Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Здаць Экзамен На Прынцэсу

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Прыгожая студэнтка i кiнаактрыса-пачаткоѓца, Дамiнiка, марыць стаць зоркай экрана. I калi да яе з'явiлася нiмфа, то ахвотна рушыла ѓслед за ёй, трапiѓшы ѓ царства дракона. У Дамiнiкi ёсць утоеныя выбiтныя здольнасцi, а ѓ iмперыi i сумежных дзяржавах наступiѓ дзiѓны мор, у вынiку чаго, амаль усе самцы скамянелi. Адзiн з апошнiх прадстаѓнiкоѓ моцнага полу, прынц-эльф Энамай, здолеѓ адтэрмiнаваць сваю гiбель дзякуючы дару Дамiнiкi. I зараз iм трэба разам раскрыць таямнiцу незразумелага мора i выкрыць цёмныя сiлы.

  ЗДАЦЬ ЭКЗАМЕН НА ПРЫНЦЭСУ
  
  АНАТАЦЫЯ
  Прыгожая студэнтка i кiнаактрыса-пачаткоѓца, Дамiнiка, марыць стаць зоркай экрана. I калi да яе з'явiлася нiмфа, то ахвотна рушыла ѓслед за ёй, трапiѓшы ѓ царства дракона. У Дамiнiкi ёсць утоеныя выбiтныя здольнасцi, а ѓ iмперыi i сумежных дзяржавах наступiѓ дзiѓны мор, у вынiку чаго, амаль усе самцы скамянелi. Адзiн з апошнiх прадстаѓнiкоѓ моцнага полу, прынц-эльф Энамай, здолеѓ адтэрмiнаваць сваю гiбель дзякуючы дару Дамiнiкi. I зараз iм трэба разам раскрыць таямнiцу незразумелага мора i выкрыць цёмныя сiлы.
  ПРАЛОГ
  Дамiнiка Дэльфiнава, якая адрознiвае рэдкай, непаѓторнай прыгажосцю, атрымала адну з галоѓных роляѓ у блокбастары "Зорная iмператрыца". А гэта фiльм з велiзарным бюджэтам, i якi абяцае каласальныя прыбыткi. Да гэтага Дамiнiка ѓжо знялася ѓ шэрагу карцiн, але атрымала ѓсяго толькi грошы. Яе прыгажосць была надзвычайнай, а валасы мелi вельмi яркi колер вясновага дзьмухаѓца, i мала хто верыѓ, што яна абыходзiцца без фарбаѓ i лаку. Але так яно i было. Дамiнiка была натуральная, мядовая бландынка з iдэальнымi прапорцыямi, i яшчэ з рэльефнай мускулатурай i цудоѓнай расцяжкай.
  Хоць дзяѓчына i не займалася баявымi адзiнаборствамi, затое танчыла ѓ балеце. I ѓ яе была i хуткасць, i грацыя, i выдатная каардынацыя рухаѓ.
  Яна магла, напрыклад, i ѓ баевiках сябе паказаць нядрэнна. Тыпу дзяѓчынкi, у якой пад анёльскай знешнасцю, хаваецца ваяѓнiца-д'ябла.
  Вось зараз яна зняла туфлi i з задавальненнем прабеглася па парку, адчуваючы голай падэшвай прыемны козыт ад травы i каменьчыкаѓ дарожкi. Яе ногi былi такой дасканалай i панадлiвай формы, што iх вельмi часта здымалi босымi i буйным планам, што асаблiва захапляла мужчын. Дамiнiка ганарылася сваiмi выдатнымi нагамi, i насiла кароткую спаднiцу да самых маразоѓ.
  У гэты момант перад ёй паѓстала раптоѓна дзяѓчына. Зусiм юная, можна сказаць, амаль дзяѓчынка. Дамiнiка была рослая, мускулiстая, грацыёзная, i яе твар, нягледзячы на бездакорную гладкасць i аксамiцiстасць скуры, не здавалася тварам юнай, наiѓнай дзяѓчыны. А гэта нiбы школьнiца, праѓда, апранутая даволi багата, i на ёй такiя шкельцы вiсяць, i ярка зiхацяць на сонца.
  Дамiнiка нават падумала, што можа гэта сапраѓдныя каштоѓнасцi.
  Дзяѓчына тупнула сваёй маленькай, босай нагой. I на камянiстай дарожцы з'явiлiся ѓцёкi павоя з пунсовымi i фiялетавымi бутонамi.
  Дамiнiка свiснула:
  - Вось гэта фокус! Ты таксама кiнаактрыса, цi цыркачка?
  Дзяѓчына шэптам адказала:
  - Я нiмфа! Больш, тлумачыць няма часу, iдзi за мной!
  Дзяѓчына з недаверам развяла рукамi:
  - Ну, гэта... Добры жарт! Як цябе хоць зваць?
  Нiмфа пiскнула:
  - Маркiза дэ Касандра. I хопiць размоваѓ, кожнае iмгненне знаходжання ѓ вашым свеце патрабуе каласальнай, магiчнай энергii!
  I яна моцна, з зусiм недзiцячай сiлай, схапiла Дамiнiку за руку, магутна сцiснуѓшы далонь.
  Моцная i спрытная кiнаактрыса адразу зразумела, што супрацiѓляцца такой хватцы бескарысна.
  Дзяѓчына, пры дапамозе босыя пальчыкаѓ сваёй маленькай, зграбнай нагi, павярнула камень пярсцёнка на ѓказальным пальцы свабоднай рукi. I ѓ таксама iмгненне Дамiнiка адчула, быццам падае ѓ студню. I гэта было вельмi прыемнае, непаѓторнае пачуццё.
  Затым усё залiло асляпляльна яркiм святлом, якi, здавалася, працяѓ кожную клетачку цела моцнай, спартовай, непаѓторна прыгожай дзяѓчынкi.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 1.
  Босыя ногi Дамiнiкi адчулi пад сабой гарачую паверхню, i гэта было яе першае ѓражанне. Перад вачыма мiльгацела, нiбы асляпiлi магутнымi выблiскамi, тыпу блiц у фотаапараце. I дзяѓчына не адразу змагла, разгледзець, куды патрапiла.
  Раздаѓся далiкатны голас нiмфы:
  - Не бойся! Цяпер пройдзе, i ты зможаш усё бачыць.
  Дамiнiка зморшчылася i замiргала. Яе босыя ногi стала прыпякаць мацней. Пад голымi, дзявочымi падэшвамi было нешта пякучае, нiбы пясок Сахары апоѓднi. Дамiнiка любiла бегаць басанож. Асаблiва, калi прывыкла да гэтага на кiнапробах.
  Калi яна была дзяѓчынкай, ёй прапанавалi згуляць партызанку-разведчыцу.
  Вядома, падчас вайны дзяѓчынкi хадзiлi ѓлетку босыя, бо абутак варта берагчы, ды i як нi дзiѓна, але калi доѓга ходзiш, то так нават лягчэй.
  А пад канец яе загадай вешаць, босую па снезе. Гэта ѓ стылi Зоi Касмадзям'янскай, толькi Дамiнiка бландынка i значна прыгажэй, i абаянне ѓ яе прыроднае. А калi ѓсмiхаецца i скалiць свае белыя, нiбы з натуральнага жэмчугу зубкi, то i зусiм дах хавае з завес.
  А тут падэшвы палiць, i неяк горача. У траѓнi ѓ Маскве было цёпла, але спякотай гэта не назавеш.
  А тут, гэта нiбы недзе ѓ Аравii апоѓднi. Там, нават пякучы. У кiно неяк яна здымалася ѓ Эмiратах, i па пяску ёй прыйшлося хадзiць басанож. Натуральна, з ранiцы, калi пясок за ноч крыху астыѓ, але ѓсё роѓна прыпякала, нават ступнi вышмаравалi ёй вазелiнам, каб лягчэй было.
  Але мясцовыя дзецi босыя бегаюць, прынамсi ѓ беднаты, i смяюцца, выскаляючыся маленькiмi зубкамi, не адчуваючы дыскамфорту.
  Сапраѓды, мiльгаценне ѓ вачах спынiлася, i Дамiнiка ѓбачыла, што знаходзiцца на плошчы горада. Камянi пад нагамi прыгажунi былi аранжавыя i фiялетавыя. А дамы вакол высокiя, вельмi прыгожыя, нiбы ѓ цэнтры Санкт-Пецярбурга, дзе захавалася даѓнiна. Толькi тут будынкi вышэйшыя i яшчэ больш яркiя, маляѓнiчыя, багатыя, раскошныя i вычварныя.
  I вельмi шмат сусальнага золата, што, несумненна, радуе вока. I на вулiцах шмат прыгожых дзяѓчат. Яны, мiльгаючы босымi, хупавымi, загарэлымi, мускулiстымi нагамi, сталi атачаць Дамiнiку i яе гламурную маркiзу-нiмфу.
  Дзяѓчынкi былi ѓсе без выключэння прыгожыя, юныя, басаногiя, але затое ва ѓпрыгожваннях. У адных больш упрыгожванняѓ з каштоѓнымi камянямi, у iншых менш. Некалькi дзяѓчат увогуле былi ѓ адных белых, кароткiх тунiках.
  Так звычайна выглядалi рабынi, калi здымалi фiльмы пра антычныя часы, прымецiла Дамiнiка.
  Аднак , не ѓсе дзяѓчаты былi людзьмi. У некаторых вушкi, нiбы ѓ рысi, у iншых арлiныя насы. Некалькi дзяѓчын былi паменш ростам, тыпу маркiзы дэ Касандры, проста дзяѓчынкi, але яны ѓзляталi, перамяшчалiся, не дакранаючыся сваiмi маленькiмi нагамi маставой.
  Цэлае царства дзяѓчынак, якiя, не баючыся гарачага пакрыцця маставой, фарсяць голымi, ружовымi пяткамi.
  I атачылi Дамiнiку з маркiзай кольцам, i ѓсмiхалiся, нягучна галдэя.
  Ад дзяѓчат зыходзiѓ вельмi прыемны пах юных, мускулiстых цел
  прадстаѓнiц прыгожага полу, змяшаны з дарагi парфумерыяй.
  У некаторых была i зброя ѓ руках. У прыватнасцi, лукi, арбалеты хупавых формаѓ, мячы, шаблi, кiнжалы i калчаны са стрэламi.
  Гэта вельмi нагадвала масоѓку для здымак фiльма па фэнтэзi, нават дзiѓна , што ѓ адным месцы ѓдалося сабраць такую колькасць бездакорных i фiгурыстых, спартовых прыгажунь.
  Большая частка дзяѓчынак была амаль аголена, толькi грудзей i сцёгны прычыненыя ювелiрнымi ѓпрыгожваннямi з каштоѓных камянёѓ.
  Прыкладна, тузiн дзяѓчын у сцiплых тунiках, схiлiѓ каленi, i яны трымалi ѓ руках зiготкiя плацiнай збаны з пiтвом i залатыя падносы з разнастайнай ежай i садавiнай.
  Дамiнiка разгублена прамармытала:
  - Што вам ад мяне трэба? - I крыху больш упэѓнена дадала. - Калi будзе час, я ахвотна здымуся i ѓ вашай масоѓцы, толькi добра заплацiце.
  Маркiза-нiмфа з усмешкай адказала:
  - Ты мабыць, думаеш, што гэта кiно? Не, гэта Iмперыя Эльфiя- Драконiя !
  Дамiнiка хiхiкнула i падскочыла. Пяткi палiла немiласэрна. Яна стрэсла з сябе кропелькi поту. Ну i спякота. Прама як у Аравiйскай пустынi. Нават дзiѓна, як тут прыгажунi ходзяць басанож, ды i скура не аблазiць ад сонцапёку.
  Ды дзе яна? Вiдавочна не ѓ Расii...
  Дамiнiка кiнула погляд на неба i свiснула. Неба было жоѓтым, рэдкiя аблокi аранжавыя, а свяцiѓ адразу некалькi ... Недарма так горача. Ды яшчэ свяцiла, якiя вычварныя па форме, з завiтушкамi, цi ражкамi...
  Дамiнiка адчула, што ёй становiцца дрэнна. Тыпу, вось менавiта так людзi вар'яцеюць. Яе цудоѓнае тварык перакасiѓся i пабляднеѓ.
  Яна пахiснулася, але дзве дзяѓчыны-эльфiйкi з вушкамi, яе падтрымалi. Прадстаѓнiцы прыгожага полу расступiлiся, i прыгажунi ѓ белых, напаѓпразрыстых тунiках на голыя, такiя прыгожыя i мускулiстыя целы дзяѓчынак, паднеслi ёй посуд з пiтвом. I палiлi ѓ залатыя чары смарагдавае вiно.
  Дамiнiка прагна выпiла. I адчула, што вiно незвычайна салодкае i смачнае, адразу ж па яе жылах пацякла энергiя i сiла, бадзёрасць.
  I ѓжо голыя ступнi дзяѓчынкi палiла не так моцна, дакладней, адчувалася прыемнае цяпло, а тэмпература вакол стала iдэальная, як у сне.
  Дамiнiка ѓзбадзёрылася i страсянула галавой з валасамi колеру сусальнага золата, выгукнуѓшы:
  - Прывiтанне лунацiкам!
  Затым дзяѓчына спешна паправiлася:
  - Я рада сустрэчы са сваiмi братамi, дакладней, сёстрамi па розуме!
  Дзяѓчынкi запляскалi ѓ ладкi. I хорам праспявалi:
  - Жадаем шчасця вам,
  Вы надзея наша, павер....
  Шляхi да iншых светаѓ -
  Адчынiлi дзверы!
  Маркiза дэ Касандра кiѓнула:
  - Так, табе трэба нам дапамагчы. I за гэта будзе вялiзная ѓзнагарода.
  Дамiнiка пацiснула мускулiстымi плячыма i са здзiѓленнем спытала:
  - I як я магу вам дапамагчы?
  Дзяѓчынка-нiмфа хацела нешта сказаць, як пачуѓся гук трубы i шум крылаѓ. Усе шматлiкiя прадстаѓнiцы выдатнай падлогi зараз схiлiлi каленi i сагнулiся ѓ паважным паклоне.
  Маркiза падштурхнула i Дамiнiку:
  - Пакланiся i ты.
  Дзяѓчына-акторка са здзiѓленнем спытала:
  - Навошта?
  Дзяѓчынка-нiмфа пiскнула:
  - Герцагiня-цмок цябе сустракае. Цмокi загадваюць нашай iмперыяй. Давай, на адно калена!
  Дамiнiка вырашыла не ламаць ганарыстасць. Хоць i баялася, цi не абпалiць цi гарачая маставая яе голае, загарэлае да светлай бронзы калена. Але скура стала вiдавочна трывалей i не такой адчувальнай. Зразумела, што басанож тут ходзяць не з-за беднасцi. А па больш сур'ёзных прычынах, якiя яшчэ трэба высветлiць.
  Вось з'явiлася i сама герцагiня-дракон. Звер з трыма галовамi, вельмi яркай размалёѓкi, нiбы матылёк. Вялiкi, нiбы добры знiшчальнiк, але зусiм не страшны, цi не страшная, калi гэта яна.
  Галовы здавалiся параѓнальна невялiкiмi, а на iх зiхацяць маленькiя, але яркiя кароны.
  Калi самка-цмок праляцела, дзяѓчаты пад крыламi змянiлi колер сваёй скуры на бэзавы, а потым i на смарагдавы. Вось гэта стала прыгожа.
  Дамiнiка была нiбы зачараваная. Яна ѓпершыню бачыла ѓ рэальнасцi сапраѓднага дракона. Так, у кiно, вядома ж, робяць нядрэнных драконаѓ з дапамогай камп'ютарнай графiкi. Але гэты цмок самы сапраѓдны, вельмi прыгожы i хупавы.
  Галава, тая, што пасярэдзiне, спытала, яе голас быѓ вельмi прыемны:
  - Я вельмi рада бачыць цябе, наша госця з планеты Зямля!
  Дамiнiка ѓсмiхнулася i адказала:
  - I я таксама вельмi рада вас бачыць!
  Герцагiня-цмок кiѓнула i працягнула, ужо казала галава тая , што справа:
  - Мы цябе запрасiлi таму, што ѓ тваiх жылах цячэ кроѓ самога таго, не ведаю хто, якi жыве там, не ведаю дзе!
  Дамiнiка Дэльфiнава пацерла адну сваю босую, точаную нагу аб iншую i разгублена вымавiла:
  - Гэта як, я не зразумела!
  Галава герцагiнi-дракона, што злева, адказала ѓпэѓненым тонам:
  - А мы гэтага i самi не разумеем. Але ѓ любым выпадку, у нас такая ѓзнiкла страшная праблема, што мы нiбы тапельцы, хапаемся за саломiнку!
  Дамiнiка тупнула сваёй голай, вельмi панадлiвай нагой i праспявала:
  - Трымай мяне, саломiнка, трымай,
  Калi вакол шторму пятнаццаць балаѓ...
  Ворагаѓ, што ёсць у эльфаѓ, разарвi,
  Лёс мяне па жыццi так кiдаѓ!
  Дзяѓчаты ѓсiх масцяѓ дружна запляскалi ѓ ладкi, i гэта так цудоѓна i крута.
  Зноѓ загаварыла цэнтральная галава:
  - Дык вось, у нас з'явiѓся дзiѓны мор. Мужчыны, будзь гэта эльфы, людзi, тролi, хобiты, вампiры, гномы i iншыя, якiя жывуць у нашым светабудове, сталi па незразумелых чыннiках зараз каменець i рассыпацца. У нас i так, акрамя оркаѓ i гномаѓ, самцоѓ у дванаццаць разоѓ было менш, чым самак, а зараз яны амаль зусiм знiклi! Зразумела - гэта трагедыя!
  Дамiнiка хiхiкнула i выпалiла:
  - Дык гэта выдатна! А то праходу няма ад гэтых валасатых, агiдных мужчын! I галоѓнае, чым мужчына пачварней, з пузам i лысiнай, маршчынамi, тым мацней ён да цябе лепiцца.
  Адна з эльфiек запярэчыла:
  - Эльфаѓ пузатых, маршчынiстых i лысых не бывае! У iх нават барада i вусы не растуць.
  Дамiнiка заѓважыла:
  - Тым больш, з гэтымi малалеткамi звязвацца - сабе даражэй! Таксама праходу не даюць. Я так стамiлася ад гэтых прыхiльнiкаѓ. А ѓ вас, дзякуй Богу, няма гэтых юрлiвых, потных, агiдных самцоѓ, i можна адпачыць i паслабiцца.
  Усе тры галовы дракона зараз прагрымелi:
  - Мiр без самцоѓ асуджаны на памiранне! У параѓнаннi з людзьмi планеты Зямля, мы жывем вельмi доѓга, асаблiва драконы. Ды i без мужчын сумна, i няма ѓ светабудове гармонii без моцнай падлогi.
  Дзяѓчыны ѓхваляльна зашумелi. Адна буркнула:
  - У нас усе мужчыны прыгожыя! Гэта калiсьцi , тысячы гадоѓ таму, у мужчын чалавечага роду былi брады, лысiны, маршчыны, жываты, а цяпер усе яны юныя, прыгожыя, фiгурыстыя i прыемна пахнуць, як эльфы!
  Дамiнiка засмяялася i падмiргнула ... З атэм адказала:
  - Ну добра! Можа, праз пару месяцаѓ я пачну сумаваць па мужчынах. Вось толькi не разумею, якiм чынам я змагу вам памагчы?
  Правая галава герцагiнi-дракона адказала:
  - Мы гэта i самi, шчыра кажучы, не ведаем. Але ѓ табе ёсць кроѓ iстоты з iншага сусвету, дзе ѓсе насельнiкi маюць не дзве падлогi, як у нас i на Зямлi, а цэлых тры. I, магчыма, гэта нам дапаможа вярнуць сабе самцоѓ!
  Дамiнiка страсянулася i адзначыла:
  - Трохполыя iстоты? Так, я фантастыку чытала, такое, тэарэтычна, магчыма!
  Дзяѓчынка-нiмфа кiѓнула:
  - Так! Iх мор не крануѓ. Але хто дасць гарантыю, што не з'явiцца зараза, якая i цудоѓную падлогу выкасiць? А можа, яшчэ i горш! Ды i без моцнай падлогi, калi ѓ наш светабудова ѓварваецца агрэсар, то ѓ нас i не будзе шанцу адбiцца.
  Дзяѓчына-акторка кiѓнула:
  - Ну добра! Я вам спачуваю. Дарэчы, а на Зямлю гэта можа прыйсцi?
  Левая галава герцагiнi-дракона пацвердзiла:
  - Так! Цалкам нават можа. Так што не думай, што цябе просяць аб ласцы. У цябе малодшы брат ёсць, i таксама ѓ кiно здымаецца. Жадаеш, каб i гэты хлопчык скамянеѓ i рассыпаѓся ѓ пыл?
  Дамiнiка злосна тупнула сваёй босай нагой i з прыкрасцю вымавiла:
  - Шмат вы пра мяне ведаеце!
  Дзяѓчынка-нiмфа адказала:
  - Мы, часам, кахаем, глядзець кiно з вашай планеты. Яго можна спампоѓваць прама з iнтэрнэту, што не патрабуе вялiкiх затрат магiчнай энергii. Таму мы i цябе бачылi. I вышэйшыя феi адчулi тваю ѓнiкальную аѓру, ну i твайго брата бачылi, у яго таксама часцiца таго, не ведаю каго!
  Дамiнiка свiснула i прабуркавала:
  - Усё немагчымае, магчыма, ведаю дакладна! Аднак , лепш бы вучыцца мне завочна!
  Маркiза дэ Касандра адзначыла:
  - Вось менавiта, гэта табе i трэба будзе. Вучыцца, вучыцца i яшчэ раз вучыцца!
  Дзяѓчына-студэнтка незадаволена буркнула:
  - А гэта яшчэ да чаго?
  Адразу тры галовы герцагiнi-дракона загаварылi сiнхронна i зладжана сваiмi прыемнымi галасамi:
  - Ты ѓ чараѓнiцтве i магii нiчога не кемiш! А табе трэба мець, каб нам дапамагчы, шырокiя i фундаментальныя веды. Скончыш Iмператарскую Акадэмiю iмя Дракона Дулярыса , i ѓ цябе будзе невядомая раней сiла, якая дазволiць надзець карону прынцэсы-чарадзейкi. I толькi ѓ гэтым выпадку ты зможаш, дакладней, атрымаеш хаця б маленькi шанец вярнуць прадстаѓнiкоѓ моцнага полу з апраметнай.
  Дамiнiка свiснула i заѓважыла:
  - Ох, чаго я не люблю, дык гэта вучыцца!
  Сапраѓды, танчыць, скакаць, здымацца ѓ кiно, яна кахала. Нават вельмi кахала. А вось вучоба ёй давалася з цяжкасцю. Яна нават на платнае аддзяленне паступiла, каб дыплом атрымаць з меншымi намаганнямi. Сапраѓды, так прасцей.
  Дамiнiка ѓвогуле не стала б паступаць у акадэмiю, калi б без вышэйшай адукацыi было не модна. Тым больш, нават мiльярдэры не возьмуць за жонку дзяѓчыну без дыплома.
  А вось выйсцi замуж за алiгарха, як мага багацейшага i, пры гэтым, пажадана старога, хворага i поѓнага маразматыка. Потым ад яго пазбавiцца, стаць удавой-мiльярдэршай i жыць у сваё задавальненне.
  I самой здымаць сцэнары фiльмаѓ. Вось у яе нават была iдэя. I яна ѓ галоѓнай ролi. Тыпу iмператар Палпацiн , дакладней, яго цёмны дух усялiѓся ѓ дзяѓчыну-клона i стаѓ ствараць новую iмперыю з заваёвамi.
  Ды гэта выдатна ! Зрэшты, у яе i так роля галоѓная была нядрэнная, i справа пахла вялiкiмi грашыма. Але ... Цяпер, яна стала пападанкай . I ёй давядзецца рабiць тое, што яна любiць менш за ѓсё - вучыцца!
  Дамiнiка дрыготкiм голасам спытала:
  - А калi адмоѓлюся?
  Дзяѓчаты вакол незадаволена зашумелi. Адна крыкнула:
  - Палак ёй па пятках!
  Тры галавы герцагiнi-дракона адказала:
  - Мы цябе прымусiць не маем маральнага права. Аднак, для таго каб выняць цябе з планеты Зямля запатрабавалася вельмi шмат дарагой магiчнай энергii. I назад, калi хочаш вярнуцца, аплацi i дарогу сюды, i выпiтае дарагое вiно, i зваротны бiлет.
  Дамiнiка пiскнула:
  - Гэта несумленна, браць плату за тое, што я не хацела рабiць! Мяне перамясцiлi не па сваёй волi!
  Цэнтральная галава самкi-дракона адказала:
  - Ты наш, магчыма, адзiн з апошнiх шанцаѓ! Праѓда, яшчэ можна паспрабаваць з тваiм братам, але ён яшчэ хлопчык, i тым не менш мужчына, i таксама можа рассыпацца ѓ пыл.
  Дамiнiка шалёна закрычала:
  - Не чапайце майго брата! Гэта не яго справа!
  Герцагiня-цмок лiслiва спытала:
  - Ты згодна вучыцца на прынцэсу? Уявi, якiя ѓ цябе будуць магчымасцi. Ты не будзеш старэць, пражывеш некалькi тысяч гадоѓ, а можа нават i больш, калi здабудзеш яшчэ больш прасунутую магiю i пяройдзеш у разрад несмяротных багоѓ. I будзеш мець падданых i ѓласнае каралеѓства!
  Дамiнiка цяжка задыхала i умольна вымавiла:
  - Дайце мне хоць крыху падумаць.
  Дзяѓчынка-маркiза пацвердзiла:
  - Так, няхай падумае. Ёй трэба пазнаёмiцца блiжэй з нашым сьветам. Няхай адаптуецца i ачуняе. I прыме правiльнае рашэнне.
  Герцагiня-цмок сцвярджальна кiѓнула ѓсiмi трыма галовамi:
  - Хай пагуляе па горадзе. Ён вялiкi i цудоѓны. Правядзi яе, Касандра, i вы дзяѓчаты дайце ёй дарогу. Не перашкаджайце!
  Прадстаѓнiцы прыгожага полу расступiлiся. Маркiза-нiмфа ѓзяла з падноса нешта падобнае на пiцу i працягнула Дамiнiцы:
  - На, спяваеш! Станеш мацней.
  Дзяѓчынка ѓ тунiцы лiнула ѓ залаты кубак з плацiннага збана вiна, ужо ружовага колеру. Дамiнiка з асцярогай адкусiла пiцы. Яна апынулася на рэдкасць смачнай, i дзяѓчынка стала есцi, куды больш упэѓнена, i запiла вiном, такiм салодкiм i духмяным.
  Пасля чаго настрой Дамiнiкi рэзка ѓзняѓся. I яна праспявала:
  Дарэмна выкладчыкi,
  Час са мною трацiлi...
  Дарэмна мяне вучылi...
  I тут дзяѓчына-студэнтка не знайшла прыдатнай рыфмы, а тое, што ѓ яе прыгожай галоѓцы мiльгала, выглядала вельмi нават пайшло i недарэчна.
  Яны накiравалiся ѓдваiх, i нiмфа вяла яе пад руку. Хоць была больш чым на галаву нiжэй i танчэй, чым моцная i рослая, i такая мускулiстая Дамiнiка.
  Абедзве дзяѓчыны тупалi босымi нагамi i перамяшчалiся са шпаркасцю маладых газэляѓ.
  Дома вакол былi вельмi нават рос каштоѓнымi. Нiводны горад на Зямлi такiм цудоѓным не быѓ. Тут яшчэ i кветкi раслi, такiя вялiзныя, яркiя i пахкiя. У гэтым горадзе ѓсё было цудоѓным i гламурным.
  I мноства дзяѓчынак. Вельмi раскошна апранутых , цi, наадварот, больш сцiпла, i некаторыя дзяѓчаты мылi вулiцы. Але ѓсе юныя, свежыя, прыгожыя i босыя.
  Дамiнiка спытала са здзiѓленнем:
  - А чаму яны не носяць туфлiк, цi хаця б плясканне?
  Маркiза дэ Касандра з усмешкай адказала:
  - Гэта магiя дадзенай планеты. Яна дапамагае нам захоѓваць вечнае юнацтва, чараваць, ну i яшчэ босыя пальчыкi ног можна выкарыстоѓваць i ѓ баi!
  Дзяѓчына-артыстка засмяялася i заѓважыла:
  - Гэта цудоѓна! Я наогул, калi была зусiм маленькай, саромелася хадзiць босы, бо лiчыла, што гэта прыкмета крайняй беднасцi. Але потым у кiно прывыкла. Тым больш, трэба было, каб падэшвы крыху агрубелi, калi я гуляла сястру Спартака ѓ дзяцiнстве, цi рознага роду партызанак. Мне гэта падабалася. Але калi па Маскве босы хадзiць, то прымуць за псiхiчна хворую, ды i заразы на вулiцах i брудзе занадта ѓжо шмат!
  Дзяѓчынка-нiмфа кiѓнула:
  - Так - гэта зразумела! Плюс яшчэ, бегаць без абутку куды спрытней, бо скура ваяѓнiцы куды трывалей, чым падэшвы самых дарагiх ботаѓ, i яна пругкая, гнуткая i зараджана чараѓнiцтвам!
  Яны iшлi далей. Вось вiдаць, як высока, нiбы шпiль Астанкiнскай тэлевежы, накiроѓваюцца бруi фантана. Так яны ѓзлятаюць, насуперак законам фiзiкi. А самi бруi шматколерныя. Да чаго ж гэта прыгожа.
  А якiя вакол палацы. Як тут усё раскошна. А статут зiхацяць не толькi пазалотай, але i нейкiм невядомым на Зямлi яркiм, аранжавым металам.
  Дамiнiка адзначыла:
  - Горад у вас, як казка. I дзяѓчынкi цудоѓныя, нiбы рэальны рай, а не прыдуманы, як у нас!
  Касандра хiхiкнула i спытала:
  - А чаму ты думаеш, што ѓ вас рай прыдуманы?
  Дзяѓчына-артыстка суцэль лагiчна адказала:
  - Таму што ѓ яго супярэчлiвыя апiсаннi. Адна рэлiгiя адно кажа, а другая iншае, а трэцяе прама супрацьлеглае!
  Маркiза-нiмфа кiѓнула.
  - Так, я гэта ведаю! Глядзела ваш iнтэрнэт. Гэта прасцей, чым падарожжа на Зямлю. Настолькi прасцей, што нават простыя эльфы, тролi i людзi могуць у яго залезцi i паглядзець кiно. Пры ѓсёй пышнасцi магiчнага свету, у нас, нажаль, няма такiх прасунутых тэхналогiй, як у людзей Зямлi. Вы ѓ магii дылетанты, а ѓ нас замарожанае развiццё тэхналогiй!
  Дамiнiка са здзiѓленнем спытала:
  - А чаму вы замарозiлi тэхналогii?
  Нiмфа, панiзiѓшы голас, адказала:
  - Гэта не мы. Гэта драконы. Яны, вiдаць, не жадаюць падрываць сваю ѓладу. Хаця, канешне, яны дазваляюць нам жыць нармальна, а некаторым нават раскошна, але ... Не будзем пра гэта!
  I зноѓ узнiкла паѓза. Раскоша вакол, вядома ж, супер. Так усё прыгожа, i такiя ѓпрыгожаннi, статуi, дамы i храмы.
  Так, храмы, зразумела, вельмi разнастайныя. Не так, як звычайна на Зямлi ѓ пэѓным падабенстве. А i па стылi, i па размалёѓцы, i па форме зусiм розныя . I вядома ж, прыгожыя. Вось i фiгуркi, i купалы, i шматкутнiкi, прызмы i iншае.
  А ѓ многiх храмаѓ купала ѓ выглядзе бутонаѓ максiмальна прыгожых кветак.
  Дамiнiка паглядзела на сваю напарнiцу i спытала ѓ яе:
  - Ты падобная на школьнiцу ... На колькi насамрэч табе гадоѓ?
  Касандра з усмешкай адказала:
  - У людзей ёсць такая прымаѓка: даму аб узросце пытаць не прынята!
  Дзяѓчына-артыстка зрабiла выснову:
  - Мусiць, вельмi нават шмат.
  Дзяѓчынка-нiмфа кiѓнула:
  - Магчыма! Але мы жывем даѓжэй, чым эльфы, тролi, людзi i нават чым гномы з вампiрамi. Таму што ѓ нас кроѓ багоѓ, мы з iмi крэѓныя раднi. Астатнiя, больш ускосную маюць сувязь з несмяротнымi .
  Дамiнiка буркнула:
  - Усе мы сыны i дочкi Божыя. У некаторым родзе.
  Касандра пстрыкнула босымi пальчыкамi сваёй нагi.
  I вось у руках у нiмфы з'явiлася чароѓная палачка. Яна цiха шапнула:
  - Унутры яе жылка дракона. Гэта вельмi моцны артэфакт, дарагi i рэдкi. Але i сiла ѓ iм вялiкая. Паказаць табе ѓздзеянне?
  Дамiнiка бразнула:
  - Я глядзела серыял пра хлопчыка з чароѓнай палачкай. Але там хлопчык дахлаваты , з цёмнымi валасамi i ѓ акулярах. Не тое, што мой брат - прыгожы, мускулiсты са светлымi валасамi. Дарэчы, таксама гуляѓ i ваяра, i чараѓнiка!
  Касандра пацвердзiла:
  - Ведаю я твайго брата. Так, ён вельмi прыгожы, незвычайны хлопчык. I ѓ адрозненне ад цябе, чэмпiён свету па караце сярод дзяцей.
  Дамiнiка пагардлiва фыркнула:
  - Ён хоць i хлопчык, але мужчына! А ѓ мужчын, справа ваяваць i бiцца звыклае.
  Дзяѓчынка-нiмфа адказала:
  - У нас мужчын асноѓных народаѓ iмперыi: людзей, эльфаѓ, троляѓ, хобiтаѓ i вампiраѓ, у дванаццаць разоѓ менш, чым жанчын. Так што ваяваць прыходзiцца i выдатнай падлозе. Вось у оркаѓ i гномаѓ, наадварот, самцоѓ у дванаццаць разоѓ больш, чым самак. Так што нам нават стала неяк лягчэй, чым раней. Мы з оркамi ѓвесь час ваявалi, i яны лезлi, як жаба на корч, зараз ваяваць амаль няма з кiм. Хаця самкi i оркаѓ, шчыра кажучы, не вельмi. А вось у гномаѓ, лепей , яны больш на самак хобiтаѓ падобныя. Самi гномы старэюць, сiвеюць, адрошчваюць сабе доѓгiя бароды, але да самай смерцi хуткiя i спрытныя, i нягледзячы на маршчыны, захоѓваюць усе зубы. А калi зуб выб'юць, ён зноѓ вырастае!
  Дамiнiка кiѓнула:
  - Ого! У вас, як у акул. А вось я неяк спытала, калi чалавек створаны па выяве i падабенству Божаму, то чаму ѓ яго зубы такiя слабыя. I святар прамармытаѓ, нешта тыпу, плоць абцяжарана грахом. Дарэчы, калi ѓ майго брата зуб выбiлi, дык лiтаральна за дзень зноѓ вырас. Я нават хацела яго павесцi да доктара. А потым раздумалася, будуць дзiця, нiбы пацук у лабараторыi, даследаваць!
  Касандра кiѓнула:
  - Гэта дакладна! Ты разумная. А вось вучыцца не кахаеш.
  Дзяѓчына энергiчна кiѓнула:
  - Так! Гэта сумна. I ѓ нас яшчэ ... Ну не ведаю, калi сядзiш за партай балiць спiна, i хочацца пабегаць i паскакаць!
  Дзяѓчынка-нiмфа праспявала:
  - Так, дзяѓчынкi, ведай, зубрыць не кахаюць усё,
  Басанож бы прабегчыся па расе!
  I засмяялася цудоѓная пара. Вось яны iдуць далей. Дамiнiка звярнула ѓвагу, што аѓтамабiляѓ, такiх, як на Зямлi, тут няма. Затое ёсць вельмi прыгожыя аднарогi. Тыпу тых, што малююць у анiмэ . Ды i простыя конiкi проста хараство. I калi карэта iмчыцца, то гэта паходзiць на казку.
  Некаторыя дзяѓчаты лётаюць, нiбыта яны птушкi. Праѓда , рэдка, тут вiдаць чараѓнiкi, прасунутыя далёка не ѓсе. Жабракоѓ хацiн няма. Наадварот, увесь горад нiбы суцэльныя палацы, цi дамы падобныя на маёнткi з фантанамi i садамi. I наколькi гэта цудоѓна глядзiцца.
  У прынцыпе, Дамiнiка гуляла ѓ гульню - будаѓнiк. Тамака шмат чаго можна ѓзвесцi. I сапраѓды, горад пабудаваць такi, што ѓвесь, нiбы казка пра рай. Тут такое ж увасобiлася ѓ рэальнасць.
  Дамiнiка адзначыла:
  - А кажуць, што рай на Зямлi не зможа? Так усе рэлiгii Зямлi кажуць!
  Касандра ѓдакладнiла:
  - Акрамя камунiзму. Адзiная рэлiгiя, якая абяцае рай на Зямлi. I гэта лагiчна. Каму трэба верыць у рай, нават не пасля смерцi, а ѓвогуле, пасля канца свету, што ѓ цэлым, вар'яцтва!
  Дзяѓчына-акторка пагадзiлася:
  - Так, вучэнне аб канцы свету, мне не падабаецца! Лепш, рай пабудаваць самiм, i не на костках!
  Нiмфа-маркiза прачырыкала:
  - Не iмкнiся да раi на небе, а лепш жывi i стварай сваё шчасце сама. I будзь разумнiцай.
  Дамiнiка па-фiласофску заѓважыла:
  - А ведаеш, вось неяк, калi вакол толькi дзяѓчыны, чагосьцi адчуваеш, што i не хапае. Хаця мужчыны рэдка бываюць прыгожымi нават у кiно. Яшчэ хлопчыкi ѓ большасцi сваёй сiмпатычныя, а да сарака гадоѓ, паспрабуй знайсцi мужчыну без жывата i падвойнага падбародка.
  Касандра засмяялася i адказала:
  - Ты разумная. Слоѓ няма. Дакладней, не вельмi ... У ежу не толькi важная ѓ самцы прыгожая мордачка i стройная постаць. Жанчыны i на Зямлi шануюць у мужчыне нешта iншае, акрамя вонкавых дадзеных!
  Дамiнiка кiѓнула:
  - Ну так, менавiта! Яшчэ i грошы. Калi тугi кашалёк, то маршчыны, лысiна i жывот не гэтак прыкметныя.
  Нiмфа адзначыла:
  - У нас з знешнасцю мужчын няма праблем. Магiя насычае тут усё паветра. I самцы сталi юнакамi з вельмi прыгожымi тварамi, нават непрыемна, што ѓ людзей нават барады i вусы знiклi. З-за гэтага, iх ужо эльфаѓ можна адрознiць толькi па форме вушэй. I гэта ... Ну , жанчыны прывыклi. Але ѓ барадзе ёсць таксама пэѓны шарм. Я не згодна з тымi дзяѓчынамi, што лiчаць бараду пачварнасцю.
  Дамiнiка хiхiкнула i адказала:
  - Бародзе пахвальба i гонар, а вусы i ѓ ката ёсць!
  Касандра махнула чароѓнай палачкай ... I руках у прыгажунi- трапанкi ѓзнiк прыгожы торт у выглядзе трыкуткi Напалеона, з ружанькамi, макаѓкамi i матылькамi з рознакаляровага крэму.
  Маркiза-нiмфа прачырыкала сваiм далiкатным голасам:
  - Ты паспрабуй, вельмi смачна, i бясплатна без капусты!
  Дамiнiка спытала, раптам падумаѓшы:
  -А калi вы з мяне ѓсё ж такi плату спагонiце?
  Маркiза-нiмфа праспявала:
  - За ѓсё плацiць прыходзiцца, павер,
  За тое да поспеху адчыняем дзверы!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 2.
  I Касандра зноѓ махнула чароѓнай палачкай, з яе кончыка вылецеѓ паток святла, i паѓсталi два стульчыкi на выгляд, нiбы з крышталю, i маленькi, хупавы столiк.
  Маркiза-нiмфа прапанавала:
  - Давай паямо, седзячы, як культурныя людзi! Можа, ты яшчэ i вiна жадаеш?
  Дамiнiка лагiчна заѓважыла:
  - Калi шмат вiна выпiць, то можна i акасець. А мне трэба захоѓваць ясную i свежую галаву!
  Касандра адмоѓна матнула галавой:
  - Не бойся! У нашым вiне няма нi грама спiрту. Яно толькi карысць прыносiць. I яно адно i прычын, чаму людзi ѓ нашым свеце жывуць да тысячы гадоѓ, не старэючы. А моцнай i прасунутай магiяй можна працягнуць i нашмат даѓжэй.
  Дзяѓчына-акторка кiѓнула:
  - Тады налiвай!
  Нiмфа выпусцiла з кончыка палачкi прамень, нешта шапнуѓшы ... I з'явiлiся кубкi з ярка-аранжавага металу, у якiх плёскалася нешта жоѓтага колеру i з бурбалкамi.
  Дамiнiка адзначыла, злёгку прыгубiѓшы з кубка:
  - Вельмi прыемнае i духмянае вiно, у роце ад яго такая свяжэць ... А з чаго яго робяць?
  Касандра жорстка адказала:
  - Калi будзеш вучыцца ѓ акадэмii iмператара-дракона, даведаешся!
  Дзяѓчына спытала:
  - А дзе сам iмператар-цмок?
  Нiмфа з уздыхам адказала:
  - Таксама знiк. Цяпер замест яго iмператрыца Каралiна. У драконаѓ жанчын i мужчын прыкладна пароѓну, як i ѓ людзей. У гэтым плане ёсць у вас падабенства.
  Дамiнiка бразнула:
  - А чаму iмператрыца мяне асабiста не прыняла?
  Касандра пiскнула:
  - Ну, у цябе i ганарлiвасць! Досыць i герцагiнi. Трэба будзе, прыме i самая вялiкая Каралiна.
  Дзяѓчына праспявала:
  - Каралевай людзi захаплялiся,
  Усе хлапчукi ѓ двары ѓлюблялiся!
  Але я была вельмi смелай,
  Выбрала мiльярдэра!
  Маркiза-нiмфа з усмешкай адказала:
  - Ты думаеш, мiльярды каштуюць таго, каб жыць з нялюбым чалавекам? А як на рахунак жывата, лысiны, маршчын i непрыемнага паху?!
  Дамiнiка агрэсiѓна рыкнула:
  - А я яго прытруѓлю, каб мне i iншым дзяѓчынкам жыццё не гадил ! Цi задушу яго сваёй грывай у ложку!
  Касандра хiхiкнула i адзначыла:
  - Я зраблю выгляд, што гэта жарт. Ты ж павiнна стаць увасабленнем дабра.
  Дзяѓчына-акторка лагiчна заѓважыла:
  - Ад iдэальных герояѓ публiцы жадаецца ванiтаваць !
  Нiмфа не стала адказваць, а з дапамогай плацiнавай лыжачкi ела торт i пацягвала духмянае вiно. Дамiнiка таксама вырашыла, пакуль атрымаць асалоду ад ежай. Тым больш, шпацыр на свежым паветры ѓзбуджае апетыт.
  Ёй прыгадалiся здымкi. У прыватнасцi, калi iгралi дзяцей-партызан. Там, напрыклад, спачатку хлапчукi i дзяѓчынкi былi да вайны даволi ѓкормленымi. А падчас вайны пад акупацыяй яны мусiлi схiлiць. Для гэтага рэкамендавалася больш бегаць i менш есцi. Першае i так рэалiзавалася, бо здымалася мноства дубляѓ з дзецьмi, якiя бегаюць, а другое складаней. Юныя кiнаакцёры атакавалi шапiкi, купляючы сабе ежу.
  Тады iм забаранiлi начаваць у гасцiнiцы, i зачынялi ѓ асобным пакоi з кратамi, якая паходзiць на вялiкую, агульную камеру.
  Дамiнiка не галадала, так не хацелi, каб яе прыгажосць пацярпела ад недаядання, ды i так яна ад прыроды досыць сухая, зусiм не пышка, ну i яшчэ заняткi танцамi трымаюць мышцы i цела ѓ тонусе.
  Але хлопцы, вядома ж, цярпелi, што здымачную пляцоѓку ператварылi ѓ дзiцячую турму. Ды яшчэ былi эпiзоды з палоннымi. Пару хлапчукоѓ нават пагалiлi нагала, што магчыма i лiшняе.
  Так, жыццё кiнаакцёра не цукар.
  Вось, напрыклад, пра паѓстанне Спартака. Цэлы атрад хлопчыкаѓ басанож, у адных насцегнавых павязках укалываѓ у каменяломнях. Таксама не адзiн дубль патрабаваѓся. А паспрабуй, пахадзi голай падэшвай па вострых камянях руднiкоѓ. Тут босыя ногi хлапчукоѓ пачыналi сыходзiць крывёй, а ступнi трэскацца. I яны , i сапраѓды, былi мокрымi ад поту i трэслiся ад стомы.
  У гэтым фiльме галоѓным героем быѓ нават на Спартак , а хлопчык-раб, якi, дарэчы, i падказаѓ даволi паспяховаму i багатаму, якi атрымаѓ свабоду гладыятару, iдэю паѓстання.
  Дамiнiка згуляла спачатку сястру Спартака ѓ дзяцiнстве, прычым, ёй таксама прыйшлося пабыць разам з хлапчукамi ѓ каменяломнях у якасцi пакарання.
  Так што яна таксама ведала, што такое вострыя каменьчыкi i цяжкi кошык са друзам.
  I ты яе рэальна цягнеш i яшчэ на ѓздым. Выматвае моцна, але затое дадаецца цягавiтасцi.
  Дамiнiка здымалася ѓ розных карцiнах. Адзiн раз нават у ролi юнгi Джыма ѓ нейкiм далёкiм ад канону варыянце "Выспы Скарбаѓ". Там нават у ролi кока быѓ не аднаногi Сiльвер , а рудая жанчына, пляменнiца Моргана.
  Гэта, вядома ж, крута. Сама Дамiнiка была ѓ ролi хлопчыка, дзеля чаго нават яе хацелi падстрыгчы. Але потым усё ж вырашылi праблему пры дапамозе парыка.
  Так, гэтая яе роля, можна сказаць, была ѓдалай з пункта гледжання гульнi. Але сам фiльм не па каноне папулярнасцi не атрымаѓ. Гэта аказаѓся нейкi пякельны трэшак.
  Вось часта класiка не па каноне сустракаецца ѓ штыкi.
  Маркiза-нiмфа перапынiла ѓспамiны Дамiнiкi:
  - Ведаеш. Мы тут засядзелiся. А цi не пара ѓ шлях?!
  Дзяѓчына пацiснула плячыма i адзначыла:
  - Можна i прайсцiся. У мяне яшчэ поѓна энергii.
  Касандра махнула палачкай, i недаедзены торт, i посуд з вiном, i iншае знiклi.
  Дамiнiка буркнула:
  - Прама, як у казцы!
  Маркiза пiскнула:
  - Не! Гэта не казка, а магiчная рэальнасць.
  I дзве прадстаѓнiцы прыгожага полу зашлёпалi па дарозе. Настрой у Дамiнiкi стала зусiм вясёлым ! Яна шырока ѓсмiхалася. I нават заспявала:
  Дарога, дарога, падобная на сябра,
  Са сталi кантаванай дзяѓчынкi кальчуга...
  А меч вельмi востры - хвалены булат,
  Так, будзе сур'ёзны ѓ бiтву расклад!
  Тут Касандра з сур'ёзным выглядам заѓважыла, спынiѓшыся:
  - Ведаеш! Цябе ѓ акадэмii будуць чакаць сур'ёзныя ѓступныя iспыты. Можа, для патомных чараѓнiкоѓ, яны здадуцца i лёгкiмi, але ж ты нават паняцця не маеш аб магii.
  Дамiнiка не зусiм да месца засмяялася i запярэчыла:
  - Не! У кiно я шмат разоѓ бачыла, як дзейнiчае магiя. I павер, сёе-тое ведаю!
  Маркiза-нiмфа, панiзiѓшы голас, прашаптала:
  - Я дам табе сваю чароѓную палачку! Яна вельмi моцная, з жылкай дракона. Паспрабуй з яе дапамогай, напрыклад, начараваць ... Ну , кветка незабудкi!
  Дзяѓчына-акторка азiрнулася. Вакол каля дамоѓ i на самой вулiцы клумбы з яркiмi, нiбы буйныя каштоѓныя камянi, кветкамi. Асляпляльныя бутоны раслi i на дрэвах. Прычым, некаторыя кветкi мелi яшчэ i лiсцiкi разнастайных колераѓ i адценняѓ. I нават мелiся дзiѓныя завiтушкi.
  Дамiнiка пацiснула сваiмi, зусiм не вузкiмi плячыма, i цалкам сур'ёзна адказала:
  - А навошта нам нейкая незабудка? Тут i так поѓным-поѓна розных кветак куды буйнейшых i выдатных.
  Касандра iранiчна ѓсмiхнулася:
  - I чаго ты хочаш?
  Дзяѓчына-акторка рашуча заявiла:
  - Лепш начараваць, нешта куды больш каштоѓнае i карыснае! - Дамiнiка тупнула сваёй босай пяткай, ад чаго каляровая плiтка бразнула, як ламаюцца ледзяшы. Маладая чараѓнiца дадала: - Напрыклад, куды лепш стварыць дыямент памерамi з какосавы арэх! Гэта куды больш карысна i больш практычна.
  Маркiза з падазрэннем паглядзела на яе, спытаѓшы:
  - Хочаш, зматацца на Зямлю? Што, не падабаецца ѓ нас?
  Дамiнiка з iронiяй адзначыла:
  - Пра ваш свет можна сказаць тое самае , што казаѓ Астап Бэндэр аб прыродзе Каѓказа - занадта ѓжо прыгожа - уяѓленне iдыёта!
  Касандра ѓсмiхнулася i заѓважыла:
  - А ты разумная, але лянiвая! Табе не хапае фанатызму, каб iсцi да мэты, нiбы рэактыѓны бульдозер, не спыняючыся!
  Дзяѓчына-акторка скрывiла мордачку, заѓважыѓшы:
  - Не бывае рэактыѓных бульдозераѓ. Прынамсi, на Зямлi!
  Маркiза-нiмфа згодна кiѓнула:
  - У вас, можа, i не. Але ёсць росы тэхналагiчна яшчэ больш развiтыя, чым чалавецтва. Аднак да iх дабрацца яшчэ складаней, чым да Зямлi.
  Дамiнiкi скрывiлiся, спытаѓшы:
  - Так? А яны лятаць памiж зоркамi ѓмеюць?
  Касандра ѓпэѓнена адказала:
  - Умеюць! У прынцыпе, i мы гэта з дапамогаю магii можам.
  Дзяѓчына-акторка праспявала:
  Вядома, цяжка прадказаць,
  Што ѓ гэтым свеце цудоѓным чакае...
  Мы будзем у аблоках лётаць -
  Пасеѓшы ѓ зорны самалёт!
  I дзяѓчына рашуча заявiла, зрабiѓшы грозны твар:
  - Давай чароѓную палачку! I я зраблю дыямент, памерамi з добры кавун!
  Касандра хацела нешта сказаць. Але пачуѓся шолах крылаѓ. Ляцеѓ чарговы цмок. Хутчэй, таксама самка. Яна ледзь не ѓчапiла струмень фантана, якая высока ѓ неба бiла з пашчы, пакрытага сусальным золатам i рубiнамi грыфона.
  Трохгаловая пачвара была, хутчэй прыгожай, чым страшнай.
  Маркiза-нiмфа пакланiлася. Дамiнiка толькi злёгку махнула галавой.
  Самка-цмок прызямлiлася перад iмi. Пачуѓся вельмi прыемны i звонкi голас для такога буйнага монстра:
  - Гэта ты лiцадзейка, якую ѓжо называюць месiяй?
  Дамiнiка з нявiннай усмешкай адказала:
  - Не вельмi-то мне хацелася б быць месiяй!
  Самка-цмок здзiвiлася:
  - Гэта яшчэ чаму?
  Дзяѓчына-актрыса шчыра адказала:
  - Таму што месii звычайна канчаюць тым, што iх распiнаюць!
  Крылатая iстота страсянула сваiмi крыламi. Яны ѓ яе вялiкiя, падобныя на тыя, што ѓ кажаноѓ, толькi трох колераѓ: чырвоны, жоѓты i зялёны. Што i казаць - прыгожае спалучэнне.
  Самка-цмок прачырыкала:
  - А ты вiдаць з таго свету, дзе чараѓнiкi, суцэльныя ашуканцы i прайдзiсветы?
  Дамiнiка засмяялася i адказала, скалячы вельмi белыя, блiскучыя зубкi:
  - Можа, так яно i ёсць. Хаця, некаторыя прарокi i былi. Тыпу бабкi Вангi. Толькi чамусьцi яе прадказаннi спраѓджвалiся, як правiла, заднiм чыслом.
  Маркiза-нiмфа адзначыла:
  - Будучыня, нават вельмi высокага ѓзроѓню чарадзеi i чараѓнiкi бачаць вельмi туманна. I нават вышэйшыя Багi i тое не дадуць гарантыi таго, што будзе праз сто гадоѓ. А тым больш праз тысячу i мiльён!
  Самка-цмок злёгку палыхнула агеньчыкам i прачырыкала:
  - Так... каб на гэтай план еце былi рэальныя прадракальнiкi. У вас нават нацяжэнне гiпернаасферы зусiм iншае, чым у нас. Хаця, можа, таму вы захавалi самабытнасць i не сталi нашымi рабамi!
  Дамiнiка ѓ чарговы раз весела засмяялася i адзначыла:
  - Быць вашай рабыняй? Гэта нават пацешна. Вечна малады, вечна босы.
  Касандра кiѓнула i прапанавала:
  - Пакажы, графiнi-дракону што можаш. Паспрабуй, хаця б з дапамогай чарадзейнай палачкi, прымусiць звалiцца хоць адну кропельку вады.
  Дзяѓчына-акторка пагардлiва фыркнула:
  - Адну кропельку вады? Ды гэта зусiм несур'ёзна. Можа, лепей адразу ж бочку з золатам.
  Графiня-дракон прапанавала:
  - Хай чаруе, як хоча. Ты ёй дай палачку i паглядзi, каб яна правiльна запомнiла, хоць адно загавор.
  Касандра хiхiкнула i пiскнула:
  - Так, гэта выглядае выдатна ! Толькi глядзi. Чароѓная палачка занадта магутная, i можна зрабiць пашкоджанне i гораду, i жывым iстотам, i самiм сабе.
  Дамiнiка рыкнула:
  - Я не такая дурнiца , як вам здаецца!
  Графiня-дракон прапанавала:
  - Давайце, тады ёй дадзiм, нешта больш бяскрыѓднае i менш магутнае. А то яна яшчэ i дзiрку ѓва мне зробiць.
  Касандра праспявала:
  У магii праявiць,
  Варта нам таленты...
  Лепш табе тварыць,
  Буйныя брыльянты!
  I дзяѓчынка-нiмфа пстрыкнула босымi пальчыкамi ног. З'явiлася невялiкае на выгляд плацiнавае колца. Касандра падкiнула яго свой нагой, i чароѓны артэфакт апынуѓся ѓ самога асобы Дамiнiкi.
  Маркiза прачырыкала:
  - Можаш узяць гэты пярсцёнак. Надзень на ѓказальны палец. I паспрабуй пажадаць што-небудзь услых. Магiя ѓ iм не моцная, затое працуе проста. На дыямент з какосавы арэх не хопiць, але, напрыклад, з гарошынку цалкам!
  Дзяѓчына-акторка злавiла ѓ руку колца. Але замест указальнага пальца надзела сабе на сярэднi i, яхiдна ѓсмiхнуѓшыся, спытала:
  - А калi паспрабаваць вось так? Што тады будзе?
  Касандра таксама яхiдна ѓсмiхнулася:
  - Ну, паспрабуй!
  Дамiнiка пiскнула:
  - Падсмажце маркiзе агнём пяткi!
  Полымя палыхнула пад босымi нагамi Дамiнiкi . Голую падэшву моцна апякло, яна ѓскрыкнула i кiнулася бегчы. Сапраѓды, агонь не слабы. Але пайсцi далёка не ѓдалося. Дзяѓчыну абвiѓ доѓгi хвост графiнi-дракона.
  Пачуѓся магутнай рэптылii прыемны, жаночы голас:
  - Ну ты даеш! Ледзь патрапiла ѓ наш свет, i хочаш пакалечыць нiмфу сваячку вышэйшых Багоѓ? Ты ведаеш, што за гэта цябе адправяць рабыняй у каменяломню? I ты будзеш там працаваць зусiм голая, у ланцугах i атрымаць бiзуном, палкамi, сiлкуючыся хлебам i вадой. А спаць давядзецца таксама прыкаваным ланцугом i на камянях. I нiчога акрамя цяжкай працы i бiзуноѓ ведаць не будзеш. Тым больш цяпер , калi самцы-рабы рассыпалiся, то такая рослая i мускулiстая дзяѓчына, як ты, на руднiках нам не перашкодзiць!
  Дамiнiка пры гэтых словах зморшчылася. Неяк яна iграла Клеапатру ѓ адной малабюджэтнай карцiне. Каб зэканомiць грошы, карцiна была названая - "Клеапатра у палоне ѓ Аѓгуста". Гэта значыць, таксама не канон. Клеапатра не стала канчаць самагубствам i патрапiла ѓ палон.
  Ну i яе адправiлi ѓ руднi. I там яна iшачыла напаѓголая i босая. А хадзiць па вострых камянях у шахце з голымi падэшвамi, гэта, даволi балюча. Ну i цягаць груз таксама. Трэба было, каб пот у рабынi аказаѓся сапраѓдным, а твар рэальна, не понарошку змучаным.
  Але, зразумела, гэта проста кiно, ды яшчэ даволi таннае. I яе бiлi бiзуном, таксама нерэальна. Але ѓсё роѓна , балюча . Хаця кроѓ, зразумела, была i бутафорская.
  Наогул, фiльм быѓ танны, i акрамя каменяломняѓ з напаѓголымi дзяѓчынкамi, практычна нiчога iншага i не паказалi. Разлiк вiдаць быѓ прыцягнуць сэксуальна заклапочаных мужчын. Ну i яшчэ, на ѓсiм вядомае iмя - Клеапатра! I на гэта можна было купiць
  Дамiнiка цяжка ѓдыхнула, i ѓ якiх толькi фекалiях зоркi кiно часам не купаюцца.
  Маркiза-нiмфа прачырыкала:
  - Не сумуй мiлая, ты нам патрэбна. Мы цябе не здамо нiкому.
  Графiня-дракон зароѓ:
  - Хай яшчэ раз паспрабуе патрэнiравацца, перад iспытам. Ну, давай паспрабуй, нешта начараваць!
  Дамiнiка пацерла пярсцёнак i вымавiла:
  - Хачу, шакаладнае марозiва!
  Дзяѓчына ѓзяла i замерла ѓ напружаннi.
  I на яе, як плюхнецца сумесь дробавага лёду i шакаладу. У вынiку чаго, Дамiнiка аказалася запэцканай з ног да галавы, ды яшчэ i падрапанай.
  Графiня-цмок зарагатала, ды так, што здрыганулiся i бруi фантана, i затрэслiся кветкi.
  Маркiза-нiмфа спакойна заѓважыла:
  - Нiчога страшнага! Нават, наадварот, у яе вялiкiя здольнасцi, столькi марожанага i шакаладу прайграла пры такiм, увогуле, невялiкiм па сiле артэфакце!
  Дамiнiка злiзнула са шчок шакалад i плюнула ѓ прыкрасцi, праскулiѓшы:
  - Ён горкi!
  Касандра засмяялася i заѓважыла:
  - А шакалад i ёсць горкi. Ты што, гэтага не ведала?
  Дзяѓчына-акторка рыкнула:
  - А ѓ нас, на Зямлi i ѓ Расii, салодкi !
  Маркiза кiѓнула:
  - Я ведаю! Мы таксама ѓмеем рабiць салодкi шакалад. Але пакуль давядзецца табе здавольвацца тым, што ёсць. Дакладней, ты ж не ѓдакладнiла, якi канкрэтна жадаеш шакалад. Ды i наогул, добра, што ты замовiла толькi марожанае. Калi б табе прыйшло ѓ галаву, напрыклад, прыняць ванну з золата, то ѓрэзала б куды мацней па верхавiне.
  Дамiнiка дасцiпна адзначыла:
  - Жыццё б'е ключом, i ѓсё па галаве!
  Графiня-дракон прапанавала:
  - Замест глупстваѓ, якiя ёй пры паступленнi ѓ акадэмiю драконаѓ не дапамогуць, лепш няхай паспрабуе стварыць, сапраѓды, невялiкi дыямент. Звычайна, гэта ѓдаецца тым, у каго высокi прыроджаны ѓзровень магiчных здольнасцяѓ.
  Касандра запярэчыла:
  - Не! Гэта надта ѓжо вiдавочны шлях. Варта дзейнiчаць куды танчэй.
  Дамiнiка капрызна прашыпела:
  - Я мокрая i брудная, проста курыца на грыль. Вы можаце, гэта выправiць?
  Маркiза-нiмфа кiѓнула.
  - Вядома, наша прыгажуня!
  I зрабiла васьмёрку сваёй чароѓнай палачкай. Загарэлася сiнiм агеньчыкам. I вось дзяѓчына з Зямлi зноѓ стала чыстай i акуратнай, i амаль усе драпiны знiклi. Акрамя адной на правай шчацэ.
  Але Домiка сябе ж не бачыла, i не звярнула ѓвагi.
  Графiня-дракон прашыпела:
  - I так маё хараство ... Ты я бачу, сёе-тое зразумела? Так бо, выдатная дзяѓчынка з планеты якiя растуць тэхналогiй?
  У адказ Дамiнiка праспявала:
  Ну чаму,
  Жыць немагчыма па розуме!
  Ну чаму жыццё нас не вучыць нiчому!
  Чаму! Чаму!
  I засмяялася, дык гэтая песенька, у выкананнi Баярскага , была дарэчнай i прыгожай. А вось яе анёльскi голас, выклiкаѓ выключна прыступ смеху.
  Касандра прашыпела, блiснуѓшы вачыма:
  - У пачуццi гумару табе не адмовiць. А вось сур'ёзнай, ты хоць калi-небудзь бываеш?
  Дамiнiка нахмурылася. Ёй успомнiлася, як яна гуляла дзяѓчынку, якой паставiлi двойку ѓ школе. I нiяк не магла яна надаць свайму твар засмучаны выгляд. Наадварот, нават хацелася шчэрыцца. Ну, гэта зразумела ... У яе занадта шмат ветру ѓ галаве. Вось, як напрыклад, некаторыя хлопцы проста возьмуць i па скаляць зубы ѓ масоѓцы, i такая iх уся роля!
  А Дамiнiка хацела гуляць... Прынцэс, зразумела.
  Графiня-цмок тут прапанавала:
  - Няхай яна нам лепш станцуе. Вы бачылi, у кiно яна вельмi нават выдатна скача.
  Вось апошняе - гэта праѓда. Дамiнiка ѓмела танчыць. Яе нават хацелi ѓзяць на ролю Эсмеральды. Тым больш, яна па каноне быццам бы нават i не цыганка. I чаму не выканаць гэтую ролю асляпляльнай бландынцы?
  Але экранiзацыя класiкi, ды яшчэ i замежнай, нараджае таксама пэѓныя праблемы. Таму, яе знялi ѓ iншай ролi, але таксама танцавала.
  Так, танчыць яна, зразумела, кахала i ѓмела. Тым не менш, узяла i бразнула:
  - Пазалацi ручку!
  Маркiза-нiмфа пiскнула:
  - Яшчэ чаго?
  Дамiнiка лагiчна адказала:
  - Нават цыганкi на кiрмашы бясплатна не танчаць. Так што мне патрэбен важкi мяшочак золата. Няѓжо не зразумела?
  Графiня-дракон зароѓ:
  - Ну i нахабнiк ! На самай справе, яе лепшае месца ѓ каменяломнях. Тамака яна заадно выпрацуе ѓ сабе цягавiтасць i абвыкне да паслухмянасцi. За гэта яе трэба выхаваць у суровым варыянце!
  Нечакана да iх падскочыла дзяѓчынка. Знешне яна здавалася чалавечым дзiцём гадоѓ дзесяцi не болей. Але пры гэтым, на ёй было каштоѓных упрыгожванняѓ, нiбы ѓ ювелiрнай краме. Босыя, маленькiя, дзiцячыя ножкi глядзелiся ѓ такой раскошы недарэчна i недарэчна.
  Дзяѓчынка праверашчала:
  - Я магу купiць у вас гэтую рабыню. Колькi вы за яе хочаце!?
  Касандра ѓпэѓнена адказала:
  - Гэтая дзяѓчына не прадаецца! I пакуль яна не рабыня. Зрэшты, магчыма, свабоднай яна будзе зусiм нядоѓга.
  Дамiнiка буркнула:
  - Як гэта амаральна, калi маленькае дзiця купляе сабе рабоѓ!
  Маркiза-нiмфа ѓпэѓнена адказала:
  - Гэта не дзiця, а самка-хобiт! А хобiты, падобныя да чалавечых дзяцей...
  Дзяѓчынка злосна тупнула сваёй маленькай нагой i прачырыкала:
  - Я баранэса! А гэта значыць, што ваша рабыня абавязана адважыць мне паклон.
  Дамiнiка агрэсiѓна пiскнула:
  - Дулю табе! Буду, я перад дзiцем кланяцца!
  У адказ хобiт-баранэса тузанула правай рукой. Вылецела маланка, i лупанула дзяѓчынку-акторку па голых нагах. У адказ, укушаная Дамiнiка нешта выгукнула. I на дзёрзкую дзяѓчынку-чараѓнiцу звалiѓся буйны, густа пакрыты крэмам торт. Яе нават збiла з ног, i маленькая прыгажуня пляснулася аб маставую. Але тут жа ѓскочыла, уся выпэцканая ѓ бiсквiте, згушчаным малацэ i шакаладнай пасце. Баранэс-хобiт страсянула левай, босай, маленькай нагой, на двух пальчыках якой ззялi колцы з каштоѓнымi каменьчыкамi.
  I вылецела цэлая магiчная хваля цунамi. Дамiнiку падкiнула метраѓ на дваццаць уверх. Пасля чаго, дзяѓчынка павалiлася ѓнiз. На шчасце, з ранняга дзяцiнства займаючыся танцамi, i здымаючыся ѓ кiно, яна ѓжо шмат разоѓ падала з рознай вышынi i выконвала акрабатычныя трукi.
  Таму, Дамiнiка ѓ падзеннi згрупавалася, нiбы котка, i цалкам удала прызямлiлася. Хiба што, i без таго падпаленыя баявой магiяй дзявочыя ногi адчулi моцны боль, дакрануѓшыся да каляровай плiткi, якая пакрывае плошчу. Дзяѓчына ѓскрыкнула.
  А графiня-цмок абвiла сваiм доѓгiм, нiбы хвоя баранэсу-чараѓнiцу i прашыпела:
  - Спыняйце бойку! А то абедзве адправiцеся пад арышт! Калi хочаце пабiцца, гэта значыць спецыяльныя палiгоны, на якiх праводзяцца магiчныя i iншыя дуэлi!
  Дамiнiка прачырыкала:
  - Так, менавiта дуэль! Толькi без зброi - рукамi i нагамi!
  Баранэса-хобiт пагардлiва фыркнула:
  - Бiцца з рабыняй! Мне гэта, шчыра кажучы, стрэмна ! Лепш бы, яе насамрэч адправiць у руднi. Навучаць магii падобную дурнiцу вельмi нават небяспечна.
  Маркiза-нiмфа з сур'ёзным тонам пагадзiлася:
  - Я таксама так пачынаю думаць. Так, у гэтай дзяѓчынкi нейкi асаблiвы дарунак ствараць катаклiзмы i спараджаць канфлiкты.
  Дзяѓчына-акторка запярэчыла:
  - Я нi да каго першай не лезу! А што да астатняга то ... Пры кожнай няѓдачы, даваць умейце рэшты, iнакш вам удачы не вiдаць.
  Графiня-цмок адпусцiла гарэзу, падобную на дзiця, але рэальна здольную звярнуць ва ѓцёкi цэлы полк з танкамi.
  Хвост злёгку запэцкаѓся ѓ крэм, згушчанае малако, шакаладную пасту, бiсквiт. Торт быѓ велiзарны, i вiдавочна зроблены ад душы. Нават шкада, што разбiлi, замест таго, каб з'есцi. Графiня-дракон, пстрыкнула пальцамi з кiпцiкамi лапы, i яе аблiѓ крыштальны струмень фантана, змываючы бруд.
  Касандра кiѓнула:
  - Чысцiня - заклад здароѓя! Парадак, перш за ѓсё!
  Баранэса-хобiт пацерла адну сваю маленькую, загарэлую, зграбную нагу аб iншую. На пару секунд яна засвяцiлася, нiбы лямпачка. I ѓсе кулiнарныя празмернасцi, якiя густа запэцкалi дзяѓчынку-чарадзейку, знiклi. I раскошныя ѓпрыгожаннi заззялi з новай сiлай. Яна, на самой справе, так стала падобнай на прынцэсу, што Дамiнiка адчула замiлаванне.
  Ёй таксама выпала гуляць дзяѓчынку-прынцэсу ѓ адной з казак. Там ёй прыйшлося растацца з раскошным адзеннем i каштоѓнымi туфлямi, i стаць служанкай ведзьмы. Насiць рубiшча i хадзiць у драѓляных чаравiках. А ѓ такiх калодках куды горш, чым проста басанож. Яна нават стала ѓгаворваць рэжысёра, што можа быць лепш увогуле здымацца без абутку. Бо босыя ногi дзяѓчынкi ѓ рубiшчы куды мацней падкрэслiлi б галечу i змяненне статусу прынцэсы на фактычна рабыню.
  Але ѓ рэжысёра былi вiдаць свае задумкi. Пад канец, яна, уцякаючы з вежы смерцi, усё ж пазбавiлася ад чаравiкаѓ-калодак, i далей ужо была басанож, адчуваючы сапраѓднае шчасце. Цяпер, праѓда, яе голыя ступнi падпалiла, i нават з'явiлiся дробныя пухiры, ад чаго было i балюча, i брыдка!
  Баранэса-хобiт працягнула ёй сваю маленькую далоньку, далiкатную i разам з тым , загарэлую, пацiснуѓшы руку Дамiнiкi з недзiцячай сiлай i прачырыкала:
  - Добра, мiр! Мяне клiчуць Ласка. I не думай, чалавек, быццам я бяскрыѓдная дзяѓчынка, оркi, гоблiны, спрэчкi Кашчэя, усе яны ад мяне выдатна атрымлiвалi!
  Дамiнiка са здзiѓленнем прасiла:
  - А колькi табе гадоѓ, дзiця?
  Ласка ѓсмiхнулася i адказала:
  - Сярод прадстаѓнiц прыгожага полу аб узросце пытацца не прынята! Наколькi выглядаю, столькi ты мне i давай гадоѓ.
  Дзяѓчына-акторка засмяялася i заѓважыла:
  - Табе гадоѓ дзесяць! Нiяк не больш!
  Графiня-цмок рыкнула:
  - Ды ёй ужо трыста з хвосцiкам. Што, зрэшты, усё роѓна. У нашым свеце ѓсе самкi юныя i прыгожыя. Заставайся дзяѓчынка з намi, будзеш нашай каралевай!
  Дамiнiка ѓ адказ выдала вядомы куплет:
  Калi скажа раць святая,
  Кiнь ты Русь, жывi ѓ раi...
  Я скажу: - Не трэба раю,
  Дайце Радзiму маю!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  Маркiза i баранэса запляскалi ѓ ладкi i хорам усклiкнулi:
  - Брава! Гэта ты сама напiсала?!
  Дамiнiка адмоѓна трасянула залацiстай галавой:
  - Не. Ня я. Хтосьцi iншы, не памятаю аѓтара!
  Касандра скрывiлася:
  - Дзiѓна, у цябе ж выдатная памяць!
  Дзяѓчына-актрыса шчыра адказала:
  - Я занадта шмат думаю пра сябе, чым пра iншыя. Няхай лепш ведаюць пра мяне, чым я, пра iншых. Я таксама часам складаю, i не горш за Пушкiна.
  Графiня-дракон выскалiла свае яркiя, зiготкiя, нiбы алмазы зубы ѓ шырокiх пашчах i сур'ёзна вымавiла:
  - Можа быць, праспяеш, нешта ѓласнага складання?
  Дамiнiка умольна, пацiраючы падпаленыя ступнi, вымавiла:
  - Кiрмаша няма! Толькi дайце хаця б па адной залатой манеце. I я вам выканаю цэлы шлягер. А спяваць дарма? Несалiдна! I трывiяльна, невыгодна!
  Маркiза-нiмфа нахмурыла лоб, i ѓ яе руцэ пагрозлiва блiснула чароѓная палачка, яна была поѓная рашучасцi, пакараць дзёрзкую дзяѓчынку, што адважылася пярэчыць дракону.
  Графiня-цмок прымiрэнча прашыпела:
  - Дай ёй срэбную манету. Няхай праспявае ад душы.
  Дамiнiка ѓсмiхнулася, яе зубы, ну такiя адборныя, зiхацяць, нiбы горныя, ледзяныя вяршынi на яркiм сонцы апоѓднi. I пiскнула:
  - Грошы наперад!
  Ласка кiнула ёй манету i прабуркавала:
  - На, лавi!
  Дзяѓчына кiнула сваю нагу ѓверх i прымудрылася злавiць босымi пальчыкамi сярэбраную кругляшку. Потым перакiнула сабе ѓ далонь. Паглядзела на манету. Яна была нiчога, срэбра зусiм новае, з аднаго боку цмок з сямю галовамi, а ѓ лапах трымае скiпетр i булаву. А з другога , прыгожая дзяѓчына з вельмi пышнымi павойнымi валасамi. I гэта цудоѓна.
  Дамiнiка не выстаяла ад спакусы паспрабаваць манету на зуб i з усмешкай адказала:
  - Гэта цудоѓна. Класная рэч.
  Ласка прашыпела:
  - А цяпер, спявай! Пабачым, што ты можаш!
  Графiня-цмок дадала:
  - I спяваць ты павiнна гучна, i выканаць больш-менш працяглую баладу, раз мы заплацiлi!
  Дзяѓчына-акторка паводле кiѓнула:
  - Так, я гэта разумею! Нельга ж спяваць, нiбыта...
  I тут ёй у галаву не прыйшла асацыяцыя. Ну, сказаць, салавей - не зусiм правiльна i дарэчы. А нешта iншае, не вельмi таго!
  Дзяѓчына-нiмфа тупнула босай нагой:
  - Давай, пачынай!
  Дамiнiка заспявала, сваiм чыстым i далiкатным голасам;
  Я была акторкай знакамiтай,
  Здымкi, лаянкi, музыка, балi...
  У скокi пускалася люты i дзiкi,
  Нiбы ѓвасабленне Сатаны!
  
  Мае ногi моцныя такiя,
  Адбiвалi люты гопак...
  Мы такiя дзяѓчаты крутыя,
  Зрушым адразу подламу ѓ пятак!
  
  Але трапiла ѓ свет я, ведай, асаблiвы,
  Дзе драконы кiруюць, як цары...
  Тамака парадак вельмi нават новы,
  Хоць сабе кашулю ты парвi!
  Мне прыйшлося стаць босаю рабыняй,
  Атрымлiваючы бiзуном па спiне...
  Аблокi над намi блакiтныя,
  Месца непрыемнае на Зямлi!
  
  Вось да мяне падыходзiць гном суровы,
  I ѓ сваiх руках сцiскае бiзун...
  Хлопчык прабег белагаловы -
  Раб босы, гаспадар вiдаць скупы!
  
  Гном смяецца, лезе ѓ зубы лапай,
  Нiбы дзеѓка з артыкул, жарабец...
  Каб яго мядзведзь згрыз клышаногi -
  Будзе з плецею карлiку канец!
  
  Але вось у руднi мяне прадалi,
  Не знайшлося ѓ гарэме вiдаць месцаѓ...
  I наѓздагон моцна бiзуном далi,
  Таму што шмат дзеѓка есць!
  
  Вось вядзе мяне гном на вяроѓцы,
  Прывабнасцi дзяѓчынкi - да фенi ...
  Галасок рабынi вельмi звонкi,
  Але ѓ вынiку толькi адны нулi!
  
  Я амаль голая i босая,
  У руднiках працую, як той iшак...
  Мама, кажу, мая родная,
  Як жа атрымалася недарэчна так!
  
  Я была здольнаю дзяѓчынкай,
  Дробi лiха памнажала ѓ розуме ...
  А зараз у адной, лiчы, спаднiчцы,
  Знаходжуся ѓ дзiкай кабале!
  
  Доѓга, доѓга гнома я цярпела,
  Атрымлiвала па спiне пугай...
  Бiлi i за справу, i не справу,
  Абяцалi пакармiць потым!
  
  Але паѓсталi босыя рабынi,
  Ломiкi пры справе, малаткi,
  I зараз у сваёй, лiчы, стыхiя ,
  Каб гномiк з плецею здох !
  
  Ну, якiх злосных перабiлi,
  Былi ахвяры страшныя ѓ нас...
  Але сябе, павер, вызвалiлi -
  Паказалi дзеѓкi вышэйшы клас!
  
  I зараз у нас вялiкае войска,
  Хлопцы таксама з намi ѓ бой iдуць...
  Мы шчыты ламаем нiбы дошкi,
  Будзе злым кiраѓнiкам капут!
  
  I тады знiкне пекла рабства,
  Распроствае плечы чалавек...
  I скончым з сытым ворагаѓ панствам,
  У шчасцi i прагрэсе будзе стагоддзе!
  
  I тады свет будзе ва ѓсiм свеце,
  Чалавек, вялiкая зорка...
  Паляцiм мы ѓ зорным, ведай, эфiры,
  Няхай выканаецца людзей мара!
  Дзяѓчына скончыла на высокай ноце, сваiм пералiѓным, нiбы срэбныя званочкi, голасам.
  Дзяѓчынка-нiмфа запляскала ѓ ладкi. Некалькi эльфаѓ i троляѓ i пары чалавек, таксама заслухалiся песенькай Дамiнiкi. I кiнулi ёй манеты: i сярэбраныя, i бронзавыя.
  Дзяѓчына-акторка пакланiлася. I падабрала iх з плiткi. Частка манет узяла рукамi, частку босымi пальчыкамi нагi. I гэта было цудоѓнае вiдовiшча.
  Так, у яе такiя панадлiвыя i дакладныя ножкi. I наколькi яна сама па сабе прыгожая i эфектная. Ну куды да яе iншым прымадоннам. Яны цi адважацца выступiць на эстрадзе басанож? Цi ѓ кароткай спаднiцы?
  Графiня-дракон адзначыла:
  - Вось гэта спявачка! Не, ёй месца ѓ акадэмii. I толькi ѓ акадэмii, на тым факультэце, якi яна самi абярэ.
  Дамiнiка хiхiкнула i праспявала:
  Мы будзем самi дзеѓкi сабе суддзi,
  I калi трэба выбiраць, i выбар цяжкi...
  Мы выбiраем драѓляныя касцюмы,
  Паколькi, толькi гонар маюць нашыя людзi!
  Ласка цвыркнула:
  - Голас у цябе... Проста анёла высокага ѓзроѓню!
  Дамiнiка ѓсмiхнулася, i падкiнула адну з манет сваё босай нагой вышэй, а затым , як нагнецца i злавiла яе мовай. I тут, як закрычыць. Ад судотыку са слiной, аранжавы метал маментальна разагрэѓся, i апёк прыгажунi рот.
  Дзяѓчына стала плявацца i вохкаць. I яе жаданне спяваць зараз выпарылася.
  Дзяѓчынка-нiмфа страсянула пярсцёнкам, i жар у роце ѓ Дамiнiкi зараз прайшоѓ. Дзяѓчынка прабуркавала:
  - Вось гэта да! Цяпер я зразумела, як гэта быць вогнедышным драконам!
  Ласка заѓважыла з усмешкай:
  - Лепш позна чым нiколi,
  Наперадзе, у дзяѓчынкi крутыя гады!
  Графiня-дракон адзначыла:
  - У нас iншы будынак пашчы i горла, чым у людзей, i полымя зусiм не абпальвае. Так што, не турбуйся пра нас.
  Публiка, што сабралася вакол, усё яшчэ шумела i патрабавала, пляскаючы ѓ далонi:
  - Выканай яшчэ што-небудзь, калi ласка!
  Дамiнiка прачырыкала:
  - Калi накiдаеце манет, то выканаю!
  У адказ шум i запэѓнiваннi:
  - Так, вядома ж! Мiласцi просiм.
  I пад голыя, мускулiстыя, загарэлыя i хупавыя ножкi дзяѓчынкi, якiмi яна перабiрала з непараѓнальнай грацыяй, паляцелi залатыя, срэбныя, аранжавыя, бронзавыя, плацiнавыя манеты.
  Дамiнiка павесялела ад гэтага, адчула энтузiязм, i з запалам, заспявала;
  Буры, ураганы не перашкода пары нашай,
  Дочкi Айчыны, што квiтнеюць, як ружы куст.
  Хто не ведаѓ лаянку, той не еѓ прасянай кашы,
  У бой вядзе нас Бог Збаѓца Iсус!
  
  Бiцца мы прывыклi нават у бурным акiяне,
  Кожны чалавек, ён нiбы трэска за бортам.
  Выканаѓцаѓ ардынцаѓ, веру, у сутычцы разарву,
  Гонар у нас не выбiць i кавадлам з малатком!
  
  Меч калiѓся ѓ горне, у самым пекле распаленым,
  Завастрылi лёзаѓ вельмi жорсткiя мяхi!
  Будзь салдат бясстрашным; сэрцам моцным, загартаваным,
  Калi смерць, то стой на месцы, не бяжы!
  
  Так , вайна, вядома, то не баль з салодкiм мёдам,
  Бо на ёй ёсць слёзы, i сцякае густа кроѓ.
  Воѓк працягла вые i мядзведзь з лютым ровам,
  А ѓдар у адказ няхай будзе ѓ вока, а не ѓ брыво!
  
  Ёсць дзiда такая, што прабiць кальчугу можа,
  Ёсць шчыты такiя, што iх сваёй не прабiць!
  Але не трэба баяцца, хай не курчаць чэрцi рожы ,
  Каб не стаць такiм, як у сетках дзiчына!
  
  Вось прыйдзе, вы верце, прамянiстае рашэнне,
  Кожнаму ѓзнагарода, што вышэй не знайсцi!
  За злачынны намер наступiць, веру, помста,
  Няма iншай доблесцi, чым цяжкага шляху!
  Так праспявала Дамiнiка, i ёй апладыравала з велiзарным энтузiязмам разнамаснае зборышча. Няхай нават i суцэльныя самкi, у гэтым свеце без мужчын. Або, амаль без моцнай падлогi.
  Пасля чаго, графiня-цмок страсянула хвастом i адзначыла:
  - Ну, мне пара! Змотваюся ад шрубы!
  Нiмфа падхапiла босай нагой манету i прапанавала:
  - Давай праверым. Я кiну, а ты скажаш - арол цi рэшка ! Адгадаеш, манета твая, не, ты мне манетку ѓ адказ!
  Графiня-цмок грымнула рогатам i адказала:
  - Ведаю я твае штукi! Так што лепей не губляй нi часу, нi галавы!
  Дамiнiка ѓхмыльнулася i адзначыла:
  - Галава не вушкi, ад шапкi адарвеш, не прышыеш!
  Ласка прачырыкала i праспявала:
  -Вушкi на верхавiне - гэта вушкi!
  Вушкi на верхавiне - пацыент псiхушкi !
  Графiня-цмок узляцела ѓ паветра. I не пракаментавала тое, што праспявала дзяѓчынка-нiмфа. А гэта, трэба адзначыць, надзвычай крута.
  Дамiнiка стала спешна збiраць манеты i рукамi, i голымi нагамi. I рабiла гэта ѓ хуткiм тэмпе.
  Ласка заѓважыла, пачухаѓшы сабе валасы чароѓнай палачкай:
  - Грошы, вядома ж, важныя. Але яшчэ важней загаворы, артэфакты, талiсманы, медальёны, амулеты i iншае. Iнакш не атрымаецца ѓ вас шыкоѓна жыць i шыкаваць !
  Дамiнiка пагадзiлася:
  - За грошы не купiш здароѓя, павер,
  За грошы не купiш кахання i пашаны...
  Таму ты не грызiся, нiбы звер,
  Ведай, Радзiму ты не прадасi з разлiку!
  I дзяѓчына босай падэшвай, як плясне па манеце фiялетавага колеру. I тут яе голая нага нечакана ператварылася, у iмгненне вока, у качыную лапку.
  Дамiнiка спалохана закрычала:
  - Што за чартаѓшчына!
  Нiмфа-маркiза з усмешкай адказала:
  - Гэта адмысловы магiчны метал, толькi ён спрацоѓвае, калi датыкаецца са скурай таго, у каго ёсць у родзе алiмпiйскiя багi!
  I Ласка ѓзрадавана ѓсклiкнула:
  - Вось гэта да! У табе ёсць такая кроѓ. Значыць, мы не памылiлiся.
  Дамiнiка буркнула:
  - Але ж гэта пачварнасць! Калi можаш, прыбяры лапку. I зрабi мне зноѓ нармальную нагу.
  Нiмфа пакiвала галаву:
  - Не! Гэта ты ѓжо павiнна зрабiць сама.
  Дзяѓчына-трапянка пiскнула:
  - А гэта яшчэ як?
  Ласка падказала:
  - Уявi сабе ѓ думках, якую б ты хацела бачыць сваю нагу, пстрыкнi вялiкiм i паказальным пальцамi правай рукi, i ѓ цябе павiнна атрымацца!
  Дамiнiка ѓзяла i прадставiла. Затым рушыѓ услед пстрычка.
  I замест гусiнай лапкi ѓзнiкла нага ѓ валёнцы i з лыжаѓ. I стала яшчэ нязручней, калi лыжа загрукала па камянях.
  Нiмфа ѓхмыльнулася i праспявала:
  - Дарэмна выкладчыкi,
  Час з табою трацiлi...
  Дарэмна з дзяѓчынкай мучыѓся,
  Самы майстэрскi чараѓнiк!
  Дамiнiка пакрыѓдзiлася:
  - Я не чараѓнiца. А яшчэ толькi вучуся. Але шлях да спазнання не бывае занадта ѓжо лёгкiм ... Так , у кiно!
  Ласка згодна кiѓнула:
  - Так, у кiно, мабыць, тым больш. I гэта, зразумела, нашая вялiкая праблема.
  Публiка вакол стала зноѓ збiрацца: вiдовiшча пацешнае. Дакладней, суцэльныя дзяѓчынкi тут розных вiдаѓ. I на тым дзякуй. Дзяѓчына-акторка паспрабавала было зноѓ падумаць i пераѓтварыць ступню. Але на гэты раз i зусiм з'явiлася, нешта на гусенiцах i з радарам, няхай i невялiкага памеру.
  Дамiнiка праспявала, не губляючы аптымiзму:
  Я прашу не дзiвiцца нiкога,
  Калi будзе здзяйсняцца чараѓнiцтва...
  Калi будзе, калi будзе,
  Калi будзе здзяйсняцца чараѓнiцтва!
  Нiмфа ѓсмiхнулася ѓ адказ i адзначыла:
  - Так, да твайго голасу, яшчэ б i ѓменне да магii!
  Тут да iх падбегла дзяѓчынка-хобiт i прапанавала, крутануѓшы чароѓнай палачкай:
  - Давайце лепш я! I ведай, у мяне палова тысячы гадоѓ практыкi!
  Ласка запярэчыла:
  - Не! Няхай яна гэта зробiць сама!
  Дамiнiка прачырыкала:
  Я сышла з розуму, з сышла з розуму,
  Зраблю сама, зраблю сама!
  I траплянка зноѓ прашаптала, нешта ѓхваляючае. А затым яе нага, у выглядзе танка з радарам, здабыла, нарэшце, хупавую, ранейшую форму. I гэта аказалася, нiбы па замове зроблена.
  Дамiнiка паднялася i паварушыла пальчыкамi. Яе настрой стаѓ весялей, i яна праспявала:
  Мы, дзяѓчаты наймацнейшыя ѓ свеце,
  I страмчэй прыгажунь, павер не знайсцi...
  Ворагаѓ мы рэальна замочым у сарцiры ,
  I гадоѓ будзе вечна на выгляд дваццацi!
  Пасля чаго, прыгажуня, як возьме i засмяецца, выскалiѓшы свае буйныя i блiскучыя зубкi.
  Дамiнiка пусцiлася ѓ скокi, i яе голыя ногi высока задзiралiся ѓверх. I яна напявала:
  Я чараѓнiца вельмi крутая,
  Калi тупну нагой, то абвал...
  Пакахала я скакаць босая,
  Сапраѓдны, лiчы, iдэал!
  Вось гэта яе песенька - проста выдатна i крута!
  Хоць, з iншага боку, вельмi простая i немудрагелiстая. Так, дзяѓчынка такая, што не засумуеш.
  Дзяѓчынка-хобiт адзначыла:
  - Вельмi хутка вучыцца!
  I страсянула сваiмi нагамi, якiя былi ѓпрыгожаны на шчыкалатках бранзалетамi, абсыпанымi каштоѓнымi камянямi, i на кожным пальчыку па пярсцёнку.
  На выгляд яна, нiбы дзiця, але мяркуючы па колькасць камянёѓ, асаблiва на нiжнiх канечнасцях, вiдаць чарадзейка высокага рангу.
  Ласка кiѓнула дзяѓчынцы:
  - Я недзе цябе бачыла. Ты, выпадкова, не князёѓна Алсу ?
  Самка-хобiт кiѓнула:
  - Так , так яно i ёсць! Але ведаеш маркiза, з гэта дзяѓчынай з планеты Зямля, ты не абярэшся клопатаѓ!
  Ласка пагадзiлася:
  - Так! Але iнакш i нельга. Нажаль, такi ѓжо мiр, што не абыходзiцца ѓ iм без праблем i прыгод.
  Дамiнiка паспяшалася дадаць:
  -Жыццё без прыгод i подзвiгаѓ занадта ѓжо сумная. Гэта, як суп без перцу!
  Князёѓна Алсу пагадзiлася:
  - Так, дакладна! Для таго i патрэбны злыднi. Хтосьцi з iх пусцiѓ чуму, што забiвае моцную падлогу.
  Дамiнiка з уздыхам праспявала:
  Без жанчын жыць нельга, то дакладна,
  Але без мужчын, таксама радасцi няма...
  Так атрымалася, вельмi ѓжо дрэнна,
  Калi гаспадара моцнага няма!
  Ласка пагадзiлася з гэтым:
  - Магчыма! Але тут, як гаворыцца - палка аб двух канцах. З аднаго боку няма моцнай падлогi, а з iншай...
  Самка-хобiт спешна запярэчыла:
  - Не! Дрэнна з усiх бакоѓ. Так што не варта глупства казаць. Самцы таксама патрэбны.
  Дамiнiка запярэчыла:
  - Самцы ѓ жывёл. У разумных асобiн, нешта iншае.
  Ласка засмяялася i адказала:
  - Так, у мужчын, вядома ж. I не знайшла, што сказаць.
  Мiма iх праляцелi некалькi галубоѓ, з аранжавымi пёрамi i пазалочанымi дзюбамi. Вельмi цiкавымi былi птушкi. Проста хараство з аднаго боку. Але з iншага , у iх назiралася i некаторая адсутнасць густу.
  Дамiнiка замянiла:
  - А навошта залацiць галубам дзюбу?
  Ласка патлумачыла:
  - Нiхто не залацiѓ! Гэта ад таго, што яны дзяѓблi трускаѓку з тапазамi.
  Дзяѓчына-акторка буркнула:
  - Чаго? З тапазамi?
  Дзяѓчынка-хобiт кiѓнула:
  - Так, бывае i такая трускаѓка! А ты што, не ведала?
  Ласка заѓважыла:
  - А адкуль ёй ведаць? Яна ѓ нашым свеце зусiм нядаѓна.
  Тры прадстаѓнiцы прыгожага полу дадалi кроку. I iхнiя голыя, ружовыя пяткi замiльгалi.
  Вакол з'явiлiся хаты , высокiя, якiя нагадваюць ружовыя, фiялетавыя, смарагдавыя свердзелы якiя сыходзяць уверх. I гэта выглядала вельмi па-футурыстычнаму. Нават нейкiя лятальныя апараты былi ѓ небе. Дакладней, пранеслася карэта з золата i абсыпаная дыяментамi, запрэжаная шасцёркай крылатых, беласнежных коней.
  Усе тры дзяѓчыны адвесiлi лёгкi паклон. Але вiдаць, шляхетнай асобе было не да прыгажунь, i трыѓмвiрат рушыѓ услед далей.
  Вось наперадзе быѓ iпадром, ён паходзiѓ на велiзарны стадыён. На iм вiдавочна праходзiлi скокi.
  Маркiза-нiмфа прапанавала:
  - Трэба праверыць, цi ёсць у нашай выхаванкi дар празорлiвасцi. Таму, мы наведаем скокi.
  Вакол iпадрома была высачэзная ѓ сетачку, са срэбра i аранжавага металу, агароджа, усеяная жэмчугам i нейкiмi сiнiмi i фiялетавымi каменьчыкамi, а таксама шклом, якое нагадвае чэшскае . I гэта выглядала вельмi прыгожа.
  А ля ѓвахода па баках бiлi два фантаны, якiя выкiдвалi рознакаляровыя бруi з пазалочаных прыгожых пар: - эльфiйкi, якая абдымалася з юнаком эльфам.
  Так, глядзелася ѓсё вельмi прыгожа. А ля ѓвахода ахова з дзяѓчат. Таксама вельмi прыгожых i ѓ лёгкiх, срэбных даспехах.
  З выгляду ѓсё так выдатна. Колькi вакол прадстаѓнiц прыгожага полу.
  Дамiнiка прыгадала фiльм пра Архiпелаг ГУЛАГ i жаночы лагер. Там усе жанчыны былi, як на падбор, маладыя, прыгожыя, i хадзiлi ѓ адзежы, што пакiдалi цалкам адкрытымi iх цудоѓныя ногi. Ну, а паколькi лета ѓ Сiбiры цёплае i нават, мабыць, смажанiна, дзяѓчынкi былi i босымi. Што рабiла фiльм вельмi папулярным сярод мужчын. А Дамiнiка ѓ iм гуляла бунтарку-камсамолку, якая задаволiла цэлае паѓстанне дзяѓчынак. I прыгажунi нават захапiлi зброю, i прынялi бой з цэлым палком НКУС, i змаглi яго выйграць.
  Фiльм, вядома ж, атрымаѓся круты. I басаногiя, гламурныя, выдатныя ваяѓнiцы глядзелiся проста супер.
  Дамiнiка, дарэчы, першапачаткова павiнна была б згуляць ролю стрыечнай сястры Фандэры, якая задаволiла бунт зняволеных, але такi фiльм мог бы патрапiць пад забарону. I яе проста зрабiлi выдатнiцай i камсамолкай.
  Дамiнiка пакланiлася дзяѓчына з варты. Нечакана, проста з-пад Зямлi, нiбы чорт з табакеркi, выскачыѓ дракон. Невялiкi , крыху буйнейшы за альбатрос, з трыма галовамi.
  Ён, цi яна падляцеѓ да дзяѓчынак, i празвiнеѓ галасок:
  - Вярнiце мне брацiка!
  Нiмфа-маркiза з уздыхам адказала:
  - Гэта немагчыма, Вавёрка.
  У адказ дзяѓчынка-цмок, чыя луска пералiвалася на трох сонцах усiмi колерамi вясёлкi, а крыламi былi настолькi прыгожымi, што рабiла ѓ вачах, стала раѓцi.
  - Я брацiка хачу! Я брацiка хачу! Дзе ён!
  Дзяѓчынка-хобiт прабуркавала:
  - Ды мы самi занятыя думкамi, як вярнуць нам мужчын. I не трэба капрызiць.
  Дзяѓчынка-цмок, ну што з дзiцяня возьмеш, супакоiлася, i праверашчала, падскочыѓшы да Дамiнiкi:
  - Я ведаю, ты можаш! Ты абраная!
  Дзяѓчына-трапянка ѓхмыльнулася i праспявала ѓ адказ:
  - Усё немагчымае, павер, магчыма,
  Але падступiцца да гэтай праблемы вельмi складана...
  Аднак, калi паднапруж мазгi, гуляючы,
  Змыю я стаць, выдатнай дзяѓчынай -джэдаем !
  Дзяѓчынка-цмок павесялела i прачырыкала ѓ адказ:
  Розум у цябе зусiм не з пальчык,
  Генiй, ведай, на Зямлi...
  А мяне чакае прыгожы хлопчык,
  На завадным канi!
  Дамiнiцы стала смешна, i яна захiхiкала:
  - Цмок на канi? Гэта ж, як такое выглядае!
  Маркiза заѓважыла:
  - А што, ты паняцце аб алегорыя не ведаеш!?
  Дзяѓчына-акторка засмяялася i адзначыла:
  Можам дыхнуць, дзе заѓгодна,
  Хоць у заходзе бурштыну...
  Увогуле, мы жывем вольна,
  Так, вольна!
  Фiгуральна, кажучы!
  Дзяѓчынка-цмок выпусцiла з пашчы агеньчыкi, гэта нагадвала запальнiчку, i пiскнула:
  - Гэта цудоѓная песенька. Аднак , я хачу, каб цудоѓная госця з невядомай Зямлi, яшчэ нешта цiкавае выканала.
  Дамiнiка пацiснула плячыма, адзначыла:
  - Я ведаю, мой голас збiвае манеты не горш, чым нунчакi з снапоѓ збожжа. Аднак, што я зноѓ павiнна напружваць свой голас! I дзеля чаго? Куды марнаваць тут грошы?
  Маркiза запярэчыла:
  - Па-першае, ты свае грошы паставiш на аднаго з конiкаѓ на iпадроме i пастараешся прымножыць свой капiтал. А па-другое, гэтая дзяѓчынка не проста маленькая самка-цмок, але i прынцэса. Яна табе падорыць свой пярсцёнак, у якiм заключана каласальная магiчная моц. I дзеля гэтага , павер, варта паспрабаваць i праспяваць, як след!
  Дамiнiка кiѓнула сваёй светлай галавой на моцнай шыi i заѓважыла:
  - У дадзеным выпадку, я бачу, ёсць дзеля чаго паспрабаваць! Тым больш, ну як адмовiць дзiцяцi!
  Дзяѓчынка-цмок прачырыкала:
  - Я зусiм не дзiця. Я прынцэса, i магу такое! Вось прылячу на вашу планету. I спалю вашу сталiцу.
  Дамiнiка пагрозлiва фыркнула:
  - А ѓ нас на такiх, як ты, СПА ёсць! Што скажаш на гэта, дзiкунка?
  Дзяѓчынка-цмок буркнула:
  - Цябе адправяць у каменяломнi. Будзеш працаваць голая i ѓ ланцугах пад ударамi бiзуноѓ оркаѓ-наглядчыкаѓ.
  Дзяѓчынка-хобiт кiѓнула:
  - Так, яна гэта можа! Тым больш ты чалавек. А людзi ѓ нас... Iх лiчаць, як бы нiжэйшыя па ѓзроѓнi, па многiх прычынах.
  Ласка пiскнула:
  - Так што лепш праспявай! Тут ужо публiка сабралася, яшчэ i грошай заробiм.
  На самай справе, у натоѓпе розных прадстаѓнiц прыгожага полу ѓзнiк шум, i пачулiся воплескi i воклiчы:
  - Спявай кветку, не саромейся!
  Ну, чалавек, давай музыку!
  Мы хочам паслухаць трэль райскай птушкi!
  Дамiнiка цяжка ѓздыхнула i заспявала;
  Бераг на Эльфе прасторнай , круты,
  Плёскаюцца хвалi бляскам палiваным...
  Стала Эльфiя Айчынай роднай,
  Трэль салаѓя нам спявае песняй цудоѓнай!
  
  У лодцы шырокай, мы з мiлай плывём,
  Касы свае золата вал распусцiла.
  Як добра нам з каханай удваiх,
  Шкада не злавiць на ѓду кракадзiла.
  
  Не, не вада, шамацiць за кармой,
  Гэта прырода нас дорыць шампанскiм.
  Край гэты мне, нiбы мацi дарагi,
  Шчодрасць зямлi ѓ адзеннi царскiм!
  
  Кроплi, як жэмчуг пад месячным промнем,
  Пырскi, як рой пчол з крылом серабрыстым...
  Дзева ты мне, нiбы анёл з марай,
  З аблiччам нявiннасць - Мадоны прачыстай!
  
  Пах мядовы, а валасы шоѓк,
  Вусны атласным покрывам раскрылiся.
  Веру, момант доѓгачаканы прыйшоѓ,
  Стануць рэальнымi казкi i былi!
  
  Сутыкнулiся ѓ экстазе вусны,
  Салодкасць такая, што слоѓ больш няма .
  Ты незямная, павер, прыгажосць,
  Лёсаванне вырашыць, кiнь вышэй манету!
  
  Вось пацалункi адзiн за адным,
  Уздых i смех нашай радасцi бурнай.
  Святасць душы захавае херувiм,
  Спiс грахоѓ кiне абраны ва ѓрну.
  
  Не, ведай, прыгажэйшы за цябе на Зямлi,
  Яркiм вогнiшчам запал гарыць у маiм сэрцы!
  Будзем мы жыць у самай лепшай краiне,
  У космас адкрыем вокны i дзверцы!
  Вось так праспявала прыгажуня цудоѓную песеньку. I ёй пляскалi далонямi дзяѓчынкi розных масцяѓ. I кiдалi заадно манеткi, у тым лiку, i залатыя. I гэта выдатна .
  Дзяѓчынка-хобiт страсянула чароѓнай палачкай, i грошы сталi самi па сабе зладжвацца ѓ асобную кучу. I вырас цэлы слупок з рознакаляровых манет.
  Дзяѓчынка-цмок таксама пляскала ѓ далонi, а затым выпусцiла з трох галоѓ яркае полымя. Пасля чаго, капрызна сказала:
  - Гэта, вядома ж, добра, але мала! Трэба, каб ты яшчэ для мяне праспявала!
  Дамiнiка нахмурыѓшыся, спытала:
  - А цi не занадта гэта шмат?
  Маркiза шыкнула на яе:
  - Усяго за адну песеньку хочаш атрымаць такое каштоѓнае кольца? Ну, ты i нахабнiк ! Май сумленне, бо артэфакт каштоѓны.
  Дзяѓчынка-хобiт прачырыкала:
  - За кожную рэч свой кошт. I звычайна за каштоѓны артэфакт, трэба выканаць тры жаданнi, цi аказаць тры паслугi. Такiя правiлы. I ты сама разумееш, чаму!
  Публiка з разнамасных дзяѓчынак запляскала ѓ ладкi, i затупала босымi, i вельмi рэдка ѓ абутку, нагамi:
  Давай, яшчэ спявай!
  Мы хочам песень!
  Гэта будзе вельмi нават выдатна !
  Выканай раманс!
  Мы добра заплацiм табе!
  Ласка кiѓнула Дамiнiцы:
  - Ну не ламайся! Давай сабе, спявай!
  I прыгажуня-трапянка страсянула сваёй светлай, яркай грывай. Топнула голымi, мускулiстымi нагамi i заспявала, з вялiкiм пачуццём i выразам;
  Наша праѓда, наша праѓда,
  Складаецца, каб веру несцi!
  I не заѓтра, i не заѓтра,
  А сёння Айчыну выратаваць!
  
  Мы Эльфiю сваю паважаем,
  Бо яна ѓсяму свету, ведай святло!
  Наша пунсовае Радзiмы сцяг,
  I яго ярчэй чырвонага няма!
  
  Пiянер аддае гонар не бюсту,
  Яго знак, гэта Радзiмы сцяг!
  Мы бiлiся з супостатам па-майстэрску,
  Услаѓляючы здзяйсненнi ѓ вершах!
  
  Ведай, што вера адна на планеце,
  Вера ѓ мiлы , святы эльфiнiзм!
  Каб смяялiся шчаслiвыя дзецi,
  Каб вырваѓся ѓ бездань аркiзм !
  
  Кожны вiцязь быѓ проста дзiцем,
  Па траве i ручаям басанож...
  Але цяпер у яго далонях лябёдка,
  Лiха плюшчыць метал малатком!
  
  Аѓтамат хтосьцi точыць станкамi,
  Ну, а нехта страляе з пляча!
  Кумачом лунае пунсовы сцяг,
  Лупiм злосных ворагаѓ, не жартам!
  
  Бралi смела орклiн нашы продкi,
  Ну, а нам? Нам дарога на Марс!
  Людзi мы, не макакi на галiнцы,
  Супастату кулак сапраѓды ѓ вока!
  
  Але ѓмеем прытым весялiцца,
  У барабан бiць, на трубах iграць!
  Вельмi мiлыя дзiцячыя асобы,
  I адзнакi чатыры i пяць!
  
  Самы цяжкi бiтвы iспыт -
  Не прайсцi гэта, што памерцi!
  Але ѓ смерцi нам паходняй сцяг,
  Пашча не можа эльфiйскi горан-медзь!
  Вось так прыгожа i ѓмела праспявала дзяѓчына i, пры гэтым, яшчэ скакала, а яе ногi былi такiя панадлiвыя. Шкада толькi, не было побач мужчын, каб ацанiць яе прыгажосць. А яна ѓ дзяѓчынкi на каласальным узроѓнi, i паказвае ваяѓнiца свой каласальны напор i антураж.
  А сабралася ѓжо некалькi сотняѓ дзяѓчынак, i яны шумяць. Грошы кiдаюць, i ѓ iх вельмi моцныя пахi юных, свежых, жаночых целаѓ i дарагiх духаѓ, i парфумерыi. Тут ёсьць, ад чаго закружыцца галаве.
  Некаторыя манеты былi з керамiкi, i нават трапiлася пара драѓляных , што выдатна. Але вось звычайных для планеты Зямля грошай з паперы нешта не вiдаць. I гэта, неяк нязвыкла для Дамiнiкi. Вось часам мiльгаюць думкi, якiя тут усё ж дзiкуны. А электронныя карткi для разьлiкаѓ? Ну, гэта i зусiм фантастыка для такога ѓзроѓню развiцця.
  Вось нехта i недаедзенае пiрожнае з крэмам шпурнуѓ пад босыя ногi дзяѓчынкi-пявiчкi.
  Дзяѓчынка-хобiт стукнула па пiрожным маланкай з палачкi. I яно маментальна рассыпалася.
  Прыгажуня малога росту адзначыла:
  - Больш так не рабiце! Толькi грошы!
  Ласка праспявала:
  - Рабi грошы! Рабi грошы!
  Пазабываѓшы пра нуду, лянота...
  Рабi грошы! Рабi грошы!
  Калi трэба, хоць цэлы дзень!
  Дзяѓчынка-цмок трасянула крылцамi i прачырыкала:
  - Ну, гэта другая паслуга! Але каб атрымаць колца-артэфакт , патрэбна яшчэ i трэцяя!
  Дамiнiка надзьмула шчочкi i ѓпэѓненым тонам вымавiла:
  - Калi хочаце, то я з задавальненнем вам яшчэ праспяваю! Я ж, шчыра кажучы, люблю спяваць.
  Публiка з добрай тысячы жанчын, прадстаѓнiц прыгожага полу, зараѓла i затупала амаль запар босымi, хупавымi, дзявочымi нагамi:
  - Спявай яшчэ! Спявай яшчэ!
  Брава, бiс! Брава, бiс!
  Дзяѓчынка-цмок запярэчыла, падвысiѓшы свой галасок:
  - Не! Аддаць такое кольца ѓсяго толькi за песенькi! Тут трэба, каб яна зрабiла нешта больш каштоѓнае i, разам з тым, складанае.
  Наступiла цягучая паѓза. Больш за тысячу дзяѓчынак розных рас, застылi ѓ чаканнi.
  Нечакана з'явiѓся хлопчык. Адзiны мужчына сярод iх. Ён быѓ чалавечай расы, у адных толькi шорцiках, мускулiсты i з кляймом раба на плячы, на выгляд гадоѓ дванаццацi i вiдавочна не раз бiты. Падбегшы, мiльгаючы пыльнымi, дзiцячымi пяткамi да дзяѓчынкi-дракона, ён упаѓ на каленi i праенчыѓ:
  - Няхай мяне зробяць вольным! Вярнi мне маё становiшча!
  Дзяѓчынка-цмок кiѓнула i пацвердзiла:
  - Вось менавiта! Хлопчык атрымае свабоду, калi ты зможаш, ператварыць яго ѓ эльфа!
  Дамiнiка развяла рукамi:
  - Але ж гэта немагчыма!
  Маркiза-нiмфа падказала:
  - Гэтае дзiця-раб зусiм нядаѓна быѓ наследным прынцам велiзарнай iмперыi, па iмi Энамай. А зараз, ён стаѓ хлопчыкам чалавечай расы i рабом, каб пазбегнуць д'ябальскага мора. Зрабi з яго зноѓ эльфа-прынца, i тады, можа, мы ѓхопiм за нiтачку ѓвесь клубок!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4.
  Князёѓна-хобiт пацвердзiла:
  - У гэтым ёсць i твой шанец Дамiнiка. I наш таксама. Самцы амаль усе выпарылiся. I гэты, хоць i не скамянеѓ, але страцiѓ i тытул i становiшча, i нават цела, стаѓшы чалавечым нявольнiкам рабом.
  Хлопчык кiѓнуѓ свой светлай, стрыжанай галавой:
  - Мяне кожны дзень б'юць, каб я не скамянеѓ! Чамусьцi, менавiта рабы, якiх лупцуюць, найболей устойлiвыя да эпiдэмii!
  Дамiнiка развяла рукамi i адказала:
  - Ды я паняцця не маю, як яго расчараваць! I што прынц, таксама быѓ дзiцем?
  Хлопчык-раб кiнуѓ галавой:
  - Не, я быѓ цалкам дарослым! Але калi пачаѓ каменець, нiмфа-ласка ѓжыла адмысловую магiю. Я стаѓ юным рабом, i мяне адлупцавалi. Гэта дало мне некалькi месяцаѓ, няхай пакутлiвага, але жыцця. Але рана, цi позна, i гэта скончыцца. Тым больш, бiць мяне павiнны жорстка, i кожны дзень трэба, цi цягаць цяжкiя камянi, цi круцiць кола!
  Дзяѓчынка-нiмфа кiѓнула:
  - Так! Гэта адзiны спосаб неяк адстрачыць эфект каменнага мора. Вось на руднiках яшчэ засталiся хлопчыкi-рабы чалавечай расы, якiя яшчэ не скамянелi i працуюць. Але гэта адзiныя мужчыны, што засталiся. I тое некаторыя з iх таксама ператвараюцца ѓ камень i рассыпаюцца затым у пыл.
  Дамiнiка свiснула:
  - Вось гэта жах! Сусветная катастрофа! I каб, жыць стаць рабом!
  Хлопчык у чорных кароткiх шортах, што складалi ѓсю яго вопратку, пры гэтым жылiсты, з сухiмi мышцамi пад скурай, якая з-за адсутнасцi тлушчу здаецца тонкай, праспяваѓ:
  - Так, я прынц, i толькi раб, але што ж,
  Няхай мяне так клiчуць вяльможы...
  Як яны ад мяне далёкiя, далёкiя,
  Хлопчык з ланцугом разбiтай нагi!
  Дзяѓчынка-цмок прачырыкала, падмiргнуѓшы:
  - Дык вось зрабi з яго зноѓ прынца-эльфа, i тады ты зможаш атрымаць гэта каштоѓнае колца магii дракона!
  Дамiнiка развяла рукамi:
  - Ну, вы блiн даяце, ды я ѓ магii паняцця элементарнага не маю, а вы патрабуеце такога! Чаго, можа, i самi не зробiце!
  Маркiза-нiмфа з уздыхам заѓважыла:
  - Магчыма, гэта i нам не па сiлах ... Што ты скажаш?
  Дзяѓчынка-цмок паведамiла:
  - Яна ѓжо даѓно на нагах. Ды i хутка акадэмiя дракона закрыецца. Так што, няхай спачатку здадуць уступныя iспыты, а потым ужо паспрабуе расчараваць хлопчыка-прынца.
  Дамiнiка паводле кiѓнула:
  - Ну вось так, у прынцыпе, можна...
  Маркiза-нiмфа ѓзяла ѓ рукi свой талiсман, якi вiсеѓ на шыi. I пацерла яго далонькамi, пачала нешта мармытаць, накшталт загаворы. Дзяѓчынка-цмок прачырыкала, скалячы зубкi:
  - Вось гэта для яе сур'ёзнае выпрабаванне ... З цi можа яна перамясцiцца без асаблiвых пашкоджанняѓ, калi прымянiць загавор - ультра!
  Дамiнiка хацела тут атрымаць удакладненне , што абазначае загавор ультра, але нiмфа-маркiза тупнула босай, упрыгожанай пярсцёнкамi нагой, i дзяѓчынку падхапiѓ вiхура. Нiбы нейкi велiкан узяѓ яе ѓ сваю руку i перанёс.
  Дзяѓчына-акторка прамармытала:
  - Вось гэта скок!
  I вось яны разам з нiмфай-маркiзай апынулiся каля ѓвахода ѓ палац. Ён нагадваѓ Эрмiтаж у Санкт-Пецярбургу, толькi быѓ вышэйшы, у трыццаць паверхаѓ з высокай столлю. I яшчэ, больш пышны i прыгожы, чым знакамiты Зiмовы.
  Дамiнiка расставiла ногi, падперла бакi кулакамi i ѓсклiкнула:
  - Вау !
  Нiмфа з усмешкай пацвердзiла:
  - Так, гэты прыгожы будынак акадэмii драконаѓ.
  Перад уваходам зiхацеѓ золатам i, нейкiм невядомым на зямлi ярка-аранжавым металам, фантан у выглядзе сямiгаловага дракона. I з кожнай пашчы ѓ неба накiроѓваѓся струмень вады, што зiхацела дыяментамi ѓ промнях некалькiх вычварных свяцiлаѓ.
  Дамiнiка адзначыла:
  - Дзiѓна i, як высока ѓзлятаюць бруi!
  Маркiза-нiмфа адказала лаканiчна:
  - Тэхнамагiя!
  У кожнай галавы дракона былi вочы з каштоѓных камянёѓ, прычым, розных колераѓ. Выглядала падобнае надзвычай выдатна , багата i густоѓна.
  Таксама акуратныя алеi з цудоѓнымi кветкамi, адрознымi разнастайнасцю формаѓ i вiдаѓ бутонаѓ. Па гладкiм, выкладзеным яркiм арнаментам плiткам дарожак, з невымоѓнай вытанчанасцю i грацыяй ступалi босыя ногi дзяѓчынак. Яны былi розных узростаѓ, але ѓсе прыгожыя, многiя насiлi ѓпрыгожаннi з каштоѓных ювелiрных вырабаѓ.
  Тут больш за ѓсё было эльфiек, але сустракалiся i чалавечыя дзяѓчынкi, самкi троляѓ i хобiтаѓ. Апошнiх дзяѓчынак ад чалавечых i не адрознiш. Як, дарэчы, i нiмф, i дрыяд. Няѓжо, што тым, што яны носяць пярсцёнкi i на босых пальчыках сваiх маленькiх i хупавых ножак.
  Але i чалавечыя дзяѓчынкi так могуць таксама.
  Дамiнiка, даволi рослая студэнтка, на фоне дзяѓчынак-вучанiц глядзелася занадта вялiкай i дарослай. I гэта яе моцна бянтэжыла.
  Дзяѓчына спытала ѓ нiмфы:
  - Я тут гляджуся, нiбы музейны экспанат!
  Маркiза з усмешкай спытала:
  - А ты не глядзела фiльм пра Гары Потэра?
  Дамiнiка хiхiкнула i адказала:
  - Так, вядома ж, глядзела. I нават у нас спрабавалi зняць рэмэйк на гэты фiльм. Ну i што з таго?
  Нiмфа заѓважыла:
  - Там былi хлопчыкi i дзяѓчынкi. А тут, як бачыш, хлопчыкаѓ няма, i гэта парушае гармонiю!
  Дамiнiка заѓважыла:
  - Гары Потэр таксама быѓ дзiцем, i яму было прасцей. А вось дарослай быць сярод дзяцей. Гэта горш, чым застацца на другi год!
  Маркiза хацела нешта сказаць, як да iх падбегла басаногая, але з брыльянтавай брошкай у валасах дзяѓчынка. Яна ѓсмiхнулася вельмi мiла i прабуркавала:
  - Вы i ёсць абраная?
  Дамiнiка ѓсмiхнулася i адказала:
  -Так!
  Дзяѓчынка засмяялася i адзначыла:
  - Але ты, мусiць, мала што ѓмееш! Можаш, напрыклад, прыгатаваць зелле нябачнасцi?
  Дзяѓчына-акторка з уздыхам адказала:
  - На жаль няма. А як яно працуе?
  Дзяѓчынка з дыяментавай брошкай i фiялетавымi ѓ аранжавую крапiнку валасамi, кiѓнула галавой. I дастала з кiшэнi сукеначка бутэлечку. Павярнула корак. Глынула ледзь-ледзь i... знiкла.
  Дамiнiка разгублена замiргала сваiмi сапфiравымi вачыма. I тут жа адчула лёгкiх шчыпак за нос. Затым яе тузанулi за валасы. Востры зрок Дамiнiкi адрознiла, як босыя ногi нябачнай дзяѓчынкi ступаюць на рознакаляровую плiтку i паднiмаюць маленечкiя парушынкi i пух ад дрэѓ i кветак. Дзяѓчына вельмi спрытна тузанулася, i сваёй босай нагой, як схапiла юную гарэзу за вушка.
  Тая закрычала. I Дамiнiка яе змагла ѓбачыць. Дзяѓчынка стала празрыстай, нiбы прывiд, цi галаграма. I ён закрычала спалоханым голасам:
  - Балiць! Адпусцiце мяне, цётка!
  Маркiза-нiмфа ѓсклiкнула:
  - Спрытна, так! Я ѓжо думала, ты нiчога не ѓмееш!
  Дамiнiка ѓ адказ праспявала:
  Ты захварэеш, я прыйду,
  Боль развяду рукамi...
  Усё я здолею, усё змагу,
  Сэрца маё не камень!
  Дзяѓчынкi , што падышлi да iх, засмяялiся. Нягледзячы на ѓпрыгожваннi, было вiдаць, што ѓ iх даволi строгiя i па адзiным, хай i раскошным фасоне, сукенкi. Хаця ѓ астатнiм i адчувалася разнастайнасць. У адных дзяѓчынак былi ѓ вушах завушнiцы, а ѓ iншых няма. А некаторыя, асаблiва дзяѓчынкi-хобiты, прасоѓвалi залатыя з каменьчыкамi кольцы i ѓ нос.
  Гэта яны, у прыватнасцi, рабiлi для таго, каб адрознiвацца ад чалавечых дзяцей, занадта ѓжо падобных. Дрыяды таксама любiлi колцы i ѓ носе, i ѓ вушах. Прыгожае царства дзяѓчынак, ад сямi да падлеткаѓ. Зрэшты, у эльфiек дарослы ѓзрост i падлеткавы вонкава практычна не адрознiваецца, як i ѓ хобiтаѓ, i троляѓ, нiмф, дрыяд. А вось Дамiнiка выглядае дарослай, i вельмi прыгожай дзяѓчынай, з выразным тварам сапраѓднай прынцэсы. Можа, надта загарэлым.
  Так, ёй неяк нават скуру асвятлiлi, калi яна гуляла адну са шляхетных дам сярэднiх вякоѓ. Тады загарэлы твар лiчыѓся прыкметай нiзкага паходжання.
  Дарэчы, ёй не толькi скуру на твары асвятлiлi, але яшчэ i на нагах. Там быѓ эпiзод, калi яе босую i ѓ рубiшчы вялi на эшафот.
  Нават песенька гучала:
  Час адкуплення, амаль ужо настае,
  Каралеву босую вядуць на эшафот!
  Замест каштоѓнасцяѓ рубiшча на ёй,
  Шыя лебядзiная - ахвяра катаѓ!
  Так, гэта глядзелася вельмi пацешна i нават, па-свойму, неяк i стрэмна . Пасля асвятлення, ёй прыйшлося здымацца ѓ ролi царыцы Семiрамiды. I ѓ гэтых здымках, яе басанож практычна не здымалi. Так, цiкавая была роля. Але вiдаць яна не спадабалася рэжысёру. Занадта прыгожая i бландынка мядовая. I для ролi Семiрамiды аддалi перавагу больш старэйшую жанчыну з чорнымi валасамi. А Дамiнiцы прыйшлося стаць рабыняй. I яе нават таѓравалi распаленым жалезам. I мацалi, прычым, даволi грубiянска мужчыны.
  Так, i была сцэна на прэнгу. Вядома, пуга была з пенапласту, i калi iм цябе сякуць не балюча. Але ѓсё роѓна, калi вiсiш i цябе хвастаюць - гэта непрыемна.
  Дзяѓчынкi-вучанiцы згрудзiлiся. Затым з'явiлася настаѓнiца дрыяду. Яна была ѓ сукенцы пунсовага колеру i iншага фасону.
  Падышла да Дамiнiкi i прабуркавала:
  - Вы новенькая?
  Дзяѓчынка-акторка пацiснула плячыма:
  - Я б так не сказала!
  Настаѓнiца скаланула галавой. У носе ѓ яе было кольца з аранжавог аб металу i з паласатым каменьчыкам. Яна ж знешне таксама, як дзяѓчына-падлетак i басаногая. Прычым, на кожным пальчыку голай нагi па пярсцёнку. А гэта ѓжо даволi высокi ѓзровень вядзьмарства.
  Нiмфа-маркiза адзначыла:
  - Яна здольная вучанiца, i ѓ ёй талент!
  Настаѓнiца-дрыяда кiнула на каляровую плiтку маленькi каменьчык i загадала:
  - Зрабi новенькая, каб ён сам табе заляцеѓ у далонь!
  Дамiнiка бразнула:
  - Тэлекiнез, цi што?
  У адказ дзяѓчынкi засмяялiся. Настаѓнiца крыкнула:
  - Разыходзьцеся! Чаго стоѓпiлiся!
  Пачулася незадаволенае мыканне i шум. Але дзяѓчынкi не сталi спрачацца, а пачалi павольна разыходзiцца. Але пры гэтым, пазiраючы ѓ бок новенькай.
  Настаѓнiца буркнула:
  - Ну, давай, загадай каменю, каб ён уляцеѓ табе ѓ далонь!
  Дамiнiка, адчуваючы сябе поѓнай дурнiцай , усклiкнула:
  - Улятай мне ѓ далонь!
  Камень не варушыѓся. Тады дзяѓчына з лютасцю загарлапанiла:
  - Улятай да мяне, хутчэй!
  I тут каменьчык, як сарваѓся i, нiбы метэарыт, як зарадзiць дзяѓчынцы ѓ лоб. Удар быѓ добры, адразу ж надзьмуѓся прыстойны гуз, а сама Дамiнiка завалiлася без прытомнасцi.
  Некалькi дзяѓчынак, якiя не паспелi пайсцi, i тыя астатнiя, што абарочвалiся, зараз разрагаталiся. I гэты смех нагадваѓ перазвон сотнi сярэбраных званочкаѓ.
  Нiмфа-маркiза развяла рукамi i адзначыла:
  - Здольнасцi ёсць, i яшчэ якiя! Простымi словамi падняць камень без загавораѓ. Гэта нават не кожная пачаткоѓца нiмфа цi дрыяда можа.
  Настаѓнiца пагадзiлася:
  - Так, яна здольная! Але i небяспечная. Такая цалкам здольная не толькi мужчын нам вярнуць, але яшчэ ѓ дадатак i самак уграхаць. Вось гэта дзiкая сiла!
  Маркiза заѓважыла:
  - Гэтая дзяѓчына, алмаз, якi мае патрэбу ѓ шлiфоѓцы!
  Дамiнiка паднялася i ѓскочыла на ногi. Яе галава трашчала, а на лбе ѓспушыѓся гуз.
  Дзяѓчынка крычала:
  - I каго мне зараз забiваць?
  Настаѓнiца з лютасцю адказала:
  - Сябе саму! Ты так цалкам магла выбiць сабе мазгi. Добра яшчэ, што не сказала табе камень узарваць!
  Дамiнiка засмяялася i адказала:
  - Так, была б у гэтым выпадку сапраѓдная Хiрасiма!
  Настаѓнiца-дрыяда са здзiѓленнем спытала:
  - А што гэта такое Хiрасiма?
  Дзяѓчына-акторка пацiснула плячыма, якiя ѓ яе былi не слабыя, i ѓпэѓнена адказала:
  - Гэта горад, на якi была скiнута атамная бомба, у вынiку чаго пяцьдзесят тысяч людзей загiнула, а сто тысяч атрымалi раненнi!
  Настаѓнiца свiснула:
  - Ого! Нiчога сабе бомба!
  Адна з дзяѓчынак-вучанiц пiскнула:
  - Гэтая цётка залiвае!
  А iншая дадала:
  - Фiялкi за вушы заводзiць!
  Нiмфа-маркiза запярэчыла:
  - Я была не раз на Зямлi, i шмат разоѓ лазiла ѓ iх iнтэрнэт, i Хiрасiму ведаю - гэта праѓда. I гэта жахлiва, а людзей там нават больш загiнула i памерла ад радыяцыi.
  Адна з дзяѓчынак пiскнула:
  - А што такое радыяцыя?
  Дамiнiка буркнула, спешна адказаѓшы:
  - Калi з ядра атама зрываецца электроннае воблака, i ён iянiзуецца, то i ѓзнiкае радыяцыя. Голае ядро атама разбурае мiжмалекулярныя сувязi, i гэтыя парывы наносяць наймацнейшую шкоду арганiзму, як чалавека, так, я думаю, i эльфа.
  Дзяѓчынкi ѓ адказ спалохана запiшчалi. Адна з тых, што была меншай, прачырыкала:
  - Мама, я баюся радыяцыi!
  Нiмфа-маркiза i яна ж Ласка, засмяялася i адказала:
  - Не бойся! Тут яна цябе не дастане !
  Дамiнiка дасцiпна адзначыла:
  - На нас напала радыяцыя,
  I дзе знайсцi зараз прытулак...
  А тут у вас арганiзацыя -
  Глядзi, па шыi надаюць!
  Пасля чаго дзяѓчына ѓзяла i пусцiлася ѓ скокi. I iншыя дзяѓчынкi сталi танчыць.
  Настаѓнiца пстрыкнула пальцамi . Узнiк у яе ѓ роце свiсток. I як пальецца салаѓiная трэль. Iншыя дзяѓчынкi ѓзялi зараз i застылi . З'явiлася яшчэ адна настаѓнiца ѓ строгай, чорнай сукенцы i аддала каманду:
  - Крокам марш!
  Дзяѓчынкi маментальна пабудавалiся па росце. I рушылi маршыраваць, чаканячы крок i адцягваючы ступнi босых ног, нiбы салдаты. I яны гэта рабiлi, нiбы маршыраваць для iх звыкла, як прэзiдэнцкай гвардыi.
  Настаѓнiца ѓ чорнай сукенцы, упрыгожанай сапфiрамi, iзумрудамi i нейкiмi яшчэ невядомымi на планеце Зямля камянямi халодных тонаѓ, скамандавала:
  - А цяпер, спявайце!
  Дзяѓчынкi, тупаючы голымi, загарэлымi, маленькiмi i хупавымi ножкамi, хорам спыталi:
  - А пра што спяваць?!
  Настаѓнiца ѓ халодных танах адказала:
  - Пра тое, пра што спявалi б хлопчыкi, калi б iх не ѓразiѓ пякельны мор!
  I дзяѓчынкi-вучнi хорам i з вялiкiм выразам заспявалi;
  Мiгацяць зоркi ѓ змроку ночы,
  I бляск срэбнага месяца!
  Красуня хмурыць мiла вочы,
  З ёй мы навек заручаны!
  
  Заход барвовы быѓ панурым,
  Але ѓспыхне яркая зара!
  I вецер стаѓ вясёлым, шумным,
  Надзьмуѓся ветразь карабля!
  
  Душа мая - цяжкi камень,
  Чакаюць выпрабаваннi байца!
  А над галавой няхай роѓ сьцяг,
  Пройдзем усе стромы да канца!
  
  Не зарасце сэрца мохам ,
  Iмклiвы арляня лёт!
  Хоць кроѓ бурлiць, хвацкiм палётам,
  Я памкнуся стралой у палёт!
  
  Паклон адвесiлi мне вярбы,
  Позiрк Бог Усявышнi звярнуѓ!
  Хоць ты зусiм непатрабавальны,
  Табе дадам у бiтве сiл!
  
  Бо служыш, сапраѓды ты Айчыне,
  Але плоць слабая, дух занямог!
  Не пашкадуеш, ведаю жыцця,
  Не дай згарнуць у барановы рог!
  
  Грахi адмыю дзён мiнулых,
  Што было ѓ мiнулым няхай сыдзе!
  Вось бачыш, спеюць у садзе грушы,
  Эскiз акрэслiць самалёт!
  
  Служы Айчыне ѓсёй моцай,
  Забудзься, што ѓ свеце ёсць спакой!
  Каб не палiѓ пажарам гаi,
  Каб добра ѓсiм жыць з табой!
  
  На гэта проста я адказаѓ:
  Гасподзь, я буду зямлю капаць!
  Каб смяялiся ѓ шчасцi дзецi,
  Каб не прыйшлося сваiх мiрыць!
  
  Бо добрае ад нас залежыць,
  Вырашае кожны - выбар па сабе!
  А ад цябе Усявышнi нiткi,
  Ты трымаеш светабудову ѓ кулаку!
  
  Мы таксама будзе за цябе трымацца,
  Бо Радзiма - свяцей не знайсцi!
  Страляючы, анямелi моцна пальцы,
  А нам яшчэ няма нават дваццацi!
  
  Перамога, гэта плён недасяжны;
  Для тых, хто слабы, баязлiвы, цi дурны!
  Але па плячы салдат усе вяршынi,
  Возьмем мы вагу празмерную гэтую на пуп!
  Пасля яны схавалiся ѓ раскошным палацы драконавай акадэмii.
  А настаѓнiца ѓ чорным паглядзела ѓважлiва на Дамiнiку i заѓважыла:
  - Ты вельмi прыгожая. Асаблiва для недасканалага чалавечага роду. Гэта дзiѓна!
  Дамiнiка ѓ адказ з энтузiязмам праспявала:
  Я сама дасканаласць,
  Я сама дасканаласць,
  Ад усмешкi да жэсту,
  Вышэй за ѓсякiя пахвалы!
  Ах, якое шчасце,
  Ведаць, што я дасканаласць,
  Ведаць, што я дасканаласць,
  Ведаць, што я iдэал!
  Настаѓнiца ѓ чорнай сукенцы строга паглядзела на дзяѓчынку i адзначыла:
  - У яе неверагодная сцiпласць! Вось гэта ды выбраннiца!
  Ласка нiмфа прапанавала:
  - Можа, ёй паказытаць пяткi палкамi?
  Настаѓнiца пацiснула плячыма i не надта ѓпэѓнена адказала:
  - Нядрэнная iдэя! Але лепш усё ж адвесцi яе да магiстра-дракона. Паглядзiм, цi зможа яна здаць уступны iспыт!?
  Маркiза адзначыла з усмешкай:
  - Уступныя экзамены? Гэта не самая тупая iдэя, але можа яе прыняць на самы першы курс, там гэта будзе трывiяльна проста!
  Настаѓнiца ѓ строгiх танах запярэчыла:
  - I пасадзiць гэтую дылду з сямiгадовымi дзяѓчынкамi? Ды яны яе задражняць i зашчыплюць. Ды i яна сама можа кагосьцi ѓзяць i прыбiць. Не, гэта зусiм не дзелавы падыход! Яе трэба да дзяѓчынак старэй, а для гэтага яна павiнная паказаць высокi ѓзровень адоранасцi!
  Ласка кiѓнула:
  - Гучыць лагiчна!
  Дамiнiка пакiвала сваёй, падобнай на травеньскi дзьмухавец галавой:
  - Не трэба мяне да маленькiх дзяѓчынак.
  Настаѓнiца кiѓнула:
  - Тады прайдзi iспыты ѓ лэдзi магiстр-цмок. У гэтым выпадку, ты патрапiш на элiтны курс. Нават будзеш жыць у асобным, добрым пакоi, са срэбным сподачкам i налiѓным яблычкам.
  Дзяѓчына-акторка здзiѓлена спытала:
  - Як гэта, са срэбным сподачкам?
  Настаѓнiца патлумачыла:
  - Гэта тыпу, як у вас на Зямлi тэлебачанне. Толькi праграм, магчыма, пакуль паменш. Ну што ж? У вас тэхналогii, у нас чараѓнiцтва. Затое ѓ нас можна праз сподачка, калi ёсць магiчнае майстэрства, рэальнае ѓбачыць, што робiцца.
  Дамiнiка лiслiва спытала:
  - А Зямлю ѓбачыць можна?
  Настаѓнiца згодна кiѓнула:
  - I Зямлю можна ... Калi , вядома ж, ты вельмi прасунуты чараѓнiк. Я вось таксама ѓ iнтэрнэт - класнае чалавечае вынаходства, лазiла. I трэба сказаць, вы ѓсё ж здымаць рэальна ѓмееце. I забаѓную сетку прыдумалi. Нават дзiѓна, што простая электрычнасць без усялякай магii на такое здольна!
  Дамiнiка пацiснула плячыма i адказала:
  - Так, мяне гэта саму здзiѓляе! А чаму вы сабе такое не зробiце?
  Тут адказала нiмфа-маркiза:
  - Навуковы прагрэс рэч небяспечная. Калi ѓ нас яшчэ пачнуць рвацца бомбы, i не простыя, а магаядзерныя ! Дык наогул у жывых нiкога не застанецца, а магiчная радыяцыя страшнейшая за звычайную!
  Дамiнiка свiснула:
  - Вось тыя на ! I такое бывае.
  Дзяѓчынкi-вучанiцы пракрычалi:
  - Не трэба нам такi , гэта злая цётка!
  Настаѓнiца ѓ ледзяных танах загадала:
  - Iдзi за мной!
  I рушыла. У яе на нагах былi асаблiвыя сандалi, што пакiдалi наперадзе пальцы ног адкрытымi, i дазвалялi чараваць пярсцёнкамi. Сама настаѓнiца таксама з выгляду маладая - нiводнай маршчынкi, бездакорны твар. Але бачная яе структура, не мяккiя якiя фармуюцца лiнii падлетка, а дарослай жанчыны з класiчнымi i, нават можна сказаць, арыстакратычнымi рысамi. I погляд такi цвёрды.
  Дамiнiка падумала, што ѓ яе ёсць нейкi тытул. I, магчыма, не маленькi.
  Яна iшла за ёй, а побач падскоквала маркiза-нiмфа i шчабятала, скалячы зубкi:
  - Вось ты такая цудоѓная краля. А вось гуз на лбе ѓжо зажыѓ, хутка аднаѓляешся!
  Дамiнiка адзначыла са смяшком:
  Экспандэр сiла i гантэлi,
  Здаровы дух у здаровым целе!
  Вось яны прайшлi мiма фантана, i сямi, якiя вывяргаюцца на добрыя сто метраѓ у вышыню , бруй, здзiвiѓшыся дзiвоснай прыгажосцю. Далей вароты, ля ѓвахода дзяѓчыны-лучнiцы, i пазалочаныя даспехi.
  Яны вiталi новенькую кiѓкамi i тупаннем босых, стройных ног.
  Дамiнiка адзначыла:
  -Ёсць тры добрыя якасцi ѓ дзяѓчынак. Адна, што яны прыгожыя, а другая, што яны...
  I тут у галаву не прыйшоѓ адказ. I вось яны ѓнутры будынка акадэмii дракона. Тут такая раскоша, нават з Петергофам не параѓнаць. Акрамя золата i плацiны, яшчэ досыць розных металаѓ, якiм не знайсцi аналогу на планеце Зямля. А таксама, шматлiкiм каштоѓным камянях самых складаных i прыгожых узораѓ, выкладзеных арнаментамi, хупавымi, пералiѓнымi бутонамi кветак. А таксама на сьценах мноства розных партрэтаѓ. Па большай частцы эльфiйкi i эльфы. Але ёсць i iншыя iстоты. Але амаль усе твары i фiгуркi юныя i рэльефныя. Юнакi часта пазiруюць з аголеным тулавам. I вельмi падобныя на статуi старажытнай Грэцыi i Рыма. Шмат чаго тут ... I яшчэ фантанчыкi б'юць з-за вуглоѓ, што таксама выглядае прыгожа i густоѓна.
  Бачныя таксама i люстэркi з аранжавымi i залатымi рамамi, у апраѓленнi дыяментаѓ i тапазаѓ. Што само па сабе даволi прыстойна глядзiцца, i таксама цешыць вока.
  Дамiнiка з задавальненнем адзначыла, што гуз ад каменя ѓ яе практычна знiк. I яна зноѓ прыгожая i залатавалосая . I такая дзяѓчынка...
  Яе валасы такiя яркiя, што мала хто верыць, што яна не фарбаваная. Але гэта яе прыродны колер. I ён ёй вельмi пасуе на фоне бронзавага загару маладой асобы.
  Дзяѓчына яна высакародных кровей, i падскоквае час ад часу, нiбы малпа.
  А сама акадэмiя па строме Версальскага палаца. Так што паспрабуй да яе сунься.
  Дамiнiка ѓзяла i заспявала:
  Нам палацаѓ прывабныя скляпеннi,
  Не заменяць нiколi свабоды!
  Не заменяць нiколi свабоды!
  I яе босыя пальчыкi ног падхапiлi з падлогi брыльянтавы каменьчык i шпурнулi яго вышэй. Той праляцеѓ, але нiмфа пстрыкнула пальцамi рукi, i дыямент апынуѓся ѓ расчыненай далонi.
  Дамiнiка заѓважыла:
  - Спрытна ты зрабiла!
  Ласка прачырыкала:
  Спрытней макакi,
  Цярплiвей вала...
  А нюх, як у сабакi,
  А вока, як у арла!
  Настаѓнiца ѓ строгiх танах адзначыла:
  - А зараз будзем спускацца ѓнiз .
  Дамiнiка пралепятала:
  - А можа, лепш, наадварот, паднiмемся?
  Тая пакiвала галавой:
  - Унiзе знаходзiцца падземны стадыён. Там ты будзеш паказваць уменне, калi хочаш патрапiць у элiту!
  Дзяѓчына-акторка нясмела спытала:
  - А калi я не прайду iспыты?
  Настаѓнiца строга сказала:
  - А тады станеш рабыняй. Ты ж гуляла ѓ кiно рабыняѓ i ведаеш, што гэта такое?
  Дамiнiка засмяялася i адказала:
  - Сёння дзеѓка голая рабыня,
  А заѓтра проста крутая багiня!
  I ёй, сапраѓды, стала весела i без усялякiх цяжкасцяѓ.
  I вось яны па мармуровых прыступках сталi спускацца ѓнiз. I гэта было, нiбы сашэсце ѓ пекла.
  Дамiнiка ѓспомнiла, як у кiно яна гуляла ведзьму. Яе паднiмалi на ланцугi, са звязанымi ззаду рукамi да столi. I гэта сапраѓды было балюча. I жылкi нацягвае. Загарэлае, мускулiстае цела дзяѓчынкi ад болю i напругi пакрываецца потым. А затым, ланцуг адпускаецца. I яна на iмгненне адчувае палёгку i нясецца ѓнiз. А там у самай падлогi нацяжэнне.
  I Дамiнiка крычыць ад пякельнага болю ѓ суставах i плячах. Так, гэта трэба адчуць.
  Нiмфа, бачачы, што тварык пападкi скрывiѓся, адзначыла:
  - Не абавязкова табе быць рабыняй. Ты цалкам можаш стаць вучанiцай малодшай групы.
  Дамiнiка хiхiкнула i адзначыла, праспяваѓшы, здзекуючыся сама над сабой, дарослая дзяѓчына, ды яшчэ i актрыса:
  Першакласнiк, першакласнiк,
  У цябе сёння свята...
  Гадзiна цудоѓная i вясёлая,
  Сустрэча першая са школай!
  Ласка адзначыла:
  - Не смешна! Вам людзям i не снiлiся нашыя магчымасцi ѓ магii!
  Дамiнiка агрэсiѓна адказала:
  - А вам не снiлiся нашы тэхналагiчныя дасягненнi! Адна вадародная бомба перакрые ѓсю вашу магiю.
  Настаѓнiца ѓ чорным адзначыла:
  - Хвалiцца не трэба . Гэта непрыстойна!
  Дамiнiка запярэчыла:
  - Гэта не хвальба, а канстатаванне фактаѓ. Вадародная бомба моцай у сто мегатон здольная знiшчыць усё жывое ѓ радыусе ста кiламетраѓ. Вы ведаеце, што гэта такое?
  Нiмфа пацвердзiла:
  - Яна не хлусiць! У людзей , i сапраѓды, ёсць такая фантастычна разбуральная зброя. I самае галоѓнае, яшчэ i ёсць ракеты, здольныя яго данесцi да мэты.
  Настаѓнiца буркнула скрозь зубы:
  - Шкада, што мор на мужчын не закрануѓ Зямлю. Такiя агрэсiѓныя самцы, як у вас, нявартыя жыць!
  Дамiнiка не стала спрачацца, кiѓнуѓшы:
  - Часам я таксама думаю, што так яно i ёсць.
  Нiмфа адзначыла:
  - Людзi яны таксама розныя. Не трэба думаць, што ѓсе яны дрэнныя. Хоць, якiх людзей больш, дрэнных, цi добрых, дык проста на першы погляд i не скажаш!
  Дамiнiка адзначыла з усмешкай, якая глядзелася вельмi сумна:
  - Калi глядзець цэнтральнае тэлебачанне, то, мабыць, больш дрэнных . Або нават вельмi дрэнных!
  Нiмфа пацвердзiла:
  - Гэта ксенафобiя! Калi нагнятаецца нянавiсць да ѓсяго не падобнага да цябе. Але з гэтага браць прыклад не трэба.
  Дамiнiка адзначыла:
  - Добра, аб палiтыцы не будзем. Мая мэта выратаваць усiх мужчын на планеце ... Гэта значыць, у вашым светабудове. А гэта больш , чым планета!
  Ласка ветлiва адказала:
  - Гэта i не планета, хай нават вялiкi, але i не зусiм сусвет. Гэта нешта сярэдняе памiж вельмi вялiкай планетай i сусветам. Але я лепш не буду залазiць у нетры...
  Настаѓнiца страсянула сваiмi характэрнымi вушкамi, якiя вылезлi з-пад валасоѓ, i вымавiла:
  - У любым выпадку, не толькi мы, але ёсць i iншыя акадэмii драконаѓ i не драконаѓ, якiя шукаюць спосабы выратаваць самцоѓ, i пры магчымасцi вярнуць iх.
  Дамiнiка пiскнула:
  - Тапелец хапаецца за саломiнку! А сама рэальна цэгла...
  Нiмфа-маркiза прапанавала:
  - Можа, ты лепш праспяваеш, спуск даволi доѓгi!
  Дзяѓчына-акторка кiѓнула:
  - Так, згодна , гэта нават страмчэй, чым у метро!
  I Дамiнiка, кiѓнуѓшы галавой, што зiхацела сусальным золатам, i заспявала:
  Няма ѓзросту i росты на вайне,
  Яна раѓняе дзевак i хлапчукоѓ!
  Тыя, хто не хоча пяшчоты ѓ цiшынi,
  Хто хоча ѓвысь узляцець яшчэ вышэй!
  
  Мы сячэмся, страляем i секем,
  Для нас ёсць вера - Радзiме служэнне!
  Вядома, лепш паслужыць мячом,
  Каб выйграць рашуча бiтву!
  
  А што яшчэ для нашых жонак важней,
  Вядома, браць не толькi на пасцелi!
  Ты муж арол, не нiкчэмны верабей,
  Iмкнiся, каб нашы хаты не гарэлi!
  
  Вось бой жорсткi, бачым, маецца быць,
  Плыве арда, не злiчыць гмахi!
  Але кавалi скавалi трывалы шчыт,
  Не палохае нас рык i злых грымоты!
  
  А мы згуртавалiся дружна, легiён,
  У руках магутных дзiды моцна сцiснулi!
  Будзь вораг хоць у разбурэннях чэмпiён,
  Магiлы чакаюць, а не на пуп медалi!
  
  Мы збiлiся , ну а дзяѓчаты паражаюць,
  Мячы ѓ руках, як маланкi зiхацяць!
  Такi дзяѓчынак моцных, жорсткi погляд,
  На зайздрасць нават зорнаму Джэдаю !
  
  Што оркi, пачвары думалi , цары,
  А вось зараз "мядзведзi" пабеглi!
  Мы воiны святыя Русi,
  Любы баец, дзяѓчынка, цi хлопец!
  
  Мы гонiм iх, i палонных не бярэм,
  Вольным не пладзiць рабоѓ няшчасных!
  Расправiлiся з касматым вараннём,
  Айчыны iнтарэсы вышэй прыватных!
  Так, песня не слабая i голас у ваяѓнiцы цудоѓны.
  Спуск завяршыѓся, i вось тры дзяѓчыны розных вiдаѓ: настаѓнiца-эльфiйка, нiмфа-маркiза i пападанне чалавечага роду, апынулiся на тэрыторыi вялiкага падземнага стадыёна, якi не саступае памерам Лужнiкам, а можа нават i праѓзыходнага.
  На iм было мноства ѓсякiх прыстасаванняѓ, высачэзная столь i трыбуны на сотнi тысяч гледачоѓ, прычым, крэслы шытыя аксамiтам, жэмчугам, золатам, цi нават для самых дарагiх гасцей дыяментамi i iншымi камянямi.
  Пры гэтым , ён быѓ амаль пусты. Праѓда, у цэнтры была сама вялiкi магiстр i кiраѓнiк акадэмii, герцагiня-дракон дэ Мансеррат.
  Вельмi нават прыгожая самка з сямю галовамi, размаляванымi пад усе колеры вясёлкi. I гэта так выглядае хораша, проста цудоѓна, асаблiва, калi ты гэта бачыш у рэальнасцi, а не ѓ кiно.
  Дамiнiка праспявала не зусiм да месца:
  Высокае неба, далёкiя далечынi,
  Паслухайце песню, аб адважным Акмале ...
  Ён злога дракона, ён зямлю выбавiѓ,
  I святло небасхiлу, гэты вiцязь пакiнуѓ!
  Зноѓ песнi спяваюць...
  Тут герцагiня-цмок дэ Мансеррат перабiла грозным голасам, нiбы трубы Ерыхона:
  - Ты , я бачу, вельмi нават дзёрзкая дзяѓчынка, з мовай, якi цалкам можа звiцца ѓ доѓгую пятлю вакол тваёй чалавечай шыi.
  Дамiнiка з нявiннай усмешкай адказала:
  - Я не збiралася вас пакрыѓдзiць. Проста я вельмi люблю спяваць. А Акмаль, гэта ѓсяго толькi хлопчык казачны, кiношны персанаж з дзiцячага фiльма. Не варта яго прымаць занадта ѓжо блiзка да сэрца!
  Сямiгаловая самка-цмок, памерам з добры двухмесны штурмавiк, засмяялася i адзначыла, прычым усе яе сем галоѓ казалi адначасова, нiбы складалi адзiнае цэлае, нягледзячы на розныя мазгi:
  - А ты дасцiпная i смелая, i разам з тым, знаходлiвая. У магii, хоць нешта ды ѓмееш?
  Дамiнiка ѓ адказ заспявала, жартоѓную песню:
  Дарэмна выкладчыкi,
  Час са мною трацiлi...
  Дарэмна са мною мучыѓся -
  Самы майстэрскi чараѓнiк!
  
  Мудрых выкладчыкаѓ,
  Слухала няѓважлiва...
  Усё, што не задавалi мяне,
  Рабiла так-сяк!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 5.
  Хлопчык-раб i былы прынц Энамай зноѓ быѓ прыстаѓлены круцiць цяжкае кола. Дзiця, гадоѓ з выгляду адзiнаццацi-дванаццацi, перасiльваючы стомленасць i ѓпiраючыся босымi нагамi ѓ вострыя камянi, перамолваѓ збожжа. Дзве дзяѓчыны-эльфiйкi наносiлi, праз прыкладна роѓныя прамежкi часу, удары па голай, мускулiстай спiне хлапчука. Чамусьцi гэтае рабскае iснаванне давала адтэрмiноѓку ад ператварэння ѓ камень. Але юным хлопчыкам-рабам нельга даваць адпачываць, i трэба жорстка i даволi моцна наносiць удары.
  I так датуль , пакуль хлопчык-раб у поѓнай знямозе не пагрузiцца ѓ сон. А пасля чаго яго зноѓ паднiмаюць, кормяць так, каб не памёр з голаду i меѓ сiлы працаваць. I зноѓ запрагаюць.
  Гэта дае жыццё, але толькi вельмi пакутлiвае. Тыпу, як пекла пры жыццi, хiба што цела юнае i здаровае i думкi ѓ галаве, i прытомнасць яснае. Але ад гэтага яшчэ больш зневажальна i пакутлiва. Каб хоць трохi адцягнуцца ад болю i стомленасцi, былы прынц, а цяпер хлопчык-раб Энамай, пусцiѓ у ход уяѓленне;
  Каманда пiратаѓ на баявых драконах гойсае памiж аблокамi ѓ пошуках здабычы. Прыгожы, мускулiсты юнак-эльф Энамай у фарсiстым гарнiтуры, у ботах, што зiхацяць пунсовым колерам лаку, i з алмазнымi шпорамi кiруе сваiм трохгаловым монстрам. А астатняя каманда складаецца з цудоѓных дзяѓчынак. Яны мускулiстыя, загарэлыя, басаногiя, i ѓсё iхняе адзенне гэта каралi з каштоѓных камянёѓ на грудзях i на сцёгнах. I ѓсё, зразумела, проста фотамадэлi з яркiмi валасамi. Яны асядлалi драконаѓ крыху па драбней i толькi з адной галавой.
  Ну, вядома, ён жа мужчына, моцная падлога, i каманда ѓ яго з прадстаѓнiц выдатнай падлогi. I iншыя мужчыны яму не патрэбны.
  Так i абутак толькi ѓ самца-капiтана, а яго цудоѓныя падначаленыя могуць сваiмi босымi, хупавымi нагамi ѓ баi такое вытвараць, што не ѓ казцы сказаць, нi пяром апiсаць! Здольныя прыгажунi шпурнуць i выбухоѓку забойнай сiлы, i кiнуць кiнжал, бумеранг, або атрутную iголку.
  Энамай, юнак-прынц заспяваѓ з захапленнем i радасцю:
  Багач, вядома, будзе рагатаць,
  Трэсцi сваiм мамонам, сытым брухам!
  А лёс наш з болем памiраць,
  За кожным смерць сочыць, з касой старая!
  
  А хочацца нам бегаць па траве,
  Бо мы яшчэ, па сутнасцi, толькi дзецi!
  Але рабства адчуй дзяцюк ѓдвая,
  Волi няма ѓ турме, што на планеце!
  
  Павiнны мы бiцца, у гэтым рок-лёс,
  Таварыша забiць, калi трэба брата!
  Бессэнсоѓная да Усявышняга маленне,
  За чые грахi нясуць рабы адплату!
  
  Кроѓ на арэне, а ѓ вязнiцы бруд,
  Босыя ногi пацукi пакусалi!
  Дражнiць нагою бычынай прагны князь,
  Яго б самога адправiць у далечынi!
  
  Даводзiцца, каб выжыць, забiваць,
  Пакутуеш i душой, i тленным целам!
  На трупах галечы балюе шляхта,
  Загнуѓся смерд, застаѓся росчырк мелам!
  
  Але ѓсё роѓна, дух волi не зламаць,
  Айчына жывая ѓ думках хлапчукi!
  Прыйдзе Эльфii вечнай з лаянкай раць,
  Мы скiнем багацеяѓ за iх справы !
  
  Тады трэсцiся ѓжо будзе багач ,
   Якi з Айчыны выцiснуѓ сокi!
  Каб перамагчы, нам патрэбен светлы розум,
  А калi баязлiвец, нямоглыя нават Багi!
  
  Вось узмах мячом, зляцела галава,
  Кат раптам абярнуѓся ахвярай!
  Як чорт раптам вырваѓся з катла,
  Так гнеѓ выкiнуты з вялiкага сэрца!
  
  Не трэба думаць, эльфы-святло слабыя,
  Не перад кiм народ наш не прагнуѓся!
  Прышэльца з пекла хутка чакаюць труны,
  А добрым мы чайку, каб пiѓ са сподка!
  Прыгожая песня, i цудоѓная ѓ яго каманда драконаѓ. Вось парылая па правую руку дзяѓчына-эльфiйка з медна-чырвонымi валасамi, якiя луналi на ветры, нiбы пралетарскi сцяг, усклiкнула:
  - Час заняцца сур'ёзнай справай, о прынц паветраных пiратаѓ!
  Энамай кiѓнуѓ з усмешкай:
  - Вядома! Мы ж для гэтага i народжаныя!
  Дзяѓчынкi хорам, ва ѓнiсон, падскокваючы i пагульваючы сваiмi моцнымi, рэльефнымi ад развiтых цяглiц целамi, заспявалi:
  Мы бедныя, мы бедныя пiраткi,
  Нас вельмi, вельмi шкада...
  Мы ставiм каравэлам у небе банкi,
  А таму, што не прывiлi нам мараль!
  I ваяѓнiцы заспявалi з яшчэ большай весялосцю i рызыкай, а iх галасы, нiбы паѓнагучныя, салаѓiныя пошчакi:
  Пiраткам не патрэбны навукi,
  I гэта зразумела чаму...
  У нас i ногi ёсць i рукi,
  А галава нам нi да чаго!
  У гэты момант, дзяѓчынка з жоѓта-фiялетавай шавялюрай пранiзлiва засвiстала:
  - Наперадзе здабыча! Справа па курсе цэлы паветраны галеон!
  Дзяѓчынкi хорам заспявалi:
  Эх ма , над акiянам, эх ма , у цуглях драконы,
  Эх ма , над багаццем казачным глядзець...
  Наплявалi на законы, будуем мы парадак новы,
  Каб слабым, дурным пад мячамi памерцi!
  Прынц Энамай загадаѓ:
  - Ну, дзяѓчынкi, калi ѓжо наканавана нам парабаваць, дык i паграбiм!
  I вось цэлая зграя драконаѓ накiравалася на штурм. Яны памчалiся да сваёй мэты.
  Галеон быѓ вялiкiм i прыгожым караблём. Нягледзячы на вялiкую вагу i нагружанасць рознымi таварамi, ён, дзякуючы магii, плаѓна лунаѓ у атмасферы. I вецер раздзiмаѓ ветразi гэтага галеона.
  Энамай адзначыѓ, што ѓ пасудзiны ветразi маюць вельмi яркiя i прыгожыя малюнкi. I гэта, скажам так, вельмi нават выдатна ". Асаблiва, калi здалося ѓзыходзячае сонца.
  З галеона заѓважылi зграю пiратаѓ, якiя кiруюць прывучанымi драконамi. I на ёй замiтусiлася каманда. У ёй таксама большасць прыгожыя дзяѓчыны ѓ тунiках i хлопчыкi-рабы. Яны былi толькi ѓ плаѓках, толькi ѓ пары юных нявольнiкаѓ на шчыкалатках i запясцях зiхацелi залатыя i срэбныя бранзалеты.
  Дзяѓчынкi-ваяѓнiцы былi ѓпрыгожаны больш шчодра. Але таксама басаногiя, як i хлопчыкi гадоѓ дванаццацi-чатырнаццацi, мускулiстыя, прыгожыя, але з рабскiмi кляймамi на грудзях i плячах.
  Толькi адна дзяѓчына-ваяѓнiца мела на нагах хупавыя боцiкi. Вiдаць, яна тут самая галоѓная i капiтан. Такая прыгожая бландынка з валасамi, нiбы прысыпанымi залацiстай пудрай.
  А якi ѓ яе мiлы тварык. I цела прычынена з даспехамi, што адлiваюць плацiнай, сапфiрамi, смарагдамi, тапазамi, рубiнамi, агатамi i дыяментамi. Прычым, каштоѓныя камянi складзеныя ѓ цудоѓны арнамент найпрыгажэйшых кветак. Тут i ружы, i цюльпаны, васiлькi, незабудкi, мiмозы, пiвонi i мноства розных iншых.
  На яе раскошных даспехах усе кветкi розныя, i не адна не паѓтараецца.
  Прынц-пiрат Энамай адчуѓ у сабе прылiѓ светлых пачуццяѓ i прабуркаваѓ:
  - Ну, хiба можна такую прыгажосць калечыць i забiваць! Не магу браць такi грэх на душу.
  Вогненна-рудая напарнiца заѓважыла:
  - Але ж мы на тое i пiраты! Бо...без граху немагчыма пiратаваць.
  Iншая , заѓважыла з усмешкай:
  Так, цяжка дакладна блiзкiх забiваць,
  Бо эльф , паверце ж, народжаны для шчасця...
  Але калi ты пiрат, клiнок ёсць мацi,
  Без крывi дождж i вечная непагадзь!
  Рудая таксама заѓважыла:
  - Гэта прыгожыя, безумоѓна, дзяѓчаты i хлопчыкi, але яны не нашай пароды эльфаѓ, а з роду людзей! Паглядзiце, вялiкi , на форму iх вушэй.
  Энамай здзiвiѓся:
  - Людзi такiя прыгожыя i юныя?
  Вогнезарная ваяѓнiца кiѓнула:
  - Вось менавiта! Яны з дапамогай магii атрымалi вечнае юнацтва. I зараз гэтыя хлопчыкi затрымалiся ѓ падлеткавым раннiм узросце.
  Яны зараз будуць заѓсёды юнымi i пакорлiвымi.
  Юнак-прынц праспяваѓ:
  Усе эльфы, людзi на планеце,
  Павiнны заѓсёды сябраваць...
  Павiнны заѓсёды смяяцца дзецi.
  I ѓ мiрным свеце жыць!
  Павiнны смяяцца дзецi,
  Павiнны смяяцца дзецi,
  Павiнны смяяцца дзецi -
  I ѓ мiрным свеце жыць!
  Эльфiйка-бландынка прапанавала:
  - Ёсць варыянт! Лепшы баец з iх боку i лепшы, цi лепшы з нашага, правядуць паядынак. У выпадку перамогi, яны дзеляцца з намi здабычай, а ѓ выпадку паразы, якi прайграѓ воiн становiцца . i цi рабом, цi трупам!
  Энамай адзначыѓ:
  - Гэта лагiчна! Я гатовы пазмагацца!
  Дзяѓчынкi на драконах атачылi галеон. Яны ж хутчэй, масiѓны карабель трывiяльна не мог сысцi ад спрытнай зграi.
  Але затое на галеоне былi прылады. I iх сталi наводзiць, i нават задымiлiся кноты.
  Энамай грамавым голасам вымавiѓ:
  - Я прапаную паядынак! Па звычаi паветраных пiратаѓ. Адзiн баец з вашага боку, i адзiн з нашага. Пераможцу вы аддасце палову свайго грузу. А ѓ выпадку паразы , з прайграѓшым рабiце, што хочаце. Мы ж вам перашкаджаць не будзем.
  Дзяѓчына-капiтан у каштоѓных даспехах з кветачкамi адказала:
  - Выдатна! Мы прымаем гэты выклiк! Бiцца буду я! А вы выстаѓляйце каго хочаце!
  Прынц-эльф Энамай рашуча заявiѓ:
  - Я, адзiны мужчына сярод вас. Так што мне i трэба бiцца!
  Рудая памагатая агрэсiѓна заявiла:
  - Я баец анi не горшы! Жадаю ѓ бой!
  I страсянула сваёй босай, зграбнай, вельмi нават спрытнай нагой, якая рухомая, нiбы тулава кобры.
  Юны ваяѓнiк запярэчыѓ:
  - Мы капiтаны, мы i будзем змагацца!
  Дзяѓчына ѓ каштоѓных даспехах кiѓнула i вымавiла з усмешкай:
  - Маркiза дэ Дыяна, да вашых паслуг!
  Юнак-эльф упэѓнена адказаѓ:
  - Прынц Энамай! Гатовы да бою!
  I вельмi спрытна юны ваяр саскочыѓ на палубу i агалiѓ свой доѓгi, тонкi меч.
  Лэдзi дэ Дыяна таксама агалiла клiнок, i з усмешкай спытала:
  - А чаму прынц раптам стаѓ крыважэрным пiратам?
  Энамай на гэта рашуча адказаѓ:
  - Доѓга расказваць. Але я пiрат не крыважэрны, а высакародны! I ѓ гэтым ёсць рознiца.
  Маркiза з усмешкай адказала:
  - Я не буду цябе забiваць, ты будзеш маiм асабiстым рабом i палонным. Я прымушу цябе мовай лiзаць голую падэшву маiх ног i дастаѓляць тым самым мне задавальненне!
  Энамай засмяяѓся i адказаѓ:
  - Я табе таксама не буду забiваць! А такiя ногi паказытаць языком нават прыемна. Але маёй паразы, ты хоць i сур'ёзны воiн, не дачакаешся!
  Дыяна ѓсмiхнулася па шырэй, сваiмi буйнымi зубкамi i адказала:
  - Паглядзiм! Не толькi я, але i iншыя дзяѓчаты будуць на табе палонны ездзiць. I мы цябе замучым i заездзiм да смерцi. Паглядзiм, як ты будзеш у гэтым выпадку ѓсмiхацца!
  Прынц-пiрат у адказ праспяваѓ:
  Не здавайся, не здавайся, не здавайся,
  У бiтве з катам кашмарным не робей...
  Усмiхайся, усмiхайся, усмiхайся -
  Ведай, усё выглядае выдатна i окей !
  Маркiза кiѓнула з вельмi задаволеным выглядам:
  - Вясёлы ты юнак! З цябе атрымаѓся б выдатны блазан. Можа, нават, я падару цябе каралеве. I гэта будзе пацешна!
  Энамай злосна адказаѓ:
  - Хопiць балбатаць па-пустому. Давай бiцца!
  Дзяѓчына ѓ даспехах саскочыла з насцiлу батарэi i атакавала свайго вiзавi. Энамай сустрэѓ яе, парыраваѓ ѓдары, i нават адказаѓ, ледзь не адсекшы прыгажунi вуха. Яна адскочыла i адзначыла з усмешкай пантэры:
  - А ты нядрэнны. Я думала, што ты такi прынц, як я манашка!
  Дзяѓчына, зрэшты, не эльфiйка, вушка ѓ яе чалавечае. А вось Энамай эльф. Бываюць у людзей i эльфаѓ агульныя дзецi - паѓкроѓкi . Але iх называюць, як правiла, ублюдкамi . I не вельмi любяць i тыя, i iншыя.
  Дзяѓчынка-маркiза зноѓ атакавала. Яна праводзiла мячамi складаныя камбiнацыi. I яе клiнок мiльгаѓ, пераскокваѓ, i зноѓ круцiѓся, нiбы крылы млына ва ѓраган. I яна атакавала.
  Прынц, якi нездарма спадчыннiк вялiзнай iмперыi, нанёс моцны ѓдар ёй па грудзях. I прабiѓ даспех. Нават пырснула кроѓ. I вiдаць было, дзяѓчынку паранiла.
  Яна адступiла i прашыпела:
  - Небяспечны хлопчык-монстар!
  Эдманд адказаѓ з паблажлiвай усмешкай:
  - Можа быць я i монстар, але далёка не хлопчык!
  Дыяна засмяялася i зноѓ атакавала. Хаця з яе i капала пунсовая кроѓ. I яна расплывалася па палубе.
  Рудая краля адзначыла:
  - Я б ёй адразу ж ссекла галаву! Не стала б цягнуць дуду.
  Маркiза-капiтан прашыпела:
  - А я табе магу даць такую магчымасць!
  Энамай у адказ ударыѓ мячом пад пэндзаль ваяѓнiцы, i надсек ёй сухажылле. Яна выпусцiла зброю з правай рукi, але тут жа падхапiла яе ѓ левую. I пажадлiва ѓсмiхнулася, нiбы была спадарыняй становiшча ѓ дадзенай разборцы.
  Юнак адзначыѓ:
  - Ты мужная дзяѓчынка! Але затым цябе калечыць. Лепш здайся!
  Дыяна ѓсклiкнула:
  - Памром, але не здадзiмся!
  Рудая ваяѓнiца-пiратка прачырыкала:
  Ты нас павiнен паважаць, баяцца,
  Подзвiгам пiратак няма лiку...
  Эльфы-святло , заѓсёды ѓмелi бiцца,
  I ад нас планета без розуму!
  I смех у адказ, такi пералiвiсты i звонкi. Так усё выглядала здорава i з пачуццём.
  А Дыяна зноѓ атакавала. Яна дзейнiчала левай рукой не горш, чым правай. I гэта было даволi прыгожа, такiя грацыёзныя рух. Акрамя таго, маркiза-капiтан скiнула з ног свае боцiкi, i яе маленькiя, хупавыя ступнi сталi босы. I гэта дадало ёй спрыту.
  Энамай адзначыѓ:
  - А табе басанож, мiлая прыгажуня, iдзе!
  Дыяна прашыпела:
  - Будзеш ты цалаваць мне голыя пяткi!
  Бой iшоѓ вельмi агрэсiѓна. Маркiза атакавала з дзiкай лютасцю i размахвала сваёй зброяй, нiбы гэта быѓ жаночы веер. I падобнае аказалася, надзвычай прыгожа. I вось вастрыё драпнула Энамая па гладкай, безвалосай, румянай шчацэ эльфа.
  Юнак адзначыѓ:
  - Ты добрая!
  Дыяна кiѓнула:
  - Так, я крутая! I зноѓ узмах i скрут.
  Рудая пiратка крычала:
  - Урэж ёй! Забi яе!
  Энамай з усмешкай адказаѓ:
  - А як на рахунак запаведзi ђсявышняга - не забi?
  Вогнезарная дзеѓка адказала:
  - Даслоѓна - не здзяйсняй злога забойства!
  Прынц-пiрат буркнуѓ:
  - А значыць, здзейснiць добрае забойства можна?
  Дзяѓчына рудай масцi пацвердзiла:
  - Нават не можна, а трэба!
  А тым часам, параненая дзяѓчына-капiтан зноѓ спрабавала атакаваць, i дзейнiчала вельмi нядрэнна. I драпнула Эномая па руцэ i плячы.
  Дыяна зароѓ:
  - Табе будзе дрэнна! Я зарублю цябе шчанюк!
  Энамай у адказ заспяваѓ, парыруючы выпады;
  Несмяротную славу спазнаем у бiтвах,
  Не ведаючы страху, рубiцца адважна!
  Хай меч дапаможа нам у вялiкiх здзяйсненнях,
  Ворага перамажы - астатняе ѓсё роѓна!
  
  Па моры плывём мы, не ведаючы, сумневаѓ,
  Пiрату i шторм, ураган не перашкода!
  Застанецца памяць у сэрцах пакаленняѓ,
  Супернiк зрынуты - вось уся i ѓзнагарода!
  
  Красуня падорыць каханне табе горача,
  А заѓтра кат, эшафот чакае!
  Звязаць сваё жыццё з флiбусцьерам небяспечна,
  Фартуна мудрагелiста косцi кiдае!
  I на апошнiм слове прынц-пiрат секануѓ па пэндзлi дзяѓчынкi-маркiзы мячом, i зброя выпала з яе збялелай рукi.
  Дыяна ѓсмiхнулася, i як скокне, цэлячыся голай пяткай у падбародак Энамаю. I дзяѓчынка прайшлася мiмаходзь. Юнак яе падняѓ, а затым, як кiнуѓ. Аб палубу грымнулася Дыяна, i апынулася аглушанай. Паспрабавала праѓда ѓскочыць, але вастрыё шкарпэткi бота дагадзiла ёй у падбародак, i дзяѓчынка ад магутнага ѓдару канчаткова адключылася.
  Энамай падняѓ рукi ѓверх i ѓсклiкнуѓ:
  - Перамога!
  Па экiпажы з дзяѓчынак i басаногiх хлапчукоѓ прайшоѓ гул. I ваяѓнiцы з дзецюкамi рабамi, дэманстратыѓна сталi на каленi.
  Рудая ваяѓнiца адзначыла:
  - Неяк вельмi ѓжо лёгка атрымалася! Я думала, будзе больш складана.
  Энамай буркнуѓ:
  - Iндык думаѓ i ѓ суп трапiѓ!
  Дзяѓчынка засмяялася i адзначыла са смяшком:
  Не думайце аб эльфах пагардлiва,
  Настане час, вы зразумееце самi...
  Свiшчуць яны, як кулi ля скронi,
  А дзеѓка ѓ бой бяжыць зусiм босая !
  Рудая прапанавала:
  - Давайце хлопчыкаѓ-рабоѓ будзем бiць палкамi па босых пятках. Я думаю, гэта iм спадабаецца!
  Энамай падмiргнуѓ i заѓважыѓ:
  - Думаеце, гэта iм спадабаецца? Хоць, агрубелыя падэшвы хлопчыкаѓ, мусiць, не так адчувальныя да болю ад палкi.
  Рудая пiратка адзначыла:
  - Галоѓнае, каб нам спадабалася! Прыгожых хлопчыкаѓ такiм разбойнiцам, як мы, мучыць вельмi нават прыемна!
  Прыгожая дзяѓчына ѓ прыбранай тунiцы i з упрыгожваннямi на запясцях i лодыжках, прабуркавала:
  - Я гатова, як памагатая маркiзы працягнуць бой! I паставiць другую палову здабычы!
  Вогнезарная пiратка прабурчала:
  - Яна мая! Я з ёй буду бiцца! Гэта адназначна.
  Энамай згодна кiѓнуѓ:
  - Лагiчна! Не ѓсё ж забiраць мне аднаму. Няхай я нават у вас самы галоѓны.
  Рудая ваяѓнiца запярэчыла:
  - Няма галоѓных сярод роѓных. I я прапаную правесцi бой без зброi.
  Ваяѓнiца ѓ тунiцы адзначыла:
  - Без зброi? А ты не баiшся, эльфiйка?
  Агнезарная пiратка рашуча адказала:
  - Ваѓкоѓ баяцца ѓ лес не хадзiць!
  Дзяѓчына ѓ тунiцы, гэтая цудоѓная мядовая бландынка, ласкавым тонам папрасiла:
  - Няхай чароѓны юнак нам праспявае. Я думаю, што нешта лiрычнае, i iншыя дзяѓчынкi мяне падтрымаюць.
  Прыгажунi абапал хорам прачырыкалi:
  - Мiласцi просiм! Мы жадаем тваiх песень ва ѓсё горла!
  Энамай з усмешкай заспяваѓ:
  Памятаю, як цяпер, аблiчча прамянiста светлы,
  Погляд працяѓ мяне сэрца вастрыём кiнжала!
  Я згараѓ у патоках вогненнага ветру,
  Ты ѓ адказ усяго толькi прамаѓчала!
  
  Голас твой, да чаго ён прыгожы i чысты,
  Веру я ѓ вадаспад тваiх ласак бясконцы!
  Без цябе не патрэбна мне абрыдлае жыццё,
  I зараз асвятляць мяне будзе прамень вечны!
  
  Ты багiня бязмежнага кахання,
  Акiян поѓны дзiвоснага святла!
  Ледзяныя кайданы, жартам, разарвi,
  Без цябе не ѓбачу свiтання!
  
  Сонцам у вышынi твар твой ззяе,
  У сусвеце не знайсцi фiгур прыгажэй!
  Пачуццё страсцi ѓраганам накрывае,
  Быць з табой навечна, гэтае шчасце!
  
  Боль у душы маёй бушуе бурным штормам,
  I вогнiшча ѓ грудзях бязлiтасна палае!
  Я кахаю цябе, у адказ ты глядзiш ганарлiва,
  Лёд у аскепкi сэрца разбiвае!
  
  Мiж агнёѓ у бязмежным зорным акiяне,
  Мы з табой арламi ѓ нябёсах луналi!
  I твае вусны, рубiнамi зiхоцячы,
  Нешта далiкатна з запалам казалi!
  I апладысменты такiя, што проста захлынаюць прыгажунi ад захаплення. Але ѓ гэты момант адна з дзяѓчынак крыкнула:
  - Два баявыя фрэгаты iдуць сюды!
  Энамай адзначыѓ з невясёлай ухмылкай:
  - Ну, вы гэтага якраз i хацелi? Цiкавы патрэбен быѓ вам бой? Дык яго i атрымаеце!
  Рудая заѓважыла са злосцю:
  - Гэта яны iх выклiкалi! Крэйсера з салдатамi. I зараз аднымi толькi ѓдарамi па босых пятках, вы не адкараскаецеся!
  Дзяѓчынка, што глядзела праз бiнокль, адзначыла:
  - На караблях оркi. I гэта значыць, нас чакае сур'ёзнае выпрабаванне.
  Энамай лагiчна адзначыѓ:
  - Затое забiваць ворагаѓ мы можам без усякай шкоды сумлення. Вось прыгожых ваяѓнiц чапаць, то сэрца лiтаральна крывёю аблiваецца!
  Дзяѓчынка з зялёнымi валасамi заѓважыла:
  - Нашы драконы хутчэй фрэгатаѓ. Мы можам паспець сысцi!
  Прынц-пiрат рашуча заявiѓ:
  - У нашым слоѓнiку няма такога слова, як уцёкi!
  I дзяѓчына-пiраткi з лютасцю заспявалi, гатовыя да бiтвы не на жыццё, а на смерць;
  Жывём у свеце поѓным расстаннi, смутку...
  Што рабiць салдату, калi самотны ?
  За нас Багi, права, жорстка вырашалi -
  Ад гэтага хлопца сiвее скронь!
  
  Настолькi жорстка да кахання светабудова,
  У iм слёзы расстання каскадам лiлiся...
  Бясследна знiкла, як сон спагада,
  I стала, як камень без мяккасцi жыццё!
  
  У пустынi марозiць, а лёд спёкай пыша,
  Як сэрца ахiнуѓ iржавы ланцуг!
  I дождж расстання б'е дробам па даху -
  Кiшэнi пусцеюць, засталася толькi медзь!
  
  Але вера на подзвiг байца натхняе,
  Усявышнi Бог, ведайце, даѓ цвёрды абяцанне!
  I будзе нам, нiбы лiстоце ѓ цёплым траѓнi,
  Калi прарастаючы, сустракаем свiтанак!
  
  Хочаце планету вы зрабiць шчаслiвей,
  Каб кожны з нас слаѓна спяваѓ салаѓём?
  Тады мёд найсаладзейшы стаѓ зборам на лiпе -
  У душы волаты скончым з хлуснёй !
  
  Не трэба падманваць Бога, паверце,
  Ён бачыць наскрозь, хто з нас баязлiвец i хам !
  Надайце значэньне Госпада ахвяры,
  Нездарма абвяшчае, Аз вам людзi аддам!
  
  Але злое насiлле нас у сетцы злавiла ,
  Не ведае нiхто, дзе забойствам канец.
  Iуда вiсiць на падгнiлай асiне.
  А тым, хто паверыѓ - лаѓровы вянок!
  
  Любы з людзей можа зрабiцца лепшым,
  Наш выбар усвядомлены - iмкненне да Хрыста.
  Але крывi часам бываюць i лужыны,
  Хоць ёсць абяцанне - Я хутка прыйду!
  
  Аб мiр, да чаго ѓ табе шмат гвалту,
  Як быццам нельга нам па - мiрнаму жыць!
  Над труной салдата жонка галасiла,
  Наколькi тонкая жыцця далiкатная нiтку!
  
  Пралiццё крывi не наша паклiканне -
  Паляванне кахаць, даць Айчыне рай!
  Завошта ж такое нам усiм пакаранне -
  Адказ: ты багацця ѓсё жабракам раздай!
  
  Купiць немагчыма за грошы выратаванне,
  Паколькi для Бога няма золата кошту!
  I ѓ царкве паклоны ты бi ѓ Нядзелю,
  Каб сталi крылатымi нiбы арлы!
  
  I час настане - прыйдзе Божае Царства,
  Скончыцца злая i драпежная iмгла!
  Духоѓнае згiне праклятае рабства,
  А стане ѓ Велiчы Шчасця краiна!
  Пасля такой песнi, якая натхняе, дзяѓчынкi-пiраткi на драконах узялi i пайшлi на штурм вялiкiх фрэгатаѓ, на якiх поѓна оркаѓ - смярдзючых i валасатых мядзведзяѓ.
  Дзяѓчат было менш, чым агiдных стварэнняѓ, але затое яны куды спрытней i спрытней.
  I тут у бой на баку пiратак уступiлi i дзяѓчаты, што былi на купецкiм караблi. А таксама хлопчыкi рабы кiнулiся разбiраць зброю. Вось такое кранальнае адзiнства людзей i эльфаѓ супраць iх вечных гiстарычных ворагаѓ - оркаѓ.
  У бiтве ѓступiѓ i Энамай. Юнак махнуѓ адразу двума мячамi, правёѓшы млын, ссякаючы галовы оркам. Ён бiѓся з лютасцю льва.
  А побач з iм i рудая . Голая пятка дзяѓчынкi патрапiла орку ѓ падбародак i зламала скiвiцу. I вось орк завалiѓся, i яго рогi дзюбанулi па жываце. I гэта была ѓпартая бiтва.
  Энамай адважна б'ецца. Вось праводзiць мячамi матылька, нiбы веер, i ссякае галовы, што коцяцца, нiбы капуста.
  Юнак-прынц з натхненнем заспяваѓ, паказваючы цуды гераiзму:
  Калi моцны ѓ цябе кулак-
  Значыць, ты па жыццi будзеш першым!
  I тады таварыш не бядняк,
  У яго з золата сэрца i сталёвыя нервы!
  
  Але яшчэ важней, верце, гэта моцны розум,
  Таму што эльф-баец па круцейшым жываце .
  Калi ж па жыццi ты панур,
  То цябе вясёлы смех зробiць каханым!
  
  Аѓтамат дабаѓка, ведай, крэпасць да кулака,
  Таму што ѓ iм поѓна ведаѓ, Ноѓ-Хаѓ!
  Але паспрабуй сiлу дай у рукi дурню ,
  То атрымаеш толькi боль сабе ва ѓзнагароду!
  
  Быѓ час, што з дубцом на паляванне iшлi,
  Лук, калчан са стрэламi супраць скуры тоѓстай...
  Але ѓ чырвонцы зрабiлi там, дзе iшлi грошы,
  I ѓжо ѓ галактыку скокнуць вельмi проста!
  
  Хоць адукацыя, гэта добра -
  Але да розуму адвагу ѓзяць, таксама цiкава...
  I да багнета прыраѓнавана, стане долата,
  I Айчыне-матухне служым вельмi сумленна.
  
  Але гвалт злосны - гэта цяжкi крыж,
  Крывёю залiваецца поле наша лаянка...
  Навошта Усявышнi Бог пасьля пакут уваскрос?
  Каб мацавалася ратнае зборышча салдацкае!
  
  Слёзы панны капаюць - упаѓ каханы сябар,
  Мацi са стогнам молiцца, з крыкамi ѓ надрыѓ...
  Лядзiць за вокнамi, i ачаг патух,
  Вось прыгожы юнак пад зямлёй закапаны!
  
  Ох, лёс кручынушка, што за злы надзел,
  Дзева Багародзiца , дзе твой добры нораѓ?
  Стаць хутчэй звужаным чалавек хацеѓ,
  А цяпер пад хвоямi гонiць вецер пыл!
  
  Жыццё прыйдзе шчаслiвае - будзе добра,
  Стане мёдам макавым яблычны пiрог.
  Супостата-вывярга ѓ пыл i парашок,
  Хай поспех верны пераступiць парог!
  
  На Эльфе ѓсё зроблена, i кiдок на Фарс,
  Зорак гiрлянды поѓныя збяром у кулак!
  I прывiтанне дзеткi, проста вышэйшы клас,
  А ѓ вогнiшча закiнуты быѓ жудасны ваѓкалак!
  
  Кулямёт родным ужо стаѓ - кулi льюць ручаём,
  А супернiк выдохся, што жадаѓ, то нуль!
  Атрымаѓшы перамогу, ты станеш багатыром,
  У галечы апынецца, хто пажар раздзьмуѓ!
  Вось гэта песня i вялiкая бойка, з узмахамi вельмi вострых i спрытных мячоѓ. I ѓдары iдуць па галовах, нiбы па асфальце. I маса оркаѓ ужо забiта. I хлапчукi-рабы ѓ баi. Сярод iх на выгляд нiхто не старэйшы за чатырнаццаць, але ѓсе яны мускулiстыя. Падсмажаныя целы хлапчукоѓ-нявольнiкаѓ загартаваны цяжкай працай. А грубыя, мазолiстыя пяткi раз-пораз трапляюць у падбародкi оркаѓ, ламаючы iм скiвiцы.
  Дзяѓчына-капiтан прыйшла ѓ сябе. I прысела. Абедзве яе рукi атрымалi сур'ёзныя раненне - перарэзаны сухажыллi. Ну, гэта не смяротна, з дапамогай магiчных i вядзьмарскiх зелляѓ пашкоджаннi можна i аднавiць. Але на гэта спатрэбiцца, як мiнiмум, пара гадзiн. А пакуль яна не можа бiцца.
  Ды i дапамагчы няма каму - усе дзяѓчыны i хлопчыкi ѓ баi, i ваююць з дзiкай лютасцю. Вось гэта такi жорсткi бой.
  Дыяна рушыла, балазе яе ногi босыя i, адносна, цэлыя. I спрытнымi, як у малпачкi пальчыкамi, стала дзяѓчынка-капiтан шукаць аптэчку. Там i зелле, што вылечвае раны, прычым, вельмi цяжкiя, i ѓнiверсальны бальзам. Акрамя таго, а чаму, пераматаѓшы канечнасцi i вышмараваѓшы бальзамам i зеллем, не ѓступiць у бой.
  Босымi нагамi бо можна вельмi нават выдатна паражальныя i атрутныя прадметы кiдаць. I гэта было б так крута i разбуральна.
  Дыяна дзейнiчала ѓпэѓнена. I яе ногi такiя босыя i спрытныя. Яна i боты насiла з неахвотай, толькi каб падкрэслiць свой статус. У свеце, дзе некалькi свяцiлаѓ i вечнае лета, абутак не патрэбны для таго, каб нагам не было холадна, а для прыгажосцi, i падкрэслiць, што ты не раб i не рабыня. I гэта лагiчна...
  Вось адзiн з хлопчыкаѓ, таксама босай нагой, кiнуѓ вострую iголку орку ѓ нос. I той, атрымаѓшы порцыю атруты, застыѓ i маментальна акалеѓ.
  Хлопчык-раб з энтузiязмам заспяваѓ, i астатнiя хлапчукi-нявольнiкi падхапiлi, яны былi людзьмi i спявалi, як людзi:
  Вось калi ѓ светабудове праблем,
  Нiяк любой цаной не бывае...
  Ужо ты не жадаеш перамен,
  Чаго ён хоча чалавек не ведае!
  
  А ёсць з магутнай сiлай Чарнабог,
  Мае ѓладу сусьветны Вялiкi ...
  Дае Ён чалавеку проста ѓ лоб,
  Каб не быѓ род людскi зусiм ужо дзiкiм!
  
  Ды Усемагутны Род стварыѓ Яго,
  Каб людзi сэнс мелi разьвiвацца...
  Каб чалавек хацеѓ за раз усяго,
  I людзi навучылiся моцна бiцца!
  
  Паколькi воiн перамагае зло,
  Тое Род для дабра чалавека стварыѓ...
  I для душы i целаѓ вылiѓ дабро,
  Вучыцца ваяваць заѓсёды не позна!
  
  Чаго ж хоча Усемагутны Бог,
  Каб Эльф не смелi ставiць на каленi...
  Каб не кiраваѓ злосны рок,
  Каб разьвiвалiся сотнi пакаленьняѓ!
  
  Ды Чарнабог то стымул для людзей,
  Каб не было нi ляноты, не застою...
  Каб ты аркшыста у бразгат разбi,
  Прайсцiся, каб па Арклiне дружным строем!
  
  Дык не губляйцеся калi цяжка,
  Калi бяды на Айчыну навалiся...
  Род зробiць выдатна i лёгка,
  Вось толькi каб людзi варушылiся!
  
  А Чарнабог вам проста старэйшы брат,
  Хоць строгi , але вас любiць бясконца...
  Ты выб'еш найвялiкшы вынiк,
  Калi служыць Эльфii будзеш вечна!
  Оркi неслi вялiзныя страты, iх секлi i дзяѓчынкi, i хлапчукi. I нават Дыяна з заматанымi рукамi ѓступiла ѓ бiтву. I босыя пальчыкi ног кiдалi ляза брытвы, якiя траплялi па шыях оркаѓ, i рэзалi iм артэрыi. I рознага роду глоткi i iншае. I гэта выглядала надзвычай эфектна.
  I вось босая нага Дыяны шпурнула i гарошынку з прэсаванай разрыѓ-травой. I адразу тузiн оркаѓ, на чале з генералам, быѓ падкiнуты ѓгору i вылецеѓ за борт фрэгата. Вось гэта, сапраѓды, каласальнае разбурэнне i гiбель бурых i пачварных мядзведзяѓ.
  Энамай з усмешкай вымавiѓ:
  - Мы з табой адной крывi: ты i я! Так?
  Дыяна адказала, ветла ѓсмiхаючыся:
  - Калi мы адзiныя, мы непераможныя! Чалавек i эльф - гэта сiла, i гэта гучыць вельмi нават ганарлiва!
  Дзяѓчынкi ѓзмацнiлi нацiск. Ацалелыя оркi, выкарыстоѓваючы грубыя падабенствы парашутаѓ, сталi скакаць унiз, плануючы з крылатых фрэгатаѓ. У некаторых парашуты, з-за вялiкай вагi, рвалiся, i буйныя мядзведзi ѓпалi ѓнiз, як камянi, але ѓ адрозненне ад камянёѓ яны лямантавалi , i вельмi брудна лаялi!
  Дыяна прачырыкала:
  Добрай бабай быць зусiм няпроста,
  Не залежыць дабрыня ад росту!
  Энамай правёѓ чарговы млын сваiмi вострымi i доѓгiмi мячамi, ссек галаву вялiзнаму мядзведзю-капiтану. Яна, нiбы бочка, распырскваючы кроѓ, пакацiлася па палубе. I юнак-прынц праспяваѓ:
  Зноѓ пралiлася кроѓ ракой,
  Працiѓнiк твой цалкам круты...
  Але вы не бойцеся, Сатаны,
  I монстра вярнi ѓ цемру!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 6.
  Сямiгаловая герцагiня-цмок i, адначасова, яшчэ Вялiкi магiстр Акадэмii чараѓнiцтва, прашыпеѓшы, спытала:
  - Можаш падняцца на вышыню росту дарослага мужчыны i павiсець у паветры хаця б хвiлiну?
  Дамiнiка засмяялася i адказала:
  Я магу, але я магу iнакш,
  Прабегчыся босы па расе...
  Дзяѓчына, як жабяня скача -
  Гэта значыць iнакш, чым усе!
  Пашчы герцагiнi-дракона раскрылiся, i з iх палыхнула агеньчыкам. Полымя прайшлося i вельмi балюча апякло прыгожай дзяѓчыне яе босыя, ружовыя, з хупавым выгiбам пяткi падэшвы ног.
  I Дамiнiка ѓскрыкнула, але тут жа моцна сцiснула скiвiцы. I яе грудзi цяжка ѓздымалася. Пальнуло нядрэнна, нават пухiры маментальна надзьмулiся. Нiбы яе старажытныя iнквiзiтары падвергнулi катаванням.
  Дзяѓчына рыкнула:
  - На цябе яшчэ знойдзецца i Лансялот , i кароль Артур!
  Герцагiня-цмок рыкнула:
  - А гэта яшчэ хто такiя , што ты iмi смееш мне пагражаць?
  Нiмфа-маркiза адказала:
  - Гэта героi з чалавечага фальклору. Яны абсалютна бяспечныя для вас, ваша светласць!
  Самка-дракон зароѓ:
  - Ну добра! Вось зараз у цябе ёсць практычнае заданне, ацалi свае абпаленыя ногi. Гэта на практыцы вельмi карысна, i спатрэбiцца яшчэ ѓ жыццi не раз.
  Дамiнiка, праз сiлу ѓсмiхнуѓшыся, праспявала:
  - I раз, i два, i тры, i пяць!
  Я не стамлюся паѓтараць...
  Адно i тое ж казаць,
  Што хопiць ваду вам каламуцiць!
  Вялiкi магiстр-цмок адзначыла:
  - А яна дзёрзкая дзяѓчынка. Можа ёй на нагах не толькi пятачкi падсмажыць, але яшчэ i пальчыкi зламаць?
  Нiмфа-маркiза заѓважыла:
  - Трэба праяѓляць цярпенне, о герцагiня. Магчыма, гэтая дзяѓчынка наш адзiны шанец выратаваць моцную падлогу. I вярнуць назад мужчын!
  Самка-цмок рыкнула:
  - Гэта глупства! Тапелец хапаецца за саломiнку, а вы за голую пятку чалавечай дзеѓкi . Яна не паказала ѓ сабе нiякiх асаблiвых здольнасцей.
  Нiмфа-маркiза запярэчыла:
  - Яна змагла падняць сваiм загадам без усялякай магii i загавораѓ камень, а гэта дарагога варта!
  Герцагiня дэ Мансеррат засмяялася i адказала:
  - Так, лiха яна сабе разбiла лоб. Праѓда, зараз i следу няма. А гэта для людзей не тыповае.
  Ласка пацвердзiла:
  - Адразу вiдаць, яна асаблiвая i абраная! I да яе патрэбен асаблiвы, душэѓны i тонкi падыход.
  Герцагiня-цмок кiѓнула адразу сямю галовамi:
  - Так, душэѓны i адмысловы падыход... Можа быць, мне ёй пяткi лiзнуць мовай, у знак вялiкай павагi!
  Дамiнiка зморшчылася i ѓпэѓнена адказала:
  - Не, лепш мовай не трэба! - I дадала, нечакана зрабiѓшы мордачку куды саладзейшай. - Хоць мова, несумненна, самая моцная частка цела. Ён здольны зрушыць з месца мiльённыя войскi!
  Нiмфа-маркiза прапанавала:
  - Дайце ёй прасценькае заданне. Напрыклад, няхай прымусiць катка падысцi да яе i прамуркоча, а затым выдалiцца назад!
  Тут, да гэта маѓчалая самка-троль у фiялетавай сукенцы, з чароѓнай палачкай у руках запярэчыла:
  - Не! Не дамо ёй мучыць кацяняцi. Няхай лепш пазмагаецца са мной на чароѓных палачках. Вось гэта будзе сапраѓды сур'ёзным iспытам i эфектыѓным выпрабаваннем!
  I тупнула абцасам сваiх басаножак, абсыпаных сапфiрамi i дыяментамi фiялетавага i бэзавага колеру.
  Герцагiня-цмок запярэчыла:
  - Занадта ѓжо цяжка бiцца дзяѓчынцы-навiчку з магiстрам акадэмii драконаѓ. З табой, нават гэтай шматдоследнай i бывалай Ласкi, весцi бой было цяжка!
  Самка-троль засмяялася i адзначыла:
  - Тым больш! Ёй пасля гэтага, нават Кашчэй Бяссмертны не будзе страшны!
  Тут Дамiнiка бразнула:
  - А што, у вас Кашчэй Бессмяротны ёсць?
  Герцагiня-цмок кiѓнула:
  - Вядома, ёсць, праѓда, ён далёка за трыдзевяць зямель у трыдзевятым царстве. Але ёсць гэты агiдны паскуднiк !
  Дзяѓчына-трапянка адзначыла з усмешкай:
  - А можа ён мор i зладзiѓ? Каб усiх самцоѓ замарыць i вас самак захапiць!
  Герцагiня-цмок запярэчыла:
  - Наѓрад цi! У нас самак больш , чым самцоѓ у дзесяць разоѓ. А ѓ оркаѓ, гоблiнаѓ, што складаюць войска Кашчэя Бяссмертнага, наадварот, самцоѓ у дзесяць разоѓ больш, чым самак, i яны куды буйнейшыя i моцныя. Навошта яму знiшчаць сваiх уласных падданых i войска!
  Дамiнiка заѓважыла:
  - Але на самога Кашчэя мор не дзейнiчае?
  Самка-троль кiѓнула:
  - Ды на яго нi адна баявая магiя не дзейнiчае. Не бярэ нiякую зброю. Нават вашай вадароднай бомбай яго немагчыма знiшчыць. Такая вось сутнасць!
  Дзяѓчына-трапянка адзначыла:
  - Але вось у яйку ѓ яго, мусiць, смерць ёсць, на кончыку iголкi!
  Герцагiня-цмок адказала грамавым голасам:
  - Усё не так ужо i проста! Калi так проста можна было б знайсцi смерць Кашчэя, то яго б даѓно не было ѓ жывых. А так, яму столькi стагоддзяѓ, што...
  Нiмфа-маркiза адказала за яе:
  - Вы яшчэ людзi па дрэвах скакалi, а ён ужо меѓ сваю дзяржаву i сядзеѓ на троне. Падумайце, што гэта за сутнасць!
  Дамiнiка ѓзяла i праспявала:
  Малпы курчаць рожы ,
  I сядзяць на галiнцы...
  Легкадумныя ѓсё ж,
  Былi нашы продкi!
  Самка-троль заѓважыла:
  - Кашчэя, вядома ж, таксама падазраюць. I яго, калi мор пачаѓся, зразумела, западозрылi ѓ першую ж чаргу. Гэта, свайго роду, раздзел восi зла. Як i стагаловы дракон-самец, самы вялiкi з драконаѓ, iмператар iмператараѓ i злы. Але i гэты монстар скамянеѓ i рассыпаѓся. А вось Кашчэю хоць бы хны! Ды яшчэ падазравалi i цара Джынаѓ Iблiса... Джыны, гэта духi, i яны не могуць скамянець.
  Але джыны, як-то стаiлiся. I нiбы згiнулi!
  Дамiнiка ѓ адказ праспявала:
  Джын бразнуѓ, не, верце, дзеѓкi сiл,
  I згiнуѓ...
  I тады цмок красунi запярэчыѓ,
  Бяжы маѓляѓ!
  Маркiза дэ Ласка заѓважыла:
  - Джыны ёсць i добрыя, i злыя. Яны моцныя, але iх магчымасцi абмежаваныя. Але тэарэтычна, калi хтосьцi з самцоѓ, цi самак папрасiѓ iмператара джынаѓ Iблiса , каб вапны мужчынскi род, i змог адшукаць кольца ѓсеѓладдзя, якi дае ѓладу над гэтай найвялiкшай сiлай у нашым светабудове, то такое ён мог выклiкаць!
  Дамiнiка кiѓнула:
  - Гэта ѓжо сёе-тое! Трэба знайсцi кольца усеѓладдзя. I тады мы ѓсё выправiм.
  Самка-цмок засмяялася, i яе голас быѓ, як грукат грому. I затым адказала:
  - Кальцо ѓсеѓладдзя знайсцi вельмi складана. Бо яно дае ѓладу над тэрыторыяй супастаѓнай з цэлай галактыкай. Прычым, калi ѓ вашым сусвеце галактыка амаль пустая з-за рэдкага размяшчэння зорак, то тут, гэта тэрыторыя населеная трыльёнамi разумных iстот i мноствам царстваѓ. I мяркуючы па ѓсiм, нiхто пакуль яго не знайшоѓ, бо iмператара нашага казачнага светабудову не было i няма!
  Дамiнiка хiхiкнулi i спытала:
  - А Бог у вас ёсць?
  Адказала Маркiза-нiмфа:
  - Цi ёсць такi Усявышнi Бог, Творца ђ сех Сусветаѓ, або Яго няма, да гэтага часу нiхто толкам не ведае. Нават Кашчэй Бессмяротны. Але iснуюць багi па драбнейшым рангам. Але яны такiя, што ад iх толку мала, i лепш трымацца далей. А ѓвогуле, слова Бог мае масу значэнняѓ. Вось i вышэйшыя джыны па сiле суцэль роѓныя багам.
  Самка-троль заѓважыла:
  - Рэлiгii i ѓ нас ёсць, але толку ад iх няшмат. Як, дарэчы, i ѓ вас. Вось, калi быѓ каранавiрус , то храмы рэальна апусцелi, i што дапамаглi каму-небудзь малiтвы, цi абаранiѓ ад вiрусаѓ ладан. Ну чаму вы людзi такiя легкаверныя, думаючы, што, устаѓшы на каленi i адвесiѓшы паклон, можна нешта вымалiць наѓзамен!
  Дамiнiка агрэсiѓна адказала:
  - А я ѓ Бога i ѓ багоѓ наогул не веру! I мне няма нiякай справы, да гэтага. Але я раней i ѓ эльфаѓ не верыла, i лiчыла iх казкай i чалавечай выдумкай. - Дзяѓчына пляснула голай падэшвай па каменнай плiце, i працягнула. - А цяпер бачу, што iснуюць эльфы, драконы, тролi, нiмфы, дык чаму не паверыць i ѓ Бога i анёлаѓ? Тым больш, ва Усявышняга вераць шматлiкiя мiльярды людзей, а сур'ёзна ѓ драконаѓ i эльфаѓ амаль выключна маленькiя дзецi, i тое далёка не ѓсё.
  Маркiза Ласка засмяялася:
  - Я ведаю! Гэтая дзяѓчынка, калi была маленькай, паглядзела мульцiк пра Нязнайку i, насамрэч, стала шукаць у двары чароѓную палачку. I правярала кожны дубчык. А iншыя дзецi з яе смяялiся. На самой справе, нават у раннiм узросце большасць разумее, што чароѓныя палачкi казкi!
  Дамiнiка заѓважыла:
  - Але ѓ вашым свеце чароѓныя палачкi бо ёсць!
  Самка-троль кiѓнула:
  - Вядома ж, ёсць! I табе, каб выжыць, давядзецца навучыцца iмi карыстацца !
  Самка-цмок рыкнула:
  - Вось i прама зараз! Дай ёй чароѓную палачку, мы паглядзiм, на што гэтая дзяѓчынка, вельмi вострая i дзёрзкая на мову, здольная!
  Дамiнiка праспявала:
  Я прашу не дзiвiцца нiкога,
  Калi будзе здзяйсняцца чараѓнiцтва!
  Калi будзе, калi будзе здзяйсняцца чараѓнiцтва!
  Ласка адзначыла:
  - Ну, хiба яна не хараство? Такая чарадзейка!
  Самка-троль узяла мацней у правую руку сваю чароѓную палачку i махнула ёй. I маланка ѓдарыла па Дамiнiцы. Але дзяѓчына-актрыса ѓ апошнi момант паспела саскочыць, i ѓдар прыйшоѓся мiма. Ззаду расплавiѓся i пачаѓ дымiцца мармур плiткi.
  Герцагiня-цмок усклiкнула:
  - Асцярожней, Кобра! Ты так пакарэшы ѓсё пакрыццё!
  Ласка засмяялася i адзначыла:
  - Вось гэта метад уздзеяння чароѓнай палачкай!
  Самка-троль Кобра ѓ адказ праспявала:
  - Злая мацi, мой метад просты,
  Я не люблю цягнуць ката за хвост!
  Дамiнiка ѓ адказ рыкнула:
  У маiх зрэнках - начны кашмар,
  Адзiн скачок - адзiн удар!
  Герцагiня-цмок перапынiла:
  -Глядзiце, у яе ѓжо сышлi пухiры! У людзей так хутка пашкоджаннi не сыходзяць. Вось гэта дзеѓка !
  Нiмфа-маркiза пацвердзiла:
  - Вось менавiта! Я ж не памылiлася ѓ ёй. Рэдкая па сiле рэгенерацыя, нават для чараѓнiц, а яна ж не лячылася магiяй.
  Дамiнiка падмiргнула i дэманстратыѓна ѓстала на рукi. I яе босыя ногi замiльгалi ѓ паветры, нiбы лопасцi прапелера. I дзяѓчына ѓзяла i з энтузiязмам заспявала, сваiм серабрыстым голасам:
  Мы ѓ бiтвах волю загартавалi,
  Змагалiся за Айчыну брат.
  Глядзелiся эльфiнiзму далi,
  У Арклiн увайшоѓ Эльфi салдат!
  
  Мячы кавалi нашы продкi,
  А пасля гарматы ѓ ход пайшлi...
  Бярозкi распускаюць галiнкi,
  Пякуць дзяѓчаты пiражкi!
  
  У любой бiтве Эльф паспяховая ,
  Яна ѓмее браць розумам.
  Часам палае пекла апраметнае.
  Але супастата разаб'ем!
  
  Эльфiя Зямлю абараняе,
  Дае прытулак, хто бос i гол.
  Мы завяршылi бiтву ѓ траѓнi,
  Чакаѓ Аркмахт шалёны разгром!
  
  А пасля будоѓлi i пасевы,
  Палi квiтнеюць, i жыта ѓ стагах.
  Героi вы, дзяѓчынкi, дзяды,
  У траншэях мерзлi i снягах!
  
  Ад нашай доблеснай Айчыны,
  Прымiце нiзкi вы паклон.
  Сцягi лунаюць эльфiнiзму,
  А сцягi фюрара на злом!
  
  Пройдуць стагоддзi пад намi Зоркi,
  Iмперыя - галактык рой.
  Народзiцца нiколi не позна
  I ѓ космасе ворага закапай!
  
  Але веру, розум будзе мiрным,
  А чалавек для ѓсiх, як мацi,
  Вось квiтнее род старадаѓнi,
  Ззянне Славы - Мiлата!
  I дзяѓчынка вельмi хораша спявае, такая яна выдатная пявiчка сусветнага ѓзроѓню. Або квазiмiравога - што яшчэ смяшней.
  Герцагiня-цмок зароѓ:
  -Цудоѓна! А яшчэ можа быць узяць i зрабiць...
  Самка-троль Кобра прахрыпела:
  - На чароѓных палачках пара наладзiць бой! I без усялякiх тупых цвiкоѓ! Будзем бiцца з ворагам да канца!
  Нiмфа-маркiза пiскнула:
  - Не дуры! Якi яна табе вораг. Гэта, магчыма, наш апошнi шанец выратаваць i вярнуць моцную падлогу!
  Дамiнiка буркнула з лютасцю:
  - Дайце мне чароѓную палачку, i я саб'ю з супернiцы сумесь. Я Гары Потэр у спаднiцы, а не нейкi там Нязнайка!
  Герцагiня-цмок буркнула:
  - А гэта што за банда?
  Ласка патлумачыла:
  - Персанажы з чалавечых казак i фальклору. Гары Потэр - гэта хлопчык, якi вучыѓся ѓ магiчнай акадэмii, а Нязнайка - гэта i зусiм камiчная мульцяшка .
  Кобра ѓхмыльнулася i страсянула чароѓнай палачкай. Вылецеѓ пульсар i дзюбнуѓ там, дзе толькi стаяла дзяѓчынка-кiнаактрыса. I яна, Дамiнiка, вельмi спрытна адскочыла, блiснуѓшы ружовымi пяткамi, якiя практычна не запылiлiся. I языкi полымя, узялi яе падэшву злёгку лiзнулi.
  Дзяѓчына пракрычала:
  - Ах ты, перакрута !
  I махнула рукой. I ѓ яе далонь раптам са страшнай сiлай накiравалася тая чароѓная палачка, якую трымала ѓ руках нiмфа.
  I моцна яе схапiла Дамiнiка, нiбы спрытная малпачка. Пасля чаго, пальнула пульсарам у адказ.
  Дзяѓчына-акторка не шаптала загавораѓ, не буркавала, проста махнула магiчным артэфактам. I агнiсты згустак паляцеѓ у Кобру. Тая не чакала падобнага i была збiтая з ног. Яе сандалi, фасону падлозе басаножак, якiя затуляюць толькi пятку, страсянулiся ѓверх. I вiдаць было, самку-троля сур'ёзна пашкодзiла. I яна працягла застагнала. I стала палiць са сваёй чароѓнай палачкi ѓ адказ.
  I разляталiся пульсары, нiбы падалi градзiнкi з неба. Вось гэта сапраѓды пайшоѓ абмен ударамi.
  Дакладней, адно цвёрдае трапленне i серыя раскосых удараѓ мiма цэлi.
  Патрапiла пульсарам i па герцагiнi-дракону. Тая ѓ адказ узяла i агрызнулася агеньчыкам з пашчаѓ. I агеньчык яе не быѓ бяскрыѓдны, нават зачапiѓ нiмфу-маркiзу.
  Тая таксама страсянула чароѓнай палачкай i зароѓ:
  - Хопiць дзецi! Вы сапраѓды ѓжо перайшлi ѓсе межы.
  Але абедзве дзяѓчынкi i не думалi супакойвацца. Дамiнiка, адчуѓшы ѓ сабе дэманскую сiлу, лупiла чароѓнай палачкай i кiдала адзiн пульсар за iншым. I яе шарыкi патрапiлi па нагах магiстра самкi-троля, i спалiлi ёй сандалi.
  Тая завiшчала з лютасцю:
  - Чалавечае кураня!
  Нiмфа-маркiза запярэчыла:
  - Не! Ужо хутчэй, гэта лэдзi-ястраб, цi, сама меней, каршун!
  Дамiнiка зноѓ дзюбанула , i на гэты раз хваля цунамi яе апантанага агеньчыка, сапраѓды, урэзала нiбы дубiнка, вытканая з полымя.
  I самка-троль Кобра, як зараве, i пусцiць магiю без абмежаванняѓ. Але агнявы слуп, як падкiне яе, i лiтаральна апалiць сукенку i лупне па грудзях.
  Дыханне самкi-троля перахапiла. А Дамiнiка яшчэ ѓзяла i дадала забойным пульсарам па галаве. I нiбы кавадла дзюбанула па мазгах.
  Кобра рыкнула, i канчаткова адключылася. Яе босыя ногi былi абпалены i пакрылiся пухiрамi. Дзяѓчына з арлiным носам аказалася апаленай i збiтай.
  Герцагiня-цмок радасна ѓсклiкнула:
  - Вось гэта да! Ты перасягнула ѓсе чаканнi! Прызнацца, я не думала, што такое зможаш стварыць - высячы саму Кобру!
  Нiмфа-маркiза кiѓнула:
  - Яна наша галоѓная i амаль адзiная надзея! I цалкам можа апраѓдацца. Глядзi, што вытварае, гэтая пiсаная прыгажуня!
  Сапраѓды, Дамiнiка ѓзяла i босы, хупавай нагой скаланула, i стаялых абабiты саф'янам "казёл" раптам забляяѓ i заскакаѓ. Нiбы стаѓ сапраѓды жывым i рухомым. I давай рэальна падскокваць i падлашчвацца.
  Герцагiня-цмок зарагатала, i трасучы сваiмi сямю галовамi, адзначыла:
  - Вось гэта да! Як яна гэта робiць?
  Дамiнiка пацiснула плячыма i прачырыкала:
  Калi сапраѓды сказаць, то не ведаю,
  Усё змяшалася ѓ паѓдзённую спёку...
  Загавораѓ амаль не чытаю,
  З духам ветра зусiм не гуляю!
  Замест гэтага вечна сумую, Сэр,
  Вазьмiце дзяѓчынку з сабой!
  Герцагiня цмок зароѓ:
  - Дамiнiка прынята! I на ѓвазе асаблiвай адоранасцi, запiсваецца ѓ элiтнае аддзяленне Акадэмii Дракона. Дзе ёй не толькi не давядзецца плацiць за вучобу, але i, наадварот, будуць выплачваць павышаную стыпендыю!
  Дамiнiка падскочыла вышэй, праверцелася i праспявала:
  Лепш Дамiнiкi няма ,
  Колер яна Зямлi...
  Сонца ѓзыходзiць над планетай,
  А вакол адны нулi!
  Нiмфа-маркiза з мiлай усмешкай спытала:
  - А што за гэта атрымаю я?
  Узнiкла паѓза ... Дамiнiка бразнула :
  - Табе трэба прыгожага хлопчыка знайсцi!
  Герцагiня цмок засмяялася i адказала:
  - Аднак , у новай вучанiцы вiдавочна закружылася ад моцнай ганарыстасцi галава! Таму, я накладаю на епiтымiю - вымавiць сотню крылатых афарызмаѓ. Прычым зрабiць гэта неадкладна!
  Дамiнiка з усмешкай кiѓнула:
  - Калi ласка! Я нездарма здымалася ѓ кiно, i ѓ мяне выдатная памяць!
  Герцагiня-цмок буркнула:
  - Давай хутчэй! У мяне часу, таксама лiмiт!
  Дамiнiка набрала ѓ лёгкiя паветра, i з кулямётнай хуткасцю застрачыла:
  Мёртвага асла вушы нiкому не патрэбныя, але вось слых жывой лiсiцы - дар для тых, хто не мае патрэбы дзеля дасягнення мэты ѓ iшаках!
  Абуѓшы свой розум, назаѓсёды застанешся басяком!
  Вайна, гэта паветра для лёгкiх, але толькi ѓперамешку з бiнарным газам!
  Калi вораг не жадае здавацца i не ѓмее прайграваць, прымусiм распрануцца i адвучым выйграваць!
  Дрэнныя людзi любяць чорную магiю, добрыя нелюдзi белую!
  Забiваць на вайне цяжка па працэсе, брыдка па ѓспрыманнi, але затое, як выдатна па вынiку! Значыць, вайна прыносiць здароѓе душы, загартоѓку целу i чыстку кашальку!
  Часам вайна выдатна напаѓняе кашалькi, прычым, прама прапарцыйна паѓнаце разлiтай крывi, i пустаце прадажнага сэрца!
  Доѓг перад Айчынай, чырвоны плацяжом бескарыслiвай адданасцi!
  Вайна выпрабаванне разумным, загартоѓка моцным, забаѓка дурням ! -
  Быць пасьмешышчам не весела, прымушаць пускаць слёзы iншых, не сумна!
  Добры кiраѓнiк , як прыкры мёд, спачатку разлiжуць, потым расплююць !
  А злы кiраѓнiк, нiбы палын, спачатку расплююць , а затым растопчуць!
  Так, золата мяккае, але з яго лёгка куецца непрабiѓны шчыт!
  Якасць заѓсёды пераѓзыходзiць колькасць - нават акiян пярловай кашы не перашкода сякеры!
  Зло поѓна сiл, калi дабро знясiлена страхам!
  Жарт добры да месца, лыжка да абеду, а дапамога ѓ бядзе!
  Павезцi можа раз, два - без умення поспех сыходзiць!
  Хто не Леѓ Талсты, той лiтаратурны басяк!
  Не абавязкова нарадзiцца Талстым, каб быць басякi ад лiтаратуры!
  Вып'ем за тое, каб у нас было больш жонак, чым прычын чырванець пры разводзе!
  Юрлiвасць загубiла мужчын больш, чым спачуванне жанчын!
  Цёткае вока, касыя рукi, вораг не прамашка - блiзарукае!
  Фiласофiя жыццё не падаѓжае, але затое робiць яго мудрагелiстым, расцягваючы фрагменты!
  Палкаводзец перамагае уменнем, мяснiк лiкам, генiй мастацтвам, прытворшчык падманам!
  Дык вып'ем за тое, каб надзея не памiрала, а памiралi толькi тыя, хто яе не апраѓдвае!
  Надзея памiрае апошняй ... А першымi тыя, хто яе не апраѓдвае!
  На вайне логiка паняцце адноснае, як шакалад, не паспеѓ палюбавацца на плiткi, як яны ѓжо ѓ роце, не паспеѓ праглынуць, як яны ѓжо вылазяць бокам!
  Поспех часам дрэнна пахне, дасягненне нясе трупам, але шчасце смярдзець не можа!
  Бог на паверхнi кожнай рэчы, а Д'ябал ѓ яе дэталях!
  Быць бiтым непрыемна нават мазахiсту!
  Чаго не ведае Бог, толькi пытанне, на якое не змагло б даць адказ!
  Малпа лепшая за чалавека тым, што можа з'яѓляцца жывёлай толькi лiтаральна!
  Казаньне, што ня вядзе да дабра, як сьцежка, што прывядзе да сякеры!
  Будаваць якiя-небудзь дактрыны на тэкстах Евангелля, гэта ѓсё роѓна, што вывучаць квантавую механiку па казках братоѓ Грым!
  Цяжка быць Богам, але чортам застацца i зусiм невыносна!
  Розум уцвярджае сiлы нават, калi колькасць ворагаѓ падвойваецца!
  Жыццё суцэльны кампрамiс, не з людзьмi, дык з прыродай!
  Лоб талакольны , а значыць склад прышпiльны!
  Дураням не пiсаны законы, генiям не прадпiсаны законы прыроды!
  Мова дадзены разумнаму , каб хаваць разважаннi аб дурных i бессэнсоѓных рэчах!
  Хто бачыць смешнае ѓ сумным, трагiчна аслепне ад сур'ёзнай радасцi!
  - Паспяшайся не спяшаючыся - спяшайся не спяшаючыся! Атрымай з урока пяць, складаным дзеяннем вырашаючы!
  Пераможцаѓ не судзяць ... Х отя, часам i засуджваюць!
  - Чалавечае глупства саюзнiк варожых да людзей багоѓ!
  Чалавек у хляве, чалавек, а свiння i ѓ палацы не ѓзнiмецца вышэй за кнара!
  Ёсць дзве бясконцыя рэчы: сусвет i чалавечая вынаходлiвасць, зрэшты, першая адносная, а другая абсалютная!
  Якi рускi не любiць хуткай язды, а чорт iмклiвага палёту!
  - У пекла ѓсё не жадаюць, затое толькi адзiнкi могуць спазнаць жаданне д'ябальскай магчымасцi!
  Але без палiвання слязамi не сабраць ураджаю радасцi, а без арашэння, потым не растуць лаѓры поспеху!
  Бог у кожнай рэчы, цi на яе паверхнi, а Д'ябал у адсутнасцi рэчаѓ, цi ѓ глыбiнях матэрыяльнай нястачы!
  Хто патрацiць час на асцярожнасць, той зэканомiць вечнасць на сваiм пахаваннi!
  Маѓчанне золата, слова срэбра, але з жаночых вуснаѓ яго вылiваецца столькi, што цьмянеюць i брыльянты!
  Маѓчанне золата i ад доѓгага захоѓвання красамоѓных раѓчукоѓ, не заржавее!
  I золата губляе кошт, калi яго маѓклiва закопваюць у зямлю!
  Часам, прамаѓчаѓшы, ты наб'еш залацiшкам кашаль больш , чым гаманкiм клянчэннем падачкi!
  На вайне не бывае сумна, бывае руцiнна, але толькi да першага стрэлу!
  Мiрны час схiльны да паѓтаранасцi, i толькi баталiя заѓсёды iндывiдуальная!
  На вайне, як у шахматах, нельга пазяхаць, але адрозненне ѓ пастаянным цэйтноце!
  Вайна, гэта вечны цэйтнот яшчэ да першага ходу!
  У шахматах хады робяць па чарзе, а на вайне чаргой!
  Вайна, гэта шахматы, толькi без правiл i ѓ рэальным часе!
  На вайне вечны недахоп часу, калi пануе мiр, дэфiцыт пацехi!
  Самае цiкавае на вайне, што ѓсё заѓсёды сур'ёзна, а понарошку толькi капiтуляцыя!
  Здавацца можна прытворна, але вось здаваць, нажаль , толькi па-сучаснасцi!
  Працы вучэння акупляюцца лёгкасцю бою! Хто не лянуецца, той стане героем!
  Вучыцца нiколi не позна, калi толькi ты не нябожчык!
  Нават у нябожчыка ёсць шанец на рэванш, калi ён толькi не атэiст!
  Стаць атэiстам, значыць перастаць быць несмяротным!
  Галавою думаюць, а па страѓнiку паступаюць!
  Зло жыве не ѓ сэрцах, а ѓ страѓнiках!
  Сэрца эгаiстычна толькi час ад часу, а страѓнiк заѓсёды!
  Страѓнiк самая кашмарная частка цела, але менавiта ён падахвочвае нас працаваць!
  Без сэрца няма чалавека, без страѓнiка няма чалавечай прагнасцi!
  Сэрца суцяшаюць, а страѓнiк цешаць!
  Мне ѓсё роѓна пачым аѓтамабiль, галоѓнае, прэстыж Радзiмы не мае кошты!
  Калi Iсус жыве ѓ сэрцы, то сатана ѓ страѓнiку!
  Пусты страѓнiк стымулюе да напаѓнення кашалька!
  Пустая галава спусташае кашаль!
  Вялiкi жывот не прыкмета вялiкага чалавека, але гаворыць аб малой сiле волi!
  Пусты жывот напаѓняе душу горыччу!
  Самы цяжкi жывот той, у якога пустата пайшла ад галавы без мазгоѓ!
  Жанчыну, як ваѓка, кормяць ногi, толькi на высокiх абцасах!
  У будучынi многiя абяцаюць залатыя горы, а шчасце па-ранейшаму за гарамi!
  У жыццi не як у картах, трэба выкладвацца для поспеху заѓсёды i поѓнага !
  Мэта, гэта як маяк, да яе iмкнешся, але дасягнуѓшы, бачыш, што праблем толькi дадалося!
  Цыгарэта самы дзейсны кiлер , асаблiва, супраць замоѓца! Цыгарэта, як бясшумная вiнтоѓка, але забойная i ѓ руках дылетанта!
  Цыгарэта самы надзейны снайпер, забiвае заѓсёды!
  Цыгарэта горкая на смак, але прыцягвае мацней цукерак!
  Цыгарэта, як дрэнная дзеѓка , толькi растанне з ёй куды пакутлiвей!
  Цыгарэта ѓ адрозненне ад гранаты, калi кiдаеш, падаѓжае жыццё!
  На вайне найкарацейшы шлях да мэты абыходны манеѓр, а чыстая праѓда - подлы падман!
  Абыходным манеѓрам дакладней за ѓсё зразаеш шлях да мэты!
  Жыццё чырвонае, але пакiдае з пунсовай крывёй!
  На вайне жыццё губляе кошт, але набывае змыѓ!
  Вайна , як жанiх, ласая на здраду, але не дае залежвацца!
  Вайна, гэта юрлiвая жанчына ѓ пажыраннi мужчынскiх целаѓ!
  Вайне, як i каханнi, пакорныя ѓсе ѓзросты, толькi баѓленне часу не з прыемных !
  Вайна, як куртызанка, абыходзiцца дорага, пераменлiвая, але затое заѓсёды пакiдае аб сабе гераiчную памяць!
  На вайне не як у сне, без моцных эмоцый не абысцiся!
  Свет сумны i расслабляе, вайна цiкавая i ѓзбуджае!
  Вайна, гэта кроѓ i пот, угнойвае ѓсходы, якiя нараджаюць мужнасць!
  Як нi цiкавы працэс вайны, усiм жадаецца канца!
  Вайна не кнiга, яе не зачынiш, не схаваеш пад падушку, толькi запэцкаць таксама можна!
  Вайна, гэта рэлiгiя: патрабуе фанатызму, дысцыплiны, беспярэчнага падпарадкавання, але яе багi заѓсёды смяротныя!
  На вайне, як у казiно, рызыка вялiкая, а выйгрыш недалог!
  Салдат смяротны, слава забываецца, трафеi зношваюцца, i толькi прычыны пачаць бойню па новай, неадхiльныя!
  Забойца пагарджаем, калi толькi ён не салдат на фронце, зладзюжка пагарджаем, калi ён марадзёр на полi лаянцы, удвая!
  Салдат, гэта рыцар, у якога даспехi мужнасць i гонар! Генерал барон, у якога вянок: ашчаднасць i розум!
  Салдат гучыць горда, радавы зневажальна!
  Першы ѓ нападзе можа загiнуць, затое апошнi ѓ памяцi не застанецца!
  Лепш быць першым у дзяльбе трафеяѓ, чым у нападзе!
  Вайна, як жанчына, толькi ѓкладвае мужчын, не ламаючыся!
  Жанчына, у адрозненне ад вайны, не спяшаецца абкласцi мужчыну!
  Вайна, у адрозненне ад жанчыны, нiколi не задавальняецца колькасцю належных мужчын!
  Вайна самая ненаедная самка, ёй заѓсёды мала мужчын, ды i ад жанчыны не адмовiцца!
  Жанчыны не любяць ваяваць, але цяга абкласцi мужчыну не шмат каму саступае кулi!
  Абкласцi мужчыну можа i малая куля, зрабiць шчаслiвым, жанчына з вялiкiм сэрцам!
  Вялiкае сэрца, часта вядзе да малой карысцi!
  У вайны не жаночы твар, затое кроѓ мужыкам яна пускае па строме жонкi!
  Вайна не прыносiць радасцi, затое задавальняе агрэсiѓныя iнстынкты!
  Радасць на вайне, трупы ворагаѓ толькi ѓ кошце!
  Вайна, гэта засевак поля: угнойваецца трупамi, абрашаецца кроѓ, затое ѓзыходзiць перамогай!
  Перамога гадуецца на трупах i крывi , затое плады прыносiць са славай!
  Вайна, як кветка-людаед, яркая, пажадлiвая i з благiм пахам!
  Вайна, гэта мацi прагрэсу i мачыха ляноты!
  А на вайне жыццё салдата не ѓ кошце, а ад генералаѓ i зусiм страту!
  Жадаеш мiру - выклiкай страх, жадаеш войны - выклiкай смех!
  Смех не грэх, калi ты не пасмешышча ѓ ратнай справе!
  Вайна, гэта як цырк, толькi пераможца смяецца апошнiм!
  На вайне, як у цырку, толькi дывановы неабыякi забойца!
  Адзiнства пры жорсткiм рэжыме, лепш бардака i разгiльдзяйства , пры мяккiм!
  Смерць, гэта ѓмоѓнасць, бясслаѓе абсалют !
  Якi не вялiкi цар, у труну пойдзе, як i псар!
  Палiтык заѓсёды хлусiць, толькi памiрае па-сапраѓднаму!
  Бяссмерцье рэальна, а смерць зманлiвая!
  Усе могуць каралi, але адысцi ад труны ѓ зямлi, не можа, нiводзiн, нiводзiн кароль!
  Усё жадаюць жыць хораша, але памiраюць годна толькi адзiнкi!
  Смерць абяцае непрыемнасцi, калi толькi яна не зiхацiць прамянямi подзвiгу!
  Жыццё без забавак - каханне без захапленняѓ!
  Добра калi ёсць каханне, горш, калi льецца кроѓ!
  Сэкс, гэта як паходня, але запраѓка каштуе даражэй!
  Без сэксу можна жыць, але нельга размнажацца!
  Чым гарачэй каханне, тым мацней льецца кроѓ!
  Людзi хочуць кахання, жывёлы сэксу, а генii адкрыцця!
  Спарваюцца нават свiннi, любяць эстэты!
  У сэксе таксама патрэбная мера, чым больш, тым лепш!
  У каханнi няма лiмiту, у сэксе слова хопiць!
  Пад агнём лягчэй, калi ѓ сэрцы полымя!
  Лепш гарэць у полымi, чым стаць душою Каiнам!
  Вайна, гэта групавы сэкс: шмат стогнаѓ i крыкаѓ, толькi столькi крывi не будзе i ад тысячы нявiннiц!
  Сэкс падобны на вайну, але не гэтак працяглы i руцiнны!
  Ваяваць, што займацца каханнем, толькi стогны не заахвочваюцца!
  Сэкс вядома добра, харкаць крывёй дрэнна!
  Вайна, гэта цяжка, але прынiжэньне душыць мацней за любы цяжар!
  Хочаш жыць, навучыся бiцца, хочаш выжыць - навучыся перамагаць!
  На вайне ѓсе сродкi добрыя, акрамя , збаяцца!
  Усе могуць ваяваць, але перамагаць дадзена толькi вартым!
  Вайна не месца для роздумаѓ, яна поѓная вялiкiх шаленстваѓ!
  Лепш ваяваць, чым Айчынай гандляваць!
  Вайна не цукерка, але напаѓняе радасцю, калi яе глытаеш!
  Бой нiколi не канчаецца, прыцiхае толькi гул кананады!
  Кананада можа прыцiхнуць, ствол разарвацца, але барацьба не спынiцца нiколi!
  На вайне, самае цiкавае, непрадказальнасць, барацьба па-сапраѓднаму!
  Чаму пры Сталiне знiжалiся кошты, таму, што ворагаѓ народа ставiлi на рак!
  Лепш быць распранутай за грошы, чым абутай задарма!
  Басанож лiтаральна прыемней, чым фiгуральна быць абутым!
  Вайна, як цырк, толькi замест смеху слёзы, а арэна памерам з планету!
  Хачу мiру, атрымлiваецца вайна, хачу вайны - атрымлiваецца капiтуляцыя!
  Вайна, гэта ѓ нейкай ступенi родная мацi, спараджае сапраѓднае брацтва!
  Вайна зла, але спараджае добрых таварышаѓ!
  Доѓгiя рукi добра, калi розум не закарацiла!
  Перамагае сiла, узнагароджвае дарамi перамогi толькi практычны розум!
  Сiла i розум, як муж i жонка, нараджаюць перамогу толькi ѓ пары!
  Чалавек, у адрозненне ад пiрамiды, мае не плоскую апору ѓ стойкасцi!
  У пiрамiды чатыры кута, але ѓстойлiвасць надае плоская паверхня!
  Добрая смерць, лепш за кепскае жыццё!
  Добра быць Богам на волi, дрэнны рысай на зоне!
  Сонца заходзiць за палову сутак, а слава застаецца ѓ вяках!
  Слава недаѓгавечная, калi не лiчыць усяго астатняга!
  Век жывi, век вучыся, але не перавучвайся!
  Слава вельмi яркая бывае, ярчэй золата, ад часу цьмянее мацней!
  Слава, як сонца, толькi заходзiць не ѓ начны час!
  Праславiцца нялёгка, нават пры намаганнi, але лянота лёгка прыводзiць да бясслаѓя!
  Слава падобная на агонь, прыемная для вачэй, але каб яе здабыць, трэба кагосьцi спалiць!
  Добра быць у славе, дрэнна быць у асяроддзi лiпучых да славы мух!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 7.
  Пасля абуджэння, хлопчык-прынц Энамай зноѓ прыкаваны да кола. Перад гэтым яму далi памыцца ѓ прахалодным ручаi i пачысцiць зубы. А потым сцiпла паснедаць.
  I далей рухацца ѓ пастаянным руху i дзiцячым целе, каб цябе не скаваѓ каменны мор. Такi вось нялёгкi лёс у найсвятлейшай асобы i спадчыннiка вялiкай iмперыi эльфаѓ.
  Адзiны спосаб выжыць - гэта быць юным рабом i цяжка працаваць. Гэта дае часовую абарону ад закамянення. Тут ёсць нейкiя магчымасцi падоѓжыць сабе iснаванне, але даволi дыскамфортнае i пакутлiвае.
  Тым не менш, хлопчык, круцячы кола, пускае ѓ ход багатае ѓяѓленне, каб пагрузiцца ѓ прыдуманы свет i палепшыць сваё бязрадаснае iснаванне ѓ добраахвотна-прымусовай няволi.
  Хлапчук-юнга ляцiць на невялiкiм, трохгаловым драконе. Ён хоча знайсцi ѓ невядомай краiне, сам яшчэ не ведаючы што, але што зможа вярнуць моцную падлогу i спынiць вымiранне i закамяненне мужчын.
  Цмок таксама яшчэ дзiця, i пацану гадоѓ няшмат, i на iм адны толькi шорты i яшчэ ранец з баявым арсеналам, i лук, два мячы i пара кiнжалаѓ за поясам.
  Энамай ляцiць на сваiм скакуне. А побач на маленькiм драконе сядзiць дзяѓчынка Маргарыта. Яна ѓ адной тунiцы, загарэлая, i на босых пальчыках ножак пярсцёнкi з магiяй. Уяѓляе яна баявую пападанку з чалавечага свету.
  Дзяѓчынка не простая. На Зямлi яна была партызанкай i разведчыцай падчас Вялiкай Айчыннай вайны. А пасля гiбелi, перамясцiлася ѓ свет чараѓнiцтва i магii. I ѓжо больш за дзевяноста трох гадоѓ знаходзiцца ѓ iм. Скончыла акадэмiю Дракона i авалодала моцным вядзьмарствам. Але выглядае такi ж, як i была, калi яе немцы павесiлi. Чамусьцi не расце, i гэта Маргарыту хвалюе. Колькi можна быць вечным дзiцем?
  Праѓда, Энамай кажа, што i сам быѓ дарослым прынцам-эльфам, а стаѓ хлопчыкам-рабом. I таксама, таму нагоды хвалюецца. Хаця не, быць дзiцем гэта паѓбяды, але калi ты пры гэтым яшчэ i раб...
  Але зараз ён ужо ѓ iншым свеце, не круцiць рабское кола, а ляцiць на драконе. I з iм дзяѓчынка-партызанка Маргарыта, якую вялi басанож па снезе на пакаранне смерцю. А перад гэтым яшчэ i катавалi. Спаласавалi спiну калючым дротам, i падсмажылi на агеньчыку падэшвы юнай гераiнi.
  Яны пакрылiся пухiрамi, i калi ступаеш па халодным снезе, то амаль прыемна, бо цiшэе пакутлiвы сверб у падпалены ступнях. А на шыi ѓ пiянеркi была дошчачка - "Я партызанка". Калi вешаюць, гэта амаль не балюча, толькi брыдка глядзець на задаволеныя рожы фрыцаѓ i палiцаяѓ. Ну i страх, а раптам наперадзе яе, як пiянерку i заѓзятую бязбожнiцу, чакае пекла? Дзе будуць пячы не толькi пяткi, але i ѓсё цела, прычым вечна.
  Хаця, што яна верыць у такое глупства? Хоць, шкада памiраць i сыходзiць у нябыт, так мала пражыѓшы.
  Але калi пятля на далiкатнай шыi зацягнулася, дзяѓчынка ачулася на драконе. А побач з ёй была цудоѓная, як анёл, нiмфа. I Маргарыта падумала, што ѓсё ж iснуе рай. Такi асаблiвы рай для пiянераѓ-герояѓ i бязбожнiкаѓ.
  Але насамрэч, i ѓ магiчным свеце ёсць дабро i зло, i свае праблемы. Яе хутка вылечылi ад парэзаѓ i апёкаѓ з дапамогай магii. I дзяѓчынка паступiла ѓ Акадэмiю Дракона, у самы малодшы клас. Але яна была таленавiтай, здольнай i хутка вучылася.
  I авалодала моцным магiчным майстэрствам. Таму, нягледзячы на дзiцячую знешнасць, яна i адправiлася разам з прынцам Энамаем на асаблiвае заданне - знайсцi тое, што дапаможа выратаваць моцную падлогу. Бо свет без мужчын пазбаѓлены гармонii i цiкавасцi. Ды i выдатнай падлозе ѓ iм сумна i не камфортна.
  Маргарыта, робячы палёт, заѓважыла:
  - Вось я думаю часам, вернуцца мужчыны, i што далей? Каму патрэбная маленькая дзяѓчынка? Як бы мне хацелася вырасцi i стаць дарослай!
  Энамай адказаѓ упэѓненым тонам:
  - Калi магiя зможа вярнуць жыццё мужчынам, то для яе рэальна i зрабiць цябе дарослай. Толькi не забываць, эльфiйкi i нiмфы, i дрыяды не старэюць, i гэта iх прыродная ѓласцiвасць. А вось чалавечыя жанчыны, не. Патрэбна моцная магiя, каб яны не ператварылiся ѓ выродлiвых, агiдных i гарбатых старых. А быць пачварнай старой куды горш, чым прыгожай дзяѓчынкай. Не кажучы пра старэчыя болькi, якiя атакуюць людзей. У вас на Зямлi няма сур'ёзнай магii, i ты, мусiць, сама бачыла, наколькi агiдная i агiдная старасць, асаблiва ѓ жанчын.
  Маргарыта адмоѓна закруцiла галавой.
  - Не, быць старой я не хачу! Лепш быць юнай рабыняй, чым старой каралевай!
  Хлопчык-прынц, хiхiкнуѓшы, адзначыѓ:
  - Будзеш вечна малады, вечна босы!
  Дзяѓчынка засмяялася i заѓважыла:
  - Я гарадская была да вайны. У Ленiнградзе, неяк басанож хадзiць было непрыстойна, ды i клiмат там не моцна цёплы. Таму, у вёсцы я неяк саромелася басячыць . Толькi пры акупацыi, калi дзiцячыя сандалi парвалiся, а дастаць абутак малога памеру было вельмi цяжка, прызвычаiлася, хоць так. I ведаеш, у першыя днi балюча i прахалодна, асаблiва, калi не рухацца, а потым абвыкаеш i нават прыемна. Тым больш, ва Украiне лета вельмi цёплае i ласкавае.
  Хлопчык-прынц кiѓнуѓ:
  - Так! Я разумею. Але вось паглядзi, хто ляцiць!
  Сапраѓды , перад iмi паѓстала дама ѓ пазалочанай ступе. Не, не баба Яга, а эфектная бландынка-прыгажуня, праѓда, залiшне нафарбаваная. I зiхацiць жамчужнымi зубкамi. А замест мятлы ѓ яе суцэль сучасны электрычны пыласос. Так, гэта займальная краля.
  Яна паслала паветраны пацалунак дзецям i праспявала:
  Поѓна лiсiчак, вавёрачак,
  Варэнне назапашву ...
  Бо хлопчыкаѓ i дзяѓчынак,
  Бо хлопчыкаѓ i дзяѓчынак...
  Я вельмi, вельмi, вельмi кахаю!
  Маргарыта кiѓнула ёй у адказ i адзначыла:
  - Так, гэта сучаснасць. Старая ступа на новы лад!
  Бландынка з пыласосам вiдаць гэта пачула i, разгарнуѓшыся, у прыкрасцi зароѓ:
  - А з чаго ты ѓзяла, што ступа старая? Ды ты сама, застанься на сваёй Зямлi, ужо была б старой! I вельмi выродлiвай , калi не ѓ труне!
  Маргарыта з уздыхам згадзiлася:
  - Так, дакладна! Мусiць , у магiле косткi парыла, цi стала б такой пачварай, што глядзець брыдка.
  Энамай заѓважыѓ:
  - Людзi, iстоты, абдзеленыя Богам. Яны пазбаѓлены таго, што маюць эльфы - вечнага юнацтва! А моцнай падлозе прыходзiцца яшчэ i галiць бараду. Юнакi кажуць, што гэта вельмi балюча i непрыемна!
  Бландынка з пыласосам узяла i страсянула сваiм прыборам. I на дзяцей, што сядзелi на юных драконах, паляцелi рознакаляровыя бурбалкi.
  У адказ хлопцы падзьмулi са сваiх драконаѓ, i бурбалкi панесла назад, у адказ бландынка трасянула сваёй палачкай. I ѓсё ѓзяло i закружылася.
  Бурбалкi сталi круцiцца ѓ карагодзе, нiбы заведзеныя. I гэта было выдатна .
  Дзяѓчынка адзначыла:
  - Ты ж не Баба Яга - касцяная нага,
  А крутая бландынка - шчасця палоѓка!
  Ваяѓнiца з пыласосам заѓважыла з лютасцю:
  Дурныя, як пробкi дзецi,
  Вас зацягваюць у сеткi...
  Загружаю вас у кацёл,
  Распалю для вас вогнiшча!
  I ѓ адказ раздаецца такi забiяцкi i радасны смех. Вось гэта сапраѓды баба - з вялiкай крутасцю.
  Дзецi крутанулiся на сваiх драконах i падскочылi да бабы Ягi. Дзяѓчынка выняла з рукзака рагатку i прабуркавала:
  - Хочаш атрымаць?
  Бландынка засмяялася i лупанула па пiянерцы-чарадзейцы пульсарам. Тая ѓхiлiлася на сваiм драконе. I таксама ѓ адказ перахрысцiць рагатку, i як дзюбне .
  I вогненнае павуцiнне аблытала маладую Бабу Ягу. Так у ёй яна аказалася звязана.
  Хлопчык Энамай адзначыѓ:
  - А ну прызнавайся, каго з дзяцей выкрала?
  Дзяѓчынка-партызанка кiѓнула.
  - Так! Мы ж ведаем, у цябе лычык у гармату!
  Бландынка Яга рыкнула, круцячыся:
  - Ды я вас за гэта вазьму i...
  Недагаварыѓшы, красуня трасянула i паспрабавала парваць сетку. Але пiянерка-гераiня перахрысцiла рагатку, i стрэлiла па Ягiне энергiяй магii i азнакi. Як закалацiла i стала курчыць бландынку. А дзяѓчынка заспявала:
  У цяжкi час нас натхнiѓ,
  Зрабiѓшы волю мацней сталi...
  Ад чумы выбавiѓ свет -
  Дарагi таварыш Сталiн!
  
  У шматлiкiх выявах мераѓ,
  У сусвеце бясконцай...
  Шлях нам верны ты адкрыѓ,
  Указаѓшы яго напэѓна!
  
  Ужыла я разрад,
  Чараѓнiцтвы ад салцэнiзму...
  Атрымаѓся тут расклад,
  Што спадзе ярмо фашызму!
  Хлопчык-эльф адзначыѓ:
  - Вiдаць круты быѓ хлопец, Сталiн! Але ён, мусiць, як i ѓсе людзi на Зямлi таксама старэѓ.
  Дзяѓчынка яшчэ стрэльнула па Бабе Язе ѓ маладой мадыфiкацыi i прачырыкала:
  Ленiн жыве ѓ маiм сэрцы,
  Каб мы не ведалi смутку...
  У космас адчынiлi дзверцы
  Зоркi над намi зiхацелi!
  Бландынка Яга ѓзмалiлася:
  - Хопiць! Адпусцiце, патрабуйце, усё зраблю!
  Маргарыта прачырыкала:
  - Адпусцi палонных дзяцей! Тады, можа, мы цябе прабачым. Колькi ты iх усмактала ѓ свой пыласос?
  Бландынка буркнула:
  - Выпушчу! Толькi не накладай на мяне крыжовай магii!
  Дзяѓчынка павярнулася. Вогненнае павуцiнне з моднай мадам спала. I яна крутанулася . Маргарыта папярэдзiла:
  - Усiх дзяцей адпусцi, без падману!
  Бландынка ѓрачыста запэѓнiла:
  - Даю слова!
  I ѓключыла пыласос. З яго сталi выскокваць бледныя ценi дзяцей. Напаѓпразрыстыя, нiбы прывiды. Але Маргарыта ѓзмахнула чароѓнай палачкай, i гэтыя ценi ператварылiся ѓ хлопчыкаѓ i дзяѓчынак. Апошнiх было ѓ тры разы болей. Але ѓсё роѓна , Энамай узрадаваѓся:
  - У гэтым свеце хоць моцная падлога ёсць. А ѓ нас амаль усе мужчыны вымерлi!
  Маргарыта заѓважыла з прамянiстай усмешкай.
  - Не дайшло! I слава багам!
  Адзiн з хлопчыкаѓ, басаногi, але ѓ раскошным, хоць i падраным камзоле, падляцеѓ у Энамаю i прадставiѓся:
  - Вiконт дэ Лафер! Ух, да чаго гэта брыдка знаходзiцца ѓсярэдзiне пыласоса. Ды i яшчэ гэтая сцерва сцягнула з мяне боцiкi з натуральнай скуры дракона.
  Маргарыта з ухмылкай буркнула:
  - Ану, вярнi Вiконт выкрадзенае !
  Бландынка Яга прамычэла:
  - Не магу!
  Энамай таксама дастаѓ чароѓную палачку i, трасянуѓшы, зароѓ:
  - Гэта яшчэ чаму?
  Сiмпатычная ведзьма прабулькала :
  - Я iх прадала! Яны вельмi ѓжо прэстыжныя былi. Адзiн прынц адвалiѓ за iх паѓмяшка золата!
  Маргарыта буркнула:
  - Ну белая ... За гэта мы забярэм боцiкi ѓ цябе. Яны ж са скуры таксама дракона, ды яшчэ тыгровага.
  Бландынка Яга заѓважыла:
  - Яны хлопчыку будуць вялiкiя. Ды i ганебна ведзьме майго рангу будзе з'явiцца басанож.
  Маргарыта засмяялася i адказала:
  - Я таксама ведзьма не слабая, а ѓвесь час басанож, нават у халодных мiрах. А ты такая панi. А памер я хлапчуку падганю!
  Прынц Энамай рыкнуѓ:
  - I дай клятву, што не будзеш дзяцей выкрадаць. А то мы цябе адвядзем у суд Багоѓ.
  Маладая Баба Яга пралепятала:
  - Я iм нiчога дрэннага не раблю. Проста энергiя дзяцей дазваляе мне вечна заставацца маладой i прыгожай. А так, яны жывыя.
  Маргарыта люта рыкнула:
  - Знойдзеш iншы спосаб амалоджвацца. А наогул, сiтавiна цябе правучыць.
  I дзяѓчынка прамармытала заклён. I як выпусцiла з босых пальчыкаѓ ног i з кончыка чарадзейнай палачкi патокi энергii пульсара.
  I яны трапiлi ѓ бландынку. Тая раптам зморшчылася i паменшылася ѓ памерах. Цяпер перад iмi замест рослай дзяѓчыны, была перапалоханая дзяѓчынка не старэйшыя за дзесяць гадоѓ, з касiчкамi i босымi ножкамi. Яна шаптала:
  - Не трэба! Я буду добрай! Не трэба мяне пароць!
  У руках у Маргарыты апынулiся боцiкi. Яна махнула далонню, i яны паплылi да басаногага хлопчыка Вiконт, якi разам з iншымi вызваленымi дзецьмi, нiбы бязважкi ступаѓ па паветры.
  Хлопчык са шляхетнага роду начапiѓ на сябе боцiкi i праспяваѓ:
  Небяспек шмат вакол хлапчука,
  Часам свет мiгоча, як камень халодны...
  Аднак падняѓся дзяцюк наш з канапы,
  Бо баец ён, павер, высакародны!
  Дзяѓчынка Яга супакоiлася i прамармытала:
  - А вы мяне секчы не будзеце?
  Маргарыта строга вымавiла:
  - Калi дурэць не будзеш, то завошта цябе секчы?
  Дзяѓчынка-бландынка прачырыкала, i па яе ружовай шчочцы прайшла слязiнка:
  - Я зараз дзiця, i iншыя ведзьмы мяне паважаць не будуць!
  Адна з вызваленых дзяѓчынак заявiла:
  - Мы таксама дзецi, i не плачам па гэтай нагодзе!
  Рабяты i дзяѓчаты засмяялiся.
  Маргарыта адзначыла:
  - Вы, напэѓна, галодныя! Можа, спусцiмся ѓнiз i там нечым падсiлкуемся?
  Дзецi зашумелi. Вiконт паглядзеѓ унiз i заѓважыѓ:
  - Пад намi замак велiкана, а ён анi не лепшы за Бабу Ягу. Так што...
  Энамай усклiкнуѓ:
  - I ѓ волата таксама ёсць дзецi ѓ палоне. Мы проса павiнны iх выратаваць.
  Маргарыта ѓсмiхнулася i прапанавала дзяѓчынцы Язе:
  - Можа, разам возьмем i выратуем дзяцей ад волата? Зробiш добрую справу, i цябе возьмуць вучыцца ѓ акадэмiю фей. Там навучышся рабiць добрыя справы!
  Дзяѓчынка-ведзьма праспявала:
  Хто людзям дапамагае,
  Той марнуе час дарма...
  Добрымi справамi -
  Праславiцца нельга!
  Маргарыта запярэчыла:
  Далiкатная кветкi пялёстак,
  Калi ён сарваны даѓно...
  Хоць свет вакол i жорсткi,
  Жадаецца рабiць дабро!
  
  Добра рабi людзям ты,
  Рабi ѓчынкi добрыя...
  I расцвiтуць, як кветкi,
  У свет кветкi блакiтныя!
  Хлопчык-прынц ужо больш сур'ёзным тонам адзначыѓ:
  - А ты паспрабуй рабiць добрае , i змагацца са злом, i табе, веру, спадабаецца!
  Дзяѓчынка Яга сцiснула кулачкi i вымавiла:
  - Што ж, паспрабую. Усё роѓна зваротнай дарогi да злых ведзьм няма - засмяюць i зашчыпаюць ! Пераквалiфiкуюся ѓ добрыя феi!
  Маргарыта ѓсмiхнулася i праспявала:
  Усе хто мае розум у свеце,
  Павiнен заѓсёды сябраваць...
  Каб не было, як у працяжнiк -
  Не стаѓ разумны дзiчына!
  Хлопчык-прынц прачырыкаѓ:
  - Ну што, спускаемся да волата!
  Арава дзяцей, амаль запар басаногiх i абарваных, схуднелых i бледных, але энергiчных i ѓзбуджаных, накiравалася бегам з неба.
  Маргарыта i Энамай спускалася на драконах, а Яга, якая стала дзяѓчынкай, на ступе. I пыласос заставаѓся пры ёй, хоць здаваѓся i завялiкiм для дзiцячых рук.
  Вось гэта каманда спускалася на зямлю. Да вялiзнага замка волата з вежамi, на якiх тырчаць вялiкiя чэрапы, усяго нiчога. Але ѓваходам кiруюць шкiлеты, i плюс яшчэ цэлы атрад оркаѓ.
  Дзецi прызямлiлiся. Яны былi гатовыя ваяваць. Дзяѓчынка Яга нацiснула на кнопку пыласоса i з яго пасыпалiся шаблi, мячы, дзiды, кiнжалы i нават пара аѓтаматаѓ. Бачачы разгубленых выгляд дзяцей, патлумачыла:
  - Прыхапiла сваiм пыласосам. Ён куды лепш венiк. I цэлая калекцыя ѓ iм зброi.
  Маргарыта страсянула чароѓнай палачкай i сваiмi босымi, але ѓпрыгожанымi магiчнымi колцамi нагамi, i прабуркала:
  - Цяпер я скажу загавор, якi дасць вашай зброi асаблiвую, цудадзейную сiлу.
  I дзяѓчынка-чарадзейка вымавiла:
  -Абра , кабра , кабра ! _ - I з яе чароѓнай палачкi i чароѓных колцаѓ вылецелi патокi энергii. I зброя, што перадала баба Яга дзецям, засвяцiлася.
  Энамай, як больш спрактыкаваны баец, узяѓ у рукi кароткi, лёгкi аѓтамат, якi страляѓ тонкiмi iголкамi. Хлапчук аблiзнуѓ свае сакавiтыя вусны i праспяваѓ:
  - Дабро павiнна быць з аѓтаматам,
  Разiць, як лютая сталь...
  Што не лiлася кроѓ вадаспадам,
  I ѓ светабудове панаваѓ рай!
  Дзецi хорам усклiкнулi, ускiнуѓшы ѓверх аѓтаматы:
  Кат каварны i жорсткi,
  Народ пастаѓлены да сценкi...
  Але веру, бурны наш парастак,
  Але веру, сонечны струмень -
  Рассее змрок турэмнага засценка!
  I вось атрад дзяцей, узброiѓшыся магiчным арсеналам, накiраваѓся ѓ атаку. Замiльгалi маленькiя, босыя пятачкi хлопчыкаѓ i яшчэ больш шматлiкiх дзяѓчынак. Яны не баялiся монстраѓ, хоць на iх насоѓваѓся цэлых полк касматых, смярдзючых , агiдных оркаѓ.
  Энамай, лятучы на драконе, адкрыѓ па супернiку агонь з аѓтамата. Маленькiя iголкi ѓтыкалiся ѓ валасатыя целы оркаѓ, i тут жа адбываѓся цуд: яны ператваралiся ѓ вялiкiя шакаладныя батончыкi i мядовыя булкi.
  Маргарыта таксама дзюбанула па працiѓнiку, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкi ног i чароѓныя пярсцёнкi на iх. I вось оркi з мячамi, якiя трапiлi пад удар, зараз ператваралiся ѓ рознага роду смачныя рэчы, у тым лiку, i цукеркi, пакрытыя шакаладам i з птушыным малаком усярэдзiне. Вось гэта , сапраѓды, смачнасць. I ватрушкi, i пончыкi з макам i карыцай.
  I чароѓная палачка дзяѓчынкi-партызанкi, як махне i творыць казачныя рэчы.
  А вось i дзецi ѓступiлi ѓ оркамi ѓ бой. У першую чаргу, Вiконт. Яго адзенне, пасля таго, як хлопчык надзеѓ боцiкi, стала новенькай, нiбы з iголачкi. I ён ваяваѓ не толькi мячом у правай руцэ, а i ѓ левай трымаѓ шпагу.
  I ад дакрананняѓ ляза, адбывалiся казачныя ператварэннi. Вось замест орка з'явiѓся пiражок вялiкiх памераѓ з разынкамi. А ад удару шпагi ѓзнiкла шакаладная ватрушка. I iншыя хлопцы ѓ баi.
  Адна дзяѓчынка, вiдаць з больш развiтай краiны, уперлася босымi нагамi ѓ траву i пiша з аѓтамата. Ад чаго адбываюцца рознага роду казачныя ператварэннi. I вось з орка ѓзнiкла вялiкая, фаршаваная каѓбаса, а затым i iндычка з падлiѓкай. I якiх яшчэ толькi прысмакаѓ не з'явiлася.
  А духмяныя кексы з какосам, што ѓзнiкалi ад дакрананняѓ клiнкоѓ. I яшчэ i цудоѓнае марожанае.
  Дзяѓчынка-партызанка Маргарыта ѓ баявым экстазе заспявала;
  Мы пiянеры, камунiзму дзецi,
  Якiя хочуць падняць краiну...
  За злосць Гiтлер люта адкажа,
  Мы скрушым, паверце, Сатану!
  
  Мы прымалi клятву перад Богам,
  I Ленiн сэрца юным падарыѓ...
  Аб не судзiце пiянераѓ строга,
  Iм дараваѓ Усявышнi больш сiл!
  
  На фронт пайшлi мы босыя хлопцы,
  Жадалi бiцца, Радзiму захоѓваючы...
  За нас i хлопцы, i з касой дзяѓчаты,
  I наша вернасць - трывалая браня!
  
  Вось пад Масквой бiтвы бушавалi,
  Гарэлi танкi, плавiѓся асфальт...
  Убачым камунiзму, веру, далi,
  I ты фашыста палаш дастань!
  
  Не верце людзi, Гiтлер не ѓсемагутны,
  Хаця iдэя фюрара жыве...
  А мы ѓдарам па фашыстам моцна,
  Выправiмся ѓ вялiкi свой паход!
  
  Не станем мы ворагаѓ Русi баяцца,
  Мы любiм наш родны СССР...
  Ты вiцязь зусiм не з душой паяца,
  Пакажам царства Божага прыклад!
  
  Не ведае Гiтлер, будзе моцна бiтым,
  Хоць сiла пекла так бушуе ѓ iм...
  I наступаюць фрыцы-паразiты,
  Якiя , зальюць спакой агнём!
  
  Велiч рускiх перамагаць, гуляючы,
  Хаця за гэтым каласальная праца...
  Прыйдзе перамога, веру, у пышным траѓнi,
  А фюрару прыйдзе суцэльны капут!
  
  Вось наша вера, сiла камунiзму,
  Дасць СССР на векi квiтнець...
  Мы скрушым, ты ведай, ярмо фашызму,
  Такая ѓ Расii стала раць!
  
  Пад Сталiнградам фрыцаѓ пакалашмацiлi,
  Яны пазналi наш моцны кулак...
  I мы прэзенты класныя раздалi,
  I рушылi дыктатару ѓ пятак!
  
  Мая краiна, цудоѓная Расiя,
  У ёй у запаляр'i яблынi квiтнеюць...
  Сварог i Сталiн - гэта, ведай, месiя,
  Нацысты ад байцоѓ Русi бягуць!
  
  Вось да чаго цудоѓная светабудова,
  Калi над iм ззяе камунiзм...
  А выпрабаваньнi будуць у навучаньнi,
  Палёт толькi ѓверх i нi секунды ѓнiз!
  
  Мы бралi Зiмовы з дзiкiм чырвоным крыкам,
  Ламалi белай гвардыi хрыбет...
  Ворагi Расii камунiзму бiты,
  Трафеi нам засталiся на абед!
  
  Мы, Сталiна трымалi вельмi моцна,
  Дзяѓчынкi басанож у любы мароз...
  Ты стаѓ, паверце, моцным чалавекам,
  А пiянер да вiцязя дарос!
  
  Не, нiколi Расii не зламацца,
  Несмяротны Ленiн паказвае шлях...
  Нас не палохае полымя колеру глянцу,
  I з камунiзму рускiм не згарнуць!
  
  
  У iмя нашай матухны-Расii,
  Злучым у адзiн вянок сэрца...
  Ура, дзяѓчынкi гучна галасiлi,
  Споѓнiцца вялiкая мара!
  
  Так, наша вера, быць заѓсёды з бацькамi,
  I калi можна продкаѓ перасягнуць...
  На векi будзем адважна малайцамi,
  Хоць на выгляд не больш за дваццаць!
  
  Мы нашу Радзiму, паверце, каханы,
  Жадаем, каб было шчасце назаѓжды...
  Нас Люцыпар, паверце, не загубiць,
  Надыдзе лета - згiнуць халады!
  
  У Расii заквiтнее ѓсё вельмi пышна,
  Як быццам у свеце згiнула бяда...
  Прыйдзе эпоха, веру, камунiзму,
  Багацце, радасць будуць назаѓжды!
  
  Навука ѓваскрэсiць у баях загiнулых,
  Навечна юнацтва будзе ѓ людзей...
  А чалавек такi, як i Усявышнi,
  Знiкне, ведаю, у вечнасцi злыдзень!
  
  Карацей, шчасце ѓсiм у сусвеце свецiць,
  Усе людзi свету, як адна сям'я...
  Смяюцца i гуляюць у раi дзецi,
  Вы пакахаеце з песняй мяне!
  Вось яна спявала, а дзецi ператваралi магiчнай зброяй оркаѓ у нешта незвычайна смачнае i апетытнае. А вось нават, калi дзяѓчынка-ведзьма запусцiла энергiю з пыласоса, то сталi з'яѓляцца фужэры з рыбай, гарнiрам i лебедзямi з апетытнай скарыначкай , у якiх ператваралiся бязлiтасныя оркi. I гэта было вельмi прыгожа.
  Вось камандзiр оркаѓ гоблiн, трапiѓшы пад удар добрай магii, павярнуѓся ѓ пышны духмяны торт, пакрыты ружанькамi, васiлькамi з крэму i цукатамi.
  I столькi розных смачных рэчаѓ спарадзiла чароѓную зброю ѓ руках нявiнных дзяцей.
  А вось у бой услед за оркамi ѓступiлi i шкiлеты. Вялiзныя i страшныя. Яны рухалiся, нiбы драѓляныя. Дзецi ѓ нападзе калолi iх мячамi i шаблямi, кiдалi кiнжалы. А Энамай з дракона i дзяѓчынка з пешага ходу, стралялi кулямётнымi чэргамi па касцяках.
  Маргарыта таксама прымянiла магiю i паказвала свае жамчужныя зубкi. I рабiла канкрэтныя цуды. I яе магiя ператварала шкiлеты ѓ залатыя фужэры, поѓныя рознакаляровага марожанага, i багата размаляваныя тарты.
  А ад удараѓ шпаг хлапчукоѓ, у тым лiку i Вiконт дэ Лафер, узнiкалi рознага роду смачныя i апетытныя рэчы. I такi водар разносiѓся па замку. Проста цуд з цудаѓ.
  Вось з аднаго з вялiзных шкiлетаѓ узнiкла цэлая гара пiрожных. I гэтыя пiрожныя блiшчалi ѓсiмi колерамi вясёлкi з розных крэмаѓ.
  Ды такiя тут аказвалiся смачныя, вельмi апетытныя рэчы. Некаторыя пагрозлiвыя чорныя шкiлеты станавiлiся каласальных памераѓ ледзянцамi на палачцы.
  I галодныя дзецi не ѓтрымаѓшыся сталi спрабаваць смачныя. Маргарыта затрубiла ѓ гонг i пракрычала:
  Страѓнiкi нашы галоѓныя ворагi,
  Яны кiдаюць нас, павер, у злы ѓчынкi...
  Калi хлапчук бачыць пiрагi,
  Яго штурхаюць подла красцi страѓнiкi!
  
  Таму, дзiця не спяшайся,
  Настане час, i яшчэ ад'ешся...
  I перад Богам мiлы не грашы,
  Iнакш ператворышся ѓ галавешкi!
  Энамай растлумачыѓ дзецям:
  - Пакуль не пераможаны волат-людаед, есцi стравы небяспечна. Варта абкласцi галоѓнага злыдня!
  Пачуѓся гучны тупат, i з'явiѓся, спачатку гiганцкi цень, якi закрыѓ палову поля, абстаѓленага рознага роду тортамi i прысмакамi. А затым i сам рагаты гiгант-волат. У яго была пашча кашалота i кiпцюрыстыя лапы. I ростам такi , што вышэй, i без таго вялiзнага з вежамi i шкiлетамi замка.
  Дзецi спалохана запiшчалi, i грамiла-людаед тут жа вырас у памерах.
  Маргарыта з усмешкай сказала:
  - Не бойцеся! Ён вялiкi, толькi калi яго баяцца!
  Энамай з лютасцю ѓсклiкнуѓ:
  Ты хлопец можа быць не баязлiвец, але ты дурань, а мы бачылi вiды!
  Дзяѓчынка-ведзьма Яга прачырыкала:
  - Мiлы, мiлы людаед,
  Хочаш смачных ты цукерак...
  Або магiю ѓдару,
  Ты атрымаеш зноѓ дарма!
  Маргарыта крычала:
  - Дзецi, хорам крычыце: мы цябе не баiмся! Ну, давайце хорам.
  Але хлопцам было цяжка сабрацца перад такiм страшылам . Дзяѓчынка сталi ѓцякаць, дробная круглымi пяткамi. Больш адважны вiконт дэ Лафер з парай хлопчыкаѓ iх стаѓ стрымлiваць. Вiдаць было, што хлопцы бледныя ад страху. I тады Маргарыта заспявала, каб надаць мужнасцi, баявыя песеньку часоѓ вайны;
  Мы дзяѓчаты краiны СССР,
  Якая, ёсць паходня ѓсяму свету...
  Пакажам, ведай, велiчы прыклад,
  Вось гераiчнасцi подзвiгi апеты!
  
  Пад сцягам чырвоным дзеѓкi народжаныя,
  I босыя нясуцца па марозе...
  За Русь б'юцца дочкi i сыны,
  Часам нявеста дорыць хлопцу ружу!
  
  Вось будзе над сусветам чырвоны сцяг,
  Ззяць так ярка, нiбы паходня-полымя...
  Бо багатырскi, ведай, у нас замах,
  I кумачом зiхацiць наш сцяг!
  
  Не вер, фашыст пракляты не пройдзе,
  I рускiх дух на векi не згасне...
  Перамог адкрыем бясконцы рахунак,
  Любому скажам i прывiтанне, i здрасце!
  
  Расiя, гэта цудоѓная краiна,
  Ты падарыла камунiзм народам...
  Навекi Богам шчодрая дадзена ,
  За Радзiму, за шчасце i свабоду!
  
  Не зможа вораг Айчыну адолець,
  I як бы не быѓ ён жорсткi, каварны...
  Непераможны рускi наш мядзведзь,
  Салдат Расii так перамогай славуты!
  
  Выдатная савецкая краiна,
  Дзяѓчынкi ѓ ёй ганарацца, што прыгожыя...
  Яна на векi Родам нам дадзена,
  I будзем камсамолкi справядлiвыя!
  
  Дзяромся мы на подступах да Масквы,
  Завея, сумёты, а дзяѓчаты босы...
  Не аддамо Айчыне Сатане,
  У нас страляюць трапна нават косы!
  
  Так у лютасьцi дзяѓчаты рвуцца ѓ бой,
  I пяткай голай выбух-пакет кiдаюць...
  Фашыст, ён толькi на выгляд круты,
  На самай справе, проста зласлiвы Каiн!
  
  Дзяѓчат ворагам нiяк не адолець,
  Яны нарадзiлiся пад такой зоркай...
  Непераможны монстр наш мядзведзь,
  Якi зрабiѓ Радзiму жонкаю!
  
  Мы рускiя дзяѓчаты добрыя,
  Нас не палохаюць катаваннi i маразы...
  I адаб'ем, вер, нацiск злой арды,
  Працiѓнiк акалупiцца ад дозы!
  
  Ворага змаглi адкiнуць ад Масквы,
  Хоць у яго поѓна вялiзнай сiлы...
  Мы дзяѓчаты сабою такiя ганарлiвыя,
  Працiѓнiкi знiкнуць усё ѓ магiлы!
  
  Не верце, Русь ворагам не перамагчы,
  Бо кожны вiцязь з пялёнак...
  Паляѓнiчы ператварыѓся вiдаць у дзiчыну,
  А супастат , зусiм яшчэ дзiця!
  
  Але рускi дух, вялiкi, верце дух,
  У iм жа такiя , ведайце, утоены сiлы...
  Разгромлены ж працiѓнiк будзе ѓ пух,
  Бо вiцязi ѓ баях непераможныя!
  
  Сумневы адкiньце дзеѓкi , вы,
  Мы самыя адважныя, ведай, у свеце...
  Звярнем у пекла арды Сатаны,
  Замочым супостатаѓ усiх у сарцiры!
  
  Скончыцца святая вайна,
  Надыдзе мiр i ранiца над планетай....
  Яна навекi з сонцам, ведай, дадзена,
  Каб навечна палала лета!
  
  I вечны ѓ славе камунiзм,
  I з намi Ленiн i вялiкi Сталiн...
  У кiно крывавым толькi зараз фашызм,
  А наша воля, верце, мацней сталi!
  
  Мая Расiя кiруе на стагоддзi,
  I ѓсiм сусветам шчасце падарыла....
  Патрэбна сталёвая сiла кулака,
  I ѓдаласць, але разумнага разлiву!
  Спачатку спявала адна Маргарыта, але затым падхапiѓ Энамай, дзяѓчынка Яга, вiконт дэ Лафер i iншыя дзецi. I гэта ѓжо быѓ моцны, паѓнагучны хор, ад якога ѓсё ѓздрыгвала. I вялiзны, сапраѓдны волат велiкан стаѓ памяншацца ѓ памерах. Ён ужо не выглядаѓ такiм крутым i грозным. I рогi сталi меншыя, i кiпцюры. Вось гэта да...
  Дзяѓчынка Яга са смяшком праспявала:
  Малайчына, малайчына, можна iм ганарыцца -
  Сямёрам аднаго не баiцца!
  Дзецi ѓсклiкнулi хорам, тупаючы босымi ножкамi:
  Мы не баiмся цябе людаед,
  Будзеш растаптаны ты дзiцячай нагою...
  Хоць нам i мала воiнам гадоѓ,
  Былi калiсьцi пад бабай Ягою !
  Вось гэта дзецi, такiя прыгожыя i душой, i асобамi. I яны б'юцца, нiбы волаты. Хоць зараз велiкана-людаеда варта было б дабiць маральна. I дзецi пусцiлiся ѓ скокi.
  А дзяѓчынка Яга ѓзяла i накiравала на грамiлу пыласос, i пачала нешта мармытаць.
  Адзiн з хлопчыкаѓ лiзнуѓ буйных лядзяш ѓ форме пеѓнiка , у якi ператварыѓся шкiлет, а дзяѓчынка адкусiла марожанае.
  Дзецi пагразiлi велiкану:
  - Таксама i з табой будзе!
  I таго лiтаральна закалацiла. Ён яшчэ больш скурчыѓся. I залатыя фужэры з марожанымi ѓсiх колераѓ вясёлкi сталi зiхацець яшчэ ярчэй i прыгажэй.
  Пiянерка-гераiня Маргарыта зноѓ заспявала з лютасцю, патрыятычную песеньку часоѓ вайны, а астатнiя дзецi хорам падхапiлi:
  Я ѓступiла ѓ камсамол, гуляючы,
  Дзяѓчына выдатнай мары....
  Думала, свет будзе вечным маем,
  Кожны дзень нараджэнне вясны!
  
  Але вось чамусьцi не склалася,
  Неяк, мне закахацца не дадзена ...
  Ну, скажыце, хлопцы мне на лiтасць,
  Жыццi вельмi трывалае вясло!
  
  Раптам вайна раптам загрымела,
  I панёсся смерцi ѓраган...
  I маё дзяѓчынкi моцнай цела,
  Можна ѓ раз падставiць пад удар!
  
  Не хачу, паверце, я здавацца,
  За Айчыну бiцца да канца...
  Носiм мы гранаты ѓ моцным ранцы,
  Сталiн замянiѓ у сэрцах бацькi!
  
  Воiны вялiкiя Расii.
  Можам мiр, парадак абаранiць...
  Зоркi неба аксамiт абрасiлi,
  I паляѓнiчы ператварыѓся ѓ дзiчыну!
  
  Я, дзяѓчынка босая ваюю,
  Поѓная спакусы i каханнi...
  Будзе, ведаю, месца ѓ гэтым раi,
  Не пабудуеш шчасце на крывi!
  
  Воiны вялiкiя Айчыны,
  Будзем бiцца цвёрда пад Масквой...
  А затым мара пры камунiзме,
  Супраць апраметнай з Сатанай!
  
  Бравыя расiйскiя хлопцы,
  Што б'юцца сапраѓды да канца...
  Лупяць жа яны з аѓтамата,
  Калi трэба з золата вянка!
  
  Нас не спынiць нават куля,
  Езус вялiкi Бог уваскрэс...
  Днi дракона драпежныя мiнулi,
  Стала нават ярчэй з нябёсаѓ!
  
  Я кахаю цябе Родная Лада,
  Будзе ѓ славе вышэйшы Бог Сварог...
  За Расiю нам змагацца трэба,
  З намi самы лепшы Белы Бог!
  
  Не паставiць рускiх на каленi,
  Нашу плоць, павер не ѓтаймаваць...
  З намi Сталiн i вялiкi Ленiн,
  Гэты iспыт таксама трэба здаць!
  
  Боль Айчыны таксама ѓ нашым сэрцы,
  Верым мы ѓ яе велiч...
  Адкрываем у космас жвава дзверцы,
  Будзе вельмi салодкае жыццё!
  
  Босыя мы дзяѓчаты-красунi ,
  Па гурбах жвава так бяжым...
  Нам не трэба гэтай горкай гарэлкi,
  Крылы распасцiрае херувiм!
  
  За Айчыну мы дзяѓчаты ѓстанем,
  I адкажам фрыцам злосным, не,
  Будзе знiшчаны пякельны Каiн,
  А Хрысту Збавiцелю прывiтанне!
  
  Будзе эра - лепш не бывае,
  Мёртвыя ѓваскрэснуць назаѓжды...
  Сусвет стане сапраѓдным раем,
  Усiх людзей здзейснiцца мара!
  Маргарыце стала крыху сумна - ёй ужо больш за сто гадоѓ, а яна ѓсё яшчэ дзяѓчынка. I, магчыма, назаѓжды застанецца дзiцем.
  А вось астатнiя дзецi ад гэтай песенькi радавалiся i былi ѓ захапленнi.
  А грозны людаед-волат стаѓ ростам яшчэ менш, i больш паходзiѓ на перапалоханага гоблiна, чым монстра.
  У яго паляцелi кавалачкi марожанага i пiрожнага. Дзецi смяялiся i паказвалi мовы. Выглядала падобнае вельмi камiчна. А вясёлыя хлопцы працягвалi курчыць тварыкi.
  Дзяѓчынка Яга прыцмокнула губкамi i праверашчала:
  Павiнны смяяцца дзецi,
  Павiнны смяяцца дзецi -
  I як героi жыць!
  I як героi жыць!
  I баба Яга накiравала пыласос на iншых оркаѓ i гоблiнаѓ, якiя выскоквалi з замка. I па iх сталi страляць з аѓтаматаѓ Энамай i дзяѓчынка. I рабiлi яны гэта выдатна . I зноѓ узнiкалi фужэры з яркiм марожаным, булкi з разынкамi, крэмавыя пiрожныя, кукурузныя шматкi, цукровая вата i iншае . Наколькi ѓсё мела прыемныя пахi i глядзелася вельмi апетытна.
  I дзецi-ваяры смяялiся i скалiлi свае востранькiя i беленькiя, як у ваѓчанят, зубкi.
  Наколькi дадзенае дзеянне глядзелася цудоѓна i непаѓторна.
  А Маргарыта дзюбанула па орках i шкiлетах маланкай, працягваючы iх дзiвоснае ператварэнне.
  Пасля чаго, дзяѓчынка-пiянерка зноѓ заспявала патрыятычнае i ѓзвышанае, i астатнiя дзецi хорам падхапiлi яе забiяцкую i вясёлую песеньку:
  Нас не адолее Сатана,
  Радзiма мая, самая прыгожая на свеце,
  Славiцца цудоѓная краiна....
  Будуць шчаслiвыя ѓ ёй дарослыя i дзецi!
  
  Хай у ёй пышна ландышы квiтнеюць,
  I прыстойны гiмн граюць херувiмы...
  Фюрэру прыйдзе капут,
  Рускiя ѓ баях непераможныя!
  
  Камсамолкi босыя бягуць,
  Голай пяткай тупаюць па снезе...
  Гiтлер ты на выгляд толькi крут,
  Я цябе на танку пераеду!
  
  Зможам мы нацыстаѓ адолець,
  Як заѓсёды мы басанож, дзяѓчаты...
  Самы грозны вiцязь наш мядзведзь,
  Ён замочыць усiх з аѓтамата!
  
  Не, мы дзеѓкi вельмi ѓжо крутыя,
  Усiх ворагаѓ лiтаральна раздзiраем...
  Нашы кiпцюры, зубы, кулакi...
  Мы пабудуем месца ѓ дзiвосным раi!
  
  Веру, будзе класны камунiзм,
  У iм квiтнее краiна, павер, парадаѓ...
  I знiкне гаротны нацызм,
  Стануць, веру, подзвiгi апеты!
  
  Заквiтнее, я веру, бурна край,
  Ад перамогi зноѓ мы да перамогi...
  Перамог японцаѓ Мiкалай,
  Самурай за подласцi адкажа!
  
  Не дамо сябе мы нахiлiць,
  Зьнiшчым ворагаѓ адным ударам...
  Ператворыцца няхай паляѓнiчы ѓ дзiчыну,
  Сокрушалi вермахт мы нездарма!
  
  
  Нам здавацца, верце, не з рукi,
  Рускiя заѓсёды ѓмелi бiцца...
  Навастрылi з сталi мы штыкi,
  Стане фюрар выявай паяца!
  
  Вось якая Радзiма мая,
  У ёй гармонiк расiйскi гуляе...
  Усе народы дружная сям'я,
  Авель перамагае, а не Каiн!
  
  Хутка будзе ѓ славе СССР,
  Хоць супернiк наш жорсткi, каварны...
  Мы пакажам доблесцi прыклад,
  Будзе рускiх дух у баях услаѓлены!
  На апошняй фразе дзяѓчынка-пiянерка ѓзяла i выпусцiла з чароѓнай палачкi маланку, i з босых пальчыкаѓ ножак з магiчнымi пярсцёнкамi i каменьчыкамi, пульсары. Яны канчаткова накрылi скурчанага, нiбы слiмак велiкана. Таго канчаткова закрыла вогненнае зарыва. Потым успыхнула яшчэ раз. Оркi i шкiлеты , вядома, пераѓтварылiся ѓ рознага роду цудоѓныя смакаты. Такiя апетытныя i падсмажаныя, ад рознага выгляду кумпякоѓ, фаршаваных рыб i гусей, да тартоѓ, пiрожных, карамелек i фужэраѓ з марозiвам.
  Дзецi радавалiся i падскоквалi. У iх быѓ вельмi задаволены i радасны выгляд.
  Вось на месцы грознага i крутога велiкана-людаеда святло развеялася. З'явiѓся белабрысенькi, худзенькi хлопчык у шортах гадоѓ сямi. Такое бяскрыѓднае i мiлае дзiця замест грознага монстра. Ён запляскаѓ вочкамi i праскуголiѓ:
  - Не бiце мяне!
  Маргарыта крыкнула:
  - Не бойся! Мы цябе не кранем. Цяпер ты можаш пачаць жыццё з чыстага лiста i пойдзеш у школу!
  Хлопчык i былы людаед праскуголiѓ:
  Што за жыццё школьнае,
  Дзе кожны дзень кантрольная ...
  Складанне, дзяленне,
  Таблiца множання!
  Замак велiкана-людаеда пераѓтварыѓся проста на вачах. Замест чэрапаѓ, на купалах зацвiлi кветкi казачнай прыгажосцi. А самi купалы зазiхацелi пазалотай. I ѓсё стала такiм цудоѓным, блiскучым, асляпляльным, сцены замка пакрылiся кветкамi. А замест крывi, фантаны забiлi дыяментавымi бруямi, i хмары развеялiся, i заззялi адразу чатыры сонцы.
  А з замка з радасным смехам сталi выбягаць вызваленыя дзецi. Схуднелыя, абарваныя, басаногiя, яны, тым не менш, былi шчаслiвыя.
  Хлопчыкi i дзяѓчынкi накiнулiся на цудоѓныя смакаты, i проста з- пад травы з'явiлiся бочачкi з кактэйлем i сокам.
  Дзяѓчынка Яга падляцела на ступе да былога волата-людаеда i сунула хлопчыку марожанае. Той яго праглынуѓ i расплыѓся ва ѓсмешцы:
  - Смачна!
  I спалохана дадаѓ:
  - Прабачце мяне, дзецi! Мне сорамна, што я вас еѓ. Наколькi гэта агiдна!
  Дзецi выбягалi ѓсё новыя i новыя. У тым лiку, i з'едзеныя раней людаедам. Бяскрыѓдны хлопчык пляскаѓ вочкамi i нават праспяваѓ;
  Ну, хiба не цуд, ну хiба не казка,
  Усё стала настолькi, паверце, выдатна!
  Не, лепш рабiць нам дабро -
  I згiне ѓ лiхале зло!
  Так , гэта была перамога. Праѓда адзiн з хлапчукоѓ, з вельмi мускулiстым тулавам i ѓ шортах, паглядзеѓшы на якая адлюстроѓвае паверхню, заскуголiѓ:
  - Куды падзеѓся мой багатырскi рост?
  Энамай спытаѓ:
  - А ты хто?
  Хлапчук з вельмi рэльефнымi мускуламi адказаѓ:
  - Дабрыня Мiкiцiч.
  I яго дзiцячы тварык азмрочыѓся, i ён прамармытаѓ:
  - Я быѓ вялiкi волат, а зараз усяго толькi басаногi дзяцюк у шорцiках, каму я такi патрэбен.
  Былы людаед бразнуѓ:
  - Пойдзем разам у школу!
  Дабрыня зароѓ у гневе, так стукнуѓшы босай, хлапечай нагой, што раскалоѓся камень:
  - Ну, да д'ябла школу! Я думаѓ, што адмучыѓся !
  Маргарыта з уздыхам адказала:
  - Я гэта разумею!
  Хлопчык Дабрыня зароѓ:
  - Што ты разумееш! Мяне зараз жонка кiне! Каму я такое дзiця смаркаты патрэбнае!
  Энамай адказаѓ з усмешкай:
  - У жыццi галоѓнае душа. Памер не мае значэння!
  Дабрыня запярэчыѓ:
  - Не! Вы не ведаеце маю жонку. Аднойчы яна абцасам так рушыла, што выбiла свiставы зуб салаѓю разбойнiку! Яна строгая, i навошта ёй бязвусы дзяцюк ! - I хлопчык зноѓ ударыѓ босым, дзiцячым, але трывалым, як кавадла нагой, што камень разляцеѓся на дробныя аскепкi. I юны волат прагарлапанiѓ. - Рабiце мяне хутчэй дарослым!
  Энамай з уздыхам адказаѓ:
  - Мы гэтага, на жаль, не можам, так?
  Маргарыта адказала:
  - Пакуль, пэѓна, не можам, але калi ты пойдзеш падарожнiчаць разам з намi дзеля вялiкай мэты, то мы магчыма, нешта ды прыдумаем!
  Хлопчык Дабрыня грозна спытаѓ:
  - А якая ваша мэта?
  Энамай упэѓнена адказаѓ:
  - Каб выратаваць ад гiбелi моцную падлогу ѓ маштабах сусвету. У нашым светабудове мор, i ён можа дайсцi i да вас!
  Маргарыта згодна кiѓнула.
  - Так, Дабрыня, далучайся да нас. У цябе засталася твая багатырская сiла, i ты нам вельмi нават спатрэбiшся!
  Хлопчык-тытан, хоць на выгляд i не быѓ старэйшы i вышэйшы, чым Энамай, гадоѓ так дванаццацi дзяцюк , але ѓ iм была каласальная фiзiчная сiла. Вось ён босымi пальцамi сцiснуѓ каменьчык i лiтаральна яго ѓзяѓ i раскрышыѓ, пасля чаго заѓважыѓ з усмешкай:
  - А я яшчэ нiчога! Ну добра, пайду з вамi. Да жонкi вяртацца, пакуль не падрасту, будзе стромна !
  Маргарыта з усмешкай, якая была, як у феi, адказала:
  - Вельмi мудрае рашэнне!
  I пстрыкнула босымi пальчыкамi ног. З'явiлася трэцяе, чароѓнае дзiцяня-цмок.
  Дзяѓчынка патлумачыла:
  - Не iсцi табе пешшу, як жабраку з мяшком!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 8.
  Дамiнiка вельмi моцна выматалася за час пераходу i здачы iспытаѓ. Таму, яе прыгожыя дзяѓчыны-прыслужнiцы вымылi ѓ залатой ванне i пад душам. А затым паклалi ѓ мяккую, цёплую пасцелю ѓ асобным, раскошным пакоi для элiтных вучняѓ i вучанiц. Дамiнiка пагрузiлася ѓ дзiѓны сон, яе апошнiм жаданнем было апынуцца разам з прынцам Энамаем , да якога яна адчула вялiкае спачуванне i сiмпатыю.
  I вось ледзь яе ахапiлi абдымкi бога Марфея, як яна,
  Дамiнiка, нечакана адчула, што вецер ёй дзьме ѓ твар, i яна сядзiць на слiзкай, пакрытай луской спiне. I вакол мiльгаюць аблокi.
  А дзяѓчына павярнулася i ѓбачыла прыгожага, мускулiстага хлопчыка, якога пазнала адразу. Так, гэта быѓ прынц Энамай, якi стаѓ юным нявольнiкам. I зараз ён iмчыць на невялiкiм, трохгаловым драконе. Справа ад яго ляцiць дзяѓчынка. Таксама вельмi прыгожая i мiлая, з залацiста-рудымi валасамi. Гадоѓ ёй на выгляд не больш, чым Энамаю. А з левага боку хлопчык. Таксама светлавалосы , сiмпатычны i вельмi мускулiсты, з выразным тварам. Такая вось дзiцячая кампанiя з рукзакамi i зброяй. А ѓ дзяѓчынкi яшчэ i на пальчыках ног пярсцёнкi i рук таксама.
  Цмок адчуѓ лiшнюю вагу i стаѓ, каб не абрынуцца, махаць крыламi часцей.
  Дзяѓчынка Маргарыта страсянула чароѓнай палачкай i зароѓ:
  - Ты хто? Адкуль узялася?
  Энамай, зрэшты, пазнаѓ Дамiнiку i вымавiѓ упэѓненым тонам:
  - Гэта абраная пападка з планеты Зямля. Яна павiнна выратаваць моцную падлогу ѓ нашым светабудове, паводле прароцтва.
  Дзяѓчынка Маргарыта ѓсмiхнулася.
  - З планеты Зямля? А ѓ вас была Вялiкая Айчынная вайна?
  Дамiнiка ѓпэѓнена пацвердзiла:
  - Так, была!
  Пiянерка-гераiня лiслiва спытала:
  - I калi яна праходзiла?
  Дзяѓчына-трапянка, не менш упэѓнена, адказала:
  - З дваццаць другога чэрвеня сорак першага года па дзевятае траѓня сорак пятага года, ну, вядома ж, мы перамаглi!
  Маргарыта з усмешкай адказала:
  - Я ведаю, што мы перамаглi! Iнакш мы б з табой не размаѓлялi. Дык значыць мы з вамi землякi, толькi раскiданыя па часе. Як прыемна сустрэць кагосьцi са сваёй роднай планеты, а тым больш краiны!
  Дамiнiка за ѓздыхам адказала:
  - Калi скончылася Вялiкая Айчынная Вайна, яшчэ мой дзед не нарадзiѓся. Для нас гэта даѓняя гiсторыя!
  Маргарыта таксама з уздыхам заѓважыла:
  - А я не дажыла да яе канчатка. Мяне павесiлi ѓ студзенi сорак чацвёртага года. Але я верыла ѓ нашу перамогу. Ужо быѓ вызвалены Кiеѓ, i прагрымеѓ Сталiнград i Курская дуга. Як шкада памiраць, калi цябе толькi дванаццаць , не ѓступiѓшы ѓ камсамол.
  Дамiнiка здзiвiлася:
  - Калi ты так даѓно памерла, то чаму яшчэ дзяѓчынка?
  Маргарыта пацiснула плячыма.
  - Я гэтага не ведаю. З моманту маёй смерцi амаль сто гадоѓ прайшло, а я застаюся дзiцем. Але ёсць i плюс, зусiм не старэю, i ѓ зубах нiводнай пломбы няма!
  Дамiнiка хiхiкнула i адзначыла:
  - Так, старасць гэта вельмi дрэнна, проста агiдна!
  I прыгажуня-кiнаактрыса заспявала;
  У чалавецтва вялiкае гора,
  Мусiць, кожны думае пра яго!
  Пралiлося слёз аб гэтым моры,
  Страх чалавека палiць агнём!
  
  Паѓзуць за годам гады караванам,
  Уцiрае бабка ѓ шчокi свае хну!
  I нешта стала з стройным панны табарам,
  Адкуль дубец маршчыны, не разумею!
  
  Ну чаму вянок прыроды светлы,
  Творца машын, раптам павiнен марнець!
  Той, хто запрог у ваз сiлу ветру,
  Не можа са злым старэннем управiцца!
  
  Прыгажуня становiцца вырадкам ,
  А волат хiрэе на вачах!
  Любое зараз гiдкае надвор'е,
  I па начах раздзiрае дзiкi страх!
  
  Але што выратавання няма, не веру я,
  Здольны чалавек паспрачацца з Богам!
  Каб стала вечнай дружная сям'я,
  Каб лёгкай у гару крута iшла дарога!
  
  Не будзе ѓ старых зараз маршчын,
  Прымусiм старасць адступiць з ганьбай!
  I чалавек, прагрэсу магутны сын,
  У вяршыню жыцця глядзiць светлым позiркам!
  
  I будзе бясконцай прыгажосць,
  Днi пацякуць рачулкай паѓнаводнай!
  Выявiцца людская дабрыня,
  Бо стане сэрца чыстым, высакародным!
  
  Вер, асалода новае прыйдзе,
  З гадамi мудрасць будзе дадаваць!
  Бо ѓ юным целе не селiцца лёд,
  Як школьнiк з запалам вучыцца на пяць!
  
  Адзнаку вышэй, ну-ка пашукай,
  Iспыт пераздасi хоць сотню разоѓ!
  I можаш есцi ѓ смак з мёдам кулiчы,
  Ну, стань дзяѓчынкай старая зараз!
  Як прыгожа спявала Дамiнiка, ну iсная прымадонна. I яе песнi былi паѓнагучныя i пералiвiстыя, нiбы трэль салаѓя.
  Энамай згодна кiѓнуѓ:
  - Супраць гэтага не папрэш !
  Хлопчык Дабрыня заѓважыѓ:
  - Старасць, гэта блага. Але я дастаѓ для сябе i жонкi маладзiльныя яблычкi. Калi iх пакрысе ёсць тое i старэць не будзеш, i ѓ дзiця не ператворышся. А то адна дурная ведзьма абажралася такiмi яблыкамi. Была старой, а апынулася на чыгуне. Так што ва ѓсiм варта ведаць меру, i памятаць аб тым, што каханнi ѓсе ѓзросты пакорныя.
  Энамай адзначыѓ раптам:
  - Мой цмок цяжка дыхае! Яму цяжка несцi дваiх, тым больш Дамiнiка не дзiця, а вельмi буйная i мускулiстая дзяѓчына. Ёй патрэбен новы лятун!
  Маргарыта ѓпэѓнена вымавiла, пстрыкнуѓшы босымi пальцамi ног.
  - Лятун будзе!
  У паветры з'явiѓся спачатку малых памераѓ трохгаловы цмок. Але дзяѓчынка-партызанка пусцiла ѓ яго праменьчык энергii, i гэты цмок пачаѓ расцi.
  Дамiнiка здзiвiлася:
  - Вось гэта магiя ѓ дзеяннi. Упершыню бачу вырошчванне драконаѓ.
  Маргарыта з усмешкай адказала:
  - Цмокi не людзi, iх вырошчваць прасцей!
  Звер вырас да памераѓ, крыху больш, чым тры астатнiя дракона. I яшчэ пстрычка пальцамi, на гэты раз рук, i Дамiнiка апынулася ѓ зручным сядле!
  Дзяѓчынка-пiянерка кiѓнула:
  - Вось бачыш, як проста! Цяпер у цябе ёсць уласны цмок. Радуйся гэтаму!
  Дзяѓчына-трапянка са смяшком заѓважыла:
  - Гэта, зразумела, выдатна , але якi сэнс асоба лезцi на сценку ад радасцi?
  Маргарыта засмяялася i адказала:
  - Няѓжо ты не марыла аб уласным драконе?
  Дамiнiка сапраѓды буркнула:
  - Я марыла аб уласным верталёце. Але не паспела зарабiць для яго гроша. Так што асоба цешыцца няма чаму!
  Энамай адзначыѓ з усмешкай:
  - А я вось марыѓ аб асабiстым драконе.
  Дабрыня пацвердзiѓ:
  - Асабiсты цмок крута! Зрэшты, мой багатырскi конь таксама мог, калi прымянiць магiю, узляцець. Але за асаблiвыя загаворы ведзьмакам трэба плацiць золатам. А цмок бясплатны.
  Маргарыта дадала:
  - Цмок добры яшчэ i тым, што можа харчавацца адной вадой. Ну i яшчэ да яго крыху траѓкi, i гэта будзе цудоѓна. Ён будзе дыхаць агеньчыкам.
  Дамiнiка спытала, цiкаѓячы:
  - А ты што, i сапраѓды, ваявала з немцамi?
  Маргарыта шчыра адказала:
  - Не зусiм ваявала. Больш у разведцы i сувязны працавала. Хадзiла па вёсках, памiж лясамi. Ну хто дзяѓчынку з жабрацкай торбай i босую ад зiмы да зiмы, будзе падазраваць. Праѓда, пару разоѓ падклала гiтлераѓцам узрыѓчатку. Ну, а страляла толькi, калi мяне бралi. Да апошняй кулi адстрэльвалася. Патрапiла ѓ палон. Ну, катавалi мяне, праѓда спешна, i паспяшалiся павесiць, бо Чырвоная армiя, якраз тады надыходзiла ѓ гэтым кiрунку. А так маглi б i даѓжэй мучыць.
  Аднойчы я яшчэ двух палiцаяѓ напаiла сонным i здала партызанам. Ну, не буду выдумляць, але , вядома ж, прыгод хапала.
  Дамiнiка спытала з усмешкай:
  - А ордэны ѓ цябе былi?
  Маргарыта адказала з уздыхам:
  - Не! Толькi медаль "За адвагу", мяне лiчылi занадта маленькiм, каб нечым сур'ёзным узнагароджваць. Ну не ведаю, цi ѓзнагародзiлi пасмяротна i як...
  Энамай заѓважыѓ:
  - У дванаццаць гадоѓ дзяѓчынцы мець баявую ѓзнагароду ѓжо нядрэнна! А ты скажы, як у вас?
  Дзяѓчынка-пiянерка кiѓнула:
  - Ну так, раскажы, камунiзм пабудаваны, i з войнамi скончана?
  Дамiнiка ѓздыхнула i ѓпэѓнена адказала:
  - Не! Стала яшчэ горш, у плане войн. Але я пра гэта не хачу казаць. Але людзi сталi яшчэ горшыя.
  Хлопчык Дабрыня прапанаваѓ:
  - Давайце лепш пагаворым аб подзвiгах магiчных. А то вы зараз пачнеце пра танкi...
  Маргарыта нахмурылася:
  - А што ты ведаеш пра танкi?
  Дабрыня адказаѓ:
  - Я быѓ у больш развiтым свеце, i там былi гэтыя металiчныя пачвары. Яны страляюць з грукатам, i вельмi небяспечныя. Пра iх успамiнаць брыдка.
  Дзяѓчынка-партызанка ѓсмiхнулася i заѓважыла:
  - Я танку "Тыгр" у бензабак пяску насыпала. I ён забуксаваѓ. Было такое. I яшчэ шылам кола пратыкала ѓ машынах гiтлераѓцам. Я маленькая дзяѓчынка, i мне гэта прасцей было б зрабiць.
  Дамiнiка хiхiкнула i адзначыла:
  - Малайчына! Ты гераiня-пiянерка. Пра цябе трэба фiльмы здымаць i кнiгi пiсаць.
  Маргарыта кiѓнула.
  - Ведаю, ёсць такiя - "Чырвоныя д'яблкi", напрыклад. Наогул, я ѓ Бога не толькi не верыла, але i часам такое рабiла, што мне за гэта зараз сорамна!
  Энамай заѓважыѓ з усмешкай:
  - Бывае. Часам багi не вельмi добра сябе паводзяць. Але ѓ любым выпадку, ты зараз вельмi таленавiтая чарадзейка, i табе варта...
  Ён не дагаварыѓ. Перад iмi з'явiлася нейкая зграя лятучых малпаѓ. Яны былi далёка, але востры зрок хлопчыка-эльфа i дзяѓчынка-чарадзейкi разгледзела, што ѓ сетцы гэтыя крылатыя прыматы валакуць, як мiнiмум, тузiн дзяцей. I няшчасныя хлопчыкi i дзяѓчынкi затыхаюцца i вельмi пакутуюць у палёце, калi iх падкiдвае, а дзiцячыя целе рэжуць сталёвыя вочкi сеткi.
  Дамiнiка гэта таксама ѓбачыла i крыкнула:
  - Трэба хлопцаѓ вызвалiць!
  Дабрыня кiѓнуѓ i агалiѓ меч з крыкам:
  - Мы смела ѓ бой пойдзем,
  За Русь святую -
  Змагаемся з мячом,
  Я не прадую!
  Дамiнiка адзначыла, выскалiѓшы зубкi:
  - Гэта, зразумела, вельмi цiкава, дапамагчы дзецям. Але цi хапiѓ у нас сiлы? Я чытала казку пра малпаѓ, i яны, здаецца, вельмi моцныя!
  Маргарыта згодна кiѓнула i праспявала:
  Воiны цемры, напэѓна, моцныя,
  Зло кiруе светам, не ведаючы лiку...
  Але вам, сыны Сатаны -
  Не зламаць моц Хрыста!
  Дабрыня заѓважыѓ:
  - У нас былi розныя супернiкi. I тое, што яны моцныя, нас, як правiла, не спыняла!
  I квартэт з драконамi накiраваѓся за лятучымi малпамi. Iх якраз быѓ чортавы тузiн - трынаццаць штук. I прыкладна столькi ж палонных дзяцей. I гэта, суровая праѓда бiтвы.
  Маргарыта вырвалася наперад i, наблiжаючыся да лятучых малпаѓ, закрычала:
  - Адпусцiце дзяцей, каты!
  Кiраѓнiк малпаѓ прашыпеѓ:
  - Пайдзi дзяѓчынка, iнакш мы i цябе спавiваем.
  Маргарыта адважна адказала:
  - Не! Вы iх адпусцiце, цi давядзецца змагацца з намi!
  Малпы завылi, выскалiѓшы зубы-iклы:
  - Ды нiколi!
  Чатыры з iх засталiся ѓтрымлiваць сетку з дзецьмi, а астатнiя рынулiся на маленькi атрад юных ратавальнiкаѓ.
  Дамiнiка страсянула кулакамi, i ѓ яе руцэ ѓзнiкла шабля.
  Маргарыта спытала:
  - Фехтаваць умееш?
  Дамiнiка ѓпэѓнена адказала:
  - Ёсць паняцце! У кiно здымалася.
  Дзяѓчынка-партызанка прабуркавала:
  - Гэта табе спатрэбiцца.
  Дзяѓчына-акторка праспявала:
  Час мячом табе махаць,
  Час паспяшацца...
  Час мячом табе махаць -
  А раптам ды спатрэбiцца!
  Ты запiшы сабе ѓ сшытак -
  На кожную старонку!
  Час мячом табе махаць,
  Час мячом табе махаць,
  Час мячом табе махаць!
  Пасля чаго засмяялася чацвёрка. А лятучыя малпы паспрабавалi атакаваць. Яны рухалiся нiбы каршуны, якiя атакавалi вераб'ёѓ.
  Маргарыта дзюбанула па верхаводу малпаѓ з чароѓнай палачкi, i з магiчных пярсцёнкаѓ на босых нагах. I лупанула вельмi забойна.
  Главар атрымаѓ разрад, i яго галава тут жа ператварылася ѓ вельмi апетытны какосавы кекс. А лапы лятучай малпы iстэрычна затросся. Iншыя лятучыя малпы спалохана засвiсталi.
  Адна з iх iрванула да чацвёркi, але хлопчык Дабрыня, як рушыѓ ёй босай пяткай у лоб, так што малпа, атрымаѓшы моцны ѓдар, перавярнулася.
  Дамiнiка ѓзмахнула мячом i надсекла лятучай малпе рог, пасля чаго, праспявала:
  Мы ѓ джунглях у краi дзiкiх малпаѓ,
  Змагаемся з крылатымi на небе...
  Паляванне злопаць спеленькi банан -
  Павесiць, хто дзяцей крадзе, на дрэве!
  Энамай таксама дзюбнуѓ малпу, на гэты раз па крыле, i прашыпеѓ:
  Я рыцар святла, на каленi дзiкуны,
  Ворагаѓ Айчыны я каштарыс з твару зямлi!
  I зрабiѓ мячамi васьмёрку. Пасля чаго, хлапчук спрытна вывернуѓся ад параненага прымата. А цмок, як возьме i палыхне агнём, аслепленая малпа завiшчала. Заадно запахла пякучым.
  Чацвёрка байцоѓ перайшла ѓ наступленне. Малпы спрабавалi контратакаваць. Па iх дзюбанулi агнiстымi бруямi драконы, што лiтаральна запалiлi крылы прыматаѓ. I запахла смажаным.
  Дзяѓчынка Маргарыта ѓзяла i выпусцiла бруi магii. I ѓ чарговай малпы замест галавы ѓзнiк шакаладны пончык.
  Дабрыня ж схапiѓ босымi пальцамi ног адну малпу за крыло i шпурнуѓ яе ѓ другога птушынага. I вось рушыла ѓслед сутыкненне з iскрамi.
  Хлопчык-тытан праспяваѓ:
  -У мяне, ведайце ѓсё, прамянiстая сiла,
  З ёй сябраваць, што гуляць з кракадзiлам!
  I вось дзяѓчына Дамiнiка секанула мячом малпу па крыле. Тая нахiлiлася i выпусцiла фантан фiялетавай крывi. Пасля чаго, урэзалася ѓ сваю напарнiцу.
  Дамiнiка голай пяткай дзюбанула ѓ скiвiцу аднаго з крылатых стварэнняѓ i прачырыкала:
  Ну добра, што заснула стварэнне ѓ пiлавiннi,
  Ну добра, у скiвiцу ѓрэзалi нагой...
  Ну добра, пацягнулi на насiлках -
  Скажы яшчэ дзякуй, што жывы !
  I дзяѓчына агрэла чарговую малпу мячом па галаве. Пасля чаго, пачвары сталi ѓцякаць. Заадно, чацвёрка крылатых прыматаѓ спрабавала адвесцi палонных, заблытаных у сетку дзяцей.
  Маргарыта выпусцiла па iх магiчны прамень, малпа ператварылася цалкам у пiрог з карыцай i глазурнай скарыначкай.
  Астатнiя з выццём кiнулiся наѓцёкi, выпусцiѓшы сетку. I палонныя дзецi сталi падаць.
  Маргарыта пракрычала:
  - Трымайце сетку, ну-ка, трывалей.
  I спiкiравала на драконе. Трое iншых байцоѓ накiравалiся за ёй.
  Хлопчык Дабрыня праспяваѓ:
  Ах, дзяцiнства, дзяцiнства ты куды ляцiш,
  Ах, дзяцiнства, дзяцiнства ты куды спяшаешся...
  Поѓна касматых, ведаю, малпаѓ,
  Яны вас ловяць з розных краiн!
  I хлапчук-багатыр падхапiѓ сетку босымi пальцамi ног. Усё-ткi, калi ты дзяцюк у шортах, ёсць свае перавагi. Даросламу без ботаѓ хадзiць непрыстойна, а вось хлопчыку натуральна, i можна моцныя ногi ѓ справе выкарыстоѓваць.
  Усе чацвёра прытармазiлi падальную сетку i сталi плаѓна спускацца.
  Дамiнiка адзначыла з усмешкай:
  - Долi вам сiрочай не жадаю,
  Не жадаю вам цяжкiх дзён...
  Няхай планета стане светлым раем,
  Няхай захоѓвае Гасподзь святы дзяцей!
  Рабяты былi падрапаныя i абарваныя, амаль усе басанож, акрамя адной дзяѓчынкi ѓ прыбранай i, мабыць, раскошнай сукенцы i з туфлiкамi, вышытымi смарагдамi i рубiнамi.
  Дзяѓчынка прачырыкала:
  - Акуратней, выратавальная каманда - мой бацька герцаг, а я ѓжо нашу тытул баранэсы!
  Дамiнiка са смяшком адказала:
  Усе могуць каралi,
  Усе могуць каралi...
  Але часта на мелi,
  Яны сядзяць часам!
  Жанiцца па каханнi,
  Жанiцца па каханнi...
  Слаба табе любы,
  Ты не Бог, кароль!
  Слаба табе любы -
  Ты не Бог, кароль!
  Каманда акуратна прызямлiла дзяцей. I разблытала сетку. Дзецi - хлопчыкi i дзяѓчынкi адчулi свабоду. I замiльгалi iх круглыя пяткi, калi яны паспрабавалi бегчы.
  Але Маргарыта спынiла iх грозным вокрыкам:
  -Куды вы хлопцы? А дзякуй сказаць?
  Дзецi спынiлiся. Дзяѓчынка-баранэса кiѓнула:
  - Так, вы выратавалi мяне ад палону. Дастаѓце мяне майму бацьку, i вас будзе чакаць высокая ѓзнагарода. А астатнiя няхай дабiраюцца самi - яны жабракi i босыя.
  Хлопчык з лiку палонных запярэчыѓ:
  - Мой бацька граф! А басанож я таму, што мяне захапiлi падчас трэнiровачнай прабежкi!
  Маргарыта пацiкавiлася: - А навошта яны вас захапiлi?
  Хлопчык-вiконт пацiснуѓ плячыма, ён быѓ з голым, мускулiстым торсам, загарэлы, жылiсты, i толькi выразны, хоць i дзiцячы твар , выдаваѓ у iм пароду.
  Дзяѓчынка-баранэса адказала:
  -Яны хацелi даставiць нас да Скелентана . Гэта моцны чараѓнiк у далёкай раднi з Кашчэем Несмяротным!
  Маргарыта прыцмокнула губамi i заѓважыла:
  - У Скелентана , злога чараѓнiка i ѓладара стыхiй, ёсць артэфакт чорнага тыгра. Магчыма, гэта дапаможа выратаваць моцную падлогу.
  Хлопчык-прынц Энамай адзначыѓ:
  - Акрамя таго, трэба вызвалiць i iншых палонных дзяцей, што ѓ палоне ѓ кашмарнага чарадзея. Iнакш будзе вялiкая поскудзь светабудове.
  Дамiнiка спытала, не занадта ѓпэѓнена:
  - А гэта цi не адцягне нас ад галоѓнай мэты?
  Маргарыта запярэчыла:
  - Наадварот! Калi сабраць усе дванаццаць артэфактаѓ, то можна атрымаць моц Усемагутнага Бога. А гэта дасць магчымасць выратаваць не толькi моцную падлогу, але стварыць мноства iншых добрых рэчаѓ.
  Хлопчык Дабрыня усклiкнуѓ:
  - Гэта выдатна! Мы тады зможам зрабiць такое, што i не снiлася iншым волатам!
  Дамiнiка ѓ захапленнi праспявала:
  Свет бязлiтасны наш, жорсткi, каварны,
  Струменем бурным льецца кроѓ людзей...
  Але чалавек разумны, прагрэсам слаѓны -
  Перашкоды, гуляючы, адолей!
  
  Незлiчоныя кашмарныя пагрозы,
  Лёсы жорсткага, сумнага i смешнага...
  Раняем мы ѓ сумневах дзiѓных слёзы -
  Погляд у небе з нудой незямной!
  
  I няхай даводзiцца пралiць,
  У бiтве лютым людскую кроѓ...
  Перапынiць мячом, стралою жыцця нiтку,
  На векi вечныя не аддадзiм любоѓ!
  Маргарыта кiѓнула сваёй залацiстай галавой.
  - Добра ты спяваеш Дамiнiка, i словы разумныя бяруць за душу! Але гэтага мала...
  Дзяѓчына-акторка праспявала:
  Стала вельмi светла,
  Я Айчыну ратавала...
  Мне, i праѓда, шанцавала -
  Толькi гэтага мала!
  Толькi, толькi, толькi -
  Гэтага мала!
  Хлопчык-вiконт тупнуѓ босай нагой, ды так, што зляцелi расiнкi з аранжавай травы, i зароѓ:
  - Хопiць спяваць! Пайшлi да Скелентом , i парвем яго на часткi!
  Маргарыта з уздыхам заѓважыла:
  - Тое яго iсцi пешшу занадта доѓга. Трэба, цi ляцець на драконах, цi перанесцiся з дапамогай медальёна!
  Энамай з усмешкай спытаѓ:
  - У цябе ёсць медальён? Дык перанясi нас!
  Дзяѓчынка-партызанка з уздыхам адказала:
  - Яго трэба падзарадзiць, каб усю каманду перанесцi. Давайце пакуль паямо. Дзецi, мусiць, галодныя.
  Дзяѓчынка-баранэса кiѓнула сваёй галавой, бразнулi дыяментавыя завушнiцы:
  - Так, гэта якраз i трэба зрабiць. У мяне ѓ страѓнiку пажар!
  Хлопчык-вiконт адзначыѓ:
  - Сытае пуза ѓ баi глуха!
  Астатнiя дзецi, у асноѓным дзяѓчынкi, запiшчалi хорам:
  Ёсць жадаем,
  Адчыняй па шырэй дзверы,
  А то кухары з'ямо...
  Кухарамi закусiм,
  А дзяжурным зап'ем,
  Усю сталовую разбурым,
  I посуд пераб'ем!
  Маргарыта страсянула чароѓнай палачкай. I ѓзнiк стол, на якiм красавалiся некалькi страѓ i торцiк.
  Дзяѓчынка з захапленнем праспявала:
  Для вас сабралi дзеткi,
  Мы зусiм не з'едкi -
  А класныя смакаты,
  Не проста з пшанкай кашкi!
  Дамiнiка кiѓнула i адзначыла:
  - Але спачатку вымыйце рукi!
  Дзецi кiнулiся да ручая. Толькi дзяѓчынка-баранэса засталася стаяць. Дзяѓчына-акторка рыкнула:
  - Табе што, асаблiвае запрашэнне трэба?
  Юная баранэса буркнула:
  - А мне западло з плебеямi рукi i ногi мачыць!
  Дамiнiка строга адказала:
  - Тады я цябе не дапушчу да стала!
  Дзяѓчынка-саноѓнiца заявiла:
  - Ты мне, босая дзеѓка , будзеш паказваць? Ды я загадаю цябе вылупцаваць.
  Дамiнiка набычылася i сцiснула кулакi:
  - I каму ты загадаеш?
  Баранэса азiрнулася. Дамiнiка была рослая i мускулiстая, прычым, тканiна прыкрывала ёй толькi грудзi i берда. I вiдаць было, што пад загарэлай скурай перакочваюцца шарыкi мускулаѓ, а на жываце плiтачкi прэса. Такая дзяѓчына-волаты i ѓрэзаць можа.
  Зрэшты, Маргарыта заявiла прымiрэнчым тонам:
  - Давайце ѓжо ѓсё памыем сабе рукi. I калi ты, Дамiнiка, дарослая, то павiнна нам паказаць прыклад. Так што давайце ѓсе разам памыемся.
  I накiравалася да ручая. I з ёй дзяѓчынка-баранэса i Дамiнiка. Вада была нагрэтая на чатырох сонцах, ласкавая i цёплая, так што мыцца было прыемнасцю. Дзецi нават выкупалiся ѓ ручаi. I сталi плёскаць сябар на сябра ваду.
  Дамiнiка таксама плёскалася, як маленькая, i напявала:
  Вада, вада, сцюдзёная вада,
  Што пралiлася нездарма з вядра!
  А навокал была такая цудоѓная прырода. На пышных дрэвах раслi раскошныя кветкi разнастайных форм. А пялёсткi ѓ гэтых колераѓ розных колераѓ i адценняѓ. Вось уявiце сабе бутоны, зiготкiя ѓсiмi колерамi вясёлкi i пералiѓныя ѓ прамянях чатырох сонцаѓ.
  Вось гэта, сапраѓды, цудоѓная прыгажосць. А яшчэ i лётаюць матылi памерам з альбатросаѓ, i ѓ iх крылы маюць якiя рухаюцца малюнкi, нiбы плёск марскiх хваль. I адбываецца дзiвоснае перасоѓванне.
  Дамiнiка праспявала:
  Крылы матылi таго,
  Былi такiя добрыя...
  Хлопчык згiнуѓ спакой,
  I сказаѓ ад душы...
  Юны вiконт, плескаючыся, заѓважыѓ:
  - Так, вакол прыгожа...
  На самай справе, многiя дрэвы паходзiлi на абсыпаныя каштоѓнымi камянямi хвасты паѓлiнаѓ. А над iмi, акрамя матылькоѓ, варушылi крыламi i плацiнавыя стракозы. А ѓ лесе раздавалiся пошчакi цудоѓных птушак. Яны настолькi цудоѓныя i выдатныя сваiмi галасамi, што проста дзiву даешся.
  Дамiнiка прачырыкала:
  Вы чулi , як спяваюць дразды,
  Салаѓi i iвалгi лiхiя...
  А часам так равуць аслы, аслы,
  Дзеѓкi разбягаюцца босыя!
  Так, сапраѓды, глядзелася падобнае вельмi нават смешна.
  Выкупаѓшыся, дзецi накiравалiся да стала. I iх настрой стаѓ мажорным, i яны ѓ радасцi спявалi;
  Добрая фея нам падарыла,
  Масу цацак, розных масцяѓ...
  Нас спарадзiла вялiзная сiла,
  Нiбы ѓ птушачак i ѓ звяроѓ!
  
  Дзецi гуляюць у святле ѓсмешкi,
  Радасць вялiкая ѓ свеце прыйшла...
  Зможам патрапiць мы з першай спробы -
  Нават у ярмо, што ашалеѓ, асла!
  
  Мы басанож iмчымся ѓ раз па расiнцы,
  Столькi цудоѓных у свеце iдэй...
  Дзецi губляюць жэмчуг слязiнкi,
  Стане, павер, на душы весялей!
  
  Злыя Кашчэi нас атакуюць,
  У ступе нясецца Баба Яга...
  Плёткай зло хвошчаць дзяѓчынку босую,
  I залiвае рака берага!
  
  Але мы не завагаемся хлапчукi, дзяѓчынкi,
  Будзем змагацца, нiбы тытан...
  I галасок у нас будзе так звонкi,
  Як пiянерскi горан, барабан!
  
  Што ж, i оркi нам не перашкода,
  Не спалохае шалёны троль...
  Будзе за адвагу вялiкая ѓзнагарода,
  Калi дзiця ѓ лаянцы не нуль!
  
  Што змей Гарыныч для адважных хлапчукоѓ,
  Нам не перашкода, iрвёмся зло ѓ лаянку...
  Мы навучаем яму кучу гузоѓ,
  I замыкаем проста ѓ хлеѓ!
  
  Калi з гармат ударыць злы гоблiн,
  То мы адкажам карцеччу яму...
  Хопiць хлопцы размазваць соплi ,
  У раз адолеем, лiчы, Сатану!
  
  На бой крывавы, святы i правы,
  Смела дзяѓчынкi, хлапчукi бягуць...
  Будзе мы кiраваць свяшчэннай дзяржавай,
  Злому дракону зробiм капут!
  
  Няма берагоѓ нашых мiлых шчаслiвей,
  Вылавiм рыбы, лiчы, цэлая сажалка...
  Дзеля вялiкай, гламурнай Эльфii,
  Хлопчык дакажа, што ён вельмi круты!
  
  Зробiм свет настолькi цудоѓным,
  Каб раслi ѓ iм з раю кветкi...
  Хоць i б'емся часам небяспечна,
  Бо выканаюцца ѓ святле мары!
  
  Не, нiколi нам не быць пад ворагамi,
  Скажам дзяѓчынкi, хлапчукi наперад...
  Раць басурман мы затопчам нагамi,
  Шляхетны пераможны выставiм рахунак!
  
  Будзе, павер, у свеце вечнае лета,
  Дзяцiнства ѓ нас нiколi не пройдзе...
  Подзвiгi вiцязяѓ дакладна апеты,
  I адпраѓляйся ѓ пераможны паход!
  
  Ну, а калi пераможам усiх аркшыстаѓ,
  Слаѓнай перамогай усё лаянка завершыць...
  Будзе выдатна ѓ душы маёй чыстай,
  Мы падымаем меч, трывалы шчыт!
  Дзецi праспявалi гарэзную песеньку i заселi за стол. Прынялiся з задавальненнем есцi смажаных качачак, смажанiна, рыбу з гарнiрам.
  Дамiнiка далучылася да iх. Адрэзала нажом лустачку i адзначыла:
  - Выдатнае мяса!
  Маргарыта кiѓнула.
  - Ну, як я чарую? Пагадзiся, не адрознiць ад сапраѓднага!
  Дзяѓчынка-баранэса адзначыла:
  - Так , цудоѓнае мяса, а як рыба?
  I паспрабавала кавалак. Сапраѓды, ежа была выдатнай. Дзецi елi i з захапленнем адзначалi:
  - Што за стравы, што за стравы,
  Захапiць бы ѓсё з сабой...
  Шкада, што стол такi не часта -
  Кормяць проста на забой!
  Адна з басаногi , жабракоѓ дзяѓчынак папрасiла:
  - А цукеркi шакаладныя, можна?
  Маргарыта засмяялася i махнула палачкай. Якiя вiселi на вялiкiм, як хвост паѓлiна, дрэве шышачкi разам даiмчалiся да стала i пераѓтварылiся ѓ прыгожыя, у форме звяркоѓ i рыбак, батончыкi, пакрытыя шакаладам i з цудоѓным начыннем.
  Дзецi даволi прачырыкалi:
  - Як гэта выдатна , а яшчэ, мы хочам марожанага!
  У гэты момант выскачылi з-пад аранжавай травы некалькi буйных, з пунсовага колеру поѓсцi пацукоѓ, яны паспрабавалi атакаваць дзяцей. Тыя спалохана завiшчалi, кожны пацук велiчынёю з добрага ваѓка. Маргарыта стукнула маланкамi па iх з чарадзейнай палачкi i магiчнымi кольцамi сваiх босых ног. А Дамiнiка таксама чароѓнай палачкай выпусцiла пульсар.
  З'явiлiся залатыя фужэры з багатым, пышным, накладзеным у форме дзiвосных кветак марожаным. Прычым, з трускаѓкай, iнжырам, сунiцай i iншымi цудоѓнымi ягадкамi.
  Дамiнiка буркнула i адзначыла, паказаѓшы на самы вялiкi фужэр, якi аказаѓся не толькi залатым, але абсыпаны дыяментамi. А марожанае ѓ iм было падобна на дзiвосны арнамент, выкладзены ѓсiмi колерамi вясёлкi. I як гэта прыгожа глядзелася.
  Маргарыта заѓважыла:
  - У цябе чароѓная палачка з сардэчнай жылкi дракона - гэта вялiкая рэдкасць. Дзе ты яе здабыла?
  Дамiнiка сапраѓды адказала:
  - У баi! I гэта дакладна, i адважна!
  Энамай з захапленнем праспяваѓ:
  Гора таму, хто пазмагаецца,
  З дзевай прыгожай у баi...
  Калi супернiк ашалеѓ -
  Я яго гада заб'ю! Я яго гада заб'ю!
  Хлопчык Дабрыня рыкнуѓ:
  - Ты што, дзеѓка , што так спяваеш? Трэба спяваць: з моцным хлапчуком у баi! Дакладней, нават з магутным мужчынам у баi. Мы ж толькi знешне хлопчыкi, а гадамi мужыкi!
  Энамай засмяяѓся i адзначыѓ:
  Застаемся мы дзецьмi назаѓжды,
  Змяняюцца ѓсяго толькi гады!
  Дамiнiка засмяялася i заѓважыла:
  - Вось у нас i будзе казачны свет i пераѓтварэнне.
  Пасля чаго, стала есцi сваё начараванае марожанае. Яно было на смак проста супер. Вось такое тут аказалася хараство. I салодкi, ласкавы смак марожанага расцякся па мове дзяѓчыны.
  Хлопчык Дабрыня пасля рыбкi i мяса таксама з задавальненнем аддаѓ належнае марожанаму. Гэта рэч, смачная .
  Дзецi iмкнулiся есцi так, каб глядзелася культурна, i не чмякаць. Так, марожанае з драпежных пацукоѓ, гэта выдатная рэч.
  Дамiнiка адзначыла з прамянiстай усмешкай:
  Як добра ѓмець чараваць,
  I ператварыць злы пацук у марожанае...
  Мы атрымлiваем цвёрдае пяць -
  Робячы тое, што зусiм не пакладзена!
  I зноѓ дзiцячыя смяшкi ѓ адказ. I задаволены пiск...
  Вось у небе пачуѓся шум. Недзе з краю ляцеѓ вялiкi цмок. Здалёк ён здаваѓся маленькiм i нястрашным, нягледзячы на сем галоѓ. I гэта быѓ свайго роду монстар у бяскрыѓдным выглядзе.
  Дзецi разрагаталiся i сталi падмiргваць адзiн аднаму. Вось гэта сапраѓды весела. I пляскаюць далонька па далоньцы.
  Што iдзе звон.
  Дамiнiка ѓзяла i босымi пальчыкамi ногi шпурнула бумеранг. Той праляцеѓ i зрэзаѓ шышачку, i падчас падзення прыгажуня па ёй дзюбанула энергiяй з чарадзейнай палачкi. Узнiк вялiкi торт у выглядзе трыкуткi Напалеона, усеяны макаѓкамi, ружамi i васiлькамi.
  Дзецi ѓжо былi сытыя i сустрэлi падарунак з умераным энтузiязмам.
  Хлопчык-вiконт вымавiѓ:
  -Тарты, гэта вельмi добра, але варта выконваць усёткi ѓмеранасць...
  Дамiнiка хiхiкнула i адзначыла, праспяваѓшы:
  Мне кухар да дня нараджэння,
  На торце пiсаѓ вiншаванне...
  I надпiс каляровы з крэму -
  Час з'ездзiць у горад Сан-Рэма!
  Пасля чаго дзяѓчына ѓзяла i зноѓ запусцiла бумеранг. I той праляцеѓ, зрабiѓ выпад, пракруцiѓся. I дзяѓчынка яго зноѓ злавiла босай нагой i праспявала:
  Не думайце аб торце звысоку,
  Наступiць час, i вы таксама здохнеце ...
  Свiшчуць пернiкi куляй у скронi,
  З дыетай вы сябе рэальна кокнеце!
  Дзяѓчынка-баранэса з цяжкасцю праглынула кавалак торта з трыкуткай, аблiзнулася i адзначыла:
  - Вельмi смачна! Але ѓжо не лезе.
  Хлопчык-вiконт адзначыѓ:
  - Так i патаѓсцець нядоѓга.
  Дамiнiка з усмешкай i жартам праспявала:
  За маманю лыжачку, за тату лыжачку,
  А за бабусю чарпачок ...
  I ѓ пасцельку на бочок!
  Дзецi, сапраѓды, пасля ежы ацяжэлi i павалiлiся на мяккую, аранжавую траѓку, засоплi носiкамi. Балазе драпежных камароѓ i казурак тут не было. Тыя, што лёталi, былi буйныя i не куслiвыя, i з iмi практычна не было праблем.
  Дамiнiка спытала ѓ Маргарыты, дзяѓчынка-пiянерка таксама пазяхнула, i хутка прыкрыла рот далонькай:
  - Будзеш спаць, цi?
  Гераiня-партызанка адказала:
  Што, не спiцца дзяѓчыне ѓ лаянцы i трывозе?
  Недзе блукае суджаны па лясной дарозе...
  Блукае траѓкай мятаю нi пра што не ведае,
  А лёс пракляты жартуе i гуляе!
  Хлопчык-багатыр Дабрыня ѓжо соп сваiм носам.
  Так, дзецi перажылi шмат прыгод.
  Дамiнiка праспявала жартам:
  Засынаем без працы,
  Гэта праѓда, гэта так...
  Але затое, з якой працай,
  Прачынаемся потым!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 9.
  Дамiнiка прачнулася i выйшла з магiчнага сну, якi перанёс яе ѓ паралельны свет. Пасля чаго, дзяѓчына памылася, прыняла душ з залатога прыбора. Пачысцiла зубы i пайшла на сняданак.
  Тамака яе сустрэлi iншыя дзяѓчыны i дзяѓчынкi з элiтнага класа. Яны пацiснулi рукi i выглядалi ветлiва. Тут былi i эльфiйкi, самкi троляѓ, самкi хобiтаѓ, падобныя на дзяѓчынак, нiмфы, дрыяды, чалавечыя дзяѓчыны, праѓда, iх мала. Прыгожая сабралася кампанiя.
  Дзяѓчынкi былi ѓ прыбраных сукенках i з упрыгожваннямi, але басанож, каб зручней было выкарыстоѓваць ногi пры вядзьмарстве. I ѓ элiтным класе была некалькi iншая вучоба - слухалi лекцыi, якiя прамаѓляла скорагаворкай сава, i выконвалi рознага роду заданнi. Лiчылася, што асновы дзяѓчыны i так ведаюць.
  Дамiнiка тут выканала некалькi заданняѓ. Яна страляла з чарадзейнай палачкi, рабiла ператварэннi. А затым шаптала загаворы. Ёй прачыталi некалькi складаных спалучэнняѓ слоѓ, i Дамiнiка iх паѓтарала.
  Будучы актрысай кiно, дзяѓчына мела фенаменальную памяць, бо на здымках трэба прамаѓляць мноства дыялогаѓ.
  I выдатна ѓсё запамiнала. Але гэта ѓсё кветачкi, галоѓнае гэта, зразумела, пошук артэфактаѓ, каб выратаваць моцную падлогу.
  I вось Дамiнiка ѓзяла i села ѓ позу лотаса, злучыѓшы свае моцныя, мускулiстыя ногi, выпрастала спiну. I зноѓ пагрузiлася ѓ паралельны светабудову, дзе iх каманда шукала спосаб выратаваць моцную падлогу.
  I якраз своечасова. Бо якраз у iм на дыбачках падкрадвалася лясун i салавей-разбойнiк. Гэтыя два злыдня ѓжо раскiнулi чароѓную сетку, каб накрыць iмi спячую басаногу каманду.
  Спала i Маргарыта, i ёй снiлася...
  Дзяѓчынка атрымала заданне ѓзарваць мост. Вось яна басанож, у iрванай паркалёвай сукенцы i з жабрацкай торбай адправiлася ѓ разведку. Восень, i надвор'е не надта. Уначы быѓ замаразак, i трава пакрылася iнеем, на якiм босыя ножкi дзяѓчынкi пакiдалi маленькiя, зграбныя сляды. Было вельмi сыра i холадна, мусiѓ змяшаны са снегам дождж.
  Пальчыкi на маленькiх нагах басаногай партызанкi пасiнелi ад холаду i сырасцi. Але яна мужна iшла наперад, нават набiраючы хуткасць.
  I пры гэтым спявала;
  Дождж па небе раскiдаѓ зорныя аскепкi,
  Прыгатавалi фашызму завостраны кольк!
  Танкi "Тыгры" проста халусце - бруднай барахолкi ,
  Чакае вермахт у раз люты разгром!
  Чакае вермахт у раз люты разгром!
  
  Наш таварыш Сталiн правадыр - сiла мiльёнаѓ,
  У яго кулак гранiт, аѓтамат у руцэ!
  Мы здолеем разграмiць рацi з Садома,
  Нашай сiлы маналiт, на шчасце на Зямлi!
  Нашай сiлы маналiт, на шчасце на Зямлi!
  
  Няма ѓ нашай партыi справы па важней,
  Чым выратаваць народнае, Радзiмы дабро!
  Гебельса ашалелага, да д'ябла ахiнею,
  А перамога будзе, вер, усiм чарцям налiха!
  А перамога будзе, вер, усiм чарцям налiха!
  
  Руская прыгажуня моцай, ведайце, славiцца,
  У яе цяжкая русая каса!
  I ѓ баях з фашыстамi моладзь праславiцца,
  Ажыве, акрыяѓшы, угору Светлая краiна!
  Ажыве, акрыяѓшы, угору Светлая краiна!
  
  Не давайце Гiтлеру рылам да рускiх сунуцца,
  Думае вусаценькi, што ён Бог круты!
  Праходзiм маршам мы па берлiнскай вулiцы,
  Не, рабом не стане той, хто чысты душой!
  Не, рабом не стане той, хто чысты душой!
  
  Сцяг наш чырвоны, колеры крывi лютай,
  Вось ужо, як сонейка асвецiць Рэйхстаг!
  Нашым мiлым дзеткам няма шчодраѓ падаруначка,
  Калi сэрца смелае i раздушаны страх!
  Калi сэрца смелае i раздушаны страх!
  Вось Маргарыта падбегла, холад кусаѓ яе за босыя пяткi, да моста. Вакол наматаны калючы дрот i стаяць кулямётныя вышкi.
  Немцы цягнуць самагонку i дымяць вогнiшчамi. Маргарыта падбегла да iх. Убогая, бялявая маленькая дзяѓчынка не здаецца фрыцам страшнай. Тым больш, у такую волкасць i холад цi наѓрад хто, акрамя апошнiх жабракоѓ, рызыкне пайсцi басанож.
  I дзяѓчынка стала спяваць iм бяскрыѓдную i вясёлую песеньку:
  Я круглая няшчасная сiротка,
  Бягу па снезе ѓ сцюжу басанож...
  Але галасок дзяѓчынкi вельмi звонкi,
  Яна мароз выганiць, як сiлком!
  
  Вайна забрала бомбай маю маму,
  Бацьку, канешне, выклiкалi на фронт...
  Змёрз ад сцюжы брацiк кучаравы,
  Сястру, што старэй, вось на эшафот!
  
  Галодная грызу я скарынку хлеба,
  I ад марозу ножанькi чырвоныя...
  Я там, дзе сабака валацуга паабедаѓ,
  Хоць дзяѓчынка мiленькай прыгажосцi!
  
  Магу сказаць усiм смела i адважна,
  Што будзь, вядома, праклята вайна...
  Завошта б'емся, то лiчы ѓсё роѓна,
  Вiнаваты ѓ гэтым каты Сатана!
  
  Пра ножанькi ѓ дзяѓчынкi пакутуюць,
  I моцна ныюць на марозе гэтым...
  Хутчэй бы быць свiтанку ѓ цёплым траѓнi,
  Каб сокал прамянiсты прыляцеѓ!
  
  Жадаем мы зрабiць Радзiму прыгажэй,
  Але голад, холад, завiрухi i завея...
  Куды iдзеш няшчасная Расiя,
  Такi ѓжо нялёгкi лёс!
  
  Я дзяѓчынка, зусiм яшчэ дзiця,
  Паспела вельмi шмат выпрабаваць...
  Працавала цi ледзь не з пялёнак,
  Вучылася толькi на чатыры, пяць!
  
  Завошта гора гэта мне зьявiлася,
  Жорсткi рок разбураных сэрцаѓ...
  Такое зло, паверце, навалiлася,
  Што здаецца, крыху i вось канец!
  
  Але дзяѓчынка пад ярмом не зламалася,
  Змагла сабрацца i iдзе пешшу...
  Яна дзiця, далёка не старасць,
  I ёй прыемна тупаць басанож!
  
  Сляды дзяѓчынкi маленькай хупавыя,
  На iх малюнкi рабiѓ Рафаэль ...
  I веру, будзе ѓ малюткi шчасце,
  Гасподзь убачыць сваiх, павер, дзяцей!
  
  Таму я песню выконваю,
  На славу Бога Пана Хрыста...
  Я веру, што планета стане раем,
  I сустрэчу свайго, павер, бацьку!
  
  Тады надыдзе час i ѓваскрэснуць,
  Хто памёр, хто загiнуѓ i хто хварэѓ...
  I будзе шчасце ѓ старасцi i дзяцiнстве,
  Бо Iсус таго хацеѓ!
  
  Так, я прад Богам устану на каленi,
  Выканаю ѓ шчасцi святла, гэты псалом...
  Па iмя ѓсiх будучых пакаленняѓ,
  Прыйдзе злачынным катам разгром!
  
  Тады дзяѓчынка будзе ѓ вечным шчасцi,
  I ѓсе народы матухны Зямлi...
  Развеецца апраметная непагадзь,
  Не будуць нашы людзi на мелi!
  
  Перахрысцiлася, на каленi ѓстала,
  Пацалавала серабрысты крыж...
  Для Бога стварыла вiдаць мала,
  Бо за нас Iсус сышоѓ з нябёсаѓ!
  
  Мы хутка будзем усё з Усявышнiм,
  У яго цудоѓнай, кахаючай руцэ...
  Няхай узлятаюць думкi нашыя вышэй,
  I сiла ѓ дзiцячым, дужым кулаку!
  
  I вось зараз малiтву прачытала,
  Сказала, Божа Мой, мяне прабач...
  Цяпер мы разам з iм на пастаменце,
  I нам з Хрыстом, паверце, па шляху!
  
  I пад руку пойдзем мы з Iм на неба,
  I там пасыпле залацiсты дождж...
  Гасподзь праявiць свой характар шчодры,
  А супастата ѓгонiць проста ѓ дрыготку!
  
  Вось, нарэшце, надышло шчасце ѓ свеце,
  Дачакалiся мы з'явы Хрыста...
  Ляцiм, як анёлы на баль у эфiры,
  Любоѓ Гасподняя яркая чыстая!
  Пасля такой песнi гiтлераѓцы расчулiлiся i ѓпусцiлi няшчасную дзяѓчынку да сябе пагрэцца i напаiлi гарачай гарбатай. Маргарыта планавала пад шумок падкласцi замаскiраваную пад бохан хлеба ѓ сумцы ѓзрыѓчатку пад рэйку, але не паспела - прачнулася.
  Салавей-разбойнiк i лясун былi зусiм побач. Лёшы меѓ гуз замест носа, даволi агiдную фiзiяномiю i доѓгiя iклы. Рост у яго таксама немалы, метры так тры. Нездарма ён валачыѓ сетку. А Салавей быѓ тоѓсты, румяны мужык са шчокамi хамяка, якiя тырчаць пярэднiмi зубамi i ѓ раскошным мундзiры з медалькамi. Ну, плюс яшчэ i вусы, характэрныя для прусакоѓ.
  Бачачы, што раптоѓнага нападу не атрымалася, Салавей-разбойнiк уклаѓ два пальцы ѓ рот, i паспрабаваѓ быѓ засвiстаць.
  Дамiнiка дзюбанула яму голай пяткай нагi з развароту. I разбойнiк, як зараве ад болю. I нават плюнуѓ крывёй.
  Лёшы ж замахнуѓся дубiнай. Хлопчык-волаты Дабрыня ѓскочыѓ i схапiѓ лесуна за валасы, упаѓ на спiну i перакiнуѓ яго цераз сябе. Лёшы грукнуѓся на раслiну накшталт кактуса з кветачкамi, i аглушальна завыѓ. I яго роѓ быѓ нiбы ѓ дзiкага iшака.
  Маргарыта ѓсмiхнулася. Салавей зноѓ спрабаваѓ засвiстаць, як яму Дамiнiка зарадзiла ѓ падбародак каленам. I той захрыпеѓ.
  Хлопчык-багатыр Дабрыня праспяваѓ:
  Спытаѓ у нас лясун,
  Вы камо прыйдзеш ?
  Намылiлiся ѓ горад -
  У нас жа справы!
  Лёшы спрабаваѓ зноѓ атакаваць дубiнкай. Хлопчык-багатыр ухiлiѓся ад удару, i зноѓ перакiнуѓ цераз сябе бамбiзу, бо ѓ Дабрынi не дзiцячая сiла. I ѓсё быццам бы атрымлiваецца.
  Лёшы зноѓ расцягнуѓся. I паднiмаѓся ѓжо павольней. Дзецi, якiя прачнулiся, пачалi кiдаць у балотнага чорта залацiстымi шышачкамi. Яны траплялi па iм, i прымушалi раѓцi. I тузацца.
  Маргарыта страсянула чароѓнай палачкай. I шышачкi сталi ператварацца ѓ тарты, i яны лiтаральна запэцкалi крэмам чорта, прымусiѓшы яго тузацца, нiбы ѓюна на патэльнi.
  А Дабрыня Мiкiцiч падняѓ на выцягнутыя рукi Салаѓя-разбойнiка i шпурнуѓ яго на важкую сасну са срэбнымi шышкамi. Ад удару Салавей як грымнецца, i яго скалане, прымусiѓшы выпусцiць дух, а дакладней, выплюнуць кроѓ.
  Хлопчык Дабрыня праспяваѓ:
  - Салавей-разбойнiк ты злыдзень,
  I цябе па пысе мацней бi...
  Ты цяпер нябожчык, прахiндзей ,
  I цябе, свiстун прыбi!
  I вось ён, як возьме i рушыць яго кулаком з усяго размаху па галаве. У Салаѓя-разбойнiка ѓ вушах звон. А Дамiнiка накiравала ѓказальную палачку на лясуна, i як скажа складанае загавор па ператварэннi. I зробiць гэта забойнай сiлай, у якой каскады энергii.
  I тут жа ... Быѓ рослы трохметровы валасаты хлопец, а зараз на яго месцы паѓстаѓ стол абстаѓлены рознага роду вельмi багатай ежай i цудоѓнымi прысмакамi. I такiя водары разносiлiся пры гэтай дзiвоснай кухнi.
  Дамiнiка прачырыкала:
  - Вось гэта ператварэннi i цуд цуды,
  Мы бачым проста рай ва ѓсiм нябесны...
  Такая прамянiстая па ѓсюды прыгажосць,
  Ды няхай Гасподзь усявышнi, ды ѓваскрэсне!
  На самай справе, на стале ляжалi залатыя i з аранжавага дзiвоснага, зiготкага металу падносы з пiрожнымi, прычым, крэмы былi дзясяткаѓ розных колераѓ i адценняѓ, а таксама iншая вельмi нават цудоѓная ежа, i духмяныя пералiвы, усяго самага смачнага .
  А наколькi былi цудоѓныя, абсыпаныя дзiвоснай пудрай пончыкi. Тут ужо не ѓзяць i не дадаць, i не зменшыць. I плёскалiся фужэры з кактэйлямi з мноства сокаѓ, з цудоѓнымi напаѓняльнiкамi, якiя ѓзрушвалi водарамi i салодкiмi малюнкамi з глазурай. А якiя тут былi бутоны.
  Маргарыта разгублена ѓсмiхалася i са здзiѓленнем усклiкнула:
  -Ты лясуна ператварыла! Ну, нi дуля сабе! Гэта трэба ѓмець, стварыць такое!
  Дамiнiка, здзiѓляючыся, спытала:
  - А што, гэта цяжка?
  Дзяѓчынка-партызанка адказала:
  - Ды амаль, немагчыма! А ты змагла зрабiць падобнае.
  Тым часам салавей-разбойнiк зноѓ спрабаваѓ засвiстаць. I раздзьмуѓ свае шырокiя, як у хамяка шчокi. Але хлопчык-багатыр, як возьме i з усяго размаху сваiм дзiцячым, але забойным, як кавадла, кулаком зарадзiць. I выбiвае свiставы, дарэчы, ужо не раз, падобна выбiты, з золата лiты зуб.
  I паляцеѓ ён дагары нагамi. Плюхнуѓся i расцягнуѓся, нiбы яго высеклi. Але тут ускочыѓ, зноѓ сунуѓ пальцы ѓ рот i дзьмухнуѓ. Але замест свiсту, атрымалася толькi вартае жалю шыпенне. I гэта вельмi сьмешна. Дзецi засмяялiся. Салавей-разбойнiк прахрыпеѓ:
  - Я вас iмгненнем праглыну, праглыну, праглыну, не памiлую!
  У адказ Дабрыня, гэты хлопчык-багатыр, рушыѓ голай пяткай у падбародак Салаѓю. I зноѓ паляцелi зубы. Раскiдаѓшы рукi, галоѓны разбойнiк адкiнуѓся.
  Дабрыня зароѓ:
  А каго ѓ баi знойдзем, а каго ѓ баi знойдзем,
  З тым жартаваць не станем, як авадня прыб'ём!
  Як авадня прыб'ём!
  Дамiнiка навяла на зрынутага Салаѓя-разбойнiка чароѓную палачку. Маргарыта заѓважыла:
  - Хочаш i яго ператварыць?
  Дзяѓчына-акторка кiѓнула:
  - Хай будзе хоць нешта карыснае!
  Дзяѓчынка-партызанка праспявала:
  Быѓ хлапчук скаваны графiкам жалезным,
  I сiлкаваѓся толькi адным карысным...
  Ад вялiкай нагрузкi прыступ раптам здарыѓся,
  I кiбер-генiй каласальнай моцы атрымаѓся!
  I вось Дамiнiка крутанула, зрабiѓшы чароѓнай палачкай мудрагелiстую васьмёрку.
  I вось на месцы Салаѓя разбойнiка ѓзнiкла цэлая гара цукерак, дражэ i порцый марожанага.
  Пачуѓся забiяцкi смех, i з травы сталi выскокваць дзецi. Яны былi мiлыя, але худзенькiя, абарваныя, па традыцыi басаногiя. I з вялiкай прагнасцю накiнулiся на пачастунак, у якi ператварылiся Салавей-разбой i балотны д'ябал. Маргарыта засвiстала сваiмi пальцамi i крыкнула:
  - Стоп, хлопцы i дзяѓчаты! Я разумею вас, вы галодныя пасля палону гэтых злыдняѓ, але спачатку памыйце рукi.
  I як выпусцiць з чарадзейнай палачкi маланку. Прыйшлося рабятам, мiльгаючы шызымi пяткамi, бегчы да раѓчука. На самай справе, непрыстойна есцi ежу бруднымi рукамi.
  Дамiнiка спытала:
  - Гэта што, палонныя i палонныя Салаѓя i лесуна?
  Маргарыта кiѓнула сваёй светлай галавой.
  - Так, менавiта! Мы iх вызвалiлi. Дакладней сказаць, хутчэй вызвалiла менавiта ты. I гэта вельмi нават выдатна .
  Дзяцей хлопчыкаѓ i дзяѓчынак было больш за сотню. Як звычайна, прадстаѓнiц прыгожага полу ѓ тры разы больш, чым моцнага.
  Дамiнiка са здзiѓленнем спытала:
  - Тут iм усiм не больш на выгляд дванаццацi гадоѓ. Што, гэтыя разбойнiкi не губiлi дарослых?
  Маргарыта растлумачыла:
  - Не, вядома ж, яны губяць i дарослых. Толькi пасля вызвалення, дарослыя атрымлiваюць дзiцячыя целы. Як гэта было, напрыклад, i з Дабрыняй Мiкiцiчам. Ды i са мной таксама, я ж засталася з выгляду дзяѓчынкай.
  Дзяѓчына-актрыса адзначыла:
  - Вечнае дзяцiнства, як у казцы - гэта выдатна ! I нават можна сказаць - крута!
  Маргарыта прачырыкала, скалячы зубкi.
  - Так, гэта цудоѓныя светы, у якiх усё вельмi нават выдатна . Але тут поѓна небяспек. У прыватнасцi, ёсць асобы, куды больш небяспечныя, чым лясун i Салавей-разбойнiк.
  Дамiнiка шэптам спытала:
  - Хто, напрыклад?
  Дзяѓчынка-партызанка цiха вымавiла:
  - Старая Шапакляк!
  Дзяѓчына-акторка прачырыкала:
  Малайчына, малайчына, бабка-заводзiла!
  З ёй сябраваць, што гуляць з кракадзiлам!
  I дзяѓчына ѓзяла i босымi пальчыкамi ногi кiнула шышку. Тая трапiла ѓ стракозу. Казурка выбухнула, разляцеѓшыся на канфецi.
  Маргарыта адзначыла, пакруцiѓшы галавой з залацiстымi кудзеркамi:
  - Нядобра забiваць жывыя iстоты!
  Дамiнiка адзначыла:
  - Але гэта ѓсяго толькi казурка!
  Маргарыта ѓ адказ праспявала:
  - Ты плюй слiной сваёй па ветры,
  Нi казюльку не душы, нi мурашкi...
  Не ламай ты нават у лесе галiнку -
  Усё жывое на Зямлi адна сям'я!
  Дзяѓчына-акторка прачырыкала, выскалiѓшы зубкi:
  - Я, ты, ён, яна - разам цэлая краiна,
  Разам дружная сям'я!
  У слове мы, сто тысяч я!
  Дзецi памылiся ѓ ручаi. I цяпер беглi да ежы, радасныя i блiскучыя.
  Дамiнiка i Маргарыта разам прашапталi загавор, i стол стаѓ даѓжэйшы. Цяпер, каб за яго сесцi ѓсiм хапала месца.
  Дзецi, тузаючы босымi нагамi, расселiся i хорам заспявалi, сваiмi звонкiмi галасамi:
  Абрус сцелецца, як снег,
  I расставiлiся смачныя...
  Будзе дзецям усiм поспех,
  I смажанiна з Чабурашкi!
  Пасля чаго сталi есцi. Гэтулькi тут прыгожых, хай нават змучаных голадам i пазбаѓленнямi дзяцей.
  Дамiнiка i Маргарыта, бо былi сытыя, нядоѓга думаючы пусцiлiся ѓ скокi. I давай тупаць сваiмi босымi, точанымi, загарэлымi нагамi.
  Дзяѓчына пры гэтым спявалi, сваiмi прамянiстымi галасамi;
  Я нарадзiлася ѓ касмiчнай краiне,
  Дзе ѓсе дзяѓчынкi вельмi баявыя...
  Не адолець Айчыну Сатане,
  На славу нашай мацi-Расii!
  
  Здолеем Русь святую абаранiць,
  I як бы не быѓ вораг жорсткi, каварны...
  Працiѓнiкаѓ мы моцна станем бiць,
  I будзе рускi дух з мячом услаѓлены!
  
  Расiя, гэта Радзiма мая,
  Святая i касмiчна зямная...
  Усе нацыi адзiная сям'я,
  I дзяѓчына навечна маладая!
  
  Мы Радзiму ѓ бiтвах абаронiм,
  Нi грама шанцаѓ злому супастату ...
  Над намi золатакрылы херувiм.
  Дамо падарунак рускаму салдату!
  
  У Расii ѓсё выдатна, добра,
  I наша воля будзе мацнейшай стала...
  У руках хлапчукi моцнае вясло,
  А кiруе там таварыш Сталiн!
  
  Любiце людзi Радзiму маю,
  Мы зробiм яе давеку прыгажэйшай...
  Айчыну не расцягнуць па рублi,
  А Бог Сварог вялiкая месiя!
  
  Хай славiцца хай Радзiма мая,
  Мы знiшчым у бiтве супастата ...
  Мне Лада Багародзiца радня,
  Ворагам Расii няхай прыйдзе расплата!
  
  Калi трэба, зможам кроѓ ворага пралiць,
  Расею не паставiць не каленi...
  Паляѓнiчы ператворыцца хутка ѓ дзiчыну,
  А з намi правадыр вялiкi будзе, Ленiн!
  
  Мы космасу прасторы скорым,
  Дадзiм мы шчасце, радасць усяго сусвету....
  Масква вышэй нават, чым сам Рым,
  Сваёй моцай у бiтвах нязменнай!
  
  Калi вайна прыйдзе ѓ наш светлы край,
  Мы фюрару свой магутны нораѓ пакажам...
  Атрымае рускi шчодры ганарар,
  Мы вышэй сонца i дрэѓ прыгажэй!
  
  Паверце, не ѓ руiнах будзе Русь,
  Арда нас не паставiць на каленi...
  За Радзiму змагайся i не трусь,
  Не ведае рускую слабасцi i ляноты!
  
  Уваскрэсне наша мiлая краiна,
  Пакажа ѓсёй сусвету сваю сiлу ...
  I будзе знiшчаны Сатана,
  Вораг Айчыны абрынецца ѓ раз у магiлу!
  Вось так дзяѓчынкi, падскокваючы голымi нагамi i круцячыся, нiбы чартоѓкi, сталi раѓцi i падскокваць у падвойным сальта.
  Вось такiя тут прыгожыя i агрэсiѓныя дзеѓкi . А як яны вiскочуць, падскокваючы.
  Ну добра, а дзецi ядуць i таксама нешта сваё спяваюць. I робяць гэта вельмi пазiтыѓна. Вось якiя ѓ iх песенькi. I круцяцца сабе, нiбы ваѓчок.
  Дзяѓчынкi вышэйшага класа.
  Але вось у небе з'явiлася вельмi вялiкiх памераѓ, нiбы сапраѓдны цмок, матылёк. I яе крылцы былi такiя вялiзныя, што зiхацелi, нiбы золата, абсыпанае каштоѓнымi камянямi. I гэта выглядала так цудоѓна i прыгожа. Вось гэта, сапраѓды, былi тут, прама скажам, такiя матылькi, якiя такiя вялiзныя, нiбы дыназаѓры.
  Дамiнiка адзначыла з усмешкай:
  - Якiх толькi тут цудаѓ не ѓбачыш. Цудоѓна!
  Маргарыта засмяялася i адказала:
  - Так, гэта сапраѓды, членiстаногiя, якiя дзiвяць. Але гэта яшчэ не самае дзiѓнае. Шмат чаго ёсць яшчэ вельмi крутога.
  Дамiнiка праспявала:
  Але нi кнiга, нi музей,
  Не заменяць нам сяброѓ!
  I дзяѓчына з чароѓнай палачкi , як выпусцiць прамень. I з'явiлiся новыя фужэры з кактэйлем. I дзецi накiнулiся на iх.
  Вось як усё аказалася выдатна . I проста музыка нейкая ѓ галаве грае.
  I як тут Дамiнiцы i Маргарыце i не праспяваць;
  Прыгажунi ѓ атаку басанож,
  Бягуць, такiя слаѓныя дзяѓчаты...
  Калi трэба ѓрэжуць фрыцу кулаком,
  Цi паласнуць яго з аѓтамата!
  
  Дзяѓчынкам сумнявацца не з рукi,
  Яны фашыстаѓ мёртва закапаюць...
  I моцна дзяѓбуць яму з нагi,
  А дзесьцi ваѓкi пажадлiва выюць!
  
  Расiя, гэтае слова для салдат,
  Калi, паверце, страмчэй не бывае...
  Хоць часам бязрадасны расклад,
  Дзе святкуе злосны чорны Каiн!
  
  Не верце, камсамолкi не бягуць,
  А калi бягуць, то толькi ѓ атаку...
  I ѓсiх нацыстаѓ зараз пераб'юць,
  I фюрара паднiмуць усё на плаху!
  
  Расiя, гэта Радзiма мая,
  Яна прамянiстая, проста цудоѓная...
  Хто баязлiвец, не варта нават i рубля,
  I спрачацца, ведай, з ваяѓнiком небяспечна!
  
  Але ведайце, мы фашыстаѓ пераможам,
  Не будзе зло панаваць на троне...
  Над намi золатакрылы херувiм,
  I Бог Сварог з велiччу ѓ кароне!
  
  Хто баiцца, той паверце, слабы раб,
  Яго надзел адзiн - трываць крыѓды...
  Сёння слесар, заѓтра ты прараб,
  I сам ты зможаш бiць чужыя спiны!
  
  У дзяѓчатах сiла, папросту вулкан,
  Яна часам, i горы магутна зносiць...
  Войны бушуе злосны ѓраган,
  I смерць людскi род, адкрыта косiць!
  
  Вось я вам сапраѓды, вiцязi скажу,
  Моцныя, калi мы рускiя адзiныя...
  Патрэбна закуска да вiдэльца i нажа,
  Мы рыцары ѓ баях непераможныя!
  
  У чым наша вера, у Госпада Хрыста,
  Хаця i Ладу таксама шануем...
  Таварыш Сталiн накшталт нам бацькi,
  I будзе месца камунiзму раю!
  
  Уваскрэсне той, хто быѓ, калiсьцi мёртвы,
  I станем мы прыгажэй i мудрэй...
  I чалавек, вядома, вельмi ганарлiвы,
  Хоць часам нясе i ахiнею!
  
  У каханнi Айчына наша, як зорка,
  Яна павек, паверце, не згасне...
  Споѓнiцца вялiкая мара,
  Ва ѓсiм сусвеце будзе мiр i шчасце!
  
  Люблю Марыю, Ладу свята паважаю,
  Сварог выдатны i Пярун вялiкi....
  Я люблю Iсуса са Сталiным,
  Мне дарагiя iконы святыя аблiччы!
  
  Калi ж будзе сапраѓдны рай,
  У iм спраѓдзяцца, паверце, усе надзеi...
  Ты сваё сэрца Радзiме аддай,
  Усё будзе добра, мацней , чым раней!
  Пасля чаго, нарэшце, вызваленыя дзецi наелiся. Iх тады пабудавалi ѓ атрад. Больш за сотню хлопчыкаѓ i дзяѓчынак.
  I яны рушылi строем у паход. Дабрыня адзначыѓ з мiлай усмешкай:
  - Будуць бiцца, я ѓпэѓнены!
  I хлопчык-багатыр заскочыѓ на дракона.
  Энамай адзначыѓ:
  - Такi атрад будзе рухацца занадта павольна. Мы ж на драконах перамяшчаемся значна хутчэй. I тут трэба таксама ведаць меру.
  Дзяцей пабудавалi. Толькi адна баранэса была прыстойна i нават раскошна апранутая. Астатнiя выглядалi жабракамi, малалетнiмi абарванцамi . Зрэшты, басанож перасоѓвацца куды спрытней.
  Дамiнiка заѓважыла:
  - Калi дзяѓчынка-баранэса пойдзе пешшу, то яе каштоѓныя туфлiкi зносяцца i разваляцца. Можа, няхай будзеш босая, як i ѓсё?
  Баранэса запярэчыла:
  - Не дачакаецеся! Лепш адпраѓце мяне да майго бацькi герцага, ён вам выдасць узнагароду, не пакрыѓдзiць!
  Маргарыта кiѓнула Дамiнiцы.
  - У цябе такая магiчная прыродная сiла. Так што давай, разам возьмем i пашлем прамянiстыя зарады, i перакiнем дзяѓчынку ѓ бацькоѓскi замак!
  Дзяѓчына-акторка заѓважыла:
  - А як жа ѓзнагарода?
  Маргарыта засмяялася i заѓважыла:
  - Ну, дадуць табе кашаль з золатам, дык што, гэта хiба многа? Тым больш, я магу начараваць золата са звычайных дрэѓ i гузоѓ, ды i ты таксама!
  Дамiнiка свiснула:
  - Ого! Дык мы можам самi сабе па герцагстве купiць!
  Дзяѓчынка-партызанка запярэчыла:
  - Нельга! Магiчнае золата забаронена пускаць у абарачэнне, iнакш яго было б ужо больш, чым жалеза. Сама разумееш, iнфляцыя каштоѓнай манеты!
  Дамiнiка адзначыла:
  - Гэта як у гiпербалоiдзе iнжынера Гарына?
  Маргарыта кiѓнула.
  - Накшталт таго. Я чытала гэтую кнiжку, калi была маленькай. Так, тады абвалiѓся залаты стандарт, i гэта было "стрэмна" .
  Энамай адзначыѓ з усмешкай:
  - А ѓсё-такi, магчыма выхаваць баранэсу? Каб не была такой ужо адваротнай!
  Дабрыня кiѓнуѓ з усмешкай:
  - Так, гэта мы зараз зробiм,
  Вось зробiм ёй такое класнае!
  Баранэса зноѓ тупнула па траве абцасам i зароѓ:
  - Дастаѓце мяне да бацькi! Цi я загадаю вас усiх пакараць смерцю!
  Дзятва хорам разрагаталася.
  Нечакана з-пад травы з'явiѓся гномiк у шапачцы. Ён быѓ вiдаць яшчэ зусiм юны, без барады. Але з чарадзейнай палачкай у руках.
  Тоненькi галасок вымавiѓ:
  - Тут я чую галасок капрызнай дзяѓчынкi. Можа, пара б яе выхаваць?
  Баранэса зароѓ:
  - Толькi паспрабуй, малакасос !
  I паспрабавала рушыць гномiка сваёй нагой у туфлi. Той трасянуѓ чароѓнай палачкай. Капрызная дзяѓчынка i хлапчук з найстаражытнага народа знiклi.
  Дамiнiка ѓсклiкнула:
  - Вось гэта да!
  Маргарыта кiѓнула.
  - Гэта хлопчык-гном. Асаблiвы вiд адораных да магii гномаѓ. Цяпер ён забраѓ капрызнаю дзяѓчынку на выхаванне. I баранэсе, вiдаць давядзецца вучыцца культуры, ветлiвасцi i папрацаваць на сумленне.
  Энамай заѓважыѓ з усмешкай:
  - А мне яе хацелася адпляскаць! А так, цяжар з плячэй.
  Дабрыня прапанаваѓ:
  - Вы сабралiся да Скелетон? Так можа быць сiтавiна ѓ шлях.
  Маргарыта заѓважыла:
  - Трохi блiжэй ёсць замак злой чараѓнiцы Бастынды, якая валодае яшчэ адным артэфактам з дванаццацi - жоѓтым пацуком. Вось яго нам бы i трэба было захапiць.
  Тым больш, у нас ужо ёсць невялiкая армiя, больш за сто хлопцаѓ. Сярэднi iх волат Фiнiкс Сокал. Ён таксама хлопчык, але з вялiкай сiлай.
  Дабрыня адзначыѓ:
  - Ведаю я Фiнiкса. Толькi як яго ѓ палон узялi?
  Дзяѓчынка-партызанка адказала:
  - Хiтрасцю, як i цябе. Але зараз у нас ёсць войска, i мы пойдзем на штурм палаца Бастынды!
  Дамiнiка пагуляла цяглiцамi прэса на сваiм жываце. Затым узяла i босымi пальцамi ног раздавiла якi ляжыць на траве арэх. Падкiнула яго ядзерка, i злавiла ротам, разжавала моцнымi зубамi i прабуркавала:
  - На штурм iсцi? Што ж, мне гэтая iдэя падабаецца. Хоць iмя Бастында нагадвае мне адну дзiцячую казку. Гэта не тая выпадкова, што нiколi не мыецца?
  Маргарыта пакiвала галавой.
  - Я гэтую казку таксама ведаю. Не, гэта крыху iншая ведзьма. У яе цэлае войска пацукоѓ. Ну i яшчэ наёмных оркаѓ. Артэфа кт з крысам дае велiзарную ѓладу над грызунамi, так што...
  Дзяѓчынка-партызанка загадала:
  - Дзецi! Выламайце iголкi з блiжэйшых серабрыстых елак, вы iх хутка ѓбачыце, калi ѓвойдзем у гай. З гэтага можна зрабiць прыстойную зброю.
  Хлопцы адказалi:
  - Мы ѓсё зробiм, наша выратавальнiца!
  I каманда выступiла маршам. Хоць дзяѓчынак i было ѓтрая больш, чым хлопчыкаѓ, але яны таксама маршыраваць умелi. I адцягвалi шкарпэткi сваiх ножак. Адначасова, iграла музыка.
  Атрад рухаѓся маршам. Тут пасля ежы некаторыя хлопцы пазяхалi, пацяжэлi, але дзяѓчынкi сталi бiць у самаробныя барабаны з паѓлiнавых лiсцiкаѓ, i настрой стаѓ бадзёрым.
  Дзецi тупалi строем. Дамiнiка падумала, што гэта, як у фiльме пра " Мальчыша-Кiбальчыша" . Там таксама маршыравалi хлопцы босымi нагамi. Толькi чамусьцi ѓ савецкiм фiльме не было дзяѓчынак. I гэта нават дзiѓна, бо, стала, паѓтаралi пры чырвонай уладзе аб раѓнапраѓi падлог.
  А тут столькi дзяѓчынак, i яны нiбы прыроджаныя ваяѓнiцы на маршы - частка людзi, частка з роду эльфаѓ, што вiдаць па рысiных вушках. Што ж, свайго роду матрыярхат.
  Дзецi маршыравалi, i разам з тым, узялi i заспявалi, як без гэтага:
  Эльфiя наша мудрая краiна,
  Пад кiраваннем цара-месii...
  Яна навекi Богам нам дадзена,
  Каб зрабiць наша жыццё больш шчаслiвым!
  
  Хай будзе ѓ славе добры Энамай,
  Якi перамог ворагаѓ Айчыны...
  Ты за яе змагайся i мацуйся,
  I станем хутка жыць пры сонцанiзме !
  
  Дзяѓчынкi басаногiя бягуць,
  Яны жадаюць з ворагам ваяваць...
  I гэты Арклер не такi ѓжо круты,
  Хутчэй, проста выява ён паяца!
  
  Вялiкая бязмежная краiна,
  У якой воля, ведайце, пакаленняѓ...
  Хоць будуюць падкопы слугi Сатаны,
  Але з намi будзе агнязарны генiй!
  
  Я веру, наш напор не ѓтрымаць,
  Ворагаѓ з зямлёй, вядома, мы зраѓняем...
  Ты запiшы хлапчучка ѓ сшытак,
  Як добра людзям жыць пры Энамаi !
  
  Мы зробiм Айчыну прыгажэй за ѓсiх,
  Наступiць рай яшчэ пры гэтым жыццi...
  Адсвяткуем мы шалёны поспех,
  I хутка будзем жыць пры эльфiнiзме!
  
  Не, нас аркшыстам, верце, не зламаць,
  Хоць моцны вораг i вельмi ѓжо каварны...
  Але мы здамо iспыты на пяць,
  Каб было добра пры Энамаi !
  
  Цара велiч слаѓнае, павер,
  Сваёй каронай поѓнаю дыяментаѓ...
  I паламаецца, ведайце, люты звер,
  Адступiць i чума, павер, праказа!
  
  Не, для Эльфii патрэбен i Эльфрог ,
  Сваiх Багоѓ сябры не здраджвайце...
  Вялiкi i славуты ѓсемагутны Род,
  Вы слабасцi свае не выдавайце!
  
  Выдатная Лада - кузня багоѓ,
  Яна каханне, паверце, спарадзiла...
  Не марнуйце людзi проста лiшнiх слоѓ,
  Велiч бязмежнае адкрыла!
  
  Стралу Эльфрога вам не ѓтрымаць,
  Яна пранiжа любога супостата ...
  Не трэба толькi глупстваѓ жадаць,
  Прыкрые шчыт эльфiйскага салдата!
  
  Эльфiя, гэта без сумневу моц,
  Яна здольная горы перасунуць...
  Хоць часам пакутуе моцна плоць,
  Мы зможам усе перашкоды адрынуць!
  
  Узнiкне хутка эльфаѓ слаѓны свет,
  Якi топча светабудовы...
  Раскiне крылы Божы херувiм,
  I будзе справа, верце, Стварэнне...
  
  Багiня Лада слаѓная, павер,
  Яна каханне сынам усiм дарыла...
  I будзе моцным вiцязем цяпер,
  I зрушым супастата моцна ѓ рыла!
  
  Ты Фiеѓ , як сталiца для эльфян ,
  Мацi гарадоѓ, паверце, слаѓных друскiх...
  Па супастоце нанясем удар,
  Мы вiцязi, паверце, што не трусы!
  
  За Радзiму сьвятую маю,
  Мы будзем вельмi люта змагацца...
  Эльфiю не расцягнуць па рублi,
  Бо эльфы-святло заѓсёды ѓмелi бiцца!
  
  Ёсць дзяѓчаты прыгожыя, павер,
  Што вельмi лiха iмчацца па марозе...
  Разарваны будзе фюрар, дзiкi звер,
  Мы выгадуем прыгожую, ведай, ружу!
  
  Не, не змiрымся са злосцю нiколi,
  Узвысiм сонцазарную Эльфiю...
  Споѓнiцца вялiкая мара,
  Пад гэтым небам прамянiста сiнiм!
  
  Эльфрог прыйдзе i мёртвых уваскрэсiць,
  А трэба, адродзiм для жыцця крута...
  Прасторы светабудовы скорым,
  Хрыстос несмяротны, i ѓ пекле Юда!
  
  Служэце Энамаю верна вы,
  I на цароѓ, прашу, не паѓставайце...
  Хай у славе эльфаѓ-святло сыны,
  Эльфiя, гэта не пляма на карце!
  
  Сусвет мы хутка скорым,
  Няхай будзе ѓлада над жыццём i над смерцю...
  Любы жывы стане херувiм,
  Што чалавек, як Бог, вы ѓ гэта верце!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 10.
  Дамiнiка вярнулася ѓ клас сваёй акадэмii, завяршыѓшы сеанс у позе лотаса. Цяпер яна зноѓ стала вывучаць рознага роду загаворы, розных формаѓ i вiдаѓ. I гэта рабiла з вялiкай ахвотай.
  Пасля чаго, адправiлася на вячэру. З ёй побач была дзяѓчына Фiеста. Яны разам тамака з'елi кальмара ѓ соусе, i запiлi сумессю малака i таматнага соку. Пасля чаго, стала ѓсё мажорна.
  Дамiнiка пасля вячэры фехтавала з Фiеста на чароѓных палачках. I скiнула на яе вялiкi то рот з крэмам , выпацкаѓ з ног i да галавы.
  Тая прызнала сваё паражэнне i падарыла па колцы з кожнай сваёй босай нагi. I зараз Дамiнiка ѓзброiлася яшчэ мацней i забойней .
  Пасля чаго, абедзве дзяѓчыны прынялi душ, i адправiлiся па сваiх нумарах.
  Дамiнiка ѓ нумары села на ложак, падагнула ногi ѓ форме лотаса, i зноѓ перайшла сваёй фiзiчнай i духоѓнай сутнасцю на iншы ѓзровень ментальнага свету.
  Вось зараз яны параць на драконах, а пад iмi маршыруе атрад дзяцей.
  На чале два хлопчыкi: Вiконт i волат Фiнiкс Сокал. Абодва пацана сiмпатычныя хлопчыкi з вельмi рэльефнымi мускуламi, i ѓ адных толькi шортах. Моцныя, скажам так, хлопцы. I маршыруюць, абганяючы калону.
  Дзецi iмкнуцца рухацца, як мага хутчэй, i раз-пораз пераходзяць на бег. I гэта выглядае, нiбы войска анёлаѓ са светлымi, мiлымi галоѓкамi. I яны пакуль бяззбройныя, калi не лiчыць самаробных дубiнак.
  Але вось яны ѓвайшлi ѓ хваёвы гай. Некалькi ваѓкоѓ зароѓ, але Фiнiкс запусцiѓ у iх босы нагой важкую шышку, i тая лiтаральна праламала чэрап драпежнiку.
  Той завалiѓся, i iншыя ваѓкi кiнулiся ѓцякаць. А дзецi сталi разбiраць шышачкi i галiнкi.
  Маргарыта адзначыла:
  - Помнiцца, неяк цэлы атрад дзяцей партызан учынiѓ неабыякi бой. I батальён немцаѓ уцякаѓ. А дзецi за iмi беглi i з рагатак так дзюбанулi .
  Дамiнiка пагадзiлася:
  - Рагатка, гэта забойная сiла!
  Дзецi-ваяры, i сапраѓды, сталi майстраваць рагаткi. I рабiць падабенства лукаѓ.
  Маргарыта ѓзяла i з усмешкай адзначыла:
  - Наша зброя самая дасканалая будзе, калi яе прагнаць магiяй.
  Дамiнiка прачырыкала, выскалiѓшы зубкi:
  - Асаблiва, калi дадам я!
  Пасля таго, як дзецi ѓзброiлiся, абедзве моцныя чараѓнiцы ѓзялi ѓ рукi палачкi.
  Маргарыта прабуркавала:
  - Вядзьмарчым ва ѓнiсон!
  Дамiнiка пацвердзiла:
  - Менавiта так!
  Абедзве дзяѓчыны сабралi энергiю чароѓных палачак i запусцiлi яе са сваёй каласальнай моцай. А затым прыгажунi ѓзялi i запусцiлi з босых пальчыкаѓ ног i плынi энергii па атрадзе дзяцей. I вось здарыѓся цуд, i палыхнулi тысячы фотаблiц , цi, тыпу мiнiятурнай звышновай зоркi.
  Маргарыта i Дамiнiка пачалi чытаць загаворы i напяваць:
  Мы дзяѓчыны, уступаючы ѓ пантэон,
  Давалi клятву вернай быць Айчыне...
  Каб чакаѓ аркшыстаѓ люты разгром,
  Ну, а Эльфii жыць пры сонцанiзме !
  
  Бо з намi Нiмфiн , нiбы, як метал,
  З бронзы, што мацней за ѓсякую сталi...
  Перавярнуць мiры я так марыѓ,
  Як завяшчаѓ вялiкi генiй Гралiн!
  
  Мы зробiм Айчыну страмчэй,
  I вышэй зорак Айчыну паднiмем...
  Хай будзе з эльфсамолкамi поспех,
  Хоць ножанькi ѓ нас зусiм босыя !
  
  Аркшыст напаѓ на Радзiму маю,
  З усходу лезуць тролi-самураi...
  Я Солцесуса з Гралiным кахаю,
  I супастата , веру, разарву!
  
  Бо з намi знакамiты Бог Эльфрог ,
  Якi салцэнiзм , жартам, пабудуе ...
  Мацней за ѓсiх у сусвеце слаѓны Род,
  Дадасць нам свядомасцi i волi!
  
  Мы, веру, не здадзiмся нiколi,
  Айчыну не паставiць на каленi...
  Таварыш Гралiн яркая зорка,
  I наш настаѓнiк мудры генiй Дрэнiн !
  
  Мы зробiм Айчыну сваю,
  Выдатней i прамянёѓ на планеце...
  I будзе, ведай, забойная стрэльба,
  Няхай весяляцца дарослыя i дзецi!
  
  Гары Эльфрог , ты ѓ сэрца не згарай,
  Ты заступнiк усiх мячоѓ Эльфii...
  Пабудуем хутка, веру, моцны рай,
  Салцэсус прыйдзе, святая мiсiя!
  
  Не верце бандзе Арклера , сябры,
  Што пераможа яна лёгка i грозна...
  Мы ѓсе адзiная сям'я -
  I Радзiму кахаць, павер, не позна!
  
  Гасподзь усявышнi нас усiх абарон,
  Падыме сцяг сямiколерны над зямлёй...
  I ператворыцца драпежнiк злосны ѓ дзiчыну,
  Мы зможам даць рады i з Сатанаю!
  
  Вялiкую Айчыну люблю,
  Ва ѓсiм сусвеце няма цябе прыгажэй,
  Не прададзiм Эльфiю па рублi,
  Пабудуем у светабудове мiр i шчасце!
  
  У Iмя нашай Радзiмы мара,
  Узвысiцца вялiкая Эльфiя...
  Усё астатняе проста мiтусня,
  I будзе з намi новая месiя!
  
  Аб Лада, усемагутная мая,
  Каханне i мiр ты эльфам-святло падарыш...
  Да цябе я звяртаюся, так молячы,
  I калi трэба маланкай ударыш!
  
  Эльфрыя , Багародзiца нябёсаѓ,
  Сусвету падарыла Солцэсуса ...
  Дзеля цябе вялiкi Бог уваскрос,
  Не страцiлi людзi дакладна густу!
  
  Заѓважце, эльфсамолкi такiя,
  Багоѓ Эльфii моцна паважаюць...
  Мы Радзiмы вялiкiя сыны,
  I дочкi святло заѓсёды ж перамагаюць!
  
  Малiцца трэба Радзiме сябры,
  Пярун, Ярыла i Эльфрог магутныя ...
  Мы будзем вельмi моцныя мужыкi,
  I разнясём на небе нават хмары!
  
  Вось вораг ужо адкiнуты ад Эльфсквы ,
  Вы зрабiлi акршыстам вельмi балюча...
  Мы Солцесусу з Гралiным верныя,
  I будзе танкаѓ з гарматамi хопiць!
  
  Не, вораг не зможа эльфаѓ утаймаваць,
  Паколькi нашы воiны ѓсёмагутныя...
  Iспыты, здаючы, толькi на пяць,
  Каб кожны хлопчык быѓ бы вельмi моцным!
  
  Паверце, будзе слаѓным Салцаград ,
  I мы яго ад нацiску ѓтрымаем...
  Прыйдзе пераможны вiцязяѓ расклад,
  Хоць льецца кроѓ патокам нястрымным!
  
  Дзяѓчынкi па марозе басанож,
  Бягуць, сваiмi пяткамi мiльгаючы...
  I па аркшыстах урэжуць кулаком,
  Расплюшчаны будзе нелюдзiмы Каiн!
  
  Усё будзе, ведайце, людзi добра,
  Мы ѓ космасе сузор'я адкрыем...
  Бо сумнявацца ѓ доблесцi грэшна,
  I будзе чалавек на Божым троне!
  
  Навукай хутка мёртвых уваскрэсiм,
  Здолеем стаць маладзей i прыгажэй...
  Над намi золатакрылы херувiм,
  Маёй цудоѓнай мацi-Эльфii!
  Вось так дзяѓчаты праспявалi, i ѓсё войска дзяцей апынулася ѓ блiскучых даспехах i з моцнай, няхай нават i халоднай зброяй.
  Пасля чаго, завяршылася пераѓзбраенне хлопцаѓ i дзяѓчат. I яны аказалiся гатовыя да неабыякай бойкi.
  Дамiнiка i Маргарыта выпускалi прамянi сiлы, якiя прыводзiлi да маштабных пераѓтварэнняѓ. А цяпер дзiцячае войска было гатова.
  I вось яна рушыла баявым маршам.
  Дабрыня адзначыѓ з вельмi задаволеным выглядам:
  - Мы iдзём зноѓ перамагаць! I ѓ гэтым наша сутнасць.
  Наперадзе паѓзла чарапаха памерам з добры нямецкi танк "Тыгр". У яе быѓ алмазны панцыр, дакладней, блiскучы так, нiбы пакрыты каштоѓнымi камянямi. Вельмi нават сiмпотнае жывёла.
  Маргарыта дасцiпна адзначыла:
  - З такiм панцырам чарапаха сама рызыкуе стаць ахвярай славалюбiвага паляѓнiчага!
  Дамiнiка кiѓнула i праспявала:
  Чарапкi - гэта добра,
  Супраць аѓтамата ж, нажаль , нiшто!
  Але яе песня аказалася не надта разумнай, i не да месца.
  Дзецi-ваяры абышлi чарапаху. Адзiн з хлопчыкаѓ хацеѓ стрэльнуць па ёй, але дзяѓчынка-салдат паклала руку на плячо пацану i пiскнула:
  - Не трэба!
  Iншая дзяѓчынка заѓважыла:
  - На тое ёсць каманда!
  Вось гэта сапраѓды баявыя дзецi, якiя iрвуцца ѓ бой.
  Дамiнiка адзначыла са смяшком:
  I зьлева наша раць, i справа наша раць,
  Добра з перапою ѓ пысу даць!
  Ваяѓнiцы былi настроены вельмi нават выдатна . I здаецца, гатовы пусцiцца ѓ вельмi далёкi паход. I iх настрой рэальна не згасне.
  Маргарыта заѓважыла з усмешкай:
  - Так, трэба сказаць, што нам яшчэ павезла.
  Дамiнiка спытала ва ѓсмешцы:
  - У чым павезла?
  Дзяѓчынка-партызанка ѓпэѓнена адказала:
  - У тым, што Вялiкая Айчынная Вайна працягнулася менш за чатыры гады. Рэальна, немцы маглi на сваiх магутных абарончых рубяжах супрацiѓляцца нашмат даѓжэй!
  Дзяѓчына-акторка кiѓнула:
  - Я з гэтым згодна. Нават ёсць некаторыя альтэрнатыѓныя гiсторыi на дадзеную тэму. Але ѓ любым выпадку, мы здольныя стварыць цуд. А што да немцаѓ, то зразумеѓшы, што вайна ѓжо прайграна, яны зусiм i не хацелi аказваць супрацiѓлення. I тым самым паступiлi па-свойму прагматычна!
  Маргарыта заѓважыла:
  - Вось адна не самая ѓдалая машына гэта Тыгр , занадта цяжкi, i з дрэнна абароненым стыкам памiж вежай i корпусам. Дадзены танк, пагадзiся, не асаблiва добры. Занадта цяжкi i састарэлы, нават браня не размешчана пад рацыянальнымi ѓхiламi. Ды i размяшчаць трансмiсiю паасобна ад рухавiка гэта вялiкая памылка.
  Дамiнiка паводле кiѓнула:
  - Супраць гэтага не папрэш ! Зразумела, памылка! Але з iншага боку - не памыляюцца толькi нябожчыкi, i то калi з iншага жыцця. А я думаю, што яна ёсьць. Ва ѓсякiм разе, у цябе!
  Маргарыта згодна кiѓнула.
  - Так, ёсць безумоѓна замагiльнае жыццё! I я асабiста ѓ гэтым упэѓнiлася. I калi ѓ гэтым светабудове наканавана будзе мне загiнуць, то ѓ iншым, нешта будзе працягнута!
  Дзяѓчына-акторка кiѓнула:
  - Тыпу бясконцай кампутарнай гульнi з незлiчонай колькасцю розных узроѓняѓ!
  Дзяѓчынка-партызанка пацвердзiла:
  - Ну так! Тыпу таго, i гэта, трэба сказаць, вельмi нават выдатна ! I тут можна не раз i не два парадавацца.
  Хлопчык-багатыр Дабрыня заспяваѓ:
  - Час, пара, парадуемся,
  На сваiм вяку...
  Прыгажунi i кубку, шчаслiваму клiнку.
  Пакуль, пакуль, калыхаючы, пёрамi на шлемах,
  Лёсу не раз шапнём!
  Лёсу не раз шапнём!
  Ворага парву! Ворага парву! Ворага парву!
  I пачуѓся звонкi смех дзяцей. Вось наперадзе маленькага войска з'явiѓся буйных дыназаѓр. Праѓда, ён выглядаѓ не надта грозна, але затое быѓ вялiкi. I яго тулава вялiкае, а галава наадварот маленькая, плюс яшчэ i доѓгi хвост. А зверху яшчэ i косткi-плаѓнiкi.
  Дамiнiка ѓсклiкнула:
  - Вось гэта звер - выдатна !
  Маргарыта згодна кiѓнула.
  - Здаравенная жывёла! Але не хвалюйцеся. Калi мы яго не кранем, то яно нас не кране!
  I дзяѓчынка-партызанка загадала:
  - Юныя воiны - не страляць i не шумець!
  Дзецi прыцiхлi. I старалiся босымi ножкамi iсцi без шуму.
  Дамiнiка заѓважыла:
  - А калi дыназаѓр глухi?
  Маргарыта ѓсмiхнулася i хацела нешта сказаць. Як раптам пачуѓся роѓ i трэск ламаных галiнак. Узнiкла жывёла памерам з сямiпавярховы дом, i вялiзнай пашчай, нiбы падоѓжаны кашалот. Вось гэта, сапраѓды, вялiкая грамiла. А iклы даѓжынёй метраѓ у пяць.
  Дыназаѓр, якi стаяѓ на месцы i з цiкаѓнасцю глядзеѓ на атрад дзяцей, убачыѓшы жудаснага монстра, кiнуѓся ѓцякаць. I яго нiбы, i сапраѓды, прышпорыла. Бiцца з падобным гiгантам, як гэты шаблезубы тыраназаѓр, сабе даражэй.
  Дамiнiка i Маргарыта ѓскiнулi чароѓныя палачкi. Першай стрэлiла дзяѓчынка-партызанка. I з кончыка яе палкi, як вылецiць забойны пульсар. Ды i дзюбне па пашчы монстра. I яго ладна апалiць. Але ѓ адказ яшчэ больш кашмарны i аглушальны роѓ.
  Дамiнiка ѓзяла i ѓ адказ , як дзюбне з усяго размаху, дзейнiчаючы з моцай, нiбы б'е забойная паля i, прачырыкаѓшы:
  Дыназаѓрыкi, можа вы ѓ нас, а не ѓ Афрыцы,
  Можа, сена вы жуяце на сняданкi,
  Дыназаѓрыкi,...
  I дзяѓчынка паслала сваю порцыю чараѓнiцтва ѓ гiганта. I ѓ таго ѓзялi i зубы-iклы, трапiѓшы пад удар, ператварылiся ѓ прыгожыя, ружовыя бутоны.
  Дамiнiка праспявала:
  Зрабiць хацеѓ прас,
  Слон з'явiѓся раптам...
  Крылы, як у пчалы -
  Замест вушэй кветкi!
  Маргарыта разрагаталася i, зноѓ, як возьме i дзюбне разбуральным i згубным пульсарам. А вось дзiцячае войска стала абсыпаць монстра стрэламi. I яго луска-браня запузырылася .
  Дамiнiка ѓзяла i выпусцiла магiю i са сваiх босых ног, i пры дапамозе чарадзейнай палачкi. I спрацавала тут добра.
  Нiбы нешта чароѓнае ѓзяло i зарадзiлася з каласальнай забойнай моцай.
  Маргарыта ѓзяла i прачырыкала, падмiргваючы сваiмi сапфiравымi вочкамi.
  - Вось гэта да!
  Тыраназаѓр павалiѓся, i на яго месцы ѓзнiк вялiкi i шырачэнны стол, густа абстаѓлены прысмакамi. I тут ужо такое раскошнае i небывалае, непаѓторнае было. I такiя асляпляльныя ласункi.
  Дамiнiка праспявала:
  Вось гэта атрымалася смачнасць,
  I водар куды па саладзей мёду...
  Мы пераможам не з чыстага лiста,
  I будзе квiтнець у нас прырода!
  Маргарыта з усмешкай пацвердзiла, выскалiѓшы зубкi.
  - Так, будзе квiтнець! I гэта класна!
  Пасля чаго дзяѓчынка-партызанка дадала:
  - А ты ѓмееш чараваць. Гэта , трэба сказаць, узрушаюча! Такi вялiкi памер ператварыць у смакату . Гэта ж не оркi i не гоблiны - з iмi прасцей!
  Дамiнiка кiѓнула i праспявала:
  - Усё немагчымае магчыма, ведаю дакладна,
  I навучыцца чараваць, суцэль завочна!
  I дзюбнуць нагой па сталi вельмi трывалай,
  I паласнуць па монстру вострым завострываннем!
  Маргарыта хiхiкнула i адзначыла з усмешкай, што зiхацела жамчужынамi:
  - Ды ты яшчэ так спяваеш кранальна, што не прычэпiшся! Супер!
  Дамiнiка з гэтым пагадзiлася:
  - Я вялiкая супер - баец страмчэй свету!
  I як возьме i згорне вачыма, што такiя сапфiравыя i, нiбы зоркi.
  Стол з прысмакамi вабiѓ дзяцей-ваяроѓ, i некаторыя з iх сталi да яго падыходзiць, i браць пончыкi i пiрожныя, палiтыя шакаладам i рознага роду крэмамi. А яшчэ лепш узяць i марожанае прыхапiць. Вось гэта i зусiм супер.
  Маргарыта затрубiла ѓ горан, зароѓ:
  - Не трэба хлопцы вам лiшняе жэрцi ,
  Не варта ѓ буржуi вам усiм спяшацца...
  I запiшыце сабе вы сшытак,
  Рухомасць яшчэ спатрэбiцца!
  Дамiнiка адзначыла з мiлай усмешкай:
  - Так, гэта сапраѓды, атрымалася супер!
  I падмiргнула васiльковымi вочкамi.
  Маргарыта заѓважыла:
  - У дыназаѓраѓ мяса не занадта смачнае, а ѓ пажадлiвых стварэнняѓ тым больш. А вось каня з'есцi...
  Дабрыня зароѓ:
  - Не дам з'есцi каня!
  I хлапчук-багатыр праспяваѓ:
  Сiѓка-бурка, прарочая каѓка,
  Устань ты перада мной,
  Як лiст перад травой!
  Сiѓка-бурка, прарочая каѓка,
  Вельмi, вельмi трэба,
  Сустрэцца з табой!
  Энамай узяѓ i саскочыѓ з дракона. Яму вельмi хацелася паспрабаваць, у якую ежу ператварыѓся ѓсё ж такi дыназаѓр. Хутчэй за ѓсё, гэта нешта чароѓнае. I хлопчык-прынц узяѓ i пiрожнае з шакаладам у рот закiнуѓ.
  I стаѓ энергiчна жаваць, гэтае крэмавае i салодкае. Вось так смачна.
  Дзецi хорам заскуголiлi:
  - Ну, дайце паспрабаваць! Не будзьце цёткi злымi!
  Маргарыта з нявiнным выглядам усмiхнулася.
  - Мяне клiчуць цёткай? Гэта пацешна!
  I дзяѓчынка-партызанка закрычала:
  - Даю дзесяць хвiлiн на ежу! Можаце падсiлкавацца, але з мерай!
  Дамiнiка спытала з усмешкай:
  - А падчас вайны табе даводзiлася галадаць?
  Маргарыта кiѓнула сваёй залацiстай, пад колер вясновага дзьмухаѓца, галавой.
  - Ды яшчэ як! I гэта надзвычай вымотвала!
  Дзяѓчынка ѓзяла i заспявала сваiм чыстым галаском, каб падкрэслiць трагiзм сiтуацыi.
  Падчас спеваѓ, дзяѓчынка нават саскочыла з дракона. I стала танцаваць на аранжавай траве сваiмi босымi нагамi.
  I яе голас разлiваѓся такi пералiвiсты i прамянiсты:
  Мы камсамолкi, дзяѓчаты мары,
  Пра будучыню людзей краiны цудоѓнай...
  Калi Зямлi планеце мы верныя,
  I перамагаем у бiтве, гэтай небяспечнай!
  
  Любая справа спрачаецца тады,
  Пажар палае бурны ѓ юным сэрцы...
  Дзяѓчынкi, гэта проста прыгажосць,
  Адкрыем у прасторы космасу дзверцы!
  
  Любы, хто чалавек, той волат,
  Навука, ведаю, моц яму падорыць...
  Заклiк, павер, у нас заѓсёды адзiны,
  Каб кiраваѓ Авель, i ѓ няволi Каiн!
  
  Жадаю, каб спеѓ багаты ѓраджай,
  Каб планета бурна расцвiтала...
  Каб наступiѓ цудоѓны, цудоѓны рай,
  А сяброѓства было мацнейшае за метал!
  
  Касмiчная прастора мы скорым,
  Дзяѓчынкi басанож бягуць па лужынах...
  Над намi золатакрылы херувiм,
  Не спалохаюць нас завея i сцюжа!
  
  Паверце, нас ворагам не адолець,
  Сталёвыя нервы i на сэрцы полымя...
  I сiла духу, нiбы ты мядзведзь,
  Мы розуму падымем, ведаю, сцяг!
  
  Хто любiць самых прамянiстых дзяѓчат,
  Той i душой, i выявай выдатны...
  Ты падрыхтуй магутны аѓтамат,
  Хоць супернiк у цябе небяспечны!
  
  Я ведаю, абавязкова пераможам,
  Навекi будзем з Радзiмай адзiныя...
  Бо перад намi цэлы зорны свет,
  Няхай стане чалавек тварэннем моцным!
  
  Айчыны святло без граняѓ велiчнай-
  Рубiнных зорак пажар над галавой.
  Пакрыла Русь сябе несмяротнай славай-
  Б'е волат магутны, ломавы!
  
  Рубiн рабiны ѓ смарагдавых лiсцi-
  Сапфiр зiхацiць у полi , васiлёк...
  Да цябе Расiя накiроѓваю думкi -
  Арлом двухгаловым з песнямi ѓ палёт!
  
  У расiнках жэмчуг - брыльянт сняжынкi,
  Усё ѓ Радзiме вялiкай добра!
  Зямля тоѓстая, у ёй як пушынкi жылкi,
  Гурбы ветрам свежым намяло!
  
  У адным краi Расii - льды, цюленi,
  У сябрам , вярблюды - золата пустыняѓ.
  У нас цёпла, калi равуць завеi,
  Паколькi ѓ сэрцы Бога мы захоѓваем!
  
  Растуць кавуны, дынi i бананы,
  А недзе летам iмчышся на каньках...
  Ну, дзе знайсцi такiя ѓ свеце краiны,
  Дзе такiя моцныя народы ѓ кулаках!
  
  У Расii ратны подзвiг узвялiчаны,
  У ёй чалавек - Творца свайго лёсу!
  Мы можа бiцца проста на выдатна,
  Каб не прыйшоѓ на Русь паток бяды!
  
  Прыгожыя нашы жанчыны, усё ведаюць,
  I няма мацнейшай мужнасцю мужчын!
  Айчына, ты ѓвасабленне раю -
  Адзiн уладыка Бог - Род Спадар!
  
  Ухваляць Праваслаѓныя iконы,
  Паход, што адпраѓляецца салдат...
  Прыйдзем са здабычай шчодрай мы да хаты,
  Без промаху стральцы ворагаѓ паражаюць!
  
  Падарым мiр i шчасце ѓсяго сусвету,
  I мёртвых разам з Богам уваскрэсiм!
  На славу нашай Радзiмы нятленнай -
  Мы абавязкова , ведаю, пераможам!
  Яе песнi падхапiла i Дамiнiка. I яны скакалi гэта ѓсё разам, i iх голыя, загарэлыя, моцныя ногi былi ѓ руху i танцы.
  Потым Маргарыта пратрубiла ѓ рог.
  - Адбой! Усё, час ежы скончаны
  Дзецi-ваяры неахвотна пакiнулi стол. На самай справе, як гэта ды не з'есцi . Калi розных гатункаѓ крэму - лiтаральна дзясяткi. I гэта надзвычай апетытна. I пахi гэтых i марожаных, i пiрожных, i тартоѓ, i завiтушкi, i iншага цудоѓнага i апетытнага так узбуджальныя i прывабныя.
  Дамiнiка гаркнула :
  - Не абжырайцеся ! Выконвайце ѓмеранасць!
  Маргарыта прачырыкала:
  - Ведайце ѓсё, што чалавек, гэта не свiння! I есцi трэба вельмi нават з розумам.
  Хлопчык-волаты Дабрыня, якi сам толькi што ѓмяѓ тузiн пiрожных i вышмараваѓся рознакаляровым крэмам, прабурчаѓ:
  - Гэта ѓсё цудоѓна! Але трэба ведаць меру. Ёсць добра, а аб'ядацца дрэнна.
  Хлопчык-прынц Энамай пагадзiѓся:
  - Твой галоѓны вораг - гэта страѓнiк. Але калi кажуць - вячэру аддай ворагу, то гэта не значыць разумець лiтаральна!
  Дабрыня заѓважыѓ з усмешкай:
  - Але пасля цяжкага дня, або бiтваѓ, або трэнiровак, варта добра паесцi! Iнакш сiлы не будзе.
  Дамiнiка кiѓнула з усмешкай i адкiдала:
  - Я вось асабiста на вячэру аддаюць перавагу растварыць пратэiн у малацэ i выпiць. Гэта i сытна, i ноччу мышцы растуць, а не гараць. Ды i тварог з рыбай на вячэру вельмi карысна. Патрэбныя арганiзму спартоѓцаѓ вавёркi.
  Дзяцей-ваяроѓ так-сяк пабудавалi. I яны зноѓ рушылi маршыраваць да замка злой чараѓнiцы Бастынды. Пейзаж вакол працягваѓ заставацца пышным. Аднак , чым далей iшло невялiкае, юнае, фарсiстае голымi, пыльнымi пяткамi войска, тым больш прырода прама на вачах марнела.
  Яны наблiжалiся да царства пацукоѓ, а гэта вельмi спусташальныя гаспадары.
  Каб узбадзёрыцца, дзецi-воiны заспявалi, i тупаць сталi ножкамi энергiчней:
  Эльфiя пры царах, як куст квiтнее,
  Яна бязмежная i светабудовы прыгажэй ...
  Перамог адкрыла бязмежны рахунак,
  Уваскрэсне ѓ Раднавер'i вера наша!
  
  Велiч Айчыны, верце, у тым,
  Каб ёй сэрцу мiламу вышэй...
  Каб шчасце светабудову ѓ тым,
  Каб мець Эльфiю трывалым дахам!
  
  Заѓважце, наша Эльф ляцiць наперад,
  I рассякае хвалi сваiмi грудзьмi...
  А трэба, мы прыйдзем наадварот,
  I будуць астатнiя, верце, суддзi!
  
  У нашай Радзiмы выдатны будзе мiр,
  Якi палае яркiм святлом...
  I вышэй за ѓсiх Эльфрог душы кумiр,
  Якi ператварае зiму ѓ лета!
  
  Так, ведаю, нам рабятам цяжка,
  Але вы служыце дакладна Энамаю...
  Прабiлi лодку, лопнула вясло,
  I недзе сабака люты грозна брэша!
  
  Не, супастату Эльф не аддамо,
  У нас мячы клiнком, павер, вастрэй...
  Мы выстаiм i зноѓ пераможам,
  I не нясiце нячысцiкi ахiнею!
  
  Вось збiраючыся дружна на парад,
  Краiны святой няма ѓ светабудове прыгажэй...
  Ворагаѓ адправiм, верце, дружна ѓ пекла,
  А самi рай пабудуем, ведайце, нават!
  
  Нiхто нас не здолее ѓтрымаць,
  Мы вiцязi вялiкiя Эльфii...
  Такая моц, непераможная раць,
  I зробiм планету ѓсю шчаслiвейшай!
  
  Пакажам свету сябе ѓ красе,
  Уздымем сцяг сямiколерны над планетай...
  I будзем шчаслiвыя, павер, усюды,
  Бо гераiчнасцi подзвiгi апеты!
  
  Заѓважце, эльфаѓ свет усюды ѓ кошце,
  I будзе пашырацца бесперапынна...
  I будзе людзям шчасце на Зямлi,
  Бо за Айчыну не сорамна!
  
  Калi прыйдзе вялiкi Солцесус ,
  Не будзе цемры ѓ нашай светабудове...
  I калi чалавек i эльф не баязлiвец,
  Яго надзел узыход i стварэнне!
  Вось гэта песня - за душу бярэ! Цудоѓная i цудоѓная песенька.
  Хоць краявiд вакол стаѓ куды горш - папырсканыя дрэвы, паколатая трава, усё размалота i ѓ слядах пацучыных лапак.
  Маргарыта адзначыла:
  - Ды ѓжо, ад гэтых пацукоѓ ты дабра не чакай! I вакол адны нулi.
  Дамiнiка з усмешкай, такой прамянiстай i свежай, заѓважыла, скалячы зубкi:
  - Гэтага, зразумела, i трэба было чакаць! Вельмi ѓжо ѓсё стала залiшне галiмым . Але што з пацука возьмеш - акрамя угнаенняѓ з фекалiяѓ!
  I абедзве дзяѓчынкi разрагаталiся. Пасля чаго дадаѓ басаногага кроку ѓвесь дзiцячы атрад. Два хлопчыкi-ваяры вырвалiся наперад i размахвалi мячамi , нiбы млынамi.
  I вось першы пацук, памерам з добрага бульдога, быѓ рассечаны пацанамi-багатырамi з абодвух бакоѓ. Вось гэта наспяваѓ неабыякi бой.
  Дзецi дадалi яшчэ больш кроку, i перайшлi лiтаральна на бег. I вось наперадзе здаѓся вялiкi атрад пацукоѓ. Старэйшая з iх была памерам з добрага быка. Дзяѓчына-актрыса Дамiнiка iмчалася ѓ бой на драконе. I была гатовая ваяваць, але сваiм першым ударам з чарадзейнай палачкi прыйшлася па старэйшым пацуку.
  I тая засвяцiлася i ператварылася ѓ вялiкi кружок адборнага, у дзiрачках сыра. I ад яго iшоѓ такi апетытны пах, што пацукi адцягнулiся ад атакi на дзiцячы батальён i абрынулiся на сваю былую правадырку, якая стала такой апетытнай з водарам самага вытанчанага прысмакi для мышэй.
  Вось гэта аказалася нечаканасцю.
  Маргарыта адзначыла:
  - З кожнай гадзiнай твае здольнасцi растуць! I гэта, трэба сказаць, вельмi выдатна !
  Дамiнiка кiѓнула сваёй залацiстай галавой:
  - Я вельмi шмат магу! I ѓ гэтым маё вялiкае крэда! I калi ѓжо завядуся, то мяне нiшто не спынiць.
  I дзяѓчынка ѓзяла i дзюбанула магiчнай маланкай па iншым атрадзе. I адбылiся дадатковыя ператварэннi.
  Некалькi дзясяткаѓ пацукоѓ сталi буйнымi, паласатымi кавунамi, якiя глядзелiся вельмi апетытна.
  Дзецi-воiны хорам праспявалi:
  Дынi, кавуны, пшанiчныя булкi,
  Шчодры, заможны край...
  А на пасадзе сядзiць у Эльфiбургу -
  Бацюшка-цар Энамай!
  I вось дзецi-ваяры нарэшце-то сашчапiлiся ѓ лаянцы з пацукамi, i давай iх без перапынку секчы. I ѓзмахi мячамi ѓ ваяѓнiк энергiчныя. А дзяѓчынкi пачалi страляць з лукаѓ. Частка з iх былi эльфiйкi, а яны вельмi ѓмелыя ѓ стральбе. Вось гэта , сапраѓды, быѓ сапраѓдны бой.
  А ѓ бой iдзе яшчэ некалькi пацучыных атрадаѓ. Яны цякуць, нiбы паѓнаводная рака.
  Дамiнiка адзначыла:
  - Калi гаворка iдзе аб чымсьцi дрэнным i злым, то тут такое адчуванне, што лiмiту, як бы i не!
  Маргарыта праспявала з усмешкай, якая, зрэшты , была невясёлая:
  Воiны цемры - дакладна моцныя,
  Зло кiруе светам, не ведаючы лiку...
  Але вам сыны Сатаны,
  Не зламаць моц Хрыста!
  Дабрыня, саскочыѓшы з дракона, пачаѓ секчы пацукоѓ. Ён гэта рабiѓ адразу двума мячамi, i здавалася, з-за iмклiвых рухаѓ хлопчыка, быццам працуе кавамолка. Вось гэта пайшло знiшчэнне.
  Энамай таксама ѓступiѓ у бой. Хлапчук схапiѓ аднаго пацука за хвост сваiмi пальцамi ногi i шпурнуѓ у другi, ламаючы косцi. Пасля чаго праспяваѓ:
  - Мая вялiкая сiла вялiкая,
  I я не здамся нiколi ворагам...
  Ад удару хлопчыка кулака,
  Паляцiць злы пацук у сорам!
  Сапраѓды, хлапчук-прынц у баi паказвае сябе вельмi нават крутым байцом.
  Дабрыня таксама магутныя, мускулiстыя, хоць i хлапечыя ногi пусцiѓ у ход i, не забываючы пра мячы. I стаѓ паказваць выбiтны ѓзровень лаянкi. Наколькi гэта ѓсё было жорстка i крывава.
  Пацан аказаѓся вельмi агрэсiѓным i баявым, як зрэшты, i iншыя байцы юнай армii.
  I голая пятка хлапчук прабiвае чэрапа пацукоѓ наскрозь.
  Вось гэта забойна i, разам з тым, на вуснах пацана ѓсмешка.
  Дамiнiка ж выкарыстоѓвае сваю магiчную сiлу для чарговых ператварэнняѓ. I дзейнiчае вельмi актыѓна.
  У iцелька падскоквае i круцiцца. I вось з яе чарадзейнай палачкi зноѓ ляцiць паток энергii. I трапляе ѓ орка.
  Махнаты, буры мядзведзь ператвараецца зараз у пасцiлу ѓ шакаладзе. Наколькi гэта выдатна .
  Маргарыта спытала з усмешкай:
  - А халву зрабiць можаш?
  Дамiнiка кiѓнула залацiстай галавой:
  - Вядома ж, магу! I гэта будзе выдатна!
  I дзяѓчына выпусцiла магiчныя зарады i з рук, i з босых пальчыкаѓ ног. Палыхнула па атрадзе оркаѓ. I палiлася цэлая рака з мёда... Мёд быѓ жоѓта-аранжавым i плёскаѓся, нiбы прыбой.
  Маргарыта са смешкам адказала:
  - Ведаеш, гэта не зусiм тое, што трэба!
  Дамiнiка паводле кiѓнула:
  - Так, не зусiм халва, але таксама даволi салодка!
  Дзяѓчынка-партызанка адзначыла:
  - Халва была да вайны рэдкасцю. А вось мёд нават падчас акупацыi елi.
  Дамiнiка хiхiкнула, зноѓ дзюбанула , на гэты раз па пацуках, i праспявала:
  Лепшы падарунак, вядома ж, мёд,
  Гэта i хлопчык, вядома, зразумее...
  Нават трошачкi - чайную лыжачку,
  Гэта ѓжо добра, ну а тым больш цэлы гаршчок!
  Маргарыта таксама дзюбанула спачатку з чарадзейнай палачкi, а затым i босымi пальчыкамi ног, працягнуѓшы:
  Але мёд, гэта ѓжо вельмi дзiѓны прадмет,
  Усякая рэч, цi ёсць, цi не...
  Але мёд, я нiяк не зразумею ѓ чым сакрэт,
  Ён калi ёсць, то яго адразу няма!
  Але калi з'еѓ, то не будзе ѓжо бед!
  Дамiнiка ѓзяла i перакруцiлася на драконе. Яе ѓсмешка стала такой злавеснай, i разам з тым, радаснай. Дзяѓчынка адчувала ѓ сабе сiлы каласальныя. I вось з яе чарадзейнай палачкi пайшла хваля. I зараз пара тысяч пацукоѓ ператварылася ѓ апетытныя адбiѓныя ѓ соусе. А яшчэ адзiн узмах чарадзейнай палачкi, i пацукi звярнулiся ѓ рыбныя стравы.
  Прычым, гарнiр у iх быѓ раскошны, i з бананамi, i ананасамi, i iншай вельмi нават вытанчанай садавiнай. I такое ѓсё дзiвосна смачнае i выдатнае.
  Дамiнiка праспявала:
  Гарнiры выдатныя,
  Дзяѓчынкi абаяльныя...
  I свецяць чатыры свяцiлы,
  Ты зруш кулаком орку ѓ рыла!
  Маргарыта дасцiпна адзначыла:
  - Добры повар робiць з оркаѓ i пацукоѓ адбiѓныя катлеты, прычым, ядомыя!
  Хлопчык Дабрыня ѓзяѓ i запусцiѓ важкi камень у лоб гоблiну. Прабiѓ яму чэрап наскрозь i праспяваѓ:
  -Калi ты вырадак такi,
  Урэжу па табе нагой...
  Ну, а калi ты цурбан,
  То гатовы актыѓны план!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 11.
  Брат Дамiнiкi Дэльфiнавай узяѓ i змянiѓ сабе iмя. I зараз назваѓ сябе вельмi крута - Калiгула. Цi то ѓ гонар скандальна вядомага iмператара, цi то, пераймаючы iмя аднаго з аслоѓ у мультфiльме пра Нязнайку.
  I зараз баявы хлопчык Калiгула Дэльфiнаѓ вырашыѓ, што трэба адправiцца на пошукi сястры. Але дзе яе знiкшую без вестак шукаць?
  I хлопчык звярнуѓся да адной вядомай кнiгi па магii. Рознага роду экстрасэнсам i ведзьмакам ён, зразумела, не давяраѓ.
  Але чаму б не паспрабаваць самому пагрузiцца ѓ транс. Тым больш, у яго бацька не чалавек, i ён можа валодаць уласнымi магiчнымi здольнасцямi, прычым, зусiм незвычайнага ѓзроѓню.
  Хлопчык Калiгула Дэльфiнаѓ узяѓ i сеѓ на канапу ѓ позе лотаса. I паспрабаваѓ засяродзiцца. Юны кiнаакцёр скрыжаваѓ ногi, i выпраѓ сабе спiну. I вось хлапчук пагрузiѓся ѓ нешта зусiм вар'яцкае i маляѓнiчае, iмкнучыся знайдзi Дамiнiку.
  Пышнасць тэатралiзаванага паказу цяжка апiсаць. Калi, у прыватнасцi, змагалiся эльфы, оркi, гоблiны... Касцюмiраваны паказ з мноствам дзяѓчат усiх нацыянальнасцей i рознай ступенi аголенасцi. Вiдовiшча прыгожае i вялiкае ѓ сваёй неардынарнасцi, асаблiва, калi дзяѓчаты пляскаюць босымi нагамi то па гарачым пяску, то па гурбах.
  Атакуюць, наносячы ѓдары мячамi i дзiдамi па бранi разнастайных формаѓ танкаѓ. А металiчныя монстры адказваюць бруямi з гарачых агнямётаѓ. Тэмпература полымя невялiкая i, дзяѓчыны, ускрыкваючы, толькi ледзь-ледзь абпальваюцца, нема вiскочуць. А оркi равуць яшчэ гучней, i лбамi бух , бух, бух - ад удараѓ рассыпаецца рознакаляровае канфецi.
  А зверху iмчацца размаляваныя бiпланы, якiя пакiдаюць за сабой гiрлянды мудрагелiстых шлейфаѓ з рознымi каскадамi прыгажосцяѓ.
  Самае вар'ятка, i ад гэтага можа нават знесцi дах з завес, што свет фэнтэзi змяшаны з рэальнымi, гiстарычнымi асобамi, няхай i далёкага мiнулага.
  Сталiн, з гэтай нагоды, нечакана, адмовiѓшыся ад лiшняй утоенасцi, заѓважыѓ:
  - Люфтвафэ дасягнула самых перадавых вышынь у авiяцыi. Нават калi не
  лiчыць дыскалетаѓ , то ТАЯ-700 бамбавiк, здольны несцi да пяцiдзесяцi тон бомбаѓ, вырабiѓ сур'ёзнае ѓражанне.
  Гiтлер з'едлiва заѓважыѓ:
  - Але " Супермонстр " з прыладай калiбра 3200 - мiлiметраѓ, рэактыѓным зарадаѓ у дзвесце тон, усё яшчэ непераѓзыдзены твор ваеннага мастацтва.
  Сталiн прапанаваѓ тады тост:
  - Дык вып'ем за тое, каб жа ртв патрабавала любое мастацтва, акрамя ваеннага!
  Вялiкi правадыр усiх часоѓ i народаѓ з задавальненнем смакаваѓ вiно, запячатанае яшчэ да нараджэння Iсуса Хрыста, а сусветны фюрар пiѓ сок з дзевяноста дзесяцi садавiны. Абодва дыктатары глядзелi на тое, як па манiторы выразна разразае неба шлейф ракеты, якая нясе ѓверх. Як чуецца бадзёры голас рускай дзяѓчынкi:
  - Выхад на арбiту прайшоѓ паспяхова.
  I бурныя авацыi па ѓсiх трыбунах - адбылося! Чалавек, нарэшце, у космасе, i гэта зрабiлi прадстаѓнiкi найвялiкшых рос на Зямлi - рускiя i немцы.
  Усё неба ад гарызонту да гарызонту афарбавалася ѓспышкамi тысяч феерверкаѓ усiх колераѓ вясёлкi i мiльёнаѓ адценняѓ, калi, здавалася, па чарнiлах начнога космасу, разлiѓся казачны напалм. Пры гэтым асобныя вогненныя звышновыя ператваралiся ѓ выразныя надпiсы - лозунгi. Тыпу: "Радзiма i космас", "Наперад да зорак", "Саюз народаѓ Зямлi"!
  Вось гэта, сапраѓды, нейкае ѓтрапёнасць. Нiбы суперкасмiчнае i фантастычнае ѓзнiкла ѓяѓленне. Нейкая альтэрнатыѓная гiсторыя, дзе не было памiж Трэцiм Рэйхам i СССР вайны, i гэта аказалася вельмi класна . Але зараз такое выглядае, мякка кажучы, не вельмi.
  Ён павiнен адшукаць сваю старэйшую сястру. I ѓ гэтым галоѓная задача хлопчыка, якi ѓжо паспеѓ зняцца ѓ серыi фiльмаѓ, i быѓ вельмi прыгожым i мускулiстым, з рэльефам цяглiц плiтачкай.
  I новае iмя Калiгула павiнна было прыцягваць масу ѓвагi.
  Хлапчук працягваѓ медытацыю. I раптам убачыѓ дзяѓчынку, прыгожую, як анёл, i з павойнымi валасамi, колеры сусальнага золата. Яна працягнула хлопчыку руку i з усмешкай вымавiла:
  - Нам трэба будзе з табой выканаць шэраг важных мiсiй!
  Хлопчык Калiгула з усмешкай спытаѓ:
  - I што, тады змагу знайсцi сваю, невядома куды якая згiнула, сястру?
  Дзяѓчынка трасянула залатымi валасамi i ѓпэѓнена адказала:
  - Да, магчыма. Але твая сястра зараз выконвае цяжкую месiю - па выратаваннi ѓсiх прадстаѓнiкоѓ моцнага полу, над якiмi навiсла пагроза знiшчэння. I гэта так няпроста.
  Калiгула Дэльфiнаѓ спытаѓ:
  - А зваць цябе як, i хто ты?
  Дзяѓчынка адказала мiла ѓсмiхнуѓшыся:
  - Я Маргарыта Каршунова, дзяѓчынка-партызанка, павешаная гiтлераѓцамi, а цяпер уваскрэшаная ѓ новым свеце. I гэта мой такi лёс, служыць дабру i ратаваць людзей.
  Хлопчык-акцёр кiѓнуѓ:
  - Я цябе вельмi нават разумею. Дык што, нам чакаюць вясёлыя мiсii? Тыпу, як у кiно, але па-сапраѓднаму?
  Маргарыта кiѓнула.
  - Так, як бы па-сапраѓднаму! Але ѓ нас такiя магчымасцi, што не трэба баяцца.
  Калiгула Дэльфiнаѓ i пiянерка-партызанка Маргарыта не паспелi абмеркаваць i прыняць казачнае вiдовiшча, i сапраѓды выйшлi ѓ новы свет, прычым, у стане баявога трансу!
  Маргарыта адзначыла:
  - У нас цяпер цэлае войска. I ты разумееш, якая адказнасць на табе i на мне!
  Калiгула ѓпэѓнена адказаѓ:
  - Вядома ж, разумею! I спадзяюся аказацца годным камандзiрам.
  I хлопчык крутануѓ вострым мячом.
  Неѓзабаве перакусiлi i панеслiся будаваць войскi. Трэба было iсцi хутчэй на Iталiю i падпалiць папству пёры.
  Армiя выступiла з Вены пад барабанны бой i iгру вялiкiх труб. Пяхота яшчэ не паспела падысцi i снавала кавалерыя. Мноства вершнiкаѓ з розных краiн, што ѓвайшлi ѓ царскую Расiйскую iмперыю. Што дазволiла таптаць перадгор'е дзясяткамi тысяч капытоѓ. Наперад вырываюцца лiхiя казакi i лёгкая татарская коннiца. Далей рухаюцца багата аздобленыя атрады польскай шляхты. Ну i прыгожыя паны, нiбы на царскi парад сабралiся. Прычым, кожны жадае перафрантаваць iншага ѓ пышнасцi ѓбору, ад шлема да збруi. Ёсць тут i тэѓтонскiя рыцары ѓ бранi. Даспехi надраены да бляску, у пазалоце, або срэбры. Тут яшчэ i шведы з асаблiвай формай, i фiны. Конныя янычары i спагi, арабская кавалерыя.
  I мноства сцягоѓ i флагштокаѓ народаѓ ад экватара, да Ледавiтага акiяна. А колькi трафеяѓ ... Тут скораныя дзяржавы.
  А вось i аѓстрыкi , а з iмi i немцы. Угразалiся ѓ паход добраахвотнiкамi. Таксама iдэя паграбiць Iталiю, вялiкая спакуса. Там i прырода шчодрая, i грошай шмат! Як i iншага дабра, што можна збiраць рыдлёѓкамi.
  Калiгула-свавольнiк праспяваѓ:
  Наша войска моцнае,
  Ахоѓвае свет яна...
  Ну, а калi быць вайне,
  То не ѓ нашым баку!
  I хлопчык тупнуѓ босай нагой па лужыне. Зразумела, ён быѓ у адных толькi шортах, бо рухаѓся ѓ стане баявога трансу так хутка, што адзежа толькi б замiнала, i пры гэтым бы iрвалася.
  Маргарыта папрасiла свайго сябра i субрата па анiгiляцыi:
  - А можа ты i, сапраѓды, праспяваеш? Прычым, менавiта сваё!
  Хлопчык-акцёр кiѓнуѓ з усмешкай, якая была ѓ яго, як у ваѓчаняцi:
  - А што думаеш, не змагу?
  I Калiгула Дэльфiнаѓ заспяваѓ;
  Ох, гэты свет, ты да чаго сумны,
  Слязiнак проста мора - акiян...
  Дзе шлях душы паѓдзённы астральны,
  Патрапiць у Эдэм загiнуѓшае выццё марыѓ!
  
  У iм лёд сэрцаѓ, застылых скарынку,
  I пякучы запал зайздроснага запалу.
  Як чэрстваѓ, хто нават целам малады,
  Гуляе ѓ жалобу сумны салавей!
  
  Як слiзь макрыцы дух руцiны,
  I тлен магiльны ад клопатаѓ.
  Але зможам, калi мы адзiныя,
  З багны вывесцi народ!
  
  Развеяць подласць светабудовы,
  Сцерцi праклёны страшны знак ..
  Нам не цярпець аброць пакуты,
  Няхай Д'ябал звярнуцца ѓ пыл!
  
  Планета скiне ланцугi жвава,
  З арбiты, зрэшты, не сыдзе.
  Да адзiн аднаму будзем ставiцца сумленна,
  Тады ѓзвысiцца народ!
  
  Узвысiць можна i без страху,
  Iншых людзей не нахiляць...
  Каб не заплыла тлушчам рызы,
  Каб не старэла наша мацi!
  
  За гэта вып'ем мы крышку,
  Вiна, што саладзей мёду пчол!
  Хай будуць беды па нарошку ,
  А гадзiна адплаты не прыйшла!
  
  Тады пабудуем рай нябесны,
  Усiм дзецям радасць на стагоддзi.
  Стралой у палёт ляцiм нябесны,
  У рэальнасць светлая мара!
  Песня скончылася i, разам з ёй, баявая пара перамясцiлася з пейзажа iтальянскiх Альпаѓ у ...
  Iрвалiся снарады, прылады бiлi куды больш сучасныя. Вось ён Порт-Артур, горад-легенда. Менавiта яго падзенне азнаменавала заход дынастыi Раманавых i ѓсяго Самадзяржаѓя ѓ цэлым. Калi б гэтая крэпасць выстаяла, то не было б такой маштабнай рэвалюцыi. Максiмум бы крыху пашумелi i склалi сярпы i молаты. Але менавiта паражэнне тут i прывяло да ланцужка падзей, якiя выклiкалi Вялiкую Кастрычнiцкую рэвалюцыю.
  А добра гэта, цi дрэнна? Мерапрыемства затратнае. Мiльёны ахвяр i эмiгрантаѓ, але ѓ далейшым, краiна значна паскорыла сваё развiццё.
  Няхай нават i вельмi высокай цаной, скарацiлася насельнiцтва Расii на сто мiльёнаѓ чалавек.
  Як прынята казаць, кровапусканне вылечыла хворага.
  А вось зараз ёсць шанец, адваяваѓшы Порт-Артур, павярнуць гiсторыю назад, i прасачыць за ѓнiкальнай лiнiяй. Калi, напрыклад, захоѓваюць уладу Раманавы, ды яшчэ ѓ самадзяржаѓным варыянце. Гэта, безумоѓна, фантастыка, але цiкавая. Вось, сапраѓды, што чакае Расею пры захаваньнi варыянту царызму? Застой, цi наадварот, перамогi?? Цi стане сiстэма абсалютнай манархii больш эфектыѓна Заходнiх дэмакратый, апошняе стала ѓжо модным. Сапраѓды, адносiны Расii дваццаць першага стагоддзя i Захаду значна пагоршылiся. Пасля чаго стала модным шукаць шляхi альтэрнатыѓныя заходняму парламентарызму. Зьявiлася паняцьце: кiраваная дэмакратыя. Гэта, калi фармальна свабодныя выбары ёсць, але рэальна iх вынiкi наканаваны загадзя. Але падобная форма праѓлення няѓстойлiвая, i партыя ѓлады, каб захаваць пазiцыi, ужо заканадаѓчым шляхам уразае дэмакратыю. I тады ѓсё iдзе ѓжо да дыктатуры, апазiцыя ѓжо страчвае прадстаѓленне ѓ парламенце.
  А далей запускаецца механiзм рэпрэсiй i тэрору, цi ж наадварот, адбываецца рэвалюцыя, цi зверху, як пры Гарбачове, цi знiзу, што таксама не раз бывала.
  У Расii часоѓ Самадзяржаѓя ѓсё прасцей. Цар мае абсалютную ѓладу: пакараць смерцю, мiлаваць, загадваць. Яму належыць найвышэйшая судовая, выканаѓчая i заканадаѓчая ѓлада. Ёсць Дзяржаѓная рада асоб, прызначаных манархам, што яму толькi раяць, ну i службоѓцы выконваючыя волю цара.
  Дзяржаѓная Дума абмежавала манархiю абсалютызму, пазбавiѓшы iмператара права выдаваць законы, i, часткова, узяѓшы пад кантроль бюджэт. Але самае галоѓнае, менавiта Дума стала рассаднiкам i гадзюшнiкам для розных змоѓ. У гэтым яе негатыѓ!
  Ва ѓсякiм разе, нават дзяѓчынка-партызанка, была не супраць дапамагчы цару. Маргарыта спытала Калiгулу-хулiгана:
  - Значыць, выбар ясны, атакуем!
  Хлапчук-тэрмiнатар адказаѓ:
  - Iншага, выбару няма! Вядома ж, атакуем!
  I пачалася рэжучая катавасiя. Разагнаѓшыся з дапамогай магiчных здольнасцяѓ пад шэсцьсот кiламетраѓ у гадзiну, хлопцы-херувiмы, амаль не звяртаючы ѓвагi на парывы снарадаѓ i кулямётныя стрэлы, уварвалiся ѓ шэрагi супернiка. Балазе яшчэ i з надвор'ем пашанцавала, дождж i цемра. Курапаткiна пакуль яшчэ не кiдаѓ людзей у наступ. А праводзiѓ артпадрыхтоѓку. Насуперак ходкаму меркаванню, генерал i былы мiнiстр абароны, не быѓ дурнем. Курапаткiн стараѓся берагчы салдат i ваяваць па-навуковаму. Гэта яго i падводзiла. Нерашучасць, марудлiвасць, iмкненне стукнуць напэѓна, дзеянне па шаблоне - пазбаѓлялi поспеху ѓ бiтве з адважнымi японцам. Таму, сувораѓскiх дзёрзкiх кiдкоѓ з захопам Порт-Артура з ходу, чакаць не даводзiлася. Нажаль, Курапаткiна перамог толькi таму, што пасля згубы корпуса Ногi, японцы, таксама не перастроiѓшыся , лезлi напралом, атакуючы ѓ iлоб. I ѓ вынiку, павыбiвалi свае шэрагi, адкацiѓшыся.
  Але зараз у Курапаткiна ёсць i трафейныя снарады, i свае ѓласныя.
  Значыць, можна весцi артабстрэл нават некалькi дзён, разлiчваючы, а раптам японцы зламаюцца. I гэта нягледзячы на тое, што iмператар Мiкалай, аддаѓ катэгарычны загад неадкладна штурмаваць крэпасць i скончыць спусташальную для казны вайну.
  Тут, вядома ж, Курапаткiн памiж молатам i кавадлам. Хоць Порт-Артур крэпасць магутная, i зараз, калi японцы ѓ ёй заселi паспрабуй, вазьмi!
  Але Маргарыта i Калiгула Дэльфiнаѓ, секчы мячамi, i кiдаючы босымi пальчыкамi дзiцячых, але спрытных, як лопасцi прапелера, ног, рушылi па бастыёнах, зачышчаючы iх ад салдат. У першую чаргу трэба ведаць пануючыя вышынi i тады можна будзе адкрыць шлях войскам, якiя штурмуюць.
  Рубячы самураяѓ, Маргарыта дасцiпна заѓважыла:
  - Звычайна ваююць дзеля прагрэсу, а мы, атрымлiваецца, як бы дзеля рэгрэсу!
  Калiгула-хлапчук усмiхнуѓся:
  - Ты маеш на ѓвазе, што адваёва дадзенай крэпасцi ѓмацуе пазiцыi Самадзяржаѓя?
  I правёѓ мячамi цэлую серыю прыёмаѓ млын. Вось як яго мячы насiлiся.
  А босыя ногi хлопчыка наносiлi ѓдары якiя ламаюць i галовы, i шыi, i косткi.
  Маргарыта, злiзваючы з вуснаѓ кроѓ, моцна разляталася ад яе iмклiвых удараѓ рукамi i нагамi, пацвердзiла:
  - Хоць бы нават i так! Бо зразумела, манарх, якi выйграе войны, становiцца папулярным. Прынамсi, на час. Потым перамога забываецца, i абывацеля, цi просты люд, зацягвае банальная працоѓная руцiна. - Дзяѓчынка-партызанка адным ударам нагi, збiѓшы адразу шасцярых японцаѓ, прычым двое аказалiся ад моцнага штуршку прабiтыя ѓласным штыком, дадала. - Можа гэта проста часовая адтэрмiноѓка!
  I зноѓ рушыла босай пяткай, разбiѓшы пецярых воiнаѓ краiны ѓзыходзячага сонца, у тым лiку i трох афiцэраѓ.
  Басаногi хлопчык у шортах, якi сячэ японцаѓ, нiбы капусту, Калiгула лагiчна заѓважыѓ:
  - Пасля перамогi ѓ Расii пачнецца бурны эканамiчны рост. А значыць, народу стане лепей жыць, i рэвалюцыйныя настроi пойдуць на спад.
  Юны ваяѓнiк так рушыѓ нагой у скачку гармату, што дзясятак самурайскiх салдат паляцелi дагары нагамi . Хлапчук-тэрмiнатар дадаѓ. - Звычайна народ бунтуе з-за голаду!
  Маргарыта, выплюнуѓшы з рота костку, якая дагадзiла ад рассечанага чэрапа, плявок забiѓ трох японскiх салдат, пагадзiлася толькi збольшага:
  - Насамрэч, гэта не зусiм так! Так, рэвалюцыi i бунты звычайна падсцёбваюцца пагаршэннем эканамiчнага становiшча, але ... У ежу дзекабрысты пайшлi на выступленне не з-за ѓласнай беднасцi.
  Хлопчык-ваяѓнiк Калiгула, зрабiѓшы прыём матылёк, зразаѓшы тузiн японскiх галоѓ, тут пагадзiѓся:
  - Напэѓна, не з-за беднасцi! - Юны ваяѓнiк ссек цэлую жменю пушкароѓ i дадаѓ. - Не заѓсёды карысна думаць страѓнiкам!
  Маргарыта паправiла, працягваючы жорстка секчы, так што разляталiся канечнасцi японцаѓ.
  - Дакладней сказаць, думаць страѓнiкам не карысна нiколi!
  Калiгула-свавольнiк тут пагадзiѓся, секучы самураяѓ, i адкiдаючы ѓ розныя бакi iх галовы ѓ касках, прычым, з велiзарным паляваннем:
  - Ты маеш рацыю на ѓсе сто! Запярэчыць няма чаго!
  Ваяѓнiца i сапраѓдная партызанка-пiянерка, i звыш таго, самая светлая княгiня, атрымаѓшы гэтае званне за заслугi ѓ адным з магiчных мiроѓ, прагыркала:
  - А мы тлушч з сябе згонiм! Ды будзе так - банзай !
  Калiгула без жалю i прыпынку, секчы мячамi i ламаючы нагамi японцы , нават праспяваѓ:
  Я пасланы ѓ Русь зусiм не дарма,
  Несцi вам ласку!
  Карацей кажучы! Карацей кажучы!
  Карацей кажучы - маѓчаць!
  I страха пасля такiх слоѓ палiлася яшчэ больш бурна. Безумоѓна, шкада японцаѓ. Нацыя працавiтая i вартая захаплення, але патрапiла пад жорны i зараз мелецца. Толькi што вось атрымаецца - мука цi мука, пытанне з пытанняѓ!
  Басаногая дзяѓчынка-партызанка Маргарыта, наносячы за секунду дзясяткi ѓдараѓ i лiха ѓзбiраючыся, раскiдваючы пакарабачаныя трупы, на чарговы бастыён, заявiла, рушыѓшы нагой чарговаму самураю ѓ скiвiцу, прычым, дзiѓна трапным афарызмам:
  -Вайна, гэтая нiзiнная справа, якая здзяйсняецца з узвышанымi намерамi!
  Калiгула, акцёр-хлапчук, якi рухаѓся нават крыху хутчэй сяброѓкi i з чыйго аголенага з плiтачкамi цяглiц тулава, дождж змываѓ кроѓ i касцяныя абломкi, працягнуѓ:
  - Вайна мардуе цела, але падбадзёрвае дух!
  Маргарыта стварыла каскад сальта, рассякаючы японцаѓ, i праспявала фразу са шлягера сямiдзесятых гадоѓ дваццатага стагоддзя.
  - Бадзёрасць духу, грацыя i пластыка! Агульны , Якi ѓмацоѓвае, бурна падбадзёрвае, устань з пасцелi выконвай гiмнастыку!
  Калiгула Дэльфiнаѓ ударам мускулiстай нагi ѓ пахвiну прымусiѓ японскага палкоѓнiка паляцець па паветра i збiць адразу два кулямёты, якiя стаяць на вышцы. Механiчныя плююцца свiнцом монстры па iнэрцыi, падаючы, лупiлi сваiх , выкошваючы шэрагi. Хлапчук-тэрмiнатар пакланiѓся:
  - Выбачыце вузкавокiя , але я хацеѓ быць першым! I не толькi хацеѓ, але i буду!
  Маргарыта, зносячы ѓдарам босай нагой у скачку, чарговую вышку з вырабленымi ѓ ЗША кулямётамi, лагiчна заѓважыла:
  - Першым быць нядрэнна, што i казаць, але павiнны не ззаду шарыкi варыць!
  Пацан-акцёр Калiгула, кiнуѓшы босымi пальцамi снарад, фугасная шымоза iрванула, раскiдваючы самураяѓ, заявiѓ:
  - Не дазволiць сабе з'есцi жыѓцом той, у каго вараць шарыкi ноччу i днём!
  Маргарыта хiхiкнула i ѓ скачку пляснула босай нагой у метал кулямётнай вышкi. Нержавеючая сталь адпружынiла, i японскiя афiцэры паляцелi дагары нагамi, размахваючы абутымi ѓ боты канечнасцямi. Права, як яны былi падобныя на насякомых.
  Маргарыта i тут выказалася:
  - Басяка без розуму можа абуць нават "бот", пад абцасам!
  Калiгула-хулiган, таксама выбiваючы ѓ скачку гармату i прымушаючы ѓсiх разлятацца, заѓважыѓ:
  - "Боты" не абуваюць таго, у каго мазгi не вакса для чысткi абутку!
  Маргарыта зноѓ выкруцiлася i ссекла цэлы ѓзвод японцаѓ. Дзяѓчына-тэрмiнатар i тут зiхацела:
  - Сумленных людзей i наверсе, як нi дзiѓна, шмат, але затое мала сярод iх, здольных абысцiся без iлжывай хiтрасцi пры кар'ерным росце!
  Калiгула пракруцiѓся заведзеным турком, збiваючы i ссякаючы японцаѓ, i разумна запэѓнiѓ:
  - Палiтык гуляе сапраѓды таксама часта, як шахцёр спускаецца ѓ шахту ѓ белым халаце, i матыѓ аднолькавы: выбiць субсiдыi на адмыванне заплямленай рэпутацыi!
  Маргарыта на гэта, страсаючы з валасоѓ кроѓ, адказала:
  -Палiтык, гэта хлус па жыццi i крывадушнiк па дзеях, але затое смерць сумленная нават з гэтым прайдзiсветам!
  Хлопчык-тэрмiнатар дзюбнуѓ японскую зброю, зламаѓшы косткi двум дзясяткам салдат iмперыi ѓзыходзячага сонца, на гэта адказаѓ:
  - Смерць сумленная ѓ тым, што заѓсёды прыходзiць, затое адвольная ѓ выбары часу вiзiту!
  Порт-Артур горад вялiкi, ды i абарончых лiнiй у яго шмат. Так што пабiцца, нажаль i шчасцю, чакай у байцоѓ хапае.
  Хлопчык-баец Калiгула, секчы мячамi байцоѓ, нават шпурнуѓшы босай нагой, гарошынку анiгiляцыi, раздзiраючы самураяѓ, праспяваѓ:
  - Як жа я не стараѓся, як жа я не iмкнуѓся! Усё роѓна, каб пабiцца, хто-небудзь знаходзiѓся!
  Маргарыта, зразаючы чарговую кодлу салдат, якiя гiнулi пад ударамi дзяѓчынкi-партызанкi, што мiльгала, як маланка, заѓважыла:
  - А ѓ нейкай меры мы самi i напрошваемся на бойкi. Бо прызнайся, Калiгула, табе хацелася ѓ Порт-Артур?
  Юны тэрмiнатар сапраѓды сказаѓ:
  - Натуральна! Гэта было маё самае гарачае жаданне.
  Маргарыта, дзяѓчынка-партызанка, зноѓ зразаючы японцаѓ, як лязом брытвы, хiхiкнула.
  - Ну так! Выратаваць Расiю ад самай крыѓднай паразы за ѓсю тысячагадовую гiсторыю войнаѓ нашай краiны!
  Хлопчык Калiгула ссек два тузiны японцаѓ парай узмахаѓ, паправiѓ напарнiцу:
  - Самая крыѓдная параза, мабыць, была падчас першай вайны з Чачэняй.
  Маргарыта на гэта згодна кiѓнула, нават паскорыѓшы працэс рубкi:
  - Безумоѓна! Надта ѓжо слабы супернiк, якому мы прайгралi! Колькi было той Чачэнii, дый тых палова ваявала за нас.
  Калiгула-свавольнiк хiхiкнуѓ, iмкнучыся апярэдзiць падчас знiшчэннi напарнiцу:
  - Як Моська брэша на слана!
  Маргарыта на гэта разумна заѓважыла, зноѓ абтрасаючы з валасоѓ колеру снегу з залатым россыпам касцяную, крывавую дробку, працягваючы нiшчыць адважных, не жадаючых здавацца японцаѓ, з усё большай iнтэнсiѓнасцю, рукамi i нагамi.
  - Калi войска i народ не жадаюць ваяваць, то такiя цуды сустракаюцца. I ѓ першай Чачэнскай, i ѓ Руска-японскай.
  Калiгула Дэльфiнаѓ змушаны, знiшчаючы самураяѓ, пагадзiцца:
  - Ты маеш рацыю! Народ Расii, нажаль, не жадае ваяваць з японцамi. - I юны знiшчальнiк, пакiнуѓшы цэлую самурайскую роту са ссечанымi галовамi, дадаѓ:
  - Але затое ѓ нашай асобе з'явiѓся цудадзейны фактар, якi i дазволiць выйграць непапулярную вайну. Гэта нават сiмвалiчна, што ѓ вайне без цара ѓ галаве дапамагаюць, херувiмы!
  Маргарыта, сплёѓваючы з вуснаѓ кроѓ, i босай падэшвай шпурнуѓшы атрутныя iголкi, якiя прабiвалi насмерць японцаѓ, заѓважыла:
  - А ѓсё ж i трэцяе ѓмяшанне з нашага боку неабходна!
  Калiгула-хлапчук, пакiнуѓшы чарговы шэраг трупаѓ, рассечаных на фрагменты, не асаблiва ѓ гэтым сумняваючыся, усё ж спытаѓ:
  - А ты ѓ гэтым упэѓнена?
  Юная ваяѓнiца, завяршаючы знiшчэнне японцаѓ у Порт-Артуры, з уздыхам пацвердзiла:
  - На моры Таго занадта ѓжо моцны. А якi палкаводзец, цi дакладней флатаводзец Калядны, нажаль занадта добра вядома. Дзецi, мусiць, i то марскiя стратэгii лепш гуляюць!
  Якi сячэ без лiтасцi самураяѓ Калiгула, змушаны пагадзiцца з вiдавочным :
  - Вядома, з такiм кадрам, як Калядны, нават атрымаѓшы сем дадатковых лiнейных крэйсераѓ, пабудаваных у Аргентыне, i адрамантаваѓшы ѓзнятыя са дна караблi першай цiхаакiянскай эскадры, разлiчваць на перамогу не прыходзiцца. Асаблiва , калi ѓспомнiць, што ѓ Цусiме бiѓся пяцьдзесят адзiн Расiйскi карабель, а аказаѓся патоплены толькi адзiн японскi мiнаносец!
  Маргарыта, якая ѓ азарце перабiла ствол гарматы, i яшчэ адным узмахам мяча чатырох японцаѓ, i вострай iголкай яшчэ траiх, дадала:
  - А яшчэ iстотнае, што эскадра бравага адмiрала цалкам можа быць перахоплена да прыбыцця на базу няѓлоѓным i пажадлiвым Таго . У гэтым плане становiшча флота Раждзественскага вельмi цяжкае.
  Калiгула-свавольнiк, запусцiѓшы спрытнымi, як у малпы нагамi, чарговы снарад, што забiваѓ японцаѓ, нiбы фугас, сцiснуѓ:
  Як швед пад Палтавай,
  Патрапiѓ Калядны ѓ вокладку...
  На выгляд ён бравы,
  На справе ж наадварот!
  Дзяѓчынка-партызанка, працягваючы рэзаць непрыяцеля з падвоенай сiлай, i пакiдаючы масу трупаѓ, лагiчна i з разлiкам, адзначыла:
  - Калi не разбiць Японiю на моры, то ѓпартыя самураi яшчэ доѓга будуць ваяваць, а казна ѓ Расiйскай кароны i так пустая, а народ на ѓзводзе. Трэба хутчэй завяршаць бiтву гучнай перамогай. А iнакш рэвалюцыя i з'яѓленне, магчыма, i непатрэбнага i нават шкоднага для Расii парламента!
  Калiгула акцёр-дзяцюк, дзюбануѓшы локцем японскага генерала i прымусiѓшы яго паляцець у вышынi, i заадно звалiѓ трох тыпаѓ у масках беспаспяхова якiя спрабуюць разгарнуць прымiтыѓны бамбамёт. Хлапчук-тэрмiнатар заявiѓ:
  - Калi хопiць часу, то куды яны падзенуцца?
  Маргарыта, секчы японцаѓ у трэскi i крывавую кашу, з прыкметнай трывогай адзначыла:
  - Тут ёсць праблема. Вось зараз мы вось так н осiмся ад форта да форта. А што на мора?
  Калiгула-свавольнiк хiхiкнуѓ i выпусцiѓ з вачэй iскру, якая ѓдарыла ѓ склад боепрыпасаѓ. Раздаѓся выбух, ад якога падкiнула ѓ паветра цэлых батальён японскiх салдат.
  Хлопчык-акцёр перакрычаѓ грукат:
  - А нiчога асаблiвага! З нашымi дадзенымi мы i плаваем нядрэнна, не патонем з мячамi. Будзе пераплываць ад браняносца да браняносца, вырабляючы зачысткi палуб!
  Маргарыта, чые мячы, як вострая брытва, зразала шматлiкiх, адважных, але без сэнсу памiраючых салдат, заѓсмiхалася ѓ адказ яшчэ больш ярка вострымi зубкамi:
  - Вызначана, ты гiгант думкi!
  Калiгула Дэльфiнаѓ, секчы японцаѓ, нiбы гэта кампутарная гульня, сапраѓды адказаѓ:
  - Калi браць хуткасць мыслення, то нам, па сутнасцi, няма роѓных !
  Дзяѓчынка-тэрмiнатар з гэтым пагадзiлася, а для пераканаѓчасцi прайшлася па цэлым батальёне самураяѓ.
  I пакiнула за сабой крывавую дарожку са слядамi босых, стройных ног дзяѓчынкi.
  Пры гэтым заявiла:
  - I хуткасць целаѓ, што куды больш iстотнае!
  Удваiх, ды з такой хуткасцю несцiся, трэба ѓмець падтрымлiваць раѓнавагу i не завальвацца. У Калiгулы-хулiгана, гэта больш-менш атрымлiваецца. Наогул, калi разважаць тэарэтычна, Самадзяржаѓе без канстытуцыi не павiнна iснаваць у Расii вечна. Прыклад Заходнiх краiн з iх парламентамi занадта ѓжо заразлiвы. Не кажучы ѓжо пра тое, што алiгархi жадаюць рэалiзоѓваць сваю ѓладу не толькi ѓ эканамiчным, але i палiтычным аспекце. Пакуль яны больш-менш дружныя з самадзяржаѓем, i верагодная перамога на Цiхiм акiяне i наступная за ёю экспансiя ѓ Кiтай, надоѓга ѓмацуюць гэтае сяброѓства. Дарэчы, руска-японская вайна вельмi важная i з пункту погляду доѓгатэрмiновай перспектывы. Стварэнне Жоѓтай Расii i ѓключэнне ѓ яе склад не толькi Маньчжурыi, але i iншых кiтайскiх абласцей, можа прывесцi да канчатковага падзелу паднябеснай iмперыi. А значыць , магутны ѓ дваццаць першым стагоддзi Кiтайскi калос, якi прэтэндуе на ролю Звышдзяржавы i на сусветную гегемонiю, не зможа iснаваць, як дзяржава.
  I хутчэй за ѓсё без Кастрычнiцкай Рэвалюцыi не адбудзецца распад сусветнай каланiяльнай сiстэмы. Свет будзе больш рацыянальным i бяспечным, чым у дваццаць першым стагоддзi, калi на маленькай планеце iснуе больш за дзвесце дзяржаѓ. Замест гэтага, узнiкне некалькi iмперый, можа нават Расiйская стане самай магутнай, цi, ва ѓсякiм разе, шырокай.
  Прадбачыць, што будзе ѓ выпадку перамогi над Японiяй, не так ужо i складана. Хутчэй за ѓсё Германiя, для якой рускае войска стане вялiкiм аѓтарытэтам, не рызыкне аб'явiць вайну Расii. Але магчыма захоча войны на адзiн фронт, ударыѓшы па Бельгii i Францыi.
  Аднак цар Мiкалай такi, што цалкам можа садануць , як гэта i здарылася ѓ рэальнай гiсторыi ѓ тыл. Ну, хаця б для таго, каб агрэсiѓныя немцы не змаглi занадта ѓжо ѓзмацнiцца.
  Тады зноѓ першая сусветная вайна. У Расii могуць з'явiцца на фронце кiтайскiя дывiзii i магутны Цiхаакiянскi флот, што будзе плюсам, але ... У рэальнай гiсторыi Японiя ваявала на баку Антанты, у гэтай жа альтэрнатыве, краiна Узыходзячага Сонца можа праявiць iмкненне да рэваншу. I тады мы атрымаем другi фронт на ѓсходзе. А гэта не вельмi выдатна .
  Акрамя таго, iстотнага ѓзмацнення Расiйскай армii, у параѓнаннi з Рэальнай гiсторыяй, чакаць не даводзiцца. Хоць, вядома, бурны эканамiчны ѓздым можа пачацца крыху раней, не ѓ 1909 годзе, а ѓ 1906 годзе, i быць яшчэ больш крутым. Бо перамога Расii можа ѓмацаваць веру i замежных, i ѓнутраных iнвестараѓ у кiруючы рэжым, i прыток капiталаѓ будзе больш, чым у рэальнасцi.
  Гэта ѓ сваю чаргу ѓзмоцнiць фiнансаванне войска. Калi, вядома ж, царскi ѓрад не апынецца занадта ѓжо самаѓпэѓненым. Калi, у прыватнасцi, здаецца, што мы i так усiх пераможам i ѓ асфальт закатаем. У прынцыпе, зыход першай сусветнай, у гэтым выпадку, зусiм не вiдавочны. I можа тады, каб усё вырашылася добра, давядзецца ѓмешвацца i ѓ чацвёрты раз.
  Хаця варыянт таго, што першай сусветнай вайны наогул не будзе, у прынцыпе не выключаны. У гэтым выпадку ... Тут ужо цяжка сказаць, як будуць разьвiвацца далейшыя падзеi. Колькi часу будзе кiраваць цар Мiкалай Другi, хто яму ѓспадкуе? Царэвiч Аляксей пад пытаннем, можа i не дажыць да спелых гадоѓ. Брат Мiхась i яго дзецi? Магчымы i гэты, i iншы варыянты.
  Колькi зможа пражыць Мiкалай Другi? Сярод Раманавых доѓгажыхароѓ не было, але, у цэлым, малап'ючы i не палiць цар можа працягнуць дастаткова доѓга. I хоць яму i прыпiсвалi мяккасць i сардэчную дабрыню, лiбералам ён не быѓ. Так што наѓрад цi iмператар без наймацнейшага цiску даруе канстытуцыю. Зрэшты, неспавядальныя шляхi Гасподнiя. Усё можа здарыцца так, як менш за ѓсё чакаюць. I воѓк ператвараецца ѓ ягня, а ягня ѓ ваѓка!
  Вось i цяпер яны знешне такiя прыгожыя i сiмпатычныя дзецi - хлопчык i дзяѓчынка, даволi далiкатнага ѓзросту, зачышчаюць форт за фортам i бастыён за бастыёнам. Вось, напрыклад, галоѓная гара з немудрагелiстай назвай Высокая. З яе праглядаецца ѓся гавань з якiя рамантуюцца расiйскiмi судамi першай Цiхаакiянскай эскадры, ды i iншыя пляцы i подступы да горада.
  Маргарыта, упэѓнена дасякаючы шматлiкiх японцаѓ, якiя мiнае крывёй, камандуе:
  - Ну, што, i яе зачысцiм?
  Хлопчык-баец Калiгула, дабiваючы мячамi апошнiх самураяѓ, яхiдна адказаѓ:
  - Безумоѓна, зачысцiм i перачысцiм!
  I пара з хуткасцю рэактыѓнага знiшчальнiка iрванула да вышынi. Трэба спяшацца. У сакавiку месяцы ночы не такiя ѓжо i доѓгiя, а днём, усё ж i пры iх хуткасцi, зусiм пазбегнуць трапленняѓ са шматлiкiх мушкетаѓ, гэта значыць стрэльбаѓ i галоѓнае кулямётаѓ, цi наѓрад атрымаецца.
  Добра яшчэ, што аѓтаматаѓ няма. I неяк спакайней. Узыходзячае сонца не спяшаецца развеяць iмглу ад дажджу, i залiвае ѓсё малочнага туману.
  Пад ранiцу марозна, i ледзяная скарынка храбусцiць пад мазолiстымi ступнямi рабят-тэрмiнатараѓ, якiя нават калi б i хацелi не сталi б апранаць абутак - парвецца. А ѓ iх ногi - гэта таксама зброя не горшая за самыя спрытныя рукi. Скарынка лёду храбусцiць, але зусiм не мяшае ѓзляцець на вяршыню i тамака працягнуць знiшчэнне, у тым лiку i абслугi адзiнаццацi цалевых прылад.
  А што толку ад падобных ствалоѓ? А ѓ такiя мiшэнi, як яны, з вялiкiх гармат не патрапiш, а затое вычысцiць ахову вельмi нават проста. Маргарыта, скiнуѓшы адной круцёлкай тузiн японцаѓ у бездань, тыя жудасна вылi падаючы, заявiла:
  - Вось i праходзяць разборкi па-крутому ...
  Хлопчык-тэрмiнатар Калiгула хiхiкнуѓ, скiнуѓ сам у прорву тузiн адважных воiнаѓ Японii i са смакам заѓважыѓ:
  - Становiцца нават сумна...
  Маргарыта адмахнулася, запусцiѓшы ѓ партнёра па дузе ссечаную галаву:
  - А нiчога страшнага. Так нават больш эфектыѓна. Цi ты б хацеѓ паядынку з ведзьмакамi?
  Калiгула-хлапчук выскалiѓ зубы, злавiѓшы iмi кулю, якiя цяпер у яго звышздольнасцi адкрылiся, разжаваѓ, нiбы змей жалезныя бабы i адказаѓ:
  - Не адмовiѓся б, але ѓ дваццатым стагоддзi на iх мала шанцаѓ натрапiць !
  Маргарыта, ссякаючы чарговы дзясятак японцаѓ на iрванае мяса, хiхiкнула.
  - Затое глядзi, нiндзя!
  Сапраѓды, два дзясяткi байцоѓ у масках i чорных балахонах кiнулася на ваяѓнiцу ѓ атаку. I ѓзброены яны мячамi, па два ѓ кожнай руцэ. Для людзей нiндзя рухалiся нядрэнна. Адчувалася выдатная падрыхтоѓка i нялюдскiя з ранняга дзяцiнства трэнiроѓкi. Але насамрэч, што можна супрацьпаставiць херувiмам? Занадта ѓжо вялiкая рознiца ѓ хуткасцi ѓ несмяротных, прапампаваных з дапамогай магii дзяцей, i чалавека. А нiндзя, хоць i цудоѓна падрыхтаваныя байцы, але ѓсё ж людзi.
  Маргарыта ссекла iмклiвым млыном адразу дваiх, а трэцяму так зарадзiла босым, дзявочым, зграбным, але смяротным нагой у пахвiну, што той праляцеѓ больш за паѓсотнi метраѓ уверх, i сарваѓ флагшток з вышкi. Маргарыта адбiла кiнутыя ѓ яе зорачкi i, працягваючы рух, ссекла яшчэ траiх, а чацвёртага забiла, кiнуѓшы пальцамi ножак тры кiнжалы. Нiндзя сышоѓ ад двух, але трэцi, праляцеѓшы па пераламанай траекторыi, трапiѓ прама ѓ сэрца.
  Калiгула-свавольнiк таксама ѓступiѓ у бой. Расьсек напалову нiндзя з пурпуровым апраѓленнем i правёѓ яшчэ больш iмклiвы напад, ад якой зляцелi галовы ѓ масках, якiя спрабуюць атакаваць яго пары.
  Чорныя невiдзiмкi не здавалiся, але занадта ѓжо прайгравалi ѓ хуткасцi, якi атакаваѓ iх хлапчуку i дзяѓчынцы-херувiму. У iх увогуле не аказалася шанцаѓ.
  Маргарыта, у захапляльным руху iмклiвага прывiда, нават праспявала:
  - Мяне ты хутка забудзеш, пойдзеш у шэол , як мокры дождж! Iншыя анёлы нам служаць, а ты ѓ труну з Дракулай увойдзеш!
  Нiндзя падалi рассечаныя, пырскаючы, нiбы саспелыя кавуны, пад склюдам крывёй. I не спынялiся яны ѓ нападзе. Але ... У сёе дваццаць тры вялiкiя байцы загiнулi ѓ бiтве. Пасля чаго, цудоѓная пара пераключылася на дабiванне ацалелай прыслугi ѓ гармат ...
  Ужо i туман пачаѓ рассейвацца, i Сонца пачало свяцiць мацней. А адважныя ваяры перайшлi да iншай мяжы абароны. Штурм пакуль яшчэ не пачынаѓся, i ваяваць прыходзiлася самiм. Зрэшты, байцы пакуль яшчэ не адчувалi сур'ёзнай стомленасцi, а проста хацелi есцi. Што ж, зноѓ узялiся за сырую канiну. Ну не людзей жа ёсць, у рэшце рэшт.
  Хлопчык-тэрмiнатар Калiгула, кiнуѓ босай нагой iголку, прабiѓшы ёю некалькi японцаѓ, выказаѓся:
  - Самае цяжкае рабства, быць нявольнiкам страѓнiка - спадар бязлiтасны, незалежна ад пустаты, цi паѓнаты!
  Маргарыта з гэтым згадзiлася, працягваючы секчы ѓсё яшчэ напаѓзаѓшых, як незлiчоную саранчу, самураяѓ, што пёрлi хваляй. Сярод японцаѓ былi зусiм маладыя хлопцы гадоѓ шаснаццацi-сямнаццацi, i iх забiваць было так непрыемна. Вiдаць, падскрабалi ѓлады краiны Узыходзячага Сонца ѓсе рэзервы для лаянкi. А Курапаткiн, якога ѓсе аплёѓвалi каму не лянота, усё ж такi бярог салдат, i губляѓ куды менш, чым японцы. I ѓ гэтым яму трэба аддаць належнае. I паступова лепш японскiя часткi выбiвалiся, а з еѓрапейскай часткi Расii прыбывалi свежыя, добра навучаныя сiлы. Уключаючы i гвардзейскiя палкi.
  Дзяѓчынка-партызанка падумала, што нешта падобнае было i ѓ Другую сусветную вайну. Грозныя немцы наступалi i дабiвалiся поспеху, пакуль iх адборныя часткi не былi поѓнасцю, або амаль цалкам выбiты. Пасля чаго яны Чырвоную Армiю не змаглi стрымаць.
  Праѓда, трэба сказаць, што i кадравыя часткi Чырвонай Армii таксама былi выбiты. I гэта, сапраѓды, аказалася праблема.
  Маргарыта накiравалася ѓ бой са словамi:
  - Бог не выдасць, свiння не з'есць, а злых драконаѓ пад арышт!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 12.
  Дамiнiка вярнулася ѓ акадэмiю Дракона толькi на час. Яна зноѓ у хуткiм тэмпе вывучыла некалькi дзесяткаѓ загавораѓ, i некаторыя складаныя словы.
  Затым тры дзяѓчыны: эльфiйка, хобiт i самка-троль, згулялi з ёю ѓ падкiдванне вышэй магiчных камянёѓ.
  Дамiнiка ѓ iх выйграла. А самi каменьчыкi вельмi ярка свяцiлiся, i пералiвалiся, быццам кропелькi расы ѓ промнях чатырох свяцiлаѓ.
  Пасля чаго чарадзейкi-дзяѓчынкi падарылi ёй па два пярсцёнкi з каменьчыкамi з кожнай нагi, каб ваяѓнiца магла ѓзмацнiць свае загаворы дзеля вялiкай мэты: выратавання моцнай падлогi.
  Цяпер амаль на ѓсiх пальчыках босых ног дзяѓчыны-актрысы, акрамя мезенца, былi чароѓныя пярсцёнкi. I яна стала ѓ магii яшчэ мацнейшай, чым была раней. Вось гэта, i праѓда, дзяѓчына здольная разбурыць горад i пабудаваць палац.
  I вось яна вывучыла ѓ хуткiм тэмпе яшчэ сотню загавораѓ, i замест адпачынку, узяла i села на футравай кiлiмок. Пагрузiлася ѓ позу лотаса, i амаль адразу ж яе ментальная сутнасць i душа, i двайнiк цела, апынулiся ѓ паралельным светабудове, разам з баявой, хоць знешне i юнай камандай.
  Войска дзяцей, на чале з квартэтам байцоѓ, працягвала ваяваць з полчышчамi пацукоѓ у краiне злой чараѓнiцы Бастынды.
  Першыя атрады пажадлiвых грызуноѓ былi перабiтыя, цi перажылi ператварэннi.
  Вось з'явiлiся i палi, на якiх працавалi няшчасныя дзецi-рабы. За iмi назiралi буйныя пацукi наглядчыкi памерамi з прыстойных кнароѓ. У сваiх лапах яны трымалi канчукi i падахвочвалi напаѓголых хлопчыкаѓ i дзяѓчынак.
  Дамiнiка абурылася:
  - Як гэта блага, калi церпяць дзецi!
  I выпусцiла ѓ гневе адразу некалькi маланак па пацуках, i тыя ператварылiся ѓ вялiкiя, пакрытыя шакаладам бабкi.
  Дзецi-рабы здзiѓлена завiшчалi, i затым кiнулiся да такой апетытнай i духмяна пахкай ежы. I давай ад яе адрываць кавалкi.
  Дамiнiка зноѓ махнула чароѓнай палачкай, i зноѓ зрабiла ператварэннi, робячы з агiдных пацукоѓ апетытныя стравы, праваркаваѓшы:
  Дзецi, гэта зоркi ѓ небе,
  На лугах растуць хутчэй кветкi...
  Будзе радасць на планеце,
  Расквiтнець выдатныя мары!
  Маргарыта, якая таксама займалася ператварэннямi, лагiчна адзначыла:
  - Ты валодаеш вялiкай, унутранай цеплынёй i дабрынёй!
  Раптам з'явiлася, нiбы чорцiк з табакеркi, велiзарны, нiбы дыназаѓр пацук. Яна раскрыла пашчу i нешта аглушальнае, як закрычыць.
  Абедзве дзяѓчыны-чарадзейкi, як выпусцяць па ёй маланкi i пульсары, i з чарадзейных палачак, i з пярсцёнкаѓ на босых нагах. I злучаны паток энергii лупануѓ у вялiзнага, метраѓ дваццацi пяцi вышынёй монстра. Ён упаѓ, i тут жа павярнуѓся мноства розных, багатых i разнастайных страѓ на даѓжэзным стале. I тут, апроч iншага, былi i залатыя фужэры з разнастайным марозiвам.
  Дзецi-нявольнiкi сталi па ѓсiм перыметры кiдаць працу i накiдвацца на ненавiсных пацукоѓ, i секчы iх сярпамi, матыкамi, i iншымi сельска-гаспадарчымi прадметамi.
  I ѓ iх было столькi лютасьцi. Паѓсталыя хлопцы нават у энтузiязме заспявалi;
  Хто ѓ змроку рабства, у рукi меч вазьмi,
  I не трывай зняважаную ганьбу...
  Ня ѓзьвядзе падмурку вораг твой на крывi,
  Яму ты вынесеш няшчасны прысуд!
  
  Хлапчука збiвае злосны пуга,
  Раздзiрае злосным пацуком кат...
  Але ператворыцца злы кат у труп,
  Не чуць больш там дзяѓчынак плач!
  
  Не будзь рабом, прынiжаным у пыле,
  А ѓскiнь хутчэй галаву сваю...
  I будзе эльфiнiзму святло ѓ далечынi,
  Я Сонцэсуса са Спартаком люблю!
  
  Хай будзе ѓ светабудове светлы свет,
  У якiм шчасце людзям на стагоддзi...
  I справяць дзецi там вясёлы баль,
  Тое царства i не крывi, кулака!
  
  Ва ѓсiм сусвеце будзе, верым, рай,
  Касмiчны асвоiм мы прастор...
  Пра гэта хлопчык-воiн ты мацуйся,
  Каб не быѓ тут кашмар i злая ганьба!
  
  Так, мы рабы, у ланцугах пад прыгнётам стогнам,
  I хвошча нас па рэбрах пякучы бiзун...
  Але веру, оркаѓ-пацук мы ѓсiх уроем,
  Паколькi правадыр паѓстанцаѓ вельмi круты!
  
  Вось зараз хлапчукi ѓсё паѓсталi,
  Дзяѓчынкi таксама з iмi за адно ...
  I веру, будуць сальцэнiзму далi,
  Мы скiнем ненавiснае ярмо!
  
  Тады ж загрымiць, ведай, горан пераможны,
  I будуць у славе дзецi квiтнець...
  Нас чакаюць у шчасцi перамены,
  Экзамены, здаючы ѓсё на пяць!
  
  Даб'емся мы такога, веру, цуду,
  Што будзе сапраѓдны святла рай...
  Хоць дзесьцi ведзьма - подлая Iуда,
  Што заганяе хлопчыкаѓ у хлеѓ!
  
  Для нас рабоѓ няма месца ѓ апраметнай,
  Мы зможам выгнаць са шчылiн чарцей...
  У iмя раю, што сьвяты Гасподнi,
  Для ѓсiх свабодных радасных людзей!
  
  Хай будзе мiр ва ѓсiм падмесяцовым свеце,
  Няхай стане шчасце i святы сонцанiзм ...
  Мы па ворагах палiм, як у працяжнiк,
  Каб толькi ѓверх i ня секунды ѓнiз!
  
  Так, наша ѓлада, паверце, не скончыцца,
  Яна сусвету будзе райскi шлях...
  I войска паѓстанцаѓ моцна гаркне ,
  Каб варожым пацукам патануць!
  
  Вось да чаго радасна, шчаслiва,
  Расце, як ружы колер вакол трава.
  У нашага хлапчукоѓ калектыва,
  Погляд, безумоѓна, горнага арла!
  
  Перамога будзе ѓ несумненным святле,
  Пабудуем, веру, сапраѓды мы Эдэм...
  Усё шчасце, радасць на любой планеце,
  I ты не быдла , а шаноѓны сэр!
  Вось гэта, сапраѓды, гiмн абуджаных рабоѓ, якiя душаць пацукоѓ i оркаѓ.
  А тым часам, Дамiнiка i Маргарыта на драконах, апярэдзiѓшы войска, падлятаюць да замка.
  Дзве чарадзейкi, iмклiвыя i блiскучыя з чароѓнымi палачкамi i колцамi з талiсманамi на босых ножках. Якiмi яны ажыццяѓляюць казачныя ператварэннi. I нiчога страшнага няма ѓ тым, што зараз iх спрабуюць атакаваць ужо iншыя, больш небяспечныя крылатыя пацукi.
  Авiяцыя грызуноѓ - гэта не жарт. Але дзяѓчынкi б'юць па iх сваёй чарадзейскай сiлай i прамаѓляюць загаворы. I замест монстраѓ з'яѓляецца цукровая вата. Такая салодкая i духмяная.
  Акрамя таго, частка крылатых малпаѓ ператвараецца ѓ трускаѓку. Якая такая саспелая, i пералiваецца лаламi i тапазамi.
  I яшчэ некаторыя малпы з крыламi сталi паветранымi шарыкамi.
  У бой уступiлi на драконах i Энамай з Дабрыняй. Яны сталi секчы сваiх вiзавi пры дапамозе мячоѓ, што параѓнальна проста i без задум. Ну i яшчэ самi драконы, як возьмуць i агеньчыкам палыхнуць. I апалiць крылатых без усялякiх шкадаванняѓ i сумневаѓ.
  Энамай адзначыѓ, рубячы супернiка:
  - Гэта, пагодзiцеся, будзе вельмi пацешна i крута!
  Дабрыня з усмешкай, адзначыѓ:
  - Так, падобнае не перадаць словамi!
  I хлопчык-волаты запусцiѓ у супернiка вельмi нават вострую i забойную iголку. Тая ѓразiла пацука проста ѓ вока, i яна сутыкнулася з iншым грызуном. Вось гэта пайшла катавасiя.
  Энамай праспяваѓ:
  Пацукi, гэта вельмi крута,
  Яны могуць i дуб згрызцi...
  У вас з мазгамi вiдаць туга,
  I звiлiны, як нiтку!
  Дабрыня з гэтым пагадзiѓся:
  - Так, пацукi грызуць усякую гадасць!
  Маргарыта падмiргнула. Ёй прыгадалася, як хлопчык-партызан Андрэйка трапiѓ у палон. I яго замкнулi ѓ халодным поѓным пацукоѓ падвале. I грызуны пакусвалi хлопчыку босыя, задубелыя ад холаду ногi. Андрэйка ѓсю ноч адбiваѓся ад пацукоѓ i не спаѓ. А ранiцай яго адвялi на допыт, i спачатку пасыпалi соллю раны на нагах хлопчык а. Было вельмi балюча, i Андрэйка стаѓ лямантаваць . I яго яшчэ сцябалi калючым дротам.
  Але хлопчык-партызан ад болевага шоку страцiѓ прытомнасць, але нiчога не сказаѓ.
  Маргарыта змагла наладзiць Андрэйку ѓцёкi. I гэта было яе подзвiгам. Хлопчык змог пераадолець боль i пайсцi на скалечаных, пакусаных нагах. I за гэта яму слава.
  Дзяѓчынка-партызанка бiла па пацуках i спявала, з вялiкiм энтузiязмам:
  Мая стрэльба, як старэйшы брат,
  Страляе вельмi дакладна, трапна...
  Бо па нутры дзяѓчынцы аѓтамат,
  Хоць часам жыццё, як клетка!
  
  Я дзяѓчына, якой няма мацней,
  Ваѓчыца i тыгрыца ѓ адным цесцю...
  А слова ж не верабей,
  Калi з каханым буду, веру, разам!
  
  Брала ѓжо, якi перавал,
  Iрана горы штурмавала ...
  Нямала пакарыла розных краiн,
  Не, не сядзець мне мiрна ѓ канапы!
  
  Вам гэтага, напэѓна не зразумець,
  Што значыць з фанатам змагацца...
  Ты запiшы сабе ѓ сшытак,
  I навучыся прыстойна хлопец дзерцiся!
  
  Няма Радзiмы маёй, павер, адважны,
  Яна рубiнам яркiм так зiхацiць...
  Хоць мiльёны пруць чарцей,
  Мы ѓсё роѓна даб'емся месца ѓ раi!
  
  Хай абаронiць мяне Гасподзь,
  Вялiкi рыцар наш, Усявышнi...
  Магутная ѓ дзеѓкi плоць,
  Яна збiвае дакладным залпам вiшнi!
  
  Нiхто мяне не зможа адолець,
  Я дзяѓчына, чыё iмя - легiёны!
  Мне кланяецца ѓ ногi i мядзведзь,
  А золата падораць хутка клёны!
  
  Мароз, па снезе босая бягу,
  Гурбы дзеву, ведайце, не палохаюць...
  Я супостата лiха падстрыгу,
  Мяне такую харта даведаюцца!
  
  Я нарадзiлася ранняй вясной,
  Такою рудай, нiбы гэты сцяг...
  Характар вельмi харты , завадны,
  А ѓ сэрцы палае горача полымя!
  
  Так, дзяѓчыны выдатней не знайсцi,
  Яна надорыць усiх каханнi багата ...
  На выгляд ёй нават няма дваццацi,
  Але лупiць яна нават вельмi моцна!
  
  
  Таму, дзяѓчынцы пакланiся,
  I пацалунак яе босыя ножкi...
  Страляю накiруецца вiцязь уверх,
  Вырашыць задачу будзе нам не складана!
  Дзяѓчынка-партызанка вельмi шчыра праспявала. Усе лятучыя пацукi змянiлiся. Хто ѓ цукровую вату, хто ѓ паветраную кукурузу, хто ѓ аѓсяныя шматкi, цi мыльныя бурбалкi. А некаторых хлопчыкi-волаты трывiяльна засеклi, цi спалiлi драконы агнём. Вось гэта, сапраѓды, былi кексы i спякотнае з прыемных, мясных адбiѓных.
  Дабрыня ѓзяѓ i запусцiѓ iголку пальцамi нагi, i тая прабiла крылатага таракана, прыкалоѓшы яго да каменнай сцяны. I гэта аказалася так выдатна i крута.
  Што прус раптам засвяцiѓся, на яго месцы паѓстала вялiкае, дыяментавае калье.
  Дабрыня праспяваѓ:
  А убачыѓшы вусана,
  Ай, ай , ай!
  Хлопцы далi стракача,
  Не пазяхай!
  Хлопчык Энамай адказаѓ:
  - Ого! Як добра атрымалася. Вось гэта каштоѓнасць.
  Дабрыня крэкнуѓ i зароѓ:
  - Усе мы можам спадары, доѓга сеялi, куды?
  Дамiнiка прачырыкала ѓ адказ, i таксама ператварыла ѓжо цэлы тузiн, якiя выпырхнулi са злавеснай вежы замка крылатых прусакоѓ, у цэлыя сузор'i каштоѓнасцяѓ. I як гэта зiхацiць i цудоѓна пералiваецца, нiбы ледзяшы на чатырох свяцiлах пускаюць сонечныя зайчыкi.
  Маргарыта адзначыла са смяшком:
  - Веру, што дабро перамагае зло!
  Энамай адзначыѓ з усмешкай:
  - Дабро i зло, адносныя паняццi. Вось пацук, ён таксама жывы, i мы яго сячэм!
  Дабрыня заѓважыѓ:
  - А раслiны? Тыя ж гароднiна i садавiна - таксама жывыя, i iх таксама ядуць, i шкада!
  Дамiнiка прачырыкала:
  - Вось як бывае, вось як бывае,
  Кожны другi адразу ж пажырае!
  Дзяѓчына-акторка з ровам узяла i з босых ног выпусцiла магiю. I вежа з пацучыным чэрапам змянiлася. Яна стала пазалочанай, а зверху ѓжо зiхацела лаламi ружа.
  Маргарыта дасцiпна адзначыла, скалячы зубкi i пасылаючы з босых пальчыкаѓ ног каскады забойных i разбуральных промняѓ. I магiя спрацоѓвала. I лупiла забойнае i разбуральнае, што тут жа ператваралася ѓ стваральнае i квiтнеючае.
  З замка зноѓ паперлi оркi i гоблiны. I яны лезлi сапраѓднай чарадой . Частка касматых мядзведзяѓ была ѓ даспехах са сталi. I гэта вельмi блiскучыя латы, з дзiдамi i з сякерамi.
  Дамiнiка агрэсiѓна адзначыла, выскалiѓшы зубкi:
  - Вось гэта ѓжо лезе жудасная гарава . Ну што, сустрэнем iх нечым забойным?
  Маргарыта адзначыла з яхiднай усмешкай:
  - Так, мы гэта, вядома ж, можам!
  I дзяѓчаты-чарадзейкi, як узялi i запусцiлi па орках i гоблiнах свае магiчныя пульсары.
  Хлопчык Дабрыня адзначыѓ:
  - Гэта нядрэнна, але трэба даць i дзецям-ваярам магчымасць па змагацца.
  I, сапраѓды, з розных бакоѓ да замка падбягалi тысячы дзяцей, якiя паѓсталi. На многiх з iх, асаблiва хлопчыках, вiселi ланцугi. Частка рабят працавала, узводзячы помнiкi i скульптуры ведзьме Бастындзе . Некаторыя статуi вырасталi да ста метраѓ у вышыню, i над iмi ѓзвышаѓся толькi замак-гiгант.
  Вось два наймацнейшыя, хоць i не буйныя хлопчыкi, Вiконт i Фiнiкс змагалiся наперадзе астатнiх, укладваючы грызуноѓ.
  Оркi, у сваю чаргу, таксама пачалi страляць з лукаѓ. Але па iх забiлi ѓзмоцнена чарадзейкi. Калi пацукоѓ забiваць было параѓнальна лёгка, хоць яны тоѓстыя i буйныя, але гэта ѓплывала на iх рухомасць. То оркi байцы мацней будуць, а гоблiны проста гiганты.
  Фiнiкс адзначыѓ:
  - Бiѓся я з Картаѓсам . Дык у яго байцы спрытнейшыя былi!
  Вiконт-баец праспяваѓ:
  Вайну кахаю я страшна,
  Ваюючы, як певень...
  I ѓ сутычцы рукапашнай,
  Б'юся за монстраѓ двух!
  Фiнiкс адзначыѓ з усмешкай:
  - Так, гэта, калi шчыра казаць, выдатна ! Але мы абвыклi забiваць монстраѓ тысячамi.
  I вось хлопчыкi-волаты завалiлi гоблiна. А астатнiя монстры ѓжо былi часткова пераѓтвораны ѓ рознага роду ежа i прысмакi. А вось з аднаго з гоблiнаѓ такое марозiва атрымалася ѓ фужэры, вывастраным са смарагда.
  I зверху кучы рознакаляровага пламбiру, кавалкi шакаладу, цукаты, трускаѓкi, фiсташкi i iншае, вельмi апетытнае.
  Вось дзецi-ваяры, як загарлапаняць з захапленнем. Так, гэта сапраѓды надзвычай атрымалася смачна, i зачароѓвае вочы.
  Дзяѓчынка-чарадзейка Маргарыта, выпусцiѓшы чарговую хвалю знiшчэння i анiгiляцыi, зрабiла агрэсiѓны карт-бланш у справе пераѓтварэння пачварнага ѓ апетытнае , i выдала:
  - У чымсьцi магiя лепш, чым натуральны працэс, так?
  Дамiнiка з гэтым пагадзiлася:
  - Так, мы без усялякiх сумневаѓ, якi робiцца нешта выдатнае i смачнае. Але вось чаму тут тысячы рабоѓ, i ѓсе яны дзецi, i не вiдаць дарослых?
  Маргарыта з усмешкай адказала:
  - Уплыѓ мясцовай магii. Яно даволi моцнае. I сапраѓды, так атрымоѓваецца, што ѓ гэтым свеце адны карапузы. Але не хвалюйся, ты ад аднаго мясцовага паветра маленькай дзяѓчынкай не станеш.
  Дамiнiка са здзiѓленнем спытала:
  - А чаму?
  Дзяѓчынка-партызанка адказала:
  - А па качане!
  Нацiск злых оркаѓ i гоблiнаѓ стаѓ слабець. Частку з iх перабiлi дзецi-ваяры, а большасць аказалiся пераѓтвораныя моцнай магiяй выдатнай пары. Вось гэта, сапраѓды, чараѓнiцтва, якое засланяе тую палачку, якую меѓ Нязнайка.
  Дамiнiка адзначыла, скалячыся ѓ мiлай усмешцы:
  Настаѓ расплаты гадзiну,
  Мы орку дзюбанулi ѓ вока...
  У адказ ён стаѓ, як пiражок,
  I сам прасiѓся на зубок!
  I сапраѓды, у рознага роду смачныя рэчы адбываюцца ператварэннi оркаѓ i гоблiнаѓ.
  I воiны-дзецi ад гэтага ѓ захапленнi. А пацукоѓ, без лiшнiх праблем, нiшчаць. Але ад iх удараѓ зноѓ пачалi з'яѓляцца смачныя стравы. I iншае апетытнае i неверагоднае.
  I пацукi пераводзяцца ѓ фарсiраваным парадку ѓ нешта карыснае i здольнае да паядання.
  Дзяѓчынка-партызанка Маргарыта ѓсклiкнула:
  - Можа быць, зараз у сам замак сунемся!?
  Дзяѓчына-акторка заѓважыла:
  - А там нас можа чакаць засада. Зрэшты, мы да гэтага гатовы!
  Маргарыта ѓсмiхнулася i адказала:
  - Я пiянерка, а значыць, заѓсёды гатова!
  Вось ужо дзецi-рабы ѓварвалiся ѓ замак. Iхнiя босыя ногi тупалi па чорным мармуру. Унутры яны змагалiся з оркамi, гоблiнамi, пацукамi. I секлi iх так, нiбы ѓ iх разакi замест мячоѓ. Вось гэта высечка пайшла.
  Хлопчыкi ваявалi мячамi асаблiва люта. А дзяѓчынкi аддавалi перавагу страляць з лукаѓ. Балазе Маргарыта магла сярпы i матыкi перарабiць у рэальныя лукi. I тыя страляюць цэлымi пачкамi стрэл, прабiваючы пацукоѓ.
  Дамiнiка дасцiпна адзначыла:
  - Вострыя стрэлы забойнага шляху, будзьце крутымi, дзецi мае.
  Раптам з вежы вылецела сама ведзьма Бастында. Яна была на выгляд, як жанчына гадоѓ трыццацi пяцi, i круцiлася, нiбы ваѓчок. Валасы ѓ яе чорныя, кучаравыя, а сама яна трымае дзве чароѓныя палачкi ѓ руках, што ѓ пальчатках.
  Лётала ведзьма на матацыкле, а на нагах боцiкi са шпорамi.
  Бастында ѓзяла i зароѓ:
  - Я моцных паважаю,
  А слабых крыѓджу...
  Я зло вялiкае,
  А ты, што босае?
  Дамiнiка ѓ адказ прачырыкала:
  У мяне закон просты,
  Перамагаю тых, хто злы...
  Хто ж слабы, памагу,
  Я iнакш не магу!
  Бастында ѓзяла i з чароѓных палачак, як дзюбне пульсарамi па Дамiнiцы. Так тая ѓ адказ засвiстала. I пульсары адразу ператварылiся ѓ тарты, i абрынулiся на дзяѓчыну-акторку, яе капiтальна выпацкаѓшы.
  У адказ, Дамiнiка ѓ лютасьцi выпусцiла велiзарны пульсар са сваёй чароѓнай палачкi i з босых пальчыкаѓ ног.
  Праляцела, але Бастында змагла сысцi, i патрапiла разрадам у замак. Той амаль маментальна засвяцiѓся i стаѓ пераѓтварацца. I на месцы злавеснага замка ѓзнiк раскошны палац - цалкам i адразу.
  Бастында зiрнула на яго, замiргала вачыма i кiнулася ѓцякаць. Дакладней, ляцець. I за ёй застаѓся агнiсты хвост.
  Дамiнiка i Маргарыта кiнулiся за ёй. Абедзве чарадзейкi вiдавочна адставалi па хуткасцi.
  Усё ж такi лятаючы матацыкл куды хутчэй, чым драконы.
  Дзяѓчаты-чарадзейкi сталi страляць па Бастындзе . Але тая раз-пораз ухiлялася, цi ставiла абарону. Тым больш, матацыкл вельмi хутка павялiчваѓ адлегласць, выводзячы з сектара абстрэлу магiяй.
  Дамiнiка заѓважыла:
  - Яна страцiла сваю краiну, падданых i ѓлада. Значыць, не асоба яна нам зараз i патрэбна!
  Маргарыта адзначыла:
  - Калi яна сцягнула i забрала артэфакт жоѓты пацук, то наша перамога будзе абясцэнена!
  Дзяѓчына-акторка, пстрыкаючы пальцамi сваiх голых, загарэлых ног, упэѓнена заявiла:
  - Затое тысячы дзяцей здабылi волю! Гэта таксама нечага ды варта!
  Дзяѓчынка-партызанка пагадзiлася:
  - Так! Нездарма мы папрацавалi.
  Сапраѓды, пацукi былi канчаткова пераѓтвораны i перабiты, як i оркi з гоблiнамi. Так была здабыта буйная перамога.
  Шмат тысяч дзяцей - хлопчыкаѓ i дзяѓчынак, сабралiся на плошчы i скандавалi, тупаючы босымi нагамi:
  -Слава героям! Слава вызвалiцелям! Далоѓ рабства!
  Вось гэта была найвялiкшая перамога ѓ краiне пацукоѓ. I столькi ѓсяго тут казачнага i паветранага.
  Маргарыта выступiла першая. Яна, прытанцоѓваючы , б узяла i заспявала, i яе песенька была песенькай дзяѓчынкi-партызанкi:
  Мы, дзецi галечы i ласкi лета,
  Народжаныя ѓ халупе пад дажджом...
  Няхай мара, дзяѓчынка апетая,
  Калi мы зноѓ у гарачы бой пойдзем!
  
  Я апынулася ѓ Эльфсiцы выпадкова,
  А Радзiма мая, святая Русь...
  З лёсам сваiм, зусiм незвычайным,
  За шчасце i каханне краiны змагаюся!
  
  I няма больш цудоѓнай за Радзiму Расii,
  Ты за яе змагайся, i не трусь...
  I ѓ сусвеце няма краiны шчаслiвей,
  Ты светазнакам паходня святла Русь!
  
  Я за цябе пайду ѓ агонь i ваду,
  Абвыклi пiянеры перамагаць...
  Заѓгодна будзем мы заѓсёды народу,
  Паколькi бязмежная ѓ сiле раць!
  
  За Радзiму пойдзем байцы ѓ атаку,
  Пад крыкам магутным, лютым ура...
  Атрымае Гiтлер да канца расплату,
  Мы выганiм фашыстаѓ з двара!
  
  Поѓна ѓ Айчыне маёй герояѓ,
  I Сталiн ёсць вялiкi волат...
  Крочаць пiянеры строем,
  Усявышнi Род, Гасподзь у нас Аб дын!
  
  У iмя святла i добрага жыцця,
  Мы будзем адважна, дзецi ваяваць...
  Бо пакаленьню жыць пры камунiзме,
  У нас надзею, верце, не адабраць!
  
  Мы любiм нашу Радзiму, хлопцы,
  Жадаем узвысiць вышэй аблокаѓ...
  Фашызм атрымае моцную расплату,
  Ад пiянераѓ, доблесных арлоѓ!
  
  Даб'емся, веру, хутка мы перамогi,
  Хаця фашызм каварны i жорсткi...
  Ганарыцца будуць намi смела дзяды,
  А павядзе ѓ бiтву Сварог!
  
  Для славы нашай доблеснай Айчыны,
  Гасподзь Усявышнi сам узышоѓ на крыж...
  Не пашкадуем за Расiю жыцця,
  Няхай раздасца гучны голас з нябёсаѓ!
  
  Ва славу нашай Радзiмы змагайцеся,
  Яе любiце верныя байцы...
  Ваѓчаняты вы, а не баязлiвыя зайцы,
  Вельмi нават вiцязi ганарлiвыя!
  
  Дастаць здольныя мы Месяц са збору,
  Злавiць i шчупака, буйнога сома...
  Падняѓ вялiкi Ленiн за свабоду,
  Мы давядзём будынак да розуму!
  
  У Iмя Роду пiрамiды будуйце,
  I караблi, што ѓзрыюць збор нябёсаѓ...
  I Гiтлера , жартам , байцы ѓройце ,
  За нас Усявышнi памёр i ѓваскрос!
  
  Ты дарагая, гарэзная Лада,
  Табой народжаны вялiкi Белы Бог...
  I за цябе ваяваць смела трэба,
  Каб усявышнi вечна жыць дапамог!
  
  Любiце, шануйце Бога Iсуса,
  Ён рускi хлопец, з намi назаѓжды...
  Арнамент вышываць пара па-майстэрску,
  Няхай будуць вечна ѓ радасцi года!
  
  Велiч маёй святой Расii,
  Здольна супостатаѓ перамагаць...
  Хоць жанчыны ѓ спалоху галасiлi,
  Цмока мы здолеем разарваць!
  
  На славу Радзiмы святой, паверце,
  У Iмя Бога Рускага Хрыста...
  Пабудуем мы вялiкiя хутка цэрквы,
  Пройдзем свой шлях да самага канца!
  
  Каханне, паверце, лiшнiх слоѓ не ведае,
  У ёй лiшняй нудзе больш не вiдаць...
  Хай згiне ѓ апраметнай Каiн,
  А Авель песню праспявае сваю зноѓ!
  
  Вось па Берлiне тупаем мы з горнам,
  Труба грымiць, як звон.
  Ты лепш будзь ваяѓнiк вельмi сцiплым,
  Знясi галаву нацыстам сякерай!
  
  Род уваскрэсiць, паверце, хутка мёртвых,
  Дасць Белы Бог вам кожнаму каханне
  А мы вырашылi вельмi нават дакладна,
  Што будзе вечнасць, светлых перамен!
  Вось так забiяцка i з азартам спявала дзяѓчынка-пiянерка i прытанцоѓвала, тупаючы босымi нагамi. I iншыя дзецi, былыя рабы, спявалi i танчылi, iмкнучыся падняцца, дакладней, падскочыць вышэй.
  Дабрыня, быѓшы моцным дзецюком , як узяѓ i запусцiѓ вышэй камень. Той узляцеѓ угору i ѓзарваѓся, разляцеѓшыся феерверкам на тысячы рознакаляровых аскепкаѓ.
  Хлопчык-вiконт зароѓ:
  - Вось гэта, сапраѓды, фантастыка!
  Дабрыня запярэчыѓ на гэта, зноѓ запусцiѓшы камень, а Маргарыта дзюбанула па iм маланкай, прымусiѓшы разляцецца на мноства рознакаляровых i асляпляльна блiскучых абломкаѓ.
  - Не! Гэта такая рэальнасць. I вышэй за гэтую рэальнасць нiчога няма!
  Хлопчык-багатыр Фiнiкс з лютасцю, тупаючы босымi нагамi, так што трава задымiлася, закрычаѓ:
  - Наш паравоз наперад ляцi - у камуне прыпынак!
  Iншага няма ѓ нас шляху - магутная вiнтоѓка!
  А дзяѓчынка побач з iмi таксама, як возьме i падскочыць.
  Настрой у iх быѓ мажорны, i радасць бiла ключом.
  Дамiнiка ж вырашыла таксама крыху адзначыцца дасцiпнасцю.
  I давай штабнаваць цэлымi струменямi сваiх выдатных, адпрацаваных афарызмаѓ;
  Раб можа стаць вольным, дурань разумным, бедны багатым, але калi ѓ цябе аслiная ѓпартасць, то iшачить будзеш заѓсёды!
  Бедны не той, у каго няма грошай, а той, у каго ѓ галаве поѓна пiлавiння!
  Не iмкнiся ѓ цары, калi розуму не палата!
  Без розуму нават шах будзе, як iшак!
  Цар - гэта, вядома ж, леѓ, але не без лiсiнай выкрутлiвасцi, i са львоѓ спускаюць шкуру!
  Не рычы, а лепш прамаѓчы, калi ты пакуль не на месцы льва, i лiсiца сваю масць не дала!
  Палiтык , як лiса ѓ байцы Крылова, толькi выбаршчык ты не будзь варонай!
  Калi ты, як пень, то з цябе здымуць стружку па корань!
  Каб краiну не запрэглi ѓ хамут, яна павiнна быць моцнай, як бык!
  Авiяцыя патрэбная, каб зрабiць крылатай краiну!
  Палiтык гатовы i месяц паабяцаць, абы не вылецець у трубу!
  Вечна малады той, хто не прапiѓ здароѓе!
  Дубовыя аргументы дзейнiчаю на пень!
  Палiтык ахвотна здыме з цябе габлюшку, калi ты пень!
  А ѓ чалавека адна перавага перад малпай, ён часам хоць крыху сапраѓдная лiса!
  У палiтыка амбiцыi льва, хiтрасць лiсы, але прыёмы i зусiм свiнскiя!
  Калi палiтык занадта ѓжо лiсiца, то ён становiцца поѓнай свiннёй!
  Палiтык з лiсiнай хiтрасцю i ваѓчынай хваткай зробiць з выбаршчыкаѓ шашлык!
  I поспех патрабуе намаганняѓ, толькi валодаючы працавiтасцю каня, скiнеш хамут падпарадкавання!
  Вер у поспех, калi абхiтрыш усiх!
  Палiтык можа абхiтрыць нават лiсу, але час яму не абдурыць на векi вечныя!
  Выбаршчык часта, як пчолка ляцiць да мядовай прамовы палiтыка, але часта яго самога i ѓджгне!
  Палiтык праглынае выбаршчыкаѓ, як пiтон трусоѓ, прыцягвае, як гарэлка алкаголiкаѓ i салодкая лiпучка мух!
  Воѓк не можа без мяса, а палiтык без падману!
  Самы жвавы скакун скарыцца таму, хто добра падкаваны!
  Для палiтыка лягчэй вывярнуць сябе навыварат, чым паабяцаць выканальнае!
  За каго не аддай свой голас, вынiк ушануеш хвiлiнай маѓчання!
  Будзь хоць крыху выкрутлiвай лiсой, калi не хочаш стаць заезджаным iшаком!
  Не вер палiтыкам, яны для выбаршчыка толькi мянташка, якi здзiрае габлюшку з дубоѓ!
  Хто не круглы дурань , той грош ператворыць у важкi пятак!
  У палiтыцы няма раднi, але жадаючыя падзялiць тваё па-братэрску, знойдуцца!
  У жыццi шмат гадасцей, але самае брыдкае, што, калi жыццё падыходзiць да канца!
  Жадаеш стаць блiжэй да Бога, прыбi да крыжа малпу ѓ сваёй душы!
  Чалавек адбыѓся калi не ад малпы, то, ва ѓсякiм разе, перастаѓ быць малпай!
  Калi ты розумам малпа, то лiсiца цябе праглыне, нiбы драпежны ѓдаѓ!
  Няма нiчога бясконцага, акрамя часу, якi патрэбны палiтыкам, каб выканаць абяцанае!
  Калi шмат брэшашся , то будзеш скуголiць пабiтым сабакам!
  Не вер таму, у каго чырвоная гаворка, i агонь чырвонага колеру здольны спалiць!
  Нават Бог не можа спрачацца з жанчынай i выхаваць малпу да ѓзроѓню чалавечай культуры!
  Без кахання няма ѓсмешкi, калi толькi гэта не драпежны аскал палiтыка!
  Занадта доѓга кручаная ѓ аблоках, бяскрылы палiтык пралятае ѓ трубу!
  Дробная душа, заѓсёды мае амбiцыi гiганта!
  У дробнай душы, гiганцкая ганарлiвасць!
  Палiтык - гэта зладзюжка, якi пiша для сябе законы, i лiчыць краiну тэрыторыяй зоны!
  У палiтыка сем пятнiц на тыднi, але, калi трэба выконваць абяцанае - надыходзiць юдзейская субота!
  Адзiнства - гэта добра, калi толькi гэта не спарванне з палiтыкам!
  Палiтык - гэта такая iстота, што хоча зрабiць з цябе авечку свiнскiмi метадамi!
  Свiнскiя метады палiтыкаѓ ператвараюць выбаршчыкаѓ у адбiѓную!
  Пры кiраѓнiку-свiннi жыццё не бывае тоѓстым!
  Зрабiць прэзiдэнтам свiнню - занадта тоѓста!
  Хочаш стаць прэзiдэнтам, лавi ѓдачы моманты!
  Кiраѓнiк, якi лiчыць выбаршчыкаѓ за бараноѓ, тыповая свiння!
  Бог, гэта не толькi ѓсемагутнасць, але яшчэ i гатоѓнасць пайсцi на крыж дзеля блiжняга свайго!
  Кiраѓнiк, якi доѓга сядзiць на троне, выклiкае прасяданне дзяржавы!
  Малады лiдэр, як свежы конь, стары, нiбы з разбiтымi капытамi кабыла!
  У сродках дасягнення Чароѓных вышынь, палiтык сам сатана!
  Палiтык Бог толькi ѓ адным, у прыдумленнi апраѓданняѓ, чаму яго перадвыбарчыя абяцаннi былi так па-д'ябальску праваленыя!
  Палiтык, як пiва, добры толькi ѓ халодным выглядзе i на стале!
  Палiтык салодкi прамовамi, але горкi асадак ад iх зусiм не пiѓны!
  У палiтыка толькi тады з вуснаѓ праѓда, калi ён перакручвае сам сябе!
  Палiтык, каб хоць крыху зарабiцца Боствам, распiнае выбаршчыка па поѓнай !
  Нават мядзведжая сiла не ѓратуе, калi ты розумам калода!
  Лiсiца - гэта такi звер, што i са льва спусцiць тры шкуры!
  Палiтык тады наймацнейшы, калi яго выбаршчык слабы розумам!
  Палiтык таму зыходзiць мёдам, каб выбаршчык зусiм не распляваѓся!
  Моцна атрымае дубiнкай той, у каго ѓ галаве пiлавiнне!
  Дуб цар дрэѓ, дубовая башка ператварае ѓ падданага любы пень!
  Дуб устойлiвы да гнiлi, дубовая галава поѓная пылу!
  Калi ты пень, то табе хоць кол на галаве чэшы!
  Невядомасць страшыць, але вядомае часам прымушае проста баяцца!
  Веды нараджаюць упэѓненасць нават калi цяжка, няведанне , разгубленасць нават калi лёгка!
  Баязлiвец не той, хто баiцца, а хто адвага выхаваць у сабе лянуецца!
  Страх - гэта слабасць, адвага сiла, але бойся ѓ сабе дэбiла !
  Хто дазваляецца сябе вадзiць за нос, рызыкуе заблудзiцца сярод трох соснаѓ!
  Прымушае хадзiць па крузе бясконцае глупства, з абнуленай кемлiвасцю!
  Не бяда калi не высахла малако на вуснах, горш, калi чэрствасць у сэрцах!
  Чарствы хлеб пакаяння, горкая соль пакаяння!
  Мёд з вуснаѓ палiтыка прыцягвае тых, у каго малако на вуснах не абсохла!
  Палiтык - гэта не злодзей у законе, гэта злодзей, якi выдае законы!
  Палiтык абяцае салодкае жыццё, вылiвае мёд з вуснаѓ, але лапкi ѓ яго лiпкiя, як у мухi!
  Красамоѓны палiтык п'яѓкай упiваецца ѓ кашалёк выбаршчыка!
  Чаму маѓчанне золата, таму, што яго аплачваюць!
  Якая самая вялiкая рэч на свеце? Гара выдадзеных палiтыкам абяцанняѓ!
  Палiтык хоча грошай i ѓлады, гатовы парваць любога на часткi!
  Палiтык, гэта ѓ першую чаргу лiса, не заѓсёды яркi знешне, але заѓсёды круцiць хвастом!
  Палiтык рады напоѓнiць ваш кашалёк, толькi аднымi пустымi абяцаннямi!
  Палiтык толькi ѓ адным сумленны, калi кажа - мы, бо свайго я ѓ яго ѓжо няма!
  Чаго больш, чым атамаѓ у сусвеце? Лiчын i масак палiтыкаѓ!
  Што палiтык робiць ахвотней за ѓсё - абчышчае кiшэнi выбаршчыкаѓ!
  У палiтыка на тыднi сем пятнiц, але слухаць выбаршчыкаѓ заѓсёды выходны!
  Хто быѓ раней за ѓсё? Палiтыкi, бо яны стварылi хаос!
  Не вер у крутасць палiтыкаѓ-пеѓняѓ, яны заѓсёды спяваюць з чужога голасу лiсiцы!
  Калi палiтык вылiваецца салаѓём, значыць, фанаграму яму вырабiла лiса!
  Хутчэй рак на гары засвiшча, чым палiтык выканае абяцанае, не чырванеючы!
  Палiтык падобны з начной феяй, толькi звычайна абдзiрае клiентаѓ у дзённы час!
  Чым палiтык падобны да сабакi? Калi шмат брэша, то сапраѓды ручны i мае гаспадара!
  Тыя, за каго галасуюць сэрцам, часта аказваюцца ѓ выбаршчыкаѓ у пячонках!
  Палiтык, як гарэлка, выбаршчык пячонкай адчуе, што яна смаленая!
  Палiтык выварочвае мазгi, нiбы гарэлка, толькi ѓ адрозненнi яе поѓны каламуты!
  Палiтык любiць напусцiць туман, з празрыстай мэтай узбагацiцца!
  У палiтыка шмат абяцанняѓ, але яшчэ больш адгаворак у выпадку iх невыканання!
  Палiтык - гэта лiсiца, але часцей шэрай масцi!
  Палiтык з дубоѓ здымае габлюшку i збiвае па-свiнску жалуды!
  Калi палiтык гаваркi, як пiла, то з выбаршчыка дакладна зробiць пня!
  Палiтык любiць казаць пра Бога, таму, што сам ён сатана!
  Палiтык хiтры, як д'ябал, але анёл у раздачы абяцанак !
  Палiтык любiць хрысцiцца, але яго рукi заѓсёды цягнуцца да кашалька!
  Аддаѓшы голас красамоѓнаму палiтыкану, рызыкуеш потым харкаць крывёй!
  Звычайна людзi выбiраюць памiж катамi ѓ мяшку, ваѓкамi ѓ авечай шкуры, i лiсiцай з пратухлым сырам!
  Калi палiтык выканаѓ сваё абяцанне, паглядзiце на гару, цi не свiшча на ёй рак!
  Лягчэй павесiць калабка, чым прымусiць палiтыка выканаць абяцанае !
  Толькi ѓ адным палiтык паслядоѓны - у пошуках выгады ва ѓласную кiшэню!
  Палiтык мяняе паплечнiкаѓ, як пальчаткi, толькi рукi ад гэтага ѓ яго становяцца яшчэ бруднейшымi!
  Палiтык - гэта такая жывёла, што з выбаршчыка робiць аленя!
  Палiтык, калi не воѓк у авечай шкуры, дык тыповы баран!
  Палiтык, якi не лiса, то баран, цi алень!
  Палiтык можа наабяцаць горы, але пасля яго толькi разграбаеш завалы!
  Не спяшаецеся галасаваць за пеѓня, вас жа ён i задзяѓбе з вантробамi!
  Дыктатар, гэта лiсiца на троне льва ѓ асяроддзi бараноѓ!
  Не хочаш аказацца аленем, будзь сам хоць крыху лiсой!
  Выйграе выбары той, хто дарма крумкач не лiчыць!
  Галасаваць можна i сэрцам, толькi без розуму адаб'е пераможца мазгi!
  
  Палiтык - гэта лiсiца, якая аддае перавагу сыр зялёнага, як колер даляра колеру, ад тых, хто лiчыць крумкач!
  Жонка не рукавiца, як пальчаткi станеш мяняць, то сапраѓды ператворышся ѓ адмарозка ад гарачых прыгод!
  Генiяльныя хлопчыкi робяць куды больш адкрыццяѓ, чым пасрэдныя старыя iнструкцыi!
  У юнацтве ѓ сэрцы агонь, у галаве адкрыцця, а ѓ вынiку перамога!
  Шлях да поспеху не заѓсёды прамы, але не трывае сагнутай у пакоры спiны!
  Палiтык згiнаецца ѓ паклон, каб вышэй задраць нос!
  Палiтык кланяецца, каб потым нагнуць выбаршчыка!
  Палiтык гатовы носам зямлю капаць, каб адказнасць перад выбаршчыкамi пахаваць!
  Усё немагчымае, магчыма ѓ нашым свеце, i жыць, паверце, вельмi складана, нiбы ѓ працяжнiк!
  Ишак з мяшком золата лепш праб'е прыгонную сцяну, чым мамант са сталёвым таранам!
  Палiтык з залатымi вуснамi ператварае выбаршчыкаѓ у iшакоѓ, з залатым мяшкамi дароѓ!
  Хто найдужэйшы звер? Вядома iшак, нагружаны мяшком золата! Лiсiца любiць жоѓты колер здрады i залатых манет дароѓ!
  Палiтыкi часта махаюць чырвонымi сцягамi, дзеля жоѓтага колеру манет, што бяруць з кiшэняѓ выбаршчыкаѓ, не чырванеючы!
  Чырвоныя прамовы салодкагучных палiтыкаѓ пралiваюць горкiя слёзы мацi, чые сыны згiнулi ѓ крывавай сечы!
  Хто абяцае залатыя горы, не варты i ламанага меднага шэлега!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 13.
  У Калiгулы Дэльфiнава свая мiсiя. Трэба адшукаць любой цаной сваю старэйшую сястру. А сам ты тым часам перанёсся ѓ паралельны свет, дзе тварыѓ свае непаѓторныя i, разам з тым, вельмi нават крутыя i непаѓторныя мiсii.
  Маргарыта i Калiгула стукнулiся босымi, круглымi пяткамi i зароѓ:
  -Хвост за хвост,
  Вока за вока!
  Ня Барбос -
  Фантамас !
  Зараз хлопцы разышлiся ѓ розныя бакi, каб хутчэй завяршыць перамолванне шэрагаѓ, якiя затуляюць подступы да Порт-Артура, армii Краiны Узыходзячага Сонца. Дзецi тэрмiнатары рухалiся, нiбы электрычныя косы па мяккай траве, бязлiтасна нiшчачы японцаѓ.
  Курапаткiн усё яшчэ марудзiѓ з загадам пачаць штурм, хоць на гары Высокая баявая пара ѓстанавiла Трохкаляровы трыкалор , дзецi-ваяры проста размалявалi вялiкiх памераѓ кардон, i днём яго зараз выдатна вiдаць. Але былы мiнiстр абароны ѓсё яшчэ выяѓляѓ нерашучасць. Хоць , пры гэтым Курапаткiна не быѓ баязлiѓцам. Падчас вайны 1877-1878 гады ён паказаѓ выдатную адвагу.
  Ды i для паляпшэння побыту простых салдат, на пасадзе мiнiстра абароны зрабiѓ нямала, у крадзяжы не заѓважаны. Хаця баяздольнасць армii пры iм не асаблiва вырасла. Але сувораѓскай рашучасцi, цi нават авантурызму ѓ яго не было. Аляксандр Сувораѓ ваяваѓ вельмi дзёрзка, увесь час балансуючы на гранi поѓнага разгрому. Аднак дадзеная прыродай iнтуiцыя i фенаменальны поспех, дазвалялi прадбачыць крокi ворага ѓ адказ, яго рэакцыю i атрымлiваць перамогi. Гэта ѓ стылi Таля, якi iшоѓ на некарэктныя ахвяры, рызыкуючы паразай, але ѓ большасцi выпадкаѓ выйграваѓ ... Але лепшыя шахматысты свету Таля раскусiлi.
  Першым, хто зладзiѓ яму мясасечку i разгром быѓ Мiхась Батвiннiк. Гэты чэмпiён умеѓ праграмаваць i адзначаць слабыя месцы непрыяцеля.
  I зорка генiя Таля пацьмянела.
  Мусiць, i Сувораѓ, пражывi даѓжэй i калi б яму бiцца з Напалеонам, быѓ бы бiтым. Але турэцкая армiя, з якой ваяваѓ Аляксандр Васiльевiч, занадта ѓжо адсталае з усiх пунктаѓ гледжання, а палкаводцаѓ прызначалi зусiм не па камандзiрскiх якасцях.
  А падчас вайны з французамi, у жабнiкаѓ занадта ѓжо маладое камандаванне i празмерная недаацэнка войска рускага мядзведзя.
  Курапаткiн жа, наогул баяѓся наступаць, аддаючы перавагу сядзець у абароне. Разлiчваючы вiдаць, што супернiк сам сябе аб рэдуты перамяле. Вось з такiм палкаводцам вайна аказалася прайграна.
  А дзяѓчынка Маргарыта i Калiгула Дэльфiнаѓ патрапiлi пад абстрэл ... Iх выбаѓляла , зрэшты, хуткасць, калi несмяротныя ваяѓнiкi ѓрывалiся ѓ бастыёны i ѓжо перамолвалi ѓсiх усярэдзiне, амаль непрабiѓная скура i , зразумела, здольнасць амаль маментальна аднаѓляцца.
  Дэльфiнаѓ-малодшы , ссякаючы чарговага японскага генерала, прагыркаѓ фразу з "Горца", пры гэтым, кiдаючы босымi нагамi атрутныя iголкi i сплёѓваючы кроѓ:
  - Павiнен застацца толькi адзiн!
  I яго мячы, нiбы маланка, праводзяць забойны непаѓторны млын. Дакладней, сотню прыёмаѓ млын са зразаннем ворагаѓ у хвiлiну пару батальёнаѓ.
  Самураi падалi ад удараѓ, а босыя ногi хлапчукi-тэрмiнатара пакiдалi за сабой цэлы арнамент скачуць i звiлiстых слядоѓ.
  Прыгажуня, дзяѓчынка-партызанка Маргарыта, зачышчаючы iншы жалезабетонны форт, падарвала боепрыпасы, прымусiѓшы ѓзляцець у паветра тысячы наймагутных прылад. Услед за сяброѓкай, i хлопчык-артыст Калiгула паѓтарыѓ падобны манеѓр.
  Маргарыта, шпурнуѓшы босай, дзявочай нагой на вялiкую адлегласць гранату, адобрыла:
  - Ты выдатна вучышся, дзяцюк !
  Непераможны ваяѓнiк, таксама кiнуѓшы з вялiкiм паскарэннем забойны падарунак анiгiляцыi, секчы самураяѓ, адказаѓ:
  - Лепш вучыцца, чым перавучвацца!
  Магутныя падрывы бастыёнаѓ не засталiся незаѓважанымi ѓ шэрагах рускай армii. Генерал-ад'ютанту Курапаткiну далажыѓ генерал-паручнiк Зялёны:
  - Ваша высокая правасхадзiцельства. Па нашых дадзеных у непрыяцельскай цытадэлi ѓжо даѓно кiпiць бой, i нават, што сапраѓды, узарвалiся некалькi бастыёнаѓ!
  Курапаткiна млява адказаѓ:
  - Спакой, толькi спакой!
  Ну, проста Карлесан, у якога сарвала з завес дах. Хаця сiтуацыя якраз патрабуе рашучых мер. Генерал Зялёны i Кандраценка настойваюць:
  - Трэба ѓдарыць неадкладна!
  Курапаткiн паглядзеѓ скрозь шкло акуляраѓ на абодвух генералаѓ. Зялёны яшчэ малады, а выглядае яшчэ маладзейшы за свае гады, хуткi, парывiсты. Кандраценка брат героя Порт-Артура, таксама з маладога пакалення здольных начальнiкаѓ. Вядома, такiя саколiкi iрвуцца ѓ бой. Ды яшчэ ёсць катэгарычны загад Iмператара i Гасудара ѓсяе Русi, Мiкалая Другога - неадкладна штурмаваць горад-цытадэль. I вожыку зразумела, што царская казна не зможа доѓга вытрымлiваць цяжар такой цяжкай вайны.
  Аднак, не ведаючы броду, не лезь у ваду! Трэба ж разабрацца, што да чаго i дзе нехта атакуе.
  Курапаткiн спытаѓ Кандраценка:
  - А якiя японскiя часткi ѓчынiлi стральбу?
  Генерал выразна заявiѓ:
  - Выведнiкi дакладваюць, што з'явiлiся анёлы - выдатныя юнак i дзяѓчына з залацiстымi валасамi, што рухаюцца з неверагоднай хуткасцю, што калi сякуць iх i разгледзець нельга.
  Курапаткiн у шалёным тэмпе тройчы перахрысцiѓся i прамармытаѓ:
  - Дык гэта, аказваецца, зноѓ анёлы?
  Генерал Зялёны тупнуѓ абцасам па падлозе:
  - Ды менавiта! Нябесная сотня!
  Курапаткiн нават свiснуѓ:
  - Ого! Гасподзь не пакiдае Расiю!
  Кандраценка павучальна вымавiѓ:
  - Трэба неадкладна атакаваць непрыяцеля, фельдмаршал! Цi мы самi пяройдзем у наступ!
  Курапаткiна млява вымавiѓ:
  - Няма спадары. Загады аддаю я. Калi Божачка вырашыѓ нам дапамагчы, то грэх пускаць салдат у мясасечку!
  Кандраценка лагiчна заѓважыѓ:
  - Нават у Iзраiлi Усявышнi Бог патрабаваѓ, каб габрэi таксама ваявалi, а не атрымлiвалi ѓсё дарма i без барацьбы.
  Фельдмаршал з балота, стратэг чакальнай тактыкi, на гэта адказаѓ:
  - Але сказана Апосталам Паѓлам, што служэнне Богу не патрабуе рук чалавечых!
  Ужо генерал Зялёны ѓскiпеѓ:
  - А чаго тады вы, ваша высокаправасхадзiцельства, увесь час хрысцiцеся, асаблiва, калi паблiзу рвуцца снарады!
  Курапаткiна ѓжо пачала злавацца:
  - А таму, што ѓсё адбываецца па волi Божай. Так што давайце спачатку справiм набажэнства. А будзеце дзёрзка, дык пад арышт абодвух!
  Iдэя адслужыць малебен, у цэлым, глядзелася цiкава. Вось няхай за ѓсiх херувiмы аддзiмаюцца.
  Калiгула-свавольнiк i дзяѓчынка-партызанка Маргарыта ѓжо крыху стамiлiся, ды i большая частка справы ѓжо выканана. Дык чаму не асвяжыцца ѓ моры, i не добранька прапясочыць эскадру Тога . Бо яна таксама можа адкрыць агонь, у тым лiку, i з дванаццацiцалевых гармат. А гэта калiбр у 306 - мiлiметраѓ, што здольна прычынiць штурмуючым войскам адчувальныя страты.
  Праѓда, японцам, у гэтым выпадку, прыйдзецца палiць практычна ѓсляпую, праз граду. А бiць прамым навядзеннем яны змогуць толькi, калi бiтва пяройдзе ѓ гарадскую рысу.
  Самая галоѓная мэта, гэта чатыры браняносцы з дванаццацiцалевымi прыладамi на борце.
  Дзяѓчынка-партызанка, дасякаючы японцаѓ сваiмi забойнымi мячамi i абтрасаючы з сябе прылiплую касцяную дробку, прапанавала:
  - Можа, крыху падраѓняем нашы шанцы? У Таго над эскадрай Каляднага перавага ѓ гарматным баi, прыкладна 1,8 да 1. Так мы крыху падраѓнуем суадносiны сiл.
  Калiгула Дэльфiнаѓ, дарубаючы апошнiх самураяѓ, спытаѓ ваяѓнiцу Маргарыту:
  - Пачнем з флагмана?
  Дзяѓчынка-партызанка , кiнуѓшы босымi пальчыкамi ног снарад, i разарваѓшы яшчэ тузiн японцаѓ, пакiнуѓшы толькi iрваныя шматкi, запярэчыла:
  - З самага смачнага не пачынаюць! Балазе эскадру шукаць не трэба. Перашчоѓкаем вось першыя два браняносцы.
  Калiгула-свавольнiк хiхiкнуѓ, кiнуѓ голай пяткай гранату, паказаѓшы акрываѓленым мячом на карабель " Нуцiлi ", весела выклiкнуѓшы:
  - А гэты мой!
  Маргарыта, зноѓ секануѓшы смяротна японцаѓ, прапанавала партнёру:
  - Але давай паляжым палову гадзiны ѓ вадзе для аднаѓлення.
  Сапраѓды, адпачынак не перашкодзiць. А Калiгула Дэльфiнаѓ не губляѓ, падчас кароткай паѓзы, чакай. У прыватнасцi, удалося сёе-тое цiкавае разгледзець.
  У падвале сабралiся змоѓшчыкi. Электрычная лямпа пад столлю адкiдае злавесныя ценi. Цьмяна блiшчыць знакамiтая лысiна Ленiна, побач кудлаты Коба , больш вядомы свету, як Сталiн, далей марскi афiцэр у акуратным мундзiры, пакуль малавядомы лейтэнант Шмiт, з франтаватай бародкай Бухарын.
  Для поѓнага збору бракуе Троцкага, але пакуль яны з Ленiным на нажах. А так, сабралiся самыя ѓплывовыя бальшавiкi, гатовыя зрабiць рэвалюцыю, або пераварот, што заѓгодна, абы атрымаць уладу.
  Першым слова ѓзяѓ Ленiн:
  - Архiважна , таварышы, любой цаной не дапусцiць перамогi Самадзяржаѓя ѓ яго няправеднай iмперыялiстычнай вайне з Японiяй. Справа рэвалюцыi патрабуе гэтага!
  Нясмелыя плясканнi ѓ адказ.
  Бухарын, паляпваючы далонямi i трасучыся чорнай бародкай, якая ѓпрыгожвае яшчэ маладое твар, пацвердзiѓ:
  - Так, мы павiнны не даць самадзяржаѓю нi найменшага шанцу. Няхай гэта i пахне здрадай, але я скажу, Мiкада лепшы i галоѓны саюзнiк бальшавiкоѓ i сусветнага камунiзму!
  Коба Iосiф злосна буркнуѓ:
  - Нядрэнна сказана! Хаця гэта не пахне здрадай, а ѓжо ёсць сама здрада!
  Ленiн, ён жа тады носiць псеѓданiм Карпаѓ, з ухмылкай заѓважыѓ:
  - Дзеля сусветнай рэвалюцыi часам даводзiцца iсцi на ахвяры. У тым лiку i ахвяраваць часткай сумлення i ѓласнай душы. - Ульянаѓ адкаркаваѓ, адкручваючы галоѓку, бутэльку з нямецкiм пiвам. Для красамоѓства варта асвяжыць горла. Зрабiѓ пару глоткай i працягнуѓ. - Думаеце, мне самому прыемна жадаць зла i паразы ѓласнай краiне. Аднак буду шчырым, рэвалюцыя магчымая толькi ѓ выпадку сур'ёзнага паслаблення рэжыму Самадзяржаѓя. А што можа аслабiць Самадзяржаѓе мацней, чым паражэнне ѓ вайне?
  Коба згодна кiѓнуѓ:
  - Ды нiчога ... Часам вышэйшая мэта патрабуе ахвяр, i ахвяр немалых!
  Ленiн працягнуѓ фiласофiю:
  - Дык вось, абмяркоѓваць мараль i фiласофiю атэiзму мы не будзем. Галоѓнае зусiм не ѓ гэтым. Зразумела, што справа, якую мы ладзiм, прывядзе да вызвалення працоѓных i нявольнiкаѓ усiх краiн i ѓсяго свету. I тое, што ѓсе страты нашай дзяржавы i iншых народаѓ будуць кампенсаваны сто разоѓ. - Ульянаѓ зрабiѓ паѓзу i ѓжо iншым тонам дадаѓ. - А якiя канкрэтныя мы можам зрабiць крок для паражэння ненавiснага народа i нам Самадзяржаѓя?
  Тут тонкi голас падаѓ лейтэнант Шмiд:
  - Мяркую, для пачатку, адразу ѓ некалькiх месцах падарваць Транссiбiрскую магiстраль. Гэта фатальнай выявай мовiцца на забеспячэннi царскiх войскаѓ у Манчжурыi.
  Коба нiбы лiс ухмыльнуѓся:
  - Брава , хлопчык робiць поспехi! А я тое, думаѓ, грабнуць некалькi банкаѓ, каб падарваць залаты стандарт царскага рубля.
  Ульянаѓ строга пагразiѓ "цудоѓнаму грузiну" ѓказальным пальцам:
  - Не сваволi! Вельмi нават архiзанятная прапанова. Можна ладна падгадзiць Курапаткiну.
  Шмiд працягнуѓ:
  - А наогул, мой план прадугледжвае падняць паѓстанне на ѓсiх караблях Чарнаморскага марскога флота. Тады войска пяройдзе на бок працоѓнага народа, i Самадзяржаѓе зараз абрынецца!
  Коба iранiчна хмыкнуѓ:
  - Ды хутчэй рак на гары свiсне!
  - Коба , перастаць! - Раѓнуѓ Ленiн i дадаѓ. - Варта, i сапраѓды, падрыхтаваць i правесцi паѓстанне ѓ Чорным моры. А калi бiты Курапаткiн пабяжыць з Порта-Артура , мяцеж ва ѓсёй армii стане рэальным!
  Шмiд вызверыѓся:
  - Так, мы гэта зробiм, як на духу!
  Слова ѓзяѓ Бухарын:
  - Самы шматлiкi наш саюзнiк на Зямлi, гэта сяляне, паѓстаѓшы, яны змогуць скаваць усе сiлы Самадзяржаѓя. Нам трэба адправiць сваiх агiтатараѓ у вёскi, патрабуючы даць сялянам не толькi землi, але i маёнткi, усё, што належыць памешчыкам!
  Коба iранiчна перабiѓ:
  - Уключаючы i iх жонак i дачок!
  Бухарын хiхiкнуѓ:
  - I гэта таксама! Так проста, як гэта рабiѓ Емяльян Пугачоѓ - галава будзе сечана, бар вешаць, а iх дабро забiраць сабе i дзялiць пароѓну! А жонкi i дочкi памешчыкаѓ вашыя рабынi!
  Ульянаѓ ухвалiѓ i гэты заклiк:
  - Так! Будзем вешаць iх усiх! Да самага Паѓночнага полюса!
  Коба прапанаваѓ:
  - Трэба максiмальна актыѓна выкарыстоѓваць i разбойны элемент. У прыватнасцi , з крымiнальнiкаѓ з'яѓляюцца i зараджаюцца наймацнейшыя i ѓдачлiвыя рэвалюцыянеры. Вось, напрыклад, Катоѓскi - чым не герой? Герой! Ды i бацька Махно не горшы!
  Бухарын энергiчна кiѓнуѓ:
  - Вось, менавiта! Мы iх усiх прыцiснем крымiнальшчынай !
  Ульянаѓ стукнуѓ кулаком па стале.
  - Тэрор, тэрор i яшчэ раз рэвалюцыйны тэрор!
  Далейшую размову "цудоѓнай чацвёркi" разглядаць не ѓдалося. Прачнуѓшыся, трэба было перайсцi ѓ практычную плоскасць рэалiзацыi пераможнай стратэгii. У прыватнасцi, зачысцiць браняносцы ад каманд.
  Калiгула iмклiва падплыѓ да сваёй мэты, а Маргарыта да сваёй. Рабяты, выкарыстаючы пальчыкi рук i ног, маментальна ѓзлезлi на свае караблi-ахвяры.
  Калiгула-свавольнiк ужо не адчуваѓ тармазоѓ, як пачаѓ секчы ѓсiх запар. На абардаж карабель, у сутнасцi класа лiнкор, браць нескладана. Калi, вядома ж, ты больш , чым чалавек. А так, бяжы i сячы. А з такой звышнатуральнай хуткасцю супраць цябе нiхто не мае шанцаѓ выстаяць.
  Ну i яшчэ босымi пальцамi сваiх дзiцячых, але хутчэй, чым лапы гепарда ног, шпурляй атрутныя iголкi. I гэта таксама будзе японцаѓ капiтальна здзiѓляць.
  Байцы краiны ђзыходнага Сонца зноѓ валяцца рассечанымi , прычым, план у пары тэрмiнатараѓ просты. Дабрацца да аддзялення боепрыпасаѓ, затым падарваць боекамплекты такiм чынам, каб накрыла i катлы. Пасля чаго пашкоджанаму караблю не застанецца нiчога iншага, як пайсцi на дно.
  Калiгула Дэльфiнаѓ, рассякаючы i цвiка мячом, прарваѓся да боекамплекту. Ну, што для яго асобныя кулi, якiя хлапчук збiвае на лета, цi нават шпурляе зваротна ѓ супернiка. Асаблiва добра, калi босай нагой адразу ж жменю патронаѓ у непрыяцеля дзяѓбаеш з апантанай i забойнай, смяротнай i захапляльнай сiлай.
  З тым, каб самураям шлях у царскую iмперыю Мiкалая Другога быѓ замоѓлены.
  Боекамплект перакiнуць у трум, каб падарвалася дно лiнейнага карабля, таксама з яго фiзiчнай сiлай нескладана.
  Нагрэтая на сакавiцкiм сонцы сталёвая палуба, прыемна казыча голыя пругкiя падэшвы хлапчукi-тэрмiнатара. А фугасныя здаравенныя снарады, начыненыя шымозай, адцягваюць плечы. Ты саскокваеш унiз, iгнаруючы шрубавыя ѓсходы, i вось ужо ѓ патрэбным месцы. Зараз разнясе перагародкi, i iрвануць катлы, прарабiѓшы такiя дзiркi, што нават гэты гмах не ацалее.
  Забаѓная гэтая рэч японскi браняносец. Прасторны i шырокi карабель, вялiкая таѓшчыня бранi, што затуляе палубы. А доѓгiя i тоѓстыя ствалы гармат, здольныя лупiць на пару дзясяткаѓ кiламетраѓ, а то i больш ... Праѓда, будавалi яго не японцы, а ангельцы. А вось царскi флот амаль цалкам уласнай вытворчасцi, што мае свае плюсы i мiнусы. Вось ангельцы зрабiлi браняносец - шляхетная машына. Шкада, але даводзiцца яго адпраѓляць на дно...
  Прагрымеѓ выбух, i метал якая ламаецца палубы ѓрэзаѓ хлапчуку па голых, мускулiстым нагах, высока падкiнуѓшы яго над паверхняй. Пасля чаго, дзяцюк плюхнуѓся ѓ ваду i энергiчна склеп, iмкнучыся сысцi далей ад вiру. Такая ж махiна тоне.
  I браняносец Маргарыты раскалоѓся: чыста зроблена i сiнхронна. Зараз пара тапiць i ацалелыя два бранiраваныя лiнейныя крэйсеры.
  Няхай Таго , якi прычынiѓ столькi непрыемнасцяѓ рускаму флоту, таксама адпраѓляецца на дно. Гэта стане навука ѓсiм тым, хто са зброяй у руках прыходзiць на зямлю тваёй Радзiмы.
  Калiгула Дэльфiнаѓ энергiчна разграбае рукамi i нагамi акiянскую ваду i прысвiствае:
  - Будзе вам японцы разгром! Гэта вам не гульнi ѓ дурдом !
  Вось сапраѓды таксама, як i мiнулы раз, амаль не дакранаючыся металу i бранi ѓзлятаеш на палубу. Тамака i пачынаеш секчы ѓ капусту такiх марудлiвых самураяѓ. Мусiць, нават у смале якi захрас павук, у сто разоѓ спрытней, чым гэтыя казюлькi з Краiны ђзыходнага Сонца. Вось ты праносiшся i ссякаеш рукi, ногi, галовы ... А тыя толькi асядаюць. У лепшым выпадку, хтосьцi з iх паспявае вымавiць:
  - Банзай!
  Калiгула-свавольнiк хiхiкае i паказвае iм нос:
  - Банзай не мацуйся!
  I босымi пальцамi ног шпурляе гiльзы, прабiваючы самураем i лбы, i раты, i горла.
  Далей паѓтарэнне ранейшай камбiнацыi. Зрэшты, для разнастайнасцi, пышны Калiгула iмклiва навёѓ ужо зараджаную дванаццацiцалевую прыладу i ѓсадзiѓ зарад у найблiзкi лiнейны крэйсер. Пападанне аказалася дакладным, а фугасны японскi зарад выклiкаѓ на палубе вялiкi пажар.
  Юны ваяѓнiк звярнуѓ увагу, што сапраѓды, пры трапленнi ѓ твор прамысловасцi краiны Узыходзячага Сонца, шмат выходзiць агню i дыму. Што, вядома ж, палягчае "прыстрэльванне" . Улiчваючы, што самураi ѓжо ваююць з Расiяй даѓно, iх баявая эскадра, i на самой справе, валодае якаснай перавагай.
  Праѓда, цi шмат змогуць дабiцца японцы, страцiѓшы ѓсе свае буйныя караблi?
  Флагман Тога са спазненнем сiгналiць адыход. Але гэта, сапраѓды, рашэнне не якое прыносiць карысцi. Вялiзны браняносец выбухае, а праз дзве секунды рве i карабель, на якiм знаходзiцца Калiгула Дэльфiнаѓ. Ён пад канец лягнуѓ пяткай афiцэра японскай iмперыi. I зноѓ абодва адважныя ваяѓнiкi выкiнуты ѓдарнай хваляй...
  Баявая дзяѓчынка-партызанка, знясучы галаву капiтану першага рангу, гарлапанiць ва ѓсю глотку:
  - Мачт марскога хакея: Расiя супраць Японii - рахунак чатыры нуль!
  Сапраѓды, зараз у Японii ѓ страi няма нiводнага браняносца. Праѓда, яшчэ цэлых восем крэйсераѓ лiнейнага класа. I ёсць выбар, тапiць iх, цi не тапiць?
  Калiгула, секануѓшы мячом акулу, якая кiнулася да яго, вырашыѓ лагiчна:
  - Куй жалеза пакуль горача! Гэта значыць, палiм iх!
  Маргарыта, рассекшы другую марскую хищницу, з гэтым рашэннем пагадзiлася:
  - Чаго драбязнiцца. Можа, наступнага разу для нас i не будзе!
  Калiгула-свавольнiк, шпурнуѓшы гiльзу нагой, прама ѓ вока акуле, лагiчна запярэчыѓ:
  - Думаю, будзе! Бог любiць Сёмуху!
  Але ѓсё роѓна паплыѓ. Да крэпасцi-цытадэлi яны могуць i ноччу вярнуцца. Гэта нiкуды не ѓцячэ ад iх. А калi Курапаткiн возьме цьвярдыню i без iхняга ѓдзелу, то тым лепш. Сапраѓды, не ѓсё ж iм адным рабiць. Вось нават цiкава, што нашчадкi скажуць аб гэтай дзiѓнай вайне з Японiяй? Палiчаць яе слаѓным дзеяннем, цi наадварот, асвiсцяць , як выйграную за кошт, выключна, звышнатуральных сiл!
  Але Калiгула лёгка нагнаѓ сваю чарговую ахвяру - лiнейны крэйсер. Вонкава яны некалькi адрознiваюцца ад браняносцаѓ. У прыватнасцi, крыху менш бронi, i замест дванаццацiцалевых гармат дзесяцiцалевыя, затое шмат лепш хадавыя якасцi. Але таксама гэта яшчэ пасудзiны лiнейнага класа. А далей iдуць сярэднiя i лёгкiя крэйсеры.
  Юны ваяѓнiк тут крыху змянiѓ тактыку i, перасекшы самурайскiх матросаѓ, i прыбiѓшы частку гiльзамi, што кiдаѓ сваiмi босымi хлапечымi нагамi. Затым, узяѓ i падарваѓ боекамплект так, каб лiнейны крэйсер закапаѓся ѓ ваду носам i пайшоѓ, такiм чынам, на дно не адразу, а паступова пераварочваючыся.
  Магчыма, хлопчыку-акцёру Калiгуле захацелася, такiм спосабам выратаваць ад гiбелi хаця б частку экiпажа. Сапраѓды, куды ён мог сунуць столькi ѓзрыѓчаткi... Маргарыта, перабiѓшы вялiкую масу матросаѓ-самураяѓ, нахiлiла свой крэйсер на борт.
  Дзяѓчынка ганарлiва адзначыла свой поспех, ды i партнёра таксама:
  - Рахунак: шэсць - нуль!
  Калiгула-свавольнiк у лютасцi i радасцi, ад крутых поспехаѓ, праспяваѓ:
  - I ляцелi долу самураi, пад напорам сталi i агню!
  Новыя марскiя ахвяры ... Ды , пад нешчаслiваю зоркаю, вiдаць, нарадзiлiся японцы, якiя адправiлiся ѓ гэты паход. I нават восем мiльёнаѓ багоѓ у iх рэлiгii сiнтаiзм iм не дапамагаюць.
  Калiгуле-свавольнiк лiнейны крэйсер уяѓляецца кардонкай, якую трэба пацяплiць. Ён нават вырашыѓ паспрабаваць некалькi iншую тактыку, а менавiта, пракраѓшыся ѓ трум рассекчы там дно мячамi. Бо ѓ яго чароѓны метал, захоплены ѓ нiндзя i ведзьмакоѓ. А значыць, мусiць прайсцi аперацыя.
  I што ж ... Удаецца, лiнейнае жалеза лопаецца... Трэба для гарантыi затапiць тры адсекi. Хлапчук-тэрмiнатар з усмешкай заяѓляе:
  - Вось мы на тым караблi...
  Каб ударамi мяча пацяплiць лiнейны крэйсер, трэба, i на самой справе, валодаць звышчалавечай сiлай i выдатнай фантазiяй.
  Маргарыта аддае перавагу куды прасцей, разважаючы, што паѓтарэнне, мацi вучэння. А раз так, то будзе супернiк затоплены выбухам.
  Ваяѓнiца-багiня i дзяѓчынка-партызанка паднiмае ѓверх вялiкi палец i прамаѓляе:
  - Вось ужо восем нуль!
  Хлопчык Калiгула, без цырымонiй, рассякаючы шматлiкiх самураяѓ, i кiдаючы нагамi забойныя гiльзы, усклiкае:
  - Але ж гэта , азбучна цудоѓна!
  Засталося яшчэ чатыры ахвяры... Iх трэба патапiць неяк, каб не з'явiлася гэта занадта ѓжо пасрэднай справай. Прыдумаць нешта асаблiвае, непаѓторнае. I хлопцы не змаѓляючыся, паступаюць наступным чынам. А менавiта, захоплiваюць рулi кiравання ... У ежу караблi балазе i так iдуць поѓным ходам, а значыць, з iмi зладзiцца не гэтак ужо i складана. А так, захоплiваеш рулi кiравання, i iдзеш на таран... Лiнейныя крэйсеры, караблi новыя, але ёсць нямала ѓ японскiм флоце пасуiн састарэлых, у якiх няма шанцаѓ сысцi ад прамалiнейнага тарана.
  А калi на вялiкай хуткасцi сутыкаюцца ѓ моры караблi, ды яшчэ i з металу?
  Тады адбываецца наступнае: страшны грукат, скрыгат бронi, лопаюцца сталёвыя лiсты ѓ абедзвюх пасудзiн. Дзесяткi i сотнi матросаѓ, з перакошанымi жоѓтымi тварамi, носяцца па зламаных палубах, iх вузкiя вочы вылазяць на лоб, а з пашчаѓ з выбiтымi зубамi вылятаюць патокi крывi.
  I падаюць японскiя байцы за борт, трапляюць у пенiстыя патокi, якiя зараз пажыраюць iх. А караблi пачынаюць хутка тануць, захапляючы ѓ глыбiнi мноства жыццяѓ.
  Маргарыта, працягваючы без шкадавання i цырымонiй нiшчыць матросаѓ, з усмешкай заявiла:
  - Гэта яшчэ добра, што японцы не бяруць на борт жанчын i дзяцей.
  Калiгула, рассякаючы акулу, што на яго палезла, з гэтым ахвотна пагадзiѓся:
  - Так, у самураяѓ не прыжыѓся культ амазонак. Праѓда, жанчыны-нiндзя ѓ iх, здаецца, ёсць!
  Юная ваяѓнiца-багiня i, адначасова, дзяѓчынка-партызанка падвяла вынiк:
  - Дванаццаць нуль на нашу карысць ... Але яшчэ засталiся два апошнiя лiлейнiкi. Што з iмi рабiць?
  Калiгула -свавольнiк рассек на часткi чарговую акулу, проста прапанаваѓ:
  - Давай iх адвядзем у порт Далёкi. Ён зараз пад кантролем рускiх, а два цудоѓных, найноѓшых крэйсера значна ѓпрыгожаць наш флот!
  Маргарыта, калушачы мячамi драпежнiц мораѓ, з гэтым самым ахвотна згадзiлася.
  - Так, i гэта лепшае рашэнне!
  Хоць аб японцах i iдзе слава, як аб нязломных байцах, але маральны эфект ад лютых удараѓ двух суперанёлаѓ , перавысiѓ самыя смелыя чаканнi. Сапраѓды, калi табе даводзiцца бiцца не з людзьмi, а з iстотамi, падобнымi самым рэальным багам, а можа нават i дэмiургам, тая мужнасць нават байцам Краiны ђзыходнага Сонца можа адмовiць.
  Таму, пасля таго, як Маргарыта на адным крэйсеры, а Калiгула на iншым, зрэзалi самых заѓзятых афiцэраѓ, а частка забiлi нагамi, iншыя матросы i механiкi злiчылi за балазе падпарадкавацца гэтым звышiстотным . I абодва лiнейных крэйсера накiравалiся ѓ порт Далёкi, якi японцы аддалi, пасля свайго нядаѓняга разгрому, без бою рускай армii.
  Калiгула Дэльфiнаѓ падумаѓ, што ѓсё ж аѓтарытэт паражальнай сiлы, гэта i ёсць аѓтарытэт. Вось, напрыклад, падчас бiтвы пад Халхiн-Голам колькi грознае савецкае войска змагло ѓзяць у палон японцаѓ? Па савецкiх дадзеных 476 чалавек, па iншых пазнейшых разлiках каля 200, а ѓ вынiку ѓзаемнага абмену, японцам вярнулi ѓсяго 88, гэта значыць, так мала вярнулiся на Радзiму.
  Гэта значыць, самураi праявiлi цвёрдасць. Страцiѓшы, паводле савецкiх звестак, забiтымi каля дваццацi тысяч чалавек.
  Для параѓнання, савецкая армiя страцiла забiтымi ( не лiчачы памерлымi ѓ палоне) падчас другой сусветнай вайны амаль столькi колькi i палоннымi.
  I гэта пры тым, што НКВД жорстка распраѓлялася з сем'ямi тых, хто здаѓся ѓ палон.
  Так што стойкасць японскiх салдат не перабольшана. У ходзе руска-японскай вайны, ваеннапалоннымi японцы страцiлi ѓ сто разоѓ менш салдат, чым рускiя!
  Але, праѓда, збольшага гэта выклiкана тым, што расiйскае войска не выйграла нiводнай буйной бiтвы. А без перамог няма i палонных.
  Зрэшты, бывае, што i ѓ надыходзячай армii шмат салдатаѓ аказваюцца ѓ палоне.
  Ваяѓнiк-пацан Калiгула праз прымiтыѓную рацыю сказаѓ Маргарыце:
  - Можа, усё ж белы сцяг падымем, а то нас патопяць?
  Маргарыта запярэчыла:
  - Пад белым сцягам плаваць ганьба. Лепш давай трохкаляровы расейскi над галавой!
  Юны ваяѓнiк запусцiѓ босы, спрытнай нагой хлопчыка-тэрмiнатара iголку, i прабiѓшы чарговага па лiку самурая ѓ лоб, заѓважыѓ:
  - А па-мойму, Андрэеѓскi з крыжыкам будзе ѓдалей!
  З лiкам чатырнаццаць нуль марской мачтаѓ з Японiяй завершаны i зараз можна не толькi адвесцi трафейныя караблi да сябе, але i праспяваць. Калiгула Дэльфiнаѓ ва ѓсю глотку пагнаѓ пераможную песню:
  Мораѓ, акiянаѓ вялiкiя прасторы -
  Мы iх баразнiлi пад сцягам трохкаляровым!
  Байцы пакаралi ѓгору дубы,
  Арлы абвяшчалi грымотам пераможным!
  
  Ваяѓнiкоѓ рускiх прызнала планета,
  Мячамi, штыкамi ворагаѓ уразiлi!
  Змаглi скiнуць ярмо фашызму з паѓсвету,
  Скончылi хаду з перамогай у Берлiне!
  
  Прыпёрлiся нацысты на танках гарбатых,
  Пагражаюць знiшчыць усе рускiя нiвы!
  Але моцна малоцяць вырадкаѓ праклятых,
  Каб жыць нашым дзецям без ярма шчаслiва!
  
  Мы дзецi Айчыны, што ѓ свеце ѓсiх вышэй,
  Нарадзiлiся, босымi нагам кумач размiнаючы!
  За нас заступаѓся, на лаянку пасылаючы, Усявышнi,
  I Божа давёѓ да квiтнеючага ѓ радасцi траѓня!
  
  Няма долi байца i ѓзвышэнней сэрца,
  Што дорыць мару i нараджэнне звыш!
  Адкрыйце да неѓмiручасцi хвалебныя дзверцы,
  Але калi ѓ засадзе сядзiце, базарце па цiшэй!
  
  Ёсць ваѓкi i авечкi, але вы пастухi светабудовы,
  I доля ѓ вас данесцi да нашчадкаѓ загад!
  Каб справу весцi да канца стварэння,
  Каб вечны агонь у тваiм сэрцы кахання не згас!
  
  Хто ведае, дзе куля ворага спынiць салдата,
  Але ѓсё ж у баi смерць па лепшых хваробах гнiлых!
  А калi загiнуѓ, то твой сябар сьцерцi супастата ,
  Не будзе цярпець, у палон жа гоняць дзяѓчынак босых!
  
  О, руская доля, вайна i пажар за вайною,
  Хто жадае на адпачынак, тым месца няма, ведайце, у раi!
  Вось у змову ѓступiѓ пякельны Сэм з Сатанаю,
  Пагражае: - Я атам абрушу i град разаб'ю!
  
  Але супраць ракет, таксама будзе абарона,
  I ядзернай бомбе не грымнуць Маскву...
  Мы зможам на танках дастаць паразiта,
  А нудныя песнi аб загiнуѓшых уганяюць у нуду!
  
  Прадацца за грошык, не руская доля,
  Бо кожны з нас, гэта ваяр вялiкi!
  Не верце, што Бог ужо расставiѓ нас у ролi,
  На справе, ты само выццё вырашаеш наколькi круты!
  
  Бывалi правалы, бывалi разгромы,
  Бывала, як зайцам ад страшных ваѓкоѓ адступаць!
  Але калi пачнецца вайна - будзем зноѓ,
  Грамiць у пякельным рытме жорсткую катаѓ раць!
  
  Не дзеля вайны, мы, паверце, гульню ладзiць,
  У нас няма iншага паклiкання, як мiла сябраваць!
  Мы братэрскi народ, а не Авель i Каiн,
  Для нас птушка - песня, а зусiм не тоѓстая дзiчына!
  . ЭПIЛОГ
  Пасля таго як Дамiнiка блiснула дасцiпнасцю, дзецi доѓга лямантавалi i пляскалi ѓ ладкi. Так, гэта выдатна , можна сказаць у яе атрымалася - сыпаць афарызмамi i напяваць сабе.
  Пасля чаго, Маргарыта i Дамiнiка аб'явiлi банкет на ѓвесь свет, каб было весела i мажорна на душы.
  Яны ѓзмахнулi чароѓнымi палачкамi, i з'явiлiся раскошныя сталы, густа абстаѓленыя ежай . Тут усё было i раскошна, i вельмi багата.
  Такiя стравы дзiѓныя i маса тартоѓ, пiрожных заварных, пончыкаѓ, завiтушкi, кексаѓ i багата упрыгожаных тартоѓ. Не ѓ казцы сказаць, нi пяром апiсаць.
  I ѓсё настолькi апетытнае i духмянае, што лiтаральна непаѓторнае ѓ сваёй вытанчанасцi i прыгажосцi.
  Маргарыта прачырыкала:
  Усё лепшае, лепшае дзецям,
  На нашай вясёлай планеце...
  Няхай жыве сонца i вецер,
  За ѓсё, лiчы, феi ѓ адказе!
  I пусцiлася ѓ скокi. I Дамiнiка ѓслед за ёй, i яшчэ некалькi дзяѓчынак з iмi. Гэта выдатна пайшло.
  Маргарыта лагiчна адзначыла:
  - Усё будзе добра, усё будзе добра, калi мы не накасячым !
  I дзяѓчынка-партызанка ѓзяла i выпусцiла з чарадзейнай палачкi чарговы феерверк. I ён нiбы фантан з дыяментаѓ бiѓ вельмi бурным ключом.
  Дамiнiка адзначыла:
  - Прыгажосць, прыгажосць.
  Б'е фантанам з кiта!
  Пасля настаѓ час забаѓ. Некалькi самых буйных хлопчыкаѓ, гадоѓ з выгляду чатырнаццацi, i вельмi мускулiстых надзелi на рукi мяккiя пальчаткi i сталi бiцца адзiн з адным.
  Яны наносiлi ѓдары i рукамi, i босымi нагамi, пры гэтым усмiхалiся i смяялiся.
  Дабрыня адзначыѓ з ухмылкай:
  - Калгасная ѓсё ж у iх тэхнiка!
  Прынц Энамай кiѓнуѓ:
  - Адзiнаборствам не навучаны !
  Хлопчык Дабрыня прашыпеѓ, ускокваючы на iмправiзаваны рынг:
  - Давайце ѓжо я!
  I двое якiя б'юцца мускулiстых падлеткаѓ сутыкнулася адзiн з адным. Хлапчукi разрагаталiся i накiнулiся на Дабрыню. Пайшла разборка i маханне рукамi i нагамi.
  Дабрыня спрытна iх раскiдваѓ i сутыкаѓ. Затым босымi пальцамi ног схапiѓ аднаго з дзецюкоѓ за нос. Той завыѓ ад дзiкага болю. I яго хлопчык-волаты зноѓ без усялякiх цырымонiй шпурнуѓ i прымусiѓ перавярнуцца.
  Дзецi вакол смяялiся i пляскалi ѓ далонi. А Дабрыня сутыкнуѓ разам адразу ѓжо чатырох хлапчукоѓ i спрытна загарнуѓ iх у абрус.
  Пасля чаго, смех стаѓ ужо i зусiм аглушальным. Як i апладысменты дзяцей. Сапраѓды, глядзелася вельмi выдатна .
  Дабрыня дасцiпна заѓважыѓ:
  - Хто адважны, той i з'еѓ!
  Выйшла на рынг i Дамiнiка. Яна ж таксама адзiнаборствамi займалася. Бо ѓ кiно здымацца не жарт. Яна ѓ ролi Супердзяѓчынкi сябе паказвала i дзерлася з суперзлодейкой . Абедзве дзяѓчыны тады тузiн дубляѓ бiлi адзiн аднаго. I гэта выдатна . Нават сiнякi ѓ iх былi сапраѓдныя.
  Вось зараз супраць Дамiнiкi выступiѓ моцны, мускулiсты падлетак гадоѓ чатырнаццацi ѓ плаѓках. I ён спрабавала атакаваць дзяѓчынку. Дамiнiка адказала дакладным ударам голай пяткi ѓ сонечнае спляценне, i хлапчук упаѓ, стаѓ курчыцца.
  Дамiнiка прачырыкала:
  -Ты не дзяцюк , ты не дзяцюк,
  Не сапраѓдны...
  Ты не дзяцюк , ты не дзяцюк -
  Прагнiлая скрыня!
  Iншы хлапчук узяѓ у руку палку i з усяго размаху агрэѓ Дамiнiку па мускулiстай спiне. Дзяѓчына ѓскрыкнула i лягнула яго ѓ адказ. Той ухiлiѓся i кiдаѓся на Дамiнiку, паспрабаваѓ перамагчы. Падлетак быѓ моцнай i загартаванай цяжкай працай на будоѓлi. I Дамiнiцы прыйшлося напружыць усе свае сiлы, каб не ѓпасцi. Але яна выслiзнула, а затым перакiнула моцнага пацана праз сябе. Той упаѓ, урэзаѓшыся ѓ страву з асетрам. I хлапчук моцна выпэцкаѓся.
  А астатнiя дзецi дзiка смяялiся i курчылi тварыкi. Вось гэта сапраѓды глядзелася выдатна .
  Хлапчук, было, ускочыѓ, але атрымаѓ жорсткi ѓдар нагой
  дзяѓчынкi-акторкi ѓ падбародак, яму патрапiла галёнкай у сустрэчным руху, i мускулiсты хлопчык завалiѓся.
  Дамiнiка агрэсiѓна праспяваѓ:
  Ён ахвяру ѓ шахце падступна чакае,
  Накiраваѓшы ѓ неба радар...
  Адна памылка - выпадковы ѓзлёт,
  I непазбежны ѓдар!
  Вось гэта, сапраѓды, дзяѓчына-каратыстка. Вось разгарнулася i дзюбнула голай пяткай у нос iншаму дзецюку. Той упаѓ, выпусцiѓ фантанчык крывi са сваёй нюхалкi . Але тут жа ѓскочыѓ. I зноѓ у бой. I Дамiнiка яму ставiць падножку, прымушаючы падаць. Вось гэта сапраѓды баба.
  Дабрыня ѓхваляльна кiѓнуѓ:
  - Так трымаць! Ну, ты i дзеѓка , крутая!
  Вось яшчэ адзiн хлопчык-асiлак паляцеѓ ад удару Дамiнiкi.
  Вось гэта i пайшла разборка. Дзяѓчынка перакiнула яшчэ аднаго падлетка праз сябе i прачырыкала:
  Дзяѓчатам з вышэйшага грамадства,
  Вельмi збiваць хлопца жадаецца!
  Пасля чаго, дзяѓчынка зноѓ сутыкнула памiж сабой хлапчукоѓ, ставячы iм сiнякi i гузы. I гэта глядзелася вельмi пацешна i смешна.
  Дабрыня адзначыѓ, таксама збiваючы з ног дзецюкоѓ :
  -Ты наша дзеѓка ! Вельмi гарачая i баявая!
  Дамiнiка кiѓнула i прачырыкала:
  У дзяѓчынкi-байца кроѓ гарачая,
  Атакуе арда нас невiдушчая!
  Прашаптала загаворы, i на хлапчукоѓ зверху палiѓся сапраѓдны дождж з крэму, згушчанага малака i мёда.
  I зноѓ радасны смех дзяцей. Усё круцiцца i так здорава i агрэсiѓна адбываецца. I ѓ гэтай агрэсii ёсць смешныя моманты.
  Хлопчык-прынц Энамай, зразумела, таксама ѓ гульнi. А як тут можа абысцiся без яго? I юны ваяѓнiк вельмi спрытна кiдае праз сябе хлапчука, якi выглядае старэй i буйней. I зноѓ захопленыя воклiчы. Так, гэта сапраѓды бой, што трэба.
  Энамай зрабiѓ узмах рукой, i дзяцюк упаѓ на кучу пiрожных у крэме. I тыя лопалiся i разляталiся так пацешна i са смакам. I такiя тут былi водары чароѓнай кухнi.
  Дабрыня адзначыѓ, з уздыхам:
  - Такую ежу псаваць шкада!
  Дамiнiка хiхiкнула i адказала:
  - Ну, нiчога! Я яшчэ начарую!
  Хлопчык Фiнiкс праспяваѓ:
  Недзе ѓ лесе ведзьмакi,
  Шыюць кафтан для сатаны...
  Раскiдалi валуны,
  Нашай казачнай краiны!
  Пасля чаго, ён сышоѓся з Дабрыняй. Два волаты-хлопчыкi пачалi спачатку махаць кулакамi, iмкнучыся патрапiць адзiн аднаму па мордзе . Пару разоѓ зарадзiлi так мiмаходзь, з'явiлiся сiнякi. Затым хлапчукi-байцы ѓзялi i стукнулiся лбамi. Так што iскры з вачэй пасыпалiся.
  Паштурхалi, пабадалiся i затым прынялiся змагацца. I барацьба была вельмi ѓпартай. Хлопчыкi-вiцязi счапiлiся, цiснулi адзiн аднаго i цiскалi.
  Затым зноѓ пачалi бадацца, што глядзелася хутчэй недарэчна, чым прыкольна i грозна. I гэта, дзейнiчала так, што завода змяняецца дзяцей-гледачоѓ у аглушальны рогат.
  Дамiнiка ѓзяла ѓ рукi пярынку i стала казытаць хлопчыкам босыя пяткi. Дабрыня i Фiнiкс сталi рагатаць, гэта i сапраѓды так далiкатна i выдатна , што не зможаш спынiцца ѓ смеху.
  Маргарыта адзначыла з усмешкай прымадоны:
  - Так, ты прышпiльная дзяѓчына. Проста майстрыха вычварнiца. А што ты яшчэ можаш?
  Дамiнiка рыкнула:
  - Так, наогул, абсалютна ѓсё магу. I вы гэта яшчэ не адзiн раз убачыце!
  Дабрыня i Фiнiкс разышлiся. Яны спацелi i iх рэльефныя тулавы блiшчалi, нiбы палiтыя алiѓкавым алеем.
  Маргарыта заѓважыла з уздыхам.
  - Перамога ѓ нас ёсць, але мы да мэты - выратаваць моцную падлогу, нiяк не наблiзiлiся. Жоѓты пацук у нашай супернiцы Бастынды, якая згiнула, невядома куды. I мы прабалбаталiся. Ну не па-пустому, але ѓсё ж такi без таго вынiку, на якi разлiчвалi!
  Дамiнiка ѓ адказ праспявала:
  Жыццё ѓладкована няпроста,
  I шляхi вядуць не прама...
  Усё прыходзiць занадта позна,
  Усё сыходзiць занадта рана!
  Паступова настрой вызваленых дзяцей рабiѓся больш спакойным. I бойкi, прычым жартоѓныя, зацiхалi, i музыка ѓжо стала не такой гучнай.
  I тут нечакана пачуѓся шум. Загучаѓ горан трывогi.
  Хлапчукi i дзяѓчынкi адразу ж саскочылi з месцаѓ i натапырылiся мячамi i дзiдамi. Яны былi гатовы да бойкi.
  У небе з'явiлiся драконы. Яны былi i трохгаловыя, i сямiгаловыя, i дванаццацiгаловыя . I iх было даволi шмат, прычым рэптылii буйных памераѓ. Натуральна, чым больш галоѓ, тым i буйнейшы памер. А сярод iх аказалася i знаёмая ведзьма Бастында, якая на фоне драконаѓ здавалася маленькай.
  Дамiнiка свiснула i адзначыла:
  - Ого! Падобна, што гэта яшчэ не канец!
  Маргарыта ѓ адказ праспявала:
  Я падаю грудзьмi, хапаючы свiнец,
  Зямля ѓ дзiрках уся, як мочала...
  Але ведаю, што гэта яшчэ не канец -
  Канец, гэта толькi пачатак!
  Дзяцей воiнаѓ было каля пяцiдзесяцi тысяч - гэта цэлае войска, драконаѓ было не больш за дзвесце. Таму, юныя ваяѓнiкi не сталi разбягацца. Яны былi гатовыя ваяваць i дорага аддаць сваё жыццё, а можа нават i перамагчы!
  Абодва бакi настроены па-баявому i рашуча.
  Самы буйны дванаццацiгаловы цмок прагрымеѓ:
  - Не бойцеся! Мы не будзем бiцца з дзецьмi! Мы за мiр i справядлiвасць!
  Дамiнiка праарала:
  - Дык навошта вы сюды прыляцелi?
  Тут зараѓла Бастында, агрэсiѓна выскаляючыся:
  - Я ведаю, што галоѓная ваша мэта была атрымаць артэфакт Жоѓты Пацук, а зусiм не вызвалiць дзяцей-рабоѓ!
  Маргарыта запярэчыла:
  - Адно iншаму не замiнае! Дзяцей , у любым выпадку, мы кiдаць не хацелi i нiколi не кiнем!
  Усе дванаццаць галоѓ дракона разам вымавiлi:
  - Мы цэнiм вашу высакароднасць! Але вось Бастында прапануе вам згуляць у гульню. Калi пераможаце вы - ён а аддасць вам жоѓты пацук, калi яна, то ваша чацвёрка стане навечна яе рабамi.
  Чарадзейка Бастында кiѓнула:
  - Так! Вось менавiта так! Ну, а дзецi, з iмi занадта шмат валтузнi. Вось ад вашай чацвёркi ѓ рабстве куды больш толку будзе!
  Дамiнiка адзначыла з усмешкай:
  - Мы можам згуляць у гульню. Толькi хай, у выпадку пройгрышу, ведзьма Бастында не толькi аддасць нам свой артэфакт Жоѓтая Пацук, але i сама стане наша рабыняй.
  Маргарыта пацвердзiла, тупнуѓшы босай нагой:
  - Вось менавiта! Нам гэта якраз i трэба! Будзе справядлiва, калi Бастында таксама рызыкне свабодай!
  Дванаццацiгаловы вымавiѓ:
  - Ды будзе так! Артэфакт i свабода ведзьмы, супраць свабоды чатырох значных асоб - справядлiва!
  Чарадзейка Бастында кiѓнула сваёй галавой з чорнай шавялюрай:
  - Добра, хай будзе так! Я, усё роѓна, гэтую гульню заѓсёды выйграю. I iм не дапаможа нават веданне магii!
  Дванаццацiгаловы цмок зароѓ:
  - Даяце слова, што выканаеце абяцаннi ѓ выпадку паразы?
  Уся пяцёрка хорам усклiкнула:
  - Даем!
  Чарадзейка Бастында выняла з ранца дошку з клеткамi i вымавiла:
  - Тады пачнем!
  I разгарнула дошку, на ёй адразу ж узнiклi фiгуры. Гэта нагадвала нечым традыцыйныя шахматы, толькi клеткi былi не двух, а трох колераѓ: белы, чорны i шэры. I фiгур было намнога больш. Тут i блазан, лучнiкi i афiцэр, генерал, маршал, балiста, каляснiца i яшчэ штосьцi.
  Дамiнiка прамармытала:
  - Ды я i не ведаю, як яны ходзяць! Гэта не сумленна!
  Чарадзейка Бастында адказала з усмешкай:
  - Вы ѓжо далi слова i адступаць няма куды. Адмова ад гульнi раѓнасiльны паразе!
  Маргарыта кiѓнула.
  - Я гэтую гульню ведаю! I як фiгуры ѓ ёй ходзяць таксама! Так што будзем гуляць!
  Вядзьмарка Бастында кiѓнула:
  - Ну што ж! Тут галоѓная постаць кароль i будзем гуляць да мацюка!
  Дзецi-ваяры запляскалi ѓ далонi. Маргарыта страсянула чароѓнай палачкай, i перад iмi ѓзнiк выява вялiзнай дошкi з трыма вiдамi клетак. I зараз маглi яе бачыць адразу тысячы былых нявольнiкаѓ.
  Маргарыта адзначыла:
  - Я да вайны выйграла ѓ шахматы ѓ самога Батвiннiка, праѓда, не вочна, а ѓ сеансе адначасовай гульнi. Але ѓ восем гадоѓ перамагчы чэмпiёна СССР - гэта крута!
  Чарадзейка Бастында буркнула:
  - Гэта зусiм iншая гульня! З ёй шахматы i блiзка не стаялi!
  Дзяѓчынка-партызанка кiѓнула.
  - Ведаю! Яна складаней i фiгур больш, але я ѓ яе гуляць умею! Так што ня думай, што табе будзе лёгка!
  Ведзьма з чорнымi валасамi кiѓнула:
  - Мае фiгуры чырвоныя - яны пачынаюць першымi!
  I рушыла наперад прашчыка . Маргарыта адказала, перасунуѓшы лучнiка. Пачалася такая вось павольная гульня. Фiгур было па сто з кожнага боку, i ѓсiх па тры, акрамя каралёѓ. Iх па адным, i гульня канчаецца мацюком. Што ж, гэта прыгожа i лагiчна.
  Бастында гуляла i ѓсмiхалася. Вось рушылi ѓслед першыя размены. Потым манеѓры хуткiх блазнаѓ. Дамiнiка адзначыла, што блазан ходзiць , як ферзь у традыцыйных шахматах, але затое б'е, як конь.
  Так, гэта цiкава. Афiцэр падобны да слана хадоѓ, але б'е, як кароль. А генерал ходзiць, як ладдзя, але б'е, як конь. Маршал ходзiць, як ферзь, але б'е толькi, як ладдзя. Зразумела, найболей моцныя постацi вялiкiя вiзiры, яны ходзяць i, як ферзь i, як конь, i таксама б'юць. Ёсць, вядома ж, i ферзi, i яны, як у звычайных шахматах. Лучнiкi ходзяць, як пешкi, але б'юць наѓскасяк на тры палi наперад, а прашчыкi толькi на два. Здаецца, слабейшыя за ѓсiх звычайныя пяхотнiкi, але яны могуць, дайшоѓшы да апошняй лiнii, ператварыцца ѓ любую постаць, акрамя караля.
  Калеснiца ходзiць, як конь, але б'е, як слон. Так, цiкава так атрымоѓваецца. Ёсць яшчэ i балiста - яна ходзiць, як ладдзя, але б'е, нiбы ферзь. Ладдзi, конi i сланы, як у звычайных шахматах. Але ёсць i аднарог. Ён ходзiць, як кароль, але б'е, як ферзь. I каралеѓскi аднарог. Ходзiць ён, як слон, але б'е, як вялiкi вiзiр, гэта значыць, як ферзь i конь. Так, тут гульня не жартоѓная. I фiгуры па тры кожная. I паспрабуй нешта ды не пазяхнi. I вось, падобна Бастында ѓжо захапiла больш тэрыторыi, i атрымала матэрыяльную перавагу.
  Зразумела, яна куды больш вопытная, чым Маргарыта.
  Дамiнiка ѓпэѓнена, дакладней iранiчна, прачырыкала:
  - Конем хадзi! Конем!
  Маргарыта ад яе адмахнулася:
  - Не перашкаджай! Што трэба рабiць, тое я раблю!
  I дзяѓчынка-партызанка рашуча перасунула постаць. Бастында працягвала атакаваць. Бой быѓ вельмi ѓпарты i бязлiтасны.
  Маргарыта, каб крыху вярнуць сабе ѓпэѓненасцi i стрыманасцi i спарадзiць натхненне ѓ гульнi, заспявала;
  Уверх пенiцца, уздымаючы стромы,
  Хваля, кайданы лёду парушыѓ акiян!
  Разрэзаѓ прамень, свiнцом налiтыя хмары,
  I свежы вецер разбурыѓ туман!
  
  З табой я разам на скале прыбярэжнай,
  Казыча вуха зыбу марскi плёск!
  Байца абняла шыю рукой далiкатнай,
  У маёй душы Гасподзь святы ѓваскрос!
  
  Вяршынi гор снега пазалацiлi,
  I матылi жамчужныя на грудзi!
  Удалечынi суда пад ветразем блукалi,
  З марай нельга расстацца i заснуць!
  
  Я на цябе каханы накiроѓвала,
  Свае ад слёз прамянiстыя вочы!
  Бо без цябе мне нават свету мала,
  Грукачуць у сэрцы буры i навальнiца!
  
  З табою разам спазнаем шмат славы,
  I славалюбства пранiкае яд!
  Меч агалi ѓ iмя той дзяржавы,
  Служыць якой , сумленны воiн рады!
  Маргарыта выдатна праспявала i, узбадзёрыѓшыся, перайшла ѓ вырашальны напад. Дзяѓчынка-партызанка не саромелася ахвяраваць, i ѓ нейкi момант матэрыяльныя суадносiны сiл для яе падавалiся катастрафiчнымi. Але вось яшчэ некалькi моцных тактычных удараѓ i...
  Маргарыта з нявiннай усмешкай сказала:
  - Вам мат, спадарыня Бастында!
  Тая дзiка замiргала i азiрнулася, пакасiлася на самага буйнога, дванаццацiгаловага дракона. Той быѓ памерам, нiбы авiялайнер грос-класа , размах кожнага крыла ѓ добрых дзвесце метраѓ - вось гэтая пачвара. Такога гiганта, магчыма, нават фенаменальная магiя абранай дзяѓчыны-актрысы Дамiнiкi не змагла б адолець.
  Велiзарны цмок-главар зароѓ адначасова дванаццаццю галовамi:
  - Ты прайграла Бастында. Так што аддавай выйгрыш Жоѓты пацук - каштоѓны артэфакт, i iсцi ѓ рабства да сваiх новых гаспадароѓ!
  Бастында ѓздыхнула i выняла з рукзака артэфакт. Нечакана ён аказаѓся памерам усяго толькi з какосавы арэх, але затое свяцiѓся яркiм, жоѓтым святлом.
  Ведзьма працягнула яго i адзначыла:
  - Ён ваш. Як i ѓсё маё, зараз ваша!
  Маргарыта ѓзяла артэфакт сабе ѓ рукi, а потым схавала яго ѓ заплечнiк. I адзначыла:
  - Гэта добра! Ну, а што нам з табой Бастында рабiць?
  Вонкава яшчэ даволi маладая i прывабная жанчына чорнай масцi адказала:
  - Я шмат чаго ѓмею. Мне ѓжо больш за тысячу гадоѓ. I калi, што я магу цябе i прыёмам магii невядомым навучыць. Ну, i кiруючай каралеѓствам таксама быць. У мяне ѓ гэтым немаленькi досвед, i не толькi кiраваць дзецьмi.
  Маргарыта пацiснула плячыма i адзначыла:
  - Я думаю, магчыма цябе адпусцiць, узяѓшы перад гэтым клятву тварыць толькi добрыя справы.
  Дамiнiка буркнула:
  - А калi яна хлусiць. У нас у людзей, сама ведаеш. Нават у Каране напiсана, што можна парушаць у некаторых выпадках клятвы.
  I дзяѓчына-акторка праспявала:
  Павер, твае слугi ѓтруць,
  Цябе здрадзяць, цябе здрадзяць...
  I тыя, хто ѓ каханнi так клянуцца,
  Таго i глядзi, што заб'юць!
  Маргарыта запярэчыла:
  - У нас у чарадзеяѓ прынята трымаць i словы, i клятвы. Стаць клятвапарушальнiкам - значыць наклiкаць вечны праклён i пагарду з боку ѓсiх. Так што Бастында сваю клятву, цi стрымае, цi адмовiцца даваць. Так што ѓ яе ёсць выбар памiж рабствам i адмовай назаѓжды ад злых спраѓ!
  Ведзьма з чорным валасамi пацiснула плячыма:
  - Тут ёсць над чым падумаць. Нiколi не рабiць зла, гэта таксама вельмi цяжка, i не заѓсёды прыемна!
  Дамiнiка абурылася:
  - А чаго ты Марго за нас вырашаеш. Я вось думаю, няхай лепш яна будзе нашай рабыняй. Суцэль спатрэбiцца ѓ гаспадарцы магiчная i не якая старэе служанка. Яна павiнна быць не тваёй рабыняй, а нашай агульнай!
  Хлопчык-багатыр Дабрыня пацвердзiѓ:
  - Так, дакладна! Мы ѓсе чацвёра рызыкавалi сваёй свабодай. А ты хочаш ёю камандаваць адна.
  Хлопчык-прынц Энамай выказаѓ меркаванне:
  - Я таксама думаю, лепш яе адпусцiць, узяѓшы клятву тварыць толькi добрыя справы. Навошта, збiраючы яшчэ адзiнаццаць артэфактаѓ цягнуць за сабой яшчэ i рабыню. Яна толькi клопат!
  Дабрыня i Дамiнiка хорам заявiлi:
  - Не, яна наша рабыня! I мы яе не адпусцiм!
  Верхавод драконаѓ заѓважыѓ:
  - У вас раскол: два супраць двух! Прапаную кiнуць манету. Калi будзе арол - паступiм, як хоча Маргарыта, калi рэшка , як Дамiнiка!
  Дзецi-воiны хорам залямантавалi:
  - Так! Правiльна! Правiльна! Жэрабя вырашыць!
  Дамiнiка буркнула са злосцю:
  - Хто кiне манету?
  Цмок прагрымеѓ:
  - Я!
  I тут яго хвост падкiнуѓ серабрысты гурток, якi праляцеѓ у паветры i ѓпаѓ на камянiстую маставую. Манета стукнулася i ... Аб сталася на рабры...
  Гiгант-дракон засмяяѓся i адказаѓ:
  - Раз так, то я забiраю Бастынду сабе ѓ служанкi. А вам застаецца ѓ якасцi трафея яе артэфакт, жоѓты пацук. Як, дарэчы, вы i хацелi!
  Дамiнiка буркнула:
  - I матацыкл. Я хачу такi летун.
  Цмок-гiгант прашыпеѓ:
  - Праспявай песеньку! I мы драконы яе ацэнiм. Калi спадабаецца, то магiчны, лятаючы матацыкл будзе твой. А калi не, то ... Нашай рабыняй станеш i ты!
  Дамiнiка абурылася:
  - Дык вы можаце сказаць, што вам любая мая песня не падабаецца!
  Галоѓны цмок абвясцiѓ:
  - Судзiць будзем не толькi мы, але i публiка, у тым лiку i дзецi, былыя рабы!
  Дамiнiка з уздыхам кiѓнула:
  - Тады я згодна!
  I дзяѓчына з пачуццём i выразам заспявала;
   Апранутыя на зайздрасць усiм царам,
  Барванец, золата, лiсцiкi ѓ лалах!
  Як матылi вячэрнiя параць,
  I вятры голас - органы херувiмаѓ!
  
  Прасторны восенi раскошны спакой,
  Дрэвы, купалы цэркваѓ святых!
  Любая галiнка з точеной разьбой,
  Расiнак жэмчуг каменьчыкаѓ бясцэнных!
  
  Пакрылася лужына тонкiм срэбрам,
  З-пад капытоѓ каня зiхацяць iскры!
  Адно да аднаго ставiцеся вы з дабром,
  Каб шчаслiва жылося пад небам чыстым!
  
  На сонцы яркiм, сукенка распусцiѓшы,
  Бярозы, таполi танчаць вальс кахання!
  Пра днi, што ѓ бездань адышлi, сумуем,
  Успамiн сустрэч са мной захоѓвай!
  
  Зiма надыдзе, вечнае юнацтва ѓ ёй,
  Не сiвiзна, алмазы ѓ валасах!
  Мы збярэм на свята ѓсiх сяброѓ,
  I выкажам мару ѓ хвацкiх вершах!
  Бурныя апладысменты i крыкi "Брава! Бiс!", з дзясяткаѓ тысяч глыток затапiлi ѓсю плошчу. Гэта б слаѓная гадзiна, гадзiна трыѓмфу Дамiнiкi якая адкрыла ѓ сабе талент прымадоны!
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"