonymity. Rychle se najedli u místního Dennyho, pak zamířili do svého hotelu, kde vyjeli výtahem do svého pokoje v osmém patře.
  
  Jakmile byl uvnitř, Drake se uvolnil. Věděl, jaké výhody má zásobování se jídlem a odpočinkem. Schoulil se do křesla u okna a užíval si, jak ho francouzskými okny zalévá jasné havajské slunce.
  
  "Vy dva byste se mohli pohádat o postel," zamumlal, aniž by se otočil. "Někdo nastavil budík na dvě hodiny."
  
  S tím nechal své myšlenky utéct, uklidněn vědomím, že mají adresu dvou mužů, kteří byli Claudovi tak blízko, jak jen mohli být. Klid z vědomí, že Claude byl veden přímo ke Krvavému králi.
  
  Klid z vědomí, že do krvavé pomsty zbývá jen pár hodin.
  
  
  * * *
  
  
  Hayden a Kinimaka strávili dopoledne na místním policejním oddělení v Honolulu. Zpráva byla, že někteří Claudovi 'společníci' byli během noci zlikvidováni, ale žádné skutečné zprávy nebyly. Majitel klubu jménem Pilipo toho řekl velmi málo. Několik jeho vyhazovačů skončilo v nemocnici. Také se zdálo, že jeho video zázračně potemnělo, když ho těsně před půlnocí napadli muž a dvě ženy.
  
  Přidejte k tomu krvavou přestřelku někde v centru města, do které se zapojilo více Claudových známých kompliců. Když ozbrojení policisté dorazili na místo, našli pouze prázdný dům. Žádní muži. Žádné telefonní číslo. Pouze krev na podlaze a kuchyňském stole, na kterém byly při utírání prachu nalezeny stopy C4.
  
  Hayden zkusil Drakea. Pokusila se zavolat Alici. Odtáhla Mana stranou a zuřivě mu zašeptala do ucha. "Zatraceně! Nevědí, že máme podporu, abychom jednali tak, jak uznáme za vhodné. Měli by to vědět."
  
  Kinimaka pokrčil rameny a jeho velká ramena se zvedala a klesala. "Možná to Drake nechce vědět." Udělá to po svém, s vládní podporou nebo bez ní."
  
  "Teď je to břemeno."
  
  "Nebo jedovatý šíp letící přímo do srdce." Kinimaka se usmál, když se na něj jeho šéf podíval.
  
  Hayden byl na okamžik zmatený. "Co? Jsou ty texty z nějaké písničky nebo tak něco?"
  
  Kinimaka vypadal uraženě. "To si nemyslím, šéfe." "Takže," pohlédl na shromážděné policisty, "co policie ví o Claudovi?"
  
  Hayden se zhluboka nadechl. "Nepřekvapuje, že je jich velmi málo. Claude je stinným vlastníkem několika klubů, které mohou nebo nemusí být zapojeny do nezákonných aktivit. Nejsou vysoko na policejním seznamu sledovaných. V důsledku toho zůstává jejich tichý vlastník anonymní."
  
  "Se vším, co bezpochyby navrhl Kovalenko."
  
  "Bezpochyby. Pro zločince je vždy výhodné být několikrát odstraněn z reálného světa."
  
  "Možná, že Drake dělá pokroky." Kdyby tomu tak nebylo, myslím, že by byl s námi."
  
  Hayden přikývl. "Doufejme, že tomu tak je." Mezitím musíme šokovat pár místních. A měli byste kontaktovat každého, koho znáte, kdo by nám mohl pomoci. Kovalenko už vytvořil krvavou lázeň. Nesnáším pomyšlení, jak to všechno může skončit."
  
  
  * * *
  
  
  Ben se ze všech sil snažil udržet vysokou koncentraci. Jeho emoce byly ve zmatku. Už to byly měsíce, co byl jeho život normální. Před aférou Odina bylo jeho myšlenkou dobrodružnosti držet svou moderní rockovou skupinu The Wall of Sleep v tajnosti před jeho mámou a tátou. Byl to rodinný muž, dobrosrdečný pitomec s talentem na všechno technické.
  
  Teď viděl bitvu. Viděl zabíjet lidi. Bojoval o život. V náručí mu zemřela přítelkyně jeho nejlepšího kamaráda.
  
  Přechod mezi světy ho roztrhal.
  
  Přidejte k tomu tlak, že je se svou novou přítelkyní, americkou agentkou CIA, a vůbec ho nepřekvapilo, že se plácá.
  
  Ne že by to někdy řekl svým přátelům. Jeho rodina, ano, mohl jim to říct. Na tohle ale Karin ještě nebyla připravená. A měla své problémy. Právě jí řekl, že po pěti letech měla jít dál, ale věděl, že kdyby se mu někdy stalo to samé, zničilo by to zbytek jeho života.
  
  A zbytek členů Wall of Sleep mu neustále psal SMS. Kde sakra jsi, Blakey? Sejdeme se dnes večer? Aspoň mi odepiš, ty idiote! Měli připravené nové skladby k nahrání. Byl to jeho zatracený sen!
  
  Nyní je ohrožena právě ta věc, která mu dala velký zlom.
  
  Myslel na Haydena. Když se svět rozpadal, mohl vždy obrátit své myšlenky k ní a všechno by bylo o něco jednodušší. Jeho mysl bloudila. Pokračoval v procházení stránek online knihy, kterou někdo přepsal z Cookových vlastních klikyháků.
  
  Málem to minul.
  
  Najednou se mezi zprávami o počasí, určením zeměpisné délky a šířky a krátkými údaji o tom, kdo byl potrestán za to, že nesnědl denní dávku hovězího masa a kdo byl nalezen mrtvý v lanoví, objevil krátký odkaz na Peleho bránu.
  
  "Sestra". - vydechl Ben. "Myslím, že jsem něco našel." Přečetl krátký odstavec. "Páni, tohle je mužský popis jejich cesty." Jsi pripraven?"
  
  
  * * *
  
  
  Drake přešel z lehkého spánku do bdělého stavu během doby, kterou potřeboval otevřít oči. Mai za ním přecházela sem a tam. Znělo to, jako by byla Alicia ve sprše.
  
  "Jak dlouho jsme byli venku?"
  
  "Dej nebo si dej devadesát minut." Tady, podívejte se na to." Mai mu hodil jednu z pistolí, které sebrali Buchananovi a jeho mužům.
  
  "Jaké je skóre?"
  
  "Pět revolverů. Vše je v pořádku. Dvě ráže 38 a tři 45. To vše se zásobníky plnými ze tří čtvrtin."
  
  "Víc než dost". Drake vstal a protáhl se. Rozhodli se, že pravděpodobně budou čelit vážnějšímu protivníkovi - lidem blízkým Claudovi - takže nošení zbraní bylo povinné.
  
  Alicia vyšla z koupelny s mokrými vlasy a natáhla si bundu. "Připraven se odstěhovat?"
  
  Informace, kterou dostali od Buchanana, byla, že jak Scarberry, tak Peterson vlastnili exotický autobazar na předměstí Waikiki. Jmenoval se Exoticars a byl to jak maloobchod, tak i opravna. Pronajal si také většinu typů špičkových vozů.
  
  Velmi lukrativní obálka, pomyslel si Drake. Není pochyb o tom, že je navržen tak, aby pomohl skrýt všechny typy trestné činnosti. Scarberry a Peterson měli nepochybně blízko k vrcholu potravního řetězce. Claude bude další.
  
  Nasedli do taxíku a dali řidiči adresu obchodního zastoupení. Bylo to asi dvacet minut daleko.
  
  
  * * *
  
  
  Ben a Karin jsou překvapeni, když čtou deník kapitána Cooka.
  
  Vidět očima jiné osoby události, které se slavnému námořnímu kapitánovi staly před více než dvěma sty lety, bylo pozoruhodné. Ale čtení zprávy o Cookově zaznamenané, ale stále přísně tajné cestě pod nejslavnější havajskou sopku bylo téměř zdrcující.
  
  "Je to úžasné". Karin listovala svou kopií na obrazovce počítače. "Jedna věc, kterou si neuvědomujete, je Cookova skvělá předvídavost." Vzal s sebou lidi ze všech oblastí, aby zaznamenali své objevy. Vědci. Botanici. Umělci. Podívej -" Poklepala na obrazovku.
  
  Ben se naklonil, aby viděl jemně provedenou kresbu rostliny. "Chladný".
  
  Karin oči zajiskřily. "To je skvělé. Tyto rostliny nebyly objeveny ani zdokumentovány, dokud je Cook a jeho tým nezaznamenali a vrátili se do Anglie s těmito fantastickými kresbami a popisy. Mapovali náš svět, tyto lidi, malovali krajiny a pobřeží tak, jak bychom dnes jednoduše fotografovali. Přemýšlejte o tom".
  
  Benův hlas prozrazoval jeho vzrušení. "Vím. Vím. Ale poslouchej tohle -"
  
  "Páni". Karin byla pohlcena svým vlastním příběhem. "Věděl jsi, že jeden z Cookovy posádky byl William Bligh?" Muž, který se stal kapitánem Bounty? A že tehdejší americký prezident Benjamin Franklin poslal všem svým námořním kapitánům vzkaz, aby nechali Cooka na pokoji, navzdory tomu, že Američané byli v té době ve válce s Brity. Franklin ho nazval "společným přítelem lidstva".
  
  "Sestra". - zasyčel Ben. "Něco jsem našel. Poslouchejte - k přistání došlo v Owhihi na Havaji, poblíž nejvyššího bodu ostrova. 21 stupňů 15 minut severní šířky, 147 stupňů severní délky, 48 minut západně. Výška 762 stop. Byli jsme nuceni zakotvit poblíž Lihi a jít na břeh. Domorodci, které jsme najali, vypadali, jako by nám rvali hadry ze zad za láhev rumu, ale ve skutečnosti byli snesitelní a znalí."
  
  "Dej mi tu zkrácenou verzi," odsekla Karin. "V angličtině".
  
  Ben na ni zavrčel. "Bože, holka, kde je tvůj Indiana Jones?" Váš Luke Skywalker? Nemáte smysl pro dobrodružství. Náš vypravěč, muž jménem Hawksworth, se tedy s Cookem, šesti dalšími námořníky a hrstkou domorodců vydal prozkoumat, co domorodci nazývali Pele's Gate ". Stalo se tak bez vědomí místního krále a s velkým rizikem. Kdyby se o tom dozvěděli, král by je všechny zabil. Havajané uctívali Bránu Pele. Domorodí průvodci požadovali velké odměny."
  
  "Pelého brána musela Cookovi způsobit vážné obavy, aby podstoupil takové riziko," poznamenala Karin.
  
  "No, Pele byl bůh ohně, blesků, větru a sopek." Možná nejoblíbenější havajské božstvo. Byla to velká novinka. Velká část její legendy se soustředila kolem toho, že vládla oceánům. Způsob, jakým o ní museli Havajané mluvit, pravděpodobně vzbudil Cookův zájem. A pravděpodobně to byl arogantní muž na velké objevné cestě. Nebál by se obtěžovat místního krále."
  
  "Muž jako Cook by se toho moc nebál."
  
  "Přesně tak. Podle Hawkswortha je místní vedli temným průchodem pod hlubokým srdcem sopky. Jakmile se rozsvítila světla a jak by řekl Glum, provedlo se několik záludných zatáček, všichni se zastavili a ohromeně zírali na Bránu Pele.
  
  "Podivín. je tam nákres?
  
  "Ne. Umělec zůstal kvůli této cestě pozadu. Ale Hawksworth popisuje, co viděli. Obrovský oblouk, který letěl tak vysoko, že vrcholil nad samotným horním kruhem našich plamenů. Ručně vyrobený rám vykládaný drobnými symboly. Zářezy na každé straně, chybí dva menší předměty. Ten zázrak nám vyrazil dech a opravdu jsme se dívali, dokud temný střed nezačal přitahovat náš pohled."
  
  "Takže v duchu všech lidí tím myslí to, že našli to, co hledali, ale pak si uvědomili, že chtějí víc." Karin zavrtěla hlavou.
  
  Ben na ni vykulil oči. "Myslím, že v duchu všech dobrodruhů chtěli víc. Ale máš pravdu. Peleho brána byla přesně taková. Brána. Někam to vést muselo."
  
  Karin si přitáhla židli. "Teď přemýšlím." Kam to vedlo?
  
  V tu chvíli Benovi zazvonil mobil. Podíval se na obrazovku a obrátil oči v sloup. "Máma a táta".
  
  
  KAPITOLA DVACÁTÁ
  
  
  Mano Kinimaka miloval srdce Waikiki. Narodil se a vyrostl na Havaji a své rané dětství prožil na pláži Kuhio, než jeho rodina získala finanční prostředky a přestěhovala se na klidnější severní pobřeží. Surfování tam bylo na světové úrovni, jídlo bylo autentické, i když jste stolovali venku, život byl tak svobodný, jak si dokážete představit.
  
  Ale jeho nesmazatelné rané vzpomínky byly na Kuhio: nádherná pláž a volný luaus, nedělní plážové grilování, snadné surfování, dobromyslní místní obyvatelé a noční nádhera zapadajícího slunce.
  
  Teď, když jel po Kuhio Avenue a pak Kalakaua, všiml si starých, dojemných věcí. Ne svěží turisté. Ne místní, kteří nosí ranní dávku džusu Jamba. V blízkosti Royal Hawaiian není ani prodavač zmrzliny. Byly to dlouhé černé pochodně, které zapalovaly každou noc, nyní téměř prázdný nákupní komplex, kde kdysi plakal a smál se jednoduchému výstražnému znamení ve tvaru A blokující jednu z uliček s nápisem: Pokud nejste Spider-Man, most je zavřený. Je to tak jednoduché. Tak havajské.
  
  Prošel kolem Lassenova starého obchodu, kde si kdysi prohlížel jejich nádherné obrazy a fantastická auta. Teď je to pryč. Jeho rané dětství skončilo. Prošel kolem nákupního centra King's Village, o kterém mu matka jednou řekla, že bylo kdysi sídlem krále Kalakaua. Prošel nejhezčí policejní stanicí na světě, tou přímo na pláži Waikiki ve stínu stovek surfů. A prošel kolem nezničitelné sochy vévody Kahanamoku, pokryté jako vždy čerstvými lei, stejné, na kterou se díval, když byl malý chlapec a v hlavě mu vířilo milion snů.
  
  Jeho rodina byla nyní nepřetržitě střežena. Starali se o ně špičkoví američtí maršálové a bezva mariňáci. Rodinný dům byl prázdný, sloužil jako návnada pro atentátníky. Sám byl poznamenaný muž.
  
  Hayden Jay, jeho nejlepší přítel a šéf, seděl vedle něj na sedadle spolujezdce a možná něco viděl z výrazu jeho tváře, protože nic neřekla. Byla zraněna nožem, ale nyní se téměř zotavila. Lidé kolem něj byli zabiti. Kolegové. Noví přátelé.
  
  A tady je, vrátil se do svého domova, do místa svého dětství. Vzpomínky ho naplňovaly jako dlouho ztracení přátelé toužící se s ním znovu spojit. Vzpomínky ho bombardovaly z každého rohu ulice.
  
  Krása Havaje spočívala v tom, že ve vás žil navždy. Bylo jedno, jestli jste tam strávili týden nebo dvacet let. Jeho postava byla nadčasová.
  
  Hayden konečně zkazil náladu. "Ten chlap, tenhle Capua." Opravdu prodává drcený led z dodávky?"
  
  "Je tady dobrý byznys. Všichni milují drcený led."
  
  "Spravedlivé".
  
  Mano se usmál. "Uvidíte".
  
  Když projížděli krásou Kuhio a Waikiki, po pravé straně se pravidelně objevovaly pláže. Moře se třpytilo a bílé vlnolamy se lákavě houpaly. Mano viděl několik výložníků připravovaných na pláži. Kdysi byl součástí týmu výložníků, který vyhrával trofeje.
  
  "Jsme zde". Zajel na zakřivené parkoviště se zábradlím na jednom konci s výhledem na Tichý oceán. Capuova dodávka byla umístěna na samém konci, na skvělém místě. Mano si okamžitě všiml svého starého přítele, ale na chvíli se zastavil.
  
  Hayden se na něj usmál. "Staré vzpomínky?"
  
  "Nádherné vzpomínky. Něco, co nechceš pokazit přeměnou něčeho nového, víš?"
  
  "Vím".
  
  V jejím hlase nebyla sebedůvěra. Mano se dlouze podíval na svého šéfa. Byla to dobrá osoba - přímočará, spravedlivá, tvrdá. Věděli jste, na čí straně byl Hayden Jay a který zaměstnanec by mohl od svého šéfa požadovat víc? Od chvíle, kdy se poprvé setkali, ji dobře poznal. Její otec James Jay byl velmoc, opravdová legenda a stálo to za to. Haydenovým cílem vždy bylo dostát svému slibu, svému odkazu. Tohle byl její hnací motor.
  
  Natolik, že Mano byla zaskočena, když oznámila, jak vážně to myslí s mladým nerdem Benem Blakem. Myslel si, že to bude trvat dlouho, dlouho, než se Hayden přestane tlačit do kroku, aby dostála dědictví, které Mano cítila, že už překonala. Nejprve si myslel, že vzdálenost plamen uhasí, ale pak se dvojice znovu ocitla spolu. A teď se zdály silnější než kdy jindy. Dá jí geek nový účel, nový směr v životě? Teprve příští měsíce ukážou.
  
  "Jít". Hayden kývl směrem k dodávce. Mano otevřel dveře a zhluboka se nadechl čistého místního vzduchu. Po jeho levici se tyčila Diamantová hlava, nápadná postava vyčnívající z obzoru, vždy přítomná.
  
  Pro Mano to bylo vždycky. Nepřekvapilo ho, že by to mohlo být na vrcholu nějakého velkého zázraku.
  
  Společně šli k dodávce na řezání ledu. Capua se vyklonil a zíral na ně. Jeho tvář se zkroutila překvapením a pak opravdovým potěšením.
  
  "Mano? Muž! Ahoj!"
  
  Capua zmizela. O vteřinu později vyběhl zpoza dodávky. Byl to silný muž se širokými rameny, tmavými vlasy a tmavou pletí. Už na první pohled bylo na Haydenovi znát, že na surfu tráví každý den minimálně dvě hodiny.
  
  "Kapua." Mano objal svého starého přítele. "Bylo jich pár, brácho."
  
  Capua ustoupil. "Co jsi dělal? Řekněte mi, jak si vede kolekce sklenic Hard Rock?"
  
  Mano zavrtěl hlavou a pokrčil rameny. "Ach, trochu bla bla a ještě víc." Víš. Vy?"
  
  "Že jo. Kdo je Howli?"
  
  "Haole..." Mano se k Haydenově úlevě přepnul zpět na srozumitelnou Američanku. "...toto je můj šéf." Seznamte se s Haydenem Jayem."
  
  Místní obyvatel se napřímil. "Rád vás poznávám," řekl. "Vy jste šéf Mano? Páni. Lucky Mano, říkám."
  
  "Nemáš ženu, Capuo?" Mano se ze všech sil snažil skrýt lehkou urážku.
  
  "Koupil jsem si psa poi." Ona, jedna žhavá havajsko-čínská filipínská haole, mě nechala celou noc postavit stan, člověče." Většina Havajců byla smíšené rasy.
  
  Mano se nadechl. Poy Dog byl muž smíšené rasy. Haole byl návštěvník a nebylo to nutně hanlivé označení.
  
  Než stačil cokoliv říct, Hayden se k němu otočil a sladce se zeptal: "Stavíš stan?"
  
  Mano se přikrčil. Hayden přesně věděl, co je Capua, a nemělo to nic společného s kempováním. "To je hustý. Zní to hezky. Poslouchej, Capuo, musím se tě zeptat na pár otázek."
  
  "Střelci".
  
  "Už jste někdy slyšeli o významné postavě podsvětí známé jako Kovalenko? Nebo Krvavý král?
  
  "Slyšel jsem jen to, co je ve zprávách, bratře." Je na Oahu?"
  
  "Možná. A co Claude?
  
  "Ne. Kdybys řekl Howleymu to jméno, pamatoval bych si to." Capua zaváhal.
  
  Hayden to viděl. "Ale něco víš."
  
  "Možná šéfe." Možná vím. Ale vaši přátelé tam," trhl hlavou směrem k policejní stanici Waikiki Beach, "to nechtějí vědět. Už jsem jim to řekl. Nic neudělali."
  
  "Vyzkoušej mě." Hayden se setkal s mužovým pohledem.
  
  "Něco jsem slyšel, šéfe." Proto za mnou Mano přišel, že? No, nové peníze v poslední době rozdávají pár tlustých chuchvalců, člověče. Noví hráči na celé scéně, pořádající večírky, které příští týden nikdy neuvidí."
  
  "Nové peníze?" - opakoval Mano. "Kde?" - Zeptal jsem se.
  
  "Nikde," řekl Capua vážně. "Myslím, přímo tady, člověče." Právě tady. Vždy byli marginalizováni, ale nyní jsou z nich bohatí lidé."
  
  Hayden si rukou prohrábl vlasy. "Co ti to říká?"
  
  "Nejsem zapojený do této scény, ale vím to." Něco se děje nebo se stane. Spousta lidí dostala hodně peněz. Když se to stane, naučíte se držet hlavu dole, dokud to špatné nepřejde."
  
  Mano zíral na jiskřivý oceán. "Jsi si jistý, že nic nevíš, Capuo?"
  
  "Přísahám na svého psa."
  
  Capua vzal své poi vážně. Hayden ukázal na dodávku. "Proč nám nějaké neuděláš, Capuo."
  
  "Rozhodně".
  
  Hayden se na Mana ušklíbl, když Capua odcházel. "Myslím, že to stojí za pokus." Máš vůbec ponětí, o čem mluví?"
  
  "Nelíbí se mi zvuk toho, co se stane v mém rodném městě," řekl Mano a natáhl se pro kousek ledu na holení. "Kapua. Řekni mi své jméno, bratře. Kdo mohl něco vědět?
  
  "Tam nahoře na kopci žije místní chlapík Danny." Jeho pohled sklouzl na Diamond Head. "Bohatý. Jeho rodiče, vychovávají ho jako kvíle." Usmál se na Haydena. "Řekni to jako Američan." Myslím, že na tom není nic špatného. S šmejdy to ale myslí vážněji. Nakopne ho, když ví hovno, rozumíš mi?"
  
  Mano použil lžíci a vyhrabal velký kus duhově zbarveného ledu. "Chce ten chlap předstírat, že je velký střelec?"
  
  Capua přikývl. "Ale to není pravda." Je to jen chlapec, který hraje mužskou hru."
  
  Hayden se dotkl Manovy ruky. "Poctíme toho Dannyho návštěvou." Pokud existuje nějaká nová hrozba, měli bychom to vědět také."
  
  Capua kývl směrem k ledovým kuželům. "Jsou na úkor zřízení. Vždyť mě neznáš. Nikdy jsi za mnou nepřišel."
  
  Mano kývl svému starému příteli. "To je samozřejmé, bratře."
  
  
  * * *
  
  
  Capua jim dal adresu, kterou naprogramovali do GPS auta. O patnáct minut později dorazili k bráně z černého tepaného železa. Pozemek se svažoval zpět k oceánu, takže viděli jen okna v nejvyšším patře velkého domu.
  
  Vystoupili z auta a z Manova boku zakvílely pružiny. Mano položil ruku na velkou bránu a zatlačil. Předzahrádka přiměla Haydena zastavit se a podívat se.
  
  Stojan na surfové prkno. Zcela nový nákladní vůz s otevřeným lůžkem. Mezi dvěma palmami se táhla houpací síť.
  
  "Ach můj bože, Mano." Jsou všechny havajské zahrady takové?"
  
  Mano sebou trhl. "Vlastně ne, ne."
  
  Když se chystali zazvonit, zaslechli zezadu hluk. Obcházeli dům a drželi ruce u zbraní. Když zabočili za poslední roh, uviděli mladého muže, jak dovádí v bazénu se starší ženou.
  
  "Promiňte!" vykřikl Hayden. "Jsme z policejního oddělení v Honolulu." Pár slov?" Sotva slyšitelně zašeptala: "Doufám, že to není jeho matka."
  
  Mano se udusil. Nebyl zvyklý, že si jeho šéf dělá legraci. Pak uviděl její tvář. Byla smrtelně vážná. "Proč ty-?"
  
  "Co sakra chceš?" Mladý muž k nim šel a divoce gestikuloval. Když přišel blíž, Mano uviděl jeho oči.
  
  "Máme problém," řekl Mano. "Je na hraně."
  
  Mano nechal chlapíka divoce se houpat. Pár velkých jízd na sedadlech a už mu došel dech, kraťasy mu začaly klouzat dolů. Neprojevil žádné povědomí o své nesnáze.
  
  Pak se k nim rozběhla starší žena. Hayden nevěřícně zamrkal. Žena skočila Kinimakeovi na záda a začala na něm jezdit jako na hřebci.
  
  Do čeho se to tu sakra dostali?
  
  Hayden nechal Kinimaka, aby se o sebe postaral. Rozhlédla se po domě a pozemku. Nic nenasvědčovalo tomu, že by byl doma někdo další.
  
  Nakonec se Manovi podařilo monstrum setřást. Přistála s mokrým plácnutím na štěrk, který obklopoval bazén, a začala výt jako banshee.
  
  Danny, pokud to byl Danny, na ni zíral s otevřenou pusou a šortky mu teď padaly pod kolena.
  
  Hayden toho měl dost. "Danny!" - křičela mu do tváře. "Musíme s tebou mluvit!"
  
  
  Zatlačila ho zpátky do křesla. Bože, kdyby ji teď její otec viděl. Otočila a vyprázdnila koktejlové sklenice a pak je obě naplnila vodou z bazénu.
  
  Postříkala Dannymu tvář vodou a lehce ho plácla. Okamžitě se začal usmívat. "Ahoj zlato, víš, že se mi líbí-"
  
  Hayden ustoupil. Při správném zacházení to může dopadnout v jejich prospěch. "Jsi sám, Danny?" Lehce se usmála.
  
  "Tina je tady." Někde." Mluvil v krátkých, dechberoucích větách, jako by jeho srdce tvrdě pracovalo, aby uživilo muže pětinásobku jeho velikosti. "Moje holka."
  
  Hayden si v duchu úlevně povzdechl. "Pokuta. Teď jsem slyšel, že ty jsi ten člověk, který může zjistit, jestli potřebuji informace."
  
  "To jsem já". Dannyho ego se na vteřinu projevilo skrz opar. "Já jsem ta osoba."
  
  "Pověz mi o Claudovi."
  
  Znovu se ho zmocnila strnulost, takže se mu zdály těžké oči. "Claude? Ten černoch, co pracuje v Crazy Shirts?"
  
  "Ne". Hayden zatnula zuby. "Claude, chlap, který vlastní kluby a ranče po celém Oahu."
  
  "Toho neznám Claude." Upřímnost pravděpodobně nepatřila mezi Dannyho silné stránky, ale Hayden pochyboval, že ji teď předstírá.
  
  "A co Kovalenko? Slyšeli jste o něm?
  
  Dannymu v očích nic neblikalo. Žádné známky nebo známky vědomí.
  
  Hayden za ní slyšela, jak se Mano snaží uklidnit Dannyho přítelkyni Tinu. Rozhodla se, že by nebylo na škodu zkusit jiný přístup. "Dobře, zkusíme něco jiného." V Honolulu jsou čerstvé peníze. Je toho hodně. Odkud to pochází, Danny, a proč?"
  
  Oči dítěte se doširoka otevřely a náhle se rozzářily takovou hrůzou, že Hayden málem sáhl po zbrani.
  
  "To se může stát každou chvíli!" - vykřikl. "Vidíš? Kdykoli! Prostě... jen zůstaň doma. Zůstaň doma, chlapče." Jeho hlas zněl úzkostně, jako by opakoval něco, co mu bylo řečeno.
  
  Hayden cítila, jak jí po zádech přeběhl hluboký mráz, i když ji nebeské teplo hřálo na zádech. "Co se může brzy stát, Danny." Pojď, můžeš mi to říct."
  
  "Napadení," řekl Danny hloupě. "Nelze to vrátit zpět, protože to bylo zakoupeno a zaplaceno." Danny ji chytil za ruku a najednou vypadal děsivě střízlivě.
  
  "Teroristé se blíží, slečno policie." Dělej svou zatracenou práci a nenech ty bastardy sem přijít."
  
  
  KAPITOLA 21
  
  
  Ben Blake citoval deníkové záznamy kapitána Cooka a jeho druha Hawkswortha, které popisují nejnebezpečnější plavbu, kterou kdy člověk podnikl.
  
  "Prošli Peleovou bránou," řekl Ben překvapeně, "do naprosté tmy." V této době Cook stále nazývá klenutý vchod jako Pele's Gate. Teprve poté, co zažije to, co leží za - je zde řečeno - později změní odkaz na Brány pekla."
  
  Karin se otočila k Benovi s vytřeštěnýma očima. "Co mohlo způsobit, že muž jako kapitán Cook projevil tak nahý strach?"
  
  "Skoro nic," řekl Ben. "Cook objevil kanibalismus. Lidské oběti. Vydal se na cestu do zcela neznámých vod."
  
  Karin ukázala na obrazovku. "Přečti si tu zatracenou věc."
  
  "Za černými branami leží ty nejzatracenější cesty, jaké člověk zná..."
  
  "Neříkej mi to," odsekla Karin. "Shrnout."
  
  "Nemohu"
  
  "Co? Proč?"
  
  "Protože je zde napsáno - následující text byl z této konverze odstraněn kvůli pochybnostem o jeho pravosti."
  
  "Co?"
  
  Ben se zamyšleně zamračil, když se podíval na počítač. "Myslím, že kdyby to bylo přístupné veřejnosti, někdo by se to už pokusil prošetřit."
  
  "Nebo možná ano a zemřeli." Možná se úřady rozhodly, že tyto znalosti jsou příliš nebezpečné, než aby je bylo možné sdílet s veřejností.
  
  "Ale jak si prohlédneme smazaný dokument?" Ben náhodně strčil do několika klíčů. Na stránce nebyly žádné skryté odkazy. Nic trestuhodného. Vyhledal si jméno autora a našel několik stránek, které zmiňovaly Cookovu kronika, ale už žádnou zmínku o Hell's Gate, Pele nebo dokonce Diamond Head.
  
  Karin se otočila a podívala se na srdce Waikiki. "Takže Cookova cesta branami pekla byla vypsána z historie." Mohli bychom to zkoušet dál." Ukázala směrem k počítačům.
  
  "Ale nebude to k ničemu," řekl Ben svým nejlepším Yodovým dojmem. "Neměli bychom ztrácet čas."
  
  "Co na tobě Hayden vidí, to se nikdy nedozvím." Karin zavrtěla hlavou, než se pomalu otočila. "Problém je, že nemáme způsob, jak vědět, co tam dole najdeme." Slepě bychom šli do pekla."
  
  
  * * *
  
  
  Hayden a Kinimaka dokázali z Dannyho vymáčknout ještě pár vět, než usoudili, že je moudré je na jejich drogovém večírku nechat o samotě. S trochou štěstí si oba budou myslet, že návštěva CIA byl zlý sen.
  
  Kinimaka vylezl zpět do auta a položil ruku na měkký kožený volant. "Teroristický útok?" opakoval. "Na Waikiki? Tomu nevěřím."
  
  Hayden už vytáčela číslo svého šéfa. Brána okamžitě zareagovala. Přednesla v několika krátkých větách informace, které získali od Dannyho.
  
  Mano poslouchal Gatesovu odpověď přes hlasitý odposlech. "Haydene, blížím se." Ještě pár hodin a budu tam. Policie velmi spoléhá na všechny známé zločince, aby zjistila polohu ranče. Brzy to budeme mít. Upozorním na tento údajný útok příslušné úřady, ale pokračujte v kopání."
  
  Linka byla mrtvá. Hayden tichým překvapením zalapal po dechu. "Přijde sem? Těžko se s tím vyrovnává. Co dobrého udělá?
  
  "Možná mu práce pomůže zvládnout to."
  
  "Doufejme. Myslí si, že brzy získají polohu ranče. Sledujeme teroristy. To, co nyní potřebujeme, jsou pozitivní, přímočarí lidé. Hej Mano, myslíš si, že tenhle teroristický příběh je součástí plánu Krvavého krále?"
  
  Mano přikývl. "Napadlo mě to." Jeho oči se napily z toho úchvatného výhledu, jako by si ho schovával, aby pomohl bojovat s pronikající temnotou.
  
  "Když už mluvíme o rovných lidech, Drake a jeho dva kamarádi stále neodpověděli na mé zprávy." A policie to také neví."
  
  Zazvonil jí mobil, což ji vyděsilo. Byla to Brána. "Vážený pane?"
  
  "Tahle věc se právě zbláznila," vykřikl, zjevně vyděšený. "Policie v Honolulu právě obdržela další tři legitimní teroristické hrozby. Vše na Waikiki. Všechno se stane brzy. Byly navázány kontakty s Kovalenkem.
  
  "Tři!"
  
  Brána se náhle na vteřinu zavřela. Hayden polkla a cítila, jak se jí sevřel žaludek. Ze strachu v Manových očích se zapotila.
  
  Gates se znovu ozval. "Ať jsou čtyři." Další informace byly právě ověřeny. Kontaktujte Drakea. Čeká tě boj o život, Haydene. Buďte mobilizováni."
  
  
  * * *
  
  
  Krvavý král stál na vyvýšené palubě s chladným úsměvem na tváři, několik jeho důvěryhodných poručíků stálo před ním a pod ním. "Je čas," řekl prostě. "To je to, na co jsme čekali, na čem jsme pracovali. Toto je výsledek veškerého mého úsilí a všech vašich obětí. "Tam to všechno končí," účinně se odmlčel.
  
  Rozhlédl se po tvářích, zda nehledal známky strachu. Žádné nebyly. Opravdu, Boudreau vypadal téměř potěšen, že ho pustili zpátky do toho krvavého boje.
  
  "Claude, znič ranč." Zabijte všechny vězně. A..." usmál se. "Vypusťte tygry." Musí na chvíli obsadit moc. Boudreaux, dělej, co děláš, ale brutálněji. Zvu vás ke splnění jakéhokoli vašeho přání. Zvu vás, abyste na mě udělali dojem. Ne, šok mě. Udělej to, Boudreau. Jděte na Kauai a zavřete tamhle ranč."
  
  Krvavý král se naposledy podíval na svých pár zbývajících mužů. "Pokud jde o vás... rozpoutejte peklo na Havaji."
  
  Odvrátil se, odstrčil je stranou a naposledy se kriticky podíval na svůj transport a pečlivě vybrané muže, kteří ho doprovodí do smrtících hlubin pod Diamond Head.
  
  "Žádný člověk to neudělal od doby Cooka a nedožil se toho, aby mohl vyprávět příběh." Žádný člověk se nikdy nepodíval za pátou úroveň pekla. Nikdo nikdy nezjistil, co byl systém pasti postaven, aby skryl. Uděláme to."
  
  Smrt a zkáza byly za ním i před ním. Nástup chaosu byl nevyhnutelný. Krvavý král byl šťastný.
  
  
  * * *
  
  
  Matt Drake prošel parkovištěm Exoticars ruku v ruce se svou ‚přítelkyní" Alicií Milesovou. Parkovalo tam jediné auto z půjčovny, půjčovna Basic Dodge, která pravděpodobně patřila páru turistů, kteří si na hodinu pronajali jedno z nových Lamborghini. Když Drake a Alicia vstoupili do módního showroomu, podsaditého muže s střihem posádky už měli pod nosem.
  
  "Dobré odpoledne. Mohu vám pomoci?"
  
  "Které jsou nejrychlejší?" Drake udělal netrpělivý obličej. "Máme doma Nissan a moje přítelkyně chce zažít skutečnou rychlost." Drake mrkl. "Mohl bych získat pár bonusových bodů, jestli víš, co tím myslím."
  
  Alicia se sladce usmála.
  
  Drake doufal, že Mai právě obchází zadní část velké předváděcí místnosti, drží se mimo dohled zadní garáže a míří k oplocenému bočnímu komplexu. Pokusí se dostat dovnitř z druhé strany. Drake a Alicia měli asi šest minut.
  
  Mužův úsměv byl široký a nepřekvapivě falešný. "Většina lidí si vybere nové Ferrari 458 nebo Lamborghini Aventador, obojí jsou skvělá auta." Úsměv se ve skutečnosti rozšířil, když obchodník ukázal na dotyčná vozidla, která byla obě umístěna před okny showroomu po celé délce. "Ale pokud jde o legendární úspěchy, pokud je to to, co hledáte, mohl bych doporučit Ferrari Daytona nebo McLaren F1." Mávl rukou směrem k zadní části showroomu.
  
  Vzadu a napravo byly kanceláře. Vlevo byla řada soukromých stánků, kde bylo možné sbírat informace o kreditních kartách a předat klíče. V kanceláři nebyla žádná okna, ale Drake slyšel pohybující se postavy.
  
  Odpočítával vteřiny. Mai měla dorazit za čtyři minuty.
  
  "Jste pan Scarberry nebo pan Petersen?" zeptal se s úsměvem. "Viděl jsem jejich jména na ceduli venku."
  
  "Jsem James." Majitelé jsou pan Scarberry a pan Petersen. Jsou na dvorku."
  
  "O". Drake předvedl show při pohledu na Ferrari a Lamborghini. Klimatizace showroomu se mu zhroutila na záda. Ze vzdálené kanceláře nevycházel žádný zvuk. Alicia se držela v ústraní, hrála si na dobromyslnou manželku a zároveň vytvářela prostor.
  
  Minutu předtím, než Mai musela odejít bočními dveřmi.
  
  Drake se připravil.
  
  
  * * *
  
  
  Čas kolem nich letěl děsivou rychlostí, ale Ben doufal, že Karinin bláznivý nápad přinese ovoce. Prvním krokem bylo zjistit, kde byly uloženy původní protokoly kapitána Cooka. To se ukázalo jako snadný úkol. Dokumenty byly uloženy v Národním archivu poblíž Londýna ve vládní budově, ale ne tak zabezpečené jako v Bank of England.
  
  Zatím je vše dobré.
  
  Dalším krokem bylo přivést Haydena. Trvalo dlouho, než se k jejich názoru dostali. Zpočátku se zdálo, že Hayden je extrémně roztržitý, aniž by byl hrubý, ale když Karin, podporovaná Benem, představila jejich plán, agent CIA smrtelně zmlkl.
  
  "Co chceš?" zeptala se náhle.
  
  "Chceme, abyste poslali prvotřídního zloděje do Národního archivu v Kew, aby ho vyfotografoval, ne ukradl, a pak mi poslal e-mailem kopii příslušné části Cookových deníků." Část, která chybí."
  
  "Byl jsi opilý, Bene? Vážně -"
  
  "Nejtěžší část," trval na svém Ben, "nebude krádež. Budu si jist, že zloděj najde a pošle mi správný díl."
  
  "Co když ho chytí?" Hayden tu otázku bez přemýšlení vyhrkl.
  
  "Proto to musí být prvotřídní zloděj, kterého by mohla CIA díky této dohodě vlastnit." A proč by v ideálním případě už měl být ve vazbě. Oh, a Haydene, to vše by mělo být hotovo během několika příštích hodin. To se opravdu nemůže dočkat."
  
  "Jsem si toho vědoma," odsekla Hayden, ale pak její tón změkl. "Podívej, Bene, vím, že vás dva strčili do této malé kanceláře, ale možná budete chtít vystrčit hlavu ze dveří a získat nejnovější informace." Musíte být připraveni pro případ -"
  
  Ben se starostlivě podíval na Karin. "V případě čeho? Mluvíš, jako by se blížil konec světa."
  
  Haydenovo mlčení mu prozradilo vše, co potřeboval vědět.
  
  Po chvíli jeho přítelkyně znovu promluvila: "Jak moc potřebuješ tyto poznámky, tyto deníky? Má cenu naštvat Brity?"
  
  "Pokud Krvavý král dosáhne pekelné brány a my budeme muset jít za ním," řekl Ben, "budou pravděpodobně naším jediným zdrojem navigace. A všichni víme, jak dobrý byl Cook se svými kartami. Mohli nám zachránit život."
  
  
  * * *
  
  
  Hayden položila telefon na kapotu svého auta a pokusila se uklidnit své rozrušené myšlenky. Její oči se přes čelní sklo setkaly s očima Mana Kinimakiho a jasně cítila, jak mu myslí probublává hrůza. Právě dostali tu nejstrašnější zprávu, opět od Jonathana Gatese.
  
  Není to tak, že by teroristé zasáhli více míst na Oahu.
  
  Teď věděli, že je to mnohem horší.
  
  Mano vylezl, viditelně se třásl. "Kdo to byl?"
  
  "Bene. Říká, že se musíme vloupat do Národního archivu v Anglii, abychom mu sehnali kopii deníků kapitána Cooka."
  
  Mano se zamračil. "Udělej to. Prostě to udělej. Ten zasranej Kovalenko se snaží zničit všechno, co milujeme, Haydene. Děláte vše, co je ve vašich silách, abyste ochránili to, co máte rádi."
  
  "Britský-"
  
  "Do prdele." Mano se ve stresu ztratil. Haydenovi to nevadilo. "Pokud nám polena pomohou zabít toho bastarda, vezměte si je."
  
  Hayden si utřídila myšlenky. Snažila se vyčistit si mysl. Chtělo by to pár telefonátů do kanceláří CIA v Londýně a hlasitý výkřik jejího šéfa Gatese, ale ona si myslela, že by tu práci pravděpodobně zvládla. Zvlášť ve světle toho, co jí právě řekl Gates.
  
  A moc dobře věděla, že v Londýně je obzvláště okouzlující agent CIA, který tuto práci zvládne, aniž by se zapotil.
  
  Mano se na ni stále díval, stále v šoku. "Věřil byste tomuto volání? Věřili byste tomu, co Kovalenko udělá, aby odvedl pozornost lidí?"
  
  Hayden nemohla, ale mlčela a stále připravovala svůj projev pro Gatese a londýnskou kancelář. Za pár minut byla připravená.
  
  "No, pojďme navázat na jeden z nejhorších hovorů našich životů tím, že nám pomůže vyměnit role," řekla a vytočila číslo na rychlé volbě.
  
  I když mluvila se svým šéfem a vyjednávala o zahraniční pomoci při hacknutí Britského národního archivu, předchozí slova Jonathana Gatese se jí vryla do paměti.
  
  Není to jen Oahu. Teroristé Krvavého krále plánují zaútočit na několik ostrovů současně.
  
  
  KAPITOLA DVACÁTÁ DVA
  
  
  Drake zatajil dech, když Mai proklouzl bočními dveřmi, aby byl úředníkovi přímo před očima.
  
  "Co to-"
  
  Drake se usmál. "Je čas května," zašeptal a pak muži zlomil čelist senosečem. Prodejce se beze zvuku otočil a dopadl na zem. Alicia prošla kolem Lamborghini a připravila si zbraň. Drake přeskočil nehybného prodavače. Mai rychle prošel podél zadní stěny a prošel za nedotčený McLaren F1.
  
  Během několika sekund byli u zdi kanceláře. Nedostatek oken fungoval pro ně i proti nim. Ale byly by tam bezpečnostní kamery. Byla to jen otázka -
  
  Někdo vběhl ze zadních dveří, kombinéza potřísněná olejem, dlouhé černé vlasy svázané zeleným šátkem. Drake přitiskl tvář přímo na tenkou překližkovou přepážku a poslouchal zvuky vycházející zevnitř kanceláře, zatímco May cvičila mechanikovy pohyby.
  
  Stále nevydali ani hlásku.
  
  Pak ale dveřmi vtrhlo několik dalších lidí a někdo v kanceláři vykřikl. Drake věděl, že hra je u konce.
  
  "Nechte je mít."
  
  Alicia zavrčela "Fuck yeah" a kopla do dveří kanceláře, jakmile se otevřely, což způsobilo, že zasáhly muže s rachotem do hlavy. Další muž vystoupil s očima rozšířenýma v šoku, když zírali na krásnou ženu s pistolí a postojem bojovníka, který na něj čekal. Zvedl brokovnici. Alicia ho střelila do břicha.
  
  Zhroutil se ve dveřích. Z kanceláře se ozvaly další výkřiky. Šok se začal měnit v pochopení. Brzy si uvědomí, že by bylo moudré zavolat pár přátelům.
  
  Drake vystřelil na jednoho z mechaniků, zasáhl ho doprostřed stehna a srazil ho k zemi. Muž sklouzl po McLarenu a zanechal za sebou krvavou stopu. Dokonce i Drake sebou trhl. Mai zaútočila na druhého muže a Drake se otočil zpět k Alicii.
  
  "Musíme se dostat dovnitř."
  
  Alicia se posunula blíž, dokud neměla dobrý výhled do interiéru. Drake se plížil po podlaze, dokud nedošel ke dveřím. Na jeho přikývnutí Alicia vypálila několik výstřelů. Drake málem vklouzl do dveří, ale v tu chvíli vyskočilo půl tuctu lidí s tasenými zbraněmi a zuřivě zahájili palbu.
  
  Alicia se otočila a schovala se za Lamborghini. Kulky mu hvízdaly po stranách. Přední sklo se rozbilo. Drake rychle vyklouzl. Když střílel na superauta, viděl v mužových očích bolest.
  
  I ten druhý ho viděl. Drake zahájil palbu zlomek vteřiny před ním a viděl, jak těžce padá a vzal s sebou jednoho ze svých kolegů.
  
  Alicia vyskočila zpoza Lamborghini a zasadila několik krycích ran. Drake se rozběhl k Ferrari a skrčil se za jeho obrovskými pneumatikami. Nyní se počítá každá kulka. Viděl May, skrytou před zraky rohem stěny kanceláře, jak nahlíží dozadu, odkud přišli mechanici.
  
  Tři z nich leželi u jejích nohou.
  
  Drake se přinutil k malému úsměvu. Stále byla dokonalým strojem na zabíjení. Na okamžik se obával nevyhnutelného setkání May a Alicie a odplaty za Wellsovu smrt, ale pak své obavy zamkl ve stejně vzdáleném koutě jako lásku, kterou cítil k Benovi, Haydenovi a všem svým dalším přátelům.
  
  Nebylo to místo, kde byste mohli dát volný průchod svým občanským emocím.
  
  Kulka zasáhla Ferrari, prošla dveřmi a ven na druhou stranu. S ohlušujícím rachotem explodovalo přední okno a sklo spadlo do malého vodopádu. Drake využil rozptýlení, vyskočil a zastřelil dalšího muže, který se tísnil u dveří kanceláře.
  
  Amatéři, samozřejmě.
  
  Pak uviděl dva přísně vyhlížející muže odcházet z kanceláře se samopaly v rukou. Drakeovi poskočilo srdce. Zablesknul obrazem dalších dvou mužů za nimi - téměř jistě Scarberryho a Petersena, kteří byli chráněni najatými žoldáky - než své tělo za mohutnou pneumatikou co možná zmenšil.
  
  Zvuk létajících kulek explodoval jeho ušní bubínky. Pak by to byla jejich strategie. Držte Alici a jeho v domácím vězení, dokud oba majitelé neutečou zadními dveřmi.
  
  Na květen ale neplánovali.
  
  Japonský agent sebral pár odhozených pistolí, vyšel zpoza rohu a střílel na muže ze samopalů. Jeden letěl dozadu, jako by ho srazilo auto, divoce střílel a při pádu rozhazoval konfety po stropě. Druhý zahnal své šéfy za vlastní mršinu a přepnul mířidla na Mai.
  
  Alicia se vrhla nahoru a vypálila jednu ránu, která prošla bodyguardovi tváří a okamžitě ho srazila k zemi.
  
  Nyní Scarberry a Petersen vytáhli zbraně sami. Drake zaklel. Potřeboval je živé. V tu chvíli vstoupili zadními a bočními dveřmi další dva muži a přinutili Mai, aby se znovu schoval za McLaren.
  
  Kulka prorazila karoserii drahocenného auta.
  
  Drake slyšel, jak jeden z majitelů kvičí jako havajské prase kalua. Několik zbývajících mužů se shromáždilo kolem svých šéfů a stříleli na auta, a tedy i na útočníky, běželi závratnou rychlostí směrem k zadní garáži.
  
  Drake byl na okamžik zaskočen. Mai zabila dva bodyguardy, ale Scarberry a Petersen rychle zmizeli zadními dveřmi pod krupobitím krycí palby.
  
  Drake vstal, vystřelil a vykročil vpřed. Po celou dobu pohybu vpřed se sklonil, aby sebral další dvě zbraně. Jeden ze strážců u zadních dveří upadl a držel ho za rameno. Druhý ustoupil v proudu krve.
  
  Drake běžel ke dveřím, Mai a Alicia po jeho boku. May vystřelila, zatímco Drake provedl několik rychlých pohledů a snažil se odhadnout umístění technických místností a garáže.
  
  "Jen velký otevřený prostor," řekl. "Ale je tu jeden velký problém."
  
  Alicia si dřepla vedle něj. "Co?"
  
  "Vzadu tam mají Shelby Cobru."
  
  Mai na něj vykulila oči. "Proč je to problém?"
  
  "Ať uděláš cokoli, nestřílej."
  
  "Je nabitý výbušninami?"
  
  "Ne".
  
  "Tak proč to nemůžu sundat?"
  
  "Protože je to Shelby Cobra!"
  
  "Právě jsme vystříleli showroom plný hloupých superaut." Alicia ho odstrčila loktem stranou. "Pokud na to nemáš odvahu, jdi do hajzlu."
  
  "Blbost". Drake k ní přiskočil. Kulka mu prosvištěla kolem čela, prorazila sádrovou zeď a zasypala mu oči sádrovými hoblinami. Jak očekával, padouši stříleli při běhu. Kdyby něco trefili, bylo by to slepé štěstí.
  
  Drake zamířil, zhluboka se nadechl a vytáhl muže po obou stranách obou bossů. Když jejich poslední zbývající bodyguardi padli, Scarberry i Petersen si zřejmě uvědomili, že bojují prohranou bitvu. Zastavili se, zbraně visely po stranách. Drake se k nim rozběhl, prst už měl na spoušti.
  
  "Claude," řekl. "Potřebujeme Clauda, ne tebe." Kde je?"
  
  Zblízka vypadali oba bossové zvláštně podobně. Oba měli unavené tváře, zbrázděné tvrdými liniemi zrozenými z let nelítostného rozhodování. Jejich oči byly chladné, oči hodujících piraň. Jejich ruce, stále svírající pistole, se opatrně ohýbaly.
  
  Mai ukázala na zbraň. "Vyhoď je."
  
  Alicia otočila vějíř doširoka, takže bylo obtížnější zamířit. Drake téměř viděl porážku v očích šéfů. Pistole dopadly na podlahu téměř současně.
  
  "K čertu," zamumlala Alicia. "Vypadají stejně a chovají se stejně." Dělají z vás padouši v nebi klony? A když už jsem u toho tématu, proč by se tady někdo měnil ve zlého? Tohle místo je lepší než dovolená v sedmém nebi."
  
  "Kdo z vás je Scarberry?" zeptala se Mai a snadno se dostala k věci.
  
  "Jsem," řekl ten s blond vlasy. "Hledali jste Claude po celém městě?"
  
  "To jsme my," zašeptal Drake. "A tohle je naše poslední zastávka."
  
  V tichu se ozvalo slabé cvaknutí. Drake se otočil, věděl, že Alicia zasáhne cíl, jako vždy. Garáž vypadala prázdná, ticho bylo najednou těžké jako hora.
  
  Scarberry jim věnoval nažloutlý úsměv. "Jsme v dílně." Někdy se všechno rozpadne."
  
  Drake se na Alicii nepodíval, ale naznačil jí, aby byla neustále ve střehu. Něco bylo špatně. Vstoupil dovnitř a chytil Scarberryho. Rychlým pohybem juda ho Drake zvedl a hodil si ho přes rameno, čímž muže tvrdě praštil do betonu. Než bolest v očích Scarberryho pominula, Drake měl pistoli namířenou na bradu.
  
  "Kde je Claude?" - Zeptal jsem se.
  
  "Nikdy neslyšel-"
  
  Drake zlomil muži nos. "Máš ještě jednu šanci."
  
  Scarberryho dech byl rychlý. Jeho tvář byla strnulá jako žula, ale svaly na krku tvrdě pracovaly a prozrazovaly nervozitu a strach.
  
  "Začněme odstřelovat kusy." Dolehl k nim Maiin lehký hlas. "Nudím se".
  
  "Spravedlivé". Drake se odrazil, ustoupil stranou a stiskl spoušť.
  
  "NEOO!"
  
  Scarberryho křik ho zastavil v poslední možné chvíli. "Claude žije na ranči! do vnitrozemí od severního pobřeží. Můžu ti dát souřadnice."
  
  Drake se usmál. "Tak pojď dál."
  
  Další kliknutí. Drake viděl sebemenší pohyb a srdce se mu sevřelo.
  
  Ach ne.
  
  Alicia vystřelila. Její kulka okamžitě zabila posledního padoucha. Schovával se v kufru Shelby.
  
  Drake se na ni zamračil. S trochou staré škodolibosti se usmála. Drake viděl, že se alespoň znovu najde. Měla silný charakter, který se dokázal vyrovnat se ztrátou.
  
  Nebyl si sám sebou tak jistý. Šťouchl do Scarberryho, aby si pospíšila. "Pospěš si. Tvého přítele Clauda čeká velké překvapení."
  
  
  KAPITOLA 23
  
  
  Hayden a Kinimaka ani nestihli nastartovat auto, když Drake zavolal. Viděla jeho číslo na obrazovce a vydechla úlevou.
  
  "Kačer. Kde jsi-"
  
  "Není čas. Mám Claudeovu polohu."
  
  "Ano, taky si to myslíme, chytráku." Je úžasné, čeho se někteří zločinci vzdávají pro klidnější život."
  
  "Jak dlouho to víš? Kde jsi?" Drake pálil otázky jako cvičný seržant vydávající rozkazy.
  
  "Zpomal, tygře." Zprávu jsme dostali před minutou. Poslouchejte, připravujeme se na okamžitý dopad. A myslím právě teď. Hraješ?"
  
  "Mám zatraceně pravdu." Všichni jsme takoví. Tenhle bastard je o krok za Kovalenkem."
  
  Hayden mu řekla o teroristických varováních, když dala Kinimakovi znamení, aby řídil. Když skončila, Drake zmlkl.
  
  Po chvíli řekl: "Sejdeme se na velitelství."
  
  Hayden rychle vytočil číslo Bena Blakea. "Vaše operace byla úspěšná." Doufáme, že náš agent v Londýně vám během několika hodin sežene, co potřebujete, a poté vám zašle kopie přímo vám. Doufám, že tohle je to, co potřebuješ, Bene."
  
  "Doufám, že tam opravdu je." Benův hlas zněl nervózněji, než ho kdy slyšela mluvit. "Je to zdravý odhad, ale stále je to odhad."
  
  "Také doufám".
  
  Hayden hodila telefon na palubní desku a tupě zírala na ulice Waikiki, když Kinimaka jela zpátky do centrály. "Gates si myslí, že když se rychle vypořádáme s Claudem, můžeme zastavit útoky." Doufají, že by tam mohl být i Kovalenko."
  
  Mano zatnul zuby. "Všichni to dělají, šéfe." Místní policie, speciální jednotky. Všechno se smršťuje, až to praskne. Problém je, že ti zlí už tam jsou. Měli by být. Musí být prakticky nemožné zastavit jakýkoli hrozící útok, natož půl tuctu útoků na tři různé ostrovy."
  
  Všichni u moci byli přesvědčeni, že Kovalenko ve skutečnosti nařídil četné útoky, aby všechny zaměstnal, zatímco on šel hledat svůj sen - cestu, které zasvětil poslední část svého života.
  
  Vydejte se po stopách kapitána Cooka. Je lepší jít jeden po druhém. Prozkoumejte za branami pekla.
  
  Hayden se otočil, když se venku objevilo velitelství. Je čas jednat.
  
  
  * * *
  
  
  Drake přivedl May a Alicii do budovy CIA a byli okamžitě eskortováni nahoru. Byli odvedeni do místnosti rušné aktivitou. Na druhém konci stáli Hayden a Kinimaka mezi davem policistů a vojáků. Drake viděl SWAT a tým HPD zlodějů. Viděl uniformy, které nepochybně patřily týmům speciálních operací CIA. Možná i nějaká delta poblíž.
  
  Ďábel je nepochybně na ocase Krvavého krále a hledá krev.
  
  "Pamatuješ si, když Krvavý král poslal své muže, aby zaútočili na torpédoborce, aby ukradli zařízení?" Řekl. "A pokusili se unést Kinimaku ve stejnou dobu?" Vsadím se, že to bylo náhodné převzetí. Chtěli jen znát havajský jazyk Kinimaki."
  
  Drake si pak vzpomněl, že May ani Alicia nebyly poblíž, když Kovalenkovi muži připojili torpédoborec. Zakroutil hlavou. "To nevadí".
  
  Drake si všiml Bena a Karin zaparkovaných u okna. Každý z nich měl v ruce skleničku a vypadali jako válející se papíry na školní diskotéce.
  
  Drake přemýšlel, jak se ztratit v davu. Bylo by to snadné. Ztráta Kennedyho mu stále vřela v krvi, takže nemohl diskutovat. Ben tam byl. Ben ji držel, když umírala.
  
  Musel to být Drake. Nejen tohle. Drake musel zabránit její smrti. To je to, co udělal. Čas se zamlžil a na chvíli se ocitl doma v Yorku s Kennedym a něco v kuchyni vařil. Kennedy stříkl do pánve tmavý rum a vzhlédl, když zasyčela. Drake marinoval steak v česnekovém másle. Bylo to obyčejné. Byla to zábava. Svět se stal opět normálním.
  
  Před očima se mu blýskaly hvězdy jako nepovedený ohňostroj. Najednou se vrátil klid a kolem něj se začaly ozývat hlasy. Někdo ho udeřil loktem. Jiný muž vylil horkou kávu na jednoho ze svých šéfů a jako netopýr z pekla utekl na záchod.
  
  Alicia se na něj upřeně podívala. "Co se děje, Drakesi?"
  
  Prodíral se davem, dokud se nesetkal tváří v tvář s Benem Blakem. To byl ideální okamžik pro rychlý komentář od Dinorocka. Drake to věděl. Ben to nejspíš věděl. Ale oba mlčeli. Oknem za Benem proudilo světlo; Honolulu stálo orámované sluncem, jasně modrou oblohou a pár rýhovanými mraky venku.
  
  Drake konečně našel svůj hlas. "Byly tyto počítače CIA užitečné?"
  
  "Doufáme". Ben shrnul příběh o plavbě kapitána Cooka do Diamond Head a skončil odhalením, že CIA použila britského agenta k vyloupení Národního archivu.
  
  Alicia se pomalu posouvala kupředu poté, co se dozvěděla novinky od mladíka. "Britský super zloděj? Jaké je jeho jméno?"
  
  Ben při té náhlé pozornosti zamrkal. "Hayden mi to nikdy neřekl."
  
  Alicia krátce pohlédla na agenta CIA a pak se drze usmála. "Ach, vsadím se, že to neudělala."
  
  "Co to znamená?" Karin promluvila.
  
  Alicin úsměv se změnil na trochu zlomyslný. "Nejsem nijak zvlášť známý svou diplomacií." Netlačte na to."
  
  Drake zakašlal. "Jen další mezinárodní zločinec, kterého Alicia zkurvila." Trik byl vždycky v tom, najít to, co nemá."
  
  "Je to pravda," řekla Alicia s úsměvem. "Vždy jsem byl populární."
  
  "No, jestli je to ten agent, o kterém přemýšlím," vložila se do jejich rozhovoru Mai, "japonská rozvědka ho zná. On je... hráč. A velmi, velmi dobrý agent."
  
  "Takže se pravděpodobně postará o svůj konec." Drake studoval blaženost tichomořského města rozprostírajícího se před ním a sám toužil po troše klidu.
  
  "Nikdy to pro něj nebyl problém," řekla Alicia. "A ano, bude doručovat vaše časopisy."
  
  Ben se stále díval mezi Alicií a Haydenem, ale držel jazyk za zuby. V této fázi byla nejlepší součástí odhalení diskrétnost. "Pořád je to vzdělaný odhad," řekl. "Ale pokud skončíme u Brány pekla, jsem si jistý, že nám tyto nahrávky mohou zachránit život."
  
  "Doufám" - Drake se otočil a rozhlédl se po chaosu - "K tomu nedojde. Krvavý král bude stále na ranči. Ale pokud si tito idioti nepospíší, Kovalenko uteče."
  
  "Kovalenko." Alicia si při těchto slovech olízla rty a vychutnávala si svou pomstu. "Zemřu za to, co se stalo Hudsonovi." A Boudreau? Je to další, kdo je opravdu poznamenaný." I ona se rozhlédla po hlučném davu. "Každopádně, kdo tady velí?"
  
  Jako odpověď se ozval hlas z davu důstojníků obklopujících Haydena Jaye. Když hluk utichl a muže bylo vidět, Drake byl rád, že vidí Jonathana Gatese. Měl senátora rád. A truchlil s ním.
  
  "Jak víte, na Oahu máme ranč Kovalenko," řekl Gates. "Naše mise se proto musí skládat ze čtyř částí. Nejprve zajistěte všechna rukojmí. Za druhé, shromážděte informace o podezřelých teroristických útocích. Za třetí, najděte tohoto muže, Clauda a Kovalenka. A za čtvrté, najděte umístění dalších dvou rančů."
  
  Gates se odmlčel, aby to nechal proniknout dovnitř, a pak se mu nějak podařilo přimět každého muže a ženu v místnosti, aby si mysleli, že se na ně dívá jediným pohybem oka. "To musí být provedeno všemi nezbytnými prostředky." Kovalenko během svého zběsilého pátrání ochotně vystavil nebezpečí mnoha životů. Dnes to končí."
  
  Brány se otevřely. Najednou chaos v místnosti ustal a všichni se začali rychle vracet na svá místa. Podrobnosti byly pečlivě promyšleny.
  
  Drake zachytil Haydenův pohled. Mávla na něj rukou a vyzvala ho, aby přišel.
  
  "Vybavte se a osedlejte své koně, chlapi." Za třicet minut dorazíme na Claudův ranč."
  
  
  KAPITOLA 24
  
  
  Drake seděl se svými přáteli v jednom z lehkých vrtulníků havajského policejního oddělení a snažil se vyčistit si hlavu, když rychle letěli ke Claudově ranči. Obloha byla poseta podobnými vrtulníky a těžšími vojenskými. Ve vzduchu byly stovky lidí. Jiní byli na cestě po souši a pohybovali se tak rychle, jak mohli. Většina policistů a vojenského personálu byla nucena zůstat v Honolulu a oblasti Waikiki pro případ, že by se teroristické útoky skutečně zhmotnily.
  
  Krvavý král rozdělil jejich síly.
  
  Satelitní snímek ukazoval velkou aktivitu na ranči, ale velká část byla maskovaná, takže nebylo možné zjistit, co se skutečně děje.
  
  Drake byl rozhodnut odložit své city ke Kovalenkovi. Gates měl pravdu. Zde rozhodovali rukojmí a jejich bezpečnost. Některé z nejúžasnějších pohledů, jaké kdy viděl, se rozvinuly pod ním a kolem něj, když letěli směrem k severnímu pobřeží, ale Drake použil každou štici své vůle, aby se soustředil. Byl to voják, kterým kdysi byl.
  
  Nemohl být nikdo jiný.
  
  Nalevo od něj Mai krátce promluvila se svou sestrou Chikou, zkontrolovala její bezpečnost a prohodila pár tichých slov, dokud mohli. Nebylo žádným tajemstvím, že mohou zahájit válku v plném rozsahu nebo zamířit do připravené bojové zóny.
  
  Po Drakeově pravici Alicia trávila čas kontrolou a překontrolováním svých zbraní a vybavení. Nepotřebovala nic vysvětlovat. Drake nepochyboval, že svou pomstu vykoná.
  
  Hayden a Kinimaka seděli naproti, neustále mačkali mikrofony a mlžili nebo dostávali aktualizace a rozkazy. Dobrou zprávou bylo, že na Oahu ani na jiném ostrově se nic nestalo. Špatnou zprávou bylo, že Krvavý král měl roky na to, aby se na to připravoval. Netušili, do čeho jdou.
  
  Ben a Karin zůstali na velitelství. Bylo jim nařízeno, aby počkali na agentův e-mail a pak se připravili na poněkud děsivou možnost, že možná budou muset přejít pod Diamond Head a možná prolomit Brány pekla.
  
  Ze zvukového systému Choppers se ozval kovový hlas. "Pět minut do cíle."
  
  Ať se ti to líbí nebo ne, pomyslel si Drake. Teď jsme v tom.
  
  Vrtulník se snesl nízko nad hlubokým údolím, neuvěřitelný pohled, když letěl obklopený desítkami dalších vrtulníků. Jednalo se o první vlnu skládající se z vojáků speciálních jednotek. Každý druhý americký vojenský lupič byl připraven pomoci. Letectvo. námořnictvo. Armáda.
  
  Hlas se ozval znovu. "Cílová".
  
  Povstali jako jeden.
  
  
  * * *
  
  
  Drakeovy boty se dotkly měkké trávy a okamžitě byl pod palbou. Byl předposlední, kdo vyšel ze dveří. Nešťastný mariňák, který se stále bránil, udeřil naplno do hrudi a zemřel dříve, než dopadl na zem.
  
  Drake se rozvalil na zemi. Kulky mu svištěly nad hlavou. Tlumené rány zasáhly polena vedle něj. Vypálil z voleje. Muži po obou stranách se plazili trávou a jako úkryt využívali přírodní zvlněné kopce.
  
  Před sebou uviděl dům, dvoupatrovou cihlovou stavbu, nic zvláštního, ale bezpochyby vhodného pro místní Kovalenkovy potřeby. Vlevo si všiml oblasti ranče. Co to...?
  
  Vyděšené, neozbrojené postavy se k němu rozběhly. Rozprchli se doleva a doprava, na všechny strany. Slyšel syčení ve sluchátku
  
  "Přátelské zápasy".
  
  Vyklouzl dopředu. May a Alicia se pohybovaly po jeho pravici. Nakonec se mariňáci sebrali a začali vyvolávat koordinovaný palebný vzor. Drake se začal pohybovat rychleji. Lidé před nimi začali ustupovat, vylézali ze svého úkrytu a spěchali k domu.
  
  Snadné cíle
  
  Drake nyní povstal s útočnou silou a zabíjel lidi, když utíkal, zvedl pistoli. Viděl, jak vězeň skáče do trávy a míří k domu. Nevěděli, že dobří hoši dorazili.
  
  Vězeň se náhle zkroutil a upadl. Muži Krvavého krále po nich stříleli trávu. Drake zavrčel, zamířil na pistolníka a ustřelil tomu parchantovi hlavu. Pravidelně střílel, buď přišpendlil lidi k zemi, nebo je navedl, aby je ostatní mohli dokončit.
  
  Hledal Clauda. Než opustili vrtulník, všem ukázali fotku zástupce Krvavého krále. Drake věděl, že bude řídit události ze zákulisí a vypracuje plán útěku. Pravděpodobně z domova.
  
  Drake běžel, stále skenoval oblast a občas střílel. Jeden z těch padouchů se zvedl zpoza kopce a vrhl se na něj s mačetou. Drake jednoduše sklonil rameno, aby ho hybnost soupeře nesl přímo k sobě, a on se zhroutil na zem. Muž se zasmál. Drakeova bota mu rozdrtila čelist. Drakeova druhá bota šlápla na ruku držící mačetu.
  
  Bývalý muž SAS namířil zbraň a vystřelil. A pak jsme šli dál.
  
  Neohlédl se. Dům byl před námi, zdál se obrovský, dveře byly mírně pootevřené, jako by zvaly dovnitř. Je zřejmé, že tudy cesta nevede. Drake při běhu vykopl okna a mířil vysoko. V domě vybuchlo sklo.
  
  Nyní se z ranče hrnuli další a další vězni. Někteří stáli ve vysoké trávě a jednoduše křičeli nebo vypadali šokovaně. Když se na ně Drake podíval, všiml si, že většina z nich běží rychlostí a letí dopředu, jako by před něčím unikali.
  
  A pak to uviděl a jeho krev se proměnila v led.
  
  Hlava, neskutečně obrovská hlava bengálského tygra, se táhla po trávě v lehkém pronásledování. Drake nemohl dovolit tygrům chytit jejich kořist. Rozběhl se k nim.
  
  Stiskl jsem sluchátko. "Tygři v trávě."
  
  V reakci na to se ozvalo štěbetání. Zvířat si všimli i další. Drake sledoval, jak jedno ze zvířat skočilo na záda běžícího muže. Tvor byl obrovský, divoký a za letu byl dokonalým obrazem chaosu a krveprolití. Drake donutil své nohy jít rychleji.
  
  Několik metrů před nimi se trávou prorazila další obří hlava. Tygr na něj skočil, jeho tlama se změnila v obrovské zavrčení, zuby vyceněné a už potřísněné krví. Drake spadl na palubu a překulil se, každý nerv v jeho těle byl živý a křičel. Ještě nikdy nebruslil tak dokonale. Nikdy předtím nevstal tak rychle a přesně. Bylo to, jako by v něm zuřivější protivník vytáhl lepšího válečníka.
  
  Vytáhl pistoli, otočil se a vypálil kulku do tygrovy hlavy. Bestie okamžitě spadla a prostřelila mozek.
  
  Drake nepopadal dech. Rychle skočil přes trávu, aby pomohl muži, kterého viděl před několika sekundami sestřelit. Tygr se nad ním tyčil, vrčel, jeho obrovské svaly se napínaly a vlnily, když sklonil hlavu, aby kousl.
  
  Drake ho střelil zezadu, počkal, až se otočil, a pak ho střelil mezi oči. Přistál, celých pět set liber, na muži, kterého se chystal sežrat.
  
  není dobré, pomyslel si Drake. Ale je to lepší, než se nechat roztrhat na kusy a sníst zaživa.
  
  V jeho sluchátku bylo slyšet výkřiky. "Do prdele, ti parchanti jsou velcí!" "Další, Jacko! Ještě jeden za vašich šest!"
  
  Studoval své okolí. Žádná známka po tygrech, jen vyděšení zajatci a vyděšení vojáci. Drake se vrhl zpátky po trávě, připravený ukrýt se, kdyby viděl nějakého nepřítele, ale během několika sekund byl zpátky v domě.
  
  Přední okna byla rozbitá. Mariňáci byli uvnitř. Drake ho následoval a jeho bezdrátový signál Bluetooth ho označil za přátelského. Přešel přes rozbitý okenní parapet a přemýšlel, kde by mohl být Claude. Kde by teď byl?
  
  Do ucha mu zašeptal hlas. "Myslel jsem, že jsi odešel z večírku brzy, Drakey." Aliciiny hedvábné tóny. "Pro oba z vás."
  
  Viděl ji. Částečně skrytá ve skříni, kterou se prohrabávala. Ježíši, prohlížela si jeho sbírku DVD?
  
  Mai byla za ní se zbraní v ruce. Drake sledoval, jak Japonka zvedla zbraň a namířila ji na Aliciinu hlavu.
  
  "Mai!" zaječel jim do uší jeho zoufalý hlas.
  
  Alicia skočila. Mayova tvář se zkřivila do lehkého úsměvu. "Bylo to gesto, Draku." Ukazoval jsem na rozhraní alarmu, ne na Alicii. Ještě ne ".
  
  "Úzkost?" Drake se zasmál. "Už jsme uvnitř."
  
  "Zdá se, že pěchota si myslí, že je také spojena s velkým skladištěm na dvorku."
  
  Alicia ustoupila a namířila pistoli. "Zatraceně, jestli to vím." Vypálila salvu do skříně. Jiskry létaly.
  
  Alicia pokrčila rameny. "To by mělo stačit."
  
  Hayden, s Kinimakou v patách, se vrátil do místnosti. "Stodola je pevně uzavřená. Známky nástražných pastí. Technici na tom teď pracují."
  
  Drake vycítil špatnost toho všeho. "A přesto se sem dostaneme tak snadno? Tento-"
  
  V tu chvíli se nahoře na schodech ozval rozruch a zvuk někoho sestupujícího. Rychle. Drake zvedl zbraň a vzhlédl.
  
  A šokem ztuhla.
  
  Jeden z Claudových mužů pomalu sestupoval ze schodů a jednou rukou stiskl hrdlo zajatce. V druhé ruce měla Desert Eagle namířeného na její hlavu.
  
  Ale to nebyl celý rozsah Drakeova šoku. Když tu ženu poznal, zmocnil se ho nepříjemný pocit. Byla to Kate Harrison, dcera Gatesova bývalého asistenta. Muž, který byl částečně vinen za Kennedyho smrt.
  
  Byla to jeho dcera. Stále naživu.
  
  Claudův muž jí silně přitiskl pistoli na spánek, až zavřela oči bolestí. Ale nekřičela. Drake spolu s tuctem dalších v místnosti namířili na muže zbraněmi.
  
  A přesto to Drakeovi nepřipadalo správné. Proč byl sakra ten chlap nahoře s jedním vězněm? Vypadalo to, jako by -
  
  "Vrať se!" - vykřikl muž a divoce těkal očima na všechny strany. Pot z něj kapal ve velkých kapkách. Způsob, jakým ženu napůl nesl a napůl tlačil, znamenal, že veškerou váhu měl na zadní noze. Žena mu to ke cti neusnadnila.
  
  Drake spočítal, že tlak na spoušť byl již v polovině cíle. "Uhni! Pusť nás ven!" Muž ji spustil o další schod. Vojáci speciálních jednotek se stáhli normálně, ale jen do trochu výhodnějších pozic.
  
  "Varuji vás, kreténi." Zpocený muž těžce dýchal. "Uhni z cesty."
  
  A tentokrát Drake viděl, že to myslí vážně. V jeho očích bylo zoufalství, něco, co Drake poznal. Tento muž ztratil všechno. Cokoli udělal, cokoli udělal, bylo to provedeno pod strašlivým nátlakem.
  
  "Zadní!" muž znovu vykřikl a hrubě postrčil ženu o další schod. Ruka, která jí objímala krk, byla jako železná tyč. Držel každou část svého těla za ní, aby se nepředstavoval jako cíl. Kdysi to byl voják, nejspíš dobrý.
  
  Drake a jeho kolegové viděli moudrost ústupu. Dali muži trochu více prostoru. Sešel ještě pár kroků dolů. Drake zachytil Mayův pohled. Lehce zavrtěla hlavou. Věděla také. Tohle bylo špatně. To bylo...
  
  Červený sleď. Nejstrašnější druh. Claude, bezpochyby na Kovalenkův rozkaz, využil tohoto muže, aby je rozptýlil. Archetypální chování krále krve. V domě může být bomba. Skutečnou odměnou, Claude, byl pravděpodobně úspěšný útěk ze stodoly.
  
  Drake čekal, dokonale připravený. Každý nerv v jeho těle zamrzl. Vyrovnal úder. Zastavil se mu dech. Jeho mysl se vyprázdnila. Teď tu nebylo nic, ani napjatá místnost plná vojáků, ani vyděšení rukojmí, dokonce ani dům a služebnictvo, které ho obklopovalo.
  
  Jen milimetr. Zaměřte zaměřovací kříž. Méně než palec k cíli. Jeden pohyb. To je vše, co potřeboval. A ticho bylo jediné, co znal. Muž pak stlačil Kate Harrisonovou o další krok dolů a v tom zlomku vteřiny pohybu vykouklo zpoza ženské lebky jeho levé oko.
  
  Drake to jednou ranou rozstřílel.
  
  Muž uskočil, narazil do zdi a proklouzl kolem křičící ženy. Přistál s rachotem, hlavou napřed, zbraně za ním cinkaly, a pak uviděli jeho vestu, břicho.
  
  Kate Harrison křičela: "Má na sobě bombu!"
  
  Drake skočil dopředu, ale Mai a velký mariňák už skákali přes okraj schodů. Mariňák popadl Kate Harrisonovou. Mai přeskočila mrtvého žoldáka. Její hlava se otočila k vestě, k indikátoru.
  
  "Osm sekund!"
  
  Všichni se vrhli k oknu. Všichni kromě Drakea. Angličan se vrhl dál do domu, spěchal úzkou chodbou do kuchyně a modlil se, aby někdo nechal otevřené zadní dveře. Tak by byl blíž Claudovi, až bomba vybuchne. Takže měl šanci.
  
  Přes chodbu. Uběhly tři vteřiny. Do kuchyně. Rychlý pohled kolem. Ještě dvě vteřiny. Zadní dveře jsou zavřené.
  
  Čas vypršel.
  
  
  KAPITOLA 25
  
  
  Drake zahájil palbu, jakmile uslyšel první explozi. Dostat se tam bude trvat vteřinu nebo dvě. Kuchyňské dveře se roztříštily četnými údery. Drake se rozběhl přímo k němu a celou dobu střílel. Nezpomalil, jen ho praštil ramenem a spadl vzduchem.
  
  Výbuch se za ním přehnal jako útočící had. Ze dveří a oken vylétl jazyk plamenů a vystřelil k nebi. Drake se válel. Na okamžik se ho dotkl dech ohně a pak se stáhl.
  
  Aniž by zpomalil, znovu vyskočil a rozběhl se. Pohmožděný a potlučený, ale strašně odhodlaný se vrhl k velké stodole. První, co viděl, byla mrtvá těla. Jsou čtyři. Technici, které Hayden zanechal, aby získali přístup. Zastavil se vedle nich a každý zkontroloval, zda nejeví známky života.
  
  Žádný puls a žádná kulka. Byly ty zatracené zdi elektrifikované?
  
  V další chvíli už na tom nezáleželo. Přední část stodoly explodovala, tříštilo dřevo a plameny vyšlehly ve velkolepé detonaci. Drake spadl na palubu. Slyšel řev motoru a vzhlédl právě včas, aby uviděl žlutou šmouhu, která prorazila rozbité dveře a mocně letěla po provizorní příjezdové cestě.
  
  Drake vyskočil. Pravděpodobně mířil ke skrytému vrtulníku, letadlu nebo nějaké jiné zatracené nástraze. Nemohl se dočkat posil. Vběhl do polorozpadlé stodoly a rozhlédl se. Nevěřícně zavrtěl hlavou. Hluboký lesk naleštěného superauta zářil na všechny strany.
  
  Drake si vybral nejbližší, strávil drahocenné vteřiny hledáním klíče a pak uviděl několik z nich viset před vnitřní kanceláří. Aston Martin Vanquish odstartoval kombinací klíče a pohonu, kterou, i když Drake neznal, rozproudil adrenalin, když motor šíleně řval.
  
  Aston Martin vyletěl ze stodoly se skřípěním pneumatik. Drake ho ukázal směrem k Claudovu rychlíku. Pokud to bylo jen další kolo dezorientace, Drake je v háji. Třeba jako celá Havaj. Zoufale potřebovali zajmout zástupce Krvavého krále.
  
  Drake koutkem oka viděl, jak se Alicia náhle zastavila. Nečekal. Ve zpětném zrcátku ji viděl, jak cílevědomě vbíhá do stodoly. Bože, to by se mohlo dostat do problémů.
  
  Žlutá šmouha před námi začala vypadat jako superauto vyšší třídy, trochu připomínalo stará kupé Porsche Le Mans, která vyhrála závod. Těsně u země objímal zatáčky silnice a poskakoval, jako by běžel po pružinách. Nevhodné do nerovného terénu, ale pak byla provizorní silnice o několik mil výše zcela vydlážděna.
  
  Drake vystřelil na Vanquishe, opatrně položil zbraň na sedadlo za sebou a poslouchal zvuky Bluetooth, které se mu honily v mozku. Provoz ranče byl stále v plném proudu. Rukojmí byli osvobozeni. Někteří byli mrtví. Několik skupin Claudových mužů bylo stále ukryto ve strategických pozicích a přišpendlilo úřady k zemi. A kolem se stále prohánělo půl tuctu tygrů, kteří způsobovali zmatek.
  
  Rozdíl mezi Aston Martinem a Porsche se zmenšil na nulu. Anglické auto bylo mnohem lepší na nerovných silnicích. Drake se postavil přímo za něj s úmyslem posadit se vedle něj, když ve zpětném zrcátku viděl, že se k němu blíží další superauto.
  
  Alicia řídí starý Dodge Viper. Věřte jí, že se svaly něco udělá.
  
  Tři vozy uháněly nerovným terénem, střídaly se a zatáčely na dlouhých rovinkách. Kolem a za nimi létal štěrk a hlína. Drake viděl blížící se dlážděnou cestu a rozhodl se. Chtěli dostat Clauda živého, ale museli ho nejdřív chytit. Byl velmi opatrný, aby pokračoval v poslechu klábosení ve svých sluchátkách pro případ, že by někdo nahlásil, že chytil Clauda, ale čím déle tato honička trvala, tím si Drake byl jistější, že muž vepředu je druhým Krvavým králem.
  
  Drake zvedl pistoli a rozbil přední sklo Astonu. Po chvíli nebezpečného smyku získal kontrolu a vypálil druhou ránu na prchající Porsche. Kulky mu prorazily zadek.
  
  Auto sotva zpomalilo. Vydal se na novou silnici. Drake zahájil palbu, když řidič Le Mans zrychlil, nábojnice byly rozházené na koženém sedadle vedle něj. Je čas zaměřit se na pneumatiky.
  
  Ale právě v tu chvíli kolem všech prolétl jeden z vrtulníků, z otevřených dveří se vyklonily dvě postavy. Vrtulník se otočil před Porsche a vznášel se stranou. Varovné výstřely trhaly kusy ze silnice před ním. Drake nevěřícně zavrtěl hlavou, když z okénka řidiče vystrčila ruka a začala střílet na vrtulník.
  
  Okamžitě současně sundal nohu z plynu a ruce z volantu, zamířil a vypustil náboj ctižádosti, dovednosti a lehkomyslnosti. Alicin Viper narazil do vlastního auta. Drake získal kontrolu, ale viděl, jak zbraň proletěla čelním sklem.
  
  Ale jeho bláznivá střela zafungovala. Prchajícího řidiče střelil do lokte a vůz nyní zpomaloval. Stop. Drake prudce zastavil Aston, vyskočil a rychle běžel ke dveřím spolujezdce porsche, zastavil se, zvedl zbraň a celou dobu mířil na hlavu postavy.
  
  "Odhoďte zbraň! Udělej to!"
  
  "Nemohu," zněla odpověď. "Střelil jsi mě do ruky, abys mě ošukal, ty pitomý kance."
  
  Vrtulník se vznášel vpřed, jeho rotory burácely, jak jeho burácející motor otřásal samotnou zemí.
  
  Alicia přistoupila a vystřelila na boční zrcátko Porsche. Jako tým zabočili doleva a doprava, oba kryli muže za volantem.
  
  Navzdory úšklebku agónie na mužově tváři ho Drake z fotografie poznal. Byl to Claude.
  
  Je čas zaplatit.
  
  
  * * *
  
  
  Ben Blake šokovaně vyskočil, když mu zazvonil mobil. Při emulaci Drakea také přešel na Evanescence. Mrazivé vokály Amy Lee na "Lost in Paradise" v tu chvíli dokonale odpovídaly náladě všech.
  
  Na obrazovce se objevil nápis International. Hovor by nebyl od člena jeho rodiny. Ale ve světle práce Národního archivu to může být od libovolného počtu vládních agentur.
  
  "Ano?"
  
  "Ben Blake?"
  
  Ostrými prsty ho strach poškrábal na páteři. "Kdo je to?"
  
  "Řekni mi". Hlas byl kultivovaný, anglický a naprosto sebevědomý. "Právě teď. Mám mluvit s Benem Blakem?"
  
  Karin k němu přistoupila a četla hrůzu na jeho tváři. "Ano".
  
  "Pokuta. Výborně. Bylo to tak těžké? Jmenuji se Daniel Belmonte."
  
  Ben málem upadl telefon. "Co? Jak se sakra máš -"
  
  Zastavil ho proud nádherného smíchu. "Odpočinout si. Jen se uklidni, příteli. Jsem přinejmenším překvapen, že se Alicia Miles a vaše přítelkyně nezmínily o mých... dovednostech."
  
  Benova ústa se otevřela, nebyl schopen říct ani slovo. Karin pronesla slova, zloději? Z Londýna? je to on?
  
  Benův obličej řekl vše.
  
  "Kousla vás ta kočka do jazyka, pane Blaku?" Možná bys měl obléknout svou krásnou sestru. Jak se má Karin?"
  
  Zmínka o sestřině jméně ho trochu rozveselila. "Kde jsi vzal moje číslo?"
  
  "Nebuď ke mně blahosklonný." Opravdu si myslíte, že provedení jednoduché operace, o kterou jste mě požádal, bude trvat dvě hodiny? Nebo jsem strávil posledních čtyřicet minut učením se trochu o svých... dobrodincích? Hm? Udělej si s tím čas, Blakey."
  
  "Nic o tobě nevím," řekl Ben na obranu. "Poradil jsem ti -" Odmlčel se. "Přes-"
  
  "Vaše přítelkyně? Jsem si jistý, že ano. Zná mě docela dobře."
  
  "A co Alicia?" Karin křičela a snažila se muže vyvést z rovnováhy. Oba byli tak překvapeni a tak nezkušení, že je ani nenapadlo varovat CIA.
  
  Chvíli bylo ticho. "Tato dívka mě skutečně děsí, abych ti řekl pravdu."
  
  Zdálo se, že Benův mozek začíná fungovat. "Pane Belmonte, předmět, který jste měl zkopírovat, je velmi cenný." Tak cenné -"
  
  "Rozumím tomu. Napsal ji kapitán Cook a jeden z jeho mužů. Během svých tří cest Cook udělal více objevů než kterýkoli jiný člověk v historii."
  
  "Nemyslím historickou hodnotu," odsekl Ben. "Myslím, že by to mohlo zachránit životy." Nyní. Dnes."
  
  "Opravdu?" Zdálo se, že Belmonte to skutečně zajímá. "Prosím řekni mi".
  
  "Nemohu". Ben začal být trochu zoufalý. "Prosím. Pomozte nám".
  
  "Už je to na vašem e-mailu," řekl Belmonte. "Ale nebyl bych tím, kým jsem, kdybych ti neukázal, jakou mám hodnotu, že?" Užívat si."
  
  Belmonte ukončil hovor. Ben hodil mobil na stůl a na pár sekund klikl na počítači.
  
  Chybějící stránky z deníků šéfkuchaře se objevily v plných, nádherných barvách.
  
  "Úrovně pekla," přečetl Ben nahlas. "Cook se dostal jen na úroveň pět a pak se vrátil." Panebože, slyšíš to, Karin? Přes pátou úroveň se nedostal ani kapitán Cook. Tohle... tohle..."
  
  "Obrovský systém pastí." Karin mu rychle četla přes rameno, její fotografická paměť fungovala přesčas. "Největší, nejšílenější pastový systém, jaký jsme si kdy dokázali představit."
  
  "A když je to tak velké, nebezpečné a propracované..." Ben se k ní otočil. "Představte si ohromnost a význam zázraku, ke kterému to vede."
  
  "Neuvěřitelné," řekla Karin a četla dál.
  
  
  * * *
  
  
  Drake vytáhl Clauda ze sestřeleného auta a hrubě ho hodil na silnici. Jeho bolestné výkřiky protrhaly vzduch a přehlušily i řev vrtulníku.
  
  "Blázni! Nikdy to nezastavíš. Vždy vyhraje. Sakra, bolí mě ruka, ty bastarde!"
  
  Drake zvedl svůj kulomet na délku paže a klekl si na Claudovu hruď. "Jen pár otázek, kamaráde." Pak vás doktoři napumpují opravdu chutnými sračkami. Kde je Kovalenko? On je tady?"
  
  Claude mu věnoval kamennou tvář, skoro naštvaný.
  
  "Dobře, zkusíme něco jednoduššího." Ed Boudreau. Kde je?"
  
  "Odvezl wiki-wiki raketoplán zpět na Waikiki."
  
  Drake přikývl. "Kde jsou další dva ranče?"
  
  "Zmizel." Claudova tvář se ušklíbla. "Všechno je ztraceno".
  
  "Je to dost". Alicia naslouchala Drakeovi přes rameno. Obešla, namířila pistoli na Claudův obličej a opatrně položila botu na Claudův roztříštěný loket. Vzduch rozdělil okamžitý výkřik.
  
  "Můžeme to dotáhnout tak daleko, jak chceš," zašeptal Drake. "Nikdo tady není na tvé straně, kamaráde." Jsme si vědomi teroristických útoků. Buď mluvit, nebo křičet. Na mně nezáleží."
  
  "Stop!" Claudeova slova byla téměř nesrozumitelná. "Puh...prosím."
  
  "To je lepší". Alicia trochu zmírnila tlak.
  
  "Já... jsem s Krvavým králem mnoho, mnoho let." Claude si odplivl. "Ale teď mě nechává za sebou." Nechá mě zemřít. Hniloba v prasečí zemi. Aby sis zakryl zadek. Možná ne." Claude se pokusil posadit. "Blbost".
  
  Všichni začali být ostražití, Drake vytáhl pistoli a zamířil na Claudovu lebku. "Klidně".
  
  "Bude toho litovat." Claude prakticky kypěl hněvem. "Už mě nezajímá jeho hrozná odplata." Z jeho tónu čišel sarkasmus. "Je mi to jedno. Teď už pro mě není život."
  
  "Rozumíme." Alicia si povzdechla. "Nenávidíš svého zasraného přítele." Stačí odpovědět na otázky sexy vojáka."
  
  V Drakeově sluchátku se ozvalo pípání. Kovový hlas řekl: "Bylo nalezeno první portálové zařízení. Zdá se, že to Kovalenko nechal za sebou."
  
  Drake zamrkal a krátce pohlédl na Alicii. Proč by Krvavý král opouštěl portálové zařízení v takovou chvíli?
  
  Jednoduchá odpověď. Nepotřeboval to.
  
  "Kovalenko vede Diamond Head, že? Do Brány Pele, nebo do pekla, nebo do něčeho jiného. To je jeho konečný cíl, ne?"
  
  Claude udělal obličej. "Tato legenda, kterou našel, se stala posedlostí." Muž bohatý nad všechny sny. Muž, který může dostat, co chce. Co dělá?
  
  "Posedlý něčím, co nikdy nebude mít?" navrhla Alicia.
  
  "Muž tak chytrý, tak vynalézavý, se přes noc změnil v neurotického idiota." Ví, že pod tou zatracenou sopkou něco je. Vždycky mumlal, že je nejlepší kuchař. Tento kuchař se ve strachu skutečně otočil. Ale ne Dmitrij Kovalenko, ne Krvavý král; šel by dál."
  
  Dokonce i Drake pocítil nával předtuchy. "Vrátil se Cook? Co tam sakra je?"
  
  Claude pokrčil rameny a pak zasténal bolestí. "Nikdo neví. Ale předpokládám, že Kovalenko to bude vědět jako první. Už je na cestě tam."
  
  Drakeovi poskočilo srdce při této informaci. Teď je na cestě tam. Byla doba.
  
  Mezitím se k nim Mai a půl tuctu vojáků přiblížili. Všichni naslouchali s dychtivou pozorností.
  
  Drake si vzpomněl na nadcházející úkol. "Potřebujeme místa na ranči." A my chceme Eda Boudreaua."
  
  Claude předal informace. Další dva ranče, jeden na Kauai, druhý na Big Islandu. Boudreau byl na cestě na Kauai.
  
  "A co teroristické útoky?" zeptala se Mai tiše. "Je to jen další trik?"
  
  A teď se Claudova tvář opravdu natáhla takovým zoufalstvím a utrpením, že Drakeovi propadl žaludek podlahou.
  
  "Ne". Claude zasténal. "Jsou skutečné. Mohou se kdykoli otevřít."
  
  
  KAPITOLA DVACÁTÁ ŠESTÁ
  
  
  Ben a Karin přistoupili k oknu a každý držel kopii tajných deníků kapitána Cooka. Když četli a znovu četli šílenství, které obsahovalo, Ben se zeptal své sestry na podivné chování Krvavého krále.
  
  "Kovalenko musel mít v plánu vydat se na tuto cestu, když byla nalezena přenosná zařízení." Je příliš dobře připraven na to, aby vše zorganizoval v posledních několika týdnech."
  
  "Roky," zamumlala Karin. "Roky plánování, praxe a mazání správných kol. Ale proč riskoval tuto obrovskou operaci, aby se vydal na malý výlet na Bermudy?
  
  Ben zavrtěl hlavou nad jednou z pasáží, které četl. "Bláznivé věci. Prostě šílené. K tomu ho mohla přimět jen jedna věc, sestřičko."
  
  Karin se podívala na vzdálený oceán. "Viděl něco o zařízeních, která souvisela s Diamond Head."
  
  "Ano, ale co?"
  
  "No, nakonec evidentně nic moc důležitého." Sledovali třesoucí se hlavy, když byly záběry z kamery vysílány z ranče Krvavého krále. Věděli, že megaloman za sebou nechal portálové zařízení. "On to nepotřebuje."
  
  "Nebo věří, že si to může vzít zpět podle své vůle."
  
  Za nimi na operačním uplinku slyšeli Drakea vykřikovat informace, které tak dlouho získával z Clauda.
  
  Ben mrkl na Karin. "Říká, že Krvavý král je již v Diamond Head." To znamená-"
  
  Ale Karinin nečekaný výkřik mu zmrazil další slova v hrdle. Sledoval její pohled, přimhouřil oči a cítil, jak se jeho svět hroutí.
  
  Z oken hotelu podél pláže Waikiki se valil černý dým z několika explozí.
  
  Ben ignoroval hluk vycházející z kanceláří kolem něj, přiběhl ke zdi a zapnul televizi.
  
  Zazvonil mu mobilní telefon. Tentokrát to byl jeho otec. Určitě se také dívají na televizi.
  
  
  * * *
  
  
  Drake a vojáci, kteří nebyli zaneprázdněni braním rukojmích nebo poražením několika zbývajících ohnisek odporu, viděli vysílání na svých iPhonech. Jejich velitel jednotky, muž jménem Johnson, se naboural do vojenských zařízení Android a kontaktoval mobilní velitelské stanoviště v Honolulu přímo, jak se události vyvíjely.
  
  "Bomby vybuchly ve třech hotelech na Waikiki," opakoval velitel. "Opakuji. Tři. Plujeme na západ od pobřeží. Kalakuau Waikiki. Zamávej Ohaně." Velitel minutu poslouchal. "Zdá se, že explodovaly v prázdných místnostech a způsobily paniku... evakuace... skoro... chaos." Pohotovostní služby v Honolulu jsou nataženy na maximum."
  
  "To je vše?" Drake skutečně pocítil určitou úlevu. Mohlo to být mnohem horší.
  
  "Počkej -" Velitelova tvář klesla. "Ach ne".
  
  
  * * *
  
  
  Ben a Karin s hrůzou sledovali, jak se na televizní obrazovce přepínaly scény. Hotely byly rychle evakuovány. Muži a ženy běželi, strkali a padali. Křičeli, bránili své blízké a plakali, když pevně objímali své děti. Hotelový personál přišel za ním, vypadal přísně a vyděšeně, ale udržoval si kontrolu. Policie a hasiči vcházeli a vycházeli z vestibulů a hotelových pokojů a jejich přítomnost byla cítit před každým hotelem. Když helikoptéra přiletěla, televizní obraz vybledl a odkryl nádherný výhled na Waikiki a zvlněné kopce za ní, majestát sopky Diamond Head a světoznámou pláž Kuhio, kterou nyní kazí ohromující pohled na výškové hotely chrlící kouř. a plameny z jejich zničených zdí a oken.
  
  Televizní obrazovka znovu cvakla. Ben zalapal po dechu a Karin poskočilo srdce. Nemohli spolu ani mluvit.
  
  Čtvrtý hotel, před očima celého světa, obsadili maskovaní teroristé. Každý, kdo se jim postavil do cesty, byl zastřelen na chodníku. Poslední muž se otočil a zatřásl pěstí na vznášející se vrtulník. Než vstoupil do hotelu a zamkl za sebou dveře, zastřelil civilistu, který dřepěl vedle zaparkovaného taxíku.
  
  "Ó můj bože". Karinin hlas byl tichý. "A co chudáci uvnitř?"
  
  
  * * *
  
  
  "Královna Ala Moana byla napadena ozbrojenými muži," řekl jim velitel. "Rozhodně. Nošení masky. Nebojím se zabít." Obrátil svůj vražedný pohled ke Claudovi. "Kolik ještě útoků bude, ty zlý bastarde?"
  
  Claude vypadal vyděšeně. "Žádné," řekl. "Na Oahu."
  
  Drake se odvrátil. Musel přemýšlet. Musel se přeorientovat. To bylo to, co Kovalenko chtěl, aby je všechny rozptýlil. Faktem bylo, že Kovalenko věděl, že hluboko pod Diamantovou hlavou se skrývá něco ohromujícího, a byl na cestě k tomu, aby si na to vznesl nárok.
  
  Něco, co by mohlo dokonce zastínit hrůzu těchto útoků.
  
  Jeho soustředění se vrátilo. Tady se nic nezměnilo. Útoky byly načasovány perfektně. Současně vyřadili vojáky, armádu a záchranné služby. Ale nic se nezměnilo. Krvavého krále nenašli, takže...
  
  Plán B byl uveden do praxe.
  
  Drake pokynul May a Alicii. Hayden a Kinimaka už byli blízko. Velký Havajec vypadal šokovaně. Drake mu řekl ostře: "Jsi na to připraven, Mano?"
  
  Kinimaka skoro zavrčel. "Mám sakra pravdu."
  
  "Plán B," řekl Drake. "Kovalenko tady není, tak se toho držíme. Zbytek vojáků to během minuty pochopí. Haydene a May, připojujete se k útoku na Kauai. Mano a Alicia, připojujete se k útoku na Big Island. Jdi na ty ranče. Ušetřete co nejvíce. A Alicia..." Jeho tvář se proměnila ve vyřezávaný led. "Počítám s tebou, že spácháš vraždu." Ať ten bastard Boudreaux zemře brutální smrtí."
  
  Alicia přikývla. Byl to Drakeův nápad nechat Mai a Alicii od sebe, když si uvědomili, že budou muset svůj tým rozdělit. Nechtěl, aby Wellsova smrt a další tajemství vstoupily mezi záchranu životů a zastavení nepřítele.
  
  Drakeovu pozornost upoutal Claudeův vysoký hlas. "Kovalenko financoval útoky na Oahu, Kauai a Big Island, jen aby upoutal vaši pozornost. Rozděl a panuj tě. Tohoto muže nemůžete porazit. Připravoval se léta."
  
  Matt Drake pozvedl zbraň. "Proto ho budu následovat Bránami pekla a nakrmím ho zasranému ďáblu." Zamířil k nákladnímu vrtulníku. "Pojďte, lidi." Naložit."
  
  
  * * *
  
  
  Ben se rychle otočil, když mu zazvonil mobil. Byl to Drake
  
  "Připraven?"
  
  "Ahoj Matte. Jsi si jistý? Opravdu odcházíme?"
  
  "Opravdu odcházíme." Právě teď. Dostal jsi od Daniela Belmonta, co jsi potřeboval?"
  
  "Ano. Ale je trochu slabý -"
  
  "Pokuta. Našli jste nejbližší vchod do lávové trubice?"
  
  "Ano. Asi dvě míle od Diamond Head je uzavřená komunita. Havajská vláda podobně uzavřela každý známý vchod. Ve většině případů to nezabrání ani odhodlanému dítěti dostat se dovnitř."
  
  "Nic nepomáhá. Poslouchej, Bene. Popadni Karin a sežeň někoho, kdo tě vezme do té lávové trubice. Pošlete mi souřadnice. Udělej to teď ".
  
  "Myslíš to vážně? Nemáme ponětí, co je tam dole. A tento systém pastí? Tohle je za hranicí krutosti."
  
  "Odvahu, Bene." Nebo, jak řekl Def Leppard - Let's rock. "
  
  Ben položil telefon na stůl a zhluboka se nadechl. Karin mu položila ruku na rameno. Oba se podívali na televizi. Moderátorův hlas byl napjatý.
  
  "...toto je terorismus v dosud nevídaném měřítku."
  
  "Drake má pravdu," řekl Ben. "Jsme ve válce." Musíme svrhnout vrchního velitele našich nepřátel."
  
  
  KAPITOLA DVACÁTÁ SEDMÁ
  
  
  Drake shromáždil osm členů týmu Delta, kteří mu byli přiděleni pro případ, že by bylo zapotřebí prozkoumat hluboké jeskyně. Byli to relativní veteráni oddělení, nejzkušenější, a každý člověk jednou na nějakém bohem zapomenutém místě provedl svou vlastní operaci.
  
  Než nastoupili do vrtulníku, Drake na chvíli vystoupil se svými přáteli. Krvavý král už rozdělil havajské a vládní síly a nyní se je chystal oddělit.
  
  "Být v bezpečí." Drake se postupně podíval všem do očí. Hayden. Mai. Alicia. Kinimaka. "Budeme muset strávit ještě jednu noc v pekle, ale zítra budeme všichni volní."
  
  Mano přikývl a zabručel.
  
  "Věř tomu," řekl Drake a natáhl ruku. Přišly k němu další čtyři ruce. "Jen zůstaňte naživu, chlapi."
  
  S tím se otočil a rozběhl se k čekajícímu vrtulníku. Delta Squad dokončovala své vybavení a nyní zaujala jejich místa, když nastupoval. "Ahoj kluci". Měl silný yorkshirský přízvuk. "Jste připraveni roztrhat to prase nasáklé vodkou?"
  
  "Booya!"
  
  "Do prdele." Drake zamával pilotovi, který je zvedl do vzduchu. Naposledy se ohlédl na ranč a viděl, že jeho přátelé stále stojí ve stejném kruhu a sledují, jak odchází.
  
  Uvidí je ještě někdy živé?
  
  Pokud by to udělal, došlo by k vážnému zúčtování. Musel by se nějak omluvit. S některými hroznými skutečnostmi se bude muset vyrovnat. Ale s Kovalenkovou smrtí by to bylo jednodušší. Kennedy by byl pomstěn, kdyby nebyl zachráněn. A teď, když byl pevně na stopě Krvavého krále, jeho nálada už vyletěla o něco výš.
  
  Ale konečné zúčtování mezi May a Alicií to všechno může pěkně převrátit. Bylo mezi nimi něco obrovského, něco strašného. A ať je to cokoli, Drake je zapojen. A studny.
  
  Netrvalo dlouho a vrtulník dorazil na Benovy souřadnice. Pilot je přistál na rovném kousku země asi sto yardů od maličkého komplexu. Drake viděl, že Ben a Karin už sedí zády opřeni o vysoký plot. Jejich tváře byly úplně bílé napětím.
  
  Potřeboval být na chvíli starým Drakem. Tato mise potřebovala Bena Blakea v jeho nejlepší formě, v jeho nejlepší formě, a zatímco Ben střílel na všechny válce, Karin se z toho krmila. Úspěch mise závisel na tom, aby byli všichni v nejlepší formě svého života.
  
  Drake dal znamení vojákům Delty, vystoupil z vrtulníku, obklopen prudkými poryvy vzduchu, a rozběhl se k Benovi a Karin. "Vše je v pořádku?" vykřikl. "Přinesl jsi klády?"
  
  Ben přikývl, stále si trochu nejistý, co ke svému starému příteli cítí. Karin si začala svazovat vlasy vzadu na hlavě. "Jsme plně nabiti, Draku." Doufám, že jsi přinesl něco zatraceně dobrého zpátky."
  
  Kolem nich se tísnili vojáci Delty. Drake zatleskal pro jednoho muže, velkého vousatého jedince s tetováním na krku a pažích jako motorkář. "Toto je můj nový přítel, volací znak je Komodo a toto je jeho tým." Tým, seznamte se s mými starými přáteli, Benem a Karin Blakeovými."
  
  Všude se ozývalo kývání a chrochtání. Dva vojáci byli zaneprázdněni vybíráním symbolického visacího zámku, který lidem bránil sestoupit po jedné ze slavných havajských lávových trubic. Po několika minutách se stáhli a brána zůstala otevřená.
  
  Drake vstoupil do areálu. Betonová plošina vedla ke kovovým dveřím, které byly bezpečně uzamčeny. Napravo stál vysoký sloup, nad nímž okolí sledovala otočná bezpečnostní kamera. Komodo mávl na tytéž dva vojáky, aby se postarali o dveře.
  
  "Máte nějaké tipy, do čeho se já a moji muži chystáme?" Komodův chraplavý hlas přiměl Bena sebou trhnout.
  
  "Podle slov Roberta Baden-Powella," řekl Ben. "Být připraven".
  
  Karin dodala: "Na cokoli."
  
  Ben řekl: "To je motto skautů."
  
  Komodo zavrtěl hlavou a zamumlal si pod vousy "Geekové".
  
  Ben se postavil za drsně vyhlížejícího vojáka. "Každopádně, proč ti říkají Komodo?" Je vaše kousnutí jedovaté?"
  
  Drake ho přerušil dřív, než mohl kapitán Delty odpovědět. "Možná tomu říkají lávová trubice, ale pořád je to jednoduchý staromódní tunel." Nebudu vás urážet tím, že stanovím obvyklé protokoly, ale řeknu vám toto. Pozor na nástražné pasti. Bloody King je o velkých displejích a separačních technikách. Pokud nás dokáže izolovat, jsme mrtví."
  
  Drake šel dopředu a pokynul Benovi, aby šel dál, a Karin, aby následovala Komoda. V malé strážnici nebylo nic než pár velkých skříněk a zaprášený telefon. Vonělo to zatuchlinou a vlhkostí a rezonovalo to hlubokým, prvotním tichem, které viselo ve vzduchu před námi. Drake pokračoval a brzy zjistil proč.
  
  Vchod do lávové trubice byl u jejich nohou, obrovská díra vedoucí dolů do plíživé tmy.
  
  "Jak je to daleko?" Komodo postoupil vpřed a hodil svítící tyč. Zařízení zablikalo a několik sekund se kutálelo, než narazilo na tvrdý kámen. "U. Zajistěte nějaká lana, chlapi. Pospěš si."
  
  Zatímco vojáci pracovali, Drake poslouchal, jak nejlépe mohl. Z inkoustové tmy nevyšel ani zvuk. Předpokládal, že jsou několik hodin za Kovalenkem, ale měl v úmyslu je rychle dohnat.
  
  Jakmile sestoupili a pevně položili nohy na hladkou podlahu lávové trubky, Drake se zorientoval a zamířil k Diamond Head. Potrubí se zužovalo, propadalo a ohýbalo. Dokonce i tým Delta kvůli nepředvídatelnosti sopečné šachty občas ztrácel rovnováhu nebo si škrábal hlavu. Dvakrát se prudce otočil, což způsobilo Drakeovi paniku, dokud si neuvědomil, že jemná křivka je vždy ve směru Diamond Head.
  
  Nespouštěl oči z dálkoměru. Ze všech stran se nad nimi uzavírala podzemní tma. "Světlo před námi," řekl náhle Drake a zastavil se.
  
  Ze tmy něco vyskočilo. Závan studeného vzduchu zespodu. Zastavil se a studoval obří díru před sebou. Komodo přešel a hodil další svítící hůl.
  
  Tentokrát spadl asi patnáct stop.
  
  "Pokuta. Komodo, ty a tvůj tým se připrav. Bene, Karin, pojďme se podívat na ty časopisy."
  
  Když tým Delta postavil nad zubatou díru pevnou trojnožku, Drake rychle přečetl poznámky pod čarou. Oči se mu rozšířily, ještě než dočetl první stránku, a zhluboka se nadechl.
  
  "Sakra. Myslím, že potřebujeme větší zbraně."
  
  Ben zvedl obočí. "Tam dole nepotřebujeme kulky." To jsou mozky."
  
  "No, naštěstí mám oba." Drake zvedl pistoli. "Myslím, že kdybychom si cestou potřebovali poslechnout nějakou posranou hudbu, obrátíme se na tebe."
  
  "Vejce. Nyní mám na svém iPodu Fleetwood Mac."
  
  "Jsem šokován. Jakou verzi?
  
  "Je jich víc než jeden?"
  
  Drake zavrtěl hlavou. "Myslím, že všechny děti by měly někde začít se vzděláním." Mrkl na Karin. "Jak se máme, Komodo?"
  
  "Hotovo".
  
  Drake postoupil vpřed, popadl lano připevněné ke stativu a stlačil podivně zářící trubku. Jakmile se jeho boty dotkly dna, zatáhl a ostatní jeden po druhém sjížděli dolů. Sestup zvládla v pohodě vytrénovaná atletka Karin. Ben se trochu trápil, ale byl mladý a fit a nakonec přistál, aniž by se zapotil.
  
  "Vpřed". Drake šel rychle směrem k Diamond Head. "Dávej si pozor na záda. Blížíme se."
  
  Průchod začal klesat. Drake krátce uvažoval, jak by mohla být lávová trubice odkloněna od jejího přirozeného toku, ale pak si uvědomil, že samotné magma si cestu nejmenšího odporu prorazí s pekelnou silou v zádech. Láva mohla zaujmout libovolný úhel.
  
  Uběhlo ještě pár minut a Drake se znovu zastavil. Před námi byla v podlaze další díra, tentokrát menší a dokonale zaoblená. Když Komodo upustil žhavicí tyč, uhodli, že šachta je asi třicet stop hluboká.
  
  "Ještě nebezpečnější," řekl Drake. "Dávejte na sebe pozor, vy dva."
  
  Pak si všiml, že světlo z svítící tyče se neodráží od žádné kamenné zdi. Jeho oranžové světlo bylo pohlceno okolní temnotou. Pod nimi byla velká komora.
  
  Dal znamení ticha. Jako jeden pozorně naslouchali všem zvukům přicházejícím zdola. Po chvíli úplného ticha Drake uchopil slaňovací lano a přehoupl se přes prázdnou šachtu. Rychle sklouzl po jeho délce, až byl pod stropem.
  
  Stále žádný hluk. Zlomil dalších půl tuctu svítících tyčinek a hodil je do cely dole. Postupně začalo kvést nepřirozené světlo.
  
  A Matt Drake konečně viděl to, co předtím vidělo jen málo lidí. Velká obdélníková místnost dlouhá asi padesát metrů. Dokonale hladká podlaha. Tři zakřivené stěny, na kterých jsou vyryty nějaké prastaré znaky, na takovou vzdálenost k nerozeznání.
  
  A jedné stěně dominuje zakřivený oblouk, který tak fascinoval kapitána Cooka. Dveře v něm, které tak uchvátily Krvavého krále. A hrůzy a zázraky, které by mohly ležet dál, naplnily Matta Drakea a jeho společníky takovou hrůzou.
  
  Našli Brány pekla.
  
  
  KAPITOLA DVACÁTÁ OSMÁ
  
  
  Hayden se pevně držel, když se vrtulník naklonil na oblohu a rychle měnil kurz. Její poslední pohled na Kinimakiho byla věčně hravá Alicia Milesová, která ho tlačila do jiného vrtulníku. Při tom pohledu sebou trhla, ale její praktická stránka věděla, že když dojde na bitvu, Mano má v podnikání tu nejlepší podporu v podobě bláznivé Angličanky.
  
  Stejně tak Hayden. Mai seděla vedle ní, tiše a mírumilovně, jako by mířili k pobřeží Napali, aby viděli památky světové úrovně. Zbytek sedadel obsadili bezva vojáci. Kauai byl asi dvacet minut daleko. Gates ji právě kontaktoval, aby nahlásila teroristický útok v nákupním centru Kukui Grove na Kauai. Muž se připoutal řetězem k zábradlí před společným místem Jamba Juice/Starbucks na severní straně komplexu. Někdo s kousky jamtexu přivázanými k tělu a prstem na spoušti primitivní rozbušky.
  
  Muž měl také dvě automatické zbraně a náhlavní soupravu Bluetooth a bránil žádnému z návštěvníků restaurace v odchodu.
  
  Podle Gatesových vlastních slov. "Ten idiot se tam zjevně bude držet tak dlouho, jak jen bude moci, a když úřady učiní krok, vybuchne." Většina kauaiských policejních sil byla nasazena na místo činu, daleko od vás."
  
  "Udržíme ranč v bezpečí, pane," ujistil ho Hayden. "Tohle jsme čekali."
  
  "Udělali jsme to, slečno Jay." Myslím, že uvidíme, jaké má Kovalenko plány na Big Island příště."
  
  Hayden zavřela oči. Kovelenko plánoval tento útok roky, ale zůstaly otázky. Proč se vzdávat portálového zařízení? Proč odcházet s takovým řevem? Mohl by to být jeho plán B? Že navzdory tomu, že úřady rychle odhalily veškeré jeho úsilí a podnítily Krvavou vendetu proti Drakeovi, jeho přátelům a rodinám, zvolil tuto cestu, aby získal největší slávu.
  
  Nebo, pomyslela si, možná použil starou, starou strategii, že zde vyvolal dostatečný rozruch, aby tam vaše činy zůstaly nepovšimnuty.
  
  Nevadí, pomyslela si. Její myšlenky byly o Benovi a nebezpečném úkolu, na kterém byl. Nikdy by to neřekla z povinnosti, ale začínala ho vroucně milovat. Povinnost, kterou vůči otci cítila, nezmizela, ale po hrozné smrti Kennedyho Moora se stala méně naléhavou. Skutečný život každý den překoná staré sliby.
  
  Když vrtulník projížděl jasně modrou havajskou oblohou, Hayden se pomodlil za Bena Blakea.
  
  Pak jí zazvonil mobil. Když se podívala na obrazovku, obočí jí vyskočilo překvapením.
  
  "Ahoj," odpověděla okamžitě. "Jak se máš?"
  
  "Výborně, děkuji, ale tento průzkum hrobek má jeden vážný vedlejší účinek." Moje opálení je téměř pryč."
  
  Hayden se usmál. "No, Torstene, na takové věci existují salony."
  
  "Mezi velitelským stanovištěm a hrobkou? Spíš ne."
  
  "Samozřejmě, rád bych si popovídal, Torstene, ale vy Švédové si vybíráte své vlastní chvíle."
  
  "Rozumím. Zkusil jsem nejdřív zavolat Drakeovi, ale šlo to rovnou do hlasové schránky. Je v pořádku?"
  
  "Lepší než byl, ano." Hayden viděl, jak se napravo rýsovalo panorama Kauai. "Poslouchat-"
  
  "Budu rychlý." Operace zde byla úspěšná. Nic trestuhodného. Vše bylo podle očekávání a včas. Ale..." Torsten se odmlčel a Hayden slyšel, jak zalapal po dechu. "Dnes se něco stalo. Řekl bych, že se zdá, že něco "není". Vy Američané tomu můžete říkat jinak."
  
  "Ano?"
  
  "Zavolala mi moje vláda. Od mého prostředníka po státního ministra. Výzva na vysoké úrovni. Já -" Další váhavá pauza, vůbec ne jako Dahl.
  
  Pod nimi se řítilo členité pobřeží Kauai. Volání přišlo z rádia. "Osm minut do konce."
  
  "Bylo mi řečeno, že naše operace - naše skandinávská operace - bude předána nové agentuře. Společná pracovní skupina složená z vysoce postavených, ale nejmenovaných členů americké CIA, DIA a NSA. Takže Haydene, jsem voják a budu plnit rozkazy svého nejvyššího nadřízeného, ale zní vám to dobře?
  
  Hayden byla navzdory sobě šokovaná. "Mně to zní jako úplný nesmysl. Jak se jmenuje hlavní osoba? Ten, kterému se odevzdáte do rukou."
  
  "Russell Cayman." Znáš ho?"
  
  Hayden pátrala v paměti. "To jméno znám, ale vím o něm velmi málo. Jsem si jistý, že je z DIA, obranné zpravodajské agentury, ale většinou se zabývají získáváním zbraňových systémů. Co sakra ten Russell Cayman chce s tebou a Hrobkou?"
  
  "Čteš mi myšlenky."
  
  Hayden koutkem oka viděla, jak May trhla hlavou, jako by ji někdo prostřelil lebkou. Ale když se k ní Hayden tázavě otočil, japonský agent odvrátil zrak.
  
  Hayden se na pár sekund zamyslel a pak se tichým hlasem zeptal: "Věříš všem svým lidem, Torstene?"
  
  Dahlova příliš dlouhá pauza odpověděla na její otázku.
  
  "Pokud byla DIA před něčím varována, pak mají velmi velké pokrytí. Jejich priorita může dokonce převyšovat prioritu CIA. Šlapej opatrně, kamaráde. Ten chlap, Cayman, není nic víc než duch. Nástroj pro odstraňování problémů Black ops, Gitmo, 11. září. Pokud se něco vážného a citlivého pokazí, je to on, na koho se obrátíte."
  
  "Do prdele mě." Přál bych si, abych se nezeptal."
  
  "Už musím jít, Torstene." Ale slibuji ti, že si s Jonathanem o těch sračkách promluvím, jakmile to půjde. Vydrž."
  
  Torsten podepsal smlouvu s unaveným povzdechem profesionálního vojáka, který to všechno viděl a byl znechucen tím, že byl jmenován nějakým lokajem do amerického povýšence. Hayden s ním sympatizoval. Obrátila se k Mai a chtěla se zeptat, co ví.
  
  Ale z rádia se ozvalo volání "Cíl".
  
  Pole před nimi a pod nimi hořela. Když vrtulník klesal, bylo vidět drobné postavy, které náhodně běhaly do všech stran. Z kabiny se táhla lana a lidé po nich skákali a rychle klouzali směrem k spálené krajině pod nimi. Hayden a May čekali, až na ně přijde řada, Mayin výraz prázdný, když slyšeli, jak jejich vlastní muži střílejí.
  
  Hayden potřetí zkontrolovala připravenost svého glocku a řekla: "Budro tam dole."
  
  "Neboj se," řekla Japonka. "Zjistí, co Mai-time skutečně znamená."
  
  Obě ženy společně slezly po laně, přistály ve stejnou chvíli a odkráčely klasickým pohybem jeden-dva kryty. Tato praxe vyžadovala absolutní vzájemnou důvěru, protože zatímco jedna osoba běžela, druhá sledovala své periferie. Jeden, dva, jako skokan. Konstrukce. Ale byl to rychlý a destruktivní způsob postupu.
  
  Hayden při běhu zkoumal okolí. Několik mírných kopců končilo oploceným areálem, na kterém stál obrovský dům a několik velkých hospodářských budov. To by byl Kovalenkův druhý ranč. Soudě podle ohně a chaosu dorazil Boudreau krátce před nimi.
  
  Nebo, což je pravděpodobnější, si s tím vším sadisticky dával na čas.
  
  Hayden se rozběhla a střílela ze své vypůjčené útočné pušky Marine M16 na záblesky ústí a muže, které viděla v úkrytu. O dvě minuty později byla řada na ní a zakřičela: "Nabij!" a trvalo jí ještě několik sekund, než do zbraně vložila nový zásobník. Střelbu opláceli jen zřídka, a když ano, bylo to tak neorganizované, že je minuli o několik stop.
  
  Na obou stranách postupovaly týmy crack Marine stejnou rychlostí. Nyní se před nimi rýsoval plot, brána zůstala lákavě otevřená, ale týmy se přesunuly doleva. Dobře umístěný granát zničil podpěry plotu, takže tým měl nerušený vstup na ranč.
  
  Kulky teď svištěly nebezpečně blízko.
  
  Hayden se ukryl za přístavbou generátoru. Náraz oddělil jiskry od zdiva, když se Mai holubice kryla. Všude rozházené hlíny a kovové úlomky.
  
  Mai si otřela pramínek krve z tváře. "Boudreauovi vojáci byli vycvičeni ve vašich školkách."
  
  Hayden chvíli popadal dech, pak se rychle podíval na dům. "Dvanáct stop. Jsi připraven?"
  
  "Ano".
  
  Hayden utekl. Mai postoupila vpřed a postavila olověnou zeď, čímž donutila jejich nepřítele, aby se schoval do úkrytu. Hayden došla k rohu domu a přitiskla se ke zdi. Hodila blesk na okno a pak zakryla Mai.
  
  Ale v tu chvíli se jí ze sluchátka ozvalo ohromující množství štěbetání. Vedoucí týmu vyzval lidi, aby zamířili do vzdáleného skladiště. Tam se mělo stát něco hrozného. Když Hayden poslouchala, uvědomila si, že Boudreauxovi muži zpola obklíčili budovu a chystali se zahájit palbu na všechno, co by mohlo být uvnitř.
  
  Zajatci, bezpochyby. Rukojmí.
  
  Hayden závodil po May, běžel na mýtinu a střílel spolu. Další vojáci se k nim přidali, rozprostřeli se po obou stranách a vytvořili smrtící, útočnou zeď odvahy a smrti.
  
  Nesmyslný masakr, který se chystal, byl Boudreauovou vizitkou. Byl by tam.
  
  Prchající vojáci nepřestávali střílet. Kulky prořezávaly vzduch, odrážely se od zdí a strojů a nacházely nejméně půl tuctu nepřátelských cílů. Boudreauxovi muži couvali a couvali v šoku a strachu. Když vojáci procházeli kolem jejich úkrytů, pokusili se bezohledně střílet od boku, ale mariňáci byli připraveni a zasypali je granáty.
  
  Výbuchy vystřelily vysoko do vzduchu po obou stranách běžců. Výbuchy rozletěly šrapnely; ohnivé jazyky šířily horkou smrt tak rychle, že je oko sotva sledovalo. Křičící lidé jim leží v cestě.
  
  Hayden uviděl před sebou stodolu. Srdce se jí sevřelo absolutní hrůzou. Byla to pravda. Nejméně patnáct Boudreauxových mužů stálo kolem zamčené stodoly a mířili zbraněmi na papírově tenké stěny, a když Hayden zamířil na prvního muže, všichni zahájili palbu.
  
  
  * * *
  
  
  Alicia Milesová běžela a zahájila palbu, když havajské síly a jejich spojenci zahájili útok na ranč Kovalenko na Velkém ostrově. Terén byl nerovný. Všechny hluboké kaňony, vysoké kopce a zalesněné pláně. Než se vůbec přiblížili k ranči, byl na jeden z útočných vrtulníků vypálen granátomet, který ho zachytil, ale nezničil, a všechny je donutil předčasně přistát.
  
  Nyní spěchali jako tým a zdolávali hustý les a členité svahy. Už ztratili jednoho muže v nástraze. Útok připravili muži Krvavého krále. RPG bezcílně létaly mezi stromy.
  
  Žoldáci se baví.
  
  Ale mariňáci se tlačili vpřed, nyní je od plotu dělilo jen asi třicet stop a poslední strmé údolí. Alicia rozeznala rozšklebené tváře jejich nepřátel. Její krev se začala vařit. Vedle ní docela rychle cválal velký agent CIA Kinimaka na obra. Ukázalo se, že je velmi užitečný.
  
  Komunikační zařízení v jejich uších předávala zprávy o přicházejících zvěrstvech. Hotel Ala Moana Queen na Oahu byl uzavřen. Turista byl vržen k smrti z okna v desátém patře. Granáty byly házeny na ulici. Tým speciálních sil se připravoval na operaci, která pravděpodobně brzy dostane zelenou kvůli smrti a chaosu způsobeného žoldáky. Na Kauai vypálil osamocený sebevražedný atentátník několik kulek na dodávky, ve kterých se shromažďovali novináři, a zranil reportéra. A nyní byl na Velkém ostrově unesen autobus plný turistů a do jeho posádky byla nastražena bomba. Byli zavření uvnitř, zatímco jejich věznitelé seděli venku na lehátkách, pili pivo a hráli karty. Nebylo známo, kdo z nich měl rozbušku, ani kolik jich bylo.
  
  Alicia skočila po straně údolí. RPG před ní explodovalo a vysoko do vzduchu vyslalo hlínu a kameny. Se smíchem přes ně přeskočila a otočila se, když ucítila Kinimakiho váhání.
  
  "No tak, tlustá," řekla a hravě zkroutila rty. "Zůstaň se mnou. Tady se věci opravdu zamotají."
  
  
  * * *
  
  
  Hayden střílela znovu a znovu a snažila se zachovat klid a udržet si tak přesnost. Do vidění jí explodovaly tři hlavy. Mai stále běžela vedle ní a nic neříkala. Ostatní vojáci klesli na jedno koleno, vyhýbali se výstřelům a vyřadili žoldáky dřív, než se stačili otočit.
  
  Tehdy mezi nimi byl i Hayden. Jeden muž se otočil a ona ho zasáhla puškou do kořene nosu. S křikem upadl, ale kopl jí do nohou, takže přes něj letěla hlava nehlava.
  
  Rychle vyšplhala, ale jeho tělo na ni spadlo a přišpendlilo ji k zemi. Když vzhlédla, podívala se přímo do jeho nenávistí naplněných, bolestí nasáklých očí. S medvědím zavrčením ji praštil pěstí a objal její hrdlo.
  
  Okamžitě uviděla hvězdy, ale nepokusila se ho zastavit. Místo toho její dvě volné ruce našly zbraň samy. Vpravo je její glock. Vlevo je její nůž. Vrazila mu hlaveň pistole do žeber a dala mu to pocítit.
  
  Jeho stisk povolil a oči se mu rozšířily.
  
  Hayden vypálil tři tupé rány. Muž se z ní odvalil. Když se pohled nad ní vyjasnil, objevila se tvář dalšího žoldáka. Hayden střelil do nosu a viděl, jak muž odletěl zpět a zmizel.
  
  Posadila se a uviděla Mai. Poslední zbývající žoldák se jí postaví. Hayden zamrkal. Tento muž byl troska. Jeho obličej vypadal, jako by byl natřený červenou barvou. Nebylo dost zubů. Jeho čelist vypadala ochablá. Jedna ruka byla vykloubená, druhá byla zlomená v lokti. Stál na roztřesených nohách a pak padl na kolena do krvavého bahna.
  
  "Vybral jsi špatného člověka, abys ho vyzval," řekla Mai se sladkým úsměvem, když zamířila svým vypůjčeným Glockem a ustřelila mu hlavu.
  
  Hayden nedobrovolně polkl. Tohle byla vážná žena.
  
  Mariňáci otevřeli dveře stodoly a zavolali na jejich přítomnost. Haydenovi kleslo srdce nad množstvím děr ve zfalšovaných zdech. Doufejme, že rukojmí utekli.
  
  Mezi jejími rychle se vyjasňujícími myšlenkami bylo něco nade vše zřejmé. Boudreaux tu nebyl. Ohlédla se na dům. Bylo to poslední místo, kde by čekala, že se bude schovávat, ale stejně...
  
  Její pozornost upoutal náhlý rozruch. Mariňáci vyklopýtali ze stodoly, jeden ho držel za rameno, jako by ho bodli.
  
  Pak se ze stodoly vyvalil Boudreaux a horda žoldáků, stříleli ze zbraní a křičeli jako démoni. Znamenalo to, že ostatní žoldáci položili své životy, aby se stali návnadami? Stříleli slepými náboji nebo z konkrétní pozice?
  
  Realita ji zasáhla jako jaderný výbuch. Muži Krvavého krále byli nyní mezi mariňáky a bojovali a Boudreau se vrhl k Haydenovi s nožem vzdorovitě zdviženým.
  
  
  * * *
  
  
  Alicia povzbudila tým svou kreativitou a duchem pod palbou. O několik minut později dosáhli vrcholu konečného vzestupu a na zakopané obránce sesypali ohnivou svatozář. Alicia si všimla velkého domu, velké stodoly a garáže pro dvě auta. Místo mělo výhled na širokou řeku, která nepochybně sloužila jako prostředek k úniku, a vedle stodoly byla přistávací plocha pro vrtulníky s jedním otlučeným vrtulníkem.
  
  Ohlédla se. "Granátomety."
  
  Vedoucí týmu se zamračil. "Už to dělám."
  
  Alicia ukázala na nepřátelské pozice. "Je tam nízká zeď." Zadní strana domu. Za Rolls-Roycem. Napravo od fontány."
  
  Vedoucí týmu si olízl rty. "Vykopněte ty bastardy."
  
  Několik výbuchů způsobilo, že se země otřásla. Útočníci vypálili tři granáty a pak se vrhli vpřed ve formaci jedna-dvě, stále stříleli jako jednotka, ale rozprostřeli se ve smrtícím oblouku.
  
  S ničivou brutalitou zaútočili na ranč Krvavého krále.
  
  
  KAPITOLA DVACET DEVĚT
  
  
  Drakeovy boty se dotkly podlahy cely. Než ostatní začali sestupovat, nastavil světlici, aby jim posvítil na cestu. Stěny okamžitě ožily, jejich rytiny byly nyní jasně viditelné pro Drakeovy šokované oči.
  
  Kudrlinky podobné těm na dvou přenosných zařízeních. Nyní bylo potvrzeno, že jsou úplně stejné jako ty, které Thorsten Dahl a jeho tým objevili v Hrobce bohů na Islandu.
  
  Na jakou starověkou civilizaci nedávno narazili? A jak by to všechno skončilo?
  
  Ben, Karin a zbytek týmu Delta odsunuli spouštěcí lano, až se všichni shlukli kolem obrovského oblouku Peleovy brány. Drake se ze všech sil snažil nenahlížet příliš hluboko do inkoustové tmy za ním.
  
  Ben a Karin padli na kolena. Samotný oblouk sestával z jakéhosi kartáčovaného kovu, dokonale hladkého a symetrického. Kovový povrch byl vyleptán stejnými drobnými značkami jako zbytek jeskyně.
  
  "Tyto značky," dotkla se jich Karin opatrně, "nejsou náhodné. Dívej se. Vidím, že se stále dokola opakuje stejná kudrna. A zbytek jeskyně..." Rozhlédla se. "To je to samé".
  
  Ben šátral po telefonu. "Toto je fotka, kterou nám Dahl poslal." Zvedl to proti světlu. Drake se naklonil dopředu a byl si jistý, že tým Delta bude v pohotovosti před vetřelci.
  
  "Takže Hrob bohů má nějaké spojení s Bránami pekla," uvažoval Drake nahlas. "Ale co znamenají ty kadeře?"
  
  "Opakující se vzorce," řekla Karin tiše. "Řekni mi. Jaká znamení, starověká popř
  
  Moderní, složený z mnoha opakujících se vzorů?
  
  "Snadný." Velký Komodo si dřepl vedle nich. "Jazyk".
  
  "Je to správné. Takže, jestli je tohle ten jazyk -" Ukázala na stěny cely. "Pak vyprávějí celý příběh."
  
  "Jako ty, které našel Dahl." Drake přikývl. "Ale teď nemáme čas to analyzovat." Kovalenko prošel těmito branami."
  
  "Počkejte". Ben si štípl kořen nosu. "Tyto znaky..." Dotkl se oblouku. "Úplně stejné jako na zařízeních. Pro mě to naznačuje, že tato brána je revidovanou verzí stejného zařízení. Stroj na cestování časem. Již jsme došli k závěru, že bohové mohli používat ruční zařízení k cestování časem a ovlivňování osudu. Možná je tato věc hlavním systémem."
  
  "Podívej," řekl Drake tiše, "to je skvělé. To pochopíte. Ale za těmito branami -" Ukázal prstem do tmy. "Krvavý král." Muž zodpovědný za Kennedyho smrt, mezi stovkami dalších. Je čas přestat mluvit a začít chodit. Jít".
  
  Ben přikývl a vstal, vypadal trochu provinile, když se otřel. Všichni v místnosti se zhluboka nadechli. Za branou bylo ještě něco, o čem se ani jeden z nich nechtěl zmínit:
  
  Důvod, proč kapitán Cook změnil název oblouku z "Pele's Gate" na "Hell's Gate".
  
  
  KAPITOLA TŘICÁTÁ
  
  
  Stát Havaj se zmítal pod silou šílence.
  
  Pokud by nad nimi mohl přeletět vrtulník schopný poskytnout široký panoramatický výhled na temné, amorální události, které se odehrávaly na ostrovech, nejprve by přeletěl nad Oahu, aby dobyl obležený hotel Ala Moana Queen, kde byli zkušení členové několika týmů SWAT. právě začínají podnikat akce proti těžce ozbrojeným, motivovaným žoldákům, kteří drželi všechny výšiny a nespočet rukojmích. Proběhl kolem, vyhýbal se pekelným mračnům černého dýmu, který se valil z nejméně tuctu rozbitých oken, a pečlivě ukazoval na otvory, kde bylo vidět maskované muže s puškami a granátomety, jak ženou bezmocné muže, ženy a děti do skupin, které bylo snazší zničit. .
  
  A pak by se velkým obloukem kutálela pryč, nahoru a doprava, nejprve ke slunci, ta tlustá žlutá koule si pomalu razila cestu k nejisté a možná katastrofické budoucnosti a pak se na své strašlivé cestě ponořila níž a doleva. objevu směrem na Kauai. Projde poblíž Diamond Head, nevšímá si hrdinů a padouchů, kteří hledají tajemství a pronásledují strašlivé sny v nejtemnějších a nejnebezpečnějších podzemních jeskyních vyhaslé sopky.
  
  Na Kauai by letěl vzdušnou čarou k zpocenému muži, který se připoutal řetězem k plotu kavárny, uvěznil uvnitř návštěvníky a jasně ukázal vestu naplněnou dynamitem a třesoucí se ruku svírající detonační zařízení mrtvého muže. Pokud jste si obrázek přiblížili, mohli jste vidět zoufalství v očích toho muže. To by jasně ukázalo skutečnost, že možná nebude moci dlouho vydržet. A pak se vznesl vysoko, znovu se zvedl nad střechy a sledoval ladnou křivku exotického pobřeží. Na hořící ranč, kde Hayden Jay právě bojoval s Edem Boudreauem, zatímco Mai Kitano a zbytek mariňáků bojovali v těsném boji proti sobě s desítkami Boudreauxových žoldáků. Uprostřed děsivého hluku smrti a bitvy zraněná rukojmí plakala.
  
  A dopředu. Minulost a budoucnost se již střetly. Antikové a avantgarda jsou uzavřeni v konfliktu.
  
  Dnes byl den, kdy bohové mohli zemřít a noví hrdinové mohli kvést a povstat.
  
  Helikoptéra provede svůj poslední přelet a zažije kontrastní krajinu a dynamické ekosystémy, které tvoří Velký ostrov. Když se Alicia Miles, Mano Kinimaka a jejich tým mariňáků proháněli dalším rančem, bylo několik okamžiků, na které se dalo soustředit, zaútočili na silně bráněný areál, kde se v jednom všemohoucím střetu střetli rukojmí, žoldáci a muži s dynamitovými náhrdelníky. Podél okrajů bitvy začaly pracovat silné stroje, připravené evakuovat lid Krvavého krále po zemi, vzduchem i vodou. Kamera se začala přibližovat, když Alicia a Kinimaka vzhlédli, vědomi si uprchlíků a už vytyčovali cesty, jak je zachytit a zničit.
  
  A nakonec helikoptéra uhnula, jen stroj, ale stále stroj, plný obrazů lidské hlouposti, odvahy, kterou mohou sebrat a objevit, a toho nejhoršího zla, které mohou spáchat.
  
  
  KAPITOLA 31
  
  
  Drake vstoupil pod oblouk, který kapitán Cook nazval Brány pekla, a ocitl se v nahrubo vytesaném úzkém průchodu. Rozsvítil světlo pušky a připevnil ji k hlavni. Na rameno si také připevnil lucernu a upravil ji tak, aby osvětlovala stěny. Chvíli bylo dostatek světla a žádné zjevné nebezpečí.
  
  Když přecházeli klikatou chodbu, řekl Drake přes rameno: "Pověz mi, Bene, o Cookových denících."
  
  Ben rychle vydechl. "Toto není nic jiného než přehled tohoto obrovského systému pastí." Cook to nazval "Brány pekla" kvůli povaze pastí. Ani neviděl, co se nakonec stane."
  
  "Tak kdo postavil pasti?" zeptal se Drake. "A proč?"
  
  "Nikdo neví. Znamení, která jsme našli venku a v Hrobce bohů, nejsou na těchto vnitřních stěnách." Odkašlal si a dodal: "Ahoj."
  
  Za nimi zaburácel Komodoův hlas. "Proč Cook neviděl konec?"
  
  "Utekl," řekla Karin tiše. "Ve strachu".
  
  "Sakra."
  
  Drake se na chvíli odmlčel. "Takže, protože jsem jen hloupý voják a vy dva jste mozkem této operace, dovolte mi, abych to vyjasnil." Klíčem k systému pasti jsou v podstatě protokoly. A vy dva máte s sebou kopie."
  
  "Jednu máme," řekl Ben. "Karin má v hlavě někoho jiného."
  
  "Pak jeden máme," zabručel Komodo.
  
  "Ne..." začal Ben, ale Drake ho zastavil. "Chce tím říct, že pokud zemře, budeme mít jednu kopii, zlato." Fotografická paměť není příliš užitečná, když jste mrtvý."
  
  "Já ne... Ano, dobře, promiň, nemyslíme jako vojáci."
  
  Drake si všiml, že se tunel začal rozšiřovat. Přes obličej mu foukal nejslabší vánek. Zvedl ruku, aby je zastavil, a pak vystrčil hlavu za roh.
  
  Podívejte se na úchvatnou podívanou.
  
  Byl u vchodu do obrovské komnaty, podlouhlého tvaru, se stropem ztraceným ve tmě. Slabé světlo pocházelo ze zářivých tyčinek, které po nich museli zanechat muži Krvavého krále. Přímo před ním, střežícím tunel, který pokračoval do hlubin hory, se naskytl pohled, při kterém se mu rozbušilo srdce.
  
  Do skály nad samotným tunelem byla vytesána obří tvář. S jeho šikmýma očima, zahnutým nosem a tím, co se dalo popsat jen jako rohy trčící z jeho hlavy, Drake okamžitě usoudil, že je to tvář ďábla nebo démona.
  
  Tvář si na chvíli nevšímal a rozhlédl se po okolí. Stěny byly zakřivené, jejich základny zahalené temnotou. Potřebovali sem přidat trochu světla navíc.
  
  Pomalu pokynul ostatním dopředu.
  
  A pak se najednou jeskyní rozlehl hluk, jako by střílelo sto plamenometů najednou, nebo, jak řekl Ben, "zní to jako ten zatracený Batmobil".
  
  Nosními dírkami rytiny vybuchl oheň a kolem kamenné podlahy se vytvořila pec. Z každé nosní dírky vyšlehly dva samostatné proudy plamenů a o několik sekund později jeden z každého oka.
  
  Drake si to s obavami prohlížel. "Možná uvádíme do pohybu nějaký mechanismus." Spínač citlivý na tlak nebo tak něco." Otočil se k Benovi. "Doufám, že jsi připravený, kamaráde, protože jak říkávala jedna z mých oblíbených dinorockových kapel Poison, není to nic jiného než dobrý čas."
  
  Benovy rty se zkroutily do letmého úsměvu, když si prohlížel své poznámky. "Tohle je první úroveň pekla." Podle scénáristy, muže jménem Hawksworth, nazvali tuto úroveň Wrath. Myslím, že důvod je zřejmý. Později ho přirovnali k ďáblu, Amonovi, démonu hněvu."
  
  "Díky za lekci, chlapče." zavrčel Komodo. "Zmiňuje to náhodou cestu do minulosti?"
  
  Ben položil text na podlahu a narovnal ho. "Dívej se. Už jsem to viděl, ale nerozuměl jsem tomu. Možná je to vodítko."
  
  Drake si dřepl vedle svého mladého přítele. Okopírované časopisy byly pečlivě navrženy a ilustrovány, ale Benův prst upoutal jeho pozornost na zvláštní řádek textu.
  
  1 (||) - přejděte na 2 (||||) - přejděte na 3 (||) - přejděte na 4 (|||||/)
  
  A jediný nápis, který následoval, byl: "S hněvem mějte trpělivost. Opatrný člověk si naplánuje trasu, pokud jsou před ním navigační čáry."
  
  "Cook byl nejlepší námořník všech dob," řekl Ben. "Tento řádek nám říká dvě věci. Tento kuchař nakreslil cestu kolem démona a že cesta přes něj vyžaduje pečlivé plánování."
  
  Karin sledovala záblesk ohně. "Napočítala jsem čtyři," řekla zamyšleně. "Čtyři erupce plamenů." Stejné množství jako -"
  
  Ozval se výstřel a otřásl ticho. Kulka se odrazila od stěny vedle Drakeovy hlavy a způsobila, že vzduch prořízly ostré úlomky kamene. O milisekundu později Drake zvedl pistoli a vystřelil, a o milisekundu později si uvědomil, že kdyby se schoval zpět do chodby, odstřelovač by je mohl držet přišpendlené ke zdi.
  
  S touto myšlenkou vběhl a střílel do cely. Komodo, zřejmě dospěl ke stejnému závěru, ho následoval. Kombinovaný oheň srážel jiskry z okolní zdi. Schovávač se v šoku přikrčil, ale přesto dokázal vypálit další kulku, která zasvištěla mezi Drakem a Komodem.
  
  Drake klesl na jedno koleno a zamířil.
  
  Muž vyskočil z krytu a vysoko zvedl zbraň, ale Komodo vystřelil jako první - tlaková vlna odhodila útočníka zpět. Ozval se pronikavý výkřik a muž přistál ve spletitém nepořádku, puška s rachotem padla na podlahu. Komodo přešel a ujistil se, že je muž mrtvý.
  
  Drake zaklel. "Jak jsem si myslel, Kovalenko nechal odstřelovače, aby nás zpomalili."
  
  "A aby nás ztenčil," dodal Komodo.
  
  Karin vystrčila hlavu za roh, blond vlasy jí padaly do očí. "Pokud mám pravdu, pak ta podivná věta je klíčová dírka a slovo 'trpělivost' je klíčem." Ty dvě tramvajové linky, které vypadají jako dvě já? V hudbě, poezii a staré literatuře mohou znamenat pauzu. Trpělivost tedy znamená "zastavit se".
  
  Drake zíral na návrh, když se tým Delta rozběhl přes jeskyni, nabádaný Komodem a rozhodnutý už nedělat žádné chyby.
  
  Komodo křičel: "A co lidé? Pozor na nástražné pasti. Nenechal bych toho ruského idiota, aby něco zmanipuloval v porotě."
  
  Drake se otřel zpocenou dlaní o hrubou zeď a cítil pod rukou zubatý kámen, studený jako vnitřek lednice. "Takže to je: 'Počkejte na první výbuch, pak pauzu na dva a jděte na dva." Po druhém výbuchu zastavte čtvrtý a přejděte na třetí. Po třetím výbuchu si dejte pauzu na dva a přejděte na čtyři. A po čtvrté explozi se pošesté zastavte a pak odejděte."
  
  "Snadný." Ben mrkl. "Ale jak dlouho ta pauza trvá?"
  
  Karin pokrčila rameny. "Krátké kouzlo."
  
  "Ach, to je užitečné, sestřičko."
  
  "A jak počítáš výbuchy?"
  
  "Myslím, že ten, kdo dosáhne nejvzdálenější místo jako první, je číslo jedna a číslo čtyři je nejkratší."
  
  "No, asi to dává smysl." Ale pořád je to -"
  
  "To je vše". Drake toho měl dost. "Moje trpělivost už byla vyzkoušena poslechem této debaty. půjdu první. Udělejme to, než moje vysoká hladina kofeinu vyprchá."
  
  Minul posádku Komodo a zastavil se pár yardů od nejdelšího plamene. Cítil, jak se každý muž otočil, aby se podíval. Vycítil Benovu starost. Zavřel oči a cítil, jak teplota stoupá, jak další přehřátý výboj smažil vzduch před ním.
  
  Kennedyho tvář plavala před očima jeho mysli. Viděl ji takovou, jaká byla předtím. Přísný bob ve vlasech, bezvýrazné kalhotové kostýmy - jeden na každý den v týdnu. Vědomá snaha vše odvrátit od skutečnosti, že je žena.
  
  A pak jí Kennedy rozpustil vlasy a vzpomněl si na ženu, se kterou strávil dva nádherné měsíce. Žena, která mu začala pomáhat jít dál po zničující smrti jeho ženy Alison a bolesti způsobené onou osudnou autonehodou před mnoha lety.
  
  Její oči se mu zablýskly přímo do srdce.
  
  Před ním hořel oheň.
  
  Počkal, až žár plamenů poleví, a na dvě sekundy se zastavil. Zatímco čekal, uvědomil si, že záblesk ohně z druhého oka už vyšlehl dolů. Ale po dvou sekundách se přesunul do tohoto bodu, ačkoli každé vlákno jeho bytosti křičelo, že by neměl.
  
  Oheň ho zničil -
  
  Ale zamrzelo to ve chvíli, kdy dokončil svůj pohyb. Vzduch kolem něj byl stále horký, ale snesitelný. Drake dýchal a ve vlnách z něj kapal pot. Neschopen se na vteřinu uvolnit, začal znovu počítat.
  
  Čtyři sekundy.
  
  Vedle něj zapraskal plamen a snažil se zapálit právě to místo, které se chystal obsadit.
  
  Drake udělal svůj pohyb. Oheň uhasil. Ústa měl jako slaný koláč. Obě jeho oční bulvy hořely, jako by je přejeli smirkovým papírem.
  
  I když si myslím, že ano. Myslete, vždy myslete. Ještě dvě vteřiny a jedeme. Přejděme k poslednímu manévru. Teď měl důvěru.
  
  Pauza na šest sekund a pak -
  
  V šest se pohnul, ale oheň neutichl! Hořelo ho obočí. Padl na kolena a odhodil své tělo zpět. Ben vykřikl jeho jméno. Žár byl tak silný, že se pokusil křičet. Ale v tu chvíli to najednou zmizelo. Pomalu si uvědomoval, že jeho ruce a kolena škrábou po drsné kamenné podlaze. Zvedl hlavu a rychle se plazil tunelem v zadní části cely.
  
  Po chvíli se otočil a zakřičel na ostatní: "Raději si dejte posledních sedm sekund přestávku, kluci. "Poslední věc, kterou chceš vědět, je, jaké je Kentucky Fried."
  
  Ozval se tlumený smích. Komodo okamžitě přistoupil a zeptal se Karin a Bena, kdy by chtěli jít na řadu. Ben dal přednost tomu, aby před ním šlo ještě několik vojáků, ale Karin byla ochotná Drakea následovat. Trvalo to samotnému Komodovi, aby si ji vzal stranou a potichu promluvil o prozíravosti zajistit, aby Drake neměl jen štěstí s jeho načasováním, než riskovali ztrátu jednoho z mozků své operace.
  
  Drake viděl, jak Karin změkla a dokonce se lehce usmála. Bylo hezké vidět někoho, kdo má uklidňující účinek na divoké dítě rodiny Blakeových. Zkontroloval tunel kolem sebe a hodil svítící hůl do stínu. Jeho rozšiřující se jantarový odstín neosvětloval nic jiného než ještě vytesanější tunel, který se vytrácel do tmy.
  
  První voják Delty padl vedle něj, brzy po něm druhý. Drake neztrácel čas a poslal je do tunelu, aby to prozkoumali. Když se otočil zpět ke komnatě hněvu, uviděl Bena Blakea, jak se pohybuje.
  
  Ben popadl tašku skoro jako školák, ujistil se, že má dlouhé vlasy zastrčené pod tričkem a vykročil vpřed. Drake sledoval, jak se jeho rty pohybují, když odpočítával vteřiny. Drake nevykazoval žádné vnější známky emocí, srdce mu doslova vyskočilo z úst a zůstalo tam, dokud se mu jeho přítel nezhroutil k nohám a funěl.
  
  Drake mu nabídl ruku. Ben vzhlédl: "Co chceš říct, kreténe? Když nesneseš horko?"
  
  "Necituji Bucks Fizz," řekl Drake naštvaným tónem. "Pokud chceš - ne, počkej -"
  
  Drake si všiml, jak se Karin blíží k prvnímu ohnivému proudu. Benova ústa se okamžitě zavřela a jeho oči sledovaly každý pohyb jeho sester. Když se zapotácela, Benovy zuby zaskřípaly tak silně, že si Drake myslel, že to zní jako tektonické desky, které se o sebe brousí. A když proklouzla mezi jedním bezpečným útočištěm a dalším, Drake musel Bena pevně chytit, aby mu zabránil vyběhnout, aby ji popadl.
  
  "Počkejte! Nemůžeš ji zachránit"
  
  Karin se odmlčela. Její pád ji zcela dezorientoval. Asi dvě sekundy se dívala špatným směrem, než ji spálila další erupce.
  
  Ben bojoval s Drakem, který ho hrubě popadl zezadu za hlavu a svým tělem chránil svého přítele před svědkem další hrozné události.
  
  Karin zavřela oči.
  
  Pak ji Komodo, vůdce týmu Delta, zvedl jednou velkou rukou a obratně přeskakoval mezi pauzami. Nezlomil svůj rytmus, prostě si Karin přehodil přes rameno hlavou napřed a jemně ji spustil na zem vedle jejího naštvaného bratra.
  
  Ben klesl vedle ní a něco zamumlal, když ji držel blízko. Karin se podívala přes Benovo rameno přímo na Komodo a pronesla dvě slova. "Děkuji".
  
  Komodo zasmušile přikývl. O několik minut později dorazili v pořádku ostatní jeho muži a dva, které Drake poslal do tunelu, se vrátili.
  
  Jeden z nich oslovil Drakea i Komoda zároveň. "Další past, pane, asi kilometr před námi." Nebyly tam žádné zjevné známky ostřelovačů nebo nástražných pastí, ale nezůstávali jsme kolem, abychom to znovu zkontrolovali. Myslel jsem, že bychom se sem měli vrátit."
  
  Karin se oprášila a vstala. "Jak vypadá past?"
  
  "Slečno, to vypadá jako jeden velký bastard."
  
  
  KAPITOLA 32
  
  
  Vyběhli úzkou chodbou, popoháněni násilnými činy, které se mohly odehrávat ve světě nad nimi, a zlovolnými úmysly muže, který se před nimi proplížil podzemní temnotou.
  
  Hrubý oblouk je zavedl do další jeskyně. Glowsticks znovu osvětlily část obrovského prostoru, čerstvé i pomalu mizející, ale Drake rychle vypálil dva jantarové záblesky na vzdálenou zeď.
  
  Prostor před nimi byl ohromující. Cesty měly tvar trojzubce. Hlavní šachta byla dostatečně široká, aby se do ní vešli tři lidé vedle sebe. Končila u vzdálené zdi v dalším výstupním oblouku. Od hlavního hřídele odbočovaly a tvořily další dva hroty trojzubce, byly tam další dva průchody, jen ty byly mnohem užší, o něco větší než římsy. Tyto výstupky končily širokou křivkou ve stěně jeskyně.
  
  Prostory mezi cestami trojzubce byly vyplněny hlubokou, zákeřnou temnotou. Když Komodo hodil kámen do blízké nepřítomnosti světla, nikdy neslyšeli, že by dopadl na dno.
  
  Opatrně postupovali pomalu vpřed. Ramena se jim napjala napětím a nervy jim začaly praskat. Drake cítil, jak se mu po páteři valil tenký pramínek potu, který ho svědil až dolů. Každý pár očí ve skupině se rozhlížel a prohledával každý stín, každý kout a skulinku, až Ben konečně našel svůj hlas.
  
  "Počkejte," řekl sotva slyšitelně, pak si odkašlal a zakřičel: "Počkejte."
  
  "Co je to?" Drake ztuhl, nohu měl stále ve vzduchu.
  
  "Nejdřív bychom měli zkontrolovat Cookovy protokoly, pro jistotu."
  
  "Vybíráš si své zatracené časy."
  
  Karin promluvila. "Říkali tomu chamtivost, druhý smrtelný hřích. Démon spojený s chamtivostí je Mamon, jeden ze sedmi princů pekla. Byl zmíněn v Miltonově Ztraceném ráji a byl dokonce nazýván velvyslancem pekla v Anglii."
  
  Drake na ni zíral. "To není k smíchu".
  
  "Nemělo to tak být." Tohle jsem kdysi četl a uložil. Jediným vodítkem, které zde Hawksworth poskytuje, je tato věta: Naproti chamtivosti sedí milosrdenství. Ať má další muž, co chceš."
  
  Drake se podíval na chladnou, vlhkou jeskyni. "Není toho moc, co bych chtěl, snad kromě Krispy Kremese."
  
  "Toto je přímá cesta k východu." Komodo zastavil jednoho ze svých mužů, když se protlačil kolem. "Nikdy není nic tak jednoduché." Ahoj! Co to sakra, kámo -"
  
  Drake se otočil a uviděl muže z Delty, jak odsouvá Komodo stranou a prochází přímo kolem svého velitele.
  
  "Wallis! Drž zadek v řadě, vojáku."
  
  Drake si všiml mužových očí, když se přiblížil. Prosklené. Opraveno v bodě vpravo. Drake sledoval jeho pohled.
  
  A hned jsem viděl výklenky. Legrační, jak si jich předtím nevšiml. Na konci pravého cimbuří, kde přiléhal ke stěně jeskyně, teď Drake uviděl tři hluboké výklenky vytesané do černé skály. V každém výklenku něco zajiskřilo. Něco vzácného, vyrobeného ze zlata, safírů a smaragdů. Objekt zachytil slabé a rozptýlené světlo, které se míhalo přes jeskyni, a vrátilo ho desetinásobně. Bylo to jako dívat se do srdce třpytivé diskokoule vyrobené z deseti karátů diamantů.
  
  Karin zašeptala: "Na druhé straně je prázdná brána."
  
  Drake cítil tah slíbeného bohatství. Čím blíž se díval, tím byly předměty jasnější a tím víc je chtěl. Chvíli trvalo, než Karinin komentář vstřebal, ale když se tak stalo, podíval se do prázdného výklenku se závistí a úžasem. Možná se nějaká šťastná duše odvážila na římsu a odešla s kořistí? Nebo ho sevřel, když se s křikem vrhal do nevyčíslitelných hlubin pod sebou?
  
  Jeden způsob, jak to zjistit.
  
  Drake dal jednu nohu před druhou a pak se zastavil. Blbost . Návnada skrz římsy byla silná. Ale jeho pronásledování Kovalenka bylo atraktivnější. Vrátil se zpět do reality a přemýšlel, jak může být sada světel tak fascinující. V tu chvíli kolem něj proběhl Komodo a Drake napřáhl ruku, aby ho zastavil.
  
  Ale velitel Delta Force právě spadl na svého kolegu a srazil ho na zem. Drake se otočil a uviděl zbytek týmu na kolenou, mnou si oči nebo se úplně vyhýbat pokušení. Ben a Karin stáli jako očarovaní, ale Karinina bystrá mysl se brzy osvobodila.
  
  Rychle se otočila na bratra. "Jsi v pořádku? Bene?
  
  Drake se pozorně podíval do očí mladého muže. "Můžeme mít problémy." Stejný skelný pohled se mu naskytne, když na pódium vystoupí Taylor Momsen."
  
  Karin zavrtěla hlavou. "Chlapci," zamumlala a tvrdě poplácala svého bratra.
  
  Ben zamrkal a zvedl ruku na tvář. "Ach!"
  
  "Jsi v pořádku?"
  
  "Ne, sakra ne! Právě jsi mi málem zlomil čelist."
  
  "Přestaň být slaboch." Řekni to mámě a tátovi, až ti příště zavolají."
  
  "Sakra, udělám to. Proč jsi mě sakra praštil?"
  
  Drake zatřásl ramenem, když Komodo zvedl svého muže z podlahy a hodil ho zpět do řady. "Nováček."
  
  Karin to s obdivem sledovala.
  
  Drake řekl: "Nepamatuješ si to?" Pěkná světla? Skoro tě dostali, kamaráde."
  
  "Vzpomínám si..." Benův pohled se náhle vrátil na kamennou zeď a její složité výklenky. "Ach, wow, jaké vzrušení." Zlato, diamanty a bohatství. Tohle si pamatuju."
  
  Drake viděl, jak třpytivé předměty začínají znovu získávat svou gravitaci. "Pojďme," řekl. "Dvakrát. Vidím, co tato jeskyně dělá, a čím dříve se přes ni dostaneme, tím lépe."
  
  Rychle odešel, držel ruku na Benově rameni a kývl na Karin. Komodo ho tiše následoval a pečlivě sledoval své muže, jak procházeli poblíž říms, které lemovaly obě strany.
  
  Když se přiblížili k výklenkům, Drake riskoval rychlý pohled. V každém výklenku stál malý předmět ve tvaru misky, jehož povrch byl vykládán drahými kameny. Ale to samo o sobě nestačilo k vytvoření velkolepé světelné show, která byla tak poutavá. Za každou miskou byly hrubé stěny samotných výklenků lemovány řadami rubínů, smaragdů, safírů, diamantů a bezpočtu dalších drahých kamenů.
  
  Misky mohly stát jmění, ale samotné výklenky měly neocenitelnou hodnotu.
  
  Drake se zastavil, když se blížil k výstupnímu oblouku. Zleva i zprava na něj foukal studený vánek. Celé místo vonělo dávným tajemstvím a skrytými tajemstvími. Někde stékala voda, jen malý pramínek, ale dost na to, aby přidal na nesmírnosti jeskynního systému, který zkoumali.
  
  Drake si všechny pozorně prohlédl. Past byla překonána. Otočil se, aby prošel výstupním obloukem.
  
  A něčí hlas zakřičel: "Stop!"
  
  Okamžitě ztuhl. Jeho víra ve výkřik a instinkt zrozený ze starého výcviku SAS mu zachránily život. Jeho pravá noha se sotva dotkla tenkého drátu, ale ještě jeden tlak mohl odpálit nástražnou past.
  
  Kovalenko tentokrát odstřelovače neopustil. Správně usoudil, že skupina za ním bude tahat zadky skrz Greed Hall. Přerušovací drát vedl ke skrytému dolu M18 Claymore, dolu s nápisem "Front to the Enemy".
  
  Přední část mířila na Drakea a roztrhla by ho ocelovými kuličkovými ložisky spolu s Benem a Karin, kdyby Komodo nevykřikl varování.
  
  Drake upadl a rychle zařízení vypnul. Předal to Komodovi. "Díky moc, kamaráde." Mějte to po ruce a později to strčíme Kovalenkovi do zadku."
  
  
  KAPITOLA 3TŘICÁTÁ
  
  
  Další túra byla krátká a rychle klesala z kopce. Drake a ostatní museli chodit na podpatcích a opírat se, aby zůstali vzpřímení. Drake si myslel, že každou chvíli může sklouznout a bezmocně spadnout dolů, jen bůh ví, jaký strašný osud čeká dole.
  
  Ale jen o pár minut později uviděli známý oblouk. Drake si připravil svítící hůl a postavil se ke vchodu. Pamatoval si ostřelovače, rychle sklonil hlavu a odešel.
  
  "Ach, koule," vydechl pro sebe. "Zhoršuje se to."
  
  "Neříkej mi to," řekl Ben. "Nad našimi hlavami visela obří betonová koule."
  
  Drake na něj zíral. "Život není film, Blakey." Bože, ty jsi blázen."
  
  Zhluboka se nadechl a zavedl je do třetí obří jeskyně. Ohromující místo, které viděli, zastavilo každého z nich v jejich stopách. Ústa se otevřela. Pokud si Krvavý král mohl vybrat jakýkoli bod na své dosavadní cestě, aby nastražil past, tohle je ona, pomyslel si Drake o pár minut později, perfektní šance. Ale naštěstí na hodné lidi nic nečeká. Možná k tomu byl dobrý důvod...
  
  Dokonce i Komodo zíral úžasem a nevěřícně, ale podařilo se mu vymáčknout pár slov. "Pak si myslím, že je to chtíč."
  
  Kašel a chrochtání byly jeho jedinou odpovědí.
  
  Cesta před nimi sledovala jedinou přímku k výstupnímu oblouku. Překážkou bylo, že cestu z obou stran ohraničovaly krátké podstavce zakončené sochami a vysoké podstavce zakončené malbami. Každá socha a každý obraz představovaly několik erotických forem, od překvapivě vkusných až po vyloženě obscénní. Kromě toho jeskynní malby zaplňovaly každý dostupný centimetr jeskynních stěn, ale ne primitivní obrazy, které se obvykle vyskytují ve starověkých jeskyních - byly to úžasné obrazy, které se snadno vyrovnají každému renesančnímu nebo modernímu umělci.
  
  Téma bylo šokující v jiném ohledu. Obrázky znázorňovaly jednu masivní orgii, s každým mužem a ženou vykreslenými v nesnesitelných detailech, spáchání každého chlípného hříchu, který muž zná... a další.
  
  Celkově to byla ohromující rána pro smysly, rána, která v nezmenšené míře pokračovala, jak se odehrávaly další a další dramatické scény, které oslňovaly lidské oko a mysl.
  
  Drake málem uronil krokodýlí slzu pro svého starého kamaráda Wellse. Tenhle starý zvrhlík by tady byl ve svém živlu. Zvlášť když to objevil s Mayem.
  
  Myšlenka na May, jeho nejstarší žijící přítelkyni, pomohla odvrátit jeho mysl od pornografického přetížení smyslů kolem něj. Ohlédl se na skupinu.
  
  "Kluci. Kluci, to nemůže být všechno. Musí tu být nějaký systém pastí. Měj uši otevřené." Zakašlal. "A myslím pasti."
  
  Cesta šla dál. Drake si teď všiml, že ti nepomůže ani zírání do země. I tam se kroutily nádherně detailní postavy. Ale tohle všechno byl nepochybně červený sleď.
  
  Drake se zhluboka nadechl a vykročil vpřed. Všiml si, že na obou stranách cesty byl asi sto yardů zvednutý okraj o délce čtyři palce.
  
  Zároveň promluvil Komodo. "Vidíš to, Drake? Nemohlo to být nic."
  
  "Nebo všechno ostatní." Drake opatrně položil jednu nohu před druhou. Ben následoval krok za sebou, pak pár vojáků a pak Karin, kterou Komodo bedlivě sledoval. Drake slyšel velkého, statného Komoda šeptajícího tichou omluvu Karin za drzé obrázky a hrubost jeho okukujících lidí, a potlačil úsměv.
  
  V okamžiku, kdy se jeho vedoucí noha dotkla země na začátku zvednutých stran, vzduch naplnil hluboký dunivý zvuk. Přímo před ním se podlaha začala hýbat.
  
  "Ahoj". Jeho široký yorkshirský styl se objevil v dobách stresu. "Počkejte lidi."
  
  Cesta byla rozdělena do řady širokých horizontálních kamenných polic. Každá police se pomalu začala pohybovat do stran, takže každý, kdo na ní stojí, mohl spadnout, pokud nešlápne na další. Sekvence byla poměrně pomalá, ale Drake naznačil, že nyní našli důvod Chambersova odvážného rozptýlení.
  
  "Jděte opatrně," řekl. "V párech. A odpoutejte se od hlíny a jděte kupředu, ‚pokud nechcete vyzkoušet tento nový sport ‚potápění do propasti"."
  
  Ben se k němu připojil na první pohyblivé polici. "Je tak těžké se soustředit," zasténal.
  
  "Mysli na Haydena," řekl mu Drake. "To ti pomůže projít."
  
  "Přemýšlím o Haydenovi." Ben zamrkal na nejbližší sochu, svíjející se trojici propletených hlav, paží a nohou. "To je problém."
  
  "Se mnou". Drake opatrně vstoupil na druhou výsuvnou polici a už hodnotil pohyb třetí a čtvrté. "Víte, jsem tak rád, že jsem nakonec strávil všechny ty hodiny hraním Tomb Raidera."
  
  "Nikdy by mě nenapadlo, že budu ve hře skřítek," zamumlal Ben a pak přemýšlel o May. Velká část japonské zpravodajské komunity ji přirovnávala k postavě z videohry. "Hej, Matte, ty si nemyslíš, že ve skutečnosti sníme, že ne?" A tohle všechno je sen?"
  
  Drake sledoval, jak jeho přítel opatrně vstoupil na třetí polici. "Nikdy jsem neměl tak živý sen." Nepotřeboval přikyvovat okolí, aby vyjádřil svůj názor.
  
  Nyní za nimi druhá a třetí skupina lidí zahájila svou úmornou cestu. Drake napočítal dvacet polic, než se dostal na konec, a naštěstí vyskočil na pevnou zem. Díky bohu, že si jeho závodící srdce mohlo dát pauzu. Minutu pozoroval výstupní oblouk, pak spokojený, že jsou sami, se otočil, aby zkontroloval postup ostatních.
  
  Právě včas, abychom viděli jednoho z mužů z Delty odvrátit zrak od křiklavého malovaného stropu -
  
  A minul polici, na kterou se chystal stoupnout. Byl pryč ve zlomku vteřiny, jedinou připomínkou toho, že tam kdy byl, byl vyděšený výkřik, který následoval po jeho pádu.
  
  Celá společnost se zastavila a vzduch se otřásl šokem a strachem. Komodo jim všem dal minutu a pak je popohnal dopředu. Všichni věděli, jak se přes to dostat. Padlý voják byl sám sobě hlupákem.
  
  Znovu a tentokrát opatrněji se všichni dali do pohybu. Drake si na okamžik myslel, že stále slyší křik vojáků padajících navždy do té nekonečné propasti, ale odmítl to jako halucinaci. Zaměřil se zpět na lidi právě včas, aby viděl, jak velký Komodo spadl podobně.
  
  Nastal jeden zoufalý okamžik máchání rukama, jeden zlostný výkřik lítosti nad jeho strašnou ztrátou koncentrace a velitel týmu Big Delta sklouzl z okraje police. Drake vykřikl, téměř připravený přispěchat mu na pomoc, ale bohužel si byl jistý, že to nestihne včas. Ben křičel jako dívka -
  
  Ale to bylo proto, že Karin se prostě zamilovala do velkého muže!
  
  Karin Blake bez váhání opustila celý vysoce trénovaný tým Delta, aby sledovala její odchod a vrhla se střemhlav směrem ke Komodu. Byla před ním, takže její hybnost ho měla hodit zpátky na betonovou desku. Ale Komodo byl velký a těžký muž a Karinin bodavý skok s ním sotva pohnul.
  
  Ale trochu se ho dotkla. A to na pomoc stačilo. Komodo se dokázal otočit, protože mu Karin dala dvě vteřiny vysílacího času navíc, a chytil se za hranu betonu prsty podobnými svěráku. Zoufale se držel, nedokázal se zvednout.
  
  A posuvná police se bolestivě pomalu pohybovala směrem k levému obvodu, načež zmizela a vzala s sebou vůdce týmu Delta.
  
  Karin pevně chytila Komodo za levé zápěstí. Nakonec ostatní členové jeho týmu zareagovali a popadli ho za druhou paži. S velkým úsilím ho vytáhli nahoru a přes desku, právě když zmizela ve skryté chodbě.
  
  Komodo zavrtěl hlavou nad zaprášeným betonem. "Karin," řekl. "Už se nikdy nepodívám na jinou ženu."
  
  Blonďatý geniální bývalý student, který vypadl, se ušklíbl. "Ty lidi, s tvýma toulavýma očima se to nikdy nenaučíš."
  
  A díky Drakeovu obdivu přišlo poznání, že tato třetí úroveň "pekla", tato místnost zvaná chtíč, není ničím jiným než obrazem věčného utrpení muže s bludným zrakem. Klišé é o tom, co kdyby muž seděl v kavárně & # 233; se svou ženou nebo přítelkyní a kolem prošel další pár hezkých nohou - téměř jistě by vypadal.
  
  Až na to, že kdyby se podíval sem dole, zemřel by.
  
  Některé ženy by s tím neměly problém, uvažoval Drake. A také z dobrého důvodu. Ale Karin zachránila Komodo a teď byl pár vyrovnaný. Trvalo to dalších pět minut napjatého čekání, ale nakonec se zbytek týmu dostal přes posuvné police.
  
  Všichni si dali pauzu. Každý muž ve společnosti cítil, že je jejich povinností potřást Karin rukou a vyjádřit své uznání za její statečnost. Dokonce i Ben.
  
  Pak se ozval výstřel. Jeden z vojáků Delty padl na kolena a chytil se za břicho. Najednou byli napadeni. Z oblouku se vyhrnulo půl tuctu mužů Krvavého krále a drželi připravené zbraně. Vzduchem svištěly kulky.
  
  Drake a jeho posádka již na kolenou padli na palubu a popadli zbraně. Zasažený muž zůstal na kolenou a dostal další čtyři kulky do hrudníku a hlavy. Za méně než dvě sekundy byl mrtvý, další oběť Krvavého krále.
  
  Drake zvedl svou vypůjčenou útočnou pušku M16 a vystřelil. Napravo od něj byla jedna ze soch prošpikovaná olovem, úlomky alabastru se rozsypaly ve vzduchu. Drake se přikrčil.
  
  Kolem jeho hlavy prosvištěla další kulka.
  
  Celý tým byl klidný, klidný a schopný pečlivě mířit s puškami na zemi. Když zahájili palbu, byl to masakr, desítky kulek provrtaly Kovalenkovy prchající muže a donutily je tančit jako krvavé loutky. Jeden muž si prorazil cestu buldozerem, jako zázrakem nezraněný, dokud nepotkal Matta Drakea.
  
  Bývalý muž ze SAS se k němu vrhl čelem, zasadil mu drtivou pažbu a rychlou sérii ran nožem do jeho žeber. Poslední z Kovalenkových mužů vklouzl na místo, kde všichni zlí muži skončili.
  
  Peklo.
  
  Drake jim pokynul, aby prošli, a vrhl lítostivý pohled na padlého člena týmu Delta. Vyzvednou jeho tělo na zpáteční cestě.
  
  "Musíme chytit parchanta."
  
  
  KAPITOLA 34
  
  
  Hayden se setkal tváří v tvář s Edem Boudreauxem a svět se rozplynul.
  
  "Rád tě zabiju," zopakoval Boudreau slova, která jí už jednou řekl. "Znovu".
  
  "Minule jsi selhal, psycho." Zase selžeš."
  
  Boudreau se podíval na její nohu. "Jak je na tom tvůj bok?" - Zeptal jsem se.
  
  "Tím lépe". Hayden stál na špičkách a čekal na bleskový útok. Snažila se Američana navést tak, aby měl zadek přitisknutý ke zdi stodoly, ale na to byl příliš mazaný.
  
  "Jsi krev." Boudreaux mimicky olizoval nůž. "Bylo to výtečné. Myslím, že moje dítě chce víc."
  
  "Na rozdíl od tvé sestry," zavrčel Hayden. "Opravdu už to nevydržela."
  
  Boudreau se k ní vrhl. Hayden to očekával a opatrně uhnul a vystavil její čepel úderu do jeho tváře. "První krev," řekla.
  
  "Předehra". Boudreaux se vrhl a ustoupil, pak ji zasáhl několika krátkými ranami. Hayden je všechny odrazil a zakončil úderem dlaně do nosu. Boudreau zavrávoral a z očí se mu draly slzy.
  
  Hayden toho okamžitě využila a bodla nožem. Přitiskla Boudreauxe ke zdi a pak ustoupila o jednu ránu -
  
  Boudreau se vrhl.
  
  Hayden se přikrčil a vrazil si nůž do stehna. Když křičel, odtáhla se, nedokázala zastavit potutelný úsměv, který se jí objevil v očích.
  
  "Cítíš to, kreténe?"
  
  "Fena!" Boudreaux se zbláznil. Ale tohle bylo šílenství bojovníka, myslitele, ostříleného válečníka. Srážel ji ránu za ranou do zad, riskoval šíleně, ale zachoval si právě tolik síly a rychlosti, aby si dvakrát rozmyslela, jestli zasáhne. A teď, když couvali, narazili na další skupiny bojujících mužů a Hayden ztratila rovnováhu.
  
  Spadla, když lezla přes koleno padlého muže, překulila se a vstala s připraveným nožem.
  
  Boudreau se rozplynul v davu, úsměv na jeho tváři se změnil v úšklebek, když ochutnal vlastní krev a máchl nožem.
  
  "Uvidíme se," zakřičel přes hluk. "Vím, kde bydlíte, slečno Jay."
  
  Hayden odhodil jednoho z mužů Krvavého krále z cesty a zlomil mu nohu jako proutek, když uvolňovala cestu Boudreauovi. Koutkem oka zahlédla Mai, která v této bitvě nepochybně změnila hru, jak neozbrojená bojuje proti mužům s ostrými zbraněmi, bitva byla příliš blízko ke střelbě a nechala je na hromadě u svých nohou. Hayden zírala na mrtvé a umírající, kteří kolem ní škubali.
  
  Všimla si, že i Boudreau přehodnocuje situaci, když sledoval Haydenův pohled a viděl legendárního japonského agenta v akci.
  
  May zírala na Haydena. "Přímo za tebou."
  
  Hayden se vrhl na Boudreauxe.
  
  Hlavní psycho Krvavého krále vzlétlo, jako by mu na paty šlapala havajská mangusta. Hayden a May je pronásledovaly. Když procházel kolem, Mai zasadil drtivou ránu dalšímu Kovalenkovým mužům, čímž zachránil život dalšímu vojákovi.
  
  Za stodolou bylo otevřené pole, heliport s helikoptérou a úzký dok, kde kotvilo několik člunů. Boudreau uháněl kolem helikoptéry a mířil k velkému motorovému člunu, a ani se nepohnul, když skočil na palubu a převaloval se vzduchem. Než se Hayden mohl dostat kolem helikoptéry, velký člun už odstartoval a začal plout vpřed.
  
  Květen začal zpomalovat. "Tohle je Baja." Velmi rychle a uvnitř už čekají tři muži. Ve srovnání s nimi se ostatní lodě zdají klidné." Její oči zíraly na vrtulník. "Teď potřebujeme tohle."
  
  Hayden se přikrčil, když kolem nich prosvištěla kulka, sotva si toho všiml. "Dokážeš to ovládat?"
  
  Mai se jí zeptala: "Opravdu se mě na to ptáš?" Podívejte se, než šlápnete na smyk a skočíte dovnitř. Než se tam Hayden dostal, Mai už spustila hlavní rotor a Boudreauxova loď se s mohutným řevem řítila po řece.
  
  "Věř," řekla Mai tiše, čímž prokázala legendární trpělivost, kterou byla známá, když Hayden skřípala zuby frustrací. O minutu později bylo auto připraveno k letu. May zlepšil tým. Sáně opustily zem. Kulka zasáhla sloup vedle Haydenovy hlavy.
  
  Odtáhla se, pak se otočila a viděla, jak poslední muži Krvavého krále padají pod palbou. Jeden z vojáků havajských speciálních sil jim ukázal palec nahoru, když vrtulník začal klesat a otáčet se a připravoval se na pronásledování člunu. Hayden mávl zpět.
  
  Jen další bláznivý den v jejím životě.
  
  Ale stále tu byla. Stále přežívá. V hlavě se jí znovu objevilo Jayovo staré motto. Přežít další den. Jen žij.I v takových chvílích jí otec velmi chyběl.
  
  O minutu později se helikoptéra zakolísala a vrhla se v ostrém pronásledování. Haydenovo břicho zůstalo někde v táboře a ona se držela zábradlí, až ji bolely klouby. Mai nevynechala ani pauzu.
  
  "Nech si kalhoty."
  
  Hayden se pokusila odvést hlavu od závratné jízdy tím, že zkontrolovala stav své zbraně. Její nůž se vrátil do držáku. Její jedinou zbývající pistolí byl spíše standardní glock než kaspický, který si v poslední době oblíbila. Ale co sakra, zbraň je zbraň, že?
  
  Mai letěla tak nízko, že sprej zasáhl čelní sklo. Po široké řece před nimi plul velký žlutý člun. Hayden uviděl postavy stojící za ním a sledovaly, jak se přibližují. Bezpochyby byli ozbrojeni.
  
  Mai sklonila hlavu a pak se podívala na Haydena. "Odvaha a sláva."
  
  Hayden přikývl. "Do konce".
  
  May zasáhla tým a poslala vrtulník do zuřivého střemhlavého letu na kolizním kurzu do žlutého Bayeux. Podle očekávání lidé stojící po stranách v šoku ustoupili. Hayden se vyklonil z okna a vystřelil. Kulka zašla beznadějně daleko.
  
  Mai jí podal poloprázdnou M9. "Nechte je počítat."
  
  Hayden znovu vystřelil. Jeden z Boudreauových mužů vystřelil zpět, kulka se odrazila od vrchlíku vrtulníku. Mai udělal klikatý kruh kolem týmu a poslal Haydenovu hlavu rozbití proti tyči podpory. Mai se pak znovu agresivně ponořila a nedala žádnou čtvrtinu. Hayden vyprázdnila svůj glock a viděla, jak jeden z Boudreauových mužů šel přes palubu ve spršce krve.
  
  Vrtulník pak zasáhla další kulka a následovala palba dalších. Velké auto představovalo velký cíl. Hayden viděl Boudreaua za volantem člunu, jak pevně drží nůž v zubech a střílí na ně ze samopalu.
  
  "Ach," Mayův výkřik byl slabým vyjádřením, když se z vrtulníku náhle vyvalil černý kouř a zvuk motoru se náhle změnil z řevu na kvílení. Bez vedení se vrtulník začal kývat a trhat.
  
  May mrkla na Haydena.
  
  Hayden počkal, až budou nad Boudreauovou lodí, a otevřel její dveře, když vrtulník klesal.
  
  Podívala se do samotných bělmů Boudreauxových očí, řekla: "Ser na to," a vyskočila z padajícího vrtulníku.
  
  
  KAPITOLA 35
  
  
  Haydenův volný pád měl krátké trvání. Boudreauxova loď nebyla daleko, ale po cestě muže udeřila pohledem, než se zhroutila na palubu. Z jejího těla hlučně vycházel vzduch. Stará rána na stehně ji bolela. Viděla hvězdy.
  
  Vrtulník se ve spirále snesl do rychle plynoucí řeky asi třicet stop doleva, ohlušující zvuk jeho smrti přehlušil všechny soudržné myšlenky a vyslal obrovskou vlnu přes příď lodi.
  
  Vlna dostatečně silná, aby změnila samotný kurz lodi.
  
  Loď ztratila rychlost, všichni letěli vpřed a začala se naklánět. Pak se na konci svého pohybu vpřed převrátil a přistál břichem vzhůru do bílé vody.
  
  Hayden se držel, když se člun nakláněl. Když šla pod vodu, tvrdě kopla, mířila přímo dolů, a pak kopla směrem k nejbližšímu břehu. Ze studené vody ji rozbolela hlava, ale trochu uklidnila bolavé končetiny. Příval proudu ji přiměl uvědomit si, jak je unavená.
  
  Když se vynořila, zjistila, že není daleko od břehu, ale tváří v tvář Edu Boudreauxovi. Stále držel nůž mezi zuby a zavrčel, když ji uviděl.
  
  Trosky kouřícího vrtulníku se za ním začaly nořit do řeky. Hayden viděl, jak May pronásleduje dva zbývající Boudreauovy muže směrem k blátivému břehu. S vědomím, že souboj na vodě nepřežije, prohnala se kolem šílence a nezastavila se, dokud nenarazila na břeh. Kolem ní se rozprostřelo husté bahno.
  
  Vedle ní se ozvalo hlasité šplouchání. Boudreaux, zadýchaný. "Stop. Zasraný. Uniknout." Těžce dýchal.
  
  "Máš to," popadl Hayden, hodil mu do obličeje hromadu hlíny a vylezl na břeh. Bláto se na ni lepilo a snažilo se ji stáhnout dolů. To, co mělo být snadné plazení se na suchou zem, ji vyneslo jen pár stop nad linii řeky.
  
  Otočila se a vrazila Boudreauxovi do tváře svou špinavou patou. Viděla, jak se nůž, který držel mezi zuby, zařezal hluboko do jeho tváří, což způsobilo, že se usmál širší než Jokerův. S výkřikem a sprškou krve a hlenu jí padl břichem na nohy a použil její pás jako prostředek, jak se zvedat z jejího těla. Hayden udeřila do jeho nechráněné hlavy, ale její údery neměly žádný účinek.
  
  Pak si vzpomněla na svůj nůž.
  
  Druhou rukou sáhla pod sebe, tlačila, napínala a zvedla své tělo o palec, jak hlína mačkala a snažila se ji držet.
  
  Její prsty se sevřely kolem rukojeti. Boudreaux z ní prakticky strhl kalhoty, když sebou ještě jednou trhl, zastavil se přímo na jejích zádech, hlavu a rty náhle přímo u jejího ucha.
  
  "Pěkný zatracený pokus." Cítila, jak jí krev kape z tváře na její tvář. "Ucítíte to." Děje se to pěkně a pomalu."
  
  Vložil plnou váhu na celé její tělo a zatlačil ji hlouběji do bahna. Jednou rukou zabořil její obličej do slizu a zastavil jí dech. Hayden se zoufale snažila, kopala a válela se, jak nejlépe uměla. Pokaždé, když vzhlédla s obličejem pokrytým lepkavým blátem, uviděla před sebou May, jak sama bojuje se dvěma Boudreauovými nohsledy.
  
  Jeden spadl během tří sekund, kdy drželi Haydenovu tvář. Druhý ustoupil a prodloužil agónii. Když se Haydenova tvář počtvrté rozprostřela, May ho konečně zahnala do kouta a chystala se mu zlomit záda o padlý strom.
  
  Haydenovy zbývající síly byly téměř vyčerpány.
  
  Boudreauův nůž prorazil kůži kolem jejího třetího žebra. S bolestně pomalým a odměřeným tahem čepel začala klouzat hlouběji. Hayden se vzepjala a kopla, ale nedokázala útočníka odhodit.
  
  "Není kam jít." Boudreauxův zlý šepot jí napadl hlavu.
  
  A měl pravdu, uvědomil si náhle Hayden. Musela přestat bojovat a nechat to být. Jen tak ležet. Dejte si čas -
  
  Čepel klesla hlouběji a ocel škrábala o kost. Boudreauxův smích byl voláním Smrtonosné, voláním démona, který se jí vysmíval.
  
  Nůž pod jejím tělem se uvolnil s těžkým mlaskavým zvukem. Jedním pohybem otočila meč v ruce a tvrdě ho zabodla za zády do Boudreauxových žeber.
  
  Psycho se s křikem zavrávoral a rukojeť nože mu trčela z hrudi. Ani potom se Hayden nemohl pohnout. Byla zatlačena příliš hluboko do bahna, celé její tělo bylo staženo dolů. Nemohla ani pohnout druhou rukou.
  
  Boudreau sípal a dusil ji. Pak ucítila, jak vyndávají velký nůž. Tak to tenkrát bylo. Teď by ji zabil. Jedna tvrdá rána do zátylku nebo páteře. Boudreau ji porazil.
  
  Hayden otevřela oči dokořán, rozhodnutá, že ještě jednou uvidí sluneční světlo. Její myšlenky byly o Benovi a myslela si: Posuďte mě podle toho, jak jsem žil, ne podle toho, jak jsem zemřel.
  
  Znovu.
  
  Pak, obrovská a děsivá jako útočící lev, se Mai Kitano vrhla dovnitř. Asi tři stopy od Haydena se odrazila od země a každou unci hybnosti vložila do letmého kopu. O vteřinu později všechna ta síla roztříštila Boudreauxův horní trup, lámala kosti a orgány, v širokém oblouku vyslala roztříštěné zuby a spršky krve.
  
  Závaží bylo zvednuto z Haydenových zad.
  
  Někdo ji zvedl z bahna se zjevnou lehkostí. Někdo ji nesl, opatrně položil na travnatý břeh a sklonil se nad ní.
  
  Ten někdo byl Mai Kitano. "Uvolni se," řekla lehce. "On je mrtvý. Jsme vyhráli".
  
  Hayden se nemohl hýbat ani mluvit. Jen se dívala na modrou oblohu, pohupující se stromy a Mayin usměvavý obličej.
  
  A po chvíli řekla: "Připomeň mi, abych tě nikdy nezlobil. Opravdu, jestli nejsi nejlepší, co kdy byl, já..." Její myšlenky byly stále převážně s Benem, takže nakonec řekla, co by mohl říct. "Ukážu svůj zadek na Asdu."
  
  
  KAPITOLA 36
  
  
  Krvavý král dotlačil svůj lid k jeho absolutním limitům.
  
  Skutečnost, že jejich pronásledovatelé téměř uzavřeli mezeru, ho rozzuřila. Zpomalilo ho příliš mnoho lidí. Byl to jejich úzkoprsý průvodce, který si pohrával s maličkostmi, když mohli dělat pokroky. Na počtu lidí, kteří zemřeli při hledání této ceny, nezáleželo. Krvavý král požadoval a očekával jejich oběť. Očekával, že si všichni lehnou a zemřou za něj. O jejich rodiny by bylo postaráno. Nebo by alespoň nebyli mučeni.
  
  Všechno byla cena.
  
  Jeho průvodce, muž jménem Thomas, zamumlal něco o tom, že jde o úroveň, kterou nějaký jiný idiot jménem Hawksworth nazval závistí. Byla to čtvrtá komnata, Krvavý král kypěl hněvem. Teprve čtvrtý. Standardní legenda hovořila o sedmi úrovních pekla. Opravdu by po tomhle mohly být další tři?
  
  A jak to Hawksworth věděl? Písař a kuchař se otočili a utekli, jejich koule se zmenšily na velikost arašídů, když po páté úrovni spatřili past. Dmitrij Kovalenko, pomyslel si, samozřejmě, že nebude.
  
  "Na co čekáš?" - zavrčel na Thomase. "Budeme se stěhovat. Nyní."
  
  "Docela jsem nepřišel na systém pastí, pane," začal Thomas.
  
  "K čertu s tím systémem pastí." Pošlete lidi dovnitř. Najdou to rychleji." Krvavý král pobaveně našpulil rty, když studoval místnost.
  
  Na rozdíl od předchozích tří se tato komora svažovala dolů do centrální mělké prohlubně, která vypadala, jako by byla vytesána do samotné skály. Z tvrdé podlahy vyčnívalo několik silných kovových podpěr, téměř jako schody. Jak jsme postupovali, stěny komory se zužovaly, až se po bazénu opět začaly roztahovat.
  
  Bazén se zdál být 'těsnicím bodem'.
  
  Závist?" pomyslel si zatracený král. Jak se takový hřích přenesl do skutečného života, do tohoto podsvětí, kde vás stíny mohou nejen chránit, ale i zabít? Sledoval, jak Thomas vydal rozkaz k postupu. Zpočátku šlo všechno dobře. Krvavý král se ohlédl, odkud přišli, když zaslechl vzdálené zvuky střelby. Drake a jeho malá armáda buďte v háji. Jakmile se odsud dostane, osobně zajistí, aby krvavá vendeta dosáhla svého brutálního cíle.
  
  Střelba ho oživila. "Hýbat se!" - vykřikl právě ve chvíli, kdy vůdce šlápl na nějaký skrytý tlakový bod. Ozval se náraz jako padající kámen, zasvištěl vzduch a najednou hlava vůdce narazila na kamennou podlahu, než se skutálela ze strmého svahu jako fotbalový míč. Bezhlavé tělo se zhroutilo na krvavou hromadu.
  
  Dokonce i Krvavý král zíral. Ale necítil žádný strach. Chtěl jen vidět, co způsobilo takové zranění jeho vedoucímu muži. zakřičel Thomas vedle něj. Krvavý král ho tlačil vpřed, šel v jeho stopách a měl z mužova strachu velkou radost. Nakonec se vedle škubajícího těla zastavil.
  
  Krvavý král, obklopený vyděšenými lidmi, studoval starodávný mechanismus. Mezi dvěma kovovými sloupky, které musely být drženy na místě nějakým napínacím zařízením, byl ve výšce hlavy natažen drát tenký jako břitva. Když jeho muž stiskl spoušť, kůly se uvolnily a drát se s nimi otočil a usekl jeho muži hlavu u krku.
  
  Brilantní. Skvělý odstrašující prostředek, pomyslel si a uvažoval, jestli by mohl takové zařízení použít v ubikacích pro služebnictvo svého nového domova.
  
  "Na co čekáš?" křičel na zbývající lidi. "Hýbat se!"
  
  Tři muži vyskočili vpřed a tucet dalších je následoval. Krvavý král považoval za rozumné nechat za sebou ještě půl tuctu pro případ, že by ho Drake rychle předběhl.
  
  "A teď rychle," řekl. "Když půjdeme rychleji, rychleji se tam dostaneme, ne?"
  
  Jeho muži uprchli a rozhodli se, že vlastně nemají na výběr a že existuje malá šance, že jejich vyšinutý šéf měl pravdu. Spustila se další past a druhá hlava se skutálela ze svahu. Tělo spadlo a muž za ním o něj zakopl, protože měl štěstí, když další napnutý drát prořízl vzduch přímo nad jeho hlavou.
  
  Když začala sestupovat druhá skupina, přidal se k nim Krvavý král. Byly nastraženy nové pasti. Začaly padat další hlavy a skalpy. Pak se ozvala hlasitá rána, která se rozlehla celou jeskyní. Na obou stranách zužujícího se průchodu se objevila zrcadla umístěná tak, aby se v nich odrážel člověk vepředu.
  
  Zároveň se ozval zvuk zurčící vody a bazén na úpatí svahu se začal napouštět.
  
  Jen tato voda nebyla jen voda. Ne soudě podle toho, jak to kouřilo.
  
  Thomas křičel, když se k nim rozběhli. "Je napájeno kyselým jezerem. To je, když se plynný oxid siřičitý rozpouští ve vodě a tvoří kyselinu sírovou. Toho se rozhodně nechcete dotknout!"
  
  "Nepřestávej," zařval Krvavý král, když viděl, jak lidé začínají zpomalovat. "Použijte kovové tyče, idioti."
  
  Celý tým se v davu řítil dolů ze svahu. Vlevo a vpravo se otevřely náhodné pasti se zvukem podobným výstřelu z luku. Bezhlavá těla padala a hlavy se válely mezi muži jako odhozené ananasy, o některé z nich někdo zakopl, jiní do nich omylem kopli. Krvavý král si brzy všiml, že na počet kůlů je příliš mnoho lidí, a uvědomil si, že smečková mentalita způsobí, že ti méně důvtipní z nich bez rozmýšlení skočí.
  
  Zasloužili by si svůj osud. Pro idiota bylo vždy lepší zemřít.
  
  Krvavý král zpomalil a zadržel Thomase. Několik dalších mužů také zpomalilo a znovu potvrdilo víru Krvavého krále, že přežijí jen ti nejchytřejší a nejlepší. Vůdce smečky vyskočil na první kovovou tyč a poté začal přeskakovat z tyče na tyč přes zurčící vodu. Nejprve udělal nějaký pokrok, ale pak mu jedovatá vlna zasáhla nohy. Kde se dotkla kyselá voda, jeho oblečení a kůže hořely.
  
  Když se jeho nohy dotkly dalšího sloupku, bolest způsobila, že se převrátil a on spadl a cákal přímo do přeplněného bazénu. Celým sálem se rozléhaly zuřivé, bolestné výkřiky.
  
  Další muž spadl z pultu a spadl dovnitř. Třetí muž se zastavil na okraji bazénu, opožděně si uvědomil, že neexistuje žádný jasný pult, na který by mohl skočit, a byl zatlačen dovnitř, když mu druhý muž slepě praštil do zad.
  
  Zrcadla odrážela osobu vepředu. Záviděli byste muži před vámi?
  
  Krvavý král viděl účel zrcadel a zničení pasti. "Podívej se dolů!" vykřikl ve stejnou chvíli Thomas. "Podívejte se na své nohy, ne na osobu vepředu. Toto jednoduché cvičení vám pomůže bezpečně překonat sloupky."
  
  Krvavý král se zastavil na okraji nově vytvořeného jezera. Soudě podle skutečnosti, že voda stále stoupá, viděl, že vršky podpěr budou brzy pod kypící hladinou. Postrčil muže před sebou a stáhl Thomase s sebou. Past vyletěla těsně mimo dosah, tak blízko, že ucítil vítr, když mu kovová tyč proletěla kolem ramene.
  
  Vyjděte na tyče a rychle tančete v náhodném pořadí. Nastala krátká pauza, zatímco voda stříkala dopředu. Další sloup a muž před ním klopýtl. S křikem dokázal zázraky a podařilo se mu zastavit pád přistáním na jiném sloupu. Kyselá voda kolem něj cákala, ale nedotkla se ho.
  
  Sbohem.
  
  Krvavý král viděl svou šanci. Bez přemýšlení a zastavování šlápl na mužské tělo na břiše a použil ho jako most, aby se dostal do bezpečí vzdáleného břehu. Jeho váha srazila muže ještě níže a ponořila jeho hruď do kyseliny.
  
  V další vteřině se ztratil ve víru.
  
  Krvavý král za ním zíral. "Blázen".
  
  Thomas přistál vedle něj. Další lidé obratně skákali mezi kovovými sloupky do bezpečí. Krvavý král se podíval před sebe ke klenutému východu.
  
  "A tak dále až do páté úrovně," řekl samolibě. "Kde napodobím tohoto červa, Cooke." A kde konečně," zavrčel. "Zničím Matta Drakea."
  
  
  KAPITOLA 37 SEDMÁ
  
  
  Velký ostrov Havaje je takto pojmenován, aby nedošlo k záměně. Jeho skutečné jméno je Hawaii nebo Hawaii Island a je to největší ostrov ve Spojených státech. Je domovem jedné z nejznámějších sopek na světě, hory Kilauea, která nepřetržitě vybuchuje od roku 1983.
  
  Dnes na nižších svazích sesterské sopky Mauna Loa Mano Kinimaka a Alicia Miles spolu s týmem amerických mariňáků začali vyhánět parazita, který se zakořenil v myslích obyvatel ostrova.
  
  Prorazili vnější obvod, postříleli desítky mužů Krvavého krále a vnikli do velkého přístavku právě ve chvíli, kdy stráže osvobodily všechna rukojmí. V tu samou chvíli se ozval chraplavý řev aut, která za budovou zrychlovala. Alicia a Kinimaka neztrácely čas pobíháním.
  
  Alicia se zmateně zastavila. "Sakra, ti kreténi utíkají." Čtyři čtyřkolky se rozběhly pryč a poskakovaly na svých obrovských pneumatikách.
  
  Kinimaka zvedl pušku a zamířil. "Ne na dlouho." Vystřelil. Alicia sledovala, jak spadl poslední člověk a čtyřkolka se rychle zastavila.
  
  "Páni, velký chlape, na policajta to není špatné." Pojďme."
  
  "Jsem ze CIA." Kinimaka vždycky vzala návnadu, k Aliciině velké radosti.
  
  "Jediné třípísmenné zkratky, na kterých záleží, jsou britské. Pamatujte si toto".
  
  Kinimaka něco zamumlal, když se Alicia blížila ke čtyřkolce. Stále pracoval. Oba se přitom pokusili zaujmout přední sedadlo. Alicia zavrtěla hlavou a ukázala na záda.
  
  "Dávám přednost svým lidem za mnou, kámo, pokud nejsou dole."
  
  Alicia nastartovala motor a odjela. Čtyřkolka byla velká ošklivá bestie, ale pohybovala se hladce a pohodlně poskakovala přes nerovnosti. Velký Havajec ji objal kolem pasu, aby ji držel, ne že by to potřeboval. Tam, kde seděl, byly kotce. Alicia se usmála a neřekla nic.
  
  Prchající lidé vpředu si uvědomili, že je pronásledují. Obyvatelé dvou z nich se otočili a vystřelili. Alicia se zamračila, protože věděla, že tímto způsobem je naprosto nemožné do něčeho trefit. Amatéři, pomyslela si. Vždycky mám pocit, že bojuji s amatéry Poslední skutečnou bitvou, kterou svedla, byla proti Drakeovi v pevnosti Abela Freye. A i tehdy byl ten muž rezavý, brzděný nánosy sedmi let zdvořilosti.
  
  Nyní může mít jiný pohled.
  
  Alicia jela spíše chytře než rychle. Během krátké doby přivedla jejich čtyřkolku na přijatelnou střeleckou vzdálenost. zakřičela jí Kinimaka do ucha. "Budu střílet!"
  
  Vymáčkl ránu. Druhý žoldák zaječel a prudce se odrazil do hlíny. "To jsou dva ze dvou," zvolala Alicia. "Ještě jeden a dostaneš blo-"
  
  Jejich čtyřkolka narazila do skrytého kopce a šíleně uhnula doleva. Na okamžik se ocitli na dvou kolech, převrátili se, ale vozidlo dokázalo udržet rovnováhu a spadlo zpět na zem. Alicia neztrácela čas a otevřela plyn, aby vzlétla.
  
  Kinimaka viděla příkop dřív než ona. "Blbost!" Křičel "Vydrž!"
  
  Alicia mohla jen zvýšit rychlost, jak se široký, hluboký příkop rychle přibližoval. Čtyřkolka přeletěla nad propastí, roztočila kola a zařvala motor a přistála na druhé straně a snažila se zůstat na místě. Alicia narazila hlavou do měkké tyče. Kinimaka ji držel tak pevně, že jim oběma nedovolil se otočit, a když se usadil prach, uvědomili si, že jsou najednou mezi nepřáteli.
  
  Vedle nich se v blátě roztočila černá čtyřkolka, nemotorně přistála a nyní se snažila narovnat. Kinimaka bez váhání skočil, rozběhl se přímo na řidiče a srazil jej i jeho spolujezdce z auta do rozvířeného bahna.
  
  Alicia si otřela prach z očí. Čtyřkolka s jediným cestujícím před ní zrychlila, ale stále byla v dosahu. Zvedla pušku, zamířila a vystřelila, a pak, aniž by se musela kontrolovat, přesunula mířidla na místo, kde její havajský partner zápasil v bahně.
  
  Kinimaka táhl jednu osobu bahnem. "To je můj domov!" Alicia ho slyšela zavrčet, než se zkroutil a zlomil soupeřovu ruku. Když se na něj druhý muž vrhl, Alicia se zasmála a sklonila pušku. Kinimaka nepotřebovala její pomoc. Druhý muž se od něj odrazil stejně jako pokyny od čtyřletého dítěte, ale bez účinku. Muž upadl na zem a Kinimaka ho ukončil úderem pěstí do obličeje.
  
  Alicia na něj kývla. "Ať to máme za sebou."
  
  Poslední čtyřkolka se pohybovala vpřed s obtížemi. Jeho řidič musel být zraněn při všech těch skocích. Alicia se rychle začala prosazovat, nyní trochu zklamaná lehkostí, s jakou ranč znovu dobyli. Ale alespoň zachránili všechny rukojmí.
  
  Jestli o Krvavém králi něco věděla, byla to skutečnost, že tito lidé zde, tito takzvaní žoldáci, byli zbytky jeho týmu, poslané sem, aby bránili a rozptylovali úřady. Rozděl a panuj.
  
  Když se blížila k poslední čtyřkolce, zpomalila. Bez pauzy, aniž by dokonce držela sloupek řízení, vypálila dvě rány a oba muži padli.
  
  Bitva, která sotva začala, byla u konce. Alicia se minutu dívala do dálky. Pokud vše půjde podle plánu, pokud May a Hayden, Drake a ostatní přežijí své části bitvy, pak může být další bitva její nejtěžší a poslední.
  
  Protože by to bylo proti Mai Kitano. A bude muset Drakeovi říct, že May zabila Wellse.
  
  Chladný.
  
  Kinimaka ji poplácal po rameni. "Je čas, abychom se vrátili."
  
  "Ach, dej té dívce pokoj," zamumlala. "Jsme na Havaji." Nech mě sledovat západ slunce."
  
  
  KAPITOLA 38
  
  
  "Takže takhle vypadá závist?"
  
  Drake a jeho tým vstoupili do čtvrté komnaty a učinili všechna opatření. Dokonce i tehdy trvalo několik okamžiků, než plně porozuměli scéně, která před nimi ležela. Všude ležela bezhlavá těla. Krev byla postříkána po podlaze a na některých místech stále hustě tekla. Samotné hlavy byly rozházené na podlaze jako odhozené dětské hračky.
  
  Po obou stranách úzkého průchodu stály jarní pasti. Drake se podíval na tenký drátek a uhodl, co se stalo. Komodo hvízdl a nevěřil svým uším.
  
  "V určitém okamžiku mohou tyto pasti vypadnout," řekl Ben. "Musíme se pohnout."
  
  Karin vydala zvuk znechucení.
  
  "Musíme postupovat rychle a zůstat nad věcí," řekl Drake. "Ne, počkej".
  
  Nyní za pastmi viděl širokou tůň plnou vody, bublající a pěnící. Voda cákala a třpytila se podél okrajů bazénu.
  
  "To by mohl být problém." Vidíš ty kovové sloupy?"
  
  "Vsadím se, že je lidé Krvavého krále použili jako odrazový můstek," řekl Ben tajemně. "Vše, co musíme udělat, je počkat, až voda opadne."
  
  "Proč je prostě neprojít." I když Komodo pronesl tato slova, ve tváři se mu objevily pochybnosti.
  
  "Tento bazén mohl být napájen nějakým kyselým jezerem nebo studnou," vysvětlila Karin. "Plyny mohou přeměnit vodu na kyselinu sírovou v sopce nebo v její blízkosti. Dokonce i dávno zmizelé."
  
  "Nerozleptala by kyselina kovové sloupky?" Drake ukázal.
  
  Ben přikývl. "Rozhodně".
  
  Několik minut sledovali proudící vodu. Jak se dívali, bylo slyšet zlověstné cvaknutí. Drake rychle zvedl pistoli. Šest přeživších bojovníků Delta zopakovalo jeho akce o zlomek sekundy později.
  
  Nic se nepohnulo.
  
  Pak se zvuk ozval znovu. Silné cvaknutí. Zvuk kabelu garážových vrat běžící po kovových kolejnicích. Jen to nebyla garážová vrata.
  
  Jak Drake pozoroval, pomalu se jedna z pastí začala zakusovat zpět do zdi. Dočasné zpoždění? Ale taková technologie nebyla pro starověké rasy dostupná. Nebo byl tento sled myšlenek podobný šílenství člověka, který prohlásil, že ve vesmíru neexistuje žádný jiný inteligentní život?
  
  Jaká arogance.
  
  Kdo věděl, jaké civilizace existovaly, než byly pořízeny záznamy? Drake teď neměl váhat. Je čas jednat.
  
  "Voda ustupuje," řekl. "Bene. Nějaké překvapení?"
  
  Ben se podíval do svých poznámek a Karin si to v duchu s nadějí přehrála. "Hawksworth toho moc nenamluví." Ben zašustil papíry. "Možná byl chudák v šoku. Pamatujte, že tehdy nic takového nemohli očekávat."
  
  "Pak úroveň pět musí být pořádná bouře," řekl Komodo chraplavě. "Protože to bylo po tom, co se Cook vrátil."
  
  Ben našpulil rty. "Hawksworth říká, že to, co Cook viděl po páté úrovni, ho přimělo vrátit se." Ne pokoj samotný."
  
  "Ano, nejspíš úrovně šest a sedm," řekl tiše jeden z vojáků Delty.
  
  "Nezapomeň na zrcadla." Karin na ně ukázala. "Ukazují dopředu, zjevně na osobu vepředu." S největší pravděpodobností je to varování."
  
  "Je to jako držet krok s Jonesovými." Drake přikývl. "Rozumím. Položím tedy v duchu Dinorocka a Davida Coverdalea především úvodní otázku, kterou jsem ho vždy slyšel pokládat na každém koncertě, na který jsem kdy byl. Jsi připraven?"
  
  Drake vedl. Zbytek týmu zapadl do řady, jak byli také zvyklí. Drake při nájezdu do středního pruhu neočekával žádné potíže s pastmi a na nikoho nenarazil, i když si vysloužil pár utracených tlakových bodů. Když se dostali k okraji bazénu, voda rychle odtékala.
  
  "Ty tyče vypadají dobře," řekl. "Dávej si pozor na záda. A nedívej se dolů. Plavou tu nějaké ošklivé věci."
  
  Drake šel první, opatrný a přesný. Celý tým je během několika minut snadno překonal a zamířil k výstupnímu oblouku.
  
  "Od Krvavého krále bylo milé, že na nás nastražil všechny pasti." Ben se mírně zasmál.
  
  "Teď nemůžeme být daleko za tím bastardem." Drake cítil, jak se jeho ruce zatínají v pěst a hlava se mu ohání při vyhlídce, že se střetne tváří v tvář nejobávanější zločinecké postavě nedávné historie.
  
  
  * * *
  
  
  Další oblouk se otevřel do obrovské jeskyně. Nejbližší cesta vedla po svahu a pak po široké cestě pod vysokým skalním výběžkem.
  
  Ale byla tu vážná překážka, která jim zcela zablokovala cestu.
  
  Drakeovy oči se rozšířily. "Sakra."
  
  O něčem takovém se mu nikdy ani nesnilo. Blokáda byla ve skutečnosti obrovská postava vytesaná z živé skály. Ležel v klidu, zády se opíral o levou stěnu, obrovské břicho mu trčelo přes cestu. Sochy jídla ležely na hromadě na jeho břiše a byly také rozházené po jeho nohách a nahromaděné na cestě.
  
  U nohou sochy ležela zlověstná postava. Mrtvé lidské tělo. Trup se zdál být zkroucený jako v extrémní agónii.
  
  "To je obžerství," řekl Ben v úžasu. "Démon spojený s obžerstvím je Belzebub."
  
  Drakeovi zaškubalo oko. "Myslíš jako v Belzebubovi z Bohemian Rhapsody?"
  
  Ben si povzdechl. "Není to všechno o rock 'n' rollu, Matte." Myslím démona Belzebuba. Satanova pravice."
  
  "Slyšel jsem, že Satanova pravá ruka je přepracovaná." Drake zíral na obrovskou překážku. "A zatímco respektuji tvůj mozek, Blakey, přestaň mluvit nesmysly." Všechno samozřejmě souvisí s rokenrolem."
  
  Karin si rozpustila dlouhé blond vlasy a pak si je začala svázat ještě pevněji. Několik vojáků Delty ji sledovalo, včetně Komodo. Všimla si, že Hawksworth ve svých poznámkách uvedl některé zajímavé podrobnosti o této konkrétní jeskyni. Zatímco mluvila, Drake dovolil svým očím bloudit po místnosti.
  
  Za mohutnou postavou si nyní všiml absence výstupního oblouku. Místo toho se podél zadní stěny táhla široká římsa, která se stáčela k vysokému stropu, až končila na vysoké skalnaté plošině. Když se Drake rozhlédl po náhorní plošině, uviděl na druhém konci něco, co vypadalo jako balkon, skoro jako vyhlídková plošina, která přehlížela... poslední dvě patra?
  
  Drakeovy myšlenky byly přerušeny, když zazněl výstřel. Kulka se odrazila nad jejich hlavami. Drake spadl na podlahu, ale pak Komodo tiše ukázal na stejnou skalnatou plošinu, kterou si právě prohlédl, a uviděl přes tucet postav, jak k němu běží z klikaté římsy.
  
  Kovalenkovi lidé.
  
  Co to znamenalo...
  
  "Najdi způsob, jak se dostat přes toho parchanta," zasyčel Drake na Bena, kývl směrem k těžké soše, která jim blokovala cestu vpřed, a pak obrátil svou plnou pozornost ke skalnatému výběžku.
  
  Hlas se silným přízvukem zaburácel, arogantní a arogantní. "Matt Drake! Můj nový nepřítel! Takže se mě znovu snažíš zastavit, co? Já! To se vy lidi nikdy nic nenaučíte?"
  
  "Čeho se snažíš dosáhnout, Kovalenko? Co to všechno znamená?"
  
  "Co to všechno znamená? Je to o celoživotním hledání. O tom, že jsem zmlátil Cooka. O tom, jak jsem dvacet let každý den zabíjel člověka a studoval a trénoval. Nejsem jako ostatní muži. Dostal jsem se z toho, než jsem vydělal svou první miliardu."
  
  "Už jsi Cooka porazil," řekl Drake klidně. "Proč se sem nevrátíš?" Promluvíme si, ty a já."
  
  "Chceš mě zabít? Já bych to neměl jinak. Dokonce i moji lidé mě chtějí zabít."
  
  "Pravděpodobně proto, že jsi velký odborník."
  
  Kovalenko se zamračil, ale nechal se tak unést svou samolibou tirádou, že urážku ani pořádně nebral. "Zabil bych tisíce, abych dosáhl svých cílů." Možná jsem to už udělal. Kdo se obtěžuje počítat? Ale pamatuj si to, Draku, a dobře si to pamatuj. Vy a vaši přátelé budete součástí této statistiky. Vymažu tvé vzpomínky z povrchu Země."
  
  "Přestaň být tak melodramatický," zakřičel Drake. "Pojď sem dolů a dokaž, že máš sadu, starče." Viděl poblíž Karin a Bena, jak se napjatě radí, oba teď začali energicky přikyvovat, když jim něco došlo.
  
  "Nemysli si, že umřu tak snadno, i kdybychom se náhodou potkali." Vyrostl jsem na nejdrsnějších ulicích nejdrsnějšího města Matky Rusi. A volně jsem jimi procházel. Patřily mně. Britové a Američané nevědí nic o skutečném boji." Přísně vyhlížející muž plivl na zem.
  
  Drakeovy oči byly smrtící. "Ach, upřímně doufám, že nezemřeš snadno."
  
  "Brzy se uvidíme, Brite. Budu se dívat, jak hoříš, zatímco budu získávat svůj poklad." Uvidím tě křičet, zatímco vezmu další z tvých žen. Budu se dívat, jak hniješ, zatímco já se stanu bohem."
  
  "Proboha". Komodo je unavený poslouchat řádění tyranů. Vypálil salvu směrem ke kamenné římse, čímž uvrhl muže Krvavého krále k panice. Dokonce i teď, jak Drake viděl, devět z deseti mužů stále běželo na pomoc.
  
  Okamžitě byly slyšet zpětné výstřely. Kulky svištěly z nedalekých kamenných zdí.
  
  Ben vykřikl: "Vše, co musíme udělat, je přelézt toho tlustého chlapa. Není to příliš těžké..."
  
  Drake cítil, že se blíží. Zvedl obočí, když mu na rameno spadl kus kamene.
  
  "Ale," vložila se do toho Karin a její podobnost s Benem byla tím zjevnější, čím déle s ní Drake trávil čas. "Háček je v jídle. Některé z nich jsou prázdné. A naplněný nějakým druhem plynu."
  
  "Hádám, že to není plyn k smíchu." Drake se podíval na beztvarou mrtvolu.
  
  Komodo vypálil konzervativní salvu, aby udržel muže Krvavého krále na uzdě. "Pokud je to tak, pak je to opravdu, opravdu dobrá věc."
  
  "Hotové prášky," řekla Karin. "Uvolní se po stisknutí spouště." Možná podobné těm, které zabily většinu archeologů, kteří objevili Tutanchamonovu hrobku. Víš o domnělé kletbě, že? Většina lidí věří, že určité lektvary nebo plyny, které nám v hrobce zanechali starověcí egyptští kněží, byly určeny výhradně ke zničení vykradačů hrobů."
  
  "Jaký je nejbezpečnější způsob?" zeptal se Drake.
  
  "Nevíme, ale když běžíme rychle, jeden po druhém, když za sebou někdo vypustí trochu prášku, musí to být nepatrné množství, které se rychle odpaří." Past je zde především proto, aby zmařila každého, kdo na sousoší vyleze &# 184; , nepřemýšlej to."
  
  "Podle Hawkswortha," řekla Karin s pevným úsměvem.
  
  Drake zhodnotil situaci. Tohle pro něj vypadalo jako zlom. Pokud tam nahoře byl vyhlídkový balkon, pak musely být blízko konce. Představoval si, že odtud bude přímá cesta do šesté a sedmé komnaty a pak k legendárnímu "pokladu". Chvíli si udělal velikost týmu.
  
  "Tam s tím jdeme," řekl. "Všechno nebo nic. Tam nahoře," mávl rozzlobeně pěstí na Kovalenka, "slepý muž střílející kulky do světa. A, Bene, pro vaši informaci, toto je skutečný Dinoroc. Ale tam s tím míříme. Všechno nebo nic. Jsi pripraven?"
  
  Přivítal ho ohlušující řev.
  
  Matt Drake se dal na útěk a vedl své muže do nižších úrovní pekla v závěrečné fázi své vlastní výpravy pomstít ženě, kterou miloval, a zbavit svět toho nejhoršího muže, jakého kdy poznal.
  
  Čas vyrazit.
  
  
  KAPITOLA 39
  
  
  Drake skočil na obří sochu, snažil se zůstat na nohou a popadl vyřezávané jídlo, aby se zvedl. Socha mu pod prsty připadala chladná, drsná a cizí, jako by se dotkl mimozemského vejce. Zadržel dech, když ze všech sil zatáhl, aby udržel rovnováhu, ale ovoce, knäckebrot a vepřový zadek vydržely.
  
  Pod ním a napravo leželo tělo muže, který takové štěstí neměl.
  
  Kulky kolem něj svištěly. Komodo a další člen Delta Team poskytli krycí palbu.
  
  Drake bez ztráty vteřiny přeskočil hlavní část tvarované postavy a sestoupil z druhé strany. Když se jeho nohy dotkly kamenné podlahy, otočil se a zvedl palec další osobě v řadě.
  
  A pak také zahájil palbu a prvním výstřelem zabil jednoho z mužů Krvavého krále. Muž se skutálel z útesu a se strašlivým křupáním přistál vedle těla svého nyní mrtvého kamaráda.
  
  Udělal to druhý člověk v pořadí.
  
  Ben byl další.
  
  
  * * *
  
  
  O pět minut později byl celý tým bezpečně ukryt ve stínu Obžerství. Pouze jeden kus jídla byl rozdrcen. Drake sledoval, jak se do vzduchu zvedl oblak prášku, spirálovitě se točící jako tělo smrtícího, začarovaného hada, ale po několika sekundách se vypařil, aniž by se dokonce dotkl bot prchajícího zločince.
  
  "Římsa."
  
  Drake dvakrát ukázal cestu ke krátkému svahu, který tvořil začátek římsy. Z tohoto vyhlídkového bodu viděli, jak se elegantně stáčí po zdi, než se vynoří na skalnatou plošinu.
  
  Muži Krvavého krále ustoupili. Byl to závod s časem.
  
  Vybuchly nahoru, jeden soubor. Římsa byla dostatečně široká, aby odpustila pár chyb. Drake při běhu vystřelil a zabil dalšího Kovalenkova muže, když zmizeli pod obloukem dalšího východu. Když se dostali na vrchol římsy a uviděli obrovskou rozlohu skalnatého výběžku, Drake uviděl ještě něco ležet v záloze.
  
  "Granát!"
  
  V plné rychlosti se vrhl po hlavě na podlahu, využil své hybnosti k zkroucení těla, které klouzalo po hladkém kameni, a odhodil granát stranou.
  
  Spadl z plošiny a o několik sekund později explodoval. Výbuch otřásl místností.
  
  Komodo mu pomohl vstát. "Mohli bychom tě použít v našem fotbalovém týmu, člověče."
  
  Yankeeové nevědí, jak hrát fotbal. Drake vyběhl na balkón, dychtivý vidět, co je za ním, a dohonit Kovalenka. "Bez urážky".
  
  "Hm. Nevidím, že by anglický tým přivezl domů mnoho trofejí."
  
  "Přivezeme domů zlato." Drake uvedl Američana do pořádku. "Na olympijských hrách. Beckham situaci změní."
  
  Ben je dohonil. "Má pravdu. Tým bude hrát za něj. Dav kvůli němu povstane."
  
  Karin za sebou vydala naštvaný výkřik. "Existuje místo, kde muž nebude mluvit o zatraceném fotbale?"
  
  Drake došel na balkon a položil ruku na nízkou, zničenou kamennou zeď. Pohled před ním způsobil, že se mu podlomily nohy, zavrávoral, zapomněl na všechny své strasti a znovu přemýšlel, jaké stvoření skutečně vybudovalo toto úžasné místo.
  
  Pohled, který viděli, naplnil jejich srdce úžasem a strachem.
  
  Balkon byl asi ve čtvrtině výšky skutečně gigantické jeskyně. Bezpochyby největší, jaký kdy kdo z nich viděl. Světlo pocházelo z bezpočtu tmavých jantarových záblesků, které muži Krvavého krále vypustili před vstupem do šesté úrovně. I tehdy byla velká část jeskyně a její nebezpečí stále skryta v temnotě a stínu.
  
  Nalevo od nich, vedoucí z výstupního oblouku, vedlo asi sto stop dolů kryté klikaté schodiště. Z hlubin těchto schodů zaslechl Drake a jeho tým těžký dunivý zvuk následovaný výkřiky, při kterých se jejich srdce sevřela v pěsti hrůzy.
  
  Ben se nadechl. "Ty vole, ten zvuk se mi nelíbí."
  
  "Ano. Zní to jako úvod k jedné z vašich písní." Drake se snažil zabránit tomu, aby duchové neklesli příliš daleko, ale stále bylo těžké zvednout čelist ze země.
  
  Schodiště končilo na úzké římse. Za touto římsou se jeskyně otevřela do nesmírnosti. Viděl úzkou klikatou stezku, která se držela pravé stěny, zkratku vedoucí do jeskyně nad nekonečnými hlubinami a podobnou, která pak pokračovala doleva, ale nebyl tam žádný most ani žádný jiný způsob, jak je přes ni spojovat. velká propast.
  
  Na nejvzdálenějším konci jeskyně stála obrovská, černá, rozeklaná skála. Když Drake přimhouřil oči, napadlo ho, že by mohl rozeznat tvar asi v polovině skály, něco velkého, ale vzdálenost a tma mu bránily.
  
  Pro teď.
  
  "Poslední tlak," řekl a doufal, že je to pravda. "Následuj mě".
  
  Jednou voják zůstane vojákem. To mu řekla Alison. Těsně předtím, než ho opustila. Těsně před ní...
  
  Odstrčil vzpomínky. Teď s nimi nemohl bojovat. Ale měla pravdu. Děsivě pravdivé. Kdyby byla naživu, mohlo být všechno jinak, ale teď v něm proudila krev vojáka, válečníka; jeho skutečný charakter ho nikdy neopustil.
  
  Vstoupili do úzké chodby: dva civilisté, šest vojáků Delty a Matt Drake. Zpočátku tunel vypadal trochu jinak než ty předchozí, ale pak, ve světle jantarových záblesků, které dál střílely kupředu, Drake viděl, jak se chodba náhle rozdělila a rozšířila na šířku dvou aut, a všiml si, že byl vytvořen kanál. udeřil do kamenné podlahy.
  
  Naváděcí kanál?
  
  "Pozor na ty, kteří si lámou kotníky." Drake si všiml zlověstné malé díry, která se nacházela přesně tam, kam mohl člověk strčit nohu. "Nemělo by být příliš těžké uniknout tímto tempem."
  
  "Ne!" - zvolal Ben bez špetky humoru. "Jsi zatracený voják." Měl jsi to vědět lépe, než říkat takové věci."
  
  Jako by to chtělo potvrdit, ozvalo se silné zadunění a země pod nimi se otřásla. Znělo to, jako by něco velkého a těžkého spadlo do chodby, která oddělovala tu, kterou šli. Mohou se otočit zpět a být zablokovány nebo-
  
  "Běh!" - vykřikl Drake. "Jen kurva utíkej!"
  
  Průchod začal naplňovat hluboký hrom, jako by k nim mířilo něco těžkého. Utekli, Drake střílel světlice, když běžel a zoufale doufal, že ani Ben ani Karin nevkročili do žádné z odporných pastí.
  
  Při této rychlosti...
  
  Řev zesílil.
  
  Pokračovali v útěku, neodvažovali se ohlédnout, drželi se vpravo od širokého kanálu a doufali, že Drakeovi nedošly světlice. O minutu později slyšeli odněkud zepředu druhé zlověstné zavrčení.
  
  "Ježíš!"
  
  Drake nezpomalil. Kdyby to udělal, byli by mrtví. Proběhl kolem širokého otvoru ve zdi napravo od nich. Hluk přicházel shora. Riskoval rychlý pohled.
  
  NE!
  
  Blakey měl pravdu, ten bláznivý malý geek. Rolling Stones k nim hřmělo a ne ve stylu Dinoroc. Byly to velké kulovité kamenné koule, uvolňované starověkými mechanismy a ovládané zjevnými i skrytými kanály. Ten napravo se vrhl na Drakea.
  
  Nabral velkou rychlost. "Utíkej!" Otočil se a křičel. "Ó můj bože".
  
  Ben se k němu přidal. Dva vojáci Delty, Karin a Komodo, se řítili kolem díry s centimetrem nazbyt. Kolem se protlačili další dva vojáci, zakopli o vlastní nohy, narazili do Komodo a Karin a skončili ve sténající spleti.
  
  Poslední muž z Delty ale takové štěstí neměl. Zmizel beze zvuku, když z příčného průchodu vyletěla obrovská koule, narazila do něj silou náklaďáku Mack a s rachotem narazila do stěny tunelu. Došlo k dalšímu nárazu, když míč, který je pronásledoval, narazil do toho, který blokoval jejich únikovou cestu.
  
  Komodova tvář řekla vše. "Pokud si pospíšíme," zavrčel, "mohli bychom obejít ostatní pasti, než vybuchnou."
  
  Znovu vzlétli. Projeli ještě třemi křižovatkami, kde rachotily, praskaly a rachotily mechanismy obrovských strojů. Vůdce Delty měl pravdu. Drake napjatě poslouchal, ale od Kovalenka ani jeho mužů před sebou neslyšel žádný zvuk.
  
  Pak narazili na překážku, které se tak bál. Před nimi se tyčil jeden z obrovských kamenů a blokoval cestu vpřed. Schoulili se k sobě a přemýšleli, jestli je možné, že se tahle věc začne restartovat.
  
  "Možná je to rozbité," řekl Ben. "Myslím past."
  
  "Nebo možná..." Karin padla na kolena a plazila se několik stop vpřed. "Možná to mělo být tady."
  
  Drake spadl vedle ní. Tam pod obrovskou skálou byl malý prostor na lezení. Bylo dost místa, aby se pod ní člověk vtěsnal.
  
  "Špatný". Komodo si také dřepl. "Už jsem ztratil jednoho člověka v této pasti na blbosti." Najdi jinou cestu, Drakeu."
  
  "Pokud mám pravdu," řekl Drake a ohlédl se přes rameno, "jakmile se tyto pasti resetují, znovu vybuchnou." Musí běžet na stejném systému přítlačných podložek jako ostatní. Budeme tady v pasti." Tvrdým pohledem se setkal s Komodovýma očima. "Nemáme na výběr."
  
  Aniž by čekal na odpověď, vklouzl pod míč. Zbytek týmu se nahrnul za ním, nechtěl být poslední v řadě, ale muži z Delty byli ukáznění a postavili se tam, kde jim velitel naznačil. Drake cítil, jak mu v hrudi stoupá známá touha, touha říct: Neboj se, věř mi. Provedu tě tím, ale věděl, že už to nikdy neřekne.
  
  Ne po Kennedyho nesmyslné smrti.
  
  Po chvíli svíjení zjistil, že sklouzává po hlavě dolů ze strmého svahu, a okamžitě slyšel ostatní, jak ho následují. Dno nebylo daleko, ale nechalo dost místa, aby mohl stát přímo pod masivní kamennou koulí. Všichni ostatní se tlačili za ním. Intenzivně přemýšlel a neodvážil se pohnout jediným svalem. Pokud by se tato věc zhroutila, chtěl, aby byli všichni na stejné úrovni.
  
  Ale pak tichem otřásl známý sténající zvuk mlecích strojů a míč se pohnul. Drake vzlétl jako netopýr z pekla a křičel, aby ho všichni následovali. Zpomalil a pomohl Benovi při chůzi, cítil, že i mladý student má fyzická omezení a postrádá výdrž vojáka. Věděl, že Komodo bude Karin asistovat, i když vzhledem k tomu, že byla expertkou na bojová umění, její fyzická zdatnost mohla být snadno srovnatelná s mužskou.
  
  Jako skupina běželi vyhloubenou chodbou pod smrtící valící se koulí a snažili se využít jejího pomalého startu, protože by před sebou mohli narazit na strmý svah, který by je donutil znovu se jí postavit čelem.
  
  Drake si všiml zlomeného kotníku a vykřikl varování. Přeskočil ďábelsky umístěnou díru a málem s sebou táhl Bena. Poté narazil do svahu.
  
  Bylo to drsné. Zaryl se, hlavu skloněnou, nohy bouchající, pravou paži obmotanou kolem Benova pasu a zvedl se s každým krokem. Nakonec odpálil míček na určitou vzdálenost, ale pak musel dát šanci všem za ním.
  
  Nevzdal se, jen se pohnul vpřed, aby dal ostatním trochu prostoru a vypálil ještě pár světlic dopředu.
  
  Odrazili se od pevné kamenné zdi!
  
  S rachotem se k nim přivalil obrovský kámen. Celý tým to zvládl, ale nyní se ocitl ve slepé uličce. Doslova.
  
  Drakeovy oči rozeznaly hlubší temnotu mezi jasnými záblesky "Je tu díra. Díra v zemi."
  
  Rychle, se zapletenýma nohama a nervy roztřepenými zoufalstvím, se vrhli k díře. Bylo to malé, lidské velikosti a uvnitř úplně černé.
  
  "Skok víry," řekla Karin. "Něco jako věřit v Boha."
  
  Těžký řev kamenné koule zesílil. Bylo to během minuty po jejich rozdrcení.
  
  "Svítící tyč," řekl Komodo napjatým hlasem.
  
  "Není čas". Drake zlomil žhavicí tyč a jedním rychlým pohybem skočil do díry. Pád se zdál nekonečný. Temnota se třpytila a zdálo se, že se natahuje pokroucenými prsty. Během několika sekund dosáhl dna, nechal nohy povolit a tvrdě narazil hlavou na tvrdý kámen. Před očima mu plavaly hvězdy. Po čele mu stékala krev. S vědomím těch, kteří ho budou následovat, nechal svítící hůl na místě a odplazil se z dosahu.
  
  Někdo jiný přistál s nárazem. Pak byl Ben vedle něj. "Matte." Matte! Jsi v pořádku?"
  
  "Ach jo, jsem zatraceně dobrý." Posadil se a držel si spánky. "Máte aspirin?"
  
  "Zhnijí ti vnitřnosti."
  
  "Polynéský Mai Tai? Havajský proud lávy?"
  
  "Bože, nezmiňuj tady to L-slovo, kamaráde."
  
  "Co takhle další hloupý vtip?"
  
  "Nikdy jim nedojdou." Zůstaň v klidu."
  
  Ben si zkontroloval ránu. Mezitím zbytek týmu bezpečně přistál a tísnil se kolem. Drake mávl na mladíka stranou a vstal. Vše se zdálo být v pořádku. Komodo vypálil dvojici světlic, které dopadly na střechu a odrazily se dolů z prudkého svahu.
  
  A padali znovu a znovu, dokud nevyšli obloukem dole.
  
  "To je ono," řekl Drake. "Myslím, že tohle je poslední úroveň."
  
  
  KAPITOLA ČTYŘICÁTÁ
  
  
  Drake a Delta Team se vynořili z tunelu a silně stříleli. Nebylo na výběr. Pokud chtěli zastavit Kovalenka, rychlost byla životně důležitá. Drake se okamžitě podíval doprava, vzpomněl si na rozložení jeskyně a viděl, že muži Krvavého krále přeskočili na první římsu ve tvaru S a shromáždili se kolem jejího nejvzdálenějšího bodu. Pár kroků před nimi začínal začátek druhé římsy ve tvaru S, ale na druhé straně obří jeskyně je oddělovala zející propast neznámé hloubky. Nyní, když byl blíž, a když se zdálo, že muži Krvavého krále vypustili několik dalších jantarových záblesků, se mu konečně podařilo dobře se podívat na vzdálený konec jeskyně.
  
  Ze zadní stěny vyčnívala obrovská skalní plošina ve stejné úrovni jako obě římsy ve tvaru S. Do samé zadní stěny bylo vytesáno strmé schodiště, které se zdálo být tak blízko svislé, že by se z toho točila hlava i podivínovi.
  
  Na vrcholu schodiště se vyklonila velká černá postava. Drake měl jen vteřinu, letmý pohled, ale... byla to kolosální židle z kamene? Možná nepravděpodobný, neobvyklý trůn?
  
  Vzduch byl prošpikován kulkami. Drake padl na jedno koleno, odhodil muže stranou a slyšel jeho hrozný křik, když padal do propasti. Rozběhli se k jedinému krytu, který viděli, k rozbité mase balvanů, které pravděpodobně spadly z balkonu nahoře. Zatímco se dívali, jeden z Kovalenkových mužů vystřelil z hlasitě mluvící zbraně, která skrz trhlinu vystřelila něco, co vypadalo jako objemná ocelová šipka. S hlasitým prasknutím narazil na vzdálenou zeď a zasekl se v kameni.
  
  Když šíp letěl, rozmotal se za ním tlustý provaz.
  
  Pak byl druhý konec vlasce vložen do stejné zbraně a vystřelen do nejbližší zdi, trčící několik stop nad první. Lano bylo rychle staženo.
  
  Vytvořili poštovní linku.
  
  Drake rychle přemýšlel. "Pokud ho chceme zastavit, potřebujeme to tágo," řekl. "Vytvořit vlastní by trvalo příliš dlouho. Tak to nestřílejte. Ale musíme je také zastavit, když překročí hranici."
  
  "Mysli spíš jako Krvavý král," řekla Karin znechuceně. "Představte si, že přerušil linii, když na ní zůstalo několik posledních jeho mužů."
  
  "Nezastavujeme," řekl Drake. "Nikdy".
  
  Vyskočil zpoza krytu a zahájil palbu. Vojáci Delta Force pobíhali po jeho levé a pravé straně a stříleli opatrně, ale přesně.
  
  První z Kovalenkových mužů se řítil přes propast, za pochodu nabíral rychlost a obratně přistál na druhé straně. Rychle se otočil a začal s plnou automatikou vytvářet hradbu krycí palby.
  
  Voják Delta byl odhozen na stranu, roztrhán na kusy. Jeho tělo se před Drakem zhroutilo, ale Angličan přeskočil, aniž by přerušil krok. Když se blížil k první římse ve tvaru S, otevřela se před ním široká propast prázdnoty. Museli by na něj skočit!
  
  Pokračoval ve střelbě a přeskočil mezeru. Druhý z Kovalenkových mužů letěl podél čáry. Z nedaleké stěny jeskyně byly odhazovány balvany, když kulky zasáhly zničující silou.
  
  Drakeův tým se rozběhl a skočil za ním.
  
  Třetí postava vyskočila na těsně nataženou čáru. Kovalenko. Drakeův mozek na něj křičel, aby vystřelil. Chop se šance! Odstraň toho parchanta hned teď.
  
  Ale příliš mnoho se může pokazit. Může přerušit čáru a Kovalenko může být stále v bezpečí. Může tomu parchantovi jen ublížit. A - co je nejdůležitější - potřebovali toho ruského debila živého, aby zastavili tu krvavou pomstu.
  
  Kovalenko bezpečně přistál. Další tři jeho muži je dokázali překročit. Drake upustil další tři, když se obě síly spojily. Tři rány zblízka. Tři vraždy.
  
  Pak mu puška letěla na hlavu. Přikrčil se, přehodil si útočníka přes rameno a odstrčil ho z římsy do tmy. Otočil se a vystřelil od boku. Další muž padl. Komodo byl na jeho straně. Byl vytažen nůž. Krev stříkala na stěnu jeskyně. Kovalenkovi muži pomalu ustupovali, zahnáni na útes za nimi.
  
  Zbývající čtyři vojáci Delty poklekli na okraji propasti a opatrně stříleli na každého z Kovalenkových mužů, kteří se zdržovali poblíž linie. Bylo však jen otázkou času, kdy jednoho z nich napadne couvnout a začít fotit pot shoty.
  
  Rychlost byla vše, co měli.
  
  Další dva muži Krvavého krále vylezli na zipline a nyní odráželi. Drake viděl, jak ten druhý začíná lézt na cimbuří, a vystřelil, čímž ho odmrštil jako zbitou mouchu. Muž se na něj vrhl se skloněnou hlavou, křičel, nepochybně viděl, že byl odříznut. Drake se stáhl ke zdi. Komodo stáhl muže z římsy.
  
  "Nahoru!"
  
  Drake strávil drahocenné vteřiny rozhlížením se kolem sebe. Co sakra použili, aby drželi tu zatracenou linii? Každý muž musel dostat malý speciální blok, jaký používají profesionálové. Kolem jich leželo několik. Krvavý král přišel připravený na všechny eventuality.
  
  Stejně tak Drake. V batozích vezli profesionální speleologické vybavení. Drake rychle vytáhl blok a připevnil si bezpečnostní pás na záda.
  
  "Bene!"
  
  Když se mladý muž kradmo přiblížil, Drake se otočil ke Komodovi. "Přivedeš Karin?"
  
  "Rozhodně". Drsný, s tvrdou tváří a jizvami z bitvy, velký muž stále nedokázal skrýt skutečnost, že už byl poražen.
  
  Ze všech míst...
  
  Drake věřil mužům z Delty, že udrží Kovalenkovy šmejdy na uzdě, a zvýšil tlak rychlým připojením kladky k pevně nataženému lanku. Ben se připnul k bezpečnostnímu pásu a Drake mu podal pušku.
  
  "Střílej, jako by na tom závisely naše životy, Blakey!"
  
  S křikem se odrazili a uháněli po zipline. Z této výšky a při této rychlosti se vzdálenost zdála větší a vzdálená římsa jako by ustupovala. Ben zahájil palbu, jeho výstřely létaly vysoko a široce a kusy kamene pršely na muže Krvavého krále dole.
  
  Ale na tom nezáleželo. Byl to hluk, tlak a hrozba, co bylo potřeba. Drake nabral rychlost a zvedl nohy, jak se vzduch prohnal kolem, a odhalil pod sebou obrovskou bezednou propast. Hrůza a vzrušení mu rozbušovaly srdce. V uších mu hlasitě zasyčel zvuk přetahování kovové kladky přes drátěné pletivo.
  
  Kolem prosvištělo několik kulek a prořízly vzduch kolem spěchající dvojice. Drake slyšel zpětnou palbu od týmu Delta. Jeden z Kovalenkových mužů se hlučně zhroutil. Ben zařval a držel prst na spoušti.
  
  Čím blíže byli, tím to bylo nebezpečnější. Bylo požehnáním od Boha, že Kovalenkovi muži neměli žádné krytí a neustálý příval kulek přicházejících z týmu Delta bylo příliš nesnesitelný. I při té rychlosti Drake cítil, jak mu běhá zima nohama. Století temnoty se pod ním míhaly, kypěly, vířily a možná natahovaly spektrální prsty, aby se ho pokusily strhnout do věčného objetí.
  
  Římsa se k němu vrhla. Na poslední chvíli Krvavý král nařídil svým mužům ustoupit a Drake blok uvolnil. Dopadl na nohy, ale jeho hybnost nestačila na udržení rovnováhy mezi náporem vpřed a váhou směřovanou dozadu.
  
  Jinými slovy, Blakeyho váha je srazila zpět. Do propasti.
  
  Drake úmyslně upadl na stranu a celé své tělo vložil do nemotorného manévru. Ben se zoufale chytil tvrdohlavého kamene, ale stále se statečně držel své pušky. Drake zaslechl náhlý zvuk natahování zipline a uvědomil si, že Komodo a Karin už jsou na něm a blíží se k němu závratnou rychlostí.
  
  Muži Krvavého krále se vydali po římse do zadní části síně, téměř byli schopni udělat poslední skok na rozlehlou skalní plošinu, kde začínalo tajemné schodiště. Dobrou zprávou bylo, že zbyl jen asi tucet lidí.
  
  Drake se plazil přes římsu, než odepnul Bena, pak si dovolil pár sekund dýchat, než se posadil. V mžiku mu před očima proletěli Komodo a Karin, dvojice přistála ladně a ne bez lehkého potutelného úsměvu.
  
  "Ten chlap trochu přibral." Drake ukázal na Bena. "Příliš mnoho kompletních snídaní. Není dost tance."
  
  "Kapela netancuje." Ben okamžitě zaútočil, když Drake zhodnotil jejich další krok. Mám počkat na zbytek týmu, nebo dát honit?
  
  "Hayden říká, že když tančíš, vypadáš jako Pixie Lott."
  
  "Hovadina".
  
  Komodo se také staral o Kovalenkovy lidi. Lano se znovu napnulo a všichni se přitiskli ke zdi. V rychlém sledu dorazili další dva vojáci Delty a jejich boty hlasitě škrábaly o písek, když zpomalili a rychle zastavili.
  
  "Nezastavuj se." Drake se rozhodl. "Je lepší nenechat jim čas na rozmyšlenou."
  
  Spěchali po římse a měli připravené zbraně. Postup Krvavého krále na okamžik zakryla křivka ve skalnaté stěně, ale když Drake a jeho posádka křivku vyčistili, spatřili Kovalenka a zbytek jeho mužů již na skalnaté plošině.
  
  Někde ztratil další dva lidi.
  
  A nyní, jak se zdálo, dostali rozkaz přijmout extrémní opatření. Několik lidí vytáhlo přenosné RPG granátomety.
  
  "Sakra, mají nabitou tlamu!" Drake zaječel, pak se zastavil a otočil se, srdce mu náhle propadlo zemí. "Ach ne-"
  
  Bylo slyšet první pištění a hvizd nabíjeného granátu z hlavně. Poslední dva vojáci Delty uháněli po zipline a mířili na římsu, když ji zasáhla střela. Narazil do zdi nad kotvami zip-line a zničil je výbuchem skály, prachu a břidlice.
  
  Linka se propadla. Vojáci odletěli do černého zapomnění, aniž by vydali hlásku. Ať tak či onak, tohle bylo ještě horší.
  
  Komodo zaklel a jeho rysy se zkřivil hněvem. Byli to dobří lidé, které léta trénoval a s nimiž bojoval. Nyní byli v týmu Delta jen tři silní plus Drake, Ben a Karin.
  
  Drake zaječel a hnal je dolů po římse, šílený vědomím, že brzy budou spuštěna nová RPG. Přeživší se hnali po římse, vedeni žhnoucími tyčemi a množstvím jantarových záblesků. Každý krok je přibližoval ke skalnaté plošině, podivnému schodišti a tajemnému, ale neuvěřitelnému pohledu na obří trůn vyčnívající ze skalní stěny.
  
  Zazněl druhý výstřel z RPG. Tento explodoval na římse za běžci a poškodil, ale nezničil cestu. I když Drake běžel a tlačil své namožené svaly na maximum, slyšel Kovalenka, jak křičí na své muže, aby byli opatrní - římsa mohla být jejich jedinou cestou ven.
  
  Nyní Drake přišel k úpatí římsy a uviděl propast, kterou musel přeskočit, aby se dostal na skalnatou plošinu a postavil se mužům Krvavého krále.
  
  Bylo to obrovské.
  
  Ve skutečnosti tak velký, že se málem zapotácel. Téměř zastavil. Ne kvůli sobě, ale kvůli Benovi a Karin. Na první pohled si nemyslel, že by skok zvládli. Ale pak zatvrdil své srdce. Museli. A nemohlo dojít k žádnému zpomalení, žádnému obratu zpět. Byli jediní lidé, kteří byli schopni zastavit Krvavého krále a ukončit jeho bláznivý plán. Jedinými lidmi schopnými zničit vůdce mezinárodního terorismu a zajistit, aby už nikdy neměl šanci někomu ublížit.
  
  Ale stejně se při běhu napůl otočil. "Nepřestávej," zakřičel na Bena. "Věř. Můžeš to udělat".
  
  Ben přikývl, adrenalin ovládl jeho nohy a svaly a naplnil je silou vůle, velikosti a síly. Drake narazil do mezery jako první, skákal s nataženýma rukama a nohama stále pumpujícím obloukem přes mezeru jako olympijský atlet.
  
  Ben přišel jako další s nataženou paží, hlavou rozhozenou na všechny strany, nervy mu prorážely smyslem pro rovnováhu. Ale přistál na druhé straně s pár centimetry k dobru.
  
  "Ano!" Vykřikl a Drake se na něj usmál. "Jessica Ennisová s tebou nemůže nic udělat, kámo."
  
  Komodo pak těžce přistál, téměř obrátil své tělo naruby, když se okamžitě otočil a podíval se na Karin. Její skok byl krásný. Nohy vysoko zvednuté, záda prohnutá, hromadný pohyb vpřed.
  
  A dokonalé přistání. Následoval zbytek týmu Delta.
  
  Drake se otočil a spatřil ten nejšokující pohled, jaký kdy viděl.
  
  Krvavý král a jeho muži, křičeli a naříkali, většinou pokrytí krví a zejícími ranami, se všichni vrhli přímo k nim a mávali zbraněmi jako démoni z pekla.
  
  Je čas na poslední bitvu.
  
  
  KAPITOLA 41
  
  
  Matt Drake přežil a setkal se tváří v tvář Krvavému králi.
  
  Jeho muži dorazili jako první, ozvaly se výkřiky, pušky cinkaly a nože praskaly a blýskaly se jako meče, odrážely jantarové světlo a vrhaly palbu do mnoha směrů. Bylo vypáleno několik výstřelů, ale na tuto vzdálenost a v tomto víru testosteronu a strachu nebyla žádná správně mířena. A přesto se za Drakem, dalším padlým vojákem Delty, ozval ostrý výkřik.
  
  Drakeovy svaly bolely, jako by bojoval s tři sta kilovou gorilou. Tvář mu pokrývala krev a špína. Devět lidí na něj zaútočilo, oni, ale on je všechny porazil, protože za nimi stál Krvavý král a nic mu nezabránilo v tom, aby vyhlásil svou pomstu.
  
  Starý voják byl zpátky, civilní tvář se teď zmenšila a byl tam zpátky, v nejvyšších řadách, s těmi nejhoršími zasranými vojáky naživu.
  
  Zastřelil tři muže přímo do srdce. Vstoupil do čtvrtého, otočil zbraň, úplně muži roztříštil nos a zároveň mu zlomil část lícní kosti. Uběhly tři vteřiny. Cítil, jak od něj posádka Delty téměř ve strachu ustupuje a dává mu prostor k práci. Nechal je bojovat proti třem žoldákům, zatímco se vydal směrem k jednomu muži a samotnému Kovalenkovi.
  
  Komodo muže udeřil do hlavy a druhého jedním pohybem ubodal k smrti. Karin byla vedle něj a neustoupila. Ani na vteřinu. Dlaní svého obličeje odtlačila pobodaného muže zpět a následovala kombinace úderů pěstí. Když žoldák zavrčel a pokusil se vzpamatovat, zasáhla a pomocí techniky taekwondo si ho přehodila přes rameno.
  
  Směrem k samotnému okraji.
  
  Muž uklouzl, křičel, unášen propastí. Karin zírala na Komodo a najednou si uvědomila, co udělala. Vedoucí velkého týmu rychle přemýšlel a dal jí znamení vděčnosti, okamžitě ocenil její činy a dal jim na důležitosti.
  
  Karin se zhluboka nadechla.
  
  Drake se postavil krvavému králi.
  
  Konečně.
  
  Poslední muž přežil krátký boj a nyní ležel a svíjel se u jeho nohou s rozdrcenou dýchací trubicí a zlomenými oběma zápěstími. Kovalenko se na muže opovržlivě podíval.
  
  "Blázen. A slabý."
  
  "Všichni slabí lidé se skrývají za svým bohatstvím a zdáním moci, kterou jim přináší."
  
  "Podobnost?" Kovalenko vytáhl pistoli a střelil svíjejícího se muže do obličeje. "Není to síla? Mysleli jste si, že je to podobné? Každý den chladnokrevně zabiju člověka, protože můžu. Je to zdání moci?"
  
  "Stejným způsobem, jakým jste nařídil zabít Kennedyho Moora? A co rodiny mých přátel? Nějaká část světa tě možná porodila, Kovalenko, ale nebyla to ta část, která byla při smyslech."
  
  Pohybovali se rychle a současně. Dvě zbraně, pistole a puška, cvakají současně.
  
  Oba jsou prázdné. Dvojklik.
  
  "Ne!" Kovalenko křičel plný dětského vzteku. Byl odmítnut.
  
  Drake bodl nožem. Krvavý král předvedl svou pouliční chytrost uhýbáním do strany. Drake po něm hodil pušku. Kovalenko vzal ránu do čela bez mrknutí oka a zároveň vytáhl nůž.
  
  "Pokud tě budu muset zabít sám, Drake..."
  
  "Ach ano, budeš," řekl Angličan. "Už kolem nikoho nevidím." Nemáš ani jeden zasraný šilink, kámo."
  
  Kovalenko se vrhl. Drake to viděl ve zpomaleném záběru. Kovalenko si možná myslel, že tvrdě vyrostl, možná si dokonce myslel, že tvrdě trénoval, ale jeho trénink nebyl ničím ve srovnání s tvrdými požadavky a zkouškami, kterým byla britská SAS vystavena.
  
  Drake přišel z boku rychlým úderem kolenem, který dočasně ochromil Kovalenka a zlomil několik žeber. Povzdech, který unikl Rusovým ústům, byl okamžitě potlačen. Ustoupil.
  
  Drake předstíral rychlý útok, čekal na reakci Krvavého krále a okamžitě zachytil mužovu pravou ruku svou. Rychlý obrat dolů a Kovalenkovi se zlomilo zápěstí. A Rus znovu jen zasyčel.
  
  Sledovali je Komodo, Karin, Ben a zbývající voják Delty.
  
  Krvavý král na ně zíral. "Nemůžeš mě zabít." Vy všichni. Nemůžeš mě zabít. Jsem Bůh!"
  
  zavrčel Komodo. "Nemůžeme tě zabít, idiote." Budete muset sakra hodně křičet. Ale jsem si jistý, že se těším, až ti pomůžu vybrat, ve které díře strávíš zbytek života."
  
  "Vězení." Odplivl si zatracený král. "Žádné vězení mě nemůže zadržet. Budu ho vlastnit týden."
  
  Komodo se usmál. "Několik vězení," řekl tiše. "Ani neexistují."
  
  Kovalenko se na okamžik zatvářil překvapeně, ale pak jeho tvář znovu zahalila arogance a otočil se zpět k Drakeovi. "A ty?" - zeptal se. "Mohl bys být také mrtvý, kdybych tě nemusel pronásledovat přes půl světa."
  
  "Mrtví?" - opakoval Drake. "Existují různé druhy mrtvých." Tohle bys měl vědět."
  
  Drake ho kopl do jeho chladného, mrtvého srdce. Kovalenko zavrávoral. Z úst mu tekla krev. S žalostným výkřikem padl na kolena. Hanebný konec pro Krvavého krále.
  
  Drake se mu vysmál. "Skončil." Svaž mu ruce a jdeme."
  
  Ben promluvil. "Zaznamenal jsem jeho řečové vzorce." Řekl tiše a zvedl telefon. "Můžeme použít speciální software k reprodukci jeho hlasu." Matte, my ho vlastně naživu nepotřebujeme."
  
  Ta chvíle byla stejně napjatá jako poslední vteřina před výbuchem. Drakeův výraz se změnil z rezignace na čistou nenávist. Komodo váhal se zásahem, ne ze strachu, ale z těžce získaného respektu - jediného respektu, který by voják poznal. Karin vytřeštila oči hrůzou.
  
  Drake zvedl pušku a poklepal Kovalenkovi na čelo.
  
  "Jsi si jistý?"
  
  "Pozitivně. Viděl jsem ji umírat. Byl jsem tam. Vydal rozkazy k teroristickým útokům na Havaji Ben se rozhlédl po místnosti. "Dokonce i peklo ho vyplivne."
  
  "Tady patříš." Drakeův úsměv byl chladný a temný, jako duše Krvavého krále. "Za branami pekla." Tady musíš zůstat a tady musíš zemřít."
  
  Kovalenko pevně sevřel čelist; za tím se skrývalo čtyřicet let smrti, deprivace a krvavého úpadku. "Nikdy mě nevyděsíš."
  
  Drake si padlého muže prohlížel. On měl pravdu. Smrt by mu neublížila. Na světě nebylo nic, co by tohoto muže mohlo vyděsit.
  
  Ale jedna věc ho zlomila.
  
  "Takže tě tady přivážeme." Ke Komodově úlevě sklonil pušku. "A pokračujeme v získávání pokladu." Bylo to hledání vašeho života a nikdy nebudete vědět, co to bylo. Ale vezmi si má slova, Kovalenko, udělám to. "
  
  "Ne!" Rusovo zaječení bylo okamžité. "Jaké jsou vaše stížnosti? Ne! Nikdy. To je moje. Tohle bylo vždycky moje."
  
  Krvavý král se zoufalým řevem provedl poslední zoufalý výpad. Jeho tvář byla zkreslená bolestí. Z obličeje a rukou mu tekla krev. Vstal a do skoku vložil každou špetku vůle a život plný nenávisti a vraždy.
  
  Drakeovi zajiskřily oči a jeho tvář ztvrdla jako žula. Dovolil Krvavému králi, aby ho zasáhl, stál pevně, zatímco šílený Rus vynaložil poslední unci energie na tucet ran, zpočátku silných, ale rychle slábnoucích.
  
  Pak se Drake zasmál, zvuk za tmou, zvuk bez lásky a ztracený, uvízl na půli cesty mezi očistcem a peklem. Když vyčerpal poslední energii Krvavého krále, Drake ho zatlačil dlaní a postavil se na jeho hruď.
  
  "Všechno to bylo marné, Kovalenko." Prohrál jsi".
  
  Komodo se k Rusovi vrhl a svázal ho dřív, než si to Drake mohl rozmyslet. Karin mu pomohla odvrátit jeho pozornost tím, že ukázala na téměř svislé schodiště a ohromující pohled na vyčnívající černý trůn. Odtud to bylo ještě úžasnější. Stvoření bylo obrovské a dokonale tvarované, viselo jim sto stop nad hlavami.
  
  "Po vás".
  
  Drake zhodnotil další překážku. Schody se zvedly v mírném úhlu asi sto stop. Spodní strana trůnu byla sytě černá, navzdory mnoha jantarovým odleskům roztroušeným kolem.
  
  "Měl bych jít první," řekl Komodo. "Mám nějaké zkušenosti s lezením. Musíme vylézt několik schodů najednou, zasouvat karabiny za pochodu a pak rozšířit bezpečnostní lano na náš tým."
  
  Drake ho nechal vést. V jeho mysli byl stále silný vztek, téměř ohromující. Jeho prst na spoušti M16 stále cítil dobře. Ale zabít Kovalenka teď by znamenalo navždy otrávit jeho duši, vštípit temnotu, která se nikdy nerozplyne.
  
  Jak by mohl říct Ben Blake, obrátilo by ho to na temnou stranu.
  
  Začal šplhat po zdi za Komodem, potřeboval rozptýlení, protože nekonečná potřeba pomsty rostla a snažila se nad ním převzít kontrolu. Náhlý vzestup okamžitě soustředil jeho mysl. Výkřiky a sténání Krvavého krále utichly, jak se trůn přibližoval a schody byly obtížnější.
  
  Šli nahoru, Komodo je vedl, pečlivě zajistili každou karabinu, než zkontrolovali její váhu, a pak navlékli bezpečnostní lano a pustili je svému týmu dole. Čím výše stoupali, tím byla tma. Každý stupeň schodiště byl vytesán do živé skály. Když Drake vstal, začal pociťovat úctu. Čekal na ně nějaký neuvěřitelný poklad; cítil to ve svých útrobách.
  
  Ale trůn?
  
  Cítil za sebou absolutní prázdnotu, zastavil se, sebral odvahu a podíval se dolů. Ben bojoval, oči měl rozšířené a vyděšené. Drake pocítil nával soucitu a lásky ke svému mladému příteli, který necítil od Kennedyho smrti. Viděl zbývajícího vojáka Delty, jak se snaží Karin pomoci, a usmál se, když na něj mávla rukou. Podal Benovi pomocnou ruku.
  
  "Přestaň to ze sebe dělat, Blakey." Pojďme."
  
  Ben se na něj podíval a bylo to, jako by se v jeho mozku spustil ohňostroj. Něco v Drakeových očích nebo tón jeho hlasu ho vzrušovaly a na jeho tváři se objevil výraz naděje.
  
  "Díky bohu, že jsi zpět."
  
  S Drakeovou pomocí šplhal Ben rychleji. Smrtící prázdnota za nimi byla zapomenuta a každý krok se stal krokem k objevu, nikoli k nebezpečí. Spodní strana trůnu se přibližovala a přibližovala, až byla na dotek.
  
  Komodo opatrně sešel po schodech a vyšplhal na samotný trůn.
  
  Po minutě upoutal jejich pozornost jeho pronikavý americký přízvuk. "Ach můj bože, vy tomu nebudete věřit."
  
  
  KAPITOLA 42
  
  
  Drake přeskočil malou mezeru a dopadl přímo na široký kamenný blok, který tvořil nohu trůnu. Než se podíval na Komodo, počkal, až dorazí Ben, Karin a poslední voják z Delty.
  
  "Co to tam nahoře máš?"
  
  Vůdce Delta Teamu vylezl na trůn. Nyní došel k okraji a zíral na ně
  
  "Kdo postavil tento trůn, poskytl nepříliš tajný průchod. Zde, za zadní částí trůnu, jsou zadní vrátka. A byly otevřené."
  
  "Nepřibližuj se k tomu," řekl Drake rychle a myslel na pasti, kterými prošli. "Podle všeho, co víme, toto přepne spínač, který pošle tento trůn přímo dolů."
  
  Komodo vypadal provinile. "Dobrý telefonát. Problém je, že už jeden mám. Dobrá zpráva je..." usmál se. "Žádné pasti."
  
  Drake natáhl ruku. "Pomozte mi nahoru."
  
  Jeden po druhém vylezli na sedadlo obsidiánového trůnu. Drake se na chvíli otočil a pokochal se výhledem na propast.
  
  Přímo naproti přes obrovskou propast uviděl stejný kamenný balkon, který předtím obsadili. Balkon, ze kterého odešel kapitán Cook. Balkon, kde Krvavý král s největší pravděpodobností ztratil poslední zbytky rozumu, které vlastnil. Zdálo se, že jsou jen co by kamenem dohodil, ale byla to klamná míle.
  
  Drake se zašklebil. "Tento trůn," řekl tiše. "Tohle bylo postaveno pro -"
  
  Benův výkřik ho přerušil. "Matte! Sakra. Tomu nebudete věřit."
  
  Nebyl to šok v hlase jeho přítele, který vyslal strach do Drakeových nervových zakončení, ale pocit předtuchy. Předtucha.
  
  "Co je to?"
  
  Otočil se. Viděl to, co viděl Ben.
  
  "Do prdele mě."
  
  Karin je vystrčila. "Co je to?" Pak to viděla i ona. "Nikdy".
  
  Podívali se na zadní část trůnu, na vysoký sloup, o který se mohl někdo opřít, a na část, která tvořila zadní dveře.
  
  Byla pokryta dnes již známými víry - neuvěřitelně starodávnými symboly, které vypadaly jako nějaká forma písma - a stejnými symboly, které byly napsány na obou zařízeních pro cestování časem a také na velkém oblouku pod diamantem. nazývané Brány pekla.
  
  Stejné symboly, které Thorsten Dahl nedávno objevil v hrobce bohů, daleko na Islandu.
  
  Drake zavřel oči. "Jak se to může stát? Od té doby, co jsme poprvé slyšeli o Odinových devíti krvavých střípcích, mám pocit, že žiju ve snu. Nebo noční můra."
  
  "Vsadím se, že jsme s devíti díly ještě neskončili," řekl Ben. "To musí být manipulace." Nejvyššího řádu. Jako bychom byli vybráni nebo co."
  
  "Spíš prokletý." zavrčel Drake. "A přestaň s těmi kecy ze Star Wars."
  
  "Myslel jsem trochu méně Skywalkera, trochu více Chucka Bartowského," řekl Ben s lehkým úsměvem. "Protože jsme geekové a tak."
  
  Komodo se s očekáváním podíval na tajné dveře. "Máme pokračovat? Moji lidé položili své životy, aby nám pomohli dostat se tak daleko. Jediné, co můžeme na oplátku udělat, je najít konec této pekelné díry."
  
  "Komodo," řekl Drake. "Tohle je konec. Tam musí být."
  
  Protlačil se kolem vůdce velké skupiny a do obří chodby. Prostor už byl větší než dveře, které do něj vedly, a pokud to bylo možné, Drake cítil, jak se průchod rozšiřuje, stěny a strop jdou dál a dál, až -
  
  Studený, ostrý vánek ho pohladil po tváři.
  
  Zastavil se a upustil svítící tyč. Ve slabém světle vypálil jantarovou raketu. Létal nahoru, nahoru, nahoru, pak níž a níž, nenacházel žádnou oporu. Nenalezení stropu, římsy nebo dokonce podlahy.
  
  Vypálil druhou světlici, tentokrát doprava. A opět jantarový nálev zmizel beze stopy. Zlomil několik svítících tyčinek a hodil je dopředu, aby jim posvítil na cestu.
  
  Strmý okraj útesu klesl šest stop před nimi.
  
  Drakeovi se velmi točila hlava, ale přinutil se pokračovat. Ještě pár kroků a ocitl se tváří v tvář prázdnotě.
  
  "Nic nevidím. Hovadina".
  
  "Nemohli jsme se dostat celou tu cestu, aniž by nás zastavila ta zatracená tma." Karin vyjádřila všem myšlenky. "Zkus to znovu, Drake."
  
  Vyslal třetí záblesk do prázdna. Během letu bylo na tomto záběru několik slabých světel. Na druhé straně propasti bylo něco. Obrovská budova.
  
  "Co to bylo?" Ben vzdychl úžasem.
  
  Záblesk rychle pohasl, krátká jiskra života navždy ztracená ve tmě.
  
  "Počkejte tam," řekl poslední zbývající voják Delty, muž s volacím znakem Merlin. "Kolik jantarových záblesků nám zbývá?"
  
  Drake si zkontroloval opasky a batoh. Komodo udělal totéž. Číslo, na které přišli, bylo kolem třiceti.
  
  "Vím, co si myslíš," řekl Komodo. "Ohňostroj, že?"
  
  "Jednou," řekl Merlin, týmový expert na zbraně, ponuře. "Zjistěte, s čím máme co do činění, a pak to odneste zpět na místo, kde můžeme zavolat zálohu."
  
  Drake přikývl. "Souhlasit". Odložil si tucet světlic na zpáteční cestu a pak se připravil. Komodo a Merlin přišli a postavili se vedle něj na okraj.
  
  "Připraven?"
  
  Jeden po druhém, v rychlém sledu, vypálili raketu za raketou vysoko do vzduchu. Jantarové světlo jasně vzplálo v nejvyšším bodě a uvolnilo oslnivou záři, která rozptýlila temnotu.
  
  Poprvé v historii přišlo denní světlo do věčné temnoty.
  
  Pyrotechnická přehlídka začala působit. Jak vzplanutí za erupcí pokračovalo a explodovalo, než pomalu klesalo, obrovská stavba na druhém konci obří jeskyně se rozsvítila.
  
  Ben zalapal po dechu. Karin se zasmála. "Skvěle".
  
  Jak s úžasem sledovali, tma byla zapálena a začala se objevovat ohromující stavba. Nejprve řada oblouků vytesaných do zadní stěny, poté druhá řada pod nimi. Pak se ukázalo, že oblouky jsou vlastně malé místnosti - výklenky.
  
  Pod druhou řadou uviděli třetí, pak čtvrtou a pak řadu za řadou, jak oslepující světla sklouzla po velké zdi. A v každém výklenku velké třpytivé poklady odrážely prchavou slávu plovoucího jantarového pekla.
  
  Ben byl ohromen. "Toto... toto..."
  
  Drake a Delta Team pokračovali v odpalování střely za střelou. Zdálo se, že způsobily, že mohutná komora vzplanula. Před jejich očima vypukl velkolepý požár a zuřil.
  
  Nakonec Drake vypálil svou poslední světlici. Pak si vzal chvíli, aby ocenil to ohromující odhalení.
  
  Ben koktal. "Je to obrovské... je to -"
  
  "Další hrobka bohů." skončil Drake s větším znepokojením v hlase než překvapením. "Minimálně třikrát více než na Islandu. Ježíši Kriste, Bene, co se to sakra děje?"
  
  
  * * *
  
  
  Zpáteční cesta, i když stále plná nebezpečí, zabrala polovinu času a polovinu úsilí. Jedinou větší překážkou byla velká mezera, kde museli vytvořit další zip line, aby se dostali zpět, ačkoliv místnost Lust byla pro chlapy vždy problém, jak Karin podotkla úkosem na Komodo.
  
  Vraceli se obloukem Cook's Hell Gate a dupali lávovou trubicí zpět na povrch.
  
  Drake prolomil dlouhé ticho. "Páni, tohle je momentálně nejlepší vůně na světě." Konečně trochu čerstvého vzduchu."
  
  Z okolní tmy se ozval hlas Mano Kinimaki. "Nadechni se toho havajského čerstvého vzduchu, člověče, a budeš blíž svému cíli."
  
  Z polotmy se vynořili lidé a tváře. Generátor byl spuštěn a rozsvítil narychlo postavenou sadu řetězových světel. Stavěl se polní stůl. Komodo hlásil jejich polohu, když začali stoupat lávovou trubicí. Benův signál se vrátil a jeho mobil čtyřikrát pípl se záznamníkem. Karin udělala totéž. Rodiče směli zavolat.
  
  "Jen čtyřikrát?" zeptal se Drake s úsměvem. "Museli na tebe zapomenout."
  
  Hayden k nim nyní přistoupil, ošuntělý, unaveně vyhlížející Hayden. Ale usmála se a nesměle Bena objala. Alicia ho následovala a zírala na Draka vražednýma očima. A ve stínu, kdy Drake uviděl May, se na její tváři odráželo hrozné napětí.
  
  Už byl skoro čas na jejich zúčtování. Zdálo se, že Japonka, ne Angličanka, byla z toho nejtrapnější.
  
  Drake setřásl temný mrak deprese ze svých ramen. Vše završil tím, že svázanou postavu Krvavého krále s roubíkem hodil na nerovnou zem k jejich nohám.
  
  "Dmitrij Kovalenko." zavrčel. "King of the Bell end." Nejzkaženější svého druhu. Chce někdo kopačky?"
  
  V tu chvíli se z narůstajícího hluku kolem dočasného tábora zhmotnila postava Jonathana Gatese. Drake přimhouřil oči. Věděl, že Kovalenko osobně zabil Gatesovu manželku. Gates měl víc důvodů Rusovi ublížit než Drake a Alicia.
  
  "Snaž se". - zasyčel Drake. "Každopádně ten bastard nebude potřebovat všechny ruce a nohy ve vězení."
  
  Viděl, jak Ben a Karin sebou trhli a odvrátili se. V tu chvíli zahlédl muže, kterým se stal. Viděl hořkost, pomstychtivý hněv, spirálu nenávisti a zášti, která by z něj vedla k tomu, že se stane někým, jako je sám Kovalenko, a věděl, že všechny tyto emoce ho sežerou a nakonec změní a promění v jiného člověka. Byl to konec, který ani jeden z nich nechtěl...
  
  ... Tedy Alison nebo Kennedy.
  
  Také se otočil a objal Blakea kolem ramen. Podívali se na východ, kolem řady houpajících se palem, ke vzdáleným jiskřivým světlům a rozbouřenému oceánu.
  
  "Vidět něco takového může člověka změnit," řekl Drake. "Možná mu dá novou naději. Čas je dán."
  
  Ben promluvil, aniž by se otočil. "Vím, že právě teď chceš nabídku Dinoroců, ale já ti ji neposkytnu." Místo toho bych mohl citovat několik relevantních řádků z "Haunted". Co třeba tohle?"
  
  "Cituješ teď Taylor Swift? Co se tam pokazilo?"
  
  "Tato skladba je stejně dobrá jako kterýkoli z vašich Dinorocků." A ty to víš".
  
  Ale Drake by to nikdy nepřiznal. Místo toho poslouchal klábosení, které se za nimi vracelo sem a tam. Teroristická spiknutí byla zmařena inteligentně a rychle, ale stále byly nějaké oběti. Nevyhnutelný důsledek při jednání s fanatiky a šílenci. Země byla ve smutku. Prezident byl na cestě a již slíbil další kompletní přestavbu Spojených států. zpravodajského systému, i když stále nebylo jasné, jak někdo může Kovalenkovi zabránit v uskutečnění plánu, na kterém se pracovalo dvacet let, když byl po celou tu dobu považován pouze za mýtickou postavu.
  
  Velmi podobné bohům a jejich ostatkům, které nyní nacházeli.
  
  Nicméně jsme se poučili a USA a další země byly odhodlány to všechno vzít v úvahu.
  
  Otázka obvinění vznesených proti těm u moci, kteří jednali pod nátlakem a ze strachu o blaho svých blízkých, svazovala soudní systém na léta.
  
  Ale zajatci Krvavého krále byli osvobozeni a znovu se setkali se svými milovanými. Gates slíbil, že Kovalenko bude nucen vzdát se své krvavé pomsty, tak či onak. Harrison se znovu shledal se svou dcerou, i když nakrátko, a ta zpráva Drakea jen zarmoutila.
  
  Kdyby se narodila jeho vlastní dcera, milovala ji a pak ji unesli, udělal by to samé jako Harrison?
  
  Samozřejmě, že ano. Každý otec by pohnul nebem a zemí a vším mezi tím, aby zachránil své dítě.
  
  Hayden, Gates a Kinimaka odešli od hluku, dokud nebyli blízko Drakea a jeho skupiny. Byl rád, že s nimi viděl i Komodo a přeživšího vojáka z Delty Merlina. Pouta vytvořená v kamarádství a akci byla věčná.
  
  Hayden se ptal Gatese na chlapíka jménem Russell Cayman. Zdálo se, jako by tento muž nahradil Torstena Dahla v čele islandské operace, jeho rozkazy přicházely ze samého vrcholu... a možná dokonce z mlhavého a vzdáleného místa nad ním. Zdálo se, že Cayman je tvrdý a nemilosrdný muž. Běžně řídil tajné operace a šuškalo se o ještě tajnějších a vybraných operacích doma i v zahraničí.
  
  "Cayman je poradce při potížích," řekl Gates. "Ale nejen to. Vidíte, zdá se, že nikdo neví, čí je poradce při odstraňování problémů. Jeho povolení přesahuje nejvyšší úroveň. Jeho přístup je okamžitý a bezpodmínečný. Ale když je zatlačen, nikdo neví, pro koho sakra skutečně pracuje."
  
  Drakeovi zazvonil mobil a on zavěsil. Zkontroloval obrazovku a s potěšením zjistil, že volajícím je Thorsten Dahl.
  
  "Hej, to je šílený Švéd!" Co je kámo? Pořád mluvíš jako idiot?"
  
  "Vypadalo by to tak." Už několik hodin se snažím někoho kontaktovat a rozumím. Osud ke mně není laskavý."
  
  "Máš štěstí, že máš jednoho z nás," řekl Drake. "Bylo to pár těžkých dní."
  
  "No, bude to ještě drsnější." Dahl je zpět.
  
  "Pochybuji že-"
  
  "Poslouchat. Našli jsme nákres. Abych byl přesnější, mapa. Většinu z toho se nám podařilo rozluštit, než to ten idiot Cayman klasifikoval jako bezpečnostní problém nejvyšší úrovně. Mimochodem, zjistili o něm něco Hayden nebo Gates?
  
  Drake zmateně zamrkal. "Kajman? Kdo je sakra ten Cayman? A co Hayden a Gates vědí?"
  
  "To je jedno. Nemám moc času." Drake si poprvé uvědomil, že jeho přítel mluví šeptem a ve spěchu. "Dívej se. Mapa, kterou jsme našli, alespoň naznačuje umístění tří hrobek. Rozuměl jsi tomu? Jsou tam tři hrobky bohů."
  
  "Právě jsme našli toho druhého." Drake cítil, jak z něj vítr vyrazil. "Je to obrovské."
  
  "Myslel jsem si to. Pak se zdá, že mapa je přesná. Ale, Draku, tohle musíš slyšet, třetí hrobka je největší ze všech a je nejhorší."
  
  "Horší?"
  
  "Naplněný těmi nejstrašnějšími bohy." Opravdu nechutné. Zlá stvoření. Třetí hrobka byla něco jako vězení, kde se smrt spíše vynucovala než přijímala. A Drake..."
  
  "Co?"
  
  "Pokud máme pravdu, myslím, že je to klíč k nějaké zbrani soudného dne."
  
  
  KAPITOLA ČTYŘICÁTÁ TŘI
  
  
  V době, kdy na Havaj sestoupila další temnota a začaly další fáze jakéhosi prastarého megaplánu, Drake, Alicia a May vše opustili, aby jednou provždy ukončili svou vlastní krizi.
  
  Náhodou zvolili nejdramatičtější prostředí ze všech. Pláž Waikiki s teplým Tichým oceánem, jasně osvětlená zapadajícím měsícem v úplňku na jedné straně a řadami planoucích turistických hotelů na straně druhé.
  
  Ale dnes večer to bylo místo pro nebezpečné lidi a drsná odhalení. Tři přírodní síly se sešly na setkání, které navždy změní běh jejich životů.
  
  Drake promluvil jako první. "Vy dva mi to musíte říct." Kdo zabil Wellse a proč. Proto jsme tady, takže už nemá smysl mlátit do křoví."
  
  "To není jediný důvod, proč jsme tady." Alicia zírala na Mai. "Tato elfka pomohla zabít Hudsona tím, že mlčela o její malé sestře." Je čas, abychom se já a můj muž staromódně pomstili."
  
  Mai pomalu zavrtěla hlavou. "To není pravda. Tvůj tlustý, idiotský přítel -"
  
  "Pak v duchu Wellse." Alicia zasyčela. "Kéž bych měl nějaký volný čas!"
  
  Alicia vykročila vpřed a udeřila May tvrdě pěstí do obličeje. Malá Japonka zavrávorala, pak vzhlédla a usmála se.
  
  "Vzpomněl si".
  
  "Co jsi mi řekl, že až tě příště udeřím, měl bych tě udeřit jako chlap? Jo, nemáš tendenci na něco takového zapomínat."
  
  Alicia rozpoutala příval úderů. Mai ustoupila a popadla je za zápěstí. Písek kolem nich byl rozbouřen a jejich rychlé nohy rozházený do náhodných vzorů. Drake se jednou pokusil zasáhnout, ale rána do pravého ucha ho přiměla dvakrát se zamyslet.
  
  "Jen se navzájem nezabíjejte."
  
  "Nemohu nic slíbit," zamumlala Alicia. Upadla a podkopla Mayovi pravou nohu. Mai se zavrčením přistála a písek jí drtil hlavu. Když se Alicia přiblížila, Mai jí hodila do obličeje hrst písku.
  
  "Fena".
  
  "Všechno je spravedlivé -" Mai se vrhla. Obě ženy se střetly tváří v tvář. Alicia byla zvyklá na boj zblízka a vrhala silné rány lokty, pěstmi a dlaněmi, ale Mai každého z nich chytila nebo uhýbala a odpověděla stejně. Alicia popadla May opasek a pokusila se ji vyvést z rovnováhy, ale jediné, čeho dosáhla, bylo částečné roztržení Mayiných kalhot.
  
  A nechejte Aliciinu obranu dokořán.
  
  Drake zamrkal, když sledoval vývoj událostí. "Teď to vypadá spíš jako pravda." Odstoupil. "Pokračovat".
  
  May plně využila Aliciiny chyby a proti válečníkovi třídy May mohl být jen jeden. Na Alicii dopadly rány a ona se zapotácela zpět, pravá paže jí ochabovala v agónii a hrudní kost ji pálila od četných ran. Většina válečníků by to vzdala po dvou nebo třech zásazích, ale Alicia byla z tvrdších věcí a dokonce se na konci málem dala dohromady.
  
  Vrhla se zpět vzduchem, kopla a omráčila Mai kopnutím dvounožkou do břicha. Alicia přistála na zádech v písku a otočila celé tělo vzhůru nohama.
  
  Jen potkat rostlinnou tvář toho nejsložitějšího řádu. Úder pěstí do břicha mohl Hulka vyřadit, ale ani to Mai nezastavilo. Její svaly přijaly ránu s lehkostí.
  
  Alicia upadla, světlo málem zhaslo. Před očima jí plavaly hvězdy a ne ty, které se třpytily na noční obloze. Zasténala. "Zatraceně šťastná trefa."
  
  Ale May se už obrátila na Drakea.
  
  "Zabil jsem Wellse, Drake." Udělal jsem".
  
  "Uvědomil jsem si to brzy," řekl. "Musel jsi mít důvod." Co to bylo?"
  
  "To bys neřekl, kdybych toho starého parchanta zabil." Alicia pod nimi zasténala. "Nazval bys mě psycho svině."
  
  Drake ji ignoroval. Mai si setřásla písek z vlasů. Po minutě se zhluboka nadechla a podívala se mu hluboko do očí.
  
  "Co je to?"
  
  "Dva důvody. První a nejjednodušší věc je, že se dozvěděl o únosu Chiky a vyhrožoval, že ti to řekne."
  
  "Ale mohli bychom mluvit o-"
  
  "Vím. Tohle je jen malá část."
  
  Jen malá část, pomyslel si. Byla Mayina sestra unesena malá část?
  
  Nyní se Alicia s námahou postavila na nohy. I ona se otočila čelem k Drakeovi, oči plné netypického strachu.
  
  "Já vím," začala May a pak ukázala na Alicii. "Víme něco mnohem horšího." Něco hrozného..."
  
  "Ježíši, jestli to tam nedáš, ustřelím ti obě zasrané hlavy."
  
  "Za prvé bys měl vědět, že Welles by ti nikdy neřekl pravdu." Byl to SAS. Byl to důstojník. A pracoval pro malou organizaci tak vysoko v potravinovém řetězci, že řídí vládu.
  
  "Opravdu? O čem?" Drakeovi najednou ztuhla krev.
  
  "Že vaše žena - Alison - byla zavražděna."
  
  Jeho ústa se pohybovala, ale nevydala žádný zvuk.
  
  "Přišel jsi k někomu příliš blízko." Potřebovali, abyste opustil tento pluk. A její smrt tě přiměla odejít."
  
  "Ale chystal jsem se odejít. Chystal jsem se kvůli ní opustit SAS!"
  
  "Nikdo nevěděl," řekla Mai tiše. "Ani ona to nevěděla."
  
  Drake zamrkal a v koutcích očí ucítil náhlou vlhkost. "Měla naše dítě."
  
  Mai na něj zírala se šedou tváří. Alicia se odvrátila.
  
  "Nikdy předtím jsem to nikomu neřekl," řekl. "Nikdy".
  
  Kolem nich sténala havajská noc, silný příboj šeptal dávno zapomenuté písně prastarých lidí, hvězdy a měsíc se dívaly dolů stejně nezaujatě jako vždy, zachovávaly tajemství a naslouchaly slibům, které člověk často může dát.
  
  "A je tu ještě něco," řekla Mai do tmy. "Strávil jsem hodně času s Wellsem, když jsme poskakovali po Miami." Když jsme byli v tom hotelu, víte, v tom, který byl rozbitý na kusy, slyšel jsem ho nejméně půl tuctu telefonovat s mužem...
  
  "Jaký člověk?" řekl Drake rychle.
  
  "Ten muž se jmenoval Cayman." Russell Cayman."
  
  
  KONEC
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  David Leadbeater
  Ve čtyřech rozích Země
  
  
  KAPITOLA PRVNÍ
  
  
  Ministryně obrany Kimberly Crowová se posadila s narůstajícím pocitem úzkosti v jejím již tak bušícím srdci. Přiznávám, že v té práci nebyla dlouho, ale tušila, že to není každý den, aby čtyřhvězdičkový armádní generál a vysoký úředník CIA požadovali audienci u někoho jejího formátu.
  
  Byl to malý, ponurý, ale zdobený pokoj v hotelu v centru Washingtonu; místo, na které byla zvyklá, když věci vyžadovaly trochu více taktu než obvykle. Tlumené osvětlení se slabě odráželo od stovek zlatých a masivních dubových předmětů, dodávalo místnosti neformálnější nádech a zdůrazňovalo rysy a neustále se měnící výrazy těch, kteří se zde setkali. Qrow čekal, až promluví první z nich.
  
  Mark Digby, muž ze CIA, přešel přímo k věci. "Váš tým je šílený, Kimberly," řekl a jeho tón prořízl atmosféru jako kyselina přes kov. "Napíše svůj vlastní lístek."
  
  Qrow, který očekával tento žíravý útok, nerad šel do obrany, ale opravdu neměl na výběr. Už když mluvila, věděla, že je to přesně to, co Digby chtěl. "Vyzvali k soudu." V terénu. Nemusí se mi to líbit, Marku, ale trvám na tom."
  
  "A teď jsme pozadu," zabručel nespokojeně generál George Gleason. Nové angažmá bylo jediné, na čem mu záleželo.
  
  "V závodě o takzvaná 'místa na dovolenou'? Jezdci? Prosím. Naše nejlepší mozky ještě kód nerozluštily."
  
  "Drž se toho, ano?" Digby pokračoval, jako by ho Gleeson nepřerušil. "A co jejich rozhodnutí zabít civilistu?"
  
  Qrow otevřela ústa, ale nic neřekla. Je lepší to nedělat. Digby zjevně věděl víc než ona a chystal se toho využít do posledního kousku.
  
  Zíral přímo na ni. "Co s tím, Kimberly?"
  
  Zírala na něj a nic neříkala, vzduch mezi nimi teď praskal. Bylo jasné, že Digby se zlomí jako první. Ten člověk se prakticky svíjel svou potřebou sdílet, vylít svou duši a formovat ji podle svého způsobu myšlení.
  
  "S vyšetřováním jim pomohl muž jménem Joshua Vidal. Můj tým na zemi nevěděl, proč ho hledali, nebo proč vypnuli všechny kamery v dozorčí místnosti," odmlčel se, "dokud to později nezkontrolovali a nenašli..." Zavrtěl hlavou a předstíral zlobí horší než většina hvězd telenovel.
  
  Qrow četl mezi řádky, cítil mnoho vrstev svinstva. "Máte úplnou zprávu?"
  
  "Věřím". Digby rozhodně přikývl. "Do večera to bude na tvém stole."
  
  Qrow mlčela o všem, co věděla o nejnovější misi. Tým SPEAR zůstal v kontaktu - sotva - ale věděli trochu o tom, co se stalo. Vražda tohoto Joshuy Vidala, je-li byť jen vzdáleně pravdivá, však bude mít pro tým hluboké a dalekosáhlé důsledky. Přidejte k tomu Marka Digbyho, který byl typem muže, který rád napravil jakoukoli chybu, která podpořila jeho vlastní cíle, a Haydenův tým by se snadno dal označit za ostudu Spojených států. Mohou být rozpuštěni, klasifikováni jako uprchlíci podléhající zatčení nebo... ještě hůř.
  
  Všechno záviselo na Digbyho plánu.
  
  Crowe musela našlapovat velmi opatrně a pamatovat si na svou vlastní poněkud obtížnou kariéru. Dostat se tak daleko, dostat se tak vysoko, nebylo bez nebezpečí - a někteří za ní stále číhali.
  
  Generál Gleason se zasmál. "Nic to neposouvá dopředu. Zvláště ti, kteří pracují na poli."
  
  Qrow kývl na generála. "Souhlasím, Georgi." Ale SPEAR měl a má jeden z našich nejúčinnějších týmů spolu s týmy SEAL 6 a 7. Jsou... v mnoha ohledech jedinečné. Myslím, doslova, na světě není žádný jiný tým jako oni."
  
  Digbyho pohled byl tvrdý. "Považuji to spíše za vysoce nejistou pozici než za nadřazenou. Tyto týmy SWAT potřebují kratší vodítka, ne volnější řetězy."
  
  Qrow cítil, jak se atmosféra zhoršuje, a věděl, že před námi bude ještě horší. "Váš tým vypadl z kolejí." Mají vnitřní problémy. Vnější záhady, které nás ještě mohou všechny kousnout do zadku..." Odmlčel se.
  
  Generál Gleason znovu zabručel. "Poslední věc, kterou potřebujeme, je tým nepoctivých nadnárodních korporací najatých Spojenými státy, které se zbláznily v zámoří a vytvořily další sračku. Je lepší přerušit vazby, dokud můžeme."
  
  Qrow nedokázala skrýt překvapení. "O čem to mluvíš?"
  
  "Nic neříkáme." Digby se podíval na stěny, jako by očekával, že uvidí Dumbovy uši.
  
  "Chceš říct, že by měli být zatčeni?" naléhala.
  
  Digby téměř neznatelně zavrtěl hlavou; sotva znatelný, ale pohyb, který zazvonil varovnými zvony hluboko v Qrowově duši. Nelíbilo se jí to, ani trochu, ale jediný způsob, jak uvolnit to hrozné napětí v místnosti a odejít, bylo jít dál.
  
  "Dej tam špendlík," řekla tak lehkým hlasem, jaký dokázala sesbírat. "A pojďme probrat další důvod, proč jsme tady." Ve čtyřech koutech země."
  
  "Promluvme si přímo," řekl generál. "A podívej se na fakta, ne na bajky." Fakta říkají, že nějaká parta psychopatů narazila na třicet let staré rukopisy, které napsali váleční zločinci skrývající se na Kubě. Fakta říkají, že tahle parta psychopů šla do toho a kurva je vypustila do zatracené Sítě, což je pro tuhle partu zcela přirozené. Toto jsou fakta."
  
  Vrána věděl o generálově averzi k archeologickému folklóru a jeho naprostém nedostatku představivosti. "Myslím, že ano, Georgi."
  
  "Chtěl bys víc?"
  
  "No, jsem si docela jistý, že je brzy uslyšíme."
  
  "Každý šílený vědec, každý rádoby a oportunistický zločinec z Indiany Jonese na světě má nyní přístup ke stejným informacím jako my." Viděla to každá vláda, každý tým speciálních sil, každá jednotka černých operací. I ty, které neexistují. A právě teď... všichni zaměřili svou nejšpinavější pozornost na jedno místo."
  
  Qrow si nebyl jistý, zda se jí jeho přirovnání líbí, ale zeptal se: "Který?"
  
  "Plánujte řád posledního soudu. Plán na konec světa."
  
  "Od vás to zní trochu dramaticky, generále."
  
  "Přečetl jsem to doslovně, to je vše."
  
  "Všichni jsme to četli." Tohle všechno," vložil se do toho Digby. "Samozřejmě, je to potřeba brát vážně a nelze to prozatím slevit. Hlavní dokument, který nazývají "Řád posledního soudu", odkazuje na jezdce a my věříme, že je třeba je hledat.
  
  "Ale -" Gleason si zjevně nemohl pomoci. "Čtyři rohy. To je naprosto nelogické."
  
  Qrow mu pomohl v postupu. "Hádám, že je to zakódováno schválně, Georgi." Aby to rozhodování zkomplikovalo. Nebo jej udělejte tak, aby byl dostupný pouze těm, které Řád vyvolí."
  
  "Nelíbí se mi to líbí". Gleason vypadal, jako by se zbláznil.
  
  "Jsem si jistý". Qrow poklepal na stůl před ní. "Ale podívejte se - rukopis vyvolává mnoho otázek, na které ještě nejsou žádné odpovědi." V podstatě, kde jsou teď... Řád?"
  
  "Tohle není v žádném případě největší záhada, které čelíme," nesouhlasil Digby. "Na tento plán se musíme se vším spěchem obrátit."
  
  Qrow si užíval vítězství této konkrétní manipulace. "SPEARS jsou již v Egyptě," potvrdila. "Brát rukopis jako nominální hodnotu a předpokládat, že naše rané interpretace jsou správné, je to, kde bychom měli být."
  
  Digby se kousl do spodního rtu. "To je všechno dobré," řekl, "ale také nás to přivádí na místo, kde chceme být. Teď musí být učiněno rozhodnutí, Kimberly."
  
  "Nyní?" Byla opravdu překvapená. "Nikam nejdou a byla by chyba vzít je ze hřiště. Předpokládám, že jste rukopis pochopili? Čtyři jezdci? Poslední čtyři zbraně? Válka, dobývání, hladomor, smrt. Pokud je toto oprávněné tvrzení, potřebujeme, aby dělali to, co umí nejlépe."
  
  "Kimberly." Digby si promnul oči. "Ty a já máme úplně odlišné názory na to, co to je."
  
  "Určitě nemůžete zpochybnit jejich předchozí úspěchy?"
  
  "Jak definuješ úspěch?" Digby roztáhl ruce neuvěřitelně samolibě. "Ano, zneškodnili několik hrozeb, ale stejně tak mohli SEALs, Rangers, Divize zvláštních činností CIA, SOG, námořní lupiči..." Odmlčel se. "Vidíš, kam jdu?"
  
  "Říkáš, že nepotřebujeme SPIR."
  
  Digby schválně vyvalil oči. "Nikdy se to nestalo".
  
  Qrowovi trvalo déle než vteřinu, než zvážil zamýšlenou urážku. Pohlédla z Digbyho na Gleasona, ale generál odpověděl pouze lhostejným, stoickým pohledem, nepochybně vnějším výrazem jeho tvůrčího ducha. Bylo jí jasné, kde SPIR uspěl. Gleeson to upřímně nechápal a Digby sledoval jiný cíl.
  
  "Zatím," řekla, "máme jen slova a zprávy, většinou fámy. Tento tým riskoval své životy, ztratil své muže a znovu a znovu obětoval pro tuto zemi. Mají právo se vyjádřit."
  
  Digby se zašklebil, ale neřekl nic. Qrow se opřel v křesle a liboval si v klidné atmosféře, která stále prostupovala všechny čtyři rohy místnosti ve snaze udržet pozornost. Člověk vyžadoval soustředění a klid při jednání s jedovatými hady.
  
  "Navrhuji poslat lidi na TerraLeaks ve snaze zastavit tento tok informací," řekla. "Dokud nebude potvrzena pravost tohoto rozkazu. Co se stane brzy," dodala. "Vyšetřujeme kubánský bunkr, kde se to našlo. A nechali jsme tým SPEAR dělat svou práci. Nikdo to neudělá rychleji."
  
  Generál Gleason souhlasně přikývl. "Jsou tam," zavrčel.
  
  Digby se na ni široce usmál a narážel tak na kočku, která dostala krém. "Přijímám všechny vaše návrhy," řekl. "Chci říct, že s nimi nesouhlasím, ale budu souhlasit. A na oplátku chci, abys přijal můj malý návrh."
  
  Drahý Bože, ne. "Který z nich?"
  
  "Posíláme druhý tým. Abych je kryl a možná jim pomohl."
  
  Qrow věděl, co říká. "Zakrýt" znamenalo pozorovat a "pomoci" dost možná znamenalo provést.
  
  "Který tým?"
  
  "SEAL Team 7. Už se blíží."
  
  "Neuvěřitelný." Qrow zavrtěla hlavou. "Máme dva naše nejlepší týmy ve stejné oblasti ve stejnou dobu. Jak se to stalo?
  
  Digbymu se podařilo zůstat lhostejný. "Čistá náhoda. Ale musíte souhlasit, že dva jsou lepší než jeden."
  
  "Pokuta". Qrow věděl, že nemá jinou možnost, než souhlasit. "Ale za žádných okolností se oba týmy nepotkají. Ne z jakéhokoli důvodu. Vše jasné?"
  
  "Jen když na tom závisí svět." Digby se usmál, vyhnul se otázce a způsobil, že Gleeson zasténal.
  
  "Zůstaňte profesionální," řekl Gleason. "Mohu jich mít sedm ve správné oblasti za pár hodin." Za předpokladu, že to brzy skončíme."
  
  "Zvažte to." Qrow se zdržel toho, aby páru řekl, aby je při odchodu nenechal udeřit dveřmi do zadku. Pro SPEAR to nemohlo být vážnější. Pro muže, který zabil Joshuu Vidala, to bylo brutální. Pro ni to mohlo být cokoliv z výše uvedeného a horší. Ale nejdřív zachraňme svět, pomyslela si.
  
  Znovu.
  
  
  KAPITOLA DVĚ
  
  
  Alexandrie leží v celé své moderní slávě za skleněným oknem; prosperující betonová metropole lemovaná jiskřivým mořem, poznamenaná palmami a hotely, zakřiveným pobřežím a neuvěřitelně působivou Alexandrijskou knihovnou.
  
  Bezpečný dům CIA měl výhled na šest ucpaných cest, které se pomalu stáčely kolem přídě pobřeží. Veškerý přístup na rozviklaný balkon zvenčí omezovalo těžké sklo a mříže. Pouze hlavní salon nabízel známky pohodlí; kuchyně byla malá a provizorní, ze dvou ložnic se už dávno staly ocelové klece. Pouze jedna osoba zaměstnávala bezpečný dům na plný úvazek a byl zjevně mimo svou zónu pohodlí.
  
  Alicia si objednala šálek kávy. "Hele chlape, tohle jsou čtyři černé, dva s mlékem, tři se smetanou a jeden s příchutí skořice." Rozuměl?"
  
  "Já ne..." Zuřivě zamrkal asi třicetiletý muž s brýlemi s tenkými obroučkami a hustým obočím. "Já... nevařím kávu." Rozumíš tomu?
  
  "Vy nerozumíte? No, co tu sakra děláš?"
  
  "Spojení. Místní kontakt. Hospodyně. já-"
  
  Alicia napjatě přimhouřila oči. "Hospodyně?"
  
  "Ano. Ale ne takhle. Já -"
  
  Alicia se odvrátila. "Do prdele, kámo." Postele nestíháš. Kávu neděláš. Za co tě sakra platíme?"
  
  Drake se ze všech sil snažil ignorovat Angličanku, místo toho se soustředil na setkání Smithe a Lauren. New Yorker byl připraven a odletěl do Egypta ve chvíli, kdy se nová hrozba změnila z poněkud alarmující na prioritní. Stála uprostřed místnosti s rozpuštěnými vlasy a hravým výrazem ve tváři a byla připravena aktualizovat tým, ale když Smith přistoupil k Lauren, spadla na ni celá řada emocí.
  
  "Teď ne," odpověděla okamžitě.
  
  "Jsem naživu," zavrčel Smith. "Myslel jsem, že by tě to mohlo zajímat."
  
  Namísto toho, aby Lauren odsekla, zhluboka se nadechla. "Bojím se o tebe každý den, každou minutu." Věřím. Líbí se ti to, Smithi?"
  
  Voják otevřel ústa, aby něco namítl, ale Alicia obratně zasáhla. "Sakra, neslyšel jsi? Jmenuje se Lancelot. Dává mu přednost před Smithem. Teď mu tak říkáme všichni."
  
  Lauren byla během minuty podruhé zaskočena. "Lance-a-co? Není to jméno starého rytíře?"
  
  "Samozřejmě," řekla Alicia šťastně. "Tentýž chlap, který se dopustil nevěry s královskou ženou."
  
  "Chceš říct, že bych si měl dělat starosti? Nebo je ti to jedno?"
  
  Alicia zírala na Smithe. "Ne. Pokud tě ztratí, dostane nejlépe paviána a v Egyptě nejsou žádné rudovlasé opice." Rozhlédla se po místnosti tázavým pohledem. "Aspoň ne mimo tuto místnost."
  
  Mai teď stála vedle Lauren a ustoupila stranou poté, co dvakrát zkontrolovala bezpečnostní systém bezpečného domu. "Máme dohnat operaci? Myslím, že proto je tady Lauren?"
  
  "Ano ano". Newyorčanka se rychle vzpamatovala. "Chtěli byste si všichni sednout? Může to chvíli trvat."
  
  Yorgi našel volné místo. Drake se posadil na loketní opěrku židle a pečlivě se rozhlížel po místnosti. Bylo mu jasné, když sledoval z postranní čáry, jak se Dal a Kenzi sblížili, jak Hayden vyklouzl Kinimaki a naštěstí se zdálo, že Alicia a May nyní více akceptují přítomnost toho druhého. Drakeovi se tímto výsledkem velmi ulevilo, ale měla se stát další velká věc. Yorgi od svého odhalení před pouhými třemi dny téměř úplně mlčel.
  
  Já jsem ten, kdo chladnokrevně zabil své rodiče.
  
  Ano, to podkopalo oslavu, ale nikdo na Rusy netlačil. Skutečně šel hodně daleko, aby přiznal, co udělal; Teď potřeboval čas, aby převedl vzpomínku do skutečných slov.
  
  Lauren vypadala trochu nepohodlně, když stála v čele místnosti, ale když Smith ustoupil, začala mluvit. "Za prvé, můžeme mít vodítko k umístění skrýše Tylera Webba." Pamatuješ - slíbil, že budou odhalena další tajemství?
  
  Drake si to dobře pamatoval. Od té doby se obávají možných následků. Nebo alespoň dva nebo tři.
  
  "Ale teď na to nemáme čas. Později doufám, že se všichni vydáme na výlet. Ale tohle... tato nová hrozba začala, když organizace TerraLeaks zveřejnila na internetu spoustu dokumentů." Trhla sebou. "Spíš jako fyzická bomba svržená na digitální základ. Všechny dokumenty byly ručně psané, zjevně fanatické a čistě sebechválící. Běžný starý odpad. Zaměstnanci TerraLeaks je našli ve starém bunkru na Kubě, něco, co zbylo z doby před desítkami let. Zdá se, že bunkr býval sídlem skupiny šílenců, kteří si říkali Řád posledního soudu."
  
  "Zní to jako hodně smíchu," řekl Drake.
  
  "Samozřejmě, že bylo. Ale ve skutečnosti se věci ještě zhorší. Všichni tito lidé byli váleční zločinci, kteří uprchli z nacistického Německa a skrývali se na Kubě. Nyní, jak všichni víte, je jednodušší vytvořit seznam podivných sraček, které nacisty nezajímaly, než seznam toho, čím byli. Tento řád byl vytvořen, aby předal věci budoucím generacím. Pokud by byli chyceni nebo zabiti, chtěli by někde v budoucnu zažít nějakou slavnou rezonanci."
  
  "A ty říkáš, že to mají?" zeptal se Hayden.
  
  "No, ještě ne." Nic nebylo prokázáno. Řád se skládal ze dvou generálů, dvou vlivných vládních osobností a dvou bohatých podnikatelů. Společně by měli významnou moc a zdroje."
  
  "Jak to víme?" zeptala se Mai.
  
  "Ach, nic neskrývali." Jména, události, místa. To vše je v dokumentech. A TerraLeaks je následovala," zavrtěla Lauren hlavou, "stejně jako oni."
  
  "Chceš říct, že to všichni vědí?" řekl Drake tiše. "Každá zatracená organizace na světě? Blbost." Otočil hlavu k oknu, jako by si prohlížel, jak se celý svět venku schází.
  
  "Dotyčný dokument není úplně hotový," začala Lauren.
  
  Alicia si odfrkla. "Pokud to samozřejmě není ten případ."
  
  "Takže nemáme všechny informace." Můžeme se jen domnívat, že tito váleční zločinci, kteří před nějakými sedmadvaceti lety zmizeli z povrchu zemského, nedostali šanci dokončit své dílo."
  
  "Zmizel?" zamumlal Dahl a mírně přešlápl z nohy na nohu. "Obvykle to znamená tajnou policii." Nebo speciální jednotky. Dává to smysl, protože to byli váleční zločinci."
  
  Lauren přikývla. "To je konsenzus. Ale toho, kdo "zmizel", nenapadlo hledat tajný bunkr.
  
  "Pak pravděpodobně SAS." Dahl se podíval na Drakea. "Tlustí bastardi."
  
  "Aspoň se naše speciální jednotky nejmenují ABBA."
  
  Kinimaka se šel k oknu podívat. "To zní jako matka všech chyb," zabručel do sklenice. "Dovoluji, aby se tyto informace volně šířily." Kolik vlád po tom bude ve stejnou dobu lovit?"
  
  "Nejméně šest," řekla Lauren. "O kterém víme. V tuto chvíli by toho mohlo být víc. Závod začal, když jste skončili v Peru."
  
  "Končíš?" opakoval Smith. "Zachránili jsme životy."
  
  Lauren pokrčila rameny. "Nikdo tě za to neobviňuje."
  
  Drake si jasně pamatoval Smithovy opakované požadavky, aby si sakra pospíšil během poslední mise. Nyní však nebyl čas na toto téma. Místo toho tiše upoutal pozornost New Yorkera.
  
  "Takže," řekl. "Proč nám přesně neřekneš, co tento Doomsday Order naplánoval a jak plánuje zničit svět?"
  
  Lauren se zhluboka nadechla. "Pak je to v pořádku." Doufám, že jsi na to připraven."
  
  
  KAPITOLA TŘETÍ
  
  
  "Prostřednictvím špionážních satelitů, skrytých agentů a kamer, dronů, NSA... na co si vzpomenete, víme, že nejméně šest dalších zemí závodí o to, kdo jako první najde čtyři kouty Země. Američané..." odmlčela se a pomyslela si, "no... být Američany... chcete se tam dostat dřív než ostatní. Nejen kvůli prestiži, ale také proto, že prostě nemůžeme říct, co kdo jiný udělá s tím, co najde. Ten pocit je... co když Izrael najde tajného vraha zevnitř země? Co když Čína najde všechny čtyři?"
  
  "Takže toto jsou potvrzené země účastnící se projektu?" zeptala se Kensi tiše. "Izrael?"
  
  "Ano. Plus Čína, Francie, Švédsko, Rusko a Velká Británie.
  
  Drake si pomyslel, že možná zná některé ze zúčastněných lidí. Bylo špatné, že musel pracovat proti nim.
  
  "Záludné," řekl. "Jaké jsou přesné rozkazy?"
  
  Lauren zkontrolovala svůj laptop, aby se ujistila. "Obsahují strašně moc 'bez selhání' a 'za každou cenu'."
  
  "Vnímají to jako globální hrozbu," řekl Hayden. "Proč ne? Do další apokalypsy zbývá vždy jen pár dní."
  
  "A přesto," řekl Drake, "jsme všichni v podstatě na stejné straně."
  
  Hayden na něj zamrkal. "Páni. Přestaň brát drogy, kámo."
  
  "Ne, myslel jsem-"
  
  "Příliš mnoho ran ho nakonec přivedlo k šílenství." Dahl se zasmál.
  
  Drakeovy oči se rozšířily. "Zavři pusu." Udělal pauzu. "Vyptával ses na svého Yorkshira? Každopádně jsem měl na mysli, že jsme všichni speciální jednotky. Vystřihněte ze stejné látky. Jsme si jistí, že bychom se neměli navzájem pronásledovat po celém světě."
  
  "Souhlasím," řekl Hayden bez emocí. "Tak s kým o tom budeš mluvit?"
  
  Drake rozpřáhl ruce. "Prezident Coburn?"
  
  "Nejdřív byste museli projít kolem ministra obrany." A další. Cole je obklopen více než jen fyzickými zdmi a některé z nich nejsou bez cimbuří."
  
  "Ne všechny týmy budou hrát přátelská utkání," dodal Kenzie sebevědomě.
  
  "Rozhodně". Drake to vzdal a posadil se. "Promiň, Lauren." Pokračovat."
  
  "Že jo. Všichni si tedy přečetli uniklé dokumenty. Většina z toho jsou nacistické kecy, abych byl upřímný. A čtu to doslovně. Stránka pojmenovaná po této nešťastné skupině s názvem "Řád posledního soudu" jasně označuje takzvaná "místa odpočinku" Čtyř jezdců: Válka, Dobývání, Hlad a Smrt."
  
  "Z Knihy Zjevení?" zeptal se Hayden. "Ti čtyři jezdci?"
  
  "To jo." Lauren přikývla a stále si prohlížela mnoho poznámek potvrzených některými z nejlepších geeků v Americe. "Beránek Boží otevírá první čtyři ze sedmi pečetí, které přinášejí čtyři stvoření jedoucí na bílých, červených, černých a bledých koních. Samozřejmě, že byli v průběhu let ke všemu připojeni a v populární kultuře byly znovu a znovu interpretovány. Byly dokonce popsány jako symbol římské říše a její následné historie. Ale hej, nacisté si s tím mohli hrát, jak chtěli, ne? Teď možná bude nejlepší, když to dám pryč. Vytáhla z kufříku hromadu papírů a vypadala obchodněji, než ji kdy Drake viděl. Pro Lauren zajímavá změna a zdá se, že si ji vzala k srdci. Rychle se podíval na papír.
  
  "Tohle je ta věc, která všechny opálila? Objednat?
  
  "Ano, přečtěte si toto."
  
  Dahl to přečetl nahlas, zatímco ostatní si to vzali.
  
  "Ve čtyřech rozích Země jsme našli Čtyři jezdce a nastínili jim plán Řádu posledního soudu. Ti, kteří přežijí soudní křížovou výpravu a její následky, budou právem kralovat. Pokud toto čtete, jsme ztraceni, takže čtěte a sledujte opatrně. Naše poslední roky jsme strávili sestavováním posledních čtyř zbraní světových revolucí: války, dobývání, hladomoru a smrti. Spojené, zničí všechny vlády a otevřou novou budoucnost. Být připraven. Najít je. Cestujte do čtyř koutů Země. Najděte místa odpočinku otce strategie a poté Khagana; nejhorší Ind, který kdy žil, a pak Pohroma Boží. Všechno ale není tak, jak se zdá. Navštívili jsme Khagan v roce 1960, pět let po dokončení, a umístili jsme Conquest do jeho rakve. Našli jsme metlu, která střeží skutečný poslední soud. A jediný kód zabíjení je, když se objevili Jezdci. Na kostech Otce nejsou žádné identifikační znaky. Indián je obklopen zbraněmi. Řád posledního soudu nyní žije skrze vás a bude vládnout navěky."
  
  Drake to všechno nasál. Mnoho indicií, mnoho pravd. Hodně práce. Dahl ho však porazil hned svým prvním komentářem. "Vstal? Nebudou se bouřit?
  
  "Ano, zdá se, že něco není v pořádku." Lauren souhlasila. "Ale to není překlep."
  
  Mai poznamenala: "Zdá se, že ukazuje pořadí, ve kterém se dívat, i když nenápadně."
  
  Lauren souhlasně přikývla. "To je pravda. Ale chápete také, proč se těmto místům říká ‚místa odpočinku'? Ne hrobky nebo pohřebiště nebo co?"
  
  "Všechno není tak, jak se zdá," četl Dahl nahlas.
  
  "Ano. Je zřejmé, že je potřeba ještě tuna výzkumu."
  
  "Ind je obklopen zbraněmi," přečetla Alicia nahlas. "Co to sakra znamená?"
  
  "Nepředbíhejme příliš daleko," řekl Hayden.
  
  "Věří se, že znalost všech těchto míst posledního odpočinku zemřela s nacistickým řádem." řekla Lauren. "Možná plánovali něco nahrát." Možná je to tím kódováním. Nebo předávání znalostí dalším generacím. Nevíme to jistě, ale víme, že to je vše, čím musíme pokračovat," pokrčila rameny, "a všichni jsou na jedné lodi. Zírala na Drakea. "Loď. Vor pro přežití. Dostaneš nápad."
  
  Yorkshireman hrdě přikývl. "Samozřejmě, že chci. SAS dokáže vytvořit kámen, který se vznáší."
  
  "No, na koho narazíme, má stejné stopy jako my," řekl Hayden. "Co kdybychom začali?"
  
  Kinimaka se odvrátil od okna. "Ve čtyřech koutech země?" zeptal se. "Kde se nacházejí?"
  
  Místnost vypadala prázdná. "Těžko říct," řekl Dahl. "Když je země kulatá."
  
  "Dobře, co třeba prvního jezdce, o kterém se zmiňovali?" Tento otec strategie." Kinimaka vešel do místnosti a blokoval veškeré světlo z okna za ním. "Jaké na to máme reference?"
  
  "Jak se dalo čekat," poklepala Lauren na obrazovku, "domova think-tank to také dělá..." Chvilku si přečetla.
  
  Drake se ve stejnou chvíli zamyslel. Laurenina zmínka o "myšlenkovém tanku doma" jen objasnila, co tam nebylo.
  
  Karin Blake.
  
  Čas samozřejmě letěl, když jsi byl součástí týmu SPEAR, ale už dávno uplynul den nebo dokonce týden, kdy měla být Karin v pohotovosti. Pokaždé, když se ji rozhodl kontaktovat, něco ho zastavilo - ať už to byla banda nepřátel, světová krize nebo jeho vlastní požadavek, aby nebyl otravný. Karin potřebovala svůj prostor, ale...
  
  Kde sakra je?
  
  Lauren začala mluvit a myšlenky na Karin musely být znovu odloženy.
  
  "Zdá se, že historická postava byla známá jako otec strategie. Hannibal."
  
  Smith vypadal nejistě. "Který z nich?"
  
  Alicia našpulila rty. "Pokud je tohle chlápek Anthonyho Hopkinse, neopustím tuto místnost."
  
  "Hannibal Barca byl legendární vojevůdce z Kartága. Narodil se v roce 247 př. n. l. a byl to muž, který vedl celou armádu, včetně válečných slonů, přes Pyreneje a Alpy do Itálie. Měl schopnost identifikovat své silné stránky a slabé stránky svých nepřátel a porazil mnoho spojenců Říma. Jediný způsob, jak nakonec selhal, bylo, když se nějaký chlap naučil jeho vlastní brilantní taktiku a vyvinul způsob, jak je použít proti němu. Bylo to v Kartágu."
  
  "Takže tento chlap je otcem strategie?" - zeptal se Smith. "Tento Hannibal?"
  
  "Považován za jednoho z největších vojenských stratégů v historii a za jednoho z vynikajících generálů starověku spolu s Alexandrem Velikým a Caesarem. Byl nazýván otcem strategie, protože jeho největší nepřítel, Řím, nakonec přijal jeho vojenskou taktiku do svých vlastních plánů.
  
  "Tohle je vítězství," řekl Dahl, "pokud vůbec nějaké bylo."
  
  Lauren přikývla. "Lepší. Hannibal byl pro Řím považován za takovou noční můru, že toto rčení používali vždy, když došlo k nějaké katastrofě. V překladu to znamená, že Hannibal je před branami! Latinský výraz se stal obecně uznávaným a používá se dodnes."
  
  "Zpátky k objednávce," vyzval je Hayden. "Jak to sedí?"
  
  "No, můžeme s jistotou říci, že Hannibal je jedním ze čtyř jezdců." Kromě toho, že zřejmě jezdil na koni, byl v celé historii nazýván otcem strategie. To znamená, že On je Válka, první Jezdec. Určitě přinesl válku Římské říši."
  
  Drake prohlédl text. "Takže se tady píše, že plán pro Řád soudného dne stanovili Jezdci." Máme předpokládat, že Řád zakopal do Hannibalova hrobu ničivou zbraň? Nechat to pro příští generaci?"
  
  Lauren přikývla. "Je to obecný pocit. Zbraně v každém hrobě. V každém koutě země je hrob."
  
  Kinimaka zvedl obočí. "Což opět dává smysl jako sukně z trávy."
  
  Hayden na něj mávl rukou, aby přestal. "Zapomeň na to," řekla. "Pro teď. Muž jako Hannibal by určitě měl mít hrobku nebo mauzoleum?
  
  Lauren se opřela v křesle. "Ano, tady se věci komplikují. Ubohý starý Hannibal byl vyhoštěn a zemřel bídnou smrtí, pravděpodobně na jed. Byl pohřben v neoznačeném hrobě."
  
  Drakeovy oči se rozšířily. "Hovadina".
  
  "Donutí tě to přemýšlet, ne?"
  
  "Máme místo?" zeptala se Mai.
  
  "Ach ano". Lauren se usmála. "Afrika".
  
  
  KAPITOLA ČTYŘI
  
  
  Alicia přešla k postranní skříňce a vytáhla láhev vody z mini ledničky nahoře. Zahájení nové operace bylo vždy stresující. Její silnou stránkou byl boj; tentokrát však jasně potřebovali plán. Hayden se již připojil k Lauren na notebooku a Smith se snažil vypadat zaujatě, nepochybně proto, že Newyorčan bral jinou roli. Ach jo, a protože není ve vězení na návštěvě u šíleného teroristy.
  
  Alicia měla svůj vlastní názor, ale měla problém pochopit Laureninu logiku. Přesto jí nepříslušelo soudit, ne po životě, který už vedla. Lauren Foxová byla dostatečně moudrá a bystrá, aby viděla, co přijde.
  
  Doufám. Alicia vypila polovinu láhve a pak se obrátila k Drakeovi. Yorkshireman právě stál vedle Dahla a Kensi. Už se chystala vstoupit, když poblíž ní došlo k pohybu.
  
  "Ahoj Yogi." Jak to tam chodí?
  
  "Pokuta". Ruský zloděj byl v depresi od chvíle, kdy byl náhle odhalen. "Myslíš, že mě teď nenávidí?"
  
  "SZO? Ony? Děláš si legraci? Nikdo tě nesoudí, hlavně já. Zasmála se a rozhlédla se kolem. "Nebo květen." Nebo Drake. A hlavně ne Kenzi. Ta mrcha má pravděpodobně žalář plný ošklivých malých tajemství."
  
  "O".
  
  "Ne zrovna tvé malé malé tajemství." Blbost! "Hej, pořád se tu snažím změnit." O fandění se nevyznám."
  
  "Já to vidím".
  
  Natáhla ruku: "Pojď sem!" - a vrhl se k jeho hlavě, když vyklouzl a snažil se ho chytit za hlavu. Yorgi přeskočil na konec místnosti, nohy měl lehké. Alicia viděla marnost honičky.
  
  "Příště, chlapče."
  
  Drake sledoval její příchod. "Víš, on se tě bojí."
  
  "Nemyslel jsem si, že by se dítě něčeho bálo. Ne poté, co strávil čas v tom ruském vězení a stavěl zdi. Pak zjistíš, že se toho bojí." Poklepala si na hlavu.
  
  "Nejmocnější zbraň ze všech," řekl Dahl. "Zeptej se Hannibala."
  
  "Ach, Torsti dělá vtipy." Vraťme se všichni ke kalendáři. Ale vážně," dodala Alicia. "Dítě musí mluvit. Nemám lepší kvalifikaci."
  
  vyštěkla Kensi. "Opravdu? Jsem ohromen".
  
  "Byl jste zmíněn ve Webbově prohlášení? Ach ano, myslím si to."
  
  Izraelec pokrčil rameny. "V noci se mi špatně spí. No a co?"
  
  "Právě proto," řekla Alicia. "Nic."
  
  "Myslím, že ze stejného důvodu jako ty."
  
  Nastalo hluboké ticho. Dahl se setkal s Drakeovým pohledem přes hlavy žen a mírně se uklonil. Drake rychle odvrátil zrak, aniž by ženy zlehčoval, ale nechtěl, aby byly staženy do studny neštěstí. Alicia vzhlédla, když Hayden začal mluvit.
  
  "Dobře," řekl jejich šéf. "Je to lepší, než si Lauren původně myslela." Kdo je na výlet do Hellespontu?
  
  Alicia si povzdechla. "To zní perfektně pro tenhle zatracený tým." Přihlaš mě."
  
  
  * * *
  
  
  Nejprve vrtulníkem a poté motorovým člunem se tým SPEAR přiblížil k Dardanelám. Slunce již klesalo k obzoru, světlo se z jasné koule proměnilo v panoramatický pruh v pozadí a vodorovné lomítko. Drake zjistil, že během hrbolaté jízdy stěží přepíná mezi druhy dopravy a našel si čas žasnout nad tím, jak piloti den bezpečně prožili. Alicia, která byla vedle něj na palubě vrtulníku, trochu objasnila své pocity.
  
  "Hej lidi, myslíte, že se nás ten chlap snaží zabít?"
  
  Kinimaka, pevně připoutaný a držel se tolika náhradních popruhů, kolik dokázal pojmout, procedil zaťatými zuby: "Jsem si docela jistý, že si myslí, že odskakují."
  
  Komunikace byla plně funkční a otevřená. Ticho naplnilo vzduch, když jejich tým kontroloval zbraně dodané CIA. Drake našel obvyklé podezřelé, včetně Glocks, HKS, bojových nožů a sortimentu granátů. K dispozici byly i přístroje pro noční vidění. Jen o pár minut později začal Hayden mluvit přes komunikátor.
  
  "Takže, lidi, je čas zvážit jiný, osobnější aspekt této mise." Soutěžící týmy. CIA stále tvrdí, že jich je šest, tak buďme vděční, že to není o moc víc. Alexandrijská buňka neustále přijímá informace, které sem proudí z buněk CIA po celém světě, od NSA a tajných agentů. Sdělují mi jakákoli relevantní fakta -"
  
  "Pokud je to v jejich nejlepším zájmu," vložila se do toho Kensi.
  
  Hayden se rozkašlal. "Chápu, že jste měl špatné zkušenosti s vládními agenturami a CIA má opravdu špatný tisk, ale pracoval jsem pro ně." A alespoň jsem svou práci udělal správně. Mají chránit celý národ. Ujišťuji vás, že vám poskytnu fakta."
  
  "Zajímalo by mě, co jí zvedá sukni," zašeptala Alicia přes komunikátor. "Jsem si jistý, že to není zatraceně dobré."
  
  Kensi na ni zírala. "Co by mohlo být dobré, že se ti zvedne sukně?"
  
  "Nevím". Alicia rychle zamrkala. "Ústa Johnnyho Deppa?"
  
  Hayden si odkašlala a pokračovala. "Šest týmů speciálních sil." Těžko říct, kdo je sympatický a kdo vyloženě nepřátelský. Nepředpokládejte. Ke každému musíme přistupovat jako k nepřátelům. Žádná ze zemí, o kterých víme, že se na tom podílí, to nepřizná. Chápu, že některé z těchto kluků možná znáte, ale píseň zůstává stejná."
  
  Když se Hayden odmlčel, Drake přemýšlel o britském kontingentu. SAS měla docela dost pluků a on byl pryč mnoho let, ale svět ultra elitních vojáků stále nebyl zrovna velký. Hayden měl pravdu, když teď mluvil o potenciálních konfrontacích a výhradách, místo aby je na bitevním poli zaskočil. Dahl by mohl mít zájem o švédský kontingent a Kenzie o izraelský. Dobrá práce, nebyla tam žádná tradiční americká přítomnost.
  
  "Nedovedu si představit, že by Čína byla přátelská," řekl. "Ani Rusko."
  
  "Touto rychlostí," řekla Mai a podívala se z okna. "Budou to tvary ve tmě."
  
  "Máme představu o současné situaci každé země?" zeptal se Dahl.
  
  "Ano, právě jsem k tomu směřoval. Pokud můžeme říci, Švédové jsou několik hodin daleko. Francouzi jsou stále doma. Mossad je nejblíže, velmi blízko."
  
  "Samozřejmě," řekl Dahl. "Nikdo vlastně neví, kam jdou."
  
  Drake mírně zakašlal. "Snažíte se ospravedlnit neúspěšný pokus Švédska?"
  
  "Teď zníš, jako bys byl na Eurovizi." A nikdo se nezmínil o Británii. kde se nacházejí? Pořád vaříš čaj?" Dahl zvedl pomyslný šálek a malíček mu šikmo vystrčil.
  
  Byla to férová pointa. "No, Švédsko pravděpodobně začalo pozpátku."
  
  "Aspoň začali."
  
  "Kluci," zasáhl Hayden. "Nezapomeňte, že i my jsme toho součástí. A Washington očekává, že vyhrajeme."
  
  Drake se zasmál. Dahl se usmál. Smith vzhlédl, když Lauren začala mluvit.
  
  "Zajímavým dodatkem k tomu všemu je, že některé z těchto zemí vehementně protestují proti jakémukoli zásahu. Samozřejmě, že úroveň svinstva je vždy vysoká, ale mohli bychom se vypořádat s některými nečestnými prvky."
  
  "Neoficiálně? Odštěpené skupiny?" - zeptal se Kinimaka.
  
  "Je to možné."
  
  "Jen nás to přivádí zpět k základním informacím," řekl Hayden. "Všichni jsou nepřátelští."
  
  Drake přemýšlel, co si Smith o jejím prohlášení mohl myslet. Zpět v Cuscu byl Joshua nepřátelský, ale protože jeho smrt nebyla vládou schválena a jejich pobyt v zemi se neustále měnil a byl sporný, nikdo nevěděl, co se stane. Smrt tohoto muže byla nehoda, ale způsobená nepozorností a přílišnou horlivostí. Ano, byl to parazit a vrah, ale okolnosti byly jiné.
  
  Po vrtulníku naplnili čluny. Oblečení v černém, jejich obličeje zamaskované, hladce poskakující po vodách Hellespontu, noc konečně plná tmy. Cesta, kterou se vydali, byla prázdná, za vzdáleným břehem blikala světla. Hellespont byl důležitým kanálem, který tvoří část hranice mezi Evropou a Asií. Úzký průliv Gallipoli se nacházel na jeho severním pobřeží, zatímco většina jeho ostatních hranic byla poměrně řídce osídlena. Když klouzali vodou, Hayden a Lauren použili svůj komunikátor.
  
  "Hannibal nikdy neměl hrob, dokonce ani značku hrobu." Po skvělé kariéře zemřel tento legendární generál téměř sám, otráven ve stáří. Jak tedy najdete neoznačený hrob?"
  
  Drake vzhlédl, když se Lauren odmlčela. Zeptala se jich?
  
  Smith se odvážně pustil do hledání řešení. "Sonar?"
  
  "Je to možné, ale musíte mít docela dobrou představu, kde hledat," odpověděl Dahl.
  
  "Našli neznámý dokument, dokument, který lze zaznamenat, ano, ale ztracený časem," řekl Hayden. "Osud Hannibala vždy dráždil ty, kteří milovali hrdinu, který se postavil proti římskému imperialismu. Jedním z nich byl prezident Tuniska, který navštívil Istanbul v šedesátých letech. Během této návštěvy chtěl jediné, aby mohl Hannibalovy ostatky vzít s sebou do Tuniska. Na ničem jiném nezáleželo. Turci nakonec poněkud ustoupili a vzali ho s sebou na krátkou cestu."
  
  "Šedesátá léta?" řekl Dahl. "Není to tehdy, když váleční zločinci začali spřádat svůj odporný malý plán?"
  
  "Spíše". řekl Hayden. "Poté, co se usadili na Kubě a začali nový život. Pak jejich nový řád vydržel téměř dvacet let."
  
  "Spousta času na kreativitu," řekla Alicia.
  
  "A vyber pro ně Čtyři jezdce," dodala Mai. "Hannibal - jezdec války? To dává smysl. Ale kdo sakra jsou Conquest, Famine a Death? A proč jsou Dardanely v Africe jedním ze čtyř hlavních směrů?"
  
  "Dobrá poznámka," zopakovala Alicia May, což způsobilo, že Drake zdvojnásobil své úsilí. "Musíš si nasadit zpět tu malou přemýšlivou čepici, Foxy."
  
  Lauren se usmála. Drake to poznal podle tónu jejího hlasu. "Takže Turci, zvláště v rozpacích z vlastní neúcty k Hannibalovi, vzali tuniského prezidenta na místo na Hellespontu." Je tam napsáno ‚na kopci, kde je zchátralá budova". Toto je slavné místo odpočinku Hannibala Barcy."
  
  Drake čekal, ale další informace nepřicházely. "A přesto," řekl, "to bylo před třiceti lety."
  
  "Stál tam tak dlouho," řekla Lauren, "a Turci nepochybně postavili něco jako čestnou stráž."
  
  Drake vypadal pochybovačně. "Ve skutečnosti by to mohl být jen čestný hrob."
  
  "Vzali tam tuniského prezidenta, Matte." Dokonce si vzal lahvičky s pískem ověřené jeho bodyguardy a po návratu domů je nazval "pískem z Hannibalova hrobu". Opravdu by v takové situaci v tom roce Turci oklamali prezidenta Tuniska?
  
  Drake kývl směrem k blížící se temné křivce pobřeží. "To zjistíme."
  
  
  KAPITOLA PÁTÁ
  
  
  Drake pomohl vytáhnout motorový člun v sobolí barvě z vody, uvázal jej na nedalekém místě starých kořenů a namontoval přívěsný motor. May, Alicia a Smith spěchali, aby postavili základnu. Kinimaka zvedl těžké batohy s Dahlovou pomocí. Drake ucítil pod botami písek. Vzduch voněl zemí. Vlny se prudce řítily na břeh po jeho levici, jak jim dodávaly čluny. Ticho nepřerušil žádný další zvuk, když oštěpaři zhodnotili.
  
  Hayden držel přenosný GPS navigátor. "Pokuta. Mám naprogramované souřadnice. Jsme připraveni vyrazit?"
  
  "Připraven," vydechlo několik hlasů v reakci.
  
  Hayden postoupil vpřed a Drake se usadil za ním a přešel přes pohyblivý písek pod nohama. Neustále skenovali oblast, ale žádné další zdroje světla nebyly vidět. Možná se sem přece jen dostali první. Možná se ostatní týmy držely zpátky a nechaly někoho jiného, aby se postaral o veškerou těžkou práci. Možná i teď byli sledováni.
  
  Možnosti byly nekonečné. Drake kývl na Alicii, když míjeli a Angličanka se přidala k řadě. "Květen kolísá ze strany na stranu."
  
  "A co Smith?" - Zeptal jsem se.
  
  "Jsem tu. Cesta je volná."
  
  Ach ano, ale míříme do vnitrozemí, pomyslel si Drake, ale neřekl nic. Měkký písek ustoupil tvrdě udusané zemi a pak vylezli po náspu. Jen pár stop vysocí a se svažujícím se vrcholem brzy překročili hranici pouště a ocitli se na rovném kousku země. Hayden ukázal cestu a přešli pustou pustinu. Nyní již není potřeba posílat hlídky. Viděli na míle daleko, ale May a Smith zůstali dál a zvětšili tak jejich pozorovací dosah.
  
  Obrazovka GPS tiše blikala a naváděla je stále blíže k cíli a temný oblouk noci se nad nimi majestátně táhl. S tolika prostorem byla obloha obrovská; hvězdy jsou sotva viditelné a měsíc je malý proužek. Z deseti minut se stalo dvacet, pak třicet a stále šli sami. Hayden zůstal v kontaktu přes komunikátor s týmem i Alexandrií. Drake se nechal unést okolím a dýchal v zubatém rytmu přírody. Zvuky zvířat, vánek, šumění země - to všechno tam bylo, ale nic nevhodného. Uvědomil si, že týmy, proti kterým stáli, mohou být stejně dobré jako oni, ale věřil svým vlastním schopnostem a schopnostem svých přátel.
  
  "Vpřed," zašeptal Hayden. "GPS ukazuje, že terén stoupá asi čtyřicet stop." Tohle může být kopec, který hledáme. Vzhlédnout."
  
  Kopec se pomalu vynořil ze tmy, neustále se zvedající hromada země se spletitými kořeny a balvany posetá suchou zemí, když si razily pevnou cestu přes překážky. Drake a Alicia se na chvíli zastavili a ohlédli se a všimli si hladké temnoty, která se táhla až k rozbouřenému moři. A daleko za tím, blikající světla přístavu, úplně jiná existence.
  
  "Jednoho dne?" zeptala se Alicia překvapeně.
  
  Drake v to doufal. "Dostaneme se tam," řekl.
  
  "To by mělo být snadné."
  
  "A láska. Jako jízda na kole. Ale spadnete a utrpíte řezné rány, modřiny a škrábance dlouho předtím, než znovu získáte rovnováhu."
  
  "Takže polovina cesty už je za námi." Krátce se ho dotkla a pak pokračovala do kopce.
  
  Drake ji mlčky následoval. Budoucnost skutečně obsahovala nové bohatství možností, když se Alicia Milesová vymanila z cyklu sebezničení. Jediné, co museli udělat, bylo porazit další skupinu šílenců a megalomanů, kteří chtějí nechat lidi na světě trpět.
  
  A proto vojáci jako on nasadili všechno. Pro Adriana vedle a Grahama přes silnici. Pro Chloe, která se snažila dostat své dvě děti do školy včas každý den. Pro páry, které cestou do supermarketu kňouraly a sténaly. Ve prospěch těch, kteří dobromyslně seděli v dopravních zácpách na obchvatu, i těch, kteří skákali fronty. Ne pro ty okapové zmetky, kteří vám po setmění vlezli do dodávky nebo garáže a utíkali, co mohli. Ne pro tyrany, hledače moci a backstabbers. Ať je o ty, kteří tvrdě bojovali za respekt, lásku a péči, postaráno. Ať ti, kdo bojovali za budoucnost svých dětí, věří v její bezpečnost. Ať se pomáhá těm, kteří pomáhali druhým.
  
  Hayden upoutal jeho pozornost tichým zavrčením. "Tohle by mohlo být to místo. GPS říká, že ano, a já před sebou vidím opuštěnou budovu."
  
  Viděl překrývající se barevné tečky. Tehdy to bylo epicentrum dění. Na jemnosti teď nebyl čas. Mohli by stejně dobře odpálit ohňostroj při hledání Hannibalova hrobu, kdyby ho teď, když byli tady, dokázali najít rychleji. Protože Drake si byl jistý, že když to najdou oni, pak všechny ostatní týmy.
  
  Hayden si všiml přibližné oblasti. Kinimaka a Dahl spustili své těžké batohy na zem. May a Smith zaujali nejlepší pozorovací pozice. Drake a Alicia se přiblížili k Haydenovi, aby mu pomohli. Jen Yorgi držel zpátky a projevoval nejistotu, když čekal, až mu řeknou, co má dělat.
  
  Kinimaka a Dahl vytvořili skvělé baterky tím, že namontovali trio na stojany z uhlíkových vláken a rozdali ještě víc. Nebyly to jen zářivé žárovky, byly vyrobeny tak, aby co nejvěrněji simulovaly sluneční světlo. Je pravda, že i rozsáhlé možnosti CIA byly v Egyptě omezené, ale Drake si myslel, že aparát nevypadá tak špatně. Kinimaka použil lampu namontovanou na stojanu, aby osvětlil velkou plochu, a pak šli Hayden a Dahl prozkoumat zemi.
  
  "Teď dávejte pozor," řekl jim Hayden. "Řád posledního soudu tvrdí, že zbraně zde byly pohřbeny dlouho po smrti Hannibala. Toto je neoznačený hrob, ne náhrobní kámen. Takže hledáme narušenou půdu, ne kosti, bloky nebo sloupy. Hledáme předměty, které byly nedávno pohřbeny, ne starověké relikvie. Nemělo by to být příliš těžké -"
  
  "Neříkej to!" vyštěkl Dahl. "Všechno pokazíš, sakra."
  
  "Jen říkám, že nemusíme hledat Hannibala." Pouze zbraně."
  
  "Dobrý postřeh." Kinimaka trochu upravil osvětlení po obvodu.
  
  Hayden označil tři místa na zemi. Všechny vypadaly, jako by byly nějakým způsobem změněny, a žádný nedávno. Yorgi se opatrně přiblížil s lopatou v ruce. Připojili se k němu Drake a Alicia a za nimi Kinimaka.
  
  "Jen kopej," řekl Hayden. "Pospěš si".
  
  "Co když je tam nástražný?" zeptala se Alicia.
  
  Drake se podíval na zchátralou budovu. Stěny smutně visely, svěšené, jako by držely tíhu světa. Jedna strana byla rozpůlena jakoby obřím sekáčkem, bloky teď vyčnívaly z obou stran jako zubaté zuby. Střecha se už dávno propadla, nebyly tam dveře ani okna. "No, nezdá se, že bychom tam našli úkryt."
  
  "Děkuji".
  
  "Neboj se, lásko." Hlavu vzhůru."
  
  Drake ignoroval zuřivý pohled a dal se do práce. "Tak jaký význam mají čtyři jezdci?" zeptal se Haydena přes komunikátor.
  
  "Nejlepší odhad think tanku?" Odpovídají historickým postavám, které hledáme, a zbraním, které doufáme najdeme. Takže Hannibal, vychovaný k nenávisti k Římanům, začal v Římě téměř nekonečnou válku, že? Tady najdeme válečné zbraně."
  
  "Mohlo by to být také tím, že jsou to jezdci," vložil se do toho Kinimaka. "Chci říct, Hannibal byl."
  
  "Jo, trochu moc vágní, Mano."
  
  "Takže to nemá nic společného s Biblí?" Drake vykopal další hromadu zeminy. "Protože nepotřebujeme žádný z těchto hloupých kódů."
  
  "No, objevili se ve Zjevení a-"
  
  "Páni!" Alicia najednou vykřikla. "Myslím, že jsem něco trefil!"
  
  "A pozor," zašeptal Mayův hlas přes komunikátor. "Na vodě se objevila nová světla, rychle se blíží."
  
  
  KAPITOLA ŠESTÁ
  
  
  Drake upustil lopatu na podlahu a přešel se podívat na Alicii. Yorgi už tam byl a pomáhal jí kopat. Kinimaka také rychle postupovala.
  
  "Kolik máme času?" zeptal se Hayden naléhavě.
  
  "Soudě podle jejich rychlosti maximálně třicet minut," odpověděl Smith.
  
  Dahl upřeně zíral. "Nějaké stopy?"
  
  "Pravděpodobně Mossad," odpověděl Kensi. "Byli nejblíže."
  
  Drake zaklel. "Jediné, kdy jsem si přál, aby byli na prvním místě ti zatracení Švédové."
  
  Alicia stála po kolena v díře, zarývala hranu lopaty do měkké země a snažila se předmět uvolnit. Bojovala a bezradně tahala za nejasné okraje. Kinimaka čistila zem shora, když se Yorgi přidal k Alicii ve stále se zvětšující ráně v zemi.
  
  "Co je to?" - Zeptal jsem se. zeptal se Drake.
  
  Hayden si dřepla s rukama na kolenou. "Zatím to nemohu s jistotou říci."
  
  "Dej se dohromady, Alicia." Drake se usmál.
  
  Jeho jedinou odpovědí byl pohled a zdvižený prst. Předmětný předmět byl pokrytý hlínou a ze všech stran pokrytý hlínou, ale měl tvar. Podlouhlý, o rozměrech přibližně dva metry na jeden metr, měl určitý tvar krabice a snadno se pohyboval, což ukazovalo, že není vůbec těžký. Problém byl v tom, že byl obklopen a zhutněn tvrdou zeminou a kořeny. Drake se podíval z krabice na moře, sledoval, jak se světla stále přibližují, a přemýšlel, jak sakra tak malý, lehký kontejner může pojmout ničivou vojenskou zbraň.
  
  "Patnáct minut," oznámil Smith. "Žádné další známky přiblížení."
  
  Alicia se nejprve potýkala se zemí, nadávala a nikam se nedostala, ale nakonec předmět vytáhla z pochvy a dovolila Yorgimu, aby ho vytáhl. I tehdy se na něm přerostlé liány a spletité kořeny zdánlivě šťastně držely, tvrdý, pokroucený trs, který se nechtěl pustit. Teď byli po pás v bahně, setřásali ze sebe šaty a opírali se o lopaty. Drake se zdržel zjevné linie "Muži v práci" a naklonil se, aby pomohl zvednout. Dahl se také sklonil a společně se jim podařilo najít oporu na straně předmětu a vytáhnout jej. Kořeny protestovaly, lámaly se a rozplétaly se. Někteří se drželi o život. Drake stiskl a cítil, jak se plazí dírou a přes okraj. Seshora proudily řeky přemístěné půdy. Pak spolu s Dahlem vstali a zírali dolů na Alici a Yorgiho. Oba měli zrudlé tváře a těžce dýchali.
  
  "Co?" - Zeptal jsem se. zeptal se Drake. "Plánujete vy dva dát si přestávku na čaj? Vypadni odsud."
  
  Alicia a Yorgi dvakrát zkontrolovali dno díry a hledali další krabice nebo možná staré kosti. Nic nebylo nalezeno. O chvíli později se mladý Rus rozběhl podél okraje jamky a našel oporu tam, kde se zdálo, že žádná není, takže se mohl odrazit do svahu a přes okraj jamky. Alicia mrzutě sledovala, co se děje, a pak trochu neobratně uskočila na stranu. Drake ji chytil za ruku a vytáhl nahoru.
  
  Zachechtal se. "Zapomněl jsi lopatu."
  
  "Chceš pro to jít? Nejprve nabízím hlavu."
  
  "Zdrženlivost, zdrženlivost."
  
  Hayden se dál díval dolů do díry. "Řekl jsem si, že by bylo vhodné na chvíli strávit chvíli s ubohým starým Hannibalem Barcou. Nechceme zneuctít spolubojovníka."
  
  Drake souhlasně přikývl. "Legenda".
  
  "Jestli je tam dole."
  
  "Nacisté provedli svůj výzkum," řekl Hayden. "A neochotně přiznávám, že to udělali dobře." Hannibal dosáhl trvalé slávy jednoduše proto, že byl dobrý ve své práci. Jeho cesta přes Alpy zůstává jedním z nejpozoruhodnějších vojenských úspěchů raných válek. Představil vojenské strategie, které jsou dodnes vychvalovány."
  
  Po chvíli vzhlédli. Dahl byl s nimi. Kinimaka odhodil předmět a odhalil pevnou krabici z tmavého dřeva. Nahoře byl malý státní znak a Havajec se ho snažil předvést.
  
  Hayden se ke mně naklonil. "To je vše. Jejich domácí logo. Řád posledního soudu."
  
  Drake si to prohlížel a zapamatoval si symbol. Připomínal malý středový kruh se čtyřmi zkroucenými copánky umístěnými kolem něj v různých bodech kompasu. Kruh byl symbolem nekonečna.
  
  "Kosy jsou zbraně," řekl Hayden. "Chránit svůj vnitřní svět?" Pokrčila rameny. "Budeme to řešit později, pokud to bude nutné." Pojďme."
  
  Světla už nebyla v moři, což znamenalo, že Mossad, pokud to byl kdokoli nejblíže, dosáhl pevné země a plnou rychlostí byl vzdálen necelých patnáct minut. Drake znovu uvažoval, jak ta konfrontace skončí. SPEAR dostal rozkaz zajistit všechny čtyři zbraně za každou cenu, ale rozkazy byly na bitevním poli jen zřídka prováděny dokonale. Viděl nervózní výrazy ve tvářích ostatních a věděl, že se cítí stejně, dokonce i Hayden, který byl nejblíže velitelské struktuře.
  
  Připravovali se k odchodu.
  
  "Snažte se vyhnout konfrontaci," řekl Hayden. "Očividně".
  
  "Co když nemůžeme?" zeptal se Dahl.
  
  "No, pokud je to Mossad, možná si můžeme promluvit."
  
  "Pochybuji, že budou mít identifikační vesty," zamumlala Alicia. "Tohle není policejní show."
  
  Hayden na okamžik přepnula komunikátor do polohy vypnuto. "Pokud nás zastřelí, budeme bojovat," řekla. "Co ještě můžeme udělat?"
  
  Drake to viděl jako nejlepší kompromis. V ideálním světě by proklouzli kolem blížících se vojáků a vrátili se do svého transportu nezraněni a nezjištěni. Samozřejmě, SPEAR by v ideálním světě neexistoval. Když se tým připravoval k odchodu, znovu zkontroloval své zbraně.
  
  "Jeďte dlouhou cestou," navrhl Hayden. "Oni nebudou".
  
  Všechna preventivní opatření. Všechny triky, jak se vyhnout konfliktu.
  
  Laurenin hlas byl trnem v uchu. "Právě jsme dostali novinky, lidi." Blíží se i Švédové."
  
  
  KAPITOLA SEDMÁ
  
  
  Drake vedl, nejprve obešel zchátralou budovu a pak zamířil dolů ze svahu. Zemi stále zahalovala tma, ale svítání bylo hned za rohem. Drake popsal svou cestu v nerovné smyčce, až se ocitl v opačném směru než moře.
  
  Smysly ve střehu, hlavy zvednuté, tým nás sleduje.
  
  Dahl se zmocnil krabice a opatrně držel víko pod paží. Kenzi k němu přiběhla a pomohla mu najít cestu. Tým měl na sobě vybavení pro noční vidění, všichni kromě Smithe, který si raději plně uvědomoval své okolí. Byla to dobrá kombinace. Bok po boku a v jednom souboru běželi, dokud nedosáhli úpatí kopce a ploché pláně, kde nebylo žádné útočiště. Drake se držel své smyčky a vedl je obecným směrem lodí. Nepadlo ani slovo - všichni svými smysly kontrolovali své okolí.
  
  Věděli, jak smrtící jsou jejich nepřátelé. Tentokrát žádní žoldáci s polovičním zájmem. Dnes a další a další byli konfrontováni s vojáky, kteří nebyli nižší než oni.
  
  Téměř.
  
  Drake zpomalil, cítil, že se pohybují příliš rychle. Terén jim nebyl nakloněn. K východnímu obzoru se plížila bledá záře. Brzy nebude žádný kryt. Smith stál po jeho pravici a Mai po jeho levici. Tým zůstal nízko. Kopec s chátrající budovou na vrcholu se zmenšil a objevil se za nimi. Před nimi se objevila řada keřů posetých několika stromy a Drake pocítil určitou úlevu. Byli daleko na severovýchod od místa, kde měli být, ale konečný výsledek stál za to.
  
  Nejlepší scénář? Žádné boje.
  
  Šel dál, dával pozor na nebezpečí a držel řeč těla neutrální. Spojení zůstalo klidné. Když se blížili k úkrytu, zpomalili, pro případ, že by tam už někdo čekal. Jako komando mohli očekávat varování, ale na této misi nebylo možné nic považovat za samozřejmost.
  
  Drake uviděl velkou oblast ohraničenou několika stromy a řídkými keři a zastavil se, čímž dal ostatním znamení, aby si dali pauzu. Prohlídka krajiny nic neodhalila. Vrchol kopce byl opuštěný, kam dohlédl. Nalevo od nich vedla tenká pokrývka až na plochou pláň a pak na břehy moře. Odhadoval, že jejich čluny mohou být patnáct minut chůze odtud. Tiše zapnul spojení.
  
  "Lauren, jsou nějaké zprávy o Švédech?"
  
  "Ne. Ale musí být blízko."
  
  "Jiné týmy?"
  
  "Rusko je ve vzduchu." Vypadala trapně. "Nemohu ti dát pozici."
  
  "Tohle místo se brzy stane horkou zónou," řekl Smith. "Musíme se pohnout."
  
  Drake souhlasil. "Pojďme pryč."
  
  Vstal a uslyšel výkřik šokující jako každá kulka.
  
  "Přestaň tam! Potřebujeme krabici. Nehýbej se."
  
  Drake neváhal, ale rychle sestoupil, vděčný za varování a šokovaný, že minuli nepřítele. Dahl na něj zíral a Alicia vypadala zmateně. Dokonce i Mai předvedla překvapení.
  
  Kensi cvakla jazykem. "Musí to být Mossad."
  
  "Vzal jsi je se zbraní v ruce?" zeptal se Hayden.
  
  "Ano," řekl Drake. "Reproduktor jde přímo vpřed a pravděpodobně má na obou stranách asistenty. Přesně tam, kde chceme být."
  
  "Nemůžeme se pohnout vpřed," řekla Mai. "Vracíme se. Tím směrem." Ukázala na východ. "Je tam přístřešek a silnice, několik farem. Město není příliš daleko. Můžeme vyhlásit evakuaci."
  
  Drake pohlédl na Haydena. Zdálo se, že jejich šéf zvažuje, zda se vydat na sever podél pobřeží, na východ k civilizaci, nebo čelit bitvě.
  
  "Pokud tu zůstaneme, nestane se nic dobrého," řekl Dahl. "Počelit jednomu elitnímu nepříteli by byla výzva, ale víme, že další jsou na cestě."
  
  Drake už věděl, že má May pravdu. Sever nenabízel žádnou cestu ke spáse. Běželi po Hellespontu bez krytu a spoléhali na čisté štěstí, že by mohli narazit na nějakou formu dopravy. Cestování na východ zaručená příležitost.
  
  Další týmy by navíc sotva pocházely z nějakého města.
  
  Hayden to zavolal a pak se otočil na východ, zhodnotil terén a šance na rychlý únik. V tu chvíli se hlas ozval znovu.
  
  "Zůstaň tam!"
  
  "Sakra," vydechla Alicia. "Ten chlap je psychický."
  
  "Jen mám dobrý zrak," řekl Smith s odkazem na vizuální technologii. "Schovej se za něco pevného. Jdeme zapálit."
  
  Tým vyrazil směrem na východ. Izraelci zahájili palbu, kulky nad hlavami kopiníků narážely do kmenů stromů a mezi větve. Pršelo listí. Drake rychle vyšplhal, věděl, že výstřely mířily záměrně vysoko, a přemýšlel, do jaké nové války sakra se tady pouštějí.
  
  "Je to jako zasraný armádní výcvik," řekla Alicia.
  
  "Opravdu doufám, že používají gumové projektily," odpověděl Dahl.
  
  Lezli a improvizovali, pohybovali se na východ, dostali se k silnějším stromům a upoutali pozornost. Drake vystřelil zpět, záměrně vysoko. Neviděl žádné známky pohybu.
  
  "Záludní bastardi."
  
  "Malý tým," řekl Kenzie. "Opatrně. Automatické stroje. Budou čekat na rozhodnutí."
  
  Drake toužil využít naplno. Tým se opatrně vydal na východ, přímo do bledého úsvitu, který stále ohrožoval vzdálený obzor. Když Drake dorazil na další mýtinu, slyšel a prakticky ucítil hvizd kulky.
  
  "Blbost". Ponořil se do úkrytu. "Ten byl blízko."
  
  Více střelby, více výbojů olova mezi úkryty. Hayden se hluboce podíval Drakeovi do očí. "Jejich způsoby se změnily."
  
  Drake se zhluboka nadechl, stěží tomu uvěřil. Izraelci stříleli zuřivě a nepochybně postupovali opatrně, ale výhodným tempem. Další kulka odtrhla kousek kůry ze stromu těsně za Yorgovou hlavou, což způsobilo, že Rus prudce ucukl.
  
  "To není dobré," zabručel Kensi zuřivě. "Vůbec ne dobrý".
  
  Drakeovy oči byly jako pazourek. "Haydene, kontaktujte Lauren." Ať potvrdí Qrowovi, že palbu opětujeme!"
  
  "Musíme palbu opětovat," křičel Kensi. "Nikdy předtím jste to nekontrolovali."
  
  "Ne! Jsou to žoldnéři, elitní vojáci, kteří jsou vycvičeni a plní rozkazy. Jsou to zasraní spojenci, potenciální přátelé. Podívejte se na to, Haydene. Podívejte se na to hned! "
  
  Nové kulky prorazily podrost. Nepřítel zůstal neviditelný, neslyšen, SPIR věděl o jejich postupu pouze z vlastní zkušenosti. Drake sledoval, jak Hayden klikl na komunikační tlačítko a mluvil s Lauren, pak se modlil za rychlou odpověď.
  
  Vojáci Mossadu přišli blíž.
  
  "Potvrďte náš stav." Dokonce i Dahlův hlas zněl napjatě. "Lauren! Rozhodujete se? Jdeme bojovat? "
  
  
  * * *
  
  
  Tým SPEAR, který byl již zahnán ze svých člunů, byl nucen přesunout se dále na východ. Pod palbou to měli těžké. Protože nebyli ochotni bojovat se známými spojenci, ocitli se až po krk v nebezpečí.
  
  Poškrábaní a zakrvácení použili každý trik ve svém arzenálu, každý trik, aby se mezi sebou a Mossadem více vzdalovali. Laurenin návrat trval jen pár minut, ale ty minuty trvaly déle než CD Justina Biebera.
  
  "Qrow je nešťastný." Říká, že jsi dostal objednávku. Udržujte své zbraně za každou cenu. Všichni čtyři."
  
  "A to je všechno?" zeptal se Drake. "Řekl jsi jí, s kým máme co do činění?"
  
  "Rozhodně. Vypadala zuřivě. Myslím, že jsme ji naštvali."
  
  Drake zavrtěl hlavou. Nedává to smysl. Musíme na tom pracovat společně.
  
  Dahl vyjádřil svůj názor. "Vlastně jsme šli proti jejím rozkazům v Peru." Možná je to odplata."
  
  Drake tomu nevěřil. "Ne. Bylo by to malicherné. Ona není taková politička. Proti nám stojí spojenci. Blbost. "
  
  "Máme rozkazy," řekl Hayden. "Přežijme dnes a zítra bojujme."
  
  Drake věděl, že má pravdu, ale nemohl si pomoct, ale myslel si, že Izraelci pravděpodobně řekli totéž. Tak začaly staleté křivdy. Nyní se jako tým propracovali na východ, zůstali ve svém lesním štítu, a zorganizovali zadní voj, ne příliš agresivní, ale dost na to, aby Izraelce zpomalil. Smith, Kinimaka a Mai byli vynikající v demonstraci toho, že to teď myslí vážně a spoutávali své protivníky na každém kroku.
  
  Ozvalo se za nimi, když Drake prolétl mezi stromy. Vrtulník zarachotil nad hlavou, pak se naklonil a přistál na nějaké nenápadné mýtině. Hayden nemusel říkat ani slovo.
  
  "Švédové? Rusové? Bože, to je naprostá kravina, chlapi!"
  
  Drake okamžitě uslyšel výstřely přicházející z tohoto směru. Ten, kdo právě vystoupil z helikoptéry, byl vystřelen, a ne Mosadem.
  
  To znamenalo, že v boji byly nyní čtyři týmy speciálních sil.
  
  Před nimi les končil a odhaloval starý statek za širokým polem ohraničeným kamennými zdmi.
  
  "Udělejte si čas," zakřičel. "Jednej tvrdě a rychle. Můžeme se tam přeskupit."
  
  Tým běžel, jako by jim bylo pekelným psům horko v patách.
  
  
  * * *
  
  
  Tým se pohyboval plným, ale kontrolovaným tempem, náhodně se vynořil z úkrytu a spěchal směrem k farmě. Stěny a okenní otvory byly téměř stejně ošuntělé jako dům na kopci, což naznačovalo nepřítomnost lidské přítomnosti. Za nimi ležely tři skupiny speciálních sil, ale jak blízko?
  
  Drake nevěděl. Ztěžka klusal po rozryté zemi, sundal si noční vidění a pomocí rozjasňujícího se nebe si vyznačil cestu. Polovina týmu se dívala dopředu, polovina dozadu. Mai zašeptala, že viděla, jak tým Mossadu dosáhl okraje lesa, ale pak Drake dosáhl první nízké zdi a Mai a Smith zahájili malou potlačovací palbu.
  
  Společně se schoulili za kamennou zdí.
  
  Statek byl stále dvacet kroků před ním. Drake věděl, že by jim k ničemu neprospělo, kdyby se Izraelci a ostatní usadili a vytvořili ideální zorné pole. Kromě toho by se nyní ostatní týmy k sobě navzájem měly na pozoru. Mluvil do komunikátoru.
  
  "Radši tahejte zadek, chlapci."
  
  Alicia se otočila a podívala se na něj. "To je tvůj nejlepší americký přízvuk?"
  
  Drake vypadal ustaraně. "Hovno. Konečně jsem se otočil." Pak uviděl Dahla. "Ale hej, mohlo by to být horší, myslím."
  
  Jako jeden prorazili kryt. May a Smith znovu zahájili palbu a v reakci obdrželi pouze dva výstřely. Nebyly slyšet žádné další zvuky. Drake našel pevnou zeď a zastavil se. Hayden okamžitě pověřil May, Smithe a Kinimaka, aby hlídali perimetr, a pak spěchal, aby se přidal k ostatním.
  
  "Několik minut jsme v pořádku." Co máme?"
  
  Dahl už rozkládal mapu, když jim uši naplnil Laurenin hlas.
  
  "Plán B je stále možný. Vydejte se do vnitrozemí. Pokud budete rychlí, nebudete potřebovat dopravu."
  
  "Plán kurva B." Drake zavrtěl hlavou. "Vždy plán B."
  
  Obvodová hlídka hlásila, že je vše jasné.
  
  Hayden ukázal na krabici, kterou Dahl nesl. "Tady musíme převzít zodpovědnost. Pokud ji ztratíte, netušíme, co je uvnitř. A jestli tohle prohraješ s nepřítelem..." Nemusela pokračovat. Švéd položil krabici na zem a klekl si k ní.
  
  Hayden se dotkl symbolu vyrytého na víku. Otáčející se nože vysílají zlověstné varování. Dahl opatrně otevřel víko.
  
  Drake zadržel dech. Se nic nestalo. Vždycky to bude riskantní, ale neviděli žádné skryté zámky nebo mechanismy. Nyní Dahl úplně zvedl víko a podíval se do prostoru uvnitř.
  
  Kensi se zasmála. "Co je tohle? Válečné zbraně? Spojen s Hannibalem a skrytý řádem? Jediné, co vidím, je hromada papíru."
  
  Dahl se posadil na bobek. "Válku lze vést i slovy."
  
  Hayden opatrně vytáhl několik listů papíru a naskenoval text. "Nevím," přiznala. "Vypadá to jako výzkumný soubor a... záznam..." Odmlčela se. "Testy? Soud?" Prolistovala ještě pár stránek. "Specifikace montáže."
  
  Drake se zamračil. "Teď to zní špatně." Říkají tomu Projekt Babylon, Lauren. Podívejme se, co se o tom dá zjistit."
  
  "Rozumím," řekl New Yorker. "Něco dalšího?"
  
  "Právě začínám chápat tyto vlastnosti," začal Dahl. "Je to gigantické -"
  
  "Dolů!" Smith zakřičel. "Blížící se."
  
  Tým zvolnil a připravil se. Za kamennými zdmi zahřměla kulometná salva, ostrá a ohlušující. Smith opětoval palbu zprava a mířil z výklenku ve zdi. Hayden zavrtěla hlavou.
  
  "Budeme to muset ukončit." Vypadni odtud."
  
  "Vytáhnout zadek?" zeptal se Drake.
  
  "Dej si prdel."
  
  "Plán B," řekla Alicia.
  
  Zůstali v bezpečí a pohybovali se od zdi ke zdi směrem k zadní části statku. Podlaha byla poseta troskami a kusy zdiva a dřeva označovaly místa, kde se propadla střecha. Mai, Smith a Kinimaka kryli zadní část. Když došli k zadním oknům, Drake se zastavil a pohlédl na cestu před sebou.
  
  "Může to být jen obtížnější," řekl.
  
  Vycházející slunce sklouzlo přes obzor v záplavě barev.
  
  
  KAPITOLA OSMÁ
  
  
  Závod pokračoval, ale nyní se šance zmenšovaly. Když Drake a Alicia, kteří byli v čele, opustili úkryt a zamířili do vnitrozemí, přičemž farmu udrželi mezi sebou a jejich pronásledovateli, tým Mossadu se konečně vynořil z lesa. Oblečení celí v černém as maskami přes obličej se přiblížili nízko a opatrně, zvedli zbraně a stříleli. Mai a Smith se rychle schovali za farmu. Hayden se vrhl vpřed.
  
  "Hýbat se!"
  
  Drake bojoval s instinktem stát a bojovat; Dahl po jeho levici s tím zjevně také bojoval. Obvykle bojovali a přelstili své protivníky - někdy šlo o hrubou sílu a počty. Mnohdy ale za vším padla hloupost jejich protivníků. Většina žoldáků, kteří byli placeni, byla pomalá a nudná a spoléhala na svou velikost, zuřivost a nedostatek morálky, aby svou práci zvládli.
  
  Dnes ne.
  
  Drake si byl velmi dobře vědom potřeby chránit cenu. Dahl nesl krabici a držel ji tak bezpečně, jak jen mohl. Yorgi se nyní pohyboval vpřed, testoval půdu a snažil se najít cesty s co největším krytím. Překročili kopcovité pole a pak sestoupili malým, řídkým lesíkem. Izraelci na chvíli přestali střílet, možná vycítili jiné příkazy a nechtěli dát najevo svou pozici.
  
  Nyní byly předvedeny různé taktiky.
  
  Ale pro Drakea to nejlépe shrnula Alicia. "Proboha, jogíne." Polož svou ruskou hlavu a utíkej!"
  
  Lauren sledovala jejich postup na GPS a oznámila, že místo setkání plánu B je za dalším horizontem.
  
  Drake si povzdechl o něco snadněji. Háj skončil a Yorgi byl první, kdo vyšplhal na malý kopec, Kinimaka ho následoval. Kalhoty Havajce byly pokryty blátem, kam spadl - třikrát. Alicia pohlédla na May, která se hbitě pohybovala mezi záhyby země.
  
  "Zatracený Sprite." Vypadá to jako jarní jehně dovádějící v přírodě."
  
  "Všechno, co dělá, dělá dobře," souhlasil Drake.
  
  Alicia uklouzla na břidlici, ale dokázala se udržet na nohou. "Všichni to děláme dobře."
  
  "Jo, ale někteří z nás jsou spíš kreténi."
  
  Alicia zvedla zbraň. "Doufám, že nemyslíš mě, Drakesi." V jejím hlase zazněl varovný tón.
  
  "Oh, samozřejmě, že ne, zlato." Samozřejmě jsem měl na mysli Švéda."
  
  "Drahý?"
  
  Zezadu se ozvaly výstřely, které ukončily Dahlovu poznámku dřív, než vůbec začala. Zkušenost Drakeovi řekla, že záběry nebyly určeny pro ně a sestávaly ze dvou různých poznámek. Mosad spolupracoval buď s Rusy, nebo se Švédy.
  
  Švédové, pomyslel si pravděpodobně, běželi střemhlav k Mossadu.
  
  Neubránil se úsměvu.
  
  Dahl se rozhlédl kolem, jako by cítil rozhořčení. Drake se na něj nevinně podíval. Vyšplhali na malý kopec a sklouzli na druhou stranu.
  
  "Doprava přijíždí," řekla Lauren.
  
  "Takhle!" Hayden ukázal na oblohu, daleko, daleko, kde se pohybovala černá skvrna. Drake se rozhlédl po okolí a stáhl Yorgiho dolů, zrovna když kulka zasvištěla přes vrchol kopce. Někdo se o ně najednou začal více zajímat.
  
  "Do údolí," řekl Kinimaka. "Pokud se dostaneme k těm stromům..."
  
  Tým se připravoval na závěrečný sprint. Drake se znovu podíval na blížící se skvrnu. Na vteřinu si myslel, že možná vidí stín, ale pak uviděl pravdu.
  
  "Lidé, tohle je další vrtulník."
  
  Kinimaka se pozorně zadíval. "Hovno".
  
  "A tam". Mai ukázala doleva, vysoko ke břehu mraků. "Třetí".
  
  "Lauren," řekl Hayden naléhavě. "Lauren, mluv s námi!"
  
  "Právě dostávám potvrzení." Vrátil se klidný hlas. "Ve vzduchu máte Číňany a Brity." Rusko, Švédové a Izraelci na zemi. Poslouchejte, připojím vás k chatování, abyste mohli poprvé získat informace. Něco z toho je svinstvo, ale všechno může být cenné."
  
  "Francouzi?" Kinimaka se z nějakého důvodu stal zamyšleným.
  
  "Nic," odpověděla Lauren.
  
  "Dobrá práce, všichni nejsou jako Bo," řekla Alicia s náznakem hořkosti a melancholie. "Myslím Francouze." Ten chlap byl zrádce, ale ve své práci byl zatraceně dobrý."
  
  Dahl se zašklebil. "Pokud jsou jako Bo," řekl tiše. "Možná už jsou tady."
  
  Alicia při těch slovech zamrkala a prohlížela si nedaleké hromady hlíny. Nic se nepohnulo.
  
  "Jsme obklíčeni," řekl Hayden.
  
  "Týmy speciálních sil na všech stranách," souhlasil Drake. "Krysy v pasti."
  
  "Mluv za sebe." Mai vše rychle ocenila. "Dejte si dvě minuty." Co nejlépe si zapamatujte, co je uvnitř této krabice." Zvedla ruce. "Udělej to".
  
  Drake to pochopil. Krabice jim nakonec nestála za život. Pokud se situace opravdu napjatá a přátelštější tým to zvládne, neboxování jim může zachránit život. Dahl otevřel víko a tým zamířil přímo k blížícím se vrtulníkům.
  
  Všem rozdal stohy papíru.
  
  "Páni, to je zvláštní," řekla Alicia.
  
  Kenzi zamíchala několik listů papíru. "Dostat se do boje při čtení dokumentu z doby před třiceti až padesáti lety, napsaného nacisty a ukrytého v hrobě Hannibala Barcy? Co je na tom divného?
  
  Drake se pokusil uložit pasáže do paměti. " Její slova dávají smysl. Toto je stejné jako kurz pro SPEAR."
  
  Výzkumný projekt ve vysoké nadmořské výšce, četl. Původně vytvořen za účelem studia re-entry balistiky za nižší cenu. Místo drahých raket...
  
  "Nevím, co to sakra je."
  
  Start do vesmíru bez použití rakety. Projekt naznačuje, že velmi velká zbraň by mohla být použita ke střelbě objektů vysokou rychlostí ve vysokých nadmořských výškách...
  
  "A sakra."
  
  Tváře Dahla a Alicie byly stejně popelavé. "To nemůže být dobré."
  
  Hayden ukázal na blížící se helikoptéry, které byly nyní všem na očích. Viděli jednotlivé zbraně visící z vrtulníků.
  
  "A to taky není pravda!"
  
  Drake podal papíry a připravil si zbraň. Čas na to, na co byl zvyklý a v čem byl dobrý. Byl bombardován štěbetáním od Hayden, May a Smithe a také z komunikačního systému, který Lauren opravila.
  
  "Izraelci vstoupili do bitvy se Švédy. Rusko neznámo..." Pak přišly výbuchy rušení a rychlé přenosy z živého vysílání, které se NSA a dalším organizacím podařilo odposlouchávat.
  
  Francouzsky: "Blížíme se k oblasti..."
  
  Britové: "Ano, pane, cíle byly spatřeny. Na bitevním poli máme mnoho nepřátel..."
  
  Číňan: "Jste si jistý, že mají krabici?"
  
  Hayden vedl. Utekli z pole. Běželi bez plánu. Opatrná palba donutila vrtulníky k úhybné akci a přinutila jejich pozemní pronásledování k pohybu s extrémní opatrností.
  
  A pak, právě když se Drake chystal odejít a soustředit se na jejich novou únikovou cestu, prořízl statickou elektřinu další hlas.
  
  Jen krátce.
  
  Částečně skrytý za hlukem se mu do uší zařezával sotva slyšitelný, hluboký, táhlý zvuk.
  
  Američan: "SEAL Team 7 je tady. Už jsme opravdu blízko..."
  
  Šok jím otřásl do morku kostí. Ale nebyl čas. Není jak mluvit. Není ani vteřina, aby to vstřebal.
  
  Jeho oči se však setkaly s očima Thorstena Dahla.
  
  Co to...?
  
  
  KAPITOLA DEVÁTÁ
  
  
  "Řekni helikoptére, ať se vykašle!" Hayden klikl na svůj komunikátor. "Najdeme jiný způsob."
  
  "Chceš, aby to tu zůstalo?" zeptala se Lauren, čímž Aliciu rozesmála, i když utíkala jako o život.
  
  "Rozhodně. Skloňte se a přikryjte se. Nevolejte nám, my zavoláme vám!"
  
  Drake uvažoval, jestli tento den někdy skončí, pak uviděl celý sluneční kotouč visící nad obzorem a uvědomil si tu ironii. Oblast tvořila řada kopců, každý strmější než ten předchozí. Když se dostali na vrchol kopce, zakryl jim KOPIÍ, opatrně vykročil a pak se plnou rychlostí rozběhl na druhou stranu.
  
  Pravidelně byly slyšet výstřely zezadu, ale nemířily na ně, Izraelci a Švédové si pravděpodobně vyměňovali rány. Nalevo a napravo se objevilo několik dalších zchátralých budov, většina z nich postavená v mělkých údolích, všechny opuštěné. Drake si nebyl jistý, co způsobilo, že lidé odešli, ale stalo se to už dávno.
  
  Další kopce a pak skupina stromů vlevo. Nabízí úkryt, zeleň a větve rostly hustě. Hayden nasměroval tým tím směrem a Drake si povzdechl o něco snadněji. Jakékoli zastírání bylo lepší než žádné zastírání. Mezi stromy probleskli nejprve Hayden a pak Alicia, nyní následováni Dalem, Kenzi a Kinimakou. Drake vstoupil do lesa a May, Yorgi a Smith zůstali vzadu. Ozvaly se výstřely, nyní blíž, takže se Drake na své přátele obával.
  
  Když se otočil, viděl, že Mai zakopla.
  
  Viděl, jak se její obličej odrazil od země.
  
  "Nooo!"
  
  
  * * *
  
  
  Hayden prudce zabrzdil a otočil se. V tuto chvíli Mai ležela v bezvědomí na zemi, Drake se k ní přiblížil, Smith se už skláněl. Kulky s rachotem zasáhly stromy na okraji města. Někdo byl blízko.
  
  Pak začal podrost. Vyskočily postavy, jedna zasáhla Haydena do spodní části těla. Zavrávorala, ale zůstala na nohou. Kmen stromu ji zasáhl do páteře. Ignorovala záblesk bolesti a zvedla zbraň. Pak ji černá postava znovu napadla a udeřila ji loktem, kolenem, nožem...
  
  Hayden se vrhla a ucítila, jak se čepel dostala na vlásek na šířku jejího žaludku. Bojovala loktem na obličej a kolenem na břicho, aby mezi nimi byla větší vzdálenost. Viděla, jak Kinimaka a Alicia bojují napravo a Dal kopal kus, který srazil dolů.
  
  Drake zvedne ochablou Mai.
  
  Kulky létaly mezi stromy a drtily listí a vegetaci. Jeden porazil nepřítele, ale ne na dlouho. Muž brzy vstal, zjevně měl na sobě nějakou formu kevlaru. Pak se Haydenina vize naplnila jejím vlastním protivníkem - mužem z Mossadu, jehož rysy byly prodchnuty brutálním a krutým odhodláním.
  
  "Přestaň," řekla. "Jsme na stejné stránce -"
  
  Zastavila ji rána do čelisti. Hayden ochutnal krev.
  
  "Rozkaz," zněla nejasná odpověď.
  
  Blokovala nové rány, odstrčila muže stranou a snažila se nezvedat zbraň, i když měl nůž. Čepel ochutnala kůru, pak hlínu. Hayden kopl muže do nohou, když se Drake řítil kolem a hnal se po cestě dolů do stromů. Smith mu kryl záda, udeřil Izraelce pěstí do obličeje a poslal ho zpět do porostu. Další byla Kenzi, tentokrát s váhavým výrazem ve tváři a vytřeštěnýma očima, jako by hledala někoho známého.
  
  Hayden se protlačila k Drakeovi.
  
  "Mai?"
  
  "Je v pořádku. Stačí kulka do páteře a je to. Nic velkolepého."
  
  Hayden zbledl. "Co?" - Zeptal jsem se.
  
  "Zastavila to bunda. Spadla a narazila si na lebku. Nic zvláštního".
  
  "O".
  
  Alicia se vyhnula brutálnímu útoku loktem a použila judo, aby poslala svého soupeře do stromů. Kinimaka si prorazil cestu přes dalšího vojáka Mossadu. Na několik okamžiků byla cesta volná a tým SPEAR toho plně využil.
  
  Když běželi plným tempem, bez pomyšlení na zpomalení, přes kroucení, potápění, nebezpečné shluky stromů, do hry vstoupila každá unce zkušeností. Mezi nimi a týmem Mossadu se otevřela mezera a husté listí poskytovalo ideální úkryt.
  
  "Jak se jim sakra podařilo projít kolem nás?" zakřičel Drake.
  
  "Muselo to být, když jsme zastavili, abychom zaškrtli políčko," řekl Hayden.
  
  Smith hlasitě zabručel. "Sledovali jsme."
  
  "Nebijte se..." začal Hayden.
  
  "Ne, příteli," řekla Kensi. "Jsou nejlepší v tom, co dělají."
  
  Smith se zasmál, jako by chtěl říci, že my také, ale jinak mlčel. Hayden viděl, jak Kinimaka klopýtá, jeho obrovské nohy přistávají v hromadě elastické hlíny, a pohnul se, aby pomohl, ale Dal už toho velkého muže podpíral. Švéd si přenesl krabici do druhé ruky a pravačkou zatlačil na Havajce.
  
  A nyní se do mixu přidalo další nebezpečí - nezaměnitelný zvuk vrtulníku letícího nad hlavou.
  
  Zahájí palbu?
  
  Česali by les kulkami?
  
  Hayden si to nemyslel. Kvůli takovému nezodpovědnému jednání se mohou pokazit tisíce věcí. Tihle chlapi samozřejmě poslouchali příkazy svých vlád a některým klaunům, kteří seděli doma ve svých teplých klimatizovaných kancelářích, bylo úplně jedno, co se děje mimo jejich věže ze slonoviny.
  
  Mávání vrtulí se ozývalo shora. Hayden pokračoval v běhu. Už věděla, že Mossad bude sledovat jejich tým a možná za nimi budou Švédové a Rusové. Vlevo se ozval hluk a ona si myslela, že vidí další postavy - musí to být Rusové, pomyslela si.
  
  Nebo snad Britové?
  
  Blbost!
  
  Byli příliš otevření. Příliš nepřipravený. Vlastně i všechny tamní týmy. Nikdo nečekal, že dorazí všichni najednou - a to byla chyba. Ale řekni mi plán, který by to zohlednil?
  
  Před námi ležela Drake Trail, kterou Mayova váha vůbec nezpomalila. Alicia ho následovala a rozhlížela se kolem. Cesta se bezcílně klikatila, ale obecně šla správným směrem a Hayden byl za to vděčný. Slyšela, jak jim zezadu Smith pálil kulky, které odrazovaly jejich pronásledovatele. Slyšela několik výkřiků zleva, jako by se setkaly dvě síly.
  
  Sakra, to je šílená kravina.
  
  Drake přeskočil padlý strom. Kinimaka prorazil sotva se zavrčením. Úlomky se rozptýlily do všech stran. Terén začal klesat a pak uviděli okraj lesa. Hayden zaštěkal do komunikátoru, že by měli zpomalit - nikdo nevěděl, co na zemi může čekat za hranicí stromů.
  
  Drake jen trochu zpomalil. Alicia ho minula zprava a Dahl ho trefil zleva; společně všichni tři překonali kryt a vstoupili do úzkého údolí, chráněného z obou stran strmými hnědými svahy. Kinimaka a Kenzi cvakly patami k sobě ve snaze poskytnout jim oporu, a pak z úkrytu vyšel také Hayden a nyní se snažil ignorovat rostoucí pocit pálení v hrudi.
  
  Běželi déle, než si chtěla myslet.
  
  A nejbližší město bylo na míle daleko.
  
  
  KAPITOLA DESETÁ
  
  
  Drake cítil, že Mai začíná trochu bojovat. Věnoval jí minutu, věděl, že rychle přijde k rozumu. V tom prchavém okamžiku si všiml něčeho plochého, šedého a klikatého, co mu rozbušilo srdce.
  
  "Vlevo, odjet!"
  
  Celá skupina vyrazila doleva, opatrně, ale zbytečně si kryla boky, protože jejich protivníci byli stále neviditelní. Drake nechal May trochu bojovat, ale vydržel. Brzy ho udeřila pěstí do žeber.
  
  "Nech mě jít".
  
  "Vteřinu, má lásko..."
  
  Alicia se na něj udiveně podívala. "To se ti tak líbí?"
  
  Drake zaváhal a pak se usmál. "Na tuto otázku neexistuje jistá odpověď, má lásko."
  
  "Opravdu?"
  
  "No, přemýšlejte o tom z mého pohledu."
  
  Mai vyřešil své dilema tím, že se odrazil a převrátil se na podlahu páteří. Úspěšně přistála, ale zhoupla se na místě a držela se za hlavu.
  
  "Podívej," řekl Drake. "Na moji obranu se zdá nejistá."
  
  "Bude se ti motat hlava, jestli si nepospíšíme." Alicia se protlačila kolem a Drake ji následoval a ještě chvíli pozoroval May, než se narovnala a dostala se do rytmu. Skupina vyběhla po náspu na asfalt.
  
  "První zmatek s Mossadem." Dahl se protáhl. "Nic velkolepého."
  
  "Drželi se zpátky," řekl Kenzie. "Tak, jak jsi byl."
  
  "Druhý zmatek," řekl Drake. "Pamatuješ na tu vesnici v Anglii? Před mnoha lety."
  
  "Yonks?" - Zeptal jsem se.
  
  "Století".
  
  "O". Dahl se na vteřinu odmlčel a pak řekl: "BC nebo AD?"
  
  "Myslím, že tomu teď říkají BC."
  
  "Hovadina".
  
  Silnice se táhla oběma směry, byla opuštěná, děravá a potřebovala opravu. Drake zaslechl prásknutí protiletadlového děla přibližujícího se k vrtulníku a pak další výstřely. Otočil se, aby viděl, že na něj střílejí z lesa, myslel si, že jen posypává okolí kulkami, a pak uviděl, jak prudce uhnul na stranu.
  
  "Nemohu to riskovat," řekl Dahl. "Myslím, že to musí být Číňané a neslyší to tlachání jako my."
  
  Drake mlčky přikývl. Poslední dobou se v rozhovorech nic nového neodhalilo. Od té doby...
  
  Hayden vydal tichý pozdrav. "Vidím vozidlo."
  
  Drake se přikrčil a rozhlédl se po okolí. "Tak co máme za sebou? Mossad a Rusové na stromech, kteří si navzájem překážejí. Jsou Švédové někde vedle Rusů? SAS? Zakroutil hlavou. "Kdo ví? Nejlepším odhadem je jít kolem lesa. Všichni vědí, že když se prozradí, jsou mrtví. Proto jsme byli stále naživu."
  
  "Číňané ve vrtulníku," řekl Smith. "Tam přistát." Ukázal na řadu mělkých prohlubní.
  
  "Francouzština?" zeptal se Yorgi.
  
  Drake zavrtěl hlavou. Žerty stranou, Francouzi se možná dokonce drželi zpátky, aby otestovali vody a umožnili svým protivníkům, aby je prořídli. Chytré vítězství na poslední chvíli. Zíral na blížící se dodávku.
  
  "Ruce vzhůru."
  
  Smith a Kenzie se vydali směrem, stáli na kraji silnice a namířili zbraně na blížící se dodávku. Dahl a Drake položili na cestu několik těžkých balvanů. Když dodávka zpomalila, zbytek týmu přistoupil zezadu, opatrně zakryl vozidlo a nařídil jeho pasažérům, aby vystoupili.
  
  Alicia otevřela zadní dveře.
  
  "Páni, tady to smrdí!"
  
  Ale byl prázdný. A Drake zaslechl, jak se Kensi ptá na otázku v turečtině. Dahl se vítězoslavně usmál a zavrtěl hlavou. Tato dívka je plná překvapení. "Existuje nějaký jazyk, kterým nemluví?"
  
  Švéd vybuchl smíchy. "No tak chlape. Nenechávej se tak otevřený."
  
  "Ach," přikývl Drake. "Ano. Jazyk bohů."
  
  "Vstávej, lásko. Chceš mít sex? Ano, jen slyším tvůj sladký přízvuk, jak se valí z Odinova jazyka."
  
  Drake to ignoroval a zaměřil se na dva turecké muže, kteří vypadali opravdu vyděšeně.
  
  A skutečně turecké.
  
  Hayden je postrčil zpátky do náklaďáku a následoval je těsně za nimi. Dahl se znovu zazubil a následoval ji a naznačil ostatním, aby skočili na zadní sedadlo. Drake si o chvíli později uvědomil důvod svého pobavení a pak znovu zíral na Alicii.
  
  "Jak špatné je to tam vzadu?"
  
  
  * * *
  
  
  Nákladní auto poskakovalo a škubalo a snažilo se zničit na zchátralé silnici.
  
  Alicia se držela ze všech sil. "Snaží se zasáhnout zatraceně špatné beaty?"
  
  "Možná," řekl Smith nešťastně a držel si nos a špinavý opasek přivázaný ke stojanu uvnitř dodávky. "Cítím kozy."
  
  Alicia přimhouřila oči. "Ach ano? Tvůj kamarád?"
  
  Kinimaka seděl v zadní části náklaďáku a zoufale hltal plnými plícemi čerstvý vzduch škvírami, kde se zadní dveře setkávaly. "Musí to být... tito... farmáři, myslím."
  
  "Nebo pašeráci koz," dodala Alicia. "Nikdy nemůžu říct."
  
  Smith vztekle zavrčel. "Když jsem řekl 'kozy', myslel jsem to obecně."
  
  "Ano ano ano".
  
  Drake zůstal stranou, mělce dýchal a snažil se soustředit na jiné věci. Museli věřit Haydenovi a Dahlovi, kteří se předem postarali o jejich bezpečnost a našli to nejlepší místo pro cestu. Komunikace zůstala tichá, s výjimkou občasného výbuchu statické elektřiny. Dokonce i Lauren mlčela, což svým způsobem pomohlo. To jim řeklo, že jsou relativně v bezpečí.
  
  Posádka si kolem něj hlasitě stěžovala, jak se vypořádává a odvádí pozornost od zápachu zvířat. V žertu byla nabízena přirovnání ke švédským lázním, americkým restauracím a londýnským hotelům.
  
  Drake nechal své myšlenky bloudit od Yorgina nedávného výbuchu a potřeby sdílet strašlivé tajemství, k novému porozumění mezi Alicií a May, k dalším problémům, které sužují tým SPEAR. Hayden a Kinimaka zůstali v rozporu, stejně jako Lauren a Smith, i když ty druhé dělilo víc než jen rozdíly. Dahl pracoval s Joannou tak tvrdě, jak jen mohl, ale opět mu překážela práce.
  
  Něco naléhavějšího a neúprosného mu probodlo mozek. Podráždění ministra Crowa, že v Peru neplnili rozkazy, a sebevědomé vědomí, že je tady tajný, přísně tajný americký druhý tým. Někde.
  
  SEAL tým 7.
  
  Otázek bylo nespočet a byly nevysvětlitelné. Jaká byla odpověď? Qrow už nedůvěřuje týmu SPEAR? Byli zálohovaní?
  
  Nezapomněl na velký otazník, který stále visí nad Smithovou hlavou, ale nedokázal si představit jiný scénář. Qrow poslal sedm lidí, aby na ně dohlíželi.
  
  Drake potlačil vztek. Měla svou vlastní práci. Černobílá byla vize života sdílená pouze blázny a šílenci. Jeho hluboké myšlenky přerušil Hayden.
  
  "Všechno je jasné zezadu i zepředu. Vypadá to, že se blížíme k místu zvanému Ç Anakkale, na pobřeží. Než se spojím s helikoptérou, počkám, až najdeme místo. A Dahl měl možnost tu krabici rozebrat."
  
  Švéd je na chvíli odvedl od situace tím, že jim vysvětlil, co ty stohy papíru vypadaly. Byla to víc než válka, bylo to její samotné oznámení. Zdálo se, že Hannibal byl vybrán jednoduše jako symbol.
  
  
  * * *
  
  
  "Existují nějaké náznaky, jak se Afrika stala jedním ze čtyř koutů země?" zeptala se Mai.
  
  "Zatraceně nic takového." Proto nemůžeme předvídat, kde bude další Jezdec."
  
  "Podívejte se do minulosti," řekla Kenzi. "V mé práci, v mé staré práci, byly odpovědi vždy skryté v minulosti. Jen musíš vědět, kde hledat."
  
  Pak zasáhla Lauren. "Zkusím tohle."
  
  Drake bojoval s náklonem náklaďáku. "Jak daleko je to do Çanakkale?"
  
  "Nyní vstupujeme na předměstí. Nevypadá příliš velký. Vidím moře."
  
  "Ach, vyhrál jsi." Drake si vzpomněl na hru, kterou hrál jako dítě.
  
  "Viděl jsem to první," řekl Dahl s úsměvem v hlase.
  
  "Ano, to jsme také hráli."
  
  Náklaďák zastavil a brzy se zadní dveře otevřely ven. Tým vyskočil a nadechl se čerstvého vzduchu. Alicia si stěžovala, že se necítí dobře, a Kenzi předstírala, že omdlí anglickým způsobem. To Alici okamžitě rozveselilo. Drake zjistil, že zírá a zírá v úžasu.
  
  "Sakra," zamumlal schválně. "No, já budu strýc opice."
  
  Dahl byl příliš ohromen, než aby to komentoval.
  
  Před nimi stál na malém náměstí obklopeném budovami obrovský dřevěný kůň, z nějakého důvodu povědomý. Provaz jako by mu svazoval nohy a byl natažen kolem hlavy. Drake si myslel, že to vypadá obrněné a majestátní, hrdé zvíře vytvořené člověkem.
  
  "Co to k sakru?"
  
  Shromáždily se kolem něj davy, zíraly, pózovaly a fotily.
  
  Lauren mluvila do komunikátoru. "Myslím, že jsi právě našel trojského koně."
  
  Smith se zasmál. "Tohle zdaleka není hračka."
  
  "Ne Troyi. Víš? Brad Pitt?"
  
  Alicia si málem zlomila vaz, když se rozhlížela na všechny strany. "Co? Kde?"
  
  "Páni". Kensi se zasmála. "Viděl jsem zmije útočit pomaleji."
  
  Alicia stále pečlivě studovala oblast. "Kde je Lauren? Je na koni?"
  
  New Yorker se zasmál. "No, jednou byl." Pamatujete si na moderní film "Troy"? No, po natáčení nechali koně tam, kde stojíš, v Çanakkale."
  
  "Hovadina". Alicia dala průchod svým citům. "Myslel jsem, že všechny moje Vánoce přišly najednou." Zavrtěla hlavou.
  
  Drake si odkašlal. "Pořád jsem tady, lásko."
  
  "Ach ano. Báječný".
  
  "A neboj se, jestli Brad Pitt vyskočí ze zadku toho koně a pokusí se tě unést, zachráním tě."
  
  "Sakra se neopovažuj."
  
  Laurenin hlas prořízl jejich tlachání jako tvrdý úder samurajského meče. "Vstupné, chlapi! Spousta nepřátel. Právě se blížíme k Canakkale. Musí být připojeni ke komunikačnímu systému, stejně jako my. Hýbat se! "
  
  "Vidíš tohle?" Drake ukázal na pevnost. "Zavolejte vrtulník. Pokud dokážeme vylézt na hrad a bránit se, může nás odtamtud vzít."
  
  Hayden se ohlédl na předměstí Canakkale. "Pokud dokážeme ubránit hrad v turistickém městě před šesti týmy SWAT."
  
  Dahl zvedl krabici. "Existuje jen jeden způsob, jak to zjistit."
  
  
  KAPITOLA JEDENÁCTÁ
  
  
  Instinktivně se vydali k pobřežní stezce, protože věděli, že se vine směrem k impozantní městské pevnosti. Lauren nasbírala jen velmi málo informací z útržků komunikačních rozhovorů a Drake slyšel ještě méně od různých vedoucích týmů, ale všeobecná shoda byla, že se všichni rychle blížili.
  
  Cesta vedla kolem mnoha budov s bílým čelem: domů, obchodů a restaurací s výhledem na vlnící se modré vody Hellespontu. Nalevo byla zaparkovaná auta a za nimi několik malých člunů, nad nimiž se tyčily vysoké zdi pískově zbarvené pevnosti. Kolem projížděly turistické autobusy a pomalu duněly úzkými uličkami. Zazněly rohy. Místní obyvatelé se shromáždili poblíž oblíbené kavárny, kouřili a povídali si. Tým spěchal, jak nejrychleji mohl, aniž by vzbudil podezření.
  
  Není snadné nosit bojovou výstroj, ale speciálně pro tuto misi byli oblečeni všichni v černém a mohli odstranit a skrýt ty předměty, které by mohly přitahovat pozornost. Skupina lidí se však pohnula, když otočili hlavu, a Drake viděl, že se otevřelo více než jeden telefon.
  
  "Rychle zavolej ten zatracený vrtulník," řekl. "Jsme mimo zemi a zatracený čas tady."
  
  "Jsem na cestě. Za deset až patnáct minut."
  
  Věděl, že toto byla éra bitev. Některé další týmy SWAT by neváhaly rozpoutat peklo ve městě, důvěřovaly svým rozkazům a schopnosti uniknout, protože věděly, že úřady obvykle každou extrémně hrozivou situaci přivedou k teroristickým útokům.
  
  Pískově zbarvené stěny se před nimi prudce zvedaly. Fort Ç Anakkale měla dvě kulaté, k moři obrácené hradby a centrální citadelu a za nimi široké rameno cimbuří, které se táhlo ze svahu směrem k moři. Drake sledoval linii první zakřivené stěny a přemýšlel, co je na křižovatce této a její sestry. Hayden se zastavil a ohlédl se.
  
  "Vstáváme."
  
  Odvážné rozhodnutí, ale s jednou věcí Drake souhlasil. Jít nahoru znamenalo, že uvíznou v pevnosti, budou bráněni shora, ale bezbranní, v pasti. Pokračovat znamenalo, že měli jiné možnosti než útěk na moře: mohli se schovat ve městě, najít auto, potenciálně ležet nízko nebo se na chvíli rozdělit.
  
  Ale Haydenův výběr jim umožnil dostat se do vedení. Byli tam i jiní jezdci. Pro vrtulník by bylo snazší je najít. Jejich dovednosti byly lépe využity v taktické bitvě.
  
  Hrubé zdi ustoupily klenutému vchodu a pak točitému schodišti. První šel Hayden, za ním Dal a Kensi, pak zbytek. Smith vytáhl zezadu. Temnota vytvořila pro jejich oči plášť, visící tlustý a neproniknutelný, dokud si na něj nezvykli. Přesto šli nahoru, stoupali po schodech a zamířili zpět ke světlu. Drake se pokusil odfiltrovat všechny relevantní informace ve svém mozku a dát jim smysl.
  
  Hannibal. Jezdec války. Řád soudného dne a jejich plán vytvořit lepší svět pro ty, kteří přežili. Vlády po celém světě na tom měly spolupracovat, ale bezohlední, chamtiví lidé chtěli kořist a znalosti pro sebe.
  
  Ve čtyřech koutech země? jak to fungovalo? A co se sakra stalo potom?
  
  "Zajímavé..." V tu chvíli se z komunikátoru ozval Laurenin hlas. "Ç Anakkale se nachází na dvou kontinentech a bylo jedním z výchozích bodů pro Gallipoli. Nyní do města vstoupili Rusové, stejně jako Izraelci. Nevím kde. Přesto je brebentění místní policie běžné. Někdo z občanů vás musel nahlásit a nyní volá po nově příchozích. Nebude to dlouho trvat a Turci povolají své vlastní elitní síly."
  
  Drake zavrtěl hlavou. Hovadina.
  
  "Do té doby budeme daleko odsud." Hayden se opatrně přesunul ke světlu nahoře. "Deset minut, chlapi." Pojďme."
  
  Ranní slunce ozařovalo široce otevřenou, řídkou plochu téměř na vrcholu věže. Kulatá horní hrana věže se tyčila dalších osm stop nad jejich hlavami, ale to bylo tak vysoko, jak mohli, aniž by vešli dovnitř. Všude ležely zničené cimbuří, trčely jako zubaté prsty, a prašná cesta lemovala napravo řadu nízkých kopců. Drake viděl mnoho bráněných pozic a dýchal trochu snadněji.
  
  "Jsme tady," řekl Hayden Lauren. "Řekněte vrtulníku, aby se připravil na horké přistání."
  
  "Horší, než si myslíš," řekl Smith.
  
  Celý tým zíral dolů.
  
  "Ne dole," řekl Smith. "Nahoru. Nahoru."
  
  Nad hradem město stále leží na kopcích. Domy se tyčily nad cimbuřím a k nim se táhly vysoké a silné zdi. Těmito zdmi běžel čtyřčlenný tým se zakrytými tvářemi a zcela tasenými zbraněmi.
  
  Drake tento styl poznal. "Sakra, to je problém." SAS."
  
  Dahl zaútočil jako první, ale místo aby zbraň pustil, schoval ji, popadl bednu a skočil na samotné cimbuří. "Britové mají správný nápad na rozmanitost. Dívej se..."
  
  Drake sledoval jeho pohled. Cimbuří se táhlo širokým obloukem až k pláži a rozbouřenému moři. Pokud to načasovali správně, vrtulník by je mohl utrhnout přímo z vrcholu nebo přímo na konci. Drake se rozhodl vypálit několik ran do hrubého betonu pod britskýma nohama, čímž je zpomalil a dal týmu čas vyšplhat na vrchol mírně rozvrzaného opevnění.
  
  Alicia zavrávorala. "Nejsem na výšky!"
  
  "Přestaneš někdy fňukat?" Kensi se kolem ní záměrně protlačil a cestou do ní lehce šťouchl.
  
  "Ach děvko, za tohle zaplatíš." Alicia zněla nejistě.
  
  "Budu moci? Jen se ujistěte, že zůstanete za mnou. Tak, až tě zastřelí a uslyším tě křičet, budu vědět, že mám zrychlit."
  
  Alicia kypěla hněvem. Drake ji podpořil. "Jen si dělám legraci z Mossadu." Rozpřáhl ruce.
  
  "Že jo. No, až se odsud dostaneme dolů, pořádně jí naseru prdel."
  
  Drake ji provedl několika prvními kroky. "To má znít vzrušující?"
  
  "Do prdele, Drake."
  
  Myslel si, že bude nejlepší nezmínit se o tom, že cimbuří hluboko dole se stalo rozmístěným cimbuřím, kde budou muset skákat z jednoho na druhé. Dahl byl první, kdo běžel podél tři stopy široké zdi a vedl tým. Kinimaka to tentokrát převzal od Smithe vzadu a sledoval Brity. Drake a ostatní drželi uši otevřené pro jakékoli další známky nepřátel.
  
  Závod dolů po cimbuřích začal. Vojáci SAS udržovali formaci a pronásledovali, zbraně zvednuté, ale beze zvuku. Profesionální shovívavost může být samozřejmě pouze jedním důvodem; Místní obyvatelé kromě turistů preferují utajení a vysoce zabezpečené objednávky.
  
  Drake zjistil, že potřebuje plnou koncentraci na nohy. Útes na každé straně a pozvolný sestup k moři neznamenaly žádný rozdíl, pouze bezpečná zóna pod jeho nohama. Zakřivila se postupně, půvabně rovnoměrně, v ustálené křivce. Nikdo nezpomalil, nikdo neuklouzl. Byli na půli cesty ke svému cíli, když jim uši naplnil zvuk rotujících vrtulí.
  
  Drake zpomalil a podíval se na oblohu. "Ne naše," křičel. "Zatracená francouzština!"
  
  Nebyl to definitivní závěr, ale vysvětlovalo by to jejich dosavadní absenci. Spěcháme na poslední chvíli. Tým SPEAR byl nucen zpomalit. Drake uviděl tváře dvou vojáků, kteří vztekle vyhlíželi z oken, zatímco další dva viseli na pootevřených dveřích a otáčeli zbraněmi, aby řádně zacvakli zámek.
  
  "Abych řekl pravdu," řekl Dahl bez dechu. "Možná to nebyl nejlepší nápad. Krvavé britské zvony končí."
  
  Drake, Smith, Hayden a May jako jeden zvedli zbraně a zahájili palbu. Kulky se odrazily od blížícího se vrtulníku. Sklo se rozbilo a jeden muž spadl z lana a tvrdě dopadl na zem dole. Vrtulník uhnul, pronásledován Haydenovými kulkami.
  
  "Francouzi nejsou fanoušci," řekla zasmušile.
  
  "Řekni nám něco, co nevíme," zamumlala Alicia.
  
  Yorgi rychle minul Dahla, předběhl ho na vnější římse zdi a natáhl se pro krabici. "Tady, dej mi to," řekl. "Cítím se lépe na zdi, že?"
  
  Dahl vypadal, jako by se chtěl hádat, ale v polovině směny minul box. Švéd nebyl v parkouru nováčkem, ale Yorgi byl profesionál. Rus vyrazil nejvyšší rychlostí, řítil se po zdi a už se blížil k cimbuří.
  
  Alicia si jich všimla. "A sakra, zastřel mě hned."
  
  "Pořád se to může stát." Drake viděl, jak se francouzský vrtulník naklonil a přistál. Problém byl v tom, že kdyby zastavili, aby zamířili, Britové by je chytili. Kdyby běželi střílet, mohli by spadnout nebo být snadno zastřeleni.
  
  Dahl zamával zbraní. Jak on, tak Hayden zahájili palbu na vrtulník, když se vrátil do hry. Tentokrát vojáci na palubě palbu opětovali. Střely se smrtícím vzorem prorazily hradní zdi a dopadly pod okraj. Haydenova vlastní palba zasáhla kokpit vrtulníku a odrazila se od kovových vzpěr. Drake viděl, jak pilot skřípe zuby ve směsi hněvu a strachu. Super rychlý pohled zpět odhalil, že tým SAS také sledoval vrtulník - dobré znamení? Možná ne. Chtěli získat válečné zbraně pro sebe.
  
  Nebo pro někoho vysoko ve vládě.
  
  Na ptáka se snesla salva výstřelů, což způsobilo, že se ponořil a vybočil. Dahl využil posledních sto metrů stěny k pádu a klouzání se při střelbě, ale daleko se nedostal. Povrch byl příliš drsný. Jeho počínání však vyslalo další salvu do vrtulníku, což nakonec způsobilo, že pilot ztratil odvahu a odletěl ptáka z místa činu.
  
  Alicia dokázala slabě vykřiknout.
  
  "Ještě z toho ne." Drake skákal přes cimbuří jeden po druhém a přistával bezpečně a opatrně.
  
  Laurenin hlas prolomil ticho, které zahalovalo spojení. "Vrtulník se blíží. Třicet sekund."
  
  "Jsme na zdi," křičela Alicia.
  
  "Ano, rozumím ti. District of Columbia vyslal k této operaci satelit."
  
  Drakeovi trvalo další chvíli, než ucítil šok. "Pomoci?" zeptal se rychle.
  
  "Proč jinak?" Hayden okamžitě zareagoval.
  
  Drake se málem kopl, než si uvědomil, že to byl pravděpodobně špatný nápad vzhledem k současné situaci. Po pravdě, nevěděl, kdo jiný slyšel ty tiché americké intonace a slova SEAL Team 7.
  
  Očividně ne Hayden.
  
  Helikoptéra se objevila vepředu se sklopeným nosem a rychle letěla nad mořem. Yorgi už čekal na konci cimbuří, kde byla malá kulatá věžička s výhledem na úzkou pláž. Dahl se k němu brzy dostal a pak i Hayden. Vrtulník se přiblížil.
  
  Drake pustil Alicii a pomohl Kinimakovi projít. Stále se pohyboval pomalu, ostře natáhl paži a dal znamení SAS. Třicet stop od věže se zastavil.
  
  SAS se také zastavil, o dalších třicet stop výše.
  
  "Nechceme oběti," křičel. "Mezi námi ne." Jsme na stejné zatracené straně!"
  
  Na jeho tělo míří pistole. Zezdola slyšel Dahla řvát: "Přestaň být..."
  
  Drake ho naladil. "Prosím," řekl. "Není to správné. Všichni jsme tady vojáci, dokonce i ti zatracení Francouzi."
  
  To vyvolalo anonymní smích. Nakonec hluboký hlas řekl: "Rozkaz."
  
  "Ty vole, já vím," řekl Drake. "Byl tam, kde jsi." Dostali jsme stejné rozkazy, ale nehodláme zahájit palbu na přátelské speciální jednotky... pokud nezahájí palbu jako první."
  
  Jedna z pěti číslic mírně vzrostla. "Cambridge," řekl.
  
  "Drake," odpověděl. "Matt Drake."
  
  Ticho, které následovalo, vyprávělo příběh. Drake věděl, že patová situace skončila... prozatím. Minimálně si zasloužil další odklad z další konfrontace a možná i klidný rozhovor. Čím více těchto elitních vojáků se jim podaří dát dohromady, tím bezpečnější to bude.
  
  Pro všechny.
  
  Přikývl, otočil se a odešel, sáhl po ruce, která mu pomohla vtáhnout ho do vrtulníku.
  
  "Jsou v pohodě?" zeptala se Alicia.
  
  Drake si udělal pohodlí, když se vrtulník naklonil a vzdaloval. "To zjistíme," odpověděl. "Příště se dostaneme do konfliktu."
  
  Naproti němu kupodivu seděla Lauren. "Přišla jsem s vrtulníkem," řekla na vysvětlení.
  
  "Co? Jak se vám líbí tato možnost?"
  
  Shovívavě se usmála. "Ne. Přišel jsem, protože naše práce tady skončila." Vrtulník se vznesl vysoko nad sluncem zalité vlny. "Míříme z Afriky do dalšího koutu světa."
  
  "Který je kde?" Drake si zapnul bezpečnostní pás.
  
  "Čína. A chlapče, máme spoustu práce?"
  
  "Další jezdec? Kdy tentokrát?"
  
  "Možná nejhorší ze všech." Připoutejte se, přátelé. Půjdeme po stopách Čingischána."
  
  
  KAPITOLA DVANÁCTÁ
  
  
  Lauren řekla týmu, aby se co nejlépe usadil v zadní části velkého nákladního vrtulníku, a zamíchala hromadu papírů. "Nejprve odhodíme válečné zbraně a Hannibala z cesty." V krabici jste našli plány na vytvoření Projektu Babylon, dvoutunového, sto metrů dlouhého superděla. Na objednávku Saddáma Husajna byl založen na výzkumu z 60. let a navržen v 80. letech. V celé této záležitosti byl cítit hollywoodský duch. Superzbraně, které by mohly vyslat náklad do vesmíru. Zabití generálové. Zabití civilisté. Různé nákupy z tuctu zemí, aby to zůstalo v tajnosti. Pozdější nákresy ukazují, že tato vesmírná zbraň mohla být přizpůsobena tak, aby mohla zasáhnout jakýkoli cíl, kdekoli, jen jednou."
  
  Dahl se se zájmem naklonil dopředu. "Jednoho dne? Proč?"
  
  "Nikdy to nebylo zamýšleno jako přenosná zbraň." Jeho vypuštění by zanechalo otisk, který by okamžitě viděly různé síly a pak by ho zničily. Ale... škoda už mohla být způsobena."
  
  "V závislosti na cíli." Kensi přikývl. "Ano, mnoho modelů bylo postaveno na myšlence světové války jedním úderem. Způsob, jak přinutit jadernou moc jednat neúprosně. S moderní technologií se však tato myšlenka stává stále kontroverznější."
  
  "Dobře, dobře," zaskřehotal Smith, stále si protahoval svaly a kontroloval si modřiny z dlouhého, tvrdého běhu. "Takže v hrobce prvního jezdce byly uloženy plány na masivní vesmírné dělo." Chápeme to. Jiné země to neudělaly. Co bude dál?"
  
  Lauren obrátila oči v sloup. "Za prvé, označení konkrétně říká ‚místa odpočinku". Doufám, že si pamatujete, že Hannibal byl pohřben v neoznačeném hrobě a možná tam už ani není. Sledovat by to bylo pro mnohé neuctivé. Nechat to beze změny znamená projevit neúctu k ostatním."
  
  Hayden si povzdechl. "A tak to jde dál. Stejný příběh, jiná agenda po celém světě."
  
  "Představte si, že by se informace dostaly do rukou teroristů. Řekl bych, že všechny země, které momentálně pronásledují Jezdce, by si klidně mohly vytvořit vlastní super dělo. Ale..."
  
  "Tomuhle určité frakce této vlády prodávají plány," uzavřel Drake. "Protože si stále nejsme jisti, že každý tým je oficiálně sankcionován." Nepotřeboval přidávat, i když si mysleli, že ano.
  
  Vrtulník letěl na jasné modré obloze, žádné turbulence a příjemné teplo. Drake zjistil, že je schopen se poprvé uvolnit asi za den. Bylo těžké uvěřit, že právě minulou noc klečel na místě odpočinku velkého Hannibala.
  
  Lauren přešla k dalšímu souboru. "Pamatuješ na řád posledního soudu? Dovolte, abych vás osvěžil. "Ve čtyřech rozích Země jsme našli Čtyři jezdce a předložili jim plán Řádu posledního soudu. Ti, kteří přežijí soudní křížovou výpravu a její následky, budou právem kralovat. Pokud toto čtete, jsme ztraceni, takže čtěte a sledujte opatrně. Naše poslední roky jsme strávili sestavováním posledních čtyř zbraní světových revolucí - války, dobývání, hladomoru a smrti. Spojené, zničí všechny vlády a otevřou novou budoucnost. Být připraven. Najít je. Cestujte do čtyř koutů Země. Najděte místa odpočinku otce strategie a poté Khagana; nejhorší Ind, který kdy žil, a pak Pohroma Boží. Všechno ale není tak, jak se zdá. Navštívili jsme Khagan v roce 1960, pět let po dokončení, a umístili jsme Conquest do jeho rakve. Našli jsme metlu, která střeží skutečný poslední soud. A jediný kód zabíjení je, když se objevili Jezdci. Na kostech Otce nejsou žádné identifikační znaky. Indián je obklopen zbraněmi. Řád posledního soudu nyní žije skrze vás a bude vládnout navěky."
  
  Drake se pokusil poskládat relevantní body. "Kód ničení? Tenhle zvuk se mi opravdu nelíbí. A "pravý poslední soud". Takže i když zneškodníme první tři, ten poslední bude pořádný humdinger."
  
  "Zatím," řekla Lauren s odkazem na pracovnu před ní. "Washingtonský think tank předložil několik nápadů."
  
  Drake na vteřinu zmlkl. Pokaždé, když zaslechl zmínku o výzkumu, pokaždé, když se zmínil think tank, mu mozkem probleskla jen dvě slova jako červená neonová světla velikosti billboardu.
  
  Karin Blake.
  
  Její delší nepřítomnost nevěstila nic dobrého. Karin by mohla být jejich další misí. Opatrně prozatím odstrčil obavy stranou.
  
  "... druhý jezdec je Dobyvatel. Druhý popis zmiňuje kagana. Z toho usuzujeme, že Čingischán je Dobyvatel. Čingischán se narodil v roce 1162. On je, doslova, dobývání. Podmanil si velkou část Asie a Číny, stejně jako země za nimi, a Mongolská říše byla největší souvislou říší v historii. Kahn byl ženec; prošel velkou částí starověkého světa, a jak již bylo řečeno, jeden ze dvou set dnes žijících mužů je příbuzný Čingischánovi.
  
  Mai zaklapla. "Páni, Alicio, je jako tvoje mužská verze."
  
  Drake přikývl. "Ten chlap rozhodně věděl, jak se reprodukovat."
  
  "Skutečné jméno toho muže bylo Temujin." Čingischán je čestný titul. Jeho otec byl otráven, když bylo chlapci pouhých devět let, takže jejich matka nechala vychovávat sedm synů sama. On a jeho mladá žena byli také uneseni a oba strávili nějaký čas jako otroci. Navzdory tomu všemu se i ve svých necelých dvaceti letech etabloval jako nelítostný vůdce. Ztělesnil frázi "držte své nepřátele blízko", protože většina jeho největších generálů byli bývalí nepřátelé. Nikdy nenechal nevyrovnaný jediný účet a údajně byl zodpovědný za smrt 40 milionů lidí, čímž se světová populace snížila o 11 procent. Přijal různá náboženství a vytvořil první mezinárodní poštovní systém s využitím poštovních úřadů a přestupních stanic rozmístěných po celé jeho říši."
  
  Drake se posunul na svém sedadle. "Je tu spousta informací, které je třeba vzít."
  
  "Byl to první kagan mongolské říše."
  
  Dahl se odvrátil od pohledu na okno. "A místo jeho odpočinku?"
  
  "No, byl pohřben v Číně." V neoznačeném hrobě."
  
  Alicia si odfrkla. "Ano, sakra, samozřejmě, že byl!"
  
  "Takže nejprve Afrika a nyní Čína představují dva ze čtyř koutů Země," přemýšlela Mai nahlas. "Pokud to není Asie a nemluvíme o kontinentech."
  
  "Je jich sedm," připomněl jí Smith.
  
  "Ne vždy," odpověděla Lauren tajemně. "Ale k tomu se dostaneme později." Otázky zní: jaké jsou dobyvatelské zbraně a kde je místo odpočinku Čingise?
  
  "Myslím, že jedna odpověď je Čína," zamumlal Kenzi.
  
  "Čingischán zemřel za záhadných okolností kolem roku 1227. Marco Polo tvrdil, že to bylo kvůli infekci, jiní kvůli jedu a ještě jiní kvůli princezně brané jako válečná kořist. Po smrti by jeho tělo bylo vráceno do jeho vlasti, do Khenti imag, podle zvyku. Předpokládá se, že byl pohřben na hoře Burkhan Khaldun poblíž řeky Onon. Legenda však praví, že každý, kdo přišel do kontaktu s pohřebním průvodem, byl zabit. Poté byla řeka odkloněna přes Caenovu hrobku a všichni vojáci, kteří tvořili průvod, byli také zabiti." Lauren zavrtěla hlavou. "Život a život tehdy neměly žádný smysl."
  
  "Jak je tomu nyní na některých místech ve světě," řekl Dahl.
  
  "Takže se zase potápíme?" Alicia se zamračila. "O potápění zase nikdo nic neřekl." Tohle není můj nejlepší talent."
  
  Mai nějak dokázala spolknout poznámku, která se zdála být připravena uniknout jejím rtům, místo toho zakašlala. "Nepotápím se," řekla nakonec. "Mohlo to být na hoře. Cožpak mongolská vláda neizolovala určitou oblast na stovky let?
  
  "Přesně tak, a proto jsme se zaměřili na Čínu," řekla Lauren. "A hrobka Čingischána. Nyní, abyste byli informováni, NSA a CIA stále používají desítky metod ke shromažďování informací o našich konkurentech. Francouzi skutečně ztratili člověka. Britové odešli ve stejnou dobu jako my. Rusové a Švédové se později zapletli do rychlejší než očekávané turecké očisty oblasti. Nejsme si jisti Mossadem nebo Číňany. Objednávky zůstávají stejné. Je tu však jedna věc... ve skutečnosti mám právě teď na lince tajemníka Qrowa."
  
  Drake se zamračil. Nikdy ho nenapadlo, že by Qrow mohl odposlouchávat jeho a Laureniny rozhovory, ale muselo to přijít. Jejich tým, jejich rodina, měla tajemství jako každý jiný. Když se rozhlédl kolem sebe, bylo jasné, že ostatní to cítí stejně a že to byl Lauren způsob, jak jim to dát najevo.
  
  Washington měl vždy svůj vlastní program.
  
  Qrowův hlas zněl přesvědčivě. "Nebudu předstírat, že o této konkrétní misi vím víc než ty." Ne na zemi. Ale vím, že toto je politické minové pole se spletitostmi a intrikami na nejvyšších úrovních některých našich soupeřících národů.
  
  Nemluvě o USA, pomyslel si Drake. Co nikdy!
  
  "Upřímně řečeno, jsem překvapen některými zapojenými administrativami," řekl Crowe otevřeně. "Myslel jsem, že by s námi mohli spolupracovat, ale jak jsem již zmínil, věci nemusí být takové, jak se zdají."
  
  Drake opět vzal její slova jinak. Mluvila o misi Jezdce? Nebo něco osobnějšího?
  
  "Je k tomu nějaký důvod, paní ministryně?" zeptal se Hayden. "Něco, co nevíme?"
  
  "No, ne že bych si toho byl vědom." Ale ani já tohle všechno nemusím vědět. "Žádná omezení" je v politice vzácné slovo."
  
  "Pak je to zbraň samotná," řekl Hayden. "Toto je první supergun." Kdyby byl postaven, kdyby byl prodán teroristům, celý svět by za něj mohl požadovat výkupné."
  
  "Vím. Tento... Řád posledního soudu," řekla jméno znechuceně, "jasně vypracoval hlavní plán, který ponechává budoucím generacím. Naštěstí je Izraelci už dávno zavřeli. Bohužel tento konkrétní plán nenašli. Toto schéma."
  
  Drake zatím v tomto hovoru neviděl smysl. Opřel se, zavřel oči a poslouchal rozhovor.
  
  "Uděláš skok k jiným." Pouze Izrael a Čína jsou MIA. Platí normální pravidla, ale dostaňte se k té zbrani a získejte ji jako první. Amerika si nemůže dovolit, aby se to dostalo do nesprávných rukou, ať už jakéhokoli druhu. A buď opatrný, SPEAR. Je v tom víc, než se na první pohled zdá."
  
  Drake se posadil. Dahl se naklonil dopředu. "Je to jiný druh varování?" zašeptal.
  
  Drake si Haydena prohlížel, ale jejich šéf nejevil žádné známky znepokojení. Kryt si záda? Kdyby tento americký dialekt předtím neslyšel, ani by tomuto slovnímu spojení nepřikládal žádný význam. Jeho myšlenky se obrátily ke Smithově a Joshuově smrti v Peru. Tím se změřila hloubka jejich vzdoru. Jako obyčejný voják s rozhledem vojáka by měl velké starosti. Ale už to nebyli vojáci - byli nuceni každý den dělat těžká rozhodnutí, v poli, pod tlakem. Na svých bedrech nesli tíhu tisíců životů, někdy i milionů. Byl to neobvyklý tým. Už ne.
  
  Jsi tak dobrý, jak dobrá byla tvoje poslední chyba. Pamatujete si jen na svou poslední chybu. Etika na světovém pracovišti. Raději dál pracoval, bojoval. Držte hlavu nad vodou - protože kolem světa neustále krouží miliony žraloků, a kdybyste zůstali stát na místě, buď byste se utopili, nebo by vás roztrhali na kusy.
  
  Qrow dokončil napjatou povzbudivou řeč a pak se k nim Hayden otočil. Dotkla se komunikátoru a ušklíbla se.
  
  "Nezapomeň".
  
  Drake přikývl. Otevřete kanál.
  
  "Myslím, že se to bude velmi lišit od obvyklých věcí Tomb Raider." Yorgi promluvil. "Čelíme vládním vojákům, expertům. Neznámé frakce, možná zrádci. Hledáme lidi ztracené v čase, narozené roky od sebe. Řídíme se proroctvím nějakého starého válečného zločince, přesně tak, jak chtěl, abychom to udělali." Pokrčil rameny. "Nemáme nad situací kontrolu."
  
  "Jsem k Tomb Raiderovi tak blízko, jak jen můžeš," řekl Kensi s úsměvem. "Tohle... je úplně jiné."
  
  Alicia a Mai zíraly na Izraelce. "Jo, máme tendenci zapomínat na tvou ošklivou kriminální minulost, že... Twisty?"
  
  Švéd zamrkal. "Já... ehm... já... co?"
  
  Kensi zasáhla. "A myslím, že tě okolnosti nikdy nedonutily do žádných kompromisních pozic, co, Alicio?"
  
  Angličanka pokrčila rameny. "Záleží na tom, jestli stále mluvíme o zločinu." Některé kompromisní pozice jsou lepší než jiné."
  
  "Pokud jsme stále vzhůru a ve střehu," řekl Hayden, "mohli bychom začít číst o Čingischánovi a umístění jeho hrobky?" Think tank ve Washingtonu je v pořádku, ale my jsme tam a uvidíme, co oni neuvidí. Čím více informací dokážete absorbovat, tím větší šanci máme, že najdeme druhou zbraň."
  
  "A vyjdi z toho živý," souhlasil Dahl.
  
  Tablety byly předávány, sotva stačily na sdílení. Alicia byla první, kdo křičel, že kontroluje její e-mail a facebookovou stránku. Drake věděl, že nemá ani e-mailovou adresu, natož první náznak sociálních sítí, a podíval se na ni.
  
  Našpulila se. "Vážný čas?"
  
  "To, nebo si odpočiň, lásko." Čína nás rozhodně nepřivítá s otevřenou náručí."
  
  "Dobrý postřeh." Hayden si povzdechl. "Kontaktuji místní týmy a požádám je, aby nám usnadnili vstup. Jsou zatím všichni na palubě plánu?"
  
  "No," promluvil Dahl nenuceně. "Nikdy jsem si nemyslel, že budu pronásledovat Čingischána do Číny, když se budu snažit nepít do boje s půl tuctem soupeřících národů." Ale hej," pokrčil rameny, "víš, že se mluví o tom, že by zkusili něco jiného."
  
  Alicia se rozhlédla a pak zavrtěla hlavou. "Bez komentáře. Příliš snadné."
  
  "Právě teď," řekl Drake, "raději bych měl trochu více informací."
  
  "Ty a já oba, Yorkies." Dahl přikývl. "Ty a já, oba."
  
  
  KAPITOLA TŘINÁCTÁ
  
  
  Hodiny utekly bez povšimnutí. Vrtulník byl nucen doplnit palivo. Nedostatek zpráv o ostatních týmech se stal frustrujícím. Hayden zjistila, že její nejlepší možností je ponořit se do množství informací týkajících se Čingisovy hrobky, ale bylo pro ni obtížné objevit něco nového. Ostatní se očividně pokoušeli udělat totéž už nějakou dobu, ale někteří byli unavení a rozhodli se vzít si na chvíli volno, zatímco pro jiné bylo snazší řešit své osobní problémy.
  
  V jejich stísněném prostoru to nebylo možné ignorovat a popravdě řečeno, už byl tým dost blízký a známý na to, aby to všechno bral s nadhledem.
  
  Dahl zavolal domů. Děti ho rády slyšely, což Dahla přimělo k širokému úsměvu. Joanna se zeptala, kdy bude doma. Napětí bylo znát, výsledek nebyl tak velký. Hayden chvíli sledoval Kinimaku, jak velký Havajec přejel prstem po obrazovce tabletu. Usmála se. Zařízení v jeho velkých rukou vypadalo jako pohlednice a ona si vzpomněla, jak se tyto ruce dotýkaly jejího těla. Jemný. Vzrušení. Znal ji tak dobře a to zvýšilo jejich intimitu. Teď se dívala na poškozený konec svého prstu, ten, který byla nucena spolknout během jejich poslední mise. Šok ze situace jí otevřel oči. Život byl nekonečně příliš krátký na to, abys bojoval s vůlí toho, koho jsi miloval.
  
  Trochu zalapala po dechu, nejistá, jestli tomu opravdu věří. Sakra, tohle si nezasloužíš. Ne po tom všem, co jsi řekl. Neospravedlňovala návrat a neměla ponětí, kde začít. Možná to byla bitva, situace, práce. Snad tomu tak bylo v každém okamžiku v historii jejího života.
  
  Lidé udělali chyby. Mohli by to odčinit.
  
  Alicia to udělala.
  
  Tato myšlenka ji přiměla podívat se na Angličanku, když si vrtulník razil cestu oblohou. Náhlé turbulence ji přiměly sevřít opasek pevněji. Vteřina volného pádu a její srdce kleslo na nohy. Ale vše bylo v pořádku. Napodobovalo to život.
  
  Haydenovy instinkty vždy byly vést, dotahovat věci do konce. Nyní viděla, že tyto instinkty zasahují do dalších důležitých aspektů jejího života. Viděla pochmurnou budoucnost.
  
  Drake a Alicia byli šťastní, usmívali se a ťukali do společného tabletu. Mai půjčila Kenzi svůj a obě ženy se střídaly v jeho převzetí. Bylo zajímavé, jak jedinečně různí lidé řešili podobné situace.
  
  Smith se přiblížil k Lauren. "Jak se máš?"
  
  "Jak jen to jde, ty uhlazený bastarde." Teď není čas, Smithi."
  
  "Myslíš, že to nevím? Ale řekni mi. Kdy přijde čas?"
  
  "Teď ne".
  
  "Nikdy," řekl Smith zachmuřeně.
  
  zavrčela Lauren. "Vážně? Jsme ve slepé uličce, člověče. Narazil jsi na cihlovou zeď a nemůžeš ji překonat."
  
  "Stěna?"
  
  Lauren si odfrkla. "Ano, má to jméno."
  
  "Ach. Ta zeď."
  
  Hayden viděl, jak oba tento problém řeší. Nebylo jejím úkolem soudit nebo zasahovat, ale jasně to ukázalo, jak jakákoliv překážka může podkopat jakýkoli vztah. Smith a Lauren byli, mírně řečeno, neortodoxní pár, tak neobvyklý, že by spolu mohli dobře fungovat.
  
  Přesto se jim nyní do cesty postavily ty nejnetradičnější překážky.
  
  Smith zkusil jiný přístup. "Dobře, dobře, tak co ti v poslední době dal?"
  
  "Já? Nic. Nechodím tam pro informace. To je práce CIA nebo FBI nebo kohokoli, kdo to je."
  
  "Tak o čem to mluvíš?"
  
  Pro Smitha to byl krok vpřed. Otevřená, nekonfliktní otázka. Hayden cítil na vojáka určitou hrdost.
  
  Lauren trochu zaváhala. "Sakra," řekla. "Mluvíme nesmysly. Televize. Filmy. knihy. Celebrity. Zprávy. Je stavitel, takže se ptá na projekty."
  
  "Jaké projekty?"
  
  "Tohle všechno tě nutí položit opatrnou otázku." Proč ne, které celebrity nebo jaké filmy? Zajímáš se o budovy, Lance?"
  
  Hayden to chtěla vypnout, ale zjistila, že to nejde. Kabina byla příliš stísněná; otázka je příliš vážná; zmínka Smithova jména je příliš atraktivní.
  
  "Jen když jim někdo chce ublížit."
  
  Lauren na něj mávla rukou a rozhovor skončil. Hayden uvažoval, jestli Lauren neporušuje nějaký zákon tím, že se odplíží, aby si promluvila se známým teroristou, ale nedokázal se úplně rozhodnout, jak formulovat Laureninu otázku. Alespoň zatím ne.
  
  "Zbývá méně než hodina." Z komunikačního systému se ozval pilotův hlas.
  
  Drake vzhlédl. Hayden viděl na jeho tváři odhodlání. To samé s Dahlem. Tým byl plně nasazen a neustále zlepšoval své dovednosti. Podívejte se například na poslední operaci. Všichni prošli úplně jinými misemi, čelili ztělesnění zla a nedostali jediný škrábanec.
  
  Alespoň po fyzické stránce. Emocionální jizvy - zvláště její vlastní - se nikdy nezahojí.
  
  Strávila minutu prohlížením papírů před sebou a snažila se vstřebat ještě něco z Čingischánovy historie. Prohlédla si text Řádu a zvýraznila řádky: Jdi do čtyř koutů světa. Najděte místa odpočinku otce strategie a poté Khagana; nejhorší Ind, který kdy žil, a pak Pohroma Boží. Všechno ale není tak, jak se zdá. Navštívili jsme Khagan v roce 1960, pět let po dokončení, a umístili jsme Conquest do jeho rakve.
  
  Čtyři kouty země? Stále zůstává záhadou. Stopy k identitě Jezdců jsou naštěstí zatím jasné. Ale našel Řád hrobku Čingischána? Tak to vypadalo.
  
  Když se vrtulník dál prořezával řídkým vzduchem, Yorgi vstal a vykročil vpřed. Zlodějova tvář vypadala zataženě, oči měl zavřené, jako by od svého výbuchu v Peru ani nemrkl. "Řekl jsem vám, že jsem součástí Webbova prohlášení, jeho odkazu," řekl Rus a jeho tón prozrazoval, že je zděšen tím, co se chystal říct. "Řekl jsem ti, že jsem nejhorší ze všech zmíněných."
  
  Alicia se naštvaným zavrčením pokusila odstranit náhlý atmosférický tlumič. "Pořád čekám, až uslyším, kdo je ta zatracená lesba," řekla vesele. "Abych ti řekl pravdu, Yogi, doufal jsem, že to budeš ty."
  
  "Jak..." Yorgi se zastavil uprostřed věty. "Jsem muž".
  
  "Nejsem přesvědčen. Ty drobné ruce. Tato tvář. Způsob, jakým chodíš."
  
  "Nechte ho mluvit," řekl Dahl.
  
  "A všichni byste měli vědět, že jsem lesba," řekla Lauren. "Víš, není na tom nic špatného ani ostudného."
  
  "Já vím," řekla Alicia. "Musíš být tím, kým chceš být, a přijmout to. Já vím, já vím. Jen jsem doufal, že to bude Yogi, to je vše."
  
  Smith se podíval na Lauren se zmateným, ale jinak prázdným výrazem. Drake si myslel, že reakce byla úžasná vzhledem k překvapení.
  
  "Zbývá jen jeden," řekl Kinimaka.
  
  "Někdo, kdo umírá," řekl Drake a zíral na podlahu.
  
  "Možná bychom měli nechat mluvit našeho přítele?" naléhal Dahl.
  
  Yorgi se pokusil o úsměv. Pak sepjal ruce před sebou a zíral na střechu chatrče.
  
  "Není to dlouhý příběh," řekl se silným přízvukem. "To je ale těžká otázka. Já... zabil jsem své rodiče chladnokrevně. A jsem vděčný každý den. Díky, že jsem to udělal."
  
  Drake zvedl ruku, aby upoutal pozornost svého přítele. "Nemusíš nic vysvětlovat, víš." Tady jsme rodina. Nezpůsobí to žádné problémy."
  
  "Chápu. Ale tohle je i pro mě. Rozumíš?"
  
  Tým, každý z nich, přikývl. Pochopili.
  
  "Bydleli jsme v malé vesnici. Studená vesnice. Zima? Nebyla to roční doba, byla to loupež, bití, výprask od Boha. Deprimovalo to naše rodiny, dokonce i naše děti. Byl jsem jedním ze šesti a moji rodiče se s tím nedokázali vyrovnat. Nemohli pít dostatečně rychle, aby dny ubíhaly snadněji. Nemohli přivézt tolik, aby se daly noci přežít. Nemohli najít způsob, jak s námi jednat a postarat se o nás, a tak našli způsob, jak změnit obrázek."
  
  Alicia nedokázala potlačit své pocity. "Doufám, že to není tak, jak to zní."
  
  "Jedno odpoledne jsme se všichni naskládali do auta. Slíbili prý výlet do města. Roky jsme město nenavštívili a měli jsme se zeptat, ale..." Pokrčil rameny. "Byli jsme děti. Byli to naši rodiče. Odešli z malé vesnice a už jsme ji nikdy neviděli."
  
  Hayden viděl na Mayině tváři vzdálený smutek. Její mladý život se možná lišil od Yorgina, ale byly tam smutné podobnosti.
  
  "Den venku před autem byl stále chladnější, temnější." Jeli a jeli a nemluvili. Ale na to jsme zvyklí. Neměli lásku k životu, k nám ani k sobě navzájem. Myslím, že jsme nikdy nepoznali lásku, ne takovou, jaká by měla být. Za tmy zastavili s tím, že se auto porouchalo. Tiskli jsme se k sobě, někteří plakali. Mé mladší sestře byly pouhé tři roky. Bylo mi devět, byl jsem nejstarší. Měl jsem...měl jsem..."
  
  Yorgi potlačil slzy a díval se na střechu, jako by měla moc změnit minulost. Napřáhl pevnou ruku, než se mohl někdo zvednout, aby se k němu přiblížil, ale Hayden alespoň věděl, že tohle je něco, čím musí projít sám.
  
  "Vylákali nás ven. Nějakou dobu chodili. Led byl tak tvrdý a studený, že z něj vycházely silné smrtící vlny. Nemohl jsem přijít na to, co dělají, a pak jsem se cítil příliš chladný na to, abych uvažoval přímo. Viděl jsem, jak nás znovu a znovu obracejí. Byli jsme ztracení a slabí, už jsme umírali. Byli jsme děti. My jsme... věřili."
  
  Hayden zavřela oči. Nebyla žádná slova.
  
  "Zřejmě našli auto. Odešli. My... no, zemřeli jsme... jeden po druhém." Yorgi stále nedokázal jasně formulovat podrobnosti. Pravdu o tom prozradila pouze žalem sužovaná muka v jeho tváři.
  
  "Byl jsem jediný, kdo přežil." Byl jsem nejsilnější. Zkusil jsem. Nosil jsem, táhl jsem a objímal, ale nic z toho nebylo. Zklamal jsem je všechny. Viděl jsem, jak život odchází z každého z mých bratrů a sester, a přísahal jsem, že přežiju. Jejich smrt mi dávala sílu, jako by se jejich zesnulé duše spojily s mou. Doufám, že ano. Stále věřím. Věřím, že jsou stále se mnou. Přežil jsem ruské vězení. Přežil jsem Matta Drakea," podařilo se mu slabý úsměv, "a dostal jsem ho odtud."
  
  "Jak se ti podařilo vrátit se do vesnice?" chtěl vědět Kinimaka. Hayden a Dahl se na něj ostražitě podívali, ale bylo také jasné, že Yorgi potřebuje mluvit.
  
  "Nosil jsem jejich oblečení," zasyčel bolestně tichým hlasem. "Košile. Bundy. Ponožky. Bylo mi teplo, nechal jsem je všechny samotné ve sněhu a ledu a dostal jsem se na cestu."
  
  Hayden si nedokázal představit tu bolest srdce, pocit viny, který neměl být jeho.
  
  "Pomohlo mi projíždějící auto. Vyprávěl jsem jim ten příběh, vrátil jsem se do vesnice o několik dní později," zhluboka se nadechl, "a nechal je, aby viděli duch zármutku, který způsobili. Nechte je vidět a cítit, jak hluboký byl jeho hněv. Takže ano, chladnokrevně jsem zabil své rodiče."
  
  Nastalo ticho, které by se nikdy nemělo přerušit. Hayden věděl, že těla Yorginých sourozenců leží tam, kde právě teď padla, navždy zmrzlá a nikdy si neodpočinula.
  
  "Stal jsem se zlodějem." Yorgi oslabil srdceryvnou rezonanci. "A později byl chycen. Nikdy ale nebyl odsouzen za vraždu. A jsme tady."
  
  Vzduchem se ozval pilotův hlas. "Třicet minut do čínského vzdušného prostoru, chlapi, a pak si to může kdokoli domyslet."
  
  Hayden byl potěšen, když Lauren v tuto chvíli zavolala washingtonskému think tanku. Jediným způsobem, jak se posunout vpřed, bylo rozptýlení.
  
  "Jsme blízko k cíli," řekla Wayovi, když jsme se setkali. "Něco nového?"
  
  "Pracujeme na čtyřech rozích, odkazech na data narození jezdců, Mongolsko, Khagan a samotný řád, co chcete jako první?"
  
  
  KAPITOLA ČTRNÁCTÁ
  
  
  "Oooh," řekla Alicia vzrušeně a hrála roli. "Poslouchejme, jaká jsou data narození. Já prostě miluji skřípání čísel."
  
  "Chladný. Je hezké to slyšet od polního pěšáka." Hlas vesele pokračoval, zvedl v salonu několik obočí, ale blaženě nic netušil: "Takže, Hannibal se narodil v roce 247 př. n. l., zemřel kolem roku 183 př. n. l. Čingischán 1162, zemřel 1227 -"
  
  "To je příliš mnoho čísel," řekla Alicia.
  
  "Problém je," řekl Dahl. "Došly ti prsty na rukou a nohou."
  
  "Nejsem si jistý, co to znamená," pokračoval počítačový vědec. "Ale tyto bláznivé kulty opravdu milují své číselné hry a kódy. Pamatuj si to."
  
  "Takže Hannibal se narodil 1400 let před Čingisem," řekl Kenzi. "Rozumíme tomu."
  
  "Překvapilo by tě, kolik sráčů to nedělá," řekl pitomec nenuceně. "Tak jako tak-"
  
  "Hej kámo?" Drake ho rychle přerušil: "Už jsi někdy dostal pěstí do obličeje?"
  
  "No, vlastně ano." Ano mám."
  
  Drake se opřel v křesle. "Dobře," řekl. "Teď můžeš šukat dál."
  
  "S těmito čísly samozřejmě zatím nemůžeme pracovat, protože neznáme ostatní jezdce. I když hádám, že i vy můžete přijít na to čtvrté? Ne? Žádní příjemci? Studna. Takže v tuto chvíli, chlapi, je do Mongolské republiky posíláno obrovské množství palebné síly. Sedm, nebo je to stále šest? Ano, šest týmů elitních vojáků zastupujících šest zemí pronásleduje Horsemana Conquest. Mám pravdu? Hurá!"
  
  Drake zíral na Haydena. "Je ten chlap nejlepší reprezentant ve Washingtonu?"
  
  Hayden pokrčil rameny. "No, alespoň neskrývá své emoce." Není skrytý pod mnoha záhyby klamného pláště jako většina Washingtonu.
  
  "Vpřed jezdci dobytí." Řád má zjevně svůj vlastní program, takže dobývání může být cokoli, od dětské hračky po videohru... ha ha. Světovláda může mít mnoho podob, nemám pravdu?
  
  "Jen pokračujte v instrukcích," řekl Hayden.
  
  "Samozřejmě. Tak pojďme rovnou k věci, ano? Přestože se Izraelci kupodivu zdráhali poskytnout nám jakékoli informace o nacistickém kultu válečných zločinů, který zničili na Kubě, dozvěděli jsme se, co jsme potřebovali vědět. Jakmile se prach usadil, nacisté se jasně rozhodli, že to zpackali, a přišli s tímto propracovaným nápadem ovládnout svět. Vytvořili řád spolu s erbem, tajnými kódy, symboly a mnoha dalšími. Vypracovali plán - dost možná ten, na kterém pracovali léta za Říše. Zakopali čtyři druhy zbraní a přišli s touto hádankou. Možná to chtěli více zatemnit, kdo ví? Ale Mossad je zničil beze stopy a zdá se mi, že příliš rychle. Skrytý bunkr zůstal třicet let neobjevený."
  
  "Patnáct minut," odpověděl pilot lakonicky.
  
  "Je to zbraň?" zeptal se Hayden. "Kde je vzali?"
  
  "No, nacisté měli asi tolik konexí, kolik kdo mohl mít." Big Pistol je starý design aktualizovaný pro prostor a přesnost. Od čtyřicátých do osmdesátých let mohli naprosto položit ruce na cokoliv. Peníze nikdy nebyly překážkou, ale pohyb ano. A důvěřovat. Nevěřili by jediné živé duši, aby to za ně udělala. Skrýt všechny čtyři zbraně a několik desítek služeb pravděpodobně těm malým sneakům trvalo roky. Faktory důvěry jsou také jedním z důvodů, proč schovali zbraně. Nemohli je teď nechat na Kubě, že?" Washingtonský muž vybuchl smíchy, ale pak se mu podařilo vystřízlivět.
  
  Alicia obrátila oči v sloup a sepjala obě ruce, jako by se mohly omotat kolem něčího hubeného krku.
  
  "Každopádně, jste pořád se mnou? Chápu, že času je málo a máš chuť vylézt do hlíny a něco natočit, ale mám trochu více informací. Právě vešel..."
  
  Pauza.
  
  "Teď je to zajímavé."
  
  Více ticha.
  
  "Chtěl byste se podělit?" Hayden šťouchla do muže a dívala se na pevnou stranu vrtulníku, jako by viděla, jak se blíží jejich přistávací bod.
  
  "No, chtěl jsem mluvit o čtyřech stranách Země - nebo alespoň o tom, jak to vidíme my - ale vidím, že nám dochází čas." Podívej, dej mi pětku, ale ať uděláš cokoli," odmlčel se, "nepřistaň!"
  
  Spojení bylo náhle přerušeno. Hayden zíral nejprve na podlahu a pak na vnitřek vrtulníku.
  
  Drake zvedl obě ruce. "Nedívej se na mě. Nejsem vinen!"
  
  Alicia se zasmála. "Jo já taky."
  
  "Nepřistát?" opakoval Dahl. "Co to sakra znamená?"
  
  Alicia si odkašlala, jako by to chtěla vysvětlit, ale pak z reproduktorů vyštěkl pilotův hlas. "Dvě minuty, chlapi."
  
  Hayden se obrátil o pomoc na starého věřícího. "Mano?" - Zeptal jsem se.
  
  "Je to osel, ale pořád na naší straně," zabručel velký Havajec. "Řekl bych, že ho vezměte za slovo."
  
  "Je lepší se rozhodnout rychle," vložil se do toho Smith. "Jdeme dolů."
  
  Komunikační systém okamžitě ožil. "Co jsem řekl? Nepřistávat! "
  
  Drake vstal a zapnul interkom vrtulníku. "Do prdele, kamaráde," řekl. "Nová inteligence na cestě."
  
  "Ale jsme uvnitř čínského vzdušného prostoru." Nedá se říct, jak dlouho to bude trvat, než si nás všimnou."
  
  "Dělejte, co můžete, ale nepřistaňte."
  
  "Hej, kamaráde, bylo mi řečeno, že to bude rychlá příletová a odletová mise." Žádné kecy. Můžete si být jisti, že pokud tu zůstaneme déle než pár minut, budeme mít v zadku pár J-20."
  
  Alicia se naklonila k Drakovi a zašeptala: "To je špatné -"
  
  Yorkshireman ji přerušil, protože viděl naléhavost situace. "No, Knobend z Washingtonu nás očividně slyší, i když je spojení nefunkční," řekl a podíval se ostře na Dahla. "Slyšel jsi to, Nobende? Máme asi šedesát sekund."
  
  "Bude to trvat déle," odpověděl muž. "Buďte stateční, lidi." Jsme na tomto případu."
  
  Drake cítil, jak se mu zatínají pěsti. Toto blahosklonné chování vyvolalo pouze konfrontaci. Možná to byl záměr? Od té doby, co našli Hannibalův hrob, Drake cítil, že s touto misí není něco v pořádku. Něco neodhaleného. Byly testovány? Byli pod dohledem? Vyhodnotila americká vláda jejich kroky? Pokud ano, pak se vše shodovalo s tím, co se stalo v Peru. A pokud je to tak, Drake se o jejich výkon příliš nestaral.
  
  Obával se konspirací, intrik a intrik, které by si posluchači mohli po recenzi uvařit. Žádná země, kde vládli politici, nikdy nebyla taková, jak se zdálo, a jen ti, kdo stáli za lidmi u moci, věděli, co se skutečně děje.
  
  "Padesát sekund," řekl nahlas. "Pak odsud vypadneme."
  
  "Snažíme se udělat kaskadérský kousek," řekl jim pilot. "Jsme už tak nízko, že bys mohl vystoupit ze dveří na strom, ale já toho ptáka schovávám v horském údolí." Pokud uslyšíte něco škrábat po dně, bude to buď kámen, nebo yeti."
  
  Alicia hlasitě polkla. "Myslel jsem, že se potloukali po celém Tibetu?"
  
  Dahl pokrčil rameny. "Dovolená. Silniční výlet. Kdo ví?"
  
  Nakonec se spojení vrátilo k životu. "Dobře, lidi." Jsme ještě naživu? Dobře dobře. Dobrá práce. A teď... pamatuješ na všechny ty spory ohledně místa odpočinku Čingischána? Osobně si přál neoznačený hrob. Každý, kdo postavil jeho hrobku, byl zabit. Pohřebiště bylo ušlapáno koňmi a osázeno stromy. Doslova je to nedosažitelné, leda náhodou. Jeden příběh, který mi připadá dojemný, protože tak jednoduše boří všechny ty šílené plány, je ten, že Kahn byl pohřben s mladým velbloudem - a místo bylo přesně určeno, když byla velbloudí matka nalezena plakat u hrobu svého tele."
  
  Pilot náhle přerušil komunikaci. "Jsme téměř na bodu, odkud není návratu, kamaráde." Třicet sekund a buď se odsud dostaneme tak rychle, jak jen budeme chtít, aby hořelo, nebo tam pošleme děti."
  
  "Ach," řekl muž z Washingtonu. "Zapomněl na tebe." Jo, vypadni odtamtud. Pošlu vám nové místo."
  
  Drake sebou trhl a sdílel bolest s pilotem, ale v odpověď vyhrkl: "Ježíši, kámo. Snažíš se nás zajmout nebo zabít?"
  
  Jen částečně žertoval.
  
  "Hej hej. Zklidni se. Podívejte - tito nacisté - Řád posledního soudu - hledali jezdce - místo odpočinku - mezi padesátými a osmdesátými léty, že? Zřejmě je všechny našli. Něco mi říká, že nenašli Čingischánovu hrobku. Opravdu věřím, že by se o takovém nálezu dalo říci více. Pak následuje samotný řád a slova: ‚Ale všechno není tak, jak se zdá. Navštívili jsme Khagan v roce 1960, pět let po dokončení, a umístili jsme Conquest do jeho rakve." Kahn si jistě v roce 1955 nenechal postavit žádnou hrobku. Ale z velké části kvůli chybějící hrobce a také kvůli pomoci věřícím a zvýšení toku turistů pro něj Čína postavila mauzoleum.
  
  "Je to v Číně?" zeptal se Hayden.
  
  "Samozřejmě, je to v Číně. Přemýšlíš o celé té věci se čtyřmi rohy, že? Dobře, udržuj svou šedou hmotu aktivní. Možná tu pro tebe jednoho dne dokonce bude práce."
  
  Hayden spolkl přiškrcený zvuk. "Jen vysvětli svou teorii."
  
  "Správně, v pohodě." Mauzoleum Čingischána bylo postaveno v roce 1954. Jedná se o velký chrám postavený podél řeky v Ejin Horo, v jihozápadním Vnitřním Mongolsku. Nyní je mauzoleum vlastně kenotaf - není v něm žádné tělo. Ale říkají, že obsahuje pokrývku hlavy a další předměty, které patřily Čingisovi. Chinggis, který byl vždy spojován spíše s myšlenkou mauzolea než slavné hrobky a náhrobku, byl původně uctíván v osmi bílých jurtách, stanových palácích, kde původně žil. Tato přenosná mauzolea byla chráněna darkhadskými králi Jin a později se stala symbolem mongolského národa. Nakonec bylo rozhodnuto zrušit přenosná mauzolea a přenést starobylé relikvie do nového, trvalého. Harmonogram dokonale zapadá do plánu Řádu. Ať už se rozhodnou dobýt jakoukoli zbraň, je uvnitř Čingisovy rakve, v tom mauzoleu."
  
  Hayden zvážil svá slova. "Zatracený hlupáku," řekla. "Pokud se mýlíte..."
  
  "Voříšek?"
  
  "Tohle je to nejlepší, co můžeš dostat."
  
  "Řád měl přístup," řekl Dahl. "To vysvětluje řádek v textu."
  
  Hayden pomalu přikývl. "Jak daleko jsme od země?"
  
  "Dvacet sedm minut."
  
  "A co ostatní týmy?"
  
  "Obávám se, že neexistuje způsob, jak zjistit, zda jsou skutečně tak chytří jako vy." Pravděpodobně jim radí specialista na špičkové technologie." Pozastavte se, abyste vyjádřili vděčnost.
  
  "Zatracený kříženec," zavrčela Alicia.
  
  "Ne". Hayden ovládla svůj hněv. "Měl jsem na mysli - jaké jsou nejnovější informace o interním klábosení?"
  
  "Oh, přesně tak. Štěbetání je hlasité a hrdé. Některé týmy dostaly od vedení zadek. Někteří měli za úkol znovu provést vykopávky v okolí Hannibalova naleziště. Vím, že Rusové a Švédové mířili do Burkhan Khaldun, stejně jako vy zpočátku. Mossad a Číňané jsou docela tiší. Francouzi? No, kdo ví, že?"
  
  "Měl bys v tom mít pravdu," řekl Hayden hlasem protkaným jedem. "Protože pokud to neuděláš... svět bude trpět."
  
  "Jen se dostaňte do tohoto mauzolea, slečno Jay." Ale udělejte to rychle. Jiné týmy už tam mohou být."
  
  
  KAPITOLA PATNÁCTÁ
  
  
  "Ejin Horo Banner," řekl pilot, stále nervózní. "Zbývá osm minut."
  
  Byla učiněna opatření, aby se tým vylodil mimo město a zahájil cestu. Na pomoc jim byl najat místní archeolog, který je měl odvézt do mauzolea. Drake uhodl, že nemá tušení, co se pravděpodobně stane.
  
  Za tímto účelem by vrtulník zůstal horký a připravený, navzdory neustálým obavám pilota z čínských stíhacích letounů typu stealth.
  
  Rána a kletba a pak se vrtulník zastavil, což týmu poskytlo čas na skok. Ocitli se mezi houštinami keřů, houštinami umírajících lesů, ale cestu vpřed viděli snadno.
  
  Asi míli pod kopcem leží okraj velkého města. Hayden naprogramovala svou navigaci na správné souřadnice a tým se pak dal co nejlépe reprezentovat. Číňané potřebovali turisty, a tak dnes dostali devět dalších. Lauren byla přesvědčena, aby zůstala s helikoptérou a vyřešila probíhající klábosení.
  
  "Příště," zavolala, když tým spěchal k odchodu, "Alicia může udělat nějaké networking."
  
  Angličanka si odfrkla. "Vypadám jako zatracená sekretářka?"
  
  "Mmm, vážně?"
  
  Drake šťouchl do Alicie a zašeptal: "No, to jsi udělal minulý týden, pamatuješ?" Na hraní rolí?"
  
  "Ach ano," zářivě se usmála, "byla to zábava. Pochybuji, že Laurenina role bude stejná."
  
  "Doufejme, že ne."
  
  Ti dva si vyměnili vřelý úsměv, když se vynořili ze svého provizorního přístřešku a zamířili dolů z pomalu se plazícího kopce. Řídká vegetace a poušť brzy ustoupily silnicím a budovám a v dálce se začalo rýsovat několik výškových hotelů a kancelářských budov. Červené, zelené a pastelové barvy bojovaly proti modré obloze a bledým mrakům. Drakea okamžitě udivilo, jak čisté jsou ulice a město samotné, jak široké jsou některé dálnice. Důkaz pro budoucnost, řekli.
  
  Zpočátku vypadali zvláštně, ale nemohli si pomoct, turisté zamířili k místu setkání a ujistili se, že jejich ruce nikdy neopustí jejich příliš velké batohy. Archeolog je přivítal ve stínu velké černé sochy muže jedoucího na koni.
  
  "Sedí". Dahl kývl na jezdce.
  
  Před nimi stála hubená, vysoká žena s vlasy sčesanými dozadu a přímým pohledem. "Jste součástí turistické skupiny?" Mluvila opatrně a volila slova. "Promiň za mou angličtinu. Tohle není dobré". Zasmála se a její malá tvář se zkroutila.
  
  "Žádný problém," řekl Dahl rychle. "Je to jasnější než Drakeova verze."
  
  "Legrační fu-"
  
  "Nevypadáš jako turisté," řekla žena a zastavila ho. "Máš zkušenosti?"
  
  "Ach, ano," řekl Dahl, vzal ji za ruku a vedl ji velkorysým gestem. "Cestujeme po světě a hledáme nové atrakce a města."
  
  "Špatně," řekla žena docela laskavě. "Mauzoleum je na druhé straně."
  
  "Ach".
  
  Drake se zasmál. "Odpusť mu," řekl. "Obvykle nosí jen zavazadla."
  
  Žena šla vepředu, narovnala si záda, s rovnými vlasy staženými do pevné čelenky. Tým se rozprostřel, jak nejlépe mohl, opět nechtěl způsobit rozruch ani zanechat nějaké trvalé vzpomínky. Dahl zjistil, že se žena jmenovala Altan a že se narodila poblíž, v mládí opustila Čínu a pak se vrátila právě před dvěma lety. Vedla je přímo a zdvořile a brzy ukázala, že se blíží ke svému cíli.
  
  Drake viděl vrchol mauzolea tyčící se před ním, sochy, schody a další ikonické prvky kolem. Smrt může číhat kdekoliv. Při společné práci tým ženu zpomalil, když kontroloval další týmy a další vojáky, přičemž celou dobu předstíral, že obdivuje výhled. Smith, který nakukoval za odpadkové koše a lavičky, mohl Altan znepokojovat, ale Drakeův popis jeho "velmi limitované edice" jen zvýšil její zvědavost.
  
  "Je speciální?"
  
  "Ach ano, on je jeden z nich."
  
  "Slyším tě přes to zasrané spojení," zavrčel Smith.
  
  "Jak?"
  
  "Pokud jde o automobily, jedná se o edici Pagani Huayra Hermes, kterou pro Mannyho Koshbina navrhli Pagani a Hermes."
  
  "Omlouvám se. Nevím, co to všechno znamená."
  
  "To je jasné". Drake si povzdechl. "Smith je jediný svého druhu." Ale řekni mi o svém oblíbeném koníčku."
  
  "Hrozně mě baví turistika. V poušti je několik krásných míst."
  
  "Pokud jde o kempování, představte si Smithe jako vratkou tyč od stanu. Ten, který vás neustále přivádí do problémů, ale stále funguje dobře, jakmile ho vytvarujete, a vždy, ale vždy vás dokáže naštvat."
  
  Smith cosi zamumlal do komunikátoru, když dokončil průzkum. Lauren propadla nekontrolovatelnému záchvatu chichotání.
  
  Altan se podezřívavě podíval na Yorkshiremana a pak obrátil její pohled ke zbytku týmu. Zejména Mai se této ženě vyhýbala, jako by se snažila skrývat svůj vlastní původ. Drake pochopil to, co ostatní ne. Jedna věc vedla k druhé a Mai nechtěla diskutovat o tom, odkud pochází nebo jak se sem dostala. Altan ukázal na několik kroků.
  
  "Tím směrem. Mauzoleum je tam nahoře."
  
  Drake viděl neuvěřitelně širokou a neuvěřitelně dlouhou betonovou cestu vedoucí přímo k dlouhým a strmým betonovým schodům. Těsně před začátkem schodů se cesta rozšířila do obrovského kruhu, v jehož středu stála nepřehlédnutelná socha.
  
  "No, ten chlap byl rozhodně jezdec," poznamenal Kinimaka.
  
  Čingischán, jedoucí na cválajícím koni, stál na obrovské kamenné desce.
  
  "Druhý jezdec," řekl Yorgi. "Dobytí".
  
  Altan musel slyšet poslední větu, protože se otočila a řekla: "Ano. Khagan si před svou smrtí podmanil většinu známého světa. Pravděpodobně genocidní král, během svého života také politicky sjednotil Hedvábnou stezku, čímž zvýšil obchod a komunikaci po celé západní polokouli. Byl to zatracený, hrozný vůdce, ale ke svým věrným vojákům se choval dobře a zahrnul je do všech svých plánů."
  
  "Mohl byste nám trochu říct, co je v mauzoleu?" Drake chtěl být připraven. Na těchto misích byla rychlost vším.
  
  "No, není to nic jiného než pravoúhlý hřbitov zdobený vnějšími dekoracemi." Nyní Altan mluvila, jako by citovala turistického průvodce. "Hlavní palác je osmiboký a obsahuje pětimetrovou sochu Čingise z bílého nefritu. Jsou zde čtyři pokoje a dva sály, které vypadají jako tři jurty. V Palace of Repose je sedm rakví. Kang, tři choti, jeho čtvrtý syn a manželka toho syna."
  
  "Prázdninový palác," řekl Smith. "Také to zní jako místo odpočinku."
  
  "Yeees". Altan ho vytáhl, trpělivě se díval na Smithe a nevěděl nic o textu, který sledovali.
  
  "Mauzoleum střeží temní hadi, privilegovaní." To je pro mnoho Mongolů nesmírně posvátné."
  
  Drake si zhluboka vzrušeně povzdechl. Pokud se mýlili a toto nebylo umístění druhé zbraně... Bál se byť jen představit si důsledky.
  
  Život v čínském vězení by byl nejmenší z jejich problémů.
  
  Dlouhá procházka pokračovala, nejprve pouť po rozlehlé stezce, pak pitva koule, letmý pohled do tváře dávného generála a pak nekonečné stoupání po kamenných schodech. Tým zůstal na svém místě, jen zřídka porušil krok a zůstal neustále ostražitý. Drake byl rád, že dnes v mauzoleu viděl relativně málo návštěvníků, což mu velmi pomohlo.
  
  Konečně se objevila působivá stavba. Tým se zastavil, když dosáhl nejvyššího schodu, aby to všechno vzal. Altan čekal, pravděpodobně zvyklý na turisty zachycené ve chvílích úžasu. Drake uviděl obrovskou budovu s relativně malými kopulemi na každém konci a mnohem větší uprostřed. Jejich střechy byly bronzové se vzory. Přední část budovy měla mnoho červených oken a nejméně tři velké vchody. Před budovou byla nízká kamenná zeď.
  
  Altan šel napřed. Dahl se ohlédl na tým.
  
  "Přímo do hrobu," řekl Hayden. "Otevři to, najdi krabici a vypadni. Naštěstí tu není žádné tělo, se kterým by se dalo bojovat. Jak říká náš pilot, žádné kecy."
  
  Drake poslouchal, jak Lauren sdílela nejnovější zprávy.
  
  "Mám tady teď velkou tlustou nulu, kluci." Jsem si naprosto jistý, že Izraelci a Rusové se zbláznili, text ukázal špatným směrem. DC si myslí, že se Francouzi blíží, možná půl hodiny za vámi. Poslouchání je nyní mnohem obtížnější. Máme jiné zdroje a jen pár triků, které NSA nikdy neodhalí. Švédové, Číňané a Britové jsou neznámí. Jak jsem řekl, je to boj."
  
  "Někdo jiný?" Drake šťouchl.
  
  "To je legrační, že bys to měl zmínit." Přijímám strašidelné rušení z neznámého zdroje. Neexistují žádné hlasy, žádný způsob potvrzení, ale někdy se zdá, že v systému je někdo jiný."
  
  "Nemluv o duchech," řekla Alicia. "Na poslední operaci jsme měli dost hororových příběhů."
  
  Altan se zastavil a otočil se. "Jsi připraven? Vezmu tě dovnitř."
  
  Skupina přikývla a postoupila vpřed. A pak Drake viděl čínské vojáky odcházet z mauzolea, jeden z nich držel pod paží velkou krabici, mezi nimi byli archeologové.
  
  Číňané si s sebou vzali zbraně a teď byla absence turistů zjevně ku prospěchu.
  
  Trvalo jen chvíli, než na ně jejich vůdce obrátil svou pozornost.
  
  
  KAPITOLA ŠESTNÁCTÁ
  
  
  Drake viděl, jak Dal popadl Altan a stáhl ji zpět, udělal dlouhý skok ze schodů, dokud je neochránili čínští vojáci. Hodil batoh na zem a rychle rozepnul vnější kapsu. Pracoval rychle a nedíval se na Číňany, přesto se cítil bezpečně. Hayden, Smith a May byli vyzbrojeni pistolemi.
  
  Na náměstí před mauzoleem Čingischána byly zvednuty zbraně a soupeři se střetli. Muž nesoucí krabici vypadal ustaraně. Čínský tým se skládal z pěti lidí a přemýšlivé archeology už odsouval stranou. Drake zvedl svůj malý samopal a čekal. Zbytek týmu byl rozprostřen na jeho straně.
  
  "Vše, co potřebujeme, je krabice," vykřikl Hayden. "Polož to na zem a odejdi."
  
  Vedoucí čínského týmu měl oči barvy šedé břidlice. "Jste to vy, kdo musí jít svou vlastní cestou, dokud ještě máte šanci."
  
  "Chceme krabici," zopakoval Hayden. "A my to vezmeme."
  
  "Tak to zkus." Moderátor přeložil a všech pět Číňanů se synchronně posunulo vpřed.
  
  "Páni. Jsme na stejné zatracené straně."
  
  "Oh, jen vtip." Legrační. Amerika a Čína nikdy nebudou na stejné straně."
  
  "Možná ne," promluvil Drake. "Ale my jsme vojáci bojující za lidi." "
  
  Viděl nejistotu v chůzi vůdce, lehkou nejistotu v jeho tváři. Muselo se to dotknout všech, protože čínský tým se úplně zastavil. Hayden sklonila zbraň a ještě více uzavřela mezeru.
  
  "Nemůžeme najít nějakou společnou řeč?"
  
  Kývnutí. "Ano, mohli bychom." Ale vláda a političtí vůdci, teroristé a tyrani nám vždy budou stát v cestě."
  
  Drake viděl smutek na mužově tváři a absolutní víru ve vlastní slova. Když se soupeřící týmy zuřivě střetly, nezvedla se ani zbraň ani hlaveň. Všechno to bylo kvůli respektu.
  
  Drake vstal, nechal samopal v batohu a postavil se čelem k útoku. Pěsti spojené na jeho hrudi a zvednuté paže. Koleno se mu tvrdě zařízlo do žeber. Drake cítil, jak se mu vzduch vyvalil z těla, a padl na jedno koleno. Útok byl nemilosrdný, kolena a pěsti tvrdě udeřily a pršelo, zuřivost počítala s tím, že mu nedá žádnou šanci na odplatu nebo úlevu. Vydržel bolest a čekal na čas. Když se kroutil a převracel, probleskovaly další scény. Alicia zápasila s vysokým mužem; Hayden a Kinimaka bojovali s vůdcem. Mai poslala soupeře přes rameno a pak ho bolestivě zasáhla do hrudní kosti.
  
  Drake viděl příležitost a využil ji. Slyšel, jak se za ním jako obvykle objevil Thorsten Dahl, který skočil přes vrchol schodiště; výrazná přítomnost, kterou nelze ignorovat. Drakeův útočník se na okamžik odmlčel.
  
  Bývalý voják SAS se škrábal po zemi, švihal nohama a chytil soupeře za koleno. Spadl dopředu a padl na kolena. Když klesl na Drakeovu úroveň, yorkšírský muž rozpoutal silnou hlavičku. Výkřik a rozšířené oči ukázaly, jak tvrdě udeřil. Čínské komando zavrávoralo a opřelo se o jednu ruku. Drake vstal a oplatil mu laskavost v plné výši koleny a strkáním do hlavy. Byly tam nějaké modřiny a trocha krve, ale nic život ohrožujícího.
  
  Dahl proběhl kolem a zamířil na Aliciinu oponentku. Švéd udeřil jako býk, stejně jako udeřila Alicia. Její útočník byl sražen z nohou a udeřil tvrdě do zátylku, otřásl se a omráčil. Otočili se právě včas, aby viděli, jak Mai srazila svého protivníka do bezvědomí a pak našla muže s krabicí.
  
  "Ahoj!" Alicia se rozplakala, když je uviděl, a začala utíkat.
  
  Začali utíkat, ale Smith a Yorgi už bitvu opustili. "Vidět?" řekla Alicia. "Naše síla je v číslech. Věděl jsem, že existuje důvod, proč jsme v tomhle zatraceném týmu tolik trpěli."
  
  Kenzi vpředu zablokovala muži jedinou další cestu - zpět do mauzolea. Nyní s ponurým pohledem a poddajným postojem vytáhl zbraň, kterou předtím držel.
  
  Drake zkontroloval oblast a viděl, že Hayden konečně porazil vůdce skupiny.
  
  "Nedělej to!" - křičel na muže. "Jsi v přesile, kamaráde."
  
  Hayden vzhlédla, zhodnotila situaci a pak si otřela krev z tváře. Drake teď viděl Altana, jak se plíží po schodech, aby se podíval, a povzdechl si. Zvědavost...
  
  Zbraň zůstala nehybná, krabice byla stále pevně držena, téměř ve smrtelném sevření. Hayden vstal a zvedl ruku s dlaní směřující ven. Mezi ní a mužem stála vysoká kadidelnice, ale pohnula se, dokud nebyla na dohled.
  
  Kenzi postupoval zezadu. Smith a Kinimaka ze strany. V očích vojáka nebyla žádná známka paniky, jen rezignace.
  
  "Nikdo nezemřel." Hayden ukázal na bezvědomé a sténající čínské vojáky. "Nikdo není povinen." Nechte krabici."
  
  Alicia upoutala jeho pozornost. "A když potřebuješ facku, jen aby to vypadalo dobře," řekla. "Jsem tu".
  
  Mentalita vojáka nezahrnovala kapitulaci. A tenhle chlap neměl kam jít, žádnou únikovou cestu.
  
  "Ta zbraň," řekl Drake, "je falešná naděje. Víš, že je."
  
  Komentář zasáhl cíl, ruka s pistolí se poprvé zachvěla. Těžké ticho se protáhlo a Drake si všiml, že se pár poražených mužů začalo hýbat. "Musíš se rozhodnout, kamaráde," řekl. "Hodiny tikají."
  
  Muž téměř okamžitě vytáhl pistoli a začal utíkat. Zamířil na Hayden, a pak, jakmile byl vedle kadidelnice, praštil rukou do víka v naději, že ho na ni převrhne. Jeho jedinou odměnou byly žuchnutí a zasténání, protože předmět byl bezpečně upevněn, ale dál běžel.
  
  Hayden čekal a udržoval jeho pozornost.
  
  Alicia vyrazila z jeho slepého boku, holubice, a popadla ho kolem pasu v rugbyovém sevření. Muž se ohnul, málem se zlomil vejpůl, hlavou zasáhl Aliciino rameno a krabice odletěla na stranu. Hayden se ho pokusil chytit a chytil ho dřív, než došlo k příliš velkému poškození. Rychlý pohled potvrdil přítomnost erbu řádu.
  
  Alicia poplácala muže v bezvědomí. "Řekl jsem ti, že tu pro tebe budu."
  
  Tým posoudil. Číňané už byli v pohybu. Francouzi museli být blízko. Slovo od Hayden přivedlo Lauren zpět k rozhovoru.
  
  "Špatné zprávy, chlapi." Francouzi z vás nespouštějí oči a Rusové z nich nespouštějí oči. Hýbat se!"
  
  Hovadina!
  
  Drake se díval celou cestu zpět po schodech a po přímé cestě, která vedla k mauzoleu. Viděl běžet lidi, čtyřčlenný tým, kteří téměř jistě museli být Francouzi. "Jsou zatraceně dobré," řekl. "Vlastně už to bylo dvakrát, co se k nám dostali jako první."
  
  "Musíme jít," řekl Smith. "Budou u nás za pár minut."
  
  "Kam jít?" zeptala se Alicia. "Zablokovali jediný východ."
  
  Drake si všiml stromů po stranách a trávníků vpředu. Ve skutečnosti byl výběr omezený.
  
  "Pojď," řekl. "A Lauren, pošli vrtulník."
  
  "Jsem na cestě".
  
  "Udělej to rychle," řekl Smith. "Ti Francouzi jsou na nohou."
  
  Drake se vrhl vpřed a usoudil, že Rusové nemohou být příliš pozadu. Bohužel netrvalo dlouho a někdo začal střílet. Zatím jim všechno klapalo, viděli to nejlepší ve vztazích vojáka k vojákovi a člověka k člověku, ale šance, že takové křehké příměří vydrží, byla minimální.
  
  Přiznejme si fakta: Pokud by tyto země chtěly spolupracovat a sdílet odměny, muži a ženy u moci moc dobře vědí, že by to byla ta snazší cesta - a přesto pokračují v boji.
  
  Vklouzl mezi stromy. Tým se vrhl za ním, Hayden svírala zdobenou krabici s jejím dosud neodhaleným tajemstvím. Dahl se držel vzadu a sledoval postup Francouzů.
  
  "Pět minut za námi." Po Rusech ani stopy. A Číňané se probouzejí. Dobře, to by je mohlo všechny trochu zdržet."
  
  "Vrtulník je za deset minut," řekla jim Lauren.
  
  "Řekněte mu, ať si pospíší," řekla Alicia. "Ten chlap musí být sexy."
  
  "Předám to."
  
  Drake zvolil nejpřímější cestu a doufal v dobrou linii krytí. Stromy se táhly do všech stran, půda byla měkká a hlinitá a bohatě voněla zemí. Kensi zvedla tlustou větev, pokrčila rameny a běžela, jako by chtěla říct: "S tím si budeme muset vystačit." Nejprve dlouhý sjezd, pak prudké stoupání a trasa za nimi zmizela. Obloha byla sotva vidět a všechny zvuky byly tlumené.
  
  "Jen doufám, že před námi nikdo není," řekl Dahl.
  
  Kinimaka zavrčel a silně přitlačil. "Věřte posluchačům," řekl a jasně se vracel do doby CIA. "Jsou lepší, než si myslíš."
  
  Drake také viděl, že nejsou tady na Zemi, a měl slabý smysl pro pole. Skenoval každý horizont a byl si jistý, že Dahl udělá totéž zezadu. Po čtyřech minutách se krátce zastavili a poslouchali.
  
  "Nalezení směru na tomto vrtulníku?" zašeptal Hayden Lauren.
  
  Newyorčan viděl jejich pozice jako blikající modré tečky na skeneru. "Přímo vpřed. Pokračuj."
  
  Všechno bylo tiché; mohli být jediní lidé na světě. Drake po chvíli pokračoval a pečlivě vybíral kroky. Alicia se plížila vedle něj, Hayden o krok pozadu. Zbytek týmu se nyní rozložil, aby zvýšil svůj dostřel. Zbraň byla tasená a držená volně.
  
  Stromy vpředu řídly. Drake se zastavil poblíž vnějšího obvodu a prohlížel si terén.
  
  "Je to krátký sestup na rovné pole," řekl. "Ideální pro skartovačku. Sakra, i Švéd dokáže zasáhnout tak velký cíl."
  
  "Do schůzky zbývají tři minuty," řekla Lauren.
  
  Hayden se naklonil blíž k Drakeovi. "Jak to vypadá?"
  
  "Žádné známky nepřátel." Pokrčil rameny. "Ale vzhledem k tomu, s kým máme co do činění, proč by měli být?"
  
  Dahl se přiblížil. "Tady je to stejné." Jsou samozřejmě někde venku, ale jsou dobře schovaní."
  
  "A můžete si být jisti, že jdou tudy," řekla Mai. "Proč čekáme?"
  
  Dahl se podíval na Drakea. "Yorkshire pudink potřebuje přestávku."
  
  "Jednoho dne," řekl Drake a naposledy se rozhlédl po okolí. "Chystáte se říct něco opravdu úžasně vtipného, ale do té doby prosím mluvte."
  
  Vynořili se z řady stromů a sjížděli po ostrém travnatém svahu. Drakea přivítal teplý vánek, příjemný pocit po houštím stromů. Celá oblast byla prázdná a oplocená nedaleko místa, kde končila v pruhu asfaltu daleko před námi.
  
  "Hned," řekl Drake. "Můžeme nastavit perimetr na rovné zemi."
  
  Pak byl ale klid a prázdnota v celé oblasti zničena. Tým SPEAR se řítil dolů po svahu, zatímco po jejich levici se Rusové vyvalili z místa, kde byli ukryti. Před oběma, chráněni vzdáleným hájem, se objevili také Francouzi.
  
  Alespoň takový byl Drakeův pohled na věc. Určitě neměli jmenovky, ale jejich rysy obličeje a chování byly nápadně odlišné.
  
  V tu samou chvíli se na obloze nad nimi objevil jejich vrtulník.
  
  "A sakra."
  
  Nalevo od něj Rus klesl na jedno koleno a připevnil si světlici k rameni.
  
  
  KAPITOLA SEDMNÁCTÁ
  
  
  Drake se otočil uprostřed kroku a zahájil palbu. Jeho střely roztrhaly trávu kolem elitního vojáka, ale nezničily jeho přípravy. Raketomet nikdy nezakolísal; páka, která ji drží, zůstala pevná. Jeho druhové se kolem něj rozprostřeli a opětovali palbu. Drake se náhle ocitl ve světě plném nebezpečí.
  
  Francouzi se ze všech sil vrhli přímo k přistávajícímu vrtulníku. Drake spolu s Dahlem a Smithem drželi Rusy na uzdě a ve střehu. Pilotova tvář byla vidět, zaměřená na místo přistání. Alicia a May vůbec nezpomalily a mávly, aby upoutaly jeho pozornost.
  
  Kulky prořízly vzduch.
  
  Drake zasáhl jednoho z Rusů křídlem a poslal ho na jedno koleno. Haydenův hlas zaburácel přes komunikátor.
  
  "Pilote, proveďte úhybnou akci! Lauren, řekni mu, že mají rakety!"
  
  Drake, Dahl a Smith porazili ruský kontingent, ale zůstali příliš daleko, aby se pořádně zformovali, zvláště když se pohybovali. Pilot vzhlédl a jeho tvář byla šokovaná.
  
  RPG vystřelilo, střela vyletěla se sykotem vzduchu a hlasitým třeskem. Drake a ostatní se mohli jen bezmocně dívat, jak zanechává ve vzduchu stopu a neomylně letí přímo k vrtulníku. Pilot v silné panice provedl prudký úhybný manévr, naklonil vrtulník, ale prolétající střela byla příliš rychlá, zasáhla spodní stranu a explodovala v oblaku kouře a plamenů. Vrtulník se naklonil a spadl, kusy odpadaly a byly odneseny mimo jeho letovou dráhu.
  
  Teprve když se díval s nedůvěrou, zoufalstvím a temným hněvem, viděl, kam jeho hrozná dráha povede.
  
  Francouzi to viděli přicházet a pokusili se rozptýlit, ale havarovaný vrtulník se mezi nimi zřítil k zemi.
  
  Drake spadl na zem a zabořil hlavu do drnu. Rudé a oranžové plameny šlehaly nahoru a ven a k nebi stoupal černý kouř. Velká část vrtulníku přistála na jedné osobě; on i pilot zemřeli okamžitě. List hlavního rotoru se utrhl a prošel přímo třetím poraženým, tak rychle a náhle, že o ničem nevěděl. Drake vzhlédl a uviděl, jak na druhého dopadá obrovský kus hořící trosky. Síla úderu ho srazila z nohou a odhodila o tucet kroků zpět, načež zastavil veškerý pohyb.
  
  Přežili pouze dva Francouzi; většina týmu byla poražena v jednom nešťastném incidentu. Drake viděl, jak se jeden z nich plazí pryč od zuřícího ohně s popálenou rukou, a druhý, vrávorající, se blíží. Druhému se nějak podařilo popadnout zbraň a zároveň pomoci svému kamarádovi dostat se pryč.
  
  Drake spolkl svůj hněv a dál se pevně soustředil. Jejich jediný výrobní prostředek byl zničen. Hayden ještě držel volný kop, ale teď se k nim Rusové řítili s naprosto zjevnými úmysly. Muž s RPG stále mířil na trosky, jako by uvažoval o druhém úderu.
  
  Drake vstal a tým vstal s ním. Odsunuli se od Rusů směrem k ohni a vytvořili síť krytů, které nutily jejich nepřátele lehnout si nízko. Drake a Dahl oba udeřili pěstí do mužů, kteří se vrhli na zem. Když se přiblížili, pohltily je kypící plameny, zevnitř bylo slyšet ostré praskání a těžké vrzání. Drake cítil, jak mu stéká po obličeji, a pak se přikrčil za slepý bok. Zbývající Francouzi už byli daleko, bojovali se svými zraněními a ztrátami a prozatím jasně mimo konflikt.
  
  Drake se otočil na jednom koleni a stiskl komunikační tlačítko.
  
  "Helikoptéra přistává," řekl, aby to Lauren potvrdil, a pak, "hned teď potřebujeme jiný způsob evakuace."
  
  Odpověď byla ztlumena. "Na něm".
  
  Tým pokračoval v ústupu a zvětšoval vzdálenost mezi hořící překážkou a blížícím se nepřítelem. Neuvěřitelně a bezcitně vypálila ruská RPG další raketu na již zničený vrtulník a vyslala do vzduchu další sloupy plamenů a šrapnelu.
  
  Drake ucítil, jak se mu z ramene uvolnil kus kovu a po nárazu se otočil. Dahl se ohlédl, ale Yorkshireman přikývl: "Jsem v pořádku."
  
  Alicia je ukázala ke vzdálenému plotu. "Tato cesta je jediná možnost. Pohyb, lidi!"
  
  Hayden srovnal krabici a rozběhl se. Smith a Kinimaka zůstali vzadu a udržovali palbu mezi sebou a Rusy. Drake zkoumal oblast před sebou, vždy připravený na nová překvapení a očekával to nejhorší. Někde byli Číňané a v pohotovosti byli Izraelci, Švédové a Britové.
  
  Jejich rychlost je dělila od pronásledujících Rusů a dostali se k plotu s časovou rezervou. Alicia a May si vzaly zkratku a pak se ocitly na druhé straně, vedle dvouproudého pásu asfaltu, který v obou směrech zmizel ve zdánlivé poušti. Lauren se k nim ještě nevrátila, ale nechali ji napospas, protože věděli, že DC pomůže.
  
  Drake nebyl naplněn velkou sebedůvěrou. Nevinil Lauren - New Yorker byl na čisté vodě, ale nic z této mise mu zatím neřeklo, že muži a ženy sedící v bezpečí a teple v Kapitolu mají úplně krytá záda.
  
  Alicia si šla zaběhat. Byl to stále podivnější scénář. Drake věděl, že Rusové museli mít nějaké krytí. Možná to bylo na cestě.
  
  "Podívejte se tam," promluvila Kenzi.
  
  Asi půl míle před nimi zastavilo černé SUV, aby vyzvedlo bojující Francouze. Jak se dívali, auto rychle zrychlilo na sto osmdesát mil za hodinu, naložilo dva dělníky a se skřípěním se rozjelo pryč.
  
  "Chudáci bastardi," řekl Dahl.
  
  "Musíme se o sebe bát," řekl Smith. "Nebo se z nás také stanou 'chudáci bastardi'."
  
  "Nevrlý má pravdu," řekla Alicia a rozhlédla se na všechny strany. "Vážně, nemáme kam jít."
  
  "Pohřbte krabici." Kinimaka ukázal na lesík hned u silnice. "Vrať se pro to později." Nebo požádejte Lauren, aby poslala jiný tým."
  
  Drake se podíval na Dahla. "Nemělo by to být moc těžké, co?"
  
  "Příliš riskantní," řekl Hayden. "Možná to najdou. Zachyťte zprávu. Kromě toho tyto informace potřebujeme. Jiné týmy už možná míří ke třetímu jezdci."
  
  Drake zamrkal. Nepřemýšlel o tom. Přímo uprostřed čela mu začal pulzovat uzel napětí.
  
  "Nikdy jsem si nemyslela, že v zasrané Číně budu na mizině," stěžovala si Alicia.
  
  "Toto je jeden ze čtyř koutů země," řekl jí Dahl. "Tak se tím utěš."
  
  "Oh, díky, člověče." Díky za to. Možná si koupím byt."
  
  Rusové už jsou na cestě. Drake viděl, jak jeden z nich křičí do vysílačky. Pak jeho pohled přešel kolem Rusů a pokusil se zaměřit na něco, co se pohybovalo v dálce.
  
  "Možná je to jejich vozidlo," řekl Dahl, běžel a ohlédl se zároveň.
  
  Yorgi se zasmál, oči měl jako orlí. "Doufám. A před deseti lety jsi mohl mít pravdu."
  
  Drake přimhouřil oči. "Hej, to je autobus."
  
  "Pokračujte v běhu," řekl Hayden. "Snaž se netvářit zájem."
  
  Alicia se zasmála. "Teď jsi to udělal." Nemůžu se přestat dívat. Už jsi to někdy dělal? Víš, že bys neměl na někoho zírat a zjistit, že nemůžeš kurva odvrátit pohled?"
  
  "Chápu to pořád," řekl Dahl. "Přirozeně".
  
  "No, Muppet oblečený v kůži je vzácný pohled," vložil se do toho Drake.
  
  Autobus byl jasně žlutý a moderní a řítil se kolem Rusů, aniž by zpomalil. Drake ocenil jeho rychlost, řidiče a cestující, ale věděl, že nemají na výběr. Byli pěkných pár mil od jakéhokoli většího města. Když se autobus přiblížil a Rusové na něj zírali, tým SPEAR zablokoval silnici.
  
  "Zpomal," řekla Alicia.
  
  Smith se náhle zasmál. "Tohle není Kansas." Nebude ti rozumět."
  
  "Pak univerzální jazyk." Alicia zvedla zbraň navzdory Haydenovu pohledu.
  
  "Rychleji," řekl Dahl. "Než skočí do rádia."
  
  Autobus zpomalil a mírně uhnul, široká přední část se dostala do ofsajdu. Rusové už utekli. Drake otevřel dveře a pokynul řidiči, aby je otevřel. Mužova tvář byla vyděšená, oči měl rozšířené a vrhaly se mezi vojáky a cestující. Drake počkal, dokud se dveře neotevřou, a pak vykročil vpřed a napřáhl ruku.
  
  "Chceme se jen projet," řekl co nejklidněji.
  
  Tým jel doprostřed autobusu. Dahl vyskočil jako poslední a poplácal řidiče po ruce.
  
  "Vpřed!" Ukázal dolů na cestu.
  
  Rusové nebyli více než sto yardů za nimi, zbraně zvednuté, když řidič přitiskl nohu k podlaze. Zřejmě dával pozor na boční zrcátka. Autobus se dal do pohybu, cestující uskočili zpět. Drake vydržel. Alicia šla do zadní části autobusu, aby zhodnotila honičku.
  
  "Nabírají sílu"
  
  Drake zamával Dahlovi. "Řekněte Keanuovi, aby si sakra pospíšil!"
  
  Švéd vypadal trochu rozpačitě, ale mluvil s řidičem autobusu. Auto pomalu nabíralo rychlost. Drake viděl, jak Alicia ucukla a pak se rychle otočila a křičela na cestující autobusu.
  
  "Kachna dolů! Nyní!"
  
  Ze strachu z RPG padl i Drake. Střely naštěstí zasáhly pouze zadní část vozu, všechny usazené v podvozku. Povzdechl si úlevou. Je zřejmé, že Rusové byli varováni před civilními ztrátami. Bylo to alespoň něco.
  
  Znovu přišly na mysl politické machinace za plány každého elitního týmu. Ne všechny týmy byly sponzorovány státem; a někteří vůdci ani nevěděli, co se děje. Znovu se jeho myšlenky vrátily k Francouzům - a mrtvým vojákům.
  
  Dělají svou práci.
  
  Autobus odjel od Rusů, nabral na silnici rychlost a celý rám se třásl. Drake se trochu uvolnil, protože věděl, že míří zpět k Ejin Horo směrem, kterým mířili. Řidič projel širokou, táhlou zatáčku. Drake se otočil, když Alicia ze zadního sedadla vydala tichý výkřik.
  
  A viděli černou helikoptéru, která patřila Rusům, jak se řítí dolů, aby je vyzvedla.
  
  Haydenův hlas naplnil spojení. "Nebudou útočit."
  
  Drake našpulil rty. "Fluid op. Objednávky se mění."
  
  "A stále mohou vytlačit autobus ze silnice," odpověděl Dahl. "Jak daleko je to do města?"
  
  "Osm minut," odpověděla Lauren.
  
  "Příliš dlouho". Dahl prošel uličkou k zadní části rychlíku a začal cestujícím vysvětlovat, že by měli jít dopředu. Uplynulo několik okamžiků a pak se přidal k Alicii.
  
  "Ahoj Torsti." A vždycky jsem si myslel, že zadní sedadla jsou jen na líbání."
  
  Švéd vydal přiškrcený zvuk. "Snažíš se mi přimět cestování? Vím, kde ty rty byly."
  
  Alicia mu dala pusu. "Nevíš, kde byli."
  
  Dahl potlačil úsměv a udělal znamení kříže. Ruský vrtulník krátce přistál, když vojáci nastoupili a vznášeli se nad ranvejí. Autobus urazil určitou vzdálenost a otočil se mezi nimi a Alicia a Dahl zkoumali vzduch.
  
  Drake vyhlížel prchající Francouze před sebou, ale pochyboval, zda se pokusí zaútočit. Bylo jich málo a potýkali se se ztrátami. Přecenili se. Dávalo by to větší smysl, kdyby šli rovnou ke třetí stopě.
  
  Přesto se díval.
  
  Z komunikátoru se ozval Laurenin hlas. "Šest minut." Máte čas si popovídat?"
  
  "O čem?" Smith zavrčel, ale zdržel se toho, aby řekl něco pobuřujícího.
  
  "Třetí jezdec je záhada, někdo, koho tam řád vrhl, aby rozbahnil vody." Mezi slavné Indy patří Mahátma Gándhí, Idira Gándhí, Deepak Chopra, ale jak najdete nejhoršího člověka, který kdy žil? A byl slavný." Povzdechla si. "Pořád kontrolujeme." Think tank ve Washingtonu je však stále ve slepé uličce. Řekl jsem jim, že to nemusí být tak zlé."
  
  Drake si oddechl úlevou. "Ano má lásko. Není to to nejhorší, co se může stát," řekl. "To by mělo zpomalit ostatní národy."
  
  "Určitě se to stane. V jiných zprávách si myslíme, že jsme prolomili čtyři kouty země."
  
  "Máte?" řekla Mai. "To je dobrá zpráva."
  
  Drakeovi se líbila její typická zdrženlivost. "Vydrž, Mai."
  
  "Ano, nechci vzrušením vyskočit ze sedadla," dodala Alicia suše.
  
  Mai se neodvážila odpovědět. Lauren pokračovala, jako by nic neřekli: "Počkejte chvilku, lidi." Právě mi bylo řečeno, že Číňané jsou zpátky. Nejméně dva vrtulníky míří vaším směrem."
  
  "Jsme v čínském autobuse," řekl Yorgi. "Nebudeme alespoň před nimi v bezpečí?"
  
  "Je to trochu naivní," řekl Kenzie. "Vládám je to jedno."
  
  "Navzdory přílišné generalizaci," dodal Hayden. "Kenzie má pravdu. Nemůžeme předpokládat, že nenastoupí do autobusu."
  
  Prorocká slova, pomyslel si Drake, když na modré obloze před autobusem vyrostla černá skvrna.
  
  Alicia řekla: "Rusové jsou tady."
  
  Stalo se to mnohem obtížnější.
  
  
  KAPITOLA OSMNÁCTÁ
  
  
  Vrtulníky létaly vpředu i vzadu. Drake sledoval, jak se čínský pták snesl téměř k asfaltu, než se srovnal a zamířil přímo k autobusu.
  
  "Nutí nás havarovat," řekl a ukázal na vyděšeného řidiče. "Ne ne. pokračovat!"
  
  Motor autobusu zaburácel a pneumatiky zahřměly o zem. Několik lidí natěsnaných vepředu už začalo křičet. Drake věděl, že Číňané by schválně nesrazili helikoptéru, ale bylo těžké sdělit jeho znalosti cestujícím.
  
  Řidič pevně zavřel oči. Autobus se otočil.
  
  Drake zaklel, odtáhl muže z jeho bidýlka a popadl volant. Smith muži pomohl a hrubě ho vyvedl do chodby. Drake skočil za volant autobusu, položil nohu na plynový pedál, ruce pevně držel na volantu a držel jej v dokonale přímé linii.
  
  Příď vrtulníku mířil přímo na ně, mezera se rychle uzavírala.
  
  Zezadu a do stran se ozývaly výkřiky. Nyní musel Smith omezit řidiče. Drake vydržel.
  
  Komunikátor začal praskat. "No tak, můj hloupý Keanu," zalapala po dechu Alicia. "Rusové jsou prakticky u nás -"
  
  "Děvko," odsekla Kenzi. "Zůstaň v klidu. Díval ses na fasádu?"
  
  Aliciino ječení se rozléhalo celým autobusem.
  
  "Myšlenky?" zeptal se Drake v poslední vteřině.
  
  "Tohle opravdu není zasedání správní rady!"
  
  Drake se pevně držel své víry, svých zkušeností a kormidla. Uši mu naplnily hlasité protesty. Těla padají na podlahu autobusu. Dokonce i Smith se přikrčil. Na poslední chvíli se čínský vrtulník naklonil doprava a ruský vrtulník zabrzdil, smyky málem zasáhly zadní část autobusu. Alicia hvízdla a Dal si odkašlal.
  
  "Opravdu věřím, že jsme vyhráli toto kolo kuřete."
  
  Drake pokračoval v jízdě a viděl před sebou další širokou zatáčku. "A bonusem je, že nejsme smažení ani křupaní."
  
  "Přestaň," řekl Kinimaka. "Už mám hlad."
  
  Alicia zakašlala. "Je to jen šílený čínský vrtulník."
  
  "Vracejí se," řekl Hayden.
  
  "Právě teď se blížíte k okraji města," řekla Lauren. "Ale stále je to tři minuty jízdy od jakéhokoli centra slušného obyvatelstva."
  
  Drake přispěchal ke komunikátoru. "Pojďte, lidi! Musíte je přimět, aby se toho báli!"
  
  Kenzi šla k zadním dveřím a křičela: "Má tady někdo katanu?"
  
  Její slova se setkala s prázdnými pohledy a dva nebo tři lidé nabídli svá místa. Starý muž s vytřeštěnýma očima natáhl třesoucí se ruku s taškou sladkostí.
  
  Kenzi si povzdechl. Drake stiskl spínač a otevřel dveře. Izraelka v mžiku vystrčila tělo ven, chytila se okraje okna, pak střechy a vytáhla se na střechu autobusu. Drake řídil auto tak hladce, jak jen mohl, vyhýbal se velkému výmolu a zhluboka dýchal, když chápal svou odpovědnost pramenící z Kensiných činů.
  
  Pak ve zpětném zrcátku viděl, jak Dal skočil, aby se k ní připojil.
  
  Sakra.
  
  S intenzivním soustředěním to držel v klidu.
  
  
  * * *
  
  
  Dahl vylezl na střechu autobusu. Kensi natáhla ruku, ale on kolem ní kývl.
  
  "Rychleji!"
  
  Ruský vrtulník nabral výšku a nyní se znovu potápěl, tentokrát pod tříčtvrtečním úhlem podél fronty. Z každé strany viděl muže, který mířil zbraní, pravděpodobně mířil na kola nebo dokonce na řidiče.
  
  Okamžitě se otočil a hledal čínský vrtulník. Nebylo to daleko. Ponořili se doleva a byli tam také lidé, kteří mířili zbraněmi ze dveří. Skutečnost, že Číňané silně nestříleli na svůj vlastní autobus, byla zpočátku povzbudivá, ale byla zmírněna zjištěním, že potřebují krabici, kterou Hayden držel, a potřebovali ji neporušenou.
  
  Kensi se posadila na střechu autobusu, poslouchala vítr a pohyb a roztáhla kolena. Pak zvedla zbraň a zaměřila se na vrtulník. Dahl doufala, že se to ani nebude pokoušet natočit, prostě střelce vystraší. Rusové neprojevili takovou zdrženlivost, ale Kenzi se zoufale chtěl změnit.
  
  Dahl zhodnotil blížící se vrtulník. Nabitý až po okraj nebyl jen hbitý, ale i smrtící. Poslední věc, kterou chtěl, bylo způsobit jakoukoli nehodu, natož takovou, která by mohla zahrnovat náraz do autobusu.
  
  Přední pneumatiky odskakovaly přes výmol a vyvolaly u Draka "promiň". Dahl neslyšel nic jiného než hluk proudícího vzduchu a řev vrtulníku. Střela se odrazila od kovu vedle jeho pravé nohy. Švéd to ignoroval, zamířil a vystřelil.
  
  Kulka musela zasáhnout svůj cíl, protože muž upustil zbraň a ustoupil. Dahl si tím nenechal zlomit koncentraci a jednoduše vypálil další ránu otevřenými dveřmi. Vrtulník se otočil přímo k němu, rychle se přiblížil, a tentokrát si Dahl uvědomil, že hrát si na zbabělce byl špatný nápad.
  
  Vrhl se na střechu autobusu.
  
  Vrtulník zaskřípal nad hlavou a prořízl prostor, který právě opustil. Neměl manévrovací schopnosti, aby se otočil ke Kensi, ale přiblížil se dost blízko, aby ji odhodil stranou.
  
  Na okraj střechy autobusu!
  
  Dahl uklouzl a plazil se vpřed, snažil se k ní dostat včas. Kenzi zastavila svůj pád, ale ztratila kontrolu nad zbraní; hybnost ji však poslala ven z uhánějícího autobusu na nemilosrdnou cestu hluboko pod ním.
  
  Čínský pták se prudce naklonil a dostal se do kruhu. Rus vystřelil nad hlavou, zbloudilá kulka prorazila kov poblíž Dahlova pravého stehna. Kenziho tělo sklouzlo z boku autobusu a on dal celé své tělo do posledního zoufalého skoku s nataženou paží.
  
  Podařilo se mu ovinout pravou ruku kolem jejího škubajícího zápěstí; pevně stiskl a čekal na nevyhnutelné trhnutí.
  
  Přišlo to, ale vydržel, natáhl se až na doraz. Lesklý, hladký kov působil proti němu a umožnil jeho tělu sklouznout k okraji, Kenziho váha je oba stáhla dolů.
  
  Z komunikačních zařízení se ozvaly výkřiky. Tým viděl, jak Kenziho nohy poskakují kolem jednoho z bočních oken. Dahl se držel ze všech sil, ale každým okamžikem jeho tělo klouzalo blíž a blíž k té tvrdé hraně.
  
  Na střeše autobusu nebyla žádná přilnavost a nebylo se čeho chytit. Dokázal se držet, nikdy by se nepustil, ale také nenašel žádnou oporu, aby ji zvedl. Z komunikátoru se ozval Drakeův hlas.
  
  "Chceš, abych přestal?" Hlasitý, nejistý, trochu úzkostný.
  
  Dahl dobře četl emoce. Kdyby přestali, byli by tvrdě zasaženi jak Rusy, tak Číňany. Nikdo neví, jaký bude výsledek.
  
  Lauren se zlomil hlas. "Promiňte, právě jsem obdržel zprávu, že k vám jdou Švédové." Teď je to čtyřcestné šíření, lidi."
  
  Dahl cítil, jak mu váha natahuje svaly. Pokaždé, když autobus odskočil, další centimetr jeho těla sklouzl k okraji a Kenzi spadla o kousek dál. Odněkud zdola zaslechl izraelský hlas.
  
  "Pustit! Zvládnu to!"
  
  Nikdy. Jeli rychlostí šedesát mil za hodinu. Kensi věděla, že ji nenechá jít, a nechtěla, aby oba spadli. Dahl k ní cítil ještě větší respekt. Srdce, o kterém věděl, že je pohřbeno hluboko, se jen zvedlo o něco blíže k povrchu.
  
  Zvuk jejích bot narážejících na okna zrychlil jeho vlastní srdce.
  
  Klouzali spolu, Kenzi po boku a Dahl po střeše autobusu. Pokusil se uchopit hrubý okraj, který se táhl podél okraje, ale byl příliš malý a pořezal ho do masa. Když neviděl žádnou naději, držel se toho tak dlouho, jak jen mohl, riskoval všechno.
  
  Jeho hruď se pohybovala směrem k útesu a neúprosně klouzala. Jeho oči se setkaly s Kenzi a vzhlédla. Jejich výměna byla beze slov, bezvýrazná, ale hluboká.
  
  Musíš mě nechat jít.
  
  Nikdy.
  
  Znovu zatáhl, jen aby proklouzl za bod, odkud není návratu.
  
  Silné ruce sevřely obě jeho lýtka, ruce, které mohly patřit pouze Mano Kinimakovi.
  
  "Dobře," řekl Havajec. "Vy nikam nejdete."
  
  Havajec Dahla podepřel a pak ho pomalu odtáhl od pádu. Dahl pevně držel Kensi. Společně se pomalu dostali do bezpečí.
  
  Nahoře se vrtulníky zřítily naposledy.
  
  
  * * *
  
  
  Drake věděl, že Kinimaka pevně drží jeho přátele, ale stále váhal, zda má autobus otočit příliš prudce. Rusové a Číňané postupovali z opačných směrů, nepochybně věděli, že to bude jejich poslední přístup.
  
  Zvuk rozbíjení oken mu prozradil, že ostatní nezůstávají nečinní. Měli plán.
  
  Alicia, Smith, May, Hayden a Yorgi zezadu každý vzali okno z různých stran autobusu a rozbili je. Zamířili na blížící se vrtulníky a zahájili silnou palbu, která je donutila rychle odklonit na stranu. Stromořadí skončilo a Drake viděl před sebou budovy.
  
  Silniční síť, kruhový objezd. Za ním se ozvaly výstřely a naplnily autobus; černé vrtulníky vzlétly k nebi.
  
  Povzdechl si úlevou.
  
  "Přežíváme," řekl. "Bojovat jindy."
  
  přerušila ho Lauren. "Švédové také ustoupili," řekla. "Ale stále mám v signálu trochu halo." Něco mezi Washingtonem, polem a mnou. To je zvláštní. Skoro jako... jakoby..."
  
  "Co?" - Zeptal jsem se. zeptal se Drake.
  
  "Jako by tam probíhala jiná komunikace. Ve hře je něco jiného. Ještě jednu..." zaváhala.
  
  "Tým?" Drake skončil.
  
  Hayden hlasitě zabručel. "To zní směšně."
  
  "Já vím," odpověděla Lauren. "Opravdu ano a nejsem žádný odborník." Kdyby tu byla jen Karin, jsem si jistý, že bychom měli něco lepšího."
  
  "Dokážeš zachytit nějaký dialog?" zeptal se Hayden. "I jen trochu?"
  
  Drake si vzpomněl na dřívější zmínku o SEAL Team 7, kterou slyšel jen Dahl a on sám. Znovu ho napadlo, že veškerá komunikace je monitorována.
  
  "Můžeme to na chvíli odložit?" - zeptal se. "A můžete najít lepší způsob, jak se odtud dostat?"
  
  Lauren zněla úlevně. "Samozřejmě, samozřejmě," řekla. "Dej mi minutku."
  
  
  KAPITOLA DEVANÁCTÁ
  
  
  Hayden Jay čekal několik hodin, než bude tým v bezpečí v malém satelitním úkrytu na Tchaj-wanu, než opustil stísněné prostory, aby mohl zavolat.
  
  Její cíl: kontaktovat Kimberly Crowe.
  
  Chvíli to trvalo, ale Hayden vydržel. Našla si tichý kout za domem, přidřepla si a čekala, snažila se, aby se jí netočila hlava. Bylo těžké najít v jejím životě něco trvalého, k čemu by se mimo tým mohla upnout. SPIR se stal jejím životem, smyslem jejího života, a v důsledku toho prostě neměla žádné osobní vazby, nic kromě práce. Vzpomněla si na vír dobrodružství, která spolu sdíleli - od Ódina a pekelné brány po Babylon a Pandoru, jaderný výbuch, který téměř zničil New York, její starý rozchod s Benem Blakem a nedávný rozchod s Mano Kinimakou. . Byla silná, příliš silná. Nepotřebovala být tak silná. Poslední incident s pokladem Inků v Peru ji zasáhl psychicky i fyzicky. Nikdy předtím nebyla tak šokována až do morku kostí.
  
  Teď si to klidně rozmyslela. Mosty mohly být spáleny a mělo to být skvělé. Ale pokud se opravdu chtěla změnit, pokud chtěla ve svém životě víc, musela si být zatraceně jistá, než se do toho vrhla a riskovala, že zase někomu ublíží. Ať je to Mano nebo někdo jiný.
  
  Zajímám se. Opravdu chci. A příště se musím ujistit, že zůstanu věrný tomu, co nakonec chci.
  
  Ze života. Ne bez práce. Tým SPEAR se dal dohromady a odvedl dobrou práci, ale nic netrvalo věčně. přijde čas -
  
  "Slečno Jay?" - řekl robotův hlas. "Teď ti pomáhám."
  
  Hayden dal všechno dohromady. Další hlas na lince patřil ministru obrany.
  
  "V čem je problém, agente Jayi?" Lakonický, tichý, oddělený. Zdálo se, že Crowe je na hraně.
  
  Hayden si našla čas, aby přišla na to, jak formulovat svou hlavní otázku. Rozhodla se to pohřbít do sraček a podívat se, co Qrow pochytil.
  
  "Přijeli jsme z Číny a dostali jsme druhou krabici. Tým to v současné době testuje. Zprávy budou brzy, bezpochyby. Nebyly žádné oběti, i když bylo mnoho řezných ran a modřin. Ne všechny soupeřící týmy jsou nepřátelské..." Krátce uvažovala, jestli Qrow vezme návnadu, a pak pokračovala: "Některé země jsou agresivnější než jiné. Francouzi ztratili minimálně tři. Jeden Rus je zraněn. Mohl by existovat jiný, tajnější tým? Slyšeli jsme útržky tajného amerického tlachání, které ovšem nic nedokazuje. Britové jsou na naší straně, nebo to tak alespoň vypadá, a Drake na ně má určitý vliv. Nyní jsme v bezpečném domě a čekáme, až think tank zjistí, kde se nachází třetí Jezdec."
  
  Teď se zastavila a čekala.
  
  Qrow si zachovala rezervu. "Něco dalšího?"
  
  "Tomu nevěřím". Hayden se cítila zklamaná, když její úsilí vyšlo naprázdno. Přemýšlela, jestli by neměla být přímější.
  
  "Jsem v neustálém kontaktu s lidmi ve Washingtonu," řekl Crowe. "Není třeba mě informovat."
  
  "Aha, ok. Děkuji".
  
  Hayden začal podepisovat. Teprve potom Qrow vyslal zdánlivě nevinnou žádost.
  
  "Počkejte. Řekl jste, že si myslíte, že by se někdo mohl vydávat za Američany? Někde v poli?
  
  Hayden nic takového neřekl. Ale ze všech těchto relevantních informací zachytil Qrow pouze jednu věc. Přinutila se ke smíchu. "Vypadá to tak. Slyšeli jsme to na zemi." Lauren do toho nezatáhla. "Samozřejmě víme, že neexistuje žádný druhý tým, takže možná je to jedna z dalších zemí využívajících bývalé americké speciální jednotky nebo dokonce žoldáky."
  
  "Drobný prvek zahraniční vlády využívající personál Spojených států?" zasyčel Qrow. "Mohlo by být, agente Jayi." Možná máš pravdu. Samozřejmě," zasmála se, "druhý tým nebude."
  
  Hayden poslouchal víc než slova. "A kdy se vrátíme? K čemu se vracíme?
  
  Qrow mlčela, což Hayden řeklo, že přesně ví, na co se ptali. "Jedna věc po druhé," řekla nakonec. "Nejprve je třeba najít a zneškodnit takzvané Jezdce Řádu."
  
  "Rozhodně". Hayden také věděla, že je to její poslední šance promluvit si přímo s Qrowem, a tak se rozhodla jít trochu dál. "Co když znovu uslyšíme americké tlachání?"
  
  "Kdo jsem, agent v terénu? Smiř se s tím."
  
  Qrow přerušila hovor a nechala Hayden několik minut zírat na displej svého mobilního telefonu a nyní přehodnocovala nejen sebe, ale i záměry své země.
  
  
  * * *
  
  
  Drake využil příležitosti k odpočinku, zatímco Yorgi, Mai a Kinimaka řešili novou krabici. Skutečnost, že pocházela z Čingischánova mauzolea a ležela mezi osobními věcmi legendární postavy, jen zvyšovala úctu, s jakou se k ní chovali. Jasný, odporný symbol nahoře dokazoval, že kdysi patřil Řádu posledního soudu.
  
  Kinimaka studoval hrad. "Jsem si jistý, že Řád měl kdysi plán rozdat klíče," řekl. "Ale život se postavil do cesty." Usmál se.
  
  "Smrt," řekla Mai tiše. "Smrt stála v cestě."
  
  "Chtěl bys, abych to elegantně otevřel?" zeptal se Yorgi.
  
  "Jo, podívejme se na některé z těch zlodějských dovedností, jogíne." Alicia promluvila, seděla zády ke zdi vedle Draka, v jedné ruce láhev vody a ve druhé pistoli.
  
  "To nedává smysl". Kinimaka cvakl do zámku svou masitou tlapou. "To opravdu není umění."
  
  Kenzi se k němu připlazila, když Mai zvedla víko. Byl to zvláštní scénář, pomyslel si Drake, vojáci zavření v malé místnosti bez místa k sezení, kde se stýkat, kde si uvařit. Jen mini lednička naplněná vodou a pár krabiček sušenek. Okna byla zatažena závěsy, dveře byly zajištěny masivními závorami. Koberec byl ošuntělý a páchl plísní, ale vojáci zažili horší věci. To stačilo k odpočinku.
  
  Smith, který hlídal dveře, pustil Haydena zpátky dovnitř a vstoupil právě ve chvíli, kdy May sáhla po krabici. Drake si pomyslel, že šéf vypadá vyčerpaně a ustaraně, nervózně. Doufám, že svůj rozhovor rozvede později.
  
  Mai pár sekund přešlapovala z nohy na nohu, než vytáhla ruce. Držela tlustý stoh papírů zabalený do tlusté složky a převázaný zauzleným provázkem, což způsobilo, že někteří členové týmu zvedli obočí.
  
  "Opravdu?" Kinimaka se posadil na bobek. "Je to zbraň, která by mohla ohrozit svět?"
  
  "Psané slovo," řekl Kenzie, "může být docela silné."
  
  "Co je to?" - Zeptal jsem se. zeptala se Lauren. "Všichni kluci z Washingtonu na nás čekají."
  
  Čas nadále pracoval proti nim. Jako vždy to byl klíč k udržení náskoku před hrou a zejména před závodem. Drake viděl dvě cesty vpřed. "May, Haydene a Dale, proč nezjistíte, co to je?" Lauren - co máš pro třetího jezdce, protože potřebujeme směr, kterým se vydat?
  
  Lauren jim už řekla, že se s nimi setká na třetím místě. Teď si hlasitě povzdechla. "No, nikdo si není stoprocentně jistý, lidi." Abych vás uvedl do obrazu, představím vám jejich výklad čtyř světových stran."
  
  Drake sledoval, jak se May a ostatní mračili, když se vydali k dobyvatelské zbrani. "Máme čas".
  
  "No, tohle je opravdu zajímavé." Před objevením tzv. Nového světa v šestnáctém století se věřilo, že země je rozdělena na tři části - Evropu, Asii a Afriku. Rozdělením mezi těmito kontinenty byl Hellespont, což dokonale zapadá do plánu Řádu, který jste doposud sledovali. Asie tedy začala za Hellespontem, neznámou zemí exotického bohatství, kterou nazývali Východ. Samozřejmě, že později našli Ameriku, a ta se pak stala Novým světem, žádaným, neznámým a plným naděje. Byla vydána kniha emblémů zobrazující nové čtyři světové strany. Asie, Evropa, Afrika a Amerika. Zdá se, že se Řád rozhodl začlenit toto prastaré myšlení do své mapy z neznámých důvodů - i když pravděpodobně proto, že se stále považovali za všemocné patriarchy lovící relikvie." Lauren se nadechla.
  
  "Takže tohle je převýchova světa, která se opakovala, když našli Austrálii a pak Antarktidu?" řekla Kenzi.
  
  "Ano, postupná převýchova v průběhu staletí, o které si někteří lidé myslí, že stále probíhá. Ale to je úplně jiný příběh. Nebylo to všechno štěstí a růže. Fráze "čtyři kouty země" mohla být nejkontroverznějším výrazem v historii. V hebrejštině se to překládá jako "extrémní". V Numeri 15:38 jsou to hranice; v Ezechielovi - úhly; a Job má konce. To lze také přeložit jako divize. Je zřejmé, že Bible se zde nechala otevřená výsměchu..."
  
  Drake to pochopil. "Protože předpokládá, že svět je plochý?"
  
  "Ano. Ale Bible to popisuje v knize Izajáš a nazývá to koulí. Takže záměrný odkaz. Jde o to, že k popisu úhlu mohli použít libovolný počet slov - asi tucet. Má se za to, že slovo "extrémní" bylo záměrně použito k vyjádření, no právě toho. A žádný Žid si nikdy nemohl nesprávně vyložit pravý význam, protože po 2 000 let stáli třikrát denně tváří v tvář městu Jeruzalém a provolávali: ‚Trubte na velkou trubku za naši svobodu". Zvedněte prapor, abyste shromáždili naše vyhnance, a shromážděte nás ze čtyř koutů země v naší zemi."
  
  "Takže nevybrali frázi jen náhodně?" - zeptal se Smith.
  
  "Ne. Kniha proroka Izajáše vysvětluje, jak Mesiáš shromáždí svůj lid ze čtyř koutů země. Ze všech stran se shromáždí v Izraeli."
  
  Kensi nepohnula ani svalem a neřekla ani slovo. Drake neměl ponětí, jaké je její náboženské přesvědčení, pokud vůbec nějaké měla, ale věděl, že se to nevyhnutelně stane velkou součástí jejího života. V tomto okamžiku si ji prohlížel trochu víc, zatímco čekali, až bude Lauren pokračovat. Dahlovo přesvědčení, že je ze své podstaty dobrá a že se vždy vrátí k jejímu morálnímu srdci, bylo do jisté míry oprávněné. Stále v ní viděl okraj - okraj nezákonnosti -, ale to nebylo nutně špatné.
  
  Čas od času.
  
  Ale nemohli jste to mít oběma způsoby. A to viděl v Kensi - nelítostnou přemožitelku, když byla potřeba, a bojovnou duši, když nebyla. Kvůli ní ji museli nechat převléct.
  
  "Samozřejmě to dává smysl," řekl Kinimaka. "Nejdřív Afrika, pak Čína. Tak co dál?
  
  Lauren okamžitě odpověděla. "Ano, myslíme si, že význam Bible byl v konečnosti, jako Řád. Ztížili to tomu, kdo přišel jako další. Podle textu... no... přečtu příslušnou pasáž: 'Najdi místa odpočinku otce strategie a pak kagana; nejhorší Ind, který kdy žil, a pak Pohroma Boží. Všechno ale není tak, jak se zdá. Navštívili jsme Khagan v roce 1960, pět let po dokončení, a umístili jsme Conquest do jeho rakve. Našli jsme metlu, která střeží skutečný poslední soud. A jediný kód zabíjení je, když se objevili Jezdci. Na kostech Otce nejsou žádné identifikační znaky. Indián je obklopen zbraněmi..."
  
  Drake to vstřebal. "Nejhorší Ind, který kdy žil? A je obklopen zbraněmi? Samozřejmě to může být kdekoli v Indii. Toto je země obklopená zbraněmi."
  
  "Když Řád ukryl Jezdce?"
  
  Drake o tom přemýšlel. "No, ano, myslím, že ano." Každopádně, co je ten třetí jezdec?"
  
  "Hlad".
  
  Zhluboka se nadechl a podíval se na Alici. "Nemohla to být chlupatá princezna, že?"
  
  Alicia mávla rukou sem a tam. "Možná. Beru to na vědomí."
  
  Drakeovy oči se rozšířily. "Jsi zatraceně nemožný."
  
  "Nějaké preference?"
  
  "Proč?"
  
  "Která princezna? Ta dívka by to měla vědět, víš."
  
  Studoval své boty. "Studna. Vždy jsem byl nakloněn Kleopatře. Vím, že to není princezna, ale..."
  
  "Královna? Takže ještě lepší."
  
  Lauren stále mluvila. "Jak jsem řekl dříve, chlapci a dívky stále zvažují, o kterém Indovi se řád může zmiňovat." Ve skutečnosti je to příliš nejednoznačné. Chci říct, i když jsem se v jejich době postavil do jejich kůže, mohl to být jeden z tuctu."
  
  "A všichni jsou obklopeni zbraněmi?" - zeptal se Smith.
  
  "Žiju v Indii, ano. Většinou."
  
  "No, alespoň máme cíl," řekla Alicia.
  
  Drake se podíval na May, Hayden a Dahla, kteří třídili obsah druhé krabice Conquest.
  
  "Nějaký pokrok?"
  
  Hayden pohnula rukou, aby ukázala, že už jsou skoro tam. Vzhlédla. "Zdá se, že toto je plán pro scénář soudného dne." Pamatujete si na efekt tyče? Jedna malá událost způsobí další a další, každá větší?"
  
  "Teorie chaosu," řekl Dahl. "Toto je dobyvatelská zbraň a Čingischán byl hluboký myslitel." S tím bys mohl dobýt celý svět."
  
  Drake povalil svou láhev s vodou.
  
  Alicia řekla: "Zbraň s dominovým efektem?"
  
  "Přesně tak. Jak atentát na Františka Ferdinanda vedl k hvězdě první světové války. Tento plán rostoucího chaosu by potenciálně mohl začít třetí světovou válku."
  
  "A," Drake na chvíli vypnul komunikátor a promluvil tiše, "je to docela složité. Komu to dáme?"
  
  Všichni zírali. Byla to platná otázka. Hayden dal jasně najevo, že by neměl říkat nic víc. Věděl, že Washington a ministr obrany už z nich byli nespokojeni, a vrátil se k myšlenkám na SEAL Team 7.
  
  Náhoda?
  
  Nikdy.
  
  Hayden ještě několik minut studovala listy papíru a pak si je zastrčila pod bundu. Oslovila celý tým, pokrčila rameny a naznačila, že rozhodnutí ještě nepadlo a s nezabezpečenými dokumenty se může stát naprosto cokoliv.
  
  Nahlas řekla: "Vyřešíme to, jakmile to bude možné. Právě teď potřebujeme to třetí místo. Lauren?"
  
  "Slyším Tě. Stále čekáme."
  
  "Teď počkej chvíli," řekla Kensi, zamračená tvář z posledních deseti minut byla stále jasná. "Vy říkáte, že existují čtyři rohy země, že?"
  
  "No, Bible to zmiňuje," řekla Lauren. "A toto je řád posledního soudu."
  
  "Něco je špatně." Copak to nevidíš?
  
  Drake zamrkal, teď zmatenější než kdy jindy. Dahl si Kenzi pozorně prohlížel.
  
  "Možná by pomohlo nějaké vysvětlení?"
  
  "Čtyři rohy? Afrika, Asie, Evropa a Amerika."
  
  "Rozhodně. To mi říkají."
  
  Kensi rozpřáhla obě ruce. "Kde je Indie?"
  
  Hayden vstala. "Sakra, Indie je součástí asijského kontinentu."
  
  "S čím jsme se už vypořádali."
  
  pomyslela si Lauren, když se postavila na nohy. "Což zbývá jen Evropa a Amerika," řekla. "Hej lidi, myslíte na to samé co já?"
  
  "Možná," zasténala Alicia. "Taky máš ztuhlý zadek od sezení na mizerné podlaze?"
  
  "Kuře," řekl Kinimaka. "Ale pak si vždycky myslím 'kuře'."
  
  "Řád jsou váleční zločinci čtyřicátých let." V době, kdy schovali zbraně, byl v módě termín 'Native American', ale takhle by je nenapadlo. Narodili se ve dvacátých letech nebo dříve, proboha."
  
  "Červení indiáni?" řekl Drake. "Z divokého západu? Sakra".
  
  "Je to možné," řekla Lauren. "Co think tank hledal na špatném místě."
  
  "Takže, kdo byl nejhorší člověk, který kdy žil?" zeptal se Dahl.
  
  "Dovolte mi, abych se k tomu vrátil." Prozatím jen nastupte do letadla."
  
  Drake nebyl jediný, kdo na Haydena zíral.
  
  Zpátky do Ameriky?
  
  Blbost.
  
  Zejména Hayden Smithe sledoval. Netušili, co se mohlo stát po událostech v Peru, ani co si úřady myslí. Voják, ke své cti, začal okamžitě vstávat a kontrolovat batoh.
  
  Třetí jezdec? Hlad? A Amerika? Vědí to naši soupeři?
  
  Dostane někdy chvíli klidu, aby si urovnala svůj život?
  
  Dnes ne, Haydene, ne dnes." Dala znamení ostatním, aby odložili komunikátory a vypnuli je, a vyzývavě stála uprostřed nich.
  
  "Uděláme to," řekla. "A děláme to správně. Jak bychom měli, jako vždy. Ale kluci, mám výhrady. Věřím," odmlčela se, "že Vrána a americká vláda mají ve hře druhý tým." SEAL Team 7 a zjevně jsou zatraceně dobří. Tento tým možná není ve hře jen proto, aby se ujistil, že získáme všechny jezdce."
  
  Když to Drake slyšel, zamračil se. "Promiňte?"
  
  "No, myslel jsi, že by mohl existovat druhý scénář? Co když jsou tady, aby nás v podstatě zničili?"
  
  
  KAPITOLA DVACÁTÁ
  
  
  Karin Blake seděla s černými botami na stole, mobilní telefon svíraný mezi krkem a bradou a volnýma rukama ťukala do klávesnice. Měla na sobě otrhané tričko a džíny a vlasy měla svázané hustou sponkou. Hlas promlouvající do jejího levého ucha byl téměř přehlušen Palladinovým smíchem.
  
  "Drž hubu, Dino!" otočila se a vykřikla.
  
  "Ano ano". Voják se s úsměvem otočil a pak uviděl její tvář. "Dobře dobře. Bože, kdo ti sakra dal velení?"
  
  Karin se mluvčímu omluvila. "Děti jsou zlomyslné," řekla. "Ještě trochu a ocitnou se venku na neposlušném schodu."
  
  Žena se tiše zasmála. "Ach ano, koupil jsem dva z nich."
  
  Karin se podívala na vysokého, svalnatého Dinosaura a jejich kamaráda ve zbrani, malého, hubeného Wu. Oba vojáci vypouštěli páru, nudili je, jak je minulý týden zavřeli v domě v poušti a nastavovali různé systémy. Potřebovali nějakou skutečnou akci.
  
  Karin se zeptala: "A utekli?"
  
  "Rozhodně. Byl jsem součástí komunikační jednotky. Zařadili nás na směny. Tým SPEAR vzal Číňanům krabici a podařilo se mu uprchnout na Tchaj-wan. Částečně štěstí, částečně rezerva na straně ostatních týmů, předpokládám."
  
  Karin věděla, že je to mnohem víc než jen štěstí. Dnes na světě nebyl lepší tým než SPEAR. Kdysi byla hrdá na to, že je toho součástí.
  
  "Tyhle jezdecké sračky pro mě moc neznamenají," přiznala. "Soustředím se na jiné věci." Ale řekni mi, kam jdou příště?"
  
  "No, to ještě nevím." Vypadá to jako Indie. Zdá se však, že existuje určitá neshoda. Podívej, souhlasil jsem, že trochu pomůžu kvůli tomu, co se stalo Palladinovým chudým rodičům, a protože jsme na stejné straně, ale co mohu říci, má své meze."
  
  Karin cítila rostoucí podezření. "Víc toho nepotřebujeme." Jen tohle - když zavolám, potřebuji znát pozici týmu Drake. Bude to zítra nebo za měsíc. Můžeš to udělat?"
  
  Odezva byla stálá. "Ano, pokud zůstanu ve stejné jednotce." Věřím."
  
  "Děkuji". Karin rychle ukončila konverzaci dříve, než mohla být položena další otázka. Chvíli si prohlédla místnost a podívala se, kde jsou. Od doby, kdy to místo vzali zpět z hnízda drogových dealerů, vyčistili ho od všeho špatného, našli vybavení na nejrůznějších místech, od podlahových prken po pod dům, stejně jako v zákoutích a skulinách v celém půdním prostoru. Spálit každý poslední kousek bylo samolibé. Zatímco jsou Karin, Dino a Wu stále offline, nastavují počítače, komunikaci, sledovací zařízení a další. Pokud se měl pouštní dům stát jejich velitelstvím, musel být opevněný, obhajitelný, hrad sám o sobě.
  
  Karin si myslela, že už jsou skoro tam.
  
  Nyní ji napadla nová, bolestivá myšlenka.
  
  Sledovala, jak Dino a Wu pracují na počítačích, připojují dráty podle jejích vlastních pokynů a instalují software, firewally a další. Než začala trénovat, byla na takové věci dynamit. Teď byla mnohem víc. Ano, ještě jim pár věcí chybělo, ale současné prostředky by stačily jen na pokrytí toho. Potřebovali nějaký zdroj stabilního příjmu.
  
  Neignorujte to. Nemůžeš to zatlačit, zahrabat hluboko.
  
  Karin věděla všechno o SEAL Team 7. Věděla, proč tam jsou, jaké jsou jejich cíle; jejich silné a slabé stránky; jejich program a závěrečné tajné rozkazy. Poté, co účinně poskytla podporu, mohla nyní varovat Matta Drakea.
  
  Bylo to vzrušující, kroutilo se to, způsobovalo to kyselinu v jejích střevech.
  
  Každý incident, kterým prošli, světlé okamžiky i těžké časy, dny naprostého šílenství, se dotkly jejích emocí jako pták klující do tvrdohlavého červa. Karin už byla jednou tak těžce zraněna a vzdala se života, aby ho znovu našla na těch nejneočekávanějších místech. Dostala nový účel.
  
  Znovu, z ničeho nic, zažila zkázu, když zemřel její bratr a rodina, a pak lásku, když se do ní zamiloval Komodo. Možná ji ten velmi raný incident, když byla tak mladá, zničil a postavil na cestu života.
  
  Devastace.
  
  Teď všechno, co opravdu chtěla udělat, bylo zničit všechny dobré věci, které měla. Pokud něco šlo správně, chtěla, aby to selhalo. Kdyby se k ní chystalo něco skvělého, zajistila by, aby se to rozpadlo s předsudky.
  
  Kdyby nový tým začal vzkvétat, sbližovat se, roztrhal by ho na kusy.
  
  Sebedestrukce nebyla pro Karin Blake novým způsobem života. Toto je můj zvolený životní styl. Moje příjemná přikrývka Vždycky si říkala, jestli se to dostane do úplného kruhu, přesně kolem a zpět.
  
  A tak seděla, uvolněná, s informacemi, které postrádaly dokonce i tým SPEAR, když překročili čtyři světové strany ve svých pokusech získat čtyři zbraně pro noční můru. Křižovatka byla u jejích dveří dokořán.
  
  Jedna cesta vedla k případnému vykoupení, k přátelům, kamarádství a životní bolesti.
  
  Jiná cesta by zničila celou tuto historii, celou tuto nejistou budoucnost a dala by jí vše, co potřebovala: chaos.
  
  Karin si posbírala věci a vyšla na verandu. Pouštní vzduch byl suchý, smíšený s prachem. Vysoko na obloze se mihla jasná koule. Někde daleko pronásledovala superelitní americká jednotka speciálních sil jménem SEAL Team 7 své staré kamarády - Matta Drakea a Aliciu Miles, Torstena Dahla a May Kitano a další - s úmyslem zabít.
  
  Karin přemýšlela, jak je varovat.
  
  Pak strčila hlavu zpátky do dveří. "Hej ztroskotanci, sundejte si prdel." Máme kam jít a lidi, co vidět. Tajná skrýš Tylera Webba nezůstane skrytá navždy."
  
  
  KAPITOLA 21
  
  
  Karin jela na brokovnici a pozorovala Dina, jak pečlivě řídí jejich Dodge Ram skrz kroutící se hady, které tvořily dálnice a uličky Los Angeles.
  
  "Držte kurz," řekla, když mladý voják míjel červený roadster. "Pamatuješ si, že nás pronásledují?"
  
  Dino se na ni usmál s nedospělou radostí. "Jsem rád, že jsem vypadl z domu, mami. V každém případě bys měl vědět, že jsem lepší než ty. Lepší ve všech směrech."
  
  "Takže mluv dál."
  
  "Armáda nás nepustí," řekl Wu. "Pokaždé, když vyjdeme na povrch, jsme zranitelní."
  
  "Ztlumte tón, pane Misery." Bože, vy dva byste mohli konat dvojí povinnost."
  
  "Uvidíme, jak budete šťastní, až připojí vaše matice k autobaterii."
  
  "Nebuď osel, Wu." Tohle je armáda, ne CIA."
  
  Karin si užívala neustálé panoramatické výhledy na obě strany vozu; Los Angeles v celé své kráse. Chvíle na odpočinek a na nic nemyslet. Hustá zeleň a betonoví obři soupeřili o prvenství a za nimi byly kovové mrakodrapy, které se třpytily pod spalujícím sluncem. Na úrovni mraků visel světlý smog, který zatemňoval den, ale byl sotva znatelný. Lidé přicházeli a odcházeli, sotva postřehnutelní na chodnících a v nákupních centrech, zipy tam a zpět ve svých autech. Hollywood Hills projížděl pomalu doprava, bez povšimnutí, protože v tu chvíli si Dino všiml černobílého hlídkového vozu vjíždějícího do rychlého pruhu a zpomalil jako ten hodný chlapec, držel oči na silnici a soustředil se přímo před sebe.
  
  Kdybyste se na ně nedívali, nevšimli by si vás.
  
  Nakonec se otevřela pobřežní cesta a byli na cestě do San Francisca.
  
  "Lepší než poušť." Wu studoval jiskřivé, valící se vlny.
  
  Karin analyzovala úkol před sebou. V centrále neztráceli čas. Nejprve nainstalovali počítače, dva špičkové Macy s tolika speciálními hračkami, kolik si mohli dovolit. Kabel z optických vláken byl nejobtížnější, ale jakmile na to přišli a Karin nainstalovala spoustu firewallů, byli připraveni jít. Ani tehdy, ani s Karin u klávesnice a s využitím jejího geniálního intelektu, neměli potenciál k šílenému hecování. Byli omezeni, nuceni používat vynalézavost.
  
  Karin věděla o nespočetných tajných bankovních účtech Tylera Webba. Sledovala je, když pracovala pro SPIR. Byla si vědoma toho, co někteří nazývali jeho odkazem; o těch pár tajemstvích, která měl v jejím starém týmu. A byla si vědoma obrovského úkrytu; něco, co nejbohatší a nejplodnější stalker na světě nashromáždil proti stovkám lidí, opět včetně členů jejího starého týmu.
  
  Většina věřila, že když je Webb mrtvý, mohou ho najít ve svém volném čase.
  
  Problém byl v tom, že Karin takové myšlenky neměla. Přístup do úkrytu by jí dal nevýslovnou moc - a nakonec byla síla tam, kde to všechno bylo. Odtamtud mohli všichni tři pokračovat; získání peněz, anonymity, bezpečí a vlivu. Samozřejmě, pokud by byly stovky lidí, kteří hledali Webbovu skrýš, bylo by obzvláště obtížné ji ukrást.
  
  Právě teď nikdo nevěděl, kde to je.
  
  Kromě Karin Blake.
  
  Alespoň si to myslela. Následující hodiny ukážou. Zasvěcené informace byly velmi užitečné. Věděla všechno o Nicholasi Bellovi ao tom, jak informátor, sedící ve své vězeňské cele, řekl všechno - jména, místa, osobnosti, celou prohnilou žumpu. Věděla, jak moc ráda návštěvu Lauren Foxová. Znala lidi, kteří poslouchali a mluvili s Lauren Fox.
  
  No, ona znala je, oni neznali nutně ji.
  
  Možná přišla na večírek trochu pozdě - Karinin armádní výcvik a následný odjezd nějakou dobu trvaly - ale vynahradila to trochou špičkového hackerského talentu. Bellovy konverzace byly odposlouchávány. Zdálo se, že Smith má kuráž pravidelně dostávat kopie těchto rozhovorů - zlobivý chlapče - a zacházet s nimi, jak chtěl. Kdo věděl, co jim ten vznětlivý, snadno rozhněvaný voják udělal? Samozřejmě bránil národní bezpečnost.
  
  Šlo o to, že se Karin mohla nabourat do linky, která vedla přímo do Smithovy sítě. Byla to pro ni poměrně snadná práce. Dala si čas na sbírání bohaté kořisti. Tyler Webb kdysi vlastnil nespočet kanceláří, domů, penthouse a dokonce i ostrov po celém světě. Názvy míst, které s ní rezonovaly, zahrnovaly Washington, D.C., Niagara a Monte Carlo. Bell mluvil s Lauren, ale také mluvil s ochrankou a právníky a Smithovy poznámky obsahovaly úryvky ze všech.
  
  Smithová nečeká zářnou budoucnost, pomyslela si.
  
  Bez ohledu na to, jak to rozříznete, peruánský incident - nebo incidenty - uvrhl tým SPEAR do světa bídy.
  
  Karin změnila polohu, když kolem probleskl nápis, že jsou 130 mil od San Francisca. Bell se stal k Lauren docela výmluvný - znovu a znovu uváděl fakta, která byla pravděpodobně správná, jmenoval jména, místa, bankovní účty. Karin se prozatím neodvážila použít žádný z účtů, protože se bála, že by je úřady mohly v tichosti špehovat, aby zjistily, kdo se objevil. Nejprve potřebovali spolehlivý plán akce a úniku.
  
  Proto cesta do San Francisca.
  
  Když byl stisknut, Bell popsal, jak se Webb někdy chlubil tím, co věděl. Tento muž byl rituální stalker, bohatý stín se zdroji, aby odhalil, zranil a posedl téměř každého člověka na světě, kdyby chtěl. Webb vždy Bellovi nabízel lahůdky, nastavoval ho, ale také narážel na to, co nazýval "mateřská loď".
  
  Ukázalo se, že tato ‚mateřská žíla" je speciální kancelář, kde megaloman na někom držel všechnu špínu, kterou kdy nasbíral. Samozřejmě Bell nikdy neřekl, kde to bylo.
  
  Karin o tom všem přemýšlela. Měla výjimečnou výhodu, že to všechno mohla vidět zevnitř. A vzpomněla si na chvíle, kdy Webb kradl informace většině týmu a tajně je navštěvoval. Její eidetická paměť zavládla právě tam. Samozřejmě to nebylo snadné, ale Karin věděla, že Webb tehdy pracoval ve známé kanceláři ve Washingtonu a podařilo se jí vysledovat korespondenci, která byla nyní zaznamenána.
  
  Velké soubory byly odeslány na konkrétní adresu v San Franciscu půl tuctu. Další vyšetřování odhalilo, že další velké soubory byly získány z jiných známých úřadů. Zatímco se tedy úřady prohrabávaly tlustými údaji, Karin dokázala přesně určit, co potřebovala.
  
  Dino je vedl dopravou, přes Golden Gate a kolem Fisherman's Wharf. Turisté se hemžili oblastmi s připravenými kamerami a vyráželi na silnice, aniž by se o sebe příliš starali. Dino zapadl do provozu a nedal policistům důvod, aby si jich všimli. Strmý kopec je zavedl dále do města a brzy obcházeli Union Square, míjeli banky a lékárny, lodě a restaurace, ve svém dosud nejobtížnějším úsilí: najít dobré parkovací místo.
  
  "Nech to tady." Wu ukázal na malý prostor poblíž Walgreens. "Adresa je 5 minut chůze odtud."
  
  "Pět minut?" řekla Karin. "Mohlo by to být navždy, kdyby Webb zanechal nějaké nepředvídatelné události."
  
  "Navíc," řekl Dino, když se pomalu blížil k cíli, "je to Dodge Ram." Těžko bych na tom místě zaparkoval zadnici."
  
  "Chceš, abych to udělal? Umím řídit."
  
  "Opravdu? No, samozřejmě, Toretto. Uvidíme, jak to zvládneš -"
  
  "Děti," vydechla Karin. "Drž hubu." Vidíš tam?"
  
  "Potřebujeme dobrý přístup, abychom mohli rychle uniknout. Potřebujeme rychlý přístup. Potřebujeme..." Dino se odmlčel. "Sakra, budeme potřebovat garáž na dlouhou dobu, že?"
  
  Karin přikývla. "Právě tady. V případě potřeby si chvíli lehneme; vždycky odsud můžeme odejít jiný den, až se usadí prach."
  
  "Sakra, doufám, že ne," zamumlal Wu. "V těchto dnech s vámi dvěma trávím dost času."
  
  "To je problém?" Karin přemýšlela, zatímco Dino vezl Ram do podzemního parkoviště.
  
  "No, testosteron je trochu vysoký." Vy dva neustále soutěžíte jako sourozenci. Občas to trochu unavuje."
  
  "My? Soutěžit?" Karin se naštvaně podívala na Dina. "Opravdu my?"
  
  Mladý voják se hlasitě zasmál. "Jen proto, že si nechceš přiznat, že jsem lepší než ty."
  
  "Nevidím to." Karin si ho kriticky prohlédla a pak se otočila k Wuovi. "Vidíš to?"
  
  "Dovolte mi to říct takhle." Pokud se vy dva někdy úplně opijete a rozhodnete se pářit, budete to muset udělat vestoje, protože oba budete chtít být nahoře."
  
  Karin se chraptivě zasmála, když Dino konečně našel místo, které se mu líbilo. "Opilý jako čert? Sakra, na světě prostě není dost alkoholu, aby se to stalo, Woo."
  
  Dino vytáhl klíče a otevřel dveře. "Je čas se soustředit." Všechny ty nesmysly o páření nepomáhají."
  
  "Ty nemáš rád holky, Dino?" Karin se připojila ke dvěma mužům stojícím vepředu. "V San Franciscu je zoologická zahrada. Po dokončení tě tam vždycky můžeme vzít."
  
  Dino ji ignoroval, vytáhl svůj mobilní telefon a čekal na adresu, kterou potřebovali načíst. "Tři minuty," řekl. "Jsme připraveni?"
  
  Karin zastrčila ramena do batohu. "Jako peklo."
  
  
  * * *
  
  
  Byla to výšková kancelářská budova a Webbova kancelář byla ve třicátém pátém patře. Karin si myslela, že je to pro něj neobvyklé - šílenec obvykle preferuje žít na nejvyšší úrovni, aby se na každého díval svrchu - ale myslela si, že by mohl tuto adresu udržet tak nenápadnou a tajnou, jak je to jen možné - toho si cenil. a elitní úložiště jeho celoživotního díla.
  
  Všechna opatření, pomyslela si.
  
  Což udělalo to, co se chystali udělat, ještě víc...
  
  Hloupý? Naivní? Chytrý? Chytrý?
  
  Temně se pro sebe usmála, když si uvědomila, že odpověď závisí na výsledku.
  
  Trojice vstoupila otočnými dveřmi v přízemí, zahlédla několik výtahů a zamířila tam. Muži a ženy v tmavých oblecích putovali sem a tam. Ve vzdáleném rohu byl informační pult obsluhovaný dvěma černovlasými sekretářkami. Hladina hluku byla nízká, všichni se snažili nehlučit. Karin viděla v rohu jednoho obézního hlídače, který se díval na projíždějící provoz a tři bezpečnostní kamery. Vedla Dina k informační tabuli.
  
  "Třicet pět". Přikývla. "Jedna společnost vlastní celé patro."
  
  "Má význam".
  
  Wu zíral na titulek. "Systémy Minmak?" četl. "Všechno je stejné, všechno je stejné."
  
  Korporace bez tváře, které vládly světu.
  
  Karin šla dál, došla k výtahům a znovu zkontrolovala. Nepřekvapilo by ji, kdyby našla prázdné číslo 35 - nebo číslo, které chybí dohromady - ale bylo to tam, bílé a lesklé jako všechny ostatní. Obyvatelé mačkali tlačítka v různých patrech a Karin čekala do poslední chvíle, ale jen ona stiskla 35.
  
  Nemuseli čekat dlouho. Sundala si batoh a předstírala, že se uvnitř po něčem přehrabuje. Dino a Wu se také připravili. Když výtah zacinkal a dveře se otevřely na značce 35, trio čekalo jen několik sekund, aby zjistilo, proti čemu stojí.
  
  Do dálky se táhla naleštěná chodba s dveřmi a okny po obou stranách. Na druhém konci byl dřevěný stůl. Stěny zdobily malby, nevkusné a nudné. Karin hádala, že někdo čekal od chvíle, kdy stiskla tlačítko, ale teď byli tady. Byli připraveni, dychtiví, mladí a schopní.
  
  Ukázala cestu, vstoupila do podivného světa, který nějak stále patřil mrtvému muži. Jestli něco, tak to bylo Webbovo dědictví. Jeho matka žíla.
  
  Nejsou zde žádné CCTV kamery. Bez zabezpečení. První dveře, které zkusila, se v rámu zatřásly tak silně, že zmizely. Bylo to všechno pro parádu, jen přebal. Vytáhla pistoli a naplnila si kapsy zásobníky. Vesta, kterou měla na sobě pod kabátem, jí celou cestu sem připadala objemná, ale teď ji chránila. Tým se rozprostřel, když se opatrně přiblížil ke stolu.
  
  Karin se zastavila a rozhlédla se po dvou nových chodbách. Když promluvil robotův hlas, byla překvapená.
  
  "Mohu vám pomoci?"
  
  Všimla si senzoru připevněného k přední hraně stolu. Žádné kamery však neviděla.
  
  "Ahoj? je tam někdo? Hraju si na blázna.
  
  Celou tu dobu v hlavě přemýšlela nad plánem. Webbův velký proud dat ji nejen dovedl na tuto adresu, ale dokázala přesně určit polohu terminálu, ke kterému došlo, pomocí návrhu digitálního rámu budovy. Věděla, že by měli odbočit doleva a pak doprava, ale zajímalo ji, co dokážou roboti...
  
  "Myslím, že jsme ztraceni." Pokrčila rameny a podívala se na Dina a Wua. "Počkejte, pane Robote, než se pokusíme někoho najít."
  
  Za pokus to stálo. Karin zamířila doleva, kluci za ní. První horal se objevil nalevo, vyšel z kanceláře, v jedné ruce pevně držel baseballovou pálku a druhou se plácal do hlavy. Před nimi se objevil druhý, za ním třetí a pak se nalevo objevil čtvrtý, tentokrát s kladivem.
  
  Wu se zasmál. "Tři vzadu."
  
  Karin zamávala pistolí. "No tak lidi, co mi chybí?"
  
  První hora, muž s holou hlavou, se usmál. "Je tam radar, holka, a my zůstaneme pod ním."
  
  "Chápu. Takže když znám Tylera Webba jako já - muže, který rád dělá hluk ve správný čas a na správném místě - je tohle jeho zahrada klidu? Rozjímání? No, teď ho asi nebudeme obtěžovat, chlapci, že?"
  
  "Výstřel a policajti tu budou za deset minut," řekl muž. "FOUKÁT za dvacet."
  
  "A co zabezpečení budovy?"
  
  Muž se zasmál. "To nevadí".
  
  "Děkuji za informaci".
  
  Karin ho bez varování střelila do paže a viděla, jak se zapotácel. Příště vystřelila do břicha a počkala, dokud nedopadl na podlahu, než mu přeskočila záda a pomocí páteře se odrazila.
  
  Baseballová pálka přiletěla těsně k její hlavě, minula ji a prošla dveřmi a rozbila sklo a rám. Ignorovala to. Wu byl za ní a Dino se pohyboval opačným směrem. Třetí obezita jí zablokovala cestu. Vypálila dvě rány na masu, vyhnula se silnému švihu a pak nezbylo, než nehybnou masu zasáhnout čelně.
  
  Šokovaná uskočila zpět.
  
  Když spadla na záda, držela zbraň. Vzhlédla a spatřila obrovskou kulatou tvář, jak na ni upřeně hledí - otupělého, krutého obra s dírami po kulkách, které necítil, potoky krve, které neviděl, a největší dřevěnou kyj, potřísněnou žiletkami, kterou kdy - viděl jsem to.
  
  "Zasranej jeskyňář."
  
  Karin vystřelila, když se klub zhroutil. Dvě kulky prošly převislým břichem a zasáhly strop, ale obušek pokračoval v klesání. Karin odvrátila hlavu. Hůl přistála vedle něj, rozštípla podlahu a z planoucích čepelí vysílala jiskry. Vteřinu tam ležel, pak se ruka, která ho držela, sevřela pevněji a začal se zvedat z podlahy.
  
  Karin se odtáhla, uviděla ten hrozný obličej a vystřelila přímo na něj. Tentokrát to majitel ucítil a okamžitě zavrávoral, naštěstí spadl doprava a přímo skrz dalšího kolegu, čímž uvěznil menšího muže pod sebou.
  
  Wu přes něj přeskočil a střílel na další dva obrovské hromotluky. Tito lidé padli na kolena. Obušek zasáhl Wuův biceps, až vykřikl. Karin se otočila a uviděla prvního muže - holohlavého chlápka, kterého střelila do nohy - vedle sebe a zanechával za sebou krvavou stopu.
  
  "Právě jsi všechno zničila, slečno." Pro všechny."
  
  "Ach, takže teď, když jsem tě zastřelil, jsem dáma, co?" Předpokládám, že víš, kvůli čemu jsme tady?"
  
  Sáhl po kyji a noži, který mu visel na opasku.
  
  "Děláš si legraci? Je tu jen jedna věc, ty to víš."
  
  Karin přikývla. "Rozhodně".
  
  "Ale nikdy to nenajdeš."
  
  Rychle se rozhlédla po mnoha místnostech plných počítačových terminálů, všechny nepochybně běžící, spuštěné nějakým programem a všechny identické se svými sousedy.
  
  Ale věděla to lépe. "Ach, myslím, že bych mohl."
  
  Věděla také, že muže jako Webb by nikdy nenapadlo instalovat vypínač. Ne po vší té tvrdé práci, kterou vynaložil, aby získal takový materiál, ne když se každé sladké pronásledování, které kdy podnikl, odehrávalo právě tady.
  
  Vyhnula se pálce, zastavila ránu nožem a nechala v muži druhou díru po kulce. Vyskočila a následovala Wua, pak se ohlédla, aby viděla, jak si Dino vede. Všechno bylo dobré. Jediný problém, kterému teď čelili, byla policie.
  
  Wu zaváhal; chodba byla prázdná. "Kam jdeš?"
  
  Karin běžela kolem, toto místo se jí vrylo do paměti. "Do doupěte jedné z nejhorších příšer, které kdy žily," řekla. "Tak ať je mráz. Tudy, chlapci."
  
  
  KAPITOLA DVACÁTÁ DVA
  
  
  Místnost samotná byla nechutná, poslední stopa Tylera Webba, hemžící se vnějšími obrazy, které svědčily o zlovolném vnitřním šílenství. Odemkli zámky během několika sekund, na stěnách viděli zarámované fotografie - oblíbené oběti a pronásledování, před výstřely a po nich - a bizarní sbírku špionážního vybavení z celého světa uspořádanou na stolech po místnosti.
  
  Karin to ignorovala, jak nejlépe mohla, protože už slyšela sirény přes skleněná okna. Wu a Dino stáli na stráži, když běžela k terminálu.
  
  Po dvojité kontrole potvrdila, že jde o ten samý, který přijímal obrovské proudy dat připojený na flash disk speciálního formátu, a podívala se na malé zelené světlo, které by potvrdilo automatické načítání obsahu terminálu. Karin předpokládala, že lze přenést velké množství informací a podle toho nakonfigurovala flash disk. Bylo to tak rychlé, jak to dokázala.
  
  "Jak se máme?" Vzhlédla.
  
  Wu pokrčil rameny. "Všechno je tady v klidu."
  
  "Kromě toho sténání," řekl Dino. "Je toho spousta."
  
  Součástí jejich plánu bylo nechat oběti za sebou. To by policii zmátlo a zdrželo. Karin byla šťastná, že jsou alespoň násilníci a zaslouží si svůj nadcházející nový úděl v životě. Podívala se na blikající zelené světlo, viděla, že rychle bliká, a věděla, že práce je téměř hotová.
  
  "Být připraven".
  
  Za oknem kvílely sirény.
  
  Indikátor přestal blikat, což signalizovalo, že je vše dokončeno. Vytáhla malý disk a vložila ho do vnitřní kapsy na zip. "Je čas jít".
  
  Chlapci okamžitě vyrazili vpřed, opatrně obcházeli padlé krvácející muže a kopali do dvou, kteří se pokusili vstát. Karin jim vyhrožovala svou zbraní, ale nepoužila ji. Stále může panovat určitý zmatek, odkud střelba pochází. Už by měli plné ruce práce s bezpečnostními kamerami a kladli by spoustu otázek. Klíčem k útěku bylo nejednat rychle, dokonce ani být opatrný.
  
  To mělo být překvapením.
  
  Rozepnuli si batohy, vyndali jejich obsah a pak vyhodili prázdné tašky. Zírali na sebe a přikývli.
  
  "Důstojník". Wu pozdravil Dina.
  
  "Důstojník". Dino energicky kývl na Karin.
  
  "Seržante," zesílila svůj britský přízvuk a zamířila ke služebním výtahům.
  
  V kapse drží klíč k moci, k vládě a královské manipulaci, k převratu za převratem, k finanční svobodě a kontrole vymáhání práva.
  
  Jediné, co potřebovali, bylo bezpečné místo ke startu.
  
  
  KAPITOLA 23
  
  
  Další den, další let letadlem a Matt Drake cítil nějakou vážnou jet lag. Ke startu došlo teprve před hodinou a oni doháněli den směrem k Atlantiku a mířili do Spojených států amerických.
  
  Bez jasné představy, kam jít.
  
  Třetím jezdcem je Hunger. Drake se bál představit si, jakou válku Řád vymyslel kvůli hladomoru. Stále byli velmi ponořeni do vývoje první zbraně, vesmírné zbraně, a zejména druhé zbraně, hlavního kódu. Hayden si stále nechával všechny informace pro sebe, ale tlak na sdílení byl obrovský. Pouze náhlý zmatek a nejasný cíl učinily její nečinnost přijatelnou.
  
  Hlavní kód vytvořil události v polovině Evropy a nakonec v Americe, aby svrhl světové hlavy států, zničil infrastrukturu země, spoutal jejich armády a osvobodil psychotiky, kteří chtěli poslat Zemi zpět do temných věků. Zdálo se to děsivě skutečné a děsivě snadné. Jednoho dne padlo první domino...
  
  Hayden při čtení až do konce mlčel. Drake nechal svou mysl přehrát všechna nedávná odhalení: SEAL Team 7; týmy speciálních sil, které se vzájemně angažují; francouzské ztráty, hlavně kvůli Rusům; a nyní spojení s domorodými Američany. Domorodci byli samozřejmě vynikající jezdci - možná nejlepší, kdo kdy žili. Ale kde se v tom všem vzal ten hlad?
  
  Alicia vedle něj tiše chrápala, jedno oko pootevřené. Kenzie se snažila ze všech sil zachytit událost na video, ale Dahl ji dokázal zadržet. Drake si všiml, že to nebylo jemné fyzické přesvědčování, ale spíše slova, která ji přiměla změnit názor. Nebyl si jistý, jestli se Dal a Kensi přiblíží. Není to samozřejmě jeho věc a on ve skutečnosti cestoval po stejných železničních kolejích, ale...
  
  Drake chtěl pro Šíleného Švéda to nejlepší, a to bylo vše.
  
  Lauren seděla vpředu a Smith byl tak blízko, jak jen mohl, aniž by se cítila příliš trapně. Yorgi, Kinimaka a Mai mluvili tichým hlasem v zadní části letadla; nákladový prostor, ve kterém se nacházeli, byl jen o málo víc než průvan, rachotící umyvadlo s vysokým stropem. Alespoň jednou by chtěl létat první třídou. I trenér překonal třídu zavazadel.
  
  Lauren se soustředila na korespondenci, kterou stále vedli mezi sebou a Washingtonem. Právě teď byla konverzace zdlouhavá a nesoustředěná, spíše brainstorming než skutečná diskuse. Ačkoli je tu tolik geeků, Drake nepochyboval, že najdou přesně to, co hledali.
  
  Hodiny plynuly a Státy se přibližovaly. Lauren se začal zajímat o různé materiály pocházející z konkurenčních zemí. Zdá se, že Izraelci vyřešili americká spojení téměř současně se SPIR. Britové také. Číňané mlčeli a Francouzi z toho dost možná vyšli. Drake věděl, že od SEALů nic neuslyší. Ve skutečnosti tam samozřejmě nebyli.
  
  "Bude zajímavé sledovat, jestli tyto týmy pošlou do Ameriky potichu," řekl Dahl. "Nebo použijte interní příkazy."
  
  "Pronikli už lidé do společnosti?" Hayden vzhlédl. "Pochybuji. Vytvoření agentů Sleeper trvá roky."
  
  "A není těžké vletět nepozorovaně," řekl Smith. "Obchodníci s drogami to dělají po celá desetiletí."
  
  "Nějaké stopy na tohoto nejhoršího Inda, který kdy žil?" zeptala se Mai.
  
  "Ne z Washingtonu, a pokud to naši konkurenti vědí, udrží to v tajnosti."
  
  "Hovadina".
  
  Drake se podíval na čas a uvědomil si, že se blíží ke Státům. Jemně Alicii probudil.
  
  "Páni?"
  
  "Čas vstávat".
  
  Kenzi se naklonil blíž. "Mám tvoji láhev připravenou, zlato."
  
  Alicia na ni mávla rukama. "Sakra, kurva! Dejte tu věc ode mě pryč!"
  
  "To jsem jen já!"
  
  Alicia ustoupila tak daleko, jak jí přepážka dovolila. "Zatracený cirkusový klaun fizzog."
  
  "Co je to pop?" Kinimaka vypadala upřímně zaujatá.
  
  "V angličtině to znamená 'tvář'," řekl Drake. A v reakci na Kensiho zjevnou sklíčenost řekl: "Nesouhlasím. Jsi rituální Bobby Dazzler."
  
  "Opravdu?" zavrčela Alicia.
  
  "Co? "
  
  "Znamená to, že nejsi špatný na pohled, lásko."
  
  Kensi se zamračil, když Alicia začala vrčet, a Drake si uvědomil, že pravděpodobně překročil hranici s oběma ženami. Tedy alespoň s Kenzi. Rychle kývl na Lauren.
  
  "Nikdy. Jsi si jistý? "
  
  Pozornost se obrátila na New Yorker.
  
  "Ach ano, jsem si jistý." Lauren byla dost rychlá, aby skryla své překvapení a šla rovnou nahlásit zprávu. "Dej mi něco."
  
  Vzápětí se jako osudem vrátily dobré zprávy. Lauren to dala na hlasitý odposlech. "Ahoj lidi, rád vidím, že se pořád bavíme." Pan Obnoxious je opět na řadě. "Dobrá zpráva je, že zatímco vy jste dostávali svůj podíl na zi, já jsem pracoval na rozžhaveném počítači." Takže nejprve druhý jezdec a dobytí. Slečno Jay? Velcí psi štěkají."
  
  Hayden zavrtěla hlavou. "Mluv americky, kreténe, nebo tě vyhodím."
  
  Drake se podíval přes stůl a věděl, že stále stojí. Koneckonců, klíčový kód měli v držení a Američané to věděli. Pak ho napadla myšlenka a pokynul jí, aby se k němu připojila v zadní části letadla.
  
  Tiše se k sobě přitiskli.
  
  "Bylo by možné ztratit jeden z listů?" zeptal se. "Nejdůležitější z nich."
  
  Zírala. "Samozřejmě, pokud na nás chcete zaměřit cíl." Nejsou tak hloupí."
  
  Pokrčil rameny. "Já vím, ale podívej se na alternativu."
  
  Hayden se opřel v křesle. "No, myslím, že už jsme v háji." Jakou škodu by mohl způsobit jiný akt neposlušnosti?
  
  "Zeptejme se SEAL Team 7, až sem dorazí."
  
  Ti dva na sebe chvíli zírali a oba přemýšleli, jaké přesně byly rozkazy druhého týmu. Tajemství toho všeho je znepokojovalo. Hayden slyšel, jak ten otravný muž začal znovu mluvit, a otočil se.
  
  "Agente Jayi, Washington chce znát přesné detaily Conquest Box."
  
  "Řekni jim, že je budu kontaktovat."
  
  "Mmm, opravdu? Pokuta."
  
  "Máš něco nového?"
  
  "Ano, ano, chceme. Dej mi vteřinu".
  
  Hayden se otočil zpátky k Drakeovi. "Je čas se rozhodnout, Matte." Do konce?"
  
  Drake se zhoupl na patách a usmál se. "Vždy".
  
  Hayden vytáhl ze stohu kus papíru.
  
  "Už jsi našel list, který potřebuješ?"
  
  "Přemýšlel jsem o tom před dvěma hodinami."
  
  "Ach".
  
  Společně a bez další vteřiny utrpení zničili nejdůležitější náskok v hlavním řetězci. Hayden pak všechny listy složil zpět dohromady a vložil je zpět do krabice na objednávku. Zbytek týmu se na ně oba bez komentáře podíval.
  
  Společně byli jako jeden.
  
  "Pokuta". Muž z Washingtonu je zpět. "Teď opravdu vaříme na plynu. Zdá se, že Řád posledního soudu svými popisy třetího Jezdce - Hladu uhodil hřebíček na hlavičku. Nejhorší Ind, který kdy žil, a že je obklopený zbraněmi."
  
  "Rodilý Američan?" - zeptal se Kinimaka.
  
  "Ach ano, narozen v roce 1829; to je sedm set let po Čingischánovi a tisíc čtrnáct set po Hannibalovi. Skoro přesně..." Odmlčel se.
  
  "Zvláštní," vyplnila Kinimaka prázdné místo.
  
  "Možná, možná," řekl botanik. "Někdo kdysi řekl, že neexistují žádné náhody. No, uvidíme. Každopádně jsem přesměroval letadlo a ty teď míříš do Oklahomy."
  
  "Víme, kdo by mohl být tento starý jezdec?" zeptal se Drake.
  
  "Řekl bych, že je ze všech nejslavnější indián, ne nejhorší, ale co já vím?"
  
  Alicia se zavrtěla, stále napůl spící. "Ne tak moc, sakra."
  
  "Dobře Děkuji. No, Goyaale, což znamená "ten, kdo zívá", byl slavný náčelník kmene Apačů. Po celý jeho život vzdorovali USA a Mexičanům a jeho nájezdy se staly strašlivým trnem v oku Ameriky."
  
  "Mnoho domorodých Američanů ano," řekla Mai.
  
  "Samozřejmě, a je to tak. Ale ten muž byl uctíván jako vynikající vůdce a stratég, archetyp nájezdů a odplaty. Zní to povědomě?
  
  Drake souhlasně přikývl. "Stejné jako Hannibal a Čingischán."
  
  "Máš to, zlato." Třikrát se vzdal a pak třikrát utekl. O jeho záletech natočili několik filmů. Poté s ním bylo zacházeno jako s válečným zajatcem a byl spolu s mnoha dalšími transportován do Fort Bowie.
  
  "A on zase utekl?" Alicia vypadala, že by si to ráda myslela.
  
  "Ne. Ve stáří se Geronimo stal celebritou."
  
  "Aha, už rozumím," řekl Drake. "Spolu se Sitting Bull a Crazy Horse je pravděpodobně nejslavnější."
  
  "No jo, a věděl jsi, že se ti tři scházeli?" Páni, sedíme u ohně. Postavit to a to? Mluvte o tom, že si vyberete svou oblíbenou celebritu, se kterou půjdete na kávu - já bych šel s těmito třemi."
  
  Alicia přikývla. "Byl by to nezapomenutelný zážitek," souhlasila. "Samozřejmě za předpokladu, že Depp a Boreanaz nebyli svobodní."
  
  "V roce 1850? Asi ne. Ale ten chlap Depp? Zdá se, že nikdy nestárne, takže kdo ví? Pamatujete si na příběh o medicíně, kteří dokázali posunout své manitou - své duchy - časem? Každopádně...Geronimo se objevil na světové výstavě v roce 1904 a na několika dalších menších výstavách. Chudák se nikdy nesměl vrátit domů a zemřel ve Fort Sill, stále jako válečný zajatec, v roce 1909. Je pohřben na indickém hřbitově Fort Sill, obklopený hroby příbuzných a dalších válečných zajatců Apačů."
  
  "Zbraň". řekl Dahl. "Odvážní muži."
  
  "Ach, a samozřejmě mnoho děl samotné Fort Sill, která dnes slouží jako dělostřelecká škola armády Spojených států." Zůstává jedinou aktivní pevností na jižních pláních, hrála roli v takzvaných indických válkách a byla aktivní v každém větším konfliktu od roku 1869. Geek se odmlčel a dodal: "Řád si vybral toto místo a tohoto jezdce z nějakého důvodu."
  
  "Kromě zbraní?" zeptal se Dahl.
  
  "A také proslulost," zněla odpověď. "Původní nájezd na indické území odtud vedli Buffalo Bill a Divoký Bill Hickok." Součástí pevnosti byla 10. kavalérie, známá také jako Buffalo Soldiers.
  
  "Tak si to shrňme." Dahl si povzdechl. "Geronimův hrob se nachází uvnitř Fort Sill." Řádu se podařilo utajit plány na vybudování ničivých zbraní v něm nejméně před čtyřiceti lety a nyní se k němu bezhlavě řítí půl tuctu nejsmrtelnějších týmů speciálních sil na planetě.
  
  V hlubokém tichu geek vesele řekl: "Jo, chlape, skvělé věci, co?"
  
  
  KAPITOLA 24
  
  
  Když letadlo připlouvalo na poslední úsek letu do Oklahomy, posádka diskutovala o tom, co dosud věděla - o většině odhalení o čtyřech koutech země, jezdcích a smrtících zbraních, které nacističtí váleční zločinci zakopali. hroby starých vojevůdců. Spiknutí bylo rozsáhlé, složité a bylo nevyhnutelné - protože Řád chtěl, aby bylo životaschopné po sto let. A i nyní byl podle textu čtvrtý Jezdec "pravým Posledním soudem".
  
  Co by to sakra mohlo být ve světle dosud objevených zbraní?
  
  Drake to zvážil. Nejprve se museli dostat do Fort Sill a zabránit všem, aby dostali do rukou zbraň hladu. A starejte se o ostatní, kteří míří přímo ke čtvrtému Jezdci - Boží metle. Chci říct...co je to za jméno?
  
  "Mohu mít dotaz?" - řekl, když letadlo začalo klesat.
  
  "Už jsi to udělal," zasmál se geek, což způsobilo, že Hayden, Alicia a May zavřely oči a jejich trpělivost došla.
  
  "Jak Geronimo získal svůj titul?"
  
  "Geronimo byl skutečný bojovník. I na smrtelné posteli přiznal, že svého rozhodnutí vzdát lituje. Jeho poslední slova byla: "Nikdy jsem se neměl vzdát. Musel jsem bojovat, dokud jsem nebyl poslední, kdo stál." Měl také devět manželek, některé ve stejnou dobu."
  
  "Ale nejhorší Ind, který kdy žil?"
  
  "Během své vojenské kariéry byl Geronimo známý svými odvážnými dovádění a nesčetnými útěky. Zmizel v jeskyních, ze kterých nebylo úniku, aby ho později viděli venku. Vždy vyhrával, i když byl vždy v menšině. V Novém Mexiku je místo, které je dodnes známé jako jeskyně Geronimo. Jeden z největších příběhů vypráví o tom, jak vedl malou skupinu třiceti osmi mužů, žen a dětí, které tisíce amerických a mexických vojáků strašlivě pronásledovaly přes rok. Stal se tak nejslavnějším domorodým Američanem všech dob a mezi bílými osadníky té doby si vysloužil titul "nejhoršího Indiána, který kdy žil." Geronimo byl jedním z úplně posledních válečníků, kteří přijali okupaci svých zemí. Spojené státy."
  
  "Kdysi mi říkali ‚nejhorší mrcha, která kdy žila"," vzpomínala Alicia teskně. "Nepamatuji si od koho."
  
  "Jen jednou?" zeptala se Kenzi. "To je divné".
  
  "S největší pravděpodobností jsem to byl já." Mai se na ni lehce usmála.
  
  "Nebo já," řekl Drake.
  
  Dahl vypadal, jako by se mu zlomil mozek. "No, myslím, že si vzpomínám..."
  
  "Fort Sill," řekl pilot. "Zbývá deset minut. Máme povolení přistát a v oblasti je horko."
  
  Drake se zamračil a připravoval se. "Horký? Čte z upraveného scénáře nebo co?"
  
  "Tam dole musí být asi osmdesát lidí." Kinimaka zíral z velmi malého okna.
  
  "Myslím, že má na mysli obavy," promluvil Yorgi. "Nebo pod útokem."
  
  "Ne, myslí svůj status," řekl jim Smith. "Výborně připravené."
  
  Letadlo přistálo a rychle zastavilo. Téměř okamžitě se začaly otevírat zadní nákladové dveře. Tým, již natažený a na nohou, spěchal ven do slunečního světla, které se jasně odráželo od asfaltu. Čekal na ně vrtulník, který je dopravil na území Fort Sill. Když dorazili, plukovník z Fort Sill je informoval o situaci.
  
  "Jsme zde v plné bojové připravenosti." Všechny zbraně jsou připraveny, nabity a namířeny. Geronimův hrob také a my jsme připraveni natáčet."
  
  "Zůstalo nás pět." řekl Hayden. "Agresivně postupuji na pohřebiště. Jsem si jistý, že znáte všechny potenciální protivníky."
  
  "Byl jsem plně připraven, madam." Je to zařízení armády Spojených států, zařízení námořní pěchoty a základna protivzdušné obrany a požárního sboru. Věřte mi, když vám řeknu, že jsme pokryli všechny naše úhly."
  
  Hayden se rozhlédl a sledoval, jak se dole objevil Fort Sill. Drake se rozhlédl po okolí a naposledy zkontroloval svou zbraň.
  
  Pevně v to doufám.
  
  
  KAPITOLA 25
  
  
  Atmosféra byla elektrizující, každý voják byl napjatý a očekával nějakou válku. Tým procházel mezi širokými cihlovými sloupy a pohyboval se mezi mnoha náhrobky, z nichž každý byl místem odpočinku padlého hrdiny. Geronimův hrob byl mimo vyšlapané cesty a trvalo jim mnoho minut, než se k němu dostali. Hayden šel vpřed a Kinimaka vzadu.
  
  Drake poslouchal, zvykal si na své okolí. Na místě tolika dělostřeleckých praporů nebylo nikdy ticho, ale dnes člověk téměř slyšel šustění listů ve větru. Všude na základně lidé čekali. Byli připraveni. Rozkaz byl seslán shora dolů, aby pevně stál tváří v tvář tomu, co se mělo stát. Američané by neztratili tvář.
  
  Kráčeli po úzké, břidlicí vysypané stezce, boty jim křupaly. Zdálo se divné zůstat ve stavu nejvyšší pohotovosti uvnitř takové základny, ale země a týmy, proti kterým stály, byly nepochybně schopné čehokoli.
  
  Drake šel vedle Lauren, která tým průběžně informovala o všech nových informacích.
  
  "Francouzi jsou stále aktivní. Momentálně dva z nich, další jsou na cestě."
  
  "Zprávy o střelbě v Oklahoma City. Mohou to být Britové. To se v tuto chvíli nedá říct."
  
  A odpověď: "Ano, máme dobyvatelské zbraně. Je to tady. Pokud někoho postavíte na základnu, jsem si jistý, že to dokážeme přenést."
  
  Drake odhadl, že jsou pravděpodobně v bezpečí před SEAL Team 7, alespoň tady uvnitř. Prostý fakt, že jim byl povolen vstup do Spojených států a poté na armádní stránky, mu řekl, že je něco vážně špatně.
  
  Kdo poslal pečeti?
  
  Proč?
  
  Hayden zpomalil, když je jejich průvodce vedl po další, ještě užší cestě. Brzy se zastavil před půl tuctem značek.
  
  "Tento," řekl, "patří Geronimovi."
  
  Samozřejmě to bylo do značné míry nezaměnitelné. Náhrobek nebyl obyčejný náhrobek, ale mohyla; velká umělá hromada kamenů ve tvaru hrubé pyramidy s plaketou uprostřed nesoucí záměrně jednoznačný název "Geronimo". Bylo to neuvěřitelně starobylé místo a ve své době muselo být působivé. Po jeho boku stál hrob jeho manželky Zi-ye a dcery Evy Geronimo Godley.
  
  Drake při pohledu na hrob velkého válečníka pocítil jakousi duchovní úctu a věděl, že ostatní cítí totéž. Tento muž byl voják, který bojoval převážně proti Mexičanům a bojoval za svou rodinu, svou zemi a svůj způsob života. Ano, prohrál, stejně jako Cochise, Sitting Bull a Crazy Horse prohráli, ale jejich jména žila dlouhá léta.
  
  Malý bagr stál připravený.
  
  Hayden kývl na velitele základny, který kývl na řidiče bagru. Brzy se dal do práce velký bagr, zvedal obrovské kusy zeminy a rozhazoval je na okolní zem. Drake si také uvědomoval znesvěcení a obvinění, která mohla být vznesena proti armádě, ale přítomnost tolika vojáků poblíž znamenala, že bylo nepravděpodobné, že by se to někdo dozvěděl. Fort Sill by pravděpodobně na čas uzavřeli pro veřejnost.
  
  Jak to Řád udělal?
  
  Zajímalo by mě... před tolika lety? Možná byl tehdy přístup jednodušší. Hayden řekl řidiči rypadlo, aby kopal snadno, nepochybně si vzpomněl na Hannibalův mělký hrob, kde nebyla žádná rakev. Tým sledoval, jak se díra prohlubuje a hromada země se zvyšuje.
  
  Nakonec se bagr zastavil a dva muži skočili do díry, aby odstranili poslední kusy zeminy.
  
  Drake se pomalu přesunul k okraji jámy. Alicia kradla s ním. Jak se očekávalo, Kinimaka zůstala zpátky, nechtěla skončit na dně. Oba muži očistili víko rakve od hlíny a křičeli, aby byla ke lopatě rypadla připevněna zvedací lana. Brzy se rakev začala pomalu zvedat a Drake se znovu rozhlédl.
  
  Věděl, že všude stojí lidé se stoickými tvářemi a obklopují tábor. Teď mu začalo docházet, že k žádné bitvě nedojde. Geronimova rakev byla opatrně spuštěna na zem, malé kousky kamenů a zeminy se rozpadly. Hayden se podíval na velitele základny, který pokrčil rameny.
  
  "Vaše párty, agente Jayi." Je mi nařízeno poskytnout vám vše, co potřebujete."
  
  Hayden postoupil vpřed, když jeden z kopáčů otevřel víko rakve. Tým se ujal vedení. Víko se zvedlo překvapivě snadno. Drake nahlédl přes rám do hlubin krabice.
  
  Podívejte se na jedno z největších překvapení svého života.
  
  
  * * *
  
  
  Hayden se odtáhl, na okamžik ztuhlý; mise zapomenuta, její život zapomenut, její přátelé náhle zmizeli, když její mozek zkameněl.
  
  Nikdy...
  
  Bylo to nemožné. To byla jistě pravda. Ale neodvážila se odvrátit pohled.
  
  Uvnitř rakve, upevněné na titanovém držáku, visela nejmodernější digitální obrazovka, a jak se dívali, ožila.
  
  Z reproduktorů se ozval tlumený smích. Hayden a ostatní beze slova ustoupili. Z vylepšené obrazovky se odrážel umělý smích, jak ji zaplnilo množství barev, záblesk za zábleskem hvězd, které se táhly ven. Tým začal přicházet k rozumu a Drake se k nim otočil.
  
  "Je to tak... myslím... co to-"
  
  Dahl přišel blíž, aby se lépe podíval. "Je chudák Geronimo ještě tady?"
  
  Hayden ho odtáhl. "Opatrně! Copak nechápeš všechny konotace tohohle?"
  
  Dahl zamrkal. "To znamená, že nám někdo nechal místo krabice obrazovku." Myslíš, že je to zbraň?"
  
  "Řád to nevzdal," řekl Hayden. "Alespoň ne, pokud jde o nacistické válečné zločince. To znamená, že Rozkaz je -"
  
  Pak ale smích ustal.
  
  Hayden ztuhl, nebyl si jistý, co očekávat. Podívala se dolů, připravená uhnout a schovat se. Stála před Lauren. Přála si, aby si Kinimaka, Drake a Dal nebyli tak zatraceně blízcí. Ona...
  
  Na obrazovce se blýsklo logo, jasně červené na černé, nic víc než pruh krve v její mysli.
  
  "Toto je logo řádu," řekla Alicia.
  
  Nechápu," přiznala May. "Jak mohli dostat tu obrazovku na místo? A jak by to mohlo ještě fungovat?"
  
  "Neudělali to," řekl Yorgi.
  
  Logo vybledlo a Hayden vypustila z hlavy všechno ostatní. Znovu se objevila černá obrazovka a z reproduktorů začal skřípat uměle snížený hlas.
  
  "Vítejte ve své noční můře, chlapci a děvčata," stálo a pak následovala pauza pro výbuch potlačeného smíchu. "Hlad vás vítá a měl byste vědět, že poslední dva jezdci jsou nejhorší ze všech." Když tě nepřepadne hlad, přepadne smrt! Ha, ha. Ha ha ha."
  
  Hayden chvíli přemýšlel, co zvrácená mysl a zvrácená představivost na tohle svinstvo vymyslely.
  
  "Tak pojďme rovnou k věci." Třetí jezdec by vás raději všechny zničil, než aby vám dovolil zničit jeden druhého. To dělá hlad, mám pravdu? "- pokračoval hrdelní hlas. "A teď, když jste se přestěhovali do elektronického věku, stane se to mnohem, mnohem rychleji." Už jste někdy slyšeli o Strask Labs?
  
  Hayden se zamračil, rychle se rozhlédl a obrátil se na velitele základny. Přikývl a chystal se promluvit, když hlas pokračoval.
  
  "Toto je jeden z největších konglomerátů, odhodlaný ovládnout svět." Napájení. Vliv. Obrovské bohatství, chtějí všechno a začnou se stěhovat do velké ligy. Americká vláda nedávno vložila důvěru do Strask Labs.
  
  Co to znamená? Hayden o tom přemýšlel. A jak nedávno?
  
  "V Dallasu v Texasu, nedaleko odtud, má Strask biologickou testovací laboratoř." Vyrábějí léky, nemoci, léky a zbraně. Provozují gamut. Pokud je tam venku smrtelná infekce, svět zabíjející virus, nádoba s nervovým plynem nebo nová biologická zbraň, Strask v Dallasu ji bude mít. Doslova," zabručel, "je to obchod se smíšeným zbožím."
  
  Hayden to chtěl zastavit. Věci se ubíraly velmi špatným směrem.
  
  "Biologická laboratoř se stala cílem. Bude rozpoután hladomor. Vaše úroda i úroda po celém světě uschne a zemře. Je to umělý jed, který se záměrně zaměřuje na konkrétní odrůdu plodin a nelze jej zastavit. Jsme Řád posledního soudu. A jak jsem řekl, tohle je tvoje noční můra."
  
  Záznam se zastavil. Hayden zamrkal a zíral, naprosto nevnímal svět a své problémy. Pokud se Řád zaměřoval na biologickou laboratoř, která přesně určila kontaminaci plodin a plánovala zničit všechny zásoby, pak...
  
  Bylo to možné. A pravděpodobné. Choroba by bezpochyby zasáhla i půdu, takže už by nikdy nerostly žádné jedlé plodiny.
  
  Pak najednou obrazovka znovu ožila.
  
  "Ach, a teď, když žijeme v elektronické době, dovolte mi, abych vám řekl toto." Otevřením této rakve, spuštěním této nahrávky, uvedete celou věc do pohybu - elektronicky!"
  
  
  KAPITOLA DVACÁTÁ ŠESTÁ
  
  
  Fort Sill vstoupil do boje. Velitel základny křičel na technika, aby přišel a rozebral nahrávku, obrazovku a cokoli dalšího, co najdou uvnitř rakve. Hayden uviděl na dně svazky starého oblečení a kostí a musel předpokládat, že Řád dovnitř prostě umístil zástěnu a nechal ji, aby ji někdo našel. Mohl signál připojený k Wi-Fi základny zhasnout v okamžiku, kdy otevřeli rakev?
  
  Musím tomu věřit. Výtisk označoval začátek záznamu. S největší pravděpodobností byly zapojeny senzory. Kdo to všechno udělal, byl technicky zdatný. Což vyvolalo další otázku.
  
  "Přeskočili jsme právě od nacistických válečných zločinců před padesáti lety do současnosti?"
  
  "Nerozumím tomu," řekl Smith.
  
  Tým se vzdálil od Geronimova hrobu, aby se ostatní mohli zúčastnit, a nyní stál ve skupině pod stromy.
  
  "Myslel jsem, že je to docela jasné," řekl Hayden. "Ten chlap řekl, že jsme Řád posledního soudu." Stále existují."
  
  Velitel základny se přiblížil. "Takže lidi, zdvojnásobili jsme a ztrojnásobili kontrolu našeho obvodu." Žádné stopy po nepřátelích ze speciálních jednotek. Vypadá to, že tentokrát se jasně minuli cíle a já jim to opravdu vyčítal. Je tu hodně palebné síly." Ukázal na vojáky stojící kolem pevnosti.
  
  "To neznamená, že signál, který přišel z toho hrobu, nebyl vysílán na jiných místech," poznamenal Lauren. "V té či oné podobě to mohl vidět jakýkoli počet lidí."
  
  "Ačkoli je to pravda," přikývl velitel, "ale jen málo s tím můžeme udělat." Nyní můžeme zavolat Strask Labs a jak se říká, varovat tyto lidi."
  
  Ukázal na muže poblíž, který už měl telefon přitisknutý k uchu.
  
  Hayden věděla, že by měla zavolat ministrovi Croweovi, ale zdržela se, když se z reproduktoru ozvalo volání vojáka. Nekonečné pípání způsobilo, že tým SPEAR se ustaraně rozhlížel kolem sebe.
  
  "Toto je 24hodinová laboratoř s personálem," řekl velitel základny. "Na výzvu k armádě a Bílému domu. Nedokážu vyjádřit, jak je to špatné." Obviňoval zvonící telefon.
  
  "Nemusíš." řekl Hayden. "Můžete se obrátit na místní úřady? Pošlete je do Straska a řekněte jim, že jsme na cestě."
  
  "Hned, agente Jayi."
  
  Hayden se rozběhl k vrtulníku. "Musíme se dostat do Dallasu! Nyní! "
  
  
  KAPITOLA DVACÁTÁ SEDMÁ
  
  
  Karin strávila to, co pro ni bylo důležité, nezměrné množství času, než vůbec ukázala flash disk terminálu počítače. Dobře si uvědomovala, že někdo s bohatstvím a vlivem Tylera Webba může do jeho počítače nainstalovat jakoukoli technologii - zvláště takovou, která obsahuje všechna špinavá tajemství, která za ta léta nashromáždil.
  
  A tady byla.
  
  Mladá žena. Počítač. Flash-karta.
  
  Kolik jmen mi v minulosti říkali? Dívka s daty. Zamiřte do sítě. Khakaz. Dávno, daleko, ale stále aktuální.
  
  Dino a Wu stáli a dívali se, dohled nad domem už tak dobrý, jak jen mohl být. Měli senzory pro každý přístup a plány se záložními strategiemi pro těžké i měkké evakuační situace. Všichni tři vojáci byli momentálně ve vážném stavu - zbití, pohmoždění, pomalu se hojící z procházky v San Franciscu. Měli také horko, hlad a nedostatek finančních prostředků. Pod zárukou Karin na to vsadili všechno. Od úplného začátku.
  
  "Je čas dokázat svou hodnotu," řekla.
  
  Její raná léta ji nikdy neopustila, na dlouhou dobu se otočila zády ke světu. Sebedestrukce byla jedním ze způsobů odčinění.
  
  "Věříme ve tebe," řekl Dino.
  
  Ponuře se usmála, když vložila flash disk a sledovala velkou obrazovku. Navrhla vše tak, aby běželo co nejrychleji, a nyní nedošlo k žádné prodlevě, když na obrazovce zablikala výzva:
  
  Pokračovat?
  
  Zatraceně správně.
  
  Posadila se a dala se do práce. Klávesnice rachotila, její prsty blikaly, obrazovka blikala. Neočekávala, že to všechno najde nebo dokonce pochopí najednou - bylo tam mnoho gigabajtů informací -, a proto před načtením disku vše maximálně zabezpečila. Otevřela také několik offshore účtů a několik účtů v Los Angeles, na které by mohli rychle vložit nějakou hotovost. Samozřejmě si pamatovala všechno z doby ve SPEAR; k případu může přispět to, co se stalo po Webbově smrti.
  
  Zatím ignorovala laciné, ale zlověstné dokumenty a soustředila se na své finance a proměnila své prsty a obrazovku ve smršť informací. Dino zalapala po dechu, když se snažila udržet krok.
  
  "Sakra, myslel jsem si, že jsem génius ve společnosti Sonic." Vsadím se, že ty pichlavé sračky střílejí všude, co?"
  
  "Znáš Sonika? Z Master System nebo Mega Drive? Nejsme na to všichni moc mladí?"
  
  Dino vypadal zmateně. "Playstation, člověče. A retro je lepší."
  
  Karin zavrtěla hlavou a přinutila se k úsměvu. "Ach jo, je to úplně retro, člověče."
  
  Když se ponořila hlouběji do finanční složky, brzy objevila čísla účtů, třídicí kódy a klíčové příkazy. Našla zdrojové banky, většinu z nich na moři. Našla přes sedmdesát pět různých účtů.
  
  "Neuvěřitelný."
  
  Dino si přitáhl židli. "Jo, mám problém sledovat ty dva." A oba jsou prázdné!"
  
  Karin věděla, že nemá čas kontrolovat každý účet. Potřebovala to zkrátit a vybrat to nejlepší. Geniálně už napsala jednoduchý program, který projde soubor a zvýrazní účty s nejvyššími čísly. Teď ho pustila a čekala pět sekund.
  
  Tři blikající modré pruhy vypadaly slibně.
  
  "Podívejme se na tebe."
  
  Zablikal první účet. Sídlila na Kajmanských ostrovech, nepoužívala se a vykazovala zůstatek třicet tisíc dolarů. Karin zamrkala. Musíš si dělat legraci! Věděla, že Webb nakonec přerušil vazby ve své bezohledné honbě za pokladem Saint Germain - šel na to sám a utratil obrovské sumy, aby zůstal neodhalen a naverboval armádu až do konce, zaplatil tisíce, aby požádal o poslední laskavost, - ale nečekala, že jeho účty budou tak vyčerpány.
  
  V každém případě rychle poslala třicet tisíc na místní bankovní účet v Los Angeles, který si už založila.
  
  Je to riskantní, ale když si pospíšíme, můžeme si peníze vybrat a vzít s sebou. Pokud někdo špehoval účet, což se vzhledem k jeho nízkému zůstatku zdálo nepravděpodobné, mělo by to být možné, než to někdo zjistí.
  
  Přešla na další účet, viděla zůstatek osmdesát tisíc dolarů a musela uznat, že takhle je to lepší. Ale nic jako miliony, které očekávala. Dino vedle ní mlčel. Vzala peníze a se zatajeným dechem stiskla poslední účet.
  
  Sakra. Patnáct tisíc?
  
  Byla nucena prohlédnout si zbývající bankovky a do konce zinkasovala částku kolem sto třiceti tisíc dolarů. Nebylo to špatné, ale nebyly to peníze typu doživotní záruky. To zabere čas a ona se obávala, aby zůstala ve spojení déle, ale nyní byl kvůli nedostatku zásob nutný další krok.
  
  "Jídlo k vydírání," řekla.
  
  "Nemám z toho radost," řekl Dino.
  
  "Záleží na tom, kdo to je," poznamenala Karin. "A co udělali. Můžeme odhalit ty skutečně zlé bastardy - možná prostřednictvím nějaké nové specializované webové stránky - a probrat, co bychom mohli udělat s těmi, kteří by mohli shodit pár kilo."
  
  Wu zavrtěl hlavou. "Co?" - Zeptal jsem se.
  
  "Pár dolarů. Tsentarinos." Wonga. Sakra, kde začneme?"
  
  Nový soubor obsahoval mnoho stránek se jmény, každou tučně a doplněnou fotografií a datem. Karin listovala seznamem dolů. "Správně, dobře, jsou v abecedním pořadí." To je alespoň něco. Nějaké preference?"
  
  "Neznám žádné bohaté lidi," řekl Dino. "Nemluvě o tom, že někoho vydírám."
  
  "Některá z těchto jmen poznávám," řekl Wu, když Karin sebevědomě procházela stránkou AC. "Celebrity. Sportovní hvězdy. televizní moderátorky. Bože, kdo byl ten Webb?"
  
  "Kdo to byl?" Karin cítila, jak nenávist vzplanula s novou silou. "Jedna z nejhorších, nejstrašidelnějších a nejmocnějších bytostí, která kdy žila. Vtělené zlo, schopné ovlivnit každý život na planetě."
  
  "Mohl bych jich hned několik jmenovat," řekl Dino.
  
  "Ano, to mohl udělat každý." Ale to jsou přesně ty kretény, pod kterými chceme zůstat."
  
  Karin zkontrolovala firewally svého systému a hledala nějaké včasné varovné signály, že by tu někdo slídil. Nic nebylo představitelné, ale nebyla tak ješitná, aby věřila, že někdo tam venku není o moc chytřejší než ona.
  
  "Zkontroluj to celé," řekla a vytáhla flash disk. "Potřebujeme vše monitorovat asi den z webu B. Pak uvidíme."
  
  
  * * *
  
  
  To vše bylo součástí její pečlivé přípravy. Pokud se něco pokazí a jsou spatřeni, zajati nebo zabiti, nebude to kvůli nedostatečné přípravě. Karin použila každý trik ve svém rozsáhlém arzenálu a každou unci svého obrovského intelektu, aby je ochránila.
  
  A můj plán. Moje malá odplata.
  
  Dino, Wu a ona opustili svůj domov v poušti a odloučili se do malé chatrče, kterou našli uprostřed ničeho. Trvalo týdny metodického hledání, ale jakmile se našlo, ukázalo se, že je to ideální místo pro záložní úkryt. Wu strávil dvacet čtyři hodin sledováním domu prostřednictvím CCTV. Karin a Dino odjeli do Los Angeles, vybrali skrýš peněz a umístili to, co zbylo, jinam, přičemž pravidelně kontrolovali firewally její sítě, jejich spolehlivost a stav, ve kterém se nacházejí. Znovu a znovu neviděla žádné známky toho, že by to bylo nějakým způsobem testováno.
  
  Metodicky a pečlivě však; byl to jediný způsob, jak mohli zůstat svobodní.
  
  Když se vrátili do domu, uplynulo celých třicet hodin. Ještě pár kontrol a Karin byla opět připravena pracovat s flashkou.
  
  "Zkontroloval jsi kamery?" - zeptala se.
  
  "Jo, jen to udělej."
  
  Trvalo to jen pár sekund a pak ještě jednou procházela seznam jmen. Po C samozřejmě přišel D.
  
  Matt Drake nebyl na seznamu.
  
  Ale pro SPEAR existovala samostatná sekce. Na seznamu bylo Drakeovo jméno. Stejně tak Alicia Miles. Hayden Jay a Mano Kinimaka čekala. Viděla Bridget Mackenzie - není divu. Lancelot Smith? Hmmm. Mai Kitano. Lauren Fox. Yorgi. Zajímavé je, že tam nebyl žádný odkaz na Thorstena Dahla.
  
  Ale byl tam odkaz na Karin Blake.
  
  Chvíli na něj zírala a pak se rozhodla ho prozatím ignorovat. Další odkazy související s týmem SPEAR a přidané na konec první stránky byly od Kimberly Crow, ministryně obrany; Nicholasi Bellovi, vězni; a celé podmenu s názvem "Rodina/Přátelé".
  
  Sakra, ten chlap na nich opravdu jel do města.
  
  Pokuta.
  
  První kliknutí mělo být jednoduše na jméno: Matt Drake.
  
  Její pohled zablikal, zakolísal a pak se začal rozšiřovat; její oči se rozšířily do velikosti talířů.
  
  "Do prdele," zašeptala vyděšeně. "Ach. Do prdele. mě."
  
  
  KAPITOLA DVACÁTÁ OSMÁ
  
  
  Matt Drake viděl nápis Strask Laboratories dávno předtím, než se tam dostali. Na předměstí Dallasu to byla stále vysoká budova a její modrobílé stylizované logo "S" bylo namontováno úplně nahoře na konstrukci. Jejich auta se však rychle pohybovala a brzy viděl, že se před ním otevřel celý terén.
  
  Strask Labs vypadal nedůležitě, nevýrazně, jako tyč v kole, a to byl bezpochyby ten nápad. Jeho okna byla neprostupná, ale mnohé ano. Jeho parkoviště bylo pokryto hnízdem CCTV kamer, ale to byl svět. Nikdo nedokázal říct, jak pokročilé byly kamery nebo jak daleko sahaly. Nebyla tam žádná jiná brána než chatrná bariéra. Není vidět vůbec žádné zabezpečení.
  
  "Ještě nějaká odpověď?" zeptal se Dahl.
  
  Hayden jí štípl kořen nosu. "Smrtivé ticho," bylo vše, co řekla.
  
  Drake studoval krajinu. Parkovací plocha byla ve tvaru L kolem budovy, před a na východní straně. Na západě byl strmý travnatý násep. Žádný plot. Celá oblast byla otevřená. Kolem ní vedla síť silnic a desítky malých kancelářských budov, skladů a nákupních center tvořily bezprostřední výhled.
  
  "Policie," řekl Dahl.
  
  Strážníci DPD již byli na místě a zaparkovali mimo oblast podél silnice. Hayden řekl jejich řidičům, aby zaparkovali poblíž, a vyskočil.
  
  Drake mě rychle následoval.
  
  "Viděli jste něco? Cokoliv?" zeptal se Hayden.
  
  Vysoký důstojník s kotletami vzhlédl. "To, co vidíte, máme my, madam." Dostali jsme rozkaz, abychom to sledovali a nepodnikli žádné kroky."
  
  zaklel Hayden. "Takže nemáme ponětí, do čeho jdeme." Jen slib šíleného člověka, že věci jsou tak špatné, jak jen mohou být."
  
  Alicia pokrčila rameny. "Ahoj, co je nového?"
  
  "Pokud mají biologickou zbraň nebo biologické zařízení, které je speciálně navrženo ke zničení našich plodin, pak nemáme na výběr," řekl Dahl.
  
  "A jak navrhuješ, abychom se dostali dovnitř?"
  
  "Jeďte vpřed," řekl Dahl s úsměvem. "Je nějaký jiný způsob?"
  
  "Pro nás ne," řekl Drake. "Jsi připraven?"
  
  "Sakra," zamumlala Alicia. "Opravdu doufám, že se vy dva nebudete držet za ruce."
  
  Hayden požádal o předměty, o které žádali, a dal je pryč. Drake si vzal plynovou masku a nasadil si ji. V laboratoři žádné riziko nehrozilo.
  
  Drake pak sklouzl po travnatém náspu a skočil přes rokli pod ním na parkoviště. Všude bylo roztroušeno asi čtyřicet aut, obvyklí kurýři různého stáří a čistoty. Nic neobvyklého. Dahl běžel vedle něj, Alicia a May po jeho pravici. Byli plně připraveni a jejich zbraně byly připraveny. Drake očekával to nejhorší, ale zatím je přivítalo jen děsivé ticho.
  
  "Myslíš, že se informace dostaly k ostatním týmům?" Kinimaka se rozhlédl po obvodu. "Pokud některé z těchto zemí zjistí, že takové biologické zbraně jsou zde a v této laboratoři jsou zranitelné, můžeme čelit útoku." A Strask je mnohem méně bezpečný než Fort Sill."
  
  "Jiné týmy?" Lauren si povzdechla do komunikátoru. "Mám obavy, že záznam Řádu byl vysílán bez omezení. A že bouřka může být v plném proudu."
  
  Kinimakiho ústa se změnila ve velký kruh. "Oooh."
  
  Drake a Dahl pokračovali, manévrovali mezi auty a nespouštěli oči ze všech oken. Nic se nepohnulo. Uvnitř nezazněly žádné alarmy. Došli k cestičkám, které vedly do hlavní haly, a viděli, že i ta malá okna byla zatemněná.
  
  "Kdybych sem doručil," řekl Dahl. "Okamžitě bych předpokládal, že to nebyla obyčejná laboratoř."
  
  "Jo kámo. Vždy je lepší mít milé malé přijetí."
  
  Dahl zkusil kliky dveří a vypadal překvapeně. "Odemčený."
  
  Drake čekal na Haydenův příkaz a rozkaz. "Jít."
  
  S plynovou maskou omezující jeho výhled sledoval, jak Dahl otevřel dveře dokořán a pak vklouzl dovnitř. Drake vyrovnal svůj nový HK při hledání nepřátel. První, co viděli, byla těla ležící poblíž recepce a na chodbách za nimi.
  
  "Rychle". Dahl běžel k prvnímu, kterého kryla Alicia. Mai běžela k druhému, kterého kryl Drake. Švéd rychle zkontroloval puls.
  
  "Díky bohu," řekl. "Je naživu".
  
  "A tenhle taky," potvrdila Mai a zvedla víčko oběti. "Myslím, že byl zdrogovaný. Uspávací plyn, nebo jakkoli vymyšlený termín tomu říkají."
  
  Hayden s sebou nesl detektor plynů, par a výparů. "Je to něco takového." Netoxický. Ne fatální. Možná něco lehkého na uspání?"
  
  "Vodka se proměnila ve zbraň," řekla Alicia hlasem zkresleným maskou. "To by stačilo."
  
  Kensi se na ni podívala a pomalu zavrtěla hlavou.
  
  "Na co se díváš, Bridget?"
  
  "No, alespoň s touhle maskou se na tebe můžu dívat, aniž bych zvracel."
  
  "Plyn musel být rychle působící plyn s plným pokrytím," řekl Hayden. "Jak to sakra udělali?"
  
  "Ventry," řekla Lauren. "Vytápěcí systém, klimatizace, něco takového. I když možná někde jsou vědci zavření ve svých laboratořích. Vzhledem k typu zařízení nebude každá laboratoř nebo sklad napojena na hlavní uzel."
  
  "Dobře," řekl Hayden. "Tak proč ? Čeho dosáhli tím, že uspali celý štáb?"
  
  Do jejich rozhovoru se vloupal nový hlas, ne přes komunikační systém, ale přes nějaký druh reproduktorového systému, který pravděpodobně pokrýval celou budovu.
  
  "Jsi tu? A co zbytek? Oh, dobrý. Pak můžeme začít asi za dvanáct sekund."
  
  Drake se rychle otočil a pozoroval dveře. Laurenin hlas projel komunikátorem jako přílivová vlna.
  
  "Blížíme se! Myslím, že Izraelci. Pojďme hned prorazit. A Švédové!"
  
  "Kdyby existovalo místo, kde by nedošlo k přestřelce..." poukázala Alicia.
  
  Střelba již začala; Dallasští policisté byli bezpochyby na stopě infiltrátorů. Navzdory tomu se útok odehrál neuvěřitelně rychle. Drake už procházel chodbou a připojoval se ke svému komunikátoru a požadoval kód nouzového vypnutí, který by otevřel většinu vnitřních dveří. V tu chvíli vybuchla velká řada oken za první řadou dveří a granáty rychle zničily trojsklo. Drake viděl, jak šrapnel ostrý jako břitva explodoval ve smrtící, nezastavitelné vlně, rozléval se po místnostech. Střepy zapuštěné do každého povrchu. Vnitřní příčky a okna kanceláří jsou také rozbité nebo pokleslé. Drake namířil pistolí na dveře.
  
  Laurenin hlas: "Dva, tři, pět, osm, sedm."
  
  Rychle zadal přepisovací kód, pak ho prošel a za ním zbytek týmu. Všude byla těla, která spící plyn upadla do bezvědomí.
  
  "Je pro nás bezpečné sundat si masky?" zeptal se.
  
  Hayden monitoroval kvalitu ovzduší. "Nedoporučuji to." Ano, teď je to jasné, ale kdokoli zavedl plyn, mohl by to udělat znovu."
  
  "S tím nejhorším," dodal Dahl.
  
  "Sakra".
  
  Drake zahájil palbu, když uviděl vcházet maskované postavy. Pět najednou, takže to byli asi Rusové, kteří se osvobozují od svých kulek a je jim jedno, komu cestou ublíží. Drake zasáhl jednoho do vesty, zbytek utekl.
  
  "Myslím, že můžeme s jistotou říci, že ruský tým nepodléhá vládním sankcím. Žádná vláda se zdravým rozumem by s tím nesouhlasila."
  
  Kinimaka se zasmál. "Mluvíme tady o Rusech, kamaráde." Těžko říct."
  
  "A kdyby si mysleli, že jim to projde," řekl Kenzie. "I Izraelci."
  
  Drake se uchýlil za stůl. Příčky po obvodu tohoto vnitřního labyrintu kanceláří byly přinejlepším chatrné. Musí se stále pohybovat.
  
  Když procházel kolem, zamával Alici a May. "Lauren," řekl. "Víme, kde jsou biologické zbraně?"
  
  "Ještě ne. Ale informace přicházejí."
  
  Drake se zašklebil. Vražední byrokraté pravděpodobně poměřili náklady na životy s výnosy. Hayden se protlačil kolem. "Jděte hlouběji," řekla. "Tak to bude."
  
  Rusové stříleli na vnitřní kanceláře. Kulky protrhly sklolaminátovou kůži, způsobily kolaps panelů a všude létaly hliníkové hřeby. Drake nezvedl hlavu. Hayden se plazil dopředu.
  
  Drake se podíval mezi trosky. "Nemůžu je vidět."
  
  Dahl seděl z jiného úhlu pohledu. "Můžu". Vystřelil; muž upadl, ale Dahl zachmuřeně zavrtěl hlavou.
  
  "Vesta. Stále pět silných."
  
  Lauren ukončila hovor. "Jen útržek informace, lidi." Příkaz, který propustil spícího agenta, rozhodně přišel zevnitř budovy."
  
  "Rozumím," řekl Hayden. "Lauren, kde jsou Švédové?"
  
  Pak ticho: "Podle toho, jak přišli, řekl bych z druhé strany budovy, mířili přímo k vám."
  
  "Sakra, pak se musíme nejdřív dostat do centrálního bodu." Za předpokladu, že toto je cesta dolů do nižších úrovní, Lauren?
  
  "Ano, ale zatím nevíme, kde jsou biologické zbraně."
  
  "Je to tam dole," řekl Hayden. "Museli by být hloupí, aby to skladovali někde jinde."
  
  Drake kývl na Dahla. "Jsi v pořádku?"
  
  "Rozhodně. Ale jak jste řekl dříve, žádná vláda by tento útok nepovolila."
  
  "Teď si myslíš, že Švédové jednají nezávisle?"
  
  Dahl se zamračil, ale neřekl nic. V tu chvíli bylo možné všechno a nové odhalení, že Řád může být stále v provozu, aktualizován na moderní infrastrukturu, také vyvolalo otazníky po celé stránce. Kolik kroků jsou před námi?
  
  A čtvrtý? Když tě nepřepadne hlad, přepadne smrt!
  
  Drake se převalil. Kinimaka se odplížil na druhou stranu kanceláře a přitiskl se k vnější stěně, následován Smithem, když se sbíhali k vnitřnímu středu. Hayden, Mai a Yorgi prošli přímo středem. Drake střílel jednu ránu za druhou, aby přišpendlil Rusy k zemi. Kenzi se mezi nimi prodírala, svírala pistoli, ale přesto vypadala zachmuřeně. Ubohé dívce chyběla katana.
  
  Drake došel na konec otevřeného kancelářského prostoru. Hayden už tam byl a rozhlížel se po otevřeném prostoru, který vedl k výtahové bance a další velké oblasti kanceláří za ní. Někde tam byli Švédové.
  
  "Nerada vám dávám špatné zprávy," řekla jim Lauren do uší. "Ale Izraelci také právě udělali průlom. Tohle je válečná zóna. Máš zatracené štěstí, že jsi tam. "
  
  Nyní je Kensi zpět. "Vážně pochybuji, že Izraelci mají podporu vlády. Ale věřím, že to jsou speciální jednotky. Nemáš nějakou podporu?"
  
  "Jsem na cestě. Plná loď. Nemám ponětí, jak tyto týmy očekávají, že se z toho později dostanou."
  
  "Tomu nevěříš," řekl Kensi. "Je vždy způsob. Zde musíte začít udržovat oběti v bezpečí. Poskytnout jim pomoc, kterou potřebují."
  
  Hayden je zpět. "Promiň, s tímhle zatím nemohu souhlasit. Nevíme, s čím máme co do činění. Nevíme, jestli Řád může vydat něco smrtelnějšího."
  
  "Není to důvod, proč je dostat ven?"
  
  "Řád může chtít, abychom to udělali." Otevřete dveře."
  
  "Mmm, kámo," řekla Alicia. "Nějaký idiot už otevřel okna."
  
  Hayden o tom přemýšlel. "Sakra, máš pravdu, ale tohle to jen zhoršuje." Co když je trik Řádu vypustit něco smrtícího po celém Dallasu?
  
  Drake zíral na výtahy. "Potřebujeme vědět, kde je ta zasraná biologická zbraň."
  
  Kulky explodovaly na ruském kontingentu a proměnily jej v "papier-mâché" vyrobený z různých panelů. Papírnictví vyletělo do vzduchu: sada tužek, telefon, celý stoh papíru.
  
  Tým přistál.
  
  Laurenin hlas byl sotva slyšitelný. "Podúroveň čtyři, laboratoř 7. Tam to je." Pospěš si!"
  
  
  KAPITOLA DVACET DEVĚT
  
  
  Pomocí řady výtahů jako štítu proti Švédům tým SPEAR neustále pálil na Rusy, když se hnali k ocelovým dveřím. Hayden a Jorgi byli propuštěni, zatímco Kinimaka a Smith se starali o Švédy a zbytek týmu se soustředil na Rusy.
  
  Hayden stiskl tlačítko označené SL4.
  
  Pokud výtahy zazvonily, zvuk se kvůli silné střelbě ztratil. Drake se přikrčil, ale nepřítel stále dokázal opětovat palbu a plazit se vpřed, pohyboval se kolem stolu za stolem a pomocí silnějších předmětů se za nimi kryl. I tehdy jeden muž spadl s kulkou v hlavě. Další křičel bolestí, když byl okřídlený, a další byl střelen do nohy. Přesto přišli.
  
  Nad kovovými dveřmi zablikala světla a pak se otevřely. Hayden skočil dovnitř a zbytek týmu ho následoval. Bylo to pro ně těžké, ale zvládli to.
  
  Drake byl přitisknut k Dahlovi, Hongkongu mezi nimi.
  
  Alicia položila bradu na jeho záda. "Kdo to sakra je za mnou? S bludnými prsty?
  
  "To jsem já". Kenzi si povzdechla, když je těsný prostor vtlačil dovnitř, takže nezbyl žádný prostor pro pohyb, když se zrychlil na úroveň čtyři. "Ale ruce mám uvězněné kolem krku." Kupodivu tam mám i prsty." Zamávala jim.
  
  Alicia cítila pohyb. "No, někdo mi něco strčil do zadku." A není to banán."
  
  "Ach, to musím být já," řekl Yorgi. "No, tohle je moje zbraň."
  
  Alicia zvedla obočí. "Tvoje zbraň, že?"
  
  "Moje zbraň. Moje zbraň, to je to, co mám na mysli."
  
  "Je to plně nabité?"
  
  "Alicia..." varoval Drake.
  
  "Mmm, ano, tak to má být."
  
  "Tak se radši nehýbu." Nechceme, aby to teď fungovalo v tak omezeném prostoru, že ne?"
  
  Naštěstí ve chvíli, kdy Kensi vypadala, že se chystá dát lichotivou odpověď, výtah se zastavil a vydal zvuk příjezdu. Dveře se otevřely a tým prakticky vypadl na chodbu. Drake se rozhlédl po stěnách, aby našel znamení. Samozřejmě tam nic nebylo.
  
  "Kde je laboratoř 7?"
  
  "Zahněte doprava, třetí dveře," řekla Lauren.
  
  "Perfektní".
  
  Dahl šel napřed, stále opatrný, ale vypadal sebejistě. Hrozba byla mnohem větší, ale Drake ani na okamžik nezapomněl, proč tu byli. Řád posledního soudu. Co dalšího mají v plánu?
  
  Yorgi si sundal masku a lapal po vzduchu. Kensi se přidala, porušila pravidla, a pak Smith následoval její příklad a věnoval Hayden prázdným pohledem, když bezmocně rozhodila rukama.
  
  "Rebelové," řekl Dahl a pokračoval v chůzi.
  
  "Řekl bych, že podvodníci," řekl Kenzi. "To zní lépe."
  
  Stála vedle něj.
  
  "Kdybych nebyl tak disciplinovaný, tak bych se k tobě zatraceně přidal."
  
  "Neboj se. Můžeme na tom pracovat."
  
  Drake ji zatlačil do zad. "Víš, že chodil do soukromé školy, že, Kenzi?" Nikdy ho nezlomíš."
  
  "Mosad má své vlastní metody."
  
  Dahl se ohlédl přes rameno. "Vy dva byste zmlkli? Snažím se soustředit."
  
  "Víš co myslím?" řekl Drake.
  
  "Zaměřit se na co?" zeptala se Alicia. "Čísla jedna až čtyři?"
  
  "Tady jsme," řekl Dahl. "Laboratoř 7".
  
  "Spočítáš si všechno sám, Torsti? Počkej, myslím, že mám někde nálepku."
  
  Hayden se protlačil dopředu. "Formace, lidé." Podívej se zpátky. Pozor na výtahy na obou stranách. Potřebuji Lauren na telefonu, aby mě spojila s biologickou zbraní, a potřebuji, aby byla laboratoř v bezpečí. Myslíš, že to dokážeš?"
  
  Bez přestávky se rozešli a zaujali pozice. Drake a Hayden museli vstoupit do laboratoře sami. Nejprve vstoupili do vnější kanceláře, která byla plná zásob, každý dostupný povrch pokrytý nejrůznějšími nástroji. Drake neměl ponětí, co to je, ale vypadaly vitálně a draze.
  
  Za skleněnou stěnou byla vnitřní, bezpečná místnost.
  
  "Lauren," řekl. "Laboratoř 7 se skládá ze dvou místností. Vnější i vnitřní. Interiér je pravděpodobně chemický velín, který lze zapečetit a uvolnit."
  
  Nic. Komunikace byla přerušena.
  
  Drake zíral na Haydena. "Co to-"
  
  "Promiň, Matte." Hayden. Laboratoře jsou vždy frekvenčně stíněné, takže signály se nemohou dostat dovnitř a ven. Laboratoř 7 je na jiné úrovni než zbytek zařízení a chvíli nám trvalo, než jsme dodatečné zabezpečení deaktivovali."
  
  "Neboj se," řekl Hayden. "Kam jít?"
  
  "Vnitřní pokoj. Měla by tam být prosklená skříň. Vidíš to?"
  
  Drake přistoupil k velké skleněné stěně. "Ano. Přímo ve vzdáleném rohu."
  
  "Biologické zbraně zjevně nejsou podobné zbraním." Měl by být skladován v kanystru o velikosti kávové baňky. Lze jej identifikovat podle kódu PD777. Mám to?"
  
  "Pochopeno". Přešel k panelu s kódem dveří a vyťukal přepisovací kód. "Nic". Povzdechl si. "Mohla by tato místnost mít jiný kód?"
  
  "Nech mě to zjistit. Problém je, že tam s vámi spí všichni šéfové, technici a laboranti."
  
  "Nemluvě o Rusech, Švédech a Izraelcích. Pospěš si".
  
  Drake poslouchal, jak se Hayden radil s týmem. Všechno bylo tiché, až děsivé. Smith pak zavrčel přes komunikátor.
  
  "Pohyb po východním schodišti. Tady přicházejí!"
  
  "Na té západní jsem zaznamenal pohyb," hlásila May. "Pospěš si".
  
  "Podržte ty výtahy," řekl Hayden. "Budeme je velmi brzy potřebovat."
  
  Drake přemýšlel o střelbě přes sklo. Nepochybně by to bylo neprůstřelné a potenciálně nebezpečné. Vnější místnost také obsahovala skleněné skříně naplněné zkumavkami a kanystry, které mohly obsahovat libovolný počet jedů.
  
  Lauren vykřikla nový kód. Drake ho praštil pěstí. Dveře se prudce otevřely. Doběhl na druhý konec místnosti, otevřel skříň a začal hledat kanystr. Hayden zůstal pozadu. Zatímco si kryje záda, každý člen týmu má dalšího na dohled.
  
  Drake procházel kanystr za kanystrem. Každý měl na sobě otisk černých, tučných písmen a číslic a ty byly mimo provoz. Uběhla minuta. Smith zahájil palbu po schodech a May udělala totéž o několik sekund později. Byli napadeni a modlili se, aby nikdo nebyl tak idiot, aby poslal do boje granát.
  
  "Rozumím!"
  
  Zvedl nádobu, trvalo mu půl vteřiny, než si vzpomněl, že obsahuje biologickou zbraň, která může zničit alespoň Ameriku, a strčil si ji pod paži. "Je čas jít".
  
  Jako jeden, koordinovaně, začali ustupovat. May a Smith kryli schody, dokud Drake a Hayden nedošli do chodby, a pak je zakryli Yorgi a Dal. May a Smith rychle ustoupili, když Alicia stiskla tlačítko výtahu.
  
  Dveře se okamžitě otevřely.
  
  "Rychleji!" - vykřikla Mai a rychle se objevila za rohem. "Jsou pár sekund za mnou."
  
  Palbu opětovala a přišpendlila je k zemi.
  
  Smith se vydal jinou cestou, nyní krytou Dahlem, oba muži ustupovali ke dveřím.
  
  A pak začaly znít poplachy, silný řev podobný rohu, který naplnil uši a poslal smysly na plné obrátky.
  
  "Co to sakra je?" zakřičel Drake.
  
  "Ne. Ach ne!" Lauren zakřičela zpět. "Zmiz odsud. Okamžitě odtamtud pryč! Prostě něco vypustili do systému." Odmlčela se. "Ach můj bože... to je sarin."
  
  Průduchy ve střeše chodby a boční průduchy výtahu už lilo.
  
  
  KAPITOLA TŘICÁTÁ
  
  
  Drake potlačil počáteční vlnu strachu při zmínce jména Sarin. Věděl, že je to smrtící. Věděl jsem, že to bylo považováno za zbraň hromadného ničení. Věděl, že Smith, Yorgi a Kenzi si sundali masky.
  
  A viděl, jak se říkalo, že je to bezbarvá kapalina bez zápachu, která prosakuje ventilačními otvory.
  
  "Nikdy jsem nepochyboval, že zde skladovali sarin." Hayden zaútočil na Yorgiho. "Ale tohle..." Popadla jeho masku.
  
  Drake věděl, že téměř vše lze zmanipulovat, zkonstruovat nebo dokonce přetvořit. Jediným omezením byla představivost. Kapalná nervová látka byla nekonečně flexibilní. Teď se ze všech sil řítil ke Kenzi, ale viděl, že Alicia a May už jsou tam. Izraelka měla na sobě masku, ale oči už měla zavřené a tělo bezvládné.
  
  Sarin dokáže zabít během jedné až deseti minut, v závislosti na dávce.
  
  "Ne," řekl Drake. "Ne ne ne".
  
  Smith už v bezvědomí sklouzl po boku výtahu, než si Dahl stačil natáhnout masku úplně přes obličej.
  
  Výtah se rozjel nahoru, zpátky do prvního patra.
  
  "Co bychom měli dělat?" zakřičel Hayden přes komunikátor. "Kolik mají času?"
  
  "SZO?" Lauren odpověděla přirozeně. "Kdo byl zraněn?"
  
  "Jen najdi zatracenou laboratorní krysu nebo doktora a řekni nám, co máme dělat!"
  
  Když se dveře otevřely, Kinimaka zvedl Smitha přes rameno. Drake ho viděl, jak se chystá vyběhnout, a pak se vrhl jako první, protože věděl, že Havajec pravděpodobně zapomněl na čekající Švédy, Rusy a Izraelce. Okamžitě uviděl něco, co vypadalo jako slabá pára prosakující všemi průduchy na vysoké úrovni. Srdce se mu sevřelo. "Tady to vyšlo taky."
  
  "Celý komplex," řekla Lauren. "Mám tady laboratorního technika."
  
  "Nepotřebuji ho," vydechl Kinimaka. "Potřebujeme atropin." Kde je ten zatracený atropin?
  
  Na lince se ozval nový hlas. "Kolik lidí se nakazilo? A na jakou úroveň?"
  
  Drake se rozhlédl po okolí, rozběhl se do úkrytu a namířil zbraň. Alicia ho podpořila. Pohyb vpřed je přiměl zastavit.
  
  "K čertu s tímhle!" Hayden plakal. "V laboratoři máme tři vlastní a desítky lidí již v bezvědomí. Musíš sem přijít s protilátkou a musíš to udělat hned!"
  
  "Sarin je smrtící," řekl muž. "Ale zabít může hodinu." Jsme na správné cestě, věřte mi. Byli jsme na to připraveni. Řekněte mi, mají oběti potíže s dýcháním?
  
  Drake se ohlédl. Hayden chvíli kontroloval. "Ano," řekla s knedlíkem v krku. "Ano to je".
  
  Drake sledoval, jak Dal přešel ke Kenzi, jemně ji odtáhl od Alicie a sevřel ji v náručí. Zíral přímo na Kinimaku. Nikdo jiný. Nikde jinde. Svět zmizel a Švéd měl na svědomí jen jednu věc.
  
  "Mano. Co bychom měli dělat?"
  
  Velký Havajec si odfrkl. "Atropin a autoinjektor."
  
  Hlas okamžitě odpověděl. "Lékařské prostory se nacházejí v každém patře. Každý kompartment obsahuje několik protijedů a atropin je jedním z nich. Najdete tam i automatické vstřikovače. Prostě to strč do stehenního svalu."
  
  "Vím, co mám dělat!"
  
  Drake počkal, až technik řekne Kinimakovi, kam má jít, a pak šel jako první. Žádné plížení, žádné uhýbání u stolů; tentokrát byli hlava nehlava, podporovali své padlé přátele a vyzývali jakýkoli zlotřilý národ, který je natolik pošetilý, aby se jich ujal. Podlaha byla stále posetá těly, jen teď byla tato spící těla stočená, sužovaná bolestí, některá se už třásla.
  
  Vstupní dveře byly zničeny. Dovnitř se nahrnuli muži v maskách a oblecích.
  
  Drake odkopl židli stranou a pak si všiml lékařské kliniky v jednom z rohů místnosti. Běžel. Napravo leželo tělo Rusa v kevlaru, na kterého stříleli. Další dva leželi vedle něj; zkroutili se a zemřeli. Sarin je také tvrdě zasáhl. Chemické uvolnění účinně zastavilo bitvu a SPIR měl stále biologickou zbraň.
  
  Hayden se beze zbraně v rukou vrhl kupředu a otevřel dveře do lékařské kliniky. Uvnitř před nimi stál tucet ampulí naplněných lesklou tekutinou. Byli jasně označeni a Kinimaka křičel na atropin; Mai vytáhla autoinjektor a naplnila ho. Kinimaka píchl Smithovi jehlu do obličeje jen pár vteřin předtím, než Dal udělal totéž Kenziemu. Alicia a Mai se vypořádaly s Yorgim a pak se tým přikrčil, vyčerpaný, otupělý, vyděšený, že naděje, která naplnila jejich srdce, se nyní zdála tak zoufalá.
  
  Minuty plynuly. Drake se otočil ke Kinimakovi. "Co se teď děje?"
  
  "No, atropin blokuje účinky sarinu." Musí se otočit."
  
  "Dávejte pozor na vedlejší účinky," řekl technik. "V podstatě halucinace." Ale závratě, nevolnost, rozmazané vidění..."
  
  "Neboj se," řekla Alicia. "Není nic horšího než oběd v hospodě pro Team SPEAR."
  
  "Suchá ústa. Zvýšená srdeční frekvence..."
  
  "To jo."
  
  Uběhlo ještě pár minut a Drake bezmocně zíral do Yorginy tváře a stokrát za vteřinu si přál, aby se mu vrátila alespoň kapka života. Hayden požádal technika, zda by mohli odstranit sarin ze systému a umožnit všem, aby si sundali masky, ale situace byla stěží pod kontrolou. Ten, kdo vypustil sarin, může mít ještě jiné plány.
  
  "Teď jsme také v systému," ujistila je Lauren. "FBI zadržela několik vysoce postavených počítačových vědců, kteří se tímto případem nějakou dobu zabývali."
  
  "Nějaké novinky o dalších týmech speciálních sil?" zeptal se Hayden.
  
  "Myslíme si, že ano." Právě dostávám potvrzení. Je to tam všechno trochu zmatené."
  
  Drake poplácal Yorgiho po tváři napravo od jeho masky. "Řekni mi o tom".
  
  Rus se mírně pohnul a zvedl ruce. Otevřel oči a nechápavě zíral přímo na Drakea. Zakašlal a pokusil se sundat si masku, ale Drake ji držel na místě. S atropinem nebo bez něj, je nejlepší neponechat nic náhodě. Smith také bojoval a pak Kenzie; Dahl dlouze, slyšitelně vydechl úlevou. Tým využil příležitosti a vyměnil si krátký slabý úsměv.
  
  "Pojďme je dostat do vzduchu," řekl Hayden. "Pro dnešek jsme tady skončili."
  
  Lauren se znovu ozvala. "Je s nimi všechno v pořádku? Všichni?" Stále netušila, kdo se nakazil.
  
  "Zatím je to dobré, lásko," řekl Drake. "I když by bylo hezké nechat je zkontrolovat lékařem."
  
  "Máme jich tu tucet."
  
  "Teď jdu za tebou," řekl Hayden.
  
  Tým se přeskupil a pomáhal si navzájem vylézt ze dveří. Hayden si přitiskla biologickou zbraň k hrudi, ani teď si nebyla jistá, komu může věřit. Zeptala se Lauren na otázku přes komunikátor.
  
  "Musí být odvezen do bezpečí v Dallasu," řekla Lauren. "Tady mám podrobnosti. Čekají na vás."
  
  Hayden zíral na Draka s unavenýma očima za maskou.
  
  Nikdy to nekončí.
  
  Drake přesně věděl, co si myslí. Než se dostali na pohotovost, sundali si masky a našli Lauren, začali se cítit trochu více odpočatí. Drake si užíval, když mu přinesli horkou kávu a Alicia brečela pro láhev vody. Mai si od ní vzala sklenici, usrkla a pak ji vyzvala, aby se napila z použité láhve.
  
  Kenzi natáhla ruku, vzala si ji od May a povzdechla si. "Proč vás vidím čtyři?"
  
  Alicia jí vrátila vodu. "Takže ještě naživu? Hej, počítá se to jako trojka?"
  
  Drake se díval. "Ty něco víš? Budu vědět, kdy bude čas skončit s touhle prací, až se vy dva přestanete snažit jeden druhého naštvat. Tehdy půjdu do důchodu."
  
  Lauren na okamžik odstoupila od Smithe, když do jejího centrálního komunikačního systému zasáhl příval informací. To zahrnuje komunikaci od toho protivného chlapíka ve Washingtonu, místní operaci v Dallasu a v menší míře od ministra obrany.
  
  Mávla rukou, aby skupina poslouchala, než si vzpomněla, že by mohla použít spojení. "Ahoj, no, ahoj." Dám vám adresu v Dallasu a měli byste být na cestě. Čím déle zůstávají tyto biologické zbraně ve volné přírodě, tím větší je nebezpečí. Nyní máme malé upřesnění. Zdá se, že původní sedativum, které bylo aplikováno, aby ovlivnilo téměř každého pracujícího v laboratoři, bylo spuštěno pomocí redundantního kódu, jakmile jste otevřeli Geronimovu rakev. Zdá se, že si myslí, že kult možná ještě neexistuje, ale stále pro ně může pracovat alespoň jeden člověk. Sarin byl také aktivován stejným kódem a bezpochyby stejnou osobou. Člověk zevnitř? Možná. Ale nezapomeňte, že jsme museli odstranit ochranné clony laboratoře, aby se signál mohl dostat dovnitř."
  
  "Musíte zajistit, aby lidé neodešli dříve, než spící agent udělá svou práci," řekl Hayden.
  
  "Na něm. Ale to není vše. Těla byla spočítána." Nadechla se. "Zaměstnanci naší laboratoře a nevinní civilisté odvedli dobrou práci. Zdá se, že všechny reagují na atropin. Předpokládá se, že protože spali na podlaze, dostávali jen slabé dávky a pomoc přišla rychle. Nyní s identifikací problém není, ale jelikož jsme znali pozice Rusů a Švédů, musíme předpokládat, že máme pravdu. Tři Rusové byli zabiti, dva se pohřešovali. Dva Švédové jsou mrtví, jeden se pohřešuje. A tři Izraelci zemřeli, dva se pohřešovali."
  
  "Nedostali atropin?" zeptal se ustaraně Dahl.
  
  "Samozřejmě, že to udělali, ale po civilistech." A skutečně je to zasáhlo agresivněji."
  
  V tomto okamžiku byli Smith, Yorgi a Kenzi na nohou, vypadali odpočatí a dychtiví po akci. Drake uvažoval, jestli to nemůže být jeden z výše zmíněných vedlejších účinků.
  
  "Yorgi," řekl. "Podívej se na Alici." Co vidíš?"
  
  Rus se usmál. "Zmrzlina a pálivé chilli?"
  
  Drake se usmál. "Je v pořádku."
  
  Alicia se hluboce zamračila. "Co to sakra znamená." Jogín? Jogín? Pojď, kamaráde. Víš, že tě miluji, ale jestli ty fazole nerozsypeš, budu tě muset zabít."
  
  Drake ji odtáhl směrem k čekajícím vozům. "Výborně, lásko, právě jsi dokázal jeho názor."
  
  
  KAPITOLA 31
  
  
  Rychlost byla jejich volba, jejich zachránce, jejich Bůh a jejich nejlepší způsob, jak zůstat naživu právě teď.
  
  Nedělali si iluze o tom, co by je mohlo čekat na cestě do Dallasu. Nezáleželo na tom, kolik policistů asistovalo; bez ohledu na to, kolik vozů FBI a dodávek SWAT lemovalo trasu, lidé, kterým čelili, byli jedni z nejlepších na světě a našli cestu ven.
  
  Podle toho, pro koho vlastně pracovali.
  
  Drake viděl vozidla, která dostali na krátkou cestu Dallasem - dvě vládou vydaná vozidla s pohonem všech kol - a dupl na brzdy.
  
  "Tohle opravdu nepůjde."
  
  Vzpomněl si na parkoviště a jeho obsah a kývl směrem k několika parkovacím místům poblíž východu.
  
  "Budou".
  
  Lauren vyjádřila svůj souhlas. "Požádám FBI, aby se na to podívala."
  
  "Rychle". Drake už mířil tím směrem. "Všechno? Nabij kurva nahoru. Brzy budeme potřebovat veškerou munici, kterou máme."
  
  S Haydenem uprostřed se vrhli k autům, černému Dodge Challengeru v stealth barvě a světle modrému Mustangu se dvěma bílými pruhy podél kapoty. Dahl upravil Mustang, což bylo skvělé, protože Drake chtěl Challenger. Policejní auta se skřípěním odjela a připravovala se uvolnit cestu přes centrum Dallasu. Vrtulník se vznášel poblíž a varoval, že je vysoce pravděpodobné, že bude sestřelen týmy SWAT. Obě auta byla dost nová na to, aby se dala nabourat - FBI klíče nepotřebovala.
  
  Drake nastoupil s Yorgim, který se posadil na sedadlo spolujezdce, Hayden, Alicia a May. Nastartoval motor a šťastně se usmál.
  
  "Tohle," řekl, "je zvuk, kvůli kterému bych vstával z postele před šestou ráno."
  
  Alicia to ignorovala. Zvykla si na jeho dětinskost a dala to všem najevo.
  
  Drake nastartoval motor. Dahl nastartoval Mustang vedle něj a oba muži se zazubili skrz dvě řady oken, konečně spolu.
  
  Hayden poklepal nádobkou na opěradlo sedadla. "Biologické zbraně".
  
  "Mmm, ano." Pokuta."
  
  Přitiskl se k podlaze, otočil volantem a nasměroval auto do úzkého prostoru parkoviště a spěchal k východu. Auto poskakovalo na nerovném chodníku, přední se zvedalo a zadní škrábalo. Jiskry létaly.
  
  Dahl za Drakem viděl jiskry, jak se mu přes čelní sklo blýskaly a na vteřinu ho pohltily ohněm. Očividně nebyl šťastný.
  
  "Keenell, Drake." Snažil ses do toho dostat?"
  
  "Jen jeď," odpověděl Hayden. "Zabezpečená budova je jen devět minut odtud."
  
  "Jo, možná na závodní dráze," řekl Smith. "Ale tohle je Dallas a tihle dva nejsou závodníci."
  
  "Chceš střílet, Lancelot?" Drake si povzdechl. "Přelez toho Švéda a vezmi ho."
  
  "To nevadí".
  
  "Jsi naštvaný?" Alicia se přidala. "Samozřejmě že ne, Lancelot."
  
  "Můžeme-" zkusil to Hayden znovu.
  
  Laurenin hlas přehlušil její vlastní. "Nepřítel se blíží," řekla a pak: "Nenech se zastřelit, Lancelot."
  
  Drake zadržel výraznou přetáčivost tím, že doladil řízení a použil oba jízdní pruhy. Před ním stálo policejní auto a bránilo ostatním řidičům zkřížit jim cestu. Challengery proběhly kolem křižovatky, nyní obklopené výškovými budovami. Mustang se řítil o půl sekundy později a těsně minul zadní blatník Dodge. Drake se podíval do zpětného zrcátka a viděl jen Dahlovy zaťaté zuby.
  
  "Teď vím, jaké to je, když mě pronásleduje žralok."
  
  Někde vepředu byl zbývající kontingent Rusů, Švédů a Izraelců, z nichž všichni měli jedinou povinnost - získat biologickou zbraň, která byla speciálně navržena tak, aby zničila americké zásoby potravin.
  
  "Proč to prostě nezničíme?" řekl Kinimaka, když se držel zábradlí.
  
  "To je správná otázka," poznamenal Dahl.
  
  "Je," řekla Lauren. "Ale právě mi bylo řečeno, že existují protokoly." Postupy. Udělejte to špatně a mohli byste zabít sebe a bezpočet dalších."
  
  Drake uvolnil plyn, když se před ním objevila ostrá zatáčka. Policie opět uzavřela všechny ostatní trasy a on ladně vymanévroval auto za roh, shodil pneumatiky a projel na červenou. Dahl byl pár stop za ním. Chodci lemovali ulice, zírali a gestikulovali, ale policie je zadržela megafonem. Drake si vždy dobře uvědomoval, že někteří nemusí poslouchat.
  
  "Policajti tohle všechno nezvládnou," řekl Hayden. "Zpomalte, chlapi." Máme ještě pět minut."
  
  V tu chvíli z vedlejší ulice vyletěl pickup a málem srazil nevšímavého policistu. Zabočil jim do cesty a pak je dohonil. Yorgi už stáhl okno a Mai rozbil sklo zezadu.
  
  Pickup, stříbrná F-150, držel krok, když se blížil. Usmívající se tvář za volantem na ně zírala a sledovala je dvakrát víc než silnici. Yorgi se opřel v křesle.
  
  "Ach ne, ne, ne." Tohle není dobré. Znám ji. Znám ji. "
  
  Drake se rychle podíval. "Podle mého názoru vypadá jako ruský vzpěrač."
  
  "Byla na olympiádě," řekl Yorgi. "To bylo předtím, než se stala vojenským tajným vrahem, jedním z nejlepších, kteří kdy přišli z Ruska." Ona je Olga."
  
  Drake zpomalil, když před uhánějící auta vystoupil hlouček chodců, většina z nich držela mobilní telefony jen pár centimetrů od očí.
  
  "Olga?"
  
  "Ano, Olgo." Ona je legenda. Nikdy jste o ní neslyšeli?
  
  "V tomto kontextu ne." Ne".
  
  Stříbrný F-150 se prudce otočil a narazil do boku svého Challengeru. Drake, osvobozený od putujícího stáda, znovu sešlápl plyn a vyrazil vpřed, Challenger odpověděl uspokojivým řevem. Olga udělala další zatáčku a zamířila na zadní tříčtvrteční křídlo, ale minula ji o několik centimetrů. Její F-150 přeletěla na druhou stranu, přímo mezi Drakem a Dahlem. Švéd za ní manévroval se svým Mustangem.
  
  "Nedokážu to narazit," řekl. "Příliš riskantní."
  
  "Nemůžu ji zastřelit," řekla Mai. "Stejný problém".
  
  "Jak očekává, že uteče?" Kinimaka o tom přemýšlel.
  
  "Olga je neporazitelná," ujistil je Yorgi. "A ona nikdy neselže."
  
  "To je pro ni skvělé," řekla Alicia. "Možná byste se vy dva mohli schovat pod stejnou matraci."
  
  Před nimi se řítila tři auta, další vozidla byla z velké části zablokována a chodce varovalo neustálé kvílení policejních sirén. Drake se řídil Haydenovými pokyny, zatímco Hayden seděl přilepený k obrazovce přenosné satelitní navigace.
  
  Drake před sebou viděl dlouhou rovinku.
  
  "Zůstaň se mnou, Dale," řekl. "Zatlač tu děvku do kouta."
  
  Zrychlil a držel se středu vozovky. Zbloudilé vozidlo skutečně začalo vyjíždět z boční ulice, ale zastavilo se, když řidič viděl, že se pronásledování blíží. Drake držel kladivo stisknuté a sledoval Olgu a Dahla za ní. Motory zaburácely a pneumatiky začaly hučet. Skleněné výlohy a kancelářské budovy se míhaly jako v mlze. Chodci vyskočili na cestu, aby se fotili. Policejní auto se připojilo k pronásledování a táhlo vedle Olgy, takže Drake měl nyní ve výhledu zezadu dvě auta.
  
  "Tři minuty," řekl Hayden.
  
  "Vemte si zbraně, lidi," řekla Alicia.
  
  "Doufejme, že ta ruská mrcha neodejde tiše," řekl Kenzie.
  
  Yorgi vedle Draka ztěžka polkl.
  
  Pak se vpředu stala ta nejpodivnější a nejděsivější věc. Postavy vběhly doprostřed cesty, klesly na jedno koleno a zahájily palbu.
  
  Kulky prorazily přední část Challengeru, řinčely o kov a prorážely šrouby. Do vzduchu létaly jiskry. Drake jel s autem naprosto rovně.
  
  "Zasáhni na palubu!" - vykřikl.
  
  Další záběry. Policie se vyškrábala z chodníku, aby se pokusila střelce zastavit. Civilisté se schovali do úkrytu. Tým SWAT opustil úkryt a běžel s policií se zbraněmi namířenými, ale nepoužitými, protože je pravděpodobné, že zasáhne lidi na druhé straně silnice.
  
  Drakeovo čelní sklo explodovalo, šrapnel mu spadl na bundu, ramena a na kolena. Kulka zasáhla opěrku hlavy jen pár centimetrů napravo od jeho ucha. Yorkshireman počkal další dvě sekundy, dovolil střelcům, aby se znovu seřadili, a pak velkou silou odrazil Challenger.
  
  Nechávám Olgu F-150 v palbě.
  
  Zkroutila si volant a zasáhla policistu do pravé strany, ale kulky přesto zasáhly. Muž sedící vedle ní náhle kulhal; červená zaplavila interiér vozu. Další Rus je mrtvý a zbývá jen jeden.
  
  Dahl se náhle ocitl v přímé palbě.
  
  Ale to už se střelci soustředili na blížící se policisty a SWAT, jen dva z nich se otočili a zahájili krycí palbu a připravovali se na útěk. Drake viděl, jak kulky pronikají davem, viděl, s jakým opovržením tito lidé - pravděpodobně Izraelci - zacházeli s civilisty.
  
  "K čertu se vším," řekl. "To nebude tolerováno."
  
  "Kačer!" varoval Hayden. "Dvě minuty".
  
  Mai ji chytil za rameno. "To se musí udělat."
  
  Drake sešlápl plynový pedál a spolkl zem mezi autem a prchajícími militanty. Yorgi se vyklonil z jednoho okna a Mai se vyklonila z druhého. Zamířili zbraněmi, vypálili tři rány po mrtvé rovné ulici, bez šance na další oběti, a prchající lidi odhodili.
  
  Drake prudce uhnul a vyhnul se jejich padajícím tělům.
  
  "Bastardi."
  
  Ve zpětném zrcátku je policisté zadrželi. Pak se Olga a Dal vrátili, uháněli, jak jen mohli, a hnali se navzájem středem silnice. Olgino auto bylo od krve, chybělo přední sklo, rozbité blatníky, boky a světlomety, z jedné pneumatiky spadla guma. Ale stejně přišla, neúprosná, jako hurikán.
  
  "Devadesát sekund," přečetl Hayden nahlas.
  
  "Kde?" - Zeptal jsem se. zeptal se Drake.
  
  Vykřikla adresu. "Zahněte ostře doprava, pak doleva a budova je přímo před vámi a blokuje cestu."
  
  "Na jinou notu," vložila se Lauren. "Byli to Izraelci, kdo opustil bitvu. A závodit."
  
  "Neoprávněné," řekl Kensi. "Jak jsem si myslela. To by se nikdy nestalo, kdyby do toho byla zapojena naše vláda."
  
  Dahl nespouštěl oči ze silnice. "To, co od tebe přichází, mě překvapuje."
  
  "To by nemělo být. Neříkám, že nebudou jednat, zabíjet a mrzačit na cizí půdě. Přátelské území. Říkám, že by to tak otevřeně nedělali."
  
  "Ach, to dává větší smysl."
  
  Drake zpomalil, dupl na brzdy a prudce otočil řvoucí Challenger doprava. Téměř došel ke vzdálenému obrubníku, zapnul motor a slyšel skřípění pneumatik při hledání trakce. Na poslední chvíli zachytili a vyplivli štěrk a pomohli auto tlačit dopředu. Doufalo se, že Dahl dokáže při otáčení zatlačit na obránce Olgy, ale Rus byl příliš chytrý a lehkomyslně vystřihl roh a šel do vedení. Odpadkový koš se odrazil vysoko za ni a zasáhl přední část.
  
  "Třicet sekund," řekl Hayden.
  
  Pak šlo všechno do háje.
  
  
  KAPITOLA 32
  
  
  Olga riskovala všechno a rychle se blížila ke kufru Challengeru.
  
  Drake viděl, jak se rychle blíží levá zatáčka, a připravil se otočit auto.
  
  Celou tu cestu ho v koutku mysli pronásledovala starost, že poslední zbývající Švéd je někde tam venku. Ale nikdy se neukázal.
  
  Ještě pořád.
  
  Voják vyskočil z obchodu, držel zlověstně vyhlížející samopal se zbraní v ruce, s krvavou tváří zkreslenou grimasou bolesti. Měl bolesti, ale zůstal na misi. Další neoprávněný útok. Další třetí strana využívající lidi ze speciálních jednotek.
  
  Drake okamžitě zareagoval. Jaké byly možnosti? Zdálo se, že nebezpečným pohybem na levém křídle ve snaze dokonale zapadnout Challenger do nové úzké uličky by mohl hodit backend na útočícího Švéda. To byla jediná hra a nebrala v úvahu mužovo držení smrtící zbraně.
  
  Hayden a Yorgi seděli na druhé straně auta. Švéd vypadal, jako by chtěl postříkat celé auto, když proklouzlo bokem. Jeho prst se napjal. Drake bojoval s volantem, pevně ho držel a pravou nohou tlačil na plyn správnou rychlostí.
  
  Švéd zahájil palbu téměř naprázdno - pár sekund před tím, než ho měl zasáhnout ocas auta.
  
  A pak se celý svět zbláznil, obrátil vzhůru nohama, když Olga vší silou narazila do driftujícího Challengeru. Ani trochu nezpomalila. Narazila autem do boku Dodge, což způsobilo, že se roztočil, rozdrtila Švéda a poslala jeho tělo přes polovinu silnice. Drake popadl volant, nemohl vidět přímo, jak se auto točilo; dvě zatáčky, pak narazila na vysoký obrubník a převrátila se.
  
  Narazil na střechu, stále klouzal a škrábal po betonu, až narazil do přední části obchodu. Sklo se rozbilo a začalo pršet. Drake bojoval o rovnováhu. Alicia byla ohromená, Yorgi byl ohromen.
  
  Olga dupla na brzdy a nějak se jí podařilo F-150 náhle zastavit.
  
  Drake ji viděl v převráceném bočním zrcátku. Okna byla rozbitá ze všech stran, ale škvíry byly příliš malé na to, aby jimi někdo snadno prolezl. Slyšel, jak Mai zápasí s bezpečnostním pásem a odhazuje ho. Věděl, že je mrštná, ale nevěřil, že by se vešla zadním oknem. Nemohli se bránit.
  
  Olga k nim přešlapovala, její obrovské ruce a nohy pracovaly, tvář tak plná vzteku, že by to mohlo zapálit celý svět. Krev zakryla její rysy a stékala z krku na prsty a kapala na podlahu. V jedné ruce držela kulomet a v druhé raketomet. Drake uviděl rezervní zásobník sevřený mezi jejími zuby a vojenskou čepel u jejího boku.
  
  Zacelila mezeru a byla neúprosná. Blížící se smrt. Její oči nikdy nemrkly. Z auta za ní vycházela pára a nyní oheň a olizoval její postavu. Drake pak uviděl modrý záblesk a uvědomil si, že Mustang dorazil. Viděl Olgu, jak se usmívá. Viděl, jak tým v návalu akce vyskočil z druhého vozu.
  
  Olga klesla na jedno koleno, namířila raketomet na své obrovské rameno a zamířila na převrácený Challenger.
  
  Zničí pak biologickou zbraň?
  
  Ztratila to. Za touto démonickou tváří není žádná racionální myšlenka.
  
  Byli bezmocní. Ženy na zadním sedadle se nyní probraly, osvobodily se a snažily se najít nějaký manévrovací prostor. Neviděli, co se blíží, a Drake jim to neřekl. Neexistoval způsob, jak by s tím mohli něco udělat.
  
  Olga stiskla spoušť a raketa se zapálila.
  
  Přátelé, rodina, takhle to chodíme...
  
  Torsten Dahl si razil cestu jako hrozné beranidlo; v plné rychlosti, ze všech sil narazil do Olgy zezadu. Odpalovací zařízení raket sklouzlo, jeho munice se odklonila a vystřelila po jiné trajektorii. Sám Dahl, který zachraňoval situaci, musel zažít nejsilnější šok svého života, protože se Olga nehýbala.
  
  Švéd právě vběhl po hlavě do nejsilnější cihlové zdi na světě.
  
  Dahl upadl na záda se zlomeným nosem a byl v bezvědomí.
  
  Olga mávla na Bláznivého Švéda pryč, sotva si toho velkolepého útoku všimla. Zvedla se jako nová hora, odhodila raketomet na zem a jednou rukou zvedla kulomet, zespodu stále kapala krev a rozstřikovala podlahu.
  
  Drake to všechno viděl a otočil se, aby vystrčil Yorgiho a pak Haydena. Hlava se mu stále točila, ale podařilo se mu zachytit Aliciin pohled.
  
  "Jsme v pořádku?" Věděla, že něco není v pořádku.
  
  "Právě jsem viděl, jak Dal Olgu udeřil vší silou, upadl do bezvědomí a ona si toho sotva všimla."
  
  Alicia sotva popadala dech. "Do prdele. Mě".
  
  "A teď má kulomet."
  
  Hayden se dostal na svobodu. Mai skočila za ní a protlačila se malou mezerou. Drake se otočil a pozoroval zrcadlo, i když se snažil protlačit svými malými okny prostoru. Olga namířila zbraň, znovu se usmála, zvedla volnou ruku, vytáhla zub z úst a hodila ho na zem. V tu chvíli dorazil zbytek Dahlových spoluhráčů.
  
  A jedním z nich byl Mano Kinimaka.
  
  Havajec se ve skutečném stylu rozběhl plnou rychlostí, nohy nad zemí, paže natažené, lidská projektilová koule ničící svaly a kosti. Trefil Olgu do ramen, přesně, lépe než Dahl, a pevně ji stiskl. Olga se vrávorala šest stop vpřed a to samo o sobě byl zázrak.
  
  Kinimaka se otočil vepředu čelem k Rusovi.
  
  Kulomet spadl na podlahu.
  
  Drake odečetl její rty.
  
  "Měl bys kleknout na kolena, člověče."
  
  Kinimaka máchla senosečem, kterému se Olga obratně vyhnula, rychleji, než si Drake dokázal myslet. Pak její vlastní pěst zasáhla Mano hluboko do ledvin, což způsobilo, že Havajčan okamžitě padl na kolena a zalapal po dechu.
  
  Kenzi a Smith dorazili na místo bitvy. Drake se nemohl zbavit pocitu, že to nebude stačit.
  
  Kroutil se, dokud mu maso z břicha nevytrhlo, až mu zaskřípala pánevní kost. Vystoupil z auta a nevšímal si čerstvé krve. Dal znamení všem kromě Haydena a začal kulhat k bitvě, když kolem nich zazněly sirény, jeho zorné pole vyplnila blikající modrá světla a vzduch naplnil řev mužů, policajtů a vojáků.
  
  Vykulil se po ulici a přiblížil se k Olze. Rus ignoroval Smithe, když ji střelil do břicha; popadla Kenzi za vlasy a odhodila ji stranou. Hnědé chuchvalce zůstaly sevřeny v rukou Rusa a šokovaná Kenzi se převalila a skutálela se dolů do příkopu a svlékla si maso. Olga pak udeřila rukou do Smithova zápěstí, srazila zbraň na zem a vojáka přiměla křičet.
  
  "Střílíš na mě? Utrhnu ti ruku a uškrtím tě krvavým koncem."
  
  Drake sebral svou sílu a udeřil ji zezadu a zasadil tři rány do ledvin a hrudníku. Použil by svou zbraň, ale při nehodě ji ztratil. Olga si útoku ani nevšimla. Bylo to jako narazit do kmene stromu. Rozhlédl se po zbrani, po něčem, co by mohl použít.
  
  Viděl to.
  
  Mai přiběhla, za ní Alicia a pak Yorgi, bílý jako prostěradlo. Drake zvedl raketomet, zvedl ho nad hlavu a vší silou ho snesl na Rusova záda.
  
  Tentokrát se přestěhovala.
  
  Kinimaka uskočil na stranu, když se obrovská hora zhroutila na jedno koleno. Náhradní zásobník jí vypadl ze zubů. RPG jí spadlo z opasku. Drake upustil zbraň a těžce dýchal.
  
  Olga vstala, otočila se a usmála se. "Budu tě šlapat, dokud z tebe nebude odpad na betonu."
  
  Drake se odpotácel pryč. Úder Olgy mu odřel stehno a vyslal výbuch bolesti z jednoho konce jeho těla na druhý. Alicia vstoupila do vody, ale byla vymrštěna vysoko do vzduchu a udeřila na Kenzi. Kinimaka se zvedl před pažbou hlavy, která ho poslala přímo na zadek. Smith zasadil nespočet ran pěstí do těla a pak tři do krku a nosu, takže Olga propukla v smích.
  
  "Ach, děkuji ti, zlato, že jsi mi pomohl zbavit se toho hlenu." Ještě jednou, prosím."
  
  Vystavila tvář Smithově ráně.
  
  Alicia pomohla Kenzi vstát. Policisté se k nim hnali. Drake si nemohl pomoci, ale přál si, aby zůstali pryč. To by se mohlo stát krvavou lázní. Pokusil se vstát a podařilo se mu to na jedné noze.
  
  Olga popadla Smithe pod krkem a odhodila ho stranou. Kinimaka zavrtěl obrovskou hlavou, nyní u Olginých nohou, a zasadil půl tuctu neuvěřitelných ran do jejích tlustých stehen.
  
  Udeřila Kinimaka do hlavy a srazila ho. Odvrátila Drakeův další útok a srazila ho zpět, i když jí krev volně tekla z uší, pravého oka a nespočet řezných ran a modřin na čele. V místě, kde ji Smith postřelil, se v jejím břiše otevřela díra a Drake přemýšlel, jestli by to mohl být způsob, jak ji zastavit.
  
  May upoutala Olgu pozornost. "Podívej se na mě," řekla. "Podívej se na mě. Nikdy jsem nebyl poražen."
  
  Výraz zájmu překročil krvavý důl. "Ale nejsi víc než jedna z mých potních žláz." Jste Supergirl? Zázračná žena? Scarlett Johanssen?
  
  "Jsem Mai Kitano."
  
  Olga se neohrabaně posunula vpřed a odstrčila Smithe a blížící se Alicii stranou. Mai si dřepl. Olga se vrhla. Mai tančila daleko, daleko a pak ukázala Olze na pravé rameno.
  
  "A zatímco jsem tě rozptýlil, můj přítel Yorgi tě zničí."
  
  Olga se úžasně rychle otočila. "Co..."
  
  Yorgi si připevnil raketomet na ramena, ujistil se, že poslední granát je správně umístěn, a pak vystřelil přímo na Olgino tělo.
  
  Drake se přikrčil.
  
  
  KAPITOLA 3TŘICÁTÁ
  
  
  Tým SPEAR následně zmizel. Po předání biologické zbraně byli odvedeni z místa činu a odvedeni srdcem nepřirozeně klidného města do jednoho z nejbezpečnějších domů FBI na venkově. Byl to ranč, nutně malý z bezpečnostních důvodů, ale přesto ranč s vlastním domem, stájemi a korály. Nechali koně, aby prodali iluzi, a ranče, aby je trénoval, ale také pracoval pro federály.
  
  Tým byl neuvěřitelně šťastný, že dorazil do bezpečného domu, a ještě šťastnější, že se rozdělil a zavřel dveře do různých místností. Pro člověka byli biti, vyčerpaní, zbití, pohmožděni, krvácející.
  
  Krev je všechny nasákla, modřiny a chlupy taky. Ti, kteří neztratili vědomí, si přáli, aby tak učinili; a ti, kteří to udělali, litovali, že nemohou pomoci. Drake a Alicia vešli do svého pokoje, svlékli se a zamířili rovnou do sprchy. Proud horké vody pomohl smýt víc než jen krev. Drake pomáhal Alici a Alicia pomáhala Drakovi v místech, kde byly jejich paže příliš pohmožděné, než aby pomohly.
  
  Tým nebyl rozbitý, ale trochu převálcovaný.
  
  "Vždycky se najde někdo," vydechl Drake, když ho voda zasáhla plnou silou, "kdo tě může srazit z nohou."
  
  "Vím". Alicia si nasypala do dlaně hrsti tekutého mýdla. "Viděl jsi, jak se od ní Dahl odrazil?"
  
  Drake začal kašlat. "Ach ne, prosím." Nenuťte mě se smát. Prosím".
  
  Drakeovi nepřipadalo divné, že po tom, čeho byl právě svědkem, dokázal najít humor tak rychle. Tento muž byl voják vycvičený k tomu, aby se vypořádal s traumaty a bolestí srdce, smrtí a násilím; dělal to většinu svého života, ale vojáci to zvládali jinak. Jedním takovým způsobem bylo udržovat kamarádství se svými kolegy; jiní se měli vždy dívat z té lepší stránky věci.
  
  Když je to možné. Byly situace, které srazily na kolena i vojáka.
  
  Nyní si Alicia, vystřižená ze stejné látky, vzpomněla na Kinimakiho boj s obrovskou Olgou. "Sakra, bylo to jako Godzillino dítě proti Godzille." Bloody Mano byl více šokován než zraněn.
  
  "Určitě dokáže zaútočit na hlavu." Drake se usmál.
  
  "Ne!" Alicia se zasmála a chvíli spolu luxovali a chtěli se zbavit bolesti.
  
  Později Drake vylezl ze sprchy, hodil na sebe prostěradlo a vrátil se do ložnice. Přepadl ho pocit neskutečnosti. Před hodinou byli v samém centru Pekla, ponořeni do jedné z nejtěžších a nejkrvavějších bitev svého života, a teď se umývali na ranči v Texasu, obklopeni strážemi.
  
  Co bude dál?
  
  Pozitivní bylo, že vyhráli tři ze čtyř hlavních směrů. A tři ze čtyř jezdců. Řád ukryl čtyři zbraně, takže podle Drakeova nekonzistentního, nejasného a vyloženě nejistého počtu zbyla jen jedna. Zasmál se sám sobě.
  
  Sakra, doufám, že jsem to pochopil správně.
  
  Za ním byly slyšet kroky a on se otočil.
  
  Alicia tam stála, úplně nahá a leskla se vodou ze sprchy, s vlasy přilepenými k pohmožděnému rameni. Drake zíral a zapomněl na úkol.
  
  "Sakra," řekl. "Takže jsou chvíle, kdy je dobré vás dva vidět."
  
  Přešla k němu a sundala mu ručník. "Myslíš, že máme čas?"
  
  "Neboj se," řekl s úsměvem v hlase. "Nezabere to moc času."
  
  
  * * *
  
  
  Později, poté, co objevili modřiny na svých tělech a pokusili se jim vyhnout, si Drake a Alicia oblékli nové šaty a sešli dolů do obrovské kuchyně. Drake si nebyl jistý, proč si vybrali kuchyni; vypadalo to jako přirozené místo setkávání. Šikmé paprsky zapadajícího slunce pronikaly panoramatickými okny a dodávaly zlatý nádech dřevěné podlaze a kuchyňskému vybavení. Místnost byla teplá a voněla čerstvě upečeným chlebem. Drake se posadil na barovou stoličku a uvolnil se.
  
  "Mohl bych tu strávit měsíc."
  
  "Další jezdec," řekla Alicia. "A pak si dáme pauzu?"
  
  "Můžeme to udělat? Chci říct, že to nezní jako konec slova "dej si pauzu, lásko."
  
  "No, stále se musíme zodpovídat Qrowovi," pokrčila rameny, "o Peru." A Smith může mít problémy. Neměli bychom jít na misi, když má člen naší rodiny potíže."
  
  Drake přikývl. "Ano, souhlasím s tím. A pak je tu SEAL Team 7."
  
  "Jednou," povzdechla si Alicia a sedla si na bidýlko vedle něj, "přijde naše dovolená."
  
  "Hej, podívej, co přinesla kočka!" - vykřikl Drake, když uviděl Dahla.
  
  Švéd opatrně prošel dveřmi. "Kecy, snažím se chodit, ale před očima se mi všechno zdvojnásobuje."
  
  "Myslíš, že chůze je náročná?" řekl Drake. "Chceš si zkusit lehnout?"
  
  Dahl tápal k barové stoličce. "Přineste mi někdo drink."
  
  Alicia k němu přistrčila láhev s vodou. "Půjdu pro další."
  
  Drake se starostlivě podíval na svého přítele. "Budeš muset počkat až do konce, kamaráde?"
  
  "Abych řekl pravdu, každou minutu se to zlepšuje."
  
  "Ach, protože si pamatuji, jak jsi seděl během hádky s Olgou."
  
  "Do prdele, Drake." Tohle si nikdy nechci pamatovat."
  
  Drake se zasmál. "Jako kdybychom tě na to někdy nechali zapomenout."
  
  Zbytek týmu postupně dorazil a o dvacet minut později už všichni seděli u baru a pili kávu a vodu, ovoce a proužky slaniny a více ran, než dokázali spočítat. Kinimaka se na nikoho nedíval a Smith nemohl nic držet v pravé ruce. Yorgi byl v ohromné depresi. Kensi si nemohla přestat stěžovat. Zdálo se, že pouze May, Lauren a Hayden jsou sami sebou.
  
  "Víš," řekl Hayden. "Jsem rád, že jsme to všichni společně zvládli." Mohlo to být mnohem horší. Atropin udělal svou práci. Jsou nějaké následky, chlapi?"
  
  Yorgi, Smith a Kenzi zamrkali. Kensi mluvila za všechny. "Myslím, že Olga překonala následky."
  
  Hayden se usmál. "Dobře, protože jsme ještě neskončili." Týmy, které nenavštívily Fort Sill a Dallas, hledaly poslední vodítko. Naštěstí washingtonský think tank a NSA dokázaly udržet přehled o hlavních hráčích.
  
  "SAS?" - navrhl Drake.
  
  "No, Britové, ano." Bude je následovat Čína a vše, co zbylo z Francie -"
  
  "SEAL Team 7?" zeptal se Dahl.
  
  "Neznámý, nedeklarovaný a neoprávněný," řekl Hayden. "Podle Crowe."
  
  "Existují vyšší struktury než ministr obrany," řekl Kinimaka.
  
  "Prezident Coburn by nás nepověsil na sucho," protestoval Drake. "Musím věřit, že o tuleních nic neví."
  
  "Souhlasím," řekl Hayden. "A i když souhlasím s Mano, že existují bytosti vyšší než Vrána, je jich mnohem zákeřnějších." Takové, které na vás přijdou bokem, z čista jasna a nenechají vám tak moc na výběr. Musím věřit, že se děje víc, než víme."
  
  "Tohle našemu problému nepomůže." Smith se zasmál a snažil se zvednout sklenici mléka.
  
  "Že jo". Hayden si vzala hrst ovoce a udělala si pohodlí. "Tak se soustřeďme na ukončení této špatné matky a pojďme domů." Pořád jsme největší a nejlepší tým. Dokonce i nyní mají Britové pouze jednodenní náskok. Číňané také. Nyní se zdá, že ze všech ostatních se ožili pouze Francouzi. Poslali další tříčlenný tým, aby kontaktoval jediný zbývající originál."
  
  "Je to stejné v bitvě speciálních operací," řekl Dahl. "Jsme na vrcholu."
  
  "Ano, ale to pravděpodobně nebude relevantní." A lži. Není to tak, že bychom byli ruku v ruce nebo spolu v poušti."
  
  "Je to drsná, nepředvídatelná bitva," řekl Dahl. "Tohle je tak skutečné, jak to jen jde."
  
  Hayden přikývl a pak rychle pokračoval. "Shrňme text Řádu." "Ve čtyřech rozích Země jsme našli Čtyři jezdce a předložili jim plán Řádu posledního soudu. Ti, kteří přežijí soudní křížovou výpravu a její následky, budou právem kralovat. Pokud toto čtete, jsme ztraceni, takže čtěte a sledujte opatrně. Naše poslední roky jsme strávili sestavováním posledních čtyř zbraní světových revolucí: války, dobývání, hladomoru a smrti. Spojené, zničí všechny vlády a otevřou novou budoucnost. Být připraven. Najít je. Cestujte do čtyř koutů Země. Najděte místa odpočinku otce strategie a poté Khagana; nejhorší Ind, který kdy žil, a pak Pohroma Boží. Všechno ale není tak, jak se zdá. Navštívili jsme Khagan v roce 1960, pět let po dokončení, a umístili jsme Conquest do jeho rakve. Našli jsme metlu, která střeží skutečný poslední soud. A jediný kód zabíjení je, když se objevili Jezdci. Na kostech Otce nejsou žádné identifikační znaky. Indián je obklopen zbraněmi. Řád posledního soudu nyní žije skrze vás a bude vládnout navěky."
  
  Dopila a usrkla.
  
  "Vše je v pořádku? Myslím, že to teď dává větší smysl. Řád je mrtvý, dávno pryč, ale stále je v něm malý prvek. Možná krtek. Singl. Možná něco jiného. Ale je to dost dobré na hacknutí laboratoře v Dallasu a dost dobré na to, aby zlikvidovaly celou skupinu speciálních jednotek, takže to nemůžeme podceňovat."
  
  Odmlčela se, když Drake zamával. "Ano?"
  
  "Víš, kde je pro něj nejlepší být?" - zeptal se. "Uvnitř think tanku ve Washingtonu." Nebo pracovat pro NSA."
  
  Haydenovy oči se rozšířily. "Sakra, to je opravdu dobrá poznámka." Nech mě o tom popřemýšlet." Ze skleněného džbánu nalila černou kávu.
  
  "Čas letí, přátelé," řekla Mai.
  
  "Ano jsem s tebou". Hayden si zacpal ústa. "Pak analyzujme text: poslední kout země je Evropa. Musíme najít hrob Scourge of God, který je Jezdcem smrti a střeží skutečný Poslední soud. Nejhorší ze všech. A byl tam kód zabíjení, když se objevili Jezdci? Tomu ještě nerozumím, omlouvám se."
  
  "Předpokládám, že think tank to už nějakou dobu dělá?" řekl Yorgi.
  
  Nyní Lauren, která se opírala o obrovskou lednici, promluvila. "Samozřejmě. Dávnému vůdci kdysi dali Římané, se kterými bojoval a zabíjel, pochybný titul "Boží bič." Byl pravděpodobně nejúspěšnějším z barbarských vládců a zaútočil na východní a západní římskou říši, když žil kolem roku 406-453. byl nejstrašnějším nepřítelem Říma a byl jednou citován: "Tam, kde jsem prošel, už nikdy neporoste tráva."
  
  "Další oslavovaný starověký masový vrah," řekl Dahl.
  
  "Hun Attila," řekla Lauren, "zabil svého bratra v roce 434, aby se stal jediným vládcem Hunů. Attila, známý svým divokým pohledem, byl známý tím, že často koulel očima, "jako by si užíval hrůzu, kterou inspiroval", podle historika Edwarda Gibbona. Údajně také tvrdil, že ovládá skutečný meč Marsu, římského boha války. dokážete si představit, jaký strach by to vyvolalo na římském bojišti."
  
  "Máme to," řekl Drake. "Atila byl špatný nebo dobrý chlapec, podle toho, na které straně jsi byl. A kdo napsal historické knihy. Jak a kde zemřel?
  
  "Několik protichůdných zpráv popisuje, jak zemřel. Od krvácení z nosu po nůž v rukou jeho nové manželky. Když našli jeho tělo, muži si podle zvyku Hunů vytrhali vlasy z hlavy a způsobili jim hluboké, ohavné rány na tvářích. Říkalo se, že Attila, jako strašný nepřítel, dostal od bohů zprávu o jeho smrti jako fantastické překvapení. Požehnání. Jeho tělo leželo uprostřed rozlehlé pláně, uvnitř hedvábného stanu, aby ho všichni viděli a obdivovali. Nejlepší jezdci z kmenů jezdili kolem a vyprávěli příběhy o jeho velkých výkonech u táborových ohňů. Byla to velká smrt. Dále se říká, že nad jeho hrobem se konala oslava." Lauren pokračovala v opakování příslušných bodů, které jí strážník zašeptal do ucha. Nemělo smysl instalovat reproduktor.
  
  "Jeho hrobky zapečetili zlatem, stříbrem a železem, protože měl tři. A věřili, že tyto tři materiály jsou vhodné pro největšího ze všech králů. Samozřejmě přibyly zbraně, bohatství a vzácné drahokamy. A zdá se, že také podle zvyku zabili všechny, kdo pracovali na jeho hrobě, aby jeho polohu utajili."
  
  Alicia se rozhlédla po těch, kteří seděli u stolu. "Jeden z vás zemře," řekla. "Nežádej mě, abych tě pohřbil." Žádná zatracená šance."
  
  "Budete zarmouceni i potěšeni, když uslyšíte, že Attilova hrobka je jedním z největších ztracených pohřebišť v historii. Samozřejmě věříme, že od některých dalších - dlouho ztraceného těla krále Richarda III. objeveného před několika lety pod parkovištěm v Leicesteru - je lze stále najít. Možná Kleopatra? Sir Francis Drake? Mozart? V každém případě, pokud jde o Attilu, má se za to, že hunští inženýři odklonili řeku Tisu na dostatečně dlouhou dobu, aby vyschla hlavní koryto. Attila tam byl pohřben ve své nádherné, neocenitelné trojité rakvi. Tisza byl poté propuštěn a Attilu navždy ukryl."
  
  V tu chvíli uslyšeli zvuk blížícího se vrtulníku. Hayden se rozhlédl po místnosti.
  
  "Doufám, že jste připraveni na další bitvu, chlapci a děvčata, protože to ještě zdaleka nekončí."
  
  Drake si protáhl bolavé svaly. Dahl se snažil udržet hlavu na ramenou. Kensi sebou trhla, když se dotkla škrábance na zádech.
  
  "Abych byl spravedlivý," řekl Drake. "Pořád jsem se tu nudil."
  
  Hayden se usmál. Dahl přikývl, jak nejlépe mohl. May už stála na nohou. Lauren zamířila ke dveřím.
  
  "Pojď," řekla. "Cestou nám řeknou více."
  
  "Evropa?" zeptal se Yorgi.
  
  "Ano. A pro posledního Jezdce smrti."
  
  Alicia seskočila z barové stoličky. "Skvělé povzbudivé řeči," řekla sarkasticky. "Od tebe to zní tak vzrušující, že mě začínají brnět i prsty u nohou."
  
  
  KAPITOLA 34
  
  
  Další let, další boj na obzoru. Drake se usadil do pohodlného křesla a poslouchal, jak Lauren vyjadřovala rozsudky a závěry okresu Columbia v případu Attila Hun. Tým seděl v různých pozicích, bral, co mohl, a snažil se ignorovat bolest z nedávno nazvaného "incident s Olgou".
  
  "Attilův hrob je ztracen v historii," uzavřela Lauren. "Nikdy nebyl nalezen, i když bylo několik falešných objevů." Takže," odmlčela se a poslouchala, "slyšel jsi o gravitační anomálii?"
  
  Dahl se ohlédl. "Tento termín má několik významů."
  
  "No, to je naše pointa. Jen nedávno vědci objevili obrovskou a záhadnou anomálii pohřbenou pod polárním ledovým příkrovem. Věděl jsi to? Je obrovský co do velikosti - 151 mil napříč a téměř tisíc metrů hluboký. Zjistily to satelity NASA a jednalo se o gravitační anomálii, protože změny v jejím okolí naznačovaly přítomnost obrovského objektu umístěného v kráteru. Necháme-li stranou divoké teorie, tento objekt je gravitační anomálie. Je špatně umístěn, nepohybuje se jako všechno ostatní kolem něj, a proto může být detekován výkonným radarem."
  
  "Mluvíš o radaru pronikajícím do země," řekl Dahl. "Moje stará specialita."
  
  Drakeovy oči se rozšířily. "Jsi si jistý? Myslel jsem, že to byl mužský striptýz na večírcích se slepicemi. Říkali ti Tančící Viking."
  
  Dahl ho unavil. "Přestaň".
  
  Alicia se ke mně naklonila. "Vypadá nevrle," zašeptala teatrálně.
  
  "To ti udělá, když si odskočíš od nic netušící staré dámy."
  
  Smith měl kupodivu slzy v očích. "Musím říct," zalapal po dechu, "nikdy jsem neviděl někoho, kdo by se od někoho tak silně odrážel bez trampolíny." Skryl si obličej a snažil se uklidnit.
  
  Kinimaka ho poplácal po rameni. "Jsi v pořádku, brácho? Ještě nikdy jsem tě neviděl smát se, člověče. To je divné."
  
  Lauren zasáhla a zachránila Švéda před dalším škádlením. "GPR, ale v intenzivním měřítku." Chci říct, na Google Maps je taková divná věc zvaná Antarktida. Můžete to vidět ze svého notebooku. Ale najít něco tak malého, jako je Attilova hrobka? No, to zahrnuje používání strojů a softwaru, k jejichž vlastnictví NASA ještě ani nepřiznala."
  
  "Používají satelit?" zeptal se Yorgi.
  
  "Ach ano, všechny skvělé národy to mají."
  
  "Včetně Číny, Velké Británie a Francie." Drake ukázal na seznam jejich protivníků.
  
  "Rozhodně. Z vesmíru mohli Číňané identifikovat osobu sedící v jeho autě, zkontrolovat internetové stránky, které si prohlíží, a klasifikovat obsah sendviče, který jí. Jakýkoli muž. Téměř kdekoli."
  
  "Jenom muži?" zeptala se Kenzi. "Nebo také ženy?"
  
  Lauren se zazubila a zašeptala: "Mám v uchu muže, který mi to předává." Zní to trochu mladě, jako by ještě neobjevil ženy."
  
  Drake poslouchal, jak vrtulník protínal oblohu mezi Amerikou a Evropou, třetím a čtvrtým koncem země.
  
  "Dobře, no, každopádně..." mrkla Lauren. "Když dáme dohromady Piscarovu málo známou geografii, jeden text říká, že Attilův slavný palác se nacházel mezi Dunajem a Tisou, v karpatských kopcích, na pláních horního Maďarska a sousedního Zazberinu. Mnohem obskurnější pasáž říká, že Attilova hrobka byla naproti jeho paláci."
  
  "Ale pohřben pod řekou," řekla Mai.
  
  "Ano, Tisa protíná Maďarsko od severu k jihu a je obrovským přítokem samotného Dunaje. Cesta řeky pomůže našim vědcům. Doufejme, že jejich výzkum využívající geofyzikální technologie bude kombinovat satelit, magnetiku, MAG a pozemní radar. Magnetické průzkumy jsou doplněny o profily GPR pro vybrané anomálie. Také říkají, že vidí, zda byla řeka někdy odkloněna." Pokrčila rameny. "Mluvíme o tisících a tisících obrázků, na které se musí počítač podívat a pak se rozhodnout."
  
  "Dobře, dobře, takže míříme do Maďarska." Alicia předstírala bolest hlavy. "Prostě to řekni."
  
  Tým se usadil a přemýšlel, jak jsou na tom jejich agresivní kolegové.
  
  
  * * *
  
  
  Maďarsko, Dunaj a Tisa vypadaly v noci stejně černé jako zbytek Evropy, ale Drake věděl, že právě teď je to tady mnohem turbulentnější. Ležel tam nejmocnější ze čtyř jezdců - Smrt - a ti, kteří ho našli, mohou docela dobře určit budoucnost světa.
  
  Tým přistál, znovu vzlétl, znovu přistál a pak naskočil do obrovského nereflexního vozu, aby dokončil poslední úsek své cesty. Kalkulačky zatím na nic nepřišly, plochy byly stále velké a cíl malý, nemluvě o starých a potenciálně degradovaných. Bylo by hezké zjistit, jak Řád fungoval nezávisle, ale jejich náhlé vraždy před mnoha desetiletími ukončily jakýkoli ústup.
  
  Postavili tábor na pláních, postavili venku stráže a usadili se uvnitř. Foukal silný vítr a třepotal stany; surrealistická realita všeho, co za posledních pár dní udělali, se stále snažila propadnout.
  
  Opravdu jsme teď tady, utábořili se v polovině maďarského kopce? Drake o tom přemýšlel. Nebo nás Olga stále mlátí?
  
  Kvetoucí plátno stanu mluvilo pravdu, stejně jako svíjející se postava vedle něj. Alicia, zabalená ve spacáku a jen oči se jí ukazovaly.
  
  "Je zima, lásko?"
  
  "Ano, pojď sem a zahřej mě."
  
  "Prosím," řekl Dahl odněkud jižně od Drakeových nohou, "dneska ne."
  
  "Souhlasím," řekla Kenzi z východu. "Řekni té děvce, že tě bolí hlava nebo co." Kdo ví, kde byla? Počet nemocí a tak dále a tak dále."
  
  "Takže o čtveřici nemůže být řeč?"
  
  "Je," dodala Mai, která stála u vchodu do stanu. "Hlavně když je nás pět."
  
  "Šílený, zapomněl jsem, že jsi tady, skřítku." Pořád nemůžu uvěřit, že nás všechny zavřeli do jednoho zatraceného stanu."
  
  "Já například raději spím na pláních," řekl Dahl a vstal. "Tak možná usnu."
  
  Drake sledoval, jak Švéd míří k východu, a předpokládal, že využije příležitosti a zavolá Joanně. Jejich vztah zůstal ve vzduchu, ale brzy přijde den, kdy někdo učiní trvalé rozhodnutí.
  
  Přišel úsvit a odborníci z Washingtonu navrhli půl tuctu míst. Tým se rozdělil a začal kopat, vyhazujíce z hlav a srdcí nádherné krajiny: jiskřivého modrého hada Tisy, někdy širokého, někdy podivně úzkého, travnaté kopce Karpat, nekonečně jasné nebe. Chladný vánek vanoucí širokými prostory byl vítaný, zmírnil únavu a uklidnil modřiny. Drake a ostatní neustále přemýšleli, kde jsou jejich nepřátelé. Britské, čínské a francouzské. Kde? Přes nejbližší kopec? Nikdo nikdy neviděl sebemenší náznak sledování. Jako by to ostatní týmy vzdaly.
  
  "Není to váš průměrný lov relikvií," řekl jednou Drake. "Sotva nevím, kde skončím příště."
  
  "Souhlasím," řekl Dahl. "V jednu chvíli všichni bojujeme a v další je to snadné. A přesto to mohlo být horší."
  
  První den utekl rychle, pak druhý. Nic nenašli. Začalo pršet a pak oslepující slunce. Tým střídavě odpočíval a poté dovolil několika najatým pracovníkům, aby je na chvíli vystřídali. Muži a ženy, kteří nemluvili anglicky, byli jmenováni z nedaleké vesnice. Jednoho dne Alicia objevila díru v zemi, možná starý tunel, ale její vzrušení rychle vyprchalo, když se její pátrání dostalo do slepé uličky.
  
  "K ničemu," řekla. "Mohli bychom být metr od něj a stejně ho nenajdeme."
  
  "Jak myslíš, že to celé ty roky zůstalo bez povšimnutí?"
  
  Dahl se dál drbal na hlavě, jistý, že něčemu nerozuměli. "Mám to na jazyku," opakoval více než jednou.
  
  Drake si nemohl pomoci. "Myslíš Olgu, že? Byla to velmi krátká zkušenost, kámo."
  
  zavrčel Dahl a stále skenoval.
  
  Další noc a ještě pár hodin ve stanu. Nejnapjatější z těchto večerů bylo, když Drake začal mluvit o Webbově prohlášení, jeho odkazu a jeho tajném trezoru informací.
  
  "Na to se musíme příště zaměřit. Tajemství, která shromáždil, mohla být zničující. Ohromující".
  
  "Pro koho?" řekl Dahl. "Ti proti nám nebyli tak špatní."
  
  "Kromě jedné, kterou ještě neznáme," řekla Mai.
  
  "Sakra, vážně? Zapomněl jsem. Která to je?"
  
  Japonka ztišila hlas a promluvila tiše. "Jeden z vás umírá."
  
  Na dlouhou, bolestivou chvíli bylo ticho.
  
  Alicia to zlomila. "Musím souhlasit s Drakem." To se netýká jen nás. Webb byl specialista na stalking a megabohatý kretén. Musel mít na každého špínu."
  
  Falešný poplach způsobil, že vyběhli ze stanu a spadli do země a bláta mezi trosky a písek starověkého pohřebiště. K jejich hlubokému podráždění se ukázalo, že nepatří Attilovi. Alespoň ne pokud mohli říct.
  
  Později se ve stanu vrátili ke svým myšlenkám.
  
  "Je toho tolik k řešení," řekl Hayden. "Možná, že toto hledání Webbova úkrytu a toho, co následně objevíme, by nás mohlo ochránit před tím, co může přijít."
  
  "Joshuova smrt v Peru? Naše neposlušnost? Pochybný úsudek a nejisté vodítko? Musíme se někomu zodpovídat. Jedno nadávky, které vám projdou. Ale tři? Čtyři? Naše účty jsou v minusu, lidi, a nemám na mysli přehnané výdaje."
  
  "Takže SEAL Team 7?" zeptal se Dahl.
  
  "Možná," zamumlal Hayden. "Kdo ví? Ale pokud na nás zaútočí s předsudky, přísahám Bohu, že zaútočím srovnatelnou silou. A tak to bude s vámi všemi. To je rozkaz."
  
  Přišel další den a lov pokračoval. Déšť brzdil jejich úsilí. Washingtonský think tank se vrátil se sedmi dalšími místy, celkem dvacet tři. Většina z nich nepřinesla nic jiného než prázdná místa nebo staré základy, budovy dávno zaniklé, kostry proměněné v hadry. Uplynula většina dalšího dne a morálka týmu SPEAR začala klesat.
  
  "Jsme vůbec na správném místě?" zeptala se Kenzi. "Myslím Maďarsko. Naproti Attilovu paláci. Jak dlouho se tato osoba narodila? Před tisíci šesti sty lety, že? co je to? Čtrnáct století před Geronimem. Možná je Attila špatná 'metla'. Myslím, že katolická církev označila mnohé."
  
  "Nacházíme širokou škálu anomálií," řekl Kinimaka. "Je jich tolik a žádná není správná."
  
  Dahl na něj zíral. "Potřebujeme způsob, jak zúžit naše hledání."
  
  Lauren, vždy zapojená do think tanku, se podívala jinam. "Ano, říkají." Ano."
  
  Vítr jemně rozfoukal Švédovi vlasy, ale jeho tvář zůstala netečná. "Nic nemám".
  
  "Možná bychom se měli znovu podívat na Attilu?" navrhla May. "Něco z jeho životopisu?"
  
  Lauren řekla washingtonskému gangu, aby se o to postaral. Tým odpočíval, spal, hledal chyby a žádné nenašel a zúčastnil se dalších dvou planých poplachů.
  
  Nakonec Drake sestavil tým. "Myslím, že to budeme muset nazvat selháním, lidi." Řád říká, že to našli, možná ¸ ale pokud to nedokážeme my, nebudou to moci ani ostatní země. Možná by bylo lepší nechat čtvrtého jezdce tam, kde byl pohřben. Jestli tam vůbec ještě je."
  
  "Možná byl hrob vykraden," řekla Hayden a rozpřáhla ruce, "krátce po pohřbu. Ale pak by samozřejmě byly objeveny relikvie. Tkanina. Meč. Drahokamy. Jiná těla."
  
  "Je těžké tam nechat tak silnou zbraň," řekla Kenzi s prázdným výrazem ve tváři. "Vím, že moje vláda by to neudělala." Nikdy by nepřestali hledat."
  
  Drake souhlasně přikývl. "To je pravda, ale nepochybně nás čekají další krize." Nemůžeme tu zůstat navždy."
  
  "Totéž říkali v Peru," řekl Smith.
  
  Drake kývl na Lauren. "Mají pro nás něco?"
  
  "Zatím ne, s výjimkou osmi dalších potenciálních lokalit. Indikace jsou stále stejné. Nic těžkého."
  
  "Ale nemůže to být přesně to, co hledáme?" řekl Dahl velmi tiše.
  
  Hayden si povzdechl. "Myslím, že budu muset zavolat této osobě a spojit se s tajemníkem." Jsme lepší -"
  
  "Buď opatrný," varovala ji Alicia. "Možná je to signál, na který tuleni čekají."
  
  Hayden zmlkl a v očích se mu objevila nejistota.
  
  Dahl konečně upoutal jejich pozornost. "Pozemní radar," řekl. "Hledá anomálie, gravitační, magnetické nebo cokoli jiného." Přirozeně toho najde strašně moc, protože se jedná o velmi starou planetu. Naše hledání ale můžeme zúžit. Můžeme. Sakra, jak jsme mohli být takoví blázni?"
  
  Drake sdílel Aliciin ustaraný pohled. "Jsi v pořádku, kamaráde? Pořád necítíš následky té Olgy, kterou jsi se pokusil unést, že ne?"
  
  "Jsem v pořádku. Jsem perfektní jako vždy." Poslouchejte - pamatujete si na ty idioty, kteří našli hrobky bohů?
  
  Drakeova tvář teď zvážněla. "Byli jsme to my, Torstene." No, většina z nás."
  
  "Vím to. Našli jsme kosti Odina, stejně jako Thora, Dia a Lokiho." Udělal pauzu. "Aphrodite, Mars a mnoho dalšího. No, z čeho byly vyrobeny jejich zbraně a brnění? Nějaké jejich drahokamy?"
  
  "Neznámá látka, která nám později pomohla na další misi," řekl Drake.
  
  "To jo." Dahl se nemohl přestat usmívat. "Čí meč byl pohřben s Attilou?"
  
  Lauren na to skočila. "Mars!" - vykřikla. "Římský bůh války probodl Attilu svým mečem prostřednictvím Skythů. Říkalo se tomu Meč svaté války. Ale pokud to skutečně pochází z vlastní ruky Marsu..."
  
  "Můžete překonfigurovat radar pronikající do země, abyste hledali tento konkrétní prvek," řekl Dahl. "A právě tento neuvěřitelně vzácný prvek."
  
  "A bum!" Drake na něj kývl. "Je to tak jednoduché." Šílený Švéd je zpět."
  
  Alicia stále vypadala naštvaně. "Tohle tě sakra nenapadlo před pár dny?"
  
  
  KAPITOLA 35
  
  
  Ještě osm hodin a byli připraveni. Tým DC restartoval radar pronikající do země poté, co kontaktoval islandskou archeologickou jednotku, která stále zkoumala to, co zbylo z první hrobky bohů. Odinovi se to vždycky vrátí, pomyslel si Drake, když čekal. Je jasné, že Islanďané zachovali většinu detailů nálezu a všechny vzorky. Odeslání údajů o vzácném prvku do Washingtonu bylo otázkou několika minut.
  
  Alespoň to říkali, Drake si později představoval. Byl by šokován, kdyby to Američané již neměli v evidenci.
  
  Byl proveden test a poté byl vyslán horký signál. Zazvoňte na oblast, kolem které už prošli, a starověký Marsův meč se stal jasným bodem na mapě.
  
  "To je ono," řekla Mai. "Hrobka Attily Huna."
  
  Vykopávky začaly naplno. Vesničané začali rozšiřovat díru, kterou už vykopali. Než dosáhli prázdnoty, která se táhla dokonale paralelně s mečem, zaplatili vesničany a předstírali, že jsou v depresi, když je sledovali, jak odcházejí.
  
  "Druhá stránka toho," řekla Mai, "je obrovský kulturní nález."
  
  "Teď si s tím nemůžeme dělat starosti," řekl Hayden. "Toto je zbraň Smrti." Tohle musí být neutralizováno, než něco oznámíme."
  
  Smith, Yorgi a Kinimaka skočili dovnitř a zaútočili na zem. Dahl stále vypadal a cítil se trochu omámeně, i když Alicia a Kenzi využily příležitosti a nazvaly ho vším od ‚nečinného zadku" po ‚šíleného lenochoda".
  
  Netrvalo dlouho a vtrhl do prázdna.
  
  Drake sledoval, jak trojice zvětšuje mezeru. Mai a Alicia zkoumaly okolí, aby se ujistily, že ve vysoké trávě, která se chystala připlížit, nejsou žádná překvapení. Lauren hodlala zůstat blízko díry; přímá viditelnost mezi dvěma ženami a těmi dole.
  
  "Protože nevíme, jak daleko klesáme," řekl Drake, "komunikace může být zbytečná. Ale myslím, že to zahrajeme tak, jak to najdeme."
  
  "Vše, co potřebujeme, je krabice," potvrdil Hayden. "Neztrácíme čas zíráním na nic nebo kohokoli jiného." Souhlasíš?"
  
  Přikývli. Yorgi šel první, byl nejagilnější v týmu. Na řadu přišel Kinimaka, který si stále ošetřoval ránu na hlavě, následovaný Smithem. Drake skočil do díry a za ním Hayden a Dahl. Švéd musel zůstat u vchodu. Drake se ponořil pod nerovnou zem a ocitl se v temném tunelu. Jedna minuta plazení a mačkání mezi stěnami vedla k širší prázdnotě, kde tým odbočil doleva. Yorgi připojil meč k přenosnému navigátoru a každých pár minut volal vzdálenost mezi nimi a ním.
  
  Drake držel baterku pevně a spojoval paprsky s těmi vepředu. Průchod se nikdy neodchýlil, ale kroužil kolem místa odpočinku meče, dokud od něj pomalu nezamířili pryč.
  
  Yorgi se zastavil vpředu. "Možná budeme muset prorazit."
  
  Drake zaklel. "Je to pevný kámen." Potřebovali bychom velké vybavení, abychom tam prorazili. Vidíš, jak je tlustá?"
  
  Yorgi vydal nespokojený zvuk. "Dvakrát širší tento průchod."
  
  "A ten meč?" - Zeptal jsem se.
  
  "Jen na druhé straně."
  
  Drake měl zřetelný dojem, že se s nimi hraje. Staří bohové se zase baví. Někdy se zdálo, že ho celou cestu pronásledovali, táhli ho do toho či onoho dobrodružství, někdy se vraceli, aby o sobě dali vědět.
  
  Jako nyní.
  
  Rozhodl se. "Pojď dál," řekl. "Musíme vidět, kam tento průchod vede."
  
  "No, před námi je jedna z anomálií," poslal Yorgi odpověď. "Velká neznámá forma."
  
  V komunikátoru zapraskal Aliciin hlas. "Pohybuje se?"
  
  Drake znal ten odporný tón humoru. "Přestaň".
  
  "Kolik má nohou?"
  
  "Alicia!"
  
  Všichni v podzemí vytáhli pistole. Drake se pokusil natáhnout krk, aby se podíval před sebe, ale Kinimaka mu bránil ve výhledu. Jediné, co se mu podařilo, bylo narazit temeno hlavy do tunelu.
  
  Vzduchem procházel prach. Drake se potil a jeho čerstvé modřiny pulzovaly. Tým se plazil tak rychle, jak jen mohl. Yorgi je vedl pomalým obloukem. Teprve potom se mladý Rus zastavil.
  
  "Ach! Něco mám."
  
  "Co?" - Zeptal jsem se. Bylo slyšet několik hlasů.
  
  "Počkejte. Můžeš sem jít se mnou."
  
  Brzy Drake zahnul za zatáčku a viděl, že se strana chodby rozšířila a proměnila se v kamenný oblouk osm stop vysoký a čtyřikrát širší než člověk. Měl hnědou barvu, byl hladký a tyčil se nad užším otvorem, který byl vytesán do samotné skály, malým vchodem jako dvířka.
  
  Drake nahlédl do temnoty této díry. "Takže možná trochu vykopali skálu, aby zajistili, že Attila tady zůstane navždy?"
  
  "Ale nad námi není žádná řeka," řekl Yorgi. "Bylo to v mé mysli."
  
  "Kurz řek se v průběhu let mění," řekl Hayden. "V tuto chvíli nemůžeme říci, zda tudy kdysi tekla Tisa. Každopádně je to jen pár metrů na jih."
  
  Drake šel do tmy. "Jsem ve hře. Podíváme se?
  
  Yorgi vyskočil a udržel si pozici vpředu. Zpočátku byly nové dveře jen obrysem úplné tmy, ale když se přiblížili a posvítili baterkami, uviděli na druhé straně náznaky velké místnosti. Místnost nebyla větší než slušná jídelna, plná prachových částic a absolutního ticha, s podstavcem po kolena uprostřed.
  
  Na podstavci byla kamenná rakev.
  
  "Neuvěřitelné," vydechl Yorgi.
  
  "Myslíš, že je tam Attila?" zeptala se Kenzi.
  
  "Meč je, myslím." Yorgi zkontroloval svůj pozemní radar. "Tak říká tohle."
  
  "Zůstáváme na misi." Hayden se na rakev ani nepodíval. Byla zaneprázdněná učením se o pohlaví. "A je to tam? To je vše".
  
  Drake se podíval, kam ukazovala. Tým prošel vstupním obloukem a ocitl se úplně uvnitř místnosti. Na samotném podstavci u paty rakve stála známá dřevěná krabice s pečetí řádu na víku. Hayden k němu přistoupil.
  
  "Připrav se," řekla Lauren přes komunikátor. "Jsme na cestě. Řekni Washingtonu, že jsme našli poslední krabici."
  
  "Otevřel jsi to?"
  
  "Negativní. Myslím, že to tady dole není dobrý nápad. Počkáme, až se dostaneme na vrchol."
  
  Drake zíral na rakev. Jogín přistoupil blíž. Kenzi vylezla na podstavec a podívala se dolů.
  
  "Pomůže mi někdo?"
  
  "Teď ne," řekl Hayden. "Musíme jít".
  
  "Proč?" Kenzi zůstal větší. "Není to tady jako u jiných týmů." Je fajn mít chvilku pro sebe, nemyslíš? Je to příjemná změna, že se mě nikdo nesnaží brzdit."
  
  Drake zapnul komunikaci. "Dal? Jsi parchant."
  
  "Co?"
  
  Kenzi si povzdechl. "Je to jen kamenné víko."
  
  Drake ji viděl jako pašeráka relikvií s vášní pro poklady. To samozřejmě nikdy neustoupí. Bylo to její součástí. Kývl na Haydena.
  
  "Dohoníme tě." Slibuji".
  
  Přeběhl na druhou stranu podstavce, popadl kámen a zatáhl.
  
  Hayden spěchal z hrobky, Yorgi a Kinimaka ho následovali. Smith se zastavil u dveří. Drake sledoval, jak byly objeveny poklady z hrobky Attily Huna.
  
  Ve světle baterky měl oči oslepené; jiskřivé zelené a červené, safírově modré a jasně žluté; odstíny duhy, třpytivé a volné poprvé po téměř tisíci letech. Bohatství bylo přesunuto, meč byl tímto pohybem vyřazen ze zarovnání. Další čepele zablikaly. Náhrdelníky, kotníky a náramky ležely na hromadách.
  
  Pod tím vším, stále zabalené do pár kousků oblečení, leželo Attilovo tělo. Drake tomu tak věřil. Místo nebylo nikdy objeveno vykradači hrobů; tedy přítomnost bohatství. Nacisté to potřebovali jen pro své větší plány a upozorňování na monumentální nález by na ně jen upozornilo. Zadržel dech a skočil ke komunikátoru.
  
  "Lauren," zašeptal. "Musíte si najmout někoho, kdo to všechno hlídá." Musíte to prostě uskutečnit. To je neuvěřitelné. Jediná věc je..." Odmlčel se a hledal.
  
  "Co je to?" - Zeptal jsem se.
  
  "Tady nejsou žádné meče." Marsův meč chybí."
  
  Lauren vydechla. "Ach ne, to není dobré."
  
  Drakeova tvář byla napjatá. "Po tom všem, čím jsme si prošli," řekl. "Vím to zatraceně dobře."
  
  Kensi se zasmála. Drake se ohlédl. "Martův meč je tady."
  
  "Sakra, jsi dobrý." Pašerák relikvií a mistr zloděj. Ukradl jsi mi to přímo zpod nosu." Zíral. "Je to úžasné".
  
  "Nemůžeš si nic vzít." Viděl, jak vyndává předmět zdobený drahokamy. "Ale věřím, že tam půjdeš pro to nejcennější zboží."
  
  "Víc než Attila?"
  
  "Ano jistě. Můžete to vyzvednout. Ale ať děláš cokoli, nechej si meč pro sebe."
  
  Kenzi se zasmála a sundala ruku, nechala za sebou poklad vyzdobený drahokamy, ale meč si ponechala. "Teď jsem to všechno viděla," řekla s jistou úctou. "Můžeme jít."
  
  Drake byl šťastný, že projevila vnitřní touhu a že jí ji pomohl splnit. "Pak je to v pořádku." Podívejme se, co je Jezdec smrti."
  
  
  KAPITOLA 36
  
  
  Tým SPEAR klečel na přímém slunci a zkoumal poslední schránku Řádu posledního soudu.
  
  Kinimaka čekala na souhlas, když se Alicia a Mai blížily k hranicím, když teď byly na obzoru vidět přátelské vrtulníky. Hayden ukázal na Kinimaku.
  
  "Pokračujte v dobré práci, Mano." Než společnost dorazí, musíme vidět, co je uvnitř; přítel nebo nepřítel."
  
  Havajec přikývl a cvakl na zámek. Drake se naklonil dopředu, když se víko zvedlo, a narazil hlavy na Dahla.
  
  "Blbost!" - vykřikl a zamrkal.
  
  "To byl tvůj pokus o polibek, Yorkie?"
  
  "Políbím tě, když mi ještě jednou strčíš ten huňatý mop, kterému říkáš hlavou, do obličeje. Krvavý Yorkshire Kiss."
  
  Samozřejmě, že ho nikdo neslyšel. Všichni se soustředili na nové zjevení.
  
  Hayden nahlédl dovnitř a naklonil se nad Kensi. "Sheeeit," řekla nenuceně. "Nikdy jsem si nepředstavoval, že to bude takhle."
  
  "A já taky". May stála.
  
  "Skutečný poslední soud," řekla Lauren a znovu recitovala text. "Nejhorší ze všech."
  
  "No, nevím jak vy," zamumlala Alicia. "Ale uvnitř vidím jen kus papíru." Zní to jako můj nákupní seznam."
  
  Mai se ohlédla. "Nějak si tě nedokážu představit v supermarketu."
  
  Alicia sebou trhla. "Jen jednou. Všechny tyto vozíky, zábrany v uličkách a volby mě úplně vyvedly z cesty." Toužebně studovala blížící se útočné vrtulníky. "Je to mnohem lepší".
  
  Kinimaka sáhl do krabice, vytáhl kus papíru a zvedl ho, aby ho všichni viděli. "Je to jen hromada čísel."
  
  "Náhodou," řekl Smith.
  
  Drake cítil vztek. "Takže Řád posledního soudu nás poslal přes půl světa, abychom našli kus papíru v hrobce, která byla stovky let ukrytá? Místo, které bychom možná nikdy nenašli, kdybychom neměli zkušenosti s hrobkami bohů? Tomu nerozumím ".
  
  "Nacisté byli lovci relikvií a pokladů," řekl Kenzie. "Víte o této neuvěřitelné mase, kterou nedávno objevili pod polárním ledem? Někteří říkají, že je to nacistická základna. Uloupili vše od šperků po svitky a obrazy. Snažili se vytvořit zombie, hledali věčný život a při nebezpečném pátrání ztratili tisíce lidí. Pokud se rozhodli nechat to v hrobce Attily Huna, místo aby ukradli bohatství, má to hrozný důvod."
  
  Lauren si ukázala na uši. "Okres Columbia chce vědět, co to je."
  
  Hayden to převzal od Kinimaki. "Takže, chlapi, tohle je starý kus papíru, docela tlustý a na obou stranách roztrhaný." Je zažloutlý a vypadá docela křehce. Takže uprostřed je řádek písma sestávající pouze z čísel." Přečetla je: "483794311656..." Nadechla se. "To není vše..."
  
  "Vlhký sen geeka." Alicia si povzdechla. "Ale co máme sakra dělat?"
  
  "Vypadni odsud," řekl Drake a vstal, když vrtulníky přistály. "Než nás Hunové najdou."
  
  Pilot přiskočil. "Jste připraveni? Na to budeme muset dávat pozor."
  
  Tým ho doprovodil zpět k vrtulníkům. Hayden dokončila řeč a podala kus papíru, když se usadili. "Nějaké nápady?"
  
  "Nemůžeš s nimi ani hrát v loterii," řekla Alicia. "Zbytečný".
  
  "A co mají společného se smrtí?" řekl Drake. "A čtyři jezdci? Vzhledem k tomu, že čísla se zdají důležitá, mohlo by to mít něco společného s daty narození? Data úmrtí?
  
  "Jsme tady," řekl mu hlas do ucha a znovu si vzpomněl, že jsou spojeni s celým světem, pokud nemuseli vypnout DC, aby dokončili misi, v tom případě byli spojeni pouze s Lauren.
  
  "Nejen na něj," řekl jiný hlas. "Máme to."
  
  Drake poslouchal, jak vrtulníky pomalu stoupají do vzduchu.
  
  "Tato čísla jsou souřadnice." Snadno. Nacisté z vás nechali dokonalý cíl, lidi."
  
  Drake začal kontrolovat a připravovat své zbraně. "Cílová?" - Zeptal jsem se.
  
  "Ano, první sada čísel ukazuje na Ukrajinu. Posloupnost je jedno dlouhé souvislé číslo, takže nám chvíli trvalo, než jsme ji rozluštili."
  
  Alicia se podívala na hodinky. "Nevolám pět minut denně."
  
  "Nemáš IQ sto šedesát."
  
  "Jak to sakra víš, chytráku? Nikdy jsem to netestoval."
  
  Minuta ticha a pak: "Každopádně. Zadali jsme celou sekvenci a připojili ji k satelitu. To, na co se teď díváme, je velká průmyslová oblast, celkem možná osm čtverečních mil. Většinou je to plné skladů, napočítali jsme jich přes třicet a ty se zdají být prázdné. Něco z opuštěné éry války. Mohlo by to být staré sovětské vojenské skladiště, nyní opuštěné.
  
  "A souřadnice?" zeptal se Hayden. "Ukazují na něco konkrétního?"
  
  "Stále kontrola." Na lince bylo ticho.
  
  Hayden nepotřeboval informovat piloty; už mířili na Ukrajinu. Drake cítil, jak se trochu uvolnil; alespoň je jejich soupeřící týmy nedokázaly porazit. Podíval se na Haydena a zašklebil se.
  
  Můžeme to vypnout?
  
  Udělala obličej. Vypadalo by to podezřele.
  
  Krtek? Pomalu to napodoboval a naklonil se dopředu.
  
  Hayden si to také myslel. Není nikdo, komu bychom mohli věřit.
  
  Alicia se zasmála. "Sakra, Draku, jestli ji chceš políbit, tak to udělej."
  
  Muž z Yorkshiru se opřel, když vrtulník protínal oblohu. Bylo téměř nemožné pracovat na plný výkon, když jste si nebyli jisti, zda vám budou krýt záda i vlastní šéfové. Na srdce mu padla tíha. Jestli proti nim někdo něco plánoval, hned to zjistí.
  
  Komunikátor zapípal.
  
  "Páni".
  
  Hayden zvedl hlavu. "Co?" - Zeptal jsem se.
  
  Hlas supergeeka z Washingtonu zněl vyděšeně. "Jsi si jistý, Jeffe? Chci říct, nemůžu jim to říct a pak zjistit, že jsou to jen domněnky."
  
  Umlčet. Pak se jejich milenec zhluboka nadechl. "Wow, musím říct." Je to špatné. To je opravdu špatné. Zdá se, že souřadnice vedou přímo k Jezdci smrti.
  
  Dahl se zastavil uprostřed vkládání zásobníku do pistole. "Dává to smysl," řekl. "Ale co to je?"
  
  "Jaderná hlavice."
  
  Hayden zatnula zuby. "Můžeš to určit? Je to živé? Je tady-"
  
  "Počkej," vydechl geek a popadl dech. "Prosím, počkej. To není vše. Nemyslel jsem 'jadernou hlavici'."
  
  Hayden se zamračil. "Tak co jsi tím myslel?"
  
  "Ve třech skladech je šest jaderných hlavic. Nevidíme skrz zdi, protože budovy jsou obložené olovem, ale vidíme přes střechy pomocí našich satelitů. Obrázky ukazují, že jaderná zbraň pochází z éry osmdesátých let, pro správného kupce pravděpodobně stojí jmění a je pečlivě střežena. Ochranka je většinou uvnitř, občas jezdí kolem prázdné základny."
  
  "Takže Řád posledního soudu ukryl šest jaderných zbraní ve třech skladištích pro pozdější použití?" zeptala se Mai. "Opravdu to vypadá jako nacistická věc."
  
  "Zbraň je také v provozuschopném stavu," řekl geek.
  
  "Jak si to věděl?"
  
  "Počítačový systém funguje. Mohou být vyzbrojeni, řízeni, propuštěni."
  
  "Máte přesnou polohu?" zeptala se Kenzi.
  
  "Ano, máme." Všech šest bylo připoutáno k zádům valníků umístěných uvnitř skladů. Kupodivu se aktivita uvnitř nedávno zdvojnásobila. Samozřejmě, že je lze také přesunout."
  
  Drake se podíval na Haydena, který mu pohled opětoval.
  
  "Krtek," řekla Kensi nahlas.
  
  "A co soupeřící týmy?" zeptal se Dahl.
  
  "Podle NSA se počet zvěstí zvýšil. Nevypadá to dobře."
  
  "Ráda bych věděla, co doufají, že najdou," řekla Mai. "Bez šesti starých jaderných hlavic."
  
  "Martův meč"
  
  Drake rychle otočil krkem. "Co?" - Zeptal jsem se.
  
  "Všichni dostali souřadnice, za předpokladu, že tady ten krtek pracuje." Každý si dal za úkol vytvořit satelit. Náš zobrazovací software je vybaven všemi druhy senzorů a počínaje příběhem Odina a následných neúspěchů dokážeme detekovat vzácný prvek spojený s hrobkami a bohy. Naše přístroje ukazují přibližnou velikost a tvar předmětu a odpovídá chybějícímu meči. Všichni vědí, že jsme našli meč a míříme k jaderným náložím. Musíme to udělat."
  
  "Nechte meč na vrtulníku." Smith pokrčil rameny.
  
  Drake, Dal a Hayden si vyměnili pohledy. "Žádná šance v pekle." Meč zůstává s námi."
  
  Drake sklonil hlavu. "Jediná zatracená věc, která je cennější než Čingischán, Attila, Geronimo a Hannibal dohromady," řekl. "A jsme nuceni přejít na jaderné zbraně."
  
  "Předvídavost," řekla Mai. "A potřebují to z mnoha důvodů." Bohatství."
  
  "Odměna," řekl Smith.
  
  "Chamtivost," řekla Kensi.
  
  "Bez problémů," řekl Hayden přesvědčeně. "Ze všech těchto důvodů dohromady. Kde je těch šest jaderných zbraní?"
  
  "Uvnitř skladiště 17 jsou dva," řekl počítačový chlapík. "Další jaderná zařízení se nacházejí v Osmnácté a Devatenácté a já vám právě teď říkám jejich přesnou polohu." Je to velká základna a počítáme emise tepla z nejméně dvou desítek těl, takže buďte opatrní."
  
  Drake se opřel a podíval se na střechu. "Znovu?"
  
  Hayden věděl, co si myslí. "Věříš, že se po tomhle všechno změní?"
  
  Smutně se usmál. "Věřím".
  
  "Pak do toho tvrdě," řekl Dahl. "Jako tým, jako kolegové. Udělejme to ještě naposledy."
  
  
  KAPITOLA 37 SEDMÁ
  
  
  Pro tým SPEAR to nebylo jednoduché. Stará opuštěná základna byla prostě neuspořádaná sbírka velkých podlouhlých skladišť se sítí hladkých polních cest mezi nimi. Silnice byly velmi široké, aby pojaly velké nákladní vozy. Drake se domníval, že to kdysi bývalo jakési skladiště, místo, kde se dalo skladovat obrovské množství vojenského materiálu. Vrtulníky přistály na okraji, za rezavým, rozpadlým plotem, a téměř okamžitě vypnuly motory.
  
  "Tým je připraven," řekla Hayden do komunikátoru.
  
  "Běž," řekl jí konstábl DC. "Ujistěte se, že jsou hlavice deaktivovány a že druhá položka je v bezpečí."
  
  Dahl zabručel k zemi. "Promluvme si o zamykání dveří stáje poté, co kůň utekl."
  
  Tým už v mysli zmapoval umístění všech tří skladů a měl dobrou představu o klikaté silniční síti. V podstatě se vše překrývalo se vším ostatním. Nebyly žádné slepé uličky, žádné objížďky, žádné únikové cesty, kromě jedné. Všechny obvodové sklady byly obklopeny hustým lesem, ale ty vnitřní - tři životně důležité - byly umístěny mezi ostatními v náhodném pořadí.
  
  Běželi spolu.
  
  "Budeme se muset rozdělit, neutralizovat jaderné zbraně a pak najít způsob, jak je odsud dostat na hezčí místo," řekl Hayden. "Rumunsko není daleko."
  
  Teď byla s nimi Lauren, plně zapojená do Washingtonu, a když dokázala, že dokáže myslet pod tlakem, možná ji budou potřebovat, když dojde na zacházení s jadernými zbraněmi. Stabilní hlavu schopnou přenášet informace kanály nelze podceňovat. Šli nízko, rychle a zamířili ke skladům.
  
  Otevřela se před nimi polní cesta, opuštěná. Za tím byla celá oblast pokryta holou zemí a břidlicí, jen s několika trsy řídké hnědé trávy. Drake prozkoumal scénu a vydal rozkaz k pohybu vpřed. Vyběhli na otevřené prostranství s připravenými zbraněmi. Pach hlíny a oleje zaútočil na jeho smysly a do tváře mu udeřil studený vánek. Jejich výstroj řinčela a boty tvrdě dopadaly na zem.
  
  Přistoupili k první zdi skladiště a zastavili se, opřeli se o ni zády. Drake se podíval podél linie.
  
  "Připraven?" - Zeptal jsem se.
  
  "Jít."
  
  Skenoval další úsek jejich trasy, protože věděl, že nemají žádné CCTV kamery, o které by se museli starat, protože zařízení nezachytila žádné signály přicházející ze základny kromě mobilních telefonů. Samotné jaderné nálože vydávaly nízkofrekvenční hučení. Kromě toho bylo místo pusté.
  
  Další běh a narazili na další sklad. Na každém z nich bylo černé načmárané číslo. Každý z nich vypadal zchátralý, bez chuti, s potůčky rzi stékajícími ze střechy na podlahu. Okapy se volně houpaly, zubaté části směřovaly k zemi a kapala z nich špinavá voda.
  
  Drake teď před sebou viděl levý roh Skladiště 17. "Přecházíme tuto silnici," řekl. "Procházíme podél boku tohoto skladiště, dokud nedorazíme na jeho konec. Takže jsme jen dvacet stop od sedmnácti."
  
  Šel dál, pak se zastavil. Po silnici před nimi jelo bezpečnostní vozidlo a pohybovalo se po cestě, která je křižovala. Nic se však nestalo. Drake si oddechl úlevou.
  
  "Nejsou tu žádní přátelé," připomněl jim Dahl. "Nevěř nikomu mimo tým." Nepotřeboval dodávat "Dokonce ani Američané".
  
  Nyní se Drake pohnul ze svého místa, přitiskl se ke zdi skladiště a postoupil vpřed. Sklad 17 měl dvě malá okna směřující dopředu. Drake tiše zaklel, ale uvědomil si, že není jiné východisko.
  
  "Pohni," řekl naléhavě. "Teď to přesuňte."
  
  
  KAPITOLA 38
  
  
  Rozběhli se ke dveřím skladiště a rozdělili se do tří skupin. Drake, Alicia a May zaznamenali každý sedmnáct bodů; Dal, Kenzie a Hayden dosáhli každý osmnácti, přičemž Smith, Lauren, Kinimaka a Yorgi získali po devatenácti. Jako jeden narazili do hlavních dveří.
  
  Drake kopl do dveří a strhl je z pantů. Muž právě vycházel z kanceláře dovnitř. Drake ho vzal pod paži, silně s ním škubl a hodil ho o protější stěnu kanceláře. Úzký průchod, ve kterém se nacházeli, ústil přímo do skladiště, takže ho Alicia s May obešly.
  
  Drake muže ukončil, nechal ho v kómatu a než se připojil k ženám, prohlédl si malé kanceláře. V jeho očích se setkal dechberoucí pohled. Sklad byl obrovský, dlouhý a vysoký. Uprostřed, čelem k řadě rolovacích vrat, stál dlouhý, nízký valník - kabina s velkým motorem vpředu. V zadní části náklaďáku ležely dvě jaderné hlavice, jasné jako den, jejich nosy směřovaly dopředu a černé popruhy je zajišťovaly v pravidelných intervalech. Popruhy by poskytovaly flexibilitu bez velkého pohybu - dobrý nápad pro přepravu, navrhl Drake, protože nikdo nechtěl, aby smrtící střela narazila do nehybného předmětu. Obrovský svazek bočních závěsů ležel na boku obrovského náklaďáku, o kterém předpokládal, že byl připevněn před odjezdem.
  
  "Žádné zabezpečení," řekla Mai.
  
  Alicia ukázala na další kancelář napravo od náklaďáku. "Můj návrh".
  
  "Člověk by si myslel, že budou mít větší obavy," řekla Mai.
  
  Drake si nemohl pomoct a zkontroloval bezpečnostní kamery, protože pro něj bylo těžké spoléhat se na skupinu fanoušků sedících v klimatizované kanceláři. "Náš starý příteli, samolibost je pravděpodobně v práci," řekl. "Dlouho to drželi v tajnosti."
  
  Prostřednictvím komunikačních kanálů slyšeli zvuky bitvy, ostatní týmy byly zaneprázdněné.
  
  Alicia se vrhla k náklaďáku. "Na mě!"
  
  
  * * *
  
  
  Dahl popadl nejbližšího muže a hodil ho na trámy, čímž získal slušné množství vysílacího času, než sledoval, jak se nemotorně zhroutil na zem. Kosti byly zlomené. Tekla krev. Kenzi proklouzla kolem, vystřelila ze samopalu a zasáhla prchající muže, kteří pak tvrdě udeřili obličeji do země. Hayden změnila strany a dala přednost svému glockovi. Obrovský náklaďák, který našli, byl zaparkovaný uprostřed skladiště, vedle tří kanceláří a několika řad krabic. Netušili, co je uvnitř, ale mysleli si, že by bylo moudré to zjistit.
  
  Hayden šla k náklaďáku a očima zkoumala pár jaderných náloží namontovaných nad její hlavou. Sakra, na tu vzdálenost byly obrovské. Monstra, která nemají jiný účel než devastovat. Pak to nepochybně byli Smrt a byli jasně součástí čtvrtého Jezdce. Attila byl druhou nejstarší postavou ze čtyř, narodil se sedm set let po Hannibalovi a shodou okolností sedm set let před Čingischánem. Geronimo se narodil v roce 1829. Všichni jezdci mají svým způsobem pravdu. Všichni králové, vrazi, generálové, bezkonkurenční stratégové. Všichni vyzvali, co se dalo.
  
  Byl to důvod, proč si je Řád vybral?
  
  Věděla, že washingtonský krtek se jim obratně posmívá.
  
  Teď není čas nic měnit. Prošla za nástupiště a zamířila ke krabicím. Některá víka byla pokřivená, jiná se opírala o dřevěné stěny. Sláma a další obalové materiály unikaly shora. Hayden zastřelil jednoho muže, pak si vyměnil kulky s jiným a byl nucen skočit k zemi, aby se skryl.
  
  Ocitla se v korbě náklaďáku a nad ní visel ocas jaderné hlavice.
  
  "Co by se sakra stalo, kdyby kulka zasáhla jednu z těchto věcí?"
  
  "Neboj se, měl by to být dobrý zásah do jádra nebo výbušniny," řekl jí hlas přes komunikátor. "Ale myslím, že vždy existuje šance na šťastnou přestávku."
  
  Hayden zatnula zuby. "Oh, díky, kamaráde."
  
  "Žádný problém. Nebojte se, to se pravděpodobně nestane."
  
  Hayden ignorovala jemný, nezaujatý komentář, vykulila se na otevřené prostranství a vypálila celý zásobník na svého protivníka. Muž upadl, krvácel. Hayden vložila další časopis a spěchala k zásuvkám.
  
  Obklopovalo ji obrovské skladiště ozývající se střelbou, dostatečně prostorné, aby znepokojovalo, trámy tak vysoké, že se v nich mohl snadno schovat nepřátelský nepřítel. Vyhlédla zpoza krabic.
  
  "Myslím, že se nám daří dobře," řekla. "Vypadá to, že tady mají více než jednu operaci."
  
  Kenzi přiběhla a mávala mečem Marsu. "Co je to?" - Zeptal jsem se.
  
  Dahl si dřepl k obrovskému kolu plošiny. "Dávej si pozor na záda. Máme tady více než jednoho nepřítele."
  
  Hayden proséval slámu. "Kradené zboží," řekla. "Tohle musí být průjezdní bod." Je zde velký výběr."
  
  Kenzi vytáhla zlatou figurku. "Mají týmy, které provádějí nájezdy dům od domu. Vloupání. To je obrovský byznys. Vše se vyváží, prodává nebo taví. Úroveň vědomí za těmito zločiny je pod nulou."
  
  Dahl zašeptal: "Vlevo od tebe."
  
  Hayden se schovala za krabici, všimla si své oběti a zahájila palbu.
  
  
  * * *
  
  
  Lauren Fox následovala Mano Kinimaka do jámy lvové. Viděla, jak se Smith vypořádal s nepřítelem a nechal ho mrtvého. Viděla, jak Yorgi vybral zámek na dveřích kanceláře, vešel dovnitř a za méně než minutu ho prohlásil za zastaralý. Každý den se zoufale snažila držet krok. Každý den se bála, že by mohla přijít o místo v týmu. Bylo to součástí toho, proč se dvořila Nicholasi Bellovi, proč zůstala v kontaktu a hledala jiné způsoby, jak pomoci.
  
  Milovala tým a chtěla zůstat jeho součástí.
  
  Teď zůstala zpátky s Glockem v ruce a doufala, že ho nebude muset použít. Plošiny zabíraly většinu jejího vidění, obrovské a hrozné. Hlavice měly matně nazelenalou barvu, která neodrážela světlo, nepochybně jeden z nejhrozivějších tvarů, jaký si moderní lidská mysl dokáže představit. Smith se potýkal s velkým strážcem, dostal několik ran a pak toho chlapa vyvedl, právě když se Lauren plížila na pomoc. Napravo od ní Kinimaka zastřelil další dva. Kulky začaly létat kolem skladiště, když si ostatní uvědomili, že jsou pod útokem.
  
  Zezadu viděla, jak se do kabiny náklaďáku probilo několik strážných.
  
  "Opatrně," zapnula spojení, "vidím lidi směřující dopředu. Ach můj bože, pokusí se je odtud dostat?"
  
  "Ach ne," byla odpověď z DC, kterou všichni viděli. "Musíte neutralizovat tyto jaderné zbraně." Pokud tito chlapi mají spouštěcí kódy, pak i jeden z nich, který se uvolní, bude katastrofa. Podívejte, všech šest musí být neutralizováno. Nyní!"
  
  
  * * *
  
  
  "To se ti sakra snadno řekne," zamumlala Alicia. "Zabalený do hábitu a usrkávám své napěněné cappuccino. Počkej, vidím, že i tady míří k taxíku."
  
  Drake změnil směr, protože viděl, že může uhánět po této straně plošiny, aniž by narazil na jakýkoli odpor. Zamával Alicii a rychle vyrazil.
  
  Maiin hlas narušil jeho soustředění. "Dejte pozor!"
  
  Co...?
  
  Muž v tlusté černé kožené bundě vklouzl pod plošinu s nataženýma nohama. Štěstí nebo chytrým návrhem zasáhli Drakea do holeně a poslali ho k zemi. Samopal sklouzl dopředu. Drake ignoroval nové modřiny a vlezl pod náklaďák právě ve chvíli, kdy strážný zahájil palbu. Kulky prorážely beton za ním. Strážný ho pronásledoval a tasil zbraň.
  
  Drake vlezl přímo pod náklaďák a nad hlavou ucítil obrovskou zbraň. Strážný se přikrčil a pak se přikrčil. Drake vystřelil z glocku a pořezal muži čelo. Slyšel za sebou zvuk kroků a pak na něj dopadla váha dalšího muže. Drakeova brada dopadla na zem, takže se mu před očima otáčely hvězdy a tma. Zuby zacvakly a odlomily drobné kousky. Bolest vybuchla všude. Překulil se a udeřil loktem někomu do tváře. Pistole se zvedla a vystřelila; kulky minuly Drakeovu lebku o palec a letěly přímo nahoru do základny jaderné nálože.
  
  Drake pocítil příval adrenalinu. "Tohle..." Popadl muže za hlavu a vší silou s ní praštil o beton. "... kurva." Nukleární. Raketa." Každé slovo je rána. Nakonec hlava klesla dozadu. Drake vylezl zpod náklaďáku a potkal Alici, která běžela dál.
  
  "Není čas spát, Drakesi." Tohle je vážná sračka."
  
  Yorkshireman popadl samopal a pokusil se zastavit zvonění v uších. Aliciin hlas pomohl.
  
  "Mai? Jsi v pořádku?"
  
  "Ne! Přitisknuti k sobě."
  
  Z motoru plošiny se ozval řev.
  
  "Běž rychleji," řekl Drake. "Ještě pár sekund a tyto hlavice odsud budou pryč!"
  
  
  KAPITOLA 39
  
  
  Drake zvýšil rychlost. V těchto dnech pro něj bylo neobvyklé vidět rovně, takže dnes bylo vše jako obvykle. Dveře kabiny vpředu se zvedly do výšky hlavy. Drake natáhl ruku, popadl rukojeť a zatáhl. Alicia zamířila svým glockem.
  
  Ruční granát se odrazil.
  
  Drake na něj zíral a nevěřil svým očím. "Co jsi, zasrané dítě-"
  
  Alicia ho zasáhla do hrudi, takže letěl dozadu a kolem přední části náklaďáku. Granát prudce explodoval a šrapnel se rozletěl na všechny strany. Drake jel s Alicií, oba se drželi při sobě. Dveře náklaďáku se začaly otáčet a padat před vozidlem. Když Drake vzhlédl, v kabině, vysoko nahoře, seděl jen jeden člověk a zlomyslně se na něj šklebil. Sešlápl plynový pedál.
  
  Drake věděl, že v pekle neexistuje způsob, jak by se vozidlo mohlo pohybovat dostatečně rychle, aby je přejelo. Podíval se stranou a uviděl tři další strážce, jak se na ně řítí. Náklaďák s řevem ožil, když se jeho kola začala do sebe zamykat a poháněla ho vpřed, jeden palec po druhém. Posuvné dveře se nepohnuly, ale to ho nezastavilo.
  
  Komunikátor ožil.
  
  "Přesouvají odsud kamiony!" Kabiny jsou neprůstřelné. A zatraceně těžké se k tomu dostat." Byl to Haydenův hlas."
  
  "Žádná cesta dovnitř?" - zeptal se Kinimaka.
  
  "Ne. Je to zapečetěno. A nechci používat příliš mnoho síly, jestli víš, co tím myslím."
  
  A i když Drake věděl, že jejich vlastní náklaďák teď nemá žádné boční dveře, stále se museli bát dalších dvou.
  
  "Vyskočte na plošinu," řekl. "Začněte odpojovat tyto jaderné nálože. Budou nuceni přestat."
  
  "Riskantní. Zatraceně riskantní, Drakeu. Co když jedna z hlavic vypadne?"
  
  Drake vyběhl zpoza kabiny a střílel po útočníkech. "Jeden zatracený problém za druhým." Kdo jsme my - zázraky?"
  
  Alicia zastřelila svého pronásledovatele. "Obávám se, že v dnešní době jsou spíše jako 'shady bastardi'."
  
  Společně vyskočili na plošinu a ocitli se tváří v tvář jaderné bombě.
  
  
  * * *
  
  
  "Funguje to na dvou frontách," řekl nyní Drake přes komunikátor. "Můžeme neutralizovat a odpojit současně."
  
  Hayden se zasmál. "Snaž se, aby to neznělo tak samolibě."
  
  "Lidé z Yorkshiru se nechovají samolibě, lásko." Všechno děláme úžasně jen s trochou pokory."
  
  "Plus pár tisíc zasraných věcí." Dahlův hlas zněl, jako by běžel. "Yorkshire pudinky." Teriéři. Pivo. Sportovní týmy. A ten přízvuk?"
  
  Drake cítil, jak se pod ním náklaďák začíná pohybovat. "Kde je ovládací panel, lidi?"
  
  Technik okamžitě zareagoval. "Vidíš, jak se hlavice skládá z asi třiceti zakřivených panelů?" Tohle je osmina od špičatého konce."
  
  "Můj zvláštní jazyk."
  
  Ozvaly se další výstřely. Alicia se už soustředila na pronásledování. Mai právě vyskočila na zadní část plošiny. Nyní se podívala na zadní část atomovky.
  
  "Špatné zprávy. Britové jsou tady."
  
  "Myslím, že máme čínštinu," promluvil Dahl.
  
  "Francouzština," řekl Kinimaka. "Nový tým"
  
  Drake skočil k ovládacímu panelu. Víme, kde je Marsův meč?"
  
  "Ano, Matte." Ale teď to nemůžu říct nahlas, že ne?" - odpověděl hlas.
  
  "Jo," řekl Dahl.
  
  Drake sebou trhl a vytáhl malý elektrický šroubovák s víceúčelovým nástavcem. Rychle odšrouboval osm šroubů a nechal je vypadnout. Ocitl se před dvěma malými ovládacími panely o velikosti obrazovek automobilové satelitní navigace, klávesnicí a spoustou blikajících bílých symbolů.
  
  "Azbuka," řekl. "Samozřejmě, že je."
  
  "Mohl by tento den být ještě horší?" Alicia křičela na celý svět.
  
  Yorkshireman sklonil hlavu. "Teď se to sakra stane."
  
  Kamion nabral rychlost a zamířil k posuvným dveřím. Britové postupovali v těsné formaci ze zadní části skladiště. Stráže byly rozmístěny všude kolem nich.
  
  Jaderná bomba zablikala, byla plně aktivovaná a čekala na odpalovací kód nebo kód zabíjení.
  
  Drake věděl, že se musí přestěhovat. Věděl, že se nemohou pohnout. Jediné, co nevěděl, bylo, kdo zemře první?
  
  
  * * *
  
  
  Stráže přiběhly jako první a střílely. Drake byl velký cíl a nehybné kulky prolétly kolem Alicie a zasáhly hlavici. Na vteřinu se před jeho očima promítl Drakeův život, pak Alicia sundala jednoho strážce a Mai druhého. Viděl přicházet něco víc, i když věděl, že víc přichází z jejich slepé strany. Bílé symboly blikaly, kurzor zablikal a čekal.
  
  "Myslíš, že by bezpečnost mohla explodovat?" řekl Smith najednou tiše. "Možná je to jejich rozkaz?"
  
  "Proč museli zemřít?" zeptala se Kenzi.
  
  "Už jsme to viděli," řekl Kinimaka. "Rodiny, které dostávaly obrovské platby, vyžadovaly lékařskou pomoc nebo zoufalé přesídlení, když hlava jejich rodiny zemřela. Pokud patří například k mafii nebo triádě. Je to možné."
  
  Drake věděl, že nemohou zůstat šťastní dlouho. Alici se podařilo uvolnit pás, když se kamion rozjel. Doufám, že řidič vidí. Ale že by mu to bylo jedno? Drake neviděl jinou možnost.
  
  Běžel po plošině směrem dozadu a šíleně mával rukama.
  
  "Počkejte! Přestaň, přestaň. Nestřílej. Jsem Angličan!"
  
  Dahlovo reptání hovořilo za vše, nebylo třeba slov.
  
  Drake padl na kolena v zadní části náklaďáku, ocas atomovky vlevo, ruce ve vzduchu a tváří v tvář blížící se pětičlenné jednotce SAS, zcela neozbrojené.
  
  "Potřebujeme vaši pomoc," řekl. "V sázce je příliš mnoho na to, abychom vedli válku."
  
  Viděl, jak mladý muž přešel na komunikátor, viděl, jak mu dva starší muži zírají do tváře. Možná by ho poznali. Možná věděli o Michaelu Crouchovi. Znovu promluvil.
  
  "Jsem Matt Drake." Bývalý voják SAS. Bývalý voják. Pracuji pro mezinárodní tým speciálních sil s názvem SPEAR. Trénoval jsem v Herefordu. Trénoval mě Crouch."
  
  Pamatuji si jméno, všechno. Dvě z pěti děl byla spuštěna. Drake zaslechl Aliciin hlas přes komunikátor.
  
  "Mohl jsi zmínit i moje jméno."
  
  Mírně sebou trhl. "Tohle nemusí být nejlepší nápad, lásko."
  
  Mai a Alicia držely stráže v dostatečné vzdálenosti. Uplynuly vteřiny. Britští vojáci SAS zahájili palbu na blížící se stráže, které se schovaly za sudy s olejem, které plnily ploché lože. Drake čekal. Rádiový muž konečně skončil.
  
  "Matt Drake? Jsem z Cambridge. Už jsme se potkali. Co potřebuješ?"
  
  Šťastný den, pomyslel si. SAS na palubě.
  
  "Pomozte nám zabezpečit tento sklad, zastavit tento náklaďák a odzbrojit tuto jadernou bombu," řekl. "V tomto pořadí".
  
  Britové se toho chopili.
  
  Rozdělili se a rozběhli se po obou stranách plošiny, sundali blížící se stráže, pracovali dobře jako tým. Drake to viděl a liboval si ve vzpomínkách na staré časy. V pohybech týmu byla plynulá půvab, královský postoj a neústupná důvěra. Myslel si, že SPIR je nejlepší tým na světě, ale teď...
  
  "Kačer! Mai plakala. "Jaderná bomba!"
  
  Ach jo . Spěchal zpět k ovládacímu panelu a zíral na obrazovky, klávesnici a čísla.
  
  "Geekové?" zeptal se. "Známe kód?"
  
  "Může to být doslova cokoliv," odpověděl někdo.
  
  "Tohle zatraceně nepomáhá, ty zasranej blbče."
  
  "Promiňte. Kdybychom znali jména členů Řádu, mohli bychom zjistit jejich narozeniny?
  
  Drake věděl, že mluví s mužem, kterému to bylo jedno. Byl to muž, se kterým mluvili předtím, ten nepříjemný debil.
  
  Lauren vykřikla: "Zmínil jsi Řád. Pokud tu byli, pravděpodobně naprogramovali jaderné zbraně. Nemůžu uvěřit, že nezanechali poznámku s kódy."
  
  "Možná tady není žádný kód, zlato," řekl ten kretén. "Pamatuješ si na signál, který jsi dal, když jsi otevřel Geronimův hrob? Možná se to stalo i tady a vedlo to k odpálení jaderných hlavic."
  
  Drake ustoupil. "Sakra, jsou ozbrojení?"
  
  "Plně. Blikající bílé symboly, které vidíte, jsou odpočítávací čísla."
  
  Ostrá, ledová voda zaplavila jeho tělo a sotva mohl dýchat. "Jak... jak dlouho?"
  
  Kašel. "Šedesát čtyři sekund." Pak se vy a vaši nelegitimní bratři stanete historií. Řád bude vládnout navždy! Žijí skrze mě! Jsem Řád!"
  
  Následovala rvačka a velký křik. Drake sledoval vteřiny na svých náramkových hodinkách.
  
  "Ahoj? Jsi tam?" " zeptal se mladý hlas.
  
  "Hej, kámo," zamumlal Drake. "Máme třicet jedna sekund."
  
  "Přemýšlel jsem o tom. Vaše přítelkyně Lauren se zmínila o Řádu. No, musí mít kód zabíjení. A protože všechno ostatní je součástí textu, tak jsem jen letmo přelétl. Pamatuješ si? Tady je napsáno: 'Jediný kód k zabití je, když jsou jezdci nahoře.' Znamená to pro vás něco?
  
  Drake si lámal hlavu, ale nedokázal myslet na nic jiného než na klesající počet sekund. "Vstal?" - opakoval. "Probuzení? Vstal? Přemýšlejte o tom, jak uvažuje Řád? Co tím nacisté mysleli? Pokud se objeví Jezdec, on -"
  
  "Narodit se," řekl mladý hlas. "Možná jsou to data jejich narození? Ale to nemůže být. Tyto jaderné bomby z osmdesátých let mají obvykle třímístný kód zabíjení. V jeho hlase bylo slyšet zoufalství.
  
  Devatenáct sekund do zničení.
  
  Kensi promluvila. "Říkáš tři číslice? Obvykle?"
  
  "Ano".
  
  Šestnáct.
  
  Drake se ohlédl na Alicii a viděl, že se sklání přes opasek, snaží se ho rozepnout a zároveň zastřelit strážného. Viděl jsem její vlasy, její tělo, jejího úžasného ducha. Alicia...
  
  Deset sekund.
  
  Kenzi pak vykřikla, čímž potvrdila Dahlovu víru v ni. "Mám to. Zkuste sedm set."
  
  "Sedm-o-o-o." Proč?"
  
  "Neptej se. Prostě to udělej!"
  
  Mladý technik dal Drakeovi azbuku a Yorkshireman stiskl tlačítka.
  
  Čtyři - tři - dva -
  
  "Nefungovalo to," řekl.
  
  
  KAPITOLA ČTYŘICÁTÁ
  
  
  "Ano," odpověděl Kensi. "Se to stalo".
  
  Samozřejmě, že odzbrojila jejich vlastní a Lauren odzbrojila jejich. Drake se podíval z těla atomovky na Mai, kde stála před další klávesnicí. Všech šest jaderných náloží bylo neutralizováno.
  
  Podíval se na hodinky. "Zbývala nám méně než sekunda," řekl.
  
  Všude SAS rychle pracovala se strážemi. Alicia odepnula druhý popruh a hlavice se mírně pohnula. Drake cítil, jak nabral rychlost, když se blížil k rolovacím dveřím.
  
  "Už někdo zastavil jejich náklaďák?"
  
  "Zařídím to!" - vykřikla Kenzi. "Doslova!"
  
  "V žádném případě," řekl Kinimaka. "Francouzi jsou všude tam, kde není bezpečnost. Je tady pořádný nepokoj."
  
  Drake sledoval, jak SAS vyslala stráže; Alicia zatahá za druhý pás, zatímco Mai hodí strážného do zadní pneumatiky náklaďáku.
  
  "Ano, vím, co tím myslíš." Tým SPEAR byl neuvěřitelně vystresovaný.
  
  "Vidím, že se děje něco jiného," začal mladý technik. "já-"
  
  Jejich spojení s Washingtonem bylo přerušeno.
  
  "Mám to říct znovu?" Drake to zkusil.
  
  Jeho jedinou odpovědí bylo zlověstné ticho.
  
  "Sakra, to nemůže být dobré." Drake pročesal celý sklad.
  
  SEAL Team 7 se na ně snesl, jako by celé peklo explodovalo.
  
  
  * * *
  
  
  Dahl běžel za náklaďákem, když se blížil k posuvným dveřím skladiště 18. Číňan proběhl přední částí rachotícího náklaďáku a zamířil ke dveřím na vzdálenější straně. Při běhu stříleli. Stráže se je snažily zastavit. Čínské speciální jednotky je ničily kulkami a bojem proti muži. Hayden měl tu smůlu, že byl v přední části nástupiště, když akce začala.
  
  Zlomila strážci vaz a pak se jeho tělem zakryla, když Číňané začali střílet bez rozdílu. Kulky prorazily její tělo s tupým žuchnutím a odhodily ji zpět. Její štít se zhroutil. Odhodila ho a skočila za jednu z předních, drnčících pneumatik, projela kolem ní zezadu, když se kutálela dopředu. Číňané překročili přední část náklaďáku.
  
  Dahl zapálil oheň a rozházel je jako kuželky. Bylo to neuvěřitelné sledovat, sloužilo to jako ukázka jejich téměř nelidských reakcí. I po skoku zpět zahájili palbu.
  
  Dahl se rychle schoval, přikrčil se za náklaďák, pak se podíval ven a vypálil několik dalších kulek. Číňané byli na okamžik přišpendleni k zemi, když se k nim zezadu přiblížili stráže. Dahl se podíval na Kensiho.
  
  Ne tam, kde měla být.
  
  "Kenz? Jsi v pořádku?"
  
  "Ach jo, jen vyzvednu starého přítele."
  
  Dahl se instinktivně otočil a uviděl ji, jak se hrabe v zásuvkách, hlavu hluboko uvnitř, žaludek posazený na okraji víka a vysoko zvednutý zadek.
  
  "Je to trochu zarážející."
  
  "Co? Oh, chybí ti tvoje žena? Možná je žhavější než ty, Torste, ale pamatuj, že díky tomu budeš žhavější než ona."
  
  Odvrátil pohled, cítil se rozervaný. Žil v tomto stavu mezi svatbou a rozvodem, a přesto měl šanci s tím vším něco udělat. Co tady sakra dělal?
  
  Moje práce.
  
  Číňané znovu zaútočili, sestřelili blížící se stráže palbou ze samopalů a přišpendlili Dahla a Haydena k zemi. Švéd se otočil a viděl, jak Kensi vyklouzl z dřevěné bedny.
  
  "Ach, vejce." Opravdu?"
  
  Před očima držela novou lesklou katanu s čepelí nahoře. "Prostě jsem věděl, že bych jednoho našel, kdybych kopal dostatečně hluboko. Lupiči nemůžou odolat meči."
  
  "Kde je ten zatracený Marsův meč?"
  
  "Ach, hodil jsem to do šuplíku."
  
  "Sakra!"
  
  Běžela s mečem v jedné ruce a kulometem v druhé, pak skočila zpět na korbu náklaďáku a před Dahlovýma očima se mihla jako rozmazaná šmouha. Odhodila katanu a zahájila palbu na prchající Číňany.
  
  "Kam jdou?"
  
  "Sklad 17," řekl Dahl. "A my je musíme následovat."
  
  
  * * *
  
  
  Lauren viděla francouzský kontingent útok z pravé strany skladiště 19. Kinimaka a Smith už byli v tomto směru a okamžitě se zapojili. Yorgi se přikrčil za sudy a střílel na stráže. Lauren cítila, jak se jí rozbušilo srdce, když se náklaďák se dvěma jadernými hlavicemi pohyboval vpřed.
  
  Vzpomněla si na vše, co bylo řečeno, a vyskočila na střechu náklaďáku a použila kola jako podpěru. Pak začala povolovat první popruh. Pokud by mohli způsobit, že náklad bude velmi nestabilní, kamiony by byly nuceny zastavit. Vzhlédla zpoza jaderné bomby, šlápla na jeden z velkých kmenů a uviděla Smithe pěstního souboje s jedním z Francouzů.
  
  Strážník se ozval. "Právě potvrzeno agentem v Paříži." Pamatujete si Armanda Argenta? Několikrát vám za ta léta pomohl. Říká, že přítomnost francouzského kontingentu není povolena. Plně. Uvnitř by mohla probíhat nějaká brutální válka."
  
  Lauren polkla a sledovala, jak Smith padl dozadu a padl na jedno koleno. Francouz, který stál nad ním, ho popadl za vlasy, utrhl od kořínků proužek a odhodil ho stranou. Smith zakřičel. Koleno u nosu ho zarazilo. Francouz vyskočil na vrchol. Smith bojoval. Lauren z něj pohlédla na Kinimaku, pak na Yorgiho, jadernou hlavici a blížící se otočné dveře.
  
  Co bych měl dělat?
  
  Udělejte zatracený hluk.
  
  Vyprázdnila zásobník svého glocku vysoko nad hlavami svých nepřátel, což způsobilo, že sebou trhli a uhnuli. To poskytlo Smithovi a Kinimakovi drahocenné vteřiny. Smith uviděl prostor a vystřelil do něj a srazil útočníka k zemi. Kinimaka zlomil muži vaz , tvář jiného a výstřel z bezprostřední blízkosti, ve třetím, což způsobilo, že zavrávoral a vypadl z boje.
  
  Zůstal jen jeden Francouz.
  
  Lauren upadla, když kulka cinkla o tělo jaderného projektilu. Jak děsivé bylo, že jí to ani nevadilo? Jak je zvyklá? Ale byla součástí tohoto týmu a byla odhodlaná s ním zůstat, dokud ho budou mít. Našla tuto rodinu a bude ji podporovat.
  
  Obrovský náklaďák rychle nabral rychlost, prudce zrychlil, přímo do roletových dveří, narazil do nich, což způsobilo mírné odskočení přední kabiny, a pak jimi přímo prorazilo.
  
  Lauren se vrhla na korbu náklaďáku.
  
  
  * * *
  
  
  Drake sebou trhl, když SEALové zaútočili na SAS a SPEAR vedle pohybující se jaderné hlavice a přemýšlel, jestli nějaká bitva nemůže být matoucí nebo smrtelnější než tato. Pár slov od komunikátora mu řeklo, že to určitě možné je.
  
  Všechny tři náklaďáky se šesti jadernými zbraněmi současně prorazily roletové dveře. Kovové šrapnely létaly všude, jak se roztrhané dveře potopily. Kolem projížděly kamiony. Muži zaútočili na náklaďáky, skočili dovnitř s pocitem, že jen získají rychlost. Nyní Drake uviděl dva čínské vojáky běžící poblíž. Zůstal na plošině a uviděl Alici a May o něco dále, jak se schovávají za jednou z dřevěných podpěr. Jaderná bomba se uvolnila, když narazila na jeden z největších výmolů na světě.
  
  Drake se přikrčil. Kdyby se obrovská těžká zbraň uvolnila ze svých opěr a přetrhla popruhy, měli by všichni potíže.
  
  Vyšli na denní světlo a spěchali pryč. Dvacet mil za hodinu, pak třicet, tři plošiny s řevem ožily, když jejich řidiči šlápli na plynový pedál. Před nimi byla široká otevřená silnice, téměř přímo k východu ze základny, asi dvě míle daleko. Nyní, když byli vedle sebe, se Drake mohl dívat ze svého náklaďáku na Dahlův náklaďák a pak na Kinimaku. Pohled na obrovské, pohybující se jaderné střely, lidi bojující bok po boku, lidi střílející z pistolí, použití nožů a pěstí, lidi vymrštěné, bez zatáčky, zakřivení silnice a všechny tři náklaďáky, které v zatáčce řadily dolů, ho ohromily. jádro.. Byl to blábol chamtivosti a násilí, letmý pohled do pekla.
  
  Ale teď se všechna jeho pozornost soustředila na tuleně.
  
  Čtyři silní, zaútočili na SAS jako první, jednoho bez problémů zabili. Britové se shromáždili a zaútočili, čímž donutili SEAL, aby se ukryli. Čtyři muži běželi za náklaďáky a doufali, že skočí na palubu. Velitel SAS, Cambridge, bojoval proti sobě s Navy SEAL a oba byli zasaženi. Mai a Alicia byly zaneprázdněny bojem se strážemi a snažily se najít otvor v boji zblízka.
  
  Drake se setkal tváří v tvář s vedoucím týmu SEAL. "Proč?" - zeptal se.
  
  "Neptej se," zavrčel muž a přistoupil k Drakeovi. Údery byly přesné a neuvěřitelně tvrdé, velmi podobné těm jeho. Zablokoval se, ucítil bolest těchto bloků a udeřil zpět. Tvrdě kopl. V ruce druhého muže se objevil nůž. Drake odrazil ránu svou vlastní, odhodil obě zbraně stranou a odletěl pryč od náklaďáku.
  
  "Proč?" - opakoval.
  
  "Podělal jsi to." Vy a váš tým."
  
  "Jak?" - Zeptal jsem se. Drake ustoupil, aby získal trochu místa.
  
  "A proč by nás ti bastardi chtěli zabít?" zeptala se Alicia, když se objevila za mužem.
  
  Zasadil okamžitou ránu a zasáhl ji do spánku. Drake ho kopl do ledvin a sledoval, jak padá. Alicia mu posunula nohu do obličeje. Společně ho hodili, otáčející se, přes palubu.
  
  Silnice se vpředu rozšířila.
  
  Mai poslala dva strážce. Byl zabit další muž ze SAS a nyní byli Britové a Američané stejně silní. Tři proti třem. Drake viděl, jak se dva Číňané, které předtím viděl, plazili jako pavouci po jaderné bombě.
  
  "Podívejte se na tohle!"
  
  Příliš pozdě. Padli na něj.
  
  
  * * *
  
  
  Dahl v podstatě věděl, že míří do Rumunska. Bylo to dobré. Byla to půlhodina jízdy, která je mohla zabít, než se tam dostali.
  
  Bojoval s Číňany a strážemi, odstrčil je a zjistil, že vyskakují a chtějí víc. Číňané obešli jeho obranu, tvrdě udeřili a málem ho dvakrát probodli svými hroznými čepelemi. Obklíčili ho další strážci. Hayden se uchýlil k tomu, že je shodil z náklaďáku, dokud se jejich počet neztenčil.
  
  Vzadu se Kenzi vypořádala s posledním ze svých nepřátel. Stroj byl prázdný, z katany kapala červená. Šla zpátky dolů po plošině a nyní přimhouřila oči, když se k ní ti dva Číňané přiblížili a mávali noži. Kontrovala a procházela se. Vytáhli zbraně. Vrhla se jim do tváře a překvapila je. Výstřel jí prošel pod paží a odrazil se od jaderné bomby. Ocitla se vedle jednoho z chlapů se zbraní namířenou na její obličej.
  
  "Hovno".
  
  Jediná cesta byla nahoru. Kopla do ruky, která držela zbraň, odletěla, a pak vyšplhala po podpěře na plášť jaderné zbraně. Dosáhla vrcholu a zjistila, že tam nahoře je to jen mírná křivka, ale nebezpečná pro rovnováhu. Místo toho seděla obkročmo nad jadernou bombou s katanou v ruce.
  
  "Pojď a vezmi si mě!" - křičela. "Pokud se odvážíš."
  
  Vzlétli rychle, dokonale vyvážení. Kenzi stála na hlavici a točila mečem, když na ni útočili noži. Úder a švih. Kontrovala, ale tekla jim krev. Zasáhla raketu. Nákladní auto se otřásalo rychlostí třiceti kilometrů za hodinu. Číňané se přizpůsobili na nejvyšší míru. Kenzi ztratila rovnováhu, uklouzla a spadla zpět na raketu.
  
  "Ach".
  
  Vlasy jí profoukl poryv větru, studený jako mrazák. Nůž na ni spadl. Přehodila katanu do druhé ruky, popadla ji prsty za zápěstí a prudce s ní trhla na stranu. Zápěstí se zlomilo a nůž vypadl. Takto zkroutila i tělo a viděla, jak vylétlo hlavou napřed z náklaďáku. Druhá osoba již zaútočila. Kenzi přesunula katanu zpět do pravé ruky a nechala ji zasáhnout hrot přímo. Chvíli se vznášel, než ho Kenzi odhodila stranou.
  
  Pak se podívala ze svého bidýlka na jadernou bombu a z čepele její katany kapala krev na ty, kteří bojovali dole.
  
  "Byli zabiti dva Číňané. Zbývají tři."
  
  Alicia se na ni dívala ze svého vyhraného náklaďáku a sledovala bitvu na hlavici. "Vypadalo to tak zatraceně cool," řekla. "Opravdu věřím, že mám erekci."
  
  Dahl se na ni podíval ze svého auta. "Já také".
  
  Pak se ale hlavice dala do pohybu.
  
  
  KAPITOLA 41
  
  
  Dahl si toho posunu okamžitě všiml, viděl, jak se dva popruhy, které se mu podařilo odepnout, třepotaly ve větru, a pak se třetí rozevřel jako nejšílenější gumička na světě a zuřivě plácal o jadernou nálož a spodek plošiny. Prvním silným výpadem zasáhl strážce do břicha, což způsobilo, že vyletěl, paže v bok, přímo z boku náklaďáku a přímo naprázdno zasáhl zadní pneumatiky toho, kdo jel vedle něj. Dahl sebou trhl nad výsledkem.
  
  Jaderná bomba se znovu pohnula. Dal cítil, jak se nad ním snesla rudá mlha, když se Kenzi snažila navrch a Hayden zápasil přímo pod jeho stínem, aniž by tušil, co přijde dál. Křičel a řval, ale bezvýsledně. Řev pneumatik, křik, soustředění potřebné k boji; to vše zasahovalo do jejich sluchu. Skočil ke komunikátoru.
  
  "Hýbat se." Jaderná bomba se chystá explodovat!"
  
  Kenzi zírala dolů. "Kam jít? Myslíš vzlétnout?"
  
  "Nooo!"
  
  Švéd na konci svých pout běžel jako blázen blízko Haydena a přitiskl se ramenem k neuvěřitelné mase projektilu. "Jaderná bomba padá!"
  
  Hayden se rychle převalil a strážný také. Bojová hlavice se posunula o další palec. Dahl ho zvedl s každou uncí síly, kterou kdy sebral, a každý sval křičel.
  
  Vedle něj se ozvalo těžké zaklepání.
  
  Hovno.
  
  Ale byla to Kenzi, stále držela katanu a se sarkastickým úsměvem na tváři. "Sakra, jsi jen šílený zasraný hrdina." Vážně si myslíš, že tohle vydržíš byť jen vteřinu?"
  
  "Hm, ne." Spíš ne."
  
  "Tak se pohni."
  
  Bláznivý Švéd se ponořil přesně.
  
  
  * * *
  
  
  Drakeovi a Alicii se podařilo strávit vteřinu a sdílet tuto podívanou.
  
  "Co sakra dělá Dal?" zeptala se Alicia. "Objímá tu zatracenou jadernou bombu?"
  
  "Nebuď hlupák," odsekl Drake a zavrtěl hlavou. "Očividně ji líbá."
  
  Drake pak uskočil na stranu, aby pomohl chlapíkům ze SAS, vytrhl mladíkovi SEAL a hodil ho pod jadernou bombu. Celé tělo muže se třáslo. Vyměnili si rány a pak SEAL ležel v bezvědomí, obličejem dolů, ale živý. Drake měl v úmyslu to tak nechat.
  
  Zemřel další SEAL, následovaný vojákem SAS, oba byli pobodáni zblízka. Cambridge a mladý muž jsou vše, co zůstává. Spojili se s Drakem, aby bojovali proti závěrečné SEAL. Zároveň se k nim přidaly Alicia a May. Náklaďák duněl po polní cestě, jednou narazil do souseda a ujel. Srážka umožnila stabilizaci Dahlovy jaderné bomby zajištěním k jejím obrovským podpěrám. Všechna tři auta jako jedno prorazila výjezdovou bránu a pokračovala v jízdě směrem na Rumunsko. Ocel a beton byly zcela zničeny a trhaly se tam a zpět. Tou dobou už vrtulníky vzlétly a létaly vedle nákladních aut a ze dveří se vykláněli muži s těžkým dělostřelectvem a zaměřovali se na řidiče.
  
  Drake zastavil útok na SEAL. "Počkejte. Jste voják speciálních sil. americké ženy. Proč se nás snažíš zabít?"
  
  Po pravdě nikdy nečekal odpověď, ale muž reagoval útokem. Vyřadil Cambridge a pak dokončil Drakea. Mladý muž ze SAS padl na bok. SEAL byl krutý a nemilosrdný, zasazoval drtivou ránu za ranou. Ale pak se Mai otočila čelem k němu.
  
  Uběhlo osm sekund a boj byl u konce. Znovu ho nechali živého, sténajícího v hromadě, odzbrojeného.
  
  Drake se otočil ke Cambridge. "Nedokážu vyjádřit, jak moc si vaší pomoci vážíme, majore. Je mi moc líto ztráty vašich lidí. Ale prosím, jestli chceš, nech ty lidi naživu, jen plnili rozkazy."
  
  Dva přeživší tuleni vzhlédli, překvapeni a možná i zmateni.
  
  Cambridge přikývl. "Chápu a souhlasím s tebou, Drake." Na konci dne jsme všichni pěšáci."
  
  Drake se zašklebil. "No, už ne." Americká vláda se nás právě pokusila zabít. Nevidím z toho žádnou cestu zpět."
  
  Cambridge pokrčil rameny. "Vraťte úder."
  
  Drake se ponuře usmál. "Muž podle mého srdce." Rád jsem vás poznal, majore Cambridge."
  
  "A ty, Matte Drake."
  
  Kývl na Mai a Alici, pak opatrně zamířil k zadní části náklaďáku. Drake se díval, jak odchází, a zároveň kontroloval stabilitu hlavice. Všechno vypadalo dobře.
  
  "Víš, že se vrátí a vezmou meč?" pobídla ho Alicia.
  
  "Ano, ale víš co? Je mi to jedno. Martův meč je ten nejmenší z našich problémů." Zapnul spojení. "Hayden? Jak daleko? Jak se tam máš?"
  
  "Dobře," odpověděl Hayden. "Poslední Číňan právě odskočil." Jdu si pro meč."
  
  Kenzi se zasmála. "Ne, viděli mě v akci."
  
  "Nejsme všichni?" Drake se usmál. "Na ten pohled na chvíli nezapomenu."
  
  Alicia ho přímo praštila po rameni. "Uklidni se, vojáku." Až příště budeš chtít, abych si dal jadernou bombu mezi nohy."
  
  "Ne, neboj se," řekl Drake a odvrátil se. "Udělám to pro tebe později."
  
  
  * * *
  
  
  Vrtulníky se posmívaly, vyhrožovaly a přesvědčovaly řidiče, aby zpomalili svá vozidla. Zpočátku to samozřejmě nefungovalo, ale poté, co někdo prostřelil jedno z čelního skla kulku vysoké ráže, lidé, kteří si mysleli, že jsou nedotknutelní, najednou začali pochybovat. O tři minuty později kamiony zpomalily, ruce trčely z oken a veškerý provoz se zastavil.
  
  Drake získal rovnováhu, zvyklý na neustálé přirážení a pohyb vpřed. Seskočil na zem a uvědomil si, že komunikační systém náhle ožil, a nyní velmi bedlivě sledoval své piloty.
  
  Z komunikátoru nevycházel žádný zvuk. Washington tentokrát mlčel.
  
  Tým se shromáždil poté, co zničil jejich sluchátka. Seděli na travnatém kopci s výhledem na tři raketové lodě a přemýšleli, co by na ně mohl svět a jeho horší postavy vrhnout příště.
  
  Drake se podíval na pilota. "Mohl byste s námi letět do Rumunska?"
  
  Oči tohoto muže nikdy nezakolísaly. "Samozřejmě," řekl. "Nechápu proč ne. V každém případě se tam posílají jaderné zbraně k uskladnění na základně. Budeme mít výhodu."
  
  Společně opustili další bojiště.
  
  Společně zůstali silní.
  
  
  * * *
  
  
  O několik hodin později tým opustil rumunský bezpečný dům a nastoupil do autobusu do Transylvánie a vystoupil poblíž hradu Bran, domnělého sídla hraběte Drákuly. Zde, mezi vysokými stromy a vysokými horami, našli temný tichý dům pro hosty a usadili se v něm. Světla byla slabá. Tým byl nyní oblečen do civilních šatů, které si vzali z bezpečného domu, a vezli jen takové zbraně a střelivo, které mohli mít, a také pořádnou zásobu peněz z trezoru, který si vzal Yorgi. Neměli žádný pas, žádné doklady, žádné identifikační karty.
  
  Shromáždili se v jedné místnosti. Deset lidí, žádné spojení. Deset lidí je na útěku před americkou vládou a netuší, komu mohou věřit. Není jasné, kam se obrátit. Už žádný SPEAR a žádná tajná základna. Žádná kancelář v Pentagonu, žádný domov ve Washingtonu. Typ rodin, které měli, přesahoval to, co bylo dovoleno. Kontakty, které by mohli použít, mohou být kompromitovány.
  
  Celý svět se změnil kvůli nějakému neznámému, nepochopitelnému příkazu výkonné moci.
  
  "Co bude dál?" Smith vznesl problém jako první, jeho hlas byl ve spoře osvětlené místnosti tichý.
  
  "Nejprve dokončíme misi," řekl Hayden. "Řád posledního soudu se snažil zničit svět ukrytím čtyř hrozných zbraní. Válka, díky Hannibalovi, který byl skvělou zbraní. Dobytí s pomocí Čingischána, což byl klíčový kód, který jsme zničili. Hladomor prostřednictvím Geronima, což byla biologická zbraň. A nakonec Smrt prostřednictvím Attily, který měl šest jaderných hlavic. Společně by tyto zbraně zredukovaly naši společnost, jak ji známe, na zmar a chaos. Myslím, že můžeme s jistotou říci, že jsme hrozbu neutralizovali."
  
  "S jediným volným koncem je Marsův meč," řekla Lauren. "Nyní v rukou Číňanů nebo Britů."
  
  "Opravdu doufám, že jsme to my," řekl Drake. "SAS nás tam zachránil a ztratil několik dobrých mužů." Doufám, že Cambridge nebude kárán."
  
  "Jdeme vpřed..." řekl Dahl. "Ani my to sami nezvládneme." Za prvé, co teď sakra budeme dělat? A za druhé, komu můžeme důvěřovat, že nám to pomůže?
  
  "Nejdřív zjistíme, co přimělo Američany, aby se na nás obrátili," řekl Hayden. "Myslím, že operace v Peru a... další věci... které se staly." Je to proti nám jen pár mocných lidí? Odštěpená skupina ovlivňující ostatní? Nemůžu ani na vteřinu uvěřit, že by to Coburn schválil."
  
  "Chcete říct, že bychom si měli tajně popovídat s prezidentem?" zeptal se Drake.
  
  Hayden pokrčil rameny. "Proč ne?"
  
  "A pokud je to odštěpená skupina," řekl Dahl. "Zničíme je."
  
  "Naživu," řekla Mai. "Jediný způsob, jak to přežít, je chytit naše nepřátele živé."
  
  Tým seděl ve velké místnosti v různých pozicích, závěsy byly pevně zatažené a chránily je před neprostupnou nocí. Hluboko v Rumunsku spolu mluvili. Plánováno. Brzy se ukázalo, že mají zdroje, ale ty byly skromné. Drake by je mohl spočítat na jedné ruce.
  
  "Kam jít?" zeptala se Kenzi, stále držela katanu a nechala čepel vyhřívat se v tlumeném světle.
  
  "Pokračuj," řekl Drake. "Vždy se posouváme vpřed."
  
  "Jestli se někdy zastavíme," řekl Dahl. "Umíráme."
  
  Alicia držela Drakea za ruku. "A myslel jsem, že mé dny útěku skončily."
  
  "Tohle je jiné," řekl a pak si povzdechl. "Samozřejmě, že to víš. Promiňte."
  
  "Vše je v pořádku. Hloupé, ale roztomilé. Konečně jsem si uvědomil, že tohle je můj typ."
  
  "Znamená to, že jsme na útěku?" zeptala se Kenzi. "Protože jsem od toho všeho opravdu chtěl pryč."
  
  "Vypořádáme se s tím". Dahl se k ní naklonil blíž. "Slibuji ti. Já mám taky své děti, nezapomeň. Překonám pro ně cokoliv."
  
  "Nezmínil ses o své ženě."
  
  Dahl zíral a pak se posadil na židli a přemýšlel. Drake viděl, jak se Kensi přibližuje k velkému Švédovi. Pustil to z hlavy a rozhlédl se po místnosti.
  
  "Zítra je další den," řekl. "Kam chceš jít první?"
  
  
  KONEC
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  David Leadbeater
  Na pokraji Armagedonu
  
  
  KAPITOLA PRVNÍ
  
  
  Julian Marsh byl vždy mužem kontrastních barev. Jedna strana je černá, druhá šedá... ad infinitum. Kupodivu nikdy neprojevil zájem o to, proč se vyvinul trochu jinak než ostatní, jen to přijal, naučil se s tím žít, užíval si to. V každém smyslu to z něj udělalo objekt zájmu; odvedlo to pozornost od machinací skrývajících se za výraznýma očima a slano-pepřovými vlasy. Březen byl vždy výjimečný - tak či onak.
  
  Uvnitř to byl zase jiný člověk. Vnitřní soustředění zaměřilo jeho pozornost na jedno jádro. Tento měsíc to byla příčina Pýthianů, respektive toho, co z nich zbylo. Jeho pozornost upoutala zvláštní skupina a pak se kolem něj jednoduše rozpustila. Tyler Webb byl spíše psychopatický megastalker než vůdce kabalistů. Marsh si však vychutnával příležitost jít sám a vytvářet osobní, výstřední návrhy. K čertu se Zoe Shears a všemi, kdo byli v sektě stále aktivní, a do ještě hlubšího pekla s Nicholasem Bellem. Svázaný, spoutaný a namočený, není pochyb, že by bývalý stavební dělník nařídil úřadům vše, aby získal i ten nejmenší odklad od výkonu trestu.
  
  Pro Marshe vypadala budoucnost jasně, i když s mírným nádechem. Každý příběh měl dvě strany a on byl velmi oboustranný muž. Poté, co jsme smutně opustili nešťastný Ramses Bazaar - pavilony se nám moc líbily se všemi jejich nabídkami - se March vznesl k obloze pomocí helikoptéry v barvě propasti. Spěchal pryč a rychle se soustředil na nové dobrodružství před sebou.
  
  NEW YORK.
  
  Marsh vyzkoušel zařízení na boku, přiblížil ho, nejistý, co vidí, ale byl si jistý, co dokáže. Toto dítě bylo hlavním nástrojem vyjednávání. Velký táta absolutního přesvědčení. Kdo může argumentovat jadernou bombou? Marsh nechal zařízení na pokoji, zkontroloval vnější batoh a uvolnil ramenní popruhy, aby se přizpůsobil jeho statné postavě. Samozřejmě by musel předmět podrobit testům a potvrdit jeho pravost. Koneckonců, většina bomb by se dala uvařit tak, aby vypadala jako něco, čím nebyly - pokud by kuchařka byla dost dobrá. Teprve pak by se Bílý dům sklonil.
  
  Riskantní, řekla jedna jeho strana. Riskantní.
  
  Ale zábava! naléhal druhý. A stálo to za malou otravu radiací, když na to přijde.
  
  March se zasmál sám sobě. Takový darebák. Ale mini Geigerův pult, který si s sebou přinesl, mlčel a přiživoval jeho statečnost.
  
  Ale abych byl úplně upřímný, létání nebylo jeho věcí. Ano, bylo tam vzrušení, ale také šance na žhavou smrt - a to ho právě teď opravdu nelákalo. Snad jindy. Marsh strávil plánováním této mise mnoho mučivých hodin, přičemž se ujistil, že všechny trasové body jsou na svém místě a co nejbezpečnější, ačkoli vzhledem k místům, kde se bude zastavovat, byla tato myšlenka téměř směšná.
  
  Vezměme si například právě teď. Mířili pod baldachýnem amazonského pralesa na cestě do Kolumbie. Čekal na něj muž - ve skutečnosti jich bylo víc, a Marsh na schůzce vtiskl svou osobnost tím, že trval na tom, aby chodili v bílém. Jen malý ústupek, ale pro Pýthii důležitý.
  
  Je to všechno, co teď jsem?
  
  Marsh se hlasitě zasmál, což způsobilo, že se pilot vrtulníku polekaně rozhlédl.
  
  "Vše je v pořádku?" " zeptal se hubený muž s jizvami.
  
  "No, to záleží na tvém úhlu pohledu." March se zasmál. "A kolik máte úhlů pohledu? Raději pobavím více než jednoho. Vy?"
  
  Pilot se otočil a zamumlal něco nesrozumitelného. March zavrtěl hlavou. Kdyby jen nemyté masy věděly, jaké síly se pod nimi kráčely, krčily a svíjely, lhostejné nebo nedbající na zmatek, který způsobily.
  
  Marsh pozoroval scenérii pod sebou a už po milionté přemýšlel, zda je toto místo vstupu do Spojených států tou správnou cestou. Když na to došlo, byly jen dvě reálné možnosti - přes Kanadu nebo přes Mexiko. Poslední jmenovaná země byla blíže Amazonii a byla prolezlá korupcí; přecpaný lidmi, kteří by mohli dostat zaplaceno, aby pomáhali a drželi jazyk za zuby. Kanada nabízela několik bezpečných útočišť pro lidi jako Marsh, ale nestačily a ani se nepřiblížily rozmanitosti, která existovala v Jižní Americe. Jak se monotónní krajina pod námi dál odvíjela, Marsh zjistil, že jeho mysl bloudí.
  
  Chlapec vyrostl ve výsadním postavení, v ústech měl mnohem víc než stříbrnou lžičku; spíše jako masivní zlatá cihla. Nejlepší školy a nejlepší učitelé - čteno "nejlepší" jako "nejdražší", vždy opravoval Marsh - se ho snažili nasměrovat na správnou cestu, ale neuspěli. Možná by pomohl pobyt v nějaké normální škole, ale jeho rodiče byli bohatí pilíře jižanské společnosti a byli daleko mimo realitu.Marsh byl vychován služebnictvem a své rodiče vídal hlavně při jídle a luxusních recepcích, kde mu bylo nařízeno nemluvit.Vždy pod kritickým pohledem svého otce, který se staral o bezvadné chování. A vždy jeho provinilý úsměv matky, která věděla, že její syn vyrostl bez lásky a sám, ale nebyl zcela schopen přimět se postavit se jakékoli formě. A tak Julian Marsh rostl, vyvíjel se a stal se tím, co jeho otec otevřeně nazýval " zvláštní chlapec."
  
  Pilot promluvil a Marsh to úplně ignoroval. "Mám to říct znovu?"
  
  "Blížíme se ke Cali, pane." Kolumbie."
  
  Marsh se naklonil a sledoval, jak se dole odehrává nová scéna. Cali bylo známé jako jedno z nejnásilnějších měst v Americe a domov Cartelu Cali, jednoho z největších světových dodavatelů kokainu. Každý obyčejný den vzal muž jako Marsh svůj život do svých rukou, procházel se zadními uličkami El Calvario, kde ragamuffinové hledali po ulicích odpadky a spali v chatrčích, kde místní trpěli tím, že byli označeni za "zónu tolerance". povolením komerční spotřeby mohou drogy a sex vzkvétat s minimálním zásahem policie.
  
  Marsh věděl, že tohle je místo pro něj a jeho jadernou bombu.
  
  Když se posadil, pilot ukázal Marshovi šedý pick-up, ve kterém seděli tři obézní muži s chladnýma mrtvýma očima a bezvýraznými tvářemi. Otevřeně vyzbrojeni střelnými zbraněmi doprovodili Marshe do náklaďáku jen s krátkým pozdravem. Projížděli pak vlhkými, zaneřáděnými ulicemi, špinavými budovami a rezavými markýzami a nabízeli jeho cvičenému oku další alternativní pohled na svět, místo, kde část populace "proplouvala" z jedné chatrče do druhé, bez stálého domova. March se trochu stáhl, protože věděl, že nemá co říct k tomu, co se stalo potom. Tyto zastávky však byly nutné, pokud chtěl úspěšně propašovat jaderné zbraně do USA, a stály za jakékoli riziko. A samozřejmě, Marsh vypadal tak neutrálně, jak jen mohl, s několika triky v barevných rukávech.
  
  Auto se prodíralo mlhou pokrytými zvlněnými kopci, až se nakonec změnilo na dlážděnou příjezdovou cestu s velkým, tichým domem před sebou. Cesta proběhla v tichosti, ale teď se jeden ze strážců neústupně otočil k Marshovi.
  
  "Jsme zde".
  
  "Očividně. Ale kde je "tady"?"
  
  Ne příliš neuctivé. Ne příliš ufňukaný. Udržujte vše pohromadě.
  
  "Vezmi si batoh." Strážný vyskočil a otevřel dveře. "Pan Navarro na vás čeká."
  
  March přikývl. Bylo to správné jméno a správné místo. Nezůstane tu dlouho, jen tak dlouho, aby se ujistil, že jeho další způsob dopravy a konečný cíl bude hladký a bezpečný. Následoval strážce pod nízkým obloukem, ze kterého kapala mlha, a pak do temného vchodu starého domu. Uvnitř nesvítila žádná světla a výskyt jednoho nebo dvou starých duchů by nebyl překvapením ani obavou. Marsh často viděl staré duchy ve tmě a mluvil s nimi.
  
  Strážný ukázal na otvor napravo. "Zaplatil jste si soukromý pokoj pro sebe na maximálně čtyři hodiny. Pojď rovnou dovnitř."
  
  March vděčně sklonil hlavu a otevřel těžké dveře. "Také jsem požádal o povolení k přistání dalšího druhu dopravy. Helikoptéra?"
  
  "Ano. Je to také dobré. Zavolejte mi na interkom, až přijde čas, a já vás provedu celým domem."
  
  March spokojeně přikývl. Peníze, které zaplatil nad rámec toho, co bylo požadováno, byly za poskytování lepších služeb, a to zatím platí. Zaplacení vyšší než vyvolávací ceny samozřejmě také vyvolalo podezření, ale taková byla rizika.
  
  Zase dvě strany, pomyslel si. Jin a jang. Bažina a bažina. Černá a... černá s karmínovými záblesky se řítila skrz...
  
  Interiér pokoje byl luxusní. Odvrácenou stranu zabírala rohová pohovka z černé kůže a hlubokého plyše. Opodál stál skleněný stolek s karafou na nápoje, víno a lihoviny, zatímco v jiném rohu automat nabízel kávu a čaj. Občerstvení je rozloženo na skleněném stole. Marsh se tomu všemu usmál.
  
  Pohodlné, ale jen na krátkou dobu. Ideál.
  
  Nalil do kapsle nejsilnější kávu a chvíli počkal, než se uvaří. Pak se uvelebil na gauči, vyndal svůj laptop a opatrně položil batoh na kožené čalounění vedle sebe. Nikdy předtím nebyla jaderná bomba tak hýčkána, pomyslel si a krátce přemýšlel, zda by si pro ni neměl připravit vlastní pivo. Pro muže, jako byl Marsh, to samozřejmě nebylo nic těžkého a během několika minut byl v batohu šálek páry a na boku malý košíček s polevou.
  
  March se usmál. Všechno bylo dobré.
  
  Surfoval jsem na internetu; potvrzující e-maily ho informovaly, že vrtulník Forward již vlétá do Kolumbie. Nikde ještě nebyly vyvěšeny žádné vlajky, ale od chvíle, kdy v plném proudu opustil bazar, uplynulo jen pár hodin. Marsh dopil a zabalil malý sáček sendvičů na další let, pak stiskl tlačítko interkomu.
  
  "Jsem připravený odejít."
  
  O dvacet minut později byl znovu ve vzduchu, let jaderného batohu byl zkroucený, ale pohodlný. Mířili do Panamy, kde dokončí své rychlé lety a začne únavnou část své cesty po souši. Pilot se probojoval vzduchem a všemi hlídkami, nejlépe v tom, co dělal, a dostal za to slušně zaplaceno. Když se v levém okně začal objevovat obrys Panamy, Marsh si začal uvědomovat, o kolik blíže už je Spojeným státům americkým.
  
  Přichází hurikán, lidi, a jen tak snadno nezmizí...
  
  Na pár hodin se usadil v Panama City, dvakrát se převlékl a čtyřikrát se osprchoval, pokaždé s jiným voňavým šamponem. Vůně se příjemně mísily a přehlušovaly slabé aroma potu. Snídal a obědval, i když byla večeře, a vypil tři sklenky vína, každou z jiné láhve a jiné barvy. Život byl dobrý. Výhled z okna zůstal nezměněný a neinspirativní, takže Marsh vyndal krabičku rtěnky, kterou si šetřil právě pro takovou příležitost, a natřel sklenici jasně červenou barvou. To pomohlo, alespoň na chvíli. Marsh si pak začal představovat, jaké by to bylo olíznout ten panel, ale v tu chvíli jeho sny přerušil ping příchozí zprávy.
  
  Předpokládaný čas příjezdu je 15 minut.
  
  March se zašklebil, šťastný, ale zároveň znepokojený. Čekala nás čtyřicetihodinová cesta po jedněch z nejhorších silnic v regionu. Tato myšlenka pravděpodobně nebude inspirovat. Po dokončení by však další fáze byla nekonečně zajímavější. March posbíral své věci, uspořádal kávové kapsle, láhve vína a nádobí podle barvy, tvaru a velikosti a pak vyrazil.
  
  SUV čekalo, vrnělo u silnice a vypadalo překvapivě pohodlně. Marsh rozložil jadernou bombu, připnul si k ní bezpečnostní pás a pak se o sebe postaral. Řidič si chvíli povídal, než si uvědomil, že Marshovi nezáleží na jeho vlastním posraném malém životě, a pak usedl za volant. Cesta se táhla nekonečně dopředu.
  
  Uplynuly hodiny. SUV sklouzlo, pak se otřáslo a pak znovu sklouzlo, několikrát se zastavilo kvůli benzínu a namátkové kontrole. Řidič by neriskoval, že bude zadržen za menší přestupek. Koneckonců to bylo jen další vozidlo z mnoha, další jiskra života putující po věčné dálnici do neznámých destinací, a pokud by zůstala nevýrazná, prošla by bez povšimnutí.
  
  A pak před nimi leželo Monterrey. March se široce usmíval, unavený, ale šťastný, protože dlouhá cesta byla více než v polovině.
  
  Jaderný kufřík ležel vedle něj, nyní jen pár hodin od hranic s USA.
  
  
  KAPITOLA DVĚ
  
  
  March podnikl další úsek své cesty pod rouškou naprosté tmy. Bylo to místo, kde se dalo vyhrát nebo prohrát cokoliv; Do obrazu se dostal neznámý faktor, který místní šéfové kartelů zvýšili na nevyčíslitelnou částku. Kdo mohl uhodnout myšlenky takových lidí? Kdo věděl, co budou dělat dál?
  
  Samozřejmě ne oni... nebo Julian Marsh. Byl potupně převezen spolu s tuctem dalších lidí na korbě náklaďáku mířícího k hranici. Někde po cestě tenhle kamion odbočil z dálnice a zmizel ve tmě. Žádná světla, žádné značky, řidič tuto trasu znal se zavázanýma očima - a je dobře, že to věděl.
  
  Marsh stál vzadu v náklaďáku a poslouchal klábosení a nespokojenost rodin. Před ním se rýsoval rozsah jeho plánu. Okamžik jeho příjezdu do New Yorku nemohl přijít dost brzy. Když náklaďák zabrzdil a zadní dveře se otevřely na namazaných pantech, vystoupil jako první a hledal vůdce ozbrojených mužů, kteří stáli na stráži.
  
  "Diablo," řekl a použil kódové slovo, které ho identifikovalo jako VIP cestovatele a že souhlasil s platbou. Muž přikývl, ale pak si ho nevšímal a všechny nahnal do malého shluku pod široce rozprostřenými větvemi převislého stromu.
  
  "Teď je životně důležité," řekl španělsky, "aby ses pohyboval tiše, nic neříkal a dělal, co ti bylo řečeno. Pokud to neuděláš, podříznu ti hrdlo. Rozumíš?"
  
  Marsh sledoval, jak se muž setkal s pohledem všech, včetně jeho vlastního. Pochod začal o chvíli později, po rozbité cestě a mezi houštinami stromů. Nad hlavou se mihotalo měsíční světlo a vedoucí Mexičan často čekal, až mraky skryjí jas, než pokračoval. Bylo proneseno jen velmi málo slov, a to jen muži se zbraněmi, ale Marsh najednou zjistil, že si přeje, aby uměl trochu španělsky - nebo možná hodně.
  
  Vlekl se uprostřed řady a nevěnoval pozornost vyděšeným tvářím kolem sebe. Po hodině zpomalili a Marsh viděl před sebou zvlněnou písečnou pláň posetou řídkými stromy, kaktusy a několika dalšími rostlinami. Celá skupina si dřepla.
  
  "Zatím je to dobré," zašeptal vůdce. "Ale teď je ta nejtěžší část." Pohraniční stráž nemůže neustále monitorovat celou hranici, ale provádí namátkové kontroly. Po celou dobu. A ty," kývl na Marche, "požádal o přechod přes Diablo. Doufám, že jsi na to připraven."
  
  March se zasmál. Neměl ponětí, o čem ten malý chlápek mluví. Lidé však brzy začali mizet, každý s malou skupinkou přistěhovalců, až zůstal jen Marsh, vůdce a jeden strážný.
  
  "Jsem Gomez," řekl vůdce. "Tohle je Lopez." Provedeme vás bezpečně tunelem."
  
  "A co ti chlapi?" Marsh kývl na odcházející přistěhovalce a nasadil svůj nejlepší falešný americký přízvuk.
  
  "Platí jen pět tisíc na hlavu." Gomez udělal odmítavé gesto. "Riskují kulky." Nebojte se, můžete nám věřit."
  
  Marsh se otřásl, když viděl, jak se na tváři jeho průvodce pevně usadil potutelný úsměv. Celá cesta samozřejmě proběhla příliš hladce na to, aby se dalo čekat, že bude pokračovat. Otázka zněla: kdy na něj zaútočí?
  
  "Pojďme do tunelu," řekl. "Cítím tady zvědavé pohledy."
  
  Gomez se nemohl ubránit záblesku obav, který se mu mihl přes obličej, a Lopez se rozhlédl po temnotě kolem sebe. Jako jednoho ho oba muži vedli východním směrem, pod mírným úhlem, ale k hranici. March se vrhl vpřed, záměrně přešlapoval a vypadal neadekvátně. V jednu chvíli mu Lopez dokonce podal pomocnou ruku, kterou si Marsh katalogizoval později a zapsal to jako slabost. V žádném případě nebyl odborníkem, ale bezedné bankovní konto mu kdysi umožnilo mnohem víc než jen materiální nástrahy, zkušenosti světových šampiónů bojových umění a bývalých vojáků speciálních jednotek mezi nimi. Marsh znal několik triků, bez ohledu na to, jak byly luxusní.
  
  Nějakou dobu šli, poušť se kolem nich rozprostírala, téměř tichá. Když se před námi objevil kopec, Marsh byl plně připraven začít stoupat, ale Gomez se zastavil a ukázal na rys, který by jinak nikdy neviděl. Tam, kde se písčitá půda stýkala s mírně se svažujícím úpatím, se pár malých stromů setkalo s houštím křovin. Gomez však nešel na toto místo, ale udělal opatrných třicet kroků doprava a pak dalších deset po nejstrmějším svahu. Jakmile tam byli, Lopez zkoumal oblast s nekonečnou péčí.
  
  "Čistý," řekl nakonec.
  
  Gomez pak našel kus zakopaného lana a začal tahat. Marsh viděl, jak se malá část úbočí zvedla, posouvala kameny a křoví, aby odhalila díru o velikosti člověka, která byla vytesána do živé skály. Gomez vklouzl dovnitř a Lopez namířil hlaveň své zbraně na Marshe.
  
  "Teď ty. Ty taky."
  
  March ho následoval, opatrně držel hlavu skloněnou a sledoval past, o které věděl, že je jen pár kroků od odpíchnutí. Potom, po chvíli přemýšlení, muž se dvěma stranami přepnul kanály a rozhodl se stáhnout se do temnoty.
  
  Lopez čekala se zdviženou pistolí. March uklouzl a jeho boty škrábaly po skalnatém svahu. Lopez se natáhl, upustil zbraň a Marsh máchl šestipalcovou čepelí a zabodl hrot do krční tepny druhého muže. Lopez vytřeštil oči a zvedl ruku, aby zastavil proud, ale Marsh to neměl v úmyslu. Trefil Lopeze mezi oči, vytrhl mu zbraň a pak jeho umírající tělo kopl z kopce dolů.
  
  Seru na tebe.
  
  Marsh upustil pušku, protože věděl, že Gomez by si to uvědomil rychleji, než by bylo nutné, kdyby ji viděl v Marshově ruce. Poté znovu vstoupil do tunelu a rychle prošel původní chodbou. Bylo to drsné a připravené, podpírané třesoucími se trámy a prachem a maltou kapajícími ze střechy. Marsh plně očekával, že bude každou chvíli pohřben. Gomezův hlas dolehl k jeho napjatým uším.
  
  "Neboj se. Je to jen falešný vchod, který má vyděsit každého, kdo by mohl narazit do tohoto tunelu. Jdi ještě níž, příteli."
  
  Marsh přesně věděl, co ho "dále dole" bude čekat, ale teď měl malý moment překvapení. Ošemetná část by spočívala v deaktivaci Gomezovy zbraně, aniž by se vážně zranil. New York byl stále tisíce mil daleko.
  
  A zdálo se to mnohem dál, když stál pod mexickou pouští a cítil, jak mu po zádech stéká hlína, obklopený zápachem potu a vegetace, oči ho štípaly prachem.
  
  March se odvážil vpřed, v jednu chvíli se plazil a táhl za sebou batoh, jehož popruh měl omotaný kolem kotníku. Je tu spousta oblečení, pomyslel si v jednu chvíli. Jen oblečení a možná kartáček na zuby. Pěkná kolínská. Sáček kávy... přemýšlel, kam asi Američané umístili svá zařízení na měření radiace, a pak se začal obávat radiace samotné. Znovu.
  
  To je pravděpodobně něco, co byste měli zkontrolovat, než půjdete.
  
  No, musíte žít a učit se.
  
  March se přinutil smát, když se vynořil z úzkého tunelu do mnohem většího. Gomez se naklonil a natáhl ruku, aby mu pomohl.
  
  "Něco směšného?"
  
  "Ano, ty zasraný zuby."
  
  Gomez to sledoval, šokován a nevěřícně. Tato věta se zdála být tím posledním, co očekával, že v této fázi jejich cesty uslyší. Marsh vypočítal, co by to mohlo být. Když se na to Gomez snažil přijít, Marsh vstal, zatočil s pistolí v Gomezových rukou a vrazil pažbu druhému muži do úst.
  
  "Teď už chápeš, co tím myslím?"
  
  Gomez bojoval ze všech sil, odstrčil Marshe a vrátil sud sobě. Z úst mu vystříkla krev, když zařval a zuby mu spadly na podlahu. Marsh se ponořil pod dlouhou hlaveň a zasadil silnou ránu do čelisti a další do strany hlavy. Gomez zavrávoral a jeho oči prozrazovaly, že stále nemůže uvěřit, že ho tahle podivná kachna přemohla.
  
  Marsh vytáhl nůž z pochvy na Mexičanově boku, když zápasili. Gomez spěchal pryč, věděl, co se bude dít dál. Narazil do kamenné zdi a s těžkým zasténáním si zlomil rameno a lebku. Marsh udeřil pěstí, která se odrazila od Mexičana a pak zasáhla roca. Z vlastních kloubů mu vytékala krev. Pistole se znovu zvedla, ale Marsh se narovnal tak, že ji měl mezi nohama, obchodní část se nyní stala nepoužitelnou.
  
  Gomez ho udeřil do hlavy, jejich krev se promíchala a rozstříkla po stěnách. March zavrávoral, ale vyhnul se další ráně a pak si vzpomněl na nůž, který stále držel v levé ruce.
  
  Silný tlak a nůž se zaryl Gomezovi do žeber, ale Mexičan upustil zbraň a položil obě ruce na Marshovu ruku s nožem, čímž zastavil sílu úderu a zabořil čepel. Bolest zkreslila jeho rysy, ale muži se podařilo zabránit nevyhnutelné smrti.
  
  March se okamžitě soustředil na svou volnou ruku, používal ji k dalšímu úderu a hledal slabá místa. Muži společně bojovali, jak mohli, pomalu se pohybovali tunelem nahoru a dolů, naráželi do dřevěných trámů a brodili se hromadami bahna. Po písku stékaly proudy potu; Umělý prostor zaplnilo těžké chrochtání, podobné říji prasat . Nebylo slitování, ale nebylo dosaženo země. Gomez bral každý úder jako ostřílený pouliční rváč, kterým byl, a Marsh začal slábnout jako první.
  
  "Dychtivě... čekám, až tě... pořežu... pořežu..." Gomez ztěžka dýchal, oči měl divoké, rty krvavé a odhozené zpátky.
  
  Marsh odmítl zemřít na tomto osamělém, pekelném místě. Strhl nůž zpět, odkroutil ho od Gomezova těla, a pak ustoupil, takže oba muži byli několik stop od sebe. Pistole ležela na podlaze, odhozená.
  
  Gomez na něj zaútočil jako ďábel, křičel, hřměl. Marsh odrazil útok, jak ho naučili, otočil se ramenem a umožnil Gomezově vlastní hybnosti udeřit hlavou do protější zdi. Marsh ho pak kopl do páteře. Nůž znovu nepoužil, až konec byl předem rozhodnutý. Také se učil, že nejviditelnější zbraň není vždy ta nejlepší.
  
  Gomez zvedl své tělo ze zdi, svěsil hlavu a otočil se. March zíral do krvavě rudé tváře démona. Na okamžik ho to fascinovalo, kontrast karmínové tváře a bílého krku, černé díry, kde se kdysi uhnízdily zažloutlé zuby, bledé uši trčící téměř komicky na obě strany. Gomez se při úderu rozmáchl. Marsh byl zasažen ze strany do hlavy.
  
  Nyní byl Gomez dokořán.
  
  Marsh vykročil vpřed, hlava se mu točila, ale zůstal dostatečně při vědomí, aby skutečně bodl nožem a namířil ostří na srdce druhého muže. Gomez sebou trhl, dech mu pískal z rozbitých úst, a pak se setkal s Marchovým pohledem.
  
  "Zaplatil jsem ti v dobré víře," vydechl March. "Měl jsi prostě vzít ty peníze."
  
  Věděl, že tito lidé jsou zrádci od přírody a bezpochyby také podle vzdělání. Zrada by byla jejich druhou nebo třetí myšlenkou dne po "proč mám na rukou krev? a "koho jsem to sakra minulou noc zabil?" Možná je tu i úvaha o důsledcích dávky kokainu. Ale Gomez... měl prostě vzít ty peníze.
  
  Marsh sledoval, jak muž sklouzl na zem, a pak se zamyslel. Byl pohmožděný a bolavý, ale relativně nezraněn. Hlava mu bušila. Naštěstí ho napadlo dát paracetamol do jednoho z malých sáčků v batohu, který se nacházel vedle jaderné bomby. Tak pohodlné, že. Měl tam i balíček dětských ubrousků.
  
  March to setřel a nasucho spolkl prášky. Zapomněl si s sebou vzít vodu. Ale vždycky se něco najde, ne?
  
  Aniž by se ohlédl na mrtvé tělo, sklonil hlavu a vydal se na dlouhou cestu podzemním tunelem do Texasu.
  
  
  * * *
  
  
  Hodiny se vlekly. Julian Marsh se plahočil pod Amerikou s jadernou zbraní připoutanou na zádech. Zařízení bylo možná menší, než očekával - batoh byl sice stále nafouklý - ale vnitřní přihrádky nebyly o nic méně těžké. Tvor se k němu držel jako nechtěný přítel nebo bratr a táhl ho zpátky. Každý krok byl těžký.
  
  Obklopila ho tma a téměř ho pohltila, rozbité jen občasným visícím světlem. Mnohé byly rozbité, příliš mnoho. Tady dole bylo vlhko, smečka neviditelných zvířat v jeho mysli vždy vyvolávala noční můry, které hrály v děsivé harmonii s občasným svěděním, které mu běhalo po ramenou a po páteři. Vzduchu bylo omezené množství a to, co tam bylo, bylo nekvalitní.
  
  Začal se cítit nesmírně unavený a začal mít halucinace. Jednoho dne ho pronásledoval Tyler Webb a poté zlý troll. Dvakrát upadl, odřel si kolena a lokty, ale s námahou se postavil na nohy. Troll se proměnil v naštvané Mexičany a pak v chodící taco plněné červenou a zelenou paprikou a guacamole.
  
  Jak míjely míle, začínal mít pocit, že to možná nestihne, že to dopadne lépe, když si jen na chvíli lehne. Trochu si zdřímnout. Jediná věc, která ho zastavila, byla jeho světlejší stránka - část, která kdysi tvrdošíjně přežila jeho dětství, když všichni ostatní chtěli, aby odešel.
  
  Nakonec se před ním objevila jasnější světla a on se dostal přes druhý konec tunelu a pak strávil mnoho minut zjišťováním, jakého druhu by se mu mohlo dostat. Po pravdě neočekával žádnou přijímací komisi - nikdy se od něj nečekalo, že se dostane do země svobodných.
  
  Podle svého plánu zorganizoval na tomto konci zcela samostatný transport. Marsh byl opatrný a žádný hlupák. Vrtulník by měl stát několik mil daleko a čekat na jeho zavolání. Marsh odstranil jednu ze tří hořících buněk umístěných kolem jeho těla a v batohu a zavolal.
  
  Na schůzce nepadlo ani slovo, nezazněly žádné komentáře o krvi a špíně, která pokrývala Marshův obličej a vlasy. Pilot zvedl ptáka do vzduchu a zamířil k Corpus Christi, další a předposlední zastávce Marshova velkého dobrodružství. Jedna věc byla jistá, že bude mít co vyprávět...
  
  A není tu nikdo, kdo by jim to řekl. Jediná věc, kterou jste s hosty večírku nesdělil, bylo, jak se vám podařilo propašovat jaderný kufřík z Brazílie na východní pobřeží Ameriky.
  
  Corpus Christi nabídl krátký oddech, dlouhou sprchu a krátký šlofík. Další bude čtyřiadvacetihodinový výlet do New Yorku a pak...
  
  Armagedon. Nebo alespoň jeho okraj.
  
  Marsh se usmál, když ležel tváří dolů na posteli s hlavou zabořenou do polštáře. Sotva dýchal, ale ten pocit se mu docela líbil. Trik by spočíval v přesvědčení úřadů, že to myslí vážně a že bomba je pravá. Není to těžké - jeden pohled na kanystry a štěpný materiál by je přiměl posadit se a prosit. Jakmile to bylo hotovo... Marsh si představil, jak se dolary hrnou, jako když nějaký automat v Las Vegas chrlí peníze rychlostí uzlů. Ale vše pro dobrou věc. Webbův případ.
  
  Možná ne. Marsh měl své vlastní plány, které provedl, zatímco podivný vůdce Pythianů honil duhy.
  
  Sklouzl z postele, dopadl na kolena, než se postavil. Nanesl trochu rtěnky. Uspořádal zařízení pokoje tak, aby dávalo smysl. Vystoupil a sjel výtahem dolů do sklepa, kde na něj čekalo auto z půjčovny.
  
  Chrysler 300. Velikost a barva bělené velryby.
  
  Další zastávka... město, které nikdy nespalo.
  
  
  * * *
  
  
  Marsh řídil auto bez námahy, když se objevil světově proslulý Skyline. Zdálo se směšně snadné řídit toto auto do New Yorku, ale kdo věděl, že to bude jiné? No, někdo by mohl. Od doby, kdy opustil Ramsesův bazar, uplynuly více než tři dny. Co kdyby ta zpráva unikla ven? Pochod nic nezměnil. Byl to jen další cestovatel, bloudící životem na klikaté cestě. Pokud hra skončí, bude to vědět velmi brzy. Jinak... Webb slíbil, že Ramses poskytne lidi ochotné s tím pomoci. Březen s nimi počítal.
  
  Marsh jel naslepo, nevěděl ani se moc nezajímal o to, co bude dál. Byl dost opatrný, aby se zastavil, než vstoupil do velkého města, a našel útočiště na noc na druhé straně řeky, když slunce začalo zapadat, což komplikovalo nahodilou cestu jeho cesty. Motel ve tvaru L byl dostačující, i když ložní prádlo bylo poškrábané a nepopiratelně špinavé a okenní rámy a okraje podlah byly pokryty několika centimetry černé špíny. Bylo to však nevýrazné, neplánované a prakticky nepostřehnutelné.
  
  Proto se kolem půlnoci zpříma posadil a srdce bušilo, když někdo zaklepal na dveře jeho pokoje. Dveře se otevřely na parkoviště, takže ve vší upřímnosti to mohl být kdokoli, od zbloudilého opilého hosta po vtipálka. Ale mohou to být i policajti.
  
  Nebo SEAL Team Six.
  
  Marsh rozložil nože, lžíce a sklenice a pak odtáhl závěs, aby se podíval ven. To, co uviděl, ho na chvíli nechalo beze slova.
  
  Co to...?
  
  Klepání se ozvalo znovu, lehké a svěží. Marsh neváhal otevřít dveře a umožnit muži vstoupit.
  
  "Překvapil jsi mě," řekl. "A to se v dnešní době moc často nestává."
  
  "Cítím se dobře, jak to je," řekl návštěvník. "Jedna z mých mnoha vlastností."
  
  March přemýšlel o ostatních, ale nemusel se dívat příliš daleko, aby si všiml alespoň tuctu. "Viděli jsme se jen jednou."
  
  "Ano. A hned jsem cítil spřízněnost."
  
  March se narovnal a teď si přál, aby si dal tu čtvrtou sprchu. "Myslel jsem, že všechny Pýthie jsou mrtvé nebo zajaté." Kromě Webba a mě."
  
  "Jak vidíš," rozpřáhla návštěvnice ruce, "mýlil jsi se."
  
  "Jsem potěšen." March předstíral úsměv. "Velmi spokojen.
  
  "Ach," usmál se také jeho návštěvník, "zanedlouho se jím staneš."
  
  March se snažil zahnat pocit, že všechny jeho narozeniny dorazily najednou. Tato žena byla zvláštní, možná stejně zvláštní jako on. Měla hnědé vlasy ostříhané do špičatého stylu; její oči byly zelenomodré, přesně jako jeho. Jak děsivé to bylo? Její outfit se skládal ze zeleného vlněného pulovru, jasně červených džín a tmavě modrých Doc Martins. V jedné ruce držela sklenici mléka, v druhé sklenici vína.
  
  Kde se vzala...?
  
  Ale na tom vlastně nezáleželo. Miloval, že je jedinečná, že mu nějak rozumí. Líbilo se mu, že přišla odnikud. Líbilo se mu, že je úplně jiná. Síly temnoty je postavily proti sobě. Krvavě červené víno a bělící bílé mléko se chystaly smísit.
  
  March jí vzal brýle. "Chceš být nahoře nebo dole?"
  
  "Ach, to mi nevadí." Uvidíme, kam nás nálada zavede."
  
  Marsh tedy umístil jadernou bombu do čela postele, kde ji oba viděli, a očima Zoe Shearsové viděli další jiskru, která vypadala jako kometa. Tato žena byla mocná, smrtící a přímo šílená. Asi blázen. Něco, co mu bezmezně vyhovovalo.
  
  Když se svlékala, jeho rozpolcená mysl zabloudila, aby přemítala, co se asi stane. Pomyšlení na všechno to vzrušení, které bylo slíbeno na zítřek a pozítří, kdy srazí Ameriku na kolena a budou šťastní z jaderné bomby, ho úplně připravila na Zoey, když mu stáhla kalhoty a vylezla na palubu.
  
  "Žádná předehra?" zeptal se.
  
  "No, když jsi položil ten batoh jen tak," řekla a dívala se na jadernou bombu, jako by ji mohla sledovat. "Uvědomil jsem si, že to nepotřebuji."
  
  March se šťastným překvapením usmál. "Já také".
  
  "Vidíš, lásko?" Zoe se na něj sklonila. "Byli jsme pro sebe stvořeni."
  
  Pak si Marsh uvědomil, že vidí její pomalu se pohybující extrémně bledý zadek v odrazu zrcadla, které viselo na stěně přímo nad starou komodou, a za ním samotný batoh, zasazený mezi polštáře postele. Zíral na její dobře opálenou tvář.
  
  "Sakra," vyhrkl. "Nezabere to moc času."
  
  
  KAPITOLA TŘETÍ
  
  
  Matt Drake se připravuje na dosud nejdivočejší jízdu týmu. V žaludku se mi usadil nepříjemný, nevolný pocit, který neměl nic společného s hrbolatým letem, jen důsledkem napětí, úzkosti a znechucení z lidí, kteří se mohli pokusit spáchat tak hrozné zločiny. Soucítil s lidmi na světě, kteří se zabývali svými každodenními záležitostmi, neznalí, ale spokojení. Byli to lidé, za které bojoval.
  
  Vrtulníky byly plné vojáků, kteří se starali o lidi, kteří udělali svět dobrým místem k životu, a vystavovali se nebezpečí. Přítomen byl celý tým SPEAR, s výjimkou Karin Blake a Beauregarda Alaina a Bridget McKenzie - aka Kenzie, bývalé agentky Mossadu, která ovládá katany a pašuje artefakty. Tým opustil Ramsesův zpustošený "poslední bazar" v takovém spěchu, že byl nucen vzít všechny s sebou. Neztrácela ani minutu a celý tým byl připraven, informován a připraven vyrazit do ulic New Yorku v hod. běh.
  
  Ze skutečné džungle do betonové džungle, pomyslel si Drake. Nikdy nezavíráme.
  
  Všude kolem něj byly spolehlivé protínající se linie a bouřlivé vlny jeho života. Alicia a Bo, May a Kenzi a Torsten Dahl. Ve druhém vrtulníku byli Smith a Lauren, Hayden, Kinimaka a Yorgi. Tým se řítil do vzdušného prostoru New Yorku, již vyčistil prezident Coburn, a prudce se naklonil, řítil se mezerami mezi mrakodrapy a klesal ke střeše čtvercového tvaru. Ovládly je turbulence. Rádio zacvrliká, když informace přicházely. Drake si dokázal jen představit ruch ulic dole, spěchající agenty a zběsilé týmy SWAT, pekelné myšlenky na bezhlavý spěch za záchranou New Yorku a východního pobřeží.
  
  Zhluboka se nadechl a cítil, že příštích několik hodin bude turbulentních.
  
  Dal zachytil jeho pohled. "Potom si beru dovolenou."
  
  Drake obdivoval Švédovo sebevědomí. "Po tomhle budeme všichni jeden potřebovat."
  
  "No, ty se mnou nepůjdeš, Yorkie."
  
  "Žádný problém. Jsem si docela jistý, že Joanna bude velet tak jako tak."
  
  "Co to má sakra znamenat?"
  
  Vrtulník rychle klesal a poslal jejich žaludky do stratosféry.
  
  Alicia se zachichotala. "Jedině, že víme, kdo řídí dům Daleyů, Torsti." Víme".
  
  Švéd se zašklebil, ale dál nic nekomentoval. Drake si vyměnil úsměv s Alicií a pak si všiml, že je Mai oba pozoruje. Sakra, stejně jako bychom se neměli čeho bát.
  
  Alicia zamávala Mai. "Jsi si jistý, že zvládneš tento druh akce, Sprite, když jsi se nedávno pořezal při holení?"
  
  Mayin výraz se nezměnil, ale váhavě se natáhla, aby se dotkla nové jizvy na obličeji. "Nedávné události mě přiměly k větší opatrnosti ohledně lidí, kterým věřím. A dávejte pozor na ty, kteří zrazují."
  
  Drake se v duchu přikrčil.
  
  Se nic nestalo. Opustila mě a tím to ukončila! Nic nebylo slíbeno. .
  
  Emoce a myšlenky se mísily, měnily se v kyselou žluč, která se mísila s tisíci dalšími pocity. Dahl, jak si všiml, se pomalu vzdaloval od Kenzi a Bo stěží odtrhl oči od Alicie. Bože, doufal, že se to ve druhém vrtulníku trochu uklidnilo.
  
  Nové poryvy divokého větru je zasáhly, když se smyk vrtulníku dotkl střechy budovy. Pták přistál a pak se dveře otevřely, cestující seskočili a rozběhli se k otevřeným dveřím. Vchod hlídali muži se zbraněmi a uvnitř bylo umístěno několik dalších lidí. Drake se ponořil jako první, létal nohama napřed a cítil se trochu nepřipravený beze zbraně, ale dobře věděl, že brzy budou ozbrojeni. Tým spěchal po úzkých schodech dolů, až se ocitli v široké chodbě, potemnělé a obklopené ještě dalšími strážemi. Zde se na chvíli zastavili, než dostali pokyny k pokračování.
  
  Všechno je jasné.
  
  Drake popoběhl, když si uvědomil, že ztratili životně důležité dny získáváním informací z bazaru a poté je vyslýchali podezřelí agenti, zejména ze CIA. Nakonec zasáhl sám Coburn a nařídil okamžité vyslání týmu SPEAR na nejžhavější místo na planetě.
  
  New York City.
  
  Nyní, po dalším schodišti, vyšli na balkon s výhledem do vnitřku toho, o čem mu bylo řečeno, že je to místní policejní stanice na rohu 3. a 51. ulice. Veřejnosti neznámé místo sloužilo také jako národní bezpečnostní úřad - ve skutečnosti to byl jeden ze dvou, které byly nazývány "centrem" města, jádrem všech agenturních činností. Drake nyní sledoval, jak místní policie vyřizuje své každodenní záležitosti, stanice byla rušná, hlasitá a přeplněná, dokud se ze vzdáleného konce nepřiblížil muž v černém obleku.
  
  "Pojďme," řekl. "Tady není čas ztrácet čas."
  
  Drake nemohl víc souhlasit. Postrčil Alici kupředu, k blondýně velké nelibosti, a vysloužil si tak zlostný pohled za své potíže. Ostatní se nahrnuli dovnitř, Hayden se pokusil k nově příchozímu přiblížit, ale když zmizel za vzdálenými dveřmi, došel mu čas. Jak šli, vstoupili do kruhové místnosti s bílými dlážděnými podlahami a stěnami a židlemi uspořádanými v řadách před malou vyvýšenou plošinou. Muž je odřízl tak rychle, jak jen mohl.
  
  "Děkuji, že jste přišli," řekl nezaujatě. "Abys věděl, muži, které jsi zajal - podvodník Ramses a Robert Price - byli převezeni do cel pod námi, aby čekali na výsledky našeho... honu na lidi." Mysleli jsme si, že by mohly obsahovat cenné informace a měly by tu být."
  
  "Zvlášť když selžeme," řekla Alicia ponuře.
  
  "Opravdu. A tyto podzemní vězeňské cely s extra ostrahou uvnitř divize Homeland Security udrží Ramsesovu přítomnost nezjištěnou, což jistě oceníte."
  
  Drake připomněl, že Ramsesovy místní jednotky poté, co ukradly nebo násilně vzaly jadernou bombu z Marshových rukou, dostaly rozkaz počkat na Ramsesovo povolení k odpálení. Nevěděli, že byl zajat, nebo že je téměř mrtvý. Newyorské buňky Ramsesovy organizace nevěděly vůbec nic.
  
  Alespoň to byla jediná věc, která hovořila ve prospěch týmu SPEAR.
  
  "Bude užitečný," řekl Hayden. "Jsem si docela jistý."
  
  "Ano," dodal Smith. "Takže zatím odložte tlačení dobytka."
  
  Agent ministerstva vnitra sebou trhl. "Jmenuji se Moore." Jsem tady hlavní agent v terénu. Veškerá inteligence projde mnou. Vytváříme novou pracovní skupinu pro asimilaci a distribuci činností. Máme centrum a nyní pořádáme pobočky. Každý agent a policista - ať už je k dispozici nebo ne - pracuje proti této hrozbě a my plně chápeme důsledky selhání. To nemůže..." trochu se zapotácel a projevil stres, který by normálně byl neslýchaný. "Nemůžeme dovolit, aby se to stalo tady."
  
  "Kdo je na zemi šéf?" zeptal se Hayden. "Kdo zde rozhoduje tam, kde na tom opravdu záleží?"
  
  Moore zaváhal a poškrábal se na bradě. "No, my víme." Vlast. Ve spolupráci s protiteroristickým útvarem a útvarem pro řízení hrozeb."
  
  "A tím "my" myslíš tebe a mě?" Nebo myslíš jen vlast?"
  
  "Myslím, že by se to mohlo změnit, jak si situace vyžádá," připustil Moore.
  
  Hayden vypadal spokojeně. "Ujistěte se, že je baterie vašeho mobilního telefonu nabitá."
  
  Mooreová se rozhlédla po skupině, jako by cítila jejich naléhavost a líbilo se jí to. "Jak víte, máme krátké okno." Těmto parchantům by netrvalo dlouho, než by si uvědomili, že Ramses ten rozkaz nevydá. Takže první věci. Jak odhalíme teroristickou buňku?"
  
  Drake se podíval na hodinky. "A pochodovat. Neměl by být prioritou březen, když nese bombu?"
  
  "Rozvědka hlásí, že March se spojí s místními buňkami. Nevíme, kolik jich bude. Takže se samozřejmě soustředíme na obojí."
  
  Drake si vzpomněl na Beauovo vyprávění o rozhovoru mezi Marshem a Webbem. Tehdy ho napadlo, že ten slizký Francouz, kterého poprvé potkali, když byli nuceni do turnaje Last Man Standing a od té doby se dost často prali, zářil dobro, když na tom záleželo. Zářil jako hvězda. Opravdu by měl dát tomu chlápkovi trochu prostoru navíc.
  
  Někde podél holeně...
  
  Moore znovu promluvil. "Existuje několik způsobů, jak detekovat hlubokou buňku nebo dokonce spící buňku." Zužujeme počet podezřelých. Zkoumáme spojení s dalšími známými buňkami, které jsou již pod dohledem. Podívejte se na hořící místa uctívání, kde slavní džihádisté chrlí svůj jed. Díváme se na lidi, kteří se v poslední době věnovali rituálům - na ty, kteří se náhle zajímají o náboženství, stahují se ze společnosti nebo mluví o ženském oblečení. NSA naslouchá metadatům shromážděným z milionů mobilních telefonů a vyhodnocuje je. Ale mnohem efektivnější jsou muži a ženy, kteří to riskují každý den v týdnu - ti, které jsme infiltrovali do populace, z níž se pravidelně rekrutují noví džihádisté."
  
  "V utajení". Smith přikývl. "To je dobré".
  
  "To je pravda. V tuto chvíli jsou naše informace tenčí než Barbie Iggyho Popa. Snažíme se potvrdit počet lidí v každé buňce. Velikost buňky. Okresy. Příležitosti a připravenost. Procházíme všechny nedávné telefonní záznamy. Myslíš, že promluví Ramses?"
  
  Hayden se nemohl dočkat, až se pustí do práce. "Zkusíme to zatraceně dobře."
  
  "Hrozba je bezprostřední," řekl Kinimaka. "Přidělme týmy a zmizme odsud."
  
  "Jo, jo, to je dobře," vysvětlil Moore. "Ale kam půjdeš? New York je velmi velké město. Útěkem ničeho nedosáhneš, když nemáš kam jít. Ani nevíme, jestli je bomba skutečná. Mnoho lidí dokáže vyrobit bombu... podívejte se vpravo."
  
  Alicia se posunula na svém sedadle. "Mohu za to ručit."
  
  "Vozidla jsou v pohotovosti," řekl Moore. "Vozidla speciálních sil. Vrtulníky. Rychlá auta bez označení. Věřte nebo ne, máme na to plány, způsoby, jak vyčistit ulice. Úředníci a jejich rodiny jsou již evakuováni. Vše, co nyní potřebujeme, je výchozí bod."
  
  Hayden se obrátila ke svému týmu. "Takže rychle rozdělme skupiny a pojďme k Ramsesovi." Jak řekl ten muž, naše okno je malé a už se zavírá."
  
  
  KAPITOLA ČTYŘI
  
  
  Julian Marsh odcházel z motelu svěží, dokonce nadšený, ale také trochu smutný. Byl dobře oblečený: modré džíny, jejichž jedna noha byla o něco tmavší než druhá, několik vrstev košile a klobouk nastrčený na jednu stranu hlavy. Výhled byl dobrý a on si myslel, že předčil Zoe. Žena vyšla z malé koupelny, vypadala trochu rozcuchaně, vlasy měla jen napůl učesané a napůl nanesenou rtěnku. Teprve po několika minutách hodnocení si Marsh uvědomila, že se ho záměrně snažila napodobit.
  
  Nebo mu vzdát hold?
  
  Možná to bylo to druhé, ale Marshe to opravdu posunulo přes okraj. Poslední věc, kterou chtěl, bylo, aby ženská verze sebe sama omezila jeho jedinečný styl. Téměř jako dodatečný nápad zvedl batoh z postele, pohladil látku a nahmatal obrys živého zvířete uvnitř.
  
  Můj .
  
  Ráno bylo dobré, svěží, jasné a šťastné. Marsh počkal, dokud nezastavilo pětimístné auto a z něj vyskočili dva muži. Oba byli tmavé pleti a nosili husté vousy. March pronesl konečné heslo pro poslední cestu a dovolil jim otevřít zadní vrátka. Když vlezl dovnitř, objevila se Zoey.
  
  "Počkejte". Když se žena přiblížila, jeden z mužů vytáhl zbraň. "Měl by být jen jeden."
  
  March byl nakloněn souhlasit, ale jeho druhá strana chtěla tuto ženu poznat ještě lépe. "Je to pozdní přírůstek." Je v pořádku."
  
  Ruka s pistolí stále váhala.
  
  "Poslouchej, nebyl jsem v kontaktu tři dny, možná čtyři." Marsh si přesně nevzpomínal. "Plány se mění. Dal jsem ti heslo, teď poslouchej má slova. Je v pořádku. Dokonce užitečné."
  
  "Velmi dobře". Ani jeden z mužů nevypadal přesvědčeně.
  
  Auto se rychle rozjelo, zvedlo sloup hlíny zpod zadních pneumatik a otočilo se k městu. Pochod se stáhl, když se mrakodrapy ještě zvětšily a provoz zhoustl. Vůz obklopovaly lesklé, reflexní plochy, které na některých místech oslepovaly, protože přesměrovávaly umělé světlo. Davy zaplnily chodníky a budovy jiskřily informacemi. Ulicemi projížděla policejní auta. Marsh nezaznamenal žádné známky zvýšené pozornosti policie, v tu chvíli ale neviděl nad střechu vozu. Řekl to řidiči.
  
  "Všechno vypadá normálně," odpověděl muž. "Ale rychlost je stále důležitá." Všechno se rozpadne, pokud se budeme pohybovat příliš pomalu."
  
  "Ramses?" zeptal se Marsh.
  
  "Čekáme na jeho slovo."
  
  March se zamračil a v odpovědi vycítil určitou povýšenost. Tento plán byl zcela jeho a Ramsesovi přisluhovači musí tančit podle jeho melodie. Jakmile dorazili na místo, které si Marsh vybral, a připravilo se měsíce předtím, než mohli začít.
  
  "Zůstaňte pod radarem," řekl, aby převzal kontrolu. "A pod povolenou rychlostí, že? Nechceme být zastaveni."
  
  "Jsme v New Yorku," řekl řidič a pak se oba muži zasmáli, když přejel na červenou. Marsh se rozhodl je ignorovat.
  
  "Ale," dodal řidič. "Váš batoh? Tento... obsah je třeba ověřit."
  
  "Já to vím," zasyčel Marsh. "Myslíš, že to nevím?"
  
  Jakou opici na něj Webb naložil?
  
  Zoey, která možná vycítila rostoucí napětí, k němu přistoupila. Mezi nimi byla pouze jaderná bomba. Její ruka pomalu klouzala po batohu, konečky prstů po druhém, až do jeho klína, což způsobilo, že sebou trhl a pak na ni zíral.
  
  "Je to opravdu vhodné?"
  
  "Nevím, Juliane." Je to tak?"
  
  Marsh si nebyl úplně jistý, ale cítil se dost dobře, že to nechal být. Na okamžik ho napadlo, že Shears je trochu přitažlivá, mocná jako Stínový papež a nepochybně schopná přivolat jakýkoli mužský vzorek, který potřebovala.
  
  Proč já?
  
  Věděl, že jaderná bomba pravděpodobně pomohla. Každá dívka měla ráda muže s jadernými zbraněmi. Něco společného s mocí... No, možná se jí líbila představa, že je o něco impozantnější než ona. Jeho výstřednost? Jasně, proč sakra ne? Jeho myšlenkový pochod vykolejil, když zastavili na kraji silnice a řidič stroze ukázal na budovu, kterou si Marsh vybral při své předchozí návštěvě. Den venku byl ještě teplý a naprosto nečekaný. Marsh si představil vládní tlusté zadky, pevně usazené ve svých plyšových kožených sedadlech, které se chystají dostat výprask svého života.
  
  Už to brzy přijde. Tak brzy se sotva udržím.
  
  Vzal Zoe za ruku a málem skočil po chodníku a nechal batoh viset na jeho ohnutém lokti. Poté, co minul vrátného a dostal pokyny doleva, vyjela čtyřčlenná skupina výtahem do čtvrtého patra a poté si prohlédla prostorný byt se dvěma ložnicemi. Všechno bylo dobré. March otevřel balkonové dveře a znovu se nadechl městského vzduchu.
  
  Mohl bych, dokud ještě můžu.
  
  Ta ironie ho rozesmála sama sobě. To by se nikdy nestalo. Vše, co Američané museli udělat, bylo uvěřit, zaplatit, a pak mohl zničit jadernou bombu v Hudsonu, jak bylo plánováno. Pak nový plán. Nový život. A vzrušující budoucnost.
  
  Zpoza jeho ramene se ozval hlas. "Je k nám vyslána osoba, která může zkontrolovat obsah vašeho batohu. Měl by dorazit do hodiny."
  
  March přikývl, aniž by se otočil. "Podle očekávání. Velmi dobře. Existuje však několik dalších úvah. Potřebuji někoho, kdo mi pomůže převést peníze, jakmile Bílý dům zaplatí. Potřebuji pomoc s nastavením pronásledování, abych odvedl pozornost. A musíme aktivovat všechny buňky a odpálit tuto bombu."
  
  Muž za ním se pohnul. "Všechno je v plánu," řekl. "Jsme připraveni. Tyto věci se velmi brzy spojí."
  
  March se otočil a odešel zpět do hotelového pokoje. Zoe seděla a popíjela šampaňské, štíhlé nohy zvednuté a položené na lehátku. "Takže teď budeme jen čekat?" - zeptal se chlapa.
  
  "Ne na dlouho".
  
  Marsh se na Zoe usmál a natáhl ruku. "Budeme v ložnici."
  
  Pár popadl popruh z každého batohu a odnesl je s sebou do největší ložnice. Během minuty byli oba nazí a kroutili se na sobě na přikrývce. Marsh se tentokrát snažil dokázat, že má potřebnou výdrž, ale Zoe byla trochu moc mazaná. Její široký, bezchybný obličej dělal s jeho libidem nejrůznější věci. Nakonec bylo dobře, že Marsh rychle dokončil, protože brzy se ozvalo zaklepání na dveře ložnice.
  
  "Tento muž je tady."
  
  Již? Marsh se rychle oblékl se Zoe a pak se oba vrátili do pokoje, stále zrudlí a mírně zpocení. Marsh si s nově příchozím potřásl rukou a všiml si jeho tenkých vlasů, bledé pleti a zmuchlaného oblečení.
  
  "Nechodíš často ven?"
  
  "Drží mě pod zámkem."
  
  "Ach, to nevadí." Přišel jsi zkontrolovat mou bombu?"
  
  "Ano, pane."
  
  Marsh položil svůj batoh na nízký skleněný stolek, který zabíral střed velké místnosti. Zoe prošla kolem a upoutala jeho pozornost, když si na okamžik vzpomněl na její nahou postavu před pár minutami. Odvrátil pohled a otočil se k nově příchozímu.
  
  "Jak se jmenuješ, chlape?"
  
  "Adam, pane."
  
  "No, Adame, ty víš, co to je a co to dokáže." Jsi nervózní?"
  
  "Ne, ne v tuto chvíli."
  
  "Čas?"
  
  "To si nemyslím."
  
  "Jsi nervózní? Čas? Možná je unavený?"
  
  Adam zavrtěl hlavou a podíval se na batoh.
  
  "Pokud je to tak, jsem si jistý, že Zoey ti může pomoci." Řekl to napůl v žertu.
  
  Pýthian se otočil s potutelným úsměvem. "Buď šťastný".
  
  Marsh zamrkal stejně jako Adam, ale než si to mladík rozmyslel, promluvil jejich vousatý řidič. "Pospěš si s tím," řekl. "Musíme být připraveni na..." odmlčel se.
  
  March pokrčil rameny. "Dobře, není třeba začít dupat nohama." Pojďme dolů a zašpiníme se." Otočil se k Adamovi. "Myslím s bombou."
  
  Mladík se zmateně podíval na batoh a pak ho otočil tak, aby přezky směřovaly k němu. Pomalu je rozepnul a otevřel víko. Uvnitř leželo skutečné zařízení, obklopené odolnějším a celkově lepším batohem.
  
  "Dobře," řekl Adam. "Takže všichni víme o MASINT, protokolu měření a signatury, který snímá známky radiace a dalších fyzikálních jevů spojených s jadernými zbraněmi." Toto zařízení a alespoň jedno další podobné, o kterém vím, byly navrženy tak, aby vklouzly pod toto pole. V současné době existuje na světě mnoho systémů detekce a monitorování jaderných zařízení, ale ne všechny jsou pokročilé a ne všechny jsou plně obsazeny." Pokrčil rameny. "Podívejte se na nedávná selhání v civilizovaných zemích. Dokáže někdo skutečně zastavit odhodlaného jedince nebo sevřenou buňku jednat samostatně? Samozřejmě že ne. Chce to jen jednu závadu nebo interní práci." Usmál se. "Nešťastný zaměstnanec nebo dokonce smrtelně unavený. Většinou to vyžaduje peníze nebo páku. To jsou nejlepší měny mezinárodního terorismu."
  
  Marsh poslouchal vyprávění mladého muže a přemýšlel, zda bylo přijato jedno nebo dvě vážnější opatření, když Ramsesovi a Webbovi vysvětloval svou cestu. Bylo by to v jejich vlastním zájmu. Nikdy se to nedozví a upřímně, bylo mu to jedno. Teď byl přímo tady a chystal se otevřít dveře do pekla.
  
  "Je to v podstatě to, čemu říkáme 'špinavá bomba'," řekl Adam. "Tento termín vždy existoval, ale stále platí. Mám alfa scintilátor, detektor škodlivin a pár dalších vychytávek. Ale v podstatě," vytáhl Adam z kapsy šroubovák, "mám tohle."
  
  Rychle sundal pevný obal a rozepnul proužky suchého zipu, které odhalovaly malý displej a miniklávesnici. Panel držely čtyři šrouby, které Adam rychle odstranil. Když se kovový panel uvolnil, rozmotala se za ním řada drátů, které vedly k srdci nově objeveného zařízení.
  
  March zadržel dech.
  
  Adam se poprvé usmál. "Neboj se. Tato věc má několik pojistek a ještě není ani ozbrojená. Tady s tím nikdo nezačne."
  
  March se cítil trochu prázdný.
  
  Adam se zadíval na mechanismus a detaily v něm a vše si probral. Po chvíli zkontroloval obrazovku notebooku vedle sebe. "Vytéká," připustil. "Ale není to tak zlé."
  
  March se neklidně ošíval. "Jak moc je to špatné?"
  
  "Poradil bych ti, abys nikdy neměl děti," řekl Adam bez emocí. "Pokud ještě můžeš. A užívejte si dalších pár let svého života."
  
  Marsh zíral na Zoey a pokrčila rameny. Ať tak či onak, nikdy neočekával, že přežije svého sobeckého otce nebo své arogantní bratry.
  
  "Teď to mohu lépe chránit," řekl Adam a vytáhl balíček z kufru, který si přinesl s sebou. "Jak bych to udělal s jakýmkoli zařízením tohoto druhu."
  
  March to chvíli pozoroval a pak si uvědomil, že už jsou skoro u konce. Setkal se s mrtvými očima jejich řidiče. "Tyhle kamery, o kterých mluvil Ramses." jsou připraveni? Honička právě začíná a já nechci žádné zdržování."
  
  V odpovědi se mihl suchý úsměv. "A my také." Všech pět buněk je nyní aktivních, včetně dvou spících buněk, kterých si Američané nemusí být vědomi." Muž se podíval na hodinky. "Je 6:45. Všechno bude připraveno v sedm."
  
  "Fantastický". Marsh cítil, jak jeho libido znovu stoupá, a napadlo ho, že by této skutečnosti mohl využít, dokud ještě může. S vědomím Zoey, jak to nedávno udělal, by stejně rychle skončili. "A protokoly pro převody peněz?"
  
  "Adam se zaměří na dokončení programu, který bude naši polohu vysílat po celém světě v nekonečné smyčce. Nikdy nebudou sledovat transakci."
  
  March si nevšiml překvapení na Adamově tváři.
  
  Příliš se soustředil na Zoe a ona na něj. Dalších pět minut sledoval, jak Adam odpálil bombu, a poslouchal instrukce, jak tu zatracenou věc odzbrojit, a pak se ujistil, že muž pořídil příslušné fotografie zařízení v akci. Fotografie sehrály klíčovou roli při přesvědčování Bílého domu o pravosti zařízení a při zahájení pronásledování, které by odvedlo pozornost a rozdělilo síly namířené proti němu. Šťastný se nakonec obrátil k Adamovi.
  
  "Ten žlutý. Je to ten odzbrojovací drát?"
  
  "Ehm, ano, pane, je."
  
  Marsh se na řidiče upřímně usmál. "Takže jsme připraveni?"
  
  "Jsme připraveni".
  
  "Tak odejdi."
  
  Marsh se natáhl a vedl Zoe do ložnice, natáhl si její džíny a kalhotky a snažil se potlačit smích. Záplava vášně a vzrušení ho téměř přemohla, když si uvědomil, že všechny jeho sny o moci a důležitosti se brzy splní. Kdyby ho teď jeho rodina mohla vidět.
  
  
  KAPITOLA PÁTÁ
  
  
  Když se Drake narovnal, zasáhla ho plná váha toho, co se dělo. Naléhavost mu kolovala v žilách, rozdírala nervová zakončení a jediný pohled na jeho spoluhráče mu řekl, že to cítí stejně - dokonce i Kenzi. Opravdu si myslel, že ji bývalý agent Mossadu už přiměl k pohybu, ale po pravdě řečeno, kvůli spojení mezi vojáky se jí ani nemusel ptát, proč to neudělala. V sázce byli stejní nevinní, za které bojovala, stejní civilisté. Každý, kdo má půl srdce, by to nedovolil, a Drake měl podezření, že v Kensi může být mnohem víc než půl srdce, bez ohledu na to, jak hluboce to bylo skryté.
  
  Nástěnné hodiny ukazovaly sedm čtyřicet pět a celý tým byl v pohybu. Na policejní stanici zavládl alarmující, chaotický klid, velela policie, ale očividně byla na hraně. Na televizních obrazovkách se mihly zprávy, ale žádná s nimi neměla nic společného. Moore chodil a šel a čekal na zprávy od tajných agentů, sledovacích týmů nebo řízení aut. Hayden dohnal zbytek týmu.
  
  "Mano a já se vypořádáme s Ramsesem." Potřebujeme další dvě skupiny, jednu na vyhodnocení informací o jaderném výbuchu, jak k němu dojde, a jednu na hledání těchto buněk. Buďte zticha, ale neberte žádné zajatce. Dnes, přátelé, není den, kdy byste se měli bavit. Získejte, co potřebujete, a získejte to rychle a tvrdě. Lhaní nás může přijít draho."
  
  Moore zachytil, co říkala, a ohlédl se. "Dnes," řekl, "nebude žádné slitování."
  
  Dahl zachmuřeně přikývl a praskl klouby, jako by dokázal rozbít mužskou lebku. Drake se pokusil uvolnit. Dokonce i Alicia chodila kolem jako panter v kleci.
  
  Pak v 8 hodin ráno začalo šílenství.
  
  Začaly se ozývat hovory, vyhrazené telefony znovu a znovu vyzváněly a jejich hluk naplňoval malou místnost. Moore je účinně porazil jednoho po druhém a na pomoc přiběhli dva asistenti. Dokonce i Kinimaka přijal výzvu, ačkoli stůl, u kterého seděl, nevypadal nijak zvlášť šťastně.
  
  Moore porovnával informace s rychlostí světla. "Jsme na prahu," řekl. "Všechny týmy jsou připraveny. Tajní agenti informovali o nejnovějších rozhovorech o tajných schůzkách a tlachání. Pohyby kolem slavných mešit zesílily. I kdybychom nevěděli, co se děje, měli bychom obavy. V jejich obvyklém prostředí byly spatřeny nové tváře, všechny odhodlané a rychle a účelně se pohybující. Z nám známých buněk dvě zmizely z radaru. Moore zavrtěl hlavou. "Jako bychom to ještě neřešili. Ale máme indicie. Jeden tým by měl zamířit do doků - odtud operuje jedna ze známých buněk."
  
  "To jsme my," zachrčel Dahl. "Vstávejte, parchanti."
  
  "Mluv za sebe." Kensi se k němu přiklonil. "Ach, a jsem s tebou."
  
  "Ach, musíš to udělat?"
  
  "Přestaňte hrát tvrdě, abyste získali."
  
  Drake studoval týmy, které byly zajímavým způsobem rozděleny do dvojic. Dahl a Kenzie měli kamarády - Lauren, Smith a Yorgi. Nakonec zůstal s Alicií, May a Bo. Byl to recept na něco; to bylo jisté.
  
  "Hodně štěstí, kamaráde," řekl Drake.
  
  Dahl se otočil, aby něco řekl, právě když Moore zvedl ruku. "Počkejte!" Na vteřinu zakryl sluchátko rukou. "Toto bylo právě opraveno na naší horké lince."
  
  Všechny hlavy se otočily. Moore přijal další hovor a nyní natáhl ruku, nahmatal tlačítko hlasitého telefonu.
  
  "Jste uvnitř," řekl Moore.
  
  Místnost naplnila prasklina bez těla, slova vycházela tak rychle, jako by Drakeovy nohy chtěly pronásledovat. "To je Julian Marsh a vím, že víš skoro všechno." Ano, já vím. Otázkou je, jak byste to chtěli hrát?"
  
  Hayden převzal řízení, když Moore mávl rukou, aby pokračoval. "Přestaň být hlupák, Marshi." Kde to je?"
  
  "No, to je výbušná otázka, že?" Řeknu ti to, má drahá, je to tady. V NYC."
  
  Drake se neodvážil dýchat, protože jejich nejhorší obavy se nepochybně potvrdily.
  
  "Takže další otázka je, co chci dál?" Březen se na dlouhou dobu odmlčel.
  
  "Dej se do práce, kreténe," zavrčel Smith.
  
  Alicia se zamračila. "Nenechme si toho idiota znepřátelit."
  
  March se zasmál. "To ne, vážně." Takže jaderná bomba je nabitá, všechny kódy byly pečlivě zadány. Jak se říká, hodiny tikají. Nyní se stačí ujistit, že je to skutečné, a poskytnout vám číslo bankovního účtu. Mám pravdu?"
  
  "Ano," řekl Hayden jednoduše.
  
  "Potřebuješ důkaz? Budeš na tom muset pracovat."
  
  Drake se naklonil dopředu. "Co myslíš?"
  
  "Chci říct, že honička běží."
  
  "Dostaneš se v dohledné době k věci?" zeptal se Hayden.
  
  "Ach, dostaneme se tam." Za prvé, vy malí dělníci, mravenci, musíte udělat svou práci. Být tebou, šel bych pryč. Vidíš...vidíš, jak jsem na tenhle rým přišel? Chtěl jsem, aby se to všechno rýmovalo, víš, ale nakonec... no, uvědomil jsem si, že je mi to jedno."
  
  Drake zoufale zavrtěl hlavou. "Sakra, kámo." Mluvte správně anglicky."
  
  "První stopa je již ve hře. Potvrzující formulář. Máte dvacet minut na to, abyste se dostali do hotelu Edison, pokoj 201. Pak tu budou další čtyři vodítka, z nichž některé jsou o potvrzení a některé o požadavcích. Teď mi rozumíš?"
  
  May se vrátila první. "Šílenství".
  
  "No, jsem člověk dvou myslí." Jeden z nouze, jeden z neřesti. Možná na jejich křižovatce létají jiskry šílenství."
  
  "Dvacet minut?" Drake se podíval na hodinky. "Můžeme to vůbec udělat?"
  
  "Za každou minutu, kdy ses opozdil, jsem jedné z Ramsesových cel nařídil, aby zabila dva civilisty."
  
  Opět šok, hrůza, rostoucí napětí. Drake zaťal pěsti, když adrenalin stoupal.
  
  "Dvacet minut," zopakoval Marsh. "Od teď."
  
  Drake vyběhl ze dveří.
  
  
  * * *
  
  
  Hayden seběhla po schodech dolů a do suterénu budovy, Kinimaka v zádech. Zuřivost ji popadla a udeřila do ní jako křídla ďábla. Vztek jí zrychlil chodidla a málem zakopl. Její havajský partner zavrčel, uklouzl a téměř bez zastavení se postavil. Myslela na své přátele, kteří se ocitli ve strašném nebezpečí, rozprchli se do různých částí města bez sebemenší představy o tom, co očekávat, a bez otázek se postavili na frontu. Myslela na všechny tamní civilisty a na to, co si Bílý dům může myslet právě teď. Bylo dobré mít protokoly, plány a funkční vzorce, ale když se skutečný, fungující svět stal terčem extrémní hrozby - všechny sázky byly pryč. U paty schodiště vběhla do chodby a začala utíkat. Dveře se mihly na obou stranách, většina z nich nebyla osvětlená. Na vzdáleném konci byla pro ni rychle odtažena řada mříží.
  
  Hayden natáhla ruku. "Pistole".
  
  Strážný sebou trhl, ale pak uposlechl, rozkaz shora se už dostal k jeho uším.
  
  Hayden vzal zbraň, zkontroloval, že je nabitá a pojistka vypnutá, a vtrhl do malé místnosti.
  
  "Ramses!" - křičela. "Co jsi sakra udělal?"
  
  
  KAPITOLA ŠESTÁ
  
  
  Drake vyběhl z budovy s Alicií, May a Beauem po boku. Čtyři z nich už byli polití potem. Odhodlání sálalo z každého póru. Bo vylovil z kapsy nejmodernější GPS navigátor a přesně určil polohu Edisona.
  
  "Oblast Times Square," řekl a studoval trasu. "Přejdeme třetí a přejdeme Lexington Avenue." Vydejte se do Waldorf Astoria."
  
  Drake vtrhl do hustého proudu aut. Nic se nevyrovná snaze zachránit život newyorskému taxikáři, když se vám zoufale snažil zlomit nohy v kolenou a ze všech sil se tlačil dopředu. Drake vyskočil v poslední vteřině, smykem přejel před blízký žlutý taxík a přistál v plném náklonu. Rohy zařvaly. Každému členu týmu se na cestě ven podařilo ukořistit pistoli a teď s ní mával kolem sebe a přál si, aby měli víc. Ale čas už byl ztracený. Drake se podíval na hodinky, když spadl na chodník.
  
  Sedmnáct minut.
  
  Přejeli Lexington a pak uháněli po Waldorfu, sotva se zastavili, když se po Park Avenue plazila auta. Drake se probojoval davem na semaforu, až se nakonec střetl tváří v tvář s rozzlobenou rudou tváří.
  
  "Poslouchej, kámo, přejdu sem první, i kdyby mě to zabilo." Boss bagely vystydnou a v pekle se to nemůže stát."
  
  Drake obešel rozzlobeného muže, když se Alicia a May hnaly kolem ven. Signály se změnily a cesta byla volná. Nyní, když schovali své zbraně, odhodlaně zamířili k další hlavní ulici - Madison Avenue. Chodník opět zaplnily davy lidí. Bo proklouzl na 49. místo, manévroval mezi auty a získal výhodu. Naštěstí byl nyní provoz pomalý a mezi zadními nárazníky a předními blatníky bylo trochu místa. Ženy následovaly Beaua a Drake se postavil do řady.
  
  Řidiči na ně křičeli nadávky.
  
  Zbývá dvanáct minut.
  
  Pokud by bylo příliš pozdě, kde by udeřily teroristické buňky? Drake si představoval, že to bude blízko Edisona. Marsh by chtěl, aby posádka věděla, že jeho rozkazy byly do puntíku splněny. Před nimi se otevřely dveře auta - jen proto, že to mohl řidič - a Beau právě včas přeskočil střechu. Alicia popadla okraj rámu a udeřila s ním zpátky do mužovy tváře.
  
  Nyní odbočují doleva, blíží se k 5. Avenue a ještě více davům lidí. Beau proklouzl z nejhoršího jako kapsář na popovém koncertě, následován Alicí a May. Drake právě na všechny křičel, jeho jorkšírova trpělivost konečně došla. Cestu mu zablokovali muži i ženy, muži i ženy, kterým bylo jedno, zda spěchá zachránit svůj život, život jednoho ze svých dětí nebo dokonce sebe. Drake se protlačil skrz a nechal jednoho muže nataženého. Žena s dítětem se na něj podívala natolik upřeně, že se cítil provinile, dokud si nevzpomněl, za čím utíkal.
  
  Poděkujete mi později.
  
  Ale ona se to samozřejmě nikdy nedozví. Nezáleží na tom co se stane.
  
  Bo nyní vystřelil doleva a běžel po Avenue of the Americas směrem k 47. ulici. Pekárna Magnolia přešla doprava, což Drakea přimělo myslet na Mana a pak na to, co se Havajec už možná naučil od Ramsese. O dvě minuty později, když vybuchovali na 47. ulici, se po jejich levici najednou objevilo Times Square. Napravo od nich byl běžný Starbucks, kde byl ruch a fronty u dveří. Když Drake proběhl kolem, prohlížel si tváře, ale neočekával, že se setká tváří v tvář s některým z podezřelých.
  
  Čtyři minuty.
  
  Čas plynul rychleji a byl ještě cennější než poslední chvíle umírajícího starce. Vlevo, čelem k chodníku, se objevila šedá fasáda hotelu s pozlaceným vchodem a Beau jako první vstoupil do vstupních dveří. Drake obešel vozík se zavazadly a nebezpečně zbarvený žlutý taxík, aby následoval Mai dovnitř. Přivítalo je široké foyer se vzorovaným červeným kobercem.
  
  Beau a Alicia už mačkali tlačítka k přivolání jednotlivých výtahů, drželi ruce blízko ukrytých zbraní, zatímco je strážce sledovala. Drake zvažoval ukázat své Team SPEAR ID, ale to by vedlo jen k dalším otázkám a odpočítávání už běželo do posledních tří minut. Zvonek signalizoval, že Aliciin výtah přijel a tým nastoupil. Drake zabránil mladému muži, aby se k nim připojil, a odstrčil ho otevřenou dlaní. Díky bohu, že to fungovalo, protože dalším gestem by byla zaťatá pěst.
  
  Čtyřčlenný tým se shromáždil, když se vozidlo zvedlo, zastavilo svůj pohyb a vytáhlo zbraně. Jakmile se dveře otevřely, vyběhli ven a hledali místnost 201. Okamžitě se mezi nimi objevila vlna pěstí a nohou, což šokovalo i Boa.
  
  Někdo čekal.
  
  Drake sebou trhl, když se mu pěstí nad očním důlkem spojila, ale záblesk bolesti ignoroval. Něčí noha se pokusila zachytit tu svou, ale on ustoupil stranou. Tatáž postava se vzdálila a obklopila Alicii a narazila jejím tělem do sádrové stěny. Mai zastavil rány se zdviženýma rukama a pak Bo rozpoutal rychlou ránu jednou až dvěma, která zastavila veškerou hybnost a srazila útočníka na kolena.
  
  Drake vyskočil a pak vší silou praštil dolů. Čas utíkal. Postava, podsaditý muž v tlusté bundě, se pod Jorkšírovou ranou otřásla, ale nějak se jí podařilo odvrátit její nejsilnější část. Drake padl na bok a ztratil rovnováhu.
  
  "Boxovací pytel," řekla Mai. "Je to boxovací pytel." Umístěný tak, aby nás zpomalil."
  
  Bo zajel tvrději než předtím. "Je můj. Jdeš."
  
  Drake přeskočil klečící postavu a zkontroloval čísla pokojů. Do cíle zbývaly jen tři pokoje a zbývala jim minuta. Zůstali v posledních vteřinách. Drake se zastavil před místností a kopl do dveří. Se nic nestalo.
  
  Mai ho odstrčila stranou. "Hýbat se."
  
  Jedna vysoká rána a strom se rozlomil, druhá a rám se zhroutil. Drake zakašlal. "To to pro tebe muselo oslabit."
  
  Uvnitř se rozprostřeli, zbraně tasili a rychle hledali, ale předmět, který hledali, byl strašně zřejmý. Leželo to uprostřed postele - lesklá fotografie A4. Alicia přešla k posteli a rozhlédla se.
  
  "Místnost je neposkvrněná," řekla Mai. "Vsadím se, že neexistují žádné vodítka."
  
  Alicia stála na kraji postele, dívala se dolů a mělce dýchala. Když se k ní připojil Drake, zavrtěla hlavou a zasténala.
  
  "Ó můj bože. Co je to-"
  
  Vyrušil ho telefonát. Drake obešel postel, přešel k nočnímu stolku a popadl telefon z páky.
  
  "Ano!"
  
  "Aha, vidím, že jsi to udělal." Nemohlo to být snadné."
  
  "Březen! Ty šílený bastarde. Nechal jsi nám fotku bomby? Zatracená fotka?"
  
  "Ano. Vaše první stopa. Proč sis myslel, že ti nechám to pravé? Tak hloupý. Pošlete to svým vůdcům a vejcům. Zkontrolují sériová čísla a všechny ty ostatní svinstva. Kanystry plutonia E. Štěpný materiál. Je to nudná věc, opravdu. Další vodítko bude ještě výmluvnější."
  
  V tu chvíli do místnosti vstoupil Bo. Drake doufal, že s sebou přitáhne Punch Mana, ale Beau mu protáhl pomyslnou čáru krční tepnou. "Spáchal sebevraždu," řekl Francouz ohromeným hlasem. "Pilulka na sebevraždu."
  
  Blbost.
  
  "Vidíš?" řekl Marsh. "My to myslíme velmi vážně."
  
  "Prosím, Marshi," zkusil Drake. "Prostě nám řekni, co chceš. Uděláme to hned, sakra."
  
  "Oh, jsem si jistý, že ano." Ale to necháme na později, ano? Co třeba tohle? Utíkej pro vodítko číslo dvě. Tato honička je stále lepší a obtížnější. Do restaurace Marea máte dvacet minut. Mimochodem, toto je italské jídlo a dělají velmi chutné Nduyu calzone, věřte mi. Ale nezůstávejme jen u toho, přátelé, protože tuto stopu najdete pod záchodem. Užívat si."
  
  "Bažina"-
  
  "Dvacet minut".
  
  Linka byla mrtvá.
  
  Drake zaklel, otočil se a běžel, jak nejrychleji mohl.
  
  
  KAPITOLA SEDMÁ
  
  
  Torsten Dahl a jeho tým neměli jinou možnost a rozhodli se opustit vůz a odjet. Netoužil po ničem jiném, než se pevně držet, když Smith vyhazoval silné SUV do půl tuctu zatáček, pneumatiky pískaly, věci se hýbaly, ale New York nebyl nic jiného než vzteklé vrčení žlutých taxíků, autobusů a půjčených aut. Dahlovi přišlo na mysl slovo "Deadlock", ale stávalo se to každý den, většinu dne, a klaksony stále řvaly a lidé křičeli ze stažených oken. Běželi tak rychle, jak mohli, podle pokynů. Lauren a Yorgi si natáhli neprůstřelné vesty. Kensi běžela vedle Dahla s našpulenými rty.
  
  "Byla bych pro tebe mnohem užitečnější," řekla Dahlovi.
  
  "Ne".
  
  "Ale no tak, jak to může bolet?"
  
  "Nikdy".
  
  "Ach, Torsti-"
  
  "Kenzi, nedostaneš zpátky svou zatracenou katanu." A neříkej mi tak. To, že mi jedna bláznivá žena dává přezdívky, je dost špatné."
  
  "Ach ano? Stejně jako ty a Alicia někdy... víš?"
  
  Smith zavrčel, když přejížděli další křižovatku a viděli chodce a cyklisty, kteří se na zeleném semaforu tlačili na silnici, všichni drželi své životy ve svých rukou, ale byli si jisti, že to nejsou oni, kdo dnes bude trpět. Uháněli další ulicí a vojáci sotva cítili žár sprintu, když míjeli dva pomalu se pohybující Priusy a rozbíjeli jim boční zrcátka. GPS zapípalo.
  
  "Čtyři minuty do doků," odhadl Yorgi. "Měli bychom zpomalit."
  
  "Za tři zpomalím," odsekl Smith. "Neukazuj mi na mou práci."
  
  Dahl předal Kenzie glock a hongkongskou pistoli - není to snadný úkol, není snadné ho tajně splnit v New Yorku. Trhl sebou, když to udělal. Proti jeho lepšímu úsudku byli prakticky nuceni přijmout pomoc zlotřilého agenta. Byl to neobvyklý den a byla nutná všechna opatření, i ta zoufalá. A ve skutečnosti stále cítil, že by mohli mít příbuznost, něco jako paralelní vojenské duše, což zvýšilo jeho důvěru.
  
  Věřil, že mohou zachránit Bridget Mackenzie, bez ohledu na to, jak tvrdě bojovala.
  
  Smith nyní přejel dva jízdní pruhy, otřel se ramenem o zastavenou F150, ale pokračoval v jízdě, aniž by se ohlédl. Když jim došel čas, nemohli si dovolit žádné zdvořilosti a strašlivý mrak, který nad nimi visel, znamenal, že byli nuceni jít do toho neustále.
  
  Dahl natáhl kladivo zbraně. "Sklad je vzdálen méně než minutu," řekl. "Proč sakra neopraví všechny ty výmoly?"
  
  Smith s ním sympatizoval. Silnice byly nekonečným, rozježděným a zrádným úsekem, kde auta pomalu objížděla nerovné výmoly a každou chvíli se objevovaly práce na silnici, zdánlivě lhostejné k denní době nebo hustotě provozu. Byl to opravdu pes na psa a ani jeden člověk nechtěl pomoci někomu jinému.
  
  Rychle navigovali GPS a zamířili na hrot šípu. Ze svěžesti časného rána jim běhal mráz po holé kůži a připomínal jim, že je ještě brzy. Sluneční světlo proniklo skrz trhliny v mracích a změnilo doky a blízkou řeku na bledě zlaté. Ti lidé, které Dahl viděl, dělali svou obvyklou práci. Představoval si, že dok bude tmavý a špinavý, ale kromě skladišť byl čistý a nijak zvlášť přeplněný. A nebylo tam rušno, protože hlavní lodní oblasti byly přes záliv v New Jersey. Dahl však viděl velké, otlučené kontejnery a dlouhou, širokou loď nehybně sedící na vodě a obrovské kontejnerové jeřáby, natřené modře, které mohly jezdit po molu na železničních kolejích a sbírat své kontejnery pomocí rozmetadel.
  
  Vlevo byly sklady a také dvůr plný světlejších kontejnerů. Dahl ukázal na budovu vzdálenou sto padesát stop.
  
  "Toto je náš chlapec." Smith, Kenzi, pojďte dopředu. Chci za námi Lauren a Yorgiho."
  
  Odešel, nyní soustředěný, soustředil se na odražení jednoho útoku za nimi, než přešli k dalšímu... a pak dalšímu, dokud tato noční můra neskončila a on se mohl vrátit ke své rodině. Po stranách budovy byly umístěny nově natřené dveře a Dahl vzhlédl, když uviděl první okno.
  
  "Prázdná kancelář. Zkusíme další."
  
  Uplynulo několik minut, když se skupina plížila po kraji budovy, zbraně tasené, kontrolovala okno po okně, dveře za dveřmi. Dahl se zklamáním poznamenal, že začínají přitahovat pozornost místních pracovníků. Nechtěl zastrašit jejich kořist.
  
  "Pojďme".
  
  Spěchali vpřed, konečně dosáhli pátého okna a rychle se podívali. Dahl viděl široký prostor zaneřáděný lepenkovými krabicemi a dřevěnými bednami, ale vedle okna viděl také obdélníkový stůl. Čtyři muži seděli kolem stolu se sklopenými hlavami, jako by mluvili, plánovali a přemýšleli. Dahl seskočil na zem, posadil se a opřel se zády o zeď.
  
  "Jsme v pořádku?" zeptal se Smith.
  
  "Možná," řekl Dahl. "Nemohlo to být nic... ale -"
  
  "Věřím ti," řekla Kenzi s náznakem sarkasmu. "Ty vedeš, já tě budu následovat," Pak zavrtěla hlavou. "Jste opravdu tak blázniví lidé? Prostě tam přispěchej a začni střílet jako první?"
  
  Přistoupil k nim muž a úkosem se na ně podíval. Dahl zvedl HK a muž ztuhl a zvedl ruce do vzduchu. Rozhodnutí padlo hlavně proto, že ten chlápek byl v přímém dohledu všech ve skladu. Neuplynula ani vteřina, než Dal vstal, otočil se a udeřil ramenem do venkovních dveří. Smith a Kensi byli s ním a četli mu myšlenky.
  
  Když Dahl vstoupil do prostorného skladiště, čtyři muži vyskočili od stolu. Zbraně jim ležely po stranách a teď je odložili a bez rozdílu stříleli na blížící se cizince. Kulky létaly všude, rozbíjely okno a procházely otočnými dveřmi. Dahl se střemhlav vrhal, valil se, vynořoval se, střílel. Muži u stolu couvali, stříleli zpět, stříleli přes ramena a dokonce i mezi nohy, když běželi. Nikde nebylo bezpečno. Jeskynní prostor zaplnila náhodná střelba. Dahl se opřel o oba lokty, dokud nedosáhl na stůl, otočil ho a použil ho jako štít. Jeden konec se roztříštil, když tudy prošla kulka velkého kalibru.
  
  "Blbost".
  
  "Snažíš se mě zabít?" zamumlala Kenzi.
  
  Velký Švéd změnil taktiku, zvedl obrovský stůl a pak ho vystřelil do vzduchu. Padající hrany zachytily jednoho muže za kotníky, rozletěly se a rozletěly se i jeho pistole. Když se Dal rychle blížil, Kensiho hlas způsobil, že zpomalil.
  
  "Buď opatrný s těmi malými bastardy." Pracoval jsem po celém Středním východě a viděl jsem tisíce z nich nosit vesty."
  
  Dahl zaváhal. "Nemyslím si, že můžeš jen-"
  
  Výbuch otřásl stěnami skladiště. Švéd vyletěl z nohou, vyletěl do vzduchu a narazil do již rozbitého okna. Hlavu mu naplnil bílý šum, v uších mu hučelo a na vteřinu nic neviděl. Když se mu začal vyjasňovat zrak, uvědomil si, že Kensi před ním dřepí a poplácá ho po tvářích.
  
  "Probuď se, člověče." Nebylo to celé tělo, jen granát."
  
  "Ach. No, cítím se díky tomu lépe."
  
  "Tohle je naše šance," řekla. "Otřes mozku srazil z nohou i jeho kolegy idioty."
  
  Dahl se s námahou postavil na nohy. Smith byl na nohou, ale Lauren a Yorgi seděli na kolenou, prsty přitisknuté ke spánkům. Dahl viděl, že teroristé začínají přicházet k rozumu. Naléhavost ho píchla jako špendlík propíchnutý kusem zkřehlého masa. Zvedl pistoli a znovu se dostal pod palbu, ale podařilo se mu zranit jednoho z rostoucích teroristů a sledoval, jak se muž převrátil a spadl.
  
  Smith proběhl kolem. "Chytil ho."
  
  Dahl se ujal vedení. Kensi vytlačil rány vedle něj. Dva zbývající teroristé zahnuli za roh a Dahl si uvědomil, že míří k východu. Na okamžik zpomalil, pak zahnul ve stejném rohu a opatrně vypálil, ale jeho kulky zasáhly jen prázdný vzduch a beton. Dveře byly dokořán.
  
  Granát se odrazil zpět dovnitř.
  
  Nyní byla exploze daná, tým SPIR se ukryl a čekal, až je šrapnel mine. Stěny se pod silným nárazem otřásaly a praskaly. Pak se postavili na nohy a protlačili se dveřmi do krytu a do jasného dne.
  
  "Je jedna hodina ráno," řekl Smith.
  
  Dahl se podíval naznačeným směrem, uviděl dvě běžící postavy a za nimi Hudson, vedoucí do Horního zálivu. "Kecy, možná mají motorové čluny."
  
  Kensi klesl na jedno koleno a pečlivě zamířil. "Pak vezmeme -"
  
  "Ne," Dahl sklonila hlaveň své zbraně. "Copak tam nevidíš civilisty?"
  
  "Zubi," zaklela v hebrejštině, v jazyce, kterému Dahl nerozuměl. Smith, Kenzie a Swede společně začali pronásledovat. Teroristé jednali rychle, byli téměř u mola. Kenzi udělala kompromis tím, že vystřelila ze svého HK do vzduchu a očekávala, že civilisté buď utečou, nebo se schovají.
  
  "Můžeš mi poděkovat, až to zachráníme," odsekla.
  
  Dahl viděl, že se před ním otevřela cesta příležitostí. Oba teroristé stáli vysoko na vodním pozadí, vynikající cíle a Kenziho oportunistická palba jim uvolnila cestu. Zpomalil, přiložil si pažbu k rameni a pečlivě zamířil. Smith následoval jeho příklad vedle něj.
  
  Teroristé se otočili, jako by cvičili telepatii, a už stříleli. Dahl zůstal soustředěný, zatímco vedení hvízdlo mezi oštěpaři. Jeho druhá kulka zasáhla cíl do hrudníku, třetí - do čela, přesně do středu. Muž spadl, už mrtvý.
  
  "Nechte jednoho naživu," ozval se Laurenin hlas ve sluchátku.
  
  Smith vystřelil. Poslední terorista už uskočil na stranu, kulka mu drásala bundu, zatímco se Smith upravoval. Terorista rychlým pohybem hodil další granát - tentokrát po samotném molu.
  
  "Ne!" Dahl střelil bezvýsledně, srdce mu vyskočilo až do krku.
  
  Malá bomba vybuchla s hlasitým zvukem, tlaková vlna se odrážela přes doky. Dahl se na chvíli schoval za kontejner a pak vyskočil zpět - ale jeho hybnost zakolísala, když viděl, že teď už se nemusí starat jen o zbývajícího teroristu.
  
  Jeden z kontejnerových jeřábů byl výbuchem poškozen na základně a nebezpečně se naklonil nad řeku. Zvuky broušení a trhání kovu ohlašovaly hrozící kolaps. Lidé zírali vzhůru a začali utíkat z vysokého rámu.
  
  Terorista vytáhl další granát.
  
  "Tentokrát ne, idiote." Smith už klečel na jednom koleni a mžoural podél pohledu. Stiskl spoušť a sledoval, jak poslední terorista padá, než stačil vytáhnout špendlík na granátu.
  
  Jeřáb se ale zastavit nepodařilo. Těžké železné lešení, které se naklonilo a zhroutilo po celé délce rámu, spadlo na molo, zničilo rám a proměnilo malou chatrč, na kterou se rozpadlo na prach. Kontejnery byly poškozeny a posunuty o několik stop dozadu. Kovové tyče a příčky letěly dolů a odrážely se od země jako smrtící zápalky. Mezi Smithem a Dahlem se prohnal jasně modrý sloup o velikosti pouličního světla - něco, co by je mohlo roztrhnout napůl, kdyby do něj narazilo - a zastavil se jen pár stop od místa, kde stáli Lauren a Yorgi zády ke skladišti.
  
  "Není žádný pohyb." Kensi zamířil na teroristu a dvakrát se podíval. "Je velmi mrtvý."
  
  Dahl si shromáždil myšlenky a rozhlédl se po docích. Rychlá kontrola ukázala, že kontejnerový jeřáb naštěstí nikoho nezranil. Přiložil prst ke svému hrdelnímu mikrofonu.
  
  "Kamera je vypnutá," řekl. "Ale všichni jsou mrtví."
  
  Lauren je zpět. "Dobře, předám to."
  
  Kenziho ruka spočívala na Dahlově rameni. "Měl jsi mě nechat vystřelit." Rozdrtil bych tomu parchantovi kolena; pak bychom ho přiměli mluvit, tak či onak."
  
  "Příliš riskantní." Dahl pochopila, proč tomu nerozumí. "A je pochybné, že bychom ho mohli přimět, aby promluvil v krátkém čase, který máme."
  
  Kensi si otráveně odfrkla. "Mluvíte jménem Evropy a Ameriky." Jsem Izraelec."
  
  Lauren se vrátila přes komunikátor. "Musíme jít. Byla tam vidět kamera. Špatný."
  
  Dahl, Smith a Kenzie ukradli nedaleké auto s tím, že pokud jim to bude trvat jen o pět minut déle než chůze, úspora času by mohla být více než významná.
  
  
  KAPITOLA OSMÁ
  
  
  Drake vyčerpaný narazil do betonu 47. ulice, na hodinách zbývalo jen osmnáct minut. Okamžitě narazili na problém.
  
  "Sedmá, osmá nebo Broadway?" vykřikla Mai.
  
  Bo na ni zamával GPS. "Marea je blízko Central Parku."
  
  "Ano, ale která ulice nás vede přímo kolem ní?"
  
  Vznášeli se na chodníku, zatímco sekundy ubíhaly, věděli, že March připravuje nejen jadernou bombu, ale také týmy, které připraví o život dva civilisty za každou minutu, kdy se opozdí na další setkání.
  
  "Broadway je vždycky rušná," řekl Drake. "Udělejme osmou."
  
  Alicia na něj zírala. "Jak to sakra můžeš vědět?"
  
  "Slyšel jsem o Broadwayi. O Osmé jsem nikdy neslyšel."
  
  "Oh, docela spravedlivé." Kde-"
  
  "Ne! Tohle je Broadway!" Beau náhle zaječel svým téměř hudebním přízvukem. "Restaurace je úplně nahoře... téměř."
  
  "Téměř?"
  
  "Se mnou!"
  
  Bo vzlétl jako stometrový sprinter a přeskočil zaparkované auto, jako by tam nebylo. Drake, Alicia a May ho následovali v patách a otočili se na východ k Broadwayi a křižovatce, kde se Times Square třpytilo a třpytilo a pohrdalo jeho blikajícími displeji.
  
  Pro dav bylo opět těžké se rozptýlit a Beau je znovu vedl po kraji silnice. I tady byli turisté, kteří se opírali, zírali na vysoké budovy a billboardy nebo se snažili rozhodnout, zda riskovat život a spěchat přes rušnou silnici. O davy se starali barkeři nabízející levné vstupenky na různá představení na Broadwayi. Vzduch naplnily jazyky všech barev, téměř ohromující, složitá směs. Bezdomovců bylo málo, ale ti, kteří za ně mluvili, velmi hlasitě a energicky vedli kampaň za dary.
  
  Před nimi byla Broadway, plná Newyorčanů a návštěvníků, posetá přechody pro chodce a lemovaná barevnými obchody a restauracemi s jejich visícími, světelnými nápisy a A-rámovými displeji. Kolemjdoucí byli rozmazaní, když Drake a jeho tým SPEAR uháněli dál.
  
  Patnáct minut.
  
  Bo na něj opětoval pohled. "GPS říká, že je to dvacet dva minut chůze, ale chodníky jsou tak přeplněné, že všichni jdou stejným tempem."
  
  "Tak utíkej," pobídla ho Alicia. "Vrtět svým obrovským ocasem." Možná tě to přiměje pohybovat se rychleji."
  
  Než mohl Beau cokoli říct, Drake cítil, jak jeho již tak klesající srdce kleslo ještě více. Silnice před námi byla v obou směrech zcela zablokována, většinou žlutými taxíky. Došlo k prasknutí blatníku a ti, kteří se tomu nesnažili vyhnout, pomalu přesouvali svá auta, aby se lépe podívali. Chodník na obou stranách byl zaplněn lidmi.
  
  "Sakra."
  
  Ale Bo ani nezpomalil. Lehký skok ho vynesl na kufr nedalekého taxíku, pak se rozběhl po jeho střeše, vyskočil na kapotu a narazil na dalšího v řadě. May rychle následovala, následovala Alicia a nechala Drakea za sebou, aby na něj majitelé vozidel křičeli a napadli ho.
  
  Drake byl nucen se soustředit nad rámec normálu. Ne všechny tyto stroje byly stejné a jejich kov se měnil, některé se dokonce pomalu odvalovaly vpřed. Závod byl těsný, ale oni skákali z auta na auto a používali dlouhou čáru, aby se dostali dopředu. Davy zíraly na obě strany. Je dobře, že je tady nikdo neobtěžoval a viděli blížící se křižovatku Broadway a 54., pak 57. ulice. Když tlačenice aut polevila, Bo vyjel z posledního auta a pokračoval v jízdě po samotné silnici, Mai vedle něj. Alicia se ohlédla na Drakea.
  
  "Jen jsem zkontroloval, jestli jsi nepropadl tím otevřeným poklopem vzadu."
  
  "Ano, je to riskantní varianta. Jsem jen vděčný, že tehdy nebyly kabriolety."
  
  Za druhou křižovatkou a 57. ulicí byly seřazeny míchačky cementu, dodávky a červenobílé závory. Pokud si tým myslel, že uspěl, nebo že tento běh bude stejně přímočarý jako ten předchozí, jejich iluze byly náhle zničeny.
  
  Zpoza nákladního auta se vynořili dva muži se zbraněmi namířenými přímo na běžce. Drake nevynechal ani pauzu. Neustálá bitva, roky bitev maximálně zbystřily jeho smysly a udržely je tam - čtyřiadvacet hodin denně. Okamžitě se objevily hrozivé formy a on se bez váhání vrhl střemhlav směrem k nim, přímo před blížící se nákladní vůz s cementem. Jedna z pistolí s rachotem odletěla na stranu a druhá uvízla pod těly jednoho z mužů. Drake zavrávoral, když rána zasáhla bok jeho lebky. Za nimi slyšel skřípání kol nákladního auta s cementem, který prudce brzdil, a nadávky jeho řidiče...
  
  Viděl, jak se k němu obrací obrovské šedé tělo...
  
  A slyšel jsem Aliciin vyděšený výkřik.
  
  "Matte!"
  
  
  KAPITOLA DEVÁTÁ
  
  
  Drake mohl jen sledovat, jak se k němu neovladatelný vůz otočil. Útočníci ani na vteřinu neustoupili a zasypali ho krupobitím ran, protože se nestarali o vlastní bezpečnost. Dostal pěstí do krku, hrudníku a solar plexu. Sledoval, jak se tělo houpalo a kopalo, když letělo přímo nad jeho hlavou.
  
  První terorista upadl dozadu, klopýtl a byl zasažen jedním z kol, náraz mu zlomil záda a ukončil jeho hrozbu. Druhý zamrkal, jako by ho Drakeova drzost omráčila, a pak otočil hlavu k blížící se zadní části náklaďáku.
  
  Mokré mlaskání stačilo. Drake si uvědomil, že je mimo svou hloubku, a pak uviděl, jak se lebka prvního teroristy rozdrtila pod posuvnými koly, když se tělo náklaďáku otočilo nad ním. Rám byl zploštělý, mohl jen doufat. Na zlomek vteřiny temnota pohltila všechno, dokonce i zvuk. Spodní část náklaďáku se pohybovala nad ním, zpomalovala, zpomalovala a pak se náhle zastavila.
  
  Alicia pod něj sáhla. "Jsi v pořádku?"
  
  Drake se k ní stočil. "Lepší než ti chlapi."
  
  Beau čekal, téměř šoupal nohama, když se podíval na hodinky. "Zbývají čtyři minuty!"
  
  Vyčerpaný, pohmožděný, poškrábaný a otlučený Drake donutil své tělo k akci. Tentokrát s ním Alicia zůstala, jako by tušila, že by si mohl vzít chvíli volna po té blízké chybě. Porazili davy turistů a mezi mnoha dalšími restauracemi našli Central Park South a Marea.
  
  Mayová ukázala na nápis, který byl na New York poměrně diskrétní.
  
  Bo běžel napřed. Drake a ostatní ho chytili u dveří. Servírka na ně zírala, na jejich rozcuchaný vzhled, na jejich těžké bundy a couvla. Z jejích očí bylo jasné, že už dříve viděla zkázu a utrpení.
  
  "Neboj se," řekl Drake. "Jsme Angličané."
  
  Mai vyslala pohled jeho směrem. "Japonský".
  
  A Bo se zdviženým obočím zastavil hledání pánského záchodu. "Rozhodně ne anglicky."
  
  Drake proběhl tak ladně, jak jen mohl, stále zavřenou restaurací a cestou narazil do židle a stolu. Pánské záchody byly malé, skládaly se pouze ze dvou pisoárů a záchodu. Podíval se pod mísu.
  
  "Nic tu není," řekl.
  
  Na Beauregardově tváři bylo vidět napětí. Stiskl tlačítka na hodinkách. "Čas vypršel".
  
  Opodál stojící číšnice nadskočila, když zazvonil telefon. Drake k ní natáhl ruku. "Nespěchej. Prosím dej si na čas."
  
  Myslel si, že by mohla utéct, ale její vnitřní odhodlání ji nasměrovalo k trubici. V tu chvíli Alicia vyšla z dámských toalet s ustaraným výrazem ve tváři. "Není tam. To my nemáme!"
  
  Drake sebou trhl, jako by byl zasažen. Rozhlédl se. Mohl by být v této malé restauraci další záchod? Možná kóje pro zaměstnance? Museli by to znovu zkontrolovat, ale servírka už byla na telefonu. Její oči zalétly směrem k Drakeovi a požádala volajícího, aby počkal.
  
  "Tohle je muž jménem Marsh." Pro tebe."
  
  Drake se zamračil. "Oslovil mě jménem?"
  
  "Řekl Angličan." Servírka pokrčila rameny. "To je vše, co řekl."
  
  Bo se zdržel vedle něj. "A protože jsi snadno zmatený, příteli, jsi to ty."
  
  "Pro vaše zdraví".
  
  Drake sáhl po telefonu a jednou rukou si třel tvář, když ho zalila vlna únavy a napětí. Jak by teď mohli selhat? Překonali všechny překážky, a přesto si s nimi Marsh možná stále nějakým způsobem pohrává.
  
  "Ano?"
  
  "Březen tady. A teď mi řekni, co jsi našel?"
  
  Drake otevřel ústa a pak je rychle zavřel. Jaká byla správná odpověď? Možná Marsh očekával slovo "nic". Možná...
  
  Odmlčel se a váhal od odpovědi k odpovědi.
  
  "Řekni mi, co jsi našel, nebo dám během příští minuty rozkaz zabít dva Newyorčany."
  
  Drake otevřel ústa. Sakra! "Našli jsme-"
  
  Mai pak vyběhla z dámských toalet, uklouzla na mokrých dlaždicích a spadla na bok. V ruce držela malou bílou obálku. Beau byl ve zlomku vteřiny po jejím boku, zvedl obálku a podal ji Drakeovi. Mai ležela na podlaze a těžce dýchala.
  
  Alicia na ni zírala s otevřenou pusou. "Kde jsi to našel, Sprite?"
  
  "Udělal jsi to, čemu říkají 'chlapecký vzhled', Tazi." A to by nemělo nikoho překvapit, vždyť jste stejně ze tří čtvrtin muž."
  
  Alicia v tichosti kypěla hněvem.
  
  Drake zakašlal, když otevřel obálku. "Našli jsme... tenhle... zatracený flash disk, Marshi." Sakra, kámo, co to je?"
  
  "Dobrá práce. Dobrá práce. Jsem trochu zklamaný, ale co, tak snad příště. Nyní se stačí podívat na USB zblízka. Toto je váš poslední test a stejně jako předtím ho možná budete chtít předat někomu s vyšší inteligencí, než jste vy nebo newyorský policista."
  
  "Je to vnitřek... dortu?" Drake si uvědomil, že servírka stále stojí poblíž.
  
  Marsh se hlasitě zasmál. "Ach dobře, oh velmi dobře." Nevypustíme kočku z pytle, ne? Ano to je. Nyní poslouchejte, dám vám deset minut na odeslání obsahu flash disku těm lepším, než jste vy, a pak začneme znovu."
  
  "Ne, ne, nevíme." Drake ukázal na May, která nesla malý batoh, ve kterém měli schovaný maličký laptop. Japonka se zvedla ze země a přistoupila.
  
  "Nebudeme honit naše ocasy po celém tomhle městě, Marshi."
  
  "Umm, ano, budeš." Protože to říkám. Takže čas plyne. Nastartujeme notebook a užijme si, co přijde dál, ano? Pět, čtyři..."
  
  Drake praštil pěstí do stolu, když výbuch utichl. V krvi mu vřel vztek. "Poslouchej, Marshi -"
  
  Při nárazu předního blatníku dodávky do jídelny explodovalo okno restaurace. Sklo se rozbilo a kusy létaly do vzduchu. Do místnosti vtrhly výrobky ze dřeva, plastů a malty. Dodávka nezastavila, narážela do pneumatik a řvala jako učeň smrti, když se řítila malou místností.
  
  
  KAPITOLA DESETÁ
  
  
  Julian Marsh ucítil ostrou bolest v břiše, když se převalil doprava. Kousky pizzy padaly na podlahu a miska salátu spadla na pohovku. Rychle se chytil za boky, úplně se nedokázal přestat smát.
  
  Nízký stůl, který stál před ním a Zoe, se otřásl, když do něj něčí divoká noha omylem kopla. Zoey se natáhla, aby ho podpořila, a rychle ho poplácala po rameni, když se začala odvíjet další vzrušující událost. Doposud sledovali Drakea a jeho posádku, jak vylézají z Edisona - docela snadno sledovali, jak muž oblečený jako turista natáčí událost z druhé strany ulice - a pak viděli, jak šílený úprk po Broadwayi - tato hysterická scéna byla spíše sporadická, protože nebylo mnoho bezpečnostních kamer, do kterých by se místní terorista mohl nabourat - a pak se zatajeným dechem sledoval, jak se útok nějak rozvinul kolem míchačky cementu.
  
  To vše je příjemné rozptýlení. Marsh držel v jedné ruce jednorázový mobilní telefon a v druhé Zoeino stehno, když jedla pár plátků šunky a žampionů a povídala si na Facebooku.
  
  Před nimi byly tři obrazovky, každá osmnáct palců. Dvojice si teď dávala pozor, když Drake a Company vtrhli do malé italské restaurace. Marsh zkontroloval čas a podíval se na barevný ohňostroj.
  
  "Sakra, to je blízko."
  
  "Jsi nadšený?"
  
  "Ano, ne?"
  
  "Je to dobrý film." Zoey se ušklíbla. "Ale doufal jsem ve více krve."
  
  "Počkej chvíli, má lásko." Zlepšuje se".
  
  Pár seděl a hrál si v pronajatém bytě, který patřil jedné z teroristických buněk; ten hlavní, pomyslel si Marsh. Byli tam čtyři teroristé, z nichž jeden na předchozí žádost zřídil pro Marshe hlediště jako v kině. Zatímco se Pýthijští manželé rádi dívali, muži seděli stranou, schoulili se kolem malé televize, procházeli desítky dalších kanálů, hledali novinky nebo čekali na nějaký telefonát. Marsh to nevěděl a bylo mu to jedno. Také ignoroval podivné kradmé pohledy, dobře věděl, že je to pohledný muž s neobvyklou osobností, a někteří lidé - dokonce i jiní muži - rádi takovou osobnost oceňují.
  
  Zoey mu projevila trochu větší uznání tím, že sklouzla rukama po přední části jeho boxerek. Sakra, měla ostré nehty.
  
  Pikantní a přesto tak nějak... příjemný.
  
  Chvíli se díval na jaderný kufřík - termín, který nemohl úplně dostat z hlavy, i když byla menší bomba ve velkém batohu - a pak si strčil do úst trochu kaviáru. Stůl před nimi byl samozřejmě velkolepý, skládal se z neocenitelných produktů bez chuti, ale všechny byly vynikající.
  
  Byla to jaderná bomba, která křičela jeho jméno?
  
  Marsh si uvědomil, že je čas jednat, a zavolal, mluvil s okouzlující servírkou a pak s Angličanem se silným přízvukem. Ten chlap měl jeden z těch zvláštních zabarvení hlasu - něco, co zavánělo rolnictvem - a Marsh dělal zkřivené obličeje a snažil se rozeznat samohlásku od samohlásky. Není to snadný úkol a je to trochu obtížnější, když ženské ruce svírají vaši sadu Louskáček.
  
  "Řekni mi, co jsi našel, nebo dám během příští minuty rozkaz zabít dva Newyorčany." Marsh se ušklíbl, když to řekl, ignorujíc naštvané pohledy, které jeho studenti vysílali přes místnost.
  
  Angličan ještě trochu zaváhal. Marsh našel plátek okurky, který vypadl ze salátové mísy, a zabodl ho Zoe hluboko do vlasů. Ne že by si toho někdy všimla. Minuty ubíhaly a Marsh klábosil spalovací komorou a byl stále více a více rozrušený. Nedaleko byla láhev studeného Bollingeru a půl minuty mu trvalo, než nalil velkou sklenici. Zoe se k němu při práci přitulila a usrkávali ze stejné sklenice, samozřejmě z opačných stran.
  
  "Pět," řekl Marsh do telefonu. "Čtyři, tři..."
  
  Zoyiny ruce byly obzvláště naléhavé.
  
  "Dva".
  
  Angličan se s ním snažil smlouvat a zjevně se divil, co se to sakra děje. Marsh si představil, jak vůz, který zorganizoval, prorazil předním oknem v předem určenou dobu, nyní zamířil, zrychlil a blížil se k nic netušící restauraci.
  
  "Jeden".
  
  A pak všechno explodovalo.
  
  
  KAPITOLA JEDENÁCTÁ
  
  
  Drake se vrhl ke stěně restaurace, popadl servírku kolem pasu a táhl ji s sebou. Z jeho valícího se těla padaly střepy skla a cihel. Blížící se dodávka zaskřípala, aby získala trakci, když její pneumatiky dopadly na podlahu restaurace a prostřední část vozu přeletěla okenní parapet, zadní část se nyní zvedla a narazila do překladu nad sklem. Kov poškrábaný. Stoly se zhroutily. Židle se před ním hromadily jako odpadky.
  
  Alicia také okamžitě zareagovala, obešla stůl a vyklouzla, jedinou její ranou byla malá rána na holeni od rychle letícího kusu dřeva. Mai se nějak dokázalo převalit přes horní část pohyblivého stolu, aniž by utrpělo jakékoli poškození, a Bo šel o krok dále, přeskočil ji a skákal z povrchu na povrch, nakonec načasoval svůj skok tak, aby jeho nohy a ruce narazily na boční stěnu a pomohl. bezpečně přistane.
  
  Drake vzhlédl, servírka vedle něj křičela. Alicia se podívala vyčítavě.
  
  "Takže jsi ji popadl, že?"
  
  "Dávej si pozor!"
  
  Dodávka se stále pohybovala vpřed a ve vteřině zpomalovala, ale ze staženého okénka spolujezdce teď trčela hlaveň pistole. Alicia se sehnula a přikryla se. May se ještě trochu stáhla. Drake vytáhl pistoli a vypálil šest kulek do beztělesné ruky. Zvuky byly v omezeném prostoru hlasité, soupeřily s ohlušujícím řevem dodávky. Bo už byl v pohybu a obešel zadní část auta. Konečně se kola přestala otáčet a zastavila se. Z kapoty a dokonce i střechy se valily rozbité stoly a židle. Drake se ujistil, že se servírka nezranila, než postoupil vpřed, ale to už byli Bo a May u auta.
  
  Beau rozbil řidičovo okno a zápasil s postavou. Mai zkontrolovala místo přes rozbité čelní sklo a pak sebrala roztříštěný kus dřeva.
  
  "Ne," začal Drake trochu chraplavým hlasem. "Potřebujeme-"
  
  Ale Mai neměla náladu poslouchat. Místo toho vrhla provizorní zbraň předním sklem takovou silou, že se pevně zachytila v čele řidiče a otřásla se na místě. Muž obrátil oči v sloup a přestal s Beauem zápasit, Francouz vypadal ohromeně.
  
  "Opravdu jsem to měl."
  
  Mai pokrčil rameny. "Myslel jsem, že bych měl pomoci."
  
  "Pomoc?" zopakoval Drake. "Potřebujeme alespoň jednoho z těch bastardů naživu."
  
  "A k tomu," připojila se Alicia. "Jsem v pořádku, ta. I když je hezké vidět, jak zachraňuješ zadek servírky Wendy."
  
  Drake se kousl do jazyka, protože věděl, že si z něj Alicia jen dělá legraci. Beauregard už vytáhl řidiče z auta a prohraboval se mu kapsami. Alicia šla k zázračně nedotčenému notebooku. Jednotka USB dokončila načítání a vyvolala hromadu obrázků - znepokojivé obrázky stříbrných kanystrů, ze kterých Drakeovi tuhla krev v žilách.
  
  "Vypadá to jako vnitřek bomby," řekl a prozkoumal dráty a relé. "Pošlete to Mooreovi, než se stane cokoliv jiného."
  
  Alicia se naklonila nad stroj a poklepala pryč.
  
  Drake pomohl servírce vstát. "Jsi v pořádku, lásko?"
  
  "Já... myslím, že ano."
  
  "Máta. Co kdybys nám teď udělal lasagne?"
  
  "Šéfkuchař... šéfkuchař ještě nedorazil." Její pohled se strachem vstřebal zkázu.
  
  "Sakra, myslel jsem, že jsi je právě hodil do mikrovlnky."
  
  "Neboj se." Mai přešla a položila servírce ruku na rameno. "Budou rekonstruovat. Pojišťovna by se o to měla postarat."
  
  "Doufám".
  
  Drake se znovu kousl do jazyka, tentokrát aby nenadával. Ano, bylo to požehnání, že všichni ještě dýchali, ale Marsh a jeho kumpáni stále ničili životy lidí. Bez výčitek svědomí. Žádná etika a žádné starosti.
  
  Bylo to, jako by telefon zazvonil přes psychické spojení. Tentokrát Drake odpověděl na telefon.
  
  "Pořád kopeš?"
  
  Marshův hlas v něm vyvolal chuť do něčeho udeřit, ale udělal to přísně profesionálním způsobem. "Přeposlali jsme vaše fotografie."
  
  "Oh, výborně." Tak jsme to trochu vyřešili. Doufám, že sis během čekání vzal něco k svačině, protože tahle další část - no, mohla by tě zabít."
  
  Drake zakašlal. "Víš, že jsme tvoji bombu ještě netestovali."
  
  "A když to slyším, vidím, že chcete věci zpomalit, zatímco se snažíte dohnat." Tohle se nestane, můj nový příteli. Tohle se vůbec neděje. Vaši policajti a agenti, vojáci a hasiči mohou být součástí dobře namazaného stroje, ale stále jsou strojem a chvíli jim trvá, než se rozběhnou. Takže využívám tento čas k tomu, abych tě roztrhal. Je to docela zábavné, věřte mi."
  
  "Co z toho všeho má Pýthie?"
  
  Marsh se zachichotal. "Ach, myslím, že víš, že tahle ješitná skupina ragamuffinů nedávno vybuchla." Bylo někdy něco určitějšího? Vedl je sériový vrah, psychostalker, megaloman a žárlivý vládce. Ukázalo se, že všichni jsou stejná osoba."
  
  V tomto okamžiku se Alicia naklonila blíž k Drakeovi. "Tak nám řekni - kde je ten parchant?"
  
  "Ach, nová holka." Jsi blondýna nebo Asiatka? Asi blondýna, jak to zní. Miláčku, kdybych věděl, kde je, nechal bych tě z něj zaživa stáhnout kůži. Tyler Webb vždy chtěl jednu věc. Opustil Pýthiany ve chvíli, kdy si uvědomil, kde je najít."
  
  "Který byl na trhu?" - zeptal se Drake, který teď získává čas i informace.
  
  "Tohle místo je úl nechutnosti, mám pravdu?" Představte si všechny ty dohody, které tam byly uzavřeny a které ovlivní svět v příštích desetiletích."
  
  "Ramses mu něco prodal," řekl Drake a zkusil to.
  
  "Ano. A jsem si jistý, že záludná francouzská klobásová paštika vám už řekla, co to bylo. Nebo se ho můžeš zeptat hned teď."
  
  Tak tohle to potvrdilo. Marsh je pozoroval, i když v restauraci neměl oči. Drake poslal krátkou zprávu Mooreovi. "Co kdybys nám řekl, kam šel Webb?"
  
  "No, vážně, kdo jsem, Fox News?" Dále mě požádáš o peníze."
  
  "Spokojím se s tím teroristickým debilem."
  
  "A zpět k práci, kterou máme." Marsh řekl tato slova a pak se zdálo, že se pobavil a najednou se rozesmál. "Promiň, osobní vtip." Ale teď jsme skončili s kontrolní částí honičky. Nyní vám chci předložit své požadavky."
  
  "Tak nám to řekni." Aliciin hlas zněl unaveně.
  
  "Co je na tom vtipného? Tato bomba vybuchne, pokud nebudu úplně spokojen. Kdo ví, miláčku, možná bych se dokonce rozhodl tě vlastnit."
  
  Alicia se během okamžiku zdála připravena jít, její oči a výraz hořely natolik, že zapálily vyprahlý les.
  
  "Chtěla bych s tebou být sama," zašeptala.
  
  March se odmlčel a pak rychle pokračoval. "Přírodovědné muzeum, dvacet minut."
  
  Drake si nastavil hodinky. "A pak?"
  
  "Hmmm, co?"
  
  "Toto je velký kus architektury."
  
  "Ach, pokud jste to dotáhli až sem, navrhoval bych, abyste svlékli muže z ochranky jménem Jose Gonzalez." Jeden z našich partnerů včera v noci zašil mé požadavky do podšívky saka. Originální způsob přepravy dokumentů, ano, a bez vracení odesílateli."
  
  Drake neodpověděl, většinou zmatený.
  
  "Vím, co si myslíš," řekl Marsh a znovu prokázal úžasnou inteligenci. "Proč ti prostě nepošleš fotky a nedáš mi vědět, co chceš? No, jsem zvláštní člověk. Řekli mi, že mám dvě strany, dvě mysli a dvě tváře, ale já je raději vidím jako dvě oddělené vlastnosti. Jedna část je zakřivená, druhá je ohnutá. Víš co myslím?"
  
  Drake zakašlal. "Samozřejmě vím, kdo jsi."
  
  "Skvělé, pak vím, že pochopíš, že až asi za sedmnáct minut uvidím tvoje čtyři roztrhané mrtvoly, budu se cítit úžasně šťastně i neuvěřitelně naštvaně." S tebou. A teď sbohem."
  
  Linka byla mrtvá. Drake klikl na hodinky.
  
  Dvacet minut.
  
  
  KAPITOLA DVANÁCTÁ
  
  
  Hayden a Kinimaka strávili čas s Ramsesem. Teroristický princ se ve své cele o rozloze šest stop čtverečních zdál nepatřičný: špinavý, rozcuchaný a i když zjevně vyčerpaný, přecházel sem a tam jako lev v kleci. Hayden si oblékla brnění, zkontrolovala glock a náhradní náboje a požádala Mano, aby udělal totéž. Od této chvíle nebude šance. Jak Ramses, tak March se ukázali být příliš chytří na to, aby byli podceňováni.
  
  Možná byl teroristický mýtus přesně tam, kde chtěl být.
  
  Hayden o tom pochyboval, velmi pochyboval. Bitva uvnitř hradu a zoufalá smrt jeho osobního strážce ukázaly, jak moc chtěl utéct. Byla také zničena jeho pověst? Neměl by se zoufale snažit napravit škody? Možná, ale člověk nebyl zničen do té míry, že by se nemohl znovu postavit. Hayden sledoval, jak přechází, když jim Kinimaka přinesl pár plastových židlí.
  
  "V tomto městě jsou jaderné zbraně," řekl Hayden. "Což jsem si jistý, že víš, protože jsi uzavřel dohodu s Tylerem Webbem a Julianem Marshem." Jste v tomto městě, a pokud přijde čas, zatraceně se postaráme, abyste nebyli pod zemí. Vaši následovníci samozřejmě nevědí, že vás máme..." Nechala to tam viset.
  
  Ramses se zastavil a zíral na ni unavenýma očima. "Myslíš samozřejmě podvod, kdy moji lidé brzy zabijí Marshe, převezmou odpovědnost za bombu a odpálí ji." Měli byste to vědět od Webba a jeho bodyguarda, protože oni jsou jediní, kdo to věděl. A taky víš, že čekají jen na můj rozkaz." Přikývl, jako by sám pro sebe.
  
  Hayden čekal. Ramses byl chytrý, ale to neznamenalo, že by nezakopl.
  
  "Vybuchnou," řekl Ramses. "Rozhodnou se sami."
  
  "Tvoje poslední hodiny můžeme udělat téměř nesnesitelnými," řekl Kinimaka.
  
  "Nemůžeš mě přinutit to zrušit," řekl Ramses. "Dokonce i mučením. Ten výbuch nezastavím."
  
  "Co chceš?" zeptal se Hayden.
  
  "Budou jednání."
  
  Prohlížela si ho a upřeně hleděla do tváře nového světového nepřítele. Tito lidé nechtěli nic na oplátku, nechtěli vyjednávat a věřili, že smrt je jen krůček k nějakému zdání nebe. Kde nás to opouští?
  
  Opravdu kde? Sáhla po zbrani. "S člověkem, který nechce nic jiného než spáchat masovou vraždu, je snadné se vypořádat," řekla. "S kulkou v hlavě."
  
  Ramses přitiskl obličej k mřížím. "Tak do toho, západní děvko."
  
  Hayden nepotřeboval být odborníkem, aby četl šílenství a dychtivost zářící v těch bezduchých očích. Bez dalšího slova změnila téma a odešla z místnosti, přičemž za sebou opatrně zamkla vnější dveře.
  
  Nikdy nemůžete být příliš opatrní.
  
  V další místnosti byla cela Roberta Price. Dostala povolení ponechat si zde tajemníka kvůli bezprostřední hrozbě a jeho potenciální roli v ní. Když ona a Kinimaka vstoupili do místnosti, Price se na ni povýšeně podíval.
  
  "Co víš o té bombě?" - zeptala se. "A proč jsi byl v Amazonii na návštěvě teroristického bazaru?"
  
  Price se posadil na palandu. "Potřebuji právníka. A co tím myslíš? Bombardovat?"
  
  "Jaderná bomba," řekl Hayden. "Tady v New Yorku." Pomoz si, ty hovno. Pomozte si tím, že nám řekněte, co víte."
  
  "Vážně". Priceovi se rozšířily oči. "Nevím nic".
  
  "Spáchal jsi zradu," řekl Kinimaka a přiblížil své tělo ke kameře. "Chceš, aby si tě takhle pamatovali? Epitaf pro vaše vnoučata. Nebo byste raději byl známý jako kajícník, který pomohl zachránit New York?
  
  "Bez ohledu na to, jak sladce to říkáš," Priceův hlas chřestil jako stočený had. "Neúčastnil jsem se žádných jednání o "bombě" a nic nevím. Nyní prosím, můj právník."
  
  "Dám ti trochu času," řekl Hayden. "Pak dám Ramsese a tebe dohromady do jedné cely." S tím můžete bojovat. Podívejme se, kdo promluví první. Raději zemře, než by žil, a chce s sebou vzít každou živou duši. Vy? Jen se ujistěte, že nespácháte sebevraždu."
  
  Zdálo se, že Price byla alespoň některými jejími slovy rozrušená. "Bez právníka?"
  
  Hayden se otočil. "Do prdele."
  
  Sekretářka se o ni starala. Hayden ho zamkl uvnitř a pak se otočil k Manovi. "Nějaké nápady?"
  
  "Zajímalo by mě, jestli je do toho Webb zapojen." Celou dobu byl figurkou."
  
  "Tentokrát ne, Mano." Webb už nás ani nesleduje. Jsem si jistý, že jsou to všichni Ramses a March."
  
  "Tak co bude dál?"
  
  "Nevím, jak jinak můžeme Drakeovi a klukům pomoci," řekl Hayden. "Tým je už uprostřed toho všeho. Homeland se postarala o všechno ostatní, od policajtů, kteří vykopli dveře, přes špiony skrývající se za těžce vydělanými penězi, až po nahromadění armády a příjezd NEST, Nuclear Emergency Support Team. Policajti jsou všude, se vším, co mají. Sapéři jsou ve vysoké pohotovosti. Musíme najít způsob, jak Ramsese zlomit."
  
  "Viděl jsi ho. Jak zlomíte člověka, kterému je jedno, jestli žije nebo zemře?"
  
  Hayden se naštvaně zastavil. "Musíme to zkusit." Nebo to raději vzdát? Každý má spoušť. Tomuto červovi na něčem záleží. Jeho majetek, jeho životní styl, jeho skrytá rodina? Musí existovat něco, čím můžeme pomoci."
  
  Kinimaka si přála, aby mohli využít počítačovou odbornost Karin Blakeové, ale žena byla stále chycena svým režimem ve Fort Bragg. "Pojďme hledat práci."
  
  "A modlete se, abychom měli čas."
  
  "Čekají na Ramsese, aby dal souhlas." Máme trochu času."
  
  "Slyšel jsi to stejně dobře jako já, Mano." Dříve nebo později Marshe zabijí a vyhodí do povětří."
  
  
  KAPITOLA TŘINÁCTÁ
  
  
  Dahl poslouchal protichůdné komunikační zprávy, když Smith projížděl jejich autem přeplněnými ulicemi Manhattanu. Naštěstí nemuseli chodit daleko a ne všechny betonové tepny byly úplně ucpané. Vypadalo to, že se do toho zapojil celý tým informátorů, od nejnižšího šmejda ve slumech po nejbohatšího, pokřiveného miliardáře a každého mezi tím. To vedlo k hromadě protichůdných zpráv, ale doma dělali vše pro to, aby oddělili spolehlivé od zkresleného.
  
  "Dvě ze známých buněk mají úzké vazby na blízkou mešitu," řekl Moore Dahlovi přes sluchátko. Nadiktoval adresu. "Máme tam tajného agenta, i když je docela nový." Říká, že toto místo bylo celý den izolováno."
  
  Dahl nikdy nebyl člověk schopný cokoliv předpokládat. "Co to vlastně znamená v terminologii mešit?"
  
  "Co to znamená? To znamená, sakra, běž tam a vyčisti alespoň jednu Ramsesovu celu."
  
  "Občanská angažovanost?"
  
  "Není moc o čem mluvit." Ale kdokoli je tam, je nepravděpodobné, že by se modlil. Prohledejte všechny technické místnosti a podzemní komory. A připrav se. Můj přítel nedělá chyby často a já v tomto věřím jeho intuici."
  
  Dal předal informace a zadal souřadnice do GPS. Naštěstí už byli skoro nahoře u mešity a Smith otočil volantem k obrubníku.
  
  "Prozřetelnost," řekla Lauren.
  
  "Jméno, které jsem dal své staré kataně." Kensi si povzdechla a vzpomněla si.
  
  Dahl si utáhl přezky vesty. "Jsme připraveni? Stejný systém. Úderujeme tvrdě a rychle, lidi. Nebude žádné slitování."
  
  Smith vypnul motor. "Se mnou nejsou žádné problémy."
  
  Ráno je stále vítalo, když vylézali z auta a prohlíželi si mešitu přes ulici. Nedaleko byl červenobílý průduch, ze kterého se valila pára. Budova, která se nachází na křižovatce, lemovala obě ulice, svými barevnými okny a protáhlou fasádou část komunity. Na střeše budovy stál malý minaret, zvláštní a téměř křiklavý na pozadí okolních betonových fasád. Vchod z ulice byl přes pár skleněných dveří.
  
  "Jdeme dovnitř," řekl Dahl. "Teď se pohni."
  
  Cíleně přecházeli vozovku a zastavovali provoz s napřaženými pažemi. Teď by je pauza mohla stát všechno.
  
  "Skvělé místo," poznamenal Smith. "Je těžké tam najít odhodlanou skupinu."
  
  Dahl kontaktoval Moora. "Jsme na místě. Máš pro nás ještě něco?"
  
  "Ano. Můj muž mě ujišťuje, že kamery jsou pod zemí. Je blízko k přijetí, ale není tak blízko, aby nám dnes pomohl."
  
  Dahl předal zprávu, když přešli další chodník a otevřeli přední dveře mešity. S posílenými smysly se pomalu přesunuli dovnitř a jejich oči si zvykly na trochu slabší osvětlení. Bílé stěny a strop odrážely světlo spolu se zlatými svítidly a červeným a zlatým vzorovaným kobercem. To vše se nacházelo za registračním prostorem, kde si je muž s neskrývaným podezřením prohlížel.
  
  "Mohu vám pomoci?"
  
  Dahl ukázal svůj SPEAR ID. "Ano, kamaráde, můžeš." Můžete nás vzít do vašeho tajného podzemního vchodu."
  
  Recepční vypadal zmateně. "Co to je, vtip?"
  
  "Jděte stranou," napřáhl Dahl ruku.
  
  "Hej, nemůžu tě nechat-"
  
  Dahl zvedl muže za košili a položil ho na pult. "Myslím, že jsem řekl krok stranou."
  
  Tým spěchal kolem a vstoupil do hlavní budovy mešity. Prostor byl prázdný a dveře vzadu byly zamčené. Dahl čekal na krytí od Smithe a Kenzie a pak je dvakrát kopl. Dřevo se rozlomilo a panely spadly na podlahu. V tu chvíli se z foyer za zády ozval hluk a rozruch. Tým zaujal pozice a kryl území. Uběhly tři vteřiny a pak zpoza boční stěny vykukovala tvář a helma velitele speciálních jednotek.
  
  "Jsi Dal?"
  
  Švéd se zasmál. "Ano?"
  
  "Poslal nás Moore. UDEŘIL. Jsme tu, abychom podpořili vaši hru."
  
  "Naše hra?"
  
  "Ano. Nová informace. Jste ve špatné zatracené mešitě a jsou zakopané dost hluboko. K jejich vyřazení bude zapotřebí čelní útok. A míříme na nohy."
  
  Dahlovi se to nelíbilo, ale chápal postup, etiketu práce tady. Nebylo na škodu, že speciální jednotky už měly lepší místo.
  
  "Ukaž cestu," řekl Dahl.
  
  "My jsme. Správná mešita je přes silnici."
  
  "Na druhé straně..." zaklel Dahl. "GPS kecy."
  
  "Jsou docela blízko u sebe." Důstojník pokrčil rameny. "A ta anglická nadávka je potěšující, ale není načase, abychom pohnuli těmi zatracenými zadky?"
  
  Minuty ubíhaly, jak se týmy mísily a tvořily přepadovou skupinu, když znovu přecházeli silnici. Po sestavení nepřišel nazmar už žádný okamžik. Začal totální útok. Muži zaútočili na přední část budovy, vyrazili dveře a vloupali se do haly. Prošla jimi druhá vlna a rozprostřela se při hledání orientačních bodů, o kterých jim bylo řečeno. Jakmile byly modré dveře nalezeny, muž na ně umístil výbušninu a odpálil je. Došlo k explozi, mnohem širší, než Dahl očekával, ale s poloměrem, se kterým speciální jednotky zjevně počítaly.
  
  "Nástraha," řekl mu vůdce. "Bude jich víc."
  
  Švéd si povzdechl o něco snadněji, protože už znal hodnotu tajných agentů a teď jim nezapomněl dát, co jim patří. Práce v utajení byla jednou z nejzákeřnějších a nejosudovějších metod policie. Byl to vzácný a cenný agent, který mohl infiltrovat nepřítele a tím zachránit životy.
  
  Speciální jednotky vstoupily do téměř zničené místnosti a pak se otočily ke vzdáleným dveřím. Byl otevřený a zakrýval to, co byl zjevně vchodem do suterénu. Když se první muž přiblížil, zespodu zazněly výstřely a kulka se odrazila přes místnost.
  
  Dahl se podíval na Kensiho. "Nějaké nápady?"
  
  "Ty se mě ptáš? Proč?"
  
  "Možná proto, že si umím představit, že bys měl sám takový pokoj."
  
  "Netluč se do křoví, sakra, Dale, ano?" Nejsem váš pašerák mazlíčků. Jsem tu jen proto... protože-"
  
  "Ano, proč jsi tady?"
  
  "Opravdu bych to rád věděl." Možná bych měla odejít..." Zaváhala a pak si povzdechla. "Poslouchej, možná existuje jiná cesta dovnitř." Chytrý zločinec by tam nešel bez spolehlivé únikové cesty. Ale se skutečnými teroristickými buňkami? Kdo ví s takovými sebevražednými bastardy?"
  
  "Nemáme čas přemýšlet," řekl velitel speciálních sil a posadil se vedle něj. "Pro tyhle lidi je to roller."
  
  Dahl sledoval, jak tým vytáhl své bleskové granáty, zatímco přemýšlel o Kenziho slovech. Záměrně drsný, věřil, že za nimi leží starostlivé srdce, nebo alespoň jeho zlomené zbytky. Kensi potřebovala něco, co by pomohlo dát tyto kousky dohromady - ale jak dlouho mohla hledat, aniž by ztratila veškerou naději? Možná, že tato loď už ztroskotala.
  
  Tým SWAT signalizoval, že jsou připraveni, a poté pomocí dřevěného žebříku rozpoutal šílenou formu pekla. Když se granáty odrazily a následně explodovaly, týmy se dostaly do vedení a Dahl tlačil na velitele na pole position.
  
  Smith se protlačil kolem. "Pohni zadkem."
  
  Když seběhli dolů, okamžitě je potkala palba z kulometů. Dahl zahlédl hliněnou podlahu, nohy stolu a bedny se zbraněmi, než se záměrně sklouzl po čtyřech patrech za sebou, vytáhl pistoli a opětoval palbu. Smith se před ním otočil, sklouzl na dno a plazil se na stranu. Tým SWAT postupoval zezadu, přikrčil se a neuhnul v palebné linii. Kulky se vracely jeden po druhém, smrtící salvy prorážely suterén a vytrhávaly kusy z tlustých zdí. Když Dahl dopadl na zem úplně dole, okamžitě scénář ocenil.
  
  Byli zde čtyři členové buňky, což odpovídalo tomu, co viděli v předchozí cele. Tři byli na kolenou, z uší jim tekla krev, s rukama přitisknutýma na čela, zatímco čtvrtý vypadal nezraněn a těžce střílel na své útočníky. Možná ho kryli tři další, ale Dahl okamžitě našel způsob, jak dostat živého vězně, a zamířil na střelce.
  
  "Ach ne!" Vůdce speciálních jednotek se kolem něj nevysvětlitelně řítil.
  
  "Ahoj!" volal Dahl. "Co-"
  
  Uprostřed toho nejhoršího pekla mohou bez přestávky jednat pouze ti, kteří to již zažili. Velitel speciálních jednotek si zřetelně všiml znamení, něčeho jemu známého, a myslel jen na životy svých kolegů. Když Dahl zmáčkl spoušť, viděl, jak terorista jednou rukou shodil nabitý granát a druhou odhodil zbraň.
  
  "Pro Ramsese!" - vykřikl.
  
  Suterén byl smrtelnou pastí, malou místností, kam tito tvorové lákali svou kořist. Po místnosti jsou roztroušeny další pasti, pasti, které se spustí, když exploduje šrapnel. Dahl střelil teroristu mezi oči, ačkoli věděl, že to gesto bylo čistě akademické - nezachránilo by je.
  
  Ne v této malé místnosti s cihlovými zdmi, ve stísněných podmínkách, protože poslední vteřiny odpočítávají, než vybuchne granát.
  
  
  KAPITOLA ČTRNÁCTÁ
  
  
  Dahl viděl, jak se svět ponořil do temnoty. Viděl, jak se čas zpomalil do plíživého tempa, jak se v nekonečných okamžicích měří tep každého živého srdce. Když se granát odrazil a zvedl prach a špínu z podlahy v malém houbovitém mraku, jeho kulka vnikla do teroristovy lebky, zarachotila kolem, než vyletěla ze zad a zasáhla zeď uprostřed široké fontány krve. Tělo je oslabené, život už je pryč. Granát dopadl na druhý odraz a Dahl začal oddalovat zbraň od obličeje.
  
  Zbývaly cenné vteřiny.
  
  Tři teroristé byli stále na kolenou, sténali a byli poraženi, a neviděli, co přichází. Kluci ze speciálních jednotek se pokusili omezit svůj impuls nebo vyšplhat po schodech.
  
  Smith obrátil svůj pohled k Dahlovi, poslední vizi svého života.
  
  Dahl věděl, že Kensi, Lauren a Yorgi jsou na vrcholu schodiště, a na okamžik doufal, že jsou dostatečně daleko od epicentra.
  
  A přesto je to vše pro mé děti...
  
  Granát explodoval na vrcholu druhého odrazu, zvuk na okamžik nejhlasitější, jaký kdy Švéd slyšel. Pak všechny zvuky náhle utichly a myšlenka zmizela...
  
  Oči měl upřené dopředu a nemohl uvěřit tomu, co vidí.
  
  Vůdce SWAT běžel tak rychle, jak jen mohl, věděl, co přijde, a byl odhodlán zachránit co nejvíce lidí, přičemž si okamžitě uvědomil, že on je jediný, kdo to dokáže. Jeho rozběh ho zvedl nad granát, což mu umožnilo spadnout přímo na něj zlomek sekundy, než explodoval. Skrze kevlar, maso a kosti, explodovala, ale nezasáhla ty, kteří stáli připoutaní na své místo v místnosti. Výbuch byl utlumen a poté utichl.
  
  Dahl si odkašlal, nevěřil vlastním očím. Obětavost jeho kolegů ho vždy pokořovala, ale tohle bylo na jiné úrovni.
  
  Já ne... Ani jsem neznal jeho jméno.
  
  A přesto před ním teroristé poklekli.
  
  Dahl seběhl posledních pár schodů a slzy se mu rozmazaly, i když kopl ty tři muže na záda. Smith jim roztrhl saka. V dohledu nebyly žádné výbušné vesty, ale jednomu muži se pěnila u úst, i když k němu Smith klečel. Druhý se svíjel v agónii. Třetí byl přikovaný k zemi, nehybný. Dahl se setkal s hrozným pohledem toho muže jako polární čepice s vlastní nenávistí. Kenzi přešla a upoutala Švédovu pozornost, dívala se na Dahla, její ledově modré oči byly tak jasné, chladné a plné emocí, že vypadaly jako rozlehlá, tající krajina, a pronesla jediná slova, která dokázala říct.
  
  "Zachránil nás tím, že se obětoval. Já... cítím se tak chybně, tak žalostně ve srovnání s ním."
  
  Dahl za všechny své dny nikdy nezjistil, že by nebyl schopen se vyjádřit. Teď to udělal.
  
  Smith prohledal všechny tři muže, našel další granáty, kulky a ruční zbraně. Papíry a poznámky v kapsách byly zmačkané, takže se v nich shromáždění muži začali prohrabovat.
  
  Jiní přistoupili ke svému padlému vůdci a sklonili hlavy. Jeden muž poklekl a natáhl se, aby se dotkl důstojníkových zad.
  
  Třetí terorista zemřel, bez ohledu na to, jaký jed si vzal, jen trvalo déle, než jed začal účinkovat, než jeho kolegům. Dahl to nečinně přihlížel. Když mu zapípalo sluchátko a hlavu mu naplnil Moorův hlas, poslouchal, ale nedokázal vymyslet odpověď.
  
  "Pět kamer," řekl mu Moore. "Naše zdroje zjistily, že Ramses má pouze pět kamer." Čelili jste dvěma, takže zbývají tři. Máš pro mě nějaké nové informace, Dale? Ahoj? Jsi tam? Co se to sakra děje?"
  
  Bláznivý Švéd stiskl malé tlačítko, které Moorea ztlumilo. Chtěl alespoň na pár sekund v tichosti vyjádřit svůj respekt. Jako všichni muži a ženy tam dole přežil jen díky obrovské oběti jednoho muže. Tento muž už nikdy neuvidí denní světlo ani zapadající slunce, ani neucítí teplý vánek, který mu vane přes obličej. Dahl by to zažil za něj.
  
  Dokud byl naživu.
  
  
  KAPITOLA PATNÁCTÁ
  
  
  Sedmnáct minut.
  
  Drake následoval Boovo vedení, sekl doleva na 59. místě a zamířil přímo do chaosu, kterým byl Columbus Circle. Z budov po jeho levici vlály vlajky a napravo od něj ležel zelený pruh posetý stromy. Před nimi stál obytný dům, většinou ze skla, jehož okna se v paprscích stále vycházejícího slunce přívětivě leskla. Žluté taxi zastavilo na kraji silnice a jeho řidič očekával, že za ním po chodníku uhánějí čtyři dobře oblečení sprinteři, ale Beau na muže ani podruhé nepohlédl. Kruh byl široký betonový prostor s vodopády, sochami a posezením. Turisté se toulali sem a tam, přebalovali batohy a pili vodu. Drake se prosekal středem skupiny zpocených sportovců a pak vběhl pod stromy, které poskytovaly alespoň trochu stínu.
  
  Mimo dohled zvědavých očí.
  
  Kontrast mezi drsnými, hektickými ulicemi s jejich mnoha extrémy - majestátními, přeplněnými mrakodrapy soupeřícími o místo mezi tradičními kostely podél mřížky - a absolutním klidem a vyrovnaností, které vládly v zeleni po jeho pravici, naplnily Drakea pocitem neskutečnosti. Jak šílené bylo toto místo? Jak moc je tohle sen? Rozdíly byly nepředstavitelně extrémní.
  
  Uvažoval, jak bedlivě je Marsh sleduje, ale příliš mu to nevadilo. To může vést ke smrti člověka. Doma se dokonce nyní pokoušeli najít kanál, aby jej mohli vysledovat zpět k jeho zdroji.
  
  Jasná koule se pomalu otočila doleva, jak skupina zrychlila. Alicia a May běžely těsně za nimi, sledovaly, ale nemohly v tomto tempu využít všechny své schopnosti. Nepřítel může být kdekoli, kdokoli. Projíždějící sedan s tónovanými skly si vyžádal bližší prohlídku, ale zmizel v dálce.
  
  Drake zkontroloval čas. Zbývá jedenáct minut.
  
  A přesto okamžiky ubíhaly vteřinu po vteřině. Bo zpomalil, když se nad silnicí objevila světle šedá budova, kterou Drake okamžitě poznal. Stále běžel a obrátil se k Alici a May. "Ve stejné budově, kde jsme bojovali během příběhu s Odinem. Sakra, mám pocit, jako by uplynul celý život."
  
  "Nenarazil vrtulník do boku?" zeptala se Alicia.
  
  "Ach jo, a napadl nás Tyrannosaurus Rex."
  
  Přírodovědné muzeum se z tohoto úhlu zdálo poměrně malé, což byla mylná představa, pokud vůbec nějaká existovala. Z chodníku vedly schody k předním dveřím, které momentálně zaplnila skupina turistů. Když zastavili na kraji silnice, napadly je smíšené pachy nafty a benzínu. Hluk motorů, troubení klaksonů a občasný výkřik sice stále mučily jejich smysly, ale aspoň tady kolem byl velký provoz.
  
  "Teď nepřestávej," řekla Alicia. "Nemáme ponětí, kde bude bezpečnost."
  
  Drake se pokusil zastavit provoz a umožnit jim přejít. "Doufejme, že neřekl, že je nemocný."
  
  Naštěstí byl malý provoz a skupina se dala docela snadno dostat přes silnici. Jakmile byli na dně muzejních schodů, začali stoupat, ale najednou se zastavili, když za sebou uslyšeli hlasité skřípění pneumatik.
  
  Drake si pomyslel: Sedm minut.
  
  Stali se dějištěm nekontrolovatelného šílenství. Z auta vyskočili čtyři muži, pušky připravené. Drake se pokusil uniknout, odskočil od dveří muzea a rozprášil návštěvníky. Bo rychle vytáhl zbraň a zamířil na nepřítele. Zazněly výstřely. Výkřiky roztrhaly ráno na kusy.
  
  Drake vyskočil vysoko a vrhl nízký úder, překulil se, když dopadl na chodník, a ignoroval bolest, kde jeho rameno zabralo plnou sílu jeho těla. Útočník vyskočil na kapotu sedanu a už držel Mai se zbraní. Drake se překulil k autu a pak vstal, naštěstí byl na dosah ruky od pušky. Natáhl ruku, stal se spíše hrozbou a dožadoval se pozornosti.
  
  Alicia se vrhla opačným směrem, uklidila schody a mezi sebe a své útočníky umístila jezdeckou sochu Theodora Roosevelta. Přesto vystřelili, kulky narážely do bronzového odlitku. Alicia vytáhla zbraň a proplížila se na druhou stranu. Oba muži teď byli na vršku aut a dělali dokonalé cíle. Civilisté se rozběhli všemi směry a vyčistili oblast. Zamířila na teroristu, který padl na kolena, ale nepřetržitý proud jeho palby se pohyboval směrem k ní a donutil ji krýt se.
  
  May a Bo se vmáčkli do malého členitého oblouku poblíž hlavního vchodu do muzea a pevně se schoulili, aby se vyhnuli proudu kulek, které si prorážely cestu kamenným zdivem. Beau stál čelem ke zdi a nemohl se pohnout, ale May se dívala ven, otočená zády k Francouzovi.
  
  "To je... trapné," stěžoval si Beauregard.
  
  "A je velké štěstí, že jsi hubený jako rákos," odpověděla Mai. Vystrčila hlavu a vypálila salvu. "Víte, když jsme vás poprvé potkali, zdálo se, že se často plazíte mezi trhlinami ve zdech."
  
  "To by teď pomohlo."
  
  "Jako kouř." Mai se znovu vyklonila a palbu opětovala. Kulky sledovaly cestu nad její hlavou.
  
  "Můžeme se pohnout?"
  
  "Ne, pokud nechceš dostat pěstí."
  
  Drake si uvědomil, že nemá čas použít vlastní zbraň, a tak se pokusil zachytit soupeřovu zbraň. Příliš pozdě si uvědomil, že na něj nemůže dosáhnout - ten chlap byl příliš vysoko - a pak uviděl, jak se hlaveň otáčí směrem k němu.
  
  Není kam jít.
  
  Instinkt ho probodl jako střela. Ustoupil, kopl do okna auta, rozbil sklo, a pak se ponořil dovnitř, zrovna když terorista zahájil palbu. Dlažba za ním zpěnila. Drake se protlačil mezerou do sedadla řidiče, kůže vrzala a tvar sedadel mu ztěžoval průchod. Věděl, co přijde. Střela pronikla střechou, sedadlem a podlahou vozu. Drake se šoural rychleji. Prostřední přihrádka se skládala z přihrádky na rukavice a dvou velkých držáků na nápoje, které mu umožňovaly něco uchopit, když nakládal tělo na sedadlo spolujezdce. Další kulky nemilosrdně prorazily střechu. Drake křičel a snažil se získat čas. Proud se na chvíli zastavil, ale pak, když se Drake opřel a nabil okno, začalo to znovu s ještě větší rychlostí.
  
  Drake vylezl na zadní sedadlo a kulka mu vypálila ránu doprostřed zad. Ocitl se na neudržované hromadě, bez dechu a bez nápadů. Chvilka zaváhání musela způsobit, že se střelec také zastavil, a pak se muž dostal pod Aliciinu palbu. Drake odemkl zadní dveře zevnitř a vyklouzl ven, obličej zabořený do betonu a nemohl vidět, kam jít.
  
  Až na...
  
  Pod autem. Překulil se, sotva se vešel pod vozidlo. Teď viděl černý podvozek, trubky a výfukový systém. Další kulka vystřelila shora a prorazila mezeru mezi roztaženými svaly na nohou ve tvaru V. Drake vydechl a tiše hvízdl.
  
  Tuto hru mohou hrát dva lidé.
  
  Posunul nohy, donutil své tělo pohybovat se po zemi směrem k přední části auta a za pochodu tasil svůj glock. Pak zamířil přes předchozí díry po kulkách a přiblížil se, kde ten muž musel být. Vypálil šest ran v řadě, pokaždé mírně změnil pozici a pak se rychle dostal zpod auta.
  
  Terorista padl vedle něj a chytil se za břicho. Puška spadla s rachotem vedle něj. Když se po něm zoufale natahoval, stejně jako po opasku, Drake ho střelil z bezprostřední blízkosti. Rizika byla příliš velká na to, abychom riskovali, obyvatelstvo bylo příliš zranitelné. Trápila ho bolest ve svalech, když se pak snažil vstát a díval se přes kapotu auta.
  
  Alicia vyskočila zpoza Rooseveltovy sochy a vypálila několik kulek, než zase zmizela. Její cíl byl na přední části druhého auta. Další dva teroristé se pokusili zamířit na May a Bo, kteří se zdáli být nějak přitlačeni ke zdi, ale Mayova přesná střelba teroristy udržela na uzdě.
  
  Drake se podíval na hodinky.
  
  Dvě minuty.
  
  Byli v prdeli dobře a opravdu.
  
  
  KAPITOLA ŠESTNÁCTÁ
  
  
  Drake se ujal teroristů. Uvolnil svůj HK a zaměřil se na dva, kteří obtěžovali Bo a May. Jeden padl okamžitě, jeho život se rozprostřel po betonu, těžká smrt pro zatvrzelé srdce. Druhý se na poslední chvíli otočil, vystřelil kulku, ale stále byl schopen palbu opětovat. Drake následoval muže s kulkami a nechal za sebou smrt. Nakonec ten muž neměl kam jít a zastavil se, pak se posadil a vypálil poslední dávku Mayovým směrem, když Drakeova zbraň ukončila jeho hrozbu.
  
  May viděla, že to přichází, a srazila Bo na podlahu. Francouz protestoval a přistál na nepohodlné hromadě, ale May ho přišpendlila lokty navrch, čímž mu zabránila v pohybu. Kusy se odlepily od stěny přesně tam, kde byly jejich hlavy.
  
  Bo vzhlédl. "Merci, Mai."
  
  "Ki ni sinayde."
  
  Drake už přitáhl pozornost posledního zbývajícího teroristy, ale na ničem z toho nezáleželo. Důležitý byl jen strašlivý strach v jeho duši. Záleželo jen na zoufalém tlukotu jeho srdce.
  
  Zmeškali termín.
  
  Nálada se mu trochu zvedla, když viděl, jak May a Bo vběhli do muzea, a pak Alicia vyšla z úkrytu, aby poslala posledního teroristu do zuřícího pekla, které si zasloužil. Další muž krvácí na chodníku. Další ztracená a obětovaná duše.
  
  Tito lidé byli nekoneční. Byli rozbouřeným mořem.
  
  Drake pak viděl posledního, pravděpodobně mrtvého, teroristu vstát a odpotácet se pryč. Drake si pomyslel, že musel mít na sobě vestu. Mířil na kymácející se ramena a vystřelil, ale kulka minula cíl jen o milimetry. Pomalu vydechl a zamířil na druhý výstřel. Nyní muž padl na kolena a poté se znovu postavil a v příštím okamžiku vtrhl do davu lidí, přihlížejících, místních a dětí s fotoaparáty, kteří se snažili zachytit svou chvíli slávy na Facebooku nebo Instagramu.
  
  Drake zavrávoral směrem k Alicii. "Takže tohle byla jedna z Ramsesových cel?"
  
  "Čtyři muži." Přesně jak to popsal Dahl. Toto bude třetí buňka, které jsme jako tým čelili."
  
  "A stále neznáme podmínky pochodu."
  
  Alicia se rozhlédla po ulicích, silnici a zastavených opuštěných autech. Pak se otočila, když Mayův výkřik upoutal jejich pozornost.
  
  "Máme stráž!"
  
  Drake vyběhl po schodech, hlavu skloněnou, ani se nepokusil odložit zbraň. Tohle bylo všechno, tohle byl celý jejich svět. Kdyby zavolal Marsh, možná by...
  
  Jose Gonzalez mu podal mobilní telefon. "Jste stejný Angličan?"
  
  Drake zavřel oči a přiložil si zařízení k uchu. "Bažina. Vyslovujete s-"
  
  Přerušil ho Pýthiin smích. "Teď se neuchyluj k běžným nadávkám. Kletby jsou pro nevzdělané, alespoň mi to bylo řečeno. Nebo je to naopak? Ale gratuluji, můj nový příteli, jsi naživu!"
  
  "Bude to trvat víc než pár úderů, abychom nás porazili."
  
  "Ach, jsem si jistý." Dokáže tohle jaderná bomba?
  
  Drake měl pocit, že by mohl ve svých vzteklých poznámkách pokračovat donekonečna, ale vědomě se snažil zavřít ústa. Alicia, May a Beau se schoulili kolem telefonu, jak to Jose Gonzalez sledoval s pocitem předtuchy.
  
  "Kočka ti spolkla jazyk? A hej, proč jsi sakra neodpovídal na Gonzalezovy hovory?"
  
  Drake se kousl do horního rtu, až začala téct krev. "Jsem přímo tady."
  
  "Ano, ano, vidím to." Ale kde jsi byl... ehm... před čtyřmi minutami?"
  
  Drake mlčel.
  
  "Chudák starý José musel zvedat telefon sám." Neměl jsem ponětí, o čem mluvím."
  
  Drake se pokusil rozptýlit Marshe. "Máme bundu." Kde-"
  
  "Neposloucháš mě, Angličane. Máš zpoždění. Pamatuješ si trest za pozdní příchod?"
  
  "Bažina. Přestaň blbnout. Chcete, aby byly vaše požadavky splněny, nebo ne?"
  
  "Moje požadavky? No, samozřejmě budou hotové, až se rozhodnu, že jsem dobrý a připravený. A teď, vy tři, buďte dobrými vojáky a počkejte tam. Jen si objednám pár jídel s sebou."
  
  Drake zaklel. "Nedělej to. To se kurva neodvažuj!"
  
  "Mluv rychle."
  
  Linka byla mrtvá. Drake zíral do tří párů strašidelných očí a uvědomil si, že to byly jen jeho vlastní odrazy. Neuspěli.
  
  S obrovským úsilím se mu podařilo udržet se, aby telefon nerozdrtil. Alicia se ujala nahlásit bezprostřední hrozbu Homelandu. Mai přiměla Gonzalese, aby si svlékl sako.
  
  "Ať to máme za sebou," řekla. "Zabýváme se tím, co je před námi, a připravujeme se na to, co může přijít."
  
  Drake zkoumal obzory, betonové a lemované stromy, vzdálené v mysli i srdci, zdrcený samotnou myšlenkou Marchových záměrů. Nevinní zemřou během několika příštích minut, a pokud znovu selže, bude jich víc.
  
  "Březen odpálí tuto bombu," řekl. "Cokoli říká." Pokud to nenajdeme, bude trpět celý svět. Stojíme na samém okraji..."
  
  
  KAPITOLA SEDMNÁCTÁ
  
  
  March se zasmál a zavěsil telefon. Zoey se k němu přitiskla ještě blíž. "Určitě jsi mu to ukázal," zavrněla.
  
  "Ach jo, a teď mu ukážu ještě víc."
  
  Marsh vytáhl další mobilní telefon a zkontroloval číslo, které si již uložil v paměti. Přesvědčen, že to je to, co potřebuje, rychle vytočil číslo a čekal. Hrubý a impozantní hlas, který odpověděl, potvrdil jeho očekávání.
  
  "Víš, co máš dělat," řekl.
  
  "Jeden? Nebo dva?
  
  "Dva, jak jsme se dohodli. Pak jdi dál, kdybych tě zase potřeboval."
  
  "Samozřejmě, šéfe." Byl jsem informován prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu. Určitě bych si nějakou tu akci užil."
  
  March si odfrkl. "Jste terorista, Stephene?"
  
  "No, ne, já bych se do té třídy nezařadil." Spíš ne."
  
  "Dělejte práci, za kterou jste byli placeni. Právě teď."
  
  Marsh přepnul jednu z obrazovek na městskou kameru, prostě mini sledovací zařízení, které sousední podniky používaly ke sledování toho, kdo přichází a odchází na chodník. Stephen způsobí chaos v této konkrétní ulici a Marsh se chtěl dívat.
  
  Zoe se naklonila a snažila se lépe se podívat. "Tak co ještě dneska budeme dělat?"
  
  Marchovy oči se rozšířily. "To ti nestačí? A ty se najednou zdáš trochu měkký, trochu poddajný na ženu pozvanou, aby se přidala k velké zlé Pythias, slečno Zoe Shears. Proč je to? Je to proto, že se ti líbí to šílenství ve mně?"
  
  "Myslím, že ano. A víc než jen trochu. Možná mi to šampaňské stouplo do hlavy."
  
  "Pokuta. Teď zmlkni a dívej se."
  
  Následujících pár okamžiků se odvíjelo přesně tak, jak Marsh chtěl. Normální muži a ženy by při tom, co viděli, ucukli, dokonce i ti drsní, ale Marsh a Shears se na to dívali s chladným odstupem. Marshovi pak trvalo pouhých pět minut, než uložil záběry a poslal je Angličanovi prostřednictvím video zprávy s připojenou poznámkou: Send this to Homeland. Brzy se vám ozvu.
  
  Jednou rukou objal Zoe. Společně studovali následující scénář honičky, ve kterém Angličan a jeho tři nohsledi skutečně věděli, že dorazí příliš pozdě, než vůbec začali. Perfektní. A ten chaos na konci... je k nezaplacení.
  
  Marsh si vzpomněl, že v místnosti byli další lidé. Hlavní Ramsesova buňka a její členové. Seděli tak tiše ve vzdáleném rohu bytu, že si sotva pamatoval jejich tváře.
  
  "Hej," zavolal. "Ta dáma došla šampaňské." Mohl by to někdo z vás tuláků uklidit?"
  
  Nějaký muž vstal, oči plné pohrdání, až se Marsh otřásl. Ale výraz se rychle zamaskoval a změnil se v rychlé zavrtění hlavou. "Určitě může".
  
  "Perfektní. Ještě jedna láhev by měla stačit."
  
  
  KAPITOLA OSMNÁCTÁ
  
  
  Drake sledoval, jak Mai rozepínala bundu strážce a hledala seznam požadavků. Alicia a Beau si prohlédli shromážděný dav a byli si téměř jisti, že poslední zbývající člen třetí buňky udělá nějaký pohyb. Vlast byla na cestě, zbývaly jen dvě minuty. Nedaleko se rozezněly sirény, když se shromáždili policisté. Drake věděl, že vrcholné incidenty budou mít všechny Newyorčany na nervy a turisty v úžasu. Možná by byl dobrý nápad, kdyby lidé zůstali mimo ulice, ale co jiného by mohl Bílý dům skutečně dělat?
  
  Po obloze kroužily drony s detektory záření. Detektory kovů zastavily všechny, kteří si zasloužili pozornost, i mnohé, kteří ji nezajímali. Byla tu armáda a HNÍZDO. V ulicích se pohybovalo tolik agentů, že to bylo jako setkání veteránů. Kdyby ministerstvo vnitra, FBI, CIA a NSA dělaly svou práci správně, Marsh by se pravděpodobně našel.
  
  Drake se podíval na hodinky. Od začátku této noční můry uplynulo něco málo přes hodinu.
  
  To je vše?
  
  Alicia ho šťouchla. "Něco našla."
  
  Drake sledoval, jak Mai vytáhla z Gonzalezova zničeného saka složený kus papíru.
  
  Newyorčan sebou trhl při pohledu na ni a do každé ruky vzal roztrhaný rukáv. "Dá mi město náhradu... náhradu-"
  
  "Město vám může dát nějakou radu," řekla Alicia rozhodně. "Příště použijte trochu teplého oleje. Neplaťte za špatnou společnost."
  
  Gonzales zmlkl a vyklouzl pryč.
  
  Drake šel do May. Marshovy požadavky byly vytištěny na bílý list A4 největším písmem. Celkově byly docela přímočaré.
  
  "Pět set milionů dolarů," četla Mai. "A nic víc".
  
  Pod požadavkem byla věta napsaná kontrastním malým rukopisem.
  
  "Podrobnosti budou brzy následovat."
  
  Drake přesně věděl, co to znamená. "Pošlou nás na další honbu za nemožné."
  
  Beauregard sledoval dav. "A my bez pochyb zůstáváme pod dohledem." Tentokrát určitě znovu neuspějeme."
  
  Drake přestal počítat, kolik mobilních telefonů zvedl shromážděný dav, pak zaslechl tupé bzučení zprávy na svém mobilu a zkontroloval obrazovku. Ještě než klikl na odkaz na video, začala ho svědit pokožka hlavy předtuchou. "Kluci," řekl a držel zařízení na délku paže, když se tlačili kolem.
  
  Fotografie byla zrnitá a černobílá, ale kamera stála a jasně ukazovala jednu z nejhorších Drakeových nočních můr. "Nedává to smysl," řekl. "Zabíjení lidí, kteří nemají ponětí, co se děje." Nejde o zastrašování, nejde o zisk. Tohle je pro..." Nemohl pokračovat.
  
  "To je hezké," vydechla Mai. "Každý den vykopáváme více a více těchto spodních krmítek. A nejhorší na tom je, že žijí v samém srdci našich komunit."
  
  Drake neztrácel ani minutu a poslal odkaz Homeland. Skutečnost, že se zdálo, že Marsh dokázal vytáhnout číslo svého mobilního telefonu ze vzduchu, nebyla nijak zvlášť překvapivá vzhledem ke všemu, čeho zatím dosáhl. Teroristé, kteří mu pomáhali, byli zjevně víc než postradatelní pěšáci.
  
  Drake sledoval, jak policisté dělají svou práci. Alicia se k němu přiblížila a náhodně si vyhrnula nohavice. "Vidíš to?" - řekla zpívajícím hlasem. "Chápu to, když jsi se mi snažil nakopat prdel v poušti." A je to ještě zatraceně čerstvé. Tak rychle se tato věc posouvá kupředu."
  
  Její slova udělala na Drakea nejeden dojem. Byla tam vzpomínka na jejich spojení, jejich novou přitažlivost; závěr pro May a Bo, že se mezi nimi něco stalo; a zjevnější odkaz na její dosavadní život - jak rychle se pohyboval a jak se snažila věci zpomalit.
  
  V přímé palbě.
  
  "Pokud to přežijeme," řekl. "Tým SPEAR si bere týden volna."
  
  "Torsty už zarezervoval letenky na Barbados," řekla Alicia.
  
  "Co se stalo v poušti?" Mai o tom přemýšlela.
  
  Drake se podíval na hodinky, pak na telefon, zachycený v tom zvláštním, neskutečném okamžiku. Tváří v tvář zbytečné smrti a rostoucí hrozbě, nekonečnému pronásledování a brutálním bitvám, teď kopali podpatky a byli nuceni dát si pár minut oddech. Samozřejmě potřebovali čas, aby se zbavili napětí, rostoucí úzkosti, která nakonec mohla vést k jejich smrti... Aliciin způsob toho byl ale vždy poněkud netradiční.
  
  "Bikiny. Pláž. Modré vlny," řekla Alicia. "To jsem já".
  
  "Vezmeš s sebou svého nového nejlepšího přítele?" Mai se usmála. "Kenzie?"
  
  "Víš, Alicio, nemyslím si, že si Dahl zarezervoval týmovou dovolenou," řekl Drake jen napůl žertem. "Spíš rodinná dovolená."
  
  zavrčela Alicia. "Jaký parchant." Jsme rodina".
  
  "Ano, ale ne tak, jak by chtěl. Víš, Joanna a Dahl potřebují nějaký čas."
  
  Ale Alicia teď zírala na May. "A v reakci na ten počáteční posměch, Sprite, ne, přemýšlel jsem o tom, že si vezmu Drakeyho." Vyhovuje vám to?"
  
  Drake rychle odvrátil pohled a našpulil rty v tichém hvizdu. Za sebou slyšel Bo komentovat.
  
  "Znamená to, že ty a já jsme teď skončili?"
  
  Mayův hlas zůstal klidný. "Myslím, že rozhodnutí je na Mattovi."
  
  OH díky. Děkuji moc, sakra.
  
  Znělo to, že se mu téměř ulevilo, když mu zazvonil vlastní telefon. "Ano?"
  
  "Březen tady. Jsou moji malí vojáci připraveni na rychlý útěk?"
  
  "Zabil jsi ty nevinné lidi." Až se setkáme, uvidím, že za to odpovíš."
  
  "Ne, příteli, ty odpovíš. Četl jsi moje požadavky, že? Pět set milionů. To je slušná částka na město plné mužů, žen a malých nerdů."
  
  Drake zavřel oči a zatnul zuby. "Co bude dál?"
  
  "Platební údaje, samozřejmě." Jděte na hlavní nádraží. Čekají v jedné z centrálních kaváren." Zmínil jméno. "Úhledně složené a zastrčené do obálky, kterou nějaká hodná duše přilepila na spodní stranu posledního stolu na druhém konci pultu." Věř mi, pochopíš, až tam dorazíš."
  
  "Co když to neuděláme?" Drake nezapomněl ani na uprchlého člena buňky, ani na existenci nejméně dvou dalších buněk.
  
  "Pak zavolám dalšího osla, aby odnesl můj náklad a vyhodil do povětří obchod s koblihami. Vyhovuje vám to?"
  
  Drake krátce fantazíroval o tom, co by mohl udělat Marshovi, až ho zajmou. "Jak dlouho?"
  
  "Ach, deset minut by mělo stačit."
  
  "Deset minut? To jsou kecy, Marchi, a ty to víš. Hlavní nádraží je odtud více než dvacet minut jízdy. Možná dvakrát tolik."
  
  "Nikdy jsem neřekl, že bys měl jít."
  
  Drake zaťal pěsti. Byli připraveni na selhání a všichni to věděli.
  
  "Co ti řeknu," řekl Marsh. "Abych dokázal, že dokážu být vstřícný, změním to na dvanáct minut." A počítání..."
  
  Drake začal utíkat.
  
  
  KAPITOLA DEVANÁCTÁ
  
  
  Drake vyběhl na silnici, zatímco Beau zadával souřadnice stanice Grand Central Station do GPS. Alicia a May běžely o krok pozadu. Tentokrát však Drake neplánoval cestu na kopytech. Navzdory neuvěřitelně napjatému rozvrhu, který Marsh nastavil, pokus musel být učiněn. U muzea byla opuštěna tři auta, dvě Corolly a Civic. Yorkshireman na ně ani podruhé nepohlédl. To, co chtěl, bylo něco...
  
  "Nastoupit!" Alicia stála u otevřených dveří Civicu.
  
  "Není to dost cool," řekl.
  
  "Nemůžeme ztrácet čas stát tady a čekat -"
  
  "To stačí," viděl Drake za pomalu se pohybujícím koněm a kočárem, který právě vyjel z Central Parku k místu, kde vedle silnice na volnoběh běžel výkonný pick-up F150.
  
  Rozběhl se k němu.
  
  Alicia a May spěchaly za ním. "Dělá si ze mě kurva srandu?" Alicia zahájila tirádu v květnu. "Neexistuje způsob, jak budu jezdit na koni. Nikdy!"
  
  Proklouzli kolem zvířete a rychle požádali řidiče, aby jim půjčil své auto. Drake šlápl na plynový pedál a pálil gumu, když odjížděl od obrubníku. Beau ukázal doprava.
  
  "Projeď to přes Central Park." Toto je příčná ulice 79th Street a vede k Madison Avenue."
  
  "Miluji tuhle píseň," vyštěkla Alicia. "Kde je Tiffany? Mám hlad."
  
  Beau na ni věnoval zvláštní pohled. "Toto není restaurace, Milesi."
  
  "A Madison Avenue byla popová skupina," řekl Drake. "Pod vedením Cheneyho Coatese." Jako by na ni někdo mohl zapomenout." Polkl a najednou si vzpomněl.
  
  Alicia se zasmála. "Hovadina. Jen se přestanu snažit zlepšit náladu. Nějaký důvod k tomu, Drakesi? Byla děvka?"
  
  "Hej, vydrž!" Uhánějící vůz nasměroval na 79. ulici, což byl jediný široký pruh obklopený vysokou zdí s převislými stromy. "Pinup možná." A skvělá moderátorka."
  
  "Dávej si pozor!"
  
  Mayovo varování zachránilo jejich auto, když Silverado přejelo přes palec vysokou středovou rezervu a pokusilo se je narazit. Drake si všiml obličeje za volantem - posledního člena třetí buňky. Sešlápl plynový pedál a donutil všechny zpátky na svá místa, zatímco druhé auto se otočilo a pronásledovalo. Najednou jejich závod přes Central Park nabral mnohem smrtelnější povahu.
  
  Řidič Silverada řídil bezohledně. Drake zpomalil, aby předjel několik taxíků, ale jejich pronásledovatel využil příležitosti a zasáhl je zezadu. F150 sebou trhla a vybočila, ale pak se bez problémů vyrovnala. Silverado narazilo do taxíku a stočilo se na další vozovku, kde narazilo do opěrné zdi. Drake prudce zabočil doleva, pak doprava, aby minul řadu taxíků, a pak zrychlil na otevřený úsek silnice.
  
  Terorista za nimi se vyklonil z okna se zbraní v ruce.
  
  "K zemi!" zakřičel Drake.
  
  Kulky pronikly každým povrchem - autem, silnicí, zdmi i stromy. Muž byl bez sebe hněvem, vzrušením a pravděpodobně i nenávistí a nestaral se o škody, které způsobil. Beau, který seděl na zadním sedadle F150, vytáhl glock a vystřelil zadní okno. Do kabiny vnikl studený vzduch.
  
  Nalevo se objevila řada budov a před nimi se po chodníku procházelo několik chodců. Drake teď viděl pouze ďáblovu volbu - náhodnou smrt kolemjdoucího nebo zpoždění na Grand Central Station a čelit následkům.
  
  Zbývá osm minut.
  
  Když Drake odbočil na 79. ulici, všiml si krátkého tunelu před sebou se zelenými větvemi. Když vstoupili do chvilkové tmy, šlápl na brzdový pedál v naději, že jejich pronásledovatel narazí do zdi nebo alespoň v tom chaosu ztratí zbraň. Místo toho je objížděl, jel tvrdě a střílel z bočního okna, když míjel.
  
  Všichni se přikrčili, když jejich vlastní okno prasklo, hvizd kulky téměř utichl, než ji zaslechli. Teď sama Alicia vystrčila hlavu, namířila zbraň a vystřelila na Silverado. Před sebou zrychlil a pak zpomalil. Drake rychle uzavřel mezeru. Objevil se další most a provoz byl nyní po obou stranách dvojitých žlutých čar stálý. Drake uzavřel mezeru, dokud se jejich vlastní křídlo téměř nedotklo zádi druhého vozu.
  
  Terorista se otočil a namířil si pistoli přes rameno.
  
  Alicia vystřelila první, kulka rozbila zadní okno Silverada. Řidič se musel leknout, protože jeho auto vybočilo, málem vjelo do protijedoucích vozidel a způsobilo melodické troubení klaksonů. Alicia se naklonila ještě víc.
  
  "Tenhle kousek blonďatých vlasů poletuje," řekla May. "Jen mi něco připomíná. Jak jim teď říkají? Je to... kolie?"
  
  Další záběry. Terorista palbu opětoval. Drake používal techniky vyhýbavé jízdy tak bezpečně, jak jen mohl. Provoz před ním se opět ztenčil a on využil příležitosti předjet Silverado a odbočil do protijedoucího pruhu silnice. May za ním stáhla okno a vyložila klip do jiného auta. Drake se opřel a studoval pohled zezadu.
  
  "Ještě to přijde."
  
  Najednou Central Park skončil a rušná křižovatka Páté Avenue jako by na ně vyskočila. Auta zpomalovala, zastavovala a chodci se procházeli na křižovatkách a lemovali chodníky. Drake se letmo podíval na žlutě natřená brzdová světla, která byla momentálně zelená.
  
  Extra dlouhé bílé autobusy lemovaly obě strany Páté Avenue. Drake dupl na brzdy, ale terorista znovu narazil do jejich zadních světel. Skrze řídítka ucítil trhnutí zadní části, viděl potenciál katastrofy a vytáhl z vývrtky, aby znovu získal kontrolu. Auto se přes křižovatku narovnalo, Silverado jen palec za ním.
  
  Autobus se před nimi pokusil vyjet a Drakeovi nezbylo nic jiného, než jet celou cestu po levé straně a doprostřed silnice. Kov škrábal a sklo se mu roztříštilo na klíně. Silverado do něj narazil jako další.
  
  "Pět minut," řekl Bo tiše.
  
  Aniž by ztrácel čas, zvýšil rychlost. Brzy se objevila Madison Avenue, šedá fasáda Chase Bank a černá J.Crew vyplnila zorné pole před sebou.
  
  "Ještě dva," řekl Bo.
  
  Společně závodní vozy uháněly od malé mezery k malé mezerě a rozbíjely auta do stran a kolem pomalejších překážek. Drake neustále mačkal klakson, přál si, aby měl nějakou sirénu, a Alicia vystřelila do vzduchu, aby donutila chodce a řidiče rychle se vzdálit. Auta NYPD už řvala a zanechávala za sebou zkázu. Už si všiml, že jedinými vozidly, se kterými se zacházelo s respektem, byly velké červené hasičské vozy.
  
  "Vpřed," řekl Bo.
  
  "Rozumím," Drake uviděl chodbu vedoucí na Lexington Avenue a rozběhl se k ní. Nastartoval motor a rychle zajel s autem za roh. Z pneumatik se valil kouř a lidé křičeli na celý chodník. Tady na nové silnici auta parkovala těsně po obou stranách a chaos nástupišť, dodávek a jednosměrek nechal hádat i ty nejlepší řidiče.
  
  "Není to daleko," řekl Bo.
  
  Drake viděl svou šanci před sebou, jak se provoz ztenčil. "Květen," řekl. "Pamatuješ se na Bangkok?"
  
  Mai vložila do svého glocku nový zásobník, odepnula si bezpečnostní pás a přeřadila na sedadle, plynule jako řazení v superautu. Alicia zírala na Draka a Drake se díval do zpětného zrcátka. Silverado se k nim vší silou přiblížil a snažil se je narazit, když se blížili k nádraží Grand Central Station a hemžícím se davům.
  
  Mai se posadila na své místo, vyklonila se z nyní rozbitého zadního okna a začala tlačit.
  
  Alicia šťouchla do Draka. "Bangkok?"
  
  "Není to, co si myslíš."
  
  "Ach, to se nikdy nestane." Řeknete mi, že to, co se stalo v Thajsku, se bude i nadále dít v Thajsku.
  
  Mai proklouzla malou mezerou, roztrhla si šaty, ale přinutila své tělo jít dál. Drake viděl, jak ji vítr zasáhl a písek ji štípal v očích. Viděl okamžik, kdy pronásledující terorista šokovaně zamrkal.
  
  Silverado se přiblížilo, šokovaně blízko.
  
  Mai vyskočila na korbu náklaďáku s roztaženýma nohama a zvedla zbraň. Zamířila a pak začala střílet ze zadní části náklaďáku, kulky rozbily okna jiného auta. Budovy, autobusy a kandelábry míjely v klidu. Mai znovu a znovu mačkala spoušť, nevšímala si větru a pohybu auta a soustředila se pouze na muže, který by je jinak zabil.
  
  Drake držel volant co možná nejstabilnější a držel konstantní rychlost. Tentokrát před nimi neprojelo jediné auto, jak se modlil. May stála pevně na nohou a její soustředění se nevyhnutelně soustředilo na jednu věc. Drake byl jejím průvodcem.
  
  "Nyní!" - vykřikl na plné hrdlo.
  
  Alicia se otočila jako dítě, které shodilo bonbón ze zadního sedadla. "Co bude dělat?"
  
  Drake použil brzdy velmi jemně, jeden milimetr po druhém. Mai vložila druhou sponu a pak vyběhla po korbě náklaďáku přímo k zadním dveřím. Oči řidiče Silverada se rozšířily ještě víc, když uviděl divokého ninju, jak běží přímo k jeho uhánějícímu autu z jiného!
  
  Mai dosáhla zadních dveří a vyskočila do vzduchu, máchala nohama a máchala rukama. Chvíli předtím, než ji gravitace stáhla dolů, když se ladně proháněla řídkým vzduchem, ztělesněním tajnosti, dovednosti a krásy, ale pak těžce klesla na kapotu auta jiného muže. Okamžitě se ohnula, dovolila svým nohám a kolenům přijmout ránu a udržet rovnováhu. Přistání na nepoddajném kovu nebylo snadné a Mai rychle letěla vpřed směrem k zubatému čelnímu sklu.
  
  Řidič Silverada dupl na brzdy, ale přesto jí stihl namířit zbraň do obličeje.
  
  Mai roztáhla kolena, když jí náhlý náraz prošel, a posílil jí páteř a ramena. Její zbraň zůstala v jejích rukou, již namířila na teroristu. Dva výstřely a zasípal, nohu měl stále na brzdovém pedálu, krev mu nasákla přední část košile a sesul se dopředu.
  
  Mai se vyšplhal na kapotu auta, sáhl do předního skla a vytáhl řidiče. Neexistoval způsob, jak by mu dovolila zdvořilost obnovit jeho sílu. Jeho oči plné bolesti se setkaly s jejími a pokusily se je zafixovat.
  
  "Jak...jak se máš-"
  
  Mai ho udeřila pěstí do obličeje. Poté se držela, když auto narazilo do zadní části Drakea. Angličan záměrně zpomalil, aby "chytil" samořídící auto, než se otočilo nějakým nebezpečným, náhodným směrem.
  
  "Takže tohle jsi dělal v Bangkoku?" zeptala se Alicia.
  
  "Něco takového".
  
  "A co se stalo dál?"
  
  Drake se podíval jinam. "Nemám tušení, lásko."
  
  Otevřeli dveře a zaparkovali na dvou místech vedle taxíku, co nejblíže nádraží Grand Central. Civilisté ustoupili a zírali na ně. Chytří se otočili k útěku. Další desítky vytáhly mobily a začaly fotit. Drake vyskočil na chodník a okamžitě začal utíkat.
  
  "Čas vypršel," zamumlal Beauregard vedle něj.
  
  
  KAPITOLA DVACÁTÁ
  
  
  Drake vtrhl do hlavní haly hlavního nádraží. Nalevo a napravo a vysoko nahoře zíval obrovský prostor. Lesklé povrchy a naleštěné podlahy šokovaly systém, všude blikaly tabule odjezdů a příletů a zdálo se, že příliv lidí neustává. Beau jim připomněl název Cafe é a ukázal jim půdorys terminálu.
  
  "Hlavní lobby," řekla Mai. "Odbočte doprava, kolem eskalátorů."
  
  Závodění, kroucení a předvádění úžasných akrobatických výkonů, jen aby se vyhnul kolizi, tým prorazil stanici. Minuty plynuly. Kolem prosvištěly kavárny, obchody s belgickou čokoládou a stánky s bagely, z jejichž smíšených vůní se Drakeovi zatočila hlava. Vjeli do tzv. Lexingtonské pasáže a začali zpomalovat.
  
  "Takhle!"
  
  Alicia běžela dál a protlačila se úzkým vchodem do jedné z nejmenších kaváren, jakou kdy Drake viděl. Téměř nevědomě jeho mysl počítal tabulky. Nic těžkého, byli jen tři.
  
  Alicia odstrčila muže v šedém kabátě stranou a pak klesla na kolena vedle černého povrchu. Deska stolu byla poseta zbytečnými odpadky, židle byly ledabyle rozmístěné. Alicia se přehrabovala dole a brzy se vynořila, v rukou držela bílou obálku, oči plné naděje.
  
  Drake se díval z několika kroků, ale ne Angličanka. Místo toho pozoroval personál a zákazníky, ty, kteří procházeli venku, a zvláště jednu další oblast.
  
  Dveře do technické místnosti.
  
  Nyní se otevřela a vystrčila hlavu zvědavá ženská postava. Téměř okamžitě navázala oční kontakt s jediným mužem, který se díval přímo na ni: Mattem Drakem.
  
  NE...
  
  Zvedla přenosný telefon. "Myslím, že je to pro tebe," řekla jen svými rty.
  
  Drake přikývl a pokračoval v pozorování celé oblasti. Alicia roztrhla obálku a pak se zamračila.
  
  "To nemůže být pravda."
  
  Mai rozšířila oči. "Co? Proč ne?"
  
  "Říká bum!"
  
  
  KAPITOLA 21
  
  
  Drake se vrhl k telefonu a vytrhl ho ženě. "Co hraješ?"
  
  Marsh se na konci řady zasmál. "Zkontroloval jsi ty další dvě tabulky?"
  
  Pak linka utichla. Drake cítil, jak se v něm všechno zhroutilo, jak jeho duše a srdce ztuhly, ale nepřestal se hýbat. "Ke stolům!" vykřikl a začal utíkat, padal a klouzal po kolenou pod nejbližším.
  
  Alicia křičela na zaměstnance a návštěvníky, aby vystoupili a evakuovali se. Bo se zhroutil pod jiný stůl. Drake nepochybně viděl přesnou repliku toho, čeho si Francouz všiml - malou výbušninu nalepenou na spodní straně stolu. Velikostí a tvarem lahve s vodou byla zhruba zabalená ve starém vánočním balicím papíru. Zpráva Ho-ho-ho! Drake nezůstal bez povšimnutí.
  
  Alicia se posadila vedle něj. "Jak zneškodníme savce? A co je důležitější, můžeme odzbrojit toho cucáka?"
  
  "Víš, co vím já, Milesi." V armádě jsme odpalovali jednu bombu za druhou. V zásadě je to nejbezpečnější způsob. Ale ten chlap věděl, co dělá. Dobře zabaleno v nezávadném obalu. Vidíš ty dráty? Všechny jsou stejné barvy. Víčko rozbušky. Dálková pojistka. Není to těžké, ale zatraceně nebezpečné."
  
  "Tak postav tu sadu a nenech tu zatracenou rozbušku zhasnout."
  
  "Vypěstovat sadu? Sakra, tady jsme úplně v háji." Drake vzhlédl a nevěřícnýma očima uviděl dav lidí tisknoucích své tváře k oknům kavárny. Někteří se dokonce pokusili projít otevřenými dveřmi. Základní telefony s Androidem zaznamenaly během několika minut to, co mohlo být smrtí jejich majitelů.
  
  "Vystoupit!" - vykřikl a Alicia se k němu přidala. "Okamžitě evakuujte tuto budovu!"
  
  Nakonec se vyděšené tváře odvrátily a zpráva se k nim začala dostávat. Drake si vzpomněl na velikost hlavního sálu a masu lidí uvnitř a zatnul zuby, až ho bolely kořeny.
  
  "Jak dlouho myslíš?" Alicia si k němu znovu dřepla.
  
  "Minuty, pokud ano."
  
  Drake zíral na zařízení. Ve skutečnosti to nevypadalo sofistikovaně, byla to jen jednoduchá bomba navržená tak, aby spíš vyděsila než zmrzačila. Viděl ohňostrojné bomby této velikosti a pravděpodobně s podobně základním detonačním zařízením. Jeho zkušenosti s armádou se možná trochu vytratily, ale když čelil situaci červeného drátu a modrého drátu, byl brzy zpět.
  
  Až na to, že všechny dráty mají stejnou barvu.
  
  Chaos obklopil vše kolem jeho dobrovolně vytvořeného kokonu. Jako zrádný šepot se zpráva o bombě prohnala velkými sály a touha jednoho muže po svobodě nakazila další a další, dokud všichni kromě těch nejodolnějších - nebo nejhloupějších - cestujících nezamířili k východu. Hluk byl ohlušující, dosahoval vysokých trámů a stékal zpět po zdech. Muži a ženy ve spěchu padali a kolemjdoucí jim pomáhali vstát. Někteří zpanikařili, jiní zůstali v klidu. Šéfové se snažili udržet svůj štáb na místě, ale oprávněně vedli prohranou bitvu. Davy se hrnuly z východů a začaly plnit 42. ulici.
  
  Drake zaváhal a na čele mu stékaly krůpěje potu. Jeden špatný pohyb zde může mít za následek ztrátu končetiny nebo více. A co hůř, vyřadilo by ho to z boje o zničení Marshe. Pokud je Pýthian dokáže prořídnout, pak bude mít mnohem větší šanci dosáhnout svého konečného cíle - bez ohledu na to, jak zvrácené může být toto peklo.
  
  Beauregard si pak dřepl vedle něj. "Jsi v pořádku?"
  
  Drakeovy oči se rozšířily. "Co sakra... chci říct, nebavíš se s někým jiným-"
  
  Bo natáhl další zařízení, které už vypnul. "Je to jednoduchý mechanismus a trvalo to jen pár sekund. Potřebuješ pomoc?"
  
  Drake zíral na vnitřní mechanismy visící před ním, na lehkou samolibost na Francouzově tváři a řekl: "Sakra. Nikdo raději Švédovi neřekne, že se to stalo."
  
  Poté vytáhl rozbušku.
  
  Vše zůstává při starém. Zaplavil ho pocit úlevy a na chvíli se zastavil a popadl dech. Další krize vyřešena, další malé vítězství pro ty dobré. Pak Alicia, aniž by spustila oči z pultu kavárny, řekla pět velmi zřetelných slov.
  
  "Ten zatracený telefon už zase zvoní."
  
  A všude kolem Grand Central Station, po celém New York City, v odpadkových koších a pod stromy - dokonce přivázané k zábradlí a nakonec pohozené motocyklisty - začaly vybuchovat bomby.
  
  
  KAPITOLA DVACÁTÁ DVA
  
  
  Hayden stála před řadou televizních monitorů, Kinimaka vedle ní. Jejich myšlenky na zlomení Ramsese dočasně zastavila honička Central Parkem a poté šílenství na Grand Central Station. Zatímco se dívali, Moore k nim přistoupil a začal komentovat každý monitor, snímky kamery označené a schopné přiblížit tak, aby zvýraznil lidský vlas na pihovaté paži. Pokrytí nebylo tak komplexní, jak by mělo být, ale zlepšilo se, když se Drake a jeho tým přiblížili ke slavnému vlakovému nádraží. Další monitor ukázal Ramsese a Price v jejich celách, první netrpělivě přecházeli sem a tam, jako by potřeboval být na místě, druhý seděl v depresi, jako by jediné, co opravdu chtěl, byla nabídka smyčky.
  
  Moorův tým kolem nich pilně pracoval, hlásil pozorování, odhady a žádal policisty a agenty na ulici, aby navštívili určité oblasti. Útoky byly zmařeny před Haydenem, i když Drake a Beau zneškodňovali bomby na Grand Central. Jediný způsob, jak si Moore mohl být naprosto jistý, že je o Midtown postaráno, by bylo v podstatě vyprázdnit celý areál.
  
  "Je mi jedno, jestli je to stará hluchá babička, která právě ztratila kočku," řekl. "Aspoň je přesvědčte."
  
  "Jak mohly kamery dostat bomby přes detektory kovů na Grand Central Station?" zeptal se Kinimaka.
  
  "Plastové výbušniny?" Moore se odvážil.
  
  "Nemáte na to jiná opatření?" zeptal se Hayden.
  
  "Samozřejmě, ale podívej se kolem sebe." Devadesát procent našich lidí hledá zatracenou jadernou bombu. Nikdy jsem neviděl tuto oblast tak prázdnou."
  
  Hayden uvažoval, jak dlouho tohle Marsh plánoval. A Ramses? Teroristický princ měl v New Yorku asi pět cel, možná i více, a některé z nich byly spící buňky. Výbušniny jakéhokoli druhu mohly být kdykoli propašovány a v případě potřeby jednoduše pohřbeny, ukryty v lese nebo ve sklepě po celá léta. Podívejte se na Rusy a osvědčený příběh o jejich chybějících jaderných kufrech - byl to Američan, kdo navrhl, že chybějící číslo je přesné číslo potřebné ke zničení Spojených států. Byl to ruský přeběhlík, který potvrdil, že už jsou v Americe.
  
  Udělala krok zpět a snažila se zachytit celý obraz. Po většinu svého dospělého života byla Hayden policistkou; měla pocit, jako by byla svědkem každé situace, kterou si lze představit. Ale teď... tohle bylo bezprecedentní. Drake už uháněl z Times Square na Grand Central, každou minutu zachraňoval životy a pak dva ztratil. Dahl na každém kroku demontoval Ramsesovy kamery. Ale byla zasažena naprostým, děsivým rozsahem tohoto jevu.
  
  A svět se zhoršil. Znala lidi, kteří se už neobtěžovali sledovat zprávy, lidi, kteří si smazali aplikace ze svých telefonů, protože všechno, co viděli, bylo hnusné a měli pocit, že nic nezmůžou. Rozhodnutí, která byla jasná a zřejmá od samého počátku, zvláště se vznikem ISIS, nebyla nikdy učiněna, zahalena politikou, ziskem a chamtivostí a podceněním hloubky lidského utrpení. Veřejnost teď chtěla čestnost, postavu, které by mohla důvěřovat, někoho, kdo přišel s takovou transparentností, jakou bylo bezpečné vládnout.
  
  Hayden to všechno přijal. Její pocit bezmoci byl podobný emocím, kterými ji v poslední době prožíval Tyler Webb. Pocit, že jste tak chytře pronásledováni a nejste schopni s tím cokoliv udělat. Nyní cítila stejné emoce, když sledovala, jak se Drake a Dahl snaží přivést New York a zbytek světa zpět z pokraje.
  
  "Za to Ramsese zabiju," řekla.
  
  Kinimaka jí položila obrovskou tlapu na ramena. "Dovolte mi. Jsem mnohem méně hezká než ty a bylo by mi lépe ve vězení."
  
  Moore ukázal na konkrétní obrazovku. "Podívejte se tam, chlapi." Zneškodnili bombu."
  
  Hayden projela slastí, když viděla Matta Drakea odcházet z kavárny &# 233; s úlevným a vítězným výrazem ve tváři. Shromážděný tým zajásal a pak se náhle zastavil, když se události začaly vymykat kontrole.
  
  Na mnoha monitorech Hayden viděl, jak explodují odpadkové koše, auta se ohýbají, aby se vyhnuli výbuchu poklopů šachet. Viděla motocyklisty, kteří vjížděli na vozovku a házeli předměty ve tvaru cihel na budovy a okna. O vteřinu později došlo k dalšímu výbuchu. Viděla, jak se auto zvedlo několik stop od podlahy, když pod ním explodovala bomba a ze stran se valil kouř a plameny. Všude kolem Grand Central Station začaly mezi prchajícími cestujícími hořet odpadkové koše. Cílem byl teror, ne oběti. Na dvou mostech hořely a způsobily tak silné dopravní zácpy, že je nemohly přejet ani motorky.
  
  Moore zíral a jeho tvář se na vteřinu uvolnila, než začal křičet rozkazy. Hayden se snažila udržet si svůj pevný názor a cítila, jak se Mano rameno dotýká jejího.
  
  Pojedeme dál.
  
  Operace pokračovaly na operačním středisku, byly vyslány záchranné složky a do nejpostiženějších oblastí byly přesměrovány složky zákona. Hasičský sbor a sapéři byli zapojeni nad rámec všech možností. Moore nařídil použití vrtulníků k hlídkování v ulicích. Když u Macy's přistálo další malé zařízení, Hayden už se na něj nevydržel dívat.
  
  Odvrátila se, hledala v celém svém zážitku nějaké vodítko, co dělat dál, vzpomínala na Havaj a Washington, D.C. v posledních letech, soustředila se... ale pak strašlivý zvuk, hrozný přetrvávající hluk přivedl její pozornost zpět k obrazovky.
  
  "Ne!"
  
  
  KAPITOLA 23
  
  
  Hayden prorazila lidi kolem sebe a utekla z místnosti. Téměř zavrčela hněvem, sestoupila ze schodů a zaťala pěsti do tvrdých chuchvalců masa a kostí. Kinimaka zakřičel varování, ale Hayden ho ignoroval. Udělala by to a svět by byl lepší a bezpečnější místo.
  
  Prošla si chodbou, která vedla pod místem, a nakonec se dostala do Ramsesovy cely. Ten bastard se stále smál, zvuk nebyl nic jiného než hrozné vrčení monstra. Nějak věděl, co se děje. Předběžné plánování bylo zřejmé, ale naprosté pohrdání lidským blahobytem nebylo něco, co by snadno zvládla.
  
  Hayden otevřel dveře svého pokoje. Strážný skočil a pak vystřelil venku v reakci na její rozkaz. Hayden šel přímo k železným mřížím.
  
  "Řekni mi, co se děje." Řekni mi to teď a budu k tobě něžný."
  
  Ramses se zasmál. "Co se děje?" Předstíral americký přízvuk. "Jde o to, že vás lidé srážejí na kolena." A ty tam zůstaneš," naklonil se velký muž, aby se ze vzdálenosti několika milimetrů podíval přímo do Haydenových očí. "S vyplazeným jazykem." Uděláš všechno, co ti říkám."
  
  Hayden odemkl dveře cely. Ramses se na ni bez ztráty vteřiny vrhl a pokusil se ji shodit na podlahu. Muž měl spoutané ruce, ale to mu nezabránilo v použití jeho obrovské hmoty. Hayden se obratně vyhnul a převalil ho hlavou napřed do jedné ze svislých železných tyčí, přičemž se mu po nárazu utrhl krk. Poté tvrdě zasáhla jeho ledviny a páteř, což způsobilo, že sebou trhl a zasténal.
  
  Už žádný šílený smích.
  
  Hayden ho používal jako boxovací pytel, pohyboval se kolem jeho těla a udeřil do různých oblastí. Když Ramses zařval a otočil se, napočítala první tři rány - krvácející nos, pohmožděnou čelist a hrdlo. Ramses se začal dusit. Hayden se nevzdával, ani když k ní Kinimaka přistoupil a vyzval ji, aby byla trochu opatrnější.
  
  "Přestaň brečet, Mano," vyštěkl na něj Hayden. "Lidé tam venku umírají."
  
  Ramses se pokusil smát, ale zastavila ho bolest v hrtanu. Hayden na to navázal rychlým kopnutím zajíčka. "Teď se směj."
  
  Kinimaka ji odtáhl pryč. Hayden se k němu otočil, ale pak se na ně oba vrhl zdánlivě poškozený Ramses. Byl to velký muž, dokonce vyšší než Kinimaki, jejich svalová hmota byla přibližně stejná, ale Havajan byl nad teroristou v jedné důležité oblasti.
  
  Bojová zkušenost.
  
  Ramses se srazil s Kinimakou a pak se prudce odrazil a zavrávoral zpět do své cely. "Z čeho jsi sakra?" zamumlal.
  
  "Materiál je silnější než ty," řekl Kinimaka a třel oblast dopadu.
  
  "Chceme vědět, co se stane dál," trval na svém Hayden a následoval Ramsese zpět do jeho cely. "Chceme vědět o jaderné bombě. Kde to je? Kdo to řídí? Jaké jsou jejich rozkazy? A proboha, jaké jsou tvé skutečné úmysly?"
  
  Ramses se snažil zůstat vzpřímený, očividně nechtěl padnout na kolena. Napětí bylo cítit v každé šlaše. Když se však konečně postavil, hlava mu klesla. Hayden zůstala stejně opatrná, jako by byla se zraněným hadem.
  
  "Nemůžeš nic dělat." Zeptejte se svého muže, Price. Už to ví. Všechno ví. New York bude hořet, paní, a moji lidé budou tančit náš vítězný jig mezi doutnajícím popelem."
  
  Cena? Hayden viděl zradu na každém kroku. Někdo lhal, a to v ní vzbudilo vztek ještě víc. Nepodlehla jedu, který odkapával z mužových rtů, a natáhla ruku k Manovi.
  
  "Přines mi paralyzér."
  
  "Hayden-"
  
  "Prostě to udělej!" Otočila se a z každého póru vycházel vztek. "Dej mi paralyzér a vypadni kurva."
  
  Hayden ve své minulosti ničila vztahy, ve kterých považovala svého partnera za příliš slabého. Zvláště ten, který sdílela s Benem Blakem, který zemřel rukou mužů Krvavého krále jen o pár měsíců později. Ben, pomyslela si, je příliš mladý, nezkušený, poněkud nezralý, ale i s Kinimakou si nyní začínala upravovat svůj úhel pohledu. Viděla ho jako slabého, chybějícího a rozhodně potřebuje obnovu.
  
  "Nebojuj se mnou, Mano." Prostě to udělej".
  
  Šepot, ale Havajanovi se dostal k uším dokonale. Velký muž utekl a skryl před ní svou tvář a své emoce. Hayden obrátila pohled zpět k Ramsesovi.
  
  "Teď jsi jako já," řekl. "Získal jsem dalšího studenta."
  
  "Myslíš?" Hayden udeřila kolenem do břicha toho druhého a pak ho její loket nemilosrdně udeřil do zátylku. "Vymlátil by z tebe student hovno?"
  
  "Kdybych tak měl volné ruce..."
  
  "Opravdu?" Hayden byl slepý vztekem. "Pojďme se podívat, co dokážeš, ano?"
  
  Když sáhla po Ramsesových poutech, Kinimaka se vrátil a v zaťaté pěsti svíral paralyzér ve tvaru doutníku. Pochopil její záměry a ustoupil.
  
  "Co?" - křičela.
  
  "Udělej, co musíš."
  
  Hayden toho muže proklel a pak ještě hlasitěji zaklel do Ramsesovy tváře, cítil se velmi zklamaný, že ho nedokázal zlomit.
  
  Tichý, klidný hlas prořízl její vztek: Ale možná ti dal vodítko.
  
  Možná.
  
  Hayden tlačil Ramsese, dokud nespadl na postel, v hlavě se mu objevil nový nápad. Ano, možná existuje způsob. Zírala na Kinimaku, vyšla z cely, zamkla ji a pak zamířila k venkovním dveřím.
  
  "Děje se nahoře něco nového?"
  
  "Více odpadkových bomb, ale teď jich je méně." Další motorkář, ale chytili ho."
  
  Haydenův myšlenkový pochod se stal jasnějším. Vyšla na chodbu a pak přešla k dalším dveřím. Bez zastavení se protlačila davem, jistá si, že Robert Price uslyší hluk vycházející z Ramsesovy cely. Pohled v jeho očích jí prozradil, že je to tak.
  
  "Nic nevím," vztekal se. "Prosím věř mi. Pokud vám řekl, že vím něco, cokoliv, o jaderné bombě, pak lže."
  
  Hayden sáhl po paralyzéru. "Komu věřit? Šílený terorista nebo zrádný politik. Ve skutečnosti se podívejme, co nám taser řekne."
  
  "Ne!" Price zvedl obě ruce.
  
  Hayden zamířil. "Možná nevíš, co se děje v New Yorku, Roberte, takže ti všechno řeknu." Jen jednou. Teroristické buňky ovládají jaderné zbraně, o kterých jsme přesvědčeni, že jsou schopny kdykoli odpálit. Nyní si bláznivý Pýthian myslí, že má situaci ve skutečnosti pod kontrolou. Po celém Manhattanu dochází k malým výbuchům. Bomby byly umístěny na hlavním nádraží. A, Roberte, tohle není konec."
  
  Bývalý státní tajemník zíral, zcela neschopen pronést ani slovo. Ve své nově nalezené jasnosti byla Hayden téměř přesvědčena, že mluví pravdu. Ale tento jediný střípek pochybností jí zůstal a neustále ji mučil jako malé dítě.
  
  Tento muž byl úspěšný politik.
  
  Vystřelila z paralyzéru. Vystřelilo na stranu a minulo muže o centimetr. Price se v botách začal třást.
  
  "Příští rána bude pod pás," slíbil Hayden.
  
  Pak, když se Price rozplakal, když Mano zabručel, a ona si vzpomněla na Ramsesův démonický smích, když pomyslela na všechnu tu hrůzu, která teď byla na Manhattanu, a na své kolegy v nitru, v srdci Jeopardy, bylo to Hayden Jay, který se porouchal.
  
  Už ne. Nebudu to snášet ani minutu.
  
  Popadla Pricea a hodila ho o zeď, přičemž síla úderu způsobila, že padl na kolena. Kinimaka to zvedla a věnovala jí tázavý pohled.
  
  "Jen mi uhni z cesty."
  
  Znovu hodila Price, tentokrát do venkovních dveří. Skočil zpátky, kňučel, padal, a pak ho znovu popadla a vedla ho do chodby k Ramsesově cele. Když Price viděl teroristu zamčeného ve své cele, začal kňučet a plazit se. Hayden ho postrčil dopředu.
  
  "Prosím, prosím, to nemůžeš."
  
  "Vlastně," řekl Kinimaka. "Tohle je něco, co můžeme udělat."
  
  "Nooo!"
  
  Hayden hodil Price na mříže a odemkl celu. Ramses se nehýbal, stále seděl na posteli a zpod zavřených víček sledoval, co se děje. Kinimaka vytáhl svůj glock a zamířil na oba muže, zatímco Hayden rozmotával jejich pouta.
  
  "Jedna šance," řekla. "Jedna vězeňská cela. Dva muži. První, kdo mi zavolá na chat, se cítí lépe. Rozumíš?"
  
  Cena brečela jako napůl sežrané tele. Ramses se stále nehýbal. Pro Haydena byl pohled na něj znervózňující. Ta náhlá změna v něm byla absurdní. Odešla a zamkla celu a nechala oba muže pohromadě, když jí začal zvonit telefon a na lince se ozval hlas agenta Moorea.
  
  "Pojď sem, Jayi." Tohle musíte vidět."
  
  "Co je to?" Běžela s Kinimakou, vyháněla jejich stíny z bloků cel a zpátky nahoru po schodech.
  
  "Další bomby," řekl smutně. "Poslal jsem všechny uklidit nepořádek." A tento poslední požadavek není takový, jaký jsme očekávali. Oh, a váš muž Dahl má stopu na buňce čtyři. Právě to stíhá."
  
  "Pojďme na cestu!" Hayden spěchal do nádražní budovy.
  
  
  KAPITOLA 24
  
  
  Dahl se vrhl na sedadlo spolujezdce a nechal Smithe řídit; Kenzie, Lauren a Yorgi jsou zpět na zadním sedadle. I když se vraceli na stanici, objevily se zprávy, že Drake útočí na Grand Central Station, ale nic víc neslyšel. Moore právě dostal další tip od informátora - čtvrtá teroristická buňka operovala v luxusním bytovém domě poblíž Central Parku, a teď, když o tom Dahl přemýšlel, je logické, že některé z těchto buněk byly financovány jinak než jiné - to pomohl jim splynout s davem - ale Dahl se divil, jak může parta lidí tak snadno existovat v určité společnosti, aniž by si pamatovali svou indoktrinaci vymývání mozků. Vymývání mozků bylo zvláštní umění a pochyboval, že ho typický terorista ještě zvládl.
  
  Nebuď tak naivní.
  
  Mooreovi agenti riskovali víc než jen vystavení, aby získali tyto stopy. Důsledky tohoto dne budou doznívat donekonečna a on doufal, že Vlast věděla, jak to všechno dopadne. Pokud se dnes tajný agent upálil, jeho potíže teprve začínaly.
  
  Dopravní policisté, kteří na křižovatkách vždy dominovali, se ze všech sil snažili filtrovat dopravu, čelili obrovským a pravděpodobně nepřekonatelným problémům, ale přednost měla dostat uvědomělá pohotovostní vozidla. Dahl uviděl několik malých vyhlídkových plošin - téměř jako malé sběračky třešní -, kde policisté nasměrovali své kolegy z vyššího místa, a když je nechali projít, přikývl na poděkování.
  
  Dahl zkontroloval GPS auta. "Osm minut," řekl. "Jsme připraveni?"
  
  "Připraven," odpověděl celý tým.
  
  "Lauren, Yorgi, tentokrát zůstaňte u auta." Už tě nemůžeme riskovat."
  
  "Jdu," řekla Lauren. "Potřebuješ pomoc."
  
  Dahl vyhnal obrázky ze sklepa a smrt velitele speciálních jednotek. "Nemůžeme riskovat zbytečné životy." Lauren, Yorgi, máte svou vlastní hodnotu v různých oblastech. Jen pozor na vzhled. I tam potřebujeme oči."
  
  "Možná budete potřebovat mé dovednosti," řekl Yorgi.
  
  "Pochybuji, že budeme skákat na balkonech, Yorgi." Nebo pomocí odtokových trubek. Jen..." povzdechl si. "Prosím, udělejte, co žádám, a podívejte se na ten zatracený vzhled." Nenuťte mě z toho udělat rozkaz."
  
  Nastalo trapné ticho. Každý člen týmu vnímal události předchozího přepadení úplně jinak, ale jelikož se to všechno stalo teprve před půl hodinou, většina byla stále v šoku. Pozorování byla nekonečná - jak blízko byla k výbuchu. Jak se člověk tak nezištně obětoval, aby jim zachránil život. Jak levně tito teroristé zacházeli se všemi formami života.
  
  Dahl zjistil, že se jeho myšlenky vracejí k té staré pile - jak mohl dospělý vštípit tak nenávistné rysy mladšímu dítěti? Nejnevinnější mysl? Jak mohl dospělý, zodpovědný člověk uvěřit, že je správné pokřivit tak křehkou mysl, navždy změnit běh slibného života? Nahradit to... čím?... nenávistí, nepřizpůsobivostí, fanatismem.
  
  Bez ohledu na to, jak se na to díváme, bez ohledu na to, jaké máme názory na náboženství, pomyslel si Dahl, ďábel mezi námi skutečně chodí.
  
  Smith dupl na brzdy, když se blížili k výškové budově. Připravit se a vystoupit z auta trvalo několik sekund, takže všichni zůstali bezbranní na chodníku. Dahl se cítil nesvůj, když věděl, že čtvrtá cela je téměř jistě uvnitř a jak kompetentní vypadali. Jeho pohled padl na Lauren a Yorgiho.
  
  "Co to sakra děláš? Vrať se do auta."
  
  Přistoupili k vrátnému, ukázali občanky a zeptali se na dva byty ve čtvrtém patře. Oba patřili k mladému páru, který se držel v ústraní a byl vždy zdvořilý. Vrátný nikdy ani neviděl oba páry pohromadě, ale ano, jeden z bytů přijímal pravidelné návštěvy. Myslel si, že je to nějaký společenský večer, ale pak nedostal zaplaceno za to, že byl příliš zvědavý.
  
  Dahl ho jemně odstrčil a zamířil ke schodům. Vrátný se zeptal, zda nepotřebují klíč.
  
  Dahl se jemně usmál. "To nebude nutné."
  
  Čtyři patra byla překonána snadno a pak tři vojáci opatrně procházeli chodbou. Když Dal viděl správné číslo bytu, jeho mobil začal vibrovat.
  
  "Co?" Smith a Kenzi čekali a kryli svou periferii.
  
  Moorův unavený hlas naplnil Dahlovu hlavu. "Informace jsou nepravdivé. Nějaký informátor nasměruje špatné lidi, aby se trochu pomstil. Promiň, právě jsem to zjistil."
  
  "Lže," vydechl Dahl. "Děláš si ze mě srandu? Stáli jsme před jejich zasranými dveřmi s HK."
  
  "Tak odejdi. Informátor miluje jednu z žen. Nevadí, vrať se na cestu, Dale. Následující informace jsou žhavé."
  
  Švéd zaklel a zavolal svůj tým zpět, schoval zbraně a pak spěchal kolem překvapeného vrátného. Dahl skutečně zvažoval, že požádá vrátného, aby provedl tichou evakuaci, než vyšli do čtvrtého patra - věděl, co by se tam mohlo stát - a teď přemýšlel, jak mohli obyvatelé reagovat, když se dozvěděli, že jeho tip byl podvodný.
  
  Zajímavá společenská otázka. Co je to za člověka, který by si stěžoval, že byl vyhozen z domu, zatímco policie hledala teroristy... kdyby toto pátrání skončilo na lži?
  
  Dahl pokrčil rameny. Moore ještě nebyl na jeho seznamu sraček, ale ten muž balancoval na kamenité půdě. "Tahle další stopa bude fungovat, ne?" Promluvil do stále otevřené linky.
  
  "Tak by to mělo být." Ten samý chlap, který se dotkl třetí kamery. Stačí se dostat na Times Square a rychle."
  
  "Je Times Square ohroženo? Jaké bezpečnostní složky jsou již na místě?"
  
  "Všichni".
  
  "Dobře, zbývá nám deset minut."
  
  "Ať jich je pět."
  
  Smith jezdil jako démon, řezal zatáčky a mačkal, dokonce kartáčoval, mezi špatně zaparkovanými auty. Opustili auto na 50. ulici a rozběhli se, nyní proti davům, které spěchaly pryč z Times Square, veselých obchodů M&M's World, Hershey's Chocolate World a dokonce i Starbucks na rohu ulice, nyní podkopané hrozící hrozbou. Obrovské billboardy v lidské velikosti osvětlovaly ulici tisíci barevnými obrázky, z nichž každý soupeřil o pozornost a sváděl živý, vibrující boj. Posádka zastavila les lešení, protože se zdálo, že téměř každý druhý obchod prochází nějakou rekonstrukcí. Dal se snažil vymyslet způsob, jak udržet Lauren a Yorgiho v bezpečí, ale cesta a útěk to téměř znemožnily. Ať se vám to líbí nebo ne, všichni to teď byli vojáci, tým posílený jejich přítomností.
  
  Předtím policie utahovala kolem náměstí kordon. Newyorčané na to nevěřícně přihlíželi a návštěvníkům bylo řečeno, aby se vrátili do svých hotelů.
  
  "Je to jen preventivní opatření, madam," slyšel Dahl říkat jednoho z uniformovaných policistů.
  
  A pak se svět znovu proměnil v peklo. Čtyři turisté, nakupující kolem Levise a Bubby Gumpa, upustili batohy, prohrabali se uvnitř a vytáhli automatické zbraně. Dahl se schoval za pouliční kiosek a odepnul si vlastní zbraň.
  
  Po Times Square se ozvaly výstřely. Rozbitá okna a billboardy byly pokryty pískem, zničeny, protože většina z nich byla nyní obrazovkami, největšími na světě a ztělesněním kapitalismu. Malta pršela na chodník. Ti, kteří zůstali, a bezpečnostní složky se rozběhli do úkrytu. Dahl vystrčil hlavu a vystřelil zpět; jeho výstřely nebyly cílené, ale donutil teroristy hlasitě nadávat a hledat vlastní úkryt.
  
  Tentokrát přímo k tobě, pomyslel si Dahl s chmurným uspokojením. Není pro tebe žádná naděje.
  
  Dahl viděl, jak se klec noří za zaparkovaným taxíkem, a všiml si opuštěného autobusu poblíž. Nikdy předtím na Times Square nebyl a jen letmo to viděl v televizi, ale vidět tak prázdnou oblast, která je zjevně vhodná pro chodce, ho znervózňovalo. Ozvaly se další výstřely, když členové buňky nepochybně viděli lidi pohybující se uvnitř obchodů a kancelářských budov. Dahl tiše vyšel na ulici.
  
  Za autobusem a na protějším chodníku zaujaly pozice další bezpečnostní složky. Další jednotky SWAT, agenti v černých oblecích a policisté z newyorské policie manévrovali v tichém, choreografickém rytmu. Dahl jim naznačil, aby se seřadili. To, co se zde vydávalo za znamení, zjevně nebylo přeloženo, protože bláznivému Švédovi nikdo nevěnoval sebemenší pozornost.
  
  "Čekáme na tyhle kurvítky se třemi nebo čtyřmi písmeny, nebo tyhle hajzly necháme upálit?" Kensi se otřel o jeho bok.
  
  Dahl se od amerických agentů odvrátil. "Moc se mi líbí tvoje barevná terminologie," řekl a vplížil se do stínu autobusu. "Ale ekonomicky."
  
  "Takže mě tady teď chceš." Chápu."
  
  "To jsem neřekl".
  
  Smith ležel na zemi a nahlížel pod auta. "Vidím nohy."
  
  "Můžeš si být jistý, že to jsou nohy teroristů?" zeptal se Dahl.
  
  "Myslím, že ano, ale sakra to rozhodně není, jako by byli označeni."
  
  "Brzy tu budou," Kenzi zvedla pušku, jako by to byl meč, po kterém toužila, a postavila se za jedno z obřích kol autobusu. Tým se jedním kolektivním nadechl.
  
  Dahl se podíval ven. "Opravdu věřím, že je to zase ten čas."
  
  Kenzi šla první, obešla zadní část autobusu a zaútočila na žluté taxi. Byla slyšet střelba z kulometů, která však směřovala do oken, autobusových zastávek a všech dalších míst, kde se podle názoru teroristů mohli ukrýt bezbranní lidé. Dahl poděkoval svým šťastným hvězdám, že nebyla vyslána žádná hlídka, protože věděl, že rychlost je jejich spojencem při ničení buňky, což bylo třeba udělat, než přešli na granáty nebo ještě něco horšího. Ona a Kensi kroužili kolem taxíku a dívali se na čtyři muže, kteří překvapivě rychle zareagovali. Místo aby máchali zbraněmi, prostě zaútočili, udeřili do Dahla a Kenzi a srazili je k zemi. Těla se táhla přes silnici. Dahl chytil sestupující pěst a odrazil ji, když slyšel, jak jeho klouby tvrdě narážejí na asfalt. Sekundová ruka však klesla, tentokrát se zdviženou pažbou pušky. Dahl to nedokázal chytit ani odvrátit zrak, a tak se vrátil k jediné akci, kterou měl k dispozici.
  
  Sklonil čelo a přijal ránu do lebky.
  
  Před očima se mu svíjela temnota, bolest se odrážela od nervu k nervu, ale Švéd nedovolil, aby mu něco z toho překáželo v práci. Zbraň zasáhla a pak se zranitelná stáhla. Dahl ho popadl a strhl k muži, který ho držel. Krev mu stékala po obou stranách obličeje. Muž znovu zvedl pěst, tentokrát trochu bázlivější, a Dahl ji chytil vlastní pěstí a začal ji mačkat.
  
  Každé vlákno jeho bytosti, každá žíla každého kloubu se napnula.
  
  Kosti se lámaly jako lámající se větve. Terorista křičel a snažil se mu ruku odtáhnout, ale Dahl o tom nechtěl ani slyšet. Potřebovali vypnout tuto kameru. Rychle. Stiskl ještě pevněji, ujistil se, že mužovu pozornost zcela pohltila ohromná bolest v jeho pěsti, a vytáhl svůj glock.
  
  Jeden byl zabit.
  
  Z pistole vypálily tři kulky, než se teroristovi zaleskly oči. Dahl ho odhodil stranou a pak vstal jako anděl pomsty. Z lebky se mu řinula krev a jeho rysy kazil výraz odhodlání.
  
  Kenzi bojovala s velkým mužem, jejich zbraně sevřené mezi jejich těly a jejich tváře téměř sražené dohromady. Smith sestoupil na třetí, přinutil chlapce na kolena, když udeřil s téměř dokonalou a přesnou zuřivostí. Poslední terorista Lauren přemohl, srazil ji na zem a snažil se zamířit, když se Yorgi vrhl před hlaveň.
  
  Dahl zatajil dech.
  
  Zbraň vystřelila. Yorgi se zhroutil, zasažen jeho neprůstřelnou vestou. Dahl pak viděl, že situace je trochu jiná, než když to poprvé četl. Yorgi před kulkou neskočil atleticky, celým tělem vrazil do střílející ruky teroristy.
  
  Jiné, ale stále účinné.
  
  Dahl přispěchal Rusovi na pomoc, zasáhl ozbrojence pod levou paží a zvedl mu nohy ze země. Švéd vybudoval hybnost a rychlost, napínal svaly a nesl svůj náklad s dravostí zrozenou z nelibosti. Tři stopy, pak šest a terorista byl rychle odmrštěn zpět, když konečně udeřil hlavou do tabule menu é Hard Rock Cafe. Plast popraskal, nasákl krví, když Dahlův šílený impuls rozdrtil lebku jeho protivníka a roztrhl maso. Kinimaka se to možná nelíbilo, ale Švéd použil americkou ikonu, aby teroristu zneškodnil.
  
  Karma.
  
  Dahl se znovu otočil, nyní mu z uší a brady kapala krev. Kenzi a její protivník byli stále uzavřeni ve smrtelném boji, ale Smithovi se podařilo zacelit mezeru mezi ním a vojákem několika hody. V poslední zatáčce se snažil otočit zbraní, měl štěstí a skončil ostrým koncem namířeným přímo na Smithe.
  
  zařval Dahl a hnal se vpřed, ale se střelou nemohl nic dělat. Terorista během mrknutí oka vystřelil a útočník Smith dostal kulku, která ho zastavila v jeho stopách a poslala ho na kolena.
  
  Přibližuji jeho čelo k čáře dalšího výstřelu.
  
  Terorista stiskl spoušť, ale v tu chvíli se objevil Dahl - kypící, pohybující se hora - a přišpendlil teroristu mezi sebe a zeď. Kosti se lámaly a mlely o sebe, stříkala krev a puška s řevem letěla na stranu. Když vyděšený Dahl kráčel ke Smithovi, viděl a slyšel rozzuřeného vojáka hlasitě nadávat.
  
  Pak je v pořádku.
  
  Smith, zachráněn kevlarovou vestou, byl stále zastřelen zblízka a málem by zemřel na pohmoždění, ale jejich nová předvojová zbroj zmírnila ránu. Dahl si otřel obličej a nyní si všiml příchodu týmu speciálních sil.
  
  Kensi bojovala se svým protivníkem tak a tak, větší muž se snažil vyrovnat její hbitosti a skutečným svalům. Dahl ustoupil s lehkým úsměvem na tváři.
  
  Přiběhl jeden ze speciálních jednotek. "Potřebuje pomoc?"
  
  "Ne, jen tak blbne." Nech jí osamotě".
  
  Kensi tu výměnu zachytila koutkem oka a zaťala už zaťaté zuby. Bylo jasné, že ti dva jsou si rovni, ale Švédka ji zkoušela, hodnotila její oddanost týmu a dokonce i sama sobě. Byla hoden?
  
  Popadla zbraň a pak ji pustila, zatímco její protivník sebou trhl, což způsobilo, že ztratil rovnováhu kolenem u žeber a loktem u nosu. Dalším jejím úderem bylo seknutí zápěstím, po kterém následovalo bleskové chňapnutí. Když se muž vzpíral a sténal, tvrdě ohnula zápěstí, uslyšela cvaknutí a viděla, jak zbraň padá na podlahu. Stále se namáhal, vytáhl nůž a zabodl jí ho do hrudi. Kensi to všechno zmáčkla, ucítila, jak jí čepel prořízla maso nad žebry, otočila se a stáhla ji s sebou. Nůž se vrátil na druhou ránu, ale tentokrát byla připravena. Popadla sejmutou paži, otočila se pod ní a zkroutila ji za mužova záda. Nemilosrdně tlačila, až se i on zlomil a nechal teroristu bezmocného. Rychle mu strhla dva granáty z opasku a jeden z nich mu zastrčila do přední části kalhot a do boxerek.
  
  Dahl se díval a zjistil, že mu ten výkřik trhá hrdlo. "Nooo!"
  
  Kenziho prsty uvolnily útočníka.
  
  "My to neděláme, ty-"
  
  "Co teď budeš dělat," zašeptala Kenzi velmi blízko, "se zlomenýma rukama a tak?" Teď už nikomu neublížíš, idiote?"
  
  Dahl nevěděl, jestli se má držet nebo uhýbat, běžet nebo se střemhlav potápět, chytit Kenzi nebo skočit do úkrytu. Nakonec sekundy ubíhaly a nic neexplodovalo kromě Smithovy obzvlášť krátké zápalnice.
  
  "Děláš si ze mě srandu?" zařval. "Co to k sakru-"
  
  "Faleš," hodila Kenzi útočníkem na Dahlovu krvácející hlavu. "Myslel jsem, že ty dokonalé orlí oči by si toho problému všimly."
  
  "Neudělal jsem to." Švéd si zhluboka oddechl úlevou. "Sakra, Kenzi, ty jsi zasraná bláznivá žena světové třídy."
  
  "Prostě mi vrať moji katanu." Vždycky mě to uklidní."
  
  "Ach ano. Vsadím se,"
  
  "A ty to říkáš, šílený Švéd."
  
  Dahl sklonil hlavu. Dotek. Ale sakra, myslím, že jsem splnil svůj zápas.
  
  Tou dobou mezi nimi byly týmy SWAT a shromáždění agenti, kteří zabezpečovali oblasti kolem Times Square. Tým se přeskupil a trvalo několik minut, než popadl dech.
  
  "Čtyři buňky dole," řekla Lauren. "Zůstává jen jeden."
  
  "Myslíme si," řekl Dahl. "Je lepší nepředbíhat. A pamatujte, že tato poslední komora udržuje Marsh v bezpečí a pravděpodobně řídí..." Neřekl slovo "jaderná bomba" nahlas. Tady ne. Tohle bylo srdce Manhattanu. Kdo věděl, jaké parabolické mikrofony mohou být rozesety kolem?
  
  "Skvělá práce, kluci," řekl jednoduše. "Tento pekelný den je téměř u konce."
  
  Ale ve skutečnosti to teprve začalo.
  
  
  KAPITOLA 25
  
  
  Julian Marsh věřil, že je bezpochyby nejšťastnějším mužem na světě. Přímo před ním ležela nabitá, vázaná jaderná zbraň, dost blízko na dotek, aby si s ní mohl z rozmaru hrát. Po jeho levici stočená božská, krásná žena, se kterou si také mohl z rozmaru hrát. A ona si s ním samozřejmě hrála, i když jistá oblast ze vší pozornosti začínala trochu bolet. Možná trochu té šlehačky...
  
  Ale pokračuje ve svém předchozím a nejdůležitějším myšlenkovém pochodu - u okna seděla pasivní teroristická buňka a on si s ní opět hrál podle svého rozmaru. A pak tu byla americká vláda, honila své ocasy po celém městě, utíkala vyděšeně a slepě, aby si hrála -
  
  "Julian?" Zoe dýchala jen na vlásek od jeho levého ucha. "Chceš, abych jel znovu na jih?"
  
  "Jasně, ale nevdechuj toho parchanta jako minule." Dej mu trochu pauzu, ano?"
  
  "O, jistě".
  
  March ji nechal bavit se a pak přemýšlel, co bude dál. Bylo už poledne a termíny se blížily. Téměř nadešel čas, kdy musel rozvinout další mobilní telefon na jedno použití a zavolat do vlasti s naléhavými požadavky. Samozřejmě věděl, že k žádné skutečné "úkrytu" nedojde, alespoň ne při výměně pěti set milionů, ale princip byl stejný a dalo by se to provést podobným způsobem. March vzdal díky bohům hříchu a nepravosti. S těmito kluky na vaší straně, čeho se nepodařilo dosáhnout?
  
  Jako všechny dobré sny, i tento nakonec skončí, ale Marsh se rozhodl, že si to užije, dokud to bude trvat.
  
  Poplácal Zoey po hlavě a pak vstal, rozvázal si jednu ze svých tkaniček a přešel k oknu. Při dvou myslích byly často dva různé úhly pohledu, ale obě Marshovy osobnosti byly věrné scénáři. Jak mohl někdo z nich prohrát? Popadl Zoe jeden z kondomů a teď se ho snažil navléknout na ruku. Nakonec to vzdal a vystačil si se dvěma prsty. Sakra, pořád to uspokojovalo jeho vnitřní výstřednost.
  
  Zatímco Marsh přemýšlel, co dělat s náhradním lankem, velitel buňky vstal, zíral na něj a věnoval mu prázdný úsměv. Byl to Aligátor, nebo jak mu Marsh soukromě říkal - Aligátor - a přestože byl tichý a očividně pomalý, byl v něm skutečný pocit nebezpečí. Marsh naznačil, že je pravděpodobně jedním z nositelů vesty. Pěšák. Stejný spotřební předmět jako dlouhodobé močení. Marsh se hlasitě zasmál a přerušil oční kontakt s Aligátorem právě ve správnou chvíli.
  
  Zoe šla v jeho stopách a dívala se z okna.
  
  "Nic k vidění," řekl Marsh. "Aby se ti nelíbilo studovat vši lidstva."
  
  "Ach, někdy mohou být vtipní."
  
  March se rozhlédl po svém klobouku, který rád nosil šikmo. Samozřejmě to bylo pryč, možná ještě předtím, než se dostal do New Yorku. Minulý týden pro něj uběhl v rozmazaném stavu. Aligátor přistoupil a zdvořile se zeptal, jestli něco nepotřebuje.
  
  "Teď ne. Ale brzy jim zavolám a dám jim podrobnosti k převodu peněz."
  
  "Uděláš to?"
  
  "Ano. Nedal jsem vám lidem cestu?" Otázka byla řečnická.
  
  "Ach, tohle svinstvo." Použil jsem to jako plácačku na mouchy."
  
  Marsh byl možná výstřední, bláznivý a poháněný krvežíznivostí, ale jeho menší část byla také chytrá, vypočítavá a plně zaujatá. Proto přežil stejně dobře jako v mexických tunelech. Po chvíli si uvědomil, že aligátora a situaci špatně odhadl. Nebyl tu hlavní - byli.
  
  A to bylo na chvíli pozdě.
  
  Marsh zaútočil na Aligátora, přesně věděl, kde nechal zbraň, nůž a nepoužitý paralyzér. V očekávání úspěchu byl překvapen, když Gator zablokoval údery a vrátil jeden ze svých. March to vzal klidně, ignoroval bolest a zkusil to znovu. Věděl, že Zoey na něj zírá, a divil se, proč mu ta líná mrcha nepřispěchala na pomoc.
  
  Aligátor znovu s lehkostí odrazil jeho ránu. Pak Marsh za sebou uslyšel hluk - zvuk otevírání dveří bytu. Uskočil, překvapený, když ho Aligátor nechal, a otočil se.
  
  Z hrdla se mu vydral šokový výdech.
  
  Do bytu vešlo osm mužů, všichni v černém, všichni nesli tašky a vypadali naštvaně jako lišky v kurníku. Marsh zíral a pak se otočil ke Gatorovi, jeho oči ani teď tak docela nevěřily tomu, co vidí.
  
  "Co se děje?"
  
  "Co? Mysleli jste si, že budeme všichni tiše sedět, zatímco bohatí muži v oblecích na míru financují své války? No, mám pro tebe zprávu, velký muži. Už na tebe nečekáme. Financujeme své vlastní."
  
  March se zapotácel před dvojitým úderem do obličeje. Když padal dozadu, popadl Zoe v očekávání, že ho podrží, a když to neudělala, oba spadli na podlahu. Šok z toho všeho poslal jeho tělo do plného proudu, jeho potní žlázy a nervová zakončení se dostaly do plného proudu a v koutku jednoho oka začal otravný tik. Vrátil ho zpátky do starých špatných časů, kdy byl ještě kluk a nikdo se o něj nezajímal.
  
  Aligátor chodil po bytě a organizoval celu dvanácti lidí. Zoey se stala co nejmenší, prakticky kusem nábytku, když byly objeveny pistole a další vojenské zbraně - granáty, více než jedno RPG, vždy spolehlivý kalašnikov, slzný plyn, flashbangy a různé ruční rakety s ocelovou špičkou. . To bylo poněkud znervózňující.
  
  March si odkašlal a stále lpěl na posledních stopách důstojnosti a sobectví, které zajistily, že byl Satanovým největším rohatým kozlem v této místnosti.
  
  "Podívej," řekl. "Dej špinavé ruce pryč z mé jaderné bomby." Víš vůbec, co to je, chlapče? Aligátor. Aligátor! Musíme dodržet termín."
  
  Vůdce páté buňky nakonec odhodil laptop stranou a přistoupil k Marshovi. Nyní, bez podpory a skutečně bez rukavic, byl Aligátor jiný člověk. "Myslíš, že ti něco dlužím?" Poslední slovo bylo zaječení. "Moje ruce jsou čisté! Moje boty jsou cool! Ale brzy budou pokryty krví a popelem!"
  
  Březen rychle blikal. "O čem to sakra mluvíš?"
  
  "Žádná platba nebude. Nezůstaly žádné peníze! Pracuji pro velkého, uctívaného a jediného Ramsese a říkají mi Výrobce bomb. Ale dnes budu iniciátorem já. Dám mu život!"
  
  March čekal na nevyhnutelné zavrčení na konci, ale tentokrát žádné. Aligátor zjevně nechal nápor moci přejít do jeho hlavy a Marsh stále nechápal, proč tito lidé manipulují s jeho bombou. "Kluci, tohle je moje jaderná bomba." Koupil jsem to a přinesl ti to. Čekáme na dobrou platbu. Teď buďte hodní chlapci a položte jadernou bombu na stůl."
  
  Až když ho Aligátor udeřil tak silně, že mu tekla krev, začal Marsh skutečně chápat, že se tady něco strašně pokazilo. Napadlo ho, že všechny jeho minulé činy ho dovedly do tohoto bodu jeho života, každé správné a špatné slovo, každé dobré a špatné slovo a komentář. Součet všech jeho zážitků ho v tuto chvíli přivedl přímo do této místnosti.
  
  "Co uděláš s tou bombou?" Hrůza ztišila a zesílila jeho hlas, jako by ho protlačovali struhadlem jako sýr.
  
  "Chystáme se odpálit vaši jadernou bombu, jakmile se dozvíme od velkého Ramsese."
  
  March bez dechu nasál dech. "Ale zabije to miliony."
  
  "A tak začne naše válka."
  
  "Bylo to o penězích," řekl Marsh. "Platit. Trochu legrace. Udržování United Donkeys of America honí jejich ocas. Šlo o financování, ne o masové vraždění."
  
  "Tyuuu... jsi... zabitý!" Aligátorova fanatická tiráda o stupeň eskalovala.
  
  "No ano, ale ne tolik."
  
  Aligátor ho kopal, až se schoulil do nehybného míče; bolí mě žebra, plíce, páteř a nohy. "Čekáme jen na zprávy od Ramsese." A teď mi někdo předejte telefon."
  
  
  KAPITOLA DVACÁTÁ ŠESTÁ
  
  
  Uvnitř Grand Central Terminal se začaly seřazovat poslední kousky Marshovy skládačky. Drake si to předtím neuvědomoval, ale tohle všechno bylo součástí něčího hlavního plánu, někoho, o kom si mysleli, že ho už neutralizovali. Nepřítel, se kterým nepočítali, byl čas - a to, jak rychle uplynul, uvrhlo jejich myšlení do chaosu.
  
  Vzhledem k tomu, že okrsek byl prohlášen za bezpečný a obydlený převážně policisty, dostali Drake a jeho tým příležitost prozkoumat čtvrtý nárok, který nakonec našli přilepený na spodní straně kavárenského stolu. Řada čísel psaných velkým písmem, nebylo možné přijít na to, co by to mohlo být, pokud se vám nepodařilo mžourat na nadpis, který byl obvykle psán nejmenším dostupným písmem.
  
  Jaderné aktivační kódy.
  
  Drake nevěřícně přimhouřil oči, znovu ztratil rovnováhu, a pak zamrkal na Alici. "Opravdu? Proč by nám to posílal?"
  
  "Hádám, že je to schopnost hrát hru. Užívá si to, Drake. Na druhou stranu mohou být falešné."
  
  "Nebo zrychlovací kódy," dodala Mayová.
  
  "Nebo dokonce," Beau dále zatemnil téma, "kódy, které by mohly být použity k odpálení jiného typu skryté zbraně."
  
  Drake se na Francouze chvíli díval a přemýšlel, kde má tak zvrácené myšlenky, než zavolal Mooreovi. "Máme nový požadavek," řekl. "Až na to, že se zdá, že je to soubor deaktivačních kódů pro jaderné zbraně."
  
  "Proč?" Moore byl šokován. "Co? Tohle nedává smysl. Tohle ti řekl?"
  
  Drake si uvědomil, jak směšně to všechno zní. "Okamžitě odesílám." Ať si to všechno vyřeší skafandry.
  
  "Pokuta. Věnujeme jim náležitou péči."
  
  Poté, co si Drake strčil telefon do kapsy, Alicia se otřela a dlouze se rozhlédla. "Máme tady štěstí," řekla. "Neexistují žádné oběti." A žádné zprávy z března, navzdory našemu zpoždění. Takže myslíš, že to byl poslední požadavek?"
  
  "Nejsem si jistá, jak by to mohlo být," řekla May. "Řekl nám, že chce peníze, ale zatím nám neřekl kdy a kde."
  
  "Takže ještě alespoň jeden," řekl Drake. "Možná dva." Musíme zkontrolovat zbraň a znovu ji nabít. Ať tak či onak, se všemi těmi mini-bombami explodujícími po celém městě si myslím, že jsme s tím ještě hodně daleko."
  
  Přemýšlel o účelu malých bomb. Nezabíjejte ani nemrzačte. Ano, zasáhli hrůzu do samotné duše společnosti, ale ve světle jaderné bomby, Juliana Marshe a kamer, které ničili, si nemohl pomoct, ale myslel si, že možná existuje jiná agenda. Sekundární bomby byly rušivé a otravné. Největší problém způsobilo pár lidí na motorkách, kteří po Wall Street házeli podomácku vyrobené ohňostrojové bomby.
  
  Alicia si všimla kiosku skrytého ve vzdáleném rohu. "Směs cukru," řekla. "Chce někdo sladkou tyčinku?"
  
  "Dej mi dva Snickery," povzdechl si Drake. "Protože šedesát pět gramů bylo jen pro devadesátá léta."
  
  Alicia zavrtěla hlavou. "Ty a tvoje zatracené tyčinky."
  
  "Co bude dál?" Beau se přiblížil a Francouz zbavil své tělo bolesti několika protaženími.
  
  "Moore musí zintenzivnit svou hru," řekl Drake. "Buď proaktivní. Já například nebudu celý den tančit na Marshovu melodii."
  
  "Je to natažené," připomněla mu Mai. "Většina jeho agentů a policistů hlídá ulice."
  
  "Já vím," vydechl Drake. "Zatraceně dobře vím."
  
  Věděl také, že pro Moora nemůže být lepší podpora než Hayden a Kinimaka, oba s proslovy k prezidentovi, oba zažili většinu toho, co na ně svět může vrhnout. V této chvíli relativního klidu provedl inventuru, přemýšlel o jejich problému a pak zjistil, že si dělá starosti o druhý tým - Dahlův tým.
  
  Tento bláznivý švédský bastard pravděpodobně bojoval s barem Marabou, zatímco sledoval nejnahé okamžiky Alexandra Skarsgy.
  
  Když se vrátila, Drake poděkoval Alicii a podal mu dva kousky čokolády. Tým tam chvíli jen stál a přemýšlel, otupělý. Snažím se nemyslet na to, co se může stát dál. Za nimi je kavárna &# 233; stál jako opuštěný starý podnik, okna měl rozbitá, stoly převrácené, dveře roztříštěné a visely z pantů. I nyní týmy pečlivě pročesávaly oblast po nových zařízeních.
  
  Drake se otočil k Bo. "Potkal jsi Marshe, že?" Věříš, že to dotáhne až do konce?"
  
  Francouz udělal složité gesto. "Hmm, kdo ví? Pochod je zvláštní, v jednu chvíli se zdá stabilní a v další šílený. Možná to všechno byla přetvářka. Webb mu nevěřil, ale to není překvapivé. Mám pocit, že kdyby se Webb stále zajímal o případ Pythie, pak by Marshovi nebylo dovoleno ani předstírat, že je do případu zapojen."
  
  "Nemusíme se starat o Marshu," vložila se do toho Mai vzrušeně. "Tento..."
  
  A najednou to všechno dávalo smysl.
  
  Drake si to uvědomil ve stejnou chvíli, uvědomil si jméno osoby, které se chystala zavolat. Jeho oči se setkaly s jejími jako střely hledající teplo, ale na okamžik nedokázaly nic říct.
  
  Přemýšlím o tom. Hodnotitel. Do hrozného konce.
  
  "Sakra," řekl Drake. "Hráli jsme se od samého začátku."
  
  Alicia je sledovala. "Normálně bych řekl ‚získej pokoj", ale..."
  
  "Nikdy se nemohl dostat do této země," zasténala Mai. "Bez nás ne."
  
  "Teď," řekl Drake. "Je přesně tam, kde chce být."
  
  A pak zazvonil telefon.
  
  
  * * *
  
  
  Drake v šoku málem upustil čokoládovou tyčinku, byl tak pohlcen alternativním tokem myšlenek. Když se podíval na obrazovku a uviděl neznámé číslo, kolem jeho hlavy se odrazil pyrotechnický výbuch protichůdných myšlenek.
  
  Co na to říct?
  
  Musel to být Marsh, který volal ze svého nového mobilního telefonu na jedno použití. Měl by odolat nutkání vysvětlit mu, že se s ním hraje, že byl jednoduše oklamán ve velkém plánu? Chtěli, aby buňky a jaderné zbraně zůstaly neutrální co nejdéle. Dejte všem ještě alespoň hodinu šanci to všechno vystopovat. Ale teď...teď se hra změnila.
  
  Co dělat?
  
  "Březen?" odpověděl po čtvrtém zazvonění.
  
  Oslovil ho neznámý hlas. "Nooo! To je Gatorrrr!"
  
  Drake si odtáhl telefon od ucha, skřípění, tón na konci každého slova urážel jeho ušní bubínky.
  
  "Kdo je to? Kde je Marsh?
  
  "Řekl jsem - Gatorrrr!" Ty kecy už lezou nahoru. Kde by měl být. Ale mám na tebe ještě jeden požadavek, uhhh. Ještě jednu a pak bomba buď vybuchne, nebo ne. To záleží na tobě!"
  
  "Do prdele mě." Drake se kvůli náhodnému výkřiku těžko soustředil na slova. "Musíš se trochu uklidnit, kamaráde."
  
  "Utíkej, králíku, běž, běž, běž. Jdi najít policejní stanici na rohu 3. a 51. a podívej se, jaké kusy masa jsme ti nechali ooooo. Až tam dorazíte, pochopíte poslední požadavek."
  
  Drake se zamračil a pátral v paměti. Na této adrese je něco velmi známého...
  
  Ale hlas znovu přerušil jeho sled myšlenek. "Teď běž! Běh! Králíku, utíkej a neohlížej se! Za minutu nebo hodinu to vybuchne, rrr! A pak začne naše válka!"
  
  "Marsh chtěl jen výkupné." Peníze za bombu jsou vaše."
  
  "Nepotřebujeme vaše peníze, yyyy! Myslíte si, že neexistují žádné organizace - dokonce ani vaše vlastní organizace - které nám pomáhají? Myslíte si, že nám nepomáhají žádní bohatí lidé? Myslíte si, že tam venku nejsou žádní spiklenci, kteří tajně financují naši věc? Ha ha, ha ha ha!"
  
  Drake chtěl natáhnout ruku a zlomit tomu šílenci krk, ale protože to nedokázal - zatím - udělal další nejlepší věc.
  
  Hovor byl přerušen.
  
  A nakonec jeho mozek zpracoval každou informaci. Ostatní už věděli. Jejich tváře byly bílé strachem, jejich těla napjatá napětím.
  
  "Toto je naše stránka, že?" řekl Drake. "Tam, kde jsou teď Hayden, Kinimaka a Moore."
  
  "A Ramses," řekla Mai.
  
  Pokud by bomba explodovala právě v tu chvíli, tým by nebyl schopen běžet rychleji.
  
  
  KAPITOLA DVACÁTÁ SEDMÁ
  
  
  Hayden studoval monitory. Vzhledem k tomu, že velká část stanice byla vyprázdněna a dokonce i agenti osobně přidělení Mooreovi byli vysláni do ulic, aby pomohli, místní středisko vnitřní bezpečnosti se cítilo tak přetížené, že se zhroutilo. Události, které se odehrávaly po celém městě, měly v tuto chvíli přednost před shledáním Ramsese a Pricea, ale Hayden si všiml, že mezi nimi chybí kontakt, a přemýšlel, jestli si oba opravdu nemají co říct. Ramses byl dobře informovaný muž, který měl všechny odpovědi. Cena byla jen dalším podvodníkem honícím se za dolary.
  
  Kinimaka pomáhal obsluhovat monitory. Hayden prošel, co se mezi nimi stalo dříve, když Havajčanka nedoporučila získávat informace od obou mužů, a teď přemýšlela nad její reakcí.
  
  Měla pravdu? Byl ubohý?
  
  Něco k zamyšlení později.
  
  Před ní se míhaly obrazy, všechny oddálené na desítkách čtvercových obrazovek, černobílých i barevných, výjevy ohýbání blatníků a požárů, nablýskané sanitky a vyděšené davy. Panika mezi Newyorčany byla omezena na naprosté minimum; ačkoli události z 11. září byly v jejich myslích stále čerstvou hrůzou a ovlivňovaly každé rozhodnutí. Pro tolik lidí, kteří měli příběh o přežití 9-11, od těch, kteří ten den nešli do práce, až po ty, kteří se zpozdili nebo vyřídili pochůzky, strach nikdy neopustil jejich myšlenky. Turisté zděšeně utíkali, často čelili další nečekané ráně. Policie začala seriózně čistit ulice, s malým odporem ze strany neustále podrážděných místních obyvatel.
  
  Hayden zkontroloval čas... bylo sotva 11 hodin. Později to bylo cítit. Na zbytek týmu myslela a žaludek se jí sevřel strachem, že by dnes mohli přijít o život. Proč to sakra pořád děláme? Den za dnem, týden za týdnem? Šance jsou méně příznivé pokaždé, když bojujeme.
  
  A Dahl zvláště; Jak u toho tento muž zůstal? S manželkou a dvěma dětmi musí mít muž pracovní morálku velikosti Mount Everestu. Její respekt k vojákovi nebyl nikdy vyšší.
  
  Kinimaka poklepal na jeden z monitorů. "Mohlo to být špatné."
  
  Hayden na něj zíral. "Co je to... sakra."
  
  Ohromeně sledovala, jak Ramses začal jednat, běžel k Priceovi a praštil hlavou o zem. Teroristický princ se pak postavil nad bojující tělo a začal do něj nemilosrdně kopat, přičemž každá rána vyvolala výkřik agónie. Hayden znovu zaváhal a pak viděl, jak se po podlaze začíná šířit kaluž krve.
  
  "Jdu dolů."
  
  "Půjdu taky". Kinimaka se začal zvedat, ale Hayden ho gestem zastavil.
  
  "Ne. Jste tu potřeba."
  
  Ignorovala pohledy a vrhla se zpět do sklepa, pokynula dvěma strážcům stojícím na chodbě a otevřela vnější dveře do Ramsesovy cely. S nataženými zbraněmi spěchají dovnitř.
  
  Ramsesova levá noha udeřila Priceovi do tváře a zlomila kost.
  
  "Stop!" Hayden křičel vztekem. "Zabíjíš ho."
  
  "To je ti jedno," Ramses znovu použil svou zbraň a rozbil Priceovi čelist. "Proč bych měl? Nutíš mě, abych sdílel celu s touhle šmejdou. Chceš, abychom si promluvili? No a takhle se provádí moje železná vůle. Možná to teď zjistíš."
  
  Hayden běžel k mřížím a vsunul klíč do zámku. Ramses se podepřel a pak začal šlapat Priceovi na lebku a ramena, jako by hledal slabá místa a užíval si ten proces. Price přestal křičet a dokázal jen tiše sténat.
  
  Hayden otevřel dveře dokořán, podporovaný dvěma strážci. Zaútočila bez obřadu, zasáhla Ramsese pistolí za ucho a odstrčila ho od Roberta Price. Poté padla na kolena vedle kňučícího muže.
  
  "Jsi živá?" Rozhodně nechtěla vypadat příliš ustaraně. Lidé jako on vnímali starosti jako slabost, kterou lze využít.
  
  "To bolí?" Přitiskla se na Priceova žebra.
  
  Pištění jí řeklo, že "ano, stalo se."
  
  "Dobře, dobře, přestaň fňukat." Otoč se a nech mě vidět."
  
  Price se snažil převrátit, ale když to udělal, Hayden sebou trhl při pohledu na masku krve, vylámané zuby a roztrhané rty. Viděla, že má ucho zarudlé a oko tak oteklé, že už to možná nikdy nebude fungovat. Navzdory jejím nejlepším přáním sebou trhla.
  
  "Blbost".
  
  Zamířila k Ramsesovi. "Ty vole, nemusím se ani ptát, jestli jsi blázen, že ne? Jen blázen by udělal to, co vy. Způsobit? Motiv? Cílová? Pochybuji, že tě to vůbec napadlo."
  
  Zvedla glock, ve skutečnosti nebyla úplně připravena ke střelbě. Stráže vedle ní kryly Ramsese pro případ, že by ji napadl.
  
  "Střílejte," řekl Ramses. "Zachraň se před světem plným bolesti."
  
  "Kdyby tohle byla vaše země, váš domov, zabil byste mě hned teď, že? Ty bys to všechno ukončil."
  
  "Ne. Co je zábavné na tak rychlém zabíjení? Nejprve bych zničil vaši důstojnost tím, že bych vás svlékl a svázal vám končetiny. Pak bych zlomil tvou vůli pomocí náhodné metody, bez ohledu na to, co se v tu chvíli zdálo správné. Pak bych přišel na způsob, jak tě zabít a přivést zpátky, znovu a znovu, nakonec ustoupím, když jsi mě po sté prosil, abych ukončil svůj život."
  
  Hayden se díval, viděl pravdu v Ramsesových očích a nedokázal se zastavit, aby se netřásl. Tady byl muž, který by bez rozmýšlení odpálil jadernou bombu v New Yorku. Její pozornost byla Ramsesem i jejími strážci tak pohlcena, že nereagovali na šouravé kroky a přerývaný dech, který se ozýval za nimi.
  
  Ramsesovi zajiskřily oči. Hayden věděl, že byli podvedeni. Otočila se, ale ne dost rychle. Price mohl být ministrem obrany, ale měl také význačnou vojenskou kariéru a nyní prožíval, co si z ní pamatoval. Udeřil oběma rukama do natažené paže strážce, což způsobilo, že jeho pistole s rachotem spadla na podlahu, a pak udeřil pěstí do břicha muže a prohnul ho napůl. Při tom upadl, vsadil se, že ho Hayden a druhý strážný nezastřelí, vsadil na svou pozici několika způsoby a padl na zbraň.
  
  A vystřelil pod paží, kulka zasáhla omráčeného strážce do oka. Hayden odložila své emoce a namířila svůj glock na Price, ale Ramses se na ni vrhl jako býk na traktoru, plná síla jeho těla paralyzovala a srazila ji z nohou. Ramses a Hayden se potáceli celou celou a dali Priceovi příležitost zasadit čistý zásah do druhého strážce.
  
  Využil toho a využil zmatku ve svůj prospěch. Druhý strážný zemřel před ozvěnou kulky, která ho zabila. Jeho tělo dopadlo na zem u Priceových nohou a sledovalo ho jediné fungující oko sekretářky. Hayden vylezla zpod Ramsesova obrovského těla, stále držela svůj glock s divokýma očima a držela Pricea se zbraní v ruce.
  
  "Proč?"
  
  "Jsem šťastný, že umřu," řekl Price nešťastně. "Chci zemřít".
  
  "Abys pomohl zachránit tohle svinstvo?" Klopýtala po podlaze a bojovala.
  
  "Zbývá mi ještě jedna hra," zamumlal Ramses.
  
  Hayden cítila, jak se pod ní chvěje zem, stěny sklepa se chvějí a vyvrhují oblaka malty. Samotné mříže klece se začaly třást. Přerovnala si ruce a kolena, uklidnila se a podívala se nahoru a dolů, doleva a doprava. Hayden zíral na světla, která znovu a znovu blikala.
  
  Co teď? Co to sakra je...
  
  Ale to už věděla.
  
  Místo bylo vystaveno pozemnímu útoku.
  
  
  KAPITOLA DVACÁTÁ OSMÁ
  
  
  Hayden zalapal po dechu, když se stěny dál třásly. Ramses se pokusil vstát, ale místnost se kolem něj otřásla. Terorista padl na kolena. Price s úžasem sledoval, jak se samotný roh místnosti mění, spoje se pohybují a přeskupují, svahy se každou vteřinou deformují. Hayden se vyhnul padajícímu kusu malty, když se zřítila část stropu. Ze střechy visely dráty a vzduchovody, které se houpaly jako pestrobarevná kyvadla.
  
  Hayden zamířil ke dveřím cely, ale Ramses byl dost chytrý, aby jí zablokoval cestu. Chvíli trvalo, než si uvědomila, že stále drží glock, a v té době se většina stropu zhroutila a samotné mříže se sklonily dovnitř, téměř se zhroutily.
  
  "Myslím, že jsi to přehnal," řekl Price bez dechu.
  
  "Celé tohle zatracené místo se rozpadá," zakřičel Hayden Ramsesovi do tváře.
  
  "Ještě ne".
  
  Terorista vstal a vrhl se k protější zdi, všude kolem něj létaly a padaly mraky malty a kusy betonu a omítky. Vnější dveře se prověsily a pak se otevřely. Hayden se chytila baru a vytáhla se nahoru, dohonila toho šílence, Price kulhal vzadu. Na vrcholu měli lidi. Ramses mohl zajít jen tak daleko.
  
  S touto myšlenkou Hayden hledala svůj telefon, ale stěží mohla držet krok s Ramsesem. Tento muž byl rychlý, tvrdý a nemilosrdný. Vyšel po schodech nahoru, zapomněl na výzvu jednoho policisty a hodil ho hlavou napřed po Haydenovi. Chytila toho chlapa, držela ho a v té době už se Ramses protlačil horními dveřmi.
  
  Hayden se vrhl do horlivého pronásledování. Horní dveře byly dokořán, skla popraskaná a rámy roztříštěné. Nejprve z monitorovací místnosti viděla pouze Moorea, který vstával z podlahy a natahoval se, aby narovnal několik pokřivených obrazovek. Jiní byli vytrženi z kotviště, odtrženi od zdi a při přistání havarovali. Kinimaka teď vstal, obrazovka mu spadla z ramen, sklo a plast se mu zachytily do vlasů. Další dva agenti v místnosti se snažili dát dohromady.
  
  "Co nás zasáhlo?" Moore vyběhl z místnosti, když si všiml Haydena.
  
  "Kde je sakra Ramses?" křičela. "Neviděl jsi ho?"
  
  Moorova ústa se otevřela. "Měl by být v bloku cel."
  
  Kinimaka mu oprášil sklo a další trosky z ramen. "Sledoval jsem... Pak se rozpoutalo peklo."
  
  Hayden hlasitě zaklela, když si všimla schodů nalevo a pak balkonu před sebou, který měl výhled na hlavní kancelář okrsku. Z budovy nebylo jiné cesty, než ji přejít. Rozběhla se k zábradlí, popadla ho a prozkoumala místnost pod ním. Počet zaměstnanců byl snížen, jak teroristé plánovali, ale některá místa v přízemí byla obsazena. Muži i ženy si sbírali své věci, ale většina mířila k hlavnímu vchodu s tasenými zbraněmi, jako by očekávali útok. Ramses mezi nimi nemohl být.
  
  Kde tedy?
  
  Očekávání. Sleduji. Nebylo to...
  
  "Toto není konec!" - křičela. "Jděte pryč od oken!"
  
  Příliš pozdě. Blesková válka začala kolosální explozí; přední okna explodovala a část zdi se zřítila. Celý Haydenův pohled se změnil, linie střechy klesla. Trosky explodovaly po celé stanici, když policie padala. Někteří vstali na kolena nebo se odplazili pryč. Další byli zraněni nebo se ocitli v pasti. RPG zasyčelo skrz rozbitou fasádu a narazilo do ovládacího pultu obsluhy, čímž se po blízkém okolí šířily oblaky plamenů, kouř a trosky. Hayden pak uviděl běžící nohy, když se objevilo mnoho maskovaných mužů, všichni se zbraněmi připoutanými na ramenou. Roztáhli se na každou stranu, zamířili na vše, co se pohnulo, a poté, po pečlivém zvážení, zahájili palbu. Hayden, Kinimaka a Moore okamžitě palbu opětovali.
  
  Kulky prorazily zničenou stanici. Hayden dole napočítala jedenáct lidí, než se dřevěný balkon, který ji chránil, začal tříštit na kusy. Střely prošly přímo skrz. Úlomky se odlomily a změnily se v nebezpečné třísky. Hayden na ni zezadu spadl dozadu a pak se převrátil. Její vesta utrpěla dva menší zásahy, nikoli kulkami, a intenzivní bolest v dolní části lýtka jí prozradila, že do odhaleného masa zasáhl dřevěný bodec. Kinimaka také zalapal po dechu a Moore vstal, aby si svlékl sako a odstranil hobliny z ramene.
  
  Hayden se odplazil zpět na balkón. Mezerami sledovala postup útočné skupiny a slyšela hrdelní reptání, když volali po svém veliteli. Ramses utekl jako lovící lev, za méně než vteřinu zmizel Haydenovi z dohledu. Vymáčkla šanci vystřelit, ale už věděla, že kulka neletí blízko.
  
  "Blbost!"
  
  Hayden vstal, zamračil se na Kinimaku a rozběhl se ke schodům. Nemohli nechat uniknout teroristického prince. Na jeho slovo by bomba byla odpálena. Hayden měl pocit, že na sebe nenechá dlouho čekat.
  
  "Jdi pryč, jdi pryč!" - zavyla na Mano. "Musíme okamžitě přivést Ramsese zpět!"
  
  
  KAPITOLA DVACET DEVĚT
  
  
  Křižovatka těsně před areálem byla obvykle plná lidí, přechod byl ucpaný chodci a silnice duněly v neustálém rytmu projíždějících aut. Vysoké budovy s mnoha okny obvykle odrážely zvuky troubení a smíchu mezi nimi, což naznačovalo nárůst lidské interakce, ale dnes byla scéna velmi odlišná.
  
  Kouř vířil přes silnici a stoupal k nebi. Chodníky byly posety rozbitými okny. Kolem náboje šeptaly tlumené hlasy, když se střelou šokovaní a zranění dostali k rozumu nebo vyšli z úkrytu. V těsné blízkosti kvílely sirény. Strana jejich budovy na 3. avenue vypadala, jako by si ji obří myš spletla s kouskem šedého sýra a ukousla z ní obrovská sousta.
  
  Hayden si toho nevšimla, vyběhla ze stanice a pak zpomalila, když se rozhlížela po uprchlících. Přímo před nimi, na 51. ulici, byli jediní, kdo běželi - jedenáct mužů oblečených v černém a nad ostatními se tyčil nezaměnitelný Ramses. Hayden uháněla křižovatkou posetou sutinami, ohromená tichem, které ji obklopovalo, výkřikem ticha a vzdouvajícími se oblaky prachu, které se ji snažily oslepit. Nahoře, v mezerách mezi střechami kancelářských budov - rovné betonové sloupy označující kolmou cestu jako čáry na mřížce - se ranní sluneční světlo snažilo konkurovat. Slunce se před polednem na ulicích objevovalo jen zřídka, odráželo se od oken o něco dříve a osvětlovalo jen křižovatky, až se zvedlo nad hlavu a nemohlo najít cestu dolů mezi budovy.
  
  Kinimaka, věrný starý pes, spěchal vedle ní. "Je jich jen dvanáct," řekl. "Moore sleduje naši pozici." Budeme je sledovat, dokud nedostaneme posily, ano?"
  
  "Ramsesi," řekla. "Tohle je naše priorita." Dostaneme ho zpět za každou cenu."
  
  "Haydene," Kinimaka se málem srazil se zaparkovanou dodávkou. "Tohle si nepromyslíš." Ramses vše plánoval. A i kdyby to neudělal - i kdyby jeho umístění nějak uniklo do páté komory - na tom teď nezáleží. Tohle je bomba, kterou musíme najít."
  
  "Další důvod zajmout Ramsese."
  
  "Nikdy nám to neřekne," řekl Kinimaka. "Ale možná to udělá některý z jeho studentů."
  
  "Tím déle budeme moci udržet Ramsese mimo rovnováhu," řekl Hayden. "Tím větší šanci toto město má, že tohle všechno přežije."
  
  Uháněli po chodníku, drželi se v několika stínech vrhaných výškovými budovami a snažili se nedělat žádný hluk. Ramses byl ve středu své smečky a dával rozkazy, a teď si Hayden vzpomněl, že na trhu tyto muže nazýval svými "legionáři". Každý z nich byl smrtící a loajální ke své věci, mnoho kroků nad obyčejnými žoldáky. Nejprve dvanáct lidí spěchalo bez dlouhého přemýšlení, udělali malou vzdálenost mezi sebou a místem, ale po minutě začali zpomalovat a dva se ohlédli a zkontrolovali, zda tam nejsou nějací pronásledovatelé.
  
  Hayden zahájil palbu a vztekle štěkal ze svého glocku. Jeden muž padl a zbytek se otočil a pálil zpět. Dva bývalí agenti CIA se schovali za betonový záhon. Hayden se rozhlédla kolem jeho kulatého okraje, nechtěla ztratit z dohledu svého nepřítele. Ramses byl na pokraji zhroucení, krytý svými lidmi. Teď viděla, že Robert Price byl ponechán svému osudu, sotva se postavil na nohy, ale na bitého stárnoucího muže si stále vedl dobře. Její pozornost se obrátila zpět k Ramsesovi.
  
  "Je přímo tam, Mano." Pojďme to mít za sebou. Myslíš, že ještě vybuchnou, pokud zemře?"
  
  "Sakra, já nevím." Vzít ho živého by fungovalo lépe. Možná bychom mu mohli držet výkupné."
  
  "Jo, dobře, nejdřív se musíme dostat dost blízko."
  
  Kamera znovu přiblížila, tentokrát zakryla jejich útěk. Hayden běhal od květinového záhonu ke květinovému záhonu a honil je po ulici. Kulky svištěly mezi oběma skupinami, rozbíjely okna a zasahovaly zaparkovaná auta. Řada roztroušených žlutých taxíků nabídla Haydenovi lepší krytí a šanci dostat se blíž, a neváhala to vzít.
  
  "Pojďme!"
  
  Nastoupila do prvního taxíku, sklouzla na stranu a použila další, které zůstalo na kraji silnice, aby se zakryla, když běžela k dalšímu. Okna kolem ní explodovala, když se je žalářníci pokoušeli odstranit, ale kryt znamenal, že Ramsesovi noví legionáři nikdy pořádně nevěděli, kde jsou. O čtyři taxíky později a ty nutily běžce, aby se schovali, čímž je zpomalili.
  
  Kinimaki začalo praskat ve sluchátku. "Pomoc je za pět minut."
  
  Ale i toto bylo nejisté.
  
  Buňka opět fungovala jako kompaktní skupina. Hayden pronásledoval, nebyl schopen bezpečně uzavřít mezeru a také byl nucen šetřit munici. Ukázalo se, že buňka se také začíná obávat možnosti příchodu posil, protože jejich pohyby byly zběsilejší a méně opatrné. Hayden zamířil na jednu ze zadních stráží a minul jen proto, že prošel kolem vytvarovaného stromu, když střílela.
  
  Čistá smůla.
  
  "Mano," řekla náhle. "Ztratili jsme někde jednoho z nich?"
  
  "Počítej znovu."
  
  Uměla napočítat jen deset čísel!
  
  Objevil se z ničeho nic a stylově se vykutálel zpod zaparkovaného auta. Jeho první rána se spojila se zadní částí Kinimakiho kolena, což způsobilo, že se velký muž ohnul. Když kopal, jeho pravá ruka zvedla malý PPK, jehož velikost nebyla o nic méně smrtící. Hayden odhodil Kinimaku stranou, její relativně malé tělo bylo tak silné a energické jako kterýkoli atlet světové třídy, ale i to dokázalo velkého muže jen trochu pohnout.
  
  Kulka proletěla mezi nimi, ohromující, dechberoucí, nejkratší okamžik čistého pekla, a pak se legionář znovu pohnul. Další rána spojená s Haydenovým kolenem a Mano pokračoval v pádu a narazil hrudníkem napřed do stejného zaparkovaného auta, které použil jejich nepřítel jako úkryt. Uniklo mu zavrčení, když zjistil, že se zoufale snaží otočit na kolenou.
  
  Hayden ucítila bodnutí bolesti v koleni, a co bylo důležitější, náhlou ztrátu rovnováhy. Věděla víc o Ramsesově útěku a strašlivém rautu, který následoval, než o bojujícím legionáři, a každé vlákno její bytosti to chtělo mít rychle za sebou. Ale tento muž byl bojovník, skutečný bojovník a zjevně chtěl přežít.
  
  Znovu vystřelil z pistole. Teď byla Hayden ráda, že ztratila rovnováhu, protože nebyla tam, kde ji očekával. Kulka ji však zasáhla do ramene. Kinimaka se vrhl na ruku s pistolí a zabořil ji pod horu svalů.
  
  Legionář ho okamžitě opustil, protože viděl marnost boje s Havajcem. Poté vytáhl děsivou osmipalcovou čepel a vrhl se na Haydena. Nešikovně se zkroutila a získala trochu prostoru, aby se vyhnula smrtelné ráně. Kinimaka máchl pistolí, ale legionář s tím počítal a máchl s ní mnohem rychleji, nůž Havajana těžce sekl do hrudi, která se kvůli mužově vestě stala bezvýznamnou, ale přesto ho hodil na bobek.
  
  Výměna dala Hayden šanci, kterou potřebovala. Když vytáhla pistoli, uhodla, co by legionář udělal - otočil se a hodil po lstivě nůž - a tak ustoupila stranou a zmáčkla spoušť.
  
  Tři kulky zasáhly mužovu hruď, když se nůž odrazil od dveří auta a s rachotem dopadl na podlahu, aniž by způsobil žádnou újmu.
  
  "Vezmi si ho Waltera," řekl Hayden Kinimake. "Budeme potřebovat každou kulku."
  
  Když vstala, uviděla nezaměnitelnou skupinu ozbrojených mužů, jak spěchají ulicí, několik set yardů odtud. Teď to bylo čím dál komplikovanější - objevovaly se skupiny lidí a potulovaly se ulicemi, mířily domů nebo kontrolovaly poškození, nebo dokonce stály na očích a klikaly na svá zařízení Android - ale pohled na Ramsesovu hlavu, která se objevila každých pár stop, byl okamžitě rozpoznatelný. .
  
  "Teď se pohni," řekla a přinutila své bolavé, pohmožděné končetiny pracovat nad jejich kapacitu.
  
  Kamera zmizela.
  
  "Co to-"
  
  Kinimaka obcházel auto a skákal přes kapotu.
  
  "Velký sportovní obchod," řekl Havajec bez dechu. "Potopili se dovnitř."
  
  "Konec cesty, princi Ramsesi," vyplivl Hayden poslední dvě slova s opovržením. "Pospěš si, Mano." Jak jsem řekl, musíme toho parchanta zaměstnat a odvést jeho pozornost od této jaderné bomby. Každá minuta, každá vteřina se počítá."
  
  
  KAPITOLA TŘICÁTÁ
  
  
  Společně prošli stále se houpajícími předními dveřmi sportovního obchodu a do jeho rozlehlého tichého interiéru. Vitríny, stojany a věšáky na šaty byly všude, podél každé uličky. Na stropě s otevřeným rámem bylo osvětlení zajištěno svítícími dlaždicemi. Hayden zíral na reflexní bílou podlahu a uviděl zaprášené stopy vedoucí do srdce obchodu. Ve spěchu zkontrolovala svůj obchod a upravila si vestu. Tvář vykukující zpod věšáku na šaty ji přinutila ucuknout, ale strach vrytý do jejích rysů ji změkl.
  
  "Neboj se," řekla. "Slez a buď zticha."
  
  Nepotřebovala se ptát na cestu. Ačkoli možná sledovali blátivé stopy, hluk před nimi prozrazoval pozice jejich cílů. Další výhodou bylo Priceovo neustálé sténání. Hayden vklouzl pod kovovou loketní opěrku plnou legín a protlačil se kolem holohlavého manekýna ve cvičební uniformě Nike do prostoru vyhrazeného pro sportovní vybavení. Stojany na činky, závaží, trampolíny a běžecké pásy seřazené v sudých řadách. Jen přesun do jiné sekce, tam byla teroristická skupina.
  
  Jeden muž ji viděl, spustil poplach a zahájil palbu. Hayden běžel tvrdě a šikmo a slyšel, jak se kulka odrazila od kovové paže veslaře jen pár centimetrů nalevo od ní. Kinimaka uskočil na stranu, těžce přistál na dopravní sekci běžícího pásu a prokutálel se mezerou. Hayden vrátil legionáři kompliment tím, že mu nad hlavou udělal díru do police s teniskami.
  
  Muž pomalu ustupoval, když se jeho kolegové rozešli. Hayden vyhodil růžový vak do vzduchu, aby zkontroloval jejich počet, a zašklebil se, když ho tvrdě zasáhly čtyři samostatné výstřely.
  
  "Možná kryje Ramsesův útěk," vydechl Kinimaka.
  
  "Kdybychom někdy potřebovali Torstena Dahla," vydechl Hayden.
  
  "Chceš, abych zkusil bláznivý režim?"
  
  Hayden nedokázal potlačit smích. "Myslím, že je to spíše životní styl než změna převodovky," řekla.
  
  "Ať je to cokoli," řekl Kinimaka. "Pospěšme si."
  
  Hayden ho porazil, vyskočil z krytu a rychle zahájil palbu. Jedna z postav zasípala a upadla na stranu, zbytek se přikrčil. Hayden na ně zaútočil, nechal jim v cestě překážky, ale mezeru uzavřel tak rychle, jak jen mohla. Legionáři ustoupili, stříleli vysoko a zmizeli za regálem s teniskami všech dostupných značek a barev ve výšce stropu. Hayden a Kinimaka se posadili na druhou stranu a na chvíli se zastavili.
  
  "Připraven?" - Zeptal jsem se. Hayden si povzdechl, když osvobodil padlého člena cely ze zbraně.
  
  "Jdi," řekl Kinimaka.
  
  Když se zvedli, výbuch kulometné palby lehce rozdrtil výcvikový stojan nad jejich hlavami. Pršely na ně kusy kovu a lepenky, plátna a plastu. Hayden vyšplhal na okraj, i když se celá konstrukce zhoupla.
  
  "Ach..." začala Kinimaka.
  
  "Blbost!" Hayden skončil a skočil.
  
  Celá horní polovina širokého pultu se zhroutila, roztrhala na kusy a spadla na ně. Obrovská převislá stěna z polic odhazovala stranou kovové vzpěry, kartonové krabice a hromady nových plátěných bot, když dorazily. Kinimaka zvedl ruku, jako by se chtěl bránit před budovou a pokračoval s jistotou v pohybu, ale kvůli své hmotě zapadl za prchajícím Haydenem. Když se odkutálela pryč od padající hmoty, její vlečená noha se zachytila o kovovou podpěru, Kinimaka mu zabořil hlavu pod paže a vzepjal se, když na něj padla.
  
  Hayden dokončila hod se zbraní v ruce a ohlédla se. "Mano!"
  
  Ale její problémy teprve začínaly.
  
  Čtyři legionáři na ni zaútočili, odkopli pistoli a bili její tělo pažbami pušek. Hayden se přikryl a pak se ještě převalil. Stojan s basketbalovými míči se převrátil a oranžové míče létaly na všechny strany. Hayden se ohlédla přes rameno, viděla pohybující se stíny a rozhlédla se po svém glocku.
  
  Ozval se výstřel. Slyšela, že kulka zasáhla něco blízko její hlavy.
  
  "Tady zastavte," řekl hlas.
  
  Hayden ztuhla a vzhlédla, když se na ni snesly stíny Ramsesových mužů.
  
  "Teď jsi s námi."
  
  
  KAPITOLA 31
  
  
  Drake vtrhl do zničené oblasti, Alicia po jeho boku. První pohyb, který viděli, byl od Moora, když se otočil na balkoně v patře a namířil na ně pistoli. Po půl minutě se na jeho tváři objevila úleva.
  
  "Konečně," vydechl. "Myslím, že jste sem byli první."
  
  "Dostali jsme malé předběžné varování," řekl Drake. "Nějaký klaun jménem Aligátor?"
  
  Moore vypadal zmateně a pokynul jim nahoru. "Nikdy jsem o něm neslyšel." Je to vůdce páté buňky?"
  
  "Myslíme si, že ano. Je to zasraný wazzok se zadkem plným svinstva, ale teď má na starosti tuhle jadernou bombu."
  
  Moore to sledoval s otevřenou pusou.
  
  Alicia přeložila. "Aligátor zní po deseti galonech kávy šíleněji než Julian Marsh a řekl bych, že to není možné, dokud jsem neslyšel, co chtěl říct. Takže, kde je Hayden a co se tu stalo?"
  
  Moore jim to všechno připravil, komentoval boj mezi Ramsesem a Pricem a poté útěk. Drake zavrtěl hlavou nad stavem stanice a nedostatečnou distribucí agentů.
  
  "Mohl to naplánovat? Přicházíte až z toho zatraceného hradu v Peru? I když jsme prozkoumávali bazar?"
  
  Mai vypadala skepticky. "Zní to trochu přitažené za vlasy i na jednu z tvých teorií."
  
  "A na tom nezáleží," řekla Alicia. "Opravdu? Koho to zajímá? Musíme přestat plynovat a začít hledat."
  
  "Tentokrát," řekla May. "Souhlasím s Tazem." Možná do ní její poslední milenec vrazil trochu rozumu." Vrhla půvabný pohled na Bo.
  
  Drake se přikrčil, když se na něj Moore podíval, oči měl ještě rozšířenější. Agent ministerstva vnitra zíral na všechny čtyři.
  
  "To zní jako skvělá párty, kluci."
  
  Drake pokrčil rameny. "Kam šli? Hayden a Kinimaka?"
  
  Moore ukázal. "51. Následoval Ramsese, jeho jedenáct stoupenců a toho idiota Price do kouře. Po několika minutách jsem je ztratil z dohledu."
  
  Alicia ukázala na řadu obrazovek. "Můžeš je najít?"
  
  "Většina kanálů je deaktivována. Obrazovky jsou zničené. Bylo by těžké najít Battery Park právě teď."
  
  Drake přešel k rozbitému zábradlí balkónu a rozhlédl se po nádraží a po ulici venku. Byl to zvláštní svět, který ležel před ním, v rozporu s městem, které si představoval, zpět na paty, alespoň pro dnešek. Znal jen jeden způsob, jak těmto lidem pomoci, aby se měli lépe.
  
  Udržujte je v bezpečí.
  
  "Máš ještě nějaké novinky?" zeptal se Moore. "Věřím, že jsi mluvil s Marshem a tímhle Aligátorem."
  
  "Přesně to, co jsme ti řekli," řekla Alicia. "Zkontroloval jsi deaktivační kódy?"
  
  Moore ukázal na blikající ikonu, která právě začala blikat na jedné z přeživších obrazovek. "Pojďme se dívat".
  
  Drake se vrátil, když Beau zamířil k chladiči vody, aby se napil. Moore přečetl e-mail nahlas, rychle se dostal k věci a potvrdil pravost deaktivačních kódů.
  
  "Takže," četl Moore pozorně. "Kódy jsou ve skutečnosti košer." Musím říct, že je to úžasné. Myslíš, že Marsh věděl, že bude uzurpován?"
  
  "Důvodů může být mnoho," řekl Drake. "Bezpečí pro sebe." Balancování na hraně. Prostým faktem je, že do úplného klipu muži chybí šest kol. Kdyby ten Aligátor nezněl tak domýšlivě, vlastně bych se teď cítil bezpečněji."
  
  "Happie?"
  
  "Ořechy?" Drake to zkusil. "Nevím. Hayden mluví vaším jazykem lépe než já."
  
  "Angličtina". Moore přikývl. "Naším jazykem je angličtina."
  
  "Když to říkáš. Ale to je dobrá věc, kluci. Originální deaktivační kódy jsou dobrá věc."
  
  "Chápete, že jsme je stejně mohli kontaktovat, jakmile vědci určí původ jaderné nálože?" řekl Beau, když se vrátil a usrkl z plastového kelímku.
  
  "Hm, ano, ale ještě se to nestalo." A pokud víme, změnili kódy nebo přidali novou spoušť."
  
  Beau to přijal lehkým přikývnutím.
  
  Drake se podíval na hodinky. Byli na stanici skoro deset minut a od Haydena nebo Dahla se neozvali ani slova. Dnes mi deset minut připadalo jako věčnost.
  
  "Volám Haydenovi." Vytáhl svůj mobilní telefon.
  
  "Neboj se," řekla Mai. "Není to Kinimaka?"
  
  Drake se prudce otočil tam, kam ukázala. Nezaměnitelná postava Mano Kinimakiho se vytrvale plahočila po ulici, sklonila se, zjevně v bolestech, ale tvrdošíjně klusala směrem ke stanici. Drake spolkl tucet otázek a místo toho se vrhl přímo k osobě, která na ně mohla odpovědět. Jakmile byl venku, tým chytil Mana na křižovatce plné sutin.
  
  "Co je kámo?"
  
  Havajcova úleva při setkání s nimi byla zastíněna strašlivou duševní bolestí skrývající se těsně pod povrchem. "Mají Haydena," zašeptal. "Porazili jsme tři z nich, ale nepřiblížili jsme se Ramsesovi ani Priceovi." A pak nás nakonec přepadli. Vyřadilo mě to ze hry, a když jsem se dostal zpod tuny trosek, Hayden byl pryč."
  
  "Jak víš, že ji dostali?" zeptal se Beau. "Možná stále pronásleduje?"
  
  "Moje ruce a nohy mohou být zraněné," řekl Kinimaka. "Ale moje uši slyšely dobře." Odzbrojili ji a odvlekli pryč. Poslední, co řekli, bylo..." Kinimaka polkla s těžkým srdcem, neschopná pokračovat.
  
  Drake zachytil mužův pohled. "Zachráníme ji. Tohle děláme vždycky."
  
  Kinimaka sebou trhl. "Ne vždy".
  
  "Co jí řekli?" Alicia naléhala.
  
  Kinimaka vzhlédl k nebi, jako by hledal inspiraci ve slunečním světle. "Řekli, že jí poskytnou bližší pohled na tuto jadernou bombu." Řekli, že jí to připevní na záda."
  
  
  KAPITOLA 32
  
  
  Thorsten Dahl nechal několik posádek, aby uklidily oblast kolem Times Square, a vzal svůj tým hluboko do stínů vytvořených úzkou uličkou. Bylo to tiché a bezstarostné, ideální místo pro důležitý telefonát. Nejprve zavolal Hayden, ale když se neozvala, pokusil se kontaktovat Drakea.
  
  "Ta vzdálenost je tady. Jaké jsou nejnovější zprávy?
  
  "Jsme v prdeli, kamaráde-"
  
  "Zase do koulí?" přerušil ho Dahl. "Co je nového?"
  
  "Tentokrát ne po krk." Ti blázniví bastardi se vymanili, nebo byli rozbiti, ze svých cel. Ramses a Price už nejsou. Pátá buňka se skládá - nebo byla - z dvanácti lidí. Mano říká, že mají tři."
  
  Dahl zachytil intonaci. "Mano mluví?"
  
  "Jo kámo. Chytili Haydena. Vzali ji s sebou."
  
  Dahl zavřel oči.
  
  "Ale máme ještě nějaký čas." Drake zkusil pozitivní stránku. "Vůbec by to nevzali, kdyby to chtěli okamžitě vyhodit do vzduchu."
  
  Yorkies měli pravdu, musel Dahl uznat. Poslouchal, jak Drake pokračoval ve vysvětlování, že Marsh byl nyní odstraněn ze své role prince temnot a dočasně nahrazen aligátorem. Homeland dokázala identifikovat tohoto muže jako amerického příznivce.
  
  "Opravdu?" řekl Dahl. "Proč?"
  
  "V podstatě cokoliv, co by mohlo způsobit anarchii," řekl Drake. "Je to žoldák, ale tentokrát ztratil nervy."
  
  "Myslel jsem, že Ramses vždy vedl svůj obchod 'v domě'."
  
  "Aligátor je rodák z New Yorku." Mohl by operaci poskytnout neocenitelné logistické znalosti."
  
  "Ano, to dává smysl." Dahl si povzdechl a unaveně si promnul oči. "Tak co bude dál? Máme Haydenovy souřadnice?"
  
  "Vzali jí fotoaparát. Museli jí sebrat alespoň část oblečení, protože štítek zašitý na její košili říká, že je pod stolem v Chipotle Mexican Grill, což jsme právě potvrdili, že je to kravina. Bezpečnostní kamery fungují, ale přijímače na naší straně byly většinou vyřazeny v důsledku útoku na místo. Dávají dohromady vše, co mohou. A prostě nemají dostatek pracovních sil. Odsud by to mohlo dopadnout opravdu špatně, kámo."
  
  "Mohl?" opakoval Dahl. "Řekl bych, že jsme za zlem a míříme ulicí zla, ne?"
  
  Drake se na chvíli odmlčel a pak řekl: "Doufáme, že budou i nadále klást požadavky," řekl. "Každý nový požadavek nám dává více času."
  
  Dahl nemusel říkat, že ještě neudělali žádný pokrok. Skutečnost byla samozřejmá. Zde se spoléhali na Homeland, aby objevili umístění jaderné bomby, pobíhali kolem jako předem varovaní vánoční krocani, jen aby Moore místo přesně určil, ale celý podnik selhal.
  
  "Všechno, co jsme udělali, bylo neutralizovat několik spotřebních materiálů," řekl. "Nejsme ani blízko Ramsesovu skutečnému plánu a zejména jeho konečné hře."
  
  "Proč nejdete dolů na nádraží? Mohli bychom být spolu, až přijde další vedení."
  
  "Ano, uděláme to." Dahl zamával zbytku svého týmu a určil správný směr, aby je zavedl na 3. Avenue. "Ahoj, jak se drží Mano?"
  
  "Ten chlap tvrdě narazil do zdi s policemi. Neptej se. Ale touží bojovat, jen čeká, až mu někdo dá cíl."
  
  Dahl začal utíkat, když dokončili rozhovor. Kensi se zastavil vedle něj a přikývl. "Špatný krok?"
  
  "Vzhledem k naší situaci si myslím, že to mohlo být horší, ale ano, byla to špatná volba." Unesli Haydena. Odnesl ji tam, kde je bomba."
  
  "No, to je skvělé! Chci říct, nemáte vy všichni skryté majáky?"
  
  "My ano. A vyhodili to spolu s jejím oblečením."
  
  "Mosad se ti dostal pod kůži," řekla Kensi tiše. "Dobré pro ně, ale ne pro mě." Dal mi pocit, že sem patřím."
  
  "Bylo by". Dahl přikývl. "Všichni potřebujeme cítit, že máme svůj osud pod kontrolou a že každé rozhodnutí je v podstatě svobodné. To není manipulace."
  
  "V těchto dnech," Kensiho prsty se zkroutily a pak sevřely v pěst, "manipuluješ se mnou na vlastní nebezpečí," pak se na něj usmála. "Kromě tebe, příteli, se mnou můžeš manipulovat kdykoliv a kdekoliv budeš chtít."
  
  Dahl se podíval jinam. Bridget McKenzie byla nezastavitelná. Žena věděla, že je ženatý muž, otec, a přesto podlehla pokušení. Samozřejmě, tak či onak by tu dlouho nezůstala.
  
  Problém je vyřešen.
  
  Smith a Lauren spolu také běhali a vyměňovali si tiché komentáře. Yorgi se postavil zezadu, unavený a posetý troskami, ale skákající s hravým odhodláním. Dahl věděl, že to byla jeho první opravdová zkušenost se zběsilým, nahodilým bojem, a myslel si, že to zvládl dobře. Ulice se míhaly a pak odbočili doleva na 3. avenue směrem ke křižovatce s 51.
  
  Pro Dahla to bylo zvláštních pár minut. Některé části města byly bez úhony, a zatímco mnoho obchodů zůstalo otevřených a lidé chodili dovnitř s pocitem úzkosti, jiné byly opuštěné, téměř bez života. Několik ulic bylo ohraničeno vozidly pořádkové policie a armádními vozidly s pohonem všech čtyř kol roztroušenými po celém území. Některé oblasti se před přítomností lupičů hanbily. Lidé, které viděl, většinou nechápali, co mají dělat, a tak přidal svůj hlas k tomu, co považoval za autority, a vyzval je, aby se uchýlili, kamkoli mohli.
  
  A pak dorazili na místo, kde Drake a ostatní čekali, doufali a plánovali zachránit Haydena Jaye.
  
  Od začátku tohoto dne uplynulo jen pár hodin. A teď zoufale hledali způsob, jak najít jadernou bombu. Dahl věděl, že už nebude cesty zpět, nemohl utéct ani se schovat v bunkrech. Tým SPEAR v něm byl až do konce. Pokud město zemře dnes, nebude to pro nedostatek hrdinů, kteří se ho snaží zachránit.
  
  
  KAPITOLA 3TŘICÁTÁ
  
  
  Hayden mlčel, zatímco Ramses řídil akci a reakci, připomínal svým mužům, kdo velí, a testoval jejich absolutní loajalitu. Poté, co ji odvlekli ze sportovního obchodu, přinutili ji běžet mezi ně na 3. Avenue, pak si dali čas, aby našli a zahodili její mobilní telefon a strhli její neprůstřelnou vestu. Zdálo se, že Ramses má nějaké znalosti o sledovacích zařízeních a jejich umístění a nařídil svým mužům, aby jí sundali košili. Malé zařízení bylo rychle nalezeno a odhozeno, načež skupina pokračovala v běhu po cestě, která se zdála být zcela náhodnou.
  
  Hayden nabyl dojmu, že to tak vůbec není.
  
  Chvíli to trvalo. Skupina shodila své větší zbraně a černé svrchní oděvy a pod nimi odhalila svou běžnou turistickou uniformu. Najednou byli jasní, neškodní, součástí stovek úzkostných davů, které se potulovaly ulicemi města. Policejní a armádní hlídky lemovaly některé trasy, ale kamery jednoduše ztlumily jednu temnou uličku a pak druhou, dokud nebyly volné. Hayden dostal náhradní bundu, kterou si oblékl. V určité chvíli nasedli na předem připravené motorky a pomalu vyjížděli z centra Manhattanu.
  
  Ale ne příliš daleko. Hayden si ze všech sil přála, aby mohla zprávu někomu - komukoli - předat, když teď zná polohu bomby. Nezáleželo na tom, že ji mohli zabít - záleželo jen na tom, že tito fanatici byli zastaveni.
  
  Kola se odkulila z části uličkou a pak se deset lidí - osm zbývajících legionářů, Ramses a Price - vydalo za sebou přes rezavé kovové boční dveře. Hayden se ocitla uprostřed nich, válečná cena, a přestože už znala svůj osud, snažila se zachytit každý pohled, každou změnu směru a každé zašeptané slovo.
  
  Za rozbitými vnějšími dveřmi vedla páchnoucí vnitřní chodba k betonovému schodišti. Zde se jeden z mužů otočil k Hayden a přidržel jí nůž na krku.
  
  "Ticho," řekl Ramses, aniž by se otočil. "Raději bych tě zatím nezabíjel."
  
  Vyšplhali čtyři patra a pak se zastavili jen na chvíli přede dveřmi bytu. Když se otevřelo, skupina se nahrnula dovnitř a co nejrychleji vyběhla z chodby. Ramses se zastavil uprostřed místnosti s nataženými pažemi.
  
  "A jsme tady," řekl. "S milionem konců a alespoň jedním začátkem. Obyvatelé tohoto města opustí tento život, aniž by věděli, že toto je začátek naší nové cesty, naší svaté války. Tento-"
  
  "Opravdu?" Tirádu přerušil suchý hlas. "Část mě ti chce věřit, Ramsesi, ale ta druhá část, ta horší část, si myslí, že toho máš plné zuby."
  
  Hayden se poprvé pořádně podívala na Juliana Marshe. Pýthian vypadal zvláštně, zkresleně, jako by se jeho část složila do jiné. Nosil oblečení, které by nikdy nesedělo, bez ohledu na rok nebo aktuální trend. Jedno oko bylo začerněné, druhé dokořán a nemrkalo, zatímco jedna bota spadla. Po jeho pravici seděla nápadná brunetka, kterou Hayden neznal, ale podle toho, jak se k sobě přitiskli, bylo jasné, že jsou propojeni více způsoby.
  
  Takže ne spojenec.
  
  Hayden s despektem sledoval, jak Ramses reagoval na Marchův posměch. "Ty jsi věděl?" - zeptal se princ terorista. "Že jsme tě podvedli ještě předtím, než jsme tě potkali." Než jsme vůbec znali jméno toho blázna, který přenese náš věčný plamen do srdce Ameriky. Dokonce i ten tvůj, Tyler Webb, tě zradil."
  
  "Do prdele Webbe," řekl Marsh. "A jdi."
  
  Ramses se se smíchem odvrátil. "Vraťme se k tomu, co jsem říkal." Dokonce i lidé, kteří zde pracují, toto město nenávidí. Je to příliš drahé, příliš mnoho turistů. Obyčejní muži a ženy si nemohou dovolit žít zde a mají potíže dostat se do práce. Dokážete si představit tu hořkost, která roste proti systému a lidem, kteří jej nadále podporují? Na mostech a tunelech se platí mýtné. Nejsi nic, když nemáš peníze. Chamtivost, chamtivost, chamtivost je všude. A je mi z toho špatně."
  
  Hayden mlčela, stále počítala svůj další krok a stále sledovala Marshovu reakci.
  
  Ramses udělal krok stranou. "A Aligátor, můj starý příteli." Rád tě zase vidím."
  
  Hayden sledoval, jak muž jménem Aligátor objímá svého šéfa. Snažila se zůstat malá, tichá a možná nepovšimnutá a vypočítala, kolik kroků by bylo potřeba, aby se dostala ke dveřím. Zatím moc. Počkej, jen počkej.
  
  Ale jak dlouho si to mohla dovolit? Navzdory Ramsesovým slovům ji napadlo, jestli se vůbec chce vyhnout jadernému výbuchu. Dobrou zprávou bylo, že úřady uzavřely vzdušný prostor, takže muž nikam nespěchal.
  
  Robert Price se se zasténáním vrhl do křesla. Požádal nejbližšího legionáře o láhev aspirinu, ale byl ostře ignorován. Marsh přimhouřil oči na ministra obrany.
  
  "Znám tě?"
  
  Price se schoulil hlouběji do polštáře.
  
  Hayden se rozhlédl po zbytku místnosti a teprve teď si všiml jídelního stolu, který stál u vzdáleného okna se závěsem.
  
  Sakra, co to je...?
  
  Bylo menší, než si představovala. Batoh byl větší než standardní model, příliš velký na to, aby se vešel do prostoru nad hlavou letadla, ale na zádech větší osoby by nevypadal příliš neohrabaně.
  
  "Prodal jsem ti to, Marchi," řekl Ramses. "S nadějí, že to přineseš do New Yorku." Za to vám budu navždy vděčný. Považujte to za dar, když vám řeknu, že vám a vašemu příteli bude dovoleno cítit vše pohlcující oheň. To je to nejlepší, co vám mohu nabídnout, a mnohem lepší než nůž přes krk."
  
  Hayden si zapamatoval jadernou bombu - její velikost, tvar a vzhled batohu - pro případ, že by ji mohla potřebovat. Nebylo možné, aby tu dnes zemřela.
  
  Ramesses se pak obrátil ke svým mužům. "Připravte ji," řekl. "A neušetřete tu americkou děvku ani unci bolesti."
  
  Hayden věděl, že to přijde. Cestou sem jí nedokázali svázat ruce a teď toho naplno využila. Právě na ní tehdy záviselo tolik věcí - osud města, národa, velké části civilizovaného světa. Váza napravo jí přišla vhod, její hrdlo bylo ideální na šířku její ruky a váha byla tak akorát, aby napáchala nějaké škody. Rozbil se o spánek nejbližšího muže a zubaté kusy padaly na podlahu. Když zvedl ruku, Hayden popadla pistoli, ale když ji viděla bezpečně omotanou kolem jeho ramene, okamžitě se vzdala, místo toho použila sevření hlavně, aby ho ještě více vyvedla z rovnováhy. Zbraně byly namířeny, ale Hayden je všechny ignoroval. Teď to byl čistě Saloon Poslední šance... už žádný boj o její život - spíš boj o přežití města. A nepropašovali ji sem jen v utajení? To jí řeklo, že střelné zbraně budou odsuzovány.
  
  Aligátor se k ní přiblížil ze strany, ale Ramses ho zadržel. Další zajímavý objev. Aligátor byl pro Ramsese důležitý. V příštím okamžiku byla pohlcena, nedokázala se soustředit za paže a nohy, které ji udeřily. Odrazím jednu nebo dvě rány, ale vždycky přišla další. Nejsou to žádní televizní darebáci - zdvořile čekají, až jeden dostane zásah, aby mohl zasáhnout druhý. Ne, tihle ji obklopili a zaútočili na ni najednou, takže bez ohledu na to, kolik jich zastavila a narazila, další dva ji zasáhli. Bolest explodovala na více místech, než dokázala spočítat, ale využila svého klopýtnutí, sebrala zubatý kus vázy a sekla dva muže přes obličej a paže. Ustoupili, krváceli. Překulila se na pár nohou a jejich majitel se zhroutil. Pokusila se hodit těžký hrnek na okno v domnění, že to přitáhne pozornost, ale ta zatracená věc vyletěla asi půl metru od okna.
  
  Co by udělal Drake?
  
  Věděla to. Přesně tohle. Bude bojovat až do posledního dechu. Lesem nohou hledala zbraň. Její oči se setkaly s očima Marche a ženy, ale přilnuly k sobě ještě pevněji a nacházely útěchu v podivné komunikaci. Hayden kopala a kroutila se, jásala při každém sotva potlačeném výkřiku, a pak za sebou našla pohovku. Použila to jako opěrný bod a přinutila se vstát.
  
  Do obličeje ji udeřila pěst a hvězdy explodovaly. Hayden zavrtěla hlavou, aby odstranila krev, a udeřila zpět, takže její protivník upadl. Další pěst ji zasáhla ze strany do hlavy a pak ji muž chytil kolem pasu, srazil ji na nohy a položil zády na pohovku. Hayden si ho přehodil přes záda pomocí jeho vlastní hybnosti. Ve vteřině byla zpátky na nohou, hlavu skloněnou, házela pěstmi do žeber, krku, třísel a kolen, házela ránu za ranou, kop za ranou.
  
  Viděla Ramsese, jak k nim přistoupil. "Osm lidí!" - vykřikl. "Osm mužů a jedna malá holčička. kde je tvá hrdost?
  
  "Na stejném místě jako jejich vejce," řekl Hayden udýchaně a způsobil jim zranění, cítil se unavený, bolest z četných ran, bojující vztek opadl. Tohle nebude trvat věčně a neměla naději na útěk.
  
  Ale nikdy se nepřestala snažit. Nikdy se nevzdal. Život byl každodenní boj, ať už doslovný nebo ne. Jak se síla z jejích úderů vytrácela a energie z jejích končetin, Hayden stále udeřila, i když její údery už nestačily.
  
  Muži ji zvedli na nohy a táhli přes místnost. Cítila, jak se jí vrátila nějaká síla a přejela si botou po holeni, což způsobilo, že začala ječet. Paže sevřely její svaly a tlačily ji ke vzdálenému oknu.
  
  Ramses stál nad stolem, na kterém ležel jaderný kufřík.
  
  "Tak malý," řekl zamyšleně. "Tak nevhodné. A přitom tak nezapomenutelné. Souhlasíš?"
  
  Hayden vyplivla krev z jejích úst. "Souhlasím, že jsi šílené dílo století."
  
  Ramses na ni zmateně pohlédl. "Děláte? Uvědomuješ si, že se tam dole objímají Julian Marsh a Zoe Shears z The Pythians, že? A jejich vůdce - Webb - kde je? Myslím, že vyrazit prozkoumat svět po starověkém archeologickém pokladu. Sleduji dávno mrtvou stopu dávno mrtvého aristokrata. Sleduje své vlastní bláznivé kroky, zatímco svět hoří. Nepřibližuji se k bláznivé práci století, slečno Jay."
  
  A přestože Hayden vnitřně uznal, že má v něčem pravdu, mlčela. Na konci dne by na všechny měla čekat komora s plstí.
  
  "Tak co bude dál, chceš to vědět?" zeptal se jí Ramses s úsměvem. "No, ne tak moc, abych byl upřímný." Všichni jsme tam, kde chceme být. Jste s jadernou bombou. Jsem s Aligátorem, mým expertem na bomby. Moji lidé jsou na mé straně. Jaderná bomba? Je téměř připraven... - odmlčel se - stát se jedním se světem. Měli bychom říct...za hodinu?"
  
  Haydeniny oči ji prozradily.
  
  "Oh haha." Teď se divíš. Je to na vás moc času? Takže deset minut?"
  
  "Ne," vydechl Hayden. "Nemůžeš. Prosím. Musí tu být něco, co chceš. Něco, na čem se shodneme."
  
  Ramses na ni zíral, jako by ji proti své vůli najednou litoval. "Součet všeho, co chci, je v této místnosti." Zničení takzvaného prvního světa."
  
  "Jak se domluvíte s lidmi, kteří vás chtějí zabít nebo zemřít při pokusu?" řekl Hayden nahlas. "Nebo je zastavte, aniž byste se sami uchýlili ke krveprolití." Konečné dilema pro Nový svět."
  
  Ramses se zasmál. "Vy lidé jste tak hloupí." Smál se. "Odpověď zní: 'Nesmíš'. Zabijte nás nebo nás uctívejte. Zastavte nás nebo sledujte, jak překračujeme vaše hranice. To je vaše jediné dilema."
  
  Hayden se znovu snažila, když jí muži stáhli novou košili a pak umístili bombu tak, aby byla připoutána k ní. Byl to Aligátor, kdo přistoupil, odepnul batoh a odpojil několik drátů zevnitř. Hayden si byl jistý, že musely být připojeny k mechanismu časovače. Ani takto šílení teroristé by neriskovali odpojení skutečných výbušných zařízení.
  
  Doufala.
  
  Aligátor zatáhl za dráty a pak se podíval na Ramsese a čekal na povolení pokračovat. Obr přikývl. Muži chytili Hayden za paže a tlačili ji dopředu přes stůl, ohýbali její tělo, dokud jí jaderná bomba nepřitiskla žaludek. Poté ji drželi na místě, zatímco jí Aligátor ovinul dráty nejprve kolem zad a hrudníku, pak dolů mezi nohy a nakonec nahoru, dokud se nesetkali v dolní části jejích zad. Hayden cítil každé zatažení za dráty, každý pohyb batohu. Nakonec použili středně pevné pásy a lepicí pásku, aby zajistili, že jaderná bomba je pevně přilepena k jejímu tělu a že je kolem něj omotaná. Hayden vyzkoušela svá pouta a zjistila, že se sotva může hýbat.
  
  Ramses ustoupil a obdivoval Aligátorovu ruční práci. "Perfektní," řekl. "Americký ďábel zaujal ideální pozici, aby zničil svou zemi. Je to vhodná svatyně, stejně jako toto hříšné město, pro ostatní z nich. Teď, Aligátore, nastav časovač a dej nám dost času, abychom šli do zoo."
  
  Hayden u stolu zalapal po dechu, nejprve šokovaný a pak zmatený teroristovými slovy. "Prosím. Tohle nemůžeš udělat. Nemůžeš. Víme, kde jste a co plánujete dělat. Vždycky tě najdeme, Ramsesi."
  
  "Myslíš své přátele!" Aligátor jí zaskřípal u ucha, až skočila a zatřásla atomovkou. "Angličan... Khmannnn! Nebojte se. Ještě ho uvidíš. Marsh si s ním užil trochu legrace, mmm, ale my si to uděláme taky!
  
  Ramses se naklonil k jejímu druhému uchu. "Pamatuji si vás všechny z bazaru. Věřím, že jsi to zničil a zničil mi reputaci minimálně na dva roky. Vím, že jste všichni zaútočili na můj hrad, zabili mého bodyguarda Akatashe, zabili mé legionáře a odvedli mě v řetězech pryč. Pro Ameriku. Země bláznů. Pan Price mi říká, že jste všichni součástí týmu, ale nejen to. Říkáš si rodina. No, nehodí se, že jste na konci všichni spolu?"
  
  "Sakra," vydechl Hayden do horní části svého batohu. "Vy. Kretén."
  
  "Ach ne. Jste to vy a vaše rodina, kdo to opravdu podělal. Jen si pamatujte - Ramses to udělal. A že ani tohle není moje koncovka. Moje spolehlivost je ještě působivější. Ale vězte, že budu někde v bezpečí a budu se smát, zatímco Amerika a ostatní její západní kumpáni implodují."
  
  Sklonil se tak, že jeho tělo rozdrtilo jak ji, tak obsah batohů. "Nyní je čas na vaši poslední návštěvu zoo. Dám Mattu Drakeovi tu čest tě najít," zašeptal. "Až vybuchne bomba."
  
  Hayden slyšela ta slova, důsledky v nich skryté, ale zjistila, že přemýšlí, jaká jistá akce by byla působivější než to, co už plánoval.
  
  
  KAPITOLA 34
  
  
  Hayden uklouzl a narazil do zadní části malého náklaďáku. Legionáři ji, stále přivázanou k bombě, položili za sebe k nohám, když obsadili lavice po obou stranách. Nejtěžší na celé cestě bylo dostat ji z činžáku. Legionáři neztráceli čas a snažili se ji zamaskovat; strčili ji, kam chtěli, a šli s připravenými zbraněmi. Každý, kdo je uvidí, bude zabit. Naštěstí pro ně se zdálo, že většina lidí dbala varování a zůstala doma u svých televizorů nebo notebooků. Ramses se ujistil, že Hayden viděl, jak náklaďák přijíždí ke kraji silnice vedle temné uličky, a celou dobu se šklebil.
  
  Černá s označením speciálních jednotek.
  
  Kdo by je zastavil? Vyslýchat je? Možná časem. Ale to byla podstata všeho, co se doposud stalo. Rychlost a provedení každé části plánu testovaly reakci Ameriky na její limity. Reakce byly očekávány a skutečný problém byl v tom, že teroristům to bylo prostě jedno. Jejich jediným cílem byla smrt národa.
  
  Použili 57. ulici k východu a vyhýbali se hlídkám a kordonům, kde mohli. Byly tam trosky, podivné opuštěné auto a skupiny přihlížejících, ale Aligátor sám byl rodilý Newyorčan a znal všechny tišší, zdánlivě neúrodné cesty. Pomohl městský napájecí systém, který umožnil řidiči snadný návrat na předem naplánovanou trasu. Jednali pomalu, opatrně, věděli, že Američané stále reagují, stále čekají, a teprve po několika hodinách si uvědomili, že bomba už tam mohla být.
  
  Hayden věděl, že dokonce i nyní by představitelé Bílého domu doporučovali opatrnost, naprosto neschopní připustit, že jejich hranice byly porušeny. Situaci by se snažili využít jiní. Zbavme se ještě víc Dodge a naserme daňové poplatníky. Coburna však znala a doufala, že jeho nejbližší poradci jsou stejně spolehliví a důvtipní jako on.
  
  Cesta jí zanechala modřiny. Legionáři ji podpírali nohama. Náhlé zastávky a velké výmoly způsobily, že se jí udělalo nevolno. Batoh se pod ní pohyboval a jeho tvrdé vnitřnosti vždy znervózňovaly. Hayden věděl, že to je to, co Ramses chtěl - aby její poslední okamžiky byly naplněny hrůzou, když odpočítával časovač.
  
  Neuplynula ani půlhodina. Silnice byly tiché, ne-li prázdné. Hayden to nemohl říct s jistotou. V dalším novém obratu svého plánu Ramses nařídil Gatorovi, aby přivázal Marshe a Shears k bombě spolu s Haydenem. Ti dva si stěžovali, prali se a dokonce začali křičet, takže jim Aligátor zalepil ústa a nos, seděl tam, dokud se neuklidnili, a pak nechal jejich nosní dírky nasávat trochu vzduchu. Marsh a Shears pak začali plakat téměř jednohlasně. Možná měli sny o osvobození. Marsh ječel jako novorozeně a Shears čenichal jako chlapec s mužskou chřipkou. Jako trest pro oba - a bohužel i pro Haydena - je Ramses nechal nahé přivázat k jaderné bombě, což způsobilo nejrůznější problémy, zkroucení a další popotahování. Hayden to vzal dobře, představoval si lovecraftovský horor, kterému by se teď mohli podobat, a přemýšlel, jak se sakra dostanou přes zoo.
  
  "Skončíme uvnitř," Aligátor se kriticky podíval na hmotu. "Maximálně pět minut."
  
  Hayden si všiml, že výrobce bomby mluvil dobře, když jednal se svým šéfem. Možná úzkost způsobila, že se jeho hlas náhle zvýšil. Možná vzrušení. Obrátila svou pozornost, když náklaďák zastavil a řidič nechal několik minut běžet na volnoběh. Ramses vystoupil z taxíku a Hayden navrhl, že by mohli být u vchodu do zoo.
  
  Poslední šance.
  
  Zoufale bojovala, snažila se kývat ze strany na stranu a seškrábat si lepicí pásku z úst. Marsh a Shears zasténali a legionáři na ni šlápli svými botami, což ztěžovalo pohyb, ale Hayden odolal. Stačilo zvláštní dunění, nepřiměřené zakolísání a vlajky byly vztyčeny.
  
  Jeden z legionářů ji zaklel a přeskočil ji, čímž ji ještě více přitlačil k jaderné náloži a zadní části vozidla. Zasténala do lepicí pásky. Jeho paže se obtočily kolem jejího těla a bránily jí v pohybu, a když se Ramses vrátil, nemohla dýchat.
  
  S mírným řevem motoru se kamion opět rozjel vpřed. Auto jelo pomalu a legionář odjel. Hayden se zhluboka nadechla a proklela své štěstí a tváře všech kolem. Vozidlo brzy zastavilo a řidič vypnul motor. Nastalo ticho, když Ramses, nyní oblečený v základní uniformě speciálních jednotek, strčil hlavu do zadního sedadla.
  
  "Cíl splněn," řekl nezaujatě. "Počkejte na můj signál a buďte připraveni je přenést mezi vás."
  
  Bezmocný Hayden mohl jen dýchat, když se pět legionářů postavilo kolem bizarního svazku a chystalo se ho zvednout. Ramses zaklepal na dveře, všechno bylo jasné a jeden muž otevřel. Legionáři pak svazek zvedli do vzduchu, vynesli z dodávky a vedli po stezce lemované stromy. Hayden zamrkal, když jí denní světlo dopadlo do očí, a pak zahlédl, kde je.
  
  Nad hlavou se táhl dřevěný baldachýn podepřený silnými cihlovými sloupy, obklopený zelení. Dobře vybavená a vydlážděná past na slunce, v současnosti byla opuštěná, jak Hayden očekával, že zbytek zoo bude. Několik neohrožených turistů možná využilo řídce obydlených atrakcí, ale Hayden pochyboval, že by zoo mohla v příštích několika hodinách někoho vpustit. S největší pravděpodobností Ramses přesvědčil ostrahu zoo, že speciální jednotky jsou zde, aby zajistily úplnou bezpečnost území. Nesli je po cestě lemované oblouky a visící zelení, dokud je nezastavily boční dveře. Aligátor se dostal dovnitř násilím a pak se ocitli uvnitř místnosti s vysokým stropem sestávající z dřevěných cest, mostů a mnoha stromů, které pomáhaly vyrovnat se s vlhkou atmosférou.
  
  "Tropická zóna," přikývl Ramses. "Teď, Aligátore, vezmi balíček a polož ho hlouběji do podrostu." Nepotřebujeme včasné náhodné pozorování."
  
  Hayden a zbytek její nejisté společnosti skončili na dřevěné podlaze. Aligátor upravil několik popruhů, přidal další lepicí pásku pro stabilitu a pak si pohrával se smotkem drátu navíc, dokud neoznámil, že rozbuška je bezpečně omotaná kolem vězňů.
  
  "A otočný přepínač?" zeptal se Ramses.
  
  "Jste si jistý, že to chcete přidat?" zeptal se Aligátor. "Marsh and Shears s tím mohou začít předčasně."
  
  Ramses muži zamyšleně kývl. "Máš pravdu". Přidřepl si vedle balíčku, batoh ležel na podlaze, Hayden uvázaný přímo na něm a pak Marsh a Zoey na ní. Ramsesovy oči byly na úrovni hlavy Juliana Marshe.
  
  "Přidáme přepínač citlivosti," řekl tiše. "Otočné zařízení, které, pokud vás zvedne nebo udělá nějaké velké pohyby, způsobí výbuch bomby. Doporučuji vám zůstat na místě a počkat, až dorazí spoluhráči slečny J. Neboj se, nebude to trvat dlouho."
  
  Jeho slova vyvolala mráz po Haydenově těle. "Jak dlouho?" podařilo se jí vydechnout.
  
  "Časovač bude nastaven na jednu hodinu," řekl Ramses. "Právě dost času na to, abychom se s Aligátorem dostali do bezpečí." Mým mužům zůstane bomba, poslední překvapení pro vaše přátele, pokud se jim podaří vás najít."
  
  Li?
  
  Ramses vstal a naposledy se podíval na balíček, který připravil, na lidské maso a ohnivou bouři pod ním, na ustrašené výrazy v jejich tvářích a na sílu, kterou nad nimi všemi projevil.
  
  Hayden zavřela oči, nyní se nemohla hýbat, hrozný tlak stlačoval její hruď do neúprosné bomby a ztěžoval dýchání. Mohly to být její poslední chvíle a nemohla nic dělat poté, co slyšela Aligátorův chvást nad nastavením přepínače citlivosti, ale byla by zatracená, kdyby je chtěla strávit v tropické zóně newyorské Central Park Zoo. Místo toho by se přenesla zpět do nejlepších časů svého života, do Manos a jejich času na Havaji, do stezek Diamond Head, příboje na North Beach a do sopečných hor Maui. Restaurace na aktivní sopce. Místo nad mraky. Červená špína za silnicemi. Blikající světla podél Kapiolani a pak pláž na konci všech pláží, pěnící pod šířícími se červenými světly soumraku a bezstarostnosti, jediné skutečné místo na světě, kde mohla uniknout všem stresům a starostem života.
  
  Hayden tam teď šel s tikajícími hodinami.
  
  
  KAPITOLA 35
  
  
  Drake čekal na policejní stanici a cítil se naprosto bezmocný, když drželi každý tip, každé pozorování, každý nepatrný náznak o Ramsesovi, Haydenovi nebo jaderné bombě. Pravda byla taková, že New York byl příliš velký na to, aby ho pokryl během několika hodin, a telefony zvonily ze sluchátka. Jeho obyvatel bylo příliš mnoho a jeho návštěvníků příliš mnoho. Armádě může trvat deset minut, než se dostane do Bílého domu, ale přes všechny stráže a bezpečnostní opatření, jak dlouho by trvalo prohledání tohoto relativně malého místa? A teď, pomyslel si Drake, vezměte tento scénář do New Yorku a co získáte? Byl to vzácný incident, kdy bezpečnostní síly zajaly teroristy, kteří skutečně provedli své zvěrstvo. Ve skutečném světě byli teroristé po nepokojích pronásledováni a sledováni.
  
  Dahl konečně dorazil, vypadal rozcuchaně a unaveně, se zbytkem týmu SPEAR za ním. Kenzi se nevysvětlitelně začala rozhlížet a zeptala se, kde je skladiště důkazů. Dahl na ni jednoduše obrátil oči v sloup a řekl: "Nech ji jít, nebo nebude nikdy spokojená." Zbytek týmu se shlukl kolem a poslouchal, co Drake řekl, což kromě toho, že se bál o Haydena, nebylo nic moc.
  
  Moore celou věc zjednodušil. "Lidé vědí o teroristické hrozbě pro město. Nemůžeme se evakuovat, i když nezastavujeme ty, kteří se snaží odejít. Co se stane, když bomba vybuchne? Nevím, ale není na nás, abychom teď mysleli na vzájemné obviňování. Naše systémy jsou mimo provoz, ale jiné agentury a weby mají přístup k jiným kanálům. Srovnáváme je, když mluvíme. Většina systémů běží. Ulice New Yorku jsou tiché, ale ve srovnání s většinou měst stále rušné. Silnice taky."
  
  "Ale ještě nic?" zeptal se Smith překvapeně.
  
  Moore si povzdechl. "Příteli, odpovídáme na stovky hovorů za minutu." Vypořádáme se s každým psychopatem, s každým vtipálkem a s každým vyloženě vystrašeným dobrým občanem ve městě. Vzdušný prostor je uzavřen pro všechny kromě nás. Chystali jsme se vypnout Wi-Fi, internet a dokonce i telefonní linky, ale pochopte, že je stejně pravděpodobné, že si dáme pauzu od této třídy jako od pouličního policisty, agenta FBI nebo ještě pravděpodobněji, členem veřejnosti."
  
  "V utajení?" zeptal se Dahl.
  
  "Pokud víme, nezůstala ani jedna buňka." Můžeme jen předpokládat, že buňka, která nyní chrání Ramsese, byla rekrutována celostátně a lokálně. Nevěříme, že naši tajní agenti mohou pomoci, ale zkoumají všechny možné možnosti."
  
  "Tak kde nás to opouští?" zeptala se Lauren. "Nemůžeme najít kameru, Ramsesi, Price ani Hayden." Nenašli jsme jadernou bombu," prohlížela si každou tvář, stále v srdci jako civilista vyrostlý na syndikovaných pořadech, kde se všechny dílky skládačky seřadily do závěrečného dějství.
  
  "Obvykle to dělá spropitné," řekl Moore. "Někdo něco vidí a způsobí to. Víte, jak se tady říká seriálu horkých tipů? Dva lístky do nebe, po staré písni Eddie Money."
  
  "Takže čekáme na hovor?"
  
  Drake vyvedl Lauren na balkón. Scéna dole byla zběsilá, těch pár policistů a agentů, kteří byli stále naživu, zápasilo s otřesem z granátometu, když si razili cestu troskami a rozbitým sklem, odpovídali na hovory a bušili do klíčů, někteří s krvavými obvazy omotanými kolem paží a hlav, jiní s nohama. vzhůru, šklebí se bolestí.
  
  "Musíme tam dolů," řekla Lauren. "Pomož jim."
  
  Drake přikývl. "Bojují prohranou bitvu a už to ani není centrum." Tihle kluci prostě odmítli odejít. To pro ně znamená víc než cesta do nemocnice. To dělají dobří policajti a veřejnost to vidí jen zřídka. Tisk znovu a znovu přináší jen špatné zprávy, které podbarvují všeobecné mínění. Říkám, že jim taky pomůžeme."
  
  Zamířili k výtahu a pak se Drake otočil, překvapený, že za sebou vidí celý tým. "Co?" - zeptal se. "Nemám peníze".
  
  Alicia se unaveně usmála. Dokonce i Beau se dokázal usmát. Tým SPEAR si dnes sám hodně prošel, ale byl stále silný a připravený na víc. Drake viděl mnoho modřin a jiných ran, které byly dobře skryté.
  
  "Proč se nedobíjíte?" A vezměte si s sebou munici navíc. Až se nám to konečně podaří ukončit, budeme to mít těžké."
  
  "Přijdu na to," řekl Kinimaka. "Poskytne to rozptýlení."
  
  "A já pomůžu," řekl Yorgi. "Je pro mě těžké pochopit Drakeův přízvuk, takže s americkým přízvukem by se ztratil."
  
  Dahl se zasmál, když se připojil k Drakeovi u výtahu. "Můj ruský příteli, máš to úplně obráceně."
  
  Drake praštil Švéda pěstí, což způsobilo další modřiny, a sjel výtahem do prvního patra. Tým SPEAR poté zasahoval, kde mohl, odpovídal na nové hovory a zaznamenával informace, dotazoval se obyvatel a kladl otázky a přesměroval hovory, které neměly nic společného s nouzovou situací, na jiné přidělené stanice. A i když věděli, že jsou potřební a pomáhali jim, nikdo z nich s tím nebyl spokojený jednoduše proto, že Hayden byl stále nezvěstný a Ramses zůstal na svobodě. Zatím je porazil.
  
  Jaké další triky měl v rukávu?
  
  Drake přeposlal hovor o pohřešovaném příbuzném a poslal další ohledně nerovného chodníku. Ústředna zůstala aktivní a Moore stále počítal s tipem, jeho vstupenkou do nebe. Drakeovi ale brzy bylo jasné, že čas utíká rychleji než mléko vytékající z rozbité nádoby. Jediné, co ho drželo v chodu, bylo, že očekával, že Ramses alespoň jednou zavolá. Tento muž se stále ukazoval. Drake pochyboval, že by stiskl tlačítko, aniž by se alespoň pokusil být trochu teatrálnější.
  
  Policie provozovala stanici, ale tým pomáhal tím, že seděl u stolů a předával zprávy. Dahl šel vařit kávu. Drake se k němu připojil před konvicí, cítil se extrémně bezmocný a nemístný, když čekali na informace.
  
  "Promluvme si o tom prvním," řekl Drake. "Už se ti to někdy stalo?"
  
  "Ne. Chápu, jak se Ramses dokázal celé ty roky skrývat. A hádám, že zařízení neprodukuje radiační signaturu, protože to ještě nezaznamenali. Muž, který tu bombu přebalil, rozhodně věděl, co dělá. Můj odhad je bývalá americká armáda."
  
  "Ale proč? Existuje mnoho lidí, kteří dokážou radiaci chránit."
  
  "To platí i pro jiné věci. Místní znalost. Tajný tým, který sestavil. Poznamenej si má slova, starý Drake, jsou to bývalí SEALové. Speciální operace."
  
  Drake naléval vodu, zatímco Dahl nabíral granule. "Udělej to silné." Vlastně, víte vůbec, co to je? Dosáhl už "Instant" severního pólu?
  
  Dahl si povzdechl. "Instantní káva je dílem ďábla. A nikdy jsem nebyl na severním pólu."
  
  Alicia proklouzla otevřenými dveřmi pokoje. "Co to bylo? Slyšel jsem něco o sloupu a věděl jsem, že je na něm moje jméno."
  
  Drake nedokázal skrýt úsměv. "Jak se máš, Alici?"
  
  "Bolí nohy. Bolí mě hlava. Žal. Jinak se mám prostě dobře."
  
  "Myslím-"
  
  Volání X-ambasadorů přehlušilo jeho další slova, která vycházela z reproduktoru jeho mobilního telefonu. Stále držel konvici a přiložil si zařízení k bradě.
  
  "Ahoj?"
  
  "Pamatuješ si mě?"
  
  Drake nasadil konvici takovou silou, že mu nedávno vařená voda šplouchla na ruku. Nikdy si toho nevšiml.
  
  "Kde jsi, bastarde?"
  
  "Nyní. Neměla by vaše první otázka znít "kde jsou jaderné zbraně" nebo "jak brzy vybuchnu"? Linkou proběhl hluboce překvapený řev.
  
  "Ramsesi," řekl Drake a nezapomněl si zapnout hlasitý odposlech. "Proč nepřejdu rovnou k věci?"
  
  "Ach, co je na tom tak vtipného?" A ty mi neříkej, co mám dělat. Jsem princ, majitel království. Vládl jsem mnoho let a budu vládnout ještě mnoho let. Dlouho poté, co budete křupaví. Přemýšlejte o tom".
  
  "Takže máš ještě nějaké obruče, kterými můžeme proskočit?"
  
  "To jsem nebyl já." Byl to Julian Marsh. Tento muž je přinejmenším blázen, a tak jsem mu dal kontakt na vašeho agenta Jaye."
  
  Drake se otřásl a pohlédl na Dahla. "Je v pořádku?"
  
  "Pro teď. I když vypadá trochu strnule a bolestivě. Ze všech sil se snaží zůstat úplně v klidu."
  
  Drakeovi se v žaludku zkroutil pocit předtuchy. "A proč je tohle?"
  
  "Aby to samozřejmě nepoškodilo snímač pohybu."
  
  Můj bože, pomyslel si Drake. "Ty bastarde. Přivázal jsi ji k bombě?"
  
  "Ona je bomba, příteli."
  
  "Kde to je?"
  
  "Dostaneme se tam." Ale protože si ty a tvoji přátelé užíváte dobrý běh a když už jste zahřátý, řekl jsem si, proč vám nedat šanci? Doufám, že máš rád hádanky."
  
  "To je šílenství. Jsi blázen, hraješ si s tolika životy. hádanky? Vyřeš to za mě, kreténe. Kdo ti bude čůrat tělo, až ho zapálím?"
  
  Ramses chvíli mlčel, jako by přemýšlel. "Takže rukavice jsou opravdu pryč." To je dobré. Opravdu mám kam jít, navštěvovat shromáždění, ovlivňovat národy. Tak poslouchej -"
  
  "Opravdu doufám, že tam budeš čekat," přerušil ho Drake a rychle vylovil: "Až tam dorazíme."
  
  "Bohužel ne. Tady se loučíme. Jak asi víte, využívám vás k útěku. Takže, jak říkáte - děkuji vám za to."
  
  "Uf-"
  
  "Ano ano. Seru na mě, moji rodiče a všichni moji bratři. Ale jste to vy a toto město, kdo skončí v háji. A já, který bude pokračovat. Čas se tedy nyní stává problémem. Jsi připraven prosit o svou šanci, malý Angličane?"
  
  Drake našel svou profesionalitu s vědomím, že je to jejich jediná možnost. "Řekni mi".
  
  "Moje antiseptikum vyčistí svět od infekcí na Západě." Od deštného pralesa po deštný prales, toto je část podlahy baldachýnu. To je vše ".
  
  Drake se zašklebil. "A to je všechno?"
  
  "Ano, a protože vše, co děláte v takzvaném civilizovaném světě, se měří v minutách, hodinách, nastavím časovač na šedesát minut. Pěkné, pro vás slavné kulaté číslo."
  
  "Jak to odzbrojíme?" Drake doufal, že se Marsh nezmínil o deaktivačních kódech.
  
  "A sakra, ty nevíš? Pak si jen zapamatujte toto - jaderná bomba, zvláště pak kufrová jaderná bomba, je přesný a dokonale vyvážený mechanismus. Vše je miniaturizované a přesnější, což jistě oceníte. To bude vyžadovat... sofistikovanost."
  
  "Sofistikovanost?"
  
  "Sofistikovanost. Sleduj tohle".
  
  S těmito slovy Ramses přerušil hovor a linka zůstala mrtvá. Drake se vrhl zpět do kanceláře a křičel na celou stanici, aby přestala. Jeho slova, jeho tón hlasu způsobily, že se k němu hlavy, oči a těla otočily. Telefony byly umístěny na stojany, hovory byly ignorovány a konverzace zastaveny.
  
  Moore se podíval na Drakesovu tvář a pak řekl: "Vypněte své telefony."
  
  "Mám to," vykřikl Drake. "Ale musíme dát nějaký smysl..." Zopakoval hádanku slovo od slova. "Pospěš si," řekl. "Ramses nám dal šedesát minut."
  
  Moore se naklonil přes vratký balkon, přidali se k němu Kinimaka a Yorgi. Všichni ostatní se k němu otočili. Když se jeho slova začala dostávat k lidem, začali křičet.
  
  "No, antiseptikum je bomba." To je jasné ".
  
  "A má v úmyslu to vyhodit do vzduchu," zašeptal někdo. "To není blaf."
  
  "Z deštného pralesa do deštného pralesa?" řekla Mai. "Nerozumím".
  
  Drake si ho omotal kolem hlavy. "Toto je zpráva pro nás," řekl. "Všechno to začalo v amazonském deštném pralese. Poprvé jsme ho viděli na trhu. Ale nechápu, jak to funguje pro New York."
  
  "Ale jiné?" řekl Smith. "Část podlahy pod baldachýnem? já ne-"
  
  "Tohle je další odkaz na deštný prales," zakřičel Moore. "Není koruna to, čemu říkají pevný stromový kryt? Podlaha je pokryta křovím."
  
  Drake už tam byl. "To je pravda. Ale pokud to přijmete, pak nám řekne, že bomba je ukrytá v deštném pralese. V New Yorku," trhl sebou. "Nedává to smysl."
  
  Na nádraží zavládlo ticho, takové ticho, které dokáže člověka omráčit až do bezmoci nebo ho elektrizovat až k lesku.
  
  Drake si nikdy přesněji neuvědomoval plynutí času, každou sekundu naplněnou osudným zvoněním zvonu Soudného dne.
  
  "Ale New York má deštný prales," řekl nakonec Moore. "V Zoo Central Park. Je malý, nazývá se "tropická zóna", ale je to mini verze skutečné věci.
  
  "Pod baldachýnem?" naléhal Dahl.
  
  "Ano, jsou tam stromy."
  
  Drake ještě vteřinu zaváhal, bolestně si uvědomoval, že i tohle je může stát mnoho životů. "Něco dalšího? Nějaké další návrhy?
  
  Jeho otázku přivítalo jen ticho a prázdné pohledy.
  
  "Pak jsme tam všichni," řekl. "Žádné kompromisy. Žádné vtipy. Je čas skoncovat s tímto mýtickým bastardem. Stejně jako my minule."
  
  Kinimaka a Yorgi se vrhli ke schodům.
  
  Drake vedl celý tým do ulic New Yorku plných strachu.
  
  
  KAPITOLA 36
  
  
  Desetičlenný tým podle Moorových instrukcí promarnil ještě drahocenné minuty tím, že odbočil do uličky, aby ovládl několik policejních aut. Když tam dorazili, zavolali a policisté čekali a jejich snaha vyčistit ulice začala přinášet ovoce. Smith se posadil za jedno kolo, Dahl za druhé, auta zapnula sirény a blikala a řítila se za roh 3. Avenue s hořící gumou přímo do zoo. Budovy a vyděšené tváře se míjely rychlostí čtyřicet, pak padesát mil za hodinu. Smith odhodil opuštěný taxík stranou, narazil do jeho přední části a poslal ho přímo. Na cestě byl jen jeden policejní kordon a už dostali rozkaz, aby je nechali projít. Uháněli přes narychlo vyklizenou křižovatku a blížili se k šedesátce.
  
  Drake téměř ignoroval nový hovor na svém mobilním telefonu a myslel si, že by to mohl být Ramses, který volá zpět k radosti. Ale pak si pomyslel: i tohle by nám mohlo napovědět.
  
  "Co?" - vyštěkl krátce.
  
  "Kačer? Toto je prezident Coburn. Máte chvilku?"
  
  Yorkshireman překvapeně nadskočil a pak zkontroloval GPS. "Čtyři minuty, pane."
  
  "Tak poslouchej." Vím, že vám nemusím říkat, jak špatné věci budou, když této bombě dovolíme explodovat. Odplata je nevyhnutelná. A my ani neznáme skutečnou národnost nebo politické sklony této postavy Ramsese. Jedním z velkých problémů, které vyvstávají, je, že další postava - Aligátor - letos čtyřikrát navštívila Rusko."
  
  Drakeova ústa se změnila v písek. "Rusko?"
  
  "Ano. To není rozhodující, ale..."
  
  Drake přesně věděl, co ta pauza znamená. Ve světě manipulovaném zpravodajskými kanály a sociálními médii nemělo být nic rozhodujícího. "Pokud se tato informace dostane ven -"
  
  "Ano. Čekáme na akci na vysoké úrovni."
  
  Drake samozřejmě nechtěl vědět, co to znamená. Věděl, že v širém světě jsou v současnosti lidé, extrémně mocní lidé, kteří mají prostředky k přežití jaderné války, a často si představovali, jaké by to bylo, kdyby mohli žít ve zcela novém, sotva obydleném světě. Někteří z těchto lidí již byli vůdci.
  
  "V případě potřeby zneškodněte bombu, Draku." Bylo mi řečeno, že NEST je na cestě, ale dorazí za vámi. Stejně jako ostatní. Všechno. Tohle je naše nová nejtemnější hodina."
  
  "Zastavíme to, pane." Toto město se dožije zítřka."
  
  Když Drake ukončil hovor, Alicia mu položila ruku na rameno. "Takže," řekla. "Když Moore řekl, že je to deštný prales a malý deštný prales, myslel tím, že tam budou i hadi?"
  
  Drake přikryl její ruku svou. "Vždycky existují hadi, Alicie."
  
  Mai zakašlala. "Některé jsou větší než jiné."
  
  Smith otočil jejich auto kolem dopravní zácpy, minul nablýskanou sanitku s otevřenými dveřmi a záchranáře, kteří pracovali na osobách zapojených do incidentu, a znovu sešlápl plynový pedál.
  
  "Našla jsi, co jsi hledala, Mai?" řekla Alicia klidně a zdvořile. "Kdy jsi opustil tým?"
  
  Všechno se to stalo tak dávno, ale Drake si živě pamatoval, jak Mai Kitano odcházela, s hlavou plnou viny za smrt, kterou neúmyslně způsobila. Od toho jednoho incidentu během pátrání po jejích rodičích - vraždy pračky yakuzy - se mnohé změnilo.
  
  "Moji rodiče jsou teď v bezpečí," řekla Mai. "Jako Grace." Porazil jsem klan. Chica. Dát. Našel jsem spoustu z toho, co jsem hledal."
  
  "Tak proč ses vrátil?"
  
  Drake zjistil, že má oči pevně přilepené k silnici a uši přitisknuté k zadnímu sedadlu. Byl to neobvyklý čas diskutovat o důsledcích a zpochybňovat rozhodnutí, ale pro Alicii to bylo docela typické a možná to byla jejich poslední šance napravit věci.
  
  "Proč jsem se vrátil?" - Co? - zopakovala May vesele. "Protože mi na tom záleží. Záleží mi na tomto týmu."
  
  Alicia hvízdla. "Dobrá odpověď. Tohle je jediný důvod?"
  
  "Ptáte se, jestli jsem zpátky pro Drakea." Kdybych jen čekal, že vy dva vybudujete nějaké nové porozumění. Kdybych si jen na vteřinu pomyslel, že by šel dál. I kdyby mi mohl dát druhou šanci. No, odpověď je jednoduchá - nevím."
  
  "Třetí šance," upozornila Alicia. "Kdyby byl tak hloupý, aby tě přivedl zpět, byla by to tvoje třetí šance."
  
  Drake viděl, jak se blíží vchod do zoo, a cítil rostoucí napětí na zadním sedadle, ostré a nespolehlivé emoce, které v něm zuřily. K tomu všemu potřebovali pokoj, nejlépe s měkkým čalouněním.
  
  "Zabalte to, chlapi," řekl. "Jsme zde".
  
  "Ještě to není hotové, Sprite." Tato Alicia je nový model. Rozhodla se, že už nebude utíkat do západu slunce. Teď stojíme, učíme se a zvládneme to."
  
  "Vidím to a obdivuji to," řekla Mai. "Opravdu se mi líbíš, Alicia, navzdory tomu, co si myslíš."
  
  Drake se odvrátil, naplněn vzájemným respektem a zcela zmatený, jak by tento scénář mohl nakonec dopadnout. Ale byl čas to teď všechno odložit, dát to na polici, protože se rychle blížili další Armageddon, vojáci, zachránci a hrdinové až do samého konce.
  
  A kdyby se dívali, možná by hráli šachy, dokonce i Bůh a ďábel by ztratili dech.
  
  
  KAPITOLA 37 SEDMÁ
  
  
  Smith v poslední zatáčce zaskřípal pneumatiky a pak těžkou nohou dupl na brzdový pedál. Drake otevřel dveře, než auto zastavilo, a vystrčil nohy. Mai už byla za zadními dveřmi, Alicia o krok pozadu. Smith kývl na čekající policisty.
  
  "Říkali, že potřebujete znát nejrychlejší cestu do tropické zóny?" zeptal se jeden z policistů. "No, jdi po této cestě přímo dolů." Ukázal. "Bude to vlevo."
  
  "Děkuji". Smith vzal mapu průvodce a ukázal ji ostatním. Dahl přiběhl při běhání.
  
  "Jsme připraveni?"
  
  "Takoví, jací můžeme být," řekla Alicia. "Podívej," ukázala na mapu. "Obchodu se suvenýry na místě říkají zoo."
  
  "Tak pojďme."
  
  Drake vstoupil do zoo s posílenými smysly, očekával nejhorší a věděl, že Ramses má v rukávu víc než jeden ošklivý trik, který s ním nemá nic společného. Skupina se rozprostřela a ztenčila, už se pohybovala rychleji, než by měla, a bez patřičné opatrnosti, ale věděla, že každá vteřina, která uběhla, byl nový umíráček. Drake věnoval pozornost značkám a brzy před sebou spatřil tropickou zónu. Když se přiblížili, krajina kolem nich se dala do pohybu.
  
  Osm lidí vyběhlo z úkrytu a vytáhli nože, jak dostali rozkaz, aby byl poslední boj záchranářů bolestivý a extrémně krvavý. Drake se ponořil pod houpačku a přehodil si jejího majitele přes záda, pak se setkal s dalším útokem čelem. Bo a May se dostali do popředí, jejich bojové schopnosti jsou dnes potřeba.
  
  Všech osm útočníků mělo na sobě brnění a masky a bojovali tak zdatně, jak Drake očekával. Ramses nikdy nevybíral ze dna hromady. Mai odrazila rychlý úder, pokusila se zlomit si paži, ale zjistila, že je zkroucená a její vlastní rovnováha se ztratila. Další rána minula její rameno, pohlcená její vlastní vestou, ale dala jí na chvíli pauzu. Beau procházel mezi nimi všemi, skutečný stín smrti. Ramsesovi legionáři ustoupili nebo uskočili stranou, aby se Francouzovi vyhnuli.
  
  Drake se opřel zády o bariéru a zvedl ruce. Plot za ním praskl, když jeho protivník kopl oběma nohama ze země. Oba muži se překulili na jinou cestu a při rolování se snažili. Angličan udeřil do hlavy legionáře pěstí za pěstí, ale uspěl pouze v obraně zdvižené ruky. Zvedl své tělo tam, kam chtěl, zvedl se na kolena a praštil pěstí dolů. Nůž vyklouzl nahoru a probodl mu žebra, přestože navzdory jeho obraně stále bolel. Drake zdvojnásobil svůj útok.
  
  Boj zblízka u vstupu do tropické zóny zesílil. May a Bo našli tváře svých protivníků. Krev se rozstříkla po celé skupině. Legionáři padli se zlomenými končetinami a otřesy mozku a hlavním pachatelem byl Mano Kinimaka. Obrovský Havajec rozdrtil své útočníky buldozerem, jako by se pokoušel vzdorovat samotným vlnám a rozbít je na kusy. Pokud se mu do cesty postavil legionář, nemilosrdně zasáhl Kinimaka, nadlidský záložník, nezničitelný pluh. Jeho cesta byla úplně špatná, takže jak Alicia, tak Smith byli na pokraji, aby mu uhnuli z cesty. Legionáři přistáli vedle nich, chrochtali, ale bylo snadné je zakončit.
  
  Dahl si s určitou dovedností vyměňoval rány z ruky do ruky. Údery nožem byly provedeny tvrdě a rychle, nejprve nízko, pak vysoko, pak do hrudi a obličeje; Švéd je všechny zablokoval bleskurychlými reflexy a těžce získanými dovednostmi. Jeho soupeř se nevzdal, jeho výkon byl klinický, rychle vycítil, že se setkal se sobě rovným a potřebuje něco změnit.
  
  Dahl ustoupil stranou, když legionář použil nohy a lokty jako pokračování útoků nožem. První loket ho zasáhl do spánku, zvýšil jeho vědomí a pomohl mu předvídat nesčetné množství útoků. Padl na jedno koleno a udeřil pod podpaží přímo do prohlubně a nervových shluků, což způsobilo, že legionář v agónii upustil čepel. Nakonec to však byl bojovný Kinimaka, kdo srazil bojovníka, čistě nabíjel svaly, lámal kosti a trhal šlachy. Mano měl zčernalé modřiny podél čelisti a lícních kostí a kulhal, ale nic ho nemohlo zastavit. Dahl si představoval, že by prorazil bokem budovy jako havajský Hulk, kdyby byly dveře zamčené.
  
  Pro Kenzi bylo snazší poletovat po okrajích boje, poškozovat koho mohla a naříkat nad tím, že stále nemá svou katanu. Dahl věděla, že má naučené speciální dovednosti a dokáže útočit na jednoho legionáře za druhým, každého zabít jednou ranou, což týmu šetří drahocenný čas. Ale den byl téměř u konce.
  
  Tak jako tak.
  
  Drake zjistil, že jeho Flurryho pěst odvrací úder. Padl na bok, když ho legionář chytil za zápěstí a zkroutil ho. Bolest zkreslila jeho rysy. Překulil se s abnormálním náklonem, povolil tlak a ocitl se tváří v tvář svému protivníkovi.
  
  "Proč?" zeptal se.
  
  "Jen, abych tě zpomalil," ušklíbl se legionář. "Tik tak. Tik tak."
  
  Drake se tvrdě odrazil, nyní na nohou. "Taky zemřeš."
  
  "Všichni zemřeme, hlupáku."
  
  Tváří v tvář takovému fanatismu Drake bez milosti udeřil a zlomil muži nos, čelist a také žebra. Tito lidé přesně věděli, co dělají, a přesto pokračovali v boji. Ani jeden muž z nich si nezasloužil další povzdech.
  
  Legionář zalapal po dechu a namířil nůž na Drakea. Yorkshireman ji chytil, zkroutil a převrátil tak, že čepel vnikla druhému muži do lebky až po jílec. Než tělo dopadlo na trávu, zapojil se Drake do hlavního boje.
  
  Byla to zvláštní a bláznivá bitva. Úder za úderem a obrana za obranou, nekonečné otáčení do pozice. Krev byla setřena z očí, lokty a klouby byly odstraněny uprostřed zápasu a dokonce i jedno vykloubené rameno bylo vráceno na své místo díky Smithově vlastní váze. Bylo to syrové, tak skutečné, jak to jen jde.
  
  A pak to Kinimaka obešel, udeřil, spěchal dovnitř, ničil, kde mohl. Nejméně tři padlí, zlomení legionáři byli jeho dílem. Beau vytáhl další dva a pak May a Alicia spolupracovaly na dokončení posledního. Když padal, setkali se tváří v tvář, pěsti zdvižené, vzplanul mezi nimi bojový vztek a krvežíznivost, v jejich očích se blýskalo jako lasery, ale byl to Beau, kdo je oddělil.
  
  "Bomba," řekl.
  
  A pak se najednou všechny tváře obrátily k Drakeovi.
  
  "Jak dlouho nám zbývá?" zeptal se Dahl.
  
  Drake ani nevěděl. Bitva mi vzala veškerou zbývající koncentraci. Teď se podíval dolů, bál se, co uvidí, stáhl si rukáv a podíval se na hodinky.
  
  "Ještě jsme tu bombu ani neviděli," řekl Kensi.
  
  "Patnáct minut," řekl Drake.
  
  A pak se ozvaly výstřely.
  
  
  KAPITOLA 38
  
  
  Kensi cítila náraz jako raketový úder. Srazilo ji to z nohou, zasáhlo ji to do plic a na okamžik jí vzalo veškeré vědomí z mysli. Drake viděl, jak kulka zasáhla, a padl na kolena, aby zabránil nevyhnutelnému pádu. Nikdy to neviděla, ale ani nikdo jiný. Smith také dostal zásah. Naštěstí obě střely zasáhly vesty.
  
  Thorsten Dahl zareagoval nejrychleji, stále se slovy "patnáct minut" bombardovala jeho mozek. Když se oba legionáři zvedli ze země, kulky vystřelily rychle a on na ně nyní s lepším zacílením zaútočil s nataženýma rukama a řval jako vlak vezoucí ztracené duše z krví nasáklých hlubin Pekla. Překvapeně zaváhali, a pak je Švéd zmlátil, každou rukou jednoho, a oba je hodil zpět ke stěně dřevěné chatrče.
  
  Struktura se kolem lidí rozpadla, dřevěná prkna se lámala, tříštila a padala vzduchem. Muži mezi jeho obsahem padli na záda, což se šílenému Švédovi nejvíce osvědčilo.
  
  Byla to kůlna, místo plné nářadí. Zatímco se legionáři snažili zvednout zbraně, jeden sténal a druhý plival zuby, Dahl zvedl dobře nacvičené perlík. Padlí lidé ho koutkem očí viděli vycházet a ztuhli, nedůvěra je zbavila odvahy.
  
  Bo k němu přistoupil a viděl jejich reakci. "Dokonči je. Pamatujte, kdo jsou."
  
  Kinimaka se také odmlčel a smál se zápletce, jako by je chtěl rozdupat v prach. "Zastřelili Kensiho. A Smith."
  
  "Já vím," řekl Dahl, odhodil perlík a opřel se o jeho rukojeť. "Vím to".
  
  Oba muži brali pauzu jako projev slabosti a sáhli po zbraních. Dahl vyletěl do vzduchu a zároveň zvedl perlík, a když jeho tělo klesalo, shodil ho dolů. Jedna rána zasáhla legionáře doprostřed jeho čela a stále mu zbývalo dost síly a dovednosti, aby se otočil, zvedl hřídel a rozdrtil druhému spánek. Když skončil, zvedl se na kolena, zatnul zuby a hodil si perlík přes rameno.
  
  Pak se druhý legionář posadil, sténal, hlavu skloněnou na stranu jako v agónii, a zvedl pistoli, kterou držel v třesoucích se rukou. V tom zlomku vteřiny Kensi zareagovala rychleji než kdokoli jiný a vystavila se velkému osobnímu riziku. Bez pauzy setřásla své předchozí modřiny, zablokovala mužovi zamíření a vrhla se na něj. Pistole, kterou držela v ruce, byla vystřelena jako cihla, konec po konci, dokud ho nezasáhla doprostřed obličeje. Vystřelil, padl dozadu a kulka mu proletěla hlavou. Jakmile se k němu dostala, Kenzi sebrala svou zbraň, ale ne dříve, než ji vyprázdnila do jeho hrudi.
  
  "Jak dlouho?" Dahl těžce dýchal a spěchal ke dveřím, které vedly do tropické zóny.
  
  Drake proběhl kolem.
  
  "Sedm minut."
  
  To nestačí k odzbrojení neznámých jaderných zbraní.
  
  
  KAPITOLA 39
  
  
  Šest minut.
  
  Drake se vrhl do tropické zóny, křičel, až ho bolelo hrdlo, a zoufale se snažil najít bombu. Tichý výkřik, který byl odpovědí, nepocházel od Haydena, ale následoval ho, jak nejlépe mohl. Po celém čele se mu vyboulily žíly. Ruce měl sevřené v pěsti napětím. Když celý tým vstoupil do budovy, tváří v tvář klikatým dřevěným chodníkům a biotopům lemovaným stromy, rozprostřeli se, aby využili jejich počtu.
  
  "Blbost!" Kinimaka plakal, stres ho teď skoro ničil. "Hayden!"
  
  Další tlumený výkřik. Drake rozhodil rukama v krajní frustraci, protože nebyl schopen určit přesné místo. Uplynuly vteřiny. Pestrobarevný papoušek se na ně vrhl a Alicia ustoupila o krok. Drake si nemohl pomoci a znovu se podíval na hodinky.
  
  Pět minut.
  
  Bílý dům by nyní vyzařoval takovou úzkost, že by byl spláchnut přímo z Capitol Hill. Blížící se tým NEST, bombová četa, policisté, agenti a hasiči, kteří byli při vědomí, buď utíkali, dokud se jim nepodlomily nohy, nebo padali na kolena, skenovali oblohu a modlili se za své životy. Kdyby byli informováni nějací světoví vůdci, byli by také na nohou, dívali se na hodinky a připravovali pár návrhů.
  
  Svět držel moc.
  
  Drake sebou trhl úlevou, když zaslechl Maiin výkřik, a pak mu trvalo ještě několik sekund, než našel jeho zdroj. Tým se sešel jako jeden, ale to, co objevili, předčilo jejich očekávání. Yorgi stál za ním vedle Lauren; Bo a Kenzi se to z dálky pokusili zjistit, zatímco zbytek týmu buď padl na kolena, nebo se plazil podél hmoty.
  
  Drakeovy oči se rozšířily. První, co uviděl, bylo tělo nahé ženy, omotané izolepou a modrým drátem, ležící rozložené asi dva metry od země. Stále zmatený viděl, že pod chodidly jejích nohou byl další pár nohou, které patřily muži, soudě podle chlupatých nohou, které k nim byly připojeny.
  
  Hayden je bomba, řekl mu Ramses.
  
  Ale... co to sakra...
  
  Pod nahým mužem teď viděl boty, které poznal. Zdálo se, že Hayden je na dně hromady.
  
  Tak kde je sakra ta jaderná bomba?
  
  Alicia vzhlédla ze svého místa vedle neznámé ženy. "Poslouchej pozorně. Zoey říká, že bomba je zajištěna pod Haydenem, v dolní části této funkce. Je ozbrojený, má celkem spolehlivý pohybový senzor a chrání ho batoh. Dráty omotané kolem jejich těl jsou připojeny ke krvavé spoušti." Zavrtěla hlavou. "Nevidím cestu ven." Je čas na nějaké skvělé nápady, kluci."
  
  Drake zíral na těla, nekonečnou stopu drátů, stále stejné modré barvy. Jeho první reakcí bylo souhlasit.
  
  "Má to srážející se obrys?" zeptal se Kinimaka.
  
  "Nejlepší odhad je 'ne'," řekl Dahl. "Bylo by to příliš riskantní, protože lidé, kteří jsou s tím spojeni, by se mohli změnit. Zhroucený obvod - zařízení na zabránění zbrani - by detekovalo Haydenův pohyb, předpokládám někoho - a pak se dotkne bomby." a bum."
  
  "Neříkej to". Alicia se přikrčila.
  
  Drake padl na kolena poblíž místa, kde předpokládal Haydenovu hlavu. "Potom by podle stejného principu byl detektor pohybu docela volný." Opět, aby se vězni mohli trochu pohybovat."
  
  "Ano".
  
  Bolela ho hlava ze stresu. "Máme deaktivační kódy," řekl.
  
  "Což může být stále falešné." A aby toho nebylo málo, musíme je zadat na klávesnici připojené ke spoušti pod Haydenem."
  
  "Raději si pospěšte," řekla Kensi tiše. "Máme ještě tři minuty."
  
  Drake si zuřivě promnul hlavu. Teď nebyl čas na pochybnosti. Vyměnil si pohled s Dahlem.
  
  Co bude dál, příteli? Došli jsme konečně na konec cesty?
  
  Julian Marsh promluvil. "Viděl jsem, jak ho vyzbrojili," řekl. "Můžu to zneškodnit. Tohle se nikdy nemělo stát. Peníze byly jediným cílem... Ne tyhle kecy o smrti milionů, o konci světa."
  
  "Webb to věděl," řekla Lauren. "Tvůj šéf. Věděl to celou dobu."
  
  Marsh si jen odkašlal. "Prostě mě odsud dostaň."
  
  Drake se nehýbal. Aby našli bombu, museli by obrátit lidskou hromadu. Nestihli přestřihnout celou pásku. Ale vždy existoval rychlejší způsob, jak bombu zneškodnit. Neukázali to v televizi, protože to bylo stěží vhodné pro sledování z okraje.
  
  Nepřestřihl jsi drát. Právě jsi je všechny vytáhl.
  
  Ale bylo to stejně riskantní jako přestřihnout špatný drát. Klekl si, dokud jeho oči nebyly na úrovni Marshových.
  
  "Julian. Chceš umřít?"
  
  "Ne!"
  
  "Nevidím jinou cestu," vydechl. "Kluci, přesuňte je."
  
  V čele týmu pomalu, rozvážně převracel hromadu těl, dokud se Haydenův žaludek nezvedl z podlahy a nebyl objeven batoh. Stonání unikli Zoey, Marshovi a dokonce i Haydenovi, když se všichni převalili na bok, a Kinimaka je všechny nabádal, aby zůstali v klidu. Navzdory Zoeiným tvrzením nikdo nevěděl, jak citlivý detektor pohybu ve skutečnosti je, i když se zdálo zřejmé, že pokud běžel tak dlouho, nebyl nastaven na nic blízko spouště. Ve skutečnosti musel být naprogramován tak, aby byl téměř neprostupný, aby zajistil Drakeův příjezd dříve, než exploduje.
  
  Dráty musely být odpojeny od Marshova těla a odstraněny ze Zoeiných končetin, což byla chaotická práce, které si tým sotva všiml. Ty omotané kolem Haydenina těla se snadno odlepily, protože překážely jejímu oblečení. Marsh nyní poslouchal pokyny a stále ho držel za lepicí pásku, zvedl ruce tak, aby se obtočily kolem Haydenova pravého boku a vznášely se nad batohem. Pýthian prohnul prsty.
  
  "Špendlíky a jehly."
  
  Mai položila ruce na svůj batoh na vršek jaderné bomby. Obratnými prsty rozepnula přezky a stáhla horní chlopeň. Potom s použitím velké a obratné síly popadla okraje batohu a vytáhla bombu is jejím kovovým pouzdrem přímo ven.
  
  Obklopila ho černá skořápka. Mai odhodila batoh stranou a velmi pomalu otáčela bombou, přičemž se jak vteřiny plynuly, pořádně zapotila. Hayden při pohledu na bombu zajiskřily oči a Kinimaka už vedle ní klečela a tiskla jí ruku.
  
  Objevil se odpočítávací panel připevněný čtyřmi šrouby k vnější straně bomby. Modré dráty se pod ním vinuly do srdce naprosté katastrofy. Marsh zíral na dráty, čtyři z nich, propletené a svinuté dohromady.
  
  "Sundejte panel. Musím vidět, kdo je kdo."
  
  Drake se kousl do jazyka, když se podíval na hodinky.
  
  Zbývají sekundy.
  
  Padesát devět, padesát osm...
  
  Smith vedle nich padl na kolena a voják už tasil čepel. Vzal životy všech do svých rukou a převzal odpovědnost za odstranění nedostatků. Jeden škrábanec, jedna tvrdohlavá nit, jedna nesoustředěnost a buď by ztrácely čas, nebo by způsobily strašlivý výbuch. Drake na okamžik zavřel oči, zatímco muž pracoval. Dal za ním těžce dýchal a dokonce i Kensi se ošíval.
  
  Když Smith pracoval na posledním šroubu, Alicia náhle vykřikla. Celá skupina se třásla, srdce jim vyskočilo až k ústům.
  
  Drake se prudce otočil. "Co je to?"
  
  "Had! Viděl jsem hada! Byl to velký žlutý bastard."
  
  Smith vztekle zavrčel, když zvedl desku a opatrně sundal odpočítávací panel s blikajícím červeným číselníkem. "Jaký drát?"
  
  Zbývalo jim třicet sedm sekund.
  
  March se připlížil blíž, očima prohledával zamotanou změť modrých drátů a hledal místo, kde si pamatoval, jak Aligátor zapnul zařízení.
  
  "Nevidím to! Já to kurva nevidím!"
  
  "To je vše," odhodil ho Drake stranou. "Vytahuji všechny dráty!"
  
  "Ne," Dahl těžce přistál vedle něj. "Pokud to uděláte, tato bomba vybuchne."
  
  "Tak co bychom měli dělat, Torstene?" Co bychom měli dělat?"
  
  Dvacet devět... dvacet osm... dvacet sedm...
  
  
  KAPITOLA ČTYŘICÁTÁ
  
  
  Drakeova paměť se vrhla do popředí. Ramses mu schválně řekl, že Hayden byla bomba. Ale co to sakra doopravdy znamenalo?
  
  Když se teď podíval, uviděl kolem něj omotané tři dráty. Který to spustil? Dahl vytáhl z kapsy kus papíru.
  
  "Kódy," řekl. "Teď už není jiná cesta."
  
  "Ať to Marsh zkusí znovu." Ramses se zvlášť zmínil o Haydenovi.
  
  "Používáme kódy."
  
  "Můžou být zatraceně falešní! Jejich vlastní spoušť!"
  
  March se už díval na Haydenovo tělo. Drake přes něj přelezl a upoutal Kinimakiho pozornost. "Obraťte ji."
  
  Hayden pomáhala, jak nejlépe mohla, svaly a šlachy bezpochyby křičely bolestí, ale nedostávalo se jim žádné úlevy. Hodiny tikaly. Bomba se blížila ke konci. A svět čekal.
  
  Marsh se naklonil a sledoval dráty kolem jejího těla, zatímco Drake zvedl jednu paži, pak nohu a nakonec jí rozepnul pásek v místě, kde se dva dráty křížily. Když viděl, jak se zauzlovaný pár znovu proplétá jejím klínem, ukázal na Kinimaku. "Takhle".
  
  Hayden trpěl noční můrou hry Twister a sledoval, jak Marsh sleduje cestu každého drátu zpět k časovači.
  
  "Určitě," řekl a usilovně přimhouřil oči, jedno oko dokořán a druhé zavřené. "To je ten vpravo."
  
  Drake zíral na jaderný kufřík. Kensi se k němu přidal a Dahl na podlaze hned vedle něj. "Vyhodit tuhle věc do vzduchu vyžaduje speciální konfiguraci částí a mechanismů." Je to... tak jemné. Opravdu v tuto chvíli věříme tomu, kdo to do země přinesl?"
  
  Drake se nejhlubší nadechl svého života.
  
  "Žádná volba".
  
  Vytáhl drát.
  
  
  KAPITOLA 41
  
  
  Drake rychle zatáhl a drát se mu vytrhl z ruky a odhalil měděný konec. Na ostří nože se všichni přítomní naklonili dopředu, aby zkontrolovali odpočítávání.
  
  Dvanáct... jedenáct... deset...
  
  "Je stále ozbrojený!" Alicia plakala.
  
  Drake spadl na záda, omráčený, stále držel drát, jako by i teď mohl zapálit jiskru a zničit bombu. "Toto... toto..."
  
  "Stále tiká!" Alicia plakala.
  
  Dahl se potopil a odstrčil jorkšíra dlaní na čele. "Myslím," řekl. "Budeme mít štěstí, když teď budeme mít čas."
  
  Osm...
  
  Zoe začala plakat. Marsh plakal a omlouval se za každou chybu, kterou kdy udělal. Hayden a Kinimaka bez emocí sledovali, jak tým pracuje, spínali bílé ruce a připouštěli, že nemohou nic dělat. Smith pustil nůž a podíval se na Lauren, natáhl třesoucí se prsty, aby se jí dotkl. Yorgi klesl k zemi. Drake se podíval na Alicii a Alicia zírala na May, neschopná spustit oči. Bo stál mezi nimi a jeho výraz se rozjasnil, když pozoroval Dahla při práci.
  
  Švéd zadal do panelu deaktivační kódy. Každý z nich je registrován se zvukovým signálem. Do zadání konečného čísla zbývaly jen vteřiny.
  
  Pět...
  
  Dahl stiskl tlačítko "Enter" a přestal dýchat.
  
  Ale hodiny stále tikaly.
  
  Tři dva jedna...
  
  
  * * *
  
  
  V poslední vteřině Thorsten Dahl nezoufal. Nevzdal se ani se neodvrátil, aby zemřel. Měl rodinu, ke které se mohl vrátit - manželku a dvě děti - a nic mu nezabránilo v zajištění jejich bezpečnosti dnes večer.
  
  Vždy existoval plán B. Drake ho to naučil.
  
  Byl připravený.
  
  Spustil se režim šílenství, zmocnilo se ho vypočítavé šílenství a dodalo mu sílu nad rámec normálu. Poslední hodinu poslouchal, jak ten či onen šlape po dokonalém, přesném a bezchybném zařízení, ze kterého se skládal jaderný kufřík. Slyšel, jak je to všechno přesné.
  
  No, co kdyby to byl Dahl trochu blázen. Jak by to fungovalo?
  
  Když se na displeji objevila jedna, Švéd už držel v ruce perlík. S posledním dechem, posledním pohybem ho srazil dolů, rozhoupal se ze všech sil. Perlík udeřil do srdce jaderné bomby a i v té nekonečné vteřině viděl Drakeovu hrůzu, Aliciin souhlas. A pak už nic neviděl.
  
  Hodiny tikaly
  
  Nula.
  
  
  KAPITOLA 42
  
  
  Čas se pro nikoho nezastavil a zvláště ne v tuto rozhodující hodinu.
  
  Drake viděl Dahla nataženého nad bombou, jako by mohl ochránit své přátele a celý svět před strašlivým požárem. Viděl ohnutý kovový rám, promáčklé vnitřnosti kolem perlíku; a pak uviděl odpočítávací měřič.
  
  Zaseknutý na nule.
  
  "Ach, sakra," řekl tím nejsrdečnějším možným způsobem. "Pane Bože."
  
  Jeden po druhém, uvědomil si tým. Drake se nadechl čerstvého vzduchu, který už nikdy neočekával, že ho znovu ochutná. Doplazil se k Dahlovi a poplácal Švéda po širokých zádech. "Dobrý chlap," řekl. "Udeř do toho velkým kladivem. Proč mě to nenapadlo?"
  
  "Být Yorkshireman," promluvil Dahl přímo do srdce bomby. "Tohle mě taky napadlo."
  
  Drake ho stáhl zpátky. "Poslouchej," řekl. "Tahle věc se zasekla, že? Uvnitř možná rozbité. Ale co zabrání tomu, aby to začalo znovu?"
  
  "My," řekl hlas zezadu.
  
  Drake se otočil a uviděl, jak se k nim blíží NEST a bombová četa s batohy a otevřenými notebooky v rukou. "Jdete pozdě," vydechl.
  
  "Jasně kámo. Obvykle to tak bývá."
  
  Kinimaka, Yorgi a Lauren začali vymotávat Hayden z bizarní sítě, kterou sdílela se Zoe Shears a Julianem Marshem. Dvě Pýthie byly co nejvíce zakryté, ale nezdálo se, že by je jejich nahota příliš obtěžovala.
  
  "Pomohl jsem," opakoval Marsh znovu a znovu. "Nezapomeňte jim říct, že jsem pomohl."
  
  Hayden se ocitla na kolenou, převalovala každou končetinu, aby obnovila krevní oběh, a třela si místa, kde se nahromadily bolesti kloubů. Kinimaka jí dal svou bundu, kterou vděčně přijala.
  
  Alicia chytila Draka za ramena a v očích měla slzy. "Jsme naživu!" - křičela.
  
  A pak si ho přitáhla blíž, našla jeho rty svými rty a políbila ho tak silně, jak jen mohla. Drake se nejprve odtáhl, ale pak si uvědomil, že je přesně tam, kde chtěl být. Políbil ji zpět. Její jazyk vyplázl a našel ho a jejich napětí povolilo.
  
  "To je místo, kam jsme šli už dlouho," řekl Smith. Promiň, May."
  
  "Ach člověče, chybí mi moje žena," řekl Dahl.
  
  Bo na něj zíral s tváří jako kámen jako žula, ale jinak nečitelný.
  
  Mai vymáčkla slabý úsměv. "Kdyby se role obrátily, Alicia by teď mumlala něco o připojení."
  
  "Nebuď stydlivý". Alicia se s hrdelním smíchem odtáhla od Draka. "Nikdy předtím jsem nelíbal žádnou filmovou hvězdu."
  
  Smith se začervenal při zmínce o starých časech. "Aha, teď jsem se smířil s tím, že May ve skutečnosti není skvělá Maggie Q." Omlouvám se za to ".
  
  "Jsem lepší než Maggie Q," usmála se Mai.
  
  Smith klesl, nohy se mu podlomily. Lauren natáhla ruku, aby ho podpořila.
  
  Alicia naklonila hlavu na stranu. "Počkejte, políbil jsem filmovou hvězdu." Nějaký Jack. Nebo to bylo jeho přezdívka? Oh, vlastně dva. Nebo možná tři..."
  
  Kensi se pohyboval mezi nimi. "Hezký polibek," řekla. "Takhle jsi mě nikdy nelíbal."
  
  "To jen proto, že jsi svině."
  
  "OH díky".
  
  "Počkej," řekl Drake. "Políbil jsi Kensiho? Když?"
  
  "To je starý příběh," řekla Alicia. "Sotva si pamatuji."
  
  Dal si záležet, aby upoutal veškerou její pozornost očima. "Takže to byl polibek ‚jsme rádi, že jsme naživu"? Nebo něco víc?
  
  "Co myslíš?" Alicia vypadala ostražitě.
  
  "Myslím, že bych byl rád, abys to udělal znovu."
  
  "OK..."
  
  "Později".
  
  "Rozhodně. Protože máme co dělat."
  
  Drake se nyní podíval na Haydena, vůdce jejich týmu. "Ramses a aligátor jsou stále venku," řekl. "Nemůžeme je nechat utéct."
  
  "Ehm, promiň?" - řekl jeden z chlápků ze sapérského týmu.
  
  Hayden se podíval na Marshe a Shears. "Vy dva můžete získat body navíc, pokud máte informace."
  
  "Ramses se mnou skoro nemluvil," řekl Shears. "A Aligátor byl ten největší šílenec, kterého jsem kdy potkal." Kéž bych věděl, kde jsou."
  
  Drake na něj zíral. "Aligátor byl největší šílenec -"
  
  "Omlouvám se. Kluci?" řekl vůdce NEST.
  
  Marchovy oči zazářily. "Ramses je brouk," řekl. "Měl jsem na to šlápnout, když jsem měl příležitost. Všechny tyto peníze jsou pryč. Moc, prestiž - zmizely. Co bych měl dělat?"
  
  "Doufám, že ve vězení shniju," řekl Smith. "Ve společnosti vraha."
  
  "Poslouchat!" - křičeli lidé z HNÍZDA.
  
  Hayden se na ně podíval a pak na Dahla. Drake se ohlédl přes Aliciino rameno. Vedoucí týmu NEST byl na nohou a jeho tvář byla bledá, barva absolutního strachu.
  
  "Tato bomba je k ničemu."
  
  "Co?"
  
  "Neexistují žádné elektrické rozbušky. Čočky praskly, myslím, že možná úderem kladiva. Ale uran? I když můžeme najít stopy, které nám říkají, že to tu kdysi bylo, ono to... chybí."
  
  "Ne". Drake cítil, jak se mu chvějí svaly. "V žádném případě, tohle mi nemůžeš říct." Chceš říct, že ta bomba byla zasraný falešný?"
  
  "Ne," řekl vůdce a poklepal na svůj laptop. "Říkám ti, že to není taková bomba." Byl deaktivován odstraněním všech dílů, díky kterým fungoval. Tak tohle je fake. Tento muž - Ramses - má pravděpodobně toho pravého."
  
  Tým nezaváhal ani vteřinu.
  
  Hayden sáhl po telefonu a vytočil Mooreovo číslo. Drake křičel, že by měla zavolat vrtulníky.
  
  "Kolik potřebujeme?"
  
  "Naplňte zasranou oblohu," řekl.
  
  Bez reptání zvedli svá bolavá těla a rázně vykročili ke dveřím. Hayden rychle mluvila, když běžela, nevykazovala žádné fyzické následky léčby. To byly mentální účinky, které měly sílu ji navždy zjizvit.
  
  "Moore, bomba v Central Parku je falešná." Vyčištěno, zavřeno. Myslíme si, že vnitřnosti a rozbušky byly odstraněny a poté vloženy do jiného zařízení."
  
  Drake slyšel Moore vzdychnout ze vzdálenosti tří stop.
  
  "A my jsme si mysleli, že noční můra skončila."
  
  "To byl Ramsesův plán od samého začátku." Hayden utrhl vnější dveře z pantů, aniž by přerušil krok. "Teď exploduje ve svém vlastním čase a uteče." Letí z New Yorku nějaké vrtulníky?"
  
  "Válečný. POLICIE. Myslím, že speciální operace."
  
  "Začněte tímhle." Má plán, Moore, a my věříme, že aligátor je bývalé komando. Jak vypadají CCTV kamery?
  
  "Sbíráme každou tvář, každou postavu. Byli jsme na hraně celé hodiny. Pokud Ramses proběhne městem, chytíme ho."
  
  Drake přeskočil odpadkový koš, Dahl byl vedle něj. Nad hlavami jim duněly vrtulníky, dva z nich přistály na silnici u vchodu do zoo. Drake vzhlédl a uviděl za rotujícími rotory kancelářských budov, kde se mezi bílými roletami tisklo k oknům mnoho tváří. Sociální sítě by dnes explodovaly, a kdyby to pokračovalo, výsledky by byly nulové. Ve skutečnosti to pravděpodobně brzdilo jejich úsilí.
  
  Hayden se vrhl k nejbližší helikoptéře a zastavil se těsně před myčkou rotorů. "Tentokrát," řekla Mooreovi. "Ramses se nebude předvádět." Bylo to všechno rozptýlení, které mu pomohlo přežít. Jde o jeho pověst - korunní princ děsu získává zpět svůj status a zapisuje se do historie. Přiveze jaderné zbraně do New Yorku, odpálí je a beztrestně uteče. Jestli ho teď necháš jít, Moore, už ho nikdy neuvidíš. A hra bude u konce."
  
  "Já to vím, agente Jayi." Vím to".
  
  Drake se vznášel nad Haydenovým ramenem a poslouchal, zatímco zbytek týmu sebou podrážděně škubal. Dahl zkoumal okolí, vybíral nejlepší místa ze zálohy a potom je každé zkontroloval dalekohledem. Zvláštní, ale aspoň ho to zaměstnalo. Drake ho šťouchl loktem.
  
  "Kde jsou saně?"
  
  "Nechal to za sebou." Dahl ve skutečnosti vypadal trochu nešťastně. "Je to zatraceně dobrá zbraň."
  
  Kensi zasáhla. "Připomněl jsem mu, že stále nemám svou oblíbenou zbraň." Jestli dostane perlík, já musím dostat katanu."
  
  Drake pozoroval Švéda. "To zní jako dohoda."
  
  "No tak, přestaň jí dávat důvod." Kde bych tady vůbec vzal katanu?"
  
  Hlas řekl: "Nejsou daleko od Staten Island, Hayden."
  
  Drake se otočil tak rychle, že sebou trhl. "Co to bylo?"
  
  Hayden požádal Moora, aby to zopakoval, a pak se obrátil k týmu. "Máme cíl, kluci." Volal civilista, jak Moore předpověděl, a potvrdil to kamerou. Pohni zadkem!"
  
  Tým se sklopenými hlavami přeběhl přes chodník na volnou, zabarikádovanou silnici, proskočil otevřenými dveřmi vrtulníku a připoutal se do sedadel. Oba ptáci se vznášejí do vzduchu, rotory řežou listí z okolních stromů a rozhazují trosky přes ulici. Drake vytáhl pistole a pušku, vojenskou čepel a paralyzér a zkontroloval, zda je vše v pořádku a plně připravené. Dahl zkontroloval komuniké.
  
  Pilot vyčistil střechy a pak se prudce otočil na jih, čímž zvýšil rychlost. Alicia zkontrolovala své vlastní zbraně, jednu, kterou vzala legionáři, odhodila a druhou si nechala pro sebe. Kinimaka ukradla pohledy na Haydena, které se snažila ignorovat a stále dostávala informace od Moora a jeho agentů. Beau ztichl a schoulil se v rohu jako od chvíle, kdy se Drake a Alicia políbili. Mai seděla klidně, její japonské rysy byly neproniknutelné, pevně zaměřená na svůj cíl. Zbytek týmu všechno znovu zkontroloval, všichni kromě Kenzie, která si stěžovala na jízdu helikoptérou, štiplavý vítr, zápach potu a na to, že kdy viděla tým SPEAR.
  
  "Nikdo tě nežádal, abys zůstala s námi," řekla Alicia tiše.
  
  "Co jiného jsem mohl dělat? Utéct jako vyděšená kostelní myš?"
  
  "Takže to má dokázat, že jsi statečný?"
  
  Kenziho oči zajiskřily. "Nechci vidět Armagedon." A ty?"
  
  "Už jsem to viděl." Ben Affleck je překvapivě gay a Bruce Willis šokuje víc než zatracený asteroid. Ale sakra, snažíš se nám říct, že máš ve skutečnosti srdce?"
  
  Kensi zírala z okna.
  
  "Zloděj archeologických artefaktů má srdce." Kdo by to věděl?
  
  "Jen se snažím vrátit ke svému podnikání na Blízkém východě." Jeden. Pomáhat vám, hlupákům, povede k dosažení tohoto cíle. Do prdele své zatracené srdce."
  
  Vrtulník letěl nad střechami Manhattanu, když Hayden obdržel vysvětlení, že Ramses a Gator ještě neopustili ostrov, protože byli spatřeni poblíž Staten Island Ferry.
  
  "Ty kousky, které se ztratí v překladu, by nás všechny mohly zabít," povzdechl si Hayden a Drake připustil, že je to pravda. Od nejmenší hádky na školním dvoře až po válku mezi prezidenty a premiéry, nuance byly vším.
  
  Jejich cíl se přibližoval, jak se kolem míhaly budovy. Pilot se ponořil mezi dva mrakodrapy, aby udržel rychlost, když mířil ke svému cíli. Drake se nesl s ponurým úmyslem. Vířící šedé vody zálivu byly před námi. Dole viděli skupinu přistávajících vrtulníků, všechny bojující o pozice.
  
  "Takhle!" Hayden plakal.
  
  Ale pilot už prudce klesal, což způsobilo, že vrtulník se snažil přistát, aby zaujal přední pozici před řadou květináčů a autobusovou zastávkou. Drake cítil, jak se mu v ústech sevřel žaludek. zakřičela Hayden do své cely.
  
  "Terminál je samozřejmě zavřený," řekla. "Pokud je tady Ramses, čeho chce dosáhnout?"
  
  "Za vámi by měl být plot a pod stromy zaparkovaná řada aut. Policajti tam mají ženu, která ho viděla jako poslední."
  
  "Skvělý. Takže teď my -"
  
  "Počkejte!" Aliciiny uši zachytily zvuky dříve než kdokoli jiný. "Slyším střelbu."
  
  "Jít."
  
  Tým vystoupil z auta a zamířil k terminálu a běžel podél budovy. Drake si všiml, že kolem široké křivky hlavního vchodu vedla dlouhá betonová rampa do přístaviště. Výstřely přicházely odtamtud, střílely přes otevřené prostranství, nebyly tlumeny, jako by byly stěny.
  
  "Tam zpátky," řekl. "Přichází ze skluzu."
  
  Oblohu za nimi zaplnily vrtulníky. V cestě jim leželo sténající tělo policisty, ale on jim mávl rukou, aby šli kupředu, nejevil žádné známky zranění. Vzduchem zazněly další výstřely. Tým vytáhl zbraně, běžel v tandemu a prohledával oblast před sebou. Další policista před nimi poklekl se sklopenou hlavou a držel ho za ruku.
  
  "To je v pořádku," řekl. "Jít. Jen rána do masa. Potřebujeme vás. Oni... odcházejí."
  
  "Dneska ne," řekl Hayden a proběhl kolem.
  
  Drake si všiml konce skluzu a výčnělků nalevo od něj - všechny betonové skluzy používané pro trajekty. Na jejich základnu šplouchaly vlny. "Slyšíš to?" řekl, když se znovu začalo střílet. "Ramses získal automatickou četu."
  
  Lauren byla jediná, kdo zavrtěl hlavou. "Který z nich?"
  
  "Více ran za minutu než AK." Klip od šesti set do osmi set nábojů. Vyměnitelné sudy v případě, že se příliš zahřeje. Není to úplně přesné, ale zatraceně děsivé."
  
  "Doufám, že ten bastard se mu rozpustí v rukou," řekla Alicia.
  
  Skupina policistů klečela vepředu a neustále se krčila, aby se schovala, když SAW vyplivla své kulky. Nad hlavou se mihla řada kulek. Dva policisté palbu opětovali a mířili na vzdálený konec skluzu, kde kotvil trajekt.
  
  "Neříkej mi..." řekl Dahl.
  
  "Myslíme si, že právě tam nastupuje na trajekt s jedním z lístků na údržbu," řekl jeden z policistů. "Dva chlapci. Jeden mířil na nás, druhý startoval člun."
  
  "Takhle nemůže utéct," protestoval Hayden. "Je... je... konec hry." Oči jí jiskřily hrůzou.
  
  "Pro něj," řekla Alicia samolibě.
  
  "Ne, ne," zašeptal Hayden. "Pro nás. Všechno jsme to špatně pochopili. Ramses jde doslova s ranou. Pečetím jeho odkaz. Kluci, on odpálí tuhle jadernou bombu."
  
  "Když?"
  
  "Nevím. Nejlepší odhad? Míří na Liberty Island a sochu a bude to zveřejňovat na sociálních sítích. Ach bože, bože, představ si -" dusila se. "Nemůžu... prostě nemůžu..."
  
  Kinimaka ji trhl na nohy a velký muž účelově zavrčel. "Tohle nedovolíme." Musíme něco udělat. Nyní."
  
  A Drake spatřil záblesk SAW asi padesát stop daleko, smrtelnost jeho výstřelů, jedinou věc, která stála mezi nimi a Ramsesem, a jadernou bombu.
  
  "Kdo chce žít věčně, že?"
  
  "Ne," řekla Alicia tiše. "Vždycky by to byla sakra nuda."
  
  A Dahl se naposledy podíval na tým. "Převezmu vedení."
  
  V tom posledním zlomku vteřiny se newyorští hrdinové připravili; tým SPEARERŮ a pak každého policistu a agenta na doslech. Všichni vstali, postavili se plivající zbrani a učinili poslední volbu svého života.
  
  Dahl to začal. "Záchvat!"
  
  
  KAPITOLA ČTYŘICÁTÁ TŘI
  
  
  Drake běžel doprostřed svých přátel, přesně tam, kde chtěl být, zvedl zbraň a prudce vystřelil. Kulky jsou vypalovány z každého běžícího děla rychlostí dva tisíce pět set stop za sekundu a pažbami se ozývají četné exploze. Na celém trajektu se rozbila okna.
  
  Během několika sekund zkrátili mezeru na polovinu a pokračovali v intenzivní palbě. Uživatel SAW okamžitě změnil své nastavení, šokován brutalitou útoku. Není to tak, že by přestal střílet; jeho kulky vystopovaly stopu na pažbách a vyrazily na moře, když se dost možná zapotácel zpět. Drake si přiložil teleskopický zaměřovač k očím, položil prst na spoušť a rozeznal rysy muže, který držel SAW.
  
  "Toto je Aligátor," řekl Hayden přes komunikátor. "Nenechte si ujít."
  
  SAW se otočil a zamířil zpátky k nim a stále plival olovo. Drake si představil, že soudek teď musí být tak horký, že se roztaví, ale ne dost rychle. Kulka zasáhla policistu do neprůstřelné vesty a pak druhá zlomila tomu druhému ruku. V tuto chvíli byla jejich srdce připravena vyskočit z hrudi, ale nezastavili útok ani snížili střelbu. Spodní část trajektu upadla, rozbila se, otevřená zadní část byla tak perforovaná, že připomínala struhadlo na sýr. Aligátor prudce máchl SAW a snažil se to kompenzovat. Kulky prorazily prostor nad jejich hlavami.
  
  Tupý zvuk motoru trajektu se změnil v pomalý řev a to vše změnilo. Aligátor vyskočil na palubu a dál divoce pálil. Voda se zezadu začala čeřit a loď se naklonila dopředu. Drake viděl, že jsou ještě dvacet stop odzadu, viděl, jak odbočuje doleva a na stranu, a věděl, že to nikdy nestihnou.
  
  Když padal, křičel, padl na bok a náhle se zastavil. Dahl spadl poblíž. Hayden se kutálel, což vše ještě ztížilo zamíření Aligátora, ale zdálo se, že to muže nezajímalo. Bylo vidět, jak se jeho postava vzdaluje a míří hlouběji do trajektu.
  
  Drake dal znamení Haydenovi a Hayden zavolal vrtulníky.
  
  Černí ptáci se vrhli ke skluzu, prudce sestoupili a vznášeli se tři stopy nad zemí, zatímco posádka SPEARu vystupovala na palubu. Když policisté a agenti zasalutovali, vytvořilo se nové pouto, které se nikdy nepřetrhne, zasalutovali, jak nejlépe uměli, a pak vrtulníky prakticky vzlétly do vzduchu. Piloti tlačili auta na limit, pronásledovali kypící trajekt a brzy skončili nad hlavou. Byl to pohled, který si Drake nikdy nedokázal představit: ptáci visící jako smrtící černí predátoři na obloze New Yorku, slavné panorama jako pozadí, připravující se ke startu na trajektu Staten Island.
  
  "Udeř do nich tvrdě," řekl Hayden do vysílačky vrtulníku. "A rychle".
  
  Dvě helikoptéry se řítily dolů k zádi trajektu. Téměř okamžitě vystrčil neposedný Aligátor hlavu z bočního okna a vypálil zběsilou salvu. Jeho třetí výbuch narazil do vnějšího pláště vrtulníků, pronikl některými částmi a odrazil se od jiných. Vrtulníky padaly z nebe jako balvany. Dahl vylomil dveře a opětoval palbu, kulky beznadějně minuly.
  
  "Střílí, jako by šukal," zabručel Drake. "Nikdy nezasáhne správný cíl."
  
  "Ustoupit". Dahl se vzdal pokusu zasáhnout Aligátora a připravil se na blížící se úder.
  
  O tři vteřiny později se to stalo, jen to nebyla rána, ale jen náhlé zastavení. První vrtulník se vznášel nad horní palubou trajektu, zatímco druhý se vznášel poblíž levoboku, zbývající členové posádky SPIR byli na palubě. Rychle odešli, boty řinčely na palubě a shromažďovaly se ve skupinách. Vrtulníky se pak zvedly, aby se připojily ke svým protějškům ve vzduchu a sledovaly trajekt.
  
  Hayden se na několik sekund ocitl tváří v tvář týmu. "Víme, kde je." Strojovna. Pojďme to teď ukončit."
  
  Utíkali, adrenalin jim nabíjel nadmíru, a pak Aligátor na palubě dole jasně změnil taktiku.
  
  RPG zasvištělo vzduchem, srazilo se s vrtulníkem a explodovalo. Pták ztratil kontrolu, kov se rozletěl na všechny strany, černý trup zachvátil oheň a vyčerpaný spadl na horní palubu trajektu.
  
  Na povel "běh SPEAR".
  
  
  KAPITOLA 44
  
  
  Drake zaslechl změnu ve zvuku motoru vrtulníku a bez kontroly věděl, že auto jelo směrem k nim. Pokud by to nestačilo, prodlužující se dravý stín rozprostírající se po palubě byl přímo na cíl.
  
  Utéct nebo zemřít.
  
  Bouchl ramenem do vnějších dveří, strhl celý rám z pantů a spadl do prostoru za nimi. Těla se za ním hnala, válela se, natahovala, šplhala a tlačila. Vrtulník těžce přistál, rotory se utrhly a kovové tělo se rozpadlo. Vše od šrapnelů až po oštěpy dlouhé paže prořízly vzduch a rozřezaly ho na kusy. Trajekt se houpal a sténal, voda pěnila vlevo i vpravo.
  
  Ohnivá koule vystřelila na ostatní vrtulníky, které okamžitě podnikly úhybnou akci, pouhé štěstí jim zabránilo srazit se. Proudy ohně olizovaly horní palubu, způsobily nové požáry, zuhelnatěly lak a kovové sloupky a roztavily barvu. Rotor se ohnul, když narazil na sloup po Drakeově pravici, odrazil se k podlaze a veškerá jeho hybnost se náhle zastavila. Další létající střely rozbily okna a prorazily rám a jeden strašlivý bodec prošel přímo přes bok člunu a vyrazil na moře. Drake ucítil dotek plamenů, když jím procházelo teplo, podíval se pod rameno a viděl, že celý tým leží na břiše, dokonce i Smith ležící na Lauren. Exploze pominula a oni sledovali povstání a pak Aligátor vzal věci na úroveň naprostého šílenství.
  
  Šílenství.
  
  Další RPG prošlo přímo lodí samotnou, opustilo odpalovací zařízení raket a rozbilo paluby, když letělo. Ozvala se exploze, když střela protrhla palubu a poslala jim do cesty další výbuchy ohně a smrtící trosky. Drake zasténal, když mu šrapnel prorazil hlavu a rameno, ulevilo se mu, že mu bolest ukázala, že je stále naživu. Chvíli se nadechl a prohlédl si nové prostředí před sebou.
  
  Na palubě byla rozervaná díra. Všude byly hromady dřeva. Kdysi uzavřenou střední horní palubou proudily dým a oheň.
  
  "Cesta je volná," řekl.
  
  "Jen pro tebe!" Lauren skoro vykřikla.
  
  "Tak zůstaň," špitla Kenzi a zatahala Dahla za rameno. "Jsi v pořádku, Thorste?"
  
  "Ano, ano, jsem v pořádku." Nech mě jít".
  
  Drake šel polovičatým tempem, opatrnější, než si za celý svůj život pamatoval. Skupina za ním se k sobě přitiskla a přesně věděla, kam jde. Na poslední chvíli, jak očekával, se Dal objevil přímo u jeho ramene.
  
  "Děláme to, kámo?"
  
  "Máme zatraceně pravdu."
  
  A skočili dolů novou dírou, nohama napřed a očima hledali nepřátele. Tvrdě narazili do spodní paluby, kutáleli se, nedotčeni, a vstali s nacvičenými děly.
  
  "Čistě!" Drake plakal.
  
  Jejich boty narazily na tvrdou palubu za nimi.
  
  Kensi přišla poslední a Drake viděl za prvé, že si svlékla těžkou vnitřní bundu a zadruhé, že ji omotala kolem základny třístopé dělené části rotoru vrtulníku. Když se otočila k Švédovi, tvářila se samolibě.
  
  "Teď," řekla, "mám svou zbraň."
  
  "Kéž nám bohové pomohou."
  
  Vtrhli na loď jako jeden celek a v bitvě se utkali s Ramsesem a Gatorem. Trajekt nabíral rychlost každým okamžikem, který uplynul. Liberty Island také rostl a na obzoru se rýsoval stále větší a větší.
  
  "Copak ten maniak nechápe, že se k soše nedostane?" Kinimaka těžce dýchal.
  
  "To neříkej," odsekl Hayden. "Neříkej to."
  
  "Ach ano, rozumím."
  
  "Tenhle trajekt nepotopí," ujistil je Dahl. "Zátoka není dost hluboká, aby absorbovala... no, víš co."
  
  Na další palubě dole konečně našli svou kořist. Aligátor hlídal dveře, zatímco Ramses řídil trajekt. V souladu se svou již zavedenou zálibou v šílenství vydal výrobce bomb RPG, které si připravil právě pro takový okamžik. Drake si nemohl pomoci, ale zalapal po dechu a zakřičel, aby se všichni schovali, a pak střela proletěla středem trajektu ve výšce hlavy a zanechala za sebou kouřovou stopu, poháněnou Aligátorovým šíleným smíchem.
  
  "Tak moc se ti to líbí? Chytil jsi to? Už umíráme!"
  
  Drake vzhlédl a našel téměř nad sebou Aligátora, jak běží za raketou a nese s sebou svůj raketomet. Raketa samotná proletěla trajektem a opustila zadní část a explodovala ve vzduchu. Aligátor máchl raketometem po Drakeově hlavě.
  
  Yorkshireman se přikrčil, když se Ramesses konečně otočil, ruku ležérně položenou na volantu.
  
  "Už jdeš pozdě," řekl.
  
  Drake udeřil Aligátora do břicha, ale ten uskočil a stále máchal svou objemnou zbraní. Abych byl spravedlivý, tým to zdrželo o chvíli navíc. Nikdo nechtěl dostat ránu tak masitou tyčí, ale uvnitř trajektu bylo hodně místa, což Dahlovi a ostatním poskytlo větší manévrovatelnost. Aligátor zavrčel a otočil se, pak se rozběhl přímo k Ramsesovi, teroristickému princi, který nyní držel poloautomatickou pistoli. Drake si všiml batohu přivázaného k Aligátorovým zádech.
  
  "Jen oddalujete nevyhnutelné," prohlásil Ramses.
  
  Jednou rukou stříkal páru zevnitř, druhou mírně změnil kurz a zamířil na Liberty Island.
  
  "Měl jsi někdy strach, jak žít?" řekl Drake zpoza pultu. "Bazar? Zámek? Propracovaný plán útěku? Co to sakra všechno bylo?"
  
  "Ach, bazar byl jen - jak bych to řekl - prodej s sebou? Zbavit se všech svých světských statků. Zámek je loučení a znamená konec. Koneckonců, vzal jsi mě přímo do New Yorku. A plán útěku je, ano, trochu komplikovaný, to uznávám. Ale vidíš teď? Už jdeš pozdě. Hodiny tikají."
  
  Drake přesně nevěděl, co tím Ramses myslel, ale důsledek byl jasný. Vyšel z krytu, zasypal kormidelnu kulkami a rozběhl se za nimi, jeho tým byl blízko. Už žádné mluvení; tohle byla jeho konečná hra. Ramses zavrávoral a z ramene se mu řinula krev jako z fontány. Aligátor zaječel, když kulky pronikly do jeho těla. Sklo oba teroristy zasypalo zubatými cákanci.
  
  Drake rozbil dveře a pak uklouzl, odrazil se od rámu a smykem zastavil, proklínal své štěstí. Dahl ho přeskočil, Kenzi byla vedle něj. Ti dva vstoupili do kormidelny a zvedli zbraně, aby zabili. Ramses se s nimi setkal se vší silou sedmistopého, svalnatého šílence, který se šklebil jako divoký pes; vběhl dovnitř a pokusil se je rozházet.
  
  Dahl nic z toho netoleroval, vzdoroval hrubé síle a bral všechny rány. Kensi kolem nich tančila a udeřila do Ramsesových boků jako nebezpečný vlk. Radikální princ zmlátil Švéda. Z člunu na rameni se Dahl otřásl. Neuvěřitelně silné ruce popadly Švéda pod krkem a začaly ho mačkat. Dahl zvedl ruce, napůl uvolnil sevření a pak si jednu vzal sám; oba muži se kolébali a mačkali jeden druhého, dokud ani jeden nemohl dýchat. Ramses Dahla otočil a praštil ho zpátky do zdi, ale Švédovou jedinou reakcí byl široký úsměv.
  
  Kensi vyskočila do vzduchu a zvedla loket, který srazila drtivou silou, přímo na Ramsesovu krvácející ránu. Nečekala, že jeden úder pěstí ukončí takový boj, a pak muže bodla do krku, i když křičel, a způsobila mu vypoulené oči.
  
  Pak se Ramses odpotácel pryč, celý od krve, zvracel. Dahl ho nechal jít, cítil konec. Teroristovy oči se upřely na Švédovy a nebyly v nich žádné známky porážky.
  
  "Budu tento okamžik brát jako okamžik vítězství," zaskřehotal. "A rozdrtit srdce kapitalismu."
  
  Natáhl ruku, jako by se chtěl dotknout Aligátora.
  
  Dahl vystřelil zpět. Kulka zasáhla Ramsese do břicha a odhodila ho zpět.
  
  Aligátor skočil a spadl na Ramsese.
  
  Teroristickému princi se podařilo uchopit batoh přivázaný k zadní části padajícího Aligátora a jeho natažená ruka svírala obnažený modrý drát, když se oba zhroutili.
  
  Kenzi se vrhla vpřed a zamířila na ruku držící drát jedinou zbraní, kterou měla po ruce, nejlepší zbraní, kterou měla, hrubou katanou. Její čepel rychle sekla a usekla Ramsesovi paži na rameni, což způsobilo, že terorista vyjádřil výraz krajního překvapení.
  
  Ruka dopadla na podlahu ve stejnou chvíli jako Aligátor, ale prsty stále svíraly nyní otevřený konec modrého drátu.
  
  "Bez problémů," zakašlal Ramses. "Měl jsi pravdu, že jsi na mě takhle zaútočil." Hodiny netikaly. Ale..." Zkroutila ho křeč, krev mu rychle vytekla z žaludku, paže a levého ramene.
  
  "To... se děje... teď."
  
  
  KAPITOLA 45
  
  
  Drake se plazil po podlaze a převalil Aligátora na břicho, zatímco se šílenec chechtal na krvavé palubě. Dahl padl vedle něj, ve tváři se mu vepsala bolest, hrůza a předtucha. Řemínek byl zapnutý, ale Drake ho okamžitě rozepnul a poté zbavil kovové pouzdro hrubého materiálu.
  
  Před nimi stál odpočítávací časovač, jeho blikající červená čísla byla hrozivá a strašná jako krev, která se rozlévala po podlaze pod jejich koleny.
  
  "Čtyřicet minut," promluvila Hayden jako první a její hlas byl tlumený. "Nehraj si s tím, Draku." Odzbrojte tuhle věc hned teď."
  
  Drake už otáčel bombu, stejně jako minule. Kinimaka mu podal otevřený nůž, který kousek po kousku rozebral, opatrně se pohyboval, dával si pozor na mnoho nástražných pastí, které by výrobce bomb jako Gator mohl vypustit. Když oddaloval zařízení od šíleného teroristy, pohlédl na Alicii.
  
  "Už nic neříkej," řekla, popadla muže pod pažemi a odtáhla ho pryč. Pro takového vraha by nebylo slitování.
  
  Pevnou rukou sundal přední panel bomby. Byly k němu připojeny stočené modré dráty, které se znepokojivě natahovaly.
  
  "Tohle není podomácku vyrobená bomba," zašeptal Dahl. "Buď opatrný".
  
  Drake se zastavil a zíral na svého přítele. "Chceš to udělat?"
  
  "A být zodpovědný za jeho spuštění? Spíš ne. Ne."
  
  Drake se kousl do spodního rtu, plně si vědom všech souvisejících faktorů. Blikající odpočítávání bylo neustálou připomínkou toho, jak málo času jim zbývalo.
  
  Hayden zavolal Moore. Kinimaka zavolal sapéry. Někdo jiný zavolal NEST. Když se Drake podíval na zařízení, byl zvážen každý aspekt a informace se rychle hrnuly ven.
  
  "Znovu zatáhněte za dráty," navrhl Dahl.
  
  "Příliš riskantní."
  
  "Hádám, že tentokrát není žádný pohybový senzor, soudě podle toho, jak běžel Aligátor."
  
  "Že jo. A nemůžeme znovu použít váš nápad s kladivem."
  
  "Zhroucený okruh?"
  
  "To je problém. Používali už něco nového - bezpečnostní drát. A tenhle bastard je skutečný. Pokud se do toho zapojím, mohlo by to fungovat."
  
  Aligátor vydával z vedlejší místnosti nadpozemské zvuky, zatímco Alicia pracovala. Netrvalo dlouho a prostrčila hlavu rozbitými dveřmi. "Říká, že bomba má ve skutečnosti spínač proti neoprávněné manipulaci." Pokrčila rameny. "Ale pak si myslím, že by to udělal."
  
  "Není čas," řekl Dahl. "Není na to zatracený čas."
  
  Drake se podíval na časovač. Už jim zbývalo třicet pět minut. Posadil se zpět na bobek. "Sakra, to nemůžeme riskovat." Jak brzy sem dorazí bombová četa?"
  
  "Maximálně pět minut," řekl Kinimaka, když helikoptéry zasahovaly na paluby trajektu, kde jen mohly. Jiní se vznášeli o něco výše, když záchranáři skákali. "Ale co když ho nemohou odzbrojit?"
  
  "Co kdybychom to hodili do zálivu?" navrhla Lauren.
  
  "Je to dobrý nápad, ale je to moc malé," zeptal se už Hayden Moora. "Znečištěná voda by nasytila město."
  
  Drake se houpal sem a tam, přemýšlel o šílenství, a pak zachytil Dahlův pohled. Věděl, že Švéd měl stejný nápad. Díky jejich pohledu komunikovali přímo a snadno.
  
  Můžeme to udělat. Toto je jediný způsob.
  
  Byli bychom slepí. Výsledek je neznámý. Jakmile jednou začnete, není cesty zpět. Jeli bychom na jednosměrnou cestu.
  
  Tak na co sakra čekáš? Vstávej, sráči.
  
  Drake reagoval na výzvu v Dahlových očích a narovnal se. Zhluboka se nadechl, připevnil si pušku, zastrčil pistole do pouzdra a vytáhl z batohu jadernou bombu. Hayden na něj zíral s vykulenýma očima a pronikavě se zamračil.
  
  "Co to sakra děláš?"
  
  "Přesně víš, co děláme."
  
  "Bezpečné vzdálenosti nemusí být stejné. Myslím pro tebe."
  
  "Pak to neudělají." Drake pokrčil rameny. "Ale všichni víme, že existuje jen jeden způsob, jak zachránit toto město."
  
  Drake zvedl jadernou bombu a Dahl šel napřed. Alicia ho zastavila na další vzácný okamžik.
  
  "Odcházíš po jediném polibku? Nedovol, aby to byl ten nejkratší vztah v mém životě."
  
  "Překvapuje mě, že nemáš kratší."
  
  "Záměrně podceňuji chlapa, o kterém jsem se rozhodl, že se mi líbím, kterého jsem šukal a pak mě asi po osmi minutách začal nudit."
  
  "No dobře. Tak se uvidíme za pár."
  
  Alicia ho držela jen očima a zbytek těla držela v naprostém klidu. "Vrať se brzy".
  
  Hayden se vmáčkl mezi Drakea a Dahla, rychle mluvil, předával informace od Moora a dával pozor na ty, kteří by mohli poskytnout první pomoc.
  
  "Říkají, že nosnost bomby je mezi pěti a osmi kilotunami." Vzhledem k jeho objemu, hmotnosti a rychlosti, jakou se bude potápět..." Odmlčela se. "Bezpečná hloubka je tisíc osm set stop..."
  
  Drake poslechl, ale zamířil po nedalekém schodišti na horní palubu. "Potřebujeme nejrychlejší vrtulník, jaký máte," řekl blížícímu se pilotovi. "Sakra." Žádné fňukání. Jen nám dej ty zatracené klíče."
  
  "Nejsme-"
  
  přerušil ho Hayden. "Ano, osmnáct set stop, abychom neutralizovali všechno toto záření, podle příkazu NEST." Sakra, musíš být osmdesát mil od pobřeží."
  
  Drake cítil, jak kovové tělo bomby lehce klouže po potu na jeho prstech. "Za třicet minut? Tohle se nestane. Co ještě máš?"
  
  Hayden zbledl. "Nic, Drake." Nemají nic."
  
  "Teď tento perlík začíná vypadat dobře," poznamenal Dahl.
  
  Drake viděl, jak se kolem Alicia řítí, míří na horní palubu a dívá se na moře. Co tam venku hledala?
  
  Pilot se přiblížil, zařízení Bluetooth blikalo u základny jeho helmy. "Máme nejrychlejší vrtulník v armádě," protáhl. "Bell SuperCobra." Dvě stě mil za hodinu, když ji budete tlačit."
  
  Drake se otočil k Haydenovi. "Bude to fungovat?"
  
  "Myslím, že ano". V hlavě provedla nějaké mentální aritmetické výpočty. "Počkej, to nemůže být pravda."
  
  Drake popadl jadernou bombu, červená čísla stále blikala, Dahl po jeho boku. "Pojďme!"
  
  "Osmdesát mil," řekla, když běžela. "Ano, můžeš to udělat." Ale to vám zbude jen... tři minuty, abyste se odtamtud dostali. Neunikneš z výbuchové zóny!"
  
  Drake se přiblížil k Super Cobře, aniž by zpomalil, a díval se na elegantní šedé tvary, věže, tříhlavňová děla, raketové šachty a odpalovací zařízení Hellfire.
  
  "Dost," řekl.
  
  "Drake," zastavil ho Hayden. "I když bezpečně shodíte jadernou bombu, výbuch vás zničí."
  
  "Tak přestaň plýtvat časem," řekl Yorkshireman. "Pokud vy nebo Moore nebo kdokoli jiný ve vaší hlavě neznáte jiný způsob?"
  
  Hayden naslouchal datům, radám a informacím, které Moore neustále předával. Drake cítil, jak se trajekt kolébá na rozbouřených vlnách, zblízka viděl panorama Manhattanu, dokonce rozpoznal mravenčí shon lidí, kteří se již vraceli do svých životů. Všude byla vojenská plavidla, motorové čluny a vrtulníky, pilotované mnoha lidmi, kteří by za záchranu dnešního dne položili život.
  
  Všechno se ale sešlo jen na dva.
  
  Drake a Dahl nastoupili do Super Cobry a od odlétajícího pilota dostali rychlokurz ovládání.
  
  "Hezký výlet," řekl, když odcházel. "A hodně štěstí".
  
  
  KAPITOLA ČTYŘICÁTÁ ŠESTÁ
  
  
  Drake předal jadernou bombu Dahlovi s lehkým úsměvem na tváři. "Myslel jsem, že bys mohl chtít vyznamenat, kámo."
  
  Švéd zvedl bombu a vlezl do zadní části vrtulníku. "Nejsem si jistý, jestli ti můžu věřit, že jedeš v přímém směru."
  
  "Tohle není auto." A opravdu věřím, že jsme již dokázali, že umím řídit lépe než vy."
  
  "Proč je to? Takhle si to nepamatuju."
  
  "Jsem Angličan. Nejsi takový."
  
  "A co přesně s tím má společného národnost?" Dahl sklouzl do křesla.
  
  "Rodokmen," řekl Drake. "Stuarte. Hamilton. Lov. Knoflík. Kopec. A mnohem víc. Švédsko bylo nejblíže vítězství ve formuli 1, když Finsko obsadilo první místo.
  
  Dahl se zasmál, připoutal se, položil si černé kovové pouzdro na kolena a zavřel dveře. "Nemluv tak nahlas, Draku." Bomba může být vybavena senzorem 'kecy'."
  
  "Tak už jsme v háji."
  
  Zatáhl za řadicí páku a zvedl vrtulník pryč z trajektu, poté, co se ujistil, že nebe nahoře je čisté. Sluneční světlo probleskovalo zezadu a odráželo se od milionů reflexních ploch města, což mu dávalo malou připomínku, proč to dělají. Z podpalubí k němu vzhlíželi tváře, mnozí z nich byli jeho přáteli a rodinou, jeho spoluhráči. Kenzi a Mai stály bok po boku, tváře bez výrazu, ale byl to Izraelec, kdo ho nakonec přiměl k úsměvu.
  
  Poklepala na hodinky a řekla jen svými rty: Posuň kurva dál.
  
  Alicia nebyla nikde vidět a Beau také ne. Drake poslal vojenský vrtulník nízko nad vlnami na přímý kurz přes Atlantik. Cestu jim zkřížily větry a na každém valícím se vlnění se míhalo sluneční světlo. Horizonty se rozprostíraly do všech stran, oblouky světle modré oblohy soupeřily s úžasnou rozlohou moří. Epický horizont za nimi zmizel, když se minuty a sekundy pomalu blížily k nule.
  
  "Patnáct minut," řekl Dahl.
  
  Drake se podíval na počítadlo kilometrů. "Přesně podle plánu."
  
  "Kolik času nám zbývá?"
  
  "Tři minuty," zvedl Drake ruku. "Plus nebo mínus."
  
  "Kolik je to v mílích?"
  
  "Při rychlosti dvě stě mil za hodinu? Asi sedm."
  
  Dahl ve tváři ukázal naději. "Není špatné".
  
  "V ideálním světě," pokrčil rameny Drake. "Nezahrnuje obraty, zrychlení, útok žraloků. Cokoli jiného tam na nás sakra hodili."
  
  "Má ta věc nafukovací?" Dahl se rozhlédl kolem sebe a prsty pevně svíral jadernou bombu.
  
  "Pokud se to stane, nevím kde." Drake se podíval na hodinky.
  
  Dvanáct minut do výbuchu.
  
  "Být připraven".
  
  "Vždycky takhle."
  
  "Vsadím se, že jsi nečekal, že to uděláš, když ses dnes probudil."
  
  "Co? Shodit jadernou bombu do Atlantského oceánu a zachránit New York? Nebo si s tebou promluvit tváří v tvář v námořní helikoptéře?"
  
  "No, oba."
  
  "Napadla mě první část."
  
  Drake zavrtěl hlavou, nedokázal skrýt úsměv. "Samozřejmě, že se to stalo. Jsi Thorsten Dahl, velký hrdina."
  
  Švéd jen na vteřinu uvolnil sevření jaderné bomby a položil ruku na Drakeovo rameno. "A ty jsi Drake, Matt Drake, ten nejstarostlivější člověk, kterého jsem kdy poznal." Nezáleží na tom, jak moc se to snažíš skrýt."
  
  "Jste připraveni shodit tuto jadernou bombu?"
  
  "Samozřejmě že je, ty idiote ze severu."
  
  Drake donutil vrtulník, aby se ponořil nosem napřed do šedé vlny. Dahl otevřel zadní dveře a otočil se, aby získal lepší pozici. Proud vzduchu se prohnal Super Cobrou. Drake pevněji stiskl ovládací páku, sešlápl pedály a pokračoval v rychlém pádu. Dahl naposledy přesunul jadernou bombu. Vlny se zvedly, srazily se a vyslaly k nim chaotické šplouchání, blýskající se bílou pěnou, prostoupenou diamantovými jiskrami slunečního světla. Drake napnul každý sval, nakonec se tvrdě vytáhl, narovnal si svatozáří a otočil hlavu, aby sledoval, jak Dal vyhazuje ze dveří zbraň konečného ničení v kovovém pouzdře.
  
  Spadla do vln, rotující bomba, která se snadno dostala do vody kvůli nízké výšce, ve které byla vypuštěna, další spolehlivý způsob, jak zajistit, aby senzor odolný proti manipulaci zůstal neutrální. Drake je okamžitě odtáhl od srážky, jel na vlnách tak nízko, že přemohly jeho smyk, neztrácel čas při nabírání výšky a v případě katastrofy dal vrtulníku méně prostoru k pádu.
  
  Dahl se podíval na hodinky.
  
  Dvě minuty.
  
  "Dej nohu dolů."
  
  Drake téměř zopakoval, že auto ve skutečnosti neřídil, ale místo toho se soustředil na to, aby ptáka dostal co nejrychleji, protože věděl, že Švéd jen uvolňuje tlak. Teď to všechno sešlo na vteřiny - čas před jaderným výbuchem, míle, které byli vzdáleni z dosahu výbuchu, délka jejich života.
  
  "Osmnáct sekund," řekl Dahl.
  
  Drake se připravil na peklo. "Bylo to hezké, kámo."
  
  Deset... devět...
  
  "Brzy se uvidíme, Yorkie."
  
  Šest... pět... čtyři...
  
  "Ne, když vidím tvou hloupost-"
  
  Nula.
  
  
  KAPITOLA 47 SEDMÁ
  
  
  Drake a Dahl neviděli nic z počáteční podvodní exploze, ale obrovská vodní stěna, která se vyřítila z moře za nimi, stačila k tomu, aby se jejich srdce zachvěla. Tekutý hřibovitý mrak stoupající tisíce stop do vzduchu, zastiňující vše ostatní, řítící se k atmosféře, jako by se snažil přehlušit samotné slunce. Kopule spršky, předchůdce rázových vln, kulovitý oblak, vysoké povrchové vlny a základní vlna, která by se zvedla do výšky přes pět set metrů.
  
  Tlakovou vlnu nebylo možné zastavit, byla to přírodní síla vytvořená člověkem, energetický rozklad. Zasáhl zadní část helikoptéry jako rána kladivem, což vyvolalo v Drakeovi dojem, že ho tlačí ruka zlého obra. Téměř okamžitě se vrtulník ponořil, zvedl se a pak se otočil na stranu. Drakeova hlava narazila na kov. Dahl se držel jako hadrová panenka, kterou hází zlý pes.
  
  Vrtulník se třásl a kutálel, otřásl jím nekonečný výbuch, dynamická vlna. Točil se znovu a znovu, jeho vrtule zpomalovaly, jeho tělo se kývalo. Za ním se dál zvedal obrovský vodní závěs, poháněný titánskou silou. Drake se snažil zůstat při vědomí, vzdal se veškeré kontroly nad svým osudem a jednoduše se snažil udržet, zůstat bdělý a celistvý.
  
  Čas už nebyl podstatný a v tlakové vlně se mohli naklánět a kopat celé hodiny, ale teprve když se přehnala kolem a oni byli zachyceni její vlnou, ukázaly se skutečné důsledky její ničivé síly.
  
  Vrtulník, téměř hlavou dolů, se řítil směrem k Atlantiku.
  
  Drake ztratil kontrolu a připravil se na dopad, protože věděl, že i kdyby katastrofu přežili, neměli žádný záchranný člun, žádné záchranné vesty a žádnou naději na záchranu. Nějak si udržoval dostatečné vědomí, aby mohl vydržet po celý život, a sledoval, jak se ponořili do oceánu.
  
  
  KAPITOLA 48
  
  
  Alicia viděla, jak Drake vytvořil spojení v jeho hlavě asi tři sekundy po ní. Dahl také. Chlapi byli pomalí, ale ona to nikdy neřekla. Mnohem lepší bylo nechat si některé věci v záloze. Jak ostatní pochopili a Hayden se obrátil s prosbou o radu na Moora a jeho vládní kumpány, Alicia byla zasažena osudovým vědomím, že zákon bezpečných vzdáleností způsobí, že všichni budou během příští půl hodiny velmi trpět. Zatímco Drake pracoval na ovládnutí helikoptéry, Alicia obrátila svůj pohled a pozornost jinam.
  
  Vrtulník by se zřítil, to věděla, takže jasná volba sledovat ho s jiným ptákem nedávala smysl. Ale pokud jeho vrtulník létal rychlostí dvě stě mil za hodinu...
  
  Alicia vzala Beaua stranou, vysvětlila svůj plán a pak našla vojáka, který je představil zástupci americké pobřežní stráže.
  
  "Jaká je vaše nejrychlejší loď?"
  
  Než se Drake odtáhl, byla Alicia v podpalubí a naskakovala na narychlo předělanou frézu třídy Defender dosahující rychlosti přes osmdesát mil za hodinu. Jak dosvědčil jeden z ostýchavých členů posádky, provedli některé změny, které mohly, ale nemusely zvýšit rychlost lodi na více než sto. Když jim Alicia v několika krátkých slovech řekla, co chce udělat, každý přítomný muž trval na tom, že zůstane a pomůže.
  
  O několik minut později se Obránce s řevem rozběhl pryč, prořezával vlny svým pevným trupem a snažil se uzavřít mezeru mezi nevyhnutelnou explozí a časem jejich příjezdu.
  
  Jak jim Alicia řekla: "Směřujeme k jadernému výbuchu, chlapi." Drž se svých švestek."
  
  A ať si to uvědomovali nebo ne, posádka tlačila z lodi maximální rychlost. Loď třídy Defender jezdila na vlnách a bránila se jim a dala vše, co měla. Alicia s bílými koleny a bílou tváří se držela zábradlí uvnitř salonu a dívala se okny. GPS vykreslovala kurz vrtulníku záznamem signálu jeho transpondéru. Posádka lodi neustále počítala s časovým posunem s tím, že mezeru dotáhla na dvacet minut, pak na osmnáct.
  
  Sedmnáct.
  
  Stále příliš dlouho. Alicia popadla zábradlí a ucukla, když ji Beau popadl za rameno.
  
  "Bude to fungovat," řekl. "Tento den zachráníme."
  
  Člun se hnal tak rychle, jak mohl, pronásledoval uhánějící vrtulník, oba podivně pronásledovali blížící se explozi, která ještě nenastala. Horizont byl neustále se měnící linie, nikdy přímá. Tým se zapotil, bojoval a nořil se do hlubin svých znalostí. Člun vplouval do neprobádaného území, motory byly tak silné, že vypadaly jako živé.
  
  Když se kapitán otočil k Alicii, už viděla na obzoru spirálovitý mrak, ne příliš daleko, ale mnohem dál než Drake a Dahlův vrtulník. Zrychlující se obránce přejel jedním velkým šplouchnutím vody, uviděl blížící se tlakovou vlnu, zasáhl ji a prorazil, přičemž otřásl každým šroubem, který držel jeho konstrukci. V dálce byl vidět obrovský prstenec bílé vody, ten pohled na vteřinu vyrazil dech i Alici.
  
  Ale jen na vteřinu.
  
  "Pohni," vydechla, vědoma si, že Drake a Dal se nyní téměř jistě řítí do nepřátelských vod. "Pohyb, pohyb, pohyb!"
  
  
  * * *
  
  
  Dorazit na místo havárie trvalo dalších třináct minut. Alicia byla připravená, se záchrannou vestou připoutanou k tělu a další v ruce. Bo byl vedle ní s více než půl tuctem členů posádky a očima zkoumal vody. První úlomky, které našli, byl plovoucí kus listu vrtule, druhý byl smyk v celé délce. Poté se ty části, které se nepotopily, objevovaly častěji a procházely kolem v shluku.
  
  Ale ani Drake, ani Dahl.
  
  Alicia se dívala na vlny, stála na jasném slunci, ale žila v nejtemnějším pekle. Pokud osud určil, že tito dva hrdinové mohou zachránit New York a přežít explozi, aby se nakonec ztratili v Atlantiku, nebyla si jistá, zda to zvládne. Minuty plynuly. Trosky propluly kolem. Nikdo neřekl ani slovo a nepohnul se ani o píď. V případě potřeby zůstanou až do noci.
  
  Rádio neustále praskalo. Haydenův tázavý hlas. Pak jsou Moore a Smith na druhé lince. Dokonce i Kensi promluvil. Okamžiky plynuly ve zpomaleném pohybu zmatku a rostoucí hrůzy. Čím déle to trvalo...
  
  Beau stál na špičkách a všiml si, že něco stoupá po straně vlny. Upozornil na to a vyslovil otázku. Pak to viděla i Alicia, podivná černá hmota se pomalu pohybovala.
  
  "Pokud je to Kraken," zašeptala, aniž by si uvědomila, co řekla. "Odcházím odtud."
  
  Kapitán nasměroval člun tím směrem a pomohl formuláři zaměřit se. Trvalo to několik minut a trochu se to unášelo, ale když Alicia přimhouřila oči, viděla, že jsou to dvě těla, svázaná k sobě, aby se nerozmazala, a přivázaná k sedadlu stále plovoucího pilota. Zdálo se, že boj mezi šlapáním na vodu a potápěním se přiklání k tomu druhému, a tak Alicia naléhala na ochránce, aby si pospíšil.
  
  A skočil přes palubu.
  
  Stabilně plavala, chytila se poskakující hmoty a houpala s ní ve snaze pochopit její smysl. Něčí obličej se otočil.
  
  "Dal. Jsi v pořádku? Kde je Drake?
  
  "Držím se svých kabátů." Jako vždy."
  
  Když proud otočil Dahla ve vodě, objevila se druhá tvář, opřená o zadní část bundy toho druhého.
  
  "No, vy dva se spolu zatraceně cítíte dobře," falešně protestovala Alicia. "Není divu, že jsi nevolal o pomoc. Dáme vám dalších deset minut nebo tak?"
  
  Drakeova třesoucí se ruka se zvedla z vody. "Ani sám." Zdá se mi, že jsem spolkl polovinu zatraceného oceánu."
  
  "A myslím, že půjdeme dolů," vydechl Dahl chvíli předtím, než se sedadlo pilota posunulo dozadu a jeho hlava zmizela pod vodou.
  
  Kutr pobřežní hlídky se přiblížil tak blízko, jak se odvážil. "Všechno je s nimi v pořádku?" křičely hlasy.
  
  Alicia mávla rukou. "U nich je všechno v pořádku. Ti parchanti jen dovádějí."
  
  Pak také Drake vklouzl pod vodu.
  
  "Mmm," Alicia na něj zírala. "Ve skutečnosti..."
  
  
  KAPITOLA 49
  
  
  Následně se svět přizpůsobil, šokován hrůzou z toho, co se stalo, ale bohužel si také zvykl. Jak popsaly Spojené státy v 60. letech minulého století, bylo jen otázkou času, kdy nějaký terorista odpálí jadernou bombu v jednom z největších světových měst. Dokonce vypracovali dokument a reakci na něj - národní scénář reakce číslo jedna.
  
  Kdyby se sešla více zraněných, pohmožděných, bolavých a stěžujících si skupina lidí, aby diskutovali o důsledcích a zamlčovali selhání New Yorku, nikdy by to nebylo uznáno. Tento tým, SPIR a několik dalších, však kontaktoval prezident, ředitel pro vnitřní bezpečnost a starosta New Yorku.
  
  Alicia si na to vždycky chtěla stěžovat. "A jediné, co jsem opravdu chtěl, bylo zavolat od Lawrence."
  
  "Fishburne?" zeptal se Drake.
  
  "Nebuď hloupý. Jennifer, samozřejmě."
  
  "Mohla by mi tě ukrást?"
  
  Alicia se zasmála. "Mrknutím oka."
  
  "No, vždycky je fajn vědět, na čí straně jsi."
  
  "Pokud chceš, mohl bych ti napsat seznam nejlepších uchazečů."
  
  Drake mávl rukou a stále se snažil vzpamatovat z polibku, který sdíleli. Stalo se to hned po chvíli velkého stresu, oslavy života, ale rozvířilo to v něm emoce, staré emoce, o kterých si myslel, že už dávno zemřely. Jak se věci právě teď měly, bylo mnoho dalších věcí k přemýšlení - mezi nimi náčelník Mai a Bo.
  
  Ale život se nezpomalil jen kvůli tobě, pomyslel si. I když to mnozí očekávali a výborné šance většinou přišly jen jednou. Postrádat je obvykle znamenalo celoživotní lítost, nikdy nevědět. Promarněná šance není nikdy promarněná šance.
  
  Je lepší zkusit to a selhat, než to nezkusit vůbec.
  
  Alicia byla složitá jako sluneční soustava, ale i ona byla splavná. Na chvíli vypnul myšlenky, stále fyzicky i psychicky slabý ze všeho stresu tohoto dne a vlastně i posledních týdnů. Jeho přátelé seděli kolem něj a vychutnávali si jídlo v jedné z nejlepších italských restaurací v New Yorku. Agent Moore pronajal celý areál na náklady Homelandu jako poděkování týmu a zamkl je uvnitř.
  
  "Ať se stane cokoliv," řekl. "Nechci, abyste spěchali, abyste tomu zabránili."
  
  Drake to ocenil.
  
  A tým ocenil skvělé jídlo, uvolněnou atmosféru a dlouhou pauzu po tolika stresu. Sedadla byla plyšová, v místnosti bylo teplo a personál byl sotva patrný. Dahl byl oblečený v bílé košili a černých kalhotách, téměř k nepoznání pro Drakea, který byl zvyklý ho vídat v bojové výstroji. Ale pak byl oblečený podobně a kalhoty nahradil důvěryhodnými džínami Levi's.
  
  "Nevypadá to jako Bond," poznamenal Dahl.
  
  "Nejsem James Bond."
  
  "Tak přestaň přemýšlet a snažit se vypadat sofistikovaněji pokaždé, když jde Alicia kolem." Už ví, že jsi jen Yorkshire dv -"
  
  "Myslím, že je čas, abys odjel na dovolenou, kámo." Pokud se nemůžete rozhodnout, kam jít, rád vás příští týden pozvu." Zvedl pěst.
  
  "A tady je moje vděčnost za záchranu tvého života."
  
  "Tohle si nepamatuju. A pokud si to nepamatuji, tak se to nikdy nestalo."
  
  "Velmi podobné tomu, když jsi vyrůstal."
  
  Bo a May seděli vedle sebe, Francouz si vychutnával jídlo a povídal si, když na něj někdo mluvil; Japonka vypadala nepatřičně, chycená mezi dvěma světy. Drake přemýšlel, co vlastně chce a kde je její skutečné místo. V některých okamžicích v ní viděl oheň, který ji povzbuzoval, aby za něj bojovala, v jiných pochybnost, která ji nutila mlčet a ponořit se do sebe. Samozřejmě, že ti čtyři nemohli za den nic vyřešit, ale viděl, jak se něco blíží a zahaluje obzor před sebou.
  
  Velmi podobný jadernému výbuchu, kterého byl včera svědkem.
  
  Smith a Lauren byli nyní jedno. Možná je popohnal polibek Draka a Alicie, nebo možná jejich zničení. Ať tak či onak, neztráceli další den přemýšlením. Hayden a Kinimaka seděli spolu a Drake uvažoval, jestli mezi nimi nevidí něco víc než metr prostoru, něco smysluplnějšího. Souviselo to víc s řečí těla než s čímkoli jiným, ale on byl v té době psychicky vyčerpaný a připisoval to únavě.
  
  "Do zítřka," zvedl sklenici, "a do další bitvy."
  
  Nápoje byly vypuštěny a jídlo pokračovalo. Bylo to poté, co byl sněden hlavní chod a většina se opřela na židlích, hluboce spokojeně spala, se Kenzi rozhodla promluvit k celé skupině.
  
  "Co to se mnou je?" - zeptala se. "Je můj osud opravdu tak nejistý?"
  
  Hayden se posunula, plášť vedení ji znovu zahalil. "No, budu k tobě upřímný, což jistě oceníš." Není nic, co bych si přál víc, než abych tě držel mimo vězeňskou celu, Kensi, ale musím říct - nedovedu si představit, že by se to stalo."
  
  "Mohl bych odejít."
  
  "Nemohl jsem tě zastavit," připustil Hayden. "A nechtěl bych. Ale zločiny, které jste spáchali na Blízkém východě, udělala grimasu, "přinejmenším naštvaly spoustu mocných lidí. Někteří z nich jsou Američané."
  
  "S největší pravděpodobností ti samí muži a ženy, pro které jsem koupil jiné věci."
  
  "Dobrý postřeh. Ale nepomohlo to."
  
  "Pak se připojím k vašemu týmu. Začněte s čistým štítem. Běžte vedle blonďaté gazely, která se jmenuje Thorsten Dahl. Teď jsem tvůj, Haydene, pokud mi dáš šanci odpracovat si svůj dluh."
  
  Vedoucí týmu SPEAR rychle zamrkal, když jí došlo Kenziino upřímné prohlášení. Drake se podruhé během dvou dnů udusil vodou. "Nikdy jsem nepovažoval Dala za gazelu." Ještě více-"
  
  "To neříkej," varoval ho Švéd a vypadal trochu rozpačitě.
  
  Alicia pozorně sledovala Izraelce. "Nejsem si jistý, že chci pracovat s tou děvkou."
  
  "Ach, budu na tebe hodný, Milesi." Buďte ve střehu. Mohl bych tě naučit házet pěstí, která skutečně bolí."
  
  "Možná budu muset zatím zůstat s tebou," promluvil Bo. "S Tylerem Webbem ve větru a Tomb Raiderem jsem nikde jinde nemohl být."
  
  "Díky," zabručel Drake. "Popřemýšlíme o tom a pošleme vám velmi krátkou odpověď."
  
  "Dobří lidé jsou v tomto týmu vždy vítáni," řekl mu Hayden. "Pokud budou hrát dobře s námi ostatními." Jsem si jistý, že Beau bude skvělým doplňkem."
  
  "No, já osobně vím, že má velkou výhodu," řekla Alicia zamyšleně. "I když si nejsem jistý, že by to s týmem hrálo dobře."
  
  Někteří se smáli, někteří ne. Noc přibývala a ubývala, a přesto vojáci, kteří zachránili New York, byli v dobré společnosti a mezi dobrými příběhy bez tlaku. Slavilo s nimi i samotné město, i když většina jeho obyvatel nikdy nevěděla proč. Vzduch prostupoval karnevalový pocit. Ve tmě a poté při východu slunce pokračoval život.
  
  Když se rozednilo, tým se vydal každý svou cestou, vrátil se do svých hotelových pokojů a dohodl se, že se odpoledne setkají.
  
  "Připraven bojovat jindy?" Dahl zívl na Drakea, když vycházeli do svěžího nového rána.
  
  "Vedle tebe?" Drake přemýšlel o tom, že by si ze Švéda udělal legraci, a pak si vzpomněl na všechno, čím si prošli. Nejen dnes, ale ode dne, kdy se potkali.
  
  "Vždycky," řekl.
  
  
  KONEC
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  David Leadbeater
  Odinovy kosti
  
  
  OBĚTAVOST
  
  
  Tuto knihu bych rád věnoval své dceři,
  
  Kira,
  
  slibuje dodržet
  
  a mnoho dalších kilometrů před námi...
  
  A všem, kteří mě kdy v psaní podporovali.
  
  
  Část 1
  Nikdy jsem nechtěl rozpoutat válku...
  
  
  JEDEN
  
  
  
  YORK, Anglie
  
  
  Tma explodovala.
  
  "To je ono". Matt Drake se podíval do hledáčku a pokusil se ignorovat podívanou a zachytit obraz, když se k němu výstředně oblečený model kráčel po molu směrem k němu.
  
  Není snadné. Ale byl profesionál, nebo se o to alespoň snažil. Nikdo nikdy neřekl, že přechod z vojáka SAS do civilu bude snadný, a on se posledních sedm let trápil, ale zdálo se, že fotka v něm zasáhla správnou strunu.
  
  Zvláště dnes večer. První modelka zamávala a usmála se lehce povýšeně a pak za zvuku hudby a jásotu plynule odešla. Drake dál cvakal fotoaparátem, když mu Ben, jeho dvacetiletý nájemník, začal křičet do ucha.
  
  "Program říká, že to byla Milla Yankovic." Myslím, že jsem o ní slyšel! Cituji: 'chic designer model Freya'. Páni, to je Bridget Hallová? Těžko se to pozná pod vším tím vikingským vybavením."
  
  Drake ignoroval poznámku a pokračoval ve hře, částečně proto, že si nebyl jistý, jestli jeho mladý přítel takříkajíc tahá za provázek. Zachytil živé obrazy kočičí chůze a rozptýlené hry světla v davu. Modelky byly oblečeny do vikingských kostýmů doplněných o meče a štíty, helmy a rohy - retro kostýmy navržené světově uznávaným návrhářem Abelem Freyem, který na počest večera doplnil módu nové sezóny skandinávským battle suitem.
  
  Drake obrátil svou pozornost na hlavu kočičí procházky a předmět dnešní oslavy - nedávno objevenou relikvii, ambiciózně nazvanou 'Štít Odina'. Nově objevený štít, který si získal všeobecné uznání po celém světě, byl již oslavován jako největší nález v severské mytologii a ve skutečnosti se datuje daleko před počátky vikingské historie.
  
  Zvláštní, řekli odborníci.
  
  Záhada, která následovala, byla obrovská a zajímavá a přitahovala pozornost celého světa. Hodnota Štítu vzrostla, až když se vědci připojili k reklamnímu cirkusu poté, co byl v jeho složení objeven nezařazený prvek.
  
  Nerdi hladoví po svých patnácti minutách slávy, cynická stránka jeho osobnosti promluvila. Setřásl to. Bez ohledu na to, jak moc s tím bojoval, cynismus, který se stal jeho součástí, když ovdověl, rozkvetl jako jedovatá růže, kdykoli polevil.
  
  Ben zatahal Drakea za ruku a náhle změnil jeho uměleckou kompozici na záběr měsíce v úplňku.
  
  "Jejda". Smál se. "Promiň, Matte." Je to docela chutné. Kromě hudby... je to svinstvo. Mohli by si najmout moji kapelu za pár set liber. Věřili byste, že se Yorkovi podařilo dostat do rukou něco tak úžasného, jako je toto?
  
  Drake zamával fotoaparátem ve vzduchu. "Upřímně řečeno? Ne." Znal Radu města York s jejich zkorumpovanými nápady. Budoucnost je v minulosti, jak se říká. "Ale podívej, York platí tvému pronajímateli pár liber za focení modelů, ne oblohy v noci v září." A vaše kapela je svinstvo. Tak se uklidni."
  
  Ben obrátil oči v sloup. "Hovno? The Wall of Sleep dokonce nyní zvažuje ehm... četné návrhy, příteli."
  
  "Jen se snažím soustředit na dobré modely." Drake se ve skutečnosti zaměřil na Štít, osvětlený světly kočičí chůze. Skládal se ze dvou kruhů, vnitřní byl pokryt něčím, co vypadalo jako starověké zvířecí obrazy, a vnější byl směsí zvířecích symbolů.
  
  Velmi mystické, pomyslel si. Skvělé pro sušené ovoce a ořechy.
  
  "Roztomilé," zašeptal, když kolem šel model, a na digitálním filmu zachytil kontrast mládí a věku.
  
  Výběh pro kočky byl rychle instalován vedle slavného Yorkského centra Jorvik - historického muzea Vikingů - poté, co Švédské muzeum národních památek poskytlo krátkou půjčku na začátek září. Význam této události exponenciálně vzrostl, když návrhář superhvězdy Abel Frey nabídl sponzorství akce venčení kočky na oslavu zahájení výstavy.
  
  Další modelka přecházela po provizorních dlaždicích s výrazem kočky hledající svou noční misku smetany. Ty idiote, cynismus zase stoupl. Tohle bylo zkurvené paradigma hvězdy, které bylo souzeno objevit se v budoucím televizním pořadu "celebrity" a tweetovat o ní na Twitteru a Facebooku milion idiotů, kteří pijí pivo a kouří deset denně.
  
  Drake zamrkal. Pořád byla něčí dcera...
  
  Reflektory se otáčely a pruhovaly po noční obloze. Jasné světlo se odráželo od výkladu k výkladu a ničilo tu malou uměleckou auru, kterou se Drakeovi podařilo vytvořit. Na jeho uši zaútočila rušivá taneční hudba Cascada. Pane, pomyslel si. V Bosně byly pocity jednodušší než tady.
  
  Dav rostl. Navzdory své práci se na chvíli podíval na tváře kolem sebe. Páry a rodiny. Straight a gay návrháři, kteří doufají, že zahlédnou svůj idol. Lidé v maškarních šatech, dokreslující karnevalovou atmosféru. Usmál se. Nutkání být ve střehu bylo sice v těchto dnech otupělé - bojová připravenost armády pominula - ale stále cítil některé staré pocity. V pokřiveném smyslu získali sílu od doby, kdy Alison, jeho žena, zemřela před dvěma lety poté, co ho opustila, naštvaná, zlomená a prohlásila, že možná opustil SAS, ale SAS ho nikdy neopustí. Co to sakra mělo znamenat?
  
  Čas se sotva dotkl bolesti.
  
  Proč havarovala? Byl to špatný odraz na silnici? Špatný úsudek? Slzy v jejích očích? Záměrný? Odpověď, která mu bude navždy unikat; strašná pravda, kterou se nikdy nedozví.
  
  Prastarý imperativ vrátil Drakea zpět do současnosti. Něco si pamatovalo z jeho armádních dnů - vzdálené ťuk-ťuk, dávno zapomenuté... nyní staré vzpomínky... ťuk....
  
  Drake setřásl mlhu a soustředil se na přehlídku procházek koček. Dvě modelky předvedly falešnou bitvu pod Odinovým štítem: nic velkolepého, jen propagační materiál. Dav jásal, televizní kamery bzučely a Drake cvakal jako derviš.
  
  A pak se zamračil. Spustil kameru. Jeho vojenská mysl, pomalá, ale nezničená, zachytila to vzdálené zaklepání, znovu zaklepání a přemýšlela, proč se sakra k místu blíží dva armádní vrtulníky.
  
  "Bene," řekl opatrně a položil jedinou otázku, která mě napadla, "slyšel jsi během svého výzkumu dnes večer o nějakých nečekaných hostech?"
  
  "Páni. Myslel jsem, že sis nevšiml. No, tweetovali, že by se mohla objevit Kate Moss."
  
  "Kate Moss?"
  
  Dva vrtulníky, zvuk, který cvičené ucho neomylně rozpozná. A nejen vrtulníky. Byly to útočné vrtulníky Apache.
  
  Pak se rozpoutalo peklo.
  
  Vrtulníky přeletěly nad hlavou, udělaly kruh a začaly se unisono vznášet. Dav nadšeně jásal a očekával něco zvláštního. Všechny oči a kamery se obrátily k noční obloze.
  
  Ben zvolal: "Páni..." Ale pak mu zazvonil mobil. Jeho rodiče a sestra neustále volali a on, rodinný chlap se zlatým srdcem, vždy odpovídal.
  
  Drake je zvyklý na krátké rodinné přestávky. Pečlivě prozkoumal pozice vrtulníku, plně nabité raketové šachty, 30mm řetězové dělo zřejmě umístěné pod přední částí trupu letadla a vyhodnotil situaci. Blbost...
  
  Potenciál úplného chaosu Nadšený dav se natlačil na malé náměstí obklopené obchody se třemi úzkými východy. Ben a on měli jen jednu možnost, jestli... když... začne tlačenice.
  
  Vydejte se přímo na kočičí procházku.
  
  Bez varování sklouzly desítky lan z druhého vrtulníku, o kterém si Drake nyní uvědomil, že to musí být hybrid Apache: stroj upravený tak, aby pojal více členů posádky.
  
  Maskovaní muži sestupovali z houpajících se řad a mizeli za kočičí chůzí. Drake si všiml zbraní připoutaných k jejich hrudi, když se davem začalo šířit ostražité ticho. Poslední hlasy byly dětské hlasy ptající se proč, ale brzy i ty utichly.
  
  Vedoucí Apache poté vypálil střelu Hellfire na jeden z prázdných zásobníků. Ozval se syčivý zvuk, jako když unikne milion galonů páry, pak řev, jako když se setkají dva dinosauři. Úlomky ohně, skla a cihel se rozsypaly vysoko po celé oblasti.
  
  Ben šokovaně upustil mobil a rozběhl se za ním. Drake slyšel výkřiky stoupající jako přílivová vlna a cítil, jak dav ovládl dav. Bez vteřiny přemýšlení popadl Bena a přehodil ho přes zábradlí, pak skočil přes sebe. Přistáli vedle kočičí cesty.
  
  Ozval se zvuk apačské řetězové pistole, hluboký a smrtící, jeho výstřely létaly nad davem, ale stále vyvolávaly čirou paniku.
  
  "Bene! Zůstaň blízko mě." Drake běžel kolem spodní části kočičí dráhy. Několik modelů se naklonilo na pomoc. Drake vstal a ohlédl se na kypící masu lidí běžících v panice k východům. Na přehlídkové molo se vyšplhaly desítky lidí, kterým pomáhaly modelky a personál. Vzduch prorazily vyděšené výkřiky, které způsobily šíření paniky. Oheň osvětloval tmu a silný rachot rotorů vrtulníků přehlušil většinu hluku.
  
  Řetězová pistole znovu zazvonila a vyslala do vzduchu těžké olovo s děsivým zvukem, který by žádný civilista nikdy nikde neslyšel.
  
  Drake se otočil. Modelky se krčily za ním. Před ním byl Odinův štít. Poslouchal impuls a riskoval pořízení několika fotografií právě ve chvíli, kdy se ze zákulisí objevili vojáci v neprůstřelných bundách. Drake se nejprve staral o to, aby se postavil mezi Bena, modelky a vojáky, ale stále klikal a zužoval hledáček....
  
  Druhou rukou odstrčil svého mladého nájemníka dál.
  
  "Ahoj!"
  
  Jeden z vojáků na něj zíral a výhružně mával kulometem. Drake potlačil pocit nedůvěry. Něco takového se nestalo v Yorku, na tomto světě. York byl domovem turistů, milovníků zmrzliny a amerických výletníků. Byl to lev, který nikdy nesměl řvát, ani když vládl Řím. Ale bylo to bezpečné a bylo to prozíravé. To bylo místo, které si Drake vybral k útěku z toho zatraceného SAS.
  
  Být se svou ženou. Abyste se vyhnuli... kecy!
  
  Voják se mu náhle objevil ve tváři. "Dej mi to!" vykřikl s německým přízvukem. "Dej mi to!"
  
  Voják se vrhl ke kameře. Drake ho sekl do předloktí a otočil kulometem. Vojákova tvář se rozzářila překvapením. Drake tiše podal kameru Benovi pohybem, na který by byl pyšný každý newyorský vrchní číšník. Slyšel jsem, jak rychle utíká pryč.
  
  Drake namířil kulomet na podlahu, když k němu postupovali další tři vojáci.
  
  "Ty!" Jeden z vojáků pozvedl zbraň. Drake napůl zavřel oči, ale pak uslyšel chraplavý výkřik.
  
  "Počkejte! Minimální ztráty, idiote. Opravdu chcete někoho chladnokrevně zastřelit v národní televizi?"
  
  Nový voják kývl na Drakea. "Dej mi kameru." Jeho německý přízvuk měl líný nos.
  
  Drake vymyslel plán B a nechal zbraň řinčet na podlahu. "Nemám je".
  
  Velitel kývl na své podřízené. "Zkontroluj ho."
  
  "Byl tam někdo jiný..." první voják zvedl zbraň a vypadal zmateně. "On... odešel."
  
  Velitel vstoupil Drakeovi přímo do obličeje. "Špatný krok."
  
  Hlaveň se mu přitiskla na čelo. Jeho vize byla plná rozhněvaných Němců a létajících slin. "Zkontroluj ho!"
  
  Zatímco ho prohledávali, pozoroval organizovanou krádež Ódinova štítu vedenou nově příchozím maskovaným mužem oblečeným v bílém obleku. Poněkud demonstrativně mávl rukou a poškrábal se na hlavě, ale neřekl nic. Jakmile byl Štít bezpečně ukryt, muž zamával vysílačkou Drakeovým směrem, čímž jasně přitáhl velitelovu pozornost.
  
  Velitel si přiložil vysílačku k uchu, ale Drake z muže v bílém nespustil oči.
  
  "Do Paříže," řekl muž pouze svými rty. "Zítra v šest."
  
  Školení SAS, pomyslel si Drake, bylo stále užitečné.
  
  Velitel řekl: "Ano." Znovu se ocitl v Drakeově tváři a mával svými kreditními kartami a průkazy fotografa. "Louskačku pro štěstí," protáhl líně. "Šéf říká, že ztráty jsou minimální, proto jsi naživu." "Ale," mávl Drakeovou peněženkou, "máme tvoji adresu, a když ty fazole vysypeš," dodal a nasadil úsměv chladnější než šourek ledního medvěda, "problémy si tě najdou."
  
  
  DVA
  
  
  
  YORK, Anglie
  
  
  Později doma Drake pohostil Bena filtrovanou kávou bez kofeinu a připojil se k němu, aby sledoval zpravodajství z nočních událostí.
  
  Odinův štít byl ukraden, protože město York prostě nebylo na tak brutální útok připraveno. Skutečným zázrakem bylo, že nikdo nezemřel. Hořící helikoptéry byly nalezeny míle daleko, opuštěné tam, kde se sbíhaly tři dálnice, jejich pasažéři dávno pryč.
  
  "Zkazit Freyovu show," řekl Ben napůl vážně. "Modely jsou již zabalené a pryč."
  
  "Sakra, taky jsem vyměnil ložní prádlo." No, jsem si jistý, že Frey, Prada a Gucci přežijí."
  
  "The Wall of Sleep to všechno přehraje."
  
  "Zase jsi začal v rodinném filmu Titanic?"
  
  "To mi připomíná - přerušili mého otce uprostřed proudu."
  
  Drake naplnil svůj hrnek. "Neboj se. Zavolá zpět asi za tři minuty."
  
  "Děláš si ze mě srandu, Krusty?"
  
  Drake zavrtěl hlavou a zasmál se. "Ne. Jsi příliš mladý na to, abys to pochopil."
  
  Ben žil s Drakem asi devět měsíců. Za pouhých pár měsíců se z cizích lidí stali dobrými přáteli. Drake dotoval Benův nájem výměnou za jeho znalosti fotografování - mladý muž byl na cestě k promoci - a Ben pomohl tím, že se o všechno podělil. Byl to ten typ chlapa, který neskrýval své city, možná známka nevinnosti, ale také hodný obdivu.
  
  Ben odložil hrnek. "Dobrou noc kamaráde. Myslím, že zavolám sestře."
  
  "Noc".
  
  Dveře se zavřely a Drake chvíli tupě zíral na Sky News. Když se objevil obraz Ódinova štítu, vrátil se do přítomnosti.
  
  Vzal fotoaparát, který mu poskytoval živobytí, strčil si paměťovou kartu do kapsy s úmyslem prohlédnout si snímky zítra, a pak zamířil k vrčícímu počítači. Rozmyslel si to a zastavil se, aby znovu zkontroloval dveře a okna. Tento dům byl před mnoha lety silně chráněn, když ještě sloužil v armádě. Rád věřil v základní dobro každého člověka, ale válka vás naučila jedno - nikdy ničemu nevěřte slepě. Vždy mějte plán a záložní možnost - plán B.
  
  Uplynulo sedm let a teď věděl, že mentalita vojáka ho nikdy neopustí.
  
  Zadal do Googlu 'Odin' a 'Shield of Odin'. Před domem se zvedl vítr, hnal se přes okap a vyl jako investiční bankéř, jehož bonus byl omezen na čtyři miliony. Brzy si uvědomil, že Štít je velká novinka. významný archeologický nález, největší v celé historii Islandu. Některé typy Indiana Jonese se vydaly mimo vyšlapanou cestu, aby prozkoumaly prastarý ledový proud. O několik dní později vykopali Štít, ale pak začala dunět jedna z největších islandských sopek a další průzkum musel být pozastaven.
  
  Stejná sopka, přemítal Drake, která nedávno poslala oblak popela přes Evropu a narušila letecký provoz a dovolené lidí.
  
  Drake usrkával kávu a poslouchal kvílení větru. Hodiny na římse odbily půlnoc. Pohled na obrovské množství informací poskytovaných internetem mu řekl, že Ben by tomu dal větší smysl, než by mohl. Ben byl jako každý student - dokázal rychle pochopit nepořádek, který se objevil spolu s technologií. Dočetl se, že Ódinův štít byl zdoben mnoha složitými vzory, z nichž všechny byly studovány znalci sklepů, a že J.R.R. Tolkien založil svého potulného čaroděje Gandalfa na Odinovi.
  
  Náhodné věci. Symboly nebo hieroglyfy, které obklopovaly vnější stranu štítu, byly považovány za starověkou formu Ódinovy kletby:
  
  
  Nebe a peklo jsou jen dočasná nevědomost,
  
  Je to Nesmrtelná duše, která se přiklání ke správnému nebo špatnému.
  
  
  Neexistoval žádný scénář, který by kletbu vysvětlil, ale všichni stále věřili v její pravost. Přinejmenším to bylo připisováno Vikingům, a ne Odinovi.
  
  Drake se opřel do křesla a prošel nočními událostmi.
  
  Jedna věc ho volala, ale zároveň ho přiměla přemýšlet. Chlápek v bílých ústech řekl: "Do Paříže, zítra v šest." Pokud se Drake vydá touto cestou, mohl by ohrozit Benův život, nemluvě o jeho vlastním.
  
  Civilista by to ignoroval. Voják usoudil, že už byli ohroženi, že jejich životy jsou již v ohrožení a že jakákoli informace je dobrá.
  
  Dal do Googlu: One + Paris.
  
  Jeden odvážný záznam ho zaujal.
  
  Odinův kůň Sleipnir byl vystaven v Louvru.
  
  Odinův kůň?" Drake se poškrábal vzadu na hlavě. Pro Boha, ten chlap si dělal nárok na některé velmi materiální věci. Drake otevřel domovskou stránku Louvru. Zdálo se, že socha legendárního koně Odina byla objevena před mnoha lety v norských horách. Následovaly další příběhy. Drake se brzy nechal tak unést mnoha příběhy o Ódinovi, že málem zapomněl, že to byl ve skutečnosti vikingský bůh, jen mýtus.
  
  Louvre? Drake to rozkousal. Dopil kávu, cítil se unavený, a odešel od počítače.
  
  V další chvíli už spal.
  
  
  * * *
  
  
  Probudil ho zvuk kvákající žáby. Jeho malý strážce. Nepřítel možná očekával poplach nebo vzhled psa, ale nikdy by ho nenapadlo, že malá zelená ozdoba sedí vedle popelnice na kolečkách a Drake byl vycvičen jako lehký spáč.
  
  Usnul u stolu s počítačem s hlavou v dlaních; Nyní se okamžitě probudil a vklouzl do tmavé chodby. Zadní dveře zarachotily. Sklo se rozbilo. Od chvíle, kdy žába zakvákala, uplynulo jen pár sekund.
  
  Byli uvnitř.
  
  Drake se sklonil pod úroveň očí a uviděl vstoupit dva muže, kteří sice zdatně, ale trochu nedbale drželi kulomety. Jejich pohyby byly čisté, ale ne ladné.
  
  Žádný problém.
  
  Drake čekal ve stínu a doufal, že ho starý voják v něm nezklame.
  
  Přihlásili se dva lidé, postupová skupina. To ukázalo, že někdo ví, co dělá. Drakeova kompletní strategie pro tuto situaci byla naplánována před mnoha lety, kdy byla mentalita vojáka stále silná a experimentální, a on ji prostě nikdy nemusel měnit. Teď se to v jeho mysli přeorientovalo. Když z kuchyně vystrčil náhubek prvního vojáka, Drake ho popadl, trhl s ním směrem k sobě a pak ho otočil zpět. Zároveň přistoupil ke svému protivníkovi a otočil se, čímž mu zbraň účinně vytrhl a skončil za mužem.
  
  Druhý voják byl zaskočen. To bylo vše, co bylo potřeba. Drake vystřelil bez milisekundové pauzy, pak se otočil a zastřelil prvního vojáka, než mohl druhý padnout na kolena.
  
  Uteč, pomyslel si. Rychlost byla teď všechno.
  
  Vyběhl po schodech, křičel Benovo jméno a pak přes rameno vypálil salvu kulometu. Došel na odpočívadlo, znovu zakřičel a pak vběhl do Benových dveří. Prasklo to. Ben stál v boxerkách, mobil v ruce a ve tváři měl napsanou opravdovou hrůzu.
  
  "Neboj se," mrkl Drake. "Věř mi. Tohle je moje další práce."
  
  Ke cti mu říkám, že se Ben neptal. Drake se soustředil ze všech sil. Deaktivoval původní půdní poklop domu a pak v té místnosti nainstaloval druhý. Poté vyztužil dveře ložnice. Odhodlaného nepřítele by to nezastavilo, ale určitě by ho to zpomalilo.
  
  To vše je součástí plánu.
  
  Zavřel dveře, ujistil se, že vestavěné trámy jsou připevněny k zesílenému rámu, a pak spustil žebřík do podkroví. Ben střílel první, Drake o vteřinu později. Podkrovní prostor byl velký a pokrytý kobercem. Ben tam jen stál s otevřenou pusou. Velké zakázkové knihovny zaplnily celý prostor východní a západní stěny, přetékající CD a starými kazetami.
  
  "Je to všechno tvoje, Matte?"
  
  Drake neodpověděl. Přešel k hromadě krabic, které skrývaly dveře dost vysoké, aby se jimi dalo prolézt; dveře, které vedly na střechu.
  
  Drake převrátil krabici na koberec. Zcela sbalený batoh, který měl zajištěný na ramenou, vypadl.
  
  "Tkanina?" zašeptal Ben.
  
  Poplácal batoh. "Mám je."
  
  Když Ben vypadal prázdný, Drake si uvědomil, jak se bojí. Uvědomil si, že se příliš snadno proměnil zpět v toho chlapíka ze SAS. "Tkanina. Mobily. Peníze. pasy. I-pad. Identifikace".
  
  Nezmínil se o zbrani. Kulky. Nůž...
  
  "Kdo to dělá, Matte?"
  
  Zespodu došlo k nárazu. Jejich neznámý nepřítel zaklepe na dveře Benovy ložnice, možná si nyní uvědomil, že podcenili Drakea.
  
  "Je čas jít".
  
  Ben se bez výrazu otočil a vylezl do větrem ošlehané noci. Drake se za ním vrhl, naposledy se podíval na stěny obložené CD a kazetami a zabouchl dveře.
  
  Upravil střechu, jak nejlépe mohl, aniž by přitahoval pozornost lidí. Pod záminkou instalace nového okapu nainstaloval tři stopy široký chodník, který vedl po celé délce jeho střechy. Problém by byl na straně jeho souseda.
  
  Vítr je tahal netrpělivými prsty, když překračovali nejistou střechu. Ben kráčel opatrně, bosé nohy mu klouzaly a třásly se na betonových dlaždicích. Drake ho pevně držel za ruku a přál si, aby měli čas najít jeho tenisky.
  
  Pak nad komínem zavyl silný poryv větru, zasáhl Bena přímo do obličeje a poslal ho přes okraj. Drake se rázně odtáhl, zaslechl výkřik bolesti, ale nepovolil sevření. O vteřinu později ovládl svého přítele.
  
  "Nedaleko," zašeptal. "Skoro tam, kamaráde."
  
  Drake viděl, že Ben je vyděšený. Jeho pohled těkal mezi dveřmi na půdu a okrajem střechy, pak do zahrady a zpět. Panika zkřivila jeho rysy. Jeho dech se zrychlil; tímto tempem by to nikdy neudělali.
  
  Drake se podíval na dveře, sebral odvahu a otočil se k nim zády. Kdyby někdo prošel, viděli by ho jako první. Popadl Bena za ramena a setkal se s jeho pohledem.
  
  "Bene, musíš mi věřit. Věř mi. Slibuji, že ti pomůžu se přes to dostat."
  
  Benovy oči zaostřily a přikývl, stále vyděšený, ale vložil svůj život do Drakeových rukou. Otočil se a opatrně vykročil vpřed. Drake si všiml, že mu z nohou kape krev a stéká do příkopu. Překročili sousedovu střechu, slezli do jeho skleníku a sklouzli na zem. Ben uklouzl a spadl napůl, ale Drake tam byl první a většinu jeho pádu ztlumil.
  
  Byli tehdy na pevné zemi. Ve vedlejší místnosti se rozsvítilo, ale nikdo kolem nebyl. Pravděpodobně slyšeli střelbu z kulometů. Doufám, že policie je na cestě.
  
  Drake Bena pevně objal a řekl: "Fantastické věci. Pokračujte v dobré práci a seženu vám novou prolézačku. Teď pojďme."
  
  Byl to běžecký vtip. Kdykoli potřebovali vyzvednout, Ben promluvil s Drakem o jeho věku a Drake si dělal legraci z Benova mládí. Přátelská rivalita.
  
  Ben si odfrkl. "Kdo tam sakra je?"
  
  Drake se podíval na půdu a její tajné dveře. Nikdo odtamtud zatím nic nevytáhl.
  
  "Němci".
  
  "Co? Jako německý most z druhé světové války přes řeku Kwai?"
  
  "Myslím, že to byli Japonci." A ne, nemyslím si, že je to něco jako Němci z druhé světové války."
  
  Už byli vzadu na sousedově zahradě. Proklouzli živým plotem a protlačili se falešnou částí oplocení, kterou Drake postavil během jedné z každoročních Swiftových oslav.
  
  Vycházíme přímo na rušnou ulici.
  
  Přímo naproti stanovišti taxíků.
  
  Drake kráčel k čekajícím autům s vraždou v hlavě. Znovu se projevil jeho vojenský vhled. Jako Mickey Rourke, jako Kylie, jako Hawaii Five-O... Prostě to spalo a čekalo na správný čas, aby se mohl vrátit.
  
  Byl si jistý, že jediný způsob, jak je ochránit, je dostat se k tomu padouchovi jako první.
  
  
  TŘI
  
  
  
  PAŘÍŽ, FRANCIE
  
  
  Let do Charlese De Gaulla přistál těsně po 9:00 toho dne. Drake a Ben přistáli s ničím jiným než s batohem a několika předměty z původního obsahu. Měli na sobě nové oblečení, připravené nové mobilní telefony. I-pad byl nabitý. Chyběla většina hotovosti - byla vynaložena na dopravu. Zbraň byla odhozena, jakmile Drake určil její účel.
  
  Během letu Drake informoval Bena o všech věcech německých a Vikingů a požádal ho, aby pomohl s výzkumem. Benův sarkastický komentář byl: "Bang bang, to je můj titul."
  
  Drake tento postoj schválil. Griffinovi se díky bohu nezlomili.
  
  Vyšli z letiště do studeného pařížského mrholení. Ben si našel taxi a zamával mu průvodcem, který si koupil. Jakmile byli uvnitř, řekl: "Ehm... Rue... Croix? Hotel naproti Louvru?"
  
  Taxík se dal do pohybu, řídil ho muž, na jehož tváři bylo vidět, že s ním nic nehýbe. Hotel, když o čtyřicet minut později dorazil, byl pro Paříž osvěživě netypický. Byla tam velká vstupní hala, výtahy, které mohly pojmout více než jednu osobu, a několik chodeb s pokoji.
  
  Než se ubytovali, Drake pomocí bankomatu v hale vybral zbývající peníze - asi pět set eur. Ben se zamračil, ale Drake ho uklidnil mrknutím. Věděl, co si jeho chytrý přítel myslí.
  
  Elektronické sledování a peněžní stopy.
  
  Zaplatil za jeden pokoj kreditní kartou a pak zakoupil pokoj přes ulici v hotovosti. Jakmile byli nahoře, oba vstoupili do "pokladny" a Drake zařídil sledování.
  
  "Toto je naše šance zabít několik much jednou ranou," řekl a sledoval Bena, jak se kritickým pohledem rozhlédl po místnosti.
  
  "A?" - Zeptal jsem se.
  
  "Vidíme, jak jsou dobří. Pokud přijdou brzy, je to dobré a pravděpodobně problém. Pokud ne, dobře, to je také důležité vědět. A máte šanci vytáhnout svou novou hračku."
  
  Ben zapnul I-pad. "Opravdu se to stane dnes v šest?"
  
  "Je to vzdělaný odhad." Drake si povzdechl. "Ale odpovídá to několika faktům, které víme."
  
  "Hmm, tak ustup stranou, Krusty..." Ben demonstrativně praskl prsty. Jeho sebevědomí teď zářilo, když spíš pomáhal, než aby byl zachráněn, ale tehdy nikdy nebyl "akční" chlap. Typ osobnosti identifikovaný jeho jménem nebo přezdívkou - většinou Blakey - není nikdy dostatečně dynamický, aby si toto příjmení zasloužil.
  
  Drake zíral skrz kukátko. "Čím déle to bude trvat," zamumlal. "Čím více šancí máme."
  
  Netrvalo to dlouho. Zatímco Ben ťukal do I-padu, Drake uviděl půl tuctu velkých chlapů shromážděných u dveří přes ulici. Zámek byl rozbit a místnost byla vloupána. O třicet sekund později se tým znovu objevil, rozzlobeně se rozhlédl a rozešel se.
  
  Drake zaťal čelist.
  
  řekl Ben. "To je opravdu zajímavé, Matte." Předpokládá se, že ve skutečnosti je po světě rozeseto devět kusů Odinových ostatků. Štít je jedna věc, kůň druhá. Tohle jsem nikdy nevěděl."
  
  Drake ho sotva slyšel. Zničil mu mozek. Tady měli problémy.
  
  Beze slova odstoupil ode dveří a vytočil číslo na svém mobilním telefonu. Téměř okamžitě byl hovor přijat.
  
  "Ano?"
  
  "Tohle je Drake."
  
  "Jsem šokován. Dlouho jsme se neviděli, kamaráde."
  
  "Vím".
  
  "Vždycky jsem věděl, že zavoláš."
  
  "Ne to, co si myslíš, Wellsi." Něco potřebuju."
  
  "Samozřejmě, že víš." Řekni mi o Mai."
  
  Zatraceně, Wells ho zkoušel něčím, co mohl vědět jen on. Problém byl v tom, že Mai byla jejich starým plamenem od jejich výpadku v Thajsku, než se oženil s Alison - a dokonce ani Ben nepotřeboval slyšet ty špinavé detaily.
  
  "Prostřední jméno je Sheeran." Místo - Phuket. Typ - hmm... exotické..."
  
  Benovi zacukaly uši. Drake to četl řečí svého těla tak jasně, jako dokázal přečíst politikovu lež. Otevřená ústa byla vodítko...
  
  Drake téměř slyšel smích ve Wellsově hlase. "Exotický? Je to to nejlepší, co můžeš udělat?"
  
  "V tuto chvíli ano."
  
  "Je tam někdo?"
  
  "Opravdu rád".
  
  "Mám tě. Dobře, kámo, co chceš?"
  
  "Potřebuji pravdu, Wellsi." Potřebuji nezpracované informace, které se nesmí vysílat ve zprávách nebo na internetu. Ten Odinův štít byl ukraden. O Němcích, kteří to ukradli. Zejména Němci. Skutečné informace SAS. Potřebuji vědět, co se doopravdy děje, kámo, ne veřejný únik."
  
  "Máš problémy?"
  
  "Obrovský." Svému veliteli, bývalému nebo ne, nelžete.
  
  "Je potřeba pomoc?"
  
  "Ještě ne".
  
  "Vysloužil sis ruku, Drakeu. Stačí říct slovo a SAS jsou vaše."
  
  "Udělám".
  
  "Pokuta. Dej mi nějaké. A mimochodem, pořád si říkáš, že jsi byl jen obyčejný starý SAS?"
  
  Drake zaváhal. Pojem "starý dobrý SAS" by ani neměl existovat. "Je to přijatelný termín pro vysvětlení, to je vše."
  
  Drake omdlel. Požádat svého bývalého velitele o pomoc nebylo snadné, ale Benova bezpečnost převážila nad jakýmkoli pocitem hrdosti. Znovu zkontroloval kukátko, uviděl prázdnou chodbu, pak přešel a posadil se vedle Bena.
  
  "Říkáš devět dílů Odina? Co to sakra znamená?
  
  Ben rychle opustil facebookovou stránku své skupiny a zamumlal, že mají dvě nové žádosti o přátelství, takže jejich celkový počet je sedmnáct.
  
  Chvíli si Drakea prohlížel. "Takže jsi bývalý kapitán SAS a fanatik do pásek." Je to zvláštní, kámo, jestli ti nevadí, že to říkám."
  
  "Soustřeď se, Bene." Co máš?"
  
  "No... Sleduji stopu těchto devíti dílů Odina. Zdá se, že devět je v severské mytologii zvláštní číslo." Člověk byl sebeukřižován na něčem, čemu se říká Světový strom, devět dní a devět nocí, postil se, s kopím v boku, stejně jako Ježíš Kristus, a mnoho let před Ježíšem. To je skutečná věc, Matte. Skuteční vědci to katalogizovali. Může to být dokonce příběh, který inspiroval příběh Ježíše Krista. Existuje devět dílů Odina. Kopí je třetí kus a je spojeno se Stromem světa, i když nemohu najít žádnou zmínku o jeho umístění. Legendární umístění stromu je ve Švédsku. Místo zvané Apsalla."
  
  "Zpomal, zpomal. Říká to něco o Odinově štítu nebo jeho koni?"
  
  Ben pokrčil rameny. "Jedině, že Štít byl jedním z největších archeologických nálezů všech dob. A že na jeho okraji jsou slova: Nebe a peklo jsou jen dočasná nevědomost. Je to Nesmrtelná duše, která se přiklání ke správnému nebo špatnému. Je zřejmé, že jde o Ódinovo prokletí, ale nikdo v živé paměti nedokázal pochopit, k čemu je jeho cílem."
  
  "Možná je to jedna z těch kleteb, kde tam prostě musíš být," usmál se Drake.
  
  Ben ho ignoroval. "Tady se píše, že Kůň je socha. Další socha, "Vlci z Odina", je v současné době vystavena v New Yorku."
  
  "Jeho vlci? Nyní?" Drakeův mozek se začínal smažit.
  
  "Jel na dvou vlcích do bitvy. Očividně."
  
  Drake se zamračil. "Je započteno všech devět dílů?"
  
  Ben zavrtěl hlavou. "Pár chybí, ale..."
  
  Drake se odmlčel. "Co?" - Zeptal jsem se.
  
  "No, zní to hloupě, ale jsou tu kousky legendy, které se formují." Něco o tom, že se všechny kousky Odina spojí a spustí řetězovou reakci, která povede ke konci světa."
  
  "Standardní věci," řekl Drake. "Se všemi těmito starověkými bohy je spojena nějaká pohádka o 'konci světa'."
  
  Ben přikývl a podíval se na hodinky. "Že jo. Dívej se. My internetoví čarodějové potřebujeme jídlo," na okamžik se zamyslel. "A myslím, že mám pocit, že nové texty od kapely brzy přijdou." Croissanty a Brie na brunch?"
  
  "Když v Paříži..."
  
  Drake otevřel dveře, rozhlédl se a pokynul Benovi, aby vyšel ven. Viděl úsměv na tváři svého přítele, ale také četl hrozné napětí v jeho očích. Ben to dobře schoval, ale špatně se zmítal.
  
  Drake se vrátil do pokoje a dal všechny jejich věci do batohu. Když si zajistil těžký opasek, slyšel Bena tlumeně pozdravit a cítil, jak se mu podruhé v životě zastavilo srdce strachem.
  
  První bylo, když ho Alison opustila s odkazem na ten nesmiřitelný rozdíl - jsi víc voják než zatracený výcvikový tábor.
  
  Tu noc. Když mu nekonečný déšť naplnil oči slzami jako nikdy předtím.
  
  Rozběhl se ke dveřím, každý sval v těle měl napjatý a připravený, a pak uviděl starší pár, jak se trápí chodbou.
  
  A Ben si všiml naprosté hrůzy, která naplnila Drakeovy oči, ještě než ji bývalý voják stačil zamaskovat. Hloupá chyba.
  
  "Neboj se." řekl Ben s bledým úsměvem. "Jsem v pořádku".
  
  Drake se roztřeseně nadechl a vedl je dolů po schodech, vždy ve střehu. Zkontroloval halu, neviděl žádnou hrozbu a vyšel ven.
  
  Kde byla nejbližší restaurace? Uhádl a zamířil k Louvru.
  
  
  * * *
  
  
  Okamžitě je spatřil tlusťoch z Mnichova se schopnostmi neurochirurga. Zkontroloval svou fotografickou podobu a během dvou tepů poznal urostlého, schopného jorkšíra a jeho dlouhovlasého idiotského přítele a zamkl je do zaměřovače.
  
  Změnil svou polohu, nelíbilo se mu vysoké vyhlídkové místo ani bílé třísky, které se mu zaryly do masitých končetin.
  
  Zašeptal do mikrofonu na rameni: "Držím je za nit."
  
  Odezva byla překvapivě okamžitá. "Zabijte je hned."
  
  
  ČTYŘI
  
  
  
  PAŘÍŽ, FRANCIE
  
  
  V rychlém sledu byly vypáleny tři kulky.
  
  První kulka se odrazila od kovového rámu dveří vedle Drakeovy hlavy, pak se odrazila ulicí a zasáhla starší ženu do paže. Zkroutila se a upadla a do vzduchu vystříkla krev v podobě otazníku.
  
  Při druhé ráně se Benovi zježily vlasy na hlavě.
  
  Třetí narazil do betonu, kde stál nanosekundu poté, co ho Drake hrubě chytil kolem pasu. Kulka se odrazila od chodníku a rozbila okno hotelu za nimi.
  
  Drake se převalil a hrubě odkráčel Bena za řadou zaparkovaných aut. "Držím tě". Zuřivě zašeptal. "Prostě pokračuj." Přikrčil se, riskoval pohled z okna auta a uviděl pohyb na střeše, právě když se okno rozbilo.
  
  "Škaredá střelba!" Jeho yorkshirský přízvuk a armádní slang způsobily, že jeho hlas byl s narůstajícím adrenalinem chraplavější. Rozhlédl se po okolí. Civilisté utíkali, křičeli a způsobovali nejrůznější rozptýlení, ale problém byl v tom, že střelec přesně věděl, kde jsou.
  
  A nebyl by sám.
  
  Dokonce i teď Drake poznal tři chlapy, které viděl dříve při vyzvedávání zámků, kteří vystoupili z temného Mondea a záměrně k nim vykročili.
  
  "Čas se pohnout."
  
  Drake je vedl ve dvou autech k místu, kde si již všiml mladé ženy, která v autě hystericky pláče. K jejímu překvapení jí otevřel dveře a při pohledu na její vyděšený výraz pocítil rychlý příval viny.
  
  Ve tváři si zachoval lhostejný výraz. "Ven."
  
  Stále žádný výstřel. Žena se plazila ven, strach jí zmrazil svaly a proměnil je v mrtvé desky. Ben vklouzl dovnitř a svou tělesnou váhu držel na co nejnižší úrovni. Drake spěchal za ním a pak otočil klíčem.
  
  Nadechl se, zařadil zpátečku a poté vyjel z parkovacího místa vpřed. Guma za nimi doutnala přes silnici.
  
  Ben vykřikl: "Rue Richelieu!"
  
  Drake uhnul a čekal na kulku, uslyšel kovový zvuk, jak se odrážel od motoru, a pak sešlápl plyn. Minuli překvapené lupiče na chodníku a viděli, jak se řítí zpět k autu.
  
  Drake roztočil kolo doprava, pak doleva a pak zase doleva.
  
  "Rue Saint-Honoré." vykřikl Ben a natáhl krk, aby viděl název silnice.
  
  Zařadili se do proudu dopravy. Drake spěchal, jak nejrychleji mohl, proplétal auto - k jeho radosti se ukázalo, že je to Mini Cooper - v uličkách a mimo nich a bedlivě sledoval pohled zezadu.
  
  Střešní střelec už dávno zmizel, ale Mondeo tam bylo zpátky, nedaleko.
  
  Zabočil doprava a pak zase doprava a měl štěstí na semaforech. Muzeum Louvre, foceno zleva. Nebylo to k ničemu: silnice byly příliš přeplněné, semafory příliš časté. Potřebovali se dostat pryč z centra Paříže.
  
  "Rue De Rivoli!"
  
  Drake se na Bena přísně zamračil. "Proč sakra pořád vykřikuješ názvy ulic?"
  
  Ben na něj zíral. "Nevím! Oni... to ukazují v televizi! To pomáhá?"
  
  
  * * *
  
  
  "Ne!" - zakřičel přes řev motoru, když uháněl po kluzké silnici pryč z Rue de Rivoli.
  
  Kulka se odrazila od boty. Drake viděl, jak se kolemjdoucí zhroutil v agónii. Bylo to špatné; bylo to vážné. Tito lidé byli dostatečně arogantní a mocní na to, aby se nestarali o to, komu ublížili, a evidentně dokázali žít s následky.
  
  Proč pro ně bylo devět dílů Odina tak důležitých?
  
  Kulky pronikly betonem a kovem a zanechaly kolem Mini vzory.
  
  V tu chvíli Benovi zazvonil mobil. Provedl složitý manévr kroucení ramene, aby ho vytáhl z kapsy. "Matka?"
  
  "Ach můj bože!" zaklel Drake tiše.
  
  "Jsem v pořádku, ta. Vy? Jako táta?"
  
  Mondeo se dostalo do zavazadlového prostoru Mini. Pohled zezadu zaplnily oslepující světlomety spolu s tvářemi tří posmívajících se Němců. Bastardi to milovali.
  
  Ben přikývl. "A sestřička?"
  
  Drake sledoval, jak Němci ve zběsilém vzrušení buší svými zbraněmi do palubní desky.
  
  "Ne. Nic zvláštního. Ehm...co je to za hluk?" Udělal pauzu. "Ach... Xbox."
  
  Drake sešlápl plynový pedál na podlahu. Motor reagoval rychle. Pneumatiky pískaly i při rychlosti šedesáti kilometrů za hodinu.
  
  Další výstřel rozbil zadní okno. Ben sestoupil do přední lezecké oblasti, aniž by čekal na pozvání. Drake si dovolil chvíli hodnocení a pak nasměroval Mini na prázdný chodník před dlouhou řadu zaparkovaných aut.
  
  Cestující v Mondeu stříleli bezohledně, kulky narážely do oken zaparkovaných aut, zasáhly Mini a odrážely se od něj. Během několika sekund dupl na brzdy, se zaskřípěním se otočil, otočil auto o 180 stupňů a pak se rozjel zpátky, jak přijeli.
  
  Cestujícím Mondea trvalo drahocenné vteřiny, než si uvědomili, co se stalo. Otočení o 180 stupňů bylo neopatrné a nebezpečné a s strašlivým křupáním vyřadilo dvě zaparkovaná auta. Kde ve jménu všeho svatého byla policie?
  
  Nyní není na výběr. Drake projel tolik zatáček, kolik jen mohl. "Buď připraven, Bene." Jdeme běhat."
  
  Kdyby tam Ben nebyl, stál by a bojoval, ale prioritou byla bezpečnost jeho přítele. A ztratit se byl teď chytrý tah.
  
  "Dobře mami, uvidíme se později." Ben zavřel mobil a pokrčil rameny. "Rodiče".
  
  Drake odtáhl Mini zpět k obrubníku a náhle zabrzdil v polovině pěstěného trávníku. Než auto zastavilo, otevřeli dokořán dveře a vyskočili ven a zamířili do nedalekých ulic. Přimíchali se k domácím Pařížanům ještě předtím, než se Mondeo vůbec objevilo.
  
  Benovi se podařilo něco zavrčet a zamrkal na Drakea. "Můj hrdina".
  
  
  * * *
  
  
  Schovali se v malé internetové kavárně vedle místa zvaného Harry's New York Bar. Pro Drakea to byl nejmoudřejší krok. Nenápadné a levné to bylo místo, kde mohli pokračovat ve svém bádání a bez obav a přerušení se rozhodovat, co dělat s hrozící invazí do Louvru.
  
  Drake připravoval muffiny a kávu, zatímco se Ben přihlásil. Drake zatím neutrpěl žádné zranění, ale usoudil, že Ben musí mít trochu obavy. Voják v něm netušil, jak s ním zacházet. Přítel věděl, že si musí promluvit. Podstrčil tedy mladíkovi jídlo a pití, usadil se v útulném stánku a upřel svůj pohled.
  
  "Jak se ti daří s tímhle svinstvem?"
  
  "Nevím". Ben řekl pravdu. "Ještě jsem neměl čas si to uvědomit."
  
  Drake přikývl. "Tohle je fajn. No, když to uděláš..." ukázal na počítač. "Co máš?"
  
  "Vrátil jsem se na stejný web jako předtím. Úžasný archeologický nález... devět fragmentů... yada, yada, yada... ach jo - četl jsem o Odinově velkolepé konspirační teorii o 'konci světa'."
  
  "A řekl jsem..."
  
  "Byla to blbost." Ale ne nutně, Matte. Poslouchej tohle. Jak jsem řekl, existuje legenda a byla přeložena do mnoha jazyků. Nejen ty skandinávské. Zdá se to být docela univerzální, což je velmi neobvyklé pro rolníky, kteří studují tento druh věcí. Říká se zde, že pokud se někdy během Ragnaroku sesbírá devět kusů Odina, otevřou cestu do Hrobky bohů. A pokud bude tato hrobka někdy znesvěcena... no, síra a všechno rozpoutané peklo je jen začátek našich problémů. Všimněte si, že jsem řekl Bohové?"
  
  Drake se zamračil. "Ne. Jak tady může být hrob bohů? Nikdy neexistovaly Ragnarok nikdy neexistoval. Bylo to jen norské místo pro Armagedon."
  
  "Přesně tak. A co když opravdu existoval?"
  
  "Tak si představte hodnotu takového nálezu."
  
  "Hrob bohů? Bylo by to nad rámec všeho. Atlantis. Camelot. Ráj. Ve srovnání s tím by nebyly ničím. Takže chceš říct, že Odinův štít je jen začátek?"
  
  Ben ukousl vršek svého muffinu. "Asi uvidíme. Ještě zbývá osm kusů, takže pokud začnou mizet," odmlčel se. "Víš, Karin je mozkem rodiny a sestra by chtěla přijít na všechny ty internetové kecy." Je to všechno na kousky."
  
  "Bene, cítím se docela provinile, že tě zapletu." A slibuji, že se ti nic nestane, ale nemůžu do toho zatahovat nikoho jiného. Drake se zamračil. "Zajímalo by mě, proč to ti zatracení Němci začali dělat teď." Není pochyb o tom, že dalších osm dílů už nějakou dobu existuje."
  
  "Méně analogií s fotbalem. A oni to mají. Možná bylo na Štítu něco zvláštního? Něco na tom způsobilo, že všechno ostatní stálo za to."
  
  Drake si pamatoval, že pořídil detailní snímky Štítu, ale vyšetřování mohli odložit na později. Poklepal na obrazovku. "Tady se píše, že socha Odinova koně byla nalezena ve vikingském dlouhém člunu, který je ve skutečnosti hlavní expozicí Louvru. Většina lidí by si při procházce Louvrem ani nevšimla samotné sochy koně."
  
  "Dlouhý člun," přečetl Ben nahlas. "Je to záhada sama o sobě - je postavena ze dřeva, které předcházelo známé vikingské historii."
  
  "Stejně jako Štít," zvolal Drake.
  
  "Nalezen v Dánsku," četl Ben dále. "A vidíte," ukázal na obrazovku, "tohle se zaměřuje na ostatní části Odina, o kterých jsem se zmínil dříve? Vlci jsou v New Yorku a nejlepší odhad je, že Kopí je ve švédské Uppsale, když spadlo z Odinova těla, když sestoupil ze Světového stromu."
  
  "Tak to je pět." Drake se opřel ve svém pohodlném křesle a usrkl kávy. Internetová kavárna kolem nich hučela nenápadnou aktivitou. Venkovní chodníky byly plné lidí, kteří se kličkovali životem.
  
  Ben se narodil s ústy z oceli a vypil polovinu horké kávy jedním douškem. "Je tu ještě něco," zaklepal. "Bože, já nevím." Vypadá to složitě. O něčem, co se jmenuje Volva. Co znamená Seer? "
  
  "Možná po ní pojmenovali auto."
  
  "Legrační. Ne, zdá se, že Odin měl speciální Velvu. Počkejte, může to chvíli trvat."
  
  Drake byl tak zaneprázdněn přepínáním pozornosti mezi Benem, počítačem, tokem informací a rušným chodníkem venku, že si nevšiml, že se žena blíží, dokud nestála přímo u jejich stolu.
  
  Než se stačil pohnout, zvedla ruku.
  
  "Nevstávejte, chlapci," řekla s americkým přízvukem. "Musíme si promluvit".
  
  
  PĚT
  
  
  
  PAŘÍŽ, FRANCIE
  
  
  Kennedy Moore strávil nějaký čas posuzováním páru.
  
  Nejprve si myslela, že je to neškodné. Po chvíli, poté, co analyzovala ustrašenou, ale odhodlanou řeč těla mladého muže a ostražité chování staršího chlápka, došla k závěru, že potíže, okolnosti a ďábel ty dva zatáhly do nesvaté trojice nebezpečí.
  
  Nebyla tady policistka. Ale byla policajtkou v New Yorku a vyrůstat na tomto relativně malém ostrově s velkými betonovými věžemi nebylo snadné. Měl jsi policejní oko, než jsi věděl, že tvým osudem je připojit se k NYPD. Později jsi piloval a přepočítával, ale ty oči jsi měl vždycky. Ten tvrdý, vypočítavý pohled.
  
  I na dovolené, pomyslela si hořce.
  
  Po hodině popíjení kávy a bezcílného surfování si nemohla pomoci. Mohla být na dovolené - což jí znělo lépe než nucená dovolená - ale to neznamenalo, že to policista v ní prostě vzdal rychleji, než se Brit vzdal své ctnosti první noc ve Vegas.
  
  Přisunula se k jejich stolu. Nucená dovolená, pomyslela si znovu. To dostalo její slavnou kariéru v New Yorku do perspektivy.
  
  Starší muž ji rychle zhodnotil a zvedl tykadla. Posoudil ji rychleji, než by americký mariňák ohodnotil bangkokský bordel.
  
  "Nevstávejte, chlapci," řekla odzbrojujícím způsobem. "Musíme si promluvit".
  
  "Americký?" řekl starší muž s náznakem překvapení. "Co chceš?"
  
  Ignorovala ho. "Jsi v pořádku, zlato?" Zamrkala štítem. "Jsem policista. Teď ke mně budeš upřímný."
  
  Starší chlápek okamžitě cvakl a úlevně se usmál, což bylo zvláštní. Druhý zmateně zamrkal.
  
  "A?" - Zeptal jsem se.
  
  Policista v Kennedy naléhal na problém. "Jste tu ze své svobodné vůle?" Bylo to jediné, na co myslela, být blízko nich.
  
  Mladík vypadal smutně. "No, prohlídka je dobrá, ale drsný sex není moc legrace."
  
  Starší muž vypadal překvapivě vděčně. "Věř mi. Nejsou zde žádné problémy. Je dobré vidět, že někteří v komunitě činných v trestním řízení stále respektují tuto práci. Jsem Matt Drake."
  
  Natáhl ruku.
  
  Kennedy to ignoroval, stále nebyl přesvědčen. Její mysl se upnula na tuto frázi, stále respektující práci, a procházela minulý měsíc. Zastavili se tam, kde vždy zastavili. V Calebu. Nad jeho krutými oběťmi. Za jeho bezpodmínečné propuštění.
  
  Kdyby jen.
  
  "No...díky, myslím."
  
  "Takže vy jste policajt z New Yorku?" " Mladík doplnil nuanci zvednutým obočím, které nasměroval na staršího muže.
  
  "Zatraceně mazaný." Matt Drake se lehce zasmál. Vypadal sebejistě, a přestože seděl v klidu, Kennedy mohl říct, že má schopnost zareagovat ve vteřině. A způsob, jakým neustále skenoval své okolí, ji přiměl myslet na policistu. Nebo armáda.
  
  Přikývla a přemýšlela, jestli by se neměla pozvat, aby se posadila.
  
  Drake ukázal na prázdné místo a nechal mu volný východ. "A taky zdvořilý. Slyšel jsem, že Newyorčané byli nejsebevědomější lidé na světě."
  
  "Matte!" Chlap se zamračil.
  
  "Pokud přehnanou sebedůvěrou myslíš sobectví a arogantnost, taky jsem to slyšel." Kennedy vklouzl do kabiny a cítil se trochu trapně. "Pak jsem přijel do Paříže a potkal jsem Francouze."
  
  "Na dovolené?"
  
  "To mi řekli."
  
  Chlap nenaléhal, prostě znovu natáhl ruku. "Pořád jsem Matt Drake." A tohle je můj nájemník, Ben."
  
  "Ahoj, já jsem Kennedy." Obávám se, že jsem zaslechl, co říkáte, alespoň titulky. To je to, co mě ohromilo. A co Wolves v New Yorku?" Zvedla obočí a napodobila Bena.
  
  "Jeden". Drake si ji pečlivě prohlížel a čekal na reakci. "Víš o něm něco?"
  
  "Byl to Thorův otec, že?" Víte, v komiksech Marvel."
  
  "Je ve všech zprávách." Ben kývl na počítač.
  
  "Poslední dobou jsem se snažil držet mimo titulky." Kennedyho slova přišla rychle, napjatá bolestí a zklamáním. Uplynul okamžik, než mohla pokračovat. "Takže ne moc." Akorát dost."
  
  "Zdá se, že jsi jich pár udělal."
  
  "Pro mou kariéru víc než dobré." Vrátila se a pak se podívala špinavými okny kavárny na ulici.
  
  
  * * *
  
  
  Drake sledoval její pohled a přemýšlel, jestli by na ni neměl tlačit, a jeho oči se setkaly s očima jednoho z předchozích lupičů, který se díval přes sklo.
  
  "Hovno. Tihle kluci jsou vytrvalejší než indické call centrum."
  
  Když se Drake pohnul, jeho tvář se rozzářila poznáním, ale teď se Drake rozhodl, že už nemusí šukat. Rukavice byly opravdu sundané a kapitán SAS se vrátil. Rychle se pohnul, popadl jednu židli a s hrozným rachotem ji vyhodil z okna. Němec letěl zpět a zhroutil se na chodník jako mrtvé maso.
  
  Drake pokynul Benovi stranou. "Pojď s námi, nebo ne," zakřičel na Kennedyho, když utíkal. "Ale drž se mi z cesty."
  
  Rychle došel ke dveřím, otevřel je a zastavil se pro případ, že by se ozvala střelba. Kolem stáli šokovaní Pařížané. Turisté utíkali na všechny strany. Drake vrhl zkoumavý pohled po ulici.
  
  "Sebevražda". Vrhl se zpátky.
  
  "Zadní dveře". Poplácal Bena po rameni a zamířili k pultu. Kennedy se ještě musel pohnout, ale nebylo zapotřebí analytické mysli policisty, aby si uvědomil, že tito lidé mají skutečné potíže.
  
  "Přikryji tě."
  
  Drake prošel kolem vyděšeného prodavače do tmavé chodby lemované krabicemi od kávy, cukru a tyčinek. Na konci bylo požární schodiště. Drake narazil do baru a pak se opatrně podíval ven. Odpolední slunce mě pálilo do očí, ale pobřeží bylo čisté. Což pro něj znamenalo, že někde venku je jen jeden nepřítel.
  
  Drake pokynul ostatním, aby počkali, a pak cílevědomě vykročil k čekajícímu Němci. Mužově ráně neuhnul, ale tvrdě ji zasáhl do solar plexu, aniž by ucukl. Šok na soupeřově tváři mu přinesl okamžité uspokojení.
  
  "Kundičky míří na plexus." zašeptal. Zkušenost ho naučila, že trénovaný muž udeří do jednoho ze zřejmých tlakových bodů na těle a zastaví se pro efekt, takže Drake sdílel bolest - jak ho donekonečna učili - a protlačil ji. Zlomil tomu chlápkovi nos, roztříštil mu čelist a dvěma ranami málem zlomil krk, a pak ho nechal ležet na chodníku, aniž by přerušil krok. Mávl na ostatní dopředu.
  
  Vyšli z kavárny a rozhlédli se.
  
  Kennedy řekl: "Můj hotel je tři bloky odtud."
  
  Drake přikývl. "Zatraceně cool. Jít."
  
  
  ŠEST
  
  
  
  PAŘÍŽ, FRANCIE
  
  
  O minutu později Ben řekl: "Počkej."
  
  "Neříkej, že musíš jít na záchod, kamaráde, nebo ti budeme muset koupit plenky."
  
  Kennedy skryl svůj úsměv, když Ben zčervenal.
  
  "Vím, že je čas, aby sis zdřímnul, starče, ale už je skoro čas... ehm... navštívit Louvre."
  
  Sakra, Drake ztratil pojem o čase. "Hovadina".
  
  "V Louvru?"
  
  "O zatáčce." Drake mávl na projíždějící taxík. "Kennedy, já ti to vysvětlím."
  
  "Cítíš se lépe. Dnes už jsem byl v Louvru."
  
  "Pro tohle ne..." zamumlal Ben, když nastupovali do taxíku. Drake řekl kouzelné slovo a auto se rozjelo. Cesta probíhala v tichosti a trvala deset minut ulicemi ucpanými dopravou. Chodníky nebyly o nic lepší, když se všichni tři pokusili dostat do muzea v ostrém pronásledování.
  
  Jak šli, Ben informoval Kennedyho o aktuálním stavu. "Někdo našel Odinův štít na Islandu." Někdo je ukradl na výstavě v Yorku, čímž úplně zničil Freyovu úžasnou výstavu ve vycházkách koček."
  
  "Frey?"
  
  "Módní návrhář. Nejsi z New Yorku?"
  
  "Pocházím z New Yorku, ale nejsem žádný velký módní člověk. A nejsem velkým fanouškem toho, abych byl slepě vtažen do nějakého konfliktu. Opravdu teď nepotřebuji žádné další problémy."
  
  Drake skoro řekl "tam jsou dveře", ale na poslední chvíli se zarazil. Policista by mohl být dnes večer užitečný z mnoha důvodů, zejména ze Států. Když se blížili ke skleněné pyramidě, která označovala vchod do Louvru, řekl: "Kennedy, tito lidé se nás pokusili zabít nejméně třikrát. Jsem zodpovědný za to, že se to nestane. Nyní potřebujeme více informací o tom, co se tu sakra děje, a z nějakého důvodu je zajímá, co Ben zjistil, že se jmenuje 'Devět kousků Odina'. Opravdu nevíme proč, ale tady," ukázal za skleněnou pyramidu, "je druhá část.
  
  "Dnes večer to ukradnou," řekl Ben a pak dodal: "Pravděpodobně."
  
  "A jaký je tento úhel New Yorku?"
  
  "Je tam vystavený další kus Odina." Vlci. V Přírodovědném muzeu."
  
  Drake studoval mapu. "Zdá se, že Louvre obvykle nevystavuje vikingské sbírky. Toto je také na pronájem, jako ten v Yorku. Píše se zde, že nejzajímavější je vikingský dlouhý člun, jeden z nejlepších, jaký kdy byl objeven, a jeho notorická proslulost."
  
  "Co to znamená?" Kennedy stála na vrcholu schodiště jako rákos proti bouři, když kolem ní dupalo mnoho párů nohou.
  
  "Anomálie reprezentovaná jejím věkem. To předchází historii Vikingů."
  
  "No, to je zajímavé."
  
  "Vím. Jsou vystaveny ve spodním patře křídla Denonu, vedle nějakých egyptských... optik... ptolemaiovských... keců. .kecy...nevadí. Tady je ta věc."
  
  Kolem nich se třpytily široké, naleštěné chodby, jak zapadali do davu. Místní obyvatelé a turisté všech věkových kategorií zaplnili velkolepý starý prostor a přivedli jej k životu po celý den. Jeho děsivou přírodu podobnou hrobce v noci se dalo jen tušit.
  
  V tu chvíli se ozval ohlušující řev, jako by se zřítila betonová zeď. Všichni se zastavili. Drake se otočil k Benovi.
  
  "Počkej tady, Bene." Dejte nám půl hodiny. Najdeme tě." Odmlčel se a pak dodal: "Pokud se evakuují, počkejte co nejblíže skleněné pyramidě."
  
  Nečekal na odpověď. Ben si byl plně vědom nebezpečí. Drake sledoval, jak vytáhl svůj mobilní telefon a vytočil číslo na rychlé volbě. Bude to máma, táta nebo sestra. Pokynul Kennedymu a opatrně sestoupili po točitém schodišti do spodního patra. Když zamířili k hale, kde se nacházela výstava Vikingů, lidé začali vybíhat. Za nimi zavířil hustý mrak.
  
  "Běh!" Chlap, který vypadal jako model Hollister, křičel. "Uvnitř jsou chlapi se zbraněmi!"
  
  Drake se zastavil u dveří a riskoval pohled dovnitř. Setkal se s naprostým chaosem. Scéna z akčního filmu Michaela Baye, jen divnější. Napočítal osm chlapů v maskovacích uniformách, s maskami na obličeji a samopaly, kteří lezli do největšího vikingského dlouhého člunu, jaký kdy viděl. Neuvěřitelnou bezohledností za nimi byla do zdi muzea vystřelena kouřová díra.
  
  Tihle chlapi byli blázni. To, co jim dodalo výhodu, bylo to, že měli šokující přímost fanatismu. Vyhazovat do povětří vchody do budov a odpalovat rakety do davů se zdálo být jejich normou. Není divu, že dříve pronásledovali Bena a jeho po celé Paříži. Automobilové honičky byly nejspíš jen jejich zábavou před spaním.
  
  Kennedy mu položil ruku na rameno a rozhlédl se. "Bůh".
  
  "Dokazuje, že jsme na správné cestě. Teď se jen potřebujeme dostat blíž k jejich veliteli."
  
  "K žádnému z těchto idiotů se nepřiblížím." " Zaklela překvapivě dobrým anglickým přízvukem.
  
  "Roztomilý. Ale musím najít způsob, jak nás vyřadit z jejich seznamu sraček."
  
  Drake si všiml, že k východu běží další civilisté. Němci je ani nesledovali, prostě s jistotou provedli svůj plán.
  
  "Pojďme". Drake proklouzl rámem dveří do místnosti. Použili obvodové exponáty ke krytí a vydali se tak blízko k sluchu, jak to bylo bezpečné.
  
  "Porazit dikh!" křičel někdo naléhavě.
  
  "Něco o 'spěchu'." řekl Drake. "Ti zatracení bastardi budou muset jednat rychle." Louvre musí být vysoko na seznamu francouzských ohlasů."
  
  Jeden z Němců ještě něco zakřičel a zvedl kamennou desku velikosti jídelního podnosu. Vypadali těžce. Voják zavolal další dva, aby ho pomohli vyložit z dlouhého člunu.
  
  "Jasně ne SAS," poznamenal Drake.
  
  "Nebo americký," poznamenal Kennedy. "Měl jsem mariňáka, který si dokázal strčit tuhle cetku pod předkožku."
  
  Drake se mírně udusil. "Dobrý obrázek. Děkujeme za váš příspěvek. Dívej se." Kývl směrem k otvoru ve zdi, kde se právě objevil maskovaný muž oblečený celý v bílém.
  
  "Tentýž chlap, který vyloupil Shield v Yorku. Pravděpodobně."
  
  Muž si sochu krátce prohlédl, pak souhlasně přikývl a obrátil se ke svému veliteli. "Je čas..."
  
  Venku se ozvala střelba. Němci na vteřinu ztuhli a zřejmě na sebe zmateně zírali. Pak byla místnost prošpikována kulkami a všichni se vrhli do úkrytu.
  
  U nedávno odstřeleného vchodu se objevili další maskovaní muži. Nová síla, oblečená jinak než Němci.
  
  Drake si pomyslel: Francouzská policie?
  
  "Kanaďané!" vykřikl jeden z Němců opovržlivě. "Zabít! Zabít!"
  
  Drake si zacpal uši, když tucet kulometů současně zahájilo palbu. Kulky se odrážely od lidského těla, od dřevěného exponátu, od sádrové stěny. Sklo se rozbilo a neocenitelné exponáty byly roztrhány na kusy a s rachotem spadly na podlahu. Kennedy hlasitě zaklel, což si Drake začal uvědomovat, že pro ni není zrovna "čerstvá půda". "Kde jsou ti zatracení Francouzi, sakra!"
  
  Drakeovi se zatočila hlava. Kanaďané, co jsou tady za zvrácené peklo?
  
  Exponát vedle nich se roztříštil na tisíc kousků. Na záda jim pršelo sklo a kusy dřeva. Drake se začal plazit zpět a táhl s sebou Kennedyho. Dlouhý člun byl prošpikovaný olovem. Mezitím Kanaďané postoupili do místnosti a několik Němců leželo mrtvých nebo sebou škubalo. Zatímco Drake sledoval, jeden z Kanaďanů střelil Němce z bezprostřední blízkosti do hlavy a rozbil mu mozek o 3000 let starou egyptskou terakotovou vázu.
  
  "Mezi šílenými lovci relikvií není žádná láska ztracená." Drake sebou trhl. "A celou dobu, co jsem strávil hraním Tomb Raidera, se to nikdy nestalo."
  
  "Ano," Kennedy setřásla úlomky skla z vlasů. "Ale kdybys tu hru skutečně hrál, místo abys sedmnáct hodin zíral na její zadek, mohl bys ve skutečnosti vědět, co se děje."
  
  "Ben je silný." Není moje. Hrát hru, to je." Riskoval pohled nahoru.
  
  Jeden z Němců se pokusil o útěk. Běžel přímo k Drakeovi, aniž by si ho všiml, a pak překvapeně uskočil, když mu byla zablokována cesta. "Bewegene!" Zvedl pistoli.
  
  "Ano, tvoje taky." Drake zvedl ruce.
  
  Mužův prst se napjal na spoušti.
  
  Kennedy udělal náhlý pohyb do strany, čímž Němcova pozornost zakolísala. Drake přistoupil a udeřil ho loktem do obličeje. Pěst švihla Drakea po hlavě, ale on ustoupil stranou a současně kopl vojáka do kolena. Výkřik stěží překryl zvuk lámání kostí. Drake byl u něj ve vteřině, kolena se mu silně tiskla na vzdouvající se hruď. Rychlým pohybem strhl vojákovi masku.
  
  A zabručel. "Uh. Nevím, co jsem vlastně čekal."
  
  Blond vlasy. Modré oči. Pevné rysy obličeje. Zmatený výraz obličeje.
  
  "Později". Drake ho srazil do bezvědomí dusivým sevřením a důvěřoval Kennedymu, že dohlédne na své druhy. Když Drake vzhlédl, bitva pokračovala. V tu chvíli šel kolem padajícího exponátu další Němec. Drake ho odložil stranou a Kennedy ho poklekl do solar plexu. Tento muž se vzdal rychleji než nová chlapecká skupina na X Factoru.
  
  Nyní jeden z Kanaďanů odtahoval sochu Odina pryč od mrtvých a zakrvácených prstů jeho nepřítele. Další Němec ho obešel a zaútočil na něj ze strany, ale Kanaďan byl dobrý, zkroutil se a zasadil tři smrtící rány, pak hodil bezvládné tělo přes rameno a srazil ho k zemi. Kanaďan vystřelil třikrát zblízka pro větší přesvědčení a poté pokračoval v tažení sochy směrem k východu. Dokonce i Drake byl ohromen. Když Kanaďan dorazil ke svým kamarádům, zakřičeli a zahájili na ně palbu, než se stáhli skrz stále kouřící trosky.
  
  "Upsalla!" Prvotřídní Kanaďan začal plakat a zvedl pěst na přeživší Němce. Drake v tom jediném slově zachytil aroganci, vzdor a vzrušení. Překvapivě je hlas ženský.
  
  Žena se pak odmlčela a sňala si masku v gestu absolutního opovržení. "Upsalla!" Vykřikla znovu na Němce. "Buď tam!"
  
  Drake by se zapotácel, kdyby už nebyl na kolenou. Myslel si, že ho zasáhla kulka, takový byl šok. Poznal tohoto takzvaného Kanaďana. Znal ji dobře. Byla to Alicia Miles, Londýňanka, která se mu v SRT vyrovnala.
  
  Tajná společnost v rámci SAS.
  
  Předchozí Wellsův komentář přinesl staré vzpomínky, které by měly zůstat pohřbeny hlouběji než historie výdajů politika. Byl jsi víc než SAS. Proč na to chceš zapomenout?
  
  Kvůli tomu, co jsme udělali.
  
  Alicia Miles byla jedním z nejlepších vojáků, jaké kdy viděl. Ženy ve speciálních jednotkách by musely být lepší než muži, aby se dostaly o polovinu méně než oni. A Alicia se zvedla přímo na vrchol.
  
  Co dělala, že se do toho všeho zapojila a zněla jako bigotní, o čemž věděl, že rozhodně ne? Alicii motivovala jen jedna věc: peníze.
  
  Možná proto pracovala pro Kanaďany?
  
  Drake se začal plazit ke skutečnému východu z místnosti. "Takže místo toho, abychom nás vymazali ze seznamu zabití a odhalili naše nepřátele," zalapal po dechu, "nyní máme více nepřátel a nedosáhli jsme ničeho kromě toho, že jsme se ještě více zmátli."
  
  Kennedy, který se plazil za ním, dodal: "Můj život... dvěma zatracenými slovy."
  
  
  SEDM
  
  
  
  PAŘÍŽ, FRANCIE
  
  
  Kennedyho hotelový pokoj byl o něco lepší než ten, ve kterém Drake a Ben strávili pár hodin.
  
  "Myslel jsem, že jste všichni policajti na mizině," zabručel Drake a zkontroloval vstupní a výstupní body.
  
  "My jsme. Ale když váš čas na dovolenou po deset let prakticky neexistuje, pak si myslím, že se váš běžný účet začne plnit."
  
  "Je to notebook?" Ben se k němu dostal dřív, než byla zodpovězena řečnická otázka. Našli ho, jak se schovával poblíž skleněné pyramidy poté, co opustili muzeum, a choval se jako další dva vyděšení turisté, příliš vystrašení na to, aby si pamatovali nějaké podrobnosti.
  
  "Proč neřekneme Francouzům, co víme?" zeptal se Kennedy, když Ben otevřel notebook.
  
  "Protože jsou Francouzi," řekl Drake se smíchem a pak zvážněl, když se nikdo nepřipojil. Seděl na kraji Kennedyho postele a pozoroval svého přítele při práci. "Promiňte. Francouzi nebudou nic vědět. Když to teď s nimi projdeme, zpomalí nás to. A myslím, že čas je problém. Měli bychom kontaktovat Švédy."
  
  "Znáte někoho ze švédské tajné služby?" Kennedy na něj zvedl obočí.
  
  "Ne. Musím však zavolat svému starému veliteli."
  
  "Kdy jsi opustil SAS?"
  
  "Nikdy jsi neopustil SAS." Když Ben vzhlédl, dodal: "Metaforicky."
  
  "Tři hlavy musí být lepší než dvě." Ben se na chvíli podíval na Kennedyho. "Co když stále podnikáte?"
  
  Mírné přikývnutí. Kennedymu spadly vlasy do očí a chvíli trvalo, než je odhrnula. "Chápu, že existuje devět dílů Odina, takže moje první otázka je proč? Druhá otázka je, co to je?"
  
  "Právě jsme na to přišli v kavárně." Ben zuřivě ťukal do klávesnice. "Existuje legenda, kterou zde pan Krusty vyvrací, která tvrdí, že existuje skutečná Hrobka bohů - doslova místo, kde jsou pohřbeni všichni staří bohové. A to není jen stará legenda; řada vědců o tom diskutovala a v průběhu let bylo publikováno mnoho prací. Problém je v tom," řekl Ben a promnul si oči, "je těžké to přečíst. Vědci nejsou slavní svým prozaickým jazykem."
  
  "Prozaický? " opakoval Kennedy s úsměvem. "Chodíš na vysokou?"
  
  "Je to hlavní zpěvák v kapele," řekl Drake.
  
  Kennedy zvedl obočí. "Takže máte Hrob bohů, který nikdy neexistoval." OK. No a co?"
  
  "Pokud bude někdy znesvěcen, svět se utopí v ohni...atd. a tak dále."
  
  "Chápu. A co devět dílů?
  
  "No, protože byli shromážděni v době Ragnaroku, ukazují cestu do hrobu."
  
  "Kde je Ragnarok?"
  
  Drake kopl do koberce. "Další červený sleď." Toto není místo. Ve skutečnosti je to sled událostí, velká bitva, svět očištěný proudem ohně. Přírodní katastrofy. Docela Armagedon."
  
  Kennedy se zamračil. "Takže i zarytí Vikingové se báli apokalypsy."
  
  Drake se podíval dolů a všiml si čerstvé, ale značně pomačkané kopie USA Today na podlaze. Bylo to omotané kolem titulku - 'VYPUŠTĚNÝ SÉRIOVÝ VRAH POŽADUJE DVA JEŠTĚ'.
  
  Nepříjemné, ale ne tak neobvyklé na titulní stránku novin. Co ho přimělo podívat se znovu, jako by měl vypálené oči, byla v textu fotografie Kennedyho v policejní uniformě. A menší titulek vedle její fotky - Policajt se porouchá - jde NESPRÁVNĚ.
  
  Titulky spojil s téměř prázdnou lahví vodky na toaletním stolku, léky proti bolesti na nočním stolku, nedostatkem zavazadel, turistických map, suvenýrů a itineráře.
  
  Blbost.
  
  Kennedy řekl: "Takže tito Němci a Kanaďané chtějí najít tento neexistující hrob, možná pro slávu? Za bohatství, které může přinést? A aby to udělali, musí sesbírat devět kusů Odina na místě, které není místem. Je to správné?"
  
  Ben se zašklebil. "No, píseň není píseň, dokud není vylisovaná na vinylu," jak říkával můj otec. V angličtině nás ještě čeká spousta práce."
  
  "Je to úsek." "
  
  "Je to spíš podobné." Ben otočil obrazovku notebooku. "Devět Ódinových postav jsou Oči, Vlci, Valkýry, Kůň, Štít a Kopí."
  
  Drake počítal. "Je jich jen šest, zlato."
  
  "Dvě oči. Dva vlci. Dvě Valkýry. To jo."
  
  "Který je v Apsalle?" Drake mrkl na Kennedyho.
  
  Ben chvíli roloval a pak řekl: "Tady je napsáno, že Kopí probodlo Odinův bok, když se postil, když visel na Stromu Světa, a odhalil všechna svá mnohá tajemství jeho Volvě - jeho Vidoucímu. Poslechněte si další citát: "Vedle chrámu v Upsalle je velmi velký strom s široce rozprostřenými větvemi, které jsou vždy zelené jak v zimě, tak v létě. Co je to za strom, nikdo neví, protože žádný jiný byl někdy nalezen. Je starý stovky let... Světový strom je - nebo byl - v Uppsale a je ústředním bodem severské mytologie. Říká, že kolem Světového stromu je devět světů. Yada... yada. Oh, další odkaz - 'posvátný strom v Uppsale. Člověk tam často navštěvoval, vedle obrovského jasanu zvaného Ygdrassil, který místní považují za posvátný. Ale teď je pryč.'
  
  Četl dále: 'Skandinávští kronikáři dlouho považovali Gamla Upsalla za jedno z nejstarších a nejdůležitějších míst v historii severní Evropy.'
  
  "A je tam všechno," řekl Kennedy. "Kde by to někdo mohl najít."
  
  "No," řekl Ben, "to všechno musí být spojeno dohromady." Nepodceňujte mé schopnosti slečno, jsem dobrý v tom, co dělám."
  
  Drake přikývl na souhlas. "Je to pravda, věř mi." Posledních šest měsíců mi pomáhá orientovat se v mé fotografické kariéře."
  
  "Musíte dát dohromady spoustu různých básní a historických ság. Sága je vikingská báseň plná dobrodružství. Existuje také něco, čemu se říká Poetická Edda, kterou napsali potomci lidí, kteří znali lidi, kteří znali tehdejší kronikáře. Je tam spousta informací."
  
  "A o Němcích nic nevíme. O Kanaďanech nemluvě. Nebo proč Alicia Milesová -" Drakeovi zazvonil mobil. "Promiň... co?"
  
  "já".
  
  "Ahoj, Wellsi."
  
  "Do toho, Drake." Wells si oddechl. "SGG jsou švédské speciální síly a prvky švédské armády byly staženy z celého světa."
  
  Drake na okamžik oněměl. "Děláš si legraci?"
  
  "Nedělám si legraci z práce, Drake." Pouze ženy."
  
  "Stalo se to už někdy?"
  
  "Pokud si pamatuji, tak ne."
  
  "Uvádějí důvod?"
  
  "Obvyklý nesmysl, obávám se." Nic konkrétního."
  
  "Něco dalšího?"
  
  Ozval se povzdech. "Drake, opravdu mi dlužíš nějaké májové příběhy, kamaráde." Je tam ještě Ben?"
  
  "Ano, a pamatuješ si na Alicii Miles?"
  
  "Ježíš. Kdo by nechtěl? je s tebou?
  
  "Spíš ne. Zrovna před hodinou jsem na ni narazil v Louvru.
  
  Deset sekund ticha, pak: "Byla toho součástí? Nemožné." Nikdy by nezradila své vlastní lidi."
  
  "Nikdy jsme nebyli 'její vlastní', nebo to tak alespoň vypadá."
  
  "Podívej, Draku, chceš říct, že pomáhala vykrást muzeum?"
  
  "To jsem já, pane." To jsem já. Drake přešel k oknu a zíral na světla auta blikající dole. "Je to těžko stravitelné, že? Možná si svým novým povoláním vydělala peníze."
  
  Za sebou slyšel, jak si Ben a Kennedy dělají poznámky o známých i neznámých místech Devíti kousků Odina.
  
  Wells těžce dýchal. "Alicia kurva Milesi! Jízda s nepřítelem? Nikdy. V žádném případě, Draku."
  
  "Viděl jsem její tvář, pane." Byla to ona."
  
  "Ježíš v kočárku. Jaký je tvůj plán?"
  
  Drake zavřel oči a zavrtěl hlavou. "Už nejsem součástí týmu, Wellsi. Nemám plán, sakra." Neměl jsem potřebovat plán."
  
  "Vím. Dám dohromady tým, kamaráde, a začnu to zkoumat od tohoto konce. Jak se věci vyvíjejí, možná budeme chtít vyvinout nějaké velké strategie. Zůstat v kontaktu ".
  
  Linka byla mrtvá. Drake se otočil. Ben i Kennedy na něj zírali. "Neboj se," řekl. "Nezblázním se." Co máš?"
  
  Kennedyová použila lžíci k rozbití několika listů papíru, které překryla policejním těsnopisem. "Oštěp - Upsalla." Vlci - New York. Potom už ani nejmenší tušení."
  
  "Všichni nemluvíme, jako bychom se narodili se stříbrnými lžičkami na zadku," odsekl Drake, než se stačil zastavit. "DOBŘE DOBŘE. Můžeme se zabývat jen tím, co víme."
  
  Kennedy se na něj podivně usmál. "Líbí se mi tvůj styl".
  
  "Co víme," opakoval Ben, "je, že Apsalla bude další."
  
  "Otázkou je," zamumlal Drake, "zvládne to moje Zlatá karta?"
  
  
  OSM
  
  
  
  UPSALLA, ŠVÉDSKO
  
  
  Během letu do Stockholmu se Drake rozhodl využít Kennedyho.
  
  Po sérii zuřivých potřesení rukou mezi Drakem a Benem seděl newyorský policista u okna s Drakem vedle ní. Tímto způsobem je menší šance na útěk.
  
  "Takže," řekl, když se letadlo konečně srovnalo a Ben otevřel Kennedyho laptop. "Cítím určitou atmosféru. Nevadí mi moje vlastní věci, Kennedy, mám jen pravidlo. Potřebuji vědět o lidech, se kterými pracuji."
  
  "Měl jsem vědět... vždy musíte platit za místo u okna, že?" Řekněte mi nejprve, jak tato atmosféra fungovala s Alicií Miles?
  
  "Docela dobře," připustil Drake.
  
  "Můžeme?" Co chceš vědět?"
  
  "Jestli je to osobní problém, sakra nic." Pokud je to práce, rychlý přehled."
  
  "Co když je to obojí?"
  
  "Blbost. Nechci se šťourat do cizích věcí, to opravdu ne, ale musím dát Bena na první místo. Slíbil jsem mu, že to zvládneme, a totéž řeknu tobě. Dostali jsme rozkaz nás zabít. Jediná věc, kvůli které nejsi hloupý, je Kennedy, takže víš, že ti musím věřit, že se mnou na tom budeš pracovat."
  
  Letuška se naklonila a nabídla papírový kelímek s nápisem 'Proudly Brew Starbucks Coffee.'
  
  "Kofein". Kennedy to přijal se zjevnou radostí. Natáhla ruku a dotkla se přitom Drakeovy tváře. Všiml si, že má na sobě svůj třetí nepopsatelný kalhotový kostým od chvíle, kdy ji potkal. To mu řeklo, že je to žena, které je věnována pozornost ze špatných důvodů; žena, která se oblékala skromně, aby zapadla tam, kam vážně chtěla patřit.
  
  Drake si jeden popadl pro sebe. Kennedy minutu popíjel a pak jí zastrčil pramen vlasů za ucho v jemném gestu, které upoutalo Drakeovu pozornost. Pak se k němu otočila.
  
  "Nic do toho, zatraceně, vážně, ale já... jsem skončil s špinavým policajtem." Soudní znalec. Přistihli ho, jak si na místě činu vzal do kapsy hrst dolarů, a řekli o tom I.A. V důsledku toho dostal strie. Některé roky."
  
  "Nic se neděje. Srali se na vás jeho kolegové?"
  
  "Ty vole, sakra, já to zvládnu." Beru to od svých pěti let. Co je špatně, to, co mi tluče do mozku jako zkurvená vrtačka, je realita, o které nepřemýšlíš - že každý z předchozích činů tohoto zlodějského parchanta je pak zpochybněn. Každý. Osamělý. Jeden."
  
  "Oficiálně? Kým?"
  
  "Hovořicí právníci." Sráči politici. Budoucí starostové. Inzerenti posedlí slávou příliš zaslepení vlastní neznalostí, než aby rozeznali dobré od špatného. Byrokraté."
  
  "Není to tvoje chyba."
  
  "Ach ano! Řekněte to rodinám nejhoršího sériového vraha, jaký kdy stát New York poznal. Řekněte to třinácti matkám a třinácti otcům, kteří všichni znají každý děsivý detail o tom, jak Thomas Caleb zabil jejich malé dcerky, protože byli přítomni během celého jeho soudního procesu."
  
  Drake hněvem zaťal pěsti. "Propustí toho chlapa?"
  
  Kennedyho oči byly prázdné jámy. "Propustili ho před dvěma měsíci. Od té doby znovu zabíjel a nyní zmizel."
  
  "Ne".
  
  "Všechno je na mně."
  
  "Ne, to není pravda." Je to v systému."
  
  "Já jsem systém." Pracuji pro systém. Tohle je můj život".
  
  "Takže tě poslali na dovolenou?"
  
  Kennedy si otřela oči. "Nucená dovolená. Moje mysl už není... to, co bylo. Práce vyžaduje jasnou každou minutu každého dne. Jasnost, které už prostě nemohu dosáhnout."
  
  Svůj hrubý postoj dala naplno najevo. "A co? Jsi šťastný? Můžeš teď se mnou pracovat?"
  
  Ale Drake neodpověděl. Znal její bolest.
  
  Slyšeli kapitánův hlas vysvětlující, že jsou třicet minut od cíle.
  
  Ben řekl: "Blázen. Právě jsem četl, že Odinovy valkýry jsou součástí soukromé sbírky, umístění neznámé." Vytáhl poznámkový blok. "Začnu psát tyhle sračky."
  
  Drake skoro nic z toho neslyšel. Kennedyho příběh byl tragický a ne ten, který potřeboval slyšet. Pohřbil své pochybnosti a bez váhání přikryl její třesoucí se ruku svou.
  
  "S tím potřebujeme tvoji pomoc," zašeptal, aby ho Ben později neslyšel a nevyptával se. "Věřím. Dobrá podpora je nezbytná v každé operaci."
  
  Kennedy nemohla mluvit, ale její krátký úsměv mluvil za mnohé.
  
  
  * * *
  
  
  Později letadlo a rychlík a blížili se k Apsalle. Drake se pokusil setřást únavu z cestování, která mu zatemňovala mozek.
  
  Venku ho přivedl k rozumu odpolední chlad. Zastavili taxi a vlezli dovnitř. Ben zbavil mlhu únavy slovy:
  
  Gamla Uppsalla. Tohle je stará Upsalla. Toto místo," ukázal na Uppsallu jako celek, "bylo postaveno poté, co katedrála v Gamla Uppsalla před dlouhou dobou vyhořela. Toto je v podstatě nová Uppsalla, i když je stará stovky let.
  
  "Páni," řekl Kennedy. "Jak je stará Upsalla?"
  
  "Přesně tak."
  
  Taxík se nepohnul. Řidič je nyní napůl otočený. "Mohyly?"
  
  "Odpustíš mi?" Kennedyho hlas zněl uraženě.
  
  "Vidíš ty mohyly? Královské pohřební mohyly?" Koktavá angličtina nepomohla.
  
  "Ano". Ben přikývl. "Královské pohřební mohyly. Je to na správném místě."
  
  Nakonec se vydali na mini prohlídku Uppsally. Drake si hrál na turistu a nemohl přijmout oklikou cestu. Na druhou stranu byl Saab pohodlný a město působivé. V té době byla Apsalla univerzitním městem a silnice byly ucpané jízdními koly. V jednu chvíli jejich upovídaný, ale těžko dešifrovatelný řidič vysvětlil, že kolo se vám na silnici nezastaví. Bez rozmýšlení by vás to srazilo dolů.
  
  "Nehody". Ukázal rukama na květiny zdobící chodníky. "Spousta nehod."
  
  Po obou stranách proplouvaly staré budovy. Nakonec město povolilo a do krajiny se začala vkrádat krajina.
  
  "Dobře, takže Gamla Apsalla je teď malá vesnice, ale v prvních reklamách to byla velká vesnice," řekl Ben z paměti. "Byli tam pohřbeni významní králové. A Odin tam nějakou dobu žil."
  
  "Tady se oběsil," vzpomněl si Drake na legendu.
  
  "Ano. Obětoval se na Stromu Světa, zatímco jeho Věštec sledoval a poslouchal každé tajemství, které kdy ukryl. Musela pro něj hodně znamenat." Zamračil se a pomyslel si: Museli si být neuvěřitelně blízcí.
  
  "Tohle všechno zní jako křesťanské vyznání," odvážil se Drake.
  
  "Ale Odin tady nezemřel?" zeptal se Kennedy.
  
  "Ne. Zemřel v Ragnaroku spolu se svými syny Thorem a Freyem.
  
  Než taxík zastavil, objel široké parkoviště. Vpravo vedla mezi řídkými stromy vyšlapaná prašná cesta. "K hromadám," řekl jejich řidič.
  
  Poděkovali mu a vystoupili ze Saabu do jasného slunce a čerstvého vánku. Drakeův nápad byl prozkoumat okolí a samotnou vesnici, aby zjistil, jestli něco nevyskočilo ze dřeva. Koneckonců, když tolik mezinárodních kreténů odkládá svá hýčkaná ega za to, co lze popsat jedině jako globální svobodu pro všechny, musí něco vyčnívat.
  
  Za stromy se krajina proměnila v otevřené pole, rozbité jen desítkami malých valů a třemi velkými valy, které ležely přímo před námi. Za tím si v dálce všimli lehké střechy a další budovy napravo od ní, která označovala začátek vesnice.
  
  Kennedy se odmlčel. "Nikde nejsou žádné stromy, chlapi."
  
  Ben byl zabraný do svého zápisníku. "Nebudou teď vyvěšovat znamení, že ne?"
  
  "Máš nápad?" Drake pozoroval doširoka otevřená pole, zda nenaznačuje nějakou aktivitu.
  
  "Vzpomínám si, jak jsem četl, že tu kdysi byly až tři tisíce mohyl. Dnes jich je několik stovek. Víš, co to znamená?"
  
  "Nestavěli je moc dobře?" Kennedy se usmál. Drakeovi se ulevilo, že se zdálo, že se zcela soustředila na svou práci.
  
  "Ve starověku tam byla spousta podzemních aktivit. A pak tyto tři 'královské' mohyly. V devatenáctém století byly pojmenovány po třech legendárních králích rodu Ynglingů - Aunovi, Adilovi a Egilovi - jedné z nejslavnějších královských rodin Skandinávie. Ale..." odmlčel se a bavil se, "také uvádí, že v nejranější mytologii a folklóru již mohyly existovaly - a že byly prastarou poctou nejstarším - původním - třem králům - neboli bohům, jak víme. je nyní. Tohle je Freyr, Thor a Odin."
  
  "Tady je náhodný vstup," řekl Kennedy. "Ale všimli jste si, kolik odkazů na biblické příběhy ze všech těchto starověkých příběhů neustále dostáváme?"
  
  "Tohle je Sagi." " opravil ji Ben. "Poezie. Akademické čmáranice. Něco, co může být důležité - k mohylám jsou připojeny desítky odkazů na švédské slovo falla a manga fallor - nevím, co to znamená. A, Kennedy, nečetl jsem někde, že příběh o Kristu byl velmi podobný příběhu o Dia?
  
  Drake přikývl. "A egyptský bůh Hor byl dalším předchůdcem. Oba byli bohové, kteří údajně nikdy neexistovali." Drake kývl směrem ke třem královským pahorkům, které vyčnívaly z ploché krajiny. "Frey, Thor a Odin, že? Tak kdo je kdo, Blakey? A?"
  
  "Nemám tušení, kamaráde."
  
  "Nedělej si starosti, mumchkine." Pokud to bude nutné, můžeme z těchto vesničanů vymýtit informace."
  
  Procházeli kolem mohyl a hráli roli tří unavených turistů jako zpestření. Slunce jim bilo do hlavy a Drake viděl, jak jí Kennedy rozbil sluneční brýle.
  
  Zakroutil hlavou. Američané.
  
  Pak Benovi zazvonil telefon. Kennedy zavrtěla hlavou, už přemožená četností rodinných kontaktů. Drake se jen usmál.
  
  "Karin," řekl Ben šťastně. "Jak se má moje starší sestra?"
  
  Kennedy poplácal Drakea po rameni. "Hlavní zpěvák ve skupině?" - zeptala se.
  
  Drake pokrčil rameny. "Zlaté srdce, to je vše." Udělal by pro vás cokoli bez stížností. Kolik takových přátel nebo kolegů máte?"
  
  Vesnice Gamla Uppsalla byla malebná a čistá, s několika ulicemi lemovanými uzavřenými budovami s vysokou střechou, které byly stovky let staré, dobře zachovalé a řídce osídlené. Náhodný vesničan se na ně zvědavě podíval.
  
  Drake zamířil ke kostelu. "Místní faráři jsou vždy nápomocní."
  
  Když se přiblížili k verandě, starý muž v kostelním rouchu je málem srazil z nohou. Překvapeně se zastavil.
  
  "Ahoj. Kan jag hjalpa dig?"
  
  "Tím si nejsem jistý, kámo." Drake nasadil svůj nejlepší úsměv. "Ale která z těch mohyl tamhle patří Odinovi?"
  
  "V angličtině?" Kněz mluvil dobře o světě, ale snažil se mu porozumět. "Vad? Co? Jeden?"
  
  Ben postoupil vpřed a obrátil pozornost vikáře na královské mohyly. "Jeden?"
  
  "Vidíš." Starý muž přikývl. "Ano. Hm. Storsta..." Snažil se najít slovo. "Ty velké."
  
  "Největší?" Ben široce rozpřáhl ruce.
  
  Drake se na něj usmál.
  
  "Postavy." Kennedy se začal odvracet, ale Ben měl poslední otázku.
  
  "Fallo?" Řekl překvapeně jen svými rty, podíval se na vikáře a přehnaně pokrčil rameny. "Nebo manga fallor?"
  
  Chvíli to trvalo, ale když přišla odpověď, zamrazila Drakea až do morku kostí.
  
  "Pasti... spousta pastí."
  
  
  DEVĚT
  
  
  
  GAMLA UPSALLA, ŠVÉDSKO
  
  
  Drake následoval Bena a Kennedyho k největší z královských mohyl, pohrával si s popruhy na batohu, aby mohl v klidu prozkoumat okolí. Jediný kryt byl asi míli za nejmenší hromadou a na vteřinu se mu zdálo, že tam vidí pohyb. Rychlý pohyb. Další studie ale nic víc neodhalila.
  
  Zastavili se na úpatí Ódinovy mohyly. Ben se nadechl. "Poslední, kdo dosáhne vrcholu, dostane na mé facebookové stránce nějaké hovno!" - vykřikl a ve spěchu vyrazil. Drake ho následoval klidněji a usmál se na Kennedyho, který šel o něco rychleji než on.
  
  V hloubi duše začal být čím dál tím víc rozrušený. Nelíbilo se mu to. Byli beznadějně nazí. Jakékoli množství silných pušek je mohlo následovat, držet je namířeno a jednoduše čekat na rozkazy. Vítr hlasitě hvízdal a bil do uší, čímž zvyšoval pocit nejistoty.
  
  Vyšplhání na vrchol travnatého kopce trvalo asi dvacet minut. Když tam Drake dorazil, Ben už seděl na trávě.
  
  "Kde je ten piknikový koš, Krusty?"
  
  "Nechal jsi to ve svém kočárku." Rozhlédl se. Odtud byl výhled úchvatný: nekonečná zelená zvlněná pole, všude kopce a potoky a v dálce fialové hory. Viděli vesnici Gamla Uppsalla, která sahala až k hranicím města New Uppsalla.
  
  Kennedy prohlásil, že je to zřejmé. "Takže jen řeknu něco, co mě už nějakou dobu trápí." Pokud je toto Odinova mohyla a je v ní ukryt Světový strom - což by byl usvědčující objev - proč ji nikdo nenašel dříve? Proč bychom to měli hledat teď?"
  
  "Je to jednoduché". Ben si uklízel své nepoddajné kadeře. "Nikoho nenapadlo podívat se dřív. Dokud nebyl před měsícem objeven Štít, byla to jen zaprášená legenda. Mýtus. A nebylo snadné propojit Kopí se Světovým stromem, který se nyní téměř všeobecně nazývá Yggdrasil, a poté s krátkými devíti dny, kdy tam Odin pobýval."
  
  A -" připojil se Drake, "ten strom nebude snadné najít, pokud existuje. Nechtěli by, aby na to narazil nějaký starý parchant."
  
  Teď zazvonil Drakeův mobil. Když ho vytahoval z batohu, podíval se na Bena s předstíranou vážností. "Ježíš. Začínám se cítit jako ty."
  
  "No?"
  
  "Je vám k dispozici tým deseti lidí. Stačí říct slovo."
  
  Drake polknul překvapení. "Deset lidí." Tohle je velký tým." Desetičlenný tým SAS by mohl vyslat prezidenta do jeho Oválné pracovny a ještě si najít čas objevit se v novém videu Lady Gaga, než se vydá domů na čaj.
  
  "Velké sázky, slyším." Situace se každou hodinou zhoršuje."
  
  "To je pravda?"
  
  "Vlády se nikdy nemění, Drake." Začali pomalu a pak se pokusili prorazit cestu skrz, ale báli se dokončit. Pokud je to nějaká útěcha, není to ta největší věc, která se v tuto chvíli na světě děje."
  
  Wellsovo prohlášení bylo navrženo tak, aby se s ním zacházelo jako se levem se zebrou, a Drake nezklamal. "Jako co?"
  
  "Vědci z NASA právě potvrdili existenci nového supervulkánu. A..." Wells skutečně vypadal znepokojeně: "Je aktivní."
  
  "Co?"
  
  "Trochu aktivní." Trochu, ale přemýšlejte o tom, první věc, kterou si představíte, když zmíníte supervulkán, je...
  
  "...konec planety," dokončil Drake a náhle mu vyschlo v krku. Byla to náhoda, že Drake teď slyšel tuto frázi dvakrát za tolik dní. Sledoval Bena a Kennedyho, jak kroužili po nábřeží, kopali do trávy, a pocítil hluboce zakořeněný strach, jaký nikdy necítil.
  
  "Kde to je?" zeptal se.
  
  Wells se zasmál. "Není to daleko, Drake." Nedaleko od místa, kde našli váš štít. Tohle je na Islandu."
  
  Drake se chystal kousnout podruhé, když Ben zakřičel: "Něco jsem našel!" vysokým hlasem, který prozrazoval jeho naivitu, když se šířil všude možně.
  
  "Musím jít". Drake se rozběhl k Benovi a seslal kouzlo, jak nejlépe mohl. Kennedy se také rozhlédl, ale jediné, co viděli, bylo ve vesnici.
  
  "Drž to dole, kamaráde." Co máš?"
  
  "Tyto". Ben si klekl a odhrnul zacuchanou trávu, aby odhalil kamennou desku o velikosti papíru A4. "Limují celý obvod pahorku, každých pár stop, v řadách od vrcholu až do poloviny základny. Musí jich být stovky."
  
  Drake se podíval blíž. Povrch kamene byl silně poškozen povětrnostními vlivy, částečně ho však chránila přerostlá tráva. Na jejich povrchu byly nějaké značky.
  
  "Myslím, že se jmenují runové nápisy," řekl Ben. "Vikingské symboly"
  
  "Jak to sakra víš?"
  
  zazubil se. "V letadle jsem zkontroloval označení štítů." Jsou si podobní. Stačí se zeptat Googlu."
  
  "To dítě říká, že jsou jich stovky," protáhl Kennedy a rozhlédl se po strmém travnatém svahu. "No a co? Nepomáhá."
  
  "Ten kluk říká, že by to mohlo fungovat," řekl Ben. "Musíme najít runy související s tím, co hledáme." Runa představující kopí. Runa představující strom. A runa pro -"
  
  "Jedna," dokončil Kennedy.
  
  Drake měl nápad. "Vsadím se, že můžeme použít přímou viditelnost." Všichni se potřebujeme vidět, abychom věděli, že to funguje, že?"
  
  "Vojácká logika," zasmál se Kennedy. "Ale myslím, že to stojí za pokus."
  
  Drake se jí dychtil zeptat na policajtovu logiku, ale čas utíkal. Ostatní frakce postupovaly a překvapivě chyběly i nyní. Všichni začali odklízet trávu z každého kamene a utíkali kolem zeleného kopce. Zpočátku to byl nevděčný úkol. Drake rozeznal symboly, které vypadaly jako štíty, kuše, osel, dlouhý člun a pak kopí!
  
  "Je tam jeden". Jeho hluboký hlas se nesl k dalším dvěma, ale dál ne. Posadil se s batohem a rozložil zásoby, které nakoupili během jízdy taxíkem přes Apsallu. Pochodně, velká baterka, zápalky, voda, pár nožů, o kterých Ben řekl, že jsou na úklid trosek. Ohlédl se, nejsem tak zatraceně důvěřivý, ale jejich potřeba byla právě teď naléhavější než Benovy obavy.
  
  "Strom". Kennedy padla na kolena a škrábala na kámen.
  
  Benovi trvalo dalších deset napjatých minut, než něco našel. Odmlčel se a pak zopakoval své nedávné kroky. "Pamatuješ si, co jsem řekl o tom, že Tolkien založil Gandalfa na Odinovi?" Poklepal nohou na kámen. "No, tohle je Gandalf." Dokonce má i personál. Ahoj!"
  
  
  * * *
  
  
  Drake ho pozorně sledoval. Slyšel skřípavý zvuk, jako by se se skřípěním otevíraly těžké okenice.
  
  "Způsobil jsi to tím, že jsi šlápl na kámen?" - zeptal se opatrně.
  
  "Myslím, že ano".
  
  Všichni se na sebe podívali, jejich výraz se změnil ze vzrušení přes obavy ve strach, a pak jako jeden vykročili vpřed.
  
  Drakeův kámen mírně povolil. Slyšel stejný zvuk skřípání. Půda před kamenem se propadla a pak se prohlubeň rozběhla kolem náspu jako přeplňovaný had.
  
  Ben vykřikl: "Něco tu je."
  
  Drake a Kennedy prošli potopenou zemí k místu, kde stál. Přidřepl si a zahleděl se do škvíry v zemi. "Nějaký tunel."
  
  Drake zamával pochodní. "Je čas vypěstovat pár, lidi," řekl. "Následuj mě".
  
  
  * * *
  
  
  Ve chvíli, kdy byli z dohledu, se začaly mobilizovat dvě radikálně odlišné síly. Němci, kteří se dosud spokojili s tím, že leželi nízko v ospalém městečku Gamla Apsalla, se připravili a začali kráčet v Drakeových stopách.
  
  Další četa, kontingent elitních jednotek švédské armády - Sarskilda Skyddsgrupen neboli SSG - pokračovala v pozorování Němců a diskutovala o podivné komplikaci, kterou navrhli tři civilisté, kteří právě sestoupili do jámy.
  
  Musí být plně vyslýcháni. Všemi dostupnými prostředky.
  
  Tedy pokud přežili to, co se mělo stát.
  
  
  DESET
  
  
  
  SVĚTOVÁ JÁMA STROMŮ, ŠVÉDSKO
  
  
  Drake se naklonil. Tmavá chodba začínala jako prostor pro plazení a nyní byla necelých šest stop vysoká. Strop byl ze skály a hlíny a byl posetý velkými visícími smyčkami přerostlé trávy, které museli vysekat z cesty.
  
  Je to jako jít do džungle, pomyslel si Drake. Pouze pod zemí.
  
  Všiml si, že některé silnější liány už byly pokáceny. Projela jím vlna úzkosti.
  
  Došli do oblasti, kde byly kořeny tak husté, že se museli znovu plazit. Bitva byla tvrdá a špinavá, ale Drake dal loket před loket, koleno před koleno a vyzval ostatní, aby ho následovali. Když v určité chvíli Benovi nepomohlo ani přesvědčování, Drake se obrátil k šikaně.
  
  "Alespoň teplota klesá," zamumlal Kennedy. "Musíme jít dolů."
  
  Drake se zdržel odpovědi standardního vojáka a jeho pohled náhle zachytilo něco, co odhalilo světlo jeho pochodně.
  
  "Podívej se na to".
  
  Runy vyřezávané na zdi. Podivné symboly, které Drakovi připomínaly ty, které zdobily Odinův štít. Benův přiškrcený hlas se rozlehl chodbou.
  
  "Skandinávské runy." Dobré znamení."
  
  Drake od nich s lítostí odvrátil své světlo. Kdyby je jen uměli číst. SAS, pomyslel si krátce, bude mít více zdrojů. Možná je čas je sem přivést.
  
  Dalších padesát stop a kapal z něj pot. Slyšel, jak Kennedy těžce dýchá a nadává, že má na sobě svůj nejlepší kalhotový kostým. Od Bena neslyšel vůbec nic.
  
  "Jsi v pořádku, Bene? Máš vlasy zacuchané na kořínku?"
  
  "Ha, sakra, ha." Pokračuj, kreténe."
  
  Drake se dál plazil bahnem. "Jedna věc, která mě trápí," zalapal po dechu, "je to, že je tu "mnoho pastí." Egypťané postavili propracované pasti, aby chránili své poklady. Proč ne Norové?"
  
  "Nedovedu si představit, že by Viking příliš přemýšlel o pasti," povzdechl si Kennedy.
  
  "Nevím," zakřičel Ben po řadě. "Ale Vikingové měli také skvělé myslitele, víš." Stejně jako Řekové a Římané. Ne všichni byli barbaři."
  
  Pár zatáček a průchod se začal rozšiřovat. Dalších deset stop a střecha nad nimi zmizela. V tuto chvíli se protáhli a dali si pauzu. Drakeova pochodeň osvětlovala průchod před nimi. Když to namířil na Kennedyho a Bena, zasmál se.
  
  "Sakra, vy dva vypadáte, jako byste se právě vrátili z hrobu!"
  
  "A předpokládám, že jsi na tyhle kecy zvyklý?" Kennedy mávl rukou. "Být SAS a tak?"
  
  Ne SAS, Drake nedokázal setřást otrávená slova. "Bývali." Řekl a šel teď rychleji vpřed.
  
  Další ostrá zatáčka a Drake ucítil na tváři vánek. Pocit závratě ho zasáhl jako náhlé bouchnutí hromu a uběhla vteřina, než si uvědomil, že stojí na římse s jeskynním útesem pod sebou.
  
  Do očí se mu naskytl neuvěřitelný pohled.
  
  Zastavil se tak náhle, že do něj Kennedy a Ben narazili. Pak také viděli tento pohled.
  
  "OMFG." Ben nadiktoval název podpisové skladby Wall of Sleep.
  
  Strom světa stál před nimi v celé své kráse. Nikdy to nebylo nad zemí. Strom byl vzhůru nohama, jeho silné kořeny vyčnívaly do hory země nad nimi, pevně držené věkem a okolními skalními útvary, jeho větve byly zlatohnědé, jeho listy byly vytrvale zelené, jeho kmen se táhl sto stop do hloubky. obří jámy.
  
  Jejich cesta se změnila v úzké schodiště vytesané do skalních stěn.
  
  "Pasti," vydechl Ben. "Nezapomeň na pasti."
  
  "K čertu s těmi pastmi," vyslovil Kennedy Drakeovu myšlenku. "Odkud sakra to světlo přichází?"
  
  Ben se rozhlédl. "Je to oranžové."
  
  "Svítící tyčinky," řekl Drake. "Kristus. Toto místo bylo připraveno."
  
  Během jeho dnů SAS poslali lidi, aby připravili oblast jako je tato; týmu, aby vyhodnotil hrozbu a před návratem na základnu ji neutralizoval nebo katalogizoval.
  
  "Nemáme moc času," řekl. Jeho víra v Kennedyho právě vzrostla. "Pojďme".
  
  Šli po opotřebovaných a rozpadajících se schodech, náhlý pokles byl vždy po jejich pravici. Deset stop dolů a schody se začaly prudce naklánět. Drake se zastavil, když se otevřela třístopá mezera. Nic velkolepého, ale dost na to, aby se zastavil - jak se zející díra pod ním stala ještě zřetelnější.
  
  "Blbost".
  
  Vyskočil. Kamenné schodiště bylo asi tři stopy široké, snadno se v něm pohybovalo, děsivé, když jakýkoli špatný krok znamenal jistou smrt.
  
  Přistál a okamžitě se otočil s pocitem, že Ben bude na pokraji slz. "Neboj se," ignoroval Kennedyho a soustředil se na svého přítele. "Věř mi, Bene." Bene. Chytím tě."
  
  V Benových očích viděl víru. Absolutní, dětská důvěra. Bylo na čase si to znovu zasloužit, a když Ben vyskočil a pak zavrávoral, Drake ho podepřel rukou na lokti.
  
  Drake mrkl. "Snadné, co?"
  
  Kennedy skočil. Drake to pozorně sledoval a předstíral, že si toho nevšiml. Bez problémů přistála, viděla jeho znepokojení a zamračila se.
  
  "To jsou tři stopy, Drakeu." Ne Grand Canyon."
  
  Drake mrkl na Bena. "Připraven, kamaráde?"
  
  Dalších dvacet stop a další otvor ve schodech byl širší, tentokrát třicet stop, a blokovaný tlustým dřevěným prknem, které se houpalo, když po něm Drake kráčel. Kennedy ho následoval a pak ubohý Ben, kterého Drake donutil vzhlédnout, dívat se spíše před sebe než dolů, zkoumat místo určení, spíše než své nohy. Mladý muž se třásl, když dosáhl pevné země, a Drake požádal o krátkou přestávku.
  
  Když se zastavili, Drake viděl, že se zde Světový strom rozprostírá tak široce, že se jeho silné větve téměř dotýkaly schodů. Ben uctivě natáhl ruku, aby pohladil končetinu, která se pod jeho dotykem chvěla.
  
  "Tohle... to je ohromující," vydechl.
  
  Kennedy tento čas využil k úpravě vlasů a prozkoumání vchodu nad nimi. "Zatím je vše jasné," řekla. "Musím říct, že jak to stojí, k čertu to určitě nebyli Němci, kdo tohle místo připravil. Byli by ho vyplenili a spálili do základů plamenomety."
  
  Ještě pár přestávek a klesli o padesát stop, téměř v polovině. Drake si nakonec dovolil myslet na to, že staří Vikingové se nakonec Egypťanům nevyrovnají a mezery byly tím nejlepším, co mohli udělat, když vystoupil na kamenné schodiště, které bylo ve skutečnosti propracovanou částí konopí, provázku a pigmentu. Spadl, viděl nekonečný pád a chytil se za konečky prstů.
  
  Kennedy ho vytáhl nahoru. "Zadek se houpe ve větru, chlape SAS?"
  
  Doplazil se zpátky na pevnou zem a natáhl si pohmožděné prsty. "Děkuji".
  
  Pohybovali se opatrněji, nyní více než v polovině. Za prázdným prostorem napravo od nich stál navždy mohutný strom, nedotčený vánkem a slunečním světlem, zapomenutý zázrak minulých časů.
  
  Předávali si další a další vikingské symboly. Ben hádal divně. "Je to jako původní graffiti zeď," řekl. "Lidé prostě vystřihli svá jména a nechali vzkazy - rané verze 'John byl tady!'
  
  "Možná tvůrci jeskyně," řekl Kennedy.
  
  Drake se pokusil udělat další krok, držel se studené kamenné zdi a jeskyní se rozlehl hluboký, skřípavý řev. Shora padala řeka trosek.
  
  "Běh!" - vykřikl Drake. "Nyní!"
  
  Spěchali po schodech dolů, ignorujíce ostatní pasti. Seshora spadl s mohutným rachotem obří balvan a při pádu odlomil starší kameny. Drake zakryl Benovo tělo svým vlastním, když se mezi schody, na kterých stáli, propadl balvan a udělal s ním asi dvacet stop drahocenných kroků.
  
  Kennedy jí smetl kamenné úlomky z ramene a pohlédl na Drakea se suchým úsměvem. "Děkuji".
  
  "Hej, věděl jsem, že žena, která zachránila zadek chlapíka ze SAS, dokáže předběhnout jednoduchý balvan." "
  
  "Je to legrační, člověče." Tak zábavné."
  
  Ale ještě to neskončilo. Ozvalo se ostré zvonění a tenká, ale silná struna se zlomila na schodu oddělujícím Bena a Kennedyho.
  
  "Fuuuck!" vykřikl Kennedy. Kus provázku vyletěl takovou silou, že mohl snadno oddělit její kotník od zbytku těla.
  
  Další kliknutí o dva kroky dolů. Drake tančil na místě. "Hovno!"
  
  Další řev shora znamenal další pád kamene.
  
  "Je to opakující se past," řekl jim Ben. "To samé se stále opakuje. Musíme se dostat do této sekce."
  
  Drake nedokázal rozeznat, které kroky byly matoucí a které ne, a tak důvěřoval štěstí a rychlosti. Bezhlavě seběhli asi třicet schodů a snažili se zůstat ve vzduchu co nejdéle. Stěny schodiště se drolily, když přecházeli prastarou cestu do hlubin skalnaté jeskyně.
  
  Zvuk trosek padajících ke dnu začal být hlasitější.
  
  Jejich let byl následován praskáním tuhé struny.
  
  Drake vystoupil na další falešné schodiště, ale jeho hybnost ho přenesla přes krátkou prázdnotu. Kennedy ho přeskočil, půvabný jako gazela v plném letu, ale Ben spadl za ní a nyní sklouzl do propasti.
  
  "Nohy!" Drake zaječel, pak spadl dozadu do prázdna a stal se z něj zem. Když Kennedy stáhl nohy zpět na místo, úleva z jeho mozku smyla napětí. Cítil, jak Ben narazil do jeho těla a pak spadl na jeho hruď. Drake nasměroval jeho hybnost rukama a pak ho ještě přitlačil na pevnou zem.
  
  Rychle se s křupáním posadil.
  
  "Pokračuj!"
  
  Vzduch byl plný kusů kamene. Jeden se odrazil od Kennedyho hlavy a zanechal po sobě řeznou ránu a pramen krve. Další rána Drakea do kotníku. Agónie ho přiměla zatnout zuby a pobídla ho k rychlejšímu běhu.
  
  Kulky prorazily zeď nad jejich hlavami. Drake se přikrčil a krátce pohlédl ke vchodu.
  
  Viděl jsem, jak se tam shromáždila známá síla. Němci.
  
  Nyní běželi plnou rychlostí, za hranicí bezohlednosti. Drakeovi trvalo drahocenné vteřiny, než skočil dozadu. Když další salva kulek prorazila skálu vedle jeho hlavy, vrhl se kupředu, odrazil se od schodů, udělal úplný kruh, sepjal ruce a vstal do své plné výšky, aniž by ztratil jedinou unci hybnosti.
  
  Ach, staré dobré časy jsou zpět.
  
  Více nábojů. Pak se před ním zhroutili ostatní. Děs mu vytrhl díru do srdce, dokud si neuvědomil, že při běhu prostě dosáhli dna jeskyně a nepřipraveni narazili přímo do země.
  
  Drake zpomalil. Dno jeskyně tvořila hustá změť kamene, prachu a dřevěných trosek. Když vstali, byl pohled na Kennedyho a Bena. Nejen, že jsou pokryty špínou, ale nyní jsou pokryty připečeným prachem a plísní listů.
  
  "Ach, pro můj spolehlivý fotoaparát," řekl. "Čekají mě roky vydírání."
  
  Drake vzal světelnou hůl a objal křivku jeskyně, která utíkala před ozbrojenými muži. Trvalo pět minut, než se dostali k vnějším hranicím stromu. Byli neustále ve stínu jeho impozantního klidu.
  
  Drake poplácal Bena po rameni. "Lepší než jakýkoli páteční večerní sesh, co?"
  
  Kennedy se na mladíka podíval novýma očima. "Máš nějaké fanoušky? Má vaše skupina fanoušky? Brzy si popovídáme, brácho. Věřte tomu".
  
  "Jen dva-" Ben začal koktat, když objížděli část poslední zatáčky, a pak šokovaně zmlkl.
  
  Všichni se zastavili.
  
  Objevily se před nimi prastaré sny o úžasu, které je nechaly beze slova, prakticky jim asi na půl minuty vypnuly mozek.
  
  "Teď tohle... tohle..."
  
  "Úžasné," vydechl Drake.
  
  Řada největších vikingských dlouhých člunů, jaké si kdy představovali, se od nich táhla v jediném souboru a stála od konce ke konci, jako by uvízla uprostřed archaické dopravní zácpy. Jejich boky byly zdobeny stříbrem a zlatem, jejich plachty byly zdobeny hedvábím a drahými kameny.
  
  "Dlouhé lodě," řekl Kennedy hloupě.
  
  "Lodě na dlouhé vzdálenosti." Ben měl stále dost rozumu, aby ji opravil. "Sakra, tyhle věci byly považovány za největší poklady své doby." Musí to být... co? Je jich tu dvacet?"
  
  "Docela skvělé," řekl Drake. "Ale tohle je oštěp, pro který jsme přišli." Nějaké nápady?"
  
  Ben se teď díval na Světový strom. "Ach můj bože, chlapi." Můžeš si představit? Jedna visela na stromě. Zasraný jeden."
  
  "Takže teď věříš v bohy, hmm? Fanoušek?" Kennedy se trochu drze posunul bokem k Benovi, až se začervenal.
  
  Drake vylezl na úzkou římsu, která se táhla po celé délce ocasu dlouhé lodi. Kámen se zdál silný. Chytil dřevěný okraj a naklonil se. "Tyto věci jsou plné kořisti." Dá se s jistotou říci, že dnes tu ještě nikdo nebyl."
  
  Znovu studoval řadu lodí. Přehlídka nepředstavitelného bohatství, ale kde byl skutečný poklad? Na konci? Konec duhy? Stěny jeskyně byly zdobeny starověkými kresbami. Viděl obraz Odina visícího na Světovém stromu a ženu klečící před ním.
  
  "O čem to mluví?" Pokynul Benovi směrem k sobě. "Honem pospěš si. Ti záludní parchanti si tam nahoru nestrkají párky do krku. Jdeme."
  
  Ukázal na hrubý vír textu pod postavou prosící ženy. Ben zavrtěl hlavou. "Technologie si ale cestu najde. " Klikl na svůj věrný I-telefon, který se naštěstí ukázal jako bez signálu.
  
  Drake chvíli trvalo, než se obrátil na Kennedyho. "Můj jediný nápad je sledovat tyto dlouhé čluny," řekl. "Vyhovuje vám to?"
  
  "Jak řekl fanoušek fotbalového týmu, jsem ve hře, kluci. Ukaž cestu."
  
  Postoupil vpřed s vědomím, že pokud se tento supertunel dostane do slepé uličky, budou uvězněni. Němci by se raději pevně drželi za ocas, než aby usnuli na vavřínech. Drake rozdělil myšlenku na části a zaměřil se na římsu, která byla vytesána do skály. Čas od času narazili na další svítící tyčinku. Drake je zamaskoval nebo přesunul, aby vytvořil temnější prostředí v přípravě na boj, který je před námi. Neustále hledal mezi dlouhými loděmi a nakonec uviděl úzkou stezku vinoucí se mezi nimi.
  
  Plán B.
  
  Kolem projely dvě, čtyři a pak deset dlouhých lodí. Drakea začaly bolet nohy od námahy, se kterou se dostal po úzké stezce.
  
  Obrovskou jeskyní se rozlehl slabý zvuk padajícího balvanu a pak hlasitější výkřik, jehož význam byl zřejmý. Aniž by vydali zvuk, přiklonili se ke svému úkolu ještě víc.
  
  Drake konečně dorazil na konec řady. Napočítal dvacet tři lodí, každou nedotčenou a naloženou kořistí. Když se blížili k zadní části tunelu, tma se začala prohlubovat.
  
  "Nemyslím si, že někdy zašli tak daleko," poznamenal Kennedy.
  
  Drake hledal velkou lucernu. "Rizikové," řekl. "Ale potřebujeme to vědět."
  
  Zapnul jej a pohyboval paprskem ze strany na stranu. Průchod se prudce zužoval, až se z něj stal jednoduchý oblouk.
  
  A za obloukem bylo jediné schodiště.
  
  Ben náhle potlačil výkřik a pak teatrálně zašeptal: "Jsou na římse!"
  
  To bylo ono, Drake zasáhl. "Jsme rozděleni," řekl. "Půjdu ke schodům." Vy dva jděte dolů k lodím a vraťte se cestou, kterou jsme přišli."
  
  Kennedy začal protestovat, ale Drake zavrtěl hlavou. "Ne. Udělej to. Ben potřebuje ochranu, já ne. A my potřebujeme Kopí."
  
  "A kdy dorazíme na konec lodí?"
  
  "Do té doby se vrátím."
  
  Drake bez dalšího slova uskočil, seskočil z římsy a zamířil k slepému schodišti. Jednou se ohlédl a uviděl stíny blížící se podél římsy. Ben následoval Kennedyho po svahu posypaném sutinami k základně poslední vikingské lodi. Drake řekl modlitbu naděje a vyběhl po schodech tak rychle, jak jen mohl, skákal dva kroky najednou.
  
  No tak, šplhal, až ho bolela lýtka a pálily plíce. Ale pak se rozjel. Za nimi tekl široký potok se zběsilým proudem a dále se ještě tyčil oltář z hrubě tesaného kamene, skoro jako archaický gril.
  
  Co však upoutalo Drakeovu pozornost, byl masivní symbol vyrytý na zdi za oltářem. Tři trojúhelníky, které se navzájem překrývají. Nějaký minerál uvnitř řezby zachytil umělé světlo a třpytil se jako flitry na černých šatech.
  
  Není čas ztrácet čas. Přebrodil potok a lapal po vzduchu, když mu ledová voda stoupala ke stehnům. Když se blížil k oltáři, uviděl na jeho povrchu ležet předmět. Krátký, špičatý artefakt, nepřekvapivý ani působivý. Ve skutečnosti světový...
  
  ... Ódinovo kopí.
  
  Předmět, který probodl bok Boha.
  
  Projela jím vlna vzrušení a předtuchy. To byla událost, díky které bylo vše skutečné. Dosud to bylo hodně hádání, jen chytré hádání. Ale po tomto okamžiku to bylo děsivě skutečné.
  
  Strašně skutečné. Stáli před odpočítáváním do konce světa.
  
  
  JEDENÁCT
  
  
  
  SVĚTOVÁ JÁMA STROMŮ, ŠVÉDSKO
  
  
  Drake nestál na obřadu. Popadl Kopí a zamířil zpět cestou, kterou přišel. Přes ledový potok, dolů po rozpadajících se schodech. Napůl zhasl baterku a zpomalil, když ho zahalila tma.
  
  Slabé paprsky světla osvětlovaly vchod dole.
  
  Šel dál. Ještě to neskončilo. Už dávno se naučil, že muž, který v bitvě příliš dlouho přemýšlel, se častěji nedostal domů.
  
  Na posledním schodu se zastavil a pak se vplížil do hlubší temnoty chodby. Němci už byli blízko, skoro na konci římsy, ale jejich baterky v takové vzdálenosti by ho označily jen jako další stín. Přeskočil průchod, přitiskl se ke zdi a zamířil ke svahu, který vedl k základně vikingských lodí.
  
  Mužský hlas vyštěkl: "Podívejte se na to! Měj oči na šlupce, Stevie Wonder!" Ten hlas ho překvapil, měl hluboký přízvuk amerického jihu.
  
  Ten parchant s orlíma očima ho viděl - nebo alespoň pohybující se stín - něco, co v této temnotě nepovažoval za možné. Běžel rychleji. Ozval se výstřel a zasáhl kámen vedle místa, kde právě byl.
  
  Přes římsu se naklonila tmavá postava - pravděpodobně Američan. "Tam dole mezi loděmi vede cesta." Pohni svými ptáky, než je strčím do tvých líných hrdel."
  
  Blbost. Yankeeové viděli skrytou cestu.
  
  Přísný, arogantní, arogantní. Jeden z Němců řekl: "Do prdele, Milo," a pak vyjekl, když ho hrubě táhli dolů ze svahu.
  
  Drake poděkoval svým šťastným hvězdám. Ve vteřině to bylo na muži, roztříštilo mu hlasivky a prasklo mu krkem se slyšitelným křupnutím, než ho mohl kdokoli následovat.
  
  Drake zvedl Němcovu pistoli - Heckler a Koch MG4 - a vypálil několik ran. Jednomu muži explodovala hlava.
  
  Ach ano, pomyslel si. Pořád se lépe střílí s pistolí než s fotoaparátem.
  
  "Kanaďané!" následovala současná série syčení.
  
  Drake se usmál nad zuřivým šepotem. Ať si to myslí.
  
  Už se nebavil a běžel po cestě tak rychle, jak se jen odvážil. Ben a Kennedy byli napřed a potřebovali jeho ochranu. Přísahal, že je odtud dostane živé, a že je nezklame.
  
  Za ním Němci opatrně sjížděli ze svahu. Vypálil pár ran, aby je zabavil, a začal počítat lodě.
  
  Čtyři, šest, jedenáct.
  
  Stezka se stala nejistou, ale nakonec se srovnala. V jednu chvíli se ztenčila natolik, že kdokoli nad patnáct kamenů by si pravděpodobně zlomil žebro svírající se mezi kládami, ale když počítal šestnáctou loď, znovu se rozšířil.
  
  Nad ním se tyčily nádoby, staré, děsivé, páchly starou kůrou a plísní. Jeho pozornost upoutal letmý pohyb a podíval se doleva a uviděl postavu, kterou mohl být pouze ten nováček Milo běžící zpátky po úzké římse, po které většina lidí sotva mohla chodit. Drake ani nestihl vystřelit - Američan se pohyboval tak rychle.
  
  Sakra! Proč musel být tak dobrý? Jediná osoba, kterou Drake znal - kromě sebe -, která dokázala takový výkon, byla Alicia Miles.
  
  Ocitl jsem se uprostřed nadcházející gladiátorské soutěže zde...
  
  Skočil kupředu, nyní minul lodě, využil své hybnosti ke skoku z kroku na krok, běžel téměř volně z náhodných pahorků do hlubokých trhlin a skákal pod úhly z písečných stěn. Dokonce i s použitím ohebných trámů lodí k získání hybnosti mezi skoky.
  
  "Počkejte!"
  
  Odněkud zepředu se ozval hlas bez těla. Odmlčel se, když uviděl Kennedyho rozmazanou postavu, ulevilo se mu, když uslyšel to americké cvaknutí. "Pojď za mnou," křičel, věděl, že nemůže dovolit, aby ho Milo předběhl až na konec uličky. Daly by se tlačit celé hodiny.
  
  Proletěl kolem poslední lodi závratnou rychlostí, Ben a Kennedy spadli za něj, právě když Milo seskočil z římsy a odřízl přední část stejné lodi. Drake ho chytil kolem pasu a ujistil se, že tvrdě dopadl na hrudní kost.
  
  Vteřinu strávil házením zbraně po Kennedymu.
  
  Zatímco pistole stále letěla, Milo udeřil do nůžek a osvobodil se, převrátil se na ruce a náhle se k němu otočil.
  
  Zavrčel: "Ten Matt Drake. Na tohle jsem se těšil, kámo."
  
  Házel pěstmi a lokty. Drake schytal několik ran do paží a trhl sebou, když ustupoval. Ten chlap ho znal, ale kdo to sakra byl? Starý nepřítel bez tváře? Stínový duch z temné minulosti SAS? Milo byl blízko a rád tam zůstal. Ze svého periferního vidění si Drake všiml nože na Američanově opasku, který jen čekal, až ho vyruší.
  
  Dostal brutální kopanec do vlastního nártu.
  
  Za sebou slyšel první neohrabané pohyby postupujících německých jednotek. Byli jen pár lodí daleko.
  
  Ben a Kennedy to s úžasem sledovali. Kennedy zvedl pistoli.
  
  Drake předstíral jeden směr, pak otočil druhý, aby se vyhnul Milovu brutálnímu kopanci do nohy. Kennedy vystřelil a vykopl špinavé centimetry od Milovy nohy.
  
  Drake se zazubil a odešel, předstíral, že psa hladí. "Zůstaň," řekl posměšně. "To je dobrý kluk."
  
  Kennedy vypálil další varovný výstřel. Drake se otočil a proběhl kolem nich, popadl Bena za paži a zatahal, když se mladý muž automaticky otočil ke hroutícím se schodům.
  
  "Ne!" - vykřikl Drake. "Vyvedou nás jednoho po druhém."
  
  Ben vypadal ohromeně. "Kde jinde?"
  
  Drake odzbrojovaně pokrčil rameny. "Co sis myslel?"
  
  Zamířil přímo ke Stromu světa.
  
  
  DVANÁCT
  
  
  
  SVĚTOVÝ STROM, ŠVÉDSKO
  
  
  A vstali. Drake vsadil, že Světový strom je tak starý a silný, že jeho větve musely být početné a silné. Jakmile jste přijali, že lezete na strom, který je doslova vzhůru nohama, na fyzice téměř vůbec nezáleželo.
  
  "Stejně jako být zase kluk," povzbuzoval Drake Bena a pobízel ho rychleji, aniž by v něm vyvolal paniku. "Neměl by to být pro tebe problém, Blakey." Jsi v pořádku, Kennedy?
  
  Newyorčanka vylezla jako poslední a držela zbraň namířenou pod sebou. Naštěstí obrovská symetrie větví a listů Světového stromu skryla jejich postup.
  
  "Svého času jsem vylezla na pár stébel," řekla bezstarostně.
  
  Ben se zasmál. Dobré znamení. Drake tiše poděkoval Kennedymu a začal mít ještě lepší pocit, že tam je.
  
  Sakra, pomyslel si. Skoro dodal: Na této misi se vrátíme ke starému dialektu za méně než týden.
  
  Drake šplhal z větve na větev, výš a výš, seděl nebo stál obkročmo na jedné větvi a zároveň sahal po další. Pokrok byl rychlý, což znamenalo, že jejich síla v horní části těla trvala déle, než se očekávalo. Zhruba v polovině si však Drake všiml, že Ben slábne.
  
  "Je Tweenie unavená?" " zeptal se a viděl okamžité zdvojnásobení úsilí. Kennedy čas od času vypálil kulku skrz větve. Dvakrát se jim podařilo zahlédnout vedle nich stoupající kamenné schodiště, ale po pronásledovatelích neviděli ani stopu.
  
  Hlasy se k nim ozývají. "Ten Angličan je Matt Drake." Bývalý voják SAS jednou zaslechl hlas zkreslený silným německým přízvukem, který, jak mu řekl jeho šestý smysl, musí patřit muži v bílém. Muž, kterého už dvakrát viděl, přijímá ukradené artefakty.
  
  Jindy zaslechl: "SRT je eliminován." Pronikavý hlas byl Milův, odhalující jeho minulost, odhalující jednotku, kterou drželi v tajnosti i v rámci SAS. Kdo ve jménu všeho svatého byl tento chlap?
  
  Výstřely roztrhaly těžké větve. Drake se zastavil, aby upravil batoh s pohyblivými poklady uvnitř, pak si všiml široké větve, na kterou mířil. Jeden, který sahal téměř k místu na schodech, kde předtím odpočívali.
  
  "Tamhle," ukázal na Bena. "Jeď na větvi a pohyb... rychle!"
  
  Byli by nazí asi dvě minuty. Mínus překvapení a reakční doba, která ještě zbývala přes minutu extrémního nebezpečí.
  
  Ben byl první, kdo opustil úkryt, Drake a Kennedy o sekundu později, všichni skákali na ruce a dřepěli podél větve ke schodům. Když byli spatřeni, Kennedy jim vykoupil vzácné vteřiny vypálením olova a prorazil díry do nejméně jednoho nešťastného nájezdníka hrobek.
  
  A teď viděli, že Milo skutečně vyslal rozkaz běžet po schodech nahoru. Pět mužů. A tým byl rychlý. Dostanou se na konec větve dříve než Ben!
  
  Blbost! Neměli šanci.
  
  Ben to také viděl a zachvěl se. Drake mu zakřičel do ucha: "Nikdy se nevzdávej! Nikdy!"
  
  Kennedy znovu stiskl spoušť. Dva muži spadli: jeden vletěl do díry, druhý se chytil za bok a křičel. Znovu ho stiskla a pak Drake uslyšel, jak došel zásobník.
  
  Dva Němci zůstali, ale nyní stáli proti nim a drželi připravené zbraně. Drake udělal přísný obličej. Prohráli závod.
  
  "Zastřel je!" ozval se Milův hlas. "Podíváme se na útržky tady dole."
  
  "Ne!" Znovu začal silný německý přízvuk. "Der Spear! "Der Spear!"
  
  Hlavně pistolí se nehýbaly. Jeden z Němců se posmíval: "Plaz, holubičky. Pojď sem."
  
  Ben se pohyboval pomalu. Drake viděl, jak se mu třesou ramena. "Věř mi," zašeptal příteli do ucha a napnul každý sval. Skočil, jakmile Ben dosáhl konce větve, jeho jedinou hrou bylo zaútočit a použít svou sadu dovedností.
  
  "Pořád mám nůž," zamumlal Kennedy.
  
  Drake přikývl.
  
  Ben došel na konec větve. Němci v klidu čekali.
  
  Drake se začal zvedat.
  
  Pak Němci jako v mlze letěli stranou, jako by je zasáhlo torpédo. Jejich těla, roztrhaná a zakrvácená, se odrazila od stěny a mokrá se skutálela dolů do jámy jako vozík.
  
  Pár metrů nad větví, kde se schody křivily, stála obrovská skupina mužů s těžkými zbraněmi. Jeden z nich držel stále kouřící útočnou pušku AK-5.
  
  "Švéd," Drake poznal zbraň jako zbraň běžně používanou švédskou armádou.
  
  Hlasitěji řekl: "Zatracené načasování."
  
  
  13
  
  
  
  VOJENSKÁ ZÁKLADNA, ŠVÉDSKO
  
  
  Místnost, ve které se ocitli - spartánský pokoj o rozměrech 12x12 se stolem a ledovým lemovaným oknem - vrátila Drakea o několik let zpět.
  
  "Uvolni se," poklepal na Benovy bílé klouby. "Tohle místo je standardní vojenský bunkr." Už jsem viděl horší hotelové pokoje, kamaráde, věř mi."
  
  "Byl jsem v horších bytech." Kennedy se zdál být v pohodě, školil policistu na práci.
  
  "Kosti toho druhého?" Drake zvedl obočí.
  
  "Rozhodně. Proč?"
  
  "OH, nic." Drake napočítal na prstech do deseti a pak se podíval dolů, jako by se chystal začít pracovat s prsty u nohou.
  
  Ben se přinutil ke slabému úsměvu.
  
  "Podívej, Bene, uznávám, že to zpočátku nebylo snadné, ale viděl jsi, jak ten Švéd telefonoval." Jsme v pořádku. Každopádně si musíme trochu popovídat. Jsme vyčerpaní."
  
  Dveře se otevřely a jejich majitel, urostlý Švéd s blonďatými vlasy a nehezkým pohledem, kvůli kterému by i Shrek zbělal, klopýtal po betonové podlaze. Jakmile byli zajati a Drake pečlivě vysvětlil, kdo jsou a co dělají, muž se představil jako Thorsten Dahl a poté přešel na druhou stranu své helikoptéry, aby zavolal.
  
  "Matt Drake," řekl. "Kennedy Moore." A Ben Blake. Švédská vláda proti vám nemá žádné nároky..."
  
  Drakea vyděsil přízvuk, který vůbec nebyl švédský. "Chodíš do jedné z těch škol nablýskaných zadků, Dale?" Eton nebo něco takového?"
  
  "Lesklý zadek?"
  
  "Školy, které povyšují své důstojníky prostřednictvím rodokmenu, peněz a výchovy. Zároveň jste šli do dovedností, šikovnosti a nadšení."
  
  "Předpokládám." Dahlův tón byl vyrovnaný.
  
  "Skvělý. No... jestli je to všechno..."
  
  Dahl zvedl ruku, zatímco Ben věnoval Drakeovi uražený pohled. "Přestaň být obětním beránkem, Matte." To, že jsi drsný jorkšírský rolník, neznamená, že všichni ostatní jsou královský potomek, že?"
  
  Drake šokovaně zíral na svého nájemníka. Kennedy udělal pohyb "zahoď to". Pak ho napadlo, že Ben v této misi našel něco, co ho opravdu zaujalo, a chtěl víc.
  
  Dahl řekl: "Ocenil bych sdílení znalostí, přátelé. Opravdu bych chtěl."
  
  Drake byl pro sdílení, ale jak se říká, znalosti jsou moc, a snažil se přijít na způsob, jak získat podporu od švédské vlády zde.
  
  Ben se už připravoval na svůj příběh o Devíti dílech Odina a Hrobce bohů, když ho Drake přerušil.
  
  "Podívej," řekl. "Já a tenhle chlápek a teď možná Gronk jsme osmipalcové titulky na nějakém seznamu zabití..."
  
  "Nejsem gronk, ty anglický kreténe." Kennedy se napůl zvedl na nohy.
  
  "Jsem ohromen, že tohle slovo znáte." Drake sklopil oči. "Promiňte. To je žargon. Nikdy tě to neopustí." Vzpomněl si na Alisonina slova na rozloučenou: vždycky budeš SAS.
  
  Prohlížel si své ruce, stále pokryté jizvami po boji s Milem a lezení na Světový strom, a přemýšlel o svých rychlých a správných reakcích za posledních několik dní.
  
  Jakou měla pravdu.
  
  "Co je gronk?" - Ben byl překvapený.
  
  Dahl se posadil na tvrdou kovovou židli a zadupal své těžké boty na stůl. "Žena, která...uh...'má ráda společnost vojenského personálu." - odpověděl diplomaticky.
  
  "Můj vlastní popis by byl trochu drsnější," Drake pohlédl na Bena a pak řekl: "Seznam zabití." Němci nás chtějí mrtvé za nespáchané zločiny. Jak můžeš pomoci, Dahle?"
  
  Švéd chvíli neodpovídal, jen se díval z ledového okna na zasněženou krajinu a dál, na rozpadající se skály, které se osamoceně tyčily na pozadí rozbouřeného oceánu.
  
  Kennedy řekl: "Dale, jsem policajt." Ještě před pár dny jsem je neznal, ale mají dobré srdce. Věřte jim."
  
  Dahl přikývl. "Tvá pověst tě předchází, Drakeu." Dobré i špatné na tom. Pomůžeme ti, ale nejdřív -" kývl na Bena. "Pokračovat".
  
  Ben pokračoval, jako by ho nikdy nikdo nepřerušil. Drake se podíval na Kennedyho a viděl, jak se usmívá. Odvrátil pohled, šokován ze dvou důvodů. Za prvé, Dahlův odkaz na jeho pověst a za druhé Kennedyho upřímnou podporu.
  
  Ben skončil. Dahl řekl: "Němci jsou v tom všem nová organizace, která se nám nedostala do pozornosti až do incidentu v Yorku."
  
  "Nový?" řekl Drake. "Jsou dobří. A velmi dobře organizované; ovládaný strachem a železnou disciplínou. A mají hlavní trumf v chlápkovi jménem Milo - zřejmě americké speciální jednotky. Zkontrolujte název."
  
  "Uděláme. Dobrou zprávou je, že máme informace o Kanaďanech."
  
  "Hlídáte to?"
  
  "Ano, ale zaujatý, nezkušený a osamělý," vrhl Dahl kradmý pohled na Kennedyho. "Vztah švédské vlády s vaším novým Obamovým režimem není to, co bych nazval prvotřídní." "
  
  "Omlouvám se," předstíral Kennedy úsměv a pak se ostře rozhlédl. "Poslouchej, kámo, jestli tu ještě chvíli budeme, myslíš, že bychom mohli dostat něco k jídlu?"
  
  "Už připravuje náš sous chef," Dahl nasadil falešný úsměv jako odpověď. "Ale vážně, brzy budou hamburgery a chipsy."
  
  Drakeovi se zalila ústa. Nemohl si vzpomenout, kdy naposledy jedl.
  
  "Řeknu ti, co můžu." Kanaďané začali život jako tajný kult zasvěcený Vikingovi - Ericu Rudému. Nesmějte se, tyto věci skutečně existují. Tito lidé používají cosplay k tomu, aby pravidelně opakovali události, bitvy a dokonce i plavby po moři."
  
  "Není v tom žádná škoda," zněl Ben trochu defenzivně. Drake si tuhle nádhernou pecku nechal na později.
  
  "Vůbec ne, pane Blaku." Cosplay je běžný, baví ho mnoho lidí na kongresech po celém světě a v průběhu let se stal běžnějším. Skutečné škody ale začínají, když se z miliardářského obchodníka stane novodobý vůdce tohoto kultu a poté vhodí miliony dolarů do ringu."
  
  "Stává se z toho taková bezstarostná zábava -"
  
  "Posedlost". Dahl skončil, když se dveře otevřely. Drake zasténal, když před něj položili standardní misku na burgery a hranolky. Vůně cibule byla pro jeho hladový žaludek božská.
  
  Dahl při jídle pokračoval: "Kanadský obchodník jménem Colby Taylor zasvětil svůj život slavnému Vikingovi Eriku Rudému, který, jak jistě víte, přistál v Kanadě krátce po objevení Grónska. Z tohoto výzkumu se zrodila maniakální fascinace severskou mytologií. Výzkum, vykopávky, objevy. Nekonečné hledání. Tento muž získal svou vlastní knihovnu a pokusil se koupit všechny existující skandinávské texty."
  
  "Je to šílená práce," řekl Kennedy.
  
  "Souhlasit. Ale "oříšek", který financuje vlastní "bezpečnostní síly" - čtěte to jako armáda. A zůstává dostatečně soukromý, aby zůstal pod radarem většiny lidí. Jeho jméno se v průběhu let znovu a znovu objevovalo v souvislosti s Devíti úlomky Odina, takže švédská rozvědka ho přirozeně vždy označovala jako "osobu zájmu".
  
  "Ukradl koně," řekl Drake. "Znáš to, ne?"
  
  Dahlovy vytřeštěné oči naznačovaly, že to neudělal. "Teď víme."
  
  "Nemůžete ho nechat zatknout?" zeptal se Kennedy. "Pro podezření z krádeže nebo něčeho podobného?"
  
  "Představte si ho jako jednoho z vašich... gangsterů." Vaši vůdci mafie nebo triády. Zatím je nedotknutelný - muž nahoře."
  
  Drake měl naznačený sentiment rád. Řekl Dahlovi o zapojení Alicie Milesové a řekl Dahlovi tolik příběhů, kolik mu bylo dovoleno odhalit.
  
  "Takže," řekl, když skončil. "Jsme užiteční nebo co?"
  
  "To není špatné," připustil Dahl, když se dveře znovu otevřely a dovnitř vešel starší muž s překvapivě hustou hřívou dlouhých vlasů a hustým plnovousem. Drakeovi připadal jako moderní, stárnoucí Viking.
  
  Dahl přikývl. "Ach, čekal jsem na vás, profesore." Dovolte mi představit profesora Rolanda Parnevika," usmál se. "Náš expert na severskou mytologii."
  
  Drake přikývl a pak uviděl Bena, jak si nového muže prohlíží, jako by to byl milostný rival. Teď pochopil, proč Ben tajně miloval tuto misi. Poplácal svého mladého přítele po rameni.
  
  "No, náš rodinný chlapík tady možná není profesor, ale určitě se vyzná na internetu - jakýsi druh moderní medicíny versus staré věci, co?"
  
  "Nebo to nejlepší z obou světů," ukázala Kennedyová vidličkou na obě strany.
  
  Drakeova cynická strana vypočítala, že Kennedy Moore by mohl tuto misi řídit způsobem, který by mu zachránil kariéru. Překvapivě ta jemnější strana milovala pozorování koutků jejích úst, když se usmála.
  
  Chlapec vklopýtal do místnosti, svíral náruč svitků a balancoval na hromadě několika sešitů. Rozhlédl se, zíral na Dahla, jako by si nemohl vzpomenout na jméno vojáka, a pak hodil své břemeno na stůl.
  
  "Je to tam," řekl a ukázal na jeden ze svitků. "To samé. Legenda je skutečná... přesně jak jsem vám řekl před měsíci."
  
  Dahl s rozmachem vytáhl naznačený svitek. "Byl jste s námi týden, profesore." Už jen týden."
  
  "Jsi... jsi si jistý?"
  
  "Ach, jsem si jistý." Dahlův tón vyjadřoval neuvěřitelnou dávku trpělivosti.
  
  Do dveří vstoupil další voják. "Vážený pane. "Tenhle," kývl směrem k Benovi, "nepřetržitě zvonil." Hela tiden...mmm...nonstop." Následoval úšklebek. "Toto je jeho matka."
  
  Ben vyskočil o vteřinu později a stiskl tlačítko rychlé volby. Drake se laskavě usmál, zatímco Kennedy vypadal škodolibě. "Bože, napadá mě tolik způsobů, jak toho chlapce zkazit."
  
  Dahl začal číst ze svitku:
  
  "Slyšel jsem, že zemřel v Ragnaroku, zcela pohlcen svým osudem." Od vlčího muže Fenrira - kdysi otočeného měsícem.
  
  A později vedle něj leželi Thor a Loki. Velcí bohové mezi nesčetnými bohy, naše skály proti proudu.
  
  Devět úlomků bylo rozmetáno do větru podél cest Jediné Pravé Volvy. Nenoste tyto části na Ragnarok a neriskujte konec světa.
  
  Navždy se toho budete bát, poslouchejte mě, synové lidští, neboť znesvěcením hrobky bohů začíná Den zúčtování."
  
  Dahl pokrčil rameny. "A tak dále. A tak dále. A tak dále. Už jsem to pochopil od chlapce mé matky, profesora. Zdá se, že web je skutečně mocnější než svitek. A rychleji."
  
  "Máte? No, jak jsem řekl... Měsíce, Torstene, měsíce. A byl jsem roky ignorován. Dokonce institucionalizované. Hrobka tam byla vždycky, víš, nezhmotnila se jen minulý měsíc. Agnetha mi dala tento svitek před třiceti lety a kde jsme teď? Hm? Jsme někde?
  
  Dahl se ze všech sil snažil zachovat klid. zasáhl Drake. "Mluvíte o Ragnaroku, profesore Parneviku." Místo, které neexistuje."
  
  "Už ne, pane." Ale jednou - ano. Tohle určitě kdysi existovalo. Jinak, kde zemřel Odin, Thor a všichni ostatní bohové?
  
  "Věříš, že tehdy existovali?"
  
  "Samozřejmě!" Ten chlap prakticky vykřikl.
  
  Dahlův hlas ztišil. "Prozatím," řekl, "zastavujeme nevěru."
  
  Ben se vrátil ke stolu a dal si mobil do kapsy. "Takže víte o Valkýrách?" zeptal se záhadně a potutelně se podíval na Drakea a Kennedyho. "Víš, proč jsou klenotem v Odinově koruně?"
  
  Dahl jen vypadal naštvaně. Chlápek zamrkal a zaváhal. "Tento... tento... drahokam v... tomto... čem?"
  
  
  ČTRNÁCT
  
  
  
  VOJENSKÁ ZÁKLADNA, ŠVÉDSKO
  
  
  Ben se usmál, když místnost ztichla. "Toto je náš vstupní lístek," řekl. "A moje záruka respektu." V severské mytologii se znovu a znovu říká, že Valkýry "odcházejí do říší bohů." Podívejte - je to tam.
  
  Kennedyová poklepala vidličkou na talíř. "Co to znamená?"
  
  "Ukazují cestu," řekl Ben. "Během Ragnaroku můžete sbírat devět kousků Odina po celý měsíc, ale jsou to valkýry, které ukazují cestu k hrobce bohů."
  
  Drake se zamračil. "A nechal sis to pro sebe, že?"
  
  "Nikdo neví, kde jsou Valkýry, Matte." Jsou v soukromé sbírce, jen bůhví kde. Vlci v New Yorku jsou poslední kusy, pro které máme místo."
  
  Dahl se usmál, když Parnevik prakticky zaútočil na jeho svitky. Bílé trubky létaly všude uprostřed bouře mumlání. "Valkýry. Valkýry. Tady není žádný. Tam - možná. Ah, jdeme na to. Hm."
  
  Drake upoutal Dahlovu pozornost. "A teorie apokalypsy? Pekelný oheň na Zemi a zničení všeho živého atd. a tak dále."
  
  "Mohl bych vám vyprávět podobnou legendu téměř o každém bohu v panteonu. Shiva. Zeus. Soubor. Ale, Draku, pokud Kanaďané najdou tuto hrobku, znesvětí ji, bez ohledu na další důsledky."
  
  Drake se vrátil k šíleným Němcům. "Jako naši noví přátelé," přikývl a lehce se usmál na Dahla. "Nemám jinou možnost..."
  
  "Míče o zeď." Dahl dokončil malou vojenskou mantru a podívali se na sebe.
  
  Ben se naklonil přes stůl, aby upoutal Dahlovu pozornost. "Promiň, kamaráde, ale ztrácíme tu čas." Dejte mi notebook. Nechte mě surfovat. Nebo ještě lépe, pošlete nás na cestu do Velkého jablka a budeme surfovat ve vzduchu."
  
  Kennedy přikývl. "Má pravdu. Mohu pomoci. Dalším logickým cílem je Národní historické muzeum a přiznejme si, že USA nejsou připraveny.
  
  "Je to známý příběh," řekl Dahl. "Mobilizace již začala." Upřeně se na Bena podíval. "Nabízíte pomoc, mladý muži?"
  
  Ben otevřel ústa, ale pak se odmlčel, jako by cítil důležitost jeho odpovědi. "No, pořád jsme na seznamu zabitých, že?" A The Wall of Sleep má tento měsíc přestávku."
  
  "Máma má pro našeho mladého studenta zákaz vycházení?" Drake zatlačil.
  
  "Stěna-?" Dahl se zamračil. "Je to lekce zaměřená na nedostatek spánku?"
  
  "To je jedno. Podívejte se, co jsem zatím objevil. A Mattův SAS. Kennedy je newyorský policista. Jsme prakticky dokonalý tým!"
  
  Dahl přimhouřil oči, jako by zvažoval své rozhodnutí. Tiše posunul Drakeův mobil přes stůl a ukázal na obrazovku. "Kde jsi vyfotil runy na tomto obrázku?"
  
  "V Jámě." Vedle dlouhých lodí byla zeď se stovkami rytin. Tato žena," poklepal na obrazovku, "klečela vedle Odina, když trpěl na Světovém stromu. Můžeš ten nápis přeložit?"
  
  "O Ano. Tady je napsáno - Odin a Velva - Heidi jsou svěřena tajemství Boha. Profesor to nyní vyšetřuje..." Dahl se podíval na Parnevika, když se snažil posbírat všechny své svitky najednou.
  
  "boží tajemství" Chlápek se otočil, jako by mu na záda přistál pekelný pes. "Nebo tajemství bohů." Slyšíte tu nuanci? Rozumět? Nech mě projít." Otočil se k prázdným dveřím a zmizel.
  
  "Vezmeme vás," řekl jim Dahl. "Ale víš tohle. Jednání s vaší vládou ještě nezačala. Doufám, že o to bude postaráno během našeho letu. Ale teď míříme do New Yorku s tuctem vojáků speciálních sil a bez bezpečnostní prověrky. Vezmeme zbraně do Národního historického muzea." Udělal pauzu. "Stále chceš přijít?"
  
  "SAS pomůže," řekl Drake. "Mají připravený tým."
  
  "Myslím, že zkusím kontaktovat kapitána místa, uvidíme, jestli můžeme namazat nějaká kola." Ponurá změna v Kennedyho chování při pomyšlení na návrat domů byla evidentní. Drake si okamžitě slíbil, že jí pomůže, pokud bude moci.
  
  Věř mi, chtěl říct. Pomohu ti to překonat, ale slova mu zemřela v krku.
  
  Ben ohnul prsty. "Jen mi dej I-pad nebo tak něco." Rychleji."
  
  
  PATNÁCT
  
  
  
  VZDUCHOVÝ PROSTOR
  
  
  Jejich letadlo bylo vybaveno zařízením zvaným picocell, věží mobilních telefonů, která umožňuje použití všech mobilních telefonů v letadlech. Nezbytné pro vládní armádu, ale dvojnásob nezbytné pro Bena Blakea.
  
  "Ahoj sestřičko, mám pro tebe práci." Neptej se. Poslouchej, Karin, poslouchej! Potřebuji informace o Vlastivědném muzeu. Exponáty, vikingské věci. Plány. Personál. Hlavně šéfové. A..." jeho hlas klesl o několik oktáv, "... telefonní čísla."
  
  Drake zaslechl několik okamžiků ticha a pak: "Ano, ten v New Yorku! Kolik jich je?... Oh... opravdu? Dobře, sestřičko. Převedu ti nějaké peníze, abych to pokryl. Miluji tě".
  
  Když jeho přítel zavěsil, Drake se zeptal: "Je stále bez práce?"
  
  "Celý den sedím doma, kamaráde." Pracuje jako 'poslední chlap' v pochybném baru. Zázrak staré labouristické politiky."
  
  Karin se sedm let snažila získat titul v oboru počítačové programování. Když se labouristická vláda na konci Blairovy vlády zhroutila, odešla z Nottinghamské univerzity - sebevědomá, vysoce kvalifikovaná pracovnice - jen aby zjistila, že ji nikdo nechce. Nastala recese.
  
  Exit University Row - odbočte vlevo na skládku, odbočte vpravo do těhotenství a vládní pomoci. Pokračujte rovně po cestě zlomených snů.
  
  Karin bydlela v bytě nedaleko centra Nottinghamu. Narkomani a alkoholici si kolem něj pronajímali nemovitosti. Během dne vycházela z domu jen zřídka a do baru, kde pracovala od osmi do půlnoci, jezdila spolehlivým taxíkem. Nejděsivější okamžiky jejího života byly, když se vrátila do svého bytu, obklopovala ji tma, starý pot a další nepříjemné pachy, chodící zločin, který teprve čekal.
  
  V zemi zatracených a ignorovaných je muž, který žije ve stínech, králem.
  
  "Opravdu ji k tomu potřebuješ?" Zeptal se Dahl, který seděl na druhé straně letadla. "Nebo..."
  
  "Podívej, tohle není charita, kámo." Musím se soustředit na věci o Odinovi. Karin se může věnovat muzejní práci. Dává to úplný smysl."
  
  Drake provedl svou vlastní rychlou volbu. "Nech ho pracovat, Dale." Věř mi. Jsme tu, abychom vám pomohli."
  
  Wells okamžitě odpověděl. "Chytíš zedy, Drakeu? Co se to sakra děje?"
  
  Drake ho informoval.
  
  "No, tady je hrouda ryzího zlata." Přihlásili jsme se s Alicií Milesovou. Víš, co to je, Matte. Nikdy skutečně neopustíte SAS," odmlčel se. "Poslední známá adresa: Mnichov, Hildegardstrasse 111."
  
  "Německo? Ale byla s Kanaďany."
  
  "To jo. To není vše. Žila v Mnichově se svým přítelem - jistým Milo Noxonem - dost nepříjemným občanem amerického Las Vegas. A je to bývalý námořní zpravodajský důstojník. To nejlepší, co Yankeeové mohou nabídnout."
  
  Drake se na chvíli zamyslel. "Tak mě tehdy znal, přes Milese." Otázkou je, změnila strany, aby ho naštvala, nebo aby mu pomohla?
  
  " Odpověď je neznámá. Možná by ses jí mohl zeptat."
  
  "Zkusím to. Podívej, tady se držíme za koule, Wellsi. Myslíš, že bys mohl kontaktovat své staré kamarády ve Státech? Dahl už kontaktoval FBI, ale hrají o čas. Máme za sebou sedm hodin letu... a slepě se blížíme."
  
  "Věříš jim? Tyto tuříny? Chceš, aby naši chlapi uklidili ten nevyhnutelný klastr kurva?"
  
  "Jsou to Švédové." A ano, věřím jim. A ano, chci, aby se naši kluci zúčastnili."
  
  "To je jasné". Wells přerušil spojení.
  
  Drake se rozhlédl. Letadlo bylo malé, ale prostorné. Jedenáct příslušníků námořní pěchoty speciálních jednotek sedělo vzadu, lenošení, dřímání a obecně se navzájem hecovali švédsky. Dahl neustále telefonoval přes uličku, zatímco profesor před ním rozkládal svitek za svitkem, každý z nich opatrně ukládal na opěradlo svého sedadla a procházel starodávné rozdíly mezi skutečností a fikcí.
  
  Nalevo od něj Kennedyová, opět oblečená ve svém neforemném kalhotovém kostýmku číslo jedna, zavolala poprvé. "Je tam kapitán Lipkind?... ehm, řekni mu, že je to Kennedy Moore."
  
  Uběhlo deset sekund a pak: "Ne. Řekni mu, že mi nemůže zavolat zpět. To je důležité. Řekni mu, že jde o národní bezpečnost, jestli chceš, zavolej mu."
  
  Dalších deset sekund, pak: "Moore!" Drake slyšel štěkání i z místa, kde seděl. "Nemůže to počkat?"
  
  "Poslouchejte, kapitáne, nastala situace." Nejprve se poraďte s důstojníkem Swainem z FBI. Jsem tady s Torstenem Dahlem ze švédské SGG a důstojníkem SAS. Vlastivědné muzeum je přímo ohroženo. Zkontrolujte podrobnosti a okamžitě mi zavolejte. Potřebuji tvou pomoc."
  
  Kennedy zavřel telefon a zhluboka se nadechl. "Bang - a můj důchod odejde."
  
  Drake se podíval na hodinky. Šest hodin do přistání.
  
  Benův mobil zacinkal a on ho popadl. "Sestra?"
  
  Profesor Parnevik se naklonil přes uličku a šlachovitou rukou popadl spadlý svitek. "To dítě zná své valkýry." Řekl a neoslovil nikoho konkrétního. "Ale kde jsou? A Oči - ano, najdu Oči."
  
  Ben promluvil. "Skvělá poznámka, Karin." Pošlete mi e-mailem výkresy muzea a přidělte mi tuto místnost. Poté zašlete informace kurátorovi v samostatném dopise. Hej sestřičko, pozdravuj mámu a tátu. Miluji tě".
  
  Ben pokračoval v klikání a pak si začal dělat další poznámky. "Mám číslo na kurátora muzea," vykřikl. "Dal? Chceš, abych ho vyděsil?"
  
  Drake se nevěřícně usmál, když švédský zpravodajský důstojník zběsile mával rukama Ne!, aniž by vynechal jedinou samohlásku. Bylo hezké vidět, jak Ben projevuje takovou důvěru. Geek se trochu posunul dozadu, aby dal osobě v nějaké místnosti možnost dýchat.
  
  Kennedyho telefon se rozzuřil. Rychle ho otevřela, ale ne dříve, než ošetřila celé letadlo kouskem poněkud bezohledné hry Goin' Down.
  
  Ben včas přikývl. "Roztomilý. Naše další cover verze určitě."
  
  "Moore." Kennedy položila telefon na reproduktor.
  
  "Co se to sakra děje? Půl tuctu kreténů mi zatarasilo cestu a pak mi nepříliš zdvořile řekli, abych držel nos mimo příkop, kam patří. Něco přimělo všechny velké psy štěkat, Moore, a vsadím se, že jsi to ty." Odmlčel se a pak zamyšleně řekl: "Myslím, že ne poprvé."
  
  Kennedy mu dal zkrácenou verzi, která skončila letadlem plným švédských mariňáků a neznámé posádky SAS na cestě, nyní pětihodinovým letem z americké půdy.
  
  Drake cítil úžas. Pět hodin.
  
  V tu chvíli Dahl vykřikl: "Nové informace! Právě jsem slyšel, že Kanaďané ani nebyli ve Švédsku. Zdá se, že obětovali Světový strom a Kopí, aby se zaměřili na Valkýry." Kývl na poděkování směrem k Benovi, ostře vyloučil šklebícího se profesora. "Ale... vrátili se s prázdnýma rukama." Tenhle soukromý sběratel musí být opravdový samotář... Nebo..." Drake pokrčil rameny, "mohl by být zločinec.
  
  "Dobrá nabídka. Muži jsou tam, kde je to stejně ošklivé. Kanaďané se chystají zaútočit na muzeum dnes brzy ráno newyorského času."
  
  Kennedyho tvář nabrala vražedný výraz, když poslouchala svého šéfa a Dahla zároveň. "Využívají rande," zasyčela najednou na obě strany, když jí to došlo. "Tito absolutní bastardi - a Němci bezpochyby - skrývají své skutečné úmysly za zkurveným datem."
  
  Ben vzhlédl. "Ztratil jsem stopu."
  
  zopakoval mu Drake. "Jaké datum?"
  
  "Až přistaneme v New Yorku," vysvětlil Dahl, "bude 11. září kolem osmé ráno."
  
  
  ŠESTNÁCT
  
  
  
  VZDUCHOVÝ PROSTOR
  
  
  Zbývají čtyři hodiny. Letadlo dál hučelo na zatažené obloze.
  
  Dahl řekl: "Zkusím znovu FBI." Ale je to zvláštní. Nemohu projít touto úrovní ověření. Je to zatracená kamenná zeď. Bene - zavolej vedoucímu. Drake je váš starý šéf. Hodiny tikají, muži, a my nikde. Tato hodina vyžaduje pokrok. Jít."
  
  Kennedy prosila svého šéfa: "Ser na Thomase Caleba, Lipkinde," řekla. "To nemá nic společného s ním ani s mojí zatracenou kariérou." Říkám vám to, co FBI, CIA a všichni ostatní idioti se třemi písmeny nevědí. Ptám se..." odmlčela se, "Asi vás žádám, abyste mi věřil."
  
  "Třípísmenní kreténi," zabručel Ben. "Skvěle".
  
  Drake chtěl oslovit Kennedyho Moora a nabídnout mu pár povzbudivých slov. Civilista v něm ji chtěl obejmout, ale voják ho donutil držet se stranou.
  
  Tuto bitvu ale začalo vyhrávat civilní obyvatelstvo. Dříve používal slovo "gronk", aby ji "zkrotil", aby potlačil rostoucí jiskřičku citu, kterou poznal, ale nefungovalo to.
  
  Wells odpověděl na jeho volání. "Teď mluv."
  
  "Posloucháš znovu Taylora?" Podívej, kde jsme, kamaráde? Už jste nás přesvědčil, abychom vstoupili do amerického vzdušného prostoru?"
  
  "No... ano... a ne." Mám co do činění se spoustou byrokratické byrokratické pásky, Draku, a nevejde se mi to do klína -" Chvíli čekal a pak se zklamaně zasmál. "To byl květnový odkaz, kámo." Zkuste držet krok."
  
  Drake se mimoděk usmál. "Sakra, Wellsi." Poslouchejte, připravte se na tuto misi - pomozte nám - a já vám povím o nejšpinavějším klubu v Hong Kongu, ve kterém Mai kdy pracovala v utajení, s názvem Spinning Top.
  
  "Do prdele, to zní zajímavě. Jsi na tom, kamaráde. Podívejte, jsme na cestě, vše je připraveno podle všech pravidel a moji lidé za rybníkem s tím nemají žádné problémy."
  
  Drake ucítil "ale". "Ano?"
  
  "Někdo u moci popírá výsadní práva na přistání a nikdo o vašem letadle nikdy neslyšel, a to, příteli, zavání vnitřní korupcí."
  
  Drake ho slyšel. "Dobře, informujte mě." Jemné stisknutí tlačítka ukončilo hovor.
  
  Slyšel Kennedyho říkat: "Nízká je ideální, kapitáne. Slyším tady rozhovory, které mluví o spiknutí. Buď... opatrný, Lipkinde."
  
  Zavřela telefon. "No, je pichlavý, ale bere mě za slovo." Zdrženlivě posílá na scénu co nejvíce černobílých postav. A zná někoho z místního úřadu vnitřní bezpečnosti," řekla a uhladila si hebkou halenku. "Fazole se rozlévají."
  
  Bože, pomyslel si Drake. Do tohoto muzea míří spousta palebné síly.Dost na rozpoutání zatracené války. Neřekl nic nahlas, jen se podíval na hodinky.
  
  Zbývají tři hodiny.
  
  Ben byl stále zapletený s kurátorem: "Podívejte, tady nemluvíme o velké rekonstrukci, jen o přesunu výstavy. Nemusím vám říkat, jak velké je muzeum, pane. Stačí ji přesunout a vše bude v pořádku. Ano... SGG... švédské speciální jednotky. FBI je informována, protože mluvíme...ne! Nečekejte, až zavolají. Nemůžeš si dovolit váhat."
  
  Patnáct sekund ticha, pak: "Nikdy jsi neslyšel o SGG? Tak si to vygoogluj!" Ben zoufale ukázal na svůj telefon. "Zastavuje," řekl Ben. "Prostě to vím. Mluvil vyhýbavě, jako by si nemohl vymyslet dost výmluv."
  
  "Další byrokracie." Drake ukázal na Dahla. "To se rychle stává ohniskem."
  
  Nastalo těžké ticho, pak zazvonil Dahlův mobilní telefon. "Ach můj bože," řekl v reakci. "Den Statsminister."
  
  Drake se na Kennedyho a Bena ušklíbl. "Premiér".
  
  Bylo vysloveno několik uctivých, ale upřímných slov, která prohloubila Drakeův respekt k Thorstenu Dahlovi. Důstojník speciálních jednotek řekl svému šéfovi, co se stalo. Drake byl pochmurně přesvědčen, že se mu nakonec bude líbit.
  
  Dahl ukončil hovor a pak si na chvíli shromáždil myšlenky. Nakonec vzhlédl a otočil se k letadlu.
  
  "Přímo od člena prezidentova kabinetu, jeho nejbližších poradců," řekl jim Dahl. "Tomuto letu nebude povoleno přistát."
  
  
  * * *
  
  
  Zbývají tři hodiny.
  
  "Neinformovali by prezidenta," řekl Dahl. "Washington, D.C. a Capitol Hill jsou v tom hluboko, přátelé." Státní ministr říká, že se to nyní stalo globálním, spiknutím v mezinárodním měřítku a nikdo neví, kdo koho podporuje. To samo o sobě," řekl a zamračil se, "vypovídá o vážnosti našeho poslání."
  
  "Zašroubujte klastr," řekl Drake. "Tomu jsme dříve říkali masivní selhání."
  
  Ben se mezitím znovu pokusil kontaktovat kurátora Vlastivědného muzea. Jediné, co dostal, byla hlasová schránka. "Špatně," řekl. " Už by měl něco zkontrolovat." Benovy hbité prsty začaly okamžitě létat po virtuální klávesnici.
  
  "Mám nápad," řekl hlasitě. "Modlím se k Bohu, abych se mýlil."
  
  Wells pak zavolal zpět a vysvětlil, že jeho tým SAS tajně přistál na opuštěném letišti v New Jersey. Tým zamířil do centra New Yorku a cestoval všemi nezbytnými prostředky.
  
  Drake zkontroloval čas. Dvě hodiny před přistáním.
  
  A pak Ben vykřikl: "Narazí na značku!" Všichni skočili. Dokonce i švédští mariňáci mu věnovali plnou pozornost.
  
  "Je to tady!" - vykřikl. "Rozházené po celém internetu, pokud máte čas se podívat." Vztekle ukázal na obrazovku.
  
  "Colby Taylor," řekl. "Kanadský miliardář je největším přispěvatelem do National History Museum a jedním z největších newyorských finančníků. Vsadím se, že párkrát zavolal?"
  
  Dahl sebou trhl. "Toto je naše bariéra," zasténal. "Muž, o kterém mluví, vlastní více lidí než mafie." Poprvé se zdálo, že se švédský důstojník hrbil na židli.
  
  Kennedy nedokázal skrýt svou nenávist. "Obleky pytláků opět vítězí," zasyčela. "Vsadím se, že ten bastard je také bankéř."
  
  "Možná, možná ne," řekl Drake. "Vždycky mám plán B."
  
  Zbývá jedna hodina.
  
  
  SEDMNÁCT
  
  
  
  New York, USA
  
  
  Přístavní úřad newyorského policejního oddělení je možná nejlépe známý pro svou ponižující statečnost a oběti během událostí z 11. září. Méně známá je její tajná obsluha většiny letů SAS odlétajících z Evropy. Ačkoli neexistuje žádný specializovaný tým, který by dohlížel na tento prvek jejich práce, mezikontinentální zaměstnanci jsou tak malou menšinou, že se v průběhu let mnozí stali blízkými přáteli.
  
  Drake zavolal znovu. "Dnes v noci bude horko," řekl inspektorovi CAPD Jacku Schwartzovi. "Chyběl jsem ti, kamaráde?"
  
  "Bože, Drake byl... co?" Dva roky?"
  
  "Tři. Silvestr, '07."
  
  "Je vaše žena v pořádku?"
  
  "Alison a já jsme se rozešli, kámo." Stačí to k definování mé identity?"
  
  "Myslel jsem, že jsi odešel ze služby."
  
  "Udělal jsem. Wells mě zavolal zpátky do poslední práce. Volal ti?"
  
  "Udělal. Řekl, že jsi mu slíbil, že chvíli počká."
  
  "Udělal to teď? Schwartz, poslouchej mě. Toto je vaše výzva. Musíte vědět, že tahle sračka vyletí k fanouškům a že náš příspěvek nakonec povede k vám. Jsem si jistý, že do té doby budeme všichni hrdinové a bude to považováno za příznivý čin, ale..."
  
  "Wells mě přivedl k rychlosti," řekl Schwartz, ale Drake zaslechl náznak znepokojení. "Neboj se, kamaráde." Stále mám dost síly, abych získal povolení k přistání."
  
  Jejich letadlo napadlo americký vzdušný prostor.
  
  
  * * *
  
  
  Letadlo přistálo za špatného denního světla a rolovalo přímo k malé budově terminálu. Ve chvíli, kdy se dveře mírně otevřely, dvanáct plně naložených členů švédské SGG seběhlo po vratkých kovových schodech a naložili se do tří čekajících vozů. Drake, Ben, Kennedy a profesor ho následovali, Ben se málem počůral, když viděl jejich transport.
  
  "Vypadají jako humvee!"
  
  O minutu později se auta řítila po prázdné ranveji a nabírala rychlost ke skryté rampě v zadní části nevýrazného letiště, která se po několika zatáčkách objevila na nenápadné venkovské silnici, která se napojovala na jeden z hlavních přítoků Manhattanu.
  
  New York se před nimi rozprostřel v celé své nádheře. Moderní mrakodrapy, staré mosty, klasická architektura. Jejich konvoj jel zkratkou přímo do centra města a riskoval každou záludnou zkratku, kterou místní řidiči znali. Houkaly klaksony, vzduch naplnily kletby, byly ořezány obrubníky a odpadkové koše. V jednu chvíli se jednalo o jednosměrnou ulici, která jim zkrátila cestu o sedm minut a způsobila tři poruchy blatníků.
  
  Uvnitř vozů byla akce téměř stejně hektická. Dahlovi nakonec zavolal švédský premiér, který konečně získal dobrou vůli a povolení FBI vstoupit do muzea, pokud se tam dostanou první.
  
  Dahl se obrátil k jejich řidiči. "Rychleji!"
  
  Ben podal Dahlovi mapu muzea ukazující polohu Vlků.
  
  Unikly další informace. Černobílí lidé dorazili. Týmy rychlé reakce byly informovány.
  
  Drake dosáhl Wellse. "Sedni?"
  
  "Jsme venku." Policejní kavalerie přijela před dvěma minutami. Vy?"
  
  "Dvacet kroků odtud. Zakřičte na nás, kdyby se něco stalo." Něco upoutalo jeho pozornost a na chvíli se soustředil na něco za oknem. Silný pocit déj à vu mu běhal mráz po žebrech, když uviděl obrovský billboard oznamující příjezd módního návrháře Abela Freye do New Yorku s jeho úžasnou kočko-walking show.
  
  To je šílené, pomyslel si Drake. Opravdu šílené.
  
  Ben probudil svou sestru ve Spojeném království a stále bez dechu z pohledu na jejich transport se jí podařilo přihlásit do projektu Valkyrie - jak tomu říkal. "Šetří čas," řekl Dahlovi. "Může pokračovat ve výzkumu, zatímco my budeme venku zachraňovat tyto vlky." Nebojte se, ona si myslí, že je to proto, že je chci vyfotit na diplom."
  
  "Lžeš své sestře?" Drake se zamračil.
  
  "Vyrůstá." Kennedy poplácal Blakea po ruce. "Dejte dítěti trochu prostoru."
  
  Drakeův mobil zacinkal. Nepotřeboval kontrolovat ID volajícího, aby věděl, že je to Wells. "Neříkej mi to, kamaráde." Kanaďané?
  
  Wells se tiše zasmál. "Si přeješ."
  
  "A?" - Zeptal jsem se.
  
  "Jak Kanaďané, tak Němci používají různé trasy. Tahle válka začne bez tebe."
  
  Dahl řekl: "Tým SWAT je tři minuty odtud. Frekvence je 68."
  
  Drake se podíval z širokého okna. "Jsme zde".
  
  
  * * *
  
  
  "Central Park West Entrance," řekl Ben, když vystupovali z aut. "Vede k jediným dvěma schodům, která vedou z nižší úrovně až do čtvrtého patra."
  
  Kennedy vyšel do ranního vedra. "Ve kterém patře žijí vlci?"
  
  "Čtvrtý".
  
  "Postavy." Kennedy pokrčil rameny a poplácal ji po břiše. "Věděl jsem, že budu těchto svátečních dortů litovat."
  
  Drake zůstal pozadu, zatímco švédští vojáci utíkali po schodech muzea tak rychle, jak jen mohli. Jakmile tam byli, začali sundávat zbraně. Dahl je zastavil ve stínu vysokého vchodu, tým lemovaly kulaté sloupy.
  
  "Twittery jsou zapnuté. "
  
  Ozvalo se tucet "kontrol!" "Jdeme první," zamračil se na Drakea. "Následuj. Uchopit."
  
  Podal Drakeovi dva válcovité předměty velikosti zapalovače a dvě sluchátka. Drake otočil válcové kmeny o 68 a čekal, dokud oba nezačnou ze svých základen vyzařovat zelené světlo. Jednu dal Kennedymu a druhou si nechal pro sebe.
  
  "Twitters," řekl prázdným pohledům. "Toto je nová přátelská požární pomoc." Všechny přátelské zápasy jsou naladěny na stejnou frekvenci. Podívejte se na kolegu a v uchu se vám ozve nepříjemné cvrlikání, podívejte se na padoucha a nic neslyšíte..." Nasadil si sluchátko. "Vím, že to není spolehlivé, ale pomáhá to v situacích, kdy máte hodně práce. Takhle."
  
  Ben řekl: "Co když se frekvence srazí s jinou?"
  
  "To se nestane. Jedná se o nejnovější technologii Bluetooth - frekvenčně adaptivní rozprostřené spektrum. Zařízení "poskakují" přes sedmdesát devět náhodně vybraných frekvencí v předem přidělených pásmech - dohromady. Má dosah přibližně dvě stě stop."
  
  "Super," řekl Ben. "Kde jsou moje?"
  
  "Vy a profesor strávíte nějaký čas v Central Parku," řekl mu Drake. "Turistické věci. Klid, kamaráde, tohle bude nepříjemné."
  
  Drake se bez dalšího slova otočil, aby následoval posledního švédského vojáka vysokým obloukem do temného vnitřku muzea. Kennedy to bedlivě sledoval.
  
  "Zbraň by byla fajn," zamumlala.
  
  "Američané," řekl Drake, ale pak se rychle usmál. "Odpočinout si. Švédové musí zničit Kanaďany, a to dvojnásob rychle.
  
  Došli k obrovskému schodišti ve tvaru Y, kterému dominovala klenutá okna a klenutý strop, a bez zastavení spěchali nahoru. Normálně by toto schodiště bylo plné turistů s vytřeštěnýma očima, ale dnes bylo celé místo děsivě tiché.
  
  Drake přecházel sem a tam a zůstal ostražitý. Tímto obrovským starým prostorem se právě teď řítily desítky nebezpečných lidí. Bylo jen otázkou času, kdy se dají dohromady.
  
  Přiběhli, jejich boty se hlasitě odrážely od vysokých zdí, z jejich hrdelních mikrofonů vycházela statická elektřina, která rezonovala s přirozenou akustikou budovy. Drake se tvrdě soustředil, vzpomínal na svůj trénink, ale snažil se Kennedyho bedlivě sledovat, aniž by to dal najevo. Civilista a voják v něm pokračovali v konfliktu.
  
  Když se Dahl přiblížil ke třetímu patře, udělal gesto "pomalu dopředu". Kennedy se přiblížil k Drakeovi. "Kde jsou tvoji kamarádi ze SAS?"
  
  "Drž se stranou," řekl Drake. "Koneckonců teď nechceme páchat zbytečné zabíjení, ne?"
  
  Kennedy potlačil smích. "Jsi komik, Drake." Fakt vtipálek."
  
  "Měl bys mě vidět na rande."
  
  Kennedy trefil výstřel a pak řekl: "Nemysli si, že budu souhlasit." Pravá ruka se obvykle natáhla, aby si uhladila přední část halenky.
  
  "Nemysli si, že jsem se ptal."
  
  Začali stoupat po posledních schodech. Když se vedoucí voják blížil k poslední zatáčce, ozval se výstřel a kousek od jeho hlavy explodoval kousek sádry.
  
  "K zemi!"
  
  Stěny prorazily krupobití výstřelů. Dahl se plazil dopředu po břiše a dělal sérii pohybů rukama.
  
  Drake řekl: "Metoda strašáka."
  
  Jeden voják vypálil rychlou salvu, aby svého nepřítele zaměstnal. Další si sundal přilbu, zavěsil si pušku za opasek a pomalu ji posunul dopředu do palebné linie. Slyšeli slabé zašustění pohybu. Třetí voják vyskočil z úkrytu pod schody a udeřil strážného mezi oči. Muž padl mrtvý dřív, než stačil vystřelit.
  
  "Roztomilé," Drakeovi se líbily dobře naplánované pohyby.
  
  Vyšli po schodech s tasenými zbraněmi a rozprostřeli se kolem klenutého vchodu do čtvrtého patra, pak opatrně nahlédli do místnosti za ním.
  
  Drake četl znamení. Tohle byla síň ještěřích dinosaurů. Pane, pomyslel si. Nebyl tam držen ten zatracený Tyrannosaurus?
  
  Pokradmu se podíval do místnosti. Několik profesionálně vypadajících chlapů v civilu vypadalo zaneprázdněně, všichni byli vyzbrojeni nějakým druhem těžkého kulometu, nejspíš Mac-10 "sprej a modli se". Před ním však stál Tyrannosaurus, tyčící se v noční můře majestátnosti, trvalé ztělesnění noční můry i miliony let po jejím zmizení.
  
  A přímo kolem něj - obratně proklouzla kolem jeho čelistí - prošla Alicia Milesová, další smrtící predátor. Křičela svým podpisem: "Dávejte pozor, chlapci! Jeden lapsus a já osobně vyřadím vás všechny ze hry! Pospěš si!"
  
  "Teď je tam dáma," zašeptal Kennedy posměšně z milimetrové vzdálenosti. Drake cítil její diskrétní vůni parfému a lehký dech. "Starý příteli, Drake?"
  
  "Naučil ji všechno, co ví," řekl. "Zpočátku doslova. Pak prošla kolem mě. Divné ninja-shaolinské sračky. A nikdy nebyla dámou, to je jisté."
  
  "Vlevo jsou čtyři," hlásil voják. "Pět vpravo. Navíc žena. Ódinův exponát musí být v zadní části místnosti, možná v samostatném výklenku, nevím."
  
  Dahl se nadechl. "Čas se pohnout."
  
  
  OSMNÁCT
  
  
  
  NEW YORK NÁRODNÍ HISTORICKÉ MUZEUM
  
  
  Švédové vyskakují z krytu a pálí přesně. Čtyři Kanaďané spadli, pak další, tři z nich narazili do skleněného exponátu, který se zase převrátil a dopadl na podlahu s hlukem podobným výbuchu.
  
  Zbývající Kanaďané se otočili a na místě zahájili palbu. Dva Švédové vykřikli. Jeden spadl a z rány na hlavě mu tekla krev. Druhý se zhroutil do svíjející se hromady a chytil se za stehno.
  
  Drake vklouzl do místnosti po naleštěné podlaze a vlezl za masivní skleněnou výstavu s obřími pásovci. Jakmile si byl jistý, že je Kennedy v bezpečí, zvedl hlavu, aby se podíval přes sklo.
  
  Viděl jsem Aliciu zabít dva prchající Švédy dvěma perfektními ranami.
  
  Zpoza Tyrannosaura se objevili další čtyři Kanaďané. Museli být ve výklenku, kde byli vystaveni Vlci. Na těle měli připoutané podivné kožené opasky a na zádech těžké batohy.
  
  A také Mac-10. Naplnili místnost kulkami.
  
  Švédové se vrhli do úkrytu. Drake spadl na podlahu a ujistil se, že objal Kennedyho hlavu, aby ji držel co nejníže. Sklo nad ním se rozbilo, střepy skla se rozsypaly a pršely na ně. Kolem nich praskaly a rozpadaly se fosilie a repliky pásovce.
  
  "Ukliď to rychle, ano?" zamumlal Kennedy. "Ano to je správně."
  
  Drake se otřásl, všude házel střepy skla a zkontroloval vnější boční stěnu muzea. Padl tam Kanaďan a Drake ho okamžitě označil.
  
  "Už to dělám."
  
  Použil rozbitý displej jako kryt a přistoupil k ležícímu muži. Sáhl po kulometu, ale muž najednou otevřel oči!
  
  "Ježíš!" Drakeovo srdce tlouklo rychleji než Noemovy ruce, když stavěl archu.
  
  Muž zasténal a oči se mu rozšířily bolestí. Drake se rychle vzpamatoval, sebral zbraň a udeřil ho do zapomnění. "Krvavý zombie."
  
  Otočil se na jednom koleni, připraven zasáhnout, ale Kanaďané ustoupili za žebrované břicho T. rexe. Sakra! Kdyby jen nedávno nezměnili jeho držení těla, takže chodil méně vzpřímeně než předtím. Viděl jen pár useknutých nohou.
  
  Kennedy se k němu posunul a postavil se vedle něj.
  
  "Pěkná skluzavka," řekl a pohupoval se doleva a doprava a snažil se zjistit, co Kanaďané chystají.
  
  Konečně uviděl pohyb mezi třemi zlomenými žebry a nevěřícně zalapal po dechu. "Mají vlky," vydechl. "A rozbijí je na kusy!"
  
  Kennedy zavrtěla hlavou. "Ne. Rozbijí je na kusy," upozornila. "Dívej se. Podívejte se na batohy. Nikdo neřekl, že všechny části Odina musí být celé, že?"
  
  "A je snazší je rozebrat po částech," přikývl Drake.
  
  Už se chystal přejít na obálku dalšího exponátu, když se rozpoutalo peklo. Ze vzdáleného rohu místnosti, dveřmi označenými 'Origins Vertebrate', vtrhlo dovnitř tucet ječících banshe. Houkali, stříleli divoce, smáli se jako fanoušci předávkovaní multi-double Yeager o jarních prázdninách.
  
  "Němci jsou tady." řekl Drake suše, než padl na podlahu.
  
  Tyrannosaurus se divoce otřásl, když ho olověný projektil prorazil. Hlavu měl svěšenou, zuby zaťaté, jako by ho násilí kolem rozhněvalo natolik, že ho přivedlo zpět k životu. Kanaďan letěl zpět v oblaku krve. Krev postříkala dinosaurovi čelist. Švédský voják přišel o ruku až po loket a s křikem pobíhal kolem.
  
  Němci vtrhli dovnitř a zbláznili se.
  
  Zpoza okna nejblíže Drakeovi se ozvalo známé bum-bum-bum listů rotoru vrtulníku.
  
  Znovu ne!
  
  Ze svého periferního vidění si Drake všiml, jak se k němu plíží skupina postav speciálních jednotek oblečených ve tmě. Když se Drake podíval tím směrem, tweetery v jeho uších se zbláznily.
  
  dobří kluci.
  
  Kanaďané na to šli a způsobili chaos. Vyrazili zpod obřího břicha T. rexe a zuřivě stříleli. Drake popadl Kennedyho za rameno.
  
  "Hýbat se!" Byli na lince letu. Odstrčil Kennedyho, právě když se objevila Alicia Milesová. Drake zvedl zbraň a pak spatřil mohutného Němce Mila, jak se blíží zleva.
  
  V jedné společné vteřině pauzy všichni tři sklonili zbraně.
  
  Alicia vypadala překvapeně. "Věděl jsem, že se do toho pustíš, Draku, ty starý bastarde!"
  
  Milo se zastavil jako mrtvý. Drake se podíval z jednoho na druhého. "Měl jsem zůstat ve Švédsku, psí dech." Drake se pokusil toho velkého chlapa přenést. "Chybí ti tvoje děvka, co?"
  
  Kulky prorazily vzduch kolem nich, aniž by pronikly jejich napjatým kokonem.
  
  "Váš čas přijde," zašeptal Milo chraplavě. "Jako tvůj malý kluk tam a jeho sestra." A Parnevikovy kosti."
  
  A pak se svět vrátil a Drake instinktivně uhnul milisekundu poté, co viděl, jak Alicia nevysvětlitelně padá na zem.
  
  RPG raketa prorazila T-Rexe břicho a rozletěla kostěné nože na všechny strany. Vrhl se přes chodbu přímo jedním z bočních oken. Po těžké pauze se místností ozvala obrovská exploze, následovaná mučivým zvukem hroutícího se kovu a skřípání spár.
  
  Kovová smrt narazila do zdi Národního historického muzea.
  
  Drake byl roztažený na Kennedyho, protože hybnost vrtulníku způsobila, že narazil do zdi muzea, což způsobilo zhroucení těžkých trosek. Nos prorazil a vrhal trosky dopředu ve zvlněných hromadách. Kokpit poté narazil téměř kolmo do hroutící se stěny a pilot byl viděn, jak v zběsilé panice škubal řadicí pákou, než byl rozmazaný jako moucha přes vlastní čelní sklo.
  
  Pak zasáhly listy vrtule... a vypadly!
  
  Létající kovové oštěpy vytvořily uvnitř místnosti vražednou zónu. Šest stop dlouhý hrot vydal bzučivý zvuk, když letěl směrem k Drakeovi a Kennedymu. Bývalý voják SAS ležel tak naplocho, jak jen to šlo, a pak ucítil, jak mu uřízli vršek ucha, než kosa uřízla Kennedymu kus hlavy a zabořila se tři stopy do nejvzdálenější zdi.
  
  Chvíli ohromeně ležel a pak najednou otočil hlavu. Vrtulník se zastavil a ztratil rychlost. V příštím okamžiku sklouzl po straně muzea, jako Wile E. Coyote sklouznul po straně hory, do které se právě srazil.
  
  Drake odpočítával čtyři sekundy, než se ozvalo ohlušující křupnutí těžkého kovu. Na chvíli se rozhlédl po místnosti. Kanaďané neporušili krok, i když jednoho z nich rozřezal list rotoru na kusy. Dostali se na stranu místnosti, čtyři chlapi s těžkými batohy, stejně jako Alicia a jeden krycí bojovník. Otáčeli kolem něčeho, co vypadalo jako sestupující jednotky.
  
  Na tvářích Němců, nezakrytých maskami, byla napsána hrůza. Drake si muže v bílém nevšiml a přemýšlel, jestli pro něj tato mise není příliš riskantní. Viděl, jak se k nim rychle přibližují speciální jednotky; Švédové se vzdali moci, když dorazili Američané.
  
  Kanaďané se zachránili s Wolves! Drake se pokusil vstát, ale bylo pro něj těžké zvednout tělo, velmi otřesený blízkou slečnou a překvapivou scénou.
  
  Kennedy mu pomohl tím, že ho tvrdě udeřil loktem, než se pod ním vykroutil, posadil se a setřel si krev z hlavy.
  
  "Zvrhlík". - zamumlala v předstíraném hněvu.
  
  Drake si přitiskl ruku k uchu, aby zastavil krvácení. Sledoval, že tři z pěti zbývajících švédských speciálních jednotek se pokusily odrazit Kanaďany, když první použil svůj vystřelovač a vyskočil ze zničeného okna.
  
  Ale Alicia se otočila s hravým úsměvem na tváři a Drake se vnitřně přikrčil. Skočila kupředu a prohnala se jimi, černá vdova s brutální popravou, ohýbala vysoce kvalifikované vojáky takovým způsobem, že jim s bezkonkurenční lehkostí lámala kosti, a zničení týmu jí trvalo méně než dvanáct sekund.
  
  Do té doby tři Kanaďané tiše a obratně vyskočili z budovy.
  
  Zbývající kanadský voják zahájil palbu z krytu.
  
  Newyorský tým SWAT zaútočil na Němce, zatlačil je do zadní části místnosti a všechny kromě tří nechal na místě. Zbývající tři, včetně Mila, odhodili zbraně a utekli.
  
  Drake sebou trhl, když se Tyrannosaurus konečně vzdal ducha a zhroutil se v hromadě starých kostí a prachu.
  
  Kennedy zaklel, když čtvrtý Kanaďan skočil, rychle za ním Alicia. Poslední voják byl střelen do lebky, když se chystal ke skoku. Spadl zpět do místnosti a ležel rozvalený mezi hořící sutinami, jen další obětí šílencovy války a jeho závodu k apokalypse.
  
  
  DEVATENÁCT
  
  
  
  NEW YORK
  
  
  Téměř okamžitě začala Drakeova mysl hodnotit a analyzovat. Milo udělal nějaké závěry o Benovi a profesoru Parnevikovi.
  
  Před stisknutím rychlé volby vylovil svůj mobilní telefon a zkontroloval, zda není poškozený.
  
  Telefon zvonil a zvonil. Ben by to nenechal tak dlouho, ne Ben...
  
  Srdce se mu sevřelo. Snažil se chránit Bena, slíbil tomu chlapovi, že bude v pořádku. Pokud něco...
  
  Hlas odpověděl: "Ano?" Šepot.
  
  "Bene? Jsi v pořádku? Proč šeptáš?"
  
  "Matte, díky bohu." Zavolal mi táta, šel jsem si promluvit, pak jsem se ohlédl a viděl, jak ti dva násilníci bijí profesora. Rozběhl jsem se k nim a oni s několika dalšími odjeli na motorkách."
  
  "Vzali profesora?"
  
  "Promiň, kamaráde." Pomohl bych mu, kdybych mohl. Sakra můj otec!"
  
  "Ne! Drakeovo srdce se stále vzpamatovávalo. "Není to tvoje chyba, Blakey." Vůbec ne. Měli tihle motorkáři na zádech velké batohy?"
  
  "Někteří ano."
  
  "OK. Zůstaň tam."
  
  Drake se zhluboka nadechl a pokusil se uklidnit nervy. Kanaďané by si pospíšili. Ben se díky otci vyhnul ošklivé ráně, ale profesor byl v hlubokých sračkách. "Měli v plánu utéct odsud na čekajících kolech," řekl Kennedymu a rozhlédl se po zničené místnosti. "Musíme najít Dahla." Máme problém."
  
  "Jen jeden?"
  
  Drake si prohlédl zkázu, kterou v muzeu způsobili. "Tahle věc právě explodovala."
  
  
  * * *
  
  
  Drake opustil muzeum obklopený vládními pracovníky. Zřizovali stanoviště u západního vchodu do Central Parku, který záměrně ignoroval, když si všiml Bena sedícího na lavičce naproti němu. Dítě nekontrolovatelně plakalo. Co teď? Kennedy běžel po travnatém pásu vedle něj.
  
  "To je Karin," Benovy oči byly přeplněné jako Niagarské vodopády. "Poslal jsem jí e-mail, abych se zeptal, jak si vede s Valkyries, a dostal jsem... tento MPEG do... jako odpověď."
  
  Otočil svůj laptop, aby viděli. Na obrazovce se objevil malý videosoubor, který se opakovaně přehrával. Klip trval asi třicet sekund.
  
  Černobílý zmrazený snímek ukazoval rozmazané obrázky Benovy sestry Karin, jak bezvládně visí v náručí dvou statných maskovaných mužů. Na čele a ústech měla rozmazané tmavé skvrny, které mohly být jen krví. Třetí muž zvedl obličej ke kameře a křičel silným německým přízvukem.
  
  "Vzepřela se, malá minx, ale buďte si jisti, že ji během několika příštích týdnů naučíme, jak je to hloupé!" Muž zatřásl prstem a z úst mu vystříkly sliny. "Přestaň jim pomáhat, chlapče." Přestaň na ně útočit.... issss.... Pokud to uděláš, vrátíš ji v pořádku a zdravou" - nepříjemný smích. "Víceméně".
  
  Fragment se začal opakovat.
  
  "Je to druhý Dan," blábolil Ben. "Chce si otevřít vlastní školu bojových umění. Nemyslel jsem si, že by ji někdo mohl porazit, moje - moje starší sestra."
  
  Drake objal Bena, když se jeho mladý přítel zlomil. Jeho pohled, kterého si Kennedy všiml, ale nebyl mu určen, byl na bojišti plný nenávisti.
  
  
  DVACET
  
  
  
  NEW YORK
  
  
  Abel Frey, světoznámý módní návrhář, multimilionář a majitel nechvalně známé 24hodinové party Chateau-La Verein, seděl v zákulisí Madison Square Garden a sledoval, jak se jeho přisluhovači potulují jako parazité, jimiž skutečně byli.
  
  Během slunovratu nebo období dolů je poskytoval v rámci svého rozlehlého alpského domova - všechny od světoznámých modelek až po osvětlovací štáby a bezpečnostní personál - večírky se nezastavovaly celé týdny. Ale jak turné pokračovalo a Freyovo jméno bylo v záři reflektorů, rozčilovali se a rozčilovali se a vycházeli vstříc každému jeho rozmaru.
  
  Scéna dostávala tvar. Kočičí běh byl z poloviny dokončen. Jeho světelný designér spolupracoval s týmem The Garden na vytvoření vzájemně respektujícího magického plánu: synchronizovaného osvětlení a zvukového plánu pro dvouhodinovou show.
  
  Frey měl v úmyslu to nenávidět a přimět ty bastardy, aby se zapotili a začali znovu.
  
  Supermodelky chodily tam a zpět v různých fázích svlékání. Zákulisí módní přehlídky bylo opakem pódiové přehlídky - potřebovali jste méně materiálu, ne více - a tyto modelky - alespoň ty, které s ním bydlely v La Vereina - věděly, že už to stejně všechno viděl.
  
  Podporoval exhibicionismus. Ve skutečnosti to požadoval. Strach je ovládl, tyhle surovce. Strach, chamtivost a obžerství a všechny další úžasné obyčejné hříchy, které připoutaly obyčejné muže a ženy k těm s mocí a bohatstvím - od prodavačů bonbónů Victoria's Secret po východoevropské ledové sochy a zbytek jeho šťastných služebníků - každý z nich kňučel. pijavice krve.
  
  Frey viděl, jak Milo proniká do svatebních těl. Viděl jsem, jak se modelky vyhýbaly krutému hrubému muži. V duchu jsem se usmál nad jejich zjevným příběhem.
  
  Milo nevypadal šťastně. "Zpátky!" Kývl směrem k Freyově provizorní mobilní kanceláři.
  
  Freyova tvář ztvrdla, když byli sami. "Co se stalo?"
  
  "Co se nestalo? Přišli jsme o vrtulník." Skřípal jsem odtamtud se dvěma kluky. Měli SWAT, SGG, toho parchanta Drakea a nějakou další mrchu. Venku to bylo peklo, člověče." Milovy americké intonace doslova bolely Freyovy kultivovanější uši. Ta bestie mu právě říkala "člověk".
  
  "Tříska?"
  
  "Ztracený s tou holkou děvkou, Milesi." Milo se usmál.
  
  "Dostali to Kanaďané?" Frey vztekle sevřel opěradla židle, což způsobilo, že se pokřivily.
  
  Milo předstíral, že si toho nevšiml, čímž prozrazoval svou vnitřní úzkost. Freyovo sobectví mu nafouklo hruď. "Zatracení zbyteční parchanti!" Křičel tak hlasitě, že Milo sebou trhl. "Vy zbyteční bastardi, co jste prohráli s partou zasraných jezdců!"
  
  Sliny vylétly z Freyových rtů a potřísnily stůl, který je odděloval. "Víš, jak dlouho jsem na tuhle chvíli čekal? Tentokrát? A ty?"
  
  Neschopen sebeovládání udeřil americké komando do obličeje. Milo prudce otočil hlavu a tváře mu zrudly, ale nijak jinak nereagoval.
  
  Frey donutil nejvyšší zámotek klidu, aby ho zahalil. "Můj život," řekl s tím největším úsilím, jaké mohou vynaložit jen muži vysokého původu, "byl zasvěcen - ne, zasvěcen - hledání této hrobky... této hrobky bohů. Dopravím je - kus po kuse - na svůj hrad. "Já jsem vládce," řekl a mávl rukou směrem ke dveřím, "a nemyslím tím vládce těchto idiotů. Můžu přimět pět supermodelek, aby ošouraly mého nejkratšího hlídače jen proto, že jsem měl nápad. Mohu přimět dobrého muže bojovat na život a na smrt ve své bojové aréně, ale to ze mě nedělá vládce. Rozumíš?"
  
  Freyův hlas vyzařoval intelektuální převahu. Milo přikývl, ale jeho oči byly prázdné. Frey to bral jako hloupost. Povzdechl si.
  
  "No, co pro mě ještě máš?"
  
  "Tento". Milo vstal a několik sekund poklepával na klávesnici Freyova notebooku. Objevil se přímý přenos zaměřený na oblast poblíž Národního historického muzea.
  
  "Máme lidi, kteří se vydávají za televizní štáby. Měli oči na Drakeovi, ženě a chlapci - Ben Blake. Tím zbývá také SPECIAL a celý zbytek SGG, a podívejte, tomu věřím," lehce poklepal na obrazovku a zanechal za sebou nechtěné skvrny potu a bůhví co ještě, "toto je tým SAS."
  
  "Věříš..." řekl Frey. "Snažíš se mi říct, že teď máme v rukou mnohonárodnostní rasu? A my už nemáme největší zdroje." Povzdechl si. "Ne, že by nám to zatím pomohlo."
  
  Milo sdílel tajný úsměv se svým šéfem. "Víš, že je."
  
  "Ano. Vaše přítelkyně. Je naším největším aktivem a její čas se blíží. No, doufejme, že si pamatuje, komu se hlásí."
  
  "Spíš jde o peníze, které si bude pamatovat," řekl Milo s velkým přehledem.
  
  Freyovi se rozzářily oči a v očích se mu objevil chlípný záblesk. "Hm. Na tohle nezapomenu."
  
  "Máme také sestru Bena Blakea." Zřejmě divoká kočka."
  
  "Pokuta. Pošlete ji na Hrad. Brzy se tam vrátíme." Udělal pauzu. "Počkej... Počkej... Ta žena je s Drakem." Kdo je ona?"
  
  Milo si prohlížel jeho tvář a pokrčil rameny. "Nemám ponětí".
  
  "No, zjisti!"
  
  Milo zavolal televizní štáb: "Použij software pro rozpoznávání obličeje na Drakeovu ženu," zavrčel.
  
  Po čtyřech minutách ticha se mu dostalo odpovědi. "Kennedy Moore," řekl Freyovi. "New York policajt"
  
  "Ano. ANO, nikdy nezapomenu na zhýralost. Ustup stranou, Milo. Nech mě pracovat."
  
  Frey zadal název do Googlu a sledoval několik odkazů. Za necelých deset minut už všechno věděl a jeho úsměv se rozšířil a ještě zvrhl. Zárodky skvělého nápadu v jeho mysli vyrostly po pubertě.
  
  "Kennedy Moore," nemohl odolat a vysvětlil pěšákovi, "byl jedním z nejlepších v New Yorku. V současné době je na nucené dovolené. Zatkla špinavého policistu a poslala ho do vězení. Jeho odsouzení vedlo k propuštění některých lidí, které pomáhal usvědčit, což má něco společného s přerušeným řetězcem důkazů. Frey se odmlčel. "Jaká zaostalá země by zavedla takový systém, Milo?"
  
  "USA," Jeho zločinec věděl, co se od něj očekává.
  
  "No, skvělý právník zajistil propuštění muže jménem Thomas Caleb, "nejhoršího sériového vraha v historii severních Spojených států," jak se zde píše. Moje moje. Je to lahodně hnusné. Poslouchat!
  
  "Caleb otevře oči své oběti, pomocí sešívačky vystřelí klipy přes oční víčko a čelo, pak jim vtlačí živý hmyz do hrdla, nutí je žvýkat a polykat, dokud se neudusí k smrti." Frey se podíval na Mila s vykulenýma očima. "Řekl bych trochu jako jíst v McDonald's."
  
  Milo se neusmál. "Je to vrah nevinných," řekl. "Komedie nejde dohromady s vraždou."
  
  Frey se na něj usmál. "Zabíjel jsi nevinné, že?"
  
  "Jen když dělám svou práci. Jsem voják."
  
  "Hmm, no, to je tenká čára, ne?" Na tom nezáleží. Vraťme se k aktuální tvorbě. Tento Caleb od svého propuštění zabil další dva nevinné. Řekl bych, že jasný výsledek etické doktríny a souboru morálních hodnot, co, Milo? V každém případě tento Caleb nyní zmizel."
  
  Milo trhl hlavou směrem k obrazovce notebooku, ke Kennedymu Mooreovi. "Ještě dva?"
  
  Teď se Frey zasmál. "Ha, ha. Nejsi tak hloupý, abys tomu nerozuměl, že ne? Představte si její smutek. Představte si její agónii!"
  
  Milo se toho chytil a navzdory sobě vycenil zuby jako lední medvěd, který trhá svůj první úlovek dne.
  
  "Mám plán". Frey se zachichotal radostí. "A sakra... mám plán."
  
  
  DVACET JEDNA
  
  
  
  NEW YORK
  
  
  Na mobilním velitelství panoval chaos. Drake, Kennedy a Ben následovali Thorstena Dahla a rozzuřeného velitele speciálních sil po schodech a kolem vřavy. Prošli dvěma odděleními, než se zastavili v relativním tichu, které jim poskytoval výklenek na konci kovové kůlny.
  
  "Zavolali jsme," odhodil velitel speciálních sil ve vzteku zbraň. "Dostali jsme ten zatracený hovor a o patnáct minut později jsou tři moji muži mrtví!" Co to...?"
  
  "Jen tři?" zeptal se Dahl. "Prohráli jsme šest. Respekt vyžaduje, abychom si našli čas..."
  
  "Do prdele s respektem," zuřil muž ze SWAT. "Vstupuješ na moje území, ty anglický kreténe." Jste stejně špatní jako ti zatracení teroristé!"
  
  Drake zvedl ruku. "Ve skutečnosti jsem anglický kretén." Ten idiot je Švéd."
  
  Američan vypadal zmateně. Drake pevněji sevřel Benova ramena. Cítil, jak se ten chlap třese. "Pomohli jsme," řekl chlapíkovi ze speciálních jednotek. "Oni pomohli. Mohlo to být mnohem horší."
  
  A pak, když osud srazil své ironické kladivo, ozval se šokující zvuk kulek pršících na velitelství. Všichni spadli na podlahu. Od východní stěny se odrazil kovový zvuk. Než střelba skončila, velitel speciálních jednotek vstal. "Je to neprůstřelné," řekl s mírnými rozpaky.
  
  "Musíme jít," Drake hledal Kennedyho, ale nemohl ji najít.
  
  "V palebné linii?" řekl muž ze speciálních jednotek. "Kdo sakra jste?"
  
  "Není to společnost nebo kulky, co mě znepokojuje," řekl Drake. "Toto je raketový granát, který může brzy následovat."
  
  Obezřetnost nařídila evakuaci. Drake vyšel ven právě včas, aby viděl, jak černobílí běží a křičí ve směru, odkud přišly kulky.
  
  Znovu se rozhlédl po Kennedyové, ale zdálo se, že zmizela.
  
  Pak se mezi nimi najednou objevila nová tvář. Předseda úřadu, soudě podle tříhvězdičkového odznaku, a jako by to nestačilo, protlačil se kolem něj, byl muž s vzácnými pěti hvězdami policejního komisaře. Drake okamžitě věděl, že tohle je ten chlap, se kterým by si měli promluvit. Policejní komisaři byli zapojeni do boje proti terorismu.
  
  Vysílačka velitele speciálních jednotek zakřičela: "Všechno čisté. Tady na střeše je dálkově ovládaná zbraň. Tohle je červený sleď."
  
  "Bastardi!" Drake se domníval, že Kanaďané a Němci postupují se svými vězni stále dále.
  
  Thorsten Dahl oslovil nováčka. "Opravdu byste si měl promluvit s mým ministrem zahraničí."
  
  "Práce je hotová," řekl komisař. "Odcházíš odsud."
  
  "Ne, počkej," začal Drake a fyzicky bránil Benovi, aby se hnal vpřed. "Vy nerozumíte...."
  
  "Ne, ne," řekl komisař skrz zaťaté zuby. "Nevím. A chci říct, že odjíždíte odtud a míříte do Washingtonu, DC. Capitol Hill chce kousek z vás, a doufám, že to vezmou po velkých kouscích. "
  
  
  * * *
  
  
  Let trval devadesát minut. Drake se obával Kennedyho záhadného zmizení, dokud se znovu neobjevila právě ve chvíli, kdy se letadlo chystalo odstartovat.
  
  Bez dechu běžela uličkou.
  
  "Myslel jsem, že jsme tě ztratili," řekl Drake. Pocítil obrovskou úlevu, ale snažil se to udržet s lehkým srdcem.
  
  Kennedy neodpověděl. Místo toho se posadila na sedadlo u okna, stranou od konverzace. Drake vstal, aby to prozkoumal, ale zastavil se, když se od něj odtáhla, s tváří bílou jako alabastr.
  
  Kde byla a co se tam stalo?
  
  Během letu nebyly povoleny žádné hovory ani e-maily. Žádná televize. Letěli v tichosti; několik stráží je sledovalo, aniž by zasahovalo.
  
  Drake to mohl nechat plynout přes sebe. Školení SAS vyžadovalo hodiny, dny a měsíce čekání. Pro přípravu. Na pozorování. Pro něj by hodina mohla uplynout v milisekundě. V jednu chvíli jim byl nabídnut alkohol v těchto malých plastových lahvičkách a Drake váhal déle než chvíli.
  
  Whisky se třpytila, jantarový amulet katastrofy, jeho zbraň, kterou si vybral, když to bylo naposledy těžké - když Alison odešla. Pamatoval si bolest, zoufalství, a přesto na něm jeho pohled zůstal.
  
  "Tady ne, děkuji." Ben byl natolik ostražitý, že poslal svou milenku pryč. "Jsme kluci z Mountain Dew." Přines to."
  
  Ben se dokonce pokusil dostat Drakea z tohoto stavu předstíráním, že je geek. Naklonil se do uličky a sledoval, jak se moderátorka, kymácející se, vrací na své místo. "V žargonu našich amerických bratrů bych se do toho pustil!"
  
  Jeho tvář zrudla, když se na něj jeho hostitelka překvapeně podívala. Po chvíli řekla: "Tohle není vzduch Hooters, zlato."
  
  Ben klesl zpět na židli. "Blbost".
  
  Drake zavrtěl hlavou. "Vaše zdraví, kamaráde." Vaše neustálé ponižování slouží jako šťastná připomínka toho, že jsem nikdy nebyl ve vašem věku."
  
  "Hovadina".
  
  "Vážně - děkuji."
  
  "Neboj se."
  
  "A Karin - bude v pořádku." Slibuji."
  
  "Jak to můžeš slíbit, Matte?"
  
  Drake se odmlčel. To, co bylo vyjádřeno, byl jeho vrozený závazek pomáhat potřebným, nikoli jasný úsudek vojáka.
  
  "Ještě jí neublíží," řekl. "A velmi brzy budeme mít více pomoci, než si dokážete představit."
  
  "Jak víš, že jí neublíží?"
  
  Drake si povzdechl. "Dobře, dobře, to je vzdělaný odhad." Kdyby ji chtěli mrtvou, hned by ji zabili, ne? Žádné rozmazlování. Ale neudělali to. Tak..."
  
  "Ano?"
  
  "Němci ji k něčemu potřebují." Udrží ji naživu." Drake věděl, že ji mohou vzít k samostatnému výslechu nebo k něčemu ještě konvenčnějšímu - k šéfovi podobnému diktátorovi, který rád ovládl každou událost. V průběhu let se Drake do tohoto typu tyrana zamiloval. Jejich autoritářství vždy dávalo těm hodným druhou šanci.
  
  Ben si vynutil nucený úsměv. Drake cítil, jak letadlo začíná klesat, a začal si v hlavě opakovat fakta. Když se jeho malý tým rozpadl, musel zbystřit a chránit je ještě víc.
  
  
  * * *
  
  
  Během dvou minut po opuštění letadla byli Drake, Ben, Kennedy a Dahl uvedeni několika dveřmi, nahoru tichým eskalátorem, dolů plyšovou chodbou lemovanou silnými modrými panely a nakonec těžkými dveřmi, u kterých si Drake všiml, že byly promyšleně zamčené. jim.
  
  Ocitli se v prvotřídním, prvotřídním salonku, prázdném kromě sebe a osmi dalších: pět ozbrojených strážců a tři obleky - dvě ženy a starší muž.
  
  Muž vykročil vpřed. "Jonathan Gates," řekl tiše. "Ministr obrany."
  
  Drake pocítil náhlý příval paniky. Bože, ten chlap byl megamocný, možná pátý nebo šestý v pořadí na prezidenta. Povzdechl si a vykročil vpřed, přičemž si všiml postupujících pohybů stráží, pak rozpřáhl ruce.
  
  "Všichni přátelé jsou tady," řekl. "Alespoň... myslím."
  
  "Věřím, že máš pravdu." Ministr obrany vykročil vpřed a napřáhl ruku. "Abych ušetřil čas, byl jsem již aktuální. Spojené státy jsou ochotné a schopné pomoci. Jsem tu, abych... usnadnil... tuto pomoc."
  
  Jedna z žen nabídla všem pití. Měla černé vlasy, pronikavý pohled a bylo jí něco přes padesát, s čarami obav dostatečně silnými na to, aby skryly státní tajemství, a způsobem ignorování stráží, které mluvily o tom, že s nimi není spokojená.
  
  Nápoje trochu rozpouštěly ledy. Drake a Ben zůstali poblíž Gatese a popíjeli dietní nápoje. Kennedyová přistoupila k oknu, zavířila vínem a dívala se na pojížděcí letadla, zdánlivě ztracená v myšlenkách. Thorsten Dahl klesl do pohodlného křesla s Evianem, řeč jeho těla byla zvolena tak, aby neohrožovala.
  
  "Moje sestra," řekl Ben. "Můžeš jí pomoct?"
  
  "CIA kontaktovala Interpol, ale zatím nemáme žádné stopy ohledně Němců." Po chvíli, když si všiml Benova úzkosti a úsilí, které mu dalo oslovit člena Kongresu, tajemník dodal: "Snažíme se, synu. Najdeme je."
  
  "Moji rodiče to ještě nevědí." Ben se mimoděk podíval na svůj mobilní telefon. "Ale nebude to trvat dlouho -"
  
  Nyní vystoupila další žena - veselá, sebevědomá, mnohem mladší jedinec, ve všech ohledech připomínající budoucí bývalou paní ministryni zahraničí, skutečný predátor nebo, jak si Drake řekl, politická verze Alicie Milesové.
  
  "Moje země je nereálná, pane Dahle, pane Drake." Víme, že jsme v tom hodně pozadu, a víme, co je v sázce. Váš tým SAS byl schválen k provozu. SGG taky. Máme tým Delta připravený pomoci. Jen sečtěte čísla..." Zavrtěla prsty. "Souřadnice".
  
  "A profesor Parnevik?" Dahl poprvé promluvil. "Jaké zprávy o Kanaďanech?"
  
  "Jsou vydávány příkazy," řekl tajemník trochu strnule. "To je diplomatická situace -"
  
  "Ne!" Drake vykřikl a pak vydechl, aby se uklidnil. "Ne, pane." To je špatný přístup. Ta věc spustila... co?... před třemi dny? Čas je tady vším, zvláště teď. V příštích několika dnech," řekl, "vyhrajeme nebo prohrajeme.
  
  Ministr Gates na něj překvapeně pohlédl. "Slyšel jsem, že v sobě stále máš nějaké vojáky, Draku." Ale ne kvůli této reakci."
  
  "Přepínám mezi vojákem a civilistou, když se to hodí," pokrčil rameny Drake. "Výhody bývalého vojáka."
  
  "To jo. No, pokud se budeš cítit lépe, zatykače nepomohou. Colby Taylor zmizel ze svého kanadského sídla spolu s většinou svých zaměstnanců. Hádám, že to plánoval už dlouho a přešel na nějaké předem domluvené nepředvídané události. V podstatě - je mimo síť."
  
  Drake zavřel oči. "Nějaké dobré zprávy?"
  
  Promluvila mladá žena. "No, nabízíme vám všechny zdroje Kongresové knihovny, abychom vám pomohli s výzkumem." Oči jí zajiskřily. "Největší knihovna na světě. Třicet dva milionů knih. Vzácné otisky. A Světová digitální knihovna."
  
  Ben se na ni podíval, jako by právě souhlasila se vstupem do cosplay soutěže princezny Leie. "Všechny zdroje? Takže - teoreticky - byste mohli přijít na to, který Němec je posedlý severskou mytologií? Můžete najít texty o Odinovi a této hrobce bohů. Věci, které nejsou na internetu?"
  
  "Mohl bys, pouhým stisknutím tlačítka," řekla žena. "A pokud se to nepodaří, máme několik velmi starých knihovníků."
  
  Benovy oči se rozzářily nadějí, když se podíval na Matta. "Vezmi nás tam."
  
  
  * * *
  
  
  Kongresová knihovna pro ně byla otevřena v nedělních časných ranních hodinách. Rozsvícená světla, pozorný personál, největší knihovna na světě určitě udělala dojem. Zpočátku architektura a atmosféra místa připomínaly Drakeovi muzeum, ale když se díval na řady knihoven a kruhové balkony na čtení, brzy pocítil uctivou atmosféru starověkého vědění a jeho nálada se změnila, aby odpovídala jeho okolí.
  
  Zatímco Drake strávil nějaký čas blouděním po chodbách, Ben neztrácel čas ponořením se do výzkumu. Vplížil se na balkón, naložil laptop a vyslal jejich švédského velitele speciálních jednotek na výpravu za kávou a sušenkami.
  
  "Pěkné místo," řekl Drake a kroužil kolem. "Mám pocit, že Nicolas Cage by mohl každou chvíli vyskočit."
  
  Ben si štípl kořen nosu. "Nevím, kde začít," přiznal. "Moje hlava je stodola, kamaráde."
  
  Thorsten Dahl zaklepal na zábradlí, které obklopovalo balkon. "Začněte tím, co víte," řekl tím studovaným oxfordským tónem. "Začněte s legendou."
  
  "Že jo. Tak tuhle báseň známe. Doslova to říká, že kdokoli znesvětí hrobku bohů, přivede na Zemi pekelný oheň. A je to doslova oheň. Naše planeta bude hořet. Víme také, že tato legenda má jedinečné historické paralely s jinými souvisejícími legendami napsanými o jiných bozích."
  
  "Co nevíme," řekl Dahl, "je proč? Nebo jak?"
  
  "Oheň," řekl Drake ostře. "Ten chlap to právě řekl."
  
  Ben zavřel oči. Dahl se otočil k Drakeovi s pevným úsměvem. "Říká se tomu brainstorming," řekl. "Analýza faktů často pomáhá odhalit pravdu. Myslel jsem, jak ke katastrofě dojde. Prosím, buď pomozte, nebo odejděte."
  
  Drake usrkával kávu a mlčel. Oba tito kluci ztratili lidi a zasloužili si prostor. Došel k zábradlí a ohlédl se, očima těkal po kulaté místnosti a všímal si pozice personálu a amerických agentů. Kennedy seděl o dvě patra níže a zuřivě ťukal do svého notebooku, izolovaný od svého vlastního... co?" pomyslel si Drake. Vina? Strach? Deprese? Věděl o tom všechno a nehodlal začít kázat.
  
  "Legenda," řekl Ben, "naznačuje, že jedno znesvěcení Odinova hrobu spustí proudění řek ohně. Řekl bych, že je to stejně důležité vědět jako cokoli jiného tady."
  
  Drake se zamračil, když se vynořily jeho nedávné vzpomínky. Ohnivé řeky?
  
  Ale kde?
  
  "Proč jsi to řekl takhle?" zeptal se. "Ohnivé řeky?"
  
  "Nevím. Možná proto, že už mě nebaví říkat "pekelný oheň vybuchuje" a "konec se blíží". Cítím se jako trailer k hollywoodskému filmu."
  
  "Takže jsi šel po ohnivých řekách?" Dahl zvedl obočí. "Jako lávu?"
  
  "Ne, počkej," luskl Drake prsty. "Ano! Supervulkán! Na... na Islandu, že?" Podíval se na Švéda pro potvrzení.
  
  "Podívejte, to, že jsem Skandinávec, neznamená, že jsem"
  
  "Ano". V tu chvíli se zpoza nedaleké knihovny zhmotnil mladší náměstek ministra obrany. "Na jihovýchodní straně Islandu. Ví o tom celý svět. Po přečtení nové vládní studie si myslím, že je to sedmý existující supervulkán."
  
  "Nejslavnější je v Yellowstonském parku," řekl Ben.
  
  "Ale představuje Supervulkán takovou hrozbu?" zeptal se Drake. "Nebo je to další hollywoodský mýtus?"
  
  Ben i asistent tajemníka přikývli. "Pojem 'vymírání druhů' není v tomto kontextu přehnaný," řekl poradce. "Výzkum nám říká, že dvě předchozí supervulkanické erupce se shodují se dvěma největšími událostmi hromadného vymírání, ke kterým kdy na naší planetě došlo. Na druhém místě jsou samozřejmě dinosauři."
  
  "Jak velká náhoda?" zeptal se Drake.
  
  "Tak blízko, že kdyby se to stalo jednou, byl bys tím překvapen." Ale dvakrát? Pojďme..."
  
  "Blbost".
  
  Ben zvedl ruce do vzduchu. "Podívejte, tady se dostáváme na vedlejší kolej." Potřebujeme naplnit Odina svinstvami." Zvýraznil několik titulů na obrazovce. "Tohle, tohle a wow ¸ určitě tohle." Voluspa - kde Odin mluví o svých setkáních s Vidoucím."
  
  "Návštěvy?" Drake se zašklebil. "Vikingské porno, co?"
  
  Asistent se naklonil nad Bena a stiskl několik tlačítek, zadal heslo a napsal řádek. Její kalhotový kostým byl opakem Kennedyho obleku, vkusně navržený tak, aby její postavu spíše zvýraznil, než aby ji skryl. Benovy oči se rozšířily a na jeho problémy se na chvíli zapomnělo.
  
  Drake řekl: "Promarněný talent."
  
  Ben mu podal prostředníček právě ve chvíli, kdy asistent vstal. Naštěstí ho neviděla. "Přinesou vám je do pěti minut," řekla.
  
  "Děkuji slečno." Drake zaváhal. "Promiň, neznám tvé jméno."
  
  "Říkejte mi Hayden," řekla.
  
  O několik minut později byly knihy umístěny vedle Bena a on si okamžitě vybral knihu s názvem Voluspa.Létal stránkami jako posedlý; jako zvíře cítící krev. Dahl si vybral další díl, Drake - třetí. Hayden seděl vedle Bena a studoval s ním text.
  
  A pak Ben zakřičel "Heuréka! Mám to!" Chybějící odkaz. To je Heidi! Zatracená Heidi! Tato kniha následuje, cituji, "cesty Ódinovy oblíbené věštkyně Heidi".
  
  "Jako v dětské knížce?" Dahl si očividně pamatoval své školní časy.
  
  Drake vypadal zmateně. "A? Jsem spíš typ Heidi Klum."
  
  "Ano, dětská kniha! Domnívám se, že legenda o Heidi a příběh o jejích cestách se v průběhu let musely vyvinout ze severské ságy v severský mýtus a poté se spisovatel ze Švýcarska rozhodl použít příběh jako základ pro dětskou knihu."
  
  "No, co to říká?" Drake cítil, jak mu srdce bije rychleji.
  
  Ben si chvíli četl. "Ach, to říká hodně," pokračoval spěšně. "To zatraceně mluví za vše."
  
  
  DVACET DVA
  
  
  
  WASHINGTON DC
  
  
  Kennedy Moore seděl, zíral na obrazovku svého počítače, nic neviděl a přemýšlel o tom, jak když drtíte život pod palcem, je to v podstatě jen tenisový míček, s nímž manipuluje mistr. Malý obrat zpět změnil váš osud, nějaký nečekaný obrat vás poslal do spirály sebezničení, pak vás několik dní rychlé akce vrátilo zpět do hry.
  
  Cestou do New Yorku se cítila nabitá energií, po muzejním šílenství ještě lépe. Byla spokojená sama se sebou a možná i trochu spokojená s Mattem Drakem.
  
  Jak zvrácené, říkala si. Ale neřekl někdo kdysi, že z velkých obtíží přichází velký pokrok? Něco takového.
  
  Profesor byl poté unesen. Sestra Bena Blakea byla unesena. A Kennedy odhodlaně kráčela k tomuto mobilnímu ústředí, hlavu rovně a znovu zcela ponořená do hry, její myšlenky se soustředily na to, aby pochopila ten zmatek.
  
  Když pak začala stoupat po schodech, z davu se zhmotnil Lipkind a prudce ji zastavil.
  
  "Kapitán?"
  
  "Ahoj Moore. Musíme si promluvit ".
  
  "Pojďte dovnitř," mávl Kennedy směrem k velitelství, "mohla by se nám hodit vaše pomoc."
  
  "Uh, uh. Ne. Není to kvůli muzeu, Moore. Křižník je tím směrem."
  
  Pohyboval se davem, jeho napjatá záda se na ni teď dívala jako na tiché obvinění. Kennedy musel spěchat, aby ho dohnal.
  
  "Co... co se stalo, kapitáne?"
  
  "Nastoupit."
  
  Křižník byl kromě nich dvou prázdný. Pouliční hluk utichl, světem otřásající události venku jsou nyní uzamčeny dál, než je ctnost společenského člověka, který chodí na večírky.
  
  Kennedy se napůl otočila na svém sedadle čelem k Lipkindovi. "Neříkej mi...prosím, neříkej mi..." Knedlík v jeho krku způsobil, že Lipkind ztratil svůj přísný výraz a řekl jí všechno, než slova opustila jeho rty.
  
  Ale padli a každé slovo bylo kapkou jedu v její již zčernalé duši.
  
  "Caleb udeřil znovu. Měli jsme měsíční zpoždění - včera odpoledne nám zavolali. Ta dívka... ach... dívka z Nevady," zachraptěl jeho hlas. "Nový Ve městě. Student."
  
  "Ne. Prosím..."
  
  "Chtěl jsem, abys to věděl hned, než uslyšíš nějaké krysí sračky."
  
  "Ne".
  
  "Omlouvám se, Moore."
  
  "Chci se vrátit. Nech mě jít zpátky, Lipkinde. Pusť mě dovnitř. "
  
  "Omlouvám se".
  
  "Můžu ti pomoci. To je moje práce. Můj život."
  
  Lipkind se kousal do spodního rtu, což byla jasná známka stresu. "Ještě ne. I kdybych chtěl, úřady mi to neschválí. Ty to víš."
  
  "Měl bych? Odkdy mohu znát myšlenky politiků? Všichni v politice jsou parchanti, Lipkinde, a od kdy začali dělat správnou věc? "
  
  "Chytil jsi mě," Lipkindovo zavrčení prozradilo jeho srdce. "Ale rozkazy, jak se říká, jsou rozkazy. A moje se nezměnily."
  
  "Lipkinde, tohle... mě ničí."
  
  Suše polkl. "Dej tomu čas. Vrátíš se".
  
  "To nejsem já, o koho se zajímám, sakra! Tohle jsou jeho zasrané oběti! Jejich rodiny!"
  
  "Také si to myslím, Moore." Věř mi."
  
  Po chvíli se zeptala: "Kde?" Bylo to vše, co mohla dělat, vše, o co mohla žádat, vše, na co mohla myslet.
  
  "Moore. Zde nebudete muset platit žádné pokání. Není to tvoje chyba, že tenhle psychopat je zasraný psychopat."
  
  "Kde?" - Zeptal jsem se.
  
  Lipkind věděl, co potřebuje, a řekl jí to místo.
  
  
  * * *
  
  
  Otevřené staveniště. Tři bloky jižně od Ground Zero. Vývojář se jmenuje Silke Holdings.
  
  Kennedy našel místo činu do dvaceti minut, všiml si vlající pásky ve čtvrtém patře otevřené budovy a poslal taxi. Stála před budovou a vzhlížela bezduchýma očima. Místo bylo opuštěné - stále aktivní místo činu - ale byla sobota pozdě a incident se stal před více než 24 hodinami.
  
  Kennedy kopl do trosek a vyšel na staveniště. Vyšla po otevřeném betonovém schodišti po straně budovy do čtvrtého patra a na betonovou desku.
  
  Silný vítr ji zatahal za volnou halenku. Kdyby její vlasy nebyly sčesány dozadu silnou stuhou, létaly by jako posedlé. Otevřely se před ní tři pohledy na New York a způsobily, že se jí zatočila hlava - stav, který měla celý život, ale kupodivu si na něj vzpomněla až teď.
  
  A přesto vylezla na Yggdrasil, Světový strom.
  
  Pak žádné závratě.
  
  Připomnělo jí to případ Odina a Matta Drakea zvláště. Chtěla se k tomu vrátit, k němu, ale nebyla si jistá, zda má odvahu.
  
  Odvážila se přes prašnou desku, vyhýbala se hromadám suti a nástrojům dodavatelů. Vítr ji zatahal za rukávy a kalhoty, což způsobilo, že se kvůli přebytečnému materiálu nafoukly. Zastavila se nedaleko místa, kde Lipkind popsal umístění těla. Na rozdíl od populární televize se těla neoznačují křídou - fotí se, následně se z různých pevných bodů měří jejich přesné umístění.
  
  Ať tak či onak, prostě tam musela být. Předkloňte se, padněte na kolena, zavřete oči a modlete se.
  
  A všechno se to vrátilo. Jako ďábel padající z nebe. Jako stvoření archanděla jí všechno problesklo myslí. V okamžiku, kdy viděla Chucka Walkera, jak si dává do kapsy tunu špinavých peněz. Zvuk soudcova kladívka prohlašující jeho vinu. Mrtvé pohledy jejích spolupracovníků, obscénní kresby, které se začaly objevovat na její skříňce, připevněné na kapotě jejího auta, připevněné ke dveřím jejího bytu.
  
  Dopis, který dostala od sériového vraha, ve kterém jí děkoval za veškerou pomoc.
  
  Potřebovala činit pokání za další vraždu, kterou pomohla spáchat Thomasi Calebovi.
  
  Potřebovala požádat o odpuštění mrtvé a truchlící.
  
  
  DVACET TŘI
  
  
  
  WASHINGTON DC
  
  
  "Tahle věc je víc odhalující než Britney," urychlil Ben se svými slovy a zadržoval své vzrušení. "Tady je napsáno - 'Zatímco je na Stromu světa, Volva prozradí Odinovi, že zná mnohá jeho tajemství. Že se obětoval na Yggdrasilu ve snaze o poznání. Že se devět dní a devět nocí postil za stejným účelem. Řekne mu, že ví, kde jsou jeho oči skryté a jak je prozradil výměnou za ještě více znalostí."
  
  "Jeden moudrý," přerušil ho Dahl. "Parnevik říkal, že byl vždy považován za nejmoudřejšího ze všech bohů."
  
  Drake zamumlal: "Nikdy není moudré říkat ženě svá tajemství."
  
  Ben na něj vykulil oči. "Odin se devět dní a devět nocí postil na Světovém stromě s kopím, které mu probodlo bok, jako Kristus na kříži. Heidi říká, že ve svém deliriu jí Odin řekl, kde jsou jeho společníci ukryti. A kde byl ukryt jeho štít? A že tam má zůstat jeho kopí. A že chtěl, aby rozprášila jeho společníky - jeho Části - a uložila jeho tělo do hrobky."
  
  Ben se usmál na Drakea s očima rozšířenýma. "Možná jsem nedokončil své pátrání po legendárním klitorisu, příteli, ale moje práce tady je hotová."
  
  Ben si pak vzpomněl, kde byl a na ženu, která stála vedle něj. Chytil se za kořen nosu. "Sakra a kecy."
  
  Dahl nemrkl okem. "Pokud vím - a to se týká pouze toho, co jsem se obtěžoval poslouchat během Parnevikovy přednášky - Volvy, stejně jako egyptští faraoni, byli vždy pohřbeni v nejbohatších hrobech, vedle kterých bylo mnoho cenných věcí. Koně, vozy, dary ze vzdálených zemí."
  
  Zdálo se, že Hayden skrývá úsměv. "Pokud budeme logicky sledovat celý váš příběh, pane Blaku, pak věřím, že Heidiiny takzvané cesty jsou ve skutečnosti vysvětlením toho, kde byly všechny kusy Odina rozptýleny... nebo ukryty."
  
  "Zavolej mi... Bene." Ano, Bene. A ano, máte pravdu. Rozhodně."
  
  Drake pomohl svému příteli dostat se ven. "Ne že by na tom teď záleželo." Všechny kusy byly nalezeny, kromě Valkýr a..." odmlčel se.
  
  "Oči," řekl Ben s napjatým úsměvem. "Pokud najdeme Oči, můžeme to zastavit a získat pro Karin nějaké trumfy na vyjednávání."
  
  Drake, Dahl a Hayden mlčeli. Drake nakonec řekl: "Valkýry tam někde taky musí být, Blakey." Můžete zjistit, kde byly nalezeny? Musí tam být nějaká stará zpráva v novinách nebo tak něco."
  
  "Heidi přišla s legendou o Ragnaroku," přemýšlel Ben stále ponořený do svého výzkumu. "Odin ji musel vycvičit, než zemřel v Ragnaroku."
  
  Drake přikývl a poslal Dahla a Haydena stranou. "Valkýry," řekl jim. "Pamatujete si na naprostý nedostatek informací, a tedy na možný kriminální aspekt? Existuje šance, že by se Interpol mohl spojit se CIA a dát mu šanci?"
  
  "Teď to půjdu autorizovat," řekl Hayden. "A budu pokračovat ve vyšetřování, které naši IT specialisté provedli proti Němcům. Jak skoro říká váš milý malý přítel - elektronické stopy by nás k nim měly dovést."
  
  "Roztomilý?" Drake se na ni usmál. "On je víc než to." Ponořte se do fotografie. Zpěvák ve skupině. Rodinný muž a..." pokrčil rameny, "ano... můj příteli."
  
  Naklonila se blíž a řekla: "Může mě vyfotit kdykoli," pak se lehce zasmála a odešla. Drake ji následoval, zmatený i příjemně překvapený. Mýlil se v ní. Bože, četla se hůř než Kennedy.
  
  Drake byl hrdý na svou schopnost číst v lidech. Uklouzl? Změkčila ho léta státní služby?
  
  Do ucha mu promluvil hlas, až mu srdce poskočilo. "Co je to?" - Zeptal jsem se.
  
  Kennedy!
  
  "Hovno!" Vyskočil a snažil se svůj malý skok ve vzduchu zamaskovat jako obvyklé protahování končetin.
  
  Newyorský policajt to přečetl jako knihu. "Slyšel jsem, že SAS nikdy nebyly přepadeny na nepřátelském území." Hádám, že jsi nikdy nebyl součástí tohoto týmu, co?"
  
  "Co je co?" zeptal se Ben nepřítomně a odpověděl na její otázku.
  
  "Tento?" Kennedy se naklonil dopředu, poklepal na stranu monitoru a ukázal na malou ikonu skrytou mezi změtí symbolů v rukopisu.
  
  Ben se zamračil. "Nevím. Vypadá jako ikona na obrázku."
  
  Když se Kennedy narovnala, uvolnily se jí vlasy ze spony a spadly jí na ramena. Drake sledoval, jak kaskádovitě klesají až k jeho zadní části.
  
  "Páni. To je moc vlasů."
  
  "Zvládneš to, kreténe."
  
  Ben dvakrát klikl na ikonu obrázku. Obrazovka se změnila na text a jeho tučný název upoutal vaši pozornost. Odin a věštec, seřazení během Ragnaroku. A pod tím je pár starých řádků vysvětlujícího textu.
  
  Tento obraz, namalovaný Lorenzem Bacchem v roce 1795 a zabavený ze soukromé sbírky Johna Dillingera v roce 1934, je pravděpodobně založen na starším obrazu a zobrazuje společníky severského boha Odina uspořádané ve zvláštním pořadí na místě, kde Odin zemřel. - mýtické bojiště Ragnarok . Jeho milovaný věštec se na to dívá a pláče.
  
  Ben beze slova znovu stiskl a obraz se před nimi zhmotnil.
  
  "Můj bože!" zamumlal Ben. "Dobrá práce."
  
  Kennedy řekl: "Toto je plán... jak uspořádat kousky."
  
  
  DVACET ČTYŘI
  
  
  
  WASHINGTON DC
  
  
  "Pojďme udělat nějaké kopie." Stále opatrný Drake udělal pár rychlých snímků svým telefonem. Ben ho naučil mít vždy po ruce dobrý fungující fotoaparát, a to byla nečekaná ztráta peněz. "Vše, co teď potřebujeme, jsou Valkýry, Oči a mapa Ragnarok." Náhle se zastavil, píchnutý útržkem paměti.
  
  Ben se zeptal: "Co?"
  
  "Nejsem si jistý. Blbost. Paměť. Možná něco, co jsme viděli v posledních dnech, ale viděli jsme toho tolik, že to nedokážu zúžit."
  
  Dahl řekl: "No, Drake." Možná jsi měl pravdu. Možná má moderní Dillinger svou vlastní zajímavou soukromou sbírku."
  
  "Podívej se," pokračoval Ben ve čtení. "Tady se píše, že tento obraz je jedinečný, což se podařilo realizovat až na počátku 60. let, poté byl zařazen na výstavu o severské mytologii a odeslán na krátkou světovou cestu. Poté a kvůli klesajícímu zájmu byl obraz uzamčen v muzejním trezoru a... no, zapomenut. Až do dnešního dne".
  
  "Dobrá práce, přivedli jsme s sebou policistu." Drake se pokusil zvýšit Kennedyho sebevědomí, stále si nebyl jistý, kde jí hlava stojí po New Yorku.
  
  Kennedy si začala svážet vlasy dozadu, pak zaváhala. Po chvíli strčila ruce do kapes, jako by se je snažila uvěznit. Drake ji poplácal po rameni. "Tak co kdybys šel pro tento obraz a přinesl ho sem." Může tam být něco, co na fotce nevidíme. Můj starý kámoš Dahl a já se jdeme podívat na stinnou stránku sběratelství umění. Zatřeste pár stromy." Odmlčel se a usmál se. "Více stromů."
  
  Kennedy zasténal, než odešel.
  
  Dahl na něj zíral s přimhouřenýma očima. "Tak. Kde bychom měli začít?
  
  "Začneme s Valkýrami," řekl Drake. "Jakmile nám náš přátelský muchkin řekne, kde a kdy je našli, můžeme se je pokusit vystopovat."
  
  "Detektivní práce?" zeptal se Dahl. "Ale právě jsi poslal pryč našeho nejlepšího detektiva."
  
  "Právě teď potřebuje rozptýlení fyzicky, ne psychicky." Je pěkně ošuntělá."
  
  Ben promluvil. "Dobrý odhad, Matte." Valkýry byly objeveny mezi dalšími velkými poklady v hrobce vikingského věštce Volvy v roce 1945 ve Švédsku.
  
  "Hrob Heidi?" Drake se chopil šance.
  
  "Muselo to být." Zatraceně dobrý způsob, jak schovat jeden z kousků. Požádejte své přisluhovače, aby to s vámi pohřbili, až zemřete."
  
  "Přeneste tento článek do jiného počítače." Drake a Dahl seděli vedle sebe a vypadali trapně.
  
  Drake věděl, že hodiny stále tikají. Pro Karin. Pro Parnevika. Pro jejich nepřátele a pro celý svět. Zuřivě bušil do stroje, procházel archivy muzea a snažil se zjistit, kdy Valkýry zmizely z inventáře.
  
  "Máte podezření, že někdo pracuje zevnitř?" Dahl okamžitě pochopil, kam míří.
  
  "Nejlepší odhad je nedostatečně placená ochranka muzea nebo chycený kurátor... něco takového." Počkali by, dokud nebudou valkýry případně degradovány do trezoru, a pak je tiše odeslali. Nikdo si to roky neuvědomuje, pokud vůbec."
  
  "Nebo loupež," pokrčil Dahl rameny. "Ježíši, člověče, máme přes šedesát let, abychom na to přišli." Znovu se dotkl snubního prstenu, který si nasadil od chvíle, kdy vstoupili do knihovny. Drake se na vteřinu zastavil. "Manželka?"
  
  "A děti".
  
  "Chybí ti?"
  
  "Každou sekundu".
  
  "Pokuta. Možná nejsi takový blbec, za kterého jsem si myslel."
  
  "Do prdele, Drake."
  
  "Víc takových. Žádné loupeže nevidím. Ale podívejte se sem - Valkyries vyrazili na turné v roce 1991 v rámci kampaně pro styk s veřejností pro švédskou nadaci Heritage Foundation. V roce 1992 chyběly v katalogu muzea. Co vám to říká?"
  
  Dahl našpulil rty. "Že se je někdo spojený s turné rozhodl ukrást?"
  
  "Nebo... rozhodl někdo, kdo je sledoval na turné!"
  
  "Dobře, to je pravděpodobnější." Dahl zavrtěl hlavou. "Kam tedy šel výlet?" Prsty čtyřikrát poklepal na obrazovku. "Anglie. NEW YORK. Havaj. Austrálie."
  
  "To to opravdu zužuje," řekl Drake sarkasticky. "Blbost".
  
  "Ne, počkej," zvolal Dahl. "To je pravda. Únos Valkyrie měl proběhnout hladce, ne? Dobře naplánované, dobře provedené. Ideál. Stále to zavání zapojením do zločinu."
  
  "Kdybys byl trochu chytřejší, tak bys..."
  
  "Poslouchejte! Začátkem 90. let začala srbská mafie zarývat své drápy do podhoubí Švédska." Trestné činy související s vydíráním se za méně než deset let zdvojnásobily a po celé zemi nyní působí desítky organizovaných gangů. Někteří si říkají Bandidos. Jiní, jako Hells Angels, jsou jen motorkářské gangy."
  
  "Chceš říct, že srbská mafie má valkýry?"
  
  "Ne. Říkám, že je plánovali ukrást a pak je prodat za peníze. Jsou jediní, kteří mají spojení, aby to dokázali. Tito lidé dělají všechno, nejen vydírání. Mezinárodní pašování nebude nad jejich síly."
  
  "OK. Jak tedy zjistíme, komu je prodali?"
  
  Dahl zvedl telefon. "To neděláme." Ale nejméně tři z vyšších vůdců jsou nyní za mřížemi poblíž Osla." Odešel, aby si zavolal.
  
  Drake si promnul oči a opřel se. Podíval se na hodiny a byl šokován, když zjistil, že je skoro 6 ráno. Kdy naposledy spali? Když se Hayden vrátil, rozhlédl se kolem.
  
  Hezká asistentka ministra obrany vypadala sklesle. "Promiňte kluci. S Němci nemáte štěstí."
  
  Benova hlava se otočila, napětí bylo vidět. "Nikdo?"
  
  "Ještě ne. Je mi to opravdu líto."
  
  "Ale jak? Ten chlap musí někde být." Oči se mu naplnily slzami a upřel je na Draka. "Není to ono?"
  
  "Jo, kamaráde, je to tak." Věř mi, najdeme ho." Popadl svého přítele do medvědího objetí a jeho oči prosily Haydena, aby udělal průlom. "Musíme si dát pauzu a dát si dobrou snídani," řekl a jeho yorkshirský přízvuk prosvítal.
  
  Hayden zavrtěla hlavou a podívala se na něj, jako by právě mluvil japonsky.
  
  
  DVACET PĚT
  
  
  
  LAS VEGAS
  
  
  Alicia Miles sledovala multimiliardáře Colbyho Taylora, jak seděl na prostorném patře jednoho z mnoha bytů, které vlastnil, tento se nachází dvaadvacet pater nad Las Vegas Boulevard. Jedna stěna byla celá prosklená a nabízela fantastický výhled na fontány Bellagio a zlatá světla Eiffelovy věže.
  
  Colby Taylor o tom ani nepřemýšlel. Byl ponořen do své nejnovější akvizice, The Wolves of Odin, kterou strávil dvě hodiny pečlivým skládáním dohromady. Alicia k němu přistoupila, jedno po druhém si svlékla šaty, dokud nebyla nahá, a pak se postavila na všechny čtyři, dokud její oči nebyly v úrovni jeho, stopu nad zemí.
  
  Síla a nebezpečí byly dvě věci, které ji vzrušovaly. Síla Colbyho Taylora - megalomanského mimořádného - a nebezpečí, které představuje lahodné vědomí, že ji její přítel Milo, ten velký, mocný násilník z Vegas, skutečně miloval.
  
  "Dáš si pauzu, šéfe?" zeptala se bez dechu. "Jsem bez sedla." Bez příplatku."
  
  Taylor si ji prohlédl od hlavy k patě. "Alicie," řekl a vytáhl z peněženky deset dolarů. "Oba víme, že kdybych zaplatil, vzrušilo by tě to víc." Stiskl bankovku mezi zuby, než zaujal pozici za ní.
  
  Alicia zvedla hlavu vysoko, skoro slintala, a obdivovala jiskřivá světla Pásu rozprostřeného před ní. "Nespěchej. Jestli můžeš."
  
  "Jak to jde s Parnevikem?" Taylor formuloval svou otázku jako zabručení.
  
  "Jakmile skončíš," odpověděla Alicia lámanou angličtinou. "Rozlomím to na dvě části."
  
  "Informace jsou síla, Milesi." My... musíme vědět, co vědí oni. ... Kopí. Všechen zbytek. V tuto chvíli jsme napřed. Ale Valkýry a Oči jsou... skutečné ceny."
  
  Alicia to vyladila. Bzučení. Grunt. Posedlost. Žila pro dvě věci - nebezpečí a peníze. Měla schopnosti a šarm, aby si vzala, co chtěla, což dělala každý den bez přemýšlení a bez lítosti. Její dny v SAS byly pouhým tréninkem. Její mise v Afghánistánu a Libanonu byly jednoduchým domácím úkolem.
  
  Tohle byla její hra, její prostředek k soběstačnosti. Tentokrát to byla sranda s Colbym Taylorem a jeho armádou, ale Němci měli brzy nabídnout větší výplatu - skutečnou sílu představoval Abel Frey, nikoli Colby Taylor. Smíchejte to s opojným nebezpečím, že bude mít nablízku věčně milujícího Mila, a na svém obzoru neviděla nic jiného než pohádkový ohňostroj.
  
  Rozhlédla se po Stripu, poznala absolutní sílu v těch blikajících světlech a velkých kasinech, a využila té malé zábavy, kterou Colby Taylor nabídl, a přitom myslela na Matta Drakea a ženu, se kterou ho viděla.
  
  
  * * *
  
  
  Vešla do pokoje pro hosty a našla profesora Rolanda Parnevika přivázaného, rozvaleného, k posteli přesně tak, jak ho nechala. S Taylorovým žárem stále spalujícím mezi jejími stehny a ruměncem na tvářích zakřičela na Geronima! a vyskočil na matraci a přistál vedle starého muže.
  
  Vyskočila na kolena a strhla mu stříbrnou lepicí pásku ze rtů. "Slyšel jste nás, že, profesore? Samozřejmě, že ano." Její pohled spočinul na jeho slabinách. "Je tam dole ještě nějaký život, starče? Je potřeba pomoc?"
  
  Šíleně se zasmála a vyskočila z postele. Profesorovy vyděšené oči sledovaly každý její pohyb toužící po moci, rozněcovaly její ego a pobízely ji k ještě divočejším projevům. Tančila, kroutila se, stávala se plachou.
  
  Nakonec si ale sedla na starcovu hruď, čímž ho přiměla ztěžka dýchat, a máchla růžovými nůžkami.
  
  "Je čas useknout si prsty," řekla vesele. "Užívám si své mučení stejně jako svůj sex, centimetr po centimetru." A čím déle to vydrží, tím lépe. Vážně, kámo, jsem tu jen kvůli krvi a chaosu."
  
  "Co... co chceš... vědět?" Parnevikův švédský přízvuk byl plný strachu.
  
  "Pověz mi o Mattu Drakeovi a děvce, která mu pomáhá."
  
  "Kačer? Já... nerozumím... nechceš - Odine?"
  
  "Všechny ty norské kecy mě nezajímají. Jsem v tom kvůli čistému zběsilému vzrušení z toho všeho." Rychle zacvakla růžové nůžky u špičky jeho nosu.
  
  "Umm... Drake byl - SAS, slyšel jsem." Zapletl se do toho...náhodou."
  
  Alicia cítila, jak ji zaplavuje ledová vlna. Opatrně vyšplhala po Parnevikově těle, položila mu obě čepele kolem nosu a stiskla, dokud se neobjevil pramínek krve.
  
  "Mám pocit, že se zastavuješ, starče."
  
  "Ne! Ne! Prosím!" Nyní byl jeho přízvuk tak silný a zkreslený tlakem na její nos, že stěží rozeznávala slova. Zahihňala se. "Zníš jako ten kuchař z The Muppets." Bla bla bla, bla bla bla, bla bla bla."
  
  "Jeho žena - opustila ho." Obviňujte SAS!" - vyhrkl Parnevik a zděšeně vyvalil oči. "Jeho přítel má sestru, která nám pomáhá! Tou ženou je Kennedy Moore, policista z New Yorku. Propustila sériového vraha!"
  
  Alicia vztekle pohnula čepelemi. "Lepší. Mnohem lépe, profesore. Co jiného?"
  
  "Ona... je na... ehm... dovolené." Žádné nucené prázdniny. Vidíte, sériový vrah - znovu zabil."
  
  "Bože, profesore, začínáte mě vzrušovat."
  
  "Prosím. Mohu říci, že Drake je dobrý člověk!
  
  Alicia vytáhla nůžky na růže. "No, určitě tím prochází." Ale narazil jsem na něj v SRT, ne na tebe. Vím, co toho parchanta pronásleduje."
  
  Ozval se výkřik a rána, a pak Colby Taylor prostrčil hlavu dveřmi. "Miles! Právě mi volal náš spojenec ve švédské vládě. Zjistili, kde jsou Valkýry. Musíme si pospíšit. Nyní!"
  
  Alicia vzala nůžky na růže a uřízla starci konec prstu.
  
  Jen proto, že mohla.
  
  A zatímco křičel a svíjel se, obkročmo se mu posadila na záda a strčila do něj tryskový injektor, injekční stříkačku bez jehly, a vložila mu malý senzor těsně pod kůži.
  
  Plán B, pomyslela si Alicia, její výcvik vojáků byl stále na úrovni.
  
  
  DVACET ŠEST
  
  
  
  WASHINGTON DC
  
  
  Když Thorstenovi Dahlovi zazvonil mobil, Drake měl ústa plná borůvkového muffinu. Zapil to čerstvou kávou a naslouchal s očekáváním.
  
  "Ano, ministryně." Po tomto překvapení byl zbytek konverzace z Dahlovy strany pomalý, řada 'chápu', prohlášení a uctivé ticho. Skončilo to 'Nezklamu vás, pane', což Drakeovi znělo trochu zlověstně.
  
  "Studna?" - Zeptal jsem se.
  
  "Moje vláda musela slíbit jednomu z těchto srbských darebáků snížení trestu odnětí svobody výměnou za pomoc, ale máme potvrzení." Drake mohl říct, že pod Dahlovým konzervativním zevnějškem se skrývá muž, který chce být šťastný.
  
  "A co?"
  
  "Ještě ne. Pojďme všechny dohromady." O chvíli později byl Ben odtažen od obrazovky notebooku, Hayden se zvedl palec od jeho lokte a Kennedy stál s očekáváním vedle Draka s dlouhými vlasy stále rozpuštěnými.
  
  Dahl se nadechl. "Krátká verze je, že vůdce švédské srbské mafie v devadesátých letech - muž, který je v současné době v naší vazbě - dal valkýry svému americkému protějšku jako gesto dobré vůle. Takže Davor Babic obdržel Valkýry v roce 1994. V roce 1999 Davor odstoupil z pozice vůdce mafie a předal kontrolu svému synovi Blance a odešel na místo, které miloval nejvíce na světě - dokonce i do své vlasti."
  
  Dahl se na chvíli odmlčel. "Havaj".
  
  
  DVACET SEDM
  
  
  
  New York, USA
  
  
  Abel Frey shlédl z okna svého bytu v nejvyšším patře na miliony drobných mravenců, kteří se potulovali po chodnících pod nimi. Na rozdíl od mravenců však byli tito lidé bezduchí, bezcílní a postrádali fantazii, aby nahlédli za hranice svých ubohých životů. Navrhl, že termín 'bezhlavá kuřata' vymyslel muž stojící právě v této výšce, když si prohlížel rozčarovanou žumpu, kterou bylo lidstvo.
  
  Frey už dlouho dává volný průchod svým fantaziím. Jeho mnohem mladší verze si uvědomila, že díky možnosti dělat cokoli je všechno nudné. Museli jste vymyslet nové, pestřejší a zábavnější aktivity.
  
  Proto bitevní aréna. Odtud módní byznys - zpočátku způsob, jak vlastnit krásné ženy, pak zástěrka pro mezinárodní pašerácký kruh a nyní způsob, jak skrýt svůj zájem o Hrobku bohů.
  
  Jeho celoživotní dílo.
  
  Štít byl bezchybný, skutečné umělecké dílo, a kromě zašifrované mapy vyryté do jeho konvexního povrchu nedávno objevil záhadnou větu vepsanou podél jeho horního okraje. Jeho oblíbený archeolog na tom usilovně pracoval. A jeho oblíbený vědec se pokusil rozluštit další nedávné překvapení - štít byl vyroben z kuriózního materiálu, ne z obyčejného kovu, ale z něčeho podstatnějšího, ale zároveň úžasně lehkého. Frey byl šťastný i zklamaný, když zjistil, že v Odinově tajemství je ještě víc, než si původně představoval.
  
  Jeho zklamání bylo způsobeno nedostatkem času na jejich studium. Zvlášť teď, když byl součástí tohoto mezinárodního závodu. Jak si přál, aby mohl všechny poslat zpět do La Veraine, a zatímco se nevhodní společenští lidé bavili, on a pár vyvolených by analyzovali tajemství bohů.
  
  Pak se usmál na prázdnou místnost. Analýza vždy musela být doprovázena několika vzácnými okamžiky drsného oddechu. Možná postavit pár mužských modelů proti sobě v aréně, nabídnout jim cestu ven. Ještě lépe, postavit několik jeho zajatců proti sobě. Jejich nevědomost a zoufalství vždy představovaly tu nejlepší podívanou.
  
  Jeho email je ping. Na obrazovce se objevilo video, které ukazuje novou dívku Karin Blake, jak sedí na posteli v řetězech.
  
  "Konečně". Frey se na ni poprvé podíval. Blakeova žena označila každého ze tří žoldáků, které poslal, aby ji unesl, jednoho dost zlomyslně. Byla velmi chytrá, skutečný přínos, a právě byla zavřená ve svém malém vězení v La Vereina a čekala na Freyův příjezd.
  
  Čerstvé maso pro jeho potěšení. Z krve nevinných je jeho věčná blaženost. Nyní byla jeho majetkem. Měla ostříhané blond vlasy, pěknou ofinu a pár vytřeštěných očí - i když si Frey nemohl být jistý barvou vzhledem ke kvalitě obrazu. Krásné tělo - není hubené jako modelka; svůdnější, což by se nepochybně líbilo i něžnému pohlaví.
  
  Dotkl se její digitalizované tváře. "Brzy budeš doma, můj malý..."
  
  V tu chvíli se otevřely dveře a dovnitř vešel hrubý Milo a v jedné ruce mával mobilem. "To je ona," vykřikl. "Alicia!" Na své idiotské tváři měl hloupý úsměv.
  
  Frey skryl své emoce. "Jo? Ano, řekni mi to. Ten poslední kus v New Yorku, měl být můj." Ani trochu té anglické feně nevěřil.
  
  Poslouchal ji, usmíval se, když vysvětlovala, kam by měli jít dál, a zamračil se, když slyšel, že Švédové a jejich společníci jsou na cestě, a pak se neubránil zářil, když slíbila, že brzy zadrží oba Kanaďany. postavy.
  
  Pak mohl rozluštit tento podivný nápis na okrajích Štítu a zjistit, zda jsou další části vyrobeny ze stejného vzácného materiálu. Pak by měl tři kusy a výhodu.
  
  "Alespoň jsi vynalézavý," řekl do telefonu a upřeně se podíval na Mila. "Těším se, že tuto vynalézavost využiji, až se brzy znovu setkáme." Už to bylo docela dlouho, co probodl anglickou růži.
  
  Frey se v duchu ušklíbl, když se Milovi rozzářily oči při pomyšlení, že by se mohl shledat se svou přítelkyní. V mysli mu stále zněla Aliciina odpověď.
  
  Jak si přejete, pane.
  
  
  DVACET OSM
  
  
  
  OAHU, Havaj
  
  
  12. září bylo polední slunce nad Havají zatemněno temným deštěm padáků Medúzy, charakteristického padáku americké armády. V unikátní operaci přistála Delta Commandos obklopená švédskými SGG a britskými SAS - a jedním newyorským policistou - na odlehlé pláži na severní straně ostrova.
  
  Drake se rozběhl na pláž, písek změkčil jeho přistání, uvolnil padák a rychle se otočil, aby zkontroloval Kennedyho postup. Dopadla mezi pár chlapců z Delty, padla na jedno koleno, ale brzy se postavila na nohy.
  
  Ben měl zůstat s letadlem a pokračovat ve výzkumu s pomocí Haydena, který byl na misi vyslán jako "poradce" do USA.
  
  Podle Drakeových zkušeností byli poradci obvykle lépe vycvičenými verzemi svých šéfů - tak říkajíc špióni v rouše beránčím.
  
  Běželi po pláži v horkém havajském slunci, třicet vysoce vycvičených vojáků speciálních sil, než dosáhli mírného svahu chráněného baldachýnem stromů.
  
  Zde je zastavil Thorsten Dahl. "Znáš pravidla." Tichý a pevný. Cílem je sklad. Vpřed!"
  
  Padlo rozhodnutí udeřit na sídlo bývalého vůdce srbské mafie maximální silou. Čas byl strašně proti nim - jejich soupeři už také mohli znát umístění Valkýr a získat převahu v tomto závodě bylo životně důležité.
  
  A za své vlády nebyl Davor Babic milosrdným člověkem.
  
  Vyšplhali na svah a přeběhli silnici přímo k Babichově osobní bráně. Nedotkl se jich ani vánek. Útok byl proveden a za necelou minutu byly vysoké brány z tepaného železa rozmělněny na kusy kovu. Prorazili bránu a rozptýlili se po celé oblasti. Drake se schoval za hustou palmou a prohlížel si otevřený trávník, který vedl k masivním mramorovým schodům. Na jejich vrcholu byl vchod do Babichova sídla. Po obou stranách stály rozmarné sochy a poklady havajské kultury, dokonce i figurka Moai z Velikonočního ostrova.
  
  Zatím žádná aktivita.
  
  Srbský mafiánský důchodce byl smrtelně sebevědomý.
  
  Muž ze SAS s napůl skrytou tváří vklouzl vedle Drakea.
  
  "Zdravím tě, starý příteli." Hezký den, že? Mám rád, když na čočky dopadá přímé sluneční světlo. Wells posílá vše nejlepší."
  
  "Kde je ten starý blázen?" Drake nespustil oči ze zahrady.
  
  "Říká, že se vám ozve později. Něco o tom, že mu dlužíš nějaký čas."
  
  "Starý špinavý bastard."
  
  "Kdo je May?" - zeptal se Kennedy. Znovu si sčesala vlasy dozadu a přes kalhotový kostým si oblékla neforemnou armádní uniformu. Měla pár glocků.
  
  Drake s sebou jako obvykle nenosil žádné zbraně, kromě svého speciálního nože.
  
  Nový muž ze SAS řekl: "Starý Drake Flame je tady." A co je důležitější, kdo jsi?"
  
  "No tak chlapi. Zaměřte se na toto. Chystáme se zahájit jeden z největších útoků na civilisty v historii."
  
  "Civilní?" Kennedy se zamračil. "Pokud je tento chlápek civilista, pak jsem prdel Claudie Schifferové."
  
  Delta Team už byl na schodech. Drake vyšel z úkrytu ve chvíli, kdy začali, a rozběhl se po otevřeném prostranství. Když byl v polovině, začaly ječet.
  
  Nahoře na schodech se objevily postavy různě oblečené v oblecích, boxerkách a ustřižených tričkách.
  
  Ozvalo se šest krátkých výstřelů. Šest těl bezvládně spadlo ze schodů. Delta Team byl v polovině. Odněkud zepředu se nyní ozvaly naléhavé výkřiky, když Drake dosáhl na konec schodů a plazil se doprava, kde zakřivené kamenné zábradlí poskytovalo o něco větší úkryt.
  
  Ozval se výstřel, hlasitý, což znamenalo, že přišel od Srbů. Drake se otočil, aby znovu zkontroloval Kennedyho, a pak dvakrát vykročil nahoru.
  
  Za nimi vedl malý pruh štěrku ke vchodu do sídla, které se nacházelo mezi dvěma polovinami budovy ve tvaru písmene H. Z otevřených dveří a z bouchnutí francouzských dveří na obou stranách vchodu se vynořili ozbrojení muži.
  
  Jsou jich desítky.
  
  Jsou zaskočeni - ale rychle se přeskupí. Možná nakonec ne tak samolibě. Drake viděl, co se blíží, a uchýlil se mezi podivnou sbírku soch. Nakonec Kennedyho táhl za kus z Velikonočního ostrova.
  
  O vteřinu později byla slyšet střelba z kulometů. Šokovaní strážci nastavili olověné závěsy ve všech směrech. Drake padl na břicho, když sochu zasáhlo několik kulek s rány.
  
  Stráže běžely vpřed. Byli najatými svaly, vybráni spíše pro svou svalnatou hloupost než pro svou intelektuální zdatnost. Vběhli přímo do opatrných palebných linií chlapců z Delty a padli, svíjejíce se mezi potoky krve.
  
  Sklo se za nimi rozbilo.
  
  Z oken sídla se ozývaly další výstřely. Nešťastný voják Delty dostal kulku do krku a okamžitě padl mrtvý.
  
  Na sochy narazili dva strážci, jeden z nich byl lehce zraněn. Drake mlčky vytáhl čepel a čekal, až jeden z nich projde kolem sochy.
  
  Poslední věc, kterou zraněný Srb viděl, byla jeho vlastní krev, když mu Drake podřízl hrdlo. Kennedy vystřelil na druhého Srba, minul, pak se vrhl do úkrytu, když zvedl zbraň.
  
  Kladivo cvaklo naprázdno.
  
  Kennedy vstal. Ať už byla zbraň vybitá nebo ne, stále čelila rozzuřenému protivníkovi. Strážný máchl sekačkou a napnul svaly.
  
  Kennedy vyšel z dosahu a pak skočil vpřed, protože jeho hybnost ho nechala odhaleného. Rychlý kop do slabin a loktem do zátylku ho srazil na zem. Otočil se, čepel náhle v ruce, a sekl širokým obloukem. Kennedy sebou trhla jen tolik, aby jí smrtící špička přejela po tváři, než vrazil její ztuhlé prsty do jeho průdušnice.
  
  Slyšela, jak se měkká chrupavka láme, slyšela, jak se začal dusit.
  
  Odvrátila se. Byl hotový. Netoužila se dívat, jak umírá.
  
  Drake stál a díval se. "Není špatné".
  
  "Možná mě teď přestaneš kojit."
  
  "Nechtěl bych..." Náhle se zastavil. Zakryl hanbu odvážným vychloubáním. "Není nic lepšího než sledovat ženu se zbraní."
  
  "To nevadí". Kennedy se vplížil za totem, další nemístný prvek sídla, a prozkoumal scénu.
  
  "Jdeme každý svou cestou," řekla mu. "Najdeš skladiště." Jdu zpátky."
  
  Odvedl rozumnou práci a skryl své váhání. "Jsi si jistý?"
  
  "Hej chlape, jsem tady policajt, pamatuješ?" Jste civilista. Udělej, jak ti bylo řečeno."
  
  
  * * *
  
  
  Drake sledoval, jak se Kennedy plazil doprava a zamířil k zadní části sídla, kde satelitní sledování ukazovalo heliport a několik nízkých budov. Tým SAS už tam byl nasazen a měl v tu chvíli infiltrovat.
  
  Zjistil, že jeho pohled přetrvává na její postavě, jeho mozek si najednou přál, aby oblečení, které měla na sobě, ukazovalo její zadek.
  
  Šok jím otřásl. Pokora a nejistota spojily síly v jeho hlavě a způsobily kolotoč pochybností o sobě samém. Dva roky od odchodu Alison, více než sedm set dní nestability. Neobvyklé hloubky neustálé opilosti, následované bankrotem a pak pomalý, velmi pomalý vzestup k normálnímu životu.
  
  Ještě tam ani nejsou. Nikde poblíž.
  
  Mluvila o jeho zranitelnosti?
  
  Plán B.
  
  Práce po ruce. Pokuste se vrátit své vojenské zaměření a nechat ty zatracené civilní věci na chvíli za sebou. Popadl zbraně od obou strážných a vplížil se mezi sochy, až stál na okraji štěrkové příjezdové cesty. Zahlédl tři cíle ve třech různých oknech a vypálil tři dávky v rychlém sledu.
  
  Dva výkřiky a výkřik. Není špatné. Když zbývající hlava vystrčila ven a hledala její umístění, Drake ji proměnil v červený opar.
  
  Pak se rozběhl, jen aby uklouzl na kolenou a zastavil se těsně před domem, hlavou narazil na hrubé kamenné zdivo. Ohlédl se po týmu Delta, který ho spěchal dohonit. Kývl na jejich vůdce.
  
  "Přes". Drake kývl směrem ke dveřím a pak doprava. "Komora."
  
  Vešli dovnitř, Drake jako poslední a přitiskli se na křivku zdi. Široké kované železné schodiště se před nimi točilo ve spirále do druhého patra sídla.
  
  Jak se plazili podél zdi, objevili se další Srbové na balkóně v nejvyšším patře přímo nad nimi. V mžiku se tým Delta stal snadnou kořistí.
  
  Když neměl kam jít, Drake padl na kolena a zahájil palbu.
  
  
  * * *
  
  
  Kennedy se rozběhl k hranici stromů, které lemovaly vnější zeď sídla, a začal se pohybovat rychleji. Během mrknutí oka se dostala do zadní části domu, než před ní voják SAS bez tváře padl na břicho.
  
  Stála nehybně jako králík, hypnotizována hlavní pušky. Poprvé za několik měsíců ji opustily všechny myšlenky na Thomase Caleba.
  
  "Blbost!"
  
  "To je v pořádku," řekl hlas vedle jejího pravého ucha. Cítila studenou čepel jen milimetry od ní. "Toto je Drakeův pták."
  
  Komentář rozptýlil její strach. "Drakův pták? Jsem pryč!"
  
  Muž šel před ní a usmíval se. "No, pak, podle vašeho prezidenta, slečna Mooreová není důležitá. Raději bych se pořádně představil, ale teď na to není čas ani místo." Říkejte mi Wellsi."
  
  Kennedy to jméno poznal, ale neřekl už nic, když se kolem ní zhmotnil velký tým britských vojáků a začali zanechávat stopy. Zadní část Babichova pozemku sestávala z obrovského nádvoří vyloženého indickým kamenem, olympijského bazénu obklopeného lehátky a bílými altány a několika podsaditých, ošklivých budov, které neodpovídaly zbytku výzdoby. Vedle největší budovy byl kruhový heliport vybavený civilním vrtulníkem.
  
  Po letech chození po ulicích New Yorku se Kennedy musel zamyslet nad tím, zda se zločin opravdu vyplácí. Tihle kluci a Caleb za to zaplatili. Chuck Walker by za to zaplatil, kdyby ho Kennedy neviděl v kapse.
  
  Lehátka byla plná. Několik polonahých mužů a žen teď šokovaně postávalo kolem, svírali si šaty a snažili se zakrýt přebytečné maso. Kennedy poznamenal, že někteří starší muži by si s hroší kůží neporadili, zatímco většina mladých žen by to zvládla pouze dvěma rukama a otočením doleva.
  
  "Tito lidé... říkejme jim hosté... pravděpodobně nejsou součástí srbské skupiny," řekl Wells tiše do hrdelního mikrofonu. "Odveďte je," kývl na tři vedoucí muže. "Vy ostatní míříte na stranu těchto budov směrem k moři."
  
  Když se skupina začala rozdělovat, stalo se několik věcí najednou. Listy vrtulníku se začaly otáčet; zvuky jeho motorů okamžitě přehlušily výkřiky těch poblíž. Náhlému rachotu silného auta pak předcházelo hluboké dunění, jako zvuk otevírání roletových dveří. Zpoza ošklivých budov směřující k moři se objevil bílý pás kovu - Audi R8 zrychlující na nejvyšší rychlost.
  
  Když dorazila na terasu, byla to smrtelná tuna kulek. Narazilo do omráčených vojáků SAS, takže se rozvalili a padali vzduchem. Za ním zastavilo další auto, tentokrát černé a větší.
  
  Listy vrtulníku se začaly otáčet rychleji a jeho motory začaly ječet. Celý stroj se otřásl a připravoval se ke vzletu.
  
  Ohromený Kennedy mohl jen poslouchat, jak Welles křičel rozkazy. Trhla sebou, když zbývající vojáci SAS zahájili palbu.
  
  Na zahradě se rozpoutalo peklo.
  
  Vojáci zahájili palbu na ujíždějící Audi R8, kulky prorazily jeho kovovou karoserii, prorazily plášť blatníku a dveře. Auto vyrazilo k rohu domu a na poslední chvíli se otočilo, aby udělalo ostrou zatáčku.
  
  Zpod jeho pneumatik vystřelil štěrk jako malé rakety.
  
  Kulka rozbila čelní sklo a zničila ho. Auto doslova zemřelo uprostřed letu, jeho motor se zadřel, když řidič těžce klesl za volant.
  
  Kennedy běžel dopředu a zvedl pistoli. "Nehýbej se!"
  
  Než došla k autu, bylo zřejmé, že řidič je jejím jediným spolujezdcem.
  
  Návnada.
  
  Vrtulník byl dvě stopy nad zemí a pomalu se otáčel. Voják SAS vykřikl, ale bez skutečného hněvu v hlase. Druhé auto, černý čtyřdveřový Cadillac, se teď řítilo po obrovské tůni a jeho pneumatiky vrhaly přílivové vlny na všechny strany. Okna byla zatemněná. Není možné určit, kdo byl uvnitř.
  
  Třetí motor naskočil, momentálně v nedohlednu.
  
  Vojáci zahájili palbu na Cadillac a třemi výstřely poškodili pneumatiky a řidiče. Auto dostalo smyk a jeho zadní část narazila do bazénu. Wells a tři další vojáci se k němu rozběhli a křičeli. Kennedy nespouštěl oči z vrtulníku, ale stejně jako u Caddyho byla jeho okna neprůhledná.
  
  Kennedy se domníval, že to všechno bylo součástí nějakého propracovaného plánu útěku. Ale kde byl skutečný Davor Babic?
  
  Vrtulník začal stoupat výš. SAS konečně unavená z varování a vystřelila na zadní rotor. Obludný stroj se začal otáčet a pak si pod něj klekl muž s připraveným granátometem.
  
  Wells dosáhl Caddyho. Padly dva výstřely. Kennedy slyšel přes mikrofon, že Babich je stále na svobodě. Teď za rohem přijelo třetí auto, motor řval jako závodník Formule 1, ale bylo to Bentley, velké a odvážné, jeho přítomnost křičela, jděte mi sakra z cesty!
  
  Kennedy skočil mezi stromy. Několik vojáků ji následovalo. Wells se otočil a vypálil tři rychlé rány, které se odrazily přímo od bočních oken.
  
  Neprůstřelné sklo!
  
  "Tohle je kretén!"
  
  Slova byla vyslovena o zlomek vteřiny příliš pozdě na to, aby zachránila vrtulník - granát byl uvolněn - jeho výbušná náplň explodovala na dně vrtulníku. Vrtulník se rozbil na kusy a všude se rozházely úlomky kovu. Zkroucený kus zlomené oceli narazil přímo do bazénu a obrovskou silou vytlačil tisíce galonů vody.
  
  Kennedy počkal, dokud kolem ní neproběhl příšerný Bentley, a pak se dal na pronásledování. Rychlá dedukce jí prozradila, že je jen jedna šance chytit prchajícího Srba.
  
  Wells to viděl ve stejnou chvíli a pustil se do akce. R8 byla úplně opotřebovaná, ale Caddy byl stále nedotčený, jeho kola jen palec pod vodou na mramorových schodech bazénu.
  
  Wells a dva jeho vojáci běželi ke Caddymu. Kennedy se pustil do ostrého pronásledování, odhodlaný převzít to. V tu chvíli se ozvalo zvláštní syčení vzduchu, jako by se přehnala vichřice, a najednou vybuchl roh Babichova domu.
  
  "Ach můj bože!" Wells se zhroutil do bahna, když se narušil i jeho klid. Trosky létaly na všechny strany a pršely na bazén a terasu. Kennedy se zapotácel. Otočila hlavu směrem k útesům.
  
  Vznášel se tam černý vrtulník a z otevřených dveří mávala postava.
  
  "Líbí se ti to?"
  
  Wells zvedl hlavu. "Alicia Milesová? Co ve jménu všeho svatého děláš?"
  
  "Dokonce bys mohl tím výstřelem utrhnout tvoje maličké koule, ty starý hajzle." Dlužíš mi. Alicia se zasmála, když se vrtulník na okamžik zvedl, než se otočil, aby pronásledoval Bentley.
  
  Kanaďané tu byli.
  
  
  * * *
  
  
  Drake se převalil vpřed těsně předtím, než se zeď za ním proměnila ve švýcarský sýr. Nejméně jedna kulka letěla tak blízko, že slyšel její zvukové kňučení. Udělal přední flip, aby se dostal na plošinu pod balkonem ve stejnou dobu jako většina týmu Delta. Jakmile tam byl, zamířil nahoru a zahájil palbu.
  
  Podle očekávání byla podlaha balkonu poměrně slabá. Střelba nahoře ustala a začal křik.
  
  Velitel Delty mávl rukou doleva směrem ke skladišti. Rychle proběhli dvěma krásně zařízenými, ale prázdnými místnostmi. Velitel jim pokynul, aby zastavili poblíž té, o níž jejich satelitní sledování varovalo, že má něco trochu zvláštního - skrytou podzemní místnost.
  
  Dovnitř byly vhozeny omračující granáty, následované americkými vojáky, kteří zběsile křičeli, aby přidali na dezorientačním efektu. Půl tuctu srbských strážců je však okamžitě pustilo do osobního boje. Drake si povzdechl a vešel dovnitř. Chaos a zmatek zaplnily místnost od konce do konce. Zamrkal a zjistil, že stojí před obrovským strážcem, který se zazubil a říhnul, než se vrhl dopředu, aby ho objal.
  
  Drake rychle uhnul, udeřil do ledvin a tvrdou rukou dýkou zasáhl solar plexus. Muž-zvíře se ani nepohnulo.
  
  Pak si vzpomněl na staré rčení o barových soubojích - pokud váš soupeř udeří pěstí do plexu bez cuknutí, tak raději začněte utíkat, člověče, protože jste až po krk v prdeli...
  
  Drake ustoupil a opatrně obcházel svého nehybného nepřítele. Srb byl obrovský, měl líný tuk přes pevnou svalovinu a čelo dost velké na to, aby rozbilo šestipalcové betonové bloky. Muž se nemotorně pohnul vpřed, paže široce roztažené. Jedno sklouznutí a Drake by byl rozdrcen k smrti, zmáčknut a rozdrcen jako hrozen. Rychle ustoupil, předstíral doprava a třemi rychlými údery vykročil vpřed.
  
  Oko. Ucho. Hrdlo.
  
  Všechny tři jsou propojeny. Když Srb bolestí zavřel oči, Drake provedl riskantní fiktivní hod do letmého kopu, který vytvořil dostatečnou hybnost, aby srazil i tohoto brontosaura z jeho širokých nohou.
  
  Muž se zhroutil na podlahu se zvukem, jako když se hroutí hora. Obrazy spadly ze zdi. Síla, kterou vytvořil vlastním skokem vzad, ho srazila do bezvědomí, když hlavou dopadl na palubu.
  
  Drake se odvážil dále do místnosti. Dva muži z Delty byli zabiti, ale všichni Srbové byli neutralizováni. Část východní zdi se otevřela a většina Američanů stála kolem otvoru, ale nyní pomalu ustupovali a proklínali strach.
  
  Drake spěchal, aby se k nim připojil, nedokázal si představit, co mohlo vojáka Delty vyvolat paniku. První věc, kterou uviděl, byly kamenné schody vedoucí dolů do dobře osvětlené podzemní komory.
  
  Druhý byl černý Panther, pomalu stoupal po schodech a jeho široká tlama odhalovala řadu tesáků ostrých jako břitva.
  
  "Fuuuuck..." protáhl jeden z Američanů. Drake nemohl víc souhlasit.
  
  Panter zasyčel a přikrčil se, aby udeřil. Drake ustoupil, když bestie vyskočila do vzduchu, 100 liber smrtícího svalstva ve vzteku. Přistál na nejvyšším schodu a snažil se viset, přičemž po celou dobu držel své hypnotické zelené oči na ustupujících vojácích.
  
  "Nerad to dělám," řekl velitel Delty a zamířil puškou.
  
  "Počkejte!" Drake viděl, jak se ve světle lamp něco mihlo. "Jen počkej. Nehýbej se."
  
  Panter kráčel vpřed. Delta Team ho držel se zbraní, když procházel mezi nimi, a pohrdavě si odfrkl na neschopné srbské stráže, když opouštěli místnost.
  
  "Co to-?" jeden z Američanů se na Drakea zamračil.
  
  "Neviděl jsi? Měl na sobě náhrdelník posázený diamanty. Předpokládám, že taková kočka, žijící v takovém domě, je vycvičená k útoku pouze tehdy, když slyší hlas svého majitele."
  
  "Dobrý telefonát. Nechtěl bych zabít takové zvíře." Velitel Delty zamával Srbům. "Strávil bych celý den zábavou s těmi bastardy."
  
  Začali sestupovat po schodech a nechali dva muže na stráži. Drake byl třetí, kdo se dostal na podlahu trezoru, a to, co viděl, ho přimělo v úžasu potřást hlavou.
  
  "Jak zvrácení jsou tihle blázniví bastardi?"
  
  Místnost byla přeplněná něčím, co mohl popsat jen jako ‚trofeje". Předměty, které Davor Babic považoval za cenné, protože - ve svých zvrácenostech - byly cenné pro ostatní lidi. Všude byly skříně, velké i malé, uspořádané nahodile.
  
  Tyrannosaurus rex čelistní kost. Nápis vedle zněl "Z kolekce Edgara Filliona - celoživotní cena". Navíc odhalující fotografie slavné herečky s nápisem "Chtěla žít". Vedle strašidelně spočívající na bronzovém podstavci byla mumifikovaná ruka identifikovaná jako "okresní zástupce č. 3".
  
  A mnohem víc. Když Drake procházel kolem vitrín a snažil se vyrovnat se svou morbidní fascinací a soustředit se, konečně si všiml fantastických předmětů, které hledali.
  
  Valkýry: Dvojice sněhobílých soch upevněných na tlustém kulatém bloku. Obě sochy byly asi pět stop vysoké, ale byl to úžasný detail v nich, který Drakeovi vyrazil dech. Dvě prsaté ženy, nahé a vypadající jako mocné Amazonky starověku, obě s roztaženýma nohama, jako by na něčem seděly obkročmo. Pravděpodobně okřídlený kůň, pomyslel si Drake. Ben si přál vědět víc, ale pamatoval si, že je Valkýry používaly k létání z bitvy do bitvy. Všiml si svalnatých končetin, klasických rysů obličeje a znepokojujících rohatých přileb.
  
  "Páni!" - zvolal chlápek z Delty. "Přál bych si mít šest balení tohoto."
  
  Ještě výmluvnější bylo, že obě valkýry levou rukou ukazovaly vzhůru na něco neznámého. Ukázal, jak si teď Drake myslel, přímo na Hrobku bohů.
  
  Kdyby jen našli Ragnarok.
  
  V tu chvíli se jeden z vojáků pokusil získat předmět z vitríny. Zazvonil hlasitý zvonek a ocelová brána se zhroutila u paty schodů a zablokovala jejich východ.
  
  Američané okamžitě sáhli po plynových maskách. Drake zavrtěl hlavou. "Neboj se. Něco mi říká, že Babich je ten typ parchanta, který by nejraději chytil zloděje živého a kopajícího."
  
  Velitel Delty se podíval na stále vibrující mříže. "Rozstřelte ty klacky na kusy."
  
  
  * * *
  
  
  Kennedy se ohromeně podíval po vrtulníku a ustupujícím Bentley. Wells také vypadal zmateně, když zíral na oblohu.
  
  "Děvko," slyšel ho Kennedy dýchat. "Vycvičil jsem ji zatraceně dobře." Jak se opovažuje proměnit se ve zrádce?"
  
  "Dobře, že je pryč," Kennedy se ujistil, že má vlasy stále svázané dozadu po tom skákání, a odvrátil zrak, když si všimla, že ji pár mužů ze SAS proměřuje. "Měla vysoké postavení. Teď, když Drake a Delta Team zajali Valkýry, mohli bychom se odplížit, zatímco bude Alicia zaneprázdněná Babichem."
  
  Wells vypadal, jako by se rozhodoval mezi dvěma významnými možnostmi, ale nic neřekl, když běželi kolem domu k hlavnímu vchodu. Viděli, jak se vrtulník otočil a čelně se srazil s Bentley. Ozvaly se výstřely a odrazily se od prchajícího auta. Pak auto náhle prudce zabrzdilo a zastavilo se v oblaku štěrku.
  
  Z okna vypadl předmět.
  
  Vrtulník se zřítil z nebe, jeho operátor měl téměř nadpřirozený smysl, když mu nad hlavou prosvištělo RPG. Jakmile se jeho saně dotkly země, ze dveří se vyvalili kanadští žoldáci. Strhla se přestřelka.
  
  Kennedymu se zdálo, že viděla Alici Milesovou, pružnou postavu oděnou do přiléhavé neprůstřelné vesty, skákat do boje jako pověstný lev. Bestie stavěná pro bitvu, ztracená v násilí a zuřivosti toho všeho. Kennedy navzdory sobě cítila, jak jí tuhne krev v žilách.
  
  Byl to strach, který cítila?
  
  Než se nad tím zamyslela, z opačné strany vrtulníku spadla hubená postava. Postava, kterou v okamžiku poznala.
  
  Profesore Parnevik!
  
  Kulhal vpřed, zprvu váhavě, ale pak s novým odhodláním, a nakonec se plazil, když mu vzduchem nad hlavou prolétly kulky, jedna prolétla na šířku ruky od jeho lebky.
  
  Parnevik se konečně dostal dost blízko na to, aby ho SAS a Kennedy vytáhli do bezpečí, Kanaďané nevěděli, plně se zapojili do bitvy
  
  "To je pravda," řekl Wells a ukázal na dům. "Ať to máme za sebou."
  
  
  * * *
  
  
  Drake pomohl vytáhnout valkýry dopředu, zatímco pár chlapů připevnilo na rošt malé množství výbušnin. Vydali se po úzké stezce mezi děsivými exponáty a snažili se nedívat příliš zblízka. Jeden z chlápků z Delty se před pár minutami vrátil ze strašidelné kontroly a nahlásil, že v zadní části místnosti sedí černá rakev.
  
  Atmosféra očekávání trvala celých deset sekund. Zastavit to vyžadovalo vojenskou logiku. Čím méně víš...
  
  Tohle už není Drakeova logika. Ale vážně to nechtěl vědět. Dokonce sebou trhl, jako obyčejný civilista, když byly mříže odstřeleny.
  
  Z pokoje nahoře byla slyšet střelba. Stráže Delty se zřítily ze schodů, mrtvé v krvavých dírách. V další vteřině se na vrcholu schodiště objevil tucet mužů vyzbrojených kulomety.
  
  Obklíčený a překonaný, krytý z vyššího úhlu pohledu, Delta Team selhal a byl nyní zranitelný. Drake se pomalu vydal ke skříni a jejímu relativnímu bezpečí, snažil se nemyslet na hloupost být takhle chycen a na to, jak by se to SAS nestalo, a spoléhal na štěstí, že tito noví nepřátelé nebudou. dost hloupý na to, aby zastřelil Valkýry.
  
  Několik okamžiků neutuchajícího napětí prožívané v dusivém tichu, dokud ze schodů nesestoupila postava. Postava oblečená v bílém s bílou maskou.
  
  Drake ho okamžitě poznal. Ten samý muž, který vyhrál Štít na procházce yorskými kočkami. Muž, kterého viděl v Apsall.
  
  "Já tě znám," vydechl pro sebe a pak hlasitěji. "Ti zatracení Němci jsou tady."
  
  Muž zvedl pistoli ráže .45 a zamával s ní. "Odhoďte zbraň. Všichni z vás. Nyní!"
  
  Arogantní hlas. Hlas, který patřil hladkým rukám, měl jeho majitel skutečnou moc, takovou, jaká je napsána na papíře a dána v klubech pouze pro členy. Typ člověka, který neměl ponětí, co je to skutečná světská práce a nuda. Možná bankéř, narozený v bankovnictví, nebo politik, syn politiků.
  
  Muži z Delty pevně drželi zbraně. Nikdo neřekl ani slovo. Konfrontace byla hrozivá.
  
  muž znovu zaječel, jeho výchova mu nedovolovala o nebezpečí vědět.
  
  "Jsi hluchý? Řekl jsem hned!"
  
  Texasanův hlas řekl pronikavým hlasem: "To se nestane, bastarde."
  
  "Ale... ale..." muž se v úžasu odmlčel a pak si náhle strhl masku. "Uděláš to!"
  
  Drake málem zkolaboval. Znám tě! Abel Frey, německý módní návrhář. Drakea zaplavil šok jako jedovatá vlna. Bylo to nemožné. Bylo to jako vidět Taylor a Miley tam nahoře, jak se chichotají, že ovládnou svět.
  
  Frey se setkal s Drakeovým pohledem. "A ty, Matte Drake!" ruka s pistolí se mu chvěla. "Stál jsi mě skoro všechno! Vezmu ti ji." Udělám to! A ona zaplatí. Ach, jak zaplatí!"
  
  
  Než si to stačil uvědomit, namířil Frey zbraň mezi Drakeovy oči a vystřelil.
  
  
  * * *
  
  
  Kennedy vběhl do místnosti a viděl, jak muži SAS padají na kolena a volají po tichu. Viděla před sebou skupinu maskovaných mužů v neprůstřelné vestě, kteří míří zbraněmi na to, o čem si jen myslela, že je tajný trezor Davora Babice.
  
  Naštěstí si jich muži nevšimli.
  
  Wells se na ni podíval a řekl: "Kdo?"
  
  Kennedy udělal zmatený obličej. Slyšela někoho řvát, viděla jeho boční profil, .45 dál neobratně mával rukama. Když ho slyšela křičet jméno Matta Drakea, věděla to a věděl to i Wells, ao pár vteřin později zahájili palbu.
  
  Během šedesáti sekund následující přestřelky to Kennedy všechno viděl ve zpomaleném záběru. Muž v bílém vystřelí ze své .45, její výstřel dorazí o zlomek sekundy později a zatáhne ho za lem kabátu, když prochází visícím materiálem. Jeho šokovaný obličej, když se otočil. Jejich kyprá, ochablá měkkost.
  
  Rozmazlený muž.
  
  Pak se maskovaní muži otáčeli a stříleli. Vojáci SAS vracejí dobře umístěné údery s přesností a klidem. Další oheň přichází z trezoru. Americké hlasy. Německé hlasy. Hlasy v angličtině.
  
  Pomalý chaos, podobný poetickým intonacím Taylor Swift, smíchaný s archaickým rockem Metallicy. Zasáhla minimálně dva Němce - zbytek padl. Chlápek v bílém křičel, mával rukama a přinutil svůj tým k rychlému ústupu. Kennedy viděl, jak ho přikryli a zemřeli při tom, vypadli jako hniloba z rány, ale rána přežila. Nakonec uprchl do zadní místnosti a naživu zůstali jen čtyři jeho muži.
  
  Kennedyová se zoufale řítila chodbou s podivným knedlíkem v krku a sekáčkem na led v srdci, ani si neuvědomovala, jak se obává, dokud neviděla Drakea živého a necítila, jak ji zaplavuje chladný proud slasti.
  
  
  * * *
  
  
  Drake vstal z podlahy, vděčný, že cíl Abela Freye byl stejně rozmazaný jako jeho chápání reality. První věc, kterou uviděl, byla Kennedy, jak běží ze schodů, druhá byla její tvář, když k němu přiběhla.
  
  "Díky bohu, že jsi v pořádku!" - vykřikla a objala ho, než si vzpomněla na svou zdrženlivost.
  
  Drake se podíval do Wellsových vědoucích očí, než zavřel své vlastní. Na okamžik ji objal, cítil její štíhlé tělo, její mohutnou postavu, její křehké srdce, které tlouklo vedle jeho vlastního. Její hlava byla přitisknutá k jeho krku, ten pocit byl natolik úžasný, že mu brněl synapse.
  
  "Hej, jsem v pořádku." Vy?"
  
  S úsměvem se odtáhla.
  
  Wells k nim přistoupil a na minutu skryl svůj potutelný úsměv. "Kačer. Zvláštní místo k dalšímu setkání, starý chlape, ne ta hospoda na rohu v Earl's Court, kterou jsem měl na mysli. Musím ti něco říct, Matte. Něco o Mai."
  
  Drake byl okamžitě vržen zpět. Wells řekl to poslední, co očekával. O vteřinu později si všiml Kennedyho mizejícího úsměvu a sebral se. "Valkýry," poukázal. "Pojď, dokud máme příležitost."
  
  Ale velitel Delty už to organizoval a svolával je k sobě. "Tohle není Anglie, lidi." Jdeme. Snědl jsem téměř všechnu Havaj, kterou jsem na této dovolené dokázal zvládnout."
  
  
  DVACET DEVĚT
  
  
  
  VZDUCHOVÝ PROSTOR
  
  
  Drake, Kennedy a zbytek útočného týmu se o několik hodin později setkali s Benem a Haydenem na vojenské základně poblíž Honolulu.
  
  Jak šel čas. Byrokratická byrokracie byla přerušena. Hrbolaté silnice byly urovnány. Vlády se hašteřily, pak trucovaly a nakonec začaly mluvit. Povstání byrokratů se smířilo s politickým ekvivalentem mléka a medu.
  
  A konec světa se blížil.
  
  Skuteční hráči mluvili, báli se a spekulovali a spali ve špatně klimatizovaných budovách poblíž Pearl Harbor. Drake okamžitě předpokládal, že Benův zamyšlený pozdrav znamená, že v pátrání po dalším kousku Ódina - Jeho očích, jen málo pokročili. Drake skryl své překvapení; opravdu věřil , že Benovy zkušenosti a motivace už všechny vodítka vyřešily.
  
  Hayden, důvtipný náměstek ministra obrany, mu pomohl, ale udělali malý pokrok.
  
  Jejich jedinou nadějí bylo, že ostatní apokalyptičtí účastníci - Kanaďané a Němci - jsou na tom o něco lépe.
  
  Benovu pozornost zpočátku odvedlo Drakeovo odhalení.
  
  "Abel Frey? Německý strůjce?" Ztrať se, kreténe."
  
  "Vážně, kamaráde." Lhal bych ti?"
  
  "Necituj přede mnou Whitesnake, Matte." Víte, naše kapela má problémy s hraním své hudby a není to vtipné. Nemůžu tomu uvěřit... Abel Frey?"
  
  Drake si povzdechl. "No, začínám znovu." ANO. Abel Frey."
  
  Kennedy ho podpořil. "Viděl jsem to a stále chci říct Drakeovi, aby přestal mluvit nesmysly." Ten chlap je samotář. Odehrává se v německých Alpách - "Party Castle". Supermodelky. Peníze. Život superstar."
  
  "Víno, ženy a píseň," řekl Drake.
  
  "Přestaň!" řekl Ben. "Svým způsobem," přemítal, "je to perfektní kryt."
  
  "Je snadné oklamat ignoranta, když jsi slavný," souhlasil Drake. "Můžete si vybrat svůj cíl - kamkoli chcete jet. Pašování by pro tyto lidi mělo být snadné. Jednoduše najděte svůj prastarý artefakt, vyberte si diplomatický kufřík a..."
  
  "...Vložte toto." Kennedy hladce dokončil a obrátil své rozesmáté oči k Benovi.
  
  "Vy dva musíte..." koktal. "...vy dva byste měli dostat zasraný pokoj."
  
  V tu chvíli se přiblížil Wells. "Ta věc s Abelem Freyem... bylo rozhodnuto, že to zatím necháme v tajnosti." Sledujte a čekejte. Kolem jeho hradu rozmístíme armádu, ale dáme mu volnost pro případ, že by se dozvěděl něco, co my ne."
  
  "Na první pohled to zní rozumně," začal Drake, "ale..."
  
  "Ale má mou sestru," zasyčel Ben. Hayden zvedl ruku, aby ho uklidnil. "Mají pravdu, Bene." Karin je v bezpečí... zatím. Svět není."
  
  Drake přimhouřil oči, ale držel jazyk. Protestem ničeho nedosáhneš. Posloužilo by to jen k ještě většímu rozptýlení jeho přítele. Opět měl problém porozumět Haydenovi. Užíral ho jeho nově nalezený cynismus? Myslela rychle za Bena, nebo moudře za svou vládu?
  
  V každém případě byla odpověď stejná. Počkejte.
  
  Drake změnil téma. Další probodl poblíž Benova srdce. "Jak se má tvoje máma a táta?" - zeptal se opatrně. "Už se usadili?"
  
  Ben si bolestně povzdechl. "Ne, kamaráde." Při posledním hovoru se o ní zmínili, ale řekl jsem jí, že si našla druhou práci. Pomůže to, Matte, ale ne na dlouho."
  
  "Vím". Drake se podíval na Wellse a Haydena. "Jako vůdci byste vy dva měli pomoci." Potom, aniž by čekal na odpověď, řekl: "Jaké zprávy o Heidi a Očich Odina?
  
  Ben znechuceně zavrtěl hlavou. "Hodně," stěžoval si. "Všude jsou úlomky. Zde - poslouchejte toto: aby se každý mohl napít ze Studny Mimir - Fontány moudrosti ve Valhalle - musí přinést důležitou oběť. Jeden obětoval své oči, což symbolizovalo jeho ochotu získat znalosti o současných i budoucích událostech. Když se opil, předvídal všechny zkoušky, které se budou týkat lidí a bohů po celou věčnost. Mimir přijal Ódinovy oči a od té doby tam leží, symbol toho, že i Bůh musí zaplatit za záblesk vyšší moudrosti.
  
  "Dobře," pokrčil rameny Drake. "Standardní historické věci, co?"
  
  "Že jo. Ale je to přesně tak. Poetická Edda, sága o Flenrichovi, je další sága, kterou jsem přeložil jako "Mnoho stezek Heidi." Vysvětlují, co se stalo, ale neříkají nám, kde jsou oči teď.
  
  "Ve Valhalle," zašklebil se Kennedy.
  
  "Je to norské slovo pro nebe."
  
  "Pak nebudu mít šanci je někdy najít."
  
  Drake si to rozmyslel. "A nic jiného tam není? Ježíši, kámo, to je poslední kousek!"
  
  "Sledoval jsem Heidiinu cestu - její cesty. Navštěvuje místa, o kterých víme, a pak se vrací domů. Tohle není Playstation, kámo. Žádné vedlejší efekty, žádné skryté úspěchy, žádné alternativní cesty, zilch."
  
  Kennedy se posadila vedle Bena a pohodila jí vlasy. "Mohla by dát dva kusy na jedno místo?"
  
  "Je to možné, ale neodpovídalo by to tomu, co v tuto chvíli víme." Další stopy, které následovaly v průběhu let, všechny ukazovaly na jeden fragment v každém místě.
  
  "Takže říkáš, že tohle je naše stopa?"
  
  "Klíčem musí být Valhalla," řekl Drake rychle. "Tohle je jediná fráze, která označuje místo. A vzpomínám si, že jsi předtím řekl něco o tom, jak Heidi řekla Odinovi, že ví, kde má schované oči, protože prozradil všechna svá tajemství, když visel na kříži.
  
  "Strom," - v tu chvíli do místnosti vstoupil Thorsten Dahl. Švéd vypadal vyčerpaně, unavenější z administrativní stránky své práce než z té fyzické. "Jeden visel na Světovém stromu."
  
  "Jejda," zamumlal Drake. "Stejný příběh. Je to káva?"
  
  "Makadamie," vypadal Dahl samolibě. "To nejlepší, co Havaj nabízí."
  
  "Myslela jsem, že je to spam," řekla Kennedyová a projevila svou blahosklonnost vůči New Yorkeru.
  
  "Spam je na Havaji velmi oblíbený," souhlasil Dahl. "Káva ale vládne všemu. A makadamový ořech Kona je král."
  
  "Takže chceš říct, že Heidi věděla, kde je Valhalla?" Hayden se ze všech sil snažila vypadat víc zmateně než skepticky, když Drake někomu pokynul, aby jim přinesl další kávu.
  
  "Ano, ale Heidi byla člověk." Ne Bůh. Takže to, co by zažila, by byl světský ráj?"
  
  "Promiň, člověče," vtipkoval Kennedy. "Vegas bylo založeno až v roce 1905."
  
  "Do Norska," dodal Drake a snažil se neusmívat.
  
  Následovalo ticho. Drake sledoval, jak Ben v duchu opakoval vše, co se dosud naučil. Kennedy našpulila rty. Hayden přijal tác s hrnky na kávu. Wells se už dávno stáhl do kouta a předstíral, že spí. Drake si vzpomněl na jeho zajímavá slova - musím ti něco říct. Něco o květnu.
  
  Na to bude čas později, pokud vůbec.
  
  Ben se zasmál a zavrtěl hlavou. "Je to jednoduché. Bože, je to tak jednoduché. Nebe je pro člověka... jeho domovem."
  
  "Přesně tak. Místo, kde žila. Její vesnice. Její kabina," potvrdil Drake. "Moje myšlenky taky."
  
  "Studna Mimir se nachází uvnitř vesnice Heidi!" Kennedy se rozhlédla, v očích jí zářilo vzrušení, a pak hravě šťouchla do Draka pěstí. "To není špatné pro pěšáka."
  
  "Od té doby, co jsem skončil, mi vyrostl skutečný mozek." Drake si všiml, že Wells lehce ucukl. "Nejlepší tah mého života."
  
  Thorsten Dahl vstal. "Pak odjeďte do Švédska na poslední část." Vypadal šťastný, že je zpátky ve své vlasti. "Ehm... kde byl Heidiin dům?"
  
  "Ostergotland," řekl Ben bez kontroly. "Domov Beowulfa a Grendela je také místem, kde se stále mluví o příšerách, které se v noci potulují po zemi."
  
  
  TŘICET
  
  
  
  LA VEREIN, NĚMECKO
  
  
  La Veraine, stranický zámek, se nacházel jižně od Mnichova, poblíž bavorských hranic.
  
  Stála jako pevnost v polovině mírné hory, její stěny byly rozeklané a na různých místech dokonce poseté smyčkami se šípy. Věže s kulatým vrcholem tyčící se po obou stranách klenutých bran a široká příjezdová cesta umožnily drahým autům stylově zajet a předvést své nejnovější úspěchy, zatímco vybraní paparazzi poklekli, aby je vyfotografovali.
  
  Abel Frey vedl večírek jednoho po druhém, blahopřál několika nejvýznamnějším hostům a ujistil se, že se jeho modely chovaly tak, jak se od nich očekává. Štípnutí sem, zamručení tam, dokonce i občasný vtip je všechny přiměl splnit jeho očekávání.
  
  V soukromých výklencích předstíral, že si nevšiml bílých běhounů položených na skleněných stolech vysokých po kolena, vedoucích nakloněných s brčkem v nosních dírkách. Modelky a slavné mladé herečky oblečené jako panenky ze saténu, hedvábí a krajky. Růžové tělo, sténání a opojné aroma chtíče. Padesátipalcové plazmové panely zobrazující MTV a hardcore porno.
  
  Zámek byl plný živé hudby, Slash a Fergie předváděli "Beautiful Dangerous" na pódiu daleko od dekadentních míst - optimistická rocková hudba vdechla Freyově již tak dynamické párty ještě více života.
  
  Módní návrhář odešel, nikdo si toho nevšiml, a zamířil po hlavním schodišti do tichého křídla zámku. Ještě jeden let a jeho strážci za ním zavřeli bezpečné dveře, dostupné pouze pomocí kombinace kláves a rozpoznávání hlasu. Vstoupil do místnosti přeplněné komunikačním zařízením a řadou televizních obrazovek s vysokým rozlišením.
  
  Jeden z jeho nejdůvěryhodnějších fanoušků řekl: "Právě včas, pane. Alicia Miles mluví přes satelitní telefon.
  
  "Výborně, Hudsone." Je to zašifrované?"
  
  "Samozřejmě pane."
  
  Frey přijal navrhované zařízení a našpulil rty, když byl nucen přiblížit ústa tak blízko k místu, kde jeho lokaj už stříkal sliny.
  
  "Milesi, tohle bude lepší." Mám dům plný hostů, o které se musím starat." Lež o pohodlí mu nepřipadala jako výmysl. To bylo přesně to, co tito nikdo nepotřeboval slyšet.
  
  "Slušný bonus, řekl bych," zněl dobře umístěný anglický tón ironicky. "Mám webovou adresu a heslo k vyhledání Parnevika."
  
  "Všechno je součástí dohody, Milesi." A už víte, že existuje jen jeden způsob, jak získat bonus."
  
  "Je tu Milo?" Nyní se tón změnil. Krk řezačka. Zlobivější...
  
  "Jen já a můj nejlepší fanoušek."
  
  "Mmm... Pozvi ho taky, jestli chceš," změnil se její hlas. "Ale bohužel musím být rychlý." Přihlaste se na www.locatethepro.co.uk a zadejte heslo malými písmeny: bonusmyles007,"lol. "Myslel jsem, že bys to mohl ocenit, Freyi." Měl by se zobrazit standardní formát sledování. Parnevik je naprogramován jako čtvrtý. Měli byste být schopni ho sledovat kdekoli."
  
  Abel Frey tiše zasalutoval. Alicia Milesová byla nejlepší agentka, jakou kdy použil. "Docela dobře, Milesi." Jakmile budou vaše oči pod kontrolou, budete z vodítka. Pak se k nám vrať a přines úlomky Kanaďanů. Pak si promluvíme."
  
  Linka byla mrtvá. Frey odložil svůj mobilní telefon, zatím šťastný. "Dobře, Hudsone," řekl. "Nastartujte auto. Okamžitě pošlete všechny do Ostergotlandu." Poslední figurka byla na dosah, stejně jako všechny ostatní figurky, pokud hráli poslední hry správně. "Milo ví, co má dělat."
  
  Studoval řadu televizních monitorů.
  
  "Kdo z nich je V zajetí 6 - Karin Blake?"
  
  Hudson se poškrábal na neudržovaných vousech, než zamával. Frey se naklonil dopředu, aby si prohlédl blonďatou dívku sedící uprostřed postele s nohama přitaženýma k bradě,
  
  Nebo přesněji sedět na posteli, která patřila Freyovi. A jíst Freyovo jídlo v zamčené a hlídané chatě, kterou si Frey objednal. Pomocí elektřiny, kterou Frey zaplatil.
  
  Na kotníku je řetízek, který navrhl.
  
  Teď patřila jemu.
  
  "Okamžitě pošlete video do mého pokoje na velkou obrazovku. Pak řekněte kuchaři, aby tam naservíroval večeři. Deset minut poté potřebuji svého experta na bojová umění." Odmlčel se a přemýšlel.
  
  "Ken?"
  
  "Ano, ten samý." Chci, aby tam šel a vzal jí boty. Zatím nic jiného. Chci, aby to psychické mučení bylo lahodně dlouhé, dokud nebude tohle rozdrceno. Počkám den a pak jí vezmu něco důležitějšího."
  
  "A vězeň 7?"
  
  "Drahý Bože, Hudsone, zacházej s ním dobře, jako bys zacházel sám se sebou." Nejlepší ze všeho. Jeho čas, aby na nás udělal dojem, se blíží..."
  
  
  TŘICET JEDNA
  
  
  
  VZDUŠNÝ PROSTOR NAD ŠVÉDSKEM
  
  
  Letadlo se naklonilo. Kennedy Moore se s trhnutím probudil, ulevilo se mu, že ho probudily turbulence, protože nový den odehnal jejího vlastního Temného pronásledovatele.
  
  Caleb existoval v jejích snech stejně jako ve skutečném světě, ale v noci ji opakovaně zabíjel tím, že jí do krku strkal živé šváby, dokud se neudusila a nebyla nucena žvýkat a polykat, její jediná zrada byla trýzněna hrůzou v jejích očích. , konstantní až do zhasnutí poslední jiskry.
  
  Náhle probuzená a vytržená z podsvětí pekla se rozhlédla po kabině divokýma očima. Bylo ticho; civilisté a vojáci podřimovali nebo tiše mluvili. Dokonce i Ben Blake usnul a svíral svůj laptop, vrásky v jeho chlapecké tváři nebyly vyhlazené spánkem a tragicky nemístné.
  
  Pak uviděla Draka a ten na ni zíral. Nyní jeho linie starostí jen zvýrazňovaly jeho již tak výraznou tvář. Jeho poctivost a nezištnost byly zřejmé, nedalo se skrýt, ale bolest skrytá za jeho vyrovnaností způsobila, že ho chtěla utěšovat... celou noc.
  
  Usmála se pro sebe. Další odkazy na dinosauří rock. Drakeova chvíle byla skvělá zábava. Uplynul okamžik, než si uvědomila, že její vnitřní úsměv mohl dosáhnout jejích očí, protože jí úsměv opětoval.
  
  A pak, poprvé za všechny ty roky, co vstoupila na Akademii, litovala, že její povolání vyžaduje, aby desexualizovala svou osobnost. Přála si, aby věděla, jak si takhle upravit vlasy. Přála si, aby byla trochu víc Selma Blair a trochu méně Sandra Bullock.
  
  Po tom všem bylo zcela zřejmé, že se Drakeovi líbí.
  
  Usmála se na něj, ale v tu chvíli se letadlo znovu naklonilo a všichni se probudili. Pilot oznámil, že jsou hodinu letu od cíle. Ben se probudil a šel jako zombie, aby si vzal zbylou kávu Kona. Thorsten Dahl vstal a rozhlédl se.
  
  "Je čas zapnout pozemní radar," řekl s napůl úsměvem.
  
  Byli posláni, aby přeletěli Östergotland a zaměřili se na oblasti, kde profesor Parnevik a Ben věřili, že se bude nacházet Heidiina vesnice. Ubohého profesora očividně bolela useknutá špička prstu a byl hluboce šokován tím, jak bezcitný byl jeho mučitel, ale byl šťastný jako štěně, když jim vyprávěl o mapě vyryté na Odinově štítu.
  
  Cesta k Ragnaroku.
  
  Pravděpodobně.
  
  Zatím se to nikomu nepodařilo přeložit. Byl to další omyl ze strany Alicie Miles a jejího zmateného týmu?
  
  Jakmile letadlo prorazilo Dahlův hrubý obvod, ukázal na obraz, který se objevil v televizi letadla. Pozemní radar vyslal krátké záblesky rádiových vln do země. Když narazí na zakopaný předmět, hranici nebo prázdnotu, odrazí obraz ve svém zpětném signálu. Zpočátku je těžké je identifikovat, ale se zkušenostmi to jde snadněji.
  
  Kennedy zavrtěla hlavou na Dahla. "Má švédská armáda všechno?"
  
  "Takové věci jsou nezbytné," řekl jí Dahl vážně. "Máme hybridní verzi tohoto stroje, která detekuje miny a skryté trubky. Velmi špičková technologie."
  
  Za obzorem se rozednilo a pak ho zahnaly roztrhané šedé mraky, když Parnevik vykřikl. "Tady! Tento obrázek vypadá jako stará vikingská osada. Vidíte kulatý vnější okraj - to jsou ochranné stěny - a obdélníkové předměty uvnitř? Jsou to malá obydlí."
  
  "Tak pojďme určit největší dům..." začal Ben spěšně.
  
  "Ne," řekl Parnevik. "Musí to být společný dům - místo setkání nebo hostiny." Heidi, kdyby tu skutečně byla, měla by druhý největší dům."
  
  Jak letadlo pomalu klesalo, objevily se jasnější obrazy. Osada byla brzy jasně označena několik stop pod zemí a druhý největší dům byl brzy viditelný.
  
  "Vidíš to," ukázal Dahl na hlubší barvu, tak slabou, že by si jí nemusel všimnout, pokud by ji někdo nehledal. "To znamená, že je tu prázdnota a nachází se přímo pod Heidiným domem." "Sakra," řekl a otočil se. "Postavila svůj dům přímo nad Mimirovou studnou!"
  
  
  TŘICET DVA
  
  
  
  OSTERGOTLAND, ŠVÉDSKO
  
  
  Jakmile byli na zemi a ušli několik mil mokrými loukami, Dahl nařídil zastavit. Drake se rozhlédl po tom, co mohl popsat jen jako, v novém duchu Dino-Rocku, který s Kennedym sdíleli, pestrá posádka. Švédy a SGG zastupoval Thorsten Dahl a tři jeho muži, SAS Wells a deset vojáků. Jeden zůstal zraněný na Havaji. Delta Team byl zredukován na šest lidí; pak tam byli Ben, Parnevik, Kennedy a on sám. Hayden zůstal s letadlem.
  
  Nebyl mezi nimi jediný člověk, kterého by obtíže jejich úkolu netrápily. Skutečnost, že letadlo čekalo plně natankované a vyzbrojené, s Figurami na palubě, připravené je odvézt kamkoli na světě, jen dále zdůrazňovalo vážnost situace.
  
  "Pokud to pomůže," řekl Dahl, když se na něj všichni s očekáváním podívali, "tentokrát nechápu, jak nás mohou najít," poukázal. "Začněte tím, že použijete lehké výbušniny k vyčištění pár stop dolů, pak je čas na hrabání."
  
  "Buď opatrný," zamnul si Parnevik rukama. "Nechceme kolaps."
  
  "Neboj se," řekl Dahl vesele. "Myslím, že mezi různými silami zde máme zkušený tým, profesore."
  
  Ozval se nevrlý smích. Drake si prohlédl jejich okolí. Vytvořili široký obvod a nechali muže na vrcholu několika kopců, které obklopovaly místo, kde radar pronikající do země naznačoval, že kdysi stávala stará strážnice. Kdyby to bylo dost dobré pro Vikingy a všechny...
  
  Pláně byly travnaté a klidné, lehký vánek sotva rozvířil stromy, které rostly na východ od jejich pozice. Začalo lehce mrholit a pak přestalo, než to zkusilo znovu.
  
  Benovi zazvonil mobil. Jeho oči nabraly strašidelný výraz. "Táto? Prostě zaneprázdněn. Zavolám vám zpět na záď. " Zavřel zařízení a podíval se na Drakea. "Nemám čas," zamumlal. "Už vědí, že se něco děje, jen nevědí, co to je."
  
  Drake přikývl a bez škubnutí sledoval první výbuch. Do vzduchu létala tráva, drny a hlína. Vzápětí následoval další, o něco hlubší úder a ze země se zvedl druhý mrak.
  
  Několik mužů vyrazilo vpřed a drželi lopaty a zbraně. Surrealistická scéna.
  
  "Buď opatrný," zamumlal Parnevik. "Nechtěli bychom, aby si někdo namočil nohy." Zasmál se, jako by to byl největší vtip v historii.
  
  Jasnější přehledový snímek ukazoval díru pod Heidiným domem, která vedla do rozlehlé jeskyně. Očividně tam leželo víc než jen studna a tým chyboval na straně opatrnosti. Trvalo další hodinu pečlivého výkopu a několik přestávek, než Parnevik zakokrhal a studoval objevené artefakty, než zmizely ve vzduchu.
  
  Drake využil tohoto času k tomu, aby si uspořádal myšlenky. Dodnes si připadal jako na horské dráze bez jakýchkoliv brzd. I po všech těch letech byl stále více zvyklý plnit rozkazy než provádět akční plán, takže potřeboval více času na přemýšlení než třeba Ben Blake. Věděl jistě dvě věci - byli vždy pozadu a jejich nepřátelé je nutili na situace spíše reagovat, než aby je vytvářeli; nepochybně je to důsledek toho, že do tohoto závodu vstoupili za svými soupeři.
  
  Nyní je čas začít tento závod vyhrávat. Navíc se zdálo, že jsou jedinou frakcí, která se věnuje spíše záchraně světa, než aby ho riskovala.
  
  Takže věříš na strašidelné příběhy?" zašeptal mu v mysli prastarý hlas.
  
  Ne, odpověděl stejně jako tehdy. Ale věřím na horory...
  
  Během své poslední mise jako člen tajné SRT, speciální jednotky SAS, on a další tři členové jeho týmu, včetně Alicie Miles, narazili na odlehlou vesnici v severním Iráku, jejíž obyvatelé byli mučeni a vražděni. Za předpokladu zřejmého, co vyšetřovali... bylo najít britské a francouzské vojáky, kteří jsou stále ve výslechu.
  
  To, co následovalo, zatemnilo zbytek dnů Matta Drakea na Zemi. Oslepen vztekem a dalšími dvěma členy týmu mučení zastavili.
  
  Další mezi mnoha incidenty "spřáteleného ohně".
  
  Alicia Milesová stála a dívala se, neposkvrněná žádnými výstřednostmi tak či onak. Nemohla zastavit mučení a nemohla zastavit smrt mučitelů. Ale plnila rozkazy svého velitele.
  
  Matt Drake.
  
  Poté pro něj život vojáka skončil, všechny romantické vztahy, které podporovala, byly roztříštěny na kusy. Ale odchod ze služby neznamenal, že vzpomínky vybledly. Jeho žena ho noc co noc budila a pak vyklouzla ze své propocené postele a plakala dole, když se odmítl přiznat.
  
  Teď si všiml Kennedyho, který stál naproti němu a usmíval se, jako by byla v letadle. Vlasy jí volně visely a její tvář byla díky jejímu úsměvu živá a škodolibá. Vycentrované oči a tělo Victoria's Secret v kombinaci se slušností učitele a obchodní zdrženlivostí. Docela smíšené.
  
  Opětoval úsměv. Thorsten Dahl křičel: "Jděte hluboko do čtení! Potřebujeme průvodce pro Potomky."
  
  Když se ho Ben zeptal, co je to Descender, jen se usmál. "Přímo z hollywoodské legendy, příteli." Pamatujete si, jak zloděj seskočil z budovy a jeho skok byl na milimetr upraven, než byl jeho pád zastaven? No, Blue Diamond Lander je zařízení, které používají."
  
  "Chladný".
  
  Drake si všiml, že jeho starý velitel pomalu prochází kolem, a vzal nabízenou láhev kávy. Tento chat se nějakou dobu připravoval. Drake to chtěl ukončit.
  
  "Mai?" Zeptal se a pevně sklopil rty k zemi, aby jeho otázce nikdo nerozuměl.
  
  "Hm?" - Zeptal jsem se.
  
  "Jen mi řekni".
  
  "Proboha, kámo, po zjevném nedostatku informací, které o svém starém koníčku poskytuješ, se teď stěží můžu spolehnout na to, že budu rozdávat zadarmo, že?"
  
  Drake si nemohl pomoct a potlačil úsměv. "Jsi špinavý starý muž, víš to?"
  
  "To je to, co mě drží na vrcholu mé hry." Teď mi řekni příběh z jedné z jejích tajných misí - z kterékoli z nich."
  
  "No... mohl bych ti tu šanci promarnit a dát ti něco krotkého," řekl Drake. "Nebo můžeš počkat, až to skončí, a já ti dám zlato... ty znáš jediné."
  
  "Tokyo Cos-con?"
  
  "Tokyo Cos-con." Když Mai šla v utajení na největší japonskou cosplay konvenci, aby infiltrovala a zatkla Fuchu triády, které v té době řídily porno průmysl."
  
  Wells vypadal, jako by měl dostat záchvat. "Ježíši, Drake." Jsi idiot. Dobře, ale věř mi, teď mi to dlužíš," nadechl se. "Japonci ji právě vyvlekli z Hongkongu, přímo pod falešnou identitou, bez varování, a úplně zničili kryt, který budovala dva roky."
  
  Drake mu věnoval nevěřícný pohled s otevřenými ústy. "Nikdy".
  
  "Moje slova také."
  
  "Proč?"
  
  "Také moje další otázka. Ale, Draku, není to jasné?"
  
  Drake o tom přemýšlel. "Jedině, že je to nejlepší, co mají." Nejlepší, co kdy měli. A musí z toho být zoufalí."
  
  "Už asi patnáct hodin voláme z jejich ministerstva spravedlnosti a ministerských předsedů, stejně jako Yankees." Všechno nám přiznají - poslali ji prozkoumat La Veraine, protože to je jediné spojení, které našli s tímto nepořádkem, který už přerostl v největší událost, která se právě teď na planetě odehrává. Je jen otázkou hodin, než jsme nuceni se jim přiznat."
  
  Drake se zamračil. "Existuje nějaký důvod, proč se teď nepřiznat? Květen by byla fantastická akvizice."
  
  "Souhlasím, kámo, ale vlády jsou vlády, a ať je svět v nebezpečí nebo ne, rádi hrají své malé hry, že?"
  
  Drake ukázal na díru v zemi. "Vypadá to, že jsou připraveni."
  
  
  * * *
  
  
  Drakeova rychlost klesání byla stanovena na 126 stop. Do ruky mu bylo vloženo zařízení zvané rychloupínací náhubek a předán batoh. Vytáhl hasičskou helmu s baterkou připevněnou na hlavě a prohrabal se batohem. Velkou baterku, kyslíkovou nádrž, zbraň, jídlo, vodu, vysílačku, potřeby pro první pomoc - vše, co k jeskyňářství potřebuje. Natáhl si pár odolných rukavic a došel k okraji jámy.
  
  "Geronimo?" požádal Kennedyho, který zůstal nahoře s Benem a profesorem, aby pomohl sledovat jejich obvod.
  
  "Nebo se chytni za kotníky, vystrč zadek a doufej," řekla.
  
  Drake se na ni zle zašklebil, "Vrátíme se k tomu později," řekl a skočil do tmy.
  
  Okamžitě ucítil, jak červený diamant uvolnil spoušť. Jak padal, rychlost jeho pádu se snižovala a jeho malé kolečko tikalo stokrát za sekundu. Stěny studny - naštěstí nyní vyschlé - se míhaly v kaleidoskopických záblescích, jako ve starém černobílém filmu. Nakonec se sestup zpomalil na plazení a Drake cítil, jak se jeho boty jemně odrážejí od tvrdé skály. Stiskl tlamu a ucítil, jak se spoušť uvolnila z jeho bezpečnostního pásu. Drake zhodnotil proces přeměny v Ascendenta, než zamířil k místu, kde stál Dal a půl tuctu mužů a čekali.
  
  Podlaha znepokojivě křupala, ale přičítal to mumifikovaným troskám.
  
  "Tato jeskyně je podivně malá ve srovnání s tím, co jsme viděli na pozemním radaru," řekl Dahl. "Mohl se přepočítat. Roztáhněte se a hledejte... tunel... nebo něco takového."
  
  Švéd pokrčil rameny, pobavený vlastní nevědomostí. Drakeovi se to líbilo. Pomalu obcházel jeskyni, studoval nerovné stěny a třásl se, navzdory tlustému plášti, který dostal. Tisíce tun skály a zeminy na něj tlačily a on se tu pokoušel proniknout hlouběji. Znělo mu to jako život vojáka.
  
  Dahl komunikoval s Parnevikem přes obousměrný videotelefon. Profesor křičel tolik ‚návrhů", že Dahl zvuk po dvou minutách vypnul. Vojáci šlapali po jeskyni, dokud jeden z chlápků z Delty nevykřikl: "Mám tady řezby. I když je to maličkost."
  
  Dahl vypnul videotelefon. Parnevikův hlas zněl hlasitě a jasně, a pak přestal, když Dahl přiložil mobil ke zdi.
  
  "Vidíš to?"
  
  "Ja! Det ar podprsenka! Podprsenka!" Parnevik vzrušením ztratil angličtinu. "Walknotte... mmm... hlouček zabitých válečníků." Toto je symbol Odina, trojitý trojúhelník nebo boromejský trojúhelník, spojený s myšlenkou slavné smrti v bitvě."
  
  Drake zavrtěl hlavou. "Zatracení Vikingové."
  
  "Tento symbol se často nachází na 'obrázkových kamenech', které zobrazují smrt hrdinných válečníků cestujících na člunu nebo na koni do Valhally - Ódinova paláce. To dále posiluje myšlenku, že jsme našli světskou Valhalu."
  
  "Promiň, že jsem ti kazil parádu, kámo," řekl přímočarý muž ze SAS, "ale tahle zeď je tlustá jako moje tchyně."
  
  Všichni o krok ustoupili a rozsvítili světla přilby po nedotčeném povrchu.
  
  "Musí to být falešná zeď." Ten chlap skoro vykřikl vzrušením. "To musí být!"
  
  "Počkej," slyšel Drake Benův mladý hlas. "Také se tam píše, že Valknoth je také nazýván Smrtelným uzlem, symbolem Ódinových následovníků, kteří měli zálibu v násilné smrti." Opravdu věřím, že by to mohlo být varování."
  
  "Hovadina". Drakeův povzdech byl upřímný.
  
  "To je nápad, chlapi," ozval se Kennedyho hlas. "Co takhle důkladnější prohlídku všech zdí. Pokud získáte více Walknottů, ale pak najdete prázdnou zeď, vybral bych si tuto."
  
  "To se ti snadno řekne," zamumlal Drake. "Být tam nahoře a všechno."
  
  Rozdělili se a pročesávali skalnaté stěny centimetr po centimetru. Seškrabaly staletý prach, oprášily pavučiny a zahnaly plíseň. Nakonec našli další tři Valknoty.
  
  "Skvělé," řekl Drake. "Jsou to čtyři stěny, čtyři uzlovité věci." Co teď sakra budeme dělat?"
  
  "Jsou všechny stejné?" " zeptal se překvapeně profesor.
  
  Jeden z vojáků zobrazil obrázek Parnevika na obrazovce videotelefonu. "No, nevím jak vy, ale jsem si jistý, že už mě nebaví ho poslouchat. Ten zatracený Švéd by nás už dávno ukončil."
  
  "Počkej," řekl Benův hlas. "Oči jsou v Mimirově studni, ne..." jeho hlas se ztratil za syčení statické elektřiny a pak obrazovka ztmavla. Dahl s ní zatřásl, zapnul ji a vypnul, ale bez úspěchu.
  
  "Blbost. Co se tím snažil říct?
  
  Drake se chystal hádat, když se videotelefon vrátil k životu a Benova tvář zaplnila obrazovku. "Nevím, co se stalo. Ale poslouchejte - Oči jsou v Mimirově studni, ne v jeskyni pod ní. Rozumět?"
  
  "Ano. Takže jsme je minuli cestou dolů?"
  
  "Myslím, že ano".
  
  "Ale proč?" zeptal se Dahl nevěřícně. "Proč tedy tato jeskyně vůbec vznikla? A radar pronikající do země jasně ukázal, že pod ním je obrovský prostor. Samozřejmě, že kus tam dole musel být."
  
  "Pokud..." Drake pocítil hrozný chlad. "Pokud tohle místo není past."
  
  Dahl najednou vypadal nejistě. "Jak to?"
  
  "Je to prostor pod námi? Co když je to bezedná jáma?"
  
  "To znamená, že stojíš na hliněném polštáři!" Chlap vykřikl hrůzou. "Past! Každou chvíli se může zhroutit. Okamžitě odtamtud pryč!"
  
  Zírali na sebe jeden nekonečný okamžik zoufalé smrtelnosti. Všichni chtěli tak strašně žít. A pak se vše změnilo. To, co bylo kdysi trhlinou v betonové podlaze, bylo nyní popraskaným tvrdým panelem. Tento podivný zvuk trhání nepocházel z posunu kamene, ale ze skutečnosti, že se podlaha pomalu rozbíjela od konce ke konci.
  
  S nekonečnou jámou pod nimi....
  
  Šest mužů se zuřivě vrhlo na dva Ascendenty. Když tam dorazili, ještě živí, Dahl křičel, aby obnovil pořádek.
  
  "Vy dva jděte první." Proboha, buď drsný."
  
  "A na cestě nahoru," poznamenal Parnevik, "buď si zvláště vědom svého okolí. Nechceme artefakt zmeškat."
  
  "Nebuď idiot, Parneviku." Dahl byl z předtuch bez sebe. Drake ho takhle ještě nikdy neviděl. "Poslední dva zkontrolujeme, až půjdeme," řekl a zíral na Drakea. "To jsi ty a já".
  
  Videotelefon znovu zapípal a vypnul se. Dahl s ním zatřásl, jako by se ho snažil uškrtit. "Zatraceno Yankeey, bezpochyby."
  
  Prvním dvěma trvalo tři minuty, než se dostali na úroveň země. Pak další tři pro druhý pár. Drake myslel na všechny věci, které se mohou stát během šesti minut - zážitek na celý život, nebo vůbec nic. Pro něj to bylo to poslední. Nic než vrzání hlíny, sténání pohyblivého kamene, vrzání náhody, rozhodování, zda ho odměnit životem nebo smrtí.
  
  Podlaha pod prvním symbolem, který našli, se propadla. Nebylo žádné varování; jako by podlaha prostě vzdala ducha a upadla v zapomnění. Drake vyšplhal do studny tak daleko, jak jen mohl. Balancovalo spíše po stranách než na křehké dně jeskyně. Dahl objal druhou stranu studny a oběma rukama svíral kus zeleného provázku, prsten na jeho snubním prstě odrážel lucernu na Drakeově helmě.
  
  Drake vzhlédl a hledal nějaké silné kusy provázku, které by mohly připevnit k jejich postrojům. Pak uslyšel Dahla křičet: "Sakra!" a podíval se dolů právě včas, aby viděl, jak se videotelefon otáčí od jednoho konce ke druhému ve zlém pomalém pohybu, než s křupáním spadl na podlahu jeskyně.
  
  Oslabený pevný disk povolil a spadl do černé díry jako Drakeovy dávné sny o založení rodiny. Přihnala se k nim bouře a vypustila zakalený vzduch naplněný nevýslovnou temnotou z místa, kde se slepí tvorové schovávali a plazili se.
  
  A při pohledu dolů do té propasti bezejmenného stínu Drake znovu objevil svou dětskou víru v monstra.
  
  Ozval se slabý klouzavý zvuk a seshora se spustilo lano a zamával. Drake ji vděčně popadl a připevnil si ji k postroji. Dahl udělal totéž, vypadal stejně bíle, a oba stiskli příslušná tlačítka.
  
  Drake sledoval výškoměr. Studoval svou polovinu studny, zatímco Dahl ji kopíroval na druhou stranu. Několikrát se zastavili a naklonili se dopředu, aby se podívali blíž, ale pokaždé nic nenašli. Ušlo sto stop a pak devadesát. Drake si odloupl ruce od krve, ale nic nenašel. Šli dál, teď padesát stop, a pak Drake uviděl nepřítomnost světla, šero, které prostě absorbovalo světlo, které na ni vrhal.
  
  Široká dřevěná deska, po okrajích zubatá, nedotčená vlhkostí nebo plísní. Drake viděl rytiny na jejím povrchu a chvíli mu trvalo, než helmu správně umístil.
  
  Ale když to udělal...
  
  Oči. Symbolický obraz Ódinových očí, vyřezaný ze dřeva a zanechaný zde... kým?
  
  Od samotného Odina? Před tisíci lety? Autor: Heidi? Bylo to více či méně pravděpodobné?
  
  Dahl vrhl úzkostný pohled dolů. "V zájmu nás všech, Draku, tohle nezahazuj."
  
  
  TŘICET TŘI
  
  
  
  OSTERGOTLAND, ŠVÉDSKO
  
  
  Drake se vynořil z Mimirovy studny a držel dřevěnou desku vysoko jako trofej. Než stačil vyslovit slovo, byl hrubě vytržen z postroje a svržen na zem.
  
  "Hej, uklidni se..." Podíval se dolů do kufru stroje snů z Hongkongu, jednoho z nových. Lehce se převalil a uviděl na trávě ležet mrtvé a umírající vojáky - Delta, SGG, SAS - a za nimi Kennedy, klečící se zbraní namířenou na její hlavu.
  
  Viděl jsem Bena, jak je nucen stát vzpřímeně v sevření, a nemilosrdné ruce Alicie Milesové pevně svíraly jeho krk. Drakeovi málem puklo srdce, když viděl, jak Ben stále svírá v ruce svůj mobil. Držím se až do posledního dechu...
  
  "Nechte Brita stát," objevil se Drake Kanaďan Colby Taylor. "Nech ho, ať se dívá, jak jeho přátelé umírají - důkaz, že mu můžu vzít každou část, než mu vezmu život."
  
  Drake dovolil, aby mu bojové ohně pronikly do končetin. "Jediné, co dokazujete, je, že tohle místo splňuje to, co se píše v tom zatraceném průvodci - že je to země monster."
  
  "Jak poetické," zasmál se miliardář. "A je to pravda. Dej mi oči." Napřáhl ruce jako dítě, které žádá víc. Žoldák vyslal obraz Odinových očí. "Pokuta. To stačí. Tak kde máš letadlo, Draku? Chci z tebe kousky a pak vypadni z téhle zasrané díry."
  
  "Bez Štítu ničeho nedosáhneš," řekl Drake... první věc, která ho napadla. "A pak zjistěte, jak se z toho stane mapa pro Ragnarok."
  
  "Blázne," zasmál se Taylor nechutně. "Jediný důvod, proč jsme tady dnes a ne před dvaceti lety, je ten, že Štít byl objeven teprve nedávno." Jsem si jistý, že to už víte. Snažíš se mě zpomalit? Myslíš, že kloužu a dám ti další šanci? Dobře, pane Drake, řeknu vám to. Ona..." ukázal na Alicii, "nesklouzne. Ona. . tvrdý zlatý prdel, to je ona!"
  
  Drake sledoval, jak jeho bývalý kolega uškrtil Bena k smrti. "Prodá tě tomu, kdo nabídne nejvyšší nabídku."
  
  "Jsem ten, kdo nabídne nejvyšší nabídku, ty úplný hovno."
  
  A z vůle Prozřetelnosti někdo využil této chvíle k vystřelení kulky. Výstřel se hlasitě rozlehl lesem. Jeden z Taylorových žoldáků se zhroutil s novým třetím okem a okamžitě zemřel.
  
  Colby Taylor se na vteřinu zatvářil nevěřícně. Vypadal, jako by Bryan Adams právě vyskočil z lesa a začal hrát "Summer of '69." Jeho oči se proměnily v talíře. Pak do něj narazil jeden z jeho žoldáků, srazil ho na zem, žoldák krvácel, křičel a zápasil a umíral. Drake byl v okamžiku po jejich boku, když olovo roztrhlo vzduch nad nimi.
  
  Všechno se stalo ve stejnou dobu. Kennedy vyhodil její tělo nahoru. Vrchol její lebky byl tak pevně v kontaktu s bradou strážce, který ji zakrýval, že si ani neuvědomoval, co se stalo. Okamžité zavěšení.
  
  Záplava kulek létala sem a tam; žoldnéři, chyceni na otevřeném prostranství, byli zničeni.
  
  Thorsten Dahl byl osvobozen, když žoldák, který ho držel, ztratil tři čtvrtiny hlavy při třetím výstřelu, který se ozval z pušky. Velitel SGG přistoupil k profesoru Parnevikovi jako krab a začal starce táhnout k hromadě keřů.
  
  Drakeova první myšlenka byla o Benovi. Když se připravoval na zoufalou sázku, nedůvěra jím otřásla jako tisíciwattový elektromagnetický puls. Alicia odhodila chlapce stranou a postoupila na samotného Drakea. Náhle se v její ruce objevila pistole; bylo jedno který. S oběma byla stejně smrtelná.
  
  Zvedla to a soustředila se na to.
  
  Drake v rozpačitém gestu roztáhl ruce do stran. Proč?
  
  Její úsměv byl veselý, jako u démona, který objevil nedotčené maso v doupěti, o kterém si myslel, že už je dávno spotřebovaný.
  
  Stiskla spoušť. Drake sebou trhl, očekával horko a pak otupělost a pak bolest, ale zrak jeho mysli zachytil jeho mozek a viděl, že na poslední chvíli změnila cíl... a vpálil tři kulky do žoldáka zakrývajícího rozhořčenou postavu Colbyho. Taylor. Neriskujme.
  
  Dva vojáci SAS a dva Delta Marines přežili. SAS popadla Bena a odtáhla ho pryč. To, co zbylo z týmu Delta, bylo připraveno opětovat palbu na nedaleký háj.
  
  Ozvaly se další výstřely. Muž z Delty se otočil a spadl. Druhý se plazil po břiše na místo, kde spadl Wells, na druhou stranu Mimirovy studny. Wellsovo tělo na břiše sebou trhlo, když ho Američan odtáhl, důkaz, že je naživu.
  
  Další minuty uběhly jako rozmazané. Alicia vykřikla hněvem a skočila za americkým vojákem. Když se otočil a čelil jí pěstmi, na vteřinu se zastavila.
  
  "Vrať se," slyšel ji Drake říkat. "Jen jdi pryč."
  
  "Nenechám toho muže za sebou."
  
  "Vy Američané, dejte pokoj," řekla, než rozpoutala peklo. Nejlepší americký hráč couval, klopýtal hustou trávou, nejprve se držel za jednu paži a pak zavrávoral, když byla zlomená, než ztratil zrak na jedno oko a nakonec se zhroutil, aniž by sebou škubl.
  
  Drake zaječel a rozběhl se k Alicii, když zvedla Wellse za límec.
  
  "Zbláznil ses?" - vykřikl. "Jsi úplně blázen?"
  
  "Jde do studny," Aliciiny oči byly vražedné. "Můžeš se k němu připojit nebo ne, Drakeu." Tvé rozhodnutí."
  
  "Proč ve jménu Boha? Proč?"
  
  "Jednoho dne, Drake." Jednoho dne, pokud to přežiješ, budeš vědět."
  
  Drake se zastavil, aby popadl dech. co tím myslela? Ale ztratit koncentraci teď by znamenalo pozvat smrt tak jistě, jako by spáchal sebevraždu. Vyzval své tréninkové vzpomínky, svou mysl, všechny své dovednosti SAS. Zasáhl ji přímým boxerským úderem, bodnutím, křížem. Kontrovala a dávala si záležet, aby mu pokaždé zasáhla zápěstí drtivou silou, ale teď byl velmi blízko.
  
  Kde chtěl být.
  
  Ukázal prstem na její krk. Udělala boční krok přímo do jeho zvedajícího se kolena, jehož cílem bylo zlomit několik žeber a zpomalit její pád.
  
  Ale ona se převalovala mezi jeho koleny, až byli šokovaně blízko, centimetry od sebe, z očí do očí.
  
  Obrovské oči. Úžasné oči.
  
  Patřili k jednomu z největších světových predátorů.
  
  "Jsi slabý jako proutěné dítě, Matte."
  
  Její šepot ho mrazil v kostech, když vykročila vpřed, natáhla paži a vyhodila ho do vzduchu. Bez dechu dopadl na záda. Ani ne o vteřinu později byla na něm, kolena narážela do jeho solar plexu, čelo naráželo na jeho vlastní, takže viděl hvězdy.
  
  Znovu se podívala do očí a zašeptala: "Lehni."
  
  Ale nebyl to on, kdo musel učinit volbu. Bylo to jediné, co mohl udělat, aby zvedl ruku, překulil se na stranu, aby sledoval, jak napůl táhla napůl bezvědomí Wells k okraji bezedné jámy známé jako Mimirova studna.
  
  Drake vykřikl a namáhal se na kolena. V rozpacích z porážky, šokován tím, kolik výhod ztratil od doby, kdy se připojil k lidské rase, mohl jen přihlížet.
  
  Alicia překulila Wellse přes okraj studny. Velitel SAS ani nekřičel.
  
  Drake se zakymácel, když vstal, hlava a tělo křičely. Alicia přistoupila ke Colbymu Taylorovi, stále svěží a mrštný jako jarní beránek. Drake, otočený zády k Němcům, se cítil asi tak bezbranný jako námořník na voru čelem k prehistorickému Krakenovi, ale neucukl.
  
  Alicia odtáhla tělo mrtvého žoldáka od Taylora. Miliardář vstal s vyvalenýma očima a díval se od Milese přes Drakea ke stromům.
  
  Zpoza kmenů zahalených v mlze se začaly objevovat postavy podobné duchům, které se v této legendární zemi cítily jako doma. Iluze se rozbila, když se dostali dostatečně blízko, aby viděli své zbraně.
  
  Drake už šel kolem. Viděl, jak se lidé blíží, věděl, že jsou to Němci podobní supům, kteří si přišli vzít všechnu kořist.
  
  Drake se zmateně podíval na zbraň jejich vítězství. Alicia prostě chytila kanadského miliardáře za rozkrok a mačkala, až mu vylezly oči z hlavy. Usmála se jeho zmatku, než ho zavedla k Mimirově studni a naklonila mu hlavu přes okraj.
  
  Drake si uvědomil, že má jiné priority. Vyhnul se akci a použil Alici a Taylora jako štít. Došel ke křoví a pokračoval v chůzi a pomalu stoupal do malého travnatého kopce.
  
  Alicia ukázala do díry a třásla Taylorem, dokud neprosil o milost: "Možná tam najdeš něco, co bys tam mohl sbírat, ty megalomanský idiote," zasyčela a hodila jeho tělo do nekonečné prázdnoty. Jeho výkřiky se chvíli ozývaly, pak ustaly. Drake uvažoval, jestli muž, který spadl do bezedné jámy, křičel navždy, a jestli ho nikdo neslyšel, opravdu se to počítalo?
  
  Mezitím se Milo dostal ke své přítelkyni. Drake ho slyšel říkat: "Proč jsi to sakra udělal? Šéf by tohohle debila miloval živého."
  
  A Aliciina odpověď: "Drž hubu, Milo. Těšil jsem se na setkání s Abelem Freyem. Jsi připraven jít?"
  
  Milo se zlomyslně zašklebil směrem k vrcholu kopce. "Neukončíme je?"
  
  "Nebuď osel." Jsou stále ozbrojení a drží vyvýšená místa. Máš to, pro co jsme přišli?"
  
  "Všech devět částí Odina je přítomných a funkčních. Vaše letadlo je smažené!" - vykřikl. "Bavte se v noci na této mrtvé zemi!"
  
  Drake sledoval, jak Němci opatrně ustupují. Svět právě balancoval na pokraji. Přišli až sem a přinesli spoustu obětí. Vrazili se do země.
  
  Jen aby Němci přišli o všechno na poslední linii.
  
  "Ano," zachytil Ben jeho pohled s neveselým úsměvem, jako by mu četl myšlenky. "Jako život napodobuje fotbal, co?"
  
  
  ČTYŘIATŘICET
  
  
  
  OSTERGOTLAND, ŠVÉDSKO
  
  
  Slunce zapadalo pod jasný obzor, když Evropané a jejich jediný zbývající americký spojenec odkulhali do vyšších poloh. Foukal slabý studený vánek. Rychlé posouzení odhalilo, že jeden z vojáků SAS byl zraněn a profesor Parnevik trpěl šokem. To není překvapivé vzhledem k tomu, čím si prošel.
  
  Dahl kontaktoval jejich polohu přes satelitní telefon. Pomoc byla vzdálena asi dvě hodiny.
  
  Drake si lehl vedle Bena, když se zastavili v malém lesíku holých stromů s otevřenou plání kolem nich.
  
  Benova první slova: "Vím, že zemřeli další lidé, Matte, ale jen doufám, že jsou Karin a Hayden v pořádku. Je mi to opravdu líto."
  
  Drake se styděl přiznat, že zapomněl, že Hayden je stále s letadlem. "Neboj se. Je to přirozeně. Šance jsou extrémně dobré pro Karin, spravedlivé také pro Haydena," přiznal, když někde během mise ztratil schopnost přikrášlovat. "Jak se držíš, kamaráde?"
  
  Ben zvedl mobil. "Stále naživu".
  
  "Od módní přehlídky jsme ušli dlouhou cestu."
  
  "Sotva si to pamatuji," řekl Ben vážně. "Matte, sotva si pamatuji, jaký byl můj život, než to začalo." A to už je... dní?"
  
  "Mohl bych ti to připomenout, jestli chceš." Frontman The Wall of Sleep. Omdlovat nad Taylor Momson. Mobilní telefon je přetížený. Nedoplatky na nájemném. Nad Taylorem omdlím.
  
  "Ztratili jsme všechno."
  
  "Nelži, Bene - bez tebe bychom se tak daleko nedostali."
  
  "Znáš mě, kamaráde." Pomohl bych komukoli." Byla to standardní odpověď, ale Drake mohl říct, že ho pochvala potěšila. Nezapomněl na to, když Ben přelstil obleky a dokonce i skandinávského profesora.
  
  Hayden to na něm bezpochyby viděl. Viděla, jak osoba uvnitř začala prosvítat. Drake se modlil za její bezpečí, ale teď pro ni nemohl nic udělat.
  
  Kennedy spadl vedle nich. "Doufám, že jsem vás nevyrušil." Vypadáš docela fit."
  
  "Ty ne," řekl Drake a Ben přikývl. "Teď jsi jedním z nás."
  
  "Hmm, díky, myslím. Je to kompliment?"
  
  Drake zvedl náladu. "Každý, kdo si se mnou může zahrát pár her Dino Rock, je můj bratr na celý život."
  
  "Celou noc, člověče, celou noc."
  
  Ben zasténal. "Takže," rozhlédl se kolem. "Právě se setmělo."
  
  Drake se podíval na nekonečné louky. Z nejvzdálenějšího obzoru právě kapal poslední pruh tmavě červené. "Sakra, vsadím se, že tady v noci bude zima."
  
  Dahl se k nim přiblížil. "Takže tohle je konec, muži? jsme hotovi? Svět nás potřebuje."
  
  Pronikavý vítr roztrhal jeho slova na kusy a rozmetal je po pláních.
  
  Parnevik promluvil z místa, kde odpočíval, opřený zády o strom. "Poslouchej, ehm, řekl jsi mi, že jsi viděl jediný známý obraz dílů v jejich skutečném uspořádání." Obraz, který kdysi patřil Johnu Dillingerovi."
  
  "Jo, ale ta věc byla na turné v 60. letech," vysvětlil Dahl. "Nemůžeme si být jisti, že to nebylo zkopírováno, zvláště jedním z těch historií posedlých Vikingů."
  
  Profesor byl natolik dobrý, že zamumlal: "Ach. Děkuji."
  
  Úplná tma a nad hlavou se třpytil milion hvězd. Větve se houpaly a listí šustilo. Ben se instinktivně přiblížil k jedné straně Drakea. Kennedy udělal totéž s tím druhým.
  
  Tam, kde se Kennedyho stehno dotklo jeho, Drake ucítil oheň. Bylo to jediné, co mohl udělat, aby se soustředil na to, co Dahl říkal.
  
  "Štít," řekl Švéd, "je naší poslední nadějí."
  
  Sedí schválně tak blízko? Drake o tom přemýšlel. Dotek....
  
  Bože, už to bylo dlouho, co se takhle cítil. Vrátilo ho to do dob, kdy dívky byly dívky a chlapci byli nervózní, nosili trička ve sněhu a v sobotu odpoledne vodili své přítelkyně po městě, než jim koupil jejich oblíbené CD a dopřál si popcorn a brčko v kině. .
  
  Nevinné dny, dávno pryč. Dlouho vzpomínaný a bohužel ztracený.
  
  "Štít?" Zasáhl do rozhovoru. "Co?"
  
  Dahl se na něj zamračil. "Pokračuj, ty tlustý jorkšírský bastarde." Řekli jsme, že zde je hlavním detailem štít. Bez něj nelze ničeho dosáhnout, protože určuje umístění Ragnaroku. Je také z jiného materiálu než ostatní díly - jako by měl plnit jinou roli. Cílová. "
  
  "Jako co?"
  
  "Fuuuuck," řekl Dahl svým nejlepším oxfordským přízvukem. "Zeptej se mě na něco o sportu."
  
  "OK. Proč vlastně Leeds United podepsal Thomase Brolina?
  
  Dahlův obličej se prodloužil a pak ztvrdl. Už se chystal protestovat, když ticho prolomil podivný zvuk.
  
  Výkřik. Sténání ze tmy.
  
  Zvuk, který vyvolával prvotní strach. "Kristus žije," zašeptal Drake. "Co- ?"
  
  Stalo se to znovu. Kvílení, podobné zvířeti, ale hrdelní, jako z něčeho velkého. To způsobilo noční procházení.
  
  "Pamatuješ si?" Ben řekl nepřirozeným šeptem s hrůzou: "Toto je Grendelova země. Monstrum z Beowulfa. Stále existují legendy, že v těchto končinách žijí monstra."
  
  "Jediné, co si z Beowulfa pamatuji, byl zadek Angeliny Jolie," řekl Drake laskavě. "Ale myslím, že totéž lze říci o většině jejích filmů."
  
  "SHH!" - zasyčel Kennedy. "Co je to sakra za hluk?"
  
  Vytí se znovu ozvalo, teď blíž. Drake se ve tmě zoufale snažil rozeznat cokoli, představoval si, jak se k němu řítí vyceněné tesáky, kapající sliny a proužky shnilého masa uvíznuté mezi jejich zubatými zuby.
  
  Zvedl zbraň, nechtěl ostatní vyděsit, ale byl si příliš nejistý, aby to riskoval.
  
  Torsten Dahl namířil vlastní pušku. Zdatný voják SAS vytáhl nůž. Ticho spoutalo noc víc než Gordon Brown spoutal britskou ekonomiku a vyždímal ji.
  
  Slabý zvuk. Clank, něco, co znělo jako lehké kroky....
  
  Ale co to bylo za nohy? Drake o tom přemýšlel. Člověk nebo...?
  
  Kdyby slyšel cvakání drápů, klidně by vyděšeně vypustil celý svůj zásobník.
  
  Čert vem tyhle staré pohádky.
  
  Samotné komory v jeho srdci málem explodovaly, když Benův mobil náhle ožil. Ben ji překvapeně vyhodil do vzduchu, ale pak ji cestou dolů chvályhodně chytil.
  
  "Kecy!" zašeptal, než si uvědomil, co odpověděl. "Ach, ahoj, mami."
  
  Drake se snažil zastavit bušení krve v jeho mozku. "Nech toho. Nech toho!"
  
  Ben řekl: "Na záchodě. Zavolám ti později!"
  
  "Roztomilý". Kennedyho hlas byl překvapivě klidný.
  
  Drake poslouchal. Znovu se ozvalo sténání, tenké a bolestivé. Následovalo vzdálené zaklepání, jako by hlukař hodil kamenem. Další pláč a pak výkřik....
  
  Tentokrát rozhodně lidsky! A Drake se vrhl do bitvy. "To je Wells!" Vrhl se do tmy, instinkt ho zavedl přímo k Mimirově studni a zastavil ho na okraji.
  
  "Pomozte mi," zasténal Wells a popraskanými a zakrvácenými prsty se natáhl na rozeklaný okraj útesu. "Zachytil jsem se na jednom z lan... cestou dolů." Málem jsem si zlomil ruku. Tahle mrcha má... ještě něco na práci, aby mě... zabila."
  
  Drake vzal jeho váhu a zachránil ho před volným pádem zpět do nekonečné noci.
  
  
  * * *
  
  
  Když se Wells vřele zabalil a odpočíval, Drake nad ním jen zavrtěl hlavou.
  
  Wells zaskřehotal: "Nikdy jsem nechtěl rozpoutat válku...v rámci SAS."
  
  "Pak je to v pořádku, protože Alicia a já už nejsme součástí SAS."
  
  Ben vedle něj vyslýchal Parnevika, jako by se nic nestalo. "Myslíš, že Štít je nějaký druh klíče?"
  
  "Štít je všechno." To by mohl být klíč, ale je to určitě vše, co nám zbývá."
  
  "Pryč?" zopakoval Drake a zvedl obočí. Zaměřil se na Benův I-telefon. "Samozřejmě, že víme!"
  
  Ben byl o krok napřed a googloval 'Shield of Odin' geekskou rychlostí. Obraz, který se objevil, byl malý, ale Ben přibližoval rychleji, než si Drake dokázal vůbec představit. Snažil se vzpomenout si, jak Štít vypadal. Kulatý, se zvýšeným kulatým středem, vnější okraj je rozdělen na čtyři stejné části.
  
  Ben držel I-telefon na délku paže, takže se všichni mohli shromáždit.
  
  "Je to jednoduché," řekl Kennedy. "Ragnarok ve Vegas." Všichni jsou ve Vegas."
  
  Chlap si promnul bradu. "Umístění štítu ukazuje čtyři odlišné části obklopující odpověď uprostřed. Vidíš? Označme je Sever, Východ, Jih a Západ, abychom věděli, o čem mluvíme."
  
  "Skvělé," řekl Ben. "No, Západ je jasný." Vidím kopí a dvě oči."
  
  "Jih je kůň a dva, ehm, vlci, myslím." Drake přimhouřil oči, jak nejlépe mohl.
  
  "Rozhodně!" Ten chlap plakal. "Máš pravdu. Protože na východě musí být dvě valkýry. Ano? Vidíš?"
  
  Drake usilovně zamrkal, aby zaostřil, a viděl, co by se dalo považovat za válečnice nasazené na pár okřídlených koní. "Zatracený Starbucks!" Přísahal. "Kavárna s bezplatným Wi-Fi kdekoli na světě kromě této!"
  
  "Takže..." zakoktal Kennedy, "ehm, Shield na sobě štít nemá?"
  
  "Hmmm...!" Profesor usilovně studoval, dostal se do Benova pohledu a dostal přátelský výprask. "Mohl byste to trochu více přiblížit?"
  
  "Ne. Tohle je jeho limit."
  
  "Na East Side žádné další značky nevidím," řekl Dahl ze svého místa. "Ale sever je docela zajímavý."
  
  Drake přesunul pozornost a pocítil nával šoku. "Pane, toto je symbol Odina." Tři spojené trojúhelníky. To samé, co jsme viděli ve studni."
  
  "Ale co je tohle? Dahl ukázal na malý symbol umístěný v levém dolním rohu jednoho z trojúhelníků. Když se Ben přiblížil, všichni zvolali: "To je štít!"
  
  Zavládlo rozpačité ticho. Drake mu zničil mozek. Proč byl symbol Štít umístěn uvnitř trojúhelníků? Očividně je to vodítko, jen vágní.
  
  "Na velké obrazovce by to bylo mnohem jednodušší!" Profesor si odfrkl.
  
  "Přestaň fňukat," řekl Ben. "Nedovol, aby tě to porazilo."
  
  "Tady je myšlenka," řekl Kennedy. "Mohou trojúhelníky představovat něco jiného než tento 'Odinův uzel' nebo něco jiného?"
  
  "Tajný účel mystického symbolu spojeného s Bohem, který byl dříve považován pouze za legendu?" Chlap se usmál. "Samozřejmě že ne".
  
  Drake si třel žebra tam, kde ho Alicia Milesová naučila, že sedm let bez tréninku si vybralo daň na vaší bojové úrovni. Ponížila ho, ale on našel útěchu v tom, že byl naživu a oni byli stále - jen - ve hře.
  
  "Vrtulník bude mít zabudovaný internet," snažil se Dahl všechny uklidnit. "Asi za... oh, třicet minut."
  
  "Dobře, dobře, co středobod?" Drake udělal svou část. "Dva obrysy, které vypadají jako dětská kresba se třemi vemeny a medúzou."
  
  "A znovu Štít," přiblížil Ben oko 'medúzy'. "Stejný obrázek jako v severní části. Takže máme dva obrázky štítu na samotném štítu. Centrální část, skládající se ze dvou volných tvarů a tří samostatných trojúhelníků," řekl a kývl na Kennedyho. "Možná to nejsou vůbec trojúhelníky."
  
  "No, alespoň to potvrzuje mou teorii, že štít je hlavní částí," poznamenal Parnevik.
  
  "Tyto obrysy mi něco připomínají," uvažoval Dahl. "Jen nemůžu říct co."
  
  Drake mohl vymyslet nějaké ošklivé osobní útoky, ale držel se na uzdě. Pokrok, pomyslel si. Pompézní Švéd s nimi urazil dlouhou cestu a nyní si vysloužil trochu respektu.
  
  "Dívej se!" Ben zakřičel, až všichni uskočili. "Oba obrazy Štítu spojuje tenká, téměř nepodstatná čára!"
  
  "Což nám vlastně nic neříká," zabručel Parnevik.
  
  "Nebo..." přemítal Drake, vzpomínaje na dny, kdy četl armádní mapy, "nebo... když na to přijdeš z druhé strany, víme, že Štít je karta Ragnaroku. Tyto dva obrazy by mohly být stejným ohniskem na dvou různých obrazech... Pouze jeden pohled je výška a druhý..."
  
  "To je plán!" řekl Ben.
  
  V tu chvíli se ozval zvuk blížícího se vrtulníku. Dahl o tom mluvil tak, že svou závislost ze staré školy demonstroval vypnutím GPRS. Zamžoural do tmy spolu se všemi ostatními, když se blížila velká černá postava.
  
  "No, nemáme moc na výběr," řekl s napůl úsměvem. "Budeme muset, uh, převzít tento případ."
  
  
  * * *
  
  
  Jakmile byl Dahl na palubě a usadil se, nastartoval 20palcový notebook Sony Vaio, který používal svůj vlastní přenosný modem, podobný I-telefonu. V závislosti na pokrytí mobilní sítí by měli přístup k internetu.
  
  "Toto je mapa," pokračoval Drake ve svém toku myšlenek. "Tak s tím tak zacházíme." Je zřejmé, že střed, centrální detail, je půdorys. Takže zkopírujte diagram, použijte nějaký software pro geografické rozpoznávání a uvidíte, co se stane."
  
  "Hmm," Parnevik pochybovačně zkoumal zvětšený pohled. "Proč přidávat další obrázek, který vypadá jako vemeno, když je na něm symbol štítu, uh, Medúza." "
  
  "Výchozí bod?" Kennedy se chopil šance.
  
  Vrtulník se houpal, poháněný silným větrem. Pilot dostal rozkaz letět do Osla, dokud nedostane další instrukce. Tam na ně čekal druhý tým SGG.
  
  "Zkus ten program, Thorstene."
  
  "Už to mám, ale nepotřebuji to," odpověděl Dahl s náhlým překvapením. "Věděl jsem, že tyto tvary vypadají povědomě." To je Skandinávie na mapě! Vemeno je Norsko, Švédsko a Finsko. Medúza je Island. Neuvěřitelný."
  
  O zlomek sekundy později se notebooku ozvaly tři možné shody. Algoritmy rozpoznávacího softwaru se nejvíce blížily devadesáti osmi procentům - to byla Skandinávie.
  
  Drake uctivě kývl směrem k Dahlovi.
  
  "Ragnarok na Islandu?" Ten chlap o tom přemýšlel. "Ale proč?"
  
  "Dejte tyto souřadnice pilotovi," ukázal Drake prstem na pobřeží Islandu a pozici symbolu Štítu. "Tak. Už jsme několik hodin pozadu."
  
  "Ale my nemáme ty zatracené kousky," řekl Ben žalostně. "Němci je mají. A jen oni mohou najít Hrob bohů pomocí úlomků."
  
  A teď se Thorsten Dahl skutečně zasmál, což Drakea přimělo přemýšlet. "Ach ne," řekl Švéd a jeho smích byl téměř zlomyslný. "Mám mnohem lepší nápad, než se pohrávat s těmi zatracenými kousky." Vždy byly. Ať zůstanou v kysaném zelí!"
  
  "Děláte? Nech mě přemýšlet - nenašel se Štít na Islandu?" zeptal se Ben a znovu zapůsobil na Drakea svým jasným myšlením pod tlakem.
  
  "Ano, a pokud je toto starověké místo Ragnarok," řekl Parnevik, "dává to smysl. Odinův štít by spadl tam, kde zemřel."
  
  "Ach, to už dává smysl, profesore," škádlil ho Kennedy. "Teď tihle kluci rozhodli o všem za tebe."
  
  "No, pokud to pomůže, stále musíme vyřešit největší záhadu," řekl Ben s lehkým úsměvem. "Význam starověkého symbolu Odina - tři trojúhelníky."
  
  
  TŘICET PĚT
  
  
  
  Island
  
  
  Islandské pobřeží je ledové, členité a barevné, na některých místech je vyryté obrovskými ledovci a na jiných vyhlazené zuřivými vlnami a pronikavými větry. Jsou tu lávová pobřeží a černé útesy, majestátní ledovce a celkově jakýsi zenový klid. Nebezpečí a krása jdou ruku v ruce, připraveni ukolébat neopatrného cestovatele a přivést ho k předčasnému konci.
  
  Reykjavík se kolem nich prohnal během několika minut, jeho jasně červené střechy, bílé budovy a okolní zasněžené hory zaručeně vzruší i ta nejunavejší srdce.
  
  Krátce se zastavili na řídce osídlené vojenské základně, aby dotankovali a naložili zimní obleky, munici a proviant a cokoli dalšího, co Dahl za těch deset minut, co uvízli, napadlo.
  
  Ale muži na palubě černé vojenské helikoptéry nic z toho neviděli. Byli seskupeni - diskutovali o stejném cíli - ale jejich vnitřní myšlenky se týkaly vlastní smrtelnosti a smrtelnosti světa - jak se báli a báli se a jak se báli o ostatní.
  
  Drake byl znepokojen. Nemohl přijít na to, jak všechny udržet v bezpečí. Pokud to byl Ragnarok, co našli, pak byla další bájná Hrobka bohů a jejich životy se právě staly hrou rulety - takovou, jakou jste hráli v Kennedyho oblíbené alegorii Vegas - kde byl stůl zmanipulovaný.
  
  Postaven v tomto konkrétním náznaku tajnými plány každého tajného hráče a neznámými plány jejich mnoha nepřátel.
  
  A teď, kromě Bena a Kennedyho - dvou lidí, které by ochránil svým životem - musel Drake myslet na Haydena i Karin.
  
  Budou všechny tyto obavy bránit záchraně světa? Pouze čas ukáže.
  
  Koncové hry se hrály na každém rohu. Abel Frey už začal svůj. Alicia a Milo možná mají své vlastní, ale Drake měl podezření, že jeho bývalý kolega z SRT má v zásobě vražedné překvapení, které nečekal ani její přítel.
  
  Torsten Dahl a Wells jen zřídkakdy mluvili po telefonu od té doby, co překročili pobřeží Islandu, dostávali rozkazy, rady a šeptané rady od svých vlád. Nakonec Kennedy přijal hovor, což ji přimělo na několik minut sedět rovně a unaveně šokovaně zavrtět hlavou.
  
  Oslovila jen Drakea. "Pamatuješ na Haydena? Sekretářka? Ano, jen dělá svou práci dobře."
  
  "Co to znamená?"
  
  "Ona je ze CIA, sakra." A přesně tam, kde chce být. Uprostřed toho všeho svinstva."
  
  "Hovadina". Drake věnoval Benovi ustaraný pohled, ale stále věřil, že má pro jeho přítele slabost. Bylo to jen Drakeovo srdce, které ho živilo romantickými představami, které mu říkalo, že Haydenovy city byly pravdivé, nebo byla skutečná?
  
  "Byl to ministr obrany," pokračoval Kennedy, jako by se nic nestalo. "Chtít být, ehm, 'vědomý'."
  
  "Opravdu". Drake kývl na Dahla a Wellse. "A támhle se jen historie opakuje." Unaveně se podíval z nejbližšího okna. "Věřil bys, Kennedy, po posledním zhruba týdnu, že jsme stále ve hře?"
  
  "Věříte," řekl Kennedy, "že každý věří v teorii soudného dne ‚oheň nás pohltí"?"
  
  Drake se chystal odpovědět s unaveným sebevědomím, když v tom jeho světě zmizelo dno. Krev mu ztuhla v žilách, když se za oknem objevilo něco gigantického.
  
  Něco tak obrovského...
  
  "Teď už vím," zasyčel děsem naplněným hlasem muže, který si náhle uvědomil, že všechno, co miloval, může dnes zemřít. "Sakra... Kennedy... Teď už to vím."
  
  
  * * *
  
  
  Když ukázal na své odhalení a Kennedy se naklonil, aby se podíval, cítil, jak se celé její tělo napjalo.
  
  "Ó můj bože!" - ona řekla. "Tento...'
  
  "Já vím," přerušil ho Drake. "Dale! Podívej se na tohle." Dívej se!"
  
  Švéd zachytil netypický projev strachu a rychle ukončil rozhovor. Krátký pohled z okna ho zmateně zamračil. "Je to jen Eyjafjallajökull. A ano, ano, Draku, já vím, je pro mě snadné to říct, a ano, ano, tohle je ten, kdo v roce 2010 přinesl všechny novinky..." Odmlčel se, jako otřesený, plný očekávání.
  
  Parnevikovi se rozšířily oči. Švédské kletby z něj vyletěly jako otrávené šipky.
  
  Nyní se Ben přiblížil k oknu. "Páni. Toto je nejslavnější islandská sopka a zdá se, že stále vybuchuje, i když mírně."
  
  "Ano!" Drake plakal. "Oheň nás pohltí. Zatracený supervulkán. "
  
  "Ale co je důležitější," podařilo se Kennedymu pokračovat, "podívejte se na Štít z ptačí perspektivy, Matte. Podívej se na to!"
  
  Nyní se Parnevikovi podařilo najít svůj úhel pohledu: "Tři hory nejsou tři trojúhelníky, jak se vždy věřilo. Starověcí vědci se mýlili. Nejslavnější Ódinův symbol byl dešifrován nesprávně. Ó můj bože!"
  
  Drake se podíval za vybuchující sopku a uviděl dvě ještě vyšší hory po obou jejích stranách, které při pohledu shora velmi připomínaly symbol Odina.
  
  "Ach můj bože," řekl Parnevik. "To je místo, kde si s námi naše oči opravdu pohrávají, protože ačkoli se tyto hory zdají být blízko Eyjafjallajökullu, ve skutečnosti jsou stovky mil daleko. Jsou ale součástí řetězce islandských sopek. Všechno je propojené."
  
  "Takže pokud se jeden zvedne dostatečnou silou a je přímo spojen s ostatními dvěma..." pokračoval Kennedy.
  
  "Máte začátky supervulkánu," dokončil Drake.
  
  "Hrobka bohů," vydechl Dahl, "se nachází uvnitř eruptivní sopky."
  
  "A odstranění Ódinových kostí způsobí boom!" Kennedy zavrtěla hlavou a vlasy jí vlály. "Čekal bys něco míň?"
  
  "Počkejte!" Dahl si nyní prohlížel satelitní snímek, který jim řekl, kdy dosáhnou oka Medúzy. "Potřebujeme trochu pomoci s trasou, a to byl vždy můj plán B. Je tam jedna obrovská hora a Abel Frey nás ukáže přímo přes přední dveře."
  
  "Jak?" Ptaly se alespoň dva hlasy.
  
  Dahl mrkl a promluvil k pilotovi. "Zvedni nás výš."
  
  
  * * *
  
  
  Teď byly tak vysoko, že Drake přes mraky ani neviděl hory. Jeho nově nalezený respekt k veliteli SGG nutně potřeboval podporu.
  
  "Dobře, Torville, vysvoboď rolníky z jejich bídy, ano?"
  
  "Thorstene," opravil ho Dahl, než si uvědomil, že ho někdo nakopává. "Aha, rozumím. Dobře, pak se pokuste držet krok, pokud můžete. To je moje armádní specialita, nebo alespoň to bylo předtím, než jsem nastoupil do SGG. Letecké snímkování, zejména ortofoto. "
  
  "To je skvělé," řekl Drake. "Když mluvíme, stojím rovně." Co to sakra je?"
  
  "Jsou to fotografie pořízené z ‚nekonečné" vzdálenosti, při pohledu přímo dolů, které jsou pak geometricky upraveny tak, aby odpovídaly uznávanému mapovému standardu. Jakmile je fotka nahrána, vše, co musíme udělat, je zarovnat ji na souřadnice ‚skutečného světa", pak..." pokrčil rameny.
  
  "Výložník!" Kennedy se zasmál. "Myslíš něco jako Google Earth, že? Pouze bez 3D?"
  
  "Opravdu". Drake se zašklebil. "Doufám, že to funguje, Dale." Tohle je naše jediná šance, jak se dostat do konce."
  
  "Tak to bude. Nejen to, ale když počítač spočítá souřadnice, budeme přesně vědět, kde je vchod do Hrobky bohů. I Němci, kteří plně vlastní všech devět fragmentů, to budou muset ocenit."
  
  "Za předpokladu, že Němci umístí všechny dílky správně," řekl Ben se smutným úsměvem.
  
  "No, je to pravda." Můžeme jen doufat, že Abel Frey ví, co dělá. Rozhodně měl spoustu času na trénink."
  
  Drake sklouzl ze sedadla a hledal Wellse. Viděl jsem, jak zoufale bouchá mobilem na okno.
  
  "Nějaké zprávy o Freyově hradu, kamaráde?"
  
  Velitel SAS si odfrkl. "Obklopen. Ale tajně - Hrad o své nově nabyté pozornosti neví. Jsou tam němečtí policajti. Interpol. Zástupci většiny vlád světa. Ale ne Mai, z nějakého důvodu. Nebudu ti lhát, Matte, tohle bude tvrdý kámen, který se dá rozbít bez tuny ztrát."
  
  Drake přikývl a myslel na Karin. Znal šance, hrál je mnohokrát. "Takže nejdřív uděláme hrob... A pak uvidíme, kde skončíme."
  
  Právě v tuto chvíli zavládlo v přední části stísněné helikoptéry nějaké vzrušení. Dahl se otočil s jásavým úsměvem na tváři. "Frey je teď tam dole! Rozložíme na kousky. Pokud toto dítě zapneme na plný plyn a budeme střílet rychlostí jednoho snímku za sekundu, budeme uvnitř této hrobky do hodiny! "
  
  "Měj trochu respekt," vydechl Parnevik uctivě. "Tam dole je Ragnarok." Jedno z největších bojišť ve známé historii a místo alespoň jednoho Armagedonu. Bohové zemřeli s křikem v tomto ledu. Bohové. "
  
  "A Abel Frey taky," řekl Ben Blake tiše. "Jestli ublížil mé sestře."
  
  
  
  ČÁST 2
  oblékněte si brnění...
  
  
  TŘICET ŠEST
  
  
  
  HROB BOHŮ
  
  
  Hra byla u konce.
  
  Když Drake a jeho společníci letěli nad Ragnarokem a posádkou Abela Freye a mířili k kouřící hoře, věděli, že Němci budou intenzivně pronásledovat. Vrtulník rychle klesal k měkké sněhové kotlině, prudce otřesený občasnými poryvy větru a sílícím průvanem. Pilot řídil skupinu, dokud se vrtulník nevznesl tak blízko, jak jen mohl, šest stop od země, a pak na všechny zakřičel, aby se sakra dostali ven.
  
  "Hodiny tikají!" - vykřikl Dahl, jakmile se jeho boty dotkly sněhu. "Jdeme!"
  
  
  * * *
  
  
  Drake natáhl ruku, aby Bena podpořil, než se rozhlédl po jejich okolí. Drobná prohlubeň se zdála být nejlepším přistávacím bodem, byla jen míli od malého vchodu, který zkoumali, a jediná země v rozumné vzdálenosti, která nebyla příliš kamenná nebo potenciální magmatická trubice. Bonusem navíc bylo, že to mohlo pomoci zmást Freye, pokud jde o přesné umístění Hrobky.
  
  Byla to bezútěšná krajina, ne nepodobná tomu, jak by mohl vypadat konec světa, pomyslel si Drake. Vrstvy šedého popela, nudné svahy hor a zčernalé lávové nánosy mu dodaly jen malou jistotu, když čekal, až Dal na svém zařízení GPRS označí vchod. Napůl očekával, že se z temné mlhy vynoří ošuntělý hobit, který tvrdí, že dorazil do Mordoru. Vítr nebyl silný, ale jeho sporadické poryvy ho kousaly do obličeje jako pitbull.
  
  "Tady". Dahl proběhl závějemi popela. Vysoko nad nimi se s klidným klidem zvedl k nebi houbový mrak. Dahl zamířil na tlustou černou štěrbinu v hoře před sebou.
  
  "Proč by někdo umístil tak důležité a posvátné místo do sopky?" zeptal se Kennedy, když se plahočila vedle Draka.
  
  "Možná to nemělo trvat věčně," pokrčil rameny. "Island exploduje po staletí. Kdo by si pomyslel, že tato sopka bude vybuchovat tak často, aniž by dosáhla své plné kapacity?
  
  "Pokud... pokud to pořádně nevybuchne z kostí Odina." Dokážou to udržet pod kontrolou?"
  
  "Doufejme, že ne."
  
  Obloha nad hlavou byla pokryta sněhem a unášeným popelem, což přispělo k předčasnému soumraku. Tady nesvítilo slunce; bylo to, jako by se peklo poprvé zmocnilo pozemské říše a pevně se jí drželo.
  
  Dal se prodíral po nerovném terénu a občas zakopl o nečekaně hluboké závěje šedého prášku. Když Dahl došel k holým skalám, veškerá konverzace v této pestré skupině ustala - byli vytěsněni nudnou divočinou.
  
  "Tady nahoru," ukázal Švéd pistolí. "Asi dvacet stop." Přimhouřil oči. "Nevidím nic jasného."
  
  "Kdyby to Cook řekl u pobřeží Havaje, nikdy bychom si nedali ananasovou kaši," pokáral ho Drake jemně a doufal, že se zasměje.
  
  "Nebo kávu Kona," olízla si Kennedy rty, když se na něj podívala, a když mrkl nazpět, prudce se začervenal.
  
  "Až za tebou," řekl a mávnutím ukázal na třicetistupňový svah.
  
  "V žádném případě, perverze." Teprve teď se jí podařilo usmát.
  
  "No, když mi slíbíš, že nebudeš zírat na můj zadek." Drake se s chutí vrhl na skalnatý svah, vyzkoušel každý sevření, než rozložil svou váhu, a bedlivě sledoval Dahla a osamoceného vojáka SAS nad ním. Další byl Kennedy, pak Ben a nakonec Profesor a Wells.
  
  Nikdo nechtěl být vynechán z této konkrétní mise.
  
  Dahl nějakou dobu postupoval s řevem vpřed. Drake se ohlédl za sebe, ale za obzorem neviděl žádné známky pronásledování, neškodnější než premiérův projev. O chvíli později pronikl závojem ticha Dahlův hlas.
  
  "Páni, něco tu je, kluci." Je tam skalní výběžek, za ním odbočka doleva..." hlas se mu vytratil. "Svislá šachta s... ano, se schůdky vytesanými do skály." Velice těsný. Helvite! Ti staří bohové museli být hubení!"
  
  Drake dosáhl výběžku a sklouzl za ním. "Právě jsi nadával, Dahle, a dělal si legraci? Nebo to každopádně zkuste. Takže možná jsi nakonec člověk. Sakra, jaká těsná díra. Doufám, že s odjezdem nespěcháme."
  
  S touto znepokojivou myšlenkou pomohl Dahlovi zajistit bezpečnostní lano, než zatlačil Švéda do černé díry. Napadlo mě několik odvetných útoků, ale teď na to nebyl čas ani místo. Neschopen nasměrovat pochodeň dolů, chudák Torsten Dahl sestoupil naslepo, krok za krokem.
  
  "Jestli cítíte tu síru," nemohl si pomoci Drake. "Stop."
  
  Dahl si dal na čas a pečlivě položil každou nohu. Po několika minutách zmizel a Drake viděl jen matnou záři z jeho hasičské helmy, která byla čím dál slabší.
  
  "Jsi v pořádku?"
  
  "Sáhl jsem na dno!" ozval se Dahlův hlas.
  
  Kennedy se rozhlédl. "To je další vtip?"
  
  "No, pojďme z toho mrazu," Drake popadl okraj černého kamene a opatrně se spustil přes okraj. Pomocí nohou nejprve našel oporu a opatrně se spustil, palec po palci nebezpečného. Otvor byl tak úzký, že se při každém pohybu škrábal v nose a na tvářích. "Blbost! Jen si nespěchejte," řekl ostatním. "Snažte se pohybovat horní částí těla co nejméně."
  
  O několik minut později slyšel Dahla říkat: "Šest stop" a cítil, jak se kámen za ním proměnil v prázdný prostor.
  
  "Buď opatrný," varoval ho Dahl. "Nyní jsme na okraji propasti." Asi dvě stopy široký. Strmá skalní stěna po naší pravici, pravidelná bezedná jáma po naší levici. Zbývá jen jedna cesta."
  
  Drake použil své vlastní světlo, aby otestoval Švédova zjištění, zatímco ostatní dlouze klesali. Jakmile byli všichni upozorněni a připraveni, Dahl začal pomalu postupovat podél římsy. Zahalila je úplná tma, ozařovaly je jen pochodně na přilbách, které tančily jako světlušky v proudu. Naprostá prázdnota je ukolébala jako výmluvné volání sirény po jejich levici, takže těžký kámen po jejich pravici byl ještě přívětivější.
  
  "Připomíná mi to jeden z těch starých filmů o dinosaurech," řekl profesor Parnevik. "Pamatuješ si? Země, na kterou Čas zapomněl, myslím? Pohybují se jeskyněmi, obklopeni smrtícími tvory. Skvělý film".
  
  "Ten s Raquel Welch?" - zeptal se Wells. "Ne? No, lidé mé doby si myslí dinosaura - myslí si Raquel Welch. Nevadí."
  
  Drake se přitiskl zády ke skále a vykročil vpřed s nataženýma rukama, aby se ujistil, že Ben a Kennedy následují, než se pořádně vzdálili. Objevila se před nimi ponurá prázdnota a nyní k jejich uším dolehlo slabé dunění, hluboké a vzdálené.
  
  "To musí být Eyjafjallajökull, hora tiše vybuchující," zašeptal profesor Parnevik podél linky. "Můj nejlepší odhad je, že jsme ve vedlejší komoře, dobře izolované od magmatické komory a od potrubí, které napájí erupce." Mezi námi a stoupajícím magmatem mohou být desítky vrstev popela a lávy, které chrání nás i Hrobku. Můžeme být dokonce uvnitř skalní anomálie, kde stoupá pod strmějším úhlem než strany hory."
  
  zakřičel Dahl do tmy. "Gelvit! Peklo a zatracení!" Blíží se k nám nízká zídka, která nám kříží cestu v úhlu devadesáti stupňů. Není to vysoké, takže se nebojte, buďte opatrní."
  
  "Nějaká past?" Ten chlap riskoval.
  
  Drake viděl překážku a myslel si totéž. S velkou opatrností následoval velitele SGG přes bariéru ve výši kolen. Oba viděli první hrob ve stejnou dobu.
  
  "Oooh," Dahl neměl dost slov, aby jim rozuměl.
  
  Drake jen hvízdl, ohromen tou podívanou.
  
  Do úbočí hory byl vytesán obrovský výklenek, který sahal snad sto stop do jádra sopky - směrem k magmatické komoře. Byl vytvořen ve tvaru oblouku, možná sto stop vysokého. Když se všichni shromáždili a vytáhli své těžké baterky, naskytl se úžasný pohled na první hrob.
  
  "Páni!" - řekl Kennedy. Jeho světlo osvětlovalo jednu polici za druhou, vytesané do skalnatého rámu, každou polici ozdobenou a naplněnou poklady: náhrdelníky a oštěpy, náprsníky a přilby. Meče....
  
  "Kdo je sakra ten chlap?"
  
  Parnevik, jak se dalo očekávat, studoval vzdálenou zeď, tu, která stála proti nim, ve skutečnosti klenutý náhrobek Boží. Byly tam fantastické řezby v jasném reliéfu, které se svou dovedností vyrovnaly kterémukoli z moderních renesančních mužů, dokonce i Michelangelovi.
  
  "Tohle je Mars," řekl profesor. "římský bůh války"
  
  Drake uviděl svalnatou postavu v náprsníku a sukni, jak drží na jednom mohutném rameni obrovské kopí a dívá se přes druhé. V pozadí stál majestátní kůň a kulatá budova, která velmi připomínala Koloseum v Římě.
  
  "Udivuje mě, jak rozhodli, kdo zde bude pohřben," zamumlal Kennedy. "Římští bohové. Skandinávští bohové..."
  
  "Já taky," řekl Parnevik. "Možná to byl jen Diův rozmar."
  
  Najednou všechny oči upoutal obrovský sarkofág, který stál pod vyřezávanou freskou. Drakeova představivost vzala za své. Kdyby se podívali dovnitř, našli by kosti Boží?
  
  "Sakra, ale nemáme čas!" Dahl zněl frustrovaně, vyčerpaně a vyčerpaně. "Pojďme. Nemáme ponětí, kolik bohů zde může být pohřbeno."
  
  Kennedy se na Drakea zamračil a podíval se podél římsy, když zmizel ve tmě. "Je to křehká kamenná stezka, kterou sledujeme, Matte." A jsem ochoten vsadit svých 401 tisíc, že počet bohů není jen jeden nebo dva."
  
  "Teď nemůžeme ničemu věřit," řekl. "Jen jeden druhému. Pojďme. Němci brzy přijdou."
  
  Vynořili se z pohřební komory Marsu a každý muž se teskně ohlédl na její relativní bezpečnost a nevyčíslitelný význam. Prázdnota znovu kývla a teď Drake začal cítit tupou bolest v kotnících a kolenou, vedlejší produkt jejich pomalého pohybu po římse. Chudák profesor Parnevik a mladý Ben museli mít pořádnou bolest.
  
  Další řev otřásl obrovskou jeskyní a rozlehl se celou jejich vlastní. Drake vzhlédl a myslel si, že vysoko nad sebou vidí podobnou římsu. Kecy, tahle zatracená věc se může točit celou noc!
  
  Pozitivní je, že zatím neslyšeli žádné známky pronásledování. Drake předpokládal, že jsou o dobrou hodinu před Němci, ale věděl, že konfrontace je téměř nevyhnutelná. Jen doufal, že se jim podaří neutralizovat globální hrozbu dříve, než k ní dojde.
  
  Před nimi se objevila druhá římsa a za ní druhý velkolepý výklenek, umístěný v hlubinách hory. Ten byl vyzdoben mnoha zlatými předměty, boční stěny doslova zářily zlatým světlem.
  
  "Ach bože!" povzdechl si Kennedy. "Nikdy jsem nic takového neviděl." Kdo je to? Poklad Boha?
  
  Parnevik zamžoural na kamenné rytiny, které dominovaly masivnímu sarkofágu. Na okamžik zavrtěl hlavou a zamračil se. "Počkej, to jsou peří?" Je tento Bůh oblečený do peří?"
  
  "Možná, profesore," Ben už hleděl za výklenek do rozlohy černé noci, která na ně čekala. "Záleží na tom? Tohle není Jeden."
  
  Ten chlap ho ignoroval. "To je Quetzalcoatl!" Bůh Aztéků! O čem to všechno je..." ukázal na zářící stěny.
  
  "Aztécké zlato." Wells si povzdechl, ohromen navzdory sobě samému. "Páni".
  
  "Tohle místo..." Kennedy téměř úplně vyvětral místnost, "je největší archeologický nález všech dob. Rozumíš tomu? Zde božstvo není pouze jedné civilizace, ale mnoha. A všechny tradice a poklady, které k nim patří. Je to... ohromující."
  
  Drake odvrátil pohled od obrazu Quetzalcoatla, ozdobeného peřím a mávajícího sekerou. Parnevik řekl, že aztécký bůh byl znám - podle běžných církevních zdrojů - jako Bůh vládce, což je výraz naznačující, že je skutečně skutečný.
  
  "Quetzalcoatl" znamená "létající plaz" nebo "opeřený had". Což..." Parnevik se dramaticky odmlčel, pak si zřejmě uvědomil, že všichni ostatní se stáhli na římsu, "draku," řekl si potěšeně.
  
  "Má to něco společného s Marsem?" zeptal se osamělý voják SAS jménem Jim Marsters.
  
  Drake sledoval, jak Parnevik vystoupil na římsu se sevřenými rty. "Hmm," jeho dýchavičný předpoklad dosáhl každého na římse. "Jedině, že mohou znamenat smrt a kdysi to tak bylo."
  
  
  * * *
  
  
  Třetí výklenek a tento je stejně úchvatný jako ten předchozí. Drake zjistil, že zírá na úchvatnou nahou dámu vyřezanou ze dřeva.
  
  Stěny byly pokryty figurkami v hodnotě jmění. Delfíni, zrcadla, labutě. Náhrdelník z vyřezávaných holubic dostatečně velký, aby obepínal krk Sochy svobody.
  
  "No," řekl Drake. "Dokonce vím, kdo to je."
  
  Kennedy se zašklebil. "Ano, chtěl."
  
  "Opravdová děvka," řekl Parnevik ostře. "Aphrodite".
  
  "Ahoj," řekl Wells. "Nazýváš Boha Afroditou děvkou? Tady dole? Tak blízko jejího hrobu?"
  
  Parnevik pokračoval s typickým chuligánstvím na základní škole: "Je známo, že spí s bohy a lidmi, včetně Adonise. Nabídl Helenu Trójskou Paříži a pak dohodu zpečetil tím, že zažehl pařížský zápal ve chvíli, kdy na ni zamířil. Narodil se poblíž Paphosu z nedávno kastrovaných varlat Uranu. Musím říct, že ona..."
  
  "Dostali jsme zprávu," řekl Drake suše a stále se díval na řezbu. Usmál se, když si všiml, že na něj Kennedy kroutí hlavou.
  
  "Žárlíš, miláčku?"
  
  "Velmi zklamaný sexuálně?" Protlačila se kolem něj a stala se druhou v řadě za Dahlem.
  
  Podíval se za ní. "No, když se o tom teď zmiňuješ..."
  
  "No tak, Matte," Ben se prohnal kolem něj také. "Páni!"
  
  Jeho výkřik všechny přiměl k skoku. Otočili se a uviděli, jak se plazí zpět po čtyřech, hrůzu vepsanou po celém obličeji. Drake uvažoval, jestli právě neviděl samotného ďábla, jak stoupá na křídlech démonů přímo z pekelné kuchyně.
  
  "Tento výklenek -" vydechl. "Je to na plošině... vznáší se ve vzduchu... Na druhé straně nic není!" "
  
  Drake cítil, jak mu poskočilo srdce. Pamatoval si Mimirovu studnu a její falešnou podlahu.
  
  Dahl několikrát skočil. "Prokletý kámen se zdá být dostatečně silný." Tohle nemůže být konec řady."
  
  "Nedělej to!" zavrčel Ben. "Co když se to zlomí?"
  
  Zavládlo ticho. Všichni na sebe zírali s vykulenýma očima. Někteří se odvážili ohlédnout se na cestu, kterou se vydali, na bezpečnou cestu, která zahrnovala studny a Marstery.
  
  V tu chvíli, na nejvzdálenější slyšitelnou vzdálenost, bylo slyšet slabé dunění. Zvuk padajícího kamene do studny.
  
  "To jsou Němci," řekl Dahl přesvědčeně. "Kontrola hloubky šachty." Teď buď najdeme způsob, jak opustit tuto platformu, nebo stejně zemřeme."
  
  Drake udeřil do Kennedyho loktem. "Podívejte se tam," ukázal nad ně. "Nechal jsem uši otevřené. Myslím, že nad námi musí být další řada výklenků nebo jeskyní. Ale podívej... Podívejte se, jak se okraj útesu zdánlivě ohýbá.
  
  "Že jo". Kennedy spěchal k okraji Afroditina výklenku. Pak se přitiskla na rozeklaný kámen a nakoukla za roh. "Tady je nějaká struktura... Bože!" Ó můj bože."
  
  Drake ji držel za ramena a zahleděl se do tmy. "Myslím, že mě chceš šukat!"
  
  Tam, daleko za dosahem jejich světel, byla tenká římsa, která se změnila v ještě tenčí točité schodiště. Schody se táhly nahoru nad nimi a mířily do dalšího patra.
  
  "Mluv o závrati," řekl Drake. "Chtělo to jen sušenku a sklenici."
  
  
  TŘICET SEDM
  
  
  
  HROB BOHŮ
  
  
  Točité schodiště se zdálo být dostatečně pevné, ale prostý fakt, že se vinulo prázdnotou nad nekonečnou jámou, nemluvě o tom, že se jeho architektům nepodařilo instalovat žádné zábradlí, způsobil, že se i Drakeovy dobře trénované nervy třásly rychleji než blecha. vibrátor.
  
  Jeden celý kruh je přivedl asi do čtvrtiny cesty k Afroditině výklenku, takže Drake odhadl, že potřebují udělat čtyři nebo pět kruhů. Postupoval krok za krokem vpřed, následoval Bena, snažil se potlačit svůj strach, zhluboka dýchal a vždy se těšil na svůj cíl.
  
  Šedesát stop nahoru. Padesáti. Čtyřicet.
  
  Když se přiblížil na třicet stop, uviděl Bena, jak se zastavil a na chvíli se posadil. Chlapcovy oči zkameněly strachem. Drake se opatrně posadil na schod pod ním a poplácal ho po koleni.
  
  "Ty vole, není čas začít psát novou skladbu, Wall of Sleep." Nebo sní o Taylor Momson."
  
  Pak se k nim ozval hlas vojáka SAS. "Co se tam nahoře děje?" Děláme si tu srandu. Hýbat se."
  
  Vojáci SAS, pomyslel si Drake. Udělal jsem je jinak než předtím.
  
  "Dej si pauzu," zakřičel zpět. "Jen buď mo."
  
  "Přestávka! Uf..." Drake zaslechl Wellsův hluboký hlas a pak ticho. Cítil, jak mu Kennedy seděl u nohou, viděl její napjatý úsměv a prsty u nohou cítil její chvějící se tělo.
  
  "Jak se má dítě?"
  
  "Vynechám vysokou školu," přinutil se Drake zasmát. "Kamarádi z kapely. Hospody v Yorku. Filmový večer zdarma. KFC. Volání povinnosti. Víš, studentské věci."
  
  Kennedy se podíval blíže. "Podle mých zkušeností tohle vysokoškoláci a dívky nedělají."
  
  Nyní Ben otevřel oči a pokusil se pevně usmát. Pomalu kráčel po rukou a kolenou. Znovu tváří vzhůru, stále na rukou a na kolenou, stoupal jeden vyčerpávající krok za druhým.
  
  Palec po centimetru, krok za krokem nebezpečně stoupali. Drake cítil, jak ho z napětí bolí hlava a srdce. Pokud by Ben upadl, ochotně by chlapcův pád vlastním tělem zablokoval, i kdyby ho jen zachránil.
  
  Žádné otázky ani váhání.
  
  Další úplný kruh a byli asi dvacet stop od svého cíle, římsy, která zrcadlila tu, kterou právě překročili. Drake si ho prohlížel v mihotavém světle pochodně. Vedla zpět do vstupní šachty, ale očividně o patro výš.
  
  O úroveň výš?" pomyslel si. Bože, on to příliš 'modernizoval' se Sonicem, zatraceným ježkem.
  
  Nad sebou viděl, jak Dahl zaváhal. Švéd vstal příliš rychle, ztratil rovnováhu a nyní příliš zatížil zadní nohu. Nebyly slyšet žádné zvuky, jen tichý boj. Dovedl si jen představit mučení, které zaplavilo Dahlovu mysl. Prostor vzadu, bezpečí před námi, myšlenka na dlouhý, bolestivý pád.
  
  Švéd se pak vrhl vpřed, narazil na schody a držel se o život. Drake slyšel jeho těžký dech z deseti stop výše.
  
  Uběhlo několik minut a náročné stoupání pokračovalo. Nakonec Dahl sestoupil ze žebříku na římsu a pak se plazil po rukou a kolenou dopředu, aby udělal místo. Drake ho brzy následoval, táhl Kennedyho s sebou a cítil ohromnou úlevu, že jsou zpátky na úzké římse, která byla stále jen jeden krok od křičící smrti.
  
  Když byli všichni započteni, Dahl si povzdechl. "Pojďme do dalšího výklenku a dáme pauzu," řekl. "Já jsem za prvé úplně zničený."
  
  Po dalších pěti minutách promíchávání svých vyčerpaných těl a potýkání se s narůstajícími svalovými křečemi doklopýtali ke čtvrtému výklenku, který se nacházel přímo nad Afroditiným hrobem.
  
  Zpočátku nikdo neviděl stálého Boha. Všichni byli na kolenou, odpočívali a těžce dýchali. Drake si s úsměvem pomyslel, že přesně k tomu ho přivedl jeho civilní život, a vzhlédl, až když Parnevik pronesl nadávku, která by se zdála divná od kohokoli jiného než od něj.
  
  "Tkanina!"
  
  "Co?" - Zeptal jsem se.
  
  "Tkanina! Psí hlava. Tohle je Anubis."
  
  "Stejný šakal?" Wells se opřel v křesle a přitáhl si kolena k hrudi. "Studna. Já budu....."
  
  "Egyptské božstvo," řekl Parnevik. "A určitě to má něco společného se smrtí."
  
  Drake se podíval na řady mumií a soch uhelných šakalů. Zlatem zdobené rakve a smaragdy poseté ankhy. Nezaujatý, otočil se zády k Boží pohřební komoře a vtrhl do KitKat. O chvíli později si Kennedy sedl vedle něj.
  
  "Takže," řekla a rozbalila jídlo a pití.
  
  "Sakra, ty umíš dobře mluvit," zasmál se Drake. "Už se cítím vzrušeně."
  
  "Poslouchej, kámo, kdybych tě chtěl rozpálit, dostal by ses do mých rukou." Kennedy se na něj usmál, který byl nafoukaný i naštvaný. "Sakra, nemůžete se zastavit ani na minutu, že?"
  
  "Dobře, dobře, omlouvám se." Jen si hraji. Co se stalo?"
  
  Sledoval Kennedyho, jak zírá do prázdna. Viděl jsem, jak se jí rozšířily oči, když zachytila slabý zvuk frejských vojáků, kteří je doháněli. "Tuhle... věc... už nějakou dobu mlátíme kolem křoví." Myslíš, uh, vlastně něco máme, Drakeu?"
  
  "Rozhodně si myslím, že Odin je tady dole."
  
  Kennedy vstal, aby odešel, ale Drake jí položil ruku na koleno, aby ji zastavil. Dotek téměř způsobil jiskry.
  
  "Tady," řekl. "Co myslíš?"
  
  "Nemyslím si, že budu mít moc práce, až se vrátíme," zašeptala. "O sériovém vrahovi Thomasi Calebovi a všem ostatním." Ten bastard znovu zabil, víte, den předtím, než jsme se dostali na Manhattan."
  
  "Co? Ne."
  
  "Ano. Tam jsem se šel projít po místě vraždy. A vzdejte svou úctu."
  
  "Moc se omlouvám". Drake se zdržel objímání, protože věděl, že tohle je to poslední, co teď potřebuje.
  
  "Děkuji, já vím." Jsi jeden z nejčestnějších lidí, jaké jsem kdy poznal, Drake. A nejvíce obětavý. Možná proto tě mám tak rád."
  
  "Navzdory mým otravným komentářům?"
  
  "Navzdory tomu velmi silně."
  
  Drake dopil zbytek čokolády a rozhodl se, že obal KitKat nevyhodí do prázdna. S vědomím svého štěstí mohl nastražit prastarou past na odpadky nebo něco takového.
  
  "Ale žádná práce neznamená žádné spojení," pokračoval Kennedy. "V New Yorku nemám žádné skutečné přátele. Žádná rodina. Předpokládám, že stejně budu muset zmizet z očí veřejnosti."
  
  "No," řekl Drake zamyšleně, "vidím, že jsi lákavá vyhlídka." Upřel jí hloupé oči. "Možná bys mohl říct bollox veselé staré Paříži a přijít navštívit veselý starý York."
  
  "Ale kde bych zůstal?"
  
  Drake slyšel, jak Dal shromažďuje své jednotky. "No, musíme jen zjistit, jak si můžete vydělat." Počkal, až se postaví na nohy, pak ji popadl za ramena a podíval se do jejích jiskřících očí.
  
  "Vážně, Kennedy, odpověď na všechny tvé otázky je ano." Ale na tohle všechno teď nemůžu přijít. Mám vlastní zavazadla, o kterých musíme diskutovat, a proto se musím soustředit." Kývl směrem k prázdnotě. "Tam dole je Alicia Milesová." Můžete si myslet, že naše cesta tak daleko byla nebezpečná, že tato Hrobka byla nebezpečná, ale věřte mi, ve srovnání s tou mrchou nejsou nic."
  
  "Má pravdu," přešel Wells a zachytil poslední poznámku. "A nevidím žádnou jinou cestu odtud, Draku." Neexistuje způsob, jak se tomu vyhnout."
  
  "A my nemůžeme blokovat cestu, protože potřebujeme cestu ven," přikývl Drake. "Ano, také jsem se podíval na všechny scénáře."
  
  "Věděl jsem, že to uděláš." Wells se usmál, jako by celou dobu věděl, že Drake je stále jedním z jeho chlapů. "Pojď, tuřín řve."
  
  Drake následoval svého starého šéfa na římsu a pak zaujal jeho místo za Benem a Dahlem. Jediný hodnotící pohled viděl, že všichni jsou odpočatí, ale nervózní z toho, co je čeká.
  
  "Čtyři zabiti," řekl Dahl a odšoural se po římse, hora za ním.
  
  Další výklenek byl překvapením a všechny je povzbudil. Toto byla hrobka Thora, syna Odina.
  
  Ten chlap zasténal, jako by objevil yettiho tábořícího v Death Valley. A pro něj měl. Profesor severské mytologie objevil hrob Thora, snad nejslavnější norské postavy všech dob, částečně díky komiksům od Marvelu.
  
  Čistá radost.
  
  A pro Drakea to Thorova přítomnost najednou udělala ještě reálnější.
  
  Nastalo uctivé ticho. Všichni věděli o Thorovi, nebo alespoň o nějaké inkarnaci vikingského boha hromu a blesku. Parnevik měl přednášku o Thorsdayovi, nebo, jak ho nyní známe, ve čtvrtek. To je spojeno se středou - neboli Dnem vody, neboli Odinovým dnem. Thor byl největší válečný bůh, jakého lidé znali, ovládal kladivo a drtil své nepřátele silou síly. Čisté ztělesnění vikingské mužnosti.
  
  Bylo to jediné, co mohli udělat, aby odtáhli Parnevika pryč a zabránili mu ve snaze prozkoumat Thorovy kosti právě tam a tam. Další výklenek, šestý, obsahoval Lokiho, Thorova bratra a dalšího Odinových synů.
  
  "Stezka se zahřívá," řekl Dahl, sotva nahlédl do výklenku, než pokračoval po římse, která končila na úbočí hory, pevnou černou hmotou.
  
  Drake se připojil k Švédovi, Benovi a Kennedymu, když míjeli pochodně podél skály.
  
  "Stopy," řekl Ben. "A podložky rukou. Vypadá to, že jdeme nahoru."
  
  Drake natáhl krk, aby vzhlédl. Kamenné schodiště stoupalo do nekonečné temnoty a za nimi by nebylo nic než vzduch.
  
  Nejdříve zkouška nervů, co teď? Platnost? Životaschopnost?
  
  A opět šel Dahl první. Rychle se zvedl asi dvacet stop, než se zdálo, že zpomalí, jak ho pohltila temnota. Ben se rozhodl jít další, pak Kennedy.
  
  "Myslím, že teď můžeš dávat pozor na můj zadek," řekla s napůl úsměvem, "Ujisti se, že ti to neproletí."
  
  Mrkl. "Nemůžu z toho spustit oči."
  
  Drake šel jako další a dosáhl tří dokonalých chytů, než pohnul čtvrtým přívěskem. Takto se zvedl a pomalu vystoupal po strmém útesu do sopečného vzduchu.
  
  Všude kolem nich pokračovalo dunění: vzdálený nářek hory. Drake si představil blízkou magmatickou komoru, která vře, chrlí pekelný oheň skrz zdi a vybuchne do vzdálené modré islandské oblohy.
  
  Nad ním zašustila noha a sklouzla z malé římsy. Nehybně se držel, věděl, že pokud kolem něj někdo proběhne, nemůže udělat jen málo, ale pro každý případ byl připraven.
  
  Kennedyho noha se houpala v prostoru asi metr nad jeho hlavou.
  
  Natáhl se, trochu nejistě se zakymácel, ale podařilo se mu chytit podrážku její boty a vytáhnout ji zpátky na římsu. Dolehl k nám krátký šepot vděčnosti.
  
  Šel dál, bicepsy ho pálily, prsty ho bolely v každém kloubu. Konečky jeho prstů ubíraly váhu jeho těla s každým malým stoupáním. Pot mu stékal po každém póru.
  
  Odhadoval dvě stě stop bezpečných, ale děsivých držadel a stupaček, než dosáhly srovnatelného bezpečí další římsy.
  
  Vyčerpávající práce. End of the World, Apocalypse je pozdější dílo. Záchrana lidstva s každým represivním krokem vpřed.
  
  "Co teď?" Wells ležel na zádech a sténal. "Další zatracená procházka po římse?"
  
  "Ne," Dahl ani neměl sílu vtipkovat. "Tunel".
  
  "Vejce".
  
  Po kolenou se plazili vpřed. Tunel vedl do inkoustové temnoty, která způsobila, že Drake začal věřit, že sní, než se náhle zezadu srazil s nehybným Kennedym.
  
  Otočte obličej dopředu.
  
  "Ach! Mohl jsi mě varovat."
  
  "Je to těžké, když mě potkal stejný osud," odpověděl suchý hlas. "Myslím, že jen Dahl se z této hromady dostal bez zlomeného nosu."
  
  "Bojím se o své zatracené srdce," odpověděl Dahl unaveně. "Tunel končí přímo naproti prvnímu schodu dalšího schodiště, ehm, tipoval bych úhel čtyřicet pět stupňů." Nic vlevo ani vpravo, alespoň nic, co bych mohl vidět. Připravit se."
  
  "Tyhle věci musí být někde připevněny," zamumlal Drake a plazil se po pohmožděných kolenou. "Proboha, nemohou být jen tak zavěšeny ve vzduchu."
  
  "Možná mohou," řekl Parnevik. "Proboha. ha ha. Dělal jsem si legraci, ale vážně, můj nejlepší odhad je řada létajících opěr."
  
  "Skrytý pod námi," řekl Drake. "Rozhodně. Muselo to stát sakra hodně pracovních sil. Nebo pár opravdu mocných bohů."
  
  "Možná požádali o pomoc Herkula a Atlase."
  
  Drake opatrně vystoupil na první schod, překvapivě děsivý pocit napadl jeho mozek, a vyšplhal po hrubém kameni. Nějakou dobu stoupali a nakonec se vynořili do dalšího výklenku umístěného kolem zavěšené plošiny.
  
  Dahl ho přivítal vyčerpaným zavrtěním hlavy. "Poseidon".
  
  "Impozantní."
  
  Drake znovu poklekl. Pane, pomyslel si. Doufám, že Němci to mají stejně těžké. Nakonec to možná místo boje mohli vyřešit kamenem, papírem, nůžkami.
  
  Řecký bůh moře nesl svůj obvyklý trojzubec a místnost plnou pohádkového bohatství. To byl sedmý Bůh, kolem kterého prošli. Číslo devět mu začalo hlodat mysl.
  
  Nebylo číslo devět nejposvátnější ve vikingské mytologii?
  
  Zmínil se o tom Parnevikovi, když odpočívali.
  
  "Ano, ale tohle místo zjevně není jen severské," ukázal profesor prstem na muže s trojzubcem za zády. "Mohlo jich být sto."
  
  "No, sto z nich zjevně nepřežijeme," hádal se s ním Kennedy. "Pokud někdo zepředu nepostavil Ho-Jo."
  
  "Nebo ještě lépe, obchod se slaninou," plácl Drake rty. "Rozhodně bych teď mohl jednoho z těch padouchů zabít."
  
  "Křupavé," zasmál se Ben a plácl se do nohy. "Mluvíš o něčem, co je deset let zastaralé." Ale nebojte se - stále máte hodnotu pro zábavu."
  
  Uplynulo dalších pět minut, než se cítili dostatečně odpočatí, aby mohli pokračovat. Dahl, Wells a Marsters strávili několik minut posloucháním svých pronásledovatelů, ale věčnou noc nenarušil jediný zvuk.
  
  "Možná všichni odpadli," pokrčil Kennedy rameny. "Mohlo se to stát. Kdyby to byl film Michaela Baye, někdo by už spadl."
  
  "Opravdu". Dahl nás vedl po dalším zavěšeném schodišti. Jak to osud chtěl, bylo to tady, kde Wells ztratil sevření a sklouzl po dvou kluzkých schodech dolů a pokaždé narazil bradou do kamene.
  
  Z prokousnutého jazyka mu přes rty prosakovala krev.
  
  Drake ho popadl za ramena jeho velkého kabátu. Muž pod ním - Marsters - ho uchopil za stehna s nadlidskou silou.
  
  "Není úniku, starče. Ještě ne."
  
  Pětapadesátiletého muže hrubě vytáhli zpět po schodech, Kennedy držel Drakea za záda a Marsters se ujistil, že neuklouzl na dalším schodu. Když se dostali do osmého výklenku, měl Wells opět dobrou náladu.
  
  "Ano, udělali to schválně, chlapi." Chtěl jsem jen zbytek."
  
  Ale stiskl Marstersovi ruku a ze srdce Drakeovi zašeptal, když se nikdo nedíval.
  
  "Neboj se, starče." Jen vydržte. Ještě jsi neměl květnový čas."
  
  Osmý výklenek byl jakousi ukázkou.
  
  "Ó můj bože". Parnevikův zázrak je všechny nakazil. "Tohle je Zeus." Otec člověka. Dokonce i bohové o něm mluví jako o božstvu - otcovské postavě. Je...za Odina...mnohem dále a pochází od Norů."
  
  "Nebyl Odin mezi ranými germánskými kmeny identifikován jako Zeus?" zeptal se Ben a vzpomněl si na svůj výzkum.
  
  "Byl, člověče, ale chci říct, no tak." Tohle je Zeus. "
  
  Tento muž měl pravdu. Král bohů stál vysoký a nerozdělený a v mohutné ruce svíral blesk. V jeho výklenku se nacházelo množství třpytivých pokladů, přetékajících poctou, kterou by dnes jeden člověk mohl shromáždit.
  
  A pak Drake uslyšel kletbu, hlasitou, v němčině. Ozývalo se to zdola.
  
  "Právě prorazili tunel," zavřel Dahl podrážděně oči. "Je to jen patnáct minut za námi." Sakra, máme smůlu! Následuj mě!"
  
  Vábilo další schodiště, které tentokrát vedlo ven a přes Diovu hrobku, než se na posledních deseti schodech dostalo do vertikální polohy. Bojovali s tím, jak nejlépe mohli, jejich odvaha se v plíživé temnotě proměnila v popel. Jako by nepřítomnost světla potlačovala koktavého ducha. Strach se ozval a rozhodl se posadit.
  
  Mluvte o závrati, pomyslel si Drake. Povídejte si o tom, jak se vaše kuličky zmenšují na velikost arašídů. Těch posledních deset kroků, zavěšených nad černou tmou, stoupajících plíživou nocí, ho málem přemohlo. Neměl ponětí, jak to ostatní dokázali - jediné, co mohl udělat, bylo znovu prožít chyby své minulosti a pevně se jich držet - Alison, dítě, které nikdy neměli a nikdy mít nebudou; kampaň SRT v Iráku, která všechno podělala - postavil každou chybu do popředí své mysli, aby odstranil intenzivní strach z pádu.
  
  A položil jednu ruku na druhou. Jedna noha je vyšší než druhá. Zvedl se kolmo, nekonečno za ním, poryvy nějakého bezejmenného větru mu čechraly šaty. Vzdálený hromový řev by mohl být písní sopky, ale mohly to být i jiné věci. Nevýslovné hrůzy, tak strašné, že nikdy nespatří světlo světa. Hrozná stvoření klouzající po kamenech, blátě a hnoji, vydávající děsivé melodie, které evokují krvavě rudé vize šílenství.
  
  Drake se téměř v pláči přešplhal přes poslední skalnatý schod na rovnou plochu. Hrubý kámen poškrábal jeho škrábající ruce. S posledním bolestivým úsilím zvedl hlavu a uviděl, že všichni kolem něj leží na zemi, ale za nimi spatřil Torstena Dahla - šíleného Švéda - který se doslova plazil kupředu po břiše do výklenku většího než cokoli, co dosud viděli. daleko .
  
  Bláznivý Švéd. Ale bože, ten chlap byl dobrý.
  
  Výklenek byl zavěšen na jedné straně, ale připojen k srdci hory na druhé straně.
  
  "Díky bohu," řekl Dahl slabě. "Je to jeden. Našli jsme Odinovu hrobku."
  
  Pak se vyčerpáním zhroutil.
  
  
  TŘICET OSM
  
  
  
  HROB BOHŮ
  
  
  Z jeho omámení se ozval výkřik.
  
  Ne, křič. Krvavý výkřik, který mluvil o čisté hrůze. Drake otevřel oči, ale povrch skály byl příliš blízko, než aby mohl zaostřit. Plivl na zem a zasténal.
  
  A přistihl jsem se, že přemýšlím: jak daleko může člověk spadnout do nekonečna, než zemře?
  
  Byli tady Němci. Jeden z jejich bratrů právě spadl ze schodů.
  
  Drake se snažil vzpřímit se, bolel ho každý sval, ale adrenalin mu začal rozněcovat krev a čistit jeho myšlenky. Pomalu šel k Benovi. Jeho přítel ležel obličejem dolů na jednom z okrajů nástupiště. Drake ho odtáhl do Odinova výklenku. Rychlý pohled za něj mu řekl, že Němci ještě nedorazili, ale jeho uši mu řekly, že jsou pár minut daleko.
  
  Slyšel zvuk Abela Freye, jak nadává. Řinčení ochranných pomůcek. Milo křičel na jednoho z vojáků krvavou vraždu.
  
  Šance ukázat svou odvahu, pomyslel si, když si vzpomněl na jeden z Wellsových výroků, které si vybral během jejich výcviku SAS.
  
  Vlekl Bena kolem a opřel se zády o Odinův velký sarkofág. Chlapcova víčka se zachvěla. Kennedy klopýtal: "Buď na ně připravený. Vypořádám se s ním." Lehce ho plácla po tváři.
  
  Drake se odmlčel a na vteřinu se setkal s jejím pohledem. "Později".
  
  První z Němců zdolal vrchol. Voják, který se vyčerpáním rychle zhroutil a hned za ním druhý. Drake váhal udělat, co věděl, že by měl, ale Torsten Dahl kolem něj proběhl a neprojevil žádnou takovou lítost. Wells a Marsters se také šourali dopředu.
  
  Třetí nepřátelský bojovník se plazil přes vrchol, tentokrát obrovská, trnitá mužská mršina. Roztomilý. Krev, pot a skutečné slzy proměnily jeho už tak znepokojivou tvář jako groteskní masku. Ale byl dost houževnatý a rychlý na to, aby skočil přes vršek, kutálel se a zvedl malou pistoli.
  
  Jedna rána vyletěla z hlavně. Drake a jeho kolegové se instinktivně přikrčili, ale střela minula svůj cíl.
  
  Pronikavý hlas Abela Freye rozbil ticho, které následovalo po výstřelu. "Žádné zbraně, hlupáku." Nar! Nar! Poslouchej mě!"
  
  Milo se zašklebil a ošklivě se na Drakea usmál. "Zasraný Kraut kreténi." Hej kámo?
  
  Zbraň spolkla silná pěst a nahradila ji zubatá čepel. Drake to poznal jako nůž speciálních jednotek. Ustoupil stranou směrem k obrovi a dal Dahlovi příležitost vykopnout jednoho z padlých vojáků do vesmíru.
  
  Druhý voják se s námahou zvedl na kolena. Marsters se na něj znovu usmál a pak odhodil bezvládné tělo stranou. Mezitím už tři vojáci dosáhli rovné země a pak Alicia vyskočila zespodu a přistála jako kočka, v každé ruce držela nůž. Drake ji nikdy neviděl tak vyčerpanou a stále vypadala, že by se mohla postavit elitě ninjů.
  
  "Ne... zbraně?" Dahl dokázal říct mezi napjatými nádechy. "Konečně... věříš v teorii Armagedonu, Frey?"
  
  Významný německý designér nyní překročil hranu. "Nebuď hlupák, vojáku," řekl bez dechu. "Jen nechci označit tuhle rakev." V mé sbírce je jen prostor pro dokonalost."
  
  "Předpokládám, že to vidíte jako odraz sebe sama," řekl Dahl a odmlčel se, když jeho tým zatajil dech.
  
  Následovala pauza, okamžik strašlivého napětí, když každý protivník hodnotil svůj bezprostřední cíl. Drake ustoupil od Mila a nevědomky zamířil k Odinově hrobce, kde Ben a profesor stále seděli vedle sebe, hlídán pouze Kennedym. Čekal ještě jednu...
  
  ...doufám...
  
  A pak se ze schodů ozvalo tlumené zasténání, chabá prosba o pomoc. Frey se podíval dolů. "Jsi slabý!" plivl na někoho. "Kdyby nebylo Štítu, tak bych..."
  
  Frey ukázal na Alicii. "Pomoz jí". Válečnice se povýšeně zasmála a pak natáhla ruku přes bok. Jedním trhnutím vytáhla Haydena nahoru. Americká agentka CIA byla vyčerpaná z dlouhého stoupání, ale ještě více z nošení těžkého nákladu, který jí Němci připoutali na záda.
  
  Odinův štít zabalený do plátna.
  
  Bylo slyšet Parnevikův hlas. "Přinesl Štít! Hlavní část! Ale proč?"
  
  "Protože to je hlavní část, ty idiote." Frey ho zastřelil. "Tento hlavní objekt by neexistoval, kdyby neměl nějaký jiný účel." Módní návrhář opovržlivě zavrtěl hlavou a otočil se k Alicii. "Dokonči tyhle ubohé kretény." Musím uklidnit Odina a vrátit se na večírek."
  
  Alicia se šíleně zasmála. "Jsem na řadě!" Vykřikla, smrtelnější než River Tam, a hodila své ochranné vybavení doprostřed skalnaté plošiny. Ve zmatku se vrhla k Wellsovi a nedala najevo žádné překvapení nad jeho přítomností. Drake se soustředil na svůj vlastní boj, vrhl se k Milovi, aby ho překvapil, uhnul obratným švihem čepele a pak udeřil Milo tvrdým loktem do čelisti.
  
  Kost je prasklá. Drake tančil, pohupoval se a zůstával lehký na nohou. Pak by to byla jeho strategie - udeřit a utéct, udeřit do nejtvrdších míst svého těla, s cílem zlomit kosti a chrupavky. Byl rychlejší než Milo, ale ne tak silný, takže kdyby ho obr dohonil...
  
  Horou se rozléhal hrom, vrčení a praskání stoupajícího magmatu a pohybující se skály.
  
  Milo se svíjel v agónii. Drake se ujal vedení dvojitým bočním kopem, dvěma klepnutími - něco, co můžete vidět obratně dělat Van Damma v televizi, je pro pouliční boje v reálném životě zcela zbytečné. Milo to věděl a odvrátil útok zavrčením. Ale Drake to věděl také, a když se Milo vrhl celým svým tělem dopředu, Drake zasadil další silný úder loktem přímo do protivníkovy tváře, rozdrtil mu nos a oční důlek a tvrdě ho srazil na podlahu.
  
  Milo se zhroutil k zemi jako podřezaný nosorožec. Jakmile prohrál s protivníkem Drakeova kalibru, nebylo cesty zpět. Drake mu dupl na zápěstí a koleno, zlomil si obě hlavní kosti, pak pro jistotu i koule, a pak zvedl odhozený armádní nůž.
  
  Prohlédli si místo incidentu.
  
  Marsters, voják SAS, udělal krátkou práci se dvěma Němci a nyní bojoval s třetím. Zabít tři lidi během pár minut nebyl snadný úkol pro nikoho, dokonce ani pro vojáka SAS, a Marsters byl zraněn jen lehce. Wells tančil s Alicií podél okraje nástupiště, spíš běhal než ve skutečnosti tančil, ale rozptyloval ji. Jeho strategie byla chytrá. Zblízka by ho ve vteřině vykuchala.
  
  Kennedy odtáhl Haydenovo vyčerpané tělo pryč z centra bitvy. Ben přiběhl, aby jí pomohl. Parnevik nespal, studoval hrobku Odina - idiota.
  
  Abel Frey konfrontoval Thorstena Dahla. Švéd byl ve všech ohledech lepší než Němec, jeho pohyby byly každou vteřinou jemnější, jak se mu do bolavých končetin vracela síla.
  
  Pane, pomyslel si Drake. Tady nakopáváme prdel! Nebo ve starém dobrém duchu Dino Rock... Dovolte mi, abych vás pobavil!
  
  Konfrontace s Alicií se mu nelíbila a přesto zamířil do Wellsu, protože věřil, že ta padesátiletá žena potřebuje nejvíce pomoci. Když ho jeho bývalá spoluhráčka uviděla, z boje ustoupila.
  
  "Už jsem ti tento týden jednou nakopl koule, Draku." Jsi tak sadistický, že to chceš znovu?"
  
  "Máš štěstí, Alicio." Mimochodem, trénuješ svého přítele?" přikývl v reakci na sotva se pohybujícího Američana.
  
  "Jen v poslušnosti," hodila oba nože a chytila je jedním pohybem. "Pojďme! Já prostě miluju trojky!"
  
  Její povaha mohla být divoká, ale její činy byly kontrolované a vypočítané. Šťouchla do Draka, zatímco se lstivě snažila zahnat Wellse zády do nekonečné prázdnoty. Velitel si v poslední chvíli uvědomil její záměry a proběhl kolem ní.
  
  Drake vychýlil oba její nože, každou čepel posunul na stranu, přičemž si dával pozor, aby si nezlomil zápěstí. Nešlo jen o to, že byla dobrá... šlo o to, že byla trvale dobrá.
  
  Abel Frey se náhle prohnal kolem nich. Zdálo se, že když nedokázal překonat Dahla, uchýlil se k běhu kolem Švéda ve svém rychlém hledání Odinova hrobu.
  
  A v tom zlomku vteřiny Drake uviděl Marsterse a posledního německého vojáka zamčené ve smrtelném boji přímo na prašném okraji plošiny. Pak se šokujícím náhlým překvapením oba muži zakopli a jednoduše spadli.
  
  Výkřiky smrti se ozývaly prázdnotou.
  
  Drake to rozdělil, pomodlil se za Wellse, pak se otočil a vrhl se za Freyem. Nemohl tam nechat Bena bezbranného. Kennedy zablokoval návrháři cestu, sbíral odvahu, ale když se hnal vpřed, Drake si všiml malého černého předmětu, který svíral Frey v ruce.
  
  Rádio nebo mobil. Nějaký druh vysílače.
  
  Co to k sakru?
  
  To, co se stalo potom, bylo mimo chápání. V ohromujícím aktu bezohlednosti náhle úbočí explodovalo! Ozvalo se těžké zadunění a pak byly všude rozházené obří balvany a kusy horské břidlice. Kameny všech tvarů a velikostí letěly a hvízdaly prázdnotou jako kulky.
  
  Na boku sopky se objevila obrovská díra, jako by kladivo prorazilo tenkou sádrokartonovou stěnu. Škvírou proniklo tlumené denní světlo. Další rána a díra se ještě rozšířila. Hora trosek se v děsivém, hlubokém tichu řítila do bezedné jámy.
  
  Drake padl na podlahu s hlavou v dlaních. Některý z tohoto explodujícího kamene musel poškodit další neocenitelné hrobky. Co se to sakra děje?
  
  
  TŘICET DEVĚT
  
  
  
  HROB BOHŮ
  
  
  V nově vytvořené díře se objevil vrtulník, který se na vteřinu vznášel, než jím proletěl!
  
  Ze základny stroje visely čtyři silné kabely a několik lan.
  
  Nedalo se tomu uvěřit. Abel Frey právě nařídil rozdělit úbočí hory. Horský svah, který byl součástí aktivní sopky a který by mohl nějakým způsobem způsobit hromadné vymírání známé jako supervulkán.
  
  Aby doplnil svou sbírku.
  
  Tenhle muž byl úplně stejně šílený, jak mu přiznávali Drake a zbytek lidské rasy. I teď se šíleně smál, a když Drake vzhlédl, viděl, že se Frey nepohnul ani o palec, ale stál pevně vzpřímeně, když kolem něj syčela explodující hora.
  
  Alicia opustila Wells a klopýtala k Freyovi, dokonce i její šílené sebeovládání trochu pokulhávalo. Za nimi byli profesor Parnevik, Ben a Kennedy chráněni stěnami Odinova výklenku. Hayden byl na břiše, nehybný. Opravdu přišla tak daleko, aby zemřela v ohnivém šílenství? Wells poklekl vedle něj a chytil se za břicho.
  
  Vrtulník se vznášel blíž, jeho motor vyl. Frey zvedl svůj samopal a pokynul všem, aby se vzdálili od masivního Odinova sarkofágu. Krátký výbuch ohně jeho žádost posílil, kulky řinčely, když zasáhly neocenitelné zlaté vikingské relikvie v podobě štítů, mečů, náprsníků a rohatých přileb. Zlaté mince, pohnuté řetězcem událostí, začaly padat z regálů jako konfety na Times Square.
  
  Frey zamával vrtulníkem.
  
  Drake poklekl. "Přesunete-li tuto rakev, riskujete celý svět!" - vykřikl a jeho hlas byl přes těžký zvuk listů vrtule sotva slyšitelný.
  
  "Nebuď blázen!" zakřičel Frey s tváří zkroucenou jako zlý klaun závislý na heroinu. "Přiznej to, Drake." Porazil jsem tě!"
  
  "Nejde o vítězství!" Drake zakřičel, ale teď byl vrtulník přímo nad ním a on neslyšel ani svůj vlastní hlas. Sledoval, jak ho Frey nasměroval a z rozmaru na něj stříkal kulky, když mával rukama. Drake se modlil, aby jeho přátele nezachytil zbloudilý projektil.
  
  Němec to prohrál. Být tak blízko své celoživotní posedlosti, prostě se zhroutil.
  
  Nyní byl Dahl vedle něj. Sledovali, jak Frey a Alicia spouštějí těžké řetězy níž a níž, až je nakonec obtočily kolem obou konců sarkofágu. Frey se ujistil, že jsou v bezpečí.
  
  Vrtulník vzal váhu. Se nic nestalo.
  
  Frey zakřičel do svého telefonního sluchátka. Vrtulník to zkusil znovu, tentokrát jeho motory zařvaly jako rozzuřený dinosaurus. Řetězy vzaly svou váhu a ozvalo se zřetelné prasknutí, zvuk lámajícího se kamene.
  
  Odinova rakev se pohnula.
  
  "Tohle je naše poslední šance!" - zakřičel Dahl Drakeovi do ucha. "Jdeme do mlýnku! Z Milovy zbraně!"
  
  Drake spustil scénář. Mohli zničit vrtulník a zachránit Hrobku. Ben a Kennedy spolu s Haydenem a Parnevikem ale pravděpodobně zemřou.
  
  "Není čas!" vykřikl Dahl. "Buď tohle, nebo Apokalypsa!"
  
  Švéd skočil pro Milovu zbraň. Drake pevně zavřel oči, když mu srdce probodla agónie. Jeho pohled padl na Bena a Kennedyho a agónie rozhodnutí ho stočila dovnitř jako smyčku. Pokud prohrajete jednou rukou, prohrajete i druhou. A pak se rozhodl, že tohle Dahlovi prostě nemůže dovolit. Mohl by obětovat dva přátele, aby zachránil svět?
  
  Ne.
  
  Vyskočil vpřed jako žába, právě když se Dahl začal prohrabávat Milovým oblečením. Švéd překvapeně ucukl, když se Milo narovnal, Američan se v agónii shrbil, ale byl pohyblivý a kulhal na okraj nástupiště. Na jednu ze sestupových linií.
  
  Drake se šokovaně zastavil. Motory helikoptéry znovu zakvílely a jeskyni naplnila krutá rána. V příštím okamžiku se Odinův obrovský sarkofág posunul a vymanil se z ukotvení, hrozivě se zhoupl směrem k Drakeovi a okraji plošiny, tuna houpající se smrti.
  
  "Nooo!" Dahlův výkřik opakoval Parnevikův výkřik.
  
  Ozval se výkřik, zběsilý výkřik, jako by se přehřál ventilační otvor, zvuk, jako by všichni démoni v Pekle byli upalováni zaživa. Z nově otevřeného otvoru pod Odinovou hrobkou unikal proud sirného vzduchu.
  
  Frey a Alicia spěchali pryč a málem byli upáleni zaživa, když šplhali na houpající se rakev. Frey křičel: "Nesleduj nás, Draku!" Mám pojištění!" pak se mi zdál nápad, záruka bezpečí. Křičel na Drakeovy společníky: "Teď! Jděte za rakví, nebo zemřete!" povzbuzoval je Frey, mával samopalem a nezbývalo jim, než kolonu páry obejít.
  
  Dahl obrátil svůj pronásledovaný pohled na Drakea. "Musíme to zastavit," řekl prosebně. "Pro...pro moje děti."
  
  Drake neměl jinou odpověď než přikývnout. Rozhodně. Následoval velitele SGG a opatrně se vyhýbal houpajícímu se sarkofágu, který letěl nad nimi, jejich šklebící se nepřátelé byli bezpečně nahoře, zatímco jeho druhové sledovali jeho trajektorii na druhé straně.
  
  Pokrytý zbraněmi a rozmarem maniaka.
  
  Drake dosáhl díry v kamenné podlaze. Pára byla hořící, svíjející se věž. Nedotknutelný. Drake se přiblížil co nejblíže, než se otočil, aby sledoval, jak jeho nepřátelé postupují.
  
  Hayden zůstal na zemi a předstíral, že je v bezvědomí. Nyní se posadila a sundala popruhy, které jí zajišťovaly Odinův štít na zádech. "Co můžu dělat?"
  
  Drake se na ni krátce podíval. "Má CIA nějaké nouzové plány na vypnutí Supervulkánu?"
  
  Hezká 'sekretářka' vypadala chvíli zmateně, než zavrtěla hlavou. "Jen to, co je zřejmé. Dejte Němce do ventilačního potrubí." S výkřikem úlevy odhodila Štít. Všichni tři sledovali, jak se valí po okraji jako mince.
  
  Opravdu selhali?
  
  Tlak vycházející z potrubí se zvyšoval, jak sopka nabírala na síle. "Jakmile začne řetězová reakce," řekl Dahl. "Nemůžeme to uzavřít." Musíme to udělat hned!"
  
  Drakeův pohled byl na okamžik přitažen ke Štítu, který se hlučně převaloval kolem jeho okraje. Slova z něj vycházela, jako by byla napsaná v ohni.
  
  
  Nebe a peklo jsou jen dočasná nevědomost,
  
  Je to Nesmrtelná duše, která se přiklání ke správnému nebo špatnému.
  
  
  "Plán B," řekl. "Pamatuješ se na Odinovu kletbu?" Nezdálo se to vhodné, že? Není to kam dát, že? No, možná je to ono."
  
  "Je Odinova kletba způsob, jak zachránit svět?" Dahl o tom pochyboval.
  
  "Nebo k čertu," řekl Drake. "Záleží na tom, kdo o tom rozhodne. Toto je odpověď. Osoba, která nastavuje Štít, musí mít čistou duši. Je to past pastí. Už nic nevíme, protože jsme odstranili hrobku. Pokud selžeme, svět zanikne."
  
  "Jak kletba proběhla?" Hayden, která nevypadala o nic hůř než ona po utrpení v nepřátelských rukou, zírala na otvor, jako by se dala sežrat zaživa.
  
  Drake zaklel, když zvedl Štít a držel ho před sebou. Dahl stál a pozoroval ho, jak kráčí k syčícímu otvoru. "Ve chvíli, kdy se dotknete té páry tímto Štítem, vyrve se vám přímo z rukou."
  
  Pak, se zvukem podobným řevu stáda zvířat uvězněných v hořícím lese, zespodu vytryskla další pára a pronikavý jekot její erupce byl téměř ohlušující. Sirný zápach teď začal houstnout vzduch a proměnil ho v toxické miasma. Slabé dunění hory, které bylo tak dlouho jejich stálým společníkem, se nyní stalo spíše hromem. Drake měl pocit, jako by se třásly samotné zdi.
  
  "Nové zprávy, Dale." Plán B v akci. Pro budoucí použití to znamená, že nevím, co jiného mám sakra dělat."
  
  "Nemáš žádnou budoucnost," stál Dahl na druhé straně Štítu. "Nebo já."
  
  Společně se plahočili směrem k otvoru. Břidlice začala klouzat po skále vedle nich. Z nekonečných hlubin propasti se ozval křik a řev, jaké Drake nikdy neslyšel.
  
  "Supervulkán se blíží!" vykřikl Hayden. "Vypni to!"
  
  
  * * *
  
  
  Neviděna Drakem, Dahlem a dokonce ani Abelem Freyem, slavná islandská hora zvaná Eyjafjallajökull, která se až dosud spokojila s vypouštěním jemných šedých proudů a terorizujícím letecký provoz, náhle explodovala na jejím okraji. Brzy to uvidí na Sky News a BBC a později na You Tube ohromené miliony - ohnivé jazyky tisíce draků zažehnou na obloze ohnivou bouři. Ve stejnou dobu explodovaly další dvě islandské sopky, jejichž vršky pod tlakem odlétly jako zátky od šampaňského. Bylo oznámeno, poněkud svázaný jazyk, že Armagedon přišel.
  
  Jen pár vyvolených vědělo, jak blízko to ve skutečnosti bylo.
  
  
  * * *
  
  
  V temných hlubinách hory bojovali hrdinové neviditelní a nikdy neznámí. Drake a Dahl zaútočili štítem na výstup páry a použili kulatý předmět k odklonění páry do blízké prázdnoty, když ji umístili přímo nad díru, kterou zanechala demolice Odinovy hrobky.
  
  "Pospěš si!" Dahl se snažil udržet Štít na místě. Drake cítil, jak se mu třesou ruce od námahy, s níž překonal prvotní sílu hory. "Chci jen vědět, z čeho je ta věc sakra vyrobena!"
  
  "Koho to zajímá!" Hayden se je snažila zadržet, držela jim nohy a tlačila, jak jen mohla. "Prostě dejte toho parchanta dovnitř!"
  
  Dahl se vrhl a skočil do díry. Pokud by Štít minul nebo se jen nepatrně pohnul, okamžitě by se vypařil, ale jejich cíl byl správný a hlavní část opatrně vstoupila do umělé trhliny pod Odinovou hrobkou.
  
  Propracovaná past, vynalezená před stovkami a tisíci staletími. Přísahám bohům.
  
  Past pastí!
  
  "Největší prastará past, jakou kdy moderní svět poznal." Dahl padl na kolena. "Ten, kdo by to mohl ukončit."
  
  Drake sledoval, jak se Štít zdánlivě ztenčoval a absorboval obrovský tlak stoupající zdola. Zploštělo se a vytvořilo se podél okrajů trhliny, přičemž získalo obsidiánový odstín. Navždy. Nikdy nebude smazáno.
  
  "Bůh žehnej".
  
  Hotovo, na chvíli se odmlčel, než obrátil svou pozornost zpět na Freye. Hrůza naplnila jeho srdce víc, než si dokázal představit, dokonce i teď.
  
  Vrtulník se zvedl a napínal se, aby unesl váhu Odinovy rakve, která se pod ní jemně houpala. Frey i Alicia seděli na víku rakve, ruce pevně omotané kolem popruhů, kterými byla připevněna k vrtulníku.
  
  Ale Ben, Kennedy a profesor Parnevik viseli na třech dalších lanech visících pod helikoptérou, nepochybně drženi se zbraní v ruce, zatímco Drake bojoval o záchranu planety.
  
  Viseli nad prázdnotou, kymáceli se, když vrtulník stoupal, unesen přímo zpod Drakeova nosu.
  
  "Nooo!"
  
  A neuvěřitelně se rozběhl - osamělý muž, běžící s energií zrozenou ze vzteku, ztráty a lásky - muž, který se vrhl přes bezednou jámu do černého prostoru, požadoval, co mu vzali, a zoufale svíral jednu z houpajících se kabely, když upadl.
  
  
  ČTYŘICET
  
  
  
  HROB BOHŮ
  
  
  Drakeův svět se zastavil jeho skokem do temnoty - nekonečná prázdnota nahoře, bezedná jáma dole - tři palce houpajícího se lana, jeho jediná záchrana. Jeho mysl byla klidná; udělal to pro své přátele. Pro nic jiného, než pro jejich záchranu.
  
  Nesobecký.
  
  Jeho prsty se dotkly lana a nemohly se zavřít!
  
  Jeho tělo, konečně vystavené gravitaci, začalo rychle padat. V poslední vteřině se jeho švihající levá ruka sevřela na laně, které bylo delší než ostatní a sevřelo reflexivní zlomyslnost.
  
  Jeho pád se zastavil, když ho popadl oběma pažemi a zavřel oči, aby uklidnil své rychle tlukoucí srdce. Odněkud shora se ozval chraplavý potlesk. Alicia ze sebe vylije sarkasmus.
  
  "Toto myslel Wells slovem 'ukaž svou odvahu'? Vždycky mě zajímalo, co ta šílená fosilie znamená!"#
  
  Drake vzhlédl, jasně si uvědomoval propast pod ním a cítil se jako nikdy předtím. Ale jeho svaly hořely nově nabytou silou a adrenalinem a velká část starého ohně se teď v něm vrátila, touží po tom, aby vyšel ven.
  
  Vyšplhal po laně, ruku přes ruku, svíral ho koleny a rychle se pohyboval. Frey mával samopalem a zasmál se, pečlivě zamířil, ale pak Hayden vykřikl z Odinova hrobu. Drake ji viděl, jak tam stojí a míří Wellsovou pistolí na Freye - starý velitel padl vedle ní, ale díky bohu stále dýchal.
  
  Hayden namířil pistoli z poloviny na Freye. "Nechte ho vstát!"
  
  Vrtulník byl stále ve vzduchu, jeho pilot si nebyl jistý svými rozkazy. Frey zaváhal a vrčel jako dítě oddělené od své oblíbené hračky. "OK. Hundine, děvko! Měl jsem tě dostat z toho zatraceného letadla!"
  
  Drake se ušklíbl, když uslyšel Haydenovu odpověď. "Ano, často tomu rozumím."
  
  Kennedy, Ben a Parnevik to sledovali s vykulenýma očima a sotva se odvažovali dýchat.
  
  "Běž a vezmi si to!" - Frey pak zakřičel na Alicii. "Z ruky do ruky. Vezmi ho a jdeme. Ta svině tě nezastřelí. Ona je problém vlády. "
  
  Drake polkl, když Alicia seskočila ze sarkofágu a popadla Drakeovo paralelní lano, ale i tak si udělal čas a podíval se na Bena, aby posoudil, jak chlapec zareagoval na odhalení Haydenova stavu.
  
  Ben, kdyby něco, podíval se na ni s větší něhou.
  
  Alicia sklouzla po laně jako opice a brzy byla na stejné úrovni jako Drake. Podívala se na něj s dokonalou tváří plnou hněvu.
  
  "Můžu se houpat na obě strany." Vyskočila do vzduchu, nohama napřed, v půvabném oblouku temnotou a na okamžik zcela visela ve vzduchu. Pak se její nohy pevně spojily s Drakeovou hrudní kostí a ona trhla tělem dopředu, krátce se chytila jeho vlastního provazu, než ho přehodila na další.
  
  "Zasranej pavián," zamumlal Drake, hruď ho pálila a sevření povolilo.
  
  Alicia využila své hybnosti, aby se houpala kolem lana, nohy roztažené na úrovni hrudníku a udeřila do jeho břicha. Drake se dokázal otočit doprava, aby zmírnil ránu, ale stále cítil pohmožděná žebra.
  
  Zavrčel na ni, sdílel bolest a zvedl se výš. V jejích očích se objevila jiskra spolu s novým respektem.
  
  "Konečně," vydechla. "Jsi zpátky. Teď uvidíme, kdo je nejlepší."
  
  Šoupala po laně a sebevědomí vyzařovalo s každým pohybem. Jedním skokem obešla Drakeovo vlastní lano a znovu použila svou hybnost, aby udeřila zpět, přičemž tentokrát namířila nohy na jeho hlavu.
  
  Ale Drake byl zpět a byl připraven. S maximální obratností pustil lano, potlačil intenzivní závratě a zachytil ho v hloubce dvou stop. Alicia se nad ním neškodně vznášela, ohromená jeho pohybem, rukama stále mávala.
  
  Drake odskočil po laně stopu po druhé. Než si jeho protivník uvědomil, co udělal, byl nad ní. Tvrdě jí dupl na hlavu.
  
  Viděl jsem, jak její prsty pustily provaz. Spadla, ale jen o pár centimetrů. Tvrdý oříšek v ní zafungoval a ona znovu získala sevření.
  
  Frey zařval shora. "Nic dobrého! Zemři, ty anglický nevěřící!"
  
  Pak, ani ne mrknutím oka, Němec vytáhl nůž a přeřízl Drakeovo lano!
  
  
  * * *
  
  
  Drake to všechno viděl ve zpomaleném záběru. Lesk čepele, zlý lesk řezné plochy. Náhlé rozpletení jeho záchranného lana - způsob, jakým se nad ním začalo vyboulit a svíjet.
  
  Okamžitý stav beztíže jeho těla. Zamrzlý okamžik hrůzy a nedůvěry. S vědomím, že vše, co kdy cítil, a vše, co kdy mohl v budoucnu udělat, bylo právě zničeno.
  
  A pak ten pád... vidět, jak jeho nemesis, Alicia, šplhá po pěsti, aby se dostala zpět na vrchol sarkofágu... viděla, jak se Benova ústa zkroutila ve výkřiku... Kennedyho tvář se proměnila v masku smrti... a přes jeho periferní vidění... Vzdálenost... ...co to. ?
  
  Torsten Dahl, bláznivý Švéd, běží, ne, běží, přes plošinu s bezpečnostním pásem připoutaným k tělu, doslova se vrhá do černé jámy, stejně jako to před chvílí udělal sám Drake.
  
  Za ním se rozmotal bezpečnostní postroj, upevněný kolem sloupu v Odinově výklenku, pevně držený Haydenem a Wellsem, kteří byli připraveni na maximální úsilí.
  
  Dahlův šílený skok...přivedl ho natolik blízko, aby popadl Drakea za paže a pevně ho držel.
  
  Drakeův výbuch naděje pohasl, když spolu s Dahlem padli, bezpečnostní lano napnuté... a pak náhlé, bolestivé škubnutí, když Hayden a Wells přijali napětí.
  
  Pak doufej. Pomalé, bolestivé pokusy o záchranu. Drake se podíval Dahlovi do očí, neřekl ani slovo, nevydal ze sebe ani špetku emocí, když je centimetr po centimetru táhli do bezpečí.
  
  Pilot vrtulníku musel dostat rozkaz, protože začal stoupat, dokud nebyl připraven odpálit třetí střelu, tentokrát z hory, navrženou tak, aby dostatečně rozšířila mezeru, aby se sarkofág vešel bez rizika poškození.
  
  Do tří minut Odinova rakev zmizela. Rachot čepelí vrtulníku je vzdálenou vzpomínkou. Ben, Kennedy a Parnevik byli stejní jako teď.
  
  Nakonec byli Dahl a Drake přetaženi přes skalnaté okraje propasti. Drake chtěl pronásledovat, ale jeho tělo nereagovalo. Bylo to jediné, co mohl udělat, ležet, nechat trauma vstoupit dovnitř a přesměrovat bolest do izolované části svého mozku.
  
  A jak tam ležel, zvuk vrtulníku se vrátil. Tentokrát to byl vrtulník Dahl. A to byl zároveň jejich prostředek spásy a pronásledování.
  
  Drake se mohl dívat jen do zmučených očí Torstena Dahla. "Jsi Bůh, kámo," a význam místa, kde byli, mu neunikl. "pravý Bůh"
  
  
  ČTYŘICET JEDNA
  
  
  
  NĚMECKO
  
  
  Pokaždé, když se Kennedy Moore otočila zadkem na tvrdém sedadle, bystré oči Alicie Miles si toho všimly. Anglická mrcha byla bojovnice Uberu, obdařená policistovým šestým smyslem - neustálým očekáváním.
  
  Během tříhodinového letu z Islandu do Německa zastavili pouze jednou. Nejprve, pouhých deset minut poté, co opustili sopku, rakev zvedli a zajistili a přivedli všechny na palubu.
  
  Abel Frey okamžitě odešel do zadního kupé. Od té doby ho neviděla. Pravděpodobně mastí kola krádeží a průmyslu. Alicia prakticky hodila Kennedyho, Bena a Parnevika na svá místa a pak se posadila vedle svého přítele, zraněného Mila. Zdálo se, že podsaditý Američan si svírá každou část svého těla, ale hlavně koule, což Alicii připadalo střídavě zábavné a znepokojivé.
  
  V helikoptéře byli tři další strážci a obraceli ostražité pohledy vězňů na podivnou komunikaci, která existovala mezi Alicií a Milem - střídavě smutná, pak významná a pak plná vzteku.
  
  Kennedy neměl tušení, kde jsou, když vrtulník začal klesat. Její mysl poslední hodinu bloudila, od Drakea a jejich dobrodružství v Paříži, Švédsku a na sopce, ke svému starému životu s NYPD a odtud nevyhnutelně k Thomasi Calebovi.
  
  Caleb je sériový vrah, kterého osvobodila, aby ho znovu zabil. Napadly ji vzpomínky na jeho oběti. Místo činu, kterým před pár dny procházela - jeho místo činu - zůstalo v její mysli čerstvé, jako čerstvě prolitá krev. Uvědomila si, že od té doby neviděla jedinou zprávu.
  
  Možná ho chytili.
  
  Ve tvých snech....
  
  Ne. V mých snech ho nikdy nechytí, nikdy se k němu nepřiblíží. Zabíjí a zneužívá mě a moje vina mě pronásleduje jako zatracený démon, dokud to všechno nevzdám.
  
  Vrtulník rychle klesal a vytrhl ji z dohledu, kterému nemohla čelit. Osobní oddělení v zadní části vrtulníku se otevřelo a Abel Frey vystoupil a vyštěkl rozkazy.
  
  "Alicia, Milo, budeš se mnou. Přiveďte vězně. Strážci, doprovodíte rakev do mé vyhlídkové místnosti. Tamní správce má instrukce, jak mě kontaktovat, jakmile bude vše připraveno k nahlédnutí. A chci, aby se to stalo rychle, stráže, tak neváhejte. Odin možná čekal na Freye tisíce let, ale Frey na Odina nečeká."
  
  "Celý svět ví, co jsi udělal, Freyi, jsi blázen," řekl Kennedy. "Módní návrhářka, sakra." Jak dlouho si myslíš, že zůstaneš mimo vězení?"
  
  "Americký smysl pro vlastní důležitost," odsekl Frey. "A idiocie tě nutí věřit, že můžeš mluvit nahlas, hmm?" Vyšší mysl vždy vítězí. Vážně si myslíš, že se tvoji přátelé dostali ven? Nastražili jsme tam pasti, ty pitomá svině. Neprojdou kolem Poseidona."
  
  Kennedy otevřela ústa, aby protestovala, ale viděla, jak Ben krátce potřásl hlavou a rychle zavřel ústa. Nech to být. Nejprve přežij, bojuj později. V duchu citovala Vannu Bontu: "Raději bych měla komplex méněcennosti a byla příjemně překvapena, než abych měla komplex nadřazenosti a byla hrubě probuzená."
  
  Frey nemohl vědět, že jejich vrtulník zůstal skryt ve větší výšce. A hrdost ho přesvědčila, že jeho intelekt je lepší než jejich.
  
  Ať si to myslí. Překvapení by bylo ještě sladší.
  
  
  * * *
  
  
  Vrtulník s trhnutím přistál. Frey vykročil vpřed, seskočil dolů jako první a křičel rozkazy na muže na zemi. Alicia vstala a udělala pohyb ukazováčkem. "Nejdřív vy tři." Hlavy jsou dole. Pokračujte, dokud neřeknu jinak."
  
  Kennedy vyskočil z vrtulníku za Benem a cítil bolest vyčerpání v každém svalu. Když se rozhlédla, ten úžasný pohled jí dal na minutu zapomenout na únavu, ve skutečnosti jí to vyrazilo dech.
  
  Jediný pohled a uvědomila si, že je to Freyův hrad v Německu; návrhářské doupě nepravosti, kde zábava nikdy nepřestala. Jejich přistávací plocha byla obrácena k hlavnímu vchodu, dvojitými dubovými dveřmi vykládanými zlatými cvočky a orámovanými italskými mramorovými sloupy, které vedly do velké vstupní haly. Jak se Kennedy díval, zastavila se dvě drahá auta, Lamborghini a Maserati, ze kterých se vyvalili čtyři nadšení dvacítníci a vrávoravě stoupali po schodech k Hradu. Zpoza dveří se ozývaly těžké rytmy taneční hudby.
  
  Nad dveřmi se nacházela kamenná fasáda zakončená řadou trojúhelníkových věžiček a dvěma vyššími věžemi na obou koncích, které dodávaly obrovské stavbě gotický vzhled. Působivé, pomyslel si Kennedy, a trochu ohromující. Představovala si, že pozvání na večírek na tomto místě bude snem budoucí modelky.
  
  A tak Abel Frey profitoval z jejich snů.
  
  Přitlačili ji ke dveřím a Alicia je pozorně sledovala, když míjeli rachotící superauta a stoupali po mramorových schodech. Přes dveře a do haly s ozvěnou. Nalevo vedla otevřená kůží potažená brána do nočního klubu plného veselé hudby, barevných světel a stánků, které se houpaly nad davem, kde si každý mohl dokázat, jak umí tančit. Kennedy se okamžitě zastavil a vykřikl.
  
  "Pomoc!" Plakala a dívala se přímo na návštěvníky. "Pomozte nám!"
  
  Několik lidí si našlo tu chvíli, aby sklopilo své zpola plné sklenice a zíralo na mě. O vteřinu později se začali smát. Klasická švédská blondýnka zvedla láhev na pozdrav a snědý Ital si ji začal prohlížet. Ostatní se vrátili do svého diskotékového pekla.
  
  Kennedy zasténal, když ji Alicia popadla za vlasy a táhla po mramorové podlaze. Ben zakřičel na protest, ale facka ho málem srazila. Mezi hosty večírku se ozýval další smích, po kterém následovalo několik chlípných komentářů. Alicia hodila Kennedyho na velké schodiště a tvrdě ji udeřila do žeber.
  
  "Hloupá žena," zasyčela. "Copak nevidíš, že jsou zamilovaní do svého pána?" Nikdy si o něm nebudou myslet nic špatného. Teď jdi."
  
  Ukázala nahoru malou pistolí, která se jí objevila v ruce. Kennedy chtěla odolat, ale soudě podle toho, co se právě stalo, rozhodla se s tím prostě jít. Byli vyvedeni po schodech nahoru a doleva do druhého křídla zámku. Jakmile opustili schodiště a vstoupili do dlouhé nezařízené chodby - mostu mezi křídly - taneční hudba utichla a možná byli v tu chvíli jedinými živými lidmi.
  
  Když prošli chodbou, ocitli se v místnosti, která kdysi mohla být prostorným tanečním sálem. Nyní byl ale areál rozdělen na půl tuctu samostatných místností - místností s mřížemi na vnější straně místo zdí.
  
  Buňky.
  
  Kennedyho spolu s Benem a Parnevikem zatlačili do nejbližší cely. Hlasité cinknutí znamenalo, že se dveře zavírají. Alicia mávla rukou. "Jste sledováni. Užívat si."
  
  V ohlušujícím tichu, které následovalo, si Kennedy prohrábla prsty její dlouhé černé vlasy, uhladila si kalhotový kostým, jak nejlépe mohla, a zhluboka se nadechla.
  
  "No..." začala říkat.
  
  "Hej, svině!" Abel Frey se objevil před jejich kamerou a šklebil se jako Bůh Pekelného ohně. "Vítejte na mém párty zámku." Nějak pochybuji, že si to užijete stejně jako moji, ehm, bohatší hosté."
  
  Než odpověděli, mávl na nabídku. "To je jedno. Nemusíš mluvit. Vaše slova mě málo zajímají. Takže," předstíral, že přemýšlí, "koho máme... no, ano, samozřejmě, je to Ben Blake. Jsem si jistý, že ti to udělá velkou radost."
  
  Ben běžel k mřížím a zatáhl za ně, jak jen mohl. "Kde je moje sestra, ty bastarde?"
  
  "Hm? Myslíš tu šmrncovní blondýnu s..." divoce vyhodil nohu. "Zavést styl boje s draky? Chcete podrobnosti? Dobře, protože jsi to ty, Bene. První noc jsem tam poslal svého nejlepšího muže, aby jí vyzvedl boty, víš, abych ji trochu obměkčil. Označila ho, zranila pár žeber, ale dostal, co jsem chtěl."
  
  Frey chvíli vylovil dálkové ovládání z kapsy podivného hedvábného hábitu, který měl na sobě. Přepnul to na přenosnou televizi, čehož si Kennedy ani nevšiml. Ve vysílání se objevila fotografie - SKY News - povídání o rostoucím státním dluhu Spojeného království.
  
  "Druhá noc?" Frey se odmlčel. "Opravdu to její bratr chce vědět?"
  
  Ben zaječel, hrdelní zvuk mu unikl hluboko z žaludku. "Je v pořádku? Je v pořádku?"
  
  Frey znovu klikl na dálkové ovládání. Obrazovka se přepnula na jiný, zrnitější obraz. Kennedy si uvědomil, že se dívá na malý pokoj s dívkou přivázanou k posteli.
  
  "Co myslíš?" podněcoval Frey. "Aspoň je naživu." Pro teď."
  
  "Karin!" Ben běžel k televizi, ale pak se zastavil, náhle přemožen. Vzlyky otřásly celým jeho tělem.
  
  Frey se zasmál. "Co ještě chceš?" Znovu předstíral ohleduplnost a pak znovu změnil kanál, tentokrát na CNN. Ve zprávách se okamžitě objevila zpráva o sériovém vrahovi z New Yorku - Thomasi Calebovi.
  
  "Napsal jsem to pro vás dříve," řekl šílenec Kennedy s radostí. "Myslel jsem, že by ses mohl chtít podívat."
  
  Mimovolně poslouchala. Slyšel hroznou zprávu, že Caleb se dál toulal ulicemi New Yorku, osvobozený, duch.
  
  "Věřím, že jsi ho osvobodil," řekl Frey významně Kennedymu za záda. "Dobrá práce. Predátor je zpátky tam, kam patří, už to není zvíře v kleci v městské zoo."
  
  Zpráva se přehrávala přes archivní záběry případu - standardní věci - její obličej, obličej špinavého policisty, obličeje obětí. Vždy tváře obětí.
  
  Ty samé, které každý den pronásledovaly její noční můry.
  
  "Vsadím se, že znáš všechna jejich jména, že?" Frey se ušklíbl. "Adresy jejich rodin. Tak... zemřeli."
  
  "Drž hubu!" Kennedy si dala hlavu do dlaní. Přestaň! Prosím!
  
  "A ty," slyšela Freye šeptat. "Profesore Parneviku," vyplivl slova, jako by to bylo shnilé maso, které mu spadlo do úst. "Měl jsi zůstat a pracovat pro mě."
  
  Ozval se výstřel. Kennedy šokovaně vykřikl. V další vteřině uslyšela, jak se tělo zhroutilo, a když se otočila, uviděla, že stařec spadl na zem, v hrudi mu zela díra, vytékala krev a cákala na stěny cely.
  
  Spadla jí čelist a nedůvěra jí vyřadila mozek. Mohla jen sledovat, jak se k ní Frey znovu otočil.
  
  "A ty, Kennedy Moore." Tvůj čas přichází. Brzy prozkoumáme hloubky, do kterých jsi schopen sestoupit."
  
  Otočil se na podpatku, usmál se a odešel.
  
  
  ČTYŘICET DVA
  
  
  
  LA VEREIN, NĚMECKO
  
  
  Abel Frey se pro sebe zasmál, když zamířil do svého bezpečnostního oddělení. Pár vynalézavých okamžiků a zadupal tyhle idioty do země. Oba jsou zlomení. A nakonec zabil toho starého idiota Parnevika Stonea k smrti.
  
  Úžasný. Nyní k ještě příjemnějším aktivitám.
  
  Otevřel dveře do svého soukromého pokoje a našel Mila a Alici rozvalené na jeho pohovce, přesně tak, jak je opustil. Velký Američan stále trpěl zraněním, vyhrával při každém pohybu, díky tomu Švéd Torsten Dahl.
  
  "Nějaké zprávy od vedle?" - zeptal se Frey okamžitě. "Volal Hudson?"
  
  Hned vedle bylo řídící středisko CCTV, momentálně pod dohledem jednoho z nejradikálnějších Freyových příznivců Tima Hudsona. Hudson, známý po celém hradu jako "muž s pamětí" pro své rozsáhlé počítačové znalosti, byl jedním z prvních Freyových studentů, mužem ochotným zajít kvůli svému fanatickému šéfovi do jakéhokoli extrému. Většinou sledovali postup instalace Odinovy hrobky a Hudson byl u kormidla - nadával, potil se a nervózně hltal Yeagerse, jako by to bylo mléko. Frey toužil vidět Hrobku instalovanou na její právoplatné místo a plně se připravil na svou první významnou návštěvu. Kontrolovali se i jeho vězni, Karinina ubikace a cely jeho nových vězňů.
  
  A párty, samozřejmě. Hudson zavedl systém, který podrobil každý centimetr klubu nějaké kontrole, ať už to bylo infračervené nebo standardní hřiště, a každý pohyb elitních hostů Freye byl zaznamenán a kontrolován na jeho váhu v páce.
  
  Pochopil, že moc není vědění. Síla byla jasným důkazem. Diskrétní fotografování. Video ve vysokém rozlišení. Chytání bylo možná nezákonné, ale neublížilo, pokud byla oběť dostatečně vyděšená.
  
  Abel Frey mohl uspořádat "rande noc" s hvězdičkou nebo skalním kuřátkem, kdykoli se mu to hodilo. Mohl si koupit obraz nebo sochu, získat sedadla v první řadě na nejžhavější show v nejzářivějším městě a dosáhnout nedosažitelného kdykoli. chtěl.
  
  "Zatím nic. Hudson musel znovu omdlít na pohovce," řekla Alicia, když ležela s hlavou v dlaních a nohama visícími přes okraj jeho pohovky. Když se na ni Frey podíval, mírně roztáhla kolena.
  
  Rozhodně. Frey si přirozeně povzdechl. Sledoval, jak Milo sténal a držel ho za žebra. Cítil, jak mu výboj elektřiny zrychlil tep, když se myšlenka na sex mísila s nebezpečím. Zvedl obočí směrem k Alicii a dal jí univerzální znak "peníze".
  
  Alicia spustila nohy dolů. "Na druhou stranu, Milo, proč to nejdeš zkontrolovat znovu." A získat úplnou zprávu od toho idiota Hudsona, hmm? Šéfe," kývla směrem ke stříbrnému podnosu s předkrmy. "Něco neobvyklého?"
  
  Frey studoval talíř, zatímco Milo, lhostejný k tomu, co se děje, jako politik ke své hlouposti, vyslal předstíraný pohled směrem ke své přítelkyni, pak zasténal a odkulhal z místnosti.
  
  Frey řekl: "Ty biscotti vypadají chutně."
  
  Jakmile dveře zaklaply na místo, Alicia podala Freyovi talíř se sušenkami a vylezla na jeho stůl. Postavila se na všechny čtyři a otočila hlavu k němu.
  
  "Chceš pěkný anglický zadek s touhle sušenkou?"
  
  Frey stiskl tajné tlačítko pod stolem. Falešná malba se okamžitě přesunula na stranu a odhalila řadu obrazovek s videem. Řekl: "Šest" a jedna z obrazovek ožila.
  
  Když se díval, ochutnal sušenku a nepřítomně hladil Aliciin kulatý zadek.
  
  "Moje bitevní aréna," vydechl. "Už je uvařeno." Ano?"
  
  Alicia se svůdně zavrtěla. "Ano".
  
  Frey začal hladit prohlubeň mezi jejíma nohama. "Pak mám asi deset minut." Zatím si budeš muset vystačit s jedním rychlým."
  
  "Příběh mého života".
  
  Frey obrátil svou pozornost k ní, vždy si pamatoval Mila pouhých dvacet stop za odemčenými dveřmi, ale i přes to a smyslnou přítomnost Alicie Miles stále nemohl spustit oči z luxusní cely jednoho ze svých nově získali zajatci.
  
  Sériový vrah - Thomas Caleb.
  
  Poslední konfrontace byla nevyhnutelná.
  
  
  
  Část 3
  Bojiště...
  
  
  ČTYŘICET TŘI
  
  
  
  LA VEREIN, NĚMECKO
  
  
  Kennedy běžel k mřížím, když se před jejich celou objevil Abel Frey a jeho strážci. Křičela na ně, aby odstranili profesorovo tělo, nebo je nechali volně odejít, a když to udělali, pocítila nával strachu.
  
  Zastavila se u vchodu do cely, nevěděla, co má dělat. Jeden ze strážců ukázal pistolí. Prošli hlouběji do vězeňského komplexu, minuli několik dalších cel, všechny neobsazené. Ale rozsah toho všeho ji mrazil až do morku kostí. Přemýšlela, jakých zkažených nepravostí je tento chlap schopen.
  
  Tehdy si uvědomila, že by mohl být horší než Caleb. Horší než všechny. Doufala, že se blíží Drake, Dahl a podpůrná armáda, ale musela tomuto dilematu čelit a překonat ho, protože věřila, že jsou sami. Jak mohla doufat, že ochrání Bena tak, jako to udělal Drake? Vedle ní šel mladý muž. Od té doby, co Parnevik zemřel, moc nemluvil. Ve skutečnosti, pomyslel si Kennedy, chlapec od chvíle, kdy byli zajati v Hrobce, promluvil jen pár slov.
  
  Viděl, jak jeho šance na záchranu Karin unikla? Věděla, že má mobil stále bezpečně v kapse, nastavený na vibrace, a že od rodičů přijal půl tuctu hovorů, které nezvedal.
  
  "Jsme na správném místě," zašeptala Kennedyová koutkem úst. "Nech si svou mysl pro sebe."
  
  "Drž hubu, Američane!" Frey vyplivl poslední slovo, jako by to byla kletba. Pro něj, pomyslela si, s největší pravděpodobností ano. "Měl by ses bát o svůj vlastní osud."
  
  Kennedy se ohlédl. "Co to má znamenat? Přinutíš mě nosit jedny z tvých malých šatiček, které jsi vyrobil?" Napodobovala stříhání a šití.
  
  Němec zvedl obočí. "Roztomilý. Uvidíme, jak dlouho zůstaneš divoký."
  
  Za komplexem cel vstoupili do další, mnohem temnější části domu. Teď šli pod ostrým úhlem dolů, pokoje a chodby kolem ní byly v havarijním stavu. I když, když jsem znal Freye, všechno to byl červený sleď, který měl krvelačné psy zmást.
  
  Prošli poslední chodbou, která vedla ke klenutým dřevěným dveřím s velkými kovovými pláty na pantech. Jeden ze strážců vyťukal na bezdrátové numerické klávesnici osmimístné číslo a těžké dveře se začaly s vrzáním otevírat.
  
  Okamžitě uviděla kovové zábradlí ve výši hrudníku, které obklopovalo nový pokoj. Kolem něj stálo asi třicet až čtyřicet lidí s nápoji v rukou a smáli se. Playboyové a narkobaroni, prvotřídní prostitutky a prostitutky, předsedové královské rodiny a Fortune 500. Vdovy s obrovským dědictvím, šejkové bohatí na ropu a dcery milionářů.
  
  Všichni stáli kolem bariéry, popíjeli Bollingera a Romani Contiho, okusovali lahůdky a vyzařovali z nich svou kulturu a třídu.
  
  Když Kennedy vešel dovnitř, všichni se zastavili a chvíli na ni zírali. Její mrazivou myšlenkou bylo zhodnotit ji." Po zaprášených zdech se rozléhal šepot a napínal jí uši.
  
  To je ona? Policejní důstojník?
  
  Zničí ji maximálně za čtyři minuty.
  
  Vezmu si to. Dám ti dalších deset, Pierre. co chceš říct?
  
  Sedm. Vsadím se, že je silnější, než vypadá. A bude trochu naštvaná, nemyslíš?
  
  O čem to sakra mluvili?
  
  Kennedy ucítila drsné kopnutí do hýždí a vklopýtala do místnosti. Shromáždění se zasmálo. Frey rychle běžel za ní.
  
  "Lidé!" Smál se. "Přátelé! To je skvělá nabídka, nemyslíte?" A dá nám jednu úžasnou noc!"
  
  Kennedy se rozhlédl kolem, neovladatelně vyděšený. O čem to sakra mluvili? Zůstaň pichlavá, vzpomněla si na oblíbené rčení kapitána Lipkinda. Pokračujte ve hře. Snažila se soustředit, ale šok a neskutečné prostředí ji hrozilo přivést k šílenství.
  
  "Nebudu před tebou vystupovat," zamumlala Freyovi na záda. "Jakýmkoli způsobem očekáváte."
  
  Frey se k ní otočil a jeho vědomý úsměv byl úžasný. "Není to ono? Kvůli něčemu cennému?Myslím, že přeceňuješ sebe a své druhy. Ale je to normální. Můžete si myslet opak, ale myslím, že to uděláte, drahý Kennedy. Opravdu si myslím, že můžeš. Přijít." Pokynul jí, aby k němu přišla.
  
  Kennedy přistoupil k zábradlí. Asi dvanáct stop pod ní byla kruhová díra vyhloubená nerovnoměrně do země, její podlaha byla poseta kameny a její stěny byly pokryty hlínou a kamenem.
  
  Staromódní gladiátorská aréna. Bojová jáma.
  
  Vedle ní byly vytaženy kovové žebříky a zvednuty přes zábradlí do jámy. Frey naznačil, že by měla sestoupit.
  
  "V žádném případě," zašeptal Kennedy. Na ni a Bena mířily tři zbraně.
  
  Frey pokrčil rameny. "Potřebuji tě, ale vážně nepotřebuji kluka. Mohli bychom začít kulkou do kolena, pak do lokte. Pracuj a uvidíš, jak dlouho ti bude trvat, než splníš můj požadavek." Jeho pekelný úsměv ji přesvědčil, že jeho slova rád potvrdí.
  
  Zaťala zuby a vteřinu si uhlazovala kalhotový kostým. Bohatý dav si ji se zájmem prohlížel jako zvíře v kleci. Sklenice byly prázdné a předkrmy snědené. Mezi nimi poletovali číšníci a servírky, neviděni, naplňovali a osvěžovali.
  
  "Jaký druh jámy?" smlouvala o čase, neviděla z toho východisko a snažila se dát Drakeovi každou drahocennou vteřinu navíc.
  
  "Toto je moje bojová aréna," řekl Frey laskavě. "Žiješ ve slavné paměti nebo zemřeš v hanbě." Volba, můj drahý Kennedy, je ve vašich rukou. "
  
  Zůstaň pichlavý.
  
  Jeden ze strážců ji tlačil ústím pistole. Nějak se jí podařilo promítnout pozitivní pohled na Bena a sáhla po schodech.
  
  "Počkej," Freyovy oči vztekle zazářily. "Sundej jí boty. To ještě trochu podpoří jeho krvežíznivost."
  
  Kennedy tam stál, ponížený a zuřivý a trochu omámený, když před ní jeden ze strážců poklekl a zul jí boty. Vyšplhala po schodech, cítila se neskutečně a vzdáleně, jako by se toto podivné setkání odehrávalo s jiným Kennedym v odlehlém koutě světa. Zajímalo ji, kdo je ten, o kterém všichni stále mluví.
  
  Neznělo to moc dobře. Vypadalo to, že bude muset bojovat o život.
  
  Když scházela po schodech, z davu se ozvalo hvízdání a vzduch naplnila mocná vlna krvežíznivosti.
  
  Křičeli všelijaké sprostosti. Byly uzavřeny sázky, některé, že zemře za méně než minutu, jiné, že ztratí tanga za méně než třicet sekund. Jeden nebo dva jí dokonce nabídli podporu. Větším rizikem však bylo, že znesvětí její mrtvé tělo poté, co z ní udělá prášek.
  
  Nejbohatší z bohatých, nejmocnější spodina na Zemi. Pokud vám bohatství a moc dalo toto, pak byl svět skutečně zničen.
  
  Až příliš rychle se její bosé nohy dotkly tvrdé země. Sesedla, cítila se chladná a odhalená, a rozhlédla se kolem. Naproti ní byl do zdi vyříznut otvor. V současnosti byla zakryta sadou silných mříží.
  
  Postava uvězněná na druhé straně těchto mříží se náhle vrhla kupředu a vrazila do nich s výkřikem vzteku, při kterém tuhla krev. Zatřásl jimi tak silně, až poskakovali, jeho tvář byla o něco více než pokřivené zavrčení.
  
  Ale navzdory tomu a navzdory jejímu bizarnímu okolí ho Kennedy poznala rychleji, než aby si vzpomněla na jeho jméno.
  
  Thomas Caleb, sériový vrah. Tady v Německu s ní. Do bojové arény vstoupili dva smrtelní nepřátelé.
  
  Plán Abela Freye, který se zrodil v New Yorku, se realizuje.
  
  Kennedymu poskočilo srdce a z jeho prstů na nohou do mozku a zpět jako šíp vystřelil čistý příval nenávisti.
  
  "Ty bastarde!" vykřikla a kypěla hněvem. "Jsi naprostý bastard!"
  
  Pak se mříže zvedly a Caleb k ní skočil.
  
  
  * * *
  
  
  Drake vystoupil z vrtulníku dříve, než se dotkl země, ještě krok za Torstenem Dahlem, a rozběhl se k rušnému hotelu, který převzala společná koalice mezinárodních sil. Armáda je jistě smíšená, ale rozhodná a bojeschopná.
  
  Nacházeli se 1,2 míle severně od La Vereina.
  
  Armádní a civilní vozidla byla seřazena, motory duněly a připraveny.
  
  Ve foyer panoval čilý ruch: komanda a speciální jednotky, zpravodajští agenti a vojáci se všichni shromažďovali, uklízeli a připravovali se.
  
  Dahl oznámil svou přítomnost tím, že vyskočil na recepci hotelu a zařval tak hlasitě, že se všichni otočili. Zavládlo uctivé ticho.
  
  Už ho znali, Drakea a ostatní a byli si dobře vědomi toho, čeho na Islandu dosáhli. Každý zde byl informován prostřednictvím video spojení vysílaného mezi hotelem a vrtulníkem.
  
  "Jsme připraveni?" vykřikl Dahl. "Zničit toho bastarda?"
  
  "Zařízení je připraveno," zakřičel velitel. Všichni považovali Dahla za odpovědného za tuto operaci. "Odstřelovači jsou na místě." Jsme tak žhaví, že bychom mohli tuto sopku restartovat, pane!"
  
  Dahl přikývl. "Tak na co čekáme?"
  
  Hladina hluku stoupla o sto stupňů. Vojáci vyrazili ze dveří, plácali se po zádech a domlouvali se, že se po bitvě sejdou u piva, aby udrželi statečnost. Motory začaly burácet, jak se sestavená vozidla rozjížděla.
  
  Drake se připojil k Dahlovi ve třetím jedoucím vozidle, vojenském Humvee. Během několika posledních hodin instruktáží věděl, že mají asi 500 mužů, dost na to, aby potopili Freyovu malou armádu o 200 mužích, ale Němec byl ve vyšší pozici a očekávalo se, že bude mít spoustu triků.
  
  Ale jediná věc, kterou neměl, byl moment překvapení.
  
  Drake poskakoval na předním sedadle, svíral pušku a jeho myšlenky se soustředily na Bena a Kennedyho. Hayden seděl na sedadle za nimi, připravený na válku. Wells zůstal v hotelu s vážným poraněním žaludku.
  
  Konvoj projel ostrou zatáčkou a pak se objevila La Veraine, osvětlená jako vánoční stromek proti temnotě, která ho obklopovala, a před černým útesem hory, která se nad ním tyčila. Jeho brány byly dokořán otevřené, což dokazovalo drzost muže, kterého přišli svrhnout.
  
  Dahl zapnul mikrofon. "Poslední výzva. Začínáme horko. Rychlost tady zachrání životy, lidi. Znáte cíle a znáte náš nejlepší odhad, kde bude Odinova rakev. Pojďme se vypořádat s tím prasetem, vojáci."
  
  Odkaz znamenal Zdvořilý inteligentní gentleman. Příliš mnoho ironie. Drake měl bílé klouby, když Hummer prorazil Freyovu strážnici a na obou stranách mu zbýval sotva centimetr. Německé stráže začaly ze svých vysokých věží vyvolávat poplach.
  
  Zazněly první výstřely, které se odrážely od vedoucích vozidel. Když se konvoj náhle zastavil, Drake otevřel dveře a odjel. Nepoužili leteckou podporu, protože Frey mohl mít RGPS. Ze stejného důvodu se potřebovali rychle vzdálit od aut.
  
  Vstupte do toho a proměňte zemi PRASAT v továrnu na slaninu.
  
  Drake se rozběhl k hustému křoví, které rostlo pod oknem v prvním patře. Tým SAS, který vyslali před třiceti minutami, už měl ohradit prostor nočního klubu a jeho ‚civilní" hosty. Kulky létaly z oken zámku a sprchovaly stěny vrátnice, jak se dovnitř hrnula auta. Koaliční síly opětovaly palbu pomstou, rozbily sklo, zasáhly maso a kosti a změnily kamennou fasádu na kaši. Ozývaly se výkřiky, křik a volání po posilách.
  
  Uvnitř hradu zavládl chaos. Výbuch RPG přišel z okna v horním patře, narazil do Freyovy strážnice a zničil část zdi. Trosky dopadaly na invazní vojáky. Kulometná palba se vrátila a jeden německý žoldák spadl z horního patra, křičel a padal, dokud s děsivým rachotem nedopadl na zem.
  
  Dahl a další voják zahájili palbu na přední dveře. Jejich kulky nebo odrazy zabily dva lidi. Dahl běžel vpřed. Hayden byl někde v boji za ním.
  
  "Musíme se dostat do téhle pekelné díry! Nyní!"
  
  Nocí otřásly nové exploze. Druhé RPG prorazilo obrovský kráter několik stop východně od Drakeova Hummeru. Na oblohu se snesla sprška hlíny a kamení
  
  Drake běžel, přikrčil se a zůstal pod křižujícím vzorem kulek, které prorážely vzduch nad jeho hlavou.
  
  Válka skutečně začala.
  
  
  * * *
  
  
  Dav ukázal svou krvežíznivost ještě předtím, než se Kennedy a Caleb dotkli. Kennedy opatrně kroužila, její prsty svíraly hlínu, její nohy zkoušely skálu a zemi, pohybovaly se nevyzpytatelně, aby to nebylo předvídatelné. Její mysl se snažila tomu všemu dát smysl, ale už si všimla slabosti svého protivníka - toho, jak jeho oči vnímaly postavu, kterou její beztvarý kalhotový kostým konzervativně zakrýval.
  
  Takže tohle byl jeden ze způsobů, jak zabít vraha. Soustředila se na hledání někoho jiného.
  
  Caleb udělal první krok. Sliny mu vylétly ze rtů, když se na ni vrhl a mával rukama. Kennedy ho zahnal a ustoupil stranou. Dav hledal krev. Někdo rozlil na zem červené víno, symbolické gesto krve, kterou chtěli prolít. Slyšela Freye, toho nemocného parchanta, jak pobízel Caleba, bezcitného psychopata, aby to udělal.
  
  Nyní se Caleb vrhl znovu. Kennedy ji našel opřenou o zeď. Ztratila koncentraci, rozptylovala ji dav.
  
  Pak byl Caleb na ní, jeho obnažené paže obtočené kolem jejího krku - jeho zpocené, nechutné... holé ruce. Ruce vraha...
  
  ...krutost a smrt...
  
  ...rozmazal svou hnilobnou špínu po celé její kůži. V hlavě se jí ozvaly varovné zvony. Musíš přestat takhle přemýšlet! Musíte se soustředit a bojovat! Bojujte se skutečným bojovníkem, ne s legendou, kterou jste vytvořili.
  
  Netrpělivý dav znovu zavyl. Rozbíjeli lahve a sklenice o plot a řvali jako zvířata toužící zabíjet.
  
  A Caleb, tak blízko po tom všem, co se stalo. Její centrum soustředění bylo postřeleno a uvrženo do pekla. Netvor ji udeřil pěstí do boku a zároveň mu tiskl hlavu na hruď. Jeho špinavá, zpocená holá hruď. Pak ji znovu udeřil. V hrudi jí explodovala bolest. Zavrávorala. Rozlévalo se na ni červené víno, které se rozlévalo shora.
  
  "To je ono," posmíval se jí Caleb. "Jdi dolů, kam patříš."
  
  Dav řval. Caleb si otřel své nechutné ruce do jejích dlouhých vlasů a zasmál se tichou, smrtelnou zlobou.
  
  "Budu čůrat na tvé mrtvé tělo, děvko."
  
  Kennedy padla na kolena a nakrátko unikla Calebovu sevření. Snažila se mu uhnout, ale on ji pevně držel za kalhoty. Přitáhl si ji zpátky k sobě a usmíval se jako divoch se smrtelnou hlavou. Neměla na výběr. Rozepnula si kalhoty, neforemné kalhoty zakrývající postavu, a nechala si je sklouznout po nohách. Využila jeho chvilkového překvapení a odplazila se po zadku. Kameny ji poškrábaly na kůži. Dav zavyl. Caleb se vrhl kupředu, sáhl do pasu jejího spodního prádla, ale ona ho brutálně kopla do obličeje, spodní prádlo cinklo zpět, právě když jeho nos, krvavý a zlomený, visel na straně. Chvíli tam seděla, dívala se na svého nepřítele a zjistila, že nedokáže odvrátit zrak od jeho krví podlitých, masožravých očí.
  
  
  * * *
  
  
  Drake se převalil luxusními dveřmi do masivní haly. SAS ve skutečnosti uzavřela prostor nočního klubu a zakryla hlavní schodiště. Zbytek hradu by nebyl tak přátelský.
  
  Dahl se poplácal po náprsní kapse. "Výkresy ukazují skladovací místnost napravo od nás a v dalekém východním křídle. Teď o ničem nepochybuj, Draku. Hayden. Shodli jsme se, že to bylo nejlogičtější místo pro Freye, naše přátele a Hrob."
  
  "O tom se mi ani nesnilo," řekl Hayden rozhodně.
  
  Se skupinou mužů, kteří se škrábali za ním, Drake následoval Dahla dveřmi do východního křídla. Jakmile se dveře otevřely, vzduch prorazily další kulky. Drake se překulil, vstal a vystřelil.
  
  A najednou mezi nimi byli Freyovi lidé!
  
  Nože se mihly. Střílelo se z ručních pistolí. Vojáci sestupovali zleva i zprava. Drake přitiskl ústí pistole ke spánku jednoho z Freyových strážců, pak zbraň otočil do palebné pozice právě včas, aby útočníkovi vystřelil kulku do obličeje. Hlídač na něj zaútočil zleva. Drake se vyhnul výpadu a udeřil chlapíka loktem do obličeje. Sklonil se nad muže v bezvědomí, zvedl svůj nůž a vrazil jeho špičku do hlavy jiného, který se chystal podříznout hrdlo Delta Commandos.
  
  Vedle jeho ucha se ozval výstřel z pistole; Oblíbená zbraň SGG. Hayden použil glock a armádní nůž. Mnohonárodní síly pro mnohonárodní incident, pomyslel si Drake. Na druhém konci místnosti se ozvaly další výstřely. Zapojte Italy.
  
  Drake se pod nepřátelskou boční ranou odvalil naplocho. Otočil celé tělo, nohy napřed, a srazil toho chlapa z nohou. Když muž tvrdě dopadl na páteř, Drake spáchal sebevraždu.
  
  Bývalý důstojník SAS vstal a zahlédl Dahla tucet kroků před sebou. Jejich nepřátel bylo stále méně a méně - pravděpodobně zbylo jen několik desítek mučedníků, poslaných zničit útočníky. Skutečná armáda by byla někde jinde.
  
  "To není špatné na rozcvičku," ušklíbl se Švéd s krví kolem úst. "Teď do toho!"
  
  Prošli dalšími dveřmi, vyčistili místnost od nástražných pastí, pak další místnost, kde ostřelovači sebrali šest dobrých chlapů, než byli zlikvidováni. Nakonec se ocitli před vysokou kamennou zdí se střílnami, kterými střílely kulomety. Uprostřed kamenné zdi byly ještě působivější ocelové dveře, připomínající bankovní trezor.
  
  "To je ono," řekl Dahl a ohnul se. "Freyova pozorovací místnost."
  
  "Vypadá to jako drsný hajzl," řekl Drake, schoval se vedle něj a zvedl ruku, když k němu přiběhly desítky vojáků. Rozhlédl se po Hayden, ale nedokázal mezi muži rozeznat její štíhlou postavu. Kam se sakra poděla? Oh prosím, prosím, nenech ji tam znovu ležet... krvácí...
  
  "Fort Knox je tvrdý oříšek," řeklo komando Delta, když se zakousl.
  
  Drake a Dal se na sebe podívali. "Zápasníci!" - řekli oba současně a drželi se své politiky 'rychlosti a neblbni'.
  
  Po linii opatrně míjeli dvě velká děla a vojáci se při sledování usmívali. K hlavněm silných děl byly připevněny silné ocelové háky, podobné raketometům.
  
  Oba vojáci se rozběhli, odkud přišli, a v rukou drželi další ocelová lana. Ocelová lana připojená k duté komoře v zadní části odpalovacích zařízení.
  
  Dahl dvakrát klikl na připojení Bluetooth. "Řekni mi, kdy můžeme začít."
  
  Uběhlo pár vteřin a pak přišla odpověď. "Vpřed!"
  
  Byla zřízena hráz. Drake a Dahl vystoupili s granátomety přehozenými přes ramena, zamířili a stiskli spoušť.
  
  Dva ocelové háky vyletěly rychlostí rakety a zaryly se hluboko do kamenné zdi Freyova trezoru, než se prolomily na druhé straně. Jakmile narazili na prostor, senzor aktivoval zařízení, které roztočilo samotné háky a přitlačilo je pevně ke zdi na druhé straně.
  
  Dahl si poklepal na ucho. "Udělej to".
  
  A dokonce i zespodu mohl Drake slyšet zvuk dvou Hummerů, které zařadily zpátečku, s kabely připevněnými k jejich zesíleným nárazníkům.
  
  Freyova neprostupná zeď explodovala.
  
  
  * * *
  
  
  Kennedy varovně kopl, když se k ní Caleb belhal, chytil ho za koleno a zavrávoral. Využila chvíle oddechu a vyskočila na nohy. Caleb znovu přišel a ona ho hřbetem ruky plácla do ucha.
  
  Dav nad ní ječel rozkoší. Na špínu arény se rozlilo vzácné víno a kvalitní whisky v hodnotě tisíců dolarů. Dolů se vznášel pár dámských krajkových kalhotek. Pánská kravata. Pár manžetových knoflíčků Gucci, z nichž jeden se odráží od Calebových chlupatých zad.
  
  "Zabít ji!" Frey vykřikl.
  
  Caleb se k ní řítil jako nákladní vlak, paže natažené, hrdelní zvuky vycházely z hloubi jeho břicha. Kennedy se pokusil uskočit, ale chytil ji a zvedl ji ze země, čímž ji zvedl z podlahy.
  
  Když byl Kennedy ve vzduchu, mohl se při čekání na přistání jen krčit. A bylo to tvrdé, kámen a země jí narážely do páteře a vyrážely jí vzduch z plic. Její nohy se zvedly, ale Caleb do nich vstoupil, posadil se na ni a opřel si lokty dopředu.
  
  "Spíš," zamumlal vrah. "Teď budeš křičet." Eeeeeee!" Jeho hlas byl maniakální, jako v jejích uších kvičení prasete na jatkách. "Eeeeeeeee!"
  
  Palčivá agónie způsobila, že se Kennedyho tělo zkroutilo. Ten parchant byl teď palec od ní, jeho tělo leželo na ní, ze rtů mu stékaly sliny na tváře, oči mu hořely pekelným ohněm, přitiskl svůj rozkrok k jejímu.
  
  Na okamžik byla bezmocná a stále se snažila popadnout dech. Pěstí ji udeřil do břicha. Jeho levá ruka se chystala udělat totéž, když se zastavila. Srdce bušící myšlenka, pak se přesunula až k jejímu hrdlu a začala mačkat.
  
  Kennedy se dusil a lapal po dechu. Caleb se chichotal jako blázen. Stiskl silněji. Studoval její oči. Opřel se o její tělo a drtil ji svou vahou.
  
  Kopala, jak jen mohla, a srazila ho stranou. Dobře pochopila, že právě dostala propustku. Zvrácené potřeby toho parchanta jí zachránily život.
  
  Znovu vyklouzla. Dav se jí posmíval - z jejího vystoupení, z jejího špinavého oblečení, z jejího poškrábaného zadku, z jejích krvácejících nohou. Caleb vstal, jako Rocky, z pokraje porážky, rozpřáhl ruce a smál se.
  
  A pak uslyšela hlas, slabý, ale protínající chraplavou kakofonii.
  
  Benův hlas: "Drake se blíží, Kennedy." Přibližuje se. Dostal jsem zprávu!"
  
  Sakra... tady by je nenašel. Nedokázala si představit, že ze všech míst na hradě bude prohledávat toto. Jeho nejpravděpodobnějším cílem by bylo úložiště nebo buňky. To může trvat hodiny....
  
  Ben ji stále potřeboval. Calebovy oběti ji stále potřebovaly.
  
  Postavte se a křičte, když nemohli.
  
  Caleb se na ni vrhl, bezohledný ve svém sobectví. Kennedyová předstírala hrůzu, pak zvedla nohu a udeřila loktem přímo do jeho blížící se tváře.
  
  Po celé ruce se jí řinula krev. Caleb se zastavil, jako by narazil do cihlové zdi. Kennedy využil její výhody, udeřil ho pěstí do hrudi, udeřil pěstí do jeho již zlomeného nosu a kopal ho do kolen. Použila všechny možné způsoby, jak kata zneschopnit.
  
  Řev davu zesílil, ale sotva ho slyšela. Jedna rychlá rána do koulí srazila kreténa na kolena, další do brady ho otočila na záda. Kennedy padl do hlíny vedle něj, lapal po dechu vyčerpáním, a zíral mu do nevěřícných očí.
  
  V blízkosti jejího pravého kolena se ozvala rána. Kennedy se ohlédl a uviděl rozbitou láhev vína uvízlou dnem vzhůru v hlíně. Merlot, ze kterého stále vyzařuje tekutá červená příslib.
  
  Caleb se na ni rozmáchl. Unesla ránu do obličeje, aniž by ucukla. "Musíš zemřít," zasyčela. "Pro Olivii Dunnovou," vytáhla rozbitou láhev ze země. "Pro Selenu Tylerovou," zvedla to nad jeho hlavu. "Miranda Druryová," dodala, "její první rána rozbila zuby, chrupavky a kosti. "A pro Emmu Silke," její druhá rána mu vzala oko. "Pro Emily Jane Wintersovou," její poslední rána proměnila jeho krk v mleté maso.
  
  A klečela tam na krvavé zemi, vítězně, adrenalin jí koloval v žilách a pulzoval mozkem a snažila se znovu získat lidskost, která ji na chvíli opustila.
  
  
  ČTYŘICET ČTYŘI
  
  
  
  LA VEREIN, NĚMECKO
  
  
  Kennedy dostal rozkaz vrátit se po schodech se zbraní v ruce. Tělo Thomase Caleba se nechalo škubat tam, kde mělo zemřít.
  
  Frey vypadal nešťastně, když mluvil do mobilu. "Vault," zaskřehotal. "Zachraňte trezor za každou cenu, Hudsone." Nic jiného mě nezajímá, ty idiote. Vstaň z toho zatraceného gauče a udělej to, za co ti platím!"
  
  Vypnul spojení a zíral na Kennedyho. "Vypadá to, že se tví přátelé vloupali do mého domu."
  
  Kennedy se na něj lstivě podíval, než ho obrátil na shromážděnou elitu. "Vypadá to, že vy blázni dostanete něco z toho, co si zasloužíte."
  
  Ozval se tichý smích a cinkání sklenic. Frey se na chvíli přidal, než řekl: "Napijte se, přátelé. Pak odejděte obvyklým způsobem."
  
  Kennedy předstíral nějakou statečnost, dost na to, aby na Bena mrkl. Sakra, kdyby ji tělo nebolelo jako svině. Zadek jí hořel a nohy jí tepaly; hlava ho bolela a ruce měl od lepkavé krve.
  
  Podala je Freyovi. "Můžu to vyčistit?"
  
  "Použij košili," zasmál se. "V každém případě to není nic jiného než hadr." Bezpochyby zrcadlí zbytek vašeho šatníku."
  
  Královsky mávl rukou. "Přiveď ji. A kluk."
  
  Opustili arénu, Kennedy se cítila unavená a snažila se uklidnit její rotující hlavu. Důsledky toho, co udělala, s ní ponesou desítky let, ale teď nebyl čas na to přebývat. Ben byl vedle ní a soudě podle výrazu ve tváři se ji zjevně snažil telepaticky uklidnit.
  
  "Díky, chlape," řekla a ignorovala stráže. "Byla to procházka dortem."
  
  Po levém rozvětvení zamířili další chodbou, která odbočovala z jejich bloku cel. Kennedy shromáždil své myšlenky.
  
  Jen přežij, pomyslela si. Jen zůstat naživu.
  
  Frey přijal další hovor. "Co? Jsou ve skladu? Idiot! Ty... ty..." zamumlal vztekle. "Hudsone, ty... pošleš sem celou armádu!"
  
  Elektronické ječení náhle přerušilo spojení, jako když gilotina usekne hlavu francouzské královně.
  
  "Vezmi je!" Frey se obrátil ke svým strážcům. "Odveďte je do obytných místností. Zdá se, že tvých přátel je víc, než jsme si původně mysleli, drahý Kennedy. Vrátím se, abych ti ošetřil rány později."
  
  S těmito slovy vyšinutý Němec rychle odešel. Kennedy si byl jasně vědom, že ona a Ben jsou nyní sami se čtyřmi strážci. "Pokračuj," postrčil ji jeden z nich ke dveřím na konci chodby.
  
  Když tím procházeli, Kennedy překvapeně zamrkal.
  
  Tato část hradu byla zcela zbořena, nad hlavou byla postavena nová klenutá střecha a po obou stranách prostoru byly lemovány malé cihlové "domky". Ne o moc větší než velké stodoly, bylo jich asi osm. Kennedy si okamžitě uvědomil, že tímto místem prošlo najednou více než pár vězňů.
  
  Horší člověk než Thomas Caleb?
  
  Seznamte se s Abelem Freyem.
  
  Její situace se každou vteřinou zhoršovala. Stráže ji a Bena tlačily k jednomu z domů. Jakmile jste byli uvnitř, hra skončila. Prohrál jsi.
  
  Mohla by vyndat jednu, možná i dvě. Ale čtyři? Neměla šanci.
  
  Kdyby jen....
  
  Ohlédla se na nejbližšího strážce a všimla si, že se na ni dívá s hodnocením. "Hej, je to ono? Dáš nás tam?"
  
  "Toto jsou moje rozkazy."
  
  "Dívej se. Ten chlap je tady - přišel až sem, aby zachránil svou sestru. Myslíš, um, možná by ji mohl vidět. Jen jednou."
  
  "Rozkazy od Freye." Není nám to dovoleno."
  
  Kennedy se podíval z jednoho strážce na druhého. "A co? Kdo by to měl vědět? Bezohlednost je kořením života, ne?"
  
  Strážný na ni štěkal. "Jsi slepý? Neviděl jsi ty kamery na tomhle zatraceném místě?"
  
  "Frey je zaneprázdněn bojem s armádou," usmál se Kennedy. "Proč si myslíte, že utekl tak rychle?" Chlapi, nechte Bena vidět jeho sestru, pak vás možná trochu uvolním, až přijdou noví šéfové."
  
  Strážci se na sebe kradmo podívali. Kennedy vložil do jejího hlasu více přesvědčení a trochu více flirtoval do řeči jejího těla a brzy oba odemykali Karininy dveře.
  
  O dvě minuty později byla vyvedena. Vrávorala mezi nimi, vypadala vyčerpaně, blond vlasy měla rozcuchané a obličej nakreslený.
  
  Pak ale uviděla Bena a její oči se rozzářily jako blesk v bouři. Zdálo se, jako by se do jejího těla vrátila síla.
  
  Kennedy zachytil její pohled, když se obě skupiny setkaly a snažily se rychle vyjádřit naléhavost, nebezpečí, scénář poslední šance jejího bláznivého nápadu, to vše jediným zoufalým pohledem.
  
  Karin mávla na stráže a zavrčela. "Jděte do toho a vezměte si trochu, vy parchanti. "
  
  
  * * *
  
  
  Thorsten Dahl vedl útok, držel pistoli jako pozvednutý meč a křičel z plných plic. Drake byl hned vedle něj a běžel plnou rychlostí ještě předtím, než se zhroutila celá stěna trezoru. Kouř a trosky se rozptýlily po malé ploše. Jak Drake běžel, cítil, jak se další koaliční vojáci rozbíhají oběma směry. Byli řítící se falangou smrti, která postupovala na své nepřátele s vražedným úmyslem.
  
  Drakeovy instinkty se nakoply, když kouř vířil a řídnul. Nalevo stál shluk stráží, ztuhlých strachem, pomalu reagující. Vypálil do jejich středu dávku a zničil nejméně tři těla. Vpředu byla slyšet zpětná palba. Vojáci padali nalevo a napravo od něj a svou hybností tvrdě narazili na zřícenou zeď.
  
  Přímo před očima mu vystříkla krev, jak se Italova hlava proměnila v páru, muž nebyl dost rychlý, aby se vyhnul kulce.
  
  Drake holubice na úkryt. Ostré kameny a beton mu roztrhaly maso na pažích, když spadl na podlahu. Když se převrátil, vypálil několik dávek do rohů. Lidé křičeli. Exponát explodoval pod intenzivní palbou. Staré kosti vířily vzduchem ve zpomaleném pohybu jako zrnka prachu.
  
  Před nimi se znovu ozvaly výstřely a Drake uviděl pohybující se masu lidí. Ježíši! Freyova armáda byla přímo tam, shromážděná ve své smrtící formaci a postupovala vpřed stále rychleji, protože cítila, že má výhodu.
  
  
  * * *
  
  
  Karin použila trénink bojových umění, aby během několika sekund zneschopnila své stráže. Kennedy zaútočil ostrým bekhendem na bradu jejího strážce, pak udělal krok vpřed a udeřil hlavou tak silně, že se jí před očima mihly hvězdy. O vteřinu později uviděla svého druhého protivníka, čtvrtého strážce, skákat na stranu, aby mezi nimi vytvořila prostor.
  
  Srdce se jí sevřelo. Takže čtvrtý strážný byl příliš daleko. I pro dva z nich.
  
  Strážný vypadal jako zkamenělý, když zvedl pušku. Třesoucími se prsty se rozhlédl po okolí a hledal pomoc. Kennedy natáhla ruce s dlaněmi nataženými.
  
  "Uklidni se, kámo. Jen buď v klidu."
  
  Jeho prst na spoušti se zkroutil strachem. Ozval se výstřel a odrazil se od stropu.
  
  Kennedy se přikrčil. Napětí houstlo vzduch a proměnilo ho v nervózní vývar.
  
  Ben téměř vykřikl, když jeho mobil začal přes jeho úzkost hrát chraplavé vyzvánění. Sizerův obraz byl natažen na maximum.
  
  Strážný také uskočil a odrazil další nedobrovolný výstřel. Kennedy cítil, jak jí vítr z kulky prošel lebkou. Čistý strach ji zmrazil na místě.
  
  Prosím, pomyslela si. Nebuď idiot. Mějte na paměti svůj trénink.
  
  Ben pak hodil telefon po strážném. Kennedy viděl, jak sebou trhl a rychle spadl na podlahu, aby ještě více rozptýlil pozornost. Ve chvíli, kdy strážný upustil telefon a obrátil svou pozornost, Kennedy už měl na rameni zbraň třetího strážce.
  
  Karin tu ale nějakou dobu bydlela. Viděla a zažila těžkosti. Okamžitě vystřelila. Strážný ucukl, když se z jeho bundy vyvalil rudý mrak. Pak se mu přes rameno rozšířila tmavá skvrna a vypadal zmateně, pak naštvaně.
  
  Vystřelil přímo na Bena.
  
  Výstřel byl ale neúspěšný, k chybě nepochybně přispěl fakt, že jeho hlava explodovala milisekundu předtím, než zmáčkl spoušť.
  
  Za ním, orámovaný cákanci jeho krve, stál Hayden s glockem v ruce.
  
  Kennedy se podíval na Bena a Karin. Viděl jsem, jak se na sebe dívali s radostí, láskou a smutkem. Zdálo se rozumné dát jim minutu. Pak byl Hayden vedle ní a s úlevou kývl Benovi.
  
  "Jak se mu daří?"
  
  Kennedy mrkl. "Teď, když jsi dorazil, bude šťastnější."
  
  Pak vystřízlivěla. "Musíme tady zachránit ostatní vězně, Haydene." Vezmeme je a opustíme tuhle pekelnou díru."
  
  
  * * *
  
  
  Obě armády se střetly, koaliční síly na místě zastřelily své protivníky, Němci se oháněli noži a snažili se rychle přiblížit.
  
  Drake si na okamžik myslel, že tahle hra s nožem je zbytečná, úplně šílená, ale pak si vzpomněl, kdo je jejich šéf. Abel Frey. Šílenec by nechtěl, aby jeho vlastní skupina používala kulky pro případ, že by poškodily jeho cenné artefakty.
  
  Mezi nimi Drake sekal nepřítele za nepřítelem. Vojáci vrčeli a mlátili do sebe všude kolem něj silou, která lámala kosti. Lidé křičeli. Bitva byla totální bitva hand-to-hand. Přežití záviselo na čistém štěstí a instinktu spíše než na nějaké dovednosti.
  
  Zatímco střílel, bil pěstmi a razil si cestu, všiml si postavy před sebou. Vířivý derviš smrti.
  
  Alicia Miles se probojovává mezi mezinárodní super jednotky.
  
  Drake se k ní otočil. Zvuk bitvy utichl. Byli v zadní části trezoru, vedle nich Odinův sarkofág, nyní otevřený, se stojanem reflektorů namontovaným nad ním.
  
  "No, dobře," zasmála se. "Drakester." Jak se máš, kamaráde?"
  
  "Stejné jako vždy."
  
  "Mmm, vzpomínám si. I když nemůžu říct, že visel příliš dlouho, co? Mimochodem parádní kočičí boj na provazech. Není to špatné pro bývalého vojáka, který se stal civilistou."
  
  "Ty taky. Kde je tvůj BBF?"
  
  "WWF?"
  
  Dva bojovní vojáci narazili do Drakea. Odstrčil je s Aliciinou pomocí a oba si užívali toho, co se mělo stát.
  
  "Nejlepší přítel navždy? pamatuješ si ho? Roztomilý?"
  
  "Ach ano. Musel jsem ho zabít. Ten bastard chytil Freye a mě, jak jsme se šourali na dvorku." Zahihňala se. "Zlobil jsem se. Zemřeli." Udělala obličej. "Jenom další mrtvý blázen."
  
  "Kdo si myslel, že by si tě mohl ochočit," přikývl Drake. "Pamatuji si".
  
  "Proč jsi tady teď musel být, Drakeu? Opravdu tě nechci zabít."
  
  Drake ohromeně zavrtěl hlavou. "Existuje výraz zvaný krásná lhářka. Tato dvě slova o tobě shrnují všechno, Milesi, lépe, než by to dokázal jakýkoli Shakespeare."
  
  "A co?" Alicia si s úsměvem vyhrnula rukávy a zula si boty. "Jste připraveni, aby vám byly předány koule?"
  
  Drake koutkem oka viděl, jak se od nich Abel Frey odplazil a křičel na někoho jménem Hudson. Miles je očividně chránil, když směřovala jejich síly, ale teď měla jiné priority. Torsten Dahl, vždy spolehlivý, se postavil před šíleného Němce a začal útočit.
  
  Drake zaťal pěsti. "To se nestane, Milesi."
  
  
  ČTYŘICET PĚT
  
  
  
  LA VEREIN
  
  
  Alicia ho šokovala tím, že si strhla tričko, omotala ho kolem sebe, dokud nebylo těsné jako provaz, a pak mu ho oběma rukama omotala kolem krku. Bojoval, ale její provizorní postroj ho vtáhl dovnitř.
  
  Přímo do jejích stoupajících kolen - styl Muay Thai. Jeden. Dva. Tři.
  
  Otočil se k prvnímu. Znovu jsme se otočili. Druhý mu křupal pod žebry. Třetí rána ho zasáhla přímo do koulí. Bolest mu projela břichem, způsobila mu nevolnost a spadl na záda.
  
  Alicia stála nad ním a usmívala se. "Co jsem řekl? Řekni mi, Drakey, přesně to, co jsem řekl." Udělala pohyb, aby mu něco dala.
  
  "Vaše koule."
  
  Sklonila bok a otočila se, aby zasadila boční kop namířený do jeho nosu. Drake zvedl obě ruce a zablokoval úder. Cítil jsem vykloubení jednoho prstu. Otočila se tak, aby mu byla tváří v tvář, zvedla jednu nohu vysoko do oblouku a pak mu položila patu na čelo.
  
  Rána sekerou.
  
  Drake se odvrátil, ale rána ho stále zasáhla do hrudi. A s takovou silou, jakou Miles dokázal sebrat, to způsobilo nesnesitelnou bolest.
  
  Šlápla mu na kotník.
  
  zakřičel Drake. Jeho tělo bylo systematicky lámáno, pohmožděno a zohaveno. Rozbila to, kousek po kousku. Občanská léta k čertu. Ale mohl by vůbec vinit to propuštění? Vždy byla dobrá. Byla vždy tak dobrá?
  
  Zlomený civilista nebo ne, byl stále SAS a ona potřísnila podlahu jeho krví.
  
  Ustoupil. Padli na něj tři bojovníci a rozbili vše kolem sebe. Drake si užíval úlevu od šťouchnutí Němce do krku. Slyšel křupání chrupavky a cítil se trochu lépe.
  
  Vstal a uvědomil si, že mu to dovolila. Tančila, přešlapovala z nohy na nohu a její oči zevnitř zářily ďábelstvím a šedí. Dahl, Frey a Hudson za ní byli zamčeni a zápasili přes okraj Odinovy rakve, tváře zkřivené bolestí.
  
  Alicia po něm hodila své tričko. Udeřil jako bič a způsobil, že levá strana jeho obličeje pálila. Znovu udeřila a on ji chytil. Tahal neuvěřitelnou silou. Zakopla a vrhla se mu do náruče.
  
  "Ahoj".
  
  Položil jí oba palce těsně pod uši a silně přitiskl. Okamžitě se začala svíjet, veškeré zdání vzdoru zmizelo. Tlačil dost silně na nervový uzel, aby způsobil, že každý normální člověk omdlel.
  
  Miles se vzepjal jako rodeový býk.
  
  Stiskl silněji. Nakonec se opřela v jeho pevném objetí, nechala ho vzít její váhu, kulhala a snažila se sdílet bolest. Pak se postavila rovně a strčila mu oba palce do podpaží.
  
  Přímo do jeho vlastního nervového svazku. Jeho tělem probíhala agónie.
  
  A proto byly zamčené. Dva impozantní nepřátelé, bojující ve vlnách bolesti, sotva se hýbající, hledí si do očí jako dávno ztracení milenci, dokud je smrt nerozdělí.
  
  Drake zabručel, nedokázal skrýt své utrpení. "Šílená... děvko." Proč...proč pracovat pro toho...toho muže?"
  
  "Prostředky... dosáhnout... konce."
  
  Drake ani Miles by neustoupili. Kolem nich se bitva začala chýlit ke konci. Na nohou zůstalo více koaličních vojáků než Němců. Ale pokračovali v boji. A Drake matně viděl, jak se Dal a Frey sevřeli v podobném smrtícím objetí a bojovali až do konce.
  
  Ani jeden voják je nepřerušil. Respekt byl příliš velký. V soukromí a nestranně by se tyto bitvy rozhodovaly.
  
  Drake padl na kolena a přitáhl Alicii s sebou. Před očima mu tančily černé skvrny. Uvědomil si, že kdyby našla způsob, jak zlomit jeho sevření, opravdu by skončil. Energie ho opouštěla každou vteřinou.
  
  Poklesl. Přitiskla se ještě víc, ten absolutní zabijácký instinkt do ní bodal. Uklouzly mu palce. Alicia spadla dopředu a udeřila ho loktem do brady. Drake viděl, že se to blíží, ale neměl sílu to zastavit.
  
  Před očima mu vybuchly jiskry. Padl na záda a zíral na Freyův gotický strop. Alicia se připlazila a zablokovala mu výhled svou tváří, zkreslenou bolestí.
  
  Nikdo z vojáků kolem nich se ji nepokusil zastavit. Neskončí, dokud jeden z bojovníků nevyhlásí příměří nebo nezemře.
  
  "Není to špatné," zakašlala. "Pořád to máš, Drakeu." Ale pořád jsem lepší než ty."
  
  Zamrkal. "Vím".
  
  "Co?" - Zeptal jsem se.
  
  "Máš... tu hranu." Ten zabijácký instinkt. Zuřivost bitvy. Na tom nezáleží. Záleží to. Tohle... to je důvod, proč jsem skončil."
  
  "Proč by tě to mělo zastavit?"
  
  "Měl jsem strach z něčeho mimo práci," řekl. "Všechno to mění".
  
  Její pěst byla zvednutá, připravená rozdrtit mu hrdlo. Uplynul okamžik. Pak řekla: "Život za život?"
  
  Drake začal cítit, jak se mu energie pomalu vrací do končetin. "Po tom všem, co jsem dnes udělal, si myslím, že mi dluží hodně."
  
  Alicia ustoupila a natáhla ruku, aby mu pomohla na nohy. "Hodil jsem studny směrem k provazům u Mimirovy studny. Nezabil jsem ho u Odinova hrobu. Odvedl jsem Freyovu pozornost od Bena Blakea. Nejsem tady, abych zničil svět, Draku, jsem tu jen proto, abych se pobavil."
  
  "Potvrzuji." Drake získal rovnováhu právě ve chvíli, kdy Thorsten Dahl zvedl bezvládné tělo Abela Freye ze širokého okraje Odinovy rakve. S mokrým křupáním spadl na podlahu a bez života plácal na italské mramorové dlažební kostky.
  
  Jásot se ozýval a rozléhal se všemi koaličními jednotkami.
  
  Dahl zaťal pěst a podíval se dovnitř rakve.
  
  "Ten bastard tu cenu nikdy neviděl," zasmál se. "Jeho životní dílo. Ježíšmarjá, tohle musíte vidět."
  
  
  ČTYŘICET ŠEST
  
  
  
  STOCKHOLM
  
  
  O den později se Drakeovi podařilo uniknout nekonečnému kolu výslechů a na pár hodin přespat v nedalekém hotelu, jednom z nejstarších a nejlepších ve Stockholmu.
  
  Ve vestibulu čekal na výtah a přemýšlel, proč byly všechny jeho myšlenkové pochody natočeny. Šílili z nedostatku spánku, neustálého bití a intenzivního tlaku. Trvalo několik dní, než se vzpamatoval.
  
  Výtah zazvonil. Vedle něj se objevila postava.
  
  Kennedy, oblečený v ležérním sobotním kalhotovém kostýmku, s vlasy sčesanými dozadu, si ho prohlíží vyčerpanýma očima.
  
  "Ahoj".
  
  Slova nestačila. Ptát se jí, zda je v pořádku, bylo nejen kulhavé, ale také přímo hloupé.
  
  "Také tě zdravím."
  
  "Na stejném patře?"
  
  "Rozhodně. Udržují nás všechny izolované, ale spolu."
  
  Dostali se dovnitř. Zíral na jejich zlomený odraz v zrcadle. Vyhněte se kontaktu s požadovanou videokamerou. Drake stiskl tlačítko devatenáct.
  
  "Jsi v tom tak dobrý jako já, Kennedy?"
  
  Srdečně se zasmála. "Šílený týden nebo týdny." Nejsem si jistý. Přivádí mě k šílenství, že jsem nakonec bojoval se svým nepřítelem a na konci toho všeho očistil své jméno."
  
  Drake pokrčil rameny. "Jako já. Ironické, že?"
  
  "Kam šla? Alicia."
  
  "Do noci, kam jdou všechna ta nejlepší tajemství, ona a ten geek Hudson," pokrčil rameny Drake. "Pryč, než si jich všiml kdokoli, na čem opravdu záleželo." Pravděpodobně si navzájem vyfoukneme mozek, když spolu mluvíme."
  
  "Udělal jsi správnou věc." Nebyli zde hlavními inspirátory. Alicia je nebezpečná, ale ne šílená. Jo, a nemyslíš tím "v nočním klidu".
  
  Chvilku si vzal její odkaz na Dinosauří skálu. Smál se. Jeho nálada stoupala rychleji než rtuť za slunečného dne.
  
  "A co Hayden?" řekl Kennedy, když se dveře výtahu zavřely a starý vůz se začal pomalu zvedat. "Myslíš, že zůstane s Benem?"
  
  "Opravdu v to doufám. Pokud ne, tak si alespoň myslím, že teď měl sex."
  
  Kennedy ho praštil do ramene. "Nepočítejte ty kuřata, kamaráde." Možná pro ni napíše písničku."
  
  "Jak si jen vzpomenete - tři a půl minuty s vámi!"
  
  Pomalu letěli kolem sedmého patra. "Připomíná mi. Tam, v Odinově hrobce, co jsi tam řekl? Něco o tom, že zůstanu v Yorku a budu si vydělávat na živobytí.
  
  Drake na ni zíral. Věnovala mu svůdný úsměv.
  
  "No... já... já..." Povzdechl si a změkl. "V tomhle jsem beznadějně bez praxe."
  
  "Co?" Kennedyho oči jiskřily škodolibostí.
  
  "Stará dino-rocková kapela Heart to nazývala ultimátním sváděním. V Yorkshire prostě říkáme 'chat s ptákem'." Jsme prostí lidé."
  
  Když výtah přejížděl kolem čtrnáctého patra, Kennedy si rozepnula košili a nechala ji spadnout na podlahu. Pod ní měla červenou průhlednou podprsenku.
  
  "Co děláš?" Drake cítil, jak mu srdce poskočilo, jako by ho zasáhl elektrický proud.
  
  "Vydělávám si na živobytí."
  
  Kennedy jí rozepnul kalhoty a nechal je spadnout na podlahu. Měla na sobě odpovídající červené kalhotky. Výtah zacinkal, když dorazil do jejich patra. Drake cítil, jak se mu zvedá nálada a všechno ostatní. Dveře se odsunuly na stranu a otevřely se.
  
  Mladý pár čekal. Žena se zachichotala. Chlap se usmál na Drakea. Kennedy vytáhl Drakea z výtahu na chodbu a nechal tam její kalhotový kostým.
  
  Drake se ohlédl. "Tohle nechceš?"
  
  "Tohle už nepotřebuji."
  
  Drake ji zvedl. "Dobrá práce, je to rychlá chůze do mého pokoje."
  
  Kennedy rozpustila vlasy.
  
  
  KONEC
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"